Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γεώργιος Σουρής, 100 χρόνια μετά

Posted by sarant στο 25 Αυγούστου, 2019


Κάποια μέρα, το φθινόπωρο του 1969, ήμουν δέκα χρονών, το βραδάκι, μου λέει ο παππούς μου «θα κατέβεις να δούμε τηλεόραση; Έχει μια εκπομπή για τον Σουρή, είναι τα 50 χρόνια από τον θάνατό του». Να κατέβω, διότι τότε δεν είχαμε ακόμα τηλεόραση στο δικό μας σπίτι.

Ο παππούς λάτρευε τον Σουρή, απάγγελνε από μνήμης πολλούς στίχους του και την αγάπη αυτή την είχε μεταδώσει και σε μένα. Όμως εκείνο το βράδυ είχαμε κανονίσει να πάμε να δούμε μιαν από εκείνες τις φρικαλέες εθνωφελείς ταινίες του Τζέιμς Πάρις, νομίζω πως ήταν οργανωμένο από όλη μας την τάξη, με τον δάσκαλο μαζί -δικτατορία είχαμε, δεν θα μας πήγαιναν σε Αϊζενστάιν. Με την αμεριμνησία του παιδιού, είπα στον παππού μου «Δεν πειράζει, του χρόνου θα ξαναέχει εκπομπή» και πήγα με τους συμμαθητές να δούμε τον Φερνάντο Σάντσο και τον Χρήστο Πολίτη.

Τότε ήταν τα 50 χρόνια, αύριο είναι τα 100 από τον θάνατο του Σουρή, οπότε σκέφτηκα να τιμήσω τη μνήμη του και να επανορθώσω την παιδική μου ασυνέπεια. Βέβαια, επειδή από τον παππού μου έχω κληρονομήσει την αγάπη προς τον μεγάλο σατιρικό, το ιστολόγιο έχει κατ’ επανάληψη παρουσιάσει ποιήματά του και πολλά άρθρα έχουμε αφιερώσει στον Σουρή και στην εφημερίδα του, τον Ρωμηό, που εκδιδόταν από το 1883 ως το 1918 και ήταν έμμετρη από τον τίτλο (Ο Ρωμηός εφημερίς – που τη γράφει ο Σουρής) ίσαμε τις διαφημίσεις και τις μικρές αγγελίες.

Έμμετρη αναγγελία της συνεργασίας του Σουρή με το Άστυ, 1885

Ο Σουρής έγραφε τον Ρωμηό μόνος του (μονάχα στην αρχή βοηθούσαν και ο Δημ. Κόκκος και ο Ιω. Πολέμης αλλά για μικρό διάστημα), αλλά ο Σουρής δεν είναι μόνο ο Ρωμηός. Έγραψε και αυτοτελή ποιήματα και ποιητικές συνθέσεις, έμμετρες κωμωδίες, μετέφρασε πολύ επιδέξια τις Νεφέλες του Αριστοφάνη, ενώ εκτός από τον Ρωμηό, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της έκδοσής του, συνεργαζόταν και με άλλα έντυπα, σατιρικά κυρίως, όπως τον Ασμοδαίο, τον Ραμπαγά, το Μη Χάνεσαι και το Άστυ.

Αυτό σημαίνει ότι ήταν πολύ δύσκολη η συγκέντρωση των Απάντων του Σουρή. Ο Γ. Βαλέτας το επιχείρησε αλλά ομολογημένα δεν επιδίωξε την πληρότητα. Έχω στη βιβλιοθήκη μου μια οχτάτομη έκδοση, ενώ υπάρχει και μια άλλη πεντάτομη με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά περισσότερο ανθολογία μπορεί να χαρακτηριστεί -από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον εντυπωσιακό όγκο του έργου του Σουρή.

Ο Σουρής ήταν δημοφιλέστατος στην εποχή του -πολύ χαρακτηριστικό, τόσο για την απήχηση που είχε, όσο και για την έλλειψη μέτρου των συμπατριωτών μας, είναι ότι προτάθηκε, από πανεπιστημιακούς και άλλους, πέντε φορές για το Βραβείο Νόμπελ την περίοδο 1907-1912. Αλλά άντεξε και στον χρόνο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η ανατύπωση σε 7 τόμους των 1442 φύλλων του Ρωμηού περί το 1970 είχε εμπορική επιτυχία και ότι κωμικοί όπως ο Χάρρυ Κλυνν τραγούδησαν μελοποιημένα του ποιήματα.

Και όχι μόνο. Στις μέρες μας, με την αδάπανη δημοσίευση που προσφέρει το Διαδίκτυο, οι στίχοι του Σουρή είναι πανταχού παρόντες -ενώ, όπως πολλές φορές έχουμε πει, αποδίδονται στον Σουρή ένα σωρό ψευδεπίγραφα στιχουργήματα, ένα από τα οποία, μισό του Σουρή και μισό κάποιου πολύ νεότερου, έχει γίνει μεγάλο σουξέ φτάνοντας να δημοσιευτεί ακόμα και στην δήθεν έγκυρη Athens Review of Books. Αυτή η νέα δημοτικότητα του Σουρή μπορεί να θεωρηθεί ως η οριστική δικαίωσή του ή να αποδοθεί στο ότι η νεότερη σατιρική ποίηση δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες του κοινού.

Δεν είχε μόνο θαυμαστές βεβαια στον καιρό του ο Σουρής. Ο Ψυχάρης, ας πούμε, σε μια εύστοχη σε πολλά κριτική του, είχε επισημάνει τον οπορτουνισμό του καλλιτέχνη που ζει από την πένα του και που είναι αναγκασμένος να πηγαίνει με τα νερά του κοινού του, και, υπερβάλλοντας ίσως, του είχε αρνηθεί εντελώς τον χαρακτηρισμό του ποιητή, προκαλώντας την τσουχτερή απάντηση του Σουρή, ο οποίος περιέλαβε όλους τους «μαλλιαρούς» στην απάντησή του.

(Ο Σουρής θύμωνε πολύ όταν θεωρούσε ότι παραγνωρίζουν την αξία του. Μια άλλη φορά, όταν ο Ροΐδης είχε δημοσιεύσει μια κριτική για τα ποιήματα του Δημ. Κόκκου, ξεχωρίζοντάς τα από όλα τα άλλα, θιγμένος ο Σουρής έβαλε σε όλο σχεδόν το φύλλο του Ρωμηού (7.4.1890) τον Φασουλή και τον Περικλέτο, τους δυο ήρωές του, να απαντήσουν).

Φυσικά, το μεγάλο μέρος της επικαιρικής ποίησης του Σουρή δύσκολα θα συγκινούσε τον σημερινό αναγνώστη, όμως αρκετά ποιήματά του έχουν μείνει μέχρι σήμερα -και αφού αύριο συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τον θάνατό του μπορούμε να πούμε πως η ιστορία τον δικαίωσε.

Επίσης, ο μελετητής της ιστορίας μπορεί να στραφεί στον Ρωμηό για να βοηθηθεί να συλλάβει το πνεύμα της εποχής, των τριών δεκαετιών 1880-1910. Θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς πώς σχολίασε ο Σουρής διάφορα μεγάλα γεγονότα της περιόδου εκείνης και το έχουμε κάνει στο ιστολόγιο.

Αν και ο Ρωμηός υποχρεωτικά παίνευε μετά από κάθε εκλογές τον εκάστοτε νικητή, Τρικούπη ας πούμε ή Δηλιγιάννη, ο Σουρής ήταν προοδευτικός δημοκράτης στα νιάτα του και σατίρισε, με τη σχετική ασφάλεια που του παρείχε η τεράστια δημοτικότητά του, τη μοναρχία. (Ο παππούς μου σε άρθρο που έγραψε τις παραμονές του δημοψηφίσματος του 1974, καταγράφει την αντιμοναρχική σάτιρα του Σουρή). Αργότερα στράφηκε με τον Βενιζέλο και στην περίοδο του διχασμού ο Ρωμηός έπεσε θύμα του νοεμβριανου πογκρόμ το 1916 και έπαψε να εκδίδεται για αρκετούς μήνες. Στα τελευταία πια τεύχη, ο Ρωμηός πρόλαβε την Οχτωβριανή επανάσταση, αλλά βέβαια ο Σουρής ήταν αντίθετος αφού θεωρούσε προδοσία τη χωριστή ειρήνη με τις Κεντρικές Δυνάμεις. Πάντως, μάλλον του ανήκει η τιμή να έχει γράψει το πρώτο ελληνικό ποίημα όπου να μνημονεύεται ο Λένιν, έστω σατιρικά και επικαιρικά -ή μάλλον ο Λενίν, διότι λόγω της κυριαρχίας της γαλλικής γλώσσας έτσι είχε γίνει γνωστός ο μπολσεβίκος ηγέτης.

Στο σημερινό άρθρο θα βάλω το τελευταίο στιχούργημα του Σουρή στον Ρωμηό, καθώς και βιβλιογραφία των προηγούμενων άρθρων του ιστολογίου που αναφέρονται στον ποιητή που μας αφησε πριν από 100 χρόνια.

Προηγουμένως όμως βάζω ένα ποίημα που έχει κυκλοφορήσει πάρα πολλές φορές πειραγμένο, με στίχους που δεν ανήκουν στον Σουρή -ας το βάλω μία ακόμα φορά με τη σωστή μορφή, μήπως και το δει κανένας:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ

Ποιος είδε κράτος κλασικό
Σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
Και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
Νάχει επτά Πρωθυπουργούς,
Ταμείο δίχως χρήματα,
Και δόξης τόσα μνήματα;

Νάχει βουλή ωσάν κι αυτή
Με Τσουτσουνάτο βουλευτή,
Να γεμίζει κάθε μέρα
Από λόγια τον αέρα;

Νάχει κλητήρες για φρουρά
Και να σε κλέβουν φανερά,
Κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
Τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Νάχει και άνδρες θηλυκούς,
Σακαταμένους, φθισικούς,
Να τους δέρνουν, να τους γδύνουν,
Και φωνή να μην αφήνουν;

Να θέλει δα κι απ’ την Τουρκιά,
Χωρίς να ρίξη τουφεκιά,
Χίλιες χιλιάδες στρέμματα,
Ν’ αυξήσει με τα ψέμματα;

Φεβρουάριος 1880

Και τώρα βάζω το τελευταίο στιχούργημα που δημοσίευσε ο Σουρής στον Ρωμηό, δηλαδή στο τελευταίο φύλλο του Ρωμηού (φ. 1442, 17.11.1918) στο οποίο ο Σουρής αποχαιρετά την Αυστρο-ουγγαρία, που διαλυόταν μετά την ήττα στον Μεγάλο Πόλεμο -και θυμάται τον Ρήγα Φεραίο, που θανατώθηκε όταν οι Αυστριακοί τον παρέδωσαν στους Τούρκους.

Ο Φασουλής παραληρών / με τόνον κάπως κλαυθμηρόν

Μετερνίχειος Αυστρία,
οπού Λάμιας ιδεώδη
με την άλλη συμμορία
σ’ εσηκώσανε στο πόδι.

Καταλυπημένος πήγα
εμπρός στ’ άγαλμα του Ρήγα
και με μάτια δακρυσμένα
τον ερώτησα για σένα

Μα δεν θέλησε το θύμα
μ’ ένα λόγο, με μια ρίμα
παντελώς ν’ αποκριθεί.

Μόνο σήκωσε το χέρι
κατά τα δικά σου μέρη
ίσως για να σ’ ευχηθεί.

 

Άρθρα του ιστολογίου αφιερωμένα στον Γεώργιο Σουρή:

Απ’ εδώ και απ’ εκεί, σύμβουλοι δημοτικοί (για τις δημοτικές εκλογές, Ρωμηός 20.6.1887)

Αυτό δεν το είπε ο Σουρής (για την απόδοση στίχων του Σούτσου στον Σουρή)

Δόξα στους μεγάλους νούδες που τις τρων στους πισινούδες (επίθεση στους μαλλιαρούς, Ρωμηός 29.1.1905)

Μια έμμετρη ικανοποίηση (για μια έμμετρη ανακοίνωση στον Ρωμηό, 1884)

Μια ρίμα για το δυο χιλιάδες δώδεκα! (οι έμμετρες χρονολογίες του Ρωμηού)

Ο Γεώργιος Σουρής εχθρός της μοναρχίας (άρθρο του παππού μου το 1974)

Ο κατασκευασμένος Σουρής και η Athens Review of Books (για το ποίημα «Ποιος είδε» και τη διαστρέβλωσή του)

Ο Λόου, η Λόενα, το χρέος και οι φοιτητικές διαδηλώσεις του 1892 (σχολιασμός του Σουρή για τα γεγονότα αυτά και την άφιξη του Εδουάρδου Λω)

Ο Σουρής για τη φοιτήτρια Ροκά πριν από 120 χρόνια (πώς σχολίασε ο Σουρής μία από τις πρώτες ελληνίδες φοιτήτριες το 1895)

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896 όπως τους είδε ο Γεώργιος Σουρής (ο τίτλος τα λέει όλα)

Χαιρετισμοί του Θοδωρή, ανδρός λαοπροβλήτου (αριστοτεχνική σάτιρα για την ανατροπή του Δηλιγιάννη το 1892)

Επίσης, το ιστολόγιο έχει δημοσιεύσει, το 2014-15, δώδεκα άρθρα, ένα κάθε μήνα, με το Εορτολόγιον-Μαρτυρολόγιον του Ρωμηού 1887. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ μαζί με μερικά άλλα εορτολογικά άρθρα.

Μεμονωμένα ποιήματα του Σουρή υπάρχουν φυσικά και σε άλλα άρθρα του ιστολογίου.

Τέλος, στον παλιό μου ιστότοπο και μετά στο Λογοτεχνικό Ιστολόγιο βρίσκονται τα εξής ποιήματα του Σουρή:

Πέντε ποιήματα πολιτικού σχολιασμού (από το Μη Χάνεσαι, 1881-1883)

Ο κύριος Πετσωματάς (σάτιρα των εθνικοφρόνων «οπλαρχηγών», 1886)

Νεφέλες του Αριστοφάνη, έμμετρη μετάφραση του Γ. Σουρή.

Advertisement

117 Σχόλια προς “Γεώργιος Σουρής, 100 χρόνια μετά”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δίκαιος ο θαυμασμός του παππού για τον Σουρή. Απροσμέτρητος κατά κάθε έννοια.. (Αλλά κι εσύ, ούτε που σου πέρασε από το μυαλό ότι ο παππούς σου ίσως σου φύλαγε καμιά βιντεοταινία με ΑϊΖΕΝΣΤΑΙΝ;) 🙂

 2. Νίκος Κ. said

  Ο Σουρής υπήρξε φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι του:

  Πρὸς τούτοις θὰ γνωρίζετε, πὼς σ’ ἄλλας περιστάσεις
  εἰς τὸν Σεμτέλον* ἔδωσα σπουδαίας ἐξετάσεις
  καὶ ἀπερρίφθην παμψηφεὶ μετὰ πολλῶν ἐπαίνων
  γενόμενος ὑπόδειγμα τῶν ἐξεταζομένων.

  * Σεμτέλος – Σεμιτέλος Δημήτριος, καθηγητὴς τῆς μετρικῆς εἰς τὸ Πανεπιστήμιον Ἀθηνῶν.

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSB105/438/2912,11422/extras/texts/indexf_04_souris.htmη

  Ήταν δηλαδή αυτό που θα έλεγαν οι σημερινοί κυβερνώντες «αιώνιος φοιτητής», όπως άλλωστε συνέβη και πολλές επιφανείς μορφές των ελληνικών γραμμάτων.
  Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τη Φιλοσοφική Σχολή να προβάλλει με περιφάνια (και δικαίως) το γεγονός ότι υπήρξαν φοιτητές της.

  http://www.deanphil.uoa.gr/h-sxoli.html

 3. Aghapi D said

  από άλλο σου άρθρο αντιγράφω

  (Η γυναίκα του)
  Γιώργη ν’ αλλάξεις όνομα, Γιώργη να μη σε λένε
  που κάνεις τα ματάκια μου μερόνυχτα να κλαίνε.

  (Τα παιδιά του)
  Μπαμπά για κοίταξε κι εμάς που τρέχουμε σιμά σου
  μπαμπά ν’ αλλάξεις όνομα, Δημήτρης ονομάσου.

  Γιατί θυμήθηκα έντονα τον Μποστ; 🙂

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι απ΄εδώ

  Ωραίο θέμα διάλεξες Νίκο σήμερα.

  ΥΓ: Σε λίγο θα σχολιάσει με στιχάκια και η ενθάδε παροικούσα (άμα δε και ταλαντούχα) μαθήτρια του Σουρή… 🙂

  3: Αγάπη Δ.
  Μπάαα, αυτό με την αλλαγή στο όνομα για τον Τζι τον Πσαρά το λένε … 🙂 🙂

 5. Γς said

  5:

  Ποια παροικούσα;

  Η Υβέτ;

  [Οπως Αμερική]

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 7. sarant said

  Θα άξιζε να μας πουν οι σχολιαστές, αν διαβάζουν τον Σουρή -ιδίως οι νεότεροι, διότι εμείς οι συνομήλικοί του είναι αναμενόμενο να τον διαβάζουμε.

 8. Γιατί ο Σουρής ήταν ποιητής και όχι στιχουργός ή στιχοπλόκος;

 9. gpoint said

  Πολυαγαπημένος παντοιτρόπως ο Σουρής, παράδειγμα προς μίμηση…

  Ο καϋμένος ο Σουρής
  τι της έκανε μιανής
  που τον είχε βασανίσει
  ψάρι επί χειλέων ψήσει
  με κοκεταρία πόση
  αρνουμένη να ενδώσει

  Ο Σουρής είχε το πάθος
  μα δεν έκανε το λάθος
  παραπάνω ν’ ανοιχτει
  κάτι είχε ψυλλιαστεί
  μόνο στίχους αμολούσε
  ευκαιρία καρτερούσε

  Η κυρία είχε λόξα
  όπως κι άλλες με την δόξα
  ποίημα ήθελε να γράψει
  και την φλόγα της ν΄ανάψει
  έγραψε τον πρώτο στίχο
  μα κατόπιν βρήκε τοίχο

  Επί μήνες προσπαθούσε
  μα ουδόλως προχωρούσε
  παίρνει την απόφασή της
  κι έρχεται στον ποιητή της
  και με περηφάνεια τόση
  του ζητά να συμπληρώσει

  Ο Σουρής χαμογελούσε
  είχε εκείνο που ζητούσε
  δυο-τρεις μέρες διορία
  ζήτησε από την κυρία
  μην ζορίζεις ποιητή
  η καλή δουλειά αργεί

  Οι μέρες σαν περάσανε, ξανάρθε η κυρία
  και άνοιξε τον φάκελλο γεμάτη αγωνία
  ο πρώτος στίχος ήτανε ό,τι του είχε δώσει
  κι ο δεύτερος πως ο Σουρής τον είχε συμπληρώσει
  απ’ τη ζωή ως τον θάνατο είν’ ένα μονοπάτι…
  κι από τον κώλο ως το μουνί δυο δάχτυλα και κάτι

 10. Γς said

  Ρε!
  Πιπέρι!!!

 11. tryfev said

  Με αφορμή την επέτειο και το δημοσίευμα του ξεχωριστού φίλου Νίκου Σαραντάκου για τον Σουρή, θελω να αναφερθώ σε ένα απωθημένο μου:

  Στην επτάτομη (σε μικρά ροζ τομίδια τσέπης των θαυμάσιων εκδόσεων του «Γαλαξία» της αείμνηστης Ελένης Βλάχου) Ποιητική Ανθολογία του Λίνου Πολίτη (1906-1982) που κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Γεώργιος Σουρής αγνοείται παντελώς. Δεν υπάρχει ούτε ένα ποίημά του.

  Με μια γρήγορη ματιά, βλέπω, στον 5ο τόμο «Ο Σολωμός και οι Επτανησιώτες» ….τρανταχτά ονόματα, όπως οι Μελισσηνός, Μανούσος, Πανάς, Ηλιακόπουλος, στον 6ο «Ο Παλαμάς και η Αθηναϊκή Σχολή» στον οποίο λογικά θα ταίριαζε να ενταχθεί και ο Σουρής, τον ελάχιστα γνωστό Αλέκο Φωτιάδη και στον 7ο «Σικελιανός, Καβάφης και οι Νεώτεροι» τον …ποιητικό και πολιτικό ογκόλιθο Αθάνα και τον σχεδόν άγνωστο Κυριαζή. Και ο Σουρής πουθενά. Θα μου πει κάποιος, μα ήταν σατιρικός. ΄Ομως και ο Βηλαράς (που ανθολογείται στον 4ο τόμο) και ο Μέγας Ανδρέας Λασκαράτος και ο Μικέλης ΄Αβλιχος (5ος τόμος) σατιρικοί ήταν.

  Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Γεώργιος Σουρής ανήκε στις κορυφαίες ποιητικές μορφές το τόπου μας, αλλά τόσο ασήμαντος ήταν, ώστε να μην δικαιούται την ένταξη στην Ανθολογία έστω και ενός ή δύο ποιημάτων του; ΄Η κάποιων αποσπασμάτων από τον «Φασουλή Φιλόσοφο»;

  Ευτυχώς στη βιβλιοθήκη μου κατέχει τη θέση που της αξίζει η πεντάτομη έκδοση από τον Χ.Γιοβάνη των «Απάντων» του, που «Αναστύλωσε και έκρινε» (όπως γράφουν οι τόμοι) ο Γεώργιος Βαλέτας.

 12. gpoint said

  # 8

  Ιδέ τα φωσφορίζοντα των ουρανών πελάγη…. αυτός είναι ένας στίχος ποιητού νομίζω και όχι στιχοπλόκου. Στιχοπλοκίες έγραφς όπως είναι φυσικό στην εφημερίδα του αλλά τα Δον Ζουάν, Εγώ εις την Ρωσσίαν και άλλα είναι σαφώς ποιήματα

 13. tryfev said

  2. Υπάρχει και άλλη παραλλαγή:

  Μετά μεγάλης μου χαράς τοις φίλοις αναγγέλλω
  πως εξητάσθην των θυρών ερμητικώς κλεισμένων
  στον πολυγένη Φιντικλή και στον σπανό Σεμτέλο
  και απερρίφθην παμψηφεί μετά πολλών επαίνων.
  Δι’ ο και πάλιν ΄Ελληνες αρχίζομεν τα πρώτα:
  Πάλι «Ρωμιός» και ξάπλωμα, πάλι ζωή και κότα.

 14. BLOG_OTI_NANAI said

  Μου κάνει εντύπωση ότι δεν μπορεί να βρεθεί βιβλιογραφικό ίχνος για τους πλαστούς στίχους των στροφών 5 έως 8 ( https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/11/arb-souris/ ). Σε σπίτι γράφτηκαν; Και πώς στην ευχή διαδόθηκαν; Περίεργο πράγμα.

 15. ΣΠ said

  Από το αρχείο των Νόμπελ οι προτάσεις για τον Σουρή:

  Literature 1907 by Georgios Chatzidakis
  Literature 1907 by 9 members of the Greek Artists´ Association (Association des artistes grecs)
  Literature 1907 by Nicolaos Levidis
  Literature 1908 by Name illegible
  Literature 1909 by A great number of members of Parnassos Literary Society
  Literature 1909 by Dimitrios Patsopoulos
  Literature 1909 by Pavlos Karolidis
  Literature 1911 by The president and secretary of the Hellenic philological society
  Literature 1912 by Georgios Chatzidakis

 16. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  15 Ο Γεώργιος Χατζιδάκης, ο πατέρας της ελληνικής γλωσσολογίας

  14 Πράγματι. Πρόσεξε όμως, αν είναι (όπως εικάζω) στίχοι από επιθεώρηση της δεκ 1980 δεν θα έχουν καταγραφεί πουθενά.

  8 Και ο Ψυχάρης αυτή την κριτική έκανε στον Σουρή, ότι είναι δεξιοτέχνης στιχοπλόκος και όχι ποιητής -αλλά ασφαλώς έχει και ποιήματα.

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως ο Σουρής, που τον διαβάζω τακτικά, ήταν δεξιοτέχνης στιχοπλόκος, όχι ποιητής. Ίσως γιατί ασχολήθηκε αποκλειστικά με την επικαιρική σατιρική στιχουργία και δεν επιδόθηκε σε άλλα είδη του έμμετρου λόγου. Αν το είχε κάνει, μπορεί να λέγαμε άλλα τώρα.

 18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τον Σουρή δεν τον θαυμάζουμε για την ποιητική του μεγαλοσύνη και είναι αδικότατο κάποιοι (Ψυχάρηδες και μη) να μην του αναγνωρίζουν ποιητική αξία, Δεν είναι Παλαμάς, δεν είναι Σολωμός, δεν είναι Καβάφης αλλά ξέρουμε πολλούς που κατάφεραν επί περίπου 40 χρόνια να σχολιάζουν (κυρίως να σατιρίζουν) με τόσον ευφυείς στίχους, με χιλιάδες καλοφτιαγμένους στίχους, κάθε πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας της εποχής του;

 19. Theo said

  Καλημέρα!

  Τον Σουρή τον διάβαζα στα νιάτα μου. Γύρω στο ’70 ανατυπωνόταν τα τεύχη του «Ρωμιού» ξεχωριστά κι είχα αγοράσει πάνω από εκατό με το χαρτζιλίκι μου (που πετάχτηκαν, όχι από μένα, στα σκουπίδια σε μια μετακόμιση). Γελούσα με τα γραφόμενά του, θαύμαζα την ικανότητά του να στιχοπλοκεί επί παντός και μάθαινα κάποια πράγματα για την εποχή του. Τώρα έχω σοβαρέψει 🙂 και δεν μου κάνει κέφι.

 20. Γιάννης Ιατρού said

  19: ..που πετάχτηκαν, όχι από μένα, στα σκουπίδια σε μια μετακόμιση..
  άσε κάτι τέτοια ψυχικά τραύματα μένουν και μας στιγματίζουν 😕🙁☹📚📓

 21. Theo said

  @20:
  Όντως 😆 🙄

 22. Πουλ-πουλ said

  Ο Σουρής δεν ήταν ποιητής, γιατί ζούσε από τους στίχους του.
  Ποιός μπορούσε στην εποχή του να βιοποριστεί με ποιήματα;

 23. ΚΩΣΤΑΣ said

  Θα συμφωνήσω με τον φίλο Γιώργο Κ. στο @18, γιατί έτσι νομίζω κι εγώ, το διευκρινίζω μην πάει το μυαλό σας σε άλλους λόγους, ιδεολογικούς… ξέρω ‘γω… 😨
  Είναι άριστος στιχοπλόκος – στιχουργός, η σάτιρα είναι το στοιχείο του, είναι παράλληλα όμως και ηθογράφος, κοινωνικός αναλυτής… Ο Περικλέτος και ο Φασουλής και ένα σωρό από τα άλλα στιχουργήματα, δεν είναι μόνο σάτιρα, έχουν και κοινωνικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Φυσικά, δεν μπορείς να τον κατατάξεις, με την την απόλυτη σημασία, ως έναν μεγάλο αποκλειστικά ποιητή.

  Οι καιροί άλλαξαν, το διαδίκτυο έχει ανατρέψει τους κανόνες, πάντα όμως θα υπάρχει μια γωνιά ή ένα παραθυράκι που λίγο ή πολύ θα ρίχνουν την ματιά τους οι αναγνώστες στον Σουρή.

 24. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Πάει ο Σουρής σε ένα φίλο του, που τακτοποιούσε τα βιβλία του σε στοίβες τον ρωτάει τι κάνει εκεί; και απαντάει ο φίλος του «στοιβάζω!» υπομειδιώντας για τον σεξουαλικό υπαινιγμό. Ο Σουρής του το κράταγε και μια μέρα που ο φίλος του τον επισκέφθηκε, πήρε ένα χαρτί και έκανε πως γράφει στίχους. «Τι κάνεις εκεί;» τον ρωτάει ο φίλος του. «Στιχώνω!» απαντάει ο Σουρής.

  Την ιστορία μου τη διηγήθηκε, ως αληθινή, παλιός βιβλιοπώλης, δεν την είδα κάπου γραμμένη.

 25. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  24 Το γκούγκλαρα και είδα ότι το περιστατικό αφορά τον ποιητή Σούτσο και μάλλον είναι αληθινή
  .

 26. sarant said

  22 Και όμως, ο Αχιλλέας Παράσχος.
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/23/parasxos/

 27. Θρακιώτης said

  Είμαι κι εγώ ένας από τους αμέτρητους φανατικούς θαυμαστές του Μεγάλου Σουρή. Στα 63 μου έχω πειστεί πως είναι κλάσεις ΑΝΩΤΕΡΟΣ του Παλαμά και του Καβάφη, όσον αφορά την επίδραση που θα έχει (μακροπρόθεσμα) στην Θεία Ελληνική Γλώσσα. Όπως σωστά γράφει ο κ. Σαραντάκος, η φανατική μερίδα των Δημοτικιστών τον μισούσε θανάσιμα, επειδή αρνιόταν να προσχωρήσει στην φράξια τους και τους ρεζίλευε με κάθε ευκαιρία…

  Θα αναφέρω επιτροχάδην μερικές από τις άγνωστες «προσφορές» του, που αγνοούν ή αποσιωπούν οι ειδήμονες (Μπαμπινιώτης, Χαραλαμπάκης, Σαραντάκος κλπ) χωρίς ΠΛΗΡΗ βιβλιογραφική τεκμηρίωση για να μή μακρύνει το σχόλιο. Αν προκληθώ, θα επανέλθω με τεκμηρίωση.

  1. Ο Σουρής πρωτοχρησιμοποίησε (στην αριστουργηματική μετάφραση των «Νεφελών») την λέξη «τοιούτος» με την σημασία «κίναιδος»

  2. Ο Σουρής ήταν αυτός που έκανε διάσημη στο Ρωμέικο την αρχαιοπρεπή παροιμία «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» («Αινειάς» 2,49): Ο πρώτος που την χρησιμοποίησε ήταν ο Λουθηρανός πάστορας Georg Litzel το 1730, στην μνημειώδη μετάφραση της «Αινειάδος» στα αρχαία ελληνικά: «Στυγέω Δαναούς και δώρα φέροντας». Και το 1883 στον «Ρωμηό», ο Γ. Σουρής έκανε αυτό το «στυγέω» προστακτική: «Φοβού»!..

  3. Ο Σουρής εφηύρε (το 1878 στο περίφημο ποίημά του «Ο Μάης») την λέξη «σικτίρ» για να μπορεί να βρίζει ελεύθερα, χωρίς να τον συλλαμβάνει η Αστυνομία:

  «ἂς πᾶμε στὸν Σουλτᾶνο μὲ ρόπαλα καὶ ξύλα,
  νὰ τοῦ εἰποῦμε ὅλοι:
  «Σικτὶρ ἀπὸ τὴν Πόλι»»

  4. Είναι τόσο έντιμος γλωσσικά ο Σουρής, που στην μετάφραση των «Νεφελών» δεν καταδέχτηκε να αλλάξει τις «κακές» λέξεις της Θείας Ελληνικής Γλώσσης (κίναιδος, καταπύγων κλπ) που χρησιμοποιεί ο Αριστοφάνης Τις αφήνει αμετάφραστες κι όποιος κατάλαβε – κατάλαβε… Αντίθετα, όλοι οι σύγχρονοι μεταφραστές (ακόμη κι ο εφέτος θανών κλασικιστής Φάνης Κακριδής, που αποδίδει ως… «ξαδιάντροπος» το «καταπύγων» που σημαίνει «πούστης»!..) αλλάζουν τις κακές λέξεις των Αρχαίων συγγραφέων, για να μή σοκαριστούν οι χριστιανούληδες αναγνώστες τους

  5. Ο Σουρής ήταν ο πρώτος που από το 1883 βγήκε δημοσίως και ζήτησε από την Βασίλισσα Βικτωρία να μή μάς δώσουν τα Ελγίνεια οι Βρετανοί, γιατί θα τα κάνουμε κι αυτά μπουρδέλο (βλέπε ποίημα «Σκαρτάδος», που δημοσιεύτηκε τον Γενάρη του 1883 στο «Μή χάνεσαι» του Βλάση Γαβριηλίδη)

  6. Ο Σουρής ήταν ο πρώτος (την 1η Γενάρη 1888 στον «Ρωμηό», όπου μνημονεύει τον Γάμο του Παλαμά με την Μαρία Βάλβη) ο οποίος αναφέρει «Γουδί» το «Γουδή» κι ας κάνει ομοιοκαταληξία με το «να δή»!..

  Είναι δεκάδες οι παρόμοιες προσφορές του Σουρή και θα περιμέναμε από τους ειδικούς να τις έχουν καταγράψει, 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, ώστε να τις έχουμε συγκεντρωμένες. Κι όχι να τις βρίσκουμε μία – μία εμείς οι ερασιτέχνες

  ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ πτυχή του Σουρή είναι τα εκατοντάδες ιστορικά και πραγματολογικά λάθη που έχουν παρεισφρήσει στους χιλιάδες στίχους του. Ο κ. Σαραντάκος, που σπαταλά 4-5 ώρες κάθε βδομάδα για να καταγράψει το Σαββάτο στα μεζεδάκια τις γλωσσικές αστοχίες ανθρώπων που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, ΟΥΔΕΠΟΤΕ φιλοτιμήθηκε να ανεβάσει άρθρο για τα λάθη του Σουρή που «βγάζουν μάτι», ίσως για να μή στεναχωρέσει τον αλησμόνητο πάππο του, Νίκο Σαραντάκο…

  Θα αναφέρω μόνο ένα που κάνει «μπάμ» από μακρυά, και δείχνει πόσο η χριστιανική προπαγάνδα είχε αποβλακώσει ακόμη και τον Μεγάλο Σουρή: Στο «Ρωμηού Ημερολόγιον με το Μαρτυρολόγιον» του 1889, περιγράφοντας τους αγίους του Αυγούστου, συγχέει τον ανθέλληνα άγιο Αδριανό που γιορτάζει αύριο 26 Αυγούστου με τον κάργα ελληνόψυχο αυτοκράτορα Αδριανό!..

  «Ο Άγιος Αδριανός με αρετή και νου,
  που και την Πύλην έκαμε την του Αδριανού…»!!!…

  ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ με κάτι που θα στεναχωρέσει τον φίλο κ. Σαραντάκο: Όλοι οι ειδήμονες της Νεοελληνικής Φιλολογίας, θεωρούν ως κορυφαίο ποίημα (σ.σ.: Ποίημα, όχι Στιχούργημα…) του Γ. Σουρή το περίφημο «Ο περιπλανώμενος Ιουδαίος», που επιπλέον είναι και εξαιρετικά επίκαιρο για τον ωχαδερφισμό και την ανικανότητα του Ρωμέηκου.

  ΚΙ ΟΜΩΣ: Στα 10,5 χρόνια λειτουργίας του Ιστολογίου του, ο κ. Σαραντάκος ουδέποτε ανεφέρθη σε αυτό το μεγαλειώδες ποίημα, για να μή στεναχωρέσει τους χριστιανούς αναγνώστες του και τους χάσει από πελάτες!.. Κι αυτό διότι ο Σουρής, στο εν λόγω αριστούργημα, γράφει σαφώς ότι ο γεμάτος Αγάπη Ιησούς Χριστός είχε καταραστεί τον Περιπλανώμενο Ιουδαίο να μένει άλιωτος!..

  Για να αντιληφθούν όλοι περί τίνος πρόκειται, αναρτώ τις 3 πρώτες και τις 4 τελευταίες στροφές αυτού του μεγαλειώδους ποιήματος του Γ. Σουρή:

 28. Jorge said

  @24 ,«στοιβάζω!» τι ακρίβως σεξουαλικό υπαινίσσεται;

 29. Πέπε said

  @27.3

  «Σικτίρ από την Πόλι» προφανέστατα σημαίνει «τσακίσου και φύγε από την Πόλη». Η τούρκικη λέξη όμως δε σημαίνει αυτό. Το σημασιολογικό χάσμα ανάμεσα στην τούρκικη και την ελληνική σημασία προϋποθέτει κάποια τριβή στο στόμα ελληνόφωνων για να γεφυρωθεί (άει γαμήσου ειδικώς > σε βρίζω γενικώς > σε βρίζω και σε διώχνω), οπότε δε φαίνεται πιθανό να το εφηύρε μόνος του, αφού δε θα τον καταλάβαιναν ούτε οι γνώστες της τουρκικής (όπου σημαίνει άλλο) ούτ εοι μη γνώστες της (αφού δεν το είχαν ξανακούσει).

 30. Πέπε said

  @28
  Σ’ τη βάζω.

  Ανάλογο ανέκδοτο: Ότι τον δεξιώθηκε κάποτε η βασίλισσα σε γεύμα. Όταν ήρθε η σαλάτα, εκείνη είπε «και τώρα κ. Σουρή θα σαλατίσωμεν» (θα σ’ αλατίσωμεν, δηλαδή σου λείπει το άλας, το χιούμορ, είσαι ανάλατος). Αργότερα ήρθαν τα φρούτα: και τώρα Μεγαλειοτάτη θα σταφυλίσωμεν (θα σ’ τα φιλήσωμεν)!

  Προφανώς αποκλείεται να είναι αληθινό, αλλά είναι ενδεικτικό!

 31. Γς said

  24:
  .
  Ο Γς της Δ’ Δημοτικού και η πρώτη του αποβολή:

  Συνέπεσε να λένε μια δασκάλα Παναγούλα κι έναν δάσκαλο Πανάγο.

  Και τα ταίριασα::

  «Του Πανάγου το πιάνο, της Παναγούλας το βάζο».

  Και βρέθηκε κάποιος ρουφιάνος και με κάρφωσε.

 32. Γς said

  30:΅

  Ναι, αποκλείεται να είναι αληθινό,

  Η Αμαλία έφυγε το 1862 όταν ο Σουρής ήταν 9 χρονών.

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια που πιάσαμε τα ανεκδοτολογικά, ο Δροσίνης γράφει στα αυτοβιογραφικά «Σκόρπια φύλλα της ζωής μου» ότι ο Σουρής ήταν πολύ μύωπας, αλλά αρνιόταν να φορέσει γυαλιά για αισθητικούς λόγους. Στον δρόμο λοιπόν χαιρετούσε τις γλάστρες στα περβάζια των παραθύρων, περνώντας τες για τις κυρίες του σπιτιού. Και μια φορά σ’ ένα υπαίθριο καφενείο, θαύμασε μια νόστιμη γάμπα, που τη σκέπαζε και λίγο… μεσοφόρι.
  -Κοίτα, είπε με τρόπο στον Δροσίνη, αλλά χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι. Γυρίζει ο Δροσίνης και τι να δει: Ένας λοχίας του Ευζωνικού έπινε τον καφέ του, με το ένα πόδι, πάνω στο άλλο…☺

 34. atheofobos said

  11
  Δεν ήξερα πως στην Ποιητική Ανθολογία του Λίνου Πολίτη ανθολογείται και ο Βηλαράς, για τον οποίο κατά σύμπτωση γράφω στο τελευταίο μου ποστ
  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΔΟΚΟΠΟΣ, ΔΥΟ ΠΟΙΉΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΠΡΙΝ 200 ΧΡΟΝΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2019/08/200.html

 35. Eli Ven said

  πιτσιρικάς είχα διαβάσει αυτό και το είχα βρει πολύ γουστόζικο… https://el.wikisource.org/wiki/Η_διαθήκη_μου

 36. … Ο Σουρής, … χαρακτηριστικό … για την
  έλλειψη μέτρου
  των συμπατριωτών μας,
  … προτάθηκε … πέντε φορές για το Βραβείο Νόμπελ …

  Η χαρακτηριστική ποίησή του παρέμεινε έμμετρη

 37. akiskaratzogiannis said

  Δεν ξέρω αν δεν το γράψατε επειδή το θεωρείτε αυτονόητο ή επειδή δεν το θυμάστε, αλλά η τελευταία στροφή τού τελευταίου ποιήματος του Σουρή, που βάζετε, είναι αναφορά στο ποίημα του Σολωμού «Προς τον κύριον Γεώργιον δε Ρώσση». Τελειώνει έτσι:

  Μόνον, μία στιγμή πριν φύγει
  τ’ Ουρανού κατά τα μέρη,
  αργοκίνησε το χέρι –
  ίσως για να σ’ ευχηθεί.

 38. Κιγκέρι said

  Δεν ξέρω αν συμπεριλαμβάνομαι στους νεότερους σχολιαστές -γεννήθηκα το 1969- αλλά κι εγώ εκεί γύρω στο γυμνάσιο διάβαζα με μεγάλη ευχαρίστηση τα ποιήματα του Σουρή στην ποιητική ανθολογία του Περάνθη. Αρκετά μάλιστα τα αποστήθισα κι ακόμα τα θυμάμαι και χρησιμοποιώ στίχους τους.

  Βάζω εδώ αυτό για τους σύγχρονούς του ποιητές:

  Οι Έλληνες Λόγιοι

  Δροσίνης γλαφυρότατος, με πνεύμα δροσερό
  αλλά προφέρει πάντοτε πολυ ψευδά το ρο.

  Πολέμης λιγυρότατος και πολυχαϊδεμένος,
  αλλά πειράζεται πολύ, για κρίσεις, ο καημένος.

  Ο Προβελέγγιος λαμπρός στα δράματα και σ’ όλα,
  μα δύο γλώσσες παίζουνε στο νου του καραμπόλα.

  Ο Παλαμάς βαθύτατος, με ποίηση ζοφώδη,
  αλλά φρενιάζει σαν του πεις κακό για τη δημώδη.

  Παράσχος μέγας ποιητής, συνάδελφος εν Μούση,
  που τα μαλλιά του τα ‘κοψε μα όχι και το μούσι.

  Λασκαράτος
  γέρος γάτος!

  Ο Μαρκοράς Γεράσιμος
  κι επίσημος και άσημος.

  Βλέπω πυρ εις τον Στρατήγη, του Αβέρωφ τον κολλήγα,
  που στην Αίγυπτον επήγε, σαβουρώσας ουκ ολίγα.

  Ο Βλάχος μέγας κριτικός, τον έχω και κουμπάρο,
  αλλά ποτέ μου δε μπορώ στο σκάκι να τον πάρω.

  Ο Ροΐδης ή Τσουρίδης, φιλολόγος ξεβαμμένος,
  αγελαίος κατά Κόντον και πολύ γεγανωμένος.

  Ο ‘Αννινος θαυμάσιος, με καλαμπούρια πρώτης,
  ωσάν κι εμένα πλούσιος, μα του Σταυρού Ιππότης.

  Δαμβέργης φίνος συγγραφεύς κι αυτός γεμάτος φώτα
  και κρητικός τρικούβερτος με ήτα και με γιώτα.

  Ξενόπουλος πολυ κομψός, μα χωρατά δε δέχεται,
  εις δε το μάους πάντοτε απ’ όλους κατατρέχεται.

  Βικέλας, Λάρας δηλαδή, με μάθηση και κρίση,
  απ’ το Παρίσι έρχεται και πάει στο …Παρίσι.

  Πολύ τιμάται παρ’ εμού και ο Παπαδιαμάντης,
  που είναι πάντ’ a quatres epingles και φαίνεται γαλάντης.

  Ο Πολυλάς
  σοφός μπελάς.

  Εγώ μεγάλως εκτιμώς κι αυτόν τον Καρκαβίτσα,
  που ‘ναι γιατρός στ’ ατμόπλοια με λιάρα και με γκλίτσα.

  Τι σου λέει ο Ψυχάρης,
  κάβο δε μπορείς να πάρεις.

  Κουρτίδης εμβριθέστατος, με γράμματα περίσσια,
  μα κάνει τον ρομαντικό και μένει στα Πατήσια.

  Ο Καλοσγούρος κριτικός, αλλ’ όμως δε τον ξέρω,
  γι’ αυτά που δεν εδιάβασα εκ μέσης τον συγχαίρω.

  Γαβριηλίδης ο πολύς, με κύρος κι αυθεντίαν,
  που βγάζει πότε Χαλιμάν και πότε Λαυρεντίαν.

  Όποιος χάσει δε τον χάνει,
  τον Καμπούρογλου τον Γιάννη,
  τ’ άντερά του στο τηγάνι,
  να τα τρων οι Ατσιγγάνοι!

  (Τόσον καιρό κορόιδευα με την εφημερίδα μου
  και με τις κοροϊδίες μου γινήκαν όλα ρόιδο,
  μα μου τα πλήρωσαν διπλά εις την δεκαετηρίδα μου
  κι όλοι εμμέτρως και πεζώς με πήραν στο κορόιδο!…)

 39. sarant said

  38 A μπράβο. Ειρωνικό βέβαια, να λέει «α κατρ επένγκλ» (κομψότατο στο ντύσιμο) τον Παπαδιαμάντη

  37 Όχι, δεν το θυμόμουν. Μπράβο!

  36 🙂

 40. Θρακιώτης said

  Μετά το μνημειώδες σχόλιό μου (27) για τον Σουρή, που άφησε άναυδους τους γνωστούς καφενόβιους σχολιαστές (Ιατρού, Πέπες, κύρ Σταύρος, Δύτης, Mitsos, κύρ Γιώργης Κατσέας, Λεώνικος, Blogotinanai, κύρ Γιάννης Κουβάτσος κλπ) με αποτέλεσμα να μουγκαθούν και να μή μπορούν να αρθρώσουν λέξη εδώ και 4 ώρες σε αυτό το νήμα,

  1) ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΩ ότι αποσύρομαι για μερικές ώρες, προκειμένου να παρακολουθήσω (8 με 10 μ.μ.) τον αγώνα της Τούμπας ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός που έχει πολύ και εύκολο ψωμί για όσους ξέρουν από στοίχημα

  Όπως βλέπετε, αν παίξετε Χ – 2 τον αγώνα, μπορείτε άνετα να τριπλασιάσετε (αν έρθει Χ) ή και να 8-πλασιάσετε τα χρήματά σας (αν κερδίσει ο Παναιτωλικός). Η ψυχολογία του ΠΑΟΚ είναι σε κακή κατάσταση μετά το στραπάτσο της Μπρατισλάβας και πολύ δύσκολα θα φύγει νικητής από την Τούμπα, κόντρα στον σκληροτράχηλο Παναιτωλικό, που έχει ενισχυθεί φοβερά στις μεταγραφές. Δείτε τί έγινε χθές στο Φάληρο με το ΟΣΦΠ – Αστέρας Τριπόλεως 1-0, όπου ο Θρύλος κέρδισε επειδή κοιμήθηκε ο διαιτητής..

  Γενικά, παίξτε άφοβα το Χ και το 2 και θα με θυμηθείτε στις 10 το βράδυ, που θα πάτε στο Ταμείο να πληρωθείτε. Η δυσκολία του αγώνα φαίνεται και από την εξαφάνιση του γνωστού σχολιαστή Gpoint τις τελευταίες ώρες από το Ιστολόγιο. Προφανώς, ψάχνει να βρεί τι δικαιολογίες θα μάς πεί το βράδυ για τις παπαριές που μάς ξεφούρνιζε όλο το καλοκαίρι για τον μεγάλο ΠΑΟΚ

  2) Επειδή διαβάζω αυτή την εποχή το μνημειώδες «Annals of Pornographie: How Porn Became Bad» (2017) του Βρετανού ιστορικού Brian M. Watson για το πώς οι ανισόρροποι χριστιανοί έκαναν αμαρτία την Πορνογραφία, θα κάνω μιά τεράστια αποκάλυψη για την απερίγραπτη ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ του Μπαμπινιώτη και των δεκάδων βοηθών του…

  Ακόμη και στην 4η έκδοση του Λεξικού του (που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο) ο Μπαμπινιώτης εμπιστεύεται τον ανυπόληπτο Κουμανούδη και επιμένει να μάς λέει πως η λέξις Πορνογραφία εμφανίστηκε στην Θεία Ελληνική Γλώσσα το 1893 ως αντιδάνειο από τα Αγγλικά

  Αλλ’ ώ πανάσχετε Μπάμπι, όπως μάς βεβαιώνει το Online Etymology στο λήμμα pornography, η λέξις πορνογραφία στα αγγλικά ενεφανίσθη το 1842 εκ του γαλλικού «pornographie». Όλα τα γαλλικά ετυμολογικά λεξικά μάς βεβαιώνουν ότι η λέξις pornographie με την σημασία της αισχρολογίας ενεφανίσθη στην Γαλλική Γλώσσα την ίδια εκείνη χρονιά (1842).

  Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Επιτελείο μας, η λέξις «πορνογραφία» ενεφανίσθη στην Ελληνική Γλώσσα έναν χρόνο νωρίτερα (1841) στο μνημειώδες σύγγραμμα «Εγχειρίδιον της Αρχαιολογίας των Τεχνών» που έγραψε κατευθείαν στα ελληνικά ο Γερμανός καθηγητής του Οθωνείου (νύν ΕΚΠΑ) Πανεπιστημίου, Λουδοβίκος Ρόσσιος!..

  ΑΝΑΡΤΩ την σχετική περικοπή, από το βιβλίο του Λουδοβίκου Ρόσσιου:

  Τον επόμενο χρόνο (1842) κατέγραψε την λέξη «πορνογραφία» στο Γαλλο-Ελληνικό Λεξικό του και ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, ως μετάφραση της γαλλικής «pornographie»

  ΡΩΤΑΩ τον πανάσχετο Μπαμπινιώτη: Πώς γίνεται, κύριε Γιώργο μου, να είναι αντιδάνειο από τα αγγλικά η λέξις «πορνογραφία», όταν πρωτοκαταγράφεται στα Ελληνικά ένα χρόνο νωρίτερα από την πρώτη καταγραφή στα Γαλλικά; Κι όχι βεβαίως το 1893 (51 χρόνια αργότερα!..), όπως επιμένετε να γράφετε εσείς ΚΑΙ στην 4η έκδοση του Λεξικού σας, εμπιστευόμενος τον ανυπόληπτο Κουμανούδη;

  Υπόψιν ότι η λέξις «πορνογράφος» από όπου δανείστηκαν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες την λέξι «πορνογραφία» είναι ελληνικώτατη. Πρωτοκαταγράφεται στους «Δειπνοσοφιστές» του Αθηναίου (όπως αναφέρει και ο Γερμανός Ρόσσιος), συνδέοντας κατά παράξενο τρόπο την πορνογραφία με την… αμαρτία:

  «περὶ τοὺς ἔρωτας δεινὸν γεγονέναι λέγει. οὐκ ἂν ἁμάρτοι δέ τίς σε καὶ πορνογράφον καλῶν»

  που σημαίνει… «έχεις γίνει δεινός στα ερωτικά, ώστε δεν θα αμάρτανε (= αστοχούσε) κάποιος, αν θα σε αποκαλούσε ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΟ»!..

  ΚΙ ΟΜΩΣ: Το ανθελληνικό Επιτελείο του Μπαμπινιώτη γράφει στο Λεξικο του πως η λέξις «πορνογράφος» είναι μεταγενέστερη (δηλ. από τον 3ο π.Χ. έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα), χωρίς να μάς πεί ευθέως ότι πρωτοκαταγράφεται στους «Δειπνοσοφιστές» (180 μ.Χ.)!..

 41. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ο θάνατος του Σουρή
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=33572&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvASXASdASZASGASa&CropPDF=0

  Σουρής χαρτοπαίχτης, το μόνον της ζωής του ελάττωμα, από τον Ζαχ. Παπαντωνίου http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=23167&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvASXASdASZASGASa&CropPDF=0

  Υπήρχαν και τότε «παλαβοί» .Σουρής και… της Μυρτούς ή της Μυρτώς; 😂 http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=14630&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvASXASdASZASGASa&CropPDF=0

 42. atheofobos said

  38
  Ξενόπουλος πολυ κομψός, μα χωρατά δε δέχεται,
  εις δε το μάους πάντοτε απ’ όλους κατατρέχεται.

  Το «μάους», αποτελούσε την απαραίτητη διασκέδαση του Γεωργίου Σουρή και της παρέας του. Παιζόταν κατά τις θρυλικές συναντήσεις που πραγματοποιούντο στο σπίτι του ποιητή, δίνοντας μάλιστα αφορμή για συχνές χαριτωμένες αναφορές στον «Ρωμηό».
  https://www.tovima.gr/2008/11/24/culture/i-istoria-tis-trapoylas/

 43. Alexis said

  #10: «Από τη γη στον ουρανό είν’ ένα μονοπάτι…» το ξέρω εγώ.

  #40: Άντε καλή αρχή με τα… έγκυρα προγνωστικά του Επιτελείου 😂

 44. Γυμνασιόπαιδες στο Αρρένων, κυκλοφορούσαμε το ανέκδοτο:
  Κάποιος Τσάκωνας, βλέποντας τον Σούτσο να έρχεται, λέει στην παρέα:
  «Βρε, καλώς τον Σούτσο, με τον μεγάλο π@#$*ο»
  κι εκέινος απαντά:
  «Πιστέψατε τον Τσάκωνα, από μικρό τον πλάκωνα».

 45. sarant said

  41 A μπράβο!

 46. Γς said

  Στον Αλφα ΤιΒι τώρα;

  Ρεπορτάζ για τη τουριστική κίνηση.

  -Τι παραγγείλατε;

  κι ο τουρίστας:

  -Μαλακομπούρεκο. (!)

  Ρώσος θα ήταν.

  [Μαλακό=γάλα στα ρώσικα]

 47. BLOG_OTI_NANAI said

  27: Εκτός από το σιχτίρ ως δήθεν «εφεύρεση του Σουρή» που γελοιοποιήθηκες και παρόλα αυτά το επαναλαμβάνεις, πάλι άνοιξε το κουτάκι και έβγαλες από μέσα τους Δαναούς…

  Γράφεις βλακωδώς:

  «το 1883 στον «Ρωμηό», ο Γ. Σουρής έκανε αυτό το «στυγέω» προστακτική: «Φοβού»!»

  Όπως είχα ξαναπεί, η φράση εμφανίζεται περίπου 40 χρόνια πριν από τη χρονολογία που φαντάζεσαι, και την βρίσκουμε τουλάχιστον από το 1846 στον «Αιώνα»:

 48. ΣΠ said

  40
  Κακόμοιρε γκαφατζή, ο Πέπε όχι μόνο δεν μουγκάθηκε αλλά σε κόλλησε στον τοίχο με το σχόλιο-καταπέλτη #29. Μετά και το σχόλιο 47 του Blog καλύτερα να μην εμφανισθείς στο ιστολόγιο για κανένα μήνα. Όσο για τις προβλέψεις σου, δεν έχεις βαρεθεί να πηγαίνεις στον κουβά;

 49. Jane said

  Προφανώς θα διδαχτήκαμε Σουρή, αλλά να πω την αμαρτία μου, δε μου ‘μεινε κάτι από το σχολείο.
  Τον Σουρή τον έμαθα ουσιαστικά από τον Ριζοσπάστη , που είχε συχνά αναφορές στο έργο του, δημοσίευε στιχάκια που ταίριαζαν με την πολιτική επικαιρότητα και έκανε και κάποια αφιερώματα. Είχα παρακολουθήσει κι ένα θεατρικό βασισμένο σε στίχους του Σουρή σε φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ό,τι έχω διαβάσει λοιπόν είναι από τον Ριζοσπάστη κι από το http://www.sarantakos.com/ .

  Το 1994 ο Φρέντι Γερμανός είχε κάνει ένα επαναληπτικό αφιέρωμα στον Σουρή με αποσπάσματα παλιότερης εκπομπής του από το 1974. Μιλούν ο Ψαθάς, ο Μποστ , ο Πρετεντέρης και ποιήματά του διαβάζουν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Βουτσάς , ο Γκιωνάκης κι άλλοι. Έχει πολύ ενδιαφέρον.

 50. Alexis said

  #47, 48: Ρε παιδιά μην τον πρεσάρετε άλλο τον άνθρωπο, είναι απασχολημένος τώρα. Έχει βάλει όλα του τα λεφτά στο x2 και περιμένει εναγωνίως να τα οικονομήσει 😄

 51. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τό εἶχα ἑτοιμάσει παλιότερα -μέ συνοδευτικό κείμενο- γιά ἕνα περιοδικό. Ὁ ἔμπλεος πατριωτικῶν αἰσθημάτων Σουρῆς, γιά τήν Θεσσαλονίκη. 🙂

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ
  (ἐπέτειος μεγάλη, ὁποῦ καθείς τήν ψάλλει)
  ——————————————————

  Ἀστράψετε, βροντήσετε, Στρατεύματα καί Στόλοι,
  σάν σήμερα τήν πήραμε, τ’ Ἅη Δημήτρη Σχόλη,
  Πέρσι, παιδιά, σάν σήμερα μιά λευκοφόρα Νίκη
  πῆγε τά παλληκάρια μας μές στή Θεσσαλονίκη.

  Σάν σήμερα τήν πήραμε, λαός συναλλαλάζει,
  καί μέ τραγούδια Λευθεριᾶς
  σέ μνήματα παλληκαριᾶς
  τό δάκρυ του σταλάζει.

  Σάν σήμερα τήν πήραμε μέ τελετῆς παιάνα,
  ξυπνᾶ κι ἡ δόλια μάννα
  πού τόσα χρόνια πέρασε μέ βογγητό καί πόνο
  καί σταματᾶ τό βῆμα
  στοῦ βασιλιᾶ το μνῆμα,
  πού γέννησε τόν Νικητή καί τόν Βουλγαροκτόνο.

  Σάν σήμερα τήν πήραμε, κράζει τρανή λαλιά
  σήκω μέ τήν Βασίλισσα, λεβέντη Βασιλιᾶ,
  κι ὅλη τοῦ Γένους τήν ψυχή βάζοντας στήν ψυχή σου,
  σύρε καί πανηγύρισε, σύρε καί προσευχήσου.
  Πλέξετε δαφνοστέφανα καί στήσετε χορούς,
  τό Γένος σύσσωμο βροντᾶ,
  τώρα στίς νότες ἀπαντᾶ
  μέ τουφεκιές, μέ κανονιές, μέ λόχους ἱερούς.

  Γιορτή μεγάλη σε βουνά, σέ κάμπους, σέ γιαλούς,
  σάν σήμερα τήν πήραμε, τ’ Ἅη Δημήτρη Σχόλη,
  κι ἐκεῖνοι πού γελούσανε μέ πόθους μας τρελλούς,
  τώρα μέ δάκρυα χαρᾶς μᾶς λένε: καί στήν Πόλη.
  (Ρωμηός, 26/10/1919)

  @41. Κώστα, τά χάρηκα!

 52. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νικοκύρη, μπορεί να σε ενδιαφέρουν, ενδεχομένως και άλλους, η αναζήτηση συνεχίζεται 🙂

  Καταδίωξη Σουρή, 26/1/1897
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=301&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvASXASdASZASGASa&CropPDF=0

  Καρνάβαλος, ποίημα Σουρή, μαλλιαροί και λίγη… Μακεδονία 28/2/1899
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=2251&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvASXASdASZASGASa&CropPDF=0

  Πόλεμος 1897 ποίημα Σουρή
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=776&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvASXASdASZASGASa&CropPDF=0

  51 Γιώργο ευχαριστώ! Ωραιότατο και το δικό σου εύρημα για τη Θεσσαλονίκη μας, δεν το είχα καν υπόψη μου, σε ευχαριστώ πολύ… είναι και εθνοπρεπές! 😉

 53. Λευκιππος said

  Τελικά η στατιστική επιβεβαιώθηκε και η πρώτη, μα πολύ πρώτη ομάδα που ρεζιλεψε το VAR ήταν η αναμενόμενη.

 54. BLOG_OTI_NANAI said

  40: «οι ανισόρροποι χριστιανοί έκαναν αμαρτία την Πορνογραφία»

  Ανισόρροπε μπάρμπα, πρώτον: ήδη από την αρχαία αθηναϊκή νομοθεσία βλέπουμε ότι οι άντρες που εκπορνεύονταν θεωρούνταν ακάθαρτοι και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ιεροσύνη:

  Το ίδιο επαναλαμβάνει και ο Πολύβιος και εμμέσως μας βεβαιώνει πως το να σε ονομάζουν «πορνογράφο» ήταν βρισιά:

 55. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  49-51-52 Πολύ χρήσιμα είναι όλα αυτά, σας ευχαριστώ!

  52 Σε εφημερίδες της εποχης πολύ συχνά βλέπεις να παρουσιάζονται στίχοι από το τελευταίο φυλλο του Ρωμηού.

  50 Έχει υπολογίσει κανείς πόσα θα έχανε κάποιος που θ’ ακολουθούσε τις προβλέψεις του Βάτμαν συνεχώς και αδιακρίτως;

 56. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @55(γ). 🙂 🙂 🙂 Από το στόμα/πληκτρολόγιό μου το πήρες! Αυτό σκεφτόμουν τώρα!

 57. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στο 3ο λίνκ του @52 και στη δεύτερη στροφή και 2ος στίχος του ποιήματος του Σουρή, υπάρχει μια λέξη καταπληκτική για τα δικά μου γούστα… τύφλα νά ‘χει ο Ζουράρις 😛 : σεισοπυγεί. Εμείς, θεσσαλιστί έχουμε την κολοσούσα!

 58. tryfev said

  Είναι παλιό ανέκδοτο που το πρωτοάκουσα πριν πάνω από μισό αιώνα και μάλιστα με το όνομα και του φίλου του Σουρή, που υποτίθεται ότι ήταν ο Σούτσος (ποιος από τους δύο δεν διευκρινιζόταν). ΄Ισως να επιλέχθηκε αυτό το επώνυμο γιατί με αλλαγή του πρώτου γράμματος γίνεται κι αυτό σκαμπρόζικο.

 59. Γεώργιος Παναγόπουλος said

  «Πάντως, μάλλον του ανήκει η τιμή να έχει γράψει το πρώτο ελληνικό ποίημα όπου να μνημονεύεται ο Λένιν…»

  Ορθή (και όχι σόλοικη) διατύπωση: «Πάντως, μάλλον του ανήκει η τιμή να έχει γράψει το πρώτο ελληνικό ποιήμα όπου μνημονεύεται ο Λένιν».

  Υ. Γ. Η υπόδειξη με όλο τον ειλικρινή σεβασμό για το παρόν ιστολόγιο και τον οικοδεσπότη του.

 60. sarant said

  59 Δίκιο έχετε.

 61. loukretia50 said

  Ω! αγαπητοί! Μέρα που βρήκατε – τώρα πια νύχτα! – να ασχοληθείτε με τον αγαπημένο μου Σουρή!
  Δε γίνεται να αποχαιρετώ φίλους και να απαντήσω όπως θάθελα! Επιφυλάσσομαι – ίσως αργότερα.

  Σχολιαστή, μην απορείς
  για ανήκουστα μαντάτα
  Τι κι αν εσύ αδιαφορείς
  για ελαφρά, φευγάτα,
  στιχάκια αφιλτράριστα
  αυθόρμητα, κεφάτα,
  γιατί όσο εσύ τα λοιδορείς
  μπορεί ο νέος ο Souris
  να σας προκύψει γάτα.
  ΛΟΥ
  Γλωσσοπαθής, Πορτοκαλού
  Γλωσσώδης γλωσσοπλάστρα
  Γλωσσοκοπάνα – αεί γλωσσού
  Και γλωσσοκορδελιάστρα
  Δεινή γλωσΣέφ * γλωσσοτουρλού, /* έμφυλος τύπος
  (ή γλωσσοκατινιάστρα)

  (Ααα-ναπνοή!)
  Γλωσσοδετομαστόρισσα μα και γλωσσοχωρίστρα
  Γλωσσοπροβοκατόρισσα και γλωσσοστραμπουλίστρα
  Γλωσσομανιάκ και γλωσσεστέτ
  ή γλωσσαφιονισμένη
  Ρίχνει στιχάκια του κιλού
  Η γλωσσοψωνισμένη!

  Και βγάζει τη γλώσσα στους «σοβαρούς»!

 62. Γιάννης Ιατρού said

  Γειά σου Λου👍🍸👌

 63. tryfev said

  27. Δεν θα επιχειρήσω να αντιδικήσω μαζί σας για όσα γράφετε στην ανάρτησή σας (ο Σουρής είναι κλάσεις ΑΝΩΤΕΡΟΣ του Παλαμά και του Καβάφη, όσον αφορά την επίδραση που θα έχει (μακροπρόθεσμα) στην Θεία Ελληνική Γλώσσα!!!!! κ.ά. πολλά).

  Κατ’αρχάς έχω ήδη (στο 11) αναφέρει ότι μου αρέσει ο σατιρικός ποιητής Σουρής, χωρίς όμως να τον κατατάσσω στους κορυφαίους ΄Ελληνες ομότεχνούς του.

  Θα περιορισθώ λοιπόν σε διευκρινίσεις που αναφέρονται αποκλειστικά στην παράγραφο 2 της ανάρτησής σας:

  Ο στίχος της Αινειάδος του Βιργιλίου περιγράφει την προειδοποίηση του Λαοκόοντος προς τους Τρώες να μη βάλουν τον Δούρειο ΄Ιππο μέσα στην πόλη τους. Στο πρωτότυπο είναι: «Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes» και σημαίνει επί λέξει «Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, φοβούμαι τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Τώρα, αν πράγματι ο Σουρής ή κάποιος άλλος και ποιος, μετέτρεψε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το «φοβούμαι» σε «φοβού» δεν το ξέρω. Αν έχετε σεις «πείθοντα στοιχεία» ότι το έκανε ο Σουρής θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να τα διαβάσω.

 64. loukretia50 said

  Χωρίς καθόλου να θέλω να υποτιμήσω τους ταλαντούχους του ιστολογίου, πιστεύω ότι σ΄αυτό το νήμα ο ΓΤ θα κένταγε.
  Ειδικά με Σουρή, souris et souris

 65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @57. Κώστα, η εννοιολογική περιοχή της λέξης είναι όντως καταπληκτική (με έθελγε ανέκαθεν, για τα ερωτικά της υπονοούμενα- και ως σεισοπυγίς, και ως κω(ο)λοσούσα, και ως σουσουράδα) αλλά το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι ο Σουρής από το σεισοπυγίς δημιουργεί ρήμα, το σεισοπυγώ ([Η Αθήνα].. «γελά, σεισοπυγεί, διασκεδάζει») που δεν συνσντάται σε λεξικά. Πάντως, μου αρέσει κι εμένα αυτή η γλωσσική αυθαιρεσία..

 66. Θρακιώτης said

  Όσοι είδαν τον αποψινό αγώνα της Τούμπας (ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 2-1), ξέρουν πως το δικαιότερο αποτέλεσμα ήταν η ισοπαλία. Το 2ο γκόλ του ΠΑΟΚ ήταν μιά στραβοκλωτσιά που μπαίνει κάθε 100 χρόνια, ενώ σε 2 περιπτώσεις ο «τροχονόμος» Πασχαλάκης γλύτωσε το γκόλ από καθαρή τύχη. Όπως και νάναι, άξιζε να ποντάρεις το Χ και το 2 σε αυτό το μάτς, γιατί είχαν υψηλές αποδόσεις

  1) Αγαπητέ μου κ. Blogotinanai (47 + 54), θα ξεκινήσω από τα σοβαρά, για να μή παραπλανώνται οι αναγνώστες…

  1Α) Πότε απέδειξες οτι το «σικτίρ» καταγράφεται και πρίν το 1878, που το πρωτοχρησιμοποίησε στο ποίημα «Μάης» ο Σουρής; Επειδή στις 18 Αυγούστου ανάρτησες ένα «σικτίμ» στον Κασομούλη (όπου ουδείς αντιλαμβάνεται ποιός λέει τί!..) και ένα «σικτήμ» σε κάποια τυπωμένα φληναφήματα ενός ιερομονάχου;

  Είσαι σοβαρός κύριε Blog; Και μάς βεβαιώνεις ξεδιάντροπα στο αμέσως επόμενο σχόλιο ότι ξέρανε το «σικτίρ» και οι Αγωνιστές του 21; Έχεις πάρει χαμπάρι πόσες φορές αναφέρει στον «Ρωμηό» ο Σουρής την λέξη «σικτίρ»; Από αυτόν μάθανε την λέξη οι Έλληνες, όπως και το «τοιούτος» με την σημασία «ομοφυλόφιλος», όπως και το «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

  2) Αυτά που λές στο σχόλιο 54 είναι πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, είτε εξεπίτηδες, είτε γιατί δεν έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Το θέμα μας δεν είναι αν ετιμωρούντο οι πόρνοι στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά ποιός ενοχοποίησε την πορνογραφία (με την έννοια της αισχρολογίας) στον Δυτικό Κόσμο. Αυτό διαπραγματεύεται το βιβλίο του Brian Watson, «Annals of Pornographie= How Porn Became Bad» (2017), που μπορείς να κατεβάσεις ΕΔΩ για να ξεστραβωθείς λιγάκι και να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι πώς η ανισόρροπη Χριστιανική Διδασκαλία περί Αμαρτίας γέμισε ενοχές τον Δυτικό Άνθρωπο και τον έκανε μαζοχιστή

  3) Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ομολογήσω δημοσίως ότι το φύλλο της εφημερίδος «ΑΙΩΝ» (12 Οκτωβρίου 1846) που ανάρτησες στο σχόλιο 47 είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ. Ωστόσο, επιμένω: Το «φοβού τους Δαναούς» δεν έγινε γνωστό στους Ρωμηούς από τον «Αιώνα» αλλά από τον Σουρή που το χρησιμοποίησε δεκάδες φορές στον «Ρωμηό» του. Απόδειξις πως όταν το 1847 κυκλοφόρησε στην Κέρκυρα το «Ιλίου πέρσις : ήτοι Π. Ουϊργιλίου Μάρωνος Αινειάδος βιβλίον δεύτερον / εκφρασθέν ελληνικοίς ηρωικοίς έπεσιν εξαμέτροις ομούτι ισαρίθμοις τοις ρωμαϊκοίς υπό Χριστοφόρου Φιλητά.», ο Φιλητάς μεταφράζει την σχετική φράση του Βιργιλίου…

  «δέδια Δαναούς και δώρα φέροντας», αγνοώντας το «φοβού», που έκανε αργότερα διάσημο ο Σουρής, με αποτέλεσμα η φράσις να γίνει τόσο κοσμαγάπητη, ώστε να εξελιχθεί σε αρχαιοπρεπή παροιμία…

  ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ, σού θέτω ένα ερώτημα, αγαπητέ μου κ. Blogotinanai: Την μεγάλη αποψινή μου αποκάλυψη (σχόλιο 40) για την γκάφα του Μπαμπινιώτη που νομίζει (ακόμη και στην πρόσφατη 4η έκδοση του Λεξικού του) ότι η λέξις «Πορνογραφία» μαρτυρείται από το 1893 κι ότι είναι αντιδάνειο από τα αγγλικά, γιατί δεν βγάζεις άχνα; Πώς γίνεται να είναι αντιδάνειο ότι πρωτοκαταγράφεται το 1841 στα ελληνικά και το 1842 στα γαλλικά και στα αγγλικά;

  ΥΓ: Αγαπητέ κ. Tryfev (63), περί ορέξεως ουδείς λόγος. Για το «Φοβού τους Δαναούς» πρέπει να σάς ενημερώσω ότι ο πρώτος που αναφέρει την φράση είναι ο Λουθηρανός πάστορας Georg Litzel το 1730, στην μνημειώδη μετάφραση της «Αινειάδος» στα αρχαία ελληνικά, όπου λέει:

  «Στυγέω Δαναούς και δώρα φέροντας».

  Εγώ είχα την εντύπωση ότι ο Σουρής αυτό το «στυγέω» το έκανε «Φοβού» το 1883. Ωστόσο, ο σχολιαστής Blogotinanai βρήκε ότι η φράσις καταγράφεται κάπως παραλλαγμένη στον «Αιώνα» της 12ης Οκτωβρίου 1846:

  «Φοβού τους Δαναούς, κάν δώρα φέρωσιν»

  Η έρευνα συνεχίζεται…

 67. gpoint said

  Ο μικρός ιχθύς των ελληνικών θαλασσών, γλίνος, κοινώς σαλιάρα

 68. gpoint said

  # 66

  Βρε μανιαμούνια άρχισες πάλι τα ίδια ; δηλαδή το γκολ της Σλόβαν που σε δικαίωση τι ήταν ; όχι μια δυο στραβοκλωτσιές έγιναν για να μπει και επειδή μας διαβάζουν και μικρά παιδιά το ματς ΠΑΟΚ-Παναιτωλικού δεν ήταν ευκαιρία να κονομήσεις, ήταν νόου μπετ, τόσο απλά

  Και καλά εγώ ήμουνα εκτός έδρας αναζητώντας ισχυρό σήμα για να δω το ματς στο τάμπλετ, εσύ που το είδες ; πλήρωσες 4.99 στην ΠΑΕ (εγώ έχω άλλες τιμές ) ή πάλι γράφεις ό,τι σου κατέβη ακούγοντας γαβροραδιόφωνα ;

 69. Πέπε said

  @51:
  > > λαός συναλαλάζει

  Τι ωραία φράση!!!

  ________________

  Θυμάμαι τον Νίκο να αναφέρει κάπου αλλού ότι ο Σουρής είχε στιχουργήσει σε κάθε πιθανό και απίθανο μέτρο της ελληνικής ποίησης, έστω και με προτίμηση σε ορισμένα έναντι άλλων. Συνδυάζοντας αυτή την πληροφορία με την εξωφρενική παραγωγικότητά του σε στίχους, συνάγεται εύκολα αυτό που είναι έτσι κι αλλιώς φανερό, ότι δηλαδή είχε πολύ μεγάλη τριβή (ήταν πολύ καλά προπονημένος) με τη στιχουργία. Μου δίνει την εντύπωση ότι και στον προφορικό απροετοίμαστο λόγο θα στιχουργούσε ό,τι έχει να πει με την ίδια σχεδόν άνεση που μιλάμε και σε πεζό λόγο. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές (π.χ. στο ποίημα του #51) αισθάνεται όλη την άνεση να αλλάζει μετρικό σχήμα από στροφή σε στροφή, και αυτό όχι μόνο δε μειώνει τη ρυθμικότητα του ποιήματος -απεναντίας- αλλά δε μαρτυρεί και καμία εξεζητημένη προσπάθεια: έτσι του βγήκε, εδώ με ολόκληρα 15σύλλαβα, εκεί με ένα μισό μετά από κάθε ολόκληρο, παραπέρα με τρία μισά στην αράδα, και αφού όπως κι αν του βγει είναι by default καλό, βγήκε κι εδώ καλό.

  Έχω συναντήσει μερικούς λαϊκούς μαντιναδολόγους που έχουν κατακτήσει εξίσου απίστευτη άνεση και ετοιμότητα στο να βάζουν τις λέξεις τους σε ρίμα και μέτρο, αλλά μόνο με ένα ή με λίγα μετρικά σχήματα. Με περισσότερα μετρικά σχήματα, η μόνη περίπτωση που έχω υπόψη μου πρέπει να είναι η Λουκρητία!

 70. Πέπε said

  @66
  > > Έχεις πάρει χαμπάρι πόσες φορές αναφέρει στον «Ρωμηό» ο Σουρής την λέξη «σικτίρ»;

  Πάντως το παράδειγμα που είδαμε επ’ ουδενί δεν αποδεικνύει ότι ο Σουρής ήταν ο εισηγητής του όρου. Ίσα ίσα, παρέχει ισχυρές ενδείξεις για το αντίθετο, ενδείξεις οι οποίες δεν είδα να ανασκευάζονται. Ίσως κάποια επιτυχέστερα παραδείγματα -αφού υπάρχουν τόσα- να μπορούσαν να στηρίξουν καλύτερα αυτή την άποψη.

 71. Θρακιώτης said

  68: Έσκασα 5 ευρώ στην PAOK-TV και το είδα μιά χαρά. Είναι pay per view, 1η φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα και θα έχει μεγάλη επίτυχία, θα δείς. Θα μιμηθούν τον Σαββίδη όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι, γιατί υπάρχουν χιλιάδες άρρωστοι (οπαδοί, στοιχηματάκηδες κλπ.) που όταν είναι να ξεκινήσει το μάτς παθαίνουν στερητική έλλειψη και είναι έτοιμοι «να τα σκάσουν» για να δούν εικόνα.

  Από τις πληροφορίες μου (θα το δείς αύριο που θα βγούν τα επίσημα), τουλάχιστον 150.000 νοματαίοι πλήρωσαν το 5-ευρω όπως εγώ για να δούνε το μάτς στην PAOK-TV. Αυτό σημαίνει ότι έβγαλε τα έξοδα ο Ιβάν και μπήκαν και καμμιά εκατοστή χιλιάδες ευρώ στο Ταμείο.

 72. sarant said

  69 Σωστά

 73. Γ-Κ said

  http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/toses-sundromes-ekane-to-PAOK-TV/4005292

  45.000 συνδρομές, λέει.

  Btw, το ΑΕΚ-Ξάνθη πόσο πλήρωνε στο 2; (Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες.)

 74. BLOG_OTI_NANAI said

  66: Μη μου παίζεις κρυφτούλι με το «ετιμωρούντο οι πόρνοι«… Είναι ξεκάθαρα τα τεκμήρια: αυτοί που εκπορνεύονταν ήταν ΑΚΑΘΑΡΤΟΙ και μάλιστα με έννοια ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ.

  Ως προς τον Μπαμπινιώτη το μόνο που έχω να πω είναι ότι πρέπει είτε να αφαιρέσει εντελώς από τα λήμματα την ενότητα περί πρώτης εμφάνισης (καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μέσα σε 10 δεύτερα ο καθένας να διαψεύσει την πληροφορία) είτε να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο το Google Books ή άλλες παρόμοιες βάσεις πλήρους κειμένου και ν’ αναφέρει ως πιθανές τις πρώτες εμφανίσεις με βάση τα ευρήματα αυτά.

 75. BLOG_OTI_NANAI said

  69: «η μόνη περίπτωση που έχω υπόψη μου πρέπει να είναι η Λουκρητία»

  Σαφώς, αφού σε αυτό το blog θα πρέπει να έχει γράψει πολλές εκατοντάδες στίχων.

 76. Θρακιώτης said

  (73): Πολύ ενδιαφέρον, αν και εμένα μού είπαν για 150.000 συνδέσεις. Θα δούμε αύριο τα τελικά. Προβλέπω ότι αυτό το pay per view θα πιάσει όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις, στις παρουσιάσεις βιβλίων κλπ.

  Εγώ που είδα το μάτς και είμαι σχετικά τσιγκούνης, χαλάλισα τα 5 ευρώ, γιατί αισθανόμουν μεγάλη ηδονή απόψε στην ιδέα ότι εγώ βλέπω το μάτς, ενώ ο κ. Gpoint δεν το βλέπει. Ήμουν σίγουρος ότι δεν θα το δεί, γιατί είναι αρκετά σπαγγοραμμένος και δεν σκάει ούτε 5 ευρώ για να δεί τον ΠΑΟΚ (σ.σ.: εδώ πάει και ψαρεύει, γέρος άνθρωπος, 15 ώρες με την βάρκα για δυό κιλά γόπες και μισό κιλό σπάρους, προκειμένου να μη τα σκάσει στο ιχθυοπωλείο. Δεν παίζεται το άτομο…)

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ: Το pay per view σου γεννάει το αίσθημα ότι… «χαλάλι το 5ευρω που έσκασα», αφού δεν βλέπουν το μάτς οι Άλλοι, που δεν αποφασίζουν για κάποιον λόγο να πληρώσουν. Είναι πρωτόγνωρο συναίσθημα, πραγματικά… Όσο για το ΑΕΚ – Ξάνθη 1-2, δεν πρόλαβα να δώ τις αποδόσεις.

  (74): Μά δεν μιλάμε μόνο για τις πρώτες εμφανίσεις, κ. Blog μου: Εδώ ο άνθρωπος γράφει και στην 4η έκδοση του Λεξικού του (Ιούλιος 2019) ότι η «πορνογραφία» είναι αντιδάνειο από τα αγγλικά, όταν η λέξις καταγράφεται το 1841 στα ελληνικά και το 1842 στα αγγλικά!..

 77. loukretia50 said

  76. Περίμενα να αναρτήσετε τη σχετική σελίδα από το λίκνο που αναφέρατε για το «δέδια Δαναούς…» που όντως υπάρχει στην Ανέμη – σελ.8. στιχ.49, και μόνο αν το κατεβάσει κανείς μπορεί να το δει, αλλά προτιμήσατε τα αθλητικά.
  Φταίω εγώ τώρα να σκεφθώ ότι μάλλον πρέπει να οργανωθείτε, αλλιώς θα φάτε τη σκόνη του Blog σε άμεση πανελλήνια μετάδοση!

  Πόσο συγκινηθήκαμε που ενημερωθήκαμε
  τι έκανε ο Αι βάν !!
  Όλοι οι στοιχηματάκηδες – ποδοσφαιροματάκηδες
  που συνεχώς τα σκαν’
  να επωφεληθήκανε ή απλά παλουκωθήκανε
  να δούνε το συμβάν?
  Κι όχι μόνο πληρώσανε μα αναίτια στομώσανε
  και πάλι τον κουβάν!

 78. loukretia50 said

  Και για όσους με θυμήθηκαν:

  Πόσο θάθελα να τύχω πληρωμής για κάθε στίχο!
  Χμμμ!
  Ευσεβείς πόθοι – ανέμη κλώθει
  Γυρνά η σκέψη, λες να στερέψει?
  Έμπνευση αστεία – τι τραγωδία!
  Και να μου μείνει η πολυλογία…
  Θα πάθω σοκ- ρυθμός μπαρόκ
  Και θα γελάει η κουστωδία
  άσπονδων φίλων με αλαλία
  (ξέρουν αυτοί!)
  Θα λένε «φούσκα ήταν αθλία
  Μένει η σκιά της – μπανάλ ! αηδία!
  Κι όλοι στο μπλογκ θα κάνουν πλογκ *
  /* πώς το είπαμε, μπουγκουντου…

  Και μετά ξύπνησα!

  (Ω, μη φοβάστε αγαπητοί, δεν έχω ακόμα λογιστή!)
  Αν και…
  Ίσως να το φέρει η τύχη κάποια ρίμα να πετύχει
  Να βελτιωθεί το σκορ και να πάω για ρεκόρ
  Κι ένα pet ιστολογίου νάχει το τιράζ λογίου!
  (λέμε τώρα… σχήμα λόγου, ένεκα του διαλόγου
  Των σπουδαίων τα βιβλία, δε χωρεί αμφιβολία,
  δεν είναι στα ευπώλητα, τάγματα είν΄ξυπόλητα…)

 79. Γιάννης Ιατρού said

  Καπετάνιο,
  μάλλον δεν έχεις συνειδητοποιήσει, πως εκτός από την κατά δική σου ομολογία, χασούρα στο στοίχημα, γλωσσολογικά κλπ. σήμερα έχεις χάσει τ΄αυγά και τα καλάθια εδώ μέσα.

  ΥΓ: Άσε που χρωστάς και κάτι σελίδες ,που υποτίθεται πως θα έβαζες το Σάββατο τα μεσάνυχτα κλπ. στη μπουγκουντοποίση, κι ακόμα περιμένουμε … 🙂 🙂 🙂

 80. Γιάννης Ιατρού said

  78: Πέπε, (…η μόνη περίπτωση ..πρέπει να είναι η Λουκρητία!..): Δεν έχει μετριέται με το μέτρο η Λου!! 😋
  Μόνο (π.χ. με το βάρος της) σε ….Διαμάντια 🙄😏😏😅🤗

 81. loukretia50 said

  Δε φαντάζομαι να με είπες χοντρή?

 82. Θρακιώτης said

  (77): Αγαπητή κυρία Λουκρητία, θηλυκέ Σουρή του 21ου αιώνος, για ποιά σκόνη του Blogotinanai μιλάτε; Το άτομο ξοδεύει ώρες κάθε μέρα ψάχνοντας στα σκονισμένα του βιβλία και ποιό το αποτέλεσμα; Αέρας κοπανιστός!..

  Μέχρι κι ότι οι Αγωνιστές του 1821 ξέρανε το «σικτίρ» μάς βεβαίωσε ο άνθρωπος, χωρίς να παρέμβει άμεσα ο κ. Σαραντάκος για καραμπινάτη παραπλάνηση του Ιστολογίου. Κι αυτά που μερικές φορές βρίσκει, είναι ανίκανος να τα αξιολογήσει…

  Αντιθέτως εγώ έχω βγάλει αμέτρητες φορές σκάρτο τον Μπαμπινιώτη. Το σημερινό για το δήθεν αντιδάνειο της «πορνογραφίας» από τα αγγλικά ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

  Τρέμει στο άκουσμα του ονόματός μου ακόμη κι ο επιφανής γλωσσολόγος της Διασποράς κ. Nick Nicholas. Μέχρι κι ο Πέπες έχει καταλάβει την ανεκτίμητη αξία μου, μέχρι κι ο κακόψυχος Ιατρού (79) με αφήνει ελεύθερο να λέω ό,τι θέλω, μπάς και ανέβει λίγο η θεαματικότης του Ιστολογίου (σήμερα βρισκόταν στο 4.242 της Αλέξαινας, δηλαδή έχει πέσει άλλες 400 θέσεις από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, που βρισκόταν στην θέση 3.847)

 83. loukretia50 said

  80. !!
  Το μέτρο και το μέτριο σαφώς δε μου ταιριάζει
  σε άλλη κλίμακα θαρρώ ταιριάζει τόσο νάζι!!
  (καλά, μη βαράτε!)
  αφού η υποφαινόμενη από μέτρο δε σκαμπάζει!

 84. Γιάννης Ιατρού said

  81: Όχι, όχι, πούπουλο είσαι ! 🙂

 85. loukretia50 said

  85 Φτερό στον άνεμο χτυπάει δοκάρι
  και τσαλακώνεται, αργοκυλάει
  Γυναίκα ήτανε, άραγε ή γάτα?
  πες μου τι γύρευε και πού κολλάει.
  Πάντοτε ήθελε λόγια σταράτα
  μα δεν τα άντεχε, γιατί πονάνε
  την κοπανάνε… Ααααααα!
  σαν κομπρεσέρ!

  Φαντάσου να είχα πιεί! Να δοκιμάσω λες τα σουρεάλ?

 86. Πέπε said

  @82
  > > Μέχρι κι ο Πέπες έχει καταλάβει την ανεκτίμητη αξία μου

  Αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει. Με βοηθάς λίγο;

 87. loukretia50 said

  Με τόσους – ευχάριστους! – περισπασμούς, δεν κατάφερα να γράψω τη γνώμη μου για το Σουρή και τη σατιρική στιχουργική
  Ο Σουρής με γοήτευσε από τότε που ήμουν στο δημοτικό και διάβαζα την πεντάτομη ανθολογία.
  Πολλά δεν καταλάβαινα, όμως μου μιλούσε, με διασκέδαζε και ήταν αφορμή να μάθω περισσότερα για την εποχή του.
  Μεγαλώνοντας εκτίμησα την ικανότητά του να μιλάει για σοβαρά με απλό και ανάλαφρο, συχνά αστείο τρόπο.
  Δεν ξέρω αν είναι ποιητής, ξεχωριστός σίγουρα είναι,
  Νομίζω ότι για κάθε δημιουργό που αφιερώνει χρόνο και μεράκι για να εκφραστεί, μετράει τι είναι αυτό που πραγματικά θάθελε. Αναγνώριση? Φυσικά, ποιος δε θέλει. Όμως πέρα απ΄αυτό, τι θα τον ικανοποιούσε πραγματικά? Να είναι μαζί με τους αθάνατους της Ακαδημίας, εκλεκτός και μόνος, μακριά απ΄το αγριεμένο πλήθος ή να κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου? Πιθανόν όλα αυτά. Πάλι όμως κάτι είναι πιο σημαντικό. Ίσως έναν πρόσχαρο, καλωσυνάντο τύπο να τον ευχαριστούσε το βραβείο κοινού.
  Ο Σουρής σίγουρα το κέρδισε.

 88. loukretia50 said

  Περί στιχοπλεκτικής, όπως εγώ τη βλέπω.
  Το στακάτο και η έξυπνη ατάκα είναι λέξεις – κλειδιά.
  Οι ρίμες το μέσο για ελκυστικό σερβίρισμα ενός απλού στιχουργήματος.
  Είναι έκφραση άμεση, αυθόρμητη και γνήσια, κάτι σαν τις κοντυλιές στην Κρήτη.
  Απλά στιχάκια ριμάρουν αυθάδικα και σερβίρονται μόνο ζεστά, με αφορμή ένα ερέθισμα.
  Συνήθως είναι παιχνίδι, μια έμμετρη κεφάτη απάντηση ή συμπλήρωμα σ΄αυτό που μόλις ειπώθηκε.
  Γιαυτό η ταχύτητα μετράει , το απλό στιχούργημα ταιριάζει μόνο στη συγκεκριμένη στιγμή και πρέπει να αξιολογείται με βάση τις δεδομένες συνθήκες.
  ‘Αλλωστε έξω από αυτές συνήθως δεν είναι πια αστείο, ούτε καν αντιληπτό.
  Γίνονται λάθη από βιασύνη ή για χάρη της ευκολίας, ενώ ευτυχώς ή δυστυχώς, η πληθώρα παραγωγής αποκαλύπτει περισσότερα απ΄όσα θάθελε.
  Δικαιώνεται από το γέλιο , τη θετική ανταπόκριση, τη χαλαρή ατμόσφαιρα σε μια φορτισμένη συζήτηση,
  Ακόμη κι όταν απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, είναι εις επήκοον όλων, γιατί ουσιαστικά απευθύνεται σε όλους κι επιδιώκει τη συμμετοχή τους χωρίς διακρίσεις.
  Γιαυτό και προκαλεί συμπάθειες και επικρίσεις από κάθε ομάδα.
  Είναι συμμετοχή με απώτερο σκοπό αποδοχή, αγάπη, κέφι, παλαμάκια, χωρίς να αποκλείεται η κριτική σε ένα δεύτερο επίπεδο.
  Άλλοτε θυμίζει τα λόγια του κάρου, όταν ο εμπνευστής φιλοδοξεί να κάνει κοινωνικοπολιτική κριτική, οπότε ο σκοπός διαφέρει. Καμιά φορά τον πετυχαίνει, θίγει εύστοχα τα κακώς κείμενα ή γίνεται έμπνευση για τους άλλους.
  Αυτό προϋποθέτει πολλά, σίγουρα δεν είναι εφικτό για τον απλό στιχοπλόκο.
  Κινδυνεύει να του βγει το δασκαλίστικο σε λάιτ συσκευασία. Δεν είναι πια αστείος, μπορεί να γελοιοποιηθεί.
  Επίσης αν ο δημιουργός είναι χολωμένος, τα στιχάκια βγαίνουν σαρκαστικά και γίνονται βέλη δηλητηριώδη.
  Φυσικά υπάρχουν πάντα αναλόγου ήθους και ύφους εκτιμητές – και τιμητές.
  Ένα σημείο δύσκολο είναι ακριβώς αυτό : κάθε επιδέξιος στιχοπλόκος μπορεί πολύ άνετα να βρει φονικές ρίμες.
  Οι τσουχτεροί εξάψαλμοι είναι μεγάλη πρόκληση! –believe me!
  Το αν θα επιλέξει να το κάνει ή όχι, εφόσον προκληθεί, είναι άλλο θέμα.
  Αν όμως είναι πιο λαρτζ, δε βλέπει αντίπαλο δέος αλλά αναζητάει άξιο συμπαίκτη και πάσες για να συνεχίσει , χωρίς να επιδιώκει το νοκ άουτ. Ο ικανός ανεβάζει πάντα το επίπεδο.
  Δεν έχει ανάγκη από βοηθήματα, οι ρίμες υπάρχουν άφθονες στον προσωπικό σκληρό, και σίγουρα έχει μακρόχρονη προϋπηρεσία σε ατάκες με ομοιοκαταληξία. Κάποιοι το συνήθιζαν απ΄το δημοτικό ακόμα.
  Συνελόντι ειπείν : ή τόχεις ή δεν τόχεις.
  Και μπορεί να μην είναι σημαντικό, αλλά δίνει χαρά.
  Κάποτε και στους αναγνώστες!

 89. Πέπε said

  Λουκρητία, αυτό το εκλαμβάνω ως πολύ προσωπική εξομολόγηση, και σ’ ευχαριστώ πολύ που μας το εμπιστεύεσαι!

 90. loukretia50 said

  Κι εγώ σ΄ευχαριστώ, είναι ακριβώς η περίπτωση που δε μπορείς να κρύψεις πολλά, έστω και στον πεζό λόγο.
  Καλό ξημέρωμα!

 91. gpoint said

  Μανιαμούνια, πολύ αμφιβάλλω αν πλήρωσες να δεις τον εφιάλτη σου αλλά μάθε πως για τα μέλη του ΠΑΟΚ και άλλους υπάρχει έκπτωση στην τιμή. Εκπληξη άσχημη σε όσους-πράκτορες κυρίως- ‘εχουν πληρώσει κι εγκαταστήσει το μηχάνημα που σπάει τους κωδικούς των αγγλικών και όχι μόνο ομάδων για να βλέπουν τα πέηπερβιού τους τζάμπα, πως δεν μπορούσανε να βρούνε το ΠΑΟΚTV πουθενά !!!
  Γάτος ο Ιβάν ή δν τον πήρανε χαμπάρι ακόμα ;;
  Σε μια χώρα που ελέγχει την ΕΡΤ ο Μητσοτάκης, την Νόβα ο Μαρινάκης και ο ΟΤΕ γλύφει τους χαμουτζήδες μονίμως είναι σαν όαση ν’ ακούς τον Σπυρόπουλο να μεταδίδει ό,τι βλέπει και όχι ό,τι θάθελε να δει. Το στοίχημα δεν με ενδιαφέρει πλην ελαχίστων περιπτώσεων 3-4 φορες τον χρόνο που τυχαίνει λόγω ομαδικής-οπαδικής τύφλας να ισοδυναμεί με κλέψιμο εκκλησίας (π.χ. πέρισυ στον δεύτερο γύρο, το αήττητο του ΠΑΟΚ που έστειλε πολύ κόσμο στον κουβά- και από δω μέσα αλλά δεν θα πω ποιούς ακόμα κι αν προκληθώ !!
  Εύχομαι να μην φωνάξουν ποτέ τον Γιαννούλη στην εθνική-ας παίζουν οι Τσιμικοκουτραίοι κι Μπακάκης- μην το χαλάσουν το παιδί όπως τον Πέλκα οι κακοί συγχρωτισμοί. Μας έχει κάνει να μην καταλάβουμε την απουσία του Βεϊρίνια. Με την επιστροφή του Μαουρίσιο κι αν δεν έχει γίνει η στραβή μέχρι τότε θα ελέγξω τι πληρώνει φέτος το αήττητο του ΠΑΟΚ ξανά.
  Ο ΟΣΦΠ Νέας Σμύρνης βρήκε τον δάσκαλό του από τον Μπέο γιατί δεν έχει Καραπαπά να απειλεί τον διαιτητή στο VAR, το δοκίμασε ο Ζαμάνης και αποβλήθηκε. Πιστός στην γραμμή του κρυφού (;) αφεντικού είπε στον διαιτητή να φορέσει φανέλλα του ΠΑΟΚ !! Τόσος πόνος !
  Πόνος και στον κιτρινόμαυρο ΟΣΦΠ Θεσσαλονίκης το ματς με τον ΟΦΗ. Εδώ θα βλέπουμε τα πάνω-κάτω της ομάδας ανάλογα με τις πορτοκαλάδες που θα έχει το ψυγείο…
  Στην ίδια συνομοταξία και ο ΠΑΟ (επιστροφή στα παλιά- το πλάνο Δώνη με τα πιτσιρίκια ξεχάστηκε μπας και καταφέρει να κόψει κανένα βαθμό από τον ΠΑΟΚ η επιθυμία του «αόρατου» μεγάλου φίλου της ομάδας) η ισοπαλία στην Λαμία είναι μια πρόοδος μετά από τόσες ήττες εκεί.
  Δύσκολη η ζωή για τα παραρτήματα…
  Οσον αφορά την ΑΕΚ, χωρίς την επιστροφή Βασιλειάδη, σκούρα τα πράγματα, με πορδές δεν βάφεις αβγά κι ο κλέφτης μια χρονιά χαίρεται μόνο

 92. gpoint said

  # 77

  Είδε ο πρόεδρος που τον γράφεις συνεχώς σαν Αϊ Βαν
  και μου είπε Λουκρετίνας είναι το άτυχο συμβάν

 93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @88,91. Άπαιχτοι, αμφότεροι! =)

 94. tryfev said

  Νομίζω πως το θέμα εξαντλήθηκε πια.

 95. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  94: Τι εξαντλήθηκε; Αποπροσανατολισμός σκέτος! Και ο τάχα μου ελληνόψυχος Bατμαν σιωπά…. επί 4ημέρο και κοιτά να βγάλει σκάρτο τον Μπάμπι κλπ. κλπ. 🙂

 96. sarant said

  95 Όσο και να προσπαθούσε κανείς να το φτιάξει, δεν θα τα κατάφερνε!

 97. Θρακιώτης said

  Επειδή πολλοί φίλοι αναγνώστες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την ανεξήγητη σιωπή του κ. Σαραντάκου (επί 20 ολόκληρες ώρες!..) για την ιστορική αποκάλυψη του Επιτελείου μας (βλέπε σχόλιο 40 και εξής) όσον αφορά το τραγικό λάθος του κορυφαίου Ρωμηού γλωσσολόγου κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη με την λέξη «πορνογραφία» που τάχα είναι αντιδάνειο από τα αγγλικά, το Επιτελείο μας τους ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ότι:

  Δεν είναι καθόλου ανεξήγητη η απόλυτη σιωπή του κ. Σαραντάκου γι’ αυτή την κορυφαία αποκάλυψη που έγινε στο δικό του Ιστολόγιό και άρα του περιποιεί μεγάλη τιμή. Είναι προφανές και από άλλες περιστάσεις ότι τον αγαπητό κύριο Νίκο δεν τον ενδιαφέρει η Αλήθεια, αλλά το πώς θα καλύψει τα λάθη των «κολλητών» του (Μπουκάλας, Χαραλαμπάκης κλπ.)

  Ο κ. Σαραντάκος δεν έβγαλε άχνα για τον διασυρμό του Μπαμπινιώτη, διότι τα ίδια ακριβώς υποστηρίζει και ο καλός του φίλος, διαπρεπής χριστιανός γλωσσολόγος κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, στο «Χρηστικό» Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών!.. Αναρτώ τα σχετικά λήμματα, για να καταλάβουν όλοι περί τίνος πρόκειται…

  ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ: Ο κ. Χαραλαμπάκης όχι μόνο συμφωνεί με τον Μπάμπι ότι η «πορνογραφία» προέρχεται από τα γαλλικά (παμπόνηρος ών, δεν λέει την λέξη «αντιδάνειο», όπως ο αφελής Μπαμπινιώτης) αλλά και ΑΡΝΕΙΤΑΙ να λημματογραφήσει την λέξη «ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΟΣ» που είναι 100% αρχαία ελληνική, καταγράφεται στους «Δειπνοσοφιστές» και είναι η πηγή όλων των συνθετικών για την Πορνογραφία και τα Πορνό στις Ευρωπαϊκές Γλώσσες!..

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Πρόκειται για μεγάλο ατόπημα του κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη (να μή λημματογραφήσει τον «πορνογράφο») που δείχνει ότι ο άνθρωπος για ένα και μόνο ενδιαφέρεται: Πώς να μειώσει την αξία της Θείας Ελληνικής Γλώσσης!..

  ΥΓ: Ενημερώνουμε τον αγαπητό κ. Σαραντάκο ότι αν δεν πάρει θέση γι’ αυτό το τεράστιας σημασίας θέμα το επόμενο 48ωρο, άνθρωποι του Επιτελείου μας θα στείλουν επιστολές στην «Καθημερινή», θα εκθέτουν με το νί και με το σίγμα την αγραμματοσύνη των κ.κ. Μπαμπινιώτη + Χαραλαμπάκη, οπότε οι δύο αυτοί κορυφαίοι γλωσσολόγοι θα αναγκαστούν να βγούν και να απαντήσουν.

  …Και τότε θα πρόκειται για τεράστια ξεφτίλα του παρόντος Ιστολογίου: Όλος ο κόσμος θα μάθει ότι εδώ έγινε η μεγάλη αποκάλυψις, αλλά ο ιδιοκτήτης του Ιστολογίου, κ. Νίκος Σαραντάκος, τήρησε σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος και «έθαψε» αυτή την Μεγάλη Αποκάλυψη για να μή θιγεί το κύρος του «κολλητού» του τού Χαραλαμπάκη!!..

 98. Πέπε said

  97:
  Το έχω ξαναπεί: τον καιρό που έκανες μία μοναδική εμφάνιση σε κάθε ανάρτηση (και όχι και σε όλες), κρατούσες ως τρολ, ως attention whore και ως γραφική φιγούρα ένα σχετικό επίπεδο. Πλέον το έχεις κατεξευτελίσει και αυτό. Με την ακράτεια που σταδιακά σ’ έχει κυριεύσει, λίγο να εμπλέκεσαι σε διαλόγους -μια από τις τέχνες που δεν κατέχεις-, λίγο να έχεις διευρύνει τη θεματολογία σου μέχρι και στο στοίχημα (και καλά δεν είμαστε μόνο χαρτοπόντικες, είμαστε και αλάνια), έχεις καταντήσει ο θλιβερός ίσκιος αυτού που ήσουν.

 99. Θρακιώτης said

  Εκλεκτέ φιλόλογε, κύριε Πέπε (98),

  «Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε·» λέει ο Χριστός μας στο Ματθαίου 7,1 και στο Λουκά 6,37 («Καὶ μὴ κρίνετε, καὶ οὐ μὴ κριθῆτε·»)

  Αφήστε τις αερολογίες με τις οποίες εντυπωσιάζατε τα ανίδεα μαθητούδια σας επί 35 χρόνια και απαντήστε στο κρίσιμο ερώτημα:

  Συμφωνείτε με τον Μπαμπινιώτη και τον Χαραλαμπάκη ότι η «πορνογραφία» είναι ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΟ από τα αγγλικά ή από τα γαλλικά;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα, που περπατάς στα κάρβουνα

 100. dryhammer said

  99. Για την πορνογραφία δεν ξέρω, στην πορδογραφία είσαι the one and (φεύ not) only!

 101. Γς said

  100:

 102. Πέπε said

  99
  > > «Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε·» λέει ο Χριστός μας

  Ναι σωστά, σόρι. Το είχα ξεχάσει ότι δε σ’ αρέσει να κρίνουμε τους άλλους.

  > > Αφήστε τις αερολογίες με τις οποίες εντυπωσιάζατε τα ανίδεα μαθητούδια σας επί 35 χρόνια και απαντήστε στο κρίσιμο ερώτημα…

  Μια από αυτές τις μέρες είχα παρακαλέσει να μη μου τεθεί αυτό το ερώτημα γιατί είναι αφόρητα ανιαρό. Με μια πρόχειρη γύρα δεν το ξαναβρίσκω, οπότε το ξαναλέω εδώ. Αλλά μην τα λέμε κάθε μέρα, έτσι;

  Όσο για το ανέκδοτο με τα 35 χρόνια, κι αυτό το έχουμε προαπαντήσει: γεννήθηκα με προϋπηρεσία.

 103. Θρακιώτης said

  (100) Κύριε Ξηροσφύρη,

  Είμαι περίεργος να δώ πού θα βρείτε τρύπα να κρυφτήτε, όταν (σε ένα μήνα από τώρα) με επιστολές τους προς την «Καθημερινή» οι κ.κ. Μπαμπινιώτης + Χαραλαμπάκης θα παραδεχτούν το λάθος τους για το δήθεν αντιδάνειο της «πορνογραφίας»

 104. Θρακιώτης said

  Κύριον Πέπεν (102),

  πάλι πετάτε την μπάλα στην εξέδρα; Τόσες ανούσιες φιλολογίες και γυμνασιακές εξυπνάδες για να μήν απαντήσετε στην κρίσιμη ερώτηση:

  Είναι αντιδάνειο η «πορνογραφία» από τα γαλλο-αγγλικά;

  Τόσο δύσκολο είναι να πείτε ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, κύριε Πέπε μου;

 105. gpoint said

  # 98

  Επειδή έχανε συνέχεια στα μονά στοιχήματα το γύρισε στα πάρολι μήπως και ρεφάρει. Ομοίως και στα γλωσσικά εξ ου και οι πολλές αναρτήσεις.
  Αλλά έτσι πνίγονται και τα ελάχιστα που τον δικαιώνουν

 106. Πέπε said

  104
  Δε σου λέω, δε σου λέω, δε σου λέω.

  Δε σου λέω που να σκάσεις.

  Δε σου λέω που να χτυπιέσαι.

  (Γιά να δούμε, θα συνεχίσει ακόμα; Ή θα κολλήσει σε κάναν άλλο να του πει εκείνος;)

 107. sarant said

  106 Περίμενε να δεις, τώρα που θα στείλουν ο Μπαμπι και ο Χαραλαμπάκης στην Καθημερινή επιστολές γραμμένες με το αίμα τους, γραφή καμμένη στις γωνιές.

 108. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  29+70, Πέπε
  Συμφωνώ απολύτως! Αυτό εννοούσα σχολιάζοντας το «σικτίρ» του Σουρή τότε στο ιστολόγιο.
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/08/09/nikolaou-11/#comment-598596
  [Και που «ανακάλυψε» σήμερα (χθες) ο Θρακιώτης στο σχ. 27-3 !!! 🙂 ]

  #Θρακιώτη, έχεις χάσει και τα τελευταία ίχνη της όποιας σοβαρότητας…
  Άλλα διαβάζεις, άλλα γράφεις, άλλα νομίζεις, μπερδεύεσαι…, χαμός!

  Δεν σε προβλημάτισε καθόλου η παρατήρηση του BLOG_OTI_NANAI (σχ.74):
  «…περί πρώτης εμφάνισης (καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μέσα σε 10 δεύτερα ο καθένας να διαψεύσει την πληροφορία)…».
  [Και μπορώ να σε βεβαιώσω ότι αυτό ισχύει και για την «πορνογραφία» σου…]. Αμάν πια!

 109. Θρακιώτης said

  Αγαπητέ κύριε Μίκιε (108),

  εδώ μιλάμε με επιχειρήματα, ούτε κλάνουμε, ούτε αερολογούμε, ούτε παιδιαρίζουμε για να μήν απαντήσουμε, όπως κάνει ο κ. Πέπες στο σχόλιο 106

  1) ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ, κύριε Μίκιε: Βρήκατε εσείς την «πορνογραφία» πρίν από το 1841 που την βρήκα εγώ; Και πώς είναι δυνατόν να είναι αντιδάνειο (κατά Μπάμπι και Χαραλαμπάκη) η «πορνογραφία» από τα αγγλο-γαλλικά, όταν είχε εμφανιστεί έναν χρόνο νωρίτερα στα ελληνικά;

  Και πώς εξηγείτε εσείς το ατόπημα του Χαραλαμπάκη, να μή λημματογραφήσει (στο «Χρηστικό» της Ακαδημίας) τον «πορνογράφο»; Εγώ λέω ότι το έκανε ΣΚΟΠΙΜΑ, για να μήν αντιληφθεί και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης του ότι αυτή η λέξη είναι η ΠΗΓΗ όλων των συνθετικών του «πορνό-» στις Ευρωπαϊκές Γλώσσες. Εσείς τί λέτε;

  Απαντήστε, παρακαλώ κύριε Μίκιε, και πάψτε να λέτε στον πιό παραγωγικό σχολιαστή του παρόντος Ιστολογίου ότι στερείται σοβαρότητος. Θα με αναγκάσετε (αν με προκαλέσετε…) να αναφέρω επιγραμματικά τί έχω αποκαλύψει μόνο τις 15 τελευταίες ημέρες και θα λυσσάξετε από την ζήλεια σας

  2) Όσο για το «σικτίρ», ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ ότι από εσάς έμαθα πως η πρώτη χρήσις της λέξεως από τον Σουρή έγινε το 1878 στον «Μάη». Και τι μ’ αυτό; Καταρρίπτεται μήπως η κολοσσιαία αποκάλυψίς μου ότι οι Ρωμιοί δεν ήξεραν το «σικτίρ» πρίν το 1860 κι ότι αυτός που έκανε κοσμαγάπητη αυτή την λέξη ήταν ο Σουρής;

  3) Γιατί, κύριε Μίκιε, δεν βγήκατε να κράξετε τον διακεκριμένο χριστιανό λόγιο κ. Blogotinanai, που στις 18 Αυγούστου ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ μάς βεβαίωνε ότι οι αγωνιστές του 1821 γνώριζαν το «σικτίρ»; Και πώς εξηγείτε ότι ο κ. Σαραντάκος δεν επενέβη αυτεπάγγελτα να εγκαλέσει τον χριστιανούλη λόγιο για παραπλάνηση του Ιστολογίου;

 110. Γιάννης Ιατρού said

 111. Πέπε said

  106 (Πέπε > Θρακιώτη):

  > > Δε σου λέω που να χτυπιέσαι. (Γιά να δούμε, θα συνεχίσει ακόμα; Ή θα κολλήσει σε κάναν άλλο να του πει εκείνος;)

  109 (Θρακιώτης):

  > > ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ, κύριε Μίκιε: Βρήκατε εσείς την «πορνογραφία» πρίν από το 1841 που την βρήκα εγώ;

  Χαχαχα!!!

 112. Θρακιώτης said

  Εκλεκτέ φιλόλογε, κύριε Πέπε (111), πώς μπορείτε να διαστρεβλώνετε τόσο πολύ τα πράγματα για να εμφανιστείτε ως τάχα μου προφήτης; Δεν κόλλησα εγώ στον κ. Μίκιο, αυτός με προκάλεσε στο 108, λέγοντας πως έχασα και τα τελευταία ίχνη της όποιας σοβαρότητάς μου.

  Παρεμπιπτόντως, κύριε Πέπε μου, απαντήστε μου – παρακαλώ – σε μιά άλλη ερώτηση, αφού δεν επιθυμείτε να θίξετε το κύρος του κ. Χαραλαμπάκη για την «πορνογραφία» που τάχα μου είναι αντιδάνειο: Συμφωνείτε κι εσείς με τον κ. Blogotinanai ότι οι Αγωνισταί του 1821 γνώριζαν το «σικτίρ»;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα: Τέρμα οι αερολογίες που λέγατε τόσα χρόνια στα σκολιαρόπαιδά σας και τα εντυπωσιάζατε με αέρα κοπανιστό, κύριε Πέπε μου…

 113. Πέπε said

  Δε με κόφτει αν οι αγωνιστές γνώριζαν το σικτίρ, ούτε αν ο Μπλογκ πιστεύει αυτό κι εσύ το αντίθετο. Συμβαίνει καμιά φορά να μη θέλουν όλα τα παιδάκια να παίξουν το παιχνίδι που θες εσύ, τι να γίνει.

  Σχολίασα στο #29 για το σικτίρ του Σουρή, όχι γιατί μ’ ενδιαφέρει η ιστορία της λέξης καθαυτή, αλλά γιατί είδα έναν συλλογισμό που έκρινα ότι χρειάζεται κάποιον έλεγχο. Μ’ έκλασες μεγαλοπρεπώς, όπως έκανες και αργότερα που επανήλθα ρωτώντας για άλλες εμφανίσεις της ίδιας λέξης στον Σουρή. Δε στοιχειοθετείται η υποχρέωσή μου να απαντώ σε κάποιον που δε μου απαντά ο ίδιος.

  > > Τέρμα οι αερολογίες που λέγατε τόσα χρόνια στα σκολιαρόπαιδά σας…

  Επ! Όχι υπεκφυγές, εδώ μιλάμε με επιχειρήματα, ούτε κλάνουμε, ούτε αερολογούμε: ΠΟΣΑ χρόνια;

  > > …και τα εντυπωσιάζατε με αέρα κοπανιστό

  Συνήθως τα εντυπωσιάζω με το κορακί μου πυκνό μαλλί, το στητό μου παράστημα και την επιδερμίδα βρέφους, που δεν προδίδουν το σεβάσμιο της ηλικίας μου.

 114. Νίκο κύρη μάλλον για την εκπομπή που δεν είδες λέει εδώ:

  https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giorgos-soyris-26-aygoystoy-1919/

 115. sarant said

  114 Tην εκπομπή αυτή τη λίνκαρε κάποιος σε προηγούμενο σχόλιο (μάλλον η Κρόνη) αλλά είναι του 1976 αρχικά (και αναμετάδοση του 1994). Αυτή που λέω εγώ είναι του 1969 και προφανώς έχει χαθεί για πάντα.

 116. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 117. loukretia50 said

  92. Λουκρετίνος?
  Ένεκα η στραβομάρα τόβλεπα αρσενικό!
  Κι έλεγα: μα τι ωραίο, κομπλιμάν κανονικό!
  Αν θα πίστευε πως είμαι ηχομίμος φαρμακίστη
  δε θα πόσταρε τη ρίμα ως φιλέτο «τη κακίστη»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: