Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μητροπολιτικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 27 Ιουλίου, 2019


Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου είναι αφιερωμένος στον μητροπολίτη Μόρφου, τον Νεόφυτο, ο οποίος κατάφερε να γίνει ιότροπος (βάιραλ ελληνιστί) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάτι που είπε -μπορεί να το είπε παλιότερα, αλλά τώρα αναδύθηκε στη διαδικτυακήν επικαιρότητα.

Επειδή όμως μας διαβάζουν και παιδιά και η ιότροπη ρήση του αγ. Μόρφου είναι ακατάλληλη για ανηλίκους, σκέφτηκα να αφησω το μητροπολιτικό πιάτο για το τέλος -όταν θα έχουν κοιμηθεί τα παιδιά.

* Και ξεκιναω με έναν αστείο τίτλο:

Ανθρωποκυνηγητό για ένα άλογο που τρέχει ελεύθερο στη Θεσσαλονίκη!

Μα, ανθρωποκυνηγητό για άλογο; Το βρίσκω εντελώς απάνθρωπο αλλά και παρ-άλογο.

Το θέμα προσφέρεται για λογοπαίγνια και το έθεσα (σε πρόγευση) χτες στο Φέισμπουκ και το Τουίτερ, απ’ όπου σταχυολογώ μερικά έξυπνα που γράφτηκαν, όπως ότι:

– είναι ιπποκριτικό
– αν ήταν Κένταυρος το άλογο, ο τίτλος δικαιολογείται
– τι ανθρωποκυνηγητό και πράσινα άλογα;
– κάποιος αναρωτήθηκε μήπως πρόκειται για κανέναν Βουκεφάλα που ξέμεινε απο τα συλλαλητήρια, ενώ
– μόνο ιππάνθρωποι θα εξαπολύανε ανθρωποκυνηγητό για άλογο!

* Επειδή όμως η ζωή ξεπερνάει τη σάτιρα, ιδού φρέσκια είδηση με ταύρο να περιφέρεται στο κέντρο της Λαμίας. «Παμπλόνα σας το κάναμε!» περηφανεύτηκε ο δήμαρχος.

* Mια και εχουμε καλοκαίρι, και ο κόσμος φεύγει για παραθερισμό, ιδού ένας κατάλογος με χρήσιμα τηλέφωνα και με μαργαριτάρια σε πολλές γλώσσες, από κατάλυμα τύπου AirBnB στη Λακωνία.

Το αγροτικό ιατρείο προάγεται στη μετάφραση σε νοσοκομείο (αγροτικό πάντοτε), το φαρμακείο εξειδικεύεται σε θεραπείες με βότανα, η πυροσβεστική υπηρεσία παίρνει φωτιά στο τζάκι ενώ το λιμεναρχείο αποκτά λογοτεχνική διάσταση (ο Καββαδίας ήταν λιμενάρχης;)

Αλλά στη Νεάπολη τα ΚΤΕΛ εμφορούνται από πνεύμα αριστείας!

* Αυτό είχε περισσέψει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Μωρό δάγκωσε σκυλάκι στην Καλαμάτα, ή μάλλον, όπως λέει τοπική είδηση από την Καλαμάτα:

Τα σκυλιά του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας κούρεψαν και φρόντισαν εθελοντές – υποστηρικτές του ομίλου από την Αγγλία.

Πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένα τα σκυλιά της Καλαμάτας, αφού καταφέρνουν να κουρεύουν και να περιποιούνται ανθρώπους!

* Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιη στην απλή αναλογική».

Την ουσία του θέματος θα τη συζητήσουμε κάποιαν άλλη φορά, σήμερα είναι Σάββατο και σχολιάζουμε γλωσσικά στραβά κι ανάποδα.

Λοιπόν, το έρμαιο, που έχει ενδιαφέρουσα ετυμολογία (αλλά την αφήνω για άλλο άρθρο) είναι ουδέτερο ουσιαστικό. Δεν είναι επίθετο, οπότε δεν υπάρχει ο έρμαιος ή η έρμαιη.

* Το είδα στο Φέισμπουκ και μου άρεσε.

Ο νέος Έλληνας επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.

(Απεικονίζονται οι τραγουδιστές Γιώργος Μαργαρίτης και Διονύσης Σχοινάς).

* Τίτλος της Καθημερινής:

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση υπόσχεται θεάματα χωρίς άρτο και καταστολή

Χωρίς άρτο και καταστολή τα θεάματα;

Ρωτάει φίλος:

Γιατί δεν υπάρχει στα ελληνικά το οξφορδιανό κόμμα;

Εννοεί ο φίλος, γιατί δεν μπαίνει κόμμα πριν από το «και καταστολή», δηλαδή:

Η κυβέρνηση υπόσχεται θεάματα χωρίς άρτο, και καταστολή

ώστε να φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν υπόσχεται ένα πράγμα (θεάματα χωρίς άρτο και χωρίς καταστολή) αλλά δύο (αφενός θεάματα χωρίς άρτο και αφετέρου καταστολή)

Μπορεί το κόμμα να μην το έβαλε ο υλατζής επειδή είναι τίτλος και «δεν είναι ωραίο». Μπορεί όμως και να το παρέλειψε επειδή τηρεί τον ολέθριο αλλά ανύπαρκτο κανόνα που δεν λέει «ποτέ δεν μπαίνει κόμμα πριν από το ‘και’ «.

Τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιβάλλεται το κόμμα πριν από το «και».

* Πινακίδα σε πλαζ:

Δεν επιτρέπεται η έλευση τροφίμων και ποτών προς κατανάλωση στο χώρο της επιχείρησης

Δεν μπορούν να έρχονται δηλαδή τα τρόφιμα και τα ποτά για να καταναλωθούν. Αν όμως έρθουν για να κάνουν ηλιοθεραπεία, είναι ευπρόσδεκτα!

Έλευση, βλέπετε, έχουμε όταν κάποιος έρχεται με δική του πρωτοβουλία, όχι όταν τον μεταφέρουν.

Το κακό είναι η ονοματική φράση που επιλέχτηκε. Αυτό που ήθελε να πει ο επιχειρηματίας είναι ότι δεν επιτρέπεται να φέρνουν οι πελάτες δικά τους τρόφιμα και ποτά στην πλαζ.

* H Αλγερία κέρδισε για δεύτερη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Όπως γράφτηκε, στον τελικό του Καΐρου, οι «αλεπούδες του Φενέκ» επικράτησαν 1-0 ...

Ποιος ή τι είναι αυτός ο Φενέκ ή αυτό το Φενέκ;

Είναι μάλλον της αρμοδιότητας του ληξίαρχου της Νομανσλάνδης, διότι δεν υπάρχει κάποιο τοπωνύμιο Φενέκ που να έχει αλεπούδες.

Η μασκότ της εθνικής ομάδας της Αλγερίας είναι ένα συμπαθέστατο είδος αλεπούς που λέγεται fennec fox στα αγγλικά ή σκέτο fennec, και αλεπού της ερήμου ή φένεκ στα ελληνικά. Είναι το πιο μικρόσωμο είδος αλεπούς, με μεγάλα αυτιά.

(Το θέμα έχει και γλωσσικό ενδιαφέρον. Στα αραβικά φενέκ είναι η αλεπού, αλλά στα μαλτέζικα φενέκ είναι το κουνέλι, που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την κουζίνα του νησιού. Υπάρχει όμως και διαδεδομένο μαλτέζικο επίθετο Fenech, όπως η ηθοποιός Εντβίζ Φενέκ και ο κριτικός κινηματογράφου Ν. Φενέκ-Μικελίδης).

* Τίτλος από την Κύπρον:

Ο εραστής σκότωσε τον άντρα της και στη συνέχεια έκανε έρωτα μαζι του στο δάσος.

Χωρίς σχόλια, αλλά κάπως νεκρόφιλο το βρίσκω. Κι όποιος ξέρει για ποιο λόγο μπήκαν εισαγωγικά στο «φρικιαστικό» κερδίζει ένα μπουκάλι ζιβανίαν.

* Σαρδάμ του Άδωνη στη Βουλή. Απαντώντας στον Βελόπουλο και θέλοντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ της δυνατότητας ανέγερσης ουρανοξυστών σε περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα, παρουσίασε φωτογραφία του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες, λέγοντας ότι είναι η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο και η δεύτερη πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο αντίστοιχα. Να το είχε κάνει το σαρδάμ συριζαίος, θα είχαν γραφτεί τώρα δέκα άρθρα για τον αγράμματο που δεν ξέρει τη διαφορά πόλης και χώρας, ενώ ο Αρκάς θα είχε κάνει ίσαμε πέντε γελοιογραφίες (τώρα έχει πάθει αφωνία).

Φυσικά το σαρδάμ δεν σημαίνει ούτε αγραμματοσύνη ούτε τίποτε άλλο. Και για να είμαι δίκαιος, στο τρίτο παράδειγμα, όπου έφερε φωτογραφία του Τόκιο, το κατάλαβε το σαρδάμ και διόρθωσε σε «πόλη».

Αλλά «σεισμογενής πόλη»; Δημιουργήθηκε δηλαδή από τον σεισμό; Σεισμογόνα δεν θα έπρεπε να είναι; Να ένα παράδειγμα «πρώην λάθους» που έχει πια καθιερωθεί και έχει μπει στα λεξικά -τουλάχιστον στο ΛΚΝ που το έχω και πρόχειρο. Δέχονται τα λεξικά οτι η λέξη «σεισμογενής» μπορεί να χρησιμοποιείται αντί της «σεισμογόνος». Οπότε, δεν μας πέφτει λόγος και δεν καθορίζει μόνο η ετυμολογία τη σημασία της λέξης.

* Καιρό είχαμε να βάλουμε πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας.

Iδού ένα πρόσφατο με τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα που μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο.

Λένε ότι σε έναν πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια, καθώς τα πολεμικά ανακοινωθέντα της κάθε πλευράς παρουσιάζουν την κατάσταση ευνοϊκά για την πλευρά τους.

Σε αυτόν όμως τον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η ορθογραφία, αφού ο ασύμμετρος έγινε ασσύμετρος.

Εκτός αν πρόκειται για τηλεσκοπική λέξη, σύνθετο από τους Ασσύριους και το μέτρο.

* Και κλείνουμε με τον πολυαναμενόμενο μητροπολίτη, τον άγιο Μόρφου. Λοιπόν, τις 2-3 τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βιντεάκι στο οποίο ο Νεόφυτος, ο επίσκοπος Μόρφου, της Κυπριακής εκκλησίας, αναλύει τα αίτια της ομοφυλοφιλίας.

Όπως επισήμανε ο άγιος Μόρφου, επικαλούμενος κάποιον άγιο Πορφύριο, όταν μια γυναίκα έγκυος κάνει, με το συμπάθειο, πρωκτικό σεξ και της αρέσει, η επιθυμία μεταφέρεται στο έμβρυο και βγαίνει γκέι -και αυτό είναι επιστημονικά αποδειγμένο.

Να ακούγονται τέτοιες ουρανομήκεις σαχλαμάρες από έναν ανώτατο ιεράρχη είναι βέβαια πρωτοφανές, οπότε δικαίως το βιντεάκι με την ιερή μπαρούφα έγινε ιότροπο (δίνω λινκ πιο κάτω) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Τουίτερ η ετικέτα #αν_μια_έγκυος βρέθηκε στην κορυφή.

Αλλά ο Νεόφυτος έχει πει και άλλα εξωφρενικά πράγματα, όπως μπορείτε να δείτε σε ένα διαφωτιστικό άρθρο, όπου και το βιντεάκι που σας υποσχέθηκα. Και το περίεργο είναι πως παλιότερα ήταν ένας από τους πιο συγκροτημένους και συγκρατημένους ιεράρχες της κυπριακής εκκλησίας.

Φυσικά, η ανώνυμη εφευρετικότητα έβγαλε δεκάδες και δεκάδες ατάκες σχετικά με το τι θα συμβεί αν μια έγκυος γυναίκα κάνει τούτο ή το άλλο. Και σε εποπτικό σχήμα:

Kαι βέβαια, αν έγκυος το κάνει με Καραμανλή, Παπανδρέου ή Μητσοτάκη το παιδί όταν μεγαλώσει θα γίνει πρωθυπουργός.

Καλό σαββατοκύριακο!

 

 

 

387 Σχόλια προς “Μητροπολιτικά μεζεδάκια”

 1. Νέο Kid said

  Mε βάση την επίσημη γεωγραφία της Κύπρου, η Μόρφου είναι Κωμόπολη. Η μοναδική κωμόπολη . Πόλεις είναι η Αμμόχωστος, η Κερύνεια, η Λάρνακα, η Πάφος ,η Λεμεσσός και η Χώρα. Τα υπόλοιπα είναι χωρκά.

 2. Τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο όταν παρατίθενται ομοειδή: «Έφαγα ψάρια, μύδια, σαλάτα και γλυκό». «Ο Γιάννης, ο Κώστας, ο Χρήστος και ο Μανώλης πήγαν για ψάρεμα». Έτσι δεν είναι;

 3. LandS said

  Κάτι δεν μου πάει καλά. Άρτος και θεάματα δεν είναι άρτος με θεάματα. Και εκεί είναι, νομίζω, το λάθος στην εξυπνάδα του Γιάνη. Δεν στέκει το «θεάματα χωρίς άρτο». Μια κυβέρνηση που θα πρόσφερε και άρτο θα λέγαμε ότι «προσφέρει άρτο, θεάματα και καταστολή» τρία πράγματα.
  Θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση προσφέρει καταστολή και θεάματα και θα απέδιδε πολύ καλά αυτό που ήθελε να πει. Αν ήθελε αυτό να πει.

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Βρετιμαθαίνει κανείς
  2 Έτσι ειναι

 5. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Να ακούγονται τέτοιες ουρανομήκεις σαχλαμάρες από έναν ανώτατο ιεράρχη είναι βέβαια πρωτοφανές

  Πρωκτοφανές. Τραγικές οι αντιλήψεις του τράγου, αλλά τίποτα καινούριο, δυστυχώς. Άνθιμος κι Αμβρόσιος μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια και χειρότερα.

 6. atheofobos said

  Βλέπω ότι παρακολούθησες με προσοχή την ομιλία του Άδωνη στην Βουλή, αλλά δεν πρόσεξες τον απόφοιτο του Πολυτεχνείου να αποκαλεί το Μετσόβιο, Πανεπιστήμιο!

 7. Νέο Kid said

  Ας μη σπεύσουμε να καταδικάσουμε τη θεωρία Νεόφυτου. Μπορεί σχετικά στατιστικά δεδομένα να την επαληθεύουν. Are there any an(u)al statistics?

 8. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Και τα σχόλιά σου, ως συνήθως, (δικαίως) φαρμακερά και τα σκίτσα που εξειδικεύουν την επιστημονικά αποδεδειγμένη θεωρία του μητροπολίτη, υπέροχα! Πάντως, η επιλογή των λεξικών να δεχτούν την διαστολή της έννοιας «σεισμογενής» με βρίσκει αντίθετο Ό,τι και να λένε οι λεξιλαθομεγαλόψυχοι, ο σεισμογενής ΔΕΝ είναι σεισμογόνος. Πέρα από αυτό, νομίζω πως θα ήταν εξ ίσου ατυχής και η επιλογή «σεισμογόνος πόλη». Σεισμογόνος είναι κάποια περιοχή και όχι η πόλη. Καλή σας μέρα!

 9. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Αυτό το είδατε;
  https://www.sarajevomag.gr/wp/2019/07/dikefala-kotopoyla-2/

 10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @Κι από όλες τις πόλεις, η σπουδαιότερη είναι η Πάφος- όχι μόνο λόγω Αφροδίτης αλλά και -κυρίως- λόγω Μαρούλας 🙂

 11. sarant said

  6 Kαλό παράδειγμα, μπράβο. Το ξέχασα. Σαρδάμ κι αυτό. Κρίμα που το ξέχασα.
  Θα πρόσεξες ότι εγώ δικαιολόγησα τον Άδωνη, ενώ οι στόκοι οι νεοδημοκράτες στο Φέισμπουκ, ακομα και σοβαροί άνθρωποι, έλεγαν για άγνοια του Τσίπρα.

 12. ݂Μανούσος said

  Τα μητροπιλιτικά ωχριούν μπροστά στην επιστημονική έρευνα για τις ξυλιές στα οπίσθια

  https://www.mama365.gr/25474/pos-to-xylo-mporei-na-vlapsei-thn-sexoyalikh-ygeia.html

 13. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  12 Πού είναι το περίεργο; Αναφέρεται η πηγή, που έχει και βιβλιογραφία. Είναι παράλογο;

 14. Νέο Kid said

  10. Ποια είναι η Μαρούλα; Η Πάφος θα ήταν μια ωραία πόλη αν δεν είχε Παφίτες…

 15. atheofobos said

  11
  Όπως έχεις διαπιστώσει οι πολιτικές αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν από την εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα και διατηρήθηκαν και μετά την κωλοτούμπα έχουν δημιουργήσει έντονο φανατισμό στους οπαδούς των δύο ισχυρότερων παρατάξεων και η τρίχα γίνεται τριχιά.
  Γι΄αυτό και αφιερώνεις σήμερα 3 παραγράφους για το σαρδάμ του Άδωνη και οι άλλοι για το προφανές lapsus linguae του Τσίπρα.
  Είναι χαρακτηριστικό δε πως η μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση καταψήφισε το σύνολο των προγραμματικών δηλώσεων, δηλαδή και φιλολαϊκά μέτρα, τα οποία στο τέλος όλοι θα τα ψηφίσουν, όπως:
  την άμεση μείωση του ΕΜΦΙΑ
  την βελτίωση στην ρύθμιση των 120 δόσεων
  την μείωση του φόρου όλων των επιχειρήσεων
  την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις
  την αναστολή των κατασχέσεων για όσους παραμένουν στην ρύθμιση
  κτλ μέτρων που συντείνουν στην ελάφρυνση της υπάρχουσας υπερφορολόγησης.

 16. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @14. Η γλυκύτερη Κύπρια των νεωτέρων χρόνων.. (Και κάτω τα χέρια από τις Παφίτισσες!) 🙂

 17. Νέο Kid said

  Tο σεισμογενής αντί του «ορθού» σεισμογόνος, έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες , και επιστημονικά.

 18. Νέο Kid said

  16. Mιλάς με γρίφους… ενώ εγώ ρώτησα σοβαρά. Τεσπά, η καλυτερότερη και γλυκερότερη και ομορφότερη και φωναρότερη Κύπρια των νεοτέρων χρόνων είναι η Κωνσταντίνα (κι αυτή, αν δεν κάνω λάθος, είναι Χωραϊτισσα).

 19. Pedis said

  Πρέπει να διευκρινιστεί: μιλάμε για ερωτικές πράξεις εγκύων δηλ. κυοφορούντων ή γενικά για τα γούστα πριν (λίγο πριν, λίγο μετά) έναρξη της εγκυμοσύνης;

  Πάντως, για την ανδρική ομοφυλοφιλία είναι πολύ λίγο πιθανό να σχετίζεται ο πωπός της γυναίκας.

  Μπορεί όμως το στοματικό σεξ από μέρους της γυναίκας να αποτρέψει το θηλυκό έμβρυο από λεσβιακές τάσεις (ή το αντίθετο;)

  Εμ δεν φταίνε οι τράγοι αλλά τα άλλα ζώα που πάνε και τους ακούνε.

 20. Ανδρέας Τ said

  Παλιά, τη δεκαετία του 50, ξέφευγαν τα ζώα, που πήγαιναν για σφάξιμο στα Σφαγεία (η περιοχή ονομάστηκε Ταύρος αργότερα) κι έτρεχαν στους δρόμους και τις γειτονιές μέχρι Καμίνια και Νέο Φάληρο. Πίσω τους έτρεχαν με σχοινιά στα χέρια για να τα ακινητοποιήσουν καμμιά δεκαριά νοματαίοι. Δεν ήταν καθημερινό το φαινόμενο, αλλά από ότι θυμάμαι η «παράσταση» παιζόταν αρκετές φορές το χρόνο.

 21. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Μητροπολίτης Μόρφου: «Εξέφρασα τη θέση της Εκκλησίας και τη θέση των Αγίων της εκκλησίας μας».

 22. sarant said

  17 Μα δεν το θεωρώ λάθος. Ο Μπαμπινιώτης μόνο το θεωρεί, τουλάχιστον ως την τρίτη έκδοση του λεξικού του.

 23. spyridos said

  18.

  τράγοι αμουνούχιστοι

  Τελευταία φορά που το άκουσα.
  Ρωτάω
  – Στο Κατσιμίδι έχει γκιόσα. Τρως?
  – Βρε και τράγο αμουνούχιστο τρώω

 24. Νέο Kid said

  Kι αν ψειρίσουμε λίγο την ουσία , το 99% των σεισμογόνων περιοχών του πλανήτη είναι κατ’ανάγκη και σεισμογενείς. Δηλαδή ,έχουν διαμορφωθεί (ως προς τα μορφολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά τους) από σεισμό ή σεισμούς στο παρελθόν.

 25. Πέπε said

  Μπορεί το κόμμα να μην το έβαλε ο υλατζής επειδή είναι τίτλος και «δεν είναι ωραίο». Μπορεί όμως και να το παρέλειψε επειδή τηρεί τον ολέθριο αλλά ανύπαρκτο κανόνα που δεν λέει «ποτέ δεν μπαίνει κόμμα πριν από το ‘και’ «.

  Τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιβάλλεται το κόμμα πριν από το «και». Κατά περίπτωση, και μετά από το «και» μπορεί να μπει, ακόμα δε και πριν και μετά.

  Εν προκειμένω όμως, όπου έχουμε ένα «και» που συνδέει παρατακτικά τα δύο ουσιαστικά που συναποτελούν το αντικείμενο του ρήματος (τι υπόσχεται; δύο πράγματα: θεάματα, καταστολή), το κόμμα απαγορεύεται.

  Το κείμενο είναι αμφίσημο μεν (και μάλιστα κατά λάθος, όχι λ.χ. για να δημιουργηθεί υπονοούμενο), αλλά σωστό, αφού η αμφισημία δεν αποτελεί ιδιώνυμο λάθος.

  Φυσικά, θα μπορούσε να το έχει πει αλλιώς, π.χ. -το απλούστατο- καταστολή και θεάματα χωρίς άρτο.

  (Αν το σχόλιό μου βγει δύο φορές, επειδή κάτι μπέρδεψα, ζητώ συγγνώμη και ας σβηστεί το ένα από τα δύο.)

 26. Νέο Kid said

  21. Χωρίς πλάκα τώρα, υπάρχει Άγιος που έχει μιλήσει για τη σχέση έηναλ σεξ και πουστοσύνης; ή έστω και για σκέτο το έηναλ σεξ… ?

 27. Νέο Kid said

  (ρητορική ερώτηση ΣΠ, έτσι; Πού να ξέρεις κι εσύ… 🙂 ) Να δώσει ονόματα Αγίων ο Άγιος Μόρφου!

 28. ΣΠ said

  27
  Κιντ, ο Μητροπολίτης έκανε σαϊτέσιον στον Άγιο Πορφύριο. Θα με ενδιέφερε να ακούσω την άποψη κάποιου που γνωρίζει. Η επίσημη Εκκλησία κάνει την πάπια. Εδώ πάντως κάποιος συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάννης τον υποστηρίζει:
  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/adiki-ke-ektos-orion-i-kritiki-pou-dechete-o-mitropolitis-morfou-neofytos/

 29. Σύγχρονος άγιος είναι, μπορεί να έχει πει ο,τιδήποτε. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CE%9A%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%B2%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82
  Εικάζω ότι πρέπει να ψάξει κανείς στο κεφάλαιο «Διάλογοι του Γέροντος Πορφυρίου με Κυπρίους, όπως οι ίδιοι μας τους κατέγραψαν» του παρακάτω βιβλίου: http://www.porphyrios.net/%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%b1/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85/%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%b1/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b3%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%86%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bf/%ce%bf-%ce%b3%ce%ad%cf%81%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%86%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9/

 30. spyridos said

  Το δύσκολο στο μουνούχισμα είναι να μην σου ψοφήσει το ζώο.
  Ο παππούς, μου το έμαθε όταν ήμουν 10 χρονών και αυτός τόσος ήταν όταν το έμαθε και του φαινόταν φυσιολογικό.
  Είναι βάρβαρο και δεν θα το έκανα ποτέ μου σε κανένα ζώο.
  Κάτι τράγοι που παριστάνουν τους κληρικούς μου βάζουν ιδέες για την εφαρμογή του μέτρου σε αυτούς.
  Χωρίς αναισθητικό φυσικά.

 31. Alexis said

  Εξαιρετικά τα σημερινά μεζεδάκια!
  Γέλασα πολύ με το άλογο και με την έλευση των τροφίμων.
  Τα του μητροπολίτη ασχολίαστα…
  Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  😀 😀 😀

 33. Παναγιώτης Κ. said

  Λίγα αλλά ζουμερά τα σημερινά μεζεδάκια.:)
  Εμείς λοιπόν οι…ψαγμένοι 🙂 θα λέμε σεισμογόνος περιοχή αντί σεισμογενής περιοχή αφού το δεύτερο σημαίνει το μέρος που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα σεισμού.
  Σεισμογόνος περιοχή: Περιοχή με υψηλό δείκτη σεισμικών δονήσεων, γράφει το λεξικό.

 34. mitsos said

  Τελικά μακράν πρώτοι οι Μητροπολίτες ως πηγές σπαραξικάρδιων ερμηνειών και σχολίων που αποτελούν τέλειες αφορμές για χιούμορ . Να ναι καλά οι άνθρωοποι. Οι δημοσιογράφοι δεύτεροι με διαφορά… 🙂

  Καλημέρα

 35. LandS said

  Γιατί δεν λέμε ΠΣΚ (Περιοχή Σεισμικού Κινδύνου) για να ξεμπερδεύουμε;

  Ή ακόμα και ΠΧΣΚ, ΠΥΣΚ κλπ.

 36. Χαρούλα said

  Σε αναμονή έλευσης του μεζέ(,) και πριν ξεκινήσω ανθρωποκυνηγητό στις μύγες,
  οι …σοβαρές πλευρές της καθημερινότητας!
  https://avant-garde.com.cy/istories/pente-khrygmata-toy-mitropoliti-morfou?fbclid=IwAR2fnois3u5SUr_C-ZjkUrKAS3XUGbaY9SQoBoxt3YjSWolOPYbTBw7GuEQ

 37. Alexis said

  #3: Εγώ νομίζω ότι μια χαρά στέκεται γλωσσικά το «άρτος χωρίς θεάματα»

 38. Alexis said

  Ουπς, ανάποδα το έγραψα!

 39. Avonidas said

  Αυτος ο Αη Πορφύριος δεν ηταν που ειδικευόταν στη συστολή του χρόνου, την τηλεμεταφορα και τους πυραύλους;

  FTL διαστημικα ταξίδια και πρωκτικό σεξ, εντυπωσιακη γκάμα για άγιο (δηλαδή τι γκάμα, γκάμα τα 😜 )

 40. sarant said

  35 Παρασκευοσαββατοκύριακο 🙂

 41. Παναγιώτης Κ. said

  Και με το Μαργαρίτης Σχοινάς ξέσπασα σε γέλιο. 🙂

  Ας υποθέσουμε ότι κάποιος γράφει π.χ των διευθυνόντων τάξεων αντί του ορθού των διευθυνουσών τάξεων και μας ζητούσαν να στοιχηματίσουμε αν ηλικιακά είναι πάνω από πενήντα ή κάτω από πενήντα ποια θα ήταν η επιλογή σας;
  Η δική μου πάντως επιλογή θα ήταν: κάτω από πενήντα.

 42. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλό είναι να καταλάβουν όλοι ότι δεν υπάρχει κανείς σε κανένα αξίωμα ή λειτούργημα ή απλός άνθρωπος που να γλυτώνει την κριτική. Και ο καθένας κρίνεται από αυτά που λέει. Όταν δεν μελετάς πριν εκφέρεις δημόσιο λόγο και προσεγγίζεις τα πράγματα με απλοϊκούς και χοντροκομμένους αυτοσχεδιασμούς, αυτά συμβαίνουν. Μάλιστα βρίσκουν αφορμή να γελάνε και άνθρωποι που εκπροσωπούν πραγματικά κωμικές ιδεολογίες, αλλά όποιος δεν προσέχει, αυτά λούζεται…

 43. Παναγιώτης Κ. said

  Για το ανθρωποκυνηγητό…
  Όλο και πιο πολύ μεγαλώνει το σύμπαν της ακυριολεξίας.
  Το να μη κυριολεκτώ εγώ ο μη επαγγελματίας γραφιάς, πάει και έρχεται!
  Να μη κυριολεκτούν όμως οι επαγγελματίες, αυτό είναι ένα θέμα.

  Ο Foucault το είπε κάπως έτσι:
  Η γλώσσα εισέρχεται σε ουδέτερο χώρο. Στον χώρο αυτόν , οι λέξεις δεν είναι εικόνες των πραγμάτων, αλλά υπάρχουν ανεξάρτητα μεταξύ τους.

  Διάβασα και το εξής που αφορά την αυτόματη μετάφραση:
  Τα εκτρώματα που βγάζει η αυτόματη μετάφραση είναι ένα νέο είδος βαρβαρότητας.

  Κτγμ, το κακό είναι που πολλοί από αυτούς που χρησιμοποιούν την αυτόματη μετάφραση δεν έχουν αμφιβολία για αυτό το εργαλείο. Το θεωρούν ως την απόλυτη λύση!

 44. Δεν τον θυμάστε τον Πορφύριο, προστάτη του HelasSat, και της τεχνολογίας, με τα θαύματά του που μηδενίζουν τις αποστάσεις; Συμφοιτητής με τον Μόρφου, θαρρώ

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>αν έγκυος το κάνει με Καραμανλή, Παπανδρέου ή Μητσοτάκη το παιδί όταν μεγαλώσει θα γίνει πρωθυπουργός.
  αν με Κεφαλογιάννη, σίγουρα μέχρι βουλευτής το παιδί, εντός ή στην Ευρώπη. Για υπουργός, παίζεται… 🙂

  σεισμογόνος /σεισμογενής
  και σεισμική ικανότητα των κτιρίων
  Η ενίσχυση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη σεισμική ικανότητα του κτιρίου,

  23 και τράο τρώω κι αμουνούχιστο! οι κρητικοί 🙂
  Θυμήθηκα που ο δραγάτης κυνήγαγε τα αρσενικά πιτσιρίκια,μα πολύ πιτσιρίκια ,δημοτικού και κάτω, με την (ηλίθια) κλασική φοβέρα άμα σε πχιάσω θα σε μουνουχίσω.

  15 «Μητσοτάκης και οι συν αυτώ έδιναν ρεσιτάλ υποκρισίας & παραπλάνησης κάθε φορά που μιλούσαν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Είχαν την καταστροφολογία για ψωμοτύρι. Τώρα όμως οι παροχές τους στηρίζονται στην πετυχημένη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε κάθε περίπτωση για καθίστε να τα δούμε ψηφισμένα και εφαρμοσμένα. Προς το παρόν χαϊδεμα αυτιών γίνεται να φουσκώνουν οι ψηφοφόροι λίγο ακόμη, μην κάτσει απότομα το σφουγγάτο.

 46. Νέο Kid said

  39. Δώσε βάση γατάκι! (που δεν έιστε άξιοι ούτε ένα σωματίδιο να πιάσετε… πφφ! σκιτζήδες!) :

  «Το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί και έχει κάνει ο Άγιος Πορφύριος, που συγκλονίζει τους τεχνολόγους και τους φυσικούς, είναι η συστολή του χρόνου όχι για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου που πασχίζουν σήμερα οι φυσικοί που ασχολούνται με τη θεωρία της σχετικότητας και τη φυσική των υψηλών ενεργειών να πραγματοποιήσουν, αλλά πάνω από μια ώρα»

  «..το πιο πάνω θαύμα μαρτυρείται από τις μοναχές και τη σημερινή Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Μακρινού Μεγάρων σε ένα από τα πολλά βιβλία των θαυμάτων του Αγίου. Οι μοναχές αυτές επισκέφθηκαν τον Άγιο στο Ησυχαστήριό του στο Μήλεσι και ήθελαν να φύγουν νωρίς για να προλάβουν να πάνε στο μοναστήρι προτού κλείσει η εξώπορτα. Όμως ο Άγιος είχε μαζί τους πολύ κέφι (χμμ… 😆 ) και δεν τις άφηνε να φύγουν. Οι μοναχές του έλεγαν ότι έπρεπε να πάνε, αλλά αυτός τους έλεγε: “Μείνετε ακόμα λίγο και έχει ο Θεός”. Τελικά αυτές έκαναν υπακοή στον Άγιο και μετά από πολλή ώρα ξεκίνησαν με ένα ταξί για το μοναστήρι τους πολύ καθυστερημένες. Δεν έφτανε η καθυστέρηση που είχαν όταν ξεκίνησαν, αλλά και ο οδηγός του ταξί πήγαινε πάρα πολύ αργά, διότι είχε πάρα πολλή κίνηση ο δρόμος. Οι μοναχές ήταν απελπισμένες για την καθυστέρηση που θα είχαν, όταν θα πήγαιναν στο μοναστήρι τους, διότι όπως μετρούσαν το χρόνο θα πήγαιναν εκεί αρκετή ώρα μετά που θα έκλεινε η είσοδος του μοναστηριού. Με μεγάλη τους έκπληξη είχαν διαπιστώσει ότι είχαν φτάσει στην ώρα τους στο μοναστήρι, σαν να είχαν περάσει μόνο δεκαπέντε λεπτά από τότε που είχαν φύγει από το Μήλεσι.»

  Kαι το αργό ταρίφα σε τράφιλ τζαμ νικάει ,λέμε!

 47. Avonidas said

  Ας προσθεσω κι εγω το λιθαρακι μου στα Morfou memes:

  Αν η γυναίκα το κάνει με τη σφουγγαρίστρα, θα βγει ο Μπόρις Τζόνσον

 48. Νέο Kid said

  45. Mεγάλη λαμακία η «σεισμική ικανότητα». Ακου ικανότητα! Σεισμική αντοχή ,μάλιστα! Ή ικανοποιητική σεισμική συμπεριφορά.

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρήσιμο ενόψει διακοπών
  «Τα δέντρα άρχισαν να είναι ελεύθερα και πάλι για όποιον θέλει να φιλοξενηθεί. Εμπορικές δραστηριότητες στις καβάτζες δεν επιτρέπονται. »
  https://www.cretalive.gr/crete/oi-kabatzes-de-noikiazontai-parembash-gia-tis-prototypes-enoikiaseis-993138
  Δεν ήξερα τη λέξη καβάτζα σε τέτοια χρήση. Άκουσα και μια δημοσιογράφα, για το θέμα, ότι οι καβάτζες δεν επιτρέπεται να προκαταλαμβάνονται.

  Η είδηση πριν την απελευθέρωση των δέντρων
  https://www.hxonews.gr/details.php?id=45966

 50. 49: Το λένε glamping

 51. Μαρία said

 52. Νέο Kid said

  Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια σε σχέση με το 46. 39. είναι αν εδώ μιλάμε για συστολή ή για διαστολή του χρόνου… (στο anal πάντως,πρέπει να έχουμε διαστολοσυστολή του χώρου… για να υπάρχει ικανοποίηση. )

 53. Μαρία said

 54. ΓιώργοςΜ said

  46 >Όμως ο Άγιος είχε μαζί τους πολύ κέφι (…)
  Κι άλλο θαύμα, που πέρασε ντούκου: Γύρω-γυρω ήταν Παρασκευή (=νηστεία), και στο κελί του Αγίου, Πάσχα! 😛😛😛

 55. Νέο Kid said

  Καταλαβαίνεις πάντως από τα θαύματα των παλιών και νέων Αγίων, πόσο πεζή έχει γίνει η ανθρωπότητα …
  Οι παλιοί all time classic Άγιοι είχαν μια ποιότητα ,μια class ρε παιδί μου όσο να πεις στα θαύματά τους! Σκότωναν θεριά και δράκους, ημέρευαν λιοντάρια , σβήναν φωτιές και κεραυνοί..Οι νέοι, κάνουν απλά ένα κοινό ταρίφα Νίκυ Λάουντα . Ντεκαντάνς!

 56. Παναγιώτης Κ. said

  @51. Κάτω από πενήντα και αυτός. 🙂

 57. ΓιώργοςΜ said

  55 Αναμενόμενο δεν είναι; Με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αγιοσύνη αραιώνεται, οπότε χάνει σε ένταση.

 58. 51: Κατέχ’ς πράμα από ΤΕΛ στη Μεσσαρά;

 59. Avonidas said

  #55. Ε, και πού θες να βρουμε τωρα δράκο, ρε Κιντ; Ασε που και να βρουμε, αμα τον φονευσει ο Άγιος θα τονε σταυρώσει η PETA ανάποδα, να πουμε 😋

 60. Jane said

  Ωραία τα μεζεδάκια.
  Το έξελαντ μπάσιζ Νεάπολις , όλα τα λεφτά ! 🙂
  Δεν πλήθυναν όμως τελευταία αυτά τα τραγικά μεταφραστικά;
  Διαρκώς αναρωτιέμαι, αν είναι αλήθεια ή φέικ νιουζ όσα βλέπω.

  Και μια ..πολιτισμένη πρόταση για να καθαρίσουν οι παραλίες μας

  https://pbs.twimg.com/media/EAeUa-tX4AI6SVz.jpg:large

 61. Νέο Kid said

  59. Πέστο ψέματα!… Άστα, γεμίσαμε γκέηδες και τζιβιτζιλούδες , ακόμη και στους Άγιοι! (πω, πώ! θα πέσει φωτιά να μας κάψει σήμερα. Ξεφύγαμε! Ευτυχώς εγώ εδώ είμαι στη δικαιοδοσία του Αλλάχ και δεν κινδυνεύω. Χα!)

 62. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο! Πολύ ωραία κι αυτή τη φορά τα μεζεδάκια!
  Τώρα βέβαια, για να μην υπεραπλοποιούμε τα ελληνικά μας (και καταλήγουμε στα σεισμογόνα και τα σεισμογενή), η ταμπέλα της πλαζ μπορούσε κάλλιστα να έχει και απρόσωπη σύνταξη, «απαγορεύεται η προσκόμιση… «. Αν παει το μυαλό στην έλευση, λιγπο πιο δίπλα είναι. Άσε που κι αυτοί που θα διαβάσουν, θα ξεσκονίσουν κι αυτοί τα ελληνικά τους…

 63. LandS said

  37 Μα δεν έβαλα γλωσσικό θέμα. Ιστορικοφιλοσοφικά το έλεγα 🙂

  Κακώς βέβαια λέμε άρτος και θεάματα. Το σωστό panem et circenses είναι ψωμί και τσίρκουλα, αλλά τέτοιους χρακτηρισμούς ο Γιάνης τους φυλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ

 64. Πάνος με πεζά said

  Κι επειδή στη γλώσσα ευτυχώς μένουν και πράγματα όρθια, «ιογενής λοίμωξη,παθογόνοι μικροοργανισμοί».Ούτε ιογόνος λοίμωξη, ούτε παθογενείς μικροοργανισμοί…

 65. Ηλίας Φωλιας said

  Όταν κάποιος σχολιαστής αποκάλεσε τους ψηφοφορους του ΣΥΡΙΖΑ ζαιους, ήταν η ωρα να του ζητήσει ευγενικα ο νικοκυρης να μην ξανασχολιασει. Οταν σχολιαστής τραγους ανεβάζει τραγους κατεβαζει τους ιερείς, είναι… Σάββατο.

 66. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  60 Τώρα όμως μεταφράζοντραι πολύ περισσότερα

  65 Για την ακρίβεια, του ειπα ότι το θεωρώ υβριστικό και θα σβήσω το επόμενο που θα γράψει.

 67. Kingston said

  Δεν περίμενα ο άγιος Μόρφου να εκθέσει τόσο αμείληκτα τις μανάδες πολλών συναδέλφων του.

 68. spiral architect 🇰🇵 said

  Tι τους τάισε;

 69. Νέο Kid said

  Για να τα λέμε όλα, το χειρότερο στα λεχθέντα του Νεόφυτου δεν είναι βέβαια η «αντιεπιστημονικότητα» (σιγά τα ωα! δηλαδή, αν ήταν μόνο αυτό) αλλά ο υποβόσκων μισογυνισμός! Και για να τα λέμε όλα όλα, και πολλά από τα χιουμοριστικά τουί πάσχουν σοβαρά επίσης από -κατ’ουσία τον ίδιον- μισογυνισμό .

 70. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @65,66. Για να καταλάβω: Το «Συριζαίοι» θεωρείται υβριστικό;

 71. Νέο Kid said

  70. Το Συριζαίοι, όχι. Το Ζαίοι, ναι. You know Ζαίοι—>ζέει —> άπλυτος κ.λ.π. ανθρωπιές φίλε μου! ανθρωπιές!

 72. Ηλίας Φωλιας said

  Ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση και συγγνώμη που δεν το είδα. Δεν ειναι η πρωτη φορα που το βλέπω αλλά σήμερα το ειδα 2-3 φορές κολλητα και για να είμαι ειλικρινης τσαντιστικα και σταματησα να διαβαζω. Όποια κουταμαρα και αν πει κάποιος, δεν δικαιολογείται το τσουβαλιασμα. Και πάλι ευχαριστω για τη θεση που πηρατε. Το σχόλιο θα προτιμουσα να μη δημοσιευτεί.

 73. ΣΠ said

  70, 71
  https://slang.fandom.com/el/wiki/%CE%96%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82

 74. Neo Kid said

  73. Α? Η γυναίκα του Κούλη λέει ζαίους τα ρούχα της; Τσστό ιέτα?

 75. Γιάννης Ιατρού said

  μερικοί δεν έχουν τον Θεό τους!
  15: …δηλαδή και φιλολαϊκά μέτρα…

  την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις
  ….
  Μάλιστα, και τριετής! Για να γλυτώσει ο Λάτσης κάπου 2 δις ….στα χτισίματα στο Ελληνικό!

 76. ΣΠ said

  Ανθρωποκυνηγητό για ένα άλογο που τρέχει ελεύθερο στη Θεσσαλονίκη!

  Μήπως εννοούν ότι το άλογο κυνηγάει ανθρώπους;

 77. Leftis Pantas said

  Απιθανα, ή μαλλιν απιστευτα! 👓

 78. sarant said

  72 Δεν το είδα εγκαιρα, αν θέλετε το σβήνω

 79. Pedis said

  Ποια είναι η επιστημονική θέση της εκκλησίας σχετικά με τη στάση που ευθύνεται για να σου βγει το κορίτσι λεσβία;

 80. Kingston said

  77. Κυνηγάνε αυτόν/αυτήν που το άφησε να τρέχει ελεύθερο.

 81. Pedis said

  Πολύ καλά έκανες Νικοκύρη.

  Το πρόβατο είναι κολακευτικός χαρακτηρισμός ενώ γίδια, κατσίκες και τράγοι είναι απαξιωτικοί.

  Για τα ζώα, εννοείται.

 82. Μαρία said

 83. Μαρία said

  83
  Στα προσόντα https://pbs.twimg.com/media/EAbnU1SX4AEM1uJ.jpg

 84. Παναγιώτης Κ. said

  @68.Έχει φρουρά ο Πάγκαλος;
  Με αφορμή αυτό, να πούμε ότι οι αστυνομικοί έχουν μεγάλη επιθυμία να αποσπαστούν ως φρουροί πολιτικών προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι δεν τραβάνε κάποιο ζόρι. Ούτε τους ενοχλεί αν θα πάνε με το αυτοκίνητο τη γυναίκα του χ αξιωματούχου στην αγορά για να ψωνίσει.

  Φοβάμαι πως αν αρχίσουμε να θέτουμε σχετικά ερωτήματα με όλες αυτές τις οιονεί αργομισθίες μπορεί να μας κατηγορήσουν ως…ασυλλόγιστους αφού δεν αναγνωρίζουμε ότι η Δημοκρατία έχει κόστος. 🙂 😦

 85. sarant said

  83 Ώστε επιστρέφει ο Λαμάρκ;

 86. Μαρία said

  86
  Και για τους κουμμουνιστές ο Λισένκο.

 87. Jane said

  Ο Λαμάρκ δεν ήταν αυτός με τη «μαλακια κληρονομικότητα»;

 88. ΓΤ said

  @71 Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή ζέει—-> άπλυτοι κ.λπ. Γνωστό το σημείο ζέσεως 😉

 89. Μαρία said

  Σάκης

 90. Avonidas said

  #65, 72

  Έχετε απόλυτο δίκιο. Ζητώ, λοιπόν, συγγνώμη από τους τράγους. Είναι ευγενή ζωντανά και δεν μου έφταιξαν σε τίποτα να τα συκοφαντώ.

 91. Avonidas said

  #90. Μετράει τους μήνες, ο καημένος ο άνθρωπος… είχε ξεχαρμανιάσει :-/

 92. Pedis said

  # 86 – Πολλά παραδειγματα λαμαρκισμού, λ.χ. το ποίμνιο με τη συνεχή τριβή με τους ποιμένες του μετατρέπεται σε γίδια κι αυτό συμβαίνει σε ολόκληρες οικογένειες από γενιά σε γενιά.

 93. nikiplos said

  60@ δλδ αυτός ο Βασίλειος Νικορέντζος είναι αληθινός άνθρωπος και όχι τρολ?

 94. lpanoss said

  Σεισμογενής πόλη όπως το γνωστό «επιθετικογενής» ποδοσφαιριστής.

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 96. Μαρία said

 97. Pedis said

  # 97 – θεία πρόνια, διότι τη σήμερον ημέρα ποιος ξέρει με τι σόι φαντασιώσεις αυνανίζεται ο καθένας!;

  Να την πληρώσουν τα παιδιά;

 98. atheofobos said

  45
  Τώρα όμως οι παροχές τους στηρίζονται στην πετυχημένη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα,..

  Αφού ήταν τόσο πετυχημένη αυτή η πολιτική γιατί αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα δεν τα είχε λάβει ο Τσίπρας;
  Μήπως, η ακριβώς αντίθετη οικονομική πολιτική από την φορομπηχτική του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει την δυνατότητα να εξαγγέλλονται τέτοια μέτρα γιατί αλλάζει και το περιρρέον κλίμα ;
  Ήδη αύξηση κατά 1,766 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2019, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 562 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτά είναι λεφτά που ήσαν κρυμμένα στα σεντούκια από την καταστροφική Βαρουφάκειο εποχή και τώρα αισθάνονται ασφαλή να επιστρέψουν στις τράπεζες.
  Διάβασε δε εδώ για τις θετικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων και που οφείλεται αυτό.
  https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1501020/ti-simainei-to-rali-sta-ellinika-omologa
  Βεβαίως και μένει να δούμε να υλοποιούνται οι εξαγγελίες, αλλά μετά από μια εκλογική νίκη καμιά κυβέρνηση δεν έχει λόγο να χαϊδέψει αυτιά.

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάντως ο τραγόπαπας ή νταβραμπάς λεγόταν από την εποχή της γιαγιάς μου ακόμη και ξέραμε όλοι τί εννούσε/εμπεριείχε αυτή η έκφραση. Με τι χαρακτηριστικά και χαρακτήρα. Ποτέ δε θα σκεφτόμασταν π.χ. ότι αναφερόταν στον ήρεμο, ήμερο, καλότατο, παπα-Μανώλη μας.
  Τί γίνεται τώρα, με τέτοιες αρλούμπες και με πιο πολύ να κεντράρει τις γυναίκες, δε μπορώ να πω νεόβλητος δηλαδή; Όχι ε; Καλά, δεν το λέω 😦 .

  97. Αυτά είναι χυδαιότητες, λέει . Τώρα αν η Εκκλησία λέει χυδαιότητες …

 100. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΕΛΛΑΔΑ 26.07.2019 : 17:43
  Ενοικίαζαν με Αirbnb σκηνές σε παραλίες της Γαύδου

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

  Αδοξο τέλος είχε η απόπειρα επιχειρηματία με έδρα τα Χανιά να νοικιάσει σκηνές σε παραλίες της Γαύδου. Μετά τη μεσολάβηση του δήμου, αλλά και ομάδας… σταθερών κατασκηνωτών, η επιχειρηματική εκμετάλλευση των σκηνών έλαβε τέλος. Ο Δήμος Γαύδου είναι ένας από τους ελάχιστους στη χώρα που με αποφάσεις του προστατεύει το υπεύθυνο ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά και τον γυμνισμό.

  Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα. «Μια επιχειρηματίας από τα Χανιά ήρθε και έστησε από τις αρχές Απριλίου επτά lux σκηνές σε “καβάτζες” του νησιού, σε σημεία με καλή σκίαση, και τις ενοικίαζε σε πλατφόρμες τύπου airbnb», εξηγεί η δήμαρχος Γαύδου, κ. Γκέλυ Καλλινίκου. «Το πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες από άλλους παραθεριστές και φυσικά της ζητήσαμε να “κατεβάσει” την αγγελία. Το έκανε και μετά ανέβασε την αγγελία σε άλλη πλατφόρμα. Το αντιληφθήκαμε και αυτό και της ζητήσαμε να τελειώνει οριστικά με αυτή την υπόθεση – μας βοήθησαν και οι μόνιμοι παραθεριστές του νησιού. Είμαστε κάθετοι: κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει κέρδος καταλαμβάνοντας έναν δημόσιο κοινόχρηστο χώρο όπως οι ακτές μας και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στη νησί μας».

  […]

  https://www.kathimerini.gr/1035604/gallery/epikairothta/ellada/enoikiazan-me-airbnb-skhnes-se-paralies-ths-gaydoy

 101. Γιάννης Ιατρού said

  90: Τι είν΄ αυτό το «φεγγαρόφωτη» που γράφει ο Σάκης ρε Μαρία; Μπας κι εννοεί moonάρα;

 102. Γιάννης Ιατρού said

  101: Κάπου στη Γαύδο…

 103. Avonidas said

  #102. Μπορεί να εννοεί και σεληνιασμένη 😀

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99 Αντιγράφω :
  Μείωση του αφορολόγητου στα 5.836€ περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης! Δημιουργείται έτσι δημοσιονομικός χώρος 2 δις ευρώ, τόσο όσο είναι το κόστος εξαγγελιών του Κούλη Μητσοτάκη για το 2020! Αισθάνεσαι ήδη κορόιδο; Περίμενε, έρχονται κι άλλα…
  ** Το νέο μοντέλο «μείωσης» του ΕΝΦΙΑ που συμπεριλαμβάνει και την περιουσία άνω του 1.000.000€ της Εκάλης έχει κόστος κοντά στα 550 εκατ., όταν το αντίστοιχο κόστος επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 200 εκατ.! Κατάλαβες ποιος θα πληρώσει τα 350 εκατ.; Σωστά! Η μεσαία τάξη…
  Αlexandros Charoulis@FragileAlex 25 Ιουλ

  Όσο για τα ομόλογα, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:
  δομημένα ομόλογα, αποθεματικά ταμείων, Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, PSI …

  Αν έχει λέει λόγο να χαϊδέψει αυτιά;
  Μα πώς θ’ αποστρέψει τα βλέμματα π.χ. από το σανό «Πρέσπες» που ταϊσε; Στην Κατερίνη προχθές κρέμασαν (πολλές) αφίσες με το πρόσωπο του ΠΘ όπου τον λένε προδότη. Τα επίχειρα ειν΄ αυτά.

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  65: Ο Ηλίας δεν γνωρίζει ότι ζουν ανάμεσα μας ακόμα οι Ταλιμπάν της αντιθρησκευτικότητας που μονίμως παθαίνουν αμνησία για το γεγονός ότι κάποτε κυβέρνησαν αυτόν τον κόσμο άτομα σαν αυτό που έγραψε το εμετικό κείμενο στην εικόνα 88, και ξέχασαν τα εκατομμύρια των νεκρών που άφησαν πίσω τους. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση, την ώρα που παίζουν το θέατρο του «προοδευτικού» να τους θυμίζεις το απωτύπωμα που άφησαν στον πλανήτη. Όταν όμως ο άλλος έχει στη θέση της μνήμης, τσιμεντοκονίαμμα…

 106. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  106. «και ξέχασαν τα εκατομμύρια των νεκρών που άφησαν πίσω τους»

  Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ξεχάσει τα 80 εκατομμύρια των νεκρών :

  Σύνολο στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν: περίπου 16,2 εκατομμύρια

  […]

  Σύνολο στρατιωτών των Δυνάμεων του Άξονα που σκοτώθηκαν: περίπου 6,8 εκατομμύρια.
  Σύνολο στρατιωτών που σκοτώθηκαν παγκοσμίως: περίπου 23 εκατομμύρια.Σύνολο πολιτών που σκοτώθηκαν: περίπου 57 εκατομμύρια.
  Σύνολο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: περίπου 80 εκατομμύρια.

  Πηγη : Απώλειες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 107. atheofobos said

  105
  Προφανώς δεν έχεις καταλάβει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τ ψηφίστηκε το 2017 νόμος που προβλέπει την μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.685 για άγαμους, στα 6.569 για τις οικογένειες με παιδιά από τα 8.636 – 9.545 από την 1/1/2020.
  Τον Ιούνιο ψηφίστηκε από την Βουλή τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
  Η μείωση δε του ΕΜΦΙΑ είναι αναλογική κατά 30%, 20% και 10% μεσοσταθμικά δε 22% αντίστοιχα για τα μικρά έως μεγάλα ακίνητα.
  Της Εκάλης πιστεύεις ότι είναι τα περισσότερα;

 108. aerosol said

  #97
  Ας δούμε την καλή πλευρά. Οι γυναίκες μπορούν να αυνανίζονται ελεύθερα!
  Αυτές δεν σκοτώνουν εκατομμύρια γιατρούς, καλλιτέχνες, αθλητές και ολυμπιονίκες.

 109. Πέπε said

  @49:

  > > Δεν ήξερα τη λέξη καβάτζα σε τέτοια χρήση.

  Πώς, κλασική είναι. Καβάντζα (δεν ξέρω γιατί όλοι τη γράφουν χωρίς ν, εμένα μου βγάζει το μάτι), στην κατασκηνωτική ορολογία, είναι αρχικά το σημείο που διαλέγεις για να στήσεις, όπως στο παράδειγμα του #101, και κατ’ επέκταση η ίδια σου η κατασκήνωση, δηλαδή σκηνή και ό,τι άλλο έχεις φτιάξει/βάλει (ραφάκια, αιώρες, τραπεζάκια κλπ.).

  Το σημείο που διαλέγεις πρέπει να έχει διάφορα χαρακτηριστικά που δεν είναι εύκολο να τα πετύχεις όλα, και μάλιστα πρώτος απ’ τους άλλους που ψάχνουν να στήσουν (ήσκιο, βολή, πρόσβαση προς όπου θέλεις…), οπότε η λέξη, με την πρώτη έννοια, αποκτά και έναν αξιολογικό χρωματισμό – δηλαδή «καβάντζα» είναι η καλή καβάντζα, αυτή που πρόλαβε και καβάντζωσε ο πιο τυχερός ή πιο έμπειρος, γενικά ο πιο μάγκας, και συνδέεται με τις άλλες έννοιες της λέξης (κρυψώνα κλπ.). Με τη δεύτερη έννοια δεν υπάρχει τέτοια αξιολογική χροιά, είναι απλώς «η σκηνή και τα πέριξ αυτής», π.χ. άκουσα μαμά να λέει στο 5χρονο παιδάκι της να φέρει κάτι από την καβάντζα.

  Πάντως μου κάνει εντύπωση να χρησιμοποιείται σε επίσημο λόγο η λέξη. (Καλά, πέρα από το πόση εντύπωση μου κάνει που ο άλλος τις νοίκιαζε στο ρμπνμπί…)

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  103 🙂 🙂
  Glαmping το είπε ο Σταζυ στο 50

  90,102

 111. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 112. ΓιώργοςΜ said

  108 Για τον ΕΝΦΙΑ (από εδώ, ένα μάλλον φιλοκυβερνητικό άρθρο):

  Σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις των «πλουσίων» με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο το δώρο είναι εξαιρετικά μικρό σε δημοσιονομικούς όρους αφού η απώλεια είναι μόλις 22 εκατομμύρια ευρώ ενώ και οι ωφελούμενοι είναι 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ

  22.000.000/14.800=1500€ δώρο κατά κεφαλή σε κόσμο που έχει ακίνητη περιουσία 1εκ+, δηλαδή μια πολυκατοικία ο καθένας.

  επίσης, από το ίδιο άρθρο:
  θα έχει συνολικό κόστος 465 εκατ. ευρώ έναντι 260 εκατ. ευρώ της ψηφισμένης από το τέλος του 2018 μείωσης

  Δηλαδή θα χαρίσει 205 μύρια σε κόσμο που έχει από 1-2 διαμερίσματα και πάνω. Αφαιρώντας τα από πού; Από το «νοικοκύρεμα» της Υγείας; Από τους μισθούς στο Δημόσιο; Από την επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία; Ή από την ανάπτυξη που επιτέλους ήρθε; (Τι λέω Σαββατιάτικα…)

  Αν κατάλαβα καλά, μαζεύει (πάλι) από εμένα το μισθωτό, για να τα δώσει δώρο στο σπιτονοικοκύρη μου, που είναι αραχτός και μαζεύει ενοίκια. Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών πρέπει να τους γράφει τα νομοσχέδια, ο πρόεδρός τους είναι νομικός…

 113. atheofobos said

  105
  Όσο για τις Πρέσπες, από τα θετικά της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν είχε προσπαθήσει να διεμβολίσει την ΝΔ εκμεταλλευόμενη τις θέσεις του Σαμαρά και είχε συνεννοηθεί με τον Μητσοτάκη πριν την υπογραφή της συμφωνίας
  Ίσως να είχαν αποφευχθεί οι μακεδονομαχικές φιέστες.
  Πάντως ο Μητσοτάκης είναι ευτυχής που του έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ το αγγούρι του Μακεδονικού από την μέση.

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  Τελικά, υπάρχει Θεός…
  Δεν έχω σταματήσει να γελάω μόνος μου εδώ και μία ώρα, καθώς ανακάλυψα πόσα χρωστά ο κόσμος της προόδου στην αθεϊστική ηλιθιότητα, η οποία επέβαλλε στα άθεα κομματόσκυλα να εκδίδουν καταδικαστικές αποφάσεις για τον αθεϊστικό… ΑΥΝΑΝΙΣΜΟ! Αφιερωμένο στο σχόλιο 97 και φυσικά αυτό δίνει μια αφορμή για βαθύτερη μελέτη του ζητήματος και όσα θα ανακαλυφθούν, θα γελάει ο κάθε πικραμένος…
  Θυμίζω ότι ο ίδιος ο ΜΑΟ ήταν ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΣ και όταν πέθανε, άθεοι όπως αυτοί που χλευάζουν τα λείψανα των αγίων, πήγαιναν και προσκυνούσαν το διατηρημένο πτώμα του αγίου ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥ:

  Άλλα ότι η αθείστική ηλιθιότητα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να απασχολεί την ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ με τον αυνανισμό των άθεων κάφρων, με ξεπερνά. Και θα’ χει και συνέχεια…

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110 Πέπε
  Ανατολικά, δεν τη λέγαμε την καβά(ν)τζα. Μεγάλη έμαθα ως καβατζώνω/καταλαμβάνω, κατοχυρώνω θέση, αποχτώ αντικείμενο για μετά.
  Ειν΄ αλήθεια πως ελάχιστο κάμπινγκ έχω κάνει κι έτσι δεν κατέχω την ορολογία της κατασκήνωσης. Και στη Γαύδο δεν έχω πάει, όπου βλέπω έχει πολύ συγκεκριμένη έννοια η καβάτζα :
  «Καβάτζα ονομάζουν οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες της Γαύδου, τα παραπήγματα λίγων τετραγωνικών μέτρων από πέτρα, ξύλο και νάυλον που βρίσκονται στην παραλία και χρησιμοποιούνται για διαμονή από, συνήθως, μη Γαυδιώτες σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. »
  http://longreads.oneman.gr/gavdos

 116. Γιάννης Ιατρού said

  111α: Πάντως απ΄ ό,τι παρατηρώ αυτό το AirBNP δίνει και παίρνει, αυτόν το χρόνο ιδιαίτερα, . Βλ. και το σχόλιο 163α κλπ. στο προχθεσινό νήμα

  111β: Θα είναι λυπηρό, και για τις ίδιες, αν καταλήξουμε σε τέτοιου είδους συγκρίσεις.

 117. ΚΩΣΤΑΣ said

  114 Ναι, όπως τα λες είναι. Και ενδεχομένως, θα είχαμε γλυτώσει και από την ψευδώνυμη αποκλειστικότητα σε γλώσσα και εθνότητα που κατοχύρωσαν οι φίλοι μας.

 118. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @Έτσι ακριβώς είναι! Προσυπογράφω κάθε σου λέξη.

 119. Avonidas said

  #115. Δεν έχω σταματήσει να γελάω μόνος μου εδώ και μία ώρα

  Συνήθισέ το, γιατί θα συμβαίνει όλο και συχνότερα.

 120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Διορθώνω: @114. Έτσι ακριβώς είναι! Προσυπογράφω κάθε σου λέξη.

 121. Μαρία said

  Μ’ ένα βιβλίο ξεχνιέστε. «Τα μάτια σου ήσαν φαιογάλανα, δύο λάμες που έσκιζαν το πεδίο βολής τους». «Μάτια κουκουλωτά, βλέμμα βαθύ, χρώμα υπογάλανο και εκ βαθέων σκοτεινό». https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/205235_aisthimata-apoleias-ki-ena-koyiz

  κυρ Τάκης για το κουίζ 🙂

 122. BLOG_OTI_NANAI said

  120: Δυστυχώς για σένα, το μεγαλείο της αθεϊστικής καφρίλας απλώνει τα πλοκάμια του και στον αυνανισμό του προλετάριου…

  ΥΓ
  Φιλική συμβουλή: μην ξεχάσεις την ταμπέλα πάνω από το κρεββάτι… Η Κομσομόλ βλέπει…

  ΥΓ2
  Κάτι βλέπω τώρα και για απαγόρευση των εκτρώσεων σε κάποια καθεστώτα. Τώρα που βρήκα την άκρη, θα φτιάξουμε καινούριο συκώτι με τους άθεους…

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εντάξει, ο δέσποτας είπε μια βλακεία και δικαιολογημένα κάποιοι μπορούν να γελάνε και να τρολαρουν. Υπάρχουν όμως και όρια, η εκκλησία είναι θεσμός και υπάρχουν και αξιοσέβαστοι κληρικοί. Η γενίκευση και ο εξευτελισμός ολου του κλήρου δεν ταιριάζει σε προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες (μερικοί διεκδικούν και την αποκλειστικότητα αυτών των ιδιοτήτων ☺)

  Συμφωνώ ως προς αυτό με το σχόλιο #65.

 124. Avonidas said

  #123. Μ’ έχεις κόψει δηλαδή για μαοϊκό;

  Ανακάλυψες την Αμερική πάλι :-/

 125. Γιάννης Ιατρού said

  122: Σε λάνα, το κορίτσι του Μάη !
  (στο Αριγκάτο, στο Καραμπουρνάκι, τότε… 🙂 )

 126. Πέπε said

  @117α:

 127. gpoint said

  # 127

  να to be ή να μην to be

 128. Γιάννης Ιατρού said

  127: Άσε, δράμα η υπόθεση στα νησιά ιδίως. Να δω που θα βρουν δάσκαλο για τα παιδιά τους και γιατρό να τους κουράρει…
  Κι άλλα διάφορα βέβαια.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  124: Όχι Κώστα, δε χαρακτηρίζουμε την εκκλησία από έναν αρχιερέα που λέει μαλακίες, την χαρακτηρίζουμε κυρίως από τους άλλους εκατό που σιωπούν απέναντι σ΄ αυτά που λέει αυτός ο ένας!

 130. gpoint said

  Νομίζω πως αδικείται τον μητροπολίτη Μόρφου παραλείποντας το κομβικό «και της αρέσει» σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωκτικού
  έχουμε και λέμε

  Α. αν της αρέσει έπεται παιδί γκέη (παιδί είναι μόνο το αγόρι, εντάξει ; )
  Εξυπακούονται τα :
  Β. αν της είναι αδιάφορο έπεται παιδί ντουμπλφας
  Γ. αν δεν της αρέσει δεν μένει παρά να γεννήσει κορίτσι

  Το ότι ο μητροπολίτης χρησιμοποιεί για τα επιχειρήματά του την φράση » και αυτό είναι επιστημονικά αποδειγμένο.» μου φέρνει περίεργους συνειρμούς στο μυαλό…

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  115: Αθεϊστικός έλεγχος διαζυγίων και εκτρώσεων (αλλά ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ στις νεαρές ερωμένες των άθεων ηγετών), αθεϊστική προπαγάνδα για αυξημένες γεννήσεις από τις γυναίκες (δεν ξέρω αν υπήρχε επίδομα αλλά Κούλη, αλλά θα το μάθω), αθεϊστικά στρατόπεδα αναμόρφωσης και εξόντωσης ομοφυλοφίλων… Γενικά, η αθείστική και αντιθρησκευτική καφρίλα σε όλο της το μεγαλείο,

  προσεχώς στις οθόνες σας…

  Είναι ακριβώς η σκήνη από την κωμωδία, όπου ο βλάκας γελάει με θράσσος γιατί δεν έχει δει το πιάτο με την τούρτα που του έρχεται στη μούρη…

 132. Pedis said

  # 115 – Δεν έχω σταματήσει να γελάω μόνος μου εδώ και μία ώρα,

  στην περίπτωσή σου, ίσως να βοηθούσε να έκλαιγες με αυτά που κατεβαζει το φτωχό μα κατηχητικώς πονηρό μυαλό σου αλλά, καλυτερα έτσι: ξέρεις, είμαι ευτυχής που δεν παίρνεις κατάκαρδα τα σχόλια και επιπλέον το διασκεδάζεις γελώντας, και σε διαβεβαιώνω όχι μόνος σου, αλλά μαζί με μας για πάρτη σου.

 133. Μαρία said

  102

 134. Θρακιώτης said

  Επειδή δύο σχόλιά μου (5.30 μ.μ. + 10.20 μ.μ.) τα κρατάει η μαρμάγκα, παρακαλώ τον κ. Σαραντάκο να βγεί και να πεί αν με έχει κόψει, ώστε να μή κάθομαι και γράφω επί ματαίω…

 135. Μαρία said

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134. χαϊδευτικά Φεγγάρω ! 🙂

 137. Alexis said

  #90: Καταγγέλλω την λίμπεραλ για αισχρή προβοκάτσια!
  Άκου όμορφη η Μιχαηλίδου!
  Αυτό αποτελεί βαρύτατη ασέβεια προς τα «ιερά τέρατα» της παράταξης Όλγα Κεφαλογιάννη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου!
  Αιδώς Αργείοι!
  Δεν θα αφήσει πια τίποτε όρθιο σ’ αυτή τη χώρα ο τυφώνας «Κούλης»;

 138. Avonidas said

  #132. Να μην ξεχάσεις και τις εκτρωσεις στη ναζιστική Γερμανία, για τις γυναικες των Untermenschen (στις «Άριες» απαγορευότανε).

  Βέβαια, ο Χίτλερ δεν ήταν άθεος, αλλά κάπως θα τα ταιριάξεις, ξέρεις εσύ.

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σωρός
  Ταυτοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η σωρός του άτυχου 64χρονου ψαροντουφεκά
  https://www.lifo.gr/now/greece/246274/skiathos-gnostos-kathigitis-apo-ton-volo-o-nekros-psarontoyfekas-poy-xtypithike-apo-taxyploo

 140. Pedis said

  πρέπει να αναγορευτεί πρωταθλήτρια στο σλάλομ γλειψίματος

  τεράστιο ταλέντο.

 141. Pedis said

  Η Έλλη Στάη έχει κάνει τέσσερις γάμους. Ο πρώτος με τον δικηγόρο Νίκο Στάη (από τον οποίο κράτησε και το επίθετο της), ο δεύτερος ήταν με τον δημοσιογράφο και Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων της ΕΡΤ, Δημήτρη Κατσίμη, με τον οποίο απέκτησε το γιο της Μάρκο (1984). Για πολλά χρόνια σύντροφος της υπήρξε ο Διονύσης Λιβανός (ανιψιός του δεξιού Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου που όμως υποστήριζε τον Ανδρέα Παπανδρέου και διετέλεσε Υπουργός Τουρισμού το διάστημα 1993-1995). Στη συνέχεια παντρεύτηκε με τον επιχειρηματία και τραπεζίτη Στέλιο Παναγόπουλο, που διετέλεσε Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (1982-1989) και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1994-1999). Τον Ιούνιο του 2008 παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Μιχάλη Γουλανδρή, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Χώρισαν το 2013 μετά από αγωγή διαζυγίου που κατέθεσε η γνωστή δημοσιογράφος.

  Από το 2015 έχει σχέση με τον εφοπλιστή Νίκο Μουνδρέα.

  δεν παίρνω ευθύνη η wiki τα γράφει.

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θέλω να το γράψω από χτες αλλά όλο τ΄άφηνα, δεν ταίριαζε στο νήμα, ούτε και σήμερα περισσότερο, αύριο πιο δόκιμο αλλά δε μου πάει να τ΄αναβάλω έτσι όπως πάλι μου ήρθε στο νου. Πέθανε ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Χριστόφορος Λιοντάκης. Τελευταία είχα διαβάσει το βιβλίο του Ο Μεγάλος Δρόμος, κάπως ανάλογο με το Στ΄Αμπέλια του Σταύρου Ζουμπουλάκη (που το συζητήσαμε εδώ), ένα βιβλιαράκι που με συγκίνησε καθώς αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια σ΄ένα χωριό του Ηρακλείου όχι πολύ μακριά από τα μέρη μου. Ας είναι ελαφρό το χώμα του.

 143. Jane said

  # 142
  Δικαίωμά της να έχει κάνει σχέσεις ή γάμους και με 10 άντρες όμως, έτσι;
  Στα 65 της όμως , πώς στην ευχή διατηρείται έτσι;
  Αυτό είναι το σκάνδαλο! 🙂

 144. Alexis said

  #144: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους!
  Προτείνω εξεταστική επιτροπή, διακομματική μάλιστα προς αποφυγήν κουκουλώματος! 😂

 145. Θρακιώτης said

  Ώρα Ελλάδος 10.20 το βράδυ. Τα λέω από τις 5.30 μ.μ., αλλά το προηγούμενο σχόλιο το κρατάει η μαρμάγκα σχεδόν 5 ώρες…

  1) Το πρωτοσέλιδο της αυριανής κυριακάτικης «Αυγής» αποκαλύπτει το άρθρο που θα δημοσιεύσει το παρόν Ιστολόγιο μεθαύριο Δευτέρα

  2) Όσον αφορά το θέμα με τον Δεσπότη Μόρφου, Νεόφυτο, ο άγευστος περί τα Εκκλησιαστικά κ. Σαραντάκος (στο άρθρο γράφει «επικαλούμενος κάποιον άγιο Πορφύριο», εννοώντας τον κορυφαίο σύγχρονο άγιο της Ορθοδοξίας μας, Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη!.. Και οι λαλίστατοι χριστιανοί σχολιαστές, Theo + Blogotinanai το βούλωσαν για να μη τον κακοκαρδίσουν!..) θα έπρεπε να ξέρει το εξής στοιχειώδες: Η άποψη του αγίου Πορφυρίου για το πώς βγαίνουν ομοφυλόφιλα τα παιδιά αν η μητέρα κάνει πρωκτικό σέξ κατά την εγκυμοσύνη, είναι πασίγνωστη εδώ και 20 χρόνια στους εκκλησιαστικούς κύκλους, (π.χ. έχει αναφερθεί σε δεκάδες εκπομπές του «Ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 Fm, χωρίς κανείς να ενοχληθεί…) και δεν είναι άποψις του Αγίου Μόρφου. Ο Νεόφυτος απλώς την υπενθύμισε. Όλα τα πνευματικοπαίδια του μακαριστού αγίου Πορφυρίου το επιβεβαιώνουν ότι είχε αυτή την άποψη και δεν πρόκειται για εφεύρεση του Δεσπότη Μόρφου.

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Γιατί, ακόμη και οι άθεοι,ακόμη και οι χριστομάχοι, κράζουν τον Άγιο Μόρφου και κανείς δεν λέει λέξη για την πηγή της εν λόγω απόψεως, που είναι ο άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης; Αν ο κ. Σαραντάκος ήθελε να είναι αντικειμενικός, θα έπρεπε να ελέγξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επειδή αγιοποίησε τον Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη (27/11/2013), ενώ γνώριζε τις άκρως παλαβές και αντιεπιστημονικές του απόψεις, μπροστά στις οποίες ωχριούν τα περί πρωκτικού σέξ των εγκύων και γεννήσεως κιναιδόπουλων που τόσο μεγάλη εντύπωση προξένησαν… Αλλά, βέβαια, ο κ. Σαραντάκος ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα τα έβαζε με το ίνδαλμα των εν Ελλαδι μπολσεβίκων, Βαρθολομαίο Αρχοντώνη, και προτίμησε να αποδώσει την άποψη του αγίου Πορφυρίου στον ατυχή Νεόφυτο Μόρφου, που κατά διαβολική σύμπτωση είναι κάργα ελληνόψυχος…

  Παρεμπιπτόντως, θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον αν κάποια από τις Θεολογικές μας Σχολές είχε αρκετό χιούμορ και έδινε μία πτυχιακή διατριβή με θέμα… «Όλες οι παλαβές και αντιεπιστημονικές απόψεις των Αγίων της Ορθοδοξίας συγκεντρωμένες». Εκεί να δείτε γέλιο που θα έπεφτε. Αλλά τέτοια διατριβή ουδέποτε θα δοθεί, διότι θα έχαναν αμέσως την πίστη τους μερικά εκατομμύρια προβάτων από το Ορθόδοξο Ποίμνιο…

  3) Όπως αναμενόταν, ο κ. Σαραντάκος ΔΕΝ τόλμησε να καταγράψει το κορυφαίο μεζεδάκι της εβδομάδος, που διέπραξε η «Αυγή» στο οπισθόφυλλο της περασμένης Τετάρτης και του το υποδείξαμε αμέσως. ΡΩΤΑΩ τους έντιμους αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου: Ποιό είναι πιό αξιοσημείωτο μεζεδάκι; Το πρωτοσέλιδο της «Ελ. Ωρας» με την ανορθογραφία ΑΣΣΥΜΕΤΡΟ ή ότι η «Αυγή» νομίζει πως το κεντρικό σύνθημα της 4ης Αυγούστου «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» είναι σύνθημα της 21ης Απριλίου;

  Θερμή παράκλησις προς τον κ. Σαραντάκο: Για να μή κουραζόμαστε κι εμείς να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι ο Ήλιος θα ανατείλει και αύριο, ας βγεί ο κύριος Νίκος και ας το ξεκαθαρίσει δημοσίως: «Οι φίλοι μου (Π. Μπουκάλας, «Αυγή» κλπ.) έχουν ασυλία στα μεζεδάκια μου. Οποιαδήποτε γκάφα κι αν διαπράξουν, τους έχω στο απυρόβλητο μόνο και μόνο επειδή είναι φίλοι μου». Αυτά τα ολίγα για την υποτιθέμενη αντικειμενικότητα του παρόντος Ιστολογίου…

 146. Avonidas said

  #144. Στα 65 της όμως , πώς στην ευχή διατηρείται έτσι;

  Μυστήριον! 🙂

 147. sarant said

  135 Όχι, δεν έχεις κοπεί (ακόμα). Και μάλλον δεν θα επαληθευτεί η πρόβλεψη για το άρθρο της Δευτέρας.

 148. sarant said

  144-147 Η τεχνολογία κάνει θαύματα

 149. Pedis said

  # 144 – ποιος είπε ότι δεν έχει το δικαίωμα να πάει με όποιον γουστάρει!;

  αλλά δεν ξέρω ποια αρχή της αντικειμενικης δημοσιογραφίας ικανοποιεί ή σέβεται να είναι αυλική με όλες τις εξουσίες πολιτικές και άλλες.

 150. Μαρία said

  142
  Ε και; Είναι γνωστοί οι γάμοι της Στάη. Η μόνη πληροφορία με γλωσσικό ενδιαφέρον 🙂 είναι οτι κράτησε το Στάη έναντι του κακόηχου Τσαρλαμπά.

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  142. Μικρή προσθήκη, ο Διον. Λιβανός ξεκίνησε ως βουλευτής της Ν.Δ. όπως κι ο γιος του Σπήλιος Λιβανός.

  144.

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151 Και η Ντόρα το …μεσότυχο Μπακογιάννη έναντι του …κακότυχου Μητσοτ και του …νεότυχου Κούβελου 🙂

 153. Pedis said

  # 151 – Είτε μέσω γάμων είτε μέσω άλλων τρόπων, πρόκειται για κυρία της Αυλής εδώ και τριάντα χρόνια και υποτίθεται, συγχρόνως, αντικειμενική δημοσιογράφος.

 154. Jane said

  # 150

  Μπαρδόν; Θέτε και αντικειμενική δημοσιογραφία; Πολλά θέτε και δεν δίδομε τόσα 🙂

  Οκ, σοβαρά τώρα.
  Δεν θεωρούσα ποτέ τους τηλεαστέρες-παρουσιαστές δημοσιογράφους, πόσο μάλλον αντικειμενικούς.
  Μέσα στο σύστημα είναι η γυναίκα , με εφοπλιστές θα ερωτεύεται, με τη Μαρέβα θα ..συναγελάζεται.
  Αφού πέρασε τώρα η μόδα του πασοκ , τι να κάνει κι αυτή η καψερή;

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Επισκέπτρια Λέκτορας στο πανεπιστήμιο Cambridge, σημείωσε ότι για να ενισχυθεί ο κλάδος της βιομηχανίας, απαιτείται εξορθολογισμός του κόστους ενέργειας, θεσμοθέτηση του κόστους των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παροχή φορολογικών κινήτρων, εξορθολογισμός των χρήσεων γης, απλοποίηση βιομηχανικών δραστηριοτήτων βάσει των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να θεσμοθετηθεί η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους στον ιδιώτη.

 156. Θρακιώτης said

  Επειδή κανείς δεν θα το πεί, το λέω εγώ: Η κυρία Έλλη Στάη δεν άλλαξε μόνο το επίθετό της (Τσαρλαμπά), αλλά και το μικρό της όνομα (Ελισάβετ, δηλαδή καμμία σχέση με το Έλλη). Το «Τσαρλαμπά» δεν είναι καθόλου κακόηχο όνομα, όπως νομίζει η σχολιάστρια Μαρία στο 151, αλλά ΣΟΥΠΕΡ ΈΝΔΟΞΟ: Ακριβή Τσαρλαμπά ονομαζόταν η θρυλική μητέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, που υπήρξε ΠΡΟ-ΠΡΟ-ΓΙΑΓΙΑ της Έλλης Στάη και της έμοιαζε πολύ, διότι κι αυτή είχε την ικανότητα κάνει δεσμούς με πολλούς πάμπλουτους άνδρες.

  Ο μπαμπάς της Έλλης Στάη, αείμνηστος βουλευτής του Βενιζέλου, Μάρκος Τσαρλαμπάς, υπήρξε ο μεγαλύτερος τσιφλικάς της Λευκάδας. Τα τεράστια κτήματά του τα είχε αποκτήσει με οθωμανικά φιρμάνια από τους Τούρκους μέσω του προ-προ-πάππου του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Γι’ αυτό και άλλαξε η δαιμόνια Έλλη το επίθετό της: Διότι το Τσαρλαμπά σήμαινε για τους παλιούς «κόρη τσιφλικά» και με τέτοιο όνομα η Ελισάβετ δεν θα μπορούσε σε καμμιά περίπτωση να κάνει καριέρα στο ΚΚΕ εσωτερικού από όπου ξεκίνησε και στο ΠΑΣΟΚ όπου μεγαλούργησε

 157. Pedis said

  # 155 – ρητορικό σχήμα … να αναδειχτεί για χιλιοστή φορά η υποκρισία.

  Από συνοδός στο Νέο Καστρί (το επονομαζόμενο και κωλόσπιτο) στον Οίκο του Δράκουλα ως κυρία επί των τιμών αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία στο βιογραφικό της.

 158. spyridos said

  https://mikropragmata.lifo.gr/wtf/5-atakes-tou-mitropoliti-morfou-pou-mporoun-na-se-riksoun-sta-narkotika/

 159. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πάλι με τη Δόμνα; …

  Ούτε τα περιβόητα υπόγεια του Μαξίμου δε μπόρεσαν να εμποδίσουν τη συντριβή των εκλογών και τώρα αμήχανα τα troll του ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται πότε με τη Δόμνα Μιχαηλίδου και πότε με το αν οι γενικοί διευθυντές θα είναι κομματικοί ή όχι.

  https://www.in.gr/2019/07/27/politics/kommata/pos-o-tsipras-kai-o-syriza-ksefouskosan-pliris-apodomisi-mesa-se-liges-imeres/

 160. Μαρία said

 161. Μαρία said

  159
  Ωραίο το anal-υση.

 162. Μαρία said

  160
  Τρολ του συριζα κι ο Σάκης;

 163. 97 Δηλαδή χοντρά-χοντρά σε 19 χρόνια γλυτώσαμε από περίπου 9 δις εν δυνάμει μαλάκες. Πάλι καλά.

 164. ΚΩΣΤΑΣ said

  163 Παλιός συριζαίος κι ο Σάκης… το αίμα νερό δε γίνεται…

 165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  160. ΚΩΣΤΑ, δεν τα κατέεις καλά 🙂
  Οι Γενικοί Διευθυντές δεν θα αλλάξουν απλούστατα διότι ΔΕΝ είναι συριζαίοι. Ο Σύριζα το ’15 τους άφηκε όπως τους βρήκε διορισμένους ,Νουδίτες και Πασόκους φυσικά, από το 2014 (τουλάχιστον-γιατί πολλοί ήσαν με ανάθεση κι από πριν), μέχρι το 2018 που δώσανε και μπόνους της προϋπηρεσίας τους αυτής, συνεντευξιαστήκανε και σε γνωστότατα (απλούστατα) θέματα αρμοδιότητάς τους και νατους, τρίτη και πάνω θητεία Γενικούς, όλους. Για Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς φρόντισε να τους κόψει προκαταβολικά από υποψήφιους όσους υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες θέσεις (Καλά αυτό είναι καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα και θα δούμε τελικά)

  υγ: Αυτοί που είναι τρολ κατασκευάζουν ειδήσεις έτσι δεν είναι;

 166. Μαρία said

  https://orthodoxia.info/news/%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80/

 167. Pedis said

  # 167 – Για χιλιοστή φορά παρακαλείσθε να μην προσφύγετε σε γενικεύσεις σχετικά με τους ιεράρχες …

  [Μα θα αφιέρωνε ένα τόσο θερμό τουίτιον ο πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής χώρας, φρεσκοεκλεγμένος χάρη στον ανθό της δημοκρατικής μας παράδοσης αν ο ιεράρχης δεν χαρακτηριζόταν απο το υψηλό δημοκρατικό ήθος του ή αν, πολύ περισσότερο, ήταν λ.χ. φιλοναζιστής;
  Ερωτώ. ]

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167. Έτσι ξερά, κάνει κάποια μνεία της απήχησής του στο λαό (το βλέπουμε και στη φωτό 😦 ) και του έργου του τελοσπάντων, χωρίς ένα κατευόδιο, ένα συλλυπητήριο; Αναρωτήξεις που έχω κι εγώ τέτοια ώρα κοντά χαράματα!

 169. gpoint said

  Εσωσε την τιμή της πόλης ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας με 5-1 την Φορτούνα Σίνταρτ που είχε κερδίσει με 5-1 τον Αρη… όπως λ’εμε μεταβατική ιδιότητα …

 170. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Σ΄ αυτήν την δημοσίευση (του W. Rice στο ‘The Quarterly Review of Biology, Vol.87, Dec. 2012) αναφέρεται ο Γ. Σγούρδος (εδώ Interview, το 2014, Στο Κόκκινο 105,5 !!)😮 (κι εμμέσως ο Μόρφου…)

 171. leonicos said

  Λοιπόν, το έρμαιο, που έχει ενδιαφέρουσα ετυμολογία (αλλά την αφήνω για άλλο άρθρο) είναι ουδέτερο ουσιαστικό. Δεν είναι επίθετο, οπότε δεν υπάρχει ο έρμαιος ή η έρμαιη.

  Εμὸν θοὔρμαιον

  Αλλά γιατί δεν είναι ουσιαστικοποιημένο επίθετο; Έρμαιος των παθών του.

  Βέβαια το »έρμαιος» επίθετο (έκδοτος) δεν σημαίνει έρμαιος χαμενος, χωρίς οδηγο, ούτε ‘τυχαίως ευρεθείς’ αλλά μπορεις να πειςότι πρόκειται για ουσιαστικοοιημένο επιθετο με διολίσθηση σημασίας

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  139: Αυτό είναι ξεφτίλα δική σας που έχετε ασκήσει δικτατορίες με κοινές ιδεοληψίες με τους ΝΑΖΙ! Και δεν αναφέρθηκα καν σε ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ όπως της Εκκλησίας που τις ακούει όποιος θέλει και άμα θέλει. Στα αθεϊστικά καθεστώτα της λατινικής αμερικής υπήρχαν στρατόπεδα ομοφυλοφίλων και φυσικά απαγόρευση ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς στο σταλινικό καθεστώς.

  Εδώ είχατε μέχρι και… αυνανόσημο με υποχρεωτική ταμπέλα «είμαι άθεος μακάκας δεν θα το ξανακάνω» και γελοιοποιείστε κάνοντας χιούμορ με τον Πάφου έχοντας άγνοια για την ιστορία της ΒΙΑΙΗΣ αντιθρηκευτικής καφρίλας μόλις στον 20ο αιώνα.

 173. leonicos said

  Αν κόψεις τον Θρακιώτη, θα έχεις να κάνεις μαζί μου κ. Σαραντάκο

 174. Γς said

  Μητροπολίτη Μόρφου:

  Κι είχαμε κι έναν καταπληκτικό παπά (και κατηχητή μας) στην ενορία μας, της Μεταμόρφωσης του Βύρωνα.
  Τον Χρύσανθο Σαρηγιάννη.

  Εμπνευσμένος παπάς. Μορφωμένος.
  Και μην φανταστείτε κανά κατηχητικό από αυτά που ξέρετε. Ηταν κάτι σαν τον Robin Williams για μας

  Ακούω το Die Ehre Gottes in der Natur του Μπετόβεν που τραγουδούσαμε στα Ελληνικά και δακρύζω.

  Ξέραμε τους δεσμούς του με την Κύπρο και τον συγχαρήκαμε για τις συμφωνίες της Ζυρίχης.
  Κι αυτός ήταν λυπημένος και μας είπε ότι δεν ήταν για καλό.

  Πήγε στην Κύπρο και μέχρι το θάνατό του εργάστηκε για τους πρόσφυγες πια της Μόρφου σαν πρώτος Μητροπολίτης τους.

 175. BLOG_OTI_NANAI said

  133: Όταν τα γράφεις αυτά, να μην ξεχνάς μετά να κολλάς χαρτόσημο με σήμα τον ΜΑΟ.

 176. Περιονουσκιάς said

  Αρα, αν το παιδί βγει ομοφυλοφυλο, αλλ’ ο πατέρας ΔΕΝ έχει κάνει πρωκτικό με την μητέρα, συνάγεται ότι η συγκεκριμένη πράξη έγινε με άλλον! Αμ, έτσι διαλύονται οικογένειες, πάτερ!

 177. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 178. ΚΩΣΤΑΣ said

  166 Έφη, ξέχασα να βάλλω εισαγωγικά, είναι απόσπασμα από το άρθρο του Β. Κανέλλη, και το έβαλα γιατί μιλάει για τη Δόμνα.
  Όντως, δεν κατέω το θέμα των διευθυντών… ούτε στο ΥΓ κατέω να απαντήσω,, 🙂

  Την καλημέρα μου

 179. Χαρούλα said

  159 & 162
  #36 🤗

  Καλημέρα!

 180. spiral architect 🇰🇵 said

  Δεν ξέρω αν τα εννοεί ο τύπος:

  (σχόλιο από ανάρτηση κυπριακού ιστοτόπου https://politis.com.cy/politis-news/kypros/mitropolitis-morfoy-neofytos-ston-p-exefrasa-ti-thesi-ton-agion-tis-ekklisias/)

 181. Αγγελος said

  ΝεοKid, διαφωνώ. Θεριά (και δράκους, αν τους βρουν) σκοτώνουν και οι κυνηγοί, λιοντάρια μερεύουν και οι θηριοδαμαστές, φωτιές σβήνει κι η Πυροσβεστική. Συστολή του χρόνου ούτε ο ταξιδιώτης του Λανζβέν δεν κάνει (διαστολή κάνει, αν θυμάμαι καλά — τέλος πάντων, το αντίθετο από ό,τι έκανε ο Αγ. Πορφύριος για τις καλόγριες). Αυτό είναι θαύμα!

 182. Pedis said

  # 173 – δεν σε κόβω καλά από χτες, δεν μου λες, πήρες διπλή δόση χαπια για την πίεση; άντε μη σούρθει καμια αποπληξία άνθρωπέ μου και τόχουμε βάρος στη συνείδησή μας.

 183. Theo said

  Καλημέρα.

  Διάβασα χτες την ανάρτηση και τα περισσότερα σχόλια αλλά δεν ευκαιρούσα να συμμετάσχω στη συζήτηση. (Περίμενα να δω κι όσα είπε ο μητροπολίτης Μόρφου για την ομοφυλοφιλία: https://www.youtube.com/watch?v=s4LyPprF5d0)

  Τον Μόρφου τον γνώρισα στην Κύπρο ως διάκονο το 1989 και το 1992 όταν, όταν μαζί με έναν αρχιμανδρίτη με φιλοξένησαν στο μοναστήρι τους έξω από τη Λάρνακα. Ενδιάμεσα τον συνάντησα εδώ, όταν ήλθε στην Ελλάδα. Ήταν ένας ενθουσιώδης νέος με πολλή αγάπη και θαυμασμό για τον άγιο Πορφύριο. Πολλές φορές αναφερόταν σε αυτόν και τις συναντήσεις τους, όταν σπούδαζε Νομική στην Αθήνα. Δεν τον ξανασυνάντησα έκτοτε.
  Τα τελευταία χρόνια ακούω κάποιες αναφορές του σε αυτόν και τον άγιο Παΐσιο που καμιά φορά τις βρίσκω λίγο τραβηγμένες.

  Ο άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης (φυσικά όχι «κάποιος άγιος Πορφύριος», μια και έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες βιβλία γι’ αυτόν στη χώρα μας κι έχουν πουλήσει συνολικά εκατομμύρια αντιτύπων, έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και η αγγλική μετάφραση του αυτοβιογραφικού του Wounded by Love ήταν στα ευπώλητα αγγλικά βιβλία για μια πενταετία) πήγε μόνο στην πρώτη δημοτικού, ωστόσο, χάρη στη φυσική του ευφυΐα, τη φιλομάθεια και στα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός, συνδιαλεγόταν με κορυφαίους επιστήμονες, μάθαινε από αυτούς και κάποιες φορές τους υπεδείκνυε και πού πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους, για να ανακαλύψουν ή να εξηγήσουν κάτι.

  Τον συνάντησα μια φορά το 1980 και (πριν αρχίσω να του μιλώ) άρχισε να μου εξιστορεί το παρελθόν της οικογένειάς μου. Χιλιάδες παρόμοιες μαρτυρίες έχουν δημοσιευθεί, και όχι μόνο από εύπιστες κυριούλες αλλά και από πανεπιστημιακούς καθηγητές, ώστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τον κατατάξει με τους Αγίους, είκοσι χρόνια μετά την κοίμησή του, αντί για τα πενήντα που συνηθιζόταν. Τόση ήταν η πίεση των πιστών.
  Όλοι αυτοί, οι ποικίλων επαγγελμάτων, μόρφωσης και προϊστορίας (κι εγώ μαζί) να έχουν συνωμοτήσει για να τον ανακηρύξουν Άγιο, χλομό το βλέπω 🙂

  Ναι, όσα είπε ο μητροπολίτης Μόρφου για την ομοφυλοφιλία απηχούν τη διδασκαλία της Εκκλησίας: Είναι ένα παρά φύσιν πάθος, όπως παρά φύσιν πάθος είναι κι η φιλοχρηματία, που λέει κι ο Μόρφου στο τέλος του βίντεο της πρώτης παραγράφου. Με μια επιφύλαξη όσον αφορά την άποψη για το πώς προδιατίθενται κάποιοι για να γίνουν ομοφυλόφιλοι. Αυτό μάλλον το είπε ο άγιος Πορφύριος, ωστόσο δεν υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από άλλους Αγίους και Πατέρες, ώστε να θεωρηθεί ως επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας. Παραμένει προσωπική άποψη του Αγίου προς το παρόν (καμιά φορά κι οι Άγιοι κάνουν λάθη, και στην Εκκλησία μετρά η συμφωνία αρκετών Πατέρων για ένα θέμα), ενός Αγίου όμως που, κατά τις χιλιάδες σχετικές μαρτυρίες «έβλεπε» πολύ βαθιά και πολύ μακριά, ενός που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ο μεγαλύτερος Άγιος του 20ου αιώνα.

  Δεν ξέρω πολλά από ψυχολογία και αν και κατά πόσον κληρονομούνται κάποια επίκτητα χαρακτηριστικά. Όμως, έχω διαβάσει πολλές φορές πως κάποιες πράξεις και συνήθειες τη μητέρας κατά την κυοφορία μπορεί να επηρεάσουν το παιδί. Κι εγώ, που αποχωρίστηκα από τον πατέρα μου στα τρία χρόνια μου και μετά τον έβλεπα λίγες ώρες ή μέρες τον χρόνο και μάλιστα προκατειλημμένος εναντίον του από το περιβάλλον της μητέρας μου (άρα, δεν θα μπορούσε να με επηρεάσει λογικά), διεπίστωσα πως σε κάποια πράγματα του μοιάζω. Γιατί, άραγε 😉

  Όσο γι’ αυτό που επισημαίνει ο κ. Φωλιας στο σχ. 65, μάλλον το να αναφέρεται κανείς έτσι στους κληρικούς του προσδίδει εύσημα «προοδευτικότητας» (φανατισμού, θα ‘λεγα εγώ) κι αυτό είναι ένα προοδευτικό ιστολόγιο (με ή χωρίς εισαγωγικά). Η δε Έφη έχει τη μεγαθυμία να εξαιρεί κάποιους από τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό. Τους άλλους που τους αξίζει αυτό, πώς τους κρίνει και κατακρίνει; Εξ όψεως μόνο;

  Και συγγνώμη για το σεντόνι.

 184. Μαρία said

 185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, ορίστηκε ο εκ Ποταμιού προερχόμενος και ανοιχτά ομοφυλόφιλος, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
  https://m.eirinika.gr/article/104772/o-ngiatromanolakis-einai-anoihta-omofylofilos-40-eton-kai-zitaei-tin-psifo-mas-me

 186. sarant said

  186 Ότι είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος δεν το ήξερα -ήξερα πως είναι «ο τύπος με το καφάσι», από την προεκλογική διαφήμιση που είχε κάνει.

 187. Μαρία said

  186
  Για το καφάσι είναι γνωστός.

 188. Μαρία said

  187
  Πιάσε κόκκινο 🙂

 189. f kar said

  Αλεπού της ερήμου δεν έλεγαν και τον Ρόμελ;

 190. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  186, 187 Φρονω οτι πρεπει να υπαρξει ποσοστωση σε ολες τις θεσεις ευθυνης οχι μονον στις γυνακες αλλα και για τους ελληνες πολιτες ΛΟΑΤΚ (LGBTQ) .

 191. f kar said

  Και μια ακόμα fennec εδώ

  http://imgur.com/gallery/22QyMXn

 192. f kar said

  παρντόν

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και κάτι ψιλά για τα μεζεδάκια:
  Στο «Καφάσι «(187,188) λέει «έχουμε εφευρεί μια νέα χρήση». Εφευρεί -στη λήγουσα.
  Προφέρει και Σταύρος Νϊάρχος(τρισύλλαβο) στο 4:06 ,4:34 κ.α

 194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  191 (Να τρολάρω δια του άρθρου) Κι αν τυχόν δεν πιάνει το ποσοστό για εκπροσώπηση, τώρα ο άγιος Κύπρου αποκάλυψε τον τρόπο να το ανεβάσουμε! 🙂

 195. Μαρία said

  194
  Βρει άρα κι εφεβρεί 🙂

 196. Χαρούλα said

  Ο Δ.Ελευθεράτος στο #196, αναφέρεται στο

  Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Στυλιανού Παττακού, και Δημόσιας Τάξης, Παύλου Τοτόμη, απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα «παντός ρυπαρού και ρακένδυτου ή φέροντος γενειάδα ή μακράν κόμη» τουρίστα. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η είσοδος σε τουρίστριες με μίνι φούστα, αν και μεταγενέστερη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το μέτρο περιορίζεται στις μαθήτριες.

  Νομίζω πως καλά «παίζουμε» με Γιατρομανωλάκη, Μαυρωτά, τον άλλον της Πυροσβεστικής , ενώ τα αυγά του φιδιού τρουπώνουν αθόρυβα-αθόρυβα! Τώρα να δούμε μπίζνες βατοπεδινές, μπέικες, ουκρανικές….! Πολλά έχει ο μπαξές!
  Τυχαία κάποιο ορίστηκαν πρώτοι-πρώτοι γ.γ.;

 197. Γιάννης Ιατρού said

  195: ΑΞΙΑ ! Ακόμα γελάω ρε συ, κι ας κούνησε κι ας κόπηκε το ρεύμα 🙂 🙂

 198. nikiplos said

  Ο Υπουργός έχει έναν ρόλο συγκεκριμένο, τύποις τουλάχιστον… Ο ΓΓ τι διάολο είναι σε καθεστώς δημοκρατίας μη λαϊκής? Έμμισθη Θέση νταραβεριτζή η οποία έχει δικό της μισθολόγιο, εικάζω…

 199. Γιάννης Ιατρού said

  199: Ο ρουφιάνος μάλλον …

 200. Θρασύμαχος said

  «Απίστευτο:» δύο αδελφές όχι μόνο «παντρεύτηκαν δύο αδελφούς», αλλ’ επί πλέον, σαν να μην έφτανε αυτό, άκουσον άκουσον, έγιναν «και συνυφάδες!» https://www.iefimerida.gr/zoi/aderfia-pantreytikan-aderfes-paidia-moiazoyn-didyma διερωτώμαι τί άραγε να νομίζει ο καλός συντάκτης ότι σημαίνει «συννυφάδα»…

 201. Theo said

  @14:
  Κιντ, γιατί τους κράζεις τους Παφίτες;
  Όσους έχω γνωρίσει είναι υπέροχοι άνθρωποι. Στην Κύπρο είναι φημισμένη η παφίτικη φιλοξενία και το καλύτερο τραπέζι ever που μου έχουν κάνει (κι όχι σε γάμο) είναι στην Πάφο

 202. Αλέξανδρος said

  Μόλις άκουσα τήν υπουργό πολιτισμού στις ειδήσεις τού ΣΚΑΙ να λέει «…θα έχει διεθνές αντίκτυπο….». Άλλο λάθος δεν έπιασα τουλάχιστον, αλλά με στεναχώρησε λίγο. Να ακούς υπουργό πολιτισμού να κάνει τέτοιο λάθος (από άλλους υπουργούς δεν θα έδινα και ιδιαίτερη σημασία). Ελπίζω να ήταν σαρδάμ.

 203. system said

  186 Εφη, η πληροφορία για τις σεξουαλικές προτιμήσεις που μας δίνετε, κάνει κάποια διαφορά;

 204. sarant said

  203 Κι άλλοι έχουν θεωρήσει ουδέτερη τη λέξη, το αντίκτυπο

 205. Αλέξανδρος said

  Συμφωνώ απόλυτα με το σεντόνι του Theo (184).

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204. Όχι εγώ, εκείνος μας πληροφορεί και μαγκιά του. Σε άλλα του είναι που διαφωνώ (πχ τα ιδιωτικά πανμια). Έχει όμορφη τρέλα είπε ένας συμφοιτητής του αριστερόστροφος και φίλος μου. Θα δείξει. Τώρα βέβαια αν πηρε πάνω του το προμόσιον του Ποταμιού και το …στέρεψε, αυτό δε νειγκαλό που θα λεγαν οι παλιοί μου 😦 .

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  199, 200 Γενικά οι Γενικοί 🙂 είχαν το ρόλο του ύπατου βαθμού στη διοικητική ιεραρχία, για όσες αρμοδιότητες τους εκχωρούσε ο αντίστοιχος υπουργός με εξουσιοδοτική λεγόμενη πράξη-απόφαση. Τώρα αν καθοριστούν διαφορετικά, θα είναι μια ακόμη καινοτομία, όπως επιχειρείται με τους Γενικούς Διευθυντές οι οποίοι πλέον θα έχουν την τελική υπογραφή στις διοικητικές πράξεις (είναι στη διαβούλευση το σχετικό πρώτο νομοσχέδιο-μακρά γαϊδούρα) αν στέρξει κι αυτό.

 208. Avonidas said

  #184. Μάλιστα. Να υποθέσω πως για να θεωρηθεί κανείς πολιτισμένος συζητητής πρέπει να πιάσει να συζητήσει με κάθε σοβαρότητα και σεβασμό τις αρλούμπες του Μόρφου και του Πορφύριου;

  Κάποιοι από μας έχουν σπουδάσει χρόνια για να μπορούν να εκφέρουν ενημερωμένη άποψη στην ειδικότητά τους· η αποψάρα, επομένως, όσων εμφανώς μπαίνουν σε ξένα χωράφια και μιλούν χωρίς να γνωρίζουν την τύφλα τους είναι απίθανο να μας εμπνεύσει σεβασμό. Όταν, δε, τους ταΐζει το δημόσιο, καλόν είναι να την εκφέρουν μόνο στο καφενείο, κι όχι από το δημόσιο βήμα που κατέχουν.

 209. Theo said

  @209:
  Υπάρχουν πολλοί, αγαπητέ μου, που έχουν σπουδάσει περισσότερα χρόνια από την αφεντιά σου και δέχονταν τις συμβουλές του αγίου Πορφυρίου και για τις ζωές τους και για τις επιστήμες τους και τον σέβονταν. Κι αυτό φαίνεται από τις μαρτυρίες τους που κατέθεσαν σε δεκάδες βιβλία. Αυτό δεν σε προβληματίζει καθόλου; (Εκτός κι αν θεωρείς εαυτόν κορυφή της Επιστήμης, οπότε πάω πάσο.)

  Έπειτα, άλλα είναι τα «χωράφια» της κτιστής γνώσης, κι άλλα της άκτιστης. Άλλα μαθαίνει κανείς με το μυαλό και τις επιστήμες κι άλλα με την καρδιά του, όταν αυτή είναι καθαρή και δέχεται τον φωτισμό του Ἀκτιστου Θεού.

  Ο δε επίσκοπος είναι υποχρεωμένος να διδάσκει ό,τι διδάσκει η Εκκλησία. Γι’ αυτό πληρώνεται, όχι για να παπαγαλίζει κοινωνιολογικές ή ψυχολογικές θεωρίες του συρμού.

  Όσο για την συζήτηση και το επίπεδό της, ένας που αποκαλεί απαξιωτικά και συλλήβδην «τράγους» τους κληρικούς δεν είναι πολιτισμένος συζητητής, πώς να το κάνουμε;

 210. Pedis said

  # 209 – Αβό, αναγνωρίζω ότι είσαι πολύ ευγενικός που βρήκες κάτι να σχολιάσεις στο #184;

 211. Avonidas said

  Υπάρχουν πολλοί, αγαπητέ μου, που έχουν σπουδάσει περισσότερα χρόνια από την αφεντιά σου και δέχονταν τις συμβουλές του αγίου Πορφυρίου και για τις ζωές τους και για τις επιστήμες τους και τον σέβονταν. Κι αυτό φαίνεται από τις μαρτυρίες τους που κατέθεσαν σε δεκάδες βιβλία. Αυτό δεν σε προβληματίζει καθόλου; (Εκτός κι αν θεωρείς εαυτόν κορυφή της Επιστήμης, οπότε πάω πάσο.)

  Ναι, και υπάρχουν και νομπελίστες που μιλανε για κουταλια που λυγιζουν με τη δύναμη της σκεψης. Κανενος την αστηρικτη γνωμη δεν παιρνω υπόψη μου.

  Αν τωρα εσυ θεωρείς οτι ειναι στην αρμοδιοτητα των μητροπολιτων να μιλανε για το πώς βγαίνουν οι γκέι, και τους εμπιστεύεσαι περισσότερο απο τις «θεωριες του συρμού» (δηλαδη αυτα που καποιοι κοπιασαν να μελετησουν) με γεια σου με χαρα σου. Αλλα μην περιμενεις να σε παρω στα σοβαρα.

 212. Avonidas said

  Αβό, αναγνωρίζω ότι είσαι πολύ ευγενικός που βρήκες κάτι να σχολιάσεις στο #184

  Ξέρεις κατι, οχι, δεν ειμαι ευγενικός. Μπουχτισμενος ειμαι με την ψευτοευγενεια γλυκομιλητων ανθρωπων, που πιστευουν οτι μπορουν να σπαταλουν το χρονο των αλλων με κοσμιοτητα.

 213. gpoint said

  Τα καταπληκτικά σχόλια μου ενέπνευσαν τους στίχους ποτπουρί ασμάτων…

  Σου είπα θα φύγω
  στα ξένα θα πάω
  κουρέας να γίνω
  να κόβω μαλιά
  Μου είπες τα λόγια
  που ακούν τα ρολόγια
  μα ας κάνουμε ΗΠΑ
  κι οι δυο υπομονή
  την είδα ξανά
  στον δρόμο μια μέρα
  και μια καλησπέρα (!)
  δεν είπαμε οι δυο
  την είδα ξανά
  μα ήταν σαν ξένη
  κι ας ήταν ντυμένη
  στου Ζάρα όπως πριν

 214. Theo said

  @212:
  Δηλαδή, επειδή κάποιοι κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι κόπιασαν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν κάποιες θεωρίες, σημαίνει πως αυτές είναι Η αλήθεια; Ωραίο επιχείρημα, αλλά δεν με πείθει, γιατί το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για ένα σωρό άλλα πράγματα.

  Έπειτα, ο μητροπολίτης στο βίντεο για το οποίο έγινε χαμός απευθύνεται σε ενορίτες μιας ενορίας της επισκοπής που πήγαν να τον ακούσουν επειδή τον αγαπούν, τον σέβονται, τον εμπιστεύονται. Ασχολήσου εσύ με την επιστήμη σου κι άφησέ τον αυτόν να κάνει τη δουλειά του.

 215. Theo said

  @211:
  Σ’ ευχαριστώ, Pedis, που, μη παρεμβαίνοντας, μας απαλλάσσεις από τις χυδαιολογίες που συνήθως, αντί επιχειρημάτων, εκστομίζεις 🙄

 216. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Α) Σεισμογόνος/σεισμογενής: Πράγματι, έχει επικρατήσει -ίσως κακώς, αλλά πάντως συντριπτικά- το «σεισμογενής» με τη σημασία του «σεισμογόνος».
  Η εναλλαγή των δύο επιθημάτων συμβαίνει ήδη και με ορισμένες παρόμοιου σχηματισμού λέξεις, όπως:
  – ερωτογενείς (ζώνες), αντί ερωτογόνες. [Το ΛΚΝ δεν έχει το ερωτογενής! Ο Μπαμπ. τα αναφέρει και τα δύο, αφήνοντας να εννοηθεί ισοδύναμη χρήση]
  – παθογενής, αντί παθογόνος [Μια τέτοια ερμηνεία έχει και το ΛΚΝ]
  – καρκινογενής, αντί καρκινογόνος [Ούτε το ΛΚΝ, ούτε ο Μπάμπ. έχουν το καρκινογενής. Η -λανθασμένη- εναλλακτική χρήση βρίσκεται σε μερικά sites, αλλά και στη Wiki και σε μεταφράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-1999-2193+0+DOC+XML+V0//EL
  Οπότε, σε λίγο καιρό θα το εμφανίσει και το ΛΚΝ, υποψιάζομαι;…
  Φαίνεται ότι αυτή η σύγχυση/εναλλαγή των σημασιών έχει αρχίσει να γενικεύεται…

  Β) #166, ΕΦΗ-ΕΦΗ said: Για Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς φρόντισε να τους κόψει προκαταβολικά από υποψήφιους όσους υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες θέσεις (Καλά αυτό είναι καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα και θα δούμε τελικά)

  Αρθρογράφος της Εφ.Συν. γράφει σήμερα ότι τα κωλύματα υποψηφιότητας για τις θέσεις υπηρεσιακών γραμματέων δεν θα εφαρμοστούν στην πρώτη διαδικασία επιλογής τους, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις. Προφανώς, έτσι θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της αντισυνταγματικότητας. Αυτό όμως μάλλον είναι δευτερεύον, αφού για την επιλογή τα κριτήρια, έτσι και αλλιώς, σηκώνουν πολύ «νερό». Και, βέβαια, οι υπηρεσιακοί γραμματείς θα είναι «υπό την σκέπην» του διορισμένου από την κυβέρνηση Γενικού Γραμματέα.
  Μήπως (και) αυτά είναι για το θεαθήναι; Και τα ουσιαστικά είναι αυτά που υπαινίσσεται (κραυγαλέα όμως :)) η Χαρούλα στο #197;

 217. Avonidas said

  Δηλαδή, επειδή κάποιοι κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι κόπιασαν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν κάποιες θεωρίες, σημαίνει πως αυτές είναι Η αλήθεια; Ωραίο επιχείρημα, αλλά δεν με πείθει, γιατί το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για ένα σωρό άλλα πράγματα.

  Ναι, ρε οργιο, επειδη κοπιασαν και μελετησαν κι εστιψαν το μυαλο τους, η αποψη τους αξιζει περισσοτερο απο το flatus vocis του καθε παπά, και του καθε μπάρμπα που «σπουδασε στο πανεπιστημιο της ζωης».

  Έπειτα, ο μητροπολίτης στο βίντεο για το οποίο έγινε χαμός απευθύνεται σε ενορίτες μιας ενορίας της επισκοπής που πήγαν να τον ακούσουν επειδή τον αγαπούν, τον σέβονται, τον εμπιστεύονται. Ασχολήσου εσύ με την επιστήμη σου κι άφησέ τον αυτόν να κάνει τη δουλειά του.

  Α, τωρα αλλαζουμε τροπάριο! Δε φταίει ο παπας που λεει ο,τι του ‘ρθει, φταιω εγω που σχολιαζω! (Κι εσυ σχολιαζεις, αλλα αλλο εσυ, ε; ) Λοιπόν, αυτο το παράπονο να το απευθυνεις στον Νικοκύρη, οχι σε μενα. Αλλα ουτε κι ο Νικοκυρης σου χρωσταει εξηγησεις, γιατι ο παπάς μιλαγε δημοσια, και μπροστά σε μαρκουτσια, κι οποιος μιλαει μπροστα σε μαρκουτσια κρινεται.

 218. Theo said

  @218:
  Ε, ναι, ρε φίλε μου, επανειλημμένα γράφεις πως σε ενοχλεί ο δημόσιος λόγος του Μόρφου. Και σου επισημαίνω πως δεν απευθύνθηκε σε κάποιους που ήταν υποχρεωμένοι να τον ακούσουν, ούτε στους άθεους, αλλά σ’ αυτούς που μετρά ο λόγος του για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν.

  Και φυσικά έχεις δίκιο. Κάθε Σάββατο ο Νικοκύρης ασχολείται με γλωσσικά μεζεδάκια. Δεν βρήκε κάτι τέτοιο στα λόγια του Μόρφου, αλλά «μια και το βιντεάκι έγινε ιότροπο, ας τον κράξουμε τον δεσπότη». Θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα.
  Mea culpa που δεν τον ρώτησα σχετικά μέχρι τώρα.

  Κι εσυ σχολιαζεις, αλλα αλλο εσυ, ε;
  Ωραία! Του ρίχνετε τόνους λάσπης του ανθρώπου και μετά σας ενοχλεί που υπάρχει και αντίλογος 🙂

  Και για το πόσο αξίζει η άποψη ανθρώπων που «κοπιασαν και μελετησαν κι εστιψαν το μυαλο τους», πόσο η άποψη του κάθε «παπά» και ποια αξίζει περισσότερο από την άλλη, καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια και μπορεί με βάση αυτά να το κρίνει. Μη θες να τα καπελώνεις όλα και όλους με τα δικά σου «επιστημονικά» κριτήρια. Δημοκρατία έχουμε 🙂

 219. Avonidas said

  Ναι, Theo, δημοκρατια εχουμε, αλλα θερμή παρακληση, συντονιστείτε λιγακι μεταξύ σας, και αποφασιστε: εκφράζει ο Μόρφου τις απόψεις της Εκκλησίας και να το βουλωσουμε εμεις οι αντιθεοι, ή εκφραζει την προσωπικη του γνωμη και να μην γενικευουμε;

  Οχι τιποτα αλλο, να ξερει δηλαδή κι ο Μπλογκ τι πηγές να βαλει για να στρεψοδικήσει.

 220. Theo said

  Και για να τελειώσω:
  Αβονίδα μου, εγώ σε παίρνω στα σοβαρά στα περισσότερα θέματα και στις αναλύσεις σου εδώ πέρα και σε εκτιμώ για την ευθυκρισία σου. Αλλά στο θέμα που συζητάμε σε βρίσκω υπερβολικά νοησιαρχικό και απόλυτο. Έχω κι εγώ προβληματιστεί και διαβάσει πολλά, αλλά άλλα πράγματα είναι αυτά που καθορίζουν τη στάση μου σ’ αυτό το θέμα, κι αυτά φαίνεσαι να μη θέλεις να τα υποψιαστείς ή να τα συζητήσεις.
  Καλό βράδυ!

 221. Theo said

  @220:
  (Δεν ανανέωσα τη σελίδα πριν να ποστάρω το σχ. 121 και δεν το είδα αυτό.)

  Την απάντησή μου, την τελείως προσωπική, στο ερώτημά σου την έδωσα στο σχ. 184 και νομίζω πως ήμουν σαφής, όσο μπορούσα. Ο Μπλογκ δεν παίρνει «γραμμἠ» από μένα, ούτε εγώ από κανέναν.

 222. Theo said

  διόρθωση:
  Δεν ανανέωσα τη σελίδα πριν να ποστάρω το σχ. 221.

 223. Avonidas said

  Αβονίδα μου, εγώ σε παίρνω στα σοβαρά στα περισσότερα θέματα και στις αναλύσεις σου εδώ πέρα και σε εκτιμώ για την ευθυκρισία σου. 

  Ναι, εσυ κι ο Λάμπρος με εχετε σε μεγάλη εκτίμηση, και μ’ εχετε κατασκλαβωσει κι οι δύο. 🙄 Αναρωτιέμαι πώς θα μου τα λεγαν ανθρωποι που δε μ’ εχουν σε καμια εκτιμηση 😛

 224. ΣΠ said

  224
  Παρεμπιπτόντως, ο Λάμπρος σου απάντησε στο άλλο νήμα με ένα σεντόνι κινγκ σάιζ.

 225. Pedis said

  # 184 – Τον συνάντησα μια φορά το 1980 και (πριν αρχίσω να του μιλώ) άρχισε να μου εξιστορεί το παρελθόν της οικογένειάς μου. Χιλιάδες παρόμοιες μαρτυρίες έχουν δημοσιευθεί, και όχι μόνο από εύπιστες κυριούλες αλλά και από πανεπιστημιακούς καθηγητές, ώστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τον κατατάξει με τους Αγίους, είκοσι χρόνια μετά την κοίμησή του, αντί για τα πενήντα που συνηθιζόταν. Τόση ήταν η πίεση των πιστών.

  Δώσε ονόματα, Τεό! Των πανεπιστημιακών καθηγητών!

  Τέρμα το πανεπιστημιακό άσυλο α-νοιάτων. Τώρα, με τον Κούλη, με ένα τηλεφώνημα-καταγγελία να μπει τάξη. Έξω οι πούσερς καφετζούδων και ταρούδων από τις σχολές!

 226. ΣΠ said

  226
  Ε, θα είναι σαν αυτούς που έκαναν το Άνθιμο επίτιμο διδάκτορα.

 227. Αγγελος said

  Theo, σε εκτιμώ βαθύτατα, αλλά αυτό που είπες (» ο μητροπολίτης στο βίντεο για το οποίο έγινε χαμός απευθύνεται σε ενορίτες μιας ενορίας της επισκοπής που πήγαν να τον ακούσουν επειδή τον αγαπούν, τον σέβονται, τον εμπιστεύονται. Ασχολήσου εσύ με την επιστήμη σου κι άφησέ τον αυτόν να κάνει τη δουλειά του.»), δεν καταλαβαίνεις ότι μπορεί να ερμηνευθεί και ως «άσε το δεσπότη να σερβίρει παραμύθια στο ποίμνιό του, αυτή είναι η δουλειά του»;

 228. Avonidas said

  «Παρεμπιπτόντως, ο Λάμπρος σου απάντησε στο άλλο νήμα με ένα σεντόνι κινγκ σάιζ»

  Το ξερω, αλλα δυο χερια εχω, δεν ειμαι και Βριαρεως 😉 Αυριο.

 229. Pedis said

  # 227 – Χμ, έτσι! Αλλά μόλις μπει σε εφαρμογή ο Νόμος της Κεραμέους, την επομένη θα προβώ σε καταγγελίες … να σταματήσει το πανεπιστήμιο να είναι άσυλο για κάθε κατεργάρη και θεομπαίχτη κουκουρούκου.

 230. Πέπε said

  @210, Τεό:

  > > Έπειτα, άλλα είναι τα «χωράφια» της κτιστής γνώσης, κι άλλα της άκτιστης. Άλλα μαθαίνει κανείς με το μυαλό και τις επιστήμες κι άλλα με την καρδιά του, όταν αυτή είναι καθαρή και δέχεται τον φωτισμό του Ἀκτιστου Θεού.

  Αυτό έτσι από μόνο του είναι μία θέση την οποία αδιαπραγμάτευτα θα σεβόμουν, χωρίς να επεκταθώ στο αν θα την δεχόμουν κιόλας. Αλλά, που να πάρει η ευχή, μιλάμε για τη φάση με το πρωκτικό και την ομοφυλοφιλία! Είναι ποτέ δυνατόν να κατακτήσει η καρδιά άκτιστη γνώση (δεν ειρωνεύομαι) πάνω σ’ ένα τέτοιο ζήτημα;

  Όπως ακριβώς λες, άλλα τα μεν χωράφια κι άλλα τα δε. Όχι δύο διαφορετικές απαντήσεις, ορθολογιστική και εξ αποκαλύψεως, για το ίδιο ερώτημα.

 231. Αιμ said

  Μάλλον είχα υποτιμήσει την ένταση που μπορεί να φτάσει ο θρησκευτικός φανατισμός, ακόμη και σε εχέφρονες, όταν θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα :
  » Κάθε Σάββατο ο Νικοκύρης ασχολείται με γλωσσικά μεζεδάκια. Δεν βρήκε κάτι τέτοιο στα λόγια του Μόρφου, αλλά «μια και το βιντεάκι έγινε ιότροπο, ας τον κράξουμε τον δεσπότη». Θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα.
  Mea culpa που δεν τον ρώτησα σχετικά μέχρι τώρα.»

  Τι να πει κανείς ;

 232. Theo said

  @226:
  Επειδή έχω κι άλλες δουλειές, σου δίνω εν τροχάδην κάποια ονόματα πανεπιστημιακών:

  Ένας που τον γνώρισα προσωπικά:
  Γεώργιος Παπαζάχος, καθηγητής καρδιολογίας (το βιβλίο του για τον καρδιογράφο, χρησιμοποιείται επί δεκαετίες ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα), συνεργάτης του Γιακούμπ.

  Γεώργιος Κρουσταλάκης, καθηγητής παιδαγωγικών.

  Από το βιβλίο του Κλείτου Ιωαννίδη Ο Γέρων Πορφύριος. Μαρτυρίες και εμπειρίες, που εκδόθηκε τη δεκαετία του ’90 και οι βαθμίδες των πανεπιστημιακών δεν έχουν ενημερωθεί:
  Κωνσταντίνος Σκουτέρης, Γεώργιος Μεταλληνός καὶ Γεώργιος Ευθυμίου, Τμήμα Θεολογίας, ΕΚΠΑ
  Νίκος Ζίας, Τμήμα Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
  Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, Παιδαγωγική Πανεπιστημίου Πατρών.

  Θα μπορούσα να βρω κι άλλους, αλλά είμαι βέβαιος πως ο Pedis θεωρεί εαυτόν ανώτερό τους και θα πορρίψει και αυτούς και τους προαναφερθέντες. Αλλά για να το δουν οι άλλοι το κάνω.

  @228:
  Φυσικά κανείς μπορεί να ερμηνεύσει τη φράση μου όπως αγαπάγει, που ‘λεγε κι ο Μακρυγιάννης. Αυτό που εννοώ πως η δουλειά του μητροπολίτη είναι να οδηγεί τους χριστιανούς της επισκοπής του προς τον Χριστό. Για να γίνει αυτό, δέον να καθαρθούν (σταδιακά) από τα εφάμαρτα πάθη, κι ένα από αυτά είναι η ομοφυλοφιλία.

  @231:
  Εννοώ πως αν πράγματι τα είπε αυτά ο άγιος Πορφύριος (και τείνω να πιστέψω πως τα είπε) του αποκαλύφθηκαν από τον άκτιστο Θεό, όπως και χιλιάδες άλλα του έχουν αποκαλυφθεί και επιβεβαιωθεί (έχει υποδείξει πολλές φορές τα σημεία πού πρέπει να ψάξουν για νερό σε άνυδρους τόπους, έκαναν γεωτρήσεις και τα βρήκαν, πού βρίσκονταν θαμμένα κάποια αντικείμενα, κλπ.). Εφόσον επιβεβαιώθηκε στα υπόλοιπα, γιατί να μην είναι αλήθεια για το πρωκτικό και την ομοφυλοφιλία;

 233. Theo said

  @232:
  1) Αυτό του Μόρφου είναι γλωσσικό μεζεδάκι;

  2) Για τον αντιθρησκευτικό φανατισμό κάποιων σχολιαστών έχεις κάτι να πεις;

 234. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι σχολιαστές με την αντιθρησκευιτκή ψυχοπάθεια, ας γνωρίζουν ότι υπάρχουν και γιατροί που μπορούν να τους δώσουν φάρμακα για να περάσουν πιο ήρεμα την υπόλοιπη ζωή τους, αλλά και εμείς τη δική μας μια που θα σταματήσουν να μας πρίζουν.

  Ο αθεισμός, αυτή η ξεφτίλα της ανθρωπότητας, εκτός ότι κυβέρνησε και εφάρμοσε το αποτυχημένο πρόγραμμά της, εκτός ότι γέμισε πτώματα τον πλανήτη, ασχολήθηκε και με την απαγόρευση του αυνανισμού. Αφού λοιπόν σας τον έχει απαγορεύσει η θρησκεία σας, καλό δεν είναι κι εσείς να υπακούσετε;… Άντε γιατί μας έχετε σκοτίσει εδώ πέρα. Αλλάξτε θέμα κι αν σας ενοχλεί η θρησκευτικότητα, πάρτε ένα καφάσι σόδες και καλή χώνεψη…

 235. Πέπε said

  233
  > > Εφόσον επιβεβαιώθηκε στα υπόλοιπα, γιατί να μην είναι αλήθεια για το πρωκτικό και την ομοφυλοφιλία;

  Το να έχει κάποιος δίκιο μερικές φορές δε σημαίνει ότι θα έχει πάντα.

  Το να του αποκαλύψει ο θεός μια αλήθεια δε σημαίνει πως ό,τι πει είναι αλήθειες που του έχει αποκαλύψει ο θεός.

  Επιπλέον, το πού κρύβεται νερό είναι κάτι που, αν αντί για θεία αποκάλυψη βρισκόταν με ορθολογικό τρόπο, θα έδινε το ίδιο αποτέλεσμα: δεν μπορεί ο ειδικός γεωλόγος, ή όποια τέλος πάντων ειδικότητα ασχολείται με αυτά, να υποθέσει βάσει στοιχείων ότι στο ίδιο σημείο υπάρχει νερό και να σκάψει και τελικά να μην το βρει – δηλαδή: δεν μπορεί να δώσει άλλη απάντηση η λογική και άλλη η αποκάλυψη. Δεν ισχύει το ίδιο για την ομοφυλοφιλία.

  Τέλος, τον Μόρφου δεν τον ήξερα καθόλου, απ’ όσα όμως διαβάζω ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος που σταδιακά άρχισε να χάνει τη σοβαρότητά του.

 236. Theo said

  @236:
  Κάπου συμφωνούμε και κάπου διαφωνούμε. Αλλά δεν πειράζει 🙂

  Το να του αποκαλύψει ο θεός μια αλήθεια δε σημαίνει πως ό,τι πει είναι αλήθειες που του έχει αποκαλύψει ο θεός.

  Συμφωνώ.
  Στο σχ. 184 γράφω:
  «Παραμένει προσωπική άποψη του Αγίου προς το παρόν (καμιά φορά κι οι Άγιοι κάνουν λάθη, και στην Εκκλησία μετρά η συμφωνία αρκετών Πατέρων για ένα θέμα)»
  Απλώς, λόγω του μεγέθους (δεν είναι ο σωστός όρος για έναν Άγιο, αλλά δεν βρίσκω άλλον τώρα) του αγίου Πορφυρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του το αποκάλυψε ο Θεός.

 237. Pedis said

  # 233 – Περίφημα. Θα γράψω αμέσως στην Κεραμέα και θα της παραδώσω τη λίστα.

  Για να δούμε αν, όντως, εννοεί ότι θα καταργήσει το άσυλο για να αντιμετωπισθούν όπως πρέπει όσοι βεβηλώνουν το Πανεπιστήμιο.

  Θα αναφέρω ρητά στην Υπουργό την πηγή των πληροφοριών μου ώστε να πάρεις το κρέντιτ που σου ανήκει.

  Εύγε Τεό! Θα τα καταφέρουμε, θα δεις.

  Έξω οι θεομπαίχτες και οι κουκουρούκου από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο!

 238. Νέο Kid said

  A! Δε θέλω ρουφιανιές εδώ μέσα!… Προσοχή! Το ιστολόγιο δεν έβλαψε προσωπικά κανέναν ποτέ! Υπάρχει άσυλο ρε!
  Ασε να φροντίσει κανας άλλος για τη μη βεβήλωση να πούμε.

 239. Theo said

  @238:
  Μα, σχεδόν όλοι είναι ομότιμοι (ο Παπαζάχος, μακαρίτης). Έγραψαν τις μαρτυρίες τους πριν από καμιά εικοσιπενταριά χρόνια.

  Κι όπως το είχα προβλέψει, όποιος δεν συμφωνεί με τις ιδεοληψίες σου είναι «θεομπαίχτης και κουκουρούκου» 😉
  Εύγε!

 240. ΓιώργοςΜ said

  235 Το γεγονός πως υπάρχουν (πολλοί) νεκροί σε πολέμους που έγιναν και γίνονται κάτω από θρησκευτικά λάβαρα, όπως και το γεγονός ότι υπάρχουν νεκροί υπό τον έλεγχο μη θρησκευτικών καθεστώτων, μάλλον κάτι μας λέει για το γεγονός ότι η εκάστοτε εξουσία βρίσκει διάφορους τρόπους να αφιονίζει τα κορόιδα που θα πάνε να σφάξουν και να σφαχτούν προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της.

  Για τα ψυχοφάρμακα, απ’ όσο ξέρω, τα παίρνουν συνήθως αυτοί που ακούν φωνές, όχι οι άλλοι. Η αλήθεια είναι πως το οπλοστάσιο των θρησκευομένων περιέχει και ευχέλαια, παρακλήσεις, εξορκισμούς κλπ που οι υπόλοιποι δεν διαθέτουν, αλλά με περιορισμένη συνολική αποτελεσματικότητα κατά τα φαινόμενα…

 241. Pedis said

  # 240 – δηλ. λες θα τη γλυτώσουν με τη βοήθεια του Αγ. Πορφυρίου;

  Ε άμα είναι έτσι, τότε θα δω. Θα κοιτάξω να βρω κι εγώ άκρες με το παπαδαριό και τους ισχυρούς παπαδογλείφτες του τόπου, να πιάσω επαφή και να αποκτήσω πνευματική εμπειρία με κάνα ισχυρότερο άγιο, ε και τότε να γίνω πρύτανης και θα τους κανονίσω. Η μάχη θα συνεχιστεί από τα μέσα.

 242. Γς said

  175:

  Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα

  Μου αρέσει η Σελίδα! · 14 Ιουνίου 2018 · Τροποποιήθηκε ·

  Ένας μικρός κατηχούμενος ασπάζεται την δεξιά του Χρυσάνθου, εφημερίου του Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως Βύρωνος (1956)..

  Γράφει ο Γς ο οποίος μας έστειλε αυτή την φωτογραφία :

  «Χρύσανθος. Ο αξέχαστος εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Βύρωνα. Δεξιά του ο πάτερ Φίλιππος. 1956. [το κατηχυτόπαιδο που του φιλά ο χέρι η ταπεινότητα μου]

  Ο Χρύσανθος Σαρηγιάννης γεννήθηκε στην Κω στις 10 Φεβρουαρίου 1927. Στις 5 Αυγούστου 1973 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λήδρας. Στις 17 Νοεμβρίου 1973 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Μόρφου.

  Μετά όμως την εισβολή του 1974 η Μόρφου και η Μητρόπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων . Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ. Χρύσανθος προτίμησε να μεταφερθεί προσωρινά η έδρα της Μητροπόλεως στο χωριό Ευρύχου, ελπίζοντας ότι θα επέστρεφε γρήγορα στη Μόρφου

  Εκοιμήθη στις 21 Ιανουαρίου 1996».

 243. Theo said

  @243:
  Τον γνώρισα τον Χρύσανθο το 1989. Είχε ένα σπίτι με κήπο με ένα τεράστιο κλουβί με δεκάδες παπαγαλάκια.

 244. gpoint said

  Δύο τεράστια κλουβιά το ένα πράσινα και το άλλο με μπλε παπαγαλάκια ήταν κάποτε στην παραλία της Ιτέας κάτω από τα δέντρα. Μου θύμιζαν τους πράσινους και βένετους που πλακωνότουσαν και τους βάλανε σε διαφορετικά κλουβιά

 245. Γς said

  240:

  >ο Παπαζάχος, μακαρίτης

  Ποιος Παπαζάχος;

  Ούτε ο ομότονος, ούτε ο υιός του

 246. Γς said

  246:

  ομότιμος

  [Ο Βασίλειος]

 247. Theo said

  @246:
  Βλ. σχ. 233:
  Γεώργιος Παπαζάχος, καθηγητής καρδιολογίας (το βιβλίο του για τον καρδιογράφο, χρησιμοποιείται επί δεκαετίες ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα), συνεργάτης του Γιακούμπ.

 248. Ρε παιδιά, είμαι εντυπωσιασμένος. Ακόμα και ο Μπλογκ έγραφε αρχικά για «απλοϊκούς και χοντροκομμένους αυτοσχεδιασμούς», τώρα που κάναμε αναγωγή στον Άγιο Πορφύριο υπάρχει όντως πιθανότητα να εξηγήσαμε την ομοφυλοφιλία! Μα πραγματικά, βρε Theo, ας έλεγες ότι καταγράφηκαν λάθος οι λόγοι του Αγίου…

 249. Neo Kid said

  249. Yes. It was really surprising and disappointing this one from Theo!

 250. Theo said

  @249, 250:
  «Οὐ γὰρ πάντων ἡ πίστις» (Θεσσ. 3, 2), ως βίωμα.
  Τι να κάνουμε;

 251. Γς said

  «55 ΧΡΟΝΙΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ»

  ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ – ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕMΒΡΙΟΥ 2019

  Τα πρώτα ονόματα των καλλιτεχνών που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς και να ερμηνεύσουν τραγούδια του συνθέτη είναι (αλφαβητικά) οι Κωνσταντίνος Αργυρός, Μελίνα Ασλανίδου, Δέσποινα Βανδή, Στέλιος Διονυσίου, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώργος Μαργαρίτης, Πάολα, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γιάννης Πλούταρχος, Αντώνη Ρέμος, Στέλιος Ρόκκος …και άλλοι που θα ανακοινωθούν σύντομα.

  Λέω να πάω

  Παρουσιαστής: Γιωργος Καπουτζιδης

  Οχι ρε πούστη μου!

  Δεν θα πάω!

 252. Avonidas said

  #249. «Oceania was at war with Eastasia. Oceania had always been at war with Eastasia.» 😉

 253. Avonidas said

  #235. Τελευταία φορά που κοίταξα, δεν ήσουν Γενικός Δικτάτορας του Ιστολογίου για να μας απαγορεύσεις να μιλάμε. Οπότε βολέψου αλλιώς.

 254. ΣΠ said

  Νέο «χτύπημα» από τον Μητροπολίτη Μόρφου: Οι ομοφυλόφιλοι… βρωμάνε (vid)

 255. Avonidas said

  #255. Τα ίδια δεν έλεγε κι ο Σιμονίνι για τους Εβραίους στο Κοιμητήριο της Πράγας του Έκο;

  (όχι μόνο ο Σιμονίνι, δηλαδή, είναι γνωστή ρετσινιά αυτή)

 256. Avonidas said

  #255. Δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε επιπλέον πώς κι ήταν τόσο κατατοπισμένος ο μοναχός για τη μυρωδιά της «αρσενοκοιτίας» 😉

 257. Pedis said

  # 249 – Δύτα, ο άγιος πέτυχε το παρελθόν του Τεό και τόσων και τόσων πανεπιστημιακών, που ξέρουμε ότι κρύβουν πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα τους. Κι αφού δεν γνώριζε το παρελθόν τους, μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλεψε …

  Δεν είναι κι άγιος του πεταματού, εντάξει;

  Επίσης, μην ζητάς πολλά από αγίους που συναναστρέφονται συγκεκριμένες κατηγορίες ελλήνων πανεπιστημιακών …

  Εξάλλου όπως λέει και η διάσημη δήλωση ενός συμπαθούς «Αλέφαντου» του μπέιζμπολ:

  «είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ειδικά για το μέλλον».

  Αλλά το επίπεδο στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλό για τέτοια προβλήματα: και τα πανεπιστήμιά μας βασίζουν την ερευνά τους σε αγίους περιορισμένων δυνατοτήτων, και η εκκλησία μας βγάζει πανεπιστημιακούς χαμηλού επιπέδου. 🙂

 258. Avonidas said

  #258. Προτείνω τη δημιουργία ενός στανταρνταρισμένου δείκτη αγιοσύνης, του Άη-Κιού. Και φυσικά, την άμεση επαναξιολόγηση όλων των αγίων· διότι στην ουσία οι άγιοι τι είναι; δημόσιοι υπάλληλοι είναι, και μια κυβέρνηση αριστείας δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις!

 259. Pedis said

  # 259 – Καλή ιδέα. Να μπει μια τάξη.

  Για αρχή να αναθέσουμε τον διαγωνισμό σε επιτροπή πανεπιστημιακών. Διαθέτομεν αρίστους.

  Στη συνέχεια να προτείνουμε διεθνή διαγωνισμό, στα πλαίσια της ΕΕ.

  Θα δημοσιευτεί κατάταξη αγίων βάση της οποίας θα αποφασισθεί η χρηματοδότηση αριστείας των αντίστοιχων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων έρευνας στα οποία έδρασαν και δίδαξαν.

  Τι λες, οι δικοί μας θα ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό ή θα πατώσουν.

  Να χρηματοδοτηθούν, επομένως, ειδικά προπαρασκευαστικά μαθήματα και εξετάσεις ώστε κάθε μονή και εκκλησία να μπορεί να στείλει τον άγιό της. Και οι καλύτεροι θα προκριθούν.

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  232 – Μ΄απογοήτευσες πολύ φίλε μου δεν το περίμενα από σένα. Μιά ζωή αντιμετωπίζεις ανθρώπους που ζούν με ψευδαισθήσεις, δεν έχεις αντιληφθεί πως αυτό που κυριαρχεί στο ιστολόγιο, είναι ο θρησκευτικός φανατισμός γενικώς;

  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.

 261. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΜΑΤ Πολυτεχνείου, Ασφαλίτες Παντείου, ΕΚΑΜίτες Νομικής. Εκεί όμως που το απογειώνει είναι στην πρόταση «να ενταχθούν οι αστυνομικές σχολές στα ΑΕΙ και να αποτελέσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία οι μαθητές τους».
  Εδώ Μπατσοτεχνείο, εδώ Μπατσοτεχνείο…
  https://www.efsyn.gr/node/205405

 262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τώρα που το σκέφτομαι (όσο μπορεί να σκεφτεί ένας βλάκας τέλος πάντων 🙂 ) βλάκας ο Κωστάκης, βλάκας ο Γιωργάκης, βλάκας ο Αντωνάκης, βλάκας ο Αλέξης, βλάκας ο Κούλης, βλάκας ο Σαρκοζί, βλάκας ο Ολάντ, βλάκας ο Μακρόν, βλάκας ο Μπλέρ, βλάκας ο Κάμερον, βλάκας η Μέϊ, βλάκας ο Τζόνσον, βλάκας ο Μπούς ο β΄, βλάκας ο Ομπάμα, βλάκας ο (my idol 🙂 ) Τράμπ, pas mal που λέμε κι οι αγγλομαθείς 🙂 για βλάκες δεν τα έχουμε πάει κι άσχημα έτσι; Αν μη τι άλλο, οι πιθανότητες, είναι με το μέρος μου.

  ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΜΕ ΒΛΠΕΙΣ; ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ; 🙂

  Η θεϊκή κομματάρα προσφορά από τον μελλοντικό κυβερνήτη της Ελλάδος. 🙂

 263. sarant said

  257 Ε μα!

 264. Avonidas said

  #263. Ναι, αλλά ξέρεις τι λένε για τα rat races (ποντικοδρομίες, πώς το λέμε αυτό στο Ελλάντα; )

  Ακόμα κι αν κερδίσεις, πάλι αρουραίος είσαι.

 265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  259 – «Προτείνω τη δημιουργία ενός στανταρνταρισμένου δείκτη αγιοσύνης, του Άη-Κιού.» Στα αλβανικά; 🙂

 266. Theo said

  Ο διακεκριμένος επιστήμονας (Σέρλοκ Χολμς της πλάκας, μάλλον) Pedis, που «ξέρει» ότι οι πανεπιστημιακοί που συναναστρέφονταν τον άγιο Πορφύριο «κρύβουν πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα τους», αποφαίνεται πως αυτοί είναι χαμηλού επιπέδου (αποδείξεις δεν χρειάζονται, εφόσον αυτός έφα), και χ@στηκε η φοράδα στ’ αλώνι 😎 😛

 267. Avonidas said

  Theo, άμα θες το πιστεύεις, στην τελικη δεν ειναι καποιο αντιθρησκευτικο μενος που μας ωθει να κοροϊδεύουμε τις δηλωσεις του Μορφου. Ουτε καν αντικληρικο, που θα ηταν πολυ πιο δικαιολογημένο. Ειναι οτι ο Μορφου λεει απολυτες παλαβομαρες.

  Οποιος και να τα λεγε αυτα θα κραζαμε, δεν το καταλαβαίνεις;

 268. Νέο Kid said

  Μάλλον στην κυπριακή Εκκλησία έχουν αρχίσει το arm wrestling ενόψει διαδοχής του αρχιεπισκοπικού CEO… Αυτό εξηγεί Ίσως τον παροξυσμό του Μόρφου.
  Πάντως, αυτή τη λόξα με τις μυρωδιές την έχουν οι κύπριοι. Έχω ακούσει από πολλούς (κι όχι όλοι γέροι θρησκόληπτοι…) ότι οι Τούρκοι ( γενικά οι μουσουλμάνοι) μυρίζουν γιατί δεν είναι μυρωμένοι!
  Κάτι Τούρκοι πάντως που συναναστρέφομαι εσχάτως, μια χαρά μυρίζουν οι ανθρώποι.🙂

 269. Jane said

 270. Theo said

  @268:
  Να το πιστέψω ότι δεν το κάνετε από αντιθρησκευτικό μένος όταν ειρωνεύεστε τον Μόρφου. Όμως, όταν ειρωνεύεστε τους πανεπιστημιακούς που γνώριζαν τον άγιο Πορφύριο, χωρίς καν να τους ξέρετε, από τι το κάνετε;

 271. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  –Κράτησα απόσταση από αυτήν την συζήτηση, αλλά παρόλο που
  1) δεν κατέχω ειδικές γνώσεις περί ομοφυλοφιλίας (η οποία είναι πολυπαραγοντικής προελεύσεως..)
  2) πηγαίνω στην εκκλησία μόνο για κηδείες, γάμους και βαφτίσια
  3)αν ήμουν παρακαθήμενος του μητροπολίτη, θα τον συμβούλευα να μην ανοίγει τέτοιες συζητήσεις
  –αφού αρχικά Πληροφορήσω τους αγαπητούς φίλους ότι οι νταβραντισμένοι σύζυγοι μπορούνε μιά χαρά να ξεδώσουν με το Ιερό Αιδοίο της Εγκύου συζύγου, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν Πρωκτό (..αν δεν το κουβαλούν μές στην ψυχή τους..)
  –και Νιώθωντας ότι οι διακατεχόμενοι από αντίθετες απόψεις χτυπούν τον μητροπολίτη ΚΑΙ κάτω από την ζώνη
  –Λαμβάνω την τιμή να καταθέσω κάποιες (ιδεολογικά ουδέτερες!) επισημάνσεις:
  α)Αν ο ισχυρισμός του Μητροπολίτη είναι επιστημονικά αυθαίρετος/ αναπόδεικτος/ απαράδεκτος (μεσαιωνικός κλπ), τότε ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ είναι επιστημονικά αναπόδεικτη. Για να αποδειχθή ή να απορριφθή κάτι τέτοιο, χρειάζεται ΕΡΕΥΝΑ, η οποία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ. Οι γιατροί της παρέας, οι οποίοι κατέχουν τα στοιχειώδη της Μεθοδολογίας της Έρευνας , μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν.
  β)Για όσους φρίττουν με την ιδέα του συσχετισμού πρωκτικός έρωτας εγκύου- ομοφυλοφιλία τέκνου (θεωρώντας ότι αντιβαίνει στα στοιχειώδη βιολογικά δεδομένα), τους διαβεβαιώνω πως άν κάποτε γίνονταν μιά τέτοια έρευνα και προέκυπταν -έστω και ανέλπιστα/ τυχαία- αποτελέσματα που θα υποστήριζαν τις απόψεις του μητροπολίτη, τότε οι ερευνητές θα εύρισκαν πολλές (εντός ή εκτός εισαγωγικών) εξηγήσεις για τα απροσδόκητα ευρήματα (λχ είδος και ποιότητα ψυχολογικών σχέσεων του ζευγαριού, των οποίων έκφανση είναι και το είδος των σεξουαλικών πρακτικών που επιλέγουν κλπ. κλπ)
  γ)Το σώμα της Ιατρικής είναι υπερπλήρες από κυρίαρχες «επιστημονικές» απόψεις που κατερρίφθησαν παταγωδώς και από περιφρονημένες απόψεις που κατέλαβαν, σε δεύτερο χρόνο, θέση ιατρικού δόγματος (Να θυμηθούμε ότι μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες τέτοιο ιατρικό δόγμα ήταν και η κατάταξη της ομοφυλοφιλίας στις ψυχιατρικές παθήσεις).
  Συμπέρασμα: Ας τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του, όσοι επιλέγουν πρωκτό εγκύου μπορούν να το κάνουν ανενόχλητα και άνευ τύψεων και ας αφήσουμε τους μητροπολίτες να δίνουν όποιες συμβουλές θέλουν στο ποίμνιό τους, ανενόχλητα κι αυτοί από τους επικριτές που δεν ανήκουν σ’ αυτό. Ποιός πάει για το καλύτερο, μόνο ο θεός το ξέρει..

 272. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  265 – Ε καί; σε αγώνα αρουραίων κερδίζεις τι άλλο θα μπορούσες να είσαι εκτός από αρουραίος.
  Το κρίσιμο ερώτημα είναι άλλο, στις «ανθρωποδρομίες» που κερδίζουν για πλάκα μονίμως και με μεγάλη διαφορά οι βλάκες, οι χαμένοι τί είναι;

 273. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επειδή η μαλακία, είναι απείρως περισσότερη από την ομοφυλοφιλία, μ΄αυτήν πρέπει να ασχοληθούνε, πώς να κοπεί και να μην αναπαράγεται. Ποια στάση τελοσπάντω να αποφεύγεται ή ποια προεγκρίνεται μιας και όλα είναι σεχ.

 274. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  274 – Και οι δύο από πάνω.☺

 275. Pedis said

  # 267 – Τεό, γενικά, λέμε ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν κρυμμένους σκελετούς στην ντουλάπα τους. Όχι ειδικά, οι επιστημονικοί συνεργάτες του αγ. πορφύριου σου.

  Άντε ξεκόλλα, με τα άφατα βιώματα και τις ανείπωτες προσωπικές εμπειρίες που μας τις περιγράφεις με το νι και με το σίγμα κάθε λίγο και λιγάκι με περηφάνεια και θρησκευτική ματαιοδοξία μεγαλύτερη κι από της βάβως μου της φιλακονίτσας. Λίγος αυτοσεβασμός, μορφωμένος άνθρωπος, δεν βλάπτει.

 276. Γς said

  276:

  >Λίγος αυτοσεβασμός, μορφωμένος άνθρωπος, δεν βλάπτει.

 277. Γιάννης Ιατρού said

  272 3α: Γιώργο, δες το 171α, χωρίς να κρίνω την επιστημονική του αξία, απλώς σαν παράδειγμα 🙂

 278. Theo said

  @276α:
  γενικά, λέμε ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν κρυμμένους σκελετούς στην ντουλάπα τους. Όχι ειδικά, οι επιστημονικοί συνεργάτες του αγ. πορφύριου σου.

  Α, ναι;
  ο άγιος πέτυχε το παρελθόν του Τεό και τόσων και τόσων πανεπιστημιακών, που ξέρουμε ότι κρύβουν πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα τους (σχ. 258) 😳

  @276β:
  Μια φορά, πριν από χρόνια, έγραψα λίγα για κάποια υπερβατικά βιώματά μου, γιατί κάποιοι με προκαλέσατε, και το έκοψα μετά από κάποιες ώρες.
  Έκτοτε, πού και πότε με είδες να περιγράφω «προσωπικές εμπειρίες […] με το νι και με το σίγμα κάθε λίγο και λιγάκι με περηφάνεια και θρησκευτική ματαιοδοξία»;
  Κάποιους υπαινιγμούς μπορεί να κάνω κάπου κάπου.

  Φυσικά, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχω κάποια κολλήματα, κι οι παρατηρήσεις των άλλων (όπως και κάποιων καλοπροαίρετων σχολιαστών εδώ) με βοηθάν να τα εντοπίσω και να τα διορθώσω.
  Αλλά δεν είμαι και «κνίτης», να μένω κολλημένος στη δεκαετία του ’80 κι αδιόρθωτος. 😉

 279. Kingston said

  172 3α) Και εγώ σας λέω πως λεσβία γίνεται το παιδί όταν μια έγκυος γυναίκα κάνει πρωκτικό σεξ ενώ διαβάζει την Αγία Γραφή. Και ας μη με κοροϊδέψει κανείς, γιατί ΕΡΕΥΝΑ [για αυτό] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ.

 280. Avonidas said

  #271. Να το πιστέψω ότι δεν το κάνετε από αντιθρησκευτικό μένος όταν ειρωνεύεστε τον Μόρφου. Όμως, όταν ειρωνεύεστε τους πανεπιστημιακούς που γνώριζαν τον άγιο Πορφύριο, χωρίς καν να τους ξέρετε, από τι το κάνετε;

  Για τον ίδιο λόγο που θα γελούσα μ’ έναν επιστήμονα που συμβουλεύεται αστρολόγους ή καφετζούδες. Ή τον νομπελίστα που το γύρισε στα παραφυσικά φαινόμενα, που σου ανέφερα χτες.

 281. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @278. Γιάννη έχει ενδιαφέρον το άρθρο, αλλά δεν είχα την πρόθεση να μπω στα ιατρικά της ομοφυλοφιλίας. Προσπάθησα (όσο ουδέτερα μπορούσα) να δείξω τί είναι και τί δεν είναι επιστημονική τεκμηρίωση και τεκμηριωμένη απόρριψη κάποιας άποψης. (Άσε τους αυτούς! Εμείς τις σάλτσες μας, τις κολοκυθοκροκέτες μας, τις αγγουροντομάτες μας, τις γεμιστές πιπεριές μας και τα τσίπουρά μας! 🙂 Καλή σου νύχτα! )

 282. ΣΠ said

  282
  Το βάρος της τεκμηρίωσης το έχει αυτός που ισχυρίζεται κάτι, όχι αυτός που δυσπιστεί.

 283. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @180. Κι εγώ σας λέω ότι αυτό είναι ένας προσωπικός ισχυρισμός τον οποίον δικαιούστε να προβάλλετε αλλά δεν δικαιούστε να κατηγορείτε για επιστημονική αυθαιρεσία αυτούς που ισχυρίζονται ότι το παιδί-λεσβία γεννιέται από συνδυασμό πρωκτικού σεξ και ανάγνωσης του Κεφαλαίου του Μαρξ. Για το πώς μπορεί να προκύψει κάποια τεκμηρίωση υπέρ της μιάς, της άλλης ή καμιάς από τις δύο απόψεις, διατίθεμαι να σας συστήσω πολυάριθμα σχετικά συγγράμματα..

 284. Αχ, θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε…

 285. Avonidas said

  Το συμπερασμα που βγαίνει απ’ ολα αυτα ειναι οτι δεν χρειαζεται να ανησυχουμε γι’ αυτούς που βαζουν πράγματα στον κωλο τους. Αλλα φοβού τους ανθρωπους που βγαζουν πράγματα απ’ τον κωλο τους 🤣

 286. Kingston said

  280 Εννοούσα 272, δεν φαίνεται καλά στο κινητό.

  284 Αυτό που ήθελα να πω το είπε ήσως με πιο ευγενικό τρόπο ο ΣΠ στο 283.

 287. Triant said

  Δεν πιστεύω αυτά που διαβάζουν τα ματάκια μου… Νομίζω ότι ξαφνικά θα ξυπνήσω. Τι σου κάνει ο φόβος του θανάτου! Έξυπνοι άνθρωποι…

 288. Pedis said

  Σε κάποια φάση όταν είμασταν πτσιρικάδες, κάποιος απο την παρέα, για λόγους που δεν χρειάζεται να διηγηθώ, έπεσε ολόκληρος σε μια μεγάλη στέρνα κι έγινε μούσκεμα.

  Για να τον καλύψουμε στους γονείς του, επειδή υπήρχαν σοβαρότατοι λόγοι για τους οποίους έπρεπε να μην αποκαλυφθεί ο ακριβής τόπος του ατυχήματος, πήγαμε σε μια δημόσια βρύση και γίναμε όλοι μούσκεμα, δήθεν ότι παίζαμε μπουγέλα.

  Και ήταν και χειμώνας, αν δεν με απατά η μνημη μου.

  Ήταν μία κίνηση αλληλεγγύης και κάλυψης ενός φίλου, του οποίου τη μαλακία τη λουστήκαμε όλοι, κυριολεκτικά, για να τον σώσουμε στα μάτια των γονιών του.

  Ε, κάτι παρόμοιο βλέπω να συμβαίνει κι εδω μέσα με μερικούς για χατήρι του μπιπ μητροπολίτη.

  Και καλά ο Τεό τον έχει φίλο και δειχνει αλληλεγγύη -ο Τεό δεν έχει αφήσει και κανέναν ρασοφόρο που να μην τον έχει γνωρίσει- και πες, αυτός δικαιολογείται,

  οι άλλοι για ποιο λόγο, μια αχαρακτήριστη χοντρομαλακία και μάλιστα ύποπτα σεξανωμαλιάρικη που ξεστόμισε ένας ξερολόπαπας σε κάποια κοτσιλιά μητρόπολη σε μια γωνίτσα της μεσογείου τρέχουν να την καλύψουν, δίνοντάς της, υποτίθεται, βάση και ξεφτιλίζονται του λόγου τους τζάμπα και βερεσέ;

  Ακούω γνώμες.

 289. sarant said

  289 Ωραία ιστορία πάντως

 290. Theo said

  @281:
  Αστρολόγοι, καφετζούδες κι αγιασμένοι γέροντες στο ίδιο καζάνι, λοιπόν;
  Ὀ,τι πεις 🙂

  @289:
  Επειδή έχεις την τάση να μειώνεις τους «αντιπάλους» σου στις συζητήσεις, διαστρεβλώνοντας τα λόγια τους, μήπως κι επικρατήσεις μ’ αυτόν τον τρόπο, διευκρινίζω:

  Ο Μόρφου δεν είναι φίλος μου. Τον γνώρισα πριν από 30 κι έχω να τον δω εδώ κι 27 χρόνια. Διαβάζοντας, όμως, τόσον οχετό εναντίον του εδώ, θέλησα να τον υπερασπιστώ, γιατί έχω την τάση να παίρνω το μέρος όποιου νιώθω πως αδικείται.

  Αν και θεωρώ πιθανό να είπε ο άγιος Πορφύριος την επίμαχη φράση, δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά γι’ αυτό.

  Αν ήμουν στη θέση του μητροπολίτη Μόρφου και ήξερα πως όσα θα έλεγα πιθανώς να ανέβαιναν στο Youtube, δεν θα την έλεγα αυτή τη φράση γιατί υπάρχουν βρόμικοι άνθρωποι, πρόθυμοι να παρεξηγήσουν τέτοια λόγια, συνδυάζοντάς τα με τη βρομιά που έχουν στο μυαλό τους και τους ηδονίζει.

 291. Pedis said

  # 292 – είπα να σε βγάλω από τη δύσκολη θέση αλλά αφού με διαβεβαιώνεις ότι δεν το κάνεις από αίσθημα φιλίας, τότε να σε βάλω με τους άλλους. Νόου πρόμπλεμ, σερ.

  Πάντως,

  Αν ήμουν στη θέση του μητροπολίτη Μόρφου και ήξερα πως όσα θα έλεγα πιθανώς να ανέβαιναν στο Youtube, δεν θα την έλεγα αυτή τη φράση γιατί υπάρχουν βρόμικοι άνθρωποι, πρόθυμοι να παρεξηγήσουν τέτοια λόγια, συνδυάζοντάς τα με τη βρομιά που έχουν στο μυαλό τους και τους ηδονίζει.

  αν δεν το κάνεις επίτηδες να αντιστρέφεις την πραγματικότητα, θα έλεγα … να το προσέξεις.

 292. gpoint said

  Θεολογία, Ψυχολογία, Οικονομολογία, χωρίς ορισμό θεού, ψυχής και οικονομίας προσφέρονται για συζητήσεις του στυλ ποιός την έχει μεγαλύτερη, αφού ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του και το «αποδεικνύει» βάσει του ορισμού που πιστεύει.
  Γεγονός είναι πως στην θεολογία υπεισέρχεται το σεξ περισσότερο από τις άλλες δυο (ειδικά η οικονομολογία όπως παρουσιάζεται εδώ έχει στοιχεία μονογαμικότητας, ενώ η ψυχολογία δεν έχει βρει εδώ στο μπλογκ τα ιερά τέρατά της-ακόμα) ) σαν το αλατοπίπερο στα φαγητά. Αλυτα τα υπαρξιακά προβλήματα μεν αλλά από την άλλη με κάτι τέτοιες συζητήσεις έβγαζες γκόμενα μικρός ή γινοσουνα υπουργός για ένα (μικρό) φεγγάρι όπως ο Πανούσης όταν ψιλογέρναγες…
  Πρέπει όμως να ομολογήσω πως η θεολογία ήταν η αφορμή για ορισμένα εξαιρετικά μουσικά κομμάτια (*)
  Μόνο ο ΠΑΟΚ και ο Λεώνικος (που είναι ή κρυφοπαοκτσής ή παοκτσής και δεν το ξέρει-κάτι σαν το κοδησό ένα πράμα) παραμένουν σταθερές αξίες.
  Επαναλαμβάνω πως για τον Αγιαξ ήταν η χειρότερη δυνατή κλήρωση ο ΠΑΟΚ. Ακούγεται παράξενα αλλά είναι πληρως αληθινό και αποδείξιμο άμεσα, ρίχνοντας μια ματιά στους υπόλοιπους πιθανούς αντιπάλους του. Στην Ολλανδία το έχουν εμπεδώσει. Το πως ήταν και για τον ΠΑΟΚ η χειρότερη δυνατή κλήρωση, ισχύει επίσης και κάνει το ματς αρκούντως αμφίρροπο αλλά ο ισχυρότερος προηγείται στι (άτυχες) κληρώσεις.

  (*) Τραγουδάκι ;

 293. Όχι, συγγνώμη: «Είπα και αλλού δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο ψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που σκότωσε ο δολοφόνος» https://dete.gr/%ce%9a%ce%ac%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%ad%cf%88%ce%b5%ce%b9-%ce%9c%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%9c/

 294. Theo said

  @292:
  Σχετικά με το ποιος αντιστρέφει την πραγματικότητα, σου το ‘χω γράψει κι άλλα φορά:
  «Καθρέφτη στο σπίτι σου δεν έχεις;

  @294:
  Δύτη μου, πριν μια βδομάδα συζητήσαμε εδώ για τις εκτρώσεις. Πάλι τα ίδια;
  Όσο για τον Μόρφου και σ’ αυτό το σχόλιό του, θα μπορούσε να τα πει με καλύτερο τρόπο.

 295. Dimitris said

  #284 Για το πώς μπορεί να προκύψει κάποια τεκμηρίωση υπέρ της μιάς, της άλλης ή καμιάς από τις δύο απόψεις, διατίθεμαι να σας συστήσω πολυάριθμα σχετικά συγγράμματα…

  Θα ενδιαφερόμουν, αν δεν σας είναι κόπος

 296. sarant said

  294

  «Δεν νομίζω πως έκλεισε ο κύκλος των δολοφονιών. Έκλεισε ο κύκλος του δολοφόνου Νικόλα. Ξέρω ότι πήγε και εξομολογήθηκε. Κάλεσε ένα φίλο μας πνευματικό, διακριτικό, συμπονετικό και πήγε και εξομολογήθηκε. Τούτο είναι κάτι που τιμά την Κύπρο ότι ακόμα και ο πιο ακραίος δολοφόνος που ακούστηκε μέσα στους τελευταίους αιώνες θα έλεγα, έχει αυτή τη διάθεση της εξομολόγησης».

  Και πρόσθεσε: «Επειδή η μετάνοια είναι κάτι πολύ βαθύ, τώρα ο Νικόλας χρειάζεται βοήθεια. Όπως είπαμε πριν για τον ομοφυλόφιλο, ότι του εμφανίζονταν όλοι οι άντρες που πήγε μαζί τους, πρέπει του Νικόλα να του διδάξει κάποιος τώρα για όλες αυτές τις γυναίκες που σκότωσε, να προσεύχεται για την κάθε μια ξεχωριστά».

  «Είπα και αλλού δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο ψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που σκότωσε ο δολοφόνος. Εσύ έκαμες τρεις εκτρώσεις τα μωρά σου και τώρα υποκριτή φαρισαίε κατακρίνεις τον Νικόλα. Και αυτό συνέβη σε πάρα πολλά σπίτια, σε πάρα πολλές οικογένειες».

 297. Νέο Kid said

  297. 294. Πω,πώω! Ξέφυγε τελείως ο παπάς…

 298. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @296. Bert Spilker, Guide to clinical trials. Raven Press.

 299. Avonidas said

  #297,298. Ε, ναι, αλλά… αλλά [ο Στάλιν/ο Μάο/ο Πολ Ποτ/οι αντισπισιστές…]

 300. Pedis said

  # 297 – και συνέχισε:

  «υποκριτές, δολοφόνοι, δεν χαρίζετε στα παιδάκια ούτε μερικά χρόνια ζωής ακόμη κι αν τα βρει και τα σκοτώσει ο κάθε Ορέστης! Πρώτον, δεν θα πηγαίνανε αβάπτιστα, δεύτερον θα είχαν κάποιον, έστω τον δολοφόνο τους, να προσεύχεται γι αυτά μαζί με τον πνευματικό του, η κοινωνία θα κέρδιζε έναν καλύτερο άνθρωπο, τον μετανοημενο δολοφόνο, τα παιδακια θα είχαν όνομα και θα ήξερε ο θεούλης πού να τα βρει να τα κάνει αγγελάκια …»

 301. Avonidas said

  #301. Εντάξει, δεν μπορεί, τρολλάρει… θα βγεί να πει όπου ναναι «σας την έσκασα!»

  Πρέπει να ‘ναι περσόνα, κάτι σαν τον Borat. Ακόμα κι εγώ, με τη γνώμη που έχω για τους παπάδες, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ‘βγαινε κανείς τους να τα πει αυτά σοβαρά, εκτός κι αν είχε το ακαταλόγιστο ή ήταν ανοιχτά φασίστας σαν τον Αμβρόσιο.

 302. Dimitris said

  #299
  Επειδή το βιβλίο είναι 1156 σελίδες , μήπως θα μπορούσατε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος? Δηλαδή ένας εύρος σελίδων ή έστω κεφάλαιο? .
  Επίσης έχετε και κάποιο άλλο υπόψη σας ή μόνο αυτό?

 303. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @303. Part I-II, VI, VIII. (Έχω υπ’όψιν μου επίσης εκατοντάδες παρεμφερούς περιεχομένου άρθρα, ανασκοπήσεις κλπ κλπ.)

 304. Pedis said

  # 302- μην μου το χαλάς … 🙂

  δεν αμφιβάλλω, πλέον, καθόλου για τον Τεό, αλλά, πιο πολύ, θέλω να δω αν κανείς θα προτείνει βιβλιογραφία που να δίνουν δίκιο στον Μόρφου …

  ό,τι κι αν πει, ό,τι δημοσιευτεί με το όνομά του …

  Στην Ευρώπη, δεν ξέρω για τους πιστούς, αλλά από παπάδες η ορθοδοξία πρέπει να διαθέτει τους πιο αναίσχυντους.

 305. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  τα παιδακια θα είχαν όνομα και θα ήξερε ο θεούλης πού να τα βρει να τα κάνει αγγελάκια
  Δλδ δεν είναι παντογνώστης?

  Σκέφτομαι να βγω να σκοτώσω καμιά κατοστή, επιλεγμένους στόχους βεβαίως, και μετά να μετανοήσω. Η κοινωνία θα κερδίσει ένα καλύτερο χτήνος και θα γλυτώσει κι από καμπόσα κτήνη. Γουίν-γουίν.

 306. Νέο Kid said

  306. 302. in conjunction with 301. Η συνέχεια δεν είναι του παπά. Ειναι pedisκή φαντασία…

  Μη τα φορτώνουμε όλα στον παπά. Δικαιοσύνη,πάνω απ’όλα!

 307. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  307 Όντως στο βίντεο δεν υπάρχει αυτό του 301. Αν θέλει ας μας πει ο Πέδης τι είναι το εν λόγω.

 308. Avonidas said

  #307. Χμ, πάσο τότε. Pedis, δεν έπρεπε όμως να βάλεις εισαγωγικά. Γνωρίζεις το νόμο του Πόε: δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσεις την παρωδία από την πραγματικότητα 🙂

 309. Pedis said

  Αποτελεί πιστή προσομοίωση της «σκέψης» του παπά -> 297.

  Και, πλέον, από ορθόδοξο παπά δεν παραξενεύουν, θεωρούνται φυσιολογικά να έχουν ειπωθεί.

  Αλλά μού χαλάσατε το πείραμα στη μέση …

  Την επόμενη φορά.

 310. Dimitris said

  #304. Ευχαριστώ πολυ και οταν εχετε λίγο χρόνο δωστε και μερικά άρθρά (διαβαζονται πιο γρηγορα απο βιβλιο) για το θέμα.

 311. Theo said

  @305:
  δεν αμφιβάλλω, πλέον, καθόλου για τον Τεό

  Μπα, κουράστηκα. Εσείς συνεχίστε τις ευφάνταστες προσθήκες (σχ. 301), το κράξιμο, το θάψιμο… Μπορεί και να κάνει καλό στην ψυχική υγεία σας 😉 🙄

 312. Pedis said

  # 309 – ναι, έτσι. 🙂

 313. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νταξ, πεδικό πείραμα ήτανε 🙂

 314. Pedis said

  # 309 – αλλά, πιστεύω ότι θα είχε παρόμοιο ενδιαφέρον να χακάρει κανείς τον ιστότοπο κάποιας μητρόπολης με επιρροή όπου να δημοσιευόταν μανιφέστο με τα ακριβώς αντίθετα: ελεύθερη σεξουαλική βούληση, ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αρρώστια ούτε ανωμαλία, δεν έχει να κάνει με τον πρωκτό που έχει για μυαλό ο κάθε βλαμμένος ανωμαλος, θα αναγνωριζόταν η ύπαρξη της γυναικείας ομοφυλοφιλίας κόντρα στο ενοχλητικά αποκλειστικό και ύποπτο κόλλημα των παπάδων με την αντρική κλπ κλπ.

  Λ.χ. θα άλλαζε η προτεινόμενη επιστημονική βιβλιογραφία και τώρα θα έδινε δίκιο στην άποψη της μητρόπολης; Θα εξυμνούνταν ο πλουραλιστικός ουμανισμός της εκκλησίας από τον Μπλογκ; O Τεό θα επανέφερε στη μνημη του συνάντηση με έναν άγιο που ήταν χίπης;

 315. Νέο Kid said

  Eντάξει τώρα, «πείραμα»… Το «τα παιδακια θα είχαν όνομα και θα ήξερε ο θεούλης πού να τα βρει να τα κάνει αγγελάκια …» δεν θα τόλεγε/έγραφε κανείς παπάς (εκτός σε κανένα κατηχητικό για 6χρονα…)

 316. Νέο Kid said

  316. Χμμ… ρε μπας και ήσουνα του κατηχητικού ρε Pedis, και σε πείραξε κανας παλιόπαπας;

 317. Theo said

  @315:
  Καλά, ρε Pedis, για «κνίτες» μας περνάς; που τη μια η ναζιστική Γερμανία είναι ο σύμμαχος κι ο πόλεμος αφορά τους αστούς μόνο, και το υπερασπιζόμαστε με όλο μας το είναι, και την άλλη μέρα, η Γερμανία είναι ο προαιώνιος εχθρός κι ο πόλεμος πατριωτικός, και υπερασπιζόμαστε την αιώνια Ρωσία και τη συμμαχία με τον καπιταλισμό και την εξυμνούμε; 😉
  Η Εκκλησία έχει μια παράδοση 20 αιώνων, έχει τους Πατέρες, τους Αγίους της και τις διδαχές τους, και κανένας πατριάρχης, αρχιεπίσκοπος ή μητροπολίτης δεν μπορεί να μας πείσει για διδασκαλίες αντίθετες με αυτές. Ο κάθε ένας κρίνεται από «τῆς Ἐκκλησίας τὸ εὐσεβὲς φρόνημα [δηλ. του πιστού λαού] καὶ τὰς τῶν Ἁγίων θεοπνεύστους θεολογίας» και πάπας ή ΓΓ του ΚΚΣΕ δεν υπάρχει στην Ορθοδοξία.

 318. Pedis said

  https://www.dogma.gr/diafora/agios-pa%CE%90sios-giati-o-theos-pairnei-tous-neous/35009/

  «Εάν δει ότι κάποιος θα γίνει καλύτερος, τον αφήνει να ζήσει. Εάν δει όμως ότι θα γίνει χειρότερος, τον παίρνει για να τον σώσει. Μερικούς πάλι, που έχουν αμαρτωλή ζωή, αλλά έχουν τη διάθεση να κάνουν το καλό, τους παίρνει κοντά Του, πριν προλάβουν να το κάνουν, επειδή ξέρει ότι θα έκαναν το καλό μόλις τους δινόταν η ευκαιρία. Είναι δηλαδή σαν να τους λέει: “Μην κουράζεσθε• αρκεί η καλή διάθεση που έχετε”. Άλλον, επειδή είναι πολύ καλός, τον διαλέγει και τον παίρνει κοντά Του, γιατί ο παράδεισος χρειάζεται μπουμπούκια. Φυσικά, οι γονείς και οι συγγενείς είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουν αυτό. Βλέπεις, πεθαίνει ένα παιδάκι, το παίρνει αγγελούδι ο Χριστός και κλαίνε και οδύρονται οι γονείς, ενώ έπρεπε να χαίρονται. Γιατί πού ξέρουν τι θα γινόταν, αν μεγάλωνε;»

  Πρέπει έτσι να χαίρονται οι γονείς. Άλλωστε «από εκείνη τη στιγμή έχουν έναν πρεσβευτή στον Παράδεισο. Όταν πεθάνουν, θα ’ρθουν τα παιδιά τους με τα εξαπτέρυγα στην πόρτα του Παραδείσου να υποδεχθούν την ψυχή τους. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό!

  «Στα παιδάκια πάλι που ταλαιπωρήθηκαν εδώ από αρρώστιες ή από κάποια αναπηρία ο Χριστός θα πει: “Ελάτε στον Παράδεισο και διαλέξτε το καλύτερο μέρος”. Και τότε εκείνα θα Του πουν: “Ωραία είναι εδώ, Χριστέ μας, αλλά θέλουμε και τη μανούλα μας κοντά μας”. Και ο Χριστός θα τα ακούσει και θα σώσει με κάποιον τρόπο και την μητέρα».

 319. Pedis said

  # 318 – ωρέ έχε χάρη που το πλάσαρα ως gedanken experiment, αλλιώς θα μας διηγιόσουν πώς πήγες σε συνέδριο σε σπηλιά στα μάταλα και τι σου είπε ο άη χίπιος …

 320. Avonidas said

  #318. πάπας ή ΓΓ του ΚΚΣΕ δεν υπάρχει στην Ορθοδοξία

  Όχι, αλλά έχετε κι εσείς τη Διεθνή σας και τα Συνέδριά της, τις Οικουμενικές Συνόδους 🙂

  (Ή τουλάχιστον τις είχατε, πριν γίνετε χίλια κομμάτια)

 321. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Δικαίωμά σας, βέβαια, αλλά:

  ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΟΡΦΟΥ! «—» ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!
  (Η αντιστοιχία αμφιμονοσήμαντη…)

 322. Παρντόν που επανέρχομαι αλλά μ’ αυτό γέλασα:

 323. sarant said

  323 Γελάμε πολύ με διάφορα τέτοια κύματα μιμιδίων, μετά χάνονται και ξεχνιούνται.

 324. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  322 Παραμόρφου

  https://roides.wordpress.com/2019/07/29/29jul19/

 325. BLOG_OTI_NANAI said

  300: Ότι ο Πάφου μιλάει με τρόπο απαράδεκτο δεν σημαίνει ότι δίνει άλλοθι στην παραληρηματική αντιθρησκευτική ιδεοληψία. Ζουν ανάμεσα μας άνθρωποι που στηρίζουν ιδεολογίες προερχόμενες από καθεστώτα μανιακών δολοφόνων που εφάρμοσαν έμπρακτα τον αθείσμό και ταυτόχρονα παριστάνουν τους ΥΠΕΡΑΝΩ τιμητές του Πάφου. Μα αυτός που έχει ως μέτρο αναφοράς ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ φονιάδες εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορεί να παριστάνει ότι θίγεται από λόγια ακόμα κι αν είναι υβριστικά ή απαράδεκτα. Παριστάνεις ότι θίγεσαι από άσχημα λόγια, ενώ δεν θίγεσαι από ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑΤΑ εκατομμυρίων ανθρώπων; Θεωρείς δηλ. ότι οι πάντες ίναι ηλίθιοι εκτός από εσένα;

  Αυτό ακριβώς είναι η κτηνώδης υποκρισία. Υπάρχουν π.χ. σχολιαστές εδώ που έχουν ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ, έχουν ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙ εκπροσώπους ιδεοληψιών που μόνο για παχνί κάνουν, όπως το… «αντάρτικο πόλεων», που δρουν με όπλα, επιθέσεις και δολοφονίες μέσα σε μια Δημοκρατία. Και παριστάνουν αυτοί τους θιγμένους;! Αυτά είναι αισχρή υποκρισία.

  Όσο για τους καραγκιόζηδες του ντουέτο Ροίδη, ξεχνούν όπως πάντα τα τεράστια ποσά που δαπανούνται εδώ και χρόνια από την Εκκλησία σε χιλιάδες συσσίτια που απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους κάθε φυλής. Τουλάχιστον από τον Αντετοκούνμπο θα τα έχουν ακούσει αυτά, αλλά η αντιθρησκευτική καφρίλα είναι βαριά ασθένεια…

 326. BLOG_OTI_NANAI said

  321: «πριν γίνετε χίλια κομμάτια»

  Είπε ο άσχετος που δεν γνωρίζει ότι τα χίλια κομμάτια αποτελούν κατόρθωμα μόλις του 16ου αιώνα και συγκεκριμένα του Προτεσταντισμού που αποκόπηκε από τον Ρωμαιοκαθολικισμό…
  Και βεβαίως ξέχασε τους χιλιάδες αριστερούς αιρετικούς και γι’ αυτό δολοφονημένους ως «προδότες», γεγονός που καθρεφτίζεται και σε φαιδρές καταστάσεις όπως ΚΚΕ μ-λ και μ-λ ΚΚΕ…

 327. ΣΠ said

  Ηρεμήστε λιγάκι. Σήμερα είναι Διεθνής Ημέρα Φιλίας.

 328. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλά το πράγμα κατάντησε γελοίο, είπε κάτι υπέρ του μητροπολίτη Μόρφου ο Theo, δηλωμένος χριστιανός ορθόδοξος, δικαιολογώντας για τους δικούς του θρησκευτικούς λόγους τις (όντως) ανυπόστατες παπαριές που ξεστόμισε ο μητροπολίτης, όπως οφείλει να κάνει κάθε σωστός πιστός που θεωρεί πως βάλλεται κακόβουλα η πίστη του και 5-6 τιμητές τον έχουν πάρει παραμάζωμα, μέχρι και για την προσωπική του δημόσια εξομολόγηση πρίν 5 χρόνια για το βίωμα που έζησε (σε μένα το είχε πεί στο πλαίσιο μιάς συζήτησής μας για την θρησκεία και τον θεό κι όχι μπούλινγκ όπως τώρα) ειπώθηκαν πράγματα ως επιχειρήματα εναντίον του και των πιστεύων του, κι η πλάκα, είναι πως όλοι αυτοί που τον έχουν βάλει στη μέση και γελάνε, αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες. Δημοκράτης, τι βιασμένη λέξη, ίσως πιο πολύ κι από την ελευθερία.

  Αναρωτιέμαι όσοι κατηγορούν τον θρήσκο Theo πως εθελοτυφλεί και δικαιολογεί τα (όντως) αδικαιολόγητα, τι θα έλεγαν αν κάποιος μητροπολίτης έλεγε πως ο Μάρξ έχει πεί ένα σωρό (όντως) ανυπόστατες μαλακίες που πήραν στο λαιμό τους εκατομμύρια πιστούς με κορυφαία ίσως την ταξική συνείδηση;
  Πώς θα αντιδρούσαν; γιατί η πραγματικότητα δικαιώνει αυτή την άποψη, μήπως σαν τον Τheo; μήπως κι αυτοί θα εθελοτυφλούσαν;
  Κρίνοντας από τους χιλιάδες ακόμη αρμόστοκους που επιμένουν πως είχε δίκιο στην ΜΕΓΑΛΟΠΑΠΑΡΙΑ όπως αποδείχθηκε (που για να είμαστε δίκαιοι, με τα τότε δεδομένα ήταν σωστή) πως όσο κι αν αλλάξουν οι αστοί τα μέσα παραγωγής, πάντα θα δημιουργείται το αντίστοιχο προλεταριάτο, σίγουρα θα λειτουργούσαν σαν αληθινοί θρήσκοι πιστοί όπως ο Theo.

  Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται προφητικά και ολόσωστα τα βιβλία, η Λειτουργία του οργασμού και Η εκπαίδευση της αμάθειας.

  Κρίμα για το επίπεδο του ιστολογίου.

 329. Avonidas said

  #329. Ρε Λάμπρο, έλεος! Σου ‘χω δώσει ποτέ την εντύπωση πως παίρνω τον Μαρξ για ευαγγέλιο, ή οποιονδήποτε άλλον; Φτάνει ένας στόκος στο νήμα, δεν χρειάζεται και δεύτερος…

  Ούτε είναι υποχρεωμένος ένας πιστός να υπερασπίζεται τον κάθε παπά, όταν λέει παπα-ριες. Το αντίθετο, αυτός θα πρεπε να τον κράζει πρώτος απ’ όλους. Γνώμη δική τους δεν έχουν, δηλαδή; Τι είναι, δουλοπάροικοι, να υπερασπίζονται τον αφέντη;

  Όπως είδες, άφησα τα βιώματα του Theo απέξω. Δεν τα αμφισβητώ, αλλά και δεν τα δέχομαι σαν επιχειρήματα. Αν ο καθένας εδώ αρχίσει να λέει τι του φαίνεται σωστό στα μύχια της ψυχής του, δεν θα κάνουμε κουβέντα.

  Έγιναν συγκεκριμένες δηλώσεις και σχολιάστηκαν. Γι’ αυτό είναι το ιστολόγιο κι αυτό κάνουμε κάθε Σάββατο στα μεζεδάκια. Όποιος δεν γουστάρει να κριθούν οι απόψεις του τις κρατάει για τον εαυτό του. Μπα σε καλό μας, δηλαδή!

 330. Pedis said

  # 330 – αυτό το παπα-ριες είναι το απαύγασμ του νήματος.

  Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει να διαβάζω για την εσωτερική βιωματική ζωή κανενός, ακόμη χειρότερα τη σεξουαλική ή την οικογενειακή ζωή του κάθε καραγκιόζη που δεν τον μαζεύουν οι δικοί το και τους κάνει σουργούνι.

  Και καλά οι ματαιόδοξες παπαριές της προσωπικής ζωής, αυτές, συχνά, τις προσπερνώ σκρολλάροντας αν τις μυριστώ εγκαίρως, αλλά όταν, υποτιθεται, τα άφατα βιώματα, οι βίοι των αγίων κι όλο το κακό συναπάντημα του παλαιολιθικού σκοταδισμού γίνονται επιχειρήματα ή δικαιολογίες προς υποστήριξη ενός οποιοδήποτε κάφρου παπά σαν τον Μόρφου, σιγά μην αφήσω σε χλωρό κλαρι όποιον τα γράφει.

 331. Theo said

  @331:
  Ρε Pedis, μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι άλλο να απαντάς σε όσα λέει ο συνομιλητής σου και δεν σου αρέσουν (γούστο σου, καπέλο σου!), κι άλλο σε όσα φαντάζεσαι ότι θα έλεγε, θα πίστευε, θα έκανε κλπ. κάποιος που τον έχεις κατατάξει στη χ ή την ψ κοινωνική ομάδα. Άλλο να εκφράζεις τις αντιρρήσεις και τα επιχειρήματά σου κι άλλο να παραπληροφορείς όσους τυχόν θα διαβάσουν τη συζήτηση στα τελευταία σχόλια και δεν θα θυμούνται τι ακριβώς έγραψε ο συνομιλητής σου (που εσύ άλλα βάζεις στο στόμα του) και να προσπαθείς να τον παγιδέψεις και γελοιοποιήσεις με τα φτηνά κολπάκια των φοιτητικών αμφιθεάτρων.

  Άλλο η μάζα, άλλο οι στρατευμένοι οποιασδήποτε παράταξης που ακολουθούν πιστά τη «γραμμή» της, κι άλλο τα πρόσωπα, όσοι προσπαθούν να εκφράσουν αυτά που ζουν και το πώς αισθάνονται, όχι αυτά που διδάχτηκαν σε οποιοδήποτε κατηχητικό. Κι εγώ ψάχνω για πρόσωπα, όχι για μάζα.

  Καλό βράδυ!

 332. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  130 – 5-6 τιμητές έγραψα Avonida όχι ένας, και όχι δεν μούχεις δώσει τέτοια εντύπωση γι’ αυτό και εξακολουθούμε να συνομιλούμε, με ενόχλησε πολύ όμως το όλο ύφος σου με τον Τheo που ανεξαρτήτως των πιστεύων του, είναι σεμνός, δεν είναι ποτέ προκλητικός και αλαζονικός σαν το άλλο το κριάρι τον εκπρόσωπο της εκκλησίας και δεν έχει προπαγανδίσει ποτέ τις απόψεις του ενώ παράλληλα σέβεται τον συνομιλητή του, όσο κρετίνος κι αν αποδειχτεί αυτός.
  Ειδικά όταν τον αποκάλεσες -βρε όργιο- ντράπηκα για σένα, θα μπορούσε να είναι πατέρας σου.

  Ο πιστός είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται το δόγμα του και τους εκπροσώπους του ακόμη κι όταν λένε μαλακίες, έχεις δεί ποτέ κάνα πιστό να μην το κάνει;

  Φυσικά και μπορούμε να κρίνουμε τις απόψεις του καθενός αλλά δεν είναι σωστό να τον χλευάζουμε και να τον βρίζουμε, τότε εκτός του ότι ρίχνουμε το επίπεδο του ιστολογίου στο επίπεδο του βάταλου, προσπαθούμε να του επιβάλλουμε την δική μας άποψη κι αυτό, είναι φασισμός.

  Δικαίωμά σου να εκφράζεσαι όπως σου αρέσει, θεωρώ πως όχι μόνο δεν κέρδισες κάτι από αυτη την διαμάχη, αλλά έχασες, εσύ βέβαια ξέρεις καλύτερα για σένα.
  Ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας, είναι και ανοχή στο διαφορετικό.
  Στα λόγια όλοι δημοκράτες είναι, στην πράξη;

  Υ.Γ – Είσαι πολύ υψηλού επιπέδου άτομο για να πέφτεις τόσο χαμηλά. Άποψή μου είναι αυτή δεν είσαι υποχρεωμένος να την λάβεις καν υπόψιν.

 333. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρε κατς κατ! Δεν κάνεις για (δια)μεσολαβητής.Είσαι πολύ σεντονάς βρε αγάπη μου. 🙂 🙂

 334. Avonidas said

  με ενόχλησε πολύ όμως το όλο ύφος σου με τον Τheo που ανεξαρτήτως των πιστεύων του, είναι σεμνός, δεν είναι ποτέ προκλητικός και αλαζονικός σαν το άλλο το κριάρι τον εκπρόσωπο της εκκλησίας και δεν έχει προπαγανδίσει ποτέ τις απόψεις του ενώ παράλληλα σέβεται τον συνομιλητή του, όσο κρετίνος κι αν αποδειχτεί αυτός.

  Υπαρχουν πολλοί τροποι να προσβαλεις τον συνομιλητή σου, περα απ’ το να χρησιμοποιείς κακες λεξεις. Ενας που με πιανει ιδιαιτερα, προσωπικά, ειναι το να χρησιμοποιεις κακα επιχειρήματα.

  Δεν θα λεγα πως ο Theo ειναι ανειλικρινής, αν και δεν μπορώ να το ξερω. Αλλα οταν μου λεει οτι με βρισκει υπερβολικα «νοησιαρχικο», στην ουσια εννοει οτι δεν θα μπει στον κοπο να δικαιολογησει τα επιχειρήματά του, κι αυτο το βρισκω κομματι αλαζονικο. Βλεπεις, ο καθενας απο μας εχει πισω απ’ τις αποψεις του τις εμπειρίες μιας ζωης, που ασφαλως τις δικαιολογουν στα ματια του. Αλλα δεν περιμενω απ’ τον συνομιλητη μου να υποκλιθει στην εμπειρία μου, κι ουτε ο Theo θα πρεπε.

  Ο πιστός είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται το δόγμα του και τους εκπροσώπους του ακόμη κι όταν λένε μαλακίες, έχεις δεί ποτέ κάνα πιστό να μην το κάνει;

  Κάμποσους, αλλά οχι στο ιντερνετ. Στο ιντερνετ, βλέπεις, ειναι ολοι απασχολημενοι να «κερδισουν» τη συζητηση. Σε κατ’ ιδιαν συζητήσεις, χωρις κοινο, εχω πετυχει πιστους να παραδεχονται οτι ισως η Εκκλησια δεν εχει τους ποιμένες που της αξιζουν.

  Οπως και να ‘χει, οταν εχουμε να κανουμε με δηλωσεις οχι απλα ανοητες αλλα απεχθείς – και εδω εχουμε δηλωσεις που δαιμονοποιουν μια ολόκληρη κατηγορια ανθρωπων σαν «μιασματα» – το να τις υπερασπιζεται κανεις απο αφοσιωση στην πιστη του ειναι δειλια και φτηνη δικαιολογία, του ιδιου τυπου με το «εκτελουσα διαταγες». Και τελος παντων, αυτος που «εκτελουσε διαταγές» εχει την καννη του όπλου στο κεφάλι του, ο Theo τι ακριβώς ανωτέρα βια επικαλείται;

  Φυσικά και μπορούμε να κρίνουμε τις απόψεις του καθενός αλλά δεν είναι σωστό να τον χλευάζουμε και να τον βρίζουμε, τότε εκτός του ότι ρίχνουμε το επίπεδο του ιστολογίου στο επίπεδο του βάταλου, προσπαθούμε να του επιβάλλουμε την δική μας άποψη κι αυτό, είναι φασισμός.

  Ας πουμε οτι μπορουσα να χρησιμοποιήσω πιο ευγενικο τροπο. Για να ειμαι ειλικρινης, δεν το ήθελα, γιατί σχολίαζα μιαν αποψη απεχθη, και θεωρω πως ειχα το δικαίωμα ν’ αγανακτώ. Αλλα, οντας μεγαλύτερος απο μένα, εχεις μαλλον δει πώς μοιαζει οταν καποιοι επιβάλλουν τις αποψεις τους δια της βιας, κι οταν συμβαινει ειναι ελαφρώς πιο δυσάρεστο κι αιματηρο απο μια συζήτηση σε εντονους τονους, ή κανω λαθος;

  Δικαίωμά σου να εκφράζεσαι όπως σου αρέσει, θεωρώ πως όχι μόνο δεν κέρδισες κάτι από αυτη την διαμάχη, αλλά έχασες, εσύ βέβαια ξέρεις καλύτερα για σένα.
  Ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας, είναι και ανοχή στο διαφορετικό.
  Στα λόγια όλοι δημοκράτες είναι, στην πράξη;

  Εγώ λοιπόν ειμαι δημοκράτης στην πράξη, αλλα οχι στα λόγια.

  Οταν διαφωνω με κατι, θα το πω.

  Οταν βρισκω κατι βλακωδες, χυδαίο, βάρβαρο ή απεχθές, θα το πω.

  Οταν η αποψη σου παραείναι αλλοπρόσαλλη για να τη σεβαστώ, θα στο πω.

  Αλλα θα στο πω σε μια συζητηση ισων. Δεν θα προπαγανδισω την αποψη μου στην τάξη, μπροστα σε ανήλικα παιδιά. Ουτε θα κανω κηρυγμα στους φαντάρους, που δε μπορούν να σηκωθουν και να φυγουν. Ουτε θα γραψω τις σοφίες μου στο Κοκκινο Βιβλιο, να τις διαβαζει η «ιντελιγκεντσια» με το πιστολι στον κρόταφο.

  Κι αφου σου πω ο,τι εχω να σου πω, μετα μπορείς ν’ αποφασίσεις αν θες να κρατησεις τις αποψεις σου. Βασικα, και πριν μπορεις ν’ αποφασίσεις αν θ’ ακούσεις ή θα σηκωθείς να φύγεις.

  Αυτά.

 335. BLOG_OTI_NANAI said

  Το ζήτημα ασφαλώς δεν είναι η συγχώρεση. Αυτή είναι δομικό στοιχείο του Χριστιανισμού. Ο Χριστός συγχώρεσε τον ληστή που το ζήτησε. Και φυσικά δεν υφίσταται η παρωδία που πλέκουν κάποιοι. Όταν είσαι εγκληματίας και κοροϊδεύεις για να παραστήσεις τον καλό, τότε με την παράσταση αυτή δεν υφίσταται συγχώρεση. Ο Χριστός αποδέχεται την πραγματική αλλαγή του ανθρώπου όχι την απάτη.

  Το πρόβλημα είναι σε ένα δημόσιο κήρυγμα ότι δεν σου επιτρέπεται να μην ζυγίζεις όσα λες. Αν ξέρεις κάτι τέτοιο για να έναν απάνθρωπο εγκληματία, κράτα το για σένα, ή αν θα το αναφέρεις, πες το με επιφύλαξη και οφείλεις να κατανοείς ότι δεν μπορείς να τον πεις δημοσίως «Νικόλα». Ο άνθρωπος αυτός έχει ασελγήσει σε κάθε τι αγαθό που έχει η ανθρώπινη ύπαρξη και θεολογικά έχει γίνει όργανο του Κακού αφήνοντας πίσω του γυναίκες και παιδία δολοφονημένα και πεταμένα σε βαλίτσες. Τόσο νωρίς, ούτε καν την ειλικρινή του μετάνοια δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις. Και φυσικά είσαι υπεύθυνος να διδάσκεις τον λόγο του Θεού αλλά είσαι υπεύθυνος και να μην σκανδαλίζεις.

 336. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι τιμητές τώρα… Αυτή η αρρώστια της ανθρωπότητας, οι υποκριτές που μιλάνε με έναν τρόπο, σαν να πρέπει όλοι εμείς να αποκηρύξουμε τον Χριστιανισμό εξαιτίας του Πάφου.

  Δεν έχουν τσίπα επάνω τους όταν είναι φορείς μιας ιδεολογίας, την οποία όσοι φορείς της την εφάρμοσαν ήταν κατά συρροή δολοφόνοι; Αυτοί δεν ξεφτίλησαν την ιδεολογία σας και μάλιστα όχι με λόγια, αλλά με αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων; Με ποια λογική τότε μπορεί κάποιος να δηλώνει σήμερα αριστερός, αφού εμείς θα πρέπει εξαιτίας του Πάφου να ντρεπόμαστε που δηλώνουμε Χριστιανοί;

  Επίσης όλοι αυτοί οι δολοφόνοι, δήλωναν φορείς κάθε αθεϊστικής και αντιθρησκευτικής αντίληψης και δολοφονούσαν θρησκευόμενους και εκπροσώπους θρησκειών ακόμα και στους δρόμους σαν τα σκυλιά ή έκαναν δολοφονικές επιδρομές όπως αυτές στο Θιβέτ. Με ποια λογική τότε μπορεί κάποιος να δηλώνει σήμερα άθεος, αφού εμείς θα πρέπει εξαιτίας του Πάφου να ντρεπόμαστε που δηλώνουμε Χριστιανοί;

  Και τελικά, στον Χριστιανισμό, ιδρυτής είναι ο Χριστός. Εσείς όμως δεν έχετε απλά αποτυχημένους εκπροσώπους αλλά ο φόνος, το έγκλημα, η τρομοκρατία, η δικτατορία είναι δομικά στοιχεία της ίδιας σας της ιδεολογίας κατά την οποία όποιος «βαπτιστεί» εχθρός ή προδότης πεθαίνει:

  Και όσο για το επίπεδο των τιμητών όλων αυτών των εγκλημάτων τι να πει κανείς. Κλασικό παράδειγμα ο ΙΟΣ της Ελευθεροτυπίας, η νοοτροπία που επακριβώς αντιπροσωπεύει όλη αυτή την υποκρισία.
  Οι οποίοι ασελγούν επάνω στην κοινή λογική και έχουν το θράσσος να ζητούν τα ρέστα, γιατί ένα βιβλίο κατηγορεί την ιδεολογία τους και γράφει ότι τα 20 έως 43 εκατομμύρια ΝΕΚΡΟΥΣ, τα «ανέβασαν» σε… 65!
  Αυτή την απεχθή πράξη που κάνει ο ΙΟΣ, έμμεσα και σιωπηλά τα κάνετε κι εσείς και ,μόλις πάει η συζήτηση για τα εγκλήματα, αρχίζετετε «ναι μεν αλλά». Όταν όμως ο Theo πήγε να πει έναν λόγο για υπεράσπιση του Πάφου (που δεν άφησε 43 εκατομμύρια ΝΕΚΡΟΥΣ) όλοι πετάχτηκαν ως… άμεμπτοι δικαστές!

  Αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται.
  Και σίγουρα οι ομοφυλόφιλοι δεν βρωμάνε, αλλά όλοι αυτοί οι υποκριτές σίγουρα βρωμάνε και το βλέπουμε ξεκάθαρα στην παρακάτω προσπάθεια να δικαιολογήσουν ποτάμια αίματος, γράφοντας θιγμένοι ως «ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ» όχι τους 20 έως 43 εκατομμύρια ΝΕΚΡΟΥΣ, αλλά το γεγονός ότι κάποιοι «κακοπροαίρετοι» τα «ανέβασαν» (έτσι λένε αυτοί) σε… 65:

  Αν κατηγορείτε εξαιτίας του Πάφου όλους τους Χριστιανούς, τότε εσείς θα έπρεπε να μην είστε ΟΥΤΕ αριστεροί, ΟΥΤΕ άθεοι, ΟΥΤΕ φορείς αντιθρησκευτικών ιδεοληψιών. Όμως, ΕΙΣΤΕ. Αυτό λοιπόν ονομάζεται υποκρισία. Αν μπορείτε να ζείτε με όλα αυτά τα εγκλήματα που είναι φορτωμένα στην ιδεολογία σας, τότε σταματήστε επιτέλους αυτό το παραμύθι της δήθεν «αγανάκτησης» που δεν την «αντέχετε». Γιατί όπως βλέπουμε, τα υπόλοιπα, μια χαρά τα αντέχετε….

 337. Pedis said

  Οι Άγιοι Ανάργυροι (μεγάλη η χάρη τους) βοηθούν σε κάθε ασθένεια (και στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας), καθώς και στο ψυχοφθόρο πάθος (θρησκοληψία).

 338. Τι σου έφταιξε τώρα ο Πάφου;

 339. spyridos said

  Ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου όλου
  του Χρήστου Ξανθάκη

  ……..

  Να το διαβάζεις και να μη σε κρατάνε καμιάς φυλακής τα σίδερα. Να το ακούς και να σε πνίγουν ωκεανοί ολόκληροι θλίψης. Πώς τολμάει ένας άνθρωπος που χτυπάει καρδιά στο στήθος του, να μιλάει έτσι για άλλους ανθρώπους; Λες και είναι άψυχα αντικείμενα, λες και είναι αδρανή υλικά. Και να βάζει στη ζυγαριά, στον κουβά, στο μίξερ τις αμβλώσεις με τις δολοφονίες. Να σε κοιτάει κατάματα και να σου λέει, ασταδγιάλα ρε που θα μαραζώσουμε για δυο σκατόπαιδα την ώρα που τρέχει η μισή Κύπρος στο χειρουργείο. Ενώ ο Νικόλας έτρεξε στον πνευματικό και εξομολογήθηκε…

  Κατόπιν τούτων, η επιτροπή για το βραβείο Χειρότερου Ανθρώπου της Οικουμένης αποφάσισε ότι δεν έχει νόημα να ξανασυνεδριάσει για φέτος. Το κέρδισε το έπαθλο ομοφώνως ο Μητροπολίτης Μόρφου, αφήνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα πίσω του τον ανταγωνισμό!

  Υ.Γ.: Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου αποδοκίμασαν τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου όσο και η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υποτίθεται μάλιστα ότι θα εγκληθεί για ρατσιστική συμπεριφορά. Για να δούμε…

  http://newpost.gr/blogs/5d415f5996e6ffb076622397/o-heiroteros-anthropos-toy-kosmoy-oloy

 340. Theo said

  @329, 332:
  Λάμπρο, σ’ ευχαριστώ για την παρέμβασή σου αλλά το έχω δηλώσει επανειλημμένα πως ό,τι γράφω δεν το γράφω για να υπερασπιστώ την πίστη μου «και τους εκπροσώπους της ακόμη κι όταν λένε μαλακίες». Το γράφω γιατί έτσι νιώθω και γιατί τον ξέρω τον Μόρφου (έστω και πριν από 27-30 χρόνια). Μπορεί να μη ζυγίζει κάποιες φορές τα λόγια του, αλλά δεν είναι κι «ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου όλου» (βλ. σχ. 340), όπως, περιχαρείς που βρήκαν την ευκαιρία, έσπευσαν κάποιοι να τον ανακηρύξουν, για λόγους που είναι εύκολο να υποψιαστεί κανείς.

  @335:
  Αβονίδα μου, το έγραψα προ ημερών πως πάμπολλες φορές έχω σιωπήσει εδώ όταν κατηγορούνται κληρικοί, είτε γιατί συμφωνώ με τους κατήγορους, είτε γιατί δεν ξέρω. Και θυμάμαι προ ετών που είχα γράψει κάποια πράγματα εναντίον του Πειραιώς και προ μηνών, όταν ο Nikiplos κατηγόρησε κάποιον μητροπολίτη, παρέθεσα ένα εδάφιο από το «Λειμωνάριο» για κάποιον επίσκοπο που ήταν χωμένος στην Κόλαση μέχρι τα μπούνια, αλλά και τη ρήση ενός αγιασμένου Αγιορείτη, του παπά Τύχωνα του Ρώσου, πως η Κόλαση γέμισε παρθένους υπερήφανους. Το θεωρώ δεδομένο ότι ένα μέρος των κληρικών δεν πράττουν όσα διδάσκουν και σκανδαλίζουν. Αν όμως δεν πλειοδοτώ σε κατηγορίες εναντίον τους, είναι γιατί αφήνω την τελική κρίση στον Χριστό.

  Για το «ρε όργιο» δεν στεναχωρέθηκα. Το πήρα σαν μια φιλικά τρυφερή μεν, επίπληξη δε.

  Όσο για το «υπερβολικά νοησιαρχικός», δεν ήθελα με τίποτα να σε προσβάλω. Περισσότερο σαν μια συμβουλή το έγραψα.

  Τι εννοώ:
  Δέχεσαι ως αξίωμα πως δεν υπάρχουν Άγιοι ούτε γίνονται θαύματα και πως η άποψη όσων «κοπιάζουν, μελετούν και στύβουν το μυαλό τους» υπερέχει της άποψης του καθε ενός που «σπουδασε στο πανεπιστημιο της ζωης». Δηλαδή, κάποιος, ακόμα κι αν βιώσει στο πετσί του αντίθετα πράγματα από όσα διακηρύσσουν κάποιοι επιστήμονες, οφείλει να μην τα πιστέψει γιατί αυτός δεν έχει μελετήσει, ενώ οι άλλοι το έχουν κάνει. Δηλαδή, το μυαλό και οι αφηρημένες συλλήψεις του είναι υπεράνω όλων, ή αλλιώς: Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την ιδεοληψία μου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

  Σου αναφέρω ανθρώπους που κόπιασαν και μελέτησαν κι έστυψαν το μυαλό τους, πιθανώς περισσότερο από λόγου σου, κι όμως δέχονται τον Πορφύριο ως Άγιο και γράφουν για κάποιες υπερβατικές/υπερφυσικές ιδιότητές του, και συ, a priori, χωρίς να ψάξεις καν ποιοι είναι και τι είπαν, τους κατατάσσεις με αυτούς που συμβουλεύονται τους αστρολόγους και τις καφετζούδες.
  Ε, αυτό είναι η υπερβολική νοησιαρχία.

  Έπειτα, όταν κάποιος κατηγορεί ένα εφάμαρτο πάθος, πχ. τη φιλοχρηματία ή την υπερηφάνεια, δεν σημαίνει πως αυτόχρημα δαιμονοποιεί τους ανθρώπους που κατέχονται από αυτό σαν «μιάσματα». Μπορεί να το κάνει από αγάπη και να θέλει να τους οδηγήσει στον δρόμο του Θεού. Αυτό αισθάνθηκα βλέποντας ολόκληρη την 17λεπτη απάντηση του Μόρφου για την ομοφυλοφιλία, όχι τα 40 δεύτερά της που παίχτηκαν πολύ και δημιούργησαν τόσο θόρυβο.

  Κι εδώ θα συμφωνήσω με τον Blog (σχ. 336) πως «το πρόβλημα είναι σε ένα δημόσιο κήρυγμα ότι δεν σου επιτρέπεται να μην ζυγίζεις όσα λες», και όσον αφορά τα 40 δεύτερα της απάντησής του και για τη φράση του που παραθέτει ο Δύτης στο σχ. 294.

  Συζήτηση γενική, φιλοσοφική, για τα άλλα που θίγω εδώ έχω διάθεση να την κάνω. Για τον Μόρφου και την ομοφυλοφιλία (που το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα εδώ), νομίζω πως ό,τι είχα να πω το είπα. Επιτρέψτε μου να σεβαστώ τον Μίκιο που έγραψε: «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΟΡΦΟΥ! «—» ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!»

 341. Πέπε said

  Και οι ζωγράφοι; Πώς δεν ντρέπονται να ζωγραφίζουν ακόμη, οι υποκριτές, τη στιγμή που ο Χίτλερ ήταν κι αυτός ζωγράφος;

 342. ΣΠ said

  Εν τω μεταξύ, ένας άλλος παπάς…
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/205552_enas-ametanoitos-ratsistis-iereas

 343. BLOG_OTI_NANAI said

  342: Είχαμε μαζικές δολοφονίες εκατομμυρίων ανθρώπων από κίνημα ζωγράφων; Οι αναφερόμενοι είναι οι ΠΡΩΤΟΙ που έκαναν πράξη και κυβέρνησαν ένα κομμάτι του κόσμου υπό τη σημαία της αριστεράς και του αθεϊσμού ως εργαλεία αναμόρφωσης της ανθρωπότητας.

 344. BLOG_OTI_NANAI said

  Ελπίζω από το σχόλιο 337 να μην κατάλαβε κάποιος ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει… αριστερός ή άθεος! Το νόημα του σχολίου είναι «κοίτα τα ιστορικά χάλια της ιδεολογίας σου, συνειδητοποίησε πόσο υποκριτής φαίνεσαι, και άσε τις κορώνες και τις φανφάρες».
  Το διευκρινίζω για κάθε ενδεχόμενο και ελπίζω να μην χρειαζόταν… Βέβαια για σχολιαστές με σοβαρά προβλήματα όπως ο 338 έχω κάποιες επιφυλάξεις…

 345. Γιάννης Ιατρού said

  Να ανοίξετε ένα αλληλόχρεο λογαριασμό (θα σας ειδοποιήσουμε πότε να τον κλείσετε, μάλλον στην δευτέρα παρουσία…) και να καταχωρίσετε έκαστος, πόσους έφαγε η τάδε θρησκεία/ιερατείο/«αγανακτισμένοι πιστοί», πόσους το τάδε κόμμα/κυβέρνηση/επαναστάτες/άρχοντας κλπ.

  Σε χρονολογική σειρά παρακαλώ, να καταλάβουμε κι εμείς γιατί έχουμε μπερδευτεί ποιός χρωστ’αει σε ποιόν κι από πότε!

  ΥΓ: Βάλτε και μια στήλη δεξιά με παρατηρήσεις/γεγονότα/ιδιαίτερα συμβάντα κλπ. για πληρέστερη ενημέρωση.

 346. Αλέξανδρος said

  Ετσι δύο κουβέντες και «για το πόσο επιστημονική» ήταν η αφαίρεση τής ομοφυλοφιλίας από τίς ιατρικές διαγνώσεις.
  Από το βιβλίο Ιστορία τής Ψυχιατρικής τού Edward Shorter σ.496-7. (Οι συντάκτες τού DSM-III) ….πιέστηκαν έντονα από ιδεολογικά λόμπυ και αναγκάστηκαν να κάνουν αρκετές παραχωρήσεις. Η όλη διαπραγμάτευση άφησε την εντύπωση ότι αυτό που είχαν δημιουργήσει, δεν ήταν μόνο επιστημονικό εγχειρίδιο, αλλά και ένα πολιτικό μανιφέστο. Μια υποεπιτροπή δράσης τού DSM-III πρότεινε διάφορες ονομασίες …. αλλά μην μπορώντας να συμφωνήσουν προώθησαν το θέμα στούς ανωτέρους, οι οποίοι αποφάσισαν να διαγράψουν πλήρως τον χαρακτηρισμό (για την ομοφυλοφιλία) …..έτσι μονομιάς, αυτή που για περισσότερο από ένα αιώνα θεωρούνταν μια σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια έπαψε να υφίσταται.
  Περιμένω κανα σχόλιο.

 347. Σωτήρς said

  347
  Τι διάγνωση γίνεται στην ομοφυλοφιλία; Στην συμπεριφορά του ανθρώπου; Στις επιθυμίες και στις φαντασιώσεις του; Στην ταυτότητα του, στο πως προσδιορίζεται;
  Εγώ πιστεύω πως υπάρχουν πολλές ομοφυλοφιλίες, όχι μόνο μια. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν από την εφηβική ηλικία ομοφυλοφιλική έλξη και άλλοι μετά από πολλά χρόνια. Άλλοι έχουν φαντασιώσεις με το ίδιο φύλο αλλά παραμένουν ετεροφυλόφιλοι. Αγόρια που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο «σκληρό» αντρικό πρότυπο ή στην διεκδίκιση δύναται να κάνουν παρέα με κορίτσια, να υιοθετήσουν κοριτσίστικες συμπεριφορές και ακόμη παραπέρα δύναται να γίνουν ομοφυλόφιλοι. Αντίστοιχα και κορίτσια. Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως υπάρχουν πολλές ομοφυλοφιλίες και όχι μια είναι πάμπολλα. Είναι αφάνταστα πολύπλοκο φαινόμενο. Γι’αυτό και περισσεύουν οι απλοποιήσεις απ’όλες τις πλευρές.

 348. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @337. Παραβλέπεις την χρήσιμη πλευρά αυτής της κατηγορίας Ιών, BLOG_OTI_NANAI 🙂 . Τους διαβάζεις και γρηγορείς. Νιώθεις την ανάγκη να έχεις συνέχεια τα μάτια σου ανοιχτά, για να μην τους επιτρέψεις ποτέ να παρέμβουν καθοριστικά στον δημόσιο βίο. Να είσαι σε ετοιμότητα για την προάσπιση της Δημοκρατίας, σε καθημερινή ετοιμότητα να προβάλεις την ζωτική Δημοκρατική Άμυνα του υπεύθυνου Πολίτη έναντι αυτού του ειδεχθούς Κόκκινου Φασισμού..

 349. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  Καινουριο τρολ στο ιστολογιο .

 350. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  346 – Όλοι χρωστάνε της Μιχαλούς. 🙂

 351. Pedis said

  # 349 – Μπρρρ ανατρίχιασα, καλέ!

  Μορφονιοί αδελφοί γρήγορα έναν αγιασμό να φύγουν τα κακά πνεύματα!

 352. Γιάννης Ιατρού said

 353. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  352 Εχασα τεύχη δω πέρα βλέπω.
  Το αγιασμό που έκανε ο άλλος στο βόθρο (στα εγκαίνια;) τον ποστάρατε;

 354. ΣΠ said

  Δηλητηριώδη ψάρια έπιασαν δύτες στην Κρήτη
  Πώς κατάφεραν τα ψάρια να τους πιάσουν;

 355. Ωχ! μας πήρανε χαμπάρι 🙂

 356. Pedis said

  # 354 – είναι στα πλαίσια της πειραματικής επιβεβαίωσης της θεωρίας του Μόρφου ότι η καταπολέμηση της ομοφυλοφιλίας απαιτεί την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρωκτικών συνηθειών ;

 357. sarant said

  355 Τους ακινητοποίησαν με δηλητηριώδεις εκκρίσεις.

 358. Θα εκδικηθούμε όμως

 359. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  357. Λύματα λύματα παντού (κατά το κάγκελα -το ένα δεν αναιρεί το άλλο)

  Τη χάσαμε την τελετή

 360. Pedis said

  # 360 – Δείξε τον πρέποντα σεβασμό στα αρχαιοελληνικά ειδωλολατρικά έθιμα!

  Αλλιώς προσβάλλεις το θρησκευτικό αίσθημα κάποιων σχολιαστών.

  Έπειτα, χάρη στη θεική παρέμβαση η διαδικασία χαρακτηρίζεται από εγγυημένη επιστημονική αξιοπιστία συνοδευόμενη από πειραματικά αποτελέσματα, απολύτως επιβεβαιωμένα!

 361. 360 Holy shit !!!

 362. Πέπε said

  360
  Ντάξει, είναι που είναι η είδηση, αλλά είναι και που δε συνέβη οπουδήποτε αλλού αλλά σε μέρος με αυτό το τοπωνύμιο!

 363. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  363 Ε μα ναι! Αγιασμός αποχέτευσης γλυκών νερών,με κεφαλαία όλα… Πέντε φορές το διάβασα για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται κι όταν «κατάλαβα» είπα δε μπορεί, τρολάρισμα και τ΄άφησα από χτες ακρέμαστο, αλλά δυστυχώς. Αγιασμός για σπίτια, αμάξια, στιλούς… φτάσαμε και στις αποχετεύσεις. Εντωμεταξύ ο τελετάρχης Δήμαρχος, είναι απερχόμενος, είδα τώρα.

 364. Νέο Kid said

  360. Α ρε Ελλαδάρα… Επίσημη δημαρχιακή καμπανιοεγκαινιακή φωτό …και στην αραπιά το απεικονιζόμενο φρεάτιο θα έπαιρνε 2-3 SVR (Safety violation report) και «Stop work instruction» 🙂

 365. Νέο Kid said

  200 χρόνια από το 1821: Ο Μητσοτάκης όρισε επικεφαλής THN Γιάννη Αγγελοπούλου
  https://www.nooz.gr/greece/1548928/200-chronia-apo-to-1821–o-mitsotakis-orise-epikefalis-tin-gianni-aggelopoyloy

  Aυτός στο τέλος θα σε βάλει να ξυρίσεις και το μουστάκι Γιάννη μου! 😆

 366. ΕΦΗ - ΕΦΗω said

  51 Μαρία
  Ευγενάκης

 367. sarant said

  367 Είχε μείνει στην παγίδα. Θα μας απασχολήσει και το Σάββατο ο Αυγενάκης. Είπε και για βάραθρα (βάθρα).

 368. gpoint said

  # 367,8

  Εμ με τον Μαρινάκη κυκλοφορούσε που καιρός να διαβάσει γραμματική…
  Το μόνο παρήγορο μ’ αυτά που κάνει είναι πως θα πέσει ο Κούλης πριν χρονιάσει και φύγουν οι ξένοι διαιτητές…

  Πριν μηχανογραφηθούν προπό, ιππόδρομος, λαχεία υπήρχε μπόλικο ζεστό χρήμα από ανεξαργύρωτα-απωλεσθέντα δελτία και από κλασματικά υπόλοιπα στις μικρές αποδόσεις(*) και τότε ΓΓΑ (όταν δεν υπήρχε αρμόδιος υπουργός) έμπαιναν έμπιστοι του πρωθυπουργού από τον αδελφό Αχιλλέα μέχρι τα τέκνα Λαλιώτη και Κουλούρη ή τον ταμία του κόματος. Τώρα που αυτή η λούφα τελείωσε η θέση έχει γίνει της πλάκας μεν, με πολλές εξουσίες από τον νόμο Κοντονή ό,τι πρέπει για άτομα που δεν έχουν δική τους κρίση και γνώση του θέματος

  (*) σε φαβορί προπό με 3μύρια εντεκάρια με απόδοση 3,17 στρογγυλευότανε στο 3,00 και υπήρχε ένα πλεόνασμα 500 000 δραχμών, χώρια πόσοι δν πήγαιναν να εισπράξουν τα τρία φράγκα

 369. nikiplos said

  347@, 348@ Δηλαδή μόνο η ομοφιλοφυλία είναι το ζήτημα? Οι κτηνοβάτες θεωρούνται ακόμη ψυχική ασθένεια? Άλλοι ανωμαλιάρηδες? Πχ παιδόφιλοι? Γεροντόφιλοι? Να μην αναφέρω άλλά…

 370. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  366 >> Ο Μητσοτάκης όρισε επικεφαλής THN Γιάννη Αγγελοπούλου

  Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννα τηνε βγάλαμε
  (Πριν καν θεσμοθετηθεί το παραμικρό, ακούω σήμερη)

 371. Πολύ καλά τα λέει ο Ρωμανός: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/205828_keimeno-toy-nikoy-romanoy-shetika-me-ti-dikastiki-apofasi-gia-ton-korkonea

  371 Έφη, έχει θεσμοθετηθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του «επιτελικού κράτους». Και είναι αξιοπρόσεκτη η ρητορική της θεσμοθέτησης: https://www.efsyn.gr/politiki/205578_i-nea-ethnegersia-toy-kyriakoy

 372. Νέο Kid said

  372. Ρε συ Δύτη. Δεν αφήνεις τη ρητορική της θεσμοθέτησης να σε οδηγήσει και σένα -σα σειρήνα τον Οδυσσέα χωρίς κερί στ’αυτιά-σε «κανιά θεσούλα» στο Project : 2021 – 200 years of missing the Ottoman empire ? :green: 🙂
  Θα πέσει μάσα ρε συ! Κρίμα είναι…

 373. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ναι , είδα, πλην ακόμη δεν είχε αρχίσει η συζήτηση στη βουλή και βέβαια πριν ψηφιστεί /νομοθετηθεί/θεσμοθετηθεί, χθες «όρισε» τη Γ.Α. αυτό.

 374. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  373 Κιντ >>Θα πέσει μάσα ρε συ!
  Α! μην τσιγκλάς γιατί ξενύχτησα στα σπαρταριστά τουίτια ψες 🙂

 375. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166 >>(Καλά αυτό είναι καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα και θα δούμε τελικά)
  Όντως ο Γεραπετρίτης απάλειψε τον αποκλεισμό αυτό κατά τη συζήτηση στη βουλή.

  Εντωμεταξύ, ΕΟΤ και …πράσινες φοράδες (όχι έμφυλες διακρίσεις).

 376. ΣΠ said

  Το 2021 θα είναι και 2500 χρόνια από την ναυμαχία της Σαλαμίνας (από το 480 π.Χ. μέχρι το 2021 μ.Χ. είναι 2500 χρόνια).

 377. Pedis said

  # 376 – οι πασόκοι έχουν πέραση ένθεν κι ένθεν.

 378. sarant said

  377 Θα το υποστούμε και αυτό…

 379. Νέο Kid said

  377. 379. Λείπει κι ο Καμένος που είχε κάνει αντιναύρχο (?) την Μπουμπουλίνα … Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία του Θεμιστοκλή να γίνει Σημαιοφόρος… 😆

 380. Πέπε said

  Το ’21, ποιος ξέρει τι υπερπαραγωγές θα πρέπει πάλι να κάνουμε για τους σχολικούς εορτασμούς της 25ης… (Καθένας τον πόνο του)

  Ευτυχώς ο Μάρτης του 2021 είναι τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά, έχουμε καιρό μέχρι τότε.

  Γενικά μ’ αρέσουν οι σχολικές εθνικές εορτές, δίνουν αφορμή για ωραίες και δημιουργικές συνεργασίες με μαθητές και συναδέλφους. Έχω αναλάβει αρκετές, μερικές φορές με ικανοποιητικά αποτελέσματα, πάντοτε με πολύ ωραία πορεία μέχρι το αποτέλεσμα, κι έχω να λέω ότι ποτέ δε συνάντησα ούτε τον παραμικρό υπαινιγμό λογοκρισίας από διευθυντές ή άλλους (αυτό μην το πεις, είναι πολύ αριστερό / πολύ δεξιό / πολύ βόρειο / πολύ νότιο) – ποτέ.

  Αλλά λίγο δε με ενθουσιάζει η ιδέα των διακοσάχρονων…

  ____________

  Και συνεχίζοντας στο μοτίβο «ο καθένας τον πόνο του», έχουμε και έτος Ερωτόκριτου φέτος. Αυτό είναι λίγο μπελάς όταν ζεις και διδάσκεις σ’ ένα νησί που έχει αιωνίως έτος Ερωτόκριτου (και έτος Καζαντζάκη ομοίως – λες και δεν έχει βγάλει ποτέ τίποτε άλλο η Κρήτη) και όλο πιστεύεις πως το ‘χεις τερματίσει το θέμα με τις εκδηλώσεις και όλο έχεις να βρεις κι άλλα…

 381. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/205843_ereyna-gia-pithani-diapraxi-poinikoy-adikimatos-ap-ton-mitropoliti-morfoy

  «Έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικού αδικήματος απ’ τον μητροπολίτη Μόρφου»

  ναι, σιγά, φοβήθηκε τώρα …

  Ενδιαφέρον, θα είχε αντίθετα, αν βρίσκονταν μερικές μανάδες ομοφυλόφιλων ανδρών με γερό στομάχι και του τραβούσαν μία μήνυση για προσβολή προσωπικότητας, δυσφήμηση κοκ.

  Θα αθωωνόταν το ίδιο, αλλά θα είχε πλάκα που θα πήγαιναν να τον υπερασπιστούν θρησκόληπτοι και ομοιοκέφαλοι και με την απαραίτητη βιβλιογραφία ανά χείρας …

 382. Γιάννης Ιατρού said

  380: Ρατσίστρια η Μπουμπουλίνα, καταγγέλλουν οι Τούρκοι 🙂

 383. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μεθαύριο προτείνω «μεζεδάκια για αποβράσματα»

 384. Γς said

 385. Pedis said

  https://www.theguardian.com/world/2019/aug/04/cypriot-bishop-faces-hate-speech-inquiry-over-homophobic-remarks

  Cyprus was among the last EU member states to decriminalise homosexuality, doing so in 1998 under pressure from Brussels as it prepared to join the bloc. In the four years since legislation came into force outlawing hate speech, there have been no legal proceedings in response to homophobic and transphobic comments.

  […]

  Chrysostomos said he had never heard of Orthodox Christian saints making references to “such matters in such details”.

  But Neophytos has so far stood his ground. When asked by the Cyprus Mail why he had mad the comments he said: “I expressed the position of the church and the position of the saints.”

  Είναι ανάγκη να διοργανώσουν συνέδριο για να αποφασίσουν τι λένε οι άγιοι. Είναι σοβαρά επιστημονικά θέματα αυτά!

 386. ΣΠ said

  Διαψεύδουν οι επιστήμονες: Δεν στηρίζουμε τον επίσκοπο Μόρφου, Νεόφυτο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: