Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αστραπιαίες λέξεις

Posted by sarant στο 6 Σεπτεμβρίου, 2019


Παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή; Εγώ, να πω την αμαρτία μου, παίζω -και σ’ ένα από αυτά τα παιχνίδια θ’αφιερώσω το σημερινό άρθρο, που δεν θα είναι και μεγάλο, Παρασκευή γαρ. Βέβαια, δεν αποκλείω το άρθρο να είναι βαρετό για αρκετούς -ε, ας κάνουν υπομονή μια μέρα.

Παιχνίδι λοιπόν, αλλά με λέξεις, οπότε μπορεί κανείς να πει πως έχει τη θέση του σ’ ένα ιστολόγιο που τιτλοφορείται «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία».

Λέγεται Word Blitz, και είναι παιχνίδι που παίζεται μέσα από τον Messenger, την εφαρμογή του Φέισμπουκ. Μου το μάθανε οι κόρες μου το Πάσχα, αλλά εμένα μού κόλλησε ενώ εκείνες δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα στη συνέχεια -έχει ξανασυμβεί αυτό. Το παιχνίδι μοιάζει κάπως με το Σκραμπλ.

Μην κοιτάτε το λογότυπο του παιχνιδιού, στην πραγματικότητα το παιχνίδι παίζεται σε έναν πίνακα 4×4, δηλ. με 16 γράμματα σε 16 τετράγωνα. Ο παίκτης με το ποντίκι στον υπολογιστή ή με το δάχτυλο στην οθόνη αφής της ταμπλέτας ή του κινητού σχηματίζει λέξεις από αυτά τα γράμματα και παίρνει πόντους ανάλογα με την αξία κάθε γράμματος, που είναι ανάλογη της σπανιότητάς του, όπως στο Σκραμπλ.

Το κόλπο είναι να σχηματίσεις όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις μέσα σε ένα ορισμένο διάστημα -γύρω στα 2 λεπτά αν και δεν το έχω χρονομετρήσει. Υπάρχουν επίσης, όπως και στο Σκραμπλ, τετράγωνα που διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν την αξία του γράμματος και τετράγωνα που διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν την αξία της λέξης. Φυσικά τη βαθμολογία δεν την υπολογίζουν οι παίχτες αλλά τη βγάζει αυτόματα η εφαρμογή.

Το παιχνίδι είναι ανταγωνιστικό, ένας εναντίον ενός. Παίζεις με τους γνωστούς σου στο Φέισμπουκ, όσους από τους φίλους σου έχουν κατεβάσει επίσης την εφαρμογή. Αυτό έχει πλάκα, διότι συχνά παίζεις με φίλους σου, ειτε του κυβερνοχώρου είτε με την παλιά έννοια της λέξης, τότε που για να είσαι φίλος έπρεπε να έχεις γνωριστεί με τον αλλον με σάρκα και οστά, να έχετε συζητήσει, γελάσει, συγκινηθεί, μαλώσει απο κοντά. Μου συνέβη μάλιστα μια φορά σε ένα φιλικό σπίτι να παίζουμε στα κινητά μας τέσσερις φίλοι ο ένας κόντρα στον άλλο.

Παίζοντας μαζεύεις πόντους, ή, όπως τα λένε, «κύπελλα»: ο νικητής κάθε αναμέτρησης παίρνει «κύπελλα» από τον ηττημένο, αλλά με τρόπο που να ευνοεί τους αρχάριους παίχτες ή τέλος πάντων αυτούς που δεν έχουν συγκεντρώσει πολλούς πόντους. Αν δηλαδη εγώ που έχω 3000 κύπελλα παίξω με κάποιον που έχει 2000, αν κερδίσω την παρτίδα θα πάρω 1 κύπελλο από τον αντίπαλό μου. Αν όμως χάσω εκείνος θα πάρει 10 από μένα. Αν πάλι είμαστε περίπου ισοδύναμοι, ο νικητής θα πάρει 5 από τον χαμένο, κι αν η διαφορά μας είναι σχετικά μικρή αυτός που έχει μεγαλύτερη βαθμολογία θα πάρει 4 και θα χάσει 6 ή θα πάρει 3 αλλά θα χάσει 7.

Κάθε παιχνίδι παίζεται σε 3 γύρους. Στον πρώτο γύρο υπάρχουν ελάχιστα τετράγωνα με δώρο, μόνο με διπλασιασμό γράμματος, οπότε τα σκορ είναι χαμηλά. Στον δεύτερο γύρο τα τετράγωνα με δώρο είναι λίγο περισσότερα και τα σκορ συνήθως μεγαλύτερα. Στον τρίτο γύρο υπάρχουν πολλά τετράγωνα με διπλασιασμό λέξης οπότε μπορείς να κάνεις πολύ μεγάλο σκορ και να καλύψεις μεγάλες διαφορές.

Να μια φωτογραφία από μια πρόσφατη αναμέτρηση. Κάθε γράμμα έχει τη βασική του αξία, 1 τα συχνά γράμματα, μέχρι 10 τα πιο σπάνια (το Ζ, το Ξ και το Ψ). Το γαλάζιο κυκλάκι διπλασιάζει την αξία του γράμματος, το γκρίζο την τριπλασιάζει. Το κόκκινο διπλασιάζει την αξία όλης της λέξης, το κίτρινο την τριπλασιάζει.

Για κάθε λέξη που φτιάχνεις, προστίθεται και ένα μπόνους ανάλογα με τον αριθμό των γραμμάτων της. Έτσι εδώ το ΨΙ (λέξη είναι κι αυτή) πιάνει 36 πόντους: 33 από τις αξίες των γραμμάτων και 3 από το μήκος της λέξης, ενώ το ΨΩΡΑ πιάνει 38 πόντους: 32 από τις αξίες των γραμμάτων και 6 από το μήκος. Το ΧΩΡΙΑ πιάνει 99 πόντους, 90 από τις αξίες και 9 από το μήκος.

Εδώ έφτιαξα τις λέξεις ΧΩΡΙΣΜΑ (170 πόντοι), ΧΩΡΙΣΑ (113), ΧΩΡΙΣ (105), ΧΩΡΙΑ (99), ΟΡΙΣΩ (63), ΟΨΙΣ (51) και άλλες με μικρότερη αξία -ήταν στον τρίτο γύρο που γίνονται μεγάλα σκορ. Δοκιμάστε να βρείτε αλλες λέξεις με 7 γράμματα πέρα από το ΧΩΡΙΣΜΑ, υπάρχουν τουλάχιστον εννιά (στο τέλος του παιχνιδιού μπορεί κανείς να δει όλες τις επιτρεπτές λέξεις).

Συνολικά, μέσα στο περίπου δίλεπτο που έχεις στη διάθεσή σου μπορείς να κάνεις 20-25 λέξεις. Αν τα γράμματα βγουν ευνοϊκά μπορείς να φτάσεις 30, ισως και 35, αν πάλι είναι τζαναμπέτικα τα γράμματα (πολλά σύμφωνα μαζί, ή πολλά φωνήεντα χωρίς σύμφωνα) μπορεί να μείνεις στις 12-15 λέξεις. Κάθε παίχτης έχει δική του στρατηγική. Κάποιοι κυνηγάνε τις μεγάλες λέξεις, που είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακές, π.χ. με 8 ή 9 γράμματα (πολύ σπάνιο). Ωστόσο, οι λέξεις των 7+ γραμμάτων συχνά δεν δίνουν πολλούς πόντους, ενώ την ίδια ώρα μπορείς να σχηματίσεις δύο λέξεις των 4 γραμμάτων που δίνουν περισσότερους πόντους.

Για να φτιάξεις πολλές λέξεις, εκμεταλλεύεσαι την ιδιότητα της θείας ελληνικής γλώσσης να κλίνει τις λέξεις. Έτσι, αν υπάρχουν τα κατάλληλα γράμματα μπορείς π.χ. να φτιάξεις τις λέξεις: ΑΣΤΟ, ΑΣΤΑ, ΑΣΤΟΣ, ΑΣΤΗ, ΑΣΤΗΣ, ΑΣΤΕ, ΑΣΤΟΥ, ΑΣΤΟΙ. Με Τ, Ο, Ν έχεις: ΤΟΝΟ, ΤΟΝΟΣ, ΤΟΝΟΥ, ΤΟΝΕ, ΤΟΝΟΙ κι αν υπάρχει κι ένα Α κοντά στο Τ κάνεις και ΑΤΟΝΟΣ και όλα τα άλλα, αλλά και ΑΤΟΝΗ. Γενικά, τα επίθετα είναι η καλύτερη επιλογή επειδή δίνουν τύπους και στα τρία γένη. Βέβαια, είναι σπάνιο να υπάρχουν όλα τα γράμματα και να γίνονται όλοι αυτοί οι συνδυασμοί αλλά γρήγορα μαθαίνεις να βλέπεις τι υπάρχει διαθέσιμο. Με Α, Σ, Κ ενδεχομένως μπορείς να φτιάξεις ΑΣΚΙ, ΑΣΚΟ, ΑΣΚΟΥ, ΑΣΚΟΥΣ, ΑΣΚΕ, ΑΣΚΟΙ αλλά και ΣΑΚΙ, ΣΑΚΟ, ΣΑΚΟΥ  κτλ.

Το παιχνίδι βεβαια είναι διεθνές, δεν φτιάχτηκε από Έλληνες -το έχω παίξει και στα αγγλικά. Έχει ένα λεξικό, που εχει και κάποια ανεξηγητα κενά, πχ δεν έχει το ΠΥΡ ή το ΑΓΡΕ (αγρέ, κλητική). Έχει και μερικούς σπάνιους τυπους ή και ανύπαρκτους. Ας πούμε, δεν έχει μόνο το ΑΞΙΖΑ, ΑΞΙΖΩ, ΑΞΙΖΕΙ αλλά και το ΑΞΙΣΑ, ΑΞΙΣΩ, ΑΞΙΣΕΙ -αναρωτιέμαι αν όντως υπάρχει αυτός ο τύπος στο ρήμα «αξίζω» (να αξίσω; έχω αξίσει; ). Πολύ χρήσιμο είναι το σπάνιο επίθετο «μανός, μανή, μανό» που εμφανίζεται πολύ συχνά αφού έχει κοινά γράμματα.

Σε πολλά διαδικτυακά παιχνίδια κερδίζεις πόντους όσο παίζεις, οπότε το να έχεις συγκεντρώσει πολλούς πόντους είναι εξίσου ένδειξη δεξιοτεχνίας όσο και επιμονής. Εδώ, επειδή όταν χάνεις την παρτίδα χάνεις πόντους μπορεί το σκορ σου να μειωθεί. Επικίνδυνα είναι τα παιχνίδια κόντρα σε καλούς παίχτες που μόλις έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται, διότι αν τους κερδίσεις παίρνεις 1 πόντο ενώ αν χάσεις χάνεις 10. Με τέτοιες πιθανότητες, δεν συμφέρει να παίζεις. Προτιμώ τα παιχνίδια ή με φίλους που τους ξέρω και προσωπικά ή με παίχτες περίπου ισοδύναμους, που έχουμε όλοι περίπου τους ίδιους πόντους -μοιάζουμε έτσι με κάτι χαρτοπαικτικές παρέες που παίζουν συνέχεια μαζί και μακροπρόθεσμα κανείς δεν κερδίζει ή δεν χάνει. (Παλιότερα το σύστημα βαθμολογίας ήταν διαφορετικό και κέρδιζες πόντους ακόμα κι αν έχανες την παρτίδα).

Παρόλο που οι «πίστες» (τα τετράγωνα των 16 γραμμάτων) είναι θεωρητικά άπειρες στον αριθμό, πότε πότε κάποια από αυτές επαναλαμβάνεται οπότε ο παίχτης που την έχει ξαναπαίξει έχει ένα πλεονέκτημα. Παλιότερα οι πίστες επαναλαμβάνονταν πολύ συχνότερα οπότε μερικές πολύ χαρακτηριστικές τις μάθαινες απέξω.

Ένα παράδειγμα που μου έχει μείνει:

Τ – Γ – Ε – Ο
Ψ -Ι – Λ – Σ
Α – Β – Ο -Α
Η – Ρ – Κ – Κ

Αυτό το τετράγωνο εμφανιζόταν παλιότερα πολύ συχνά, και το είχαμε μάθει απέξω. Ανάλογα με το ποια γράμματα έδιναν διπλασιασμό, πρόσεχες να φτιάξεις λέξεις με αυτά για να μεγιστοποιήσεις τους ποντους σου και συχνά έπιανες πάνω από 1500 πόντους αν ήταν ο τρίτος γύρος.

Μερικές λέξεις που φτιάχνονται, για να δείτε πώς δουλεύει το παιχνίδι: ΑΨΙΛΕΣ, ΑΨΙΛΟΣ, ΨΙΛΕΣ, ΨΙΛΟΣ, ΑΨΙΛΑ, ΑΨΙΛΕ, ΑΨΙΛΟ, ΨΙΛΕ, ΨΙΛΑ, ΨΙΛΟ, ΚΟΛΕΓΙΑ, ΚΟΛΑΣΕΙ, ΚΟΛΑΣΕ, ΓΙΑΛΟΣ, ΚΑΡΑΒΙΕΣ, ΒΑΡΚΑΣ, ΒΡΑΚΑΣ, ΚΑΡΑΒΙ, ΑΒΡΗ, ΒΑΡΗ, ΒΑΛΕΣ, ΒΑΡΚΑ, ΒΡΑΚΑ, ΚΑΛΕΣ, ΚΑΛΟΣ, ΓΕΛΑΣ, ΓΙΑΛΟ, ΚΟΡΗ, ΒΟΑΣ, ΒΙΛΕΣ -και κάπου εκεί τελείωνε ο χρόνος.

Διότι το θέμα δεν είναι να βρεις όλες τις λέξεις ή να φτιάξεις λέξεις με 9-10 γράμματα αλλά μέσα στον καθορισμένο χρόνο να πιάσεις τους περισσότερους πόντους. Γι’ αυτό λένε για αστραπιαίες λέξεις. Κι εδώ κλείνω για να παίξω ένα ματς.

 

398 Σχόλια προς “Αστραπιαίες λέξεις”

 1. voulagx said

  Sarant said: «… εκμεταλλεύεσαι την ιδιότητα της θείας ελληνικής γλώσσης…»
  Ωστε την εχεις κι εσυ θεια την ελληνικη γλωσσα; Μηπως εισαι συγγενης με τον νιοστου βαθμου πολυωνυμο και μας το αποκρυπτεις; 🙂

 2. Γιάννης Ιατρού said

  1: διατί να το αποκρύψωμεν άλλωστε … 🙂 🙂

 3. voulagx said

  #3: Κι εσυ; Ετσι εξηγουνται ολα, εχετε μεγαλο μεσον. 🙂

 4. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Αφού βρήκες το ΧΩΡΙΣΜΑ, έπρεπε να βρεις και τα ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ.

 5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  «Άμα τσιγκλάς τον γάιδαρο, θ’ ακούσης την πορδή του».. Ούτε που μπορώ να καταλάβω πώς μου ήρθε στο μυαλό αυτή η παροιμία (..και μάλιστα, όταν διάβαζα το σημείο για τις ιδιότητες της θείας ελληνικής γλώσσης..).
  Υπάρχει και μιά άλλη παροιμία με μηλιές και μήλα και τα παιχνίδια που παίζουν στο Φ/Β τα Σαραντάκια..
  🙂
  Καλημέρα σας!

 6. Pedis said

  Ωραίο θέμα, σήμερα.

  Θα κοιτάξουμε τις δουλειές μας. Αύριο, πάλι, ιστολόγιο.

  🙂

 7. nikiplos said

  από το τελευταίο τετράγωνο: Λαγός, Λάγιος, Ψαροκάϊκο κλπ

  έπαιζε παρόμοιο μια φίλη φέτος το καλοκαίρι και είχε κολλήσει στα τελευταία γράμματα… Το παιχνίδι έδινε ότι υπήρχε ακόμη μια λέξη… Την βρήκα εγώ κατά τύχη, και ήταν ιδιαίτερα της βαριάς δημοτικής…

 8. μήτσκος said

  Δεν ξέρω το παιχνίδι, αλλά αν κατάλαβα καλά η λέξη πρέπει να σχηματίζεται σε «μονοπάτι» στο τετράγωνο, δηλαδή τα γειτονικά γράμματα στη λέξη πρέπει να γειτονεύουνε και στο τετράγωνο. Ή όχι; Δεν ήταν σαφές στην περιγραφή και οι πρώτοι σχολιαστές μάλλον μπερδεύτηκαν.

 9. gpoint said

  Λοιπόν μερικοί άνθρωποι έχουν κάποιες σπάνιες ικανότητες-ιδιότητες.

  Αλλά κανείς δεν είναι τέλειος !

 10. odinmac said

  0:
  Xασαπομάχαιρο, ψωμομάχαιρο.. πόσο να δίνουν άραγε;

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 🙂

  8 Ναι, με μονοκοντυλιά πρέπει να σχηματιστεί. Και δεν μπορεις να ξαναπεράσεις από το ίδιο γράμμα

  4 Γι’ αυτό και δεν μπορείς να φτιάξεις ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ

 12. odinmac said

  11β
  Α! καλά..δεν παίζω!

 13. Όπως το λέει ο Pedis στο #6 🙂

 14. Τέτοιο παιχνίδι, έντυπο βέβαια, όχι ηλεκτρονικό, υπήρχε στις αλησμόνητες Εικόνες της Βλάχου. Λεγόταν Ζιγκζάγκ.

 15. voulagx said

  ΑΟΡΙΣΤΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ, ΠΡΟΤΑΣΙ ( το τελευταιο πιανεται για σωστο ή πρεπει να νινιζει;)
  και υπάρχουν, λεει, τουλάχιστον εννιά λεξεις με 7 γραμματα. Εμ, αμα δεν εχεις την θεια για μεσο πως να τις βρεις. 🙂

 16. Καλημέρα! Άλλος ένας φανατικός του Word Blitz εδώ, και παίζω αρκετά συχνά και με τον Νικοκύρη, συνήθως χάνω βέβαια, τις σπάνιες φορές που κερδίζω όμως το χαίρομαι με το παραπάνω (σηκώνομαι και χορεύω, κερνάω τους γύρω μου, τέτοια). 🙂

  Επιβεβαιώνω κι εγώ ότι το λεξικό του παιχνιδιού έχει αρκετές ελλείψεις, κάποιες μάλιστα εντελώς απαράδεκτες, με πιο τρανταχτή κατά την γνώμη μου το «ΝΑΙ» που βρίσκω απίστευτο να μην υπάρχει.

  Πάντως το προτείνω κι εγώ, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να περάσετε την ώρα σας, και όσοι μ’έχετε φίλο στο ΦΒ μη διστάσετε να με προσκαλέσετε σε καμια παρτίδα. 🙂

 17. Neo Kid said

  Whoowaoha!! Stelios is alive n kicking!👌❤️😊😂
  Greetings!

 18. ΣΠ said

  11
  Εντάξει, τότε. ΧΩΡΙΣΤΟ, ΧΩΡΙΣΤΑ.

 19. Alexis said

  Η μέγιστη είδηση βεβαίως από το σημερινό άρθρο, την οποία δεν αντελήφθησαν οι χριστιανομπολσεβίκοι σχολιαστές, είναι ότι ο Νίκος Σαραντάκος βρίσκει ελεύθερο χρόνο για να παίζει και διαδικτυακά παιχνίδια! 😆

 20. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  15 Όχι, αλλά θα δεχόταν ίσως το ΠΡΟΤΑΣΙΣ

  16 Να ο αντίπαλος!

 21. voulagx said

  #20 To ΧΩΡΙΣΜΩ (δοτικη) πιανεται;

 22. sarant said

  21 Όχι

 23. voulagx said

  #22: ΜΑΣΤΟΡΙΑ

  Συνοψιζοντας Νικοκυρη και ΣΠ:
  ΑΟΡΙΣΤΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ, ΧΩΡΙΣΜΑ, ΧΩΡΙΣΤΑ, ΧΩΡΙΣΤΟ, ΜΑΣΤΟΡΙΑ
  συνολο 6 λεξεις, μας μενουν αλλες 3 τουλαχιστον.

 24. Alexis said

  Κύρια ονόματα πιάνονται; Γιατί στην εικόνα που έχεις βάλει Νίκο υπάρχει και η λέξη ΤΣΙΠΡΑ (γενική: του ΤΣΙΠΡΑ) 🙂

 25. BLOG_OTI_NANAI said

  Για το παράδειγμα που έβαλες νομίζω φτιάχνονται τουλάχιστον 4 λέξεις με 10 γράμματα. Ελπίζω να μην έκανα λάθος και να κατάλαβα σωστά το παιχνίδι:

  ΑΛΓΕΒΡΙΚΗΣ
  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
  ΒΟΛΕΨΑΚΙΑΣ

 26. Alexis said

  ΧΩΡΙΣΤΑ
  ΧΩΡΙΣΤΟ
  ΧΩΡΙΟ

 27. Alexis said

  Ωχ, λάθος, οι δυο πρώτες έχουν ήδη ειπωθεί (#23)

 28. leonicos said

  Είμαι εκτος εφαρμογής

  Και το χειρότερο

  κάτσανε αγκάθια από φραγκόσυκα στα δάχτυλά μου, και δεν μπορώ να δακτυλογραφήσω

 29. Alexis said

  ΣΩΜΑΤΙΟ
  ΣΩΜΑΤΙΑ

  Υπάρχουν στο λεξικό της εφαρμογής;

 30. Alexis said

  ΑΡΠΙΣΜΑ

 31. Σηλισάβ said

  Παλιά έπαιζα με ένα φίλο μου ένα παιχνίδι γνώσεων στο κινητό. Τον έσκιζα κανονικά, μέχρι που στις κλασικές κατηγορίες, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ κλπ, πρόσθεσαν ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΡΑΠΤΙΚΗ και τέτοια, οπότε δεν ξανακέρδισα παρτίδα! Έχετε υπ όψη σας πόσα είδη σάλτσας υπάρχουν;

 32. voulagx said

  Αλεξη, οι λεξεις πρεπει να γραφονται μονοκοντυλια. Το ΑΡΠΙΣΜΑ σωστο, τα αλλα οχι.

 33. ΣΠ said

  25
  Πρέπει διαδοχικά γράμματα στην λέξη να είναι γειτονικά στο τετράγωνο οριζόντια, κατακόρυφα ή διαγώνια.

 34. ΣΠ said

  32
  Σωστά είναι και τα άλλα.

 35. BLOG_OTI_NANAI said

  Στον δεύτερο πίνακα που έγραψε με το χέρι ο Νίκος, έχει βάλει το » ΒΡΑΚΑ». Νομίζω όμως ότι αυτό δεν βγαίνει μονοκονδυλιά.

 36. Alexis said

  #32: Μονοκοντυλιά δεν είναι οι λέξεις του #29;

 37. gpoint said

  # 31

  Στη Μαχαμπαράτα ο Μπίμα ξέρει 4 000 ! Από τότε να μην έχουν προστεθεί άλλες 278 ; Αρα μάλλον 4278 υπάρχουν !

 38. Θρακιώτης said

  Εμείς οι ελληνόψυχοι είμαστε ευτυχείς που ένα διαδικτυακό παιχνίδι (και όχι τα τόσα του διαβάσματα…) έπεισε τον κ. Σαραντάκο πως η Ελληνική Γλώσσα είναι όντως Θεία… Χαιρετίζουμε το γεγονός και του ευχόμεθα να μετανοήσει και για τις υπόλοιπες «μαλλιαρές» πεποιθήσεις του…

  Το ίδιο αυτό παιχνίδι έκανε τον κ. Σαραντάκο να αντιληφθεί – επιτέλους – πόσο χρήσιμη είναι η Τρίτη Κλίσις που οι φίλοι του οι μαλλιαροί (γερο-Κριαράς, Χαραλαμπάκης κλπ.) εξοβέλισαν από την εν χρήσει Ελληνική Γλώσσα.

  Είναι μεγάλη ηδονή για εμάς τους ελληνόψυχους να βλέπουμε τον κύριο Νίκο να ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να χρησιμοποιεί τύπους της Τρίτης Κλίσεως (όψις, πρότασις κλπ.), προκειμένου να κερδίσει λίγους πόντους στο διαδικτυακό παιχνίδι.

  ΥΓ: Έχει απόλυτο δίκιο ο σχολιαστής Alexis (19): Η δεύτερη είδησις του σημερινού άρθρου είναι πως ο τόσο πολυάσχολος κ. Σαραντάκος «…βρίσκει ελεύθερο χρόνο για να παίζει και διαδικτυακά παιχνίδια…».

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι: Πότε προλαβαίνει να κοιμάται και πόσες ώρες κοιμάται την ημέρα; Το Επιτελείο μας τις υπολογίζει σε λιγότερες από 5 (πέντε)…

 39. ΚΩΣΤΑΣ said

  16 –> … (σηκώνομαι και χορεύω, κερνάω τους γύρω μου, τέτοια).

  Στο καφενείο που σύχναζα, τώρα δυστυχώς έκλεισε… και με αφορμή το παραπάνω

  Ο καφετζής, γνωστός με το προσωνύμιο Φαλάκρας, χαρακτηριστική μορφή λαϊκού τύπου των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Παντελώς αστοίχειωτος, πρώην εργολάβος που χρεοκόπησε, μετελθών όλα τα επαγγέλματα του χεριού και του ποδαριού, πρώην τρόφιμος των φυλακών Διαβατών… απαλλαχθείς τελικά λόγω βλακείας, μανιώδης χαρτοπαίχτης… Πασίγνωστος στο φίλαθλο κοινό, αυτός και η ηρωική Χάιδω, οι μασκότ του Ηρακλή σε εντός και εκτός έδρας αγώνες. …Αυτά μερικά από τα προτερήματά του. Μειονεκτήματα; τίμιος, με το χαμόγελο πάντα, καλοκάγαθος, ολίγον αφελής, χρυσή καρδιά, η χαρά και το πανηγύρι της παρέας.

  Ένα στιγμιότυπο για να καταλάβετε το ίματζ του ανδρός. Πειραχτήρι πελάτης:
  – Φαλάκρα, μπορείς να μου κάνεις κάποιο αφέψημα;
  Ο φαλάκρας ερχόταν κοντά μου, έσκυβε και με ρωτούσε εμπιστευτικά στο αυτί μου: Τί εννοεί κ. Κώστα να του κάνω αφέψημα; Να με μαμήσει; να του κάνω καμιά πίπα;

  Πάλι το πειραχτήρι του καφενείου:
  – Φαλάκρα, είσαι για μια πεολειχία; Άμα γουστάρεις, πάρε την τράπουλα και κάτσε απέναντι να δεις τι θα πάθεις.
  – Ναι, ρε πούστη! Σε φαβάμαι νομίζεις; η απάντηση του Φαλάκρα. Κατάλαβε ότι η πεολειχία είναι κάτι πρόστυχο, αυτή τη φορά όμως δεν ενδιαφέρθηκε για επιπλέον εξηγήσεις και επιμόρφωση.

  Τελειώνει το ματς, κερδίζει ο Φαλάκρας. Σηκώνεται, βγάζει τα παπούτσια, ανεβαίνει με τις βρώμικες και καταϊδρωμένες κάλτσες του πάνω στο τραπέζι, χοροπηδάει και χορεύει τσιφτετέλι, δίνει εντολή να κεραστούν όλοι οι πελάτες του καφενείου, θα τα πληρώσει ο χαμένος, και φωνάζει ρυθμικά: Τον έ-κα-να πε-ο-λει-χί-α, τον έ-κα-να πε-ο-λει-χί-α… Ρε συ, σου έκανε, του φωνάζαμε όλοι από γύρω…Όχι, εγώ τον έκανα, εγώ κέρδισα… απαντούσε ο Φαλάκρας!!!

  * συγνώμη για το άσχετο, αλλά εγώ με τέτοια διασκεδάζω! Από το σημερινό δεν θα παίξω, θα ακολουθήσω τον Πέδη, το Δύτη… κλπ 😉 Συγνώμη και για τις βωμολοχίες, κυρίως από τις κυρίες της παρέας.

 40. sarant said

  35 ’Εχεις δίκιο για τον δεύτερο πίνακα. Προφανώς δεν τον θυμάμαι καλά, διότι έβγαινε και η ΒΡΑΚΑ και η ΒΑΡΚΑ. Αλλά πρέπει με μονοκοντυλιά.

 41. loukretia50 said

  Περιέργεια απλή, δεν ξέρω αν κατάλαβα σωστά :
  ΕΜΠΙΣΤΟ, ΑΟΡΙΣΤΑ – στο τετράγωνο το πρώτο-
  πιάνονται?

 42. loukretia50 said

  ω! δε σας είδα! σόρυ!

 43. voulagx said

  #36 @Αλεξης: Ουπς! Λαθος μου, Σωστα ειναι.

 44. voulagx said

  #41 Θενκ γιου, Λου! Με τα ΕΜΠΙΣΤΟ, ΕΜΠΙΣΤΑ σπασαμε το φραγμα των 9 του Νικοκυρη.

 45. sarant said

  Βλέπω ότι το λυσάρι δίνει επίσης ΑΡΠΙΣΤΑ, ΜΑΣΤΟΡΑ

 46. ΣΠ said

  23
  Το ΜΑΣΤΟΡΙΑ έχει 8 γράμματα.

 47. voulagx said

  #45 Τα ΜΑΣΤΟΡΙΑ αντικαθιστανται απο το ΜΑΣΤΟΡΑ 🙂

 48. loukretia50 said

  Νομίζω ότι σ΄ένα τέτοιο παιχνίδι δεν έχει νόημα να βαθμολογούνται μονοσύλλαβες λέξεις, και ελάχιστη αξία έχουν αυτές με 4 γράμματα- εντάξει, για την ταχύτητα μόνο!
  Από 5 και πάνω είναι η μαγκιά!
  Δεν ασχολήθηκα ποτέ, αν και κάποτε λάτρευα το σκραμπλ.
  Το διαδικτυακό έχει το πλεονέκτημα ότι δεν κινδυνεύεις να σου το φέρουν στο κεφάλι! – ήταν χαρτόνι, ευτυχώς!

 49. Χαρούλα said

  #39
  ΚΩΣΤΑ μην γίνεσαι …σεξιστής!😂
  Αν θέλεις συγχώρεση, τότε από όλους….😜🤗

  Δεν μπορώ να παίζω παιχνίδια με αντίπαλο, χωρίς να τον βλέπω.
  Παραξενιά!
  Ή σκράμπλ, τρίβιαλ κλπ με παρέα, να διαφωνούμε, να βριζόμαστε, να γελάμε, ή μοναχικά σουντόκου και σταυρόλεξα.
  Οπότε δεν θα βρεθούμε εκεί. Αλλά πριν από κάποια …..κατάνυξη, οοοόποτε, παίζουμε για τα κεράσματα!

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νικοκύρης, με τόσες πνευματικές δραστηριότητες, δεν θα κινδυνέψει να πάθει Αλτσχάιμερ ούτε στα 150 του. Θυμηθείτε τα λόγια μου, εδώ θα είμαστε και θα το δοαπιστώσουμε. 😉

 51. loukretia50 said

  50. … αρκεί να τον θυμόμαστε εμείς Γιάννη!
  Εκτός αν τον είχαμε γνωρίσει πριν 40 ας πούμε χρόνια…

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  51:Όποιοι συχνάζουν σ’ αυτό το ιστολόγιο, επίσης δεν κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ. Κι ένα δεκάλεπτο μόνο εδώ μέσα μπορεί να θεραπεύσει βλάβες που προκαλούνται από πολυήμερη παρακολούθηση τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και πολιτικών «ενημερωτικών» εκπομπών. 😎

 53. Πέπε said

  > > Ένα παράδειγμα που μου έχει μείνει:

  Τ – Γ – Ε – Ο
  Ψ -Ι – Λ – Σ

  Α – Β – Ο -Α
  Η – Ρ – Κ – Κ

 54. ΓιώργοςΜ said

  50 Δηλαδή δάσκαλε από τα 150 και μετά κινδυνεύει;
  Και του το λες έτσι, μονοκόμματα;
  Ούτε εκείνον σκέφτεσαι, ούτε εμάς, που σε καμμιά ενενηνταριά χρόνια θα πρέπει να ψάχνουμε καινούριο ηλεκαφενείο;

  Οποία έλλειψις ευαισθησίας… 🙂

 55. 17: Κιντ ναι ναι ζω και βασιλεύω! 🙂 Σας διαβάζω πάντως, και όλο λέω να σχολιάσω κιόλας αλλά πάντα ξεχνιέμαι. Ε τώρα λόγω Word Blitz δεν άντεξα! 🙂

  49: Πάντως στο εν λόγω παιχνιδάκι τον βλέπεις τον αντίπαλο, ή τέλος πάντων την φωτο του προφίλ του στο ΦΒ.
  (Τώρα το καλοκαίρι είναι λίγο πρόβλημα αυτό γιατί οι προφίλ φωτο ορισμένων δεσποινίδων σε κάνουν να μην προσέχεις στο παιχνίδι 🙂 )

 56. Costas X said

  28.
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/08/11/stefanosdafnis-2/#comment-601103

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ω ρε! τί έχασα σήμερα με τις δουλειές μου! Μέχρι που θα κάνω και ΦΒ με τέτοια πράματα!
  Πάμε λοιπόν με το μεγάλο πίνακα- αν το κατάλαβα καλά, κι όσες λέξεις αφήσατε 🙂
  ΨΩΜΩΣΑΜΕ, ΨΩΡΙΑΣΑΜΕ, ΣΠΟΡΙΑΣΑΜΕ, ΑΡΧΙΣΑΜΕ, ΧΩΣΙΜΑΤΑ
  ΕΧΑΨΑΣΙ 🙂 ήθελα και χου και ψου μέσα! ΧΑΨΑΜΕ, και ΑΙΧΜΕΣ είναι με 6 γράμματα κι είπαμε τουλάχιστον 7/ Μου φάνηκε εύκολο-τα πήγα σφαίρα και μάλλον κάτι δεν κατάλαβα 😦

  Επίσης τα ρήματα πάνε και στο β΄πληθυντικό (ψωμώσατε κλπ). Βέβαια το Μ πιάνει πιο πολύ από το Τ !

  Ο ΣΤΕΛΙΟΣ μπρε! Καλώστονε!
  Τώρα θα του γράψομε φανταρίστικα του μαγκάκου σου! Πάει καιρός!

 58. Neo Kid said

  57. Εφη, πρέπει να είναι μονοκοντυλιά τα γράμματα . 😊
  Συνεχόμενα οριζόντια κάθετα ή διαγώνια

 59. ΚΩΣΤΑΣ said

  49 Χαρούλα! 👍 👧 🥰 😉

  Κι ένα λινκ για τον περί ού ο λόγος στο @39

  http://bluearena.gr/blog/2015/11/28/vraveftikan-chaido-ke-kir-kostas-pics/

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  58. Με γεια το μυαλό μου! αμ λέγατε σεις μονοκοντυλιά, αλλά κόλλησα, πήγε ο νους μου να μην επαναλαμβάνεται το γράμμα 🙂 Πάνσοφη!
  Τα πιοτά και το πρίσμα ,ας πω σιγανά δυο ανείπωτες 🙂 5σύλλαβες έτσι για την τιμή των όπλων.

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΑΡΙΣΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΕΜΠΡΟΣΤΑ! 🙂

 62. raf said

  Με ξάφνιασε ευχάριστα το σημερινό άρθρο γιατί κι εγώ παίζω τελευταία, αν και δεν είμαι πολύ καλός. Αρκετά καλοφτιαγμένο κι εθιστικό παιχνίδι. Το λεξικό του έχει αρκετά προβλήματα πάντως, λείπουν πολλές ξενόφερτες καθιερωμένες λέξεις – δεν θυμάμαι συγκεκριμένα παραδείγματα τώρα.

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΣΑΤΙΡΑ, ΜΑΣΤΟΙ, λέξεις με …ουσία
  ΨΩΜΑΣ, ΧΩΡΙΟ, ΣΤΙΨΩ, πονταλίδικες λέξεις

 64. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις αισιόδοξες προβλέψεις σας! 🙂

  48 Οι λέξεις των 4-5 γραμμάτων δίνουν όμως πολλούς πόντους επειδή φτιάχνεις πιο πολλές

 65. loukretia50 said

  Να παίξουμε λίγο με τις λέξεις?

  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  Παιχνίδι : πάθος , πρόκληση, παράξενα πορώνει

  Απόλαυση αληθινή , αναίμακτη ανταμοιβή
  –Ανέλπιστη ανατροπή αγώνα απογειώνει
  –Αδρεναλίνη απότομα άφατη αναστατώνει
  –αγνοίας άγνοια ακριβή, αγχωτικά ανταμώνει *
  ———————– / * ε, αγκρικουλτούρα!

  Ισότιμα ιεραρχεί, ιδανικά ισορροπεί
  –Ικμάδα ιστολογική, ίματζ – ιδεατή ισχύ

  Χάνου χαρίζει χάρη
  –Χειριστικά χαυνωτική – χαλάρωση χαοτική.

  Νηφάλιος νοιώθει νικητής, νωχελικά νετάρει
  — Νέμεται νείκους νάματα, νίκη νεύρα ναρκώνει

  Ιχνηλατεί ιδιαίτερη ικανότητα ιδίων

  Δικαίως δίνει δύναμη, δόξα διατρανώνει
  –διαδρομή διαδραστική – διπλά διασκεδαστική :
  –Διαφυγή διαβολική δεόντων διοδίων

  Ίσως…

  Άραγε αξίζει αληθινά? Ανώδυνα αξιώνει
  –απέραντη αφοσίωση
  –Απατηλά, αφοπλιστικά, αμείλικτα αναλώνει
  –Ανάσα ανεκτίμητη.
  –Απλά απομονώνει
  ΛΟΥ
  Καμιά δεν έχει απόλαυση αν παίζεις πάντα μόνος
  Τον εαυτό σου δε νικάς όταν τελειώσει ο χρόνος

  υγ Στο φορμάτ ατύχησα!
  Ας όψεται η πόρσε!

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64β πχ ΧΩΣΙΑ, μικρή αλλά θαυματουργή !

 67. loukretia50 said

  Είπα να μην το ποστάρω, αλλά σκέφτηκα να το αφιερώσω σ΄εκείνους που ανησυχούν για τη λιακάδα ενός καθαρού μυαλού!

  Έτσι είναι Γιώργομ’ η ζωή!
  Έγνοια, ευθύνη, οχλοβοή,
  ταξίδι, γέλιο, απαντοχή…
  δώσε της νόημα εσύ. Αλλιώς δεν πιάνει η ευχή!

  Οι πιο πολλοί ακροβατούν,
  χαρές και λύπες προσπερνούν
  πριν καταλάβουν πως γερνούν,
  το τέλος πως ζυγώνει.
  Κι η ακριβή μας η ζωή, ξεχωριστή, μοναδική,
  άλλους τους δικαιώνει
  -σπάνιο μεν, μα δυνατό, το γράφω απλά σαν ποσοστό-
  κι άλλους τους εξοντώνει
  Κάποτε είναι σπλαχνική,
  κάποιους γυρίζει στοργικά στα χρόνια τα εφηβικά.
  Τη σκέψη τους θολώνει

  Ποιος είναι όμως τυχερός?
  Ποιος δρόμος δεν είναι σκληρός?
  Ποια δύναμη λυτρώνει?

  Φιλοσοφούμε τελικά , με στόμφο λέμε στωικά :
  Άλλοι διάγουν βίο
  ζόρικο μα πραγματικό
  με όνειρο μοναδικό της τύχης το λαχείο
  ή θάβουν σκέψεις που πονούν
  στης λήθης το μουσείο
  κι άλλοι απλά αναζητούν σε ηλεκαφενείο
  στέκι αρκούδως (!) φιλικό* /*ναι,ζούΝγκλα ενίοτε κι εδώ!
  πριν το φευγάτο θυμικό
  (αν τα πάρουν στο κρανίο!)
  σα σύννεφο νοσταλγικό
  τους φυγαδεύσει στον καιρό
  που έλεγαν «εγώ μπορώ!»
  κι έγραφαν όνειρα σωρό
  στο τελευταίο θρανίο
  ΛΟΥ
  Αγαπητοί σχολιαστές, είμαστε εδώ συμμαθητές!
  Κοστίζει το «αντίο»!

  ΥΓ φεύγω – Ce n’est qu’ un “au revoir”!

 68. loukretia50 said

  Αβασάνιστα τα γράφω, λέγω!
  (για να σας βασανίζω!)
  Bye!

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γίνεται κυρ Νικοκύρ (ή άλλος που παροικεί) αν παίζετε τώρα, να κάνετε έτσι μια ακόμη οθονιά εδώ, για μας που στερούμεθα φβ να παίξουμε λίγο;
  σ.σ. Πάνε σε γάμο οι αποδέλοιποί μου εδώ. (Εγώ πενθώ, δε μου ΄ρχεται).
  Τσι Παρασκευές, όπως και τσι Κυριακές,να ξέρετε, στοιχίζουν λέει τα μισά τα γαμίλια έξοδα στα κτήματα και λοιπούς γλεντιώνες.

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68 Λου >>Bye!

  Πάαινε συ Λουκρητία
  γω φυλάω την εστία
  (ή κρατάω τα ιστία) 🙂

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  χαχα!
  Έπαιξες «Word Blitz» ή είσαι τίποτα ξενέρωτος;α!
  https://city.sigmalive.com/article/2019/6/25/epaixes-word-blitz-e-eisai-tipota-xenerotos/

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69. Άκυρον! Εύρηκα! 🙂

 73. sarant said

  69 Ορίστε λοιπόν

  Εδώ εγώ έπιασα 111 πόντους με το ΠΑΣΧΩ αλλά μετά είδα πως βγαίνει μία μόνο λέξη με 8 γράμματα. Μπορείτε να τη βρείτε;

 74. Neo Kid said

  Με 7 κράχτες

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ω ΣΩΚΡΑΤΕΣ!

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κλώσσασε η κλώσσα 🙂

 77. Ο λόγος που δεν θα το ξεκινούσα -πέρα από το ότι ήδη μου χρειάζονται καμιά πενηνταριά ώρες στο εικοσιτετράωρο- είναι ο ίδιος με αυτόν που σταμάτησα το σκραμπλ: ποιες λέξεις μετράνε και ποιες όχι. Διαφωνίες σε δημοτική, λόγια, καθαρεύουσα, αρχαία, ντοπιολαλιές, καθιερωμένες εκφράσεις, τρόπους γραφής, πτώσεις, άκυροι τύποι, και, και, και… Ό,τι κανόνες και να επιχειρήσει κανείς να βάλει, γρήγορα θα σκαλώσει το πράγμα.

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ασχετάκο

 79. sarant said

  75 Τα κύρια ονόματα δεν τα πιάνει, άλλη είναι η λέξη

  76-78 Καλές προσπάθειες αλλά είναι πιο κοινή λέξη

  77 Όμως εδώ υπάρχει η κρίση του προγράμματος που δεν επιδέχεται καβγάδες ή ενστάσεις.

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κλωσσάτε!

 81. ΣΠ said

  77
  Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο προτιμώ το σκραμπλ στα αγγλικά.

 82. sarant said

  Η κλώσα θέλει νομίζω ένα σίγμα με τη σχολική ορθογραφία.

  Η λέξη είναι ΠΑΣΣΑΛΟΣ

 83. Θρακιώτης said

  1) Πρίν λίγες ώρες στο Twitter ο αγαπητός κ. Σαραντάκος κατήγγειλε για αγραμματοσύνη τον Κούλη, επειδής ο διαχειριστής του λογαριασμού του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στο Twitter ξέχασε ένα λάμβδα

  Συγχαίρω τον κ. Σαραντάκο, διότι κι εγώ το ίδιο «ψείρας» είμαι με τα λάθη που γίνονται στην Θεία Ελληνική Γλώσσα. Ωστόσο, τον ΕΡΩΤΩ: Γιατί, κύριε Νίκο μου, δεν τολμήσατε να ελέγξετε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε το θράσος να συστήσει σήμερα στην ελληνόψυχη υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πως αν θέλει να μάθει ΣΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, πρέπει να διαβάσει το ΓΕΜΑΤΟ ΛΑΘΗ διαβόητο βιβλίο Αγγλικής Ιστορίας «1066 and All That» που εξέδωσαν το 1930 οι Sellar και Yeatman;

  Μήπως ΑΓΝΟΕΙΤΕ, κύριε Σαραντάκο την ανηλεή κριτική που έχει υποστεί εδώ και 90 χρόνια το «1066 and All That» για τα δεκάδες καραμπινάτα λάθη που περιέχει, ενώ σεμνύνεται πως γράφει την Αλήθεια; ΑΝΑΡΤΩ ένα μόνο από αυτά τα λάθη που «βγάζουν μάτι» και αφορά άμεσα εμάς τους Ρωμηούς που λυμαινόμαστε επί 13 αιώνες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με φετφά του ίδιου του Μωάμεθ και όχι με άδεια των Τούρκων, όπως βλακωδώς γράφουν οι αστοιχείωτοι Sellar and Yeatman…

  Καλώ τους διακεκριμένους χριστιανούς λογίους του Ιστολογίου, κ.κ. Theo + Blogotinanai να βγούν και να ενημερώσουν τον άγευστο από τα Εκκλησιαστικά, κ. Σαραντάκο, πόσο σοβαρό λάθος είναι να λές ότι οι Ρωμηοί πήραν τα Πρωτεία στους Αγίους Τόπους επειδής ευνοήθηκαν από τους Τούρκους. Ενώ η αλήθεια είναι ότι τα Πρωτεία τους τα έδωσε ο ίδιος ο Μωάμεθ και ο σχετικός φετφάς υπάρχει και φυλάσσεται (ως ανεκτίμητος θησαυρός) στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά

  2) Επιτρέψτε μου να καταγγείλω για Εθνοκαπηλεία την ελληνόψυχη (αν και προέρχεται από 100% Συριζέικη οικογένεια) επικοντίστρια Κατερίνα Στεφανίδη, που κέρδισε πρίν λίγο – για 4η συνεχή χρονιά – το «Διαμάντι» στο Diamond League των Βρυξελλών, ως η καλύτερη επικοντίστρια στον κόσμο:

  Η Κατερίνα ήταν η μόνη από τους αθλητές του φετεινού Diamond League που πανηγύρισε την νίκη της με την σημαία της χώρας της, ενώ στον Τελικό των Γκράν Πρί Στίβου δεν κατεβαίνουν χώρες, αλλά αθλητές ως άτομα.

  Υπενθυμίζω ότι τον Αύγουστο του 2016, αμέσως μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς του Ρίο, η Κατερίνα Στεφανίδη δήλωσε πως δεν έχει ξανακούσει ποτέ στην ζωή της την εφημερίδα «Αυγή»

  3) Τελειώνοντας, χαιρετίζω την απρόσμενη στροφή του κ. Σαραντάκου, που από αμετανόητος Συριζαίος κοντεύει να γίνει κάργα ελληνόψυχος, αντιλαμβανόμενος (έστω και στα 60 του…) την ανεκτίμητη αξία του Ελληνικού Πολιτισμού. Η στροφή αυτή δεν φαίνεται μόνο από το παρόν άρθρο όπου για πρώτη φορά στην ζωή του ο κ. Σαραντάκος αποκαλεί «Θεία» την Ελληνική Γλώσσα, αλλά και από ένα tweet που ανήρτησε πρίν λίγες ώρες και ενημερώνει τους «ακολούθους» του ότι η Κλήρωση είναι ελληνικότατη συνήθεια από την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας…

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και πρακτικά, ο δάσκαλος πώς θα προλάβει να «αξιολογήσει» πχ τα πρωτάκια για να σηκώσει ο/η άριστος/η (!) τη σημαία στις 28 Οκτωβρίου;

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προς ενημέρωση και μόνο και ανεξαρτήτως από την προσωπική μου άποψη για το θέμα, δεν παίρνει 10 το 80% των μαθητών και οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες δεν επιλέγονται από την πρώτη αλλά αποκλειστικά από την έκτη τάξη βάσει της βαθμολογίας που έλαβαν οι μαθητές στην πέμπτη τάξη.

 86. Γιάννης Ιατρού said

 87. Γς said

  86:

  Και να ακούγεται το:

 88. Γς said

  Καταλαβαίνω και συμπονώ αλλά δεν συμφωνώ

 89. Pedis said

  Πρέπει να επιλέγεται ο πρώτος στα αθλήματα.

  Και οφείλει να είναι αγόρι.

  Διότι είναι σε θεση το κάθε φυτό, που δεν μπορεί να κάνει πέντε βήματα χωρίς να λαχανιάσει, ή χειρότερα ένα κοριτσάκι φυτό να κρατήσει τη σημαία και να παραμείνει στην πρώτη γραμμή καθόλη τη διάρκεια της προέλασης προς τις εχθρικές θέσεις;

  Μας τάχουν κάνει νά με τη σημαία και τις παρελάσεις οι ιδεολογικοί απόγονοι των δοσιλόγων! Άμαπιά!

 90. Γς said

  89:

  >Μας τάχουν κάνει νά με τη σημαία και τις παρελάσεις οι ιδεολογικοί απόγονοι των δοσιλόγων!

  Προτείνω να παρελαύνουν και νεαροί με κουκούλες, ντυμένοι δοσίλογοι δλδ.

  Κάτι σαν τους μακεδονομάχους να πούμε

 91. gpoint said

  Οταν όλοι φέρουν προτάσεις
  για τις παραστάσεις
  να μην διστάσεις
  να εξετάσεις
  όλες τις τάσεις
  στις καταστάσεις
  και μετά διατάσσεις
  ο,τι επιτάσσεις

 92. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @86. [..λίγο πριν από το πότισμα.. 🙂 ] Άμα λάχει, και φουστανέλα, Γιάννη! Ό,τι είναι Πατρίδα, καλό είναι. Και θα καμαρώνουμε τα παρελαύνοντα ελληνόπουλα (μεταξύ των οποίων θα είναι και αλβανάκια, και αιγυπτιάκα, και συριάκια, και πολωνάκια- αυριανοί δηλ. Έλληνες..), και θα τα μάθουμε να αγαπούν την Πατρίδα μας, και θα περιμένουμε από αυτά να προτάξουν τα στήθη τους στους επίδοξους εισβολείς, και θα ζητήσουμε από αυτά να αριστεύουν και να υπερέχουν των άλλων. Και μέχρι να παραδώσουμε την Ελλάδα στα χέρια τους, θα φροντίσουμε να την κρατήσουμε ζωντανή, προστατεύοντάς την από το χολερικό μίσος των ιδεολογικών απογόνων των φονιάδων της ΟΠΛΑ, της ΝΟΦ και της 17Ν.. [Κι άμα λάχει, σου στέλνω απροειδοποίητα και κανένα φορτηγάκι με ντομάτες.. 🙂 Καλημέρα σας!]

 93. Γς said

  Και μια άλλη παρέλαση

  https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_1228.html

 94. Γς said

 95. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα! Δοκιμάζω με μοζίλα, να δω τι κάνει η μερσεντές και κάτι πρέπει να γράψω.

  Λέω, να καταργηθούν οι παρελάσεις γιατί είναι κομμουνιστική συνήθεια 😜

 96. Γιάννης Ιατρού said

  95: Την Nessie, το τέρας του Λόχνες να δοκιμάσεις Κώστα 🙂

 97. Γιάννης Ιατρού said

  Α, και καλημέρα, γενικώς και αδιακρίτως 🙂

 98. Mεγάλο σουξέ το wordblitz, έπρεπε να ξημερώσει για να ξεφύγει η συζήτηση 😉

 99. Alexis said

  #98: Και ξέφυγε με άσχημο τρόπο Δύτη.
  Μιλάω για το σχόλιο 92 του κ. Κατσέα… 😦

 100. nikiplos said

  Περί των παρελάσεων… Θα προτιμούσα αντί να τονίζεται η σημασία των παρελάσεων που διαρκούν δυό μόνο μέρες ανά εκπαιδευτικό έτος, να τονιστεί η σημασία του να φορούν οι μαθητές κάποια στολή (εξέλιξη της παλιάς ποδιάς), ώς διακριτική δήλωση της μαθητικής ιδιότητας. Σήμερα το κακό είναι ότι δεν ξέρεις αν ο άλλος είναι μαθητής ή μπαχαλάκιας ή «γκαρσόν», ενώ επίσης δεν ξέρεις αν η άλλη είναι μαθήτρια ή … ας μην το πω καλύτερα…

  Κάποτε νομίζαμε πως η κατάργηση της ποδιάς ήταν πρωτοπορία, απελευθέρωση, εκδήλωση ενός αντιαυταρχικού σχολείου, αυτό που φαντασιωνόμασταν. Από όλες τις κοπιώδεις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να κτίσει κανείς μια δημιουργική και αντιαυταρχική παιδεία, εμείς κάναμε μόνο την λιγότερο αναγκαία, αυτήν του φαίνεσθαι.

  Σε τι συνέβαλε η κατάργηση της ποδιάς?
  -Στην επίδειξη πασαρέλας μέρους των μαθητών/μαθητριών
  -Στην επίδειξη πλούτου από μέρος μαθητών.
  -Στην στοχοποίηση εκείνων που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το δημοφιλές ντύσιμο.
  -Στην έλλειψη της ψυχολογίας της ιδιότητας. Οι μαθητές έκαναν κοπάνα και με τα ρούχα της καθημερινότητας αυτοστιγμί ήταν θαμώνες μπαρ, θαμώνες ημερήσιου κωλάδικου, θαμώνες καφετέρειας κλπ.
  και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

  Τι γίνεται αλλού στον κόσμο? Ανάλογα την κουλτούρα. Πάντως όλα τα «καλά» και δημοφιλή σχολεία έχουν «ποδιά». Υποχρεωτικό ντύσιμο διακριτικό της ιδιότητας.
  Είναι μόνο τα κολέγια? και τα πιασάρικα σχολεία των προηγμένων χωρών? Σαφώς και όχι. Αρκεί να επισκεπτόταν κάποιος ένα πανεπιστήμιο του ανατολικού μπλοκ: Ο κώδικας χαρακτηριστικού ντυσίματος υποχρεωτικός. Κρατούν ακόμη την παράδοση τα καλά πανεπιστήμιά τους. Και σε ανατολή και σε δύση, εννοείται το ντύσιμο ή διακριτικό ιδιότητας τηρείται μόνο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και της φυσικής παρουσίας του μαθητή στο σχολείο ή κατά τις οργανωμένες επισκέψεις τους.

  Εδώ σας θέλω κυρία Κεραμέως. Μην ασχολείστε μόνο με 2 ώρες το εκάστοτε ακαδημαϊκό έτος, γιατί και ανούσιες είναι και δίνετε την εντύπωση της απλής πρόκλησης, δράσης αναντίστοιχης της θεσμικής ιδιότητάς σας. Ασχοληθείτε καλύτερα με τις υπόλοιπες 908 ώρες του ακαδημαϊκού έτους, που είναι η ευθύνη σας…

 101. nikiplos said

  100@ Με αφορμή αυτό, θυμήθηκα τη δεκαετία της αφθονίας και της σπατάλης (1999-2009) που στα σχολεία είχε γίνει μόδα να πηγαίνουν «χοροεσπερίδα» στο Ρέμο και άλλα γνωστά «πολιτιστικά κέντρα». Ως «θαμώνες» ως «καλύτεροι πελάτες». Νύκτωρ φυσικά… Και να βλέπεις τις μαθήτριες τσιφτετελούδες στο τσακίρ κέφι με την συνοδεία των καθηγητών… Όλοι μαζί συνένοχοι… Όσο για τις σχολικές εκδρομές, αυτές γίνονταν στα τηλεσόου του Αρναούτογλου και των σπιτόγατων τσαχπινογαργαλιάρων μονδέλων.
  Ευτυχώς η κρίση έφερε και κάποια καλά…

 102. gpoint said

  # 100

  Μου θύμισες το περιβόητο εργοστάσιο «Τούβλο και κεραμιδι» που είχαν οι συνεταίρου Τουβλοκεραμιδόπουλος και Κεραμιδοτουβλάκης :

 103. Χαρούλα said

  Γκρρρρρ! Είναι σκοτεινα και κρύα εδω κάτω. Αφεντικό κάπου παγιδεύτηκα και χωρίς …σπαμακόπιτα!😢

  Ας ξαναπώ μια καλημέρα, όμως.

 104. Αιμ said

  Καλημέρα, να μην λέμε όμως κι ό,τι νάναι πρωί – πρωί :
  100. …»Αρκεί να επισκεπτόταν κάποιος ένα πανεπιστήμιο του ανατολικού μπλοκ: Ο κώδικας χαρακτηριστικού ντυσίματος υποχρεωτικός.»
  Πού τόδες αυτό Νικιπλέ ;

 105. ΓΛΩ said

  Αχρέωτος

 106. nikiplos said

  105@ Λεμονόσοφ και αυτό της Σόφιας, υποχρεωτικά φορούσαν κοστούμια… τέλη 80ς και αρχές 90ς…

 107. ΓΛΩΣ said

  Παράχωσες

 108. Χαρούλα said

  #89 Pedis,υπάρχουν φορές στη ζωή που η ρώμη του πνεύματος είναι αποτελεσματικότερη από την ρώμη του σώματος.

  Άποψη μου, ότι προσπαθώντας να προβάλλουμε τα σύμβολα τα ευτελίζουμε. η διπλωμένη σημαία στο μπαούλο του πρόσφυγα έχει απείρως μεγαλύτερη αξία από την ξεχασμένη σκισμένη στο μπαλκόνι ενός «πατριώτη». Η εικονίτσα στο προσκέφαλο κάποιου, τιμάται περισσότερο από το μπρελόκ-σταυρουδάκι που στην τσέπη ακουμπάει, ξέρετε που….

  Για τα σχολεία νομίζω πως θα έπρεπε να υπάρχει σύμβολο/έμβλημα για το καθένα και όχι η σημαία. Να δινόταν δε, στο «υπόδειγμα». Ένα παιδί που παρεδωσε ένα πορτοφόλι. Που διέπρεψε σε διαγωνισμό μαθηματικων, μουσικής, κλπ. Πήρε μετάλλιο σε αθλητισμό. Φροντίζει ανάπηρο γονιό.

  Καλημεεεέρα!

 109. Γς said

  100:

  >Οι μαθητές έκαναν κοπάνα και με τα ρούχα της καθημερινότητας αυτοστιγμί ήταν θαμώνες μπαρ, θαμώνες ημερήσιου κωλάδικου, θαμώνες καφετέρειας κλπ.

  Και πριν καμιά 40 χρόνια `κάνω αριστερά στο τέλος της Στησικλέους στην κατηφόρα της Κυμαίων σφαίρα που είχα αργήσει.
  Και ξαφνικά κόκκαλο. Ενα μανουλομάνουλο μαθητριάκη, που προφανώς είχε κάνει κοπάνα, εβγαζε την ποδιά της και φορούσε το σουτιέν της στα γυμνά βυζάκια της. Μετά θα έβαζε και το φόρεμά της που είχε βγάλει απ την τσάντα της.

  -Τι κοιτάζεις ρε;

  που μου’ χαν πεταχτεί τα μάτια έξω του λιγούρη….

 110. sarant said

  98 Μπα, από το 83 παρελαύνουν τα σχόλια 🙂

 111. Pedis said

  # 92 – παρελαύνοντα ελληνόπουλα (μεταξύ των οποίων θα είναι και αλβανάκια, και αιγυπτιάκα, και συριάκια, και πολωνάκια

  σου ξεφεύγουν ακόμη … θέλεις λίγη δουλίτσα στην υποκρισία.

  Επαναλαμβάνω ένα ιστορικό φακτ: η σημερινή άκρο/δεξιά πολιτική τάξη της χώρας έχει τους μεταπολεμικούς της πρόγονους μεταξύ των δοσιλόγων.

  Και ως ένα βαθμό δεν το κρύβει ακόμη και για κείνους των γερμανών ενώ το περηφανεύεται για τους αγγλοαμερικάνους.

  Κι όσοι υποστηρίζουν την ακορο/δεξιά αυτά επικροτούν ό,τι και να κάμουν, δήθεν, ότι λένε.

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  100 – «Κάποτε νομίζαμε πως η κατάργηση της ποδιάς ήταν πρωτοπορία, απελευθέρωση, εκδήλωση ενός αντιαυταρχικού σχολείου,»

  Δεν νομίζαμε, έτσι ήταν και είναι, όλα αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αναφέρεις, αυταρχικά είναι και προωθούν τον φασιστικό αυταρχισμό της αριστείας και του ανταγωνισμού εις βάρος της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της δημιουργικότητας για προφανείς λόγους.
  Ο βασικός λόγος που πήγε στραβά η κατάργηση της ποδιάς, είναι η άγνοια της έννοιας ελευθερία από τους εθελοντές οικονομικούς σκλάβους, όταν μεγαλώνουμε σε φασιστικό οικογενειακό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, πώς να την κατανοήσουμε, είναι άγνωστη και μας προκαλεί φόβο.
  Κατά δεύτερο, ο στόχος της κατάργησης δεν ήταν η απελευθέρωση και η ισότητα αλλά η αποχαύνωση και η δημιουργία των μελλοντικών άβουλων καταναλωτών, εκ του αποτελέσματος, δεν τα πήγε κι άσχημα το εγχείρημα.

 113. ΓιώργοςΜ said

  Η ποδιά στην Ελλάδα καθιερώθηκε, αν δεν κάνω λάθος, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου (του Α’ 🙂 )
  Σκοπό είχε να εξισώσει τους μαθητές, κυρίως από κάτω προς τα επάνω: Πολλά παιδιά δεν είχαν ρούχα να φορέσουν και ντρεπόντουσαν να πάνε στο σχολείο. Το κράτος μοίραζε 2 μέτρα ύφασμα για να ράψουν ένα ρούχο, ώστε να μπορούν να πάνε στο σχολείο αξιοπρεπώς. Από την άλλη, τα πλουσιόπαιδα, υποχρεωμένα να φορούν ποδιά, δεν έκαναν επίδειξη του πλούτου τους με καινούρια, αμπάλωτα ρούχα (μεγάλη υπόθεση: Η μητέρα μου λέει πως στα μικράτα της, τα παιδιά περηφανευόντουσαν όταν είχαν καινούριο μπάλωμα στα ρούχα τους, συνήθως φορεμένα από 2-3 αδέρφια πριν καταλήξουν σε αυτά).
  Η ομοιομορφία στην αμφίεση υποστηρίζει και την αίσθηση της ομάδας. Ο άνθρωπος «είναι ζώον κοινωνικόν», έχει την ανάγκη να ανήκει σε ομάδες, και χρησιμοποιεί σύμβολα για να το δείξει: χρωματιστά κασκόλ (κι ένα σωρό άλλα) οι φίλαθλοι, και ανάλογα με τη μόδα, καπέλα τζόκει φορεμένα ανάποδα, χαμηλοκάβαλα παντελόνια για να φαίνεται το σώβρακο οι πιτσιρικάδες, σκισμένα παντελόνια, βάψιμο, κούρεμα, κι ό,τι άλλο λέει η μόδα, για να δέιξουν πως είναι «αυτής» της γενιάς, πως είναι ροκάδες και όχι καρεκλάδες, πως είναι χεβιμεταλάδες και όχι κλαρινογαμπροί κλπ.
  Εγώ θα πρόκρινα ένα σύμβολο (καπέλο, σακάκι ή κάτι τέτοιο) που να δηλώνει αυτή την ιδιότητα της ομάδας, ίσως μάλιστα διαφορετικό ανά σχολείο. Ίσως κι έναν κώδικα ντυσίματος που να αποκλείει κάποιες ακρότητες (ντεκολτέ ως τον αφαλό, σκίσιμο ως τη μέση, σώβρακο αντί για παντελόνι κλπ) ώστε να μην αισθάνονται μειονεκτικά όσοι για οικονομικούς ή άλλους λόγους δε μπορούν να ακολουθήσουν τη μόδα, και να έχουν ένα εξάωρο στη ζωή τους όπου είναι ίσοι με όλους τους άλλους.

 114. nikiplos said

  113@ πριν αυτοματοποιηθούν τα ραψίματα από εργαλειομηχανές, τα ρούχα ήταν πανάκριβα… Κυριακάτικα έλεγαν τα καλά… Η μητέρα μου ράφτρα στο επάγγελμα είχε τον τίτλο της φραγκοράφτισσας, δλδ έραβε κοστούμια και σακκάκια…

  Μάλιστα τα μπαλώματα ήταν τόσο διαδεδομένα, που υπήρχε και η ειδικότητα της μπαλωματούς στο ράψιμο… Από τις 4-5 ράφτρες στη σειρά στα ραφτάδικα, δύο ήταν οι μπαλωματούδες και οι νοικοκυρές ήξεραν που να πάνε και γιατί…

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα κι ευχαριστώ για το παιχνίδι που το αγνοούσα και μ΄άρεσε!
  (Οι παρελάσεις πάλι,όχι)

  82. ΕΧΑΣΑ 🙂
  Εψαχνα με δύο σίγμα αλλά αμφιβάλλω αν θυμόμουν τη γραφή του πασσάλου! Με διπλά, μέχρι άσσος μου κοψε (και αρκετές άλλες,5σύλλαβες οι πιο πολλές). Την κλώσ(σ)α εν γνώσει μου με την παλιά γραφή κι έχω περιέργεια αν θα τη δεχόταν ο ηλεκριτής.

  85 Γιάννης Κ. Α! ώστε για τις επιδόσεις μιας και μόνο τάξης, της πέμπτης δημοτικού, γίνεται όλη αυτή η βαβούρα;
  Άρα λάθος και το επιχείρημα ότι βαθμολογούνται με Α και Β.
  Δεν ξέρω, μα μήπως στους άλλους,πέραν της Αθήνας (Δ.Αθηναίων) δήμους παρελαύνουν (ίσως εναλλάξ,ένα-δυο κάθε παρέλαση) και οι μικρότερες τάξεις; Σα να θυμάμαι ακόμη και νηπιαγωγάκια δω πέρα.

  107 Μονοκοντυλιά πρέπει 🙂

 116. ΓιώργοςΜ said

  114 Ακριβούτσικα ήταν και μετά. Η μοδίστρα ερχόταν πότε-πότε στο σπίτι, για καμμιά ρόμπα ή κανένα «καλό» φουστάνι. Το κόστος ήταν συγκρίσιμο με ένα περίπου ίδιο έτοιμο, και η ποιότητα-εφαρμογή ασύγκριτα καλύτερη, αφού η μοδίστρα έραβε τα ρούχα να ταιριάζουν γάντι.
  Οι εργαλειομηχανές έριξαν το κόστος, αλλά όχι τόσο δραματικά.
  Τα ρούχα φτήνυναν όταν έπιασε το κουτάλι μας νερό, και γίναμε Ευρωπέη. Οι ράφτρες που ράβουν φτηνά δεν είναι καν σε κάποιο υπόγειο στον Κολωνό, είναι στο Μπαγκλαντές και θέλουν ένα μηνιάτικο για ν’ αγοράσουν το φτηνό, ανώνυμο τζην που έραψαν (για τα επώνυμα δε συζητάω, εκεί κι εγώ μηνιάτικα θέλω).

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εδώ νηπιαγωγείο, εδώ νηπιαγωγείο!

  113 ΓιώργοςΜ >>τα πλουσιόπαιδα, υποχρεωμένα να φορούν ποδιά, δεν έκαναν επίδειξη του πλούτου τους;
  Βεβαίως! π.χ. οι ποδιές «Τσεκλένης» από το Μινιόν στην εποχή μου, που δεν ήταν και ακριβώς «του ζαπλούτου» , αλλά τη διαφορά την έκαναν στο σχολείο του Κολωνού που πήγαινα.

 118. loukretia50 said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Πάντα οι πολύ πλούσιοι βρίσκουν τρόπο να ξεχωρίζουν, παπούτσια, ρολόγια, ζακέτες, μπουφάν, κλπ, αλλά δεν είναι τόσο προκλητικός όταν υπάρχει ομοιομορφία και κανονισμός που περιορίζει τις υπερβολές.
  Για το θέμα της ποδιάς/ στολής /διακριτικών συμφωνώ με τη Χαρούλα, το ΓιώργοΜ* και το Νίκιπλο, ότι χρειαζόμαστε την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια ομάδα και τα σύμβολα βοηθάνε, όταν βέβαια αντιπροσωπεύουν κάτι που μας εκφράζει και δεν επιβάλλονται με τον πιο αυταρχικό τρόπο.
  Όχι όμως να γίνεται κατάχρηση, απλά να υπάρχει ένα διακριτικό , σήμα, καπέλο, σακκάκι, φούτερ, ίσως και κάτι που κερδίζουν άξια λίγοι, που τα παιδιά θα χαίρονται να το φοράνε και βέβαια όχι υποχρεωτικά..
  Ποιο παιδί έχει πρόβλημα να φορέσει ένα φούτερ του συλλόγου στον οποίο διακρίθηκε?
  Και γιατί να ενοχληθούν οι άλλοι αν το κέρδισε δίκαια κι έχουν όλοι την ευκαιρία να συμμετέχουν?

  Για την ιστορία, επειδή προφανώς είσαι πολύ μικρότερη!
  Η ποδιά τον καιρό της επταετίας στην επαρχία ήταν μεγάλη καταπίεση. Συνοδευόταν από ασορτί ελαστική κορδέλα που γλιστρούσε στα – υποχρεωτικά – τραβηγμένα μαλλιά και σοσονάκια. Το μήκος της άχαρης ποδιάς περνούσε από τακτικό έλεγχο.
  Άγχος, γιατί εκτός των άλλων ήταν η φάση που ψηλώναμε. Κορασίδες του κατηχητικού μοιάζαμε όλες, γιατί τα γυμνάσια ήταν θηλέων/αρρένων και κυριαρχούσαν οι καθηγήτριες από ΖΩΗ/ ΧΕΝ/Σωτήρα/whatever.
  Η στολή ήταν υποχρεωτική και εκτός σχολείου!! με ποινή 4ήμερης αποβολής.
  Μόνο Κυριακή υποτίθεται δεν τη φορούσαμε, αλλά είχαμε εκκλησιασμό με απουσιολόγιο και μετά κατηχητικό, οπότε πάλι τα ίδια.
  Είναι ν΄απορεί κανείς που ακόμα και μαθήτριες αληθινά θρησκευόμενες απεχθάνονταν το απωθητικό πακέτο?
  Υποτίθεται καταργούσε τις διακρίσεις, αλλά ουσιαστικά γίνονταν πιο εμφανείς γιατί οι κόρες «υμετέρων» δεν τιμωρούνταν για παραβάσεις , ειδικά εκτός σχολείου, ενώ απολάμβαναν σκανδαλώδη εύνοια.

  Έζησα με την κόρη μου το άλλο άκρο :
  Μαθήτριες και μαθητές που μόνο για μάθημα δεν ήταν.
  Σε κάποια πρόβα θεατρικού είχα ζητήσει από τα παιδιά να φορέσουν φόρμες για να κινούνται άνετα.
  Παραδόξως με άκουσαν και η διαφορά ήταν εκπληκτική.
  Δε μαζεύονταν τα αγόρια στη γωνία να σφυρίξουν κάθε φορά που ένα κορίτσι έκανε μια κίνηση ή στροφή και αποκάλυπτε όλες τις χάρες, ούτε φαίνονταν τα σώβρακα των αγοριών – ήταν η μόδα – που μόνο γέλια προκαλούσαν. Κι έλεγαν με καμάρι «είμαι στο θεατρικό!», όπως οι αθλητές «έχω προπόνηση για τους αγώνες».
  Μακάρι να κρατούσαμε από το παρελθόν μόνο ό,τι είναι καλό και χρήσιμο για να προχωρήσουμε σε κάτι καλύτερο.

  * ΓιώργοΜ, σόρυ για την προηγούμενη κατάχρηση, ήταν κρίση οικειότητας και δε θα το ξανακάνω αν σ΄ενοχλεί.

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  115:Αυτά λέει ο σχετικός νόμος. Τώρα, αν κάποια σχολεία είναι ολιγάριθμα, μπορεί να γίνουν και οι σχετικές προσαρμογές.

 120. nikiplos said

  116@ επίτρεψέ μου την παρέκβαση, επειδή οι γονείς μου ήταν εμπορορράπται και θυμάμαι τα γεγονότα… Μέχρι τα 1980ς τα μπαλώματα και τα φορέματα των μεγαλύτερων αδερφών ήταν κανόνας. Τα νούμερα στα παντελόνια, ο πατέρας μου τα έραβαν 27 έως 32 οι χονδροί τότε… Μετά τα 1980ς τα νούμερα … μεγάλωσαν και στην επαρχία έφθασαν και το 46!!! Θυμάμαι έντονα που ο πατέρας μου έλεγε πως ξεπούλησαν στοκ 20 χρόνων όταν μετά το 1990 ήρθαν οι Αλβανοί στη χώρα και ήθελαν μικρά νούμερα…

  Το κόστος είναι περίπου έτσι όπως το λες… Και αυτό γιατί οι βιομηχανίες-βιοτεχνίες στην Ελλάδα ήταν εντάσεως εργασίας, δηλαδή ήθελαν χέρια… Παντελονούδες, πουκαμισούδες, φουτερίστες κλπ… Στα 1988 όμως που μπήκε η Πορτογαλλία στην ΕΕ και που εκεί είχαν επενδύσει σε ρομποτικές παραγωγές ήρθε η καταστροφή… Ένα πουκάμισο που ήθελε ράψιμο 2500δρχ και το πουλούσε κανείς χονδρική 3500δρχ, οι Πορτογάλλοι το έφερναν στον Πειραιά 1800δρχ… Και με πατρόν ευρωπαϊκά (εκείνα τα χονδροειδέστατα γερμανικά και αμερικανικά ήταν σαν τα ρούχα των μεγαλύτερων αδερφών μας), δλδ στους δικούς μας σωματότυπους… Εκεί τελείωσε και η κλωστοϋφαντουργία και η ραφτική στη χώρα μας..

  Οι Εμπορορράπται έγιναν … έμποροι και σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε εμπόρους που πριν ήταν φρουτέμποροι, λαδέμποροι, νονοί της νύχτας, αληταρία κλπ…

  Αγαπητή ΈΦΗ-ΕΦΗ 117@, ο Τσεκλένης και το Μινιόν ήταν της εποχής μου… Ελάχιστοι όμως μπορούσαν να πληρώσουν το αντίτιμο (10πλάσια τιμή), αλλά και επίσης ελάχιστοι τότε κοιτούσαν τη μάρκα της ποδιάς, σε αντίθεση με τις γάμπες εκείνης που τη φορούσε… 🙂

  Εγώ θυμάμαι τη Μιμίκα, μια στο σχολείο μου 3 χρόνια μεγαλύτερη, η οποία στην 6η Δημοτικού ήταν ήδη 1.75… Κορμί λαμπάδα… Καίτοι φορούσε την φθηνότερη ποδιά, της μεγαλύτερης αδερφής της, έδειχνε το κοράσιον…

 121. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Όταν οι αντιπαραθέσεις μου παίρνουν προσωπικό χαρακτήρα, είναι απόλυτη επιλογή μου να τα βάζω με επώνυμους Άντρες (ανεξαρτήτως φύλου..) και όχι με κρυπτόμενους/-ες πίσω από φερετζέδες, στρινγκάκια και ψευδώνυμα. Σου δίνεται η ευκαιρία να αποδείξεις μιά φορά στην ζωή σου ότι ευθαρσώς εκτοξεύεις με ονοματεπώνυμο προσωπικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς να κωλώνεις- δεν είσαι δηλαδή κανένα κωλω-πέδις. Σε περιμένω!. [Με πολιτικούς δε όρους, εγώ και οι όμοιοί μου περιμένουμε εναγωνίως εσένα και τους όμοιούς σου, για να ξαναβρεθούμε απέναντι. Αυτήν την φορά, χωρίς οδούς διαφυγής από Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία 🙂 ]

 122. Έλα παναγία μου…

 123. Γς said

  Μπλε ποδίτσα, άσπρο γιακαδάκι και τα πάνινα παπούτσια βαμμένα με στουπέτσι

  Τα φόρεσα γμτ

 124. Γς said

  πουκάμισο

  Κι ήμουν τραγικά στριμωγμένος.

  Κι έρχεται κι ο αστυνόμος που ήταν εκεί. Στέκεται και με κοιτάζει

  [Πάπαλα! Ως εδώ ήτανε λέω]

  και μου λέει:

  -Απ το πουκάμισο σε κατάλαβα. Συνάδελφος ε;

  Συγκατένευσα. Συγκρατημένα.

  -Που υπηρετείς;

  Και του απάντησα μ ένα λαρυγγοκαρυδωμένο ακατάληπτο $*&%^

  Και τι μου απαντάει;

  -Α! Κατάλαβα.

  Κι άρχιζα να βηματίζω τάχα μου αδιάφορα. Μέχρι την έξοδο.

  Τα επόμενα 50 χρόνια ούτε και που πέρασα από αυτήν την οδό και τις παρόδους της.

 125. ΓιώργοςΜ said

  118 τέλος: Κανένα πρόβλημα, είπα να κάνω αντιπείραγμα τότε.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να ξαναρθούν οι στολές (μιλώντας για σχολικό περιβάλλον), πέφτει ο πρώτος σπόρος αντίδρασης κατά της ομοιομορφίας.

  118 Λου. Αυτό το μπλε της ποδιάς, στο λαιμό μου κάθεται ακόμη κι ας την φόραγα στο τέλος στα ύψη!Τρία σχεδόν χρόνια με την ίδια ποδιά χωρίς να κατεβάσω στρίφωμα.Τρεις ποδιές στα εξι χρόνια έτριψα.

  Η εμπειρία απ το Γαλλικό που πήγαινε ο γιος μου ήταν στολές μόνον σε παραστάσεις (εορταστικές, θεατρικές κλπ) και στους διασχολικούς αγώνες, μικρές Ολυμπιάδες κλπ με το σήμα του σχολείου, το Ολυμπιακό σήμα κλπ.

  120 Νίκιπλε, μετέθεσες το θέμα απ το πανί στο κορμί, ανόσιε! αύριο με τον κηδεμόνα σου 🙂

 127. Pedis said

  # 121 – Το νου σου, το #111 σε συμβούλευσα να σιάξεις λίγο το στυλ σου. Προδίνεσαι …

  Σου δίνεται η ευκαιρία να αποδείξεις μιά φορά στην ζωή σου ότι ευθαρσώς εκτοξεύεις με ονοματεπώνυμο προσωπικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς να κωλώνεις- δεν είσαι δηλαδή κανένα κωλω-πέδις. Σε περιμένω!. [Με πολιτικούς δε όρους, εγώ και οι όμοιοί μου περιμένουμε εναγωνίως εσένα και τους όμοιούς σου, για να ξαναβρεθούμε απέναντι. Αυτήν την φορά, χωρίς οδούς διαφυγής από Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία

  Δεν χρειάζεται να κάνουμε τόση φασαρία. Θα σου στείλω τους μάρτυρές μου και θα έχεις την ευκαιρία να απαιτήσεις ικανοποίηση με τους κανόνες του Ταβερνιέ …

  Στο μεταξύ, δεν πας να σε κοιτάξει κάνας γιατρός, αγαπητέ!;

 128. Γιάννης Ιατρού said

  121/127 Σιγά μην είναι ανώνυμος ο Πέδης. Καπιτάλα είναι και το κρύβει 🙂 🙂

 129. Νέο Kid said

  128. Δεν είναι αυτός ο δικός μας Pedis! O δικός μας καίει μαζούτ. Όχι υγραέριο…

 130. Γιάννης Ιατρού said

  129: 🙂 Γράφει και ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130. Ενα γιώτα λείπει 🙂

 132. voulagx said

  Την εκατσε ο κατσεας! 🙂

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Χαχα.

  Έφη, σε γνωστά μέρη, τόλμησα…
  Σήμερα το πανηγύρι (αύριο γιορτάζει, η …γιάτρισσα 😉😏) στη Μονή Αιμυαλών, Δημητσάνα μεριά (πέρασα κι από Νεστάνη 🙄😎 …)

 134. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @128. Ανεπανάληπτος! 🙂

 135. Γς said

  Σηκώνει βαρη και δεν κλατάρει

 136. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @127. Ενδεχομένως να χρειάζομαι περισσότερους από έναν γιατρούς. Όχι, πάντως, Γυναικολόγο..
  (Θα περιμένω την επόμενη γυναικουλίστικη ασχήμια σου και τότε θα φροντίσω να σε βρώ πίσω από το καφασωτό σου, να σου βγάλω τον φερετζέ.. Σου το υπόσχομαι!)

 137. Γς said

  Πουκάμισο τζην

 138. Γς said

  127:

  > με τους κανόνες του Ταβερνιέ …

  In a tavern
  In a canyon
  Excavating
  for a mine,

 139. Γιάννης Ιατρού said

  Πέδη, άααν έχεις ακουστά, στο κρατάει μανιάτικο…. (-έας😏)

 140. Pedis said

  # 136 – Δεν είσαι μόνο για τα πανηγύρια,

  Ενδεχομένως να χρειάζομαι περισσότερους από έναν γιατρούς. Όχι, πάντως, Γυναικολόγο..
  (Θα περιμένω την επόμενη γυναικουλίστικη ασχήμια σου και τότε θα φροντίσω να σε βρώ πίσω από το καφασωτό σου, να σου βγάλω τον φερετζέ.. Σου το υπόσχομαι!)

  αλλά πολύ χειρότερος. Αηδιαστικός!

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133. Γιάννης Ι. Η Παναγία τς οχτώ του Σετέμπρη,η Οχτωσετεμπριανή, που έλεγε η γιαγιά μου γιορτάζεται και στα ορεινά μέρη μου. Εποχή της συγκομιδής των σταφυλιών των σύκων των καρυδιών, μοσχοβόλαγε ο τόπος κι η χάρη της στη μέση!
  Να τη η παναγιά στη δημοσιά
  πλάι στα κάρα στα κουδούνια στα σταμιά
  να κρατά στην μπαλωμένη της ποδιά
  πέντε οκάδες κόκκινα σταφύλια
  Έχεις νιτερέσα με την Αρκαδία βλέπω! 🙂 Καλά να περνάτε!

 143. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γιώργο Κ, χαλάρωσε, ρίξε τους τόνους. Εδώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι μεν αριστεροί/ές, αλλά διαμάντια χαρακτήρες. Εντάξει υπάρχουν και ελάχιστοι/ες που αντί να επιχειρηματολογούν, κάνουν χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις εναντίον σχολιαστών/στριών. Και σε νοιάζει η γνώμη τους; Άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. 😂

  Ρε συ Πέδη, συγνώμη για το ρε, τι μανία είναι αυτή να την μπαίνεις σε όλους; Δεν μπορείς να την κόψεις… αυτή τη συνήθεια; Αφού κατά βάθος είσαι καλό παιδί. Τα υπονοούμενά σου απευθύνονται και σε μένα, αλλά εγώ σε έμαθα και δεν θυμώνω. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε αγαπώ και σε σέβομαι κιόλας. 😉 Κάνε μου τη χάρη και πες μια καλή κουβέντα, επανόρθωσε, να λήξει η παρεξήγηση.

 144. Γιάννης Ιατρού said

  142 (τέλος): Ναι, από πλευράς του ενός παππού (και γιαγιάς) 🙂

 145. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  Παρακολουθω το ιστολογιο πολλα χρονια .Πρωτη φορα βλεπω να εκτοξευονται απειλες σωματικης βιας .
  Ειναι τα επιχειρηματα υψηλου επιπεδου σχολιαστων οπως μου εκανε την παρατηρηση ετερος σχολιαστης υψηλου επιπεδου.

 146. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @143. Είδες, Κώστα, να τα βάζω με κανέναν αριστερό εξαιτίας της ιδεολογίας του; Ένα κάρο κομμουνιστές με βάσανα, με φυλακές, με εξορίες, με ανδρισμό και ντομπροσύνη είχα την τιμή να έχω φίλους (..δυστυχώς, όλο και λιγοστεύουν..) και δεν χαλάσαμε ποτέ τις καρδιές μας. Με τρελαίνουν, όμως, οι χανούμισσες της καθημερινότητάς μας που προκειμένου να νιώσουν ότι κάνουν κάτι ηρωικό στην ζωή τους, φορούν έναν φερετζέ ψευδωνυμίας, κρύβονται πίσω από το καφασωτό του Νουρήμπεή τους και χυδαιολογούν αδιακρίτως, προς όποιον κακόμοιρο περνάει από το σοκάκι. (Απ’αυτά που μου έμαθε η ζωή, συνήθως αυτοί οι τύποι αντισταθμίζουν συμβολικά μιά ατομική ή οικογενειακή ντροπή άδοξων επιλογών σε δύσκολους καιρούς, ή γλείφουν ανακουφιστικά την πληγή μιάς απόρριψης..). Άλλο πολιτική/ ιδεολογική/ιστορική διαφωνία και άλλο να σου λέει μιά χανούμ ότι οι ιδέες σου έλκουν την καταγωγή τους από τους κατοχικούς δοσίλογους. Ποιά; Η χανούμισσα!

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ μέσα μπαίνουμε για να πούμε καμιά κουβέντα της προκοπής με ανθρώπους κάποιου επιπέδου. Δε λέει να ξεκινήσουμε τρίτο γύρο για τα κομματικά και τα ιδεολογικά παραμύθια. Το θέμα (έχω πολλές κακές εμπειρίες) είναι ότι υπάρχουν κάποιοι σχολιαστές που συστηματικά είναι ειρωνικοί και εριστικοί έναντι όσων δεν ταιριάζουν με τα γούστα τους. Λογικό είναι να υπάρξει αντίδραση. Δεν σ’ αρέσει η άποψη του άλλου, ρε φίλε; Τσάκω την και ξέσκισέ την με τα επιχειρήματά σου ή απλώς αδιαφόρησε. Οι ad hominem κρυάδες τι χρειάζονται;

 148. Γς said

  148:

  Ντάξει θα τους ταράξουμε στα ad verecundiam επιχειρήματα

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αφού το λέει ο Γς, έτσι θα ‘ναι. ☺

 150. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @147. Έτσι, Γιάννη! Δώσε μου επιχείρημα και πάρε μου την ψυχή. Τις δύσοδμες κουράδες δεν μπορώ..

 151. Βλέπω είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πότε ξεφεύγει, ακόμα και να του το πούνε. Μπορεί και να μη βλέπω καλά πίσω από το φερετζέ μου, βέβαια.

 152. sarant said

  Βλέπω ότι γίνανε αντιαθλητικά φάουλ όσο έλειπα.

 153. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @151. Έχεις κομμάτι δίκιο, Δύτη, γιατί όλοι είμαστε κλεισμένοι στο ατομικό μας σύμπαν και πολλές φορές ξεφεύγουμε, χωρίς να το πάρουμε πρέφα, έστω κι αν μας το επισημαίνουν αξιόλογοι άνθρωποι του περίγυρού μας. Αν, όμως, πώ (εντελώς κουφό και ξεκάρφωτο παράδειγμα) «εσείς οι αριστεροί θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεστε ακόμη στα Μακρονήσια», είναι δύσκολο να καταλάβω ότι θίγω αδιακρίτως πολύ κόσμο και ότι θα με πάρει ο διάβολος; Από πού κι ως πού μπορεί ένα ψευδώνυμο —-παιδο [Κώστα, με τις παύλες ρίχνω τους τόνους 🙂 ] , ενδεχομένως απόγονος κανενός μασκοφόρου καταδότη ή ταγματασφαλίτη ή χαφιέ της επταετίας κλπ κλπ να χέζει κόσμο και να τους συνδέει με τον κατοχικό δοσιλογισμό;

 154. Δεν θα σταθώ στα υπόλοιπα (και αυτό με τους ανδρισμούς και τα γυναικουλίστικα, τουλάχιστον, θα άξιζε μια συγγνώμη προς τις αναγνώστριες αν μη τι άλλο), να πω μόνο κάτι για την περίφημη ψευδωνυμία. Όποιος έχει διαμορφώσει με τα χρόνια μια περσόνα σ’ αυτό εδώ το μέσο, όπου σε ελάχιστες περιπτώσεις πρόκειται να συναντήσει τον συνομιλητή του (και, όταν συναντήσει κάποιον, θα συναντήσει κατά κανόνα εκείνον με τον οποίο ταιριάζουν τα χνώτα του), ξέρει καλά ότι καμία διαφορά δεν έχει αν εκτίθεται με αυτή ή με το όνομά του. Μια γκάφα που κάνει ο «Δύτης των νιπτήρων» πονάει το ίδιο με τη γκάφα που θα κάνει στην εκτός διαδικτύου ζωή ως Τάδε, όπως αντίστροφα θα στενοχωρηθεί εξίσου αν δει ότι πλήγωσε άδικα τον, ξέρω γω, «Πατατοκέφαλο» ή τον κύριο Κωνσταντίνο Χατζηχλιμίτζουρα. Το έχω δει να γίνεται πολλές φορές. Έχω δει και ψευδώνυμο να εξαναγκάζεται (από φιλότιμο) να δώσει το όνομά του, με μοναδικό αποτέλεσμα να ικανοποιηθεί ο πραγματώνυμος που θεώρησε ότι θίχτηκε – μπορεί να το θυμούνται οι παλαιότεροι. Λίγο γελοίο να λύνονται έτσι οι διαφορές.

 155. Το ωραίο έμβλημα του φίλου μας του Στάζιμπου: σ’ αυτό το μέσο, I am what I publish; so you are to me.

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  153: Μη δίνεις σημασία στον Pedis. Είμαι 6 χρόνια εδώ, και δεν τον έχω δει να ασχολείται με τίποτε άλλο παρά μόνο με αυτές τις επιθέσεις, βρισίδια κατά της Εκκλησίας, κατά των χριστιανών και τέτοια. Όλοι κάνουμε και τις παράλληλες κουβέντες μας, αλλά βασικά ασχολούμαστε με τα άρθρα. Αυτός δεν κάνει τίποτε άλλο.

 157. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @156. Ούτε θέλω να τον ξέρω, ούτε θέλω να του δίνω σημασία αλλά κάποιος πρέπει να πει ή να δείξει σ’ αυτά τα —-παιδα που κοπρίζουν το φιλικό -γενικώς- κλίμα ενός φιλολογικού ιστολογίου, ότι δεν μπορούν να θίγουν αναιτίως και αδιακρίτως διάφορα πρόσωπα, χωρίς συνέπειες..

 158. Pedis said

  1. Η μεταπολεμική ελληνική ακρο/δεξιά έλκει την καταγωγή της από τους δοσίλογους της κατοχής κι από τους λακέδες-ντόπιους συνεργάτες του αγγλο/αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ιστορικό/πολιτικό συμπέρασμα και βασίζεται σε πολλά και αναντίρρητα δεδομένα. (Τίποτα το προσωπικό.)

  2. Το ότι οι ακρο/δεξιοί δεν το κρύβουν αλλά περηφανεύονται είτε για το ένα είτε για το άλλο και συχνά και για τα δύο είναι ένα άλλο πολιτικό συμπέρασμα κι αυτό στηρίζεται σε τόσα και τόσα δεδομένα, και που πλουτίζονται καθημερινά (τιποτε το προσωπικό μέχρι εδώ)

  και στο παρόν ιστολόγιο λ.χ. με κάτι «δικαιωμένους νέους παρθενώνες» κι άλλα πολλά όπως κάποιο από τα παραπάνω σχόλια του (εδώ, άνετα να παρεξηγηθεί όποιος έχει τους λόγους του).

  Ενδεχομένως να χρειάζομαι περισσότερους από έναν γιατρούς. Όχι, πάντως, Γυναικολόγο..
  (Θα περιμένω την επόμενη γυναικουλίστικη ασχήμια σου και τότε θα φροντίσω να σε βρώ πίσω από το καφασωτό σου, να σου βγάλω τον φερετζέ.. Σου το υπόσχομαι!)

  Με τρελαίνουν, όμως, οι χανούμισσες της καθημερινότητάς μας που προκειμένου να νιώσουν ότι κάνουν κάτι ηρωικό στην ζωή τους, φορούν έναν φερετζέ ψευδωνυμίας, κρύβονται πίσω από το καφασωτό του Νουρήμπεή τους και χυδαιολογούν αδιακρίτως, προς όποιον κακόμοιρο περνάει από το σοκάκι. (Απ’αυτά που μου έμαθε η ζωή, συνήθως αυτοί οι τύποι αντισταθμίζουν συμβολικά μιά ατομική ή οικογενειακή ντροπή άδοξων επιλογών σε δύσκολους καιρούς, ή γλείφουν ανακουφιστικά την πληγή μιάς απόρριψης..). Άλλο πολιτική/ ιδεολογική/ιστορική διαφωνία και άλλο να σου λέει μιά χανούμ ότι οι ιδέες σου έλκουν την καταγωγή τους από τους κατοχικούς δοσίλογους. Ποιά; Η χανούμισσα!

  @147. Έτσι, Γιάννη! Δώσε μου επιχείρημα και πάρε μου την ψυχή. Τις δύσοδμες κουράδες δεν μπορώ..

  Απροκάλυπτος μισογυνισμός, (και κρυπτο)ρατσισμός ( 111 -> 92), σπασμωδική επιθετική υστερία και μαγκιά-κλανιά και … αντριλίκι είναι ασορτί με την ακροδεξιά (πολιτικό/κοινωνικό συμπέρασμα κι αυτό ), αλλά τέτοιο χάλι δεν είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στο ιστολόγιο.

  Και αφού τα είπαμε σοβαρά, ευγενικά και επιστημονικά διατυπωμένα,

  τώρα, σάλτα και …

  … και σιγά μην σου αξίζει να φάω κίτρινη κάρτα για πάρτη σου.

  (κι αυτός είναι, σε διαβεβαιώνω, ένας πολύ σοβαρός λόγος για να παρεξηγηθείς). Φιλάκια, αντράκλα!

 159. Pedis said

  # 156 – δεν σε είχα για το επιπεδο του κατσέα, αλλά λίγο παραπάνω. με απογοητεύεις, Μπλογκ.

 160. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @154. Αν καταλάβαινες αυτό που εννοούσα, δεν θα χρειάζονταν ούτε να μου συνιστάς συγγνώμες, ούτε να μου κάνεις αχρείαστα μαθήματα. 1) Χαρακτηρισμοί όπως «γυναικουλίστικο», «πούστικο» κλπ ΔΕΝ παραπέμπουν ούτε σε γυναίκες, ούτε σε ομοφυλόφιλους. 2) Το πρόβλημα με τον εν λόγω δεν είναι η ψευδωνυμία του (Οι περισσότεροι εδώ χρησιμοποιούν ψευδώνυμα/χρηστώνυμα και συνεννοούμαστε μιά χαρά..). Το διαδικτυακό ψευδώνυμο γίνεται πρόβλημα όταν χρησιμοποιείται ως φερετζές για χυδαιολογίες, συκοφαντίες και εξευτελισμούς. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θέλουμε το πραγματικό όνομα του μαγκάκου για να τον υποχρεώσουμε να αναλάβει τις ευθύνες του και να τον οδηγήσουμε -αν δεν προσγειωθεί- στην Δικαιοσύνη… (Το λέω αυτό και επειδή είδα παραπάνω μιά παρέμβαση -εν είδει πορδής- από κάποιον απρόσκλητο συνήγορο, ο οποίος ανακάλυψε στα λόγια μου απειλή σωματικής βίας. Σιγά να μην λερώσω τα χέρια μου με τους ιδεολογικούς απόγονους του Πεχτασίδη..)

 161. Νέος Μπαρτζούδης μας βρήκε. Και, καλύτερα, να ρωτούσαμε «γυναίκες και ομοφυλόφιλους» πριν αποφανθούμε με τόση ιατρική βεβαιότητα.
  (Πού να σας είχα και στα παλιότερα χρόνια, μια χαρά συνεννοούμασταν και επιχειρηματολογούσαμε με στιλ λαχαναγοράς. Χασάπη λείπεις!)

 162. BLOG_OTI_NANAI said

  Με υποχρεώνεις Pedis, αδύνατον να συγκρατήσω την συγκίνηση μου.

 163. sarant said

  154 Αν είναι σταθερό το ψευδώνυμο, σιγουρα ναι.

 164. sarant said

  161 Θα συμφωνήσω με τον Δύτη

 165. mitsos said

  Για όσους δεν κατάλαβαίνουν τα τελευταία σχόλια
  Απλά ας δουν το σχόλιο @121
  Έχει και την υπογραφή του συγγραφέα.
  Οι συστάσεις περιττεύουν
  Δεν χρειάζονται ούτε ερμηνείες ούτε διευκρινήσεις .

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα είναι, βέβαια, να μην «αναγκάζεται «ένας σχολιαστής να ξεπερνάει τα όρια. Αν, λοιπόν, τον καταδικάζουμε γι’ αυτό, θα πρέπει να καταδικάζουμε και όσους συστηματικά προβοκάρουν. Και ας μην επηρεαζόμαστε από την πολιτική τοποθέτηση των σχολιαστών, όταν παίρνουμε θέση υπέρ ή κατά.

 167. voulagx said

  #161: Δυτη, αδικεις τον Μπ….., νομιζω, ισως να φταιει ο φερετζες σου (καλα, με φερετζε βουτας; οχι με σκαφανδρο; ρε τι κανει η νεα τεχνολογια!)
  Μια και αναφερθηκες στα παλιοτερα χρονια, Μεμνησο του Κορνηλιου! 🙂

 168. Ο Κορνήλιος (έσκασε μύτη για λίγο φέτος) είναι λίγο παρεξηγιάρης, κάτι Χασάπηδες, κάτι Nicolas δεν ήταν 😉

 169. Pedis said

  # 166 – επιχείρημα-παραλλάγή του βιαστή που προκλήθηκε …

  Πρόσεξέ το, Κουβάτσε.

  Πάντως, εγώ κρατάω ότι, πέρα από κουτσαβακισμούς, ουδέν αντεπιχείρημα παρουσιάσθηκε για το γεγονός ότι οι ιδεολογικοί πρόγονοι της ακρο/δεξιάς στη χώρα μας δεν είναι οι δοσίλογοι και τα τσιράκια των των αγγλοαμερικάνων. (Τέικ του χόουμ μέσατζ. )

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  165 >>Απλά ας δουν το σχόλιο @121*
  και το 92
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/06/wordblitz/#comment-603073

  * https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/06/wordblitz/#comment-603174

 171. ΓιώργοςΜ said

  Μπορεί να είναι πνεύμα αντιλογίας ο Πεδης σε βαθμό εκνευριστικό ενίοτε, αλλά στο #169 έχει δίκιο.

  «Όταν έχεις άδικο να φωνάζεις περισσότερο» ελεγε η γιαγιά μου. Στο γραπτό λόγο το αντίστοιχο έντασης της φωνής είναι η ένταση των χαρακτηρισμών, η επιχειρηματολογία as hominem και οι προσωπικές προσβολές.
  Καλό είναι να λείπουν οι προκλήσεις, αλλά όταν δεν είναι προσωπικές, μπορούν να απαντηθούν με επιχειρήματα ή να αγνοηθούν.

 172. ΚΩΣΤΑΣ said

  … ότι οι ιδεολογικοί πρόγονοι της ακρο/δεξιάς στη χώρα μας δεν είναι οι δοσίλογοι και τα τσιράκια των των αγγλοαμερικάνων.

  Αχ! ρε Πέδης, εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, επειδή έτσι νομίζεις εσύ. Λες και δεν υπήρχε δεξιά παράταξη και πριν τον εμφύλιο. Και τον εμφύλιο στην ουσία τον διεξήγαγε η βενιζελική παράταξη, Σοφούλης… κλπ

  Με τη δική σου λογική, την οποία δεν υιοθετώ, εσύ απέδειξες ότι δεν είσαι ιδεολογικός απόγονος του ΠΕχτασίΔΗΣ; 😜

 173. ΓιώργοςΜ said

  ad hominem, κορέκτορα!

 174. Γιάννης Ιατρού said

  Ο καθένας έχει (ή μπορεί να) διαμορφώσει την γνώμη του από τα ανωτέρω.
  Πολύ θα χαιρόμουν αν το σταματούσαν εδώ οι δύο σχολιαστές. Νομίζω πως εξαντλήθηκε η όποια επιχειρηματολογία (και υπομονή…).

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι όμως ο μέγας Επίκτητος είχε μιλήσει και για το …διαδικτυακό προβοκάρισμα και μπούλινγκ ☺:
  «Αν κάποιος παρέδιδε το σώμα σου σ’ έναν τυχαίο περαστικό, θα γινόσουν έξω φρενών. Και όμως, εσύ παραδίδεις τη σκέψη σου στον πρώτο τυχόντα, κι αν εκείνος τη λοιδορήσει, το μυαλό σου εγκαταλείπεται σε σύγχυση και ταραχή. Δεν ντρέπεσαι γι’ αυτό;» (Επίκτητος, Εγχειρίδιον, 28)
  Και ο πρώτος τυχών θα πρέπει να ντρέπεται, όμως.

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  174 Πήγε ο αρχηγός απάνω, έφτιαξε και πίτες η αρχηγίνα κι από ανθουσιασμό πήραν φωτιά τα μπαρούτια περί καθαρόαιμης πατρίς κλπ 🙂 Ξέρεις τί ωραία γίνεται η λαδόπιτα στη θράκα με κρεμύδι λεπτότατο ,φρέσκια ντομάτα (ακούς εθνομπαξεβάνη;) , κατσικίσιο τυρί και δυο φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό ή ρίγανη;

 177. Pedis said

  # 172 – Αχ! ρε Πέδης, εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, επειδή έτσι νομίζεις εσύ. Λες και δεν υπήρχε δεξιά παράταξη και πριν τον εμφύλιο. Και τον εμφύλιο στην ουσία τον διεξήγαγε η βενιζελική παράταξη, Σοφούλης… κλπ

  Πρώτον, εγώ δεν υποστηριζω ότι οι ιδεολογικοί πρόγονοι της μεταπολεμικής ακρο/δεξιάς είναι μόνον η προπολεμική δεξιά ή οι μοναρχοτεταρταυγουστιανοί ή δεν ξέρω ποιος άλλος συναφής χώρος.

  Δεύτερον, δεν δήλωσα ότι τον εμφύλιο τον διεξείγαν μόνον οι μοναρχο/φασίστες/δεξιοί,

  αλλά ιδεολογικοί πρόγονοι είναι όλοι όσοι έδρασαν ως τσιράκια του αγγλο/αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη χώρα σε συνεργασία με τους δοσίλογους που στοιχήθηκαν με τον νέο κατακτητή της χώρας.

  Δεν είναι δα τόσο δύσκολο να το καταλάβεις, άσε που είναι σχεδόν προφανές.

  Ως επιπλέον συνέπεια, για να γυρίσω στο θέμα των παρελάσεων και τη σημαία και τα εθνικά σύμβολα, που αποτέλεσαν μια ακόμη αφορμή, ώστε να πω ότι καταντά αβάστακτη αηδία η πολιτική παράταξη που οφείλει την επιβίωση, την ανάπτυξή και τα κέρδη της στους παραπάνω δύο παράγοντες (δοσιλογισμό και συνεργασία στο ματοκύλισμα της χώρας με τα όπλα των αγγλοαμερικάνων) να πουλάει πατριωτισμό.

  Με τη δική σου λογική, την οποία δεν υιοθετώ, εσύ απέδειξες ότι δεν είσαι ιδεολογικός απόγονος του ΠΕχτασίΔΗΣ;

  Με τη δική μου λογική αυτό είναι άσχετο με το θέμα.

  Τώρα, και θείο να τον είχα, άσε που δεν ξέρω ποιος είναι, και να αισθανόμουν ότι μου κατηγορείς την ψυχή της οικογένειας, τον λατρευτό ιδεολογικό πατέρα, την αστείρευτη πηγή της πολιτικής μου έμπνευσης, και δεν ξέρω τι άλλο αντίστοιχο μπορεί να νιώθει ένας καραδεξιός σχολιαστής όταν του θίγουν τη δειλή, καιροσκοπική και λακέδικη αστική πολιτική τάξη εκεί στον πόλεμο και αμέσως μετά, φρονώ ότι δεν θα έβρισκα, ακόμη κι αν ήμουν σε κατάσταση αμόκ, ως «επιχείρημα» ότι είσαι χανούμισα και θα σου δείξω εγώ κλπ κλπ.

 178. Alexis said

  #145: Επειδή μου έκανες την τιμή να αναφερθείς σε δικό μου σχόλιο, σου θυμίζω τι είχα γράψει:

  «Ο Δημήτρης Σαραντάκος θαρρώ πως θα ήτανε περήφανος για το υψηλό επίπεδο αυτού του ιστολογίου που εν μέρει οφείλεται και στο υψηλό επίπεδο των σχολιαστών του.
  Οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά να συζητούν με νηφαλιότητα και με ευπρέπεια ακόμα και όταν διαφωνούν.
  Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων βεβαίως, γιατί τίποτε σ’ αυτή τη ζωή δεν είναι τέλειο.»

  Και εξακολουθώ να το πιστεύω.
  Αν εσύ μπορείς να μου απαριθμήσεις 3, 5 ή 10 σχολιαστές που ασχημονούν εδώ μέσα, εγώ μπορώ να σου απαριθμήσω άλλους 100 που συζητάνε με όρους πραγματικού διαλόγου και όχι σαν χουλιγκάνοι των γηπέδων.

  Ο κ. Κατσέας δυστυχώς σ’ αυτό το νήμα έχασε το μέτρο και την ψυχραιμία του.
  Αλλά όπως επεσήμανα εγκαίρως (#99), η δουλειά είχε φανεί από το #92.
  Όταν απάντησε σε ένα αθώο καλαμπούρι του Ιατρού με ένα σχόλιο που περιείχε εμφυλιοπολεμικούς «κρωγμούς».
  Άνευ λόγου και αιτίας, που λένε…

 179. BLOG_OTI_NANAI said

  177: Pedis, αν αποκτούσαμε την νηφαλιότητα του Επίκτητου και την αταραξία του Επίκουρου, θα βλέπαμε ότι για την αντικομμουνιστική υστερία της εποχής βοήθησαν και τα ίδια τα αθεϊστικά καθεστώτα που δημιουργήθηκαν καθώς και πίστεψαν και εφάρμοσαν την ακραία βία στην κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας τους. Βεβαίως δεν φαίνεται κάποια πιθανότητα ότι εδώ οι κομμουνιστές θα δημιουργούσαν δικτατορία του προλεταριάτου αλλά αυτά που εφάρμοσαν εδώ οι δεξιοί για να προστατέψουν τη δική τους εξουσία, τα έκαναν οι αριστεροί εκεί που επιβλήθηκαν για να διατηρήσουν και αυτοί τη δική τους εξουσία. Και όλοι το έκαναν για το «καλό του λαού».

  Εδώ πάντως, επειδή διώχθηκαν οι αριστεροί και νίκησαν οι δεξιοί, είχαμε επί χρόνια ξεχάσει ότι και ο αριστερός στη Σοβιετική Ένωση πήρε τη φρέζα και πετσόκοψε όποιον διαφωνούσε. Μάλιστα, η περίπτωση των αριστερών στην Ελλάδα είναι μια ισχυρή απόδειξη απέναντι στους αφελείς ισχυρισμούς ότι «την ιστορία την γράφει ο ισχυρός». Στην Ελλάδα την ιστορία την έγραψε αυτός που έχασε και έτσι ταυτίστηκε η αριστερά με την πρόοδο, ενώ η δεξιά δεν ήταν καθόλου δημοφιλής για δεκαετίες. Βεβαίως η αριστερά έχει ένα πρόσημο προοδευτικότητας, αλλά όταν προσκυνά όλες τις εκφάνσεις του πολίτικαλ κορέκτ σε βαθμό αυτολογοκρισίας και φίμωσης αρχίζει πλέον να μοιάζει με τον αντίπαλο της.

  Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Αύγουστος Κορτώ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον Αρκά για εξώφυλλο. Χρήσιμη υπενθύμιση για να κατανοήσουμε την απόσταση της πραγματικής προοδευτικότητας με τις ακραίες εκφάνσεις του πολίτικαλ κορέκτ…

 180. BLOG_OTI_NANAI said

  179: Να προσθέσω πάντως ότι το ίδιο το ΚΚΕ δεν μου φαίνεται τόσο υποταγμένο στο πολίτικαλ κορέκτ όσο άλλοι αυτοδιαφημιζόμενοι αριστεροί. Προσωπικά ψήφισα όλες τις φορές ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ιδεολογικές δυσανεξίες κάποιων μελών του δεν χωνεύονται (θετική ματιά σε μέλη της 17Ν, εθνικά θέματα, γενοκτονίες, θρησκεία). Τουλάχιστον ο Τσίπρας έδειξε να κατανοεί ότι μια σημερινή εξουσία ακόμα και με αριστερό πρόσημο, οφείλει να παίρνει στοιχεία και από τους παλιούς. Το ΕΑΜ είχε θεμελιώδες σύμβολο την ελληνική σημαία (και με τον Σταυρό), και χρησιμοποιούσε τους όρους έθνος και πατρίδα χωρίς να παρουσιάζει… συμπτώματα ναυτίας.

 181. ΓιώργοςΜ said

  >αν αποκτούσαμε την νηφαλιότητα του Επίκτητου και την αταραξία του Επίκουρου, θα βλέπαμε ότι για την αντικομμουνιστική υστερία της εποχής βοήθησαν και τα ίδια τα αθεϊστικά καθεστώτα που δημιουργήθηκαν καθώς και πίστεψαν και εφάρμοσαν την ακραία βία στην κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας τους.

  Με αυτές τις τροποποιήσεις, συμφωνώ. Οι εξειδικεύσεις το χαλούσαν κάπως 🙂

  >Στην Ελλάδα την ιστορία την έγραψε αυτός που έχασε

  Εδώ πάλι δε μπορεί να γίνει διόρθωση. Στην Ελλάδα την ιστορία προσπάθησε να τη γράψει αυτός που κέρδισε, αλλά αυτός που έχασε ήταν τόσο μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας που δεν αφανίστηκε εντελώς, κι έτσι μπόρεσε ν’ ακουστεί. Ή ίσως αυτός που νίκησε στο πεδίο της εξουσίας έχασε στο ηθικό πεδίο, κι έτσι ο κάθε νικητής έγραψε την ιστορία με τον τρόπο που ήθελε, κι έτσι εμείς έχουμε πεδίο συζήτησης.

 182. BLOG_OTI_NANAI said

  181: «έχασε στο ηθικό πεδίο»

  Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος που δείχνει ότι υπάρχει κάτι σημαντικότερο και από τη νίκη των όπλων, διότι συνήθως σε αυτήν αναφέρεται το ποιος «γράφει την ιστορία». Όμως, το ηθικό πεδίο κάποιες φορές μπορεί να αναδειχθεί σημαντικότερο.

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και επειδή οι συνταυτισμοί και τα τσουβαλιάσματα είναι εκ του πονηρού συνήθως, άλλο πράγμα είναι η αντικομμουνιστική υστερία και άλλο η εμπεριστατωμένη κριτική στα πεπραγμένα των κομμουνιστικών καθεστώτων και κομμάτων. Κάθε κριτική προς αυτόν τον χώρο βαφτίζεται αντικομμουνιστική υστερία από τους κρινόμενους, ώστε να απαξιώνεται και να αποδυναμώνεται. Και εδώ μέσα συμβαίνει αυτό από συγκεκριμένους, πολύ συγκεκριμένους, σχολιαστές.

 184. BLOG_OTI_NANAI said

  183: «συγκεκριμένους, σχολιαστές»

  Αν και είμαι σίγουρος ότι δεν εννοείς εμένα ( 🙂 ) ασφαλώς και μια σημερινή εμπεριστατωμένη κριτική δεν μπορεί να βαφτίζεται «αντικομμουνιστική υστερία».

  Εγώ αναφέρθηκα στην «αντικομμουνιστική υστερία της εποχής εκείνης«. Για παράδειγμα, σε συζητήσεις που έχω κάνει με ανθρώπους που ζούσαν σε χωριά, κυκλοφορούσε η φήμη ότι «αυτοί» δηλ. οι αριστεροί, θα σου τα πάρουν όλα, ακόμα κι αν έχεις ένα ξεροχώραφο ή δύο γίδες. Υπήρχε δηλ. κάποιος φόβος, μια προπαγάνδα κ.λπ. Επίσης, και οι φόβοι που υπήρχαν, για την Ελλάδα μιλώντας, δεν αντιστοιχούσαν ακριβώς στα πεπραγμένα της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν φαίνεται να υπήρχε εδώ αυτή η ακραία πολιτική πορεία.

 185. Γιάννης Κουβάτσος said

  184: Προφανώς δεν αναφέρομαι σ’ εσένα. ☺Γι’ άλλους χτυπάει η καμπάνα, που καλό θα είναι να μάθουν να συζητούν και να αντικρούουν απόψεις που μπορεί και να τους βγάζουν απ’ τα ρούχα τους. Τι να κάνουμε, σε μια ανοικτή κοινωνία δεν γίνεται μόνο να κράζουμε, να λοιδορούμε και να απαξιώνουμε, πρέπει και να συζητούμε. Με επιχειρήματα, ει δυνατόν.

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  183: Και, εννοείται, υπήρξε και υπάρχει αντικομμουνιστική υστερία, πέρα απ’ τα όρια της γραφικότητας. Είχα πολλούς τέτοιους υστερικούς στο (μανιάτικο) σόι μου και ξέρω σε τι ύψη απιθανοτήτων μπορεί να φτάσει αυτή η πάθηση.

 187. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αν μιλάμε για την χθεσινή διένεξη, το πάτε αλλού το θέμα. Η ουσία δεν είναι κάποια διαφωνία σε ιστορικό ή ιδεολογικό πλαίσιο, αλλά η απόπειρα προσωπικής προσβολής κάποιων σχολιαστών, εδώ μέσα. Όλα ξεκίνησαν από το @89 Pedis, με το: «Μας τάχουν κάνει νά με τη σημαία και τις παρελάσεις οι ιδεολογικοί απόγονοι των δοσιλόγων! Άμαπιά!». Έκφραση, σκοπίμως διατυπωμένη έτσι, ώστε να περιλαμβάνει τους πάντες, τους τότε, την σημερινή κυβέρνηση και τους σχολιαστές εδώ μέσα που ενδεχομένως συμφωνούν με αυτή την πρόταση για τη σημαία.

  Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την έκρηξη του φίλου Γιώργου Κ.. Προσωπικά, θεώρησα υπερβολική την αντίδρασή του και του συνέστησα, με το θάρρος ως φίλου εδώ μέσα, να χαλαρώσει και να ρίξει τους τόνους. Μπορεί όμως για τον ίδιο να υπάρχει άλλο πρόβλημα. Επειδή γράφει εδώ με το ονοματεπώνυμό του, και ίσως να διαβάζουν το ιστολόγιο και ο συγγενικός ή ο κοινωνικός του περίγυρος, να το θεώρησε ότι δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη τέτοια προσβλητική κατηγορία. Τί να πω…

  Και δική μου θερμή παράκληση προς αμφοτέρους, να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να λήξει ομαλά αυτή η διένεξη.

 188. Γς said

  185:

  Μανιάτικο σόι;

  Ο μπάρμπας μου ο Πότης

  https://caktos.blogspot.com/2014/08/blog-post_16.html

 189. Γς said

  188-> 168

 190. Γιάννης Ιατρού said

  176: Έφη, θησαυρός είσαι😍🍕👍, έδωσες ιδέα (και ξέρω ν΄ ανοίγω και φύλλο, αμέ 😋, όχι σαν κάτι ανεπρόκοπους).

  Αυτήν (περίπου, πάντως λεπτή ζύμη με ψιλό κρεμμύδι και κατ΄επιλογή με κατσικίσιο τυρί και βότανα) την «πίτα» τη φτιάχνουν στο Στρασβούργο (Αλσατία). Πήγαινα (τότε που ….) συχνά (ήταν κάπου 100km απόσταση) με παρέα για «πιτσοπάρτυ αλσατινό» (και οι ανάλογες ποσότητες σε ντόπιο λευκό -και πολύ ξηρό- κρασί -> Eldelzwicker κυρίως🙄) 🍷

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η ουσία δεν είναι κάποια διαφωνία σε ιστορικό ή ιδεολογικό πλαίσιο, αλλά η απόπειρα προσωπικής προσβολής κάποιων σχολιαστών, εδώ μέσα.»
  Μα, Κώστα μου, πάντα αυτή είναι η ουσία:πάνω που έχει ανάψει η συζήτηση, θα βρεθούν οι, ίδιοι πάντα, σχολιαστές που θ’αρχίσουν τις ειρωνείες και τις λοιδορίες. Και δεν έχει να κάνει με τον πολιτικό χώρο τους, αφού οι υπόλοιποι σχολιαστές του ίδιου χώρου είναι ευπρεπείς και σοβαροί συζητητές. Και αυτοί είναι όταν θέλουν, αλλά δυστυχώς δεν θέλουν πάντα. Και λοιδορία στη λοιδορία και μπούλινγκ στο μπούλινγκ, πόσο ν’ αντέξει και το θύμα τους; Η αδιαφορία μια κουβέντα είναι. Παρεκτρέπεται, λοιπόν, κι εκεί που του χρωστάνε του ζητάνε και το βόδι.

 192. ΚΩΣΤΑΣ said

  191 Γιάννη, εσύ ξέρεις καλύτερα, έχεις ιδίαν πείρα. 😉

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μεγάλη και διαχρονική. ☺

 194. Γς said

  190:

  >όχι σαν κάτι ανεπρόκοπους

  ναυτοπρόσκοπους;

  Και περιμένω το στραβάδι να μου ανανεώσουν το δίπλωμα…

 195. Pedis said

  # 187 – «Μας τάχουν κάνει νά με τη σημαία και τις παρελάσεις οι ιδεολογικοί απόγονοι των δοσιλόγων! Άμαπιά!».

  Το επαναλαμβάνω και στο # 177 όπου σού απάντησα και σε άλλα.

  Ούτε λόγος για αμοιβαίες εξηγήσεις. Τα σχολιά μου είναι πολιτικά.

  Όποιος παρεξηγείται είναι, πιθανά, επειδή μυγιάζεται.

  Επιθετικά σχόλια με, ας πούμε τυπικά πολιτικό περιεχόμενο ενάντια μου κάνουν συστηματικά, ιδιαίτερα όταν ξεμένουν από επιχείρηματα σε άλλο θέμα, ο Μπλογκ, ο Τεό, ο Κουβάτσος κι άλλοι, υπερβάλλοντας σε ένταση και σε αφοριστικό περιεχόμενο σχολιασμούς άλλοτε για τη Σοβιετική Ένωση, άλλοτε για τη γαλλική επανάσταση, την τρομοκρατία, τη 17Ν, την ΟΠΛΑ, τον αναρχισμό, τον Μπακούνιν κλπ κλπ (α προπό, παρόμοιο σχολιασμό έκανε κι ο φίλος σου ο Κατσέας στο #92).

  Και μένα τι με νοιάζει;

  Παρόλο που, σε διαβεβαιώ, με παρακολουθεί η οικογενεια, όλο το κλαν από την κρήτη, από τα σφακιά! Μεγάλο βάρος, ξέρεις, αλλά η δική μου οικογενεια δεν θα ανεχόταν ποτέ να ειχαν μέλος της που να συμπεριφέρεται ως άξεστος χωριάτης.

  Εν κατακλείδι, Κώστα, πες στο φίλο σου, αφού κάνεις και το δικηγόρο του, να ζητήσει συγγνώμη από τους σχολιαστές και ειδικά απο τις σχολιάστριες. Εμένα δεν με νοιάζει, τον έχω γραμμένο.

 196. Pedis said

  # 191 – σου απάντησα στο 161 α. Και όχι μόνο επιμένεις, αλλά και δεν ντρεπεσαι.

 197. Γιάννης Ιατρού said

  Πάλι καλά που δεν σου ζητούν να δώσεις πάλι εξετάσεις… Την γλύτωσες (εμείς όχι 🙂 ) πάλι!

 198. Γιάννης Ιατρού said

  197 -> 194

 199. sarant said

  190 Την οποία τη λένε tarte flambée

 200. BLOG_OTI_NANAI said

  195: «ο Μπλογκ … σχολιασμούς … για τη Σοβιετική Ένωση»

  Έτσι, για να μάθεις να βρίζεις την Εκκλησία και τους χριστιανούς… Αμ, πώς.

 201. Pedis said

  # 200 – ναι, την εκκλησία ως θεσμό βδέλλα στο κράτος και στην ελεύθερη ζωή των πολιτών την καταγγέλω, τους χριστιανούς, όχι.

  Τους θρησκόληπτους και τσανακογλείφτες υποκριτές της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, σαφέστατα.

  Δεν ξέρω αν έχεις λόγο αυτό το τελευταίο να τo παίρνεις προσωπικά, αλλά, αν ναι, τότε πέφτω μέσα.

 202. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ιδιαίτερα όταν ξεμένουν από επιχείρηματα σε άλλο θέμα, ο Μπλογκ, ο Τεό, ο Κουβάτσος»
  Σε ό,τι με αφορά, για ψάξε να βρεις κάποιο σχόλιό μου, στο οποίο σου επιτίθεμαι, σε ειρωνεύομαι, σε κράζω στα καλά καθούμενα. Δεν θα βρεις ούτε ένα. Όσα τέτοια υπάρχουν, είναι πάντα απαντήσεις σε δικές σου αδικαιολόγητες ειρωνείες, είνσι άμυνα απέναντι στο επιθετικό ύφος σου, και έχω μάρτυρες όλους τους τακτικούς σχολιαστές. Ε, δεν θα κάθόμαστε να τις τρώμε στωικά, αν και γουστάρουμε Επίκτητο και Μάρκο Αυρήλιο.
  Κόψε,λοιπόν, το κακό χούι, να δεις τι ωραία που θα τα πάμε.

 203. Pedis said

  # 202 – καλά ο Μπλογκ, αλλά υποχρεωμένος σε σπασμωδικές κινήσεις αυτοάμυνας ολόκληρος Κουβάτσος; Πώπω!

  Έλα, τώρα, λίγο θάρρος!

 204. Γιάννης Ιατρού said

  199: Έτσι! Πως φαίνονται οι σπουδαγμένοι … 🙂 🙂

  Η άλλη πλευρά του Ρήνου :de: τη λέει Flammenkuchen

 205. ΚΩΣΤΑΣ said

  195 Pedis –> «Τα σχολιά μου είναι πολιτικά.
  Όποιος παρεξηγείται είναι, πιθανά, επειδή μυγιάζεται.»

  Όποιος παρεξηγείται είναι γιατί… μυγιάζεται, … όποιος δεν αντιδρά, του τά ’χωσα και τα κατάπιε αμάσητα. Περίπτωση να θεωρεί εαυτόν θιγμένον, επειδή από την ασάφεια του λεχθέντος προκύπτει ότι αναφέρεται και σε αυτόν που αντιδρά, δεν υπάρχει, ε; Ωραίο δικονομικό σόφισμα μου φαίνεται αυτό.

  –> «Εν κατακλείδι, Κώστα, πες στο φίλο σου, αφού κάνεις και το δικηγόρο του…»

  Πέδη, ούτε είμαι, ούτε κάνω τον δικηγόρο του. Ούτε καν τον γνωρίζω προσωπικά τον άνθρωπο. Απλά καταθέτω τη γνώμη μου, όπως νομίζω ότι είναι το σωστό, χωρίς να αποκλείω και να κάνω λάθος. Ουδέποτε διεκδίκησα το αλάθητο.

  –> «Ούτε λόγος για αμοιβαίες εξηγήσεις»

  Κάνετε ό,τι νομίζετε. Εγώ πάντως θα χαιρόμουν αν υπήρχε από μέρους σου μια σαφής διευκρίνιση ότι τα περί δοσιλόγων στο @89 δεν αφορούν σχολιαστές εδώ μέσα και μια αποδοχή εκ μέρους του Γιώργου Κ. της διευκρίνισης αυτής και της ανάκλησης όσων και ο ίδιος απάντησε. Είναι όμως καθαρά δικό σας θέμα.

  Ήθελα να τελειώνω εδώ με αυτό το θέμα και παράκληση μη ξαναβάζετε ερωτήσεις και εξαναγκάζομαι να επανέρχομαι.

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εγώ το τελειώνω εδώ. Κάποιοι άνθρωποι είναι αμετανόητοι, δεν έχει νόημα ο διάλογος και η προσπάθεια προσέγγισής τους. Ο καθείς και τα όπλα του.

 207. Γιάννης Ιατρού said

  206: Τώραγιε π’ τ΄αρχίνησες, με ΟΠΛΑ η χουρίς, θα φτάκ΄ς ως του τέλους.
  Ιμίς ιξάλλου ψουφάμι να σι ακούμι να τα λιές.

 208. Pedis said

  # 205 – Ω, πάααλι!

  Εγώ πάντως θα χαιρόμουν αν υπήρχε από μέρους σου μια σαφής διευκρίνιση ότι τα περί δοσιλόγων στο @89 δεν αφορούν σχολιαστές εδώ …

  δεν ξέρω αν κάποιος εδώ μέσα έχει ηλικία μαθουσάλα για να το πάρει προσωπικά ότι τον είπα δοσίλογο …

  επαναμβάνω ότι οι δεξιοί υποστηριζουν μια πολιτική παράταξη η οποία έλκει την ιδεολογικη και ιστορική της καταγωγη κι από τους δοσιλόγους, εκτός δηλαδή από τα τσιράκια των αγγλοαμερικάνων (μοναρχοφασίστε τεταρταυγουστιανούς, δεξιούς, κεντρώους, βενιζελικούς και όλο το κακό πολιτικό συναπάντημα του αστικού καιροσκοπισμού) που προκάλεσαν και διεξείγαν τον εμφύλιο, το ματοκύλισμα, τη μιζέρια, την καταστροφή, τον πόνο και την ξενιτιά.

  Σόου σιμπλ εζ δατ.

  # 206 – ναι, είναι αμετανόητοι και αντί για συγγνώμη για άστοχη ή και κακοήθη προσέγγση σε σχολιασμό τους, το ρίχνουν στη θυματοποίηση …

 209. Theo said

  @195:
  Tα σχολιά μου είναι πολιτικά.

  Όποιος παρεξηγείται είναι, πιθανά, επειδή μυγιάζεται

  Σοβαρολογείς;

  Το μοτίβο των σχολίων σου είναι η στοχοποίηση συγκεκριμένων δημοσίων προσώπων ή σχολιαστών και οι παροτρύνσεις για λογοκρισία στα σχόλια που δεν ταιριάζουν με την ιδεοληψία σου.

  Το άλλο μοτίβο σου είναι οι υβριστικές ad hominem επιθέσεις εναντίον των (πραγματικών ή φανταστικών) ιδεολογικών αντιπάλων σου.

  Και το τρίτο, η απαξίωση κάποιων σχολίων που κρίνουν την ιδεοληψία σου (όπως το ότι τα μισά από αυτά αποπνέουν κομματικό φανατισμό και κόλλημα· γι’ αυτόν τον φανατισμό σου έγραψα τις προάλλες πως χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει) με το επιχείρημα ότι έχουν ξαναειπωθεί.
  Δηλαδή, ο στόχος για σένα δεν είναι η αλήθεια αλλά το να φαίνεσαι πως «νικάς» στις συζητήσεις. Τι σημασία έχει αν επαναλαμβάνεται κάτι, εφόσον είναι αλήθεια, και μάλιστα κραυγαλέα, αν κρίνει κανείς τα σχόλιά σου;

  Επιθετικά σχόλια με, ας πούμε τυπικά πολιτικό περιεχόμενο ενάντια μου κάνουν συστηματικά, ιδιαίτερα όταν ξεμένουν από επιχείρηματα σε άλλο θέμα, ο Μπλογκ, ο Τεό, ο Κουβάτσος κι άλλοι, υπερβάλλοντας σε ένταση και σε αφοριστικό περιεχόμενο σχολιασμούς άλλοτε για τη Σοβιετική Ένωση, άλλοτε για τη γαλλική επανάσταση, την τρομοκρατία, τη 17Ν, την ΟΠΛΑ, τον αναρχισμό, τον Μπακούνιν κλπ κλπ

  Καλά, είσαι μανούλα στη διαστρέβλωση 😳
  Πότε έκανα επιθετικά σχόλια εναντίον σου με τυπικά πολιτικό περιεχόμενο για τη γαλλική επανάσταση, την τρομοκρατία, τη 17Ν, την ΟΠΛΑ, τον αναρχισμό, τον Μπακούνιν;
  Δώσε μια παραπομπή.
  (Μόνο για τη Σοβιετική Ένωση έχω γράψει γιατί τέτοια υποκρισία δεν την αντέχω: Ανθρώπους που δικαιολογούν τα χειρότερα εγκλήματα και εκατόμβες δεκάδων εκατομμυρίων της δικής τους πλευράς να εξανίστανται για ψύλλου πηδήματα πολιτικών αντιπάλων τους.)

  Προσωπικά σου έχω επιτεθεί (κάτι που δεν το συνηθίζω) όταν έχεις φτάσει στο αμήν, συνεχίζοντας τις προσωπικές, χλευαστικές, υβριστικές κλπ επιθέσεις σου εναντίον μου.

  Αν κρίνω από το πώς περιγράφεις εαυτόν και την υφή των σχολίων σου, ζεις σε μια εικονική πραγματικότητα και νομίζεις πως θα βάλεις και τους άλλους σχολιαστές στο ίδιο τριπάκι. Αλλά οι περισσότεροι εδώ έχουν μυαλό, γνώσεις και αίσθηση της πραγματικότητας και του δίκαιου και κρίνουν. Κι έτσι γίνεσαι γραφικός, αν δεν το έχεις καταλάβει.

 210. Theo said

  @208:
  αντί για συγγνώμη για άστοχη ή και κακοήθη προσέγγση σε σχολιασμό τους, το ρίχνουν στη θυματοποίηση …

  Τάδε έφη το αιώνιο θύμα που θεωρεί πως όλοι έχουν συνωμοτήσει εναντίον του και που οι μισοί σχολιαστές εδώ είναι ιδειλογικοί απόγονοι δοσιλόγων, υποκριτές, τσανακογλείφτες ή εγκάθετοι των μυστικών υπηρεσιών, των ναζί, των χρυσάβγουλων, της ακροδεξιάς, του Ισραήλ, της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και δε συμμαζεύεται 😎 😥 😆

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τρομακτικό πράγμα ο δογματισμός, ο ορισμός της συγκινησιακής πανούκλας.
  Αν και όλων των ειδών οι δογματικοί το γνωρίζουν, επειδή το παρακάμπτουν και το ερμηνεύουν κατά το δοκούν, η αριστερά δεν είναι ιδεολογία άρα ούτε δόγμα, είναι η φυσική ροπή του ανθρώπου για την αναζήτηση του καινούριου και την εξερεύνηση του αγνώστου, πάνω στην ίδια βάση η δεξιά, είναι η επίσης φυσική ροπή του ανθρώπου προς τον συντηρητισμό λόγο του έμφυτου φόβου προς το καινούριο και το άγνωστο. Χωρίς το ένα δεν μπορεί να σταθεί το άλλο, για την εξέλιξη του είδους, χρειάζονται και τα δύο, είναι το γιν – γιάνκ της ανθρωπότητας στον υγιή εξελικτικό της δρόμο, ο καταστροφικός καρκίνος της, λέγεται ΔΟΓΜΑ.

  Οποιοσδήποτε λέει πως ο μόνος δρόμος για την αλήθεια είναι ο δικός του, είναι ηλίθιος ή απατεώνας και καλό είναι να μη τον λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψιν.

 212. Pedis said

  Τεό, δεν σε προσβάλλω προσωπικά.

  Συχνά υπογραμμίσω εντόνως ότι συγκεκριμένα σχόλιά σου (τα περισσότερα που γράφεις με αφήνουν αδιάφορο) που τα παρουσιάζεις με περηφάνεια σχετικά με μεταφυσικές εμπειρίες, υπερβατικές μεθέξεις, τις σχέσεις σου με εμπνευσμένους μοναχούς με σουξέ σε αγράμματες γιαγιαθειάδες, την τυφλή σου υποστήριξη στην κρατικώς επιχορηγούμενη και θεσμικώς υποστηριγμένη θρησκοληψία, την εξύμνηση του ανορθολογισμού κλπ κλπ θα έπρεπε να σε θίγουν κατά πρώτον λόγο εσένα αν ήσουν σε θέση να το αντιληφθείς, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως καταλαβαίνεις ότι διατηρώ το διακίωμα να κάνω, διαμαρτύρομαι επειδή προσβάλλουν τη νοημοσύνη μου.

  Ο ρόλος του θύματος λόγω αυτοάμυνας είναι ήδη τριπλοκαπαρωμένος. Σκέψου κάτι άλλο για τον εαυτό σου.

 213. Pedis said

  Ο ρόλος του θύματος -> ο ρόλος του θύτη, εννοούσα.

 214. Theo said

  Τεό, δεν σε προσβάλλω προσωπικά.

  Εδώ γελάνε 😆 😳
  Θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες ή εκατοντάδες προσβολές σου εναντίον μου, αλλά δεν θα χαραμίσω έτσι τον χρόνο μου.

  Όσο για το ότι τάχαμου υπερηφανεύομαι για κάποια πράγματα που απαριθμείς στην τελευταία παράγραφο, σου έχει απαντήσει ο Λάμπρος (https://sarantakos.wordpress.com/2019/07/27/meze-385/#comment-596997)

  Αλλά είπαμε:
  Είσαι μανούλα στη διαστρέβλωση 😳

 215. Pedis said

  # 214 – Τεό (φυσικό πρόσωπο), προσβολή μπορεί να εκληφθεί η κριτική για κάτι που είσαι ή δεν είσαι, που έκανες ή δεν έκανες κοκ.

  Όχι η κριτική για πράγματα και απόψεις που διαδίδει από το πληκτρολόγιό του προς όλον τον κόσμο ο ίδιος ο σχολιαστής Τεό ότι είναι ή δεν είναι, έκανε ή δεν έκανε.

  Είναι κατανοητό, έτσι;

 216. Theo said

  Φυσικά οι υβριστικοί, χλευαστικοί, μειωτικοί, απαξιωτικοί, κλπ χαρακτηρισμοί που μου έχεις απευθύνει αφορούν αυτό «που είμαι ή δεν είμαι, που έκανα ή δεν έκανα, κοκ», άρα είναι προσβλητικοί, κατά τη συλλογιστική σου. 😉

 217. Pedis said

  # 216 – Τεό, επιμένω υπομονετικά:

  κριτική (προσβλητική, δεικτική και χλευαστική, εγώ δεν είμαι υποκριτής να το αρνηθώ) γι αυτά που εσύ ο ίδιος λές σε όλον τον κόσμο που διαβάζει τα σχόλια ότι είσαι ή ότι κάνεις.

 218. Theo said

  @217:
  Έγκωσα με τις κνίτικες σοφιστείες. 😳 🙄
  Δεν θα συνεχίσω.

 219. Theo said

  ΥΓ:
  Για τις σχέσεις και τις επιδράσεις μεταξύ πραγματικού προσώπου και σχολιαστικής περσόνας, βλ. τα σχόλια 154 και 155 του Δύτη, με τα οποία συμφωνώ.

 220. Pedis said

  # 218 – αυτό το σχόλιο το έκανες επειδή βρέθηκες σε αυτοάμυνα;

 221. loukretia50 said

  H χαρά του αναγνώστη αυτό το νήμα.

 222. ΓιώργοςΜ said

  220 Μπορεί απλά να έγκωσε.
  Δεν είναι και ο μόνος…

 223. Νέο Kid said

  Εντάξει, να είμαστε και δίκαιοι. Δεν φταίει κι ο Pedis. Ήδη στο σχόλιο 6. δήλωσε:
  «Ωραίο θέμα, σήμερα.

  Θα κοιτάξουμε τις δουλειές μας. Αύριο, πάλι, ιστολόγιο.» , αλλά με τα ξενερουά που ανεβάζει ο Νικοκύρης τελευταία ,τί να κάνει κι αυτός? Με τον Αδάμ και την Εύα ν’ασχοληθεί?

 224. Pedis said

  # 219 – Ο Δύτης αναφέρεται σε μια άλλη πλευρά του προβλήματος: τη σχέση του φυσικού προσώπου με το πρόσωπο του σχολιαστή.

  Σε κάθε περίπτωση στο 99% των περιπτώσεων το τι γνωρίζει ο καθένας για τον άλλον μεταξύ των σχολιαστών, για το τι είναι, τι τού αρέσει, ποιο είναι το παρελθόν του, τα γούστα του, τις εμπειρίες του, τα ψεμματα και τις αλήθειες του, τον χαρακτήρα του, τι πιστεύει και τι κάνει, το γνωρίζουμε *μόνον* από αυτα που ο καθένας αφήνει εδώ μέσα.

  Δημοσίως, ευθαρσώς, μερικές φορές με αλαζονεία, συχνά με περηφάνεια ή έπαρση μοναδικότητας, με καμάρι, με βεβαιότητα εκατό καρδιναλλίων, εκατοντάδες σχόλια εισβάλλουν στην οθόνη του καθενός μας. Τα περισσότερα προσωπικά σχόλια δεν απασχολούν παρά αυτόν που τα έγραψε και έναν-δυο περίεργους ή κουτσομπόληδες.

  Αν υπάρξει κριτική/επίθεση (κακή, ηλίθια, σκληρή, σωστή, έξυπνη, άδικη, σοφισική, προσβλητική, δεικτική, καλοήθης ή κακοήθης, μπηχτές,) αυτή είναι στο παιχνίδι, τους όρους του οποίου αποδέχονται ολοι οι σχολιαστές που αφήνουν την προσωπική τους γνώμη επί παντός του επιστητού απροειδοποίητα, προκλητικά, αυτάρεσκα, διδακτικά ή ζητώντας συμπάθεια και δεν ξέρω για ποιους άλλους χιλιους διαφορετικούς λόγους.

  Τίποτα το προσωπικό.

 225. Γς said

  ΑΜΑΝ ΠΙΑ!

  Και προχωρούσα μέσα στη νύχτα/ χωρίς να γνωρίζω κανένα/Κι ούτε κανένας, ούτε κανένας με γνώριζε, με γνώριζε

 226. loukretia50 said

  224. …κι αυτό το παιχνίδι λέγεται ζωή μέσα απ΄την οθόνη.

  Δυστυχώς ξεχνάμε πόσο εκτεθειμένους μας αφήνει η προσωπική συμμετοχή στη δυσάρεστη κριτική/επίθεση κάθε συμπαίκτη.
  Όπως και στην πραγματική ζωή.
  Καθένας με τις επιλογές του και τις αντοχές.

 227. Theo said

  @226:
  Πολύ σωστά, Λουκρητία!!

 228. Γς said

  227:

  Να την ακούτε την … (opos ameriki)

 229. loukretia50 said

  228. Θα μου κολλήσεις λάθος όνομα και δε χρειάζομαι δεύτερο φερετζέ!

 230. Pedis said

  # 226 – μπορεί να συμβαίνει αυτό για χίλιους λόγους δικαιολογημένους ή μη, αλλά, αν γίνεται από περσόνα σε περσόνα κι όχι σε δημόσιο πρόσωπο, όπως ας πούμε ο Νικοκύρης και κάνα δυο άλλοι που με δική τους πρόθεση έχουν ταυτίσει το διαδικτυακό με το φυσικό τους πρόσωπο, οφείλεται, ιν πρίνσιπλ, να θεωρηθεί μη προσωπικό, αλλά κριτική σε κείνο που θέλουν να διαδόσουν, με τον τρόπο που το κάνουν, τις προθέσεις που εκλαμβάνουν οι άλλοι ότι υφέρπουν κλπ κλπ.

  Τα πιο πολλά αυτοπροσωπικά σχόλια, του λόγου μου τα αντιμετωπίζω με αδιαφορία και ενίοτε με ανομολόγητη χλεύη για τον βλακώδη πρωταγωνιστισμό τους, σπάνια με συμπαθεια, αφού δεν βλέπω το ιστολόγιο ως χώρο εθελοντικής ομαδικής ψυχανάλυσης.

  Τίποτα τα προσωπικό και πάλι.

 231. loukretia50 said

  230. β΄
  Η «ώρα του σχολιαστή» είναι το κείμενό του
  Σαφώς και πρωταγωνιστεί το εικονικό εγώ του
  Μα ποιος σου λέει πως σοβαρά παίρνει τον εαυτό του?

  Αν είσαι αδιάφορος , γιατί τότε τσιμπάς?
  Με χλεύη «ημερολόγια» γιατί λοξοκοιτάς?
  Δες τα σαν φληναφήματα κι απλά να προσπερνάς

  … μάλλον προσωπικό!

 232. Pedis said

  # 231 – Λουκρητία, μετά από τόσο καιρό εδώ, έχω σχεδόν αυτοματοποιήσει τα κριτήρια μου για του σκρολ ορ νοτ του σκρολ, κι αν δεν μου μπει σα σφήνα κάτι στο μάτι από κεινα που δεν τα θεωρώ άξια ανάγνωσης σχόλια και με ενδιαφέρει ή με προκαλέσει, αδιαφορώ. Όπως κάνουν κι πολλοί άλλοι σχολαστές, φαντάζομαι. Μην το παίρνεις προσωπικά αλλά δεν τα διαβάζω όλα τα δικά σου πονήματα, αν και γενικώς θαυμάζω την ικανότητά σου.

 233. Theo said

  @224:
  Αν υπάρξει κριτική/επίθεση (κακή, ηλίθια, σκληρή, σωστή, έξυπνη, άδικη, σοφισική, προσβλητική, δεικτική, καλοήθης ή κακοήθης, μπηχτές,) αυτή είναι στο παιχνίδι, τους όρους του οποίου αποδέχονται ολοι οι σχολιαστές που αφήνουν την προσωπική τους γνώμη επί παντός του επιστητού απροειδοποίητα, προκλητικά, αυτάρεσκα, διδακτικά ή ζητώντας συμπάθεια και δεν ξέρω για ποιους άλλους χιλιους διαφορετικούς λόγους.

  Το θέμα είναι πως εσύ, σαν άλλος Βάτμαν, ψοφάς να κάνεις επιθέσεις επί παντός του επιστητού σε όσους δεν συμφωνούν μαζί σου, δημόσια πρόσωπα ή μη, ad hominem, τις περισσότερες φορές αναίτια και απρόκλητα, κατά κανόνα άσχετες με το θέμα της ανάρτησης, ενώ η συζήτηση μέχρι τότε πήγαινε καλά, και να δυναμιτίζεις το κλίμα.

  Οι περισσότεροι εδώ μπαίνουμε για να μάθουμε κάτι για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία μας. Όχι να προπαγανδίζουμε τις απόψεις μας. Το ότι βλέπεις το ιστολόγιο σαν ένα «παιχνίδι» αντεγκλήσεων και ιδεολογικής ξιφομαχίας, σα να ήσουν σε φοιτητικό αμφιθέατρο, τα φτηνά τερτίπια του οποίου και χρησιμοποιείς (πότε θα ωριμάσεις και θα ξεκολλήσεις άραγε; ) πολλούς στη θέση σου θα τους έκανε να αναρωτηθούν για την αιτία και να ρωτήσουν ίσως και κανέναν ειδικό 😉

 234. Γς said

  Εμένα, γιατί δεν με διαβάζεις;

  Ή με διαβάζεις;

  Θα το παίξει αδιάφορος….

  Θα μιλήσεις ρε;

 235. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Απουσίαζα και δεν μπόρεσα να απολαύσω τις ρητορικές σου -λέμε τώρα..- καντρίλιες. Αλλά νά’μαι πάλι δίπλα σου, και ξέρω ότι αυτό επιθυμεί η ψυχή σου. Πολλοί εδώ σε παρεξηγούν επειδή νομίζουν ότι η πηγή της επιθετικότητάς σου είναι πολιτική ή τεστοστερονική, αλλά δεν ξέρουνε πώς κουμαντάρει διά βίου την συμπεριφορά μας ο πόνος της απόρριψης, ιδιαίτερα αυτής που «δεν μπορεί να πει το όνομά της» (Ξέρεις εσύ!..). Ίσως δεν το κατανοώ ακριβώς ούτε κι εγώ, και σπάζω το κεφάλι μου για να καταλάβω τον πυρήνα του βασικού μηνύματος που θέλεις να εκπέμψεις με τα αποκόμματα του ψευδωνύμου σου: Colo-pedis-mos, pedis-κη ή κάτι άλλο; Αλήθεια, για ποιές ακριβώς δραστηριότητες σε παρακολουθεί η οικογένειά σου; Η κρητική σου βράκα κρύβει κάποιο μυστικό; Σε χαιρετώ και είμαι πάντα στην διάθεσή σου (..αλλά θα σου βάλω πιπέρι στο ευρύπυλο στόμα, αν ξαναπείς κακές κουβεντούλες για μένα..)

 236. Γς said

  235:΅

  Απάνω που είπα να ρίξω κι εγώ καμιά φάπα πετάχτηκε ο … Κάτσε-κάτω-από-τηυν-μπάρα.

  Κάτσε κάτω ρε!

 237. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @236. 🙂 🙂

 238. Γς said

  Σήκω απάνω ρε!

  Αν είσαι άντρας

 239. Άλλος παραφέρθηκε, άλλος δίνει εξηγήσεις, αυτό βλέπω εγώ.

 240. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @238. Ο Χατζηχρήστος το έλεγε. Και όταν σηκώνονταν ο αντίπαλος, γύριζε από την άλλη μεριά και σχολίαζε: «Κοίταχ’τον ρε! Σηκώθηκε!»

 241. Γς said

  235:

  >Colo-pedis-mos, pedis-κη ή κάτι άλλο;

  ο ένας, ma que cazzo ο άλλος

 242. Γς said

  239:΅

  Μη το χαλάς μωρέ;

 243. Theo said

  @239:
  Ο πρώτος είναι καινούργιος στο παραφέρσιμο 😕

  Ο άλλος. που δίνει εξηγήσεις και συχνά παραφέρεται ή προκαλεί (βλ. και σχ. 89). έγραψε στο σχ. 195 για άλλους, εξ ιδίας όμως πείρας, «πιθανά, επειδή μυγιάζεται» 😉

 244. Γιάννης Κουβάτσος said

  243: Επηρεάζεται η κρίση και από τις πολιτικές συμπάθειες και αντιπάθειες. 😉

 245. Γς said

  Ούτε αυτό θα μου το καταλογίσετε;

  που με το Σχ.234 και τα επόμενα κατάφερα να τους κόψω την όρεξη για καβγά

 246. Pedis said

  # 233 – Οι περισσότεροι εδώ μπαίνουμε για να μάθουμε κάτι για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία μας. Όχι να προπαγανδίζουμε τις απόψεις μας.

  Από τη γενική παρουσία του σχολιαστή Τεό εγώ έχω σημειώσει τη φροντίδα του να πληροφορεί με κάθε ευκαιρία για τις γνωριμίες του φυσικού προσώπου του Τεό, τις προσωπικές εμπειρίες και σημαντικές μαρτυρίες, καθώς και, αυτό είναι που με ενδιαφέρει, την υποστήριξή του, κάθε φορά που θα γίνει σχετικό σχόλιο, στον θρησκευτικό σκοταδισμό, στη θεσμική δεισιδαιμονία που λέγεται χριστιανική εκκλησία και στις υπερβατικές του εμπειρίες.
  Σχόλια στο θέμα με πλούσιο ενδιαφερον και καμιά προπαγάνδα!

  # 239 – γιατί, τι περίμενες;

  Δεν είχες αντιληφθεί τα σημάδια της φρίκης που φανέρωνε με σχολαστικότητα εδώ και καιρό;

 247. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @244. Ορθώτατη παρατήρηση, Γιάννη, αλλά και θλιβερή. Να είσαι ένας ακέραιος, καλλιεργημένος και έντιμος άνθρωπος και όταν χρειαστεί να εκφέρεις κρίση ηθικού περιεχομένου, να κρίνεις ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των κρινομένων.. (Ίσως μπορεί να διατυπωθεί και αλλιώς. Σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνουμε την ποιότητά μας, όταν δηλ. μπορούμε να πούμε στον ομόφρονα ή τον φίλο: Νομίζω πως εδώ έχεις άδικο!)

 248. voulagx said

  #239: Ναι, Δυτη μου, αλλα ειπαμε να κραταμε ισες αποστασεις, ε!;

 249. BLOG_OTI_NANAI said

  246: Ο τύπος είναι ανεκδιήγητος… Μιλάει για θρησκευτικό σκοταδισμό, όταν τα κυρίαρχα παραδείγματα του αντιθρησκευτικού σκοταδισμού είναι βουτηγμένα στην εγκληματικότητα από τον Ροβεσπιέρο μέχρι τον Στάλιν και τον Πολ Ποτ, βουτηγμένα στη ρεμούλα και στην παιδεραστία βλέπε Μάο, στον ρατσισμό βλέπε Βολταίρο και το χρήμα που έβγαλε από το δουλεμπόριο, μέχρι και στο πνευματικό φίκι-φίκι και το «δια χειρός βαράγκη» βλέπε Μαρκήσιος ντε Σαντ του οποίου τα κείμενα παίρνουν όσκαρ ηλιθιότητας και κρετινισμού.

  Ασφαλώς υπάρχουν και θρησκευόμενοι κρετίνοι, αλλά εξίσου και άθεοι. Η αντιθρησκευτικότητα δεν σε κάνει σε τίποτα καλύτερο από κάποιον θρησκευόμενο. Απόδειξη ότι ζεις σε μια ουτοπία και μας ζαλίζεις τον γκιώνη με κάθε ευκαιρία ενώ τα παραδείγματα των αντιθρησκευόμενων κάφρων είναι αμέτρητα. Ρίξε έναν κουβά νερό στο πρόσωπο σου μπας και ξυπνήσεις. Όπως σου ξαναείπα, κοίτα τους άθεους να προσκυνάνε κλαίγοντας τα ταριχευμένα πτώματα των άθεων ηγετών, νιώσε την ντροπή για τα έργα των ομοϊδεατών σου, δες και τα εγκλήματα τους, και μετά πες μας τι εστί σκοταδισμός.

 250. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ίσες αποστάσεις; Δεν νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται εδώ. Θα ήταν πρόοδος, πάντως. Σίγουρα προτιμότερη στάση από το να θεωρούμε ότι ο «δικός» μας έχει δίκιο, μόνο και μόνο γιατί είναι «δικός» μας κι ας είναι επιρρεπής στα φάουλ, τα οποία κάποτε προκαλούν συρράξεις. Δεν αναφέρομαι στα τεκταινόμενα στο ιστολόγιο, αλλά σε όσα παρατηρώ να συμβαίνουν στα γήπεδα. Μην παρεξηγηθώ κιόλας. ☺

 251. Pedis said

  # 249 – και ορθά να ήταν όλα αυτά, καταλαβαίνεις ότι δεν αναιρούν το προφανές γεγονός ότι είσαι υποστηρικτής ενός από τους πιο σκοταδιστικούς και αντιδραστικούς θεσμούς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

  Άλλο: βελτίωσε το στυλ σου, διότι φοβάμαι λόγω των κακών επιρροών έχεις πέσει ήδη μια μοναδα στην κλίμακα ποιότητας cazzea σε σχέση με τα έτσι κι αλλιώς χαμηλά στάνταρντς ύφους που διαθέτεις.

 252. voulagx said

  #250 @Κουβατσος: Αν αναφερεσαι στο δικο μου #248, σου διευκρινιζω οτι δεν θεωρω «δικο μου» ουτε τον Pedis ουτε τον Κατσεα.

 253. Alexis said

  #239: Υποψιάζομαι ότι κάποιοι λαδώθηκαν με ντομάτες από τον Κατσέα για να μεροληπτήσουν!
  Ειδικά οι Τεό και Κώστας, καθότι Θεσσαλονικείς, μου φαίνονται πολύ ύποπτοι… 😊

 254. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, όχι τέτοια, γιατρέ! Θέλουμε κι εμείς ντομάτες που να μυρίζουν ντοματίλα. 😎

 255. loukretia50 said

  Ευτυχώς που με δεδομένη την ανωνυμία και την απίθανη περίπτωση να συναντηθούμε με πρόσωπα που δε θέλουμε, στους διαδικτυακούς καυγάδες δεν έχουμε αληθινούς εχθρούς. Ούτε πραγματικούς φίλους.
  Απλά η συμμετοχή μας είναι μια σύμβαση , ένα παιχνίδι που αποδεχόμαστε και συχνά απολαμβάνουμε.
  Αν διαρκώς ξεφεύγει – όπως στην πραγματική ζωή – σε προσωπικές ή κομματικές αντιπαραθέσεις με αδιέξοδες συζητήσεις, καταλήγει δυσάρεστο, αφήνει πικρή γεύση και χάνουμε όλοι τελικά. Δε νομίζετε?
  Αυτό το κλίμα θέλουμε στο ιστολόγιο?
  Όχι για την Αlexaina, για μας.

 256. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @253. Οι φίλοι δεν λαδώνουν. Χαρίζουν! (Στο χωριό, έχω μοιράσει καμιά 5-6 κλειδιά της εισόδου και επέτρεψα στους κατόχους τους να μπαίνουν και να παίρνουν ό,τι θέλουν, ελεύθερα 🙂 Το ίδιο έκανε και ο πατέρας μου, πριν πεθάνει. Γέμιζε έναν σάκκο με αγγουροντομάτες, γυρνούσε και τις μοίραζε σε συγχωριανούς.. Η χαρά του να δίνεις! )

 257. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @254. Γιάννη, αν δεν μας χώριζαν βουνά και λαγκαδιές, θα έβλεπες! 🙂

 258. ΣΠ said

  Ένα νήμα για ένα διαδικτυακό παιχνίδι λέξεων έφτασε να γίνει Αμέρικαν μπαρ. Ευτυχώς το πράγμα φαίνεται να καταλαγιάζει.

 259. loukretia50 said

  ΣΠ
  Μήπως εσύ, ή κάποιος άλλος γνωρίζει τρόπο να κατεβάσουμε την εφαρμογή του παιχνιδιού με ελληνικές λέξεις, χωρίς να μπλέκουμε με φουμπού?
  Δοκίμασα να το ψάξω και μου μετέφρασε τις οδηγίες του αγγλικού!

 260. Alexis said

  #255: Εγώ άμα σε συναντήσω θα σε γνωρίσω αμέσως γιατί θα αλληλοσυστηθούμε έμμετρα!
  Η τελευταία φράση σου δεν ξέρω τι εννοεί αλλά αν είναι κάποια βρισιά για μένα ☺ το αντιπαρέρχομαι γιατί είσαι καλόψυχη και χωρίς σκοτεινό υπόγειο! 😊

 261. ΚΩΣΤΑΣ said

  253 Αλέξη! 😉 όχι μόνο ντομάτες, αλλά και υπόσχεση για λάχανα και αντίδια το χειμώνα. 😜

 262. ΣΠ said

  259
  Όχι, Λου, δεν παίζω το παιχνίδι. Θα ψάξω όμως μήπως βρω κάτι.

 263. Alexis said

  #261: Ώπα! Ομολογείς λοιπον, ε; 😊😊😊

 264. loukretia50 said

  260. !!!
  Φαντάζεσαι να συναντηθούμε μπροστά σε περίπτερο – κανονικό ή έκθεσης βιβλίου πχ – και να ζητάμε έμμετρα αυτό που θέλουμε? Θα τους στείλουμε όλους αδιάβαστους!
  Για το καλόψυχη αμφιβάλλω, εφτάψυχη αποδεδειγμένα!
  Δε βρίζω ποτέ, πόσο μάλλον τη συμβία σου!

 265. sarant said

  259 Δεν το ξέρω, Λου

 266. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @255. Αγαπητή Λουκρητία, πολλοί -ίσως οι περισσότεροι- από εμάς, είναι μιάς κάποιας ηλικίας και μιάς κάποιας παιδείας, και είναι φυσικό να μην είμαστε επιρρεπείς σε ξεκατινιάσματα. (Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας στιγμιαίας παρεκτροπής αλλά ο παρεκτραπείς που διαθέτει στοιχειώδες ήθος, θα επανέλθει γρήγορα στο πλαίσιο του πολιτισμού που μας αρμόζει). Η προσωπική μου ευχή θα ήτανε ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ οι πολιτικές συζητήσεις και να περιοριζόμασταν στα λεξιλογικά / φιλολογικά θέματα που φαίνεται πως αγαπούμε όλοι μας. Αφού, όμως, ο Νικοκύρης έχει διαφορετική γνώμη, ντέφι να γίνει! (Ίσως χρειάζεται και λίγο πολιτικό αλατοπίπερο η ζωή μας! 🙂 ). Από αυτό το σημείο, μέχρι το να στήνουν καρτέρι διάφορες ψυχοπαθητικές προσωπικότητες (που νομίζουν ότι είναι οι προφήτες της αδικημένης και διωκόμενης θρησκείας τους) και να πυροβολούν ό,τι και όποιον δεν τους αρέσει, υπάρχει μεγάλη απόσταση… Ευπρέπεια λοιπόν, σεβασμός στις απόψεις και την προσωπικότητα του άλλου, και όλα θα πάνε καλύτερα..

 267. Γιάννης Ιατρού said

 268. Theo said

  @246:
  Συνέχισε την παραπληροφόρηση και την εθελοτυφλία. Καλά πας 😥

  Συνέχισε και τα συνήθη παράπονά σου για κάποιους που κάποτε δεν προσπερνούν αλλ’ απαντούν στην προπαγάνδα και τη λασπολογία σου. Κι είναι θλιβερό να συνειδητοποιείς πως μόνο αν παίζεις μόνος σου έχεις πιθανότητες 😉 να βγεις πρώτος 😆

 269. loukretia50 said

  Κι εγώ που παίζω μόνη μου θα βγαίνω πάντα πρώτη!
  Αμέ!

  Νόμιζα ότι έχουμε ανακωχή (δεν ήλπιζα σε πέρας εχθροπραξιών}

 270. Theo said

  @269:
  Περισσότερο χαβαλέ το νιώθω, παρά εχθροπραξίες 🙂

 271. Γς said

  Ανακωχή για περισυλλογή τραυματιών

 272. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  258 – Όλα έχουν ένα τέλος, μόνο τα σαλάμια έχουν δύο.☺

 273. Γς said

  272:

  Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei

 274. mitsos said

  @@ Γς
  271 Τα σαλάμια ;
  272 wurst= λουκάνικα ;
  Ά ναι και τα σαλάμια και τα λουκάνικα !

  Να δεις που και τ΄αγγούρια έχουν δυο
  ( του μανάβικου όχι του κηπουρού 🙂 )

 275. Pedis said

  Έλειπα και τωρα βλέπω ότι έκλεισε, προσωρινά, το καπάκι του ο «κ.» Oχετός.

  Ε, τώρα, μπορούν να τον χαίρονται και να ξαναρχίσουν μαζί του τους χαριεντισμούς και τις φιλοφρονήσεις οι συγκεκριμένοι σχολιαστές που υποτίθεται θέλουν να διαβάζουν και να ανταλλάσσουν «ενδιαφέροντα» και «πολιτισμένα» σχόλια.

 276. loukretia50 said

  Μαντινάδα (γιαλαντζί) ασορτί με το νήμα ?

  (Πρώτη πίστα – πιο λαϊκή)

  Η λέξη είναι αστραπή, σαν κεραυνός χτυπάει
  Μπορεί να μοιάζει χαβαλές, όμως σε ζεματάει

  (Και σε άλλη, πιο κουλτουρέ)
  Η λέξη σαν την αστραπή την άγνοια φωτίζει
  Κι όμως συχνά σαν κεραυνός καίει και μας τσακίζει

  Όσο για σύντεκνους και μη…

  Καλύτερα ν’αγανακτούν με παιγνιώδεις ρίμες
  παρά να αγκιστρώνονται σε ματωμένες μνήμες

 277. loukretia50 said

  Περασμένα μεσάνυχτα , νομίζω αυτό κολλάει :

  Welcome to this wonderful town https://youtu.be/nw8A9FVAzPw
  Νothing bad ever happens
  BUT WHEN THE TOWN GOES TO SLEEP
  YOU CAN HEAR THE SOUND OF SOMETHING DEVIOUS
  OF SOMETHING QUITE MYSTERIOUS
  LURKING IN THE DARK…
  ————————————
  I saved the town, I saved town!
  WΑΙΤ – ΙS ANYBODY ELSE AROUND?

  Αν το μπλογκ γίνει καμίνι τι να κάνει η ασπιρίνη!
  Αν η ένταση δε σβήνει για να δούμε ποιος θα μείνει

 278. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  274τέλος. Όχι, ο κώλος τ΄αγγουριού δεν «εκκινά» 🙂 🙂

  Εγώ γιατί πιστεύω ότι στους καυγάδες, πραγματικούς ή ηλε, βγαίνουν οι κουκούλες και φαίνονται καθαρότερα τα από κάτω; Θυμωμένος λες ακράτητα τα πράγματα όπως τα πιστεύεις, και οι ΑΗΠ που λέγανε «εν οργή μήτε τι λέγειν μήτε τι πράττειν», μάλλον ήταν για προστέψουν από το έρεβος της αλήθειας που θα βγει στο φως.

 279. loukretia50 said

  EΦΗ – ΕΦΗ
  Οι αρχαίοι μπορεί να ήταν σοφοί, αλλά δυστυχώς στην αγχωμένη καθημερινότητά μας πολύ συχνά δεν έχουμε
  την πολυτέλεια να περάσουμε στη φάση ζεν πριν αντιδράσουμε.
  Και η αντίδρασή μας μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να ειπωθούν πράγματα με τρόπο υπερβολικό.
  Δε σημαίνει ότι είναι ψέματα, το αφιλτράριστο φανερώνει κι εκείνα που προσπαθούμε να κρύψουμε, αλλά είναι πιθανό να παρασυρθήκαμε και μην τα εννοούμε ακριβώς έτσι.
  Συμβαίνει κάποιες φορές να έχουμε δίκιο κι ο τρόπος που το διεκδικούμε να είναι λάθος, πχ να βγαίνει μια επιθετικότητα που αυτόματα μας καθιστά ένοχους για απαράδεκτη συμπεριφορά. Είναι ανθρώπινο, είναι πολύ εύκολο να ενοχληθείς και με τη σειρά σου να προκαλέσεις.
  Όχι πως αυτό είναι δικαιολογία, ειδικά σε δημόσιες αντιπαραθέσεις. Όμως κανένας δεν καυγαδίζει μόνος του.

 280. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Προσπαθώντας να κλείσω ένα δυσάρεστο επεισόδιο, δηλώνω πως σέβομαι την κάθε ιδιαιτερότητα (ιδεολογική, σωματική, σεξουαλική- ιδίως αυτήν..) αρκεί αυτή να μην γίνεται πηγή οξύτητας και επιθετικής συμπεριφοράς. Διαφορετικά, θα αναγκαστώ να αμυνθώ για λογαριασμό δικό μου και πολλών άλλων..

 281. Γς said

  Κι η εποχή που τα πανεπιστήμια ήταν γεμάτα παντού με γκράφιτι, 40 χρόνια πίσω.

  Και πως πάει γάντι με τα εδώ αυτό που ήταν γραμμένο στο μεγάλο αμφιθέατρο:

  ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!

 282. Γιάννης Κουβάτσος said

  79: Έτσι είναι. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, κι εδώ και στη ζωή μας να μην προκαλούμε με ειρωνείες, προσβολές και επιθέσεις ad hominem, γιατί και το θύμα μας δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, θα μας τα πει ένα χεράκι. Δεν θα φταίει αυτός, όμως, θα φταίμε εμείς που τον προκαλέσαμε. Δεν ισχύει ότι φταίνε και οι δύο σε έναν καβγά. Φταίει ένας, αυτός που συστηματικά προκαλεί με την απρεπή συμπεριφορά του. Αν το κόψει, θα κοπούν μαχαίρι και οι καβγάδες.
  Καλημέρα κιόλας.

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  279, όχι 79.

 284. Pedis said

  Δεν διαπίστωσα δύο να καβγαδίζουν.

  Μα ένα Βόθρο που ξεχείλισε.

  Παρατηρώ, επίσης, μερικούς «ευγενικούς» σχολιαστές, όπως τον Κουβάτσο, τον Τεό, τον Μπλογκ και μπορώ να φανταστώ κάνα-δυο ακόμη να το χαίρονται και να βρέχουν δειλά-δειλά μα με χαρά τα ποδαράκια τους στα λύματα.

  Σε αντίθεση με ελάχιστες εξαιρέσεις σχολιαστών που δήλωσαν με κάποιο τρόπο την αηδία τους απο αυτά που διαβάζουν, καλυπτόμενοι, και καλά κάνουν, για να μην τους πάρουν ξώφαλτσα τα σκατά που ξεβράζει ο σχολιαστης-Βόθρος.

 285. Theo said

  @284:
  Ζήσε με τις φαντασιώσεις σου και μην κοιτάς τον καθρέφτη. Η πραγματικότητα κάνει τζιζ!!

  Κι άκουσε, αν θες, όσα γράφει ο Κουβάτσος στο σχ. 282.

 286. Pedis said

  Υποκριτή χριστιανέ Τεό συνέσισε να πλατσουρίζεις στα σκατά του ξεχειλισμένου Βόθρου …

 287. Theo said

  @286:
  Αν δεν κατάλαβες το σχόλιό μου 243 με τη φατσούλα με το στραβό στόμα, δεν μου άρεσε η συμπεριφορά του Γ. Κατσέα.

  Ούτε η δική σου εριστικότητα, ψευτομαγκιά και προκλητικότητα μου αρέσουν.

  Γι’ αυτό και συνήθως δεν μετέχω σε τέτοιους «διαλόγους» και δεν μου αρέσουν οι εντάσεις.

  Αλλά με προκάλεσες με το σχ. 195 και, σε παρακαλώ, μη συνεχίσεις να προκαλείς.

 288. Γς said

  Πούτσα πούτσα μα κε πούτσα;

 289. Pedis said

  # 287 – δεν μετέχω σε τέτοιους «διαλόγους»

  τόπα και μόλις παραπάνω (# 284) προσωπικά δεν συμμετέχω σε διάλογο με κανένα βόθρο.

  Πάλι καλά που αν και αργά αντιλήφθηκες ότι από την ανάγκη σου να μου την πεις πας να χωθείς στον οχετό.

 290. Alexis said

  #284: Δεν ξέρω σε ποια από τις δύο κατηγορίες με κατατάσσεις και δεν μ’ ενδιαφέρει βέβαια.
  Ήμουν ο πρώτος εδώ μέσα που καταδίκασα αυτά που έγραψε ο Κατσέας, και είπα ότι παρεκτράπηκε σε εμφυλιοπολεμικές κραυγές.
  Δεν μ’ αρέσει να κάνω τον κριτή ούτε να ρίχνω λάδι στη φωτιά και γι’ αυτό το γύρισα μετά στο καλαμπούρι, όπως και άλλοι βέβαια, για να εκτονωθεί η κατάσταση.
  Επειδή όμως φαίνεται ότι δεν χαμπαριάζεις απ’ αυτά και συνεχίζεις την αντιπαράθεση, θα στο πω στα ίσα:
  ΚΟΦ’ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, γιατί αυτή τη στιγμή ο μόνος βόθρος που είναι ανοιχτός και ξεβράζει σκατά είναι ο δικός σου.

  Αν για κάποιον λόγο θέλεις σώνει και καλά να λες πάντα την τελευταία λέξη για να θεωρείς ότι «νίκησες» στη μάχη που φαντασιώνεσαι ότι συμμετέχεις, φρόντισε τουλάχιστον αυτή η λέξη να μην περιέχει ύβρεις και κάθε είδους «λύματα», γιατί τότε είναι επόμενο να εισπράξεις τα ίδια.

  ΥΓ: Όταν αναφέρεσαι ονομαστικά σε συγκεκριμένους σχολιαστές και λες ότι «βρέχουν δειλά-δειλά μα με χαρά τα ποδαράκια τους στα λύματα» αυτό αποτελεί «πολιτικό σχόλιο χωρίς τίποτα προσωπικό»;
  Και εν τοιαύτη περιπτώσει τι είναι προσωπική προσβολή για σένα; Να τους βρίσεις π.χ. τη μάνα και τον πατέρα ή να τους ρίξεις καμιά Χριστοπαναγία;

 291. Γς said

  Αλέξης- Πέδς συμμαχία.

  Καρατσεκαρισμένο

 292. Γς said

 293. ΓιώργοςΜ said

  Έλεος ρε παιδιά, κι εγώ έχω καιρό να @@@@σω αλλά δεν κάνω έτσι…

 294. Pedis said

  # 290 – είχα δει τα σχετικά σχόλιά σου και, προφανώς, δεν αναφερόμουν σε σένα. Κάλμα.

 295. Pedis said

  Από την άλλη αν με βλέπεις ίσα κι όμοια με τον βόθρο, τότε είναι ένας σοβαρός λόγος να το ξανασκεφτώ.

 296. Pedis said

  Τώρα, πρέπει να λειψω για λίγο, όποιος θέλει να πετάξει σκατά από τον ανοικτό οχετό ας το κάνει, δεν θα τον πειράξω.

 297. Theo said

  @290:
  Προφανώς, Αλέξη, ο Pedis νομίζει πως ο βόθρος που ξεχειλίζει τελευταίος είναι κι ο καλύτερος και πως αυτός αξίζει τον τίτλο του «Αχόρταγου».
  Ας μην του τον στερήσουμε, λοιπόν 😛 😆

 298. loukretia50 said

  Ποιό αμέρικαν μπαρ…
  Δε φτάνει που με τόσα σχόλια συναπτά
  μας έχουν πνίξει τα σκατά…

  τα σκαλίζετε κιόλας

  Ποιός τάχα θα το πίστευε πως κάνω σκατορίμα…
  μα μες στη σκατοθύελλα να λείπει είναι κρίμα

 299. Γς said

  Σκατά εδώ
  σκατά εκεί
  σκατά στα κεραμύδια

  Σκατά στις νύφης το [μκπιπ]
  και στου γαμπρού τα @@

 300. Γς said

  στης

 301. loukretia50 said

  ε, φτάνει πια! Δεν έχει εφευρεθεί το αλεξίσκατον!

 302. Χαρούλα said

  ………………………………….
  Με άλλα λόγια θα στο πω
  κι έναν ανάπηρο σκοπό
  απ’ το εβδομήντα και μετά
  μας έχουν πνίζει τα σκατά
  να δεις τι σου ‘χω για μετά
  …………………………………..

 303. Γς said

  Sk-400

 304. Γς said

  à propos

  Να το ξαναδιαβάσετε:

  https://caktos.blogspot.com/2013/04/skata.html

 305. Γιάννης Κουβάτσος said

  290: Στου κουφού την πόρτα βροντάς, Αλέξη.
  Και κάτι, ελπίζω, τελευταίο:οι εμφυλιοπολεμικές κραυγές πρέπει να σταματήσουν από όλους. Πέρασαν 7 δεκαετίες από τότε, ως πότε κάποιοι σχολιαστές θα ξεθάβουν δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, προκειμένου να ενισχύσουν τον αντιδεξιό αγώνα τους. Φρέσκα κουλούρια, παιδιά, τα παλιά μπαγιάτεψαν.

 306. Γ-Κ said

  Συζήτηση για το… ποιος τον έχει μεγαλύτερο τον βόθρο ομολογώ ότι δεν είχα ματαδεί…

  Έτσι, γενικά και αόριστα:

  – Η λογική ότι «όποιος αντιδρά λανθασμένα ή υπερβολικά χάνει το δίκιο του», είναι απλώς βούτυρο στο ψωμί των καυγατζήδων. Η τέχνη να καυγαδίζεις δημόσια δεν είναι δα και καμιά σπουδαία ικανότητα…

  – Η λογική ότι η αποδοκιμασία της κοινής γνώμης (των υπολοίπων συμμετεχόντων) θα αποτρέψει κάποιον από το να ξεπερνάει τα όρια είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

  —————–

  Και ναι, οι νεκροί έχουν θαφτεί από καιρό, η ιστορία τους έχει κρίνει, καιρός να πάμε παρακάτω. Υπάρχει μια χώρα που έχει την ανάγκη μας.

 307. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κάποιος μου επιβεβαίωσε αυτά που υποψιαζόμουν για το ιατρικό του ιστορικό. Συμπονώ την οικογένειά του και σταματώ εδώ!

 308. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  …Φρέσκα κουλούρια, παιδιά, τα παλιά μπαγιάτεψαν….

  Ειπε αυτος που καθε 3 μερες βγαζει τσαρκα στο ιστολογιο τον σκελετο του Σταλιν.

 309. Γς said

  307:

  Μαζί σου είμαι στον πλακατζίδικο καβγά, αλλά αυτό που ανάρτησες είναι αισχρό!

 310. Γιάννης Κουβάτσος said

  298: Ένας πόντος για σένα, έχεις δίκιο. Έχω τη δικαιολογία, όμως, ότι ζω σε μια από τις λίγες χώρες του κόσμου όπου ο Στάλιν θεωρείται μεγάλη προσωπικότητα του σοσιαλισμού και η αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ πρότυπο για μίμηση. Αν σχολίαζα σε μια άλλη χώρα, δεν θα μνημόνευα βέβαια τον Σήφη, δεν θα υπήρχε λόγος.

 311. Γιάννης Κουβάτσος said

  308, όχι 298: Συγγνώμη, αλλά το σμαρτφόνι τρώει το πρώτο ψηφίο.

  Όχι τέτοια σχόλια, Γιώργο, προς Θεού.

 312. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  #310

  Με σενα και τον Κοτσεα που στησατε χορο τρελο πανω στους ταφους των νεκρων μου ,δεν θελω ουτε τον ιδιο αερα να αναπνεω.

 313. Neo Kid said

  307. Κατάπτυστο σχόλιο!
  Καλύτερα να έγραφες ξανά ότι θα τον δείρεις …

 314. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @311. Γιάννη, δεν συμπεριλαμβάνω αυτό το σχόλιό μου -και τα παρόμοια- στο σώμα των καλών μου στιγμών, αλλά ένιωθα πως έπρεπε να στείλω ένα σήμα για τον λόγο που σταματώ μονομερώς την ενσκήψασα βοθρολογία..

 315. Αγγελος said

  Αν μου επιτρέπεται να συνοψίζω αυτά που βλέπω ως άσχετος τρίτος:
  (89) ο Pedis, ξεκινώντας μ’ένα σχόλιο που υποθέτω πως ο ίδιος το ήθελε σαρκαστικό αλλά άλλοι δεν θα το έβρισκαν αναγκαστικά παράλογο, μίλησε για «ιδεολογικούς απογόνους των δοσιλόγων». Νομίζω πως αυτό ήταν αντικειμενικά προσβλητικό για όσους είχαν αντίθετη άποψη στο θέμα των μαθητικών παρελάσεων.
  (92) ο Γιώργος Κατσέας ανταπάντησε μ’ένα σοβαρό και φρόνιμο σχόλιο, στο οποίο δυστυχώς κόλλησε, προφανώς ως αντίδραση στο χαρακτηρισμό του Pedis, τη φράση «προστατεύοντάς την [Ελλάδα] από το χολερικό μίσος των ιδεολογικών απογόνων των φονιάδων της ΟΠΛΑ, της ΝΟΦ και της 17Ν..»
  (111) ο Pedis επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή άκρο/δεξιά πολιτική τάξη της χώρας έχει τους μεταπολεμικούς της πρόγονους μεταξύ των δοσιλόγων» και ότι «όσοι υποστηρίζουν [σήμερα!] την ακρο/δεξιά αυτά επικροτούν». Το πρώτο έχει μια βάση, αλλά το δεύτερο, καθώς και η ταύτιση δεξιάς και ακροδεξιάς, είναι άδικα και προσβλητικά για το μεγάλο μέρος των Ελλήνων που κλίνουν προς τα εκεί.
  Ως εδώ πάντως, οι ένθεν κακείθεν χαρακτηρισμοί ήταν ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. Και βεβαίως δεξιά και αριστερά έχουν λερωμένη τη φωλιά τους — και πώς θα μπορουσαν να μην την έχουν, όταν τα πράματα έφτασαν εκεί που έφτασαν πριν από 70+ χρόνια;
  Αυτά όμως που ακολούθησαν είναι απολύτως απαράδεκτα. κωλο-πέδια, χανούμισσες, καφασωτά, βόθροι…. Με κορύφωμα τα περί απόρριψης που δεν λέει το όνομά της και περί εξακριβωμένου ιατρικού ιστορικού. Μππορεί να άρχισε ο Pedis; αλλά ο Γιώργος κατσέας το παράκανε. Ίσως θα έπρεπε ο Νικοκύρης να τους βάλει λίγο φρένο…

 316. Γιάννης Κουβάτσος said

  312: Καλά, άσε τα πομπώδη και μακάβρια, γιατί λιγώνομαι και ανατριχιάζω εύκολα. Μ’ εσένα βαριέμαι να τσακωθώ, ανάπνεε ό,τι αέρα σού γουστάρει, it’s a free country. Παρόλο που αυτό χαλάει μερικούς.

 317. Έτσι. Εκτός απ’ την ψευδωνυμία, ωραίος φερετζές είναι και η «ευπρέπεια» ενίοτε. Και ο νοών νοείτω.

 318. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @315. Ξεφτιλιστήκαμε, Άγγελε. Ξεφτιλιστήκαμε! Έχεις απόλυτο δίκιο..

 319. BLOG_OTI_NANAI said

  312: Ο «ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ» για ποιους νεκρούς μιλάει;

 320. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

 321. gpoint said

  Fin;ale..

  d’ un odio infernale la vittima sono

 322. Γιάννης Κουβάτσος said

  319: Τι ψάχνεις να βρεις…Το θέμα είναι να μην εκφέρεις άποψη που αμφισβητεί τα γήινα ιερά και όσια ανθρώπων που κατά τα άλλα δηλώνουν οπαδοί του ορθολογισμού και του διαφωτισμού. Αν το κάνεις, χρειάζεται γερό στομάχι, για ν’ αντέξεις όσα θ’ ακούσεις.
  Και ο νοών νοείτω.

 323. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γιώργο, μπορεί δικαίως να εξεμάνης, ορισμένους όμως χαρακτηρισμούς που αναφέρονται είτε σε προσωπικά δεδομένα, είτε θίγουν ευρύτερα αρκετούς σχολιαστές εδώ μέσα, πρέπει δημόσια και ρητά να τους ανακαλέσεις.

  Αντιλαμβάνομαι την κακή στιγμή, βρασμός ψυχής, δεν δικαιολογώ όμως την υπεκφυγή, τώρα που φαίνεται ότι ηρέμησες.

 324. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  Ο,τι ειχα να πω το ειπα .
  Τελος απο μενα ,πειτε τα μεταξυ σας .

 325. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @Κώστα, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Και όλο το δίκαιο του Θεού να έχεις με το μέρος σου, αν είσαι κάποιας ηλικίας και συγκρότησης, αλλά παρασυρθείς ή/και καταδεχτείς να βουτήξεις σε βούρκο, τότε φέρεις ακέραια την ευθύνη. (Και λίγη σημασία έχει το τί είναι ο άλλος. Μάλιστα, όσο χειρότερος είναι ο άλλος, τόσο πιό απαράδεκτος είσαι εσύ που καταδέχτηκες..)

 326. Pedis said

  # 307 -Τέλειο!

  Έγινε ένα ωραίο αυθόρμητο πείραμα! Και μπράβο στον υστερικά και φανατικά εκδικητικό σχολιαστή που προθυμοποιήθηκε να παίξει τον κομπλεξικό εαυτό του μπροστά σε τόσο κόσμο. Εύγε, νέε μου!

  Όλη η δήθεν ευπρέπεια κάποιων σχολιαστών πήγε περίπατο όταν βρήκαν στο χρυσαυγίτικο υβρεολόγιο μισογυνισμού και ομοφοβίας του πεζοδρομίου του Κατσέα πατριαρχικά στερεοτυπικά σχήματα:

  – για να την πουν σε ένα σχολιαστή που τους τη μπαίνει μέσα απο το δυσώδες στομα/πληκτρολόγιο βόθρο ενός άλλου επειδή οι ίδιοι δεν θα το επέτρεπαν στην εικόνα τους ως «σοβαρές» περσόνες.

  – να γαργαλίσουν τα πατριαρχικά στερεότυπά τους, κρυφογελώντας πονηρά: τον λέει πούστη, αδερφή. Θα τον δείρει … είναι άνδρας, τα έχει πάρει …

  – να πάρουν το μέρος ενός που γαβγίζει και βρίζει, κι όχι του άλλου που δεν απάντησε καθόλου με τον ίδιο τρόπο. Απλά ονομάτισε αυτό που βλέπει: Βόθρος

  – να πάρουν συναισθηματικά το μέρος εκείνου που απειλεί ότι θα δείρει (από το πληκτρολόγιο, χαχά!) σε ένα ιστολόγιο που, στατιστικά, δεν θα έπρεπε να συχνάζει ούτε ένας χρυσαυγίτης στα δέκα εκατομμύρια.

  – να τον δικαιολογήσουν επί τρεις μέρες ότι βρίσκεται διαρκώς εν βρασμώ και εν θυμώ και ότι δεν πρόκειται για συμπεριφορά άξεστου και, προφανώς, ρεζίλη αφου απειλεί ότι θα δείρει κρατώντας τη δεουσα απόσταση.

  – να γινουν αυτόκλητοι δικηγόροι του.

  – να γράψει, όπως έκανε κάποιος άλλος, ένα περισπούδαστο αντικειμενικό σχόλιο ανάλυσης της κατάστασης όπως προέκυψε για να καταλήξει να δώσει συστάσεις στο βόθρο και σε αυτόν που υποτίθεται τα λούστηκε να ησυχάσουν: ωραία άσκηση επίδειξης για μαθητευόμενους ισαποστάκηδες!

  Ωραίαααα!

 327. Pedis said

  Tέλος, προς όποιον cazzoκέφαλο έχει ακόμη λίγο μυαλό και ελάχιστο αυτοσεβασμό: μην επιτρέπεις να σε κοροιδεύει μέχρι κι ένας Cazzeas.

  Υ.Γ. Αν είχα όρεξη να ψάξω να βρω ποιος είσαι, να πιέσω τον ευατό μου να μην βαρεθώ από την ανία και να κανονίσω να έρθω να σε πετύχω, να ήξερα ότι είσαι στα κιλά μου (αμφιβάλλω), κι αν δεν φοβόμουν ότι θα έκλανες εντελώς μαλλί, θα το έκανα, ρε μπαγάσα, μόνο και μόνο για να σου δώσω μια γερή χειραψία. Που τον σκληρό πυρήνα της υποκριτικής ευπρέπειας συγκεκριμένων σχολιαστών έκανες ρεζίλι!

 328. sarant said

  Καλώς ή κακώς τα σχόλια στο νήμα αυτό δεν το είχα δει. Ας ξεχαστούν

 329. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  328 – Σημαντικά είναι αυτά που θυμόμαστε και επηρεάζουν την ζωή μας μετά από έξι μήνες, τα υπόλοιπα είναι ασήμαντα, το ίδιο είναι κι όσοι μένουν κολλημένοι σ’ αυτά.

 330. Pedis said

  # 328 – για να μην επαναληφθούν από το ίδιο ή από άλλο που θα ζηλέψει το σουξέ σε μερικούς από τους μόνιμους σχολιαστές υποκείμενο, έστω και τώρα, γνώμη μου, δεν θα έκανε κακό

  1. να τον καλέσεις να ζητήσει συγγνώμη από τους σχολιαστες και τις σχολιάστριες για το πεζοδρομιακό υβρεολόγιο μισογυνισμού και ομοφοβίας.

  2, να τον ανακαλέσεις για την πρόθεσή του να βλάψει στην πραγματικότητα σχολιαστή αν και εφευρίσκοντας και ψευδολογώντας. (Για λύπηση είναι, ο χαμένος…)

  Άκου με, Νικοκύρη!

  Μην το παίρνεις α κατσέτζιο διότι ο τύπος έχει το μομέντουμ και τις προδιαγραφές να σε κάνει πολύ ινκατσάτο.

  Να μου το θυμηθείς!

 331. Γς said

  327:

  >μην επιτρέπεις να σε κοροιδεύει μέχρι κι ένας Cazzeas.

  Να που προέκυψα και νονός

  Σχ. 241

 332. Γς said

  230:

  ΑΜΑΝ ΠΙΑ!

  Και προχωρούσα μέσα στη νύχτα/ χωρίς να γνωρίζω κανένα/Κι ούτε κανένας, ούτε κανένας με γνώριζε, με γνώριζε

 333. Pedis said

  # 328 – Για την ώρα τέρμα το κατσετζζιάρε. Αν το ξανασκεφτείς θα τα πούμε αργότερα. έχουμε και δουλειές.

 334. Theo said

  Εντάξει, ο Κώστας, ο Κουβάτσος, ο Αλέξης, ο Άγγελος, ο Μπλογκ κι εγώ (που δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, ούτε και ξέρουμε τα ιμέιλ των άλλων) έχουμε συνωμοτήσει και βάλαμε τον Γ. Κατσέα να «την πει» στον Pedis. 😉
  (Ή, έστω, συνωμοτήσαμε για να τον υπερασπιστούμε 😆 )

  Γι’ αυτό, ζητώ συγγνώμη από τον εν λόγω σχολιαστή, που δεν χυδαιολογεί, δεν στοχοποιεί, δεν βρίζει, δεν επιτίθεται αναίτια και απρόκλητα επί δικαίων και αδίκων 😳

  Και νόμιζα πως και η συνωμοσιολογία, η μανία καταδιώξεως και η παράνοια έχουν τα όριά τους 🙄

 335. Γιάννης Ιατρού said

  κάπου 200 !!! σχόλια, ιδίως από το 121 και μετά (γιατί ενδιάμεσα έγιναν και κάποιες προσπάθειες από τρίτους να ηρεμήσουν τα πνεύματα…) με εκατέρωθεν πρωτάκουστα οξύ και πολλές φορές εντελώς φάουλ ξεκατίνιασμα. Για να πούμε και του «στραβού το δίκιο», από πλευράς Γ.Κ. ξεκίνησε με το σχ. #92 άσχημα, ε δεν ήθελε και πολύ (#111) για να γενικευτεί η σύρραξη, τι σύρραξη δηλαδή, ο Πέδης μόνος του και οι άλλοι απέναντι.

 336. Γς said

  335:

  Αν πάγαινε ρε από δώ!

  Σε ρωτήσαμε;

  Μαλώνεις ρε;

 337. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  335 Γιάννης Ι.
  «Α κατς α μαλώεις…» ,χωρίς ερωτηματικό. 😦

 338. voulagx said

  #335: Γιαννη, χωρις να διαφωνω, επισημαινω οτι το χοντρο φαουλ του Γ.Κ. ηταν το σχολιο #121. Φαινεται οτι ο Κατσεας το εχει μετανιωσει, οπως δειχνουν τα τελευταια σχολια του.
  Αναγκαζομαι να θυμηθω οτι καποτε τον Pedis, σε μια λεκτικη αντιπαραθεση που ειχαμε, τον ειπα μαλακα. Ο ανθρωπος εκλεισε το θεμα ηρεμα, δεν με απειλησε οτι θα μου βγαλει τον φερετζε, οτι θα μου δειξει, θα με ρανει, κλπ.

 339. Pedis said

  # 335 – τα πάω τα σιμουλτανέ … αλλά *ευτυχώς* δεν ήταν όλοι απέναντί μου. Και θέλω να ελπίζω πώς πολύ περισσότεροι θα είχαν καταδικάσει τον οχετό αν δεν φοβόντουσαν μην τους πάρουν κι αυτούς τα σκατά.

  # 338 – δεν είναι μόνο το # 121 (με στριγκάκια, αντριλίκιαμ μαγκιά και φινιστρίνια, που λέει το γνωστό ρητό), μα που το παράχεσε στα μισογύνικα και ομοφοβικά 136, 146 και που μόνο εξαιτίας των οποίων σε άλλη περίπτωση η γκαγκ των «ευπρεπών» σχολιαστών δεν θα είχε χάσει την ευκαιρία να ζητησει από τον Νικοκύρη κάρτα ή αποπομπή.

  Άσε που μόνο με τη ψευδολογία και το δήθεν ρώτησε, έμαθε αλλά δεν το λέει θα τον είχαν καταδικάσει στο πυρ το εξώτερο.

  Αλλά, όπως έγραψα παραπάνω, διεξήχθη ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα.

 340. loukretia50 said

  135. Ήθελα να το αποφύγω, αλλά δε μπορώ να μην απαντήσω, όμως με πρόλαβε ο ίδιος ο Pedis.
  Είχα ήδη γράψει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, όσοι παρακολούθησαν κάθε φάση το ξέρουν.
  Δεν ίσχυε το «ένας εναντίον όλων». ήταν πιο μπερδεμένη η κατάσταση.

  Πολιτικές και λοιπές κόντρες στο ιστολόγιο, χαρακτηρισμοί και φάουλ, δυστυχώς συνηθισμένα.
  Ο Pedis δεν τα ανέχεται επιλεκτικά. ‘Eχει χρόνια έναν εριστικό/ ειρωνικό τρόπο για όλους, όμως οι πολλοί δε δείχνουν να ενοχλούνται όταν ειρωνεύεται πχ το Blog. Ξαφνικά γίνεται απαράδεκτος?
  Έστω, του τα είχαν μαζεμένα. Ας έλεγαν πως πιστεύουν ότι τώρα το παράκανε και τέρμα.
  Η διαφορά στο συγκεκριμένο νήμα είναι ότι η πολιτική κόντρα προκάλεσε ένα σχόλιο ανατριχιαστικό (121). Επισημάνθηκε, απέτυχε κάθε προσπάθεια να μη δοθεί συνέχεια, αναπόφευκτα πυροδοτήθηκαν έντονες αντιδράσεις και η κατάσταση ξέφυγε.
  Αναμενόμενο, ήταν αφορμή για να εκδηλωθούν άλλα βαθύτερα αίτια σύγκρουσης, που δεν υπάρχει περίπτωση να επιλυθούν, όσες συζητήσεις κι αν γίνουν στο ιστολόγιο, πολιτισμένες ή όχι.
  Έτσι το είδα εγώ. Εύχομαι να λήξει εδώ και θέλω να πιστεύω ότι έγινε αντιληπτός ο λόγος που δημιουργήθηκε τέτοιος χαμός.
  Βαράτε , αντέχω, αφού ανακατεύτηκα.
  Όμως το σχόλιο του Voulagx έκανε και μένα να θυμηθώ ότι αν και έγινα αρκετές φορές στόχος τσουχτερών σχολίων από τον Pedis, δεν ένοιωσα ποτέ ότι με προσβάλλει.

  Btw

  Ας μου επιτρέψει ο Ξυπεταίων να προσθέσω ότι κανένας άνθρωπος με στοιχειώδη ευαισθησία δε χορεύει στη μνήμη νεκρών. Ο τρόπος που επιλέγει να τους θυμάται και να τους τιμά, διαφέρει.
  Και δεν τους αρνείται αν αποφεύγει να εμπλέκει τη μνήμη τους σε αδιέξοδα ξεκατινιάσματα.

 341. loukretia50 said

  335 εννοούσα

 342. Pedis said

  # 340 – ειρωνικά, δεικτικά κα προκλητικά σχόλια όχι μόνο πρέπει να επιτρέπονται αλλά να επιβάλλονται, για να έχει λίγο κόζι η φάση.

  Αν ο κατσέας είχε μείνει στα εμφυλιοπολεμικά, με τίποτα στο γράμμο και το βίτσι σας κάναμε πίτσι πίτσι, δεν θα έτρεχε και τιποτα … (το επίπεδό του θα έδειχνε …).

  Προσωπικά, κρίνω αποδεκτό σύμφωνα με τους κανόνες της ανταλλαγής πικάντικων σχολιασμών και «σκληρών» χαρακτηρισμών (σιγά τα ωα!) να με ανεβάζει ο Κουβάτσος σταλινικό, ο Τεό κνίτη και Διοκλητιανικό, ο Μπλογκ μαοικό, οπαδό της 17Ν και παγανιστή, ο Κιντ αντισημίτη κλπ κλπ και γελάω. Ούτε έχω απαντήσει σε αυτά, ποτέ αν δεν κάνω λάθος, εκτός από την κατηγορία για αντισημιτισμό, διότι δεν βρίσκω το λόγο να προσπαθήσω να τους αφαιρέσω το δικαίωμα να βρουν κάτι για να μου την πέσουν, πάντα στο πεδίο των προσεγγίσων και της πολιτικής/κοινωνικής διαφωνίας.

  έγινα αρκετές φορές στόχος τσουχτερών σχολίων από τον Pedis

  ναι; πότε;

 343. Γιάννης Κουβάτσος said

  338: Η ουσία είναι ότι σε «ανάγκασε» να παρεκτραπείς. Αυτή είναι η ουσία: ο άνθρωπος έχει το «ταλέντο» να σου βγάζει τον χειρότερο εαυτό σου. Αυτό έπαθε κι ο Κατσέας, αυτό έχουμε πάθει αρκετοί.

 344. loukretia50 said

  342. …κάποιες φορές που ασχολήθηκες με κάτι που έγραψα, ίσα για να μου πεις ανάλαφρα ότι δεν ασχολείσαι!
  Έχω τη συνήθεια να πετάγομαι όπως ξέρεις και μάλλον με έβαλες στη θέση μου!
  Σε άλλη φάση όμως μου έμαθες το Zotto, ενώ πριν σε είχα στείλει στην Αλάσκα.

 345. voulagx said

  #343: Ειπα «Αναγκαζομαι να θυμηθω» οχι οτι ο pedis με αναγκασε να παρεκτραπω, για να καταλαβεις οτι ουτε ο Pedis ουτε ο Κατσεας ειναι «δικος» μου. Αλλα φαινεται οτι ο ισαποστακισμος σου δεν σε βοηθαει να καταλαβεις το τι πραγματικα λεω στο #338.

 346. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  338 Voulagx , 340 Λου,
  εκείνο το 121 «θα τον κυνηγά εις όλην την (ιστολογικήν) ζωήν του»

 347. Pedis said

  # 344 – Α, ΟΚ. 🙂

 348. Theo said

  @342:
  «Διοκλητιανικό» (μια λέξη που πρώτη φορά τη βλέπω εδώ, ένα λιθαράκι για τον εμπλουτισμό της γλώσσας μας :- ) πότε σε είπα;

 349. Pedis said

  # 343 – από αυτό που λες, ας δεχτούμε χάρη της συζήτησης ότι είναι σωστό, καταλαβαίνω ότι έχει τόσο μεγάλο κακό εαυτό που όταν άρχισε να βγαίνει συνέχισε να το κάνει επί τρεις συνεχείς μέρες και με κοινότυπα (δηλ. με μηδεν προσωπική έμπνευση αλλά κοπιπαστά από το πεζοδρόμιακό τεμπλέιτ) σεξιστικά σχόλια.

 350. Γιάννης Ιατρού said

  Εύχομαι να μην έχομε στο μέλλον επαναλήψεις/μιμήσεις

  337: ΕΦΗ
  λιές κι ιμίς ψουφάμι να τους ακούμι να τα λιέν … 🙂

  338: Voulagx
  Σωστός είσαι.

  340 Λου (και προηγούμενα) ..ένα σχόλιο ανατριχιαστικό #121..
  Αυτό σχόλιο το επεσήμανα κι εγώ. Ήταν η αρχή των «αγγλικών και γαλλικών». Η αρχή (πολιτικά/εμφυλίο-πολεμικά) ήταν στο #92

  Το βράδυ θα συνεδριάσει εδώ (στο Ξυλόκαστρο) η επιτροπή Κορινθίας (την οποία ως γνωστόν διακατέχουν οι αρχές του συλλόγου «Πνεύμα και Ηθική») και πιθανώς θα γίνει αφαίρεση 6 βαθμών λόγω επεισοδίων

 351. Pedis said

  # 348 – χαρν συντομίας και για πλάκα, και για να ρωτήσεις …

  Εννοώ ότι μου προσδίδεις προθέσεις σφαγής και αφανισμού των χριστιανών.

  Ενώ σενέχεια σου επισημαίνω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να πηγαίνουν στις εκκλησίες τους, να προσεύχονται όπου κι όταν θέλουν, με τον όρο να αποκολληθεί η θεσμική εκκλησιαστική βδέλλα από τα δημόσια/πολιτική ζωή της χωρας.

 352. Theo said

  @351:
  Κι εδώ κάνεις λάθος. Τις προθέσεις που λες σου τις προσδίδει ο Μπλογκ, όχι εγώ 🙂

 353. Pedis said

  # 352 – A, συγγνώμη. Νην το προσβάλλεις ως προσβολή, αλλά στις εκ προγράμματος επιθέσεις για των υδάτων το θόλωμα σας μπερδεύω. 🙂

 354. voulagx said

  #351: Επειδη εδω λεξιλογουμε, «προσδίδεις προθέσεις» ή «αποδίδεις προθέσεις» ειναι το σωστο;

 355. loukretia50 said

  Υποθέτω ότι ο Νικοκύρης θα το σκεφθεί καλά πριν ξαναγράψει για νήμα ότι μπορεί κάποιοι να το θεωρήσουν «βαρετό»!

 356. Γιάννης Ιατρού said

  354: θα έλεγα ανάποδα, «οι προθέσεις προσδίδουν π.χ. χαρακτήρα αναμόχλευσης». Mη μου αποδίδετε προθέσεις που δεν έχω

 357. Γιάννης Ιατρού said

  Μόνο ο Bάταλoς εξαφανίστηκε, που άλλως πως πάντα χώνει την μύτη του σε τέτοια… Σου λέει, ώρα είναι να πάρω εγώ την κόκκινη κάρτα, αντί κανένας άλλος 🙂

 358. loukretia50 said

  Χάθηκε κι η Cronopiusa πάλι.
  Αν δεν πρόφτασε να δει το νήμα, δεν πειράζει.
  Ελπίζω νάναι καλά.

 359. Pedis said

  # 350 τέλος – και στη ερασιτεχνική κατηγορία να καταδικαστώ το

  158 1. και 2.

  είναι η θέση μου: πολιτικότατη, ευπρεπέστατη, επιστημονικότατη και υποστηριγμένη από τόσα και τόσα δεδομένα.

  Πολλά περισσότερα από πολλές άλλες πολιτικές θέσεις που κυκλοφορούν στο ιστολόγιο τις οποίες όμως τις μοιράζονται αρκετοί οπότε νομίζουν ότι είναι ορθές και αποδεδειγμένες.

  Και μία απλούστατη οφθαλμοφανής ένδειξη: Ακόμη και σήμερα κοιτάχτε ποιοι καραμπινάτοι (κι όχι οι κρυφοί) χουντικοί, φιλοναζιστές/φασίστες, αντισημίτες είναι μεταξύ των πιο προβεβλημένων στελεχών της νδ, τους οποίους υποστηρίζει θέλει δεν θέλει, το πιστεύει ή όχι ο ψηφοφόρος της νδ.

 360. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το νήμα αυτό εξελίχτηκε όπως εξελίχτηκε, αλλά κάποια πράγματα έπρεπε να ειπωθούν και να ξεκαθαριστούν, με τη μάλλον φρούδα ελπίδα να διορθωθούν. Εδώ μέσα μπαίνουμε θέλοντας να μάθουμε κάποια πράγματα και να σχολιάσουμε, αφού είμαστε κοινωνικά όντα και όχι φιλέρημοι σπηλαιόβιοι. Δεν μπαίνουμε για να υφιστάμεθα ειρωνείες και εξυπνάδες από ρέκτες του είδους. Στην παρέα μας θα ανεχόμασταν για πολύ τέτοια συμπεριφορά, ακόμα και από κάποιον κολλητό μας;

 361. Γς said

  159:

  Ρε παιδιά. Σταματήστε πια!

  Δεν βλέπετε;

  Αμαρτία είναι

  Θα θέλατε ο θεός να σας κάνει έτσι;

 362. Γς said

  361 > 359 Pedis

 363. Pedis said

  # 360 – δηλ. από δω και μπρος θα εκλαμβάνω ως φιλοφρονηση τους υπαινιγμούς σου ή και τις αφοριστικες μπηχτές σου ότι όποιος είναι κομμουνιστής έχει βίδα και σχέδιο να ανοίγει μαζικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ότι είναι το ίδιο με έναν φασίστα ;!

  Τι ωραία που τα λές!;

 364. Γιάννης Ιατρού said

  κι αύριο η επέτειος 11/9 ….

  359α Πέδη, αυτό με το «όποιος έχει την μύγα…» το ξέρεις; Είπα εγώ όνομα ή κάτι τέτοιο στο 350 (τέλος); 🙂

 365. Pedis said

  Κουβάτσε, παρατηρώ ότι σου απάντησα στο 349 και ποιείς τη νήσσαν, Το ίδιο θα κάνεις και στο # 360, στοίχημα;

  δεν έχεις το θάρρος να τη λες στα ίσια και να ανταπαντάς στα ίσια; τι φοβάσαι; από μένα σεξιστικά και μπινελίκια δεν θα δεις, τους φίλους σου να φοβάσαι …

 366. Γς said

 367. Pedis said

  # 364 – έτσι κατάλαβα, αφού πλέον για πολλούς, όχι για όλους, ή ως πρόταση για συμφιλίωση, λέει, θύτης και θύμα προκάλεσαν και άρα είναι το ίδιο.

  Κι επειδή υποτίθεται, όπως ειπε κάποιος άλλος, ότι ο pedis ήταν προκλητικός με το να γράψει ότι οι ιδεολογικές καταβολές της δεξιάς είναι εκείνες που είναι, η πρόθεσή μου ήταν ακριβώς αυτή: ότι είναι πολιτικόκαι αξιόπιστο συμπέρασμα.

 368. Theo said

  @353:
  Η συνωμοσιολογία συνεχίζεται:
  «στις εκ προγράμματος επιθέσεις για των υδάτων το θόλωμα σας μπερδεύω»
  Δεν ξέρω για τον Μπλογκ, με τον οποίο σε αρκετά πράγματα διαφωνούμε, αλλά δεν έχω άλλη δουλειά από το να κάνω εκ προγράμματος επιθέσεις στην αφεντιά σου; 😳

  @354:
  Κι εγώ σκέφτηκα το «αποδίδεις», μόλις πάτησα δημοσίευση για το σχ. 352.

  @358:
  Κι ο Αβονίδας έχει χαθεί από τότε που του εξήγησα τι εννοούσα με την υπερβολική νοησιαρχία του 🙂

 369. Γ-Κ said

  Γιατί προσφέρεστε ως θύματα του συγκεκριμένου Πολάκη;
  (Ο Κατσέας την πάτησε μια φορά, ψαχνόσαστε να την πατήσετε κι εσείς με τη σειρά σας; )

 370. Pedis said

  # 369 – Ωπ, πιάσαμε κι άλλον έναν. Έλα κι εσύ στη στατιστική μας.

  ή μήπως μας χαλάει το στατιστικό δείγμα !

  Περσονύμιο με περιέργα αρχικά ονόματος βλέπω …

 371. Γ-Κ said

  Πού πας, ρε κακομοίρη, να μπλέξεις μαζί μου…

 372. Pedis said

  # 371 – τι πρωτότυπη δήλωση στα ελληνικά χρονικά … χαχαχά.

 373. Γς said

  Πού πας βρε κακόμοιρε Καραμήτρο

  https://www.slang.gr/definition/12612-pou-pas-re-karamitro

 374. Γς said

  καραμήτρος

  Συνήθως είναι ο χαζός της παρέας, ο φλούφλης, ο αγαθός και άβγαλτος, αυτός που σκέφτεται συνέχεια κάτι, δεν το λέει και τελικά απορροφιέται και προχωράει μόνος του.

  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  Κοινώς και η ατάκα: «Πού πάς ρε Καραμήτρο!!!»

  https://www.slang.gr/definition/4392-karamitros

 375. Γ-Κ said

  Πες το κι έτσι.

 376. Avonidas said

  #368. Πράγματι, παράτησα το ιστολόγιο τέλη Ιουλίου, πλήρως απηυδισμένος και για να μην πάθω έλκος πριν την ώρα μου. Κάθε τόσο ρίχνω μια ματιά στα σχόλια· κι απ’ την κερκίδα μου καθισμένος είδα κι αν είδα ομορφιές κάτω στο γήπεδο, με αποκορύφωμα την ανθρωποφαγία στο παρόν νήμα. Ο Νικοκύρης θα επιθυμούσε να ξεχαστεί, αλλά εγώ θα το θυμάμαι πάντα σαν ένα εξαίρετο πείραμα (εμείς οι φυσικοί έχουμε αδυναμία στα ωραία πειράματα, τι να κάνουμε), που χαλυβδώνει την απόφασή μου να ρίξω μαύρη πέτρα πίσω μου.

  Παίρνω λοιπόν την υπερβολική νοησιαρχία μου και την πάω κάπου που θα την εκτιμούν περισσότερο· κι έτσι, η υπερβατική σου πνευματικότητα θα ‘χει πιο ταιριαστή παρέα. Για τις υπόλοιπες παραφωνίες, μην ανησυχείς, κάποια στιγμή θα σταματήσουν κι αυτές. Κανείς δεν έχει την αντοχή να συνεχίζει ad nauseam παρά μόνον οι κολλημένοι. Κι οι κολλημένοι αξίζουν ο ένας τον άλλο.

 377. Νέο Kid said

  376. Αν επιτρέπεται ρε μάστορα, κι αν θέλεις ν’απαντήσεις this is, από τί απηύδισες? Δε θυμάμαι να σε πείραξε κανένας να πούμε!

  Έλα ! Μείνε , και γώ θα σου ρίχνω πού και πού ωραία dog whistlings (που λέει και το σημερινό νήμα)-πέστα και τρολιές!- για φύζικς, μαθς, στατίστικς και τέτοια που σ’αρέσουν να πούμε! 🙂

 378. Ναι βρε Αβο, ωραίο το κόμικ αλλά δείχνει ακριβώς πού καταντούμε όταν τα μεγάλα σχήματα απαυδούν και φεύγουν. Κατανοητό μεν, καταστροφικό δε. Το έχω δει τόσες φορές να γίνεται εδώ, στο μεταξύ…

 379. Νέο Kid said

  376. Κι όλοι σε σέβονται και σ’αγαπάνε εδώ μέσα να πούμε! Δεν θυμάμαι να έχεις εκφράσει άποψη-θέση και να μην έχει εκλειφθεί σοβαρά και μελετηθεί και αναλυθεί (θετικώς ή αρνητικώς just the same)
  Tι να πει κι ο γουσούς ο ταλαίπωρος που βαράει στο βρόντο…

 380. Pedis said

  # 376 – γεια σου Αβό.

  Χαρά στην όρεξή σου να διατρέξεις τα σχόλια σε αυτό το νήμα.

  Ήμουν βέβαιος ότι θα εκτιμούσες αυτό το εξαιρετικό πείραμα που από καλή τύχη διεξήχθη.

  Του λόγου μου έχω *δύο* επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή του Pedis στο ιστολόγιο, και οι δύο υπαγορευμένες από εγωισμό …

 381. sarant said

  376 Γεια σου Αβονίδα. Εγώ νόμιζα πως ήσουν σε διακοπές. Θα λυπηθώ πολύ αν επιμείνεις στην απόφασή σου.

 382. loukretia50 said

  Avonidas
  Κι εγώ συμπληρώνω ότι για να μη γίνουμε καρτούν χρειάζονται φωνές σαν τη δική σου.
  Όπως ακριβώς εκφράστηκαν ο Δύτης και ο ΝεοΚιντ.
  Μη χάνεσαι, δεν αξίζει να κάνεις το χατήρι κανενός,
  αν έχεις κέφι να σχολιάσεις, γιατί όχι?
  Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να σ΄ακούσουν και τους βοηθάς να αντέχουν.
  Όχι όπως ο Σκύλος που θέλησε να χάσει τα ίχνη μας, και τόσοι άλλοι, είναι μεγάλη απώλεια.

 383. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κρίμα βρε Αβονίδα να καταγραφείς ως (σοβαρότατη) παράπλευρη απώλεια…
  Μείνε, και όλο και κάποιο αλεξίσφαιρο θα βρεθεί.

 384. gpoint said

  Θεωρώ πάνσοφη την ατάκα του Ντύλαν, some babies never learn…

  Στην Ελλάδα ισχύει το εξής λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας : τα κουβαδάκια νάναι καλά κι από παραλίες, άλλο τίποτε.

 385. loukretia50 said

  Nαι, σφυρίξτε αδιάφορα σχολίων τιμητές
  Ανώνυμοι, σιωπηλοί, πιστοί σχολιαστές
  Υπάρχουν φάσεις που απαιτούν σωστούς διαιτητές

  Αν δε φροντίσετε κι εσείς ν΄αλλάξουμε το κλίμα
  θα γίνεται οπαδικό μπαράζ σε κάθε νήμα
  ενώ απαξιωτικά θα λέτε : μα τι κρίμα!
  ΛΟΥ
  Κι αν κάποιοι φοβηθήκατε πως θα σας πάρει η μπάλα
  Ε, και λοιπόν? Τι έγινε?
  Θα είναι κι άλλοι που μαζί θα λέτε: πάμε γι άλλα»

  (dead can danse!) – quelle decadence!

 386. Avonidas said

  @ Νέο Kid

  Το πιστεύω ότι δεν είδες και δεν πρόσεξες να με πείραξε κανένας. Δεν το λέω ειρωνικά. Αυτά τα πράγματα είναι ολοφάνερα σ’ αυτόν που τα υφίσταται, κι αόρατα στον περίγυρο, που τα παίρνει στην πλάκα. Αλλά ακόμα κι αν δεν τα είχα υποστεί εγώ προσωπικά, δεν θα ‘βλεπα με αδιαφορία να τα τραβάνε άλλοι.

  @ Δύτη, Λου

  Υπάρχει μια τουρκική έκφραση (γνήσια ή μπεντροβάτη δεν το ξέρω, ας μας (σας) το πει μελλοντικό άρθρο) : «Πάρε την ψ*λή σου και βάρα τη στον τοίχο, ούτε η ψ*λή σου θα σπάσει, ούτε ο τοίχος θα γκρεμιστεί» Τηρουμένων των αναλογιών, την έχω μπλαβιάσει στο Σινικό Τείχος της βλακείας· ζ’μπαθάτε μ’, απόκαμα.

 387. Αλ σικιμέ βουρ ντουβαρά, το έχω ακούσει κι εγώ. Εγώ σε καταλαβαίνω γιατί και τούτη τη στιγμή τραβάω τα ίδια.

 388. loukretia50 said

  387. Δύτη,σε παρακαλώ, οικονομία δυνάμεων!

  Avonidas, the winter is comimg!
  Ας κρατήσουμε λίγη ζεστασιά.
  Έστω μερικά highlights πού και πού!

 389. ΣΠ said

  377
  Κιντ, εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2019/07/27/meze-385/

 390. Theo said

  @376:
  Κι εγώ τι να πω που υπέστην τέτοιο μπούλινγκ, με «πυρ ομαδόν», για την «υπερβατική μου πνευματικότητα», στο νήμα που παραπέμπει το σχ. 389;

  Κι όπως σου έγραψα εκεί, δεν παύω να σε εκτιμώ. Αυτό όμως δε νομίζω πως μου αφαιρεί τη δυνατότητα να σου κάνω και μια παρατηρησούλα 🙂

 391. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν την πέφτουμε εμείς και η παρέα μας σε έναν είναι προσπάθεια να αντικρούσει ο ορθολογισμός τον ανορθολογισμό και όταν την πέφτουν άλλοι σε έναν της παρέας μας είναι ανθρωποφαγία; Καλά έλεγε ο Αντισθένης (έτσι;) «αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις». Πρέπει να ξαναορίσουμε τις έννοιες. ☺

 392. Avonidas said

  #391. Ρε Κουβάτσε, έφυγα, οκ; Τι θέλεις επιπλέον; Να υπογράψω δήλωση μετανοίας ή να αυτομαστιγωθώ;

 393. loukretia50 said

  392. Nα μείνεις σ΄έναν εκλεκτό κύκλο εμπιστοσύνης – όπου κι αν είναι! – και να σχολιάζεις έστω αραιά τα τεκταινόμενα με το μοναδικό σου τρόπο.
  Παίζονται σπουδαία έργα ενίοτε!

 394. Avonidas said

  #393. Λου, να μείνω γιατί; Άλλαξε κάτι και δεν το κατάλαβα; Αν άλλαξε είναι μόνο προς το χειρότερο.

 395. loukretia50 said

  Καιρός να ξαναλλάξει λοιπόν!
  Αν κι εσύ δε βοηθάς, έστω γιατί κάτι καλό ή ευχάριστο έχεις κερδίσει τόσα χρόνια, έστω για όσους σ΄εκτιμούν και τους λείπεις, κάθε προσπάθεια αποδυναμώνεται.
  Και ήδη μετράμε σημαντικές απώλειες.

 396. Όλγα said

  Να ρωτήσω αν ξέρει κανείς σχετικά με το Word Blitz πόσες πίστες έχει την κάθε φορά που αναμετρώνται οι παίκτες; Διάβασα πως είναι τρεις, εμένα όμως μου δείχνει δύο

 397. Κυριακή Αργυροπούλου said

  Καλησπέρα! Ξέρει κάποιος να μου πει γιατί στο παιχνίδι , η γραμματοσειρά των αποτελεσματων μεγαλωσε χωρίς να το πειράξω πάρα πολύ και δεν φαίνονται καθόλου οι λέξεις που βρήκε αντιπαλος! Πώς θα μπορούσα να το επαναφέρω στην αρχική μορφη;

 398. sarant said

  397 Κι εγώ το παρατήρησα, και δεν νομίζω πως διορθώνεται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: