Με τόση ζέστη πώς να δουλέψεις;
Posted by sarant στο 30 Ιουλίου, 2019
Δεν το λέω εγώ αυτό, μεταξύ άλλων επειδή έχω την τύχη να βρίσκομαι σε διακοπές κι επειδή ακόμα η ζέστη δεν έχει φτάσει σε ανυπόφορα επίπεδα, αν και χτες τα πλησιάσαμε, τουλάχιστον εδώ που βρίσκομαι. Θα μπορούσα όμως να πω: με τόση ζέστη πώς να γράψεις καινούργιο άρθρο; Εκμεταλλεύομαι λοιπόν την ευκαιρία και αναδημοσιεύω σήμερα ένα παλιότερο άρθρο του 2014, (που κι αυτό επανάληψη ήταν), ανασυσκευασμένο όμως και με άλλον τίτλο και με προσθήκη ορισμένων καινούργιων στοιχείων.
Εκεί που ο καύσωνας έπιασε ιστορικά ρεκόρ, ήταν στην ως πρόσφατα ασυνήθιστη σε τέτοια Δυτική Ευρώπη. Την Πέμπτη που μας πέρασε έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασίας στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο. Στο Παρίσι ο υδράργυρος (που λέει το κλισέ, διότι τώρα πια τα θερμόμετρα χρησιμοποιούν άλλες ουσίες) ξεπέρασε τους 42 βαθμούς ενώ από τότε που τηρούνται στοιχεία μία μόνο φορά είχε ξεπεράσει τους 40, το 1947. Ωστόσο, στη Γαλλία γενικά δεν έγινε ρεκόρ αυτή τη φορά. Βλέπετε, δεν ξεπεράστηκε το ρεκόρ των 45.9 (ή 46) βαθμών που είχε σημειωθεί στη νότια Γαλλία πριν από ένα μήνα, στις 28 Ιουνίου, στο προηγούμενο κύμα καύσωνα που βασάνισε τη Δυτική Ευρώπη.
Τούτη τη φορά όμως, ευτυχώς οι αρχές ήταν προετοιμασμένες κι έτσι τα θύματα του καύσωνα ήταν λιγοστά. Στον μεγάλο καύσωνα του 2003, που είχε κρατήσει και πολύ περισσότερες μέρες, στη Γαλλία υπήρχαν χιλιάδες θύματα (κατά τις εκτιμήσεις, ακόμα και 20.000). Ο αντίστοιχος δικός μας καύσωνας είχε συμβεί το 1987, κατά σύμπτωση τέτοιες μέρες, τέλη Ιουλίου, και είχε στοιχίσει περίπου 1500 νεκρούς.
Οι Γάλλοι τον καύσωνα τον λένε canicule. Εμείς λέμε για καύσωνα ενώ, για να θυμηθούμε τα δημοσιογραφικά κλισέ, μπορούμε επίσης να πούμε: η Αθήνα έγινε καμίνι, ο ήλιος σκάει την πέτρα, η άσφαλτος βράζει, ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε νέα ύψη. Κάποιος πιο παλιομοδίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την έκφραση «κυνικά καύματα».
Το ακούμε κάθε τόσο κι αυτό το κλισέ όταν σφίγγουν οι ζέστες. Και γεννιέται εύλογα η απορία: μόνο οι σκύλοι ζεσταίνονται; Όμως η έκφραση αυτή γεννήθηκε όχι από τη ζωολογία αλλά απ’ την αστρονομία. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη, ο Σείριος, το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός, που λεγόταν στην αρχαιότητα και κύναστρος ή κύναστρον, ανέτελλε και έδυε περίπου ταυτόχρονα με τον Ήλιο, κι επειδή τότε ακριβώς παρατηρούνται συνήθως οι πιο ζεστές μέρες του χρόνου, οι αρχαίοι είχαν ονομάσει «κυνάδες ημέρες» τις μέρες τούτες που περνάμε, και «κυνικά καύματα» τις μεγάλες ζέστες που μας ταλαιπωρούν.
Αλλά και στα λατινικά, ο Σείριος ειπώθηκε canicula, κατά λέξη «σκυλίτσα», οι κυνάδες ημέρες dies caniculares (απ’ όπου και το γαλλικό canicule που λέγαμε), ενώ στα αγγλικά, που είναι γλώσσα πιο δημοκρατική, λένε απλώς dog days, σκυλίσιες μέρες, αν και έχουν και το επίθετο canicular.
Τα κυνικά καύματα δεν τα έχουμε μεταφέρει στη δημοτική, αν και ο Σεφέρης είχε γράψει για τα «σκυλόδοντα του καλοκαιριού», ενώ ο Δ. Λιαντίνης έγραψε: Όσο και να την κρεουργούν οι άνεμοι, όσο και να τη δαγκώνουν οι λυσσάρικοι σκύλοι του Ιουλίου, ο μικρός πίσω από το μέγα Κύνα την εποχή των κυνικών καυμάτων, στους dies caniculares, τη θάλασσα ποτέ δεν την ξεδίψασε η βροχή. Και ποτέ δε λιποθύμησε μέσα στα αναφιλητά και τον ιδρώτα της.
Βέβαια, με το που χτυπάει σαραντάρι το θερμόμετρο δεν σημαίνει ότι έχουμε αυτομάτως καύσωνα· χρειάζονται και άλλες προϋποθέσεις: να υπάρχει άπνοια, να διαρκεί μερικές μέρες η μεγάλη ζέστη και, το κυριότερο, να μένει ψηλά η θερμοκρασία και τη νύχτα ώστε να μην αφήνει στον καταπονημένο οργανισμό μας περιθώρια ανασύνταξης. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να γίνει φονικός, όπως στον μεγάλο καύσωνα του 1987 ή τον ευρωπαϊκό καύσωνα του 2003, που ήδη τους αναφέραμε.
Η λέξη «καύσων» είναι αρχαία, αν και όχι της κλασικής εποχής παρά ελληνιστική. Στα μεσαιωνικά χρόνια έγινε «καύσωνας» και «κάψωνας» και πήρε και μεταφορικές σημασίες, πέρα από τη μεγάλη ζέστη, σημαίνοντας και τον πόνο ή τον πόθο, σημασίες που τις έχει σήμερα η λέξη «κάψα», που σημαίνει βέβαια τη μεγάλη ζέστη αλλά επίσης, ίσως και κατεξοχήν, τον ερωτικό πόθο. Από την κάψα και το καψόνι, που δεν το λέμε μόνο για το στρατό. Το καψόνι στις παλαιότερες εκδόσεις των λεξικών Μπαμπινιώτη γραφόταν καψώνι, επειδή το ετυμολογούσε από το ρήμα «καψώνω», αλλά στο ετυμολογικό του λεξικό άλλαξε άποψη και το ετυμολογεί από την κάψα, οπότε υποθέτω ότι και στη νεότερη έκδοση του μεγάλου λεξικού του θα το ορθογραφεί πλέον καψόνι, κάνοντας ακόμα ένα καψόνι στους αναγνώστες που έχουν αγοράσει τις προηγούμενες.
Στην κλασική αρχαιότητα, δεν έλεγαν «καύσων», λέγαν «καύμα», κι αυτή η λέξη που δεν την πιάνει το μάτι σου έκανε ένα τεράστιο γλωσσικό ταξίδι που αξίζει να το γνωρίσουμε. Η λέξη περνάει ως cauma στα λατινικά, όπου σημαίνει τη μεγάλη ζέστη. Όταν έπιαναν οι μεγάλες ζέστες, οι χερομάχοι στα χωράφια παρατούσαν τη δουλειά και κάθονταν να ξαποστάσουν, κι αυτό λεγόταν caumare στα λατινικά της ύστερης αρχαιότητας, απ’ όπου το γαλλικό ρήμα chômer, που σημαίνει «δεν δουλεύω» και από εκεί chômage, η ανεργία –όχι επειδή κάνει ζέστη αλλά επειδή δεν βρίσκεις δουλειά, επειδή σε απολύσανε, επειδή μπήκες σε διαθεσιμότητα, επειδή οι μέτοχοι έκλεισαν την εταιρεία που δούλευες γιατί έπεφτε το ποσοστό κέρδους, καημένε.
Όμως το ταξίδι του καύματος δεν τελείωσε· το λατινικό cauma περνάει στη ναυτική ορολογία και σημαίνει όχι μόνο τη μεγάλη ζέστη αλλά και τη νηνεμία, την άπνοια που επικρατεί στους καύσωνες, και σιγά-σιγά, μάλλον στην ιβηρική χερσόνησο, το cauma γίνεται calma και γεννιέται μια δεύτερη σημασία, της νηνεμίας, της ηρεμίας, σημασία που περνάει πολύ γρήγορα σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, calm στα αγγλικά, calme στα γαλλικά, calma στα ιταλικά, απ’ όπου επανέρχεται, αντιδάνειο, η κάλμα στα ελληνικά, και το καλμάρω, λέξεις χαλαρωτικές και ευχάριστες και πολύ μακριά από την πυρωμένη ανάσα του καύσωνα.
Κι ένα τρίτο ταξίδι έκανε το καύμα: με τη βυζαντινή του μορφή, κάημα, και με σημασίες τόσο κυριολεκτικές (ζέστη, κάψιμο) όσο και μεταφορικές, του ψυχικού πόνου, πέρασε στα λατινικά της ιατρικής ορολογίας και έφτασε στα ισπανικά, όπου σήμερα quemar (κεμάρ) είναι το «καίω», ενώ στα νεοελληνικά εξελίχτηκε σε «κάμα» και με σημασίες κυρίως κυριολεκτικές.
Και βέβαια, από τον αόριστο «εκάην» του ρήματος καίω ή από το κάημα βγήκε και ο καημός, αυτή η τόσο δυνατή λέξη, και ο καημένος που λέγαμε πιο πάνω, λέξεις που και οι δυο είναι μεσαιωνικές.
Κι αν το καύμα έκανε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, για να είμαστε δικαιοι πρέπει να πούμε πως και το γαλλικό canicule, που όπως είπαμε προέρχεται από τις λατινικές dies caniculares, τις «κυνάδες ημέρες», έκανε κι αυτό μιαν αξιόλογη περιπλάνηση -προς τα ανατολικά.
Στα ρωσικά, κανικούλι είναι οι διακοπές των μαθητών, φοιτητών κτλ. Η λέξη ασφαλώς θα ξεκίνησε από τις θερινές διακοπές, και θα είναι δάνειο από τα γαλλικά, ωστόσο στην πορεία έχει αποσυνδεθεί από το θέρος ή από τη ζέστη, αφού летные каникулы είναι οι θερινές διακοπές και зимние каникулы οι χειμερινές διακοπές για μαθητές και φοιτητές
Οπότε, και σε Ανατολή και σε Δύση, όταν κάνει ζέστη είναι δύσκολο να δουλέψει κανείς. Το λέει και το τραγούδι:
Νέο Kid said
Και «Καυσία» το αρχαιοελληνικό πλατύγυρο καπέλο για τον ήλιο. Γνωστό και τοις περσοαράπισι… Yauna takabara
http://dimitristsokakis.blogspot.com/search?updated-max=2014-09-05T09:26:00%2B03:00&max-results=7&start=5&by-date=false
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα.
Πολὺ ἐνδιαφέρον τὸ βρῆκα τὸ σημερινό.
Καλὲς οἱ ἐπαναλήψεις, ἰδιαίτερα γιὰ μᾶς τοὺς νεώτερους.
Στὸ ἱστολόγιο, φυσικά.
Τί νομίσατε; 🙂
Alexis said
Καλημέρα.
«Κάμα» η ζέστη στη ντοπιολαλιά του Ξηρομέρου αλλά και άλλων περιοχών .
Το «καημένος» επιβιώνει ακόμα σε κάποια μέρη (π.χ. Ηλεία) με την παλιά του σημασία, του καμένου δηλαδή και όχι του κακομοίρη.
nikiplos said
Καλημέρα…
Μένοντας (και ξεμένοντας ) εχθές από ψυγείο στην Εθνική, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα παλιοκαπέλο πάντοτε μαζί σου στο αυτοκίνητο, και θυμήθηκα τον Μπάρπα μου μακαρίτης πλέον, που μεγάλωσε στη Μασίλια και πάντοτε είχε ένα ψάθινο κασκέτο στον βάτραχο.
Η ΔιεθνοΑμερικανική που με περιμάζεψε είχε άλλους δύο ομοιοπαθείς – από την ίδια αιτία. Στο δρόμο μας προσπέρασε ένας Peugeot νεοαποκτηθείς αλλά μύριζε η εξάτμισή του. Σε 6 Km, πιο πέρα είχε πάρει ήδη φωτιά η μηχανή του… Ωραία περιπέτεια αλλά βρέθηκα σπίτι μου 00:00 τη νύχτα…
Επειδή και τα αυτοκίνητα παθαίνουν θερμοπληξία, λοιπόν:
– το νου σας στη θερμοκρασία
– νεράκι πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο, αυτό των 5lt
– νεράκι πόσιμο, ότι και να γίνει… ακόμη κι αν το πετάτε κάθε βράδυ
– Όχι οδήγηση με σαγιονάρες…
Αυτά…
Γς said
2:
>Καλὲς οἱ ἐπαναλήψεις, ἰδιαίτερα γιὰ μᾶς τοὺς νεώτερους.
Στὸ ἱστολόγιο, φυσικά.
Δεν σε καταλαβαίνω
Γς said
4:
Λος Αντζελες λοιπόν προς Λας Βέγκας με το δρόμο μέσα από την έρημο. Πάνω από 250 μίλια, 4 ώρες περίπου. Ζέστη. Κλειστά παράθυρα και το αιρκοντίσιον στο φουλ. Σε λίγο όμως οι πινακίδες στο δρόμο μας είπαν ότι ήμασταν λάθος.
Μας πληροφορούσαν ότι έτρεπε να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα και όχι μόνο να σβήσουμε το αιρκοντίσιον αλλά και να ανοίξουμε το καλοριφέρ στο φουλ!
Μόνο έτσι θα τη βγάζαμε καθαρή μέσα στην έρημο. Μόνο έτσι θα άντεχε το αυτοκίνητο.
https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_7734.html
Και τα όρνεα:
nikiplos said
6@ Ω’ ρε Γσ… φθηνά τη γλυτώσατε…
Η αφυδάτωση στην έρημο μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία, απώλεια προσανατολισμού, απώλεια αισθήσεων κλπ σε δευτερόλεπτα… αν σας έσωσε κάτι, μάλλον ήταν η αδρεναλίνη… 🙂
voulagx said
Διαρρέεται ότι θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η διαρροή του «διαρρέομαι» εξελίσσεται σιγά-σιγά σε πλημμύρα.
leonicos said
Οι επαναλήψεις δεν ενοχλούν.
Ωραία τα πουλιά του Γς
Στο καύσωνα του 87, ήρθα στην Αθήνα από την Πόλη και αμέσως πέταξα για Θεσσαλονίκη, αφού προηγουμένως πήγα σπίτι για να πάρω κάτι. Δεν πήρα χαμπάρι. Απόρησα όταν επιστρέφοντς μετά από 20 μέρες έμαθα ότι στον Κρατικό Πειραιώς έδιναν τα Πιστοποιητικά Θανάτου στην είσοδο. Τους είχαν διακομίσει 129 νεκρούς σε μια μέρα. ΔΕν υμάμαι ην ημερομηνία.
Γενικά με τη ζέστη δεν έχω θέμα. Με τον ΠΑΟΚ έχω
Τζι, εκκρεμότητες έχεις κι έφγαν όλοι. Από Σεπτέμβρη
leonicos said
7
6@ Ω’ ρε Γσ… φθηνά τη γλυτώσατε…
Νίκιπλε, σε παρακαλώ! Γς είναι αυτός, δεν θα τη γλίτωνε; Άνθρωπος γεννημένος για περιπέτεια.
Έπειτα τι κίνδυνο έχει να χάσει τον προσανατολισμό του; Απλώς, δεν διαθέτει! Γι’ αυτό όποια γυναίκα δει, νομιζει πως είναι η δικιά του.
leonicos said
Ό,τι και να πει ο Μπαμπινιώτης, μονο ο Λεώνικος τολμάει να γράφει πλημύρα (όπως θα έπρεπε να γράφεται) με ένα μ. Ο Μπαμπινιώτης το προτείνει εναλλακτικά.
Αλλά επιστήμη σημαίνει να αλλάζεις και άποψη όταν αλλάζουν τα δεδομένα, ακόμα και αυτά είναι απλώς στοχασμός. Η επιστήμη δεν είναι ιδεολογία, που θ έπρεπε να μην αλλάζει ΑΝ υπάρχει
Μιχάλης Νικολάου said
3,
Και στην Αχαΐα. Ο κακομοίρης-καημένος είναι συνήθως καψερός.
Γς said
9:
>Στο καύσωνα του 87, ήρθα στην Αθήνα από την Πόλη
Κι εγώ δεν ήμουν Ελλάδα.
Ηταν όμως ο θείος Περικλής:
https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_6239.html
gpoint said
Καλημέρα
Καλομελέτα κι έρχεται, μιλάνε για καύσωνα προς το τέλος της βδομάδας, τι να κάνω, έβγαλα απαγορευτικό κι ελπίζω να μην παρανομήσει ο καύσωνας…
Ξεσκίστηκε να φυσάει χθες μαΐστρος, κρύωσε η θάλασσα και τρώγανε τα ψάρια ήμερα, φλόμωσε στο σπάραχνο κι ο Τζόναθαν…
Από την κάψα και ο καψούρης, ο πάσχων από αναπάντητο έρωτα σε αντίθεση με τον ερωτευμένο που έχει ανταπόκριση. Στην καψούρα τους νομίζουν θεϊκά τα καψούρικα τραγούδια οι παθόντες, άμα περάσει η καψούρα δεν ακούγονται. Π.χ. «παντρεμένοι κι οι δυο», χωρίζει μετά ο ένας παύει να τους εκφράζει το τραγούδι.
Να μου το θυμηθείτε ο Κούλης από ποδόσφαιρο θα πάει. Με τη γνωστή νοοτροπία που είδαμε στο μπάσκετ μόλις ο χοντρός ανέλαβε την κηδεμονία των αδελφών (στάση) Αγγελοπούλου, πάνε να διαλύσουνε και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μέσω της ΕΡΤ που δεν θέλει η νέα διοίκηση να συνεχίσει τις υποχρεώσεις των συμβολαίων της προηγούμενης.
Δούρειος ίππος (ως συνήθως) ο ΠΑΟ που φλερτάρει με Νόβα αφήνοντας τις μικρές ομάδες ξεκρέμαστες, ο ΟΣΦΠ διαμαρτύρεται για τις αμοιβές σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ώστε να είναι σύμφορο στην ΕΡΤ να δείχνει μόνο μικρές ομάδες και μια μικρομεσαία (Αρη) που θα ακούσει τα κελεύσματα του Πειραιά όταν έρθει η ώρα.
Κακώς το ξεκίνησε πέρισυ ο Βασιλειάδης αλλά ακόμα χειρότερα είναι να μην τηρηθεί την δεύτερη χρονιά το ΔΙΕΤΕΣ συμβόλαιο που υπέγραψαν και έκαναν ττους υπολογισμούς τους τα σωματεία.
Σωτήρς said
Θυμάμαι μια φιλόλογο στο λύκειο που με κατσάδιασε σε ένα διάλειμμα επειδή αναφώνησα «πωπω ζέστα!» – «Ζέστη το λέμε παιδί μου, ζέστη».
Που να της έλεγα, έβγαλα τη μπέμπελη κυρία. Ή και το λιβάκωσα.
Εκτός και εάν είσαι Άγγλος και δεν μασάς γιατί only mad dogs and Englishmen go out in the midday sun.
Άρης Γαβριηλίδης said
«…απ’ όπου επανέρχεται, αντιδάνειο, η κάλμα στα ελληνικά»» εξ ού και η Καλμαλίνη, «υποβιβάζει τον πυρετό, ανακουφίζει από τους πόνους» σύμφωνα με την διαφήμιση της εποχής…
Pedis said
Ο αντίστοιχος δικός μας καύσωνας είχε συμβεί το 1987, κατά σύμπτωση τέτοιες μέρες, τέλη Ιουλίου, και είχε στοιχίσει περίπου 1500 νεκρούς.
το νουμεράκι κυκλοφορεί ευρέως, το βλέπει κανείς στο ιντερνετ σε δημοσιεύματα που επικαλούνται δημοσιεύματα της εποχής, πρόγονους του πρώκτου θρέμματος,
αλλά στηρίζεται σε πιο αξιοπρεπεις πηγές;
Για να το ψάξει κάποιο λαγωνικό που διακοπεύει και να μας πει.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Με ενθουσίασε το σημερινό. Πολύ ωραίο, με πολυ-λεξιλογικό ενδιαφέρον! Σχόλια αργότερα. Καλές βουτιές (σε όσους…)
Pedis said
είναι εντυπωσιακή η ελληνική καταγωγή του calm/calma …
Leftis Pantas said
Αξιολογο! Ετσι εξηγουνται καποιες εκφρασεις της παλαιας εποχης!
Υ.Γ.= Εξαιρειται το «ηλιος με δοντια», της χειμερινης περιοδου. 😉
Γς said
17:
>πρόγονους του πρώκτου θρέμματος,
Και τό’ λεγα ο τάλας…
Μην πεταχτεί από το πουθενά με τέτοια ζέστη κάνας κώλος
Και που’ σε μόρτη, να τον πλένουμε και που και πού
https://caktos.blogspot.com/2016/02/blog-post.html
Theo said
Καλημέρα!
Για τους νεκρούς του 1987 σα να θυμάμαι κάτι για 3.000. Θυμάμαι όμως καλά τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γκλαβίνα να μου λέει, παρουσία δύο συναδέλφων του, πως ο πραγματικός αριθμός ήταν γύρω στις 5.000-6.000 και τον απέκρυψαν για να μη πανικοβληθεί ο κόσμος.
Γς said
!7:
Οταν τελειώσεις με τους νεκρούς, άρχισε να του μετράς και τους πρωκτούς
Γς said
23->22
Theo said
@22:
Γιάννης Γλαβίνας, το σωστό (βλ. Βίκι)
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
17κε Στις εφημερίδες της εποχής είχαν γραφτεί διάφορα νούμερα, αλλά η συναινεση ήταν το 1500
Και μια γελοιογραφία

LandS said
8 Και πόσο κακό κάνει αυτό;
Alexis said
#17: Όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν απόλυτα ακριβή νούμερα για το γεγονός αυτό. Ο λόγος είναι είναι ότι τα περισσότερα θύματα είναι άτομα ευπαθή (ηλικιωμένοι κυρίως, και άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας) και δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς αν ο θανατός τους οφείλεται στον καύσωνα άμεσα ή έμμεσα.

Πάντως ένας καλός τρόπος υπολογισμού είναι να μετρήσει κανείς τους επιπλέον νεκρούς που καταγράφηκαν τις ημέρες του καύσωνα σε σχέση με το συνήθη καθημερινό αριθμό θανάτων.
Αφού κανένα άλλο έκτακτο γεγονός δεν μπορεί να προκάλεσε αυτούς τους θανάτους, αυτοί «χρεώνονται» (χονδροειδώς αλλά με αρκετά μεγάλο ποσοστό σιγουριάς) στον καύσωνα.
Κάτι τέτοιο φαντάζομαι πως θα έκαναν οι αρχές του Υπουργείου Υγείας για να δώσουν τα νούμερα του φονικού καύσωνα του 1987.
Αυτό το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ της 30ης Ιουλίου 1987 μιλάει για 1300 νεκρούς επίσημα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω:
Ιστορική επίσης (για το μέγεθος της τραγωδίας) είναι και αυτή η φωτογραφία που δείχνει να τοποθετούν φέρετρο σε βαγόνι-ψυγείο του ΟΣΕ:

Σύμφωνα πάλι με αυτό εδώ το σάιτ:
«Ο τελικός φρικτός απολογισμός πανελλαδικά είναι σχεδόν 4000 νεκροί, εκ των οποίων οι μισοί περίπου στην Αττική.»
και επικαλείται ως πηγές τα βιβλία δύο διακεκριμένων μετεωρολόγων, του Δημήτρη Ζιακόπουλου και του Γιώργου Μελανίτη.
Βρίσκω όμως αυτό το νούμερο αρκετά «τραβηγμένο» ειδικά ως προς τον πανελλαδικό αριθμό.
Avonidas said
Καλημερα.
Εμένα θα μου πεις! Άντε να καθίσεις να δουλέψεις μ’ αυτή τη ζέστη κι υγρασία 😵
και зимние каникулы οι χειμερινές διακοπές για μαθητές και φοιτητές
«Κρύα καύματα», ωραίο οξύμωρο! 😊
Πουλ-πουλ said
22.
Στις μεγάλες ή μικροτερες καταστροφές, από τη μετεωρολογία ως την οικονομία, όλο και κάποιος έχει αποκλειστικές πληροφορίες από τάχα μου εσωτερική πληροφόρηση.
sarant said
29 Ο καιρός ευνοεί τα σχόλια 🙂
Avonidas said
Φαντάζομαι θα θυμάστε (οι παλιότεροι) ότι μετά τον καύσωνα του ’87 έβαλε ολη η Ελλάδα κλιματιστικά. Κι αν όχι στα σπίτια τους, πάντως στους γέρους τους.
Βαλαμε κι εμεις ενα σχετικα νωρις, στο σαλονι μας. Δεν ηταν απ’ αυτα τα μοντέρνα τα γιαπωνεζικα, που τα χεις ψηλά στον τοιχο και κανουν φσσστ, ηταν μια γκουμουτσα που την ειχαμε πισω απ τον καναπέ, χωρις τηλεκοντρόλ, με τα κουμπια απάνω, κι εκανε ΒΡΡΡΡΡ!.
Σκυλί, ομως! Ακόμα το χουμε, κι οταν το βαλεις μπρος, σε 5 λεπτα ειναι το σαλονι Σιβηρία 😀
Alexis said
Για να καταλάβουμε λίγο για ποιο πράγμα μιλάμε αυτές είναι οι θερμοκρασίες που κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο τις μέρες του καύσωνα:
Οκτώ συνεχείς ημέρες με μέγιστη άνω των 40, με δύο 45άρια, ένα 43άρι και δύο 42άρια!
Κοιτάξτε λίγο και τις ελάχιστες: Το τετραήμερο 22-25 Ιουλίου ήταν κολλημένες στους 30-31 (!) βαθμούς και τις άλλες μέρες από 26 έως 29!
Αυτό, σε συνδυασμό με τους κλιματιζόμενους χώρους που ήταν ελάχιστοι τότε και την τσιμεντοποίηση της Αθήνας ήταν η κύρια αιτία του κακού.
Pedis said
Υποπτης αξιοπιστίας ρεπορτάζ (πηγές του Υπ., είναι ποερισσότεροι αλλά δεν το λένε … δες σας θυμίζει ψεκασμένους;) σε σκατοφυλλάδες της εποχής (π.χ. Ακροπολις).
Ή υπάρχει επίσημη εκτίμηση από το Υπ. Υγείας και με με τι σόι δεδομένα κατέληξαν σε αυτή ή όχι, οπότε μιλάμε στον αέρα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ολοκαύτωμα/ Holocaust
Καύσος ιατρ. η καούρα
Καημένος στην Κρήτη, ο καμένος , (κακομοίρης και μαυροκακομοίρης ό καημενούλης ή καψο-Μανόλης, καψο-Μαρία κ.ο.κ )
Καημέχαρος, ο κακομοίρης
Καημένος, συνοικισμός στα μέρη μου, ο που κάηκε κάποτε
15 >>λιβώθηκα
ή λιβακώθκα; 🙂
Στερεοτυπικές φράσεις κ ποιήματα του καημού και του καύματος που μου ΄ρχονται , πάνω-πάνω που λέμε:
-Κατακαημένη Αράχωβα
-Καημένο Μεσσολόγγι
-Τη θυμάσαι τη λεύκα μας
μες του ήλιου το κάμα
-Στο λιβάδι ξεχασμένος,
ένας γάιδαρος βοσκούσε
ο καημένος!
Avonidas said
Όλη μέρα χτες κουφόβραση, το απογευματάκι έπιασε να μας μουσκεύει μια χλιαρή βροχή.
«Μας έφερες τους μουσώνες», λέω στην Ινδή διδακτορική μας.
«Εσύ μας έφερες τον κεραυνό του Δία», μου γυρίζει η Πολωνή η συνάδελφος, που έχει ψώνιο με τη μυθολογία. Έξω άστραφτε και βρόνταγε.
Σε καλό μας, ευθυμήσαμε πάλι 🙂
ΣΠ said
Καλημέρα.
Υπάρχουν και αυτές οι κάψες.

Θυμάμαι στο εργαστήριο χημείας έναν χωρατατζή συμφοιτητή μου να πλησιάζει μια συμφοιτήτριά μας κρατώντας δύο τέτοια και να της λέει «έχω κάψες».
Georgios Bartzoudis said
# Καύσωνας στην Ακανία. Ο τότε Νομάρχης, παραβλέποντας το γεγονός ότι σε όλα σχεδόν τα Γραφεία λειτουργούσαν κλιματιστικά, βρήκε ευκαιρία να δείξει …το κοινωνικό του πρόσωπο και διέταξε να πάνε στα σπίτια τους όλοι οι υπ’ αυτόν υπάλληλοι. Μεταξύ αυτών και ένας …καράβλαχος, όστις έφη: «Τώρα γω, πως θα πάου να πω στου μπαμπά μ’, που τσιαπίζει κατ’ απ΄τουν ήλιου, ότι έφ’κα απ’ τη δλειά λόγου καύσουνα. Θα μι φέρ(ει) την τσιάπα στου κιφάλ(ι)».
# Και ένα άλλο σχετικό με την πολυβόητη «κλιματική αλλαγή» είναι ότι, μολονότι πρόκειται για ένα πραγματικό και σοβαρότατο γεγονός, ακούγονται πολλές αρλούμπες. Μια λογική εκτίμηση άκουσα σχετικά πρόσφατα από τον καθηγητή Ζερεφό. Είπε ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται κατά 30% για κάποιες επιπτώσεις (δεν θυμάμαι ποιες ακριβώς)
Ένα άλλο σχετικό που έχω διαπιστώσει για την περιοχή Σερρών είναι ότι: Ακραίες καιρικές συνθήκες, που συνήθως τις ρίχνουμε στην κλιματική αλλαγή έχουν ξαναεμφανιστεί πριν από 30, 40, και 50 χρόνια. Από μια σύντομη αξιολόγηση των βροχομετρικών στοιχείων στην κοιλάδα του Στρυμόνα, για μακρά χρονική περίοδο (από το 1910, που διέθεταν κάποιοι βουλγαρικοί σταθμοί) προέκυψε ότι η διασπορά τιμών είναι πολύ-πολύ μεγάλη.
Theo said
@30:
Ό,τι πεις 🙂
Alexis said
#34: Το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ* που έβαλα στο #28 είναι αναλυτικότατο και δίνει συγκεκριμένα νούμερα ανά αιτία θανάτου και ξεχωριστά για Αθήνα και επαρχία.
Καταλήγει σ’ ένα συνολικό αριθμό 1300 νεκρών εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική.
Τα «ψεκασμένα» σενάρια και οι υπερβολές ακούγονται σε κάθε μεγάλη καταστροφή και δεν τα σχολιάζω κάν. Σκέψου και τον πρόσφατο σεισμό όπου κάποιοι είπαν (πάλι) ότι ήταν μεγαλύτερος αλλά μας το κρύβουν, κλπ. κλπ.
*Το 1987 τα ΝΕΑ δεν ήταν του Μαρινάκη 😊 άρα είχαν μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια!
Κουνελόγατος said
Alexis 33: Μιας κι έπιασες τον καύσωνα του 1987 με στοιχεία, θυμάμαι τα εξής:
1) Εκείνη την εβδομάδα πέρναγα από το Πεδίον του Άρεως γύρω στις 3πμ. και ήταν η μοναδική φορά που ήταν νύχτα και δεν ένιωθα δροσιά.
2) Στις 26 Ιουλίου (ημέρα Κυριακή) έφυγα νωρίς το πρωί για Σίφνο, όπου έμεινα 1 εβδομάδα. Αν κατάλαβα καλά, έφτασε 45 βαθμούς η θερμοκρασία. Δεν θυμάμαι τόση ζέστη…
3) Στη Σίφνο -τηρουμένων των αναλογιών- είχε δροσιά. Μόλις γύρισα Αθήνα, ξεκίνησε νέος καύσωνας (ΓΜΤΑΜ), όχι όμως σαν τον προηγούμενο. Καλά θυμάμαι;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Στον μεγάλο καύσωνα του 2003, (στη Γαλλία)

3 -13 Αυγούστου
Ιούλιος του 2015- τα κυνικά καύματα για την Ελλάδα

C’est la canicule en Grèce
Νέο Kid said
36. Καλά ρε! Φυσικοί ανθρώποι και ακόμα νομίζετε οτι τους κεραυνούς τους ρίχνει ο Δίας; Μήπως ψάχνετε και για τον αιθέρα;
Γς said
38:
«Τώρα γω, πως θα πάου να πω στου μπαμπά μ’, που τσιαπίζει κατ’ απ΄τουν ήλιου, ότι έφ’κα απ’ τη δλειά λόγου καύσουνα. Θα μι φέρ(ει) την τσιάπα στου κιφάλ(ι)».
It’s up to you
Η τσάπ του γιού
Νέο Kid said
36. Καλά λέει ο Λάμπρος μού φαίνεται! Πρέπει να σας δώσουν κανα πεντοχίλιαρο αύξηση ,μπας και κατεβάσετε καμιά φρέσκια ιδέα… 😆
Δύτης των νιπτήρων said
Τι να πουν και οι Ινδοί, γατάκια! 🙂
http://www.telelib.com/authors/K/KiplingRudyard/prose/LifesHandicap/dreadfulnight.html
Σωτήρς said
35 Λιβάκωσα το ξέρω εάν και το λιβακώθκα μου ακούγεται εξίσου σωστό. Το λιβώθηκα ούχι. Ο λίβας ο καυτός άνεμος τι κάνει; Λιβακώνει …
Pedis said
# 40 – ναι, αυτό είδα, όσο τουλάχιστον επιτρέπει το απόκομμα.
Χοντρικά, οι μισοί νεκροί φέρονται να είναι από θερμοπληξία και οι άλλοι μισοί από άλλες αιτίες, λέει.
Να είναι από την υπερβολική ζέστη να μην είναι, να είναι γεινκά από τη ζέστη στην Αθήνα που αυξάνουν οι νεκροί τον Ιούλιο;
Πρέπει κάποιος να δει το μέγεθος τωn διακυμάνσεων στην απογραφη θανάτων τους καλοκαιρινούς μήνες και να κρίνει …
Έτσι, αν το πάμε απογραφικώς, δεδομένου ότι πέφτουν κατά μέσο όρο 10 χιλ νεκροί το μήνα (ανά μήνα δεν βρήκα στοιχεία) με σημαντικές διακυμάνσεις, οι πεντακόσιοι-εξακόσιοι νεκροί έξτρα δεν λένε πολλά και οι χίλιοι νεκροί αφήνουν υποψία ότι κάτι έγινε.
Alexis said
#41: Ναι, πρέπει να έκανε και δεύτερο καύσωνα μετά από καμιά 10αριά μέρες, μικρότερο βέβαια, αλλά δεν τον πολυθυμάμαι. Θυμάμαι όμως χαρακτηριστικά έναν τίτλο από εφημερίδα: «ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ή κάπως έτσι…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Σπάει κάθε ρεκόρ ο καύσωνας»
(Πέμπτη 25.7.2019)
Στο Παρίσι,42,6 β.Κ. το απόγευμα της Πέμπτης, στη Βρετανία 38,1 βαθμούς.Το προηγούμενο ρεκόρ για τον Ιούλιο ήταν 36,7 βαθμοί το 2015 στο Κέμπριτζ. Στην Ολλανδία 40,4 β.Κ, στον νότο της χώρας. Πρόκειται για τη θερμότερη ημέρα της ιστορίας της. Ρεκόρ ζέστης και στο Βέλγιο, 41,8 β. Κ. στο Μπεχέινιντεκ. Στις Βρυξέλλες 39,7 β.Κ, ρεκόρ για τη βελγική πρωτεύουσα, ενώ και το Λουξεμβούργο έσπασε το αντίστοιχο ρεκόρ του, με 40,8 βαθμούς Κελσίου…
…μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καύσωνας που έπληξε το 2018 τη Βόρεια Ευρώπη, θα ήταν «στατιστικώς αδύνατος», αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
https://www.kathimerini.gr/1035749/article/epikairothta/kosmos/spaei-ka8e-rekor-o-kayswnas
Neo Kid said
“Me tosi zesti pos na doulepseis “ leei o Nikokyrhs…
Paizei me ton pono mas… 😩
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
47. Σωτήρς >>Το λιβώθηκα ούχι
ωχ, λάθος θκομ στη μεταφορά 🙂
αλλά κοίτα τώρα «λιγώθηκα» λέμε κάτω (και) όταν έχω αποκάμει από την πολλή ζέστη, ξεράθηκα, αλλιώς.
«Λιγώθηκα, φέρε μου νερό!» κλασική σκηνή που μπαίνει ο ξωμάχος από τη λαύρα του καλοκαιριού στη δροσιά του σπιτιού.
Εκεί στα νότια στις ζέστες του Ιουλίου κάνει κύματα ο αέρας που όχι μόνο τα νιώθεις παρά τα βλέπεις κιόλας. Σα να αναλιγώνει/λιώνει, η ατμόσφαιρα μπρος στα μάτια σου.
Στις 7 Αυγ.2017 το star. gr έγραφε
Ο καύσωνας «Εωσφόρος» θα μας «λιώσει»και τις επόμενες ημέρες!
Βαφτίζουν όντως και τους καύσωνες ή ήταν καυτερό εφεύρημα του Σταρ; 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Ίσως η παλιότερη γραφή «καϋμός» (το είχα καημό να βλέπω αυτήν την λανθασμένη γραφή, σε ετικέτα δίσκου του Θεοδωράκη..) να συνάγονταν -από τους εμπνευστές και χρήστες της- ακριβώς από την ετυμολογική της σχέση με το καύμα..
Κιγκέρι said
Λιβακώθκα, λιβακώθκαμε λέμε και στη Λάρισα.
Συννεφόκαμα επίσης η κουφόβραση.
nikiplos said
To 1987 δούλευα σε οικοδομή, όλον τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Ιουλίου… μπάζα κλπ… Θυμάμαι έντονα τη ζέστη… Αρχές Αυγούστου έφυγα διακοπές και ήμουν στα Χανιά στο παλιό λιμάνι, τέρμα Χαληδών. Πάλι ζέστη αλλά και πολύ μύγα… Έκαιγαν τα μάτια από την κάψα.
Η γιαγιά μου προς το τέλος του μήνα Ιουλίου, 57 ετών τότε, διαμετακομίσθη σε νοσοκομείο της Αττικής από θερμοπληξία αλλά τη γλύτωσε. Την έσωσε ότι περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας (και νύχτας) στο υπόγειο του κλιμακοστασίου…
Οι περισσότεροι τότε δεν είχαμε κλιματιστικά… Η γιαγιά μου, μας μίλησε πως πολλοί «ξεφορτώθηκαν» τότε τους γέρους, αφήνοντάς τους να αφυδατωθούν από τον καύσωνα, αλλά δεν την πιστεύσαμε καίτοι δεν ήτο συνωμοσιολόγα… Επέμενε για ένα ζεύγος που ο γέρων πεθερός αρνούταν πεισματικά να γράψει το σπίτι στην κόρη… και να το αξιοποιήσουν…
Για πολλούς που έχουν άσθμα όπως εγώ, το κλιματιστικό είναι ο χειρότερος εχθρός, ιδίως τέτοιο με καπνιστάς… Εγώ ποτέ μου δεν το βάζω εξόν εάν επιθυμούν οι παρεπιδημούντες…
Στα 2003 ήμουν Παρίσι την εβδομάδα του καύσωνα εκείνου, αλλά μόνο για μία ημέρα… Ήταν τελείως ανυπόφορο, κυρίως για την έλλειψη κλιματιστικών. Μου έχει μείνει έντονη η αδυναμία μου να ανασάνω τον γεμάτο κατουρίλα αέρα του μετροπολιτέν…
derwanderer said
Διαβάζοντας τον τίτλο του (εξαιρετικού, ομολογουμένως) σημερινού άρθρου, πίστεψα ότι θα παρέπεμπες και στο (σχεδόν ομότιτλο) σαχλό γιε-γιε γαλλικό τραγουδάκι της δεκαετίας του 60:
I»l fait trop beau pour travailler». Αδουν οι (μάλλον δικαίως) ξεχασμένες σήμερα Les Parisiennes .
Το τραγουδάκι, πάντως, ακόμα παίζεται σε ραδιόφωνα και κανάλια, κάθε φορά που προκύπτει καύσωνας στη Γαλλία
Il fait trop beau pour travailler
Ce serait dommage de rester enfermés
Quand le soleil brille dans tous les squares
Et sur les terrasses des grands boulevards
Il fait trop beau pour travailler
Ça c’est un temps à aller se balader
Partons dans la nature et vive la liberté
Il fait trop beau pour travailler
…….
Έχει πολύ καλό καιρό [ Κάνει πολλή ζέστη] για να δουλέψεις,
Κρίμα είναι να μείνουμε κλεισμέν[ες] μέσα,
όταν o ήλιος λάμπει σε όλες τις πλατείες
και σ’όλα τα τραπεζάκια των Μεγάλων Βουλεβάρτων!
Κάνει πολλή ζέστη για να δουλέψεις,
Είναι μέρα για να βγούμε βόλτα,
ας ξεχυθούμε στας εξοχάς και ζήτω η ελευθερία!
Έχει πολύ καλή μέρα για να δουλέψεις κ.ο.κ.
Και καλό κουράγιο σε όσους δουλεύουμε!
sarant said
42 Ωραίο!
51 Εσύ είσαι πια πυρίμαχος!
53 Ισχύει
56 Αυτό πάει πιο πολύ στο τραγούδι του Σαββόπουλου/Πρεβέρ, με ήλιο που ζεσταίνει και δεν καίει.
Πέπε said
@32:
> > Φαντάζομαι θα θυμάστε (οι παλιότεροι) ότι μετά τον καύσωνα του ’87 έβαλε ολη η Ελλάδα κλιματιστικά. Κι αν όχι στα σπίτια τους, πάντως στους γέρους τους.
Ναι, φυσικά το θυμόμαστε, mon vieux. Και θυμόμαστε ότι όχι μόνο έβαλαν όλοι, αλλά και τα δούλευαν με το ψύλλου πήδημα, με αποτέλεσμα να μην τα σηκώνει η ΔΕΗ και σε κάθε ζέστη να έχουμε διακοπές ρεύματος επί δικαίων και αδίκων, κι έτσι εμείς οι ακλιμάτιστοι μέναμε χωρίς τον ωραίο, ταπεινό μας ανεμιστήρα..
Προσωπικά εξακολουθώ να θεωρώ ότι το κλιματιστικό είναι είδος αν όχι πολυτελείας, πάντως ειδικής χρήσης. Σε χώρους εργασίας το κατανοώ απόλυτα. Στο σπίτι, μόνο υπό σπάνιες προϋποθέσεις (κάποιος με ευπαθή υγεία, ή σπίτι που ζεσταίνεται περισσότερο από το κανονικό, κλπ.), και πάλι για λελογισμένη χρήση.
Όσο για τα απαράδεκτα κλιματιστικά-ψυγεία των πλοίων, που δεν τα χαμηλώνουν με τη δικαιολογία ότι δεν παίρνουν διαβαθμίσεις, σαν να σου λέει «γιατί βυθίζεται το πλοίο;» -«ε τι θέλετε μαντάμ, αφού έχει τρύπα στον πάτο!», τι να σχολιάσει κανείς…
ΓΤ said
@57β
Μπορεί και πυράντοχος, με πυριμάργαρα σχόλια 🙂
Σωτήρς said
58 Κι εγώ είμαι του ανεμιστήρα. Νισάφι με το ερ κοντίσο μόλις ανέβει πάνω από τους τριάντα. Για τα ψυγεία των πλοία έχω ακούσει και την δικαιολογία «κρύο για λιγότερη ναυτία».
Κουνελόγατος said
58. & 60. Επιτέλους, βρήκα λογικούς ανθρώπους…
loukretia50 said
61, κυνικούς τε πυρίκαυστους! θάλεγε κανείς μετά από τόσα «κυνικά καύματα»
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
61 Κονικλογάτορα γράψε με κι εμένα στους ορκισμένους εχθρούς του αρκουδίσιου. Άσχετα που στο σπίτι το τρώω αρκούντως στη μάπα…
sarant said
Εδώ στο εξοχικό έχουμε ανεμιστήρες οροφής και είναι μια χαρά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
61. Κύριε κύριε κι εγώ του ανεμιστήρα είμαι.

Της οροφής δροσίζουν χωρίς να σε κρυολογούν και διώχνουν και τα κουνούπχια!
Theo said
Ναι, κι εγώ είμαι του ανεμιστήρα οροφής.
Το αρκουδίσιο το χρησιμοποιώ μόνο για λίγο κι όταν έχει πολλή υγρασία.
gpoint said
Ηξερα έναν Γιώργο Φαλάσση-το θρυλικό παιδί-φάντασμα αλλά κι αυτός (γυμνασιάσχης του Γρηγορόπουλου) καλά τα λέει :
https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/article/622783/epistoli-toy-giorgoy-thalassi-gymnasiarxi-toy-aleksandroy
ΣΠ said
Τι να τον κάνεις τον ανεμιστήρα άμα σου φυσάει ζεστό αέρα; Και στο αυτοκίνητο; Ανοιχτά παράθυρα;
Εγώ είμαι φανατικός του αιρκοντίσιον. Κάποτε την άντεχα την ζέστη. Τώρα έχω φλωρέψει.
Avonidas said
#58,60,63-64-65-66 (ΜΠΙΝΓΚΟ! 😛 )
Εσείς την κάνατε ωραία τη δημοσκόπησή σας, εγώ που δεν έχω ούτε ανεμιστήρα στο γραφείο τι να πω;
Όσο για τα απαράδεκτα κλιματιστικά-ψυγεία των πλοίων, που δεν τα χαμηλώνουν 😛
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
67.Τζη , Ναι! ήταν πριν λίγο ΣτοΚόκκινο στην εκπομπή της εξαιρετικής Αλέκας Ζουμή, θα την ξέρεις, αθλητική είναι κατα βάσιν η εκπομπή της αλλά όχι στεγνή κι αποκομμένη. Πάντα με το κοινωνικό «συναμφότερο» . Την ακούω κι ας μην μ΄ενδιαφέρουν ντιπ τ΄αθλητικά. Τόσο καλή είναι. Μόλις την αναρτήσει ο σταθμός σκόπευα να το βάλω εδώ. Ήταν συγκλονιστικός ο γυμνασιάρχης και πανεπιστημιακός Γιώργος Θαλάσσης. Άκου το τώρα το Ζουμάκι, στο 105.5 ακόμη για τ΄αθλητικά,να μου πεις τη γνώμη σου 🙂 .
loukretia50 said
Με τη ζέστη κάπως την παλεύω, δεν τρελαίνομαι για τα αρκουδίσια, αλλά εσχάτως η υγρασία με κάνει κουρούμπελο. Σημεία των καιρών μάλλον!
Τον καιρό που δούλευα, κάποια στιγμή στα τέλη ’80 αντικατέστησαν τα αρχαία κλιματιστικά – κουμούτσες με υπερσύχρονα σε ολόκληρο όροφο.
Στη φάση δοκιμής αποδείχτηκε ότι δε μπορούσαν να λειτουργούν όλα ταυτόχρονα, έπεφταν οι ασφάλειες.
Κι επειδή υπήρχε αγαστή συνεργασία υπηρεσιών και κανένας δε δεχόταν να ανοίγουν με βάρδιες, στην αμέσως επόμενη, η μία πτέρυγα (μεγαλοστελεχών – σακάκια που μουγκρίζουν) είχε ψύχος ακατέβατο, ενώ στην άλλη (πόπολο στοιβαγμένο σε γραφειάκια σαν τα μελισσάκια ) τα μηχανήματα δεν τράβαγαν καθόλου – άγνωστο γιατί.
Οπότε κυκλοφορούσαν ασπρομάλληδες συνάδελφοι με ζακετούλες Αύγουστο μήνα, ενώ κάποιοι έξαλλοι νέοι έμοιαζαν έτοιμοι να ξεβρακωθούν. Και ήταν εποχή με γραβάτες.
Στη μέση ήταν η ουδέτερη ζώνη, γραφείο μουστρούφη τεχνικού, που είχε εξασφαλίσει ιδανική θερμοκρασία, παρά τις κρυάδες που σερβίριζε. Διέθετε και φωτοτυπικό, οπότε ξαφνικά έγινε πολύ δημοφιλής γιατί όλοι έσπευδαν να βγάλουν ίδιοι τις φωτοτυπίες.
Καλή φάση, τη συγκρίνω μόνο με το χαμό αναπαλαίωσης κτιρίου.
Πέπε said
@69:
Ε ναι… http://www.tokoulouri.com/society/sub_zero/
Κουνελόγατος said
Μα δεν έγραψα ότι δεν το θέλω καθόλου, δεν είμαι και νιάνιαρο να αντέχω τόσο. Ωστόσο, όλη μέρα στη δουλειά, το βράδυ στον ύπνο (το θέλει η κουνελογατομαμά), τουλάχιστον όχι και το απόγευμα. Δεν είναι δυνατό με 30-35 βαθμούς να λέμε ΚΑΥΣΩΝΑΣ, ΕΛΙΩΣΑ και άλλες τέτοιες υπερβολές…
Avonidas said
#73. Ποτέ δεν το παράκανα με το κλιματιστικό, κι όσο το είχα. Κατά το μεσημεράκι κατεβάζαμε τα πατζούρια να μη χτυπάει ο ήλιος, για 2-3 ώρες κλείναμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες και ανάβαμε να δροσίσει, κι ύστερα τα σβήναμε και περιμέναμε να πέσει ο ήλιος για ν’ ανοίξουμε πάλι. Και φυσικά ποτέ δεν το άφηνα ανοιχτό τη νύχτα που κοιμόμουν, το πολύ να έβαζα ανεμιστήρα.
Πέπε said
@68:
> > Και στο αυτοκίνητο; Ανοιχτά παράθυρα;
Έχεις ένα σημείο εδώ. Σε εθνικές, αττικές και γενικά γρήγορους δρόμους, με ανοιχτά παράθυρα δεν έχεις πρόβλημα ζέστης, όμως έχεις φασαρία. Δεν μπορείς να βάλεις μουσική και δυσκολεύεσαι να μιλήσεις. Εκεί, οκ, βάζεις κλιματισμό. Επίσης, στις σπάνιες περιπτώσεις που όσο κι αν τρέχεις ο αέρας είναι ζεστός – αυτό που στο προσωπικό μου λεξικό αισθήσεων είναι ο ορισμός του καύσωνα.
Στο πήξιμο της πόλης, το παράθυρο μπορεί να μη σου προσφέρει τίποτε, οπότε και πάλι βάζεις κλιματιστμό.
Άρα, γενικά στο ζήτημα του αυτοκινήτου ο κλιματισμός κερδίζει. Αλλά και πάλι, όπου μπορείς να τον αποφύγεις κάν’ το.
Εννοείται δε ότι αν το αυτοκίνητο είναι ο χώρος εργασίας σου (ταξιτζήδες κλπ.), εκεί θα βάλεις κλιματισμό, αυτό έλειπε.
__________________
Πάντως, για τον κλιματισμό κτιρίων, έλεγα προηγουμένως ότι σε χώρους εργασίας το δικαιολογώ αλλά το ξανασκέφτηκα:
Ο δικός μου χώρος εργασίας είναι το σχολείο, που χονδρικά χωρίζεται σε αυλή, γραφείο και τάξη. Στην αυλή, άμα δεν παλεύεται αλλά είσαι υποχρεωμένος να παραμείνεις, προφανώς η μόνη λύση είναι η υπομονή. Στα άλλα δύο, ποτέ δεν έχω τύχει πραγματικά τόσο απάλευτη ζέστη ώστε να μη γίνεται χωρίς κλιματισμό. Ακόμη και στις λυόμενες τάξεις (κοντέινερ) ορισμένων σχολείων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις παράθυρα απέναντι από την πόρτα (ή και από άλλα παράθυρα) να γίνει λίγο ρευματάκι.
Να βάλουμε κλιματισμό στις πανελλήνιες, αυτό μάλιστα.
Να έχει κλιματισμό σε μια τράπεζα ή υπηρεσία όπου οι εργαζόμενοι μένουν σε μια καρέκλα όλη τους τη βάρδια, κι αυτό μάλιστα.
Εν ολίγοις, όπως και το παλτό είναι χρήσιμο πράγμα αλλά δεν ταιριάζει παντού, έτσι και ο κλιματισμός.
Νέο Kid said
Στην Κύπρο , έχει κάμποσα χρόνια που διαμαρτυρόμαστε οι γονείς γιατί η πλειονότητα των σχολιών δεν έχουν κλιματιστικά στις τάξεις ,και τα χαϊβάνια από Μάη και μετά βράζουνε στο ζουμί τους…
Επίσημη δικαιολογία «δεν βάζουμε κλιμαστικά στις τάξεις για λόγους υγείας των παιδιών»
(Έτσι ,θα πιάνουν κι επίδομα ανθυγιεινής εργασίας οι δασκάλοι υποθέτω… αφού τα δικά τους γραφεία είναι όλα fully air-conditioned… Ρε ούστ!)
Θρακιώτης said
«Φίλος μέν Σαραντάκος, αλλά φιλτάτη η αλήθεια» για να παραφράσω τον Πλάτωνα που το πρωτοείπε για τον δάσκαλό του τον Σωκράτη…
Γνωρίζω ότι θα στεναχωρέσω και πάλι τον κύριο Νίκο, αλλά προέχει η εγκυρότης του παρόντος Ιστολογίου: Είναι αδιανόητο, αγαπητέ κ. Σαραντάκο, να γράφετε άρθρο 1.130 λέξεων για τον Καύσωνα, να κάνετε μνεία της ορθής αρχαιοελληνικής λέξεως «καύμα» και να ΚΡΥΒΕΤΕ από τους αναγνώστες σας ότι η λέξις «καύσων» είναι 100% δημιούργημα των Εβραίων…
ΕΡΩΤΩ: Πότε πρωτοκαταγράφεται η λέξις «καύσων» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα, ενώ υπήρχε η θαυμάσια ομηρική (Ιλιάς 5. 865) λέξις «καύμα» για τον καύσωνα, την οποία χρησιμοποιούν όλοι οι μεγάλοι Έλληνες συγγραφείς (Ησίοδος, Πλάτων, Ξενοφών, Αριστοτέλης κλπ); Πρωτοκαταγράφεται το 270 π.Χ. στην Μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα Ραββίνους μεταφραστάς: : Στον Ιώβ, στον Ησαΐα, στον Ιερεμία (αναφέρεται συνεχώς ως «καύσων άνεμος»), στον Ιεζεκιήλ, στην Ιουδήθ και στον Δανιήλ!.. Την ίδια ώρα, ο πρώτος ελληνόφωνος συγγραφέας που χρησιμοποιεί την λέξη «καύσων» αντί της ορθής ελληνικής λέξεως «καύμα» είναι ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (100 – 170 μ.Χ.) στην «Τετράβιβλό» του, ο οποίος ζούσε στην Αλεξάνδρεια και έκανε παρέα με Εβραίους!.. Τυχαίο; Κάθε άλλο.
Οι επόμενοι χρήστες της λέξεως «καύσων» είναι ο σημιτικής καταγωγής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (125 – 180 μ.Χ.) στον «Βίο του Περεγρίνου» (όπου μνημονεύονται οι Χριστιανοί…) και ο Αθήναιος στους «Δειπνοσοφιστές»!.. Είχε προηγηθεί ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός που χρησιμοποιεί δύο φορές την λέξη «καύσων» στα Ευαγγέλια και ούτε μία φορά την λέξη «καύμα»:
Ματθ. 20,12 «…τοῖς βαστάσασι τὸ βάρος τῆς ἡμέρας καὶ τὸν καύσωνα…»
Λουκ. 12,55 «…καὶ ὅταν νότον πνέοντα, λέγετε ὅτι καύσων ἔσται, καὶ γίνεται.»
ΙΔΟΥ γιατί επικράτησε η δημιουργηθείσα από τους Εβδομήκοντα λέξις «καύσων» εις βάρος της ελληνικωτάτης λέξεως «καύμα» που πρωτοχρησιμοποιεί ο Όμηρος: Διότι την χρησιμοποίησε ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ στα Ευαγγέλια ο Ραββίνος Χριστός, ενώ μέχρι τότε (100 μ.Χ.) ουδείς συγγραφεύς που είχε μητρική την Ελληνική Γλώσσα έκανε χρήση τους «καύσωνος» αντί του «καύματος»!..
ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ: Η λέξις «καύσων» είναι δημιούργημα των Εβδομήκοντα γύρω στο 270 μ.Χ. ως ΠΑΡΩΝΥΜΟ από την ελληνική λέξη «καύσος» που χρησιμοποιούν συχνά ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης, με την σημασία του κοιλιακού πυρετού. Κι όπως λέει ο Αίλιος Ηρωδιανός στο «Περί Παρωνύμων»…
«καύσων – καύσωνος, παρώνυμον από του καύσος»
Υπόψιν ότι παρώνυμα ονομάζονται οι λέξεις που έχουν περίπου όμοια προφορά, ενώ συχνά δεν έχουν καμιά νοηματική σχέση μεταξύ τους. Aκριβώς όμως επειδή μοιάζουν στην προφορά, μερικοί δεν τις ξεχωρίζουν και τις μπερδεύουν, ιδίως στον προφορικό λόγο: π.χ. πρότυπο – πρωτότυπο, σφήκα – σφίγγα.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Γιατί οι Εβδομήκοντα βρέθηκαν στην ανάγκη να κατασκευάσουν την λέξη «καύσων» ενώ υπήρχε η ομηρική λέξις «καύμα», την οποία μάλιστα χρησιμοποιούν επανειλημμένως στην μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης; ΙΔΟΥ η απορία στην οποία θα απαντήσω μόνο εάν προκληθώ…
loukretia50 said
Θυμάστε μια καλή ταινία?
Heat – Restaurant scene https://youtu.be/LUy2Wx_r0_w DeΝiro, Pacino
Λίγο ρετρό?
The Long, Hot Summer https://youtu.be/bNdddrIe6dQ Paul Newman Orson Welles Joanne Woodward)
Και μια άλλη που είχε προβληθεί με τίτλο «Έξαψη»
Body Heat*Ice Scene* https://youtu.be/_Za9CnyOkYQ Kathleen Turner*William Hurt
spyridos said
κείμενο : πιτσιρίκος
παρουσίαση : μητσικώστας
Αντε και καλο Κουφοντίνα να χουμε
η ταξική δικαιοσύνη δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα
όπως γίνεται στη δυτική Ευρώπη
Avonidas said
#79. ο Μητσικώστας, κάνοντας πλάκα, τα είπε πιο σοβαρά από άλλους κι άλλους που έχουν κάνει αναλυσάρες για το θέμα.
voulagx said
#57β: Χαχα! ΝιουΚιντ ο πυριμαχος κα Ζουραρις ο πυρικαυστος.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
79-80 Δεν ειναι αστεία αυτά, αν και το είδα και αλλού.
Neo Kid said
81.😃👨🏿🚒🔥🔥🔥☃️
gpoint said
# 70
Εφη με πέτυχες την σιέστα αλλά ραδιόφωνο ακούω μόνο όταν οδηγώ. Δεν την ξέρω την κοπελιά, ενημερώνομαι από το SDNA, το μόνο που σίγουρα δεν ελέγχει ο Μαρινάκης.
Ηξερα έναν καθηγητή του Γρηγορόπουλου, μάλιστα την επόμενη μέρα του συμβάντος πίναμε καφέ σε μια παρέα και μας τόλεγε κι εγώ είχα ως συνήθως μεσάνυχτα, πάντως δεν είχε την ίδια άποψη με τον γυμνασιάρχη κάτι που δεν μου άρεσε όπως και κάτι άλλα κι έτσι δεν τον ξανάδα.
Σαν σήμερα ήρθε στην Ελλάδα ο Πάμπλο Γκαρσία, θάπρεπε ο ΣυΡιζΑ να το αναφέρει μια που την φράση του » επιτρέπεται να πέσουμε, επιβάλλεται να σηκωθούμε» την έκανε σλόγκαν του.
Κατά την γνώμη μου ο μεγαλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής που έπαιξε στην Ελλάδα, μιλάω για όλο το πακέττο μπάλλας και χαρακτήρα γιατί παρέσυρε τους πάντες με το πάθος του ακόμα και με την μπουνιά στον Ντίογκου μέσα στο Καραϊσκάκη που άλλαξε μια για πάντα την ισορροπία μεταξύ των δυο όμάδων.
Ποδοσφαιριστης που πέρασε από Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν και βρήκε λιμάνι σαν Οδυσσέας στην Τούμπα
Περιττό να σου πω πως έχει γίνει παόκι από τα λίγα αναγνωρίζοντας πως στην Σαλονίκη τον έχουνε σαν βασιλιά και πως οι ομάδες νέων που προπονεί παίρνουν τα αντίστοιχα πρωταθλήματα αήττητες. Εννοείται πως οι ευρωπαϊκοί τίτλοι θα έρθουν με αυτόν όταν θα είναι η ώρα να αναλάβει την πρώτη ομάδα.κι άσε τους εδώ ειδήμονες να λένε, τα ίδια θα λέγανε αν τν τους μίλαγες για αήττητο πρωτάθλημα και νταμπλ.
Εχει ήδη δηλώσει πως αν πεθάνει θέλει να ταφεί στην Ουρουγουάη τυλιγμένος με την σημαία του ΠΑΟΚ. Αδιανόητα πράγματα γιια συνηθισμένους ανθώπους, συνηθισμένα πράγματα για όσους είναι παοκτσήδες.
Παρατσούκλι, ο Ινδιάνος, oi πράσινοι θα θυμούνται το γκολ που τους έβαλε την επόμενη του θανάτου του πατέρα του. Μόνο ο Χατζηπαναγής θα μπορούσε να το βάλει
Stazybο Hοrn said
Είμαι από τους λίγους που δεν πήραν χαμπάρι τον καύσωνα του 87. Έξι εβδομάδες πρακτική IAESTE σε ναυπηγείο στο Γκντανσκ (δίπλα, στη Γκντίνια για την ακρίβεια, με καθημερινό πήγαιν’-έλα με τον εκεί προαστιακό), ελάχιστα τηλέφωνα με Ελλάδα, εποχές προϊντερνετικές, όταν γύρισα μέσα στον Αύγουστο, μου λέγανε φίλοι και γνωστοί και δεν το πίστευα.
Γς said
Κι ένα αμφιθέατρο χωρίς αιρκοντίσιον μια καταραμένη Παρασκευή.
Κι ένας γιατρός απέναντι
https://caktos.blogspot.com/2015/09/blog-post_87.html
Και μυρωδιές γενικώς
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Georgios Bartzoudis said
77, Θρακιώτης said: «…παρώνυμα ονομάζονται οι λέξεις που έχουν περίπου όμοια προφορά, ενώ συχνά δεν έχουν καμιά νοηματική σχέση μεταξύ τους…»
# Στα παρ’ ημίν καθιαυτού Μακιδονικά, παρόνομα (το)=το επώνυμο (κάποιου)
spiridione said
17 κλπ.
Εδώ υπάρχουν κάποια στοιχεία για τους θανάτους στον καύσωνα του 1987.
Eighty-six hospitals reported 2960 heat-related admissions, including 926 deaths, giving a case-fatality of 31 % among admitted cases of heat-related illness. The admission rate increased more than 5-fold after the third day of the heatwave, indicating that for many patients the duration of the heatwave was the critical determinant of their thermoregulatory failure. The case-fatality was higher during the first 2 days of the outbreak than subsequently (72% vs 32%), implying an increasing efficiency in the medical services or a reduction of the average severity of the heat-related case load later in the episode. Age clearly has a profound effect on heat-related morbidity and mortality and may also affect the corresponding case-fatality.
Although the coverage of hospitals in the greater Athens area was reasonably complete some fatal cases may not have been reported to hospitals, and it is generally recognised that heat-related deaths comprise no more than 50% of the heatwave excess mortality. The Athens 1987 heatwave probably caused more than 2000 deaths, an estimate supported by the fact that the time-trend regression adjusted excess mortality in the greater Athens area over those days in July, 1987, was almost 2000.
http://sci-hub.tw/https://doi.org/10.1016/S0140-6736(88)92699-2
Και εδώ μια σύγκριση των θανάτων του Ιουλίου 1987 σε σύγκριση με τους θανάτους τον ίδιο μήνα τα έτη 1981-1986
Data concerning the increased number of deaths in July 1987 (when a major «heat wave» hit Greece) were compared to the deaths in July of the 6 previous years. This comparison revealed a greater increase in the number of deaths in Athens (97%), compared to all other urban areas (33%) and to all nonurban areas (27%).
http://sci-hub.tw/https://doi.org/10.1080/00039896.1993.9940365
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
29. Avonidas said: «Κρύα καύματα, ωραίο οξύμωρο!».
Ναι μεν αλλά, είναι γνωστά τα κρυοπαγήματα που, ως κλινική εικόνα, μοιάζουν με τα εγκαύματα!
Μια ενδιαφέρουσα σχετική λέξη βρίσκουμε στον Παύλο τον Αιγινήτη, Βιβλ. 6ο, Κεφ. ΝΗ’ ’’Περί θύμων των εν αιδοίοις’’. Ψυχροκαυτήρ (την έχει και ο ΘΕΓ του H. Stephano).
Λέει: «…ώσπερ άλλοι ψυχροκαυτήρι τούτους αποκαίουσι»
Πρέπει να ήταν κάποιο όργανο/εργαλείο επίχρισης [επάλειπτρο=applicator] κάποιας ουσίας που με εξάτμιση θα προκαλούσε ψύξη και καυτηριασμό (Οι πιο ειδικοί μπορούν να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν…)
35. ΕΦΗ-ΕΦΗ
Ακόμη μερικά της Κρήτης:
– καημαθιά (καηματέ στα δυτικά): Κυριολ. το έγκαυμα, το κάψιμο. Αλλά και μτφ. η συμφορά, κακή εξέλιξη των πραγμάτων.
– κάης: κατάμαυρος, ολόμαυρος, σαν καμένος. [Εδώ πρέπει να υπάρχει συν-επίδραση(;) και του θέματος κάη- και του αδελφοκτόνου Κάιν…]
– του καημάτου: η μεσημεριανή ώρα το καλοκαίρι, με πολλή ζέστη.
Έχουμε -και μάλιστα σε χρήση- και το καϊναντίζω: Ζεματώ, καίγομαι από ζέστη (γενικά από υψηλή θερμοκρασία) και μτφ. βρίσκομαι σε υπερένταση. Αντίστοιχα και το καϊνάντισμα.
Από το τουρκ. kaynamak, με αορ. kaynadim [Πηγές: Αντ. Ξανθινάκης και Β. Ορφανός].
Υπάρχει πιθανότητα το τούρκικο ρήμα να σχετίζεται με το θέμα καυ- του καύματος, καύσις κλπ;;
——–
– Ανεμιστήρες οροφής + αρκουδίσιο: Τέλειος συνδυασμός, με κατάλληλη χρήση (και σε διαφορετικά δωμάτια).
Jane said
Θυμάμαι καλά τον Μάρτη του ’87 με το απίστευτο χιόνι και την παγωνιά.
Αλλά δεν υπάρχει τίποτα στη μνήμη μου από τον φονικό καύσωνα με τα τόσα θύματα..
Ιούλιο του ’87 ήμουν στη Ζαγορά. Πού λεφτά για διακοπές, οπότε κάναμε «κατάληψη» στη γιαγιάς μιας φίλης. Εκεί πάνω κάποιες νύχτες θέλαμε και κουβέρτα. Κατεβαίναμε το πρωί στο Χορευτό για μπάνιο και το βράδυ στο μπαράκι.
Χαμπάρι δεν πήραμε.
Προφανώς το έλεγαν στις ειδήσεις αλλά το μάθαμε αργότερα…
Κρίμα ..τόσοι άνθρωποι. Δεν είχαν και κλιματισμό στα σπίτια τότε.
Άσχετο , αλλά η πιο αστεία εικόνα των καλοκαιριών στα 80’ς, ήταν οι γονείς μου που μετακόμιζαν στη βεράντα για να κοιμηθούν με… τον ανεμιστήρα μαζί, για να διώχνει τα κουνούπια.
Παναγιώτης Κ. said
@4. Έτσι μπράβο! Να λέμε και αυτά για να μη ξεχνιόμαστε και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα…
@55. Τώρα τους γέρους τους προσέχουν τα παιδιά για να μη χαθεί η σύνταξη.
Αν πάλι τους γέρους τους υπηρετεί κάποια οικιακή βοηθός τότε πάλι η προσοχή είναι αυξημένη για να μη χάσει τη δουλειά.
@68. Παίρνω κουράγιο!
Νόμισα ότι συμβαίνει μόνο σε μένα. 🙂
Υπερίπταται πάντως και ο φόβος του «φύλαγε τα ρούχα σου…».
Jane said
Για τον ηθικό καύσωνα όμως δεν είπε τίποτα ο κύριος Σαραντάκος 🙂
Απορώ, πώς αντέχετε χωρίς κλιματιστικό…
Κουτρούφι said
Κάψα και κάψη: «Κάψη-φωτιά» λέμε στη Σίφνο για την υπερβολική ζέστη. Όταν η ζέστη είναι και αποπνικτική ο όρος είναι «φούα».
Κάψαλος: Φωτιά με κλαδιά ή ξερόχορτα.
Το έχω ξαναβάλει δυο τρεις φορές ας το βάλω και πάλι. Στη Σίφνο, το καμμένος (αυτός που έχει καεί) προφέρεται με διπλό -μ-. Το καμένος, για το καημένος (όπως στην Κρήτη που λέει η Έφη στο #35), προφέρεται με απλό μ.
«Καμένα χρόνια και καιροί που ‘σαστε περασμένα
γιάντα να μην γυρίσετε μια ώρα και για μένα»
«Καμένα χρόνια και καιροί». Συλλογή αφηγημάτων Σιφνέικου χρώματος των αείμνηστων Γ. Ξ. Ματζουράνη και Μ. Κορρέ.
#41. Εκείνες τις μέρες από το μεσημέρι και μετά, συχνάζαμε σε καφέ στην αμμουδιά του λιμανιού της Σίφνου, στις Καμάρες. Δεν αποκλείεται την ώρα που κατεβαίνατε εσείς από το βαπόρι να ήμασταν εμείς απέναντι, μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα. Πίναμε κονιάκ (τριάρι μεταξά, με παγάκια) πριν και μετά το μπάνιο. Κάναμε αρκετή ηλιοθεραπεία με στόχο να μαυρίσουμε και κάτω από τις μασχάλες μας.
Jorge said
Άσε την κλάψα γιατι έχει κάψα, από ένα ελεεινό ΕΦ, διήγημα για ένα ρομπόνο, που σκοτωνε ανθρώπους όταν είχε πάνω από τριάντα εφτά εκατονταβαθμιας, και τους μπέρδευα με Φαρενάιτ 451
sarant said
89 Μπράβο, σοβαρή πηγή
95 Το έχω διαβάσει αυτό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
90. ΜΙΚ
Πυροδότησες άλλο κομμάτι της μνήμης τώρα.
Οι δικοί μου αναφερόντουσαν συχνά για γεγονότα «στο Κάψιμο» ή «Όντε μασε κάψανε» . Βλέπεις είμαστε τα χωριά της Δυτικής Ιεράπετρας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Τα Καημένα Χωριά
Εδώ μιλούν και δικοί μου άνθρωποι και τώρα που το ξαναβλέπω, έχουν όλοι πια πεθάνει. Τί σημαντικό να καταγράφονται οι μαρτυρίες! Έχει παραθέσει(απομαγνητοφωνήσει) τις αφηγήσεις αυτούσιες και είναι δίγλωσσο(κ αγγλικά) το βιβλίο.
https://www.matia.gr/books/logotechnika-vivlia/elliniki-logotechnia/ta-kaimena-choria-tou-stefanou-a-geronti.html
Ο πατέρας μου όταν έλεγα,εγώ ή άλλος στο σπίτι «ωχ κάηκα», απαντούσε στερεότυπα, «άλλες είναι οι καηματιές…αυτό δεν είναι πράμα» !
κι επίσης τέτοιες μέρες όταν τηλεφωνιόμασταν κι ρώταγα μπαμπά έχει ζέστη, στάνταρ θ΄απαντούσε, τη ζέστη,χέστη, εσείς ίντα κάνετε; 🙂
Theo said
@67:
«Κορκονείς» ο πληθυντικός του «Κορκονέας»; (Έτσι το γράφει ο κ. Θαλάσσης.)
loukretia50 said
Ο Καβάφης δε φαίνεται να έχει θέμα με τον καύσωνα.
Σαμ ελ Νεσίμ
Το ωχρόν μας Μισίρι
με βέλη ο ήλιος πλήρη
πικρίας και πείσματος καίει και δέρει,
και με δίψαν και νόσον το καταπονεί.
Το γλυκύ μας Μισίρι
εν μια γελαστή πανηγύρει
μεθά, λησμονεί, και κοσμείται, και χαίρει,
και τον τύραννον ήλιον περιφρονεί.
………………………………………………………………………………
Με τας σκηνάς τας σκιεράς και το ψυχρόν σερμπέτι
διώκονται ο καύσων και η σκόνη.
Φεύγουν αι ώραι ως στιγμαί, ως ίπποι εσπευσμένοι
εν πεδιάδι ομαλή, και η λαμπρά των χαίτη
επί της πανηγύρεως φαιδρώς εξαπλωμένη
το ευτυχές Σαμ ελ Νεσίμ χρυσώνει.
……………………………………………………….
Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠΟΚΗΡΥΓΜΕΝΑ, 1886–1898]
Λευκιππος said
4 Απίθανες και χρησιμότατες οι οδηγίες για την οδήγηση, ειδικά όχι με σαγιονάρες.
loukretia50 said
για το 99 (μόνη μου κερνάω, μόνη μου πίνω!)
Τι μας λέει εδώ ο ποιητής? (λέμε τώρα…) :
Σκηνίτες οικτίρει που άγνοια έχουν πλήρη
σκηνούλα να στήσουν , δροσιά να κρατήσουν.
Η κάψα απλώνει και σύννεφο η σκόνη
Στ’ ωχρό το τσαντήρι αφελούς κακομοίρη
ζεστό το σερμπέτι – αχ, ήλιε προπέτη!
αηδία είναι σκέτη!
ΛΟΥ
– Μωρέ τζαναμπέτη!
Πού πας και γυρίζεις χωρίς να γνωρίζεις
πως έδεσμα θείον σερβίρεται κρύον?
loukretia50 said
«ηδύποτον θείον» είναι μάλλον… συγχωρητέον λόγω άγνοιας…
ΣΠ said
4, 100
http://www.gazzetta.gr/in-motion/xristika/article/1380542/giati-den-odigoyme-pote-me-sagionares-i-xypolitoi
Jane said
τώρα το είδα
Αποφυλακίστηκε ο κορκονέας..
Επανήλθαμε στην κανονικότητα
Τα γουρούνια ξανά ελεύθερα να σκοτώνουν
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
98 Τheo
κατά το φονεύς 😦
https://tvxs.gr/news/ellada/kathigitis-toy-aleksi-poios-iton-o-foneys-toy-adelfoy-moy-o-korkoneas-min-ksexaseis-pote
Εδώ η συνομιλία με τον κ.Θαλάσση Στο Κόκκινο το μεσημέρι σήμερα
«Εφτιαξαν ένα σενάριο μιας πλήρους απαλαγής»
https://www.stokokkino.gr/article/1011/G.-Thalasshs:-H-prothesh-toys-htan-na-bgaloyn-ton-Korkonea-apo-th-fylakh.html
Πέπε said
@93 τέλος:
Ηθικό κλιματιστικό.
(Ή και ηθικοκλιματιστικό, όπως ηθικοπλαστικό)
Avonidas said
#104. Jane, όχι πως με χαροποιεί η αποφυλάκιση, αλλά δεν θα τη χρεώσω βέβαια στη ΝΔ! 10 χρόνια τώρα τραβάει αυτή η δίκη, και η Δικαιοσύνη ξέρουμε πόσο πολύ αλλάζει με την κάθε κυβέρνηση.
angelos said
Αυτο το αρθρο το ξαναδιαβαζω καθε φορα, σαν, deja vu, με την ιδια απολαυση. Ε, αν ειναι και…νεο μοντελο… 😉
Μια παρατηρηση: Ο Σειριος δεν ειναι απλως το πιο λαμπρο αστερι του Μεγαλου Κυνος (οπως φαινεται να γραφεις-ισως το παρεξηγησα). Ειναι, γενικα, το πιο λαμπρο αστερι, με μεγαλη διαφορα απο το επομενο. Ok, μετα τον Ηλιο (τυπικα) και…την Βουγιουκλακη, βεβαιως βεβαιως.
Το ’87, παιδακι, θυμαμαι τη μανα μου να μας εχει βγαλει, με τον αδερφο μου, εξω στο δρομο…γυμνοστηθους κι εγω να απορω γιατι, αφου δε μου φαινοταν και ανυποφορη η ζεστη.
Παντως, ο καυσωνας εχει και τα καλα του: Συμφωνα με πληροφοριες του γνωστου «Αγιου», ειναι επιστημονικα αποδεδειγμενο (και πειραματικα, αραγε; ) οτι αν εγκυος κανει sex με καυσωνα, το παιδι βγαινει θερμοαιμο. Ή θερμοφορα. 😁
(Σορρυ για το ατονο, αλλα απο κινητο ειναι μπελας οι τονοι).
Αφώτιστος Φιλέλλην said
«…η Αθήνα έγινε καμίνι, ο ήλιος σκάει την πέτρα, η άσφαλτος βράζει, ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε νέα ύψη. Κάποιος πιο παλιομοδίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την έκφραση «κυνικά καύματα»….»
Εις την Οδόν των Φιλελλήνων Εμπειρίκος Aνδρέας
Στον Conrad Russel Rooks
Mια μέρα που κατέβαινα στην οδόν των Φιλελλήνων, μαλάκωνε η άσφαλτος κάτω απ’ τα πόδια και από τα δένδρα της πλατείας ηκούοντο τζιτζίκια, μέσ’ στην καρδιά των Aθηνών, μέσ’ στην καρδιά του θέρους.
Παρά την υψηλήν θερμοκρασίαν, η κίνησις ήτο ζωηρά. Aίφνης μία κηδεία πέρασε. Oπίσω της ακολουθούσαν πέντε-έξη αυτοκίνητα με μελανειμονούσας, και ενώ στα αυτιά μου έφθαναν ριπαί πνιγμένων θρήνων, για μια στιγμή η κίνησις διεκόπη. Tότε, μερικοί από μας (άγνωστοι μεταξύ μας μέσ’ στο πλήθος) με άγχος κοιταχθήκαμε στα μάτια, ο ένας του άλλου προσπαθώντας την σκέψι να μαντεύση. Έπειτα, διαμιάς, ως μία επέλασις πυκνών κυμάτων, η κίνησις εξηκολούθησε.
Ήτο Iούλιος. Eις την οδόν διήρχοντο τα λεωφορεία, κατάμεστα από ιδρωμένον κόσμο ― από άνδρας λογής-λογής, κούρους λιγνούς και άρρενας βαρείς, μυστακοφόρους, από οικοκυράς χονδράς, ή σκελετώδεις, και από πολλάς νεάνιδας και μαθητρίας, εις των οποίων τους σφικτούς γλουτούς και τα σφύζοντα στήθη, πολλοί εκ των συνωθουμένων, ως ήτο φυσικόν, επάσχιζαν (όλοι φλεγόμενοι, όλοι στητοί ως Hρακλείς ροπαλοφόροι) να κάμουν με στόματα ανοικτά και μάτια ονειροπόλα, τας συνήθεις εις παρομοίους χώρους επαφάς, τας τόσον βαρυσημάντους και τελετουργικάς, άπαντες προσποιούμενοι ότι τυχαίως, ως εκ του συνωστισμού, εγίνοντο επί των σφαιρικών θελγήτρων των δεκτικών μαθητριών και κορασίδων αυταί αι σκόπιμοι και εκστατικοί μέσα εις τα οχήματα επαφαί – ψαύσεις, συνθλίψεις και προστρίψεις.
Nαι, ήτο Iούλιος· και όχι μόνον η οδός των Φιλελλήνων, μα και η Nτάπια του Mεσολογγιού και ο Mαραθών και οι Φαλλοί της Δήλου επάλλοντο σφύζοντες στο φως, όπως στου Mεξικού τας αυχμηράς εκτάσεις πάλλονται ευθυτενείς οι κάκτοι της ερήμου, στην μυστηριακή σιγή που περιβάλλει τας πυραμίδας των Aζτέκων.
Tο θερμόμετρον ανήρχετο συνεχώς. Δεν ήτο θάλπος, αλλά ζέστη – η ζέστη που την γεννά το κάθετο λιοπύρι. Kαι όμως, παρά τον καύσωνα και την γοργήν αναπνοήν των πνευστιώντων, παρά την διέλευσιν της νεκρικής πομπής προ ολίγου, κανείς διαβάτης δεν ησθάνετο βαρύς, ούτε εγώ, παρ’ όλον ότι εφλέγετο ο δρόμος . Kάτι σαν τέττιξ ζωηρός μέσ’ στην ψυχή μου, με ηνάγκαζε να προχωρώ, με βήμα ελαφρόν υψίσυχνον. Tα πάντα ήσαν τριγύρω μου εναργή, απτά και δια της οράσεως ακόμη, και όμως, συγχρόνως, σχεδόν εξαϋλούντο μέσα στον καύσωνα τα πάντα – οι άνθρωποι και τα κτίσματα – τόσον πολύ, που και η λύπη ακόμη ενίων τεθλιμμένων, λες και εξητμίζετο σχεδόν ολοσχερώς, υπό το ίσον φως.
Tότε εγώ, με ισχυρόν παλμόν καρδίας, σταμάτησα για μια στιγμή, ακίνητος μέσα στο πλήθος, ως άνθρωπος που δέχεται αποκάλυψιν ακαριαίαν, ή ως κάποιος που βλέπει να γίνεται μπροστά του ένα θαύμα και ανέκραξα κάθιδρως:
«Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου».
(από την Oκτάνα, Ίκαρος 1980)
mitsos said
Καλησπέρα σας
Ρε τι μααθαίνω στα γεράματα … ;
καλμα, κύνες , καύσωνες και εγκαύματα !
……
Αχ τα νιάτα !
Είναι τώρα 2-3 χρόνια που κόρη και γυναίκα με ρωτούν τι έπαθα. Το χειμώνα κρυώνα και θέλω καλοριφέρ το καλοκαίρι θέλω αρκουδίσιον. Ποιος εγώ που δεν ήθελα να ακούω για κλιματισμό…
……..
Τον καύσωνα του 1987 ;! Τελευταία φορά ελεύθερο κάμπιγκ στο Πάνορμο ( Σκόπελο ) …. Πάντα οι πιο αδύναμοι την πληρώνουν ( και στις κοινωνικές ζούγκλες )
……..
Σείριος (α του κυνός ) βεβαίως ένα τα πιο λαμπρά αντικείμενα του ουρανού μετά την Αφροδίτη (που δεν είναι αστέρι αλλά πλανήτης ).
Από την άλλη ο Σείριος δεν είναι ένα αστέρι αλλά διπλός αστέρας . Ο Σείριος για τους Έλληνες τον Ιούλιο δεν είναι ορατός. Ακόμα και στο Κάιρο είναι αφανής όλο τον Ιούνιο και Ιούλιο. Κάτι δεν πάει καλά με την αιτιολόγηση της συσχέτισης του «α του κυνός» με τον καυτό Ήλιο του Ιουλίου. Τον Ιούλιο συγχρονισμός Ανατολής -Δύσης για Ηλιο και Σείριο μόνο στην Άνω Αίγυπτο ή στην Βαβυλώνα …
Γιάννης Ιατρού said
Χαιρετώ,
δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια, είδα αυτό του Άγγελου (#108) και είπα να βάλω κι εγώ τον όβολό μου για το Σείριο κλπ. Θα επανέλθω αργότερα ή (κι) αύριο (..μέρα είναι 🙂 )
H λέξη Σείριος ή Σίριος χρησιμοποιείται από τις αρχαίες πηγές για να περιγράψει όχι μόνο το αστέρι του Μεγάλου Κυνός, αλλά και τον Ήλιο και κάθε άλλο αστέρα που αρχικά λεγόταν σειρ [γεν. σειρός] και σείριος. Από αυτό έχουμε και τα παράγωγα όπως οι σείριοι αστέρες, τη λέξη σειρίασης που σημαίνει καύμα ή την λάμψη του ηλίου. Γλωσσολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι το ελληνικό όνομα Σείριος προέρχεται από την αντίστοιχη σανσκριτική λέξη súr-a-s, sûr-ja-s, και η λέξη Σείριος στα ελληνικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτόν που είναι καυτός.
mitsos said
@110 Αυτοδιόρθωση : Βαβυλώνα αποκλείεται… πολύ Βόρεια Ίχως χοντρικά μας κάνει το Ασουάν
@111 Γείτονα … πολύ πιο λογική η εξήγηση Λαμπρός = καυτός . Τώρα όμως δεν βλέπω την σύνδεση του αστερισμού του κυνός με τα καύματα
Αφώτιστος Φιλέλλην said
4. Nikiplos
Απιονισμενο νερό 4 λίτρων, 2 τεμ.
Τιμή εκάστου 0,64 έως 1,0 €
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@111. Αν φτάσαμε στην φάση του οβολού/εράνου για τον Σείριο, Γιάννη, οφείλουμε να θυμηθούμε και τους εκτυφλωτικούς Σείριους (μπουάτ, δισκογραφική εταιρεία, ερμηνευτές) του θεϊκού Μ.Χατζιδάκι…
Pedis said
# 89 – Σπύρο, ενδιαφέρον, μερσί! Ελέγχεις τα λινκ, δεν μου ανοίγουν.
Pedis said
-> 116 – ή, αν θέλεις, δώσε τίτλο και λοιπες συντεταγμένες. Μερσί.
angelos said
@Mitsos (btw, στο κινητο δε βγαζει αριθμο σχολιου και παλευεις να μαντεψεις οταν γινεται αναφορα σε καποιο – σα να βλεπεις ασπρομαυρο σνουκερ).
Συμφωνα με τη wikipedia, πλεον, ο Σειριος πρωτοφαινεται («ηλιακη ανατολη») στο Καιρο στις 19 Ιουλιου, με το ΙΟΥΛΙΑΝΟ ημερολογιο (αρα καπου στις 2/8). Στην Ελλαδα καποιες μερες αργοτερα, ωστοσο τα χρονια των ΑΗΠ περιπου την ιδια ημερομηνια, ισως και νωριτερα, αφου σταδιακα «ανατελλει» ολο και πιο αργα, λογω της κινησης του σε σχεση με τον ηλιο (για να παρετε μια ιδεα, σε 10.000 θα «ανατελλει» τον χειμωνα)
Αυτες, λοιπον, οι μερες (τελη Ιουλιου-αρχες Αυγουστου) θεωρουνταν οι πιο ζεστες μερες του χρονου (για καποιους οι μερες ΠΡΙΝ απο αυτο, οπως για τον Ησιοδο).
Κατα τα λοιπα, ειναι οντως το πιο λαμπρο αστερι (ναι, διπλο, ισως και τριπλο, αλλα το μικρο -ασπρος νανος- συμβαλλει ελαχιστα στην λαμπροτητα). Βεβαια, η Αφροδιτη, ο Διας, ο Αρης, ο Κρονος, ισως και αλλοι πλανητες, φαινονται πιο λαμπροι απο τη Γη. Αλλα αυτοι ειναι τιποτενιοι ετεροφωτοι…
Και να μην ξεχναμε και το «ΣΕΙΡΙΟΣ» στην Ε.Ο. Ενας χαμος οταν πρωτοανοιξε, μια ψυχοπλακωτικη, αδεια μιζερια αν πας σημερα. Μια πολυ καλη ιδεα, σε ενα εντελως λαθος σημειο.
Triant said
σα να βλεπεις ασπρομαυρο σνουκερ Τι είπες τώρα 🙂
Γιάννης Ιατρού said
112: Μίτσο,
μόλις προφταίνω να σου πω τι λέει η μυθολογία μας περί αυτού.
Στην ουσία βρήκαν οι ΑΗΠ εξήγηση για τη ζέστη και τα μελτέμια του καλοκαιριού, αφού κοιτάγανε το καλοκαιράκι από τις ακρογιαλιές στο Κιάτο (άντε Σικυώνα) την ανατολή του ήλιου και πήραν είδηση και την ανατολή του Σείριου 🙂 🙂 🙂
115: Σωστά Γιώργο 🙂 !
Γιάννης Ιατρού said
120α: Ουπς, ο σύνδεσμος εδώ!
spyridos said
89
Αν το διαβάζω καλά οι μη αναμενόμενοι θάνατοι (αν χρησιμοποιήσουμε τις μέσες τιμές του μοντέλου στην ταμπέλα 2) για ολόκληρη την Ελλάδα είναι 3.659
Ακόμα και λάθη να έχει το μοντέλο οι θάνατοι ήταν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που είχαμε πληροφορηθεί τότε.
Spiridione said
116. Περίεργο, εμένα μου ανοίγουν.
Το ένα είναι αυτό
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(88)92699-2/fulltext
Και το άλλο αυτό
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00039896.1993.9940365
Όπως έμαθα εδώ μέσα, αν βάλεις το doi εδώ σου ανοίγουν
http://sci-hub.tw/
Γιάννης Ιατρού said
112: Γείτονα Μήτσο, δες από εκεί που είσαι προς στην ανατολή (112°, προς το Λουτράκι, 1° περίπου ψηλά) σήμερα (31/7) κατά τις 6:40. Αν σου κόβουν τα Γεράνια την θέα χαμηλά στην Ανατολή, μετά από καμιά ώρα, στις 7:46, ο Σείριος θα είναι 13° ψηλά, πάνω από την Κόρινθο, στις 123° περίπου. Επειδή ίσως διαβάσεις το σχόλιο αύριο 🙂 🙂 , ε, η κατάσταση δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ιδιαίτερα μέσα στις επόμενες μέρες… 🙂
Γιάννης Ιατρού said
116/123: το εδώ και το δεύτερο εδώ 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
*Κεντώ, καίγομαι (αλλά και διψώ τρελά σαν να ξεράθηκα).
Ο ήλιος κεντά, καίει υπερβολικά (π.χ.το μεσημέρι)
Η ρακή κεντά επίσης 🙂 :
Σαν το πχιοτό τ΄αδυνατό
κεντάς μα γω σε πίνω
και χάμαι μια σταλαματιά
να πέσει δεν αφήνω
Επήλωσές** με στη φωτιά
κι εδά σύρνεσ΄οπίσω
και κάνεις το σεϊρι μου
να δεις πώς θα κεντήσω
Νερό βαστάς και σου ζητώ
κι εσύ το χύνεις χάμαι
και δε μου σβήνεις τη φωτιά
π΄ανάβει και κεντά με
*καιντώ (κεντώ γράφουν όσοι το ετυμολογούν από το ελληνογενές ιταλ. incentiare=καίω): ανάβω φωτιά (συνήθως σε χωράφι για …καθαρισμό του) ή πυροβολώμε όπλο. Από το καίω (πολύ παλιά και τα όπλα με είδος αναπτήρα μέσω της σκανδάλης,αργότερα με επικρουστήρα σε καψούλι, έδιναν φωτιά στο φυσίγγιο) πρβλ: καημός, καημένος,καϊναντίζω
http://antilogoshanion.blogspot.com/2017/12/normal-0-false-false-false-el-x-none-x.html
**μ΄έσπρωξες (πηλόθω,σπρώχνω)
υ.γ.Εκεντήσαμε και σήμερο, δεν εγλύκανε καθόλου!
Pedis said
# 123 – Τα βρήκα. Ευχαριστώ. Το πρώτο, όπως σημειώνεις, μιλάει για κάτι λιγότερους από 1000 αποδιδόμενους θανάτους στον καύσωνα , με στοιχεία από τα νοσοκομεία. Γκουντ!
Να σου ζητήσω μια άλλη αγγαρεία; Στοιχεία θανατων για τον Ιούλη για τα επόμενα του 1987 έτη.
(Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο η δημοσίευση του ’93 περιορίζεται σε δεδομένα μόνο μέχρι το κρίσιμο έτος 1987 …)
Παρατηρείται παρόμοια μεγάλη αύξηση στον αριθμό θανατων στην Αθήνα και για το 1986 σε σχέση με το 1985, ενώ δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο εκτός Αθηνών. Πώς να εξηγείται; Έπειτα, παρατηρείται παρομοια αύξηση (~ 1200 θάνατοι) για τον 7/1987 και στην Αθήνα και στην επαρχία, με τους αντιστοιχους πληθυσμούς παρόμοιου μεγέθους, ράιτ; Αυτό, εκ πρώτης όψης, δεν συνηγορεί ότι στην Αθήνα υπήρξαν μακράν οι περισσότεροι νεκροί.
(Να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα δεδομένα τους;)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στον Ερωτόκριτο το «κεντά» συναντιέται πάνω από 10 φορές.
π.χ.
Α 1645
H Aγάπη στέκει ανάδια μου κι άδικα τυραννά με,
μ’ άρματα φοβερίζει με, και με φωτιά κεντά με·
Β 254 κ.ε
Eλέγασιν τα γράμματα, σ’ όποιον κι αν τα διαβάζει,
πως η φωτιά, που τον κεντά, δροσίζει, όχι να βράζει·
«Όσο σιμώνω στη φωτιάν, και βράζει και κεντά με,
τόσο και ξανανιώνει με, γιατρεύγει και φελά με.»
Γ 475
Aν είν’ κι από μακρά κεντάς, φυράς κι απολιγαίνεις,
αν του σιμώσεις, κάτεχε πως κάρβουνο απομένεις.
Δ637
K’ η λάμψη εκείνη οπού’φεγγεν, εδά με σκοτεινιάζει,
κι ο αέρας που μ’ εδρόσιζεν, εδά κεντά και βράζει.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η Αθήνα βράζει
Μανού Τσαο -αγαπάμε
sarant said
126 Δεν μας τα λέει καλά αυτό το άρθρο. Όσο για το κρητικό «κεντώ» γιατί να μην είναι το ελληνικό, με επέκταση σημασίας; Πάντως το incendiare ΔΕΝ είναι ελληνογενές.
Alexis said
Προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, παραβιάζοντας κάθε κοινή λογική και θα μείνουμε για την ώρα σε όσα είπε ο δάσκαλος του Γρηγορόπουλου, μόνο και μόνο για να μην το ξεχάσουμε ποτέ. “Ο Αλέξης δεν προκάλεσε” και μια σφαίρα στο στήθος ενός αστυνομικού με… σύννομο πρότερο βίο τον άφησε νεκρό.
(από το news247 σχετικά με την αποφυλάκιση Κορκονέα)
Δεν θα μπω στην ουσία, αν και θα άξιζε ίσως ξεχωριστό άρθρο για το θέμα.
Γλωσσικά όμως θα σχολιάσω ότι έτσι όπως είναι η διατύπωση φαίνεται λες και πυροβολήθηκε ο Κορκονέας…
nikiplos said
131@ Αλήθεια γιατί προκαλεί το «περί δικαίου αίσθημα»?
Ο ΕΚ τέλεσε φόνο ειδεχθή, δικάστηκε και φυλακίστηκε… Σύμφωνα με τους οπαδούς του συμβατικού σωφρονισμού, τιμωρήθηκε πάρα πολύ. Δεν τον άφησαν ελεύθερο…
Τώρα βγαίνει βάσει του δικαίου που ισχύει στη χώρα μας…
Για εμάς τους οπαδούς της θανατικής ποινής είναι άλλο θέμα… Και δεν περιοριζόμαστε στον ΕΚ, αλλά σε κάθε δολοφόνο…
Alexis said
Πολύ ενδιαφέροντα τα λινκ του #89. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να μπω στη διαδικασία να τα διαβάσω, αλλά αν ισχύει αυτό που λέει ο Spyridos στο #122, ότι δηλαδή οι μη αναμενόμενοι θάνατοι ήταν 3.659 πανελλαδικά, εικάζω ότι σε κάποιο παρόμοιο μοντέλο πρέπει να βασίστηκαν οι Ζιακόπουλος και Μελανίτης και μίλησαν για 4.000 θανάτους.
#128: Απορία: Έφη με ποιο τρόπο ακριβώς τα βρίσκεις; Θέλω να πω έχεις κάπου τον «Ερωτόκριτο» σε ηλεκτρονική μορφή και μάλιστα με δυνατότητα αναζήτησης;
Alexis said
#132: Αλήθεια γιατί προκαλεί το «περί δικαίου αίσθημα»?
Χμ, μη ρωτάς εμένα, αυτή είναι η άποψη του αρθρογράφου, εγώ είπα ότι δεν θα σχολιάσω επί της ουσίας.
Μακάρι ο Νικοκύρης να βάλει κάτι σχετικό και να γίνει συζήτηση εκεί.
Πάντως το άρθρο δεν υποννοεί ότι έγινε κάτι παράνομο, απλά θεωρεί ότι η ποινή των 13 χρόνων για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο είναι πολύ επιεικής.
Γιάννης Ιατρού said
130: Εμ, …

mitsos said
@124 Γιάννη
Όντως δεν το είδα χθες το σχόλιό σου . Ευχαριστώ που ασχολήθηκες.
Φαντάζομαι πως η ανάταξη των λόγων μου (@112) έγινε με βάση τις πληροφορίες σου από κάποια εφαρμογή έγκυρου ιστότοπου, Άρα…. άρα δεν μπορώ να την αμφισβητήσω με τις δικές μου πρόχειρες εκτιμήσεις με βάση την θέση του Σείριου και την κλίση των 23 μοιρών στο θερινό ηλιοστάσιο
Να σαι καλά.
Avonidas said
#132. Αλήθεια γιατί προκαλεί το «περί δικαίου αίσθημα»?
Γιατί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου είναι ανέκδοτο για έναν μπάτσο που σκότωσε ένα ανυπεράσπιστο παιδί και δεν έχει καν μεταμεληθεί.
mitsos said
Για την σχέση «κεντώ» και «καίω»
Ήδη από τις θεωρίες στον Τίμαιο του Πλάτωνα συνδέεται η φωτιά και η αίσθηση του εγκαύματος με την οξύτητα των κανονικών τετραέδρων από τα οποία υποτίθεται ότι συνόσταται η φωτιά. ΣΔεν είναι άσχετο ότι και οι ουσίες που προκαλούν εγκαύματα όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα ονομάστηκαν οξέα δηλαδή αιχμηρά.
Pedis said
# 132. 137 – και γιατί παρόλο που ξεσηκώθηκε όλη η Ελλάδα, με το ζόρι έκατσε κι αυτά τα 11 χρόνια στη φυλακή. Για εν ψυχρώ ανθρωποκτονία, επαγγελματίας οπλοφόρος, ενάντια σε άοπλο πιτσιρίκι.
Stazybο Hοrn said
Με ενδεχόμενο δόλο, δεν μετατράπηκε η κατηγορία;
Pedis said
spiridione said
127.
– Παρατηρείται παρόμοια μεγάλη αύξηση στον αριθμό θανατων στην Αθήνα και για το 1986 σε σχέση με το 1985, ενώ δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο εκτός Αθηνών.
Ναι, όντως, δεν εξηγείται αυτό.
– Έπειτα, παρατηρείται παρομοια αύξηση (~ 1200 θάνατοι) για τον 7/1987 και στην Αθήνα και στην επαρχία, με τους αντιστοιχους πληθυσμούς παρόμοιου μεγέθους, ράιτ; Αυτό, εκ πρώτης όψης, δεν συνηγορεί ότι στην Αθήνα υπήρξαν μακράν οι περισσότεροι νεκροί.
Στον πίνακα όμως δίνει ποσοστό αύξησης 96,5% στην Αθήνα τον Ιούλη του 1987 και 26,8% στην επαρχία. Μάλλον είναι μεγαλύτερος ο πληθυσμός στην επαρχία απ’ ό,τι στην Αθήνα, αν κρίνουμε από τους αριθμούς θανάτων στον πίνακα που δίνονται για όλα τα έτη.
Στατιστικά θανάτων ανά μήνα δεν έχω βρει δημοσιευμένα κάπου.
122. Ναι, τόσο βγαίνει το νούμερο.
Σωτήρς said
140 Με ενδεχόμενο δόλο πρότεινε ο εισαγγελέας αλλά δεν έγινε δεκτή η πρόταση. Ο ΕΚ είναι ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Αυτό διάβασα στα ρεπορτάζ.
Γιάννης Ιατρού said
138: Μήτσο,
…από κάποια εφαρμογή έγκυρου ιστότοπου…
Δες εδώ 🙂
Γιάννης Ιατρού said
138: Μήτσο, η η τωρινή θέση του, περίπου στις 28°, αλλά που να τον δεις με το φως του ήλιου 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Σχετικὰ μὲ τὴν ἀποφυλάκιση Κορκονέα.
Ἄκουσα στὰ κανάλια ὅτι ἡ μειωμένη ποινή, ποὺ ἐπέτρεψε τὴν ἀποφυλάκισή του, εἶναι σύμφωνη μὲ τὴν πρόσφατη (λίγο πρίν τὶς ἐκλογές) τροποποίηση τοῦ Ποινικοῦ Κώδικα.
Τί λένε οἱ νομικοὶ τοῦ ἱστολογίου;
Pedis said
# 142 – Στατιστικά θανάτων ανά μήνα δεν έχω βρει δημοσιευμένα κάπου.
Κρίμα. Θα είχε ενδιαφέρον.
Εμ κι αυτοί οι έρμοι οι ώθορς μελετούν ένα, όπως φαίνεται, πικ κι έχουν δεδομένα μέχρι το υποτιθέμενο πικ, όχι παραπέρα, επομενως δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι πρόκειται για πικ και, από πάνω, δημοσιεύουν πέντε χρόνια αργότερα … Κουφό!
Πώς τους το πέρασε ο ρέφερης;
– Έπειτα, παρατηρείται παρομοια αύξηση (~ 1200 θάνατοι) για τον 7/1987 και στην Αθήνα και στην επαρχία, με τους αντιστοιχους πληθυσμούς παρόμοιου μεγέθους, ράιτ; Αυτό, εκ πρώτης όψης, δεν συνηγορεί ότι στην Αθήνα υπήρξαν μακράν οι περισσότεροι νεκροί.
Στον πίνακα όμως δίνει ποσοστό αύξησης 96,5% στην Αθήνα τον Ιούλη του 1987 και 26,8% στην επαρχία. Μάλλον είναι μεγαλύτερος ο πληθυσμός στην επαρχία απ’ ό,τι στην Αθήνα, αν κρίνουμε από τους αριθμούς θανάτων στον πίνακα που δίνονται για όλα τα έτη.
Τι να εννοούν, την Αθήνα του Δήμου ενός εκ. κατοίκων; Μπα, δεν καταλαβαίνω τίποτα.
Γιάννης Ιατρού said
146: Δημητρη γειά,
Α) Η μειωμένη ποινή προήλθε από την «αναγνώριση του προτέρου εντίμου βίου….», κι αυτό είναι άσχετο από το θέμα της πρόσφατης τροποποίησης του Π.Κ.
Β) Λόγω της μειωμένης ποινής εμπίπτει πλέον στις διατάξεις του τροποποιημένου Π.Κ. και αποφυλακίζεται.
Με αυτή τη σειρά 🙂
Κουνελόγατος said
Γιάννη και Δημήτρη, καλημέρα. Αν έχω καταλάβει καλά, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, θα έβγαινε και με τον παλαιό Π.Κ. Ας μας πει κάποιος δικηγόρος.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πρότερος έντιμος βίος = Ήταν το πρώτο του δεκαπεντάχρονο. Στο επόμενο μπορούμε να ελπίζουμε σε 20 χρόνια με αναστολή.
Avonidas said
#150. Δεν είναι μόνο (ή κυρίως) αυτό. Είναι ότι ο πρότερος έντιμος βίος, με την τυπική έννοια του λευκού ποινικού μητρώου, είναι δεδομένος για έναν αστυνομικό. Από αστυνομικό έχουμε την αυξημένη απαίτηση να παραμείνει έντιμος ο βίος κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του.
Δύτης των νιπτήρων said
spiridione said
147. Απ’ ό,τι βλέπω στα γενικά στατιστικά θανάτων ανά έτος και ανά τόπο κατοικίας, η Αθήνα χαρακτηρίζεται ως Περιφέρεια Πρωτευούσης. Στο excel του λινκ δίνει το 1987 στην Περιφέρεια Πρωτευούσης 28.148 θανάτους (συν 2.772 στο υπόλοιπο Αττικής), σε σύνολο 95.168 πανελληνίως. Περ. Πρωτ. πρέπει να περιλαμβάνει και Πειραιά και προάστια.
https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO09/1980
spyridos said
142
Τον Ιούλιο του 1986 είχε κάνει επίσης ένα καύσωνα. Οχι τόσο μεγάλο φυσικά αλλά ήταν μια προειδοποίηση.
Δεν ξέρω πόσο δυνατός ήταν στην Αθήνα γιατί ήμουν στην Κρήτη.
Θυμάμαι τους δικούς μου να μου λένε από το τηλέφωνο πόση ζέστη έκανε.
Στην Κρήτη (νότια) είναι η μόνη φορά που θυμάμαι το παπούτσι να βουλιάζει μέσα στην άσφαλτο.
Η ζέστη σε έλιωνε. Δεν ξέρω που υπάρχουν στατιστικά θερμοκρασίας.
Avonidas said
#152. «επειδή το θυμα του έγινε σύμβολο μιας γενιάς», απίστευτο! Δεν ήταν δηλαδή ανήκουστο και σκανδαλώδες και προκλητικό και άγος το γεγονός αυτής της δολοφονίας, ήταν η λόξα μιας θερμοκέφαλης γενιάς που τα φούσκωσε υπέρμετρα.
Μια δεκαετία τώρα ακούω αυτή την ύβρι: «εντάξει, το σκότωσε το παιδί, τον πιάσαμε, θα δικαστεί, τι άλλο γυρεύετε;» Γυρεύουμε, πρώτα απ’ όλα, να θυμίζουμε πως αυτό που έγινε δεν ήταν λίγο, δεν ήταν καν μέσα στα πλαίσια του συνηθισμένου, ήταν ΑΙΣΧΟΣ. Για την αστυνομία, για την πολιτεία, για την κοινωνία.
Ο Κορκονέας δεν άξιζε επιείκια. Ούτε, βεβαίως, άξιζε τη σφαίρα που επιφύλασσε για το θύμα του. Άξιζε αυστηρή, αυστηρότατη ποινή φυλάκισης.
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν το διάβασες ολόκληρο νομίζω.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
151 Αvo >>ο βίος κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του.
» …οι άνθρωποί τους, οι φίλοι τους μέσα από την υπηρεσία που ανέλαβαν την έρευνα, τροποποίησαν τα στοιχεία, κατασκεύασαν ψευδομάρτυρα και κατασκεύασαν και σενάριο το οποίο έλεγε ότι δέχτηκαν απειλή για την ζωή τους και πυροβόλησαν στον αέρα, η σφαίρα εξοστρακίστηκε και σκότωσε ένα παιδί. Δηλαδή έφτιαξαν ένα σενάριο μιας πλήρους απαλαγής. Αν λοιπόν η υπηρεσία μπορούσε να κατασκευάσει σενάρια ώστε να τους απαλλάξει από μια δολοφονία, φανταστείτε πόσο εύκολο θα ήταν γι αυτούς να τους καλύψει και να τους απαλλάξει για καθημερινά μικρότερα αδικήματα ή και εγκληματικές πράξεις αλλά μικρότερης σημασίας από την δολοφονία. Που να βρεθεί ο σύννομος βίος μέσα σ αυτό το πλαίσιο; Αλλωστε ότι τον χαρακτήριζαν οι συνάδελφοί του ‘Ράμπο’, αυτό δε σημαίνει ότι είχε μία πολύ επιθετική συμπεριφορά προς απλούς ανθρώπους; Ο εισαγγελέας βέβαια είπε ότι είναι πλεονέκτημα αυτό διότι ήταν καλός και αποτελεσματικός στη δουλειά του. Και όχι μόνο αυτό αλλά ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι έχει αμφιβολίες για την ενοχή του Σαραλιώτη και τον αθώωσε πλήρως, δεν είχε αμφιβολίες για τον σύννομο βίο του Κορκονέα; Υπάρχει κανείς μας που να έχει αμφιβολίες για τον σύννομο βίο αυτού του ανθρώπου; »
Γιώργος Θαλάσσης
https://www.stokokkino.gr/article/1011/G.-Thalasshs:-H-prothesh-toys-htan-na-bgaloyn-ton-Korkonea-apo-th-fylakh.html
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
151 Προφανώς, Αβονίδα. Όπως προφανής νομίζω είναι και ο σαρκασμός μου στο 150, για να μην αρχίσω τις profanities.
Avonidas said
#156. Το διάβασα ολόκληρο. Το συμπερασμα παραμένει: το #1 είναι απλώς άσχετο με την υπόθεση, δεν είναι οι διαμαρτυρίες και οι εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο ο λόγος που ο Κορκονέας έπρεπε να καταδικαστεί αυστηρά. Οι διαμαρτυρίες συμβαίνουν ακριβώς ΕΠΕΙΔΗ οι λόγοι που υποδείκνυαν μια αυστηρή ποινή αγνοήθηκαν από το δικαστήριο (και βεβαίως, επειδή περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο).
Δεν καταλαβαίνω, επομένως, γιατί να ξεκινήσεις λέγοντας με το #1 ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην επιείκεια του δικαστηρίου, για να πεις μετά, σωστά, ότι ο Κορκονέας δεν το είχε. Ο μόνος λόγος να το πεις αυτό είναι μια προσπάθεια να τα ‘χεις καλά με όλους.
loukretia50 said
Στο «έγκλημα» – νομίζω χρειάζονται εισαγωγικά – της καθαρίστριας μέτρησε το συγκεκριμένο ελαφρυντικό ή όχι?
Δύτης των νιπτήρων said
Όχι, σου λέει ότι η απόφαση είναι λάθος όχι επειδή το κοινό περί δικαίου αίσθημα κλπ., αλλά επειδή είναι νομικά λάθος, επειδή η πράξη ήταν ιδιαζόντως απεχθής και επειδή το ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε δεν παίζει.
spiridione said
Με τον παλιό ποινικό κώδικα, που προβλεπόταν το ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου, είχε διαμορφωθεί νομολογία από τον Άρειο Πάγο, χωρίς βέβαια αυτό να προκύπτει άμεσα από τη διατύπωση του άρθρου, ότι όχι μόνο δεν αρκούσε το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά ότι έπρεπε να αποδειχθεί από τον κατηγορούμενο φιλανθρωπικό έργο κλπ. Βέβαια, αυτά όλα ήταν λίγο ρευστά, πολλές φορές παραβλεπόταν αυτό, και το δικαστήριο αναγνώριζε το ελαφρυντικό αυτό και χωρίς κανένα φιλανθρωπικό έργο.
Και με τον νέο ποινικό κώδικα θα διαμορφωθεί σιγά – σιγά νέα νομολογία, αλλά και τα δικαστήρια βέβαια θα κρίνουν κατά περίπτωση. Δεν θα αρκεί, υποθέτω, και πάλι το λευκό ποιν. μητρώο, αλλά και δεν θα απαιτείται μάλλον πλέον και η ύπαρξη φιλανθρωπικού έργου.
Η άλλη αλλαγή που έγινε στον ΝΠΚ είναι ότι το πλαίσιο ποινής αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό στα ισόβια είναι 5-15 έτη, από 10-20 έτη στον παλιό ΠΚ.
Ο Κορκ. ήταν μέσα 11 χρόνια νομίζω, και αποφυλακίστηκε αυτοδικαίως, και με τον παλιό ΠΚ με τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερομισθίων. Νομίζω και 15 έτη να ήταν η ποινή του θα την είχε εκτίσει.
Avonidas said
#162. Πράγματι τα δικαστήρια θα πρέπει να κρίνουν κατά περίπτωση, κι αυτό είναι γενικά καλό· κανείς νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέψει όλες τις περιπτώσεις.
Δυστυχώς, όμως, με τα δικαστήρια και τους δικαστές που έχουμε, ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει να κρίνουν κατά περίπτωση, κι αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό
Pedis said
# 153 – Στο excel του λινκ δίνει το 1987 στην Περιφέρεια Πρωτευούσης 28.148 θανάτους (συν 2.772 στο υπόλοιπο Αττικής), σε σύνολο 95.168 πανελληνίως. Περ. Πρωτ. πρέπει να περιλαμβάνει και Πειραιά και προάστια.
Το στοιχείο των 28.148 θανάτων δεν το βλέπω. Αλλά αν είναι έτσι όπως το λες, συν τις 2.772 στο υπόλοιπο Αττικής φτάνει στο 1/3 περίπου του συνόλου των θανάτων που ειναι περίπου ίσο με το λόγο των αντίστοιχων πληθυσμών. Οπότε φαίνεται ΟΚ.
Εντούτοις, στο πινακάκι του άρθρου υπάρχουν τρεις περιοχές: Αθηνών, αστικές εκτός Αθηνών και λοιπές. Σε τι ποσοστό πληθυσμού να αντιστοιχούν οι λοιπές; Ποιος ξέρει; Ο αριθμός των θανάτων, πάντως, σε αυτές, τον 7/1987 είναι παρόμοιος με εκείνον στην περιοχή των Αθηνών.
Από το άλλο εξέλ που βρήκες φαίνεται ότι το 1987 υπάρχει ένα σαφές τοπικό μέγιστο στον αριθμό θανάτων ανά 1000 κατοίκους, 9.56, που ξεπερνιέται το έτος 2000, 9.63, και μετά οι τιμές διακυμαίνονται εκεί γύρω.
Παρατήρηση: φαινεται ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς αναλυτικά στατιστικά δεδομένα, ανά μήνα, αν υπάρχουν δηλαδή.
spiridione said
164. Πρέπει να πας στο τρίτο εξέλ, στο έτος 1987, πάνω – πάνω.
-Σε τι ποσοστό πληθυσμού να αντιστοιχούν οι λοιπές; Ποιος ξέρει;
Λογικά αντιστοιχούν σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, πλην Αθήνας και των πόλεων που αναγράφονται στο πινακάκι.
161. Η βαρύτητα του εγκλήματος δεν παίζει ρόλο, ή δεν πρέπει να παίζει ρόλο, για το ελαφρυντικού του προτέρου βίου.
spiridione said
– Ο αριθμός των θανάτων, πάντως, σε αυτές, τον 7/1987 είναι παρόμοιος με εκείνον στην περιοχή των Αθηνών.
Στην Αθήνα ο αριθμός θανάτων είναι περίπου 2.000 (πλην του 86), στην επαρχία 3.200 με 3.800.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
162. Γιατί όταν λέμε ισόβια, δεν εννοούμε ισόβια, και με τον παλιό και με τον καινούργιο ΠΚ, κάτι που ο κόσμος αγνοεί.
Ο μάρτυρας Γ.Θ. εξηγεί ότι περίπου και τα χρόνια που εξέτισε ήταν άθλος μέσα στο σκηνικο που διεξαγόταν η δίκη. Η οικογένεια ,με μεγάλα ποσά που διέθεσε προσέλαβε τεχνικούς συμβούλους και δικηγόρους πρώτης γραμμής, αντιμετώπισε τα έξοδα των εκτός Αθηνών μετακινήσεων κλπ και μέσα στη σιωπή των ΜΜΕ και την αφωνία του κόσμου, μπόρεσε να αποσείσει τις βρωμιές που είπωθηκαν εις βάρος του 15χρονου παιδιού του δολοφονημένου από όργανο της τάξεως. Γι αυτό καταλήγει ότι ο Αλέξανδρος δεν δικαιώθηκε και στέλνει την ανοιχτή επιστολή στα νεα παιδιά
«Εύχομαι εσείς παιδιά να ζήσετε καλύτερες μέρες κι αν ποτέ σας πουν παραμύθι για τη λάμια που έτρωγε τα αθώα παλικαρόπουλα, να ξέρετε ότι αυτή δεν είναι η λάμια, αλλά η Λαμία.
Να ζήσετε σε καλύτερες μέρες, αλλά αυτές θα αργήσουν πολύ. Ήδη η κυβέρνηση θα στείλει αστυνομικούς με πολυβόλα ανάμεσα στους ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας και ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θα προσλάβει 1500 νέους οπλισμένους Κορκονείς…»
Γιάννης Ιατρού said
167: ΕΦΗ
…όταν λέμε ισόβια, δεν εννοούμε ισόβια…
τώρα το πως οι νομικοί παίζουν με τις λέξεις το έχουμε εμπεδώσει (άσε που υπάρχουν και ιδιαζόντως παιχνιδιάρικα παραδείγματα, κυριολεκτικά 🙂 🙂 ).
Pedis said
# 165 – 164. Πρέπει να πας στο τρίτο εξέλ, στο έτος 1987, πάνω – πάνω.
σωστά-σωστά. Το είδα. Κοίταζα αλλού. Μερσί.
-Σε τι ποσοστό πληθυσμού να αντιστοιχούν οι λοιπές; Ποιος ξέρει;
Λογικά αντιστοιχούν σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, πλην Αθήνας και των πόλεων που αναγράφονται στο πινακάκι.
σαφώς, μα εννοώ ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς.
# 166 – – Ο αριθμός των θανάτων, πάντως, σε αυτές, τον 7/1987 είναι παρόμοιος με εκείνον στην περιοχή των Αθηνών.
Στην Αθήνα ο αριθμός θανάτων είναι περίπου 2.000 (πλην του 86), στην επαρχία 3.200 με 3.800.
και στην επαρχία (πλην Αθηνών, πλην υπόλοιπων αστικών περιοχών) το 1987 πετάγεται από μια μέση τιμή των προηγούμενων επτά ετών ετών περίπου 3500 στους 5015 θανάτους.
Δηλ. η εντύπωση ότι ο καύσωνας προξένησε τους περισσότερους θανάτους στην Αθήνα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα του πέιπερ.
Κρίμα να μην εχουμε δεδομένα για τους Ιούλιους των επόμενων ετών.
Ερώτηση: αν κάποιος πεθάνει λ.χ. στην Κομοτηνή (με πιστοποιητικό θανάτου από νοσοκομείο ή γιατρό της Κομοτηνής) μα είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της Ζακύνθου η στατιστική υπηρεσία σε ποια νομαρχία θα καταμετρήσει τη περίπτωσή του;
spiridione said
169. Τα πιο αναλυτικά στοιχεία, δηλαδή ανά μήνα ή ανά πόλη, δεν υπάρχουν επίσημα δημοσιευμένα, πρέπει να πάει προφανώς κάποιος να τα αναζητήσει στην ΕΛΣΤΑΤ. Για την ερώτησή σου στο τέλος: Στο εξέλ γράφει ότι η ταξινόμηση γίνεται κατά τόπο μόνιμης κατοικίας του θανόντα.
-και στην επαρχία (πλην Αθηνών, πλην υπόλοιπων αστικών περιοχών) το 1987 πετάγεται από μια μέση τιμή των προηγούμενων επτά ετών ετών περίπου 3500 στους 5015 θανάτους.
Δηλ. η εντύπωση ότι ο καύσωνας προξένησε τους περισσότερους θανάτους στην Αθήνα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα του πέιπερ.
Όπως είπαμε όμως και παραπάνω, στον πίνακα του πέιπερ, βάσει των στατιστικών που παρουσιάζουν, δίνεται τον Ιούλη του 1987 ποσοστό αύξησης θανάτων 96,5% στην Αθήνα και 26,8% στην επαρχία. Δηλαδή, στην Αθήνα διαπιστωμένοι θάνατοι 4.093 και αναμενόμενοι 2.083. Στην επαρχία: διαπιστωμένοι θάνατοι 5.015 και αναμενόμενοι 3.954. Λες ότι έχουν κάνει λάθος;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
(Άλλα τσουρούφλισαν στο μεταξύ την καρδιά και το μυαλό μας)
130,135 Γι΄αυτό τα παρέθεσα. Δε μ΄επεισε το «κεντώ» του, πέρα από τ΄άλλα. Θυμήθηκα το στανταράκι,τελικά, για τα άρθρα που ξεκινάνε «πάρεξ ελευθερία και γλώσσα» ,»τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» κ.ο.κ Έχει συμπτώματα Ελληνο-κρητοβαρέματος.
Pedis said
# 170 – έχουν κάνει δύο λάθη:
πρώτον, δεν θα έπρεπε να είχαν δημοσιεύεσει σχετικά με ένα υπό μελέτη πικ, αφού δεν είχαν διαθέσιμα ντέιτα εκατέρωθεν του.
δεύτερον, με δεδομένη τη διακύμανση του 7/86 στην πληθυσμιακή περιοχή αυτής που αναφέρουν ως Αθήνα, οποιαδήποτε εκτίμηση για τον 7/87 είναι προβληματική.
Έπειτα, (πρέπει να κοιτάξω προσεκτικά αν το αναφέρουν) είναι πολύ πιθανό μέρος των θανάτων στην βαθια επαρχία (δηλ. πλην Αθηνών και άλλων αστικών περιοχών) να είναι φέικ, δηλ. οι θάνατοι να έχουν συμβει στην Αθήνα. Οπότε, η υπόθεση ότι ο καύσωνας κτύπησε προξένησε περισσότερους θάνατους στην Αθήνα από την επαρχία πιθανά έχει βάση. Αλλά, με τον τρόπο που έχουν καταγραφείτα δεδομένα πρέπει να είναι πρακτικώς αδύνατον για κάποιον να προβεί σε οποιαδήποτε αξιόπιστη σχετική εκτίμηση.
Ο αριθμός των καταγεγγραμενων από τα νοσοκομεία θανάτων λω θερμοπληξίας, λίγο μικρότερος των 1000, είναι η βάση. Πέραν τούτου, για να υπάρξουν καλύτερες εκτιμήσεις χρειάζονται τα δεδομένα του μήνα Ιούλιου των ετών > 1987 για να μελετηθούν καλύτερα οι διακυμάνσεις.
Pedis said
-> 172 – Σπύρο, εξηγούμαι καλύτερα:
Έπειτα, (πρέπει να κοιτάξω προσεκτικά αν το αναφέρουν) είναι πολύ πιθανό μέρος των θανάτων στην βαθια επαρχία (δηλ. πλην Αθηνών και άλλων αστικών περιοχών) να είναι φέικ, δηλ. οι θάνατοι να έχουν συμβει στην Αθήνα.
υποθέτω ότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η καταγεγγραμμένη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας (εκλογικά δικαιώματα/μερίδα κλπ) διαφέρει από την πραγματική. Οπότε ο θάνατος καταχωρείται στην πρώτη κι όχι στη δεύτερη.
Δύτης των νιπτήρων said
Πιο πιθανό δεν είναι το αντίστροφο; Πιο πολλοί είναι γραμμένοι στην επαρχία ενώ μένουν μόνιμα στην Αθήνα, παρά το ανάποδο. Απ’ την άλλη καλοκαίρι ήταν, πολλοί ηλικιωμένοι θα είχαν πάει στα χωριά τους.
Pedis said
σκέρτσα των διακυμάνσεων …
έτος # θαν. #θαν./1000 κατ.
1980 87,282 9.05
1981 86,261 8.87
1982 86,345 8.82
1983 90,586 9.20
1984 88,397 8.93
1985 92,886 9.35
1986 91,783 9.21
1987 95,656 9.56
1988 92,407 9.21
1989 92,720 9.19
1990 94,152 9.27
1991 95,498 9.31
1992 98,231 9.47
1993 97,419 9.31
1994 97,807 9.27
1995 100,158 9.42
1996 100,740 9.41
1997 99,738 9.26
1998 102,668 9.48
1999 103,304 9.49
2000 105,170 9.63
2001 102,559 9.37
2002 103,915 9.46
2003 105,529 9.57
2004 104,942 9.49
2005 105,091 9.46
2006 105,476 9.46
2007 109,895 9.82
2008 107,979 9.61
2009 108,316 9.60
Pedis said
# 174 – ναι, αλλά υποθέτουμε ότι για τον ηλικιωμένο που απεβίωσε στην Αθήνα, ο θάνατος του καταγράφηκε εκεί που είχε τα δικαιώματά του.
Αυτό πού λές ότι Απ’ την άλλη καλοκαίρι ήταν, πολλοί ηλικιωμένοι θα είχαν πάει στα χωριά τους. ενδέχεται να έχει βάση, και κινείται ενάντια στην υπόθεση ότι ο καύσωνας προξένησε περισσότερους θάνατους στην Αθήνα από την επαρχία.
Φοβάμαι ότι, τουλάχιστον, ως προς αυτή την υπόθεση τα δεδομένα, όπως είναι καταγγεραμμένα δεν θα βοηθήσουν καθόλου.
spiridione said
172.
Δεν ξέρω τόσο καλά τα της στατιστικής, αλλά καταλαβαίνω ότι το ποσοστό 96% που δίνουν της αύξησης των θανάτων τον 7/87 δεν είναι σε σχέση με τον 7/86 αλλά σε σχέση με τον Ιουλ. των προηγούμενων 5 ετών. Δηλαδή υπολογίζουν βάσει στατιστικής πόσοι θα ήταν οι αναμενόμενοι θάνατοι τον 1987. Σχεδόν διπλασιασμός των θανάτων προφανώς θα αξιολογείται ως στατιστικά σημαντικός. Επίσης, στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας και στην επαρχία δεν παρατηρείται καμία αύξηση ή απειροελάχιστη τον 7/87 σε σχέση με τον 7/86. Ίσως λοιπόν αξιολόγησαν ως συγκυριακή την αύξηση στην Αθήνα μεταξύ 7/86 και 7/87. Επίσης, δεν ξέρω αν για τον υπολογισμό του αριθμού αναμενόμενων θανάτων το 1987 δεν τους χρειάζονταν οι αριθμοί θανάτων μετά το 1987.
Δύτης των νιπτήρων said
Έχεις δίκιο, το ίδιο λέγαμε, μπερδεύτηκα.
Pedis said
# 177 – καταλαβαίνω ότι το ποσοστό 96% που δίνουν της αύξησης των θανάτων τον 7/87 δεν είναι σε σχέση με τον 7/86 αλλά σε σχέση με τον Ιουλ. των προηγούμενων 5 ετών. Δηλαδή υπολογίζουν βάσει στατιστικής πόσοι θα ήταν οι αναμενόμενοι θάνατοι τον 1987.
Μάλλον. Αλλά, δεν κάνουν σωστά, επειδή, η εκτίμηση που θα μπορούσαν να κάνουν, βάση των ίδιων δεδομένων, για τον 7/1986 θα έβγαινε κι αυτή πολύ μειωμένη. Το δεδομένο του 7/1986, αν το απαλείψουν θα πρέπει να έχουν πολύ ισχυρό λόγο και να τον δηλώσουν.
Επίσης, δεν ξέρω αν για τον υπολογισμό του αριθμού αναμενόμενων θανάτων το 1987 δεν τους χρειάζονταν οι αριθμοί θανάτων μετά το 1987.
To άρθρο το στέλνουν τέσσερα χρόνια έπειτα από το έτος (1987) που παρουσιάζεται η μεγάλη αύξηση και δεν αναλύουν δεδομένα για > 1987. Είναι παράλογο. Φυσιολογικά, ο έντιτορ θα έπρεπε να τους το απορρίψει με κάβεατ να παρουσιάσουν ενημερωμένη ανάλυση με τα μεγαγενέστερα ντέιτα.
Δες για παράδειγμα τα στοιχεία που εσύ βρήκες στο # 175, τι παράξενα παιχνιδια παίζουν οι διακυμάνσεις και η δημιουργία τοπικών μεγίστων: περ. ετών 1981-1986, 1989-1995 κλπ.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
97. ΕΦΗ-ΕΦΗ
Δοκίμασα να κατεβάσω το βιβλίο «Τα καημένα χωριά» (φαντάζομαι ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον), αλλά η ιστοσελίδα που παραπέμπει το λινκ που έβαλες δεν φαίνεται να λειτουργεί. Καμιά άλλη ιδέα;;
126, 130, 171β.
Μόνο συμπτώματα για τον κ. Κ. Ντ.; Η ασθένεια έχει πλήρως αναπτυχθεί, νομίζω…
Σε σχέση με αυτό που λέει ο κ. Σαραντάκος ’’Όσο για το κρητικό «κεντώ» γιατί να μην είναι το ελληνικό, με επέκταση σημασίας;, βρίσκω ενδιαφέρουσα την παρατήρηση του Mitsos στο #138.
sarant said
138-180 Ακριβώς, η σχέση ‘κεντώ’ και ‘καίω’ είναι σημασιολογική και όχι ετυμολογική.
Γιάννης Ιατρού said
151/157: Κι ο φίλτατος…. περίπου τα ίδια λέει..
Travel Blogger said
Ευτυχώς, για όσους έχουμε πρόβλημα με την ζέστη, ήρθε ο ευλογημένος Σεπτέμβρης και δρόσισε επιτέλους!