Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χαράλαμπος Κανόνης (Δημ. Σαραντάκος) 10 – Η απελευθέρωση

Posted by sarant στο 20 Αυγούστου, 2019


Εδώ και λίγο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, το βιβλίο του πατέρα μου «Χαράλαμπος Κανόνης. Η ζωή και ο θάνατος ενός Ανθρώπου», το πρώτο μη επιστημονικό βιβλίο του.

Ο Κανόνης ήταν Μυτιληνιός, γεωπόνος, υπάλληλος της ΑΤΕ, συνάδελφος και επιστήθιος φίλος του παππού μου, στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο τον Μάρτιο του 1948 στη Χίο, στον εμφύλιο.

Κανονικά οι δημοσιεύσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Στη σημερινή δέκατη περνάμε στο τέταρτο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους του βιβλίου, στην Απελευθέρωση. Επειδή το κεφάλαιο είναι σχετικά μεγάλο και επειδή έχω να παρουσιάσω, στο δεύτερο μέρος, και κάποιο πρόσθετο υλικό, το χώρισα σε δύο μέρη.

H Απελευθέρωση και μετά

Έφτασαν
ντυμένοι «φίλοι»
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας
και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε
παρά μόνο σίδερο και φωτιά.

Οδυσσέας Ελύτης

Η απελευθέρωση της Λέσβου έγινε, όπως και η υποδούλωσή της, αναίμακτα. Το ΕΑΜ επιβλήθηκε παντού, έχοντας την αμέριστη κι ολόψυχη υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Ο λαός της Λέσβου στα τρία χρόνια και τέσσερις μήνες της Κατοχής, μεταμορφώθηκε. Τα μεγάλα βάσανα που πέρασε τον συνειδητοποίησαν σε μεγάλο βαθμό. Έμαθε να ξεχωρίζει τους φίλους από τους εχθρούς του. Εμφανίστηκε και στη Λέσβο, όπως και στην άλλη Ελλάδα, ο τύπος του νέου ;Eλληνα: ο εαμικός πολίτης. Αισιόδοξος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, είχε στελεχώσει τις οργανώσεις της Αντίστασης, είχε στρατευτεί στον ΕΛΑΣ, ασκούσε την εξουσία μέσ’ από τις επιτροπές αυτοδιοίκησης, τα λαϊκά δικαστήρια και τις συνελεύσεις.

Στο νησί επικρατούσε υποδειγματική τάξη. Η λαϊκή εξουσία δεν περιορίστηκε μονάχα σε αστυνομικά καθήκοντα. Η Επιτροπή Επισιτισμού είχε εξελιχθεί σε πραγματικό όργανο αυτής της εξουσίας. Καθόρισε σαν ανταλλακτικό μέσο το λάδι στην προπολεμική τιμή των 36 δραχμών την οκά και με βάση αυτή την ισοτιμία καθόρισε τις τιμές για τα άλλα είδη. Οι τιμές αυτές μείναν σταθερές σ’ όλη τη διάρκεια της εξουσίας του ΕΑΜ, που στη Λέσβο παρατάθηκε και μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Έτσι το ψωμί πουλιόταν στη Μυτιλήνη 5,50 δραχμές την οκά, όταν στην Αθήνα είχε περάσει τις 30. Ακόμα και η τιμή της κιλοβατώρας πληρωνόταν στην Ηλεκτρική Εταιρεία Μυτιλήνης με κοστολόγιο, που υπολογιζόταν με βάση την παραπάνω ισοτιμία του λαδιού, προς 4,30 δραχμές.

Δεν ήταν όμως μονάχα η Επιτροπή Επισιτισμού. Ήταν και τα λαϊκά δικαστήρια, που μήνες πριν την απελευθέρωση λειτουργούσαν άψογα, σε κάθε κεφαλοχώρι, ακόμα και σ’ εκείνα που, όπως ο Μόλυβος και το Πλωμάρι, είχαν γερμανικές φρουρές. Στα λαϊκά δικαστήρια λύνονταν όλες οι προσωπικές διαφορές, διαπληκτισμοί και καυγάδες, δικάζονταν αγροζημίες και άλλες παραβάσεις και γενικά αντιμετωπίζονταν όλες εκείνες οι υποθέσεις, που άλλοτε στοίχιζαν, στους αγρότες κυρίως, πολλές δραχμές και πολλές χαμένες μέρες. Τα λαϊκά δικαστήρια στάθηκαν ο πιο δημοφιλής θεσμός της «εαμοκρατίας». Με την απελευθέρωση μεταφέρθηκαν και στη Μυτιλήνη και προκηρύχτηκαν για το Νοέμβρη εκλογές για την ανάδειξη αιρετών λαϊκών δικαστών σ’ όλο το νησί. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, με τηλεγραφική διαταγή της, απαγόρεψε τις εκλογές αυτές.

Μεγάλη και καθολική ήταν η πολιτιστική άνθιση, που συνόδεψε την απελευθέρωση. Η λέσχη του ΦΟΜ, που από τη στενάχωρη αίθουσα της στοάς Γρηγορίου, μεταφέρθηκε στο απλόχωρο κτίριο στη γωνιά της οδού Αρίωνος, όπου προπολεμικά ήταν η Στοά των μασόνων και κατά την Κατοχή λέσχη υπαξιωματικών της Βέρμαχτ, έγινε κυψέλη καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ποιητικές βραδυές και διαλέξεις, έγιναν στις αίθουσές του, μέσα σε λίγους μήνες. Στα χωριά, σε πολλά από τα οποία δεν είχε φτάσει ούτε καραγκιόζης, ερασιτεχνικοί θίασοι από ντόπια παιδιά ανέβαζαν έργα αξιώσεων. Λέσχες της ΕΠΟΝ είχαν ιδρυθεί παντού και σ’ όλες υπήρχαν, έστω και υποτυπώδεις βιβλιοθήκες.

Η πληροφόρηση ήταν κάτι παραπάνω από επαρκής. Έβγαιναν σχεδόν καθημερινα ή μέρα παρά μέρα, πέντε εφημερίδες: Η «Ελεύθερη Λέσβος», όργανο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ, το «Εμπρός» όργανο του ΚΚΕ, η «Αγροτική» όργανο του ΑΚΕ, ο «Αντιφασίστας» όργανο της ΕΠΟΝ και η «Δημοκρατία» όργανο της οργάνωσης, που μετά την απελευθέρωση συγκρότησαν οι συντηρητικοί του νησιού και την ονόμασαν «Εθνική Δημοκρατική Ένωση Λεσβίων» (ΕΔΕΛ). Εκτός από τις εφημερίδες κυκλοφορούσαν και δύο περιοδικά, τα «Λεσβιακά Γράμματα», που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει επί Κατοχής, το Δεκέμβρη του 1943, και η «Εξόρμηση». Τελικά η Μυτιλήνη απόχτησε και ραδιοφωνικό σταθμό: το «Ραδιοσταθμό ΕΑΜ Λέσβου», που λειτούργησε στα μεσαία κύματα από τις 27 Σεπτεμβρίου, (επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ), ως το Μάρτη του 1945. Τον έφτιαξαν ο Νίκος ο Σαραντάκος και ο Μάριος ο Κρητικόπουλος, από πάσης φύσεως ετερόκλητα εξαρτήματα.

Παρά την παντοδυναμία του, το ΕΑΜ ποτέ δεν εμπόδισε την προβολή απόψεων αντίθετων με τις δικές του. Η εφημερίδα των συντηρητικών (της «αντίδρασης» όπως έλεγε ο κόσμος), η «Δημοκρατία», κυκλοφορούσε ελεύθερα κι ανεμπόδιστα. Για καλύτερη διακίνηση των ιδεών τοποθετήθηκαν στις γωνίες των δρόμων και στις πλατείες, ειδικά ξύλινα πλαίσια, όπου οι οργανώσεις του ΕΑΜ και η ΕΔΕΛ αναρτούσαν ανακοινώσεις, εφημερίδες και εικονογραφικές συνθέσεις.

Ήταν μια περίοδος ανάτασης κι ελπίδας, που έστω και για λίγο έδειξε τις δυνατότητες της λαϊκής εξουσίας.

Όμως έξω από τη Λέσβο τα σύννεφα μαζεύονταν απειλητικά. Παρά το γεγονός ότι από το Σεπτέμβρη υπήρχε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με δέκα εαμίτες υπουργούς και πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, οι Άγγλοι και οι Έλληνες υποταχτικοί τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διχάσουν το λαό και να προκαλέσουν ένοπλες συγκρούσεις στην απελευθερωμένη χώρα.

Στη γειτονική Χίο, όπου υπήρχε μικρό και ελαφρά οπλισμένο τμήμα του ΕΛΑΣ, η λαϊκή εξουσία καταλύθηκε μόλις έφτασαν οι Άγγλοι με ιερολοχίτες και χωροφύλακες. Το ένοπλο τμήμα διαλύθηκε. Όταν οι γερμανοί φύγανε από τη Λέσβο, τμήμα του ΕΛΑΣ με δύναμη διλοχίας και διοικητή τον λοχαγό Στρατή Μακρή, από το Μανταμάδο, μπήκε σε καΐκια και τους κυνήγησε. Στον Αη Στράτη έγινε πραγματική ναυμαχία, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Γερμανοί, ο ένας αξιωματικός, και πιάστηκαν έξη αιχμάλωτοι. Κυριεύτηκε κι ένα μικρό εξοπλισμένο σκάφος. Οι αιχμάλωτοι και το σκάφος στάλθηκαν στη Μυτιλήνη, ενώ η διλοχία αποβιβάστηκε στη Λήμνο, που κατεχόταν ακόμα από Γερμανούς.

Οι Άγγλοι, μέσω της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, που είχαν εγκαταστήσει στη Μυτιλήνη απαίτησαν να τους δοθεί το σκάφος σαν λεία πολέμου. Η διοίκηση του ΕΛΑΣ, με σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΕΑΜ, αρνήθηκε και ύψωσε στο σκάφος τη σημαία του ΕΛΑΝ.

Όταν απελευθερώθηκε και η Λήμνος οι άγγλοι απαίτησαν την άμεση αποχώρηση της διλοχίας του ΕΛΑΣ. Δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση και απειλήθηκε αιματοχυσία. Για την εξομάλυνση της κατάστασης πήγε στη Λήμνο επιτροπή του ΕΑΜ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Γώγο, εκπρόσωπο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το οποίο μετείχε, να μη το ξεχνάμε, στην κυβέρνηση. Οι Άγγλοι χωρίς κανένα πρόσχημα συνέλαβαν τα μέλη της επιτροπής και τα απελευθέρωσαν μετά από μαχητικές διαδηλώσεις, που συγκλόνισαν τη Μυτιλήνη και ανάγκασαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό Παπανδρέου να επέμβει. Το τμήμα του ΕΛΑΣ αποσύρθηκε στη Μυτιλήνη.

Ο Παναγιώτης Γώγος, παλιός ακροναυπλιώτης, μέλος του ΚΕ του ΚΚΕ, ανάλαβε από τον Οχτώβρη του 1944 γραμματέας της περιοχής Αιγαίου του ΚΚΕ. Ήταν άνθρωπος απόλυτος και σχετικά βίαιος, που μερικές φορές αντιμετώπιζε τα γεγονότα παρορμητικά, χωρίς ψύχραιμη ανάλυση. Από την άλλη μεριά ήταν χωρίς αμφιβολία θαρραλέος και αφοσιωμένος αγωνιστής. Εκτελέστηκε στον Εμφύλιο.

Ο Χαράλαμπος ο Κανόνης, σ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Καλλονή, ως γραμματέας της Β’ Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ, ανάπτυξε μεγάλη δραστηριότητα, οργανωτική και κοινωνική. Εκτός από τη διανομή του χτήματος του Μεμέτ Αγά, εκπόνησε και ολόκληρη μελέτη για τη μεταμόρφωση του εύφορου κάμπου της Καλλονής. Από τη μελέτη αυτή, που χάθηκε κατά τις περιπέτειες που ακολούθησαν, σώθηκε μια σύντομη περίληψη, που την είχε δώσει στο φίλο του το Σαραντάκο, με τον οποίο άλλωστε είχε πολλές φορές κάνει σχετικές συζητήσεις. Η μελέτη πρόβλεπε τη μεταφορά όλων των οικισμών του Κάμπου, Καλλονή, Αρίσβη, Δάφια, Αργιανά, Κεράμι και Παπιανά, στη Σκάλα, δηλαδή στην παραλία, όπου σύγχρονη αγροτοβιομηχανική πόλη θα διαδεχόταν τα διάσπαρτα χωριά. Η μελέτη υπολόγιζε ότι μονάχα από την κατάργηση των οικισμών και των δρόμων, που τους ένωναν, θα δινόταν στη γεωργική εκμετάλλευση έκταση γης ίση με το 35% της τότε καλλιεργούμενης γης. Προβλεπόταν ακόμα μετατροπή της παλιάς αλυκής σε χώρο ιχθυοκαλλιέργειας, με εκτροπή του Μυλοπόταμου, η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης με εργοστάσια αλιπάστων, κονσερβών λαχανικών, ιχθυάλευρων και ζωοτροφών.

Από τα μέσα του Νοεμβρίου ο Κανόνης έγινε γραμματέας της Α’ Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ, με έδρα τη Μυτιλήνη. Ο προκάτοχός του είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο κίνημα. Ο Κανόνης με την πραότητα και τη σύνεση που τον διάκρινε, εξομάλυνε την κατάσταση. Η παρουσία του στη Μυτιλήνη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γραμματέας του ΕΑΜ ήταν ο δημοφιλής «Δάσκαλος» Απόστολος Αποστόλου, και Δήμαρχος της πόλης, από τα μέσα Νοεμβρίου του 1944, ήταν ο αγαθότατος, μειλίχιος και πάντα γελαστός Αχιλλέας Κοντάρας, είχαν αποφασιστική επίδραση στα γεγο-νότα, που ακολούθησαν. Ήταν και οι τρεις τους άνθρωποι μετρημένοι και συνετοί και βοήθησαν θετικά στο έργο του γραμματέα της περιοχής Αιγαίου του ΚΚΕ.

Η κατάσταση έδειχνε πως οι Άγγλοι δε θα σταματούσαν στις απλές προκλήσεις. Οι οπαδοί τους στο νησί, πολλοί από τους οποίους ήταν οι άλλοτε γερμανόφιλοι, που προνοητικά είχαν έγκαιρα αλλάξει στρατόπεδο, είχαν αναθαρρήσει. Στη Λέσβο βέβαια δεν υπήρχαν αγγλικά στρατεύματα και μονάχα κάπου κάπου έφταναν πολεμικά πλοία και έβγαιναν στην πόλη άοπλοι, σαν επισκέπτες, οι ναύτες τους. Υπήρχαν όμως αρκετοί αξιωματικοί σύνδεσμοι με τον ΕΛΑΣ και τη Ναυτική Διοίκηση καθώς και ορισμένοι, που κυκλοφορούσαν με πολιτικά, με άγνωστες ασχολίες. Υπήρχαν επίσης μια διμοιρία Έλληνες ιερολοχίτες και ένα άγημα ναύτες του ελληνικού αντιτορπιλικού «Αετός», που συνήθως ναυλοχούσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

(η συνέχεια στο επόμενο)

Advertisement

80 Σχόλια προς “Χαράλαμπος Κανόνης (Δημ. Σαραντάκος) 10 – Η απελευθέρωση”

  1. mitsos said

    Καλημέρα

    Άντε να μαζευόμαστε σιγά σιγά

  2. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα…

  3. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πολύ ειρηνικά και ήρεμα έγινε η ανάληψη της εξουσίας από το ΕΑΜ μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Σε άλλες περιοχές έγιναν περίεργα πράγματα από την Πολιτοφυλακή.

    Άντε, μαζευτείτε, πού πήγατε όλοι; 🙂

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, τούτη την ασυνήθιστα ήρεμη ημέρα!

  5. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    «Οι οπαδοί τους (των Άγγλων) στο νησί, πολλοί από τους οποίους ήταν οι άλλοτε γερμανόφιλοι, που προνοητικά είχαν έγκαιρα αλλάξει στρατόπεδο, είχαν αναθαρρήσει.»

    Η πιο κατακριτέα/καταδικαστέα/αποκρουστική κλπ κατηγορία ανθρώπων, διαχρονικά… (Ακόμη και από όσους ήταν γερμανόφιλοι, αλλά παρέμειναν τέτοιοι). Από αυτούς όμως τους άκρατους φιλοτομαριστές, κυρίως, πρέπει να φυλαγόμαστε…

    Δεν μιλάμε βέβαια για τον πολύ κόσμο, που προσπαθούσε κάπως να επιβιώσει κάτω από συνθήκες ξένης κατοχής.

    Καλημέρα σε όλους!

  6. Γς said

    Και για τη Σαπφώ καμιά αναφορά μέχρι στιγμής γαμώτο….

  7. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα Νίκο.
    Γιατί γράφει για 10 Εαμίτες Υπουργούς; Είχα την εντύπωση πως ήταν λιγότεροι, νόμιζα 5 αλλά διάβασα 7. Ξέρεις γιατί το έγραψε ή είναι λάθος πληκτρολόγηση;

  8. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    4: έχει πέσει δουλειά Νίκο …., φθινόπωρο έρχεται γαρ!
    Οψόμεθα 🙂

  9. sarant said

    7 Μπορεί να είναι λάθος του πατέρα μου -σε μια εποχή που ήταν πολύ πιο δύσκολη η επαλήθευση πληροφοριών.

  10. Παναγιώτης Κ. said

    @Sarant. Ποια χρονιά πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο του Δημ. Σαραντάκου «Χαράλαμπος Κανόνης…»; Σε φωτό (διαδίκτυο) του εξώφυλλου βλέπω 1987. Παλαιότερη έκδοση υπάρχει;
    Έχει ενδιαφέρον για μένα να γνωρίζω πότε γράφτηκε.

  11. ΓιώργοςΜ said

    4 Ε, μετά από τη ραστώνη, εύκολο να κουραστούμε οι όνοι….

  12. Σηλισάβ said

    Η Λέσβος είχε 20 με 40 χιλιάδες ελεύθερους εργάτες γης, πρόσφορο έδαφος για να διαδοθούν οι σοσιαλιστικές ιδέες. Ακόμα και σήμερα, το ΚΚΕ είναι ισχυρό στο νησί, όπως και το ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
    Όταν διαβάζω για το ΕΑΜ και το πως είχε οργανώσει ο λαός τη διαβίωση του, με πιάνει μια πικρία για τη ξεφτίλα των επόμενων δεκαετιών της αντιπαροχής, της μίζας και της ρεμούλας. Ο άνθρωπος είναι ικανός ταυτόχρονα για το καλό και το κακό, που έλεγε και ο Μαρξ.
    Όπως και με πιάνει μια πικρία για την άρνηση του ΚΚΕ να οργανώσει/συμμετάσχει σε ένα νέο ΕΑΜ στη μνημονιακή Ελλάδα, αντί να βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης και της αλληλεγγύης όπως τότε, προτίμησε τα χαρακώματα και την ιδεολογική καθαρότητα

  13. sarant said

    10 Όχι, αυτή είναι η πρώτη έκδοση.

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Διαβάζουμε σχετικά στη Βίκη:
    Στις 2 Δεκεμβρίου 1944 παραιτήθηκαν έξη από τους επτά υπουργούς του ΕΑΜ, οι Αλέξανδρος Σβώλος (Οικονομικών), ο Νικόλαος Ασκούτσης (Δημοσίων Έργων), Ηλίας Τσιριμώκος (Εθνικής Οικονομίας), Ιωάννης Ζέβγος (Γεωργίας), Μιλτιάδης Πορφυρογένης (Εργασίας) και Άγγελος Αγγελόπουλος (Υφ.Οικονομικών).

    Στις 4 Δεκεμβρίου 1944 παραιτήθηκε ο Πτολεμαίος Σαρηγιάννης, υφυπουργός Στρατιωτικών (ο έβδομος (υφ)υπουργός του ΕΑΜ).

  15. Θρασύμαχος said

    Με όλο το σεβασμό στην αυταπάρνηση του αγωνιστή και την επιστημοσύνη του γεωπόνου Κανόνη, τρομάζω διαβάζοντας την ιδέα για «μεταφορά όλων των οικισμών του Κάμπου … στην παραλία, όπου σύγχρονη αγροτοβιομηχανική πόλη θα διαδεχόταν τα διάσπαρτα χωριά». Ακόμη κι αν ήταν σωστό «ότι μονάχα από την κατάργηση των οικισμών και των δρόμων, που τους ένωναν, θα δινόταν στη γεωργική εκμετάλλευση έκταση γης ίση με το 35% της τότε καλλιεργούμενης γης», και πάλι η ιδέα θα μου φαινόταν εξωφρενική και καταστροφική ακόμη και για τα δεδομένα της εποχής της. Πείτε μου αν υπερβάλλω.

  16. ΚΩΣΤΑΣ said

    15 Μου έκανε κι εμένα εντύπωση αυτό, αλλά δεν θέλησα να το σχολιάσω. Πρωτίστως ότι οι δρόμοι καταλάμβαναν το 35% της καλλιεργήσιμης έκτασης!!!. Αλλά και αν αυτό γινόταν, δεν θα υπήρχαν δρόμοι για τις καλλιέργειες; Εκτός αν μετατρεπόταν σε μία ενιαία κολεκτίβα! Μάλλον τα σχέδια ήταν έτοιμα, πριν τελειώσει ο αγώνας! 🙂

  17. 15 Είναι πάντως εντελώς στο πνεύμα της εποχής η πρόταση, ιδίως με τα σοβιετικά πρότυπα αλλά όχι μόνο. Ότι θα ήταν καταστροφική μακροπρόθεσμα είναι πολύ πιθανόν.

  18. Λευκιππος said

    Η συνένωση διάσπαρτων χωριών δεν εγγυάται επιτυχία. Μάλλον το αντίθετο, να μην το αναλύω μεσημεριατικα.

  19. Λευκιππος said

    Συμφωνούμε όλοι βλέπω….

  20. ΓιώργοςΜ said

    15 Η πολεοδομία εξελίσσεται και πρέπει να καλύπτει τις κατά περίπτωση ανάγκες. Δεν ξέρω την περιοχή που αναφέρεται το κείμενο, αλλά όταν το μέσο μετακίνησης είναι ο ποδαρόδρομος και ο γάιδαρος, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να είναι σε απόσταση τέτοια που να καλύπτεται με αυτά τα μέσα αυθημερόν, οπότε δημιουργήθηκαν οι διάσπαρτοι οικισμοί. Όταν υπάρχουν τεχνικά μέσα για τη μετακίνηση, μπορεί η (εύφορη) γη των οικισμών να απελευθερωθεί σε αγροτική χρήση, και η κατοικία να χωροθετηθεί και με άλλα κριτήρια: Ευκολία πρόσβασης στη μετακίνηση (λιμάνια, κεντρικοί δρόμοι), ύδρευση, αποχέτευση, σχολεία, ευνοϊκό κλίμα κοκ.
    Αν η εξέλιξη αφεθεί στην τύχη της, πάλι εκεί θα καταλήξει στο τέλος (δείτε τη σημερινή κατάσταση στις επαρχιακές κωμοπόλεις και τα μικρά χωριά που ερημώνουν γύρω τους), και με άναρχο τρόπο. Αν υπάρξει σχεδιασμός, η αλλαγή θα γίνει πιο γρήγορα και τα οφέλη της θα είναι άμεσα.
    Δε θα πρέπει βέβαια να ξεχνάει κανείς τις κοινωνικές σχέσεις που δημιουργεί η εντοπιότητα, οι αλλαγές πρέπει να τις λάβουν υπόψη, αλλά σε μια περιοχή που έχει ομοιογένεια, όπως υποθέτω πως ισχύει για τον εν λόγω κάμπο, οι τριβές θα ήταν μικρές.

    Τα προσφυγικά χωριά που δημιουργήθηκαν μετά το ’22, φτιάχτηκαν με ρυμοτομικό σχέδιο, με χωροθέτηση των κοινόχρηστων χώρων και των κοινοτικών κτιρίων, και αυτό είναι ορατό, πχ εδώ ή εδώ. Στη δεύτερη περίπτωση, όπου η Νέα Σινασός χωροθετήθηκε δίπλα σε παλιό χωριό (Βιστρίτσα, νυν Αγία Παρασκευή), το παλιό και το νέο κομμάτι ξεχωρίζουν.

    16 35% αναφέρεται στα χωριά μαζί με τους δρόμους πρόσβασης. Ένας αγροτικός δρόμος έχει μικρότερη έκταση και φόρτο από μια δημοσιά, αρκεί μία λωρίδα κυκλοφορίας και χωματόδρομος (τότε) ή ελαφριά άσφαλτος (τώρα).

  21. sarant said

    15-18 Προκαλεί πράγματι εντύπωση η πρόταση αυτή που, όπως λέει και ο Δύτης, είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής.

  22. Γς said

    16:

    > Εκτός αν μετατρεπόταν σε μία ενιαία κολεκτίβα!

    ¨Η κιμπούτς, που ξεκίνησαν σαν ουτοπικές κοινότητες, οργανωμένες σε σοσιαλιστικά και δημοκρατικά πρότυπα, για να προωθήσουν την ιδεολογία του σιωνισμού.

    «Σε ηλικία 12 ετών οι γονείς μου με έστειλαν από την Ελλάδα σε κιμπούτς για να πάω σχολείο. Εμεινα εκεί από το 1959 ως το 1966» μας λέει ο δημοσιογράφος Ζαν Κοέν.

    «Εμείς οι μαθητές δουλεύαμε 4,5 ώρες κάθε πρωί για να μάθουμε μια τέχνηαγροτικές εργασίες,ξυλουργική…και από τις 13.45 ως τις 18.00 κάναμε τα μαθήματα του σχολείου.Σήμερα υπάρχουν ελάχιστα κιμπούτς που ακολουθούν αυτό το πρότυπο». Το κιμπούτς στο οποίο έζησε απείχε τότε 50 μέτρα από τα ιορδανικά σύνορα, ενώ σήμερα πέφτει στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Εχει πουλήσει τις αγροτικές εκτάσεις του για να φτιαχτούν πολυκατοικίες και λειτουργεί πλέον ως ξενώνας.

    «Σήμερα δεν θα έστελνα το παιδί μου σε κιμπούτς» αναφέρει.

  23. Γς said

    Μπορεί βέβαια να πιάνουν καλλιεργήσιμο χώρο οι επαρχιακοί δρόμοι αλλά αν δεν υπήρχαν πως θα πηγαίναμε home;

  24. ΚΩΣΤΑΣ said

    #20 και οι πιο πάνω.
    Μια καλή περίπτωση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο αναδασμός γης, που σέβεται και την ιδιοκτησία και τις καλλιεργητικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και παράλληλα συνενώνει πολλά μικρά τεμάχια σε ένα μεγαλύτερο ενιαίο.

    Όλος ο ελληνικός χώρος, αστικός και αγροτικός, δομήθηκε άναρχα. Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που δεν μπορούσε να λυθεί έτσι εύκολα με απόφαση μιας λαϊκής επιτροπής ή συνέλευσης. Κανένας δεν ξεριζώνεται από τη γή του και δεν γκρεμίζει το σπίτι του, έστω και αν ακόμη γνωρίζει σίγουρα οικονομικά θα ωφεληθεί. Υπεισέρχονται και άλλοι λόγοι, συναισθηματικοί, ψυχολογικοί.

    Ε! κάτι ανεπρόκοποι και άκληροι, που ενδεχομένως ξεπούλησαν ότι είχαν για να περάσουν καλά, μπορεί να υποστήριζαν τέτοιες ιδέες. Και φυσικά οι οπαδοί του κομμουνισμού που ήταν κατά της ατομικής ιδιοκτησίας.

  25. ΓιώργοςΜ said

    24 Πού κολλάνε οι ανεπρόκοποι και άκληροι; Το σύστημα μπορεί να δουλέψει σε οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς.
    Όπου υπάρχει ιδιοκτησία, ο αναδασμός δίνει έκταση αντίστοιχης αξίας. Όποιος έχει σπίτι, παίρνει σπίτι. Όποιος έχει δέκα στρέμματα ποτιστικά, παίρνει αντίστοιχα.
    Όπου υπάρχει κοινοκτημοσύνη, το μοίρασμα γίνεται διαφορετικά. Αρκετά κοντά είναι το παράδειγμα των προσφύγων, όπου άνθρωποι έφτασαν με ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν στην πλάτη τους σε έναν άγνωστο τόπο, και πήραν κλήρο ανάλογα με την οικογένειά τους. Γκρίνιες σίγουρα θα υπήρξαν, αλλά όλοι είχαν ίσες ευκαιρίες να ξεκινήσουν από κάπου.

    Τα χωριά που στήθηκαν το 22 (οι γονείς μου γεννήθηκαν σε τέτοια), δε στήθηκαν από κάποιο κομμουνιστικό καθεστώς! Απαλλοτριώθηκαν ή δόθηκαν κρατικές εκτάσεις. Για το χωριό στο πρώτο λίκνο λέει η βικηπαίδια
    «Ο οικισμός ξεκίνησε να χτίζεται το 1925 με σύγχρονες πολεοδομικές προδιαγραφές (οικοδομικά τετράγωνα). Σε λίγα χρόνια η περιοχή μετατραπηκε σε πρότυπη αγρόπολη του Ελληνικού κράτους, ακολουθώντας τις ρωσικές προδιαγραφές των αγροπόλεων. Τα ακαλλιέργητα μέχρι τότε χώματα μετατράπηκαν σε παραγωγικό πόρο για την Β. Εύβοια. »

    Όποιος θέλει να δει και οπτικοακουστικό υλικό, εδώ (να υποστηρίξουμε και τον τόπο μας ε;)

  26. gpoint said

    Δεν ξέρω γιατί αλλά όλα αυτά τα σχέδια του ΕΑΜ για μια νέα Ελάδα μου θυμίζουν παρθένα που περιμένει τον νυμφίο και πλέκει μαντηλάκια, ναύτες των δασών, θάλαασες από παραισθήσεις κ.λ.π.

  27. ΚΩΣΤΑΣ said

    25 –> Πού κολλάνε οι ανεπρόκοποι και άκληροι; Το σύστημα μπορεί να δουλέψει σε οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς.

    Υπέθεσα ότι πρόκειται περί κοινοκτημοσύνης και όχι περί αναδασμού. Και στην σοσιαλιστική κοινοκτημοσύνη ο καθένας απολαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι με τη συμμετοχή του σε συμβολή κτηματικής έκτασης. Εκεί κολλάνε οι άκληροι (χωρίς γεωργικό κλήρο) και οι λοιποί. Εάν επρόκειτο περί αναδασμού ή συνεταιρισμού, οι ακτήμονες θα μέναν απέξω. Φαντάζεσαι ότι αυτό σχεδίαζε ο Χ. Κανόνης;

  28. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Αντί άλλης απάντησης παραθέτω το εξής απόσπασμα :

    […]
    Η ιστορία του πνεύματος σε καμμια άλλη εποχή προγενέστερη δεν ήταν τόσο ξένη και πολλές φορές εχθρική σε σχέση με την ιστορία της πολιτικής , όπως στην δική μας. Μέσα στην σημερινή πολιτεία , εχομε την εντύπωση ότι διανύουμε ένα στάδιο συνεχούς και βραδείας ηθικής κατάπτωσης , όπου ο ανθρώπινο πνεύμα υπάρχει ολοένα και περισσότερο μονήρες , ακόμη και μέσα στους δικούς του κατοπτρισμούς όσο και μέσα στο ανώνυμο πλήθος. Και ήταν σφάλμα όταν θελήσαμε να ταυτισομε τις πολιτικοκοινωνικες διεκδικήσεις των μαζών , έστω και αν αυτές είναι δίκαιες αλλ’ όμως ιδιοτελείς και γι’ αυτό το λόγο γεμάτες από ένα αίσθημα κρυφής μνησικακίας και λανθάνοντος φθόνου, με την βαθειά εκείνη και αγωνιώδη αποδέσμευση που η ανθρώπινη συνείδηση αναζητά κατάντικρυ στις καταθλιπτικές δυνάμεις του κόσμου, που την περιβάλλει.

    Οι διεκδικήσεις των μαζών αποβλέπουν να γίνουν μόνον μια επαναστατική επιχείρηση πραγματοποιήσεων και αποκλειστικός σκοπός των είναι να ικανοποιηθούν .Όμως , αντίθετα, η αληθινή ανταρσία είναι πανάρχαιη και στην ουσία της μεταφυσική και δεν μπορεί να βιωθη αν δεν εμπνέεται από την ελπίδα «ενός άλλου κόσμου». Είναι η αποδεσμεύουσα ανταρσία ο διαρκής αρνητισμός – σαν ιδιότητα της πνευματικής φύσης του ανθρώπου και δεν είναι όπως οι κοινωνικές επαναστάσεις εύρημα υπολογισμών και συλλογιστική δικαίωση.

    […]
    Και εχομε χάσει προ παντός την πρωτεϊκή εκείνη αυθεντικότατα , την προσυνειδητη κατάσταση αθωοτητος, που είναι η ουσιαστική μας υπόσταση και απ’ όπου απουσιάζουν οι θεωρητικοί προσδιορισμοί. Κάθε προσδιορισμός του ανθρώπου – έστω και αν αρχικά φαίνεται να πλουτίζει τον άνθρωπο , συμβαίνει τουναντίον να τον περιορίζει αφού αγνοεί την ιδιαίτερη εκείνη ιδιότητα του που δεν μοιάζει των άλλων πραγμάτων , αλλά είναι μια ιδιότητα ελευθερίας.

    Έτσι είναι φανερή η διάφορα που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνική ελευθερία ( ως αποκλειστική εκζήτηση των διεκδικήσεων των μαζών ) και στην ανθρώπινη πραγματικότητα που είναι η συνειδητή μας ελευθερία. Τούτη δεν υποβάλλεται εκάστοτε , όπως η άλλη σε προσδιορισμούς εξαρτώμενους από την σχετικότητα του δικαιώματος , συνήθως της βίας – αλλά είναι μια αποκάλυψη με ρίζες τόσο βαθειάς στο εσωτερικό του ανθρώπου, όσο και η λέπι ατού ανθρωπινού πνεύματος.

    Τέτοια είναι και η ψυχή της ποίησης και της τέχνης. Γιατί δεν μπορούμε να εισδύσουμε μέσα στο δικό τους κόσμο , αν δεν απορρίψουμε προηγουμένως όλους τούς προσδιορισμούς και όλες τις ερμηνείες που θέλουν να την εξηγήσουν.
    […]

    ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛ. , Ενθύμιον ποιούμαι την Τέχνην – Αισθητικά Δοκίμια, Αθήνα,1971

    Προοίμιο, σελ. 15-17

    ΥΓ Το βιβλίο στο

    https://en.calameo.com/read/0015167794198982e15be

  29. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Υπάρχει και η επέτειος για τα 50+1 έτη από την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία.

    Εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας

    Τελικά, στις 23:00 τη νύχτα προς την 21η Αυγούστου 1968, αρχίζει η προέλαση στρατευμάτων της Σοβιετικής Ένωσης, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας στην Τσεχοσλοβακία με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Δούναβης». Από τις 02:00 άρχισαν να προσγειώνονται σοβιετικά στρατιωτικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Πράγας ανά ένα λεπτό. 200.000 άνδρες συμμετείχαν στην εισβολή και έφτασαν συνολικά τους 800.000 τις επόμενες μέρες. Μέσα σε λίγες ώρες είχαν καταληφθεί τα στρατηγικά σημεία της χώρας. Στις μάχες που σημειώθηκαν έχασαν τη ζωή τους 98 Τσέχοι και Σλοβάκοι, καθώς και 50 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τα στρατεύματα της Ανατολικής Γερμανίας δεν πήραν μέρος στην κατοχή σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ήταν όμως σταθμευμένα στα σύνορα σε κατάσταση ετοιμότητας. Μόνο 30 περίπου στρατιώτες μιας μονάδας πληροφοριών παρευρίσκονταν στο αρχηγείο των στρατευμάτων εισβολής κοντά στο Milovice. Η Ανατολική Γερμανία ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δυναμικής λύσης, φοβούμενη ότι θα ήταν η πρώτη που θα δεχτεί τη σπίθα αν επικρατούσαν οι μεταρρυθμίσεις στην Τσεχοσλοβακία. Ίσως όμως έγινε αντιληπτό την τελευταία στιγμή πόσο «άκομψο» θα ήταν να ξαναεισβάλουν Γερμανοί στρατιώτες στην Τσεχοσλοβακία είκοσι μόλις χρόνια μετά την οδυνηρή κατοχή της από Γερμανούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  30. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Για να μην καπελώσουν και την Βουγιουκλάκη μας 🙂 οι φιλοεαμικές δυνάμεις του ιστολογίου, να επισημάνουμε ότι άλλο ήταν το αντιτορπιλικό «Αετός» της Σαραντάκειας διήγησης (Αετός Ι) και άλλο το αντιτορπιλικό «Αετός» της Αλίκης στο Ναυτικό (Αετός ΙΙ)

  31. Γς said

    30:

  32. sarant said

    30 🙂

  33. Georgios Bartzoudis said

    Μια συνήθης διήγηση της εποχής της Εαμοκρατίας. Θα ήταν ενδιαφέρον αν υπήρχε καποιος αντίλογος

  34. Γς said

    `33:

    Πάω στοίχημα ότι αν είχαμε βρεθεί απ την άλλη μεριά του Σιδηρού Παραπετάσματος» το ΕΑΜ θα ήταν πρώτο και καλύτερο στις επάλξεις.σε αγώνες και ξεσηκωμούς που μπροστά τους αυτοί της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας θα ήταν της πλάκας!

  35. Jane said

    Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ έσωσαν την τιμή του λαού και της Ελλάδας.
    Όσοι επιθυμούν αντίλογο, ας τον γράψουν για λογαριασμό των ναζί και των δωσίλογων.

  36. Θρακιώτης said

    Με την άδεια του φίλου κ. Σαραντάκου, θα κάνω μόνο ΕΝΑ φαρμακερό σχόλιο στο θαυμάσιο σημερινό άρθρο του πατρός του: Είναι εντυπωσιακό ότι ο αλησμόνητος πατήρ Σαραντάκος, αν και μάς περιγράφει λεπτομερώς στο κεφάλαιο αυτό ένα ΕΑΜικό κιμπούτς του 1944 – 46 στην Λέσβο, αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να χρησιμοποιήσει την κοσμαγάπητη στους μπολσεβίκους λέξη «ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗ»!..

    1) Ο αστοιχείωτος Μπαμπινιώτης γράφει στο κανονικό του Λεξικό και στο «Ετυμολογικό» του ότι η λέξις «Κοινοκτημοσύνη» μαρτυρείται στην Θεία Ελληνική Γλώσσα από το 1856 ως μετάφρασις της γαλλικής λέξεως «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ»!.. Αναρτώ την σχετική φωτοτυπία από το «Ετυμολογικό» του για να γελάσει ο κάθε πικραμένος με την ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ του (αναμφιβόλως…) κορυφαίου γλωσσολόγου του Ρωμέικου…

    Πρίν συνεχίσω, επισημαίνω ότι ο παμπόνηρος φιλαράκος του κ. Σαραντάκου, χριστιανός γλωσσολόγος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, στο «Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας» αποφεύγει «να κράξει» την καταφανή αγραμματοσύνη του Μπάμπι!.. Ας βγεί ο κ. Σαραντάκος και ας μάς πεί το γιατί…

    ΙΔΟΥ, τώρα γιατί ο πολύς Μπαμπινιώτης ξεφτιλίστηκε διά παντός + εσαεί με το λήμμα «Κοινοκτημοσύνη» του «Ετυμολογικού» του…

    Όλος ο Νομικός Κόσμος του Ρωμέικου τόχει τούμπανο, κι ο Μπάμπι κρυφό καμάρι: Είναι πασίγνωστο ότι η λέξις «ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗ» μπήκε στην Θεία Ελληνική Γλώσσα το 1838 επί Όθωνος, στο μνημειώδες σύγγραμμα του καθηγητού της Νομικής, Γεωργίου Μαυροκορδάτου, «Εγχειρίδιον της Ελληνικής Εμπορικής Νομοθεσίας» Αθήναι 1838, για να περιγράψει την Κοινοκτημοσύνη ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ, και όχι για να μεταφράσει την γαλλική λέξη για τον Κομμουνισμό, όπως μάς παραμυθιάζει ο πανάσχετος Μπαμπινιώτης!..

    2) Θα τελειώσω με κάτι που το θεωρώ ανεκτιμήτου αξίας και το αφιερώνω σε όλους τους χριστιανούληδες + τους μπολσεβίκους του Ιστολογίου που δηλώνουν συγχρόνως οπαδοί της Κοινοκτημοσύνης και του Αρχαίου Ελληνο-Ρωμαϊκού Πολιτισμού:

    Ο Αριστοτέλης λέει κάπου (νομίζω στα «Πολιτικά» του: Δεν προλαβαίνω να βρώ τώρα το σχετικό χωρίο…) πως η όποιας μορφής Κοινοκτημοσύνη είναι εντελώς ανεφάρμοστο Πολίτευμα και αυτό αποδεικνύεται από το εξής:

    Αν η Κοινοκτημοσύνη ήταν εφαρμόσιμη, κάποια από τις εκατοντάδες Ελληνικές Πόλεις με τα εκατοντάδες πολιτεύματα θα την είχε εφαρμόσει και θα ξέραμε πως… το Σύστημα δουλεύει!.. Το ότι δεν υπήρξε ποτέ αρχαία Ελληνική Πόλις που να είχε ως πολίτευμά της την Κοινοκτημοσύνη, αποδεικνύει κατά τον Μέγα Αριστοτέλη ότι ο Κομμουνισμός είναι ανεφάρμοστος!..

    ΥΓ: Και ο Χριστιανισμός, βεβαίως – βεβαίως, θα συμπλήρωνα εγώ…

  37. Γς said

    35:

    Μπα!
    λογαριασμό θα σου δώσουν για ποιον θα τον γράψουν.
    Για πάρτη τους δεν γίνεται;

    Δεν συμφωνείς με το Σχ.34;

  38. Γς said

    35:

    >έσωσαν την τιμή του λαού και της Ελλάδας.

    Οι Ελληνες!

  39. sarant said

    36 Τα οποία σκουλήκια….

  40. ΚΩΣΤΑΣ said

    30 Γιώργη μου, (Κατσ…) πρώτη φορά θα διαφωνήσω μαζί σου. Η Ακρόπολη, ο Ολυμπιακός και η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι μνημεία και αξίες πανελλήνιας κληρονομιάς και είναι άδικο να τα ιδιοποιείται αποκλειστικά η δική μας παράταξη! Ίνα μην είπω και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς! 🙂 🙂 🙂

  41. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Καλό θα ήτανε να κοιμηθούν γαλήνια οι παροικούντες το ιστολόγιο, με γλυκασμένην την καρδίαν από τις ιστορίες αγνών ανθρώπων (ομοφρονούντων και αντιφρονούντων) που κάποτε πίστεψαν ότι κατείχαν το απόλυτο μυστικό για να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο. Καλό θα ήταν να διδαχτούμε ως έθνος καταλαγή και μετριοπάθεια, για να μην επιτρέψουμε τις ύαινες της μισαλλοδοξίας να ξαναρουφήξουν αίμα ελληνικό. Μέχρι, όμως να γίνει αυτό, και όσο θα πέφτουν στην αντίληψή μας φωνές μίσους, καλό θα είναι να δηλώσουμε κι εμείς (ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ!) το στίγμα μας: Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν και δεν επέτρεψαν τις μετωπικές οργανώσεις του ΚΚΕ να μας σύρουν στην κόλαση των γκουλάγκ, της απόλυτης ανελευθερίας και της γενικευμένης μιζέριας..

  42. Θρακιώτης said

    κύριε Νίκο (39), δεν έχετε άδικο όσον αφορά «τα οποία σκουλήκια», αλλά – παρακαλώ – απαντήστε μου ειλικρινώς:

    1. Εσείς γνωρίζατε την πελώρια αγραμματοσύνη του Μπάμπι στο λήμμα «κοινοκτημοσύνη» του «Ετυμολογικού» του; Και δεν μιλώ για το έτος 1856 αντί του ορθού 1838, αλλά για το ότι ο Μπάμπι νομίζει πως η λέξις πλάστηκε για να μεταφράσει τον γαλλικό «κομμουνισμό»;

    2) Γνωρίζατε ότι ο Μέγας Αριστοτέλης λέει πως η Κοινοκτημοσύνη είναι εντελώς ανεφάρμοστο Πολίτευμα, για τον απλούστατο λόγο ότι καμμιά Ελληνική Πόλις δεν μπόρεσε να την εφαρμόσει σε διάστημα τουλάχιστον 4 αιώνων;

    3) Θα τολμήσετε το Σαββάτο στα μεζεδάκια να κράξετε τον 84χρονο χριστιανό αμπελοφιλόσοφο, Χρήστο Γιανναρά, που επροχθές Κυριακή στην «Καθημερινή» έγραψε ότι η λέξις «επιφυλλίδα» εφευρέθηκε για να μεταφραστεί στα ελληνικά η γαλλική λέξις «feuilleton»;

    …Όταν είναι πασίγνωστο ότι η ελληνικότατη λέξις «επιφυλλίς» (επί + φύλλον) όχι μόνο υπάρχει εδώ και 25 αιώνες στην Θεία Ελληνική Γλώσσα (σήμαινε τις μικρές ρώγες σταφυλιού που ξεμένουν στο τσαμπί μετά τον Τρύγο), αλλά και πρωτοχρησιμοποιήθηκε με σχεδόν την ΣΗΜΕΡΙΝΗ σημασία τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Αριστοφάνη στους «Βατράχους»;

    «…Ἐπιφυλλίδες ταῦτ’ ἐστὶ καὶ στωμύλματα»!.. («Βάτραχοι», στίχος 92)

    Αναρτώ το σχετικό λήμμα από το Liddell – Scott Κωνσταντινίδη, για το ξεστράβωμα του πανάσχετου χριστιανού αμπελοφιλόσοφου, Χρηστάκη Γιανναρά και προς ενημέρωσιν των ανυποψίαστων αναγνωστών του Ιστολογίου σας…

    3) Θα τολμήσετε, κύριε Σαραντάκο, να κράξετε στα μεζεδάκια του Σαββάτου την αλαφουζέικη «Καθημερινή» του φιλαράκου σας, Παντελή Μπουκάλα, που το περασμένο Σαββάτο δημοσίευσε επιστολή κορυφαίου αρεοπαγίτη δικηγόρου και παραμυθιάζει τους αναγνώστες της πως η ετυμολογία της λέξεως «ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ» σημαίνει αυτόν που φανερώνει τα σύκα προς εξαγωγήν από την Αττική;

    Ενώ εσείς, κύριε Νίκο μου, έχετε αποκαλύψει εδώ και 8,5 χρόνια (Φλεβάρης 2011) σε ένα μνημειώδες άρθρο σας ότι είναι πολύ επισφαλής αυτή η ετυμολογία; Κι ότι η ετυμολογία της λέξεως «συκοφάντης» είναι ένα από τα άλυτα προβλήματα των Κλασικιστών;

    Παρεμπιπτόντως, ενημερώνω τους αδαείς αναγνώστες σας ότι σύμφωνα με τον ειδήμονα Δημοσθένη (ως γνωστόν το παρατσούκλι του ήταν «Βάταλος» και κάτι παραπάνω γνώριζε ο άνθρωπος…), η λέξις «συκοφάντης» στην αττική διάλεκτο του 4ου π.Χ. αιώνος σήμαινε τον κίναιδο, τουτέστιν τον παθητικό ομοφυλόφιλο…

    ΑΝΑΡΤΩ το σχετικό χωρίο από τον μνημειώδη «Περί Στεφάνου» Λόγο του Δημοσθένους, για να μή τολμήσουν να με αμφισβητήσουν οι γνωστοί καφενόβιοι αντιρρησίες του Ιστολογίου, Πέπες, Ιατρού, Λεώνικος, κύρ Σταύρος, Mitsos, αλλά και οι χριστιανούληδες τοιούτοι Blogotinanai, Theo και λοιποί…

  43. Θρακιώτης said

    Κύριε Νίκο, σάς απάντησα για το 39, αλλά μού έχαψε το σχόλιο η μαρμάγκα

  44. spyridos said

    Ζιγκ Χαιλ φον Γιοσμα

    Η καταλαγη αυτών που έσπαγαν χέρια εγγυων γιατί ο άντρας τους πολεμούσε τους ναζηδες. Αίμα ελυνικο δεν υπάρχει. Μόνο αίμα ανθρώπινο και αίμα σκυλου

  45. spyridos said

    Ρατσιστής βέβαια αυτός που μισεί και περιφρονει κάτι που εντελώς τυχαία δεν είναι.

  46. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Τιμη και δοξα στους γερμανοτσολιαδες ,στους χιτες , στους δωσιλογους ,στους κουκουλοφορους της Κοκκινιας και στους χωροφυλακους
    που παρεδωσαν με λιστα στους Γερμανους τους Ακροναυπλιωτες κομμουνιστες.

  47. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @40. Αγαπητέ μου Κώστα, είμαι σίγουρος ότι εκείνη η παράξενη και δυσερμήνευτη λέξη «Ολυμπιακός» (ή κάπως έτσι..), παρεισέφρυσε στο κειμενάκι σου ως lapsus calami :). Για τα υπόλοιπα, ποιός το συζητάει; (Άντε να πάω να δω τον παππούλη που δυσπνοεί και τα λέμε αργότερα..)

  48. sarant said

    Το 42 το ειχε κρατήσει η μαρμάγκα κατόπιν εντολών του διεθνούς σιωνισμού.

  49. gpoint said

    # 40

    οταν λέμε Ακρόπολη εννοούμε ρλλάδα, όταν λέμε Βουγιουκλάκη εννοούμε Ψωροκώσταινα κι όταν λέμε ΟΣΦΠ εννοούμε Ορίστε Στραγάλια Φυστίκια, Πασσατέμπο ή Ομιλος Σκουπιδιαρέων Φουκαράδων Πειναλέων

    Αντε μπράβο, παραγκίσιο !!

  50. ΚΩΣΤΑΣ said

    41 Γιώργο Κ, έτσι και ακολουθήσει 4ος γύρος, την έβαψες! 😉

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=18&db=10&da=1949

  51. ΚΩΣΤΑΣ said

    49 Τζι, ήταν ένα τεστ να δω πού εξαφανιστήκατε σήμερα. Χαίρομαι που είσαι παρών πάντα… για τον ΠΑΟΚ! 🙂

  52. Γιάννης Ιατρού said

    36: μπα, μπα αλλαγή πλεύσης/λεξιλογίου βλέπω, ε;😉 Από το «κυρ Νίκο» έγινε «του φίλου κ. Σαραντάκου»…
    Τι έγινε ρε συ, άλλαξες εργοδότη; Σ΄ απέλυσε ο παλιός; (που περίμενε τον νόμο του Βούρτση για να γλυτώσει την αποζημίωση κλπ.) 😎

  53. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    κ. Θρακιώτη μου, πρέπει να μαλώσετε το επιτελείον σας…

    Η ‘κοινοκτημοσύνη’ απαντάται, μάλλον για πρώτη φορά, σε σύγγραμμα του και φιλέλληνα νομικού και φιλόσοφου ΙΕΡ. ΒΕΝΘΑΜΟΥ (Jeremy Bentham) «Περί Νομοθεσίας», μετάφραση του Γ. Αθανασίου από τη γαλλική έκδοση, στην Αίγινα το 1834.

    Και αναφέρεται σαφέστατα σε ’’κοινότητα κτημάτων’’-’’κοινοκτησιών’’ (τ. Α, σελ. 292+300).
    [Όποιος έχει ή βρει το γαλλικό κείμενο, ας μας πει ποιά λέξη μετέφρασε ‘κοινοκτημοσύνη’ ο Αθανασίου. Εκτιμώ ότι θα είναι η ‘communisme’]

  54. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κώστα, η Ιστορία δεν φημίζεται για τα γαλήνια νερά της αλλά τέτοιος τέταρτος γύρος, μαρξιστικολενινιστικού χαρακτήρα, δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει. Κοιμήσου ήσυχος! 🙂 🙂

  55. Θρακιώτης said

    Κακόψυχε Ιατρού (52),

    για τις 4 συγκλονιστικές αποψινές αποκαλύψεις του Επιτελείου μου, θα μάς πείς τίποτα;

    Τις ξανακαταγράφω γιατί ήδη έγραψαν Ιστορία στο Ιστολόγιο:

    1. Ο Μπαμπινιώτης κάνει δύο τεράστια λάθη που βγάζουν μάτι στο λήμμα «Κοινοκτημοσύνη» του «Ετυμολογικού» του

    2. Ο Γιανναράς νομίζει πως η λέξις «επιφυλλίς» είναι εφεύρεσις του 19ου αιώνος για να μεταφράσει την γαλλική «feuilleton»

    3. Ο Μέγας Αριστοτέλης έχει κατατροπώσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ τον Κομμουνισμό στα «Πολιτικά» του, λέγοντας πως αν ήταν εφαρμόσιμο Πολίτευμα η Κοινοκτημοσύνη των Αγαθών, θα είχε εφαρμοστεί από κάποια από τις 800 και πλέον ανεξάρτητες Ελληνικές Πόλεις της περιόδου 750 – 350 π.Χ.

    4. Ο Δημοσθένης στον «Περί Στεφάνου» Λόγο του γράφει ότι «συκοφάντης» στην Αθήνα του 4ου π.Χ. αιώνος απεκαλείτο και ο κίναιδος

  56. Γιάννης Ιατρού said

    55: Τι να σου απαντήσω ρε συ; Προσπαθείς απεγνωσμένα, με τη βία θά ΄λεγα, να βρεις κάτι να μας εντυπωσιάσεις, αλλά δεν σου βγαίνει. Και μετά λες εμένα κακόψυχο… 😂😂😂
    Πως ν΄ασχοληθεί κάποιος, όσο και να του είναι άγνωστο το «ποινικό μητρώο» σου 😎, με αυτά που «ανακαλύπτεις», μάλιστα μετά το χθεσινό ξεσκέπασμα των πηγών εξ ών νοσφίζεσαι… και των πολλών αστοχιών που έχεις και στα γλωσσολογικά (ιδίως τελευταία και στην ανεύρεση του πότε πρωτοεμφανίστηκε κάποια λέξη/λήμμα…, θα ξέρεις/θυμάσαι ποιό/που είναι το πρόσφατο χοντρό παραπάτημα που έκανες και διασύρθηκες πανελληνίως…) ε;

  57. Θρακιώτης said

    Άσε τις αερολογίες κ. Ιατρού (56) και απάντησέ μας σαφώς, τώρα που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Διότι πάντοτε εσύ μιλάς εκ του ασφαλούς, όταν έχει λυθεί ένα θέμα, για το οποίο έχουν ριψοκινδυνεύσει την φήμη τους οι άλλοι σχολιαστές:

    1. Ο Μπαμπινιώτης διέπραξε ή όχι αγραμματοσύνη, λέγοντας πως η «κοινοκτημοσύνη» εφευρέθηκε για να μεταφράσει την γαλλική λέξη «communisme»; (βλέπε σχόλιο 36)

    2. Ο Γιανναράς διέπραξε ή όχι αγραμματοσύνη λέγοντας πως η «επιφυλλίδα» εφευρέθηκε τον 19ο αιώνα για να μεταφράσει την γαλλική λέξη «feuilleton»;

    3. Ο Δημοσθένης στον «Περί Στεφάνου» όντως μάς λέει ότι συκοφάντης τον 4ο π.Χ. αιώνα λεγόταν και ο κίναιδος;

    4. Όντως ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του αποδομεί εσαεί τον Κομμουνισμό, γράφοντας πως η Κοινοκτημοσύνη των Αγαθών είναι ανεφάρμοστο Πολίτευμα; (αν με προκαλέσεις, θα αναρτήσω αύριο το σχετικό απόσπασμα)

    ΥΓ: Και μιά ερώτηση για τον αρρωστημένο παοκτζή κ. Gpoint: Είδες καθόλου το ΑΠΟΕΛ – Άγιαξ 0-0 απόψε; Με το χέρι στην καρδιά: Δεν ήταν πολύ ανώτερος ο «Α.Π.Ο. Ελλήνων Λευκωσίας» από τον αγαπημένο σου ΠΑΟΚ στο 2-2 με τον Άγιαξ στην Τούμπα;

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>η διλοχία αποβιβάστηκε στη Λήμνο, που κατεχόταν ακόμα από Γερμανούς.
    16 Οκτωβρίου 1944. Οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να αποσύρονται προς τον Μούδρο και να καταστρέφουν τα πυρομαχικά τους με σκοπό να εγκαταλείψουν το νησί, όταν έσπευσαν απελευθερωτικές δυνάμεις.
    Οι πρώτοι που κατέφθασαν ήταν 65 αντάρτες του ΕΛΑΣ από την πρόσφατα απελευθερωμένη Λέσβο. Υπό τις διαταγές του καπετάνιου Στράτου Μακρή, συναντήθηκαν αρχικά με ηγέτες του τοπικού αντιστασιακού κινήματος στον Άγιο Ευστράτιο πριν την άφιξή τους στο χωριό Πλατύ της Λήμνου.
    https://neoskosmos.com/el/59499/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%B9/

  59. gpoint said

    Δεν είδα το ματς, έβλεπα την …πανσέληνο κι ας ήταν μισό το φεγγάρι. Σ’ ένα ματς που δεν γεμίζει καν ένα μικρό γήπεδο και που ο διαιτητής δεν είναι «ταγμένος» όλα γίνονται. Προφανώς ο ΑΠΟΕΛ δεν τρόμαξε τον Αγιαξ όπως ο ΠΑΟΚ

    Θα βάλει και ο ΑΠΟΕΛ payperview ?

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πολιτική Επιτροπή Εθνικής
    Απελευθέρωσης (1944)
    Ένας τύπος επαναστατικής εξουσίας
    Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι
    Γιάννης (Ζαν Μαρί) Σκαλιδάκης
    Διδακτορική διατριβή που εκπονήθηκε στο Τµήµα
    Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

    Click to access Skalidakis.pdf

  61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    0% ανεργία, 1200 ευρώ ο μισθός και σπίτια με 15 ευρώ τον μήνα
    Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωµα.
    …στόχος μας είναι να πραγματοποιούμε τα όνειρα των ανθρώπων χωρίς να περιμένουμε να έρθει ο σοσιαλισμός. Πιστεύουμε πως τα υλικά αγαθά, η γη, τα μέσα παραγωγής πρέπει να ανήκουν στους πολίτες που τα δουλεύουν. Από τον κόσμο, για τον κόσμο δηλαδή…
    https://www.cna.gr/click-to-click/marinaleda-0-anergia-1200-evro-misthos-spitia-15-evro-ton-mina/

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63. spyridos said

  64. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

    63 Πολύ χαρακτηριστικό, αν ισχύει και στις λεπτομέρειες.

  65. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    63: Άσε που ο Χ.Κ. έφαγε και το ξύλο της χρονιάς του (συνηθισμένα τα βουνά …), ενώ ο άλλος…. με το σεις και με το σας, γαλλική ευγένεια 😒

  66. Alexis said

    Καλημέρα.
    Βρίσκω κι εγώ την μελέτη του Κανόνη για «κατάργηση»οικισμών και δρόμων απλώς εξωπραγματική. Δεν θέλω να το αναλύσω αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι εύκολα καταλαβαίνει κανείς:
    α. Τον τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας ενέργειας.
    β. Ότι αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για την αύξηση της παραγωγής.

    Βέβαια, όπως σωστά επισημάνθηκε, η μελέτη αυτή ήταν στα πρότυπα των μεγαλεπήβολων μεταρρυθμίσεων που είχαν λάβει χώρα στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ’30.

  67. Γιάννης Ιατρού said

    64: για τον Χ.Κ. εδώ, για τον «ιδιοκτήτη» εδώ.
    (πάντως δεν μας είπαν, αν ο πρώτος είχε πάει κι από Βαρκελώνη μεριά…. 🙂 )

  68. Alexis said

    65:
    -Θα σας αφήσουμε ελεύθερο με χρηματική εγγύηση κύριε!
    -Ω, μιλ μερσί αγαπητέ, μένω υπόχρεος! 😆😠

  69. Γιάννης Ιατρού said

    68: Έτσι Άλέξη!
    Νίκο, μαρμάγκα… !

  70. gpoint said

    Τελικά στην Ελλάδα το πιο επαναστατικό πράγμα είναι ο ΠΑΟΚ…
    Μόλις πήρε ένα (αήττητο) πρωτάθλημα φανερώνοντας ανωτερότητα έναντι των σωματείων του κέντρου κινητοποιήθηκαν όλες οι σκοτεινές δυνάμεις για την ανάκαμψη της πορείας του.
    Αλλαγή κανονισμών με ποινές -χάδια για επεισόδια και διακοπές τώρα που η Τούμπα έγινε εκκλησία, λιγότεροι ξένοι διαιτητές ώστε το κατεστημένο να έχει περισσότερες ευκαιρίες (θυμίζω πως με ξένους διαιτητές ο ΠΑΟΚ δεν έχει χάσει παιχνίδι), μέχρι προγραμματισμός του πρώτου αγώνα του το Σάββατο όταν ήξεραν πως Πέμπτη βράδυ θα έπαιζε στην Μπρατισλάβα! Αυτό φυσικά άλλαξε με σχόλια του αθηναϊκού τύπου πως » έγινε διευκόλυνση στον ΠΑΟΚ !!»
    Βρέθηκε και η φόρμουλα να μην βλέπει όλος ο κόσμος τα εντός έδρας ματς του ΠΑΟΚ και σχηματίσει εικόνα για την αξία της ομάδος αφού η ΕΡΤ και η Νόβα υπετάγησαν στις βουλές του ΟΣΦΠ. Ετσι ο ΟΣΦΠ θα μπορεί όπως πέρσι να «παίζει την καλύτερη μπάλλα» με τον Απόλλωνα και τα Γιάννινα αλλά να τρώει τριάρα στην Τούμπα και να αποκλείεται στο Καραϊσκάκης από την Λαμία !!
    Γιατί δεν νομίζω πως οι μη ΠΑΟΚτζήδες θα δώσουνε τα 4.99 ευρώ για να δουνε ΠΑΟΚ, ούτε μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι που να πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα γονατίσουν οικονομικά τον ΠΑΟΚ
    Μένει μόνο να δούμε στην ρεβάνς Αγιαξ- ΑΠΟΕΛ αν οι σφαγιαστικές διαιτησίες στα ματς Αγιαξ- ΠΑΟΚ ήταν υπεράγιαξ ή ήταν αντιπάοκ γιατί στην Κύπρο μέχρι που απεβλήθη και παίκτης του Αγιαξ ενώ στην Τούμπα και στο Αμστερνταμ η δεύτερη κίτρινη δεν βγήκε ποτέ. Με πιο απλά λόγια αν ήταν ή όχι δουλειά του υιού Θεοδωρίδη. Εχουμε και το περσινό δεδομένο με τον ορισμό και όχι κλήρωση με την Μπενφίκα η οποία κι αυτή βάρεσε 3 πέναλτυ σε βάρος του ΠΑΟΚ που στα υπόλοιπα 10 περσινά ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν σφυρίχθηκε ούτε ένα σε βάρος του ΠΑΟΚ !

  71. gpoint said

    # 67

    Γιάννη’μ όμως η γαλατική ευγένεια δικαιολογείται γιατί του Γάλλου ήταν ατύχημα εξ αμελείιας ενω το ξύλο (δεν) δικαιολογείται στον αναρχικό γιατί ήταν πράξη εκ προμελέτης
    Εκείνο που δεν καταπίνεται πάντως είναι η μη προφυλάκιση του φονιά δυο ψαράδων εκτός κι έχουν ετεροδικία και οι πλούσιοι Γάλλοι όπως (παλιά τουλάχιστον) οι ένστολοι Αμερικανοί.

  72. Γιάννης Ιατρού said

    Και μιάς κι αρχίσαμε πρωινιάτικα !! με προβληματισμούς κλπ., ένα άρθρο της Μαρίας Δεναξά για το θέμα της κατασκευής «επικοινωνιακών κατασκευασμάτων», κοινώς «ηρώων», με τον τίτλο Το παραμύθι Γκρέτα Τουνμπεργκ

  73. Σηλισάβ said

    15. Η συνένωση χωριών σε μεγαλύτερα δεν ήταν μόνο στο πρόγραμμα του ΕΑΜ. Το 1943 κάψανε το χωριό μου οι Γερμανοί, και το 1950 το κράτος πρότεινε τη συνένωση του χωριού με τα γειτονικά, σε μια μεγάλη κωμόπολη. Πέσανε τα συμφέροντα της περιοχής και αποτρέψανε το γεγονός. «Δεν παρατάμε τον Αγιο Νικόλα μόνο του», έλεγαν για τον πολιούχο του χωριού, και χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της γύρω περιοχής – (Ευρωπαική Γορτυνία).

    Το σχέδιο του Κανόνη για τον κάμπο της Καλλονής (ο θεός να τον κάνει κάμπο) ήταν μεγαλεπίβολο σίγουρα, και μιλάω ως γνώστης (ήμουν γαμπρός στην περιοχή τρομάρα μου). Όμως όταν δεν σε ενδιαφέρει το κέρδος αυτό καθε αυτό, αλλά η κοινωνική οικονομία, τέτοια σχέδια μπορούν να λειτουργήσουν

  74. Αγγελος said

    Θρακιώτη, η λέξη «επιφυλλίς» είναι μεν αρχαία, αλλά με τη σημασία που μας δίνει το παράθεμά σου — «πανωστάφυλο» και προσβλητικά «ποιητής της δεκάρας» — όχι με την τελείως άσχετη σημασία «γραφτό ή δημοσίευμα κάποιου είδους». Με τη μόνη της αυτή νεότερη σημασία είναι καταφανώς απόδοση του γαλλικού feuilleton.
    Επίσης, τη φράση του Δημοσθένη, χωρίς να είμαι ειδκός, την καταλαβαίνω ως εξής: «κακό πράμα ο συκοφάντης, γρουσούζης, εριστικός· αυτό μάλιστα το ανθρωπάκι είναι και πούστης από τη φύση του…» Δεν νομίζω δηλαδή πως προκύπτει από αυτή τη φράση ότι «συκοφάντης» σήμαινε και «κίναιδος».
    Ακόμη, το να ανάγεις στο 1856 την πρώτη εμφάνιση μιας λέξης που απαντά σε σύγγραμμα του 1834 είναι βέβαια λάθος, δεν συνιστά όμως αγραμματοσύνη. Ας κρατούμε και το μέτρο!
    Τέλος, χάρη στις απίστευτες δυνατότητες του Διαδικτύου, βρήκα, χωρίς να σηκωθώ απ’ την καρέκλα μου, ότι ο Μπένθαμ μιλάει σαφώς για communauté des biens, κοινοκτημοσύνη δηλαδή με τη σημερινή έννοια, αφερώνει δε και ιδιαίτερο κεφάλαιο (Μέρος Β΄, κεφ. ΣΤ’·σελ. 338 κ. εξ.) στα μειονεκτήματά της. Αντιθέτως, η λέξη communisme δεν φαίνεται να υπάρχει στο βιβλίο.

  75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    63 https://twitter.com/EllNikos/status/1163741243035312128

  76. Jane said

    Πουθενά δεν υπήρξαν σχέδια του ΕΑΜ για κολεκτιβοποίηση, όπως υπονοείται, αν κατάλαβα καλά. Πρωταρχικός σκοπός ήταν ο επισιτισμός κι η προστασία της σοδειάς απ’ τους ναζί, τους μπουραντάδες και τους Ράλληδες με ενίσχυση των μικροκτηματιών μέσω συνεταιρισμών και συλλογική δουλειά. Φυσικά υπήρξε η μακροχρόνια διεκδίκηση για απαλλοτρίωση τσιφλικιών της εκκλησίας και ευνοημένων μεγαλοχωραφάδων, ώστε να μοιραστούν δίκαια σε ακτήμονες.

    Προφανώς στη Λέσβο ο Χαράλαμπος Κανόνης, (καθώς ήταν γνώστης σαν γεωπόνος και υπάλληλος της ΑΤΕ), είχε εκπονήσει σχέδιο για συνένωση πολλών μικρών κτημάτων ,ώστε να καλλιεργούνται και να αρδεύονται με σύγχρονες μεθόδους, για να μην παλεύει κάθε μικροκτηματίας μόνος με το δρεπάνι, το πηγάδι και το κάρο.
    Παράλληλα, προφανώς σχεδίαζε να αξιοποιηθούν οι πολλοί αγροτικοί χωματόδρομοι και να γίνει εκμετάλλευση της παραγωγής σε δευτερογενές στάδιο (εργοστάσια μεταποίησης και συσκευασίας). Έτσι θα ωφελούνταν κι οι ακτήμονες βρίσκοντας δουλειά σαν εργάτες στην πόλη που θα προέκυπτε από τη συνένωση κοινοτήτων.
    Δεν βρίσκω κάτι παράλογο σε ένα τέτοιο σχέδιο την εποχή της ανέχειας και της πείνας .

    Ας μην ξεχνάμε πως στη δεκαετία του ’40 στην Ελλάδα μερικές δεκάδες τσιφλικάδες κατείχαν τη μισή καλλιεργούμενη γη. Με τα χρόνια βέβαια, λόγω προικοδοτήσεων και κληροδοτήσεων έχει γίνει πια κατάτμηση αυτών των τεράστιων αγροκτημάτων.
    Αλλά και πάλι τα τσιφλίκια κυριαρχούν ακόμη και σήμερα!

    Στη Θεσσαλία (που απελευθερώθηκε το 1881) παρόλο που ως το 1914 ( μετά το Κιλελέρ) απαλλοτριώθηκαν 54 τσιφλίκια και μοιράστηκαν σε 15.000 περίπου οικογένειες (1.058.700 στρέμματα δόθηκαν) , παρόλο που εκχερσώθηκαν και μοιράστηκαν κτήματα σε πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο στη δεκαετία του ’20 , ακόμη υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις που ανήκουν σε λίγους εκλεκτούς, επειδή έτσι αποφάσισαν προπολεμικές βασιλικές κυβερνήσεις.

    Στη σημερινή Ελλάδα- σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε- συνολικά υπάρχουν 723.060 αγροκτήματα. Από αυτά τα 1.540 είναι τσιφλίκια (δηλαδή το 0,2% των αγροκτημάτων της χώρας) και κατέχουν το 37,7% της συνολικής καλλιεργήσιμης γης!

    https://www.agrotypos.gr/paragogidimosia-dioikisi-politikithesmoi/ta-tsiflikia-despozoun-stin-ee-me-to-3-ton-idioktiton

    Προφανώς αυτά τα στοιχεία δεν τρομάζουν τους θιασώτες της «αριστείας», που κρίνουν με τη σύγχρονη νεοφιλελέδικη λογική το παρελθόν, πασχίζοντας να απαξιώσουν τον αγώνα και την προσφορά του ΕΑΜ.
    Και τέλος, γκώσαμε πια με την καραμέλα, ότι όσοι δεν έχουν γη , σπίτι, ή δουλειά είναι τεμπέληδες κι ανεπρόκοποι , ενώ όσοι έχουν τσιφλίκια, πολυκατοικίες ή βαπόρια είναι δουλευταράδες και νοικοκυραίοι.

  77. Georgios Bartzoudis said

    34, Γς said: «Πάω στοίχημα ότι αν είχαμε βρεθεί απ την άλλη μεριά του Σιδηρού Παραπετάσματος» το ΕΑΜ θα ήταν πρώτο και καλύτερο στις επάλξεις.σε αγώνες και ξεσηκωμούς που μπροστά τους αυτοί της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας θα ήταν της πλάκας!
    # «Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόριστον». Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τί θα γινόταν. Ίσως κάτι να ήξερε ο σύντροφος που έγραψε το «Σύντροφοι ευτυχώς που ηττηθήκαμε»! Σε κάθε περίπτωση το ΕΑΜ πολέμησε ΚΑΙ εναντίον των κατακτητών, μην ξεχνάμε όμως ότι ήταν καπελλωμένο από το ΚΚΕ, το οποίο εξελίχθηκε σε Ζαχαριαδιακό=Σταλινικό=εγκληματικό=παταγώδης αποτυχία διάρκειας 70 ετών

    35, Jane said: « Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ έσωσαν την τιμή του λαού και της Ελλάδας.
    Όσοι επιθυμούν αντίλογο, ας τον γράψουν για λογαριασμό των ναζί και των δωσίλογων».
    # Οι όμοιοί σου (αυτοί ντε, που …βλέπεις στον καθρέφτη) λένε το συνάφι σου ΕαμοΒουλγάρους. Πιαστείτε λοιπόν χέρι-χέρι και πορευτείτε στην άβυσσο του μίσους.
    Σου παραθέτω, εν είδει φροντιστηρίου, ένα εδάφιο από αριστερό συγγραφέα που μιλάει για το …άτιμο ΕΑΜ:
    «Από το φθινόπωρο …του ’43 και ενώ το εαμικό κίνημα κυριαρχούσε στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ξεσπούν σκληρές συγκρούσεις εμφύλιου χαρακτήρα με συγκροτημένες ή άτακτες ομάδες ενόπλων εθνικιστών που αρνούνταν την ενσωμάτωσή τους στον ΕΛΑΣ. Οι συγκρούσεις αυτές βρήκαν εύφορο έδαφος … στην περιοχή Νιγρίτας …Μια χαράδρα ανατολικά του παλιού Καστανοχωρίου με το …τοπωνύμιο Μαϊμούν-Ντερέ, θα γίνει το κολαστήριο των αντιφρονούντων. Τα πρώτα θύματα θα προέρχονται από το χώρο του ίδιου του κινήματος, με κύριο κατηγορητήριο την παράβαση των μέτρων συνωμοτικότητας ή την απείθεια στις εντολές του κόμματος. Από τα τέλη του ’43 τα θύματα στην πλειονότητά τους θα προέρχονται από τις τάξεις των εθνικιστών. Αρκετές δεκάδες ήταν οι ‘προσκυνημένοι’ (απλοί πολίτες που έπεσαν σε πλεκτάνη ή σε δυσμένεια)… Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επί μέρους εκδικάσεις …. διαδραμάτιζε ο περιβόητος για την σκληρότητά του … ‘αντιφασίστας’. Δικαστικός στο επάγγελμα, δημοκρατικών φρονημάτων και ένθερμος υποστηρικτής των ιδεών που εξέφραζε το ΕΑΜ, έφερε την ευθύνη της λειτουργίας των ανταρτοδικείων και της επιβολής των ‘δικαστικών κυρώσεων’…. ‘Όστις έστω και κατά διάνοιαν αμφισβητήσει το ΕΑΜ, τίμημα θάνατος’ ήταν η βασική αρχή που δημοσίως διατυμπάνιζε …, και στη βάση αυτής της αρχής αρκετές δεκάδες ήταν αυτοί που χάθηκαν στο Μαϊμούν-Ντερέ, τη χαράδρα που στοίχειωσε τη μνήμη δικαίων και αδίκων».

    44, spyridos said: «Ζιγκ Χαιλ φον Γιοσμα. Η καταλαγη αυτών που έσπαγαν χέρια εγγυων γιατί ο άντρας τους πολεμούσε τους ναζηδες. Αίμα ελυνικο δεν υπάρχει. Μόνο αίμα ανθρώπινο και αίμα σκυλου
    # Φροντιστήριο και σε σένα. Κάνε αντιπατάρα από την Jane.

  78. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #74, Άγγελος.
    Ευχαριστώ! Πολύ κατατοπιστικά όλα.
    Αλλά ο κ. Θρακιώτης (κάνει πως) δεν τα βλέπει…;

  79. Θρακιώτης said

    1) Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, κ. Άγγελε (74),

    ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά δεν μάς τα λέτε όλα. Το εύρημά σας ότι ο Μπένθαμ μιλάει για communauté des biens που ο Έλλην μεταφραστής (κατά τον κ. Μίκιο στο σχόλιο 53, διότι δεν μάς προσεκόμισε ντοκουμέντα) μεταφράζει ως «κοινοκτημοσύνη», αποδεικνύει ότι ο Μπάμπι υπέπεσε σε βαρειά γκάφα, γράφοντας στο «Ετυμολογικό» του ότι η λέξις «κοινοκτημοσύνη» εφευρέθηκε για να μεταφράσει την γαλλική λέξη «κομμουνισμός».

    Κι όμως, το περνάτε ξώφαλτσα, σοφέ Νέστορα, για να μή στεναχωρεθεί ο Μέγας Μπαμπινιώτης και δεν ξαναγράψει σχόλιο εδωπέρα ο αγαπημένος του μαθητής ο κ. Γ> Μπάτζιος!..

    Επίσης, σοφέ Νέστορα, περνάτε στο ντούκου την ανήκουστη γκάφα του εν αμαρτίαις γηράσαντος χριστιανού αμπελοφιλοσόφου, Χρήστου Γιανναρά, που έγραψε επί λέξει την περασμένη Κυριακή στην «Κ»:

    ««Επιφυλλίδα» είναι η ελληνική λέξη που εφευρέθηκε για να μεταφράσει τη γαλλική «feuilleton»»!..

    Αλλά, κύριε Άγγελέ μου, πώς εφευρέθηκε η «επιφυλλίδα» αφού υπήρχε από τον 5ο π.Χ. αιώνα, με άλλη – έστω – σημασία; Αν όντως γνώριζε ο χριστιανός αμπελοφιλόσοφος ότι υπήρχε στα αρχαία ελληνικά η λέξις «επιφυλλίς», θα έγραφε ότι άλλαξε σημασία για να… κλπ – κλπ.

    Όσο για τον Δημοσθένη και τον συκοφάντη που (εσείς αμφισβητείτε ότι) τον 4ο αιώνα π.Χ. σήμαινε και τον κίναιδο, διαπράξατε μνημειώδη γκάφα, σοφέ Νέστορα, γιατί είσθε άγευστος της Θείας Ελληνικής Γλώσσης. Αν και μόνο είχατε την πρόνοια να ανοίξετε το Liddell-Scott, θα μαθαίνατε ότι «σύκον» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα (εκτός από το φρούτο) σήμαινε επίσης τον ανδρικό πρωκτό, το γυναικείο αιδοίο και τις αιμορροϊδες.

    Για το ξεστράβωμά σας, σοφέ Νέστορα, αναρτώ τις «κακές» λέξεις που παράγονται από το σύκον. Η φωτοτυπία είναι από το ευρετήριο του μνημειώδους συγγράμματος του Σπύρου Καρυδάκη «Καυτό Μέλι» (εκδόσεις «Analphabet» 2013).

    Όπως βλέπετε, αγαπητέ κ. Άγγελε, «συκοφάντης» ήτο και αυτός που φανέρωνε (σύκον + φαίνω) τον πρωκτό του διά τα περαιτέρω… Υπήρχε και η λέξις ΣΥΚΟΦΑΝΤΡΙΑ για τις πόρνες που φανέρωναν το αιδοίο τους για να το δούν οι πελάτες, όπως κάνουν και οι σημερινές ιερόδουλες. Η λέξις «συκοφάντρια» σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του κ. Σαραντάκου, γιατί συνιστά επιχείρημα για την αγαπημένη του λέξη «βουλεύτρια».

    Υπόψιν ότιι αριθμοί δίπλα στις λέξεις παραπέμπουν σε Επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας όπου συναντώνται οι λέξεις. Αν προκληθώ, θα αναρτήσω μερικά από αυτά τα επιγράμματα, αλλά προειδοποιώ ότι είναι εξόχως αισχρά

    2) Κύριον Μίκιον (78),

    Τί να δώ, αγαπητέ φίλε; Θα κατάλαβες από το παρόν σχόλιο περί τίνος πρόκειται. Περιμένω να μού αναρτήσεις (ή να με παραπέμψεις σε αυτήν) την ελληνική μετάφραση του Μπένθαμ, που υπαινίσσεσαι στο σχόλιο 53: Ότι, δηλαδή, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε (εν Αιγίνη το 1834) στην Θεία Ελληνική Γλώσσα η λέξις «Κοινοκτημοσύνη», που τόσο λατρεύουν χριστιανοί + μπολσεβίκοι

  80. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #79-2ο
    Υπερεκτίμησα τις ικανότητές σας…;
    Με λίγο ψάξιμο θα το βρείτε το σύγγραμμα του 1934 – όχι εντελώς στο πιάτο…
    (Επειδή θα λείψω για λίγο, αν δεν το βρείτε, θα τα ξαναπούμε…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: