Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από ποιον απειλείται ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής;

Posted by sarant στο 12 Σεπτεμβρίου, 2019


Το ερώτημα του τίτλου ίσως σας φανεί παράξενο, με την έννοια ότι, έτσι όπως τίθεται, θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» ως ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη έννοια. Αλλά η ενασχόληση με αυτό δεν είναι φιλοσοφική άσκηση -η έννοια βρέθηκε ξαφνικά στην επικαιρότητα αφού το χαρτοφυλάκιο που ανατέθηκε στον προτεινόμενο Έλληνα Επίτροπο έχει, ακριβώς, την ονομασία «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» -στα αγγλικά ο τίτλος του κ. Μαργαρίτη Σχοινά είναι Vice-president designate for Protecting our European way of life.

O όρος designate («ορισθείς» ή «προτεινόμενος») είναι προσωρινός: οι Επίτροποι που προτάθηκαν απο τα κράτη μέλη θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα εγκρίνει το Σώμα των Επιτρόπων στο σύνολό του -και μόνο τότε θα αναλάβουν καθήκοντα, από την 1η Νοεμβρίου, αντικαθιστώντας την απερχόμενη Επιτροπή Γιούνκερ. Έχει συμβεί στο παρελθόν ορισθείς Επίτροπος να μην τα πάει καλά στην ακρόαση και να αντικατασταθεί -το 2004 ο Ιταλός συντηρητικός Ρόκο Μπουτιλιόνε κατά την ακρόαση εξέφρασε απόψεις που κρίθηκαν ομοφοβικές και τελικά αντικαταστάθηκε. Να σημειωθεί πάντως ότι η ολομέλεια του Κοινοβουλίου δεν ψηφίζει ένα-ένα τα μέλη της Επιτροπής αλλά το όργανο στο σύνολό του.

Η τωρινή Κομισιόν έχει την ιδιομορφία να είναι η πρώτη μετά το Μπρέξιτ -βέβαια, το Μπρέξιτ δεν έχει ακόμα συντελεστεί, αλλά ήδη έχει προεξοφληθεί στη σύνθεση της νέας Επιτροπής, που έχει 27 μόνο μέλη (ένα από κάθε κράτος μέλος, αλλά όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι επίσης η πρώτη που προεδρεύεται απο γυναίκα, τη γερμανίδα χριστιανοδημοκράτισσα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και που η σύνθεσή της πετυχαίνει ισορροπία των δυο φύλων, αφού έχει 13 γυναίκες και 14 άνδρες στα 27 μέλη.

Αν θέλουμε μια αναλογία με την εγχώρια πολιτική, η Κομισιόν ειναι σαν κυβέρνηση και ο κάθε Επίτροπος σαν υπουργός -όμως δεν υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, μόνο Επίτροποι, όλοι ίσοι μεταξύ τους θεωρητικά, αν και κάποιοι έχουν νευραλγικές αρμοδιότητες και κάποιοι άλλοι λιγότερο καίριες. Βέβαια, ξεχωρίζουν ελαφρώς οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής, που είναι οχτώ, οι τέσσερις απο τους οποίους είναι ‘εκτελεστικοί αντιπρόεδροι’ εκ των οποίων ο Ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος και αναπληρώνει την Πρόεδρο, ενώ ο Ισπανός (Καταλανός, για την ακρίβεια) Γιοζέπ Μπορέλ είναι επισης αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική -ακριβές αντίστοιχο του Υπουργού Εξωτερικών στα κράτη.

Ένας απο τους οχτώ αντιπροέδρους είναι και ο Έλληνας επίτροπος -πρώτη φορά η Ελλάδα έχει αυτή τη διάκριση. Ο κ. Σχοινάς είναι επίσης ο πρώτος Έλληνας επίτροπος που δεν είναι πολιτικός καριέρας αλλά προέρχεται από τα σπλάχνα της ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης, αν και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, όχι για ολόκληρη θητεία. Τελευταία ήταν εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής υπό τον Γιούνκερ. Βέβαια και οι δύο πρώτοι Έλληνες Επίτροποι, ο Γιώργος Κοντογιώργης που δεν είχε πλήρη θητεία και ο Γρηγόρης Βάρφης, επίσης δεν ήταν πολιτικοί καριέρας αλλά είχαν αναλάβει βουλευτικά και υπουργικά αξιώματα στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

(Παρέκβαση: Υποτίθεται ότι ο λόγος για τον οποίο δεν προτάθηκε ως επίτροπος ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ότι, ως πρωην πρωθυπουργός, θα έπρεπε να γίνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής αλλά δεν επρόκειτο να γίνει τέτοια τιμή στην Ελλάδα. Δεν ξέρω ποιος ξεγέλασε ποιον, αλλά πολύ το χάρηκα το χουνέρι στον αχώνευτο ακροδεξιό).

Ο προηγούμενος Έλληνας επίτροπος, ο Δημ. Αβραμόπουλος, είχε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης (o πλήρης τίτλος του χαρτοφυλακίου του ήταν «Μετανάστευση, εσωτερικές υποθέσεις και ιθαγένεια»). Ο κ. Σχοινάς θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες, αλλά όχι μόνο αυτές, αφού στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται επίσης (δείτε εδώ, στην ενότητα Your mission) οι δεξιότητες των εργαζομένων μπροστά στην τεχνολογική αλλαγή αλλά και η προστασία της Ένωσης από εξωτερικές απειλές. Ωστόσο, η μετανάστευση και το άσυλο αποτελούν και πάλι τη ραχοκοκαλιά του χαρτοφυλακίου του. O ίδιος ο Σχοινάς στο Τουίτερ περίγραψε με 4 λέξεις το χαρτοφυλάκιό του: μετανάστευση, ασφάλεια, απασχόληση, εκπαίδευση -αλλά για τα άλλα πλην της μετανάστευσης η κατεξοχήν αρμοδιότητα απόκειται σε άλλα μέλη της Κομισιόν.

Για ορισμένες από τους προταθέντες Επιτρόπους εκφράστηκαν από διάφορους σχολιαστές αντιρρήσεις. Για τον κ. Σχοινά οι αντιρρήσεις δεν αφορούν το πρόσωπό του αλλά το χαρτοφυλάκιό του, τόσο το περιεχόμενο όσο, και κυρίως, την ονομασία του.

Οι ονομασίες των χαρτοφυλακίων -των υπουργείων, αν θέλετε- κάποτε αλλάζουν για εντυπωσιασμό ή για να δοθεί η εντυπωση (ή η επίφαση) μιας νέας αρχής. Το 2009 η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έκανε αίσθηση με τις ρηξικέλευθες ονομασίες των υπουργικών της θώκων, όταν ας πούμε άλλαξε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε Προστασίας του Πολίτη ή πρόσθεσε το «διά βιου μάθησης» στην ονομασία του Υπουργείου Παιδείας (και Θρησκευμάτων, βέβαια). Η πορεία της κυβέρνησης αυτής έδειξε ότι οι εντυπωσιακές ονομασίες των υπουργείων δεν είναι εγγύηση για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου.

Για να έρθουμε στο προκείμενο, η ονομασία του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά θεωρήθηκε από πολλούς σχολιαστές ότι κλείνει το μάτι στην ευρωπαϊκή ξενοφοβική δεξιά και ακροδεξιά. «Κλείνει το μάτι» είναι ακριβώς η διατύπωση που χρησιμοποίησε o Γάλλος αριστερός ευρωβουλευτής Younous Omarjee, ενώ η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε πως η σύνδεση μετανάστευσης και ασφάλειας ακολουθεί τη λογική της ακροδεξιας, αφού θεωρεί εμμέσως πλην σαφέστατα πως οι μετανάστες απειλούν τον ευρωπαϊκό μας τρόπο ζωής.

Και, εδω που τα λέμε, δεν έχουν άδικο. Η ονομασία του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά δεν είναι βεβαίως δεσμευτική για την πολιτική που θ’ ακολουθηθεί αλλά δεν αποτελεί καλόν οιωνό. Η αλλαγή της ονομασίας δεν σημαίνει αναγκαστικά και αλλαγή πολιτικής, είναι ομως σαφές ότι αποβλέπει να δώσει ένα σήμα.

Και ποιος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Τι τον χαρακτηρίζει;  Η πολυμορφία; Η απουσία συνόρων; Η συναίνεση; Τα κατοχυρωμένα εργατικά δικαιώματα; Η προσοχή στα ανθρώπινα δικαιωματα; Η ευημερία; Η προστασία του περιβαλλοντος; Τι από αυτά απειλούν τάχα οι μετανάστες και πρόσφυγες, που αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για να πάρει παράταση ζωής το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο καθώς θα μπολιάσουν έναν γηράσκοντα πληθυσμό (και θα εγγυηθούν την πληρωμή των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων); Μάλλον το νεοφιλελεύθερο μοντέλο απειλεί τον ευρωπαικό τρόπο ζωής, που υψώνει τείχη στις μετακινήσεις των ανθρώπων αλλά αφήνει ανεξέλεγκτες τις κινήσεις κεφαλαίων και εμπορευμάτων.

Κι όπως λέει στην κατακλείδα του και το άρθρο ενός Γερμανού σχολιαστή (δυστυχώς στα γερμανικά, αλλά αξιανάγνωστο), «Ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας δεν ονομάζεται πλέον  πολυμορφία. Ονομάζεται φρούριο«.

 

 

256 Σχόλια προς “Από ποιον απειλείται ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής;”

 1. Μοιάζει να άρχισαν να τα μαζεύουν: https://twitter.com/MehreenKhn/status/1171831804329938944
  Κάτι είναι κι αυτό.

 2. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα, ωραίο άρθρο!

  0 –> … δεν προτάθηκε ως επίτροπος ο Αντώνης Σαμαράς … το χάρηκα το χουνέρι στον αχώνευτο ακροδεξιό).

  Συμφωνούμε κατά το ήμισυ, αχώνευτος 😉

 3. Νέο Kid said

  1. Αξιομνημόνευτο το dog whistling , ως «κλείσιμο του ματιού» που λέει ο Νικοκύρης, στο λινκ του Δύτου. Και πιο ταιριαστό θα έλεγα προκειμένου για φασιστοναζοειδή … Σκυλιάααα!

 4. Περιονουσκιας said

  Καλημέρα. Στα καταλανικά, το J προφέρεται όπως στα γαλλικά. Συνεπώς, θα έλεγα «Ζοζέπ».

 5. gpoint said

  Και ποιος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής;

  Μα φυσικά το τσάμπιονςκηγκ, άντε και το γιουρολίγκα του μπάσκετ !!

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Η περιγραφή της Ευρώπης, όπως έχει καταλήξει, θα μπορούσε να είναι «ένας χώρος που επιτρέπει την είσοδο κεφαλαίων αλλά όχι ανθρώπων».

  Και όχι μόνο της Ευρώπης. Η οικονομική αποικιοκρατία, όπως την έχω καταλάβει με το φτωχό μου μυαλό, είναι ένας μηχανισμός εξαγωγής φτώχιας. Όσο η διαφορά της εκατέρωθεν των συνόρων αυξάνεται, τόσο θα αυξάνεται η πίεση στα σύνορά της, όπως σε ένα οσμωτικό φίλτρο.
  Εκτός από την πιθανότητα αυτό το φίλτρο να σπάσει (γι’ αυτό και η ενίσχυσή του), κανείς δεν δείχνει να καταλαβαίνει πως ο πλανήτης είναι ένα κλειστό σύστημα, κάποια στιγμή θα στραγγίξει από φτωχούς και από πρώτες ύλες, οι «επενδυτές» θ’ αρχίσουν να τρώνε τα πισιά και τα λάπτοπ τους πλακί, κι οι υπόλοιποι θα τρώμε ο ένας τον άλλο.

 7. gpoint said

  Καταλανικά δεν ξέρω αλλά νομίζω πως Γιοζέπ φωνάζανε τον Καταλανό «Χοσέ» Καρέρας

 8. Νέο Kid said

  5. Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναϊκός! Τιμιέται το λιμάνι κι ο Πανθεσσαλονίκειος!

 9. Μιάμισυ ώρα μετά τη δημοσίευση, βλέπω τεράστια πρεμούρα να υπερασπιστούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής 🙂

 10. LandS said

  Η Φράου φον ντερ Λάϊεν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ΓΑΠ. Μόνο οι Επίτροποι έχουν χαρτοφυλάκια με όνομα της προκοπης που περιγράφουν κατανοητά το αντικείμενό τους.
  Με τους Αντιπροέδρους …άστα να πάνε: Βαρέθηκαν να βρούν όνομα και βάλανε το σύνθημα από το μπούλετ του πάουερπόιντ.
  -Αξίες και Διαφάνεια
  -Διαθεσμικές ( καλά το λέω; ) Σχέσεις και Ενόραση
  -Ευρωπαϊκό Πράσινο Ντηλ
  -Προστασίας του Ευρωπαϊκού μας Τρόπου Ζωής
  -Μια Ευρώπη που αρμόζει στη Ψηφιακή Εποχή
  -Μια Οικονομία προς Όφελος των Λαών
  -Δημοκρατία και Δημογραφία
  -Μια Ισχυρότερη Ευρώπη στο Κόσμο

  Click to access VDL_chart_revise.pdf

 11. Δεν ξέρω αν πάει για τα σαββατιάτικα μεζεδάκια, ίσως να είναι δαδεδομένο στην Κύπρο από την επιρροή του Mechanical Engineering.
  https://register.unic.ac.cy/el/bsc-mechanical-engineering/
  Τι διαφορά έχει η μηχανολογική μηχανική από τις άλλες από ό,τι θυμάμαι την ίδια ύλη έιχαμε στις μηχανικές οι πολιτικοί με τους μηχανολόγους. Μόνο μηχανική θα έχει στις σπουδές άλλα μαθήματα (υδραυλική, τεχνολογία υλικών κ.λπ) δεν έχει;
  Υπάρχε4ι αντίστοιχη διαφήμιση «Σπούδασε Πολιτική Μηχανική» ;

 12. LandS said

  11 Αληθεύει ότι στα Γερμανικά ο τίτλος του Σχοινά είναι διαφορετικός (ίσως και πιο μανιτζέβελος) από ότι στα Αγγλικά;

 13. Νέο Kid said

  11. Yes. Στην Κύπρο είναι καθιερωμένη (και επίσημα. Στο αντίστοιχο ΤΕΕ ας πούμε, το ΕΤΕΚ (Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου. Κλάδος «Πολιτικής Μηχανικής» γράφει η ταυτότητά μου) ορολογία το «Μηχανική» για το Engineering.
  Λάθος βέβαια, καθότι η Μηχανική είναι από αρχαιοτάτων χρόνων τομέας της Φυσικής, αλλά έτσι είναι οι κουμπάροι, τί να κάνουμε…

 14. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Να δούμε, καλό θα είναι

  4 Ευχαριστώ

  10 Διοργανικές σχέσεις τις λέμε (μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ)

  12 Schutz der Europäischen Lebensart βλέπω

 15. spyridos said

  50 χρόνια έψαχναν να βρουν ποιά ήταν η μικρή Εβραιοπούλα στο 14» του φιλμ.
  Το τρενο φεύγει από το Βέστερμπορκ με προορισμό το Αουσβιτς στις 19 Μαίου 1944
  Ηταν τελικά η μικρή τσιγγάνα Settela Steinbach.
  Στις 16 Μαίου την είχαν συλλάβει μαζί με τους γονείς της και όλα (22) τα άτομα του καταυλισμού τους.
  Κάηκε 9 χρονών στους φούρνους του Αουσβιτς.
  Απειλούσε τον Ευρωπαικό τρόπο ζωής.
  Φαντάζομαι τον πατερα και τους παππούδες της κυρίας φον ντερ Λάιεν να συμφωνούν με αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησής τους και να απολάμβαναν τον πλούτο τους
  ενώ καιγόταν στο Αουσβιτς. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής ΕΕ.
  Αξιο παιδί των προγόνων της η κυρία αυτή.

 16. LandS said

  11 Μηχανολόγο λέμε τον Mechanical Engineer. Ο δε Πολιτικός Μηχανικός είναι μετάφραση του Mechanical Enginneer με το οποίο εννοείται ο πολίτης, ο μη στρατιωτικός, μηχανικός.
  Αλλά αυτά τα ξέρεις.
  Προφανώς το σάιτ το έφτιαξε διαφημιστής. Κάποιος Τζήμερος λάγου χάριν.

 17. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής υπάρχει, και είναι, στο περίπου, όλα αυτά που λες (συν κάποια βασικά στοιχεία πολιτισμού και καθημερινότητας). Και αυτοί που πραγματικά κλείνουν το ματι στην Ακροδεξιά είναι κάποιοι σαν τον Younous Omarjee και την Διεθνή Αμνηστία οι οποίοι, αν επιβάλουν την ανεξέλεγκτη και απεριόριστη εισδοχή μεταναστών, σίγουρα θα έχουμε -από αντίδραση- στο εγγύς μέλλον (με δημοκρατικές διαδικασίες!) περισσότερους Σαλβίνι και ενδεχομένως και κανέναν Αδολφάκο. Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής χωράει και μεταναστες, και πρόσφυγες και διάφορες άλλες κατηγορίες δυστυχισμένων, αλλά με μέτρο!

 18. Νέο Kid said

  16. Kαθιερωμένο, λέμεεε! Τι Τζήμερος λες? Όταν οι political engineers γυρίζαμε (από τας Βρυξέλας μ άδεια χέρια, ας πούμε…) οι Mηχανολόγοι βράζαν ακόμα το μαζούτ για να ξεκινήσει ο μότορας…

 19. spyridos said

  Το Schutz der Europäischen Lebensart είναι αναβίωση της μολυσμένης γλώσσας που έπρεπε να εκκαθαριστεί σύμφωνα με τον George Steiner
  Στο «A Reader» τα λέει ωραία

  «For let us keep one thing clearly in mind: the German language was not innocent of the horrors of Nazism …..»
  http://tiny.cc/8f4lcz

  https://en.wikipedia.org/wiki/George_Steiner

 20. LandS said

  14 Ευχαριστώ για το διοργανικό. Όσο για το άλλο, δεν θυμάμαι που είχα δει ότι ο γερμανικός τίτλος διαβάζεται στα Ελληνικά ως μέριμνα και όχι απαραίτητα προστασία, μαζί με άλλες λεπτομέρειες του τύπου ότι ο Σχοινάς είναι Ευρωπαίος τεχνοκράτης και όχι Έλληνας δεξιός, που ως εκπρόσωπος του καλοκάγαθου Γιούνκερ είχε καλή σταση στο μεταναστευτικό, ήταν μάλιστα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και καλό παιδί και, τέλος πάντων, ας δούμε που το πάει η φον ντερ Λάϊεν στο Μεταναστευτικό, η οποία ίσως καταφέρει να μην ενδώσει στη πίεση πυ δέχεται το κόμμα της στη Γερμανία από το αφουντού, και μπορεί ο Σχοινάς να μην είναι τέτοιος και να τα καταφέρει, δεν τα πήγε και άσχημα ο Αβραμό κλπ κλπ

 21. Νέο Kid said

  Η τρισχιλιετής δυστυχώς δεν κάνει τη διάκριση μεταξύ Mechanic και Engineer. Οπότε δεν υπάρχει μονολεκτική απόδοση του Engineering (εκτός κι αν καταφύγεις στη μονολεκτική κυπριακή «λύση»…που είναι γτμπ)
  Πρέπει να πεις «Σπουδή ή Επιστήμη (τςς!) Πολ.Μηχα, Μηχ.Μηχανικού ,κλπ.
  Θα μου άρεσε το μονολεκτικό «Μηχανιλίκι» . Σπούδασε Πολιτικό Μηχανιλίκι ,νέε μου ! (και καλή Αραπιά!…) ,αλλά είναι πολύ λαϊκό για τα γούστα των Γιουνιβέρσιτις και των Επιμελητηρίων…

 22. LandS said

  18 Καλά ντε!
  Κακό είναι να ρίχνουμε στον Τζ και κάνα μπινελίκι; Μπορεί να μη ξέρουμε γιατί, αυτός όμως ξέρει!

 23. sarant said

  17 Πόσο είναι το μέτρο; Περισσότερο φωνάζουν χώρες και περιοχές που δεν έχουν δει μετανάστη ούτε με το κιάλι.

 24. @16 Στο σχόλιο 13 ο Κίντος επιβεβαίωσε ότι οι κουμπάροι μεταφράζουν το engineering μηχανική αντί επιστήμη του μηχανικού. Και έτσι έχει την ίδια λέξη με την μηχανική πουτ είναι κλάδος της φυσικής που στα αγγλικά λέγεται mechanics.
  Για την ακρίβεια πολιτικός μηχανικός έιναι ο μηχανικός που μελετά και φτιάχνει κατασκευές για πολίτες (για αυτό civil και όχι civilian) προσδιορισμός στον τίτλο του μηχανικού που μέχρι την βιομηχανική επανάσταση σήμαινε αυτόν που έφτιαχνε οχυρώσεις και άλλα στρατιωτικά έργα και επιβιώνει μέχρι σήμερα στις ονομασίες των στρατιωτικών σχηματισμών (United States Corps of Engineers, Royal Engineers κ.λπ.).

  Νικοκύρη πως σου φαίνεται κάποια στιγμή να γράψεις κάποιο άρθρο για την επιστήμη του μηχανικού και τις ιστορίες των λέξεων της ορολογίας της;

 25. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @23. Δεν έχω έναν μαθηματικό τύπο για την πρόβλεψη του ιδανικού αριθμού εισερχομένων αλλά η κάθε κοινωνία της Ε.Ε γνωρίζει το τί χέρια χρειάζεται για να βοηθηθεί, να βοηθήσει και μα μην ανατρέψει τις κοινωνικές ισορροπίες της. Αν, λ.χ. εισορμήσουν στην Ελλάδα 1.000.000 δυστυχισμένοι, κανείς δεν θα έχει αμφιβολία για το ότι ξεπεράστηκε το μέτρο. (Όχι, δεν είναι ξενοφοβία το να επιβάλλεις αυτό το μέτρο. Ας μην ενισχύσουμε τις σκληρές ακροδεξιές πολιτικές με την καταπάτησή του!)

 26. BLOG_OTI_NANAI said

  O «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» ή αλλιώς η συνεκτική κοινωνική ουσία στην Ευρώπη είναι αυτή που απορρέει από έναν εκκοσμικευμένο χριστιανισμό με προσθήκη νεώτερων αξιών και δικαιωμάτων όπως των ομοφυλοφίλων.

  Ένα άρθρο που αναφέρεται σε μετανάστες και πρόσφυγες και σιωπά για το Ισλάμ και τους πιστούς του, έχει εξαρχής πρόβλημα ασάφειας.

  Γιατί έχει πρόβλημα;
  Διότι όλα τα δικαιώματα για τα οποία φωνάζουν πλήθος προοδευτικών ευρωπαϊκών παρατάξεων, ΟΛΑ χωρίς σχεδόν καμία εξαίρεση, καταπατούνται στις ισλαμικές χώρες και όταν λέμε χώρες, εννοούμε τους πολίτες, οι οποίοι ακριβώς ως μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρουν την πολιτισμική αυτή οπισθοδρόμηση στην Ευρώπη.

  Για ποιον λόγο παίζουμε το κρυφτό αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Κρυφτό παίζουν τα παιδάκια, εμείς γιατί να παίζουμε και αναρωτιόμαστε τάχα για τα αυτονόητα;

  Το ιδανικό θα ήταν ένα εκκοσμικευμένο Ισλάμ -τύπου Τουρκικής σαπουνόπερας- αν δεχτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα άλλαζαν ή δεν θα εγκατέλειπαν τη θρησκεία τους.

  Αλλά όταν αποσιωπάται ο σκοταδισμός -και μιλάμε για πραγματικό σκοταδισμό- του Ισλάμ, που στις χώρες που επικρατεί εκτελεί, λιθοβολεί γυναίκες ή ομοφυλόφιλους, καταπατά στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, επιτρέπει την πολυγαμία και μάλιστα σε τουλάχιστον 30 από τις χώρες αυτές εκτοπίζει και δολοφονεί χριστιανούς, που είναι η υπ’ αριθ. ένα διωκόμενη μειονότητα στις χώρες αυτές, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας.

  Το πρόβλημα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που επιτρέπουν να τους φιμώνουν, και σε αυτούς που δεν το ανέχονται. Τα έχουμε ξαναπεί, αλλά εδώ μοιάζει να υπάρχει τείχος.

  Η απειλή λοιπόν είναι σαφής, ξεκάθαρη και περιγράφεται άνετα σε λίγες γραμμές κειμένου. Το κρυφτό, είναι ακατανόητο. Η εκπαίδευση με βίντεο για το πως πρέπει να χτυπάνε τις γυναίκες τους οι πρόσφυγες και μετανάστες πιστοί του Ισλάμ είναι προσβάσιμη στους πάντες. Όπως και πολλά άλλα βίντεο με πολιτισμικά κατορθώματα που θυμίζουν 7ο-8ο αιώνα μ.Χ. Τα περί «ακραίων» είναι φυσικά αστεία, διότι όταν οι ακραίοι είναι πολλοί και σε βαθμό ελέγχου αν αποτελούν τον κανόνα.

 27. O Κολαΐτης πρότεινε «μηχανοτεχνία» για το engineering, και μάλλον είχε δίκιο. Θα πείτε, ούτε το genetic engineering ούτε το financial engineering έχουν να κάνουν με μηχανές. Ναι, αλλά ούτε με engines έχουν να κάνουν. (Για τα δύο τελευταία, εγώ θα προτιμούσα μονολεκτικές αποδόσεις ‘γονοτεχνία’ και ‘χρηματοτεχνία’, αλλά δεν έχω πείσει κανέναν…)

 28. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι απ΄εδώ

  10: Lands, (14γ: διοργανικές..)
  Χμ, μα αυτό ακριβώς είναι το κόλπο (θα έλεγα) της Ούρσουλας. Μόνο 4 από τους αντιοπροέδρους έχουν εκτελεστική εξουσία, με λίγα λόγια έχουν κάποιους από κάτω τους που τους διοικούν. Οι άλλοι, …πάπαλα. Αλλά όμως, εκ της θέσεως τους μπορούν να ανακατεύονται παντού, αλλά την ευθύνη θα την έχουν άλλοι αν παέι κάτι στραβά, την δόξα όμως 🙂 … Μαλιά-κουβάρια θα γίνουν…

 29. tasos said

  Θα ήταν ωραίο να βλέπαμε τον αχώνευτο να συζητάει με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και να απευθύνεται στους Μακεδόνες (της Βόρειας) αξιωματούχους. Μάλλον, όμως, είναι υπερβολικά αχώνευτος ακόμα και για το ΕΛΚ.

 30. Jiannis Xristopulos said

  «πολύ το χάρηκα το χουνέρι στον αχώνευτο ακροδεξιό»

  εκφράζεις κι εμάς, πολύ το χαρήκαμε

  (ή τουλάχιστον πολλούς από μας)

 31. atheofobos said

  15
  Φαντάζομαι τον πατερα και τους παππούδες της κυρίας φον ντερ Λάιεν να συμφωνούν με αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησής τους και να απολάμβαναν τον πλούτο τους ενώ καιγόταν στο Αουσβιτς. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής ΕΕ. Αξιο παιδί των προγόνων της η κυρία αυτή.

  Γράφοντας ότι ο πατέρας της γεννημένης το 1958 ντερ Λάιεν, είναι από τους αρχιτέκτονες της σημερινής ΕΕ, εμμέσως ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως όλοι τους, από παππού μέχρι εγγονή έχουν οικογενειακή ευθύνη για το Αουσβιτς αφού βέβαια ως γνωστόν το Άουσβιτς έχει σχέση με την εκλογή της ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει!

 32. Νέο Kid said

  27. Έ, όχι και Μηχανοτεχνία!! Δεν είμαστε και ΙΕΚ…

 33. spyridos said

  Ελεος πια ρε Μπλογκ ΕΛΕΟΣ

  Ξανά και ξανά τα ίδια. Στις κανονικές χώρες υπ΄ρχουν νόμοι και δικαιοσύνη. Οι νόμοι ισχύουν λίγο πολύ για όλους (οι πλούσιοι όπως πάντα ψιλοεξαιρούνται).
  Δεν είναι οι άλλες ευρωπαικές χώρες μπανανίες τύπου ελλαδιστάν.

  Υπάρχει κίνδυνος από φονταμενταλιστές μουσουλμάνους όπως υπάρχει και από φονταμεταλιστές χριστιανούς.
  Και αυτό το ζω καθημερινα΄(τον φονταμεταλισμό των χριστιανών) μια και ζω κοντα σε μια από τις περιοχές που είαναι βαμμένη με κόκκινο στο χάρτη.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Reformed_Political_Party

  Η μούρη τους έχει παραμορφωθεί από την αιμομιξία. Δεν παντρεύονται παραπέρα από 1α ξαδέρφια. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να πάνε σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες
  και δυστυχώς έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. ΑΛΛΑ και γιαυτό βρήκαμε λύση. ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ και ψηφίζει ο άντρας τους για αυτές.
  Οι κακοποιήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

  Αγιάντα πια αυτό το παραμύθι με τους κακούς μουσουλμάνους. Ενας ιμάμης που τόλμησε να πει για τους ομοφυλόφιλους (πριν 2-3 χρόνια) τα ίδια με τον σκατόγερο που υποστήριζες τις προάλλες
  είναι μέσα στη φυλάκα και πιστεύω να έχει αρχίσει να αλλάζει απόψεις τώρα. Ελπίζω να του αρέσει για να το ευχαριστιέται κιόλας.

 34. mitsos said

  Κάποιες (όχι λίγες) σκέψεις

  Μιλάμε για το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες μάλλον.
  Όχι για το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έτσι ή αλλιώς ούτε το δεδομένο είναι ίδιο σε κάθε χώρα (π.χ. Ολλανδία – Βουλγαρία ) . Το σημαντικότερο είναι όμως πως ούτε μέσα σε κάθε χώρα οι πολιτικές για κάθε κοινωνική ομάδα κατευθύνονται από αρχές ίσων δυνατοτήτων -ευκαιριών ή από κάποιο ευρωπαϊκό ιδεώδες για τον τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη
  Οι πολιτικές στην ευρώπη είναι λοιπόν το πρόβλημα είτε μιλάμε για τον τρόπο ζωής των γηγενών Ολλανδών είτε για τον τρόπο ζωής των Τούρκων μεταναστών στην Γερμανία είτε για τους Τσιγγάνους στην Ελλάδα , είτε για τους απελπισμένους πρόσφυγες από την Συρία και την Αφρική.
  Η ενσωμάτωση σε ένα πολυπολιτισμικό Ευρωπαϊκό δεδομένο είναι θέμα κοινωνική, οικονομικής, και όχι μόνο αλλά κυρίως, πολιτικής.
  Η δε μείωση των ροών νέων πληθυσμών είναι θέμα συνολικής εξωτερικής πολιτικής και δεν αντιμετωπίζεται με κλείσιμο συνόρων όπως ακριβώς και η εσωτερική παραβατικότητα και εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά.
  Οι προσφυγικές ροές δεν είναι ατύχημα που δεν προβλέφτηκε όταν η Ευρώπη διέλυε κράτη όπως Ιράκ, Λιβύη και Συρία. Ήταν στοιχείο του σχεδιασμού. Ήταν στοιχεία του σχεδιασμού των ισχυρών της Ευρώπης όπως και η μετανάστευση των ελλήνων επιστημόνων … όπως και η ενίσχυση της φοβίας των Βρετανών για μια Γερμανική Ευρώπη…
  Ο τρόπος ζωής των Ευρωπαίων κινδινεύει μόνο από τις πολιτικές ενίσχυσης των αντιθέσεων μέσα στην Ευρώπη .

  Καλημέρα

 35. Γιάννης Ιατρού said

  31: Να το εξετάσεις ή να επαληθεύσεις τις πηγές σου, γιατί υπάρχουν δύο οικογένειες με αυτό το όνομα στη γερμανία (von der Leihen). Η λεγάμενη κατάγεται (τι κατάγεται δηλαδή, με τον γάμο της το 1986 πήρε αυτό το «φον», στις Βρυξέλλες είναι γεννημένη και μεγαλωμένη) όχι από τον «οίκο φον ντερ Λάϊεν» δηλ. την πολύ παλαιά και ιδιαίτερα «ευγενή», αλλά από εκείνη των εμπόρων μεταξιού (από το Κρέεφέλντ), που τους «εξευγένισε» ο Ναπολέων.

  Αν τώρα αυτοί οι έμποροι μεταξιού είχαν σχέση με αυτά που αναφέρεις, δεν το έχω κοιτάξει.
  Την προέλευση του «φον» ήθελα να ξεκαθαρίσω (ερώτημα στους γλωσσολόγους: μήπως από το φόνος/φόνισσα;;; 🙂 🙂 🙂 )

 36. @32 Έλα ντε να το δει κανας εργοδηγός να μας στείλει να αλλάζουμε μαρκούθτσια στις τσάπες…

  Για τους υπόλοιπους… Μηχανοτεχνίτης έχει καθιερωθέι να λέγεται ο τεχνίτης των μηχανών και στα μεγάλα εργοτάξια αυτός που δουλεύει στο εργοστασιακό συνεργείο μηχανημάτων. Οπότε έχουμε για παράδειγμα μπετατζήδες, σιδεράδες χειριστές οδηγούς και μηχανοτεχνίτες.

  @21 Το Μηχανιλίκι το είχα ακούσει παλιά αλλά σε φράση «βαρέθηκα πια το μηχανιλίκι»

 37. Και πριν τον χριστιανισμό έτσι θα φοβόντουσαν οι Ρωμαίοι για τον τρόπο ζωής τους.

 38. spyridos said

  31 Το είπαμε ΔΕΝ υπάρχει οικογενειακή ευθύνη.

  Ο παππούς της ήταν από τους πλούσιους που τα βρήκαν πολύ καλά με τους ναζί.
  Ο πατέρας τηα προχώρησε την κληρονομιά
  και τώρα η εγγονή ιδρύειε θέση επιτρόπου «Schutz der Europäischen Lebensart»

  Το μόνο που απομένει στην κυρία αυτή είναι να ιδρύσει κανα δυό Schützen Division ( (ημι)κρατικές τρομοκρατικές ομάδες προπομποί του ναζιστικού κ. )
  για να δώσουν μια λύση (Endlösung).

 39. spyridos said

  35 Εμποροι Χανσεάτες. Τα φον τα αγόραζαν όπως τώρα τις πόρσε

 40. spyridos said

  39 …..Τα φον τα αγόραζαν όπως τώρα τις πόρσε και τα διδακτορικά

 41. Γιάννης Ιατρού said

  Ακούγεται 😎😋 πως με την ιδέα που του έβαλε η Ούρσουλα, ο ΚΜ έχει αρχίσει να μελετά, τι ονόματα θα δώσει στα διάφορα σχετικά υπουργεία (…. 🏴‍☠️ Ελληνικού Τρόπου Ζωής – κι ό,τι άλλο ταιριάζει🙄) με την πρώτη ευκαιρία που θα βρει.

 42. 41 Η προστασία του πατροπαράδοτου φραπέ από όλους αυτούς τους καπουτσίνους και βενεδικτίνους δεν θα με χάλαγε 🙂

 43. ap8938 said

  25
  1. πριν από 30 χρονια, η ελληνική κοινωνία των 10.000.000 κατοίκων υποδέχτηκε, εάν και, ενδεχομένως, πότε δεν αποδέχτηκε ως ισότιμους, 1.000.000 Αλβανούς.
  2. οι άνθρωποι δεν είναι βίδες για να πεις πόσες σού «χρειάζονται».

 44. BLOG_OTI_NANAI said

  33: «Υπάρχει κίνδυνος από φονταμενταλιστές μουσουλμάνους ΟΠΩΣ υπάρχει και από φονταμεταλιστές χριστιανούς

  Άσε το χαβαλέ για κανέναν άλλον.

  Αφού η απειλή είναι ισότιμη(!):

  Πες μας σε πόσες ευρωπαϊκές χώρες εκτοπίζονται, διώκονται ή θανατώνονται μαζικά υπάρχουσες κοινότητες μουσουλμάνων και σε πόσες χώρες του ισλάμ χριστιανικές;

  Πες μας σε ποιο ποσοστό βρίσκεις Εευρωπαίους μή μουσουλμάνους που γίνονται βόμβες ή δολοφονούν τυφλά με άλλους τρόπους σε δεκάδες τρομοκρατικές τυφλές επιθέσεις και χιλιάδες θύματα;

  Ή μήπως θα μας μιλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ισλάμ, και ότι εσύ ζεις σε μια χώρα που… οι χριστιανοί τα καταπατούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από τους μουσουλμάνους;

  Όπως ξέρεις υπάρχουν στατιστικές αρκετές για να συγκρίνουμε τις χοντράδες που λες με την κατάσταση των δικαιωμάτων στο ισλάμ και στην Ευρώπη…

  Έλεος λοιπόν με τα παραμύθια και το κρυφτούλι… Σε λίγο θα μας πουν ότι η μπούργκα αποτελεί γυναικείο αξεσουάρ και όχι το σύμβολο μιας παγκόσμιας φασιστικής επιβολής ενάντια στη γυναίκα…

 45. Μα (το είπε ήδη ο Γιάννης Ιατρού) «φον’ είναι ο άντρας της, όχι η ίδια. H ίδια κατάγεται από παλιά οικογένεια βαμβακεμπόρων — μεγαλοαστή από τζάκι, κάτι σαν τους δικούς μας τους Μπενάκηδες, αλλά όχι αριστοκράτισσα με τη φεουδαρχική έννοια. Δεν ξέρω αν ο πατέρας της ή ο παππούς της βαρύνονται με τίποτε από την εποχή του Ναζισμού, αλλά και αν ο ένας έφτιαχνε σώβρακα για τη Βέρμαχτ ή ο άλλος πήγε στρατιώτης, ε, διάβολε, δεν είναι επιλήψιμο! Την ίδια θα κρίνουμε, για την πολιτική που άσκησε στα μέχρι τώρα αξιώματά της και που θα ασκήσει.
  Πέραν τούτου, η «διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» θα μπορούσε να είναι πολύ ωραίο πράμα — εμένα τουλάχιστον πολύ μου αρέσει ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής 🙂 — αλλά είναι γεγονός ότι η ονομασία, πέραν του στόμφου της, μου εμπνέει κάποιες ανησυχίες, έστω και μόνο γιατί φαίνεται να πιθηκίζει τον American way of life με τις ιστορικές συμπαραδηλώσεις του. Οψόμεθα…

 46. BLOG_OTI_NANAI said

  33: Αν και είναι ντροπή να απαντάω σοβαρά σε αυτά που γράφει, έτσι για να περνάει η ώρα περί εθελοτυφλίας:

 47. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  26 Μπλογκ, οι μουσουλμάνοι πολίτες της Ευρώπης, γεννημένοι σε χώρες της ΕΕ είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Οπότε, μη μεταθέτουμε το όποιο πρόβλημα υπάρχει με το Ισλάμ στους πρόσφυγες που έρχονται από χώρες όπου καταπατούνται τα δικαιώματα (σαουδάραβες πρόσφυγες;).

 48. Spyrido, όταν είχα (στο Βέλγιο) καλωδιακή τηλεόραση, έβλεπα πότε πότε ΕΟ. Δεν φανταζόμουν όμως ότι υπήρχε στην ολλανδική βουλή κόμμα σαν το SGP. Την ύπαρξη και τις θέσεις του τα έμαθα από το άρθρο της Βικιπαίδειας όπου μας παραπέμπεις. Δεν ξέρω αν είναι αντικειμενικό, αλλά πάντως πρόκειται σαφώς για γκρουπούσκουλο του 2%, που με το ελληνικό σύστημα δεν θα έμπαινε καν στη Βουλή. Όσο κι αν είναι ενοχλητικά στον 21ο αιώνα μερικά από αυτά που λέει («The SGP opposes freedom of religion, but advocates freedom of conscience» — πάλι καλά!), και δεν νομίζω πως μπορείς να το χαρακτηρίζεις «κίνδυνο». Αλλά δεν ζω στην Ολλανδία…

 49. Μπλογκ, συγγνώμη αλλά φτάνει πια με αυτές τις ισλαμοφοβικές χοντράδες.*
  Έχεις ταξιδέψει ποτέ σε «μουσουλμανική» χώρα; Σε εισαγωγικά το «μουσουλμανική» γιατί δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι πήγε ταξίδι σε χριστιανική χώρα όταν πάει στο Παρίσι π.χ. Δεν έχω ακούσει για μπούργκα, λιθοβολισμό ομοφυλόφιλων ή πολυγαμία στην Τουρκία, την Αίγυπτο ή τη Συρία, βασικά νομίζω πουθενά πέρα από τη Σαουδική Αραβία και ένα σύνολο χωρών με ελάχιστο ποσοστό στο σύνολο του ισλαμικού πληθυσμού παγκοσμίως. Τράβα στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα να δεις τον κόσμο που αράζει ειρηνικότατα στην πλατεία (ή, αν προτιμάς, στη Μπελβίλ στο κέντρο του Παρισιού) και πες μου αν δεις καμία μπούργκα. Στο έχω ξαναπεί, από πού κι ως πού οι μετανάστες είναι πρωτίστως μουσουλμάνοι; Ρώτα κάποιον που έχει πάει στο Ισραήλ πόσο διαφέρουν οι παλιοί Εσκεναζίμ από τους πρόσφατους μετανάστες από το Μαγκρέμπ· όλοι Ιουδαίοι είναι. Δοκίμασε να ζήσεις στην Αλαμπάμα, στο Άμστερνταμ, στις Φιλιππίνες, στο Βερολίνο ή στην Κρακοβία· αδιάφορο, παντού χριστιανοί.
  Hint: δεν είναι πρωτίστως Ιουδαίοι ή χριστιανοί, όσο και να μη σ’ αρέσει.

  *(όπως βλέπεις ξέρουμε κι εμείς να βάζουμε bold).

 50. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Μερικές «αμπελοφιλοσοφικές» σύντομες απόψεις επί του θέματος.

  17 (Γ.Κ.) said: >> ’’Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής χωράει και μετανάστες, και πρόσφυγες και διάφορες άλλες κατηγορίες δυστυχισμένων, αλλά με μέτρο!’’

  Και βέβαια χωράει και παραχωράει! Δεν χρειάζεται κανένα περιοριστικό μέτρο –τουλάχιστον με την τρέχουσα έννοια του «στραγγαλισμού των ροών»! Αντίθετα χρειάζεται τολμηρή (ρηξικέλευθη) σοβαρή και στιβαρή πολιτική μεσο-μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και οργάνωσης και θέσπισης κινήτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μετανάστες να εγκατασταθούν/ζήσουν στην Ε.Ε. Νόμοι και κανόνες υπάρχουν και μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι δυνατόν να περιορίσουν τους κραδασμούς και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν –αναπόφευκτα- από μια τέτοια πολιτική, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα οφέλη, όμως, από τη συνολική «βελτίωση της ράτσας» , θα αντισταθμίσουν και με το παραπάνω τα όποια αρνητικά. (Σε ορίζονται όχι μικρότερο των 50-60 χρόνων).

  Με την υπερδυναμία των ΗΠΑ, Ρωσίας και προπαντός της Κίνας (και Ινδίας) σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, ολοένα και θα στριμώχνεται ποικιλοτρόπως η Ευρώπη. Και εφόσον συνεχιστεί η ίδια μίζερη, περιχαρακωμένη, φαταουλίστικη (σικ!) και, εντέλει, κοντόφθαλμη νοοτροπία και πολιτική των σημερινών Ευρωπαίων, πολύ γρήγορα ο σημερινός «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» θα αποτελεί παρελθόν.
  Είτε ομαλά και σταδιακά (φτωχοποίηση, πτώση βιοτικού επιπέδου κλπ) είτε ανεξέλεγκτα και καταστροφικά (πόλεμος, αναταραχές, εξεγέρσεις κλπ) θα βρεθεί να μιλά για «περασμένα μεγαλεία»…

  Με δυο λόγια: Αν έγκαιρα οι Ευρωπαίοι δεν θυσιάσουν ένας μέρος της ευημερίας του σημερινού «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» τους, δεν θα αργήσει η μέρα που θα βρεθούν να τον έχουν χάσουν εξ ολοκλήρου…

  Και επειδή δεν βλέπω πολιτική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση, το μέλλον της Ευρώπης προδιαγράφεται, δυστυχώς, σκοτεινό.

  (Σπάνια γράφω σεντόνια. Συγνώμη για το σημερινό, αλλά …ήθελα να τα πω!)

 51. nikiplos said

  38@ Εξακολουθείτε να επαναλαμβάνετε ως επωδό το «δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη» ενώ στα υπόλοιπα σχόλιά σας, κραδαίνετε τους μεμπτούς οικογενειακούς δεσμούς του εκάστοτε βάζετε στο στόχαστρό σας. Μοιάζετε να ειρωνεύεστε και πιστεύω πως κατά βάθος όχι μόνο πιστεύετε στην ύπαρξη της οικογενειακής ευθύνης, αλλά επιπλέον είστε θιασώτης και ανάγκης της τιμωρίας, των απογόνων…

  Αυτό που ο Ιουδαϊσμός καθόριζε, (και ο Χριστιανισμός αποδέχθηκε θεωρητικά), ως προπατορικό αμάρτημα. Τα παιδιά είναι υπεύθυνα για τις πράξεις των γονέων και παππούδων τους. (Αλήθεια μέχρι ποιά γενιά σταματάει η ευθύνη? Ο Ιουδαϊσμός το πήγαινε μέχρι τον … Αδάμ…). Το είδαμε στωικά στους αρχαίους έλληνες (αμαρτίες γονέων …), στα ρωμαϊκά χρόνια με τη σφαγή της οικογένειας του εκάστοτε εκπεσόντος Ήπατου, στη «διαφωτισμένη ευρώπη» με την γκιλοτίνα, που συμπεριελάμβανε τέκνα, νόθα παιδιά, ερωμένη κλπ, ου μην και μέχρι τους μπολσεβίκους που εκτέλεσαν τα παιδιά του Τσάρου και των λοιπών αρχόντων…

  (Πρόσφατα κυκλοφορεί από ακραίους ισλαμιστές και ακροδεξιούς haters: «έκλεψαν για τα παιδιά τους, εξοντώστε τα παιδιά τους»… )

  Μετά από 30 χρόνια της Αθήνας, που αναγκάστηκα να εργάζομαι στην επαρχία, το βλέπω καθημερινά: «τίνος είσαι εσύ ρε?»
  «Κλέφτης και έμπορος ναρκωτικών ο μπάρμπας τους… που να μπλέξεις τώρα κορίτσι μου?»

  Επομένως είναι κάτι σαν αρχέγονο συναίσθημα, όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός… Είναι η αδυναμία μας να ερμηνεύσουμε και να βρούμε τις αιτίες των δεινών μας… Όσο για τον Υπαρκτό, είδαμε ξεκάθαρα, όσοι δεν φοράμε παρωπίδες σε τι ανθρωποφάγο τέρας εξελίχθηκε…

 52. BLOG_OTI_NANAI said

  47: Δεν μιλάμε για τους ενσωματωμένους εκ γενετής, αλλά για τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μεγάλων αριθμών με τον ίδιο τρόπο.

  Και φυσικά, οι χώρες αυτές δεν είναι αποκομμένες από τους λαούς.

  Να συνεχίσω τον χαβαλέ περί ΙΣΟΤΙΜΗΣ ανεκτικότητας με τον 33:

 53. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Παρεμπιπτόντως, την Ούρσουλα οι εκεί Έλληνες την λένε «Άκη Τσοχατζόπουλο της Γερμανίας». Ότι εξοπλιστικό και να σηκώσεις από κάτω θα τη βρεις.

 54. 52 Δείτε προσεκτικά αυτό: https://africasacountry.com/2019/06/african-homophobia-and-the-colonial-intervention-of-african-conservatism Παρεμπιπτόντως η Κένυα είναι χριστιανική – μόνο παρεμπιπτόντως έχει σχέση ο χριστιανισμός βέβαια.

 55. spyridos said

  45

  Χανσεάτες έμποροι που γίναν πλουσιότεροι νόμιμα και ηθικά επί ναζισμού.

  Δεν ξέρω από αυτά. Ο Βίλυ Μπραντ απαρνήθηκε το όνομά του και την γερμανική ιθαγένεια.
  Επέστρεψε με νορβηγική ιθαγένεια και ΑΛΛΟ όνομα. Ζήτησε και πολιτογραφήθηκε Γερμανός για να συμμετέχει στα πολιτικά πράγματα της νέας του πατρίδας
  για μια καινούργια καθαρή ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Και ήταν από αυτούς που έκαναν αντίσταση και κινδύνεψε από τους Ναζί. Ο Χελμουτ Σμιτ δήλωσε και το πίστευε ότι η Γερμανία δεν γίνεται να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην Ευρώπη λόγω του παρελθόντος της.

  44-46

  Τι σχέση έχουν αυτά που στέλνεις με τους φίλους , γείτονες και συναδέλφους μου που είναι μουσουλμάνοι? Να πάρω ένα μαχαίρι να τους κυνηγάω?
  Ο σκατόγερος που υποστήριζες είναι ο πραγματικός κίνδυνος και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν μέσα στη φυλακή.

 56. atheofobos said

  38
  Ξαναγράφεις πάλι τι έκανε ο παππούς της και ο πατέρας της οπότε και συμπεραίνεις, βλέποντας την ράβδο στην γωνία, πως :
  Το μόνο που απομένει στην κυρία αυτή είναι να ιδρύσει κανα δυό Schützen Division ( (ημι)κρατικές τρομοκρατικές ομάδες προπομποί του ναζιστικού κ. ) για να δώσουν μια λύση (Endlösung).

  Ξεχνώντας βέβαια πως ξεκίνησες το σχόλιο με το:
  Το είπαμε ΔΕΝ υπάρχει οικογενειακή ευθύνη !!!

 57. ΓιώργοςΜ said

  26,33 κλπ η παρεξήγηση ξεκινάει από εδώ:

  O «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» ή αλλιώς η συνεκτική κοινωνική ουσία στην Ευρώπη είναι αυτή που απορρέει από έναν εκκοσμικευμένο χριστιανισμό με προσθήκη νεώτερων αξιών και δικαιωμάτων όπως των ομοφυλοφίλων.

  Με αυτή την πρόταση ως αξίωμα ή παραδεδεγμένα ορθή, μπορεί να οδηγηθούμε οπουδήποτε.

  Ομως, από τη δική μου εμπειρία, οι ευρωπαίοι είναι ένας αχταρμάς στην πράξη θρησκευτικά ουδετερος. Άλλο καθολικός, άλλο προτεστάντης, άλλο αγγλικανός, άλλο ορθόδοξος, άλλο παλαιοημερολογίτης. Η χριστιανική ταυτότητα είναι ένα εφεύρημα των συντηρητικών για να χρησιμοποιηθεί ως συνεκτικός κρίκος, ανύπαρκτος κτγμ. Αυτοί που έχτισαν την €€, την έχτισαν για οικονομικούς λόγους, τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε.
  Όσο για τους φονταμενταλιστές βομβιστές αυτοκτονίας, ε, αυτά είναι τα όπλα των φτωχών. Δεν έχουν αεροπλανοφόρα και κρουζ και δρόνους (σικ, ρε) και μέτρα οικονομικού αποκλεισμού για να σκοτώνουν μικρά παιδάκια με ασφάλεια και από απόσταση. Μόνο στο Ιρακ, από τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού πέθαναν πάνω από 1.000.000 παιδιά από την περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τροφή.
  Οι χριστιανοί που επέβαλαν αυτά τα μέτρα για δεκαετίες δε μετράνε στους φονταμενταλιστές; Οι ευρωπαίοι ή αμερικάνοι πιλότοι που αμολάνε τη μπόμπα από τα 5.000 μέτρα ή από ξερωγώ το Ουινσκόνσιν ή όπου στο διάλο είναι η βάση για τους πιλότους που πετάνε τα ντρόνια, μουσουλμάνοι είναι; Αν εμάς μας ρίχνανε μια μπόμπα στην κεφάλα, πόσοι από αυτούς που έχασαν παιδιά, αδέρφια, αγαπημένους δεν θα ήταν πρόθυμοι να ζωστούνε με μπαρούτια και να τιναχτούνε στην κεντρική πλατεία του χωριού αυτουνού που έριξε τη μπόμπα; Κι ας ήτανε η πλατεία Τραφάλγκαρ…

  Ας μη μασάμε το παραμύθι με τα κουκούτσια και τα φλούδια, μεγάλα παιδιά είμαστε…

 58. BLOG_OTI_NANAI said

  49: Τα ιδεολογικά παιχνίδια τα κατέχω καλά, οπότε οι πονηριές περί «ισλαμοφοβίας» και τα λοιπά κωμικά επιχειρήματα περί Αγίου Παντελεήμονα μάλλον αφορούν λοβοτομημένους. Αν έχεις κάτι πραγματικά σοβαρό να μου πεις, να το συζητήσουμε.

  Διάβασε όσα αναφέρονται στο σχόλιο 52 και μετά σύγκρινε τους αριθμούς που ζουν σήμερα εδώ υπό την πίεση της απέλασης, υπό την ανασφάλεια μιας ζωής «εκτός έδρας» ή των προβλημάτων με την αστυνομία, με τις περιοχές όπου οι ίδιοι άνθρωποι επικρατούν συντριπτικά ως προς την κουλτούρα του κράτους.

  Όταν οι συζητήσεις εκτρέπονται στον χαβαλέ και δεν μου αρέσουν, αλλά και δεν είμαι κανένας που θα παρασυρθεί από συνθηματολογίες περί… «ισλαμοφοβίας». Θανατική ποινή, φυλακίσεις, λιγότερα δικαιώματα και «σιλαμοφοβία» δεν ταιριάζουν. Βρες κάτι καλύτερο.

 59. Μπλογκ, δεύτερη φορά που αποφεύγεις να απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα θεωρώντας ότι κάνω χαβαλέ. Βαρέθηκα, να σου πω.

  57 Έτσι.

  Και καλώς τον Σπάιραλ!

 60. sarant said

  52 Αν η Γαλλία έχει ενσωματώσει τα 4 εκατ. μουσουλμάνων πολιτών της, δεν μπορεί όλη η ΕΕ να ενσωματώσει 3-4 εκατ. μετανάστες (που δεν είναι όλοι μουσουλμάνοι);

 61. spyridos said

  56 Να στο πω αλλιώς. Για μένα κάθε γερμανός έχει βεβαρυμένο παρελθόν (με τη γέννησή του) και πρέπει να προσέχει πριν ξεστομίζει τα ναζιστικά σούτζε. Ακόμα και για χήνες όταν μιλάει να προσέχει πως θα μιλήσει για το περπάτημά τους. Και όχι φυλετικά αλλά πολιτιστικά βεβαρυμένο παρελθόν. Ο γερμανός μπορεί να λέγεται Μανόλης. Αχμετ ή Χανς δεν με ενδιαφέρει. Να προσέχει όταν πολιτικά εκπροσωπεί τη Γερμανία.

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  57: Αν είχαν ρίξει μπόμπες και στην Σαουδική Αραβία, θα μιλούσαμε… Πώς λοιπόν είτε με μπόμπες είτε χωρίς, οι νοοτροπίες είναι κοινές; Και πώς εδώ σκίζουμε ιμάτια για τον Αμβρόσιο, και σιωπούμε για το ισλάμ, τα δικαιώματα του ή την τρομοκρατία; Άρα, το παραμύθι με τα φλούδια και τα κουκούτσια είναι ιδεολογικό και όχι ρεαλιστικό. Δηλαδή σαν να θέλω να πείσω έναν ακροδεξιό να καταδικάσει τον Παπαδόπουλο. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει με κανένα τρόπο.

  Γενικά όμως πιστεύω ότι κάθε τι που εμπεριέχει ψέμα θα φανεί, έτσι και αυτό. τα συνθήματα ποτέ δεν αντέχουν πολύ και πιστεύω ότι σε ένα μικρό διάστημα το ζήτημα θα τεθεί σοβαρά και όχι όπως βλέπουμε κάποια σχόλια που είναι λες και αφορούν συζητήσεις νηπιαγωγείου για το αν θα συζητήσουμε για τα… ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Αυτές οι τοποθετήσεις περί ισότιμης καταπίεσης Ευρωπαίων και Ισλάμ είναι τόσο κωμικές που πόσο να αντέξουν;

 63. BLOG_OTI_NANAI said

  60: Όπως έχω ξαναπεί και οι αριθμοί και ο ρυθμός παίζουν τεράστια σημασία. Αν π.χ. οι Αλβανοί μετανάστες ήταν ένα εκατομμύριο Αφγανοί, ή Νιγηριανοί κ.λπ που θα έρχονταν εδώ σε μόλις 15 χρόνια θα ήταν τεράστιο πρόβλημα. Ξέρω ότι γίνεται κατανοητό αυτό που λέω αλλά δεν μπορώ να τα βάλω με την ιδεολογικοποίηση διότι εκεί κλείνουν τα στόματα.

  Αν λοιπόν οι αριθμοί και ο ρυθμός επιτρέπει την ενσωμάτωση,δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως ΔΕΝ την επιτρέπει, υπάρχει. Η μή επικράτηση της νοοτροπίας που απορρέει από τον ισλαμικό νόμο, κοινωνικά, πρακτικά, συναισθηματικά είναι το ζητούμενο.

  Προσωπικά θα έλεγα ότι ισλαμοφοβία μπορεί αν αποκρύπτει η περίπτωση ότι κάποιος δεν θεωρεί Έλληνες τους μουσουλμάνους της Θράκης .Όμως για μένα αυτό δεν ισχύει. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα πρέπει να ανεχτούμε την γελοία κατάσταση που δημιουργεί το τουρκικό προξενείο.προσωπικά τους μουσουλμάνους της Θράκης τους θέλω Έλληνες και αν η θρησκευτική ομογενοποίηση δεν μπορεί να ισχύσει εκεί, μπορεί όμως η εθνική, αλλά δεν γίνεται από μόνη της…

 64. BLOG_OTI_NANAI said

  54: Δύτη, μας τα είπαν αυτά και για την κλειτοριδεκτομή. Δεν θα κάνω πάλι τον ίδιο χαβαλέ, ότι η ομοφοβία είναι… Αφρικανική και το Ισλάμ δεν την επηρεάζει! Έλεος πια. Την επηρεάζει και πολύ μάλιστα και φυσικά το σχ. 52 δεν μιλάει για «ομοφοβία» ούτε καν του στιλ «φτύστε τους», αλλά για θέσπιση θανατικής ποινής και άλλων ποινών. Δηλαδή κανονική ποινικοποίηση. Τουλάχιστον λίγο σεβασμό σε αυτά που διαβάζουμε.

 65. Πες, βρε άνθρωπε, δεν διάβασα το άρθρο, μη νομίσει κι ο κόσμος ότι λέω πως είναι αφρικανική η ομοφοβία δηλαδή.

 66. Αναστό said

  Δεν ξέρω αν το έχεις πάρει είδηση Νίκο αλλά σήμερα έγραψε ο Βασίλης Σκουρής άρθρο με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, στο News247. https://www.news247.gr/sthles/paichnidia-exousias/apo-poion-apeileitai-o-eyropaikos-tropos-zois.7499431.html

  Τώρα για το ποιος απειλεί την πατρίδα μας τη Δύση, εγώ θεωρώ πως ξεκάθαρα είναι ο λαϊκισμός (όχι απλά η δημαγωγία, δεν αρκεί), η πολλή δημοκρατία (με τις εμμονές κάποιων να εισακούονται τα αποτελέσματα εκλογών δημοψηφισμάτων κ.λπ.), ο κομουνισμός (και κάθε -ισμός μεταξύ μας μια και οι ιδεολογίες μας τυφλώσανε και δεν μας αφήνουν να δούμε τα TINA των καιρών μας) και όποτε βολεύει οι ξένοι.

 67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.imerodromos.gr/ta-thisayrofylakia-tis-nazistikis-thiriodias/

  Να και μια τύπισσα που με χαρά αποδέχεται εμπράκτως την οικογενειακή ευθύνη και περηφανεύεται κιόλας καθότι πολλά τα λεφτά. Σε (πολύ) μεγάλο βαθμό σόι πάει το βασίλειο. Άμα κούφια η ώρα ξανασκάσουνε τίποτα ναζίδια στην Ευρώπη με το βάρος που είχαν το 30-40 αυτή η τύπισσα από ποιά μεριά της γραμμής θα σταθεί?

 68. https://www.naftemporiki.gr/story/1514388/oute-ston-giounker-aresei-i-sundesi-tou-europaikou-tropou-zois-me-ti-metanasteusi

 69. ΓιώργοςΜ said

  62 >Αν είχαν ρίξει μπόμπες και στην Σαουδική Αραβία, θα μιλούσαμε…
  Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω.
  Κάποιοι τρώνε μπόμπες.
  Μερικές εκατοντάδες χριστιανοί στην Ευρώπη, μερικές χιλιάδες στον κόσμο, από τρομοκρατικές ενέργειες και επιθέσεις αυτοκτονίας.
  Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο, μουσουλμάνοι (τώρα και στις Σταυροφορίες), άθεοι, ταοιιστές, μαρξιστές-λενινιστές-σαλαμέμποροι στις προηγούμενες αποικιοκρατικές διενέξεις (Κορέα, Βιετνάμ), από χέρια χριστιανών (αν θεωρήσουμε τη θρησκεία ειδοποιό διαφορά.
  Τοπικές συνήθειες υπάρχουν διαφορετικές σε διαφορετικές κοινωνίες. Κάποιες ανάγκες τις δημιούργησαν, κάποια θρησκεία τις ενσωμάτωσε, κάποιες συνθήκες τις διατηρούν ή τις αλλάζουν.

  Σε κάποιες μουσουλμανικές χώρες επιτρέπεται η πολυγαμία.
  Σε κάποιες άλλες ανατολίτικες (θυμηθείτε κάποιος, εγώ θα έλεγα κάπου στην Ινδία ή τα πέριξ) επιτρέπεται η πολυγαμία στις γυναίκες.
  Αλλού δε νοείται γάμος και αποκλειστικότητα.

  Σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας, η ενδογαμία είναι κανόνας.
  Σε κάποια χωριά της Αφρικής (δε θυμάμαι τη φυλή), πριν γίνει κάποιος γάμος, οι γυναίκες της φυλής ψάχνουν να αποκλείσουν τη συγένεια του γαμπρού και της νύφης σε βάθος 7 γενεών.

  Σε καθέναν που είναι μέλος της εκάστοτε κοινωνίας, οι άλλοι μοιάζουν εξωγήινοι. Τώρα που ο κόσμος έγινε ένα χωριό και όλοι μαθαίνουν για όλους, ο καθένας θέλει να επιβάλει το δικό του μέτρο, αφού είναι «το σωστό», «η παράδοσή μας», «ο λόγος του θεού» κλπ.

  Όσο για την ομοφοβία και τις σχετικές νομοθεσίες, να θυμίσω πως ως και τη δεκαετία του ’60 ήταν ποινικό αδίκημα και στας Ευρώπας, ίσως και πολύ αργότερα, τύποις έστω. Άρα δεν είναι θέμα θρησκευτικό. Ή ίσως είναι, και απλώς η επίδραση της θρησκείας στην κοινωνία υποχώρησε στην Ευρώπη πιο γρήγορα.

 70. BLOG_OTI_NANAI said

  65: Ακόμα χειρότερα, τα ρίχνει όλα στον τοπικό αφρικανικό συντηρητισμό και στην ευρωπαϊκή αποικιοκρατία! Άρα οι Ευρωπαίοι φταίνε!

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  57: Όλο το ευρωπαϊκό υπόβαθρο είναι χριστιανικό. Είναι κάπως περίεργα αυτά που λες. Αυτό που νομίζεις ως «θρησκευτικά ουδέτερος» είναι η εκκοσμίκευση του χριστιανισμού. Τα οικεία σύμβολα του Ευρωπαίου είναι χριστιανικά ακόμα κι αν τα αντιμετωπίζει με εκκοσμικευμένη νοοτροπία.

  Και όπως ξαναείπαμε, ό,τι θετικό κτίστηκε από πλευράς δικαιωμάτων, κτίστηκε στο χριστιανικό αυτό υπέδαφος, που ήταν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πολιτισμικό υπέδαφος της Ευρώπης. Δεν υπήρχαν ούτε άθεα κράτη, ούτε καν άθεοι, εκτός ελαχίστων αριθμών στα τελευταία χρόνια. Η προσφορά τους είναι μηδενική, καθώς όποια θετική εξέλιξη και πρόοδος έγινε σε εξολοκλήρου χριστιανικό πολιτισμικό υπέδαφος. Και για να υπάρχει πρόοδος, σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα προόδου στο υπέδαφος αυτό. Μην μπλέκουμε σε ουτοπικές συζητήσεις.

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς και υπάρχει ευρωπαϊκός τρόπος ζωής με κύριο χαρακτηριστικό την ύπαρξη ανοικτών κοινωνιών, που εδράζονται στις αξίες του Διαφωτισμού, εμπλουτισμένες με τις νεότερες κοινωνικές κατακτήσεις. Είναι οι κοινωνίες, στις οποίες όλοι, υποθέτω, προτιμάμε να ζούμε μόνιμα, ενώ στις υπόλοιπες κοινωνίες του πλανήτη άντε να πάμε για ολιγοήμερο τουρισμό. Αν οι μετανάστες από αυτές τις υπόλοιπες κοινωνίες αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες, καλώς να ορίσουν. Αν όχι, αν επιθυμούν να φέρουν μαζί τους αναχρονιστικές και απάνθρωπες συνήθειες όπως η βεντέτα, η απαξίωση και κακομεταχείριση των γυναικών, το σύστημα των καστών και άλλα παρόμοια, τότε θα έχουμε θεματάκι.
  Θεωρώ, όμως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών θέλει να ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, και όσο καλύτερης υποδοχής τύχει, τόσο πιο δύσκολα θα βρίσκουν οπαδούς οι φονταμενταλιστές, που συνήθως ψαρεύουν στα θολά και δύσοσμα νερά του αποκλεισμού και της παρεπόμενης δίκαιης αγανάκτησης.

 73. Σε εκπλήσσει; Δεν συνάδει με τις εμπειρίες σου, με τις γνώσεις σου, με τι; Εγώ ομολογώ δεν ξέρω πολλά από Αφρική (παρότι όταν διάβασα στο λύκειο το βιβλίο του Ντέιβιντσον ήθελα να ασχοληθώ με τα μπούνια), φώτισέ με.

 74. Το 73 στο 70.
  Όσον αφορά το 71, να προτείνω να μιλάμε για «χριστιανική ταυτότητα» και να αφήσουμε Ευρώπες και μαλακίες. Άλλωστε ουκ ένι Έλλην ή βάρβαρος, που λέει κι ο Απόστολος.

 75. BLOG_OTI_NANAI said

  69: Σε παρακαλώ, επειδή η κουβέντα χάνει το νόημα της, μην βάζεις ισαποστάκικες ατάκες εκεί που δεν υπάρχουν. Αν συζητάμε σοβαρά, δεν θα βάλουμε τους Μορμόνους ίσα με τα δισεκατομμύρια του Ισλάμ.

  Αυτά με τα «μερικές» και «μερικές» δεν αποτελούν κάποια ουσιαστική αναφορά για σύγκριση. Αν πιάσουμε και τα ποσοστά τω εγκλημάτων που έκαναν οι άθεοι σε 50-60 χρόνια, ξέρεις που θα φτάσουμε. Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ανεκτικό ισλάμ για να αποδώσεις τον σκοταδισμό του σε δήθεν «αντίδραση» στις χριστιανικές επιθέσεις. Είναι μάταιος ο κόπος σου.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  Τρεις ώρες εκτός και γυρνώντας βλέπω καταιγιστικά σχόλια…

  42: Δύτη συμφωνώ 100% 🙂

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  74: Όχι Δύτη όπως σε βολεύει, αλλά όπως είναι. Η κεντρική ταυτότητα δεν είναι χριστιανική, αλλά εκκοσμικευμένη χριστιανική. Το οποίο σημαίνει ότι με βάση την ανεκτικότητα που εύκολα μπορεί να θεμελιωθεί στον χριστιανισμό, έγιναν δεκτές από την χριστιανική βάση πολιτειακές ρυθμίσεις διαμέσου των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Δεν θα εφεύρουμε καινούριες πολιτισμικές δυνάμεις που είναι ανύπαρκτες λες και ήλθαν από τους εξωγήινους στην Ευρώπη…

 78. ΣΠ said

  27 και πριν

  Πάντως, οι όροι χημική μηχανική, βιοχημική μηχανική, βιοϊατρική μηχανική, γενετική μηχανική, είναι καθιερωμένοι.

 79. aerosol said

  #44
  «Πες μας σε ποιο ποσοστό βρίσκεις Εευρωπαίους μή μουσουλμάνους που γίνονται βόμβες ή δολοφονούν τυφλά με άλλους τρόπους σε δεκάδες τρομοκρατικές τυφλές επιθέσεις και χιλιάδες θύματα;»
  Αν τοποθετείς τέτοια φαινόμενα σε θρησκευτική βάση (πράγμα που μου λέει πως βλέπεις τον κόσμο με πολύ ιδιαίτερο τρόπο) ανοίγεις μια περίεργη πόρτα.
  Και βέβαια ξεχνάς πως τέτοια χτυπήματα συμβαίνουν συνέχεια στις ίδιες τις ισλαμικές χώρες -ακριβώς διότι οι αιτίες τους δεν είναι κατά βάση θρησκευτικές.
  Οι βόμβες λες είναι αποτέλεσμα θρησκείας; Τότε:
  Αν αθροίσω τις ισλαμικές χώρες που έχουν βομβαρδιστεί, υποστεί φρικαλεότητες, αποσταθεροποιηθεί, φτωχοποιηθεί, πολτοποιηθεί από χριστιανούς από τον Β’ ΠΠ μέχρι σήμερα, βλέπουμε πάνω από χίλιες φορές το τονάζ εκρηκτικής ύλης και πάνω από χίλιες φορές τα θύματα. Δηλαδή (ακολουθώντας πάντα την δική σου λογική) ο Χριστιανισμός είναι άμεσα και έμμεσα υπεύθυνος για τόσους βίαιες θανατώσεις ισλαμικού πληθυσμού που η σχετική αντίδραση είναι κάτι σαν τα δαγκώματα του μυρμηγκιού στον ελέφαντα που σαρώνει την μυρμηγκοφωλιά. Πάντα με αυτή την οπτική (που δεν συμμερίζομαι αλλά εσύ ακολουθείς) ο Χριστιανισμός είναι ιστορικά η νούμερο ένα και με τεράστια διαφορά πηγή τρόμου και βίας στον πλανήτη, εναντίον κάθε άλλης θρησκείας.

  Όμως όταν πάει εκεί η κουβέντα, τότε ξαφνικά (με επιφοίτηση ίσως) θα δεις και θα απαντήσεις πως οι αιτίες για όλα αυτά είναι ιστορικές, πολιτικές, οικονομικές κλπ. Διότι, ως γνωστών, ο χριστιανικός κόσμος είναι ένα πολύ περίπλοκο φαινόμενο και δεν εξηγείται από την θρησκεία του. Ποιος θα το έλεγε πώς οι άνθρωποι είναι περίπλοκα όντα! Ε λοιπόν… οι χριστιανοί είναι! Αλλά (ως δια μαγείας) το Ισλάμ είναι ένα και μόνο πράγμα, από το Λίβανο μέχρι τη Μαλαισία, που ζει μόνο σε θρησκευτικό επίπεδο, με θρησκευτικά φαινόμενα που έχουν αμιγώς θρησκευτικές αιτιάσεις. Αυτοί είναι κάτι εξωγήινοι από το Σταρ Τρεκ.

  Σε μια εικόνα είδα να αναφέρεται η Υεμένη. Έχει κανείς στο ιστολόγιο ιδέα για την φρίκη που συμβαίνει στην Υεμένη εδώ και χρόνια; Έχει πάρει κανείς είδηση; Για το πώς μεγαλώνει μια γενιά στα απόλυτα συντρίμια και τον θάνατο, πώς θα ριζοσπαστικοποιηθεί; Ε, βάζω στοίχημα πως η σωστή συμπεριφορά απέναντι στους ομοφυλόφιλους δεν θα γίνει πρώτη προτεραιότητά τους τις επόμενες δεκαετίες.
  Η Λιβύη; Είναι κι αυτή στις χώρες που οι χριστιανοί διώκονται; Αν είναι, απορώ. Φερθήκαμε τοσο κομψά, μια ομορφιά το κάναμε το μέρος, εμείς οι Ευρωπαίοι του «εκκοσμικευμένου χριστιανισμού».
  Η Συρία; Μπα, αυτοί ήταν ήπιοι θρησκευτικά έτσι κι αλλιώς. Εκτός κι αν τώρα που η χώρα τους είναι ερείπια πάρουν είδηση πώς έγινε έτσι, με ποιανού χρήματα και για ποιανού το όφελος.

 80. BLOG_OTI_NANAI said

  73: Τι να με εκπλήσσει Δύτη που να μην εκπλήσσει και σένα; Επισημάνθηκαν παραπάνω οι αφρικανικές χώρες Αλγερία, Μαυριτανία, Σουδάν, Βόρεια Νιγηρία με τα σοβαρότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας και μιλάμε για χώρες εξολοκλήρου ή σχεδόν εξολοκλήρου μουσουλμανικές. Γιατί λοιπόν δεν επισημάνθηκαν άλλες, εξίσου αφρικανικές με μεγάλα ποσοστά χριστιανισμού; Δεν είναι αυτό ερώτημα;

  Αλλά και πάλι, όπως λέγαμε για την κλειτοριδεκτομή, το ζήτημα εύκολα λύνεται από τη στιγμή που η Ευρώπη με το χριστιανικό της υπόβαθρο ΑΠΕΔΕΙΞΕ ότι ο χριστιανισμός έχει τις δυνατότητες αλλαγών σε αυτό το επίπεδο. Από τη στιγμή αυτή, το βάρος θα πέσει στην τοπική παράδοση. Και πάλι όμως, οι στατιστικές για την κλειτοριδεκτομή ήταν ξεκάθαρες: οι γυναίκες που επιθυμούσαν να διατηρηθεί η βάρβαρη τοπική παράδοση, ήταν κατά πλειοψηφία οι μουσουλμάνες.

  Το Ισλάμ έχει αναγνωρισμένο πρόβλημα, η χριστιανική Ευρώπη έχει αποδείξει τις δυνατότητες που δίνει το χριστιανικό υπόβαθρο. Άρα επί ποιου πεδίου δικαιωμάτων θα συζητήσουμε; Μουσουλμανικές είναι και οι περισσότερες χώρες που διώκουν, θανατώνουν ή εκτοπίζουν τις μειονότητες των χριστιανών.

 81. voulagx said

  #76 @Ιατρου: Θα συμφωνουσα 100% με τον Δυτη αν ελεγε: «Η προστασία του πατροπαράδοτου τουρκικου καφε και του ελληνικου φραπέ από όλους αυτούς τους καπουτσίνους και βενεδικτίνους δεν θα με χάλαγε» 🙂

 82. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.com/2013/05/blog-post_8096.html

 83. BLOG_OTI_NANAI said

  79: Μπαίνεις στην κουβέντα και μας ξαναλές τα ίδια για εκατοστή φορά! Είπαμε και ξαναείπαμε, ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποιο ανεκτικό ισλάμ ώστε να δικαιολογήσεις τον ΣΗΜΕΡΙΝΟ σκοταδισμό του από τις επιθέσεις αυτές. Και σε τι φταίνε οι βόμβες των Ευρωπαίων στην επιβολή του παγκόσμιου φασιστικού συμβόλου κατά των γυναικών, της Μπούργκας; Δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι τόσο απλό; θα μας πεις ότι ο σκοταδισμός που επικρατεί στα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλεται στις ευρωπαϊκές βόμβες;

  Και πάλι, μετά από τόσες ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ τυφλές επιθέσεις μουσουλμάνων και ΧΙΛΙΑΔΕΣ αθώα θύματα, μαζί με τις εκατόμβες χριστιανών θυμάτων σε τόσες μουσουλμανικές χώρες, γιατί τα αντίποινα από τους Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι ανάλογα; Δεν υπάρχει διαφορά στην κουλτούρα των πολιτών;

  Και φυσικά θα πρέπει πριν μιλήσεις να έχεις ξεκαθαρίσει αν τυχόν οι βομβιστικές επιθέσεις για τις οποίες μιλάς αποδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον σκοταδισμό του Ισλάμ, διότι πολλές από αυτές αφορούν την διαμάχη μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μουσουλμάνων!

 84. Σωτήρς said

  α) Εγώ πάντως τώρα δα όπως και τα τελευταία χρόνια νιώθω να απειλούνται ό,τι φιλεργατικό και προνοιακό υπήρχε. Δεν μου τα απειλεί ούτε ο Χασάν, ούτε η Αϊσέ, ούτε ο Τζον.

  β) Η Βοσνία δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα ανεκτικού και δημοκρατικού Ισλάμ;

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  82: Ωχ. δεν μας έφτανε το βιβλίο, διαβάζει και ιστολόγια που παραθέτουν τσιτάτα του… Γεράσιμο Κακλαμάνη!

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  84: Ισλάμ-Χριστιανοί είναι μισοί-μισοί βλέπω, άρα μιλάμε για πολύ μεγάλες κοινότητες και όχι για ανοχή προς τις μειονότητες.

 87. ΓιώργοςΜ said

  75
  Πού είδες τα ισαποστάκικα; Ίσα-ίσα λέω πως οι χριστιανικές χώρες, διαχρονικά, είναι περισσότερο θύτες παρά θύματα. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι δεν έγιναν από ισλαμιστές. God with us έλεγαν οι κονκάρδες των Εγγλέζων, Gott mit uns των Γερμανών, Παναγιά βόηθα λέγαμε όλοι οι υπόλοιποι.
  Και πού είδες τους Μορμόνους;

  Αυτό πάλι με τους άθεους δεν το αγγίζω, δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
  Όμως οι μουσουλμάνοι δεν είναι άθεοι. Τελικά η άποψή σου είναι πως όλες οι ιδεολογίες εκτός από τη χριστιανική προωθούν τη βία; Για να καταλαβαινόμαστε.

  Το μόνο σίγουρο θα ήταν η ματαιότητα, αν φιλοδοξούσα να σου αλλάξω γνώμη. Επειδή όμως εδώ δε μιλάμε μεταξύ μας, αλλά ανταλλάσσουμε επιχειρήματα τα οποία διαβάζουν κι άλλοι, ενδεχομένως νέοι και λιγότερο ενημερωμένοι ή πονηρεμένοι, γι’ αυτό μπαίνω στον κόπο.

  Όσο για τον σκοταδισμό, είδαμε τις φωταψίες του Μεσαίωνα…

 88. ΓιώργοςΜ said

  86 Και στην Ιρλανδία μισοί-μισοί είναι προτεστάντες και καθολικοί, αλλά σφαζόντουσαν για χρόνια.
  Να ένα καλό παράδειγμα του πόσο η θρησκεία είναι επίφαση: Κι αλλού έχει προτεστάντες και καθολικούς που δε σφάζονται. Γιατί;

 89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @72. Όταν, Γιάννη, κατέθετα την άποψή μου για το υπό συζήτησιν θέμα (17,25), προσπαθώντας να μην πλέξω ένα μακρινάρι, απέφυγα να προσθέσω το (πολύ, πολύ..) σημαντικό ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού -που ορθώτατα έθιξες στην 2η παράγραφό σου- ως συνέπεια της ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ εισροής μεταναστών κ.ά. Πιό απλά, αν μιά ευρωπαϊκή κοινωνία δεχτεί έναν αριθμό τέτοιο που να «χωράει» οικιστικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά κλπ στις δομές της, τότε θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες ενσωμάτωσης και δημιουργικής συμμετοχής και πολύ μικρότερα περιθώρια ανάπτυξης φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και ανάπτυξης φονταμενταλιστικών πρακτικών.
  Έχω ένα εξαιρετικό παράδειγμα στα χωριά της περιοχής όπου ασκώ την μπαξεβανική τέχνη. Οι κάμποσοι (αλλά όχι πολυάριθμοι) Αλβανοί που εγκαταστάθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων είναι και Μουσουλμάνοι, όχι μόνο ενσωματώθηκαν, όχι μόνο μορφώνονται και προοδεύουν, όχι μόνο παντρεύονται, γεννοβολούν και πληθύνονται, αλλά είναι και ιδιαίτερα αγαπητοί στους συγχωριανούς τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή όπου εργάζομαι, στον Ν. Πέλλας. (Τους καμαρώνω, τους ενισχύω όσο μπορώ και στα μάτια τους βλέπω τους αυριανούς καλούς ΈΛΛΗΝΕΣ 🙂 )

 90. 89 Γιατί ο κοινωνικός αποκλεισμός να είναι συνέπεια της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών; Τα Πατήσια έχουν γεμίσει μετανάστες, ο δήμαρχος δεν αλλάζει καν τις λάμπες με αποτέλεσμα μετά τις 8 όλοι οι δρόμοι από την Πατησίων μέχρι τις γραμμές του ηλεκτρικού να είναι κατασκότεινοι. Δεν νομίζω ότι τις σπάζουν ή, ξερωγώ, τις τρώνε κατά τα έθιμά τους. Απλώς δεν ψηφίζουν.

 91. atheofobos said

  61
  Για μένα κάθε γερμανός έχει βεβαρυμένο παρελθόν (με τη γέννησή του) και πρέπει να προσέχει πριν ξεστομίζει τα ναζιστικά σούτζε. Ακόμα και για χήνες όταν μιλάει να προσέχει πως θα μιλήσει για το περπάτημά τους. Και όχι φυλετικά αλλά πολιτιστικά βεβαρυμένο παρελθόν.

  Επιτέλους παρά τα όσα έχω γράψει εγώ αλλά και ο Άγγελος στο 45 και ο Nikiplos στο 51, απροκάλυπτα θεωρείς ότι κάθε Γερμανός είναι ένοχος (με τη γέννησή του) του προπατορικού αμαρτήματος του χιτλερισμού.
  Το βεβαρυμμένο δε παρελθόν δεν είναι μόνο οικογενειακό αλλά και συλλογικό ενός λαού!
  Με αυτά ακριβώς τα πιστεύω οι μεν Γερμανοί έκαιγαν και εξολόθρευαν ολόκληρα χωριά στην κατοχή, οι δε της ΟΠΛΑ μάνες, αδέλφια και παιδιά ταγματασφαλιτών, όπως μπορείς να διαβάσεις στο βιβλίο του Ιάσωνα Χανδρινού ΤΟ ΤΙΜΩΡΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 1942-1944

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  69: «απλώς η επίδραση της θρησκείας στην κοινωνία υποχώρησε στην Ευρώπη πιο γρήγορα»

  Σιγά μην υπήρξε «υποχώρηση» του χριστιανισμού στην Ευρώπη στη δεκαετία του…’ 70 ή του ’80! Τι άλλο θα ακούσουμε! Απλώς αποδεικνύεται αυτό που έχω γράψει άλλες 50 φορές, ότι ο χριστιανισμός έχει την ανεκτικότητα ως συστατικό του και οι κατάλληλες προϋποθέσεις ενσωματώνονται εύκολα οι πολιτειακές νομοθεσίες.

  Να θυμίσω ότι στο Βυζάντιο, που κανείς δεν αμφιβάλλει αν ήταν… Χριστιανικό, υπήρχαν νομοθεσίες που επέτρεπαν την πορνεία και την παλλακεία, πράγματα ανήκουστα για τον χριστιανισμό. Δηλαδή η προτεραιότητα της πολιτείας, με βάση το «τα Καίσαρος Καίσαρι» μπορούσε να εδραιωθεί ακόμα και σε εκείνες τις εποχές.

  Μην αναζητάτε τσάμπα θετικές εξελίξεις στην αθεΐα. Τέτοιο πράγμα δεν υπήρξε καν, ή ήταν τόσο μηδαμινό που δεν μπορούσε να έχει οποιαδήποτε επιρροή αν ο χριστιανισμός δεν αποτελούσε το ΙΔΑΝΙΚΟ υπόβαθρο για εξελίξεις. Δυστυχώς όμως, οι ιδεολογικές παρωπίδες είναι ικανές να δικαιώσουν ακόμα και την Μπούργκα, αρκεί να φανούμε πειθήνιοι στους ημέτερους ιδεολογικά. Αλλά η αποδοχή της φίμωσης, δεν αποτελεί εγγύηση ακεραιότητας.

 93. Ό,τι πεις. Εδώ καταλαβαίνουμε την κούραση του Αβονίδα, για παράδειγμα.

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  88: Έλα τώρα, που θα μας χαρακτηρίσεις τα γεγονότα αυτά αμιγώς.. θρησκευτικά! Η ανάμιξη του εθνικού ζητήματος ήταν ο φορτιστής της κατάστασης.

  Μόνος σου το απάντησες και δεν το κατάλαβες;!

  «Κι αλλού έχει προτεστάντες και καθολικούς που δε σφάζονται. Γιατί;»

 95. Divolos said

  Κανεις δεν αναφέρθηκε στα πολύ σοβαρά θέματα, που τώρα που έχουμε και μέσον θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύσουμε και που αφορούν τον Ελληνικό/ευρωπαϊκό τρόπο ζωής:
  1. Το ελληνικό πρωϊνό: Καφές φραπέ (ή Ελληνικός) με τσιγάρο. Θα πρέπει να προσφέρεται ως εναλλακτική σε όλα τα ξενοδοχεία της ευρώπης.
  2. Σιέστα: Ολοι οι εργαζόμενοι στην ευρώπη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα ντιβάνι/καναπέ/πολυθρόνα στον χώρο εργασίας, για έναν γρήγορο μεσημεριανό υπνάκο.
  3. Τα μπάνια του λάου: Υποχρεωτική διακοπή όλων των εργασιών ταυτόχρονα σε όλη την ευρώπη, για να απολαύσουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ χωρίς άγχος τα καλοκαιρινά τους μπάνια.
  4. Πανηγύρια: Υποχρεωτική άδεια την επόμενη κάθε τοπικού πανηγυριού, για ομαλή επιστροφή στην πραγματικότητα.
  5. Καθιέρωση ως επίσημης αργίας και της τρίτης του Πάσχα. Μετά από την κατανάλωση τόσου αρνιού και τσίπουρου/κρασιού μιά μόνο ημέρα για ανασυγκρότηση δεν είναι αρκετή.
  Αυτά για αρχή. Μην τους πέσουν πολλά και δυσανασχετίσουν εκεί στην επιτροπή.

 96. ΓιώργοςΜ said

  92 Αυτό που λέω υποχώρηση, το λες ανεκτικότητα. Την ανάγκη φιλοτιμία κλπ… 😛 Ή, όπως λέμε στην επικυριαρχική, if you can’t beat them, join them 😀 😀 😀 😀

  Όσο για το Βυζάντιο…

 97. Γιάννης Ιατρού said

  81: Θα φτάσουμε κι εκεί, θέλει λίγη δουλίτσα ακόμη 🙂
  ΥΓ: διόρθωσε το «τουρκικό» μην γίνω Τούρκος 🤔

 98. ΓιώργοςΜ said

  94 Μα ακριβώς αυτό λέω, δεν είναι! Η ερώτηση ήταν (νόμιζα προφανώς) ρητορική.
  Όμως, μεταξύ τους, δεν έβαζαν άλλη ταμπέλα, καθολικοί και προτεστάντες έλεγαν.

  95 Ας επαγρυπνούμε, όμως, συμπατριώτες. Μπορεί η μάχη να κερδήθηκε προσωρινά αλλά… Προσθέτω στη λίστα το σύνθημα: «Κάτω/ τα χέρια/από το κοκορέτσι!»

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  90: Συμφωνώ, Γιώργο. Κι εγώ επί πολλά χρόνια (23 για την ακρίβεια) εργάζομαι σε σχολείο του κέντρου της Αθήνας με το μεγαλύτερο ίσως ποσοστό μεταναστών και προσφύγων μαθητών πανελληνίως. Βλέπω, λοιπόν, ότι γονείς και μαθητές σέβονται πολύ τους δασκάλους (εν αντιθέσει με πάρα πολλούς Έλληνες γονείς σε πιο «προνομιούχες» περιοχές) και ότι διψάνε για αποδοχή και σεβασμό. Για ό,τι, δηλαδή, διψάμε όλοι μας. Οι γνωστοί μου με ρωτάνε γιατί μένω σ’ αυτό το σχολείο και πως αντέχω. Πανεύκολα, τους απαντάω. Δεν κουράζομαι καθόλου. Είναι τόσο εύκολο να «κερδίσεις» αυτά τα παιδιά, τόσο εύκολο να συνεννοηθείς με τους γονείς τους, παρά τις γλωσσικές δυσκολίες. Ούτε υφάκι σού πουλάνε, ούτε σου υποδεικνύουν πώς να κάνεις τη δουλειά σου. Λίγο ενδιαφέρον, λίγη προσοχή θέλουν μόνο και στο ανταποδίδουν στο πολλαπλάσιο. Αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος της ενσωμάτωσης. Τώρα τι αριθμό μεταναστών και προσφύγων μπορεί να δεχτεί χωρίς κλυδωνισμούς μια κοινωνία, τι να πω; Σίγουρα υπάρχει αυτός ο αριθμός, αλλά ποιος είναι;

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 99 στο 89, διορθώνω (ως συνήθως ☺).

 101. BLOG_OTI_NANAI said

  93: Κι εμένα με κουράζει η προσπάθεια να αποφεύγει κάποιος να πει αυτό που βλέπει ή να δικαιολογήσει το αδικαιολόγητο, για να μην του βάλουν πιπέρι στο στόμα ή να μην τον κάνουν ιδεολογικό νταντά.

  Την γνώμη μου την ξαναείπα. Δεν θα αργήσει καθόλου ο καιρός και μάλιστα η αναφορά στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» είναι η απόδειξη, που ο αριθμός μεταναστών/προσφύγων από ισλαμικές ειδικά χώρες και ο συσχετισμός του με τις δυνατότητες ενσωμάτωσης, θα αποτελέσει ζήτημα σοβαρής συζήτησης χωρίς την μεσολάβηση τεχνασμάτων περί «ισλαμοφοβίας».

  Γι’ αυτό λέω ότι το δικό σας έργο που αποτελεί ιδεολογικό κρυφτό δεν συνάδει με προοδευτικότητα. Προοδευτικότητα, κρυφτούλι και μασημένα λόγια δεν ταιριάζει.

  Δεν μπορεί να αρέσκεται κάποιος στην «ιδεολογική αγαπολογία» την στιγμή που σφάζεται και μισεί θανάσιμα ακόμα και τις ιδέες του ιδεολογικού του αντιπάλου ακροδεξιού! Τι είδους επιλεκτική αγαπολογία είναι αυτή;!

  Γι’ αυτό φανερώνεται εύκολα η αδυναμία του επιχειρήματος «ισλαμοφοβία», διότι την «φοβία» προς τον διαφωνούντα την κάνει ο δήθεν προοδευτικός και λόγο και πράξη.

  Όταν λοιπόν μισεί και απεχθάνεται την μηδενική ανοχή που δείχνει ο βαρβάτος ακροδεξιός στον ομοφυλόφιλο ή στη θέση της γυναίκας, μόνο έναν λοβοτομημένο θα μπορούσε να πείσει ότι για τα ίδια εγκλήματα… λατρεύει την αντίστοιχη μηδενική ανοχή του μουσουλμάνου ο οποίος διώκει, φυλακίζει, δολοφονεί.

  Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν γιατί ο προοδευτικός έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ονοματίζει τα πράγματα χωρίς να φοβάται, ούτε να ανέχεται φίμωτρο και καπίστρι.

 102. […] Το ερώτημα του τίτλου ίσως σας φανεί παράξενο, με την έννοια ότι, έτσι όπως τίθεται, θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” ως ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη έννοια. Αλλά η ενασχόληση με αυτό δεν είναι φιλοσοφική άσκηση -η έννοια βρέθηκε ξαφνικά στην επικαιρότητα αφού το χαρτοφυλάκιο που ανατέθηκε στον προτεινόμενο Έλληνα Επίτροπο έχει, ακριβώς, την ονομασία… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/09/12/eucommission/ […]

 103. Θρακιώτης said

  1) Ωραίο το θέμα του σημερινού άρθρου, πολύ ωραία και η παρουσίασή του από τον κ. Σαραντάκο. Ας μού επιτρέψει, ωστόσο, να τον ερωτήσω:

  – Γιατί μάς παραπέμπει στον λογαριασμό του 50χρονου Younous Omarjee στο Twitter και όχι στο σχετικό λήμμα της Γαλλικής Wikipedia; Μήπως για να μή μάθουν οι αναγνώστες ότι ο εν λόγω Γάλλος ευρωβουλευτής εκτός από σκληρός κομμουνιστής είναι και δεδηλωμένος ΑΡΣΕΝΟΚΟΙΤΗΣ, φανατικός προστάτης των δικαιωμάτων των κιναίδων + των τριβάδων (LGBT) και 100% Αραβικής καταγωγής, όπως φαίνεται και από το χρώμα του, προερχόμενος από οικογένεια ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ, αν και ο ίδιος δηλώνει άθεος;

  Και τί θέλετε να πεί αυτός ο άνθρωπος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και για το άν πρέπει να δέχεται η Ευρώπη απεριόριστο αριθμό λαθροπροσφύγων, κύριε Νίκο μου; Είναι σαν να ρωτάτε τον γνωστό σχολιαστή κ. Gpoint αν ο ΠΑΟΚ ήταν επί Χούντας η αγαπημένη ομάδα του συνταγματάρχη Ασλανίδη και τον γνωστό χριστιανό λόγιο κ. Blogotinanai αν ήταν ιστορικό πρόσωπο ο Ιησούς Χριστός. Ξέρουμε από πρίν την απάντηση που θα μάς δώσουν…

  2) Το Επιτελείο μας ΕΓΚΑΛΕΙ τον κ. Σαραντάκο και τους (μετρημένους στα δάκτυλα) ελληνογνώστες σχολιαστές του παρόντος Ιστολογίου, διότι επί 48 ώρες τηρούν σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος, επιχειρώντας «να θάψουν» την κορυφαία είδηση του μήνα, που άπτεται των ενδιαφερόντων ενός Γλωσσικού Ιστολογίου…

  Προχθές Τρίτη 10/9/2019, ο ελληνόψυχος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, πήγε σε Δημοτικό Σχολείο του Λονδίνου και συμβούλεψε τους μικρούς μαθητές να μελετάνε Ελληνικά, αν θέλουν να διοικήσουν κάποτε την Βρετανία!.. Είναι βέβαιον ότι ο κ. Σαραντάκος και οι λοιποί αποδομισταί της Θείας Ελληνικής Γλώσσης ΘΑ ΛΥΣΣΑΞΟΥΝ από το κακό τους, όταν διαβάσουν την ακριβή φράση του Βρετανού Πρωθυπουργού…

  BORIS JOHNSON: «I did nothing except Latin and Greek for about 20 years and now I’m running the country. It’s a perfect education…»

  ΡΩΜΕΪΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ για τους αγνοούντες την Αγγλική: «Δεν έκανα τίποτα άλλο από Λατινικά και Ελληνικά για περίπου 20 χρόνια, και τώρα διοικώ την Χώρα. Είναι εξαιρετική εκπαίδευση (σ.σ.: η μελέτη των Κλασικών Γλωσσών)»!..

  Στο παρακάτω βίντεο (Central Hall Westminster, 19th November 2015) μπορείτε να παρακολουθήσετε το εκπληκτικό debate του τότε Δημάρχου Λονδίνου, Boris Johnson, με την κορυφαία Βρετανίδα Λατινίστρια, Mary Beard, για το ποιός Πολιτισμός υπήρξε ανώτερος: Ο Ελληνικός ή ο Ρωμαϊκός; Ο Boris αγόρευσε για την Αθήνα και η Mary για την Ρώμη

 104. aerosol said

  #83
  Στο παρελθόν μία και μόνο φορά σου έχω γράψει σχετικά, Μπλογκ. Μία. Αν σου πέφτει βαρύ, ξυδάκι. Τις δικές σου απόψεις τις διαβάζω χρόνια.

  Επίσης: Σχολίασα κάτι συγκεκριμένο που είπες. Με εισαγωγικά, όπως πρέπει, για να καταλαβαίνει κανείς σε τι απαντώ.
  Στο σύμπαν που ζούμε οι υπόλοιποι (χριστιανοί, ρασταφάρι και λοιποί) ξέρουμε πολύ καλά πότε ξεκίνησαν οι βομβιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη, εναντίον ποιων και για ποιους λόγους.
  Είναι η τρομοκρατική απάντηση στους ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥΣ επιθετικούς πολέμους στους οποίους πήραμε μέρος οι Ευρωπαίοι. Οι υπόλοιποι, λοιπόν, ξέρουμε γιατί στοχοποιήθηκε η χριστιανική Γαλλία, η χριστιανική Αγγλία και η χριστιανική Ισπανία. Ξέρουμε και γιατί δεν στοχοποιήθηκε η χριστιανική Ελλάδα, η χριστιανική Ουκρανία ή η χριστιανική Ουγγαρία: γιατί δεν πήγαν μαζικά στο Ιράκ (ας πούμε) να το κάνουν μπουρδέλο. Το ξέρουμε οι πολίτες, το ξέρουν οι πολιτικοί μας, το ξέρουν οι Υπηρεσίες μας. Μάθε το κι εσύ.

  Πάντως οι πολίτες σε κοινωνικό επίπεδο έχουμε όντως ανεκτικότητα που δεν συναντάς σε ισλαμική χώρα. Είναι από τα ατού να είσαι ο νικητής και ο πλούσιος της παρέας εδώ και αιώνες. Και ασφαλώς χαίρομαι που γεννήθηκα στην Ευρώπη και όχι σε κανά Μπαγκλαντές. Δεν θα ήθελα να ζω σε καμία τσακισμένη χώρα όπου ο ιμάμης θα ήταν το μόνο αποκούμπι. Προτιμώ εδώ, που έχουμε κάνει την φτιάξη μας, μετά από αιώνες καταλήστευσης του πλανήτη, και φτάσαμε κάποτε και στο σημείο να το φιλοσοφήσουμε λίγο. Κι επειδή το φιλοσοφήσαμε -και ξεκινήσαμε και κάτι παγκόσμιους, οπότε είδαμε τη γλύκα- αφήνουμε σιγά σιγά και την θρησκεία πίσω μας.

  Αλλά το χεράκι μας ως Ευρώπη το χώνουμε όπου υπάρχει αιματοχυσία και σύρραξη. Μην αρχίζω να αθροίζω τους νεκρούς, ντροπής πράγματα. Είναι κάπου χιλιαπλάσιοι αυτοί από το δικό μας χέρι. Άσε και δεν ξέρω ποιος μας διαβάζει και βρεθώ σε καμιά λίστα…

 105. Τίτος Χριστοδούλοθ said

  13: Mηχανική, κατ’ Αριστοτέλην, εφαρμογή της φυσικής κατά τρόπον χρήσιμον.

 106. Divolos said

  Συμπληρώνω το σημείο 5 που για κάποιο λόγο κόπηκε στην μέση.
  5. Καθιέρωση ως επίσημης αργίας και της τρίτης του Πάσχα. Μετά από την κατανάλωση τόσου αρνιού και τσίπουρου/κρασιού μιά μόνο ημέρα για ανασυγκρότηση δεν είναι αρκετή.

  98. Γιώργος Μ: Αυτό το είχα στο δεύτερο πακέτο (είπαμε να μην πέσουν βαριά τα μέτρα). π.χ. Save Coco-Retsi, υποχρεωτική ύπαρξη σουβλατζίδικου σε κάθε πόλη μεγαλύτερη των 20.000 κατοίκων ανα την Ευρώπη, κάθε Σάββατο βράδυ (Κυριακή πρωί δλδ) υποχρεωτικός πατσάς κλπ.

 107. sarant said

  102-103-105 Τα είχε κρατήσει η μαρμάγκα

  Ο Younous Omarjee είναι από τη Ρεουνιόν.

 108. Γς said

  88:

  >στην Ιρλανδία μισοί-μισοί είναι προτεστάντες και καθολικοί

  Στη Βόρεια Ιρλανδία. Καθολικοί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

  Ο)πως εδώ.
  Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί ορθόδοξοι στη Βόρειο Μακεδονία, Χριστιανοί ορθόδοξοι στην Μακεδονία [μας]

 109. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Εμένα, πάντως, μου άρεσε αυτό που ανέβασε ο Μυστήριος, έστω και αν -όπως πάντα- επιλέγει τον χειρότερο τρόπο να το παρουσιάσει. Φυσικά, εννοώ τα περί Ελληνικού Πολιτισμού… (Μήπως πρέπει να το κοιτάξω; 🙂 )

 110. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  -Ζόραν, παλληκάρι μου, το ξέρεις εκείνο το ανέκδοτο που τελειώνει με το «κάπου κάπου λέμε και καμιά μ—— για να περνάει η ώρα;»

  https://www.iefimerida.gr/politiki/shediazetai-synantisi-mitsotaki-zaef-nea-yorki

 111. Γς said

  109:

  >Μήπως πρέπει να το κοιτάξω;

 112. gpoint said

  # 103

  Οχι τίποτε άλλο μη μας διαβάζει και κανένα μικρό παιδί και εντυπωιασθεί από τις αρλούμπες του μανιαμούνια…

  Αυτό με τον ΠΑΟΚ αγαπημένη ομάδα του Ασλανίδη που «επαληθεύεται» από την υπόθεση Κούδα και την κλοπή του πρωταθλήματος του 73 (για τους μη γνωρίζοντες ο ποδοσφαιριστής Ρήγας της Παναχαϊκής καταδικάσθηκε για δωροληψία εκ μέρους του ΟΣΦΠ από δικαστήριο αλλά δεν απεδόθη ευθύνη στον ΟΣΦΠ του Γουλανδρή από τις αθλητικές αρχές ) είναι σαν τα προγνωστικά του, το αντίθετο απ’ όσα προτείνει ισχύει.

  Φταίω εγώ που του είπα να παίξει (άφοβα ή φοβισμένα) το διπλό του ΠΑΟ στον Αρη.

 113. Γς said

  110:

  >κάπου λέμε και καμιά μ——

  μ—— Με τρία γράμματα;

  κάπου λέμε και μισή [μπιπ]

 114. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @112. Τζή, κατ’εξαίρεσιν ανέβασε και κάτι καλό, για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτά που λέει περί ΠΑΟΚ, συνήθως σηκώνουν καυλοτομία, ως ελαχίστη ποινή..

 115. leonicos said

  αλλά πολύ το χάρηκα το χουνέρι στον αχώνευτο ακροδεξιό

  είναι απίστευτα χειρότρος απ’ ό,τι λέγεται

  Μπλόκαρε υοψήφιο στην Μεσσηνία, επειδή θα έπαιρνε περισσότερες ψηφους από το χάλι του

 116. π2 said

  Δεν υπήρξε, λέει, ΠΟΤΕ (έτσι, με κεφαλαία) ανεκτικό Ισλάμ, ενώ η ανεκτικότητα μπορεί εύκολα να θεμελιωθεί στον χριστιανισμό (κάτι που φαντάζομαι σημαίνει ότι ο χριστιανισμός φέρει από γεννησιμιού του το σπέρμα της ανεκτικότητας, είναι εξ ορισμού δυνάμει ανεκτικός).

  Μισό, πάω να κάψω κάτι βιβλία ιστορίας κι έρχομαι.

 117. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 118. Λευκιππος said

  Τα ίδια περίπου πίστευαν και οι Ίνκας για τους 50 Ισπανούς.

 119. ΓιώργοςΜ said

  Τη θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτή τη σκηνή, νομίζω είναι σχετική:

  (Η ατάκα με το ζουμί στο 1:35 περίπου)

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  104: Είναι το πολλοστό σχόλιο του οποίου η απάντηση είναι σαφής: α) δεν έχουν καμία σχέση οι βόμβες με την προαιώνια καταπάτηση των δικαιωμάτων από το ισλάμ που συζητάμε, β) δεν υπήρξε ποτέ ανεκτικό ισλάμ ώστε να απαιτηθεί ένα κομβικό σημείο που θα το «αναγκάσει» να πράξει με επιθετικότητα και μισαλλοδοξία. Τα είχαμε πει και για την Καμπούλ που η εικόνα του 1960 δεν σήμαινε τίποτα, καθώς οι επαρχίες μύριζαν μπαρούτι εξαιτίας αυτής της εκκοσμίκευσης.

  Όμως, η εδώ συζήτηση φαίνεται πως δεν έχει νόημα. Το μόνο που βλέπουμε είναι ισαποστάσεις. Παρόμοια κάνει και ο ακροδεξιός κάνει όταν του βρίζεις τη Χούντα, για να μην κατηγορήσει τους χουντικούς ή ο χρυσαυγίτης όταν του βρίζεις τους ναζί και το Ολοκαύτωμα και θα μιλήσει με ισαποστάσεις για τους βομβαρδισμούς αμάχων των συμμάχων.

  Αλλά όποιος βάζει στον εαυτό του την ταμπέλα προοδευτικός, δεν κατανοεί πόσο θα του στοιχίσει η φίμωση αυτή σε ακεραιότητα. Προσωπικά μπορώ να καταδικάσω τη ρητορική μίσους του Αμβροσίου, τα ναζιστικά σύμβολα, αλλά και το εξίσου φασιστικό σύμβολο της Μπούργκας που δεν οφείλεται ούτε σε βόμβες, ούτε σε «ευρωπαϊκή παρέμβαση».

  Αύριο λοιπόν ποια ακεραιότητα θα επικαλεστεί κάποιος όταν θα αναζητηθούν τα λόγια του ή τα άρθρα του κατά του φασισμού π.χ. της Μπούργκας που κανονικά είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει, από τη στιγμή που με λόγια ή άρθρα ισχυρίζεται ότι στιγματίζεις κάθε φασισμό και όλα τα σύμβολα καταπίεσης του;

  Τα κηρύγματα ανοχής είναι ωραία, αρκεί να είναι ειλικρινά. Όταν όμως δεν δείχνει κάποιος ανοχή ούτε σε μισό σεξιστικό σχόλιο και την ίδια στιγμή προσπαθεί αγωνιωδώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα του Ισλάμ, αυτό είναι ψεύτικο, υποκριτικό και φαίνεται. Τα κηρύγματα περί ανοχής της διαφορετικότητας είναι καλά, όταν μπορείς πραγματικά να ανεχτείς με ευγένεια την διαφορετικότητα π.χ. των ακροδεξιών ιδεών (όχι πράξεων). Εφόσον όμως υβρίζεις, κατηγορείς και δεν ανέχεσαι αυτό που πολιτισμικά και ιδεολογικά δεν σου ταιριάζει, αυτομάτως για ποιο κήρυγμα ανοχής μιλάμε;

  Πιστεύω με βεβαιότητα ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι μονόδρομος. Μεταναστευτική πολιτική σημαίνει και παύση βομβαρδισμών και εχθροπραξιών του ΝΑΤΟ, αποκατάσταση των καταστροφών, κίνητρα για να παραμένουν οι άνθρωποι στις χώρες τους και μια σοβαρή συζήτηση για τον αριθμό των ανθρώπων και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να ενσωματωθούν και με αξιοπρέπεια αλλά και με αποτέλεσμα την ειρηνική συνύπαρξη.

  Σίγουρα όμως δεν έχουν νόημα οι ισοπεδωτικές απόψεις, περί εκδίωξης όλων των μουσουλμάνων ή περί ιδανικής μετεγκατάστασης χωρίς όριο μεταναστών από διαφορετικά πολιτισμικά κλίματα. Μπορεί ένας μεγάλος αριθμός «φιλανθρωπικών» οργανώσεων να έχει βρει τρόπο βιοπορισμού από την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού δράματος και σε αυτό να συμπορεύονται με μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων βιομηχάνων που θέλουν να κινεζοποιήσουν τα μεροκάματα, αλλά κι εμείς οφείλουμε να σκεφτόμαστε.

 121. Neo Kid said

  No Arab loves the desert λέει ο …Άλεκ Γκίνες , αλλά δεν είναι αλήθεια. Πολλοί Άραβες αγαπούν την έρημο και κάνουν εκδρομές και κάμπινγκ . Κι εγώ την αγαπάω την έρημο! Η έρημος είναι σαν τη θάλασσα . Σε τραβάει μέσα της!

 122. venios said

  Μερικές παρατηρήσεις:
  – Οι ΑΗΠ και οι σύγχρονοί τους, παρόλο που πέρναγαν τον καιρό τους αλληλοσκοτωνόμενοι, ουδέποτε έκαναν πόλεμους προσηλυτισμού. Αυτό είναι νεωτερισμός των μονοθεϊστικών θρησκειών.
  – Από τη γάνηση του Χριστού πέρασαν 2000 χρόνια κι από την Εγίρα του Μωάμεθ 1400. Πώς ήταν η Ευρώπη το 1400;
  – Η εκκοσμίκευση (ώ τι εύηχη λέξη μπαμπά!!) ήταν το αποτέλεσμα αμφισβητήσεων που οδήγησαν ανθρώπους σε μαρτυρικό θάνατο (Γιαν Χους 1415) και βιβλία στην πυρά.
  – Η Ευρώπη ήταν (και είναι) θέατρο συγκρούσεων. Κάποιοι αγωνίστηκαν και αρκετοί το πλήρωσαν, κάποιοι άλλοι (πολύ περισσότεροι) στη συνέχεια επωφελήθηκαν.
  – Λόγω ομοφυλοφιλίας φυλακίστηκε ο Όσκαρ Ουάιλντ (~1900), στειρώθηκε και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία ο Άλαν Τούρινγκ, πρόδρομος των υπολογιστών και ήρωας πολέμου (1954), λοιδωρήθηκε μέχρι και από κυβερνητικά στελέχη ο Μάνος Χατζηδάκης (1987). ΕΥρωπαϊκός τρόπος ζωής…
  Μήπως (λέω μήπως) προσπαθούμε να ξορκίσουμε το παρελθόν μας (και το παρόν μας – βλέπε την παγκόσμια δράση του λευκού ανθρώπου σήμερα);

 123. ΓιώργοςΜ said

  121 Η ατάκα που είχα στο νου μου αφορούσε την Κόρδοβα και τους φωτισμένους δρόμους της, όταν το Λονδίνο ήταν ένα χωριό. Δε μας φτάνουν τα γατάκια οι Άραβες βέβαια (Παρθενώνες, βελανίδια κλπ).

 124. sarant said

  122 Θα χρειαστεί και το Ισλάμ καναδυο μεταρρυθμίσεις

 125. aerosol said

  #120
  Ανάγνωση. Την ξέρεις;
  ««Πες μας σε ποιο ποσοστό βρίσκεις Ευρωπαίους μή μουσουλμάνους που γίνονται βόμβες ή δολοφονούν τυφλά με άλλους τρόπους σε δεκάδες τρομοκρατικές τυφλές επιθέσεις και χιλιάδες θύματα;»
  Επαναλαμβάνω, για να είναι σαφές. Έγραψες αυτό:
  ««Πες μας σε ποιο ποσοστό βρίσκεις Ευρωπαίους μή μουσουλμάνους που γίνονται βόμβες ή δολοφονούν τυφλά με άλλους τρόπους σε δεκάδες τρομοκρατικές τυφλές επιθέσεις και χιλιάδες θύματα;»»
  Μια τρίτη φορά, για να μην μπερδευόμαστε:
  «Πες μας σε ποιο ποσοστό βρίσκεις Ευρωπαίους μή μουσουλμάνους που γίνονται βόμβες ή δολοφονούν τυφλά με άλλους τρόπους σε δεκάδες τρομοκρατικές τυφλές επιθέσεις και χιλιάδες θύματα;»

  Σε αυτό έλαβες απάντηση: σε σταθερή βάση πνίγουμε τα παιδιά τους στο αίμα τους. Εμείς. Οι Δυτικοί -που συλλύβδην καταχωρούνται στους χριστιανούς, αν και κακώς.
  Πες μου λοιπόν κι εσύ «σε ποιο ποσοστό» έχεις ισλαμικές χώρες να εισβάλλουν σε ευρωπαϊκές, να βομβαρδίζουν, να στέλνουν στρατό, εξαθλιώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους.
  Χώρες ολόκληρες, εκατομμύρια άνθρωποι.
  Κάτσε, επειδή μπορεί να δυσκολεύεσαι στην κατανόηση:
  Χώρες ολόκληρες, εκατομμύρια άνθρωποι.

  Τα υπόλοιπα είναι σάλτσες. Ούτε για διαφορετικότητα και φρου φρου έγραψα, ούτε προοδευτικός δήλωσα. Ποιος ο ρόλος, ο στρατός, τα όπλα και τα χρήματα της χριστιανικής Ευρώπης στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ ξέρεις ή κι εσύ μελετούσες και δεν ασχολιόσουν; Ποια ευρωπαϊκή χώρα κληροδότησε στον κόσμο την μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής πριν κλείσει κι επισήμως την αυτοκρατορίας της το ξέρεις; Παιδιά να γίνονται κιμάς στην αραπιά από βομβαρδισμό έχει δει το μάτι σου;

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής που απολαμβάνουμε σήμερα είναι προϊόν μακροχρόνιων διαδικασιών, αγώνων και διεκδικήσεων, συχνά αιματηρών. Έτσι εξελίσσεται η ανθρώπινη ιστορία. Και προφανώς υπάρχουν και εφιαλτικές οπισθοδρομήσεις π.χ. ολοκληρωτικά καθεστώτα. Επίσης έτσι εξελίσσεται η ανθρώπινη ιστορία. Αυτή τη στιγμή, όμως, αυτό που λέμε ευρωπαϊκός τρόπος ζωής υφίσταται και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τον γουστάρουμε, όσες κόνξες και ναζάκια κι αν του κάνουμε. Δεν λέμε ότι είναι ανώτερος, λέμε ότι είναι ο δικός μας πολιτισμός. Θέλουμε να τον δούμε να αντικαθίσταται από άλλους πολιτισμούς, που κυριαρχούν σήμερα σε άλλες περιοχές του πλανήτη; Αν όχι, ας του ασκούμε κριτική για να τον βελτιώσουμε αλλά όχι απαξιωτική και σαρωτική υπερκριτική για να τον καταστρέψουμε. Ποιος θέλει να πριονίσει το κλαδί, πάνω στο οποίο κάθεται;

 127. τα μυαλά said

  Iran's 'blue girl' – who went on trial for attempting to enter a football stadium – dies after setting herself on fire https://t.co/zZoX0YaoEX— BBC News (World) (@BBCWorld) September 10, 2019

  https://platform.twitter.com/widgets.js

  Από αυτό κινδυνεύει ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Ναι, το ξέρω. Οι ταλιμπάνοι (της πρώτης φοράς?) θα πουν, και εδώ τα ίδια γινόντουσαν. Παλιά όμως, πολύ παλιά. Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι.

  Ίσως να φταίει ο χριστιανισμός, ίσως. Γεγονός παραμένει, αυτές οι μειονότητες έχουν κάποια γηγενείς δυσκολία να ενσωματωθούν στις δυτικές ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ίσως να φταίνε οι δυτικές κοινωνίες και τους επιβάλουν έναν ιδιότροπο απομονωτισμό. Άθελά-τους τους φυλακίζουν σε ένα γκέτο. Όχι ότι αυτοί έχουν κάποια αντίρρηση. Έως ότου λυθεί αυτό το πρόβλημα, πάντα θα υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος να βρεθούν μερικοί τρελοί και να θέλουν να επιβάλουν την Σαρία, όπως το προσπάθησαν στο Βούππερταλ και Ντόρτμουντ. Το φρασεολόγιο του πολιτικαλ κορεκτ όμως θέλει να φταίνε οι δυτικοί.

  Πόσοι μετανάστες είναι πολλοί? Αν δεν υπάρχει το φαινόμενο του απομονωτισμού (racial and religious segregation), ακούσιο ή εκούσιο, λένε ότι μέχρι ένα 15% είναι ανεκτό χωρίς προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ότι τους κατανέμεις ισόποσα στο παλιό πληθυσμό και αυτοί συσσωρεύονται ξανά στα παλιά γκέτο ή δημιουργούν καινούργια.

 128. Να αποτολμήσω να δώσω μια άλλη διάσταση, από μια κάπως πιο μακρινή οπτική. Σκεφτόμαστε συνήθως με όρους πενταετίας-δεκαετίας, σπάνια παραπάνω (και συνήθως λάθος). Σήμερα ή μάλλον αυτές τις δεκαετίες ενδέχεται να βρισκόμαστε στη μέση, ή στην αρχή, μιας διαδικασίας που δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει (μπορεί και αιώνα ξερωγώ): μιας μετακίνησης πληθυσμών, με φορά όπως συνήθως από τη φτώχεια στην ευημερία. Πέρα από ηθικές αποφάνσεις, αναζητήσεις ευθυνών ή δεν ξέρω τι, είναι μια διαδικασία που όπως έγινε και άλλες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας θα καταλήξει σε μια Ευρώπη (μια Ευρασία; μια Ευραφρική;) αρκετά διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει (βάσει της εμπειρίας διακοσίων χρόνων δηλαδή, μην πω πενήντα). Ποιος ξέρει πώς θα είναι αυτή η Ευρώπη: με νέες, συγκρητικές θρησκείες; με νέα πολιτεύματα; θα έχει περάσει τρίτο πόλεμο; θα έχει νέες λίνγκουα φράνκα;
  Ας σκεφτούμε λίγο, για συγκριτικούς λόγους, πώς θα ένιωθε ένας Ρωμαίος, καλλιεργημένος, εύπορος και τα λοιπά, εκεί γύρω στο 200-250 μ.Χ. Τι απειλή θα έβλεπε για τον πολιτισμό, την ταυτότητα και τον τρόπο ζωής του από τους Γαλάτες, τους Γερμανούς, τους Πάρθιους, τους Χριστιανούς. Εν μέρει θα είχε δίκιο: γιατί η ρωμαϊκή κουλτούρα δεν επέζησε ατόφια από τους αιώνες που πέρασαν. Μόνο καταστροφή θα φανταζόταν όμως, χωρίς να φανταστεί τι θα επέφεραν όλες οι στοχαστικές προσαρμογές των επόμενων αιώνων, σε ανατολή και δύση. Ποιος θα πει τώρα αν ήταν για καλό ή για κακό; Η ιστορία του είδους μας έτσι προχωράει.

 129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Δεν ξέρω ποιος ξεγέλασε ποιον, αλλά πολύ το χάρηκα το χουνέρι στον αχώνευτο ακροδεξιό).» Ο αχώνευτος Σαμαράς είναι ακροδεξιός ενώ ο Καμένος και οι ακροδεξιοί ΑΝ.ΕΛΛ χωνεύτηκαν και βαφτίστηκαν σε μιά νύχτα ΛΑΪΚΗ ΔΕΞΙΑ, ποιό είναι το κριτήριο;

  «Τι από αυτά απειλούν τάχα οι μετανάστες και πρόσφυγες, που αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για να πάρει παράταση ζωής το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο καθώς θα μπολιάσουν έναν γηράσκοντα πληθυσμό (και θα εγγυηθούν την πληρωμή των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων);»

  Αυτό είναι ένα μεγάλο παραμύθι που έχει πλασάρει η οικονομική ελίτ και πρίν κάνα δυό χρόνια σε μια σχετική συζήτηση εδώ είχα αποδείξει με στοιχεία πως δεν ισχύει, απορώ γιατί εξακολουθείτε αρκετοί να το πιστεύετε και να το διαδίδετε, τόσο δύσκολο είναι να δείτε την πραγματικότητα που είναι εις βάρος των ημεδαπών εργαζομένων και των μεταναστών; Μπορεί η μαύρη εργασία να υποστηρίξει το οποιοδήποτε κοινωνικό μοντέλο; έχετε ιδέα ποιά είναι η έκτασή της στην Ε.Ε; Γνωρίζετε πού βασίστηκε η μεγάλη ανάπτυξη της Γερμανίας από την καθιέρωση του ευρώ και μετά εκτός από το ότι είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα πλυντήρια μαύρου χρήματος στον πλανήτη;

  23 – «Πόσο είναι το μέτρο; Περισσότερο φωνάζουν χώρες και περιοχές που δεν έχουν δει μετανάστη ούτε με το κιάλι.»
  Θυμάμαι στα μέσα του 80 είχα διαβάσει ένα σχετικό άρθρο για την μετανάστευση στην Ευρώπη και ειδικά την Γερμανία που τότε κατηγορούσαμε για ρατσισμό. Έλεγε πως το ανεκτό ποσοστό, είναι μέχρι 5% του πληθυσμού, από κει και πάνω αρχίζουν τα προβλήματα (η Γερμανία είχε ήδη πάνω από 8%) από τότε ελέγχω αυτή την άποψη και την βρίσκω αρκετά σωστή.

  104 – Βρε Aerosol δεν πάς να σε κοιτάξει κάνας ψυχίατρος, πού πάς και μπλέκεις, μία φορά δεν σου έφτανε, ήθελες και δεύτερη; 🙂
  Όποιος πιστεύει σε μιά συγκεκριμένη ιστορία, ενδιαφέρεται μόνο γι΄αυτήν, μαθαίνει και την παραμικρή της λεπτομέρεια και μένει τυφλός για οτιδήποτε έξω από αυτήν, ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, της δικής του ιστορίας.
  Αναρωτιέμαι λοιπόν τι ακριβώς περίμενες από ένα τέτοιο διάλογο, τόσα χρόνια δεν έχεις δεί πως έχει κάψει σκληρό; Ένα άτομο που βρίζει τους άθεους ως τους μεγαλύτερους εγκληματίες και ταυτόχρονα, κατηγορεί εμμέσως όλους τους θεοσεβούμενους που πιστεύουν σε διαφορετικές ιστορίες από την δική του που αθροιστικά στα 7 δις του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι πάνω από 5 δις ενώ οι όμοιοί του ορθόδοξοι (οι άλλοι χριστιανοί γέρνουν 🙂 ) ζήτημα να φτάνουν τα 300 εκατομμύρια.

 130. Σωτήρς said

  128 Κάποιοι δεν ξεχνούν! Κοίταζα μια περιπατητική διαδρομή και έπεσα πάνω του. Μνημείο για την μάχη στα Κοκκάλια Ευρυτανίας το 279 π.Χ.
  « Στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν εκείνη την εποχή για να υπάρχουμε και να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα ελεύθεροι ως Έλληνες έχει στηθεί το Μνημείο στα Κοκκάλια. »
  Μας σώσανε, θα διαβάζαμε Αστερίξ στο πρωτότυπο τώρα.

 131. J. Iatrou said

  Να αφήσω αυτό εδώ και θα επανέλθω αργότερα όταν γυρίσω σπίτι 😉

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128 – «μιας μετακίνησης πληθυσμών, με φορά όπως συνήθως από τη φτώχεια στην ευημερία.»
  Δεν είναι ακριβώς έτσι, πολύ μεγαλύτερη ευημερία έχουν τα ομόθρησκα (ως προς το ισλάμ γενικά) αραβικά κράτη από την κεντρική και νότια Ευρώπη, γιατί δεν κατευθύνονται προς τα κει οι μετανάστες της Ασίας που είναι και πιο κοντά και πιο ακίνδυνα;
  Θεωρώ πως κάτι άλλο μεγαλύτερο παίζει που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και είναι βέβαιο πως ελέγχεται από τους χριστιανούς μεγαλοκεφαλαιούχους της δημοκρατικής δύσης.
  Το βέβαιο, είναι πως με την επικείμενη βίαιη εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ζωή μας, μετά από δέκα χρόνια θα είναι πολύ περίεργος ο κόσμος.

 133. Εννοείς τα κράτη του Κόλπου. Ποιος σου λέει πως δεν κατευθύνονται εκεί οι μετανάστες της Ασίας; Ποιος νομίζεις ότι χτίζει το Ντουμπάι, οι πετρελαιάδες, ή το χρηματιστηριακό κεφάλαιο από μόνο του; Αλλά και πόσους νομίζεις χωράει το Ντουμπάι, μια πόλη στην έρημο, και γιατί να είναι πιο ελκυστικό από το (έστω ψεύτικο) όνειρο ενός Αμβούργου ή ενός Παρισιού, όπου μπορείς να κάνεις την τύχη σου; Είναι σα να λες, γιατί το ’20 φεύγαν Έλληνες και Ιταλοί στην Αμερική μετανάστες, και όχι στη Γαλλία.

 134. mitsos said

  Καο πάλι Καλησπέρα
  Νομίζω διαβάζοντας τα σχόλια πως πολλοί σχολιαστές στριμώχνουν τον B_O_N ( Blog-oti nanai ) να αμύνεται σε θέση που δεν είναι δική του.
  Ο BON νόμιζα , αν δεν κάνω λάθος, ότι αυτοχαρακτηρίζεται Χριστιανός Ορθόδοξος και άνθρωπος της Εκκλησίας (της επίσημης )
  άρα :
  α) δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται γιατί έχει με το μέρος του το Θεό και την Επίσημη Εκκλησία
  β) Δεν έχει κανένα λόγο να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που μάλλον απέχει πολύ στις αξίες του από τις αξίες ζωής του Ορθόδοξου Χριστιανού όπως αυτές εκφράζονται από τα κείμενα της Εκκλησίας.
  γ) δεν φοβάται το Ισλάμ και νοιάζεται για την σωτηρία των ψυχών των Ισλαμιστών. Ουδέποτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας υποστήριξε βομβαρδισμούς των Νατοϊκών δυνάμεων . Αν κάποτε προσπαθήσει να σώσει τις ψυχές των Ισλαμιστών θα είναι μέσω του Ιεροπαστολικού έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όχι με Ροδόσταυρους και βόμβες Ουρανίου.
  δ) Είναι δεδομένο πως η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτική ( π.χ. να καταδικάσει τους πολιτικούς που σχεδιάζουν και οργανώνουν επεμβάσεις σε ξένα κράτη παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο) . Ασχολείται μόνο με το Ιεραποστολικό και το φιλανθρωπικό (κυρίως παρηγορητικό ) έργο της.

  Εγώ,
  αν ήμουν ένθεος,…
  αν ήμουν Χριστιανός Ορθόδοξος,…
  αν θεωρούσα καθήκον μου να υπερασπιστώ την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία,…
  δεν θα με στριμώχνατε σε μια άμυνα θέσεων που ουδέποτε ήταν μέσα στις επιδιώξεις της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας
  π.χ. για το θέμα της πολιτικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Αυτό είναι θέμα των πολιτικών. Η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία οφείλει να βρίσκεται εκεί επιτελώντας το έργο του Θεού απέναντι σε όσους ανθρώπους υποφέρουν ( πρόσφυγες ή γηγενείς ) είτε ασκείται η δεξιά είτε η αριστερή πολιτική.

  Μάλλον κάπου δεν μας τα λέει καλά ο ΒΟΝ …εκτός κι αν άλλαξαν αυτά που ήξερα για την Επίσημη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και … εγώ το απολωλόν πρόβατο δεν το έμαθα 🙂

 135. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γιατί να επιχειρηματολογήσω; Ό,τι και να πω, κατηγορούμενος θα είμαι. Όμως η ζωή πάντα με δικαιώνει. Έτσι θα γίνει και τώρα, αν η Ευρώπη κινδυνέψει, ΕΜΕΙΣ θα τη σώσουμε*! 😋

  * Ειρήσθω εν παρόδω ότι πάσχω και από υπερβολική μετριοφροσύνη.

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  133 – Όσοι πάνε στις χώρες του Κόλπου, είναι πιστοποιημένοι, (εκτός από τον καράτε Κίντ που πήγε με τον τσαμπουκά του 🙂 ) είδες ποτέ ανεξέλεγκτες ορδές μεταναστών στα σύνορα της Σ. Αραβίας που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το Ντουμπάι αλλά κι από την Ελλάδα;

  «Αλλά και πόσους νομίζεις χωράει το Ντουμπάι, μια πόλη στην έρημο, και γιατί να είναι πιο ελκυστικό από το (έστω ψεύτικο) όνειρο ενός Αμβούργου ή ενός Παρισιού, όπου μπορείς να κάνεις την τύχη σου;»
  Γιατί είναι δίπλα τους, ίδιο πολιτισμικά, απείρως λιγότερα έξοδα και κινδύνους και δεν κάνει το ψοφόκρυο του Παρισιού και του Αμβούργου που δεν έχουν συνηθίσει, άσε που οι περισσότεροι δεν ξέρουν ούτε κατά πού πέφτουν αυτές οι πόλεις, δεν θέλει ιδιαίτερη σκέψη για να το καταλάβει κανείς.

  «Είναι σα να λες, γιατί το ’20 φεύγαν Έλληνες και Ιταλοί στην Αμερική μετανάστες, και όχι στη Γαλλία.»
  Είναι το ίδιο με τους σημερινούς μετανάστες; περίμενα ευρύτερη σκέψη από σένα, άλλωστε το 20 έφευγαν και οι Γάλλοι για τις ΗΠΑ.
  Σκέψου λίγο αποστασιοποιημένα και ίσως βρούμε σημείο επαφής, ίσως αν έριχνες μια ματιά στον ημερίσιο επενδυτικό κύκλο του χρήματος να αντιλαμβανόσουν μια διαφορετική κατάσταση και αιτία στις μετακινήσεις αυτών των απεγνωσμένων ανθρώπων.

  Υ.Γ – Για τους χιλιάδες Κινέζους μετανάστες γιατί δεν έχει μιλήσει ποτέ κανείς; γιατί δεν τους αποκαλούν λαθρομετανάστες; γιατί δεν είναι; Είναι μεγάλο το παιχνίδι Δύτη, πολύ μεγάλο, μας υπερβαίνει, μόνο να παρατηρούμε με καθαρή σκέψη μπορούμε, τίποτε άλλο.

 137. Λάμπρο, δεν είναι όλα παιχνίδι. Ας μας πει ο Κιντ που ξέρει εκ πείρας πόσο «κατά πολύ μεγαλύτερη από το Ντουμπάι αλλά κι από την Ελλάδα» είναι η Σαουδική Αραβία. 34 εκατομμύρια μεν (σε μια έκταση δύο εκατομμυρίων τετρ. χλμ.!) με το 30% μη σαουδάραβες πολίτες – και το 1/3 στη Χετζάζη, στην άλλη άκρη της ερήμου (εκεί που είναι η Μέκκα). Και ίσως θα έχεις δει σε τι συνθήκες ζουν οι σύγχρονοι σκλάβοι που χτίζουν τα τεχνητά νησιά των εκατομμυριούχων. Το ψοφόκρυο του Παρισιού δεν σημαίνει τίποτα, τουλάχιστον μέχρι να φτάσεις εκεί, αν έχεις το όνειρο να κάνεις την τύχη σου (όπως δεν σήμαινε η έρημος του Κολοράντο σε όποιον έφευγε από τη γεμάτη νερά Πελοπόννησο για να απλώνει ράγες σιδηροδρόμων).

 138. Σωτήρς said

  128 Έπεσα έξω καμιά πεντακοσαριά χρόνια από τα δικά σου χρόνια αλλά ας είναι. 279 πΧ με 250 μΧ.

  132, 133 Οι Σύριοι πρόσφυγες πολέμου έχουν πάει κυρίως στην Τουρκία, στο Λίβανο και στην Ιορδανία. Στις γειτονικές χώρες δηλαδή. Ειδικά στο Λίβανο οι Σύριοι είναι περίπου το 20-25% του συνολικού πληθυσμού.

  Από τη μια πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση έχει τα γνωρίσματα εισβολής (γνωρίσματα λέω μόνο) καθώς και ένα τεράστιο πλήθος νέων ανθρώπων ή/και κουλτούρας μπορεί να διαταράξει την ευθραυστότητα της κοινωνίας (δες το παράδειγμα με τα μίνι στο Αφγανιστάν και το Ιράν). Από την άλλη πόσες γυναίκες κυκλοφορούν με μπούρκα στην Ελλάδα; 200; 300; Εγώ βλέπω ελάχιστες και μένω στο καράκεντρο της Αθήνας. Επειδή το ισλάμ είναι λιγότερο ανεκτικό από τον χριστιανισμό (τον τελευταίο αιώνα) δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι από μουσουλμανικές χώρες είναι απροσάρμοστοι. Εδώ στη Λειβαδιά που έχει Σύριους πρόσφυγες και φοβόντουσαν μέχρι και να φάνε από χέρι Έλληνα, σιγά σιγά προσαρμόζονται οι άνθρωποι και σε λίγο καιρό θα τρώνε και σουβλάκι.

 139. sarant said

  130 Δεν το ήξερα πως υπήρχε τέτοιο μνημείο!

 140. Θρακιώτης said

  Θα μιλήσω ανοιχτά. Εγώ είμαι 63 ετών, δυό γάμους, δυό διαζύγια και 3 παιδιά που δεν ρωτάνε αν ζώ ή αν πέθανα. Εμένα με συμφέρει να γίνει Ισλαμική Χώρα η Ελλάδα: Διότι θα μού βρεί ο Ιμάμης καμμιά μικρή ή καμμιά χήρα και θα με παντρέψει, να περάσω καλά στα γεράματά μου…

  Κι αν ακόμη δεν θα μπορώ να την ικανοποιήσω τη νύφη (έχω λίγο ζάχαρο…), δεν πρόκειται να με απατήσει: Οι μουσουλμάνες είναι πιστές, δεν είναι πουτάνες όπως οι χριστιανές, τους το απαγορεύει και το Κοράνι… Κι αν μεθαύριο καταπέσω από κάποια αρρώστια (ή από πέσιμο, ή από χέσιμο…) ή αν δεν μπορώ να αυτοεξυπηρετούμαι, η μουσουλμάνα θα είναι εκεί, δίπλα μου και θα με φροντίζει, ενώ η χριστιανή θα την είχε κοπανήσει με κανένα γκόμενο.

  Να γιατί με συμφέρει εμένα να γίνει Ισλαμική Χώρα η Ελλάδα…

  ΥΓ: Όλοι οι συνταξιούχοι σχολιασταί του παρόντος Ιστολογίου (με πρώτο και καλύτερο τον περπατημένο κ. Gpoint) έτσι αισθάνονται. Αλλά φοβούνται να το πούν όπως το λέω εγώ, γιατί δεν φοβάμαι Χριστό..

  Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: Εμείς οι Ρωμιοί οι πάνω από τα εξήντα, που δεν έχουμε γυναίκα και παιδιά να μάς φροντίσουν στα γεράματα, ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ (από μέσα μας…) να γίνει μουσουλμανική χώρα η Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν… OPEN BORDERS εδώ και τώρα για να περάσουμε καλά γεράματα

 141. Pedis said

  – Some 53 % of the Muslim respondents hold citizenship of their country of residence and therefore enjoy the
  full set of rights for nationals or EU citizens. However, 15 % of the respondents either hold a residence permit
  valid for fewer than five years or (temporarily) hold no residence permit.

  – The majority of Muslim respondents (76 %) feels strongly attached to their country of residence.

  – Overall, Muslim respondents indicate higher levels of trust in democratic institutions than the general popula-
  tion did in the European Social Survey 2014. On average, Muslim respondents most trust the police and the
  legal system: on a 10-point scale – where 10 means ‘complete trust’ – results regarding the police are similar
  to those for the general population, with, on average, 6.6 points for Muslim respondents and 6.5 points for the
  general population. For the legal system, the averages are 6.6 for Muslims and 5.4 for the general population.
  This is followed by the national parliament (5.7 for Muslims and 4.5 for the general population). Muslims are
  neutral towards the European Parliament (5.0 for Muslims and 3.9 for the general population). They tend not
  to trust national politicians (4.4 and 3.4) and political parties (4.3 and 3.5) – in that respect, levels are similar to
  those of the general population surveyed in the European Social Survey.

  – The Muslims surveyed in EU-MIDIS II are generally open towards other groups of people in the sense of feeling
  comfortable with having neighbours of different religions, the same or other ethnic backgrounds, or persons
  with disabilities. For example, almost all respondents (92 %) tend to feel comfortable with having neighbours
  of a different religious background.

  – However, almost one in four Muslim respondents (23 %) feels uncomfortable with having lesbian, gay or
  bisexual people as neighbours, and one in three (30 %) with having transgender or transsexual persons as
  neighbours.

  – In general, female Muslim respondents tend to be slightly more open than male Muslim respondents, showing
  higher average comfort levels with neighbours of different religious, ethnic or other backgrounds, in particular
  LGBT persons.

  – EU-MIDIS II survey results point to Muslim respondents’ open attitudes towards other religions, with almost
  every second (48 %) indicating they would feel ‘totally comfortable’ with a family member marrying a non-
  Muslim person.

  – Fewer Muslim respondents expressed discomfort about someone from their family being married to a person
  of a different religion (17 %) than the general population did in the Eurobarometer 2015;

  30 % of the latter say they would feel uncomfortable if their son or daughter were to have a ‘love relationship’ with a Muslim person.

  – Nine out of 10 Muslim respondents have friends with a different religious background.

  Second European Union Minorities and Discrimination Survey
  Muslims – Selected findings

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjHhPuJmszkAhVH3KQKHRa9B0sQFjAMegQIBhAC&url=https%3A%2F%2Ffra.europa.eu%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Ffra_uploads%2Ffra-2017-eu-minorities-survey-muslims-selected-findings_en.pdf&usg=AOvVaw1BsOzqYDK1gF5T0oIc_2Lk

 142. Pedis said

  – Of all Muslim respondents, 16 % were stopped by the police in the 12 months preceding the survey and 7 %
  say this was because of their immigrant or ethnic minority background.

  – Of those Muslim respondents the police stopped in the 12 months before the survey, 42 % say this was be-
  cause of their immigrant or ethnic minority background – although results vary among EU Member States.

  – In the five years preceding the survey, 29 % of all Muslim respondents were stopped by the police and 9 % say
  that this was because of their immigrant or ethnic minority background.

  – Of those the police stopped in the past five years, 32 % believe that this was because of their immigrant or
  ethnic minority background – again with significant variations between EU Member States.

  – Muslim respondents from North and Sub-Saharan Africa indicate being stopped by the police more frequently
  than other Muslim groups surveyed.

  – On average, young Muslim respondents indicate being stopped more often than those who are older; and
  Muslim men are stopped much more often than Muslim women.

  – Muslim men and women who at least sometimes wear traditional or religious clothing in public more often say
  the police stopped them due to their ethnic or immigrant background during the five years before the survey
  (39 %) than those who do not wear such clothing (29 %).

 143. Ψεύτικα στοιχεία θα είναι αυτά ρε Pedis, αφού ξέρουμε τώρα ότι σφάζουν εκατομμύρια χριστιανούς στις χώρες τους.

 144. Pedis said

  θα χαθεί η γειτονιά η ελληνική, η χώρα η καθαρή και η όμορφη μας η ζωή …

 145. Γιάννης Ιατρού said

  143: Όχι και ψεύτικα! Μόνο ξεπερασμένα, αφού είναι πολύ παλιά, του 2017 😋

 146. Theo said

  Ναι, κάποιες από τις «αξίες» του ευρωπαϊκού πολιτισμού προέρχονται από το χριστιανικό παρελθόν της ηπείρου μας.

  Όχι, σήμερα η Ευρώπη δεν είναι αληθινά χριστιανική. Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων είναι χριστιανοί κατ’ επίφασιν.

  Αν το δούμε ιστορικά, αυτό στη Δυτική Ευρώπη χοντρικά ξεκινάει με τον καισαροπαπισμό του Καρλομάγνου, στα τέλη του 8ου αιώνα, και τον παποκαισαρισμό των Φράγκων παπών, στα μέσα του 9ου.
  Ο δυτικός χριστιανισμός τότε πέφτει στον πειρασμό της εξουσίας. (Οι πάπες, αντίθετα με τον Χριστό στην έρημο, επιθυμούν τις βασιλείες του κόσμου και το να εξουσιάζουν, ενώ ο Χριστός προτίμησε το να διακονεί και να υπηρετεί τους άλλους.)

  Αργότερα, τον 16ο αιώνα, μεγάλο μέρος των προτεσταντών ακολουθεί τη διδασκαλία του Καλβίνου που εισάγει τον καπιταλισμό (όπως το κατέδειξε ο Μαξ Βέμπερ στο βιβλίο του), το χρήμα που γεννά το χρήμα, αντίθετα με τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας κατά των τοκιζόντων, κι έτσι η Δυτική Ευρώπη υποκύπτει και στον πειρασμό της φιλοχρηματίας.

  Σήμερα ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής καθορίζεται περισσότερο από τη λατρεία της εξουσίας και του χρήματος παρά από την ανεκτικότητα και κάποια άλλα στοιχεία της χριστιανικής διδασκαλίας.

  Αυτός ο τρόπος ζωής έχει διαφθείρει εν πολλοίς κι εμάς τους χριστιανούς της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Κι ίσως ο μέσος μουσουλμάνος, βουδιστής, κλπ. να ζει πιο χριστιανικά από τον μέσο χριστιανό. (Ο Γκάντι είχε πει πως θαύμαζε το Ευαγγέλιο αλλά δεν μπορούσε να γίνει χριστιανός γιατί οι χριστιανοί που είχε γνωρίσει δεν το ακολουθούσαν. Κι ο άγιος Παΐσιος, όταν επισκέφτηκε τα μουσουλμανικά χωριά της Δυτικής Θράκης, έλεγε πως οι κάτοικοί τους ήταν καλύτεροι από εμάς.)

  Πιστεύω πως αν όσοι πιστεύουμε στον Χριστό (θεωρητικά και με τα λόγια) ζούσαμε κατά τις εντολές Του, θα δείχναμε και έμπρακτα τους καρπούς της πίστης μας και δεν θα είχαμε πρόβλημα αφομοίωσης των μεταναστών. Η ζωή μας θα έπειθε μεγάλο ποσοστό τους για την αλήθεια της πίστης μας κι αυτοί θα την ασπάζονταν.
  Αλλά δεν… 😦

  Η γεμάτη φιλαυτία και ιδιοτέλεια Ευρώπη δε νομίζω πως έχει και πολύ μέλλον μπροστά της. Κι αν απειλείται, απειλείται περισσότερο από τους πολίτες της που ασπάζονται τις παραπάνω «αξίες».

 147. ΓιώργοςΜ said

  146 Να που είναι δυνατόν να είναι κάποιος θρησκευόμενος και χωρίς παρωπίδες 🙂
  Προσυπογράφω, το κομμάτι βέβαια που δεν είναι υποθετικό ή υποκειμενικό.

 148. gpoint said

  # 136 τέλος

  Οποιος δεν ζει στην κοσμάρα του ξέρει πως οι Κινέζοι δεν ήρθαν άφραγκοι να δουλέψουν σε ελληνικά και άλλα αφεντικά αλλά με τα κεφάλαιά τους οι αρχηγοί και τους μισθούς τους οι υποτακτικοί να κάνουν τους υπαλλήλους εσωτερικούς και εξωτερικούς. Δεν ζήτησαν τροφή, στέγαση από το κράτος, ούτε λαθροεργασία από τους έλληνες.Και όλοι τους ήρθαν με συγκοινωνίες και νόμιμα υποθέτω
  Πως να τους αποκαλέσεις λαθρομετανάστες ή να τους βάλεις στην ίδια πλευρά με τους …ζούλα σε μια βάρκα μπήκα ;
  Κάτι απορίες που έχεις ρε Λάμπρο…

 149. Γς said

  Our European Way of Life

 150. Γς said

  Οι παροπίδεςσ [πιο πάνω]

  κι οι τρεις γνωστές μου κνίτισες πριν 30 χρόνια

  https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post.html

 151. Χρήστος Π. said

  Πριν μερικούς μήνες ένα σκάφος αφρικανών μεταναστών αντιμετώπισε σοβαρή κακοκαιρία και θαλασσοταραχή. Οι αφρικανοί ήσαν στη πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι αλλά ανάμεσά τους υπήρχαν και λίγοι χριστιανοί. Οι μουσουλμάνοι αποφάσισαν ότι ο Αλλάχ θύμωσε που πήραν στο σκάφος τους μερικούς φουκαράδες χριστιανούς και τους έριξαν στη θάλασσα για να τον κατευνάσουν. Οι χριστιανοί πνίγηκαν. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλά εγκλήματα κατά γυναικών από μουσουλμάνους λαθρομετανάστες στην Ευρώπη έγιναν με την αυτοαθωωτική σκέψη ότι πρόκειται για ασεβείς και προκλητικές άπιστες.

  Από τους οπαδούς της παράνοιας, του θρησκευτικού και κοινωνικού ολοκληρωτισμού, της ευλογημένης βίας και του ιερού πολέμου, που αντιπρωσωπεύει το Ισλάμ κινδυνεύει αυτό που θα αποκαλούσαμε ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Δηλαδή την απόλαυση πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών που εξασφάλισε η κοινοβουλευτική δημοκρατία στους λαούς της Ευρώπης, μετά την ήττα του ναζισμού και τη κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στην Αν. Ευρώπη. Αυτά, παρά τα πολλά προβλήματα που τα κράτη, η διαφθορά, και η εξουσιοφρένεια, δημιουργούν στις ελευθερίες μας.

  Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής κινδυνεύει και από την εντυπωσιακή υποκρισία της αριστεράς που βρήκε στη προστασία των λαθρομεταναστών ένα νέο νόημα στη ζωή της. Αυτό το χρειάζεται συχνά, καθώς τα κατά καιρούς φλάμπουρά της τα ξευτιλίζει η πραγματικότητα. Επί χρόνια η αριστερά ανεχόταν και χειροκροτούσε τα κοκκινοφασιστικά καθεστώτα της υδρογείου, στα οποία δολοφονούσαν εν ψυχρώ όποιον προσπαθούσε να περάσει τα σύνορά τους (κυρίως βέβαια να βγει και να καταφύγει στη Δύση, αλλά όχι μόνο). Τώρα απολαμβάνουμε το θέαμα να μας πουλάνε μαθήματα ανοιχτών συνόρων οι αναθεωρήσαντες κομμουνιστές που έλεγαν επισήμως πως «δεν δέχονται αιτήσεις μετανάστευσης και οικονομικούς μετανάστες γιατί πρέπει να αγωνιστούν να έλθει ο σοσιαλισμός στη πατρίδα τους». Την απάντηση αυτή την έδιναν επίσημα οι σοβιετικές πρεσβείες σε αφελείς νεαρούς ιδεολόγους κομμουνιστές που κόντρα στο τεράστιο ρεύμα επιδίωκαν να βρεθούν στο σοσιαλιστικό παράδεισο, χωρίς κομματικά διαβατήρια και υποτροφίες.

 152. Γς said

  140:

  Καλά δεν φοβάσαι τίποτα;

  Που μαζί με τον Ιμάμη σου θα’ ρθει και η Σαρία

  Για να μη σου πω και το Οθωμανικό Δίκαιο

 153. aerosol said

  #126
  Έχεις δίκιο. Καλά ή κακά, εδώ είμαστε τώρα, αυτό έχουμε. Δεν θα είχα καμία όρεξη να ζω σε ισλαμική χώρα, αλλά ταυτόχρονα αυτή η κουβέντα είναι χάντρες για ιθαγενείς -και όλοι ξέρουμε τι παθαίνουν οι ιθαγενείς.
  Το να μετατρέπονται πολύ πρόσφατα (ή και εν εξελίξει) παγκόσμια δράματα, στα οποία εκόντες άκοντες μετέχουμε, σε εργαλεία για να προστατέψει κανείς το δικό του θεολογικό τσαρδί είναι παλιανθρωπιά. Κανένας πολιτισμός δεν ξέπεσε από την πολύ αυτοκριτική. Από τα «εθνικά ψεύδη», την άγνοια, την αλαζονεία και την υποκρισία βρίσκω πολύ πιθανότερο να ξεπέφτουν.

  #129
  Λάμπρο με ενδιαφέρει όταν κάποια πράγματα λέγονται δημόσια, γιατί τα γραπτά μένουν και προσωπικά θέλω να υπάρχει ένα όριο στο τι θα υποστηρίξει κανείς και πώς. Γι αυτό στάθηκα σε κατι συγκεκριμένο, όχι στο σύνολο της κοσμοθεωρίας κανενός. Ας μείνει το ότι κάποια λόγια δεν πρέπει να λέγονται σε κόσμο και να μην υπάρχει καμία αντίδραση. Ούτε τον κόσμο θα αλλάξω,ούτε τον συνομιλητή μου, ούτε καν εμένα δε μπορώ. Αλλά κάπου να το μαζεύουμε.

  #134
  Μήτσο, αν ήσουν εσύ πιθανόν να διάλεγες πιο προσεκτικά το θα τι έλεγες σε μια τέτοια συζήτηση. Ίσως δεν θα εξηγούσες όλα τα ιστορικά φαινόμενα με άξονα ποιον θέλεις να βγάλεις λάδι.
  Κάθε μαγαζί λέει επισήμως λόγια σαν αυτά που αναφέρεις στην αρχή και από πιο ανεπίσημα κανάλια (πολύ πιο χρήσιμα και διαδεδομένα) διάφορα άλλα, λιγότερο παρφουμαρισμένα. Εκεί γίνεται η δουλειά βάσης. Με γεια τους με χαρά τους. Ας τα δουλέψουνε καλύτερα όμως. Και διαφημίσεις βλέπω αλλά κάπου κάπου θα τύχεις σε κάποια και θα πεις «το παρακάνανε», έτσι δεν είναι;

 154. Χρήστος Π. said

  91. Δεν είσαι και πολύ μακριά από τη πραγματικότητα. Το ΚΚΕ δια της ΟΠΛΑ αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό ο ΕΛΑΣ (και μάλιστα με έντεχνο τρόπο του ΚΚΕ), υιοθέτησαν τη πολιτική του «σφάζουμε συγγενείς ταγματασφαλιτών» που όπως είπες περιλάμβανε ακόμα και παιδιά. Η βλακεία του ΚΚΕ βέβαια τελικώς του κόστισε πολύ όχι μόνο διότι δεν ήταν δωσίλογος ο κάθε συγγενής έστω και στενός των ταγματασφαλιτών και κάποιοι ήσαν και συμπαθούντες το ΕΑΜ, αλλά διότι χειροτέρεψε την εικόνα του ΚΚΕ και συσπείρωσε κόσμο εναντίον του. Με ιδιαίτερη προθυμία απάντησαν άλλωστε και οι ταγματασφαλίτες σκοτώνοντας συγγενείς κομμουνιστών και ανταρτών και πλιατσικολογώντας.

  Επειδή δε ένα σταλινικό κόμμα με κουμπούρια και εξουσία δεν θα μείνει μόνο στις εκτελέσεις «συγγενών» ταγματασφαλιτών αλλά θα επεκταθεί και σε όποιον θεωρεί πολιτική απειλή και αντίπαλο, το ΚΚΕ επιδόθηκε σε όργιο σφαγών αθώων αλλά και άλλων αντιστασιακών, που ελάχιστα συζητάμε σήμερα παρά τα υπάρχοντα στοιχεία. Όπως είπα και παλιότερα, ακόμα και αν τα αγνοήσουμε βγάζουμε συμπέρασμα ακόμα και από τις έγγραφες αναμνήσεις και σύντομες αναφορές παλαιών κομμουνιστών. Το ότι δολοφνήθηκαν και μικρά παιδιά συγγενείς ταγματασφαλιτών ή «υπόπτων οικογενειών» λίγοι το συζητούν σήμερα. Παλαιότερα είχα γράψει και για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών που βρέθηκαν και στις δυο παρατάξεις του εμφυλίου αργότερα.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  μ΄αυτά τα βλάσφημα που γράφετε ήρθε η καταιγίδα και φυσομανά και αστράφτει και ρίχνει τουλούμια … 🙂

  Gpoint, σκέτη μαυρίλα από πάνω σου, θά ΄χεις κάνει πολλές αμαρτίες 🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  Πού ‘ναι ο ILL Οινόης;;;
  Δάκρυσε θαυματουργή εικόνα της Παναγίας σε ελληνική εκκλησία στο Σικάγο

 157. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @146. Έτσι, ακριβώς Theo.. (..και για να κάνω bold μία πρότασή σου, επιβεβαιώνω τα περί μουσουλμάνων της Δ. Θράκης, που τους έχω ζήσει την δεκαετία του ’80. Αν δεν ήταν εκείνη η κηλίδα της τυφλής υπακοής τους στους πράκτορες του τουρκικού προξενείου, θα έλεγα πως είναι πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας..)

 158. τα μυαλά said

  Εντύπωση μου κάνει το μότο μερικών στα σχόλια τους. Τους λες για τα γκέτο που κινδυνεύουν να φυλακιστούν οι μετανάστες και τους φόβους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα προκύψουν, και αυτοί σου απαντάνε «Ναι αλλά οι Ευρωπαίοι βομβαρδίζουν στο Ιράκ» ή κάτι άλλα χιλιοειπωμένα για την αποικιοκρατία. Το θεωρώ λιγάκι αστείο. Περισσότερη φαντασία είναι το ζητούμενο, νομίζω.

 159. τα μυαλά said

  Τελευταία φορά που πήγα στην Γερμανία, διαπίστωσα πόσο θλιβερή κατάσταση είναι τα γκέτο. Ολόκληρες συνοικίες αποτελούμενες μόνο από Έλληνες, Τούρκους, άραβες και μόνο μερικούς Γερμανούς, κυρίως υπερήλικες. Οι δε Έλληνες έβλεπαν μόνο ελληνικά κανάλια, ποτέ τα γερμανικά. Πως συναλλάσσονται με τους Γερμανούς, μου είναι ένα μυστήριο. Ούτε για ποδόσφαιρο δεν είναι σε θέση να συζητήσουν. Προτιμούν να συναναστρέφονται με τους Τούρκους και άραβες. Όχι ότι είναι κάτι το μεμπτό αυτό, αλλά διάολο στη Γερμανία είσαι, με Γερμανούς (πρέπει να) έχεις να κάνεις.
  Και μιλώ για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενειάς.

 160. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κάποιος της το σφύριξε ότι ανοίξαμε τέτοια συζήτηση, και είχε την καλοσύνη να απαντήσει στο ιστολόγιο.. 🙂
  https://www.iefimerida.gr/ellada/i-fon-nter-laien-apanta-gia-hartofylakio-shoina

 161. BLOG_OTI_NANAI said

  134: Mitsos, μόνο ένας αφελής, ή κάποιος που δεν με έχει παρακολουθήσει τα τελευταία 6 χρόνια, θα πίστευε ότι η επιλογή μου, αφού έγραψα κάποια πράγματα, να αφήσω την κουβέντα να κυλίσει, αποτελεί… στρίμωγμα.
  Εάν όλοι μαζί, εσύ, ο…Λάμπρος, ο Aerosol, Ο ΓιώργοςΜ , ο Pedis και 2-3 άλλοι έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσατε να μου ασκήσετε κάποια πίεση με την γνωστική σας ανεπάρκεια, αυτό θα ήταν γελοίο να το επιτρέψω στον εαυτό μου.

  Για να καταλάβεις πόσο αφελές είναι αυτό που γράφεις, αρκεί ένα παράδειγμα:
  Αν μπω σε μια ιστοσελίδα χρυσαυγιτών μόνος μου, και κατηγορώ τη σβάστικα, και ακολουθήσουν δεκάδες σχόλια όλα επιθετικά εναντίον μου, θα πιστέψω είτε ότι στριμώχτηκα, είτε ότι οι ιδέες μου πάσχουν; Το ίδιο γελοίο λοιπόν είναι, όταν μιλάω για το ρατσιστικό σύμβολο της Μπούργκας ή τον καταγεγραμμένο ακόμα και στη… Βικιπαίδεια σημερινό πρόβλημα του Ισλάμ με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να θεωρήσω ότι εσείς οι 5-10 θα μπορούσατε να ανατρέψετε κάτι ξεκάθαρο και δεδομένο. Γι’ αυτό άλλωστε δεν τολμάτε καν να μπείτε στην ουσία, αλλά περιορίζεστε σε ατάκες, «ναι, αλλά εσείς οι χριστιανοί…», που είναι απλώς απόδειξη της αδυναμίας σας.

  Οι θέσεις σας είναι ιδεολογικές, τις περιέγραψα με σαφήνεια. Είστε σαν σε κωμωδία, όταν καταφέρεστε κατά των θρησκειών, και μένετε βουβοί απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Δεν μένει σε κανέναν η αμφιβολία ότι έχετε συμπεριφορά παρόμοια με του χρυσαυγίτη που για να μην καταδικάσει το Ολοκαύτωμα, επικεντρώνεται στους βομβαρδισμούς των συμμάχων. Επειδή εσείς παριστάνετε τον «κινέζο» πιστεύετε ότι δεν γίνεται κατανοητό αυτό που λέμε;

  Ότι λέτε βλακείες χωρίς αντίκρισμα, φαίνεται από την θέση μου στο σχόλιο 60 του Νίκου:

  «Αν λοιπόν οι αριθμοί και ο ρυθμός επιτρέπει την ενσωμάτωση,δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως ΔΕΝ την επιτρέπει, υπάρχει«.

  Δεν υπάρχει συζήτηση για την εξαφάνιση των μουσουλμάνων από την Ευρώπη, διότι δεν μου αρέσουν οι ουτοπίες, υπάρχει όμως συζήτηση ότι δεν μπορεί να έχουμε αριθμούς τέτοιους ώστε η ασφάλεια μιας δύναμης κράτους εν κράτη θα μπορούσε να φέρει σε κάποιοες κοινότητες ή πόλεις ή περιοχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κατάσταση που είναι σε πολλά ισλαμικά κράτη.

  Θα κάτσω εγώ να έχω πρόβλημα ή να διερωτώμαι για την κοινή λογική, απέναντι σε φανατικούς σαν κι εσάς που δεν τολμάνε να μιλήσουν για τα αυτονόητα, για να μην τους κάνουν «νταντά»;

  Ο Δύτης να φανταστείς, σιγοντάρει τον γραφικό Pedis, όταν έχουμε αυτή τη στιγμή μεγάλα ειδησεογραφικά μπλοκ που αναφέρουν τον χριστιανισμό ως νούμερο ένα διωκόμενη μειονότητα. Από εκεί και πέρα, τι να τους πεις άλλο;

  Ο ΓώργοςΜ γράφει το αμίμητο επιχείρημα νηπιαγωγείου, σαν το… «Παναγιά βόηθα» αποτελεί επίκληση τζιχάντ! Άλλο η προσευχή κάποιου που φοβάται, και άλλο το… θανατώνουμε στο όνομα του Αλλάχ. Η Εκκλησία όπως έχουμε ξαναπεί την θανάτωση ακόμα και στον πόλεμο την θεωρούσε γεγονός καταδικαστέο. Άρα, με αυτά γελοιοποιούμε τη συζήτηση.

  Επίσης εξίσου κωμικές είναι οι επικλήσεις των πολέμων που έκαναν Χριστιανοί, με την ουσία μέρους της συζήτησης που είναι το γεγονός ότι οι επιθέσεις του Ισλάμ κατά των αλλοπίστων επιβάλονται ως ΔΟΜΙΚΟ στοιχείο της πίστης τους, ενώ στον χριστιανισμό δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες αυτοκτονίες βομβιστών του Ισλάμ στα τυφλά χτυπήματα, οφείλεται ακριβώς σε δομικά στοιχεία του Ισλάμ.

  Αν λοιπόν σταματάω τη συζήτηση, είναι γιατί είπα όσα ήθελα να πω και να μην γίνεται επανάληψη. Αλλά όποιος έχει φαντασιώσεις περί στριμώγματος της κοινής λογικής από την ιδεολογική στράτευση, προφανώς έχει ψευδαισθήσεις.

  Αλλά αν κάποιος επιθυμεί να με στριμώξει, όπως ΕΣΥ για παράδειγμα Mitsos ή όποιος άλλος θέλει, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τα προβληματικά δομικά στοιχεία του Ισλάμ όπως περιγράφονται στο Κοράνι και από την άλλη πλευρά ας εξετάσουμε όλη την Καινή Διαθήκη που είναι και η ουσία του προβλήματος. Μάλιστα υπάρχουν πολλά νεοπαγανιστικά σάιτ που είναι γεμάτα με αναφορές σε προβληματικά εδάφια της ΚΔ άρα το έργο σας θα είναι εύκολο. Όπως έχω ξαναπεί, με χαρά δέχομαι τις προκλήσεις από όποιον το επιθυμεί για να διαλυθούν οι εντυπώσεις περί στριμώγματος…

 162. BLOG_OTI_NANAI said

  138: «δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι από μουσουλμανικές χώρες είναι απροσάρμοστοι»

  Επειδή το σχόλιο σου έχει ενδιαφέρον, να πω το εξής:
  Η πράξη έχει δείξει τη δύναμη του κοινωνικού ελέγχου. Όπως ξέρουμε, τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι στα χωριά που είχαν διαπράξει κάτι «ανάρμοστο» για την εποχή, πολλές φορές έφευγαν στις πόλεις ώστε εκεί, μέσα σε ένα πιο απρόσωπο περιβάλλον να ζουν μακριά από το μάτι του κοινωνικού ελέγχου των κλειστών κοινωνιών. Άλλωστε πάντα στις κλειστές κοινωνίες ο κοινωνικός έλεγχος βαραίνει τα μέλη τους.

  Κατά συνέπεια, όταν ο άνθρωπος αυτός φύγει και πάει στην πόλη, αισθάνεται απελευθερωμένος, αν όμως μετακόμιζε στην ίδια πόλη και στην ίδια γειτονιά όλο του το συγγενολόι, τότε απλώς το πρόβλημα του κοινωνικού ελέγχου για τον συγκεκριμένο άνθρωπο θα είχε μετακομίσει από το χωριό στην πόλη και το όφελος θα ήταν μηδενικό.

  Πιστεύω λοιπόν σταθερά, ότι ένας τρόπος ζωής που ξεφεύγει από τα ασφυκτικά όρια του ισλαμικού ελέγχου, είναι σίγουρα αρεστός και όσο ο μουσουλμάνος ζει εκτός ισλαμικού κοινωνικού ελέγχου, δεν θα αργήσει να ενσωματωθεί στη νέα κουλτούρα και αν όχι ο ίδιος, σίγουρα τα παιδιά του. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η λογική του πράγματος, την οποία πνίγουν δυστυχώς οι υστερικοί.

  Αν όμως μιλάμε για ανεξέλεγτους αριθμούς μουσουλμάνων μεταναστών ή προσφύγων, όλοι αυτοί πλέον δεν θα ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος εκτός στενού ισλαμικού ελέγχου, αλλά θα ζουν σε γιγάντιες ισλαμικές κοινότητες μέσα στην Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούν να ρυθμίζουν μόνες τους τη ζωή τους με βάση και τον ισλαμικό νόμο και θα είναι τόσο μεγάλες και άρα ισχυρές που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν ως προς την εσωτερική τους νομοθεσία.

  Άρα οι αριθμοί όπως και ο ρυθμός προσέλευσης είναι μεγάλης σημασίας ώστε να έχουμε ενσωματωμένους μουσουλμάνους ως Ευρωπαίους πολίτες και όχι απλώς μια συμπαγή και αυτούσια μετακόμιση της νομοθεσίας του Ισλάμ μέσα στην Ευρώπη.

 163. π2 said

  161. Υπάρχει στον διαδικτυακό λόγο μια βαριά αμαρτία, για να το πω με χριστιανικούς όρους μπας και γίνω κατανοητός, που συνίσταται στην άρνηση να ρίξει κανείς μια ματιά στον καθρέφτη. Η έλλειψη καθρεφτίσματος οδηγεί πολύ συχνά στην αδυναμία να καταλάβει κανείς την ουσία μιας συζήτησης.

  Το επίδικο εδώ ποιο νομίζεις ότι είναι; Η άποψή σου ότι υπάρχει πρόβλημα αν οι αριθμοί και ο ρυθμός της μετανάστευσης δεν επιτρέπει την ενσωμάτωση; Όχι βέβαια. Η άποψη αυτή είναι θεμιτή και συζητήσιμη. Θα μπορούσε να σου αντιτάξει κανείς την αδήριτη πραγματικότητα του horror vacui, αλλά θα γινόταν συζήτηση, ουσιαστική ίσως. Μήπως η άποψη ότι οι καλοπροαίρετοι δυτικοί δεν πρέπει να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά όταν κρίνουμε το Ισλάμ; Όχι βέβαια. Εγώ, τουλάχιστον, συμφωνώ.

  Όταν όμως κουνάς το δάχτυλο για φανατισμό, ιδεολογική στράτευση και γνωστική ανεπάρκεια στους συνομιλητές σου και αναφωνείς «ελάτε, σας έχω, μόνος μου και όλοι σας», ενώ κορώνεις και λες βαθιά ανιστόρητες (ή μάλλον ανιστορικές, που είναι χειρότερο) μπούρδες περί Ισλάμ και χριστιανισμού, που αγνοούν την ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών, μην περιμένεις επιείκεια. Ή συζήτηση.

 164. ΓιώργοςΜ said

  161 Να προσέχεις τι διαβάζεις, και όταν αναφέρεσαι σε μένα, αν δεν καταλαβαίνεις, να ρωτάς.
  Πού την είδες την επίκληση τζιχάντ;
  «Φωνάζεις, άρα έχεις άδικο», λέει μια παροιμία.
  Τα επιχειρήματα, ακόμη και του νηπιαγωγείου, είναι ισχυρότερα από τις προσβολές, τις μειωτικές αναφορές και την ad hominem ρητορεία. Προσπάθησε να βρεις ένα επιχείρημα και πες το.
  Για παράδειγμα, στη θέση «Η Εκκλησία όπως έχουμε ξαναπεί την θανάτωση ακόμα και στον πόλεμο την θεωρούσε γεγονός καταδικαστέο. Άρα, με αυτά γελοιοποιούμε τη συζήτηση», εγώ αντιτάσσω τις ευλογίες των όπλων και τη στενή σχέση της Εκκλησίας με το στρατό τα τελευταία 200 χρόνια, για να μην πάω στις Σταυροφορίες.

  Όσο για το ποιος είναι κωμικός, ποιος γελοίος και ποιος όχι, μυαλό έχει ο κόσμος που διαβάζει και καταλαβαίνει.

  Για δε το «Αλλά όποιος έχει φαντασιώσεις περί στριμώγματος της κοινής λογικής από την ιδεολογική στράτευση, προφανώς έχει ψευδαισθήσεις», να το κοιτάξεις, οι ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι καμμιά φορά ένδειξη σοβαρής νόσου.

 165. giorgos said

  Τό Ισλάμ απ’ όπου πέρασε άφησε έργα πολιτισμού . Οί χριστιανοί τής Δύσης άφησαν αποκαϊδια καί καταστροφές .
  http://katotokerdos.blogspot.com/2010/03/1.html

 166. BLOG_OTI_NANAI said

  128: Δύτη, σοβαρά τώρα; Θα μας πας στο… «200-250 μ.Χ.» και στους «αιώνες που πέρασαν»;!

  Θυμάσαι μήπως μία από τις πολλές κουταμάρες που μας έχει αραδιάσει εδώ ο Λάμπρος, όπου έλεγε νομίζω, «και τι έγινε αν εξαφανιστεί η χώρα;» ή «αν εξαφανιστούν οι Έλληνες;» «Μετά από… χιλιάδες χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται»!

  Και του απάντησα, ή μάλλον τοποθετήθηκα διότι δεν έχει νόημα να του απαντήσεις κάτι, ότι αν αυτό αποτελεί στάση ζωής, τότε, όταν θα ακούσεις να σου μιλάει κλαίγοντας μια κοπέλα που την έχουν βιάσει ή μια μάνα που σκοτώθηκε το παιδί της, αυτό να τους πεις, «μετά από χίλια χρόνια θα έχεις πεθάνει και κανείς δεν θα το θυμάται»!

  Κάπως έτσι λειτουργεί και η αναφορά σου στους Ρωμαίους που φώναζαν πριν 1800 χρόνια;

  Άμα όμως σκέφτονταν όλοι έτσι, τότε οι λαοί δεν θα είχαν διεκδικήσει ποτέ τίποτα αφού «σε μερικές χιλιάδες χρόνια ποιος θα τα θυμάται;»…

  Τρελαίνομαι για σοβαρές συζητήσεις.

 167. gbaloglou said

  151 Έτσι ακριβώς, αν και με επιφύλαξη για το εν πλω περιστατικό … και χωρίς τύψεις για τις Σταυροφορίες ή για την Μικρασιατική Εκστρατεία…

 168. BLOG_OTI_NANAI said

  164: Η ευλογία των όπλων άνθρωπε μου συνάδει με την ίδια τη λογική του Χριστού που δέχεται σαφώς την ύπαρξη ευσέβειας ακόμα και σε έναν στρατιώτη ή εκατόνταρχο που πολεμούν και δυστυχώς σκοτώνουν, διότι παρά το γεγονός ότι η διδασκαλία του Χριστού ήταν να πεθάνει σαν πρόβατο στη σφαγή, εντούτοις γνωρίζοντας την ανθρώπινη φύση δεν θα άφηνε εκτός εμβέλειας της διδασκαλίας του την αποτροπή μιας ολοκληρωτικής καταστροφής. Τα «τελευταια 200 χρόνια» της ευλογίας των στρατιωτών και των όπλων είναι μόνο στη φαντασία σου.

  Τα όπλα δεν θεωρούνται ως σύνεργα εγκλήματος, αλλά όργανα διεκδίκησης της αυτονόητης ελευθερίας που δικαιούνται όλοι. Γι’ αυτό από τη μία ο πόλεμος θεωρήθηκε αναπόφευκττος και ταυτόχρονα δεν ευλογήθηκε ο φόνος στη διάρκεια μάχης.

  Οι Σταυροφορίες καταδικάστηκαν από το Βυζάντιο διότι είχε φανεί από τις επιθέσεις των Νορμανδών το 1081, το 1147 και το 1185 ότι οι Σταυροφορίες ήταν πρόσχημα λεηλασιών. Ο Ν. Χωνιάτης θεωρεί την Τρίτη Σταυροφορία ως εκστρατεία, «ες Παλαιστίνην, επιδρομήν εθνών». Στα βυζαντινά κείμενα για τις σταυροφορίες κυριαρχεί η στρατιωτική ορολογία άρα δεν υπήρχε κάποια ψευδαίσθηση ότι εμπεριέχουν κάποιον ιερό χαρακτήρα.

 169. Pedis said

  Με λίγα λόγια, το μήνυμα για το σπίτι (όπως λέμε, γυρόπιτο απόλα σε πακέτο)

  1. Τα όπλα οι ορθόδοξοι τα έχουν για αυτοάμυνα, οι καθολικοί για λεηλασίες και οι προτεστάντες για να βγάζουν λεφτά.

  2. Η Ευρώπη ήταν πραγματικά χριστιανική όσο υπήρχε το Βυζάντιο.

  «ΤεοΜπλογκ»

 170. Φώτης said

  Δεν ξέρω αν κάποιος συναναγνώστης το έγραψε παραπάνω αλλά θα ήθελα να πω ότι όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες ορίζουμε τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».
  Δε θα έπρεπε λοιπόν να μας θίγει ότι ένα τέτοιο (από ότι φαίνεται) φλέγον ζήτημα θα τεθεί επίσημα επί τάπητος.
  Για μένα προσωπικά «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» περιλαμβάνει αξίες όπως την ελευθερία, την ισότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα, τη διαλλακτικότητα, την αλληλεγγύη, την ανεξιθρησκία, την πρόοδο, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των αδυνάτων και άλλες.

  Για τους ακροδεξιούς συμπολίτες μας «ευρωπαϊκός τρόπο ζωής» μπορεί να είναι να σημαίνει να υπάρχει ένα καμπαναριό με σταυρό σε κάθε χωριό και κανένας μιναρές.
  Μπορεί εσάς και εμένα να μας θίγει αυτή η άποψη αλλά δε βλέπω το πρόβλημα στο να συζητηθεί επίσημα αυτή η έννοια. Τουλάχιστον έτσι θα σταματήσει να αποτελεί έρμαιο του κάθε λαϊκιστή δεξιά κι αριστερά.

 171. BLOG_OTI_NANAI said

  163: Π2 εξαιτίας της ουσίας του σχολίου σου, θα παραβλέψω συνειδητά (προς το παρόν) τα προκλητικά που έγραψες.

  Σαφέστατα και «κουνάω το δάκτυλο» αλλά στους ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΣΙΩΠΗΛΟΥΣ.
  Ακόμα και ο Νίκος που ανάρτησε το άρθρο, έγραψε, «Θα χρειαστεί και το Ισλάμ καναδυο μεταρρυθμίσεις».

  Μερικοί όμως ανοίγουν πόλεμο και τα αυτονόητα.

  Εσύ λοιπόν κακώς θίγεσαι διότι η φράση σου «οι καλοπροαίρετοι δυτικοί δεν πρέπει να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά όταν κρίνουμε το Ισλάμ; Όχι βέβαια. Εγώ, τουλάχιστον, συμφωνώ» δείχνει ότι δεν θέλεις να ανήκεις σε αυτούς.

  Πόσο μάλλον όταν βρίσκεις λογική μια συζήτηση για αριθμούς και ρυθμό μετανάστευσης.

  Για μένα είναι ξεκάθαρο και το έχω επαναλάβει πολλές φορές.
  Ο τρόπος που απαντάνε κάποιοι φανατικοί με την καραμέλα περί… «ισλαμοφοβίας» είναι σαν να ανοίξαμε εδώ κάποια υποθετική κουβέντα του στιλ «αν οι μουσουλμάνοι δεν έφευγαν από τις χώρες τους».

  Μουσουλμάνοι όμως υπάρχουν ήδη στην Ευρώπη, πολλοί εξ’ αυτών μένουν μόνιμα και το ίδιο θα γίνει και με άλλους στο μέλλον.
  Άρα, επειδή δεν μου αρέσουν οι αμπελοφιλοσοφίες σε στιλ «Imagine» δεν ανοίγω ποτέ ουτοπικές συζητήσεις.

  Η ουσία είναι ότι ο ισλαμικός νόμος που παρουσιάζει προβλήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα κυριαρχεί σε πολλά μουσουλμανικά κράτη, και η συζήτηση αφορά ακριβώς ότι τυχόν τεράστιες και συμπαγείς ισλαμικές κοινότητες που θα υπάρξουν στην Ευρώπη δεν θα έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν τις κοινωνικές συνήθειες που απορρέουν από αυτόν.

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  169: Απ’ ότι διάβασα στο Ιντιμίντια, τα επιχειρήματα σου θα συζητηθούν στο επόμενο συνέδριο της αναρχικής συλλογικότητας «Ο κάγκουρας με το Καλάσνικοφ».

 173. Σωτήρς said

  Καλημέρα. Νομίζω πως θα βοηθούσε τη συζήτηση και τα επιχειρήματα όλων των πλευρών να μην επεκτεινόμαστε χρονικά στο παρελθόν πάνω από ένα, άντε δύο αιώνες. Κουβέντα στη κουβέντα θα φτάσουμε στις μετακινήσεις της νεολιθικής περιόδου για να δικαιολογήσουμε την όποια θέση για το παρόν και θα χαθούμε στους αναχρονισμούς.

 174. Σωτήρ’, αν λες για το 128 δεν το έφερα σαν επιχείρημα. Μόνο για να δείξω την άποψή μου ότι μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε μια μετακίνηση των λαών μακράς διάρκειας και όχι σε μια συγκυριακή κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιπολίες και απελάσεις.

 175. ΓιώργοςΜ said

  168 Για χάρη όσων τυχόν διαβάζουν, επειδή για ειλικρινή συζήτηση μαζί σου με επιχειρήματα σε αυτή τη θεματολογία δεν τρέφω καμία αυταπάτη εδώ και καιρό:

  -Η δουλειά του στρατού είναι να σκοτώνει. Εξ ορισμού. Ακόμη κι αν λειτουργεί αποτρεπτικά, με την επίδειξη ισχύος, σε άμυνα, κάνοντας επανάσταση για απελευθέρωση κλπ, σκοτώνει.
  – «η διδασκαλία του Χριστού ήταν να πεθάνει σαν πρόβατο στη σφαγή», δικά σου λόγια. Μετά τον διορθώνεις με το «εντούτοις» και μετά. Δηλαδή αυτά είπε, αλλά εννοούσε άλλα, οι σοφοί πατέρες ή δενξερωγωποιός τον διόρθωσαν. Εγώ αυτό το βρίσκο πολιτικάντικο επιχείρημα, αν είναι επιχείρημα καν.
  -«Τα όπλα δεν θεωρούνται ως σύνεργα εγκλήματος, αλλά…» Τα όπλα είναι φτιαγμένα για να σκοτώνουν. Τελεία. «Ου φονεύσεις». Απλό και ξεκάθαρο. Από τη μία οι μάρτυρες μαρτύρησαν, έκατσαν να τους σφάξει ο αγάς για ν’ αγιάσουν, και καλά έκαναν. Από την άλλη, αν έπαιρναν τα όπλα για να υπερασπιστούν «την αυτονόητη ελευθερία που δικαιούνται όλοι», πάλι καλά θα έκαναν. Και με τον αστυφύλαξ, και με τον χωροφύλαξ.
  -Για τη φαντασία μου, τι να πω, νόμιζα πως στην Αγία Λαύρα κάποιος παπάς ευλόγησε κάποια όπλα, κάποια από τα οποία σφάξανε κόσμο και κοσμάκη στην Τριπολιτσά, πχ. Μπορεί να θυμάμαι λάθος, άλλωστε τα βιβλία της Ιστορίας είναι συνήθως κακογραμμένα, μπορεί να μην τα θυμάμαι σωστά.

  -«οι Σταυροφορίες ήταν πρόσχημα λεηλασιών». Επιτέλους μια σωστή κουβέντα.

  Ακριβώς η ουσία.

  Δε με νοιάζει καθόλου, είναι εκτός θέματος, η θέση του Βυζαντίου. Το Βυζάντιο ήταν ένα κράτος, είχε να αντιμετωπίσει μια ξένη δύναμη και διάλεξε συμμάχους και αντιπάλους με βάση κοσμικά κριτήρια, τη βέλτιστη οδό για την επιβίωσή του.

  Το σημερινό θέμα είναι οι Ευρωπαϊκές αξίες και η υπεράσπισή τους, και πιο πανευρωπαϊκή εκστρατεία από τις Σταυροφορίες δε νομίζω πως έχει υπάρξει. Οι Ευρωπαίοι της εποχής στήθηκαν πίσω από ένα σταυρό, έσφαξαν και λεηλάτησαν οτιδήποτε βρήκαν στο δρόμο τους.

  Η θέση μου είναι πως η «υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών αξιών», έτσι όπως τη δείχνουν οι πράξεις, δεν έχει θρησκευτική παράμετρο πέρα από τα προσχήματα. Είναι υπεράσπιση του πλούτου που απομύζησε η Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο, απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Πού είναι άραγε αυτό με τους δύο χιτώνες που έλεγε κάποιος, να δεις πώς τον λέγανε…

  Είναι το ίδιο με τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Κι εκεί υπερασπίζονται τον Αμερικάνικο Τρόπο Ζωής απέναντι στους λιγδιάρηδες που προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι, μπας και βρουν ένα κομμάτι ψωμί. Χριστιανοί ένθεν και ένθεν, άρα πρέπει να βρεθεί άλλο αφήγημα: Είναι κλέφτες, έμποροι ναρκωτικών, βίαιοι..

 176. Μπετατζής said

  O «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» είναι μια μαλακία που δεν υφίσταται και το ψευτοιδεολόγημα αυτό καταρρέει μόλις τελειώνουνε τα γκαφρά. Η Ευρώπη αλλάζει προς το χειρότερο και γι΄ αυτό χρειάζεται νέες ορολογίες που να καλυπτουν κάπως το αποκρουστικό πρόσωπό της. Κατά τα άλλα τα γνωστά, να χαμε να λέγαμε. Αυτό που κρατάω εγώ από την συζήτηση των σχολίων είναι η όλο και λιγότερη ντροπαλή προσέγγιση των, πως να τους πω, σοσιαλδημοκρατών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, με τους ορθοδόξ εθνοθρησκοϋπερασπιστές. Κάποιες φορές οι 2 ιδιότητες ταυτίζονται και στην ίδια περσόνα. Ενδιαφέρον, πλέον όμως αρκετά αναμενόμενο.

 177. Γιάννης Ιατρού said

  Blogιε, αυτό το «με την γνωστική σας ανεπάρκεια» είναι σοβαρή αμαρτία, να το πεις στον εξομολογητή σου ….
  Εκτός των άλλων αμαρτιών σου!

 178. Χωρίς πλάκα και εξυπνάδες, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η μελέτη που έφερε ο Pedis.

 179. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  159 Ισχύει.

  160 Κατόπιν ενεργειών μου.

 180. Σωτήρς said

  174 Όχι δεν αναφέρομαι στην άποψη σου μιας και όντως δεν το χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα. Απλώς νιώθω πως χανόμαστε όταν ξεκινάμε από τώρα και γυρνάμε σε καλβινιστές, σε Προσκυνητές, στις σταυροφορίες, στον Καρλομάγνο. Με φοβίζουν οι αναχρονισμοί.

  Και ένα βιδεάκι να ακονίσετε τα αγγλικά σας και την ιστορία. «Damned immigrants coming over here with their … skills.»

 181. spyridos said

  159 179

  Δεν ισχύει.Θα υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις. Και στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα.
  Δεν ξέρω βέβαια που έτυχες και πέτυχες.

  Σε ότι αφορά τους Έλληνες της Γερμανίας.
  Το ποσοστό εκπαιδευτικής επιτυχίας είναι μοναδικό και παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

  Το ποσοστό παιδιών 2ης κ 3ης γενιάς που μπαίνει σε ανώτερα και ανώτατα εκπ. ιδρύματα είναι ψηλότερο από εκείνο των αυτοχθόνων Γερμανών.
  Αυτό είναι αναμφισβήτητο και ήταν αντικείμενο έρευνας της Γερμ κυβέρνησης ως το 2000 περίπου.
  Τώρα έχουν ανέβει πάρα πολύ και άλλες εθνικότητες.
  Με κορυφαίους τους Βιετναμέζους. Αλλά αυτοί όπου και να πήγαν τα ίδια έκαναν. Στην Αμερική τα κορυφαία πανεπ έχουν βάλει νούμερους φίξους για Βιετναμέζους και άλλες ασιατικές εθνότητες.

  Επίσης τα ποσοστά επαγγελματιών πανεπ. επιπέδου με Ελληνική καταγωγή είναι ψηλότερο των αυτοχθόνων.

 182. Pedis said

  # 172 – αυτό τον ιντιμίντια με το καλάσνικοφ μου το λες για καλύτερο ή χειρότερο από τον κνίτη μαοικό χριστιανοφάγο;

  (Αενξάρτητα αν το καλάσνικοφ είναι ευλογημένο από τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών;)

 183. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα που τα βαριά σχήματα κουράστηκαν και άρχισαν να αραιώνουν, ας πούμε και ‘μεις οι ψιλικατζήδες καμιά κουβέντα.
  Ρε φίλοι αριστεροί, τί κατάρα σας κυνηγάει και είστε πάντα με τη λάθος πλευρά; Στον εμφύλιο ήσασταν με την Σοβιετία. Στη μεταπολίτευση ήσασταν κατά της ΕΟΚ (σκλαβοπάζαρο της Ευρώπης) και ΝΑΤΟ. Τώρα θέλετε να σώσετε τις αξίες και τον τρόπο ζωής της δημοκρατικής Ευρώπης με την αθρόα και ανεξέλεγκτη εισροή όλης της Αφρασίας. 🙄
  ΄
  Καλή κουβέντα για τον χριστιανισμό δεν χρωστάτε καμία, για το ισλάμ όμως στάζει μέλι η γλώσσα σας! 😝

  Τί να πω! τά ΄χω παίξει με σας! 😵

 184. spyridos said

  154 και άλλοι

  Είδαμε τις μη σταλινικές κυβερνήσεις για 70 χρόνια. Δεν δολοφόνησαν. εξόρισαν και απόκλεισαν ολόκληρες κοινωνίες για την υποψία πολιτικών απόψεων αντίθετων από τις δικές τους.
  Καλά νομίζετε ότι έρχομαι από τον Αρη???????

  Στην Ελλάδα μεγάλωσα και ξέρω.

  Ο γαμημένος ο Ράικος (ο πατέρας της) έστελνε ραβασάκι στην ασφάλεια ότι με είδε με Ελευθεροτυπία και ΝΕΑ.
  Αυτό σε εποχές ήσυχες και δημοκρατικές.
  Την ιστορία να πάτε να την διηθηθείτε ανάποδα σε κανένα καθυστερημένο μωρό.

  Και όσο για τους γερμανούς.
  Από το 2006 και μετά άλλαξε το εκπαιδευτικό τους σύστημα και απενοχοποίησαν το παρελθόν τους.
  Αλλά δεν λειτουργεί έτσι ούτε η ιστορία ούτε το θυμικό των λαών. (μικρό παραδειγματάκι ότι στη γιουροβίζιον δεν τους δίνει ούτε 1 χώρα ούτε 1 ψήφο δημοφιλίας, το 1970 βρισκόντουσαν σε καλύτερη θέση)
  Οι πλουτοκράτες τους μάλιστα που πλούτισαν και συνεργάστηκαν με τους ναζί (αυτοί ΗΤΑΝ οι ναζί) θα έπρεπε να είναι πολυ προσεκτικότεροι όταν μιλούν και γράφουμ
  Βγήκε από εχθές να τα μαζέψει η ηλίθια αφού της έκαναν επίθεση ΟΛΟΙ οι πρόεδροι επιτροπών του ευροκΥνοβουλίου ΚΑΙ ο Γιούνκερ.
  Ακόμα και ο Σχοινάς δεν χρησιμοποιεί τον νέο τίτλο στη σελίδα τους. Δεν είναι μαλάκας και γιαυτό αναρριχήθηκε.

 185. Pedis said

  # 183 – πετυχημένο σχόλιο αυτό για τους θρησκόληπτους τους «δικούς μας» vs. άλλοι:

  και υπαινικτικό: σαν νάχεις στήσει τον Μπλόγκ ανάποδα και να του τη λες!

  Πάλι καλά που δεν του κόβει τόσο, αλλιώς την είχες βαμμένη με την κακόγουστη φλυαρία που τον χαρακτηρίζει.

 186. Κώστα, σε παρασέρνει η ασπρόμαυρη λογική του Μπλογκ που τα βλέπει όλα σα ματσάκι ελληνορθοδοξίας εναντίον όλων των άλλων. Κάπου έχω ξαναγράψει ότι αν ήμανε θρήσκος πιθανότατα χριστιανός θα γινόμουνα, και θυμάμαι (αλλά αδύνατον να ξαναβρώ) μια παλιά συζήτηση εδώ όπου υπερασπίστηκα τον βυζαντινό πολιτισμό έναντι της γνωστής άποψης ότι ήταν μόνο σκοταδισμός κλπ. Ωστόσο δεν θεωρώ τη θρησκεία *το πρωτεύον και καθοριστικό* (προσοχή στο άρθρο) στοιχείο ενός πολιτισμού, και δεν θεωρώ ότι έχει οποιοδήποτε νόημα να βγάζουμε και να μετράμε τις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Γιαυτό και αρνούμαι να κάνω συζήτηση για το μεταναστευτικό με όρους «μουσουλμάνοι άρα κίνδυνος για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».

 187. Neo Kid said

  Δύτη, μες στο γενικό χαμό που γίνεται στα σχόλια, βλέπω ότι κάτι με ρώτησες στο 137. αλλά να σου πω την αλήθεια δεν την καταλαβαίνω καλά την ερώτηση ☺️

 188. Εδώ, ευρωπαϊκή συμπεριφορά από Τούρκους μουσουλμάνους 😉 https://insideturkey.news/2019/07/19/banned-from-the-beach-excluding-syrian-from-public-spaces-final/

 189. 187 Τι σε ρώτησα έλα ντε… Αν ισχύει ότι είναι τόσο τεράστια χώρα η Σαουδ. Αραβία ώστε να μην εξηγείται γιατί οι Σύριοι δεν διασχίζουν το Ιράκ για να μεταναστεύσουν εκεί που θα την περνάνε ζάχαρη. Επιχείρημα του Λάμπρου για να πείσει ότι τους φέρνει εδώ το χρηματιστηριακό κεφάλαιο 🙂

 190. Theo said

  @169:
  Ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες. Δεν ευκαιρώ για περισσότερα.
  Καλημέρα 🙂

  @180:
  Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός (άρα κι ο τρόπος ζωής), όσο μπορούμε να μιλήσουμε για έναν κι όχι περισσότερους πολιτισμούς κάπου έχει τις ρίζες του. Γιατί να είναι αναχρονισμός η αναφορά στον Καρλομάγνο και τον Καλβίνο;

  @175:
  Την έχουμε ξανακάνει τη συζήτηση.
  Για τη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στον φόνο και τους πολέμους τα είχα γράψει πριν από 40 μέρες (https://sarantakos.wordpress.com/2019/08/01/august-7/#comment-597861).

 191. Neo Kid said

  189. Τι να σου πω κι εγώ… προφανώς το θέμα δεν είναι η έκταση της KSA …😊
  Η Σαουντία είναι μυστήρια περίπτωση για τους μουσουλμάνους . Η εμπειρία μου είναι ότι η πλειοψηφία την απεχθάνεται , άσε που οι Σύριες στη Σαουντία θα ξεχώριζαν σα τη μύγα μες το γάλα και θα ήταν τα … «ξέκωλα» της υπόθεσης…( όπως οι Σμυρνιές προσφυγες στα κατσικοχώρια μας)
  Πώς αλλάζουν όμως οι καιροί! Κάποτε οι Σύριοι και η Συρία ήταν η ανφαν γκατε της Αραπιάς . Οι Κύπριες υποψήφιες νύφες σφαζοντουσαν για ένα εισιτήριο για τη Δαμασκό για να αγοράσουν νυφικά και στολίδια, και τώρα έχουν γίνει κιμάς κι απόπατος οι ταλαίπωροι…

 192. spyridos said

  48

  To SGP παίρνει πάντα εκεί στο 2,κάτι από το 1930 τουλάχιστον. ΠΑΝΤΑ
  Βρέξει χιονίσει
  οικονομική κρίση ή ευμερία
  ΝΑΖΙ ή μαζι
  αντιεβραικό και προ-προγκρόμ ως το 1945 ή ΥΠΕΡ-σιωνιστικό από το 1946 και μετά.

  Δεν μιλούσα για το κόμμα αλλά για το λαό που εκπροσωπούν. Επειδή όμως αυτός ο λαός απλώς τους ψηφίζει χωρία να κοιτάξει πρόγραμμα
  και μάλιστα οι γυναίκες δεν πηγαίνουν καν να ψηφίσουν. Ψηφίζουν οι άντρες γιαυτές. Το ποσοστό τους μας δείχνει στο χάρτη μαι καλή κατανομή αυτου του κόσμου.
  Μαζί με τη ChristenUnie (3-5%) που είναι ηπιότερη έχουν πάντα ενα 5-7% της βουλής και ένα 7-10% της γερουσίας.
  Η πολιτική τους δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη. Εγώ θα έλεγα ένα 15% τουλάχιστον.
  Σε μια χώρα που ΟΛΑ είναι απλή αναλογική και μάλιστα ανόθευτη αλλά ταυτόχρονα η μακρόχρονη παρουσία στην πολιτική σου δίνει πολλές μόνιμες θ’εσεις αποφάσεων αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο.
  H ChristenUnie συμμετέχει στη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και χρειάζονται τις ψήφους του SGP στη γερουσία.

  Σε επίπεδο δήμων στις περιοχές ή κοντά στις περιοχές τους έχουν ακόμα μεγαλύτερη δ΄ύναμη. Εδώ που μένω δεν είναι περιοχή τους αλλά παίρνουν συνολικά 10-15% και αυτή τη στιγμή έχουν έναν από τους τρεις αντιδημάρχους.

  Και ένα ωραίο.
  Στην Ολλανδία εκτός από Δημόσια δημοτικά σχολεία υπάρχουν και τα σχολεία με θρησκευτική βάση.
  Τελευταίοι αριθμοί που ειχα δει
  30% των παιδιών σε δημόσια σχολεία
  34% σε ρωμαιοκαθολικά
  28% σε προτεστάντικα (οι προτεστάντες είναι περισσότεροι από τους καθολικούς)
  8% σε άλλα σχολεία (κυρίως ειδικά σχολεία -παιδιά με ειδικές ανάγκες)
  Μέσα σε αυτό το 8% είναι και τα Ισλαμικά σχολεία στα οποία δεν πηγαίνει ούτε 0.1% των παιδιών.
  Τα περισσότερα μουσουλμανάκια πάνε σε χριστιανικά ή δημόσια σχολεία.
  Στα κέντρα των 10 μεγαλύτερων πόλεων περίπου το 50% των μαθητών των χριστιανικών σχολείων είναι μουσουλμάνοι.

  Εχθές ο υφυπουργός παιδείας (Arie Slob ChristenUnie) αποφάσισε να γίνει έλεγχος
  σε κάποιο ισλαμικό σχολείο του Ρότερνταμ γιατί ακούστηκε ότι μαθαίνουν στα παιδιά ότι η ομοφυλοφιλία στο ισλαμ τιμωρείται με λιθοβολισμό.

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4846411/inspectie-islamitische-scholen-homofobie-salafisme-homoseksualiteit

  Και καλά έκανε.
  Τα μαντάτα όμως από το Staphorst και αλλού τα αγνόησε.
  Εκεί μαθαίνουν στα παιδιά ότι οι Χριστιανοί πρέπει να πετάνε τους ομοφυλόφιλους από τις ταράτσες κρεμασμένους με το κεφάλι κάτω.

  Μεγάλη ποιοτική διαφορά. Δεν είναι όλοι οι ταλιμπάν ίδιοι.

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Σου απάντησα χθές βράδυ αλλά χάθηκε στο διαδικτυακό υπερπέραν το σχόλιο, μοιραία θα πάμε σε σεντόνι γιατί θα χωρίσω σε επιμέρους κομμάτια το σχόλιό σου. 🙂

  «Λάμπρο, δεν είναι όλα παιχνίδι.» Φυσικά και είναι παιχνίδι Δύτη, όπως και όλα τα μεγάλα γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα, απλώς είναι παιχνίδι που το παίζουν οι υπερπλούσιοι αυτού του κόσμου και για να το αντιληφθεί κανείς πρέπει να ξεφύγει από τις βεβαιότητες που διδάχθηκε υποχρεωτικά μέχρι τα δεκατέσσερά του.

  «Ας μας πει ο Κιντ που ξέρει εκ πείρας πόσο «κατά πολύ μεγαλύτερη από το Ντουμπάι αλλά κι από την Ελλάδα» είναι η Σαουδική Αραβία. 34 εκατομμύρια μεν (σε μια έκταση δύο εκατομμυρίων τετρ. χλμ.!) με το 30% μη σαουδάραβες πολίτες – και το 1/3 στη Χετζάζη, στην άλλη άκρη της ερήμου (εκεί που είναι η Μέκκα).»
  Σου εξήγησα πως όσοι είναι εκεί, στην συντριπτική τους πλειονότητα τουλάχιστον, έχουν πάει ελεγχόμενα κι όχι ανεξέλεγκτα (ας μας πεί ο Κίντ σε ποιά νταλίκα ήταν χωμένος μέχρι να φτάσει 🙂 και πόσα πλήρωσε στον διακινητή ) δεν είναι το ίδιο πράγμα.

  «Και ίσως θα έχεις δει σε τι συνθήκες ζουν οι σύγχρονοι σκλάβοι που χτίζουν τα τεχνητά νησιά των εκατομμυριούχων.» Την άποψή μου περί σύγχρονων σκλάβων την έχω πεί αρκετές φορές εδώ και φαντάζομαι την γνωρίζεις, από την στιγμή που είναι εθελοντές σκλάβοι μικρή σημασία έχουν οι συνθήκες διαβίωσής τους, το θέμα μας όμως είναι άλλο κι αν δεν το δούμε έξω από στενά ιδεολογικά πλαίσια δεν θα βγάλουμε άκρη, θα είναι σαν συζήτηση με τον καμένο ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ. 🙂
  Ας προσπαθήσω να το δούμε από την δική σου οπτική, οκ το Ντουμπάι και η Σ.Αραβία δεν χωράνε άλλους και γι΄αυτό έρχονται στην Ευρώπη, πόσοι όμως χωράνε εδώ; πόσους μπορούν να αφομοιώσουν οι επιμέρους χώρες; π.χ το πάμπλουτο Λουξεμβούργο μπορεί να δεχθεί 1,000,000 μετανάστες χωρίς να ανατραπεί η κοινωνική και οικονομική του ισορροπία; Όσοι μιλάτε για ελεύθερη μετακίνηση, γνωρίζετε τον αριθμό των μεταναστών που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη από την νοτιοδυτική Ασία και την βόρεια και υποσαχάρια Αφρική ή έχετε στο νού σας τα 5-6 εκατομμύρια που δείχνουν τα ΜΜΑ της οικονομικής ελίτ; Είναι πάνω από 1,5 δις οι απεγνωσμένοι Δύτη που θέλουν μια ευκαιρία για να ζήσουν έστω υποτυπωδώς ανθρωπινά, ποιά είναι η λύση που προτείνεις γι΄αυτό τον αριθμό;

  Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, οι πρόσφυγες πολέμου και οι οικονομικοί μετανάστες, είναι «δημιουργήματα» της χριστιανικής «δημοκρατικής» δύσης (όχι πως οι αλλόθρησκοι υπερπλούσιοι είναι καλύτεροι 🙂 ) και οι ροές τους, από την εποχή του δουλεμπορίου (που τυπικά μόνο έχει απαγορευθεί) ήταν και είναι ελεγχόμενες από την παγκόσμια οικονομική ελίτ μέσα στο πλαίσιο της μεταξύ τους αντιπαλότητας. Για το τι, πώς και γιατί, εμείς μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε παρατηρώντας τα γεγονότα με καθαρό μυαλό χωρίς δογματική ιδεολογική σκέψη και χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα άμεσης παρέμβασης λόγο της διασπασμένης μας συνοχής από τα χειραγωγημένα πολιτικά κόμματα από την οικονομική ελίτ και της χειραγωγημένης σκέψης μας από τα δικά της ΜΜΑ και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που μας έχει επιβάλλει. ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΒΟΛΙΚΑ ΚΙ ΑΝΩΔΥΝΑ και πλέον, βγάζουμε όλη την αντίδρασή μας στα δικά της σόσιαλ ΜΥΔΙΑ. 🙂

  138 – «Επειδή το ισλάμ είναι λιγότερο ανεκτικό από τον χριστιανισμό (τον τελευταίο αιώνα) δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι από μουσουλμανικές χώρες είναι απροσάρμοστοι. Εδώ στη Λειβαδιά που έχει Σύριους πρόσφυγες και φοβόντουσαν μέχρι και να φάνε από χέρι Έλληνα, σιγά σιγά προσαρμόζονται οι άνθρωποι και σε λίγο καιρό θα τρώνε και σουβλάκι.»

  Δεν μιλούμε για καλούς χριστιανούς και κακούς μουσουλμάνους, καλό χριστιανισμό και κακό ισλάμ, αυτά τα λένε οι θρησκόληπτοι ψυχασθενείς και μερικοί χαζούληδες εκκλησιαστικοί υπαλληλίσκοι για ένα ξεροκόμματο που τους πετάνε οι μεγαλοπαπάδες για να γαυγίζουν.
  Όλες οι μεγάλες και οι περισσότερες μικρές θρησκείες, είναι κακές, πατριαρχικές και καταπιεστικές για τους ανθρώπους, δημιουργήθηκαν για να κρατούν σε συνοχή τις λαϊκές μάζες προς όφελος της εκάστοτε οικονομικής ελίτ.

 194. Λάμπρο, δες πρώτα το 189 και 190. Κοίτα όμως, δεν μπορώ να συζητήσω έτσι, μαντεύοντας πού θέλεις να το πας. Μια φορά πες και εσύ «πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό κι αυτό» αντί να λες «σκέψου πέρα από τα κουτάκια και θα καταλάβεις». Μπορεί να είμαι βλάκας και να θέλω βοήθεια, πες μου λοιπόν ποια είναι η δική σου κατανόηση των πραγμάτων, τζάμπα είναι.
  Μόνο, επειδή ρωτάς: δεν έχω λύση για αυτόν τον αριθμό. Ή μάλλον η λύση που έχω είναι τόσο γκλόμπαλ που είναι μάλλον ουτοπική. Βλέπω μια ιστορική διαδικασία χωρίς ρεαλιστική δυνατότητα αναστροφής. Θα ήθελα οι χώρες της Αφρικής να εκμεταλλευτούν οι ίδιες τον φυσικό τους πλούτο και να μην διώχνουν τους κατοίκους τους, και οι χώρες της Μέσης Ανατολής να ζήσουν επιτέλους ειρήνη. Επειδή όμως η Ευρώπη έχει βάλει το χεράκι της και στα δύο προβλήματα και με το παραπάνω, τώρα θα κοιμηθεί όπως έστρωσε.

 195. spiridione said

  Ο Σόρος αναφέρθηκε ή όχι ακόμη;

 196. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  https://www.theguardian.com/world/2019/jun/18/the-saudis-couldnt-do-it-without-us-the-uks-true-role-in-yemens-deadly-war

 197. ΚΩΣΤΑΣ said

  185 Πέδης, ξέρεις ότι σε αγαπάω και ας διαφωνούμε σφόδρα. Το χούϊ όμως δεν το κόβεις. Τώρα προβοκάρεις και προσπαθείς να δημιουργήσεις ενδοχριστιανικές διενέξεις μεταξύ εμού και του Μπλογκ. Την έκφραση «βαριά σχήματα» την δανείστηκα από τον Δύτη, που την είπε για τον Αβό, σχόλιο #378, στο άλλο νήμα – αστραπιαίες… – που με ευθύνη σου το μετέτρεψες σε Βιετνάμ. 😍

  186 Δύτη μου, όχι, δεν με «παρασέρνει η ασπρόμαυρη λογική του Μπλογκ». Συμφωνώ μαζί του ότι ο χριστιανισμός είναι πιο ανεκτική θρησκεία, μέρος του δυτικού πολιτισμού είναι επηρεασμένο και από τον χριστιανισμό και πληθυσμιακά, αν ο αριθμός των μεταναστών γίνει ανεξέλεγκτος, θα μας αλλοτριώσουν και θα αλλάξει ο τρόπος ζωής μας. Αυτή την αλλοτρίωση δεν την επιθυμώ. Τί πρέπει να γίνει; Ας το σκεφτούν αυτοί που ξέρουν καλύτερα από εμένα, αδυνατώ να προτείνω λύση.

  * Είσαι μακράν ο καλύτερος αριστερός εδώ μέσα και σε αγαπώ περισσότερο και από τον Πέδης! 😅

 198. aerosol said

  #158
  Πριν την φαντασία, προτείνω να διαβάζεις όντως αυτά που γράφονται κι όχι αυτά που φαντάζεσαι πως γράφονται.
  Μυαλά… έχεις, βάλε λοιπόν τη φαντασία σου να δουλέψει. Βάζεις φουρνέλο στη Συρία και λίγους μήνες μετά έχεις 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στην πόρτα σου.
  Φταίει ο Αλλάχ ή η Συρία που καίγεται;
  Αν δεν το απαντήσεις σωστά σε 2-3 χρόνια θα έχεις 10 εκατομμύρια πρόσφυγες στην πόρτα σου, από το επόμενο φουρνέλο.
  Εσύ αν θες κάτσε να χτίζεις τοίχους να μη μπουν. Η δική μου φαντασία λέει πως θα μπουν ότι και να κάνεις και δεν θα χαρείς πολύ.
  Οπότε πρέπει κάποτε να δεις ποιοι είναι και γιατί σου κουβαλιούνται. Ή ίσως τι παπαριά έκανες εσύ να έρθουν.
  Γενικότερα, αν στάζουν οι σωλήνες θες υδραυλικό, όχι παπά.

 199. Κώστα, λέω σε παρασέρνει γιατί θεωρείς όπως και κείνος ότι όσοι διαφωνούν μαζί του τα έχουν βάλει με το χριστιανισμό ως τη χειρότερη και πιο εγκληματική θρησκεία κλπ.

 200. Pedis said

  # 199 – μην προκαλείς ενδοχριστιανικές διενέξεις … χαχαχά.

  Αστους να να συμπεριφέρονται και να σκέφτονται με όρους μονοΜπλο(γ)κ !!

 201. ΚΩΣΤΑΣ said

  199 Όχι, Δύτη, δεν θεωρώ αυτό που μου αποδίδεις. Θεωρώ ότι είναι αντικειμενική αλήθεια ότι ο χριστιανισμός είναι ανεκτικότερη θρησκεία από το ισλάμ. Και δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσένα όταν λέω ότι για το ισλάμ στάζει μέλι η γλώσσα τους. Είναι κάτι άλλοι… 😉 Το αν έτσι ή όχι νομίζει ο Μπλογκ, είναι δικό του θέμα, δεν μου πέφτει εμένα λόγος.

 202. Pedis said

  # 197 (α) – με το συμπάθειο, αλλά για το άλλο νήμα συνεχίζεις να λες τις ίδιες μαλακίες … έλεος και ντροπή!

 203. 201 Μα δεν έχω θέμα με το ισλάμ, για θρησκεία είναι το ίδιο καλή με τις άλλες. 🙂
  Σοβαρά τώρα, υπάρχει ένα πράγμα που νομίζω θα έπρεπε να καταλάβουμε: δεν υπάρχει ένας χριστιανισμός, ένα ισλάμ, ένας βουδισμός. Είναι ιστορικά φαινόμενα που παίρνουν πολύ διαφορετικές μορφές και περιεχόμενα στη διάρκεια της ιστορίας ή ακόμα και σε διάφορα σημεία της υδρογείου την ίδια στιγμή. Ξέρω ότι σε αυτό δύσκολα θα συμφωνήσει ένας που πιστεύει στην εξ αποκαλύψεως γνώση, αλλά τι να κάνω, είναι η άποψή μου και τη συμμερίζομαι όπως έλεγαν και οι Ντυπόν στον Τεν-Τεν.

 204. BLOG_OTI_NANAI said

  175: Έχω δει κάποιες δεκάδες σαν και σένα και δεν τους χορταίνω είναι αλήθεια.

  Διάβασε ρε άνθρωπε τι σου γράφουν! ΔΙΑ-ΒΑ-ΣΕ!

  Ο Χριστός μίλησε για εκατόνταρχο ΕΥΣΕΒΗ! Σύμφωνα με αυτά που γράφεις λοιπόν για τα όπλα, πώς στην ευχή ένας εκατόνταρχος που κράταγε πάντα όπλο και έδινε εντολές ζωής και θανάτου μπορούσε να είναι ευσεβής σύμφωνα με τον Χριστό που ο ίδιος δεν επέτρεψε τη βία;

  Πες μας τουλάχιστον καθαρά ότι επειδή ο ορίτζιναλ δεν τα είπε καλά, θες να είσαι εσύ ο νέος Μεσσίας!

  Που τους βρήκαμε αυτούς;

 205. τα μυαλά said

  Δεν νομίζω ότι ο χριστιανισμός είναι ανεκτικότερη θρησκεία, αλλά απλά εξελίχθηκε να είναι πιο ανεκτικός. Έχει χυθεί αμέτρητο αίμα για να γίνει αυτό. Από το Βυζάντιο με τις εικονομαχίες και τις καταδιώξεις των αιρετικών, μέχρι την μεταρρύθμιση στη δύση. Και στον ισλαμικό κόσμο έχουν γίνει αντίστοιχοι πόλεμοι και διασπάσεις, αλλά η μοίρα το θέλει να εξελίχθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να γίνει πιο σκληρό και απάνθρωπο. Έχει δίκιο όμως όταν λέει για χριστιανικό υπόβαθρο. Ο ουμανισμός και διαφωτισμός μόνο στον χριστιανικό κόσμο μπορούσε να αναπτυχθεί και να πετύχει. Ίσως επειδή ασχολήθηκαν περισσότερο με τον ελληνικό πολιτισμό από τους άραβες, οι οποίοι μάλλον επιφανειακά ασχολήθηκαν. Έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν αυτές τις ιδέες και στον ισλαμικό κόσμο. Παρά τις πρώτες επιτυχίες κάπου στον δέκατο αιώνα, μετέπειτα υπήρξε μια σφοδρή αντίδραση και οπισθοδρόμηση. Έκτοτε κατά τον 19. και 20. αιώνα υπήρχαν πολλές προσπάθειες να μεταρρυθμίσουν το ισλάμ, όλες όχι μόνο απέτυχαν, αλλά δημιουργήθηκαν νέα χειρότερα ρεύματα όπως το σαλαφισμό και ουαχαμπισμό Wahhabism.

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  183:»Τώρα θέλετε να σώσετε τις αξίες και τον τρόπο ζωής της δημοκρατικής Ευρώπης…»
  Ναι, Κώστα, όλος ο καημός τους αυτός είναι. Των κάτι άλλων,ντε…😉

 207. BLOG_OTI_NANAI said

  177: Άστα, δεν με γλυτώνει τίποτα.

 208. ΚΩΣΤΑΣ said

  206 Τα είπες και συ στο #126, Γιάννη. Όλοι βολεύονται σε αυτόν τον τρόπο ζωής, ας τον πολέμησαν στο παρελθόν και ας τον υπερκριτικάρουν τώρα. Αλλού τρων και πίνουν… 😉

 209. aerosol said

  #208
  Δεν τον υπερκριτικάρουν, Κώστα. Απλή ιστορία είναι, αν δεν τη δούμε θα την επαναλάβουμε και θα ξαναπέφτουμε από τα σύννεφα αύριο. Ασφαλώς αυτή τη στιγμή είναι συνολικά καλύτερος τρόπος ζωής ο ευρωπαϊκός. Όμως… πάπαλα, το 1965 δεν ξαναγυρίζει. Δεν βλέπω να μπορούμε να τρωγοπίνουμε για πολύ. Δεν υπάρχουν τείχη, νόμος, στρατός, που να κρατήσει απέξω εκατομμύρια απεγνωσμένο κόσμο. Κι αν αντί να πεις «απεγνωσμένοι» μείνεις στη θρησκεία τους, δεν θα καταλάβεις τους λόγους που ξεσπιτώνονται ούτε θα τους λύσεις.
  Γράφεις το εξής:
  «Τί πρέπει να γίνει; Ας το σκεφτούν αυτοί που ξέρουν καλύτερα από εμένα, αδυνατώ να προτείνω λύση.»
  Δεν είναι μόνο τεχνικό πρόβλημα ώστε να πάμε στο μηχανικό το αυτοκίνητο να το φτιάξει «αυτός που ξέρει». Αν ήταν θα είχε λυθεί. Μόνο εσύ (εμείς) μπορείς να πάρεις απόφαση για το πού θες να πάει η κοινωνία σου, εφόσον έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες. Αυτοί που λέγαμε πως ξέρουν καλύτερα θα είναι σε απομονωμένες γειτονιές, φρουρούμενες με όπλα, για να είναι μακριά. Όχι μονο από τους «ξένους» αλλά κι από εσένα κι από εμένα. Αυτή η τάση γίνεται σιγά σιγά πράξη εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον.

 210. ΚΩΣΤΑΣ said

  209 Το μέλλον της Ευρώπης κι εμένα με ανησυχεί, Αεροζόλ. Φαβάμαι ότι οι καλές μέρες πέρασαν, έρχονται χειρότερες. Μια γενική και αόριστη άποψη που έχω, είναι ότι και οι λαοί εκτός Ευρώπης πρέπει να βοηθηθούν να προκόψουν και να ζήσουν καλύτερα στον ίδιο τους τον τόπο. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό. Πιστεύω ότι πρώτιστος λόγος μετανάστευσης είναι η ελευθερία και η δημοκρατία που προσφέρει η Ευρώπη. Έλα μου όμως που οι Αμερικάνοι, με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό κάνουν τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς! Και τί πετυχαίνουν; Να επιτείνουν πρόωρα τη μετανάστευση.

  Ποιον να πιστέψεις ότι λέει αλήθεια, και πώς σίγουρα να καταλάβεις ότι πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις κρύβονται ιδιοτέλειες. Νιώθω ότι απέναντι σε όλα αυτά είμαι αδύνατος να επηρεάσω. Και μόνη ευχή-ελπίδα μου να το βρουν άλλοι που ξέρουν και μπορούν.

  Για να μείνω και στο θέμα που συζητάμε, πιστεύω ότι η αθρόα και ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Ευρώπη, όχι μόνο δεν θα λύσει το θέμα, αλλά θα την καταστρέψει σίγουρα και ανεπίστρεπτα.

 211. Γιάννης Κουβάτσος said

  208: Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των πολύ αριστερών αδιαφορούν για τις λεγόμενες αστικές ελευθερίες, αφού τις θεωρούν τυπικές. Τυπικές σε σχέση με τις ουσιαστικές ελευθερίες που ΘΑ απολαμβάνουν οι μάζες (όπως αποκαλούν τους πολίτες στην ιδιόλεκτό τους) μετά την επαναστατική κατάργηση του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Από τον 19ο αιώνα κρατάει αυτή η αντίθεση μεταξύ επαναστατικής και δημοκρατικής-μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Ωραίο το παραμύθι, αλλά όποτε απομακρύνθηκαν οι Ευρωπαίοι από την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τις «τυπικές» αστικές ελευθερίες, ξέρουμε πού κατέληξαν.

 212. 210 Ότι θα την αλλάξει την Ευρώπη, σίγουρα. Το αν θα την καταστρέψει δεν μπορούμε να το ξέρουμε (και τι είναι αυτό που θα καταστρέψει, και αν είναι καλό ή κακό). Αυτό προσπάθησα να πω με το παράδειγμα του Ρωμαίου. Σε πιο λογοτεχνική μορφή εδώ: http://dytistonniptiron.wordpress.com/2019/09/12/roma-330/

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  Την «Υποταγή» του Ουελμπέκ ξεχάσαμε να μνημονεύσουμε. Αξίζει να διαβαστεί και μόνο προς προβληματισμό:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789600516449-houellebecq-michel-estia-upotagi-251127&ved=2ahUKEwjRlZLr4c3kAhVP_KQKHTpYDU4QFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw1y__ixmZDJCeg2l0Jwy04k&cshid=1568376629212

 214. Γιάννης Ιατρού said

  197 (τέλος) Ρε Κώστα, δε γίνεται να αγαπιόμαστε κι όλοι μεταξύ μας, δεν είμαστε και σε κάποια αίρεση …😋

  198: Σωστός

  210α Κώστα, η κατακλείδα το τέλος της 1ης παραγράφου νομίζω πως είναι το το κλειδί (πως ξεφορτωνόμαστε την Ευρώπη…).

 215. Προς επίρρωσιν του #203 και άλλων πλευρών της ατέρμονης αυτής κουβέντας, θυμήθηκα αυτό: https://aeon.co/ideas/what-ottoman-erotica-teaches-us-about-sexual-pluralism Κάπου το είχα δει και στα ελληνικά.

 216. 215 Στα ελληνικά, ως συνήθως χωρίς καμία -ΜΑ ΚΑΜΙΑ- αναφορά στην πηγή: https://www.lifo.gr/articles/ideas_articles/189666/ti-mas-didaskei-i-erotiki-logotexnia-gia-ta-seksoyalika-ithi-stin-othomaniki-koinonia

 217. aerosol said

  #211
  ‘Εχω να συναντήσω το είδος χρόνια. Προ πτώσης Υπαρκτού υπήρχαν κάποιοι, τώρα αν τους βρεις… να πούμε στη WWF να τους προστατεύσει!
  Πραγματικά, νομίζω πως είναι ένα περίεργο στερεότυπο αριστερού/καρικατούρα που πιο πολύ αναφέρεται για να τρομάζουν παλαιάς κοπής δεξιοί, παρά που συναντάς στην κοινωνία σε ποσοστά που να παίζουν ρόλο.

 218. Αλέξανδρος said

  Συμφωνώ με όσα λέει ο BLOG.. στο 120 και προσυπογράφω.

 219. Neo Kid said

  Λοιπόν , το απόγευμα κολύμπαγα μαζί με δυο Ιταλούς που έτυχε ναναι και συνάδελφοι μηχανολόγοι μηχανικοί ψιλοσιτεμένοι κι αυτοί… , περαστικοί από τη Ντόχα .Πιάσαμε κουβεντούλα καθώς κόλλησαν τα χνώτα μας και εντελώς τυχαία κάποια στιγμή η κουβέντα έφτασε στο μεταναστευτικό . Λέει λοιπόν ο Αλεσάντρο , ο μεγαλύτερος από τους δυο: Η Ιταλία με την υπογεννητικότητα που έχει σε λίγα χρόνια ,αν δε γίνει κάτι δραστικό, θα έχει γέρους και καθόλου νέους για να παράγουν και να πληρώνουν εισφορές και τις συντάξεις των γέρων. Όποτε οι μετανάστες είναι μια λύση.
  Με το γνωστό μου προβοκατόρικο στυλ του λέω: Δηλαδή , θα γίνει η Ιταλία «Λιβύη» σε 20 χρόνια;
  Όχι, μου λέει. Στο χέρι μας είναι να τους ενσωματώσουμε και μετά θα είναι Ιταλοί! Ο Καναδάς πέρσι ξόδεψε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για έξοδα ενσωμάτωσης ( παιδεία κλπ) των μεταναστών που δέχτηκε. Έτσι κάνουν οι σοβαρές χώρες!»
  Τώρα θα μου πείτε , αν όλος ο κόσμος σκεφτόταν όπως οι μηχανικοί , δεν θα υπήρχαν καθόλου προβλήματα … Ναι!

 220. Κιντ, κι εσύ του social engineering 🙂

 221. Γιάννης Ιατρού said

  219 Ήταν κι εκείνο το πολύ ενδιαφέρον (και νομίζω κι επίσης επιτυχές) πείραμα που έκαναν οι Ιταλοί, με την εγκατάσταση οικογενειών προσφύγων δε εγκαταλελειμμένα χωριά, τα οποία ξαναπήραν ζωή κλπ.. Ο Salvini νομίζω πως το τερμάτισε και τους ξεσπίτωσε…

 222. Neo Kid said

  220. Never! Just the maths, babe! Just the maths! 😊

 223. ΚΩΣΤΑΣ said

  202 –> με το συμπάθειο, αλλά για το άλλο νήμα συνεχίζεις να λες τις ίδιες μαλακίες …

  Αφού είναι με το συμπάθειο… ε, … για να περνάει η ώρα!!!

  214 –> Ρε Κώστα, δε γίνεται να αγαπιόμαστε κι όλοι…

  Ζηλεύεις ε; Δεν σε άφησα απέξω εσένα, μίλησα για τους σχολιαστές, όχι για τα όργανα τάξης. Των ίδιων συναισθημάτων μου απολαμβάνεις κι εσύ. 😊

 224. sarant said

  219 Ειδες οι μηχανικοί;

  213 Βέβαια όσα προφήτεψε στην Υποταγή ο Ουελμπέκ όχι απλώς δεν έχουν επαληθευτεί αλλά ούτε έχουν ακουμπήσει στην πραγματικότητα των εξελίξεων.

 225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – «Λάμπρο, δες πρώτα το 189 και 190.» To 191 εννοείς μάλλον, τα είδα, δεν βλέπω κάποιο επιχείρημα που ανατρέπει αυτό που λέω, δηλαδή εδώ φέρονται καλύτερα στις Σύριες; εξάλλου εγώ είπα για δυτική Ασία κι όχι μόνο για Συρία.

  «Κοίτα όμως, δεν μπορώ να συζητήσω έτσι, μαντεύοντας πού θέλεις να το πας. Μια φορά πες και εσύ «πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό κι αυτό» αντί να λες «σκέψου πέρα από τα κουτάκια και θα καταλάβεις».

  Και μερικοί άλλοι μου τόχουν πεί αυτό πιο παλιά (ένας που θυμάμαι ο Avonidas) εντάξει να πώ ότι πιστεύω πως συμβαίνει αυτό κι αυτό αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, εσύ ξέρεις; ξέρει κάποιος άλλος; αν ναί γιατί δεν το λέτε και σε μένα γιατί αυτό ψάχνω εδώ και 35 χρόνια να καταλάβω και δεν μπορώ.

  Δεν θέλω να το πάω κάπου Δύτη, αυτό που κάνω, είναι να δείχνω διάφορα εξωφρενικά που παρατηρώ να συμβαίνουν στον κόσμο που αντιβαίνουν τις βεβαιότητες που μεγαλώσαμε και τρελαίνομαι που δεν τα βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ανεξαρτήτως μορφώσεως, κι όταν βλέπω να προσπερνούν αδιάφορα τις ολοφάνερες αποδείξεις που δείχνω, μετά βίας γλυτώνω το εγκεφαλικό. 🙂

  Νομίζω πως η διαφορά μου από όλους εδώ αλλά και έξω, είναι πως από τα εικοστρία μου έπαψα να σκέφτομαι με αυτές τις βεβαιότητες γι΄αυτό και είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία μου με τους περισσότερους που επιμένουν στα ίδια κι ας έχουν όλα αλλάξει, κι ας μη συμβαδίζουν οι απόψεις τους με την πραγματικότητα και την λογική, στην πραγματικότητα δεν θέλουν να μάθουν – δούν την αλήθεια αλλά να επιβάλουν την δική τους κι ας είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όταν ολόκληρα κοινωνικά συστήματα και ατομικές ταυτότητες έχουν οικοδομηθεί πάνω σε ένα παραμύθι (όπως είναι τα θρησκευτικά και πολιτικά δόγματα) είναι αδιανόητο να αμφισβητηθεί, όχι τόσο για τις αποδείξεις που το στηρίζουν αλλά γιατί η κατάρρευσή του θα φέρει επίσης κοινωνική και προσωπική κατάρρευση, το έχω ζήσει μικρός αυτό με μερικούς συντρόφους που είδαν την πραγματικότητα, σε αντίθεση με τον πατέρα μου και πολλούς άλλους που παρά το φτύσιμο από το κόμμα, επέμεναν.

  Το βλέπω κι εδώ με τους θρησκευόμενους και τους πολιτικά δογματικούς (πρόσφατα «απολαύσαμε» ένα καταπληκτικό επιστημονικού επιπέδου διάλογο από δύο επιστήμονες, έναν φυσικό κι έναν γιατρό, αδύνατον να δούν πέρα από την αλήθεια τους).
  Γενικά στους ανθρώπους δεν αρέσει να παραδεχθούν πως είναι ανόητοι γι΄αυτό προτιμούν να πιστεύουν το παραμύθι για αληθινό, ειδικά όταν έχουν στηρίξει όλη την ζωή τους επάνω του.

  «Μπορεί να είμαι βλάκας και να θέλω βοήθεια, πες μου λοιπόν ποια είναι η δική σου κατανόηση των πραγμάτων, τζάμπα είναι.»
  Φυσικά και δεν είσαι βλάκας, ξέρεις πως σε εκτιμώ πολύ κι έχω αποδείξει πως σέβομαι τους συνομιλητές μου, σε παρακαλώ να μη ξαναχρησιμοποιήσεις τέτοια επίθετα σε συζήτησή μας, αλλιώς συζήτα με τον Πάτερ Ημών που δεν βρίζει ποτέ συνομιλητή του . 🙂

  «Επειδή όμως η Ευρώπη έχει βάλει το χεράκι της και στα δύο προβλήματα και με το παραπάνω, τώρα θα κοιμηθεί όπως έστρωσε.»
  Μη νομίζεις πως είναι και τόσο καλό αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο, γνωρίζουμε πώς έφτασε ως εδώ.

  Συμπέρασμα, για να συνεννοηθούμε συζητώντας, πρέπει να πάψεις να σκέφτεσαι με τις βεβαιότητες που μεγάλωσες, μία από αυτές (εκτός από την μαρξιστική θεωρία που δεν ισχύει φυσικά 🙂 ) και το χρήμα. Έχει αλλάξει πολύ ο κόσμος Δύτη από το 2006, (πόσο μάλλον από τον 19ο και 20ο αιώνα) ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

  Μόνο ο οργασμικός έρωτας σώζει. 🙂

 226. Γιάννης Κουβάτσος said

  224: Εντάξει, δεν είναι δοκίμιο, ένα δυστοπικό μυθιστόρημα είναι, κάτι σαν το «1984». Άλλωστε, αναφέρεται στο 2022. Έχουμε καιρό. ☺

 227. Σωτήρς said

  162 Blog κατανοητό το επιχείρημα και ορθό. Ελπίζω πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έρχονται σε κενή γη. Αυτό το επιχείρημα είναι άξιο σχολιασμού για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και όχι ότι δεν σε θάβουν άμα αποθάνεις στη Σαουδική Αραβία και δεν είσαι μουσουλμάνος.

  180 Theo κακώς το είπα ίσως αναχρονισμό. Άσχετο ίσως ήταν καλύτερος χαρακτηρισμός. Πρέπει να έχει πέσει από το διάστημα κάποιος για να μην αναγνωρίζει πως οι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί έχουν χριστιανικά θεμέλια. Δεν είναι εκεί το θέμα, ο Επίτροπος θέλει να μας προστατέψει από εξωτερικές απειλές και αυτό είναι τόσο θολό όσο ένας βούρκος.

  Λάμπρο έγραψες πριν πως «ίσως αν έριχνες μια ματιά στον ημερίσιο επενδυτικό κύκλο του χρήματος να αντιλαμβανόσουν μια διαφορετική κατάσταση και αιτία στις μετακινήσεις αυτών των απεγνωσμένων ανθρώπων.» Εννοείς πως αυτοί οι απεγνωσμένοι άνθρωποι κατευθύνονται προς τον πλούτο; Ίσως λέτε το ίδιο πράγμα με τον Δύτη τότε. Ή όχι;

 228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  227 – Όχι, με τον Δύτη λέμε εντελώς διαφορετικό πράγμα. Αυτό που εννοώ, είναι πως παρατηρώντας κάποιος τον ημερίσιο επενδυτικό κύκλο του χρήματος (δεν έχει σχέση με την επιχειρηματικότητα) χωρίς δογματικές ιδεολογικές στρεβλώσεις, θα αντιληφθεί πως όλες οι βεβαιότητες του 20ου αιώνα (πόσο μάλλον του 19ου) έχουν καταρρεύσει, είναι ανύπαρκτες στην πραγματικότητα και υπάρχουν μόνο στην φαντασία των πιστών οπαδών του όποιου δογματικού παραμυθιού.
  Δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη, δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν ηθικές αρχές, δεν υπάρχουν ιδεολογίες και θρησκείες και κυρίως, όλοι οι θεσμικοί φορείς που προσπαθούν να μας πείσουν γι’ αυτές τις αξίες, είναι βουτηγμένοι ως τον λαιμό μέσα σ’ αυτό το κερδοσκοπικό σύστημα που διαλύει κρατικές οικονομίες μέσα σ’ ένα μήνα και απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, μπορεί εύκολα να δεί πως οι απελπισμένοι μετανάστες, είναι ελεγχόμενοι (εν αγνοία τους) από υψηλότερα κλιμάκια και κατευθύνονται αναλόγως την περίσταση κατά το δοκούν. Σιγά μη ξέρει ο μέσος Μπαγκλαντεσιανός ή Αφγανός κατά πού πέφτουν το Παρίσι και το Αμβούργο για να ξεκινήσουν να πάνε, ούτε καν τις γνωρίζουν.

  Εδώ όμως, όλοι ασχολούνται με το παρελθόν και κυρίως από το 60 και πρίν, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον και τους νέους, γι’ αυτό και δεν προτείνουν δημιουργικές ιδέες με προοπτική, παρελθόν και δόγμα μόνο και άντε να περάσει ο καιρός να πάρουμε την γαμημένη σύνταξη (μόνο τότε σκέφτονται τους νέους για προφανή λόγο ☺).

 229. τα μυαλά said

  Εγώ νοσταλγώ τις εποχές όπου ακόμα υπήρχε το σιδηρούν παραπέτασμα και κάποια τάξη στο χάος. Όταν το υπαρκτό έκτιζε τοίχους και έσπερνε συρματοπλέγματα. Αυτά τα έκανε βέβαια κυρίως για να μη πλημμυρίσουν τα καπιταλιστικά γουρούνια τις αγορές τους και μολύνουν τις αγνές ψυχές του προλεταριάτου. Στους δε πρόσφυγες θα έλεγε σήμερα, να μείνουν στις πατρίδες τους και να μη μας παραζαλίζουν. Πρώτο μέλημα τους πρέπει να είναι να παλέψουν για την ανατροπή των καθεστώτων τους και την εγκαθίδρυση του παραδείσου. Όχι μόνο να νοιάζονται να σώσουν το τομάρι τους. Ωραίες εποχές. Όταν υπήρχε ακόμα αθρόα και ανεξέλεγκτη παραγωγή επαναστατικών ιδεών και η παγκόσμια επανάσταση ήταν στα σκαριά και μέλημα του κάθε αριστερού. Όταν οσονούπω θα κατέρρεε ο καπιταλισμός. Ενώ σήμερα, ακόμα και ο Αλέξης έγινε ευρωπαϊστής και η Παπαρήγα ούτε που ακούγετε. ( Πλάκα κάνω 😀 )

 230. Νέο Kid said

  «..οι απελπισμένοι μετανάστες, είναι ελεγχόμενοι (εν αγνοία τους) από υψηλότερα κλιμάκια και κατευθύνονται αναλόγως την περίσταση κατά το δοκούν. Σιγά μη ξέρει ο μέσος Μπαγκλαντεσιανός ή Αφγανός κατά πού πέφτουν το Παρίσι και το Αμβούργο για να ξεκινήσουν να πάνε, ούτε καν τις γνωρίζουν.»

  Ρε Λάμπρο παλικάρι μου! Τι ν’αυτά που λες! Νομίζεις ότι ο μέσος Μπαγκλαντεσιανός ή Αφγανός δεν έχουν κινητά και γκούγκολ μαπς? Ε , εεεε! Εχεις χάσει πολλά επεισόδια! Ποια «υψηλότερα κλιμάκια» ρε μάστορα? Τους Νεφελίμ και τους Ιλουμινάτι και τη λέσχη Μπλαμπλαμπεργκ πώς τη λένε…? Το (υποτιθέμενο) χρήμα και την (υποτιθέμενη) δημοκρατία ακολουθούνε.

 231. Νέο Kid said

  230. Συμπλήρωμα: .. και την (έστω μή υποτιθέμενη) ΕΙΡΗΝΗ ! Εχουμε μου φαίνεται ξεχάσει ως Έλληνες τι σημαίνει πόλεμος και καταστροφή!

 232. Γιάννης Ιατρού said

  228: Πες μας ρε συ, πως παρακολουθεί κανείς τον «ημερήσιο επενδυτικό κύκλο του χρήματος» ;;
  Χθες ή προχθές, τι συνέβη επ΄αυτό, δώσε ένα παράδειγμα να καταλάβουμε/μάθουμε κι εμείς οι θνητοί ρε Λάμπρο, όλα τιά πάρτη σου τα κρατάς 🙂

 233. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  230 – Δε νομίζω, έτσι είναι, το ότι έχουν κινητό δεν σημαίνει πως ξέρουν και γεωγραφία, ίσα για να επικοινωνούν στοιχειωδώς, είχα παλιά περιστασιακά μερικούς από εκεί και ξέρω τι λέω, μου είχαν πεί και πώς τους μάζευαν και πώς ήρθαν, μεγάλη πίκρα άστο καλύτερα, το σίγουρο είναι πως δεν έχουν όλοι το επίπεδο αυτών που συναντάς εσύ στην αραπιά που έρχονται οργανωμένα. Το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν δεν έχουν πόλεμο, έχουν όμως κάπου 400,000,000 πληθυσμό και τρομακτική φτώχεια που σε πολλές περιπτώσεις, είναι χειρότερη κι απ[΄τον πόλεμο.

  Υ. Γ – Ρώτα αν θέλεις τον μέσο Έλληνα που έχει απ΄όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια, αν ξέρει κατά πού πέφτει το Μπαγκλαντές και πού η Ντάκα. 🙂

  228 – Τόσες φορές το έχω πεί αλλά είστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως. 🙂 Απλά παρακολούθησε τους δείκτες των παραγώγων και του συναλλάγματος (κατά κύριο λόγο EURO -USD) τα άλλα δεν έχουν τόση σημασία, η διαστημική φυσαλίδα σ΄αυτά τα δύο είναι.

  Υ.Γ – Μπές και σε κάνα ξένο σχετικό σάϊτ να πληροφορηθείς, τι τις έχεις τόσες γνώσεις για να κατατροπώνεις τον σουρουκλεμέ; 🙂

 234. Νέο Kid said

  233. Λοιπόν Λάμπρε! Άσε τις εξυπνάδες κι απάντα νέτα στρέτα και σταράτα: Nα κάνω τα ριάλια μου Ευρά ή Ντόλαρς? Λέγε!

 235. aerosol said

  #234
  Εγώ πάντως μετάτρεψα τα αμύθητα πλούτη μου σε σηστέρσια!

 236. Άκουσα ότι το σηστέρσιο περνάει κρίση.

 237. Νέο Kid said

  Το παν είναι νάχεις κρεμυδόσουπα Μεσιέ! (πληθυντικός)

 238. voulagx said

  Ο Ελληνας αντιπρόεδρος με το ξενοφοβικό χαρτοφυλάκιο

 239. voulagx said

  #237: ΝΟ! Το παν είναι νάχεις κρεμυδόσουπα υ τυρόν! 🙂

 240. voulagx said

  #234 @Νεοκιντ: Τι να σου πει, ανθρωπε μου, αφου το λεει καθαρα στο #225: «ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ»

 241. aerosol said

  #236
  Μα τον Τουτάτη!

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  234 – «Nα κάνω τα ριάλια μου Ευρά ή Ντόλαρς? Λέγε!» Tίποτε από τα δύο, απλά βάλτα να δουλέψουν για σένα αλλιώς θα συνεχίσεις να δουλεύεις εσύ γι΄αυτά.
  Bulls Make Money, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered. Να το διδάξεις αυτό στα παιδιά σου.

 243. Νέο Kid said

  242. Κατάλαβα!… Όπως λέει κι ο Βουλάγξ ο Γίγας «ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ» . Τι εξπέρ είσαι ρε γμτ? Παπάς είσαι με φαίνεται… 🙂

 244. gpoint said

  Ωχ, το μονοπάτι που άνοιξε ο Θρακιώτης έχει πολύ δρόμο ακόμα…

 245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  243 – Έχω πεί πολλές φορές πως εξπέρ είμαι μόνο στο σέξ και στο καράτε.☺☺☺

  Υ.Γ . Άλλο δεν ξέρω τι συμβαίνει στον κόσμο που σου επισήμανε πως είπα ο Γίγας ο Βουλάγξ, κι άλλο δεν έχω ιδέα για το πώς πρέπει να λειτουργούμε το χρήμα που λές εσύ, ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΕΧΩ, πάλι τα μπέρδεψες Κιντάκο μου.
  Έτσι και ξανασυμβεί, θα εισηγηθώ στην Mensa να πάρει πίσω το εξυπνοχάρτι που σου έχει δώσει.☺☺☺

 246. Νέο Kid said

  245. Όχι, κάνεις λάθος . Μεγάλο λάθος. Εγώ έχω δίκιο! Αν είχες εσύ δίκιο, θα μου έλεγες συγκεκριμένα τι να κάνω. Αφού δε λες, είσαι άσχετος πά να πει.
  Ν’αγοράσω χρυσό ή ασήμι? Αν δεν μπορείς να απαντήσεις ούτε σ’αυτό…

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  246 – Καλά ρε με την σκανδάλη στο χέρι είσαι;☺
  Σου έχω πεί πολλές φορές τι να κάνεις, όπως και χθές με το να τα βάλεις να δουλέψουν για σένα, επίσης σου είχα πεί πέρυσι που μου είχες κάνει την ίδια ερώτηση, να πάρεις χρυσές λίρες, τότε ο χρυσός ήταν στα 1100 δολάρια τώρα στα 1500, τι άλλο να κάνω, δεν φταίω εγώ που δεν ξέρεις άλλο τρόπο να βγάζεις λεφτά εκτός από την δουλειά, φταίει το σύστημα.☺

  Πάω για φαΐ φωνάζει η οικογένεια.☺

 248. Νέο Kid said

  247. Όλα λάθη είναι αυτά που λες. Επενδυτικές συμβουλές της πλάκας! Θα πάω σε άλλον για συμβουλές. Μάλλον είσαι όργανο των «υψηλότερων κλιμακίων» …Λυπάμαι!

 249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – https://www.youtube.com/watch?v=e7RNLv3trF0 🙂

  Επειδή σε πάω πολύ ρε χαμένε, θα παραβώ την απόφασή μου να μη ξαναμιλήσω εδώ για επενδύσεις.
  Λοιπόν Κιντερέκπληξη άκου ΚΑΛΑ τι θα σου πώ, με το trade δεν έχεις ΚΑΜΙΑ πιθανότητα γι΄αυτό μείνε μακριά, αλλά επειδή ούτε ξέρεις να κάνεις κάτι άλλο με τα λεφτά εκτός από το να τα ξοδεύεις ή να τα βάζεις στην τράπεζα (για να τα επενδύουν μοχλευμένα στα παράγωγα και να σου λένε μετά μαζί τα φάγαμε και να σου στέλνουν τον λογαριασμό 🙂 ) ασχολήσου ΣΟΒΑΡΑ με τις μετοχές.

  Η συμβουλή μου, είναι να βρείς κάποια μεγάλη ιατροφαρμακευτική εταιρεία (3M – Pfizer – Νovartis – Bayer κλπ) στα χαμηλά της και να βάλεις εκεί τα ριάλια σου, αν γίνει πόλεμος θα χεστείς στο τάλιρο αλλά κι αν δεν γίνει, όλοι λίγο πολύ άρρωστοι είναι (ακόμη και για την περίοδο, έχουν πείσει τις γυναίκες πως είναι αρρώστία, όλες λένε πως είναι αδιάθετες, τέλειο; 🙂 ) ενώ με την επιμήκυνση του μέσου όρου ζωής ΚΑΙ στις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά στην Κίνα, η πελατεία για την επόμενη εικοσαετία θα αυξάνεται εκθετικά άρα και τα μετοχικά κέρδη. Αυτά δημόσια και ΤΕΛΟΣ.

  Και μη ξεχνάς, όπως είχε πεί και ο Αναξίμανδρος ο Μηλίσιος, 🙂 σ΄αυτό τον κόσμο, ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. 🙂

  Το ροκαμπιλάκι για σένα.

 250. Νέο Kid said

  249. Όχι Λάμπρο. Κάνεις μεγάλο λάθος. Κανένα μέλλον δεν έχουν αυτές οι μετοχές!
  Όλα λάθος. Εχεις καταντήσει σαν το Καπετάνιο μού φαίνεται…. (θα σου ζητάμε να κάνεις forecast για να ποντάρουμε στο αντίθετο!)

 251. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  250 – Για να κρίνεις πως κάνω λάθος, θα πρέπει να το αποδείξεις, θα περιμένω την απόδειξη, μέχρι τα βαθειά μου γεράματα, ((υπόψιν, θα φτάσω τα 131 και θα πάω από ατύχημα ☺).
  Όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, εγώ, εσύ-εσείς και το ταμπλό λοιπόν, που μέχρι τώρα με δικαιώνει, εσύ να επιλέξεις το αντίθετο από αυτό που λέω για να τα οικονομήσεις και μετά να κλαίτε παρέα με τον σουρουκλεμέ.☺

  Υπάρχει μια φράση που είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ (για ευνόητους λόγους) στο λεξιλόγιο των υπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων, είναι η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, τέτοια είναι και η συμβουλή που σου έδωσα, δηλαδή θα επενδύσεις κυρίως για τα παιδιά σου αλλά και για να εξασφαλίσεις τα χρήματά σου που δεν αντιστοιχούν σε τίποτα.

  Το κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους από αυτές τις δύο κατηγορίες ανθρώπων (που έχουν πλήρη άγνοια των επενδυτικών κανόνων) είτε μέσω λαχείων, προπό, λότο, κινο, τζόκερ, στοιχήματος κλπ, είτε τζογάροντας στο χρηματιστήριο, η οικονομική ελίτ το ονομάζει ΕΥΚΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΗΤΩΝ, ποιός όμως παραδέχεται πως είναι ανόητος; ούτε καν ο καπετάν Κουβανός!😂😂😂

  Καλημέρα.

 252. Νέο Kid said

  251. Όλα λάθος! Όλα αέρας Λάμπρο! Ακου «Μακροπρόθεσμη επένδυση»… what a bullshit !

 253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  252 – Αυτή είναι η διαφορά σου από τους άλλους εδω μέσα τόσα χρόνια, γι’ αυτό σε πάω ρε.☺☺☺

 254. Νέο Kid said

  253. Τώρα που παραδέχτηκες -εμμέσως πλην σαφώς- οτι έχω δίκιο, το θέμα μπορεί να κλείσει. Μπράβο που για μια φορά κατάλαβες το λάθος σου!

 255. BLOG_OTI_NANAI said

  https://www.lifo.gr/now/greece/191119/athoa-i-soti-triantafylloy-eixe-katigorithei-gia-ypokinisi-misoys-enantion-moysoylmanon

  Δεν γνώριζα την αθώωση της Σώτης Τριανταφύλλου και ένιωσα μεγάλη χαρά για την ήττα της χυδαίας αυτής μορφής που έλαβε το πολίτικαλ κορέκτ με τη συγκεκριμένη μήνυση από το ΕΠΣΕ του Δημητρά. Πραγματικά, εδώ σκαρώνεται μια μορφή ολοκληρωτισμού που πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί. Κάθε μάχη που χάνει η δικτατορία, είναι νίκη για την Δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης (την οποία καταντήσαμε να θεωρούμε ως αυτονόητη διεκδίκηση μόνο όταν αφορά τον αντιχριστιανικό παροξυσμό).

 256. BLOG_OTI_NANAI said

  255: Πήγα να το βάλω στο σχετικό άρθρο ( https://sarantakos.wordpress.com/2017/05/10/soti/ ) και έκανα πατάτα. Τέλος πάντων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: