Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια στα γενέθλια της Αυγής

Posted by sarant στο 24 Αυγούστου, 2019


Δεν έβρισκα τίτλο για το σημερινό άρθρο, οπότε είπα να δω ποιος άγιος γιορτάζει, και έπεσα στο Σαν Σήμερα το οποίο με πληροφόρησε, μου θύμισε πιο σωστά, πως σαν σήμερα το 1952 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Αυγή, με την οποία έχω την τιμή να συνεργάζομαι.

Οπότε, από την επέτειο αυτή ονοματίζω το σημερινό άρθρο, παρόλο που, κατά τα άλλα, δεν περιέχει κανένα μαργαριτάρι ή άλλο γλωσσικό αντλημένο από την Αυγή. Έψαξα όμως στα κιτάπια μου και βρήκα αυτό το πρώτο φύλλο, που το πρωτοσέλιδό του το βλέπετε εδώ αριστερά σε σμίκρυνση και, μεγαλύτερο, το ανέβασα εδώ αν θέλει κανείς να ρίξει μια ματιά.

Δύσκολα τα χρόνια εκείνα, δεν είναι και πολύ πανηγυρικό το πρώτο φύλλο. Η Αυγή αρχικά κυκλοφορούσε κάθε Κυριακή, αλλά από τον Οκτώβριο αν θυμάμαι καλά, ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, μετατράπηκε σε ημερήσια, πρωινή. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 έκλεισε την εφημερίδα και κατέστρεψε το αρχείο και τις εγκαταστάσεις της. Επανεκδόθηκε λίγες μέρες μετά τη μεταπολίτευση, στις 4 Αυγούστου 1974 και συνεχίζει ως σήμερα, που οι καιροί έχουν γίνει δύσκολοι για εφημερίδες.

* Και προχωράμε στα καθαυτό μεζεδάκια μας, με ενα κάπως παλιότερο που το στέλνει φίλος του ιστολογίου, πιστεύοντας ότι αξίζει να δημοσιευτεί. Σε ανακοίνωση του ΔΣ του ΔΕΠ του Παντείου για την κατάργηση του ασύλου, διαβαζουμε: Είναι μια κατάκτηση του λαού μας που σε καιρούς ανελευθερίας έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να την διεκδικήσουν και να μας την κληρονομήσουν.

Δίκιο έχουν βεβαια επί της ουσίας οι διδάσκοντες του Παντείου, αλλά δεν μας την κληρονόμησαν την κατάκτηση οι νέοι των καιρών εκείνων. Μας την κληροδότησαν.

Βέβαια, είναι αρκετά συχνό να λέμε «κληρονόμησε στο παιδί του» αντί για «κληροδότησε». Είναι τοσο συχνό και καθιερωμένο ώστε να το δεχτούμε για κανονικό και να μην το διορθώσουμε, αν ας πούμε επιμελούμαστε ενα κείμενο; Ένα κριτήριο είναι τα λεξικά. Βλέπω ότι η χρήση του «κληρονομώ» με τη σημασία «κληροδοτώ» καταγράφεται στο ΜΗΛΝΕΓ, αλλά ως καταχρηστική. Δίνεται και ένα παράθεμα από βιβλίο του Χ. Χωμενίδη («….μέσα σε δέκα χρόνια ο κολοσσός που του κληρονόμησε ο μπαμπάς του θα έχει γίνει μπουτίκ»). Κατά πάσα πιθανότητα, σε μερικά χρόνια θα έχει λεξικογραφηθεί η χρήση χωρίς να χαρακτηρίζεται καταχρηστική αλλά προς το παρόν θα έλεγα ότι θα τη διόρθωνα αν την είχα σε κείμενο.

* Ένα ορθογραφικό σε επιγραφή φωτοτυπάδικου, που δείχνει την ασυγκράτητη πορεία των ψευδοεπιρρημάτων σε -ως, τώρα με οξύτονο παράδειγμα.

Ξέρουμε το «βαρέως τύπου» και το φέρω βαρέως όταν το βλέπω, αλλά εδώ έχουμε σφραγίδες «παντώς τύπου». Ελξη απο επιρρήματα όπως «σαφώς, προφανώς» θα είναι.

* Μια γυναίκα στην Κίνα σκότωσε τον φίλο της όταν αυτός την είπε «χοντρή» (άλλοι έχουν σκοτωθει για πολύ λιγότερα). Στο σχετικό άρθρο διαβάζουμε ότι » του επιτέθηκε με μαχαίρι και του πέτυχε θανάσιμα χτυπήματα».

Προσπερνάμε την παράξενη χρήση του «πέτυχε» και βλέπουμε κάτω κάτω στη σελίδα το βιντεάκι με την αγγλική λεζάντα Woman stabs her boyfriend to death with scissors. Mε ψαλίδι λοιπόν τον χτύπησε, προφανώς κλειστό, που το χρησιμοποίησε σαν στιλέτο. Μπορείς να πεις «μαχαιρώνω» στην περίπτωση αυτή; Δεν είμαι βέβαιος. Πάντως, το βέβαιο είναι πως δεν τον χτύπησε με μαχαίρι.

* Φίλος μου λέει ότι σε κάποιο δελτίο ειδήσεων του Αντένα (εδώ, και συγκεκριμένα στο 1.00.56, αλλά μόνο οι εντός Ελλάδος μπορούν να το δουν) η παρουσιάστρια είπε: «Τάδε έφη Γερμανίδες φίλαθλοι».

Όμως, η στερεοτυπη φράση μόνο στον ενικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στον πληθυντικό δεν λέγεται, ούτε μπορούμε να πούμε «τάδε έφησαν». Δεν πειράζει αν μια φορά στο τόσο αφήσουμε αχρησιμοποίητο ένα κλισέ.

* Πράγμα που μού θύμισε το καλαμπούρι: Τι είδε η Έφη Ζαρατούστρα;

* Είναι αμφίσημος ο τίτλος αυτός της Καθημερινής;

Μάλλον όχι, αφού ξέρουμε ότι ο Μητσοτάκης βρισκόταν στο Παρίσι -και επιπλέον δεν έχει νόημα να καλεί επενδυτές ειδικά από το Παρίσι. («Παριζιάνους να φέρουμε, αυτοι οι Μαρσεγιέζοι δεν έχουν καλή προφορά!»)

* Κάπως παρεμφερές το επόμενο μεζεδάκι, από τη σύσκεψη για τη Σαμοθράκη. Όπως γράφτηκε, ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν η «προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία»!

Εδώ το ένα από τα δύο σαφώς περισσεύει και δίνει κωμικό αποτέλεσμα.

Θέλουμε γνήσιους τουρίστες, με ΠΟΠ, διότι οι Ρουμάνοι από τη Σερβία και τη Βουλγαρία δεν ξοδεύουν τόσο πολλά. Να τους κερνάμε και πορτοκαλάδα από πορτοκάλι.

* Στην είδηση για την πινακίδα που μπήκε στο άγαλμα του Μεγαλέξανδρου στη Βόρεια Μακεδονία (και την οποία πηγαν και αποκαθηλωσαν οι από εκεί εθνικιστές, διότι βαρεμένοι υπάρχουν και από τις δύο πλευρές των συνόρων) μαθαίνουμε ότι το κείμενο είναι γραμμένο «στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα κυριλλικά».

Ένα στα τρία πέτυχε!

Τα κυριλλικά βεβαίως δεν είναι γλώσσα, με το κυριλλικό αλφάβητο γράφονται πολλές γλώσσες. Ήθελε να πει τα μακεδονικά, και βρήκε έναν τρόπο να αποφύγει την κακιά λέξη.

Και βεβαια η πινακίδα δεν ήταν στα γαλλικά, αλλά στα αλβανικά που είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα στη Βόρεια Μακεδονία.

(Κατά σύμπτωση, «γαλλικά» λένε στην ελληνική Μακεδονία τα σλαβομακεδόνια που μιλάνε οι «ντόπιοι»).

* Ποδαρικό στα μαργαριτάρια από τον καινούργιο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σε πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξε:

«Βασικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας….» Δεν μπορείς να κερδίσεις την αξιοπιστία κάποιου, όμως, μόνο την εμπιστοσύνη του μπορείς να κερδίσεις.

Μπορείς να αποδείξεις την αξιοπιστία σου, τη δική σου αξιοπιστία, και κάνοντάς το αυτό θα κερδίσεις και την εμπιστοσύνη των άλλων.

* Η είδηση αυτή, για το δυστύχημα στον Πόρο, ανέβηκε μισή ώρα μετά το συμβάν.

«Ο Πόρος βυθίστηκε στο σκοτάδι». Όμως, την ώρα εκείνη ήταν ακόμα απομεσήμερο. Ή μήπως παραείμαστε αυστηροί αφού τελικά το νησί όντως βυθίστηκε στο σκοτάδι δεδομένου ότι η βλάβη δεν φτιάχτηκε;

* Πόσο μακριά πάει ο μη σημασμένος τύπος; Διαβάζω άρθρο για μια συνέντευξη της τραγουδίστριας Σέριλ Κρόου, η οποία «μίλησε για την εμπειρία της ως ένας από τους τραγουδιστές του Μάικλ Τζάκσον».

Βέβαια, στα αγγλικά, γλώσσα που δεν δηλώνει γραμματικό γένος, θα πούμε one of the singers και θα ξεμπερδέψουμε. Στα ελληνικά δηλώνουμε γένος, οπότε θα πούμε ότι η κ. Κρόου ήταν τραγουδίστρια του Μάικλ Τζάκσον και βέβαια ήταν «μία από τις τραγουδίστριες του Μ.Τζ.» δηλ. τραγουδούσε μαζί του.

Όχι, θα πει κάποιος ακριβολόγος. Δεν ξέρουμε αν ο Τζάκσον είχε πολλές τραγουδιστριες και εν πάση περιπτώσει μπορεί η εμπειρία των τραγουδιστών να ηταν ίδια με των τραγουδιστριών. Άρα θα πούμε ότι ήταν «από τους τραγουδιστές», λέει ο ακριβολόγος. Όμως, λέω εγώ, μπορούμε τάχα να πούμε ότι ήταν «ένας από τους τραγουδιστές»; Ή θα πούμε «μία από τους τραγουδιστές» που ακούγεται λίγο περίεργο, ή θα αποφύγουμε το αόριστο άρθρο. Τι λέτε;

* Ίσως σχετικό, ίσως άσχετο: Γυναίκες παλαιοντολόγοι φορεσαν γενειάδες για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη ίσων ευκαιριών με τους άνδρες συναδέλφους τους.

* Μια και το Μπρέξιτ εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα όσο πλησιάζει η 31η Οκτωβρίου, είδα μια επέκταση της ιδέας του Μπρέξιτ στις διάφορες χώρες της ΕΕ, με λογοπαίγνια προσαρμοσμένα σε κάθε χώρα. Μερικά είναι πετυχημένα, αν και όχι όλα.

* Σε άρθρο για «κανάλια και κάστρα που γεννούν μύθους» διαβάζουμε για το κάστρο Σιγιόν στο Μοντρέ ότι «Αυτό το μαγευτικό κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Άλλοτε κατοικία των κόμηδων της Σαβοΐας….»

Όμως ο κόμης είναι αριστοκράτης, δεν είναι μανάβης να κάνει στον πληθυντικό μανάβηδες. Κόμητες θα πούμε, αλλιώς θα παρεξηγηθεί πολύ.

* Και πάλι για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι. Γράφει το tvxs για τα «Ιλίσια πεδία«.

Όχι όμως. Τα Ιλίσια είναι η γειτονιά της Αθήνας. Εκείνα που είναι στο Παρίσι είναι τα Ηλύσια πεδία (Champs Elysées) που βέβαια πήραν το όνομά τους από τα Ηλύσια πεδία της ελληνικής μυθολογίας.

* Συζητήθηκε πολύ η φωτογραφία από τη Νέα Ζηλανδία (απέχει πολύ μακριά, κι αν διπλώσετε τον χάρτη δεν θα πέσει πάνω στην Αθήνα) όπου ο προεδρεύων της Βουλής τάισε το βρέφος ενός βουλευτή.

Στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε για την «καρέκλα του Προέδρου». Κάθισμα είναι βέβαια αλλά η Speaker’s chair είναι η έδρα.

* Και κλείνω με μια φωτογραφία που μου έστειλαν από κάποια τελετή στον στρατό.

Απονομή πλακέτας, λέει, στον «αποχωρών» ανθυπασπιστή. Αν το είχαμε κάνει «ο αποχωρούντας», θα γράφανε όλοι «στον αποχωρούντα». Τώρα που το αφήσαμε έτσι, όλο και κάποιος θα το αφήνει άκλιτο -όπως τον πολύ συχνότερο «*Διευθύνων σύμβουλο».

Όσοι βρίσκεστε ακόμα σε διακοπές, κάντε καμιά βουτιά για όσους γύρισαν.

Advertisement

231 Σχόλια προς “Μεζεδάκια στα γενέθλια της Αυγής”

  1. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    μιας κι είναι η επέτειος της κυκλοφορίας του πρώτου φύλλου της ΑΥΓΗΣ, μήπως είναι γνωστό σε κάποιον, πως/γιατί κλπ. δόθηκε αυτό το όνομα στην εφημερίδα;

  2. Νέο Kid said

    «Συζητήθηκε πολύ η φωτογραφία από τη Νέα Ζηλανδία (απέχει πολύ μακριά, κι αν διπλώσετε τον χάρτη δεν θα πέσει πάνω στην Αθήνα) όπου ο προεδρεύων της Βουλής τάισε το βρέφος ενός βουλευτή.»

    τάισε το βρέφος ενός βουλετή? ?? βρέφος ανδρός ή γυναικός?

  3. Γς said

    Καλημέρα

    >Μια γυναίκα στην Κίνα σκότωσε τον φίλο της όταν αυτός την είπε «χοντρή»

    Η Σάρα. Χίλια πάουντ βάρος.

    Κι ήταν η λιποαναρρόφηση που έκανε το ντεμπούτο της.

    Κι η Σάρα το τόλμησε. Και έγινε κούκλα σχεδόν Τουίγκυ

    Ελα όμως που σιγά σιγά το λίπος επανήλθε και έγινε η παλιά Σάρα.

    -Σάρα, μήπως πήρες κάνα πάουντ;

    Κι ακόμα με κυνηγάει να με σκοτώσει

  4. Νέο Kid said

    H πινακίδα πάντως δεν λέει (έλεγε…) ότι ο Μεγαλέκος ήταν Ρωμιός. Λέει (έλεγε) ότι ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία. (όπως ο Ξέρξης κι ο Μαρδόνιος και η Αρτεμισία η ναραμού, να πούμε!)

  5. Γς said

    4:

    >Αρτεμισία η ναραμού

    νοραμού= το αψίνθιο

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF_%CE%B1%CF%88%CE%AF%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%BD

  6. atheofobos said

    Το μωρό που τάισε ο Πρόεδρος της Βουλής στην Νέα Ζηλανδία είναι το παιδί που απέκτησε ο βουλευτής των Εργατικών Ταμάτι Κόφεϊ μαζί με τον επί οκτώ χρόνια σύζυγό του, Τιμ Σμιθ. Το μωράκι γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στις 10 Ιουλίου, ύστερα από πολλές προσπάθειες του ζευγαριού να αποκτήσουν παιδί ως γκέι ζευγάρι.

  7. Αὐγουστῖνος said

    @1 Φίλτατε, ἔχω τὴν ἐντύπωση ὅτι τὸ ὄνομα δόθηκε πρὸς τιμὴν τοῦ ρωσικοῦ πολεμικοῦ πλοίου ΑΒΡΟΡΑ, τὸ πλήρωμα τοῦ ὁποίου στασίασε στὶς ἀπαρχὲς τῆς Ὀκτωβριανῆς ἐπανάστασης καὶ μάλιστα ἔριξε τὴν πρώτη κανονιὰ ἐναντίον τῶν χειμερινῶν ἀνακτόρων.

  8. imwrong said

    το πιο αστείο πάντως με το άρθρο στο CNN για τη Νέα Ζηλανδία είναι ο τίτλος που λέει ότι ο πρόεδρος της βουλής τάισε νεογέννητο βουλευτή, λες και ήταν νεογέννητος ο βουλευτής. Επειδή στη χώρα μας ξέρουμε από νεογέννητους βουλευτές (και μερικούς αγέννητους ακόμη μπορούμε να προβλέψουμε), μπορεί τελικά να πέφτει η ΝΖ πάνω στην Αθήνα όταν διπλώσεις το χάρτη 🙂

  9. Αὐγουστῖνος said

    Συνέχεια τοῦ προηγούμενου: Ἦταν ἕνα κλείσιμο τοῦ ματιοῦ στοὺς ὑπὸ διωγμὸν τότε ἀριστερούς.

  10. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό με τον «αριθμό φύλλου» (13548) που γράφει η σημερινή έκδοση της ΑΥΓΗΣ δεν μου βγαίνει:

    24/8/1952 έως 24/8/2019 = 24471 ημέρες (~67 χρόνια)
    21/4/1697 έως 04/8/1974 = 2662 ημέρες (~ 7+ χρόνια) που την έκλεισε η χούντα,
    24471-2662= 21809 ημέρες (από 13548 (~37 χρόνια) λείπουν 8261 ημέρες (τουτέστιν κάπου ~22-23 χρόνια).

    Πότε/γιατί μηδένισε ρε παιδιά; δηλ. από πότε ξεκινά να μετρά φύλλα η ΑΥΓΗ, από το 1982 ;;;)

  11. Γς said

    Κι η Στεφανίδου που τάχα μου δεν ήξερε τι ήταν η ΑΥΓΗ

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF_%CE%B1%CF%88%CE%AF%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%BD

  12. Αὐγουστῖνος said

    @8. Ἔ, θὰ τὴν πῶ τὴν κακία μου, ἂν καὶ πρόκειται γιὰ μία ἀπὸ τὶς εὐάριθμες ἀμφισημίες τῆς σημερινῆς μορφῆς τῆς γλώσσας: Μὲ τὸ πολυτονικὸ δὲν θὰ ὑπῆρχε πιθανότητα σύγχυσης μεταξὺ αἰτιατικῆς (ποὺ ὀξύνεται, δηλ. βουλευτή) καὶ γενικῆς (ποὺ περισπᾶται, δηλ. βουλευτῆ).

  13. Γς said

    Ωχ, λάθος

  14. Γς said

    13-.11

    Αυγουστίνε εμβόλιμε

  15. Γιάννης Ιατρού said

    7/9: Μάλιστα, σ΄ευχαριστώ πολύ!

  16. Αὐγουστῖνος said

    Σεβαστέ μου Γς, προσβλέπω σὲ νέα συνάντησή μας ὑπὸ παρόμοιες συνθῆκες.

  17. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    10 Γιάννη, σίγουρα πρέπει να αφαιρέσεις τις Δευτέρες. Μάλλον όμως μετράει από την επανέκδοση του 1974.

    6 Α μπράβο

    8 🙂

    12 Ε, ένα δίκιο το έχεις

    Θα λείψω για μερικές ώρες

  18. Νέο Kid said

    Aν ως «δίπλωμα του χάρτη» νοείται οι αντίποδες ενός τόπου, τότε οι αντίποδες της Ν. Ζηλανδίας είναι η Ιβηρική (κυρίως Εσπάνια και ολίγη από Πουρτουγάλ…)
    Αι αντίποδαι των Αθηνών είναι αι εξωτικαί : Moerai, Iles Australes, French Polynesia

  19. atheofobos said

    Φαίνεται πως ο Μπογδάνος εζήλωσε την δόξα σου στην αναζήτηση μεζεδακίων και ανακάλυψε ένα του Κώστα Αρβανίτη!
    https://www.ogdoo.gr/epikairotita/koinonia/o-bogdanos-adeiazei-ton-kosta-arvaniti

  20. Νέο Kid said

    18. Kάποιο μπέρδεμα (βέρδεμα αντιβαρβαρικώς…) γίνεται. Όταν βάζω να βρω τους αντίποδας των Moerai, Iles Australes, French Polynesia μού βγάζει το Ασουάν εν Υπτίω του Αιγαίου.
    Και το Ασουάν βέβαια εστιν Ελλάς (Ερατοσθένουρας κλπ) αλλά…
    Μαλλον τελικώς, αι αντίποδαί μας είναι ο αγνός Ειρηνικός στη μέση του πουθενά να ούμε…

  21. gpoint said

    # 1

    Γιατί από ιδέες για τίτλο εφημερίδας είχαν…μεσάνυχτα !! ( και ξημέρωσε ώσπου να βρούνε !)

  22. LandS said

    18. Βασικά οι αντίποδες που μας ενδιαφέρουν εδώ δεν είναι της Αθήνας αλλά Αιγίου, Καλαβρύτων και Μόρφου.

  23. LandS said

    22 συνέχεια

    …για αρχή

  24. Νέο Kid said

    21. Kαλό, ομολογουμένως!
    Ξέρεις φαντάζομαι ότι «Σλόβαν» στα τσεχοσλοβάκικα σημαίνει «Αυγή», ε? Άιντε ξυπνάτε! να την κάνετε «μεσάνυχτα», γιατί αρκετά ντροπιάσατε οι δικέφαλοι το ελλ.ποδόσφαιρο εις τας Ευρώπας! 🙂

  25. BLOG_OTI_NANAI said

    13: Έουκομάι η Κατερίνα να μάθει την Αυγή και να γίνει σοπχότερη (επηρεάστηκα από το άρθρο με την προφορά της αρχαιοελληνικής: http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_08/index.html )

    Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, αν ένας αρχαίος ξεκινούσε τη φράση του με το «Λέγω», ένα σημερινό παιδάκι θα του έφερνε τα Lego για να παίξουν

  26. Αὐγουστῖνος said

    Δὲν ξέρω ἂν εἶναι ἀκριβῶς μεζεδάκι, ἀφοῦ οἱ λογῆς λογῆς «-ποιήσεις» δίνουν καὶ παίρνουν, πάντως έγὼ τὸ θεωρῶ μεζεδάκι τῆς κατηγορίας περιττῆς ἐπανάληψης. Κοπυπαστώνω ἀπὸ σημερινὸ ἄρθρο τοῦ tvxs γιὰ τὴν ἀναζήτηση νέου ὁρισμοῦ γιὰ τὰ μουσεῖα:

    Η τροποποίηση του ICOM –που σημειωτέον βρίσκεται υπο την αιγίδα του ΟΗΕ-αναφέρει τα εξής «επικίνδυνα»!:

    «Τα μουσεία αποτελούν χώρους εκδημοκρατικοποίησης

    Αὐτὸ τὸ ρημάδι τὸ πρόθεμα ἐκ- δηλώνει ὅ,τι ἀκριβῶς καὶ ἡ πολυφορεμένη κατάληξη -ποίηση. Ὁπότε ἢ θὰ πεῖς «χώρους ἐκδημοκρατισμοῦ» ἢ θὰ πεὶς «χώρους δημοκρατικοποίησης (μπλιάχ!)», ἂν καὶ κτγμ αὐτὸ ποὺ θέλει νὰ πεῖ ὁ ποιητὴς περιγράφεται πιὸ σωστὰ ὡς «χώρους καλλιέργειας δημοκρατικοῦ φρονήματος».

  27. BLOG_OTI_NANAI said

    25: αν χρησιμοποιούσε στη φράση του το «λήγω».

  28. Κιγκέρι said

    … το κύριο άρθρο της Αυγής!

  29. Γιάννης Ιατρού said

    17α: Μπα, το σκέφτηκα, αλλά δέεεεν είναι αυτό:
    2290 Δευτέρες από 04/8/1974. Πάλι δεν βγαίνει, λείπουν 5971 ημέρες/φύλλα (16+ χρόνια).
    Θα μάθουμε, κάποιος εδώ μέσα θα μας πει 🙂

  30. Λευκιππος said

    Ήταν και η πεθερά κάποιου Ανθυπασπιστη που ακούγοντας τους φαντάρους να αποκαλούν τον γαμπρο της ´κύριε ανθυπασπιστά´ εφτασε στο συμπέρασμα οτι η ονομαστική είναι Ανθυπασπιστας. Έτσι μας έλεγε καμαρώνοντας ´…ο γαμπρός μου ο Ανθυπασπιστας……´

  31. LandS said

    Εγώ νομίζω ότι οι Πρόεδροι δεν κάθονται ούτε σε καρέκλες (όχι βέβαια! ) ούτε σε καθίσματα, αλλά σε έδρες.

  32. Γιάννης Ιατρού said

    ..μού θύμισε το καλαμπούρι: Τι είδε η Έφη Ζαρατούστρα;
    Τι μου θύμισες… !

  33. spyros chamenos said

    «προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία»

    Χωρίς να μπορώ να το αποδείξω φυσικά, φαντάζομαι ότι είναι ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του Γουόρντ (Ινγκλικά, οι «αντίποδες» των γκρίκλις) και το άγχος να στείλουμε την είδηση όσο νωρίτερα γίνεται, μην τυχόν μας προλάβουν οι άλλοι στο διαδίκτυο. Γράφουμε κάτι, γυρνάμε πίσω στο κείμενο, κάνουμε μία αλλαγή και το στέλνουμε πριν το ξαναδιαβάσουμε.

    24. Νομίζω ότι στην Ευρώπη ακόμη μιλούν για την ξεφτίλα της Ελλάδας στο ζευγάρι ΠΑΟΚ και Άγιαξ. Ευτυχώς υπάρχει ο ΟΣΦΠ για να χαιρόμαστε και λιγάκι εμείς οι Έλληνες (στο λινκ, η τελευταία παρουσία του ΟΣΦΠ στο Τσάμπιονς Λιγκ).
    https://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Grupo_D_de_la_Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_2017-18

  34. LandS said

    #1

    Να βρεις το βιβλίο του Γιώργου Λεονταρίτη «Η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία της Αριστεράς».

    Εκεί λέει ότι ήταν πρόταση του Γιάννη Πασαλίδη (Πρόεδρος της ΕΔΑ) για αλλαγή του τίτλου της «Δημοκρατικής» που μόλις είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία της. Ήθελε ο Μπαρμπαγιάννης να συμβολίζει η εφημερίδα το χάραμα της νέας εποχής.
    Ενδιαφέρον έχει ότι για να δώσει την άδεια κυκλοφορίας η Ασφάλεια ο πρωθυπουργεύων Σοφοκλής Βενιζέλος έκρυψε στο γραφείο του (συνήθειο των πολιτικών με αυτό το όνομα να κρύβουν πράματα 🙂 ) τον φάκελο του νέου διευθυντή Βασίλη Εφραιμίδη.

    Ο Γιάννης Πασαλίδης ήταν Μενσεβίκος, οπότε αυτά περί Αβρόρας κλπ. δεν ισχύουν.

  35. spyros chamenos said

    19
    Εξαιρετικό το «ρω» του Μπογδάνου! Με εντυπωσίασε!
    Γενικά βέβαια, ο Μπογδάνος είναι εντυπωσιακός, οπότε νομίζω ότι δεν θα είναι και πολύ δύσκολο να γελάσει κανείς μαζί του. Όταν για παράδειγμα κάποιος «αρπάζει» ένα ρω (θα σκάσω από τα γέλια αν το ξαναγράψω) που προφανώς είναι βιασύνη (αφού ο άνθρωπος που έγραψε το Φρεντερίκο είναι ο ίδιος που έγραψε το σχόλιο για τον ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ Γκαρθία Λόρκα), για να κράξει κάποιον που κάνει ένα σχόλιο για τον Λόρκα, ενώ το σχόλιο μιλάει για τον «βαθιά αριστερό στη γραφή και τη δράση του» ποιητή… Τέλος πάντων, Μπογδάνος είναι, τι να κάνουμε…

  36. LandS said

    19, 35

    Και επειδή, όπως λέγαμ

  37. LandS said

    ε χτες, οι Ισπανοί δεν είναι βάρβαροι. Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα.

  38. LandS said

    ουπς! πως έγινε αυτό ρε παιδιά;

  39. Αγγελος said

    Στάσου, Γιάννη. Από 4/8/1974 μέχρι αύριο 25/8/2019 είναι 16457 ημέρες = 2351 εβδομάδες. Αν είχαμε 6 φύλλα την εβδομάδα, θα έπρεπε το αυριανό φύλλο να είναι το 14106. Πάλι δε βγαίνει ο λογαριασμός, αλλά η διαφορά είναι μόνο 558 νούμερα. Μήπως δεν κυκλοφορεί την επομένη κάποιων μεγάλων αργιών, όπως δεν κυκλοφορεί τις Δευτέρες; Αν βγάλουμε κάθε χρόνο επομένη Πρωτοχρονιάς, Φώτων, Ευαγγελισμού, Τρίτη του Πάσχα, Τρίτη Πεντηκοστής, επομένη 15αύγουστου και 28ης Οκτωβρίου, Δευτέρα και Τρίτη Χριστουγέννων, φεύγουν άλλα 9*45 = 405 νούμερα (αν και θα έπρεπε να αφαιρέσουμε απ’ αυτά τα περίπου 39 που αντιστοιχούν σε Δευτέρες, που έτσι κι αλλιώς δεν θα έβγαινε η εφημερίδα). Πάλι λείπουν σχεδόν 200. Κυκλοφορούσε μήπως ως εβδομαδιαίά
    για κάποιο διάστημα;

  40. spyros chamenos said

    36, 37
    Οι Ισπανοί (και οι ισπανόφωνοι) είναι καραβάρβαροι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα την διαφορά ανάμεσα στο δ και το d. Προφέρουν δ, αλλά δεν έχει διαχωριστική αξία από το d. Αν ρωτήσεις εμένα, δ θα το έβαζα, αλλά ποιος νοιάζεται για το πώς μεταφράζει ένας πρώην χεβιμεταλάς, αποτυχημένος πάνκης και κάφρος οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας;

  41. ΣΠ said

    29
    Το φύλλο της 4/8/1974 γράφει: Περίοδος Γ’ – Αριθμός φύλλου 1.

  42. Γς said

    19:

    Για μοντέλα θηρευτή-θηράματος ένα από τα θέματα

    Κι ο τύπος έγραψε τις εξισώσεις μ ένα σωρό λάθη.

    Είπε και ότι είναι το μοντέλο Lorka-Volterra

    https://en.wikipedia.org/wiki/Lotka%E2%80%93Volterra_equations

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υψιπέτης και υψιπετής.
    Ο μεταφραστής Ανδρέας Παππάς θεωρείται ειδήμων περί τη γλώσσα. Κρατούσε χρόνια γλωσσική στήλη στο Βήμα και έχει γράψει και εκδώσει γλωσσικούς οδηγούς. Διαβάζοντας, όμως, επί της ξαπλώστρας, την «Αιχμάλωτη σκέψη» του Τσέσλαβ Μίλος, σκόνταψα στη σελ.23 στις «υψιπέτεις σκέψεις» και στη σελ. 116 στα «υψιπέτη βιβλία». Άρα, δεν αναφέρεται στο επίθετο υψιπετής αλλά στο ουσιαστικό υψιπέτης. Το οποίο, βέβαια, δεν έχει ουδέτερο και στην ονομαστκή πληθυντικού το θηλυκό είναι «υψιπέτιδες». Έτσι είναι, φιλόλογοι και λοιποί γνωρίζοντες ή κολυμπάω σε βαθιά νερά και τον αδικώ τον άνθρωπο; ☺

  44. LandS said

    40;;
    Αν και σήμερα, Σάββατο που είναι, κάνουμε και λίγο πλάκα (αν ήταν βρώσιμα τα μεζεδάκια δεν θα είχαμε κατεβάσει τα δέοντα καραφάκια; Έτσι)
    [feðeˈɾiko ðel saˈɣɾaðo koɾaˈθon de xeˈsuz ɣaɾˈθi.a ˈloɾka] Στα …Φωνητικά της Ισπανίας*.Όπως λέμε Κυριλλικά της Βόρειας Μακεδονίας; Τα δ και τα γ διακρίνονται σαφώς.

    Κάπου στο λίβελο του Μπογδάνου εναντίον Αρβανίτη υπάρχει ο ισχυρισμός ότι είναι διαφορετικό όνομα το Φεντερίκο από το Φρεντερίκο. Αμφιβάλω αν υπάρχει Πορτογάλος που να λέει Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα και όχι Φρεντερίκο. Όπως εμείς δεν θα λέγαμε Φειδερίκος αν κάναμε το κόπο να μεταφέρουμε το όνομα στα Ελληνικά.

    *Πιθανόν όχι ολόκληρης της Ισπανίας

  45. Λάζαρος Ρεπούνδιος said

    #1 μιας κι είναι η επέτειος της κυκλοφορίας του πρώτου φύλλου της ΑΥΓΗΣ, μήπως είναι γνωστό σε κάποιον, πως/γιατί κλπ. δόθηκε αυτό το όνομα στην εφημερίδα;

    Και για ακόμα φορα αισθάνθηκα πολύ υπερήλικας.
    Ο τίτλος ήταν μετάφραση της γαλλικής αντιστασιακής/αριστερής Aurore.

  46. ΣΠ said

    41
    Μάλλον Περίοδος Β’ γράφει.

  47. LandS said

    10, 17, 29, 39

    Τα φύλλα που λείπουν είναι προς τιμήν της ενημέρωσης που χάνουν αυτοί που δεν την αγοράζουν.

  48. ΣΠ said

    39
    Υπήρξαν και κάποιες μέρες που, λόγω απεργίας των δημοσιογράφων, δεν έβγαιναν εφημερίδες.

  49. Γιάννης Ιατρού said

    34:
    Σταύρο, ευχαριστώ πολύ, βρήκα το σχετικό 🙂

  50. Γιάννης Ιατρού said

    39: Αγγελος (και άλλοι)
    Για την αρίθμηση:
    Ναι μάλλον δεν έλαβα υπόψη πως δεν κυκλοφορεί την Δευτέρα καθώς και κάτι άλλα που γράφετε. Οπότε λίγο-πολύ ο αριθμός φύλλων φαίνεται ΟΚ.

    ΥΓ: Άγγελε, το μέηλ σου, το κοιτάς πότε-πότε ;; 🙂 🙂

  51. Κιγκέρι said

    Ανελέητος ο Μέφρι: όχι «τάδε έφησαν» αλλά «τάδε έφασαν».

    (ἔφην
    ἔφησθα ἤ ἔφης
    ἔφη
    ἔφαμεν
    ἔφατε
    ἔφασαν)

    Καλά λέτε να μένει αχρησιμοποίητο!

  52. loukretia50 said

    Καλημέρα!
    Για το όνομα πίστευα κι εγώ – ή κάπου είχα διαβάσει – ότι είναι από τη γαλλική εφημερίδα που είχε μια μεγάλη παράδοση https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/J%E2%80%99accuse.jpg/800px-J%E2%80%99accuse.jpg
    Αποκλείεται να είναι συνδυασμός των θεωριών που αναφέρθηκαν?
    ————————–
    Αυγουστίνε!!
    Νόμιζα ότι γιορτάζεις Αύγουστο, έκανα λάθος, αλλά δικαιούσαι κάτι που είχα βρει – νομίζω γαλλική παροιμία:

    «C’ est comme s’ il pleuvait du vin
    Fine pluie à St Augustin»
    παναπεί…
    Μοιάζει σα να βρέχει οίνον – δώρο για τον Αυγουστίνον!
    Μια βροχή φίνα, λεπτή, στη δική του τη γιορτή

    Και λίγη ακόμα αυθαιρεσία…

    Σα να έβρεχε κρασί έπεφτε η βροχή χρυσή
    Τόσο φίνα και λεπτή, στου Αυγουστίνου τη γιορτή

    Ελπίζω να σε ξαναδούμε σύντομα!

  53. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πολύ χάρηκα για το πρώτο φύλλο της Αυγής. Ενώ τον Ριζοσπάστη τον έχω ξεκοκαλίσει από τότε που βγήκε, 😡 προδικτατορική Αυγή πρώτη φορά διαβάζω. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στον «Κρυστάλλη» της, ουπς τον Αυγερινό, ποιος να είναι άραγε;

    Καλά! τέτοια ξεφτίλα, ο Αρβανίτης να καταντήσει ο περίγελος του Μπογδάνου, δεν το περίμενα!!!

  54. loukretia50 said

    Για το «ρω» το καθαρό :

    Αν χρειάζεται το ρω?
    Ερωτάς και απορώ
    Για δε ρίχνεις τα ταρώ?
    Έρωτα ζητάς θαρρώ…
    Αστέρω μου! *

    * κλεμμένο!

  55. Νέο Kid said

    «Εκτέλεσις του ποιητού Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα »
    Έτσι είναι το σωστό αντιβαρβαρικό, σύμφωνα και με το μηνολόγιο του Δ. Σαραντάκου. Φρειδερίκος.
    (εντάξει. Οι Άραβες δεν πρόλαβαν να αποβαρβαρίσουν εντελώς τους Ισπανούς, κι απέμειναν κάποιες γοτθικές βαρβαρότητες στα ονόματα…)

  56. loukretia50 said

    Οι Άραβες έκαναν ντου, μας κύκλωσαν από παντού
    Το θέμα ήτανε ταμπού ότι πληθύναν οι «Αμπού»
    (τίνι τρόπω άραγε?)

    Κράτα γερά ΝεοΚιντ!

  57. Νέο Kid said

    56. Νεοκίδ ,παρακαλώ! Μην είμαστε και βαρβάροι!

  58. Παναγιώτης Κ. said

    «Βέβαια, είναι αρκετά συχνό να λέμε «κληρονόμησε στο παιδί του» αντί για «κληροδότησε».»
    Εννοείται πως δεν με βρίσκει σύμφωνο η σημασιολογική ταύτιση του κληρονομώ με το κληροδοτώ. Πρέπει να λέμε το σωστό και να μη δείχνουμε ανοχή στο λάθος.

    «Βασικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας….»
    Νικοκύρη, περίμενα αν όχι…σφαξιματάκι με…βαμβάκι (που ως γνωστόν είσαι…μάστορας) τουλάχιστον μια ηχηρή σφαλιαρίτσα!
    Από την άλλη, έχουμε καιρό! Η νεότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ένα εμπόδιο στην κάπως επίσημη γλώσσα που είναι υποχρεωμένος να μιλάει ο εκάστοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πάντως και στην μια περίπτωση και στην άλλη, αν διάβαζαν Σαραντάκο και ειδικά τα μεζεδάκια, θα κινδύνευαν λιγότερο να κάνουν τέτοια λάθη.

  59. spyros chamenos said

    44.
    Δεν γνωρίζω τη σχέση σας με την ισπανική, η δική μου είναι επιφανειακή, αλλά αρκετή για να γνωρίζω ότι οι καημένοι οι Ισπανοί έχουν πέσει στην παγίδα της μπουντουγκοποίησης και, προφανώς, έχουν βαρβαροποιηθεί (ίσως να φταίει ο Έρασμος ο καταραμένος, που τον προστάτευε ο Κάρολος ο Κουίντος). Το καημένο το β, δεν υπήρξε ποτέ, ενώ την διαφορά ανάμεσα στα γκ και γ, αλλά και d και δ, αν και έχουν και τα τέσσερα φωνήματα (εξαρτάται από την θέση του γράμματος μέσα στη λέξη/πρόταση), δεν την καταλαβαίνουν οι ίδιοι (κάτι σαν και μας τους Έλληνες όταν ακούμε ένα Άγγλο να προφέρει s κι ένα άλλο να προφέρει sh, αν δεν έχουμε εξασκηθεί, δεν καταλαβαίνουμε καμία διαφορά).
    Ένα από τα κλασσικά προβλήματα ελλήνων μεταφραστών ισπανικής, είναι αν το d θα μεταγραφεί δ ή ντ.
    Υ.Γ.: Για τους χρήστες της ισπανικής, να κι ένα λινκ για το d:
    http://lema.rae.es/dpd/?key=d

  60. loukretia50 said

    57. Kαλά δε!! – Εθίγης λες και σε είπα καβούρη!

  61. loukretia50 said

    «Ρουμάνοι τουρίστες από τη Ρουμανία»

    Μα δεν είχαμε τουρίστες, παρά μόνο τις αρτίστες
    και κρυφά ή φανερά, χρήμα ρέει με ουρά
    σε καυτές Ελλήνων πίστες.
    Και αλλάξαν οι καιροί , τώρα άλλοι πονηροί
    είναι επιχειρηματίες, καθωσπρέπει, σοβαροί
    και εισάγουνε τουρίστες
    Για «ανάπτυξη» μπορεί
    να μοστράρουν ίδιες λίστες

  62. Παναγιώτης Κ. said

    @19. Ο Αρβανίτης δεν είναι δα και κάποιος υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος!
    Νομίζει ότι είναι αρκετό να δηλώνεις κομμουνιστής ( υπέρμαχος της δικτατορίας του προλεταριάτου-κατά δήλωσή του) οπότε μετά από αυτό μπορεί να λες ό,τι θέλεις.
    Από την άλλη βέβαια και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος-βουλευτής της ΝΔ , προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξίγκι…

  63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Διακοπές κάνετε εσείς οι αστοί. Εμείς οι μπαξεβάνηδες (δεξιοί κι αριστεροί!) κάνουμε βουτιές μόνο στον ιδρώτα, για να βολέψουμε -για συγγενείς και φίλους- καμιά ντομάτα που μυρίζει ντομάτα και όχι μονσαντολακέρδα 🙂

  64. ΣΠ said

    43
    Έχεις δίκιο.

    Από το ΛΚΝ:

    υψιπέτης ο [ipsipétis] Ο10 θηλ. υψιπέτιδα [ipsipétiδa] Ο28 : (λόγ.) αυτός που κινείται σε κόσμους πνευματικούς ή μεταφυσικούς.
    [λόγ. < αρχ. ὑψιπέτης· λόγ. υψιπέτ(ης) -ις > -ιδα]

    υψιπετής -ής -ές [ipsipetís] Ε10 : (λόγ.) για μεγαλόπνοες ιδέες, απόψεις κτλ. ή για υψηλή καλλιτεχνική έμπνευση.
    [λόγ. < αρχ. ὑψιπετής `που βρίσκεται ψηλά΄ (η σημερ. σημ. μσν.)]

    Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη:

    υψιπέτης (ο) {υψιπετών}, υψιπέτις (η) {υψιπέτιδος} (λόγ.) πρόσωπο που εμπνέεται από μεγάλες ιδέες ή/και εκφράζει μεγάλες ιδέες. [ΕΤΥΜ < αρχ. υψιπέτης < επίρρ. ύψι «ψηλά» (βλ. λ. υψηλός) + -πέτης < πέτομαι «πετώ» (βλ. κ. πετώ)].

    υψιπετής, -ής, -ές {υψιπετ-ούς | -είς (ουδ. -ή)} (λόγ.) αυτός που έπεσε από τον ουρανό ΣΥΝ. ουρανοκατέβατος. ΣΧΟΛΙΟ λ. -ης, -ης, -ες. [ΕΤΥΜ < αρχ. υψιπετής < επίρρ. ύψι (βλ. λ. υψηλός) + -πετής < πίπτω βλ.λ.)].

    Μου κάνει εντύπωση η διαφορετική σημασία που δίνουν τα δύο λεξικά για το «υψιπετής».

  65. BLOG_OTI_NANAI said

    Στη βιβλιογραφία με συνέπεια (98%) αναφέρεται ως «Φεντερίκο», χωρίς «ρ». Αυτό σημαίνει ότι οι ελάχιστες φορές που διαφοροποιούνται (το 2%) είναι σίγουρα λάθος.
    Για παρηγοριά στον Κώστα Αρβανίτη βλέπουμε να έχουν κάνει το ίδιο λάθος και εξειδικευμένα περιοδικά τέχνης:

  66. ΣΠ said

    Ένα μεταφραστικό μεζεδάκι:

    Πόποβιτς: «Πόνος στον κ$%ο ο Μιλς, μας έδωσε μάθημα η Αυστραλία»

    Το pain in the ass δεν μεταφράζεται κατά κυριολεξία. Πιο σωστό είναι το «μεγάλος μπελάς».

  67. ΓιώργοςΜ said

    60. ?!?!?!?!
    Πώς σχετίζεται ο φίλος του Βωβ Σπογγιδίου;

  68. loukretia50 said

    66. φυσικά! κάνει κι ωραία ρίμα!
    pain in the ass = μεγάλος μπελάς.

  69. aerosol said

    Ο ακριβολόγος που θα ασχοληθεί με τον Μ.Τζάκσον θα πρέπει, αν θέλει να είναι όντως ακριβολόγος, να ξέρει πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεύτερα φωνητικά σε κάποιον ποπ καλλιτέχνη κάνουν συνήθως γυναίκες, ειδικά αν πλαισιώνουν άντρα τραγουδιστή. Και πως σε μια μακρόχρονη καριέρα ένας ποπ καλλιτέχνης θα συνεργαστεί με πολλές, όχι μόνιμα με τις ίδιες. Οπότε αν θέλουμε οπωσδήποτε να χρησιμοπιήσουμε έναν επίκοινο τύπο (και γιατί να θέλουμε;) θα ήταν στατιστικά λογικότερο να πούμε «μία από τις τραγουδίστριες του Μ.Τζ.». Κι αν μιλούσαμε για άντρα, «ένας από τις τραγουδίστριες του Μ.Τζ», γιατί όχι! ;-D

    Λέγαμε τις προάλλες για το ad hominem. Πρσπαθώ να το αποφεύγω αλλά για τον Μπογδάνο πάντα θα κάνω μια εξαίρεση -το μεγαλείο του αΝΔΡός έχει κερδίσει αυτή την διάκριση. Εφόσον ενοχλεί αυτόν τον γίγα της διανόησης, της δημοσιογραφίας (που τον σούταρε νύχτα το κανάλι του λόγω δημόσιας αυτογελοιοποίησης και ανικανότητας), της ποίησης (…) και, φευ, πλέον και της δημοκρατίας, από τούδε και στο εξής θα λέω τον Λόρκα «Φρεντερίκο». Και Φρειδερίκο. Και Φρήντριχ. Και Σουζάνα άμα λάχει.

  70. BLOG_OTI_NANAI said

    64: Πάπυρος, Μέγα λεξικό της Ελλ. Γλ.

    υψιπετής
    -ές / ὑψιπετής, -ές, ΝΜΑ· αυτός που έπεσε από τον ουρανό ή, γενικά, από ψηλά, ουρανοκατέβατος· || (νεοελλ.) (ζωολ.) παλαιότερη ονομασία γένους πτηνών·|| (αρχ.) υψηλός.
    [ΕΤΥΜΟΛ. < ὕψί «ψηλά» + -πετής (< πίπτω), πρβλ. χαμαι-πετής].

    —————

    υψιπέτης
    ο / ὑψιπέτης, ΝΜΑ, θηλ. υψιπέτις, -ιδος, Ν, και δωρ. τ. ὑψιπέτας Α· αυτός που πετάει στα ύψη· || (νεοελλ.) (μτφ.) αυτός που εκφράζει υψηλές έννοιες («υψιπέτις φαντασία»).
    [ΕΤΥΜΟΛ. < ὕψί «ψηλά» + -πέτης (< πέτομαι «πετώ»].

  71. Λάζαρος Ρεπούνδιος said

    Λουκρητία
    Δείτε το 45,

    Αν μου επιτρέπετε:
    Το ότι το όνομα το πρότεινε ο Πασσαλίδης δεν αμφισβητητείται.
    Όμως η έμπνευση ήταν από τη γαλλική εφημερίδα πασίγνωστη στους τότε κυρίως γαλλομαθείς αριστερούς.

  72. ΣΠ said

    Είναι γνωστή η δυσκολία του Αυγενάκη με τα τριτόκλιτα. Εδώ από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ της 22/8/2019 (στο 58:48):
    «…και που δημιουργούν σαφέστατα μια επιπλέον ρευστότης στα ταμεία τους…»

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    65:Το υψιπέτης, Σταύρο, έχει υποχωρήσει πολύ πλέον και τη θέση του έχει καταλάβει το υψιπετής με την έννοια του μεγαλόπνοου.Αλλά από τον Ανδρέα Παππά δεν περίμενα τέτοιο λάθος. Αν έγραφε για υψιπετείς σκέψεις και υψιπετή βιβλία, θα ήταν «σωστό», με βάση την κατίσχυση του υψιπετούς. Αλλά υψιπέτεις σκέψεις και υψιπέτη βιβλία; Τι έκανε το var σ’αυτήν την περίπτωση; ☺

  74. loukretia50 said

    67. Είμαι φαν Νεογιδίου, όχι Βωβοσπογιδίου!
    (τώρα το διόρθωσα? Φοβάμαι πως όχι!)
    Πάμε αλλιώς :
    Το αναρτηθέν καβούρι με γελαδερή τη μούρη
    και δαγκάνες σα μποξέρ, κάνει μόνο για κουβέρ!
    κι είναι λίαν κορδωτό, αγαθό, πληθωρικό.
    Ο καθένας θα θιγεί αν μ΄εκείνο παραβγεί

    Ανδιλαβού?

  75. spyros chamenos said

    62, 65
    Καλό είναι να ρίχνουμε μία ματιά και στο σχόλιο του Αρβανίτη, δεν είναι τόσο δύσκολο, γκουγκλάρουμε και βγαίνει πρώτο-πρώτο.
    Στο σχόλιο λοιπόν φαίνεται ότι ο Αρβανίτης γράφει Φεντερίκο και όχι Φρεντερίκο, πιθανόν λοιπόν στο Τουίτερ να του ξέφυγε το ρω (τον έχω κι εγώ ακουστά τον Ελύτη, ήταν όταν μου είχαν πει στην ΟΝΝΕΔ ότι ήταν δεξιός 😂😂🤣🤣). Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Αρβανίτης κάνει ένα σωρό λάθη σχετικά με τον Λόρκα, που ο Μπογδάνος τα αγνοεί για να ασχοληθεί με το ρω (😀😂🤣🤣) που ξέφυγε στο πληκτρολόγιο.
    Κι άντε, από τον Μπογδάνο, το καταλαβαίνω, από τους αναγνώστες του Σαραντάκου όμως;

  76. loukretia50 said

    71. Τη στιγμή που δοκίμασα να αναρτήσω το σχόλιο, με είχατε ήδη προλάβει!
    Συμφωνώ για τους τότε γαλλομαθείς, αν ήταν όλοι βέροι αριστεροί, μην ορκίζεστε!
    Η κουλτούρα ήταν αρκετά νεφελώδης! Δε χώραγε σε ταμπέλες!

  77. aerosol said

    Σας απασχολούν τα ταπεινά γεγονότα. φίλτατε. Εμείς είμαστε υψιπέτες. Ασχολούμαστε με τον Λούντβιχ Γκαρσία Λόρκα!

  78. ΣΠ said

    42
    Γς, μου θύμισες ότι και οι δυο μας έχουμε δημοσιεύσεις με έναν φίλο σου. Αυτό σημαίνει ότι έχω αριθμό Sourdis ίσον με 2 (κατ’ αναλογία με τον αριθμό Erdős).

  79. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα, επανήλθα από τη βόλτα.

    18-20 Χρήσιμο να το ξέρουμε αυτό

    28 Λοιπόν αυτή τη σκηνη δεν τη θυμόμουν

    34 Α μπράβο, έτσι. Και υπουργός στη μενσεβίκικη κυβέρνηση της Γεωργίας

    29-39 Μάλλον αυτό που λέει ο Άγγελος είναι. Οι αργίες. Σε 35 χρόνια μαζεύονται. Βάλε και 25 Μαρτίου, βάλε και την απεργία των δημοσιογράφων, τα βρήκαμε

    43 Ωχ, έπιασες μαργαριτάρι, σοβαρούτσικο.

    51 Τουσέ!

    53 Ο Αυγερινός, ηθελα να το γράψω κιόλας, είναι ο Ασημάκης Γιαλαμάς. Ήταν δηλαδή

  80. sarant said

    Και συνεχίζω

    58 Του εκπροσώπου το θεωρώ πιο σοβαρό λάθος

    64 Θα μπορούσε να βάλει υψιπετής κατά το ΛΚΝ και να είναι οκ

    66 Ε, ναι

    73 Ναι, αυτό

  81. Πάνος με πεζά said

    Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους ! Ωραία και πάλι τα μεζεδάκια !
    «Βασικός μας στόχος να κερδίσουμε την αξιοπιστία στους εταίρους μας». Λίγο ακραία διατύπωση (πιο επίσημο το «προς τους»), αλλά να πώς μόνο με μια αλλαγή πτώσης βγαίνει το σωστό.

  82. Πάνος με πεζά said

    (ξέχασα το «είναι»)

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για να μην υστερήσουμε από τον Μπογδάνο, ας βάλουμε ένα ποίημα Έλληνος ποιητού για τον Φρειδερίκο Λόρκα. Ένα ωραίο ποίημα…

    Ν. Καρουζος, “Μουλετα” (Ερυθρογραφος, 1988)

    Δωρεάν η ζωή Φεδερίκο
    Γκαρθία Λόρκα δωρεάν ο θάνατος.
    Αυτό το άλικο πανί δεν έχει πάντοτες
    αγαθή βεβαιότητα.
    Είν’ ο Θεός που αμιγής εκτείνεται στο μαύρο
    πλήρως απών ή ανεικόνιστος.
    Όμως εσύ μυρόεσσα Ισπανία — της Ευρώπης θερμότητα
    τι δόξα πρόσθεσες απ’ τη λαλιά του
    την άσπιλη
    σ’ ανελέητο ήλιο σ’ έναν ουρανό
    που πυραχτώνει διαμπερής αθωότητα…
    Ισπανία εσύ αυθεντία στο θάνατο!
    Δωρεάν η όραση Φεδερίκο
    Γκαρθία Λόρκα δωρεάν η τυφλότητα.

  84. loukretia50 said

    Συμπλήρωμα / επιβεβαίωση σε 64 και 70

    Υψιπετής κατά Σταματάκο : υψι +πίπτω = ο εξ ουρανού πεσών , ο ουρανοκατέβατος
    Υψιπέτης υψι+ πέτομαι + ο υψηλά πετών, μετέωρος

    Αν θέλετε περισσότερα για υψιπέτη/υψιπετή εδώ
    https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/21/revision/

    Από σχ. 29 και κάτω

  85. aerosol said

    Και υψιπεφτής, αν πέφτεις από τα σύννεφα.

  86. Prince said

    Γιατί εμένα μου φαίνεται σωστό το «κληρονομώ» ΜΟΝΟ ως ενεργητικό; Δε σημαίνει «νέμω κλήρο»;

  87. loukretia50 said

    Σάββατο κι ούτε ένα τραγούδι?
    ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΝ ΑΥΓΗ https://youtu.be/7YgdJ40LqyU Γ.Πουλόπουλος τραγουδάει Λόρκα

    Δεν είναι του Λόρκα, αλλά είναι ωραία
    Ήταν Καμάρι Της Αυγής https://youtu.be/1TvMnUYFeq8 Αρλέτα
    ΑΥΓΗ ΘΛΙΜΜΕΝΗ https://youtu.be/AHaTAgfAdiQ Γ.Ζωγράφος

    Ροδοδάχτυλος αυγή – https://youtu.be/KacSRsvbzes Μικρασιάτικα τραγούδια (Αρτάκη Κυζίκου)

  88. Γς said

  89. ΚΩΣΤΑΣ said

    83 Γιάννη, σχετικά με το υψιπέτης, προσκοπάκι δεν έκανες; 😂

    https://www.2nikaias.org/proskopiko-tragoudi/%CE%A5%CF%88%CE%B9%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%AF

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    89:Μπα, όχι…Αλλά το υψιπέται αετοί έχει πλάκα. ☺

  91. Γς said

    88:

    Εχετε μπει ποτέ στον Σαιντ Πωλ την Αγγλικανική Εκκλησία στη Φιλελλήνων;

  92. Παναγιώτης Κ. said

    @80. Εννοείται ότι είναι πιο σοβαρό!

  93. venios said

    H Aurore ήταν δεξιά φυλλέδα. και κάθε άλλο παρά παράδειγμα προς μίμηση. Θυμάμαι πως όταν είχα πει σε γάλλους αριστερούς ότι η εφημερίδα της Αριστεράς στην Ελλάδα λέγεται Ωρόρ, έβαλαν τα γέλια. Αλλά ίσως παίζει κι η κυπριακή Χαραυγή.

  94. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μπογδάνος – Αρβανίτης και παραφθορά των ονομάτων, συνέχεια…

    Και να μετρώ και νά ‘ναι ο Χάρης Τρούμας
    τριάντα τρία χρόνια μες στη γης.

    Στα γυμνασιακά μου χρόνια, σε κάποια ομιλία του ο θεολόγος μας αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αποκάλεσε ο Χάρης Τρούμας. Έγινε το σώσε. Κάποιος παράφρασε και τους στίχους του Μαλακάση από τον Τάκη-Πλούμα και έμεινε ο καθηγητής μας με το προσωνύμιο «Χάρης Τρούμας»

  95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @91. Μαγική έκπληξη!

  96. loukretia50 said

    93. Έχετε δίκιο, αλλά δεν ήταν έτσι η αρχική της έκδοση
    – αυτή που ανέφερα. Η μεταγενέστερη είχε δεξιό πρόσιμο, αλλά υπήρχε γενικά μια σύγχυση σχετικά – στους κουλτουριάρηδες τουλάχιστον!
    Σύμφωνα με αυτό :
    «…le journal L’ Aurore fut créé par Ernest Vaughan (ancien rédacteur de l’Intransigeant) et parut de 1897 à 1914. Ce journal était réputé de tendance républicaine socialiste.
    (Ne pas le confondre avec son homonyme, le journal L’ Aurore, fondé en 1944 et intégré en 1985 au Figaro)…»
    Read more at https://www.evous.fr/Le-journal-L-Aurore-et-J-accuse-d-Emile-Zola,1173891.html#UmBOBd6l62pgH8HZ.99

    https://www.evous.fr/Le-journal-L-Aurore-et-J-accuse-d-Emile-Zola,1173891.html

    Δεν έχω εντρυφήσει, αν τα μπερδεύω διορθώστε με!

  97. sarant said

    94 Ωραία ιστορία!

  98. 25, … αν ένας αρχαίος ξεκινούσε τη φράση του με το «Λέγω», ένα σημερινό παιδάκι θα του έφερνε τα Lego για να παίξουν …

    Τα παιδάκια που είχαν στερηθεί τα Lego, τα ζητούσαν επίμονα από την μάνα τους.

  99. Γς said

    Γενέθλια της Αυγής και μόλις άρχιζε η Δίκη των Αεροπόρων.

    «Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και πολίτες, κατηγορήθηκαν για δολιοφθορά και κομμουνιστική συνωμοσία με τη δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση να ξεκινά σαν σήμερα το 1952.

    Στόχος της σκευωρίας αυτής ήταν να παρουσιαστεί η ηγεσία της Αεροπορίας ως έχουσα κομμουνιστικές πεποιθήσεις, με συνέπεια αφενός την απομάκρυνση και δίωξη εξεχόντων στελεχών του και αφετέρου τη δημιουργία πολιτικής αστάθειας στην τότε κυβέρνηση του στρατηγού Πλαστήρα.»

    https://www.in.gr/2019/08/22/plus/features/diki-ton-aeroporon-pos-enorxistrothike-skeyoria-tou-1952/

    Και πριν πολλά χρόνια γυρνάγαμε μικρές ώρες από την Ανάβυσσο και στη λίμνη Βουλιαγμένης μας έκανε νόημα ένα γεροντάκι. Είχε μείνει από βενζίνη.

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_8043.html

  100. BLOG_OTI_NANAI said

    98 🙂

  101. Αλέξανδρος said

    Μια και διάβασα για το κληροδότημα και την κληρομιά.
    Για να σκεφτεί κανείς και την ΥΙΟθετημένη κόρη.

  102. Περιονουσκιας said

    Ανθυπασπιστάς. Λακωνικόν.

  103. Περιονουσκιας said

    Εδώ για χρόνια λέγαμε τον Γκεβάρα Γκουεβάρα και τον Μπολίβαρ, Μπολιβάρ.

  104. Αγγελος said

    Δεν ξέρω τι ακριβώς είχαν στο νου οι ιδρυτές της Αυγής, αλλά δεν βλέπω καμία ανάγκη να είχαν εμπνευστεί το όνομα από την προπροπολεμική εφημερίδα του Κλεμανσώ.ή από οποιοαδήποτε άλλη. Τι φυσικότερο, μια αριστερή εφημερίδα, που ορματίζεται το — κόκκινο μάλιστα — ξεκίνημα ενός καλύτερου κόσμου, να λέγεται Αυγή, όταν μάλιστα είναι και πρωινή; De Morgen λέγεται άλλωστε και η φλαμανδική σοσιαλιστική εφημερίδα του Βελγίου (υπήρξε και γαλλόφωνη Le Matin για ένα μικρο διάστημα), και δεν το εμπνεύστηκαν βέβαια από εκεί!

  105. loukretia50 said

    Σ΄αυτό το ποίημα του Σεφέρη συναντάμε τη λέξη «αυγάζει»

    «….Το δάσος στέκει ριγηλό της νύχτας αντιστύλι
    κι είναι η σιγή τάσι αργυρό όπου πέφτουν οι στιγμές
    αντίχτυποι ξεχωρισμένοι, ολόκληροι, μια σμίλη
    προσεχτική που δέχουνται πελεκητές γραμμές…

    Αυγάζει ξάφνου το άγαλμα. Μα τα κορμιά έχουν σβήσει
    στη θάλασσα στον άνεμο στον ήλιο στη βροχή.
    Έτσι γεννιούνται οι ομορφιές που μας χαρίζει η φύση
    μα ποιός να ξέρει αν πέθανε στον κόσμο μια ψυχή.

    Στη φαντασία θα γύριζαν τα χωρισμένα φίδια
    (Το δάσος λάμπει με πουλιά βλαστούς και ροδαμούς)
    μένουν ακόμη τα σγουρά γυρέματά τους, ίδια
    του κύκλου τα γυρίσματα που φέρνουν τους καημούς.
    Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ -ΣΤΡΟΦΗ /ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ /Δ΄

    Υπάρχει και το βιβλίο του Φ. Νίτσε
    «ΑΥΓΗ, Σκέψεις για τις ηθικές προλήψεις»

    Μια αυγή που δεν είναι πια η ίδια
    Sunrise At Notre Dame https://render.fineartamerica.com/images/rendered/medium/print/images-medium-5/sunrise-at-notre-dame-cap-pannell.jpg

    ΑΥΓΗ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ» ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ https://youtu.be/8ZlSMcARi4M ΑΠ .ΚΑΛΔΑΡΑ

    Σας εύχομαι όμορφο Σαββατόβραδο!

  106. Γιάννης Ιατρού said

    91: !!!! 😇🎸🎻🎷🧡
    Γου Σου πολύ καλό! Έκπληξη!

  107. Γς said

    Κι ηταν εποχές που ο περιπτεράς τύλιγε την Αυγή στα τέσσερα και κοίταγε δεξιά αριστερά πριν στην ενεχειρίσει για να την καταχωρήσεις στα ενδότερα των ενδυμάτων σου.

    Ασε που πολλοί την αγόραζαν από περίπτερα μακράν της γειτονιάς τους.

    Οπως ο πατέρας μου στο Βύρωνα.
    Την αγόραζε από πολύ μακριά.

    Την ΕΣΤΙΑ.

  108. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Μαρκος Αυγερης , Νικηφορος Βρεττακος ,Γαλατεια Καζαντζακη ,Ροζα Ιμβριωτη.
    Αυτοι ,οι μεχρι τελους κομμουνιστες/στριες , αρθρογραφουν στο πρωτο φυλλο της Αυγης.
    Επισης ο προεδρος της ΕΔΑ Ι. Πασαλιδης και ο στρατηγος του ΕΛΑΣ Στεφανος Σαραφης.

  109. … Μια γυναίκα στην Κίνα σκότωσε τον φίλο της όταν αυτός την είπε «χοντρή» …

    Αντιγράφω από το ΦΒ (παλαιότερη είδηση):

    Man shot in Russia in argument over Kant

    …RIA news agency quoted police in the city of Rostov-on-Don as saying a fight broke out between two men as they argued over Kant, the German author of “Critique of Pure Reason”, without giving details of their debate. …

    Σχόλια:

    Attempt to become a dekanter.
    …dekantence…

    The shooter’s victim had previously articulated a disarming argument.
    …the point was answered sharply
    His argument was actually summarized in three bullet points
    …in one power point

  110. Alexis said

    #103: Και Σιν Κόνερι.
    Μέχρι που ήρθε ο Πετράν και μας ξεβλάχεψε! ☺

  111. Faltsos said

    https://iporta.gr/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%B3%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%85/

    Απάντηση στον Κων/νο Μπογδάνο για το αυθάδικο «ρο» του Κώστα Αρβανίτη στο όνομα του Λόρκα, της Τζίνας Δαβιλά:

    «Κύριε Μπογδάνε… το ρο δεν το πρόσθεσε ο Κώστας Αρβανίτης το πρόσθεσα εγώ από κεκτημένη ταχύτητα… «Εκτελέστε» εμένα και αφήστε ήσυχους τους Αριστερούς, την Αριστερά και την Ποίηση.»

  112. Γς said

    Εβλεπα τώρα στην τηλεόραση την προσπάθεια που κάνουν στο Αφγανιστάν [με τον φόβο πάντα των Ταλιμπάν] να κολλήσουν τα κομμάτια των εκθεμάτων [πολλά ελληνικά] που τα είχααν κάνει σκόνη

    https://abcnews.go.com/Technology/wireStory/afghans-restore-art-shattered-taliban-peace-deal-nears-65069154

    Και θυμήθηκα τον Αρούν:

    https://caktos.blogspot.com/2013/09/the-destroyed-buddhas-of-bamiyan.html

  113. gpoint said

    Εληξε 1-1 παρά το παρατεταμένο «σμπρώξιμο» του διατητή Σκουλά στον ΠΑΟ το ματς με την Λαμία που έμεινε στην ΕΡΤ ενώ ο ΠΑΟ πήγε στην Νόβα ,για να ξέρουμε δηλαδής που θα κάνει διπλά η ομαδάρα του ΑηΔώνη που ¨ξέχασε» το από πέρσυ τριετές πλάνο και ξαπόστειλε τα «μωρά» του στον Πανιώνιο κι αλλού πλην Μπουζούκη και Χ» θεοδωρίδη (τον Χ»γιοβάννη ούτε δανεικό δεν τον παίρνουνε)

  114. ΚΩΣΤΑΣ said

    Τώρα, εδώ που τα λέμε, σιγά το τρομερό λάθος του Αρβανίτη. Ο καθένας μας θα μπορούσε να το κάνει από άγνοια, απροσεξία ή λάθος πληκτρολόγηση. Επειδή όμως εδώ μέσα, από πολλούς, ο Μπ. είναι δαιμονοποιημένος, μάλλον στενοχώρησε αυτό το θέμα. Κυρίως γιατί δόθηκε η ευκαιρία στον Μπ. να πουλήσει μούρη! 😪

  115. Αγγελος said

    Αυτό που δεν είπαμε για τον αδικοσκοτωμένο ποιητή είναι ότι Λόρκα ήταν το επίθετο της μητέρας του. Γκαρθία Λόρκα ήταν το πλήρες επώνυμό του, και αν είχε γιο, Γκαρθία Κάτι θα τον λέγανε κι αυτόν. (Και για τον Πικάσο ισχύει αυτό — Ρουίθ Πικάσο ήταν το πλήρες επώνυμό του. Αλλά έκανε καριέρα στη Γαλλία, όπου έγινε διάσημος ως Πικάσο ή Πικασό….)
    Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι πρέπει ν’αρχίσουμε να τον λέμε Γκαρθία τώρα, άσε που Γκαρθία είναι χιλιάδες και Λόρκα είναι Ένας. Αλλά ας το ξέρουμε!
    (Με τους Πορτογάλους αποφεύγεται το μπλέξιμο, γιατί βάζουν το μητρώνυμό τους πρώτο. Ο προπροηγούμενος Πρόεδρος της Επιτροπής π.χ., που το επίσημο ονοματεπωνυμό του είναι José Manuel Durão Barroso, ορθώς αποκαλείται σκέτος Μπαρρόζο.)

  116. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αν το σημερινό θέμα ήταν «Το πεπτικό σύστημα των κολεοπτέρων», πιθανολογώ ότι θα καλύπτονταν από ένα μακρόσυρτο σεντόνι με σχόλια, μεταξύ των οποίων -δεν μπορεί!- θα ήταν και κάποια περί «γουρλομάτη και ανεπρόκοπου κι αξύριστου Κούλη» και «τί όμορφο παιδί που είναι ο δικός μας». Για την Αυγή (εννοώ την πρώτη Αυγή, του ’52-67), που θα μπορούσε να συντηρήσει σχολιασμούς, πληροφορίες και ιστορίες επί έναν χρόνο, σιγή ιχθύος! Πιθανολογώ ότι φταίει η καλοκαιρινή ραστώνη και τα μακροβούτια των επισκεπτών του ιστολογίου…
    [Έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες για εκείνην την φλεγόμενη περίοδο, αλλά θα αρκεστώ μόνο σε ένα στιγμιότυπο που μου έχει μείνει, από διήγηση του Σπ. Λιναρδάτου: Τον καιρό που γίνονταν η δίκη του ο-σ-ί-ο-υ Πλουμπίδη, ο συνήγορός του διαμηνύει στον Λιναρδάτο ότι ο Πλουμπίδης θα ήθελε να κουβεντιάσει για λίγο μαζί του, σε κάποιο διάλειμμα της δίκης. Ο Λιναρδάτος που κάλυπτε δημοσιογραφικά την δίκη, ρωτάει τον Ευφραιμίδη και ο διευθυντής της Αυγής Β. Ευφραιμίδης τον διατάσσει: Απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με τον Πλουμπίδη! (Αφιερωμένο σ’ αυτούς που ακόμη πιστεύουν στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς..)]

  117. gpoint said

    Εξυπακούεται πως η Νόβα ελέγχεται πλέον από γνωστό χοντρο ιδιοκτήτη πλοίων, δημάρχου και ομάδων

  118. spyros chamenos said

    114.
    Στον Μπογδάνο πραγματικά δόθηκε η ευκαιρία να πουλήσει μούρη, αλλά τελικά απλώς γελοιοποιήθηκε, ως συνήθως. Εξηγούμαι:
    Όταν ο Αρβανίτης γράφει ότι ο Λόρκα υπήρξε «Βαθιά Αριστερός στη γραφή και τη δράση του», ότι «το καθεστώς, που τον φοβήθηκε τόσο, ώστε θέλησε να κρατήσει κρυφό τον ακριβή τόπο του μαρτυρίου του» και ότι » Έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα των Λαών κατά του φασισμού» και ο Μπογδάνος ασχολείται με ένα ρο, που μας το λέει και ρω για να μας δείξει την κουλτούρα του, τότε τι να πει κανείς…

  119. ΣΠ said

    Τώρα στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η ρεπόρτερ μιλούσε για πνευμολογικές παθήσεις. Μπορεί να θεωρηθεί απλολογία;

  120. 119 Εξαρτάται από το περιβάντο στο οποίο χρησιμοποιείται η λέξη.

  121. Πέπε said

    Τι ανοησία αυτό το σχόλιο για το ρ του Λόρκα! Ιδίως που είναι και κατεβατό – αν έλεγε απλώς «Φεντερίκο, όχι Φρεντερίκο» θα τρωγότανε.

    Σε γενικές γραμμές, το να γνωρίζεις μερικά πράγματα για κάποιον βοηθάει να γνωρίζεις και το όνομά του (άρα, είναι δυνατόν να υποστηριχτεί ότι το να κάνεις λάθος στο όνομα είναι ένδειξη πως δεν ξέρεις πολλά για τον άνθρωπο). Αλλά εδώ έχουμε μια ιδιορρυθμία της ισπανικής γλώσσας, ότι τρώει το ένα ρ (απλογία) από ένα όνομα που είναι γνωστό σε πολλές γλώσσες και έχει πάντα ρ εκεί. Μια πληροφορία που ακόμη και για όποιον ξέρει ισπανικά είναι εξαιρετικά δευτερεύουσα. Σαν να κάνεις λάθος στον τονισμό ενός ρώσικου ονόματος.

  122. ΚΩΣΤΑΣ said

    118 Δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό του Μπ. Τόσο ήξερε, τόσο τον βόλευε, έτσι έκρινε, επηρεάστηκε από τα ρω του έρωτα!!! τί να πω; 🙂

  123. spyros chamenos said

    122.
    Ούτε και είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε για λογαριασμό άλλου, αλίμονο!
    Απλά, συζήτηση να γίνεται κύριε Κώστα, μια και γράψατε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να πουλήσει μούρη. Όταν λοιπόν θέλει κάποιος να πουλήσει μούρη, ρίχνει μία ματιά στο ίντερνετ, δεν διαβάζει μόνο το όνομα και χαίρεται, ρίχνει μία ματιά και στα υπόλοιπα. Εγώ, ας πούμε, που από τέχνη έχω μαύρα μεσάνυχτα, ρίχνω μία ματιά, βλέπω ότι το έργο του Λόρκα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αριστερό, ρίχνω μία ματιά και στον Ισπανικό Εμφύλιο και καταλαβαίνω ότι ο τελευταίος που μπορούσε να τρομάξει τους δεξιούς ήταν ο Λόρκα και ότι με τόσους συμβολισμούς σε αυτό τον εμφύλιο, μόνο ο Λόρκα δεν μπορούσε να μείνει ως «παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα των Λαών κατά του φασισμού». Τα είδα εγώ που είμαι κάφρος, δεν μπορούσε να τα δει και ο Μπογδάνος, που διαβάζει και Ελύτη;

  124. ΚΩΣΤΑΣ said

    123 Ναι, συζήτηση κάνουμε και θεωρώντας το από την δική σας σκοπιά έχετε και δίκιο. Καλά, το διαβάζει και Ελύτη, μην το παίρνετε τοις μετρητοίς, ίσως να του είπαν και αυτουνού στην ΟΝΝΕΔ ότι είναι δικός μας.

  125. Πέπε said

    > > Ένα ορθογραφικό σε επιγραφή φωτοτυπάδικου, που δείχνει την ασυγκράτητη πορεία των ψευδοεπιρρημάτων σε -ως, τώρα με οξύτονο παράδειγμα: Ξέρουμε το «βαρέως τύπου» και το φέρω βαρέως όταν το βλέπω, αλλά εδώ έχουμε σφραγίδες «παντώς τύπου». Ελξη απο επιρρήματα όπως «σαφώς, προφανώς» θα είναι.

    Σκέφτηκα να γράψω μια εξυπναδούλα (έλξη από επιρρήματα όπως το προπαντώς), αλλά το θέμα είναι ότι κατά τη γνώμη μου το λαθάκι δε δείχνει τίποτε, ούτε καν είναι μεζεδάκι. Είναι απλώς ένα ορθογραφικό λάθος.

    Δεν ξέρω πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο μέσος μη γνώστης αρχαίων και καθαρεύουσας αυτό το «παντός», αν δηλ. συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για τη γενική μιας κλιτής λέξης. Αν ναι, πρόκειται για μια κατάληξη που βρίσκεται στις παρυφές της κανονικότητας, και που κάποτε γράφεται όντως με ω (Οδυσσέως: πολλά τέτοια σε οδωνύμια), και το λάθος είναι συγγνωστό. Αν όχι, τότε μάλλον το βλέπει σαν άκλιτη λέξη που δεν έχει κάποια ξεχωριστή, σαφή σημασία, παρά μόνο αποτελεί τμήμα στερεότυπων εκφράσεων όπως «παντός τύπου», «παντός καιρού», οπότε και πάλι συγγνωστό.

    Κι επειδή το θέμα μας δεν είναι αν θα συγχωρέσουμε ή θα καταδικάσουμε, ας μη μείνουμε στο «συγγνωστό»: η ουσία είναι ότι το να γίνει λάθος αποτελεί μια ευλόγως αναμενόμενη πιθανότητα.

    Δε βλέπω να μπορεί να βγει κανένα περαιτέρω συμπέρασμα.

  126. Παναγιώτης Κ. said

    @107. Αυτό για το δίπλωμα κάποιων εφημερίδων για να μη φαίνεται ο τίτλος τους το άκουσα και εγώ. Μου είπαν ότι συνέβαινε και με τη «Μακεδονία» κάποια περίοδο!
    Η απορία μου έχεις ως εξής: Εφόσον οι περιπτεράδες θεωρούνταν πληροφοριοδότες της Ασφάλειας, τι νόημα είχε αυτή η κίνηση;
    Η μόνη απάντηση που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στο νου, είναι η εγκατάσταση ενός κλίματος τρομοκρατίας. Έκαναν τον αναγνώστη της Αυγής να νιώθει…ένοχος. Ο,τι πρέπει δηλαδή για να είναι εκβιάσιμος και χειραγωγήσιμος.

  127. Γιάννης Ιατρού said

    13: Gpoint
    Αυτά όμως δεν μας τα λές ρε Γιώργο !

  128. ΚΩΣΤΑΣ said

    –> (Κατά σύμπτωση, «γαλλικά» λένε στην ελληνική Μακεδονία τα σλαβομακεδόνια που μιλάνε οι «ντόπιοι»)

    σλαβομακεδόνια;;; νέος όρος ή παραδρομή;

    «γαλλικά», πρώτη φορά το μαθαίνω! το αγνοούσα ως τώρα.

  129. Γς said

    120:

    >Η μόνη απάντηση που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στο νου, είναι η εγκατάσταση ενός κλίματος τρομοκρατίας. Έκαναν τον αναγνώστη της Αυγής να νιώθει…ένοχος. Ο,τι πρέπει δηλαδή για να είναι εκβιάσιμος και χειραγωγήσιμος.

    Α, δεν ξέρεις τίποτα. Για τα Πιστοποιητικά Κοινωνικών Φρονημάτων π.χ.

    «Ήταν απαραίτητα για την κατάληψη θέσεως δημόσιου ή δημοτικού υπαλλήλου, σε τράπεζες, σε κρατικούς οργανισμούς ή ιδρύματα κοινής ωφέλειας ακόμα και σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, μεταξύ άλλων, για την εγγραφή στα πανεπιστήμια, την έκδοση άδειας οδήγησης, άδειας κυνηγίου, διαβατηρίου, άδεια μικροπωλητή και άδειας μετανάστευσης.»

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

  130. Georgios Bartzoudis said

    «Ήθελε να πει τα μακεδονικά, και βρήκε έναν τρόπο να αποφύγει την κακιά λέξη»
    # Προσοχή …λερώνει, που έλεγαν κάποτε. Και να μην ξεχνάμε ότι οι Μακεδόνες θεωρούμε βρισιά του χειρίστου είδους το να λεει κάποιος μακεδονικά τη γλώσσα των ΒουκγαροΣκοπιανών (φυσικά και δεν εξαιρούνται οι τσιπροβαρεμένοι!)

    «(Κατά σύμπτωση, «γαλλικά» λένε στην ελληνική Μακεδονία τα σλαβομακεδόνια που μιλάνε οι «ντόπιοι»).
    # Λάθον εποίκας. Σχέτα βουλγάρικα τα λένε (και οι μεν και οι …δεν!)

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Λόρκα δεν ήταν δεδηλωμένα ούτε αριστερός ούτε δεξιός και σαφώς η ποίησή του δεν ήταν στρατευμένη. Ήταν ένας υπέροχος λυρικός και ερωτικός ποιητής, ένα πνεύμα ατίθασο και ελεύθερο. Ήταν άνθρωπος αντισυμβατικός, «προκλητικός», ήταν, ω! τι φρίκη,ομοφυλόφιλος, ήταν όλα αυτά που εχθρεύονταν οι ηλίθιοι φασίστες φαλαγγίτες. Και όλα αυτά εκτέλεσαν στο Βιθνάρ. Τι να καταλάβουν απ’ αυτά, απ’αυτόν, οι Μπογδάνοι κάθε κομματικής παράταξης, που κουκιά τρώνε, κουκιά μολογάνε…

  132. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @128, 130. Ο Νίκος είναι καλά πληροφορημένος περί αυτού 🙂 «Γαλλικά» λένε τα Σλαβομακεδονικά (λίγο ειρωνικά, λίγο υποτιμητικά..) οι γειτονεύοντες με σλαβόφωνα χωριά

  133. 127,
    Το είχε εισηγηθεί για την Πανάθα ο VARδινογιάννης

  134. Γιάννης Ιατρού said

    133: Χαχα, κι από ‘κεί τα βγάζει!! Καλό!

  135. Παναγιώτης Κ. said

    @129. Βεβαίως γνωρίζω τα περί πιστοποιητικών φρονημάτων για την κατάληψη θέσης στο δημόσιο και όλα τα υπόλοιπα που ανέφερες. Το ερώτημα όμως παραμένει: Αφού οι περιπτεράδες ήταν πληροφοριοδότες τι νόημα είχε το δίπλωμα των εφημερίδων; Οι περιπτεράδες έδιναν τις πληροφορίες για τον κάθε πελάτη εφόσον ζητούνταν από την Ασφάλεια.

  136. Γιάννης Ιατρού said

    134 VARδίνωΓιάννης

  137. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    111 Και απάντησε κάτι ο Μπογδάνος;

    116 Γιώργο, είσαι άδικος. Όποτε έχεις καιρό, ψάξε τα άρθρα του ιστολογίου και πες μου σε πόσα έχεις δει σχόλιο του τύπου «τί όμορφο παιδί που είναι ο δικός μας».

    119 Ή γαλλισμός διότι στα γαλλικά ο πνευμονολόγος είναι pneumologue.

    128 Παραδρομή, αμάν πια με σας 🙂

  138. sarant said

    135 Δεν ήταν όλοι οι περιπτεράδες πληροφοριοδότες.

  139. Πέπε said

    @126:
    Εύλογη απορία.

    Αλλά πώς είναι δυνατόν να ήταν όλοι οι περιπτεράδες χαφιέδες, και μάλιστα να είναι όλοι τους συνεπείς, αφοσιωμένοι χαφιέδες; Σάμπως ήλεγχε κανείς αν, εκτός από τα ονόματα που τυχόν έδινε ο κάθε περιπτεράς, υπήρχαν κι άλλοι που δεν τους έδινε; Ακόμη κι αν μετράγαν «τόσα φύλλα ριζοσπάστη/αυγής ήρθαν, τόσα επιστράφηκαν, άρα τόσα πουλήθηκαν, άρα τόσα ονόματα θέλουμε», για να στριμώξουν τον περιπτερά να τους καταδώσει όλους (που σιγά πια, δεν πιστεύω να υπήρχε τέτοια οργάνωση), ο περιπτεράς θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί ότι δεν τους ξέρει όλους με τ’ όνομα, δεν είναι όλοι της γειτονιάς.

    Ακόμη και στεγνα τομαριστικά αν το δούμε, ότι δήθεν κανένας περιπτεράς δεν είχε ανθρωπιά μέσα του, και πάλι κάποιους θα τους κάλυπτε. Αν δε γινόταν γνωστό στη γειτονιά ότι καλύπτει κάποιους, θα έχανε πελατεία.

    Έτσι κι αλλιώς, υποθέτω ότι θα έγιναν γνωστές κάποιες περιπτώσεις περιπτερά χαφιέ και αμέσως η ρετσινιά απλώθηκε σε όλο τον κλάδο.

    Αυτά, χωρίς να υποτιμώ τα του Γς και όσων άλλων έχουν προσωπικές εμπειρίες.

  140. gpoint said

    Είδαμε και το πως εφαρμόζεται το VAR στην Ελλάδα… σε κοντινό πλάνο φαίνεται ξεκάθαρα πως ένας παίκτης του ΟΣΦΠ πιάνει την φανέλλα του Μπαράλες και τον ενώ στο μακρινό στην εκτέλεση φάουλ μρ πολλούς παίκτεςδεν φαίνεται τίποτε γκρεμίζει. Φυσικά στο VAR δείνουνε ΜΟΝΟ το μακρινό πλάνο κι όλα καλά…

  141. spyros chamenos said

    130
    Έχετε κάποια σχέση με την Μακεδονία; (πέρα από το να την υπερασπίζεστε με πάθος απέναντι στους μιαρούς γείτονές μας)
    Επειδή στο χωριό του πατέρα μου, καθόλου δεν τα λεν βουλγάρικα τα σλαβομακεδόνικα, «ντόπικα» τα λένε. Απ’ όσο ξέρω μάλιστα, βουλγάρικα δεν τα λεν σε κανένα χωριό της περιοχής.

  142. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @137. Προφανώς δεν κυριολεκτώ (γενικώς εννοούσα -αστειευόμενος- τα άκριτα επαινετικά σχόλια γηπεδικού τύπου και ειδικότερα αυτά που οι συντάκτες τους θεωρούν ότι χρειάζεται να τα ζευγαρώνουν με επικριτικά εναντίον του άλλου σχόλια) και προφανέστερα δεν εννοώ εσένα- άρα δεν έχει νόημα να ψάξω 🙂 . Πάντως, νομίζω πως πράγματι αφήσαμε να μας ξεφύγει αυτό που κατ’ ουσίαν επεσήμανα. Την εκτεταμένη συζήτηση για εκείνη την ιστορική Αυγή..

  143. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @136. 🙂 🙂 🙂

  144. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @142. (..συνέχεια..)…την προσπάθεια της μετεμφυλιακής Αριστεράς να σταθεί στα πόδια της και να δυναμώσει την επικοινωνία με τους οπαδούς της, τις ενοεδαϊτικές εντάσεις που ξεκινούσαν από το δισυπόστατο της κομματικής οργάνωσης των κομμουνιστών, την επίδραση που αυτές είχαν στην λειτουργία και την «γραμμή» της εφημερίδας κλπ, κλπ.

  145. Πέπε said

    @141:
    > > Έχετε κάποια σχέση με την Μακεδονία;

    Ωχ μανούλα μου, τι έχει να γίνει!…

  146. nikiplos said

    142@ Στα ποντιακά χωριά «εντόπια»…

  147. ΓιώργοςΜ said

    135 Δεν ήταν μόνο οι περιπτεράδες πληροφοριοδότες, για να πας από το περίπτερο στο σπίτι σε έβλεπε όλη η γειτονιά. Ακόμη, δεν ήταν μόνο θέμα σχέσης με τις Αρχές, τον καιρό εκείνο (αν και μόνο τον απόηχό του έζησα) οι σχέσεις ήταν περισσότερο προσωπικές. Αν είχες ξερωγώ ψιλικατζίδικο, δεν θα ήθελες να περιορίσεις την πελατεία σου στους ομοϊδεάτες.

  148. nikiplos said

    140@ Τζη, το σημερινό βγάζει μάτι… και επί τοις ουσίας απομυθοποιεί το VAR… Φυσικά αύριο οι Λαδόπουλοι και σία θα αναλύουν πως δεν επηρέαζε τη φάση, πως είναι στην κρίση του διαιτητή κλπ…

  149. nikiplos said

    147@ οι περιπτεράδες γνώριζαν τι εφημερίδα αγόραζες… Για αυτό και πολλοί αριστερόφρονες περπατούσαν χιλιόμετρα για να αγοράσουν την Αυγή ή ακόμη και την Ελευθερία…

    Για την Αυγή γνωρίζω πραγματική ιστορία… Κάποτε όταν είχαν διαρρεύσει κάποιοι φάκελοι βρέθηκε φάκελος στην Καρδίτσα που αφορούσε τον εκδότη της Αυγής όστις είχε επισκεφθεί την πόλη…

    Ο τοπικός χωροφύλαξ είχε γράψει:
    ΧΧΧ εφωράθη διαβάζων την Αυγήν… (ακριβώς με αυτά τα λόγια… το ΧΧΧ υπονοεί το ονοματεπώνυμο).
    [Ο Αθηναίος βαθμοφόρος είχε σημειώσει από κάτω με κόκκινο: «εδώ βρε χριστιανέ μου την εκδίδει!» ]
    🙂

  150. Θρακιώτης said

    Μπήκα αργά στο νήμα και γράφω αυτό το σχόλιο προκειμένου να εκφράσω την τεράστια έκπληξή μου για την παντελή άγνοια των σχολιαστών του παρόντος Ιστολογίου, όσον αφορά την προέλευση του ονόματος της εφημερίδος «Αυγή»…

    Ο αφελής Ιατρού, αντί να κάνει το κορόϊδο που ο παμπόνηρος κ. Σαραντάκος δεν έβγαλε άχνα στο άρθρο για την προέλευση του ονόματος της «Αυγής», θέτει το ζήτημα στο σχόλιο 1 με μία σχολικού επιπέδου ερώτηση.

    Στο σχόλιο 7, ο δεδηλωμένος μπολσεβίκος σχολιαστής Αυγουστίνος μάς λέει για μιά φήμη που έχει ακούσει: Ότι τάχα το όνομα προέρχεται από το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Αβρόρα»

    Στο σχόλιο 45, ο κ. Λάζαρος Ρεπούνδιος το συνδέει σωστά με την γαλλική εφημερίδα «Aurore», αλλά δεν είναι αυτή η σωστή απάντησις

    Στο σχόλιο 49, ο πεισματάρης Ιατρού επανέρχεται με ένα δημοσίευμα της «Αυγής» από το βιβλίο του Γιώργου Λεονταρίτη, που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ περίτρανα πως ούτε τα σημερινά στελέχη της «Αυγής» γνωρίζουν πόθεν προέκυψε το όνομα της εφημερίδας τους!.. (σ.σ.: Άρα δικαιολογείται και ο κ. Σαραντάκος που – αν και αρθρογράφος της – το αγνοεί επίσης…)

    Στο σχόλιο 52, η γαλλομαθής στιχουργός κ. Λουκρητία κάτι ξαναλέει για την «Aurore», αλλά δεν κατάλαβα τί ακριβώς εννοεί. Στο σχόλιο 71, ο κ. Ρεπούνδιος πάει να ξεστραβώσει την Λουκρητία. Μάταιος κόπος, γιατί ούτε ο ίδιος ξέρει την απάντηση

    Στο σχόλιο 104, ο σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου, κ. Άγγελος (που επίσης αγνοεί την απάντηση) μάς ενημερώνει ότι «Αυγή» ονομάζεται και η κομματική εφημερίδα των Φλαμανδών σοσιαλιστών του Βελγίου. Ξέχασε ο σοφός Νέστωρ ότι «Χαραυγή» ονομάζεται και η κομματική εφημερίδα του ΑΚΕΛ κάτω στην Κύπρο

    Για να μή σάς κουράζω άλλο, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Χαραυγή» ονομαζόταν η πρώτη ελληνόφωνη κομμουνιστική εφημερίδα της Ρωσσίας, που εξεδόθη το 1918 στο Βατούμι από μενσεβίκους. Αυτή την «Χαραυγή» του Βατούμι θυμήθηκε ο μενσεβίκος τότε (1952) Πρόεδρος της «Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πασαλίδης όταν βάφτισε το 1952 την κομματική εφημερίδα της ΕΔΑ. Αυτή θυμήθηκαν και οι Κύπριοι του ΑΚΕΛ, βαφτίζοντας το δικό τους κομματικό όργανο «Χαραυγή».

    Υπήρχε μάλιστα και η «Φιλολογική Αυγή» όπως μάς αποκαλύπτει ο διακεκριμένος σχολιαστής του Ιστολογίου κ. Βλάσης Αγτζίδης στη μνημειώδη διδακτορική του διατριβή «Ο Ελληνικός Τύπος στην ΕΣΣΔ – Η περίπτωση της εφημερίδας Κόκκινος Καπνάς» (Θεσσαλονίκη 1996). Αναρτώ τα σχετικά αποσπάσματα από τις σελίδες 7 + 15 (χάρτινη έκδοση) της διατριβής του Αγτζίδη για το ξεστράβωμα όλων μας
    ΄

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Ποιός έδωσε εντολή στους απανταχού κομμουνιστές να ονομάσουν τα κομματικά τους όργανα «Αυγές» και «Χαραυγές»; Η Δεύτερη ή η Τρίτη Διεθνής; Θα απαντήσω στο ερώτημα σε κάποιο άλλο σχόλιο και εφόσον προκληθώ από τους άπιστους Θωμάδες του Ιστολογίου…

  151. Θρακιώτης said

    Μνημειώδους σχολίου 150 διόρθωσις: Δεν τυπώθηκε ο σύνδεσμος για την αποκαλυπτική διδακτορική διατριβή του Βλάση Αγτζίδη

    https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/9040

  152. Theo said

    @141:
    Αν επιτρέπεται, ποιο είναι το χωριό του πατέρα σου (ή, σε ποιο νομό βρίσκεται) ;

    Απ΄ όσα ξέρω, την Ανατολική Μακεδονία (όθεν και ο Γ. Μπ.), που γειτνιάζει με τη Βουλγαρία, τα λεν «βουλγάρικα».
    Ενώ στη δυτικά του Αξιού ελληνική Μακεδονία όσοι τα μιλούν ή τα ψιλοκαταλαβαίνουν τα λεν «ντόπικα» ή «μακεδόνικα» (μακεντόνσκι).

  153. Πέπε said

    @150

    Στη φττπ του Αγτζίδη το δεύτερο απόσπασμα (υποσημείωση από κάπου παρακάτω), όπως και η κιτρινη επισήμανση στον τίτλο «Φιλολογική Αυγή», παρεισέφρησαν κατά λάθος. Δεν αναφέρεται έντυπο με αυτό τον τίτλο, απλώς δίνεται η κοινή νεοελληνική μετάφραση του ποντιακού τίτλου ενός εντύπου. Δεν προκύπτει κάποια σχέση ανάμεσα στη Χαραυγή και στο Φιλολογικόν Σαβαχλαεμάν.

    Επειδή δε εδώ λεξιλογούμε, παρατηρώ ότι ο τίτλος της ποντιακής εφημερίδας δίνεται μία φορά ως «Φιλολογικόν Σαβαχλαεμάν» και μία ως «Φιλολογικόν Σςαβαχλαεμαν». Αποτολμώ την εικασία ότι η σωστή μορφή της λέξης για τη «αυγή» είναι «Σαβαχλάεμαν»: με ένα Σ (ς), που σημαίνει [s], και όχι δύο που σημαίνουν sh, και με τόνο στη συλλαβή -λα-. Θα πρέπει να είναι κάποια λέξη σύνθετη από το σαβάχ (τουρκ. sabah, πρωί) και ένα β’ συνθετικό που δεν αναγνωρίζω, και γραμματικώς ανάλογη με το «εκςαπλομαν» και το «διναμομαν» (εξάπλωμα, δυνάμωμα) που βλέπουμε στο κείμενο.

    [Παρακαλώ πολύ, ας μην ερωτηθώ «Γιατί ο επαγγελματίας φιλόλογος κ. Πέπες, αντί να ασχολείται με τρίχες κατά το συνήθειό του, δε βγαίνει να κράξει τον αφελή Ιατρού και τον παμπόνηρο Σαραντάκο;», γιατί θα είναι εξαιρετικά ανιαρό.]

  154. sarant said

    149 τέλος: Πολύ καλό!

  155. Theo said

    @152, διόρθωση:
    Απ΄ όσα ξέρω, στην Ανατολική Μακεδονία (όθεν και ο Γ. Μπ.), που γειτνιάζει με τη Βουλγαρία, τα λεν «βουλγάρικα».

  156. spyros chamenos said

    152
    Το χωριό του πατέρα μου βρίσκεται στην επαρχία Αλμωπίας. Είναι όλοι τους σλαβόφωνοι, αλλά αν υπαινιχθείς ότι δεν είναι Έλληνες, θα σε φάνε ζωντανό, για αυτό και είναι αδιανόητο να τους πεις ότι μιλούν βουλγάρικα.

  157. Θρακιώτης said

    Εκλεκτέ φιλόλογε, κύριε Πέπε (153), ευχαριστώ για την επισήμανση.

    Εκείνο που δεν λέτε (προφανώς για να μή «λυσσάξει» ο κ. Σαραντάκος…) είναι ότι με το σχόλιο 150 μπήκα στην Ιστορία του Ιστολογίου για ένα μοναδικό επίτευγμα: Σε ένα Ιστολόγιο όπου βουρβουλακιάζουν οι Συριζαίοι αναγνώστες (το Επιτελείο μας τους υπολογίζει γύρω στο 55%), ήμουν εγώ ο ελληνόψυχος που αποκάλυψα (με αδιάσειστα ντοκουμέντα) την προέλευση του ονόματος της εφημερίδος «Αυγή»!..

    Το εκπληκτικό, κύριε Πέπε μου, είναι ότι την προέλευση αυτή αγνοούσε (ασχέτως αν ποτέ δεν θα το παραδεχθεί δημοσίως…) και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Ιστολογίου, κ. Νίκος Σαραντάκος, αν και τυγχάνει εδώ και χρόνια τακτικός αρθρογράφος της «Αυγής»!..

    ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Ιδού το κορυφαίο μεζεδάκι του μήνα, για να μή πώ όλου του σωτηρίου έτους 2019: Ένας ελληνόψυχος σχολιαστής αποκάλυψε στους διεθνιστές συριζαίους την «ετυμολογία» του ονόματος της εφημερίδος τους.

    …Την οποία «ετυμολογία» αγνοούσαν και τα ίδια τα σημερινά στελέχη της «Αυγής», όπως αποδεικνύεται από το απόκομμα του σχολίου 49, που είχε την αφέλεια να ανεβάσει ο επιπόλαιος Ιατρού

  158. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @156. Η μεγάλη πλειονότητα των σλαβοφώνων έχουν καθαρή ελληνική συνείδηση, γνωρίζουν -στην πράξη- πολύ καλά το ποιός είναι Έλληνας, και δεν νιώθουν καμιά ανάγκη πιστοποιητικού εθνικών φρονημάτων. Ξέρουν, λοιπόν, πως Έλληνας είναι αυτός που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα στης οποίας την πρόοδο συνεισφέρει, συνεννοείται και εκφράζεται κυρίως στα Ελληνικά και δεν έχει στραμμένα -πρωτίστως- τα αισθήματα και τις σκέψεις του προς άλλες χώρες.
    Τους -ας τους πούμε έτσι- σλαβόφωνους τους γνώρισα καλά τα τελευταία 30 χρόνια, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανθρωπάκια του Θεού, προσηνείς, άκακοι, μετρημένοι, φιλικοί και απονήρευτοι, συχνά ανακατεμένοι με άλλες ράτσες και μακριά από οτιδήποτε βλαπτικό για την Ελλάδα. Κανείς στην Ελλάδα δεν σφάζει και γδέρνει -για λουκάνικα- ένα γουρούνι σε 5 μόνο λεπτά όπως ο φίλος μου ο Κώστας, πουθενά στην Ελλάδα δεν θα βρείτε σαν την παρέα του Βασίλη και της Ζωής που βράζοντας και πίνοντας το τσίπουρο ψάλλουν θρησκευτικούς ύμνους και δύσκολα θα βρείτε ομορφότερη νοικοκυρά από την Ελενίτσα :),
    (Αυτοί που διακατέχονται από άλλα αισθήματα ψηφίζουν «Ουράνιο Τόξο», δεν πολυσυμφωνούν με τις Πρέσπες και αριθμούν λίγες χιλιάδες, προς μεγάλη απογοήτευση του Βοσκόπουλου..).

  159. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    157 και προηγούμενα
    Ρε δεν τ΄αφήνεις αυτά, που πουλάς άδεια για να πιάσεις γεμάτα…
    Που είναι τα αποσπάσματα που μας είχες υποσχεθεί στο προηγούμενο νήμα και θα έκαναν θραύση; Αλλά προφανώς καλά υπέθεσα….

  160. Γιάννης Ιατρού said

    158: 👍👍
    Ο Γιώργος Κ. εξ ειδικότητος δικαιούται να λέει πως έχουν χρυσή καρδιά 🙂 !

  161. Γς said

    158:

    Φρόντισα κάποτε να τα ξαναβρούν μια Αμερικάνα με έναν Ελληνα από κει πάνω την Μακεδονία.
    Είχε πάρε τα μικρά της παιδιά και είχε επιστρέψει στην πατρίδα της, το Τέξας.

    Κι ήρθε ο πατριώτης μας να τους παραλάβει για την επιστροφή.

    -Αντε, Ελληνάκια πια τα παιδιά σας.

    Δεν του άρεσε καθόλου.
    Τον ρώτησα, μου τα μάσαγε και είχα μείνει με την απορία.

    Μετά από καιρό κατάλαβα από την πόλη της Δ. Μακεδονίας που μένουν ότι κάτι με «Ουράνιο Τόξο»,και Βοσκόπουλο πρέπει να συνέβαινε

  162. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @160. Έτσι είναι Γιάννη! Εξ ειδικότητος και εξ επαφής! 🙂 [Τί λύσσα τον έχει πιάσει τον μυστήριο και τα βάζει καθημερινά με σένα; 🙂 ] Καλή σου μέρα!

  163. dryhammer said

    160,162 χρυσοχόος να υποθέσω…

    https://s0.wp.com/wp-content/mu-plugins/wpcom-smileys/twemoji/2/svg/1f642.svg

  164. Γς said

    160:

    Εκδορεύς!

    Χασάπης!

    Συκωταριές καρδιές, πνευμόνια και τέτοια

    https://4.bp.blogspot.com/-yqIZCdoG6vQ/VZJVn2zdGJI/AAAAAAAAHmU/1FlFiTxdTkM/s1600/xasaphs.jpgς

  165. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @161. Οι οργανώσεις τους σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, είναι οι κύριοι «θερμαστές» του (Σλαβο)Μακεδονικού Εθνικισμού
    @163. Μόνο για το δεύτερο συνθετικό μου επιτρέπεται να έχω γνώμη και να εγγυηθώ… 🙂

  166. Γς said

    Κι είναι ο χασάπης του Σχ.164 άγριος και δεν μπορώ να τον συγκρατήσω.

    Θέλει να βγει

  167. Γιάννης Ιατρού said

    162: Έλα ντε! (μάλλον γιατί από παλιά τον έχω ξεσκεπάσει για το ποιός είναι πραγματικά κλπ. κλπ.)
    163: χαχα! 👍👍 (οι κακιές γλώσσες (=> παλιάνθρωποι όλοι τους!) λένε πως έχει και κάτι πόντους στην eldorado, εκεί πάνω…😂😂)
    164: Ρε Γς, πρωί-πρωί με κάτι τέτοια μας αγριεύεις, δεν το καταλαβαίνεις;

  168. Faltsos said

    137
    Δεν ξέρω αν απάντησε ο Μπογδάνος αλλά το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο. Όπως γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αυτός έκανε τη δουλειά που ξέρει, το φαρμάκι του πήρε δημοσιότητα και ελάχιστοι πρόσεξαν την διόρθωση που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ακόμη και εδώ, ανάμεσα στους σχολιαστές αυτού του ιστολογίου

  169. Γιάννης Ιατρού said

    168: ..Μόνο που διαψεύστηκε/διορθώθηκε αφού βεβαίως η σχετική προπαγάνδα πρόλαβε και έκανε τη δουλειά της…
    Τί άλλο δηλ. Αυτό δεν γινόταν τα τελευταία χρόνια;

  170. BLOG_OTI_NANAI said

    150: Πάλι αυθαιρεσίες μπάρμπα…
    Το πρώτο όνομα, η αρχική ιδέα που έδωσε όνομα στο επίσημο όργανο της ΕΔΑ ήταν «Δημοκρατική». Επειδή αυτή έκλεισε, ιδρύθηκε δεύτερη η «Αυγή».Άρα, αυτά που γράφεις είναι από το μυαλό σου.

    ΥΓ
    153: Τις περισσότερες φορές την είδα γραμμένη με δύο «σίγμα». Αλλού μεταφράζεται ως «Αυγή» και αλλού ως «Χαραυγή»:

  171. Γς said

    167:

    >Ρε Γς, πρωί-πρωί με κάτι τέτοια μας αγριεύεις, δεν το καταλαβαίνεις;

    Πρωί είναι. Ξημέρωμα θα ημερώσεις

  172. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @170. Το chαβαχλάεμαν είναι ποντιοαραβική λέξη. Λυκαυγές!

  173. Theo said

    @156:
    Κοντοχωριανοί, λοιπόν! Είμαι Εδεσσαίος, με πατέρα ηπειρώτικης καταγωγής και μητέρα από την Κατράνιτσα (Πύργους Πτολεμαΐδας). Ο πατέρας της, γεννηθείς το 1897, μου έλεγε πως από τις πάνω από πεντακόσιες οικογένειες του χωριού οι πέντε μόνο ήταν βουλγαρόφρονες. Αν και στο σπίτι μιλούσαν μακεδονικά, αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες και πολλοί από την οικογένεια είχαν αρχαία ελληνικά ονόματα: Η μητέρα μου, Ευρυδίκη, οι θείες της Αφροδίτη και Ολυμπιάς, οι θείοι της Αριστομένης και Ευριπίδης… (Από το ίδιο χωριό ήταν κι ο πρώτος νεκρός αντάρτης από τότε που άρχισε επίσημα ο Μακεδονικός Αγώνας, ο φαρμακοποιός στο Μοναστήρι/Μπίτολα Φίλιππος Καπετανόπουλος, σύντροφος του Παύλου Μελά.)

    @158:
    Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σου για τους μακεδονόφωνους και δίγλωσσους της Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας. Ναι, άκακοι και φιλήσυχοι είναι και, στη μεγάλη πλειονότητά τους νιώθουν Έλληνες. Οι περισσότεροι απ΄ όσους ένιωθαν εθνικά Βούλγαροι ή Μακεδόνες κατέφυγαν είτε στη Βουλγαρία με τη συνθήκη του Νεϊγύ, είτε στις τότε «Λαϊκές Δημοκρατίες» μετά τον Εμφύλιο. Του Εμφυλίου προηγήθηκε η δικτατορία του Μεταξά, με τα καταπιεστικά μέτρα εναντίον όσων μιλούσαν μακεδονικά, και η Κατοχή με τις επιθέσεις των συνεργατών των Ναζί εναντίον τους. Και στον Εμφύλιο και μετά οι περισσότεροι θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν ήταν μακεδονόφωνοι.

    Έτσι, αρκετοί μεν ένιωθαν Έλληνες ήδη από τον 19ο αιώνα. Αλλά αρκετοί ασπάστηκαν την ελληνικότητα εκόντες άκοντες, και γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς και γιατί, όπως γράφεις, συνειδητοποίησαν πως «Έλληνας είναι αυτός που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα στης οποίας την πρόοδο συνεισφέρει, συνεννοείται και εκφράζεται κυρίως στα Ελληνικά και δεν έχει στραμμένα -πρωτίστως- τα αισθήματα και τις σκέψεις του προς άλλες χώρες.»

    (Το έχουμε ξανασυζητήσει αρκετά το θέμα στο παρελθόν. Έψαξα πού αναφέρω την Κατράνιτσα και βρήκα τα παρακάτω νήματα: https://sarantakos.wordpress.com/2014/07/11/vardarska/, https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/21/makedonski/, https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/27/democedes/,
    https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/18/fkakridis/,
    https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/30/tsokaro/, https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/07/onomata/)

    Κάποιοι απ’ αυτούς που «διακατέχονται από άλλα αισθήματα» ψηφίζουν ΚΚΕ, γιατί κατά περιόδους το κόμμα αυτό μιλούσε για αυτονομία της Μακεδονίας.

  174. sarant said

    168 Ακριβώς, όπως έγινε και με τις «συντάξεις των 24.000»

  175. takis#13 said

    107.126.
    καλημέρα , χτες το απόγευμα μίλησα με ένα φίλο για την Αυγή . Ηταν 15 χρονών όταν κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο . Μου είπε πως η Αυγή υπήρχε μόνο στα περίπτερα του κέντρου . Στην Κοκκινιά και στον Πειραιά δεν κυκλοφορούσε . Εκεί , στην περιοχή του , ανέλαβε να την μοιράζει σε γνωστούς αριστερούς . Θυμάται ότι μοίρασε το πρώτο φύλλο . Τις έπαιρνε από ένα «σύνδεσμο» , ράφτης ήτανε , και τις μοίραζε μαζί και με άλλα έντυπα της ΕΔΑ . Τον συνέλαβαν , έφαγε τις μπάτσες για να μαρτυρήσει ποιος του τις έδινε (αυτός είπε ότι ανέβαινε Αθήνα και τις έπαιρνε). Καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας . Θυμάται ότι την Αυγή την είπαν έτσι από το Aurora που ήταν και το θωρηκτό που αναφέρθηκε πιο πάνω αλλά και από κάποια εφημερίδα ; έντυπο; του Ισπανικού Εμφυλίου . Ότι ήταν η Αυγή του σοσιαλισμού , της νέας εποχής.
    Ο ράφτης τον είχε αποτρέψει γιατί ήταν επικίνδυνο αλλά εκείνος δεν λογάριαζε τίποτα . Η ορμή της νιότης . Μου είπε και ένα στίχο του Ελύτη , λυπάμαι δεν τον συγκράτησα , που μιλάει για αυτήν ακριβώς την ορμή της νιότης , ράγισε …

  176. Γιάννης Ιατρού said

    175: Πολύ ωραίο!
    Κάτι τέτοια, αν όχι κυριολεκτικά για τις εφημερίδες της αριστεράς (γιατί εδώ που τα λέμε, η διανομή του τύπου, με το μονοπώλιο του πειραιώτη, τελευταία έχει γίνει κι αυτή προβληματική….), σπανίζουν σήμερα.

  177. spyros chamenos said

    173
    Η μάνα μου μεγάλωσε στην Έδεσσα, αλλά ήταν από προσφυγική οικογένεια! Μην βγούμε και συγγενείς τελικά…
    Όσο για τους σλαβόφωνους, προφανώς εσείς καταλαβαίνετε την έκπληξή μου όταν άκουσα ότι τα λένε βουλγάρικα, δεν ήξερα ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ανατολική Μακεδονία (με την ευκαιρία να ζητήσω και συγγνώμη από τον κύριο Μπαρτζούδη, βλέπετε, ο κάθε ένας από μας νομίζει ότι ο μικρόκοσμός του είναι το σύμπαν, κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση) και φυσικά στα χωριά εκεί πάνω είναι αδύνατον ακόμα και να το αναφέρεις.
    Όσο για το εθνικό συναίσθημά τους, νομίζω ότι έχουμε χάσει την μπάλα σχετικά με το τι είναι Έλληνας. Προσωπικά πιστεύω ότι οι σλαβόφωνοι θεωρούσαν ότι ήταν Έλληνες, αλλά όχι με την έννοια των απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αυτό ήρθε μετά, με την κατήχηση των Ελλαδιτών) αλλά με την έννοια του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, περισσότερο βυζαντινοί δηλαδή, ή ρωμιοί, αν το προτιμάτε. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και το πώς υπήρχαν σλαβόφωνοι Έλληνες και ελληνόφωνοι Βούλγαροι. Το ζήτημα δεν ήταν η γλώσσα, αλλά η πίστη στο Πατριαρχείο ή την Εξαρχία. Αλλά όλα αυτά είναι απλά θεωρίες και λίγη σημασία έχουν, το τώρα και το πώς αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι είναι το σημαντικό.

  178. BLOG_OTI_NANAI said

    177: Να ρωτήσω κάτι: γράφεις, «απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου αυτό ήρθε μετά, με την κατήχηση των Ελλαδιτών».

    Ήθελα να σε ρωτήσω: αναφέρεσαι σε εποχή μετά το 1821 ή πριν το 1821; Σε ποια χρονική περίοδο δηλ. μπαίνει αυτό το «ΜΕΤΑ» της κατήχησης που αναφέρεις ότι ήταν μόνο «ρωμιοί»;

  179. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @173. Συγκινητικότατο! Άιντε τώρα να μου πεί κάποιος για τα πατριωτικά αισθήματα μιάς Ευρυδίκης και μιάς Αφροδίτης, ενός Αριστομένη και ενός Ευριπίδη, των νονών και των γονιών τους… 😦
    Συμφωνούμε σε όλα, πλην ενός. Στην Κατοχή δεν είχαμε μόνον επιθέσεις συνεργατών των Ναζί εναντίον Σλαβοφώνων. Είχαμε και εκτελέσεις Ελλήνων από Βουλγαρόφρονες κομιτατζήδες, συνεργάτες του κατακτητή. (Έτσι σκοτώθηκε ο αδελφός της μάνας μου, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και -απ’ ότι μου λένε- ένας λατρευόμενος από τον κοινωνικό του περίγυρο διανοούμενος…)

    @177. Εν πολλοίς έχεις δίκιο (..και βέβαια, το ότι σήμερα η Μακεδονία είναι Ελλάδα, το οφείλουμε ΚΑΙ στους σλαβόφωνους Έλληνες, καπετάνιους και απλούς ανθρώπους).

  180. spyros chamenos said

    178
    Σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, οι Ελλαδίτες ασχολούνται με την Μακεδονία αρκετά μετά το 1870 και την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας. Όταν παίρνουν χαμπάρι ότι η Μακεδονία χάνεται επειδή οι Βούλγαροι έχουν αρχίσει την κατήχηση με τα σχολεία τους, βάζουν κι αυτοί ένα μηχανισμό μπροστά, που φυσικά δεν περιλαμβάνει μόνο τον Παύλο Μελά.
    Αυτό το «μόνο» στο «ρωμιοί», μου ακούγεται κάπως…

    179
    Συμφωνώ απόλυτα.

  181. Ήμουν πιτσιρίκα τότε στη Κοκκινιά όπου γεννήθηκα και μεγάλωνα, όταν ο μπαμπάς με έστελνε να του πάρω την εφημερίδα και άκουγα να λένε κάποιοι δώσε μου μια ψεύτρα (Ακρόπολις), μετά από χρόνια κατάλαβα γιατί την αποκαλούσαν έτσι και γιατί την Αυγή τη δίπλωναν από την πίσω πλευρά ώστε να μη φαίνεται το όνομα της εφημερίδας.

  182. Georgios Bartzoudis said

    132, Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said: «@128, 130. Ο Νίκος είναι καλά πληροφορημένος περί αυτού «Γαλλικά» λένε τα Σλαβομακεδονικά (λίγο ειρωνικά, λίγο υποτιμητικά..) οι γειτονεύοντες με σλαβόφωνα χωριά
    # Μπορεί κάποιο κάπου κάποτε, να τα λένε και Παοκτσήδικα! Το ζήτημα είναι ποια είναι η επικρατούσα ορολογία στην τε Ανατολική και ΚεντρικοΔυτική Μακεδονία. Βουλγάρικα και …Άγιος ο Θεός, που φυσικά δεν σημαίνει ότι όποιος τα μιλά είναι Βούλγαρος (όπως και οι Τουρκόφωνοι πρόσφυγες που δεν είναι Τούρκοι).

    137, sarant said: «αμάν πια με σας»
    # Αμ, με σας να δεις!

    141, spyros chamenos said: « 130 Έχετε κάποια σχέση με την Μακεδονία; (πέρα από το να την υπερασπίζεστε με πάθος απέναντι στους μιαρούς γείτονές μας)
    Επειδή στο χωριό του πατέρα μου, καθόλου δεν τα λεν βουλγάρικα τα σλαβομακεδόνικα, «ντόπικα» τα λένε. Απ’ όσο ξέρω μάλιστα, βουλγάρικα δεν τα λεν σε κανένα χωριό της περιοχής».
    # Δεν ξέρω αν είσαι πράγματι «χαμένος», σίγουρα όμως είσαι απληροφόρητος. Και βέβαια, δεν θεωρώ καθόλου «μιαρούς» τους ΒουλγαριοΣκοπιανους. Μια χαρά άνθρωποι είναι. Σαν και μένα, σαν και σένα (μπορεί και καλλίτεροι!). Μιαρό και ΠΡΟΔΟΤΗ θεωρώ τον Τσίπρα και την παρέα του. Πάντως, όπως και νάναι χαροποίησες τον καιροφυλακτούντα Πέπε (σχόλιο 145)
    # Επιπλέον, για να μην σας κουράζω και …σπαταλάτε τις ειδικότητες σας, σας παραπέμπω σε ένα παλιότερο αντισχόλιο που έκανα (νομίζω σε σχόλιο του Alexis) με τίτλο ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

    146, nikiplos said: «Στα ποντιακά χωριά «εντόπια»…
    # Εντόπια (ιντόπχια) και στα Μακεδονικά. Και στο χωριό του πατέρα μου και της μάννας μου και …τωνβ άλλων προγόνων απάντων

    152, 155, Theo said: «Απ΄ όσα ξέρω, την Ανατολική Μακεδονία (όθεν και ο Γ. Μπ.), που γειτνιάζει με τη Βουλγαρία, τα λεν «βουλγάρικα». Ενώ στη δυτικά του Αξιού ελληνική Μακεδονία όσοι τα μιλούν ή τα ψιλοκαταλαβαίνουν τα λεν «ντόπικα» ή «μακεδόνικα» (μακεντόνσκι).
    # Βουλγάρικα παντού. Μία είναι η Μακεδονική γλώσσα τα υπόλοιπα περί μακεντόνσκι κλπ, όσα δεν είναι τσιπρογενή είναι τσιπροειδή της νεώτερης …προπαγάνδας!

  183. ΚΩΣΤΑΣ said

    Προς άρση κάθε τυχόν παρεξήγησης. Μπορεί να διαφωνώ με το «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα που πήραν αποκλειστικά οι γείτονές μας, σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τους υποτιμώ ή ότι τους θεωρώ μιαρούς ως οντότητες και ως προσωπικότητες. Σίγουρα είναι μια χαρά άνθρωποι, κι εκεί και όσοι συμπαθούντες ζουν στη χώρα μας. Ακόμη είναι σεβαστό και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ως αυτόνομες προσωπικότητες. Διαφωνώ με την γενίκευση και την αποκλειστικότητα, γιατί διακρίνω υστερόβουλες σκέψεις. Πίσω από τα αθώα προσχήματα, κρύβεται αλυτρωτισμός και στόχος απόσπασης εδαφών από τη χώρα μας, που υπήρξε η κοιτίδα της Μακεδονίας.

    Κι ένα τελευταίο. Έχω λίγους φίλους Έλληνες αλλά αυτοπροσδιοριζόμενους ως «Μακεδόνες» με φανερούς διακηρυγμένους στόχους την «απελευθέρση» της Μακεδονίας του Αιγαίου. Μεταξύ τυρού και αχλαδίου ή τσίπουρου και μεζέ, μου υπόσχονται ότι θα με κάνουν Έπαρχο Χαλκιδικής, μόλις πετύχουν οι στόχοι τους. Το γράφω σαν παράδειγμα για να δείξω πόσο καλές είναι οι προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις, πέρα από τις διαφωνίες μας.

  184. Theo said

    @177, 180:
    Συμφωνούμε. Κατά πώς φαίνεται, πριν από το 1870 λίγοι, κυρίως εγγράμματοι Μακεδόνες έχουν εθνική συνείδηση, ελληνική οι περισσότεροι. Αυτό που τους συνδέει είναι η Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι Ρωμιοί.
    Με την Εξαρχία, που εισάγει τον εθνοφυλετισμό στο προσκήνιο, κάποιοι ασπάζονται τον βουλγαρισμό και άλλοι, αντιδρώντας, την ελληνικότητα, εφόσον το Πατριαρχείο αρχίζει και ταυτίζεται με τον ελληνισμό και το τότε ελληνικό κράτος, ενώ άλλοι δηλώνουν Μακεδόνες και αρνούνται να συνταχθούν με ένα από τα δύο κράτη (σε παλαιότερη συζήτηση εδώ αναφέρθηκαν μαρτυρίες περί «μακεδονισμού» ήδη από το 1880 περίπου).

    @179:
    Την Οχράνα, την οργάνωση των Βουλγρόφρονων την είχα υπ’ όψιν (όσον αφορά την Κεντρικοδυτική Μακεδονία). Απ’ όσα θυμάμαι όμως, δεν ήταν μεγάλη η δράση της. Οι Βούλγαροι την οργάνωναν με αξιωματικούς συνδέσμους σαν τον Κάλτσεφ και την τροφοδοτούσαν, αλλά ούτε οι ελληνικές κατοχικές αρχές ούτε οι Γερμανοί την είχαν σε μεγάλη υπόληψη. Δεν αμφιβάλλω για τη μαρτυρία σου, νομίζω όμως πως μπροστά στις σφαγές που έκαναν οι συνεργάτες των Γερμανών στην περιοχή, ωχριά η ανθελληνική δράση της.

    @182, τέλος:
    ΄Οπως γράφει ο Σπ. Χ. στο σχ. 177, «ο κάθε ένας από μας νομίζει ότι ο μικρόκοσμός του είναι το σύμπαν», κι εσύ είσαι η απόδειξη, με τα «καθιαυτού μακεδονικά» της Νιγρίτας σου.
    Και φυσικά, στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας τουλάχιστον, το ιδίωμα λεγόταν «μακεδόνικα» ήδη κάναν αιώνα πριν να γεννηθεί ο Τσίπρας.

  185. spyros chamenos said

    182
    Επιμένετε ότι τα ντόπια λέγονται βουλγάρικα και στην Κεντρική Μακεδονία. Κάποια στιγμή, μιλάτε για ορολογία, αλλά ορολογία ποιας επιστήμης; Της γλωσσολογίας, δεν νομίζω, αλλά ας μιλήσει κανένας γλωσσολόγος καλύτερα.
    Αν όμως δεν μιλάμε για ορολογία αλλά για το πώς τα ονομάζουν οι φυσικοί ομιλητές της, θα σας πρότεινα στην Αλμωπία να αποφύγετε την λέξη βουλγάρικα, καθώς επίσης και τις λέξεις σλαβόφωνοι ή βουλγαρόφωνοι. Επειδή δίκιο έχετε, το ότι κάποιος είναι βουλγαρόφωνος, δεν τον κάνει Βούλγαρο, αλλά σας θυμίζω ότι θα μιλήσετε με χωρικούς, αγρότες, κτηνοτρόφους ή υλοτόμους, με βαθιά ελληνική συνείδηση και πολύχρονη αμφισβήτηση της ελληνικότητάς τους και παρεξηγούνται εύκολα.

  186. Γ-Κ said

    Να γράψω κάτι άσχετο. Προ ημερών μιλούσα με μια συνάδελφο (Φυσικής Αγωγής), γέννημα-θρέμα Δραπετσώνας. Σαραντάρα, όχι πιτσιρίκα.

    Όπως το ‘φερε η κουβέντα, της είπα ότι είμαι μισός Αρβανίτης (από τη Μεσσηνία) και μισός Γύφτος (από την Ηλεία). Δεν είχε ξανακούσει τη λέξη Αρβανίτης.
    _ Τι εννοείς; Αλβανός ή Αλβανίτης (sic), Και τι είναι τα Αλβανίτικα (ξανά sic); Αλβανικά ή κάτι άλλο;
    Αυτό το «ρ» της φαινόταν τελείως ακατανόητο.

    Αρχίζω να αναρωτιέμαι, λοιπόν. Μήπως έχουμε κάνει την τρίχα τριχιά με τις μειονότητες; Μήπως μερικές φορές δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν; (Περίπου όπως τα λέει ο Theo.)

    Κάτι σαν:
    _ Θα σας κάνουμε και γεφύρια.
    _ Μα, δεν έχουμε ποτάμια.
    _ Θα σας κάνουμε και ποτάμια.

    _ Θα σας λύσουμε και τα μειονοτικά.
    _ Μα, δεν έχουμε μειονότητες.
    _ Θα σας φτιάξουμε και μειονότητες.

  187. Καλημέρα!

    Τα πιο ωραία είναι τα AdiEU και Nicoseeya!

  188. Πέπε said

    @184:
    > > στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας τουλάχιστον, το ιδίωμα λεγόταν «μακεδόνικα» ήδη κάναν αιώνα πριν να γεννηθεί ο Τσίπρας

    Δεν ξέρω πού συνηθίζεται αυτή η λέξη, ούτε πώς προσλαμβάνεται από τον καθένα (θετικά, αρνητικά, ουδέτερα). Αλλά ως ένας μη Μακεδόνας, ομιλητής της κοινής ελληνικής, με τις φυσιολογικές για τον καθένα επαφές με ανθρώπους από διάφορα μέρη πέρα από το τετράγωνό μου, έχω να πω ότι μ’ αυτό τον τονισμό, μακεδόνικα, την έχω ακούσει αποκλειστικά και μόνο με την έννοια του σλαβομακεδονικού.

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχεις δίκιο, αγαπητέ Γ-Κ. Ομφαλοσκοπούμε. Στις καθημερινές συζητήσεις με φίλους και γνωστούς διαπιστώνουμε ότι αυτά τα ζητήματα ουδόλως απασχολούν την κοινωνία. Όταν βλέπουμε μετανάστες δεύτερης γενιάς σαν τα εκατομμυριούχα αδέρφια Αντετοκούνμπο να ξεσκίζονται για την εθνική ομάδα, οι συζητήσεις περί μειονοτήτων και του βαθμού αφομοίωσής τους είναι για να γίνεται κουβέντα και για να δούμε τι βαθμό πιάνουμε στο εθνικιστικόμετρο.

  190. Γς said

    189:

    > μετανάστες δεύτερης γενιάς […] ξεσκίζονται (για την Ελλάδα)

    One to a million !

    Και κάτι άσχετο:

    Μέχρι τώρα ο τζόνσον έλεγε ότι πιθανότητα του no-deal Brexit είναι μια στο εκατομμύριο.

    Σήμερα στο Μπιαρίτζ, που είναι για την σύνοδο των G7 είπε ότι η επίτευξη Brexit με συμφωνία είναι «touch and go»

  191. Θρασύμαχος said

    Γιατρέ μου, κάτι δεν μου πάει καλά στη γενική «Γιαπρακίου» https://www.athensvoice.gr/taste/573586_giorti-giaprakioy-2019-gastronomiko-ethimo-poy-ekane-gnosto-ena-mikro-horio

  192. Σηλισάβ said

    Για πείτε μας εσείς οι παλαιότεροι: Ισχύει αυτό που λέγεται ότι η Αυγή το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 θα έβγαινε με κύριο άρθρο: ¨Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία¨;

  193. Theo said

    @188:
    Ναι, αγαπητέ μου, στα (σλαβο)μακεδόνικα αναφέρομαι 🙂

  194. sarant said

    192 Λέγεται ευρέως αλλά ποτέ δεν έχω δει τεκμηρίωση

  195. Κουνελόγατος said

    Σε προσθήκη του 192:
    Αν είναι να πιάσουμε τέτοια συζήτηση (αφού εμπλέκεται ο Λ. Κύρκος), να προσθέσω κάτι που διάβασα στο βιβλίο του Στέργιου Κατσαρού με τίτλο «Εγώ ο Προβοκάτορας, ο Τρομοκράτης».
    Γράφει λοιπόν πως φίλος του (ο αδερφός του οποίου ήταν στέλεχος και πατενταρισμένος με ΑΪΖΟ ακροδεξιός), τον ενημέρωσε την παραμονή πως επίκειται πραξικόπημα. Με δυο τρόπους αυτός ενημέρωσε τον Λ.Κ. Περισσότερα δε θυμάμαι, ωστόσο δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία πως ο Λ.Κ. το γνώριζε από το μεσημέρι της 20ης Απριλίου.
    Τα ερωτήματα είναι τρία:
    1) Καθώς δεν το έχω διαβάσει αλλού (ούτε εκ μεταφοράς), ισχύει;
    2) Μήπως έχει υποπέσει στην αντίληψή σας κάποια διάψευση από τον Λ.Κ. ή έστω κάποιο σχόλιο;
    3) Αν ισχύει, πως γίνεται και πιάστηκαν και οι ίδιοι στον ύπνο;

    Υ.Γ. Πιστεύω πως η κατάσταση ήταν μη αντιστρέψιμη, ωστόσο θα μπορούσε ενδεχομένως να γλιτώσει κόσμος. Εκτός, αν λόγω των συνεχόμενων φημών, δεν έδωσαν σημασία…

  196. sarant said

    191 Ο ευπρεπισμός επελαύνει…

  197. Σηλισάβ said

    194, 195. Δύο μέρες πριν τη δικτατορία η εισήγηση της καθοδήγησης της ΕΔΑ έλεγε ότι «Δεν θα γίνει δικτατορία» με Λ. Κύρκο εισηγητή. Δύο άτομα από τη νεολαία μειοψήφησαν. Αυτά τα ξέρω από παρόντες

  198. Theo said

    Κάποιοι τα λεν και μακεδονίτικα, όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την Πηνελόπη Δέλτα, αν δεν κάνω λάθος.
    «Θ’ ανταμώσουμε πάλι στη στάχτη· / μακεδονίτικα πουλιά λαλούν μακεδονίτικα!», έγραψε ο Μάρκος Μέσκος στην προμετωπίδα μιας συλλογής του. Η προμετωπίδα αυτή αποτέλεσε έναυσμα για ένα άρθρο του Θανάση Τριαρίδη (Μικρή σημείωση για μια κομμένη γλώσσα, που η «Μακεδονία» δεν το δημοσίευσε, κι έτσι τέλειωσε η δεκαοχτάμηνη συνεργασία τους.

    @189:
    Ίσως αυτά τα ζητήματα ουδόλως να απασχολούν την κοινωνία (μάλλον στα νότια της χώρας μας αναφέρεσαι, όμως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα). Αλλά κάποιες κρατικές υπηρεσίες τις απασχολούν ακόμα:

    Γιατί κάποιοι δεν θέλουν να μιλάνε αυτή τη γλώσσα, το έχουν σαν ρετσινιά να ξέρουν οι άλλοι ότι είναι ντόπιοι.
    […]
    Έχεις κρύψει ποτέ ότι είσαι δίγλωσσος; Όχι, αλλά δεν το φωνάζω πάντα.
    […]
    Μαθητές στα Σκόπια είχαν πετάξει πέτρες στο ελληνικό γραφείο σύνδεσης. Στη Φλώρινα οι άνδρες της ΕΥΠ είχαν αγριέψει. Αστεία πράγματα δηλαδή, αλλά οι υπηρεσίες για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους τρέφονται με σενάρια και συνωμοσίες. «Ίσως είναι καλύτερα να μην βάλεις το επίθετό μου»
    […]
    Γενικά στον Νομό της Φλώρινας υπάρχει υπερβολική αστυνόμευση. Για μια απόσταση 30- 40 χιλιομέτρων μπορεί να περάσεις και τρία και τέσσερα μπλόκα της Τροχαίας. Υπάρχουν και πολλοί πράκτορες της ΕΥΠ που ζουν ανάμεσά μας. Ρωτούν, κινούνται, μαθαίνουν.
    […]
    Στον νομό υπάρχουν πολλά παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική. Παίζουν δηλαδή σε χορούς και στα πανηγύρια στα χωριά. Ε, όσα παιδιά από αυτά προσπάθησαν να μπουν σε κρατικές υπηρεσίες ή στα σώματα ασφαλείας κόπηκαν.
    […]
    Οι πολιτικοί του νομού μιλάνε μακεδονίτικα; Ορισμένοι ναι, στα κρυφά όμως, γιατί φοβούνται. Σε κάποια χωριά θα μιλήσουν ντόπια για να πάρουν ψήφους.

    Και σε κάποιους τα τραύματα από τότε που δεν μπορούσαν να μιλήσουν ή να τραγουδήσουν σ’ αυτήν την «κομμένη γλώσσα» παραμένουν.

  199. Πέπε said

    @193:
    Το ξέρω. Επιβεβαίωση ήταν.

  200. Κουνελόγατος said

    197. Σηλισάβ, αυτά που γράφω είναι μαρτυρία για την παραμονή. Τα υπόλοιπα τα έχει πει (ή και γράψει) ο Βότσης και άλλοι.

  201. Πέπε said

    @198:
    Έχω επίσης την εντύπωση ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που περιγράφηκε σε προηγούμενα μηνύματα, ότι αν τους πεις πως δεν είναι Έλληνες θα σε φάνε, ανάγεται στην κατήχηση των Σπιτιών του Παιδιού της Φρειδερίκης.

  202. Σηλισάβ said

    198 και λοιποί για τις μειονότητες: Δεν καταλαβαίνω γιατί χάνετε χρόνο να απαντάτε σε φανατικούς. Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και μέλος πολυεθνικών αυτοκρατοριών για δύο χιλιάδες χρόνια, έχει πάρα πολλές μειονότητες, από τις οποίες κάποιες κατάφερε να τις αφομοιώσει -με τη βία, με το σχολείο, με μαζικές βαφτίσεις, με την κατάπτυστη και για πρώτη φορά στην Ιστορία συμφωνημένη ανταλλαγή πληθυσμών, και με την δράση της ΚΥΠ-ΕΥΠ.
    Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι μακεντόνσκι, θα είχαν το δικαίωμα να αυτοδημιουργηθούν. Τώρα, αν κάποιοι επιμένουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να λένε «δεν είστε μακεδόνες, δεν μιλάτε γλώσσα, δεν λέγεστε έτσι» κλπ, ας πάνε σε κάποιον ψυχίατρο να τους κοιτάξει

  203. Theo said

    @201:
    Μπορεί.

  204. Georgios Bartzoudis said

    184, Theo said: « ‘ο κάθε ένας από μας νομίζει ότι ο μικρόκοσμός του είναι το σύμπαν’, κι εσύ είσαι η απόδειξη, με τα «καθιαυτού μακεδονικά» της Νιγρίτας σου.
    Και φυσικά, στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας τουλάχιστον, το ιδίωμα λεγόταν «μακεδόνικα» ήδη κάναν αιώνα πριν να γεννηθεί ο Τσίπρας.
    # Αν παριστάνεις τον απληροφόρητο, να ξαναπω ότι τα «καθιαυτού μακεδονικά» δεν είναι μόνο της Νιγρίτας. Είναι ολόκληρης της Μακεδονίας, από Καστοριά και Κοζάνη και Κατερίνη μέχρι Καβάλα, Δράμα και …έτι περαιτέρω. Και είναι χιλιάδων ετών, από Ομήρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι σήμερα, και όπως εξελίχτηκαν. Όσο για τα Βουλγάρικα που καταχρηστικώς τα λες «μακεδόνικα», ναι! Είναι 100 και πλέον χρόνια, από το 1903 για την ακρίβεια που αλλάζουν κάθε τόσο ονομασία, στα πλαίσια φθηνής προπαγάνδας (μετά πολλού χυθέντος αίματος, κυρίως ελληνικού και βουλγαρικού).

    185, spyros chamenos said: «182 Επιμένετε ότι τα ντόπια λέγονται βουλγάρικα και στην Κεντρική Μακεδονία. Κάποια στιγμή, μιλάτε για ορολογία, αλλά ορολογία ποιας επιστήμης; Της γλωσσολογίας, δεν νομίζω, αλλά ας μιλήσει κανένας γλωσσολόγος καλύτερα.
    Αν όμως δεν μιλάμε για ορολογία αλλά για το πώς τα ονομάζουν οι φυσικοί ομιλητές της, θα σας πρότεινα στην Αλμωπία να αποφύγετε την λέξη βουλγάρικα, καθώς επίσης και τις λέξεις σλαβόφωνοι ή βουλγαρόφωνοι. Επειδή δίκιο έχετε, το ότι κάποιος είναι βουλγαρόφωνος, δεν τον κάνει Βούλγαρο, αλλά σας θυμίζω ότι θα μιλήσετε με χωρικούς, αγρότες, κτηνοτρόφους ή υλοτόμους, με βαθιά ελληνική συνείδηση και πολύχρονη αμφισβήτηση της ελληνικότητάς τους και παρεξηγούνται εύκολα»
    # Αγαπητέ, κρούεις ανοικτάς θύρας, αρχίζοντας από ένα ΛΑΘΟΣ: Ντόπια λέγονται τα οποιαδήποτε ιδιώματα κλπ που μιλάνε οι οποιοιδήποτε γηγενείς, και επί του προκειμένου Έλληνες (ελληνόφωνοι ή Βουλγαρόφωνοι) και Βούλγαροι (σχεδόν 100% βουλγαρόφωνοι).
    Για να μην πλανάσαι, σε παραπέμπω και πάλι στο σχόλιό μου με τίτλο ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.

    188, Πέπε said: «…μακεδόνικα, την έχω ακούσει αποκλειστικά και μόνο με την έννοια του σλαβομακεδονικού».
    193, Theo said: «Ναι, αγαπητέ μου, στα (σλαβο)μακεδόνικα αναφέρομαι»
    # Σλαβομακεδονικά (και Σλαβομακεδόνες) τους έλεγε το ΚΚΕ τον Ιανουάριο του 1949, που τους είχε ανάγκη για τον εμφύλιο. Ο προδότης Τσίπρας τα έκανε σχέτα μακεδονικά και Μακεδόνες. Τσιπρόπληκτοι τινές …καταδέχονται να τα πουν ΚΑΙ (σλαβο)μακεδόνικα!

  205. Γ-Κ said

    202 κλπ

    Νομίζω ότι πρέπει να το θέσω το θέμα έτσι:

    Το γεγονός ότι μπορεί να κατάγομαι από τον Βιλαρδουίνο ή τον Τουραχάν δεν με κάνει αυτόματα μειονοτικό. Μειονοτικός θα γίνω αν:
    1. Αρχίσω να δηλώνω Τούρκος ή Φράγκος.
    2. Κάποιος άλλος με «ετεροπροσδιορίσει» ως Τούρκο ή Φράγκο.

    Αν δεν αρχίσω να δηλώνω ο,τιδήποτε, αν δεν ρωτάω τους άλλους τι δηλώνουν… θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

  206. loukretia50 said

    205. Θεωρητικά όχι, έτσι νομίζω τουλάχιστον.
    Αν όμως το χρώμα της επιδερμίδας σου ήταν πχ κατάμαυρο, η διάκριση θα γίνονταν αισθητή και όλο και κάποιοι θα εστίαζαν στη διαφορετικότητα.
    Δεν είναι καθόλου απλό το θέμα.

  207. Σηλισάβ said

    205. Μειονοτικός θα είστε εξ ορισμού εάν: μιλάτε μία γλώσσα ξένη προς την επικρατούσα κρατική, ειδικά αν αυτή είναι γειτονικής χώρας η οποία επιβουλεύεται τα τρισχιλιετή εθνικά μας δίκαια, ομοίως και αν η θρησκεία σας είναι ξένη προς την κρατικήν.
    Είθισται ο δάσκαλος να σας χτυπά αν λέτε «κατσούλα» αντί για γάτα (ξέρω περίπτωση αρβανίτη από τα Βιλλια που έμεινε κουφός από το ξύλο). Ειθισται η ΚΥΠ να σας παρακολουθεί και να σας συλλαμβάνει για αντεθνική δράση (όπως το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Βλάχων). Είθισται ο ελληνικός στρατός να περικυκλώνει με μπάρες το χωριό σας (όπως γινόταν μέχρι το ’93) στα μειονοτικά χωριά.
    Είθισται επίσης να αρνούνται την ύπαρξη, τη γλώσσα και την καταγωγή σας κρατικοί παράγοντες και σχολιαστές στα μπλογκς και στα σόσιαλ μήντια, πάνω σας να χτίζουν την καριέρα τους μελλοντικοί πρωθυπουργοί και να κερδίζουν εκλογές πολιτικά κόμματα.
    Και αυτά σε μια σύγχρονη ευρωπαική χώρα, μέλος της ΕΕ, η οποία έχει και πρόγραμμα μελέτης και διατήρησης των μειονοτικών γλωσσών!!!

  208. Πέπε said

    @204:
    > > …Ντόπια λέγονται τα οποιαδήποτε ιδιώματα κλπ που μιλάνε οι οποιοιδήποτε γηγενείς…

    Φυσικά το επίθετο «ντόπιος» σημαίνει γηγενής, και φυσικά μπορεί εκτός από ανθρώπους, προϊόντα κλπ. να αναφέρεται και σε γλωσσικά ιδιώματα. Αλλά γι’ αυτές τις περιπτώσεις δε θα πούμε «ντόπια λέγονται…», θα πούμε πολύ απλά «μου μίλησε στο ντόπιο ιδίωμα» (που μπορεί να είναι λ.χ. ζακυνθινό).

    Όταν η λ. «ντόπιο» χρησιμοποιείται δίκην ονομασίας συγκεκριμένου γλωσσικού ιδιώματος, πρόκειται ειδικώς για τα διάφορα σλαβικά ιδιώματα της ελληνικής Μακεδονίας. Προκειμένου για τις δίγλωσσες (ή τρίγλωσσες κλπ.) ζώνες της Μακεδονίας, «μιλάει ντόπια» σημαίνει συγκεκριμένα αυτό, όσο κι αν κάτι τέτοιο προσκρούει στη λογική της κυριολεξίας αφού και τα ελληνικά ιδιώματα των ίδιων περιοχών, αν δεν είναι προσφυγικά, είναι εξίσου ντόπια.

    Έτσι, αν ένας ελληνόφωνος Μακεδόνας Έλληνας πει «κι εγώ ντόπια μιλάω», εννοώντας ότι και το δικό του ιδίωμα είναι ντόπιο κι όχι φερτό, θα είναι ανακριβής χρήση της γλώσσας, γιατί αυτή η έκφραση (ακριβώς έτσι: «ντόπια μιλάω» – όχι γενικά η κάθε χρήση της λ. «ντόπια») ΔΕΝ χρησιμοποιείται στην ελληνική γλώσσα για να δείξει την εντοπιότητα του κάθε ιδιώματος. Δε λέμε για τους Ζακυνθινούς ή για τους Αμοργιανούς «μιλάει ντόπια», βρίσκουμε κάποια άλλη διατύπωση, έστω και με την ίδια λέξη. Το ίδιο και για τους γηγενείς αλλόγλωσσους (Αρβανίτες, Πομάκους, οτιδήποτε πλην σλαβόφωνων).

    Παράλογο; Δεν έχει σημασία αν με μια συγκεκριμένη οπτική μπορεί να βγει παράλογο. Η γλώσσα είναι έτσι όπως τη διαμορφώνουν οι χρήστες της.

    Επίσης, για τα σλ. ιδιώματα της Μακεδονίας λένε και «ντόπικα». Εκεί είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι σημαίνει ειδικώς αυτά και όχι κάθε ντόπιο ιδίωμα, αφού «ντόπικος» είναι λέξη ανύπαρκτη πέρα από το συγκεκριμένο συμφραζόμενο. (Εκτός αν εδώ πέφτω έξω, και λένε λ.χ. «ντόπικα προϊόντα» – αυτό δεν το ξέρω, δεν το έχω ακούσει, αν με διορθώσετε λέγοντας ότι υπάρχει θα το δεχτώ.)

  209. Γ-Κ said

    207.

    Μέχρι το 1974 ΟΛΟΙ μιλούσαν μια διαφορετική γλώσσα. Βιτσιά μπορούσες να φας γιατί είπες (ή έγραψες) «του κυρίου Πετρόπουλου», αντί «Πετροπούλου». Συνέβη στη μητέρα μαυ στην Αμαλι-άδα.

    Κατά τα άλλα, δεν αρνούμαι ότι συνέβαιναν και συμβαίνουν όλα αυτά, αλλά θα σας περιγράψω μια προσωπική μου εμπειρία.

    Ένας συμφοιτητής μου στο πανεπιστήμιο, βλαχόφωνος, κάπου από τα Τρίκαλα, μας περίγραφε το σοκ που ένοιωσε την πρώτη φορά που βγήκε να παίξει με τα παιδιά της γειτονιάς (όπως όλοι μας στα πέντε χρόνια περίπου). Διαπίστωσε ότι τα άλλα παιδιά μιλούσαν άλλη γλώσσα και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί.

    Σαφώς και ένοιωσε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ, αλλά όχι ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ. Δηλαδή δεν ένοιωσε μέλος μιας ΑΛΛΗΣ ομάδας, αλλά «ανεξάρτητος – μεμονωμένος».

    Το ενδιαφέρον είναι ότι μειονοτικός ένοιωσε στο πανεπιστήμιο! Υπήρχε μια υποτίμηση για τους Θεσσαλούς και την προφορά τους. Ο συγκεκριμένος δεν ένοιωθε άσχημα γιατί γεννήθηκε βλαχόφωνος, αλλά γιατί μιλούσε Ελληνικά με θεσσαλική προφορά.

    (Συγγνώμη και πάλι για τα κεφαλαία, αλλά βαριέμαι τα έντονα.)

  210. spyros chamenos said

    204
    Κύριε Μπαρτζούδη, διάβασα το σχόλιο σας σχετικά με τους Μακεδόνες, και τις ενστάσεις μου τις έχω, αλλά θα μείνω μόνο στο θέμα της γλώσσας, που μας αφορά σε αυτό το άρθρο. Στο σχόλιο σας λοιπόν μιλάτε με στοιχεία μόνο για τα νομό Σερρών. Στην επαρχία Αλμωπίας του νομού Πέλλας, όταν λέμε ντόπια (ή ντόπικα, δεν το ανέφερα καθόλου, αγαπητέ Πέπε; πώς μου ξέφυγε!) αναφερόμαστε στην τοπική σλαβική διάλεκτο, που δεν την λέμε ποτέ βουλγάρικα. Είναι γλωσσικό λάθος να τα λέμε έτσι; Ίσως. Λάθος όμως είναι και να ζητήσω μισό κιλό τυρί (αντί για μισό κιλό τυρί φέτα) στο σούπερ μάρκετ, αλλά μια χαρά θα συνεννοηθώ με τον υπάλληλο.
    Και κάτι ακόμα, καθαρά για προσωπική πληροφόρηση: όταν λέτε μακεδονικά, σε ποια γλώσσα αναφέρεστε; Επειδή, αν μιλάτε για την μακεδονική διάλεκτο της ελληνικής, είχα την εντύπωση ότι πλέον δεν ομιλείται πουθενά.
    201
    Δεν μπορώ να αποκλείσω περιπτώσεις, αλλά στα δυο χωριά που γνωρίζω καλά (του παππού μου και της γιαγιάς μου) δεν ισχύουν τα περί παιδόπολης. Όχι επειδή δεν πήγαν παιδιά σε αυτή (ο πατέρας μου και δύο θείες μου πέρασαν από κει) αλλά επειδή είχε πολλούς μακεδονομάχους (από τους παλιούς, όχι τους νέας κοπής), ο πατέρας της γιαγιάς μου ήταν ένας από αυτούς. Εξ άλλου, όπως είπα και πιο πάνω, η ελληνική συνείδηση δεν είχε τόσο σχέση με την γλώσσα όσο με την πίστη.

  211. spyros chamenos said

    201
    Ωχ, κατάλαβα λάθος; Γράφεις (συγγνώμη για τον ενικό, αλλά με ψευδώνυμο Πέπε, πώς να σου μιλήσω στον πληθυντικό; Αν θέλεις, το γυρνάω στον πληθυντικό, αλλά θα σε φωνάζω δον Πέπε) Σπίτι Παιδιού, δηλαδή αυτά τα νηπιαγωγεία που έφτιαξε η Φρειδερίκη σε κάθε χωριό κι εγώ μιλάω για την Παιδόπολη, δηλαδή το σχολείο που έκανε η Φρειδερίκη στην Αθήνα;
    Όπως και να ‘χει, νομίζω ότι η Παιδόπολη προηγούνταν των Σπιτιών Παιδιού, οπότε πάλι πρέπει να σε καλύπτει η απάντηση.
    Πληροφοριακά, στο Σπίτι Παιδιού έστελναν κοπέλες που δεν ήξεραν ντόπικα και ζητούσαν από αυτές να μην τα μάθουν κιόλας.

  212. Georgios Bartzoudis said

    208, Πέπε said….
    # Πού τάμαθες αυτά;;;
    Αγαπητέ μου, ντόπια τα λέω και γω αυτά που μιλώ (όταν βεβαίως θέλω να τα ξεχωρίσω, πχ από αυτά που μιλούν οι Πόντιοι συντοπίτες μου). Και γω και ΠΑΝΤΕΣ όσοι αντιμετωπίζουν την ίδια ή παρόμοια κατάσταση

    210, spyros chamenos said: «…Επειδή, αν μιλάτε για την μακεδονική διάλεκτο της ελληνικής, είχα την εντύπωση ότι πλέον δεν ομιλείται πουθενά…».
    # Συμπεραίνω ότι μάλλον δεν γνωρίζεις τίποτα σχετικά με το θέμα και μιλάς ωσεί …από άμβωνος: Στα χωριά της ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Μακεδονίας, σε όσα έμειναν και όσοι (ντόπιοι) έμειναν, μιλούν ατόφια τα Μακεδονικά (Σε παραπέμπω και σε έναν γλωσσολόγο που ασχολήθηκε με το θέμα, στον επίτιμο καθηγητή του Καποδιστριακού Γιάννη Προμπονά)

  213. spyros chamenos said

    212
    Με παρεξηγήσατε, υποθέτω ότι όταν έγραφα «πληροφοριακά», το θεωρήσατε ειρωνικό (είναι αλήθεια ότι μερικές φορές ειρωνεύομαι αλλά όχι πάντα και στο γραπτό λόγο δεν φαίνεται πότε), αλλά δεν ήταν.
    Όπως έχετε καταλάβει, στο χωριό του πατέρα μου είναι σλαβόφωνοι, μητέρα μου είναι κόρη προσφύγων κι εγώ μένω σε πόλη, δηλαδή πραγματικά δεν έχω ιδέα (για αυτό και το «έχω την εντύπωση» και όχι «πιστεύω») και ήθελα να μάθω.
    Ευχαριστώ για την πληροφορία λοιπόν και καλή σας συνέχεια.

  214. Theo said

    @205:
    Αν δεν αρχίσω να δηλώνω ο,τιδήποτε, αν δεν ρωτάω τους άλλους τι δηλώνουν… θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

    Επί δεκαετίες οι δίγλωσσοι ντόπιοι στη Μακεδονία είχαν προβλήματα μόνο από την προφορά τους.
    Δες και το σχ. 198 για το τι συμβαίνει στις μέρες μας στις δίγλωσσες περιοχές της Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας.

  215. Πέπε said

    @212:
    > > Πού τάμαθες αυτά;;;

    Λέω σήμερα να μείνουμε σε τόνους τέτοιους ώστε να μπορέσει να βγει μια άκρη κι όχι μόνο αντεγκλήσεις. Οπότε, επαναλαμβάνω μία ερώτηση που, αν γνωρίζετε την απάντηση, μπορεί να μας βοηθήσει:

    Η λέξη «ντόπικα» χρησιμοποιείται ποτέ στη Μακεδονία για κάτι άλλο εκτός από γλώσσες και ιδιώματα (π.χ. για αγροτικά προϊόντα);

    Και προσθέτω και υποερώτημα:

    Προκειμένου για γλώσσες, χρησιμοποιείται ποτέ για ελληνικά ή άλλα μη-σλαβικά ιδιώματα;

    (Και άλλος πλην του κ. Μπαρτζούδη αν ξέρει να μας πει, ευπρόσδεκτος.)

  216. Γιάννης Κουβάτσος said

    192 και παρακάτω:Το αναφέρει και ο Θεοδωράκης σε συνέντευξή του…
    «Αλλά κάνουν και κάτι άλλο οι εδαϊτες, βάζουν τον Άγγελο Διαµαντόπουλο -ο οποίος ήταν υπεύθυνος Διαφώτισης της ΕΔΑ, ένας πολύ προικισµένος και έξυπνος άνθρωπος να γράψει ένα άρθρο µε τίτλο «Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία». Εκεί εξηγούσε τους λόγους, και απαντούσε εµµέσως σε όσους πίστευαν ότι θα γίνει δικτατορία, όπως εγώ, µε επιχειρήµατα, γιατί δεν πρόκειται να γίνει δικτατορία. Πότε δηµοσιεύεται αυτό; Στις 21 Απριλίου. Η Αυγή κυκλοφορεί … την 21η Απριλίου µε τον τίτλο «Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία». Η Αυγή, δε, ήταν η µόνη εφηµερίδα που πήγε σε όλα τα σπίτια. Εγώ την πήρα το πρωί, εκεί που κρυβόµουνα, και ρώτησα αργότερα το διευθυντή της Αυγή (τώρα πέθανε, δεν θέλω να πω το όνοµά του): «Καλά, πως κυκλοφορείς µε ένα τέτοιο άρθρο, που αποπροσανατολίζει τον κόσµο, και δεν κάθεσαι να συντάξεις µια έκκληση;» Γιατί είχαµε συµφωνήσει στην ΕΔΑ ότι, αν γίνει δικτατορία, θα πρέπει να βγουν προκηρύξεις, να κληθεί ο κόσµος κατά χιλιάδες να πάει στο Σύνταγµα, να υπάρξει µια απάντηση µαζική.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://protovouliaeydap.wordpress.com/2010/08/10/%25CE%25B1%25CF%2585%25CE%25B3%25CE%25B7-21-%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25BF%25CF%2585-1967-%25CF%2584%25CE%25AF%25CF%2584%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25AF-%25CE%25B4%25CE%25B5%25CE%25BD-%25CE%25B8%25CE%25B1-%25CE%25B3/amp/&ved=2ahUKEwi6j-DMpqHkAhUMLFAKHZ3cCnAQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw14Fwc-Cbe3-ZwfAOx2unPn&ampcf=1

  217. spyros chamenos said

    215
    Δεν πρόσεξα ποτέ αν τη λέξη «ντόπικα» την χρησιμοποιούμε για κάτι άλλο εκτός από τη γλώσσα. Θεωρώ πως όχι, επειδή ο ενικός «ντόπικο» μου κάνει τελείως ξένος, αλλά και πάλι, δεν είμαι σίγουρος.
    Τώρα, το υποερώτημα που θέτετε, δον Πέπε, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί. Θα έπρεπε να ξέρουμε πώς την χρησιμοποιούν διάφορα χωριά σε διάφορες περιοχές για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα, μόνο κάποιος μελετητής που θα αποφάσιζε να κάνει επιστημονική έρευνα θα μπορούσε να μας διαφωτίσει.

  218. Γς said

    Και το ντόπιο Εμενταλ

    https://caktos.blogspot.com/2015/07/blog-post_0.html

  219. Πέπε said

    217
    Ε εντάξει, από αυτά που ξέρει ο καθένας από το περιβάλλον του.

    (Σε προηγούμενο διάλογο ήθελα να απαντήσω «αυστηρά ενικό, παρακαλώ». Αλλά μιας και το παρέλειψα, σερ, καλός είναι και ο Δον.) 😉

  220. Κουνελόγατος said

    216. Γιάννη, ο Μίκυ γράφει ό,τι νάναι (και όχι μόνον γι αυτό, έχω στοιχεία, αλλά όσο κι αν προκληθώ, δεν…). Το φύλλο δεν το έχω δει πουθενά. Αν είχε πάει σε όλα τα σπίτια (σμπαρακουάκ, αν πήγαινε σε όλα τα σπίτια, χούντα θα ήταν δύσκολο να γίνει, πόσο μάλλον να στεριώσει 7 χρόνια), κάποιος θα είχε ένα αντίγραφο να δείξει. Οφείλουμε ωστόσο να ανγνωρίσουμε πως ήταν από τους λίγους που έκανε αντίσταση από την αρχή, ενώ οι άλλοι πιάστηκαν στον ύπνο. Αν είδες το σχόλιό μου (αριθμός 195), κι εφόσον ισχύει, τότε εξηγούνται όλα…

  221. gpoint said

    # 195, 220

    Φυσικά και στοιχεία είναι όσα δημοσιεύονται αλλά η αλήθεια τους εξαρτάται από την ειλικρίνεια του γράφοντος καθώς δεν είναι σπάνιο άλλα να γίνονται κι άλλα να γράφονται στο βιβλίο συμβάντων του καθενός.
    Να σε βοηθήσω ΄λίγο καταθέτω την προσωπική μου μαρτυρία. Ξημερώνοντας 21/4/67 κατέφθασε σπίτι μας η Ν.Σ.,γραμματεύς του Αβέρωφ μετά συζύγου, υιού, κόρης και τετραπόδου κυνός αιτούσα άσυλον φοβούμενη πως το κίνημα το έκαναν οι κομμουνιστές. Ο δικός μου προσανατολισμός ήταν -φυσικά- η κόρη.και δεν ασχολήθηκα με κάτι άλλο ει μη το ξεμονάχιασμα, δύσκολο με δυο οικογένειες+ένα σκυλί σε 5άρι. Στο δίπλα σπίτι έμενε η γυναίκα του μακαρίτη αδελφού του συζύγου της και υπήρχε σαφώς περισσότερος χώρος αλλά προφανώς σκέφτηκε πως αν την έψαχναν εκεί θα την εύρισκαν και τέτοια συνωμοτικά. Εννοείται πως είχαμε κοινωνικές σχέσεις οικογενειακώς.
    Τελικά ξεμονάχιασμα δεν έγινε, και την επόμενη μέρα έκανε κάποια τηλέφωνα και γύρισε σπίτι της.

  222. sarant said

    220 Προφανώς φύλλο δεν κυκλοφόρησε.
    Εκτός αυτού, ο Μποστ έχει πει ότι γύρω στις 3 η ώρα τα ξημερώματα της 21.4 τον ειδοποίησε ο Ρενος Αποστολίδης που ξενυχτούσε, ότι είχε δει στο πεδίον Άρεως τανκς. Ο Μποστ τηλεφώνησε στον Μίκη και τον ειδοποίησε και μετά κρύφτηκε και δεν τον έπιασαν.

  223. Κουνελόγατος said

    222. Τελικά υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ας πούμε, μια από αυτές λέει πως η γυναίκα του Μποστ (νομίζω) τηλεφώνησε γύρω στις 2πμ. ή κάτι τέτοιο, από τηλεφωνικό θάλαμο στο Κέντρο της Αθήνας, στο σπίτι του Μ.Θ. στη Νέα Σμύρνη κλπκλπ. Υπάρχουν στο βιβλίο του Παύλου Πετρίδη με τίτλο «Ο Πολιτικός Θεοδωράκης». Κάθε βιβλίο γράφει άλλα. Ποιος φταίει, δε γνωρίζω… :mrgreen:

  224. voulagx said

    #215: Πεπε, οταν λεμε ντόπια ή ντόπικα εννοούμε τα μακεδόνικα. Τις τελευταιες δεκαετιες επικρατησαν οι οροι ντοπια και ντοπικα γιατι ο ορος μεκεδόνικα εκανε τζιζ.

  225. spiridione said

    Βρίσκω σε διάφορες πηγές ότι τότε στην Αυγή ο Άγγελος Διαμαντόπουλος είχε δημοσιεύσει δύο άρθρα με τον τίτλο «γιατί δεν πρόκειται να γίνει δικτατορία» από τις 19 Απριλίου και το τρίτο στις 21 Απριλίου δεν πρόλαβε να το δημοσιεύσει. Π.χ. Βουρνάς
    https://books.google.gr/books?id=6uEuAAAAMAAJ&q=%22%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%B9+%CE%BD%CE%B1+%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%22&dq=%22%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%B9+%CE%BD%CE%B1+%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjkv9rUzaLkAhXNsKQKHZJ7AkIQ6AEILjAB
    Ή Μηταφίδης
    http://www.avgi.gr/article/10811/8847995/-rogmes-ston-gypso-

    Απ’ την άλλη βρίσκω το κάτωθι σχόλιο
    Τα άρθρα του Άγγελου Διαμαντόπουλου στην «Αυγή» τις παραμονές του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967 ήταν τρία· το πρώτο, της 19/4/1967 με τίτλο «Τα θεμέλια της εκλογικής δημοκρατικής σκέψης», το δεύτερο, της 20/4/1967 με τίτλο «Το κλειδί της Δημοκρατίας: Ισχυρή ΕΔΑ» και το τρίτο, της 21/4/1967 με τίτλο «Συγκεκριμένες αντιρρήσεις και η απάντησή μας» (υπέρτιτλος «Γιατί πρέπει να ψηφίσω ΕΔΑ»).

    Μπορούν νομίζω να βρεθούν τα φύλλα της Αυγής (όχι βέβαια της 21-4-1967).
    Σχετικό και αυτό
    http://www.avgi.gr/article/10811/8090207/autapates-e-politikos-realismos-

  226. Θρασύμαχος said

    #223 «Κάθε βιβλίο γράφει άλλα. Ποιος φταίει, δε γνωρίζω»: μα είναι απλό, όλες αυτές οι διηγήσεις έχουν προφανώς κοινή πηγή, και γενικά το κακό με τις μυθομανείς πηγές είναι ότι δεν είναι δυνατό να θυμούνται κάθε φορά ποιάν ακριβώς εκδοχή είχαν ξεφουρνίσει στον προηγούμενο συνομιλητή τους!

  227. Κουνελόγατος said

    226. Δεν ήθελα να το γράψω τόσο ξεκάθαρα…

  228. Alexis said

    #215: Νομίζω το έχω ξαναγράψει:
    Επισκεπτόμουν τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από μικρό παιδί λόγω καταγωγής της μητέρας μου. Οι Πόντιοι της περιοχής αποκαλούσαν ντόπιους τους μη πρόσφυγες κατοίκους. Αυτοί μιλούσαν ελληνικά με βαριά προφορά, σαν αυτά που αναφέρει κατά καιρούς ο κ. Μπαρτζούδης εδώ.
    Ποτέ δεν είχα ακούσει κάποιον από αυτούς να μιλάει κάποια σλαβική γλώσσα ούτε είχα ακούσει κάποιον να αποκαλεί την (ελληνική επαναλαμβάνω) γλώσσα τους, «ντόπια» ή «ντόπικα».

    Τώρα, αν σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας υπήρχαν σλαβόφωνοι οι οποίοι αποκαλούσαν τη γλώσσα τους «ντόπικα», αυτό δεν το γνωρίζω.

    Επίσης δεν είμαι σε θέση να βεβαιώσω αν όλοι οι ελληνόφωνοι «ντόπιοι» ήταν παλαιόθεν ελληνόφωνοι ή αν κάποιοι από αυτούς (ή οι πατεράδες τους τέλος πάντων) ήταν κάποτε σλαβόφωνοι και «εξελληνίστηκαν» για τους γνωστούς λόγους.

    Η πρώτη (και τελευταία) φορά που άκουσα να μιλούν σλαβομακεδονικά ήταν πολύ αργότερα, το 2006, στην περιοχή των Πρεσπών. Ήταν μια παρέα οι οποία καθόταν δίπλα μας, και αρχικά τους πέρασα για τουρίστες, μετά όμως μίλησαν και ελληνικά και κατάλαβα ότι ήταν Μακεδόνες δίγλωσσοι.

    Δεν ξέρω αν βοήθησα καθόλου στο ερώτημά σου με όλα αυτά…

  229. Σηλισάβ said

    228. Το πρόβλημα με τους Βορειομακεδόνες της Ελληνικής Μακεδονίας είναι ότι είναι σκορπισμένοι. Δεν συνιστούν συμπαγή εθνοτική ομάδα με σαφή γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Οπότε ο καθείς ανάλογα με την εμπειρία του, έχει διαφορετική άποψη. Η δική μου επαφή με σλαβομακεδόνες των Γρεβενών λέει ότι για αυτούς το «πόντιος» είναι βρισιά. Μάλιστα η άποψη τους ήταν ότι «Διώξαμε τους Τούρκους και αντί να πάρουμε εμείς τα κτήματα, τα δώσανε στους Πόντιους».
    Αυτά ανεξάρτητα από το δράμα του να είσαι πρόσφυγας στην Ελλάδα, και να σε έχουν βάλει να μείνεις στους βάλτους της Μακεδονίας και να πεθαίνεις αργά από ελονοσία.
    Στα περισσότερα χωριά των μακεντόνσκι, το ελληνικό κράτος τοποθέτησε μικρασιάτες, με σαφή σκοπό την εθνοτική αλλοίωση. Το αποτέλεσμα ήταν τα χωριά να είναι χωρισμένα σε δύο μέρη, με άλλο καφενείο για ντόπιους και άλλο για πόντιους.
    Ο κ. Μπαρτζούδης εθελοτυφλεί

  230. Theo said

    @215:
    Νομίζω πως είχα απαντήσει στα ερωτήματά σου.
    Απ’ όσα ξέρω από τη δυτικά του Αξιού ελληνική Μακεδονία, η λέξη «ντόπικα» δεν χρησιμοποιείται ποτέ για κάτι άλλο εκτός από το ιδίωμα της (σλαβο)μακεδονικής.
    Επίσης, δεν χρησιμοποιείται ποτέ για ελληνικά ή άλλα μη-σλαβικά ιδιώματα

    @229:
    Νομίζω πως τα βλέπεις αρκετά απλουστευτικά τα πράγματα.

    1)Στα εδάφη της Μακεδονίας που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1912 ένα ποσοστό των σλαβόφωνων ή δίγλωσσων (κοντά στο 50%, κατά την εκτίμησή μου) ένιωθαν εθνικά Μακεδόνες ή Βούλγαροι. Οι υπόλοιποι αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες. (Φυσικά η ελληνική διοίκηση που εγκαταστάθηκε εκεί δεν είχε την ευελιξία να τους ξεχωρίσει και τους τσουβάλιαζε όλους ως ύποπτους.)

    2) Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν είτε στα αμιγώς πρώην μουσουλμανικά χωριά (ελληνόφωνα τα περισσότερα στα Γρεβενά και το Βόιο), είτε σε χωριά στα οποία υπήρχαν μουσουλμάνοι προ της ανταλλαγής των πληθυσμών, δίνοντάς τους τα σπίτια και τα κτήματά τους. Αν σε κάποια χωριά που ήσαν αμιγώς χριστιανικά πριν από την ανταλλαγή, το ελληνικό κράτος τοποθέτησε πρόσφυγες, αυτά είναι ελάχιστα και εξαίρεση του κανόνα. (Δεν μπορούσε να τους δώσει κτήματα ή σπίτια, γιατί θα έπρεπε να τα πάρει από τους ντόπιους. Ίσως να τους έδωσε κάποια που προηγουμένως ανήκαν σε αυτούς που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία μετά τη συνθήκη του Νεϊγύ. Αλλά δεν ήσαν και τόσο πολλοί.)

    Αυτό συνέβη και στην Κατράνιτσα (Πύργοι Πτολεμαΐδας). Έφυγαν οι Τούρκοι, και στη θέση τους ήρθαν πρόσφυγες.

    Το χωριό αυτό (εξαιρουμένης της πόλης των Καλαβρύτων) μετρά τα περισσότερα θύματα στην Κατοχή, 355 περίπου, μεταξύ των οποίων ο παππούς και η γιαγιά της μητέρας μου κι άλλα έξι μέλη από την οικογένειά της. Από τους 355, οι 170 περίπου σφαγιάστηκαν από τις ακροδεξιές συμμορίες που ακολούθησαν τους Γερμανούς, με την αποχώρηση των τελευταίων, αφού προηγουμένως βίασαν τις γυναίκες μέσα στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως. Οι συμμορίες αυτές αποτελούνταν από πρόσφυγες, κυρίως Πόντιους, των γύρω χωριών. Παρ’ όλα αυτά, ούτε στην οικογένειά μου, ούτε στην Έδεσσα άκουσα ποτέ τη λέξη «πόντιος» ως βρισιά.

    3) Σήμερα, ενώ οι σλαβόφωνοι και δίγλωσσοι της Μακεδονίας και οι απόγονοί τους είναι εκατοντάδες χιλιάδες, όσοι νιώθουν εθνικά Μακεδόνες είναι ελάχιστοι. Οι μισοί περίπου κατοικούν σε κάποια χωριά της Φλώρινας και λίγα της Αλμωπίας(με αρκετά συμπαγείς ομάδες) ενώ οι υπόλοιποι είναι διεσπαρμένοι. Αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα των τελευταίων Ευρωεκλογών. Από τις 6.500 χιλιάδες ψήφους που πήρε το «Ουράνιο Τόξο», οι μισοί ήταν στον νομό Φλώρινας. (Ίσως, αν οι διεσπαρμένοι οργανώνονταν καλύτερα, το «Ουράνιο Τόξο» να κέρδιζε περισσότερους ψηφοφόρους, αλλά όχι και πολλούς, κατά τη γνώμη μου.)

  231. Theo said

    230, διόρθωση:
    Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν είτε στα αμιγώς πρώην μουσουλμανικά χωριά (ελληνόφωνα τα περισσότερα στα Γρεβενά και το Βόιο), είτε σε μικτά (προ της ανταλλαγής των πληθυσμών) χωριά, χριστιανών και μουσουλμάνων. Το κράτος έδωσε στους πρόσφυγες τα σπίτια και τα κτήματα των τελευταίων. (Συνήθως ήταν τα ευφορότερα, κάτι που δεν συνέβαινε στην Κατράνιτσα όπου οι χριστιανοί ήσαν οι πλούσιοι κι οι μουσουλμάνοι οι φτωχοί.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: