Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χαράλαμπος Κανόνης (Δημ. Σαραντάκος) 12 – Στη Χίο

Posted by sarant στο 17 Σεπτεμβρίου, 2019


Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, το βιβλίο του πατέρα μου «Χαράλαμπος Κανόνης. Η ζωή και ο θάνατος ενός Ανθρώπου», το πρώτο μη επιστημονικό βιβλίο του.

Ο Κανόνης ήταν Μυτιληνιός, γεωπόνος, υπάλληλος της ΑΤΕ, συνάδελφος και επιστήθιος φίλος του παππού μου, στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο τον Μάρτιο του 1948 στη Χίο, στον εμφύλιο.

Κανονικά οι δημοσιεύσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Στη σημερινή δωδέκατη συνέχεια περνάμε στο πέμπτο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους του βιβλίου, Οι διώξεις των αριστερών.

Οι συλλήψεις άρχισαν στα μέσα Μαΐου του 1945. Από τους πρώτους που πιάστηκαν, ήταν ο γραμματέας του Συμ-βουλίου Περιοχής Αιγαίου της ΕΠΟΝ, Θάνος. Ήταν ένα λεπτοκαμωμένο, ξανθό παλληκάρι από την Κατερίνη, σοβαρό και λιγομίλητο για την ηλικία του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Δάμπασης. Οι μπουραντάδες βασάνισαν απάνθρωπα το Θάνο, σε σημείο που τρελλάθηκε. Ύστερ’ απ’ αυτό τον άφησαν ελεύθερο. Ήταν μια καλά υπολογισμένη ενέργεια, που αποσκοπούσε στην τρομοκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων. Η προβολή των αποτελεσμάτων, που είχε η μεταχείριση από μέρους τους ενός νέου παλληκαριού, που πριν τη σύλληψή του ήταν απόλυτα γερό, πίστευαν πως θα τρόμαζε και τον πιο θαρραλέο. Επιλέξανε το Θάνο σαν θύμα – πειραματόζωο, γιατί ήταν ξένος, χωρίς συγγενείς στο νησί, που ενδεχόμενα θα δημιουργούσαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Τον Θάνο τον περιθάλψανε οι συναγωνιστές του της ΕΠΟΝ, που ειδοποιήσανε και τον πατέρα του, γιατρό στη Θεσσαλονίκη κι ήρθε και τον πήρε. Ένα μήνα αργότερα μαθεύτηκε πως ο Θάνος αυτοκτόνησε. Ήταν εικοσιπέντε χρονών.

Στις 7 Ιουνίου 1945 η Εθνοφυλακή πήγε να πιάσει τον Κανόνη στο σπίτι του, γιατί έλειπε με αναρρωτική άδεια από την Τράπεζα. Δεν τον βρήκανε. Την προηγούμενη είχαν πιάσει πολλούς εαμίτες, ανάμεσά τους και τον Σαραντάκο. Ο Κανόνης έστειλε μήνυμα στο γιο του φίλου του να πάει να τον βρει σ’ ένα σπίτι στις Καμάρες, στο συνοικισμό της πόλης πάνω από τη Λαγγάδα. Εκεί του’πε να ειδοποιήσει ορισμένα πρόσωπα, γιατί ο ίδιος θα κρυβόταν για να μη πιαστεί. Από τότε η Εθνοφυλακή έχασε τα ίχνη του.

Την απόφαση να μη σταθεί να τον πιάσουν, ο Κανόνης την πήρε γιατί η απογύμνωση των εαμικών οργανώσεων από τόσα στελέχη, που είχαν συλληφθεί μέσα σε λίγες μέρες, έκανε απαραίτητη την παρουσία του, έστω και στην παρανομία.

Πέρασε δυο ολόκληρους μήνες κρυμμένος στη Μυτιλήνη. Βοήθησε αποφασιστικά στην αναδιάταξη των οργανώσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα της τρομοκρατίας. Ο Παναγιώτης Γώγος, γραμματέας περιοχής Αιγαίου του ΚΚΕ, που φυγοδικούσε κι αυτός αρκετές βδομάδες, του έδωσε την εντολή να πάει στη Χίο, όπου και άγνωστος ήταν και ανάγκες υπήρχαν. Έτσι τον Αύγουστο του 1945, ο Κανόνης έφτασε κρυφά με καΐκι στο γειτονικό νησί.

Η Χίος είναι το δεύτερο, μετά τη Λέσβο, σε έκταση και πληθυσμό νησί του Αρχιπελάγους. Αν και γειτονικά, τα δυο νησιά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και στη μορφολογία του εδάφους και στη χλωρίδα αλλά και στη διάλεκτο, τη νοοτροπία και την οικονομική κατάσταση του πληθυσμού τους. Η Χίος είναι πιο ορεινή από τη Λέσβο και με πολύ λιγότερο πράσινο απ’ αυτήν.

Προπολεμικά η Χίος είχε μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού από τη Λέσβο και σημαντικά υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Οι μανταρινοπαραγωγοί του Κάμπου, στο κέντρο του νησιού, και οι μαστιχοπαραγωγοί του νότου, εξασφάλιζαν υψηλά εισοδήματα. Οι κάτοικοι του βόρειου και γεωργικά φτωχότερου τμήματος του νησιού είχαν σαν κύρια απασχόλησή τους τη ναυτιλία. Οι Χιώτες εφοπλιστές αποτελούσαν από τότε ισχυρή οικονομική ομάδα με διεθνείς διασυνδέσεις και με συγγενικούς και άλλους δεσμούς με το τραπεζικό και εμπορικό κεφάλαιο. Κυριαρχούσαν λοιπόν απόλυτα στην οικονομική ζωή του τόπου και είχαν επιβάλει πατερναλιστικό καθεστώς στους εργαζομένους. Η βιοτεχνία και βιομηχανία έπαιζαν δευτερεύοντα ρόλο στην οικονομία του τόπου. Υπήρχαν πολλά βυρσοδεψεία, αρκετά κεραμεία, ένα δυο μηχανουργεία και επιπλοποιεία.

Στη Χίο υπήρχαν αρκετά και μαζικά εργατικά σωματεία, των λιμεναργατών, των βυρσοδεψεργατών, των οικοδόμων και των τσαγκαράδων. Οι τελευταίοι αν και δούλευαν σε πολυάριθμα μαγαζάκια και ήταν σχετικά αποκεντρωμένοι, ήταν το πιο συνειδητοποιημένο τμήμα της εργατιάς. Οι πρώτοι χιώτες κομμουνιστές, τα δυο αδέλφια Μπουρέκα και ο Μανάρας ήταν τσαγκάρηδες, ενώ ένας άλλος παλιός κομμουνιστής της Χίου, ο Γιάννης ο Αμπατζής ήταν ξυλουργός. Φυσικά πολύ συνειδητοποιημένοι ήταν και οι χιώτες ναυτεργάτες, αλλά αυτοί λείπαν ολοχρονίς από το νησί.

Γενικά το εργατικό κίνημα στη Χίο ήταν υποτονικό σε σχέση με της Μυτιλήνης. Αλλά και η ψυχοσύνθεση του χιώτικου λαού ήταν διαφορετική. Οι χιώτες ήταν πιο φιλήσυχοι, πιο συμμαζεμένοι από τους μυτιληνιούς, που από προπολεμικά ήταν στην πρωτοπορία της Αριστεράς, αλλά κι από τους σαμιώτες και τους ικαριώτες, που από παλιά είχαν τη φήμη του αντάρτη και του ατίθασου.

Όπως έγινε και μ’ όλη την άλλη Ελλάδα, η Κατοχή ξύπνησε και το χιώτικο λαό. Τέλη του 1941 παλιοί κομμουνιστές, όπως ο Γιώργος Μαυράκης, ο Παντελής ο Πανέρης κι άλλοι, ίδρυσαν την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, που την ονόμασαν Αντιφασιστική Οργάνωση, γιατί μη έχοντας ακόμα σύνδεση με το Κομμουνιστικό Κόμμα, δε θέλαν να φτιάσουν κομματικές οργανώσεις. Αργότερα η «Αντιφασιστική Οργάνωση» ήρθε σε επαφή με μιαν άλλη αντιστασιακή οργάνωση, τη «Φιλική Εταιρεία» που είχαν ιδρύσει άλλοι αριστεροί, όπως ο Αντρέας Λοΐζος, ο Μιχάλης Παραδείσης και άλλοι, προερχόμενοι κυρίως από μικροαστικά στρώματα. Η επαφή ανάμεσα στις δυο οργανώσεις έγινε με τη μεσολάβηση του κομμουνιστή έμπορου Καραγκιουλέ, που είχε επαγγελματικές σχέσεις με τους δεύτερους.

Όπως έγινε λίγο πριν και στη Λέσβο, έτσι και οι αντιστασιακές οργανώσεις της Χίου, χωρίς ακόμα να γνωρίζουν το ΕΑΜ, δούλεψαν μέσα στο πνεύμα του. Αρχές του 1942 συγχωνεύτηκαν στο ΕΑΜ της Χίου, που σύντομα απλώθηκε σ’ όλο το νησί. Τα καλύτερα στοιχεία της χιώτικης κοινωνίας, με πρώτον και καλύτερο το μητροπολίτη Ιωακείμ, προσχώρησαν στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Οι γερμανοί στη Χίο ήταν ολιγάριθμοι και τη νύχτα περιορίζονταν σε ένα τμήμα της πόλης, το λεγόμενο Τρίγωνο, που όλα τα σπίτια του είχαν επιταχθεί και αδειάσει από τους παλιούς κατοίκους τους. Έτσι οι εαμίτες αλώνιζαν ανενόχλητοι το νησί.

Κυριότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη του ΕΑΜ στη Χίο ήταν η αθρόα φυγή των νέων στη Μέση Ανατολή. Η Χίος είναι κοντύτερα από τη Λέσβο στη Μικρασιατική ακτή και ακριβώς απέναντι της ήταν η κύρια συμμαχική βάση της Αγριλιάς. Έτσι από τους πρώτους μήνες της Κατοχής χιλιάδες χιώτες πέρασαν τη θάλασσα για να φτάσουν τελικά στην Παλαιστίνη και τη Συρία, όπου κατατάχτηκαν στον ελληνικό στρατό, που συγκροτήθηκε εκεί. Αργότερα οι περισσότεροι οργανώθηκαν στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση και μετά το κίνημα της Μέσης Ανατολής, κλείστηκαν από Άγγλους σε στρατόπεδα αιχμαλώτων.

Από το τέλος του 1943 και τις αρχές του 1944 άρχισε το ΕΑΜ της Χίου να οργανώνει ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα οργανώθηκε και το Λαϊκό Ναυτικό, το ΕΛΑΝ, με βάση τα φορτωμένα με παραπλήσιες μνήμες Ψαρά. Σ’ αντίθεση με τη Λέσβο, όπου ποτέ δεν οργανώθηκε τμήμα του ΕΛΑΝ, το χιώτικο ελανίτικο τμήμα αναπτύχθηκε σημαντικά και είχε στενή συνεργασία με τη βάση της μικρασιατικής Αγριλιάς, όπου έστειλε πολλά από τα καΐκια, που αιχμαλώτισε. Στο τέλος της Κατοχής το χιώτικο ΕΛΑΝ είχε στη δύναμή του είκοσι καΐκια και περίπου εβδομήντα αντάρτες.

Οι Γερμανοί φύγανε από τη Χίο στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, μια μέρα πριν από τη Λέσβο. Ο ΕΛΑΣ μπήκε στην πόλη χωρίς μάχη και εγκατέστησε τις απελευθερωτικές αρχές. Την τήρηση της τάξης ανάλαβε η Εθνική Πολιτοφυλακή, με διοικητή τον Γιώργο Μαυράκη. Μολονότι δεν σημειώθηκε το παραμικρή παρατράγουδο, την άλλη μέρα το ραδιόφωνο του Μπι Μπι -Σι μιλούσε για σφαγές και λεηλασίες των εαμιτών.

Η λαϊκή εξουσία δεν κράτησε πολύ στη Χίο. Μέσα rou Οχτώβρη ήρθε στο νησί ο υπουργός – διοικητής Νήσων Αιγαίου Μπουρδάρας με τμήμα του Ιερού Λόχου και με χωροφύλακη, και το μικρό και ελαφρά οπλισμένο τμήμα του ΕΛΑΣ και η Πολιτοφυλακή διαλύθηκαν, χωρίς να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Οι πολιτικές οργανώσεις, το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ και τα εαμικά κόμματα ΚΚΕ και ΑΚΕ εξακολούθησαν να λειτουργούν τα γραφεία τους και να κυκλοφορούν τις εφημερίδες «Πρωτοπόρος», (του ΕΑΜ) και «Εμπρός» (του ΚΚΕ).

Λίγο μετά τα γεγονότα του Μάη του 1945 στη Μυτιλήνη, σκαρώθηκε και στη Χίο μια «στάση». Και σ’ αυτή την περίπτωση οργανωτής ήταν ο νομάρχης Σταματιάδης. Γνωρίζοντας τις διαφορετικές συνθήκες, που επικρατούσαν στη Χίο, πολιτεύθηκε διαφορετικά. Δεν χρειάστηκε να γίνουν καταστροφές και πυρπολήσεις γραφείων. Με τη διάδοση επίμονων φημών για επικείμενες συλλήψεις γνωστών αριστερών, προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή στον πληθυσμό. Μπροστά στη Νομαρχία συγκεντρώθηκαν πολλές επιτροπές πολιτών για να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες συλλήψεις. Ο νομάρχης κάλεσε όλον αυτόν τον κόσμο στο γραφείο του και σε συνέχεια τηλεφώνησε στο μοίραρχο Παντελίδη, καταγγέλλοντας ότι αντιμετώπιζε «στάση αναρχικών στοιχείων», που δήθεν είχαν καταλάβει τα γραφεία της Νομαρχίας.

Γίναν τότε πολλές συλλήψεις και πολλοί χιώτες μείναν αρκετούς μήνες στη φυλακή σαν υπόδικοι, για να απαλλαγούν τελικά κι αυτοί όπως λίγο πιο πριν είχαν απαλλαγεί οι μυτιληνιοί συναγωνιστές τους από το κακουργοδικείο της Σύρου.

Παρά τις συλλήψεις οι εαμικές οργανώσεις της Χίου ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα και συνέχισαν τη δράση τους. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΕΑΜ σε συνεννόηση με το μητροπολίτη Ιωακείμ άρχισε εκστρατεία για τη συμφιλίωση του λαού. Η εκστρατεία της «Συμφιλίωσης» είχε αρχίσει σε πανελλαδική κλίμακα από τα αριστερά κόμματα για να σταματήσουν τον μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο και να μποδίσουν την επέκτασή του. Σε συνοικίες των πόλεων και στα χωριά, κοινές επιτροπές από αριστερούς και δεξιούς παράγοντες, οργάνωναν γιορτές συμφιλίωσης και συναδέλφωσης, κοινά γεύματα και γλέντια. Η κίνηση αυτή για τη συμφιλίωση θορύβησε πολύ τους βρεταννούς επικυρίαρχους και τα όργανά τους. «Η λέξις Συμφιλίωσις αντηχεί σήμερον το ίδιο ελκυστικά όπως κατά την Κατοχήν η λέξις Αντίστασις» έγραφε με φανερή ανησυχία η «Καθημερινή».

Στην εκστρατεία της Συμφιλίωσης βοήθησε πολύ η άφιξη του Κανόνη στη Χίο. Ο πράος χαρακτήρας και η σύνεσή του ήταν ό,τι έπρεπε για την περίπτωση. Από την άλλη μεριά με το άμεμπτο ήθος, την ακεραιότητα και το πηγαίο χιούμορ του κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη των νέων συναγωνιστών του. Σύντομα απόχτησε αρκετούς φίλους ανάμεσα στους χιώτες, με πρώτον το Δεσπότη, που έκανε συχνά παρέα μαζί του και αρκετές φορές τον φιλοξενούσε στο μητροπολιτικό μέγαρο.

Στην πραγματικότητα ο Κανόνης, που εκπροσωπούσε το γραφείο περιοχής Αιγαίου του ΚΚΕ στη Χίο, μολονότι παράνομος και με ένταλμα να εκκρεμεί σε βάρος του, κυκλοφορούσε στο νησί ελεύθερα. Είχε αφήσει μουστάκι και φορούσε ψεύτικα γυαλιά. Είχε ταυτότητα με το ψευδώνυμο Κώστας Διάκος. Μαζύ μ’ αυτόν δούλευε στη Χίο άλλος ένας λέσβιος κομμουνιστής, ο εργάτης Ιάκωβος Γιακουμής, που ήταν τότε γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ. Η σωστή συμπεριφορά του Κανόνη και του Γιακουμή βοήθησε να ξεχαστούν οι κακές εντυπώσεις και επανόρθωσε τη ζημιά, που προκάλεσε με την αχαρακτήριστη πολιτεία του ένας άλλος λέσβιος, στέλεχος τότε του ΚΚΕ, που στάλθηκε πριν απ’ αυτούς στη Χίο, για να δουλέψει σε καθοδηγητικό πόστο.

Ένα από τα άμεσα καθήκοντα του Κανόνη στη Χίο ήταν να πραγματοποιήσει την Παγχιακή Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη, που θάστελνε τους αντιπροσώπους του νησιού στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Βροντάδο, στο σπίτι ενός εαμίτη. Πήραν μέρος 28 αντιπρόσωποι όλων των κομματικών οργανώσεων του νησιού και εκλέχτηκαν πέντε αντιπρόσωποι για το Συνέδριο. Ανάμεσά τους οι Κανόνης και Γιακουμής.

Έτσι ο Κανόνης στις 28 του Σεπτέμβρη 1945, έφυγε για την Αθήνα και πήρε μέρος στο 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που έγινε από την 1η ως την 6η Οκτωβρίου στον κινηματογράφο «Τιτάνια» στην οδό Πανεπιστημίου. Ήταν το πρώτο ανοιχτό συνέδριο του Κόμματος, ύστερα από δέκα χρόνια διωγμών και αγώνων. Στην πραγματικότητα ήταν το πρώτο νόμιμο συνέδριό του, γιατί όλα τα προηγούμενα γίνανε σε συνθήκες παρανομίας ή μισοπαρανομίας. Δεν ήταν όμως μονάχα αυτό. Το συνέδριο γινόταν σε περίοδο ανόδου της επιρροής και μεγάλου δυναμισμού του Κόμματος.

Ο Κανόνης γύρισε στη Χίο στις 10 του Οχτώβρη γεμάτος αισιοδοξία από όσα είδε και άκουσε στην Αθήνα, βρήκε όμως εκεί τα πράγματα να έχουν χειροτερέψει αισθητά. Στον ορίζοντα άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα της ανωμαλίας. Στο νησί στάλθηκε καινούριος εισαγγελέας, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, που εικοσιδύο χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Απριλιανής Δικτατορίας. Μαζί με το βοηθό του αντεισαγγελέα Λιαπή και το μοίραρχο Παντελίδη, σκληρό διώκτη των κομμουνιστών από τον καιρό της Τετάρτης Αυγούστου, άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα χτυπηθεί το αριστερό κίνημα στη Χίο.

(η συνέχεια στο επόμενο)

Advertisement

172 Σχόλια προς “Χαράλαμπος Κανόνης (Δημ. Σαραντάκος) 12 – Στη Χίο”

  1. leonicos said

    Σήμερα κατάφερα να είμαι εδώ

    για λίγο

  2. leonicos said

    Αλτάμπα

    παρα λίγο να στείουν και τον πατέρα μου

  3. Γς said

    3:

    >Αλτάμπα
    παρα λίγο να στείουν και τον πατέρα μου

    Κι ο δικός μου πατέρας πως τη γλύτωσε

    https://caktos.blogspot.com/2014/12/1944.html

  4. Κουνελόγατος said

    Το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «Συρματένιοι Ξεσυρματένιοι Όλοι», περιγράφει τη φυγή των κατοίκων του νησιού του και τις μετέπειτα περιπέτειές τους. Αν θυμάμαι καλά, ήταν 10.516 άτομα. Θα το δω στο σπίτι, το μεσημέρι.

    Υ.Γ. Οι Τούρκοι κέρδισαν από όλο αυτό, ωστόσο, ήταν μάλλον φιλόξενοι…

  5. Γς said

    5:

    > Οι Τούρκοι κέρδισαν από όλο αυτό, ωστόσο, ήταν μάλλον φιλόξενοι…

    και το αυτό επιθυμούν από ημάς σήμερα

  6. Γς said

    3 ->2
    5->4

  7. nikiplos said

    Μεγάλη διαφορά το πως παίχτηκε το «έργο» στα νησιά σε σχέση με την κυρίως ηπειρωτική Ελλάδα. Οφειλόταν ενδεχομένως εν πολλοίς στο γεγονός ότι οι σχέσεις των κατοίκων ήταν διαφορετικές και οι οικονομίες τους πιο κλειστές αλλά και ανοικτές (μέσω ναυτιλίας) ταυτόχρονα.

  8. Σωτήρς said

    Στο συγκλονιστικό «Κοινό Λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου υπάρχουν δυο μαρτυρίες νησιωτών, Σαμιωτών, σχετικά με την οδύσσεια με τα καΐκια κόστα κόστα όλη την Τουρκία μέχρι την Παλαιστίνη.

    Mε τον Άγιο Nικόλαο στο τιμόνι μας. Έγραψε μια κοπέλα νησιώτισσα
    Mε τους Άραβες γειτόνους μας περνούσαμε πολύ καλά. Έγραψε ένας νέος νησιώτης

    Καλημέρα.

  9. Γς said

    8:

    Σαν την διαδρομή όμως που ξεκίναγε από το λιμάνι εδώ δεν φτουράει.

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Είναι το μόνο του Μακριδάκη που δεν έχω διαβάσει, αν και το έχω.

  11. Θρακιώτης said

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η σημερινή συνέχεια του «Κανόνη» από τον πατέρα Σαραντάκο. Θα συνοψίσω μερικά από τα τεράστια θέματα που θέτει, και τα οποία – είναι βέβαιον – ουδείς αναγνώστης αντελήφθη, είτε λόγω ασχετοσύνης περί τα Εκκλησιαστικά, είτε λόγω της γνωστής επιπολαιότητος που διακρίνει το 99% των σχολιαστών του παρόντος Ιστολογίου…

    1) Πώς γίνεται δύο τόσο γειτονικά νησιά, η Χίος και η Λέσβος, να διαφέρουν τόσο πολύ; Η Χίος να είναι κάργα καπιταλιστική με μιά παρεξηγήσιμη λατρεία προς το κέρδος (σ.σ.: πατρίδα του Ανδρέα Συγγρού και τόσων εφοπλιστών…) και η Λέσβος να είναι άντρο μπολσεβίκων και οπαδών της χριστιανικής κοινοκτημοσύνης;

    Κατά την γνώμη μας, τεράστιο ρόλο έχει παίξει η επίδραση των Γενουατών που κατέλαβαν την Χίο το 1346 και έδειξαν στους αποβλακωμένους από την Ορθοδοξία, Ρωμηούς, τί ωραίο πράγμα είναι το κέρδος. Μή ξεχνάμε ότι από τους Γενουάτες ανακαλύφθηκε και η καλλιέργεια της μαστίχας από την οποία πλούτισε η Χίος. Στα 900 χρόνια του Βυζαντίου, οι Ρωμηοί κάτοικοι της Χίου ούτε την μονοπωλιακή καλλιέργεια της μαστίχας δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν, διότι η Ορθοδοξία τους δίδασκε πως το κέρδος είναι κακό πράγμα και σε οδηγεί κατευθείαν στην Κόλαση…

    2) Ο πατήρ Σαραντάκος δεν μάς λέει το εξής θεμελιώδες: Από τον Ιούνη του 1945 και μετά που ο Κανόνης την είχε κοπανήσει από την εργασία του στην Τράπεζα για να ανσυγκροτήσει το ΕΑΜ Χίου και να λάβει μέρος στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», πληρωνόταν κανονικά; Κι αν δεν πληρωνόταν, πώς ζούσε; Και γιατί δεν τον απέλυσε αμέσως η Τράπεζα; Κάποιον λάκκο έχει η φάβα…

    3) Γράφει ο πατήρ Σαραντάκος ότι ο Κανόνης «…Σύντομα απόχτησε αρκετούς φίλους ανάμεσα στους χιώτες, με πρώτον το Δεσπότη, που έκανε συχνά παρέα μαζί του και αρκετές φορές τον φιλοξενούσε στο μητροπολιτικό μέγαρο…»

    Αλλά, κύριε Νίκο μου, πώς είναι δυνατόν να μή καταλάβαινε ο αείμνηστος πατήρ σας ότι η πληροφορία πως ο 35χρονος πανέμορφος + λεβέντης Χαράλαμπος Κανόνης έκανε ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΕΑ στο μητροπολιτικό μέγαρο με τον 65χρονο Δεσπότη Χίου, Ιωακείμ Στρουμπή είναι εντελώς παρεξηγήσιμη από κάθε αναγνώστη που κατέχει στοιχειωδώς τα Εκκλησιαστικά;

    Είναι τοις πάσι γνωστό (το λέει ακόμη και η Βικιπαίδεια) ότι ο Μητροπολίτης Χίου, Ιωακείμ Στρουμπής (1880 – 1950) υπήρξε ένας από τους πλέον διαβόητους ΚΙΝΑΙΔΟΥΣ Δεσποτάδες της Ελλαδικής Εκκλησίας και γι’ αυτόν τον λόγο ΞΥΡΙΣΤΗΚΕ το 1946 από τον Δαμασκηνό Παπανδρέου «επί κιναιδεία», όπως λέει η απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου!.. Αν δεν ξέρετε την κατάπτυστη ιστορία του Ιωακείμ Στρουμπή (εκτός από παθητικός ομοφυλόφιλος ήτο και αμετανόητος χαρτοπαίκτης…), κύριε Νίκο μου, πηγαίνετε να την διαβάσετε ΕΔΩ, διότι εκτίθεστε πανελληνίως…

    Θα σάς πώ μόνο το εξής για να αντιληφθείτε την σοβαρότητα του θέματος, κύριε Σαραντάκο: Ως γνωστόν, επί Χουντόδουλου Παρασκευαΐδη (Νοέμβρης 2000) η Ελλαδική Εκκλησία ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ τους δύο Εαμικούς Μητροπολίτες, Ηλείας Αντώνιο και Κοζάνης Ιωακείμ. Γιατί νομίζετε ότι ΔΕΝ αποκατέστησε και τον Χίου Ιωακείμ Στρουμπή; Απλούστατα, διότι υπήρξε αποδεδειγμένα ΚΙΝΑΙΔΟΣ και θα ξεσηκωνόταν το χριστεπώνυμο πλήρωμα…

    ΥΓ: Να μή τολμήσουν οι χριστιανοί του Ιστολογίου (Theo, Blogotinanai, Χρήστος, Ριβαλντίνιος κλπ) να αμφισβητήσουν ότι ο Ιωακείμ Στρουμπής υπήρξε παθητικός ομοφυλόφιλος. Το Επιτελείο μας έχει ολόκληρη την απόφαση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου (το 1946 επί Δαμασκηνού Παπανδρέου) και θα αναγκαστούμε να την αναρτήσουμε, αδιαφορώντας αν θα γίνει του Κουτρούλη ο Γάμος στο Ιστολόγιο…

  12. Γς said

    Μητροπολίτης και κίναιδος; Νο γουέι!

  13. Γιάννης Ιατρού said

    11γ: Ξεστραβώσου που γιά όλα έχεις «γνώμη» και λάσπη.

  14. nikiplos said

    Ο όρος «μπουραντάδες» αφορά γενικώς του αστυνομικούς της περιόδου του εμφυλίου? Νόμιζα πως μιλούσε μόνο για το μηχανοκίνητο τάγμα της Αστυνομίας Πόλεων της Κατοχής και αμέσως μετά, από τον διοικητή του Νίκο Μπουραντά.

  15. sarant said

    14 Όχι, είχε ευρύτερη χρήση

    11-13 Το σχόλιο 11 να το κορνιζάρει, διότι είναι το τελευταίο του εδώ.

    Οι άλλοι: μην αναφέρετε τα ονόματα Θρακιώτης και Ερμιόνη διότι θα τα πιάσει η φάκα.

  16. Γιάννης Ιατρού said

    15β: Μετά τη διπλή προσβολή, και στον Χ. Κανόνη και στον Μητροπολίτη, είπα να το προτείνω εδώ προηγουμένως στο #11, αλλά μετά σκέφτηκα πως δεν χρειάζεται… 🙂
    (και την κα. Γρηγοριάδη…)

  17. Νέο Kid said

    test : θαρκιώτης, Αιρμιόνη

  18. spyridos said

    14

    https://tinyurl.com/y6shh7n3

    «ράλληδες ταγματαλήτες
    μπουραντάδες, γερμανοί
    Τα κεφάλια σας θα πέσουν
    Απ’ τ’ αντάρτικο σπαθί»

    https://tinyurl.com/yykksfvz

  19. Κουνελόγατος said

    Η νέα περσόνα θα λέγεται ο «Αλέκος με τα κυδώνια».

  20. Νέο Kid said

    17. Test successful! Fak is a faking grammar Nazi!

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, τώρα του έκανες τα μούτρα κρέας, Νικοκύρη. Το έχουμε δει πολλάκις το εργάκι της αποπομπής και της παλινόρθωσης του Βουρβώνου Βάτμαν. ☺

  22. sarant said

    Ήδη η μαρμαγκα έχει ένα σχόλιο του λεγαμενου, το οποίο θα μείνει εκεί για πάντα.

  23. Γς said

    Δεν εμφανίστηκε ακόμα η Πίπη η Φακιδομύτη;

  24. Καλημέρα,
    15β Τσάμπα κόπος. Πολυώνυμος δεν είναι; Κάποια καινούρια περσόνα θα σκαρφιστεί. Έχει πάρει το κολάι τόσον καιρό τώρα.
    Εκτός κι αν υπάρξει άλλος τρόπος μπλοκαρίσματος, όχι με χρηστώνυμο και τέτοια 🙂

  25. Νέο Kid said

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ!! You may put in jail his avatar but never his spirit !

  26. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    .Μία στα τσάκνα η μπάμπω, δυό στα τσάκνα η μπάμπω, τρείς και η κακή της μπάμπως!
    (Θρακιώτικη παροιμία)

  27. gpoint said

    Εγώ να ο πω τραγουδιστά αντικαθιστώντας τιον Νικοκύρη :

    Θαρκιότι μου, Θαρκιότι μου, τι γράφεις για τη Σάμο

    όσες περσόνες και να βρείς, Θαρκιότι μου, εγώ θα σε ξεκάμω

  28. Georgios Bartzoudis said

    Η πληροφορία για «εκστρατεία της ‘Συμφιλίωσης’ [που] είχε αρχίσει σε πανελλαδική κλίμακα από τα αριστερά κόμματα για να σταματήσουν τον μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο» (!), εν έτει 1945, πόθεν έσχε;
    Είναι προφανής η μεροληπτική πληροφόρηση που μας παρέχει ο πατήρ Σαραντάκος. Βέβαια, κάτι …ψελλίζει στη συνέχεια για «τη ζημιά, που προκάλεσε με την αχαρακτήριστη πολιτεία του ένας άλλος λέσβιος, στέλεχος τότε του ΚΚΕ»

  29. sarant said

    27 Θαρκιότης λοιπον 🙂

  30. Λευκιππος said

    Δύσκολες εποχές και απρόσμενα σκληροί άνθρωποι.

  31. Γιάννης Ιατρού said

    27/29: Απανθρακιώτης 🙂

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Φυσά βοριάς, φυσά θρακιάς, γεννιέται μπόρα φοβερή!
    σε παίρνουν, Βάτμαν, σαν φτερό, σαν πεταλούδα
    τρυφερή,
    και δεν μπορείς να κρατηθείς·
    Βάτμαν μην κλαις, θα ξαναρθείς.»

  33. Νέο Kid said

    Να σκεφτόμαστε πάντως και λίγο commercially κύριε Σαραντάκο, πριν μπανάρουμε εκλεκτούς σχολιαστές που μας δίναν σιγουράκια στο στοίχημα και είχαμε οικονομήσει (σικ ρε!) κανα φράγκο…
    Τώρα ποιος θα μάς πληρώνει? ε?

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πανάθα-Ολυμπιακός πρότεινε άσο ο Βάτμαν, αν θυμάμαι καλά. Χαίρω πολύ, τέτοια σιγουράκια τα παίζει κι ο Καραπαπάς, τι να κονομήσεις από τέτοιες προβλέψεις…

  35. Neo Kid said

    34. Καρφί άσσος! Και καρφί διπλό ο Άρης με το Ζμπάογκ!

  36. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αν πήγε ως εισαγγελέας ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Χούντας Κόλλιας και ως βοηθός του ο μετέπειτα βασιλικός επίτροπος Λιαπής (προηγηθέντων των Δεκεμβριανών στην Αθήνα), δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για το πώς αντιμετωπίστηκε το αριστερό κίνημα στη Χίο.. 🙂 🙂

  37. Πέπε said

    Κοιτάξτε τώρα πώς μοιάζει το #30 του Λευκίππου, σφηνωμένο ανάμεσα στα σχόλια για τις ιστολογικές εξελίξεις! 🙂

    Εντάξει, είναι απρόσμενα σκληρή η απόφαση του Νίκου για μπάνιο στον εκ Θράκης ορμώμενο φίλο μου, αλλά δικαιολόγησέ τον, Λεύκιππε: ζούμε δύσκολες εποχές.

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    37: ☺
    Άλλωστε, το ΒΙΚ (Βατμανικό Ιντερνετικό Κίνημα) έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του στις απηνείς διώξεις.

  39. Γς said

    Χίου και Μυτιλήνης διαφορές.
    Είναι κι αυτοί οι πάμπλουτοι εφοπλιστές της Χίου και οι φοβερές προσπάθειες που ΔΕΝ έκαναν για την ευημερία την παιδεία και την πνευματική ανάπτυξη του νησιού τους.

    Το συζητούσαμε κάπου εκεί και μου είπε κάποιος ότι δεν έχω δίκιο. Βοήθησαν. Πολλοί Χιώτες έβρισκαν δουλειά στα πλοία τους. Ενώ ένας άλλος μας είπε ότι ηθελημένα δεν έκαναν αυτά που όφειλαν για να τους έχουν εύκολα στη δούλεψή τους

    Και μετά ήρθαν οι μέλισσες με τους Φιλιππινέζους και τα άλλα φτηνά ασιατικά πληρώματα

  40. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Πρακτικά είμαι βέβαιος για το περιεχόμενο της ανάρτησης που νευρίασε τόσο τον Νίκο. Απ’όσον καιρό παρακολουθώ τον εξαποδώ, το εμφανέστερο κουσούρι που διέκρινα στα κείμενά του ήταν η παθιασμένη εμμονή του να βγάζει ομοφυλόφιλο κάθε πρόσωπο ή προσωπικότητα που πρόβαλλε από τις συζητήσεις (..και βέβαια, ομοφυλοφιλική την κάθε ανθρώπινη σχέση φιλίας, προσέγγισης, ομαδικότητας, συντροφικότητας κλπ). Έ, ήταν θέμα χρόνου. Είχε δύο λαβράκια στα δίχτυα του: Έναν ιερωμένο και έναν κομμουνιστή..

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    40: Το εμφανέστερο κουσούρι του είναι η απεχθής σκανδαλολογία. Είτε για ποιητές μιλάμε, είτε για επισήμονες, είτε για αγωνιστές, είτε για ιερωμένους, είτε για όποιον θες, θα βρούμε τον Βάτμαν χωμένο κάτω απ’ τα κρεβάτια τους και μέσα στους σκουπιδοντενεκέδες τους. Σαν να μην τον νοιάζει να κοιτάει τις κορυφές, προτιμάει να πλατσουρίζει στα τενάγη. Ναι, αλλά εδώ δεν είναι του Χίου το μαγαζί, είναι του Σαραντάκου.

  42. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @41. Και ξέρεις ποιό είναι το θλιβερό, Γιάννη; Όχι μόνο το ότι θα μπορούσε να είναι ένας ενδιαφέρων σχολιαστής, αλλά θα μπορούσε επιπλέον να κάνει και τις κλειδαροτρυπικές νύξεις του με έναν κοσμιώτερο τρόπο, που δεν θα άφηνε περιθώρια -τουλάχιστον εντόνων- επικρίσεων. Άβυσσος η ψυχή..

  43. Γιάννης Ιατρού said

    41: Συνοψίζοντας την διαπίστωσή σου: …το οποίο σκουλήκι … 🙂

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    «θα μπορούσε να είναι ένας ενδιαφέρων σχολιαστής»
    Ακριβώς.

  45. Γς said

    Περιμένοντας την Πίπη τη Φακιδομύτη;

    την κάποια λύση

  46. sarant said

    30 Αυτό να μου πεις!

    37 🙂

    41 Τα λερώνει όλα, τον σιχάθηκα πια.

  47. Γιάννης Ιατρού said

    Λοιπόν να πιάσουμε το σημερινή εορτολόγιο…

    Να χαίρονται τη γιορτή τους οι: Αγάπη, Aghapi D, skolotourou (Σοφία Κολοτούρου) και όλες/όλοι (;) που γιορτάζουν σήμερα 🙂

  48. Χαρούλα said

    Κατοχή. Χίος. Πείνα. Αποκλεισμός. Πολλοί περνούν απέναντι. Νύχτες. Με βάρκες. Στα στριφωμστα κρυμένα κοσμήματα. Ανταλλακτική αξία για τους βαρκάρηδες. Στον μπόγο ελάχιστα ρούχα. Και κάποια εικόνα.
    Πατέρας με τρίχρονο γιό στους ώμους. Φωνάζει τις (10χρονη και 8χρονη) κόρες, να κρατούνται από τα πόδια του. Η μάνα έγκυος. Βγαίνουν στον Τσεσμέ. Στεγάζονται στο λιμάνι σε σπίτια με πασάλους, φτιαγμένα μέςα στην θάλασσα. Ξέρει γραφή. Βοηθά στην καταγραφή των προσφύγων. Οργανωμένα. Μετά τρένο ομαδικά για Μέση Ανατολή. Διασχίζοντας τον Σαγγάρειο, ένα Ελληνόπουλο πέφτει από το τρένο. Χάνεται. Πόνος, αλλά συνεχίζουν.
    Χαλέπι. Και μετά Χάιφα. Καλά, οργανωμένα, προστατευμένα.
    Κσι μετά Σουέζ. …στις πηγές του Μωυσή! Γεννιέται το τέταρτο παιδί. Δύσκολα. Τεράστιες σκηνές στεγάζουν τρεις-τέσσερις οικογένειες. Την νύχτα οι «αραπάδες» κατεβσίνουν, σχιζουν τις σκηνές, κλέβουν τα τρόφιμα. Τρόμος….
    Απελευθέρωση. Με πλοίο Πειραιά. Και μετά μόνοι. Με τον τρόπο τους στον τόπο τους. Τα κατάφεραν έφτασαν Αλεξανδρούπολη. Και ξεκίνησαν πάλι από την αρχή.
    Η ιστορία της μητέρας μου(η μεγαλύτερη κόρη), όπως την θυμάται. Όπως μας την διηγόταν κομμάτι-κομμάτι, χρόνια τώρα. Και βλέπει σήμερα τους Σύρους στην τηλεόραςη και κλαίει. Γιατί ξέρει. Νοιώθει. Και πονάει και πάλι τοοόσα χρόνια μετά.

    Επιτέλους να μην ντρέπομαι ως …θρακιώτισσα!

  49. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @48. Αυτά, νομίζω πως αποτελούν ένα από τα πιό αδικημένα κομμάτια της Ιστορίας της Κατοχής και θα άξιζε τον κόπο να περιγραφούν εκτενέστερα..

  50. Γς said

    Χρόνια πολλά και στη Σοφία ΟΙΚ της Αγγλετέρας

    Γιόρταζε κι η Θειά μου η Σοφία

    https://caktos.blogspot.com/2014/04/blog-post_18.html?m=0

    Πραγματική της φωτό του μεσοπολέμου

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή
    1941… Όπως σήμερα έτσι και τότε οι ίδιες αιτίες, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αμέτρητοι αυτοί που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται προς τα τουρκικά παράλια, κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία…
    Ύστερα, οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους, στους καταυλισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Και οι άντρες: «στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη», στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.
    Οι επεμβάσεις των Άγγλων σηματοδοτούν την αρχή του Εμφυλίου.

    Είκοσι χρόνια συνεντεύξεων από Έλληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

    https://moviez.space/video/80317

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    51τέλος Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ. Ανοίξτε το.
    Χαρούλα, η μαμά σου θα κλάψει για καλά.

  53. Γιάννης Ιατρού said

    48: !! Να σκεφτεί τις αντοχές αυτών των ανθρώπων, και τις σωματικές, αλλά κυρίως τις ψυχικές…. και την υπομονή αλλά και επιμονή για να ξαναφτιάξουν την ζωή τους.
    Ωραία τα έγραψες Χαρούλα, σε 5 γραμμές χωρίς να χαθεί η ουσία!

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
    Ο γείτονάς μου εδώ στο ερημητήριο, ο γνωστός μας Mitsos, θα απουσιάσει για κάποιο διάστημα (1-2 εβδομάδες) από το μπλογκ.
    Καλά είναι, θα επανέλθει Δημίτριος 🙂 🙂

  54. Λευκιππος said

    37 Το σχόλιο μου 30 γράφτηκε αμέσως μόλις διάβασα το αρχικό κείμενο και πριν δω τα αλλα σχολια και αναφέρεται στα γεγονότα και τους ανθρώπους του αρχικού κειμένου. Δεν κατάλαβα, εννοείς κάτι;

  55. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΔΕΥΤΕΡΑ 16/09/2019 EΡT2

    23:00 Κατάλληλο για όλους (Απαραίτητη η γονική συναίνεση)
    ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ – ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
    ΤΑΙΝΙΕΣ

    BLACK BREAD/ PA NEGRE

    Έτος παραγωγής: (2010)

    Μετά το τέλος του εμφυλίου στην Καταλονία, ο 11χρονος Αντρέου ανακαλύπτει δύο πτώματα στο δάσος. Οι Αρχές θεωρούν ύποπτο τον αριστερών πεποιθήσεων πατέρα του και ο μικρός προσπαθεί να τον βοηθήσει, αναζητώντας τον πραγματικό ένοχο.
    Σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης, συνδέοντας το ψυχολογικό με το ιστορικό, το ονειρικό με το πολιτικό και τη σεξουαλική αφύπνιση με την κοινωνική συνειδητοποίηση. Ο Βιλαρόνγκα δίνει υπαρξιακό βάθος και πολλαπλές διαστάσεις σε ένα γοητευτικό παραμύθι, βγαλμένο από την αθώα φαντασία ενός μικρού παιδιού και τη ματωμένη πραγματικότητα της ισπανικής γης.
    Η ταινία έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και υποψηφιοτήτων, μεταξύ των οποίων 9 Γκόγια και 13 Γκαουντί.

    Δράμα, παραγωγής Ισπανίας 2010.
    Σκηνοθεσία: Αγκουστί Βιλαρόνγκα.
    Παίζουν: Φραντσέσκ Κολομέρ, Νόρα Νάβας, Ρόχερ Κασαμαχόρ, Μαρίνα Κόμας, Σερζί Λοπέζ.

  56. Γς said

    51:΅

    Ωραία τα καταφέραμε και στην Μ. Ανατολή.

    Οπως με τον Τσώρτσιλ μέσα στο φόρτε του Γουέλντ Γουόρ Του, που ήρθε στην Αθήνα και στη συνέχεια Αγγλικά στρατεύματα κάναν κουμάντο ‘εις τας υπό κατοχήν Αθήνας’, έτσι και στην Αλεξάνδρεια ο αγγλικός στόλος απειλούσε ότι θα βυθίσει τα ελληνικά πλοία που είχαν στην ουσία κηρύξει ανταρσία

    Κι όλα αυτά 2 μήνες πριν την απόβαση στη Νορμανδία

    https://i2.wp.com/stimulatedboredom.com/wp-content/uploads/2014/06/general-eisenhower-dday-message-stimulated-boredom.jpg?fit=1600%2C900

  57. Χαρούλα said

    Ευχαριστώ σας
    Αφορμή πήρα από τον Κανόνη που πέρασε απέναντι για Μέση Ανατολή.

    (Και η πατρική μου οικογένεια δυό φορές πρόσφυγες. Μιά στην Θεσσαλονική, οπου γεννήθηκε ο πατέρας μου στην ….φωτιά, και μετά στην Κατοχή στην Λαμία. Και πάντοτε πίσω και αγώνας για νέα αρχή.)
    Η ιστορία αυτού του τόπου και του λαού του.

    Πραγματικός όμως λόγος που το έγραψα είναι για να φωνάξω/να ουρλιάξω, την απορία μου. Πως ένας λαός που έζησε τόσες προσφυγιές μπορεί σήμερα να μην είναι ανοιχτή αγκαλιά για άλλους; Πωωωωωως;
    Το χρωστάμε στους προγόνους μας.

  58. Γιάννης Ιατρού said

    57: Αυτά διαβάζεις και σκέφτεσαι πολλά.

  59. nikiplos1 said

    Αγαπητή Χαρούλα, Στο ντοκιμαντέρ “ η αγέλαστος πέτρα” στο τέλος περίπου, εμφανίζεται μια γυναίκα κοντά στα 90, που έχοντας ζήσει μικρασιατική καταστροφή και εμφύλιο αποθησαυρίζει το παράπονό της στο δημοσιογράφο: “ αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι ως λαός περάσαμε τόσα βάσανα και δεν καταφέραμε να ενωθούμε” Αυτό τα λέει όλα κατά τη γνώμη μου…

  60. BLOG_OTI_NANAI said

    Η αλήθεια είναι ότι ο παγχιακός σύλλογος «Κοραής» της Νέας Υόρκης είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα το 2002 για να εξεταστεί η περίπτωση αποκατάστασης του Ιωακείμ Στρουμπή και όντος μέσα σε ένα μήνα συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος αλλά κατέληξε σε αρνητική απόφαση, αλλά τουλάχιστον λέει «προς το παρόν». Ήταν τόσο καλά δεμένες οι κατηγορίες που δεν είναι εύκολο να παραβλεφθούν;

  61. BLOG_OTI_NANAI said

    Πάντως, μέχρι το 1935, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχαιρε της εμπιστοσύνης της Ιεράς Συνόδου, καθώς τον όρισε συνοδικό έξαρχο για να διαλευκάνει τυχόν συμμετοχή του Ιακώβου Μυτιλήνης στο κίνημα του 1935. Άρα όλα του τα «πάθη» φάνηκαν μετά το 1935, πριν δεν είχε «ηθικά» προβλήματα;

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    Απ’ ότι φαίνεται τα προβλήματα είχαν ήδη φανεί τον Μάρτιο του 1946. Χιακή εφημερίδα εθνικοφρόνων επιχαίρει για την δίκη του Ιωακείμ ο οποίος κατηγορείται εδώ για σκάνδαλα και έμμεσα ως φιλοκομμουνιστής:

  63. BLOG_OTI_NANAI said

    Η ίδια εφημερίδα τον κατηγορεί και ως φιλογερμανό και ως φιλοεαμίτη (και τα δύο μαζί;) και τελικά καθαιρέθηκε εκτός αυτών και για χαρτοπαιξία και για «αναρχική δράση» και λοιπάς αξιοποίνους πράξεις. Θεωρώ ότι αν υπήρχαν και άλλα «ύποπτα» θα έγραφαν «ευπρεπώς» και για «ηθικάς παρακτροπάς». Για να μην το γράψουν υποθέτω δεν θα υπήρχαν τέτοιες κατηγορίες, αλλιώς μια εχθρική εφημερίδα κάτι θα άφηνε να εννοηθεί:

  64. BLOG_OTI_NANAI said

    Φιλοεαμική εφημερίδα της Χίου βάζει πρωτοσέλιδο τους κατηγόρους του Ιωακείμ, προφανώς θεωρώντας τους όλους ιδεολογικά εχθρικούς. Αν ο Ελευθέριος Πρόκος δεν είναι συνωνυμία, ήταν ένας πασίγνωστος μετέπειτα προπαγανδιστής της Χούντας ( http://www.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=1110&thid=1784 ). Σε παλιά τεύχη των επίσημων εντύπων της αστυνομίας αναφέρεται συχνά να κάνει «εθνοσωτήριες» ομιλίες:

  65. BLOG_OTI_NANAI said

    Άσχετο με τον Ιωακείμ, η φιλοεαμική εφημερίδα δημοσιεύει την πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου να διανεμηθεί και να διαβαστεί στις ενορίες εγκύκλιος υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης:

  66. BLOG_OTI_NANAI said

    Νέος Μητροπολίτης στη θέση του Ιωακείμ έφτασε γύρω στον Οκτώβριο του 1946:

  67. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    59 – Δεν υπάρχουν λαοί ενωμένοι, αυτά είναι παραμύθια που ταΐζει η οικονομική ελίτ τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα των χωρών για να τα χειραγωγεί ευκολότερα, σαν την εργατική ταξική συνείδηση ενα πράμα.☺
    Ο κόσμος, είναι χωρισμένος σ’ αυτούς που έχουν και σ’ αυτούς που δεν έχουν.
    Οι πρώτοι σε οποιεσδήποτε κοινωνικές συνθήκες επιβιώνουν εύκολα, οι δεύτεροι αναλόγως την δυσκολία, γίνονται από εργάτες μετανάστες έως πρόσφυγες, αγωνιστές, ήρωες και παράπλευρες απώλειες.

    Δύο πράγματα ενώνουν πραγματικά τους ανθρώπους, το κοινό όφελος και η κοινή ανάγκη, από έναν σχετικά μικρό αριθμό ατόμων και πάνω, δεν ισχύουν αυτά τα δύο για όλους, ειδικά στις πατριαρχικές κοινωνίες που είναι εκ φύσεως διχαστικές, γι’ αυτό δημιουργήθηκαν τα θρησκευτικά, εθνικά και μετά την βιομηχανική επανάσταση τα ταξικά παραμύθια κι είναι όλοι ευχαριστημένοι, οι μέν ζούνε τον επίγειο παράδεισο ενώ οι δε θα ζήσουν τον μεταθανάτιο.☺

  68. gpoint said

    Επίγειος παράδεισος είναι το γαλαξίδι
    κι όποιος σε τούτο διαφωνεί, ας φάει ένα…μύδι !

  69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Όποιος διαφωνεί με τον μετά θάνατον παράδεισο τι να φάει; 🙂

    Έχω πιάσει τα ντίσκο που χορεύαμε στις ντισκοτέκ με το παπάκι μου αρχές του 80. Ρε συ, όσο γερνάω τόσο περισσότερο την αγαπάω, δεν πάω καλά. 🙂

  70. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου: Τρ 17, † Μάνου Λοΐζου του γλυκύτατου μελωδού

    Ένα τραγούδι του σε στίχους Μαν. Ρασούλη, που ταιριάζει με τη σημερινή συνέχεια του Χαρ. Κανόνη. (Ν’ ακούσουμε και τη φωνή του…)https://youtu.be/ZZrhBQdlz5o?t=36

    Σχεδόν πενήντα χρόνια βάσανα και διωγμοί,
    τώρα στη μαύρη αρρώστια ανάξια πλερωμή.

    Το δίκιο του αγώνα πολλά σου στέρησε
    μα η ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε.

    Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή,
    τ’ όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου “γιατί”.

  71. ΚΩΣΤΑΣ said

    48 Χαρούλα, πάντα αληθινή, σεμνή και καίρια, κατορθώνεις να πλημμυρίζουν οι καρδιές μας, ανάλογα, είτε από συγκίνηση, είτε από χαρά και ευφροσύνη. Μην το παίρνεις ως κομπλιμέντο, είσαι ένα κόσμημα για το ιστολόγιο! 🙂

    ……………………………………………………………………..

    Για την περίπτωση Θαρκιότη. Ανεξάρτητα από το ποιόν του και κυρίως από την τάση του προς σπίλωση και προσβολή μνήμης νεκρών, θα συμφωνήσω με προλαλήσαντες ότι θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός σχολιαστής, ούτε ανόητος, ούτε αγράμματος είναι. Και ως ένα βαθμό, το τελευταίο διάστημα, όριζε κατά κάποιο τρόπο την ατζέντα των συζητήσεων.

    Με την ευκαιρία να τονίσω ότι είμαι κατά των αποκλεισμών και να προσθέσω ότι κι εμείς οι υπόλοιποι κάπου-κάπου να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, γιατί δεν είμαστε αναμάρτητοι.

  72. sarant said

    60 και επόμενα
    Μπλογκ, μπράβο, βρήκες πολλά και πολύ ενδιαφέροντα!

    Από το βιβλίο του Μιχαηλίδη (βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά) θυμάμαι ότι υπήρχε και ένα θέμα με τη δεύτερη μητρόπολη του νησιού.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    71β: Κώστα, καλά κάνεις και φροντίζεις για την μετά θάνατον ζωή σου 🙂 🙂 :), μπορεί να πλησιάσεις τον παράδεισο…

    Αλλά ούτε σύγκριση με άλλους υπάρχει με τον «ανεμιστήρα λάσπης κατά παντός», ζωντανού ή νεκρού, ούτε όριζε ατζέντα συζητήσεων, Το μπερδεύεις με τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών να ενημερώσουν το φιλοθεάμον κοινό για τα συνήθως αυθαίρετα, από έλλειψη γνώσης ή κακόβουλα παραμορφωμένα και παραπλανητικά σχόλια ή/και αποσπάσματα που αναρτούσε. Επίσης μην ξεχνάς τις συνεχείς συγκεκαλυμμένες (με την μέθοδο του «μετά βδελυγμίας καταδικάζω κλπ. κλπ…» εκθειάσεις φασιστο-ρατσιστικών κειμένων/λόγων/συνθημάτων από γνωστές πηγές και άτομα ή τα συχνά ομοφοβικά σχόλια και παρατηρήσεις του. Πολλές φορές φέρνοντας στο «γνωστό προσφιλές του θέμα 🙄» την συζήτηση με τη μέθοδο «…το οποίο σκουλήκι… 🙂 «, όπως ανέφερα και πιο πάνω.

    Οι δικές μας αμαρτίες είναι άλλου είδους και βαρύτητας.

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ο γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αιγαίου της ΕΠΟΝ, Θάνος.
    …Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Δάμπασης.

    ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
    ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ
    ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ (ΕΠΟΝ)
    Λέσβος
    217. Δυο λόγια για την ΕΠΟΝ Λέσβου, Βαγγέλης Γιοσμάς (Ηρακλής) προς Κ.Σ. ΕΠΟΝ, 31/10/1944, [16/11/1944 Π.Κ.Σ.].
    Χφ. 1 φ. Επιστολή.
    218. Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ), Γεώργιος Β.
    Δάμπασης προς Σταμάτη [Κ.Σ. ΕΠΟΝ], [τέλη του 1944].
    Χφ. 4 φ. Αναφέρεται στο χρονικό ίδρυσης και δράσης της οργάνωσης
    στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.
    219. ΕΠΟΝ, Συμβούλιο Νομού Λέσβου, Γεώργιος Β. Δάμπασης
    προς Σταμάτη [Κ.Σ. ΕΠΟΝ], [αρχές Δεκεμβρίου 1944],
    Χφ. 1 φ. Επιστολή.
    220. ΕΠΟΝ, Συμβούλιο Νομού Λέσβου, Προεδρείο Νομ. Συμ.
    Γεώργιος Β. Δάμπασης (Θάνος) προς Βέτα, Γραμματέα
    Κ.Σ. ΕΠΟΝ, [τέλη 1944],
    Χφ. 1 φ., Επιστολή.
    221. ΕΠΟΝ, Συμβούλιο Νομού Λέσβου, Ο Γραμματέας του Νομ.
    Συμ. Λέσβου Γεώργιος Β. Δάμπασης προς Φώκο [Κ.Σ.
    ΕΠΟΝ], [1945],
    Χφ. 2 φ. Επιστολή.
    file:///C:/Users/User/Downloads/A3_Arxeio_KS_EPON.pdf

  75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Δάμπασης.
    Τραγικό τέλος βρίσκει ο Γιώργος Δάμπασης, από τα βασανιστήρια που υπέστη στη Μυτιλήνη, ως γραμματέας περιοχής της ΕΠΟΝ. Να σημειωθεί, πως ο Γιώργος ήταν το δεύτερο θύμα της οικογένειας Δάμπαση. Τον αδερφό του, Δημήτρη*, τον σκότωσαν οι Γερμανοί στου «Π. Μελά» της Θεσσαλονίκης. Τις διώξεις και τα βασανιστήρια δε γλίτωσε ούτε ο πατέρας τους, Β. Δάμπασης, γιατρός και παλιός κομμουνιστής, που είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς και κλειστεί στο βαγόνι των μελλοθανάτων, που το συνδέανε οι Γερμανοί στους στρατιωτικούς συρμούς, για επιτόπου εκτελέσεις σε περίπτωση σαμποτάζ.
    https://ethniki-antistasi-dse.gr/istoria-dse-33.html

    *«Τι φρικαλέα βραδυά η αποψινή; Ο ιατρός Β. Δάμπασης, δεν έκλεισε μάτι. Όσες φορές ξύπνησα, τον είδα καθήμενον στο κρεββάτι να κρατά με το ένα χέρι το κεφάλι του και με το άλλο το δελτίον ταυτότητος του μακαρίτου υιού του Δημητράκη και να κλαίη συνεχώς ολοφυρόμενος. Τον πόνεσε η ψυχή μου κατάβαθα. Πολλές φορές έκλαψα τα εκατόν ένα σπίτια που πένθησαν. Έκλαψα τις εκατόν μια μανούλες που μαυροφόρεσαν»….
    http://www.mixanitouxronou.gr/o-iatros-kratouse-me-to-cheri-to-deltion-taftotitos-tou-makaritou-iiou-tou-dimitraki-pou-ichan-ektelesi-i-germani-to-sigklonistiko-imerologio-tou-l-giasimakopoulou-apo-to-nazistiko-stratopedo-p/

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ειδοποιήσανε και τον πατέρα του, γιατρό στη Θεσσαλονίκη κι ήρθε και τον πήρε.
    Ο τραγικός πατέρας, γιατρός Βασίλειος Δάμασης, την προηγούμενη χρονιά είχε θάψει τον άλλο του γιο Δημήτρη, εκτελεσμένο στα Διαβατά:

    Ιούνιος 1944: Η ομαδική εκτέλεση 101 πατριωτών στα Διαβατά

    24. Δάμπασης Δημήτριος του Βασιλείου, ετών 21, γεννήθηκε στη Λαμία, κάτοικος Κατερίνης. Φοιτητής της Νομικής.
    http://eamantistasi.blogspot.com/2018/05/1944-101.html

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Οι συλλήψεις άρχισαν στα μέσα Μαΐου του 1945.

    Αλύγιστος: η εφημερίδα των πολιτικών κρατουμένων Λέσβου
    «…με τον ερχομό στη Λέσβο του στρατού και της Χωροφυλακής, γίνονται συλλήψεις και φυλακίσεις αριστερών και δημοκρατικών πολιτών. Οι ποινικές φυλακές της Λαγκάδας, στην πόλη της Μυτιλήνης, γεμίζουν από πολιτικούς κρατούμενους. Η μικρή κλειστή κοινωνία των φυλακισμένων αυτοοργανώνεται, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της φυλακής. Εκτός από τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης και των συνθηκών κράτησης υπάρχει και το ζήτημα της πληροφόρησης και ενημέρωσης. Έτσι, το φθινόπωρο του 1945 οι πολιτικοί κρατούμενοι εκδίδουν τη χειρόγραφη εφημερίδα Αλύγιστος. »
    https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/afieromata/alygistos-i-efimerida-ton-politikon-kratoymenon-lesvoy

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>τον Αύγουστο του 1945, ο Κανόνης έφτασε κρυφά με καΐκι στο γειτονικό νησί.
    …Ο Χαράλαμπος Κανόνης εστάλη από το Κ.Κ.Ε., ως Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αιγαίου, στη Χίο για να εφαρμόσει τη «σωστή γραμμή» για το Ε.Α.Μ. και το σχέδιο λίμνες στο νησί.
    Βασίλειος Βουγιούκας «Η δράση των οργανώσεων του ΕΑΜ στη Χίο από την απελευθέρωση μέχρι τον Ιαν του 1948»
    http://emfilios.blogspot.com/2011/07/1948.html

    Το ΕΑΜ Χίου κατάφερε, αμέσως μετά την απελευθέρωση, να καθιερώσει μια αντίληψη δημοκρατικής διαχείρισης της εξουσίας στο νησί παρέχοντας τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο από τα κατά τόπους εαμικά στελέχη χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς μεταξύ των διαστρωματώσεων του πληθυσμού. Αργότερα, παράλληλα με τη άφιξη των απεσταλμένων γενικών διοικητών Αιγαίου στο νησί, η τοπική οργάνωση αναγκάζεται να παραδώσει τις εξουσίες που είχε αναλάβει και σταδιακά παραγκωνίζεται από όλους τους χώρους της δημόσιας πολιτικής ζωής με στοχευμένες δράσεις της πολιτικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Επιπροσθέτως η πίεση προς τα στελέχη αυξάνει τόσο εκ των γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα όσο και εκ των αποφάσεων των κεντρικών πολιτικών οργάνων του ΚΚΕ.Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τη δράση του ΕΑΜ της Χίου σε δύο περιόδους.Στην πρώτη περίοδο η ηγετική ομάδα κρατούσε την οργάνωση στα πλαίσια της νομιμότητας ακολουθώντας τις γραμμές του 7ου συνεδρίου, μένοντας μακριά από συγκρούσεις. Προσπαθούσε, κινούμενη εντός των ορίων της νομιμότητας (με επιτροπές διαμαρτυρίας, διαβήματα προς τις αρχές και ειρηνικά συλλαλητήρια), να συντηρήσει την εκπροσώπηση του εαμικού κινήματος στα πολιτικά δρώμενα της Χίου. Η προσπάθεια αυτή δεν κατέστη δυνατό να ευοδωθεί καθώς στο νησί κυριαρχούσε η κρατική αυθαιρεσία και η βία από φορείς εξουσίας και ακροδεξιά στοιχεία. Από τα μέσα μάλιστα του 1946 οπότε η κυβέρνηση Τσαλδάρη υιοθέτησε το Γ’ ψήφισμα, η κατάσταση οξύνεται ακόμη περισσότερο και οι δράσεις ενάντια στο εαμικό κίνημα αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο. Τον Οκτώβριο του 1947 τα στελέχη της ηγεσίας δικάζονται σε δεύτερο βαθμό στα δικαστήρια της Σύρου. Η παρατεταμένη φυλάκισή τους καθώς και η άφιξη στο νησί του Χαράλαμπου Κανόνη με σκοπό να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Γ’ Ολομέλειας, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν, σε ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΕΑΜ Χίου και στη δημιουργία μιας τριανδρίας, αποτελούμενης από τους, Μιχάλη Βοριά, Δημήτρη Ευαγγελινό και Γιώργη Μαυράκη.Έτσι αρχίζει η δεύτερη περίοδος κατά την οποία η νέα ηγεσία της οργάνωσης, με την καθοδήγηση του Χαράλαμπου Κανόνη, ανέλαβε την οργανωτική ανασυγκρότηση και τον πολιτικό επαναπροσανατολισμό του εαμικού κινήματος στη Χίο. Μέσα σε κλίμα ευρύτατων συλλήψεων Αριστερών (αρχές του Φλεβάρη του 1948) με την κατηγορία της επικινδυνότητας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ανελήφθη το ρίσκο μιας ένοπλης εξέγερσης καθώς πλέον η Αριστερά στο νησί είχε τεθεί εκτός νομιμότητας. Η εκδοχή του εμφυλίου στη Χίο με τα πενιχρά μέσα που η Αριστερά διέθετε και με την ανύπαρκτη γνώση στρατηγικής και οργάνωσης, ήταν καταδικασμένη πριν καν ξεκινήσει.Οι Αριστεροί του νησιού είχαν να διαλέξουν μεταξύ της αναμονής για τη σύλληψή τους, της ανοχής απέναντι στη βία από τα όργανα των αρχών εις βάρος τους ή της ένοπλης εξέγερσης.

    Διδακτορική Διατριβή/ Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας/ Βουγιούκας Βασίλειος/2011
    Από τον στόχο της συμφιλίωσης στην ένοπλη αναμέτρηση: το ΕΑΜ Χίου (1943-1948): οργανώσεις, έντυπα και δικαστικές υποθέσεις
    https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/34900

  79. gpoint said

    # 69

    όποιος διαφωνεί…πιλάφι και σταφύλια (τελικά τα χούρι-ουρί καθ’ ημάς- είναι σταφύλια κι όχι παρθένες συρραπτόμενες καθ΄εκάστην) των μουσουλμάνων, η νιρβάνα των βουδιστών δεν είναι παράδεισος.

    Αυτή η απορία σου με το παπί σου δείχνει πως από Μπάρντο Τοντόλ έχεις μεσάνυχτα, έχουν αναλυθεί και λυθεί αυτά προ καιρού ανατολικώς και επί Καρλ Γιουγκ – σχετικά πρόσφατα – δυτικώς, εσύ έμεινες στον ανθρωπάκο…
    Και φυσικά ο Ντύλαν τάχει τραγουδήσει κι αυτός με τον γνωστό πλάγιο τρόπο του στο άσμα που ακολουθεί

    Το γούστο μου στα μάτια είναι κυπαρισσί, τα μπλίέ….μπλιάχ !

  80. Γς said

    Πρωινές ιχνηλασίες του Πσαρά για ψυχές από το Βούδα μέχρι «στα ψυχιατρικά άσυλα και τα νοσοκομεία, στις σκοτεινές ταβέρνες των προαστίων, στα πορνεία και τα χαρτοπαικτικά καταγώγια, στα κοσμικά σαλόνια» του Καρλ Γιουνγκ
    Αλλά εμείς εκεί. Στις αστείρευτες πηγές της ζωής: Τον έρωτα την εργασία και τη γνώση,
    αγαπητέ εν Βίλχεμ Ράιχ αδελφέ Λάμπρο

  81. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Μήπως κάποιος που κατέχει περισσότερη Ιστορία από εμάς τους πολλούς, θα μπορούσε να μας πει περισσότερα για το σχέδιο «Λίμνες» που αναφέρθηκε παραπάνω;
    (Ο Χαράλαμπος Κανόνης εστάλη από το Κ.Κ.Ε., ως Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αιγαίου, στη Χίο για [..] να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Γ’ Ολομέλειας και να εφαρμόσει [..] το σχέδιο «Λίμνες»)

  82. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @68. Μετά την Εύα Βλάμη, δύσκολο να το αμφισβητήσει κανείς.. 🙂

  83. BLOG_OTI_NANAI said

    Στη διατριβή του σχ. 78 ο Χαράλαμπος Κανόνης αναφέρεται πολλές φορές, γύρω στις 70.

    81: Πικρή ιστορία. Η διατριβή πάντως αναφέρει (σ. 196) ότι παρά τις αποφάσεις της τρίτης ολομέλειας του ΚΚΕ για επιχειρήσεις προς ανεξαρτητοποίηση εδαφών, η τοπική οργάνωση στη Χίο συνέχιζε τις προσπάθειες συμφιλίωσης.

  84. Πέπε said

    @54

    Καλημέρα Λεύκιππε.

    Εννοώ απλώς ότι αν διαβάσει κανείς τα 3-4 σχόλια που προηγούνται του δικού σου, μετά το δικό σου, και μετά τα 3-4 επόμενα, τότε το δικό σου μοιάζει σαν να αναφέρεται στο ίδιο θέμα με τα υπόλοιπα, και ότι αυτή η δήθεν παρανόηση έχει πλάκα. Τίποτε περισσότερο. (Όχι ότι όντως έπεσα στην παρανόηση, ούτε φαντάζομαι να έπεφτε κανείς άλλος.)

  85. nikiplos said

    Εικάζω από τα νέα δεδομένα, πως η καθαίρεση του Μητροπολίτου Ιωακείμ ήταν καθαρή εντολή των Άγγλων. Οίτινες δεν ορρωδούσαν ποτέ με παππάδες, αφόταν αυτοί αντιτίθεντο στα ημέτερα συμφέροντα… Ίσα, ίσα ήταν ορόσημη η δίωξη και καθαίρεση του ιερέως… «Αφήστε τα περί συμφιλίωσης και μπήτε στο ψητό…»

    Δυστυχώς η αφήγηση στην ημεδαπή, περιεβλήθη από τον μετεμφυλιακό υμένα και έβγαλε τους φίλτατους Εγγλέζους παρθένους. Εντούτοις μετά τα 1955, που άρχισαν (για όσους ενδιαφέρονταν φυσικά) να έρχονται τα έργα και οι ημέρες τους στην Κύπρο – όπου υπεδείκνυαν απροκάλυπτα και ανοιχτά στην ΕΟΚΑ-Β να εκτελέσει αθώους πολίτες, μετά από αυτήν την εμπειρία λοιπόν, νομίζω πως η ιστορία θα έπρεπε να ξαναγραφτεί, όχι για να δώσει μια ακόμη απενοχοποίηση στις ευθύνες της Αριστεράς, αλλά για να διερευνηθεί η στρατηγική τους δράση εν Ελλάδι… Τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε πολιτικό τομέα: Ποιούς προσέγγισαν, με τίνι τρόπο κλπ.

    Καίτοι επιφανείς συνεργάτες τους-φερέφωνα δεν ορρωδούσαν να παινευτούν για τη συνεργασία τους με τους Γερμανούς, απέκρυψαν ως κόρη οφθαλμού εκείνη με τους Άγγλους, τις περισσότερες από τις οποίες είδαμε μετά από την αποκάλυψη των απορρήτων αρχείων τους.

  86. gpoint said

    # 80

    Ποιά γνώση λες ρε φίλε άμα δεν γνωρίζει γιατί αγαπάει περισσότερο τώρα που γερνάει την γυναίκα του; Στο δημοτικό τα μαθαίνυνε αυτά, ναμην πω νηπιαγωγείο

  87. BLOG_OTI_NANAI said

    85: Πιθανόν θα πάρει χρόνια ακόμα για να γραφτεί μια ιστορία του εμφυλίου χωρίς έντονα ιδεολογικά πρόσημα. Η ιστορία αυτή κρύβει μέσα της σε μεγέθυνση πράγματα που κάθε απελπισμένος ή στριμωγμένος κάνει και ως πρόσωπο. Έχεις οικονομικά προβλήματα; Ρίχνεις τα μούτρα σου και πας για δανεικά στον λεφτά που πάντα αντιπαθούσες. Έχεις προβλήματα επιβίωσης; Συμμαχείς με άτομα που απεχθάνεσαι γιατί προέχει η επιβίωση.

    Έτσι και από την Κατοχή ακόμα, τοπικές κοινότητες σε διάφορες περιοχές είχαν ιδεολογικές προτιμήσεις, άλλοι φιλοαριστεροί, άλλοι όχι. Ανάλογα την οπτική γωνία, χαρακτηρίζονταν «αντιδραστικοί» ή «συμμορίτες» και συμμαχούσαν σύμφωνα με την ιδεολογική προτίμηση. Άλλοι στην ΠΑΟ, άλλοι στον ΕΛΑΣ. Έχανε η ΠΑΟ από τον ΕΛΑΣ, στριμωχνόταν σε βαθμό επιβίωσης (όπως λένε οι ίδιοι) ή από μίσος (όπως λένε οι αντίπαλοι), πήγαινε στους Γερμανούς για όπλα και πυρομαχικά. Από την άλλη, λόγο ιδεολογίας καταγγέλονται περιπτώσεις όπου ενώ είχαμε βουλγαρική κατοχή, ο ΕΛΑΣ έκανε στραβά μάτια και απέφευγε να χτυπάει τους Βούλγαρους. Από την άλλη τα έντυπα των δύο πλευρών ισχυρίζονταν διαρκώς ότι είχαν νεκρούς δολοφονημένους και ότι οι αντίπαλοι συνεργάζονται με τους κατακτητές, οι μεν με τους Γερμανούς, οι δε με τους Βούλγαρους, Ταυτόχρονα όμως όλα τα έντυπα ορκίζονταν ότι ουδέποτε θα χάριζαν μισή σπιθαμή εδάφους στους κατακτητές. Και φυσικά καμία πλευρά δεν θα μπορέσει ποτέ να ισχυριστεί ότι όλοι οι ένοπλοι εκπρόσωποι τους ήταν «καλά παιδιά». Διότι πολλές φορές και οι δύο πλευρές είχαν ιδεολογικές προτεραιότητες όχι εθνικο-απελυθερωτικές αλλά οι μεν κομμουνιστικές και οι δε αντι-κομμουνιστικές. Οπότε οι μεν έλεγαν ότι τα αντίποινα του ΕΛΑΣ οδηγούσαν τους χωρικούς στον εξοπλισμό από τους Γερμανούς αλλά εξίσου σκληρά αντίποινα δέχονταν και οι χωρικοί που υποστήριζαν το ΕΑΜ.

    Δηλαδή, χαιρέτα μου τον πλάτανο. Ουσιαστικά θα πρέπει πολλά από τα γεγονότα να περάσουν από πολλαπλές διασταυρώσεις μαρτυριών και τεκμηρίων και να υπερβούν την προπαγάνδα των εντύπων της εποχής διότι στα τεκμήρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή κυριαρχεί το άσπρο-μαύρο. Χθες που έριχνα μια ματιά σε εφημερίδες της Χίου, κάθε πλευρά αυτοπαρουσιαζόταν να έχει τις καλύτερες προθέσεις «όμως» οι αντίπαλοι τους έφταιγαν που ήταν οι απόλυτοι προδότες.

  88. BLOG_OTI_NANAI said

    87: Να προσθέσω ότι κάποιες περιπτώσεις χωριών που είχαν ταχθεί ενάντια στον ΕΛΑΣ, είχαν δεχθεί αντίποινα από τους Γερμανούς λόγω επιθέσεων των ανταρτών. Βεβαίως, Αντίσταση υπήρξε όπου υπήρχαν Γερμανοί. Θα καταδικάσουμε τις πράξεις Αντίστασης; Αλλά τα χωριά που δέχονταν τα αντίποινα των Γερμανών δυσφορούσαν με τον ΕΛΑΣ και έτσι χαρακτηρίζονταν «προπύργια της αντίδρασης». Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή, ευθύνη έχει μόνο ένας, οι Γερμανοί, οπαδοί των ολοκαυτωμάτων και της ακραίας, τυφλής βίας που δολοφονούσαν όποιον βρουν ενώ ήξεραν ότι πουθενά δεν κόπασε η Αντίσταση με τον τρόπο αυτό.

  89. sarant said

    75-78 Μπράβο βρε Έφη, πολύ ωραία όλα αυτά.

    78 Πολύ θα χαιρόταν ο πατέρας μου αν έβλεπε τη διατριβή αυτή.

  90. Γιάννης Ιατρού said

    69, 80, 86: Βρήκατε τον Λαμπρούκο μικρό και τον πειράζετε, ρεμάλια! 🙂

  91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @83. Ανεξαρτητοποίηση= απόσπαση εθνικού εδάφους;

  92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    80 – Aκριβώς έτσι αδελφέ μου, χρονικά αποδεδειγμένο, μόνο εσύ με καταλαβαίνεις. 🙂

    86 – Γιωρίκα μου πάτησες τα τρίτα ήντα κι άρχισες να σκεβρώνεις από χιούμορ μου φαίνεται, την χαμογελαστή φατσούλα δεν την είδες; 🙂
    Δεν έχω καμία απορία και καμία άγνοια, στα ζευγάρια, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην ΜΑΓΙΚΗ λέξη με τα τρία γράμματα (είδες ΕΦΗτα Περόν; 🙂 δεν την είπα 🙂 ). Ο εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφός μου Γς το έπιασε το νόημα, εσύ δυσκολεύεσαι γιατί είσαι δοσμένος στην ηδονή του ΠΑΟΚ. 🙂

    90 – 🙂 🙂 🙂

  93. Σχέδιο Λίμνες:
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF_%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B5%CF%82
    https://www.rizospastis.gr/static.do?page=%2Fhistory%2Fdse%2FDSE_MEROS_41_17-12-96_20.jsp
    Ουσιαστικά σχέδιο για τη δημιουργία τακτικού στρατού που θα μπορούσε να καταλάβει μεγάλες πόλεις και μια βιώσιμη επικράτεια. Στη μέση του εμφυλίου, δεν θα το έλεγα ακριβώς «ανεξαρτητοποίηση» (ένα πετυχημένο τέτοιο σχέδιο ήταν ας πούμε εκείνο του Φιδέλ δέκα χρόνια μετά).

  94. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Συνοπτικά, από τον Ριζοσπάστη: «Ο στόχος [..] είναι η δημιουργία απελευθερωμένης περιοχής σε Μακεδονία – Θράκη με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του ΔΣΕ σε τακτικό στρατό». Αν αυτό, Δύτη, δεν είναι απόπειρα απόσπασης εθνικού εδάφους, τί άλλο είναι; Αλλά σκοπός μου δεν ήταν να ανοίξω συζήτηση για τον Τρίτο Γύρο. Ό,τι υπαινίχθηκα, έχει να κάνει με τον Κανόνη και τους Κανόνηδες.. (Θα επανέλθω 🙂

  95. BLOG_OTI_NANAI said

    91, 93: Εδώ που τα λέμε, μέσα στην «τρέλα» του εμφυλίου καταλήξαμε σε αντίπαλα ένοπλα στρατόπεδα. Η κατάσταση έγινε ουσιαστικά πόλεμος. Οπότε, το ΚΚΕ επιθυμούσε να υπάρχουν ευρύτερες «βιώσιμες» που λέει κι ο Δύτης περιοχές όπου ταυτόχρονα θα μπορούσε να εφαρμόσει και μια μορφή λαϊκής κυριαρχίας. Ο εμφύλιος πήρε μορφή ένοπλης σύγκρουσης για τον λόγο ότι το καθεστώς καθολικής παρανομίας της αριστεράς οδήγησε σε συνεχείς διώξεις και προέκυψε ένα αδιέξοδο όπου οι αριστεροί έπρεπε να αυτοπροστατευτούν ενόπλως, αλλά μια που έφτασαν τα πράγματα εκεί, ο στόχος τους δεν ήταν απλώς να επιστρέψουν στα ίδια. Βεβαίως, δεν φαντάζομαι να στόχευαν σε σοβιετικό καθεστώς, αλλά σίγουρα επιστροφή σε κάτι ένα πολίτευμα πιο κοντινό στα δικά τους πιστεύω.

  96. Γιάννης Ιατρού said

    95: ότι το καθεστώς καθολικής παρανομίας της αριστεράς…

    Για εξήγα το λίγο

  97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @96. Γιάννη, μάλλον παρεξήγησες τα λεγόμενα του BLOG, 🙂 ο οποίος προφανώς εννοεί την οριστική θέση του ΚΚΕ σε παρανομία, λίγο μετά την Γ’ Ολομέλεια, το ’47

  98. BLOG_OTI_NANAI said

    96: Στο σχ. 63 η δεύτερη εικόνα δείχνει την χαρά των εθνικοφρόνων για το κλείσιμο των γραφείων της ΕΠΟΝ και αντίστοιχα αυτή ήταν η έναρξη του αδιεξόδου για τους αριστερούς που πλέον ό,τι έκαναν θεωρούνταν εκτός νόμου και συλλαμβάνονταν για τα πάντα. Μέχρι και τα έντυπα τους ήταν παράνομα και έκρυβαν τα τυπογραφεία σε υπόγεια και όπου βρουν και όταν του έπιαναν και τα μηχανήματα έχαναν και οι ίδιοι πήγαιναν στη φυλακή. Στη Χίο μέχρι τότε το πάλευαν αλλά πλέον τον Νοέμβριο του 1946 έφτασε η κατάσταση στα άκρα και το Γενάρη του 1947 ξεκίνησαν να μιλούν τα όπλα. Βεβαίως -σύμφωνα με τα αριστερά έντυπα- είχαν καταγγελθεί ήδη από το 1946 αρκετά βίαια επεισόδια και ατιμώρητες δολοφονίες παρά τις προσπάθειες συμφιλίωσης, αλλά είπαμε αυτά θέλουν ουδέτερη έρευνα.

  99. BLOG_OTI_NANAI said

    97: Σωστά 🙂

  100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @95. Άχ, μωρέ BLOG, που δεν μ’ αφήνεις να αγιάσω! 🙂 Για τους Κανόνηδες ήθελα να μιλήσω αλλά εσύ βάζεις εκείνο το «δεν φαντάζομαι να στόχευαν σε σοβιετικό καθεστώς» και μ’ αναγκάζεις να κάνω στάση. Θα σε στενοχωρήσω αλλά δεν θα βρεις ΚΑΝΕΝΑΝ που να υποστηρίξει αυτήν την υπόθεσή σου. Μπορεί το ΚΚΕ να κάλυπτε αυτούς τους στόχους του -ως μαρξιστικο/ λενινιστικό/ επαναστατικό κόμμα- στην Κατοχή, υπό τον μανδύα του απελευθερωτικού αγώνα αλλά μετά τα Δεκεμβριανά, στην οπλοφορούσα αριστερή πλευρά του Διχασμού, υπήρχε ΜΟΝΟ το ζαχαριαδικό ΚΚΕ/ΔΣΕ, με ρητή στόχευση την αλλαγή του κοινωνικού καθεστώτος..

  101. Γιάννης Κουβάτσος said

    100:Με πρόλαβες. ☺ Αν επικρατούσε πλήρως το ΚΚΕ, δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλου είδους καθεστώς θα μπορούσε να εφαρμόσει. Ενδιαφέρον θα είχε και η στάση που θα κρατούσε η ΕΣΣΔ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μια που υπήρχαν οι δεσμεύσεις των διασκέψεων της Μόσχας και της Γιάλτας.

  102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @101. Γιάννη, αυτό που λες συνιστά ένα από τα πιό μεγάλα «ΑΝ» της πρόσφατης Ιστορίας μας. Πάντως, ο Τζίλας μας άφησε έναν διάλογο Στάλιν/ υπαρχηγών Τίτο/ Δημητρώφ (που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εναλλακτικές σκέψεις 🙂 ), όπου ο Στάλιν τους ρωτά αν πιστεύουν ότι μπορεί να πετύχει το κίνημα (ΔΣΕ) στην Ελλάδα. «Ναι, αν κλπ» του απαντά ο Καρντέλι. Και τότε ο Πατερούλης τους γκαζώνει: «»Όχι, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας! Τί νομίζετε λοιπόν; Ότι η Βρεταννία και οι ΗΠΑ θα μας επιτρέψουν να διακόψουμε τις συγκοινωνίες τους στην Μεσόγειο; Κ-ο-υ-τ-α-μ-ά-ρ-ε-ς!». Και έκλεισε με το περίφημο «Σβαρνούτ!»- μαζεύτε τα! (Όλα αυτά, Ιανουάριος του 1948!..)

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    102: Ναι. Και όπως είπε και ο τίμιος κομμουνιστής και αγωνιστής Χρόνης Μίσσιος σε μια συνέντευξή του:
    «Είπατε κάποτε «ευτυχώς που δεν νικήσαμε», αναφερόμενος στον Εμφύλιο.

    Ναι, γιατί αλλιώς θα ήμασταν πολλές δεκαετίες πίσω – και όσοι σκεφτόμαστε διαφορετικά θα βλέπαμε τα ραδίκια ανάποδα! Θυμάμαι τους καθοδηγητές… καθίκια σκέτα. Αυτοί υπουργοί; Θεός φυλάξοι!»

  104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @102. Μάλιστα, μετά από αυτήν την σταλινική απαξίωση, ανεβαίνει ο Σουλτσμπέργκερ (ο δημοσιογράφος) στον Γράμμο και κομίζει μιά πολύ ευνοϊκή συμβιβαστική πρόταση του Ντίνου Τσαλδάρη. Ο Ζαχαριάδης λέει στον διαμεσολαβητή (ο ίδιος δεν καταδέχτηκε..) Μάρκο:
    Να του πεις ότι συζήτηση μπορούμε να αρχίσουμε μόνο αν όλοι οι υπουργοί και ο βασιλιάς αναγνωρίσουν πως είναι εγκληματίες πολέμου» (..ή κάπως έτσι, γράφω από στήθους)

    Κλείνω, Γιάννη, σεφερικά, και ο νοών νοείτω:
    «..τί [ζαχαριαδική?????] κακοκεφαλιά/
    να φάμε στην ακρογιαλιά/ του Ήλιου τ’ αργά γελάδια»

  105. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @103. Συχνά αναφέρω πολλούς τίμιους παλιούς αριστερούς, που ασκούν δηλητηριώδη κριτική στην καθοδήγηση εκείνου του καιρού. Ο Μίσσιος μου διέφευγε και σ΄ ευχαριστώ που μου τον θύμισες! 🙂

  106. BLOG_OTI_NANAI said

    100: Οικογενειακώς έχω κληρονομήσει μια συμπάθεια για τους αριστερούς, αλλά διαβάζω ιστορία και ο εμφύλιος ήταν πολύ πονεμένη ιστορία. Οπότε θεωρώ αυτονόητο κάθε Δημοκράτης είτε αριστερός, είτε δεξιός να διατηρεί τις σκέψεις του για εκείνη την περίοδο. Αυτό πάντως που αναφέρω δεν είναι δική μου άποψη. Το περιοδικό «ΑΝΤΙ» (τχ. 18, 1975), είχε δημοσιεύσει περίληψη ενός βιβλίου του Γερμανού ιστορικού Χάϊντς Ρίχτερ ( https://tinyurl.com/y3rva8yl ) ο οποίος έγινε στη χώρα μας κάπως αμφιλεγόμενος για ένα μεταγενέστερο βιβλίο του βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης. Πάντως, το «ΑΝΤΙ» που μόνο δεξιό έντυπο δεν ήταν, σε εκείνη τη δημοσίευση αναφέρει το εξής σχετικό με αυτό που έγραψα:

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άλλο ο διακηρυγμένος σκοπός, Μπλογκ, και άλλο η κρυφή ζαχαριαδική ατζέντα. Οι πειθαρχημένες και αποφασισμένες μειοψηφίες σε παρόμοιες περιπτώσεις συνήθως επιβάλλουν τη θέλησή τους, όπως στη Ρωσία του 1917. Τέλος πάντων, όπως και να ‘χει, τώρα όλα αυτά είναι απλώς ιστορία.

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    103: Έχω μια επιφύλαξη σχετικά με τι θέλει κάποιος και τι μπορεί. Βεβαίως, κοιτώντας τα αριστερά έντυπα που κατάγγελναν τις δολοφονικές επιθέσεις των «μοναρχοφασιστών», αυτονόητα σκέφτεται κανείς δεν θα έκαναν τα ίδια στους «αντιδραστικούς» σε περίπτωση που είχαν τη δύναμη επιβληθούν; Όμως υπήρχαν εδώ όλα αυτά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και ο αιμοσταγής στρατός φανατικών που θα οδηγούσαν εύκολα σε ένα σταλινικό καθεστώς μαζικών εκκαθαρίσεων, ή μήπως οι φανατικοί ηγέτες τελικά θα έμεναν μόνοι τους;

  109. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    107 Συγγνώμοι αλλά «μπολσεβίκοι» σημαίνει πλειοψηφούντες.

  110. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @106. Η συμπάθειά σου, φίλτατε BLOG σε οδήγησε σε ένα νουρεγιεφικό άλμα! 🙂 Από τον ύστερο ΔΣΕ για τον οποίο συζητάμε, μας μετέφερες στον ΕΛΑΣ, που είναι μιά πολύ διαφορετική υπόθεση!! Από τα δύο αποκόμματα που παραθέτεις, με το πρώτο συμφωνώ (εγώ αλλά και πάρα πολλοί, δεξιοί κι αριστεροί) επί της ουσίας. Με τα επισημασμένα του δευτέρου, όχι (Οι δύο στόχοι ΣΥΝΥΠΗΡΧΑΝ ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ!). Σε κανέναν άλλο χώρο -όχι εδώ!- μπορώ να σου παραθέσω ε-κ-α-τ-ο-ν-τ-ά-δ-ε-ς σκληρές ενδείξεις περί αυτού. Σε άλλον χώρο, χωρίς πάθος, με την ψυχραιμία και την κοσμιότητα του μελετητή που θέλει να προσθέσει τεκμήρια στις απόψεις του ή/και να τις αποκηρύξει!.. 🙂

  111. gpoint said

    # 92

    Η γελαστή φατσούλα λογικά αναφέρεται εκεί που μπήκε, στην τελευταία πρόταση δλδ το δεν πας καλά.

    Αν γράψω » σήμερα είναι (τώρα) Τετάρτη, το ξέρω γιατί είμαι κινέζος» και κολήσω μια γελαστή φατσούλα στο τέλος όλοι θα καταλάβουβ πως αναφέρεται στο «το ξέρω γιατί είμαι κινέζος» και όχι στο τι μέρα είναι

    Από κει και πέρα υπάρχουν διάφορες απόψεις…

  112. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @109. Το πρόβλημα με τους μπολσεβίκους δεν έγκειται στο ότι ήταν πλειοψηφία στο Κόμμα, αλλά το τί κάνανε τους μενσεβίκους.. 🙂 (Διαβάστε βιογραφία του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αείμνηστου Γιάννη Πασσαλίδη..)

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μειοψηφούντες στην κοινωνία, αφού αυτή μας ενδιαφέρει.

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    105 – Περιμένω με ενδιαφέρον να αναφέρεις και πολλούς τίμιους παλιούς δεξιούς που ασκούν δηλητηριώδη κριτική στην καθοδήγηση και τους κυβερνώντες εκείνη την εποχή γιατί μέχρι τώρα δεν το έχεις κάνει ή δεν το είδα.

  115. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @114. Πολλοί, πάρα πολλοί, Λάμπρο! 🙂 Γνωρίζουμε αμέτρητα καθάρματα που κατείχαν δημόσιες θέσεις, ξέρουμε πάρα πολλούς που πλουτίζαν με τις αιματοχυσίες, ξέρουμε πολλούς που έπαιζαν άτιμους ρόλους μέσα από κύκλους φιλοκυβερνητικών παραγόντων. Κανένας στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος δεν φαντάζεται ότι από την μιά μεριά ήταν οι ωραίοι, οι καλοί, οι δίκαιοι, οι έντιμοι κλπ κι από την άλλοι οι κακομούτσουνοι, οι κακοί, οι αδικοπραγούντες, οι άτιμοι κλπ. (Σε διαφορετικό επίπεδο κρίνονται αυτές οι ιστορικοπολιτικές αντιθέσεις! 🙂 )

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απ’ τη μία οι καλοί κι απ’ την άλλοι οι κακοί, μόνο σε δευτεροκλασάτα αμερικάνικα αστυνομικά. Στη ζωή σπανίως, εξ ου και οι δυσκολίες στη σωστή επιλογή και η ευκολία στα λάθη. ☺

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Δεν διαφωνώ, αλλά δεν βλέπω αυτό που ζήτησα.
    Επειδή έχω το «προνόμιο» να έχω συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που φυλακίστηκαν βασανίστηκαν και εκτλέστηκαν στην Ελλάδα από τους δεξιούς και στο ανατολικό μπλόκ από τους «κομουνιστές» από τις αφηγήσεις όσων επέζησαν αλλά και του Χρόνη Μίσιου που είχα την μεγάλη τύχη και τιμή να γνωρίσω από κοντά λίγο μετά την μεταπολίτευση στα 15 μου, είχα μιά κάπως περίεργη εικόνα για εκείνη την εποχή μέχρι το 2006 (τότε κάνοντας διάφορους συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, χρηματιστηριακών κινήσεων και μεγάλων γεγονότων, μου αποκαλύφθηκε μια διαφορετική εικόνα από αυτήν της γραπτής ιστορίας, το αστείο είναι πως δεν ήταν ποτέ κρυμένη) δεν μπορώ να την περιγράψω ακριβώς, σαν ματωμένη ειλικρίνεια, χωρίς υποκειμενικούς συνειρμούς, μόνο όπως ακούγεται.
    Περιμένω λοιπόν να αναφέρεις την αντίστοιχη τίμια δεξιά Μετάξω (συγχωρεμένη θεία μου αντάρτισα, ανάπηρη από οβίδα στο Βίτσι που μου είχε πεί το 1976 «δεν είνι έτσι πιδάκουμ τα πράγμα όπους σας τα λέν ιδώ» κι άρχισε να μου εξιστορεί απίθανες τραγικές καταστάσεις που έζησε στην Ουγγαρία)
    και τον αντίστοιχο τίμιο δεξιό Μίσιο που να μιλάει με βδελυγμία για δοσίλογους, ταγματασφαλίτες, δεξιό παρακράτος και εγκληματικές δεξιές κυβερνήσεις.

    Πιό αποτελεματική από οποιαδήποτε προπαγάνδα, είναι όχι η απόκρυψη αλλά η αποσιώπηση της αλήθειας.

  118. BLOG_OTI_NANAI said

    110: Η σκέψη είναι πως, αν αληθεύουν τα αναφερόμενα στο σχ. 106, ότι το κίνημα αυτό ενσωμάτωνε γενικά φιλελεύθερους κατά πλειοψηφία και πολύ λιγότερους «βέρους» κομμουνιστές, πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ακραία μορφή πολιτεύματος; Τον Αύγουστο του 1947 επί Ζαχαριάδη, οι διατάξεις για το πολίτευμα της ελεύθερης Ελλάδας που θα τίθονταν προς ψήφιση από τον λαό μετά το τέλος του εμφυλίου, προέβλεπαν προεδρευομένη Δημοκρατία όπως γράφει ο Βουρνάς. Ακόμα και τα άρθρα που αναφέρονται στη σύνθεση και στον τρόπο εφαρμογής της δικαιοσύνης τα λαϊκά δικαστήρια κατατάσσονται στις προσωρινές διατάξεις που ισχύουν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Δεν ισχυρίζομαι ότι κάποιοι δεν θα ήθελαν ακραίο πολίτευμα, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχαν οι δυνάμεις αυτές που θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν ακόμα κι αν το ήθελαν:

  119. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @118. Πες μου BLOG_OTI_NANAI πως μου κάνεις πλάκα, για να ησυχάσω! 🙂
    Ανεβάζεις «Συντακτική Πράξη» του ανταρτικού/ορεσιβίου/κυνηγημένου ΔΣΕ (άνευ ουδενός αντικρίσματος) για να αποδείξεις τις αγνές πολιτειακές προθέσεις του σταλινικού ΚΚΕ εκείνης της εποχής; Εν πάση δε περιπτώσει, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για το ζήτημα της κατάληψης της εξουσίας από τα φιλοσοβιετικά κομμουνιστικά κόμματα της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξεκινούσε από συνεργασίες με αφελείς αστικές δυνάμεις. Συμβουλέψου ένα οποιοδήποτε μέρος της και τα ξαναλέμε! Καλή σου μέρα! 🙂

  120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @117. Λάμπρο, ξεκινώ εφημερία και δεν μου περισσεύει ώρα για να σου απαντήσω όπως εσύ θέλεις, αλλά τηλεγραφικά:
    -Μετάξω δεν διαθέτω αλλά διαθέτω Μεταξά (έτσι τον ξέραμε στην γειτονιά που μεγάλωσα) του οποίου οι ιδέες διαφαίνονταν από το παρατσούκλι του. Έκανε σκληρή κριτική σε πολλές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της δεκαετίας του ’40, παραμένοντας πάντα σκληρός δεξιός. Είχα και αρκετούς άλλους γνωστούς και γείτονες δεξιούς, που στέκονταν κριτικά απέναντι στα γεγονότα εκείνης της περιόδοαυ.
    -Δεξιούς πολιτικούς είχαμε πολλούς που άσκησαν κριτική και κράτησαν αποστάσεις από πεπραγμένα εκείνης της εποχής, πέρα από τους Παπανδρέου, Κανελλόπουλο, κλπ (Εννοείται βέβαια ότι στους «δεξιούς» περιλαμβάνω και όλους όσοι βαφτίζονταν κεντρώοι ή κεντροαριστεροί, εφ’όσον είχαν αντιταχθεί στην λαίλαπα της κομμουνιστικής εξέγερσης)
    -Εγκληματικές κυβερνήσεις δεν είχαμε. Είχαμε τις νόμιμες κυβερνήσεις (με όσα λάθη και να κάνανε και με πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα -αν ζούσε- πιθανότατα θα ήταν από ΠΑΣΟΚ έως ΣΥΡΙΖΑ 🙂 ..) και τις κυβερνήσεις του βουνού, που θέλανε να αποσπάσουν τμήμα του εθνικού εδάφους για να το ανεξαρτητοποιήσουν ή να το εντάξουν σε καμμιά Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία.

    Θα τα ξαναπούμε προσεχώς! 🙂

  121. nikiplos said

    Δεν μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε αυτό το ΑΝ. Είναι τουλάχιστον τελείως φαντασιακή κατάσταση. Ο ΔΣΕ, ακόμη και με την πλήρη υποστήριξη του Τίτο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κρατήσει κάποιο τμήμα της χώρας στο κόκκινο στρατόπεδο.

    Δεν μιλάμε για τα νησιά, τα οποία οι Άγγλοι θα εκκαθάριζαν αμέσως και χωρίς περιστροφές, εφαρμόζοντες τις γνωστές τακτικές τους. Δεν χρειάστηκε βέβαια, καθώς υπήρχε η «ομαλότερη» διεκπεραίωση από τους ημεδαπούς, αλλά αν χρειαζόταν θα ερχόταν η ώρα τους. Αφήνω ασχολίαστο το γεγονός ότι λίγο παραπάνω μπέσα να έδειχναν οι Τούρκοι και να τους εμπιστεύονταν οι Άγγλοι – συγκυριακά έστω – θα είχαμε … ορέα εξέλιξη στην νησιωτική Ελλάδα με τους τυχοδιωκτισμούς της ηπειρωτικής.

    Το ζήτημα είναι πως όλες αυτές οι πολιτικές δράσεις επιβλήθηκαν στους ημεδαπούς από την ΕΣΣΔ, και την αυτού μεγαλειότητα Μ. Βρετανία. Ο Ζαχαριάδης, ως πατρίδα του αναγνώριζε μόνο την ΕΣΣΔ και οτιδήποτε ήταν για το καλό της, θα το έκανε πράξη χωρίς αναστολές, ακόμη κι αν αυτό περιελάμβανε το να διαλύσει την Ελλάδα. Όταν βρήκε εμπόδια σε αυτό, προχώρησε σε συκοφαντία αλλά και εξόντωση (πχ Καραγιώργης) των συντρόφων του.
    Οι Βρετανοί έπρεπε να φτιάξουν ένα στράτευμα ικανό να συγκρουστεί με τον ΕΛΑΣ. Προφανώς και δεν θα κολλούσαν σε λεπτομέρειες δωσίλογος, εγκληματίας κλπ, οποιοσδήποτε θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά τους, θα προσλαμβανόταν αμέσως.

    Τα ίδια και χειρότερα έγιναν σε άλλες περιοχές που οι Βρετανοί ήταν επικυρίαρχοι. Δυστυχώς στην ημεδαπή, δεν διδασκόμαστε τα τελείως διδακτικά τεκταινόμενα των Άγγλων στην Κύπρο, από το 1945 έως το 1960. Σε τι λεπτομέρειες έμπαιναν, τι στρατηγικές έστηναν για να στρατολογήσουν τον οποιονδήποτε: παππάδες κλπ. Μέσα σε 5 χρόνια κατάφεραν με εκπληκτική λεπτομέρεια να εγκαθιδρύσουν μια έχθρα μεταξύ πληθυσμών, που δεν περιγράφεται…

  122. gpoint said

    #117

    …είχα μιά κάπως περίεργη εικόνα για εκείνη την εποχή μέχρι το 2006 (τότε κάνοντας διάφορους συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, χρηματιστηριακών κινήσεων και μεγάλων γεγονότων, μου αποκαλύφθηκε μια διαφορετική εικόνα από αυτήν της γραπτής ιστορίας, το αστείο είναι πως δεν ήταν ποτέ κρυμένη)…

    Μου θυμίζεις ελαφρά τον μακαρίτη τον Σταυρίδη που ερχότανε στου Φλόκα στην Φ.Ν. και έλεγε πως είχε καρκίνο και θεραπεύθηκε πίνοντας το νερό του Καματερού (την ίδια άποψη είχαν τότε και τα Νέα, δεν κατέληξαν τυχαία στον Μαρινάκη). Βέβαια εμείς τον ξέραμε πως ήταν ολυμπιακάκιας και δεν δίναμε βάση σε όσα έλεγε, ούτε και οι γάβροι του Φλόκα.

  123. Γιάννης Κουβάτσος said

    «πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ακραία μορφή πολιτεύματος;»
    Η σταλινική τεχνογνωσία υπήρχε, αλίμονο.

  124. spyridos said

    Όρκος της ΠΕΕΑ
    «Ορκίζομαι ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντά μου σαν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μου και του ελληνικού λαού, ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της χώρας μου από το ζυγό των κατακτητών, ότι θα υπερασπίζω παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα».

    Μέλη της ΠΕΕΑ
    Πρόεδρος: Αλέξανδρος Σβώλος
    αντιπρόεδρος και Γραμματέας Επισιτισμού Ευριπίδης Μπακιρτζής
    Γραμματέας Δικαιοσύνης: Ηλίας Τσιριμώκος
    Γραμματέας Εσωτερικών: Γιώργης Σιάντος
    Γραμματέας Στρατιωτικών: Εμμανουήλ Μάντακας
    Γραμματέας Συγκοινωνίας: Νικόλαος Ασκούτσης
    Γραμματέας Οικονομικών: Άγγελος Αγγελόπουλος
    Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας: Πέτρος Κόκκαλης
    Γραμματέας Γεωργίας: Κώστας Γαβριηλίδης
    Γραμματέας Εθνικής Οικονομίας: Σταμάτης Χατζήμπεης

    Για δείξτε μου το σταλινισμό.
    Εχω δυό παππούδες που υπήρξαν ανώτερα στελέχη του ΕΑΜ σε τοπικό επίπεδο και δεν ψήφισαν ποτέ ΚΚΕ.

    Ορκος των ταγμάτων ασφαλείας
    «Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων».

  125. spyridos said

    Δεν υπήρξε ούτε ένας δεξιός που να παραδέχθηκε τα λάθη της δικής του πλευράς.
    Δεν θα βρεθεί ποτέ χρόνος για να αναφερθεί έστω και ένας γιατί απλώς δεν υπάρχει.

  126. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Και οι απέναντι, για να τους τιμωρήσουν για τον διαφαινόμενο σταλινισμό φρόντισαν μετά να μην τους προσφέρουν ούτε καν μια ευπρόσωπη αστική δημοκρατία, για να μάθουν, τα παλιοκουμμούνια.

    (Μέχρι στιγμής κανείς δεν μου έχει λύσει την απορία, πώς η Ελλάδα, χώρα της πλευράς των νικητών του ΒΠΠ, κυβερνήθηκε κατ’ εντολήν των τελευταίων από τους συνεργάτες των ηττημένων).

  127. Κουνελόγατος said

    Επειδή με το αν δε γράφεται ιστορία, όσοι επιμένετε, να διαβάσετε το βιβλίο του Φύσσα και αυτό του Αλεξάτου. Ο Νίκος έχει γράψει και άρθρο με τίτλο «Ουχρονία».

  128. spyridos said

    126
    Μα αστική δημοκρατία είχε φτιάξει το ΕΑΜ αν διαβάσεις τα ονόματα και τα έργα της ΠΕΕΑ.
    Οι δεξιοί έκαναν απλώς τη δικτατορία του κατσικοκλεφτάτου.
    Ακόμα και οι αμερικάνοι αγανάκτησαν τόσο μαζί τους που έριχναν καρπαζιές στους υπουργούς της περήφανης δεξιάς.

    127
    https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/13/uchronia/

  129. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    128 Ε βέβαια, τα φράγκα τα δίνεις για να στηθεί και να δουλεύει σωστά το μαγαζί, όχι για να τρώνε με δέκα μασέλες οι υπάλληλοι. Ήδη από την έκθεση Πόρτερ πρέπει να ακονίζανε τις σφαλιάρες οι ηπανοί.

  130. spyridos said

    Ο Πόρτερ σβούριξε σε δημόσιο χώρο σφαλιάρα στον υπουργό (συντονισμού??) Στεφανόπουλο
    και αυτός ο γλοιώδης έκανε μετά δώρο ένα διαμαντένιο περιδέραιο στη γυναίκα του Πόρτερ.

    Αστική δημοκρατία μαι αςς

    Φαντάζομαι το Σταικούρα να κάνει ακριβώς το ίδιο και χάλασα άλλο ένα πληκτρολόγιο με τον καφέ.
    Τον έχει ο Πάιατ ??? Μου φαίνεται άνετα.

  131. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Είχα την εντύπωση πως η σφαλιάρα έπεσε κάπου στα 50ζ, αλλά με μια πρόχειρη ματιά είδα πως ήταν πολύ νωρίτερα, στον εμφύλιο.

  132. spyridos said

    Στον εμφύλιο

    Ο Πόρτερ βρισκόταν σε απόγνωση.
    Ζητούσε από τον Στεφανόπουλο να βάλει ελέγχους στην εξαγωγή συναλλάγματος.
    Οτι λεφτά έδιναν οι Αμερικάνοι από το σχέδιο Μαρσαλ έφευγαν αμέσως για Ελβετία.
    «Κανείς τους δε σκέφτηκε να επενδύσει στην χώρα του» έλεγε σε περιοδικό των ΗΠΑ. Φαντάσου τι έγραφε στις εκθέσεις του.

  133. giorgos said

    Εδώ στήν σελίδα 25 https://www.scribd.com/document/378442172/Κακλαμάνης-Γερ-Επί-Της-Δομής-Του-Νεοελληνικού-Κράτο υπάρχουν οί απαντήσεις γιά τό πώς ό κρατικός μηχανισμός επανδρώθηκε από τά υπολείματα τής αλητείας τής κατοχής , όπως επίσης καί γιατί οί εκκαθαρίσεις καί ό εμφύλιος στήν Ελλάδα κράτησε σχεδόν πάνω από 20 χρόνια

  134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    120 – «Μετάξω δεν διαθέτω αλλά διαθέτω Μεταξά (έτσι τον ξέραμε στην γειτονιά που μεγάλωσα) του οποίου οι ιδέες διαφαίνονταν από το παρατσούκλι του. Έκανε σκληρή κριτική σε πολλές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της δεκαετίας του ’40, παραμένοντας πάντα σκληρός δεξιός.»
    Εκτός του ότι έχει διπλή ανάγνωση η σκληρή κριτική που έκανε, δεν έχει καμία σχέση με την θεία μου που δεν παρέμεινε σκληρή κομουνίστρια, δηλαδή δεν ήταν ποτέ, οι μάηδες σκότωσαν τον άντρα της σαράντα μερών νιόπαντρη και θέλοντας και μη, βγήκε στο βουνό, κανείς δεν ρώταγε τι είσαι και τι πιστεύεις, έπρεπε να χωριστούν οι Έλληνες για να εξυπηρετηθούν τα έξωθεν ένθεν και κακείθεν συμφέροντα και χωρίστηκαν, τα υπόλοιπα είναι για τους κολλημένους.

    «Δεξιούς πολιτικούς είχαμε πολλούς που άσκησαν κριτική και κράτησαν αποστάσεις από πεπραγμένα εκείνης της εποχής, πέρα από τους Παπανδρέου, Κανελλόπουλο, κλπ» Άσκησαν κριτική ο γέρος και ο Κανελόπουλος; οι υμνητές της Μακρονήσου; ωραίο ανέκδοτο, νάσαι καλά, έφτιαξα καινούριο συκώτι από τα γέλια. 🙂 🙂 🙂

    «(Εννοείται βέβαια ότι στους «δεξιούς» περιλαμβάνω και όλους όσοι βαφτίζονταν κεντρώοι ή κεντροαριστεροί, εφ’όσον είχαν αντιταχθεί στην λαίλαπα της κομμουνιστικής εξέγερσης)» Μα αν δεν το κάνεις αυτό δεν θα βρείς κανέναν άλλο δεξιό που έστω να ψέλλισε κάτι για ατιμώρητους δωσίλογους, ταγματασφαλίτες κλπ.

    «Εγκληματικές κυβερνήσεις δεν είχαμε.» Δεν ξέρω τα κριτήριά σου, για μένα όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο που φυλακίζουν βασανίζουν και εξορίζουν γυναικόπαιδα και γενικώς αντιφρονούντες πολίτες, πόσο μάλλον να τους εκτελούν, είναι εγκληματικές.

    «Είχαμε τις νόμιμες κυβερνήσεις (με όσα λάθη και να κάνανε και με πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα -αν ζούσε- πιθανότατα θα ήταν από ΠΑΣΟΚ έως ΣΥΡΙΖΑ 🙂 ..)»
    Ποτέ δεν είχαμε νόμιμη κυβέρνηση, μέχρι το 56 οι γυναίκες δεν ψήφιζαν ενώ μέχρι την μεταπολίτευση κυριαρχούσαν η βία και η νοθεία, μέχρι και τα δέντρα ψήφισαν (που ως γνωστόν, ανέκαθεν εμφορούνταν από εθνικό φρόνημα 🙂 ) από τότε μόνο η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή πήρε πάνω από 50%, όλες οι άλλες, είναι αποτέλεσμα «διαβουλεύσεων» (δηλαδή και του Καραμανλή ήταν, αλλά… 🙂 ) που ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν με την νομιμότητα.
    Μπορείς-τε να το βαφτίσεις-τε όπως θέλεις-τε αυτό το πολίτευμα, μια φορά ούτε νόμιμο είναι ούτε δημοκρατία.

    «και τις κυβερνήσεις του βουνού, που θέλανε να αποσπάσουν τμήμα του εθνικού εδάφους για να το ανεξαρτητοποιήσουν ή να το εντάξουν σε καμμιά Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία.»
    Αυτό είναι ένα ακόμη παραμύθι της οικονομικής ελίτ για να συνεχίζεται ο λαϊκός διχασμός, (που απ΄ότι βλέπω, καλά κρατεί ακόμη 🙂 ) μετά την Γιάλτα, όλα είχαν προδιαγραφεί και πάρει τον δρόμο τους, πρακτικά δεν υπήρξε τέτοιο μόρφωμα ως πραγματική οντότητα, μόνο ένα σύνολο μερικών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά κύριο λόγο εγκλωβισμένων χωρίς δυνατότητα επιλογής από τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δημιούργησαν οι αγγλοαμερικάνοι, που διοικούνταν από μιά χούφτα στενόμυαλων φασιστοειδών ανέραστων ανθρωπάκων.

    «Θα τα ξαναπούμε προσεχώς! 🙂»
    Δεν θέλω να ανοίξουμε διάλογο, δεν μ΄ενδιαφέρει το θέμα, (έχω βρεί τις απαντήσεις που έψαχνα) και γενικά η ιστορία και η παρελθοντολογία. Είναι αποδεδειγμένο πως δεν διδάσκουν τίποτε και δεν προσφέρουν κάτι ωφέλιμο για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και την δημιουργία προοπτικής για το μέλλον. Η ιστορία είναι κάτι σαν την θρησκεία, ένα ανόητο παραμύθι που μας επιβάλει η οικονομική ελίτ για την εύκολη χειραγώγησή μας, δεν είναι τυχαίο που και τα δύο διδάσκονται υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ!

    Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια για την Ελλάδα αλλά και γενικά για τον κόσμο, θα πρέπει να αποκηρύξεις την εξουσία γιατί η αλήθεια με την εξουσία δεν μπορούν να βαδίσουν για πολύ μαζί, αργά ή γρήγορα οι δρόμοι τους χωρίζουν, η σταθερότητα της εξουσίας βασίζεται ΠΑΝΤΑ σε φανταστικές ιστορίες που οφείλει να διαδίδει και να επιβάλει συνεχώς. Αυτό βέβαια θα σε φέρει σε αντιπαράθεση πρώτα με τον εαυτό σου που έχει γαλουχηθεί με τις υπάρχουσες φανταστικές ιστορίες και μετά σχεδόν με το σύνολο των γνωστών και αγνώστων συνανθρώπων σου.
    Έχει μεγάλο κόστος η αλήθεια γι΄αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την εξουσία και τα παραμύθια της. 🙂

    Γι΄αυτούς τους λόγους, θα αρκεστώ έστω στον αντίστοιχο τίμιο δεξιό Μίσιο, άλλωστε έχεις εδώ αρκετούς να μαλλιοτραβιέστε για τα ιστορικά γεγονότα μέχρι τα βαθιά σας γεράματα, χωρίς εννοείται να πείσει ποτέ κάποιος τον άλλο για το δίκιο του. 🙂

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    122 – Μην ασχολείσαι με πράγματα που δεν μπορείς να κατανοήσεις Gee, μη δίνεις βάση σε όσα λέω, μείνε στην αλήθεια του ΠΑΟΚ.

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα το ότι το μετεμφυλιακό κράτος ήταν μια επίφαση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ουσιαστικά ήταν μια αυταρχία, όπου κυριαρχούσαν οι δωσίλογοι, δεν αναιρεί τη βάσιμη υπόθεση ότι, αν είχαν νικήσει ο ΔΣΕ και το ΚΚΕ, θα είχαν εγκαθιδρύσει ολοκληρωτικό καθεστώς σταλινικού τύπου. Έτερον εκάτερον. Το «και σεις καταπιέζετε τους μαύρους» και τετριμμένο είναι και επιχείρημα δεν είναι.

  137. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    136 Με τον Σήφη παραιτημένο από την υπόθεση μετά τη Γιάλτα, και τους αγγλοαμερ με ζωντανά συμφέροντα εδώ, χλομό το κόβω το ενδεχόμενο. Στη Δύση θα ανήκαμε αλλά μάλλον χωρίς την τεράστια στρέβλωση που γράφω στο 126.

  138. Γιάννης Ιατρού said

    120: Γιώργο Κατσέα,

    μακάρι να είχαμε «πέσει» τότε στον κομμουνισμό. Απ΄ό,τι φαίνεται, απ΄τον κομμουνισμό συνέρχεται μιά χώρα γρηγορότερα σε σύγκριση με τις (φιλελεύθερες…) δεξιές κυβερνήσεις του 2004-2014. 😉

  139. gpoint said

    # 135

    Μεταξύ μας ούτε όσα έλεγε η 3Α (Αγία Αθανασία του Αιγάλεω) μπορούσα να καταλάβω… βέβαια σ’ αυτήν αποκαλύφθηκε η Παναγιά, σε σένα η παγκόσμια αλήθεια μέσω των χρηματηστηριακών μεταβολών…

    Φίλε Λάμπρο, όπως ξέρεις εγώ μιλάω και γράφω όπως σκέπτομαι γιατί ούτε πολιτική κάνω ούτε πράματα πουλάω ώστε να χρειάζεται να κολακεύω τον κόσμο, ούτε έχω λόγο να τους προσελκύσω σε ομάδες, κ.λ.π.
    Οπότε έχεις δυο δρόμους ή θεωρείς – όπως έγραψες- πως τα έχω ψιλοχάσει στα 70 μου, οπότε κακώς ασχολείσαι με ό,τι γράφω ή θα πρέπει να καταλάβεις πως μ’ αυτά που γράφεις σε δημόσιο χώρο και άλλοι πιθανότατα κάνουν τις ίδιες σκέψεις με μένα και απλά δεν στο γράφουν.

  140. Γιάννης Κουβάτσος said

    138: Εδώ, στα δεινά του «κομμουνιστικού» καθεστώτος, θα προστίθονταν και οι διαβόητες «ελληνικές ιδιαιτερότητες». Εκρηκτικό μίγμα, σκέτη κόλαση, μιλάμε. ☺

  141. Γιάννης Ιατρού said

    140: Πές ρε συ, δηλ. θα επανακάμπταμε ακόμα πιό γρήγορα απ΄τις πρώην κομμ. χώρες, ε; 🙂

  142. Χαρούλα said

    #138
    Αγαπημένε κ.Ιατρού ωραίοι οι πίνακες. Αλλά πίνακες εξαγωγής ανέργων έχουμε; Και την δεκαετία του 1960 με φιλελευθερη(;) κυβέρνηση, έπεσε η ανεργία στην Β.Ελλάδα.

  143. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αγαπητοί μου Γιάννηδες, να μας λείπουν τέτοιες επανακάμψεις! 🙂 Όποιος θέλει, μπορεί να μετριάσει τον πόνο του για την απώλεια της ευκαιρίας που χάσαμε την δεκαετία του ’40, με την χαρά που θα αποκομίσει από τους σημερινούς σοσιαλιστικούς παραδείσους (Κούβα, Κορέα, Κίνα κλπ)..

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    141,143: Αθάνατο ελληνικό πνεύμα, δαιμόνιες ελληνικές πατέντες, κομμουνιστές Οδυσσείς θα ίδρυαν ένα νέο πολιτικοκοινωνικοοικονομικό σύστημα που θα ‘κανε όλους τους κοινωνιολόγους και οικονομολόγους και λοιπούς σχετικούς επιστημόνους να σκίσουν τα πτυχία τους. 😁

  145. Γιάννης Ιατρού said

    142: Χαρούλα μου, ενδιαφέρον αυτό που ρώτησες. Θα δώ αν υπάρχει κάτι τέτοιο.
    Από ιδία αντίληψη μπορώ να πω, πως μετά τη συνένωση των Γερμανιών, υπήρξε σοβαρή εσωτερική μετακίνηση (πές το εξαγωγή) ανέργων πρός τις «παλιές χώρες» (την πρώην Δ. Γερμανία). Έχω και μιά ιστοριούλα επ΄αυτού, όταν τυχαία στο εργοστάσιο ήλθε ένα νέο παιδί (22-23 ετών) που ζήταγε οποιαδήποτε εργασία. Θα την διηγηθώ εδώ μιαν άλλη φορά, αρκετοί θα την ξέρουν θα από συναντήσεις που έχουμε κάνει.

    Όσο για τη δεκαετία του ’60 τα χάλια μας🙄 είχαμε, όπως βλέπεις από τον πίνακα 😎. Μετανάστευση του κερατά, π.χ. προς Αυστραλία ιδίως κατά την περίοδο 1962-1966 ( από το 1955 και μετά η Εθν. Στα­τιστική Υπηρεσία διαθέτει πλήρη και αναλυτικά στοιχεία), κυρίως από Β. Ελλάδα.

  146. spyridos said

    144

    Δεν χρειάστηκε έφτιαξαν οι ταγματαλήτες ένα για το οποίο θα τους ευγνωμονούμε πάντα.
    Οι χιλιάδες νεκροι΄εκτοπιισμένοι και βασανισμένοι θα τους ευγνωμονούν για πάντα.

    Στην Καραιβική ΚΑΙ μετά από 70 χρόνια αποκλεισμού η Κούβα είναι σε καλύτερη θέση από ΟΛΟΥΣ τους γείτονές της και αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης.
    Η Αιτή Η Δομινικ Δημ το Πουέρτ Ρίκο κτλ
    και δεν χρειάστηκε να σκίσει κανένας επιστήμονας τα πτυχία του γιαυτό.

  147. Εδώ κάτι ασήμαντες λεπτομέρειες
    https://www.imerodromos.gr/thelete-na-ginoume-kouva-tu-nikou-bogiopoulou/

  148. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Αφού το «ματς» συνεχίζεται…

    120, 134 κ.α.
    Είναι παραμονές εκλογών της 19-2-1956 και στην «Δημοκρατική Ένωση» συμμετέχει και η ΕΔΑ (!) – παρά τα όσα λέει/πιστεύει ο Γ.Π. Ειδικά περί συνοδοιπόρων και αμνηστίας, δείτε παρακάτω…

    Το εκλογικό σύστημα, που έγινε από τη κυβέρνηση Καραμανλή, σκοπό είχε τον περιορισμό της δύναμης της Δημοκρατικής Ένωσης. Στις εκλογικές περιφέρειες όπου η ΕΡΕ ήταν αδύναμη (κυρίως στα αστικά κέντρα) ίσχυε η απλή αναλογική. Στην επαρχία όπου η ΕΡΕ είχε σημαντική δύναμη ίσχυε το πλειοψηφικό. Αποτέλεσμα ήταν η ΕΡΕ με λιγότερες ψήφους πανελλαδικά να λάβει περισσότερες έδρες στη Βουλή (165) και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. [Από Βίκη]

    Όμορφη και παράξενη (και δύσκολη) πατρίδα!

  149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    139 – Δεν έγραψα πως τα έχεις ψιλοχάσει στα 70 σου, αλλά πως «πάτησες τα τρίτα ήντα κι άρχισες να σκεβρώνεις από χιούμορ» είναι πολύ διαφορετικά πράγματα νομίζω, αν όχι, τότε συγγνώμη.
    Από κει και πέρα, ξέρεις πως κι εγώ μιλάω και γράφω όπως σκέπτομαι, ούτε πολιτική κάνω ούτε πράματα πουλάω ούτε κολακεύω και κυρίως ούτε
    προσπαθώ να πείσω κανέναν, την άποψή μου θέλω να λέω και σε ένα κόσμιο επικοινωνιακό πλαίσιο την ανταλλαγή απόψεων ή απλών συζητήσεων περί ανέμων και υδάτων αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό, έχω πολλά όμορφα πράγματα να κάνω εκτός διαδικτύου για να γεμίζω την ζωή μου, και τα κάνω, θεωρώ πως είναι καλύτερο να ζείς βιωματικά την ζωή από να την ονειρεύεσαι ή να την παρατηρείς πόσο μάλλον να ζείς μια ζωή προδιαγεγραμμένη από άλλους για τους άλλους.
    Όπως αντιλαμβάνεσαι (φαντάζομαι) το αν υπάρχουν κι άλλοι που πιθανώς κάνουν τις ίδιες σκέψεις με σένα με αφήνει παγερά αδιάφορο, εσένα σου απαντώ γιατί σε γνωρίζω προσωπικά.

    Έχω συνειδητοποιήσει από πολύ καιρό πως το να κάνω συζήτηση εδώ για την σχέση των χρηματιστηριακών συναλλαγών με τα παγκόσμια ιστορικά και σύγχρονα γεγονότα, είναι σαν να συζητάει μαζί μου ο Avonidas για την κβαντομηχανική, την ίδια άγνοια έχετε οι περισσότεροι εδώ μέσα, γι΄αυτό και μ΄έχετε αναγάγει σε εξπέρ περί των οικονομικών, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δηλαδή. 🙂
    Αυτή την άγνοιά σου αποδεικνύει και η συσχέτιση που έκανες επιλεκτικά μιάς παραγράφου από την συζήτηση μου με τον κύριο Κατσέα με το νερό του Καματερού και με την Αγία Αθανασία του Αιγαλέου, συγκρίνεις απάτες και οράματα για αφελείς με φανερές αποδείξεις που μπορεί ο καθένας να βρεί και τα βγάζεις ίδια, αν αυτό σε ισορροπεί καλά κάνεις, εμένα από τη στιγμή που δεν με επηρεάζει, δεν μ΄ενοχλεί.

  150. BLOG_OTI_NANAI said

    Και εδώ κάποιες ακόμα:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mariel_boatlift

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cuban_immigration_to_the_United_States

    https://en.wikipedia.org/wiki/Cuban_intervention_in_Angola (για να μην νομίζουμε ότι η αποστολή στρατού σε τρίτες χώρες είναι γνώρισμα του ιμπεριαλισμού, όλοι το κάνουν αλλά μόνο «για καλό»)

    https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Cuba#Homophobia_and_labor_camps_during_the_1960s

    Μεγάλη η ατάκα μπογιόπουλου: «Τα θύματα φυλετικού ή θρησκευτικού ρατσισμού στην Κούβα είναι μηδέν«. Δεν μας είπε βεβαίως πόσα είναι τα θύματα του ιδεολογικού ρατσισμού. Εκτός βέβαια αν τα βασανιστήρια, τις φυλακίσεις, τα στρατόπεδα εργασίας και αναμόρφωσης, τις εκτελέσεις, τις εξορίες τις υπέστησαν μόνο «οι κακοί», άρα καλώς έγιναν.

    Ότι η αριστερή/δεξιά πλευρά είχε όλα τα καλά και όλα τα κακά ήταν στη δεξιά/αριστερή πλευρά, δεν στέκει.. Οι εμφυλιοπολεμικές υπερβολές δεν προσφέρουν τίποτα σήμερα.

  151. 150

    Από το δεύτερο λυγξ:
    From 1960 to 1979, hundreds of thousands of Cubans left Cuba. Most came from Cuba’s educated upper and middle classes.
    Αυτοί που καλοπερνάγανε επί Μπατίστα δηλαδή.

    Οι ομοφυλόφιλοι στα 60ζ γενικώς δεν καλοπερνάγανε πουθενά. Σίγουρα η Κούβα δεν είναι παράδεισος (ποιά χώρα είναι άλλωστε?) αλλά έχω τη φρικτή υποψία πως ο μέσος Κουβανός έχει μάλλον περισσότερες παροχές από το 1959 και δώθε παρά πριν. Τα στοιχεία του 147 δεν έχουν αμφισβητηθεί σοβαρά από κανέναν. Και το διασημότερο στρατόπεδο φυλάκισης, βασανισμών κλπ επί κουβανικού εδάφους δεν το διευθύνουν κουβανοί…

  152. spyridos said

    Στην Αγκόλα και στη Ναμίμπια οι Κουβανοί (στρατός και γιατροί) έσωσαν πολύ κόσμο από τους Νοτιοαφρικανούς καταπιεστές.

    Στο Πορτ ο Πρενς κυκλοφορούσαν 50 χρόνια τα παιδάκια με πορτοκαλί μαλλιά από την αβιταμίνωση. Ο ΜΟ ηλικίας ήταν τα 45 ως πριν 25 χρόνια.
    Αυτά τα επιτεύγματα των αμερικανοκίνητων δικτατόρων..
    Οι Κουβανοί τα κατάφεραν σίγουρα καλύτερα και με πλήρα αποκλεισμό. Και με τα αποθέματα των ταρπεζών στην κατοχή των αμερικάνων.
    Και στη Χιλή υπέροχα τα κατάφεραν δημοκρατία και φιλελευθερισμός. Η να μιλήσουμε για την Γουατεμάλα.
    Κάθε βδομάδα βρίσκουν νέους μαζικούς τάφους. Εκεί να δεις ελευθερία (και θρησκευτική). Δεν το λέει όμως ο Σκάει και οι φιλελέδες είναι χαρούμενοι.

    Και από αυτό που αρχίσαμε.
    Το ποιά ήταν η ΠΕΕΑ ήταν γνωστό και το ΕΑΜ είχε δείξει πεντακάθαρα δείγματα διακυβέρνησης. Αλλά οι διαπλεκόμενοι κατσικοκλέφτες ήθελαν να συνεχίσουν τριτοκοσμικά.
    Και μιλάνε και για Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Στο Ελλαδιστάν. Ελεος.

    136 ,140

    «Μα το ότι το μετεμφυλιακό κράτος ήταν μια επίφαση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ουσιαστικά ήταν μια αυταρχία, όπου κυριαρχούσαν οι δωσίλογοι, δεν αναιρεί τη βάσιμη υπόθεση ότι, αν είχαν νικήσει ο ΔΣΕ και το ΚΚΕ, θα είχαν εγκαθιδρύσει ολοκληρωτικό καθεστώς σταλινικού τύπου. Έτερον εκάτερον. Το «και σεις καταπιέζετε τους μαύρους» και τετριμμένο είναι και επιχείρημα δεν είναι.»

    «Εδώ, στα δεινά του «κομμουνιστικού» καθεστώτος, θα προστίθονταν και οι διαβόητες «ελληνικές ιδιαιτερότητες». Εκρηκτικό μίγμα, σκέτη κόλαση, μιλάμε. »

    Το αξίωμα της πρώτης πρότασης δεν ισχύει φυσικά και είναι όντως ΑΞΙΩΜΑ.
    Οι ελληνικές ιδιαιτερότητες δεν υπάρχουν όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Οι Έλληνες έμαθαν στα χρόνια ύπαρξης του Ελληνικού κατσικοκλεφτικού κράτους ότι πρέπει να κλέβουν και να έρπονται για να επιβιώσουν
    και αυτό κάνουν. Ελπίζουν να συμμετέχουν σε καμιά αρπαχτή να λαδώσουν λιγο το αντεράκι τους που έλεγε κι ο δήμαρχος Χαρχούδας.
    Οι τελευταίες εκλογές το απόδειξαν.

  153. gpoint said

    # 149

    Μη μιλάς για αποδείξεις γιατί…αποδεδειγμένα μπερδεύεις υποθέσεις με συμπεράσματα. Εκείνος ο ΓΠΠ που έλεγες προ επταετίας ακόμα νάρθει. Εσύ δεν τον αναφέρεις σε κάθε ποστ σου όπως τότε, τον ξέχασες αλλλά εγώ το θυμάμαι γιατί σου είχα εξηγήσει γιατί δεν πρόκειται να γίνει κι ας μην είχα ιδέα από την…»σχέση των χρηματιστηριακών συναλλαγών με τα παγκόσμια ιστορικά και σύγχρονα γεγονότα »

    Οπως έλεγες πως δεν σε ενδιαφέρουν τα ποδοσφαιρικά αλλά βρέθηκες να πανηγυρίζεις ένα κλεμένο στα χαρτιά πρωτάθλημα…

    Μην το μακραίνουμε άλλο σου έγραψα πως μπορεί να εκλάβουν τα γραφόμενά σου κάποιοι αναγνώστες, θες να το δεις δεστο, θες να αδιαφορείς , δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, απλά στην δεύτερη περίπτωση ο χώρος αρχίζει να μην είναι πολύ αρεστός σε μένα

  154. BLOG_OTI_NANAI said

    Εσωτερική κριτική για την αλόγιστη χρήση των όρων «λαϊκή δημοκρατία» και «δικτατορία του προλεταριάτου». Προηγείται μακρά κριτική για το γεγονός ότι συχνά έγινε αυτούσια μεταφορά μοντέλων από άλλες χώρες του εξωτερικού χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές ιδιαιτερότητες. Τίθεται λοιπόν ως πραγματικό εσωτερικό ζήτημα (και όχι ως μπλόφα προς τα έξω) ότι τα περί «λαϊκής δημοκρατίας» και «δικτατορίας του προλεταριάτου» μόνο πρόβλημα δημιουργούν στην Ελλάδα και εμποδίζουν την άθροιση των δημοκρατικών δυνάμεων. Δηλαδή μπορεί ο Ζαχαριάδης να επέμενε στη φρασεολογία αυτή, αλλά μάλλον ίσχυε αυτό που προανέφερα, ακόμα κι αν κάποιοι το ήθελαν, στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Με μια πρόχειρη ματιά, βλέπω ότι η έννοια της «δικτατορίας του προλεταριάτου» ως ρεαλιστική προσέγγιση δεν είναι καθόλου δημοφιλής σε σχέση με τις διακηρύξεις των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα:

  155. BLOG_OTI_NANAI said

    Η εικόνα του 154 είναι από το 1953, άρα ναι μεν η «δικτατορία του προλεταριάτου» ως γενική ιδέα δεν μπορεί να εξαλειφθεί από ένα κομμουνιστικό κόμμα, όμως όσα βλέπουμε στα σχόλια 106 και 118 επιβεβαιώνονται. Στο διάστημα 1945-1953 δεν φαίνεται να υπήρχε η ψευδαίσθηση δυνατότητας εφαρμογής «δικτατορίας του προλεταριάτου». Άλλωστε και το σχέδιο «Λίμνες» του 1947 που έμεινε φυσικά στα χαρτιά και απαιτούσε 50.000 στρατό ενώ υπήρχαν μόνο 16.000 και μια τεράστια γραμμή υποστήριξης ανεφοδιασμού θα απέδειξε και στον πιο δύσπιστο (εκτός του Ζαχαριάδη) ότι για την Ελλάδα αποτελούσε ουτοπία η «δικτατορία του προλεταριάτου».

  156. BLOG_OTI_NANAI said

    Σε ένα βιβλίο που λέγεται «Η Βίβλος της Εθνοπροδοσίας» (προφανώς αντικομουνιστικό) παρατίθεται μια σχετική αναφορά για καταγγελία από το ΚΚΕ της ανατίναξης της ΕΣΠΟ ως προβοκάτσιας:

    Αυτό δεν μοιάζει απίστευτο, αν σκεφτούμε ότι η ανατίναξη έγινε το 1942 και σε επίσημη διακήρυξη του 1943 το ΚΚΕ ονομάζει την ΠΕΑΝ ως «αντεθνική συμμορία». Προφανώς όμως τα πάθη της εποχής δεν άφηναν περιθώρια για γενναίες πράξεις αναγνώρισης του ιδεολογικού εχθρού. Πάντως, στον ίδιο τόμο, είναι προφανές ότι το σκεπτικό του μεταγενέστερου ΚΚΕ διαφοροποιείται και χαρακτηρίζει πλέον την ΠΕΑΝ ως «αντιστασιακή οργάνωση»:

  157. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Είπα να μην σ’ ακολουθήσω σ’ αυτό το κουκουεδοφιλικό κατρακύλισμα 🙂 αλλά βλέπω ότι δεν σταματάς και λέω να «τα δώ» [όρος του πόκερ!] κι εγώ. Αν μέσα σ’ αυτήν την άνευ όρων και ορίων σπίλωση του καθενός ατόμου και της καθεμιάς άλλης αντιναζιστικής οργάνωσης που τόλμησε να δρα έξω από τον ΕΛΑΣ («αντεθνική», «προδοτική», «δοσιλογική» κλπ) στην καρδιά της Κατοχής, εσύ βλέπεις ένα ΚΚΕ με καλούς σκοπούς και στόχευση προς την εγκαθίδρυση μιάς εξαγνισμένης αστικής δημοκρατίας, τότε φοράμε εντελώς διαφορετικά γυαλιά για να διαβάζουμε την Ιστορία (..κι αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, ούτε αναδεικνύει κάποιον νικητή. Απλώς, δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε 🙂 )

  158. BLOG_OTI_NANAI said

    157: Πρόσεξε πρώτα τι ακριβώς γράφω.
    Σχολιάζεις με μια δόση χιούμορ: «κουκουεδοφιλικό κατρακύλισμα, αλλά βλέπω ότι δεν σταματάς».

    Αν όμως δεις προσεκτικά, το 156 είναι σχόλιο στο μή «κουκουεδοφιλικό» σχόλιο αρ. 24 του Χρήστου Π. εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/21/meze-393/#comment-605939

    Και αν κοιτάξεις το παραπάνω σχόλιο 156, όπως βλέπεις επιβεβαιώνω ένα μή «κουκουεδοφιλικό» σχόλιο. Λέω λοιπόν ότι βρήκα κάτι που δείχνω ότι ισχύει αυτό που λέει, ότι το ΚΚΕ καταδίκαζε την ΠΕΑΝ παραβλέποντας το έργο της. Και συμπληρώνω από κάτω ότι «το σκεπτικό του μεταγενέστερου ΚΚΕ διαφοροποιείται».

    Άρα, αν έπασχα από… «κουκουεδοφιλία» δεν θα το επιβεβαίωνα καν.

    Θέλω λοιπόν να παρατηρείς πρώτα όσα γράφω. Αυτό είναι και το σωστό.

    Επίσης, στα 6 χρόνια που είμαι εδώ, έχω απαντήσει πολλές φορές σε μονόπλευρες προσεγγίσεις ότι Στάλιν, Μάο, Πολ Ποτ, Κιμ Ιλ Σουνγ, Τσαουσέσκου είναι σφαγείς και όχι πρότυπα Δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Εξίσου και ο Φράνκο ή ο Πινοσέτ ή ο Παπαδόπουλος κ.λπ.

    Αν όλοι οι αριστεροί χαρακτηρίζονται «συμμορίτες» και θεωρούμε ότι τίποτα καλό δεν έχουν μέσα τους, τότε δικαιώνουμε και τους αριστερούς που έβλεπαν παντού «φασίστες» και «δοσίλογους».

    Προσωπικά είμαι υπέρ της πραγματικότητας, ότι υπήρχαν και υπάρχουν και αριστεροί και δεξιοί Δημοκράτες. Και καθώς είναι το μοναδικό πολίτευμα που σέβομαι, τιμώ και όσους το σέβονται είτε αριστεροί, είτε δεξιοί. Και αντίστοιχα είμαι ενάντια σε όλους τους ακραίους: ακροδεξιούς ή ακροαριστερούς που καταφέρονται κατά της Δημοκρατίας και των νόμων ή επιδιώκουν με αυθαίρετες και εγκληματικές πράξεις την ανατροπή τους.

    Επίσης, συχνά αντιπαραθέτω παλιές προσεγγίσεις αριστερών ως προς το σύμβολο της Σημαίας, τον λόγο τους υπέρ της πατρίδας και του έθνους, τα οποία σήμερα κάποιοι που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί τα θεωρούν κατάπτυστα. Φυσικά χωρίς να ξεχνάω ποτέ όσα απαράδεκτα επιδιώχθηκαν ή δηλώθηκαν είτε για τη Μικρασιατική Καταστροφή είτε για τη Μακεδονία η οποία άνετα θα θυσιαζόταν από κάποιους προκειμένου να υπερισχύσει το κόμμα εις βάρος των συνόρων.

    Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών όχι ως προδοσία, αλλά ως μια κατάσταση όπου η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία, αφού ο δυνατός (ΝΑΤΟ) κάνει κουμάντο και επί 30 χρόνια ακούγονταν μόνο φανφάρες και παραμύθια που κανείς δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει. Ταυτόχρονα όμως θεωρώ όλες τις αντιρρήσεις επ’ αυτής ως δικαίωμα όπως και τα συλλαλητήρια και δεν δέχομαι μαζικά βαφτίσια για «ακροδεξιούς».

    Και φυσικά ουδέποτε συμφωνώ με τις διεθνιστικές ουτοπίες ενός κόσμου δήθεν χωρίς σύνορα, ούτε θα δεχτώ ποτέ ως «προοδευτική» την μοναδική «διεθνιστική» προσέγγιση των ημερών μας που πραγματοποιείται για λόγους παγκόσμιας οικονομίας. Θεωρώ μάλιστα ύβρη προς κάθε έννοια προοδευτικότητας, να αποδέχεται ο αριστερός την τακτική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» και να καταδέχεται να υποστηρίζει πολιτικές του Κεφαλαίου και του Κέρδους τα οποία έχουν πρόβλημα με τις εθνικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες μόνο επειδή τους μικραίνουν την αγορά και το κέρδος. Αυτό όμως δεν είναι… διεθνισμός!

    Εξίσου στο ίδιο πλαίσιο, και ενώ και οι αριστεροί καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι με κοινά ταιριάζουν και οι άνθρωποι χωρίς κοινά δεν ταιριάζουν (γι’ αυτό απεχθάνονται τους ακροδεξιούς και οι ακροδεξιοί εκείνους), εντούτοις χειροκροτούν το Κεφάλαιο για την εισαγωγή στην Ευρώπη θυμάτων προς εκμετάλλευση και αποδέχονται το παραμύθι για το δημογραφικό, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι αν καταπολεμηθεί απλώς η υπογεννητικότητα του Ευρωπαίου, όμως δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα η νοοτροπία του για την «καλή ζωή». Κατά συνέπεια, θα έχουμε μεν περισσότερους Ευρωπαίους χωρίς πρόβλημα υπογεννητικότητας, αλλά δεν θα έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για τις «βρώμικες δουλειές», ούτε σκλάβους για κινεζοποίηση των μισθών.

    Όσο για τις αριστερές ακρότητες του πολίτικαλ κορέκτ έχω τοποθετηθεί. Το ίδιο βεβαίως και για τις δεξιές υπερβολές ενάντια π.χ. στο σύμφωνο συμβίωσης. Να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος, να τον βλαστημάει η οικογένεια του μια ζωή, και όταν πεθάνει να τρέχει να κληρονομήσει τον «@ούστη» που έβριζε, δεν πάει. Με το σύμφωνο τουλάχιστον, θα τα πάρει εκείνος/η που στάθηκε στις δυσκολίες και τις αρρώστιες του/της.

    Άρα φίλε Γιώργο, δεν με αφορά η περίπτωση ανθρώπου που ξεκινάει από το τι θεωρείται «δεξιό» ή «αριστερό» και απλώς το ακολουθεί. Γι’ αυτό λοιπόν είμαι αντίθετος με όλες τις υπερβολές ή τις αλλοιώσεις της ιστορίας είτε από δεξιούς είτε από αριστερούς.

    Οπότε, δεν υπάρχουν μόνο τα απλά γυαλιά, υπάρχουν και οι… πολυεστιακοί φακοί.

  159. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ας μην ταυτίζουμε, όμως, κομμουνιστές και αριστερούς. Κάποιοι, μάλιστα, όπως ο Γιάννης Χάρης και ο μακαρίτης Άγγελος Ελεφάντης, θεωρούν ότι το ΚΚΕ, εφόσον δεν κόβει τον ομφάλιο λώρο με τον σταλινισμό, δεν ανήκει στην αριστερά. Πάρα πολλοί αριστεροί, μετριοπαθείς, δημοκράτες και φιλελεύθεροι άνθρωποι, όχι μόνο δεν είναι κομμουνιστές, αλλά είναι αντικομμουνιστές, αφού ο κομμουνισμός είναι ένα από τα δύο πόδια του οοκληρωτισμού, όπως αποδείχτηκε τραγικά στην πράξη. Πολλοί, λοιπόν, αριστεροί και κεντρώοι δημοκράτες αγωνίστηκαν στις τάξεις του ΕΑΜ και αυτοί επιθυμούσαν την μεταπολεμική εγκαθίδρυση μιας υγιούς αστικής δημοκρατίας βασισμένης στο κράτος πρόνοιας και δικαίου. Το ζαχαριαδικό ΚΚΕ δεν νομίζω πως είχε τέτοια αγαθά σχέδια.

  160. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    -BLOG σε εκτιμώ και επομένως, μακριά από μένα οποιαδήποτε σκέψη παρανάγνωσης, παρεμηνείας και διαστρέβλωσης των λόγων και των προθέσεών σου. Επικοινωνώ μαζί σου με καθαρή καρδιά, χαμογελούσα όταν σου απαντούσα και δεν θα με πείραζε και αν ακόμη είχαμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις για κάποια πράγματα, ιδίως σε ζητήματα του παρελθόντος. Και βέβαια, είμαι κι εγώ εναντίον των άκρων και αν θα δώσει καμιά φορά ο Θεός και τα πούμε από κοντά, θα καταλάβεις και γιατί είμαι Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ που θα μπορούσε να υποψιαστεί κανείς πως θεωρεί «όλους τους αριστερούς «συμμορίτες»» (Μόνο ένα πράγμα με αποδιοργανώνει: Οι κακοήθεις προσωπικές -ρητές ή υπαινικτικές- επιθέσεις!) 🙂

  161. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @159. Γιάννη, συμφωνώ απολύτως με αυτά που γράφεις. Α-π-ο-λ-ύ-τ-ω-ς! Ένας Θεός ξέρει πόσες χιλιάδες αγνοί Έλληνες, απλά φιλελεύθερα δημοκρατικά στοιχεία ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ(!), ήταν ενταγμένοι στις τάξεις του ΕΑΜ (αλλά και του ΕΛΑΣ!). Για να μην σου πώ πως αναφέρονται ακόμη ΚΑΙ κάποιοι ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ως μέλη του(!). Επομένως, αν καμιά φορά μου/μας προκύπτει κανένας οξύς χαρακτηρισμός γι αυτόν τον χώρο, αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ, αλλά αυτούς που τους ποδηγετούσαν..

  162. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @159. Βεβαίως, για τον ΔΣΕ δεν συζητάμε κάτι τέτοιο. Ήταν αποκλειστικά προϊόν του ζαχαριαδικού ΚΚΕ, χωρίς κανένα περιθώριο διπλαναγνώσεων στις προθέσεις, στους σκοπούς και στις ενέργειές του..

  163. leonicos said

    Γιώργο Κατσέα, Μπλογκ ότι νάναι και Γιάννη Κουβάτσο

    Καλησπέρα και ηρεμία. Είμαστε στο σαλόνι του Σαραν΄τακου και δεν πρέπει να του χαράξουμε τα έπιπλα με σουγιάδες.

    Η τοποθέτησή μου είναι γνωστή, αλλά υπήρξα μέλος του ΚΚΕ (Πανεπιστημονική στην πραγματικότητα, δεν ξέρω πόσο μέλη μάς θεωρούσαν οι πιο μεσα, διότι παίζει και αυτό) και αποστασιοποιήθηκα σιγά σι΄γα ή μάλλον με ξέχασαν όταν πήγα στην Αγγλία και δεν ξεναενοχλησαν ούτε κι εγώ αυτούς.

    Το αιτημα της δικαιοσύνης και της ειρήνης είναι υπαρκτό, αναγκαίο και επείγον. Ο κόσμος όμως δεν πάει καλά, όσο κι αν το προσπαθεί. Έχω μια απάντηση, αλλά είναι θεολογικού τύπου κι επομένως δεν ειναι για εδώ.

    Συνέβηκαν πολλά άσχημα και στην ΕΣΣΔ και στο ΚΚΕ, υποθέτω δε και σε όλα τα ΚΚ παγκοσμίως, όπως συνέβησαν και σε όλα τα άλλα κόμματα.

    Δυδτυχώς οι άνθρωποι είναι μικροί. Τα ιδανικά γράφονται στη σημαία που σηκώνουν, αλλά οι ίδιοι είναι χαμηλοί. Κι εμείς, ποθὖ δεν είμαστε πιο ψηλοί από τους σημαιοφόρους, ακολουθολυμε τη σημαία και τα ιδανικά.

    Όσα λάθη και αν έκαναν, δεν παύει να ήταν σημαιοφόροι, και αυτό είναι μια ξεχωριστή αξία ποιοτητας και όχι ποσότητας. Ανάξιοι ως άτομα αλλά μπροστάρηδες κάπου, κι εμείς ουραγοί.

    Το ν’ αναμοχλεύουμε τη στάχτη, είναι οδυνηρό. Διάβασα τα παραπάνω σχόλια για τις ανακοινώσεις και λυπήθηκα. Και όμως δεν συγχωρώ αυτόν τον μέχρι σήμερα φίλο μου, για τις γενικευτικές απορριπτικές του θέσεις.

    Αν δεν είχαν κάνει αυτά τα λάθη όλοι, δεν ξέρω αν θα ήμασταν κάτω από τι είδους καθεστώς αλλά θα ήμασταν καλύτερα και από εμάς τουΕλευθέρου Κόσμου και από εκείνους του τέως Κομμουνισυτικού Παραδείσου

  164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    163 – Τι είναι πιο σημαντικό Λεώνικε, η ζωή ή η ιδέα;

  165. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κι εμείς, αγαπητέ Λεώνικε, για να φτάσουμε σ’ αυτά τα άσπρα μαλλιά,
    γυρίσαμε κάμπους και βουνά/
    και πανηγύρια περάσαμε/
    σε διάφορες ιδεολογικές αγκαλιές [κλεμμένο..]
    και πάθαμε, κι αλλάξαμε.
    Και γι αυτό, αδελφέ μου,
    μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά [κλεμμένο κι αυτό..]
    Αρκεί να μην μας ορμίσει κανένας αναψο-Κοκκινισμένος κάτοχος της Απόλυτης Αλήθειας
    που να θέλει να μας την χώσει.
    Δεν κρατάμε σουγιάδες/
    δεν κινδυνεύουν από εμάς τα έπιπλα του Νίκου/
    δεν φοβόμαστε τίποτα/
    Είμαστε ελεύθεροι [..κι αυτό κλεμμένο ΄:-) ]

    Καληνύχτα μας! 🙂

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λεώνικε, τα είπε καλύτερα και λακωνικότερα ο Αλμπέρ Καμί:
    «Κάθε ψεύτικη ιδέα τελειώνει μέσα στο αίμα, αλλά πρόκειται πάντα για το αίμα των άλλων.»
    Κομμουνιστές, ναζιστές και φασίστες μετέτρεψαν μεγάλες χώρες σε πειραματικά εργαστήρια και λαούς με ιστορία σε πειραματόζωα. Τα πολυαίμακτα αποτελέσματα τα ξέρουμε, η κατάληξη ήταν αναπόφευκτη, αφού οι ιδέες ήταν ψεύτικες και αναντίστοιχες με τις κοινωνικές εξελίξεις και ανάγκες. Αποτελούν πλέον μνημεία φρίκης και όχι αφορμές για νοσταλγία.

  167. 166 Κονγκό (και Αφρική γενικώς), Νότια Αμερική (ολόκληρη), Αυστραλία, ΝΖ, Κίνα (πόλεμοι οπίου) Βιετνάμ κλπ κλπ κλπ μετατράπηκαν σε πειραματικά εργαστήρια και μνημεία φρίκης. Όχι από κομμουνιστές, ναζιστές και φασίστες. Το σημερινό δημοκρατικό Βέλγιο και η φιλελεύθερη Ολλανδία πού βρήκαν τα πλούτη τους? Από τις αγελάδες?

  168. Ο ίδιος ο Καμί ως pied-noir είχε ένα θεματάκι με τις πρώην αποικίες.

    https://fr.wikipedia.org/wiki/Albert_Camus#La_guerre_d'Alg%C3%A9rie_et_le_prix_Nobel

  169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    167 – Ένα ήταν και είναι το σύστημα Χτήνος τα τελευταία 300 χρόνια, τα υπόλοιπα είναι ψευδαισθήσεις για τον κοσμάκη μέχρι να πάει υπάκουα στον Παράδεισο. Λειτούργησαν μήπως ο κομμουνισμός, ο ναζισμός κι ο φασισμός χωρίς τράπεζες;

    To ζήτημα δεν είναι ποιοι σκότωσαν και έκλεψαν περισσότερο ή η αλλαγή αφέντη αλλά η ελεύθερη από δεσμά κοινωνία, πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος και να γίνει καλύτερος αν δεν αλλάξουν ατομικά οι άνθρωποι και να γίνουν αυτόνομοι και υπεύθυνοι των πράξεών τους; Όταν υποτάσσεται το άτομο στην δογματική ιδέα, είναι φασισμός και οπισθοδρόμηση.
    Δεν πρόκειται να υπάρξει ελεύθερη κοινωνία όσο βασίζεται στο χρήμα πόσο μάλλον στο σύστημα χρέους, τα θρησκευτικά και πολιτικά δόγματα ευαγγελίζονται την κοινωνική ελευθερία αλλά είναι η ελευθερία της τυραννίας, των εξουσιαστών και των τακτοποιημένων και όλων αυτών που εκπροσωπούν τις κοινωνικές επινοήσεις και ωφελούνται από αυτές.

    «Το σημερινό δημοκρατικό Βέλγιο και η φιλελεύθερη Ολλανδία πού βρήκαν τα πλούτη τους? Από τις αγελάδες?» Όχι, από τα βόδια. 🙂

  170. ΚΩΣΤΑΣ said

    169 ΛΑΜΠΡΟΣ –> «Το σημερινό δημοκρατικό Βέλγιο και η φιλελεύθερη Ολλανδία πού βρήκαν τα πλούτη τους? Από τις αγελάδες?» Όχι, από τα βόδια. 🙂

    Φσσσσσσσσσσσσσς Λάμπρο, τους έστειλες όλους!!! 😝

  171. sarant said

    168 Πέθανε νωρίς. Αναρωτιέμαι τι θα έκανε αν ζούσε στη δεκ του 1960.

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μου αρέσει κι άλλη μια ρήση του Καμύ:
    «Αν υπήρχε ένα κόμμα αποτελούμενο από αυτούς που δεν είναι βέβαιοι ότι έχουν δίκιο, τότε θα ήμουν μέλος του.»
    Είχε βαρεθεί τους δογματικούς και τα έργα τους ο καημένος. Έφυγε νωρίς, δυστυχώς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: