Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το χαλάλι και το χαράμι

Posted by sarant στο 26 Αυγούστου, 2019


 

Το σημερινό άρθρο γράφεται ύστερα απο προτροπή φίλων, με αφορμή ένα επεισόδιο που για μερικές μέρες (όχι πάνω απο δυο-τρεις, βέβαια) προκάλεσε τρικυμία στο ποτηράκι του ελληνόφωνου Τουίτερ.

Η αρχή ήταν η εξης φωτογραφία που την ανάρτησε κάποιος, σχολιάζοντας ότι αφού το τυρί Ήπειρος έχει πιστοποίηση χαλάλ (μέσα στον κύκλο κάτω αριστερά) τότε ο ίδιος θα προτιμήσει μια άλλη μάρκα (δεν θυμάμαι ποιαν και δεν έχει σημασία το γούστο του κάθε ισλαμόφοβου).

Ακολούθησαν πολλά σχόλια, κάποια επίσης ισλαμοφοβικά που καλούσαν για μποϊκοτάζ, αλλά ευτυχώς τα περισσότερα λογικά και μετρημένα.

Μερικοί αναρωτήθηκαν, όχι παράλογα, πώς μπορεί να είναι πιστοποιημένο «χαλάλ» ένα τυρί -αφού η παρασκευή του δεν συνεπάγεται τη σφαγή ζώου. Και αυτό διότι το χαλάλ, που θα πει «επιτρεπτό» στα αραβικά είναι ο κώδικας που διέπει τα ισλαμικά διαιτολογικά έθιμα -και έχει αρκετές ομοιότητες με το εβραϊκό κοσέρ, χωρίς όμως να ταυτίζονται.

Για να παρασκευαστεί το τυρί απαραίτητη είναι (ή, έστω, ήταν) η πυτιά, που προκαλεί το πήξιμο και που προέρχεται από το στομάχι μηρυκαστικού. Υποθέτω ότι για να είναι χαλάλ ένα τυρί πρέπει να περιέχει πυτιά από σφάγιο χαλάλ ή να μην περιέχει ζωική πυτιά διότι πήξιμο γίνεται και με το γάλα της συκιάς ή με άλλες μεθόδους.

Το χαλάλ ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία σφαγής των ζώων, με βαθιά τομή στο λαιμό του ζώου (σφαγίτιδα φλέβα, καρωτίδα και τραχεία) και στη συνέχεια το ζώο κρέμεται ανάποδα μέχρι να να στραγγίξει πλήρως από αίμα. Παράλληλα ο σφαγέας προσεύχεται στον Αλλάχ για να του εξηγήσει γιατί το σφάζει, αφού στο Ισλάμ η θανάτωση ζώου επιτρέπεται μόνο προς βρώση ή για λόγους ασφαλείας πχ λύσσα. Το εβραϊκό κοσέρ έχει κάποιες μικροδιαφορές. Και οι δυο τρόποι είναι πανάρχαιοι, παραδοσιακοί, και με παρόμοιο τρόπο (αν και χωρίς το στράγγισμα από το αίμα) θανάτωναν τα ζώα και στα μέρη μας από τα παλιά χρόνια έως πρόσφατα.

Ωστόσο, στα σύγχρονα σφαγεία (πλην χαλάλ/κοσέρ) το ζώο πρώτα αναισθητοποιείται/θανατώνεται και μετά σφάζεται, οπότε υποφέρει λιγότερο. Αυτό αποτελεί μειονέκτημα των χαλάλ/κοσέρ τρόπων, αφού η θρησκεία δεν έχει επιτρέψει την εξέλιξη των μεθόδων ώστε ν’ ανταποκρίνονται στις σημερινές αντιλήψεις.

Φυσικά, όλοι εκείνοι που έκραζαν το χαλάλ τυρί δεν ενδιαφέρονταν για την καλή μεταχείριση των ζώων -τα οποία και στη δυτικοευρωπαϊκή βιομηχανική κτηνοτροφία δεν περνάνε και πολύ καλά, πρέπει να πούμε- αλλά εξέφραζαν το ενστικτώδες μίσος τους στο διαφορετικό.

Όμως εμείς εδώ δεν θρησκειολογούμε ούτε διαιτολογούμε αλλά λεξιλογούμε, οπότε θα προχωρήσουμε από το χαλάλ στο χαλάλι. Η απόσταση αλλωστε είναι ελάχιστη. Όπως είπαμε, το halal είναι λέξη αραβική (حلال). Στα τουρκικά είναι helal, αλλά στα ελληνικά πρέπει να πέρασε από τουρκικό διαλεκτικό τυπο halal. Κι αν στα αραβικά και στα τουρκικά το helal/halal ειναι το επιτρεπτό και το νόμιμο, στα ελληνικά το χαλάλι έχει θέση επιρρήματος και σημαίνει μια δαπάνη ή μια θυσία όχι ευκαταφρόνητη αλλά που αξίζει τον κόπο. Ας πούμε «Πολύ ωραίο σπίτι, χαλάλι τα λεφτά που ξόδεψες» ή «Χαλάλι τόσοι κόποι αφού πέρασα στη σχολή». Υπάρχει και το πασίγνωστον κυπρέικον τραγούιν, «για την καρκιάν και την αγκάλη σου, μα τον θεόν ούλλα χαλάλιν σου».

Έχουμε και το ρήμα ‘χαλαλίζω’, όταν κάνω μια δαπάνη ή μια θυσία με ευχαρίστηση, επειδή το αξίζει -θα τα χαλαλίσω τα δυο κατοστάρικα γι’ αυτά τα παπούτσια.

Το αραβικό halal έχει αντίθετο το haram, που κι αυτό έχει περάσει στα ελληνικά ως χαράμι. Επειδή για το χαράμι έχουμε γράψει παλιότερα άρθρο, μπορώ να αντιγράψω μερικά πράγματα:

Στα τούρκικα, haram είναι το απαγορευμένο από τη θρησκεία, το παράνομο, το αθέμιτο, το κακό. Harami είναι ο ληστής (που πέρασε και στα ελληνικά, χαραμής, και που έγινε και επώνυμο).

Χαράμ ολσούν είναι κατάρα, που έχει περάσει και στα ελληνικά: «χαράμι να σου γίνει», δηλαδή να μην το χαρείς, στο λαιμό να σου κάτσει. Πολύ ωραία είχε πει η Μοσχολιού το «Χαράμι» του Σουγιούλ (σε στίχους Τραϊφόρου)

Από την ίδια τριγράμματη αραβική ρίζα χ-ρ-μ από την οποία προήλθε το χαράμι πηραμε επίσης το χαρέμι και το χράμι, αλλά για την ιστορία των λέξεων αυτών σας παραπέμπω στο παλιό άρθρο.

Το χαράμι λοιπόν με το χαλάλι είναι δίπολο στα ελληνικά, όπως και το χαραμίζω είναι αντίθετο του χαλαλίζω -εκεί, τα χρήματά μας πάνε στο βρόντο, μάταια. Χαράμισα τα νιάτα μου για σένα, μπορεί να πει κάποιος/α στο έτερόν του ήμισυ.

Το δίπολο το βλέπουμε και σε ένα ωραίο δημοτικό τραγούδι, όπου η κόρη διαπιστώνει πως ενώ κοιμόταν κάποιος την φίλησε. Ήταν όμως ο άντρας της ή ο αγαπός;

Ξυπνά η κόρη την αυγή σα μήλο μαραμένο
βρίσκει τον κόρφο τς ανοιχτό, τ’ αχείλι φιλημένο
και τη χρυσή της την ποδιά ψηλά ανασκουμπωμένη.
«Τάχα το ποιος μου το ‘κανε, τάχα ποιος μου το κάνει;»
Αν είν’ από τον άντρα μου, χαράμι να του γένει
κι αν είν’ από όποιον αγαπώ, χαλάλι να του γένει!

Τέτχοιες είστε. Αλλά ας κλείσουμε με μια κάπως αθωότερη παραλλαγή, όπου αυτός που τραγουδάει πατάει ένα νημόρι (μνημούρι, μνήμα):

Και το νημόρι μίλησε και το νημόρι λέει
Ποιος είναι αυτός που με πατεί ανάμεσα στα μάτια

Αν είναι κάνας νιος καλός, χαλάλι να του  γένει
Αν είναι κάνας γέροντας, χαράμι να του γένει

187 Σχόλια προς “Το χαλάλι και το χαράμι”

 1. Costas X said

  Καλημέρα σε όλους και καλό Φθινόπωρο!

  Όπως είχα υποσχεθεί, έκανα την έρευνά μου στην Κέρκυρα σχετικά με το «σπετσιερικό», και το εργαλείο που χρησιμοποιούν για να μαζεύουν τα «παυλόσυκα».
  Δείτε τα αποτελέσματα στα σχόλια των σχετικών άρθρων.

  Το «σπετσιερικό»:
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/08/05/farmacia/#comment-601104

  Το «κουπί» για τα «παυλόσυκα»:
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/08/11/stefanosdafnis-2/#comment-601103

  Δεν θα καταφέρω να απαντήσω, φεύγω για τη δουλειά!

 2. Θρασύμαχος said

  Πιο παλιά και πιο καλά απ’ τη Μοσχολιού το είχε πει η Βέμπο: https://www.youtube.com/watch?v=tZLx-S5OuKg

 3. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Μερικοί αναρωτήθηκαν, όχι παράλογα, πώς μπορεί να είναι πιστοποιημένο «χαλάλ» ένα τυρί -αφού η παρασκευή του δεν συνεπάγεται τη σφαγή ζώου.

  Δεν αργεί η στιγμή που οι ίδιοι άνθρωποι, καθόλα φυσικά, θα αναρωτιούνται πως μπορεί να έχει πιστοποιημένο «χαλάλ» ένα αποξηραμένο σύκο ή μια τούρτα μιλφέιγ.

  Η θεοπάλαβη φιλελεδο-ναζοδεξιά είναι ικανή να σε κάνει να αναρωτιέσαι αν 1+1=2 ή κάτι πάει λάθος και μας το κρύβουν οι εβραιομασόνοι μπολσεβικοκαπιταλιστές της Γουόλ Στριτ.

 4. Νέο Kid said

  To halal έχει πολύ πλάκα! Είναι ωραίο θέαμα οι χιλιάδες αμερικανοί σφαγείς των βοδινών και των κοτόπουλων των Μακντόλαντς και των Κεηεφσής που προσεύχονται στον Αλλάχ… 🙂

  p.s αντί να λένε να βάζουνε χαλάλια σε όσα περισσότερα ελληνικά προιόντα και να τα στέλνουν στην αραπιά , διαμαρτύρονται… τα γίδια!

 5. ChrisMaGR said

  Καλημέρα,
  Η «οργή» για την πιστοποίηση χαλάλ δεν είναι μόνο εγχώρια. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο εξωτερικό. Προσωπικά το περιστατικό με τη σοκολάτα το βρίσκω και λίγο αστείο.
  https://edition.cnn.com/2018/12/19/europe/toblerone-halal-boycott-scli-intl/index.html

 6. atheofobos said

  Η σφαγή των ζώων για κρέας χαλάλ αλλά και για το εβραϊκό κοσέρ πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο άτομο, το οποίο με ένα ειδικό εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι με ίσια κόψη (όχι πριονωτό), κόβει με μία κίνηση το λαιμό του ζώου, την κύρια αρτηρία, την κύρια φλέβα, την τραχεία και τον οισοφάγο. Ήδη πάντως η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία και καντόνιο στο Βέλγιο έχουν απαγορεύσει τη σφαγή ζώων που δεν έχουν αναισθητοποιηθεί.
  Επειδή τα λόμπι των Εβραίων και των Μουσουλμάνων είναι ισχυρά και με οικονομική δύναμη η Αμερική και πολλές χώρες της Ευρώπης αποδέχονται την ανεμπόδιστη διακίνηση τροφίμων χαλάλ και κοσέρ.
  Το ίδιο απαράδεκτη είναι και η περιτομή
  . Άντε μετά να πείσεις αυτόν που έχει υποστεί περιτομή να μην κάνει κλειτοριδεκτομή στην κόρη του.
  Πόσοι αιώνες άραγε θα πρέπει να περάσουν ακόμα για να απαλλαγούν οι λαοί από τις πρωτόγονες δοξασίες των θρησκειών;

 7. nikiplos said

  Μόδα είναι θα περάσει… Απλά αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία για να ετεροπροσδιοριστεί το (περισσότερο φαντασιακό) δίπολο Ανατολής – Δύσης.
  Τώρα αν το ακραίο Ισλάμ γίνεται και καθεστηκυία τάξη στη Δύση, μέσω της οικονομίας, ευκαιρία για αγορά… Χαλάλι τους και στα κοσέρια μου, θα ειπούν οι παραγωγοί κρεατομάζας… Σε λίγο έτσι κι αλλιώς δεν θα μιλάμε για σφάγια, αλλά για εργαστηριακά παρηγμένη κρεομάζα…

  Οι λίγοι και εκλεκτοί που θα δύνανται οικονομικά να φαν κρέας από ζώο, ε αυτοί θα μπορούν να παίρνουν χαλάλ, κοσέρ, πράσινο, λειβαδωτό, οικολογικό, εναλλακτικό από σόγια και κυρίως Ντόπιο Τρικάλων κλπ κρέας… σανός υπάρχει για όλους, ας μην σπρωχνόμαστε…

  Η Αγία Μοσάντο και η Παναγιά η Κανάλα να είναι καλά…

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Δίκιο έχεις και καλά που μου το θύμισες

  6 Εμ….

 9. gpoint said

  Χαλάλ , κασέρ, κεμπαμπ, ντονέρ κι όλα τα τραγικά αλλά και οι ΑΗΠ κάτι μ’ αλάτι και τυρί φιάχνανε στα σφάγια για να μυρίζει ο Δίας από ψηλά.
  Ευτυχώς για τα ψάρια δεν έχουμε τέτοιες τιμητικές διακρίσεις και ειδικά τα λυθρίνια δεν βγαίνουν ούτε σε ιχθυοτροφείο.
  Σε λίγα χρόνια ζωή θάχουμε μόνο στα χωριά στις πόλεις … διαβίωση !!

  Η πολλή σεμνοτυφία έπεσε ή η κόρη του άσματος ήτανε αχαχούχα, αν ξύπνησε με ψηλά σηκωμένη την ποδιά και κατάλαβε πως ήταν…φιλημένη !

 10. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Αν είν’ από τον άντρα μου, χαράμι να του γένει
  κι αν είν’ από όποιον αγαπώ, χαλάλι να του γένει!

  Θυμήθηκα πρόποση-ατάκα από ταινία:
  «To my wife and the women I love. May they never meet!»

  και με παρόμοιο τρόπο (αν και χωρίς το στράγγισμα από το αίμα) θανάτωναν τα ζώα και στα μέρη μας από τα παλιά χρόνια έως πρόσφατα.
  Γιατί χωρίς το στράγγισμα από το αίμα; Η δική μου εμπειρία (ένας γείτονας στο χωριό έσφαζε τα δικά του και των συγγενών το Πάσχα) λέει το αντίθετο: Το αρνί κρέμεται ανάποδα για να στραγγίξει, προτού αρχίσει το γδάρσιμο. Άλλωστε συνήθως η σφαγή γινόταν την προηγούμενη μέρα ή νωρίτερα, και το σφάγιο κρεμόταν ανάποδα μέχρι να σουβλιστεί την Κυριακή του Πάσχα.

  Παρεμπιπτόντως, διάβασα κάποτε, χωρίς να ξέρω τι είναι (γύρισα δυο κολλημένες σελίδες σε περιοδικό), ένα εδάφιο από το Κοράνι που αφορούσε τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για τη σφαγή, και το βρήκα να είναι τόσο ευσπλαχνικό με το σφάγιο, που εντυπωσιάστηκα. Για τα δεδομένα της εποχής που γράφτηκε, πολύ μπροστά.
  Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι πως απαγορεύεται αυτός που μεγάλωσε ένα ζώο να το σφάξει. Θεωρώ πως προστατεύει και τον ίδιο από το ψυχικό τραύμα, και τον υπόλοιπο κόσμο από την αναλγησία και τη σκληρότητα που προκαλεί σε έναν άνθρωπο η θανάτωση ενός ζώου με το οποίο έχει δεθεί, μιας και το μεγάλωσε

 11. Νέο Kid said

  «Παράλληλα ο σφαγέας προσεύχεται στον Αλλάχ για να του εξηγήσει γιατί το σφάζει, αφού στο Ισλάμ η θανάτωση ζώου επιτρέπεται μόνο προς βρώση ή για λόγους ασφαλείας πχ λύσσα.»

  A, δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Ειδικά τα σκυλιά τα σκοτώνουν για πλάκα οι αραπάδες…
  Στο έργο έχουμε κάτι σκυλιά που μεγάλωσαν από κουτάβια και θέριεψαν και καμιά φορά αλυχτάνε . Επειδή υπήρξαν παράπονα από κάποια γίδια , είπα στον εργολάβο να εξετάσει το θέμα με το Municipality.
  Μάθαμε ότι αν ειδοποιειθεί το municipality έρχονται και πυροβολούν (!!) επί τόπου τα σκυλιά! (κι ούτε τα κουφάρια δεν μαζεύουν).
  Έτσι, ξεκαθάρισα στα τουρκάκια ότι άν ειδοποιηθεί το Municipality, θα τους ασκήσω αλυπητο οθωμανικό δίκαιο…

 12. Σηλισάβ said

  Τα ζώα στο χωριό μου τα σφάζανε με παρόμοια ιεροτελεστία: κόβεις το λαιμό με κοφτερό μαχαίρι, αδειάζει το πολύ αίμα από το λαιμό όσο λειτουργεί η καρδιά, και μετά το κρεμάς από τα πόδια, για να στάξει το υπόλοιπο αίμα και για να μπορέσεις να βγάλεις τα εντόσθια με ευκολία και κυρίως για να μπορέσεις να το γδάρεις. Η αφαίρεση του δέρματος είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι.
  Στην ΕΕ και στην Ελλάδα απαγορεύεται η θανάτωση χωρίς αναισθησία, και το χαλάλ και το κοσέρ δηλαδή. Όπως και η σφαγή σε υπαίθρια σφαγεία.
  Βέβαια, οι μουσουλμάνοι είναι κακοί, εκτός αν είναι πλούσιοι τουρίστες που τα σκάνε.

 13. ΓιώργοςΜ said

  Επίσης, κοσέρ (ή κόσερ; οι Αμερικάνοι έτσι το τονίζουν) θεωρείται στην αμερικανική καθομιλουμένη, εκτός θρησκευτικών ομάδων το καλό, ποιοτικό πράγμα, όχι μόνο το «επιτρεπτό» φαγητό. Τη λέξη πρώτη φορά με αυτή την έννοια τη συνάντησα, ενώ τη μπούχτισα σε σπαμομέιλ που προωθούν το μάρκετινγκ με πιστοποίηση σε ανατολικές αγορές…

 14. Περιονουσκιας said

  Κασέρ είναι στα εβραϊκά και κόσερ στα γερμανοεβραϊκά, τα γίντις. Καλημέρα.

 15. Σωτήρς said

  6 Η κλειτοριδεκτομή είναι ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, η περιτομή όχι. Είναι μεγάλη η διαφορά.

 16. Νέο Kid said

  6.7. Ελάτε βρε παιδιά! Πιστεύετε στ’αλήθεια ότι οι εκατομύρια τόνοι κρέατος MacDonald’s που διακινούνται στην αραπιά είναι halal? (όπως γράφουν στα εστιατόριά τους) ? Σοβαροί να είμαστε…
  Και οι ίδιοι οι αραπάδες δηλαδή (οι νοήμονες… υπάρχουν μερικοί) το ξέρουν ότι δεν είναι. Αλλά πώς να αρνηθείς στο παχύσαρκο διαβητικό αραπάκι το Μπιγκ Μάκ? Impossible!

 17. ndmushroom said

  Και για να συνεχίσω την παράδοση που με θέλει να ανεβάζω με κάθε ευκαιρία βιντεάκια σχετικά με το θέμα του άρθρου,

 18. gpoint said

  Σχετικά με τα κερατώματα αμερικανιστί…

  Lies and life
  are girls and wife
  be a liar
  to get higher !

 19. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δεν τίθεται ζήτημα! Αν η χρυσή της η ποδιά ήταν ψηλά ανασκουμπωμένη και δεν κατάλαβε τίποτε, θα ήταν από τον άντρα της. 🙂

 20. sarant said

  10 Οκ. δεκτό για το αίμα

 21. Σηλισάβ said

  16. α) Αν το κρέας είναι αγορασμένο από πιστοποιημένα χαλαλ σφαγεία, γιατί να μην είναι; β) αυτό το «αραπάδες» που χρησιμοποιείτε συνεχώς είναι απαραίτητο;

 22. Πέπε said

  Αν κατάλαβα καλά, το χαλάλ και το κοσέρ είναι παλιοί παραδοσιακοί τρόποι σφαγής πιο ήπιοι από τους τότε τρέχοντες, αλλά πλέον λιγότερο ήπιοι από τους καινούργιους που έχει βρει η τεχνολογία;

  Και συγγνώμη, έστω και ανήκω σε μια από αυτές τις θρησκείες και θέλω το κρέας μου και όλα τα σχετικά προϊόντα να είναι κοσέρ / χαλάλ. Δηλαδή θα πάρω ένα τυρί μαζικής παραγωγής, που φέρει στη συσκευασία την ένδειξη ότι ο σφαγέας του ζώου που έδωσε την πυτιά έκανε όλο αυτό το τελετουργικό και μετά την προβλεπόμενη προσευχή, και …θα το πιστέψω;

  _________________________________

  Είχα διαβάσει ένα ρεπορτάζ του 1870 περίπου, για τα χριστιανικά σφαγεία και τα εβραϊκά σφαγεία κοσέρ στην Αμερική, από τη συγκλονιστική πένα του Λευκάδιου Χερν. Τα μαρτύρια που πέρναγε η χριστιανή αγελάδα, ο αναγνώστης σχεδόν τα νιώθει στο πετσί του.

  Απίστευτος συγγραφέας… Σε άλλο ρεπορτάζ του, που θυμήθηκα παρεμπιπτόντως, περιέγραφε πώς ακολούθησε τον συντηρητή αλεξικέραυνων στην κορφή ενός ουρανοξύστη (? καμπαναριού?). Και πάλι, μοιράστηκα όλο του τον ίλιγγο και την υψοφοβία.

 23. LandS said

  6 Οι Ισραηλίτες, οι Μουσουλμάνοι της Αλγερίας, Λιβύης, Τουρκίας, Λιβάνου, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας και πολλών άλλων περιοχών μια χαρά πεισμένοι είναι.
  Ίσως αν αρχίσουμε και εμείς να λέμε γυναικείος ακρωτηριασμός αντί του ιατρικού/επιστημονικού όρου να εκδηλώναμε πιο εύκολα κάποια ευαισθησία που θα βοηθούσε στην εξάλειψη αυτής της βαρβαρότητας.

 24. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Το حلال το google translate το μεταφράζει στα αγγλικά από τα αραβικά halal και από τα περσικά solvent. Ξέρει κανένας αν πράγματι υπάρχει και στα περσικά;

 25. Σηλισάβ said

  15. Για σας λεξικοιγκριγκάρω θα έλεγα ότι η κλειτορίδα είναι γενετήσιο όργανο, και όχι γενετικό, με την έννοια ότι δεν είναι απαραίτητο για την σύλληψη

 26. Πέπε said

  @21:
  > > αυτό το «αραπάδες» που χρησιμοποιείτε συνεχώς είναι απαραίτητο;

  Συγγνώμη που παρεμβαίνω στη θέση του ερωτηθέντος.

  Εμένα μ’ αρέσει. Ο Ν. Κιντ μάς θυμίζει ότι μια λέξη που αρχικά ήταν απλά και ουδέτερα ο φορέας μιας πληροφορίας, και που σταδιακά προσέλαβε όλο το ρατσιστικό φορτίο που γνωρίζουμε, παραμένει ακόμη κτήμα ΚΑΙ των μη ρατσιστών. (Όπως λ.χ. η ελληνική σημαία παραμένει σύμβολο και για μη εθνικιστές, κάτι που κοντεύπουμε να ξεχάσουμε.)

  Κάποτε εδώ κάποιος (ίσως πάλι ο Ν. Κιντ, δε θυμάμαι) μας είχε εξηγήσει πώς ακριβώς νοείται η λ. αράπης από τους μη ρατσιστές Κυπρίους. Δεν είναι το ίδιο όπως στην Ελλάδα, κατά περίπτωση ένας «κυπριακός» αράπης μπορεί να είναι ξανθός γαλανομάτης…

 27. Pedis said

  Μερικοί αναρωτήθηκαν, όχι παράλογα, πώς μπορεί να είναι πιστοποιημένο «χαλάλ» ένα τυρί -αφού η παρασκευή του δεν συνεπάγεται τη σφαγή ζώου.

  Δηλ. το έχουν προσθέσει για να μην τύχει και χάσουν κανένα σουπερστόκο θρησκόληπτο εβραίο ή μουσουλμάνο; Γι αυτό;

 28. Περιονουσκιας said

  Ναι, αλλά άλλο αράπηδες, άλλο αραπάδες.

 29. sarant said

  27 Όχι, το άρθρο λέει ότι υπάρχει θέμα με την πυτιά.

 30. atheofobos said

  15
  Και η περιτομή είναι σαφώς ακρωτηριασμός γεννητικού οργάνου.
  Έχουν μάλιστα παρατηρηθεί επιδράσεις στην συμπεριφορά μετά την περιτομή, σε βρεφη. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται αλλαγές στα πρότυπα ύπνου, ευερεθιστότητα, αλλαγές στη διατροφή και την σύνδεση με τους γονείς . Κάποιοι άντρες που περιτομήθηκαν ως βρέφη, περιέγραψαν τα συναισθήματά τους σχετικά με τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τους όρους «παραβίαση, βασανιστήριο, ακρωτηριασμός και σεξουαλική επίθεση».
  Για αυτό τον λόγο υπάρχουν αρκετές τεχνικές για αποκατάσταση της ακροποσθίας σε άνδρες που ως παιδιά έχουν υποβληθεί σε περιτομή και ως ενήλικες δεν μπορούν να την αποδεχτούν .
  https://en.wikipedia.org/wiki/Foreskin_restoration
  Σχετικά με την περιτομή έχω γράψει πριν 13 χρόνια το ποστ
  Δ΄ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2006/09/blog-post_16.html
  Όπως δε γράφω σε αυτό ο καθιερωμένος πλέον στοματικός έρως στις πορνοταινίες οφείλεται στο ότι άνδρες που έχουν υποστεί περιτομή έχουν μειωμένη αισθητικότητα στην περιοχή της βαλάνου ,που δεν καλύπτεται πλέον από την ακροποσθία, γιατί αυτή έχει επιδερμοποιηθεί.

 31. Πέπε said

  28
  Στην ΚΝΕ (κοινή νεοελληνική), ναι. Διαλεκτικώς όμως, αυτή η κατάληξη -άδες αντί -ες (για τα πάλαι πρωτόκλιτα σε -ης) είναι κάτι το κανονικό και ελεύθερο από κάθε αξιολογικό ή συναισθηματικό φορτίο. Εμείς, αν πούμε καμιά φορά «καθηγητάδες» ή «βουλευτάδες», θα το κάνουμε σαφώς για να υπονοήσουμε την αρνητική μας στάση προς αυτά τα πρόσωπα. Δεν ισχύει το ίδιο για ιδιώματα όπου απλώς αυτή είναι η κλίση! (Έχω ακούσει λ.χ. και «ενισχυτάδες», που είναι άψυχο και που στην ΚΝΕ, αν κάποιος ήθελε να εκφραστεί αρνητικά, ποτέ δε θα σκεφτόταν να το πει έτσι, ενώ εκείνος απ’ όπου το άκουσα σαφώς και σκεφτόταν εντελώς ουδέτερα, απλώς μίλαγε στο ιδίωμα του χωριού του.)

  Επαναλαμβάνω τη συγγνώμη για την αυτόκλητη παρέμβασή μου. Δε διεκδικώ ρόλο δικηγόρου, απολογητή ή ερμηνευτή της σκέψης του Ν. Κιντ.

 32. Pedis said

  # 29 – Α, ναι. Τώρα, το πρόσεξα. Σόρρυ. Το διάβασα βιαστικά και πίστευα ότι το ένζυμο έχει μόνο φυτική προέλευση.

  Τι προβληματα έχουν οι στόκοι ένθεν κι ένθεν;! Τους ζηλεύω.

 33. Πέπε said

  31 συμπλ.:

  Και θα μου πεις: Και πού να ξέρω δηλαδή εγώ ποιος σχολιαστής είναι Κύπριος, και αν από τις 100 λέξεις που γράφει οι 99 είναι στην ΚΝΕ και η μία (ποια όμως;) στα κυπραίικα; (Κι αν στην τελική ο άλλος είναι Πόντιος αλλά επιλέγει να χρησιμοποιήσει μια λέξη όπως την εννοούν στα Άγραφα, και όλες τις υπόλοιπες σύμφωνα με την κοινή γλώσσα, τι άκρη θα βγάλουμε;)

  Δεν μπορείς να το ξέρεις, γι’ αυτό και ρωτάς. Προσωπικά εξακολουθώ να θεωρώ ότι το τίμημα μιας μικρής (και όχι ανεπανόρθωτης) παρανόησης δε χρειάζεται να αποτρέψει κανέναν από το να επιλέγει όποιο εκφραστικό μέσο θέλει, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό που θέλει να πει.

 34. LandS said

  Μια χαρά καταλαβαίνουμε τι λέει ο Κιντ με το «αραπάδες», στα πλαίσια πάντα του ιδιαίτερου στυλ σχολιασμού που έχει, αλλά δεν χρειάζεται να το γενικεύσουμε και να το χρησιμοποιούμε όλοι.
  Δεν έχουμε όλοι το ίδιο στυλ σχολιασμού. Και αν υπήρξε, σήμερα μετά από τόσο καιρό, ένας ή μία που ενοχλήθηκε δεν δείχνει ότι θα υπάρξει η ίδια ανοχή όταν το γράψει κάποιος άλλος.

  Κιντ μην αλλάξεις το στυλ σου!

 35. Αγγελος said

  Οι εβραϊκοί διατροφικοί νόμοι είναι πολύ περιοριστικότεροι από τους ισλαμικούς. Στο θέμα της σφαγής των ζώων και του ολοκληρωτικού στραγγίσματος του αίματος είναι πράγματι πολύ παρόμοιοι, εκτός από το χοιρινό όμως, απαγορεύουν και τα χέλια, τα θαλασσινά και διάφορα άλλα ζώα, και επίσης κάθε συνδυασμό κρεατικών και γαλατερών (με αποτέλεσμα π.χ. τυρί φτιαγμένο με ζωική πυτιά να μην επιτρέπεται). Κανόνες κασρούτ ισχύουν επίσης για το κρασί και το λάδι — που βασικά ορίζουν να είναι φτιαγμένα ή πιστοποιημένα από θρήσκους Εβραίους, διότι βέβαια ο ίδιος ο μωσαϊκός νόμος δεν επιβάλλει απαγορεύσεις στα φυτικά τρόφιμα.
  Το θέμα των πιστοποιήσεων, είτε για «βιολογικά» προϊόντα πρόκειται, είτε για «παραδοσιακά», είτε για οποιονδήποτε τέτοιο χαρακτηρισμό, είναι βέβαια πολύ μεγάλο. Επειδή όμως ο καταναλωτής δεν μπορεί ο ίδιος να ελέγχει πώς έχει φτιαχτεί αυτό που αγοράζει, με την πιστοποίηση είναι θρησκευτικώς εντάξει. Αν ο φορέας πιστοποίησης έχει επιδείξει αμέλεια, δωροδοκηθεί, εξαπατηθεί κλπ., η αμαρτία είναι δική του, όχι του φουκαρά του θρήσκου που αγόρασε και έφαγε το πιστοποιημένο προϊόν. Τώρα βέβαια, αν ο τάδε ραβίνος ή ιμάμης καταγγείλει πως ο δείνα φορέας δεν είναι εντάξει… ε, ας διαλέξει ο θρήσκος ποιον πνευματικό οδηγό θα ακολουθήσει!
  Οι Χριστιανοί χρωστούμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στον θείο Απόστολο («Πᾶν τὸ ἐν μακέλλῳ πωλούμενον ἐσθίετε μηδὲν ἀνακρίνοντες διὰ τὴν συνείδησιν») που μας απάλλαξε απ’ αυτά. Τυπικά, εξακολουθεί και για τους Χριστιανούς να απαγορεύεται το κρέας ζώων που δεν έχουν σφαγεί («πνικτόν») καθώς και το αίμα, αλλά δεν ξέρω ποτέ να απαγορεύτηκαν π.χ. τα λουκάνικα! Βέβαια, η Εκκλησία αντικατέστησε σταδιακά τις μωσαϊκές απαγορεύσεις με εξίσου λεπτομερείς κανόνες περί νηστείας — αλλά αυτοί τουλάχιστον έχουν χρονικά περιορισμένη εφαρμογή…

 36. Αγγελος said

  Σύμφωνα με την κρατική Γραμματική («του Τριανταφυλλίδη»), αράπηδες είναι οι μαύροι και αραπάδες οι Αιγύπτιοι. Δεν νομίζω πως αυτό τηρείται, αλλά είναι σαφές ότι αραπάδες ετυμολογικά σημαίνει Άραβες, οπότε στο στόμα ανθρώπου εγκατεστημένου στην Αραπιά συγχωρείται 🙂

 37. nikiplos said

  30@ Έχοντας υποστεί περιτομή στα 12 μου, μπορώ να βεβαιώσω πως αυτό που γράφεις είναι ορθό, όσον αφορά την ερεθιστότητα της βαλάνου, καθώς έχω μνήμες από την περίοδο πριν από αυτήν. Το μόνο κέρδος από την περιτομή είναι η καθαριότητα της περιοχής, και το γεγονός ότι δεν είχα την ατυχία να με ξεπαρθενέψει μπουρδέλο, αλλά δεν βρίσκω κανένα άλλο κέρδος.

  Θεωρώ φύσει βίαιο οτιδήποτε αντιβαίνει στη φύση μας, εκτός κι αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι…

 38. sarant said

  34 Έτσι

 39. . said

  Εννοείται πως καταλαβαίνουμε τι λέει ο Κιντ με το «αραπάδες». Και με το «οι νοήμονες… υπάρχουν μερικοί» και με το ότι χαρακτηρίζει τα «τουρκάκια»αραπάδες.

 40. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τι μαθαίνει κανείς εδώ μέσα!!!

  Μεγάλωσα με χαλάλ και δεν ήξερα ότι το λένε έτσι. Οι γονείς μου ήταν αγροτοκτηνοτρόφοι. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες, ας μου το πει, για να περιγράψω τη διαδικασία.

 41. ΓιώργοςΜ said

  >αραπάδες
  Εντάξει, ρε παιδιά, σοβαροί νά ‘μαστε. Να λογοκρίνουμε και τον Καββαδία;

 42. . said

  Έχουν και γυναικείο ακρωτηριασμό τα μεμέτια στην Τουρκιά; Όλα τα κακά έχουν πια αυτοί!

  Και οι Ισραηλίτες; Και μας το έκρυβαν κι αυτοί, αλλά ούνα φάτσα ούνα ράτσα με τα μεμέτια είναι, τι να περιμένει κανείς.

  Ευτυχώς που δεν υφίσταται γυναικείος ακρωτηριασμός σε χριστιανικούς ή άλλους πληθυσμούς.

 43. . said

  28. Όχι, βρε, μέρος του σχεδίου εξισλαμισμού της Ελλάδας είναι. Πολιτισμικός ιμπεριαλισμός παράλληλα με τον επικοισμό!

  Το χαλάλ είναι χαράμ για τους Εβραίους, βρε πεδί!

 44. ΓιώργοςΜ said

  35 Υπάρχει μεγάλο εύρος διακύμανσης της θρησκευτικότητας. Ο παλιός μου συνάδελφος ο Αλμπέρτος (καλή του ώρα), όταν τον ρώτησα αν είναι αυστηρά τα πράγματα, μου απάντησε «Βέεεεβαια, δεν έχεις δει που όταν παίρνουμε πίτσα βγάζω το μπέικον και το ζαμπόν με το τσιμπιδάκι;» 🙂

  Δεν ήταν μπροστά συγγενείς του, βέβαια όταν το είπε. Φαντάζομαι πως είναι όπως η Σαρακοστή για μας-ίσως λίγο προς το αυστηρότερο, κατά μέσο όρο.

 45. voulagx said

  #40: Ασ’ το, Κωστα, δεν χρειαζονται λεπτομερειες. Υπηρξα το παλαι ποτε εκδοροσφαγευς, το προβλημα μου ηταν τ’ αντερα που μου γλιστρουσαν απ’ τα χερια. Ωραιες εποχες αλλα δεν τις αναπολω.

 46. Πέπε said

  @41:
  Ο Καββαδίας είναι από τα αγαπημένα μου κεφάλαια στο μάθημα της Λογοτεχνίας (χάρη στον Μικρούτσικο και τους άλλους συνθέτες που τον μελοποίησαν, που οι ηχογραφήσεις τους βοηθάνε απροσμέτρητα το μάθημα). Και πάντα, όταν φτάνουμε σ’ αυτούς τους Αραπάδες, ή σε άλλους (ξαναέχει και στο ίδιο ποίημα), τα παιδιά σοκάρονται και είναι δύσκολο να τους εξηγήσεις ότι όχι απλώς δεν είναι ρατσιστικές εκφράσεις αλλά ότι, ίσα ίσα, πρόκειται για έναν ποιητή που καταπιάστηκε με κάθε λογής αδικημένους, αμαρτωλούς κλπ. χωρίς να κρίνει και να κατακρίνει κανέναν. Και ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο έτσι όπως τη χρησιμοποιούμε εμείς εδώ τώρα, άνθρωποι συγκεκριμένης εποχής, περιβάλλοντος και συμβάσεων, είναι πιο πολύμορφη.

  Νομίζω ότι τελικά το καταλαβαίνουν.

 47. Pedis said

  Για όσους σκύβουν στα εβλογημένα:

  Τα είδα τις προάλλες σε σ/μάρκετ και καράφλιασα. Δεν το πίστευα. Νηστήσιμο τυρί! Θεοί κι απόστολοι.

  Να πέσει φωτιά και να κάψει τους υποκριτές!

  Και για τους θρησκόληπτους που κοροιδεύουν τους θρησκόληπτους για το χαλάλ:

  ημερολόγιο νηστείας (ευγενική προσφορά της ίδιας εταιρείας) για σκυφτούς κι ευλογημένους

  https://www.evlogimeno.com/nistiologio/

 48. atheofobos said

  37
  Όσο για την καθαριότητα του πέους υπάρχουν σαφείς ιατρικές οδηγίες στο ποστ μου ΚΑΘΕ ΠΟΥΤΣΟΣ ΚΑΙ ΤΥΡΟΠΙΤΤΑ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2011/11/blog-post_22.html

  42
  Όχι στην Τουρκία δεν γίνεται κλειτοριδεκτομή.
  Όπως γράφω στο ποστ μου
  Γ΄ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ-Η σημερινή κατάσταση στις μουσουλμανικές χώρες
  http://atheofobos2.blogspot.com/2006/09/blog-post_4260.html
  Υπάρχουν χώρες Αράβων ή μουσουλμάνων που δεν γίνεται. Χώρες όπως το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Λιβύη, η Τουρκία και το Ιράν την αγνοούν. Αντίθετα την εφαρμόζουν οι χριστιανοί της Αιγύπτου και οι Εβραίοι της Αιθιοπίας (Falachas).

 49. loukretia50 said

  Κανένα πλάσμα δεν πρέπει να βασανίζεται, δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
  Τουλάχιστον ας απαιτούμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και την εφαρμογή των πιο σύγχρονων και ανώδυνων τρόπων θανάτωσης των ζώων που προορίζονται για τροφή.
  Ας μη γίνεται όμως προκάλυμμα για άλλα, ούτε να φτάνουμε στην υπερβολή.

  Aυτό με την Τομπλερόν φαίνεται όντως γελοίο, αλλά η λατρεμένη σοκολάτα έχει πολλές αμαρτίες.
  Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί ( θέλουμε?) ας σκεφτούμε κι αυτά τα παιδιά που χαραμίζονται

  Υπάρχουν κινήματα σε σωστή κατεύθυνση, όπως το Fairtrade. Συμφωνώ με την ιδέα και πιστεύω ότι πρέπει να τα στηρίζουμε, αν και δεν ξέρω πολλά, ό,τι βρίσκω στο διαδίκτυο. https://www.fairtrade.org.uk/What-is-Fairtrade

  Ομολογώ ότι δεν έχω απαρνηθεί τα κοψιδάκια ούτε την ΙΟΝ.
  Τα συμπεράσματα δικά σας.

 50. Aghapi D said

  15
  «Και η περιτομή είναι σαφώς ακρωτηριασμός γεννητικού οργάνου.»

  Και έχει τεράστιες διαφορές από την κλειτοριδεκτομή. Να δεχτώ πως η περιτομή αφαιρεί κάτι από τη σεξουαλική απόλαυση. Όμως η εξίσωσή τους με εξοργίζει – και όχι μόνον εμένα. Ευτυχώς

  Η κλειτοριδεκτομή έχει τεράστιες επιπτώσεις δια βίου στη γυναικεία υγεία, στη σεξουαλικότητα, σε ολόκληρο τον ψυχισμό. Γίνεται μάλιστα μόνο για τον έλεγχο τής διαδοχής, τής σεξουαλικότητας και τής περιουσίας.

  Ένα άγριο έθιμο, πιο αρχαίο και από τη θρησκεία, κρατάει μέχρι σήμερα ομήρους εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο

  Αντιγράφω από διάφορες ιστοσελίδες

  Ο πόνος που βιώνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια αυτή της βάναυσης πρακτικής είναι ανείπωτος, ενώ παράλληλα ακολουθεί τέτοια αιμορραγία, που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικό σοκ και θάνατο. Οι συνθήκες υγιεινής είναι συνήθως πλημμελείς, ενώ συχνό φαινόμενο αποτελούν οι επιμολύνσεις, που οδηγούν σε μακροχρόνιες δυσλειτουργίες, αλλά και οι τραυματισμοί άλλων οργάνων. Παράλληλα, παρατηρείται συχνά και μετάδοση του ιού του AIDS, καθώς αν ένα κορίτσι είναι φορέας, μολύνονται στη συνέχεια και τα υπόλοιπα.

  Για μια γυναίκα που έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή είναι πιο δύσκολο να μείνει έγκυος, ενώ καθίσταται τρομερά επώδυνος και επικίνδυνος ο τοκετός. Με τα γεννητικά της όργανα κατεστραμμένα, αυξάνονται οι πιθανότητες η γυναίκα να μην τα καταφέρει, και να πεθάνει η ίδια ή/και το παιδί στη γέννα.

  Αξίζει να σημειωθεί πως τον 5ο αιώνα π.Χ, ο Ηρόδοτος αναφέρει πως οι Χετταίοι, οι Αιθίοπες και οι Φοίνικες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια, ενώ παράλληλα, ιστορικοί και ανθρωπολόγοι έχουν μελετήσει την πρακτική σε περιοχές της Αφρικής, σε φυλές του Αμαζονίου, στις Φιλιππίνες, στους Ίνκας του Μεξικού και στους Αβορίγινες της Αυστραλίας.

  Πέρα από την αυτονόητη απουσία οποιασδήποτε απόλαυσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, για πολλά κορίτσια η πρώτη επαφή σημαίνει να τις ανοίξει με μαχαίρι ο σύζυγός τους.

  Στις 8 Αυγούστου του 2016, το Κοινοβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν 54 αφρικανικά κράτη (εκτός από το Μαρόκο που δε συμμετέχει), ενέκρινε την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αποφασίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στην εξάλειψη αυτής της πρακτικής. Τώρα ξεκινά η αποστολή των 250 βουλευτών να μεταφέρουν αυτήν την απόφαση στις χώρες τους και να στηρίξουν τη δρομολόγηση του σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις.

  η κλειτορίδα θεωρείται εδώ και αιώνες πηγή και φορέας κακών. Οι άνδρες νομίζουν ότι θα μεγαλώσει, όπως το πέος, και φοβούνται να την αγγίξουν για να μη μείνουν σεξουαλικά ανίκανοι, ενώ οι γυναίκες πιστεύουν πως αν στη γέννα το κεφάλι του μωρού αγγίξει την κλειτορίδα, το παιδί θα πεθάνει.

  Την ίδια ώρα, όμως, η κλειτοριδεκτομή αποτελεί κι ένα «απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή ανατροφή ενός κοριτσιού, αλλά και έναν τρόπο για να προετοιμαστεί για την ενηλικίωση και τον γάμο», καθώς, όπως φαίνεται, η σεξουαλική απόλαυση συνιστά ακόμη έναν φορέα δεινών.

  Κατηγοριοποίηση:

  1. Κλειτοριδεκτομή: Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας ή σε μερικές περιπτώσεις μόνο την πόσθη της κλειτορίδας (ανάλογη της περιτομής).

  2. Εκτομή: Κλειτοριδεκτομή με μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και τον μικρών χειλέων, με ή χωρίς αφαίρεση των μεγάλων χειλέων.

  3. Αγκτηριασμός: Στένεμα του κολπικού ανοίγματος με συρραφή και εκτομή των μικρών ή μεγάλων χειλέων, με ή χωρίς κλειτοριδεκτομή.

  4. Άλλα: Όλες οι επιβλαβές διαδικασίες για μη ιατρικούς λόγους όπως, τρυπήματα, εκτομές, εκδορές και καυτηριασμός των γεννητικών οργάνων.[

 51. ΚΩΣΤΑΣ said

  48 β Αθεόφοβε, δεν ξέρω τι γίνεται στην Τουρκία, στην Ελλάδα όμως και δη στη Θεσσαλονίκη, οι μουσουλμάνοι κάνουν περιτομή στις κόρες τους. Μιλώ εξ ιδίας αντίληψης. Τουλάχιστον γινόταν πριν κάποια χρόνια. Με πρωτόγονες μεθόδους, από κάτι παπούδες. Και με μεγάλες συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία των κοριτσιών.

 52. Σηλισάβ said

  48, 50. Η κλειτοριδεκτομή είναι έθιμο της υποσαχάριας Αφρικής, δεν είναι μουσουλμανικό ή αραβικό έθιμο (όπως νομίζουν πολλοί). Οι λόγοι που γινόταν/ται είναι πολλοί και διάφοροι, ένας είναι ότι επειδή ο κλειτοριδικός οργασμός είναι εύκολος και γρήγορος, την αφαιρούν ώστε η γυναίκα να έχει οργασμό μόνο με τον άντρα της!

  Κατά βάθος εμείς οι άνδρες ζηλεύουμε αυτό το οργανάκι που μοναδικό σκοπό έχει την ευχαρίστηση!! όπως λέει και το άσμα: «μια σταλίτσα οργανάκι….»

 53. loukretia50 said

  ‘Ολο και πιο ανατριχιαστικό το νήμα…

  Αγάπη
  Υπάρχει και το βιβλίο της Γουόρις Ντίρι από τη Σομαλία «Λουλούδι της Ερήμου».
  Μπεστ σέλλερ πιασάρικο βέβαια, δεν παύει όμως να είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία.
  Λένε ότι το Κοράνι δεν αναφέρεται σ΄αυτή τη βάρβαρη πρακτική. Δε γνωρίζω σχετικά, αλλά το θεωρώ πολύ πιθανό να καθιερώθηκε αυθαίρετα από υπέρμαχους της ηθικής.
  Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, ακόμα και στην Ευρώπη, κάποια κορίτσια υφίστανται αυτό το μαρτύριο,
  Πιο αραιά, πάντα κρυφά, με πολύ μεγαλύτερους κινδύνους.
  Είναι βαθειά ριζωμένη η παράδοση.
  Και ενώ τόσοι «πολιτισμένοι» λυσσάνε για τις εκτρώσεις, μόνο σαν επιχείρημα εναντίον μεταναστών και προσφύγων έχω ακούσει να την επικαλούνται .
  Θα παραβίαζε τις ατομικές ελευθερίες αν απαγορεύονταν αυστηρά? Δε νομίζω.

 54. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, δεν προλαβαίνω να σχολιάσω.

 55. ΚΩΣΤΑΣ said

  51 διόρθωση —> … κλειτοριδεκτομή στις κόρες τους…

 56. Πέπε said

  @53
  > > Μπεστ σέλλερ πιασάρικο βέβαια, δεν παύει όμως να είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία.

  Θα έλεγα το ίδιο και για την ταινία. (Δεν ήξερα ότι είναι από βιβλίο, αλλά λογικά πρόκειται για την ίδια ιστορία.)

 57. gpoint said

  ωραίο θέμα πιάσατε, κληρωτίδα που θάλεγε κι ο Γς… πάω να φιάξω φανουρόπιττα και να την μοιράσω κατά το έθιμο σε πείσμα αυτών που την παίρνουν σπίτι τους!

 58. loukretia50 said

  Άκουσα για πρώτη φορά το χαλάλ και το κοσέρ σ΄αυτή την ταινία. Aναφέρεται και στην περιτομή μωρού.

  QU’EST CE QU’ON A FAIT AU BON DIEU Νο 1 – https://youtu.be/PkaTCXcJwtE Chr.Clavier

  Ίσως είναι από τις λίγες που η κατάχρηση των στερεότυπων βγάζει γέλιο και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ζευγαρια με φοβερές διαφορές στην κουλτούρα παρουσιάζονται τόσο φυσικές κι ανθρώπινες.
  Λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουμε ακούσει παρόμοιους διαλόγους.
  Την είδα σε θερινό σινεμά με μεγάλη παρέα.
  Αργότερα είχαμε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα νέα παιδιά. Και γυρίζει η κόρη μου ξαφνικά και μου λέει:
  -Κούκλος ο μαυρούλης, δε θάχες πρόβλημα να βρω κάποιον σαν αυτόν, έτσι δεν είναι?
  Στραβοκατάπιε η λαρτζ μανούλα!
  Θυμήθηκα το «Μάντεψε ποιός θάρθει το βράδυ» με το Σίντνεϋ Πουατιέ , θέλω να πιστεύω ότι δε θα αντιδρούσα, αλλά καταλάβαινα και τη μαμά στη γαλλική ταινία που ανέφερα όταν έλεγε για το γαμπρό :
  -Θα πάνε όλα καλά, θα κάνουν ωραία παιδάκια και θα τα πηγαίνω βόλτα! Σνιφ!
  Μαύρα παιδάκια! Θα με περνάνε για τη γκουβερνάντα των παιδιών του πρέσβη της Ουγκάντα!

  Δε σκίζει από κορεκτίλα, αλλά μη μου πείτε πως δεν έχει πλάκα!

 59. nikiplos said

  Το κείμενο με τα βραζιλιάνικα ονόματα για τον Εντουάρντου, τον Ολάβου και τον Μπολσονάρου, όλοι τους από το Μπρεζίου, μου θύμισαν το παλιό ανέκδοτο που λέγαμε για το «μουστουκούλουρου». Πολύ κωλάμπια ρε παιδιά έπεσε…


  …αλλά και ο γιος του Ζαϊχ Μπολσονάρου, Εντουάρντου, ο οποίος….
  …Ο Ολάβου ντε Καρβάλιου, συγγραφέας και «γκουρού» του προέδρου Μπολσονάρου…

  από εδώ:
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/brazilia-ybreis-kata-makron-apo-politikoys

 60. Jane said

  Ο μπάτσος χαρακτήρισε σήμερα τους μετανάστες και πρόσφυγες που έβγαλαν το πρωί από τα Εξάρχεια .. ως σκουπίδια.
  Δείτε το βίντεο, πόσο φυσικά του βγαίνει. Ξέρει το γουρούνι πως τώρα πια, με τον ακροδεξιό βόθρο στην κυβέρνηση, μπορεί να μιλά ελεύθερα έτσι.

  Εδώ βλέπουμε μερικά από τα ..«σκουπίδια» που μάζεψε σήμερα η αστυνομία.

 61. atheofobos said

  50
  Για μια γυναίκα που έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή είναι πιο δύσκολο να μείνει έγκυος, ενώ καθίσταται τρομερά επώδυνος και επικίνδυνος ο τοκετός.

  Δεν ισχύει ότι είναι πιο δύσκολο να μείνει έγκυος ούτε είναι επικίνδυνος ο τοκετός στις περισσότερες περιπτώσεις . Ο κίνδυνος που υπάρχει, είναι η πιθανότητα να υποστεί μεγάλες κακώσεις και ρήξεις με την έξοδο της κεφαλής του εμβρύου, με συνεπακόλουθη μεγάλη αιμορραγία, αν έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή τύπου ΙΙΙ ή αγκτηριασμό.

  51
  Μπορεί αυτό που λες να γίνεται σε πρόσφυγες που προέρχονται από Σουδάν, Σομαλία, Ερυθραία, Αιθιοπία και Αίγυπτο, όχι όμως από όσες προέρχονται από την Συρία ή το Αφγανιστάν.
  Συγκεκριμένα, πάντως σύμφωνα με έρευνα, ο αριθμός των κοριτσιών που κινδυνεύουν κυμαίνεται από 44.106 γυναίκες στη Γαλλία μέχρι 748 στην Ελλάδα και 132 στην Κύπρο.
  Στην Ελλάδα, από το 2011 ως το 2016 ο αριθμός των κοριτσιών που προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ακόμη κλειτοριδεκτομή και οι οποίες ζήτησαν άσυλο αυξήθηκε από 10 σε 1.123.
  Πάντως ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είπε στην «Κ» ότι το προσωπικό της οργάνωσης δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τέλεση ακρωτηριασμού και καινούργια περιστατικά στην Ελλάδα. Όπως προσθέτει ο ίδιος, σε 2.137 επισκέψεις στις κλινικές της οργάνωσης σε Λέσβο, Αθήνα, Ελληνικό και Θερμοπύλες τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 δεν έχει παρατηρηθεί κάτι σχετικό με καταγγελίες που προκάλεσαν μάλιστα εισαγγελική έρευνα.

 62. Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης said

  Άσχετο με το σημερινό, αλλά εν σχέσει με το χθεσινό, λογοπαιγνικό για το Σουρή (στοιβάζω / στη βάζω – στιχώνω / στη χώνω):

  Κάπου είχα διαβάσει (δε θυμάμαι πού, ούτε ξέρω αν ισχύει) και μεταφέρω στο περίπου (μμμ… μωρέ μπράβο αξιοπιστία!) και με κάθε επιφύλαξη (τέλος πάντων, εντάξει):

  Κουτοπόνηρος καφετζής θέλησε να περιπαίξει τον Γιώργο Ιωάννου όταν του παρήγγειλε, και τον ρώτησε:
  – Και πώς «τον παίρνετε» κύριε Γιώργο, του λόγου σας;
  Για να πάρει την άμεση και πληρωμένη απάντηση από τον Ιωάννου:
  – «Πώς τον παίρνω;» ή «Πώς τον πίνω;»….

  Χαιρετισμούς από το Σαρωνικό (χερσόνησος Μεθάνων).

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 63. Νέο Kid said

  39. «Εννοείται πως καταλαβαίνουμε τι λέει ο Κιντ με το «αραπάδες». Και με το «οι νοήμονες… υπάρχουν μερικοί» και με το ότι χαρακτηρίζει τα «τουρκάκια»αραπάδες. »

  Αραπάδες είναι οι Άραβες. Όχι τα τουρκάκια. Πουθενά δεν χαρακτήρισα εγώ τα τουρκάκια αραπάδες. Μη γράφετε ψέματα!
  Η νοημοσύνη των Αραπάδων είναι αντιστρόφως ανάλογη της θρησκοληψίας τους. Μ’αυτή την έννοια , ναι. Μόνο μερικοί είναι νοήμονες. Οι πολλοί νομίζουν ότι ο Μακντόναλς κι ο Κεηφσής βαράνε προσευχές στον Αλάχ πριν σφάξουν τα ορνιθόβοδα…

 64. sarant said

  59 Συμφωνώ, εγώ θα έγραφα Μπολσονάρο

 65. ΓιώργοςΜ said

  63 Τώρα με το συσωλήνα είναι όλα εύκολα. Βάζουνε μια προσευχή να παίζει κάπου στο μπακγκράουντ (μπουγκουντισμός και ξηρός άρτος) και όλοι ευχαριστημένοι 😛 (εκτός από τα ορνιθόβοδα, εκτός αν προβλέπεται και γι’ αυτά παράδεισος με άφθονο καλαμπόκι, σανό και χορτάρι από το καλό….)

 66. Sarpis said

  @24:

  Πράγματι, η λέξη χαλάλ χρησιμοποιείται και στα περσικά
  https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AD%D9%84%D8%A7%D9%84_(%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA_%D8%BA%D8%B0%D8%A7%DB%8C%DB%8C)

  Σημαίνει επίσης νόμιμος, κόσερ, αλλά και το διαλυτικό υγρό. Ως συνώνυμο του νόμιμου υπάρχει και το قانونی [προφέρεται γ(κ)ανουνί], το οποίο προέρχεται απ’ τον κανόνα.
  https://vajje.com/en/search?query=%D8%AD%D9%84%D8%A7%D9%84

  Ίσως η σημασία του διαλυτικού να προέρχεται από το γεγονός ότι, βάσει του κασρούτ, το ωμό κρέας πρέπει να καλυφθεί με αλάτι, να μουλιάσει για περίπου 18-24 λεπτά και μετά να ξεπλυθεί ώστε να φύγει όλο το αίμα.

 67. Aghapi D said

  48 Δέν γίνεται κλειτοριδεκτιμή στην Τουρκία;
  Εδώ γίνεται στην Ελλάδα, στην «προοδευτικότερη» Αγγλία και αλλού, όπου υπάρχουν νόμιμοι και μή μετανάστες και δέν θα γίνεται στην Τουρκία;

  https://www.protothema.gr/greece/article/674193/kleitoridektomes-stin-athina-to-varvaro-ethimo-irthe-kai-sti-hora-mas/

  https://tvxs.gr/news/kosmos/kleitoridektomi-traymatizei-ekatommyria-gynaikes-somatika-kai-psyxika-giati-symbainei-ak

  https://www.iefimerida.gr/news/215011/i-kleitoridektomi-efarmozetai-akoma-kai-se-dytikes-hores-pos-i-varvari-praktiki-ehei

  https://www.athensvoice.gr/life/health/457109_kleitoridektomi-stin-ellada-toy-18

  https://www.vice.com/gr/article/yw7gzx/martyries-kleitoridektomhs-sto-kentro-ths-a8hnas

  53 Ναι το ξέρω το βιβλίο τής Ντίρι, το έχω δώσει μάλιστα σε μαθητές μου μουσουλμάνους που δέν είχαν ιδέα και έλεγαν, «ε, και τί έγινε, και σε μένα κάνανε περιτομή και δέν έπαθα τίποτα». Γελούσαν, μάλιστα, περιγράφοντας το… πάρτυ που γινότανε τόσο τις ημέρες τής κλειτοριδεκτομής αλλά και την πρώτη μέρα τού γάμου κοριτσιών στα 13, 14 που δέν είχαν ποτέ μάθει τί σημαίνει σεξ και προσπαθούσαν να το σκάσουν. Τις κυνηγούσαν οι πενηντάρηδες σύζυγοι γύρω από το σπίτι (εντελώς διαφορετικά σπίτια από τα δικά μας) και οι άλλοι άντρες γελούσαν με το θέαμα ενώ οι γυναίκες δέν επενέβαιναν. Οι άντρες περίμεναν πώς και πώς να γίνει γάμος για να διασκεδάζουν με τον τρόμο τών κοριτσιών.

  Μιλάμε για ανθρώπους, χωριάτες, από τη Μπουρκίνα Φάσο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη δυτική Γκάνα. Δέν ξέρω αν στις πρωτεύουσές τους τα πράγματα είναι διαφορετικά.
  Καμιά δεκαριά μαθητές μου, ενήλικες, και μόνον δύο άλλαξαν κάπως άποψη. Ένας άλλος είχε το θράσος να μού γυρέψει να τον εκπαιδεύσω σεξουαλικά.

 68. Aghapi D said

  48 Δέν γίνεται κλειτοριδεκτιμή στην Τουρκία;

  Εδώ γίνεται στην Ελλάδα, στην «προοδευτικότερη» Αγγλία και αλλού, όπου υπάρχουν νόμιμοι και μή μετανάστες και δέν θα γίνεται στην Τουρκία;

  Αντιγράφω από: «Σύμφωνα με τη UNICEF, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε 30 περίπου χώρες έχουν υποβληθεί σ’ αυτή τη βάρβαρη πρακτική, συνήθως πριν από την ηλικία των 12. Επιπλέον, 3 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό κάθε χρόνο.

  Οι μετανάστες στην Ευρώπη συχνά συνεχίζουν την παράδοση και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 500.000 ακρωτηριασμένες γυναίκες ζουν σήμερα σε ευρωπαϊκές χώρες, αν και τα στοιχεία είναι ανεπίσημα. Πολύ συχνά μάλιστα, ο ακρωτηριασμός πραγματοποιείται στην καρδιά των ευρωπαϊκών πόλεων ή τα κορίτσια στέλνονται «διακοπές» στις χώρες τους ώστε να επιστρέψουν μετά από την «τελετή» ακρωτηριασμού.»

  https://www.protothema.gr/greece/article/674193/kleitoridektomes-stin-athina-to-varvaro-ethimo-irthe-kai-sti-hora-mas/

  https://tvxs.gr/news/kosmos/kleitoridektomi-traymatizei-ekatommyria-gynaikes-somatika-kai-psyxika-giati-symbainei-ak

  https://www.iefimerida.gr/news/215011/i-kleitoridektomi-efarmozetai-akoma-kai-se-dytikes-hores-pos-i-varvari-praktiki-ehei

  https://www.athensvoice.gr/life/health/457109_kleitoridektomi-stin-ellada-toy-18

  https://www.vice.com/gr/article/yw7gzx/martyries-kleitoridektomhs-sto-kentro-ths-a8hnas

  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/488434/i-kypros-sto-charti-tis-kleitoridektomis

  53 Ναι το ξέρω το βιβλίο τής Ντίρι, το έχω δώσει μάλιστα σε μαθητές μου μουσουλμάνους που δέν είχαν ιδέα και έλεγαν, «ε, και τί έγινε, και σε μένα κάνανε περιτομή και δέν έπαθα τίποτα». Γελούσαν, μάλιστα, περιγράφοντας το… πάρτυ που γινότανε τόσο τις ημέρες τής κλειτοριδεκτομής αλλά και την πρώτη μέρα τού γάμου κοριτσιών στα 13, 14 που δέν είχαν ποτέ μάθει τί σημαίνει σεξ και προσπαθούσαν να το σκάσουν. Τις κυνηγούσαν οι πενηντάρηδες σύζυγοι γύρω από το σπίτι (εντελώς διαφορετικά σπίτια από τα δικά μας) και οι άλλοι άντρες γελούσαν με το θέαμα ενώ οι γυναίκες δέν επενέβαιναν. Οι άντρες περίμεναν πώς και πώς να γίνει γάμος για να διασκεδάζουν με τον τρόμο τών κοριτσιών.

  Μιλάμε για ανθρώπους, χωριάτες, από τη Μπουρκίνα Φάσο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη δυτική Γκάνα. Δέν ξέρω αν στις πρωτεύουσές τους τα πράγματα είναι διαφορετικά.
  Καμιά δεκαριά μαθητές μου, ενήλικες, και μόνον δύο άλλαξαν κάπως άποψη. Ένας άλλος είχε το θράσος να μού γυρέψει να τον εκπαιδεύσω σεξουαλικά.

 69. Aghapi D said

  Τί έγινε και ανέβηκε δυο φορές το σχόλιό μου;
  Κάποιος να το σβήσει παρακαλώ 🙂

 70. ΣΠ said

  Ένα τραγούδι του Τσιτσάνη που περιέχει και τις δύο λέξεις.

  Νοσταλγία

  Ρίξε την καρδιά σου στο γιαλό
  τους όρκους ρίξε στο ποτάμι
  τα χρόνια πήγανε χαράμι
  μα φτάνει, τράβα στο καλό

  Ρίξε ένα δάκρυ στο γιαλό
  όλα είναι όνειρο και ψέμα
  πληρώνουμε με της καρδιάς το αίμα
  χαλάλι, τράβα στο καλό

  μα φτάνει, τράβα στο καλό

 71. Pedis said

  # 60 – παρατηρώ καραμπινάτο ναζιστικό ύφος στο λόγο του μπάτσου …

  καλά, πότε πρόλαβε και εμφανίστηκε το φαινόμενο … αφού η αστυνομία είχε αποφασιστικοποιηθεί επί συρανέλ;!

 72. Γς said

  51:

  >οι μουσουλμάνοι κάνουν περιτομή στις κόρες τους

  Μπα! Μήπως και κλειτοριδεκτομή στους γιους τους;

  Ε, ας τον βάλουμε πάλι εκείνον με το περιτμημένο πουλάκι

  https://caktos.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

 73. Θρακιώτης said

  1) Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελε,

  Γράφετε στο σχόλιο 35: «Οι Χριστιανοί χρωστούμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στον θείο Απόστολο («Πᾶν τὸ ἐν μακέλλῳ πωλούμενον ἐσθίετε μηδὲν ἀνακρίνοντες διὰ τὴν συνείδησιν») που μας απάλλαξε απ’ αυτά. »

  Αλλ’ ώ της αφελείας σας, σοφέ Νέστορα: Αν ο θείος Παύλος (κατά κόσμον… ραββίνος Σαούλ) δεν καταργούσε την περιτομή (και τις λοιπές απαγορεύσεις του Μωσαϊκού Νόμου) για τους προσηλυτιζόμενους από τα Έθνη, νομίζετε ότι θα είχε αυτή την τεράστια προσηλυτιστική επιτυχία η παράνοια που ονομάστηκε Χριστιανισμός;

  Ουδείς Εθνικός θα γινόταν χριστιανός, αν επρόκειτο να κόψει το πετσάκι του, ή να υπακούει στις τερατώδεις απαγορεύσεις του Δευτερονομίου και γενικώς της Τορά!.. Σοβαροί να είμαστε, κύριε Άγγελέ μου, διότι μόνο σοφία δεν επιδείξατε στην προκειμένη περίπτωση… Καμμία ευγνωμοσύνη δεν χρωστάμε στον Παύλο: Ο άνθρωπος κατήργησε τις απαγορεύσεις του Μωσαϊκού Νόμου για τους Εθνικούς, προκειμένου να προσελκύσει πελάτες. Αλλιώς, δεν θάκανε ούτε σεφτέ το μαγαζί…

  2) Μία μόνο συμπλήρωση στο θαυμάσιο σημερινό άρθρο του κ. Σαραντάκου: Πώς γίνεται το «χαρέμι» (= απροσπέλαστος οικογενειακός χώρος) να έχει την ίδια ετυμολογική αφετηρία με το χαράμι (= κακό, αθέμιτο); Η απάντησις είναι απλουστάτη, αλλά ο κ. Σαραντάκος την παρέλειψε για να μη στεναχωρέσει τους χριστιανούς αναγνώστες του:

  Την «βρώμικη δουλειά» την κάνανε πάλι οι Εβδομήκοντα μεταφραστές της Τορά, που αλλάξανε την σημασία της θαυμασίας ελληνικής λέξεως «ανάθημα» (= αφιέρωμα στους Θεούς), ώστε να σημαίνει ΑΝΑΘΕΜΑ!.. Για να αντιληφθεί και ο τελευταίος αναγνώστης πώς έγινε αυτό, ΑΝΑΡΤΩ την σχετική σημασιολογική παρατήρηση του Μεγάλου Μπαμπινιώτη στο λήμμα «ανάθεμα» του «Ετυμολογικού» του

  ΟΠΕΡ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ: Οι Εβδομήκοντα μεταφρασταί της Παλαιάς Διαθήκης αλλοίωσαν την σημασία του «αναθήματος», το έκαναν «ανάθεμα» και επηρέασαν τα ξαδερφάκια τους τούς Άραβες, όσον αφορά τις λέξεις «χαράμι» + «χαρέμι»

 74. aerosol said

  #6
  «Άντε μετά να πείσεις αυτόν που έχει υποστεί περιτομή να μην κάνει κλειτοριδεκτομή στην κόρη του.»
  Αυτή η αυθαίρετη (και πολύ επικίνδυνη για τις φυλετικές και πολιτισμικές τις προεκτάσεις) θεωρία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η μεγάλη πλειοψηφία των λευκών χριστιανών στις ΗΠΑ είναι περιτμημένοι -και κανένα λόμπι δεν έπαιξε ρόλο σε αυτό. Οι περισσότερες Αμερικανίδες δεν έχουν δει απερίτμητο πέος δια ζώσης. Κανείς τους δεν διανοείται να κάνει… κλειτοριδεκτομή στην κόρη του! Όσο για την θεωρία πως το τσιμπούκι έγινε δημοφιλές λόγω μειωμένης ευαισθησίας του πέους των Αγγλοσαξώνων… Αναρίθμητοι απερίτμητοι άντρες και τα ταίρια τους θα διαφωνήσουν γελώντας.

  Η κλειτοριδεκτομή δεν είναι θρησκευτική επιταγή, επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες κοινωνίες και όχι σε άλλες με την ίδια θρησκεία. Η ταύτιση των δύο είναι χαρακτηριστική φοβική στάση των απληροφόρητων ασπρουλιάρηδων (ο όρος είναι à la manière de Νέο Kid). Επίσης, η κλειτοριδεκτομή δεν συγκρίνεται με την περιτομή, παρά μόνο σε επίπεδο τεχνικών όρων. Άψογα τα λέει η Aghapi στο #50. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια περιτμημένων ανδρών δεν κυκλοφορούν κουβαλώντας κάποιο βαρύ ψυχικό τραύμα και έντονα σωματικά προβλήματα. Κυκλοφορούν μια χαρά και κάνουν τη ζωή τους γενικά απροβλημάτιστοι από το τι συνέβη κάποτε στο πέος τους.

 75. Aghapi D said

  71 Η αστυνομία δέν είναι μία, αδιαίρετη και ομοούσια… αν και ξέρουμε καλά και τί συμβαίνει στην πλειοψηφία τών αστυνομικών και πού κλίνουν.
  Άλλωστε με τις… βαθιές ρίζες τους, έχω την εντύπωση πως χρειάζονται σεμινάρια επί σεμιναρίων και hands on εμπειρίες για να αλλάξουν σε μια – δυο γενιές.

  https://luben.tv/stream/185188

 76. Jorge said

  #60 . Η ματιά της κάτω δεξια μητέρας, με κάνει να θέλω να κατεβώ στο πηγάδι και να κλείσω την ανθρωποθυρίδα βροντώντας την.

 77. Aghapi D said

  52 «να έχει οργασμό μόνο με τον άντρα της»??????
  ή και να μήν έχει ποτέ

  Αντιγράφω: «Η κλειτορίδα είναι ουσιαστικά η «γεννήτρια» του οργασμού», λέει ο σεξολόγος και ειδικός σε θέματα σχέσεων Ian Kerner, που έχει γράψει επίσης και το She Comes First: The Thinking Man’s Guide to Pleasuring a Woman. (πηγή: https://www.vice.com/gr/article/3dzvmb/kolpikoi-orgasmoi-pou-na-tous-vreis, αν και υπάρχουν χιλιάδες άλλες)

  Για να το ελαφρύνουμε λίγο:
  Ο Κάλχας υπήρξε και άντρας και γυναίκα. Η Ήρα και ο Δίας διαφωνούσαν για το ποιό φύλο έχει εντονότερους οργασμούς και ρώτησαν τον Κάλχα που είχε εμπειρία και από τις δύο καταστάσεις. Αυτός ήταν κατηγορηματικός. «Οι γυναίκες», απάντησε. Κι’ αυτό επειδή » H κλειτοριδική βάλανος έχει 8,000 απολήξεις νεύρων – τις διπλάσιες από το πέος »

  Εξ ού και η ζήλεια που αναφέρεις; 🙂

 78. Κιγκέρι said

  Αράπης ή αράπικο λέγεται κι ένα πολύ σκούρο, πολύ σοκολατένιο κέικ.
  Ακόμη, αράπικο φυστίκι, αράπικο γιασεμί και το υπέροχο αράπικο λουλούδι με την ανεπανάληπτη Στέλλα Χασκίλ

 79. Κιγκέρι said

  Και φτάνει με τις σφαγές και τους ακρωτηριασμούς, έ!

 80. Χαρούλα said

  https://www.protothema.gr/greece/article/665899/halal-to-iero-kreas-ton-mousoulmanon-pairnei-sfragida-kai-stin-ellada/

  https://athens.indymedia.org/post/1570942/

  Κάθε καλοκαίρι έρχονται γκρουπ Εβραίων της Γαλλίας για διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Σε συνεννόηςη με τα ξενοδοχεία διαμονής, έχουν δικό τους chef και τρόφιμα «καθαρά» που φέρνουν μαζί τους. Συνήθως βρίσκεται τρόπος αποκλειστικής χρήσης της κουζίνας για να διατηρείται και αυτή «καθαρή». (Συμπτωματικά σημερα έφυγαν οι τελευταίοι)

 81. Γς said

  Χαράμι

  Δεν διάβασα ακόμα καλά το άρθρο και τα σχόλια.
  Μόλις μπήκα μέσα.

  Ημουν με τον Γς-τζούνιορ

  Μα τι ωραία που μιλάει ελληνικά. Σαν ενήλιξ
  Γερμανικά, δεν το συζητώ. Το νηπιαγωγείο του στο Tübingen.
  Οσο για τα αραβικά είναι η mother tongue του.. H Λιβανοαμερικάνα Frau Professorin Dr νύφη μου.

  Για το Χαράμι.

  Σ ένα βίντεο έβλεπα τον Γς-τζζούνιορ να σφαλιαρίζει ένα γερμανάκι κι η μάνα του να του λέει στα αραβικά ότι αυτό που κάνει είναι χαράμ.

  Και όταν τον ρωτάνε wie heißt du? δεν λεει Hans, Johannn ή Johannes.

  Λέει Ioannis !

 82. π2 said

  47: Όσοι έχουν δοκιμάσει το νηστίσιμο «τυρί» μου έχουν πει ότι είναι σαν να τρως πλαστικό. Μια φορά στο σουπερμάρκετ ο ευσυνείδητος υπάλληλος προσπάθησε να αποτρέψει έναν πελάτη από το να το πάρει (ήταν Σαρακοστή):

  – Θέλετε κάτι άλλο;
  – Α, ναι, και είκοσι φέτες από αυτό το νηστίσιμο τυρί.
  – Ξέρετε, δεν είναι και πολύ εύγευστο.
  – Α, δε με νοιάζει, για την πεθερά μου είναι.

  (Καλό κουράγιο σε όσους επέστρεψαν, όπως εγώ, από τις διακοπές, καλή συνέχεια στους τυχερούς που αράζουν ακόμη στις παραλίες.)

 83. π2 said

  Άσχετο, αλλά δεν μπορώ να μη θαυμάσω το πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας, που αποκαλύπτει ότι καίνε τον Αμαζόνιο για να αποτελειώσουν την αρχαιοελληνική φυλή των Αμαζόνων. Με τον απαραίτητο υπότιτλο: Οι σιωνιστές επιδιώκουν την ιστορική ρεβάνς.

 84. loukretia50 said

  Αγάπη
  Κι ύστερα λένε για να παρηγορηθούν τα αγόρια, ότι οι γυναίκες φθονούν τον εξοπλισμό τους! Μακριά νυχτωμένοι!
  Τα προνόμια που απολάμβαναν από αρχαιοτάτων χρόνων, φυσικά ναι.
  H Virginia Wolf στο ORLANDO δεν το ξεκαθαρίζει βέβαια! Ούτε η εξαιρετική ηθοποιός στην κινημ/κή μεταφορά αν θυμάμαι καλά.
  Orlando (1992) https://youtu.be/gJlT5j9SEeY Μaze

  Για να προλάβω άγαρμπη παρέμβαση, εφόσον αναφέρθηκε το αγαπημένο θέμα γνωστού σχολιαστή, ο Κάλχας μπορούσε μόνο να μαντέψει ποιος νοιώθει περισσότερα.
  Ο Τειρεσίας είχε την εμπειρία και την πλήρωσε ακριβά. Φυσικά η ουσία του σχολίου παραμένει, οι γυναίκες χαίρονται περισσότερο, μόνο που αυτό δε θα παρηγορούσε κανένα άτυχο κοριτσάκι.

  ,Συμφωνώ και με τον/την/το (?) Κιγκέρι για να το ελαφρύνουμε.

  «Οι μεταμορφώσεις του Τειρεσία κατά τον Οβίδιο
  Ο λόγος για τον Δία. Μια φορά, από γλυκό κρασί χαλαρωμένος
  δεν έβαζε μαράζι στην καρδιά, και στο ραχάτι απάνω με την Ηρα
  καλαμπουρίζαν, όταν ξαφνικά γύρισε κι είπε: «Βέβαια οι γυναίκες
  το φχαριστιούνται πάντα πιο πολύ από τους άντρες πάνω στο κρεβάτι».
  «Διαφωνώ» επέμενε αυτή. Στον Τειρεσία, τον σοφό, αποταθήκαν
  που τα ‘χε δοκιμάσει και τα δυο, καθότι υπήρξε και άρρενας και θήλυ.
  Αυτός ο Τειρεσίας μια φορά συνάντησε δυο φίδια μες στο δάσος
  που ζευγαρώναν, και με το ραβδί τα χτύπησε χαλνώντας τη δουλειά τους.
  Το αποτέλεσμα ήταν θαυμαστό: από άντρας που ήταν έγινε γυναίκα,
  κι έμεινε θηλυκός χρόνους εφτά· και ύστερα, στον όγδοο χρόνο απάνω
  έτυχε να τα δει ξανά· «λοιπόν, αν είναι μαγικό το χτύπημά σας
  και δύναται το φυσικό εκεινού που έδωσε το χτύπημα ν’ αλλάζει,
  θα σας χτυπήσω άλλη μια φορά». Τα έκρουσε και πάλι με τη ράβδο
  και γύρισε στην πρώτη του μορφή, την αντρική, ως ήταν γεννημένος.
  Γι’ αυτό λοιπόν ορίστηκε κριτής, και ως κριτής στη δίκη-καλαμπούρι
  πήρε σαφώς το μέρος του Διός. Χολώθηκε βαρύτατα η Ηρα –
  ασήμαντος, που λεν, η αφορμή, μα κάκιωσε αυτή υπέρ το δέον.
  Βαρύτατη και του κριτή η ποινή: του στέρησε τα μάτια διά βίου.
  Σύμφωνα με την τάξη τ’ ουρανού, κανείς θεός θεού τα πεπραγμένα
  δεν ακυρώνει. Για το λόγο αυτό τον τυφλωμένο Τειρεσία ο Δίας
  ευλόγησε με γνώση μαντική – διάκριση που αλάφρυνε τον πόνο.
  Απ’ τον καιρό εκείνο ξακουστός στης Βοιωτίας γύριζε τα μέρη
  και μοίραζε αλάθευτους χρησμούς σε όσους υποβάλλουν ερωτήσεις.»
  (Οβίδιος, Μετ. 3 [Ηχώ και Νάρκισσος]. 318-340, μετ. Θ.Δ. Παπαγγελής)

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/mantises/page_032.html

 85. Pedis said

  # 75 – 71 Η αστυνομία δέν είναι μία, αδιαίρετη και ομοούσια… αν και ξέρουμε καλά και τί συμβαίνει στην πλειοψηφία τών αστυνομικών και πού κλίνουν.

  E, θα υπάρχουν μερικοί θύλακες δημοκρατικότητας και ανθρωπινότητας, λίγοι περισσότεροι, ως άτομα, θα είναι εκείνοι που νιώθουν άσχημα ως φρίκη, αλλά

  η λειτουργία της υπηρεσίας είναι ακροδεξιάς κοπής (φασιστική, ρατσιστική, πατριαρχική και με επίδειξη στο ψευτοανδριλίκι).

  Τη λειτουργία τής αστυνομίας η κυβ. συρανέλ δεν έδειξε ότι μάλλον τείνει να σκεφτεί με πιθανότητα να προσπαθούσε να την αλλάξει στο ελάχιστο . Αυτό λέω.

 86. aerosol said

  #77
  Φαίνεται πως συμβαίνουν και άλλα που κάνουν την απάντηση του Κάλχα ενδιαφέρουσα, εκτός από την πλυπλοκότητα της κλειτορίδας.
  Είχα την τύχη να πέσω σε κάποια άτυπη διαδυκτιακή συνέντευξη ενός άντρα που ήταν στα μισά της διαδικασίας αλλαγής φύλλου. Είχε ντύσιμο και εμφάνιση γυναίκας, στην εργασία του τον θεωρούσαν γυναίκα (μόνο ο εργοδότης του γνώριζε την αλήθεια), αλλά ακόμα λειτουργικό πέος.
  Στο θέμα της σεξουαλικότητας βασικά δήλωσε πως ως άντρας δεν είχε διανοηθεί το εύρος του γυναικείου σεξουαλικού ερεθισμού και πως οι άντρες είμαστε εμφανώς ριγμένοι. Η βασική διαφορά γι αυτόν ήταν το πώς διάφορα σημεία του σώματος άρχισαν να αποκτούν σεξουαλική ευαισθησία, και πως το άγγιγμα και το χάδι έδινε μια μεγάλη γκάμα ικανοποίησης -ενώ οι άντρες γνωρίζουμε κυρίως μια έντονη και τοπικά περιορισμένη κορύφωση, Εν ολίγοις, όσο πιο γυναίκα γινόταν, τόσο περισσότερο όλο το σώμα του μετατρεπόταν (μέχρι κάποιυ σημείου) σε σεξουαλικά ενεργό.

 87. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Παρεπιπτόντως το Σάββατο 24/08/2019 είδα τυχαία ξημερώματα στην ΕΤ3 2 από τα 4 επεισόδια από το παρακάτω :

  «8 ΜΕΡΕΣ / 8 DAYS»

  Τα επόμενα 4 επεισόδια απο 0.00 εως 4.00 το Σάββατο 31/08/2019
  Μίνι σειρά θρίλερ-επιστημονικής φαντασίας γερμανικής παραγωγής 2018 που θα ολοκληρωθεί σε 8 ωριαία επεισόδια.

  H σειρά έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, το Φεβρουάριο 2019.

  Σε 8 μέρες ένας αστεροειδής θα συγκρουστεί με τη γη. Η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη θα καταστραφούν. Οι πρωταγωνιστές της σειράς, κάτοικοι του Βερολίνου, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ηθικά διλήμματα απέναντι στους άλλους σε μια ακραία κατάσταση. Αν μπορείς να σώσεις κάποιους, ποιοι θα είναι; Αν μπορείς να σωθείς, θα τρέξεις αφήνοντας πίσω οικογένεια, συγγενείς, φίλους, συναδέλφους; Θα παλέψεις για την επιβίωση με κάθε μέσο; Θα βγάλεις την αλήθεια στον αέρα οδηγώντας στον όλεθρο τους λίγους, που μπορούν να σωθούν; Κάποιοι ανήμποροι βυθίζονται στα όργια και τα ναρκωτικά για να ξεχάσουν, κάποιοι θα θυσιάσουν τους άλλους για να σωθούν, μέσα στο χάος κάποιοι απελπισμένοι θα σκορπίσουν την καταστροφή πριν το τέλος, κάποιοι θα αναζητήσουν τη σωτηρία σε ένα νέο Μεσσία, κάποιοι θα πάρουν το νόμο και την τάξη στα χέρια τους, κάποιοι θα θυσιασθούν για να σώσουν τους άλλους.

  Kάθε επεισόδιο της σειράς αναρτάται στον ιστότοπο https://series.ert.gr/, όπου και παραμένει για 14 ημέρες.

  ΥΓ Για την Γερμανική υποκρισία ακόμη και στον λαό τους . Τα δηλωμένα καταφύγια ήταν για φιλοξενία μόλις 15 εκατ. , ενώ τα πραγματοποιημενα πολύ λιγότερα. Οπότε οι πλούσιοι οπαδοί του συγκυβερνωντος κόμματος (Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU ) έπαιρναν δήθεν τυχαία με κλήρωση θέσεις για καταφύγια, το οποίο κατάλαβαν οι αστυνομικοί που φύλαγαν πάνοπλοι μια έξοδο προς τον Γερμανικός Αυτοκινητόδρομο ( Autobahn , επισημως Bundesautobahn ) που οδηγούσε στα καταφύγια, παρατηρώντας τα πανάκριβα αυτοκίνητα με τα οποια έφευγαν μέσω κωδικού οι πλούσιοι . Μάλιστα ένας αξιωματούχος εκβιάζοντας τον υπουργό πήρε 4 θέσεις καταφυγίου για την οικογένειά του.

 88. Γς said

  Μπα! Τι βλέπω;

  ==: Παρελθόν από σήμερα τα capital controls ==

  Το τι κακό έκαναν στα πιτσιρίκια μου που δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν έγκαιρα και ικανοποιητικά τις υποχρεώσεις τους στην ξενοδ. μονάδα της Πάρου δεν λέγεται

  Κουφάλες-χορεύτριες [με ένα ν]

  Κι όσο θυμάμαι τις ουρές στα ΑΤΜ…

  Ανοίξτε το με δική σας ευθύνη.
  [εχω φάει μπανιάρισμα για την φωτό]

  https://caktos.blogspot.com/2015/07/blog-post_17.html

 89. Κουτρούφι said

  Πόσες καρδιές χαρίζουνται στον κόσμο η μια στην άλλη
  αδιάφορο αν γίνουνται χαράμι ή χαλάλι
  Χρύσα Σηφογιωργάκη: https://www.youtube.com/watch?v=d1voi5vcP-U

 90. Θρακιώτης said

  Εκλεκτή φίλη κ. Λουκρητία (84),

  ευχαριστώ θερμώς για το λαμπρό σχόλιο, με απαλλάξατε από τον κίνδυνο να διόρθωνα εγώ την γκάφα της κ. Αγάπης στο σχόλιο 77 και να θεωρούσαν οι εχθροί μου ότι είμαι μισογύνης, επειδή τολμώ και διορθώνω τις γυναίκες του Ιστολογίου

  Ωστόσο, αγαπητή μου Λουκρητία, μνημονεύοντας μόνο τον Οβίδιο, κρύβετε το βασικότερο στο Μύθο του Τειρεσία και της Γυναικείας Ηδονής: Σύμφωνα με την απάντηση του Τειρεσία στον Δία + την Ήρα, οι γυναίκες ηδονίζονται 9 (εννέα) ΦΟΡΕΣ ΠΈΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τους άνδρες κατά την διάρκεια της Ερωτικής Πράξεως

  Για να μείνει κτήμα ες εσαεί αυτή η πληροφορία στον σκληρό δίσκο του μυαλού σας, κυρία Λουκρητία, αναρτώ ένα βίντεο της Δευτέρας 23 Δεκέμβρη 2013 από το κανάλι «Κόντρα», όπου ο ελληνογνώστης νύν υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο αδελφός του Λεωνίδας, αναλύουν πώς έχουν τα πράγματα με την 9πλάσια ηδονή της γυναίκας κατά την διάρκεια του βινείν

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Αυτή είναι η φοβερή αλήθεια που μάς αποκρύπτουν επί αιώνες οι Χριστιανοί σκοταδιστές και την οποία ήξεραν άριστα οι Αρχαίοι Έλληνες: Οι γυναίκες ηδονίζονται 9 φορές περισσότερο από τους άνδρες κατά την συνουσία. Αυτό το ξέρουν άριστα και οι μουσουλμάνοι, γι’ αυτό κάνουν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους: Για να μήν αισθάνονται 9πλάσια ηδονή από τους άνδρες όταν βινώνται.

  Γι’ αυτό και οι σοφοί ΑΗΠ έκλειναν τις συζύγους τους στον γυναικωνίτη κι αυτοί εβίνουν εταίρες, αυλητρίδες και πόρνες. Γνώριζαν οι φιλοσοφημένοι αυτοί άνδρες ότι η σεξουαλική ηδονή της γυναίκας δεν έχει τέλος: Και και στο μπουκάλι να την κλείσεις, θα βρεί τον τρόπο να το κάνει με τον φελλό.

 91. loukretia50 said

  90. ΑΧ, ΟΧΙ τέτοια βίντεο, έλεος!
  Δεν τα αντέχω, ας μην ξεστραβωθώ ποτέ.
  Κανένας φίλος μου δε θα με ταλαιπωρούσε μ΄αυτά.
  Πηγές , βιβλία και αρχαία κείμενα θα χαρώ αν αναρτήσετε

 92. ΣΠ said

  91
  Λου, δεν χρειάζεται να δεις κανένα βίντεο. Την «φοβερή αλήθεια που μάς αποκρύπτουν επί αιώνες οι Χριστιανοί σκοταδιστές» την έχει η… Βικιπαίδεια.

 93. Κιγκέρι said

  84:

  Αχ Λου, σε τρώει η περιέργεια κι όλοι ξέρουμε τι ζημιά κάνει στις γάτες!
  Άντε, χαλάλι σου, το Κιγκέρι είναι θηλυκό!

 94. loukretia50 said

  92. Στους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού, ο Μένιππος αμφισβητεί τα λεγόμενα του Τειρεσία και τον ειρωνεύεται.
  Μια τέτοια αφιέρωση θα με ευχαριστούσε.
  Και να μη θεωρηθεί ότι καίγομαι για το θέμα, δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποδειχθεί τι πραγματικά ισχύει.
  Στην τελική τι έγινε?

 95. loukretia50 said

  93. Yeees!!! Χαίρομαι! Σ΄ευχαριστώ!

 96. Γς said

  Ρε παιδιά μήπως πέρασε η Υβέτ από δω;

  [η όπως Αμερική]

 97. Aghapi D said

  84 I stand corrected και θαυμάζω που βρήκες το ακριβές απόσπασμα 🙂 (Πώς βάζουν καρδούλες εδώ;)

 98. Jorge said

  kosher για τα είδη που επιτρέπονται, κρεας από δίχηλα μονο , τα της θάλασσας , μονο οσα εχουν λέπια

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  61β Δεν αναφέρομαι σε πρόσφυγες, αλλά σε Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα. Η διαδικασία κλειτοριδεκτομής, από όσο μπόρεσα να πληροφορηθώ, παίρνει και τη μορφή μικρής τελετής.

  τέλος

 100. Jorge said

  Δίχηλα ΚΑΙ μυρηκαστίκα , συμπληρώνω. Τα έχοντα «σαλεμό», σπάω το καζάνι μου , για το λυσιτελές εξελικτικά

 101. Γς said

  https://pbs.twimg.com/media/EC5C4xBX4AItMH_?format=jpg

  Ναι καλέ!

  Ο Τρυντώ είναι

  https://pbs.twimg.com/media/EC5IJbNWkAAPIYP?format=jpg

 102. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  87 Χμμμ, ενδιαφέρουσα φαίνεται.

 103. Γς said

  Πατρις Μητρίς και Κλειτορίς

  [Αμάν πια]

 104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @99. Κώστα, στην Θεσσαλονίκη και δεν βρέθηκε κανένας εκεί, για να τους πάρει ο διάβολος και να τους σηκώσει αυτούς τους «Έλληνες» πολίτες; ‘Ενας εισαγγελέας, ένα περιπολικό για να μπουζουριάσουν τελετάρχη και όσους συμμετείχαν σε τέτοια εγκλήματα;

 105. Alexis said

  Ωραίο άρθρο!
  Χαλάλι τα πέντε λεπτά που διέθεσα για να το διαβάσω 😀

 106. Γς said

  101:

  Κι αυτή η φωτ’ο

  https://pbs.twimg.com/media/EC48jnKWwAE7PLb?format=jpg&name=360×360

  #MelaniaLovesTrudeau

 107. ΚΩΣΤΑΣ said

  104 Γιώργο, η υπόθεση είναι παλιά, άνω της 20ετίας, το γεγονός μαθεύτηκε εκ των υστέρων… κανείς επισήμως δεν έλεγε τίποτα, τα μειονοτικά θέματα και ο χειρισμός τους είναι δύσκολα θέματα.

  * Απάντησα κατ’ εξαίρεση, ΤΕΛΟΣ, κουράστηκαν και οι σχολιαστές.

 108. nestanaios said

  15.

  Η διαφορά είναι πράγματι μεγάλη αλλά καλλίτερα από όλους μας την ξέρουν οι εβραϊκής καταγωγής γυναίκες. Εγώ το έχω μάθει από αυτές μικρός.

 109. 107 ΚΩΣΤΑ δεν έχω λόγο να μην σε πιστεύω με μια διαφορά. Έγραψες πψς οι μουσουλμάνοι της
  Ελλάδας ή πιο συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης κάνουν (ή έστω μέχρι πριν λίγα χρόνια ακρωτηριασμό στις κόρες τους). Και
  τώρα γραφεις πως ήταν μια περίπτωση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά νομίζω.

 110. atheofobos said

  67
  Όταν λέμε δεν γίνεται στην Τουρκία σημαίνει ότι δεν γίνεται εθιμικά στις Τουρκάλες. Σε κανένα από τα λινκ που παραθέτεις δεν αναφέρεται πως γίνεται στις γυναίκες εκεί.
  Στο ποστ μου, πριν 13 χρόνια γράφω για τις Δυτικές χώρες που έχει απαγορευτεί
  ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ -Δυτικές χώρες
  http://atheofobos2.blogspot.com/2006/09/blog-post_14.html
  Έκτοτε έχει απαγορευτεί και στις περισσότερες αφρικανικές χώρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται παράνομα.

  74
  Όταν γράφω «Άντε μετά να πείσεις αυτόν που έχει υποστεί περιτομή να μην κάνει κλειτοριδεκτομή στην κόρη του.» δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτό δεν είναι αυτονόητο ότι αναφέρεται στους αφρικανούς πατέρες!

  99
  Δεν έχω διαβάσει πουθενά ότι έχει γίνει κλειτοριδεκτομή σε Έλληνίδες μουσουλμάνες στο θρήσκευμα.

 111. Georgios Bartzoudis said

  «Ξυπνά η κόρη την αυγή σα μήλο μαραμένο
  βρίσκει τον κόρφο τς ανοιχτό, τ’ αχείλι φιλημένο…
  «Τάχα το ποιος μου το ‘κανε, τάχα ποιος μου το κάνει;»
  Αν είν’ από τον άντρα μου, χαράμι να του γένει
  κι αν είν’ από όποιον αγαπώ, χαλάλι να του γένει»!

  # Όμοιο, και όμως διαφέρει, το Μακεδονικό τραγούδι της μπόζιας (ένθαπερ μπόζια= η θεία αλλά και κάθε μεγάλη γυναίκα, καλούμενη επίσης και τέτα):
  Ερ σηκώνουμαι, μπόζια μ’, προυϊ-προυϊ, τρεις ώρις πριν να φέξει
  Βρίσκου τα στήθια μ’, μπόζια μ’, ανοιχτά, τα χείλη μ’ φιλημένα /
  Ποιος είν(ει) αυτός, μπόζια μ’, που τό ‘κανι, ποτές να μην πιθάνει…

 112. Aghapi D said

  110
  το να έχει γίνει σε μετανάστριες σε ενοχλεί λιγότερο;

 113. loukretia50 said

  Ο Νίκος Εγγονόπουλος στο ίδιο ποίημα έχει και τις δύο λέξεις
  «………κατάρα –Κύριε- σ’ εκείνον όπου έβαλε βέβηλο χέρι
  στα λιγοστά χρήματα του
  φτωχού ζωγράφου
  που ’κλεψε τη δεκάρα
  από την τεταμένη
  την ταπεινή
  του διακονιάρη
  φούχτα
  κατάρα!

  χαράμι!
  φαρμάκι θα γένει το ψωμί
  και το κλεμμένο νόμισμα:
  καρφί πυρακτωμένο στ’ άσπλαχνα τα στήθη
  αυτών που έστερξαν τις ανομίες
  ……………………………………………………………….

  Υπάρχει Θεός!
  όπως του δίκαιου το κάθε τι θε να γενή χαλάλι
  ο ανομήσας –μη σας νοιάζει- θα κριθεί

  ακούσατε τα λόγια αυτά του ποιητή:
  το άνομο ψωμί δεν ωφελεί
  υπάρχει οπωσδήποτε Θεός:
  τι κρίμα όμως ναν’ οι ανθρώποι τόσο λίγοι!
  Νίκος Εγγονόπουλος
  από τη συλλογή ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΔΩΝΕΣ

 114. loukretia50 said

  Κι ένα ακόμη αποσπάσματα, από το Βάρναλη
  Ο τρελός
  «… Πατρίδα μου, χαλάλι σου!
  Σαν είν’ οι αφέντες σου δικοί,
  θα ’ναι κι η ζήση σου γλυκή
  κι ανέγνιο τα κεφάλι σου!…»
  Κ.Bάρναλης

  Δεν είδα – προσπέρασα γρήγορα , δεν αντέχονται δεύτερη φορά οι περιγραφές! – τη βλάμισσα που για κείνη χαράμισε τη ζωή του.
  Βασίλης Τσιτσάνης – Σατράπισσα https://youtu.be/sO5H6LJt23Y (Αραμπάς περνά)

  Αν το είπατε, ε, χαλάλι σας μια ακόμη!

 115. ΣΠ said

  111 καλούμενη επίσης και τέτα

  Αυτό είναι σλάβικο. Στα σλοβένικα, τσέχικα και σλοβάκικα teta, στα σέρβικα, κροάτικα και μακεδονικά тетка/tetka, στα ρώσικα тетя (τέτια).

 116. gpoint said

  Ενας χαμός από φανουρόπιττες στο ερημικό ξωκλήσι στην απογευματινή λειτουργία της παραμονής. Μοίρασμα-δοκιμή από όλες και το ζάχαρο στα ύψη-δεν πειράζει για μια μέρα !! χαλάλιν της !!

 117. sarant said

  115 Δεν είναι καθιαυτού μακεδονικό;

 118. aerosol said

  #110
  Στο #6 μιλάς για κοσέρ, Εβραίους, μουσουλμάνους και μετά γενικά για περιτομή. Το αν αναφέρεσαι σε (1) αφρικανούς που (2) έχουν κάνει περιτομή, είναι κάτι που δεν προκύπτει.
  Οι Εβραίοι που κάνουν περιτομή δεν κάνουν κλειτοριδεκτομή.
  Οι χριστιανοί που κάνουν περιτομή δεν κάνουν κλειτοριδεκτομή.
  Οι μουσουλμάνοι, έτσι γενικά, δεν κάνουν κλειτοριδεκτομή.
  Οι Αφρικάνοι, έτσι γενικά, δεν κάνουν κλειτοριδεκτομή.
  Οι χώρες και οι φυλές της Αφρικής που κάνουν περιτομή δεν ακολουθούν κατ’ ανάγκη την κλειτοριδεκτομή.

  Όπως και να το δω, ήταν μια ασαφής και αυθαίρετη σύνδεση.
  Όμως για να είμαι δίκαιος, πρέπει να προσθέσω πως η περιτομή όπως γίνεται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όντως συχνά είναι τραυματική -όπου ακόμα γίνεται με τους παραδοσιακούς τρόπους τελετουργίας μύησης στην ανδρική ηλικία.

 119. mitsos said

  Καλησπέρα

  Καλό το άρθρο
  και τα σχετικά σχόλια

  Ίσως κάποιος μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα σε εμάς τους ερασιτέχνες ποιος μηχανισμός ανασυγκροτεί λογικά την αντιθεση των χ-ρ-λ και χ-ρ-μ και πως σχετίζεται =αν σχετίζεται- με το ερμηνευτικό σχήμα του χ-ρ-μ ως κοινή ρίζα (ετυμολογική ) των χαράμι και χαρέμι που φαίνονται ( τουλάχιστον σε μένα ) άσχετες σημασιολογικά.

  Πάντως σίγουρατο σημερινό θέμα θα μπορούσε να είχε γίνει μια αφορμή για να επιβεβαιωθεί πως η ηχητική συγγένεια δυο λέξεων δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση κριτήριο σημασιολογικής ή ετυμολογικής συγγένειας αφού το χάραμα (χάραγμα) … χάρακας (χάραξ) … χαράζω (χαράσσω) είναι από άλλο ανέκδοτο

 120. sarant said

  119 E, ναι.

  Εμείς λέμε χαραμάδα και οι εβραίοι της Ελλάδας λέγανε «χαραμάδος» ο αποσυνάγωγος.

 121. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τί γίνεται και ενώ κοντεύουνε μεσάνυχτα, εξαντλήσαμε όλη μας την φιλολογική δεινότητα στα κοσέρ και στα χαράμ και περιφρονήσαμε επιδεικτικά τα χαρέμια; (Πάντως, είτε με προκαλέσετε, είτε όχι, εγώ και το επιτελείο μου δεν θα επανέλθουμε μεταμεσονυχτίως επειδή, αν το κάνουμε, θα σερνόμαστε αύριο στην εφημερία.. 🙂 )

 122. Theo said

  @115:
  Στα μακεδονικά της Έδεσσας το θυμάμαι τέτα. Τέτκα μάλλον είναι το υποκοριστικό του, η θείτσα.
  Υπάρχουν κι άλλες λέξεις για τη θεία, ανάλογα με το αν είναι αδελφή ή νύφη του πατέρα ή της μητέρας. Θυμάμαι τη μητέρα μου και τ΄ αδέλφια της να λένε «βούνια» τη σύζυγο του αδελφού της μητέρας τους.

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  Με την υπόθεση που προανέφερα στα @51, @99 κλπ σχόλιά μου, ας μου επιτραπεί η έκφραση, έζησα ένα προσωπικό δράμα, όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος.
  Ζω δυτικά της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή μας ζουν ένα σωρό μειονότητες, τσιγγάνοι, μουσουλμάνοι, πρόσφυγες, μετανάστες… Πέραν αυτού έχω ασχοληθεί και επαγγελματικά με μειονότητες και ΑΜΕΑ.

  Όσον αφορά τους μουσουλμάνους, αποτελούν μια μικρή αλλά κάπως οργανωμένη ομάδα. Κατά κανόνα είναι πάμπτωχοι και φιλήσυχοι άνθρωποι. Διατηρούν τα ήθη και έθιμα της θρησκείας τους και οργανώνουν εκδηλώσεις, όπως ραμαζάνι, μπαϊράμι, ανοιχτούς γάμους… Ζητάνε άδεια από την αστυνομία, κλείνουν τμήματα δρόμων και είναι φιλόξενοι, δέχονται και κερνούν και τους «περίεργους» που θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις τους. Η κοινωνία των Αμπελοκήπων είναι πολύ θετική απέναντί τους, όχι μόνο δεν τους δημιουργεί πρόβλημα, αλλά ευχάριστα αρκετοί συμμετέχουν ως παρατηρητές ή και ελαφρώς παίρνουν μέρος, στους χορούς και τα τραγούδια τους. Έχω συμμετάσχει και προσωπικά και με την άδειά τους βιντεοσκοπήσαμε και κάποιες εκδηλώσεις, για λόγους καταγραφής τοπικής ιστορίας – δεν κρατάω εγώ το βίντεο.

  Να έχετε πάντα στο νου σας ότι τέτοια θέματα τελούν και υπό την υψηλή και διακριτική εποπτεία διάφορων προξενικών αρχών… Οι πληροφορίες που είχα μπορεί κατά την εκτίμησή μου να ήταν απολύτως αξιόπιστες, αλλά παρασκηνιακές, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και επίσημα κανένας δεν δεχόταν να καταθέσει κάτι. Παιδαγωγικοί και ψυχολογικοί προβληματισμοί, για τις επιπτώσεις στο παιδί και στην πάμπτωχη και αγράμματη οικογένεια, που κατά τη γνώμη της έπραττε θεάρεστα, εφαρμόζοντας τους νόμους της δικής τους θρησκείας, εάν γινόταν καταγγελία στον εισαγγελία να διερευνηθεί η υπόθεση. Δεν ξέρω, αυτό το θέμα συνειδησιακά δεν το έχω λύσει ακόμη.

  109 Σωτήρη, η αίσθηση που απεκόμισα ήταν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, αλλά για «εθιμικό δίκαιο», γι’ αυτό μίλησα για κάτι σαν μικρές τελετές.

  112 Αγάπη, όχι, δεν με ενοχλεί λιγότερο αν γίνει σε μετανάστριες. Η αποστροφή μου «Δεν αναφέρομαι σε πρόσφυγες, αλλά σε Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα. » αναφέρθηκε ως απάντηση στο @61β σχόλιο, που έλεγε ότι «Μπορεί αυτό που λες να γίνεται σε πρόσφυγες που προέρχονται από Σουδάν, Σομαλία,…»
  Να έχετε πάντως υπόψη σας ότι εμείς ζούμε σε μια περιοχή που βρίθει μειονοτήτων, αποτελούν τον καθημερινό κοινωνικός μας κοινωνικό περίγυρο και συμβιώνουμε μια χαρά μαζί τους. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν σχολιάζω ως ακαδημαϊκός πολίτης – άλλοι μπορεί να είναι – λέω τα καθημερινά μου βιώματα. Δεν ξέρω πόσοι από τους ιδεολογικούς κριτές έχουν κάνει παράλληλα και την επιλογή τους να συμβιώνουν με αυτές τις συμπαθέστατες αυτές κοινωνικές ομάδες.

  Συγνώμη για το σεντόνι.

 124. Myriolis said

  16, 63:
  Νέο Kid, οι πληροφορίες μου από Abu Dhabi λένε ότι ο αραβικός κλάδος των McDonalds και KFC έχει εξαγοραστεί από την Σαουδική Αραβία και σίγουρα είναι halal.

 125. sarant said

  121 Του επιτελικού κράτους κι εσείς, ε;

 126. Γς said

  121:

  Ε που πας;
  Να μιλήσουμε και για Χαρέμια!

 127. Pedis said

  # 60, 71, 75 –

  https://www.theguardian.com/world/2019/aug/26/greece-police-raid-athens-squats-exarcheia-arrest-migrants-agency-reports

  “I am so happy here, I feel safe,” a resident from Afghanistan said prior to Monday’s raids. “Here we work together and have a good life.”

  Thousands of refugees arrived in Athens in the summer of 2015. Seeing little response from the state, the anarchist squat movement in the area, which dates back to the 1980s, resolved to open empty buildings in Exarcheia to house refugees. Notara 26 was the first, and was soon joined by others, founded on the same principles of autonomous self-organisation.

  The squats offer a viable alternative to official refugee camps and detention centres, where conditions have been widely condemned by international observers.

  “I visited the camps as a volunteer,” a 31-year-old official refugee from Gaza, who lives in a squat, told the Guardian on a recent visit to Exarcheia. “You’re not a refugee there, you feel like you are in prison – and they’re full. [The squat] is important for me because I feel more like home, I feel a little more human. We have space to sleep, neighbours and a neighbourhood around us.”

  In opposition, the New Democracy party attacked the Syriza administration’s handling of the refugee crisis, capitalising on security fears and a belief that Greece was having to shoulder a disproportionate share of responsibility.

  In government, they have stepped up border enforcement, revoked asylum seekers’ rights to access health and social security services, and dissolved the ministry of migration, transferring responsibility for refugees to the ministry of citizen protection, which also oversees the police.

  Nevertheless, it was under Syriza that the strategy of criminalising the refugee squats began. A wave of evictions by heavily armed police occurred in early April, affecting over 300 people.

 128. 120 Καλό παράδειγμα του πώς φαίνεται σε άλλη γλώσσα το σχήμα που στα ελληνικά συναντάμε πχ στη λ.»τζιπάκι». Το αγγλ. τζιπ με μιά τυπική ελληνική κατάληξη. Στους χαραμάδος έχουμε αραβ. λέξη με ισπ. κατάληξη.

 129. Περιονουσκιας said

  Συγγενείς που ζουν στο Κογκό, αποκαλούν τους ντόπιους «σκούρους».

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χελάλι λέγανε, και λένε, οι πιο παλιοί, κάτω.

  35 Άγγελος>>Τυπικά, εξακολουθεί και για τους Χριστιανούς να απαγορεύεται το κρέας ζώων που δεν έχουν σφαγεί
  Δεν ξέρω αν σχετιζότανε με αυτό (ιδέα δεν είχα ότι υπάρχει τέτοια θρησκευτική απαγόρευση) όταν κάποιο οικόσιτο που τύχαινε πχ να πνιγεί με το σκοινί του, αν δεν πρόφταιναν να το σφάξουν έστω την τελευταία στιγμή πριν ξεπνέψει, δεν το έτρωγαν μετά. Δεν είχε γίνει όμως ποτέ σχετική κουβέντα.
  Αλλά, μπα! γιατί τώρα σκέφτομαι πόσους λαγούς πιάνανε (κι ακόμη φαντάζομαι) με τα τέλια (σύρματα, θηλιές).

  Η κλασική μαντινάδα «χαράμι ή χαλάλι» για τις καρδιές, που μου ήρθε άμεσα με την ανάγνωση του τίτλου, είδα αναφέρθηκε στο 89 από το Κουτρούφι 🙂

  Μερικές μαντινάδες ακόμη

  Ήθελα να ξαναρχόντου
  η νιότη οπίσω πάλι
  για να σου την ξανάκανα
  κι άλλη φορά χαλάλι.

  Ότι κι αν έχω και θωρώ
  χαλάλι σού τα κάνω
  σβήνω τς αγάπες τσι παλιές
  κι αρχή από σε να βάνω

  Σου χαλαλίζω την καρδιά
  και το κορμί απού ΄χω
  και σ΄ό,τι ορίζω και θωρώ
  σε κάνω δικαιούχο

  Χαράμι σου να σου γενεί
  η αγάπη απου σου ‘χα
  γιατί με παραπέταξες
  σαν τα παλιά σου ρούχα

  Χαράμι πάνε τα μιστά*
  που κάνεις κι είμαι αιτία
  γιατ΄έχεις βάλεις το κορμί
  βαθιά στην αμαρτία

  *αγαθοεργίες, ελεημοσύνες

 131. gpoint said

  Θρακιώτη, με 7,98 ευρουλάκια βλέπεις πακέττο ΠΑΟΚ-Σλόβαν και ΠΑΟΚ- Πανιώνιος,, παιζεις και 2,02 στοίχημα τις προβλέψεις σου και μ’ ένα δεκάρικο θα βγάλεις φτηνά την βδομάδα. Είδες η ΔΕΗ;-λάθος- ο ΠΑΟΚ !!!

 132. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @126. Ευλογημένα! 🙂

 133. gpoint said

  # 126

  Φέσι το βίδδεο…δεν βρήκαν να βάλουνε ένα αραβικό άλογο που το λατρεύουνε περισσότερο από γυναίκες και γκαμήλες ; αίσχος που βάλανε ένα από τα ουγγαρέζικα (;) βαρείας ελάσεως.

 134. sarant said

  128 Ναι, γιατί είναι από τα ισπανοεβρέικα

 135. Γς said

  4.1 Ρίχτερ απ την Πάρνηθα.
  [καλά,, δεν μασάμε]

 136. atheofobos said

  118
  Έχεις δίκιο ότι στο 6 δεν ήταν σαφές ότι η σχέση περιτομής και κλειτοριδεκτομής που έγραψα, αναφέρεται στους μουσουλμάνους άνδρες στην Αφρική και όχι σε Εβραίους, εκτός βέβαια από αυτούς που ζουν στο Beta Israel της Αιθιοπίας.
  Στην Αφρική όμως, σύμφωνα με αναφορά του 2013 της UNICEF, σε 18 Αφρικανικές χώρες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 10% των μουσουλμάνων γυναικών έχει υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή και σε 13 από αυτές τις χώρες το ποσοστό αυξάνει στο 50-90%
  Επίσης η UNICEF επισημαίνει ότι σε 19 Αφρικανικές χώρες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 10% των χριστιανών γυναικών και κοριτσιών 15-49 ετών έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή.
  Οι χώρες αυτές είναι οι Benin, Burkina Faso, Central African Republic, Chad, Cote d’Ivoire, Egypt, Eritrea, Ethiopia, Gambia, Guinea, Guinea Bissau, Kenya, Liberia, Mali, Nigeria, Sierra Leone, Sudan, Tanzania και Niger.Το ενδιαφέρον είναι ότι στην τελευταία αυτή χώρα έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή το 55% των χριστιανών γυναικών σε αντίθεση με το 2% στις μουσουλμάνες!
  Cappa, Claudia, et al. Female Genital Mutilation/Cutting: A Statistical Overview and Exploration of the Dynamics of Change, New York: United Nations Children’s Fund, July 2013.

  Click to access UNICEF_FGM_report_July_2013_Hi_res.pdf

 137. Αγγελος said

  Μήτσο (119), πώς άσχετες σημασιολογικά; Σκέψου το ελληνικό «αφορίζω», που ετυμολογικά σημαίνει βέβαια «αποχωρίζω οριοθετώντας». Δεν ήταν ανέκαθεν κακόσημο: ο Απ. Παύλος αυτοχαρακτηρίζεται «Παύλος δούλος Ιησού Χριστού κλητός απόστολος αφωρισμένος εις ευαγγέλιον Θεού», έφτασε όμως να σημαίνει «αποχωρισμένος από την κοινωνία των πιστών». Ετσι και το σημιτικό χρμ σημαίνει βασικά το ταμπού, το άβατο. Μπορεί να έχει και καλή έννοια: το αφιερωμένο στα θεία και συνεπώς απαγορευμένο για κοσμικές χρήσεις (τα ιερά σκεύη π.χ., στην Παλαιά Διαθήκη δε και ορισμένα λάφυρα από την κατάκτηση της Παλαιστίνης, που απαγορευόταν να τα οικειοποιηθούν οι πολεμιστές και έπρεπε να προσφερθούν θυσία στον Στρατηλάτη Θεό.) Αλλά φυσικά σημαίνει και το θρησκευτικώς απαγορευμένο, το αντίθετο με τον θρησκευτικό νόμο, και τον αφορισμό με τη σημερινή έννοια (εξ ου και ο χαραμάδο, ο αφορεσμένος στα ισπανοεβραϊκά), και γενικότερα το απαγορευμένο και άβατο, όπως κατ’εξοχήν το χαρέμι.
  Αλλά τι κάθομαι και γράφω, αφού μας τα έχει πει πολύ καλύτερα ο Νικοκύρης: https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/15/bokoharam/

 138. Αγγελος said

  Ναι, Αγάπη, με ενοχλεί λιγότερο αν αφορά μετανάστριες.
  Φρικτό και απαίσιο πράμα είναι η κλειτοριδεκτομή, αλλά δυστυχώς συνηθίζεται σε ορισμένες χώρες της Αφρικής. Πολύ λυπάμαι, αλλά δεν αισθάνομαι ότι φταίω γι’ αυτό. Και από τη στιγμή που έχουν έρθει στην Ευρώπη χιλιάδες άνθρωποι απ’ αυτές τις χώρες, πώς να το κάνουμε, δεν μπορούν ν’αλλάξουν μυαλά απ΄τη μια μέρα στην άλλη. Βεβαίως να απαγορεύεται και να τιμωρείται, βεβαίως να γίνεται (και γίνεται) κατά το δυνατόν η δέουσα διαφώτιση, αλλά πολύ περισσότερο ενοχλούμαι αν κλειτοριδεκτομή γίνεται από συμπολίτες μου, έστω και αλλόθρησκους, που ζουν υπό την εξουσία της πατρίδας μου εδώ και εκατό χρόνια. Εκεί αισθάνομαι ότι εμμέσως φταίω κι εγώ.
  Από την άλλη, κι εγώ δεν έχω ακούσει να γίνεται τέτοιο πράμα από Τούρκους, να αποτελεί μέρος της τούρκικης παράδοσης. Μήπως τα όποια περιστατικά ακούστηκαν ή καταγγέλθηκαν είτε αφορούν νεοφερμένους ξένους, είτε αποτελούν μεμονωμένα εγκλήματα διεστραμμένων; Θέλω να το πιστεύω…

 139. Γς said

  Στον Σκαϊ τώρα ο Βελόπουλος διαμαρτύρεται δσιότι ενώ είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι επιτρέπουμε να κτλ Χαλάλ

  Tweet

  Βελόπουλος Κυριάκος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
  @velopky

  Παρατήρησα σε πακέτο τυριού φέτα Ήπειρος σε Σούπερ Μάρκετ ότι το προϊόν έχει περάσει από HALAL…και ρωτάω ως Ορθόδοξος. ..γιατί εγώ να τρώω κάτι που έχει περάσει από μουσουλμάνων περιποίηση- ευχή;Δεν είναι ρατσισμός;
  @ellinikilisi

 140. voulagx said

  #115 @ΣΠ: Και στα βλάχικα τέτα=θεία πχ. τετα Μαρικα=θεια Μαρικα

 141. Georgios Bartzoudis said

  115, ΣΠ said: «…τέτα. Αυτό είναι σλάβικο. Στα σλοβένικα, τσέχικα και σλοβάκικα teta, στα σέρβικα, κροάτικα και μακεδονικά тетка/tetka, στα ρώσικα тетя (τέτια)». Ίδε και Theo (σχόλιο 122), και voulagx (σχόλιο 140)
  # Έτσι νομίζω (ή νόμιζα) και γω. Όμως, στο λεξικό ΣΟΥΔΑ, 1102:τηθίς= «θεία, πατρός και η μητρός αδελφή». Πιθανόν λοιπόν να είναι αντιδάνειο. Πιο σίγουρο σλάβικο είναι το μπόζια(η). Υπάρχει και όνομα Μποζή_Μπουζή=Χρυσάνθη. Η επιρροή προέρχεται ίσως από Βόσνιους μουχατζήριδες του 19ου αιώνα.

  117, sarant said: «115 Δεν είναι καθιαυτού μακεδονικό»;
  # Δάσκαλε που δίδασκες…

 142. Aghapi D said

  Δέν ήξερα πώς να απομονώσω και να αναρτήσω μόνο την τελευταία φωτογραφία γι’ αυτό σας το δίνω ολόκληρο – επειδή μιλήσαμε πολύ εδώ για την περιτομή

  http://thelanguagenerds.com/40-hilarious-translation-fails-from-different-languages/?fbclid=IwAR27osEXX9GPrBGWaHDPIqaraPFlSOqbi-K63RxviEL9rhNRdoiyPZf8KVw

 143. Γιάννης Ιατρού said

  142: δεξί κλικ πάνω στη φωτό, επιλογή «προβολή εικόνας» από το μενού που σου βγαίνει, την βλέπεις μόνη της και αντιγράφεις το URL που βλέπεις στον browser που χρησιμοποιείς. Μετά το κοπυπαστώνεις εδώ (μέχρι και την κατάληξη .png ή .jpg, όχι τα μετά απ΄αυτή => δηλ. χωρίς το «?w=500») 🙂

 144. Aghapi D said

  143 Ευχαριστώ Δέν εμφανίζεται το «προβολή εικόνας»
  Να το δω έτσι; (Δέν θα ξαναπροσπαθήσω αν δέν πετύχει για να μήν το παρατραβήξουμε)

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47 Pedis >>Νηστήσιμο τυρί! Θεοί κι απόστολοι.
  και φυτικό τυρί με γεύση κοτόπουλου!

  ήφυτικοκοτόπουλο

 146. mitsos said

  @137
  Άγγελε … Ευχαριστώ.
  Το 15 είναι πλέον πολύ παλιό … και αν ακόμα είχα διαβάσει την ανάρτηση εδώ, για την Μποκο Χαράμ, δεν το θυμάμαι.
  Βα σαι καλά.

 147. aerosol said

  Στις ξεκαρδιστικές Κεφαλονίτικες Ιστορίες του Γεράσιμου Σκιαδαρέση -βιβλίο γραμμένο σε βαριά, παλιάς κοπής, κεφαλονίτικη ντοπιολαλιά- υπάρχει το διήγημα με τον παλλινοστούντα μετανάστη από τις ΗΠΑ. Στέλνει γράμμα στο χωριό: «Έκαμα την περιτομή μου κι έρχομαι». Ακολουθεί σοκ και δέος στη μικρή κοινωνία. «Ο Παναγάκης όβριεψε!».
  Μετά από τα κωμικά δρώμενα που αναστατώνουν το χωριό, έρχεται η ώρα που επιστρέφει ο Παναγάκης στην πατρίδα και τελικά λύνεται η παρεξήγηση.
  Είχε φροντίσει μόνος του να φτιάξει μια μαρμάρινη προτομή του για να στηθεί στην γενέτειρα.
  «Στο Αμέρικα το στάτουα το λένε περιτομή».
  Μια ομελέτα από λέξεις, σωστές και λάθος, επηρεασμένες από διάφορες γλώσσες…

 148. loukretia50 said

  147. Περιτομή σε προτομή? Εκτός αν ήταν του …Ερμή!

 149. aerosol said

  #148
  Τουσέ (επίσης: σαπώ, μπιμπελό, πλαζ και κραγιόν)

 150. BLOG_OTI_NANAI said

  74: «θρησκεία. Η ταύτιση των δύο είναι χαρακτηριστική φοβική στάση των απληροφόρητων ασπρουλιάρηδων»

  Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι πράγματι, η χριστιανική ιεραποστολή συναντά τεράστιο πρόβλημα στο να πείσει ότι η κλειτοριδεκτομή αποτελεί ένα απάνθρωπο έθιμο. Οι μελέτες δείχνουν όμως ότι ΣΥΝΟΛΙΚΑ το επιτυγχάνει σε μεγαλύτερο βαθμό από το Ισλάμ και αυτό είναι ξεκάθαρο στις στατιστικές.

  Ακόμα σημαντικότερος όμως είναι ο πίνακας που δείχνει την ανθρωπιστική ποιότητα που μπορεί να μεταγγίσει ο χριστιανισμός σε σχέση με το Ισλάμ στις ΙΔΙΕΣ τις γυναίκες. Εδώ τα αποτελέσματα είναι τραγικά για το Ισλάμ και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμία «φοβική στάση» στη σύνδεση του προβλήματος με το Ισλάμ. Όπως βλέπουμε, στις γυναίκες που υποστηρίζουν την κλειτοριδεκτομή ΤΟΥΣ, κυριαρχούν σαφέστατα οι μουσουλμάνες και εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και καλό είναι ν’ αφήσουμε τα περί «απληροφόρητων ασπρουλιάρηδων»…

  Ασφαλώς παίζει κυρίαρχο ρόλο η τοπική κουλτούρα, όμως, ως προς το σημαντικότερο στοιχείο που είναι η θέση που παίρνει η ίδια η γυναίκα απέναντι στο έγκλημα που γίνεται στο σώμα της, βλέπουμε ότι ο χριστιανισμός βοηθά σαφώς ώστε η κουλτούρα αυτή να διαμορφωθεί προς το καλύτερο. Εδώ λοιπόν προκύπτει από τις στατιστικές ότι οι προαιώνιες αυτές εγκληματικές τοπικές κουλτούρες μπορούν να νικηθούν από τον χριστιανισμό και αντιθέτως το Ισλάμ τις βοηθά να διατηρηθούν και αυτό είναι καταδικαστέο:

  Άλλωστε το ίδιο το Ισλάμ είναι φορέας και άλλοθι κακοποίησης και υποτίμησης της γυναίκας σε ακραίο βαθμό και σίγουρα δεν προκύπτει από καμιά… ισλαμοφοβία η αηδία που νιώθει κάποιος βλέποντας βίντεο μουσουλμάνων με διδασκαλία για τον «σωστό» τρόπο με τον οποίο πρέπει να χτυπάει κάποιος τη γυναίκα ή τις γυναίκες του(…) ώστε να μην παραμορφώνεται το πρόσωπο τους…

 151. Γιάννης Ιατρού said

  144: Πολλοί δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη, οπότε 👍👍👍
  (όπως λένε, το θέμα δεν είναι ο προορισμός, αλλά το να βρούμε να παρκάρουμε όταν φτάσουμε εκεί .. 🙂 )

 152. aerosol said

  #150
  Ως τώρα, έχω κρατήσει ως σχολιαστής του μπλογκ σεβαστική στάση για κάθε οργανωμένη θρησκεία.
  Μη με πιέζεις να το αλλάξω αυτό, δεν θα χαρεί κανείς με το αποτέλεσμα.
  Δεν έχω σκοπό να μετρήσω ποιανού ο φανταστικός φίλος είναι καλύτερος -το οποίο αλλάζει ανά εποχή και κοινωνικές συνθήκες- και δεν προσπάθησα απολύτως καμία σύγκριση.
  Αυτό που σαφέστατα είπα είναι πως κλειτοριδεκτομή και Ισλάμ δεν ταυτίζονται. Μπορώ να αναφέρω πολύ περισσότερες ισλαμικές χώρες του κόσμου όπου η κλειτοριδεκτομή δεν συνηθίζεται.
  Συνεπώς η ταύτιση αυτής της θρησκείας με το βάρβαρο αυτό έθιμο είναι λανθασμένη και παραπληροφορητική.
  Και ναι, η οπτική αυτή απαντάται κυρίως στους ασπρουλιάρηδες, πολύ συχνά για να δημιουργηθεί κλίμα που δικαιολογεί διάφορες «επεμβασούλες» και πολιτικές που καμία σχέση δεν έχουν με την βελτίωση της ζωής των γυναικών.

  Το αν το Ισλάμ είναι καταπιεστικό για τις γυναίκες (που είναι) δεν το άγγιξα. Αλλά αν μπούμε εκεί θα πρέπει να αναφερθεί και η έντονη ριζοσπαστικοποίηση του ισλαμικού κόσμου των τελευταίων δεκαετιών, η οποία ξεκάθαρα προήλθε από την καταστροφική ιμπεριαλιστική στάση της Δύσης. Της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ Δύσης -όχι πως παίζει ρόλο η θρησκεία, αλλά βαυκαλιζόμαστε τσάμπα. Υπάρχουν λόγοι που στην Καμπούλ του 1964 κυκλοφορούσαν γυναίκες με μίνι, ενώ τώρα ακόμα και στο Παρίσι κυκλοφορούν κάποιες με μπούργκα. Και δεν άλλαξε κάτι στο Κοράνι από τότε…
  Υπάρχουν λόγοι που θερίζει η Μπόκο Χαράμ (και άλλα τέτοια λουλούδια) στην Αφρική. Δεν τους το είπε προχτές ο Αλλάχ, αυτά είναι αποτελέσματα του βιασμού ολόκληρης της ηπείρου εδώ και αιώνες. Από τους Δυτικούς, υπό την ευλογία και της θρησκείας τους ασφαλώς -ξαναλέω, όχι πως παίζει αυτό ρόλο για μένα, αλλά αν είναι να μπούμε εκεί θα ειπωθεί.

 153. ΣΠ said

  122
  Και στα σερβοκροάτικα υπάρχουν τρεις λέξεις για την θεία ανάλογα αν είναι αδελφή ή σύζυγος του αδελφού του πατέρα ή της μητέρας: tetka / ujna / strina. Μη με ρωτήσετε ποιο ισχύει σε κάθε περίπτωση, τα μπερδεύω.

 154. sarant said

  147 Ωραίο!

 155. Γιάννης Ιατρού said

  153: strina (father’s brother’s wife), ujna (mother’s brother’s wife), Tetka, teta (father’s or mother’s sister)

 156. Theo said

  @155:
  Ευχαριστώ.
  Μάλλον η ujna (mother’s brother’s wife) των σερβοκροάτικων είναι η βούνια των μακεδονικών της Έδεσσας, όπως γραφω στο σχ. 122: Έτσι έλεγαν η μητέρα μου και τ΄ αδέλφια της τη σύζυγο του αδελφού της μητέρας τους.

 157. ΣΠ said

  155
  Ευχαριστώ, Γιάννη. Αύριο, βέβαια, θα έχω ξεχάσει ποιο είναι ποιο και θα τα μπερδεύω πάλι. 🙂

 158. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ωραίο και περιεκτικό το σημερινό=χθεσινό! (Σχολιάζω καθυστερημένα γιατί πέσανε διάφορα μαζεμένα)

  – Για να μην αναφερθώ σε σφαγές ζώων κλπ, να συμπληρώσω μόνο το εξής σχετικά με το αίμα τους:
  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι γνωστή λιχουδιά (κυρίως χριστουγεννιάτικη) οι οματιές (ομαθιές στην Κρήτη).
  Στις παραδοσιακές-γνήσιες ομαθιές, μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες (ίσως και σήμερα σε κάποια χωριά) ένα από τα συστατικά ήταν και μικρή ποσότητα αίματος από τον -μόλις σφαγμένο- χοίρο, που ανακατευόταν με ξίδι και με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης του έντερου-ομαθιάς (συκώτι, πνευμόνια, σπλήνα, ρύζι ή αλεσμένο σιτάρι, αμύγδαλα, σταφίδες κλπ). Εξάλλου, ετυμολογικά προέρχεται από την αρχ. «αιματία» (κατά τον Φώτιο, ο μέλας ζωμός). Και ο Ησύχιος: αιμαλία, αλλαντία.

  #40, ΚΩΣΤΑΣ
  Μήπως μεγάλωσες με … χαράμ; 🙂

  Γιατί οι παλιοί-παραδοσιακοί τυροκόμοι χρησιμοποιούσαν για το πήξιμο του γάλακτος κυρίως «πυτιά» (<αρχ. πυτία), που υπάρχει στο στομάχι μικρού αρνιού ή κατσικιού που βυζαίνει ακόμα (εξού και το πηκτό αυτό γαλάκτωμα που υπάρχει εκεί λέγεται «γαστέρα»<γαστήρ).

  Οπότε τα τυριά με αυτό τον τρόπο παρασκευής δεν ήταν χαλάλ…
  [Είχα κάπου και φωτό, αλλά δεν τη βρίσκω τώρα…]

  #46, Πέπε (τέλος) Λες: «…Νομίζω ότι τελικά το καταλαβαίνουν.»

  Για… εμπέδωση θα μπορούσες να τους έβαζες και το: 🙂

 159. ΚΩΣΤΑΣ said

  158 ΜΙΚ_ΙΕ, τώρα μπερδεύτηκα! Ναι, «χρησιμοποιούσαν για το πήξιμο του γάλακτος κυρίως «πυτιά» (<αρχ. πυτία), που υπάρχει στο στομάχι μικρού αρνιού…" μόνο που δεν γινόταν προσευχές στον Αλλάχ!!! 😜

  Από όσο θυμάμαι, στο γουρούνι σίγουρα, για το αρνί δεν έχω τόσο σιγουριά, η μάνα μου έβαζε σε ένα κεραμίδι λίγα κάρβουνα και θυμίαμα και λιβάνιζε το σφαχτάρι. Αυτό δεν είναι χαλάλ αλλά χαράμ; 🤔

  Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Μήπως οματιές ή ομαθιές λέτε το σπληνάντερο:

 160. BLOG_OTI_NANAI said

  152: «Μη με πιέζεις να το αλλάξω αυτό, δεν θα χαρεί κανείς με το αποτέλεσμα»

  Καταρχάς μου είναι αδιάφορο ποια στάση θα κρατήσεις. Και προσωπικά, τις προκλήσεις τις αποδέχομαι ΠΑΝΤΑ και μετά χαράς…

  Από εκεί και πέρα λοιπόν, η χρήση της λέξης «ταύτιση», έκρυβε την πραγματικότητα. Διότι η στατιστική δείχνει ξεκάθαρα ότι σε σχέση με τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ επηρεάζει αρνητικά τη συνειδητοποίηση από τις ίδιες τις γυναίκες ότι δεν θα έπρεπε να θεωρούν εθιμική κανονικότητα αυτές τις βαρβαρότητες.

  Και δυστυχώς έχουμε στα χέρια μας κείμενα ανθρώπων που παριστάνουν τους άθεους και «προοδευτικούς» που στο όνομα του… «δικαιώματος στη διαφορά» συμπορεύονται με όλους τους ντόπιους φανατικούς που επιθυμούν τη διατήρηση της κλειτοριδεκτομής δίνοντας τους δίκιο που αντιδρούν στην «δυτική αποικιοποίηση»! Και μάλιστα ως εργαλείο για την υπεράσπιση της φρίκης χρησιμοποιούν τις απόψεις των γυναικών που υποστηρίζουν την κλειτοριδεκτομή ΤΟΥΣ, λες και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε για ποιον λόγο υπάρχουν γυναίκες σε αυτά τα περιβάλλοντα που συμφωνούν με την καταπίεση τους.

  Εντωμεταξύ οι ίδιοι αυτοί «προοδευτικοί» κάφροι, για την παραμικρή λέξη που μπορεί να ξεστομίσει κάποιος Χριστιανός ή Ιεράρχης, μιλάνε για… «Μεσαίωνα» και «Σκοταδισμό» τη στιγμή που συμβάλουν στη πραγματική διατήρηση του μεσαίωνα και του σκοταδισμού στην Αφρική!

  Και φυσικά θα προσθέσω ότι αν με την αναφορά στην Καμπούλ και τα μίνι υπονοείς ότι υπήρξε κάποτε ένα… «ανεκτικό» Ισλάμ το οποίο το «χάλασαν» οι Δυτικοί, θα πρέπει να γελάσουμε, καθώς η δίψα των παραδοσιακών μουσουλμάνων για αίμα αποτελούσε τον μόνιμο φόβο των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστών. Πάει πολύ να μπερδεύουμε το σκοτάδι του Ισλάμ με την εκμετάλλευση του από τη Δύση. Οι δυτικοί ήθελαν να απαλλαγούν από τους αριστερούς, αλλά δεν κατασκεύασαν αυτοί το μίσος του Ισλάμ για τις μεταρρυθμίσεις. Οι διαδηλώσεις των ισλαμιστών, οι ανοιχτές εκφράσεις της δυσαρέσκειας τους και οι απειλές δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο «ανεκτικό» Ισλάμ. Γι’ αυτό και στις επαρχίες, παρόλο που οι μεταρρυθμίσεις προέβλεπαν και δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ούτε καν αυτό δεν εφαρμόστηκε δίνοντας το στίγμα και του ποιος κυβερνά πραγματικά και τι εστί Ισλάμ.

 161. sarant said

  159 Το γαλλικό boudin είναι λουκάνικο με αίμα.

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  159. Κώστας >>Μήπως οματιές ή ομαθιές λέτε το σπληνάντερο:
  επειδή τυχαίνει να ξέρω την ονομασία στα καθιαυτού θεσσαλικά, σπεύδω να απαντήσω, ότι οι ομαθιές (αματιές στ΄ανατολικά), είναι οι θκες σας μπουμπάρες! Τ΄άντερα του χοίρου γεμισμένα με αλεσμένο στάρι, κομματάκια εντόσθια(συκωτοφλέμονα) και μυρωδικά. Εμείς τα βράζουμε, εσείς τα φουρνίζετε νομίζω.
  Το σπληνάντερο, που είναι από αρνοκάτσικα-όχι γουρουνίσο- και σουβλιστό (όπως το θκο σας 🙂 ) το λέμε και σπληνογάρδουμο.

 163. aerosol said

  #160
  Δεν ξέρω αν μέσω εμού βρήκες να πουλήσεις Χριστιανισμό.
  Το αρχικό μου σχόλιο έχει μετρημένες λέξεις και είναι ορατό.
  Δεν έκανα καμία σύγκριση θρησκείας με θρησκεία, οπότε η αναφορά σου σε αυτό είναι παντελώς άκυρη.
  Αν θέλεις να συγκρίνεις «κακό» Ισλάμ με «καλό» Χριστιανισμό, θα το κάνεις χωρίς να διαστρέψεις τίποτα από όσα έχω πει.
  Ανάγνωση ξέρεις, τις προθέσεις σου δεν μπορώ να καταλάβω αλλά για μένα καλές δεν είναι.
  Η δική μου στάση:
  Χέστηκα για τις στατιστικές, δεν συνέκρινα στοιχεία.
  Η ταύτιση Ισλάμ και κλειτοριδεκτομής είναι ψευδής.
  Τέλος.

  Τα υπόλοιπα σε όσους ενδιαφέρονται για μανουρίτσες και θρησκεία. Γελάσετε δεν γελάσετε, ξέρω ιστορία, δεν αγοράζω δώσαμε!

 164. ΓιώργοςΜ said

  Περί στατιστικής:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Lies,_damned_lies,_and_statistics
  https://en.wikipedia.org/wiki/How_to_Lie_with_Statistics

 165. BLOG_OTI_NANAI said

  164: Αυτή ακριβώς τη χρήση του διαδικτύου κάνουν και όσοι έχουν σταματήσει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους εκθέτοντας όλους μας σε θανάσιμο κίνδυνο, διότι ακριβώς πετούν στα σκουπίδια όποιο επιστημονικό πεδίο δεν βολεύει τις ιδεοληψίες τους:

 166. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  159, ΚΩΣΤΑΣ
  Για το σπληνάντερο-σπληνογάρδουμο απάντησε (και με το παραπάνω…) η ΕΦΗ-ΕΦΗ.
  Να διευκρινίσω μόνο ότι συνήθως χρησιμοποιείται (για ευκολία) το παχύ έντερο μεγάλων ζώων (αιγοπροβάτων, άνω τους έτους) και ότι στη γέμιση μπαίνει μόνο η συκωταριά (καρδιά, συκώτι, σπλήνα) και τίποτε άλλο.
  Όσο για το λιβάνισμα του ζώου πριν το σφάξιμό του, δεν το έχω υπόψη μου για την Κρήτη. Πιθανό να συμβαίνει κάτι ανάλογο, αλλά δεν το έχω ακούσει/διαβάσει.

 167. ΚΩΣΤΑΣ said

  @162 – @166

  Ευχαριστώ! Έφη και Μικι_ιε 👩 👨

 168. ΓιώργοςΜ said

  165 Αν διαβάσεις το βιβλίο του δεύτερου λινκ (το οποίο μας το πρότειναν στο Πανεπιστήμιο, στο μάθημα της Στατιστικής), θα δεις πως αυτό που υποστηρίζει είναι το εξής: Είναι εύκολο να κοροϊδέψεις τον κόσμο με στατιστικούς πίνακες που υποστηρίζουν τη θέση σου, ακριβώς επειδή πολύς κόσμος δεν ξέρει να ελέγξει την αξιοπιστία των δεδομένων που παρουσιάζονται.
  Γράφτηκε το 1954 και είναι ακόμη επίκαιρο.

  Εκτός συμφραζομένων, και χωρίς να βασανίσει τη μεθοδολογία, το γράφημα του #150 (ή οποιοδήποτε) το ερμηνεύει κανείς όπως θέλει.
  Θα πρέπει να δει πχ κάποιος στην ίδια μελέτη τα αντίστοιχα γραφήματα με το μορφωτικό επίπεδο, την γεωγραφική κατανομή, το οικογενειακό εισόδημα ή οποιαδήποτε άλλη δυνητικά σχετική παράμετρο πριν αποφανθεί.
  Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται πχ πως αλλιώτικη είναι η αναλογία στη Γουϊνέα και αλλιώτικη στο Σουδάν ή την Κένυα. Είναι προφανές πως η θρησκεία είτε έχει περιορισμένη επίδραση είτε καθόλου. Οι χριστιανές της Αιθιοπίας και οι χριστιανές της Μπουρκίνα Φάσο έχουν πχ διαφορετικό βαθμό χριστιανικότητας ή διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο και έχουν τόσο διαφορετικά ποσοστά;

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  168: Όταν στο 85% ένα δεδομένο επιβεβαιώνεται, η μοναδική εύλογη απορία που μπορεί να προκύψει είναι τι συμβαίνει στο υπόλοιπο 15%. Αντιθέτως, αποτελεί συνωμοσιολογία είτε το να εκφράζει κανείς αόριστες καχυποψίες για… «πειραγμένες στατιστικές», είτε να υπονοεί βεβαιότητα για την ορθότητα του 15%(!) και να αναρωτιέται «τι άραγε συμβαίνει στο υπόλοιπο… 85%»!

  Άλλωστε δεν γεννήθηκε ακόμα συγκριτική στατιστική ανάμεσα στον χριστιανισμό και το Ισλάμ που να μπορεί να γεννήσει απορίες σαν αυτές που εκφράζεις, για το αν οι μουσουλμάνοι ή οι χριστιανοί διατηρούν καλύτερη κοινωνική θέση για τη γυναίκα και το παιδί. Άρα, οι στατιστικές είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συμβατές με το συνολικό προφίλ του ισλάμ και του Χριστιανισμού και έτσι δεν υφίσταται καμία εύλογη διαδρομή σκέψης ώστε να γεννηθούν αυτά τα «ερωτήματα» για τις στατιστικές…

  Επίσης, τα ερωτήματα για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι κενά περιεχομένου, καθώς στις στατιστικές εμπλέκονται τρεις παραδόσεις: τα τοπική έθιμα/παγανισμός, το Ισλάμ και ο χριστιανισμός.

  – Τα τοπικά έθιμα και ο παγανισμός στην περίπτωση αυτή αποδεδειγμένα ευνοούν την βία της ανδροκρατίας γι’ αυτό και υπάρχουν σήμερα τέτοια βάρβαρα έθιμα.
  – Το Ισλάμ αποδεδειγμένα ευνοεί την βία της ανδροκρατίας: απόδειξη οι θρησκευτικοί λιθοβολισμοί, ακρωτηριασμοί, παρανοϊκές απαγορεύσεις, μπούργκα, καταπίεση, θεσμική πολυγαμία.
  – Από τις τρεις εμπλεκόμενες παραδόσεις μόνο ο Χριστιανισμός διατηρεί υψηλότερες προσδοκίες ως προς την εμφύσηση άρνησης τέτοιου είδους σωματικής βίας, όχι μόνο λόγω του σημερινού παραδείγματος αλλά και γιατί έχει καταδικάσει αυτή τη μορφή βίας (περιτομή, ευνουχισμό μέσω τρίτου ή αυτο-ευνουχισμό) εξαρχής σχεδόν.

 170. ΓιώργοςΜ said

  169 Δεν είπα πως είναι πειραγμένες οι στατιστικές. Αποσπασματικές είναι.
  Προφανώς (πχ πρώτη και τελευταία στήλη) αυτό που παίζει ρόλο είναι κυρίως τα τοπικά έθιμα και δευτερευόντως η θρησκεία-αν παίζει κάποιο ρόλο.
  Επίσης, οι μεγάλες διαφορές (πχ Ερυθραία και Ακτή Ελεφαντοστού) μπορούν εύλογα να αποδοθούν σε κοινωνικές ανισότητες, όσο και στη θρησκεία. Αν πχ χριστιανοί είναι ως επί το πλείστον οι πλούσιοι και μορφωμένοι αστοί έποικοι, ενώ μουσουλμάνοι οι φτωχοί, κοινωνικά περιχαρακωμένοι και αμόρφωτοι ντόπιοι της επαρχίας, ποιος είναι άραγε ο παράγοντας που παίζει περισσότερο ρόλο; Δεν αρκεί αυτό το γράφημα για να το δείξει.

 171. aerosol said

  #170
  Αν υπήρχε πραγματικά λειτουργικό μάθημα Λογικής (ή απλά λογικής) στα σχολεία, τα βασικά στοιχεία του How To Lie With Statistics θα έπρεπε να μπουν στην ύλη.

 172. ΣΠ said

  Στην στατιστική να έχουμε πάντα υπ’ όψη ότι Correlation does not imply causation.

 173. Πέπε said

  172:
  Σωστά.

  Άνω του 80% των χρηστών ηρωίνης ήταν από παλιότερα -και παραμένουν- χρήστες νερού. Συμπέρασμα;

 174. ΓιώργοςΜ said

  173 Στο παράδειγμα δεν υπάρχει συσχέτιση.
  Ακόμη κι όταν υπάρχει όμως, η αιτιότητα δεν αποδεικνύεται από τη στατιστική, αλλά από τη λογική.
  Το ξημέρωμα σχετίζεται με το λάλημα του κόκορα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αν σφάξουμε όλα τα κοκόρια δε θα ξαναξημερώσει!

 175. Πέπε said

  173
  Mου έλεγε μια γερόντισσα σ’ ένα χωριό:

  -Παλιά δεν είχαμε ρολόγια, πού να τα βρούμε; Την ώρα την ξέραμε από τον κόκκορα. Για παράδειγμα, στις δύο μετά τα μεσάνυχτα λαλούν οι κοκόροι. Τους ακούγαμε και ξέραμε ότι πήγε δύο.
  -Και αφού δεν είχατε ρολόγια, πώς ξέρατε ότι την ώρα που λαλούν οι κοκόροι είναι δύο;
  -Αφού λαλούσαν οι κοκόροι!

 176. ΚΩΣΤΑΣ said

  Συγνώμη που πετάγομαι ως αεροβολή στην περισκελέα σας, αλλά μήπως ισχύει ακόμη και σήμερα το ρηθέν ότι «στατιστική είναι η επιστήμη του ψεύδεσθαι δι΄αριθμών;»

 177. BLOG_OTI_NANAI said

  Για να δείξουμε πόσο κωμικό είναι να αρνείται κάποιος το προφανές αποκλειστικά για λόγους ιδεοληψίας, μπορούμε να δούμε και τον πίνακα για τα ποσοστά μόρφωσης.

  Αν συγκρίνουμε τις «επιφυλάξεις» που έδειξαν κάποιοι ως προς τις δύο θρησκείες, με τον πίνακα που δείχνει το μορφωτικό επίπεδο, θα περιμέναμε ότι οι ίδιοι «αμφισβητίες» των στατιστικών θα μας έλεγαν ότι η μόρφωση πιθανόν δεν παίζει κανένα ρόλο στο ζήτημα, καθώς βλέπουμε ότι σε μία χώρα οι πιο μορφωμένες γυναίκες συντηρούν σαφώς την κλειτοριδεκτομή(!), ενώ σε άλλες τέσσερις χώρες οι διαφορές ανάμεσα σε μορφωμένες και αμόρφωτες γυναίκες είναι από μηδαμινές έως αμελητέες!

  Θα τολμούσε άραγε κάποιος, με βάση τον παραπάνω πίνακα να μας πει ότι η μόρφωση δεν έχει σχέση με το ζήτημα επειδή δεν εμφανίζεται ως αποφασιστικής σημασίας παράγοντας σε 10 από τις 15 χώρες;! Και όμως, όταν κάτι παρόμοιο επιβεβαιώνεται στις 10 από τις 12 χώρες σε σχέση με Ισλάμ και τον Χριστιανισμό, μας είπαν περίπου ότι ευθύνεται κάποια… εξωγήινη δύναμη και όχι το γνωστό προφίλ των δύο θρησκειών, με τον χριστιανισμό μάλιστα να έχει καταδικάσει ευθέως κάθε θρησκευτική (περιτομή) ή και κοινωνική παράδοση (ευνουχισμός) εκτομής των γεννητικών οργάνων εδώ και 2.000 χρόνια!

  Όμως, είναι σαφές, ότι ανάμεσα στους δύο παράγοντες μόρφωση και αμάθεια, η μόρφωση συμβάλλει στη βελτίωση της γυναίκας στην κοινωνία. Το ίδιο γνωρίζουμε για τη θέση της γυναίκας σε σχέση με τις δύο παραδόσεις Ισλάμ και Χριστιανισμό. Αυτά δεν είναι άγνωστα σε κανέναν.

  Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνει και η συγκεκριμένη στατιστική σε συντριπτική πλειοψηφία, και θα ήταν αστείο το μικρό ποσοστό που απομένει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το δεδομένο που κυριαρχεί… δεν παίζει κανένα ρόλο και έτσι να πετάξουμε ακόμα και τη μόρφωση από τους παράγοντες βελτίωσης της κοινωνικής θέσης της γυναίκας!

  Άλλο λοιπόν το να δεχτούμε πως ο συσχετισμός Χριστιανισμού – Ισλάμ ή μόρφωσης – αμάθειας ως προς το θέμα της κλειτοριδεκτομής στην Αφρική δεν είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ, όχι όμως να παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε στους πίνακες το προφανές που είναι μάλιστα και απόλυτα ΣΥΜΒΑΤΟ με όσα γνωρίζουμε για την βελτιωμένη θέση της μορφωμένης γυναίκας ή για τη σύγκριση της θέσης της γυναίκας ανάμεσα σε Χριστιανισμό και Ισλάμ.

 178. BLOG_OTI_NANAI said

  Το υπόμνημα του πίνακα. Η γραμμή του «1.0» δείχνει ισοδύναμη υποστήριξη της κλειτοριδεκτομής από μορφωμένες και αμόρφωτες γυναίκες:

 179. Αγγελος said

  Και δηλαδή στη Νιγηρία οι εντελώς αγράμματες γυναίκες υποστηρίζουν την κλειτοριδεκτομή σε πολύ μικρότερο ποσοστό (λιγότερο απ’ το μισό) απ’ ό,τι οι στοιχειωδώς μορφωμένες;
  ή κάποιο λάθος έχει γίνει, ή… π.χ. οι φυλές που συνηθίζουν αυτή την απαίσια πρακτική έχουν για κάποιο λόγο μικρότερο ποοστό πλήρους γυναικείου αναλφαβητισμού απ’ ό,τι άλλες φυλές, που δεν τη συνηθίζουν (μην ξεχνούμε πως η Νιγηρία είναι τεράστια χώρα με πλήθος φυλών).

 180. BLOG_OTI_NANAI said

  179: Προβληματικό στοιχείο σίγουρα, και βεβαίως δεν είναι μικρότερο το πρόβλημα εκεί που οι δύο ομάδες μορφωμένων-αμαθών είναι σχεδόν ισοδύναμες το οποίο είναι εκτός λογικής. Φυσικά, στην πραγματικότητα δεν είναι εκτός λογικής, απλά αποδεικνύει τη δύναμη των τοπικών αυτών παραδόσεων που φιλτράρουν όλους τους θετικούς παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη θέση για τη γυναίκα.

  Πάντως, εμένα με απασχολεί ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε με το έτσι θέλω δύο ξεκάθαρους πίνακες που μας λένε ότι και η μόρφωση παίζει θετικό ρόλο σε σχέση με την αμάθεια ως προς τη θέση της γυναίκας αλλά και στη σύγκριση των δύο παραδόσεων Χριστινισμού και Ισλάμ υπερτερεί ο Χριστιανισμός, κάτι που άλλωστε οι πάντες γνωρίζουμε και δεν χρειαζόταν κάποια στατιστική για να το αποδείξει.

 181. ΓιώργοςΜ said

  178 Μα το γράφημα λέει πως με μόνη εξαίρεση τη Νιγηρία, η μόρφωση λειτουργεί, από λίγο έως πολύ (στην περίπτωση της Ακτής Ελεφαντοστού δραματικά) υπέρ της κατάργησης αυτής της συνήθειας.
  Αν πάρουμε την Αίγυπτο, που είναι μια ενδιάμεση κατάσταση με λόγο ~1.25, σημαίνει πως για κάθε 125 αγράμματες γυναίκες υπάρχουν 100 στοιχειωδώς μορφωμένες που υποστηρίζουν την κλειτοριδεκτομή.
  Και μιλάμε πάντα για αναλφάβητες και στοιχειωδώς εγγράμματες γυναίκες στο σχηματισμό του γραφήματος· αν υπήρχε και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο στις κλίμακες η διαφορά ίσως να ήταν εντονώτερη. Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως σε πολλές από τις χώρες αυτές, οι απόφοιτοι Λυκείου είναι πολύ μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού απ’ ότι πχ οι απόφοιτοι Ιατρικής στην Ελλάδα, οπότε τι στατιστική να κάνει κανείς.

  Αλήθεια, από πού είναι αυτά τα γραφήματα; Μοιάζει με έκθεση του ΠΟΥ ή κάτι τέτοιο. Βγαίνουμε αρκετά εκτός θέματος, αλλά είναι ενδιαφέρον (πολύ πιο ενδιαφέρον από το πέιπερ που πρέπει να αξιολογήσω και βαριέμαι…)

 182. Γιάννης Ιατρού said

  181: Δες στη σελ. 20 του «Female Genital Mutilation/cutting: A Statistical Exploration 2005» της Unicef
  https://books.google.gr/books?id=0AODPJjbpbAC

 183. Γιάννης Ιατρού said

  182: Υπάρχει και η έκδοση 2013, σε πιντιεφι 🙂
  Η έκδοση του 2005 (απ΄όπου το γράφημα), εδώ 🙂

 184. Giorgos Ex Amaxis said

  Άσχετη ερώτηση: η λέξη «σλα» από πού προέρχεται; Ως «Σλα Μαχαλά» συνήθως προσδιορίζονται περιοχές που μένουν τσιγγάνοι («Γυφτομαχαλάς»).

 185. sarant said

  184 Δεν έχω ιδέα

 186. Χαρούλα said

  #184
  Ίσως σας βοηθήσει συτό:
  ….Ψάχνοντας και εγώ , προκειμένου να βρω τη προέλευση της ονομασίας Σλα κατέληξα σε δύο εκδοχές που έχουν σαν βάση την τουρκική λέξη su, που σημαίνει νερό. Η πρώτη εκδοχή από το τουρκικό sulama hal που σημαίνει άρδευση κοινώς πότισμα. Η δεύτερη και για εμένα επικρατέστερη από το επίσης τουρκικό sulam mahalle, που σημαίνει υγρή γειτονιά ή γειτονιά με τρεχούμενα νερά.
  Από εκεί και πέρα, η περιβόητη Λαμιώτικη προφορά έκανε το θαύμα της και στις δύο εκδοχές, τα «περιττά» φωνήεντα εξαφανίστηκαν και απέμειναν τα απολύτως αναγκαία: Σλα μαχαλά. ….

  Από
  http://slamachalas.blogspot.com/2017/12/blog-post_27.html

 187. Giorgos Ex Amaxis said

  #186 Ευχαριστώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: