Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στο φεγγάρι, πριν από 50 χρόνια

Posted by sarant στο 22 Ιουλίου, 2019


Για την ακρίβεια, πριν από 50 χρόνια και μια ή δυο μέρες, αφού η σημαδιακή μέρα ήταν χτες ή προχτές, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ έκανε «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Η σεληνάκατος με τον Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Όλντριν προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20.17 της 20ής Ιουλίου 1969 (ώρα Γκρίνουιτς) αλλά ο Άρμστρονγκ βγήκε από το οχημα και περπάτησε στις 2 το πρωί της 21/7. Ο δεύτερος αστροναύτης, ο Μπαζ Όλντριν, τον ακολούθησε 19 λεπτά αργότερα, αλλά η αμείλικτη λογική της διασημότητας θέλει να θυμόμαστε τον πρώτο και να έχουμε λησμονήσει τον δεύτερο -και ακόμα περισσότερο τον τρίτο, τον Μάικλ Κόλινς, που έμεινε σε σεληνιακή τροχιά περιμένοντας τους δύο.

Με το κατόρθωμα του Απόλλων 11 (μια και λεξιλογούμε, ίσως θα έπρεπε να το κλίνω, τι λέτε; ) κρίθηκε η κούρσα του διαστήματος ανάμεσα στις δυο μεγάλες χώρες της εποχής, τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ και ανάμεσα στα δυο παγκόσμια συστήματα, στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό. Δεν είχε αρχίσει έτσι αυτή η κούρσα -στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι Σοβιετικοί είχαν το προβάδισμα -από τον Σπούτνικ και τη Λάικα ίσαμε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που πέταξε στο διάστημα και που μένει στη μνήμη της ανθρωπότητας στην ίδια δοξασμένη θέση με τον Άρμστρονγκ, ίσως και λίγο πιο πάνω. Ωστόσο, μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 άνοιξε ο κρουνός των πιστώσεων για τη ΝΑΣΑ κι έτσι οι Αμερικανοί πήραν καθαρά την πρωτιά.

Το επίτευγμα που γιορτάσαμε έκλεισε την πρώτη φάση της διαστημικής περιπέτειας της ανθρωπότητας. Οι περισσότεροι αμύητοι, ο πολύς κόσμος δηλαδή, φανταζόμασταν πως η κατάκτηση της Σελήνης δεν ήταν παρά ένα σκαλοπάτι, αλλά τα διαστημικά ταξίδια προς τον Άρη κι ακόμα παραπέρα, που ονειρευόμασταν, δεν ήταν κάτι απλό και δεν ήρθαν ποτέ. Τα επόμενα πενήντα χρόνια έγιναν μεγάλα βήματα, αλλά πολύ λιγότερο συναρπαστικά από εκείνα της πρώτης περιόδου. Γι’ αυτό και ενώ έως την κατάκτηση της Σελήνης τα διαστημικά επιτεύγματα απορροφούσαν την αμέριστη προσοχή της κοινής γνώμης, οι μετέπειτα προσπάθειες έχουν περάσει κάπως σε δεύτερη μοίρα.

Η υποδοχή του κατορθώματος στην Ελλάδα το 1969, στις ιδιότυπες λόγω δικτατορίας συνθήκες, έγινε βέβαια κυρίως μέσα από τις εφημερίδες, αφού λιγοστά νοικοκυριά είχαν τηλεόραση.

Εδώ βλέπουμε ένα κομμάτι από το πρωτοσέλιδο των Νέων της Δευτέρας 21 Ιουλίου 1969. Ολόκληρο το πρωτοσέλιδο το βρίσκετε εδώ.

Ανέβασα εδώ και το χρονογράφημα του Παύλου Παλαιολόγου από το Βήμα της 22 Ιουλίου 1969.

Το καλοκαίρι του 1969 ήμουν δέκα χρονών. Ήμουν στο σπίτι, στο Φάληρο, μάλλον στο ενδιάμεσο από τον παραθερισμό με τους γονείς και τον παραθερισμό με τον παππού και τη γιαγιά. Τηλεόραση δεν είχαμε. Ο διπλανός μας γείτονας, στρατιωτικός, είχε, οπότε την Κυριακή το βράδυ τού χτύπησα το κουδούνι και πήγα να δω το πρωτοφανές θέαμα. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς είδα, αφού στο μεταξύ έχω δει πολλές φορές τις ίδιες σκηνές και έχουν επικαθήσει στη μνήμη μου οι μεταγενέστερες θεάσεις -πάντως δεν ένιωσα κάτι πολύ συναρπαστικό.

Εγώ δεν ένιωσα κάτι συναρπαστικό, αλλά εσείς μπορεί να θυμάστε με πιο ζωηρά χρώματα τη σημαδιακή μέρα. Αν δεν φοβάστε να δείξετε τα χρόνια σας, μπορείτε στα σχόλια να μας αφηγηθείτε τις αναμνήσεις σας από τη μέρα που πατήσαμε στο φεγγάρι. Ή, να σχολιάσουμε το κατόρθωμα, πενήντα χρόνια μετά.

 

 

 

170 Σχόλια προς “Στο φεγγάρι, πριν από 50 χρόνια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

 2. LandS said

  Με το κατόρθωμα του Απόλλων 11 (μια και λεξιλογούμε, ίσως θα έπρεπε να το κλίνω, τι λέτε; )

  Γράφτο με λατινικούς χαρακτήρες. Ή Ελληνικούς με πλάγιους. Έτσι δεν κάνουν οι Αγγλοαμερικανοί με τις ξένες λέξεις

 3. leonicos said

  Με το κατόρθωμα του Απόλλων 11 (μια και λεξιλογούμε, ίσως θα έπρεπε να το κλίνω, τι λέτε; )

  Όντως πρόβλημα.

  Με το κατόρθωμα του Απόλλωνα 11 δεν μου πάει. Κατ’ αρχήν είναι Apollon και όχι Απόλλων, και είναι συμπτωματικό το ότι κλίνεται στα ελληνικά.

  του Απόλλων…. είναι βαρβαρισμός

  Θα έβγαινα από το δίλημμα γράφοντας ‘του αστροτέτοιου «Απόλλων 11».

  Αλλά μεταξύ μας τώρα, σ’ένα άρθρο όπως αυτό, που κατ’ουσίαν κουβεντιάζουμε η λεπτομέρειααυτή έχει μικρή σημασία. Επομένως, δεν μιλάω για εδώ. Γενικά μιλάω

 4. leonicos said

  Καλημερα επι τη ευκαιρία. Είμαι εδώ από τις 7 εγώ

 5. leonicos said

  Η υποδοχή του κατορθώματος στην Ελλάδα το 1969,

  Άρα, ο περίπατος στη Σελήνη που είδα από την τηλεόραση της κοινότητας στην Αρτοτίνα (αγροτικός γιατρός τότε) το 1972 δεν ήταν η πρώτη;

 6. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!

  Πριν πούμε τις εντυπώσεις, ας αρχίσω από τα λεξιλογικά

  –> Με το κατόρθωμα του Απόλλων 11 (μια και λεξιλογούμε, ίσως θα έπρεπε να το κλίνω, τι λέτε; )

  Για μένα να παραμείνει άκλιτο, έτσι το τύπωσα στο μυαλό μου, έτσι θέλω να μείνει.

 7. leonicos said

  Πιο έντονα θυμάμαι την είδηση για τον Σπούτνικ. Πρέπει να ήταν το 1958. Ενθουσιασμός συν φιλοσοβιετισμό -= τρέλα. Πιαστήκαμε αγκαλιές και τραγουδούσαμε τη Διεθνή

 8. dryhammer said

  5. Αυτό το θυμάμαι κι εγώ (μόλις οκταετής σεβάσμιοι) και τον αστροναύτη να ξεσκονίζει μ΄ένα βουρτσάκι το φακό (αυτό μου ‘κανε πιο πολύ εντύπωση…)

 9. Εγώ ήμουν αγέννητος αλλά τα θυμάμαι πολύ καλά διότι χάζευα ένα τεύχος του ελληνικού Λάιφ (γραμμένο έτσι, στα ελληνικά) που είχαν κρατήσει οι γονείς μου.
  Εδώ όνειρα του 1958: https://twitter.com/manchurian/status/1152969653637005314
  Και εδώ για τους φανατικούς: https://apolloinrealtime.org/11/

  Πήγα να γράψω ότι ο καημένος ο Μάικ Κόλλινς είχε και την ατυχία να έχει όνομα που γενικώς στην Αμερική σημαίνει «ο Τρεχαγύρευε», σαν το John Doe, αλλά γκούγκλαρα πρώτα και τώρα αναρωτιέμαι αν το φαντάστηκα. Θυμάμαι ότι το είχα διαβάσει σε κάποια νουβέλα του Χάμετ, μάλλον όμως κάνω λάθος.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις αναμνήσεις!

  2-3 Στην τηλεόραση άκουσα χτες που το έλεγαν «του Απόλλο 11»

 11. Pedis said

  εννοείται: της διαστημικής αποστολής του σκάφους με το όνομα Απόλλων 11 -> της Απόλλων 11 …

  οπότε για να είμαστε ακριβέστατοι όχι «του» αλλά «της», αλλά ο σχολαστικισμός συχνά οδηγεί σε βλακείες …

  Ωραίο θέμα: τα σχόλια θα αναλωθούν στη διάδοση των «επιχειρημάτων» αν όντως έγινε η αποστολή: Στοίχημα;

 12. Jimakos said

  Ενδιαφέρον το ότι στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ, ο Άρμστρονγκ είναι Νέηλ, Νέϊλ και Νήλ, όλες οι εκδοχές. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά η διάσημη ατάκα του, το «ένα μικρό βήμα για μένα…κλπ κλπ».

  Η αλήθεια, Νικοκύρη, είναι ότι όσοι έρχονται δεύτεροι σε τέτοια γεγονότα, συχνά μένουν στην αφάνεια. Κι ο Όλντριν είναι ένας απ’ αυτούς, ειδικά εκτός ΗΠΑ. Στην πατρίδα του, λόγω και του ότι ζει ακόμα και κάνει εμφανίσεις, δεν είναι καθόλου άγνωστος. Άσε που το όνομά (άντε, το παρατσούκλι του), έμεινε πια στην αιωνιότητα και λόγω του Buzz Lightyear, του ήρωα του Toy Story.
  Ένα άλλο χαριτωμένο για τον Όλντριν, είναι ότι θεωρείται ο πρώτος που τράβηξε τη λεγόμενη «space selfie», στην αποστολή του Gemini 12, τρια χρόνια πριν την προσελήνωση.

 13. sarant said

  9 Δύτη, Peter Collins είναι ο κανένας, και Πίτερ Κόλινσον το ψευδώνυμο του Χάμετ.
  https://books.google.gr/books?id=BwhuwWYptUgC&pg=PA24&lpg=PA24&dq=hammett+peter+collins&source=bl&ots=-COAc10_3H&sig=ACfU3U0ZxbkvYqCwC-pcx1YSlYMSx_CFyw&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj-yOCR_MfjAhVCblAKHVyzC1wQ6AEwDXoECAcQAQ#v=onepage&q=hammett%20peter%20collins&f=false

  12 Δεν ήξερα ότι από εκεί ονομάστηκε ο ήρωας των κόμικς.

 14. Κώστας said

  Ποιοι Αμερικάνοι και πράσσειν άλογα; Από τον Λουκιανό γνωρίζουμε ότι πρώτοι οι Έλληνες πάτησαν στη Σελήνη!

  (Καλημέρα…)

 15. Ήξερα ότι θα μου το έβρισκες, και γιαυτό έβαλα τον Χάμετ να τσιμπήσεις 🙂

 16. Dinos said

  Και εδώ η playlist που άκουγαν οι τρεις του Απόλλωνα σε αυτό το ταξίδι, από ένα Walkman της Sony (10 χρόνια πριν την έναρξη της εμπορικής διάθεσης του Walkman)

  Αφιερωμένη στην Κρόνη

  ‘Fly Me to the Moon’, Frank Sinatra

  ‘Galveston’, Glen Campbell

  ‘People’, Barbra Streisand

  ‘Mother Country’, John Stewart

  ‘Three o’ Clock in the Morning’, Lou Rawls

  ‘Angel of the Morning’, Bettye Swann

  ‘Spinning Wheel’, Blood Sweat & Tears

  ‘Mist of the Moon — Music Out of the Moon’ and ‘Moon Moods’, Dr. Samuel J. Hoffman, Harry Ravel and Lex Baxter

  ‘Everyday People’, Peggy Lee

  ‘Everybody’s Gone to the Moon’, Jonathan King

 17. Pedis said

 18. gpoint said

  Με το κατόρθωμα του διαστημόπλοιου Απόλλων 11… ίσως η καλύτερη λύση

  Θυμάμαι την θειά μου εδώ στο Γαλαξίδι αλλά και αρκετές ομοίδεάτισσες που δεν πίστευαν πως πάτησε άνθρωπος στο φεγγάρι » θα τον έκαιγε ο Θεός» ήταν η ακλόνητη πίστη τους, ούτε κομμουνίστριες να ήτανε !!
  Αργότερα βέβαια αναπτύχθηκαν διάφορες συνωμοσιολογίες για τα περίεργα κάποιων φωτογραφιών που θύμιζαν Νεβάδα….
  Τότε βέβαια ήμουνα 20άρης και δεν με ενδιέφερε το φεγγάρι (ούτε τώρα με συγκινεί ιδιαίτερα0 αλλά ο γνωστός… πανσέληνος !!! Αλλες εποχές…

 19. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Ήταν μόλις ενάμιση μήνα μετά από τη γέννησή μου, προφανώς στο πλαίσιο των εορτασμών που συνεχίζονταν… 🙂
  Αξίζει όμως πέρα από την πλάκα να ακούσουμε κάτι. Το παρακάτω κoμμάτι από το Rendez-vous του Jean Michel Jarre, ήταν γραμμένο για να παιχτεί και ηχογραφηθεί για πρώτη φορά ποτέ στο Διάστημα, από τον αστροναύτη Ron McNair, o οποίος, γι αυτόν ακριβώς το σκοπό, είχε συμπεριλάβει στις αποσκευές του ένα τενόρο σαξόφωνο. Όλα αυτά προγραμματίστηκαν το 1986, ο αρχικός τίτλος ήταν «Rendez-vous 5», αλλά δυστυχώς, όλα τα υπόλοιπα θα γινόταν μέσω της αποστολής του Challenger…
  Μετά την τραγική κατάληξη, ο Jarre άλλαξε τον τίτλο σε «Ron’s piece» στη μνήμη του εκλιπόντος ερμηνευτή, και ηχογράφησε το κομμάτι φυσικά στη Γη…

 20. Φωτεινή said

  Ήμουν 19 ετών. Μία ημέρα πριν, είχαν αγοράσει τηλεόραση οι γονείς μου, την οποία μας έφεραν εκείνο το πρωί ! Χωρίς κεραία… τι να δεις…
  Ο κεραιατζής… φορτωμένος και άφαντος! …
  Στην οδό Στουρνάρα (έτσι την λέγαμε τη Στουρνάρη τότε…) σε μια βιτρίνα με τηλεοράσεις, πήγα και είδα το γεγονός !

 21. atheofobos said

  Το ποστ μου έχει και ένα μεζεδάκι από το ΒΗΜΑ!
  Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΤΙΣ 21-7-1969
  http://atheofobos2.blogspot.com/2019/07/21-7-1969_21.html

 22. Νέο Kid said

  3. «Κατ’ αρχήν είναι Apollon και όχι Απόλλων»
  Και βέβαια όχι! Δεν είναι Apollon αλλά Apollo

  Tιμή και δόξα στον Νηλ Άρμστρονγκ και για το τσιτάτο του (έχω διαβάσει ότι ήταν δικό του , κι όχι προσχεδιασμένο ή «ντριρεκτιβάτο»…) που δεν ήταν αμερικανιά, δεν ήταν προβοκατόρικο, δεν ήταν προπαγανδιστικό ή μαρκετίστικο ,αλλά ήταν ωραίο και πανανθρώπινο.

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Τηλεόραση δεν είχαμε
  Εμείς ούτε ρεύμα! Αλλού λυχνίες, εμείς λυχνάρια! 🙂
  Στο καφενείο λουξ με γκάζι και πετρολάμπες σπίτι.

 24. Κιγκέρι said

  «Απόλλων 11» κι εγώ, άκλιτο αλλά σε εισαγωγικά.

  Ήμουν τεσσάρων μηνών και μιας ημέρας!

  Πριν από μερικά χρόνια είχα δει την πολύ χαριτωμένη ταινία Uranya του Κώστα Καπάκα γύρω από αυτό το γεγονός. Η υπόθεση:
  Το καλοκαίρι του 1969 ο έφηβος Αχιλλέας μαζί με τέσσερις φίλους του αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα: να διαθέσουν τα χρήματα που μαζεύουν για την Ουρανία, την πανέμορφη πόρνη που ζει στην άκρη του χωριού, ή για να αγοράσουν τηλεόραση προκειμένου να δουν την πρώτη βόλτα του ανθρώπου στο φεγγάρι;

  Το τραγούδι μάλλον είναι πιο γνωστό:

 25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  22 Κιντ, >>το τσιτάτο του (ένα μικρό βήμα κλπ) ,
  αλλά θυμάσαι για τη «μυστηριώδη» μικρή φράση που συμπλήρωσε; 😉 😉

 26. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Για το λεξιλογικό ερώτημα, πρέπει να υπάρχει έτοιμη απάντηση. Τι κάνουμε με τα ονόματα πλοίων που έχουν αριθμό; Αν ήταν δηλαδή «Μαργαρίτα 11», ή Τζέλα Δ 😛 θα το κλίναμε ή όχι; Ας πουν οι επαΐοντες.
  Εγώ θα έβαζα εισαγωγικά έτσι κι αλλιώς, με αριθμό ή χωρίς, και δεν θα το έκλινα.
  Το Απόλλο 11 δεν είναι κακή λύση. Αν οι αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν κάποιο όνομα εκτός της τρισχιλιετούς, δεν θα το κλίναμε· άλλωστε πρόκειται για ένα αμερικάνικο όνομα με ελληνική προέλευση.

  Για την πρώτη προσελήνωση ήμανε μικρός, λίγο περισσότερο από έτους. Θυμάμαι όμως στην τηλεόραση της γιαγιάς (μεγάλωσα σ’ ένα οικογενειακό διώροφο και το σπιτάκι της γιαγιάς ήταν το κέντρο αναφοράς) κάποια από τις επόμενες, που είδα με ανοιχτό το στόμα.

 27. Αγάπανθος said

  Κατάγομαι από καπνοπαραγωγική περιοχή και το 1969 ήμουν 16 χρόνων.
  Εκείνο το πρωινό είχαμε πάει για συγκομιδή καπνού, πρόκειται για πρωινή εργασία, πριν την ανατολή του ηλίου. Είχα φροντίσει να έχω μαζί μου ένα τρανζιστοράκι και θυμάμαι να παρακολουθώ εκστασιασμένος την αναμετάδοση του γεγονότος από το ραδιοφωνάκι, ξεχνώντας το μάζεμα του καπνού!

 28. Θρασύμαχος said

  Στο πρωτοσέλιδο των Νέων «Δύο Πλανήτες» εννοούνται η γη και η σελήνη;;;

 29. dryhammer said

  Όπως κι αν το λένε, εμείς ήδη από το 1968 …

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%82_%CE%91%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD_(%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1)

 30. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  28 Ναι, αυτό εννοεί

  27 Ευχαριστούμε. Έχουμε και άλλον σχολιαστή Αgapanthos αλλά δεν μπερδεύεστε

  21 Δεν το είχα δει αυτό 🙂

 31. sarant said

  Και να προσθέσω, απορώντας πώς δεν το ανέφερε κανείς μέχρι τώρα, τον αστικό μύθο για το «Good luck Mr Gorsky!»

  https://www.snopes.com/fact-check/good-luck-mr-gorsky/

 32. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  να μη λησμονήσουμε και την όλη συζήτηση αμφισβήτησης του θέματος της προσσελήνωσης του Apollo 11 .. 🙂

 33. Λοζετσινός said

  Καλημέρα σας
  Και μετά την 21η /7 οι ποιητές αραίωσαν τα γραφόμενά τους για το φεγγάρι.
  Ακόμα και οι ερωτευμένοι δεν κύτταζαν (επίτηδες δεν έβαλα κοίταζαν) το φεγγάρι όπως παλιά
  23 ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Ούτε τηλεόραση κι εμείς, αλλά ο δάσκαλος μας μίλησε για το γεγονός ή εκείνη ή την άλλη μέρα.
  18 gpoint Και η βάβω Αθηνά ακούστηκε να λέει:
  Σωπάτε μωρέ π΄πήγαν ανθρώπ΄στου φεγγάρ. Τι τσ΄πστεύιτι…

 34. 31 Το υπαινίχθηκε η Έφη-Έφη στο #25 🙂

 35. sarant said

  34 Σωστά!

 36. atheofobos said

  31
  Σχετικά με αυτό τον μύθο:
  Ο ΑΡΜΣΤΡΟΓΚ, ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ ΤΟΥ κ. ΓΚΟΡΣΚΥ ΚΑΙ Ο ΧΑΚΕΤ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2009/12/blog-post_31.html

 37. Avonidas said

  Καλημέρα.

  «Ο άνθρωπος κυρίαρχος δύο πλανητών»

  Κατά πρώτον, κ.κ. δημοσιογράφοι των Νέων, η Σελήνη δεν είναι πλανήτης. Και κατά δεύτερον, ποιος κυρίαρχος, ρε τετζερέδες, τρία βήματα έκανε ο άλλος, μια σημαία κάρφωσε κι από τότε είναι δεν είναι 2-3 φορές που ξαναπάτησε άνθρωπος. Έτσι είναι οι κυρίαρχοι;! 😛

 38. Avonidas said

  Πιο έντονα θυμάμαι την είδηση για τον Σπούτνικ. Πρέπει να ήταν το 1958. Ενθουσιασμός συν φιλοσοβιετισμό -= τρέλα. Πιαστήκαμε αγκαλιές και τραγουδούσαμε τη Διεθνή

  Είναι και το σοβιετικό ανέκδοτο:

  μετά την πτήση του Γκαγκάριν, ένας Ουκρανός φωνάζει σ’ έναν άλλο, στο απέναντι ύψωμα:

  -Ε, Μίκολάι! Τα ‘μαθες;

  -Όχι, τι έγινε;

  -Οι Ρώσοι πήγανε στο διάστημα!

  -Τι, όλοι τους;

  -Όχι μωρέ, ένας μόνο!

  -Ε, και τι με σκοτίζεις τότε;

  🙂

 39. Avonidas said

  Αυτό το θυμάμαι κι εγώ (μόλις οκταετής σεβάσμιοι) και τον αστροναύτη να ξεσκονίζει μ΄ένα βουρτσάκι το φακό (αυτό μου ‘κανε πιο πολύ εντύπωση…)

  Εμ, άμα περίμενε να φυσήξει αεράκι να καθαρίσει ο φακός, ακόμα εκεί θα ‘τανε 😛

  (Τουλάχιστον στη Σελήνη δεν έχεις φόβο να πατήσεις σε λάσπες, ή χειρότερα)

 40. Avonidas said

  Ποιοι Αμερικάνοι και πράσσειν άλογα; Από τον Λουκιανό γνωρίζουμε ότι πρώτοι οι Έλληνες πάτησαν στη Σελήνη!

  Μόνο που ο Λουκιανός δεν ήταν Έλληνας, αλλά ελληνόφωνος (άντε και ελληνόψυχος) Σύριος, σε εποχή παγκοσμιοποίησης, τότε που έρχονταν οι ξένοι και μας έπαιρναν τις δουλειές 😉

  Και πάλι τυχερός ήταν· αν ζούσε στην εποχή μας δε θα ‘χε βγάλει ούτε βιβλία ούτε ΑΜΚΑ.

 41. Κουνελόγατος said

  Το 1969 δεν είχαμε τηλεόραση, αποκτήσαμε το 1970. Οπότε, εγώ που θυμάμαι μικρό παιδί (το πολύ 1971-1972) να δείχνει κάτι στην τηλεόραση, μάλλον αφορά μεταγενέστερη απόπειρα (όχι ζωντανή φαντάζομαι)…
  Καλημέρα.

 42. nikiplos said

  21-07-1969 ήμουν αγέννητος αλλά σχηματισμένος στην κοιλιά της μητρός μου… Γεννήθηκα 4 μήνες πιο μετά… Δεν θυμάμαι καμία ξέφρενη ιαχή από τη μητέρα μου ή τον πατέρα μου εκείνη την ημέρα… Μάλλον ήταν μια συνηθισμένη μέρα για εδώ…

 43. ΓιώργοςΜ said

  32 Έγινε και ταινία με σαφές υπονοούμενο, αν και η πλοκή αναφέρεται σε υποτιθέμενη αποστολή στον Άρη.

 44. ΓιώργοςΜ said

  42 Μπορεί οριακά να σου ξέφυγε, η ανάπτυξη της ακοής έρχεται λίγο αργότερα… 🙂

 45. ΣΠ said

  Η περίφημη φράση του Νιλ Άρμστρογκ «that’s one small step for man, one giant leap for mankind» έχει λάθος διατύπωση. Έτσι σημαίνει «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο». Έπρεπε να είναι «that’s one small step for a</b man, one giant leap for mankind".
  https://www.theguardian.com/science/2012/aug/25/neil-armstrong-moon

 46. ΣΠ said

  Η περίφημη φράση του Νιλ Άρμστρογκ «that’s one small step for man, one giant leap for mankind» έχει λάθος διατύπωση. Έτσι σημαίνει «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο». Έπρεπε να είναι «that’s one small step for a man, one giant leap for mankind».
  https://www.theguardian.com/science/2012/aug/25/neil-armstrong-moon

 47. Avonidas said

  Σήμερα είναι κι η μέρα Προσέγγισης του π,

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pi_Day

  Pi Approximation Day is observed on July 22 (22/7 in the day/month format), since the fraction ​22⁄7 is a common approximation of π, which is accurate to two decimal places and dates from Archimedes.

 48. ΣΠ said

  31
  Έχει γίνει ταινία μικρού μήκους.

 49. Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήρίο εταιρίες αναφέρονται στον οικονομικο τύπο άκλιτες με θυλικο άρθρο, αναξαρτήτως γένους π.χ. της Πλαστικά Θράκης, της Σαραντόπουλος, της Περσεύς, της Τέρνα, της Τιτάν κλπ, επειδή εννοείται η παραληφθεισα λέξη «εταιρεία» (της εταιρείας Πλαστικά Θράκης).
  Συνεκδοχικά, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε του Απόλλων 11 ή του Apollo 11, παραλείποντας το ενννοούμενο «διαστημόπλοιου».

 50. nikiplos said

  Περί της προσελήνωσης… Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια σημεία που είναι ιδιαίτερα προβληματικά και αφορούν κυρίως τόσο κάποιες δημοσιευμένες φωτογραφίες, από τις οποίες προέκυψε συζήτηση, όσο και τεχνικές λεπτομέρειες της ίδιας της αποστολής τότε. Δύο λεπτομέρειες:

  Η NASA και τότε (όπως και σήμερα) είχε κορυφαίους επιστήμονες, ίσως από τους καλύτερους στον κόσμο στο οπλοστάσιό της, ικανούς να δώσουν τεχνικές λύσεις σε άλυτα μέχρι τότε προβλήματα. Ως κρατική δομή και οντότητα, οι ΗΠΑ, τόσο με το πρόγραμμα ΜΑΝΧΑΤΑΝ, όσο και με άλλα, είχαν αποδείξει ότι δεν φείδονταν χρημάτων ή ανθρωπίνου δυναμικού, αν έβαζαν κάτι στόχο το κατάφερναν… Το αμέσως επόμενο πρόγραμμα Βόγιαζερ 2, ήταν το απαύγασμα της τεχνολογίας και επιστημονικής αρτιότητας βάσει των δεδομένων της εποχής, που εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια που αποκτούσε η διαστημοσυσκευή όταν πλησίαζε βαρυτικά τους μεγάλους πλανήτες κι έτσι ανέξοδα επισκέφθηκε 4 μεγάλους πλανήτες του έξω ηλιακού συστήματος.
  Υπάρχουν σήμερα κάτοπτρα εγκατεστημένα στη Σελήνη και προσανατολισμένα προς τη γη, ώστε να βοηθούν σε εφαρμογές τηλεμετρίας κλπ. Σαφώς η μόνιμη εγκατάστασή τους απαιτούσε ανθρώπινο χέρι…

 51. ΣΠ said

  του Απόλλων 11 (μια και λεξιλογούμε, ίσως θα έπρεπε να το κλίνω, τι λέτε; )

  Άκλιτο και μάλιστα ουδέτερο. Δεν λέμε «ο Απόλλων 11» αλλά «το Απόλλων 11».

 52. Alexis said

  Επειδή κανείς σχολιαστής δεν το ανέφερε, ας πούμε κι αυτό για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας:
  Ο πρώτος άνθρωπος που αμφισβήτησε το ταξίδι στη σελήνη ήταν η γυναίκα του Άρμστρονγκ η οποία όταν ο Νιλ γύρισε στο σπίτι τον περίμενε με άγριες διαθέσεις και του είπε την εξής (επίσης ιστορική) φράση:
  -Πού ήσουνα βρε θεομπαίχτη; Με περνάς για ηλίθια να πιστέψω ότι πήγες στ’ αλήθεια στο φεγγάρι;

 53. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  28,30,37:
  Και μένα «μου τρύπησαν το μάτι» οι δύο πλανήτες στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ. Μάλλον για εντυπωσιασμό (μπούγιο) μπήκε, αφού, για τους περισσότερους ανθρώπους η Σελήνη δεν περιλαμβάνεται στους πλανήτες.
  Υπάρχουν, πάντως, αμφισβητήσεις και διάφορες απόψεις επ’ αυτού… https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7
  (Ειδικά στο 4.3)

  7, 38:
  «Πιο έντονα θυμάμαι την είδηση για τον Σπούτνικ. Πρέπει να ήταν το 1958.»

  Δεν θυμάμαι κι εγώ πότε και πού ακριβώς είδα στην τηλεόραση την προσελήνωση (1 ή 2 σ, τελικά;) το 1969. Σε κάποια βιτρίνα, το πιθανότερο…
  Μου έχει εντυπωθεί όμως ο μεγάλος αντίκτυπος της εκτόξευσης των δορυφόρων Σπούτνικ, το 1957, και ειδικά αυτού με τη Λάικα μέσα. Ήμουν πιτσιρικάς 8-9 χρονών. Θυμάμαι που προσπαθούσαμε / συναγωνιζόμασταν τις νύχτες να εντοπίσουμε πρώτοι, ανάμεσα στ’ άστρα, τον κινούμενο δορυφόρο.

 54. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  Στις τηλεοράσεις της βιτρίνας του τοπικού συνοικιακού καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών είχαμε πιάσει η πιτσιρικαρία το πεζοδρόμιο με τα σκαμνάκια μας. Μετά μερικούς μήνες σχεδόν κάθε σπίτι της εργατογειτονιάς μας απόκτησε και από ένα ασπρόμαυρο «χαζοκούτι», όπως το λέγαν οι γριές.
  Η πρώτη προσελήνωση μεταξύ άλλων έκανε και το χρήμα να γυρίσει. 😉

 55. nikiplos said

  Θυμάμαι όμως έντονα πότε πήραμε την πρώτη μας τηλεόραση… Ήταν αρχές του 1975… Την βάλαμε στην κουζίνα αρχικά πριν πάρει την οριστική της θέση στο σαλόνι. Μου έκανε εντύπωση μεγάλη γιατί μέχρι τότε, τα βράδυα ακούγαμε ραδιόφωνο μόνο στην κουζίνα, στο σαλόνι ο πατέρας μου κουρασμένος από τη δουλειά του, διάβαζε την εφημερίδα… Ήμασταν όμως όλοι μαζί, αυτός διάβαζε μεγαφώνως και εμείς σχολιάζαμε είτε με επιφωνήματα, είτε συνήθως κάποια ερώτηση για το τι σημαίνει μια από τις πολλές άγνωστες για μας τότε λέξεις. Όταν κουραζόταν φώναζε «δρόμο στα κρεβάτια σας!» κι εμείς τρέχαμε…

  Όμως μια μέρα ήρθε σπίτι μας η τηλεόραση…Την αμέσως επόμενη ημέρα ήμασταν ο καθένας μόνος του και έβλεπε την ασπρόμαυρη οθόνη. Οι ερωτήσεις σχεδόν μηδενίστηκαν ενώ ο πατέρας μου συνήθως εκτόξευε ένα «σουτ!» δυνατό… Συνέχισα για λίγο να προσποιούμαι πως ανήκα «στους μη έχοντες» γιατί αυτό βόλευε, πηγαίναμε στο καφενείο όλη η πιτσιρικαρία και στηνόμασταν μπροστά και βλέπαμε παρέα, σιγά, σιγά αυτό έσπασε, στους 6 μήνες όλοι είχαμε τηλεόραση σπίτι μας και δεν ξαναείδαμε μαζί πολλά πράγματα… Μπήκαμε όλοι σπίτια μας ένα πράμα… Κλειστήκαμε μέσα… και δεν ξαναμιλήσαμε μεταξύ μας…

 56. nikiplos said

  Στο πρωτοσέλιδο των Νέων της 21 Ιουλίου 1969, αν το ανοίξει κανείς ολόκληρο, υπάρχει και η σύγκριση με το Λούνα των Σοβιετικών, όπου μεταξύ άλλων γράφει φλυαρεί συνεχώς θυμίζοντας το «δεξιότερα Κουροπάτκιν» των παλαιότερων εποχών…

 57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  (είχα πάει το 1926, αλλά δεν το κάνω θέμα, δε μου αρέσει η αυτοδιαφήμιση. Έχω κι ένα οικοπεδάκι μούρλια κ δε θέλω να πλακώσουνε τίποτα λιγούρια γειτόνοι)

  Έχω κρατήσει μια καταπληκτική γελοιογραφία από το πάλαι ποτέ 9 της πάλαι ποτέ Ελευθεροτυπίας. Δείχνει το διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ στο χάος, με μακρινό φόντο τη Γη, και τον αστροναύτη που έχει βγει στο κενό με ένα σωρό συμπράγκαλα και κάνει επιδιορθώσεις στο όχημα, με βίδες, εργαλεία, εξαρτήματα να πλέουν στο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα μιλάει με τη μάνα του στο σπίτι, σε απευθείας σύνδεση:
  – Έλα ρε μάνα, δε σ’ ακούω καλά.
  – (…)
  – Δεν ξέρω πότε θα γυρίσουμε.
  – (…)
  – Ναι, φτιάξε φασολάκια.
  – (…)
  – Κλείνω τώρα, έχω δουλειά.
  – (…)
  – Ναι ρε μάνα, είναι σοβαρό!

 58. spiral architect 🇰🇵 said

 59. nikiplos said

  https://www.efsyn.gr/tehnes/media/204564_kalo-taxidi-baggeli?fbclid=IwAR1PE0DFsYu2fxhVlkYd0GJZqUHrM4wTS6EAo8ovL2C-pro4hTeQafuCfZI

  Στα φοιτητικά χρόνια είχε το παρατσούκλι «Χλέμπουρας»… Έτσι τον προσφωνούσαν οι σύντροφοί του… Ήταν όμως καλό και χαμογελαστό παιδί… ας είναι…

 60. ΓΤ said

  (Επιτέλους! Στον 3ο Προκριματικό του CHL, ΠΑΟΚ-Άγιαξ)

 61. gpoint said

  # 60

  Οτι ετοιμαζόμουνα να γράψω πολύ άτυχη ομάδα ο Αγιαξ, πέρσι έπεσε στην πελάτισσα του ΠΑΟΚ, Τότναμ, φέτο στον ίδιο τον ΠΑΟΚ… αυτά έχει η ζωώ και θα πρέπει να παρηγορώ την αδελφή της βασίλισσας της Ολλανδίας που κάνει μπάνιο στην ίδια σκούλα με μένα όταν έρχεται από τα μέρη μου κατά το 15αύγουστο..

 62. Θανάσης Αλμπάντης said

  Όταν ξεκίνησε η αποστολή, στις 16 Ιουλίου 1969, βρισκόμασταν για διακοπές στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Οι προσπάθειές μου να φύγουμε απ’ το χωριό μετά την 20 Ιουλίου απέβησαν άκαρπες, όπως και η προσφορά μου να μείνω στο χωριό να προσέχω κότες και σκυλιά, να ποτίζω τον κήπο και να βοηθώ τον πατέρα μου στο μαγαζί. Είχα την ελπίδα, ότι η γιουγκοσλάβικη τηλεόραση θα έδειχνε είτε απευθείας είτε στις ειδήσεις της την αποστολή. Αναγκάστηκα, λοιπόν, να αρκεστώ στην παρακολούθηση απ’ το ραδιόφωνο. Κολλημένο στο αυτί ένα αξιοπρεπών δυνατοτήτων τρανζίστορ και έξω στην παραλία, όχι θάλασσα.
  Μαζί και βιβλίο. Όταν δεν μετέδιδε το ραδιόφωνο, να διαβάζω (Μαραμπού και Πούσι του Καββαδία σε εκδόσεις τσέπης ΓΑΛΑΞΙΑΣ, δανεικό από ξάδερφο, αλλά και ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ του Ιουλίου Βερν), ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να βαρεθώ ή να παρασυρθώ απ’ τα κάλλη της Αντιγόνης (αθώος εφηβικός έρωτας του καλοκαιριού), να την ακολουθήσω στο νερό, ώσπου βαρέθηκε το κόλλημά μου με την επιστήμη και προτίμησε τη στιβαρή αγκαλιά του κατά δύο έτη μεγαλύτερου Ανδρέα, γηγενούς ψαρά, τον οποίο δεν ήθελε αρχικά, διότι τα χέρια του μύριζαν «αιώνια ψαρίλα». Έτσι, λοιπόν, η Αντιγόνη λησμόνησε τον Salvatore Adamo και το Inch Allah και το Ensemble που σφιχτοχορεύαμε στην παραλία το βράδυ, αλλά από την άλλη πλευρά με απάλλαξε και από τη συνεχή θρηνωδία του «Έφυγε, έφυγε την έχω χάσει» του Καζαντζίδη, που έβαζε ο Ανδρέας, για να απαλύνει τον πόνο του. Άλλωστε και το βράδυ με το ραδιοφωνάκι ήμουν κολλημένος και ξενυχτούσα, για να ακούω την απευθείας μετάδοση απ’ τον Έλληνα εκφωνητή.
  Λίγο, έλειψε, όμως η διαστημική αποστολή να έχει και επίγεια θύματα, όταν το αερόστρωμα, απ’ το οποίο κρέμονταν τ’ αδέρφια μου, η μητέρα μου, δυο θείες μου και ένας μικρός εξάδερφος, βγήκε στα άπατα νερά και επικράτησε πανικός στο πλήρωμα, που κανένας τους δεν ήξερε κολύμπι. Όλα συνέβαιναν την ίδια ώρα με την προσσελήνωση και εγώ δεν έβλεπα ούτε άκουγα τα αγωνιώδη «βοήθεια, Χριστέ μου, πνιγόμαστε». Ευτυχώς τα άκουσαν άλλοι.

 63. ΚΩΣΤΑΣ said

  Προσελήνωση του Απόλλων 11, Λάρισα, BAR ΣΕΚ. Ξεπεταρούδια τότε της σχεδόν άγνωστης σε μας νυχτερινής Λάρισας. Ήταν και κανα δυό μεγαλύτεροι στην παρέα μας. Δεν θυμάμαι αν ήταν απευθείας, ζωντανά, ή επανάληψη. Δύο «σημαντικότερα» γεγονότα έκλεψαν την παράσταση του Απόλλων 11. Ενώ καθόμασταν στην πλατεία του μπαρ, ήρθαν στην παρέα μας δύο «διασημότητες» της κοινωνίας της Λάρισας.

  Ο ένας, ο Σάκης ο τραβεστί από τον Τύρναβο. Μας έπιασε κουβέντα κι άρχισε ελαφριές και στοχευμένες θωπείες σε στρατηγικά σημεία του σώματός μας, αλλά έως εκεί και μη παρακάτω. Μια προκαταρκτική μύηση και προετοιμασία για να προστρέξουμε σύντομα και να προσφέρουμε θυσία… στον θεό Αυνάν. 😛

  Ο άλλος, ο Μάχος. Μας ήρθε και αυτός περίπου την ίδια στιγμή. Μια ιδιόμορφη αναρχική προσωπικότητα, πασίγνωστη στην λαρισαϊκή κοινωνία. Χαρακτηριστικά κοντός, με μια κοιλιά τύπου Θοδωρή Πάγκαλου και μακριά μαλλιά. Άρχισε να ρητορεύει για τους σαλτιμπάγκους της πολιτικής ζωής και τα στραβά και ανάποδα της κοινωνίας.

  Σε αυτή τη χρονική συγκυρία βλέπω και αποτυπώνεται για πάντα στην μνήμη μου το μετέωρο βήμα του Άρμστρονγκ. Ένα πάτημα στο έδαφος, κάτι σαν να πέταξε λίγο… και ύστερα πάλι κάθοδος. Όταν χρόνια αργότερα διαφημιζόταν, πριν ακόμα παιχτεί, η ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «το μετέωρο βήμα του πελαργού», δεν ξέρω γιατί συνειρμικά μου ήρθε στο νου το βήμα του Άρμστρονγκ.

 64. καλησπέρα!
  στη γειτονιά μου είχα ένα σινεμά, το Απόλλων.
  Πάμε στο Απόλλων λέγαμε και όχι Πάμε στον Απόλλωνα.
  τη δεκαετία του ´60, εκείνη του ´70, δεν λεξιλογούσαμε..

 65. Αγγελος said

  Τον πρώτο Σπούτνικ (4 Οκτωβρίου 1957) τον θυμάμαι. Για την ακρίβεια, θυμάμαι να πίνω το πρωινό μου γάλα (δεν είχα ακόμα κλείσει τα πέντε) και τη μητέρα μου να μου λέει «Αγγελε, φαντάσου, οι Ρώσοι έφτιαξαν ένα καινούργο άστρο και το έστειλαν στον ουρανό να γυρίζει μαζί με τ΄άλλα! Να ήσουν μεγαλύτερος, να ήξερες φυσική να μου το εξηγήσεις!» Θυμάμαι επίσης τη Λάικα…
  12 Απριλίου 1961 ήταν η πτήση του Γκαγκάριν. Είχαμε όλοι καταγοητευθεί, και διότι ήταν Σοβιετικός. Επί χρόνια φύλαγα το ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο του «Ανεξάρτητου Τύπου» της ημέρας εκείνης…
  Στις 21 Ιουλίου 1969 βρισκόμουν στο Λονδίνο, σε οργανωμένο ταξίδι με τη μητέρα μου. Επισκεφθήκαμε το βράδυ μια ξαδέρφη φίλων, που έμενε εκεί, και για να τη δούμε αλλά και για να δούμε την προσσελήνωση στην τηλεόραση. Το άλλο πρωί προσπάθησα να δω στο ξενοδοχείο τις πρώτες μεταδόσεις από τα πρώτα βήματα των αστροναυτών, αλλά η εικόνα ήταν άθλια. Παρόλ’ αυτά, ήταν στιγμές που δεν ξεχνιούνται…
  Και ναι, όλοι φανταζόμασταν πως θα ακολουθήσουν κι άλλα, Ερως (μη χαμογελάτε, τον αστεροειδή εννοώ!), Αρης κλπ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις των 50 χρόνων που ακολούθησαν ήταν πράγματι εντυπωσιακότατες, αλλά όχι προς αυτή την κατεύθυνση

 66. Divolos said

  Το 1969 ήμουν αγέννητος ακόμη. Θα κάνω όμως μια αναφορά στην γιαγιά μου, η οποία γεννημένη το 1912 είχε ζήσει στην ζωή της ένα σωρό πρωτόγνωρα πράγματα. Το πρώτο αερόπλανο που πέρασε πάνω από το χωριό, όπου όλοι οι κάτοικοι βγήκαν τρομοκρατημένοι και μόνον ο δάσκαλος τους καθησύχαζε λέγοντας ότι αυτό λέγεται αερόπλανο και πως πάνω είναι άνθρωπος. Μετά το πρώτο τηλέγραφο, τηλέφωνο, ηλεκτικό, κινηματόγραφος, μέχρι ψυγείο, πλυντήριο και τηλεόραση και τελευταίος ο «αρχοντής» το air condition με το οποίο αισθανόσουν άρχοντας. Αλλά το ότι ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι δεν το πίστεψε ποτέ, παρ’ότι έζησε σχεδόν έναν αιώνα και είδε τόσα πολλά, μέχρι και κινητά με κάμερες και τα σχετικά πρόλαβε. Όποτε τύχαινε να το αναφέρω μου έλεγε «Πάψε μπρε. Σιγά μην πάτ’σαν στο φεγγάρ. Ψέμματα είναι.»

 67. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  62 Καλώς ήρθες, ωραία ανάμνηση!

  39-40 Ρεντα έχουμε βλέπω.

 68. William T. Riker said

  Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα τα πλάνα από την αποστολή του 1969, ήταν στην αρχή της ταινίας «Apollo 13» το 1995. Ήμουν έφηβος ακόμη και κολλημένος με ό,τι είχε να κάνει με το διάστημα (όπως ίσως προδίδει και το χρηστώνυμο), αν και όχι τόσο όσο ο αδερφός μου που τώρα είναι καθηγητής Κοσμολογίας. Δεν είχαμε τότε καμία αμφιβολία ότι σε είκοσι χρόνια το πολύ θα είχαμε φθάσει σίγουρα και στον Άρη, αλλά τα χρόνια πέρασαν κι ο Νeil Degrasse Tyson ξελαρυγγιάζεται ακόμη στις εκπομπές του για τα αναμφισβήτητα οφέλη του διαστημικού προγράμματος την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί οι οπαδοί της θεωρίας της επίπεδης γης κλπ. Φευ!

 69. Theban said

  @Νικοκύρη:
  (Άσχετο με το θέμα,) στο τουίτερ μου η ανάρτησή σου για τα «ιουλιανά» του 43, ήρθε αμέσως μετά την ανάρτηση του πολεμικού μουσείου για το ίδιο θέμα.

 70. Jago said

  Κι όμως, την ώρα που προσεδαφιζόταν η σεληνάκατος (20/7 8:00μμ) ήρθα στον κόσμο (με τη διαφορά της ώρας 21/7 4:00πμ).

 71. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

 72. ΣΠ said

  60, 61

 73. Γς said

  «Αν η δεξιά κλιμακώσει την καταστολή απέναντι μας με συγκεκριμένες κινήσεις θα πράξουμε και εμείς ανάλογα. Αν το επόμενο διάστημα κινηθούν με… μηδενικές ανοχές, θα λάβουν χώρα δεκάδες παρεμβάσεις της ομάδας στα πιο τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας. »

  Kleine meine @@

  παλιομαλάκα!

 74. gpoint said

  # 72

  ΠΑΟΚ νάσαι και να μη φοβάσαι !

  Τυχαία νομίζεις κάνει η ομάδα προετοιμασία τα δυο τελευταία χρόνια στην Ολλανδία ;

  Ολα κατόπιν σχεδίου γίνονται !!

  Υ.Γ. Νικοκύρη προτείνω μιας μέρας αναστολή στον γνωστό «μάγο» του στοιχήματος να μας δώσει τις αναμενόμενες προβλέψεις του και να σιγουρέψουμε την πρόκριση !!!

 75. spiral architect 🇰🇵 said

  @60, 61: Δυστυχώς χάσατε, ούτε εισιτήρια για το Σίπχολ να μην κόψετε! 😮

 76. Νέο Kid said

  φφ

 77. Νέο Kid said

  Πιο πιθανό είναι να ξαναπερπατήσει ο Νηλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι,απ’το να αποκλείσει το Ζμπαουγκάκι τον Άγιαξ…

 78. ΓΤ said

  @74

  Το σετ αποδόσεων για το ΠΑΟΚ-Άγιαξ (07.08.2019, 22:00) άνοιξε στο 3,30 – 3,40 – 2,20.

 79. loukretia50 said

  Aπό τη γη στη σελήνη σήμερα λοιπόν? Ωραία!
  Περίεργο, αλλά δε θυμάμαι πού το είδα αν και είχαμε τηλεόραση – μια λέβε όπτα με σήμα το λιονταράκι και άχρηστο ντουλαπάκι για τα κουμπιά.
  Σίγουρα το πρόβαλαν ξανά αργότερα, ακόμα και στην οθόνη θερινού σινεμά.
  Ήταν απογοήτευση. Δεν ξέρω τι περίμενα να δω, πάντως όχι αυτό που είδαμε.
  Και για χρόνια μετά ανυπομονούσα για τη συνέχεια, επειδή ήμουν σίγουρη πως θα είναι πολύ εντυπωσιακή.
  Πίστευα –και πιστεύω – ότι απέχουμε πολύ από το να μάθουμε τα μυστικά του σύμπαντος.

  Και ναι, κοιτάζω ακόμα το φεγγάρι, σα μια υπόσχεση για ένα μαγικό ταξίδι πέρα απ΄τα ανθρώπινα μέτρα. Μια πύλη για έναν κόσμο διαφορετικό που δε μπορούμε να καταστρέψουμε και μια υπενθύμιση πως δεν είναι η σελήνη μικρή, εμείς είμαστε.
  Και δε με νοιάζει αν είναι από στάχτη ή από τυρί, σίγουρα είναι από όνειρα.

 80. Νίκος Κ. said

  Ήμουν 12 χρονών και (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε) ήλπιζα να είναι οι Σοβιετικοί αστροναύτες αυτοί που θα πατήσουν πρώτοι στο φεγγάρι. Ως εκ τούτου θα θυμηθώ δύο μαύρα γεγονότα που συνδέονται με το πρόγραμμα Απόλλων:

  – Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος Απόλλων έπαιξε ο πατέρας των πυραύλων Κρόνος V (που έφεραν τα διαστημόπλοια στη σελήνη) Γερμανός επιστήμονας Βέρνερ φον Μπράουν. Ήταν επίσης ο δημιουργός των ναζιστικών πυραύλων V2. Όπως κι ο ίδιος παραδέχτηκε, περισσότεροι άνθρωποι (δεσμώτες των ναζί σε αναγκαστική εργασία) έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή των ρουκετών V-2 από ότι σκοτώθηκαν από αυτούς ως όπλο. Ο ίδιος και η ομάδα του επέλεξαν (κατά τη γερμανική ήττα) να παραδοθούν στους αμερικανούς.

  – Η πρώτη αποστολή του προγράμματος Απόλλων (το Απόλλων 1) υπήρξε αποτυχημένη: Τρεις αστροναύτες κάηκαν στην εξέδρα εκτόξευσης όταν το διαστημόπλοιο πήρε φωτιά στις 27/1/1967.

  Καλές οι επιτυχίες και οι «αριστείες» αλλά υπάρχουν κι αυτοί που συνέβαλαν κυριολεκτικά με τη ζωή τους και τώρα πια δεν τους θυμάται κανείς.

 81. gpoint said

  # 77

  κάτσε καλά μην βάλω τον Ιατρού να βρει πόσες φορές έχεις γράψει εδώ πως ο ΠΑΟκ δεν θα έπαιρνε ποτέ του πρωτάθλημα…

  πάρε μια τζούρα ( με ανύπαρκτη αποβολή και ανύπαρκτο πέναλτυ, θυμάσαι ε ; )

 82. Νέο Kid said

  81. ΠΟΤΕ δεν έχω γράψει ΕΓΩ ότι ο παοΚ δεν θα έπαιρνε ποτέ του πρωτάθλημα! Αλλά τον Άγιαξ, ξέχασέ τον… ΔΕΝ τον έχεις μικρέ!

 83. ΓΤ said

  Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι στο ΠΑΟΚ-Άγιαξ το 0-3 πληρώνει 25,00, ενώ το 0-4 67,00.

 84. Mπούφος said

  Καλέ τι σας έπιασε και ξεφουρνίζετε τις ηλικίες σας;;-)ποιά νοιάζεται για την ηλικία σας άμα τα οικονομικά σας μοιάζουν ανθηρότατα;;-) αυτό με τη Σελήνη φαίνεται να έχει κάμποσο παλιώσει και μου κάνει εντύπωση που δεν μας ενημερώνουν οι μεγάλοι επιστήμονες με λεπτομέρειες στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ…ούτε λένε και πολλά πολλά για τον αποικισμό του πλανήτη Άρη που σε λίγες δεκαετίες θα έχει γινει φουλ «ενδιαίτημα» όπως λέει και η αδερφή μου, φυτών, ζώων και ανθρώπων…

 85. Νέο Kid said

  «..σε λίγες δεκαετίες θα έχει γινει φουλ «ενδιαίτημα» όπως λέει και η αδερφή μου, φυτών, ζώων και ανθρώπων…»
  Mπάαα… αργεί ο Άρης ακόμα.

 86. loukretia50 said

  83. ΓΤ – κι ας θυμώσεις
  Δεν παύουν να με εκπλήσσουν οι άνθρωποι.
  Δε φανταζόμουν ότι είσαι τύπος που υπολογίζει τόσο ένα σχόλιο, ώστε να μην έχει τίποτε άλλο να πει – ή να μη θέλει- εκτός από ποδοσφαιρικά.( Οι μικρές σφήνες για άλλα θέματα είναι καλοδεχούμενη εξαίρεση).
  Σ΄αυτό το επίπεδο λοιπόν κατατάσσεις την πλειοψηφία των σχολιαστών – που δήλωνες ότι θεωρείς φίλους?

 87. gpoint said

  # 83

  ΓΤ, η πρόκριση του ΠΑΟΚ πόσο δίνει ; τα άλλα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες (ως γνωστόν οι μεγάλες προκρίσεις κερδίζονται εκτός έδρας )

  και να μην θυμηθώ τα Γιάννινα, έτσι ; άντε που πήρατε αέρα γιατί δεν έχετε δει τον εφιάλτη σας δυο μήνες τώρα. Ξανάρχεται !!!

 88. loukretia50 said

  87. Υπάρχουν και τηλέφωνα, ξέρεις.

 89. Γιάννης Ιατρού said

  84: ..θα έχει γίνει φουλ «ενδιαίτημα»…. φυτών, ζώων και ανθρώπων…..
  Αν η NASA είχε χιούμορ (παλιότερα είχε…) δεν θα μιλάγανε για νερά και αηδίες, θα βάζανε ένα πανό «ΠΑΟΚ Θ.4» στην επιφάνεια του Άρη και μετά θα ανακοινώνανε: «βρέθηκε ζωή στον Άρη, αλλά σε πρωτόγονη μορφή…» 🙂

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένα βραβευμένο μικρομηκάκι ή μηκομικράκι 🙂

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η συνωμοσία για τη σημαία που «κυμάτιζε» και τον ίσκιο της πα στη Σελήνη
  https://www.mixanitouxronou.gr/ti-apeginan-i-simees-pou-karfosan-i-astronaftes-stin-epifania-tis-selinis-i-theories-sinomosias-gia-tis-skies-ke-ton-kimatismo-pou-amfisvitisan-tis-amerikanikes-apostoles-ke-i-apantisis-tis-nasa/

 92. gpoint said

  # 88

  Τις υποδείξεις και τις προτιμήσεις σου σε δικούς σου χώρους, εδώ άλλος έχει αυτά τα δικαιώματα. Οσο για τις κρίσεις σου για το επίπεδο των σχολιαστών, δεν γράφεις καμιά στιχοπλοκία καλύτερα ;

 93. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  70 Διαστημικός!

  69 Δεν το πρόσεξα, ευχαριστώ.

 94. Γιάννης Ιατρού said

  90: ΕΦΗ

 95. loukretia50 said

  Αν σε προσωπική ερώτηση* ορμάς με τέτοιο μένος
  μάθε πως είσαι αδιάκριτος κι αρκούδως πορωμένος
  Στους δύο τρίτος δε χωρεί και δη εξοργισμένος!

  * δε σε αφορά, στο ΓΤ απευθύνθηκα.

 96. loukretia50 said

  92. Το σχόλιο για τα τηλέφωνα ήταν απλά ενημερωτικό.
  Δε δικαιολογεί την απάντηση που αφορά άλλο σχόλιο.

 97. gpoint said

  # 92

  Δεν αφήνεις τα σάπια ; , καλοκαίρι είναι και βρωμάνε, Εκτός αν θέλεις να σου γράψω και εγώ τέτοια «ενημερωτικά».

  Να σου γράψω πως υπάρχει και αρκουδίσιον ή ανεμιστήρας που κατεβάζει την θερμοκρασία ;

  Μπορώ να γραψω για την Μαρία Αντουανέττα, την Μαντάμ Σουσού και όσες ψωνισμένες νομίζουνε πως πρέπει όλοι να ενεργούν και να γράφουν σχόλια σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

  Τέλος.

 98. Πάνος με πεζά said

  Κουϊζάκι : ποιο πασίγνωστο νεοελληνικό θεατρικό έργο, στην τελευταία του σκηνή έχει , από τις τελευταίες ατάκες, το «Ρε, εδώ οι άνθρωποι κοντεύουν να πάνε πια στο φεγγάρι !»

 99. Pedis said

  (μερικά ισχυρά επιχειρηματα ενάντια στον σχεδιασμό επανδρωμένων διαστημικών αποστολών)

  S. Weinberg: Against manned space flight program

  https://vdocuments.site/response-against-manned-space-flight-programs.html

 100. loukretia50 said

 101. Pedis said

  -> 99 : (πιο ευανάγνωστο)

  S. Weinberg: Against manned space flight program

  https://booksc.xyz/dl/24388853/4575e9

 102. Μαρία said

  Δεν έχω καμία ανάμνηση του γεγονότος, γιατί διάβαζα για τις εισιτήριες του Σεπτεμβρίου 🙂

 103. sarant said

  98 Αυλή των θαυμάτων μήπως;

 104. Αλέξανδρος said

  1.Με το κατόρθωμα του Απόλλων 11 (μια και λεξιλογούμε, ίσως θα έπρεπε να το κλίνω, τι λέτε; )

  Εγώ θα έγραφα ……κατόρθωμα ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟΥ Απόλλων 11…….κρατώντας έτσι και την ονομαστική.

  2.Για τίς αναμνήσεις μου από τη μέρα εκείνη τής προσελήνωσης δεν νομίζω ότι έχω περισσότερες ή καλύτερες αναμνήσεις από εσένα (και τότε ήμουν 19 και κάτι παρακαλώ).

 105. Πάνος με πεζά said

  @ 103 : Aκριβώς !

 106. Theo said

  Η επέτειος του Apollo 11 μού θυμίζει τα νιάτα μου και το τι όνειρα κάναμε τότε πως θα μπορούσαμε σε κάποιες δεκαετίες να κάνουμε διακοπές στη Σελήνη, όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν.
  Ήμουν 13 χρονών τότε, και δεν είχαμε τηλεόραση. Πήγα, λοιπόν, στην άλλη άκρη της Έδεσσας, στη θεία μου που είχε και είδα εκεί την προσελήνωση, αλλά θυμάμαι πως η εικόνα δεν ήταν καθαρή.

  Όταν ο Γκαγκάριν πέταξε στο διάστημα ήμουν 5 χρονών. Θυμάμαι τον συνομίληκο φίλο μου (που ο πατέρας του ήταν στέλεχος της ΕΔΑ κι ο ίδιος υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές) να με ενημερώνει με καμάρι.

  @62:
  Εκείνη τη χρονιά, αν θυμάμαι καλά, παραθερίσαμε για ένα μήνα στον Μακρύγιαλο, δίπλα στη Λεπτοκαρυά. Αλλά μάλλον αυτό έγινε τον Αύγουστο, κι έτσι τη προσελήνωση την είδα στην Έδεσσα.

 107. Θρακιώτης said

  Είναι πολλά αυτά που θέλω να πώ, γι’ αυτό και θα μιλήσω επιγραμματικά:

  1) Ο κ. Σαραντάκος στο τέλος του άρθρου του αφήνει να εννοηθεί ότι οι Αθηναίοι παρακολούθησαν ζωντανά από τις τηλεοράσεις τους την προσεδάφιση του «Απόλλων 11» και το περπάτημα των Άρμστρονγκ + Όλντριν. Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Όντως είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος μπροστά στις τηλεοράσεις το βράδυ της Κυριακής, αλλά δεν είδαν τίποτα: Ζωντανή μετάδοση υπήρχε μόνο μέσω ραδιοφώνου. Οι πρώτες εικόνες από την ιστορική προσσελήνωση μεταδόθηκαν από το τότε ΕΙΡΤ το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιουλίου 2019. Συνέβη ακριβώς ό,τι και με το Μουντιάλ του Μεξικού (1970) έναν χρόνο αργότερα: Τα μάτς μετεδίδοντο με μιάς ημέρας καθυστέρηση και τα ζώα οι τηλεθεατές πανηγύριζαν σε κάθε γκόλ, αγνοώντας ότι δεν επρόκειτο για ζωντανή μετάδοση

  2) Οι λέξεις Σελήνη και Φεγγάρι δείχνουν όσο τίποτε άλλο την τρισχιλιετή συνέχεια της Θείας Ελληνικής Γλώσσης. Η πρώτη φορά που συνεδέθη η Σελήνη με το φέγγος (εξ ού «φεγγάριον» και μετά… «φεγγάρι») είναι στον Ορφικό Ύμνο προς την Σελήνη (πρίν το 600 π.Χ.) που καταλήγει ως εξής: «ἐλθέ, μάκαιρ’, εὔφρων, εὐάστερε, φέγγεϊ τρισσῷ λαμπομένη, σῴζουσα νέους ἱκέτας σέο κούρη. » που σημαίνει: «ελθέ μακάρια, εύφρων, ευάστερη, που λάμπεις με τριπλό φέγγος, σώζοντας τους νέους ικέτες σου, κόρη…»

  Ο πρώτος που χρησιμοποίησε την λέξη «φεγγάρι» για την Σελήνη είναι ο Αριστοφάνης στον 454 στίχο των «Βατράχων», όπως αποκάλυψε ο Μέγας Κοραής στα σχόλια στα «Αιθιοπικά» του Ηλιοδώρου (Παρίσι 1804). Εκεί διαβάζουμε τα εξής συναρπαστικά για την σχέση της Σελήνης με το φέγγος, εξ ού και Φεγγάρι:


  3) Όπως αποκαλύπτει ο James Hansen στη μνημειώδη βιογραφία του Νήλ Άρμστρονγκ («First Man: The Life of Neil A. Armstrong») η μαμά του Νήλ Άρμστρονγκ, η θρυλική Βιόλα (Viola), ήταν κάργα θεούσα και προσευχόταν διαρκώς επί μήνες μόλις έμαθε ότι ο γιός της επελέγη ως κυβερνήτης του «Απόλλων 11». Την ώρα της προσσεληνώσεως οι γονείς του Άρμστρονγκ τελούσαν θεία λειτουργία μέσα στο σπίτι τους με τον τοπικό επίσκοπο για να μή γίνει αστρική σκόνη το παιδί τους. Παραμένει άγνωστο αν ο ίδιος ο Νήλ Άρμστρονγκ πίστευε εις Ιησούν Χριστόν και αυτόν εσταυρωμένον, ή αν ήταν άθεος.

  4) Στο ίδιο βιογραφία του Άρμστρονγκ μαθαίνουμε ότι ο Νήλ λάτρευε το διάβασμα (τον είχε εκπαιδεύσει από μικρό η μαμά Βιόλα) και κατεβρόχθιζε τα βιβλία με ρυθμό που θα ζήλευε και ο κ. Σαραντάκος. Ήτο μέγας γνώστης της Ελληνικής Μυθολογίας, εξ ού και η περίφημη απάντησίς του για τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, όταν ρωτήθηκε γιατί ονομάστηκε «Gemini» το πρόγραμμα της προσσεληνώσεως (σελ. 258 του βιβλίου):

  «“In ancient Greek mythology, Gemini meant the twins, Castor and Pollux,” Armstrong explains. Armstrong and Scott designed the patch for Gemini VIII “having a ray of light emanating from Castor and Pollux going through a prism and reflecting the full spectrum of spaceflight.”»

  5) Θα τελειώσω με κάτι εντελώς άγνωστο που έχει τεράστιο ενδιαφέρον για ένα γλωσσικό Ιστολόγιο: Γιατί ποτέ κανείς δεν διερωτήθηκε ποιός και πότε ονόμασε «Απόλλων» το αμερικανικό σχέδιο κατακτήσεως της Σελήνης; Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, νονός του Διαστημικού Σχεδίου «Απόλλων» ήταν ο Πρόεδρος Κέννεντυ μέσω… Καβάφη! Έναν χρόνο πρίν πεθάνει (2001), ο «Πατέρας του Σεληνιακού Προγράμματος της NASA», κορυφαίος Αμερικανός μηχανικός του 20ού αιώνος Thomas J. Kelly (1929 – 2002) στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Moon Lander: How We Developed the Apollo Lunar Module» (2001), αποκάλυψε ότι ο Κέννεντυ βάφτισε «Απόλλων» το Σεληνιακό Πρόγραμμα μπερδεύοντας το «τεκνό» της Σελήνης, Ενδυμίωνα, με τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Σελήνη!.. Και «την πάτησε» ο Πρόεδρος Κέννεντυ από παρανάγνωση του περίφημου ποιήματος του Καβάφη (του οποίου υπήρξε μέγας θαυμαστής) «Ενώπιον του αγάλματος του Ενδυμίωνος» (2016) που μεταφέρω επί λέξει:

  «Επί άρματος λευκού που τέσσαρες ημίονοι
  πάλλευκοι σύρουν, με κοσμήματ’ αργυρά,
  φθάνω εκ Μιλήτου εις τον Λάτμον. Ιερά
  τελών – θυσίας και σπονδάς – τω Ενδυμίωνι,
  από την Αλεξάνδρειαν έπλευσα εν τριήρει πορφυρά.-
  Ιδού το άγαλμα. Εν εκστάσει βλέπω νυν
  του Ενδυμίωνος την φημισμένην καλλονήν.
  Ιάσμων κάνιστρα κενούν οι δούλοι μου· κ’ ευοίωνοι
  επευφημίαι εξύπνησαν αρχαίων χρόνων ηδονήν».

  Υπόψιν ότι ο πανέμορφος Ενδυμίων που ηράσθη η θεά Σελήνη και κατέβαινε κάθε βράδυ στην σπηλιά του για να πηδηχτεί μαζί του παρέμεινε «αιώνιος έφηβος» κατόπιν αιτήματος της ερωτευμένης Σελήνης προς τον Δία. Για την ερωτική σχέση Ενδυμίωνος και Σελήνης έχουν φιαχτεί δεκάδες πίνακες μεγάλων ζωγράφων με κορυφαίο όλων «Τα όνειρα του Ενδυμίωνος» (1902) του πλέον ελληνολάτρη Βρετανού ζωγράφου όλων των εποχών Edward Poynter (1836 – 1919), τον οποίο σπεύδω να αναρτήσω για το αισθητικό ξεστράβωμα των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου. Η γυμνή Σελήνη σπεύδει να πηδηχτεί με τον πανέμορφο Ενδυμίωνα, τον οποίο ο Πρόεδρος Κέννεντυ μπέρδεψε με τον Απόλλωνα, εξαιτίας του Καβάφη

 108. Theo said

  @21:
  Διαβάσω στο ποστ στο οποίο παραπέμπεις (και σ’ευχαριστώ για την πληροφορία):
  «Το Απόλλων πάτησε στην Σελήνη στις 23:18 ώρα Ελλάδος της 20 Ιουλίου 1969.
  Έξη ώρες μετά, στις 5:56 ώρα Ελλάδος της 21 Ιουλίου, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης.
  Κανένας λοιπόν στην Ελλάδα δεν θα καθόταν όλη την νύκτα άγρυπνος για να παρακολουθήσει στην τηλεόραση το γεγονός.
  Αλλά και να ήθελε δεν θα μπορούσε, για τον απλό λόγο ότι η πρώτη στην ιστορία τηλεοπτική μετάδοση μέσω δορυφόρου του γεγονότος, έγινε μόνο στην Αλάσκα!»
  κι έτσι καταλαβαίνω γιατί ήταν μεσημέρι όταν είδα τον Άρμστρονγκ να πατάει στη Σελήνη, ενώ αυτό συνέβη τα άγρια χαράματα.

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 110. ΓΤ said

  @86
  ανυπάκουος υπήκοος αδουλωσίας των αράδων, σαφώς ερέτης στης αοργησίας τα νερά

 111. ΓΤ said

  @87

  πρόκριση Άγιαξ: 1,26
  πρόκριση ΠΑΟΚ: 3,90

 112. Μπούφος said

  κ. Γιάννη Ιατρέ
  με όλο το θαυμασμό 😉
  επιθυμώ να σας ξεκαθαρίσω πώς την ατμόσφαιρα στον Άρη την είδα στο σινεμά με Σβαρτσ… που του πετάγονταν τα μάτια έξω, όταν βγήκε από ατύχημα έξω από το Θόλο… αχ μου ξεφεύγει ο τίτλος, μήπως ήταν η Ολική Επαναφορά;

 113. ΓΤ said

  Μέσα από ένα πρίσμα γλυκιάς αυστηροσύνης, δεν πρόκειται για κατόρθωμα του «Apollo 11», της αποστολής που, ουσιαστικά, διαπεραίωσε στη Σελήνη τον άνθρωπο, σαρκώνοντας «γεφύρωση» Γης-Σελήνης και αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον το εναργές του αποτύπωμα, ένα, στο πλαίσιο της μεταφοράς, historical mark ελληνιστί, με διηνεκή απομνημείωση. Το κατόρθωμα θα πιστωθεί σε άτομο ή ομάδα (θυμάμαι το Life Achievement Award του Σταμάτη Κριμιζή), ενώ ακριβώς εδώ, μα και σε όλες τις αποστολές, το λιτό αποτύπωμα της επιτυχίας καταγράφεται, στα σώψυχα της NASA, με αλλεπάλληλα tick marks σε μπουλεταρισμένα bulletins, mission reports (mission completed, result: success), τόσο λιτά σημάδια του ανθρώπου μέσα στο μεγαλείο τους, τόσο μεγάλα σημάδια μέσα στη λιτότητά τους, ακριβώς όπως αρμόζει στις ευφυΐες τις σεμνές 🙂

 114. Jane said

  Ωραίο το αφιέρωμα, κ. Σαραντάκο.

  Δεν είχα γεννηθεί στις 21 Ιουλίου, ήθελα κάμποσο ακόμη για να γίνω.
  Με ενημέρωσαν όμως πάραυτα για το καπιταλιστικό κατόρθωμα, μετά θρήνου και οιμωγής, όλα τα συντρόφια στο θάλαμο νεογνών. 🙂

  Να μην ξεχνάμε και τη μοναδική γυναίκα της αποστολής του Απόλλων 11 , τη Τζόαν Μόργκαν, η οποία έχει εξιστορήσει το πόσο δύσκολο ήταν, να γίνει αποδεκτή ως
  γυναίκα- επιστήμων στο κέντρο ελέγχου πτήσεων της ΝΑΣΑ.
  Ούτε τουαλέτες γυναικών δεν είχαν, έλεγε.
  Όταν η Σοβιετική Ένωση είχε από το 1963 γυναίκα κοσμοναύτη.
  (Ούπς! Τι γίνεται εδώ; Πώς είν’ το θηλυκό του ναύτη; )

  Είδα πολλά ωραία άρθρα , που έχασα τις μέρες των διακοπών.
  Θα πέσει διάβασμα από αύριο.

 115. mitsos said

  Ήμουν κι εγώ 10 χρονών. Είχα ήδη κατορθώσει να μείνω 2 χρόνια Αθήνα με τους γονείς μου. Αλλά όπως και την προηγούμενη χρονιά με το τέλος του σχολείου έφευγα για το σπίτι του παπού και της γιαγιάς .

  Οι γονείς μου και τα αδέλφια μου αν θυμάμαι καλά είχαν κατέβει την προηγούενη ημέρα
  Οι περισσότεροι αρσενικοί της γειτονιάς είχαν μαζευτεί στα δυο Καφενεία, πάνω στον συνοικισμό, να δουν την προσελήνωση. Στο πατρικό της μάνας μου είχαμε καθήσει όλη η οικογένεια και δυο ή τρεις γειτόνισες γύρω από την τηλεόραση

  Είπα κάτι για κεφαλοτύρι που είχα δει σε κάποιο κόμικ και ο πατέρας μου με διόρθωσε χαμογελώντας … όχι κύλινδρος αλλά σαν μπάλα μεγάλη πολύ αλλά μικρότερη από τη Γη. Αντέδρασα λέγοντας πως … Αλλοίμονο μας τα είπαν στο σχολείο …απλά αναφέρθηκα σε ένα κόμικ για παιδιά.

  Θυμάμαι πως κάποιες γειτόνισες αμφισβητούσαν την αλήθεια των εικόνων. Θυμάμαι αναδρομές για τον Γκαγκάριν και την ΛάΙκα . Αλλό όμως ήταν εκείνο που έμεινε να θυμόμαστε στην οικογένεια χρόνια αργότερα με γέλια …

  Κάποια στιγμή αποφάσισε να μιλήσει και η γιαγιά μου: «Σαν δεν ντρέπεσαι μωρή που πέταξες τα βυζά έξω», σχολίασε για το μπούστο της παρουσιάστριας – Νομίζω ήταν η Κέλλυ Σακάκου- Συμπληρώνοντας μάλιστα : «Ναι κάνε τώρα πως δεν ακούς και δεν καταλαβαίνεις» και αποχώρησε εκνετρισμένη….
  Όχι για το φεγγάρι και τους αστροναύτες δεν σχολίασε τίποτα .

  Καλό βράδυ

 116. mitsos said

  «Οι πρώτες εικόνες από την ιστορική προσσελήνωση μεταδόθηκαν από το τότε ΕΙΡΤ το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιουλίου 2019. »
  Τελικά και οι Θρακιώτες βυζαντινολογούν

 117. ΓΤ said

  @115
  Αυτή που «τα πέταγε έξω», και στην οποία αναφερόταν η γιαγιά σου, εκλεκτέ Μήτσο, ήταν η Νάκυ Αγάθου 😉

 118. mitsos said

  @117 ΓΤ
  Α! Μάλιστα …η Αγάθου. !
  Έχεις δίκιο.
  Λάθος «τα νομίσματά μου»
  Ευχαριστώ

 119. Θρακιώτης said

  Ρε άνθρωπε του Θεού (116, Mitsos), αυτό βρήκες να σχολιάσεις από το θεσπέσιο σχόλιο 107; Δεν είναι ολοφάνερο ότι από βιασύνη έγραψα 2019 αντί 1969, όπως και στο ποίημα του Καβάφη για τον Ενδυμίωνα έγραψα 2016 αντί για 1916; Αντί να ασχοληθείς με την ουσία του σχολίου, ψάχνεις να βρείς λάθη λόγω ταχύτητας γραψίματος; Σε ξεστραβώνω με 5 κορυφαίες αποκαλύψεις που δεν ήξερε κανένας (ούτε κάν ο κ. Σαραντάκος) κι εσύ ψάχνεις να βρείς τυπογραφικά λάθη; Είσαι με τα καλά σου;

  Παρεμπιπτόντως, να συμπληρώσω κάτι ακόμα στο σχόλιο 107, που δείχνει πόσο ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΗ είναι η NASA, γιατί δεν θα το πεί κανείς άλλος σχολιαστής (είτε από άγνοια, είτε για να μήν ενημερωθούν οι αναγνώστες): Στην τελετή που έγινε το περασμένο Σάββατο 20 Ιουλίου στο διαστημικό κέντρο «Κέννεντι» παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο Μάικ Πενς και ο Διοικητής της ΝΑSA, Jim Bridenstine, εξήγγειλαν την επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη μέσα από το πρόγραμμα «Αρτεμις». Της αδελφής του Απόλλωνα και θεάς του Κυνηγιού και της Σελήνης στην θεσπέσια Ελληνική Μυθολογία, όπως δεν παρέλειψαν να τονίσουν οι οικοδεσπότες και ΑΠΕΣΙΩΠΗΣΕ σύμπας ο Τύπος στην Ελλάδα για να μή αισθανθούν εθνική υπερηφάνεια οι Έλληνες.

  Σημειωτέον ότι η παρθενική αποστολή «Αρτεμις 1» θα θέσει σε τροχιά το διαστημόπλοιο «Ωρίων», ενώ οι αποστολές 2 και 3 που έχουν προγραμματιστεί το αργότερο ως το 2024 θα αποτελέσουν ένα «νέο μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα». Για πρώτη φορά θα πατήσει στη Σελήνη μια γυναίκα, μαζί με έναν άντρα αστροναύτη, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μόνιμης αμερικανικής εγκαταστάσεως ως το 2028 (εξ ού και η ονομασία «Άρτεμις»)

  Τελειώνω λέγοντας ότι ο Διοικητής της NASA διαβεβαίωσε πως ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ενεργά αμερικανικές εταιρίες, όπως η Lockheed και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Και μόνο το γεγονός ότι η κάψουλα και ο προωθητικός κινητήρας του «Ωρίωνα» (ο δεύτερος κατασκευής της Αirbus) έχουν ετοιμαστεί και υποβάλλονται σε δοκιμές, προδίδει τη βιασύνη των Αμερικανών (θέλουν να προλάβουν τους φιλόδοξους Κινέζους), που θέτουν ως επόμενο στόχο τον Αρη…

  Ξεστραβώσου, κύρ Μήτσο μου…

 120. mitsos said

  @ 119
  Ναι . Κι εγώ σ ΄αγαπάω.

 121. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  117. Νάκυ Αγάθου

  Γεννήθηκε 25/10/1940 και ο πρόπαππός της , Αχιλλέας Αγάθος, ήταν βουλευτής Κέρκυρας to 1890-92 και 1895-98.[1] Η καταγωγή της είναι από το χωριό Λιαπάδες. Ξεκίνησε να προλογίζει το πρόγραμμα της τηλεόρασης το 1967 και τον Απρίλιο του 1969 ψηφίστηκε σε διαγωνισμό από την Ελληνική Εταιρία Προγραμμάτων Τηλεόρασης του Σπύρου Σπυρίδου, ως η δημοφιλέστερη παρουσιάστρια. Ολόκληρη τη δεκαετία του 1970, όπως και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 παρουσίαζε τις εκπομπές που επρόκειτο να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές στο ΕΙΡΤ και μετέπειτα την ΕΡΤ και ΕΤ-1. Το 1977 ήταν εκφωνήτρια (εκφωνούσε τις ψήφους της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες κατά την ψηφοφορία στο διαγωνισμό) στην συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision. Έλαβε επίσης μέρος στην επιθεώρηση του Χάρρυ Κλυνν Χάρυ Κλυν και πάσης Ελλάδος και υποδύθηκε τον εαυτό της στην ταινία του ίδιου ηθοποιού Made in Greece (1987). Το 1989 εκφωνούσε ακόμα το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας στην ΕΤ-1, σε μία ολιγόλεπτη εκπομπή που προβαλλόταν λίγο πριν το κλείσιμο του προγράμματος. Το 1995 έδωσε συνέντευξη στην Δάφνη Μπόκοτα και στην εκπομπή «Εκτός». Έκτοτε αποσύρθηκε στην ιδιωτική ζωή, με εξαίρεση το 1996, οπότε ήταν υποψήφια βουλευτίς στις εκλογές εκείνης της χρονιάς με την Πολιτική Άνοιξη στην Α΄ Αθηνών, λαμβάνοντας 1.137 ψήφους[2].

  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Νάκυ Αγάθου – η αισθησιακή και σέξυ

  […]
  Η Νάκυ ή αλλιώς Αικατερίνη Αγάθου-Μιχαλοπούλου είναι παλιά παρουσιάστρια, από τις πρώτες και τις δημοφιλέστερες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Από το 1967 ως το 1988 παρουσίαζε το πρόγραμμα στην κρατική τηλεόραση. Ήταν η μοναδική παρουσιάστρια που ο αισθησιασμός που εξέπεμπε έμεινε στην ιστορία. Ο τρόπος με τον όποίο ενημέρωνε για το πρόγραμμα ήταν το κάτι άλλο, με προκλητικό και άκρως θηλυκό στυλ.
  Ελάμβανε χιλιάδες ερωτικά γράμματα από θαυμαστές της, που οι περισσότεροι της έκαναν πρόταση γάμου.
  […]
  https://www.in.gr/2013/07/30/entertainment/oi-oktw-paroysiastries-sta-prwta-bimata-tis-ellinikis-tileorasis/

 122. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  #90. ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Τρυφερό διαμαντάκι το μικρομηκάκι!!
  Σε ανταπόδοση, κάτι που νομίζω θα σ’ αρέσει.

 123. gpoint said

  # 111

  Μερσί. Σκεφτόμουνα πως το 4 είναι μια καλή απόδοση για τζόγο αλλά έχουνε γνώση οι φύλακες

 124. loukretia50 said

  113. ΓΤ !! Αυτό ακριβώς εννοούσα!
  Και σου αφιερώνω κάτι που είχα γράψει για σένα πριν δω το σχόλιο

  Αρπιστής ή εκηβόλος?
  Κυνικός ή ονειροπόλος?
  Αίνιγμα που προκαλεί μια θρασύτατη γαλή
  πάραυτα να αναλάβει
  σύμφωνα με τας γραφάς, ταιριαστή – λύχνων αφάς! –
  ειδική αποστολή : Αίτηση – όχι εντολή –
  για συμμετοχή μ’ αράδες πριν αρχίσουν οι καυγάδες
  (Νόμιζα πως είσαι φίλος
  Λάθος ήτανε ο ζήλος?)

  Με στόμφο σε καλώ λοιπόν, πάλι να δώσεις το παρόν
  Γίνε τώρα μαγιοδρόμος , άδειασε εντελώς ο δρόμος
  Και κανείς δεν κάνει πάσα
  (τύχη νάχω λες στη ΝΑSA?*) /*ούφο πάντα αναζητούν!
  Κι έτσι παίζω μοναχή κι είναι μόνο η αρχή

  So, (γκουχ – γκουχ!)
  Λόγος νεφεληγερέτης
  των Μουσών είναι ηγέτης – ε? πώς με βρίσκεις?
  Υποκύπτουν στις αράδες οι ωραίες σουσουράδες
  ΄Όμως μόνον ο Απόλλων ήταν η λατρεία όλων
  (Τέτοιο γκλάμουρ και σαγήνη μέχρι spaceship εγίνη!)
  στο διάστημα οι εννέα, σαν αστέρια με σημαία:
  «Η πορεία είναι λόγια – αγνοείστε τα ρολόγια
  Όλα είναι στον αέρα – τη μιζέρια κάντε πέρα»
  Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ΝΑΣΑ

  Κι έτσι η υμετέρα μούσα ήτο παντελώς απούσα
  όταν σήμανες το τέλος στο ριμαδιακό το μέλος!
  Όμως γύρισε ο Απόλλων – yeees!!
  Φέρ΄τη μούσα σου με δόλον στων σχολιαστών τον στόλον
  (Μτφ)
  γράφε, για χατήρι όλων!

  Ας μην κάνουμε τη χάρη σ΄όσους λύνουν το ζωνάρι!
  και πιστεύω συμφωνούν και πολλοί που σιωπούν
  Κι όποιοι έχουν αντιρρήσεις
  κάνουν πλονκ και καταδύσεις * /*διακριτική σπόντα
  ΛΟΥ
  Εύχομαι λοιπόν να ξέρεις, πως αράδες αν προσφέρεις
  την εκτίμηση θα χαίρεις
  Άρα, αιρετήν σιγήν πως αίρεις!
  Έρρωσο!

  ΥΓ Κι αν είναι ο λόγος μου πιεστικός
  Είναι στη φύση μου – λέει ο σκορπιός!

 125. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, καλά την τιμήσαμε την επέτειο, γεννηθέντες και μη 🙂

  114 Κοσμοναύτισσα την είχαν πει τη Βαλεντίνα -οι Σοβιετικοί προτιμούσαν το κοσμο- αντί για το αστρο-

 126. loukretia50 said

  Αφώτιστε, σου άρεσε η Νάκυ?
  Νευρίαζε πολύ τη μητέρα μου με στυλ της και το μαλλί – λάχανο.
  Ο πατέρας μου γελούσε πολύ με το όνομά της – τότε δεν καταλάβαινα γιατί – και δεν ήταν αθυρόστομος, κάθε άλλο.
  Μπορεί να μπερδεύω τις χρονιές, αλλά γενικά έβλεπα ελάχιστα τηλεόραση κι όχι γιατί δε με άφηναν.
  Στην επαρχία βλέπαμε μόνο ΕΙΡΤ, και οι ειδήσεις ήταν «η ηχώ των γεγονότων» με ένα εμβατήριο για σήμα που με τρόμαζε. Οι φάτσες απωθητικές.
  Αθλητικά πολλά – από τότε μίσησα το ποδόσφαιρο, φρίκη το μουντιάλ, φουστανέλες, λειτουργία, γιουροβίζιον και ολυμπιακοί αγώνες φωτεινή χαβαλεδιάρικη εξαίρεση και κάθε Σαββατοκύριακο σαχλοεπιθεωρησιακά μουσικά σώου.
  Για τα γούστα μου μόνο η Μάγισσα, το Τζίνι και η Τζίνη, η Μπονάντσα(!) – μετά του μπαμπά!
  Και όταν είχε θέατρο της Δευτέρας ή καμιά ταινία.
  Και όλες οι ξένες σειρές με ζώα: Λάσυ, Βέλβετ, Φλίπερ- δελφίνι, Σκίπυ- καγκουρώ παρακαλώ!
  Και καρτούν βέβαια !
  Μόνο ο όμορφος Δρ.Κιλντέρ ήταν οφθαλμόλουτρο – πριν το γυρίσει στη θρησκεία ΕΦΗ -ΕΦΗ!
  Κράτησα το ραδιόφωνο στο δωμάτιό μου γιατί το σπίτι έγινε κέντρο διερχομένων κι η ησυχία πήγε περίπατο.

 127. loukretia50 said

  Και μια γυναίκα στο φεγγάρι https://youtu.be/SZ1WjrA5L0s?t=58
  Barbra Streisnad A star is born – The woman in the moon

 128. spyridos said

  Είχα την τύχη να δω το ντοκιμαντέρ που έφτιαξε ειδικά για αυτή την επέτειο το PBS (δημόσιο δίκτυο των ΗΠΑ).
  Μια καταπληκτική παραγωγή 6 ωρών. Chasing the Moon.
  Με πολλές λεπτομέρειες που για μένα ήταν άγνωστες.
  Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την εσωτερικές πιέσεις στις ΗΠΑ και για τις σχέσεις του διαστημικού προγράμματος με τις νότιες πολιτείες.
  Με αποτελέσματα όπως την τοποθέτηση όλων των εγκαταστάσεων σε νότιες πολιτείες και τον αποκλεισμό ικανότατων μαύρων υποψηφίων αστροναυτών.
  Ισως και του ικανότερου όλων του Ed Dwight.
  Το προτείνω ανεπιφύλακτα αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσατε να το δείτε Ελλάδα μέσω ίντερνετ.

 129. SineNomine said

  Διακινδυνεύω να εκτεθώ ανεπανόρθωτα, που τα σχόλιά μου τείνουν μονίμως να έχουν χαρακτήρα νουθεσίας, αλλά δεν πειράζει… Εξάλλου όταν θεώρησα πως έχω δίκιο μάλωσα με τον ίδιο τον Νικοκύρη. Το έχω ξαναπεί, πως κάποιους σχολιαστές απλά τους προσπερνάω, γιατί απλά δεν έχουν να μου πουν κάτι, όπως έχουν τόσοι άλλοι. Γι’ αυτό άλλωστε αποφεύγω να μιλάω κι ο ίδιος, άμα δεν έχω κάτι (που να μου φαίνεται) ουσιαστικό για να πω. Ίσως σας φανεί γελοίο, αλλά τα έφερε έτσι η ζωή –κάμποσο καιρό τώρα- ώστε όση νέα γνώση είμαι ικανός (ή μήπως πρόθυμος;) να επεξεργαστώ, την αντλώ από εδώ μέσα. Και μόνο λίγη δεν είναι αυτή. Τι να σας λέω τώρα…
  Ελπίζω αύριο να μην μετανιώσω γι’ αυτό το σχόλιο. Έχω πιει ήδη αρκετά αποχαιρετώντας τον Βαγγέλη. Ήπια τα τσίπουρα που δεν θα πιούμε «μέσα στη βδομάδα» όπως είχαμε πει… Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πάω αύριο στην κηδεία…
  Κι αφού μαρτυράμε ηλικίες αβέρτα τελευταία, ίσως τον Σεπτέμβρη να κλείσω τα 49 κι ήδη αναρωτιέμαι αν θα έχει μείνει κάποιος να έρθει σρη δική μου κηδεία.

  Επιτρέψτε μου μια εξιστόρηση – έτσι, στη μνήμη του:
  Είναι η εποχή που στον Άγιο Παντελεήμονα κουμάντο κάνουν ανοιχτά τα χρυσάβγουλα. Επιστρέφω –αργά και κάτι- στο σπίτι με τη μηχνή όταν με πλησιάζει από τα αριστερά άλλο δίκυκλο στην Αχαρνών. Δεν ξέρω αν ήταν σχεδιασμένο ή τυχαίο (ούτε ποτέ θα μάθω), όμως βρέθηκε στα νεκρά σημεία του καθρέφτη. Ακούω λοιπόν στεντόρεια φωνή «αίμα-τιμή-χρυσή αυγή» να κραυγάζει. Σκέφτομαι: «δεν μπορεί να είναι για μένα (ποιος είμαι εγώ;) Αν έχουν φτάσει να κυνηγούν εμένα (με κάποια δράση, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας) είμαστε πολύ-πολύ πίσω». Άλλος πιθανός στόχος όμως δεν φαινόταν. Στρίβω εσπευσμένα και φτάνοντας σπίτι αφηγούμαι το συμβάν και στη συνέχεια τηλεφωνώ να το αναλύσουμε πολιτικά (τρομάρα μου!) Λίγες μέρες αργότερα το κάθαρμα μου ομολόγησε ότι ήταν αυτός που μου έκανε πλάκα!
  Πάντως η πλάκα αυτή μας οδήγησε σε μια (ακόμη) σοβαρή(;) αναζήτηση και σε κάποιες πράξεις. Γεια σου ρε σύντροφε! Θα μου λείψουν οι διαφωνίες μας! (Άραγε πρόλαβες να το τερματίσεις το Rome?)

  ΥΓ Σαρώνοντας τα υπόλοιπα σχόλια (διάβασα πολλά ως τις 17:00, αλλά δεν έχω κουράγιο για περισσότερο διάβασμα τώρα – έμεινα στο 97) θα ήθελα μα πω: Ευχαριστώ Λου!

 130. MA said

  Καλησπέρα στην ομήγυρη,

  Πολύ καλό το αφιέρωμα Νικοκύρη, ευχαριστούμε

  Να ρωτήσω κάτι; Βλέπω δύο γραφές: ΠροΣελήνωση και ΠροΣΣελήνωση. Αν θυμάμαι καλά, έχει ξανασυζητηθεί. Έχουμε καταλήξει;

  Με αφορμή το σχόλιο της Jane, θυμήθηκα την ταινία Hidden figures για τρεις Αφροαμερικανίδες στη ΝΑΣΑ τη δεκαετία του 60. Και βρήκα αυτό σχετικά:

  https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48617919

  Όσο για κείνη τη μέρα: θυμάμαι μια θολή εικόνα (ας μην κρύψω ότι ήμουν στα 14) στην τηλεόραση του γείτονα που την είχε βγάλει στην αυλή του. Δεν υπήρχε άλλη στη γειτονιά. Θυμάμαι επίσης το σχόλιο του παππού μου λίγο πριν πατήσει το πόδι του ο Άμστρονγκ «Πού πάω τώρα;;»

 131. loukretia50 said

  120. Sine Nomine
  Ό,τι κι αν ήταν αυτό που σ΄έκανε να γράψεις το σχόλιο, μου έκανες ανέλπιστο δώρο.
  Αν έστω ένας κάποια στιγμή καταλάβει πώς νοιώθω, σημαίνει ότι άξιζε τον κόπο να τολμήσω να το εκφράσω.
  Αν πήγαινες λίγο παρακάτω στα σχόλια, μπορεί νάλεγες πως είμαι μια εγωκεντρική γκρινιάρα που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή.
  Ξέρω καλά ποιες είναι οι πιθανές αντιδράσεις, μια ζωή ολόκληρη σκέφτομαι κι εκφράζομαι με παρόμοιο τρόπο και μόνο λίγοι με γνωρίζουν πραγματικά κι έχω την τύχη να είναι πάντα κοντά μου.
  Όμως θέλω να ελπίζω, κόντρα στη μαυρίλα, να βλέπω τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού και να μη μένω σ΄όλα τα αρνητικά που μας περιβάλλουν.
  Αν αποχαιρέτισες το φίλο σου –αλήθεια, πρόφτασες? –
  δεν υπάρχουν λόγια, εσύ ξέρεις καλύτερα τι θα ταίριαζε για να τον τιμήσεις.
  Ακόμα και να το αναφέρεις εδώ, είναι κάτι.
  Δε θα το ξεπεράσεις φοβάμαι, αλλά κάποια στιγμή θα συμφιλιωθείς με την ιδέα της απώλειας.
  Ελπίζω κι εγώ να μη μετανοιώσω αύριο για το σχόλιο. Νάσαι καλά!

  ΥΓ. Φρόντισε εσύ να ολοκληρώνεις πράγματα που χαίρεσαι ΥΓ 1 Σε σύγκριση με μένα είσαι πολύ νέος!

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122 Μικιος Ευχαριστώ! 🙂
  Τί ταινία όμως! Ποιητικό αριστούργημα, ίσως η καλύτερή τους.
  ****
  129 Έχω κι εγώ κεραυνοβοληθεί για το φευγιό του Βαγγέλη Καραγιώργου. Δεν τον ήξερα από κοντά αλλά τον άκουγα Στο Κόκκινο μέχρι και την τελευταία του εκπομπή με τον Δ.Κουκλουμπέρη (και παλιότερα με τον Ανδρουλιδάκη). Μάλιστα είχα κερδίσει πρόσφατα ένα γεύμα στο μεζεδάδικο Καπιτολ που εκείνος το διαφήμιζε και κλήρωνε προσκλήσεις στην εκπομπή.

  ****
  Βρήκα ένα άρθρο, προ δεκαετίας, στα 40 χρόνια από την προσελήνωση και τις συνωμοτικές μπαλαφάρες. Το ποστάρω για την υπ΄αριθ. 10 «γιατί όλες οι πτήσεις/προσεσηλώσεις γίνανε επί Νίξον και γιατί σταμάτησαν μετά». Πολύ πεζά ξεφουσκώνει η απάντηση το μεγαλειώδες επίτευγμα. Τέτοια προσπάθεια, τόσα έξοδα για ένα πουκάμισο αδειανό; Για την πίκα;
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=65300

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όταν ο Άρμστρονγκ ήρθε στην Αθήνα το 2006.

  Δεν το βρήκα στο «Ε» εποχής/ Ας είναι από δω, όπου αναπαράχθηκε με το γεγονός του θανάτου του, το 2012, και που αναφέρει «πλήρης ημερών» για τον 82χρονο Νιλ.
  https://www.protagon.gr/apopseis/blogs/otan-o-nil-irthe-stin-athina-17744000000

 134. Pedis said

  sputnik effect …

  «Education in the Soviet Union…emphasis on science»
  Physics Today, 1/1958

  https://booksc.xyz/book/65358019/1a8454

  «Whereas the Soviet students graduating from second-
  ary schools in June 1955 had taken courses in physics
  for 5 years, astronomy for 1 year, chemistry for 4
  years, biology for 5 years, and mathematics including
  arithmetic, algebra, geometry, and trigonometry for 10
  years, less than a third of the American high-school
  graduates had taken a year of chemistry, about a fourth
  had had a year of physics, and less than a seventh had
  taken advanced mathematics.»

 135. gpoint said

  Οντως υπάρχει και τηλέφωνο…για πρώτες βοήθειες, άμεση δράση, κοινωνικούς λειτουργούς, τζίνια κ.λ.π.
  Οπως υπάρχουν πολυώνυμα και πολυώνυμοι, τον έναν μας τον γνωστοποιεί ο φύλαξ-άγγελος του ιστολογίου-εσχάτως έγινε κάτοικος Θράκης- αλλά και κρυφά ταλέντα… όρεξη νάχεις και χρόνο, η τεχνολογία είναι πιστός σύμβουλος φτάνει να μην μπερδευτείς όπως ο Τσαγγάρ στην lifo κάποτε.
  Μπορεί εύκολα κάποιος να πει ψέμματα, να βάλει περρούκα, να φορέσει ψηλοτάκουνα… το φαίνεσθαι αλλάζει όχι το είναι, το πρώτο απαραίτητο σε κομματικούς σκοπούς, το δεύτερο… ΠΑΟΚ είσαι !

  Το παρόν σχόλιο είναι ενημερωτικού χαρακτήρα

  Οταν το θερινό το πρωινό είναι συννεφιασμένο
  αναρωτιέμαι
  αν ο μπαμπάς του Κάρλου Μαρξ, ήτανε μαρξιστής…

  Οταν γυρίζει ο καιρός, χαλάει ο χαρακτήρας ;
  Αραγε το προέβλεψαν αυτό οι αστρολόγοι ;
  ή μήπως και τα σύννεφα μπέρδεψαν τον Λεφάκη ;

  Κι έριξ’ η βάβω τα χαρτιά κι απάντηση δεν πήρε…
  δεν είχε ούτε καφέ να πιεί, φλυτζάνι να διαβάσει…
  και φόρεσε τη γούνα της, να ξαναγίνει λύκος.

  Στο ίδιο το τομάρι

 136. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  128: Spiridos
  Μπορείς να το δεις εδώ επιλέγοντας το επεισόδιο (1, 2 ή 3) που θέλεις αλλά μόνο με VPN (π.χ. ενσωματωμένο, τζάμπα 🙂 , στον browser Opera …) διαλέγοντας Αμερική σαν τοποθεσία σου, αλλιώς γιοκ στην Ελλάδα!

  129: Ανώνυμε, να ‘σαι καλά να τον θυμάσαι τον φίλο σου!

  135: Γιώργη, πολύ πρωινό σε βλέπω! Πας για ψάρεμα;

 137. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  129 Ανώνυμε, σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Λίγο τον ήξερα τον Βαγγέλη -αλλά τι κεραμίδα ρε παιδί μου!

  130 Κανονικά με δύο σ

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μας άφησε και ο Στ. Τσιώλης

 139. Γιάννης Ιατρού said

  138: Αυτός, δυστυχώς, πράγματι. Πολλοί (καλοί) πήραν εισιτήριο φέτος…

  Σε αντίθεση με τις βραδυνές φήμες περί Ερντογκάν και μοιραίου καρδιακού επεισοδίου… Που ξεκίνησαν από το σχετικό λήμμα στην Βίκι (εβραϊκή γλώσσα) κι έγινε χαμός μετά στα μύδια 🙂

 140. gpoint said

  # 136

  Τι πολύ πρωινό λες, 4.30 είναι η σωστή ώρα να σηκωθείς, να φιάξεις καφέ κ.λ.π. και νάσαι έτοιμος 5.30 που γλυκοχαράζει να μπεις στην βάρκα να υποδεχθείς τον ήλιο…άσε που πλάκωσαν μουσμούλια και θα βαρεθώ να τα τρώω κι έχω τον καινούργιο γκαμπιάνο να μου σπάει τα νεύρα, πλησιάζει μόνο για να φαει και μετά σε απόσταση ασφαλείας, ένας ήταν ο Ιωνάθαν.

  Νωρίς για τους ψαράδες είναι από τα μεσάνυχτα μέχρι τις τρείς, ώρες που πάνε να μαλαγρώσουνε τον τόπο για βόλους, βόμβες και λοιπά παράνομα

 141. nikiplos said

  133@ ΕΦΗ-ΕΦΗ, μου έμεινε αυτό:
  Φυσικά ούτε ένας υπουργός, ούτε ένας πολιτικός παράγοντας δεν έκανε τον κόπο να περάσει. Και γιατί να το κάνει; Το συμβόλαιο του αστροναύτη απαγόρευσε την είσοδο τηλεοπτικού συνεργείου.
  τρομάρα μας…

 142. 138 Ο καλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης. 😦

 143. P said

  # 142 – Προκαλείς εξεπιτούτου και εξεπίτηδες; 🙂

 144. Όχι, το πιστεύω.

 145. Pedis said

  # 144 – ok

 146. Α ναι, εσύ είσαι του Αγγελόπουλου! 🙂 καλά θυμάμαι;

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  142. και χάαρμα άθρωπος!

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  140. Τζη
  για δες εδώ ένανε μουστερή υδροβάτη!

 149. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  126. Νάκυ Αγάθου για φαντασιακή ερωμένη 🙂

  Κέλλυ Σακάκου για φαντασιακή σύζυγο 🙂 🙂

  https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiz_cfdo8vjAhXJPOwKHSQuD3AQjRx6BAgBEAU&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26source%3Dimages%26cd%3D%26ved%3D%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.peoplegreece.com%252Fnea%252Fkelli-sakakou-xefillizontas-fotografiko-almpoum-tis-zois-tis-mesa-apo-diigisis-filon-tis%252F%26psig%3DAOvVaw0QfhMh_c9-xs5SayP2R99G%26ust%3D1563979290641477&psig=AOvVaw0QfhMh_c9-xs5SayP2R99G&ust=1563979290641477

 150. Pedis said

  # 146 – ναι-ναι!

  Δεν μου λές, Δύτα, το # 134 το άνοιξες;

 151. Μαρία said

  150
  Άμα το ανοίξει, θα αλλάξει γνώμη για τον Τσιώλη; 🙂

 152. Δεν το άνοιξα αλλά διάβασα το παράθεμα. Δεν άλλαξα γνώμη για τον Τσιώλη 🙂 τα άλλα τα ξέρω, παραλίγο να πάω πρώτη δέσμη στην αρχή της Β΄ Λυκείου επειδή διάβαζα για τον ολοκληρωτικό λογισμό στην Ακαδημαϊκή σοβιετική εγκυκλοπαίδεια που είχε βγάλει ο Γιαννίκος.

 153. Νέο Kid said

  152. Παραφράζοντας το Νηλ Άρμστρονγκ… «Δύτης» : Ένα μικρό κέρδος για τις ουμανιστικές επιστήμες,μια μεγάλη απώλεια για τις φυσικές!😁🙂

 154. 153 Το αντίστροφο θα ήταν πιο κολακευτικό ή τουλάχιστον αισιόδοξο 😦

 155. Νέο Kid said

  154. Είπα να σε πειράξω λίγο βρε! No hard feelings ,ok?
  Άσε που ποτέ δεν είναι αργά και για τον διαφορικό λογισμό που άφησες αδιάβαστο…🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  152: ..Ακαδημαϊκή σοβιετική εγκυκλοπαίδεια ..
  Αυτή και την άλλη «των Νέων» νομίζω λεγόταν, τις είχαμε κι εμείς στο πατρικό. Σημειωτέον πως έχουν διασωθεί, δερματόδετες ήταν, φτιαγμένες από ένα μάστορα βιβλιοδέτη, φίλο του πατέρα μου (σε τελείως ουδέτερο χρώμα κλπ. 🙂 🙂 )

 157. Ωραία δεν ήταν; Όταν είδα το Gravity χάρηκα πολύ που ξαναείδα λάιβ τον πίνακα χειρισμού του Βοστόκ όπως τον ήξερα από τον τόμο 3 (Φυσική – Διάστημα).

 158. Αγγελος said

  Αν λέτε την Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια των Νέων, είχα κι εγώ τον 3ο τόμο (Μαθηματικά-Φυσική-Χημεία), από τον οποίον έμαθα πολλά και χρήσιμα. Ένας παιδικός μου φίλος από πιο αριστερή οικογένεια τους είχε και τους 12. Μπήκε στο ΕΜΠ με υποτροφία, οπότε μάλλον τον ωφέλησε κι αυτόν 🙂

 159. Pedis said

  # 151 – καλά, αν το ανοίξεις, εκτός από τις στερεότυπες αυτουμνήσεις για να ζαχαρώσουν το χάπι, έχει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως εκείνο για την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο στην ΕΣΣΔ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. (Και η μία χώρα βγήκε κατεστραμμένη από τον πόλεμο, η άλλη φτιαγμένη.)

  Πάντως, το σπούτνικ τους ταρακούνησε αλλά, γενικά και μαζικά, τα ίδια τούβλα και τουβλότερα συνέχισε να βγάζει το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Ας είναι καλά το μπρέιν ντρέιν.

 160. Άγγελε, μάλλον δεν λέμε την ίδια. Είναι αυτή: http://vivlio2ebook.blogspot.com/2019/06/5.html
  Βλέπω ότι πρωτοβγήκε το ’74: https://www.cnn.gr/news/ellada/story/67976/pethane-o-ekdotis-tis-megalis-sovietikis-egkyklopaideias Οι τρεις ή τέσσερις πρώτοι τόμοι, οι υπόλοιποι βγήκαν τέλη δεκαετίας ’80.

 161. mitsos said

  Επιτέλους γυρίσαμε στον Κανόνη
  και στον ( εξίσου κανόνι ) Σαραντάκο.

  Ραδιόφωνο κάτω από σκαμνάκι (τρίποδο ) ;!

  Σκάκι με ψύχα ψωμιού;!

  Οι αγωνιστές εκείνης της εποχής μας κληροδοτησαν μεγάλες ποσότητες αγάπης για τον άνθρωπο και τις αξίες της ζωής … Πόσες γενιές άραγε θα έχουν ακόμα από το περισσευμά τους να καταναλώνουν ; Για πόσο ακόμα οι μαυραγορίτες θα συγκρατούνται ;

 162. mitsos said

  @161 … Λάθος θέση μάστορα

 163. Αγγελος said


  Αυτήν λέω. Ο Γιάννης Ιατρού τη θυμάται. Του ίδιου εκδότη, αλλά του 1961.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  163: Τι μου θύμησες τώρα! 🙂
  Είχα και μία άλλη επίσης, κάτι με Ακαδημία και Νέων έγραφε επίσης, αρκετοί τόμοι, με κυρίως τεχνικά θέματα και οδηγίες, κατασκευές κλπ. Πολύ χρήσιμη για μαστορέματα! Κι αυτή έχει διασωθεί 🙂

 165. sarant said

  162 Δεν πειράζει 🙂

 166. SineNomine said

  Λου, Έφη, Γιατρέ, Νικοκύρη να είστε καλά! Κι όλοι οι άλλοι (ιδίως όσοι ανοήτως επιμένουν να απέχουν για κάποιο γινάτι) να είστε καλά! Συμπαθάτε με που είπα ότι προσπερνάω σχολιαστές – δεν ισχύει. Σχόλια προσπερνάω. Αν μη τι άλλο, ποτέ δεν ξέρεις πού θα βρεις ένα διαμάντι.

  Έφη, ξέρεις γιατί το διαφήμιζε ο κρετίνος το Κάπιτολ; Γιατί το είχε (ξανα)ανοίξει ο ίδιος. Το ήθελε πολύ και το έκανε… Όποτε μπορέσεις να πας. Οι φίλοι του έχουν βάλει στοίχημα να μείνει ανοικτό.
  Ήμουν σίγουρος ότι εσύ θα καταλάβαινες σε ποιον ακριβώς αναφέρθηκα…

  Λου, τι να σου πω για τις απώλειες; Αναρωτιέμαι, ποια ήταν η τελευταία χρονιά, που δεν είχα κάποια. Ξέρεις τι με πείραξε πιο πολύ στην συγκεκριμένη (κι άει να δω ποιος είναι ο εγωκεντρικός μετά); Μου λέει πριν δυο(;) βδομάδες «είμαι εδώ, έλα». Δεν πήγα γιατί σκέφτηκα ότι θα μπλέξω μαζί του, θα πιω, θα ξενυχτίσω, δεν θα ξυπνήσω το πρωί. Με πιο «ουσιαστικές» δικαιολογίες δεν πήγα ούτε την προηγούμενη εβδομάδα. Φταίω γι’ αυτό το ποτέ που ακολουθεί… (πρόωρο ΥΓ: δεν είναι ένας, είναι ολόκληρο φαν κλαμπ που σε… μελετάει)

  Γιατρέ και Νικοκύρη: είναι τόσοι οι αξιόλογοι που φεύγουν από δίπλα μου ώστε αναγκαστικά σκέφτομαι, πως εμένα με αφήνει, γιατί απλά δεν αξίζω τον κόπο (απόπειρα για χιούμορ, αλλά δεν βαριέσαι… «Ίσως να ‘ναι κι έτσι»)

  Καληνύχτα κι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 167. sarant said

  166 Αχ, όταν αναβάλλουμε και το μετανιώνουμε…

 168. […] Για την ακρίβεια, πριν από 50 χρόνια και μια ή δυο μέρες, αφού η σημαδιακή μέρα ήταν χτες ή προχτές, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ έκανε “ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα”. Η σεληνάκατος με τον Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Όλντριν προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20.17 της 20ής… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/07/22/apollo11/ […]

 169. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  «… τὶς αύγές στὸν ἀτέρμονα πόντο καὶ στὸν ἥλιο,
  καὶ τὰ βράδια στὶς πνοές τὴς ἀστρικῆς Ἐρήμου …»

  HAUTE ACTUALITÉ , Ἂγγελος Σικελιανός

  Ὁ Διογένης ὁ Ἀπολλωνιάτης ὀνόμασε «κισηροειδές ἂναμα» τὴν σελήνην ( κἰσηρις ἡ ἐλαφρόπετρα ) μὰ καὶ τὰ ἂστρα ἐν γένει κισηροειδή , « διαπνοάς τοῦ κόσμου », καθώς ἐθεώρη πὼς τὸ πρωταρχικό στοιχεῖον ἦτο ὁ ἀήρ .
  Οἱ δὲ Ἀρκάδες «προσέληνοι» ἐκλήθησαν διότι κατοίκησαν στὴν περιοχή , πρό τῆς ἐπιτολῆς τῆς σελήνης . Ὅπερ , κατὰ τὸν Εὐστάθιον Θεσσαλονίκης μαρτυρεῖ ἒθνος πάνυ ἀρχαιότατον.
  Ἐν Ἑλλάδι ὑπήρχε γνώσις λεπτομερεστάτη διά τὴν ὑφήν πλεῖστων ὅσων ουρανίων σωμάτων , ἰδιαιτέρως δὲ μετά καὶ τὴν πτώση μετεωρίτου στοὺς Αἰγός ποταμούς .
  Μπορεῖ νὰ φανταστεῖ κανείς μίαν ἀντιστοιχία
  μὲ τὸ σχετικά πρόσφατο γεγονός στο Τσελιαμπίνσκ . [ μερικές δεκάδες τόνοι , ὲκεῖ , τὸ βάρος ]

  Ἡ συναρπαστική ἀναφορά τοῦ Πλουτάρχου γιά τὸ πὼς αἰωρεῖτο ἐγγύθεν , δυόμισυ μῆνες περίπου , πρὶν τὴν πτώση :

  «…Τῷ δ’Ἀναξαγόρα μαρτυρεῖ καὶ Δαΐμαχος ἐν τοῖς Περί εὐσεβείας , ἱστορῶν ὅτι πρὸ τοῦ πεσεῖν τὸν λίθον ἐφ’ ἡμέρας ἐβδομήκοντα καὶ πέντε
  συνεχῶς κατά τὸν ούρανόν ἑωρᾶτο πύρινον σῶμα παμμέγεθες ὥσπερ νέφος φλογοειδές , οὺ σχολάζον , ἀλλά πολυπλόκους καί κεκλασμένας φοράς φερόμενον , ὥστε ὑπό σάλου καὶ πλάνης ἀπορρηγνύμενα πυροειδῆ σπάσματα φέρεσθαι πολλαχοῦ καὶ ἀστράπτειν , ὥσπερ οἱ διάττοντες ἀστέρες . ἐπεί δέ ἐνταῦθα τῆς γῆς ἒβρισε καὶ παυσάμενοι φόβου καὶ θάμβους οἱ ἒπιχώριοι συνῆλθον , ὢφθη πυρός μὲν οὺδέν ἒργον οὐδ’ ἲχνος τοσοῦτο , λίθος δὲ κείμενος , ἂλλως μὲν μέγας , ούθέν δὲ μέρος , ὡς ειπεῖν , έκείνης τῆς πυροειδοῦς περιοχῆς ἒχων . … »

 170. Αγγελος said

  Συγνώμη, τι ήξερε ο Διογένης ο Απολλωνιάτης για την υφή των ουρανίων σωμάτων, αν έλεγε κισηροειδή όχι μόνο τη Σελήνη παρά και τα άστρα εν γένει;
  Ο μύθος ότι οι Αρκάδες ζούσαν στην Αρκαδία πριν υπάρξει η Σελήνη, αντίθετα από πολλούς άλλους μύθους, δεν μπορεί να έχει κανένα ιστορικό αντίκρυσμα.
  Γενικά, οι αρχαίοι, ιδίως της ελληνιστικής εποχής, είχαν αξιοθαύμαστες επιστημονικές γνώσεις, αλλά για τη φύση των ουρανίων σωμάτων ήταν αδύνατο να ξέρουν το παραμικρό, χωρίς τηλεσκόπιο και φασματοσκόπιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: