Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χαράλαμπος Κανόνης (Δημ. Σαραντάκος) 11 – Ο Δεκέμβρης και μετά

Posted by sarant στο 3 Σεπτεμβρίου, 2019


 

Εδώ και κάμποσο άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, το βιβλίο του πατέρα μου «Χαράλαμπος Κανόνης. Η ζωή και ο θάνατος ενός Ανθρώπου», το πρώτο μη επιστημονικό βιβλίο του.

Ο Κανόνης ήταν Μυτιληνιός, γεωπόνος, υπάλληλος της ΑΤΕ, συνάδελφος και επιστήθιος φίλος του παππού μου, στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο τον Μάρτιο του 1948 στη Χίο, στον εμφύλιο.

Κανονικά οι δημοσιεύσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Στη σημερινή ενδέκατη είμαστε στο τέταρτο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους του βιβλίου, στην Απελευθέρωση. Στο τέλος παραθέτω πρόσθετο υλικό.

Η κρίση, που ξέσπασε στις 2 Δεκεμβρίου 1944 με την παραίτηση των εαμιτών υπουργών και η αιματηρή αντιμετώπιση της διαδήλωσης του λαού της Αθήνας στις 3, που σήμανε την αρχή των δεκεμβριανών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στη Μυτιλήνη. Έγιναν τεράστιες διαδηλώσεις, με αίτημα να φύγουν οι ιερολοχίτες και η Ναυτική Διοίκηση και ειδικότερα ο διοικητής της Μίλτων Ιατρίδης, ο άλλοτε κυβερνήτης του υποβρύχιου «Παπανικολής», που καθοδηγούσε την αντιεαμική εκστρατεία στο νησί.

Τελικά οι ιερολοχίτες περιορίστηκαν στον καταυλισμό τους, ενώ οι ναύτες επιβιβάστηκαν στον «Αετό». Παρ’ όλα αυτά ο Ιατρίδης, οι παράγοντες της Δεξιάς στο νησί και οι Άγγλοι πράκτορες βυσσοδομούσαν πώς ν’ ανατρέψουν τη λαϊκή εξουσία στη Λέσβο.

Παραμονές Χριστουγέννων του 1944 κι ενώ στην Αθήνα μαίνονταν οι μάχες ανάμεσα στους Άγγλους και στον ΕΛΑΣ, φάνηκαν απροειδοποίητα έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης τέσσερα μεγάλα οπλιταγωγά και πέντε πολεμικά. Μαζί τους ενώθηκε και το αντιτορπιλικό «Αετός», που βγήκε ξημερώματα από το λιμάνι. Κατά τις εννιά το πρωί ένα μικρό σκάφος γεμάτο με Ινδούς στρατιώτες μπήκε στο λιμάνι και προσπάθησε να πλευρίσει μπροστά στο κτίριο της Ναυτικής Διοίκησης. Ο κόσμος, που είχε κατέβει στην αγορά για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, αντέδρασε αμέσως και αποφασιστικά. Συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος στην προκυμαία και με τα χέρια απώθησε το σκάφος.

Σε ελάχιστο χρόνο δεκάδες επονίτες φωνάζοντας με τα χωνιά και χτυπώντας τις καμπάνες των εκκλησιών ξεσήκωσαν όλο το λαό. Μαύρισαν τα «Μπλόκια», ο χώρος όπου σήμερα βρίσκεται το τελωνείο και το κλειστό κολυμβητήριο και τότε ήταν γεμάτος με τεχνητούς ογκόλιθους, από πυκνό πλήθος αποφασισμένο να μην αφήσει τους ξένους στρατιώτες να βάλουν πόδι στο νησί.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΕΑΜ συναντήθηκε με τους Άγγλους αξιωματικούς κι άρχισε μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, που έδωσε καιρό στην Οργάνωση να κινητοποιήσει τον πληθυσμό του νησιού. Τότε φάνηκε η οργανωτική ιδιοφυία του Κανόνη, που σε συνδυασμό με την παρορμητική αγωνιστικότητα του Γώγου έβαλε μέσα σε λίγες ώρες, μέσ’ στη νύχτα, σε κίνηση το μηχανισμό του Κόμματος σ’ όλο το νησί. Το πρωί της επομένης είχαν φτάσει στη Μυτιλήνη σχεδόν πενήντα χιλιάδες αγρότες, άοπλοι ή οπλισμένοι με αυτοσχέδια όπλα. Η πόλη γέμισε οδοφράγματα, ενώ ο ΕΛΑΣ αθέατος είχε καταλάβει θέσεις σε καίρια σημεία, στο Κιόσκι, στο Φρούριο και αλλού. Όλος αυτός ο κόσμος στεγάστηκε και σιτίστηκε από την Οργάνωση, χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο.

Όπως όλα τα στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, αλλά και οι χιλιάδες των απλών ανθρώπων, ο Κανόνης τις έξι μέρες της κινητοποίησης δεν αναπαύθηκε ούτε μια ώρα. Κοιμόταν ντυμένος, βγάζοντας μόνο τα παπούτσια του, στα γραφεία του Κόμματος κι όλη την άλλη ώρα ήταν διαρκώς στα Μπλόκια.

Τελικά οι Άγγλοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, χωρίς να βγάλουν ούτε ένα στρατιώτη τους στο νησί. Η αναίμακτη απόκρουση των Άγγλων στα Μπλόκια αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ηγεσίας του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, που με σειρά συνετών χειρισμών σε συνδυασμό με την παλλαϊκή κινητοποίηση και με την άκαμπτη στάση της στο βασικό αίτημα των Άγγλων, ανάγκασε τους αγέρωχους αξιωματικούς τ<ης Βρεταννικής Αυτοκρατορίας, να πάρουν τα στρατεύματα και τα πλοία τους και να φύγουν ταπεινωμένοι.

Η πολιτική αυτή του ΕΑΜ έδωσε μεγάλο κύρος και αίγλη στην Οργάνωση και ανέβασε πολύ ψηλά το ηθικό του λαού.

Ο Κανόνης από το Νοέμβριο του 1944, που γύρισε στη Μυτιλήνη, παράλληλα με την απασχόλησή του στο Κόμμα, ανέλαβε υπηρεσία και στην Τράπεζα, όπου είχε πέσει πολλή δουλειά. Ήταν τα εφόδια της ΟΥΝΡΡΑ, που έπρεπε να πα- ραληφθούν, να προωθηθούν στα χωριά και να διανεμηθούν, καθήκον που είχε αναλάβει η Αγροτική Τράπεζα. Ήταν μια κυριολεχτικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, που απαιτούσε φοβερή υπερένταση ψυχική και σωματική. Αποτέλεσμα, νέος σοβαρός κλονισμός της υγείας του. Το Φλεβάρη του 1945 είχε ξανά αιμοπτύσεις. Την επιδείνωση της αρρώστειας του ο Κανόνης την έκρυψε από φίλους και συγγενείς εκτός από τον Σαραντάκο, με τον οποίο συναντιόταν τώρα καθημερινά στην Τράπεζα. Κατά συμβουλή του φίλου του ζήτησε και πήρε νέα αναρρωτική άδεια από την υπηρεσία. Παρόμοια άδεια όμως δε σκέφτηκε να ζητήσει από το Κόμμα. Τα πράγματα άλλωστε έσφιγγαν.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, η αντίδραση αναθάρρησε. Όχι όμως σε σημείο να αρχίσει την τρομοκρατία, τις διώξεις των αριστερών και τους φόνους, όπως έγινε σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στη Λέσβο το κλίμα δε σήκωνε τέτοια πράματα. Το ΕΑΜ εξακολουθούσε να έχει μαζί του τη μεγάλη πλειο- ψηφία του πληθυσμού.

Ο αφοπλισμός του ΕΑΑΣ και της Πολιτοφυλακής δεν ικανοποίησε την Αντίδραση, γιατί το 136 Τάγμα Εθνοφυλακής, που τους αντικατέστησε και το αποτελούσαν λέσβιοι, ήταν επανδρωμένο στη μεγάλη πλειοψηφία του με αριστερούς.

Γιαυτό και η δεξιά έβαλε στόχο της την απομάκρυνση του 136 Τάγματος, και την αντικατάστασή του με άλλο, συγκροτημένο από ακραιφνείς «εθνικόφρονες».

Οι τρεις τώρα πιά εφημερίδες της συντηρητικής παράταξης «Στέμμα», «Δημοκρατία» και «Δημοκράτης», άρχισαν τη συστηματική κινδυνολογία δημοσιεύοντας ειδήσεις του τύπου:

«Εαμίται τρομοκρατούν τον πληθυσμόν»

«Πάνοπλος ελασίτης εδημιούργησεν επεισόδιον»

Τις κατασκευασμένες αυτές ειδήσεις αναδημοσίευαν οι αθηναϊκές εφημερίδες «Βραδυνή», «Ακρόπολις», «Ελληνικόν Αίμα» και άλλες, εξογκώνοντάς τες ανάλογα.

‘ Οταν, αρχές Απριλίου, καταλύθηκε και επίσημα η λαϊκή εξουσία και έφτασε ο νέος Νομάρχης, δημιουργήθηκε κατά την άφιξή του κάποιο επεισόδιο. Στις προαναφερόμενες τοπικές εφημερίδες το επεισόδιο βαφτίστηκε «έκρηξις της εαμικής τρομοκρατίας», ενώ οι αθηναϊκές δημοσίεψαν την «είδηση»:

«Ο Νομάρχης Λέσβου μόλις έφθασεν εις την νήσον απήχθη υπό ελασιτών και ίσως είναι ήδη νεκρός!»

Τελικά, τέλη Απριλίου του 1945, έφτασε στη Μυτιλήνη το 149 Τάγμα Εθνοφυλακής, που το συνόδευε δυσοίωνη φήμη για φόνους, τραυματισμούς και κακοποιήσεις εαμιτών σε άλλα μέρη της Ελλάδας, από τα οποία είχε περάσει. Το 149 Τάγμα μόλις έφτασε στρατωνίστηκε προσωρινά στο Διδασκαλείο, ώσπου να παραδώσει και να μετακινηθεί αλλού το 136 Τάγμα. Από την πρώτη νύχτα άρχισαν να σταματούν και να ερευνούν καθέναν που περνούσε μπροστά από τον καταυλισμό τους κι αλλοίμονο σ’ όποιον τούβρισκαν εαμική εφημερίδα. Οι πολυάριθμες κακοποιήσεις πολιτών από τους «μπουραντάδες», όπως ονόμασε ο λαός τους καινούργιους μουσαφίρηδες, άρχισαν να δημιουργούν κλίμα φοβίας, για πρώτη φορά ύστερα από οχτώ μήνες ελευθερίας και ησυχίας.

Στις 8 Μαΐου 1945 παραδόθηκε άνευ όρων η χιτλερική Γερμανία. Τελείωσε ο πόλεμος στην Ευρώπη. Ο λαός της Μυτιλήνης ξεχύθηκε ασυγκράτητος σε διαδήλωση πανηγυρισμού, που εξελίχθηκε σε λαϊκή γιορτή. Οι μπουραντάδες έβλεπαν τις εκδηλώσεις χαράς του λαού κίτρινοι από χολή και μίσος. Οι περισσότεροί τους ήταν παλιοί σύμμαχοι κι υ- ποταχτικοί του Χίτλερ στα Τάγματα Ασφαλείας, στην Ειδική Ασφάλεια και αλλού.

Την ίδια νύχτα, καλυμμένοι από το σκοτάδι, χτύπησαν τα γραφεία του ΕΑΜ, του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ και τα έκαψαν.

Ήταν μια ενέργεια πρωτοφανής για το ν;ησί, όπου παρά την έντονη ταξική πάλη της προπολεμικής περιόδου, ποτέ δεν είχε σημειωθεί παρόμοια βαρβαρότητα. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα η πράξη αυτή είχε σχεδιαστεί αρκετές μέρες πιο μπροστά, σχεδόν μόλις έφτασε το 149 Τάγμα, και οι οργανωτές της πρόκλησης ζητούσαν μονάχα να βρουν μιαν αφορμή. Στο σχεδίασμά της είχε πάρει μέρος και ο Νομάρχης Χίου Σταματιάδης, άνθρωπος του Γεωργίου Παπανδρέου και φανατικός αντικομμουνιστής, που αναπλήρωνε προσωρινά τον απουσιάζοντα Νομάρχη Λέσβου.

Όπως ήταν επόμενο την άλλη μέρα χιλιάδες Μυτιληνιοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Νομαρχία και διαμαρτυρήθηκαν για την καταστροφή των γραφείων. Ο Νομάρχης έλειπε στην Αθήνα κι ο αναπληρωτής του είχε γυρίσει στη Χίο. Έτσι το μένος των συγκεντρωμένων ξέσπασε, κυριολεχτικά, στη ράχη του διευθυντή της Νομαρχίας, Καρυώτογλου, που απωθήθηκε από μερικές γυναίκες. Τότε μπήκε σ’ εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου. Οι μπουραντάδες που καραδοκούσαν στα γύρω από τη Νομαρχία σπίτια, άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο στο ψαχνό. Έπεσε ο πρώτος νεκρός του Εμφυλίου Πολέμου στη Λέσβο, ο εργάτης Γιώργος Πετράς.

Την άλλη μέρα ο νεοφερμένος εισαγγελέας Ιωάννης Κωστόπουλος, που κατά την Κατοχή είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τους Ιταλούς, βάφτισε τη διαδήλωση διαμαρτυρίας «στάση» και άρχισε βροχή μηνύσεων εναντίον κάθε γνωστού ή άγνωστου εαμικού στελέχους. Οι φυλακές της Λαγκάδας θα έπηζαν σε λίγο από υπόδικους αγωνιστές.

Η ιστορία της απώθησης των Άγγλων τα Χριστούγεννα του 1944 είναι γνωστή από πολλές πηγές πλέον. Ο πατέρας μου την έχει αφηγηθεί και σε άρθρο του ιστολογίου.

Όσο για τα συνεχή συλλαλητηρια που γίνονταν στη Μυτιλήνη τον Δεκέμβριο του 44, ενώ στην Αθήνα μαίνονταν οι μάχες, έχω ανεβάσει στο ιστολόγιο δυο φύλλα εφημερίδων.

  • Το φύλλο της 10.12.1944 της Ελεύθερης Λέσβου, της εφημερίδας του ΕΑΜ. Στη δεύτερη σελίδα περιγράφεται αναλυτικά το συλλαλητήριο που έγινε την Τετάρτη 6.12.44. Ο σγ. (συναγωνιστής) Σαραντάκος, ο παππούς μου δηλαδή, διαβάζει το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
  • Το φύλλο της 19.12.1944 της συντηρητικής εφημερίδας «Δημοκρατία». Στη 2η σελίδα αφιερώνει μία στήλη στο συλλαλητήριο της προηγούμενης μέρας. Και πάλι ο παππούς μου (εδώ όμως είναι κύριος, οχι συναγωνιστής) διαβάζει στο τέλος το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ενώ αναφέρεται ότι και η γιαγιά μου πηρε τον λόγο νωρίτερα.

 

Advertisement

121 Σχόλια προς “Χαράλαμπος Κανόνης (Δημ. Σαραντάκος) 11 – Ο Δεκέμβρης και μετά”

  1. leonicos said

    Τι ωραίοι άνθρωποι σε μαύρες εποχές

    Σακατεμένη η ιστορία του ανθρώπου

    Μόνο οι μαυρες εποχές βγάζουν ωραίους ανθρώπους

    Οι @@@κισμένες εποχές βγάζουν μόνο @@@@κισμένους ανθρώπους

  2. leonicos said

    Όταν καμιά φορά δεν βγαίνει αμέσως το σχόλιο, ή κάνει πως το ‘έφαγε’

    κλείνεις το άρθρο και το ξανανοίγεις

    και βρίσκεις το σχολιό σου

    Συνέβη πολλές φορές, συνέβη και σήμερα, και φοβήθηκα ότι μου έβαλε κόκκινο το @@@@

  3. Γς said

    Λεώ!

    Κάλμα!

    και Καλημέρα

  4. Γς said

    Πολιτισμένοι άνθρωποι.

    Προς τιμήν τους που δεν υπήρξαν σοβαρές αντεκδικήσεις ή και Μελιγαλάδες

    Η ροή της ιστορίας ήταν προδιεγραμμένη

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6. Georgios Bartzoudis said

    «η αιματηρή αντιμετώπιση της διαδήλωσης του λαού της Αθήνας στις 3, που σήμανε την αρχή των δεκεμβριανών»

    # Δικαιολογημένος ο πατήρ Σαραντάκος για την λανθασμένη κρίση του εάν, όταν έγραφε το αφήγημα, δεν είχε διαβάσει τις «Αναμνήσεις» του Ιωαννίδη (γράφτηκαν περί το 1966 και εκδόθηκαν το 1979, αν θυμάμαι καλά).
    # Κατά τα λοιπά, η αφήγηση (που ασφαλώς δεν της λείπουν και πραγματικά γεγονότα) είναι μονομερής-μονόπλευρη, όπως και όλες οι αφηγήσεις, αριστερών τε και δεξιών, της περιόδου εκείνης και χρήζει διασταυρώσεών τινων [Δεν σκοπεύω να κάνω κάτι τέτοιο για τη Μυτιλήνη, το κάνω για περιοχές που μου ενδιαφέρουν ιδιαίτερα].

  7. Γς said

    https://www.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/default/public/article/2019/06/03/glykatzi-arveler.jpg?

    Σήμερα η [Βυρωνιώτισσα] γιορτάζει τα γενέθλια της (93 ετών)
    και διαβάζω στο ΦΒ¨

    «Ακούω λοιπόν στην τάξη από έναν καθηγητή μας ότι η Βασίλισσα ζητούσε για τον Έρανο κάποιον που να ξέρει καλά γαλλικά . Πρώτη πρώτη, σηκώνω εγώ το χέρι μου και με παίρνουν… ΕΠΟΝίτισσα και βρίσκομαι μπροστά στη Φρειδερίκη.

    Δεν περνάνε 2-3 μέρες και φτάνει γράμμα από μια συμφοιτήτριά μου, δεν θα πω το όνομα, γιατί ίσως ζει: «Μεγαλειοτάτη, δεν υπάρχει μεγαλύτερη κομμουνίστρια από την Γλύκατζη και εσείς την έχετε πάρει κοντά σας? ». Το δείχνω στη Βασίλισσα και αυτή παίρνοντας το γνωστό αυστηρό αυταρχικό ύφος μου λέει: «Να της πεις, σε αυτή τη χώρα, εγώ αποφασίζω ποιος είναι κομμουνιστής!»

    Παρεπιπτόντως, το τι χαστούκια έχει φάει μπροστά μου ο Κωνσταντίνος από την μητέρα του δεν λέγεται, για να την εκνευρίσει γύριζε όλο το Παλάτι φωνάζοντας
    «Κάππα Κάππα Ε, το κόμμα σου Λαέ!»

  8. Γς said

    7:

  9. nikiplos said

    4@ Προδιαγεγραμμένη? μάλλον όχι… Επικράτησαν τα άκρα και στις δύο πλευρές και επεβαλαν με τα όπλα και την τρομοκρατία την πόλωση στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού… Αλλού με «δίκιο» οι μεν, αλλού οι δε… Ύστερα ήρθε η εποχή του φόβου, του θανάτου, όπου όλοι κοίταζαν να σωθούν με οποιοδήποτε τίμημα… Και οι «σχεδιασταί» έχασαν την μπάλα…

    Από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες της εποχής που μου έχει διηγηθεί ο πατέρας μου, που είχε δει δια ζώσης εμπρός του…
    Κάποιοι κυνηγούσαν έναν ανεβαίνοντας ένα χωμάτινο στρατώνι. Όλοι ανεξαιρέτως φορούσαν ρούχα πολιτικά, καμπαρτίνες, χωρίς κάποιο διακριτικό κλπ… Μια ομάδα ανθρώπων κυνηγούσε έναν. Ένας άλλος άγνωστος κατέβαινε τον χωματόδρομο… Τους είδε ότι τον κυνηγούσαν και τον έπιασε και τους τον παρέδωσε… Αυτοί μόλις τον έπιασαν τον έδεσαν σε μια κολώνα και τον σκότωσαν με λιθοβολισμό, σκορπίζοντας τα μυαλά του στο χώμα…

    Ο παραδούς, επίσης με πολιτικά, δεν είχε ιδέα αν ήταν με τους μεν ή τους δε… Δεν είχε ιδέα αν ο κυνηγημένος ήταν «δικός» τους ή αντίπαλος. Εκείνη την ώρα επικρατούσε ο φόβος, έπρεπε να είναι με τους πολλούς, με την ομάδα των ισχυρών… Στην επόμενη στιγμή έτσι κι αλλιώς θα γινόταν καπνός… ποιός νοιαζόταν?

    Σκηνή χαρακτηριστικη της περιόδου εκείνης… και της ψυχολογίας…

  10. gpoint said

    # 6

    αυτά έχει η πολιτική, καθένας τα βλέπει από την δικιά του σκοπιά ενώ το ποδόσφαιρο προόδευσε με την τεχνολογία, έχει ριπλέη και βλέπεις αν ήαν οφφσάιντ ή όχι !

  11. Γς said

    >Προδιαγεγραμμένη?

    Ναι, ήταν τον Μάιο του 1945

    Στάλιν, Τσόρτσιλ, Συμφωνία της Βάρκιζας 12 Φεβρουαρίου 1945, κλπ

  12. Γς said

    11: -> 9:

  13. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Ἡ ἀφήγηση τοῦ Δημήτρη Σαραντάκου, πάντα γλαφυρή, περιγράφει τὰ γεγονότα ἀπὸ ἀριστερὴ σκοπιά, ἀλλὰ νομίζω πὼς ἀποδίδει τὸ κλῖμα τῆς ἐποχῆς.

    Δὲν θὰ παραθέσω ἀποσπάσματα ἀπὸ ἱστορικούς, μιᾶς καὶ ὅλοι τὰ βλέπουν ἀπὸ τὴ δική τους πολιτικὴ σκοπιά. Δὲν ὑπάρχει κανένας τελείως οὐδέτερος.

    Θὰ πῶ αύτὰ ποὺ ἄκουσα ἀπὸ τὸν πατέρα μου. Ὁ ἴδιος δὲν ἦταν ἀριστερός, ἀλλὰ ὑποστήριζε τὴν εὐρύτερη δημοκρατικὴ παράταξη.

    Μοῦ ἔλεγε πὼς μετά τὴν Κατοχὴ ἡ μεγάλη πλειοψηφία τοῦ λαοῦ ὑποστήριζε τὸ ΕΑΜ.

    Ὁ ἴδιος ἔριχνε μεγάλο μέρος τῆς εὐθύνης γι᾿ αὐτὰ ποὺ ἐπακολούθησαν καὶ στὴν ἡγεσία τῆς ἀριστερᾶς, ποὺ «τσίμπησε» στὴν προβοκάτσια τῶν Ἄγγλων στὰ Δεκεμβριανά, ἀλλὰ καὶ ἀποφάσισε τὴν ἀποχὴ στὶς ἐκλογὲς τοῦ ᾿46.

    Κάτι ποὺ ἔδωσε στἠν Ἀσφάλεια -κυριολεκτικὰ στὸ πιάτο- χιλιάδες στελέχη καὶ ὀπαδοὺς της.

  14. Θρακιώτης said

    Εξαιρετική και γεμάτη διδάγματα η σημερινή συνέχεια του αφηγήματος του πατρός Σαραντάκου. Ας μού επιτραπεί να θέσω μερικά από αυτά τα διδάγματα, υπό την μορφή ερωταποκρίσεων, διότι οι υπόλοιποι αναγνώσται δεν θα το τολμήσουν, είτε για να μη στεναχωρέσουν τον κ. Σαραντάκο, είτε διότι είναι παντελώς ανιστόρητοι…

    1) Εύγε στους Εαμίτες και στον Κανόνη που απέκρουσαν την αποβίβαση των Άγγλων στο νησί της Σαπφούς τα Χριστούγεννα του 1944. ΡΩΤΑΩ: Αν αντί για αγγλικό, ερχόταν κανένα σοβιετικό πλοίο του πατερούλη Στάλιν, τί θα έκαναν; Ασφαλώς και θα το υποδεχόσαντε μετά βαΐων και κλάδων… Για τέτοια ανεξάρτητη Ελλάδα πάλευαν οι μπολσεβίκοι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ: Κακοί και ιμπεριαλιστές οι Αγγλο-Αμερικάνοι, καλός ο πατερούλης που έστειλε στα γκουλάγκ εκατομμύρια κομμουνιστές την Δεκαετία του 1930

    2) Γιατί ο Κανόνης πήρε άδεια λόγω καλπάζουσας φυματίωσης μόνο από την Τράπεζα και όχι από το Κόμμα, όπως αποκαλύπτει ο πατήρ Σαραντάκος; Μήπως γιατί το ΚΚΕ δεν έδινε άδειες στα στελέχη του ούτε για βαρειές αρρώστιες, καταστρατηγώντας την εργατική νομοθεσία την οποία – υποτίθεται ότι – υπερασπιζόταν;

    3) Εύγε στον πατέρα Σαραντάκο που επισημαίνει αυτό που γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αλλά αγνοούν οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου: Ότι οι μεγαλύτεροι αντικομμουνιστές στην Ελλάδα ήσαν οι Βενιζελικοί (περίπτωση νομάρχη Χίου, Σταματιάδη, που ήτο άνθρωπος του Γερο-Παπανδρέου και τσάκισε τους ΕΑΜίτες…)

    4) Γράφει ο πατήρ Σαραντάκος: «…ο νεοφερμένος εισαγγελέας Ιωάννης Κωστόπουλος, που κατά την Κατοχή είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τους Ιταλούς,..»

    ΡΩΤΑΩ: Από ποιούς είχε κατηγορηθεί ο εισαγγελέας Ι. Κωστόπουλος για συνεργασία με τους Ιταλούς επί Κατοχής; ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Μα… από τους ίδιους τους Εαμίτες!!. Δηλαδή, Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει… Έτσι όπως το διατυπώνει ο αλησμόνητος Δ. Σαραντάκος, παρασύρεται ο αφελής αναγνώστης και νομίζει πως οι κατηγορίες κατά του εντιμότατου εισαγγελέα Κωστόπουλου προήρχοντο και από μή μπολσεβίκους…

    5) Γιατί ο κ. Νίκος Σαραντάκος δεν διόρθωσε το «αρρώστειας» που γράφει ο αείμνηστος πατήρ του, όπως θα έκανε με κάθε άλλο κείμενο που περιέχει τύπους των παλαιότερων ελληνικών; Αυτά τα ολίγα προς το παρόν…

  15. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    http://www.topontiki.gr/article/338264/diavaste-ti-egrafan-oi-giatroi-stin-ellada-gia-ton-aynanismo-1927

  16. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ,

    δεν είδα να αναφέρει κανείς τα γεγονότα, σαν σήμερα προ 176 ετών:
    3η Σεπτεμβρίου 1843: Η επανάσταση που οδήγησε στο πρώτο Σύνταγμα.

  17. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    «Εφιάλτης ήταν το είδωλο, αλήθεια όμως το πάθος..» (Δ. Σαββόπουλος)

    Στις αφηγήσεις των μεγάλων γεγονότων, υπάρχει κάτι που το εκτιμώ περισσότερο κι από την τεκμηριωμένη ιστορική καταγραφή. Είναι οι ειλικρινείς προσωπικές μαρτυρίες των -μικρών ή μεγάλων-συμμετασχόντων, οι οποίοι μας δωρίζουν τα -μικρά ή μεγάλα- ιδιαίτερα προσωπικά τους φωτάκια και μας υπενθυμίζουν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Και δεν έχει νόημα το να προσπαθούμε να «σιάξουμε» εκ των υστέρων τέτοιες διηγήσεις, αφού αυτό που μένει στις ανθρώπινες ψυχές είναι η αλήθεια του τοτινού πάθους. (Είμαι απόλυτα βέβαιος πως αν ζούσε σήμερα ο πατήρ Σαραντάκος, θα περιέγραφε πολύ διαφορετικά το κλίμα των Δεκεμβριανών..).
    Σήμερα, όμως, ξέρουμε (τ-ε-κ-μ-η-ρ-ι-ω-μ-έ-ν-α) το ότι ο Δεκέμβρης προετοιμάστηκε από το ΚΚΕ πολύ νωρίτερα από τα αιματηρά γεγονότα της διαδήλωσης της 3/12, ξέρουμε πόσες χιλιάδες άγριοι φόνοι «αντιδραστικών» διαπράχθηκαν από «την εκδικήτρα μας/ αντρίκια ορμή» το δεύτερο εξάμηνο του ’44, πριν (και βέβαια, κατά) τα Δεκεμβριανά, ξέρουμε από πολυάριθμες διηγήσεις απλών ανθρώπων την τρομοκρατία που άσκησε ο ΕΛΑΣ σε διάφορες περιοχές, ξέρουμε πλέον πολύ καλά το πώς εξαφανίστηκαν οι μη ΕΑΜικές εφημερίδες (λχ στην Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού) κατά την περί τον Δεκέμβριο περίοδο κλπ κλπ κλπ
    Όλα αυτά, όμως, δεν θίγουν την αξία του «Χαράλαμπου Κανόνη», αφού «..αλήθεια ήταν το πάθος..»

  18. Χαρούλα said

    https://www.kathimerini.gr/1001624/gallery/epikairothta/ellada/mytilhnh-ta-agnwsta-xristoygenna-toy-1944-fwtografies

  19. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ξέρουμε, όμως, Γιώργο, ότι ο εμφύλιος μπορεί και να είχε αποφευχθεί, αν δεν είχε υπάρξει η «λευκή τρομοκρατία» στην ύπαιθρο. Είναι αβάστακτο να γυρνάς από το βουνό, όπου πολέμησες τον κατακτητή, και να διαπιστώνεις ότι σου έχουν βιάσει τη γυναίκα, σου έχουν αρπάξει το βιος, σου έχουν κάψει το σπίτι οι πάσης φύσεως δωσίλογοι…Σωστά όσα γράφεις, αλλά και σωστά όσα γράφω. Άστα, πονεμένη και ντροπιαστική ιστορία ο εμφύλιος.

  21. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    17 Τα πραγματικά περιστατικά είναι αντικειμενική Ιστορία. Αντικειμενικές ερμηνείες της δεν υπάρχουν.

  22. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    17 Έίναι τ-ε-κ-μ-η-ρ-ι-ω-μ-έ-ν-ο λοιπόν ότι οι πυροβολισμοί εναντίων των διαδηλωτών (της 3/12) ήταν απεγνωσμένη αντίδραση στους «χιλιάδες» άγριους φόνους των κακόμοιρων «αντιδραστικών», αφού δεν υπήρχαν συνεργάτες των κατακτητών (υπεύθυνοι για θανάτους αγωνιστών πατριωτών), είχανε «ξεπλυθεί», από τους κλέφτες που θα αρπάζανε την εξουσία, και είχανε μετονομαστεί σε πατριώτες(απάτριδες ήταν οι άλλοι, που δεν είχαν συνεργαστεί με τους ναζί).
    Και εκείνος ο Κανόνης είχε την κακή έξη(πάθος) να τρέχει για τους άλλους, τους πολλούς(είναι κάτι σαν το τσιγάρο ή το αλκοόλ, το φυσιολογικό είναι να ενδιαφέρεται κανείς μόνο για τη πάρτη του).

  23. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @20. Ποιός θα μπορούσε, Γιάννη, να έχει διαφορετική γνώμη για τον Εμφύλιο;

  24. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @21. Φυσικά! Ιστορία είναι η ερηνεία, οι γωνίες λήψεις, τα μοντάζ και οι διδαχές της.

  25. Μπετατζής said

    17. Ε, ναι, βέβαια, τ-ε-κ-μ-η-ρ-ι-ω-μ-έ-ν-α, τα ξέρουμε. Τα έχουνε γράψει οι Μαυρογορδάτος, Kαλύβας, Μαραντζίδης, Μακρής Στάικος (δικηγόρος – συγγραφέας ιστορικός), Μουμτζής και άλλοι προφανώς που μου διαφεύγουν.

    Αντικειμενική ιστορία δεν υπάρχει για τους μικρούς ή μεγάλους ήρωες πρωταγωνιστές που έζησαν από κοντά τα γεγονότα. Προσπάθεια όμως προσέγγισης της αντικειμενικής αλήθειας υπάρχει, όχι από τους πρωταγωνιστές, αλλά από τους ιστορικούς, που, αν κάνουν σωστά την δουλειά τους, θα αξιολογήσουν τις προσωπικές μαρτυρίες ανάλογα με το ποιός μιλάει, και θα τις εξετάσουν από κοινού και με άλλες αποδείξεις, λιγότερο υποκειμενικές.

    Επίσης είναι φάουλ, να εικάζουμε με «απόλυτη βεβαιότητα» τί θα έλεγε κάποιος εκλιπών. Δεν υπάρχει απολύτως καμία σοβαρή απάντηση στην ερώτηση : «και συ πώς το ξέρεις ;;;;» Απλά, θεωρούμε ότι η απουσία του εκλιπόντος μας δίνει το δικαίωμα να υποστηρίζουμε ότι μπορεί να έλεγε οτιδήποτε (φυσικά κοντά στην δική άποψή μας). Φάουλ. .

    20. Εγώ.

  26. Γς said

    18:

    Χαρούλα μου ωραίο το βίντεο.

    Εχω όμως μια απορία. Πώς αυτοί οι γενναίοι, που ξεσηκώθηκαν τον Δεκέμβριο του 44 και κράτησαν το νησί τους κάτω από την απόλυτη κυριαρχία του ΕΑΜ, λίγους μήνες αργότερα άφησαν τους «Μπουραντάδες» να τους κάνουν ζάφτι και να τους εξολοθρεύσουν.

    Αμαχητί.
    Ούτε μία τουφεκιά. Περίεργο δεν είναι;

    4: & 11:

  27. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @9. Καταπληκτικό στιγμιότυπο nikiplos. Σε επιδέξια -λογοτεχνικά- χέρια θα μπορούσε να δώσει ένα διαμαντάκι..

  28. Θρακιώτης said

    Χίλια εύγε στους ελληνόψυχους Βραζιλιάνους που τσάκισαν πρίν λίγα δευτερόλεπτα στην Κίνα (με 79-78) την επηρμένη Εθνική Ρωμέικου. Καλύτερος παίκτης του αγώνα ο γερο-Μαλεζάο και χειρότερος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που έκανε ρεκόρ καριέρας στην ΑΣΤΟΧΙΑ και ολοκλήρωσε την γκίνια του στα 6 τελευταία δευτερόλεπτα με βλακώδες φάουλ.

    Μοιραίος παίκτης για τους Ρωμηούς ο τουρκοπροσκυνημένος Κώστας Σλούκας, που αν έβαζε και τις 3 τελευταίες βολές, το μάτς θα πήγαινε στην παράταση…

  29. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    15 Τώρα έπρεπε να μπει το λινκ για τον αυνανισμό!

  30. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ε, άλλο το σόου που λέγεται NBA και άλλο το αγωνιστικό μπάσκετ. Δύο διαφορετικά αθλήματα.

  31. Θρακιώτης said

    Χίλια εύγε και στην Ομάδα της Τουρκιάς που πρίν λίγα δευτερόλεπτα στην Κίνα πήρε ισοπαλία από την Εθνική ΗΠΑ με 81-81 και πήγε το μάτς στην παράταση. Μάλλον έχει δίκιο ο κύρ Γιάννης ο Κουβάτσος στο σχόλιο 30: Στο NBA γίνεται στημένο σόου όπως στους αγώνες κάτς και δεν παίζεται κανονικό μπάσκετ…

    ΥΓ: Κατά την γνώμη του Επιτελείου μας, το μάτς Βραζιλία – Ελλάς 79-78 κρίθηκε από την συνεχιζόμενη βλακεία του προπονητή των Ρωμηών, γνωστού μπολσεβίκου Θανάση Σκουρτόπουλου, που απέφυγε συστηματικά να χρησιμοποιήσει τον ΘΑΝΑΣΗ Αντετοκούνμπο, μόνο και μόνο επειδής είναι γνωστός ελληνόψυχος και τραγουδάει με πάθος τον Εθνικό Ύμνο του Διονυσίου Σολωμού, όταν ανακρούεται στην αρχή του κάθε αγώνα…

  32. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κάτι έψαχνα για τα κουκουέδικα τραγούδια των Δεκεμβριανών και διαπίστωσα ότι κάποιος άναρχος ζήλεψε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του παππού! 🙂 🙂 https://athens.indymedia.org/post/296041/

  33. Θρακιώτης said

    Σχολίου 31 συνέχεια… Η Εθνική Τουρκιάς, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΜΑΥΡΟ στην σύνθεσή της, κατάφερε να χάσει πρίν λίγα δευτερόλεπτα στην Σαγκάη από την Εθνική ΗΠΑ με 93-92 στην παράταση. Και λέω «κατάφερε», διότι στα 10 τελευταία δευτερόλεπτα οι Τούρκοι βάρεσαν 4 βολές και δεν έβαλαν ούτε μία. Τόσο άγχος είχαν απέναντι στους ΝΒΑ-ers

    ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Έχοντας υπόψιν και την απαράδεκτη εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο προηγηθέν μάτς Βραζιλίας – Ελλάδος 79-78, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχει δίκιο ο κύρ Γιάννης ο Κουβάτσος (σχόλιο 30) ότι στο NBA γίνεται σόου όπως στους αγώνες κάτς και δεν παίζεται κανονικό μπάσκετ…

  34. giorgos said

    «…Λέγεται ενίοτε (κι’ αυτό τό λένε άνθρωποι πού δέν εξουσιάζουν τήν «πράξη», αλλά εξουσιάζονται απ’ αυτήν ) , «τό πάν στήν ιστορία είναι γενομένο καλώς» . Η άποψη βέβαια αυτή δέν θέτει κάν πρόβλημα γνώσης ή ασχολίας μέ τό παρελθόν , αφού τά πάντα είναι «γενομένα καλώς» .
    Η ιστορία μέ τούτους τούς αφορισμούς καταντά ένας τομέας ντετερμινιστικής γνώσης , όπως είναι ή γνώση τού μηχανικού ή τού ορυκτολόγου , πού δέν μπορεί νά ψάχνη γιά αιτίες , ή , καλύτερα , πού στήν σειρά τών αιτίων πρός τά πίσω υπάρχει μιά αρχή . Αλλά τίποτε δέν είναι πιό λαθεμένο απ’ αυτό γιά τήν ιστορική γνώση. Θά μπορούσε κανείς νά ρωτήση έν τέλει : μέ ποιά τάχα κριτήρια είναι έκ τών υστέρων δυνατόν οί αποτιμήσεις ? Στό ερώτημα όμως τούτο απαντήσαμε ήδη στήν αρχή τού βιβλίου μας : μέ τά εσωτερικά κριτήρια τής διατυπωμένης θεωρίας . «Θεωρία» σημαίνει «κατανόηση » . Μέ ποιό άλλο κριτήριο άλλωστε μπορεί νά κριθή κάτι ώς «γενεμένο καλώς» ? Η ιστορία είναι θεωρία . Είναι μιά καθαρώς διανοητική πράξη πού δέν γίνεται μέ «στοιχεία» , αλλά μέ υποθέσεις καί νοητικήν αλληλουχία συμπερασμάτων , όπως ακριβώς τά μαθηματικά ή η φιλολογική αποκατάσταση ενός κειμένου .»
    Από βιβλίο τού Γ.Κ.

  35. Theo said

    @28, 31, 33:
    Το τρολ τη δουλειά του 😥 , κι εμείς τη δική μας: Δεν τσιμπάμε 😛 😆

  36. gpoint said

    Ρε δεν σας περνάει απ ΄το μυαλό πως τώρα είναι η εποχή που ξεκουράζονται οι ΝΒΑ-ers ;; ανθρωποι είναι δεν μπορεί νάναι σε φόρμα 12 μήνες τον χρόνο κι όταν τον πληρώνουν με τόσα εκατομμύρια πάλι καλά που τον άφησαν να παίξει με την εθνική. Το πρόγραμμά του όμως αυτού το καθορίζουν.
    Αμέσως να τον βγάλουμε ζογκλέρ και άχρηστο, αφήστε να τελειώσουν τα ματς και κάντε τότε κριτική, Δεν είναι ο Δώνης ή ο Χατηγιοβάννης να φαίνεται από πολύυυυ μακριά πως είναι παλτό και σεις να κάνετε υπομονή !

  37. ΣΠ said

    Το φύλλο της Ελεύθερης Λέσβου έχει στήλη «Πάνω στο πιεστήριο». Κατανοώ ότι αποφεύγουν το «Επί του πιεστηρίου», αλλά θα μπορούσαν απλά να βάλουν «Στο πιεστήριο».

  38. Θρακιώτης said

    Φανατικέ παοκτζή σχολιαστά, κ. Gpoint (36),

    …αν και άσχετος με τα μπασκετικά, πολύ ορθώς ωμίλησες: Είναι παραπάνω από βέβαιον πως περισσότεροι NBA-ers έχουνε πάει στο Μουντομπάσκετ της Κίνας για αναψυχή και όχι για να παίξουν μπάσκετ, προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν τραυματισμούς…

    Αλλά γιατί, κύριε Gpoint μου, δεν βγάζεις άχνα για την σημερινή αχαρακτήριστη συμπεριφορά του μπολσεβίκου προπονητή της Εθνικής Ελλάδος, Θανάση Σκουρτόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε προκλητικά να χρησιμοποιήσει τον φορμαρισμένο Θανάση Αντετοκούνμπο, μόνο και μόνο επειδής είναι κάργα ελληνόψυχος και τραγουδάει παθιασμένα τον Εθνικό Ύμνο του Διονυσίου Σολωμού;

    Μετά από τις σημερινές εξελίξεις, και με την βεβαιότητα ότι ο μπολσεβίκος Σκουρτόπουλος ΘΑ ΑΡΝΗΘΕΙ και μεθαύριο Πέμπτη να χρησιμοποιήσει τον ελληνόψυχο Θανάση Αντετοκούνμπο κόντρα στην Νέα Ζηλανδία, προκύπτει μιά μεγάλη ευκαιρία για ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ, για όλους τους νουνεχείς αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου…

    Το stoiximan δίνει αυτή την στιγμή 1 προς 8,50 την νίκη της Νέας Ζηλανδίας στον μεθαυριανό αγώνα με την Εθνική Ελλάδος. Το Επιτελείο μας σάς συνιστά να παίξετε άφοβα το διπλό της Νέας Ζηλανδίας για να 7πλασιάσετε τα χρήματά σας, αφού είναι βέβαιον ότι η ψυχολογία της Εθνικής Ρωμέικου είναι στα τάρταρα, μετά το σημερινό στραπάτσο με τους Βραζιλιάνους.

    Ακούστε με και θα με θυμηθείτε το απογευματάκι της Πέμπτης, που θα πάτε στο Ταμείο να εισπράξετε τα κέρδη σας. Μόνο βιαστείτε, γιατί θα «μυριστούν» κι άλλοι την μεγάλη ευκαιρία, και η απόδοση 1 προς 8,50 για την Νέα Ζηλανδία θα πέσει δραματικά τις επόμενες ώρες.

    ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Ο μπολσεβίκος προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος θα ξεφτιλιστεί εσαεί μεθαύριο Πέμπτη. Θα είναι ο μοναδικός προπονητής στην Ρωμέικη Μπασκετική Ιστορία, που με δύο NBAers στο ρόστερ του, δεν μπόρεσε να περάσει στους «16» του Μουντομπάσκετ. Ο μεθαυριανός αποκλεισμός της Εθνικής Ρωμέικου θα είναι άλλη μιά τρανή απόδειξη ότι οι μπολσεβίκοι είναι εντελώς ανίκανοι σε κάθε τομέα της ανθρωπίνης δραστηριότητος…

  39. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    32 Ο Άχθος Αρούρης είμαι εγώ και στον διάλογο αυτό συμμετέχει και άλλος παλαιός φίλος του ιστολογίου που εξακολουθεί να γράφει αν και κάπως αραιά.

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και πώς, βρε Βάτμαν, οι μπολσεβίκοι της μπασκετικής ΕΣΣΔ είχαν πάρει τόσα μετάλλια σε πανευρωπαϊκά, παγκόσμια και ολυμπιακά τουρνουά; Αφήνω απέξω τους τιτοϊκούς Γιουγκοσλάβους και τις δικές τους σαρωτικές επιτυχίες. ☺

  41. 32, 39 Tη Βικτώρια με τη βλενόρροια την ξέρω από τον Τσίρκα. Υπάρχουν και άλλοι στίχοι γνωστοί;

  42. Γιάννης Ιατρού said

    35: Ούτε κατά διάνοια 🙂 Τέο

    Δύο φωτογραφίες από αυτά που μας διηγείται ο Χ.Κ. σήμερα

  43. mitsos said

    Γλυκός λόγος, κυματιστός
    γλυστρά πάνω στα σκαμπνεβάσματα της ζωής
    Νίκες και χαρές και μετά πάλι ήττες και αρρώστιες
    Όμορφοι άνθρωποι σε σκληρούς καιρούς

  44. sarant said

    41 Εγώ δεν ξέρω άλλους, δυστυχώς.

  45. ΚΩΣΤΑΣ said

    Σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσω την ειλικρίνεια του πατρός Σαραντάκου. Το πολύ-πολύ να χαρακτηρίσω υποκειμενικά τα γραφόμενά του. Και δικαιολογημένα, η ελπίδα και το όνειρο ζούσαν ακόμη, όταν τα έγραφε. Ο «υπαρκτός» τελούσε εν ζωή κι εδώ στην Ελλάδα η προπαγάνδα τον παρουσίαζε ως έναν πραγματικό παράδεισο. Και στη χώρα μας η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήταν βέβαιη και η δικαίωση των αγώνων της γενιάς της εθνικής αντίστασης, προεξοφλούνταν ως οιονεί δεδομένη.

    Το τί επακολούθησε μετά είναι άλλο θέμα. Και το ΠΑΣΟΚ και προσφάτως ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαν ειρηνικά στην εξουσία και μάλλον οι βασικές επιλογές τους – δύση, Αμερικάνοι, ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, βάσεις… κλπ, υπήρξαν σκληρότερες από τις καθιαυτού 😍 επιλογές της δεξιάς. Τουλάχιστον ο εθνάρχης έφυγε για λίγο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ κι έκανε και μερικές κρατικοποιήσεις… Γι΄ αυτό συμφωνώ με τον φίλο μου Γιώργο Κ. @17 που λέει ότι αν τα έγραφε σήμερα ο πατήρ Σαραντάκος, μάλλον θα τα έλεγε κάπως διαφορετικά.

    Τέλος, για την οικονομία της συζήτησης να κάνω μια υπόθεση. Εντάξει, από τη μια μεριά υπήρχαν οι υπέροχοι άνθρωποι – πατριώτες, δημοκράτες, αγωνιστές, ουμανιστές… – του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ και από την άλλη ένας εσμός, γερμανοτσολιάδων, προδοτών κουκουλοφόρων, ταγματαλητών, μαυραγοριτών, αντιδραστικών… Πώς συνέβη όμως, αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ όταν βρέθηκαν στο Μπούλκες, στην Τασκένδη, στις στέπες της Σιβηρίας… να μεταμορφωθούν σε τέρατα και να έχουμε ένα σωρό δολοφονίες συντρόφων και «αυτοκτονημένους;» Πάσα εξήγηση δεκτή.

    * ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα. Σήκω Αντρέα για να δεις, τα παιδιά της αλλαγής. 😜

  46. Καλησπέρα
    42 Ο ΔΣ διηγείται (για και με αφορμή τον ΧΚ) όχι ο ΧΚ!!!

  47. Θρακιώτης said

    1) Θα την πώ την αμαρτία μου: Αυτό που με εντυπωσιάζει τις τελευταίες ημέρες που ο Τυφών Δωριεύς (Hurricane Dorian) σαρώνει τις ξακουστές Μπαχάμες, και είναι Πρώτη Είδησις παγκοσμίως, οι Δωριείς σχολιασταί του παρόντος Ιστολογίου (με πρώτο και καλύτερο τον Μανιάτη κ. Σαραντάκο…) κρατούν στάσιν παλαιάς Αρσακειάδος, και δεν τολμούν να βγάλουν άχνα για την ανήκουστη πρόκληση…

    Γίνομαι σαφέστερος: Όλοι όσοι ασχολούνται λιγουλάκι με τα Αμερικάνικα ΜΜΕ, γνωρίζουν ότι ο Τυφών Δωριεύς (κατηγορίας 5) ονομάστηκε έτσι στις 24 Αυγούστου όταν ξεκίνησε ως μία τροπική καταιγίδα, ακριβώς λόγω της «πούστικης» συμπεριφοράς του, μέ άμεση αναφορά στην ομοφυλοφιλία των Αρχαίων Δωριέων. Το όνομα ελήφθη από την ξακουστή «Dorian Society», ένα ξακουστό Club Ομοφυλοφίλων της Νέας Ζηλανδίας, που είχε γίνει πρώτη είδησις παγκοσμίως την Δεκαετία του 1960

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καλά πληροφορημένοι Αμερικανοί ονομάζουν «Δωριέα» έναν τυφώνα: Πρίν 6 ακριβώς χρόνια (2013) είχαν ονομάσει «Δωριέα» και μία τροπική καταιγίδα, που είχε μέν κι αυτή «πούστικη» συμπεριφορά, ωστόσο δεν προκάλεσε ούτε κατά διάνοια τις καταστροφές που προξενεί αυτές τις ώρες ο Hurricane Dorian

    2) Ο πρώην πρέσβυς της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, κάργα ελληνόψυχος και δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος, κ. John Kittmer, ρωτάει από σήμερα το πρωΐ τους Έλληνες φίλους του πώς μεταφράζεται στα ελληνικά η κοσμαγάπητη αγγλική λέξις «shitshow», προκειμένου να περιγράψει την τρελή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Γηραιά Αλβιόνα με το Brexit.

    Κατά την γνώμη του Επιτελείου μας, η καλύτερη μετάφρασις είναι το «κωλοχανείο» και η πλέον ακριβής η «σκατοκατάσταση». Αναμένεται η απάντησις του γνωστού επαγγελματία μεταφραστή κ. Νίκου Σαραντάκου…

    ΥΓ: Θερμά συγχαρητήρια στον εθνικόφρονα σχολιαστή Κώστα, που στο σχόλιο 45 έθεσε μιά λαμπρή ερώτηση, όσον αφορά το παρόν άρθρο:
    «Πώς συνέβη όμως, αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ όταν βρέθηκαν στο Μπούλκες, στην Τασκένδη, στις στέπες της Σιβηρίας… να μεταμορφωθούν σε τέρατα και να έχουμε ένα σωρό δολοφονίες συντρόφων και «αυτοκτονημένους;»…»

    Εδώ σε θέλω κάβουρα, που περπατάς στα κάρβουνα: Μιάς και δεν μπορεί να μάς απαντήσει ο αλησμόνητος Δημήτρης Σαραντάκος, νομίζω ότι έχει χρέος να μάς απαντήσει ο γιός του ο κύριος Νίκος ή κάποιος από τους μπολσεβίκους σχολιαστές του παρόντος Ιστολογίου…

  48. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @39. Ο Σαραντάκος στο indymedia????.. Τα ύστερα του κόσμου! 🙂 🙂
    (Πλησιάζουν μεσάνυχτα και είναι απίθανο να μην κινήσει το ενδιαφέρον του Επιτελείου, το εν λόγω ζήτημα…)

  49. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τελικά, με οποιαδήποτε αφορμή ή αιτία, από αυτόν δεν γλυτώνεις!! 🙂

  50. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @45. Αγαπητέ μου Κώστα, ανοίγεις ένα τεράστιο ζήτημα και θα είχα πολλά να πώ επ’αυτού, αλλά εφημερεύω και τραβάω κάτι ζόρια με καναδυό δύσκολα περιστατικά. Θα τα ξαναπούμε προσεχώς. Καλή σας νύχτα!

  51. ΣΠ said

    47
    Τρίχες κατσαρές. Ο τωρινός τυφώνας θα ονομαζόταν Dorian ανεξάρτητα από την συμπεριφορά του, αφού τα ονόματα επαναλαμβάνται κάθε 6 χρόνια και ήταν πάλι η σειρά του ονόματος Dorian μετά το 2013.
    https://www.tampabay.com/hurricane/2019/08/30/heres-how-hurricane-dorian-got-its-name-and-what-the-internet-is-doing-with-it/

  52. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Σημερινη ειδηση απο το το indymedia

    Απορρίφθηκε η προσφυγή στο συμβούλιο πλημμελειοδικών κατά της απόφασης προφυλάκισης του αναρχικού Χ. Κορτέση που είχε κάνει 10 μέρες μετά την προφυλάκιση του για την απόπειρα κλοπής αξίας 180 ευρώ απο τα LEROY MERLIN. Στης 17 Αυγούστου ο εισαγγελέας είχε δώσει απορριπτική πρόταση στο συμβούλιο ενισχύοντας την απόφαση του ανακριτή Παντελίδη.

    180 ευρω ! Ολογραφως , εκατον ογδοντα ευρω !

  53. Γιάννης Ιατρού said

    52: Αν ήταν …μύρια θα είχε βγει προ πολλού. Ίσως να του έδιναν και καμιά θεσούλα … καθότι μόνο οι άριστοι μπορούν να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα 🙂

    48: Το 2004 όμως.

    46: Σωστά το διορθώνεις Γιάννη!

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    52,53: Θα είχε βγει λόγω ανηκέστου βλάβης της πολυτίμου υγείας του. Αν είχε …μύρια, τι να την κάνει τη θεσούλα; Θα αγόραζε ομάδα, κανάλι, εφημερίδες και θα ευλογούσε την πλούσια γενειάδα του.

  55. Γς said

    26:

    >Αμαχητί.
    Ούτε μία τουφεκιά.

    [και κανείς δεν μου απαντάει, ούτε η Χαρούλα]

  56. gpoint said

    # 38

    Ρε συ Θρακιώτη κατανοώ πλήρως στο ποδόσφαιρο- και ειδικά την ώρα που πηδάς για κεφαλιά ή σουτάρεις- πόση σημασία έχει αν είσαι ελληνόψυχος ή όχι.
    Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την σχέση ελληνοψυχίας και πικενρολ στο μπάσκετ. Είσαι σίγουρος για τον Θανάση ; για κάντο μας λιανά !

  57. Alexis said

    #26, 55: Είναι και δική μου απορία αυτό.
    Εεικάζω όμως ότι μετά τα Δεκεμβριανά και τη Βάρκιζα το ΕΑΜ είχε πλέον αποδεχθεί την μεταβίβαση της εξουσίας στο «κράτος της Αθήνας»…

  58. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    52 Αν κλέψεις 180 αυτό παθαίνεις

  59. Pedis said

    Το νέο δεν είναι το σημερινό, ότι

    Δεν εντοπίζει τελικά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εκ μέρους του μητροπολίτη Μόρφου η Αστυνομία, σε σχέση με δηλώσεις του για την ομοφυλοφιλία και ως εκ τούτου είναι αμφίβολο κατά πόσον θα διωχθεί ποινικά. Με αυτή την εισήγηση πήγε ο φάκελος της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία, ο οποίος τώρα μελετάται από τον Γενικό Εισαγγελέα.

    αλλά το παλιότερο, ότι

    Οι έρευνες του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας έχουν στην ουσία ολοκληρωθεί και το μόνο που αναμένεται είναι η κατάθεση του Μόρφου Νεόφυτου. Ο τελευταίος προσεγγίστηκε από τους αστυνομικούς για να δώσει κατάθεση και ν’ απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις τους σε σχέση με αναφορές του για τους ομοφυλόφιλους, ωστόσο τους παρέπεμψε για μετά τον Δεκαπενταύγουστο «αφού τώρα είναι νηστείες».

    Ο μητροπολίτης Μόρφου ανέφερε στους ανακριτές ότι πριν τις 15 Αυγούστου να μην ενοχληθεί γιατί είναι νηστείες και δεν θέλει να πει οτιδήποτε προηγουμένως.

    http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/773439/porisma-astynomias-athoos-o-mitropolitis-morfoy

  60. ΣΠ said

    58
    Ούτε καν τα έκλεψε. Απόπειρα κλοπής.

  61. nikiplos said

    60@ τραγικό δυστυχώς, αλλά η ανεξάντλητη ελληνική δικαιοσύνη ανέκαθεν φερόταν αυστηρά σε αδύναμους και απροστάτευτους… και με μεγάλη αβρότητα στους ισχυρούς φυσικά… 🙂

  62. Χαρούλα said

    Καλημέρα!

    #55
    Τι να σου απαντήσω αγαπητέ μου Γς;;; Όταν τα σκιάζει όλα η φοβέρα των μπουραντάδων, να συνεχίσουν με χατζάρες οι δημοκράτες; Τον αγγλικό στόλο, ναι τον σταμάτησαν. Και για να πούμε την αλήθεια, η Λεσβος με δημοκρατικές διαδικασίες(εκλογές), καλά τα πηγαίνει. Σχεδόν πάντα προηγούνται οι υγιείς δυνάμεις.
    Την αγάπη μου

  63. Σηλισάβ said

    45 και 47. Δεν συνηθίζω να απαντώ σε είρωνες, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση: Αν είχατε στοιχειώδη μαρξιστική παιδεία, θα γνωρίζατε ότι ο άνθρωπος ως ον, είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο ταυτόχρονα.
    Το ΕΑΜ ήταν εποποιία, διότι για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός πήρε την εξουσία στα χέρια του, δημιουργώντας αυτοοργανωμένες κρατικές δομές, από νηπιαγωγεία και θέατρα μέχρι δικαστήρια. Το ΚΚΕ ήταν πίσω από το ΕΑΜ, είχε την εξουσία, αλλά δεν ήξερε πως να την διαχειριστεί. Πιθανότατα, η Ελλάδα θυσιάστηκε από τον Στάλιν για να του χαριστούν με ευκολία οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
    Στη Τασκένδη τώρα, βρέθηκε ο σκληρός κομματικός μηχανισμός, και όχι το ΕΑΜ. Τραγικό θέαμα οι εξορισμένοι στα βάθη του πουθενά να τσακώνονται για τα κομματικά, πράγματι. Όμως αυτά είναι θέματα εσωτερικά εμάς των «μπολσεβίκων», και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί σας

  64. Γς said

    63:

    >Όμως αυτά είναι θέματα εσωτερικά εμάς των «μπολσεβίκων», και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί σας

    γουστάρω

  65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @45. Κώστα, δεν μεταμορφώθηκαν σε τέρατα. Ήταν ανέκαθεν!
    (Για την καλημέρα μου, μετά από ένα γερό ξενύχτι, σου στέλνω ενδεικτικά κάποιους τίτλους..)

    https://www.politeianet.gr/books/lazaridis-takis-pelasgos-eutuchos-ittithikame-suntrofoi-167152?gclid=EAIaIQobChMIoq70yeG25AIVCrUYCh07lQ2LEAAYASAAEgJ1x_D_BwE

    https://www.politeianet.gr/books/dritsios-thomas-glaros-giati-me-skotoneis-suntrofe-113406

    http://www.biblionet.gr/book/177781/%CE%A7%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82,_%CE%99%CE%AC%CF%83%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CE%93./%CE%A4%CE%BF_%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%89%CF%81%CF%8C_%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%8D

  66. Γς said

    Να κι ένας άλλος Μπουραντάς [Τώρα]

    -Κύριε καθηγητά …

    -Δεν είμαι αυτή τη στιγμή πάνω στην έδρα,, αλλά θα έλεγα …

    Κι από κάτω γράφει στην ΤιΒι του Σκάι:

    Πρύτανις…New York College

  67. ΚΩΣΤΑΣ said

    @63 –> «… Δεν συνηθίζω να απαντώ σε είρωνες,»

    Δεν ειρωνεύομαι κανέναν, απορία εκφράζω. Και εν μέρει αμύνομαι προς αυτούς που έπλασαν, διακινούν και διατηρούν μέχρι και σήμερα έναν μύθο. Από τη μια μεριά οι καλοί, δηλ ΕΣΕΙΣ, και από την άλλη οι κακοί, δηλ ΕΜΕΙΣ. Κατά τα άλλα σεβαστό το δικαίωμά σας να έχετε άλλες απόψεις.

  68. Αγγελος said

    Γς (26), μου φαίνεται αυτονόητη η απάντηση: είχε μεσολαβήσει η Συμφωνία της Βάρκιζας και είχαν παραδώσει τα όπλα τους. (Κι αν ειχαν κρατήσει κρυμμένα κάποια, δεν ήταν η στιγμή να τα φανερώσουν.)
    Και πέραν τούτου, μετράς τι επιπτώσεις είχε στο ηθικό των ΕΑΜιτών η Βάρκιζα; Όχι μόνο, ή όχι κυρίως, στην Αθήνα, όπου μετά τη φρίκη των Δεκεμβριανών ήταν φυσικό όλοι να βγάλουν στεναγμό ανακούφισης, παρά στην επαρχία, όπου το ΕΑΜ κυριαρχούσε μετά την Απελευθέρωση και ξαφνικά βρέθηκε να παραδίδεται σχεδόν άνευ όρων. Διάβασε το τέλος της «Φωτιάς» του Δημήτρη Χατζή…

  69. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Ιδου και τα τερατα !

  70. Σηλισάβ said

    67. Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν υπάρχει κανένας μύθος, οι «εμείς» ήταν η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, (βάλτε και το ότι για πρώτη φορά οι γυναίκες ψήφισαν στις εκλογές που διοργάνωσε το ΕΑΜ μέσα στην Κατοχή), ενώ οι «εσείς» ήταν ένα συνοθύλευμα από βασιλικούς, αστούς και δοσίλογους. Όπως είχε πει κι ο Τσώρτσιλ, «αν δεν κάνει τη δουλειά μας ο Παπανδρέου, όλο και κάποιο κάθαρμα θα βρούμε να την κάνει».
    Το ΕΑΜ είχε πρόγραμμα τη «Λαοκρατία», και όχι κομμουνιστικό. Όπως είχε πει ξανά ο Τσώρτσιλ, «Αν χάσουμε τη μάχη της Αθήνας την επόμενη μέρα το ΕΑΜ θα είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής μας». Δεδομένου ότι ο Στάλιν δεν ενδιαφερόταν για την Ελλάδα, το καθεστώς που θα επέβαλε το ΕΑΜ θα ήταν πιθανώς ερμαφρόδιτο σοσιαλιστικό σαν της Σουηδίας.
    Όσον αφορά το ποιοι ήταν οι «εσείς», ας μιλήσει ο Πολ Πόρτερ, αρχηγός της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα το 1947 : «Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδο­σκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν έν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μιαν αθλίαν ζωή. Οι κερδίζοντες είναι σχετικώς ολίγοι τον αριθμόν και ο συνολικός πλούτος των, περιερχόμενος εις τό σύνολον του πληθυσμού θα έπέφερεν ελάχιστην βελτίωσιν των γενικών συνθηκών διαβιώ­σεως. Αλλ’ ο πολυτελής τρόπος ζωής των εν μέσω της πτώχειας συντείνει εις το να εξοργίζη τας μάζας και να υπογραμμίζη την δυστυχίαν των πτωχών.»
    Εν κατακλείδι, στην Ελλάδα παιζόταν σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι, εν αγνοία του ελληνικού λαού, αριστερά και δεξιά. Οι ευθύνες της δεξιάς είναι τεράστιες, γιατί ενώ κέρδισε τον πόλεμο, διατήρησε το εμφυλιακό κλίμα μέχρι το 1981. Μιλάμε για τεράστια κοινωνική και οικονομική καταστροφή, και δεν βρέθηκε ένας φρονών εθνικόφρονος με φρόνημα, ώστε να προωθήσει την εθνική συμφιλίωση!

  71. Γς said

    70:

    > Δεδομένου ότι ο Στάλιν δεν ενδιαφερόταν για την Ελλάδα, το καθεστώς που θα επέβαλε το ΕΑΜ θα ήταν πιθανώς ερμαφρόδιτο σοσιαλιστικό σαν της Σουηδίας.

    αμέ!

    😉

  72. gpoint said

    # 64

    Ασε ρε Γς τον Μάνου στον πόνο του, Η Κλέλια (;) Ρενέση δήλωσε πως το παιδί της δεν είναι δικό του !!

  73. Pedis said

    Μάλλον πρόκειται για επιτηδευμένα συμπτώματα διαστροφής, αλλά και πάλι δεν νομίζω ότι μπορεί, από θέσεις αρχής, να τεθεί ζήτημα καταγγελίας ή ανάγκης περιορισμού της προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας ως προς τη συμπάθεια ή ακόμη και την εξύμνηση δοσίλογων, μαυραγοριτών, συνεργατών των κατακτητών, καιροσκόπων, νομοταγών πολιτών προς τους κατακτητές της χώρας πριν και μετά το ’44, κοπριτών λογής λογής κλπ.

  74. Pedis said

    -> 73 – πώς να καταγγείλεις άλλωστε όλους εκείνους τους ανθρώπους, τους πατριώτες, τους ήρωες που μεγαλούργησαν στον πόλεμο και στους οποίους οφείλουμε τη χαρά και την ευτυχία να ζούμε στη σημερινή μας χώρα έτσι οπως τη δημιούργησαν μετά τον πόλεμο …

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Αν είχατε στοιχειώδη μαρξιστική παιδεία, θα γνωρίζατε ότι ο άνθρωπος ως ον, είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο ταυτόχρονα.»
    Δεν χρειάζεται μαρξιστική παιδεία, ούτε καν σκέτη παιδεία. Απλή πείρα της ζωής χρειάζεται, κάτι που διαθέτουν και οι αγράμματοι θυμόσοφοι που κουβεντιάζουν σε κάποιο καφενείο ή ρεμβάζουν σε κάποιο κατώφλι.

  76. Γς said

    Και κλάμα ο Μάνου σε ¿Qué voy a hacer? μόουντ

    ¿Qué voy a hacer?
    Je ne sais pas
    ¿Qué voy a hacer?
    Je ne sais plus
    ¿Qué voy a hacer?
    Je suis perdu

  77. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    52 κε
    Πάνω από 150 χρόνια έχουν περάσει από τότε, γμτ! >:D

  78. nikiplos said

    70@ δεν έχουν καμία σημασία για την όποια ιστορικότητα των γεγονότων οι εκ των υστέρων κρίσεις, πόσο μάλλον προθέσεων. Ούτε και είναι σοφό να διατυπώνει απόψεις που βασίζονται εν πολλοίς σε υποθέσεις, ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν ηλίθιοι ή είχαν άγνοια των πεπραγμένων.

    Από τη μία ήταν το ΕΑΜ με τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, που είχαν σαφή στόχο εκπεφρασμένο χωρίς περιστροφές, την πρόσδεση της χώρας στο στρατόπεδο του ανατολικού μπλοκ. Μπορεί εντός των τάξεών του να υπήρχαν διαφωνούντες, διαμεσολαβούντες άλλων νοημάτων κλπ, ο γενικός άξονας όμως ήταν αυτός.

    Επίσης λίγο πριν το τέλος της κατοχής, βλέποντας διορατικά τι έρχεται, οι δυνάμεις αυτές τσάκισαν κάθε αντίλογο στα εσωτερικά της χώρας. Επιτέθηκαν σε κάθε μη ελεγχόμενη από αυτούς ομάδα αντίστασης, βαφτίζοντάς την «συνεργάτες των Γερμανών» κλπ. Εδώ κατά τη γνώμη μου, έχασαν αυτό που ο Τίτο θεωρούσε κυρίαρχο: την πίστη του λαού. Δημιούργησαν καχυποψίες.

    Είναι σαφές πως στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είχαν βρει έδαφος, όλες εκείνες οι δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ήθελαν αλλαγή στην εξουσία στην ημεδαπή. Εξέφραζαν μάζες του πληθυσμού που ήταν «στην απέξω», όπως ο προσφυγικός. Ο αστικός πολιτικός χαρακτήρας αυτών των δυνάμεων, οδήγησε στη σύγκρουση στην περιφέρεια με τα κατά τόπους αγροτικά κινήματα τα οποία δεν ήλεγχαν οι κομμουνιστές, ούτε και είχαν εκεί ερείσματα. Αυτές οι συγκρούσεις πριν γίνουν ένοπλες, είχαν σαφές πολιτικό χαρακτήρα με την απομάκρυνση από την εξουσία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, όλων εκείνων που δεν άρεζαν στον Ζαχαριάδη.

    Μεγάλο μέρος όμως της πολιτικής έκφρασης εντός του ΕΑΜ, είχε βρει το «μεταπολιτευτικό ρεύμα» της εποχής, εκείνοι που ήθελαν αλλαγή, δημοκρατία, εκλογές και πίστευαν πως είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον πόλεμο. Δεν ήταν ούτε κομμουνιστές, ούτε κινηματίες, έβλεπαν όμως στο φάσμα των τάξεων της δεξιάς, την έκφραση του παλαιού καθεστώτος, τη δικτατορία του Μεταξά, την οπισθοδρόμηση, την ύφεση κλπ. Τέτοιοι ήταν ο Ζολώτας, ο Κιτσίκης κλπ.

    Από την άλλη πλευρά ήταν η παλαιά καθεστηκυία τάξη, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι προσκείμενοι στο παλατιανό σύμπλεγμα που είχαν την εξουσία και με βία είχαν κυβερνήσει τα προηγούμενα 5 χρόνια πριν την κατοχή. Εντός των τάξεων αυτών ήταν σχεδόν το σύνολο των παλαιών πολιτικών. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είχαν εδραιώσει εξουσία, την νέμονταν και διαπλέκονταν σε αυτήν. Για αυτούς και τους συνοδοιπόρους τους λοιπόν ήταν ζήτημα επιβίωσης η επιστροφή στο παλαιό σύστημα, εκείνο πριν την κατοχή. Μεγάλο μέρος αυτών είχαν παραδοσιακούς δεσμούς με την Αγγλία, εξέφραζαν την πολιτική της στη χώρα μας, είχαν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με τις κραταιές ακόμη ευρωπαϊκές βασιλικές αυλές.

    Σε αυτούς στριμώχθηκαν οι ένοπλοι που αντιστρατεύονταν το ΕΑΜ. Οι συνοδοιπόροι των κατακτητών αλλά και ομάδες που μάλλον δεν συνεργάστηκαν ποτέ με αυτούς όπως ήταν οι ΧΙτες του Γρίβα. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν γερμανόφιλοι, θιασώτες του κινήματος του φασισμού, όπως αυτός εκφράστηκε στην Ιταλία. Σαφώς δεν ήταν συνοδοιπόροι των Ναζί και της Τελικής Λύσης.

    Πολιτικός βολονταρισμός λοιπόν από όλες τις μπάντες… Οι Άγγλοι επέλεξαν τη βίαιη πρόσδεση στο δυτικό στρατόπεδο, κάτι που κατά τη γνώμη τους προϋπέθετε την ευθεία ένοπλη σύγκρουση με το ΕΑΜ. Το ΕΑΜ από την άλλη, στερούμενο στοιχειώδους πολιτικού έρματος βρέθηκε εξαρχής απέναντί τους. Η σύγκρουση ήταν προδιαγεγραμμένη. Κατά την προσωπική μου άποψη η περιβόητη «λευκή τρομοκρατία» (με πολλά εισαγωγικά) ευδοκίμησε με την επιδοκιμασία των Άγγλων. Ήταν δεδομένο ποιοί θα τη διακονούσαν, εκείνοι που είχαν υποφέρει από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ στις περισσότερες περιοχές της Νότιας Ελλάδας. Φανατικά όμως τη διακόνισαν οι πάλαι ποτέ επίσημοι συνεργάτες των Γερμανών, καθώς αυτοί κινδύνευαν περισσότερο και δεν είχαν τίποτε να χάσουν.

    Ήταν η «λευκή τρομοκρατία» εξόντωση? Σαφώς και όχι. Κατά τη γνώμη μου, κυρίως προέβλεπε στον αφοπλισμό των ισχυρά ένοπλων αντάρτικων ομάδων και των συμμοριών της υπαίθρου. Από εκεί και πέρα ήταν σαφής αντιπαράθεση και σε πολλά επεισόδια έγιναν ένοπλες συγκρούσεις. Σήμερα εκ των υστέρων κατηγορούν το ΚΚΕ για την αποχή από τις εκλογές του 1946. Ήταν όμως συνηθισμένη πρακτική εκείνη την εποχή, είχε συμβεί άλλες δύο φορές την περίοδο και αμέσως μετά του διχασμού μεταξύ βασιλοφρόνων και βενιζελικών…

  79. ΚΩΣΤΑΣ said

    70 Είναι αλήθεια ότι υστερώ σε μαρξιστική παιδεία. Γνωρίζω, σχετικά, την ιστορία της 10ετίας του 1940, χωρίς να ισχυρίζομαι όμως ότι είμαι παντογνώστης. Ως μετεμφυλιακό παιδί κουβαλάω στο μυαλό μου όλες τις μετεμφυλιακές διηγήσεις για τα «κατορθώματα» των υποστηρικτών της λαοκρατίας.

    Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι και από την πλευρά σας υπήρξαν θύματα της λευκής τρομοκρατίας και στήθηκε ένα κράτος με διακρίσεις εις βάρος των παιδιών της άλλης πλευράς, πράγμα εντελώς απαράδεκτο και απολύτως καταδικαστέου εκ μέρους μου, Συνελόντι ειπείν, καλοί και κακοί υπήρξαν εκατέρωθεν, και καμία παράταξη δεν νομιμοποιείται να ιδιοποιείται το απόλυτο καλό για τον εαυτό της και να αποδίδει το απόλυτο κακό στους αντιπάλους της.

    Όσο για το «δεν βρέθηκε ένας φρονών εθνικόφρονος με φρόνημα, ώστε να προωθήσει την εθνική συμφιλίωση!», θεωρώ ότι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το έκανε ο Κ. Καραμανλής το 1974. Σίγουρα και ο Α. Παπανδρέου το διεύρυνε αυτό το βήμα.

    Προσωπικά δεν τρέφω κανένα μίσος προς την άλλη πλευρά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απεμπολώ και το δικαίωμα, όταν μιλούμε ιστορικά, να μην καταθέτων την άποψη, τις γνώσεις και την εμπειρία μου.

    Τελειώνοντας, να ξέρετε ότι σας αγαπώ όλους, ανεξάρτητα ιδεολογικής τοποθέτησης. Τρανότερη απόδειξη περί αυτού ότι συχνάζω οικειοθελώς σε ένα ιστολόγιο που βρίθει «μολσεβίκων». 😉 Την αγάπη επίσης απευθύνω και προς του χριστιανούς 😀 και σε 3-4 ακόμη εθνικόφρονες που συχνάζουν εδώ μέσα. 😂

  80. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @78. Το κείμενό σου περιλαμβάνει εξαιρετικές ιστορικές διαπιστώσεις, αλλά -λυπάμαι και ντρέπομαι που το λέω- αυτές οι διαπιστώσεις χωράνε μόνο σε συζητήσεις ανθρώπων που μελετούν πολύ, αχόρταγα (και βαθιά) την Ιστορία αυτής της περιόδου. Σε ανθρώπους που έχουν ποδοπατήσει -περνώντας στην φάση της ωριμότητάς τους- τα κομματικά (κομματογαβγιστικά, για την ακρίβεια) γυαλιά τους και όχι σε «οπαδούς» της Ιστορίας που έτυχε να αποστηθίσουν 5-10 συνθήματα. Σε όσους νεώτερους, στο περιβάλλον μου, απευθύνθηκαν κατά καιρούς σε εμένα για να τους καταθέσω τα προσωπικά μου συμπεράσματα, ένα πράγμα τους συμβούλευα: Μην εμπιστεύεστε σε κανενός την γνώμη. Διαβάζετε, διαβάζετε πολύ, μελετήστε αδιάκριτα κάθε στοιχείο που πέφτει στα χέρια σας!

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    78: Γιατί πολλά εισαγωγικά στη λευκή τρομοκρατία, Νίκιπλε; Το κλίμα της εποχής αποτυπώνεται ευκρινώς στη δήλωση της 5ης Ιουνίου 1945 των αρχηγών των κομμάτων του τότε Κέντρου (Θεμ. Σοφούλη, Ν. Πλαστήρα, Γ. Καφαντάρη, Εμμ. Τσουδερού και Αλ. Μυλωνά): «Η εγκαθιδρυθείσα μετά το κίνημα του Δεκεμβρίου εις ολόκληρον την χώραν τρομοκρατία της άκρας Δεξιάς επεκτείνεται καθημερινώς, έχει δε προσλάβει ήδη έκτασιν και βιαιότητα καθιστώσαν αφόρητον την ζωήν των μη βασιλοφρόνων πολιτών, και αποκλείουσαν οιανδήποτε σκέψιν διεξαγωγής ελευθέρου δημοψηφίσματος ή εκλογών». Και ακόμη: «Αι τρομοκρατικαί οργανώσεις της άκρας Δεξιάς, εκ των οποίων αι κυριώτεραι είχον οπλισθή εν μέρει υπό των Γερμανών και παντειοτρόπως συνειργάσθησαν μετ’ αυτών, όχι μόνον δεν αφωπλίσθησαν, όχι μόνον δεν διώκονται, αλλά αναφανδόν συμπράττουν με τα όργανα της τάξεως προς τελείαν κάθε δημοκρατικής πνοής κατάπνιξιν».

  82. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @79. Όταν κάποτε αξιωθούμε, Κώστα, να στήσουμε ένα μεγάλο σαραντακειοτραπέζι στην Θεσσαλονίκη (και όχι να μου τρέχεις ξέχωρα εσύ, στο Φίλυρο, για κρασί 🙂 ) λέω να βγάλουμε το άχτι μας συζητώντας κατ’ εξαίρεσιν, μόνο για τον Εμφύλιο (αφού εδώ μόνο λεξιλογούμε και απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση 🙂 ). Εκεί να αναλάβει ο καθένας μιά σύντομη εισήγηση, κι από τώρα ζητώ να μου ανατεθή το θέμα «Λευκή «»τρομοκρατία»». (Όπως είδες, το «τρομοκρατία» το βάζω σε τέσσερα εισαγωγικά για να σας τσιγκλήσω και να σκεφτείτε, πώς τρελάθηκαν τόσες χιλιάδες Έλληνες και άρχισαν να τρομοκρατούν τους φιλήσυχους και ηττημένους κομμουνιστές, αμέσως μετά την Βάρκιζα..) [Επ’ αυτού, ο nikiplos κάνει ένα πολύ απλό και σπουδαίο σχόλιο, λίγο πιό πάνω..]

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    «το καθεστώς που θα επέβαλε το ΕΑΜ θα ήταν πιθανώς ερμαφρόδιτο σοσιαλιστικό σαν της Σουηδίας.»
    Θα ήταν ευλογία να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά απλώς δεν το πιστεύω. Ούτε μία προϋπόθεση, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, δεν συνέτρεχε, ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

  84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @81. Μπράβο Γιάννη! Έτσι μου αρέσουν οι συζητήσεις, με προσκόμιση τεκμηρίων.. Είναι αλήθεια αυτά που λες, έχουνε βάση αυτά που δηλώνουν οι μη κομμουνιστές αρχηγοί κομμάτων αλλά χρειαζόμαστε και μία εξήγηση για την ερμηνεία ενός ανερμήνευτου στοιχείου εκείνης της περιόδου. Οι δηλούντες πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον Σοφούλη, ενώθηκαν και συνέτριψαν ΑΝΕΛΕΗΤΑ τον μόνο πραγματικό κίνδυνο εκείνης της εποχής για το Έθνος: Τον κόσμο των «τρομοκρατουμένων» κομμουνιστών (Ελλήνων το γένος και Σλαβομακεδόνων..). Τί θεωρούμε ποιό αξιόπιστο; Τις πολιτικές δηλώσεις τους του ’46 ή την πολιτική τους Πράξη του ’47- ’49;

  85. ΚΩΣΤΑΣ said

    82 Γιώργο, τραπεζοσυνέλευση με κρασοκατάνυξη και θέμα τον εμφύλιο, μάλλον θα λήξει άδοξα. Μοναδική περίπτωση να ευοδωθούν οι εργασίες της, μόνο αν η συνέλευση είναι σαραντα(κο)μελής με δύο μόνο μέλη! 😂

  86. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιώργο, την ύπαρξη της «λευκής τρομοκρατίας» δεν την αρνούνται ούτε οι Καλύβας-Μαραντζίδης στο «Εμφύλια πάθη:23+2 νέες ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμφύλιο». Υπήρξε, λοιπόν, ήταν εκτεταμένη και απεχθής, και οι θύτες δεν ήταν πάντα θύματα και συγγενείς θυμάτων της «κόκκινης τρομοκρατίας», που ήθελαν εκδίκηση. Ήταν συμμορίες αιμοβόρων παρακρατικών. Χρήσιμο βιβλίο, στο συστήνω.

  87. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @84. [lege] Τί θεωρούμε πιό αξιόπιστο;

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    84: Έχω και προσωπικά στοιχεία: η γιαγιά μου εκ μητρός, αγράμματη και απολιτική γυναίκα του χωριού, καταγγέλθηκε από ερωτομανή γείτονά της ως «κομμουνίστρια», επειδή δεν του ‘κανε τα κέφια, τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν βέβαια περιττή πολυτέλεια, έφτανε ο λόγος του ρουφιάνου, και βρέθηκε εξόριστη στην Ύδρα, αφήνοντας τα παιδιά της έρμαια στην καλοσύνη των ξένων. Επέστρεψε κοντά τους με την αμνηστία του Σοφούλη. Πόσες και πόσες τέτοιες ιστορίες…

  89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @86. Γιάννη, τα βιβλία που έχω διαβάσει (και διαθέτω) για την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, θα μπορούσαν να με κάνουν διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας 🙂 . Και βέβαια υπήρξε Τρομοκρατία (το λέω στην 84 ανάρτηση- «..έχουνε βάση αυτά που δηλώνουν οι μη κομμουνιστές αρχηγοί κομμάτων..»), είναι προφανές, όμως (το αναγνωρίζεις κι εσύ στο 86- «..οι θύτες δεν ήταν πάντα θύματα και συγγενείς θυμάτων της «κόκκινης τρομοκρατίας», που ήθελαν εκδίκηση») ότι αυτή η τρομοκρατία ήταν ένα ποικιλόμορφο, σύνθετο φαινόμενο που δεν είχε καμμιά σχέση με τα φούμαρα «από την μιά μεριά οι κακοί δεξιοί τρομοκράτες κι από την άλλη, οι φιλήσυχοι, αθώοι κομμουνιστές». (Ουσιαστικά λέμε το ίδιο πράγμα 🙂 )

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    84τέλος: Έτερον-εκάτερον, Γιώργο: το να καταγγέλεις τη λευκή τρομοκρατία, δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιταχθείς στην επικράτηση ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Οι άνθρωποι ήταν δημοκράτες.

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    «από την μιά μεριά οι κακοί δεξιοί τρομοκράτες κι από την άλλη, οι φιλήσυχοι, αθώοι κομμουνιστές». Ε, καλά τώρα, Γιώργο, μαζί μου μιλάς, δεν φαντάζομαι να σου ‘χω δώσει την εντύπωση ότι πιστεύω στην Κοκκινοσκουφίτσα και τον κακό λύκο. 😉

  92. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @88. Αν υπάρχει κάτι που δεν αμφισβητώ ποτέ και σέβομαι ανυπόκριτα, είναι οι (πονεμένες) προσωπικές ιστορίες παθόντων και πασχόντων.. 😦

  93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @90. Συμφωνούμε κι εδώ, απόλυτα! 🙂

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    77
    Ισόβια για 50,75 δολάρια.
    https://www.documentonews.gr/article/36-xronia-fylakh-epeidh-eixe-klepsei-50-dolaria-photo

  95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @91. Γιάννη, συζητήσεις ανοίγω μόνο μ’ αυτούς που εκτιμώ για την ευπρέπειά τους, έστω και αν έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις! Κι εσύ, σαφώς ανήκεις σε αυτούς.. (Άσ’ τον να λέει τον Κώστα! Στην κρασοκουβέντα που θα κάνουμε κάποτε στην Θεσσαλονίκη, θα συζητήσουμε τα πάντα περί Εμφυλίου, χωρίς καμιά οξύτητα 🙂 …)

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σκέφτομαι ότι οι αφηγήσεις του αείμνηστου Μίμη Σαραντακου πέσανε, ανατριχιαστικά, στην ώρα τους, να μην ξεχνιόμαστε τώρα που σκάνε κάτι μέθοδες της (παλαιο)δεξιάς:
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/209180_stinoyn-parartimata-tis-eyp-se-olo-dimosio

    Καλοί μου συνιστολογούντες, ο αντίπαλος όλων μας, είναι μόνον ο αχαλίνωτος καπιταλισμός. Φυσικά οι κυρίαρχοι επιδιώκουν φτιαχτά «αντιμαχόμενα» στρατόπεδα. Πατριώτες και πατριδοκάπηλους, άθεους και χριστιανούς, μαδούρους και τίμιους οικογειάρχες και άλλες λαμακίες να χάφτουν τα πλήθη.

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ, πάντως, δεν αμφισβητώ την ύπαρξη σε ευρεία κλίμακα τόσο της κόκκινης όσο και της λευκής τρομοκρατίας. Οι προβαλλόμενες ιδέες και από τους μεν και από τους δε ήταν απλή επίφαση για τη «δικαιολόγηση» εγκλημάτων και φρικαλεοτήτων. Δεν χρειάζομαι καν στοιχεία για να πειστώ. Ξέρω τη φύση των ανθρώπων και πώς αυτή αφηνιάζει και αποκτηνώνεται σε καταστάσεις χάους, όπως στα χρόνια εκείνα. Πώς το ‘λεγε ο πεσιμιστής Καρυωτάκης, που δεν πρόλαβε να τα ζήσει αυτά και να νιώσει πικρά δικαιωμένος:

    «Όταν οι άνθρωποι θέλουν να πονείς,
    μπορούνε με χίλιους τρόπους.
    Ρίξε το όπλο και σωριάσου πρηνής,
    όταν ακούσεις ανθρώπους.

    Όταν ακούσεις ποδοβολητά
    λύκων, ο Θεός μαζί σου!
    Ξαπλώσου χάμου με μάτια κλειστά
    και κράτησε την πνοή σου.»

  98. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Που να το φανταζοτανε ο Δημητρης Σαραντακος οταν εγραφε το βιβλιο του για τον κομμουνιστη Χ.Κ. ,οτι καποια μερα αυτο το βιβλιο θα εδινε το εναυσμα για τον πιο μαυρο αντικομμουνισμο στο σαιτ του γιου του Νικου Σαραντακου.

  99. Alexis said

    #98: Ο Δημήτρης Σαραντάκος θαρρώ πως θα ήτανε περήφανος για το υψηλό επίπεδο αυτού του ιστολογίου που εν μέρει οφείλεται και στο υψηλό επίπεδο των σχολιαστών του.
    Οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά να συζητούν με νηφαλιότητα και με ευπρέπεια ακόμα και όταν διαφωνούν.
    Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων βεβαίως, γιατί τίποτε σ’ αυτή τη ζωή δεν είναι τέλειο.

  100. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    @45. Κώστα, δεν μεταμορφώθηκαν σε τέρατα. Ήταν ανέκαθεν!

    Πολλοι υψηλοεπιπεδοι σχολιαστες αυτο το καταπιατε αμασητο .

  101. Pedis said

    # 98 – Γι αυτό που βλέπουμε στα σχόλια σχετικά με το ξέπλυμα των δοσιλόγων μαζί και των λακέδων της αγγλοαμερικάνικης επέμβασης και κατοχής και των διαρκών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το ’44 μέχρι το ’74, παρατηρώ ότι τοποθετείσαι πολύ νηφάλια, φίλε μου. Δείχνεις χαρακτήρα. Εύγε!

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βίοι Λέσβιων Λαϊκών Αγωνιστών
    https://www.efsyn.gr/nisides/187406_bioi-lesbion-laikon-agoniston

    https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/afieromata/286-iroes-tis-lesvoy-imera-ethnikis-antistasis

  103. Δεν ήταν λιγότερο εξημμένα τα πάθη στη γειτονική Ιταλία, όπου όμως η εκκλησία (αν υποθέτω σωστά) θεωρήθηκε καλύτερη εναλλακτική από τα αγγλικά (και αμερικάνικα στην περίπτωση αυτή) τανκς. Κάπως έτσι θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία και εδώ αν δεν φοβόταν ο Τσώρτσιλ τη γειτνίαση με το iron curtain.
    Στην Ιταλία βέβαια τα στοιχεία του παλαιού καθεστώτος είχαν ταυτιστεί εύλογα με τους ηττημένους του πολέμου, ενώ εδώ το μεταξικό καθεστώς βρέθηκε δικαιωμένο και υπό την προστασία των Άγγλων.

  104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    78 – Αν δεν μπούν στην μέση τα κομμάτια ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν πρόκειται να συμπληρωθεί το πάζλ και η ημιτελής εικόνα με τα αναγκαία θύματα και τις παράπλευρες απώλειες που φαινομενικά περιστρέφονται ασκόπως γύρω από το κέντρο του πάζλ θα επιδέχεται πολλές ερμηνείες που όλες θα απέχουν πολύ από την αλήθεια.

    Είναι δύσκολο και σκληρό να δεχθεί κανείς πως όλα έγιναν για το τίποτα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί η συμπαθής τάξη των κεφαλαιούχων αυτού του κόσμου,, δεν έχει τίποτε το φανταστικό το ηρωϊκό το ωραίο, δεν χωνεύεται έτσι η ιστορία ούτε με δέκα σόδες, γι’ αυτό την έγραψαν αλλιώς και καταπίνεται αμάσητη.☺

    Κατά τ’ άλλα, δεξιά και κομμουνισμός, είναι οι δύο όψεις στο νόμισμα του συντηρητισμού, λειτουργούν πανομοιότυπα, καπηλεύονται κι οι δύο τις λέξεις πατριώτης, πρόοδος, δημοκρατία, που σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουν και δεν εφαρμόζουν όταν βρίσκονται στην εξουσία, αλλά λόγο της θέσης τους στο νόμισμα, είναι αδύνατον να το αντιληφθούν και θεωρούν πως η κατεύθυνση που κοιτάζουν, είναι η μόνη σωστή για τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η κατεύθυνση είναι μία, αυτή που χαράζουν αυτοί που κόβουν τα νομίσματα.

    Γιατί όμως αφού ανήκουν στο ίδιο νόμισμα, δεν χωνεύονται μεταξύ τους; Είναι γνωστό από την άλγεβρα πως βάση του νόμου της βαρύτητας, τα ομώνυμα ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ.😂😂😂

    Η ιστορία συνεχίζεται με τους ίδιους πρωταγωνιστές αλλά με κάπως διαφοροποιημένο σενάριο (κομμουνισμός δεν υπάρχει πιά, τον πάτησε το τρένο ☺) και φυσικά γράφεται από τους ίδιους συγγραφείς και τώρα με τα ΜΜΑ είναι ακόμη πιο ευκολοχώνευτη.☺

  105. sarant said

    102 Α μπράβο!

  106. Pedis said

    # 103 –

    1. δεν χρειάστηκε επέμβαση. Είχε ήδη γίνει στα πλαίσια των πολεμικών επιχειρήσεων ενάντια στον Μουσολίνι (Ιούλιος ’43).

    2. Η Ιταλία μέχρι τη Ρώμη είναι στα χέρια των δυνάμεων των δυτικών συμμάχων από τον Ιούνιο του ’44.

    3. Ο Τολιάτι καταφθάνει από τη Μόσχα με συμβιβαστική γραμμή (μετά την απόβαση στη Σικελία).

    4. Το ΚΚΙ με τον Τολίατι πρωτοστατεί, υποστηρίζει και συμμετέχει στην αγγλική «λύση» για τον σχηματισμό της κυβέρνησης του φασίστα Μπαντόλιο, σε πλήρη αντίθεση (αρχικά) με άλλες (αριστερο/δημοκρατικές) αντιστασιακές οργανώσεις.

    5. Θέτει το πολιτειακό ζήτημα και τον αγώνα εναντια στους φασίστες (και ηγέτες/ηγετίσκους) που έχουν λουφάξει, δηλ. όλοι όσοι δεν πήραν μέρος στην κυβέρνηση του Σαλό, σε δεύτερη μοίρα.

    6. Προαναγγέλει προκαταβολικά και χωρίς όρους την ασυλία των φασιστών αν αυτοί στοιχηθούν με την πατριωτική κυβέρνηση Μπαντόλιο.

    7. Οι οργανώσεις του ΚΚΙ το ’43 είναι ανύπαρκτες και αναπτύσσονται στην πορεία.

    8. Μα οι ένοπλες δυναμεις του ΚΚΙ ακόμη και μέχρι το τέλος του πολέμου δεν συγκρίνονται σε δυναμικότητα με εκείνες του ΕΛΑΣ (μετά την ανακωχή της Ιταλίας, Σεπ. ’43).

    Καμιά σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα.

    Tο χαρακτηριστικό σλόγκαν της εκκλησίας προς το ποίμνιο κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών του ’48, με τις οποίες έληξε η ευδόκιμος τετραετής κυβερνητική υπηρεσία των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών ώστε, τελικά, να ορθοποδήσει η προφασιστική πολιτική άρχουσα τάξη και η ουσιαστική νόμιμη επανενσωματωση των φασιστών στην πολιτική και στην κρατική γραφειοκρατία, ήταν:

    ( «Πίσω από το παραβάν ο Θεός σε βλέπει, ο Στάλιν όχι»)

    (και με παραλλαγή που έπιανε και τα θρησκόληπτα μέλη του ΚΚΙ : » … ούτε ο γραμματέας της ΚΟΒ»)

  107. Pedis said

    Έπαιξαν, φυσικά, και μπαναλότερα επιχείρηματα …

  108. Γς said

    104:

    >Είναι γνωστό από την άλγεβρα πως βάση του νόμου της βαρύτητας, τα ομώνυμα ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ

    Μας γράφει κανονικά

  109. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @97. Ευστοχώτατο το σχόλιό σου, Γιάννη, για την δυνητική αποκτήνωαη του ανθρώπου σε χαοτικές καταστάσεις (..είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέγω την αστική νηνεμία, όσο και αν αυτή κρύβει ή/και θάβει απάνθρωπες κοινωνικές σχέσεις..). Στην καρυωτακική, ποιητική σου ερμηνεία για τα ανθρώπινα, ας αντιπαραθέσω την ντοστογιεφσκική πεζογραφική προφητεία.. Καλή σας μέρα!

    https://www.politeianet.gr/books/9789605184537-dostoyevsky-fyodor-indiktos-oi-daimonismenoi-189729

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα, Γιώργο.
    Αλέξη μου, σε πολλούς αρέσει να ξοφλάνε με απαξιωτικούς χσρακτηρισμούς (αντι-έτσι και αντι-αλλιώς), αντί να συζητούν και να παραθέτουν επιχειρήματα. Τι να γίνει, είναι μια στάσις και αυτή, νιώθεται, που λέει κι ο Καβάφης.

  111. 106 Tα 3, 4, 5 δεν είναι τόσο άσχετα με το ελληνικό παράδειγμα, όπως είχε δρομολογηθεί στη Βάρκιζα – με την εξαίρεση του πολιτειακού, αλλά και οι Ιταλοί ξεφορτώθηκαν τον Βιτόριο Εμανουέλε.

  112. giorgos said

    «…Δὲν κατενόησε λοιπὸν ἡ Ἀριστερὰ ὅτι στὴν Ἑλλάδα δὲν ὑπάρχει ἀστικὴ τάξη πού θὰ ἐπέτρεπε τὴν ἐφαρμογὴ μαρξιστικῶν θεωρημάτων, ἀλλά μόνο συμμωρία (τοῦ Μεϋνώ), πού ἀπαιτεῖ ἁπλῶς μιὰ εἰδικὴ τακτική. Ἄν τοῦτο κατανοοῦσε, δεδομένου ὅτι τὸ ποσοστὸ παραγωγῆς στὸ ἐθνικὸ προϊὸν ἀνέρχεται σὲ 48 % ἀπὸ τὸν τομέα τῶν τριτογενῶν ὑπηρεσιῶν, θὰ καταλάβαινε ὅτι τὰ πράγματα μας ὑπολείπονται πολύ τοῦ σημείου ἀπ’ ὅπου ἀρχίζει ἡ μαρξιστικὴ θεωρία. Θὰ καταλάβαινε δηλαδή ὅτι μόνο μέσῳ μιᾶς ἀμιγοῦς ἀστικῆς ἐπαναστατικῆς διαδικασίας, εἶναι δυνατὸν νὰ ἰσχύσῃ ὁ Μαρξισμός. Ὅπως ἰσχυρίζεται ὁ κ. Ε. Ἀβέρωφ – Τοσίτσας, τὸ ἀποτέλεσμα τοῦ ἐμφυλίου ἐπῆλθε γιατί δὲν κατώρθωσε ἡ Ἀριστερὰ νὰ πείση τὴν μεγάλη μάζα τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ. Τοῦτο εἶναι ἀπόλυτα σωστό, ἐπιβεβαιούμενο ἀπὸ τὸ ἀποτέλεσμα. Ἂν ὁ λαὸς ἐπείθετο — ἂν ἦταν συνειδητὰ προετοιμασμένος — οὔτε ὁ Σκόμπυ, ὀΰτε ἄλλη δύναμη θὰ μποροῦσε νὰ τὸν ἀναχαιτήση. Τὸ παράδειγμα τοῦ Βιετνὰμ μᾶς πείθει [9]. Οὔτε τότε, οὔτε τώρα πρόκειται νὰ πείση ἡ Ἀριστερὰ αὐτή τὴν μάζα. Διότι ἡ πολιτικὴ της εἶναι — νομίζομε — ξένη καὶ ἄσχετη πρὸς τὴν σύνθεση καί τὴν εἰς βάθος νοοτροπία, αὐτῆς τῆς μάζας. Ἂν θεωρήσουμε τὴν ἑλληνικὴ πραγματικότητα σὰ μία μαρξιστικὴ ὁλότητα, ἡ ἱστορικὴ ἀνωμαλία δὲν βαρύνει μόνο τὴν Δεξιά, ἀλλά καὶ τὴν Ἀριστερά. Ὅπως δηλαδή ἡ ἀστικὴ διανόηση ὑπεραμύνεται τῆς παράδοσης, ἐνῷ στὴν οὐσία τὴν ἐξευτελίζει, ἔτσι καὶ ἡ Ἀριστερὰ ὑπεραμύνεται τῆς μαρξιστικῆς θεωρίας καὶ κατ’ οὐσίαν τὴν κακοποιεῖ. Ἂν κάποιο ἀπὸ τὰ δύο δὲν συνέβαινε, δὲν θὰ ὑπῆρχε τὸ ἱστορικὸ τέλμα μὲ τοὺς πολιτικούς του ὑποτροπιασμούς.
    Ὅπως ξέρουμε, τὸ μεταπολεμικὸ ἀστυνομικὸ κράτος ἔλαβε τὴν ἀκρογωνιαία του στήριξη ἀπὸ τὸ ἀποτέλεσμα τοῦ ἐμφυλίου πολέμου. Ἡ μετέπειτα τακτικὴ τῶν ἡττημένων — δηλαδή ἡ τακτική της ἀδιαλλαξίας, χωρὶς ἴχνος πολιτικῆς σκοπιμότητος κι’ εὐελιξίας — δημιούργησε ἕνα ἄγχος στοὺς νικητές, πού τούς ὑπεχρέωσε, ὄπως δικαιολογεῖ στὶς τελευταῖες σελίδες τοῦ βιβλίου του ὁ κ. Ε. Ἀβέρωφ -Τοσίτσας, στὴν τακτική τοῦ γνωστοῦ μεταπολεμικοῦ κράτους. Δὲν ἕπεται βέβαια ὅτι καὶ χωρίς τὰ δεδομένα αὐτά, τὸ ἀστυνομικὸ κράτος θ’ ἀποφευγόταν. Ἐδείξαμε προηγουμένως ὅτι ἦταν ἀναγκαῖο. Αὐτὸ πού λέμε τώρα εἶναι ὅτι στὴν προσπάθεια αὐτὴ τὸ κατεστημένο βοηθήθηκε ἀπὸ τὴν πολιτικὴ ἀμβλύνοια τῆς Ἀριστερᾶς. Ἡ Ἀριστερά τοῦ προσὲφερε ὅλα τὰ προσχήματα τῶν ἐπιδιώξεων του. Μὲ βάση τὰ ἴδια τὰ μαρξιστικὰ θεωρήματα πού διαγιγνώσκουν τὰ συμπτώματα τῆς σεσηπυΐας Δεξιᾶς, μπορεῖ κανένας νὰ ἀποφανθῆ καὶ γιὰ τὴν Ἀριστερά. Διότι Δεξιὰ καὶ Ἀριστερά, μέσα σὲ δεδομένες ἱστορικὲς συνθῆκες, ἀποτελοῦν μία ὁλότητα γιὰ τὴν ὁποίαν ἰσχύουν ἑνιαῖα θεωρήματα.»
    Aπό τό βιβλίο «Ανάλυση τής Νεοελληνικής Αστικής Ιδεολογίας»

  113. sarant said

    106 Eνδιαφέρον. Επειδή το ΚΚ Ιταλίας είχε χτυπηθεί από τον μακρόχρονο φασισμό;

  114. nikiplos said

    106@ Μάλλον εξαιτίας της απόβασης των συμμάχων, το ζήτημα της Ιταλίας είχε τελειώσει. Το ΚΚΙ δεν είχε καμία επιλογή, παρά μόνο αυτή του συμβιβασμού. Παράλληλα οι Σύμμαχοι δεν είχαν καμία ανάγκη να οργανώσουν στρατό με «αντι»-κομμουνιστικό πρόσημο. Είχαν ήδη εγκαταστήσει τον δικό τους εκεί.

    Αντίθετα, στην Ελλάδα έπρεπε να τον δημιουργήσουν. Μάλιστα εντός της Ελλάδας είχαν και ένα τετελεσμένο: Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, ήλεγχαν έναν καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο στρατό, ενώ από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχε κάτι σοβαρό, αφού οι ένοπλες δυνάμεις είχαν πάει στο Κάϊρο.

    Στο ΚΚΕ, ήταν ηγέτης ο Ζαχαριάδης, ένας καθόλα ταγμένος στην υπόθεση της νίκης του ΚΚΣΕ, τελείως αδιάφορος για τον τόπο και τον κόσμο του. Αδίστακτος και πρόθυμος να διαπράξει κάθε ενέργεια και θυσία εις βάρος της χώρας του, για τον σκοπό για τον οποίο αγωνιζόταν: τη νίκη της ΕΣΣΔ και του Στάλιν. Στην Ιταλία ο Τολιάτι, ένας καθόλα φωτισμένος άνθρωπος που δεν ορρωδούσε να πάρει θέση υπέρ της Ιταλίας και του Ιταλικού Λαού ΑΠΕΝΑΝΤΙ από το ΚΚΣΕ και τη διεθνή.

    γ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Ιταλία και την Ελλάδα για το επίπεδο των ανθρώπων την εποχή εκείνη. Για παράδειγμα, ο παππούς μου με τον αδερφό του που είχε γυρίσει από το Νταχάου, παραλίγο στα 50ς να αλληλοσκοτωθούν για μια ελιά και ένα πηγάδι… 🙂 η Ιταλία τα είχε ξεπεράσει προ πολλού αυτά τα στερεότυπα…

    δ. Θα απέτρεπε τον εμφύλιο και τον αλληλοσκοτωμό ένας συμβιβασμός, άλλης μανιέρας? Αν από τη δεξιά επικρατούσε ο Τσαλδάρης και από την αριστερά ο Καραγιωργης? Ποιός ξέρει… και δεν έχει σημασία… από ένα σημείο και ύστερα τα γεγονότα ήταν καταιγιστικά και ξεπερνούσαν τον παράγοντα άνθρωπο…

    Αρεσκόμαστε εκ των υστέρων, να ερμηνεύουμε όσα έγιναν με βάση έναν αναγκαίο για εμάς ντετερμινισμό, να βάζουμε μηχανιστικά πρότυπα γύρω από τον κυκλώνα αίματος… Μας αρέσουν και οι ταμπέλες. Τέρατα, εγκληματίες, δολοφόνοι κλπ… Αμ δεν γίνεται κάποιος από τη μια μέρα στην άλλη τέτοιος…

  115. gpoint said

    # 104

    Ρε Λάμπρο αυτό με την βαρύτητα της άλγεβρας μούρθε κάπως βαρύ την ώρα που ξαφριζα το πετιμέζι που φιάχνω για την ενίσχυση των γράδων του οίνου που σχηματίζεται στα υπόγεια μου. Αυτό έχω εκεί αντί των γνωστών επιτελείων των εκλεκτών σχολιαστών. Καθένας στο είδος του κι ο καφές παπαγάλος !

  116. Pedis said

    # 111 – 106 Tα 3, 4, 5 δεν είναι τόσο άσχετα με το ελληνικό παράδειγμα, όπως είχε δρομολογηθεί στη Βάρκιζα – με την εξαίρεση του πολιτειακού, αλλά και οι Ιταλοί ξεφορτώθηκαν τον Βιτόριο Εμανουέλε.

    Χμ, δεν είμαι σίγουρος.

    Για το 3. οι δικοί μας δεν έχουν δικαιολογία επειδή δεν είχαν πάρει γραμμή, κι όμως έκαναν οικοιοθελώς μια από τα παρόμοια.

    Για το 4., τουλάχιστον δεν μπήκαν υπό κυβέρνηση … Παπάγου.

    Όσο για το 5. δεν πρωτοστάτησαν στην ασυλία των εγκληματιών πολέμου, των κάθε λογής φασιστών.

    Τη βασιλεία σην Ιταλία την ήθελαν οι Άγγλοι αλλά όχι οι Αμερικάνοι. Το δημοψήφισμα για το πολιτειακό έγινε επί αναμφισβήτητης Αμερικάνικης κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα.

    + 2 ακόμη δεδομένα:

    – ο Βιττόριο Εμμανούελε είχε ανεβάσει και συγκυβερνήσει με τον φασισμό και είχε συν/προκαλέσει και διαχειριστεί τις καταστροφικές πολεμικές επιχειρήσεις.

    – δεν λείπουν τα σούσουρα για κάποια σχετική εκλογική «βοήθεια» στη Νότια Ιταλία που ήταν και η πιο καθυστερημένη πολιτικά.

    Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα (δημοψήφισμα για το πολιτειακό 1946) δεν το λες και κατατροπωτικό 56% vs. 44%.

    (Παρόλο που η βασιλεία θα έπρεπε να έχει απέναντί της, δεξιούς αντιφασίστες, κεντροαριστερούς, φιλελύθερους, σοσιαλιστές, κομμουνιστές και πολλούς φασίστες, αφού ο βασιλιάς έτρεξε να σωθεί στην αγκαλιά των δυτικών συμμάχων μετά την ανακωχή, πήρε το 44% των ψηφοφόρων. Βέβαια, σε κείνες τις εκλογές ψήφισε κι ένα από τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας που είναι οι γυναίκες που μολις βγαίνουν από το σπίτι, αλλά γενικά σε όλες τις ιστορικές περιόδους πάρα πολύς κόσμος είναι μίζερος, δειλός και βλαξ.

    # 113 – σε ποιο απ’ όλα αναφέρεσαι;

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Tρείς χαμογελαστές φατσούλες έβαλα ρε Gee, πόσες έπρεπε να βάλω για να σου έρθει ελαφρύ; 🙂

  118. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @114. Επειδή είναι επιλογή μου να μην συνομιλώ με καναδυό άσχετους φανατίλες που στήσαν εδώ καρτέρι -ό,τι κι αν λένε!- και παριστάνουν τους τιμητές εξ ονόματος του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, και θεωρώντας ότι αναφέρεσαι στα «τέρατα» του Κώστα (45) και τα δικά μου (65), πρέπει να σου διευκρινίσω [παρόλο που θεωρώ πως είναι προφανέστατο..] ότι αυτά τα «τέρατα» των αναρτήσεών μας ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΓΕΝΙΚΩΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣίτες αλλά στα τέρατα-πρωταγωνιστές των εγκλημάτων του Μπούλκες, της Τασκένδης, της Θράκης, της Σιβηρίας, στους βασανιστές του Καραγιώργη και σε εκατοντάδες άλλους εκτελεστές των συντρόφων τους στο όνομα της κομματικής ορθοδοξίας…

  119. Pedis said

    Ξανακοιτάω το 116 για να βεβαιωθώ ότι το έχω απαντήσει σωστά στον Δύτη και μου βγήκε το μάτι με κείνο το οικ-οι-οθελώς. Κακούργα ωρθωγραφύα, μάς τρως τουλάχιστοn ένα 10% από τη σιπιγιού.

    # 114 – γ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Ιταλία και την Ελλάδα … . Είσαι βέβαιος;

    Στα υπόλοιπα που γράφεις, διαφωνώ, αλλά δεν θα επιχειρήσω να απαντήσω.

  120. Γιάννης Ιατρού said

    115/117: Αμάν ρε Γιώργο. Αφού από τις καλοκαιρινές διακοπές έρχεται το παιδί, τά ‘χει ξεχάσει όλα το καλοκαίρι… 🙂

  121. συστεμ said

    116: Για την Ιταλια, δεν θα πρεπει να παραγνωριστει και το ισχυροτατο ιταλικο λομπυ στην Αμερικη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: