Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τριταυγουστιανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 3 Αυγούστου, 2019


Αύριο είναι η επέτειος της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, ενός απεχθούς καθεστώτος όσο κι αν τελευταία μερικοί φιλελεύθεροι μαζί με τους χρυσαβγίτες πασχίζουν να αποκαταστήσουν τον δικτάτορα. Η ημερομηνία της 4ης Αυγούστου είναι από τις λίγες που έχουν δική τους λέξη στη γλώσσα μας, και την έχω χρησιμοποιήσει και σε τίτλο σαββατιάτικου άρθρου που έπεφτε τέτοια μέρα. Σήμερα κάνω επέκταση, κι έτσι πλουτίζω και την τρισχιλιετή μας με μία ακόμα λέξη, ώστε το 2021 που θα συμπληρώνουμε τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία να έχουμε φτάσει και τα 5 εκατομμύρια λέξεις (Ωχ, δίνω ιδέες).

* Στέλνει ένας φίλος ένα λινκ προς σελίδα με ορθοπεδικά προϊόντα, όπου διαβάζουμε: Κατασκευή από κράμμα σιλικόνης και πολυμερούς υλικού, υψηλής ποιότητας και αντοχής με αντιαλλεργική, αντιεφιδρωτική δράση. Διαθέτουν εξωτερική υφασμάτινη αντιολισθητική επένδυση.

Να μη σταθούμε στο ορθογραφικό λαθάκι. Το κράμμα γράφεται κράμα, αλλά το θέμα είναι πως, με βάση το λεξικό, το κράμα είναι ομογενές μίγμα μετάλλων (μετ’ άλλων μετάλλων, που έλεγε το λογοπαίγνιο) ή μετάλλου και άλλης ουσίας. Όμως εδώ η σιλικόνη, που δεν είναι σιλικόνη, υποθέτω, αλλά πυρίτιο, δεν είναι μέταλλο -οπότε δεν έχουμε κράμα, έτσι δεν είναι;

* Το πέπλο της αμάθειας. Σε μια συνέντευξη που έδωσα για τα Ελληνικά Χόαξες (θα το συζητήσουμε κι αυτό εν καιρώ) ανέφερα την έκφραση «καλύπτεται από πέπλο αδιαφάνειας».

Βλέπει ο άλλος την έκφραση «πέπλο αδιαφάνειας», που δεν την ξέρει, και βγάζει το συμπέρασμα ότι είναι «μη ορθή συριζοέκφραση», όπως είχαν κάνει και με την απεύθυνση παλιά ή την πληθυντική αριστερά πιο πρόσφατα.

Στην πραγματικότητα είναι κλισέ πολύ διαδεδομένο και το έχουν χρησιμοποιήσει ομιλητές και συντάκτες όλων των παρατάξεων πχ Β. Βενιζέλος, Χ. Θεοχάρης, Φάνη Πάλλη.

Φαίνεται όμως πως μπορούμε να αντιπαρέλθουμε την άγνοιά μας βαφτίζοντας «μη ορθές» τις λέξεις και τις εκφράσεις.

* Παραπονιέται φίλος διότι στις ειδήσεις της ΕΡΤ η παρουσιάστρια είπε «Οι πληροφορίες των αυτόπτων μαρτυρών«.

Το δεύτερο είναι ολοφάνερο σαρδάμ, αλλά στο επίθετο έχω δει κι άλλους ν’ αμφιταλαντεύονται για τον τονισμό. Κανονικά είναι «των αυτοπτών μαρτύρων».

Καλό είναι πάντως να είναι πολλοί οι αυτόπτες μάρτυρες και να υπάρχει ανάμεσά τους κι ένας αρσενικός, διότι αν παρ’ ελπίδα μας τύχει υπόθεση μόνο με μια γυναίκα αυτόπτη μάρτυρα μπορεί να σκοντάψουμε ώσπου να βρούμε τη γενική πτώση (το συζητούσαμε πριν από δέκα χρόνια).

* Πριν από μερικές μέρες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακήρυξε επίτιμη διδακτόρισσα του τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού την κ. Aysha AlHameli. Ο τύπος «επίτιμη διδακτόρισσα» είναι αυτός που χρησιμοποιείται στην ανακοινωση του τμήματος, και τον επιδοκιμάζω ένθερμα, αλλά οπως βλεπετε κατά την κάλυψη της είδησης από διάφορα μέσα χρησιμοποιήθηκαν άλλοι τύποι όπως «επίτιμη διδάκτορας», «επίτιμη διδάκτωρ» ή ακόμα και «επίτιμος διδάκτωρ» (πλήρης μπούρκα, να μη φαίνονται ούτε τα μάτια).

Αγάλι αγάλι θα πάψουν να ξενίζουν οι έμφυλοι τύποι…

* Τίτλος: Καταδίκη του ΟΗΕ για βίαιη καταστολή διαδηλώσεων.

Σχόλιο φίλου: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τους αμφίσημους τίτλους.

* Η «σχολή» των αδελφών Γεωργιάδη κυκλοφόρησε ένα βίντεο για τα αρχαία ελληνικά, φυσικά με πολυτονικό στο αναγγελτικό κείμενο.

Μόνο που τις δασείες και τις περισπωμένες μάλλον τις βάλανε με κάποιο αυτόματο πρόγραμμα πολυτονισμού, κι έτσι γράφουν: Αρχαία ελληνικά με οξεία στο Αρχαία, ενώ βέβαια η λέξη «τα αρχαία» ήθελε περισπωμένη. Οξεία έπαιρνε η λέξη «η αρχαία». Το μηχανάκι που θα έβαλε τα πνευματα και τους τόνους, όμως, δεν μπορεί να κάνει τη διαφοροποίηση.

Aλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία, διότι το μέσο χάπατο που σκέφτεται να φοιτήσει στη «σχολή» θέλει απλώς να βλέπει δασείες και περισπωμένες, ας είναι και ατάκτως ερριμμένες.

(Θα παρατηρήσουν κάποιοι πως και η γλώσσα έπαιρνε περισπωμένη επί πολυτονικού. Έτσι είναι, αλλά το 1979, στην τελευταία αναθεώρηση των κανόνων του πολυτονικού, οι κανόνες άλλαξαν κι έτσι η γλώσσα έπαιρνει οξεία. Είδατε από τι μας γλίτωσε ο άγιος Κριαράς).

* Σχολιάζει φίλος: Να πούμε ένα μπράβο και στον υφυπουργό αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκη που είπε δύο φορές στο Καραϊσκάκη ότι πήγε να δει τον Ολυμπιακό γιατί «στηρίζει το υγιή (sic) ποδόσφαιρο» και να ευχηθούμε να είναι πάντα υγιές αυτός και η οικογένειά του.

Ο κ. υφυπουργός είχε επίσης πει τις προάλλες ότι περιμένει να δει Έλληνες αθλητές να «ανεβαίνουν στα βάραθρα». Που σημαίνει ότι μπορεί και να τον έχουμε τακτικό τροφοδότη.

* Καμιά φορά δεν συνειδητοποιούμε πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία. Ιδού ένα παράδειγμα, ένα κλιματιστικό τσέπης, που με λίγες δεκάδες ευρώ μπορεί να κάνει… εξαγνισμό!

(Bασικά, πρόκειται για κακή μετάφραση του αγγλικού purification).

* Σε άρθρο για την απόφαση ενός μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου να καταργησει τα πλαστικά μπουκαλάκια με σαμπουάν κτλ. από τα δωμάτιά του, διαβάζουμε ότι επίσης:

Το επόμενο βήμα στον όμιλο των ξενοδοχείων θα είναι να χρησιμοποιούνται πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Αφού η γενική τάση είναι να μην χρησιμοποιούνται πλαστικά, αυτό το «επόμενο βήμα» φαινεται ανακόλουθο.

Και είναι -διότι αν ανατρέξουμε στο πρωτότυπο θα δούμε ότι λέει:

The next big thing the hotel group will look to tackle will be plastic plates and cutlery used for their breakfast services.

Το επόμενο βήμα θα είναι ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πλαστικών πιατων κτλ. που χρησιμοποιούνται στο πρωινό.

Πλήρης αντιστροφή νοήματος, δηλαδή!

* Kατέρρευσε στέγη σε κλαμπ στη Νότια Κορέα, South Korea, αλλά το Liberal.gr μεταφράζει «Β. Κορέα».

Μάλλον μεταφραστική αβλεψία θα είναι, όσο κι αν έχουμε τον πειρασμό να διαβλέψουμε υστεροβουλία.

* Κι ένα μεταφραστικό από τα καλοκαιρινά μου αναγνώσματα.

Σε γαλλικό μυθιστόρημα, μεταφρασμενο από σοβαρό εκδοτικό οίκο, διαβάζω:

Η πόρτα στο βάθος, που οδηγούσε στην κουζίνα, ήταν μισάνοιχτη, τις περισσότερες φορές όμως όχι και τόσο πολύ, για να μπορεί να δει κανείς όλο το χώρο.

Δεν έχω πρόσβαση στο πρωτότυπο, αλλά είναι βέβαιο ότι εννοεί: η πόρτα ήταν μισάνοιχτη αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί να δει κανείς όλο το χώρο.

Κατά τη γνώμη σας, η διατύπωση που επιλέχτηκε στο βιβλίο λέει όντως αυτό ή μήπως λέει το αντίθετο; Κατά τη γνώμη μου η διατύπωση είναι έτσι κι αλλιώς δύσκαμπτη, αλλά το κόμμα πριν από το «για να» δηλώνει σαφώς σκοπό, άρα η διατύπωση είναι παραπλανητική.

* Από άρθρο για τον Παναθηναϊκό, διαβάζω:

Μια ομάδα που πρώτα αντιλαμβάνεται ποιον σύλλογο πρεσβεύει και σταδιακά θα φτάσει σε επίπεδο πραγματικού πρωταθλητισμού δημιουργεί ο Γιώργος Δώνης, όπως δήλωσε στην απολογιστική συνέντευξή του για την προετοιμασία του Παναθηναϊκού στην Ολλανδία.

Το πρόβλημά μου είναι το ρήμα «πρεσβεύω» (που, απ’ όσο κατάλαβα, είναι του συντάκτη, δεν το χρησιμοποίησε ο Γ. Δώνης.

Πρεσβεύω θα πει «πιστεύω, υποστηρίζω μια άποψη, φρονω». Έχω την εντύπωση ότι εδώ θα ταίριαζε περισσότερο το «εκπροσωπώ». Έχω ξαναδεί να χρησιμοποιείται το ρήμα με αυτή τη σημασία.

* Και κλείνω τη σημερινή πιατέλα μας, που ήταν κάπως ανάλαφρη διότι μέσα στον καύσωνα πρέπει να τρώμε ελαφρά, με ένα πορτοκαλάκι για επιδόρπιο -δηλαδή με έναν ετυμολογικό πορτοκαλισμό, που μου έστειλε φίλος του ιστολογίου.

Κάποιος θαυμαστής του Γκας Πορτοκάλος ετυμολογεί όπως βλέπετε τον ζεϊμπέκικο από το Ζευς + Βάκχος και το μπουζούκι από το βυζούκιον.

Έχω δει άλλους ελληνετυμολόγους να ετυμολογούν το ζεϊμπέκικο από το Ζευς + βέκος, που είναι το ψωμί στα φρυγικά, το λέει κι ο Ηρόδοτος.

Όλα από εμάς τα πήρανε, το βλέπετε.

Καλό σαββατοκύριακο και προσοχή στον καύσωνα, διότι θα καταλήξετε να κάνετε τέτοιες ετυμολογικές αναλύσεις!

 

 

Advertisement

195 Σχόλια προς “Τριταυγουστιανά μεζεδάκια”

  1. Νέο Kid said

    Νικοκύρη, την ξέχασες τη Χημεία μου φαίνεται… (είσαι τυχερός που τα πτυχεία δεν παίρνονται πίσω… 😆 )
    Μια χαρά κράματα φτιάχνει το πυρίτιο με αλουμίνιο, σίδηρο και ατσάλι. Ασε που μπαίνει και στο καλό μας portland τσιμεντάκι.

  2. Νέο Kid said

    «με βάση το λεξικό, το κράμα είναι ομογενές μίγμα μετάλλων»
    Χοντρομαλακία ορισμός βέβαια… Αν ήταν να στηριζόμαστε σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ λεξικά για επιστημονικούς όρους… Ε, χεεεεεε!

  3. Aghapi D said

    Το ζεϊμπέκικο (ή ζεϊμπέκικος) είναι ελληνικός λαϊκός χορός. Το όνομά του οφείλεται στον εξισλαμισμένο ελληνικό πληθυσμό των Ζεϊμπέκων.[1] Αναφέρεται ότι διαδόθηκε στα ελλαδικά αστικά κέντρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η εμφάνισή του ανάγεται στα τέλη του 17ου αιώνα σε αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη[2]. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει ότι χορευόταν στη Μαγνησία και το Αϊδίνιο σε τοπικές γιορτές
    . Όντας αρχικά αντικριστός χορός δύο ατόμων που έφεραν οπλισμό, εξελίχθηκε σε «μονήρη αυτοσχεδιαστικό ανδρικό χορό»

    Αντέγραψα από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B5%CF%8A%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%BF
    Μού αρέσει η ιδέα ένοπλων που χορεύουν καρσιλαμά (=αντικριστό) αλλά δέν πρέπει να ήταν έτσι
    Καλημέρα είπα;

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Εγώ την ξέχασα τη χημεία; Πυρίτιο με πολυμερές υλικό θεωρείται κράμα;

  5. Νέο Kid said

    Για να ακριβολογούμε όμως, με τον όρο Silicones δεν εννοούμε το πυρίτιο (Si), αλλά συνθετικά υλικά που γίνονται με βάση το πυρίτιο και αποκαλούνται Σιλικόνες (μονωτικά, γράσσα, λιπαντικά, καουτσοκοειδή (όπως το συγκεκριμένο ΟρθοπΑΙδικό προιόν, κι άλλα ων ουκ έστι αριθμός… )

  6. Eli Ven said

    Άμα δεν κάνει και εξορκισμό το μίνι κλιματιστικό δεν είναι καλό… Επίσης, μεζεδάκι και το «κατέρρευσε στέγης», φαντάζομαι, εκτός αν είναι υπάρχει ουσιαστικό «ο στέγης»

  7. Νέο Kid said

    4. Γιατί να μη θεωρείται; Αν είναι ομογενές. Διεθνώς, alloys δεν είναι αυστηρά με μέταλλα.Το ατσάλι που έχει πυρίτιο (ή πυριτικά) είναι σίγουρα alloy.
    Ας πει κι ο Σταύρος, όταν διαβάσει.

  8. Ποιο ξενοδοχείο χρησιμοποιεί πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα για πρωινό;!;!

    3 Αυτό το άρθρο της βίκι θέλει ξαναγράψιμο απ’ την αρχή. Άκου «Κατά τον Ηρόδοτο, η λέξη Ζεμπέκος παράγεται από την αρχαία Θρακική λέξη μπούκο που προερχόμενη από την φρυγική λέξη βέκος σημαίνει βούκα=μπουκιά η οποία με πρώτο συνθετικό την κλητική του Ζεύς, Ζευ, παράγει τη λέξη Ζεϊμπέκηδες, επίσης θεωρεί ότι συμβολίζει κατά κάποιο τρόπο μια αναζήτηση για την ένωση του πνεύματος με το σώμα, του θεού με τον άνθρωπο και χορευόταν στην απώτερη αρχαιότητα προς τιμήν της Κυβέλης της μητέρας θεάς.»!!
    Συμπαθής και ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία ο Θάνος Μούρραης-Βελούδιος, αλλά έχει κάνει μεγάλη ζημιά με κάτι τέτοια.

    Όσο για το ότι οι Ζεϊμπέκοι ήταν εξισλαμισμένοι Έλληνες, κυκλοφορεί πολύ αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιο πειστικό επιχείρημα (υπέρ ή κατά).

  9. Νέο Kid said

    8. Kανα παλιοairbnb στο κατσικονήσι θα είναι. Ή κανα χαλαμάντουρο -ό,τι αρπάξουμε!- στη (σαν τη) Χαλκιδική δεν έχει.

  10. Νίκος Κ. said

    Κράμα μπορούμε να έχουμε επίσης κι από ομογενές μείγμα μετάλλων με μη μεταλλικά στοιχεία όπου όμως επικρατούν τα μεταλλικά στοιχεία, άρα όχι το πυρίτιο («σιλικόνη»).
    Από την άλλη μεριά βλέπω ότι η IUPAC (Διεθνής Ένωση Χημείας) αναφέρεται και σε πολυμερή κράματα (polymer alloy) χωρίς να απαιτεί την ύπαρξη μεταλλικών στοιχείων https://goldbook.iupac.org/terms/view/PT07264

  11. Πέπε said

    Ο αυτόπτης δεν είναι επίθετο, είναι ουσιαστικό. Η γενική πληθυντικού είναι αυτοπτών, μπορεί κανείς να μπερδευτεί αλλά καμία άλλη μορφή δεν είναι υποψήφια για ορθή.

    Σαν ουσιαστικό που είναι, δεν έχει πολλά γένη. Αν θέλουμε να το κάνουμε θηλυκό, θα πούμε αυτόπτρια, όπως επόπτρια (που είναι επίσης ουσιαστικό). Των αυτοπτριών.

    Ο όλος προβληματισμός για το πώς τονίζεται ανάλογα με το γένος δε στέκει.

  12. Νέο Kid said

    7. «Διεθνώς, alloys δεν είναι αυστηρά με μέταλλα». Να διορθωθεί σε: «Διεθνώς, alloys δεν είναι αυστηρά MONO με μέταλλα» (στο «Πυρίτιο με πολυμερές υλικό» το πυρίτιο έχει μεταλλικό χαρακτήρα, I suppose…)

  13. Costas X said

    Καλημέρα !

    «…το κράμα είναι ομογενές μίγμα μετάλλων…»

    Εγώ θα το χρησιμοποιούσα και για μείγματα άλλων υλικών, αφού οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «έβαζαν νερό στο κρασί τους» ! (ο παπούς το έλεγε «μπεβάντα»)
    Άλλωστε και σήμερα το χρησιμοποιούμε μεταφορικά (π.χ. κράμα πολιτισμών, θρησκειών κ.λ.π.).

    Άσχετο μεν, λεξιλογικά ενδιαφέρον δε:
    Βρετανία: Η τεχνολογία αλλάζει σταδιακά το νόημα των λέξεων που σχετίζονται με τη φύση.
    https://www.in.gr/2019/08/02/tech/vretania-texnologia-allazei-stadiaka-noima-ton-lekseon-pou-sxetizontai-ti-fysi/

  14. Νέο Kid said

    8. Βλέπω ότι μιλάει για τον όμιλο IHG (Holiday Inn, Crown Plaza) . Στο Holiday Inn στη Ντόχα πάντως, διαμένω επί δίμηνον και πλαστικό πιατοκουβέρι δεν έχω δει…

  15. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  16. Georgios Bartzoudis said

    «…της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, ενός απεχθούς καθεστώτος όσο κι αν τελευταία μερικοί φιλελεύθεροι μαζί με τους χρυσαβγίτες πασχίζουν να αποκαταστήσουν τον δικτάτορα…»

    # Και βεβαίως απεχθής η δικτατορία του Μεταξά, όπως και κάθε δικτατορία, μαύρη ή κόκκινη ή ροζ! Και κάθε τάση δικτατορικής συμπεριφοράς, όπως η ατυχής προσπάθεια του απελθόντος Σύριζα να ελέγξει τα ΜΜΕ κλπ, και η ενδεχομένως παρόμοια συμπεριφορά της ελθούσης ΝΔ.
    Σε όλους όμως, μηδέ του Μεταξά εξαιρουμένου, πρέπει να αναγνωρίζουμε και τα τυχόν «καλά» που έκαναν.

  17. leonicos said

    3 Αγάπη

    Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τον Αθηναιο, περιγράφει κινήσεις χορού και τσακίσματα (κινήσεις γοφών και γονάτων) που είναι ακριβώς όμοια με αυτά του ζε»ιμπέκικου. Και δεν είναι παράξενο να είχε αναπτυχθεί αυτό το είδος του χορού από παλιά, και πιθανότατα πολυκετρικά ανά την υφήλιο.

    Όλοι οι λαοί είχαν τους Γς τους και άλλους ερωτικούς πρωταθλητές και παθιάρηδες τύπου Τζι

  18. leonicos said

    Σιλικόνες είναι όλες οι οργανικές ενώσεις που στη θέση του ανθρακα έχουν πυρίτιο

    Είναι και τα δυο τετραδύναμα κι έχουν την ίδια χημική συμπεριφόρά, αλλα το πυρίτιο είναι βαρύτερο και το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει/ π.χ. το CO2 είναι αέριο ενώ το SıO2 είναι η άμμος

  19. Pedis said

    -> 8 – απροπός:

    και το λήμμα για τον Αυγενάκη, θέλει σβήσιμο.

    Πρώτον, πιάνει υπερβολικό χώρο μνήμης στο σύστημα τους χωρίς λόγο,

    δεύτερον, είναι συγκρίσιμο σε μέγεθος με το λήμμα του εν ενεργεία πρωθυπουργού κι αυτο αποτελεί ύβρη, και

    τρίτον, ειναι είναι καραμπινάτα ιδιογραμμένο.

    άσταδιάλα με τον κάθε καραγκιόζη.

  20. leonicos said

    11 Πέπε

    Νομίζω ότι είναι εντελώς προσωπικό. Ποτέ δεν θα έλεγα η αυτόπρτρια, εκτός αν ήθελα να πλησιάσω τον στόχο τοω 50000000.

    Στο δικό μου γλωσσικό αισθητήριο, είναι των αυτοπτών μαρτύρων, άσχετα από γένος, διότι και στα δύο τα γένη αρσ/θηλ συμπίπτουν

    Επίσης, επίσης είναι λάθος από τους Μπουμπούκους το γλῶσσα με οξεία, διότι αυτοί υποτίθεται γράφουν με τις προ Κριαρά προβλέψεις.

    Έπειτα, εφόσον καταργήθηκε το πολυτονικό οι τροποποιήσεις του δεν έχουν καμιά σημασία. Αν κάποιος θέλει να γράψει ολυτονκά, θα το κάνει μόνο σε αρχαίο κείμενο και θ’ακολουθήσει την πάγια οδό χωρίς τροποποιήσεις.

    Αν κάποιος γράφει πολυτονικό για πολυτονικό σήμερα, εννοώ στην ΝΕ, τότε είτε είναι σκληροπυρηνικός, δικαίωμά του, είτε αρτηριοσκληροτικός, αλίμονό του

  21. leonicos said

    αρτηριοσκληρΩτικός

    τα δάχτυλά μου γράφουν πριν από το μυαλό

  22. leonicos said

    τα πτυχεία δεν παίρνονται πίσω… 😆

    τα πτυχεία δεν δίνονται καν.

    Τα πτυχία δίνονται μόνο

  23. Costas X said

    «…Ζευς + Βάκχος…»

    Τέκνο (techno) : Από το τέχνη (ορχηστική). Προέρχεται από αρχαίο οργιαστικό χορό, προς τιμήν της Αφροδίτης, που συνοδευόταν από τύμπανα που χτυπούσαν γρήγορα και ρυθμικά, αυλούς και σύριγγες. Κάποιοι χορευτές λέγεται ότι άντεχαν επί ώρες, γιατί έπαιρναν κάποια άγνωστη σήμερα ουσία, που αποκαλούσαν «έκσταση».

  24. gpoint said

    O Αυγενάκης προφανώςείναι επιπέδου Μαρινάκη αλλά δεν έχει επιτελείο όπως ο Βαγγέλας να του γράφει τι θα πει, να δούμε αν στο διάβασμα υπερέχει του Βαγγέλα

    Πάλι θυμήθηκα τον λούστρο της πλατείας Λαυρίου που τον είχαν όλοι για μουγκό και μετά τις εκλογές του 74 και το 50πλας στον Κώστα ανέκραξε «Α ρε νούμερα Ελληνες !»

  25. Νέο Kid said

    22. «Πτυχείο» είναι η μοντέρνα γραφή. Να ανοίγουμε και κάνα Μπαμπινιώτη!… όχι μονάχα τον Καζαμία και την Espresso…

  26. Κωστής Ανετάκης said

    Φυσικά και δυσκολεύεστε, ω σφιχτοκούραδοι καθαρολόγοι/καθαρευουσιάνοι, με την αυτόπτη μάρτυρα. Μεσοβέζικη γλωσσική μεταρρύθμιση μας κάνατε κι έχετε καταστρέψει το λογοτεχνικό αισθητήριο του λαού. Εμείς οι μαλλιαροί έχουμε πάντα τη λύση στο τσεπάκι: Αυτομπανιστιρτζού Μαρτυριάρα. Κλίνεται θαυμάσια σ’ όλες τις πτώσεις. Ορίστε Η λύση!!

    Τελικά, αγαπητέ Νικοκύρη, ίσως θα ήταν καλό να γράψεις κι ένα ακόμα εύθυμο βιβλίο (ή να συμπληρώσεις τουλάχιστον ένα σχετικό κεφάλαιο στο Η γλώσσα έχει κέφια) με τις πορτοκαλικές ετυμολογίες. Πιστεύω ότι θα βγάλει πιο πολύ γέλιο κι από τα ραμόνια…

  27. Νέο Kid said

    «Σιλικόνες είναι όλες οι οργανικές ενώσεις που στη θέση του ανθρακα έχουν πυρίτιο»
    Not even wrong… που θα έλεγε κι ο καθηγητής Von Uebergewaltigschoenbruennscheisse της έδρας της πολυμερισμένης Χημείας του πανεπιστημίου Alpinebau.

  28. π2 said

    8: Να σου κοπούν αυτά τα επιστημονικά. Η ετυμολόγηση του ζεϊμπέκικου από το Ζεϋβακχικός είναι εθνικά επωφελής, πρέπει να επιβληθεί με διάταγμα της κ. Γιάννας ώστε να κυριαρχήσει στη διεθνή κοινή γνώμη εγκαίρως, πριν από τις εκδηλώσεις για το bicentennial, και να τονώσει τον τουρισμό μας, τη βαριά βιομηχανία της χώρας κλπ. κλπ.

  29. Αγγελος said

    Λεώνικε, φυσικά σιλικόνες είναι αυτό που λες (αν και εγώ δεν θα τις χαρακτήριζα «οργανικές» — προφανώς εννοείς «αντίστοιχα των οργανικών ενώσεων»), αλλά το ζήτημα είναι ότι επειδή το πυρίτιο λέγεται αγγλικά silicon, πολλοί άσχετοι το μεταφράζουν «σιλικόνη» στα ελληνικά, όπως πολλοί ακόμα πιο άσχετοι μεταφράζουν «χλωρίνη» το αγγλ. chlorine=χλώριο. Κι έτσι, όταν σ´ ένα κακογραμμένο κείμενο βλέπουμε «σιλικόνη», δεν είμαστε σίγουροι τι εννοεί αν δεν προκύπτει σαφώς από τα συμφραζόμενα — κάτι σαν το «ευάριθμοι» 🙂

  30. Νέο Kid said

    Silicone
    From Wikipedia, the free encyclopedia
    Jump to navigationJump to search
    Not to be confused with the chemical element silicon.

    Silicone can be used as a basic sealant against water and air penetration.
    Silicones, also known as polysiloxanes, are polymers that include any synthetic compound made up of repeating units of siloxane, which is a chain of alternating silicon atoms and oxygen atoms, combined with carbon, hydrogen, and sometimes other elements. They are typically heat-resistant and either liquid or rubber-like, and are used in sealants, adhesives, lubricants, medicine, cooking utensils, and thermal and electrical insulation. Some common forms include silicone oil, silicone grease, silicone rubber, silicone resin, and silicone caulk.

    H Xημεία και τα υλικά έχουν προχωρήσει απ την εποχή του Λαβουαζιέ …

  31. sarant said

    11 Πέπε, το ξεχασα πριν. Το πρόβλημα με την αυτόπτη δεν είναι αν θα πούμε «αυτόπτρια». Είναι η γενική στον ενικό. Της αυτόπτη μάρτυρα ή της αυτόπτου μάρτυρα ή της αυτόπτη μάρτυρος ή της αυτόπτου μάρτυρος;

  32. Νίκος 21 said

    Καλημέρα. Ίσως ήθελε να πει: Η πόρτα είχε μείνει (ήταν) λίγο ανοιχτή, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί να δει κανείς όλο το χώρο.

  33. Αγγελος said

    Το πολυτονικό είχε απλουστευθεί ήδη με την κρατική Γραμματική του 1941 («του Τριανταφυλλίδη»). Στα «γλώσσα, μοίρα, μάζα» κλπ. έβαζε οξεία, όπως και στα «παπάς, Πειραιάς, Ερμής…» και σε όσα είχαν τονισμένο δίχρονο στην παραλήγουσα, με τη ρητή εξαίρεση του Κωσταντίνου, ίσως κατά παράκληση της βασιλικής οικογένειας 🙂 Η Γραμματική αυτή όμως, καίτοι επίσημη έκδοση του ΟΕΣΒ, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη σχολική χρήση, παρά μόνο στη βραχύβια μεταρρύθμιση Παπανδρέου-Παπανούτσου. Εφαρμόστηκε φυσικά μετά τη Μεταπολίτευση η Μικρή Νεοελληνική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη, με περαιτέρω ορθογραφικές απλουστεύσεις (κατάργηση των η και ω στην υποτακτική, του ω στα παραθετικά των επιθέτων και στα παράγωγα σε -οσύνη, των διπλών συμφώνων στα ξένα κύρια ονόματα…), αλλά χρειάστηκε να ´ρθει το ΠΑΣΟΚ στα πράματα για ολοκληρωθεί το 1982 η κατάργηση των πνευμάτων και της περισπωμένης, την οποία είχε προτείνει ήδη η συντακτική επιτροπή της Γραμματικής του 1941 αλλά δεν είχε εγκρίνει η Κυβέρνηση.
    Φυσικά, όποιος επιμένει να γράφει σήμερα με πολυτονικό, οφείλει να χρησιμοποιεί
    σωστά και τη βαρεία και την υπογεγραμμένη 🙂

  34. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    έχει γέλιο σήμερα!

    3: Aghapi D.
    Μας αποκρύπτεις πως υπάρχει και ο τσάμικος, σε σχετική απεικόνιση 🙂

    Δυό λόγια για την ανάρτηση «Περί Ζεϊμπέκικου» κλπ.:
    Προφανώς πρόκειται για «κατασκευασμένη» εικόνα (με τη σφραγίδα ποιότητος του «‘Αλλέκτωρα 😂😳), που δυστυχώς αναδημοσιεύεται κι από fora που θα όφειλαν να ξεχωρίζουν τις όποιες αναρτήσεις ακροδεξιών συνήθως σκουπιδότοπων και εθνικιστικών ομάδων του fb…., τουλάχιστον να ειδοποιούν σχετικά!
    Για την καθιαυτού πληροφορία μάλιστα, υπάρχει και συνέχεια 😎😋 (για τους ρέκτες: με δική σας ευθύνη η ανάγνωση, καθότι πρόκειται για μυστική γνώση, εξ Ελευσίνος)!

  35. ΓΤ said

    Νίκο, θυμάμαι σε πολύ παλιά ποιητική συλλογή του Μπουκάλα τον στίχο «κι όλα μαζί βεκός». Ακριβέστερος στην πληροφορία δεν μπορώ να γίνω, έχει zhέshτα και βαριέμαι να ψάξω τέτοια ώρα. Ωστόσο, θα επιμείνω για την ορθότητα του «βεκός» 🙂

  36. Μα ότι βεκός είναι στα φρυγικά το ψωμί σύμφωνα με τη γνωστή ιστοριούλα του Ηρόδοτου δεν το αμφισβητεί κανείς. Από κει και πέρα αμφισβητούνται… τα πάντα.

  37. Νέο Kid said

    H φρυγανιά στα φρυγικά πώς είναι;

  38. Γιάννης Ιατρού said

    Εμ, δεν εμβαθύνετε, τι να σας κάνω; Ξενιτεμένοι δικοί μας ήσαν 🙂

  39. ΓΤ said

    @36 Το άρθρο γράφει «βέκος».

  40. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Νομίζω ότι εννοούν πράγματι σιλικόνη και όχι πυρίτιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσουν πυρίτιο για να φτιάξουν μαλακά υποπτέρνια, ενώ η σιλικόνη συμβάλλει στο να γίνουν μαλακά. Το πολυμερές υλικό μπορεί να είναι καουτσούκ ή πολυουρεθάνη ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Βέβαια και η σιλικόνη πολυμερές είναι. Πάντως, δεν μπορούμε να το πούμε κράμα. Το κράμα είναι ομογενές μίγμα στερεών όπου το ένα τουλάχιστον είναι μέταλλο.

  41. βέκος or βεκός , τό, gen.
    A.“βέκους” Aristid.2.3J.:—bread, Phryg. acc. to Hdt.2.2, cf. Jahresh.8Beibl.95; but “Κυπρίων β.” Hippon.82.
    Henry George Liddell. Robert Scott. A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by. Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford. Clarendon Press. 1940.
    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dbe%2Fkos

    Υποθέτω ότι τον τονισμό τον χρωστάμε στους Αλεξανδρινούς αντιγραφείς και σχολιαστές, που πιθανότατα μύρισαν τα νύχια τους για να εικάσουν πού τονίζεται η λέξη. Αν και βέβαια βλέπω ότι τα φρυγικά ήταν σε χρήση μέχρι τον 5ο αιώνα.

    A famous Phrygian word is bekos, meaning «bread» (the same root is found in Albanian «bukë» (bread) [15], English bake, Slavic «peci» (to bake) and Greek φώγω (phōgō)). According to Herodotus (Histories 2.2) Pharaoh Psammetichus I wanted to determine the oldest nation and establish the world’s original language. For this purpose, he ordered two children to be reared by a shepherd, forbidding him to let them hear a single word, and charging him to report the children’s first utterance. After two years, the shepherd reported that on entering their chamber, the children came up to him, extending their hands, calling bekos. Upon enquiry, the pharaoh discovered that this was the Phrygian word for «wheat bread», after which the Egyptians conceded that the Phrygian nation was older than theirs. The word bekos is also attested several times in Palaeo-Phrygian inscriptions on funerary stelae. It may be cognate to the English bake (PIE *bheHg-).[16] Hittite, Luwian (both also influenced Phrygian morphology), Galatian and Greek (which also exhibits a high amount of isoglosses with Phrygian) all influenced Phrygian vocabulary.[3][17] https://en.wikipedia.org/wiki/Phrygian_language

  42. Εδώ μπορεί να δει κανείς και ποιοι συγγραφείς τονίζουν πού: https://lsj.gr/wiki/%CE%B2%CE%B5%CE%BA%CF%8C%CF%82#German_.28Pape.29
    Pape είναι αυτός https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CE%BB%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%AC%CF%80%CE%B5

  43. Γιάννης Ιατρού said

    Εμ, τι; τον χοιροβοσκό θα διαλέγανε; EU has chosen Bulgarian Kristalina Georgieva to run the IMF

  44. ΓΤ said

    @41, 42

    Ευχαριστώ πολύ 🙂

  45. Αφού εμφανίστηκε ο π2 παραπάνω ίσως μπορέσει να μας διαφωτίσει περισσότερο!

  46. π2 said

    45: Για τον τονισμό του βεκος λες; Όπως τα είπες φυσικά. Εδώ μύριζαν τα νύχια τους οι Αλεξανδρινοί για πληθώρα λεπτομερειών της ελληνικής, στα φρυγικά θα κολλούσαν;

    Η επανεμφάνιση της φρυγικής στα αυτοκρατορικά χρόνια είναι ενδιαφέρον φαινόμενο, που σχετίζεται με την ανάδυση τοπικών και περιφερειακών ταυτοτήτων σε όλη την αυτοκρατορία, με έντονη αναφορά στο παρελθόν.

  47. Jane said

    Ωραία τα μεζεδάκια , κ. Σαραντάκο.
    Αυτός ο εξαγνισμός του κλιματιστικού όντως πολύ πρωτοποριακός!
    Θυμίζω και την ..αποβρασματολογία των προηγούμενων ημερών.
    Βάζω και μια φωτογραφία , για να μην ξεχνάμε ποια είναι τα αποβράσματα .

    Στο μεταξύ ο υπάλληλος των παραπάνω αποβρασμάτων ο μπούλης ο β΄ στην απολογία του
    έγραψε: «χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης..» Άμα έχεις βγάλει Χάρβαρντ όμως, δεν κρύβεται.

    Καλό Σαββατοκύριακο δροσερό κι εξαγνιστικό να ‘ χουμε

  48. mitsos said

    Καλημέρα

    Για την ορολογία ενός Χημικού : είτε το silicon δεν είναι σιλικόνη, είτε ο όρος κράμα χρησιμοποιήθηκε με πολύ διευρυμένη σημασία ( μείγματος)

    Δεν είναι η ζέστη που με φοβίζει https://tvxs.gr/news/skitsa/kammeni-gi

    Για να μην αναφερθώ στην επιστροφή του φαντάσματος του ψυχρό πολέμου

    Αλλά ας πάμε σεκάτι πιο εύθυμο
    @16 G Bartzoudis : » Σε όλους όμως, μηδέ του Μεταξά εξαιρουμένου, πρέπει να αναγνωρίζουμε και τα τυχόν «καλά» που έκαναν. «.
    Και νόμισα για μια στιγμή ότι έγραφε …μηδέ του Στάλιν … ή μηδέ του Τσίπρα …!!! Αλλά είπαμε φαντασία αλλά όχι και αχαλίνωτη 🙂

    Και το ανεκδοτάκι :
    – Γυναίκα . Πώς λένε οι Αμερικάνοι το «δεν ξέρω ;
    – Δεν ξέρω .
    – Ρε πούστη μου, όντως, όλα από εμάς τα πήραν !

  49. ΣΠ said

  50. π2 said

    O Μητσοτάκης πήγε στην Κάρπαθο. Τον έκαναν επίτιμο δημότη. Προ ολίγου έγινε ισχυρός σεισμός 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Στην Κάρπαθο.

    Μετά φταίνε αυτοί που κάνουν πλάκα στο τουίτερ.

  51. Neo Kid said

    48. Silicon είναι το πυρίτιο. Η σιλικόνη είναι silicone (το e στο τέλος έχει σημασία).

  52. Γιάννης Ιατρού said

    41 Becos-Βέκος κλπ. Δεν ξέρω τι λέτε 😏, εγώ Μπέκο έλεγα ένα αρνάκι που είχαμε, όταν ήμουν γύρω στα 3-4. Έπαιζα όλη μέρα μαζί του. Χάθηκε μυστηριωδώς περί το Πάσχα….

  53. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.
    Η θεωρία της Ανόργανης Χημείας λέει ότι «τα μείγματα μετάλλων αποκαλούνται κράματα».
    Βέβαια, από την εποχή του Βάρβογλη έχουν περάσει κάμποσες δεκαετίες και κάποιες βασικές έννοιες έχουν γίνει λίγο λάστιχο.

  54. Νέο Kid said

    53. Ε ναι. Θυμάμαι όταν πήγαινα σχολείο οι ημιαγωγοί (semiconductors) και τα Κουάρκς ήταν η τελευταία λέξη της μόδας. Σήμερα ,αυτά είναι πιο αρχαία κι απ τα φρυγικά ψωμιά… 😆

  55. Jane said

    # 50
    Μη μιλάτε γιατί δεν είναι αστείο. Υπάρχει και Γκοντζίλα που δε βγήκε ακόμη

  56. Γιάννης Ιατρού said

    55: κάτι διακρίνεται, εδώ ρεπορταζ του εκεί ανταποκριτή μας 🙂

  57. Νέο Kid said

    55. Toν Γκοντζίλα ο Έλλην δεν τον σκιάζεται! Τον έχει κάνει μια μπουκιά (πολλές μπουκιές ,δηλαδή…) εν τω στρατεύματι. 🙂

  58. Jorge said

    Κάτσε να δεις που θα πάει Δεκαπενταύγουστο ο ατσιποδιαρης στη Σαντορίνη, και θα ξεράσει λάβα το Κολούμπο

  59. Aghapi D said

    8 Έχεις δίκιο

  60. Χαρούλα said

    8,9,14
    Πιθανότατα χρησιμοποιούν πλαστικά σκεύη στα Lunch Baskets(εκδρομικά πακέτα γευμάτων). Ως διεθνής αλυσίδα, θα έχει μονάδες σε περιοχές που ξυπνούν οι πελάτες αχάραγα, να δουν πουλιά, ζώα, ανατολές, να προλάβουν πτήσεις κλπκλπ

  61. Aghapi D said

    17 Σωστός
    αν και δέν ξέρω πόσο μπορώ να «δω» την απόλυτη (;) ομοιότητα από «απλώς» περιγραφή Γιουτιουμπάκι δυστυχώς αδύνατον να έχουμε 🙂

  62. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    39-41 Νόμιζα πως το τονίζει βέκος -αλλά εδώ πού τα λέμε πώς τον βρήκαν τον τονισμό, όπως λέει και το 41

    50 Κουληθήκανε και στην Κάρπαθο.

  63. ΣΠ said

    Ένας καχύποπτος θα εύρισκε τον τίτλο προβοκατόρικο:
    Σεισμός στην Κάρπαθο που επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  64. Jane said

    # 56 , #57 🙂

    Πώς λέγαμε «είδηση είναι όταν ο άνθρωπος δαγκώνει σκύλο;»
    Έ,τώρα θα ‘ναι να πηγαίνει ο petit koulis κάπου και να μην ακολουθεί φυσική καταστροφή .

    Οι στοιχηματικές εταιρείες όμως πώς και δεν το μυρίστηκαν;
    Αφού έχει απόδοση.
    Ά, δεν πάμε για ανάπτυξη έτσι όμως…:)

  65. Costas-X said

    62.
    Φοβερό το «κουληθήκανε»!
    Με τον Κούλη και κουνηθήκανε, και κουλαθήκανε! 🙂

  66. Ανδρέας Τ said

    @51. Επίσημα το πυρίτιο λέγεται silicium (πίνακας των στοιχείων). Τουλάχιστον έτσι συνεννοούνται οι χημικοί (πριν 50 έτη). Το Si είναι μεταλλοειδές, οπότε πάει και δεν πάει το κράμα. Silicon το λένε οι αγγλόφωνοι, μη χημικοί.

  67. Pedis said

    Τουλάχιστον, αφού o Κούλης, είτε με την παρουσία του είτε με την πολιτική του, φέρνει καταστροφές, ας την πληρώσουν όσοι τον ψήφισαν.

    Αν υπάρχει ακόμη θεός από την εποχή των Φαραώ ας το αποδείξει με την επιλεκτικά σχεδιασμένη παρέμβασή του …

  68. Pedis said

    Προσωπικά, αφού δεν τον ψήφισα κι έχω εμπιστοσύνη στο θεό, δεν φοβάμαι,

    μα με ενοχλεί που μετά τις εκλογές, αν δεν απατώμαι, του άλλαξαν το στυλ,

    κι από αμέρικαν στάιλ πολιτίσιαν με τα χέρια στη μέση, ή τα πόδια στο τραπέζι ή να δείχνει πέρα μακριά με το χέρι τεντωμένο και τα πόδια σε μικρή διάσταση, με φωτογραφίες καμωμένες με τηλεφακό ανάμεσα από πλάτες άλλων, ή να προχωρεί στο κέντρο και μπροστά από τους λακέδες σαν να προελαύνει στα πλαίσια των προεκλογικών εξορμήσεων,

    τώρα τον πλασάρουν ήρεμο, διατητεύοντα, αν και με λίγο παραπάνω τονισμένο το σαρδόνιο χαμόγελο, με τα χέρια χαλαρά σταυρωμένα πιο πάνω από το ύψος του αφαλού σαν να είναι εποπτεύων καθολικός επίσκοπος (κι όχι στ’ αχαμνά σαν ορθόδοξος λαικός) σε στάση βέβαιης υπεροχής, το φωτοστέφανο του λείπει, τέλος πάντων.

  69. Costas X said

    -> silicon / silicone

    Εγώ περιμένω να δω καμιά μετάφραση του τύπου:
    «..και τα στήθη της γεμάτα πυρίτιο…» 🙂

  70. Pedis said

  71. Γιάννης Ιατρού said

    Να βάλουμε κι ένα φρέσκο (?) μεζεδάκι του μάγειρα της Καθημερινής 🙂

  72. ΣΠ said

    Έχει σήμερα κανένας τηλέφωνο σαν αυτό της γελοιογραφίας;

  73. BLOG_OTI_NANAI said

    Για τους Ζεϊμπέκους υπάρχουν αναφορές που τους θέλουν «Έλληνες» (προφανώς με προνεωτερική έννοια) με αλλά και άλλες που τους θεωρούν άσχετους με τον ελληνισμό.

    Έχω ανεβάσει δύο άρθρα που έχουν ένα ενδιαφέρον για κάποιες συνδέσεις χορών με την αρχαιότητα:

    Γαρέζου Μαρία-Ξένη, ‘Περσικόν’, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ 58-64 (2003-2009), σ. 335-364
    (για τους Ζεϊμπέκους, σ. 18 του PDF ή σ. 351)
    ΕΔΩ: http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=02165342667852397179

    Δαμιανάκος Στάθης, ‘ΓΙΑ MIA ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ TOY ΛΑΪΚΟΥ ΧΟΡΟΥ: TO ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ TOY ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΙΚΟΥ’, Πρεβεζάνικα Χρονικά 24 (1990), σ. 3-9
    (για τους Ζεϊμπέκους και βιβλιογραφία, σ. 5 του PDF ή σ. 7)
    ΕΔΩ: http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=00514647105465252432

    Μία από τις τρεις πηγές που αναφέρει το δεύτερο άρθρο είναι αυτή όπου δίνεται ένα ακόμη τεκμήριο βιβλιογραφίας:

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67 >>ας την πληρώσουν όσοι τον ψήφισαν.
    οι κουλημένοι! 🙂

  75. Γιάννης Ιατρού said

    73 και γενικά περί χορού🧡💙💛👀 :

  76. loukretia50 said

    Πολλές κι ενδιαφέρουσες οι πηγές που αναφέρονται για τους ζεϊμπέκους, βρήκα κι εγώ ένα χορταστικό άρθρο για χάζεμα – μην εστιάσετε στα ετυμολογικά.
    Τη Βελούδινη θεωρία του “Eλληνευρέτη” για το ζεϊμπέκικο και τα φρυγική λέξη «βέκκος» ή «μπέκος» – που ανέφερε ο Δύτης, τη συναντάμε και σ΄αυτό :.

    Γ.Παπαδάκης – Κέντρο Παραδοσιακών Μουσικών Εκδόσεων
    http://www.music-art.gr/content/view/40/34/lang,el/

    με ιστορικές – κατά τον γράφοντα – αναφορές στο χορό, τη διάδοση και τις παραλλαγές του (πχ στη Μυτιλήνη υπάρχει ο «Βρακάδικος») και έχει αρκετές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τὸ βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου: «Ρεμπέτικα» – αλήθεια, ο Corto διακοπεύει?
    Το άρθρο καταλήγει :
    «…Ωστόσο από όλους τους μοναχικούς χορούς, μόνο ο ζεϊμπέκικος κατάφερε να περάσει τόσο δυναμικά το κατώφλι του 20ου αιώνα και να γίνει κυρίαρχος λαϊκός χορός σε όλη σχεδόν τη χώρα. Eκτός από το όνομά του, τίποτε δεν τον συνδέει ούτε με τους άγριους ζεϊμπέκηδες, ούτε με τους ωραίους αντικρυστούς των Eλλήνων της Mικράς Aσίας, φαίνεται όμως ότι το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι αρκετά επαρκές για να τον κάνει να διαδίδεται πλατιά και φαίνεται, ότι παρά την παρούσα ταλαιπωρία και τον ευτελισμό του στις πίστες της χλιδής στο τέλος θα διασώσει την αξιοπρέπεια του δίδοντας αφορμές και βάσεις σε άλλους χορευτές, μιας άλλης πίστας που σιγά μα σταθερά κάθε καινούρια μέρα στρώνεται.»

    Ο Δύτης άρχισε πρώτος!

    52. Απουσιολόγε,
    μήπως ήταν θηλυκό η Μπέκι – το ζεϊμπέκι ?

  77. gpoint said

    # 72

    Οχι το μαύρο με το μεταλλικό στρογγυλό καντράν αλλά το επόμενο πλαστικό διαφανές καντράν σε ανοικτό γκρίζο σώμα, το έχω,

  78. Γ-Κ (γλωσσικά τέλος) said

    ο.
    «Ο κ. υφυπουργός… Που σημαίνει ότι μπορεί και να τον έχουμε τακτικό τροφοδότη.»

    Και δυο βολές στον Δημήτρη Διαμαντίδη για κάθε λάθος τού κ. υφυπουργού, να υποθέσω;

  79. ΣΠ said

    Δεν είναι μόνο ο σεισμός.
    Φωτιά σε ξενοδοχείο στην Κάρπαθο

  80. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κανένας φ-ι-λ-ε-λ-ε-ύ-θ-ε-ρ-ο-ς δεν προσπαθεί να αποκαταστήσει τον Ι. Μεταξά, οι δε χρυσαυγίτες δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν, αφού καταστατικά είναι το ίνδαλμά τους. Οι πραγματικά φιλελεύθεροι είναι εχθροί κάθε δικτατορίας, μαύρης ή κόκκινης- εκτός αν κάτω από αυτόν τον όρο καταχωνιάζεται όποιος δεν είναι «αριστερός»..

  81. Neo Kid said

    H Kypros pantos th glytose me enan aplo kausona… ( kalou-kakou vevaia, eipa sthn oikogeneia na einai paketarismenoi kai se etoimotita…)

  82. Γιάννης Ιατρού said

    76β Λες; Becky ??? 🙂

    και εδώ πολύπλευρη συγκεντρωτική ενημέρωση με Κινούμενες εικόνες, Εικόνες, Ηχογραφήματα και Κείμενα για τον Ζεϊμπέκικο από τον ιστότοπο «Πανδέκτης – Ο κόσμος του ελληνικού χορού» (dance-pandect. gr)

  83. sarant said

    80 Η Καθημερινη δεν είχε συμπεριλάβει τον Μεταξά στους «Μεγαλους Έλληνες» για τους οποίους εβγαλε σειρά βιβλίων, μαζί με Βενιζέλο, Καραμανλή κτλ;

  84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @83. Νομίζω, Νίκο, ότι βιογραφώ ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ιστορικό πρόσωπο δεν σημαίνει ότι το αποκαθιστώ πολιτικά. Ο δικτάτορας είναι δικτάτορας, κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτε!

  85. ΣΠ said

    83
    Ο ΣΚΑΪ είχε κάνει σειρά εκπομπών για τις οποίες η λίστα προέκυψε μετά από ψηφοφορία των τηλεθεατών. Η λίστα βέβαια ήταν άλλα αντ’ άλλων. Είχε μέσα Μεταξά και Γεώργιο Παπαδόπουλο αλλά και Ζαγοράκη και Λαζόπουλο.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B9_%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82_(%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AE_%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%AA,_2009)

  86. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ρίχτε πράμα για τον Κούλη, ορέ φίλοι! 🙂 Έτσι είναι με τους μεγάλους άντρηδες 😛 ασχολούνται ούλοι, εχθροί και φίλοι. Για τον άλλον τον καημένο (στο λιβάδι ξεχασμένο), κιχ, τσιμουδιά, κανείς. Σκέφτηκα εγώ να γράψω κάτι, να τον βγάλω από την αφάνεια, μα… ένας καλόψυχος… μου είπε να μην μιλάω πολιτικά και το τηρώ με ευλάβεια… 😉

  87. Γιάννης Ιατρού said

    86: Εμ, δεν είδες ρε συ πως όλοι το τηρούμε ευλαβικά; ε; 🙂

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    76 Λου,
    αχ και ξανά αχ! ο Γιώργος Ε. Παπαδάκης, ο εξαιρετικός ερευνητής της ελληνικής μουσικής! Χαρτοσιά ο Λιάβας μπρος του, αλλά άδικη μοίρα, μας αποχαιρέτησε νωρίς.
    ***

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αχ, αυτός ο περίφημος Αυγενάκης, τί μαργαριτάρια αντιπάλων θα έχει να αλιεύσει όταν θα προσπαθήσει να αποδείξει πως δεν είναι ο μοναδικός άγλωσσος και ανελλήνιστος του Κοινοβουλίου.. Πριν από λίγο, στις Ειδήσεις, κάποια κυρία Μερόπη Τζούφη (πανεπιστημιακός (!!) και πρώην υπουργός του Συ.Ριζ.Α), μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, θέλει να πει ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Κρίνει σκόπιμο, όμως, να επισημάνει ότι αυτά τα γεγονότα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, σκόπιμα διογκώνονται ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Τί παθαίνουν (προφανώς από τους αντιδραστικούς, δεξιούς πολιτικούς και δημοσιογραφικούς παράγοντες..), λοιπόν, αυτές οι αξιόποινες πράξεις, κατά την κυρία Τζούφη; «Πάντοτε σηκώνονται πολύ ψηλά» (!!!!!!!!!!)

  91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Και μιά που έχετε φίλους που βλέπουν ειδήσεις στην ΕΡΤ, πείτε τους να προτιμούν την ΕΡΤ 3. Και αέρα Θεσσαλονίκης θα αναπνεύσουν (που είναι υγειινότερος 🙂 ), και Θάλεια Ζαγναφέρη θα απολαύσουν (ξέρω τί σας λέω!! 🙂 )

  92. sarant said

    90 Σηκώνω ένα θέμα ψηλά, είναι μάλλον καθιερωμένη έκφραση.

    https://www.euro2day.gr/news/politics/article/1683094/meimarakhs-lathos-toy-tsipra-na-shkonei-pshla-to-t.html

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    90. Μερόπη Τζούφη, συνάδελφός σας ,γιατρός αξιολογότατη, καθηγήτρια στο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και βουλευτίνα εκεί. Με πολύ καλό και στρωτό λόγο, όσες φορές την έχω ακούσει. Υφυπουργός παιδείας επί Σύριζα.

  94. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @92. Παρόλο που ο λόγος του Μεϊμαράκη δεν αποτελεί για μένα πρότυπο (ο Βαγγέλας δεν φημίζεται γι αυτήν του την επιδεξιότητα 🙂 ), ομολογώ ότι πρώτη φορά ακούω την έκφραση και σίγουρα δεν μου ακούγεται καθόλου καλά. Πιθανώς να έχω άδικο..

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το Μαξίμου έδωσε εντολή να μη σηκωθεί ψηλά το θέμα Τσουβάλα
    https://news.makedonias.gr/2019/07/145600/

    Για τη «φεϊκιά» το βάνω 🙂

  96. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @93. Ενδεχομένως να είναι γιατρός αξιόλογη αλλά οι γιατροί, στην πλειονότητά τους, δεν φημίζονται για αξιοζήλευτη γλωσσική καλλιέργεια. 🙂

  97. Νέο Kid said

    «Σηκώνω το θεμα ψηλα»? Τι’ναι αυτό πάλι; Αγγλικουριά από το to raise an issue ή bring up an issue ? Μόνο που bring up an issue σημαίνει άλλο πράγμα.

  98. Jago said

    Από τον λίκνο που έβαλε στο 76 η Λουκρητία:

    Tώρα ας έρθω και εις την λέξιν “ζεϊμπέκος”. H λέξις “μπέκος” ή “βέκκος” αναφέρεται εις το λεξικόν του Bυζαντίου, ως λέξις φρυγική και σημαίνει το ψωμί, τον άρτον. Tην βρίσκομε εις τα αρβανίτικα “μπούκ”, στη δική μας “μπουκιά”, στο αγγλικό Baker και στο γερμανικό baken, που όλα έχουν να κάνουν με τους μυλωθρούς και με το ψωμί.

    Πορτοκαλική καραβίδα πανάθεμά το!

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    90. Γ. Κατσέας >>(πανεπιστημιακός (!!)

    «…Επομένως είναι σωστό αυτή τη στιγμή το κείμενο για την κατάργηση του ασύλου, είναι κι ένα θέμα που η ΝΔ το έχει σηκώσει πολύ ψηλά”,

    Νιόβη Παυλίδου Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης

  100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @97. Προς αγγλισμό το πάει και η δική μου αίσθηση, αλλά πρέπει να δεχτούμε ότι ο αγγλισμός δεν ισοδυναμεί με μαργαρίτη 🙂

  101. Νέο Kid said

    Υπάρχει ένα αλάνθαστο τεστ για να καταλάβει κανείς τη γλωσσική καλλιέργεια των γιατρών. Τους βάζεις να γράψουν «ορθοπ*δικός» Όποιος γράψει σωστά «ορθοπαιδικός» είναι καλλιεργημένος. Όποιος γράψει ορθοπεδικός είναι γκασμάς. Αν δε είναι και ορθοπαιδικός γιατρός …διπλός γκασμάς.

  102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @99. Υπάρχουν εκατοντάδες νεοέλληνες, των οποίων η γλωσσική έκφραση με έλκει, με συγκινεί και αποτελει πρότυπο και παράδειγμα για μένα. Σ’ αυτούς, δεν περιλαμβάνονται ο Μεϊμαράκης, η Τζούφη και η Παυλίδου. Εν πάση περιπτώσει, συμφωνήσαμε ότι η φράση της Τζούφη δεν ήταν (γνήσιος) μαργαρίτης αλλά ένας (δυσάρεστος για την δική μου αισθητική) αγγλισμός. 🙂

  103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @101, Μακάρι να ήταν εκεί το ζήτημα με την γλωσσική επάρκεια των -περισσοτέρων- γιατρών! Ανήκω στον ιατρικό κόσμο εδώ και 45 χρόνια και έχουνε δει πολλά τα μάτια μου (..και έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά μου..). Κι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο επιδεινώνεται το πρόβλημα. Μόλις προχθές είδα μιά «κλίση σε απολογία» (για Ε.Δ.Ε.) και «να παρευρεθείται»..

  104. Μπορεί να είναι παραναγνώσεις από χειρόγραφα 🙂
    http://www.tokoulouri.com/news-in-photos/gibberish/

  105. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @104. Μπορεί! 🙂

  106. gpoint said

    Ποιός Κούλης και τρίχες… Αυγενάκης κυρίες και κύριοι : βγαίνει στο γυαλί στο ημίχρονο του αγώνα Ελλάδας- Ισπανίας (δυο πόντους μπροστά η Ελλάδα) κι αρχίζει τα μπράβο τα παιδιά, μπράβο οι φίλαθλοι, μπράβο όλοι, ωχ λέω τώρα θα την αμολήσει την ρουκέττα α λα Τσέτος (*) και όντως παίρνει χαζοχαρούμενο ύφος εξπέρ και «Είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα νικήσει» Πριν τελειώσει η τρίτη περίοδος είναι 15 πόντους πίσω !!

    (*) περιγράφει τις ιπποδρομίες και τον βρίζουν όλοι οι παίκτες γιατί όποτε πει καλή κουβέντα για άλογο πάνω στην κούρσα, το θάβει, άσε που άλλο άλογο κερδίζει κι αυτός άλλο λέει , την τύφλα του !!

  107. Πλάκα μας κάνουν!
    https://kourdistoportocali.com/news-desk/ta-koritsia-toy-ypoyrgeioy-xetrelathikan-me-ton-alain-delon-kyriako/

  108. Κουτρούφι said

    Στο #73 αναφέρονται οι «Γιουρουκικοί [] πληθυσμοί». Ο όρος «Γιουρούτικο» υπάρχει στη ρεμπέτικη ορολογία. Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=i_qUw1mg8x8 ο Γενίτσαρης αναφέρεται στο γιουρούτικο ζεϊμπέκικο (από το 2:00 και μετά). Και εδώ https://www.youtube.com/watch?v=UdMRSPuKIlk από τον Κερομύτη, ταξίμι Γιουρούτικο.

  109. Theo said

    @41:
    Άρα, οι πρώτοι κάτοικοι της γενέτειράς μου, της Έδεσσας με φρυγική ετυμολογία, που πιθανώς ήταν οι Φρύγες, μιλούσαν την πρώτη πρώτη γλώσσα του κόσμου 😮
    Με ψήλωσες κάνα μέτρο, Δύτη 😎

    @68:
    Το σαρδόνιο χαμόγελο του Κούλη δεν θυμίζει τον πατέρα του;

  110. sarant said

    103 Mπορεί να είχε κλίση, πού ξέρουμε

    107 Κορίτσια ο Μπαρ-Κούλης!

  111. nikiplos said

    Τον ζεϊμπέκικο ότι δήθεν προέρχεται από το Ζευς+Βάκχος τον διδάσκουν στα χοροδιδασκαλία από τα 90ς, απορώ πως δεν το ξέρατε…
    Μάλλον δεν θα συχνάζατε πολλοί εκεί… 🙂
    Έλεγαν μπούρδες για δεξιά τον Δία, αριστερά τον Βάκχο, αλλά εκ των υστέρων, μάλλον από πιο λόγιες σχολές, θα ήρθαν οι ερμηνείες πολεμικής αναπαράστασης…

    Εξαρχής μου είχε φανεί κοτσάνα, αφενός μουσικολογικά που μου ήταν ξεκάθαρο, αφετέρου από τα σχέδια των χορών στις απεικονίσεις… Πέρα από αυτό, οι χοροί έχουν και ιστορικότητα και ο ζεϊμπέκικος, αφόταν πήρε τη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα ήταν φιγουρατζίδικος χορός…

  112. Θρακιώτης said

    Μπαίνω αργά στο νήμα και το μόνο που προλαβαίνω είναι να ρωτήσω τον κ. Σαραντάκο: Γιατί, κύριε Νίκο μου, ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΤΕ την νέα ΔΙΠΛΗ γκάφα του φιλαράκου σας, Παντελή Μπουκάλα, στο σημερινό άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Διατακτορείον και Επιτελείον»;

    Ο αφελέστατος Μπουκάλας εμπιστεύεται για πολλοστή φορά τον επιπόλαιο Μπαμπινιώτη (χωρίς να τον κατονομάζει, για να μήν αντιληφθούν οι αναγνώσται της «Κ» από πού αντλεί πληροφορίες αυτός ο μεγάλος διανοούμενος…) + τον εντελώς ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΟ Κουμανούδη και διαπράττει ΔΙΠΛΗ ΓΚΑΦΑ: Μάς διαβεβαιώνει ο προχειρολόγος Μπουκάλας ότι η κοσμαγάπητη λέξις «ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ» εμφανίστηκε στην Θεία Ελληνική Γλώσσα το σωτήριον έτος 1871 ως απόδοση του γαλλικού όρου «état-major»!!..

    Η γκάφα του φιλαράκου του κ. Σαραντάκου είναι ΔΙΠΛΗ, διότι:

    1) Η λέξις «επιτελείον» πρωτοενεφανίσθη στο θρυλικό Γαλλο-Ελληνικόν Λεξικόν του Κ. Βαρβάτη– το 1859, δηλαδή 12 ολόκληρα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζουν οι προχειρολόγοι Κουμανούδης + Μπαμπινιώτης. Το ίδιο έτος (1859) η λέξις «επιτελείον» καθιερώθηκε (με δεκάδες αναφορές…) στο μνημειώδες στρατιωτικό εγχειρίδιο της Οθωνικής Περιόδου «Περί Πολεμικής Τέχνης» (Αθήναι 1859)!..

    Μέχρι το 1871 που δίνουν οι Μπαμπινιωτο-Μπουκαλο-Κουμανούδηδες ως χρονολογία πρώτης εμφανίσεως του «Επιτελείου», η λέξις είχε εμφανισθεί σε δεκάδες άλλα βιβλία στρατιωτικού (και μή στρατιωτικού ) περιεχομένου

    2) Η λέξις «επιτελείον» δεν επινοήθηκε για να αποδώσει την λέξη «etat-major», όπως μας διαβεβαιώνει ο προχειρολόγος Μπουκάλας, εμπιστευόμενος τον επιπόλαιο Μπαμπινιώτη. Η λέξις «επιτελείον» εφευρέθηκε για να αποδώσει τον γαλλικό όρο «Quartier General» όπως αποδεικνύει το επίσης θρυλικό Γαλλο-Ελληνικόν Λεξικόν Ραγκαβή + Σαμουρκάση + Νικολαΐδη Λεβαδέως, που εξεδόθη στην Αθήνα το 1842 και γράφει επί λέξει:

    «QUARTIER GENERAL= οι επιτελείς του στρατηγού, οι περί αυτόν αξιωματικοί»!.. Τουτέστιν περιγράφει την λέξη «επιτελείον», αλλά δεν την καταγράφει. Πέρασαν μόλις 17 χρόνια και ο Βαρβάτης στο δικό του Γαλλο-Ελληνικόν Λεξικόν αποδίδει ως «επιτελείον» τον όρο QUARTIER GENERAL…

    Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ο αγαπητός κ. Σαραντάκος να βγεί και να μάς πεί ως πότε ΘΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑ τις γκάφες των φιλαράκων του, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερες του 95% των μεζεδακίων που μάς σερβίρει κάθε Σαββάτο

  113. Γ-Κ said

    Το «σηκώνω το θέμα ψηλά» είναι κατά το «I’m talking to you and bought field»;;;

    Έλεος, πια…

  114. Γ-Κ said

    Όταν ήμασταν πιτσιρικάδες και μαθαίναμε Αγγλικά, ένας φίλος μου είχε την απορία «γιατί να λέμε κάποια πράγματα όπως τα λένε οι Άγγλοι ή οι Αμερικάνοι και να μην τα λέμε όπως τα καταλαβαίνουμε. Π.χ. γιατί να λέμε «the sooner the better» και να μη λέμε «as faster, that better»; (Τονίζω «as faster» και όχι «as sooner».)

    Μετά το «σηκώνω το θέμα ψηλά», δεν έχει σημασία τι του απάντησα…

    ————–

    Πρόσφατα ξεφύλλιζα το βιβλίο «Ειδική φυσική αγωγή» by Δήμητρα Κουτσούκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδόσεις Συμμετρία, Αθήνα 1997, ISBN 960-11-0000-8.
    Η τοροντοσπουδαγμένη καθηγήτρα έχει και αρκετά παραδείγματα ασκήσεων. Στις μισές ασκήσεις αναφέρει εκατοστά και στις άλλες μισές ίντσες. Μετά από 22 χρόνια μπορούμε να θεωρήσουμε ότι «καθιερώθηκε» κι αυτό. Κι αν δεν καθιερώθηκε ακόμα, θα καθιερωθεί.

    —————

    Τα ‘γραψα και ξεθύμανα….

  115. Μπίλυ said

    68, 70, 109β
    Αγαπητοί μου, εάν νομίζετε ότι το χαμόγελο του Κούλη είναι σαρδόνιο, είστε πολύ μακρυά νυχτωμένοι!…
    Παρατηρώντας προσεκτικά όλες τις κινήσεις, την στάση του σώματος, την ομιλία, τον τόνο της φωνής, κλπ, αυτού του ανθρώπου είναι εύκολο να διαπιστώσετε (εάν, βεβαίως, γνωρίζετε την σημαντική της γλώσσας του σώματος και σκαμπάζετε κάτι από ψυχολογία) πως ο άνθρωπος είναι ένας φοβισμένος και πλήρως κομπλεξαρισμένος (μάλλον κομπλεξικός, θά ‘πρεπε να πω!) υποταγμένος (ευνόητο σε ποιούς) θρασύδειλος ψεύτης που σκιάζεται και την σκιά του.
    Το ψεύτικο, δε, χαμόγελό του δεν είναι παρά η άμυνά του: πιστεύει πως έτσι αφοπλίζει όσους φοβάται.
    Είναι ένας τρομαγμένος βλάκας με περικεφαλαία: ανόητος, αγράμματος, πλήρως υποταγμένος ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ των συμφερόντων που τον έβαλαν να παίξει τον ρόλο του.

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117. Χρήστος Π. said

    Το κείμενο του αγαπητού Νίκου για το ζήτημα της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου δίνει την ευκαιρία για μια νηφάλια συζήτηση και ένα αντίλογο σε κάποια σημεία του. Παλαιότερα σε άλλη λίστα συζητήσεων, μιλούσαμε για τη Μεταξική δικτατορία αλλά η διασκέδασή μου (εκνευρίζοντας -ομολογώ- δογματικούς αριστερούς), οι ακρότητές μου και κάποιοι θεατρινισμοί από όλους που έκαναν πιπεράτες τις συζητήσεις μας, δεν είχαν επιτρέψει σοβαρή συζήτηση. Ελπίζω τώρα να με διαβάσει ο Νίκος μιας και γράφουμε σε πολύ σοβαρότερο περιβάλλον (απαλλαγμένο από ανακοινώσεις…. εκτελέσεων και ρετσινόλαδου).

    Η 4η Αυγούστου όπως ο αρχηγός της διατυμπάνιζε με υπερηφάνια, ήταν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς (δείγμα του πόσο είχε ξεπέσει η κοινοβουλευτική δημοκρατία την εποχή στα μάτια πολλών ανθρώπων σε Ελλάδα και Ευρώπη). Εξ ορισμού λοιπόν μιλάμε για κατάλυση των πολιτικών ελευθεριών, φυλακίσεις, εξορίες κλπ. Ο σκληρός ολοκληρωτισμός του δεν ήταν χειρότερος από τους άλλους της εποχής του, ούτε όμως και ιδιαίτερα αιμοβόρος όπως άλλοι, που υποστήριζαν πχ και οι αντίπαλοί του. Σε όσους δεν είναι κομμουνιστές, είμαι βέβαιος πως οι κατηγορίες των σταλινικών κατά της 4ης Αυγούστου στη βάση της παραβίασης συνταγματικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα προκαλεί ειρωνικά μειδιάματα.

    Ο Μεταξάς, φανατικός διώκτης των κομμουνιστών, πιστώνεται με την πολεμική προετοιμασία της Ελλάδος και την επιτυχή απώθηση της Ιταλικής επίθεσης. Αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα του αντιπάλους του, ειδικά εκείνους που στο δογματισμό τους δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ικανότητες ούτε αρετές σε πολιτικούς αντιπάλους τους. Χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτικού κόμπλεξ που δημιουργούσε ο Μεταξάς σε κουκουέδες της εποχής, ήταν οι υπαινιγμοί και οι σαχλαμάρες του Άρη Βελουχιώτη από το μπαλκόνι στο λαό της Λαμίας, ότι το ΕΑΜ είχε στη κατοχή του χαρτιά που αποδεικνύουν προδοτική συνομωσία του καθεστώτος Μεταξά με τον Άξονα…

    Ένα από τα πράγματα μάλιστα που με εντυπωσιάζουν στη εμφύλια σύρραξη του Δεκεμβρίου 1944 είναι το γεγονός πως ενώ η ΟΠΛΑ δολοφονεί ακόμα και ασήμαντους πολίτες που έκαναν το λάθος να μη συμπαθούν το ΚΚΕ και να το έχουν εκδηλώσει, ενώ συλλαμβάνουν χιλιάδες πολίτες ομήρους και μετά αρχίζουν από τον ΕΛΑΣ οι μαρτυρικές και αιματηρές πορείες των ομήρων προς Βοιωτία, …. οι άνδρες του ΕΛΑΣ αντιμετωπίζουν στις πορείες αυτές, με ιδιαίτερη επιείκεια υπό τις συνθήκες και σεβασμό, την όμηρο χήρα του Μεταξά!

    Θυμάμαι πόσο είχε εκνευρίσει επίσης τους αριστερούς φίλους και γνωστούς μου ο Μανώλης Αναγνωστάκης ο οποίος σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του και για να παρουσιάσει ένα παράδειγμα σε κάποιο ισχυρισμό του, παρουσιάστηκε επιεικής προς τον καθιερωμένα «αντιπαθή» Μεταξά, λέγοντας πως δεν έχει αντιμετωπιστεί με αντικειμενικότητα το φαινόμενο, δεν διερευνήθηκαν οι συνθήκες που δημιούργησαν ένα Μεταξά, κλπ., και τέλος (το ενοχλητικότερο ίσως) ο Αναγνωστάκης αναρωτήθηκε τελικά αν ήταν καλύτεροι από το Μεταξά οι αντίπαλοί του.

    Με το Μεταξά άρχισα να ασχολούμαι λόγω Βαλκανικών πολέμων, Εθνικού Διχασμού και του Ημερολογίου του. Ήταν ένας ικανότητας στρατιωτικός, διαπραγματευτής (και στη συμφωνία Λονδίνου), ήξερε να φτιάχνει πολιτικές στρατηγικές καταστάσεις και να εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις εις βάρος των αντιπάλων του. Δεν είναι παράξενο που στην ευφυία του και τη στρατηγική του κατέφυγαν και οι αντίπαλοί του. Ο Νεφελούδης είχε ένα δίκιο όταν, από τη σκοπιά του κομμουνιστή βέβαια, τον αποκαλούσε «διαβολεμένο» και «σατανικό».

    Η απέχθεια του Μεταξά για τη δημοκρατία φαίνεται να ξεκίνησε από την εποχή που ήταν ανθυπολοχαγός. Σε κάποια σελίδα του Ημερολογίου μιλάει με απέχθεια για τον «μεθυσμένο όχλο» μιας εκλογικής αναμέτρησης (οι υποψήφιοι κερνούσαν άφθονο κρασί τους ψηφοφόρους) που «εκείνη τη στιγμή έπαιρνε στα χέρια του της τύχες της πατρίδας». Το ενδεχόμενο μιας πολιτικά ωριμότερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με καλύτερες συνθήκες, καλύτερους πολιτικούς και ψηφοφόρους αλλά και το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής δικτατορίας με ένα ανίκανο ή διεφθαρμένο δικτάτορα, δεν φαίνεται να μετριάζουν την έχθρα του για τον κοινοβουλευτισμό αν και πολιτεύτηκε με αυτόν, όπως και σήμερα οι εχθροί του τελευταίου.

    Νεαρός, υποθέτω και αρκετά ανώριμος, παρασυρμένος από τον πατριωτισμό του και τη Μεγάλη Ιδέα, ο Μεταξάς κατακρίνει το Βασιλέα Γεώργιο Α που αντιστέκεται στο λαϊκό ρεύμα ακόμα, και δεν ξεκινά επιχειρήσεις κατά των Τούρκων. Πιστεύω όμως πως η ήττα του 1897, η αποδειχθείσα σοφία του Βασιλέως, και η ταπεινωτική υποχώρησή, «δίδαξαν» το Μεταξά αρκετά πράγματα. Πρώτον κατάλαβε τη σημασία συγκεντρωτικής εξουσίας στο στράτευμα (δεν διαθέταμε αρχιστράτηγο και οι ένοπλες δυνάμεις μας διοικήθηκαν από ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο στο οποίο ο Διάδοχος Κωνσταντίνος ήταν απλώς «πρώτος μεταξύ ίσων»). Δεύτερον, σιχαίνεται ακόμη περισσότερο τους πολιτικούς που αναμιγνύονται σε στρατιωτικές αποφάσεις και τις επηρεάζουν, μακριά από το πεδίο της μάχης και λαθεμένα, ενώ απομονώνουν και κατηγορούν τον Διάδοχο Κων/νο μετά, για λάθη και παραλείψεις τα οποία κατά το Μεταξά είτε δεν υπήρξαν, είτε ο Διάδοχος δεν είχε καμμιά ευθύνη και αρμοδιότητα.

    Γίνεται μέλος στη στρατιωτική επιτροπή που συντάσσει και υποβάλει λεπτομερή έκθεση που ανατρέπει τις όποιες επικρίσεις κατά του Διαδόχου. Θα σχηματίσει γνώμη επίσης για την ανεπάρκεια κάποιων αξιωματικών (Ζορμπάς πχ) που θα ανακατευθούν στο καριερίστικο ουσιαστικά πραξικόπημα («κίνημα») στο Γουδί το 1909. Βλέπει ίσως με καχυποψία εξ αρχής το Βενιζέλο, που φέρνουν με σύμφωνη γνώμη του Βασιλέως όμως οι πραξικοπηματίες. Εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον αντιλήφθηκαν το πολιτικό τους αδιέξοδο και αναποτελεσματικότητα.
    Προηγουμένως, ο Μαυρομιχάλης παραιτείται από πρωθυπουργός επιλογής τους, μη μπορώντας να συνεννοηθεί μαζί τους και με τη πολυφωνία τους. Ο νομοταγής, βασιλόφρων, και αργότερα δολοφονημένος στο Γουδί το 1922 πάλι από πραξικοπηματίες, τίμιος και φτωχός Γούναρης, αρνείται να γίνει πρωθυπουργός επιλογής τους έστω και αν με προσχήματα βέβαια, θα αποχωρούσαν από τη πολιτική (πιστεύω σήμερα ότι ο Γούναρης έκανε λάθος νομίζοντας θα γίνει ένα είδος κατοπινού Μαρκεζίνη).

    Η σύγκρουση στρατιωτικών-πολιτικών είναι μια κακοδαιμονία μας που παίρνει κατά καιρούς διάφορες μορφές και τη συναντάμε και σε εποχές κυριαρχίας «δημοκρατικών» αξιωματικών στο στράτευμα οι οποίοι διακρίθηκαν μάλιστα και σε πολλαπλά πραξικοπήματα (η αριστερά και το κέντρο αυτά τα ονομάζουν απλώς «κινήματα» ή «επαναστάσεις», δίνοντας την ιδέα και σε κατοπινές γνωστές μας χούντες). Ο Μεταξάς, όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο, πιστεύει ότι ο στρατός πρέπει να είναι πιστός και δεν πρέπει να αναμιγνύεται στη πολιτική, ασχέτως του ότι αυτός βέβαια προτιμά δικτατορία.

    Ο Βενιζέλος θαυμάζει τις ικανότητές του, τον καθιστά σύμβουλό του και «ουσιαστικά αρχηγό» του επιτελείου. Ο Μεταξάς ομολογεί πως κάνει «ό,τι θέλει στο επιτελείο». Η πρώτη διαφωνία δεν θα έλθει ως κάποιο ανώμαλο ψυχολογικό φαινόμενο (τέτοιες γελοίες ερμηνείες δίνει ο Μαυρογορδάτος στο βιβλίο του «1915», γεμάτο μισές αλήθειες, παραπλανήσεις, και εσφαλμένα συμπεράσματα). Θα έλθει ως αποτέλεσμα της τυφλής εμπιστοσύνης που ο Βενιζέλος θα δείξει για κάποια οχυρωματικά έργα σε Γάλλους συμβούλους. Ο Μεταξάς τον μεταπείθει τελικά αλλά κερδίζοντας ως «Γερμανοσπουδαγμένος» το μίσος των Γάλλων.
    Ο εθνικός διχασμός βρίσκει τον Μεταξά στο πλευρό του Βασιλέως απέναντι στον Βενιζέλο στον οποίο ανακοινώνει τη παραίτησή του μόλις ο τελευταίος του ανακοινώνει πως πείθει το Βασιλέα για έξοδο στο Α παγκόσμιο πόλεμο. «Ένα λεπτό να παραιτηθώ και κάντε ό,τι θέλετε» του λέει ο Μεταξάς…

    Επειδή η Βενιζελική μυθολογία και ο αντιβασιλικός μονόλογος, μαζί με την αδιάφορη, ανίκανη, διεφθαρμένη ηγεσία που καπέλωσε και ταλαιπώρησε τη δεξιά μεταπολεμικά δεν επέτρεψαν μια ισομερή παρουσίαση όλων των απόψεων, ας προσθέσουμε εδώ τα εξής:
    Στην Ελλάδα υπήρχαν σίγουρα και πάντα οι κακοί της δαίμονες για μένα, οι Γερμανόφιλοι. Την εποχή εκείνη οι μεγαλύτεροι επιστήμονες της Ελλάδας είχαν μορφωθεί στη Γερμανία. Εκεί είχαν πάρει ανώτερη στρατιωτική μόρφωση και οι καλύτεροι αξιωματικοί μας. Ο θαυμασμός για την Γερμανία και την Αυστροουγγαρία υπήρχε διάχυτος στην ελληνική κοινωνία. Κάποιοι πολιτικοί μοιραία θα γίνονταν Γερμανόφιλοι και θα γκάριζαν από εφημερίδες και περιοδικά κατά των συμμάχων. Αλλά όχι όλοι, όχι οι περισσότεροι.

    Η άρνηση του Βασιλέως και του Μεταξά να βγει η Ελλάδα στο πόλεμο υπέρ της Αντάτ, μας δείχνουν και οι πρώτες συζητήσεις με το Βενιζέλο, δεν οφείλεται σε Γερμανοφιλία όπως διδασκόμαστε ή στη … σύζυγο του Βασιλέως, αλλά οφείλεται σε παράγοντες όπως: 1) Απέναντί μας βρισκόταν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Τουρκία, και πιθανότατα η Βουλγαρία. Το μέγεθος του δυνητικού εχθρού το 1914 ήταν καταθλιπτικά μεγάλο και στη πρώτη νύξη του Βενιζέλου για συμμετοχή της Ελλάδος στο πόλεμο, οι ίδιοι οι Σύμμαχοι του πρότειναν να μην κάνει τίποτα, αλλά να κάτσει φρόνιμα. 2) Όταν αργότερα οι Σύμμαχοι σκέφτηκαν να ανοίξουν Βαλκανικό Μέτωπο στα νώτα της Αυστροουγγαρίας δεν διέθεταν επαρκείς δυνάμεις για την άμυνα της Ελλάδος. Στη πραγματικότητα δεν διέθεταν αρκετές δυνάμεις ούτε για δική τους προστασία. 3) Σε αντίθεση με άλλες συμμαχικές χώρες που πήραν γραπτώς και επισήμως τα ανταλλάγματά τους για τη συμμετοχή στο πόλεμο (πχ η παραχώρηση στη Ρουμανία της Τρανσυλβανίας), στο Βενιζέλο δεν έδιναν γραπτώς τίποτα, και το κυριότερο τίποτα συγκεκριμένο. Γενικές αναφορές σε μοιρασιά μικρασιατικών εδαφών αλλά καμμία υπόσχεση και οριοθέτηση περιοχών. 4) Ιδιαίτερη οργή προκάλεσε το γεγονός ότι όταν προσπάθησαν να δελεάσουν τη Βουλγαρία να βγει στο πλευρό τους, οι σύμμαχοι της υπόσχονται Ελληνικά εδάφη στην Αν. Μακεδονία και τη Καβάλα, με αποδοχή της πρότασης από το Βενιζέλο! Αρκεί να μας έδιναν τη Μ. Ασία. Δίναμε κάτι που είχαμε για κάτι που ΘΑ αποκτούσαν οι σύμμαχοι. Ανταλλαγή το όφελος! Ευτυχώς η Βουλγαρία θα κάνει πάλι τη πατάτα της.

    (Οι Γερμανόφιλοι θα υπενθυμίσουν βέβαια και σωστά εδώ, πως ο Βενιζέλος και μετά τον Β Βαλκανικό πόλεμο, ήταν έτοιμος να υποκύψει σε πιέσεις και να επιστρέψει τη Καβάλα στους Βούλγαρους. Την Καβάλα τη κρατήσαμε τελικά επειδή ο Κων/νος Α ξεσήκωσε υπέρ ημών τον Κάιζερ, εκμεταλλευόμενος το αντισλαβικό συναίσθημα του Γερμανού Αυτοκράτορα και λέγοντάς του πως οι Βούλγαροι θα αφήσουν τους Ρώσους να κάνουν λιμάνι στο Αιγαίο!)

    Αυτό ας το έχουμε υπ’ όψη μας μιας και αργότερα οι Βενιζελικοί θα κάνουν σημαία τους κατά του «Γερμανόφιλου» Βασιλέως με τη «Γερμανίδα σύζυγο, αδελφή του Κάιζερ», τη κατάληψη της Καβάλας από τους Γερμανοβούλγαρους, ιστορία πιστευτή δυστυχώς μιας και ο κόσμος αγνοεί ακόμα και σήμερα γιατί και πώς παραδόθηκε η Ελληνική μεραρχία εκεί και η Καβάλα στους Γερμανοβούλγαρους, για το τι έκαναν ή όχι Βενιζελικοί και Αντιβενιζελικοί και κυρίως τα κακής ποιότητας αποικιακά Γαλλικά στρατεύματα του Σαράιγ.

    Ο Βενιζελισμός, έστω και με καλή πρόθεση, θα στήσει απίστευτες σκηνοθεσίες Γερμανοφιλίας του Βασιλέως, θα διαπράξει εγκλήματα (δολοφονίες, φυλακίσεις, εξορίες κατά πολιτικών αντιπάλων). Μόνο στη Νάξο πχ εκτελέστηκαν πάνω από 40 βασιλόφρονες από τους Κρητικούς χωροφύλακες που έστειλε ο Βενιζέλος για να επιβληθεί. Ο διοικητής της Βρετανικής Intelligence Service (Basil Thomson) θα γράψει βιβλίο αποκαλύπτοντας βρωμερές σκευωρίες περί δήθεν Γερμανοφιλίας του Βασιλέως. Δεν υπάρχει άρθρο του Συντάγματος που οι Βενιζελικοί δεν παραβίασαν. Δίχασαν με πραξικόπημα την Ελλάδα σε δύο κράτη και λίγους μήνες αργότερα έφεραν ξένους στρατούς στην Αθήνα, έγιναν μάχες και σκοτωμοί για να διωχθεί ο Βασιλεύς, και να βγει η Ελλάδα στο πόλεμο.

    Ο Μεταξάς θα οργανώσει τους επίστρατους και θα αντισταθεί, κάτι για το οποίο επικρίνεται ενώ θα έπρεπε να θεωρηθεί μάλλον φυσιολογική αντίδραση στο Βενιζελισμό. Οι ξένες πρεσβείες τηλεγραφούσαν πως η πλειοψηφία του κόσμου είναι με το Βασιλέα και την ουδετερότητα. Το ίδιο γράφει και ο αγαπημένος λογοτέχνης του Νίκου ο Βάρναλης έστω και αν λέει πως αυτό δεν οφείλεται σε φιλομοναρχισμό αλλά αποστροφή για το σφαγείο του παγκόσμιου πολέμου.

    (Το 1914 ο Βενιζέλος είχε μεν υποστηρίξει την έξοδο στο πόλεμο, αλλά κέρδισε τις εκλογές λέγοντας πως δεν θέλει πόλεμο πια γιατί χάθηκε η ευκαιρία! Μετά άλλαξε πάλι στάση… Ποια ήταν η ευκαιρία όμως;; Ένα παράτολμο, σχεδόν τρελό σχέδιο του Μεταξά για μια απόβαση στα Στενά. Το σχέδιο ήταν μια λύση-απάντηση απελπισίας στην απόκτηση ναυτικής υπεροχής της Τουρκίας εξ’ αιτίας κακής πολιτικής του Βενιζέλου στο θέμα αυτό. Ήταν γνωστό και βέβαιο πως η Τουρκία θα επιχειρούσε τουλάχιστον κατά της Χίου και Λέσβου. Ο Βενιζέλος ξέθαξε το Μεταξικό σχέδιο και ζητούσε εφαρμογή του. Ο Μεταξάς του είπε να το ξεχάσει γιατί εν τω μεταξύ είχαν αλλάξει οι οχυρώσεις του Τούρκων με Γερμανική βοήθεια, η επιχείρηση ήταν αδύνατη, και δικαιώθηκε όταν δυστυχώς οι Σύμμαχοι απέτυχαν οικτρά στη Καλλίπολη).

    Μετά από περιπέτειες η Ελλάδα βγήκε στο πόλεμο και ωφελήθηκε από αυτό όπως ήθελαν οι Βενιζελικοί αφού πήραμε τη Θράκη (για το φιάσκο της Μ. Ασίας αργότερα) μιας και η Βουλγαρία διάλεξε λάθος πλευρά. Όμως ευτυχώς βγήκαμε στο πόλεμο το ευνοϊκό 1917 και όχι το 1915, χάρη στην αντίδραση και καθυστέρηση που οι Βασιλικοί και ο Μεταξάς προκάλεσαν. Χωρίς να υποτιμάμε σαν Έλληνες τον ηρωϊσμό και τις θυσίες που στη Μακεδονία και στη μάχη του Σκρα έκαναν οι δυνάμεις που συγκέντρωσε το Βενιζελικό κράτος, δεν πρέπει να πιστεύουμε πως στις συνθήκες του 1915 ήταν δυνατό αυτό, όπως απέδειξε η κατάρρευση της Σερβίας (στην οποία η Βασιλική κυβέρνηση της Ελλάδος έδωσε δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού για τις μάχες κατά των Αυστριακών) και ο εξευτελισμός των Συμμάχων στο Κρίβολακ, όπου σώθηκαν από σφαγή χάρη σε παρέμβαση του Κων/νου Α πάλι προς τη Γερμανία, επικαλούμενος διπλωματικά, κινδύνους για την Ελληνική ουδετερότητα.

    Σήμερα πιστεύω πως ΟΛΟΙ φταίνε. Τόσο ο Βενιζέλος για την αρχομανία και εγωϊσμό του, άρνηση να ακούσει συμβουλές του Επιτελείου και της πλειοψηφίας των αξιωματικών του, τις απαράδεκτες αντισυνταγματικές, αιματηρές, πραξικοπηματικές, και εμφυλιοπολεμικές τακτικές του αλλά και οι Βασιλικοί και ο Μεταξάς που κάπου το παράκαναν και παρασυρμένοι από τη σύγκρουση και το Διχασμό που ο Βενιζέλος προκάλεσε όπως ομολογεί και ό ίδιος, καθυστέρησαν πολύ την έξοδο στο πόλεμο πολύ. Ο Μεταξάς το ομολογεί «Θα μας συγχωρέσει ο Θεός το 1915; Όλοι φταίμε, και ο Βενιζέλος ακόμη!» Το «ακόμη» βέβαια στη φρασεολογία του Μεταξά -αλλά και της τότε εποχής συχνά- σήμαινε περισσότερο, αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι οι πρωταγωνιστές του Διχασμού ομολογούσαν λάθη τους. Το μόνο ελαφρυντικό της καθυστέρησης είναι ότι ο Βασιλεύς ανέθεσε πρωθυπουργία στο Ζαΐμη που ο Βενιζέλος μάλιστα, αργότερα θα κάνει πρόεδρο δημοκρατίας. Ο Ζαΐμης κατά τον Βενιζέλο πολιτεύτηκε σωστά προς τους Συμμάχους, και ενώ διαπραγματευόταν την έξοδο της Ελλάδος στο πόλεμο ο Βενιζέλος επέλεξε να κάνει το κίνημα και να διχάσει γεωγραφικά την Ελλάδα στα δύο.

    Ακολούθησε η Μικρασιατική εκστρατεία με την οποία ο Μεταξάς ήταν αντίθετος, η καταψήφιση και καταδίκη από το λαό του Βενιζέλου για τις τακτικές που είχε ακολουθήσει, και η προδιαγεγραμμένη ήττα. Η παρουσία μας εκεί έφερε τον Τουρκικό εθνικισμό στο προσκήνιο, τον Κεμάλ, συνοδεύτηκε από κακές διεθνείς συγκυρίες και την υπερβολική αισιοδοξία του Βενιζέλου αρχικά, ότι μπορούμε να επιβληθούμε και χωρίς συμμαχική βοήθεια, για την οποία ήξερε ότι δεν θα έλθει με τη Συμφωνία των Σεβρών. Το πιστοποιούν τα πάσης φύσεως αρχεία και διπλωματικά έγγραφα. Η ήττα της καταδικασμένης για πολλούς λόγους εκστρατείας φορτώθηκε στη νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Μετά από παρωδία δίκης και μάρτυρες για γέλια και για κλάματα, ο πρωθυπουργός, υπουργοί, και ο αρχιστράτηγος εκτελέστηκαν από πραξικοπηματίες, πάλι του Βενιζελισμού («επανάσταση» του 1922). Πριν λίγα χρόνια επιτεύχθηκε η πλήρης νομική αθώωση των νεκρών…

    Εκτός από το βιβλίο του Βρετανού διοικητή των μυστικών υπηρεσιών που αναφέρω παραπάνω συνιστώ σε όσους δεν το έχουν ή δεν το ξέρουν, να διαβάσουν το αποκαλυπτικό βιβλίο «Η ιστορία του εθνικού διχασμού κατά την αρθρογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ιωάννου Μεταξά». Εκδόσεις Κυρομάνος. Πρόκειται για μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση Βενιζέλου-Μεταξά για το τι συνέβη στον Εθνικό Διχασμό και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Η γνωστή αρθρογραφική μονομαχία με αρχή το 1933, των δύο αντρών όπου υποχρεώνονται να απαντούν ο ένας στον άλλον. Εκεί μονόλογοι και προπαγάνδες δεν φτουράνε. Τα συμπεράσματα δικά σας! Υπάρχουν και άλλες προτάσεις αλλά θα τις αποδώσουν ίσως κάποιοι στον φιλοβασιλισμό μου οπότε αρκούμαι σε αυτά.

    Αύριο με την «επέτειο», θα πω τι πιστεύω για την δικτατορία της 4ης Αυγούστου, για το πώς και γιατί επιβλήθηκε, και πώς κρίνεται σήμερα. Ήθελα πρώτα να κάνω μια μικρή περιληπτική αναδρομή στο Διχασμό και την Μικρασιατική Εκστρατεία σαν εισαγωγική συζήτηση σε όσα πιστεύω για το «φαινόμενο Μεταξά» που όπως είπε ο Αναγνωστάκης δεν ήλθε από το πουθενά. Για τη δράση του Μεταξά από το 1922 έως 1934 δεν λέω τίποτα γιατί δεν επηρέασε τόσο πολύ τις εξελίξεις και δείχνουν λιγότερα πράγματα ίσως για το «φαινόμενο».

    Αυτά λοιπόν για σήμερα αγαπητέ μου Νικολάκη. Όσο και αν σου φαίνεται δύσκολο, το παραπάνω κατεβατό το έγραψα σύντομα στο μπαλκονάκι του σπιτιού στη Μήλο που βρίσκομαι για να απολαύσω τις διακοπές μου. Γι’ αυτό άλλωστε θα συζητήσω αφού επιστρέψω, για όσα μου απαντήσουν συνομιλητές. Σε ασπάζομαι εσένα και όλους της παρέας αμφιμαγουλίως.

  118. Θρακιώτης said

    Αγαπητέ μου κύρ Χρήστο (117),

    μιάς και τυγχάνετε τόσο μεγάλος θαυμαστής του Ιωάννου Μεταξά, επιτρέψτε μου μία και μόνο ερώτηση με 4 σκέλη:

    1) Γιατί ο μπαρμπα-Γιάννης Μεταξάς αυνανιζόταν συστηματικά μέχρι μεγάλης ηλικίας, ακόμη και την περίοδο που ήταν παντρεμένος με την κυρία Λουλού;

    2) Γιατ, επιπλέον, είχε την αφέλεια να καταγράφει τους αυνανισμούς του στο «Ημερολόγιό» του;

    3) Γιατί η οικογένεια Μεταξά έκανε την βλακεία να μή λογοκρίνει τις καταγραφές των αυνανισμών του Μεταξά στο «Ημερολόγιο», επιτρέποντας στον επιμελητή του «Ημερολογίου», Ρένο Αποστολιδη, να τις δημοσιεύσει;

    4) Γιατί ο κ. Σαραντάκος ΟΥΔΕΠΟΤΕ στα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιστολογίου του τόλμησε να ασχοληθεί με το πώς ο ευφυέστατος Ρένος ξεγέλασε την Λουλού και την Νανά Μεταξά και δημοσίευσε αλογόκριτο το «Ημερολόγιο» με την καταγραφή των αυνανισμών του μπαρμπα-Γιάννη;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις τυχόν απαντήσεις σας…

  119. gpoint said

    1) Οπαδός του Κομφούκιου που είπε πως αν πετύχει η μαλακία τι το θέλεις το γαμήσι ;

    2) Διότι τα γραπτά μένουν (scripta manent )

    3) Τα εν οίκω μη εν δήμω

    4) Αγνωστες οι βουλές του Υψίστου !

  120. nikiplos said

    118@

    1. Γιατί ήταν φυσιολογικός άνθρωπος… 😉
    2. Γιατί ξέροντας πως δεν δίνουμε δυάρα για αυτό το θέμα, θα μπορούσε μετά από 100 χρόνια να αφορά έναν Θρακιώτη…
    3. Γιατί δεν κατάφερε ποτέ να το διαβάσει, της ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι από την πρώτη σελίδα… 🙂
    4. Γιατί τον ενδιαφέρει το θέμα, ακριβώς όσο εμένα οι Ετρούσκοι… 🙂

  121. nikiplos said

    117@, ξέρω μια πολιτική ομάδα, που ενδιαφέρεται για τον ΙΜ, μπορείτε εκεί να πάτε να βρείτε ευήκοα ώτα…

    Εμάς, όπως λέει και ο ποιητής Παλαμάς…

  122. sarant said

    120 🙂

  123. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    αναλογίζομαι τι θα γίνει, αν ανέβουν ακόμα λίγο οι θερμοκρασίες ….

    για την σημερινή μέρα, μια μαντινάδα θυμήθηκα που είχε βάλει μιά ψυχή 🙂 παλιά εδώ στο μπλογκ:

    αμοναχός θέλω να ζω
    ετσα για χάρη γούστου
    γαμώ τον γιάννη μεταξά
    και την τετάρτη αυγούστου

  124. Γιάννης Ιατρού said

    123: …που είχε βάλει μιά ψυχή 🙂 παλιά εδώ στο μπλογκ…: Ξαναχτύπησε!! 🙂 🙂 🙂

  125. 108 Από χτες σκέφτομαι ότι δεν μου πάει ο συσχετισμός του γνωστού «γιουρούτικου» με τους Γιουρούκους της Μικρασίας. Πιο πιθανό μου φαίνεται να έχει σχέση με το ρήμα yürütmek, μεταβατική ας πούμε μορφή του «περπατώ» («κάνω κάποιον να περπατήσει», ας πούμε), ή και με την αμετάβατη μορφή (yürümek, εξού και το γιουρούσι, yürüyüş) με τη γνωστή διαδικασία παραγωγής ελληνικών ρημάτων από το γ’ αορίστου των τουρκικών (yürüdü) – «περπατητό» θα μπορούσα να το μεταφράσω.

  126. 107

  127. Αιμ said

    120. 4. Γιατί ρε, τι έχουν οι Ετρούσκοι ;

    Πολύ καλημέρα σας

  128. Νέο Kid said

    Οι Ετρούσκοι έφτιαχναν πολύ μικρά τα σπίτια, και οι Ετρούσκοι έφτιαχναν πολύ μεγάλους τάφους.

    (Μάθατε και κάτι που δεν ξέρατε, σήμερα γατάκια!)

  129. loukretia50 said

    98. Jago
    Μα υπήρχε alert για τη Βελούδινη καραβίδα!
    Είχε ήδη αναφερθεί, τόσο από το Νικοκύρη όσο και από το Δύτη, απλώς τη βρήκα σερβιρισμένη ελκυστικά, παράθεση σ΄ένα άρθρο του Γ.Ε.Παπαδάκη – αξιόλογος σε άλλους τομείς.
    Αλλά έχετε δίκιο, έστω κι έτσι, δε θα το ξανακάνω, κινδυνεύω να χρεωθώ το μαγείρεμα!
    Ήδη σας έχω προφυλάξει από δικές μου νατσουλίζουσες θεωρίες που απέφυγα να αναρτήσω – φοβερός πειρασμός!

  130. loukretia50 said

    Jago
    Πορτοκαλική καραβίδα !!

    Έμφαση στο «πορτοκαλί» – όχι στο «καραβίδα»
    αν είχα δώσει έγκαιρα την ώρα που το είδα,
    υπόλογη δε θάνοιωθα για γλωσσική παγίδα,
    που πιθανόν ανέδειξε η βιαστική γραφίδα

    Δεν είχα καμιά πρόθεση να σας παραπλανήσω
    ή σ΄ ατραπούς πορτοκαλί μια ξώβεργα να στήσω
    Με χρώμα τη ραστώνη σας ήθελα να φωτίσω
    και ίσως μια συζήτηση άλλη να ξεκινήσω

    Γνωρίζουν οι σχολιαστές να κρίνουν μεζεδάκια
    Σερβιρισμένα από πολλούς, γκουρμέ ή φιλαράκια
    Και ειδικά τον Αύγουστο, με κέφι και ουζάκια

    Μια πανδαισία χρωματιστή τη μέρα απογειώνει
    Με θεωρίες γλαφυρές το άγχος χαλαρώνει
    Γιατί η ζέστη η πολλή την κρίση μας θολώνει
    ΛΟΥ
    Κι οι καραβίδες έδεσμα που μας απογειώνει

  131. Γιάννης Ιατρού said

    οι μαύρες (kara-) βίδες;;; 🙂

  132. loukretia50 said

    131. ε, μα!

  133. Georgios Bartzoudis said

    48, mitsos said: «…είπαμε φαντασία αλλά όχι και αχαλίνωτη…»

    # Σωστός. Και συμπληρώνω: Είπαμε και …φανατικίλα αλλά όχι και ντιπ για ντιπ!
    Καλή πάντως η προσπάθεια του «Γιώργος Κατσέας» (σχόλιο 80) να …ρίξει τη μπάλα εκτός γηπέδου.
    Οπωσδήποτε, η φιλότιμη προσπάθεια του «Χρήστος Π.» (σχόλιο 117), μολονότι (εν πολλοίς μονομερής) μονομερής, συνιστά προσπάθεια διαλόγου

  134. nikiplos1 said

    127,128@ Ατάκα από τους Φανφαρόνους με τον μεγάλο Βιτόριο και τον επίσης μεγάλο Ζαν Λουί… Και την αιώνια πόλη…

  135. nikiplos said

    και βέβαια αξίζει και η εικόνα… Η ταινία είχε τίτλο «Ο Φανφαρόνος»

    https://www.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/full-container/public/article/2015/05/06/96240-193055.jpg?itok=Ya3cfvP3

  136. Χρήστος Π. said

    Στο προηγούμενο κείμενό μου εκ λάθους φαίνομαι ως Xr…

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  138. Χρήστος Π. said

    Η παρουσία του Μεταξά στη πολιτική με το κόμμα των Ελευθεροφρόνων, επηρεάστηκε από τη πόλωση μεταξύ Βενιζελικών και αντιβενιζελικών που δημιουργήθηκε ήδη από την εποχή του Διχασμού, το νοσηρό κλίμα και μίση που δημιούργησε η εκτέλεση των έξι στο Γουδί, και κυρίως την κατάλυση της δημοκρατίας από τα συνεχόμενα πραξικοπήματα και αντιπραξικοπήματα που πραγματοποιούσαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί ο ένας κατά του άλλου. Η εξορία του Βασιλέως Κων/νου Α, ο θάνατος του άτυχου Αλεξάνδου Α και η κατάλυση του Ελληνικού Θρόνου, έφεραν στην Ελλάδα των «δημοκρατών» Παπαναστασίου και Σία από το 1924, τη χειρότερη και γελοιωδέστερη δημοκρατία που γνώρισε ο Ελληνικός χώρος από την εποχή του λίθου. Από τις λογοκρισίες και αστυνομεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και κυρίως Βασιλικών, περάσαμε τελικώς στη μόδα των κινημάτων των «δημοκρατικών» αξιωματικών μεταξύ τους. Οι τσακωμοί του ίδιου του Βενιζέλου με τους συμμάχους του και τους «δημοκρατικούς» χουντικούς που εξέθρεψε το «δημοκρατικό» κίνημα, οδηγούν στην αυτοεξορία του.

    Η επιστροφή του Βενιζέλου με τις «μεταρρυθμίσεις» και «καινοτομίες» του, τα οικονομικά βαρίδια που κουβαλάει από τις προηγούμενες αντιβασιλικές κυβερνήσεις, και τελικώς την επίσημη πτώχευση που οδηγεί την ελληνική οικονομία, (όσοι «εθνάρχες έκαναν του εξυπνάκηδες στο Βασιλέα έφεραν και μια πτώχευση, άλλη παράδοση αυτή), δημιουργεί εν τούτοις αυτή τη φορά ένα «ομαλό» κοινοβουλευτικό διάλειμμα. Ως συνήθως το διάλειμμα θα πάρει άσχημη τροπή μόλις οι Βενιζελικοί δεν τα πάνε καλά στις εκλογές παρά τη προσφυγική ψήφο και τον εκλογικό νόμο. Ο Πλαστήρας θα επιχειρήσει ένα νέο γελοίο πραξικόπημα το 1933 καταδικασμένο σε αποτυχία. Κατά το Βενιζελικό Δαφνή που ως μάρτυς περιγράφει διαλόγους Βενιζέλου-Πλαστήρα, αμφότεροι εκφράζουν θαυμασμό για τα πειράματα του Μουσολίνι και τη δικτατορία του….

    Ο Μεταξάς εν τω μεταξύ θα παίρνει εκλογικά ποσοστά που θα κυμαίνονται μεταξύ 7% και πλήρους ανυπαρξίας παρά του σεβασμού που έχαιρε στο αντιβενιζελικό στρατόπεδο ακόμα και σε αντιβασιλικούς δικτάτορες (Πάγκαλος). Οι αποτυχίες αποδίδονται στη πόλωση, τον εκλογικό νόμο, και την ανάγκη συσπείρωσης των αντιβενιζελικών γύρω από το Λαϊκό Κόμμα. Η πιθανότητα επιστροφής του Βασιλέως με νόμιμες διαδικασίες (περί πιθανότητας επρόκειτο ακόμα γιατί και μέσα στο Λαϊκό Κόμμα πολλοί ήθελαν και καθυστερούσαν τη διαδικασία) θα φέρει μια νέα σοβαρότερη και πολύ αιματηρή συνταγματική εκτροπή. Το πραξικόπημα των «δημοκρατικών» αξιωματικών του 1935, το οποίο ο Μεταξάς είχε προβλέψει και προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τη κυβέρνηση των Λαϊκών.

    Το πραξικόπημα οδηγεί σε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μονάδων του Ελληνικού Στρατού, νέα μίση και πάθη, και το κυριότερο, απειλή κατά της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Μια ολόκληρη Μεραρχία στη περιοχή των συνόρων υπό τον έλεγχο Βενιζελικών αξιωματικών, αντί να παραδοθεί στην Ελληνική κυβέρνηση θα προτιμήσει τη Βουλγαρική στην οποία θα παραδώσει το και το βαρύ οπλισμό της σε πυροβόλα. Η Βουλγαρία μυρίζεται ευκαιρία εισβολής η οποία αποσοβείται λόγω αντίδρασης της… Τουρκίας.

    Επισήμως το πραξικόπημα καταστέλλεται από τον πρώην Βενιζελικό πραξικοπηματία Κονδύλη ο οποίος τις πρώτες ώρες κρυβόταν μέχρι να δει που θα γείρει η πλάστιγγα των μαχών. Στην ουσία κύριος συμβουλάτορας και καθοδηγητής της αντίδρασης στο πραξικόπημα είναι ο Μεταξάς (θα συμβούν μερικά κωμικοτραγικά φαινόμενα για να κρυφτεί αυτό ακόμα και από τα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης, είτε για να μη φανεί η ένδειά της, είτε για να φανεί ειδικά ο Κονδύλης). Τελικά όπως συμβαίνει σε αποτυχημένα κινήματα και εμφυλίους, οι ηττημένοι προκάλεσαν ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό που δεν ήθελαν, δηλ. την επιστροφή του Βασιλέως με δημοψήφισμα της πλάκας, όπως άλλωστε και οι διαδικασίες με τις οποίες οι πραξικοπηματίες του 1924 είχαν επιβάλει την αβασίλευτη «δημοκρατία» τους.

    Αυτά που εμείς διδασκόμαστε βέβαια είναι το μεγαλείο του Βενιζέλου και ο αχάριστος λαός με τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, τα αναθέματα, κλπ., κλπ. Σκοπός αυτής της πάρα πολύ περιληπτικής περιγραφής της ξεφτιλισμένης «δημοκρατικής» ζωής μας ως το 1935, είναι να δείξω σε ποιο πολιτικό υπόβαθρο ο αντιδημοκράτης Μεταξάς θα επιβάλλει τελικώς δικτατορία «που δεν ήλθε από το πουθενά»…. Μέσα στο νοσηρό πολιτικό κλίμα που μειώνει το κύρος του κοινοβουλευτισμού, προσθέστε και τη μόδα της εποχής δηλαδή ναζισμούς, σταλινισμούς, και τη διακηρυγμένη πεποίθηση σημαντικών προσωπικοτήτων και μαζών ότι η δημοκρατία «ξεπεράστηκε». Μόνο σε Βρετανία και ΗΠΑ και στις πολύ «κοντινές» τους χώρες θα δειχθεί πολιτική ωριμότητα, και πάνω απ’ όλα πίστη και αφοσίωση στις αρχές του πολιτεύματος από λαό και ηγέτες.

    Ο Βενιζέλος δείχνει επιτέλους τη δέουσα ωριμότητα, αντιλαμβάνεται τη σημασία που ο Θρόνος έχει για την επιβολή και διατήρηση της χαμένης ομαλότητας, και αποδέχεται πλήρως και δημοσίως την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου Β. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων θα αντιπροσωπευθεί και στην υποδοχή. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης φέρνει από τη Βουλή της κυβέρνηση Δεμερτζή στην οποία ο Μεταξάς αναλαμβάνει την άμυνα της χώρας, το 1935. Μετά το σύντομο θάνατο δε του Δεμερτζή, με τις ευλογίες της Βουλής ο Μεταξάς θα γίνει νόμιμος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη κυβέρνηση και από το Βενιζελικό στρατόπεδο αν δεν με απατά η μνήμη μου ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως πρώτα είχε δηλώσει ότι στο χάλι που έχει η χώρα «θα δεχόταν δικτατορία υπό προϋποθέσεις»! Εδώ, δρομολογείται οριστικά κατά την άποψή μου η επιβολή της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.

    Ο Βασιλεύς πρέπει να είναι αυτός που είχε εισηγηθεί και επιβάλλει το Μεταξά στο Δεμερτζή και η Βουλή αποδέχεται παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του Μεταξά ότι προτιμά δικτατορία! Ο Βενιζέλος από το Παρίσι στο οποίο φρόντισε να παραμείνει μετά την αποτυχία των «δημοκρατικών» πραξικοπηματιών του 1935 στέλνει τη τελευταία επιστολή του στο Ρούφο στην οποία με μεγάλα γράμματα και θαυμαστικό θα γράψει «Ζήτω ο Βασιλεύς!». Πολλοί φίλοι και σύμμαχοι του Βενιζέλου θα θελήσουν να κρύψουν το γεγονός ή να μειώσουν όψιμα το Βενιζέλο γι’ αυτό. Έχω βρει για το θέμα αστεία σχόλια στη βενιζελική βιβλιογραφία. Λίγοι όμως γνωρίζουν -όσοι διάβασαν την επιστολή- γιατί ο Βενιζέλος που είχε κάνει έτσι κι αλλιώς μια μεγάλη στροφή προς τον Γεώργιο Β, ζητωκραύγασε το Βασιλέα. Τον ζητωκραύγασε γιατί επέβαλε ως υπουργό στρατιωτικών το Μεταξά! Ο οποίος θα υποχρέωνε τους στρατιωτικούς να μείνουν μακριά από τη πολιτική (κατονομάζει πχ το Παπάγο), διότι όπως έγραψα στο προηγούμενο κομμάτι της συζήτησής μου καλή η δικτατορία για το Μεταξά, αλλά με το στρατό στους στρατώνες…

    Πιστεύω σήμερα ότι άσχετα από την προσωπική τρέλα και πόθο του Μεταξά να κάνει δικτατορία, αυτό το πράγμα του επετράπη για τους ίδιους λόγους που έγινε και υπουργός. Ο απόστρατος Μεταξάς, με τους περισσότερους παλιούς συντρόφους του πεθαμένους, με τα οικονομικά προβλήματα, με επιφυλακτικούς (τουλάχιστον) απέναντί του και τους πολιτικούς του Λαϊκού Κόμματος δεν θα είχε ποτέ τη δυνατότητα να κηρύξει δικτατορία. Στη θέση του υπουργού μπήκε γιατί όπως ο Βασιλεύς έτσι και ο Μεταξάς θεωρούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 αν όχι και νωρίτερα, ότι η Ιταλία θα επιτεθεί οπωσδήποτε στην Ελλάδα και ζητούσε επίμονα, ιδιωτικά και δημόσια, ένα νέο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Γεώργιος Β, ένας άνθρωπος με τις παραξενιές του αλλά λογικός, φανατικός αντιναζιστής και λάτρης του Βρετανικού κοινοβουλευτισμού, θα επιβάλλει υπουργό και μετά πρωθυπουργό το Μεταξά, το γνώστη των στρατιωτικών θεμάτων, το καλό πρώην επιτελικό αξιωματικό, με τη στρατηγική ευφυία, και την επιμονή σε εξοπλισμούς (που θα φανούν ιδιαίτερα στην Βασιλική Αεροπορία η οποία ουσιαστικά χτίστηκε εκ του μηδενός), ο οποίος όμως έχει το… κουσούρι να θέλει δικτατορία.

    Με την ανάληψη του υπουργείου του ο Μεταξάς είχε καλέσει τις κομματικές ηγεσίες (πλην ΚΚΕ…) και τους εξηγεί ότι ο Ιταλικός κίνδυνος καθιστά τους εξοπλισμούς μονόδρομο. Εκείνοι προς τιμή τους δέχτηκαν και οι εξοπλισμοί ξεκίνησαν προ δικτατορίας. Στη πορεία με το Μεταξά πρωθυπουργό θα συμβούν και πολλά άλλα όμως. Οι κουκουέδες ονειρεύονται την επανάσταση και πιστεύουν ηλίθια ότι με μαζικές απεργίες και οχλοκρατία θα ανατρέψουν το πολίτευμα και θα επιβληθούν (κοινή πεποίθηση κομμουνιστών όλης της Ευρώπης που τη πλήρωσαν με ήττες και ενίσχυση του φασισμού).

    Τα καπνεργατικά σωματεία θα καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη και το κράτος θα καταλυθεί, μέχρι να δώσει φυσικά εντολή ο Μεταξάς να ξαπλωθούν νεκροί μερικοί κομμουνιστές, οπότε πήγε με ευκολία στον επιτάφιο η επανάσταση και έγινε ποιήματα του Ρίτσου, ενώ το κράτος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ο Μεταξάς όμως, αν κρίνω σωστά τον άνδρα, θα εκμεταλλεύτηκε την αμετροέπεια των κομμουνιστών, θα μεγαλοποίησε και θα υπέδειξε σε όσους στον στήριζαν εντός και εκτός Ανακτόρων το κομμουνιστικό κίνδυνο για τη πολιτική σταθερότητα, άρα και για το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.

    Η προφανής ίσως θεωρία μου είναι ότι η τυχοδιωκτική και απελπισμένα ψηφοθηρική συμφωνία των Φιλελευθέρων για εκλογική συνεργασία με τους Σταλινικούς του ΚΚΕ (σύμφωνο Σκλάβαινα-Σοφούλη), η ανεξήγητη αισιοδοξία των Σταλινικών ότι μέσα από τη συνεργασία και την ανοχή θα μπορέσουν ή θα αφεθούν να επιβληθούν τελικά με τις «μάζες» τους, και ο υπερβολικός φόβος πολλών κοινοβουλευτικών ότι όντως μπορούσαν κάτι τέτοιο οι κουκουέδες, όλα αυτά δούλεψαν υπέρ του Μεταξά. Ο τελευταίος θα υποστήριξε σίγουρα τότε την άποψη στο Βασιλέα όπως δείχνουν και τα γεγονότα, ότι χωρίς δικτατορία δεν μπορεί να συνεχίσει με σταθερότητα το εξοπλιστικό του. Πολύ περισσότερο δε, γνώση αυτών των επιχειρημάτων και των «κινδύνων» για τους εξοπλισμούς θα έλαβαν από τη κυβέρνηση και το Βασιλέα και οι Βρετανοί, σύμμαχοι απέναντι στην Ιταλία.

    Ενώ οι κουκουέδες εξακολουθούν να απειλούν με μαζικές απεργίες και εργατικά σωματεία (από εργάτες και καπνεργάτες μέχρι τους τραμβαγιέρηδες) ο Μεταξάς θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του από χαρά, γιατί δρομολογούν τις εξελίξεις που θέλει. Ο Βασιλεύς θα πρέπει να διστάζει πολύ να αποδεχθεί την ιδέα μιας δικτατορίας αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι στον επερχόμενο πόλεμο η Ελλάδα πρέπει να πολεμήσει δίπλα στη Βρετανία και για την ετοιμασία έχει το Μεταξά. Ο Βασιλεύς και οι Βρετανοί που μάλλον πληροφορούνται, δεν θα είδαν με καλό μάτι μια δικτατορία αλλά ο Μεταξάς πέτυχε πιστεύω να προτείνεται και συζητείται.

    Πιστεύω ακόμα ότι ο Μεταξάς άρχισε να πείθει το Βασιλέα και ο τελευταίος είδε με συμπάθεια μια «αναγκαστική» δικτατορία όταν βρέθηκαν και κοινοβουλευτικοί πολιτικοί οι οποίοι πείστηκαν πως το συμφέρον της ομαλότητας, της άμυνας της χώρας, και η αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου (που ΚΚΕ και Μεταξάς παρέα μεγαλοποιούσαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας). Το σπουδαιότερο δε, βρέθηκαν είτε πεπεισμένοι από το Μεταξά, είτε σε συζητήσεις με το Βασιλέα ή με τους ίδιους τους Βρετανούς, οπαδοί της ιδέας μιας δικτατορίας ακόμα και στο Βενιζελικό και στο υποτιθέμενα πρώην αντιβασιλικό και αντιμεταξικό στρατόπεδο. Δικτατορίας υπό τον Μεταξά.
    Έτσι κάποιοι Λαϊκοί και Φιλελεύθεροι θα προστεθούν στις μυστικές φωνές υπέρ μιας δικτατορίας και ο Βασιλεύς σε κάποια φάση θα συγκατατέθηκε, ασχέτως αν από όλους αυτούς μόνο ο Μεταξάς είχε ιδεοληπτικό κόλλημα με τη δικτατορία. Άρχισαν από όσα γνωρίζουμε σήμερα οι μυστικές επαφές και συζητήσεις, από τα Ανάκτορα μέχρι το σπίτι του εκδότη Λαμπράκη που επίσης συμφώνησε.

    Ο Μεταξάς προκειμένου να πείσει Βασιλέα και πολιτικούς για την ανάγκη δικτατορίας, θα μοίρασε υποσχέσεις και θέσεις σε βουλευτές και στελέχη των κομμάτων, τους οποίους φυσικά κορόιδεψε. Ένας τέτοιος ήταν ο Σοφοκλής Βενιζέλος που δημόσια από τις ΗΠΑ σε αμερικανική εφημερίδα αναφέρθηκε στη προετοιμασία της δικτατορίας όπου συμμετείχαν πολιτικοί, καθώς και στο υπουργείο που περίμενε αλλά ο Μεταξάς δεν του έδωσε! Για τον Βασιλέα πάντως το εξοπλιστικό πρόγραμμα και η σταθερότητα ήταν σίγουρα τα ζητούμενα.

    Δεν γνωρίζω αν η έγκριση και η συμφωνία για επιβολή δικτατορίας δόθηκε στο Μεταξά με σιγουριά ή υπό κάποια συνθήκη των εξελίξεων. Μάλλον πήρε την έγκριση στα σίγουρα αλλά για το πότε θα έπρεπε να συμφωνήσει ο Βασιλεύς και να δοθούν οι αφορμές. Ο Πορφυρογένης του ΚΚΕ έλεγε στο πρωθυπουργό Μεταξά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων «ξέρουμε ότι θέλεις αφορμή να κάνεις δικτατορία αλλά εμείς δεν θα στη δώσουμε»! Φυσικά ο Μεταξάς ξέρει τους κουκουέδες και δεν αμφιβάλλει πως θα του τη δώσουν, και περιμένει. Η ευκαιρία έρχεται γρήγορα. Μέσα στο κλίμα οχλοκρατικών εντάσεων που συχνά προκαλούσε και άσκοπα το ΚΚΕ περιμένοντας κάποια ευκαιρία, πάνω στο υπόβαθρο της κατάληψης της Θεσσαλονίκης και της αιματοχυσίας που ακολούθησε, στη φοβία για τη συνεργασία με τους Φιλελεύθερους, ανακοινώνεται πανελλήνια γενική απεργία. Λουκέτα παντού και κάλεσμα των εργαζομένων στους δρόμους. Δρόμος σήμαινε για τους αντιπάλους αλλά και τους κουκουέδες, πιθανή κατάληψη κτιρίων, υπηρεσιών, και απειλή της εξουσίας. Οι εξυπνάκηδες του ΚΚΕ θεωρούν ότι ο Μεταξάς θα εκμεταλλευτεί την απεργία για να κηρύξει δικτατορία και σκοπεύουν να αντιδράσουν με τις «μάζες» δυναμικά και αποτελεσματικά. Να μια επαναστατική ευκαιρία!

    Ο Μεταξάς εκμεταλλεύεται την απεργία αλλά μια μέρα νωρίτερα, για να πείσει το Βασιλέα για το μέγεθος του προβλήματος και να του υποδείξει πως είναι η αφορμή που αρκεί. Παίρνει την υπογραφή και η συμφωνηθείσα δικτατορία κηρύσσεται. Με απόλυτο σεβασμό στη Σύνταγμα που για αναστολή πολιτικών ελευθεριών και συνταγματικών απαιτεί την υπογραφή του Πρωθυπουργού και του Βασιλέως. Οι δε μάζες του Ζαχαριάδη και του Πορφυρογένη θα εξαφανιστούν την επομένη που ήταν η προγραμματισμένη απεργία, και θα «απειλήσουν» την εξουσία μόνο δια βομβαρδισμού της με δηλώσεις μετανοίας. Προς δόξαν και των κουκουέδων που νόμιζαν πως οχλοκρατικά θα απειλήσουν κάποτε με κατάληψη της εξουσίας, αλλά και των αντιπάλων τους που φοβόντουσαν το ίδιο πράγμα…

    Ο Μεταξάς θα συνεχίσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα και τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς για τους οποίους και μόνο άλλωστε πιστεύω του επετράπη, κυριολεκτικά, να επιβάλλει δικτατορία και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Για το πόσο σκληρή ήταν ή δεν ήταν η δικτατορία, για τις ιδεοληψίες του ίδιου του δικτάτορα, για την αισθητική της δικτατορίας και τον επηρεασμό της από τα άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα αλλά και για το τι δεν του επετράπη να κάνει ή να αντιγράψει από αυτά, στο επόμενο κομμάτι μου περί του θέματος.

    Ευχαριστώ όσους αντέχετε και με διαβάζετε ακόμα και αυτούς που με κατακρίνουν και οι οποίοι στο κάτω-κάτω δεν είναι και υποχρεωμένοι να σκέφτονται όπως εγώ. Ευχαρίστως σε όσα μου λέτε αλλά αργότερα μιας και τώρα παραθερίζω το βασανισμένο κορμάκι μου. Κυρίως ευχαριστώ το Νικολάκη για την ελευθερία που μας εξασφαλίζει ανάμεσα στα άλλα, στο ιστολόγιό του. Να ξέρει ότι προσεύχομαι για τις αμαρτίες του. 🙂

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  140. Nίκιπλε, η ταινία που λες είναι το Il trespasso;
    Ο στίχος του Κιντ με τα σπίτια και τους τάφους των Ετρούσκων, όμως, είναι του Χυτήρη αν δεν απατώμαι.

  141. loukretia50 said

    140. Σφήνα :
    Είναι άλλη ταινία αυτή που λες, ο Nikiplos εννοεί αυτή:
    IL SORPASSO Vittorio Gassman https://youtu.be/9rR23R4VDxQ (The easy life, La escapada)

  142. Αυτήν εννοούσα. Υπάρχει και trespasso, ή το φαντάστηκα;

  143. loukretia50 said

    142. Aν και η φαντασία σου δεν αμφισβητείται, η ταινία υπάρχει
    Trespass https://youtu.be/d6R3pMAPVII -italiano completo film

  144. Γιάννης Ιατρού said

    Δύτα, τι νόμιζες, 24ωρη η επαγρύπνηση σου λέω, δεν κουνιέται φύλλο 🙂 🙂

  145. loukretia50 said

    144. Ακούς εκεί επαγρύπνηση! Τι μαθαίνει κανείς!
    «Oh! You better watch out!…….
    He sees you when you’re sleeping
    He knows when you’re awake…»

    Μάλλον κάποιος θυμήθηκε το Santa Claus!

    Γειά σας!

  146. Κουτρούφι said

    #125. Merci. Εδώ: https://rembetiko.gr/t/%CF%8D%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82/5206/81
    κατατίθεται και η άποψη ότι ο όρος για τη μουσικοχορευτική αυτή παραλλαγή είναι κανονικά «γιουρούΚικο» και το «γιουρούΤικο» είναι παραφθορά.

  147. Χρήστος Π. said

    Το καθεστώς λοιπόν της 4ης Αυγούστου ως τέτοιο, θα μυθοποιηθεί στα κεφάλια εχθρών και φίλων περισσότερο απ’ όσο του άξιζε. Παρά τη στρατηγική ευφυία του Μεταξά, τις έξυπνες κινήσεις του προς τη μεριά επιβολής δικτατορίας, την επιτυχή αναζήτηση συμμάχων μερικούς τους οποίους κορόιδεψε, η 4Η Αυγούστου θα επιβληθεί από συγκυρίες και την εκτίμηση που έγινε για ανάγκη πολιτικής ηρεμίας έστω και δια ροπάλου και ενός εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο θεωρήθηκε πως με κοινοβουλευτικές εξελίξεις θα κινδύνευε. Ακούγεται σαν κατάντημα της δημοκρατίας μας αυτό και ενδεχομένως ήταν.

    Σωστά ή λάθος, ο Γεώργιος Β θεώρησε πως έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στη δημοκρατία και την άμυνα της Ελλάδος και επέλεξε το δεύτερο με το κατάλληλο άνθρωπο δηλαδή ικανό και επίδοξο δικτάτορα, τη κατάλληλη ώρα. Η εκτίμηση όμως έγινε από πολλούς. Το Βασιλέα (και μάλλον τους Βρετανούς επίσης, που μιλούσαν μαζί του) αλλά και πολιτικούς του δημοκρατικού χώρου, εκδότες «δημοκρατικών» εφημερίδων όπως ο πολυπρόσωπος Λαμπράκης, κλπ. Η σάλτσα σε αυτό το πιάτο ήταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος και η γραμμή της ΕΣΣΔ στους εδώ υποτακτικούς της αλλά και η υπερεκτίμηση που κουκουέδες και αντιδικτατορικοί έκαναν για τις δυνάμεις τους.

    Επρόκειτο για μια άλλη μια δικτατορία στον Ελληνικό χώρο και η μυθοποίησή της οφείλεται σε ουσιώδεις αλλά και συναισθηματικούς λόγους. 1) Η διάρκειά της ήταν μεγαλύτερη άλλων, αν και συνολικά, διαδεχόμενες και αυταρχικές διαφορετικές κυβερνήσεις χωρίς λαϊκή ψήφο είχαν διαρκέσει παρόμοιες περιόδους. 2) Επιβλήθηκε τώρα από παλαιό αντίπαλο της Βενιζελικής παράταξης, 3) Επιβλήθηκε από άνθρωπο που δεν πούλαγε δημοκρατία αλλά κοκορευόταν για τον «εθνικό ολοκληρωτισμό» του υιοθετώντας συμβολισμούς και αισθητικές των φασιστικών ευρωπαϊκών καθεστώτων και 4) προκάλεσε με την (αναμενόμενη) πολεμική προετοιμασία και το ΟΧΙ ισχυρά κόμπλεξ στην ελληνική αριστερά, ειδικά τη κομμουνιστική που μετά την Γερμανική επίθεση στην ΕΣΣΔ και μόνο, θα επιχειρούσε και αυτή να χτίσει αργότερα τη δική της υπερβολή και μυθολογία πάνω στην εθνική αντίσταση -με τον όποιο τρόπο τη χρησιμοποίησε πολιτικά βέβαια- τις θυσίες της, και το κόσμο που προσέλκυσε στο ΕΑΜ.

    Αν δεν είχε συμβεί η ιταλική επίθεση και το έπος της Αλβανίας η αριστερά θα αντιμετώπιζε το Μεταξά όπως τη δικτατορία του αντικομμουνιστή Πάγκαλου. (Μια κοινή πηγή της έχθρας τους προς το ΚΚΕ που ήταν το Μακεδονικό ζήτημα). Τώρα σε απάντηση της μεγαλοποιημένης και μυθοποιημένης ικανότητας του Μεταξά να κηρύξει δικτατορία και να διαλύσει όλο σχεδόν το μηχανισμό του ΚΚΕ, κατασκευάστηκαν όπως βλέπουμε και σπαρταριστές αλλά ανύπαρκτες ιστορίες για γεγονότα της ζωής του Μεταξά, μαρτυρίες περιστατικών γελοιότητας αλλά χωρίς μάρτυρες, φανταστικές εξομολογήσεις για τους αυνανισμούς του, ερμηνείες της πλάκας ακόμα και για τα γυαλιά που φόραγε, κλπ. Βέβαια η επίσημη αριστερά ποτέ δεν θα στηριχτεί σε ανοησίες για αυνανισμούς, γυαλιά, κλπ. αλλά θα προσπαθήσει να ξαναγράψει τα γεγονότα.

    Δεν ήταν τα κατασκευασμένα λοιπόν ευτράπελα το μείον του Μεταξά. Ήταν για μένα η συνύπαρξη μαζί με τη στρατηγική και διαπραγματευτική ευφυία του, μαζί με τον αγνό πατριωτισμό του, και μιας επικίνδυνης πολιτικής ανωριμότητας. Αυτή μπορεί να εξηγηθεί αλλά όχι κατ’ ανάγκη και να δικαιολογηθεί, είτε από το νεαρό της ηλικίας του όταν φλεγόταν από επιθυμία για επίθεση κατά των Τούρκων πριν το καταστροφικό πόλεμο του 1897, είτε από το διεθνές περιβάλλον κυρίως στην Ευρώπη όταν δείχνει να πιστεύει ότι ο ολοκληρωτισμός θα κυριαρχήσει. Ακόμα και η Αγγλία έγραφε «το δικό μας δρόμο θα ακολουθήσει», ενώ αργότερα όταν πολεμούσαμε κατά των Ιταλών θα γράψει για το πόσο ψεύτικοι ήταν τελικά οι φασίστες στην ιδεολογία τους ακόμα και στον αντικομμουνισμό τους ενώ συμπεριφέρονται σαν σκέτοι ιμπεριαλιστές. Τι περίμενε όμως ο Μεταξάς, τι φύση νόμιζε ότι είχαν αυτά τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν είχε ακούσει τίποτα για το τι έλεγε και έγραφε ο Χίτλερ προ του πολέμου; Στην αρθρογραφική μονομαχία με τον Βενιζέλο παρατήρησα πως ο ίδιος χαρακτηρίζει το φασισμό «αντίδραση».

    Είδε ευφυώς και από τους πρώτους την Ιταλική επίθεση αλλά ως στρατιώτης και διαπραγματευτής βασίζει τη κρίση του σε στρατηγικές κινήσεις. Για τη φύση των φασιστικών καθεστώτων δείχνει κατά τη γνώμη μου ανεπάρκεια αντίληψης. Ο ίδιος είχε βασίσει τον αντιδημοκρατισμό του στα ελαττώματα του κοινοβουλευτισμού, στη δημαγωγία, στη ψηφοθηρία, κλπ. αλλά αποτυχαίνει να δει τα ίδια και χειρότερα στις δικτατορίες. Πίστευε εσφαλμένα στο μεγάλο κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία, ήταν κατά κυριολεξία μανιώδης σοσιαλιστής και έτσι ήταν η μόδα της εποχής άλλωστε, θύμα της οποίας πέφτει συστηματικά η ιδεολογική αντίληψη του Μεταξά. Ο Μεταξάς μπορεί να ξεπεράσει ένα Τσώρτσιλ σε στρατηγική, ακόμα και σε διπλωματικό ελιγμό, αλλά όχι σε πολιτική ωριμότητα και πολιτική αντίληψη.

    Ούτε ο Βασιλεύς ούτε όσοι ανέχτηκαν και επέτρεψαν τη δικτατορία μοιράστηκαν ποτέ τις ιδεολογικές του ανεπάρκειες. Επετράπη στον ικανότατο Μεταξά να παίξει με το παιχνιδάκι της δικτατορίας που του έδωσαν, να φτιάξει την ΕΟΝ που την είδαν όχι σαν χιτλερική νεολαία αλλά σχολείο πολεμικής προετοιμασίας και πατριωτικού φανατισμού για τη νεολαία (παρά την αντίδραση των μεγαλοαστών που φοβήθηκαν πως «παίρνει ο Μεταξάς τα παιδιά μας»), να επιβάλλει την εθνικιστική χαιρετούρα με το σηκωμένο χέρι, τα Τάγματα Εργασίας, κλπ. Αλλά τα παιχνίδια κάποτε σταματάνε. Ποτέ δεν θα υιοθετηθεί επίσης φασιστικός όρος για να περιγράψει το καθεστώς και δεν θα πει καθαρά τη λέξη «φασιστικό». Θα αρκεσθεί στον εθνικό ολοκληρωτισμό (και αυτό μάλλον ως υποχώρηση το πέτυχε) γιατί αλλιώς δεν θα έπαιρνε μάλλον την υπογραφή του Γεωργίου Β.

    Η φασιστική αισθητική φαίνεται βέβαια αστεία σήμερα αλλά το ίδιο και τα ψηλοκάβαλα παντελόνια καμπάνα του 1973. Η δημοκρατία από την άλλη έχει μια ωριμότητα απαλλαγμένη από αισθητικές τέτοιες άρα και ξεπεράσματα. ‘Ετσι, ο «πρώτος εργάτης», ο «πρώτος αγρότης», ο πρώτος οτιδήποτε, νόμιζε πως έχτιζε ίσως κάτι μακροβιότερο αλλά έπρεπε να έβλεπε τα όρια που εξ αρχής είχε, και μερικά από τα οποία και ό ίδιος ενδεχομένως ενστερνιζόταν. Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πραιτωριανούς. Ούτε μελανοχίτωνες, ούτε φασιστικοί συμβολισμοί και χαιρετούρες θα συνυπάρξουν με τον Ελληνικό Στρατό. Τίποτα καθεστωτικό δεν θα μπει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό άλλωστε θα ήταν κόκκινη γραμμή για τα Ανάκτορα, με τα οποία είχαν αρχίσει και κάποιες διαφωνίες ως προς την επιστροφή στη δημοκρατία.

    Ο Μεταξάς τελικά εν μέσω πολέμου, θα αρχίσει με το φίλο του καθηγητή της Νομικής Κούμαρη να συζητά για συνταγματική μεταβολή, επιστροφή στη δημοκρατία μετά τις επιχειρήσεις, αλλά μιας και ό ίδιος παρά το Αλβανικό Έπος δήλωνε στο υπουργικό συμβούλιο «μην απατάσθε, η Γερμανία θα μας επιτεθεί και θα αναγκασθούμε να πολεμήσουμε στη Πελοπόννησο ή τη Κρήτη» θα ήξερε πως λειτουργούσε σε περιορισμένο χρόνο. Θα πεθάνει πριν την Γερμανική εισβολή και θα τον θρηνήσουν δημοσίως κάποιοι από τους διασημότερους καλλιτέχνες και συγγραφείς ακόμα και στο χώρο της αριστεράς.

    Ο Μεταξάς και η δικτατορία του θα επανέρχονται στο προσκήνιο όχι για τις πραγματικές ανεπάρκειές τους αλλά για τη συμβολή τους στην άμυνα της Ελλάδος. Ανεπάρκειες, γελοιότητες, αυνανισμοί, και καφετζούδες θα «ανακαλύπτονται» εξ αιτίας των επιτυχιών του Μεταξά και όχι των αποτυχιών του. Οι πρώτες ενοχλούν πραγματικά και όχι οι δεύτερες γιατί ακόμα κρίνονται αμφότερες με στενά πολιτικά και κομματικά κίνητρα.

    Στο επόμενο θα μιλήσω ειδικά για το ΚΚΕ στη Μεταξική δικτατορία, για τις εξορίες των κουκουέδων, τη σκληράδα του καθεστώτος, και τελικώς το πόσο αποτελεσματική υπήρξε και η μυθοποιημένη ασφάλεια του Μανιαδάκη. Οι άλλες απαντήσεις προς συνομιλητές στο ιστολόγιο θα περιμένουν όπως είπα…

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εξοικείωση με το εξωφρενικό,
    το τάμα στα ιεροσόλυμα σε μεγάλες πιένες

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Eξοικείωση με το σε κοροϊδεύω στα μούτρα

  150. 146 Πω-πω, χαμός! χειρότερα από εμάς τσακώνεστε οι ρεμπετολόγοι 🙂
    Διαπιστώνω, μόνο, πόσο μας λείπουν σοβαρές μελέτες για τέτοια θέματα. Το βιβλίο του Κοροβίνη δεν το έχω δει.

  151. Κώστας said

    149: Συγγνώμη, αλλά αυτός που έβαλε τα εισαγωγικά μάς κοροϊδεύει ακόμα χειρότερα!

  152. ΣΠ said

    149, 151

  153. Ασορτί κραγιόν και σακάκι ίσως έχω ξαναδεί – αλλά μωβ;!

  154. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    153. Προχω καθώς προχωρούν τα χρόνια
    η Μισελ ξέρει ότι δεν θα είναι αιώνια!

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    153,154
    Μία σωστή μάγισσα φροντίζει ώστε τα χείλη της να έχουν το χρώμα του σκότους. Μελιτζανί, μπορντό, σκούρο βυσσινί.
    https://www.ladylike.gr/articles/pop_culture/kathe-mera-halloween.3112333.html

  156. Κώστας said

    152: Tους κανόνες που πρέπει να τηρούνται όταν μεταφέρουμε τα λόγια κάποιου όλοι τους γνωρίζουμε πολύ καλά. Αυτή τη συρραφή, λοιπόν, που έγινε με τις δηλώσεις της (αντιπαθητικής) Ασημακοπούλου τη θεωρώ απλά αισχρή. Από πότε την ερμηνεία τη βαφτίζουμε ρητή δήλωση;

  157. sarant said

    156 Ισχύει

  158. ΚΩΣΤΑΣ said

    Προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων θέλω να διευκρινίσω ότι τα σχόλια #151 και #156 δεν είναι δικά μου. Ωστόσο συμμερίζομαι την ένσταση του συνονόματου (μικρογράμματου) Κώστα.

    Έχω όμως και την άποψη ότι η Έφη #149 έπεσε κάπως θύμα του τουίτ, γιατί κατά κανόνα είναι σωστή και ακριβής. 🙂

  159. Κώστας said

    Συγκεκριμένα η Ασημακοπούλου είπε τα εξής:

    «Νομίζω ότι η κριτική ποτέ δεν ήτανε −από την πλευρά μας τουλάχιστον−, δεν ήτανε όσον αφορά την ύπαρξη του θεσμού του μετακλητού. […] Άρα κανείς, λοιπόν, δεν έχει πει ποτέ από μας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μετακλητοί. Το θέμα είναι πόσοι και το θέμα είναι τα κριτήρια με τα οποία τους επιλέγεις αυτούς. Και εντέλει, να σας πω και κάτι, ό,τι κριτική και να κάνουμε εμείς, γιατί…− προφανώς έχει και μια ιδιοτέλεια πολιτική η κριτική όταν την κάνεις στον αντίπαλό σου, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αλλά ό,τι κριτική και να κάνεις, εντέλει από τους πολίτες κρίνεσαι και για το επίπεδο των συνεργατών σου. […] H προμετωπίδα σου πάντα είναι οι συνεργάτες σου και δη οι συνεργάτες εμπιστοσύνης σου. Άρα, τελικά ο κόσμος μάς κρίνει όλους γιʼ αυτό.»

    Οι δηλώσεις της, ωστόσο, με μαγικό τρόπο μεταφέρθηκαν ως εξής:

    «Δεν ήμασταν ποτέ κατά των Μετακλητών. Ήταν ιδιοτελής κριτική ας μην κρυβόμαστε. Αλλά ο κόσμος μας ψήφισε γι αυτό. Άλλωστε οι συνεργάτες που επιλέγεις είναι η προμετωπίδα σου.»

    Ο κοπτοράπτης, λοιπόν, ανοίγει ανερυθρίαστα εισαγωγικά, παραθέτει ξερά το ρεζουμέ περί μη εναντίωσης, αφαιρεί το καθοριστικής σημασίας «και» από τη φράση «και μια ιδιοτέλεια» και μετατρέπει μια σαφώς γενικόλογη τοποθέτηση του τύπου «όταν κανείς» σε ομολογία περί αμιγώς ιδιοτελούς κριτικής από τη ΝΔ! Η διαστρέβλωση δε, ολοκληρώθηκε με την προσθήκη της ουδέποτε λεχθείσης φράσης «ο κόσμος μας ψήφισε γι αυτό», Γι αυτό, δηλαδή, που λέει η προηγούμενη πρόταση, ότι και καλά η κριτική ήταν (αμιγώς) ιδιοτελής. Τι άλλο να σχολιάσει κανείς; Εμετός…

  160. Παιδιά, εμένα μου φαίνεται ότι η κοπτοραπτική η συγκεκριμένη αποδίδει τα λεγόμενα. Δεν μπορώ να το ξανακούσω αυτή τη στιγμή το βίντεο αλλά και ακούγοντάς το και διαβάζοντας την «απομαγνητοφώνηση» του Κώστα στο 159 αυτή την εντύπωση έχω. (Αντιθέτως, θα συμφωνήσω ότι πολλές φορές όντως συμβαίνει τέτοια διαστρέβλωση, όπως για παράδειγμα με κάποιες δηλώσεις του αντιπαθέστατου Αθανασίου για μια περίπτωση δωροδοκίας όπου μια νομική διευκρίνιση -«στο πλαίσιο των καθηκόντων του»- έγινε σημαία στα ΜΚΔ).

  161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    159 πχοιος Κ, είσαι συ; 🙂
    >> προφανώς έχει και μια ιδιοτέλεια πολιτική η κριτική όταν την κάνεις στον αντίπαλό σου, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
    Τί άλλαξε; Τα τουί είναι περιλήψεις. Τα των μετακλητών ήταν ένα ξεδιάντροπο συνειδητό ψέμα, απ τις βασικές πιπίλες της ΝΔ
    και τώρα; Είναι απλώς …κυβέρνηση! Έλα τώρα!

    Για τον κόπο σου να υπερασπιστείς τη Μισέλ μπρε, με το τάμα κλπ
    άμα ανεβώ στη Θεσνίκη θα το παραγγείλω να το χορέψουμε 🙂
    Άστο να πάει, δε ντο σωσες 🙂

  162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΚΩΣΤΑ, σ΄εσένα(νομιζα ότι) απευθυνόμουν πάντως. Αφενός δεν είχα δει το 158 σου, αφετέρου από σένα είχα πρόσκληση για Θεσνίκη:) .
    Η εν λόγω Μ.Α. συγκεντρώνει μείγμα απεχθών χαρακτηριστικών και συπεριφορών(γυναίκα ούσα υπερασπίστηκε τον παιδόφιλο-όπως καταδικάστηκε- Ν.Γ.)
    Το άσμα είναι λαϊκούλι απ΄τα τελλευταία των Παιδιών από την Πάτρα και μου θύμισε τα γλέντια της νιότης. Ενώ κάπως «σέρνεται» και μελουργιάζει, η αποστροφή το φτιάχνει. Αργό ζεϊμπέκικο αλλά θα το πάμε λέω 🙂

  163. Γιάννης Ιατρού said

    Όπως και να το κάνουμε και να το γυρίσουμε,, η (νέα) κυβέρνηση έχει και την πλειοψηφία, και όλα τα ΜΜΕ/ΜΜΑ (πλέον και τα ΕΡΤ/ΑΜΠΕ) και τους χρηματοδότες και άλλες (κατ΄ευφημισμό πλέον) ανεξάρτητες αρχές (κι εξουσίες…) με το μέρος της. Και παρ΄όλα αυτά συνεχίζει με την κατασκευή και διασπορά ψευδών/διαστρεβλωμένων ειδήσεων και οικειοποίηση δαφνών / επιτυχιών άλλων. Και στελεχώνει θέσεις κλειδιά με αμφισβητούμενης τιμιότητας (έχοuμε ΚΕΕΛΠΝΟ, ΝoVARTIS, Ντυνάν κλπ. κλπ.), χαμηλής επιστημονικής επάρκειας ή/και με «λερωμένο» ιστορικό άτομα, μόνο και μόνο γιατί πρόσκεινται ιδεολογικά σ΄αυτήν.. Δεν ισχυρίστηκα πως όλα τα στελέχη της είναι έτσι, αλλά πολλά, πάρα πολλά. Και όλοι τους είναι καταχρεωμένοι, από δάνεια έως ΔΕΗ έχουν απλήρωτα, αλλά φωνάζουν και οδύρονται για τα κόκκινα δάνεια των άλλων …
    Μην ρωτάς μετά «τι άλλο να σχολιάσει κανείς», γιατί η ευαισθησία στην αδικία έπρεπε να ήταν παρούσα και σε όλη την προεκλογική περίοδο, και σήμερα ακόμα, με τα fake news, τις αποσιωπήσεις και τις διαστρεβλώσεις που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα.

  164. ΚΩΣΤΑΣ said

    162 Έφη, κατάλαβα ότι εννοούσες εμένα… ένεκα η Θεσσαλονίκη, όμως προβληματίστηκα λίγο τι να σου απαντήσω, θεωρώντας ότι ταυτόχρονα πιστεύεις ότι σχολιάζω και ως Κώστας.
    Δεν την πολυπάω την ΜΑ, όμως το τουί δεν αποδίδει ακριβώς τα λεχθέντα της, είναι κοπτοραφή που αλλοιώνει το νόημα. Άλλο αυτό και άλλο η συμπάθεια ή αντιπάθεια σε ένα πρόσωπο.

    Έλα Θεσσαλονίκη εσύ, ρίξε σύρμα και σιγά μη μας χωρίσει η Μισέλ… 🙂

  165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    164 Κ. Σκέψου ότι το πρώτο που μου ήρθε, ήταν «μα τί έπαθες»; 🙂

    163 και εξοργιστικά υποκριτές!

    (εκτός από τα 380 χιλιάρικα που «ξέχασε» να δηλώσει)

  166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167. Κώστας said

    161: Έφη, εγώ είμαι ο Κώστας ο παλιός (ανέκαθεν μικρογράμματος).

  168. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό με τους Κωστήδες πρέπει να γίνει πιό βατό…. Κάτι σαν ΠΟΠ ρε παιδί μου, έστω και ο Κώστας ο Β'(ου), ο Γ'(ου) κλπ. για τους νεώτερους σε σειρά εμφάνισης στο μπλογκ, ή κάτι παρόμοιο, να μην τρέχουμε να καταλάβουμε ποιός είναι ποιός κλπ., Επιτέλους κάποιοι έχουν και μια πρεσβυωπία (εγώ δηλ. μυωπία έχω 🙂 🙂 ) κι αυτό με τα μικρά-κεφαλαία είναι στα κινητά κάπως δυσδιάκριτο.

  169. loukretia50 said

    Καλημέρα!
    Θα βοηθούσε κάποια εικόνα για ξεχωρίζουμε τους συνονόματους. Θυμάμαι ένα Ντόναλντ – Κώστα.
    Είναι ο μικρός ή άλλος?
    ——————————-
    Πριν σφαχτείτε ορεξάτοι και σήμερα, θυμηθείτε μια θλιβερή επέτειο – Χιροσίμα.
    Πολύ πιο σύγχρονο κι εφιαλτικό απ’ότι το Βυζάντιο.

  170. Κώστας said

    169: Άλλος ήταν ο Ντόναλντ, Λουκρητία. Εγώ πάντα έγραφα ως «Κώστας», αρχικά με λινκαρισμένο χρηστώνυμο, εδώ και αρκετά χρόνια πλέον αλινκάριστο.

  171. loukretia50 said

    . 170. Τέλος πάντων, σας συμπαθώ όλους και δεν έχω πρόβλημα, αλλά αναρωτιέμαι – δεν ξέρω να το ψάξω η αδαής! – ποιός έγραψε το πόνημα για τον «καταραμένο Έλληνα», ποιός χάρηκε όταν ποστάρισα το «Σκουλουκούιν» και ποιός κάποτε μου απάντησε με ωραία στιχάκια που είχαν… Αμαληκίτες!
    Θυμάμαι πολλά, αλλά ο προσωπικός σκληρός δεν κάνει τόσο λεπτομερή ταξινόμηση!

  172. Κώστας said

    Για τον καταραμένο Ελληνα(ρα) και τα στιχάκια αναλαμβάνω την ευθύνη! 🙂

  173. loukretia50 said

    173. Ωραίος! Ελπίζω στο μέλλον να έχω περισσότερα tags!

    Και οι υπόλοιποι … (μαζί και οι λατινογραμμένοι)
    μείνετε συνδεδεμένοι!
    Σίγουρα κάποιος σας διαβάζει!

    ΥΓ. Κρατάω την ουσία βεβαίως, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα βοήθαγε ένα άβαταρ!

  174. sarant said

    Εχουμε τον ΚΩΣΤΑ, τον Κώστα-Ντόναλντ και τον Κώστα(Γερμανομαθή).

  175. Κώστας said

    Λοιπόν, τώρα δεν θα με μπερδεύει πια κανείς! 🙂

  176. Κώστας said

    174: Υπάρχει και ο Costas X!!

  177. sarant said

    Με γεια την αβατάρα, Κώστα!

  178. Γιάννης Ιατρού said

    175: Πολύ μπλεδίζει … 🙄😏😉😉😉 αλλά δεν τα μαλώσουμε κιόλας γι αυτό!

  179. loukretia50 said

    178. Aυτό έλλειπε! Υπάρχουν και κάτι ατσίδες με μπλε!
    Blues Brothers https://youtu.be/EHV0zs0kVGg?t=13 Everybody needs somebody
    Πώς θα γίνει πάρτυ?

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο χωργιό οι Νουδίτες, ακόμη βάφουν τα κάγκελα μπλε. Ένας μπάρμπας μου έβαψε και το συρματόπλεγμα του μποστανιού . 🙂
    Λίγο λιγότερο θα ήταν καλύτερο, γνώμη μου 🙂

  181. loukretia50 said

    ε, όχι να φθάσουμε σε σημείο να αποκηρύξουμε και το εκπληκτικό γαλάζιο των νησιών μας!
    Σε λίγο θα λογοδοτούμε και για γαλάζια φορέματα?
    Είναι υπερβολή και γίνεται κουραστικό.
    Καληνύχτα!

  182. loukretia50 said

    Cronopiusa για σένα

    I’ll Play The Blues For You https://youtu.be/ioOzsi9aHQQ Daniel Castro

  183. Γιάννης Ιατρού said

    Έν δε άσμα φέρεται ανηρτημένον των αφανών σχολίων, των αν μη ευρεθώσιν εκ διαγραφής 🙂 🙂

  184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    181 Λου – εξαλλού 🙂

    Μπλε μπλε μπλε (δις)
    πώς του παν΄καλέ τα μπλε 🙂 .

    Τί πήρες φωτιά μωρέ; Τον Κ.πείραξα με την σαν χυμένη χύμα 🙂 μπογιά παραόξω στο εκκλησάκι και είπα, γνώμη μου, δε χρειαζόταν τόσο (συγκεκριμένα, αισθητικά, «έπνιξε» τ΄άσπρα πεζούλια*, για να το κανω πιο λιανά).
    Τί αποκηρύξεις λες, κι έχω μπλε μάτια! 🙂

    * «Το πολλά περίσσο χάλασε το ίσο».

    Και τέλος, στα φορέματα/ρούχα ως γνωστό είναι της μόδας 2-3 χρόνια τώρα.
    Το γκριζοραφ το φοράω, τ΄άλλο, το σχολικό, (από τις πάλαι ποδιές) δε μ΄αρέθει, μόνο για αδιαφανείς κουρτίνες 🙂 .

  185. loukretia50 said

    184. ΕΦΗ – ΕΦΗ !!
    Βγήκε λίγο το αρπαχτικό λες? Ξεφεύγει τώρα με τη ζέστη! Απλώς φαντάστηκα να ήμουν στη θέση του Κώστα , να σχολιάζω για χρόνια έτσι σκέτα και όταν αποφάσιζα για χάρη των υπόλοιπων να βάλω μια εικόνα, να μου την έπεφταν. Και έχω κουραστεί να γυρίζουν όλα – μα όλα! – στην πολιτική τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου.
    Το χειμώνα δηλαδή τι θα κάνετε?

    Ώστε ο καθρέφτης της ψυχής σου αντανακλά το βάθος του ουρανού στο κόκκινο! Ενδιαφέρον!

    Τη φωτό που ποστάρισες δεν τη λες ωραία , περίσσεψε όντως μπογιά όπως λες, αλλά αυτό το γαλάζιο των νησιών είναι πανέμορφο.
    Τα σκούρα μπλε είναι τα πιο όμορφα κατά τη γνώμη μου. Μετά τα τσακίρικα φυσικά!
    Γειά σου Κρόνη!
    ΜΑΤΙΑ ΤΣΑΚΙΡΙΚΑ https://youtu.be/X_UIs-OYlT0?t=11 Μάνος Κουτσαγγελίδης

  186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    175 . >>Λοιπόν, τώρα δεν θα με μπερδεύει πια κανείς!
    Κώστα τί μπλε ξοδεύεις για να …σε βλέπουμε 🙂 🙂

    βλ. «Θεέ μου τί μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε»

    185 Λου, οκ 🙂
    Τη ματιά πιο πολύ κι από τα μάτια αγάπησα 🙂

  187. Γιάννης Ιατρού said

    χαχα, ο Κώστας το άλλαξε, στο κοκκινωπό 🙂 🙂 🙂

    Εγώ πάντως το τραγουδάκι με τα μπλε τα μάτια (184) το έβαλα 🙂

    Λου, 185, να πας διακοπές… 🙂 να ηρεμήσεις.

  188. loukretia50 said

    188. Φεύγω το πρωί για δυο βδομάδες.
    Δε θα έχω ίντερνετ στο «εξωτικό θέρετρο» παρά μόνο περιστασιακά, δύσκολο να δω άρθρα.
    Όσο για το ποιός χρειάζεται ηρεμία… συζητιέται!

  189. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά να περάσεις, να προσέχεις, να μην σε κλέψουνε και σε βρούμε μετά σε κανένα παζάρι… 🙂

  190. Κώστας said

    Πάει το μπλε… (τα παιδία παίζει…) 🙂

  191. Γιάννης Ιατρού said

    190: 🙂

  192. Γς said

    Μου σβήσατε το μπλε στρουφάκι …

    Πιάστε τη μπλε ραψωδία τώρα

    Τον γαλάζιο Δούναβη

    Και λίγη Λέανδρος

  193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    188 Λου, καλές διακοπές και τη σπιρτάδα ψηλά! Ψηλότερα! Ωραία είναι όλα όσα γένονται και λέγονται!

    190 Να, να! ο Κώστας χατίρι δε χαλά, το έκανε εκρηκτικό το αβατάρι, αυτό είναι!
    Με γεια λοιπόν! 🙂

  194. loukretia50 said

    193. Σ΄ευχαριστώ πολύ! αγαπημένο κομμάτι!
    Σε λίγο θα πετάξω κυριολεκτικά! Ωραία είναι κι έτσι!
    Καλή αντάμωση !

    ΥΓ. μ΄άρεσε η σπιρτάδα!
    Κάποτε έλεγες σε μια ψυχή «το ετοιμοπόλεμο» – θυμάσαι?
    Μόνο που σ’ εμένα δεν κρατάει – ευτυχώς!
    ————–

    Απουσιολόγε , είπες να ηρεμήσω?

    ———————-

    Au revoir, Sir!

    Να σας βρω όλους καλά!

  195. Theo said

    Και η μπλε ταινία του Κισλόφσκι, μια από τις αγαπημένες μου 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: