Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Να γράφετε σπουδαία! (Μια ομιλία του Λέσλι Λάμπορτ)

Posted by sarant στο 29 Αυγούστου, 2019


Και το σημερινό άρθρο είναι αναδημοσίευση είναι, όπως το χτεσινό. Αν όμως το χτεσινό μού πήρε ώρες να το μεταφράσω, τούτο εδώ με αποζημιώνει διότι το παίρνω κοπυπαστηδόν.

Κατά καιρούς αρκετοί από σας μου στέλνετε άρθρα από διάφορες πηγές. Με αφορμή το χτεσινό μας άρθρο, μια φίλη εκπαιδευτικός μου υπενθύμισε το λινκ που μου είχε στείλει πριν μερικές εβδομάδες προς το σημερινό άρθρο. Πρόκειται για μια ομιλία που εκφώνησε ο γνωστός επιστήμονας της πληροφορικής Λέσλι Λάμπορτ στους αποφοίτους ενός αμερικανικού ιδιωτικού πανεπιστημίου. Η φίλη μου, αν και των θετικών επιστημών, ενδιαφέρεται πολύ για το καλό γράψιμο και πολλές φορές στις συζητήσεις μας παραπονιέται που συχνά στην επιστημονική αρθρογραφία η γλώσσα είναι κάπως παραμελημένη..

Μου είχε στείλει λοιπόν την ομιλία αυτή, στην οποία ο Λάμπορτ παροτρύνει τους αποφοίτους διαφόρων τμημάτων Θετικών Επιστημών να γράφουν συναρπαστικά. Ταιριάζει αρκετά με τα δύο προηγούμενά μας και έχει και μια έμμεση σχέση με την επικαιρότητα αφού χτες-προχτές ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, οπότε προχωρώ στην αναδημοσίευσή του αμέσως για να μην το ξεχάσω.

Για να πω την αλήθεια, αυτό που με τράβηξε στο άρθρο του Λάμπορτ δεν είναι τόσο πολύ το βάθος των επιχειρημάτων, όσο το ότι ενδιαφέρθηκε να αναδείξει την ανάγκη για καλό γράψιμο ακόμα και σε πεδία όπου η καλλιέπεια θεωρείται κάτι δευτερεύον. Ακόμα περισσότερο όμως θέλω να εξάρω το ελληνικό δημόσιο σχολείο και τους άγνωστους σε μένα συντελεστές του ηλεπεριοδικού, που έκαναν τον κόπο να διαλέξουν ένα δυσεύρετο άρθρο, να ζητήσουν την άδεια από τον συγγραφέα, να το μεταφράσουν (και μάλιστα καλά) και να το διαθέσουν με άδεια χρήσης, δηλαδή με επαγγελματικού επιπέδου ευσυνειδησία και δεοντολογία. Δεν λείπει, δηλαδή, το μεράκι από τα ελληνικά δημόσια σχολεία. (Κάτι μου λέει πάντως πως κάποιοι από τους συντελεστές της ιστοσελίδας μάς διαβάζουν, αν κρίνω από το ότι έχουν υιοθετήσει την πρότασή μας για το πρόθημα ηλε- ).

Χωρίς άλλη εισαγωγή παραθέτω το άρθρο (εδώ το πρωτότυπο).

Ο Λέσλι Λάμπορτ (Leslie Lamport), Αμερικανός Επιστήμονας Υπολογιστών, διάσημος για την πρωτοποριακή δουλειά του στην περιοχή των Κατανεμημένων Συστημάτων αλλά και τη συμβολή του στο Λογισμικό Επεξεργασίας Κειμένου LaTeX, είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές και παραγωγούς ελκυστικής επιστημονικής -μη εκλαϊκευμένης- αρθρογραφίας. Τα άρθρα του και οι ομιλίες του ξεχωρίζουν, όχι μόνο για τα επιστημονικά επιτεύγματα που παρουσιάζουν, αλλά και για τον συναρπαστικό τρόπο που το κάνουν αυτό.

Στις 15 Μαΐου 2017 ο Λάμπορτ εκφώνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία προς τους απόφοιτους της Σχολής Θετικών Επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Βιοφυσικής, Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, Επιστήμης Υπολογιστών, Γλώσσας και Γλωσσολογίας…) του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Μπραντάις -του οποίου είναι και ο ίδιος απόφοιτος.

Επικοινωνήσαμε με τον Λέσλι Λάμπορτ και του ζητήσαμε να μας στείλει την ομιλία του, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά ολόκληρη ως σήμερα. Πήραμε την άδειά του να την μεταφράσουμε και να την δημοσιεύσουμε στα ΠΕΙΡΑγΜΑΤΑ. Πριν μερικά χρόνια είχαμε μεταφράσει και δημοσιεύσει, και πάλι σε παγκόσμια πρώτη, ένα κείμενο του Χρήστου Παπαδημητρίου για τον Άλαν Τιούρινγκ.

Όταν με κάλεσαν να μιλήσω εδώ, μου έδωσαν δύο συμβουλές.

Η πρώτη, ότι έχω 8 λεπτά, προτού αρχίσετε να νυστάζετε. Οπότε, ορίστε, [Έναρξη χρονομέτρησης 8 λεπτών], τούτο το χρονόμετρο θα με σταματήσει σε 8 λεπτά.

Η δεύτερη συμβουλή ήταν ότι έπρεπε να σας κάνω να νιώσετε καλά που έχετε ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά για να πάρετε το πτυχίο σας. Αυτό, θαρρώ, παραδοσιακά γίνεται με μια εμπνευσμένη ομιλία για όλα τα σπουδαία πράγματα που θα κάνετε τώρα που αποφοιτήσατε.

Νομίζω όμως ότι πρέπει να σας προειδοποιήσω για ορισμένα πράγματα που στέκουν στο δρόμο σας προς το μεγαλείο.

Κατ’ αρχάς, αυτό που μετριοπαθώς αποκαλώ Νόμο του Λάμπορτ: Ο νόμος αυτός δηλώνει ότι η ικανότητα που απαιτείται για να αποκτήσει κανείς μια θέση δεν σχετίζεται με την ικανότητα που απαιτείται για να κάνει καλή δουλειά στη θέση αυτή.

Νομίζω πως είναι περιττό να εξηγήσω πώς εφαρμόζεται ο εν λόγω νόμος στην αμερικανική πολιτική σήμερα.

Ο Νόμος αυτός είναι σημαντικός για εσάς, γιατί για να επιτύχετε το μεγαλείο χρειάζεται να είστε στην κατάλληλη θέση για να κάνετε μεγάλα πράγματα. Επομένως, θα χρειαστείτε την ικανότητα να αποκτήσετε μια τέτοια θέση, όπως και την ικανότητα να κάνετε σπουδαία πράγματα. Ο Νόμος του Λάμπορτ λέει ότι τούτες οι δύο ικανότητες είναι χωριστές και άσχετες μεταξύ τους.

Ο Νόμος μου έχει και μια ακόμη άμεση εφαρμογή εδώ, τώρα. Αν κοιτάξετε το βιογραφικό μου, που το δημοσίευσε το Μπραντάις για να δικαιολογήσει γιατί είμαι εδώ και σας μιλάω σήμερα, θα δείτε ότι πουθενά δεν λέει «Είναι διάσημος για τους εμπνευσμένους λόγους του σε τελετές αποφοίτησης». Οπότε θα είστε μάλλον τυχεροί αν τα καταφέρω να σας κρατήσω ξύπνιους για τα επόμενα [κοιτάει το χρονόμετρο] 6 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Ένα άλλο εμπόδιο για το μεγαλείο είναι το Φαινόμενο Dunning-Kruger, που πήρε το όνομά του από τους συγγραφείς ενός άρθρου με τίτλο Δίχως προσόντα και δίχως επίγνωση γι’ αυτό, και με υπότιτλο: Πώς οι δυσκολίες στην αναγνώριση της προσωπικής ανικανότητας οδηγούν σε υπερβολικές αυτοαξιολογήσεις. Οι Ντάνινγκ και Κρούγκερ πραγματοποίησαν πειράματα που έδειξαν ότι όσο πιο ανίκανος είναι κανείς, τόσο πιο ικανό θεωρεί τον εαυτό του. Οπότε, αν θεωρείτε ότι κάνετε σπουδαία πράγματα, αυτό σημαίνει μάλλον ότι δεν είστε σπουδαίοι. Διαπίστωσαν ακόμη, ότι εκείνοι που είναι καλοί σε κάτι τείνουν να υποτιμούν τη δεξιότητά τους εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους. Το άρθρο τους δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι καλοί σε κάτι επειδή αυτό τους είναι εύκολο, και υποθέτουν ότι είναι το ίδιο εύκολο και για τους άλλους. Έτσι, αν κι εσείς κάνετε κάτι σπουδαίο, πιθανότατα δεν θα συνειδητοποιείτε τη σπουδαιότητά του, γιατί θα νομίζετε ότι καθένας θα μπορούσε να το κάνει.

Κάποτε ένας συνάδελφος μου είχε πει ότι είχε συναντήσει δύο διαφορετικές αντιδράσεις σε ένα άρθρο μου: Κάποιοι είπαν ότι ήταν εξαίρετο, ενώ άλλοι το βρήκαν τετριμμένο. Δεν ξέρω τι θα έλεγε επ’ αυτού το Φαινόμενο Dunning-Kruger, όμως εκείνο ακριβώς το άρθρο αποτελεί τον κύριο λόγο που βρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας σήμερα.

Αν υπερβείτε τον Νόμο του Lamport και το Φαινόμενο Dunning-Kruger, κι αν τα καταφέρετε να κατακτήσετε μια θέση που θα σας επιτρέπει να κάνετε κάτι σπουδαίο, κι αν κάνετε κάτι που είναι πραγματικά υπέροχο, κι αν το συνειδητοποιήσετε ότι είναι υπέροχο, υπάρχει και ένα ακόμη εμπόδιο.

Θα πρέπει να πείσετε και τους άλλους ότι είναι πράγματι σπουδαίο.

Δεδομένου ότι κανείς από σας δεν παίρνει πτυχίο στο θέατρο ή τη ζωγραφική, αυτό θα χρειαστεί γράψιμοσπουδαίο γράψιμο. Έτσι θα εξαντλήσω τα υπόλοιπα 5 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα μιλώντας για το γράψιμο, τη συγγραφή.

Σε αυτό το σημείο, ίσως κοιτάζετε τα άσπρα μου μαλλιά και τη γενειάδα και σκέφτεστε: «Ωχ, τώρα θα αρχίσει να μας λέει ότι ο κόσμος πάει κατά διαόλου, και κανείς δεν γράφει πλέον σωστά αγγλικά».

Λοιπόν, ναι, θα σας πω ότι οι λέξεις συγγραφέας, διάλογος και ταλέντο είναι ουσιαστικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ρήματα. Αλλά όχι επειδή αυτό είναι λάθος γραμματικό. Αλλά γιατί σχηματίζουν ηλίθια, άσχημα ρήματα. Όπως έγραψε κάποτε ένας πολύ καλός συγγραφέας «στα αγγλικά, μπορείς να μετατρέψεις οτιδήποτε σε ρήμα». Κι εμένα μου αρέσει να περιτυλίγω ένα ουσιαστικό και να του βάζω μια κατάληξη -ing από πίσω.

Ο κόσμος αλλάζει και μια ζωντανή γλώσσα όπως τα αγγλικά αλλάζουν μαζί του. Ζούμε στη χρυσή εποχή του γραψίματος. Οι άνθρωποι γράφουν περισσότερο, σε πολλές νέες μορφές. Από τουίτ μέχρι ιστοσελίδες.

Να ένα παράδειγμα σπουδαίας γραφής που μου αρέσει. Είναι από μια διαφήμιση στο eBay που εμφανίστηκε το 2004. Η διαφήμιση έχει τίτλο:

Πωλείται: Ελαφρώς χρησιμοποιημένο νυφικό, μέγεθος 12. Φορέθηκε μόνο δύο φορές: Την πρώτη στο γάμο και τη δεύτερη για τούτες τις φωτογραφίες. Πωλείται λόγω διαζυγίου.

Από κάτω ακολουθεί η φωτογραφία ενός μεγαλόσωμου άνδρα με μερικά τατουάζ στα χέρια, με το πρόσωπο σβησμένο, που φοράει ένα νυφικό. Να ένα κομμάτι από την περιγραφή:

Βρήκα το νυφικό της πρώην γυναίκας μου στη σοφίτα όταν μετακόμισα. Το δαχτυλίδι των αρραβώνων, αξίας 4.000 δολαρίων, το είχε πάρει μαζί της, αλλά το νυφικό το άφησε. Σκεφτόμουν να οργανώσω πάρτι καψίματος νυφικού, όταν θα έβγαινε το διαζύγιο, αλλά η αδελφή μου με απέτρεψε. Είπε «Καλύτερα να το πουλήσεις στο eBay. Τουλάχιστον θα βγάλεις κάτι».

Κι αυτό κάνω. Το πουλάω ελπίζοντας να πιάσω αρκετά χρήματα για μερικά εισιτήρια για τους Mariners και καμιά μπύρα. Αυτό το νυφικό μου κόστισε 1.200 δολάρια που ο μεθύστακας ο πεθερός μου ορκιζόταν αριστερά και δεξιά ότι θα το πλήρωνε, αλλά δεν το έκανε και τον απλήρωτο λογαριασμό τον φορτώθηκα εγώ. Ευτυχώς την κόρη του τη φορτώθηκα μόνο για 5 χρόνια…

Τέλος πάντων, είναι ένα πολύ ωραίο νυφικό όπως διαπιστώνετε στις φωτογραφίες. Προσωπικά, νομίζω ότι μοιάζει με κουρτίνα μπάνιου αξίας 1.200 δολαρίων, αλλά ποιος είμαι εγώ να ξέρω.

Και ούτω καθεξής…

Ε, λοιπόν, αυτό είναι σπουδαίο γράψιμο. Η φωνή του συγγραφέα ξεπηδά από την ιστοσελίδα. Ακούστε ξανά αυτήν την πρόταση:

Αυτό το νυφικό μου κόστισε 1.200 δολάρια που ο μεθύστακας ο πεθερός μου ορκιζόταν αριστερά και δεξιά ότι θα το πλήρωνε, αλλά δεν το έκανε και τον απλήρωτο λογαριασμό τον φορτώθηκα εγώ.

Ένας φιλόλογος θα παραπονιόταν ότι πρόκειται για μια πρόταση μακροβούτι. Δεν είναι απλώς μακροβούτι, είναι ολόκληρο τρενάκι του τρόμου. Είναι ένα άλμα από τον ψηλό βατήρα, ακολουθούμενο από τριπλή φιγούρα σάμερσολτ και τέλεια είσοδο στο νερό. Κάποιοι θα έλεγαν ότι δεν διακρίνουν κανένα συγγραφικό ταλέντο· γράφει απλώς με τον τρόπο που μιλάει. Όμως, κανείς δεν μιλάει έτσι. Προσπαθήστε να πείτε προφορικά μια τέτοια πρόταση, και θα προσγειωθείτε με την κοιλιά. Η πρόταση αυτή είναι μαστορεμένη.

Όπως κάθε καλό κείμενο, αυτή η διαφήμιση ήταν αποτελεσματική. Προκάλεσε έναν τεράστιο όγκο ηλεμηνυμάτων, στα οποία ο τύπος απαντούσε -να, για παράδειγμα, μια απάντηση:

Επίσης έλαβα τρεις προτάσεις για γάμο. Ναι, σωστά διαβάσατε, τρεις προτάσεις για γάμο. Νιώθω σαν εκείνους τους κατά συρροή δολοφόνους στην πτέρυγα των μελλοθανάτων. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς στο διάολο εκείνοι οι τύποι έβρισκαν περισσότερες γκόμενες από μένα. Τώρα ξέρω. Πουλούσαν σαχλαμάρες στο eBay.

Η διαφήμιση προκάλεσε επίσης τα προβλεπόμενα 15 λεπτά διασημότητας. Μπορείτε ακόμα να βρείτε ένα αντίγραφό της, αναζητώντας στον Ιστό τον τύπο με το νυφικό (wedding dress guy).

Με τόσους πολλούς ανθρώπους να γράφουν τόσα πολλά, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις το σπουδαίο γράψιμο. Έχω κουραστεί να διαβάζω ηλεκτρονικά μηνύματα που υποθέτω ότι είναι γραμμένα στα αγγλικά μόνο και μόνο γιατί γνωρίζω τον αποστολέα, αφήστε πια τα άρθρα στα οποία κάθε προσπάθεια να προκληθεί ενδιαφέρον μοιάζει να έχει καταπνιγεί αμείλικτα.

Θέλω να βγείτε εκεί έξω και να γράφετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τεχνικά έγγραφα που θα απολαμβάνω να διαβάζω, τόσο όσο ευχαριστήθηκα τούτη τη διαφήμιση στο eBay.

Θέλω, όμως, κάτι περισσότερο από εσάς.

Όλα σχεδόν τα γραπτά κείμενα σήμερα είναι πράγματα που μπορεί να τυπωθούν στα απομεινάρια νεκρών δέντρων, έστω κι αν τα περισσότερα τα διαβάζετε σε μια οθόνη. Όταν διαβάζετε ένα τεχνικό άρθρο, το μόνο σημάδι που θα βρείτε που θα σας λέει ότι πρόκειται για κείμενα του 21ου αιώνα είναι απλοί υπερσύνδεσμοι προς άλλα μέρη του άρθρου ή προς ιστοσελίδες.

Κι όμως, πρέπει να υπάρχουν υπέροχοι τρόποι με τους οποίους ένας συγγραφέας να μπορεί να αλληλεπιδρά με τον αναγνώστη, που κανείς να μην τους έχει σκεφτεί ακόμα. Τρόποι που να μεταφέρουν ιδέες καλύτερα και να κάνουν την ανάγνωση πιο διασκεδαστική. Θέλω να βγείτε εκεί έξω και να τους επινοήσετε!

Φοβάμαι ότι αυτή ήταν όλη η έμπνευση που είχα να προσφέρω. Αλλά θα προσθέσω ότι δεν είμαι δα και ο πλέον ακατάλληλος για να σας μιλάω σήμερα! Αν διαβάσετε το βιογραφικό μου, θα δείτε ότι εκείνο το σπουδαίο ή τετριμμένο άρθρο που σας ανέφερα πριν είναι σχετικά με το χρόνο και τα ρολόγια.

Οπότε έχω τα προσόντα να εκφωνήσω έναν λόγο που δεν διαρκεί περισσότερο από οκτώ λεπτά [Το χρονόμετρο αρχίζει να χτυπά].

 

170 Σχόλια προς “Να γράφετε σπουδαία! (Μια ομιλία του Λέσλι Λάμπορτ)”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ωραίος ο τύπος, πρωτότυπη ομιλία.
  Πάντως το συναρπαστικό γράψιμο άρθρων επιστημονικού περιεχομένου (κυρίως θετικών επιστημών εννοώ) είναι δύσκολο, αν δεν περιορίζεται σε διάφορα παραδείγματα κλπ., όπου μπορεί ο συγγραφέας να είναι εφευρετικός κλπ.

  ΥΓ1: Και όντως πολύ καλή η μετάφραση που έκαναν, έχει κρατήσει τον «αέρα» της ομιλίας του Lamport στα αγγλικά

  ΥΓ2: Αυτό με το φαινόμενο «Dunning-Kruger» να το διαβάσει προσεκτικά ο γνωστός πολυώνυμος, του ταιριάζει γάντι, αν δει κανείς το χθεσινό του σχόλιο 176 (…το να ειρωνεύεστε,,, τον αποδεδειγμένα πολυτιμότερο σχολιαστή του παρόντος Ιστολογίου…🙄🙄) εδώ 🙂

 2. atheofobos said

  Μακάρι αυτό το άρθρο να το διαβάσουν πολλοί και να ενστερνιστούν από αυτό, τον κανόνα των 8 λεπτών όταν σκοπεύουν να μιλήσουν κάπου!

 3. Mπετατζής said

  1) H διαφήμιση στο e bay μου θύμισε τον συγγραφικό μύθο (;;;) για το συντομότερο διήγημα που λένε ότι έγραψε κατόπιν στοιχήματος ο Χέμινγουέι σε ένα μπαρ : Πωλούνται αμεταχείριστα μωρουδιακά παπουτσάκια (ή κάπως έτσι). Η διαφήμιση είχε πλάκα, το σύντομο διήγημα φανερώνει μια τραγωδία. https://antikleidi.com/2015/02/11/sintomoterodiigima/

  2) Η σχέση των θετικών επιστημόνων με το γραπτό λόγο είναι πονεμένη ιστορία.

 4. leonicos said

  Καλημέρα

  Συγγνώμη για τη χθεσινή μου απουσία.

  Επί του θέματος. Έχω να καυχηθώ κι εγώ σε κάτι.

  Με το βιογραφικό μου στο χέρι, τοτε που (για εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο) τα δίναμε χέρι χέρι στους κριτές (που τα πετούσαν κατ’ευθείαν εκτος αν ενδιαφέρονταν πραγματικά) χτύπησα την πόρτα μιας πολύ σημαντικής καθηγήτριας, να την παρακαλέσω να προσέλθει (υπήρχε κι αυτό το πρόβλημα καμιά φορά, αν και σπάνια, να μην έχεις απαρτία) στην κρίση προόδου μου (για αναπληρωτή).

  Και βέβαια θα έρθω! απάντησε αποστομωτικά. Είναι δυνατόν να μην έρθω σ’ εσάς;
  Ήρθε και μου έπλεξε το εγκώμιο, ενώ με γνώριζε ελάχιστα

  Πριν από μερικά χρόνια είχα επιμεληθεί την διατριβή μιας φίλης της, και είχε εντυπωσιαστεί από το γράψιμό μου. Το χαρακτήρισε ‘μοναδικό λογοτέχνημα’. Βέβαια, όλες οι διατριβές που επιμελήθηκα (και είναι πολλές) εχουν αυτο το χαρακρτηριστικό

  Εγώ τα είπα

  εσείς γελάστε…. αλλά είναι αλήθεια μπαγάσιδες. Γράφω ωραία

 5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Θαυμάσια ομιλία -όχι τώρα πια, μάλλον κείμενο θα πρέπει να το πούμε- ενός χαρισματικού και φωτισμένου αμερικανού, στην οποία ενυπάρχει κι ένα λαμπρό δείγμα μικροδιηγηματικής γραφής (: η ιστορία του τύπου με το νυφικό. Πολλοί συγγραφείς μικροδιηγημάτων ή διηγημάτων μπονζάι θα τη ζήλευαν, σε τέτοιο βαθμό που με προβληματίζει η κατά τα άλλα αδιαμφισβήτητη (;) «πραγματική» της βάση.)

  Όσο για τα υπόλοιπα, μου θύμισε ότι κάποτε ο καθηγητής μου Εμμανουήλ Ρούκουνας μου είχε πει ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί στις εξετάσεις για την είσοδο στον διπλωματικό κλάδο (όπου, σημειωτέον, μπορούν να συμμετέχουν τελειόφοιτοι οποιασδήποτε ανώτατης σχολής, θετικής ή θεωρητικής κατεύθυνσης) αποδεικνύονται πάντα πιο επαρκείς στα (θεωρητικά) γραπτά (: Διεθνές Δίκαιο, Διπλωματική Ιστορία, κλπ.) οι απόφοιτοι των λεγόμενων Θετικών Επιστημών ενώ οι συνάδελφοί τους των Θεωρητικών, πολλοί εκ των οποίων είχαν τα ίδια μαθήματα ως διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο, συνήθως πελαγοδρομούσαν σε σελίδες επί σελίδων αναλύσεων, χωρίς να περιγράφουν την ουσία.

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ωραία η ομιλία και οι αναφορές, γέλασα πολύ με τον τύπο που πουλούσε το νυφικό.
  Από την άλλη, διαβάζοντας για το φαινόμενο Dunning-Kruger έπεσα πάνω στον όρο ανοσογνωσία, ο οποίος είναι ελληνογενής μεν, φτιαγμένος από κάποιον που δεν ξέρει Ελληνικά, αρχαία ή νέα δε:
  > The term is from Ancient Greek ἀ- a-, «without», νόσος nosos, «disease» and γνῶσις gnōsis, «knowledge».
  Με ξένισε επειδή όποιος καταλαβαίνει Ελληνικά, αντί να καταλάβει «αυτός που δεν έχει συνείδηση της νόσου του», καταλαβαίνει «αυτός που κατανοεί την ανοσία του» !!!!! Προφανώς το σωστό θα ήταν «Νοσ(ο)αγνωσία» ή κάτι τέτοιο.
  Το αφήνω για να βρίσκεται.

  2. Νομίζω πως η μάχη αυτή είναι χαμένη εντός συνόρων. Σπανίως έχω δεί δεκάλεπτες ομιλίες που να διαρκούν λιγότερο από τέταρτο.
  Σε μια δική μου παρουσίαση, 10 ή 12 λεπτών, σε διεθνές συνέδριο, παρ’ ότι την είχα προβάρει, ξέφυγα λίγο κι έφαγα κίτρινη στα 20″ καθυστέρησης!

 7. Νέο Kid said

  Δεν προκάνω να διαβάσω τίποτα… αλλά τί Λέσλι Λάμπορτ λέτε και κουραφέξαλα. Αυτός είναι ο θειός μου ο Βασίλης ! (ή ο Στήβεν Σπίλμπεργκ ναυγαγός. …)

 8. loukretia50 said

  «…μπορείς να μετατρέψεις οτιδήποτε σε ρήμα»

  και σε ρίμα!

  5. Είναι δύσκολο να εκφράσουμε τη σκέψη μας με συντομία και ταυτόχρονα με ακρίβεια.
  Ίσως οι των θετικών επιστημών είναι πιο εξοικειωμένοι να εστιάζουν στην ουσία και να εκφράζουν τα συμπεράσματα συνοπτικά,
  Νομίζω ότι οι περισσότεροι της θεωρητικής έχουν την τάση να πλατειάζουν και συχνά δυσκολεύονται να εκφραστούν
  «to the point » χρησιμοποιώντας ελάχιστες λέξεις.
  Συνήθως δεν είναι αυτό το ζητούμενο – ή έτσι νομίζουν!
  Κάποιοι τυχεροί μπορούν εύκολα να συνοψίσουν τεράστια κείμενα , συνήθως όμως κρίνουν απαραίτητο να αναλύσουν το θέμα και το ξεχειλώνουν απίστευτα.
  Εννοείται πως υποφέρουν όταν πρέπει να περιοριστούν σε συγκεκριμένο αριθμό λέξεων.
  Δυστυχώς ανήκω στους τελευταίους.

 9. gpoint said

  # 5

  Στα 30τόσα χρόνια που ήμουνα στην εκπαίδευση είχα διαπιστώσει πως ο βαθμός στα μαθηματικά και στα νέα ελληνικά ήταν σε μεγάλο βαθμό ίδιος σε ΄πολλούς μαθητές και κάτι σχεδόν σίγουρο στους καλούς μαθητές, Τελικά η επιλογή κλάδου σε αυτούς ήταν θέμα τύχης ή συμπτώσεων, Εγ΄πάντως το Μαθηματική ή φιλοσοφική, το έστριψα σε νόμισμα όπως κάνω σε όλες τις δύσκολες περιπτώσεις (γάμος, χωρισμός, αγορές, πωλήσεις κ.λ.π.)

 10. Νέο Kid said

  Είναι ωραίο να μαθαίνεις ότι ο Νόμος Κυριαρχίας των Ηλιθίων έχει τελικά όνομα (Φρέντι Κρούγκερ ? …μπρρρ!)
  Σε εμάς τους έξυπνους είναι πασίγνωστος από παλιά, και είναι ο λόγος που έχουμε χάσει προ πολλού τον πόλεμο ενάντια στους βλάκες!

  Ο Βλάξ είναι γεμάτος σιγουριά και αυτοπεποίθηση ,ενώ ο τάλας ευφυής γεμάτος αμφιβολία και σέκοντ θώτς…

  υγ. Ο Νόμος είναι Φυσικός, πανθεφαρμόσιμος, και δεν παίρνει φάρμακο/διόρθωση/εκπαίδευση!

 11. Βασίλης said

  Ακόμα και οι καλές μεταφράσεις έχουν συχνά αστοχίες:
  «αυτό που μετριοπαθώς αποκαλώ Νόμο του Λάμπορτ: »
  Προφανώς εννοούσε μετριοφρόνως

 12. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυτός ο Λέσι Λάμπω, εκτός από την συγγραφική καλλιέπεια, δεν ενδιαφέρεται λίγο και για την καλαίσθητη εμφάνισή του; 😜

  Ντάξ’, γενικά, καλά τα λέει.

 13. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Ε λοιπόν αυτό δεν το ήξερα, θα είχα δώσει εξετάσεις 🙂

  11 Έχεις δίκιο.

 14. gpoint said

  Ασχετο μεν, σημείο των καιρών δε…

  γύριζα με την βάρκα σιγανά από ψαρεματάκι κατά τις οκτώ όταν είδα πως η πορεία μου διασταυρωνότανε με την πορεία μιας ασπρομπεζ θαλαμηγού που έβγαινε από το λιμάνι φουλσπήντ να ‘ούμε, Ηρεμος και γνωρίζοντας πως το δίκαιο της θάλασσας επιβάλλει αλλαγή πορείας στο μεγαλύτερο σκάφος συνέχισα τον δρόμο μου μέχρι που διαπίστωσα πως ο μαλάκας της γέφυρας το έπαιζε φορτηγατζής μεθυσμένος και επιτάχυνα προλαβαίνοντας να βγώ από την ρότα του αλλά όχι και τα απόνερά του με τα οποία όταν γύρισα την βάρκα να τα κοντράρω μπήκε σχετική θάλασσα στο βαρκάκι. Γύρισα και τον είδα να απομακρύνεται ασυγκίνητος με μια τεράστια ελληνική (τι άλλο 😉 σημαία στην πλώρη του. Τον διπλοφασκέλλωσα και θεώρησα περιττό να ενημερώσω τις πολυάσχολες λιμενικές αρχές του τόπου που ψάχνουνε ποιός βγάζει πορφύρες για δόλωμα γιατί απαγορεύεται η αλιεία οστρακοειδών…

 15. Πουλ-πουλ said

  Συγγνώμη κιόλας, αλλά λίγο αμερικανιά μου φάνηκε. Ας βάλω λοιπόν ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του Θ. Βοσταντζόγλου στο Αντιλεξικόν, που νομίζω ότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους:

  «Δεύτερον, ο λόγος πρέπει να είναι πάντοτε σύντομος και σαφής. Μόνον έτσι θα μας παρακολουθήσει ο άλλος πρόθυμα και με καλή διάθση. Η συντομία όμως και η σαφήνεια απαιτούν πολύ περισσότερον κόπο και χρόνο από τη χαώδη απεραντολογία. Και τον κόπο αυτό είναι δίκαιο να υποστή μόνον εκείνος που μιλά ή που γράφει, και όχι ο ακροατής ή ο αναγνώστης. Θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηρίση κανείς ως έλλειψιν αβρότητας το να υποβάλλωμεν συστηματικά τους άλλους στον κόπο της αποκρυπτογραφήσεως χρησμών. Ανεξάρτητα απ’ αυτό θα ήταν και προς το συμφέρον μας τα λεγόμενά μας να είναι τόσον απλά και ευκολονόητα -όσο το επιτρέπει φυσικά το θέμα μας- ώστε ο άλλος να μην έχη ανάγκη να επιστρατέψη τη θέλησή του για να μας καταλαβαίνη, αλλά να μας καταλαβαίνη θέλει δε θέλει»

 16. ΓιώργοςΜ said

  10 τέλος: Βιάζεσαι, ω αιγίδιον: Μόλις διάβασα το λήμμα στη βικη και λέει ακριβώς το αντίθετο, πως η αυτογνωσία μπορεί να βελτιωθεί με την εκπαίδευση. Όπως επίσης πως το πολιτιστικό υπόβαθρο παίζει σημαντικό ρόλο.
  Βέβαια, για να εκπαιδευτεί κανείς πρέπει να νιώσει την ανάγκη, κάτι που ο υπερφίαλος ηλίθιος δύσκολα θα κάνει.

  Αυτά δεν τα λένε μόνο οι ερευνητές, αλλά κριτικές στη θεωρία τους από άλλους:
  The authors’ findings refute the claim that people are generally prone to greatly inflated views of their abilities, but support two other tenets of the original Kruger and Dunning research: (1) that self-assessment skill can be learned, and (2) that experts usually self-assess more accurately than do novices. The researchers noted that metacognitive self-assessment skill is of great value, and that it can be taught together with disciplinary content in college courses.

  (Πήρε δηλαδή στη σύγχρονη επιστήμη εκατό-διακόσια χρόνια για να αποδείξει την αξία του γνώθι σαυτόν. Ασταδιάλα, όλα από εμάς τα πήρανε!)

 17. Νέο Kid said

  16. 1.»..πως η αυτογνωσία μπορεί να βελτιωθεί με την εκπαίδευση» : Παπάς! Μεγάλος παπάς που τον πουλάνε όσοι πουλάνε σεμινάρια και τρέηνινγκ κόρσες self improvement και meta-cognitive self-assessment skills ,και τέτοιες παπάτζες…
  2. «Βέβαια, για να εκπαιδευτεί κανείς πρέπει να νιώσει την ανάγκη, κάτι που ο υπερφίαλος ηλίθιος δύσκολα θα κάνει.»¨Ορθόν! Αλλά και ουτοπικόν. ΔΕΝ παίρνει εκπαίδευση ο Νόμος, είπαμε.

  3. Δεν είμαι αιγίδιον αλλά νεογίδιον! Λίγος σεβασμός ,πλήηζ!

 18. atheofobos said

  Πάντως πριν τον Λέσλι Λάμπορτ ο Δημοσθένης είχε δώσει
  3 ουσιαστικές συμβουλές σε όποιον απευθύνεται με ομιλία σε κοινό:
  Να μιλάει δυνατά για να τον ακούν
  Να μιλάει καθαρά για να τον καταλαβαίνουν
  και το κυριότερο
  Να είναι σύντομος για να τον αγαπήσουν!

 19. ΓιώργοςΜ said

  15 Μα δεν αντιβαίνει το κείμενο στο παράθεμα του Βοσταντζόγλου. Πάει λίγο παρακάτω: Λέει πως πρέπει να κάνουμε το λόγο μας ελκυστικό, ώστε να θέλει κανείς να μας καταλάβει.
  Στην κατακλείδα μάλιστα, βρίσκω το παράθεμα λάθος, αν το δούμε στεγνά:
  >ο άλλος να μην έχη ανάγκη να επιστρατέψη τη θέλησή του για να μας καταλαβαίνη, αλλά να μας καταλαβαίνη θέλει δε θέλει
  Αν κάποιος δεν θέλει, δεν τον νοιάζει να καταλάβει, δεν θα καταλάβει ποτέ. Πολλά είναι τα παραδείγματα, ακόμη κι εδώ, που δεν έχουμε τίποτε χωράφια να χωρίσουμε οι σχολιάζοντες, και παρόλα αυτά πολλές φορές δε μπαίνουμε στον κόπο να καταλάβουμε τη θέση που σχολιάζουμε. Την έχω πατήσει κι εγώ αυτή τη μπανανόφλουδα, που θεωρώ πως καλόπιστα διαβάζω όσα διαβάζω, πόσο μάλλον όσοι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  Όποιος έχει μιλήσει σε κοινό, ειδικά σε σχετικά αδιάφορο κοινό (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές), ξέρει πως η στεγνή, οσοδήποτε σαφής κι αν είναι, παράθεση γνώσεων, οδηγεί σε υπνηλία σε λιγότερο από πέντε λεπτά, σχεδόν το ίδιο εύκολα με μια ασαφή, φλύαρη και περίπλοκη παρουσίαση. Το κοινό του πρέπει να το γοητεύει κανείς.

 20. ΓιώργοςΜ said

  17 τέλος: Νόμιζα πως ο όρος ήτανε καπαρωμένος από έτερο σχολιαστή, και δεν ήθελα να τον σφετεριστώ, σεβόμενος τη σχέση σας… 😛

 21. ΚΩΣΤΑΣ said

  18 –> Να μιλάει δυνατά για να τον ακούν

  Οοοοότι χειρότερο. Σε κλειστό χώρο, μιλάς χαμηλόφωνα, όλοι κάνουν απόλυτη ησυχία για να ακούσουν. Αν δε τύχει και αυτά που λες να είναι ενδιαφέροντα, όλοι κρέμονται από τα χείλη σου, σκέτη μυσταγωγία!

  Από την εμπειρία ενός κατ’ επάγγελμα ομιλητή-ρήτορα. 😝

 22. Πουλ-πουλ said

  19.
  «Αν κάποιος δεν θέλει, δεν τον νοιάζει να καταλάβει, δεν θα καταλάβει ποτέ».

  Προφανώς. Τότε γιατί ήρθε να παρακολουθήσει την ομιλία; Για να πάρει παρουσία ή να κάνει δημόσιες σχέσεις; Στο παράθεμα εξυπακούεται ότι ακροατής ενδιαφέρεται να καταλάβει.

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Όποιος έχει μιλήσει σε κοινό, ειδικά σε σχετικά αδιάφορο κοινό (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές), ξέρει πως η στεγνή, οσοδήποτε σαφής κι αν είναι, παράθεση γνώσεων, οδηγεί σε υπνηλία σε λιγότερο από πέντε λεπτά, σχεδόν το ίδιο εύκολα με μια ασαφή, φλύαρη και περίπλοκη παρουσίαση. Το κοινό του πρέπει να το γοητεύει κανείς.»
  Έτσι ακριβώς, Γιώργο. Μια ξερή, λιτή ομιλία μπορεί να είναι απαλλαγμένη από τα κουσούρια του βερμπαλισμού και της απεραντολογίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια αποτελεσματική ομιλία, αφού της λείπει το αλατοπίπερο, αυτό το κάτι που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών.

 24. loukretia50 said

  Η ουσία στην απλότητα, όπως την εκφράζει ο μεγάλος ποιητής Γ.Σεφέρης.
  Δε θάλεγα ότι ο λόγος του είναι εύκολα κατανοητός ούτε διακρίνεται από συντομία, αλλά είναι αναμφισβήτητα μεστός.

  «…Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί
  ετούτη η χάρη.
  Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές
  που σιγά-σιγά,βουλιάζει
  και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε
  από τα μαλάματα το πρόσωπό της
  κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η
  ψυχή μας αύριο κάνει πανιά.

  Αν είναι ανθρώπινος ο πόνος δεν είμαστε άνθρωποι μόνο
  για να πονούμε…»
  Σεφέρης – Ενας Γέροντας στην Ακροποταμιά
  ———————————————————–
  Και μέχρι να εμφανιστεί ο Γ.Κουβάτσος…

  Το νόημα της απλότητας
  «Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε·
  αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα,
  θ’ αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου,
  θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας.

  Το αυγουστιάτικο φεγγάρι γυαλίζει στην κουζίνα
  σα γανωμένο τεντζέρι (γι’ αυτό που σας λέω γίνεται έτσι)
  φωτίζει τ’ άδειο σπίτι και τη γονατισμένη σιωπή του σπιτιού –
  πάντα η σιωπή μένει γονατισμένη.

  Η κάθε λέξη είναι μια έξοδος
  για μια συνάντηση, πολλές φορές ματαιωμένη,
  και τότε είναι μια λέξη αληθινή, σαν επιμένει στη συνάντηση.»
  (Παρενθέσεις, Γιάννης Ρίτσος)

 25. Κωστής Ανετάκης said

  Πολύ ωραία ομιλία. Ωστόσο, θα πω ότι το TED θεωρεί πως ο μέγιστος χρόνος, που το κοινό καταφέρνει να παρακολουθήσει μια ομιλία δίχως να κοιμηθεί, είναι γύρω στα 18 λεπτά, όχι στα 8. Τείνω να τους πιστέψω, αφού έχουν αφήσει εποχή με τις ομιλίες τους, τα λεγόμενα TED talks, έκφραση που έχει περάσει και στην αμερικανική καθομιλουμένη, όπως διαπιστώνω παρακολουθώντας τηλεοπτικές σειρές.

  Κατά δεύτερο, αφού μιλάμε για καλή γραφή, υπάρχει μια παράγραφος, στο τέλος, που μου τα χάλασε κάπως: Κι όμως, πρέπει να υπάρχουν υπέροχοι τρόποι με τους οποίους ένας συγγραφέας να μπορεί να αλληλεπιδρά με τον αναγνώστη, που κανείς να μην τους έχει σκεφτεί ακόμα. Τρόποι που να μεταφέρουν ιδέες καλύτερα και να κάνουν την ανάγνωση πιο διασκεδαστική. Θέλω να βγείτε εκεί έξω και να τους επινοήσετε!

  Πολλά «να», ρε παιδάκι μου, πήξαμε. Δεν ονομάζεται καλλιέπεια αυτό. Ξαναγράφω:
  Κι όμως, πρέπει να υπάρχουν υπέροχοι τρόποι με τους οποίους ένας συγγραφέας μπορεί ν’ αλληλεπιδρά με τον αναγνώστη, που κανείς δεν τους έχει σκεφτεί ακόμα. Τρόποι που μεταφέρουν ιδέες καλύτερα και κάνουν την ανάγνωση πιο διασκεδαστική. Θέλω να βγείτε εκεί έξω και να τους επινοήσετε.
  Φυσικά το λάθος είναι του κατά τ’ άλλα πολύ καλού μεταφραστή (μου άρεσε το «μαστορεμένη»).

  Ας μη μας ξενίζει η απόστροφος, που δεν χρησιμοποιείται τυπικά στον επιστημονικό λόγο, εδώ έχουμε προφορικό λόγο και αυτός οφείλει να είναι εύηχος και να μην έχει περιττό στόμφο, όπως του προσδίδουν οι χασμωδίες τύπου «να αλληλεπιδρά»…

  Κοντολογίς, το τι σημαίνει καλή ή κακή γραφή και, πάνω απ’ όλα, ενδιαφέρουσα ή βαρετή, διαφέρει για τον καθένα από μας και είναι πολύ μεγαλύτερο θέμα συζήτησης απ’ όσα μπορούνε να χωρέσουν σε μια οχτάλεπτη ομιλία…

 26. Με τόσους πολλούς ανθρώπους να γράφουν τόσα πολλά, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις το σπουδαίο γράψιμο. Έχω κουραστεί να διαβάζω ηλεκτρονικά μηνύματα που υποθέτω ότι είναι γραμμένα στα αγγλικά μόνο και μόνο γιατί γνωρίζω τον αποστολέα, αφήστε πια τα άρθρα στα οποία κάθε προσπάθεια να προκληθεί ενδιαφέρον μοιάζει να έχει καταπνιγεί αμείλικτα.

  Θέλω να βγείτε εκεί έξω και να γράφετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τεχνικά έγγραφα που θα απολαμβάνω να διαβάζω.[…]

  Θέλω, όμως, κάτι περισσότερο από εσάς.

  Όλα σχεδόν τα γραπτά κείμενα σήμερα είναι πράγματα που μπορεί να τυπωθούν στα απομεινάρια νεκρών δέντρων, έστω κι αν τα περισσότερα τα διαβάζετε σε μια οθόνη. Όταν διαβάζετε ένα τεχνικό άρθρο, το μόνο σημάδι που θα βρείτε που θα σας λέει ότι πρόκειται για κείμενα του 21ου αιώνα είναι απλοί υπερσύνδεσμοι προς άλλα μέρη του άρθρου ή προς ιστοσελίδες.

  Κι όμως, πρέπει να υπάρχουν υπέροχοι τρόποι με τους οποίους ένας συγγραφέας να μπορεί να αλληλεπιδρά με τον αναγνώστη, που κανείς να μην τους έχει σκεφτεί ακόμα. Τρόποι που να μεταφέρουν ιδέες καλύτερα και να κάνουν την ανάγνωση πιο διασκεδαστική. Θέλω να βγείτε εκεί έξω και να τους επινοήσετε!

  Μακάρι οι ακροατές της ομιλίας του κι οι αναγνώστες του άρθρου να καταφέρουν στην επιστημονική τους πορεία τα μισά απ’ όσα ζητά ο Λάμπορτ.

 27. Πουλ-πουλ said

  23.
  Και τι είναι η λιτή, ασαφής ομιλία, καμιά υπερτασική και της απαγορεύεται το αλατοπίπερο;

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο σουφισμός εδώ και αιώνες ανακάλυψε αυτό που αναλύουν ο Ντάνινγκ με τον Κρούγκερ:
  «Τρία πράγματα σ’ αυτή τη ζωή είναι περισσότερο καταστροφικά: ο θυμός, η απληστία και η αυτοεκτίμηση.»
  (Από το βιβλίο «Μυστικοί της ανατολής»)

 29. atheofobos said

  21
  Μην ξεχνάς ότι ο Δημοσθένης προφανώ; μιλούσε σε ανοικτούς χώρους!

 30. Αγγελος said

  Όπως έχω πει και άλλοτε, το σχολείο μου (Κολλέγιο Αθηνών) είχε δικά του τετράδια, στο οπισθόφυλλο των οποίων ήταν γραμμένη γαλλικά, ελληνικά και αγγλικά η φράση του Πασκάλ «Je n’ai fais celle-ci plus longue que parce que je n’ai pas eu le loisir de la faire plus courte.» Από κάτω υπήρχαν, μόνο στα αγγλικά, οι στίχοι του Pope:
  «Words are like leaves, and where they most abound
  Much fruit of sense beneath is rarely found.»

 31. Πουλ-πουλ said

  27. Σαφής αντί ασαφής, διορθώνω.

 32. Πέπε said

  Το κεντρικό νόημα του κειμένου είναι ωραίο, ενδιαφέρον και πρωτότυπο: πράγματι, αξίζει τον κόπο να μιλάς συναρπαστικά ακόμη και για πράγματα που κατ’ αρχήν θα θεωρούθσες ότι έχουν από μόνα τους αρκετό ενδιαφέρον ώστε να τραβήξουν τον αποδέκτη (αλλά μπορεί τελικά να μην έχουν).

  Αλλά ο τρόπος που το αναπτύσσει είναι πράγματι (@15) αμερικανιά.

  Ένας κάφρος που πήρε διαζύγιο και πουλάει το νυφικό της γυναίκας του μας φορτώνει με όλη την κατινιά των εν οίκω του, λες και τον ρωτήσαμε, και ο άλλος τον θεωρεί πρότυπο συναρπαστικής γραφής; Η φωτογραφία με το νυφικό εντάξει, δε λέω, είναι μαγκιά, αλλά είναι φωτογραφία, δεν είναι κείμενο.

  Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι ο επιστημονικός λόγος (η αγγελία δεν είναι επιστημονικός λόγος) μπορεί ναι είναι διανθισμένος με αλατοπίπερο. Με χιούμορ, με στοιχεία συγκίνησης, κάτι τέτοιο. Όπου χωράει. Κατά την προσωπική μου εμπειρία, μόλις αποφασίσεις ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ταμπού και, μετά από λίγο, εμπεδώσεις αυτή την κατάσταση όπου τυχόν αστεία ή συναισθηματικά στοιχεία δεν είσαι πλέον υποχρεωμένος να τα λογοκρίνεις, αρχίζουν να έρχονται μόνα τους.

  Για άλλα είδη λόγου που παραδοσιακά είναι στεγνά, πέρα από τον επιστημονικό, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί κανείς να τα ζωντανέψει. Αλλά θα γίνεται κι αυτό.

  Όχι όμως «προσέξτε με τώρα, θα γίνω αστείος και αντισυμβατικός για να ελκύσω την προσοχή σας».

 33. Πουλ-πουλ said

  32. Εύγε!

 34. sarant said

  15 Πολύ καλός ο Βοσταντζόγλου -ξάδερφος του Μποστ, δε.

 35. nikiplos said

  Καλημέρα… πολύ ωραίο κείμενο… Ευχαριστούμε τον Νικοκύρη για την επιλογή και το μοίρασμα… Όσα λέει ο Λάμπορτ είναι και λογικά και αληθινά… Λέει με λίγα λόγια…

  α. Εσείς που θα πάρετε τις θέσεις (κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές και τις επιδόσεις σας) αφήστε κάτι καλό πίσω σας… τουλάχιστον κάτι αντικειμενικά σπουδαίο… αλλά πριν από αυτό γυαλίστε λίγο τα γραφόμενά σας και αφήστε ωραία κείμενα, γιατί μας έχει βγει το μάτι τόσα χρόνια με όσα διαβάζουμε από τους καλοθεσάκηδες…
  β. Εσείς που θα πάρετε τις θέσεις μην θεωρείτε τους εαυτούς σας σπουδαίους… ούτε τα έργα σας σπουδαία… Πρέπει να κοπιάσετε ώστε να έχετε επίγνωση (αυτογνωσία μουστάκια) για την πραγματική σας αξία και των έργων σας… Και όταν το καταφέρετε, πρέπει να προσπαθήσετε να πείσετε και τους άλλους για αυτό…
  γ. Εσείς που θα πάρετε τις θέσεις, επιννοήστε νέους τρόπους επικοινωνίας, διαδραστικούς, ελκυστικούς, όμορφους κλπ…

  Προσθέτω εγώ στο παραπάνω: Όσοι δεν πάρετε τις θέσεις, που θα θέλατε, και που στατιστικά θα είστε οι περισσότεροι, καθίστε να δείτε τις καρέκλες του Ιονέσκο… Είναι ωραίο έργο, θα σας τέρψει και θα βγάλετε και συμπεράσματα, ως προς αυτό το ζήτημα…

  ΥΓ> Δικαιοσύνη, αυτή η πανανθρώπινη αυταπάτη… σοφά ο ποιητής έγραψε ως νοητό το φως της…

 36. Πέπε said

  @25:
  Μιας και το ανέδειξες, το «θέλω να βγείτε εκεί έξω και να τους επινοήσετε» δεν είναι καλλιέπεια, όπως κι αν το συντάξει κανείς.

  1. Δε σε ρωτήσαμε τι θες να κάνουμε, λοχία.
  2. Ντάξει, να τους επινοήσουμε, αλλά εσύ δεν ήρθες ειδικά για να μας μιλήσεις γι’ αυτούς που έχουν ήδη επινοηθεί από σένα ή από άλλους; Α, είναι που τελειώνει το οχτάλεπτο ε; Το οχτάλεπτο στο οποίο, σε μια επίδειξη δεξιοτεχνίας, θα προλάβαινες να τα πεις όλα χωρίς να μας αφήσεις να νυστάξουμε; Ε λοιπόν, είμαι ακόμα ξύπνιος και περιμένω. Πες.
  3. Μας χαλάνε τα ρηματοποιημένα ουσιαστικά, αλλά με τις κλισεδούρες χωρίς περιεχόμενο δεν έχουμε πρόβλημα: πού εκεί έξω; όταν λέμε «εκεί» δείχνουμε κάπου. Α, στην αυλή του σχολείου; Τι, όχι στην αυλή; Πού; Α, ώστε όχι «εκεί» έξω, παρά γενικώς «έξω» οπουδήποτε; Και τότε γιατί λες άλλο από αυτό που εννοείς;

 37. Πέπε said

  Παλιά το Κολλέγιο Αθηνών μοίραζε στους μαθητές του ειδικό τετράδιο για κάποιο μάθημα, στο εσώφυλλο του οποίου υπήρχε δίκην ρητού το εξής απόσπασμα από (πραγματική ή υποθετική) επιστολή:

  «Το γράμμα μου βγήκε πολύ μεγάλο, γιατί δεν είχα χρόνο να το συντομέψω». (στα αγγλικά)

  Μεγάλη αλήθεια, σας το βεβαιώνει ένας φλύαρος.

 38. Pedis said

  Η βασική ιδέα της ομιλίας είναι πώς να πουληθείτε καλύτερα;

  Για να πάρουν πίσω τα δίδακτρα και να βγάλουν και κέρδος;

  [Ποιος έχει ανάγκη απο ένα ξεχειλωμένο νυφικό στο οποίο χώρεσε να μπει ένας αρκούδος αν δεν ελκυστεί από το σχετικό διαφημιστικό πλασάρισμα και το αγοράσει για πλάκα, δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση από συναγωνισμό με άλλους στη βλακεία;]

 39. loukretia50 said

  37. Υπερθεματίζω! πολυλογού σε γραπτό και προφορικό λόγο!

 40. Πουλ-πουλ said

  36.
  «Και τότε γιατί λες άλλο από αυτό που εννοείς;», όπως θα έλεγε και ο Ορέστης Μακρής.

 41. loukretia50 said

  38. Υποθέτω ότι είναι ρητορικές οι ερωτήσεις.
  Έτσι δε λειτουργεί η διαφήμιση?
  Λόγος σύντομος και περιεκτικός, για να τραβάει την προσοχή με κάθε τρόπο, έστω κι αν σοκάρει ,
  Τα πάντα για να πετύχει το σκοπό, περνώντας το μήνυμα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
  Και ο πωλητής γίνεται μοντέλο/ αρκούδος που «φοράει» το προϊόν

 42. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ενδιαφέρουσα ομιλία! Με εντυπωσίασε ο μετρημένος συνδυασμός πυκνής και ακριβούς διατύπωσης με τη χαλαρότητα-παρεκτροπή της παρείσφρησης του «παραδείγματος σπουδαίας γραφής». Και μάλιστα εντός του προβλεπόμενου χρόνου. Ενοχλητικό, όμως, το «δασκαλίστικο» ύφος σε κάποια σημεία.
  (Παρεμπ, συμφωνώ με τον ΓιώργοΜ, στο σχ.19, κυρίως στο τέλος)

  Επί της ουσίας: Και ο Νόμος και το Φαινόμενο, λένε πολλά και …γνωστά, προπαντός στη χώρα μας. Οι περισσότεροι απ’ όσους θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο, ’’πουλώντας μούρη’’ -και όχι μόνο, καταφέρνουν να δείχνουν ’’άριστοι’’, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκείς.

  10, NeoKid.
  OK!
  Τα «ποσά»: ’’Άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του σπουδαίο και ικανό’’ και ’’Άνθρωπος που στην πραγματικότητα είναι βλάκας και ανίκανος’’ είναι, άραγε, ευθέως ανάλογα; Ερευνητέον!

  [Αλλά, ο Νόμος Κυριαρχίας των Ηλιθίων, όπως τον λες, γιατί να είναι πανθεφαρμόσιμος και όχι, απλώς 🙂 πανεφαρμόσιμος ή πανεφάρμοστος ή, έστω, παντεφαρμόσιμος ή παντεφάρμοστος; Προς επίτευξιν των 5 εκ.+… 😉 ]

 43. loukretia50 said

  38. Ανέκαθεν οι σχολές συναγωνίζονταν για το καλύτερο μόττο… ειδικά τα κολέγια !

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εξαιρετική επιλογή πάλι! Ενθουσιάστηκα. Τα δε σχόλια, ένα κι ένα! Μπράβο σας, όλων!

 45. Pedis said

  # 41 – 38. Υποθέτω ότι είναι ρητορικές οι ερωτήσεις.
  Έτσι δε λειτουργεί η διαφήμιση?

  Καθόλου ρητορικες!

  Κι ερωτώ τι θέλει τελικά να πει ο Λάμπορτ στους απόφοιτους θετικών επιστημών που έχει σχέση με την διαφημιστική απάτη/παραπλάνηση ;

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αγαπώ (διάλεξα αυτό, μεταξύ του λατρεύω, μ΄αρέσουν, ξεχωρίζω, προτιμώ) τα καλά:
  χαϊκού και διηγήματα

  15. >>απλά και ευκολονόητα
  ναι αλλά και απολαυστικά!

 47. ΓιώργοςΜ said

  38 Χωρίς παρεξήγηση, κι εμένα ξενέρωτο με λένε συνήθως, αλλά την ξενερωτίνη την πίνεις αδιάλυτη φαίνεται… Ένας σαρκασμός είναι, κι εννοεί ακριβώς το αντίθετο στο κείμενο από αυτή την αποστροφή!
  Λέει «θα πάρετε τη θέση που θα πάρε τη με τα προσόντα που έχετε τώρα, αλλά τα προσόντα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που χρειάζεστε για να είστε χρήσιμοι στη θέση αυτή, για τον εαυτό σας ή τους άλλους, να επικοινωνείτε καλά και να έχετε αυτογνωσία».
  Κι επειδή αυτό είναι υπερβολικά δασκαλίστικο, κι επειδή δε μιλάει σε οχτάχρονα αλλά σε κόσμο που δεν πείθεται από σκέτες συμβουλές, κι επειδή είχε άλλα 7:55″ να γεμίσει, είπε όσα είπε για να δώσει και το καλό παράδειγμα!

 48. ΓιώργοςΜ said

  45 Θέλει να πει πως και σε μια μικρή αγγελία υπάρχει χώρος για να είναι κανείς δημιουργικός.
  Συμπτωματικά, αντίστοιχο χτεσινό παράδειμα από τον Ντοcteur, για όσους δεν το είδαν:

 49. gpoint said

  Νομίζω πως το πιο σοφό το έχει τραγουδήσει ο μεγάλος Μπομπ σε τραγούδι που δεν βγήκε ποτέ σε δίσκο :

  If you can read my mind, why should I speak ?

  το νόημα δεν πολύ αλλάζει όπως το έλεγα μεταλλαγμένο την πρώην γυναίκα μου :

  If you can΄t read my mind, why should I speak ? (λογικό μετά τόσα χρόνια συμβίωσης )

  Πως η γάτα μου με λιγότερα χρόνια, καταλαβαίνει αμέσως τι θέλω όταν την κοιτάω ; (περιμένω τοποθέτηση του Λεώνικου επί του θέματος )

 50. Pedis said

  # 47 – Πάρτο πίσω.

  Σκέψου ότι από ένα εκατομμύριο παραδείγματα παρουσίασε εκείνο στο οποίο κάποιος χρησιμοποιεί το κατάλληλο ύφος για να πουλήσει ένα σκουπίδι σε μαλάκες.

 51. Pedis said

  -> 50 – και απευθύνεται σε απόφοιτους θετικών επιστημών.

  Άλλο, δευτερεύον:

  Δεδομένου ότι κανείς από σας δεν παίρνει πτυχίο στο θέατρο … , αυτό θα χρειαστεί γράψιμο –σπουδαίο γράψιμο.

  Τι έχει στο μυαλό του σχετικά με τη δουλειά του θεάτρου;

 52. ΓιώργοςΜ said

  49 Αν έχεις καταφέρει τη γάτα σου με το βλέμα σου και μόνο να φτιάχνει χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και σως δεντρολίβανου, είσαι ποοοοολύ περισσότερο γάτα από αυτήν! 😛

 53. ΚΩΣΤΑΣ said

  Προσπάθησα, με χιουμοριστικό τρόπο, να πω δυο κουβέντες, αλλά εσείς με γράψατε κανονικά στα μαλακά σας μόρια, ένια των οποίων ξαφνικά ογκούνται και σκληραίνουν, για ανεξιχνίαστους λόγους. 😁

  Να μιλήσω τώρα σοβαρά. Εντάξει, ο Λ.Λ. έκανε μια σχετικά καλή ομιλία. Δεν την θεωρώ όμως ιδιαίτερα σημαντική. Αν απευθύνεσαι σε νεολαία και ειδικά σε σπουδάζουσα, το πρώτο που πρέπει να έχεις στο νου σου για να σε προσέξουν, να σε καταλάβουν και να τους μείνουν αυτά που θα πεις είναι να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον και να απευθυνθείς στην ψυχή τους, στο συναίσθημα. Και προϋπόθεση ο χαμηλός τόνος της φωνής. Ο φωνακλάς είναι κατά κανόνα βερμπαλιστής και αποκρουστικός. Βέβαια, δεν προκύπτει εδώ το ύφος του, όμως δεν απευθύνθηκε στο θυμικό τους και δεν ξέρω αν οι συμβουλές του τυχαίνουν καθολικής ή μερικής αποδοχής και πιθανόν να αμφισβητούνται από πολλούς.

  Για τα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια (στην Ελλάδα) σχεδόν ό,τι άχρηστο, πλην ολίγων περιπτώσεων. Αν προκληθώ επ’ αυτού, θα επανέλθω. 😂

 54. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @13β,

  θα σε είχαμε χάσει.

 55. loukretia50 said

  52. Κανένας δεν είναι πιο γάτος από αληθινή γάτα!
  Μάλλον συμβαίνει το άλλο :
  – Δεν έχει καμιά απαίτηση από τη γάτα – πώς θα μπορούσε?
  – Ο κανόνας για όλα είναι : «αν εκείνη θέλει, όταν θέλει» ,
  αλλά φυσικά το πιο καυτό θέμα στις σχέσεις ζευγαριών και
  η αναπόφευκτη ασυνεννοησία αφορά μόνο ανθρώπινες σχέσεις.
  – Ίσως γιατί είναι ξεκάθαρο και στους δύο αυτό που εκείνος θέλει, χωρίς δεύτερες /πίσω σκέψεις που δεν εκφράζονται
  αλλά υπονοούνται, ή εκφράζονται με άσχετα λόγια ν΄αγαπιόμαστε -λμτ !

  missing: I van
  (εκτός αν είναι το παρανόμι του)

 56. Αὐγουστῖνος said

  Χαιρετῶ ἀπὸ Ρόδο.
  Τὸν συγκεκριμένο πληροφορικάριο ἔμαθα νὰ τὸν σέβομαι, γνωρίζοντάς τον μόνο ἐμμέσως, ἀπὸ τὸ δημιούργημά του, τὴ LaTeX (καὶ εἰδικότερα, τώρα τελευταῖα, τὸ «παιδί» της, τὴν XeLaTeX). Πρόκειται γιὰ μιὰ ἐξαιρετικὴ γλῶσσα περιγραφῆς σελίδων, βασισμένη στὸ ἔργο τοῦ μαθηματικοῦ Ντόναλντ Κνούθ, τὴ γλῶσσα TeX (ἀπὸ ἐκεῖ πηγάζουν ὅλες οἱ ὑπόλοιπες).
  Χωρὶς τὸ ἔργο αὐτῶν τῶν δύο ἀνθρώπων, θὰ μοῦ ἦταν ἐξαιρετικὰ δύσκολο – ἕως ἀδύνατον – νὰ πετύχω τὸ σωστὸ τυπογραφικὸ ἀποτέλεσμα στὸ βιβλίο ποὺ χρειάστηκε νὰ ἐπιμεληθῶ καὶ νὰ σελιδοποιήσω, βιβλίο τῶν 500 σελίδων εἰρήσθω ἑν παρόδῳ. Εἰδικὰ ἡ LaTeX εἶναι ἴσως τὸ πιὸ ἀδικημένο πολύτιμο ἐργαλεῖο γιὰ ὅποιον ἀσχολεῖται μὲ τὴ δημιουργία ἐγγράφων ἐπαγγελματικῆς ποιότητας. Ἀδικημένο, γιατὶ χρειάζεται δουλειὰ γιὰ τὴν ἐκμάθησή της, καθὼς καὶ στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμοῦ. Πολύτιμο, γιατὶ ἐνσωματώνει ὅλους τοὺς κανόνες τῆς σωστῆς τυπογραφίας.

 57. Αὐγουστῖνος said

  Μιὰ γάτα ἔχει τὸ ἱστολόγιο, τὴ Λού!
  Καὶ μὴν πηγαίνει ἡ σκέψη σας ἀλλοῦ,
  στὰ σχόλια καὶ στὴν ἔμπνευση νὰ φτιάχνει τὰ στιχάκια,
  ὅλοι ἐμεῖς οἱ ὑπόλοιποι εἴμαστε ἁπλῶς γατάκια!

 58. sarant said

  37-39 Δες το 30 για την ακριβή διατύπωση

 59. gpoint said

  # 52

  η γάτα (ορισμένες ράτσες) μαθαίνουν τα όριά τους αν κι εσύ σέβεσαι τα δικά τους, η συγκεκριμένη (κου)Κλάρα δεν υπάρχει περίπτωση να αγγίξει φαγητό που δεν είναι το δικό της, να ανάβει στο κρεβάτι χωρίς να την φωνάξω (με το βλέμμα εννοείται) ή να νιαουρίσει για να της ανοιξω- απλά περιμένει. Αν ήξερε και πως να μην αφήνει τρίχες την άνοιξη που χάνει γούνα θα ήταν το τέλειο
  Λόγω τιμής αν της βάλεις χοιρινο στη γάστρα με σως από δενδρολίβανο δεν πρόκειται να το φάει-ούτε και γω, η επιλογή της είναι τα οστρακόδερμα και το πτηνοειδή (κατεβάζει περίπου ένα περιστέρι την βδομάδα ΄την ταράτσα και αφήνει μόνο τα πούπουλα

  Απαιτήσεις από την γάτα μου έχω κι ας λέει ό,τι θέλει η Λου-κρετίνα…
  οταν πονάνε οι αρθρώσεις μου την βάζω επάνω στα πονεμένα και περνάει γρήγορα ο πόνος- ίσως η ζέστα της αλλά και όταν είμαι στενοχωρημένος θάρθει να με τυλίξει με την ουρά η-αυτός είναι ο τρόπος που φιλάνε οι γάτες

 60. gpoint said

  Για να μην παρεξηγηθώ-ως συνήθως- το κρετίνα που συνοδεύει το Λου κάθε φορά που μπερδεύει το i ban με το i van, έχει την ίδια σημασία με την λέξη τρελλός στο πασίγνωστοσύνθημα είναι τρελλός ο πρόεδρος !

 61. loukretia50 said

  Ω, το σώμα όταν πονάει
  Χρήζει μόνο θαλπωρής
  Και η γάτα συμπονάει!
  ΛΟΥ
  Θερμοφόρα και τσαγάκι
  Έμπλαστρα και ένα σκουφάκι
  Κι είναι σένιος ο στριτζής
  που κραυγάζει Αϊ – Αϊ ….. (βαν)

 62. Pedis said

  # 56 – προφανώς μιλάει το έργο του γι αυτόν

  -και θα τον συνοδεύουν αιώνιες ευχαριστίες που έσωσε τόσον κόσμο από το να υποστεί το μαρτύριο του έντιτορ του Μπίλλυ, του χαιρέκακου σαδιστή με τη φάτσα μπεμπέ-

  κι όχι μία άχαρη ομιλία που πρέπει να την κάνει ντε και καλά να αρέσει σε όλους, οπότε να είναι πιασάρικη αν και χωρίς να το αξίζει απαραίτητα.

 63. loukretia50 said

  61 συνέχεια
  Το στριτζής όπως λέμε καλαμπουρτζής μπαοκτζής

 64. Θεοδώρα said

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και σχόλια! όσοι έχουμε σχέση με μαθητές και φοιτητές βλέπουμε πόση αδυναμία έχουν όχι μόνο να γράψουν λιτά και ελκυστικά αλλά απλώς να γράψουν κατανοητά αυτό που θέλουν να εκφράσουν. Όσο δε για να το εκφράσουν προφορικά μπροστά σε κοινό το πρόβλημα μεγενθύνεται.

 65. loukretia50 said

  Αυγουστίνε!! νόμιζα ότι διακοπεύεις!

  Δεν κατέχω καλά τη γλώσσα, αλλά βρίσκω πιο ταιριαστό κάτι τέτοιο στη φωτό με τον αρκούδο.

  Dreamy- form wedding dress
  Value 1000 – more or less
  Needς the perfect fairy bride
  to wear it with pride
  and kick off this hairy bear

 66. loukretia50 said

  64. Οι καλοί δάσκαλοι γνωρίζουν τη δυσκολία και τα μυστικά για να αιχμαλωτίζουν την προσοχή.

  Η προσπάθεια να μιλήσεις δυνατά για να σ΄ακούνε μέχρι τη γαλαρία που ποτέ δεν ησυχάζει, αναγκαστικά επηρεάζει το ηχόχρωμα και η φωνή είναι πιο επίπεδη, άχρωμη θάλαγα, ειδικά αν δεν τόχεις το χάρισμα του εκφραστικού ομιλητή.

  Δεν έχω δυνατή φωνή και έχω βιώσει εξευτελιστικές στιγμές όταν χρειάστηκε να δυναμώσω την ένταση. πχ σε κάποιες συνελεύσεις επαγγελματικές (μόνο σε μεγάλη ανάγκη επιχειρούσα να κάνω μια ερώτηση, ή να απαντήσω), μετά το πρώτο/ δεύτερο «δεν ακούμε» κατέληγα να τσιρίζω με φαιδρά αποτελέσματα.
  Μόνο μία φορά που απάντησα με κατάληξη ριμάτη με πρόσεξαν. Τυχαίο?

 67. gpoint said

  Μα και το Λουκρετίνα
  θυμίζει προβατίνα
  μικρή-μικρή λουμπίνα
  μια βέρα κολομπίνα
  και το α λα πεκορίνα

 68. aerosol said

  Στις ΗΠΑ το πιο καθοριστικό πόνημα για την χρήση του λόγου είναι το The Elements of Style του William Strunk, Jr.
  Γράφτηκε το 1918 και η πιο κλασική εκδοχή του είναι η αναθεωρημένη του 1959 -αν και έχουν υπάρξει κάμποσες επικαιροποιήσεις.
  Έχω διαβάσει μόνο αποσπάσματα, τα οποία μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.
  Παραθέτω τον Κανόνα νο17: Omit needless words. Η ίδια η φόρμα του είναι η αποθέωση του περιεχομένου του.
  Επίσης, να μια ενδιαφέρουσα οπτική για τα εισαγωγικά:
  If you use a colloquialism or a slang word or phrase, simply use it; do not draw attention to it by enclosing it in quotation marks. To do so is to put on airs, as though you were inviting the reader to join you in a select society of those who know better.

  Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει κάτι ανάλογα αξιοσέβαστο στα Ελληνικά, μάλλον θα το γνώριζα. Αλλά αν υπάρχει ας το αναφέρουμε.
  Εικάζω πάντως πως κάτι ανάλογο στα ελληνικά θα αντιμετώπιζει την δυσφορία μας, καθώς ο τράχηλός μας δεν υποφέρει ζυγό.

 69. Πέπε said

  @58
  Μπα, το είχανε ήδη πει;
  Ε τι να πεις πια εδωμέσα που να μην το ‘χει πει άλλος; 🙂

  @66
  Διαφωνώ για τη δυνατή φωνή.

  Όποιος βρεθεί κάποιες λιγοστές φορές σε μια συνέλευση ή κάτι παρόμοιο και θέλει να ακουστεί, οκέι, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, κι αυτό μπορεί να μην είναι καλό.

  Αλλά αν η δουλειά σου είναι να μιλάς σε ακροατήρια, οφείλεις να ακούγεσαι. Κάτσε ψάξε πώς γίνεται αυτό. Το διδάσκονται οι ηθοποιοί, το μάθαιναν παλιά εμπειρικά οι κουλουρτζήδες-λαχειοπώλες. Θυμάστε τη φωνή «λαϊκό-λαϊκό» που ακουγόταν -όχι φωναχτά, αλλά- λες κι είναι ο άλλος δίπλα σου, ενώ είναι στα 30 μέτρα και πέρα από τα αυτοκίνητα με τη φασαρία τους;

  Δεν αντέχω τη φάση που λέμε σε διάφορους ομιλητές «πιο δυνατά» και το ρίχνει απάνω μας, «να κάνετε ησυχία». Αφού και με ησυχία πάλι δεν ακούγεσαι, από πλευράς σου τι προτίθεσαι να κάνεις γι’ αυτό;

  Το να μην κάνεις τη στοιχειώδη προσπάθεια να ακουστείς είναι εξίσου απαράδεκτο με το να λες «κοίτα εκεί» χωρίς να μπαίνεις στον κόπο να δείξεις πού εννοείς. Δεν ήρθες για να μιλήσεις και μετά να βάλεις τικ στο «μίλησα», ήρθες για να ΜΑΣ μιλήσεις.

  Δεν έχουν όλοι δυνατή φωνή, αλλά σε γενικές γραμμές κανείς δεν έχει και ανεπανόρθωτα σιγανή φωνή. Κάποιος μπορεί να τύχει να είναι κρυωμένος, κάποιος να έχει ελάττωμα στη φωνή, αλλά όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ακουστούν λίγο πιο πέρα από τον προσωπικό τους συνομιλητή δίπλα τους. Αν δεν το κάνουν, είτε ντρέπονται είτε βαριούνται.

 70. Pedis said

  -> 67 – και το α λα πεκορίνα

  «χιούμορ» Τ(ρ)ούμπας.

 71. loukretia50 said

  Pagapoint – to the point :
  Ω! τι λεπτό το χιούμορ σου! Τι γλύκα, τι σπιρτάδα!
  Ξέρεις κομψά να απαντάς χωρίς να πεις χοντράδα!
  Ηχητική κομπιναιζόν (!!) πώς λείπει το «κατίνα»?
  Με όλα τα κοσμητικά, καλή θα ήταν σφήνα
  Για όλα φταίει το γκαζόν ή το γνωστό συμβάν?
  (που από μηχανής θεός πρόβαλε ο Αϊ βαν)

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  49 Τζη>>Πως η γάτα μου με λιγότερα χρόνια, καταλαβαίνει αμέσως τι θέλω όταν την κοιτάω ;
  Γιατί έχει προηγηθεί, καρατσεκαρισμένο εκ μέρους της, η απόλυτη δική σου κατανόηση στα θέλω της και στην συμπεριφορά της. Κι αν της το χαλάσεις, θα στο χαλάσει τρισχειρότερα. Οι γάτες παίζουν αλλά δεν παίζονται. Κατ΄εμέ, ξεπερνούν στους κανόνες συμβίωσης και τα πιο πανούργα θηλυκά.

 73. Αὐγουστῖνος said

  Καλή μας Λού! Διακοπὲς κάνω ὅλο τὸν χρόνο μένοντας στὴ Ρόδο. Σκέψου μόνο: μιλιούνια ὁλόκληρα ἀπ’ ὅλο τὸν κόσμο πληρώνουν γιὰ νὰ ἔρθουν λίγες μέρες στὸ νησί· ἐμεῖς ποὺ μένουμε ἐδῶ καὶ μᾶς πληρώνουν κι ἀπὸ πάνω (ἔ, μᾶς πληρώνουν… λέμε τώρα!) μποροῦμε νὰ ἔχουμε παράπονο;

  Γιὰ νὰ πάρουμε μπροστά
  Ἄντε νὰ πέφτουν τὰ μιστά
  ζεστούλια καὶ σπαρταριστά
  ἔστω κι ἂν γίνανε μισά.
  Ὁ ἥλιος θέλει προσοχή
  εἰς τοῦ νησιοῦ τὴν ἐξοχή.
  Μὰ ὅταν πέφτουν τὰ μιστά
  τὰ πάντα λάμπουν πλουμιστά.

  (ὀλίγον ἄσχετοι οἱ στίχοι – ποιητικῇ ἀδείᾳ)

 74. Πέπε said

  @69
  > > Διαφωνώ για τη δυνατή φωνή.

  Να διευκρινίσω ότι καθόλου δε διαφωνώ με όσα ελέχθησαν υπέρ του μαγνητισμού που μπορεί να ασκήσει η χαμηλή, ήρεμη, αργή φωνή.

  Επειδη όμως υπάρχει η περίπτωση αυτό να μη φτάσει, επειδή λ.χ. ο χώρος είναι μεγάλος ή ανοιχτός και ο τελευταίος ακροατής μακριά, εκεί πάμε στο πλαν μπι: δυνατή φωνή, εξίσου αργή και ήρεμη. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν εκ προοιμίου πλεονέκτημα σ’ αυτό: οι μπάσοι άντρες, που συνήθως είναι και ογκώδεις στο σώμα και έχουν ένα επιβάλλεσθαι έτσι κι αλλιώς.

  Αλλά και όλοι οι άλλοι μπορούν να τα καταφέρουν αρκετά καλά, απλώς θέλει κι αυτό τον τρόπο του.

 75. loukretia50 said

  Aυγουστίνε, επιφυλάσσομαι να σου απαντήσω ανάλογα, όταν γυρίσω.
  Εφη- Έφη : μου έλειψες!

  Πέπε : Συμφωνώ μαζί σου. Θέλει τρόπο, αλλά και ψυχραιμία. Σ΄ό,τι με αφορά, να προσθέσεις και το κομπλάρισμα όταν μιλάω σε κόσμο. Μην κρίνεις από τα εδώ…

 76. Γιάννης Ιατρού said

  49 και επόμενα σχετικά… 😋

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Ντάριο Φο παρακινούσε «άνθρωποι όλης της γης γράφετε/αφηγηθείτε τις ιστορίες σας». Ζευγάρι με τον Λέσλι, σχηματίζεται η ιδανική περίπτωση γραφής.
  >>Να γράφετε σπουδαία.
  Και να μιλάτε,προφανώς! (αλλά αυτό είναι πολύ πολύ δυσκολότερο).

 78. ΣΠ said

  Κάτι μου λέει πάντως πως κάποιοι από τους συντελεστές της ιστοσελίδας μάς διαβάζουν, αν κρίνω από το ότι έχουν υιοθετήσει την πρότασή μας για το πρόθημα ηλε-

  Και την πρόταση μακροβούτι.

 79. ΣΠ said

  Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση του φαινόμενου Dunning-Kruger.

 80. gpoint said

  # 71

  Λου-κρετίνα θα εισπράττεις αηβάν κάθε που γράφεις
  στόχα πει και πριν δυο μέρες, κοιταξέ το να το μάθεις
  δεν θα σπώ την κεφαλή μου αν σ’ αρέσουν κι αν θα πάθεις
  ούτε ενοχλούν τα άλλα παρατσούκλια όσα πλάθεις
  με καυγά να βρίσκεις οίστρο ειν’ συνήθεια κακή
  συνιστώ να σταματήσεις πριν να γίνει η στραβή
  σεβασμό από με δεν έχεις και το ΞΕΡΕΙΣ το γιατί

 81. ΓιώργοςΜ said

  Κύριε, κύριε, ξαναμαλώνουνε ο Τζι με τη Λου! Να, εκεί, στον αχυρώνα….

 82. ΣΠ said

  Αφού o Λάμπορτ απευθύνεται σε αποφοίτους θετικών επιστημών, το γράψιμο στο οποίο αναφέρεται αφορά κυρίως τεχνικά κείμενα και όχι, βέβαια, λογοτεχνία. Ένα τεχνικό κείμενο πρέπει να χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ακρίβεια. Αυτά όμως δεν αρκούν για να κάνουν το κείμενο ελκυστικό. Εκεί υπεισέρχεται το ύφος και το στιλ του συγγραφέα. Τα περισσότερα τεχνικά κείμενα, που έχω δει, παρουσιάζουν τα πράγματα ξερά, στεγνά. Έχω δει όμως και μερικά που ανάμεσα σε εξισώσεις και δεδομένα βρίσκεις γλαφυρές περιγραφές, ακόμα και χιούμορ. Από αυτούς που έχω γνωρίσει, ο καλύτερος σε αυτό ήταν ο Rutherford Aris.

 83. gpoint said

  # 76

  Ππφφφφ, εδώ ένα χταπόδι είχε ξεφτιλίσει τον Θρακιώτη στα προγνωστικά πριν το κάνουνε κοκκινιστό κρασάτο !!

 84. sarant said

  78 Σωστά

  68 Στα ελληνικά έχουμε λίγα πράγματα, θυμάμαι το κόκκινο βιβλιαράκι του κειμενογράφου, αλλά κανένα με κύρος.

 85. ΣΠ said

  Ο τύπος στο eBay πούλησε το νυφικό 3850 δολλάρια, ενώ το είχε αγοράσει 1200. Έβγαλε και κάτι από τον γάμο του.

 86. Θρακιώτης said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο,

  θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος, που έχει τεράστιες προεκτάσεις. Ο 79χρονος μαθηματικός υπολογιστών, Leslie Lamport, είναι απίθανος τύπος και έχει αρκετούς φανατικούς θαυμαστές στην Αμερική.

  Κύριε Νίκο μου, γνωρίζετε πόσο σάς θαυμάζω και εκτιμώ το τεράστιο έργο που επιτελείτε. Γνωρίζετε, επίσης, ότι ποτέ δεν σάς έγλειψα, κι ό,τι θέλω να σάς πώ, το λέω ευθέως χωρίς φιοριτούρες.

  Γνωρίζετε, επίσης, ότι πασχίζω καθημερινώς για την άνοδο της θεαματικότητος του Ιστολογίου σας (που εδώ και 7 μήνες πάει κατά διαβόλου, κυρίως λόγω της καταστροφικής πολιτικής του χωροφύλακος Ιατρού) και το ξεστράβωμα των αναγνωστών σας. Θα μού επιτρέψετε, λοιπόν, να κάνω μιά σύντομη ΣΚΛΗΡΗ κριτική του παρόντος άρθρου υπό μορφήν ερωτήσεων…

  1) Γιατί οι Ρωμιοί καθηγηταί των «ΠΕΙΡΑγΜΑΤΩΝ» που μετέφρασαν την ομιλία του Lamport δεν μάς παρέθεσαν και το αγγλικό πρωτότυπο; Μήπως για να μήν ανακαλύψουμε τις μεταφραστικές αστοχίες και αγραμματοσύνες τους; Και πώς ο επαγγελματίας μεταφραστής κ. Σαραντάκος ανέχτηκε αυτό το μεγάλο ατόπημα;

  2) Γιατί οι καθηγηταί των «ΠΕΙΡΑγΜΑΤΩΝ» δεν μάς λένε αν η ομιλία του Leslie Lamport ήταν προφορική ή την διάβαζε; Και πώς είναι δυνατόν να τελειώσει σε 8 ακριβώς λεπτά, αν ήταν προφορική;

  3) Αν κρίνω από τα λίγα αγγλικά αποσπάσματα της ομιλίας του Lamport που δημοσίευσε τον Μάη του 2017 το Πανεπιστήμιο του Brandeis, η παρούσα ελληνική μετάφρασις είναι ανεπαρκέστατη. ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι διαχειριστές των «ΠΕΙΡΑγΜΑΤΩΝ» και ο «ψείρας» κ. Σαραντάκος δεν συνόδεψαν το άρθρο με την φωτογραφία του Lamport, την ώρα που μιλάει στους αποφοίτους του Brandeis School of Science; Μήπως για να μή δούμε ότι οι μεγάλοι επιστήμονες δεν ξέρουν ούτε την γραβάτα τους να δένουν;

  4) Από το ίδιο δημοσίευμα του Πανεπιστημίου του Brandeis είναι φανερό ότι η παρούσα διάλεξις του Lampert δόθηκε την Κυριακή 14 Μάη 2017 και όχι την Δευτέρα 15 Μάη, όπως αναφέρουν οι αμαθέστατοι εκπαιδευτικοί των «ΠΕΙΡΑγΜΑΤΩΝ» και τους οποίους πίστεψε αφελώς ο ευκολόπιστος κ. Σαραντάκος. Λίγο να έχεις ζήσει στις ΗΠΑ, γνωρίζεις ότι αποφοιτήσεις δεν γίνονται ποτέ Δευτέρα.
  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Θα φιλοτιμηθεί ο κ. Σαραντάκος να διορθώσει την ημερομηνία (14 αντί 15 Μάη που γράφει το άρθρο) ή επειδή η υπόδειξις προέρχεται από το Επιτελείο μας, θα προτιμήσει να διαιωνιστεί το λάθος;

  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, συγχαίρω τον σχολιαστή Αεροζόλ (σχόλιο 68) που φιλοτιμήθηκε να μνημονεύσει το «The Elements of Style» (1918) του William Strunk, Jr., που είναι το διασημότερο βιβλίο περί Ύφους Γραφής, που έχει γραφεί στα αγγλικά και ένα από τα 100 πιό «επιδραστικά» βιβλία στον αγγλόφωνο κόσμο τον 20ό αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό «Time». Κατεβάστε το ΕΔΩ (στην αναθεωρημένη έκδοση του 1935 – 2000 που έκανε ο E.B. White), όσοι θέλετε να ξεστραβωθείτε

  ΩΣΤΟΣΟ, ρωτάω τον κ. Σαραντάκο, ως επί 40 χρόνια εργαζόμενο στον εκδοτικό χώρο του Ρωμέικου: Γιατί, κύριε Νίκο μου, επί 100 χρόνια ουδείς εκδοτικός οίκος φιλοτιμήθηκε να μεταφράσει στα ελληνικά το αριστούργημα των Strunk Jr + White «Τα στοιχεία του Ύφους»; Μήπως για να μή μάθουν οι Ρωμηοί να γράφουν κάπως υποφερτά;

  ΥΓ: Έχω ένα σίγουρο γι’ απόψε, για όσους μερακλήδες θέλουν να πάνε στο Ταμείο να εισπράξουν έως και τριπλάσια τα χρήματά τους στις 10 το βράδυ. Στις 8 μμ ξεκινά στην κατάμεστη Τούμπα ο επαναληπτικός ΠΑΟΚ – Σλόβαν για την πρόκριση στους Ομίλους του Europa League.

  Όπως βλέπετε, το Χ και το 2 της Σλόβαν πληρώνουν αρκετά ικανοποιητικά, αν και χθές τέτοια ώρα το διπλό πλήρωνε 1 προς 12. Η γνώμη του Επιτελείου μας είναι να παίξετε άφοβα τριπλό παρολί (Χ + 2 + πρόκριση Σλόβαν), ώστε να είστε κατοχυρωμένοι από όλες τις μπάντες. Ο ΠΑΟΚ δεν προκρίνεται με τίποτα, η ψυχολογία του είναι στο βάραρθρο. Απόδειξη κι οι παπαριές που γράφει τις τελευταίες ημέρες στο Ιστολόγιο ο φανατικότερος οπαδός του, κ. Gpoint (άγαρμπο καμάκι στην κ. Λουκρητία κλπ – κλπ).

  Ο έχων ώτα ακούειν – ακουέτω και το βράδυ στο Ταμείο εισπραξέτω…

 87. ΣΠ said

  87
  «εισπραξάτω», άσχετε.

 88. Πέπε said

  @86:

  > > Και πώς είναι δυνατόν να τελειώσει σε 8 ακριβώς λεπτά, αν ήταν προφορική;

  Δεν το αποκλείω. Μαθαίνεται, όπως μαθαίνεις να κάνεις ζογκλερικά. Δεν είναι και η πιο χρήσιμη τέχνη, ώστε να κάτσεις να αφιερώσεις χρόνο και κόπο για να την κατακτήσεις (βέβαια κάπου μπορεί κι αυτή να φανεί χρήσιμη), εκτός αν σ’ ενδιαφέρει να εντυπωσιάζεις.

  Μάλλον τον ενδιαφέρει.

 89. Pedis said

  # 85 – με τέτοια ετήσια δίδακτρα

  https://www.brandeis.edu/gsas/financing/cost.html
  https://www.brandeis.edu/registrar/bulletin/provisional/arts-sciences/tuition.html

  και το παλιό άπλυτο σώβρακο σου θα πρέπει να σου μαθαίνουν πώς να πουλήσεις για να έρθεις στα ίσα σου.

 90. ΣΠ said

  86
  Πώς και δεν μας είπες από πού πήρε το όνομά του το Πανεπιστήμιο Brandeis;

 91. Θρακιώτης said

  86: Πάς να με παγιδέψεις, κύρ Σταύρο μου; Γιατί νομίζεις ότι ανέβασα την φωτογραφία του Leslie Lamport την ώρα που εκφωνεί την παρούσα ομιλία; Για να φαίνονται από πίσω τα εβραϊκά γράμματα του σήματος του Πανεπιστημίου. Το Brandeis University είναι το ανοιχτά Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και πήρε το όνομά του από τον πρώτο Εβραίο δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ Louis Brandeis (1856 – 1941).

  Αλλά αν τα έγραφα όλα αυτά στο σχόλιο, θα με κατηγορούσε ο βρωμερός Ιατρού ότι πάλι για Εβραίους γράφω…

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Ενημερωτικά, από αύριο ξεκινά το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Έως τις 15/9.
  Σπεύσατε…

 93. Maria Apostolopoulos said

  Κε Σαραντάκο, είχα διαβάσει την ομιλία του Lamport το Μάη του ‘17, αφού, άλλωστε το Brandeis University είναι από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, και με πολύ καλή σειρά στην ταξινόμηση Πανεπιστημίων διεθνώς. Όμως, στη μετάφραση κάπως με παραξένεψε ο προσδιορισμός του Brandeis ως «ιδιωτικού». Δηλαδή, αναρωτιέμαι, θα γράφαμε «του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ» ή «του ιδιωτικού Πανεπιστημίου MIT»;

 94. ΚΩΣΤΑΣ said

  Συνεχίζω τον μονόλογό μου! 😜

  Τον καλύτερο λόγο προς αποφοίτους, που έχω διαβάσει, είναι η Ιθάκη, του Καβάφη. Τύφλα να έχουν όλοι οι άλλοι μπροστά του.

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A111/262/1918,6388/indexG3_2.html

 95. Γιάννης Ιατρού said

  91: το οποίο σκουλήκι ….. 🤔

 96. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κάτι δεν πάει καλά σήμερα. Εγώ μονολογώ ακατάληπτα. Ο Τζι μαλώνει με τη Λουκρητία, ο Σταύρος και ο Πέπες 🤨 μαλώνουν με τον Θρακιώτη, ο Θρακιώτης αποκάλεσε «βρωμερό» τον πιο καλόψυχο και κορυφαίο σχολιαστή του ιστολογίου και ο Γιώργος Μ βλέπει μόνο τον καυγά Τζι-Λου. Να φωνάξουμε τον παπα-μπάοκ να μας κάνει κανένα ευχέλαιο; 😎

 97. Pedis said

  # 93 – Όμως, στη μετάφραση κάπως με παραξένεψε ο προσδιορισμός του Brandeis ως «ιδιωτικού». Δηλαδή, αναρωτιέμαι, θα γράφαμε «του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ» ή «του ιδιωτικού Πανεπιστημίου MIT»;

  ίσως, για να τονισθεί, δεδομένου και του παραδείγματος που επέλεξε ο ομιλητής, ότι για όποιον γράφει έξυπνα ανεβαίνουν οι πιθανότητες να ρεφάρει …

  «Η δεύτερη συμβουλή ήταν ότι έπρεπε να σας κάνω να νιώσετε καλά που έχετε ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά για να πάρετε το πτυχίο σας.»

 98. sarant said

  93-97 Ίσως να το ανέφεραν επειδή δεν είναι από τα πιο γνωστά, όπως το Χάρβαρντ

 99. Πουλ-πουλ said

  Όπως ο Μέσι ή ο Πελέ αναγνωρίζεται και στην πιο τετριμμένη πάσα, έτσι και στα απλούστερα τεχνικά κείμενα διακρίνεται -αν υπάρχει- το ιδιαίτερο ύφος του συγγραφέα..

 100. ΓιώργοςΜ said

  96 Ο ΓιώργοςΜ σχολίασε από νωρίς, τον καβγά απλώς τον βαρέθηκε, και το εξέφρασε όσο πιο διακριτικά μπορούσε…

 101. Jane said

  Μου άρεσε πολύ. Σαφής, με ιδιαίτερο ύφος και χιούμορ. Νομίζω το τελευταίο είναι το δυσκολότερο αλλά πολύ βασικό, για να κερδίσει κανείς την προσοχή των ακροατών του. Έχουμε ακούσει πολλές φορές ομιλητές-εισηγητές που μετά από ένα δεκάλεπτο γίνονται βαρετοί ή κάνουν κοιλιά ακριβώς επειδή ακριβώς λείπει το σκωπτικό στοιχείο κι η ζωντάνια από την παρουσίαση ή την ομιλία τους.

  Το παρακάτω απόσπασμα επίσης μου άρεσε. Είναι αυτό που έχει γραφτεί πολλές φορές εδώ κι απαντά και σε κάτι φοβικά άρθρα, πως τάχαμου φτωχαίνει η γλώσσα μας και πρέπει να αποκτήσουμε μια «ανεξάρτητη αρχή γλωσσικής προστασίας», για να παρεμβαίνει, όταν κάνουμε γραμματικά και συντακτικά λάθη.

  «Ο κόσμος αλλάζει και μια ζωντανή γλώσσα όπως τα αγγλικά αλλάζουν μαζί του.
  Ζούμε στη χρυσή εποχή του γραψίματος. Οι άνθρωποι γράφουν περισσότερο, σε πολλές νέες μορφές. Από τουίτ μέχρι ιστοσελίδες».

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  75. Λου, να ΄σαι καλά. Πήγα μια βόλτα στα πάτρια. Ακούω 28 βαθμούς Αλεξανδρούπολη και 23 Ιεράπετρα κι είπα να πα δω από κοντά. 🙂
  Από δημόσια ομιλία σε ενήλικους, πάνω κάτω αυτούς τους κανόνες που ήδη αναφέρθηκαν ξέρω κι εγώ. Με το δύσκολο κοινό, τα παιδιά, κάτι γίνεται και τα καταφέρνω.Τα κουμαντάρω όσο διαόλια κι αν είναι. Δεν κάνω τίποτα ιδιαίτερο, απλώς πάω με τα νερά του πιο ατίθασου οπότε τ΄άλλα ακολουθούν. 🙂
  Μια φορά πριν πολλά χρόνια,πριν τα ιδιωτικά κανάλια, μου έλαχε κι εμένα ο χρόνος μου δημοσιότητας στην τηλεόραση. Έτρεμα, δεν είχα εμπειρία τηλεοπτικού λόγου, ήμουν και πολύ νέα αλλά κατάφερα τουλάχιστον να μην φαλτσάρω ακολουθώντας αυτό που αυτοσχεδιάζοντας προαποφάσισα : ότι θα έβρισκα τρόπο να πω τα δυο τρία ουσιαστικά κατά τη γνώμη μου πράγματα επί του θέματος,στρωτά, χωρίς να πλατυάσω ή να παρασυρθώ σε αλλότρια από τους ομοτράπεζους.

 103. mitsos said

  Καλησπέρα σας

  Εμένα ΔΕΝ μου άρεσε. Τείνω να συμφωνήσω πως πρόκειται για αμερικανιά.
  Δεινός μεν ρήτορας ο Λ. Λάμπορτ , κάνει επίδειξη τεχνικών , ειρωνικού και αυτοσαρκαστικού λόγου, χρησιμοποιεί έξυπνα περιπαικτικόυς υπαινιγμούς για πικρές αλήθειες που δεν θέλει να φανούν ωμότητες. Κλείνει το μάτι πως έχει μια σπουδάια ιδέα και ….
  Και τελικά δεν υπάρχει καμιά ιδέα που να αντέχει σε διαλογική συζήτηση και διαλεκτική κριτική/

  Δεν σκοπεύω να γράψω όμως ένα σεντάνι για το περιεχόμενο της ομιλίας κάποιου που υποσχέθηκε να μιλήσει για 8 λεπτά χωρίς να νυστάξει κανείς . ( Πληρώθηκε ελπίζω )

  Αν προκληθώ όμως ( 🙂 ) θα επανελθω με κρίσεις του επιτελείου μου περί σπουδαίων έργων, ικανών και ανίκανων, αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης…

 104. Jane said

  Η ξεφτίλα με ονοματεπώνυμο!

 105. gpoint said

  Με τον Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ έπαιζε πιο έξυπνα.
  Θρακιώτη παίξε τώρα το αήττητο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ να ρεφάρεις αν δεν αποδειχθεί μεγάλη πατάτα ο προπονητής Αμπέλ Φερέιρα, Αν δεν περάσει η ΑΕΚ (0-2 ακόμα) θα πρέπει ο ΟΣΦΠ να μαζέψει ίδιους ήπερισσότερους βαθμούς στο τσουλού από τον ΑΠΟΕΛ στο γιουρόλαγια να περάσουμε τελικά τους Κύπριους στην βαθμολογία.

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  103 Μιτς >>Κλείνει το μάτι πως έχει μια σπουδάια ιδέα και ….Και τελικά δεν υπάρχει καμιά ιδέα
  Η ιδέα είναι πώς να πλασάρουν τον (προσοντούχο) εαυτό τους και στη συνέχεια πώς να είναι πετυχημένοι στη δουλειά/θέση που θ΄αναλάβουν. Επί πλέον, τους (μας) λέει, σε καθε περίπτωση να μην ξεχνάμε τον σωτήριο (νυν και αεί) αυτοσαρκασμό! Τί δεν καταλαβαίνεις; 🙂
  Αμερικανιά; Πώς δηλαδή θα ήταν η αφήγηση, ευρωπαϊκώ τω τρόπω (και να μην χασμουριούνται οι νεαροί απόφοιτοι) ;
  Γάντι ήταν αυτό… 🙂

 107. loukretia50 said

  Αγαπητοί σχολιαστές, σε σας συγνώμη οφείλω
  γιατί κακώς ρΙμούλκησα του οπαδού το (Τ)ζήλο.
  Σε άρθρο με την προτροπή να γράφουμε σπουδαία
  προέκυψε – ω τι ντροπή! – μια κόντρα αγελαία
  Λάθος μου , παρασύρθηκα , πήγα να κάνω πλάκα
  Σ΄αμετανόητο οπαδό…και πιάστηκα στη φάκα!

  Σαφώς δε μου ταιριάζουνε ατάκες του γηπέδου
  Κρίμα να είναι η κόντρα μας τοιούτου επιπέδου
  Μπορεί να είναι ποιητής και μετρικήν κατέχει
  Μα η τσαντίλα η οπαδική, καζούρα δεν αντέχει
  Όφειλα να το σεβαστώ, γνωρίζω, αμαρτάνω
  .
  Σ΄ό,τι αφορά τα έμπλαστρα, τα ίδια λέω σε φίλους
  Γιατί η πρώτη είμαι εγώ με τους ζαβούς σπονδύλους
  ΛΟΥ
  Γιαυτό αποσύρω πάραυτα κακιά G-Ιερεμιάδα*
  αν αποφύγω σβουριχτή κρετίνικη κατσάδα
  Just this – γιατί θα σκάσω :
  Δεν τόξερα πως έπρεπε μετάνοιες να κάνω
  στον Αϊ βαν τον τρομερό, άπιστη γαρ τυγχάνω.

 108. loukretia50 said

  107 συνέχεια – έφυγε η διευκρίνιση
  για τη G-Ιερεμιάδα
  * No Sir, δεν υποστηρίζω ότι ετυμολογείται απ΄το τζιέρι

 109. sarant said

  86 Το επιτελείο μας από ΗΠΑ με ενημερώνει ότι η διαβεβαίωση του Θρακιώτη πως «ποτέ» δεν γίνονται τελετές αποφοίτησης τη Δευτέρα δεν ισχύει

  Γίνονται και τη Δευτέρα. Για παράδειγμα το Boston College έκανε Δευτέρα τις τελετές αποφοίτησης και τον Δεκ του 2018 και τον Μάιο του 2019, ενώ η τελετή αποφοίτησης του γιου του Κούλη θα γίνει 18.5.2020 ημέρα Δευτέρα.

 110. gpoint said

  # 107

  Λουκρετίνα τον χαβά σου, δεν καταλαβαίνεις πως το ίδιο αστείο χάνει την αξία του και καταντά μαλακία, εκτός και κυνηγάς το νόμπελ στιχοπλοκίας και προπονείσαι εντατικά. Μη με αναγκάσεις να σε ξανασχολιάσω

 111. loukretia50 said

  110
  So,
  Σύρε να πεις στη γάτα σου που σε καταλαβαίνει
  Ότι δεν είσαι αγενής, απλά έτσι σου βγαίνει
  Τι? Δεν το «ξες» ? Είν’ η καρδούλα σου μπαξές?
  Well,
  Προς τι οι άσχετες μπηχτές που γύρω μου σφυρίζουν?
  Και ιαχές οπαδικές μονάχα μου θυμίζουν?
  Όχι, αγνοώ τι εννοείς κι ούτε θέλω να μάθω
  Σε γέλασαν αν θεωρείς πως ντουβρουτζά θα πάθω
  με λέξεις αν πυροβολείς και έμμεσα με απειλείς
  (Με άπερκατ στη γνάθο ?)

  Αναπνοή – ξεφύσημα , μήπως δείχνουν αμφίσημα
  Τα καραβοτσακίσματά μου

  Ρίμες και πάσες άφθονες έχω σε όλους δώσει
  Γιατί θα πρέπει ν΄ανεχθώ κάποιον που έχει στραβώσει?

 112. Γιάννης Ιατρού said

  108: Άσε κι εσύ το ανακάτεμα ρε Λου, πήρες και την μεγάλη κουτάλα,,,

  Ρε τι γρουσούζης είναι αυτός ο ακατονόμαστος, α πα πα! Δεν φτάνει που πέφτει (και στ΄ αθλητικά) συνεχώς έξω (κι ίσως χάνει και τα τελευταία του σεντ,,, στα στοιχήματα) χαλάει και την πρόκριση του ΠΑΟΚ, παρόλα τα 3 γκολ!

  110: Τζι, ηρέμησε κι άσε τη Λου, τον καπετάνιο πιάσε, αυτός σε γρουσουζεύει !!

 113. f kar said

  14

  Συγγνώμη αλλά, επειδή μας διαβάζουν και παιδιά, σε ποιο ακριβώς κομμάτι του θαλάσσιου δικαίου αναφέρεται ότι όταν διασταυρώνονται δύο μηχανοκίνητα σκάφη έχει προτεραιότητα το μικρότερο;

  Αν δεν κάνω λάθος ισχύει ότι, για μηχανοκίνητα πάντα, προτεραιότητα παραχωρεί ο έχων σκάφος στα δεξιά του, και μάλιστα οφείλει να προσπαθήσει να μην περάσει μπροστά απ’ την πλώρη του επερχόμενου. Κι όσο για τη διαφορά μεγέθους έχει προτεραιότητα αυτός που έχει μικρότερη δυνατότητα ελιγμών, δηλ. ο μεγαλύτερος. Υπάρχουν κι άλλες υπο-περιπτώσεις, με το είδος της περιοχής, το είδος του σκάφους, τη χρήση εκείνη τη στιγμή κλπ αλλά τα βασικά, νομίζω, είναι αυτά.

  Όχι ότι δικαιολογείται ο οποιοσδήποτε να κρατάει πορεία σύγκρουσης με υψηλή κιόλας ταχύτητα. Απλά απορώ -και μας διαβάζουν και παιδιά.

 114. gpoint said

  Η βαθμολογία των παικτών του ΠΑΟΚ δείχνει ακριβώς αυτό που έλεγα, μόνο οι πιτσιρικάδες Γιαννούλης και Λημνιός είχαν κίνητρο στο γιουρόπαλιγκ, για τους άλλους μάλλον με αγγαρεία έμοιαζε- κακώς- αλλά ακριβώς έτσι !

  Πασχαλάκης 4

  Γιαννούλης 8

  Κρέσπο 5

  Βαρέλα 5

  Σοάρες 5

  Μπίσεσβαρ 4

  Εσίτι 4

  Ελ Καντουρί 4

  Λημνιός 7

  Άκπομ 5

  Πέλκας 4

 115. loukretia50 said

  ΟΧΙ Απουσιολόγε, σ΄εκτιμώ απεριόριστα αλλά δε θα σωπάσω :

  Εξαίρετοι σχολιαστές, νηφάλιοι, με ήθος
  ( Σκύλος, Σπαθόλουρο, ΓΤ – μετράν, σα νάναι πλήθος)
  κι άλλοι πολλοί, που ευτυχώς δεν έκαναν τη χάρη
  σε κάποιους πεισματάρηδες που αμπάριζα έχουν πάρει
  άδικο λόγο , που ούτε τρολ δε θέλουν ν΄απευθύνουν
  σ΄αυτούς που δε θα έπρεπε , κι όλο χολή τους κρίνουν
  Μα αντιστέκονται, και ναι, μπροστά τους θα τους βρείτε
  όταν από διακοπές αναδυθούν κι οι Δύται
  (I hope!)

  .Δε θα πάρει κανένας θέση? Τόσο κορέκτ είστε πια?

 116. gpoint said

  # 112, τέλος

  Γιάννη τα μπερδεύεις, δεν με ενόχλησε καθόλου ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ, μέχρι κι ο Θρακιώτης το κατάλαβε πως ήταν αναμενόμενος με την λάθος τακτική που ακολούθησε τον αποκλεισμό από Αγιαξ. Φαντάζεσαι πως θα πέρναγε ποτέ όταν στο γήπεδο υπήρχε ένα τεράστιο πανό που έγραφε Ουέφα η κόζανόστρα του μοντέρνου ποδοσφαίρου :
  Απλά έτσι λειτουργεί ο ΠΑΟΚ δεν υπολογίζει σε γλυψίματα και μαλαγανιές, γροθιά στο μαχαίρι και το πληρώνει.

  Δεν ξέρεις τι έχει προηγηθεί, ούτε ασχολούμαι μαζί της αν δεν προκληθώ, άλλη όρεξη δεν είχα

 117. voulagx said

  #115: Λουκρητια, (οχι του Βοργια μα ουτε και Αγια) 🙂 αν μου επιτρεπεις μια παρεμβαση:
  «όταν από διακοπές αναδυθούν οι των Νιπτηρων Δύται»

 118. loukretia50 said

  Του ποιητή την έμπνευση αν ο Αϊ βαν στοιχειώνει
  το χιούμορ του δολοφονεί, την κρίση του θολώνει
  Χαμένο πάει το τάλαντο, η γνώση η φαντασία
  η φλέβα η ποιητική δεν έχει πια εξουσία.
  Η πέννα του η λυρική μαύρο μελάνι απλώνει
  γιατί οργή οπαδική κέφι εξουδετερώνει.

  Σε λίγο θα ζητάει κι εδώ να βάλουμε το VAR
  Να παίξουνε και στοίχημα όλα τα Avatar:
  (Ανώνυμοι, πολυώνυμοι, σύντεκνοι και κουμπάρ΄)!
  Δεν καίγονται φαντάζομαι οι καλοί σχολιαστές
  Ποιος έχει αρτηριοσκλήρωση και ποιος είναι ντουβάρ !

  Δε σκοπεύω να επανέλθω όσο και να προκληθώ
  αηδιάζω με το μένος όταν είν΄ γηπεδικό
  Αν ζητήσετε να φύγω, τότε ναι, θα αποσυρθώ
  μα αν όχι, απ΄την αξία των σχολίων θα κριθώ.

 119. Pedis said

  Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση ή δημιούργησε απορία αυτό που λέει ο Λ. ;

  Δεδομένου ότι κανείς από σας δεν παίρνει πτυχίο στο θέατρο … , αυτό θα χρειαστεί γράψιμο –σπουδαίο γράψιμο.

  Είναι κατάσταση αυτή, κάθε μέρα ένας προβληματικός να τα ζαλίζει με τον πάοκ;

 120. voulagx said

  @Λουκρητια: Αν καταλαβαινω σωστα:
  Άϊ Μπαν= ο Αγιος των Τραπεζων, που γεμιζει τους τραπεζικους λογαριασμους
  Άϊ Βαν= ο Αγιος των σεισμων, που κανει προγνωση σεισμων.
  Μεγαλη η χαρη τους.

 121. loukretia50 said

  Ευχαριστώ σε ,ω! Voulagx. καίρια παρεμβαίνεις
  μα μούρχεται το Κονξ ομ Πανξ , στερούμαι φωτισμένης
  ριμώδους στιχοέμπνευσης, καθότι συγχυσμένη
  Πώς ν΄αντιδράσει μια γαλή αν είν΄χολοσκασμένη?

 122. mitsos said

  115 Λου

  Να πάρω λοιπόν θέση : Είμαι με τη Λου

  Και ασφαλώς αυτή είναι η κορέκτ θέση
  Το λέω φανατικά αντιποδοσφαιρικά
  και καθόλου ποιητικά, αλλά ειλικρινά

 123. Θρακιώτης said

  Συμφωνώ με τον κ. Gpoint (114), ότι κορυφαίος του γηπέδου ήταν ο Γιαννούλης (μεγάλο μπάκ, αυτό το παιδί, ελπίζω να έχει την εξέλιξη που όλοι αναμένουν) και χειρότερος ο «τροχονόμος» Πασχαλάκης.

  Επειδής είδα το μάτς από την ΠΑΟΚ-TV (ο κ. Gpoint το άκουγε από το ραδιόφωνο, διότι και πάλι τσιγκουνεύτηκε το 5ευρω) έχω να πώ τα εξής:

  1. Στο 1ο γκόλ της Σλόβαν, ο Πασχαλάκης έχει βαρύτατη ευθύνη και δικαιολόγησε απόλυτα όσους πιστεύουν ότι παρά τα αναμφισβήτητα προσόντα του είναι ένας γκολκήπερ – «τροχονόμος»: Σηκώνει τα χέρια για να περάσει η μπάλα μέσα, όπως περνάνε τα αυτοκίνητα στην διασταύρωση…

  2. Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικό, είχε απίστευτες διακυμάνσεις και φοβερή αγωνία που είχαμε χρόνια να ζήσουμε. Δικαιώθηκαν όσοι πιστεύουν ότι το Ποδόσφαιρο είναι 70% τύχη: Μπορούσε το σκόρ να είναι 5-1 υπέρ του ΠΑΟΚ, μπορούσε να είναι και 1-3 υπέρ της Σλόβαν. Ειδικά το 2ο γκόλ του ΠΑΟΚ ήταν 100% τύχη

  3. Απορώ με την ψυχραιμία του κ. Gpoint: Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τους Ομίλους του Europa έγινε αιτία να χάσει ο Ιβάν γύρω στα 35 εκατομμύρια για πλάκα. Όχι μόνο καινούργιες μεταγραφές δεν θα μπορέσει να κάνει η ομάδα, αλλά και θα αναγκαστεί να πουλήσει παίκτες για να βγάλει πέρα την χρονιά. Ήδη ακούω (και το καταθέτω εδώ για πρώτη φορά γραπτώς σε πανελλήνια πρώτη) ότι μέχρι τον Δεκέμβρη θα πουλήσει τον Γιαννούλη

  4. Απλά μαθηματικά να ξέρεις, αντιλαμβάνεσαι ότι η πρόταση του Επιτελείου για τριπλό παρολί στο σχόλιο 86, δεν οδήγησε τον κόσμο στον κουβά. Όσοι μέ άκουσαν, απλώς έχασαν το 21% των χρημάτων τους, αφού έπιασαν το 2,35 για την πρόκριση της Σλόβαν

 124. voulagx said

  #121: «Πώς ν΄αντιδράσει μια γαλή αν είν΄χολοσκασμένη?»
  Σου απαντω εμπειρικως: Ενα μονο της μενει
  να πιει κανa μισοκιλο, να ειναι ντοπαρισμενη» 🙂

 125. loukretia50 said

  Voulagx και Mitsos

  Αχ να μπορούσε ο Αη Βαν λογαριασμούς ν΄αλλάζει
  Και τα μηδέν να’ταν μετά απ΄το πρόσιμο που σφάζει!
  «Πρέπει να επανέλθετε , αίτημα χρήζει νέο.
  Δεν έχετε υπόλοιπο»… και ας λέμε: μα δε φταίω!
  Η εφορία τάφαγε, η γκόμενα, ο τζόγος…
  Βλέπω μόνο μηδενικά… γιατί να είναι ψόγος?
  Και νά’ρχεται ο Άγιος υπόλοιπο ν΄αλλάζει
  και τρία μηδέν νάναι μετά
  (καλά τα λέω Stazy?)

 126. loukretia50 said

  Μπαν ρε άσχετη, μπαν!

 127. Πέπε said

  @96:
  > > …ο Σταύρος και ο Πέπες 🤨 μαλώνουν με τον Θρακιώτη…

  Εγώ; Είσαι με τα καλά σου; Εγώ τέτοιο πράγμα; Καλλιά να μη σώσω να περάσω από αυτή την πόρτα, παρά να τσακωθώ με τον Θρακιώτη.

  Α πα πα…

  (Όσο για τον Τζη με τη Λουκρητία, ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι πίσω από τόσο πνεύμα και τόση χάρη στις διατυπώσεις υπάρχει στ’ αλήθεια όλη η ένταση που αποκαλύπτει η κυριολεξία των λεγομένων τους. Εμένα να μου έλεγαν τέτοια πράγματα, έτσι διατυπωμένα, όχι απλώς θα ξέχναγα να θυμώσω, δε θα μου πέρναγε καν από το μυαλό.)

  _____________________________

  @119:

  > > Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση ή δημιούργησε απορία αυτό που λέει ο Λ. ; Δεδομένου ότι κανείς από σας δεν παίρνει πτυχίο στο θέατρο … ,αυτό θα χρειαστεί γράψιμο –σπουδαίο γράψιμο.

  Έλα ρε παιδιά, είναι λογοπαίγνιο. Θέατρο εννοεί ηθοποιία, όχι θεατρική γραφή. Δε θα μπορέσετε να το ζωγραφίσετε, δε θα μπρέσετε να το παίξετε θεατρικά, δε σας μένει παρά να το γράψετε, και αυτό θα χρειαστεί γράψιμο –σπουδαίο γράψιμο.

 128. loukretia50 said

  124.
  Αν πιω τώρα μισόκιλο, πάλι θα κελαηδήσω!
  τσαντίζω φίλους και εχθρούς και θα σουρομαδήσω
  όποιον τολμήσει να μου πει ότι δεν έχω μπέσα.
  Γιατί μπορεί να είμαι αλλού, μα είμαι πριγκιπέσσα!

 129. Pedis said

  # 127 – θέατρο = ηθοποιία ;!

 130. loukretia50 said

  127
  Αχ Πέπε! Τόσο εύκολα αρπάζω, μα περνάει!
  Αρνητική ενέργεια σε μένα δεν κολλάει!
  Ειλικρινά επιθυμώ να βρίσκομαι με φίλους
  που ξεπερνάν τις κατινιές και κάνουνε ομίλους
  των ζωντανών επικριτών της πάσης αδικίας
  που εύθυμα σκαρώνουνε ρίμες άνευ κακίας

 131. Θρακιώτης said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο (109), τώρα είδα το σχόλιό σας και σάς απαντώ… Δεν μιλάμε για Κολλέγια, αλλά για παραδοσιακά Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, που τα περισσότερα είναι Προτεσταντικά ή Εβραϊκά. Το Ρωμαιοκαθολικό Κολλέγιο «Boston College» (που παρεμπιπτόντως έχει ως σύνθημά του την «ρατσιστική» φράση του Ομήρου «Αιέν Αριστεύειν» στο πολυτονικό) είναι όντως από τα καλύτερα των ΗΠΑ, αλλά δεν θεωρείται Πανεπιστήμιο.

  Δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το προτεσταντικό Boston University, που όντως είναι Πανεπιστήμιο και από τα πλέον παραδοσιακά, μάλιστα…

  Δεν αμφιβάλλω, κύριε Νίκο μου, ότι τα τελευταία χρόνια η παράδοση (ότι δεν γίνονται ποτέ αποφοιτήσεις την Δευτέρα) θα έχει καταστρατηγηθεί KAI από κάποια παραδοσιακά Πανεπιστήμια στην Αμερική. Υπάρχουν άλλωστε, εκατοντάδες στις ΗΠΑ με δεκάδες σχολές και υποσχολές, άρα δεν επαρκούν οι 7 μέρες της εβδομάδος για αποφοιτήσεις. Ωστόσο, το όντως σπουδαίο Brandeis University της Βοστώνης (εβραϊκών συμφερόντων και πανάκριβο) επιμένει να μή κάνει αποφοιτήσεις τις Δευτέρες.

  Άλλωστε, γιατί να τα πολυλογούμε; Το ίδιο το ρεπορτάζ του Brandeis University για την ομιλία του Leslie Lamport, λέει ότι η αποφοίτηση και η ομιλία έγιναν την περασμένη Κυριακή, δηλαδή στις 14 Μαΐου 2017 και όχι στις 15 που γράφουν οι κύριοι των «ΠΕΙΡΑγΜΑΤΩΝ»

  ΜΕΤΑΦΕΡΩ:

  «By David E. Nathan, May 21, 2017
  Renowned computer scientist Leslie Lamport, MA’63, PhD’76, delivered the address at the Brandeis School of Science diploma ceremony on Sunday…»

 132. loukretia50 said

  Αν ο καλός ηθοποιός έχει ωραίο κείμενο που τον εκφράζει
  Ο Ηθοποιός- https://youtu.be/-LAzTP7-O0s Δημήτρης Χορν

  σε συναρπάζει!

 133. Γς said

  Ζε σέρσε απρέ Τιτίνε [λέμε τώρα]

  Ε νε λα τρούβε πα…..

  Μήπως πέρασε από δω;

 134. loukretia50 said

  127. Πέπε α΄
  Μα αν την πόρτα αυτή περνάς, μεγάλη είναι παγίδα!
  Δε λένε πως αφήνουνε μετά κάθε ελπίδα?
  Κάλλιο λοιπόν να τσακωθείς εσύ με το Θρακιώτη
  παρά η υποχώρηση στερνή νά’ναι και πρώτη!

 135. Πέπε said

  129
  Ναι, γιατί όχι;

  Δεν ξέρω τι κάνουν στις θεατρικές σχολές. Πιστεύω όμως ότι η διδασκαλία της θεατρικής γραφής μάλλον θα συνδέεται με τη διδασκαλία άλλων ειδών δημιουργικής γραφής παρά με τις υπόλοιπες τέχνες του θεάτρου (υποκριτκή, σκηνοθεσία, σκηνογραφία κλπ.).

  Αν δεν απατώμαι, και στο σχολειό μας έτσι γίνεται. Είναι Καλλιτεχνικό, με τρεις ειδικότητες, μία εκ των οποίων είναι το θέατρο. Αν, λοιπόν, δε μου διαφεύγει κάτι (η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα είναι απερίγραπτα μπερδεμένο), κανένα μάθημα στην ειδικότητα θεάτρου δε διδάσκεται από φιλολόγους, ούτε συνδέεται με τη δημιουργική γραφή. Υπάρχει μεν μάθημα που ονομάζεται ακριβώς έτσι, Δημιουργική Γραφή (και είναι φιλολογικό), αλλά είναι επιλεγόμενο για όποιον θέλει ανεξαρτήτως κατεύθυνσης.

  Αλλά, έστω κι ότι πέφτω έξω, και ότι οι σπουδές στη θεατρική γραφή εντάσσονται στις θεατρικές σπουδές. Και πάλι, έχεις έναν ομιλητή που εξαίρει τη σημασία του πιασάρικου και συναρπαστικου λόγου, απευθυνόμενος σε Φυσικούς και Μαθηματικούς. Αν τους λέει «σπουδές θεάτρου» -και μάλιστα το λέει σ’ ένα λογοπαίγνιο, στο πλαίσιο της ζωντανής επίδειξης αυτού ακριβώς που διαφημίζει, του πιασάρικου και συναρπαστικού λόγου-, δεν είναι αρκετά αναμενόμενο εκείνοι να καταλάβουν «σπουδές υποκριτικής»;

 136. Πέπε said

  134
  Όχι αυτή την πόρτα. Εκείνη. Μα πού κοιτάς Λουκρητία;

 137. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Τα βλέπεται κείνα τα βουνά, κείνα τα αετοράχια(ιστολογικά)
  ο Τζι κι η Λου τσακώνονται, αλλήλων πετούν βράχια(στιχουργικά)
  θέση δεν παίρνουν οι σχολιαστές, όχι από κορεκτίλα
  ειν’ κι οι δύο ζόρικοι και όλοι φοβούνται νίλα
  σε ποιόνα να παρασταθείς ενάντια στον άλλον
  στην όμορφη γαλή η στον μεγάλο ΠΑΟΚ;

  β) Πόσα επιτελεία υπάρχουν εδώ μέσα ρε παιδιά;

 138. loukretia50 said

  137.
  Πάντα στο φως! Αν και οι γάτες βλέπουν στο σκοτάδι.

  Με τα διάφορα ξέχασα να σας πω κάτι που πιστεύω για την αυτοεκτίμηση
  (αν βέβαια σας ενδιαφέρει!)
  Το τριαντάφυλλο του μικρού Πρίγκηπα πιστεύει πως είναι μοναδικό.
  Αν ήξερε πως είναι ίδιο με χιλιάδες άλλα, θα πληγωνόταν ανεπανόρθωτα.
  Κι όμως, εξακολουθεί να είναι μοναδικό γιαυτόν που το αγαπάει και το φροντίζει.
  Αυτή η ευαίσθητη ισορροπία δεν καθορίζει τη σχέση με τα παιδιά μας?
  Με τον κόσμο ολόκληρο…

 139. loukretia50 said

  137. !!!

  Μ΄άρεσε που είπες όμορφη! Με πήγες χρόνια πίσω!
  Τώρα το πνεύμα μοναχά κάπως κρατάει το ίσο!
  Μα μη φοβάσαι, μην ακούς κακόβουλες είν΄φήμες
  Αν με τον παοκ συμπορευτείς, δε θα σε κάνω ρίμε

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ακολουθώ το Νικοκύρη που δεν παίρνει θέση σε διαπροσωπικές διαφωνίες εκτός θεμάτων του ιστολογίου,(μεγάλα παιδιά είμαστε,λέει) για ένα δικό μου λόγο: Συνήθως μου φαίνεται ότι όλοι έχουν δίκιο! Είμαι μονίμως της διάθεσης «κι ύστερα πήγαμε στην ακρογιαλιά» 🙂

 141. Γς said

  Titine à l’état d’épave avant sa restauration

 142. Γς said

  Τιτίνα και με τι κάνει ρίμα;

  Μια άλλη Τιτινα [σχ.141 και προηγούμενα]¨

  https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post_2.html

 143. Γς said

  Είναι κι η άλη Τιτίνα-Τιτίνα στην ακρογιαλιά

 144. loukretia50 said

  Καληνύχτα! «είναι πολλά και μου πέσαν μαζωμένα…»
  που έλεγε κι η Καρέζη στο Δ/νίς Διευθυντής!

  Γιατί έτσι στο ξεκούδουνο θυμήθηκα τους ισαποστάκηδες?

 145. Γς said

 146. Γ-Κ said

  Τα ΠΑΟΚια να τα φροντίζετε. Να τα ταϊζετε, να τα ποτίζετε, να τα χαϊδεύετε, να τους μιλάτε, να τους βάζετε το λίπασμά τους… Για να έχουμε να ασχολιόμαστε όλον τον χειμώνα…

  Πήρατε πρέφα ότι στους ομίλους του EL προκρίθηκε και η Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο; (Ναι, αυτή που είχε αποκλείσει κάποτε ο Ολυμπιακός Βόλου.)

 147. gpoint said

  # 118

  Λουκρετίνα ζητάς την βοήθεια του κοινού που φυσικά είναι ανύποπτο για όσα συμβαίνουν πέρα από όσα γράφονται εδώ και φυσικά δεν έχει και πολλές συμπάθειες σε κάποιον που διαφέρει από αυτούς πολιτικά, κομματικά και οπαδικά κι έχει και την κακή συνήθεια να μιλάει και να γράφει όπως σκέπτεται και όχι να γλύφει μοιράζοντας φιλοφρονήσεις.
  Εξ άλλου το πόσο καταλαβαίνουνε τι γίνεται φάνηκε κι από τον Θρακιώτη που νόμισε πως σου την πέφτω, δεν διαφέρετε και πολύ, μαντεψιές κάνει αυτός και συ από διαίσθηση τα βάζεις με κάποιον που δεν ξέρεις απλά και μόνο γιατί δεν στήριξε το κόμμα σου που του έκλεψε μέσω Βασιλειάδη ένα πρωτάθλημα. Εναν Βασιλειάδη-κορόιδο που πλήρωσε μέσω ΕΡΤ λεφτά σε ομάδες για να έχει τηλεθέαση η ΕΡΤ και όταν έφαγε το αγγούρι των ευροεκλογών θυμήθηκε να κάνει πρόταση στον ΠΑΟΚ. Τελικά του φύγανε και οι μόνες ομάδες που είχανε κοινό, ο ΠΑΟ κι ο Αρης ακούγοντας τα κελεύσματα του αφεντικού τους που έχει πλέον τον έλεγχο της Νόβα και το φέσι της ΕΡΤ στον λαό. Και μετά σου λένε γιατί έχασε ο Σύριζα, για τον ίδιο λόγο που δεν βγήκε βουλευτής ο Βασιλειάδης μοιράζοντας λεφτά σε ομάδες που ελέγχει η Νουδούλα !
  Σου ζήτησα να μην αναφέρεσαι κοροίδευτικά σε κάποιον που δεν ξέρεις, δεν σε έχει πειράξει και αγνοείς τι σχέση έχω μαζί του για να σου ζητήσω να σταματήσεις ενώ όσα γράφεις για μένα με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Εκανες την γκάφα να νομίσεις πως ένα σχόλιο μου αναφερότανε σε σένα, δεν μπορούσες να το αρνηθείς κι αντί να καταλάβεις το λάθος σου ξεκίνησες ένα καβγά ώστε κανείς να μη θυμάται πως ξεκίνησε. Κλασσική κατινίστικη συμπεριφορά μεσόκοπης νοικοκυράς της δεκαετίας του 50…
  Ξέρεις τι έχεις κάνει και γιατί σε γράφω εκεί που δεν πιάνει μελάνι όπως διαπίστωσες εσύ και όσοι είχαν έρθει στην τελευταία συνάντηση. Εκεί βέβαια και δια ζώσης έκλανες μπαρμπούνι γιατί δεν ήσουνα οχυρομένη πίσω από το πληκτρολόγιο να προσπαθείς να ανοίξεις διάλογο τσιγκλώντας για να γράφεις τα κατεβατά σου, το έπαιζες σεμνή παρθένα, ό,τι σιχαίνομαι περισσότερο.
  Εχεις ξεπεράσει κάποια ανθρώπινα όρια, από δω και στο εξής σε κατατάσσω στην κατηγορία living dead, με έδρα το Danville Callifornia και διάλογοι με πνεύματα δεν είναι στο μενού μου

 148. gpoint said

  # 123, γ

  Τσιμπάς στις μαρινάκειες προπαγάνδες, τίποτε από όσα γράφεις δεν πρόκειται να γίνει. Ο ΠΑΟΚ απλά θα υποχρεωθεί να πάει στο Open για να παρουσιάσει παραμύθι-έσοδα από τηλεοπτικά και να ξεφορτωθεί-κάτι που θα γινότανε εξ άλλου- Ουάρντα και Μουλέν. Από λεφτά άλλο τίποτε, άλλοι θα προβληματισθούν -όπως οι ΑΕΚατζήδες όταν τα τσέπωσε ο Μελισσανίδης- μόλις διαπιστώσουν πως ο ΟΣΦΠ μάλλον κανένανε δανεικό θα πάρει- κρυφά βέβαια για τον φόβο των προβάτων. Οπως έγινε και με τον Τουρέ που τον έφερε για μεταγραφή αεροδρομίου κι ο Τουρέ φεύγοντας αποκάλυψε πως είχε έρθει για βοηθός προπονητή κι αυτοί τον βάζανε να παίξει !!
  Κι ο Λουτσέσκου όταν ήλθε δεν πήγαινε καλά αλλά από Νοέμβριο η ομάδα του ρολάρισε. Είμαι υποχρεωμένος να δώσω πιστωση χρόνου στον Φερέιρα αν και μ’ αυτά που έκανε ηταν σχεδόν σίγουρο πως θα αποκλεισθεί. Ισως το λάθος ήταν του Σαββίδη που δεν πήρε έναν προπονητάκο να συνεχίσει την δουλειά του Ρεζβάν , αλλά «όνομα» που εφαρμόζει τα δικά του συστηματα αλλά αυτό θέλει χρόνο (και με ένα ερωτηματικό στο αποτέλεσμα)

 149. loukretia50 said

  Kαλημέρα!
  Νικοκύρη συγνώμη, παρασύρθηκα και έκανα κατάχρηση της φιλοξενίας. Λυπάμαι που επέτρεψα να ξεφύγουν τα πράγματα εξαιτίας μιας γελοίας αφορμής – κατά την άποψή μου φυσικά,
  Από πλευράς μου δεν υπάρχει κανένα θέμα, άλλωστε ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ, και θα προσπαθήσω να αγνοήσω τυχόν προκλήσεις.
  (Δεν είναι και το πιο εύκολο βέβαια!)

  ————————————-

  Αγαπητέ Μitsos
  Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμπάθειά σου.
  Ευγενικά τα λόγια σου, οι τρόποι κι η καρδιά σου.
  Γλυκό ήτανε βάλσαμο σε άδικο φαρμάκι
  Γιαυτό τα καλοδέχτηκα – σαν πουροκατινάκι!

  Μα ήταν λάθος μου να πω να πάρετε μια θέση
  Δεν πρέπει διασπαστικό να σας φορέσω φέσι!
  Φταίει μονάχα που εδώ δεν έχω συνηθίσει
  Να δέχομαι κοσμητικά με φούρια, δίχως κρίση.
  Το τερματίζω εδώ λοιπόν, μ΄άλλα ν’ασχοληθούμε
  Άλλωστε θάχουμε πολλά σημαντικά να πούμε!
  ΛΟΥ
  Της νύχτας τα καμώματα τα κοροϊδεύει η μέρα
  Εύχομαι για κοινό καλό να πάμε παραπέρα

 150. loukretia50 said

  Και δια την τάξιν :
  Είμαι ανένταχτη, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα – ούτε και ίδρυσα ακόμα!

 151. Κανείς δε βγήκε λοιπόν να αναφέρει την ξακουστή (στο ειδικό του πεδίο των Κατανεμηνένων Συστημάτων) αλληγορία που έκανε ο Λάμπορτ των «Βυζαντινών Στρατηγών», που γέννησε ολόκληρο κλάδο της πληροφορικής; https://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_fault, https://www.microsoft.com/en-us/research/publication/byzantine-generals-problem/?from=http%3A%2F%2Fresearch.microsoft.com%2Fen-us%2Fum%2Fpeople%2Flamport%2Fpubs%2Fbyz.pdf

  (Αρχικά θα το έλεγε «Οι Αλβανοί Στρατηγοί» εν έτει 1982, ως όνομα που δεν θα τσαντιζόταν κανείς· «ο Τζακ Γκόλντμπεργκ είχε την αντίληψη να καταλάβει πως έχει αλβανούς και εκτός Αλβανίας, και δεν θα παρέμενε η Αλβανία κλειστό κράτος για πάντα».

 152. loukretia50 said

  140. ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Έχεις δίκιο φυσικά.
  Δεν έβλεπα καθαρά, ήταν μόνο με τα μάτια.
  Μη μου θυμώσεις σε παρακαλώ!

 153. Γς said

 154. nikiplos said

  Καλημέρα σας… Παρακαλώ θερμά τον Τζη και την Λου να μην δίνουν συνέχεια σε βλακείες που αναπόδραστα ενίοτε μας ξεφεύγουν και μετά άντε να τις μαζέψεις… Κι αν έχω κάνει εγώ και πόσες…

  113@ ρωτώντας τον εξάδελφο καπετάνιο περίπου μου είπε όσα γράφεις, αλλά με κάποιες διαφορές που δεν έχουν να κάνουν με τα μεγέθη αλλά όπως το είπες την δυνατότητα ελιγμών και την ιπποδύναμη. Χονδρικά:

  στην ανοικτή θάλασσα:

  -Καράβι με (μηχανοκίνητες) βάρκες πάντα το καράβι… Δεν έχει μεγάλες δυνατότητες ελιγμών… (Σάμαινα-Κωστάκος)
  -πλεούμενα ιδίου μεγέθους προτεραιότητα εκείνο με τη μικρότερη ιπποδύναμη.
  -ταχύπλοα με συμβατικά σκάφη πάντα τα συμβατικά σκάφη
  -ποτέ προτεραιότητα τα τζετ σκι

  Σε ειδικές περιπτώσεις:
  Στη θάλασσα και στον αέρα τα σκάφη διασταυρώνονται από δεξιά. Επομένως προτεραιότητα όποιο έχει εμπόδιο στα δεξιά του και δεν μπορεί να κάνει την απαιτούμενη κίνηση.
  (Παλαιόθεν) προτεραιότητα όποιο σκάφος μπαίνει σε λιμένα φυσικό ή τεχνητό. Εκείνα που βγαίνουν πρέπει να το περιμένουν. Εκτός εάν βγαίνουν ήδη και αυτό ακόμη δεν έχει μπει, αλλά και πάλι εκείνα που βγαίνουν πρέπει να δώσουν προτεραιότητα…
  (και άλλες υποπεριπτώσεις που δεν ενδιαφέρουν)

  Όπως τα είπε ο Πσαράς λοιπόν, προτεραιότητα είχε η μικρή βάρκα που έμπαινε στο λιμάνι… Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να κόψει ταχύτητα και η μικρή αλλά ιδίως η μεγάλη, για να μην προκαλέσει απόνερα…

  Τα σκάφη στην ανοικτή θάλασσα κόβουν ταχύτητα υποχρεωτικά αν διασταυρώνονται σε «επικινδυνη απόσταση»…

 155. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ. Της νύχτας τα καμώματα δεν τα σχολιάζω έτσι κι αλλιώς. Άλλωστε μού είναι και γνωστοί και προσφιλείς όλοι οι εμπλεκόμενοι.

  151 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 156. Alexis said

  #137α: Τώρα μου ‘δωσες …πάσα: 😊

  Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά καντήλια πέφτουν
  μήνα στο φέις ρίχνονται μήνα και στο τουίτερ;
  Ουδέ στο φέις ρίχνονται ουδέ και στο τουίτερ
  ο Τζι κι η Λου μαλώνουνε στο μπλογκ του Σαραντάκου
  Πέφτουν τα σχόλια βροχή, οι ρίμες σαν χαλάζι
  και τα καρφιά εδώ κι εκεί σταματημό δεν έχουν.

  Φωνή μεγάλη ακούστηκε απ’ το γνωστό υπόγειο
  «Παιδιά μ’ γιατί μαλώνετε, γιατί είστε θυμωμένα;
  Εδώ ο Πέπε έγινε φίλος* με τον Θρακιώτη
  κι εσείς αλληλοσφάζεστε κι αλλάζετε κουβέντες;»

  (*Πέπε συγγνώμη, το έγραψα ποιητική αδεία, για να μου βγει ο στίχος 😂 )

  #137β: Πολλά, όσοι και οι σχολιαστές. Μονομελή όλα, εννοείται… 😂😂

 157. loukretia50 said

  156. Πολύ χαίρομαι που ξαναβρήκες τη φόρμα σου!
  Να που βγήκε και κάτι πραγματικά καλό!

  btw
  …έτσι ξηγιούνται αγαπητέ οι αληθινοί λεβέντες!
  δηλαδή…
  Μένεις εκτός ή τα μούτρα σου τρως
  κι όλα αρχίζουνε ξανά!

 158. gpoint said

  # 113, 154

  Δεν είμαι καπετάνιος, μια βάρκα κουμαντάρω κι αυτά που έγραψα είναι από λογική κι από λόγια του αδερφού της μάνας μου Αμερικανό εμποροπλοίαρχο με anygross, anysea δίπλομα, μέχρι και στην σύνταξη τον επιστράτευε το αμερικάνικο ναυτικό όταν είχε ζόρια. Αυτές οι σούπερκρούιζερ θαλαμηγοί έχουν τεράστιες δυνατότητες ελιγμών, δεν είναι καράβια
  Η ίδια περίπτωση μου έχει τύχει κι άλλες φορές με πλοία αλλοδαπών που σχεδόν πάντοτε πρόσεχαν το βαρκάκι είτε κόβοντας ταχύτητα είτε αλλάζοντας ελαφρώς πορεία.

 159. Alexis said

  #157: Πάντα σε φόρμα είμαι! Απλά πολλές φορές έχω άλλες ασχολίες και δεν έχω χρόνο να σας παρακολουθώ! 😊

 160. Γιάννης Ιατρού said

  156: Αλέξη,
  προς επίρρωσιν των συμφωνηθέντων θα γίνει έκτακτη πανηγυρική συνέλευση του επιτελείου, να κατέβεις και σύ 🙂
  Εγώ πάντως άρχισα τις ετοιμασίες στο ερημητήριο…

  Μπύρες εδώ, μπύρες εκεί,
  μπύρες και παραπέρα,
  μπύρες στη Γη, στον Ουρανό,
  μπύρες και στον αέρα …

 161. ΓιώργοςΜ said

  Περί ναυσιπλοϊκών κανόνων, κι επειδή είναι θέμα ασφάλειας: Αφού γράφουμε σε υπολογιστή συνδεδεμένο σε δίκτυο, δε χρειάζεται να αναφερόμαστε σε γνωστούς, φίλους, μπατζανάκηδες και κουνιάδους. Τέτοιες πληροφορίες δεν είναι κρυφές.
  Μπόρεσα να βρω τα παρακάτω χωρίς να ψάξω πολύ (έβαλα «διασταυρούμενη πορεία σκαφών προτεραιότητα» στο γούγλη):
  https://www.s-aegeanyachting.com/ell/infopages/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD
  https://www.s-aegeanyachting.com/ell/infopages/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD
  https://kalamataservice.wixsite.com/outboards/kanones-protereotitas-thalasas

  Συνειρμικό: Θυμήθηκα ένα κεφάλαιο στο «Ναυτικό Χάρτη» του Ρεβέρτε, όπου ο ήρωας, μόνος, νύχτα σε ιστιοπλοϊκό, παίρνει χαμπάρι ένα δεξαμενόπλοιο «την τελευταία στιγμή», όταν έχουν απόσταση… πέντε μίλια περίπου, και προσπαθεί να το αποφύγει.

 162. Alexis said

  #160: Δώσε ημερομηνία και θα δούμε… 🤨

 163. Pedis said

  # 155 – δεν νομιζω ότι σου είναι προσφιλείς και οι δυο … διότι αν ήταν έτσι θα έπρεπε να έχεις πεις του ενός να πάει να κοιταχτεί σε κάνα ψυχίατρο … 🙂

 164. nikiplos said

  Κι ένα ανέκδοτο…

  Σε πυκνή ομίχλη δυό είναι πορεία σύγκρουσης. Καθώς είναι αδύνατον να συνεννοηθούν, κορνάρουν και βρίζονται στο vhf…

  -A: Κάνε δεξιά ρε μαλάκα, αλλιώς θα πέσεις σε κοτζάμ τάνκερ παλιοκαραγκιόζη και θα πας στον πάτο…
  -Β: Καλύτερα εσύ να κάνεις δεξιά καπετάν ξερόλα… για το καλό σου στο λέω, άει στο διάολο πρωινιάτικα
  -Α: Βρε ψαροκασέλα ακούς που σου μιλάω, βάζω φουλ τις μηχανές να σε κάνω πλαγκτόν…
  -Β: Έλα με φουλ να μου τα κλάσεις παλιό ντενεκέ… Άντε τουμπέκα τώρα και κάνε δεξιά λέμε…
  -Α: Ρε βλήμμα νομίζεις πως θα κιοτέψω? Εγώ είμαι ο καπετάν Φουρτούνας με τ’όνομα
  -Β: Κι εγώ είμαι ο φαροφύλακας…

 165. loukretia50 said

  Nαυσιπλοϊκοί κανόνες μιας άλλης εποχής

 166. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Σχετικὰ μέ τὴν προτεραιότητα στὴ θάλασσα ἀκολουθῶ τὸν ἑξῆς ἐμπειρικό κανόνα:

  Μακριά ἀπὸ τὴν πορεία τῶν ταχύπλοων καὶ εἰδικὰ τῶν μεγάλων. Ὑπάρχει σοβαρὸς κίνδυνος νὰ σᾶς πνίξουν.

  Ἄσε ποὺ θὰ τοὺς βγάλουν λάδι οἱ μεγαλοδικηγόροι τους στὸ τέλος.

 167. ΓιώργοςΜ said

  164 Κάποιοι το οπτικοποίησαν σε μια σατιρική εκπομπή και το ίντερνετ το θεωρεί πραγματικό συμβάν.

 168. Γς said

  !64:

  Ωραίο. Το ανάρτησα στο ΦΒ

 169. Μπούφος said

  Καλησπέρα σε όλους. Υγείαν έχω και υγείαν ποθώ και δι ημάς…Αυτός ο κυριούλης ξαφνικά με εμψύχωσε επειδή τελευταία κάπως εκ του κάφσονος σερνόμουνα. Γιατί σερνόμουνα; Μία που δεν πήγα διακοπές (επειδή ο Μπάμπης δούλευε σκυλίσια- δεν είχε άδεια) και δύο και σπουδαιότερο : Το να μπαίνω σε σοβαρή ιστοσελίδα όπως αυτή με κατά συροήν κουλτουριάρηδες δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την αυτοπεποίθηση μιας μανικιουρίστας! Θα ξαναδιαβάσω το άρθρο με εντατική προσοχή και θα επανέλθω με ένα νέο θάρρος για τα γραψίματα…

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  152 Λου,
  Ου! τα δωκα του γιαλού! 😉 🙂

  159 Αλέξης >>Πάντα σε φόρμα είμαι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: