Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Έθνος που έκλεισε

Posted by sarant στο 2 Αυγούστου, 2019


Το γράφω με κεφαλαίο, οπότε εννοώ την εφημερίδα, όχι τίποτα ευρύτερο. Θα μου πείτε ότι υπερβάλλω, και από μια άποψη ίσως έχετε δίκιο, διότι στους ψηφιακούς καιρούς μας οι εφημερίδες έχουν και ηλεπαρουσία, και εξάλλου η κυριακάτικη έκδοση θα συνεχίσει προς το παρόν, το γεγονός όμως είναι ότι από τις 30 Ιουλίου η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας Έθνος σταμάτησε να εκδίδεται. Το τελευταίο πρωτοσέλιδο, της 30.7.2019, το βλέπετε εδώ ή στο 2ο σχόλιο.

Κι επειδή το Έθνος είναι μια από τις λιγοστές αιωνόβιες εφημερίδες που έχουμε, έστω και χωρίς αδιάλειπτη παρουσία, κι επειδή το ιστολόγιο είναι παλαιάς κοπής και έχει γαλουχηθεί με το διάβασμα εφημερίδων, αφιερώνουμε το σημερινό άρθρο, μνημόσυνο πες, στο Έθνος που έκλεισε.

(Αλήθεια, ποιες είναι οι άλλες αιωνόβιες εφημερίδες μας; Η Εστία, που άρχισε να εκδίδεται τον προηγούμενο αιώνα, και ο Ριζοσπάστης, ίσως όχι από το 1908 αλλά σίγουρα από το 1917, έστω και με μεγάλα διαστήματα παράνομης έκδοσης, ενώ η Καθημερινή θα μπει στο κλαμπ στις 15 Σεπτεμβρίου φέτος και το Βήμα το 2022. Αν ξεχνάω κάποιαν πείτε μου, αλλά δεν θα υπολογίσω την Ακρόπολη, η οποία υποτίθεται πως κυκλοφορεί, σκέλεθρο εφημερίδας).

Το Έθνος κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 1913, μέρα σημαδιακή, την επέτειο ενός έτους από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης της Βουλής βρήκα, σκισμένο βέβαια, το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου, αλλά αν πιστέψω την «Ιστορία του ελληνικού τύπου» του Κώστα Μάγερ το πρώτο εκείνο πρωτοσέλιδο είχε τετράστηλο έγχρωμο κλισέ με τον βασιλιά Κωνσταντίνο έφιππο, το οποίο δεν φαίνεται να διασώθηκε στο σώμα της βιβλιοθήκης. Το Έθνος το εξέδιδε ο δημοσιογράφος Σπύρος Νικολόπουλος, από το 1938 που πέθανε ο αδελφός του Ιωάννης και στη συνέχεια οι ανιψιοί τους Κώστας Κυριαζής και Κώστας Νικολόπουλος.

Η εφημερίδα εξαρχής τάχθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον κεντρώο-φιλελεύθερο χώρο αν και όχι με τόση οξύτητα οσο άλλες βενιζελικές εφημερίδες -ωστόσο αναγκάστηκε να κλείσει για μερικούς μήνες, από τον Νοέμβριο του 1916 ως τον Μάρτιο του 1917 τον καιρό της μοναρχικής τρομοκρατίας των επιστράτων, όπως επίσης και για ενάμισι μήνα μετά το αποτυχημένο κίνημα του Μαρτίου 1935.

Την πρώτη περίοδο συνεργάστηκαν με το Έθνος διάφοροι γνωστοί δημοσιογράφοι (Μπάμπης Άννινος, Μ. Λιδωρίκης, Σπ. Μελάς, Τιμ. Σταθόπουλος, Τ. Μωραϊτίνης, Νικ. Λάσκαρης κτλ.). Ο Δημήτρης Ταγκόπουλος έγραφε χρονογράφημα («Ιερεμίας»), ο Γρηγ. Ξενόπουλος έδινε «αθηναϊκό μυθιστόρημα» σε συνέχειες ενώ ο Κων. Τρικογλίδης μετέφραζε ποίηση και λογοτεχνία της Ανατολής. Την περίοδο 1919-1920 και 1923-24 συνεργάστηκε με το Έθνος ο αγαπημένος μου Ναπολέων Λαπαθιώτης, δημοσιεύοντας μεταφράσεις πεζών ποιημάτων (στις οποίες συνήθιζε να παρεμβάλλει και δικά του κείμενα, τάχα γραμμένα από τον ανύπαρκτο Γάλλο Montfonon!).

Με την είσοδό τους στην Αθήνα το 1941 οι Γερμανοί έκλεισαν το Έθνος και χρησιμοποίησαν το τυπογραφείο του για την εκδοση γερμανικών εντύπων. Η εφημερίδα επανεκδόθηκε στις 29.1.1945, σε γραμμή εθνικόφρονα-αντικομμουνιστική. Υποστήριξε τον Παπάγο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στο Κεντρο και από το 1958 που ανέλαβε αρχισυντάκτης ο Γιάννης Καψής είχε έντονο αντιδεξιό προσανατολισμό και την περίοδο 1965-67 στήριζε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στη δεκαετία του 1950-60 αξιοσημείωτη είναι η καθημερινή λογοτεχνική στήλη του με τον Αχιλλέα Μαμάκη.

Στη δικτατορία του 1967 το Έθνος συνέχισε να εκδίδεται με προσεκτική αλλά τολμηρή για τα δεδομένα της δικτατορίας αντιπολίτευση στο καθεστώς. Στο φύλλο της 24.3.1970 (βάζω εδώ το πρωτοσέλιδο, αλλά είναι λίγο βαρύ) δημοσιεύτηκε δήλωση του Ιω. Ζίγδη με κριτική για το Κυπριακό και υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το καθεστώς αντέδρασε αμέσως. Συνελήφθησαν οι εκδότες Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, ο διευθυντής σύνταξης Κ. Οικονομίδης και ο αρχισυντάκτης Ιωάννης Καψής, καθώς και ο Ιω. Ζίγδης, και λίγες μέρες αργότερα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 1-5 ετών. Επιβλήθηκε επίσης στέρηση ατέλειας χάρτου στην εφημερίδα, με αποτέλεσμα στις 4 Απριλίου το Έθνος να αναστείλει την έκδοση του.

Το Έθνος δεν εκδόθηκε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Το 1978, ο Γεώργιος Μπόμπολας αγόρασε τον τίτλο από τους Κυριαζή και Νικολόπουλο και το 1981 κυκλοφόρησε το Έθνος της νέας περιόδου, που έχουμε γνωρίσει οι περισσότεροι.

Εγχρωμο και ταμπλόιντ, το πρώτο ταμπλόιντ του ελληνικού τύπου, το Έθνος της νέας περιόδου κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1981, ένα μήνα πριν από τον προαναγγελλόμενο εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ. Διευθυντής ήταν ο Αλέκος Φιλιππόπουλος.

Σε αυτό το πρώτο πρωτοσέλιδο βλέπουμε να φιγουράρουν ο πρωθυπουργός Γ. Ράλλης, ο αναμενόμενος πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης και η Μαρία Αλιφέρη από τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Το Έθνος υποστήριξε ανοιχτά τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας λιγότερη κριτική απ’ ο,τι η Ελευθεροτυπία, αλλά πάντοτε πρόβαλλε το ΚΚΕ και τις θέσεις του, σε αντίθεση π.χ. με τα Νέα. Βρήκε έτσι αρκετό κοινό. Το 1982 κυκλοφόρησε και κυριακάτικο Έθνος.

Ο πατέρας μου τότε αγόραζε Ριζοσπάστη και Ελευθεροτυπία, και μόλις βγήκε το Έθνος άρχισε να το αγοράζει αντί της Ελευθεροτυπίας. Έτσι την εφημερίδα τη διάβαζα καθημερινά στη δεκαετία του 1980 αν και δεν την έβρισκα πολύ του γούστου μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια στηλη της με πολιτικά παρασκήνια που είχε τίτλο Λιλιπούπολη αλλά όταν διαμαρτυρήθηκαν οι συντελεστές της εκπομπής έγινε Λιλιπούπολοι. Εγώ έδινα πάντα σημασία στις γελοιογραφίες και το Έθνος δεν είχε ποτέ γελοιογράφο πρώτης γραμμής -είχε τους Μαραγκό, Γκιόκα και Ντούβλη, αλλά δεν ξέρω ποιος σκιτσάριζε τη «Μαντάμ Ο», καθημερινό στριπ με ηρωίδα μια πλούσια δεξιά κυρία, όχι χωρίς στερεότυπα.

Απο το τέλος της δεκαετίας του 1980 και μετά έχασα επαφή με την εφημερίδα. Αν τη διαβάζατε, πείτε εσείς στα σχόλια. Άρχισε η απληρωσιά και τελικά το 2017 το συγκρότημα του Πήγασου βγήκε σε πλειστηριασμό και το αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης. Ετσι, από τον Σεπτέμβριο του 2017 άρχισε η τρίτη περίοδος της εφημερίδας, που όμως, στις συνθήκες της γενικής κρίσης και της ειδικής κρίσης του έντυπου Τύπου δεν διάρκεσε πολύ.

Το κλείσιμο του καθημερινού Έθνους δεν φαίνεται να εντάσσεται σε συγκροτημένο σχέδιο ψηφιακής στροφής και δεν ξέρω κατά πόσον θα διατηρηθεί επί μακρόν η κυριακάτικη έκδοση, που είχε πάντως ικανοποιητική κυκλοφορία (18.000 φύλλα).

Έχουμε ξαναγράψει για την κρίση στον Τύπο στους ψηφιακούς καιρούς μας. Πολλοί θεωρούν ότι οι έντυπες εφημερίδες είναι δεινόσαυροι καταδικασμένοι σε εξαφάνιση, παρόλο που δεν έχει αναφανεί βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για ηλεφημερίδες, ιδίως σε γλώσσες περιορισμένης διάδοσης όπως η ελληνική.

Το θέμα είναι ότι με τη διακοπή της έκδοσης του Έθνους μειώνεται η πολυφωνία του Τύπου στη χώρα μας, ιδίως όταν σκεφτούμε ότι και η διανομή των εφημερίδων βρίσκεται κάτω από μονοπωλιακό έλεγχο και μάλιστα από εκδότη εφημερίδων. Με τις συνθήκες αυτες δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότεροι στρέφονται για ενημέρωση στο Διαδίκτυο -που και αυτό δέχεται πλήγματα στην πολυφωνία του, όπως συζητήσαμε στο παρελθόν και θα συζητήσουμε και στο άμεσο μέλλον.

 

 

 

138 Σχόλια προς “Το Έθνος που έκλεισε”

 1. Νομίζω το μεγάλο ατού του Έθνους στα ενενήνταζ (ίσως και νωρίτερα;) ήταν η κινηματογραφική (λέμε τώρα) στήλη του Ραφαηλίδη.

 2. Stelios Sfakianakis said

  Το αρχείο εικόνας για το πρωτοσέλιδο είναι προσβάσιμο κατευθείαν από το https://www.naftemporiki.gr/frontpages/fu/p/270532bf-a077-4840-a0c5-c430a2ee8b92/1/ethnos-full.jpg αλλά υπάρχει και στο https://ibb.co/kQtVgc4

 3. takis#13 said

  Ο πατέρας αγόραζε τα Νέα οπότε δεν έχω πολλά να πω για το Εθνος . Θυμάμαι πως έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις , ανέβαζε και κατέβαζε δηλαδή , και γι΄αυτό γενικά δεν την συμπαθούσα . Και έχει δίκιο ο Δύτης , τα άρθρα του Ραφαηλίδη ήταν από τα ατού της εφημερίδας.

 4. Πάνος με πεζά said

  Εφημερίδα ιστορικών εξελίξεων πάντως, νομίζω ότι ήταν η πρώτη που βγήκε έγχρωμη και ταμπλόιντ, όχι;

 5. Πάνος με πεζά said

  Α, το λες… Ε είπαμε, θα διαβάζουμε πρώτα…

 6. Pedis said

  Χάλια εφημερίδα. Είχε και ωροσκόπιο.

 7. gpoint said

  Καλημέρα

  Μπροστά από την εποχή μου πάντοτε σταμάτησα τις εφημερίδες γύρω στο 90 οπότε δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη. Ηταν φανερό από τότε πως δεν μπορούσα να σταθούν ανεξάρτητες εφημερίδες παρά μόνο οι κομματικές που δεν ΄τανε-είναι και θα είναι- του γούστου μου. Αναλογικά ο οπαδικός τύπος είναι σε καλύτερα επίπεδα γιατί πέρα από τις μεροληπτικές κριτικές τα σκορ τα γράφουνε σωστά ακόμα, γιατί με το διαφαινόμενο μονοπώλιο του Μαρινάκη θα ξαναφτάσουμε σε εποχές που ο ΟΣΦΠ έχανε 14-1 στο Λιβόρνο κι εδώ έγραφαν μόνο 4-1 !!!
  Εθνος δεν αγόρασα ποτέ, ο γιός μου το έπαιρνε κάθε Δευτέρα για το Εθνοσπορ και κάποιοδιαγωνισμό με παίκτες

 8. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα. Η Εστία του προπροηγούμενου αιώνα δεν είναι?

 9. 6 Όλες δεν είχαν; (Εντάξει, ο Ριζοσπάστης δεν είχε, ίσως δεν είχαν Αυγή ή Καθημερινή – η Ελευθεροτυπία είχε τον Λεφάκη πάντως, το μεγάλο όνομα!)

 10. Pedis said

  # 9 – Έγραψα «και ωροσκόπιο», δεν ήταν χάλια μόνο γι αυτό.

  Δεν ξέρω αν έχει η Καθημερινή.

  Εφσυν, χαρντ κοπυ, δεν διαβάζω, αλλά μού φαινεται οτι έχει κι αυτή ωροσκόπιο.

  Η παρουσία ωροσκοπίου σημαίνει τι κοινό ή μέρος του κτυπάει ο εκδότης … και, γενικά, πού έχει μπει ο πήχης για την ποιότητά τής εφημερίδας.

 11. Πέπε said

  Το ’81 ξανακυκλοφόρησε; Θα φανταζόμουν πιο μετά, κρίνοντας από το πόσο ζωηρά θυμάμαι ότι το γεγονός είχε προβληθεί και πανηγυριστεί.

  > > Πολλοί θεωρούν ότι οι έντυπες εφημερίδες είναι δεινόσαυροι καταδικασμένοι σε εξαφάνιση

  Πιθανόν. Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο είδος δεινοσαύρων: Άνθρωποι που μέσα στην παλιά κατάσταση των πραγμάτων (έντυπη εφημερίδα, έντυπο βιβλίο και περιοδικό, ράδιο, τηλεόραση, σταθερό τηλέφωνο, αναλογική φωτογραφική μηχανή, ουρά στις υπηρεσίες/τράπεζες/ταξιδιωτικά και όλα αυτά τα ολίγον γρααφικά) είχαν καταφέρει να είναι πραγματικά ενήμεροι, πραγματικά μορφωμένοι, να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη, να είναι τα καλύτερα δείγματα πολίτη της γενιάς τους και της χώρας τους, ενδεχομένως κορυφές σε διάφορους τομείς, αλλά που την κρίσιμη περίοδο αμέλησαν να ανοιχτούν στις νέες συσκευές, που ίσως δεν τους έπεισαν ότι ήρθαν να μείνουν και να επηρεάσουν, αφού οι παλιοί τρόποι έτσι κι αλλιώς δεν καταργήθηκαν εν μιά νυκτί. Και κάποια στιγμή βρίσκονται περικυκλωμένοι όχι απλώς από νέες συσκευές, αλλά από έναν ολόκληρο κόσμο που λειτουργεί με τρόπο που τους είναι ανοίκειος. Και βρίσκονται απομονωμένοι, οικτρά ξεπερασμένοι, πολύ μεγάλοι πλέον για να μπορέσουν να προσαρμοστούν, από πρώτοι τελευταίοι, ανίκανοι να συνδεθούν με τους πάλαι κατεξοχήν οικείους τους χώρους ή να κάνουν στοιχειώδεις καθημερινές δουλειές.

  Πιστεύω πως όλοι οι σημερινοί ψηφιακοί γέροι (οι γέροι που δεν ανταποκρίνονται στην παραπάνω περιγραφή) είχαν βάλει υπολογιστή στο σπίτι τους από το ’90, βαριά βαριά 2000. Όσοι δεν το έκαναν τότε, έχασαν το τρένο. Και προκαλούν θλίψη. Ζουν το γκρέμισμα του κόσμου στον οποίο αρίστευαν, και βλέπουν χωρίς να το ζουν το χτίσιμο ενός καινούργιου στον οποίο δεν ανήκουν.

 12. Pedis said

  # 9 – Ο Ριζοσπάστης και η Αυγή δεν έχουν. Αυτό μας έλειπε, τώρα.

  Αν το δούμε κι αυτό, το αποκλείω κατά 99.9 για τον Ριζοσπάστη και 95% για την Αυγή, πάμε για φούντο 100%, κι όχι 99.9% όπως διαφαινεται μέχρι τώρα. 🙂

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Καλά λες, ο Ραφαηλίδης με όλα του τα άρθρα.

  2 Ευχαριστώ πολύ!

  8 Ωχ, καλά λες, πώς περνάνε οι αιώνες!

  12 Η Αυγή δεν έχει, εκτός αν κάνω κάποιο τραγικό λάθος. Και ο Ρίζος δεν θα έχει, αλλά έχω καιρό να τον πάρω.

 14. Παλιά, κάποιες εφημερίδες έβαζαν και παρτίδες σκάκι ή και σκακιστικά προβλήματα. Εδώ και πολλά χρόνια, καμία.

 15. LandS said

  Το θέμα δεν είναι πότε έβαλες υπολογιστή σπίτι σου (η αφεντιά μου το 81) αλλά πότε τον έβαλες ονλάιν.

 16. Για κάποιο λόγο, παιδιά, στη συζήτηση περί ωροσκοπίων είχα στο μυαλό μου τις εφημερίδες των ενενήνταζ (μου έμεινε από το #1). Εξού και η αναφορά στην Ελευθεροτυπία και τον Λεφάκη.
  Είναι που ελάχιστες φορές έχω πιάσει εφημερίδα τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, μπορεί και περισσότερα, χωρίς να την ξεπετάξω σε δέκα λεπτά.

 17. Ανδρέας Τ said

  Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν σαν είδος. Τελείως; Όχι, γιατί η εξέλιξη τους μας έδωσε τις κότες, τις γαλοπούλες, τις πάπιες κτλ. Στις εφημερίδες εύρισκες άρθρα προσεγμένα (όχι πάντα) που είχαν δομή. Οι πληροφορίες στο διαδίκτυο(εκτός εξαιρέσεων) είναι γραμμένες στο πόδι, μερικές ασυνάρτητες (ψάχνεις που είναι το υποκείμενο, το αντικείμενο και το ρήμα για να καταλάβεις τι θέλει να πει ο ποιητής).

 18. Γιάννης Ιατρού said

  11: τι λες ρε Πέπε, ποιό ’90; ’84, latest 78, είχαμαν και TRS80 με CP/M, αμε! 🙂

 19. 14 Η ΕφΣυν του Σαββάτου σίγουρα έχει σκάκι, το τσέκαρα μόλις.

 20. LandS said

  Νομίζω ότι είχε κάνει μια προσπάθεια ο «Ρ» – σατιρική και δεν μετράει. Ή ήταν ο ΡΙΖΟΣ της Δευτέρας;

 21. Και μια που το κουβεντιάσαμε, και ωροσκόπιο έχει η ΕφΣυν, αντίθετα με την Καθημερινή απ’ ό,τι είδα (που όμως δεν έχει σκάκι).

 22. ΓΤ said

  8, 13β

  «Εκμεταλλεύεται», δε, αυτά τα 125 χρόνια ζωής της (1894-), γράφοντας στην κεφαλίδα της τελευταίας σελίδας της «3 αιώνες στην υπηρεσία της πατρίδος»…

 23. LandS said

  Η Αυγή βάζει

 24. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  ποιες είναι οι άλλες αιωνόβιες εφημερίδες μας;

  Και η Μακεδονία από το 1911.

 25. Εφη Βεροπούλου said

  Οταν πατώντας τον συνδεσμο σας βγαλει στο τελευταίο πρωτοσέλιδο, πάνω αριστερα και διπλα στο ΕΘΝΟΣ εχει εισαγωγικά. Κλικ πάνω στα εισαγωγικά, θα βγαλει και παλι την εικόνα με τη δυνατότητα όμως αποθήκευσης, αντιγραφής κλπ.. πατώντας δεξί κλικ στο μάους..

 26. 20 Φαντάζομαι λες για το ταμπλόιντ 🙂 Ο Ρίζος της Δευτέρας ήτανε.

 27. ΓΤ said

  @11

  Ο υπολογιστής ήρθε στο σπίτι το 1982 (Commodore 64). Ο πατέρας είχε βάλει γραμμάτια για να τον εξοφλήσει 🙂

 28. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα (που δεν είπα προηγουμένως 🙂 ) και

  15: Σταύρο, τέλος ΄91, αρχές ’92, δεν πολυθυμάμαι, 300 baud 🙂

 29. Neo Kid said

  Kala, aytos o Andreas Papandreas akoma ki otan milage gia allous me “tha” ksekinouse…
  Telika oi Araves sthriksan th draxmh?…

 30. Πέπε said

  @18:
  Ντάξει, δε σ’ είπαμε και νέο! 🙂

  @15:
  Σωστό φυσικά, αλλά έστω και σκέτος υπολογιστής χωρίς σύνδεση είναι μια πρώτη εξοικείωση. Το θέμα είναι: ξέρουμε περίπτωση ανθρώπου που μέχρι την εκπνοή του 20ού αιώνα να μην είχε υπολογιστή, να είναι σήμερα κοντά στα 70 ή παραπάνω, και να ΜΗΝ είναι αποκομμένος και απομονωμένος όπως οι δεινόσαυροι του #11;

  Φαντάζομαι, δύσκολα.

 31. Neo Kid said

  To Ethnos htan TO Pasok eos pou vghke h Aurianh.

 32. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..για να μην πάει ανεκμετάλλευτο το πρωτοσέλιδο του Έθνους που έβαλες, να σταθούμε για λίγο στην δήλωση του Χαρίλαου. (Για τον Φλωράκη, ίνδαλμα των νεανικών χρόνων, δεν θέλω να πώ οτιδήποτε κακό αλλά δεν μπορεί να μην θαυμάσει κανείς την ακρίβεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία των Μ/Λ αναλύσεων και προβλέψεων). «Η αμερικανοκρατία στο τέρμα της». (Και γιά όσους δεν θυμούνται, δήλωση του τελευταίου Υπουργού Άμυνας του Συ.Ριζ.Α: «Θα επιθυμούσαμε εντονώτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αιγαίο…»). Το Έθνος της δεκαετίας του ’80, εκπολιτισμένου ξαδελφακίου της Αυριανής, το έριχνα καθημερινά μιά ματιά, αρκεί να ήταν κρεμασμένο στα μανταλάκια των περιπτέρων..

 33. giorgos said

  Η δίκη τού «Εθνους»
  http://katotokerdos.blogspot.com/2014/12/3.html

 34. Γιάννης Ιατρού said

  32: Γιώργο, πολύ άδικα κατακρίνεις, έστω ειρωνεύεσαι το «…εντονότερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ…», είτε αφ΄εαυτού είτε σε σύγκριση με παλιά ή.και τον πολιτικό, κομματικό προσανατολισμό. Να βοηθήσει τη χώρα του θέλησε, στην παρούσα συγκυρία και με τις υπάρχουσες συνθήκες/συσχετισμούς δυνάμεων, και μπράβο του. Η γροθιά στο μαχαίρι δεν ωφέλησε ποτέ.

 35. nikiplos said

  Καλημέρα… Κοιτάζοντας τη φωτογραφία στο φύλλο του Έθνους με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 1981, στάθηκα με δέος στην πολιτική διορατικότητα του Χαρ Φλωράκη, όπως αυτή απεικονίζεται κάτω αριστερά . Η Αμερικανοκρατία στο τέρμα της… Πως κάνει σκόνη τις βεβαιότητές μας ο αμείλικτος ο χρόνος…

  Από την συγκεκριμένη εφημερίδα μου έχει μείνει αξέχαστο το κεντρικό δισέλιδο του φύλλου της 27/06/1987, που απεικόνιζε την γκραν γκινιόλ ανασύνθεση του πτώματος της άτυχης Ζωής Γαρμανή στο νεκροτομείο, η οποία είχε τεμαχιστεί από τον σύζυγό της Παναγιώτη Φραντζή. Για αρκετές ημέρες μετά τη φρικιαστική δημοσίευση απειλούσαμε οι σάχλες τις κοπέλες μας, πως θα τις κόβαμε σε 16 κομμάτια εάν μας έκαναν τίποτε νερά… Εως ότου μια μεγαλύτερη με έβρισε και μου είπε: «δεν είναι πλάκα ρα μλκ! Την ήξερα τη Ζωή…»

 36. atheofobos said

  Η αγορά του ΕΘΝΟΥΣ από τον Σαββίδη και η στροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ σήμαινε και την αρχή της πτώσης κυκλοφορίας του. Οι αναγνώστες μιας εφημερίδας την εγκαταλείπουν όταν αυτή αλλάζει την πολιτική γραμμή της. Χαρακτηριστική είναι η κυκλοφοριακή πτώση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μετά την αποστασία.

  δεν είχε ποτέ γελοιογράφο πρώτης γραμμής.

  Αυτό είναι λάθος.Είχε από το 90 και μετά για αρκετό διάστημα τον Γιάννη Ιωάννου.

 37. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @34. Αγαπητέ μου Γιάννη, εγώ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ με την δήλωση του Αποστολάκη, ακριβώς επειδή αγαπώ την πατρίδα μου και την θέλω προστατευμένη από γειτονικούς καρχαρίες. Εσύ, θέλω να μου πεις ένα πράγμα: Αν αυτήν την δήλωση την έκανε υπουργός της ΝΔ πριν από 5-6 χρόνια, θα τον ξεχέζανε ή όχι όλοι οι αριστεροί παράγοντες, εφημερίδες, μπλόγκ, σχολιαστές, ψηφοφόροι; Θα τον ειρωνεύονταν; Θα τον διέσυραν; Θα τον κατηγορούσαν για ξεπούλημα, δουλοπρέπεια και υποτέλεια; Απάντησέ μου, σε παρακαλώ, με ειλικρίνεια..

 38. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δυστυχώς, το κλείσιμο μιας εφημερίδας δεν είναι ευχάριστο γεγονός, αν και νομοτελειακά θα έλεγα όλες σιγά-σιγά οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εφημερίδες πρόσφεραν πολλά μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Ενημέρωση, ψυχαγωγία, μόρφωση, επαφή με τη λογοτεχνία και τις επιστήμες… αλλά και ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων! 😉
  Σπάνια διάβαζα το Έθνος. Καθημερινός αναγνώστης της Ελευθεροτυπία και τις Κυριακές Βήμα ή Καθημερινή ή και τις δύο. Πιτσιρικάς, την Ακρόπολι της Κυριακής, που την έπαιρνε ο πατέρας μου.

  Τζι, τι γίνεται με τον Ιβάν; Του ξέφυγε ο Κυριάκος και έγινε π/θ, έκλεισε το Έθνος, λες να μας χαλάσει και τον ΠΑΟΚ; 😛

 39. ΓιώργοςΜ said

  Πολλές καλημέρες από το δροσερό Βόρειο Ευβοϊκό.
  Δε συμπάθησα ποτέ το»Ε», αλλά η απώλεια μιας εφημερίδας είναι κακό πράγμα, τόσο για το λιγόστεμα των επιχειρημάτων στο πολιτικό πεδίο, όσο και για τη μείωση των σχετικά δομημένων κσθημερινων κειμένων.

 40. Σωτήρς said

  36 Όμως Τα ΝΕΑ συνεχίζουν να είναι πρώτη ημερήσια εφημερίδα παρά την δεξιά στροφή μετά την εξαγορά Μαρινάκη.

 41. ΚΩΣΤΑΣ said

  37 Πολλά ζητάς, Γιώργο! Εδώ βγάλαν τον Π. Κανελλόπουλο σχεδόν προδότη, με την ανύπαρκτη ρήση «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας», έστησαν πολιτικές καριέρες με τον αντιαμερικανισμό, την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ, τις βάσεις, αντιμνημόνια ….. και όταν όλοι αυτοί γίνονταν κυβέρνηση… ε, βασιλικότεροι του βασιλέως. Εμείς όμως γιατί να θυμώνουμε; Είναι οι καλύτεροί μας φίλοι, αφού στην πράξη επιβεβαιώνουν ως ορθές τις επιλογές των αστικών κομμάτων. Ε, μην περιμένεις να το ομολογήσουν και ανοιχτά, δεν ωρίμασαν ακόμα οι συνθήκες. Ίσως, με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, προσεχώς, τότε να το πούνε… 😉

 42. nikiplos said

  Το Έθνος ήταν κι αυτό ενταγμένο στην επίσημη αφήγηση μιας φαντασιακής κομιλφό του μέσου πολίτη, αυτού που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε νοικοκύρη. Θυμάμαι έντονα τις «μέσα» σελίδες των εφημερίδων της εποχής, που τσουβάλιαζαν δολοφόνους, ανθρώπους που έκαναν εγκλήματα πάθους, φθορές ξένης περιουσίας, άλλου είδους βανδαλισμούς, χουλιγκανισμούς και δίπλα ακριβώς οι «άλλες» ειδήσεις: συνελήφθη για χρήση χασίς, για μικροκατοχή ναρκωτικών, ώστε να γίνει ο απαραίτητος ασυνείδητος συνειρμός. Τότε φυσικά δεν υπήρχε ούτε GDPR, ούτε τίποτε έβγαζαν τη φωτογραφία σου στη φόρα διασύροντας και διαπομπεύοντάς σε χωρίς τύψεις. Θυμάμαι έναν συμμαθητή μου, τον Θέμη Λάμπογλου, που τον είχαν διασύρει στα 80ς οι εφημερίδες, επειδή είχε συλληφθεί στα εξάρχεια και είχε λοφίο πανκ. Ήταν μόλις 13 ετών… Ευτυχώς η δημοσιότητα κρατάει για τον καθένα λίγο, οπότε μπορώ να πω πως, ο εν λόγω δεν πολυεπηρεάστηκε καθώς σήμερα πλέον είναι ιδιωτικός φρουρός σε ναυτιλιακή εταιρία σεκιούριτι, οπλοφορών, πυροβολών και ενίοτε εκτελών, αλλά μην νοιαστείτε πολύ… μόνο μαύρους… γιατί η αλήθεια είναι στους sex pistols

 43. nikiplos said

  42@ θυμάμαι και δύο άλλους πανκ που έκανε παρέα… Εις εξ αυτών σήμερα σημαίνον στέλεχος της ΧΑ…

 44. Μακεδονία;
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_(%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1)

 45. Ωχ… γραμμένο κ στο 24..
  δεν το πρόσεξα. Σορυ.

 46. Γιάννης Ιατρού said

  37: Για πριν 5-6 δεν ξέρω, για περισσότερο, καμιά 10αριά κλπ. ναι, μάλλον. Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα μας, είπαμε, στην παρούσα συγκυρία και με τις υπάρχουσες συνθήκες/συσχετισμούς δυνάμεων.

  41: Και σύ ρε Κώστα, βρήκες ευκαιρία να την πεις την σοφία σου, ε; Αφού το θέμα της ρήσης του Κανελλόπουλου το έχουμε εξαντλήσει εδώ στο μπλογκ… τι λες τώρα;

  Όσο για την «ωρίμανση», κοίτα τη ΝΔ πού έχει πάρα-ωριμάσει. Για σάπισμα πλέον βλέπω να πηγαίνει, δες τις επιλογές προσώπων που κάνει…. Πρώην υμνητές της χούντας, δοσίλογους από οικον. κι άλλα σκάνδαλα κλπ. κλπ. βάζει, σε περίοπτες θέσεις… Και για επικεφαλής ευαίσθητων υπηρεσιών, π.χ. λέγε με ΕΥΠ, ιδιοκτήτες εταιριών σεκιούριτι με γνωστές διασυνδέσεις. Πρόσεξε, δεν σου μιλώ για την πολιτική της ΝΔ, την ακραία φιλελεύθερη. Αφού έτσι ψήφισε ο λαός, για τον οποιονδήποτε λόγο, είναι σεβαστό να εφαρμόσει την πολιτική που είχε ανακοινώσει. Θα κριθεί, αργότερα.

  Σόρρυ για την εκτροπή σε πολιτικά, αλλά με σκανδάλισε ο Γιώργος (κύριε, αυτός άρχισε πρώτος 🙂 ), προτείνω να μην χαλάσουμε το νήμα, το συνεχίζουμε, αν χρειαστεί, αλλού, π.χ. στο ‘μητροπολιτικά μεζεδάκια’ που έχει γίνει έτσι κι έτσι καλοκαιρινό….

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Α.Π. για την απόφαση του μεικτού Ορκωτού Λαμίας.
  Εξετάζεται το ενδεχόμενο αναίρεσης της απόφασης και επανάληψης της δίκης.

 48. Γιάννης Ιατρού said

  47: Ρίξε και κανένα λίκνο/a>… Μπαα, Εφη, πάει (κι) αυτό, … έκλεισε, όπως θα κλείσουν κι άλλα.
  Ετοιμάσου
  να την κάνουμε /a> 😋😏, πολύ ζέστη έπεσε σήμερα, το κατάλαβα όταν βγήκα προηγουμένως έξω για λίγο… Μέσα, με κλειστά τα κουφώματα και με την μόνωση κελύφους του σπιτιού, δεν το είχα καταλάβει. 🌤♨♨🌡🌡

 49. Γιάννης Ιατρού said

  48: Μαντάρα, αλλά οι σύνδεσμοι λειτουργούν 🙂

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1. Αυτό! Εχω ακόμη αποκόμματα. 🙂
  και τα πολιτικά,ιστορικά ,οδιπορικά ρεπορτάζ του Γιώργου Γάτου, ομοίως,

 51. leonicos said

  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΡΥΞ ΡΥΞ ΡΥΞ

  το τρολλ σας

  Καλημέρα είπαμε;

 52. mitsos said

  Καλημέρα
  και επειδή εψές έλειψα , και καλό μήνα.

  Στενάχωρο … παρότι δεν διάβαζα Έθνος ( εκτός από κάποιες περιόδους όπου ήμουν υποχρεωμένος να διαβάζω όλα τα έντυπα και τότε ήταν που είδα πως είχε και κάποια ενδιαφέροντα π.χ. Ραφαηλίδης και αργότερα Ιωάννου ) Παλιά έλεγα μάλιστα με αρκετή δόση υπερβολής το μόνο Έθνος που έχει κάποια ποιότητα είναι τα «ΣΙΓΑΡΕΤΑ ΕΘΝΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ» …

  Κι όμως τώρα που κλείνει με στεναχωρεί . Δεν είναι μόνο πως κάτι τόσο προσωρινό και «εφήμερο» όσο μια εφημερίδα , μπορούσε στην έντυπη μορφή του να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ιστορική αξία που μάλλον δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουν οι ψηφιακές μορφές .
  Είναι και επειδή τα χειρότερα του χθες μοιάζουν να ξεχωρίζουν μέσα στις θάλασσες των σημερινών ηλε-σκουπιδιών και θορύβου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 53. atheofobos said

  40
  Όμως Τα ΝΕΑ συνεχίζουν να είναι πρώτη ημερήσια εφημερίδα παρά την δεξιά στροφή μετά την εξαγορά Μαρινάκη.

  Επειδή μετά το κλείσιμο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ διαβάζω έκτοτε τα ΝΕΑ, σε πληροφορώ ότι η γραμμή της εφημερίδας δεν έχει αλλάξει, γιατί ο Μαρινάκης είχε την ευφυΐα να διατηρήσει το ίδιο δημοσιογραφικό επιτελείο που υπήρχε χωρίς να υπάρχει εμφανής ανάμειξη του.( η μόνη επιφύλαξη μου είναι για τα ποδοσφαιρικά γιατί είναι το μόνο κομμάτι της εφημερίδας που αμέσως μετά την αγορά της, αδιάβαστο χρησιμεύει να μπαίνει στον πάτο της σακούλας των σκουπιδιών για να απορροφά τα ζουμιά από τις καρπουζόφλουδες!)
  Η βασική γραμμή της εφημερίδας ήταν και είναι αντι ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτοντας όμως ακόμα και μόνιμες στήλες σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ή δημοσιεύοντας εκτενείς επίσης συνεντεύξεις πολιτικών στελεχών του όπως και των άλλων πολιτικών κομμάτων πλην ΧΑ.
  Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στο θέμα των Πρεσπών δημοσιεύτηκαν άρθρα γνώμης που ήσαν μάλλον περισσότερα υπέρ και λιγότερα κατά της συμφωνίας.
  Γι΄αυτό τον λόγο προφανώς καταφέρνει τόσα χρόνια να παραμένει η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα γιατί έτσι καλύπτει τις ανάγκες για ενημέρωση σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό που δεν είναι φανατικά κολλημένο με ένα κόμμα.

 54. Παναγιώτης Κ. said

  Ιστορικά μιλώντας και από όσα έχω καταλάβει, οι περισσότεροι από μας ήμασταν στον αστερισμό της Ελευθεροτυπίας.
  Το Έθνος το αγόρασα λίγες φορές επειδή ήταν εφημερίδα του «προοδευτικού χώρου» για να σχηματίσω άποψη. Δεν μου ταίριαξε.Το βρήκα πολύ επιφανειακό και έτσι δεν έγινα αναγνώστης του.

  Αποτελεί κοινοτοπία να πούμε ότι ο τύπος στη χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι εισήλθε το ιντερνέτ στη ζωή μας.

  Η περίπτωση του τύπου στη Θεσσαλονίκη έχει πολλά να μας πει. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και κατά βάση δεν έχει εφημερίδα.

  Σε διάφορες ομιλίες και ημερίδες κ.λπ ακολουθούν τα γνωστά πηγαδάκια όπου λέγονται πράγματα που οι κεντρικοί ομιλητές αποφεύγουν να τα πουν από μικροφώνου.
  Απευθύνω λοιπόν ερώτηση σε ομιλητή που τον απασχολεί ο τύπος στη Θεσσαλονίκη στην ιστορική του πορεία: Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι πίσω στο θέμα του τύπου;
  Η απάντησή του… κατεδαφιστική: Διότι οι Θεσσαλονικείς δεν αγοράζουν εφημερίδες!
  Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αυτή είναι μια απάντηση που έχει βάση και καλό είναι να μην εξετάζουμε μία μόνο πλευρά αυτή του πομπού αλλά και τον δέκτη. Και αν εξετάσουμε τον δέκτη υποχρεωτικά πρέπει να δούμε γενικότερα ζητήματα κουλτούρας.

  Βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη πριν σαράντα χρόνια αλλά δεν άλλαξα τις συνήθειες μου. Αθηναϊκές εφημερίδες συνέχισα να διαβάζω και σπανίως, τη Θεσσαλονίκη (όχι τη Μακεδονία) για να διαβάζω το χρονογράφημα του Σκαμπαρδώνη.

 55. Alexis said

  #11: Πολύ ωραίο σχόλιο Πέπε!

 56. leonicos said

  Τη σχέση μου με τις εφημερίδες, ντρέπομαι να την πω.

  Όταν ήμουν 10 χρονω αγόρασα μια Ακρόπολη για τον παππού. Τον κοροϊδεύαμε που δίαβαζε Ακρόπολη, ενώ εμείς ήμασταν Προοδευτικοί και διαβάζαμε Εστία.

  10-16 μου έστελναν κάθε εβδομάδα τις εστίες, με την υποχρεώση νια διαβάζω το κύριο άρθρο και τον Μελά, για να μην ξεχάσω τα ελληνικά. Δεν ορκίζομαι ότι το έκανα, αλλά τα ελληνικά δεν τα ξέχασα.

  Επιστρέφοντας, πρέπει ούτε να έβλεπα εφημερίδα στο σπίτι. Ο πατέρας μου δεν έβλεπε άλλωστε, και εγώ παρέμεινα αγράμματος. Νομίζω πως η μάνα μου έπαιρνε τα Νέα

  Μ ε το ένδοξο κόμμα το μοναδικό, αγόραζα Ριζοσπάστη και Οδηγητή ανελλειπώς. Διάβαζα καμιά φορά τιαφιερωσεις εις μνήμην. Αρθρα ποτέ. Η τοτε γυναίκα μου διάβαζε τα Νεα στο σπίτι του πατέρα της.

  Για το Έθνος ήξερα πως υπάρχει και ότι το έχει κάποιος Μπόμπολας, φίλος του τέως φίλου μιας φιλαινάδας μου

  Καμιά φορά προσπαθώ να βουτήξω κανένα τίτλο από το περίπτερο, αλλά δεν καταλαβαίνω τι λένε. Όλοι μου είναι άγνωστοι, είτε πρόκειται για πολιτικές είτα για αθλητικες εφημερίδες

  Γι’ αυτό και δεν μιλάω ότι βρίζετε ή επαινείτε κάποιον εδώ. Απλώ σας εμπιστεύομαι.

  Χα χα! Εξαιρείται ο Τζι ως ΠΑΟΚ

 57. leonicos said

  Και την Καθημερινή την ήξερα

 58. sarant said

  14-19 Kαι η Αυγή της Κυριακής έχει σκακιστική στήλη. Πιθανώς και ο Ριζοσπάστης

  24 Σωστά, και η Μακεδονία. Και άλλες επαρχιακές μπορεί να είναι.

  25 Ευχαριστώ!

  29 Δεν είδες που το 1982 πήγε 1 δολάριο = 1 δραχμή;

  36 Εννοώ την πρώτη δεκαετία, που το διάβαζα.

  53 Ποιο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνιμη στήλη στα Νέα; Δεν αμφισβητώ, ρωτώ.

 59. leonicos said

  Και βέβαια σοκαρίστηκα όταν σκότωσαν τον εκδότη της Βραδυνής

  Πολύ λυπήθηκα

  Είχα και τον Γιάννη τον Δημαρά φίλο μια εποχή, αλλ’ αυτό δεν με ωφέλησε ιδιαίτερα

 60. ΚΩΣΤΑΣ said

  46 Γιάννη, δεν κατηγορώ το ιστολόγιο, ούτε τους σχολιαστές, αναδρομή στα παλιά πολιτικών παρατάξεων έκανα και μια υπενθύμιση στο Γιώργο, που μάλλον, τότε που το συζητούσαμε στο ιστολόγιο, έλλειπε, έτσι νομίζω.

  Για τα υπόλοιπα, περί ΝΔ κλπ ίδωμεν, ας περιμένουμε, θα δείξει η νεκροψία! 😉

  Τελικά, δέχομαι την προτροπή σου, καθότι καλόψυχος 🙂 και καλοπροαίρετος, να περιορίσουμε τα πολιτικά, αλλά άμα… κύριε αυτός άρχισε πρώτος 🙂 … μας γαργαλάει κι εμάς η γλώσσα!

 61. spiral architect 🇰🇵 said

  Εγώ θυμάμαι τις ανταποκρίσεις του από τη Βηρυτό το 1982 στη σφαγή των στρατοπέδων Σάμπρα και Σατίλα, οι μακράν καλύτερες από των υπολοίπων ελληνικών εφημερίδων.
  (και με Ρόμπερτ Φισκ) 😉
  Αξέχαστη παραμένει ακόμα η στήλη του Βασίλη Ραφαηλίδη κείνης της εποχής.

 62. Σωτήρς said

  53 Δεν αγοράζω ημερήσιες εφημερίδες οπότε τα Νέα τα έχω αγοράσει ελάχιστες φορές. Καθημερινά όμως κοιτάω όλα τα πρωτοσέλιδα. Στα πρωτοσέλιδα των Νέων ισχύει αυτό που λες, σαφώς αντι ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ελαχιστοποίηση αναφορών στο χώρο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

 63. Alexis said

  Οι παλιές εφημερίδες είχαν άρθρα γνώμης, χρονογραφήματα, λογοτεχνία, επιστημονικά και τεχνολογικά ένθετα και πολλά άλλα.
  Βεβαίως υπήρχε και ο κιτρινισμός, η υπερβολή, οι «κοσμικές» στήλες, τα ωροσκόπια κλπ.

  Οι σημερινοί «ειδησεογραφικοί» ιστότοποι που φιλοδοξούν να τις αντικαταστήσουν είναι ένα ατελείωτο σκουπιδαριό όπου κάθε τρεις και λίγο ξεπηδούν pop-ups με τίτλο «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!! ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΑΚΗΣ ΧΛΙΜΙΤΖΟΥΡΑΣ!!!» και συνταρακτικές ειδήσεις του τύπου: «Δείτε την αποστομωτική απάντηση της μοντέλας Μόνικας Μποτοξάρογλου όταν της είπαν ότι έχει περιττά κιλά!»

  Διαλέγετε και παίρνετε… 😞

 64. Γς said

  Και θυμήθηκα εκείνο το διαφημιστικό:

  -Πάρε το Εθνος στα χέρια σου!

  Τελικά το πήρε ο Σαββίδης.

  [και το έκλεισε]

 65. 11: Η μεγάλη διείσδυση υπολογιστών / διαδικτύου έγινε από το δεύτερο κύκλο της κινητής τηλεφωνίας και μετά, μετά την εξαφάνιση των εναλλακτικών παρόχων, και διαδοχικά με τη διεύρυνση του μπάντγουιντθ, ενσύρματου, αλλά κυρίως του ασύρματου, τα σμαρτόφωνα και τα μκδ.
  Ξεκινώντας με τα δωρεάν λάπτοπ για κάθε adsl σύνδεση και φτάνοντας στα δωρεάν τάμπλετ και ΜΒ, έτσι μπήκαν μαζικά στα σπίτια. Και λιγόστεψαν πολύ περισσότερο οι δεινόσαυροι, απ’ ό,τι υπονοεί το 11.
  Όσο το ίντερνετ ήταν ντάιαλ απ, να απασχολεί τη γραμμή ή το ένα κανάλι, αντιμετωπιζόταν ως «γκατζετιά» για μυημένους. Όταν έγινε όλγουεϊζ- ον γιουτίλιτι σαν το νερό και το ρεύμα, μπήκε παντού.

 66. Θυμάμαι αγόρασα το πρώτο φύλλο από το περίπτερο έξω από το σχολείο, θαρρώ μετά τον αγιασμό της νέας χρονιάς.

  Ήταν το ίδιο φύλλο, νομίζω, που στο σαλόνι είχε αφιέρωμα στους επικείμενους αγώνες ελληνικού τραγουδιού Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι.

 67. Pedis said

  # 63 – Σωστά. Δεν υπάρχει σύγκριση με σήμερα.

  Ή μάλλον συγκρίνονται μόνο κάτι φιλομοναρχικές, πρόδρομοι του πρώτου χέσματος, απογευματική, ακρόπολις και συναφείς της παραδοσιακά πατριδοκάπηλης παράταξης.

  # 46 – 41: Και σύ ρε Κώστα, βρήκες ευκαιρία να την πεις την σοφία σου, ε; Αφού το θέμα της ρήσης του Κανελλόπουλου το έχουμε εξαντλήσει εδώ στο μπλογκ… τι λες τώρα;

  ναι, αφού το είπε ο έρμος και ακόμη χειρότερα το εννοούσε και το έκανε πράξη με τη σαφή πολιτική του θέση.

 68. Theo said

  Καλημέρα,

  Μέχρι να ενηλικιωθώ, διάβαζα τον «Ελληνικό Βορρά» που αγόραζε ο παππούς μου και τη «Βραδυνή» στα χρόνια της χούντας όταν μου περισσεύανε λεφτά, για τη μικρή αλλά σταθερή αντιπολίτευση που έκανε και για το αθλητικό οχτασέλιδο της Δευτέρας. Με τη μεταπολίτευση, που συνέπεσε με την είσοδό μου στο πανεπιστήμιο, αγόραζα τα «Νέα» για δυο τρία χρόνια και μετά σταθερά «Ελευθεροτυπία» μέχρι να κλείσει, και «Καθημερινή» τις Κυριακές.
  Κάτι από το «Έθνος» χάλαγε την αισθητική μου και δεν το αγόραζα ποτέ. Έτσι, και μου είναι αδιάφορο αν έκλεισε ή αν θα κλείσει τελείως.
  RIP, λοιπόν 🙂

 69. Theo said

  @24:
  Αντίθετα με όσα γράφονται στη Βίκι, νομίζω πως η «Μακεδονία» έχει κλείσει εδώ και καμιά διετία. Δυο φίλοι μου που δούλευαν εκεί αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα τους.

 70. Jane said

  Μιας και κάνουμε μνημόσυνα.. 🙂
  ……………………………………………………………………………………………
  Στις Δημοτικές εκλογές του 1978 κάναμε ένα γκάλοπ που έβγαζε δήμαρχο τον Δημήτρη Μπέη , όπως και τελικά έγινε. Υποψήφιος του ΚΚΕ ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Το γκάλοπ του έδινε 18% ενώ τελικά πήρε 17%.
  Επειδή η δημοσκόπηση άργησε να μας έρθει ( ήταν πια Τρίτη πριν τις εκλογές) προβληματιστήκαμε αν έπρεπε να τη δημοσιεύσουμε. Σε μια στιγμή με πήρε στο τηλέφωνο ο Μίμης ο Ανδρουλάκης , δυναμικό στέλεχος τότε του ΚΚΕ και μου είπε:

  «Κύριε Φυντανίδη, μάθαμε ότι έχετε ένα γκάλοπ που το θεωρούμε κατασκευασμένο. Αν το δημοσιεύσετε, θα γίνει χαμός. Θα σας καταγγείλουμε ως προβοκάτορες». Εκείνη τη στιγμή μπήκε στο γραφείο ο Κίτσος. Άκουσε τον διάλογό μας και πήρε το ακουστικό. Είπε του Ανδρουλάκη: « Δώσε μου τον Χαρίλαο». Ο Ανδρουλάκης του τον έδωσε. «Άκου να σου πω» του είπε ο Κίτσος θυμωμένος, «αυτό το γκάλοπ μπορεί και να μην το δημοσιεύαμε. Ύστερα όμως από αυτά που είπε ο δικός σου στον Φυντανίδη , θα το δημοσιεύσουμε αύριο».

  Έτσι κι έγινε. Το τι ακούσαμε τότε από το ΚΚΕ δεν λέγεται. Οι ντουντούκες βούιζαν στις γειτονιές με το σύνθημα: « Μην αγοράζετε Ελευθεροτυπία, είναι όργανο των Αμερικάνων»!
  Βέβαια η δημοσκόπηση βγήκε 100% αληθινή μετά την ψήφο των Αθηναίων αλλά η ζημιά στην κυκλοφορία είχε γίνει. Μόνο που δεν κράτησε και πολύ, καθώς οι περισσότεροι αναγνώστες μας δεν ήταν κομματικά στελέχη αλλά σκεπτόμενοι άνθρωποι.
  ……………………………………………………………………………………………………………

  Όταν (ο Φιλιππόπουλος) εξέδωσε το Έθνος σε σχήμα tabloid και με έγχρωμες φωτογραφίες , η κυκλοφορία του έφτασε στα ύψη. Έτσι, αποφασίσαμε κι εμείς να περάσουμε στο μικρό σχήμα , όπως κι άλλες εφημερίδες , πλην της Καθημερινής.

  Υπήρξε πολύς προβληματισμός τότε ακόμη και σε συντάκτες μας. Στην Αγγλία τέτοιες εφημερίδες λέγονται λαϊκές. Οι σοβαρές μένουν στο μεγάλο σχήμα. Και ξέρετε γιατί; Η μετάβαση αρκετών εφημερίδων στο μικρό σχήμα έγινε στη δεκαετία του ’30 , επειδή ο περισσότερος κόσμος πήγαινε το πρωί στη δουλειά του με το μετρό και το μεγάλο σχήμα ενοχλούσε τους διπλανούς επιβάτες. Έτσι, οι πιο λαϊκές εφημερίδες μίκρυναν το σχήμα τους , ενώ οι λεγόμενες σοβαρές διατηρούσαν το μεγάλο , καθώς η πλειονότητα των αναγνωστών τους δεν κυκλοφορούσε με το μετρό αλλά με ΙΧ αυτοκίνητα ή με ταξί.

  Τέλος πάντων , το 1983 αποφασίσαμε κι εμείς να περάσουμε στο μικρό σχήμα , καθώς είχαμε δει πολύ σοβαρές ξένες εφημερίδες όπως η El Pais , στην Ισπανία , να το έχουν υιοθετήσει. Καλού κακού, επί δεκαπέντε μέρες κυκλοφορούσαμε με ένα ερώτημα προς τους αναγνώστες μας σε πλαίσιο: Θέλετε το μικρό σχήμα και γιατί; Όταν καταμετρήσαμε τις απαντήσεις το 85% ήθελε το μικρό σχήμα.
  Ιδού μερικές απαντήσεις:
  -Στο νησί φυσάει πολύ και γι αυτό θέλω μικρό σχήμα, για να μην την παίρνει ο αέρας.
  -Εργάζομαι σε μια τράπεζα και θέλω πού και πού να ρίχνω μια ματιά στην εφημερίδα. Το μεγάλο σχήμα δεν με βολεύει , ενώ το μικρό θα το κρύβω κάτω από ένα ντοσιέ.
  -Όταν διαβάζω την εφημερίδα μου στο κρεβάτι , ενοχλώ τη γυναίκα μου , που είναι δίπλα μου. Γι αυτό παρακαλώ να τη μικρύνετε.
  ………………………………………………………………………………………………………………
  Από το «31 Αξέχαστα χρόνια» του Σεραφείμ Φυντανίδη , εκδ. Πατάκης,2014.
  Ήταν διευθυντής της Ελευθεροτυπίας , που διάβαζα καθημερινά επί 19 χρόνια , ενώ παράλληλα διάβαζα και τον Ριζοσπάστη, για έναν χρόνο παραπάνω, ως το 2008.

  Ωραίο βιβλίο. Ενημερώνει κι αποκαθηλώνει.

 71. atheofobos said

  58
  Ο Δημήτρης Σεβαστάκης από τον καιρό που ήταν βουλευτής, κάθε Σάββατο.. Επίσης, πρόχειρα θυμάμαι στα τέλη Ιουλίου να δημοσιεύεται άρθρο γνώμης γραμμένο από την ‘Ολγα Γεροβασίλη.

  Μου έκανε εντύπωση που ενώ έχεις γράψει σχετικό ποστ ξέχασες τον Γιάννη Ιωάννου. Θυμάμαι πως από την πρώτη στιγμή που είδα τα σκίτσα του στο ΑΝΤΙ μου είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση για το εύστοχο χιούμορ τους. Το ίδιο αισθάνθηκα όταν μετά από χρόνια κατέβασα τους πρώτους τόμους του ΑΝΤΙ για να γράψω το ποστ μου
  ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙ.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2013/05/blog-post_28.html
  Ας τον θυμηθούμε με μια επίκαιρη λόγω καλοκαιριού γελοιογραφία του που έχεις δημοσιεύσει

 72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  67 και πριν (Κανελλόπουλος)
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/23/proverbs/#comment-463054

 73. Πέπε said

  @65:
  > > Όσο το ίντερνετ ήταν ντάιαλ απ, να απασχολεί τη γραμμή ή το ένα κανάλι, αντιμετωπιζόταν ως «γκατζετιά» για μυημένους. Όταν έγινε όλγουεϊζ- ον γιουτίλιτι σαν το νερό και το ρεύμα, μπήκε παντού.

  Ναι, αλλά όταν έγινε αυτή η αλλαγή (πότε ήταν κιόλας;), μερικοί ήταν πια πολύ μεγάλοι για να την παρακολουθήσουν.

  Και γενικά: μπορεί τα γεγονότα που άφησαν κάποιους έξω και έμπασαν άλλους να μην είναι αυτά που λέω αλλά, λ.χ., αυτά του #65, μπορεί η χρονολόγηση των εξελίξεων να μην είναι η Α αλλά η Β, αλλά γεγονός παραμένει ότι:

  α) κάποιοι που έχασαν το τρένο την κρίσιμη στιγμή έγιναν δεινόσαυροι, και
  β) σ’ αυτούς περιλαμβάνονται άνθρωποι σαν αυτους που περιγράφω στο #11.

 74. ΣΠ said

  69
  Απ’ ό,τι βλέπω βγαίνει μόνο Κυριακή.

 75. Νέο Kid said

  Α ρε Νικοκυρη…μια Παρασκευή εχουμε ελεύθερη να σχολιάσουμε άνετα και με τοξικότητα …Και πας και βάζεις άρθρο για το πεθαμένο έθνος να πενθησουμε …
  Δεν έβαζες καλυτερα να πενθησουμε για τους παπύρους της Αλεξάνδρειας. Λιγότερο χασμουρητό θα ρίχναμε…

 76. Γς said

  67:

  >του πρώτου χέσματος

  Μπόχα!

 77. Mard said

  @69

  Επανέκαμψε πριν μερικούς μήνες. Η Μακεδονία έχει αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, με άμεση και αμφιλεγόμενη συμμετοχή στις πολιτικές εξελίξεις. Ως βενιζελικό έντυπο υπέθαλψε τον αντισημιτισμό κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και οι δημοσιογράφοι της θεωρούνται ως ηθικοί αυτουργοί για το πογκρόμ στον συνοικισμό του Κάμπελ.

 78. Γς said

  76:

  Και τ’ο’ λεγα ο τάλας…

  Δεν γίνεται. Θα μας την κάνει πάλι

 79. gpoint said

  # 36, 38

  Δεν διάβασα ποτέ το Εθνος για να δω κάποια στροφή στον Σύριζα, δεν το αποκλείω αλλά αν έγινε θα έγινε στην γραμμή να αφήνουμε τους δημοσιογράφους ελεύθερους-σε κάποια όρια- να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους και όχι με γραμμή Ιβάν όπως αστεία ισχυρίζεται ο αθεόφοβος, θα το ΄εκανε ο Ιβάν για να ευχαριστήσει τον Σύρζα που του έκλεψε μέσω Βασιλειάδη ένα πρωτάθλημα !! Και στις εκλογές αν είδες δεν τάχθηκε υπέρ κάποιου κόμματος, ούτε καν υπέρ του Κινάλ που πήγε ο Κυριάκος. Την ίδια γραμμή έχουν κι τα αθλητικά του Οπεν που έχω δει κάποιες φορές, δεν είναι λιβανιστήρι του ΠΑΟΚ όπως είνι η ΕΡΤ (και πρώτα και τώρα λιβανιστήρι του ΟΣΦΠ. Αν πρόσεξες αυτά που έγραψα η εκδίωξη του Βενιζέλου ήταν ένα βήμα, η μετατροπή του Κινάλ από πανηγύρι της Φώφης σε σοβαρό κόμμα είναι η δουλειά του Κυριάκου και θέλει χρόνο- αν την πετύχει. Αν δεν τότε υπάρχει περίπτωση να στραφεί στον Σύριζα αν και προσωπικά πιστεύω πως πιο πιθανό είναι να στραφεί στους Καραμανλικούς που θα πριονίσουν τον Κούλη οσονούπω.
  Εξ άλλου το ειδύλλιο Βαγγέλα -Κούλη θα δοκιμασθεί όχι τόσο στις δίκες Μαρινάκη όσο στην υπόθεση Τζήλου που κάποτε θα φτάσει στο ακροατήριο

  # 53

  Τα Νέα δεν υπήρχαν σαν εφημερίδα για μένα από την εποχή που στήριξαν με πάθος το νερό Καματερού ,οπως και ο ολυμπιακάκιας Σταυρίδης που ερχότανε στου Φλόκα στην Φ.Ν. κι έλεγε πως ήταν άρρωστος κι έγινε καλά…
  Οταν ανοίγω το πισί εμφανίζεται το ιντζιάρ από παλιά επιλογή οπότε ρίχνω μια ματά στους τίτλους. Για τα Νέα δεν ξέρω αλλά το να πει κάποιος πως το ιντζιάρ δεν έχει αλλάξει γραμμή είναι επιεικώς ανέκδοτο μόνο και μόνο γιατί αναφέρεται συνεχώς για έργα και ημέρες του Μαρινάκη που δεν είναι ειδήσεις αλλά φανερά γλύψιμο και προπαγάνδα. Για τον Τζήλο είδες ποτέ να γράψουν κάτι τα Νέα ;

 80. Θρακιώτης said

  Θα πώ δυό κουβέντες επιγραμματικά, γιατί κανείς άλλος δεν θα τολμήσει…

  1) Είναι τεράστια ξεφτίλα για τους Παοκτζήδες το ότι έκλεισε το «Έθνος». Ο καραγκιόζης ο Σαββίδης, αγνοούσε πόσο μεγάλοι ΦΡΑΓΚΟΦΟΝΙΑΔΕΣ υπήρξαν πάντοτε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ (βλέπε σχόλιο 79 του δικού μας του κ. Gpoint, που χάνει αμέτρητες ώρες στο ψάρεμα για να μή δώσει 15 ευρώ στο συνοικιακό ιχθυοπωλείο…) και νόμιζε ότι θα στηρίξουν την εφημερίδα. Την πάτησε αγρίως, έχασε μερικά εκατομμύρια και τώρα ετοιμάζεται «να την κάνει» κι από τον ΠΑΟΚ, αν η ομάδα αποκλειστεί από τον Άγιαξ και δεν μπορέσει να μπεί ούτε στους ομίλους του Europa League, όπερ και το πιθανότερο. Υπόψιν ότι οι σχετικές φήμες οργιάζουν, αλλά ο κ. Gpoint κάνει ότι δεν τις ακούει και τηρεί σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος…

  2) Κάποιοι αφελείς σχολιαστές εμφανίζονται στεναχωρημένοι που μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας πάνω από τα 50 δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και αγοράζουν ακόμη εφημερίδες. Αλλ’ ώ αφελέστατοι, αυτοί οι άνθρωποι είναι ευεργέτες ημών των υπολοίπων, διότι εξαιτίας τους εκδίδονται ακόμη εφημερίδες στην Ελλάδα. Αν όλοι είχαν την ικανότητα να μπαίνουν ευχερώς στο Διαδίκτυο, μόνο οι Δημόσιοι Οργανισμοί θα αγόραζαν εφημερίδες και όλες οι φυλλάδες στην Ελλάδα θα έκλειναν. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και για το Ελληνικό Διαδίκτυο, διότι το 70% των θεμάτων του το παίρνει από τις εφημερίδες

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στους αναλφάβητους τεχνολογικά συμπολίτες μας οφείλουμε ότι εκδίδονται ακόμη εφημερίδες στην Ελλάδα και μπορούμε εμείς οι υπόλοιποι να τις λεηλατούμε.

  Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει με τις πόρνες: Όλοι τις βρίζουν ως ανήθικες, αλλά σε αυτές χρωστάμε μεγάλο μέρος της κοινωνικής ειρήνης. Για τους αδαείς, αναρτώ (από το αριστουργηματικό σύγγραμμα της Catherine Salles, «Η άλλη όψη της αρχαιότητας, Ο υπόκοσμος» Παπαδήμας 1998) τί είχε πεί ο Ιερός Αυγουστίνος σχετικά, γιατί είναι κλασικό απόφθεγμα και ο κ. Σαραντάκος ουδέποτε θα το αναρτήσει για να μήν έρθουν σε δύσκολη θέση οι χριστιανοί αναγνώστες του:

  ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ τον Ιερό Αυγουστίνο, θα μπορούσαμε να πούμε πως αν αύριο μαθαίναμε σε όλους τους αναγνώστες των εφημερίδων να σερφάρουν επαρκώς στο Διαδίκτυο (σε επίπεδο κακοψύχου Ιατρού, ας πούμε…) σε ένα μήνα θα έκλειναν όλες οι εφημερίδες από έλλειψη αναγνωστών

  ΥΓ: Δεν ξέρω αν θα προλάβω να το αναρτήσω εγώ τις επόμενες ώρες, αλλά ενημερώνω την διακεκριμένη στιχουργό κ. Λουκρητία (εύγε, κορίτσι μου, που είσαι ακομπλεξάριστη και δηλώνεις θαυμάστρια της μοναχοκόρης του ελληνόψυχου Αυγούστου, Τζούλιας, αν και κατηγορήθηκε από τους μισέλληνες ότι πηδιόταν στα σκαλιά του Ρωμαϊκού Φόρουμ με μαύρους σκλάβους…) ότι εκτός από την κλασική βιογραφία της Elaie Fantham, που μνημόνεψε ο Ιατρού στο χτεσινό νήμα, μπορεί να βρεί αρκετά για την Τζούλια και στο βιβλίο της Catherine Salles που πρόσφερα. Εκεί θα δεί και ποιοί την συκοφάντησαν (Σενέκας κλπ)

 81. Γς said

  Ζέστη, πολύ ζέστη!

  Και θυμήθηκα τον ταμία του Σάββα του Αρμένη στο Μοναστηράκι, στη γειτονιά των Μπαιρακτάρη, Θασνάση κλπ.

  Αρμένης κι αυτός, είχε στήσει το τραπεζάκι του με την ταμειακή του, σε ένα παράθυρο στη γωνία του μαγαζιού στην Μητροπόλεως με το στενάκι της Καλίππου..

  Ουρά οι αλλοδαποί τουρίστες κι οι ιθαγενείς περίμεναν να πάρουν την απόδειξη για να περάσουν στους γύρους για τα περαιτέρω, σουβλάκι με ή χωρίς τα διάφορα.

  Και μια μέρα καύσωνα, που καιγόταν η Αθήνα, περνάω από κει και τι να δώ;

  Ο ταμίας με το τραπεζάκι του και την ταμειακή του στο παράθυρο, αλλά από την έξω μεριά για να αντέξει. Κι η ουρά να περνάει απ την άλλη μεριά του παραθύρου, μέσα απ το καμίνι του μαγαζιού.

 82. Πέπε said

  @80
  > > …χάνει αμέτρητες ώρες στο ψάρεμα για να μή δώσει 15 ευρώ στο συνοικιακό ιχθυοπωλείο…

  Πιθανότατα το κορυφαιότερο σχόλιο ολόκληρου του ιστολογίου. Μετά την κορυφή δεν έχει. Αν αύριο το ιστολόγιο ακολουθήσει το Έθνος και κλείσει, δε θα έχει σταδιοδρομήσει άδικα και χωρίς έργο.

 83. Νέο Kid said

  82. Κορυφαίο όντως αυτό του καπετάνιου! Αλλά και ανακριβές. Σιγά μην κάνουν 15 ευρώ τα ψάρια που πιάνει ο Τζης! Πενταευράκι, κι αν…😁

 84. atheofobos said

  79
  όχι με γραμμή Ιβάν όπως αστεία ισχυρίζεται ο αθεόφοβος,

  Εάν υπάρχει μία εφημερίδα που μπορεί να συναγωνιστεί την «Αυγή» σε ό,τι αφορά την στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή δεν είναι άλλη από το «Έθνος» των τελευταίων ετών. Οι… κακές γλώσσες θέλουν αυτή την άπλετη στήριξη της οικογένειας Μπόμπολα στην «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να μην έχει και τόσο ταπεινά κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως η ναυαρχίδα του ομίλου «Πήγασος» και η οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» μεταβιβάστηκαν έναντι ευτελούς τιμήματος στον Ιβάν Σαββίδη. Τον ομογενή επιχειρηματία που σε κάθε ευκαιρία διατρανώνει τις καλές σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.
  https://www.iapopsi.gr/%CE%BC%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1/

  Για τον Τζήλο είδες ποτέ να γράψουν κάτι τα Νέα ;

  Τι εστί Τζήλος;
  Αν σχετίζεται με αθλητικά προφανώς δεν διάβασες που χρησιμεύει το σχετικό ένθετο των ΝΕΩΝ!

 85. Γιάννης Ιατρού said

  80β και ΥΓ: Ρε συ, αφού ο κινέζος λειτουργεί μιά χαρά, τι το αντιγράφεις και μετά το δίνεις από τη δική σου «τοποθεσία», που ως γνωστόν την έχεις για να κάνεις στατιστική; ε; Φοβάσαι μπας και δεν λειτουργεί στο μέλλον; Γυρίζει ρε συ το ποτάμι πίσω; Πονηρούλη….

 86. Λοιπόν οπαδούς εφημερίδων δεν είχα δει μέχρι τώρα…

 87. gpoint said

  # 80

  καλώς τα..μάτια μας (ή κάτι άλλο) τα δυο !!

  Τίποτα δεν σου ξεφεύγει σαΙνι μου αλλά δεν τόγραψε ολόκληρο πως ψαρεύω να πιάσω ψάρια να τα στείλω ντελίβερυ στον Ιβάν που ζορίζεται οικονομικά και δεν μπορεί να αγοράσει, ι να κάνω κι εγώ, θυσιάζομαι για την ομάδα. Σε παραδέχομαι όμω, ποιός Ιατρού και το επιτελείο του, εσύ μόνο τα βρίσκεις όλα

  Και πούσαι ; δώσε κανένα σιγουράκι στον λαό τώρα που έχει παιχνιδάκια του τσουλού ! Το ΠΑΟΚ -Αγιαξ πως το βλέπεις ; εγώ είμαι υποχρεωμένος να λέω πως ο ΠΑΟΚ θα περάσει με δυο νίκες αλλά μην δίνεις σημασία, στο στοίχημα θα παίξω ό,τι μου πεις εσύ που είσαι εξπέρης !

 88. gpoint said

  # 70

  Jane, είχα γνωρίσει τον Φυντανίδη το 2005 που είχα πάει στην εφημείδα να με βοηθήσουν στην παρουσίαση του θεατρικού του σχολείου μου για τον τότε καλλιτεχνικό διαγωνισμό των σχολείων. Μου είχε κάνει εντύπωση πως όλοι οι εργαζόμενοι τον λάτρευαν αλλά και τον φοβότουσαν όταν έπαιρνε ανάποδες. Με υποδέχθηκε ψυχρά αλλά μόλις άκουσε πως ήμουνα από νυκτερινό σχολείο άλλαξε αμέσως σ’ έναν εγκάρδιο και εξυπηρετικό άνθρωπο. Είχε βγάλει νυχτερινό κι αυτός. Τελικά έδωσε εντολή και μου τύπωσαν 4 εφημερίδες με πρωτοσέλιδα από την παράστασή μου, από 500τεμάχια μια που δεν έβγαινε μικρότερο τιράζ και μου βγήκαν τα χέρια στο κουβάλημα μέχρι να βρω ταξί. Είχε ανακοινώσει το παίξιμο του ΄έργου και είχε στείλει μια ρεπόρτερ που μας πήρε συνέντευξη και μας είπε πως θα δημοσιευθεί την πρώτη Τετάρτη αλλά στη θέση αυτή μπήκε η σύλληψη του δικαστικού με τις δίμετρες έκτακτη είδηση εκτός από την πρώτη-πρώτη έκδοση που βγήκ σε λίγα φύλλα όπως με πληροφόρησε μια κυρία που την είχε διαβάσει. Στο αρχείο της εφημερίδας δεν είχαν αντίιτυπο από την πρώτη έκδοση

 89. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, το κάναμε και σήμερα το μνημόσυνό μας.

  70 Αυτο το βιβλίο μού έχει ξεφύγει, στα υπόψη

  71 Είπαμε, δεν ανέφερα τον Ιωάννου διότι στάθηκα μόνο στην πρώτη δεκαετία του Έθνους. Και δεν ξέρω καν πότε συνεργαζόταν με την εφημερίδα, νομίζω πάντως και τούτον τον αιώνα.

 90. Ακρ. said

  @40, 53
  Στην πραγματικότητα, η στροφή στη γραμμή των Νέων, πέρα φυσικά από τον μαρινακισμό, είναι προς το ακραίο κέντρο, το οποίο πλέον εκφράζει σημαντικό μέρος, αλλά πάντως μέρος, των ψηφοφόρων της ΝΔ και του Κινάλ

 91. loukretia50 said

  Δεν έχω κάτι να προσθέσω, το ‘Εθνος δεν ήταν ποτέ η εφημερίδα μου, κάτι δε μου πήγαινε, δεν ξέρω τι ακριβώς.
  Όμως το αγόραζα πριν πολλά χρόνια τις Κυριακές, μαζί με άλλες εφημερίδες.
  Και υπήρχαν διαστήματα που παρακολουθούσα με συνέπεια τις πολεμικές ανταποκρίσεις, συχνά τη στήλη του Ραφαηλίδη, και κάποια εξειδικευμένα άρθρα.
  Το κλείσιμο είναι λυπηρό για την πολυφωνία… λέμε τώρα! Δε μου ενέπνεε εμπιστοσύνη ο Σαββίδης.
  ——————————————————————-

  Βρήκα πολύ ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο,

  «Ειδήσεις για τον πόλεμο ή πόλεμος κατά της είδησης»
  υπάρχει ον λάιν εδώ :

  Click to access polemos%20eidiseon%20vivlio7.pdf

  Σαράντα έξι Έλληνες δημοσιογράφοι – πολεμικοί ανταποκριτές, φωτορεπόρτερ και σκιτσογράφοι δίνουν ο καθένας τη δική του απάντηση στο βιβλίο που κυκλοφορεί
  το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  «Η ανακρίβεια της ανταπόκρισης του δημοσιογράφου μπορεί βέβαια να προέρχεται από τον ίδιο, λόγω δικής του πολιτικής τοποθέτησης, λόγω αμέλειας, παρανόησης…», τονίζει. «Συχνά όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλοίωσης του κειμένου του, που μπορεί να διαστρεβλωθεί με βάση τις άνωθεν γραμμές του μέσου ενημέρωσης, που να συνίσταται σε αλλαγές της διατύπωσης, απάλειψη ή προσθήκη περικοπών,επικεφαλίδες και γενική παρουσίαση χτυπητές ή αντιθέτως αφανείς».

  Και μόνο οι φωτογραφίες πιστεύω ότι αξίζουν

 92. gpoint said

  # 84

  Το τι έκανε ο Μπόμπολας είναι άσχετο με τον Σαββίδη ο οποίος σαν επιχειρηματίας έχει επαφές με στελέχη ΟΛΩΝ των κομμάτων αλλά από εκεί μέχρι την υποστήριξη είναι ενός μυαλού δρόμος Και πριν τις εκλογές του 15 ο Μαρινάκης προσέγγιζε τον Σύριζα αν θυμάσαι.

  Αν υπονοείς για τον Τζήλο πως έχει σχέση με τα αθλητικά επειδή είναι διαιτητής, η υπόθεσή του είναι του κοινού ποινικού δικαίου όπως και του ναρκόπλοιου Νουρ1 που και γι αυτό πιθανόν να μην έχεις ενημερωθεί από τα «ΝΕΑ» εξ άλλου μόνο τρεις τόνοι ηρωΙνη ήτανε και κανείς ζωντανός δεν ξέρει ποιανού ήτανε το πλοίο, το ξέρανε 8 ναυτικοί που πεθάνανε ποικιλοτρόπως και το μόνο γνωστό ήταν πως άνθρωπος του Μαρινάκη είχε πάει στην Αραπιά να το αγοράσει για λογαριασμό του αλλά δεν το αγόρασε (;)
  Ο Τζήλος είναι διατητής που μένει στην Λάρισσα και ένα άσπρο πόλο με 4 επιβάτες έφυγε από τον Πειραιά του έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι του και θα τον σκοτώνανε με σκεπάρνι κ.λ.π. αν δεν έβγαιναν τυχαία οι γείτονες. Οι 4 αυτοί έχουν ταυτοποιηθεί ο φυσικός αυτουργός την έχει κοπανήσει στην Γεωργία και ο οδηγός του Πόλο που το νοίκιασε κιόλας είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΑΕ ΟΣΦΠ και δεξί χέρι του Βαγγέλα. Αυτά έγιναν τον Δεκέμβριο κι ακόμα δεν έχει βγει δικάσιμος γιατί θα είναι εδώ η Ουέφα μέχρι τον Μάη και πιθανόν να υποβιβάσει τον ΟΣΦΠ αν πάρει χαμπάρι καταδικαστική απόφαση.
  Δεν θα τα διαβάσεις αυτά ποτέ στα Νέα και το ιντζιάρ και δεν νομίζω πως είναι μόνο αθληττικό ρεπορτάζ εκτός και αν το γεγονός του βιασμού από έναν ηθοποιό περιμένεις να το δια βάσεις στις καλλιτεχνικές στήλες. Σοβαροί να είμαστε.
  Να διαβάζεις τα αθλητικά γιατί μαθαίνεις καλύτερα την πολιτική και θα καταλάβαινες γιατί ο κολητός του Βασιλειάδη και έχων το μανατζάρισμα του ΟΠΑΠ Μελισσανίδης, αμέσως μετά τις εκλογές άρχισε τα κολητηλίκια με τον Κωστάκη (ο Κούλης είναι αγκαζέ με τον χοντρό κι αυτό σε κάνει να νομίζεις πως ο Ιβάν ήταν με τον Σύριζα, όχι μόνο ο τίγρης ήταν κι αυτός πήδηξε από το καράβι )

 93. Pedis said

  # 72 – Ε, ναι, το είπε o Κανελλόπουλος, λέμε.

 94. Jane said

  Μετά το «μνημόσυνο»… ας φανώ λίγο αιρετική, άλλες μέρες θα ’μαι ορθόδοξη. 🙂

  Λοιπόν, και σε ποιους θα λείψει το Έθνος; Πόσοι το διάβαζαν; Πόσοι διαβάζουν γενικώς έντυπη εφημερίδα σήμερα ;

  Αυτές ήταν οι πανελλαδικές κυκλοφορίες της 5ης Ιουλίου 2019. Δυο μέρες πριν τις εκλογές .
  Πρωινές 7560
  Απογευματινές 39190
  Αθλητικές 14230
  Οικονομικές 540
  Γενικό σύνολο 61.520 φύλλα.

  Οι κυριακάτικες της 7ης Ιουλίου πούλησαν 112.790 φύλλα
  Ο μέσος όρος κυκλοφορίας από 1-7-19 έως 6-7-19 ήταν 65.783 φύλλα
  Πόσες να πουλιούνται στην επαρχία; Να πούμε 20.000 καθημερινά (..λέμε τώρα) ;

  Τι συμπεραίνουμε; Εγώ καταλαβαίνω, πως ακόμη κι όσοι αγαπούν το διάβασμα και θέλουν να ενημερώνονται, εφημερίδες δεν παίρνουν.
  Η Ελλάδα έχει περίπου 4.000.000 νοικοκυριά. Έ, λοιπόν ούτε το 2% δεν παίρνει εφημερίδα σπίτι του!
  Δεν γράφω στοιχεία για τις δεκαετίες ’80 κι ΄90 –υπάρχουν-κι ήταν πάνω από 12%.

  Απ την άλλη, όταν κάποιες ιστοσελίδες ή μπλογκς – καλή ώρα τούτο- ανακοινώνουν την επισκεψιμότητά τους , βλέπουμε πως έχουν πολλές χιλιάδες αναγνώστες. Άρα οι Έλληνες διαβάζουν , μα όχι έντυπες εφημερίδες.
  Διαβάζουν πιθανόν όσα τους ενδιαφέρουν από 2 και 3 εφημερίδες διαδικτυακώς. Γλιτώνοντας έτσι τα 40-60 ευρώ που θα έδιναν για τη μία έντυπη εφημερίδα. Διαβάζουν ακόμη διαδικτυακά περιοδικά, μπλογκς , οπότε γιατί να πάρουν κάποια έντυπη εφημερίδα, παρά μόνο για ενίσχυση;
  Επιμένω στο «έντυπη» εφημερίδα.

  Πριν λίγες μέρες στο ερώτημα, αν θα πληρώναμε συνδρομή για έναν ιστότοπο, νομίζω 7-8 άτομα απαντήσαμε «ναι». Αλήθεια, οι υπόλοιποι αγοράζουν καθημερινά εφημερίδα απ΄ το περίπτερο; Δεν ξέρω, ρωτάω.

  Υπάρχουν και στοιχεία εντύπων που άνοιξαν κι έκλεισαν σε χρόνο ντετέ ,γιατί δεν τραβάει το προϊόν, αλλά νομίζω αρκούν τα παραπάνω.

  Επομένως , με όλο το θάρρος , κ. Σαραντάκο, δεν είναι ότι «πολλοί θεωρούν ότι οι έντυπες εφημερίδες είναι δεινόσαυροι».
  Είναι ότι ήδη αρχίσαμε να εξετάζουμε κάποια απολιθώματα. 🙂
  …………………………………………………………………………………………….
  Υγ. Φυσικά Τύπος σημαίνει ελευθερία. Πολλές εφημερίδες ίσον πολυφωνία και δημοκρατία. ‘Όμως κάνει άλλη δουλειά το ηλε-εργαλείο. Ανατρέχεις στο αρχείο, σχολιάζεις, βλέπεις βίντεο κι ένα σωρό δυνατότητες που δεν έχει το έντυπο.

  Συγγνώμη ..μα δε γινόταν να τα πω με λιγότερες λέξεις. 🙂

  (το βιβλίο του Φυντανίδη είναι εξαιρετικό)

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΕΘΝΟΣ Πολιτισμός 09.05.2019
  Τελευταίο σκίτσο για τον Γιάννη Ιωάννου
  …»Από το ΄90 εργαζόταν στις εκδόσεις της εφημερίδας «Έθνος», ενώ η τελευταία του συνεργασία ήταν με την «Εφημερίδα των Συντακτών».
  https://www.ethnos.gr/politismos/37720_teleytaio-skitso-gia-ton-gianni-ioannoy

 96. Neo Kid said

  90. Mia erotisi:?Ti shmainei -os ideologia ksero go, kosmotheoria-“akraio kentro “? Kaloproaireth h erotisi,den prospatho na euroneuto h otidhpote sxetiko, apla mou fainetai ligo komikos eos autoanairetikos o oros.

 97. gpoint said

  # 91

  …Δε μου ενέπνεε εμπιστοσύνη ο Σαββίδης…

  Σε έστησε σε κανένα ραντεβού ή στο είπε η χαρτορρίχτρα (ξες ο κοντός βαλές σπαθί που δεν μιλάει ελληνικά, δίπλα στο άσσο μπαστούνι, πα-πα-πα …)
  Ακούς εκεί να φέρνει τα λεφτά του στην Ελλάδα την ώρα με τα κάπιταλ κοντρολ που τα έβγαζαν όλοι έξω (πως την λέγανε την υπουργό του σύριζα σε -ακη αν θυμάμαι καλά που έβγαζε τα λεφτά έξω η αδερφή της ή η μαμά της ; που να θυμάμαι…αλλά εμπιστοσύνη ενέπνεε !! )

  Η μήπως έχει φεσώσει ΚΑΙ εσένα ;

  Η απλά είχες ένα φήλιν…

 98. ΓΤ said

  @88

  «ο δικαστικός με τις δίμετρες»: Ευάγγελος Καλούσης, με το χιτλερομούστακο…

 99. ΓΤ said

  @97
  Όχι σε -άκη, η Βαλαβάνη, τα δεξιοτσεπίτικα λεφταδούλια της μαμάκας της…

 100. Λοζετσινός said

  Καλησπέρα σας
  Κείμενα στο Έθνος του Βασίλη Ραφαηλίδη
  Υπάρχουν στο https://www.scribd.com
  Όταν κυκλοφόρησε η Εφημερίδα Έθνος σε ταμπλόιντ ο χωριανός Νίκος Σπετσέρης(παρατσούκλι) είπε:
  -επιτέλους και μια εφημερίδα που μπορείς να την διαβάζεις στο Αστικό (λεωφορείο) χωρίς να γκαβώνεις τον διπλανό σου!
  58.Sarant
  σκακιστική στήλη Ριζοσπάστη
  29 Ιούνη βρίσκω την τελευταία,
  https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=29/6/2019&columnId=63

 101. atheofobos said

  92
  Δεν θα τα διαβάσεις αυτά ποτέ στα Νέα

  Μετά από ένα πρόχειρο ψάξιμο στο ιντερνετ διάβασα. Σχετικά με τον Τζήλο:

  ΤΑ ΝΕΑ-Δεν θα τους κάνει το χατίρι να σταματήσει ο Τζήλος
  https://www.tanea.gr/2018/12/20/sports/den-tha-tous-kanei-to-xatiri-na-stamatisei-o-tzilos/

  ΒΗΜΑ 29-1-2019 Διαιτητής Τζήλος: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση επίθεσης εναντίον του Και άλλα 5 σχετικά με το θέμα άρθρα
  https://www.tovima.gr/2019/01/29/sports/diaititis-tzilos-eksixniastike-i-ypothesi-epithesis-enantion-tou/

  Σχετικά με το Noor 1

  ΤΑ ΝΕΑ Συνελήφθη ο τούρκος χρηματοδότης του «Noor 1»
  https://www.tanea.gr/2018/04/12/greece/synelifthi-o-toyrkos-xrimatodotis-toy-noor-1/

  ΒΗΜΑ-Ολη η αλήθεια για το «Noor 1» – Πώς καταρρίπτονται πέντε σενάρια κατασκευής ενόχων
  https://www.tovima.gr/2018/04/14/society/oli-i-alitheia-gia-to-noor-1-pws-katarriptontai-pente-senaria-kataskeyis-enoxwn/

 102. ΣΠ said

  96
  Κιντ, δες εδώ:
  http://www.avgi.gr/article/10811/7745565/to-lykophos-tou-akraiou-kentrou-

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99. ταυτόχρονα και ο Αυγενάκης, για 1 εκατομμύριο
  «…ο συγκεκριμένος παράγοντας εισήλθε στην τράπεζα ενώ ήταν κλειστή, χρησιμοποιώντας την πολιτική του ιδιότητα, και αξίωσε να μεταφέρει στο εξωτερικό από τον λογαριασμό του ποσό που υπερέβαινε το 1 εκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις που σχετίζονται με φωτοβολταϊκά. »
  https://www.efsyn.gr/politiki/32836_politikos-paragontas-ebgale-1-ekat-eyro-en-meso-capital-controls

 104. Neo Kid said

  97. Ekso oi praktores Tom Roson ap thn Ellada! Rossoi. Ta xeirotera fidia!( se politico epipedo. Oxi dhladh oti einai kai poly kalyteroi san anthropoi genika. Ti perimeneis apo anthropous xoris humor…) Panta mas kanoun tous filous kai panta mas poulane otan zorisoun ta pragmata. Mono oi amerikanoi mas agapane pragmatika kai mas sthrizoun. ( kai mas dinoun kai douleies)

 105. ΓΤ said

  @103 Δεν ξέρω αν αυτοί οι τύποι έπρεπε να τιμωρηθούν, ασφαλώς ανεξαρτήτως κόμματος, αλλά θα ήθελα να έχουν τιμωρηθεί, Εφούλα μ’…

 106. Dinos said

  @ 11 – ενδιαφέρον σχόλιο (όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα)

  @ 70 – στα υπόψη – ευχαριστώ για την πληροφορία

  Έθνος έχω πάρει μία και μόνο φορά στη ζωή μου, εξαιτίας ελλείψεως εναλλακτικών – το πέταξα σχεδόν αδιάβαστο – όμως το να κλείνει μια εφημερίδα και να χάνουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι δεν είναι ευχάριστο

  Επίσης, Ριζοσπάστη (που αναφέρθηκε σε σχόλιο πιο πάνω) έχω ζητήσει σε περίπτερο μια και μόνο φορά, στη Στενή Ευβοίας νομίζω, μαζί με κάτι αλλά ρεμάλια που αποφάσισαν να πικάρουν περιπτερά για ανάρμοστα σχόλια 😊

 107. Neo Kid said

  102. Eyxaristo Stauro! Megalo einai omos kai ligo pou diavasa mou fanike as keimeno tou Veltsou… ase pou exo sfiksei kai kati krasia…

 108. loukretia50 said

  97.
  Mα τι νήμα περιβόλι!
  Ένας ράμπο με πιστόλι
  αν ζητούσε ραντεβού
  θα τον κοροϊδεύαν όλοι!
  Είμαι γάτα – αντιλαβού?

  Κι αν γουστάρει τα ψαράκια
  φρέσκα και λαχταριστά,
  που κομίζουν φιλαράκια
  -Κενζ ευρώ – σπαρταριστά!!
  ας μην κλείνει εφημερίδες.
  Δεν τυλίγονται σωστά

  ΥΓ 1 Ούτε τον έτερο – το χοντρό ντε! – εμπιστεύομαι.
  Οι λεπτές ιδεολογικές διαφορές τους δε με αφορούν.
  Σιγά που θα πλήρωνα χαρτορίχτρα!
  Όσο για το φήλινγκ… έχεις ένα δίκιο, νομίζω πως θα μου μιλούσε για τον ΠΑΟΚ.

  Εκτιμώ το χιούμορ σου! Γέλασα πολύ!

 109. Κιντ, πιο απλά, είναι η δεξιά που παρουσιάζεται ως κέντρο πέρα από ιδεολογίες («δεν υπάρχουν δεξιές και αριστερές λύσεις, υπάρχει μόνο μία εναλλακτική») και ως εκ τούτου δεν έχει και τις συντηρητικές αναστολές αφού αυτό που (θεωρεί ότι) πρέπει να γίνει παρουσιάζεται σαν αναπόφευκτο και θέμα κοινής λογικής. Οπότε η πολλή δημοκρατία είναι ξεπερασμένη κ.λπ., αλλά βέβαια εμείς είμαστε κεντρώοι 🙂

 110. Pedis said

  Τους τελευταίους δύο μήνες ή περίπου ο εκδότης της ηλεκτρ. έκδοσης «το ποντίκι» πρέπει να έχει κάνει δύο στροφές: η μία χαμήλωσε το επίπεδο των ειδήσεων (επιλογή, τίτλος, παρουσίαση) ακόμη περισσότερο, η δεύτερη υποστηρίζει απροκάλυπτα και αισχρά τον Κούλη.

 111. Neo Kid said

  109. A mersi Dyta! Merkel kai Junker dhladh. E;

 112. Ε, στην Ελλάδα είχαμε και πιο καραμπινάτα δείγματα τα χρόνια της κρίσης.

 113. Neo Kid said

  112. Eipa na mhn kakokardiso tin Nikokyrh…😊

 114. sarant said

  106 Δεν πρέπει να ήταν στη Στενή, αλλά το επεισόδιο σαν να το θυμάμαι.

 115. Jane said

  Ένα ακόμη- και τελευταίο-απόσπασμα απ’ το ίδιο βιβλίο.
  Σχετικό, νομίζω.
  ……………………………………………………………………………………….

  (…….) Το 1995 πήγα σε ένα συνέδριο εκδοτών εφημερίδων στο Άμστερνταμ (…….). Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν το διαδίκτυο και ο κίνδυνος που αντιμετώπιζαν οι εφημερίδες από αυτό. Μια μέρα πήρε τον λόγο ένας νεαρός Αμερικανός , που είπε ότι εκδίδει διαδικτυακές εφημερίδες, στα αγγλικά βέβαια, αφού αυτή είναι παγκόσμια γλώσσα. Μας είπε κορδωμένος:

  «Έχετε παλιώσει , έχετε τελειώσει εσείς οι εφημεριδάδες. Να σας πω ένα παράδειγμα: πρόσφατα δολοφονήθηκε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Βερσάτσε. Εσείς γράψατε την είδηση στην εφημερίδα σας την επομένη. Εγώ την μετέδωσα σε δέκα λεπτά και κάθε μισή ώρα πρόσθετα νέες πληροφορίες».

  Έπεσε μια αμηχανία στο συνέδριο. Τότε σηκώθηκε ο διευθυντής της μεγάλης δανέζικης εφημερίδας «Μπερλίνσκε» , ένας χοντρούλης , φαλακρούλης ροδοκόκκινος τύπος και μας είπε γελώντας: «Μην ανησυχείτε , κύριοι. Οι εφημερίδες δεν θα πεθάνουν ποτέ γιατί είναι χρήσιμες. Μπορείς να τυλίξεις ένα κιλό ψάρια σε ένα λαπτοπ ή σε μια συσκευή τηλεόρασης;»

  Έπεσε γέλιο στο συνέδριο αλλά η ανησυχία δεν έφυγε. Τότε κατάλαβα κι εγώ ότι το διαδίκτυο είναι το μέλλον και πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του. Όχι μόνο για τη διάδοση των πληροφοριών αλλά και για τη διάδραση με το κοινό. (……)
  ………………………………………………

  και μια φωτο απ΄το τουήτερ που μ΄άρεσε

 116. gpoint said

  # 101

  Κοίταξε συζητώ μαζί σου γιατί καταλαβαίνεις κάποια πράγματα… η υπόθεση Τζήλου δεν είναι μόνο αθλητική, ήταν στα πρωτοσέλιδα άλλων εφημερίδων και θα έπρεπε να την είχες υπ’ όψιν σου. Σαφώς και κάτι θα έγραφαν τα έντυπα του χοντρού αλλά εκεί στο εξιχνιάστηκε η υπόθεση Τζήλου τα ονόματα τα είχε ; είδες πως ο εμπλεκόμενος αστυνομικός ήταν ο υπεύθυνος για την ασφάλεια του Μαρινάκη,είδες γραμμένο πως ο άλλος είναι αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΣΦΠ ;
  Και αυτά τον Γενάρη κι έχουμε Αύγουστο… μυαλό έχεις να καταλάβεις πως αν βγει στο δικαστήριο πόσο πιθανός είναι ο υποβιβασμός του ΟΣΦΠ μη σου πω και αποκλεισμός από Ευρώπη εφ’ όσον εμπλέκεται αντιπρόεδρος.

  Τον Τζήλο τον έδειραν γιατί απέβαλλε παίκτη του ΟΣΦΠ (Ποτένσε) την τρίτη φορά που τον έβρισε…αυτά δεν γινότουσαν όταν είχαμε παράγκα του ΟΣΦΠ. Για το ν υπήρχε παράγκα ή όχι υπάρχει το ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ γεγονός πως με ξένους διατητές ο ΠΑΟΚ έχει2 στα δυο σε τελικούς κυπέλλου ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ και αήττητο πρωτάθλημα.

  Για το Νουρ που γράφεις δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσο αλλάζουν τα δεδομένα αυτά για τον τούρκο χρηματοδότη αυτά θα τα κρίνει το δικαστήριο εγώ αυτό που θέλω είναι να γίνουν οι δίκες και ξέρω πόσες αναβολές έχει πάρει η πλευρά Μαρινάκη ζητώντας εξαιρέσεις καμιά δεκαπενταριά φορές και πως κάθε άδικα κατηγορούμενος θέλει να δικασθεί να του φύγει ο βραχνάς

  Την φωτό του Σαββίδη με το πιστόλι στην κωλότσεπη δεν την έβαλαν στα αθλητικά αλλά την είχαν πρωτοσέλιδο τρεις μέρες ώστε οι υγειώς σκεπτόμενες να τον αποκαλέσουν ράμπο με πιστόλι και να μην τους εμπνέει εμπιστοσύνη…

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105 ΓΤ Μα «τιμωρήθηκαν» :
  Η Νάντια Βαλαβάνη* παραιτήθηκε από υπουργός γιατί η μάνα της και η αδελφή της δυο μέρες προ του C.C σήκωσαν λέει 200 χιλ .
  Ο Αυγενάκης, όταν του αρνήθηκε η τοπική τράπεζα,αφού ίσχυε ήδη το C.C. με βύσμα το Στουρνάρα που έδωσε το οκ, έτσι γράφτηκε, έβγαλε έξω πάνω από 1 εκατομ.Τώρα έγινε υφυπουργός Αθλητισμού και μας λέει για «υγιή ποδόσφαιρο» κ.ά. 😦
  *πλιζ διάβασε όσα την αφορούν.

 118. Γιάννης Ιατρού said

  115 (τέλος) Jane
  Η φωτό (This notice board in a bookstore, 26/02/2019), από εδώ με 2.5k !!! σχόλια, μερικά εκ των οποίων έχουν ενδιαφέρον, π.χ. για το πως διαπιστώνεται η ηλικία του Ρωμαίου (για την Ιουλία δεν είδα παρόμοιους προβληματισμούς… 🙂 🙂 🙂 )

 119. Αγγελος said

  Έθνος διάβαζα στη δεκαετία του 1960, διότι το έφερνε σπίτι (μαζί με πολλές άλλες εφημερίδες, λόγω της δουλειάς του) ο πατέρας μου. Μου άρεσε. Είχα συμμετάσχει και στα προεκλογικά του στοιχήματα. Παρακολούθησα με θαυμασμό και την αντιπολίτευση που έκανε επί αρκετον καιρό κατά της Χούντας, ώσπου το κλείσανε…
  Το 1971 έφυγα από την Ελλάδα και δεν ξαναπέκτησα πια τη συνήθεια του καθημερινού διαβάσματος εφημερίδας. Την αντικατέστησε από το 1980 η παρακολούθηση των ειδήσεων στην τηλεόραση…

 120. spiral architect 🇰🇵 said

  Αποκλείεται εφημερίδα-όργανο του ΚΚΕ να μην έχει στήλη και προβλήματα σκακιού. Άλλωστε, για να σε αφήσουν ελεύθερο από τα υπόγεια του Περισσού πρέπει να κερδίσεις τον μετρ Παφίλη. 😆

 121. gpoint said

  # 98, 99

  Ειλικρινά σ’ ευχαριστώ. Εγώ κρατάω τόσες ουσίες που δεν δίνω σημασία στις λεπτομέρεειες και το εκμεταλλεύονται αυτό (βασικά αντιπαοκτσήδες) οι αντίπαλοι στούς διαλόγους
  Εις ανταπόδοση θα σου κάνω λιανά τα τηλεοπτικά των ομάδων

  Περσι η ΕΡΤ πρόσφερε συμβόλαια διετούς διάρκειας στα λεφτά της Νόβα που ήθελε να τα πετσοκόψει. Κακώς κατά την γνώμη μου αλλά έγινε,
  Φέτος ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα με το φαίνάνσιαλ Φαιρ Πλαίη λόγω πολλών μεταγραφών. Αυτός είναι ο λόγος που έπιασε πρεμούρα τον χοντρό για τα λεφτά της δημόσιας τηλεόρασης στην πρότασή της στον ΠΑΟΚ. Ξέρει πως αντίπαλος -τώρα- είναι μόνο ο ΠΑΟΚ-η ΑΕΚ θέλει 2-3 χρόνια τουλάχιστον- και κοιτάζει να τον κτυπήσει όπου μπορεί. Εβαλε το πιόνι του ΠΑΟ να φύγει -αζημίως- από την ελεγχόμενη πλέον ΕΡΤ ώστε οι μικρές ομάδες που απομείνανε να είναι ανίσχυρες από τηλεθέαση και το έφερε στην Νόβα με τον προφανέστατο κρυφό όρο να μην κάνει η Νόβα πρόταση στον ΠΑΟΚ.
  Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα όμως γιατί πλέον δεν έχει τον έλεγχο της σούπερλιγκ η οποία δεν δέχεται την μείωση των αμοιβών των μικρών ομάδων που έχουν κάνει τα κουμάντα τους με τα συμφωνημένα στα συμβόλαια. Η απειλή πως δεν θα γίνει πρωτάθλημα ουδόλως απασχολεί τον ΠΑΟΚ αφού σε τέτοια περίπτωση θα ξαναδηλωθούν στις ευρωπαϊκές θέσεις οι ομάδες με βάση την περσινή τους κατάταξη δλδ θα την πληρώσει βασικά ο ΠΑΟ που θάθελε να καθαρίσει την ποινή του.

  Νάχεις μαζί σου κυβέρνηση, ΕΡΤ, Νόβα, ΠΑΟ και να μην μπορείς να περάσεις τα δικά σου, πολύ πόνος !

 122. avadista said

  Ας θυμηθούμε και την δίκη στο Λονδίνο μεταξύ Μπόμπολα και Παύλου Αναστασιάδη για όσα έγραψε ο δεύτερος στο βιβλίο του, δίκη που κατέληξε χωρίς απόφαση.

  Ας θυμηθούμε τις φωτογραφίες του τεμαχισμένου πτώματος του εξευτελισμού της δημοσιογραφίας .

  Ας θυμηθούμε την αιφνίδια και χυδαία μεταστροφή της εφημερίδας κατά του ΠΑΣΟΚ ανήμερα των εκλογών: «ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ… » (η κάπως έτσι, γράφω από μνήμης)

  Ας θυμηθούμε τους πρόσφατα ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ απλήρωτους εργαζόμενους-απλήρωτα δεδουλευμένα και απλήρωτες αποζημιώσεις- των εργαζομένων στο ΕΘΝΟΣ – ΠΗΓΑΣΟ

 123. sarant said

  120 Μπα; Είναι σκακιστής ο Παφίλης;

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122τέλος Αβο

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  124 διόρθωση: Αvadista

 126. atheofobos said

  116
  Διαβάζοντας τα σχετικά λινκ που παρέθεσα προηγουμένως, θυμήθηκα ότι είχα διαβάσει τότε για την επίθεση στον διαιτητή χωρίς να εντρυφήσω ιδιαιτέρως στα ντεσού της υπόθεσης, γιατί όπως έγραψα και προηγουμένως δεν με ενδιαφέρουν τα αθλητικά.
  Τώρα αν εμπλέκεται ο Μαρινάκης ή όχι, ο οποίος μου είναι και τελείως αδιάφορος, μένει να αποδειχθεί, αν και η προσωπική μου άποψη είναι πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα του ποδοσφαίρου καταφέρνουν, χάρις στον οπαδούς τους, να βρίσκονται τελικά υπεράνω του νόμου.
  Πριν 8 χρόνια έγραφα σχετικά με αυτό το ποστ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΠΑΤΕΡΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ;
  Αν θυμάσαι η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε από αυτό που έγραψα: Η αγορά του ΕΘΝΟΥΣ από τον Σαββίδη και η στροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ σήμαινε και την αρχή της πτώσης κυκλοφορίας του, που είναι και η πραγματικότητα.
  Ο Σαββίδης δεν είχε αναμιχθεί ακόμα τότε με το ποδόσφαιρο αλλά να είσαι σίγουρος πως η φωτογραφία του με κουμπούρι ή χωρίς θα βρισκόταν μαζί με τις άλλες που έχω βάλει στο παραπάνω ποστ με τους ποδοσφαιροπατέρες.

 127. atheofobos said

  126
  Από την νύστα ξέχασα το λινκ
  ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΠΑΤΕΡΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ;
  http://atheofobos2.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

 128. gpoint said

  # 126

  Κάτσε να μιλάμε σωστά :αυτοί που έδειραν τον Τζήλο είναι ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ δεν τίθεται θέμα, προκύπτει άμεση σχέση της ΠΑΕ ΟΣΦΠ αφού ο ένας είναι αντιπρόεδρός της, δεν είναι έτσι ;
  Για τον Μαρινάκη μόνο αφελής περιμένει να δηλώσει ο αστυνομικός της φρουράς του ή ο αντιπρόεδρος πως πήρε εντολή από τον ίδιο, θα πει πως έδρασε από οπαδικό πάθος, δεν χρειάζεται να του το πει ο Κούγιας. Α μην το ξεχάσω ο τέταρτος της παρέας είναι γνωστός ληστής τραπεζών…
  Μπορείς να ψάξεις την σχέση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. με κάποιες θύρες του ΟΣΦΠ και τις φωτό των τότε ποδοσφαιριστών του ΟΣΦΠ Μανιάτη και Τσόρι Ντομίνγκες στα άδυτα της Χ.Α. που κυκλοφόρησαν για λίγες ώρες στο διαδίκτυο κι εξαφανίσθηκαν. Τις είχε ανεβάσει ο ιστότοπος sport.gr ή sportnet. gr, μάλλον ο δεύτερος που έκλεισε μετά, δεν θυμάμαι καλά.

  Στο Νουρ 1 μένει να αποδειχθεί αν εμπλέκεται ο Μαρινάκης, μην τα μπερδεύουμε,

  Δεν ξέρω πόσο αδιάφορος σου είναι ο Μαρινάκης αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πως δεν είναι αδιάφορος στην Νουδούλα, μάλλον ο προστάτης είναι όχι με την ιατρική έννοια αλλά όπως ακούγεται η λέξη στην Τρούμπα

  Πληροφοριακά σου λέω πως μόνο ο Σαββίδης είναι πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, οι Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Καρυπίδης, είναι απλά «ισχυροί άνδρες» των αντίστοιχων ΠΑΕ, «φίλαθλοι» που έχουν βάλει αχυράνθρωπους στην θέση τους με ρέκορντμαν τον του Αρη (που παρουσίαζε επισήμως τους υποψήφιους της Νουδούλας στην Σαλονίκη) να έχει βάλει ξάδερφό του με το ίδιο ονοματεπώννυμο.
  Το γιατί το καταλαβαίνουνε ακόμα κι αυτές που δεν χωνεύουν τον Σαββίδη από «φήλιν».

 129. Νέο Kid said

  115. Everyone who ACTUALLY read it.
  Το pun ,που είναι βέβαια η λεξούλα actually, είναι φοβερό!
  Εικάζω ότι όντως το ποσοστό ανάμεσα σ αυτούς που ξέρουν το Ρωμαίο και την Ιουλιετα ( μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν ακούσει ποτέ σχετικά…)που το έχουν διαβάσει κιόλας πρέπει να είναι μικρότερο κι απ το ποσοστό του ΚΚΕ μ-λ στις εκλογές…

 130. gpoint said

  Εγώ για Ρωμαίο και Τζούλια ξέρω το δώρο του Βαλερι στα αφτιά μου έστω ξυρισμένου και χωρίς την οδοντογλυφίδα του…

 131. Κωστής Σιμιτσής said

  # 64

  Τα διαφημιστικά σλόγκαν ήταν δυο και είχαν κάνει εντύπωση για προφανείς λόγους:
  «Πάρε το Έθνος στα χέρια σου» και «Η εφημερίδα που δεν λερώνει τα χέρια» (χάρη στις μεθόδους εκτύπωσης που ήταν πολύ μοντέρνες εκείνη την εποχή).

 132. […] Το γράφω με κεφαλαίο, οπότε εννοώ την εφημερίδα, όχι τίποτα ευρύτερο. Θα μου πείτε ότι υπερβάλλω, και από μια άποψη ίσως έχετε δίκιο, διότι στους ψηφιακούς καιρούς μας οι εφημερίδες έχουν και ηλεπαρουσία, και εξάλλου η κυριακάτικη έκδοση θα συνεχίσει προς το παρόν, το γεγονός όμως είναι ότι από τις 30 Ιουλίου η καθημερινή έκδοση… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/08/02/ethnos/ […]

 133. sarant said

  129 Kατά σύμπτωση το έχω μαζί μου εδώ στις διακοπές, στην καινούργια μετάφραση του Διονύση Καψάλη.

 134. Neo Kid said

  133. !! Well done Nikokyrh! You are genuinely cultured ,indeed! Pou kaneis diakopes ? Sth Verona? 😊

 135. sarant said

  134 Διακοπές στην Αίγινα 🙂

 136. ΓΤ said

  @117
  πολύ σωστά μίλησε για «υγιή» ποδόσφαιρο, τι περίμενες να πει, «υγιές»; Αυτονοήτως, στο κόμμα αυτό τα ελληνικά δεινοπαθούν.

 137. Ακρ. said

  @ 96
  Ακραίο κέντρο ή radical centrism είναι, σχεδόν, τυποποιημένοι πια όροι στην πολιτική επιστήμη.
  Δες για παράδειγμα εδώ: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Radical_centrism
  Για να το πω λίγο απλο’ι’κά: ο Έλλην ακροκεντρώος έχει για θεό του το Στάθη Καλύβα, για ευαγγέλιο την Καθημερινή και παρακολουθεί ανελλιπώς Πάσχο Μανδραβέλη, lifo και protagon… ☺ Σόρυ για την καθυστερημένη απόκριση

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  135 Διακοπές στην Αίγινα;
  Ύποπτο, πολύ ύποπτο ! Στον τόπο του εγκλήματος ένας υποστηρικτής του σύριζα, πολύ ύποπτο! 🙂 Βάνω χαμόγελο ,αλλά δεν είναι πια αστείο μ΄αυτόν τον τύπο. Το έχει παραχέσει. Κάποιος να τον μαζέψει.Δε μπάει άλλο γαμώτη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: