Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της ραστώνης, μέρος δεύτερο

Posted by sarant στο 17 Αυγούστου, 2019


Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας σημειώματος εύκολα βρίσκεται, τον είχαμε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το αντίστοιχο άρθρο είχε τιτλοφορηθεί «Μεζεδάκια της ραστώνης, πρώτο μέρος», αφού η βδομάδα που πέρασε ήταν η πιο χαλαρή της χρονιάς από ιστολογική άποψη.

Και ξεκινάω με μιαν αστεία επιγραφή, που δεν ξέρω αν είναι αυθεντική, τη φωτογραφία τη βρήκα σε κάποιον φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ -μάλλον είναι όμως, κάποιος πνευματώδης μανάβης είπε να μας τρολάρει.

(Υπάρχει και σχετικό ανέκδοτο με τον Ελληνοαμερικάνο και τον ντόπιο, που πάνε σε μια λαϊκή, ρωτάει ο ξένος τι είναι αυτά, του λέει πχ λεμόνια -α, στο Αμέρικα τα λεμόνια είναι σαν πεπόνια, μετά κεράσια, α, σε μας τα κεράσια είναι σαν ντομάτες και μετά φτάνουν στα καρπούζια οπότε απαυδισμένος ο ντόπιος του λέει ‘αρακάς’!)

* Η μπούρκα της εβδομάδας, σε κριτική θεάτρου από τον Γρηγόρη Ιωαννίδη, στην ΕφΣυν.:

Στις κερκίδες αυτού του χώρου της «ανθρώπινης θεώρησης» πέφτει ξαφνικά ένα κουκούλι-πρόπλασμα του μύθου, από το οποίο αργότερα θα εμφανιστεί μια μικρόσωμος ηθοποιός, η Χάντερ.

* Και συνεχίζω με μια ποικιλία μεζεδακιών, που έχουν το κοινό στοιχείο ότι προσφέρονται όλα από μια συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ.

Την πιατέλα μάς την προσφέρει εκλεκτός φίλος τού ιστολογίου. Του δίνω τον λόγο:

Πρόκειται για τη σειρά ντοκυμανταίρ «THE EIGHTIES», παραγωγής CNN, που μεταδίδει (μετέδιδε, τώρα πια μόνο διαδικτυακά) το ONE CHANNEL του Μαρινάκη.

Τα επεισόδια μπορείτε να τα βρείτε ον λάιν εδώ.

Επ. 04, the Fight against AIDS.

26.29 και 27.46 : Αρχιχειρούργος, αντί για Surgeon General (of the USA), ο υπουργός Υγείας.

Επ. 07, Tear down this Wall

(για το τέλος του ψυχρού πολέμου)

36.46: «Ο υπερπόντιος χρόνος εξαντλήθηκε τελικά για τον Έριχ Χόνεκερ…» Στο αυθεντικό, από αμερ. δελτίο ειδήσεων, ο εκφωνητής λέει, κατά λέξη:  «Overseas (πολύ σύντομη παύση) :   Time has finally run out for Erich Honecker…» [προφανέστατα, το Overseas για  «Εξωτερικές ειδήσεις» ή «Στο εξωτερικό»]  Οθονιά αριστερά.

Επ. 5, The Reagan revolution

7.01: «…ένα δημοκρατικό θεσμό…» (πεζά παντού) για «a Democratic  establishment», το κατεστημένο, οι βαρώνοι του Δημοκρατικού Κόμματος

12.15: σε ομιλία Ρήγκαν για την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ο προεδρος προειδοποιεί ότι αν δεν πιάσουν δουλειά αμέσως  «…they would have forfeited their jobs and will be terminated…» (π.χ. θα έχουν παραβεί να καθήκοντά τους και θα απολυθούν…) αποδίδεται,  σκέτα, «θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους», που δεν βγάζει νόημα.

22.26: [hostages moved] «…to the relative safety of the 6th Fleet warships» αποδίδεται «προς την σχετική ασφάλεια των έξι στόλων»

23.10: [crisis that] «…it consumed the Reagan Presidency» αποδίδεται «αποσπούσαν την προεδρία του Ρ.», αντί π.χ.  «έφθειρε[αν]» «ναρκοθετούσε[αν]»

23.51: «…the jobless rate is down to 7.8%» αποδίδεται «το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει κατά 7.8%»

Και τελειώνω με μια έξοχη λιχουδιά:

40.13: «… he appointed two prochoice Justices to the Supreme Court» αποδίδεται διασκεδαστικότατα και παράλογα   «… έφερε στη Βουλή την άμβλωση» !!! (ενώ διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο δύο δικαστές που ήταν «υπέρ της επιλογής» δηλ. αναγνώριζαν το δικαίωμα στην έκτρωση).

Παρέλειψα μερικά από τα μαργαριτάρια που αποδελτίωσε ο φίλος μου, καθώς και όλα τα μαργαριτάρια που αφορούσαν ένα επεισόδιο σχετικό με το χρηματιστήριο, διότι ήταν μεν χοντρά λάθη αλλά σε ειδική ορολογία, π.χ. το «uninsured junk bonds» αποδίδεται «ψεύτικα ομόλογα» αντί για κάτι σαν «ανασφάλιστα ομόλογα υψηλού κινδύνου».

Με τα συνδρομητικά κανάλια είμαστε πιο αυστηροί στην κριτική του περιεχομένου που παρέχουν (άρα και των υποτίτλων τους) εφόσον το παρέχουν επί πληρωμή.

* Ένα μαργαριτάρι που σχολιάστηκε πολύ τη βδομάδα που πέρασε ήταν και τα… αεροπλανοφόρα που επιχειρούσαν σε κάποια πυρκαγιά στην Ελαφόνησο.

Το πυροσβεστικό σώμα ανακοίνωσε «2 Α/Φ» και κάποιος ευφυής συντάκτης ερμήνευσε τη συντομογραφία ως «αεροπλανοφόρα» χωρίς να σκεφτεί ότι δεν έχουμε καθόλου αεροπλανοφόρα ως χώρα. Φυσικά πρόκειται για αεροσκάφη.

Το μαργαριτάρι αναπαράχθηκε σε δεκάδες ιστοτόπους, οπότε σκέφτηκα πως η πηγή του είναι το ΑΠΕ, αλλά κάποιος που ξέρει με διαβεβαίωσε ότι δεν προέρχεται απο εκεί το λάθος.

Παρεμπιπτόντως, στον επίσημο στρατιωτικό πίνακα συντμήσεων, τα αεροπλανοφόρα είναι ΑΡΦ, όπως γάβγιζαν τα σκυλιά στα μικιμάους. Δεν έχουμε ακόμα (αεροπλανοφόρα εννοώ, όχι σκυλιά) αλλά όταν αποκτήσουμε να ξέρετε πώς θα τα λέμε.

* Καμαρώσαμε το επίτευγμα του νεαρού μαθηματικού Δημήτρη Κουκουλόπουλου, ο οποίος κατάφερε, μαζί με έναν συνεργάτη, να αποδείξει μια εικασία που έμενε αναπόδεικτη επί 78 χρόνια, αλλά στο σχετικο άρθρο της Καθημερινής υπάρχει ενα χοντρούτσικο μαργαριτάρι, που δεν ξέρω αν πρέπει να το χρεώσουμε στον επιστήμονα ή στον δημοσιογράφο.

Ο Δ. Κουκουλόπουλος εξηγεί ότι αυτό το πρόβλημα, ανήκει στο τομέα της θεωρίας των αριθμών και λέγεται «διοφαντική προσέγγιση» προς τιμήν του Διοφάντη της Αλεξάνδρειας που ήταν από τους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς και έχει να κάνει με προσεγγίσεις αριθμών από κλάσματα.

Δεν υπάρχει μαθηματικός Διοφάντης, παρά μόνο στη Νομανσλάνδη. Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς λεγόταν, και το όνομα πρέπει να είναι οικείο σε κάθε μαθητή γυμνασίου ή λυκείου.

* Πωλείται, λέει, άυλος χρόνος. Υλικός χρόνος, πού διατίθεται;

(Φαντάζομαι πως εννοεί ότι μπορείς να αγοράσεις χρόνο ομιλίας χωρίς να σου δώσουν κάποιο υλικό μέσο πχ χαρτί ή κάρτα).

* Kι άλλη μια περίπτωση που θα απασχολήσει τον ληξίαρχο της Νομανσλάνδης.

Σε άρθρο για τον νεότερο αδελφό της πριγκίπισσας Νταϊάνας, που είναι ο κληρονόμος του ανάκτορου των Σπένσερ, και θα το κληροδοτήσει στον γιο του και όχι στις κόρες του, ο προοδευτικός γαλαζοαίματος αναφέρεται ως «Ερλ Σπένσερ».

Ωστόσο, το Ερλ εδώ δεν είναι το μικρό του όνομα αλλά ο τίτλος του. Ο κόμης (Earl) Σπένσερ λέγεται Τσαρλς.

Όπως λέει ο φίλος που το στέλνει, πέρα από τις συγχύσεις για τα οικογενειακά των παραλυμένων Άγγλων ευγενών, αυτό με τον «Ερλ» καλό είναι να επισημαίνεται, διότι το έχω συναντήσει, περισσότερες από μία φορές, σε μεταφράσεις βιβλίων: να βαφτίζεται δηλαδή το πρόσωπο Ερλ ενώ δεν είναι παρά τίτλος. Και το γεγονός οτι το Ερλ υφίσταται ΚΑΙ ως βαφτιστικό δεν βοηθά (Τζέιμς Ερλ Τζόουνς κ.α.)

* Πινακίδα από την Εύβοια, χαρακτηριστικό δείγμα γραφειοκρατικού γλωσσικού σιδερώματος.

«Απαγορεύεται η λήψη θαλάσσιου λουτρού μέσα στο [sic] λιμένα και στους διαύλους»!

Μπορούμε να φανταστούμε τον διάλογο:

– Δεν είδατε ότι απαγορεύεται η λήψη λουτρού;

– Ποιος να λείψει; Εμείς μπάνιο κάναμε.

Δεν θα ηταν πολύ πιο στρωτό να γράψουν:

«Απαγορεύεται το θαλάσσιο λουτρό….»;

* Λέει φίλος:

Στο προχθεσινό ματς της Εθνικής Ελλάδας, από το γνωστό ντουέτο καλαθοσφαιρικού σχολιασμού μάθαμε ότι για να χτιστεί μια καλή ομάδα πρέπει να έχει και ικανούς αντιπάλους, γιατί «χρειάζονται και τα αντίπαλα δέοντα«.

Αφού θες το μεταξωτό, πες «χρειάζεται και το αντίπαλον δέος». Τι το βάζεις στον πληθυντικό;

* Ωραίο μεταφραστικό από τη Λεξιλογία. Ο τενίστας Νικ Κύργιος θύμωσε με αποφάσεις του διαιτητή και τον έβρισε. Συγκεκριμένα, του είπε: «You’re a fucking tool, bro»

Αυτό, στους ελληνικούς ιστοτόπους μεταφράστηκε κατά λέξη, δηλ. «γαμημένο εργαλείο» ή «Είσαι ένα γαμημένο εργαλείο» αν και, με την υποκριτική σεμνοτυφία που έχει επικρατήσει όλοι σχεδόν στόλισαν με διάφορα παπάκια τη λέξη.

Καταρχάς, το φάκεν συνήθως δεν μεταφράζεται «γαμημένος» (ή γ@@@ος). Όταν σου λένε «put out that fucking cigarette» δεν θα πούμε «σβήσε το γαμημένο τσιγάρο» αλλά «σβήστο το κωλοτσίγαρο» (και άλλες παραλλαγές και επαυξήσεις χωράνε). Αλλά αυτό αξίζει ξεχωριστή εξεταση κάποιαν άλλη φορά.

Κατά δεύτερο, tool δεν είναι μόνο το εργαλείο. Στη σλανγκ, tool είναι ο φαντασμένος, ο εγωίσταρος, που θέλει να τραβάει την προσοχή.

Συλλογική άσκηση, να αποδοθεί η βρισιά του Κύργιου σε μια φράση που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει κι ένας φυσικός ομιλητής της ελληνικής.

Προσθήκη: Ωστόσο, στα σχόλια βλέπω ότι στα αυστραλέζικα (που λογικό ειναι να μιλάει ο Κύργιος) tool είναι απλώς ο ηλίθιος, οπότε το νόημα προκύπτει πιο εύκολα.

* Το είδα και στις διακοπές, όπου διάφορες εκδηλώσεις έγιναν «στον αύλειο χώρο» του ενός και του άλλου σχολείου, και όχι πια στο προαύλιο, όπως λέγαμε. Είναι, βλέπετε, πιο επίσημος ο αύλειος χώρος, πιο φιγουράτος. Τώρα, μου λέει φίλος, εκδηλώθηκε φωτιά στον αύλειο χωρο οπωροπαντοπωλείου!

* Και κλείνω με τον κατάλογο φαγητών από μια (καλή, οπως μου είπαν) ταβέρνα κάπου στην Εύβοια (όχι από το ίδιο μέρος με την φωτογραφία πιο πάνω) και τη διασκεδαστική μετάφραση των πιάτων στα αγγλικά:

Τα «διάφορα» μεταφράστηκαν όπως η «διαφορά», ενω τα αχνιστά μύδια εξαντλήθηκαν. Στη δεξιά εικόνα, όλα από εμάς τα πήραν -τι καταλαβαινει ο αλλοδαπός από το thrashalo gonno ήθελα να ήξερα!

Καλό σαββατοκύριακο, λοιπόν!

Advertisement

151 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της ραστώνης, μέρος δεύτερο”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >τι είναι αυτά, του λέει πχ λεμόνια -α, στο Αμέρικα τα λεμόνια είναι σαν πεπόνια,

    Τα ‘ χουνε αυτά οι ελληνοαμερικάνοι

    https://caktos.blogspot.com/2013/09/blog-post_1760.html

  2. Christos said

    Εκεί που κατάντησαν, δεν ξέρω κατά πόσο έχει πια νόημα να ψάχνουμε μεζεδάκια στα μέσα του ομίλου Μαρινάκη. Χειρότερα κι από να κλέβεις εκκλησία…
    Καλημέρα!

  3. ndmushroom said

    Καλημέρα. Στα αυστραλέζικα (και, εσχάτως, και τα υπόλοιπα αγγλικά), tool δεν είναι ο φαντασμένος, αλλά απλά ο ηλίθιος.

  4. Νέο Kid said

    Καλά, το άρθρο έχει πολλά μεζεδάκια (πώς αλλιώς! Τα Μαθηματικά ΔΕΝ περιγράφονται με δημοσιογραφικά ελληνικά…)
    Απλά έτσι διά την τάξιν: «διοφαντική προσέγγιση» προς τιμήν του Διοφάντη της Αλεξάνδρειας που ήταν από τους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς και έχει να κάνει με προσεγγίσεις αριθμών από κλάσματα.
    Το σψστό είναι: Προσεγγίσεις πραγματικών αριθμών από ρητούς αριθμούς

  5. Για τη συλλογική άσκηση: είσαι ποζεράς του κερατά.

    Το ανέκδοτο με τον Ελληνοαμερικάνο και τον αρακά, νομίζω προέρχεται από ένα διήγημα του Σταμ-Σταμ. Αλήθεια, ωραία ιδέα δεν θα ήταν μια Κυριακή να διαβάζαμε αυτόν τον αδίκως ξεχασμένο ευθυμογράφο; Ξέρω ότι θα έπρεπε να προσφερθώ και για τη δακτυλογράφηση, αλλά πρώτον δεν έχω τα βιβλία μαζί μου.

  6. Νέο Kid said

    Να σημειωθεί δε , ότι ο μέγας Διόφαντος θεωρείται (από τον Φερμά, μεταξύ άλλων) ο πραγματικός πατήρ της Άλγεβρας (κι άστε τους αραπάδες να λένε για κιτάμπια αλ τζάμπρ αλ μουκάμπαλες κι αλά ουάκμπαρ να ούμε…)

  7. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Δεν ειναι τόσο δύσκολο αυτο, κάτι υπάρχει. Βλεπουμε.

    3 Χμ… αυτό που λες ταιριάζει ακόμα περισσότερο. Με παρέσυρε το Urban Θα το αναφέρω στο άρθρο, αλλιώς το «ποζεράς» ήταν καλό.

  8. cronopiusa said

    Θ’ αφήσω γένια και μαλλιά να μη με λεν καμπούρη

    Ιδού η… άριστη λύση για τη Σαμοθράκη
    Ντίνα Δασκαλοπούλου

    Καλή σας μέρα, όλα καλά😊

  9. 5 Βλέπω ότι το έχω ξαναπεί και ότι έχεις ήδη δημοσιεύσει ένα κειμενάκι. Και βλέπω ότι προσπάθησαν λέει να τον οικειοποιηθούν οι χρυσαβγίτες. Φαντάζομαι για τις περιγραφές των ρουμελιώτικων ηθών και εθίμων – όχι και τόσο κολακευτικές να πούμε την αλήθεια. https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/27/stamstam/#comment-326998

  10. Νέο Kid said

    Διαβάζω -ανάμεσα σε διάφορες άλλες διαδικτυακές ανοησίες , αμάθειες και ημιμάθειες- πολλά «σχόλια» ότι «Εντάξει, δεν το έλυσε και ΜΟΝΟΣ του ο Κουκουλόπουλος αλλά μαζί με έναν Εγγλέζο…οπότε σιγά τα ωά » και τέτοιες ανοησίες.
    Όσοι το γράφουν αυτό προφανέστατα δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί η σύγχρονη έρευνα στα Μαθηματικά (και γενικότερα στην Επιστήμη). Δεν υπάρχουν πια lone warriors …
    Το πιο διάσημο ας πούμε «Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά» λέγεται ότι το έλυσε ο Γουάιλ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια συλλογική εργασία της ομάδας και των συνεργατών του.

  11. alsatiancousin said

    «άντε μωρή πριμαντόνα/ψωνάρα» ή, κατά την ερμηνεία του ndmushroom, «ρε παλιομαλάκα» (απλό και λιτό). 😁
    Βέβαια η φράση «ο διαιτητής τάδε είναι εργαλείο» έχει καθιερωθεί στην ελληνική από τον καιρό της πρώτης ποδοσφαιρικής παράγκας.

  12. ndmushroom said

    Αδερφέ, είσαι και γαμώ τους μαλάκες. Απλό, στρωτό, ελληνικότατο! 🙂
    (αρχικά είχα «είσαι πολύ μαλάκας», αλλά μετά είπα να αξιοποιήσω και το fuckin’ κατά τον ελληνικό τρόπο)

  13. Geo said

    πολυ λενε σβησε το γαμημενο το τσιγαρο… μεταξυ αυτων και η αφεντια μου, ειδικα αφου εκοψα το καπνισμα… νομιζω οτι σωστα μεταφραζεται ως γαμημενο το fucking

  14. Λ said

    Διαφορά difference κι εγώ που δεν πήγα και δεν θα πάω φετος διακοπές λέγομαι αδιάκοπη τουτέστιν continuous

  15. Γς said

    >Ένα μαργαριτάρι που σχολιάστηκε πολύ τη βδομάδα που πέρασε ήταν και τα… αεροπλανοφόρα που επιχειρούσαν σε κάποια πυρκαγιά στην Ελαφόνησο

    Και σχολιάζοντάς το εδώ έγραψα:

    Κι ότι έκανα χτες ike στο ΦΒ σε μια εικόνα ενός αεροπλάνου του ΒΠΠ στο βυθό της θάλασσας.

    Κι έγραφε:

    Υπάρχουν περισσότερα αεροπλάνα μέσα στο νερό από αεροπλανοφόρα στον αέρα

    https://sarantakos.wordpress.com/2019/08/10/meze-387/#comment-598766

    https://sarantakos.wordpress.com/2019/08/10/meze-387/#comment-598766

  16. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
    Ωραία τα μεζεδάκια,αλλά να και μια απορία που δημιουργείται:
    ο αύλειος χώρος,είναι φυσικά η αυλή.Το προαύλιο όμως,τί είναι; Το «προ της αυλής», δηλαδή το πριν από κάποια αυλή (που όμως στα σχολεία σπανίως υπάρχει) ή η «προ αυλή», δηλαδή η προ του κτιρίου αυλή, η αυλή στην πρόσοψη; Η λογική τείνει στη δεύτερη εξήγηση ( πράγματι μια αυλή πίσω από ένα κτίριο δε θα την έλεγες προαύλιο ) αν και υπάρχουν λέξεις συνηγορούν τόσο με την πρώτη (προέγκριση, προπύλαια, προθάλαμος) όσο και με τη δεύτερη άποψη (πρόσοψη).
    Και κατά μια τρίτη λογική, σε μια κανονική ροή παρατήρησης, το «προ» με το «μπρος» συμπίπτουν.

  17. Πάνος με πεζά said

    @13: Ναι αλλά θα πεις «από αυτό το κωλοτσιγάρο πήγε» (χτύπα ξύλο)

  18. Γς said

    10:

    > μια συλλογική εργασία της ομάδας και των συνεργατών του

    Εκτός από τον Nicolas Bourbaki που δημοσιεύει «μόνος» του

    https://fr.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Bourbaki

  19. LandS said

    Πριν ξεκινήσω τα μεζεδάκια. Σήμερα στην ΑΥΓΗ έχει παρουσίαση το βιβλίο του Νίκου. Αξίζει τον κόπο να τη διαβάσετε. Όχι μόνο γιατί λέει αυτά που ήδη ξέρετε αλλά και για την εκπληκτική τελευταία παράγραφο.
    Μπράβο Νίκο.

  20. leonicos said

    Τώσω αργγά ξήπνυσσα σίμαιρα;

    κιμίθικα τρις κε ξιπνισα τόρα

    καλιμαίρα

    Τα μεζεδάκια είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα χωράνε 200 πιατέλες

  21. Νέο Kid said

    Kαι προς τιμήν του Κουκουλόπουλου άμα τε και του Διόφαντου , ένα συμπαθητικός διοφαντικός γρίφος (που μοιάζει αρκετά δύσκολος ,αλλά έχει ένα κολπάκι που τον λύνει στο πιτς-φυτίλι)

  22. Νέο Kid said

    Αν στο γινόμενο δύο αριθμών προσθέσουμε το άθροισμά τους, παίρνουμε 29400 (εικοσιεννιά χιλιάδες τετρακόσια).
    Ποιοι είναι οι αριθμοί?

  23. Γς said

    14:

    Εν έσσεις ριάλια…εν έσσεις μία

  24. Κιντ, ξέρεις ότι τα μαθηματικά μ’ αρέσουνε. Ε, ένα πράγμα που δεν χώνεψα ποτέ είναι η θεωρία των αριθμών…

  25. Pedis said

    # 5 – Δυτα, θα έλεγα ότι το ανέκδοτο είναι διεθνές με κατά τόπους παραλλαγές.

  26. LandS said

    Σχετική ασφάλεια των έξι στόλων. Μου θύμισε το Αυτή δουλεύει στους σαράντα δύο δρόμους (42nd Street) , που είπε ξάδερφος για μια σκορδόπιστη.

  27. Γς said

    22:

    Κοψ΄το πρωί πρωί

  28. Νέο Kid said

    24. Α! χάνεις! Έτσι αισθανόμουν κι εγώ κάποτε , αλλά η Θεωρία Αριθμών είναι μαγεία! Τα πιο pure Μαθηματικά.

  29. Σαν τον ολοκληρωτικό λογισμό δεν έχει!

  30. Αγγελος said

    Επειδή σαν να θυμόμουν αμυδρά ότι ο Διόφαντος παραδίδεται και ως Διοφάντης, έψαξα λίγο στο Διαδίκτυο — και δεν βρήκα μεν αυτό που γύρευα, είδα όμως με κατάπληξη ότι:
    α) υπάρχουν διάφορες επιχειρήσεις ονόματι Διοφάντης, μία μάλιστα στη Φλάνδρα
    β) το σχετικό άρθρο της ελληνικής Βίκης έχει ως μόνη βιβλιογραφική παραπομπή το Dictionary of African Biography του Oxford University Press. Δε λέω, στην Αφρική βρίσκεται η Αλεξάνδρεια, αλλά διάβολε! Το ίδιο λεξικό περιλαμβάνει λήμματα για τον Ευκλείδη, τον Ερατοσθένη και τον Lawrence Durrell. Δεν είδα αν γράφει και τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό 🙂

  31. Νέο Kid said

    22. Οι 0 και 29400 είναι μια προφανής λύση. Ζητούνται όμως όλες οι δυνατές λύσεις (αν υπάρχουν άλλες…)
    Ζητέιται μ’αλλα λόγια η γενική λύση της διοφαντικής εξίσωσης: χ+ψ+χψ=29400

  32. LandS said

    Προαύλιο ήταν εκεί που μαθητές του Δημοτικού παίζαμε αμπάριζα (σκλαβάκια). Και ναι, είχαμε και πίσω προαύλιο. Νομίζω ότι το γράφαμε με έψιλονγιώτα.

  33. Γς said

    Πρωί πρωί γμτ…

    Και τό είδα εγώ το όνειρο. Οχι απόψε βέβαια

    Οτι έδινα Κάπο [μαθ του Καραθεοδωρή] . Θεωρία του μέτρου, Lebesgue και τέτοια

    Ντάξει τον είχα περάσει. Μου χε δώσει και συστατική

  34. sarant said

    11 Εργαλείο αλλά με άλλη σημασία

    19 Θα μπει και εδώ το άρθρο

    26 Οι 42 δρόμοι βέβαια είναι καθιερωμένο των ελληνοαμερικάνων

    30 Υπήρχαν στην αρχαιότητα κάποιοι με το όνομα Διοφάντης.

  35. νεσσίμ said

    22. μήπως το γνωστό και «να πολλαπλασιάσουμε με το άθροισμά τους»;
    (24,25)

  36. voulagx said

    #22 @ΝιουΚιντ: χ*ψ+χ+ψ+1=29401 => (χ+1)*(ψ+1)=29401 κλπ
    οσο για τους γονεις της Αλγεβρας, μητερα της ηταν η Βαβυλωνια για την πατροτητα εριζουν πολλοι. 🙂

  37. Αγγελος said

    ΝεοKid, επιτρέπονται και αρνητικοί ακέραιοι; Γιατί αλλιώς μόνο την προφανή λύση {0, 29400} βλέπω! Αλλιώς, {-2, -29402}.

  38. Γς said

    >Ωστόσο, το Ερλ εδώ δεν είναι το μικρό του όνομα αλλά ο τίτλος του. Ο κόμης (Earl) Σπένσερ λέγεται Τσαρλς.

    Βέβαια. Οταν παίζαμε μικροί δεν τον φωνάζαμε Ερλ.

    Κάρολο τον φωνάζαμε

  39. Neo Kid said

    36. Σωστός ο Γίγας! Ξήγα όμως το «κλπ» τεμπέλαρε! 🙂
    Προσθέτοντας λοιπόν αλά Βουλάγξ από έναν άσσο ένθεν κι ένθεν, παίρνουμε την (Χ+1)*(ψ+1)=29401 .
    Αλλά, ο 29401 είναι πρώτος. Οπότε οι μόνοι παράγοντές του… κλπ

    * σωστός κι ο Άγγελος, βεβαίως βεβαίως.

  40. Γς said

    34:

    >Οι 42 δρόμοι βέβαια είναι καθιερωμένο των ελληνοαμερικάνων

    Ναι οι 42 της Νέας Υόρκης

    Ειναι κι αυτοί της Φιλαδέλφειας ….

  41. voulagx said

    # 29 Δυτη, γιατι καρφουσαι οτι εισαι σταλινικος oλοκληρωτικα; 🙂

  42. LandS said

    Έλα ρε Κιντ προσθέτεις τη μονάδα και στα δύο σκέλη και βρίσκεις τις λύσεις της (χ+1)(ψ+1)=29401, προσέχεις ότι ο 29401 είναι πρώτος, μας έχεις αποκλείσει το 0 άρα -2 και – 29402. Τσσσ
    Στη παραλία το «έλυσα»

  43. 41 😀 Και ήθελα να πω «απειροστικός» στην πραγματικότητα. Το μηδέν και το άπειρο, για να πω και κάτι αντισταλινικό 😉

  44. Neo Kid said

    41. Αναθεωρητής είναι! 🙂 Ο Μαρξ (αν δεν κάνω πολύ λάθος) πραγματεία περί διαφορικού λογισμού έγραψε.

  45. Αυτό μ’ άρεσε: https://twitter.com/LongCarampine/status/1162389661093728256

  46. Κιγκέρι said

    Όταν ήταν ο πατέρας μου παιδί, σε κάπως πιο κόσμιες εποχές που δεν ήταν όλοι μ’ ένα μαλάκα στο στόμα, η υπέρτατη βρισιά στην παρέα τους ήταν «σκατό πατημένο»!

  47. Γς said

    41:

    Κι αυτοί οι δρόμοι

  48. Νέο Kid said

    42. Ε καλά ρε παιδιά! Αύγουστος είναι, εύκολο έβαλα.
    Αντε για να μην παραπονιέσαι ,λύσε αυτό:
    Nα αποδείξεις ότι κάθε άρτιος αριθμός είναι το άθροισμα δύο πρώτων … 🙂

  49. Γς said

    48:

    Κύριε, κύριε

    Να το πω;

    [σηκώνω το χέρι μου και κάνει πως δεν με βλέπει]

  50. Γς said

    Μαθηματικά

    -Τον έσκισα ε;
    -Να ρε παλιολακαμά.

    https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post_27.html

  51. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    17 Αυγούστου σήμερα, για να μην ξεχνιόμαστε🙄

  52. LandS said

    43 και 44. Μάγκες, ο Κάρολος προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα μετατροπής αξιών σε τιμές (δεν τα κατάφερε) χρησιμοποίησε μια μέθοδο πολύ κοντά με αυτή που επινόησε πολύ αργότερα ο Α. Μάρκοφ .

  53. atheofobos said

    Για να συμπληρωθεί ο κατάλογος του εστιατορίου και με ένα άλλο μυστηριώδες ψάρι που δημοσίευσα στο facebook.

  54. Γς said

    53:

    Ντάξει μωρέ αυτό έχει αντι για κολιό.
    Οποιος θέλει τον παίρνει και σε πακέτο για το σπίτι.
    Να τον τηγανίσει ή να τον [μπιπ]

  55. Λ said

    Παλιά διάβαζα συχνά αγγλικές εφημερίδες και τα τζιριντζάντζουλα του κόμη Σπένσερ τα ξέρω καλά

  56. nikiplos said

    10@ δεν υπάρχουν μοναχικοί καβαλάρηδες, αλλά τα ΜΜΕ και οι σκηνοθέτες συνεχίζουν να μας βομβαρδίζουν με brilliant brains… Ενίοτε δε, παρουσιάζουν και τους πρωταγωνιστές με 36 μηνών μούσκουλα γυμναστηρίου… 🙂

  57. gpoint said

    Zώντας σε μια παραλιακή κωμόπολη όπου τα σικ (σικ, ρε!) εστιατόρια έχουν μεταφρασμένο το μενού τους σε τουλάχιστον 7 γλώσσες και χωρίς λάθη αισθάνομαι μια πολιτισμική υπεροχή…
    Εννοείται πως το καλό και μη παραλιακό εστιατόριο (ξέρει ο Γς) κάνει ακόμα (πάνω από μήνα πλέον !) διακοπές και ΔΕΝ βγάζει ποτέ έξω κατάλογο, ούτε η ΡολςΡόϋς διαφημίζεται όπου βρει

  58. Georgios Bartzoudis said

    «Η μπούρκα της εβδομάδας… αργότερα θα εμφανιστεί μια μικρόσωμος ηθοποιός»

    # Εγώ θυμάμαι τον κανόνα ότι για όλα τα σύνθετα επίθετα ισχύει «ο και η μικρόσωμος, το μικρόσωμον» κλπ. Κάτω λοιπόν η μπούργκα, ζήτω η …κελεμπία!

  59. sarant said

    58 Οχι στην κοινή νεοελληνική, όμως.

  60. nikiplos said

    51@, και αντί οι επέτειοι αυτοί να οδηγούν σε σχοινοτενείς αντιλογίες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και δημιουργικά…

  61. Γς said

    >ΠΩΛΗΣΗ ΑΥΛΟΥ

    και για μια στιγμή νόμισα ότι πουλάνε το μαγεμένο στέκι του στο Παγκράτι

  62. Η σειρά αυτή, όπως και για τις άλλες δεκαετίες, έχει προβληθεί και από την κρατική τηλεόραση. Αμφιβάλλω αν είναι άλλη η μετάφραση -άσε που δεν ξέρουμε από πού αγοράστηκε τώρα…

  63. sarant said

    62 Α, ευχαριστούμε!

    Οπτικοποίηση του ανεκδότου με τον αρακά:

  64. voulagx said

    #48 Νιουκιντ, αυτο ειναι ευκολακι. Για λυσε αυτο:
    Να βρεθει η μικροτερη βαση αριθμητικου συστηματος ως προς την οποια ο 601 ειναι τετραγωνος.

  65. Jane said

    Η φωτογραφία μάλλον είναι αληθινή.
    Μόνο Ντόναλντ Τράμπ δεν έχει ο φούρνος! 🙂

  66. BLOG_OTI_NANAI said

    «You’re a fucking tool, bro»:

    Είσαι και πολύ στόκος δικέ μου…
    Είσαι πολύ καραγκιόζης αδελφάκι μου…
    Την έχεις κάνει σφεντόνα μεγάλε…
    Διά χειρός Βαράγκη δικέ μου;

  67. Neo Kid said

    64. πρέπει να λύσουμε την: 6B^2 +0 +1= ν^2 . Kαι Β>6 βέβαια.
    Σιγά να μη τη λύνω μόνος μου, οπότε…
    https://www.wolframalpha.com/input/?i=6n%5E2%2B1%3Dm%5E2+,integer+solutions
    οπότε B(άση)=n= 20. 20αδικό.
    Έλεγχος : 6*(20^2)+1= 2401= 49^2 ok. 🙂

  68. Νέο Kid said

    67. 64. Tώρα αυτή είναι μια γενική διοφαντική 2ου βαθμού, τύπου Pell equation , ε; Αλλά δεν τα θυμάμαι καλά, και μπορεί να λέω και βλακείες και δεν προκάνω να ψάξω γιατί τα τουρκάκια κάνουν λαμακίες έξω και πρέπει να πάω να κάνω τον μπάτσο… Maybe lator alligator!

  69. Eli Ven said

    εγώ θα τον έλεγα τον διαιτητή «μαλάκα ποζερά «

  70. voulagx said

    #67: Σωστος και πονηρος ο Αραψ! Προκειται για εξισωση Pell, που δεν την ελυσε ο Πελλ αλλα ο Όυλερ 🙂 Δες εδω στο τελος:

    Click to access chapter8.pdf

  71. voulagx said

    #68: Α, με προλαβες!

  72. Γς said

    68:

    >τα τουρκάκια κάνουν λαμακίες έξω και πρέπει να πάω να κάνω τον μπάτσο…

    ?

  73. BLOG_OTI_NANAI said

    53: Κόλλος, αν δεν εννοεί Κολλιός που το θεωρώ απίθανο, υπάρχουν οι εξής εκδοχές:

    1) Κόλλος = Το λειρί του κόκκορα
    2) Κόλλος = Κύριο όνομα, π.χ. «σας ζητάει ο κύριος Κόλλος»
    3) Το ψάρι λεγόταν Κόλλουρος.

  74. cronopiusa said

    O Μαυρίδης του Liberal «τραβάει» το αυτί του Κεδίκογλου: «Σίμο, αν κατάλαβες το λάθος, βγες και δήλωσε ότι θα πληρώσεις τα καύσιμα του περιπολικού»

  75. Jane said

  76. ΣοφίαΟ said

    Eγώ νόμισα ότι πουλάνε αυλούς και χρόνο ομιλίας για κινητα. Δαιφοροποίηση εμπορέυματος.

  77. sarant said

    75 Α μπράβο!

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Γλωσσικά και πολιτικά:
    Η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τέλος του μήνα να φέρει τις τέσσερις κοινές υπουργκές* αποφάσεις (ΚΥΑ) που θα περιλάβουν τους όρους πολεοδόμησης του ακινήτου και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την άδεια του καζίνο.
    https://www.kathimerini.gr/1038632/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ta-tria-stoixhmata-ths-kyvernhshs-sto-ellhniko
    *υπουργκές και στον τίτλο του άρθρου

    Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, κάνει λόγο για «ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου, αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του».
    …»Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι η σύνθεση του ΚΑΣ συμπεριλαμβάνει ευθεία παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνθεση των συμβουλίων
    …Μάλιστα συνδέουν άμεσα τις εξελίξεις αυτές με την επικείμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, στις 21 Αυγούστου.
    https://www.in.gr/2019/08/16/culture/entoni-antidrasi-tou-eniaiou-syllogou-ypallilon-gia-ti-nea-synthesi-tou-kas/

    Λίγο σχετικό: Κάποιος αναρωτήκε προ ημερών αν υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος (κι άλλο-ποιο ήταν το πρώτο ,δε θυμάμαι) που υπογράφει με το χαϊδευτικό μικρό όνομα και ναι, η Λίνα Μενδώνη.

  79. Της Μηχανής Ραψίματα said

    Καλησπέρα, καιρό έχω να γράψω εύχομαι να είστε όλοι καλά. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στη σελίδα του FB της sport24.gr με έναν 11χρονο πιτσιρικά που κυνήγησε το αυτοκίνητο του Σαλάχ, παίχτη της Λίβερπουλ. Στην προσπάθειά του να τον φτάσει έπεσε πάνω σε στύλο φωτισμού, στο άρθρο έγραψαν «φανοστάτη». Πολλοί χλεύασαν από κάτω στα σχόλια, άλλοι πάλι ψάχνανε λεξικά κι άλλοι αναρωτιόντουσαν αν όντως υπάρχει η λέξη αυτή.

    https://www.facebook.com/pg/SPORT24/posts/?ref=page_internal

    Το σχόλιο που ξεχώρισα περισσότερο ήταν αυτό : «Τι φανοστάτης ρε SPORT 24 ?? Σε διαβάζουν σε Κορδελιο, Μενεμένη, Λιοσια και Μενιδι… Γράφτα Ελληνικά…» Χα,χα!!!!

    Καλό Σ/Κ

  80. ΣΠ said

    48
    Δεν ισχύει. Το 2 δεν μπορεί να γραφεί ως άθροισμα δύο πρώτων.

  81. ΓιώργοςΜ said

    80 Γιατί ??? 1+1
    Δε λέει πουθενά για δύο διαφορετικούς πρώτους.

  82. Ηράκλειτος said

    » * Πωλείται, λέει, άυλος χρόνος. Υλικός χρόνος, πού διατίθεται;

    (Φαντάζομαι πως εννοεί ότι μπορείς να αγοράσεις χρόνο ομιλίας χωρίς να σου δώσουν κάποιο υλικό μέσο πχ χαρτί ή κάρτα). »

    Ειναι προφανως αυτο που λεμε στα ισπανικα (της Αργεντινης), carga vitual (virtual gharge)… οπου λες στον περιπτερα το νουμερο του κινητου σου, το πληκτολογει σε ενα τερματικο, και μετα σε χρεωνει αντιστοιχως…

  83. Νέο Kid said

    81. Το 1 δεν είναι πρώτος. Ο ΣΠ έχει δίκιο βέβαια, απλά βαρέθηκα να γράψω τη σωστή εκφώνηση στην εικασία του Δοξιάδη (κάθε ζυγός μεγαλύτερος του 2 κλπ…)

  84. ΣΠ said

    81
    Το 1 δεν θεωρείται πρώτος: https://en.wikipedia.org/wiki/Prime_number

  85. voulagx said

    #83 Α, του Δοξιαδη ειναι; Νομιζα πως ειναι του Γκολντμπαχ.

  86. Αγγελος said

    Την εποχή των Euler-Goldbach όμως (και πολύ αργότερα, π.χ. σε σχολικό βιβλίο της μητέρας μου) συγκατέλεγαν και τον αριθμό 1 στους πρώτους. Εχει βέβαια σημασία αυτό για τη διατύπωση της περιβόητης εικασίας. Αναρωτιέμαι, έχει αποδειχθεί ποτέ ότι αν ο p>2 είναι πρώτος, τότε ο p+1 είναι άθροισμα δύο πρώτων;

  87. ΣΠ said

    85
    Όχι μωρέ, είναι του θείου Πέτρου.

  88. ΣΠ said

    Το 1 δεν περιλαμβάνεται στους πρώτους αριθμούς ώστε να ισχύει το Θεμελιώδες Θεώρημα της Αριθμητικής.

  89. Γς said

    >Απαγορεύεται η λήψη θαλάσσιου λουτρού

    [πιθανόν από το «παίρνω ένα μπανάκι»]

    Απαγορεύεται η λήψη προσώπων
    [από το «Πάρε με» ( τηλέφωνο)]

    Απαγορεύεται η λήψη [μιππ]
    [από το «Αχ. πάρε με» (μπιπ)]

    Απαγορεύεται η λήψη [μπιπ]
    [από το «Θα πάρεις τα @!@ μου»]

    Απαγορεύεται η λήψη του Ταχυδρόμου (περιοδικό)
    [από το «τον παίρνετε τον… Ταχυδρτόμο;»]

    Απαγορεύεται η λήψη παιδιών
    [https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/12/spellingerrors/#comment-460306]

  90. Γς said

    89:

    Γς said
    12 Οκτώβριος, 2017 στις 10:34
    48:

    Και το τεράστιο πανό πάνω στη γέφυρα κοντά στο αεροδρόμιο στην Βουλιαγμένης:

    «Προσοχή παίρνουν παιδιά»

    Και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι τρέχει. Μια Κυριακή του 93, 94;

    Ηταν με τεράστια κεφαλαία γράμματα:

    «Περνούν παιδιά» ήθελαν να γράψουν και έγραψαν

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ.

  91. Γς said

    89:

    Απαγορεύεται η λήψη στο κρανίο

    [από το «Τα πήρα στο κρανίο»]

    Απαγορεύεται η λήψη παρα του μη έχοντος
    [από το «ουκ αν λαβοις κλπ]

  92. Περιονουσκιας said

    Tool, βέβαια, είναι και το πέος – ως εργαλείο.

  93. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #89, 91
    – Επιτρέπεται η λήψη αμπάριζα, αλλά απαγορεύεται η λήψη φαλάγγι.
    – Απαγορεύεται η λήψη ψηλά του αμανέ.
    – Απαγορεύεται η λήψη του ενός να χτυπά τον άλλον.

    (Ρε, τι πάθαμε…)

  94. sarant said

    82 Nαι, αυτό πρέπει να είναι

    89-91-93 🙂

  95. Alexis said

    #89′ 93: Απαγορεύεται η λήψη τοις μετρητοίς παρόμοιων πινακίδων!

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Απαγορεύεται η λήψη θαλάσσιου λουτρού μέσα στο λιμένα και στους διαύλους
    ‘Οπως το ψυλλιάστηκα, είναι ακριβής αντιγραφή του άρθρου 220 παραγρ 1(φεκΒ329) του Γενικού Κανονισμού του λιμένα Αλιβερίου, του 1983. Την Υ.Α. προσυπογράφει ο λιμενάρχης -ανθυποπλοίαρχος τάδε και υπογράφει ο υπουργός Γιώργος Κατσιφάρας.
    Στο άρθρο 230 μιλάει για υποχρέωση των λουομένων (στις επιτρεπόμενες περιοχές) για «κόσμια λουτρική περιβολή» και υποχρέωση να φέρουν λουτρική περιβολή οι άνδρες από 5 και οι γυναίκες από 3 ετών !

    «Απαγορεύεται το μπάνιο στο λιμάνι και στα κανάλια».

  97. venios said

    31: 29400 και 0

  98. Alexis said

    #95: Μου θυμίζει την πινακίδα που βλέπαμε μικροί σε διάφορα σημεία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΡΙΨΗ ΜΠΑΖΩΝ.
    Τότε το διαβάζαμε μπαζών χωρίς να πολυκαταλαβαίνουμε τι σημαίνει, ενώ ο σωστός τονισμός της γενικής είναι «μπάζων»

  99. Georgios Bartzoudis said

    59, sarant said: « 58 Οχι στην κοινή νεοελληνική, όμως»

    # Η γλώσσα είναι μία και αδιαίρετη. Εξάλλου, τι εστί «κοινή νεοελληνική»; Ποιος και πως καθορίζει τα όρια;;
    Να πω πάντως πως και η «μικρόσωμη» δεν μου χαλά το γούστο. Αρκεί να το λεει η καρδούλα της!.

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μπογδανιές
    «…ούτε να διανοηθείτε ότι θα μου επιβάλετε και ποια ορθογραφία θα ακολουθώ. Η γλώσσα είναι δικαίωμα και ο ολοκληρωτισμός σας ούτε εδώ περνάει »

  101. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @100. Αγαπώ (και γράφω, ενίοτε) την καθαρεύουσα και -ακόμη συχνότερα, ιδίως στα χειρόγραφα- στο πολυτονικο/πνευματικό. Μετά, όμως, από αυτό με τον Μπογδάνο, θα το ξαναδώ.. 🙂 (Η αηδία που μου προκαλούν κάποια πρόσωπα, αγαπητή Έφη, ΔΕΝ ΕΧΕΙ κομματικό πρόσημο)
    [Αν έχεις κάποια επαφή με τον εν λόγω αριστερό (κιτσο)μπογδάνο, θα σε παρακαλούσα να του μεταφέρεις ότι το «η αιτιατικη στο αρσενικό γράφεται με -ν- στο τέλος» αποδεικνύει την αλήθεια του ισχυρισμού του: Μόνο ένας απόφοιτος Δ’ Δημοτικού θα μπορούσε να το διατυπώσει έτσι… ]

  102. sarant said

    96 Α μπράβο!

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    101. Βασικά μόνο του Μπόγδανου (αυτός είναι το δημόσιο πρόσωπο) τα σουσουδίσματα (γλώσσα μαντάμ Σουσούς) ήθελα να ποστάρω αλλά δεν ήξερα πώς να το περιορίσω σ΄αυτόν. Πάντως μέσω τουίτερ μπορείτε να παρέμβετε/απαντήσετε. Εγώ δεν τουιτάρω κι ούτε γνωρίζω κανέναν.

  104. ΣΠ said

    62
    Το 3ο επεισόδιο της σειράς, όπως προβλήθηκε από την ΕΡΤ1, υπάρχει εδώ. Συγκρίνοντάς το με το επεισόδιο, όπως προβλήθηκε από το ONE, βλέπουμε ότι ο υποτιτλισμός είναι διαφορετικός, χωρίς να είναι και καλύτερος.

  105. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @Δίκιο έχεις! (Ήμουν περισσότερο του δέοντος οξύς εξαιτίας του «αμόρφωτος ο τύπος» από έναν πασιφανώς αμόρφωτο τύπο..) Όσο για τον Μπογδάνο -ποτέ δεν τον άντεξα γιά πάνω από 1-3 λεπτά- το κακό μ’ αυτόν δεν είναι ότι είναι «αμόρφωτος», αλλά το ότι είναι ημιμαθέστατος (..και γλοιωδέστατος, ως φυσική παρουσία). Ο ελληνικός λαός, όμως, αποφάσισε.. 😦

  106. sarant said

    104 A μπράβο και πάλι.

  107. gpoint said

    # 105, τέλος

    κανένας ελληνικός λαός δεν αποφάσισε για τον Μπογδάνο, οι σταυροί δεν είναι θέμα λαού αλλά τα μέλη κάθε κόμματος ψηφίζουν σύμφωνα με την δοθείσα γραμμή. Κανένας επώνυμος δεν κατεβαίνει με μεγάλο κόμμα αν δεν έχει εγγυήσεις για την σταυροδοσία, ρώτα και τον Αυτιά γιατί δεν κατέβηκε τελικά.
    Τον Μπογδάνο τον επέβαλε η Νουδούλα, τους λόγους δεν τους ξέρουμε, υποθέσεις κάνουμε όπως και με τον Αυτιά -που μάλλον είναι λιγότερο υπάκουος από τον… φαλακροκόρακα ( να θυμηθούμε και τους χουντικούς χαρακτηρισμούς )

  108. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @107. 25.000 Έλληνες διακήρυξαν με την ψήφος τους την πεποίθησή τους ότι ο Μπογδάνος, με τις ιδέες του, με το στυλ του, με την μόρφωσή του, με την καλλιέργειά του και με την συμπεριφορά του, είναι ο καταλληλότερος για να τους εκπροσωπεί στις διεργασίες του νομοθετικού έργου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτοί είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού- είναι ο ελληνικός λαός! Ελληνικός λαός (δεξιός, κεντρώος ή αριστερός) είναι επίσης και αυτός που στέλνει στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσωπα-νούμερα (ηθοποιούς, μοντέλα, ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, αρσιβαρίστες, δημοσιογραφίσκους κλπ) των οποίων η πολιτική σκέψη είναι κατά τεκμήριο νηπιακή. Τα κόμματα που τους επιλέγουν ως υποψήφιους ξέρουν πολύ καλά την μηδαμινή πολιτική τους αξία αλλά τους επιλέγουν κερδίζοντας διπλά: Και λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους κερδίζουν ψήφους, και λόγω της πολιτικής τους ανικανότητας είναι πολύ πιό διαχειρίσιμοι από τον σκληρό πυρήν εξουσίας τους. Όλο αυτό το ΑΙΣΧΡΟ ΠΡΑΜΑ, στην απλή γλώσσα, περιγράφεται ως «απόφαση του ελληνικού λαού». C’est la vie! 🙂

  109. 26,
    Κι εμένα αυτό ακριβώς μού θύμισε το … of the 6th Fleet warships» αποδίδεται «… ασφάλεια των έξι στόλων» …

    Υπάρχουν ακόμα διαφημίσεις στην τηλεόραση για Έλληνες των ΗΠΑ που αναφέρονται «στους 35 δρόμους».

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    107,108
    Nαι αυτό ακούστηκε/γράφτηκε κατα κόρον, τόσο για τα ψηφοδέλτια όσο και την κυβέρνηση, ότι ενορχηστρώθηκαν έτσι ώστε να είναι ελέγξιμοι/διαχειρίσιμοι (βουλευτές και υπουργοϋφυπουργοί).
    Οι τηλεπερσόνες νομίζω πως εύκολα βρίσκουν τα αναγκαία ψηφαλάκια. Υπάρχει πολύ πράμα από … τηλε-κατευθυνόμενους
    Για τον Αυτιά που λες Τζη,δεν ξέρω με ποια πρόφαση τον έκοψαν γιατί αν έμπαινε, θα έβγαινε(πλάκα έχει αυτό τώρα το λεκτικό :τον έβγαλαν γιατί αν έμπαινε,θα έβγαινε , χαχα! ). Τί γραμμή να δώσεις στη γριά (να μιλήσω σα Λαζόπουλος) να μην ψηφίσει Αυτιά, που (νομίζει/είναι πεισμένη ότι) της απευθύνεται προσωπικά κάθε μέρα; 🙂

  111. … 21 πυροσβέστες, 7
    οχήματα, 5 PZL,12 αεροπλανοφόρα και ένα
    ελικόπτερο. Αναλυτικά: 15 πυροσβέστες
    με 7 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο
    τμήμα. …

    Αν δεν πιστεύετε τα 12 αεροπλανοφόρα, θα πιστεύατε μήπως…

  112. Αγγελος said

    (109) Το «στους 42 δρόμους», καίτοι παράλογο, είναι απολύτως καθιερωμένο στα ελληνικά των κατοίκων της Νέας Υόρκης και άλλων αμερικανικών πόλεων με αριθμημένες οδούς. Κανείς δεν λέει «στην 42η οδό», ούτε καν «στην οδό 42» (ενώ στη Νέα Μάκρη λένε «οδός 102», έχω αδελφικό φίλο που μένει εκεί.)

  113. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αυτονόητο δικαίωμα του καθενός μας είναι να μιλάμε και να γράφουμε τις σκέψεις μας σε όποια γλωσσική μορφή και με όποια ορθογραφία γουστάρουμε και μας αρέσει. Σε αυτό το σημείο υποστηρίζω το αυτονόητο δίκιο του Μπογδάνου και είμαι εναντίον των αυτόκλητων λεξιλογικών και ορθογραφικών εισαγγελέων.

    Πέραν αυτού ο Μπ. έχει κάποιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά που δεν μ’ αρέσουν. Είναι όμως αιρετικός και υποστηρίζει με σθένος τις απόψεις του, αυτή η ιδιότητά του μ’ αρέσει. Σε κάθε περίπτωση δεν τον βρίσκω χειρότερο από τον Πολάκη και τον Ζουράρι.

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    113 Σοβαρολογείς τώρα; Τι δικαίωμα και ξεδικαίωμα! Αφού μιλάει και γράφει σαν Σουσού βρε Κωστ θα τον κράζει και το παρδαλόν Μερφερίφιον! 🙂
    Βουλευτής/δημόσιος λειτουργός (λμτ) είναι, ή καραγκιόζης;

  115. ΚΩΣΤΑΣ said

    114 Έφη, το να γράφει όπως θέλει είναι νόμιμο και αναφέρετο δικαίωμά του. Το να μας αρέσουν ή όχι αυτά που γράφει, γούστο μας και καπέλο μας!

    Σου φαίνεται να μην σοβαρολογώ τώρα; 🙂

  116. ΚΩΣΤΑΣ said

    115 αναφαίρετο

  117. Γς said

    Μποπγδάνος.
    Αντε ρε παιδιά. Boυρ απάνω του!
    Βάλτε ένα χεράκι. Το χρειάζεται
    Οχι μόνο για τον Αρκά, που δεν έχει και ανάγκη άλλης προβολής

  118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    115 Μου έλειπε η τεκμηρίωση! 🙂

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μπράβο ρε Μέφρι!

  120. gpoint said

    # 113

    Μάλλον μπερδεύεις την βούρτσα με την…κτένα. Ο Ζουράρις μου είναι αντιπαθής αλλά έχει μόρφωση και ΞΕΡΕΙ τι λέει, ο Μπογδάνος είναι αντιπαθής, ημιμαθής, εγωπαθής και άλλα εις -αθής
    Καλό είναι κάποιος να υποστηρίζει με πάθος τις απόψεις του φτάνει να μην λέει μαλακίες όπως ο Μπογδάνος. Δεν βλέπω τιβί και τον Μπογδάνο τον έχω δει σε καφενείο για 5 λεπτά οπότε ακούστηκε μια μουσική και είπε «όπα, αυτό είναι Μότσαρτ (π.χ.), κάτσε ν’ ακούσω καλύτερα…ναι, ναι είναι Μότσαρτ» και φυσικά ήταν Σοστάκοβιτς.
    Εγώ τέτοιους τύπους τους χαρακτηρίζω μακάκες γιατί δεν έχουν την χάρη της Μενεγάκη όταν τοποθετεί την Ναύπακτο στις ακτές της Πελοποννήσου. Εξ άλλου την Μενεγάκη ευχαρίστως να την (μπιπ) για τιμωρία, τον Μπογδάνο…μπλιάχχχ.

    Και πιστεύω πως αυτά που γράφεις για σταυρούς κ.λ.π. δεν τα πιστεύεις, ξέρεις πως η σταυροδοσία είναι κατευθυνόμενη αλλά θέλεις να επιδείξεις κομματική νομιμοφροσύνη

  121. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @113. Αγαπητέ μου, Κώστα, ως μπαξεβάνης (θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματί μου!.. Το «μπαξεβάνης», όπως βλέπεις, δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει τον φερώνυμο γκάγκστερ..), λίγο πριν από το πρωινό πότισμα, σε διάβασα και είπα να σε σχολιάσω. Σ’ αυτήν την συζήτηση δεν ασχολήθηκα -τουλάχιστον εγώ- με τις πολιτικές απόψεις του Μπογδάνου. Εμείς που δεν είμαστε «προοδευτικοί», νιώθουμε πως έχουμε το περιθώριο να κρίνουμε τα δημόσια πρόσωπα και για τις άλλες τους ιδιότητες, όχι μόνο για τις -ας το πούμε έτσι- πολιτικές. Εμείς αφήνουμε για τον εαυτό μας το περιθώριο να πούμε «ανήκει στο κόμμα που ψηφίζω, αλλά η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του μου προκαλούν αηδία». Αν εδώ κάποιος άνοιγε συζήτηση λχ για Πολάκη, θα έβλεπες πόσοι ωραίοι (πραγματικά ωραίοι- προικισμένοι) σχολιαστές/-τριες θα ανακάλυπταν τις ομορφιές του που «κρύβονται πίσω από την κάπως αψιά συμπεριφορά του», το ουσιαστικό «δίκιο» που έχει στην μάχη του εναντίον του κακού και των κακών, την κοινωνική του ευαισθησία, την εντιμότητά του κλπ. Κι αν τολμούσες να ορθώσεις αντίλογο, θα άκουγες και κανένα «κι εσείς βασανίζετε τους νέγρους».. Καλημέρα σας!

  122. Alexis said

    #113:»Αυτονόητο δικαίωμα του καθενός μας είναι να μιλάμε και να γράφουμε τις σκέψεις μας σε όποια γλωσσική μορφή και με όποια ορθογραφία γουστάρουμε και μας αρέσει»

    Αν ήταν έτσι δεν θα ήμασταν τώρα εδώ να σχολιάζουμε «μεζεδάκια»
    Τι εννοείς «δικαίωμα»; Δεν είπε κανείς να … συλλάβουμε τους ανορθόγραφους. Δικαίωμα του καθενός είναι να αυτογελοιοποιείται με αυτά που λέει/γράφει και δικαίωμα επίσης όλων ημών να τον κρίνουμε.

  123. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

  124. ΚΩΣΤΑΣ said

    118 Έφη, χαίρομαι που πείστηκες ότι μιλάω σοβαρά! χικ 🙂

    120 Τζί, μπορεί εγώ να μπέρδεψα τη φούρτσα… με τη βούρσα 😛 αλλά για ποια σταυροδοσία και κομματική νομιμοφροσύνη μιλάς; Πού γράφω εγώ τέτοια στο 113; Μπας και μπέρδεψες τον ΠΑΟΚ με τον ΑΟΚορδελιού; 😉

    121 Γιώργο, εν αρχή ην ο μπαξεβάνης Γιώργος – όχι το φερώνυμο τέρας, ο ανώτερος όλων εδώ μέσα, ακόμη και αυτού του καλόψυχου, που ασκεί την ίδια ασχολία! 😉
    Πάμε παρακάτω. Ως πολιτικό, άκουσα τον Μπ. να μιλάει μία και μόνη φορά προεκλογικά στο ΚΟΝΤΡΑ. Ο άνθρωπος μου φάνηκε νούλα, ζερό, μηδέν. Και πιστεύω ότι ως πολιτικός δεν θα μακροημερεύσει, τα ψωμιά του είναι λίγα, ξεγελάστηκε για πρώτη φορά ο κόσμος και τον ψήφισε, δεν θα ξανακάνει, νομίζω, το λάθος να τον ξαναψηφίσει.
    Πάμε πιο παρακάτω ακόμη. Ενώ, όπως σωστά επισημαίνεις, και οι φίλοι μας συσχολιαστές του αντίπαλου ιδεολογικού χώρου, έχουν και αυτοί ίδιους και χειρότερους από τον Μπ. η γλώσσα τους στάζει μέλι για τους δικούς τους. Είπα κι εγώ να τους τσιγκλίσω με τον «υπέρ Μπ. λόγο», μπας και τους δοθεί η ευκαιρία να καταλάβουν και το δικό τους λάθος.
    Τέλος και μια δική μου εξομολόγηση. Έχω κι εγώ ένα βίτσιο, ας πούμε. Μου αρέσουν οι αιρετικοί τύποι. Θαύμαζα πάντα τον Ραφαηλίδη, τον Ρ. Αποστολίδη, τον Βαγγ. Γιαννόπουλο, και φυσικά την ανυπέρβλητη Μαλβίνα για το στυλ της ομιλίας τους. Στην ίδια κατηγορία, ως πολύ κατώτερους όμως, κατατάσσω και τους Ζουράρι. και Μπογδάνο. Όλους τους άκουγα στο γυαλί και πραγματικά τους χαιρόμουν και το διασκέδαζα, ανεξάρτητα αν συμφωνούσα ή διαφωνούσα μαζί τους. Τον Ζ. τον αντιπάθησα γιατί τα λέει πλέον μέσα στη Βουλή.

    122 Αλέξη, και φυσικά αυτονόητο δικαίωμά σας να γελάτε με τον Μπ. και να τον κρίνετε όσο θέλετε για το περιεχόμενο των γραπτών του. Υποτίθεται όμως ότι έχει και αυτός το δικαίωμα να γράφει σε μικτή γλώσσα, δημοτική, ιδιωματική, καθαρεύουσα,… το έχουν πράξει και διάσημοι συγγραφείς, μη εξαιρουμένου και του Παπαδιαμάντη.
    Υπόψη, ότι πήρα αφορμή να γράψω το 113 σχόλιο, από σχολιασμό που διάβασα στο #100 της Έφης, «Είναι τόσο αμόρφωτος ο τύπος που ενώ χρησιμοποιεί καθαρεύουσα στο μισό τουη, δεν ξερει οτι η αιτιατικη στο αρσενικό γράφεται με -ν- στο τέλος. Δ δημοτικού….»

  125. Ακρ. said

    @108
    «Ελληνικός λαός (δεξιός, κεντρώος ή αριστερός) είναι επίσης και αυτός που στέλνει στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσωπα-νούμερα (ηθοποιούς, μοντέλα, ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, αρσιβαρίστες, δημοσιογραφίσκους κλπ) των οποίων η πολιτική σκέψη είναι κατά τεκμήριο νηπιακή»
    Συνειδητοποιείτε ότι αυτό που γράψατε είναι ορισμός του αντιδημοκρατικού λόγου;
    Ηθοποιοί, μοντέλα, ποδοσφαιριστές κλπ. έχουν, ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ (!), νηπιακή πολιτική σκέψη;
    Η Άννα Συνοδινού παραιτήθηκε από βουλευτίνα για πολύ λιγότερα..

  126. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @125. Φίλτατε, όχι! Δεν το συνειδητοποιώ, επειδή δεν είναι! Με λίγο ωριμότερη (και καλοπιστότερη) ανάγνωση του εν λόγω, θα αντιλαμβανόσουν ότι ΔΕΝ σημαίνει πως ΟΛΟΙ οι «ηθοποιοί, μοντέλα, ποδοσφαιριστές κλπ. έχουν κατά τεκμήριο νηπιακή πολιτική σκέψη» αλλά πως «ΚΑΠΟΙΑ πρόσωπα-νούμερα», -εν. εξ απόψεως πολιτικών επιδόσεων- (που είναι ηθοποιοί, μοντέλα, ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, αρσιβαρίστες, δημοσιογραφίσκοι κλπ) έχουν κλπ, κλπ. (Εκτός κι αν έχεις υπ’ όψιν σου κάποιο πολιτικό κείμενο του Ζαγοράκη, της Δούνια, του Δήμα, του Γεωργούλη κ.ά., που αποδεικνύει το αντίθετο..)

  127. Πέπε said

    Καλησπέρα σας με κάμποση καθυστέρηση.

    Α, ώστε ο μπακαλιάρος λέγεται cod (τελευταίο λήμμα εικόνας στο τέλος της ανάρτησης). Δεν το ήξερα, το υπέθεσα όμως όταν είδα σ’ έναν κατάλογο ταβέρνας σε άλλο νησί «God with garlic sauce». Δεν το φωτογράφισα γιατί δε νομίζω να αμφισβητήσει κανείς την αξιοπιστία της μαρτυρίας μου.

  128. Γς said

    127:

    >God with garlic sauce

    Μπακαλιάρος – Σκορδαλιά

    Νά’χαμε κι ένα κατρούτσ!

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_4398.html

  129. Γς said

    >κατρούτσ!

    κατρούτσο!

  130. nikiplos said

    127@ μεγάλη συζήτηση και κόντρα με έναν Ιταλό – άριστο συνάδελφο – για το αν ο μπακαλιάρος λέγεται cod ή stockfish. Εγώ ως ψαρο-θαλασσινοφάγος κατά το 70% της διατροφής μου (αγαπημένη μου χώρα η Ιαπωνία), το πρώτο που έμαθα στα Αγγλικά ήταν τα θαλασσινά και τα ψάρια. Το ίδιο και στα Γαλλικά…

    Λοιπόν στην παρέα ήταν κι ένας Εγγλέζος που μας άκουγε στωικά… Όταν τελειώσαμε μας πληροφόρησε πως λέγεται haddoc, όπως ο Καπετάνιος στον Τεν-Τεν… Το τι γέλιο έπεσε δεν λέγεται, αλλά μας αποζημίωσε το πιάτο των φρέσκων ζυμαρικών με μελάνι και σουπιά… Βενετιά γαρ…

  131. gpoint said

    # 130

    Εχω την αίσθηση πως και σε άλλες γλώσσες όχι μόνο στην ελληνική τα ψάρια και τα θαλάσσινά έχουν τοπικά διαφορετικές ονομασίες, θυμάμα κάτι αμερικάνους που βλέπανε χταπόδι και λέγανε devilfish
    Στην Ελλάδα το ασημένιο σπαροειδές με τις δυο έντονες γραμμές λέγεται αυλιάς, νταβλιάς, κακαρέλος, καμπανάς και σαργός, ενώ το ίδιο έχουμε για το ούγενα-μυτάκι- ποντικομούρι κ.λ.π.
    Συχνά η «επίσημη» ονομασία δεν λέει τίποτε γιατι κανείς δεν θα πει την τσιπούρα, χρύσοφρυ, ίσως την πει λίγδα αν είναι κάπως μικρή

  132. sarant said

    127 Βρε καλώς τον Πέπε!

  133. Αγγελος said

    Επειδή στην Ελλάδα τα διαφορά γαδοειδή έφταναν κυρίως παστά (αυτό είναι, νομίζω, το στοκαφίσι), δεν έχουμε στην κοινή γλώσσα τις διακρίσεις που για τον Άγγλο π.χ. ανήκουν στο πιο στοιχειώδες επίπεδο γλώσσας: cod, haddock, hake…
    Όταν ανέλαβα υπηρεσία στο μεταφραστικό της ΕΕ, ετοιμαζόταν η Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Με τα ονόματα των ψαριών γινόταν χάος: άλλα έλεγε το Κοινό Δασμολόγιο, άλλα οι προϊσχύοντες κανονισμοί, συχνά άλλα οι προτάσεις της Επιτροπής… και καθώς ούτε ψάρευα ποτέ, ούτε πολυέτρωγα ψάρι, μου ήταν όλα άγνωστα: μερλούκιος, μπακαλιάρος μερλάν, μπακαλιάρος εγκλεφινος, προσφυγάκι… Μια μέρα που έτυχε να περιμένω το λεωφορείο μπροστά σε ένα ψαράδικο, είδα στη βιτρίνα διάφορα ψάρια με επιγραφές merlu, merlan, aiglefin, poutassou… και είπα με ειλικρινή έκπληξη «για δες, υπάρχουν σταλήθεια!»

  134. sarant said

    Καλό!

  135. Μαρία Τολούδη said

    Παράκληση:
    Πως σχηματίζεται η κλητική του Φοίβου;
    Ευχαριστώ πολύ.
    Ζει στην Γαλλία ο νεογέννητος.

  136. Πέπε said

    Κανονικά, Φοίβο. Όπως Γιώργο, Πέτρο, Δήμο, Σπύρο, Αλέκο, Νίκο – όλα γενικώς τα παροξύτονα εις -ος. Σε σπάνια ή λογοτεχνικά ονόματα είναι άλλοτε έτσι κι άλλοτε αλλιώς: Ερρίκο, Ριχάρδε.

    Κλητική «Φοίβε» θα μου ταίριαζε μόνο σε λογοτεχνικό κείμενο αναφερόμενο στον Φοίβο Απόλλωνα.

  137. sarant said

    135-136 Δεν είμαι τόσο κατηγορηματικός. Ακόμα και ο Παύλος δεν είναι 100% σε -ο. Θα έκλινα προς το «Φοίβε», που έτσι προσφωνώ τον Παναγιωτίδη.

    Άλλες γνώμες;

  138. Χαρούλα said

    135
    Μαρία δεν εχω έγκυρη απάντηση, αλλά(ως συμπολίτισσα), στην Μεσημβρία και την Παλιάπολη, Φοίβε ταιριάζει!😀
    Να είστε όλοι γεροί, να χαίρεστε με τις χαρές του!

  139. loukretia50 said

    Τζα! – χαιρετισμός – σφήνα βιαστική!

    Άρτι αφιχθείσα, κουρούμπελο, μόλις πρόλαβα να δω κάποιο ευχάριστο σχόλιο!
    Καλό σημάδι!
    Πολύ αργότερα ευελπιστώ ότι θα μπορέσω να καλύψω κενά.
    ———————
    Χαίρε Χαρούλα ! συμφωνώ μαζί σου – ξέρεις εσύ!

    135. !!!
    Δώρο είναι το όνομα ,
    κι η αίγλη που χαρίζει, αν έμπνευση αποτελεί ,
    πορεία καθορίζει
    θάναι για κείνον μαγική, πάντα θα ξεχωρίζει!

    Αν στη ζωή σας δίνει φως, αγάπης νιο βλαστάρι,
    και όνομα τρανού θεού επάξια έχει πάρει,
    μόνο ένας τύπος ταιριαστός
    για επίκληση μοναδικός
    – ή ψόγος διακριτικός αν σκανταλιές προβάρει! –
    Πώς θα μπορούσε νάναι αλλιώς?
    – Ω! Φοίβε … έχε χάρη!
    που είσαι τόσο λαμπερός!
    ΛΟΥ
    Μακάρι νάναι τυχερός, χαρά πολλή να πάρει!

    ΥΓ Αγνοώ πώς είναι το σωστό!
    Να σας ζήσει και να τον χαίρεστε!

  140. ΣΠ said

    135
    Για την κλητική των αρσενικών ονομάτων σε -ος υπάρχει αυτό το άρθρο:
    https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/31/haris-2/
    Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι μπορούν να διατυπωθούν κάποιοι γενικοί κανόνες αλλά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και επιμέρους περιπτώσεις. Υπάρχει ο κανόνας ότι τα αρσενικά δισύλλαβα βαφτιστικά σχηματίζουν την κλητική σε -ο, αλλά υπάρχει και η εξαίρεση Παύλο και Παύλε, θα προσέθετα και Σταύρο (συνηθέστερο) και Σταύρε (π.χ., https://www.koutipandoras.gr/article/stayre-kati-mas-thymizei-i-prototypi-afisa-soy-deite-foto-kai-peite-mas, http://newpost.gr/parapolitika/365501/epikefalhs-kyrie-stayre-epikefalhs, http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/epikairotita/diafora/item/22887-ragizei-kardies-i-kori-tou-stayrou-tsioli-s-efxaristo-stayre-mou-agapimene). Στην κατηγορία των ονομάτων με διτυπία στην κλητική θα έβαζα και το Φοίβος. Είναι μεν δισύλλαβο, οπότε κατ’ αναλογία η κλητική μπορεί να είναι Φοίβο, αλλά έχει αρχαιοελληνική προέλευση, οπότε και το Φοίβε σωστό είναι. Το lexigram έχει και τους δύο τύπους κλητικής: Φοίβο, Φοίβε (λόγ.).

  141. Θρασύμαχος said

    «Το βαρίδιο», https://www.athensvoice.gr/world/572658_angkela-merkel-pali-kathisti-stin-anakroysi-ton-ethnikon-ymon όπως λέμε σκουπίδιο, παιχνίδιο, κρεμμύδιο, αρ@@@ιο

  142. Γς said

    Φοίβος.
    Κι έχεις και τους αρβανίτες(;) που λένε την Θήβα Φήβα.
    Γιατί άραγε;
    Σαν τους ρώσουυς που το θ το κάνουν φ

  143. sarant said

    141 Θρασύμαχε, ο ευπρεπισμός αυτός δεν είναι φρέσκο φρούτο.

    https://sarantakos.wordpress.com/2010/09/29/varidio/

  144. sarant said

    142 Δεν νομίζω πως το Φήβα το λένε (μόνο) οι Αρβανίτες.

  145. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @137 (α). Από την στιγμή που η μαγική Λαμπέτη αποκαλούσε τον Χόρν «Παύλο» (στην Κάλπικη λίρα), κι έλεγε καπάκι κι εκείνο το θεϊκό «σ’αγαπώ», νομίζω πως το ζήτημα έκλεισε δια παντός 🙂
    (β). «Φοίβε», αφού κανένας Φοίβος δεν βρήκε μέχρι τώρα την Λαμπέτη του 🙂 (Πάντως, Φήβα το λέει και μιά εξαίρετη γκαγκαροαθηναία φίλη μου, χωρίς να υπόκειται καμιά αρβανίτικη ρίζα στο εγγύς γενεαλογικό της δέντρο..)

  146. Θρασύμαχος said

    «Αρκετά μεγάλο τμήμα του στελεχικού δυναμικού της προηγούμενης κυβέρνησης είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά σεμνύονταν να το διαλαλούν, γιατί σήμαινε πως οι μπαμπάδες είχαν να τους στείλουν στο εξωτερικό για σπουδές» https://www.liberal.gr/politics/i-kali-isonmagiasin-pou-bazei-o-mitsotakis/263853
    Εμ σεμνύονταν χωρίς ν, εμ ότι δηλαδή ντρέπονταν! Ναι, ναι, ξέρω, ούτε αυτό είναι φρέσκο φρούτο.

  147. Θρασύμαχος said

    ##135 κλπ: η κλητική των δισύλλαβων αρσενικών ονομάτων σε -ος νομίζω πως χρειάζεται κριτήριο ανάλογο με εκείνο της γενικής των γυναικείων σε -ω, όπως δηλαδή της Κλειούς για τη μυθική μούσα αλλά της Κλειώς (κατά το Γωγώς) για τη γειτόνισσα στον 21ο αιώνα, έτσι και ω Φοίβε για τον Απόλλωνα αλλά ρε συ Φοίβο (κατά το Νίκο) για το σημερινό συμμαθητή μας.

  148. Πέπε said

    Χτες άκουσα έναν που είχε το ασυνήθιστο όνομα Ελισσαίος. Τον φώναζαν «Ελισσαίε», και ακουγόταν απολύτως φυσικό, ενώ το «Ελισσαίο» θα ακουγόταν αφύσικο.

    Έχω αρχίσει να μπερδεύομαι ως προς το τι μου ακούγεται, εμένα του ίδιου, φυσικό. Σίγουρα -ο στην πλειοψηφία ή στο σύνολο των συνηθισμένων, δισύλλαβων βαφτιστικών (το Παύλε το θεωρώ δημιουργία ύφους). Αλλά όταν δεν είναι συνηθισμένο ή/και δισύλλαβο, δεν ξέρω τι γίνεται.

    Το μόνο ίσως υπερδισύλλαβο που μπορώ να σκεφτώ όπου η κλητική είναι μετά βεβαιότητος σε -ο είναι ο Αλέκος. Για τον σπάνιο Ερρίκο, η προσωπική μου εμπειρία από τον μοναδικό Ερρίκο που έχω γνωρίσει είναι ότι όλοι τον φωνάζαμε «Ερρίκο», και νομίζω ότι και σε βιβλία (κάτι ιπποτικά και τέτοια) έτσι το έχω δει. Για άλλα, που παραπέμπουν σε κάποιο μεγαλείο είτε λόγω αρχαιοπρέπειας (όπως ο Ελισσαίος) είτε επειδή θυμίζουν ευρωπαϊκούς βασιλικούς οίκους (Ριχάρδος) μού πάει περισσότερο το -ε. Όμως, στη Σαντορίνη, όπου συνηθίζονται κάτι τέτοια δυτικά ονόματα, άκουσα μια φορά το εντυπωσιακό «Γουλιέλμο, έλα να φας τ’ αβγό σου», και πιστεύω πως αν μου έλεγαν «από δω ο Γουλιέλμος, όμως δε θέλει να φάει τ’ αβγό του», θα έλεγα κι εγώ «γιατί, Γουλιέλμο;».

    Για τον Φοίβο:

    Η πρώτη φορά που άκουσα το όνομα ήταν σ’ έναν σκύλο. Σε άνθρωπο δεν το είχα ξανακούσει, τον Φοίβο Απόλλωνα δεν τον ήξερα, δεν είχα κανενός είδους συνειρμούς προς αρχαιοπρεπή μεγαλεία ή οτιδήποτε άλλο, δεν είχα βέβαια και καμία επαφή με αρχαία ή καθαρεύουσα όντας πολύ μικρός, κι έτσι μου ‘μεινε απλώς ότι όλοι έλεγαν «Φοίβο». Αυτό είναι μια εμπειρία που καταγράφεται και μένει, αλλά είναι εντελώς υποκειμενική. Ούτε βέβαια ήμουν σε θέση να αντιληφθώ ότι η ονοματοδοσία του σκύλου ήταν χιουμοριστική. Συναντώντας το όνομα αργότερα στον αρχαίο θεό, μου πήρε βέβαια πολλή προσπάθεια να ξεπεράσω την αίσθηση του αταίριαστου. Οπωσδήποτε όμως για τον θεό δεν έχω μέσα μου αμφιβολία ότι (σ’ ένα θεατρικό ή λογοτεχνικό κείμενο λ.χ.) θα λέγαμε Φοίβε. Σε ανθρώπους δε νομίζω ότι έχω προσωπική εμπειρία χρήσης του ονόματος – έχω ακούσει ότι ορισμένοι ονομάζονται Φοίβος Χ ή Φοίβος Ψ, αλλά δεν έχω γνωρίσει κανέναν, ούτε έχω ακούσει να τους προσφωνούν.

    Φυσικά, αν δεν τύχαινε να έχω γνωρίσει πρώτον τον σκύλο, δε θα μου πέρναγε από το μυαλό ότι η γραμματική επηρεάζεται από το αν ο φέρων το όνομα είναι σκύλος, άνθρωπος ή θεός. Να όμως που ένα δείγμα ομιλητή (εγώ) έχει κατηγορηματική άποψη για την περίπτωση του σκύλου (Φοίβο) και του θεού (Φοίβε), ενώ για τον άνθρωπο, ενώ ξεκίνησε εξίσου κατηγορηματικά με το «Φοίβο», μετά απ’ όλη τη συζήτηση αρχίζει να βρίσκεται σε αμφιβολία.

    Πάντως, αν έψαχνα να βρω πρότυπο σ’ ένα παραπλήσιο όνομα, θα σκεφτόμουν το Φρίξος: είναι δισύλλαβο, είναι αρχαίο, είναι ασυνήθιστο σε σημερινούς ανθρώπους αλλά (νομίζω) υπαρκτό, και -χωρίς να έχω βιωματική εμπειρία- πιστεύω ότι μάλλον Φρίξο θα λέγαμε παρά Φρίξε. Που και πάλι, μπορεί να οφείλεται σε ειδικούς λόγους (να μην ακούγεται σαν το ρήμα φρίττω ίσως;;;)

    ______________________

    Μου φαίνεται ότι θα καταλήξουμε στο «Φοίβε», αλλά χωρίς αντικειμενική αιτιολόγηση (αναγωγή σε κανόνα).

  149. sarant said

    146 Οχι, δεν είναι φρέσκο!

    147 Χμμ… δεν είναι κακό σχημα

    148 Εγω έχω έναν φίλο Ροδόλφο και αν θυμάμαι καλά διίστανται οι προσφωνήσεις

  150. loukretia50 said

    Πέπε :
    Τα ξένα ονόματα μένουν ίδια στην κλητική πολύ πιο εύκολα.
    Έχω φίλο Φραγκίσκο και γνώριζα Γουλιέλμο (νησιώτες αμφότεροι).
    Ένας Φρειδερίκος είχε γίνει Ρίκος!
    Όσο νάναι, το » Ρίκε » δε λέει! – μόνο ειρωνικά.
    Ο Ερρίκος πάει όπως ο Αντρίκος κι ο Πανίκος, » – ο».
    Ο Λυκούργος προβλημάτιζε λίγο – ναι, ξέρω κάποιον, διατηρούσε το «- ο» στην κλητική,
    Δε μας πηγαίνει το «Φρίξε» γιατί όπως λες μοιάζει προστακτική: «άκου και φρίξε!»
    Δε βοηθάει και το απεχθές «ξου»…

  151. Θρασύμαχος said

    #149c: https://www.youtube.com/watch?v=FGznuDprwxI «Ρωτόκριτε, Ρομβέρτε και Ρωμαίε μου» http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=30887

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: