Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τελευταία μεζεδάκια του καλοκαιριού

Posted by sarant στο 21 Σεπτεμβρίου, 2019


Βγήκε κάπως ποιητικός ο τίτλος και θα θυμηθείτε και την πρώτη σταγόνα της βροχής, ιδίως επειδή, όπως μου λένε, χαλάει και ο καιρός -λες και δεν το είχαμε πιάσει το υπονοούμενο.

Θα μπορούσα να τα βάλω και «μεζεδάκια της ισημερίας» αλλά αφενός τον τίτλο αυτόν τον έχω χρησιμοποιήσει ίσαμε πέντε φορές ως τώρα και αφετέρου η ισημερία είναι το πρωί της Δευτέρας.

Σκέφτηκα επίσης να βάλω τίτλο «Μεζεδάκια της NASA», μια και τη βδομάδα που πέρασε έγινε ντόρος στα κοινωνικά μέσα για την νεαρή γυναίκα που δήθεν «διαπρέπει στη NASA» και «εκπαιδεύει αστροναύτες» αλλά τελικά είπα να μη διαφημίσω περισσότερο αυτή τη θλιβερή ιστορία τώρα που μαθεύτηκε ευρύτερα.

Πόσο ευρύτερα; Μέχρι και το BBC έγραψε για το θέμα -στο τέλος του ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι η κ. Αντωνιάδου δεν θελησε να σχολιάσει (was not available for a comment είναι η ακριβης διατύπωση).

Και προχωράμε στα καθαυτό μεζεδάκια μας, που δεν είναι πολλά τούτη τη βδομάδα -είχα κι εγώ ταξίδι, δεν στείλατε κι εσείς.

* Η αστεία επιγραφή της εβδομάδας, που φαίνεται αυθεντική, από την εξώπορτα μονοκατοικίας.

To σπίτι αυτό «υπερασπίζετε» από άντρες, όπως βλέπετε, που είναι αδίστακτοι, ανελέητοι και ελαφρώς ανορθόγραφοι. Είναι και αδύσσωποι, που είναι υβρίδιο, διασταύρωση της αβύσσου με τον αδυσώπητο.

Real men don’t use dictionaries, άλλωστε.

* Σε τσαπατσούλικα μεταφρασμένο άρθρο για ένα σκάνδαλο με πλαστούς πίνακες, διαβάζουμε ότι:

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ο ζωγράφος κατηγορείται ότι πλαστογράφησε έργα τέχνης τα οποία πωλήθηκαν για χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια σε ιδιώτες και γκαλερί.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον όρο billion στον αγγλοσαξονικό χώρο, και τι σημαίνει, αλλά στα ελληνικά οι «χιλιάδες εκατομμύρια» λέγονται μόνο «δισεκατομμύρια».

Ωστόσο, ακόμα και αυθεντικοί πίνακες δεν πιάνουν τέτοιες τιμές. Εκατομμύρια σκέτα, και πολύ τους πάει.

Μάλλον ο συντάκτης έγραψε «χιλιάδες», ύστερα θέλησε να το κάνει «εκατομμύρια» αλλά ξέχασε να σβήσει την αρχική διατύπωση.

* Φίλος στέλνει έναν τίτλο είδησης με την παρατήρηση «Μα, έχει καταργηθεί η γενική;»

Ο τίτλος είδησης που τον ενόχλησε είναι:

Πλατεία Βάθη: Αστυνομική επιχείρηση σε κατάληψη με οικογένειες προσφύγων

Ωστόσο, ο τύπος «Πλατεία Βάθη» δεν πάσχει από ακλισιά, αλλ’ από ευπρεπισμό. Όπως το Γουδί το έκαναν Γουδή (έχουμε γράψει) έτσι και την Πλατεία Βάθης είπαν κάποιοι πως πρέπει να τη λέμε «Πλατεία Βάθη» αποδίδοντάς την σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο, τον Βάθη. Βάθης όμως δεν μαρτυρείται και το συγκεκριμένο μέρος ήταν μια βάθεια, όπου λιμνάζανε τα νερά του Κυκλοβόρου ποταμού.

Ναι, θα έπρεπε να έχω γράψει άρθρο. Δείτε εδώ τη συζήτηση στη Λεξιλογία ώσπου να ερθει το πλήρωμα του χρόνου.

* Ζαρζαβατερί σε φωτογραφία από το Πήλιο.

Έξυπνο το βρίσκω.

Το ανακάτεμα λαϊκού (και δάνειου) τύπου με τη γαλλική κατάληξη δεν ενοχλεί -σκεφτείτε το εντελώς καθιερωμένο «ουζερί» ή ξενίζει λιγότερο (εμένα, τουλάχιστον) απ’ ό,τι θα με ξένιζε το ανακάτεμα λαϊκού και λόγιου π.χ.  Κατάστημα πωλήσεως ζαρζαβατικών.

* Λογοπαίγνιο, τυπογραφικό λάθος ή γλωσσικό λάθος;

Σε άρθρο του Πρόταγκον διαβάζουμε, στην κατακλείδα:
Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή ή αν η ζωή ακολουθεί ασθμαίνοντας την τέχνη. Το σίγουρο είναι ότι τόσο η Οριάνα Φαλάτσι, όσο και ο Μισέλ Ουελμπέκ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τοποθετούν τις γεωπολιτικές αλλαγές πάνω σε τευτονικές πλάκες που πάλλονται. Μένει να αποδειχθεί αν θα ακολουθήσει ισχυρός σεισμός στα έγκατα της γηραιάς ηπείρου.

Τεκτονικές οι πλάκες, βέβαια -όχι τευτονικές. Είναι όμως κι αυτή νόμιμη λέξη κι έτσι δεν την πιάνει ο Σπελ Τσέκερ. Αν υπήρχαν χειρόγραφα, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως ο τυπογράφος δεν διάβασε καλά το χειρόγραφο κ του συντάκτη.

* Το φέικ της εβδομάδας.

Ο βουλευτής πια Κ. Μπογδανος ανέβασε στο Τουίτερ ένα απόσπασμα από εκπομπή του Κόντρα στην οποία συζητάει με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού. Στην εκπομπή αυτή έγινε αντιπαράθεση για τη διατύπωση «υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» (γράψαμε πρόσφατα).

Εκεί λοιπόν, ο Κ. Μπογδάνος κατηγόρησε τον Σαντίκ Χαν, τον δήμαρχο του Λονδίνου, ότι «σβήνει με φότοσοπ τους σταυρούς από τις διαφημίσεις που δείχνουν εκκλησίες της Σαντορίνης».

Δεν βρήκα πουθενά κάτι που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Τέτοιο περιστατικό έχει συμβεί αλλά δεν αφορά τις διαφημίσεις του Λονδίνου παρά τα γιαούρτια «ελληνικού τύπου» διάφορων ξένων εταιρειών στο Λιντλ (δείτε εδώ σχετικό άρθρο). Και βέβαια ο κ. Χαν δεν είναι… στέλεχος της Λιντλ!

Κατά πάσα πιθανότητα συνέβη το εξής: ο Σαντίκ Χαν είχε επέμβει σε κάποιες διαφημίσεις που τις έκρινε σεξιστικές. Οπότε, ο Κ. Μπογδάνος μπέρδεψε τα δυο περιστατικά, του Λιντλ και του Λονδίνου, και τα έκανε ένα!

Αλλά ο Κ. Μπογδάνος δεν είναι πια τραμπ… απλός δημοσιογράφος αλλά βουλευτής, πολιτικός παράγοντας, οπότε δεν μπορεί να συκοφαντεί από τηλεοράσεως τον δήμαρχο της μεγαλύτερης πόλης της Ευρώπης. Πιστεύω ότι αν δεν μπορεί να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον δήμαρχο του Λονδίνου και από το τηλεοπτικό κοινό.

(Δίκαια ο Μπουρνούς παρατήρησε πως ο Μπογδάνος είναι πιο γραφικός και από το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη).

* Για να προλάβω ερώτηση, ο Μπουρνούς κλίνεται: του Μπουρνού. Ο Ξυδούς, αντιθέτως, συχνά μένει άκλιτος.

* Μια και δεν έχουμε πολλά σήμερα, ανεβάζω ένα μιμίδιο που το ξαναείδα πρόσφατα και γέλασα πολύ. Δεν είναι καινούργιο αλλά αν δεν το έχετε δει μάλλον θα γελάσετε κι εσείς.

Έξυπνο παιχνίδι με τις μεταφορικές και τις κυριολεκτικές σημασίες, και τώρα που το ξαναδιαβάζω γελάω.

Και θυμάμαι ένα περιστατικό από τον στρατό. Το 1985 είχε έρθει στον στρατό μια πανταχούσα από τον Δροσογιάννη, που ήταν τότε υπουργός Αμύνης, επί ΠΑΣΟΚ βέβαια, όπου έδινε την εντολή στους στρατιωτικούς να υπογράφουν με την καθομιλουμένη μορφή του ονόματός του και όχι την επίσημη, Βασίλης ας πούμε και όχι Βασίλειος.

«Όπως σε φώναζε η μάνα σου», εξηγούσε ένας αξιωματικός σε εναν άλλο.

«Εμένα η μάνα μου με φώναζε αχαΐρευτο», του λέει ο άλλος.

* Και κλείνω με τα άχρηστα εισαγωγικά όχι μόνο της εβδομάδας αλλά πιθανώς της χρονιάς.

Σε άρθρο για ένα ατύχημα που έγινε σε μια παραλία στα Χανιά (εκεί το καλοκαίρι δεν τελειώνει) διαβάζουμε πως κάποιος λουόμενος δέχτηκε τσίμπημα από ψάρι ενω κολυμπούσε και…

60χρονος «έφυγε» από την παραλία με αιμορραγία στο πόδι μετά από τσίμπημα

Για να γράφει σε εισαγωγικά το «έφυγε», σημαίνει πως ο άτυχος τουρίστας δεν βρίσκεται πια στον μάταιο τούτο κόσμο. Συνεχίζουμε την ανάγνωση:

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό δημιουργήθηκε νωρίτερα το πρωί στην παραλία των Αγ.Αποστόλων στα Χανιά όπου λουόμενος κατέληξε στο Νοσοκομείο Χανίων με ακατάσχετη αιμορραγία.

Ωχ… κατέληξε ο δύστυχος; Βρε τον καημένο, νέος άνθρωπος, λέμε (όσοι είμαστε περίπου στα ίδια χρόνια).

Στη συνέχεια όμως διαβάζουμε:

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διασώστες μετέφεραν τον λουόμενο στο Νοσοκομείο Χανίων για την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Οπότε, λέμε, μάλλον έζησε τελικά ο τραυματίας. Και πράγματι σε άλλους ιστότοπους βλέπουμε πως έτσι έγινε.

Και τότε, γιατί σε εισαγωγικά το «έφυγε»; Μήπως επειδή τον πήρε το ασθενοφόρο αντί να φύγει με το αυτοκίνητό του; Άβυσσος η ψυχή του συντάκτη.

Ευτυχώς όμως που έφυγε και δεν «έφυγε».

Καλό μας σαββατοκύριακο!

Advertisement

247 Σχόλια προς “Τα τελευταία μεζεδάκια του καλοκαιριού”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >τοποθετούν τις γεωπολιτικές αλλαγές πάνω σε τευτονικές πλάκες

    Ντάξει τεκτονικές. Θα μπορούσε όμως να έγραφε και μασονικές

  2. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο. Ὅ,τι ἔπρεπε ἦταν αὐτὰ τὰ ἐλάχιστα μεζεδάκια. Μὴ βαρυστομαχιάζουμε πρωινιάτικα!

  3. LandS said

    Για να προλάβω ερώτηση, ο Μπουρνούς κλίνεται: του Μπουρνού.

    Μίλησε η Λεσβιακή καταγωγή

  4. Γς said

    Ζαρζαβατερί

    όπως και σουβλασερί.

    Αν και για τη γαλλική σουωλασερί υπάρχει κι η αγγλοφεισμπουκίκή SouvLIKE

  5. Γς said

    >Πως βγάλατε το παιδί σας

    Τον Γς-τζούνιορ τον βγάλαμε Γιάννη, αλλά τον φωνάζουμε και Γιάγια. Στο Τίμπινγκεν όμως τον φωνάζουν και Γιόχαν.

    Δεν του αρέσει όμως.

    Προχτές στο βενζινάδικο είδε ένας γερμανικές πινακίδες κι άρχισε να μιλάει μαζί του

    -wie heißt du

    -Ioannis!

  6. Θρασύμαχος said

    «Πάντα υπάρχουν λόγοι να επιτιθόμαστε» https://www.iefimerida.gr/ellada/analipsi-eythynis-gia-tin-epithesi-sto-zografoy

  7. Κανονικά, νομίζω, όλα τα εις -ους δεν θα έπρεπε να κλίνονται αφού προέρχονται από μητρώνυμα (της ξυδούς, της Μπουρνούς – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό)

  8. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Και πώς να το πουν; Να επιτιθεμεθα; Περιφραστικά εντάξει, να κάνουμε επιθέσεις.

    Η λύση θα ήταν το επιθέτομαι. Ομαλό.

  9. avadista said

    Δηλαδή ο Μπογδάνος κατάφερε να «σπάσει» το Μπογδανόμετρο ( Όργανο μέτρησης της μα…ς)

  10. angelos said

    Αμαν βρε Νικοκυρη. ΚΑΙ αδυσωπητοι ΚΑΙ αβυσσαλεοι σε ενα ειναι αυτο, για την οικονομια της γραφης. Αμεσως να σχολιασεις. 😁😛
    Καλημερα.
    Υ.Γ. Ο Μπογδανος, με τουτα και με τ’ αλλα, εγινε βουλευτης. Κι η Αντωνιαδου για εκει πηγαινε, αλλα πεσατε να την φατε την κοπελα, ζηλιαρηδες. Για αυτο τα καλυτερα μυαλα μας φευγουν και πανε στον Αρη…

  11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Με τον αγαπημένο σου (να βάλω εισαγωγικά ή θα γίνω μεζεδάκι; 🙂 ) έπαθα χουνέρι προχθές. Διάβασα τον τίτλο, νόμισα ότι τα ράμματα μπήκανε στο στόμα του και κέρασα καφέ σε κάτι φίλους για να το γιορτάσουμε. Ξαναδιαβάζοντας, όμως, αργότερα όλη την είδηση, απελπίστηκα.. Τα ράμματα ήτανε τελικά για το κεφάλι του, για το οποίο απαιτούνται άλλα πράγματα. (Τζάμπα και το κέρασμα..)

    https://www.iefimerida.gr/ellada/atyhima-logo-brohis-gia-ton-konstantino-mpgdano

  12. gpoint said

    Αυτό με τα ονόματα θυμίζει το άλλο με κάποιον που ήθελε να καταταγεί ντε και καλά στο στρατό και πέρασε απρόσκλητος περιοδεύον. λέει το ονοματεπώνυμό του, ψάχνει ο φαντάρος, τίποτε.
    – Δεν έχεις κλάση, του λέει ο αρμόδιος φαντάρος. Αυτός βγάζει ένα έγγραφο από τον παπά του χωριού του και του το δίνει
    – Μα δεν έχει σχέση, του λέει. Πήγαινε στον κυρ-λοχία να του το δείξεις, πρώτη πόρτα αριστερά.
    Πηγαίνει αυτός, κτυπάει την πόρτα του λοχία και ακούει :
    – Ουρίστε !

  13. Περιονουσκιας said

    Πάντως,το «κατέληξε» σωστά το χρησιμοποίησε. Αλήθεια, έχει γραφτεί άρθρο για αυτήν την φρικώδη χρήση της λέξης που σημαίνει «πεθαίνω, αποβιώνω, τα κακαρώνω»; Υ.Γ. Δεν λέω ότι είναι λάθος,απλώς φρικιαστική.

  14. Γς said

    6:

    Αναρχικές Συμμορίες Μητροπολιτικής Ταραχής

    που χρήζουν αντίστοιχης αντιμετώπισης

    Metropolitan Police

  15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μπορεί να λέγεται αλλά εδώ η επιλογή βγάζει γέλιο

  16. Ζαρζαβατερί, ουζερί, σουβλεκερί, χωμετερί…

  17. sarant said

    11 Δεν το είχα προσέξει το… ολίσθημα!

    15 Ακριβώς!

    Θα λείψω για κάμποσο

  18. BLOG_OTI_NANAI said

    Υπάρχουν διάφορες πραγματικές λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί με την κατάληξη -ερί. Άλλες σημαίνουν τόπους, τεχνοτροπίες, γεγονότα. Μερικές αρκετά σπάνιες.

    Τόποι
    Ουζερί
    Γκαλερί
    Πατισερί
    Σοκολατερί
    Τσαγερί
    Αντικερί
    Μασονερί (εκεί που μαζεύονται οι …Μασόνοι)
    Μπουζουκλερί

    Τεχνοτροπίες
    Ταπισερί
    Μπουαζερί
    Μαρκετερί
    Κλοουνερί
    Σινουαζερί (με κινέζικο γούστο) Για πλάκα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μαγαζιά με κινέζικα ή με την έννοια «κινεζιά», «…από τα λιντλ», «…από τα τζάμπο»

    Ιστορικά γεγονότα
    Ζακερί
    Σουανερί

    Άλλες
    Αντερί
    Καροσερί

  19. BLOG_OTI_NANAI said

    18: Και η «κρεπερί»

  20. BLOG_OTI_NANAI said

    18: Άντε και το «σερί»

  21. gpoint said

    #18

    υπάρχει ακόμα το κερί και η (γκόμενα) σςερί, για ν΄αφήσω την ξερή που γράφεται με ήτα!

  22. π2 said

    9: Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει πια μπογδανόμετρο: από τη στιγμή που η επικίνδυνη γραφικότητα αποδείχθηκε αποτελεσματική (εκλογή στο βουλευτικό αξίωμα), anything goes. Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε και χειρότερα.

  23. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @18. Το αυθεντικό γαλλικό -ερί, ντέφι να γίνει! Τα κακάσχημα άλλα, όμως (εξαιρούνται τα εμφανώς περιπαικτικά) δεν τρώγονται με τίποτε! Όπως δεν τρώγονται (και τα βγάζω αλύπητα κόκκινη κάρτα στις συναναστροφές μου) και τα «ελληνογαλλικά» σε -έ («Έκοψε τα μαλλιά της αγορέ». Απάντηση: Να σε πάρει και να σε σηκώσει κι εσένα και το αγορέ σου!) 🙂

  24. Χρήστος Π. said

    Στα τελευταία μεζεδάκια του καλοκαιριού, μόλις χάσαμε και την ανατίναξη της δωσιλογικής ΕΣΠΟ από τους αγωνιστές της ΠΕΑΝ. Δεκάδες Γερμανοί και συνεργάτες σκοτώθηκαν, μαζί και ό ίδιος ο ιδρυτής της ΕΣΠΟ, ο γιατρός Στεροδήμος που στρατολογούσε Έλληνες για το Ρωσικό μέτωπο. Όλα σε μια έκρηξη που το BBC θα θεωρήσει τη σημαντικότερη μοναδική αντιστασιακή πράξη στην Ευρώπη. (Μοναδική παραφωνία το ΚΚΕ που έβαλε το ΕΑΜ να βγάλει ανακοίνωση πως αυτοί καταδικάζουν πράξεις… «ατομικής τρομοκρατίας»! Εγκεκριμένες και συλλογικές ήταν αυτές των συντρόφων). Εξ’ αιτ΄ αιτίας του προδότη Νταλιάνη (ή και Τσιτζιλώνη όπως γράφεται σε κάποια βιβλία της απελέυθέρωσης) ο αρχηγός Περίρκος και όχι μόνο θα εκτελεστεί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η συναγωνίστριά του Ιουλία Μπίμπα θα βασανιστεί και θα σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Πριν την απελευθέρωση θα εκτελεστεί με αποκεφαλισμό καθώς το τσεκούρι προβλεπόταν για γυναίκες «εγκληματίες» αν και δεν εφαρμόστηκε πάντα. Για την Μπίμπα μάλιστα μαθεύτηκε πως την μετέφεραν κάπου στη Βουλγαρία για εκτέλεση γιατί εκεί βρέθηκε ο δήμιος, αλλά δεν ξέρουμε με βεβαιότητα της λεπτομέρειες.

    Την ημέρα της εκτέλεσης του Περρίκου το ΚΚΕ έβγαλε και ανακοίνωση πως έγινε εικονική εκτέλεση στη Καισαριανή! Ήταν η αρχή μιας τακτικής που θα επαναληφθεί και στη περίπτωση του διαγραφέντος από το κόμμα Πλουμπίδη όταν εκτελέστηκε από το ελληνικό κράτος με το Μπελογιάννη για κατασκοπεία. Στη πρώτη έκδοση μάλιστα του βιβλίου του Π. Μακρή-Στάϊκου για τον Κίτσο Μαλτέζο, ανακάλυψα πως στην ΕΠΟΝ είχαν μάθει και τραγουδάκι, στους στίχους του οποίου λεγόταν πως οι νέοι της ΠΕΑΝ μπήκαν στην οργάνωση για να βρούν κοκότες. Η αιματηρή προσπάθεια του ελληνικού σταλινοφασισμού να μονοπωλήσει την αντίσταση για ευνόητους λόγους, η συκοφάντηση και ει δυνατόν εξόντωση κάθε άλλης αντίστασης, ακούμπησε δυστυχώς και τον Περρίκο. Κάποιοι παλιοί ΕΠΟΝίτες μου είπαν πως μετά την απελευθέρωση συνειδοτοποίησαν τι ακριβώς είχε γίνει με το Περρίκο.

    Στη γωνία της Γλάδστωνος και Πατησίων υπάρχει η προτομή του Περρίκου. Αντιεξουσιαστές και αναρχικοί βυθισμένοι σε άγνοια και βλακεία κατέστρεψαν σε επεισόδια τη προτομή του, αλλά όπως μου είπε πριν κάποια χρόνια ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ που ήταν μέλος της ΠΕΑΝ και δεν ζει πια, υπήρχε το καλούπι και ξαναφτιάχτηκε…

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο βουλευτής (χωνέψτε το, ρε!) Μπογδάνος, ταγμένος υπερασπιστής του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής ( στον οποίο ακόμα και οι Μπογδάνοι έχουν δικαίωμα να εκλέγονται βουλευτές, άρα δυστυχώς αυτοκαταστρέφεται), ο βουλευτής Μπογδάνος, λέω, πρωταγωνίστησε και σε άλλη μια φιλευρωπαϊκή μάχη κραυγάζοντας το σύνθημα «Μην αγκαλιάζετε τους λάθρο, ρε!!!»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.tvxs.gr/mo/i/300898/f/news/ellada/mpogdanos-se-frontex-plironeste-gia-na-agkaliazete-metanastes.html&ved=2ahUKEwitquDpxOHkAhWksKQKHcSQDWMQFjABegQIBRAB&usg=AOvVaw3deXZgRFTqVz9lKxBG2ppf

  26. Αὐγουστῖνος said

    @18: Ξεχάσατε καὶ τὴν… τυροκαφτερί, ἀγαπητέ.

  27. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο από Κοργιαλένειο-Μπενάκειο,κοινώς Ερυθρό Σταυρό,όπου παραμένω από τις 3 του μήνα.Όλα καλά,χρειάστηκα κάποιες ισχυρές αντιβιώσεις,αλλά πάνε καλά και κατά το τέλος της βδομάδας μπορεί και να βγω…

  28. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @24. Ό,τι γράφεις, Χρήστο, είναι αλήθεια (μόνο εκείνο το «Την ημέρα της εκτέλεσης του Περρίκου το ΚΚΕ έβγαλε και ανακοίνωση πως έγινε εικονική εκτέλεση στη Καισαριανή» δεν το έχω ξαναδεί κάπου..) αλλά αν με ρωτούσες, θα σου συνιστούσα να το ανεβάσεις σε ένα πιό σχετικό άρθρο του ιστολογίου. (Θα έχεις πολλές ευκαιρίες! 🙂 🙂 )

  29. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @27. Περαστικά! Ό,τι κι αν είναι.. 🙂

  30. Χρήστος Π. said

    27 Περαστικά. Κουράγιο….

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    27:Περαστικά. Τι κάνει, ρε φίλε, ένα σπασμένο πόδι…

  32. Γς said

    27:

    Το άλλο να’ ναι καλά!

    Περαστικά Πάνο !

  33. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ!

    20′ (ναι 20 λεπτά!!!) αναμονή για αναγγελία βλάβης μετρητή ΔΕΗ στον ΔΔΔΗΕ. Όπου κι αν είσαι, μόνο με τον 5φήφιο …
    Τα έχουν δώσει όλα σε ιδιωτικά τηλεφωνικά κέντρα ..
    Μετά, η εξυπηρέτηση πολύ καλή, και το συνεργείο (από Κόρινθο) ήλθε γρήγορα και ήταν επίσης καλοί τεχνίτες (>55 ετών, ιφ γιου νοου γουατ άι μιν 🙂 )

    27: Περαστικά Πάνο!! Να περάσει αυτός ο χρόνος γμτ. μας τάραξε ….

    Τώρα πάω να διαβάσω και τα μεζεδάκια, εδώ κάτι τσιπουράκια έβαλα, μιάς και έξω φυσομανάει και ψιλοβρέχει😋🍷🥛

  34. Χρήστος Π. said

    28 Γιώργο τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα αυτή την ανακοίνωση του ΚΚΕ κι εγώ, ήξερα αρχικά μόνο τη «καταδίκη» της «ατομικής τρομοκρατίας». Θα βρω πάλι την ακριβή αναφορά και πηγή γιατί δυστυχώς με τις δουλειές και τα … γεράματα ξεχνάμε. Ξέρεις, η αλήθεια είναι ότι γράφω ό,τι μου κατέβει και σε μη σχετικες συζητήσεις (εκμεταλλευόμενος όπως έγραψα και τη πραγματική ελευθερία έκφρασης του ιστολογίου του ΝΣ), διότι μπλέκομαι με πολλά και τα ωράριά μου, και τα προγράμματά μου, με τη δουλειά έχουν γίνει περίεργα. Να σκεφτείς ότι έχω γίνει τώρα στην ωριμότητά μου πάλι μαθητής λυκείου! Πηγαίνω 3 βράδυα την εβδομάδα σε … εσπερινο ΕΠΑΛ. Ποτέ δεν είναι αργά να μαθάινουμε διαφόρους τέχνας και χόμπυς 🙂 🙂

    Το συγκεκριμένο το έγραψα επειδή όντως ήταν σεμπτεμβριανό μεζεδάκι πάντως. Μιας και μιλάμε όμως για ανατινάξεις βέθηκα κι εγώ πολύ κοντά σε μια πρόσφατα. Ευρισκόμενος με τη γυναίκα μου στην όμορφη Μήλο αποφασίσαμε ένα βράδυ να δειπνήσουμε μέσα στον Αδάμαντα. Σταματήσαμε τη βόλτα μας στο λιμάνι που χάζευα τα κότερα και κάθομαι σε μια ταβέρνα απέναντι, μια δίπατη μονοκατοικία. Εκεί που τρώγαμε έξω και έβλεπα το σπίτι ακούω το «αθώο» σχόλιο της γυναίκας μου, «εδώ έζησε ο Κριαράς» και μου δείχνει την επιγραφή που το έλεγε. Εκεί είναι που σου κόβεται η όρεξη, που θολώνει το μυαλό, αλλά μετά η λογική επανέρχεται. Είναι αργά σκέφτεσαι. Η ανατίναξη με το μικρό Κριαρά μέσα έπρεπε να είχε γίνει κάπου εκεί στην αυγή του 20ου αιώνα. 🙂 🙂 Τώρα είναι αργά, και μπορεί επίσης το φίδι ο Σαραντάκος να βρει και ευκαιρία να μου επιβάλλει λογοκρισία. Ηρέμησα και επανήλθα στις μάσες μου.

  35. BLOG_OTI_NANAI said

    24: Για να μην μπλέξει το νήμα, κάτι σχετικό έβαλα εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/17/xaralamposkanonis-12/#comment-605951

  36. Περαστικά, Πάνο!
    Οι περισσότερες από τις λέξεις του (18) είναι γνήσιες γαλλικές, που για οποιουσδήποτε λόγους χρησιμοποιούνται, όπως και τόσες άλλες, στα ελληνικά. Εδώδιμα 🙂 κατασκευάσματα είναι η ουζερί, σουβλακερί, τσαγερί (που πιο συχνά νομίζω λέγεται τσαγερία), η γουστόζικη ζαρζαβατερί του Πηλίου και τρία που αναφέρει ο Μπλογκ αλλά που εγώ τουλάχιστον δεν τα ‘χω ξανακούσει (αντικερί, μασονερί (με τη σημασία της τεκτονικής στοάς, διότι γαλλική λέξη maçonnerie σαφώς υπάρχει), μπουζουκλερί). Το αντερί (πόσοι ξέρουν ακόμα τι σημαίνει;) δεν ξέρω πόθεν ετυμολογείται, αλλά για γαλλικό δεν το κόβω.

  37. Μαρία said

  38. Γς said

    35:

    Α να χαθούνε. Τους πλήρωσε η πατρίδα μας. Παρέσυραν αληθινούς πατριώτες στα ΕΑΜ κλπ. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έκλαψε από τον «εμφύλιο»

  39. Χρήστο Π., από τη στιγμή που ο Καστοριάδης είπε τον Κριαρά «τετράποδο κτήνος», δεν πρόκειται να σε λογοκρίνει ο Νικοκύρης γι΄αυτό που έγραψες εδώ. Αλλά τόσο μένος, βρε αδερφέ; Τόσο πολύ σου λείπουν τα σκουληκάκια; Να τα κάνεις τι; Ή έχεις άλλο λόγο να τον μισείς;

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    27. Πάνο, περαστικά! Φτου και ξαναφτού, μ΄αυτές τις περιπέτειες από το τίποτα. Εχει γίνει ψωμοτύρι η επιμόλυνση. Ασιχτίρ.
    Περαστικά και γρήγορα. Ξεπέρνα το με λογοτεχνία.Γράφεις καλά, να το διασκεδάσουμε/διασκευάσουμε το πράγμα κι εδώ!

  41. Μαρία said

    36
    >Το αντερί (πόσοι ξέρουν ακόμα τι σημαίνει;)
    Γιατί ακόμα; Έπαψαν οι παπάδες να φοράνε αντερί; Τουρκοαραβικό είναι.

  42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στον αντίποδα της συμπεριφοράς των ΜΜΕ προς την Αντωνιάδου, η προσπάθεια τους (εδώ του κρατικού μέσου κιόλας) να μειώσουν την 16χρονη Γκρέτα!
    «(Η Γκρέτα) είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» «Εχουν ακουστεί πολλά γι΄αυτήν» λέει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ στη μαθήτρια του Γερμανικού σχολείου που είχε συμμετάσχει τον Αύγουστο στη Διάσκεψη της Λωζάνης για την κλιματική κρίση και είχε συναντηθεί με την Γκρέτα Τούνμπεργκ
    (προς το τέλος στο 03:32:45)
    https://webtv.ert.gr/promo/20sep2019-proini-enimerosi-ert/

    Το σύστημα φοβάται τα ασυγκράτητα πουλάρια.
    Το ωραίο είναι ότι το σύνδρομο του Ασπεργκερ με το οποίο είχε διαγνωστεί μικρή η Γκρέτα (αυτό είναι που διαστρεβλώνει με πανούργα αοριστία, απαράδεκτα, η δημοσιογράφα μας) υποτίθεται ότι χαρακτηρίζεται από κάποιες κοινωνικές και επικοινωνιακές δυσκολίες αλλά το κορίτσι έχει ξεσηκώσει τον πλανήτη!

  43. «…κατάκοιτοι άνθρωποι να βλέπουν το χάρο με τα δόντια τους», μαζί με πολλά άλλα…
    http://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/oi-eidiseis-tou-ska-stis-2/2019-09-20-14 στο 7:00

  44. 23 Μια χαρά βρίσκω τα εις -έ ελληνογαλλικά.

  45. Χρήστος Π. said

    39 Όπως έχω πει Άγγελε είμαι ένα από τα κριάρια του Κριαρά και των άλλων που με τη φτωχή, άναρχη, και φυσικά τεχνητή δημοτική γλώσσα που μας επέβαλαν, δεν μπρώ να γράψω και να μιλήσω σωστά. Δεν μπορώ να εκφραστώ, να μεταφέρω τις σκέψεις μου και τις απόψεις μου και μάλιστα σωστά. Οι κοτσάνες έγιναν κανόνες γιατί έτσι… καθιερώθηκαν από τους αγράμματους άρα έχουμε εθιμικό δίκαιο! Πτώσεις και μετοχές καταργήθηκαν μιας και δεν… χρησιμοποιούνται τόσο συχνά, και όσο για την ανάγκη που παρουσιαζεται για χρήση τους ή την ευκολία που προσφέρουν αλλοίμονό σου αν δεν βρείς άλλο τρόπο (δυσκολότερο φυσικά). Πάνε οι δοτικές, πάνε οι μετοχές, πάνε όλα γιατί απεφασίσθη ότι… δεν τις χρησιμοποιούμε.

    Η ζημιά στη γλώσσα δε, γίνεται πάντα από μορφωμένους και ευφυείς. Ο Σαραντάκος πχ μπορεί να εκφραστεί σωστά και ορθότερα από μένα σε συνθήκες γλωσσικής ένδοιας που ούτε καν αντιλαμβάνεται, γιατί διαθέτω λιγότερη γλωσσική παιδεία από εκείνον και αν θέλεις ευφυία. Εκείνος μέσα στη δική του όμως και κρίνοντας από τον εαυτό του δεν αντιλαμβάνεται την άνεση, την ακρίβεια, και την ευκολία που μου προσφέρουν όσα καταργούν, νομίζοντας πως με διευκολύνουν.Οι αγράμματοι και φυγόπονοι βέβαια που θέλουν ταχύρυθμη και εύκολη γλωσσική παιδεία θα συμφωνήσουν μαζί τους και στην ένδοια.

    Η βλάκώδης άποψη του Κριαρά πως η γνώση αρχαίων ελληνικών μας μπερδεύει στη διδασκαλία της νέας γιατί βραχυκυκλώνεται ο εγκέφαλος, με σχετικά αλλά διαφορετικά πράγματα, αντί να καταλάβει πόσο βοηθάει στη κατανόηση της γλώσσας μας, στην εξέλιξή της και ναι, στην ευστροφία μας, είναι λογική που υπάρχει σε πολλά δημοτικιστικά κεφάλια.

  46. ΣοφιαΟ said

    42: Εγώ δεν βλεπω καμία διαφορά. Ή μάλλον υπάρχει μια βασική διαφορά:
    Η Γκρέτα έιναι προιόν επαγγελματιών του χώρου του περιβαλλοντικού ακτιβισμού. Δηλαδή οι περιβαλλοντιστές- επαγγελματίες απλά άλλαξαν τρόπο δράσης και κάποιον θα βάζανε μπροστά για βιτρίνα κι ένα παιδί είναι πολύ καλύτερη βιτρίνα από έναν μεγάλο, ειδικά όταν οι δράσεις απευθύνονται στη νεολαία.
    Η Αντωνιάδου είναι περίπτωση ιδιωτικής πρωτοβουλίας ελληνικού τύπου (τσαπατσούλικη δηλαδή). Εφτιαξε μόνη της το μύθο της για προσωπική ματαιοδοξία, και φυσικά έκανε σοβαρότατα λάθη.
    Το συμπέρασμα είναι αν θέλουμε αποτελεσματα, καλό είναι να απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες που ξέρουν καλά το χωρο τους. 🙂

  47. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού. 🙂

    Τα τελευταία μεζεδάκια είναι η απόφαση της Αττικό Μετρό για μετονομασία των σταθμών μετρό «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» και του Αγίου Δημητρίου σε «Αλέξανδρος Παναγούλης». Έτσι, για να βρίζουν τους άγνωστους και άχρηστους Ταχιάους οι επαρχιώτες και οι τουρίστες.

  48. Κιγκέρι said

    Ντονερί-κεμπαπερί δεν έχετε συναντήσει;

  49. spyridos said

    και Παϊδακερί

  50. BLOG_OTI_NANAI said

    36: Ο Άγγελος έχει δίκιο, εγώ μπερδεύτηκα: το μασονερί τελικά αναφερόταν στα άτομα που μαζεύονταν και όχι στον χώρο, δηλ. εννοεί την «αδελφότητα»,τη «συντεχνία» τους.

  51. ΣΠ said

    47

  52. Πάνος με πεζά said

    Ευχαριστώ για τις ευχές σας.Εκεινο που συνέβη είναι οτι στα μεταλλικά υλικά του ποδιού (που αφαιρέθηκαν), είχε «κολλήσει» ισχυρός σταφυλόκοκκος, ο οποίος μετά το χειρουργείο αντινετωπίζεαι με ισχυρή 6ωρη (4χ6) ενδοφλέβια.Σταφυκλόξ και Ριφλαντίν, κάπως έτσι.
    Οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα έχουν πέσει ήδη κατά 80%, αλλά αυτά τα πράματα θέλουν τον κύκλο τους.
    Είναθ περίεργο,αλλά ο σταφυλόκοκκος κολλάει πολύ πιο εύκολα στο ψυχρό,μεταλλικό ξένο σώμα,παρά στους ίδιους τους ιστούς…
    Επί των γλωσσικών αναζητήσεων, να προσθέσω την κονφισερί (δεν πολυσυναντάται,πλεον), ενώ αν ο θυμόσοφος μανάβης έκλεινε το μάτι προς Ιταλία,η ζαρζαβατερία θα έκανε παρέα με πιτσαρία,τρατορία,σπαγγετερία και δε συμμαζεύεται….

  53. Κιγκέρι said

    «έφυγε»

    Αλήθεια, έχει προσέξει κανείς ότι τώρα τελευταία τα ΜΜΕ αντί να γράψουν «νεκρός» γράφουν «άτομο χωρίς τις αισθήσεις του»; Έχω ήδη μπερδευτεί πεντέξι φορές γιατί εγώ καταλαβαίνω λιπόθυμοι, αλλά αυτοί είναι τελείως πεθαμένοι!

  54. Χρήστος Π. said

    47 Τι βλακεία και αυτή. Λυπάμαι για το τραγικό τέλος του Μπακογιάννη αλλά ο τρόπος που η οικογένειά του βρήκε να τον τιμήσει (δηλ με σταθμό μετρό, μιας και για κάποια δωρεά ή κτίσμα δεν αντέχουν οι γνωστοί τσιγκούνηδες και φραγκοφονιάδες Μητσοτάκηδες), θα προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα.
    Το «άλλοθι» που βρήκαν (ρίχνουμε και έναν Αλέξανδρο Παναγούλη παράλληλα) δεν θα πιάσει.

  55. Μαρία said

  56. Χρήστος Π. said

    52 Και σε ιστό κολλάει, το έχουν πάθει φίλοι μου μετά από άλλα χειρουργεία, Θα ανέβασες πυρετό ίσως υποθέτω εκτός από φλεγμονή. Περαστικά.

  57. Χρήστος Π. said

    53 Κιγκέρι όταν πεθάνω εγώ ελπίζω να μη γίνω και τελείως νεκρός 🙂

  58. Ποδηλάτης said

    42: Το σύστημα φοβάται τα ασυγκράτητα πουλάρια.

    Αλλά δεν φοβάται τα λεφτά, κάθε άλλο. Και, όπως λέει και η ΣοφιαΟ στο 46, φτιάχνει τα δικά του ασυγκράτητα πουλάρια, σχεδιάζοντας να βγάλει 90 τρις.

    http://www.wrongkindofgreen.org/2019/01/21/the-manufacturing-of-greta-thunberg-for-consent-the-inconvenient-truth-behind-youth-cooptation/

  59. Χρήστος Π. said

    38 Γιαννάκη σε σκέφτηκε ποτέ εσένα η χήρα του Καντάφι; Που πας έρμε; Ιδού τι έφτασε αυτή τη φορά στο μεϊλμπόξ…

    Dear Friend,

    I came across your e-mail contact prior a private search whilst in
    need of your partnership for investment assistance in your country. I
    am opportune to use this medium to exhibit my legal intentions towards
    investing to your country under your management. I am fully convinced
    that you will really be of help as a business partner.

    My name is Aisha Gaddafi a single Mother and a Widow and i have three
    Children. I am the only biological Daughter of late Libyan President
    (Late Colonel Muammar Gaddafi).

    I have investment funds worth Twenty Seven Million Five Hundred
    Thousand United State Dollar ($27.500.000.00 ) and i need a trusted
    investment Manager/Partner. I am planning to go into investment
    projects in your country of origin or present country of Location to
    assist me establish the investments project.

    I am willing to negotiate investment/business profit sharing ratio
    with you base on the future investment earning profits.

    If you are willing to handle this project on my behalf kindly reply
    urgent to enable me provide you tell you more details about myself and
    more information about the release of the investment funds.

    I appreciate Your Urgent Reply to my email address:

    Best Regards
    Mrs Aisha Gaddafi

  60. Χρήστος Π. said

    A τώρα είδα, η κόρη με θυμήθηκε, είπα κι εγώ…. 🙂

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    47:Θα προτιμούσα να μετονομαστεί σε «Θάνος Αξαρλιάν»…Έτσι, για να τιμηθούν οι άδικα νεκροί όλου του κόσμου, τα αθώα θύματα της άλογης βίας, όποιοι κι αν είναι οι θύτες. Και ο Μπακογιάννης ήταν τέτοιο θύμα και μου ήταν και συμπαθής, αλλά ήταν πολιτικός, οπότε νισάφι πια με την αυτοδοξολογία του σιναφιού των πολιτικών.

  62. Περιονουσκιας said

    Μα ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου εξ αρχής λεγόταν ΚΑΙ Αλέκου Παναγουλη…

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ζαρζαβατερί
    κρεατερί

    σε κάποια φάση ήταν η ιταλική κατάληξη, όπως πιτσαρία πρώτα πρώτα :
    φρουταρία, σοκολατερία, μπυραρία, σπαγγετερία, τρατορία, τσαγερία, καφετερια .

  64. leonicos said

    8

    Η λύση θα ήταν το επιθέτομαι. Ομαλό.

    υποθέτω κάνεις πλάκα. Επιθέτομαι σημαινι επιτιθεμαι;

  65. Ο «Άγιος Δημήτριος» θα έπρεπε να λέγεται «Μπραχάμι». Και ο «Ευαγγελισμός», «Ευαγγελισμός».

  66. leonicos said

    52

    Πάνο με πεζά

    ίναθ περίεργο,αλλά ο σταφυλόκοκκος κολλάει πολύ πιο εύκολα στο ψυχρό,μεταλλικό ξένο σώμα,παρά στους ίδιους τους ιστούς

    Δεν είναι περίεργο, αλλά αναμενόμενο και κίνδυνος, διότι το μέταλο ή το ξένο σώμα γενικά δεν έχει ανοσολογικό σύστημα και γίνεται εύκολα φωλιά του μικροοργανισμού, όπου με λίγο ζουμάκι από το σώμα καλλιεργείται / πολλαπλασιάζεται πανεύκολα και ξεκιάει από εκεί να δρα. Γι’ αυτό βγάζουμε τα ξένα σώματα ASAP
    as soon as possible

  67. leonicos said

    45

    Έπαψαν οι παπάδες να φοράνε αντερί; Τουρκοαραβικό είναι

    Μαρία, νομίζω ότι σημαίνει κάτω ή πάνω από το έριο, τη μάλλινη φανέλα

  68. leonicos said

    για να μη φοράνε κατασαρκα το ράσο

  69. Καλημέρα,
    Περαστικά σ’ όλους τους ασθενείς του ιστολογίου. Κι άλλο κακό να μη τους (και μας) βρει.

    62 Πες τα ντε. Κι ο διπλανός της Ηλιούπολης, Γρηγόρης Λαμπράκης. Αλλά ποιος τα θυμάται; Μόνο στις ταμπέλες τους τα βλέπεις.

  70. https://www.nisanyansozluk.com/?k=entari
    αραβικού μάλλον αλλά αβέβαιου ετύμου

  71. leonicos said

    38 Γς λυπάμαι

    Ούτε αστείο ούτε σοβαρό μαζί σου πια.

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και γαριδερί βρήκα
    μπρασερί

    52 τέλος Πάνος μ.π.
    δε σε είχα δει όταν έγραφα στο 63 τα ιταλογενή.
    Ώστε σταφυλόκκοκος! όλο και πιο πολύ τ΄ακούω τελευταία και την ερχόμενη εβδομάδα έχω κι εγώ ένα περασματάκι από τον Ερυθρό…

    Σχετικοάσχετο:
    Ρακουμέλ, ένα εμπνευσμένο, νομίζω, όνομα για ρακάδικο

  73. Περιονουσκιας said

    Επίθετομαι, ψυχούλα μου. Για τους κάργα ψυχαριστές. 😁

  74. Κιγκέρι said

    Που λέτε, στα χωριά της Θεσσαλίας, όταν ένα μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα, η μάνα του πρέπει να φτιάξει και να μοιράσει στη γειτονιά μια πίτα για το καλό,για να είναι πάντα σταθερά τα βήματα του παιδιού της. Αυτή την πίτα τη λένε περπατόπιτα. Όταν λοιπόν σκοντάψει ή πέσει κάποιος μεγάλος, τον ρωτούν πειραχτικά: Εσένα δε σού ’φτιαξε η μάνα σου περπατόπιτα;
    Λοιπόν Πεζέ(!) Πάνο, σου εύχομαι κι εγώ σιδερένιος, αλλά καλού-κακού κάνε και μια περπατόπιτα!

  75. Πάνος με πεζά said

    @»δε βλέπω αρίθμηση» : κι εγώ ήθελα να τα βγάλω από νωρίτερα τα σιδερικά,και πιεζα και το χειρουργό.Ωστόσο,σε ένα δημόσιο νοδοκομείο που εφηνερεύει ανά τέσσρρις μέρες.σειρά παίρνουν μόνο τα χειρουργεία αποκατάστασης της υγείας (όπως όταν ήρθα νε το σπασμένο πόδι).και όχι τα «ψυχρά χειρουργεία» πολυτελείας…Η τύχη(???) τα έφερε έτσι που η επιμόλυνση επέβαλε το χειρουργείο αφαίρεσης,αλλά ευτυχώς,έγκαιρα…
    Από κει και πέρα,υπάρχουν χιλιάδες υλικά αφημένα μέσα στους ασθενείς,που δεν τους ενόχλησαν ποτέ…(άλλωστε κι εδώ η κουβέντα από το πιο πάνω στέλεχος, ήταν ακριβώς αυτή: «εμείς δε βγάζουμε,κυριε.Μόνο βαζουμε.Βγάζουμε μόνο αν ενοχλούν») Δηλ. με τον τρόπο τους σου λένε να πας ιδιωτικά…

  76. Πέπε said

    @36
    > > Το αντερί (πόσοι ξέρουν ακόμα τι σημαίνει;) δεν ξέρω πόθεν ετυμολογείται, αλλά για γαλλικό δεν το κόβω.

    To μισοφόρι του ράσου δεν είναι, κατά κάποιο τρόπο; Εμφανέστατα αγγλικό, από το under, με γαλλική κατάληξη που προστέθηκε στα ελληνικά.

  77. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς και συνεχίσουμε να λέμε «Ευαγγελισμός» και όχι «Παύλος Μπακογιάννης». Όπως λέμε «Πανεπιστημίου» και όχι «Ελευθερίου Βενιζέλου».

  78. Πέπε said

    @18:

    Και ΚΙΓΚΕΡΙ (αν το ‘γραφε κεφαλαία, σιγά μην ξέραμε πού τονίζεται). 🙂

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    43 Stazy «κατάκοιτοι άνθρωποι να βλέπουν το χάρο με τα δόντια τους»
    Χαχα! άλλοι έχουν μάτια και στην πλάτη, αυτοί στα δόντια, με μεταφυσικές ικανότητες κιόλας!

    46 ΣοφιαΟ τέλος 🙂 ΜΜΕ: Μηχανισμοί Μαλάκυνσης Εγκεφάλων

  80. Myriolis said

    66, 75:
    Πάνο, εύχομαι περαστικά και να ξεμπερδέψεις μια και καλή!
    Από συνάδελφο με ανάλογη εμπειρία άκουσα εξήγηση για το μικρόβιο, όπως του Λεώνικου, με πιό απλά λόγια. Δεν αιματώνεται το μέταλλο και δεν πάει εκεί η αντιβίωση.

    Πρίν 2,5 χρόνια έβαλα κι εγώ μέταλλο στην περόνη. Δέχτηκα μάλλον εύκολα να το κάνω μη έχοντας πληροφόρηση για επιμολύνσεις και ανάλογη εμπειρία. Σήμερα και μετά την εμπειρία του συναδέλφου δεν ξέρω αν θα το έκανα έτσι εύκολα. Στην ερώτηση στον γιατρό αν θα αφαιρεθεί μετά η λάμα, η απάντηση ήταν: Αν δεν σε ενοχλήσει γιατί να το κάνεις;
    Τότε δεν κατάλαβα τι θα συνιστούσε ενόχληση. Τώρα ξέρω και με κόβει κρύος ιδρώτας!

    Πάντως, όπως έλεγαν και οι ΑΗΠ, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Από την ανάρρωση και την ακινησία μετά την εγχείριση, κόλλησα εδώ!

  81. ΣΠ said

    Vagina museum in London aims to ‘banish shame’

  82. Πάνος με πεζά said

    Όσο για το σταθμό Ευαγγελισμού, προφανώς η οικογένεια φοβήθηκε μήπως τυχόν και το επώνυμο δε μείνει στην ιστορία, μετά την τέταρτη-πέμπτη γενιά πολιτικών που θα βγάλει…
    (A propos, δε θυμάμαι κάτι που να έχει πάρει ονομασία από τους Μητσοτάκηδες…Τυχαίο; 🙂 Μα γιατί άραγε;Ένα νοσοκομείο, ένα choκολατάκι,κάτι…
    P.s. : όποιος περάσει απ’ το Κορμπέν, 236 δωμάτιον, τα λέμε, μεχρι τις 26 εδώ θα’μαι…

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Κάποτε θα διδάσκεται σε πανεπιστήμια η σχέση κυβέρνησης Μητσοτάκη με ΜΜΕ.»
    Ε,ναι. Όπως παρουσιάστηκε σαν θριαμβευτική νίκη η εντός έδρας ισοπαλία του Ολυμπιακού με την Τότεναμ, ένα αποτέλεσμα που σηματοδοτεί την απώλεια των όποιων ελπίδων για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης του ομίλου. Κοινός συνδετικός κρίκος στην …αντικειμενική καταγραφή και παρουσίαση της πολιτικής και αθλητικής επικαιρότητας ο Μαρινάκης.

  84. Πάνος με πεζά said

    @Myriolus: Στην περόνη μέταλλο; Περίεργο…Σε μένα, με συντριπτικά κνήμης περόνης και στα δύο πόδια, οι γιατροί ούτε ασχολήθηκαν με την περόνη… Κολλάει «όποτε», σαν τα πλευρά, και νομίζω δεν είναι και φέρον οστό, μόνο σου στρογγυλεύει τη γαμπϊτσα… 🙂

  85. Κιγκέρι said

    78:

    Χα! Κιγκερί-κιγκαλερί!
    Να γράψει η Λου εύθυμο ποιηματάκι, να γελάσουν και τα πόμολα!

  86. nikiplos1 said

    Θυμάται κανείς τον Σουφλιά που ήθελε να μετονομάσει το σταθμό του Ελληνικού σε Σωτήρης Νίνης?

  87. Γιάννης Κουβάτσος said

    86:»Σωτήρη Νίνη» είχε ονομάσει τον μετροπόντικα. Σήμερα με το ίδιο όνομα δεν θα ονόμαζε ούτε έναν σκέτο πόντικα. ☺

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Προφανώς και συνεχίσουμε να λέμε «Ευαγγελισμός» και όχι «Παύλος Μπακογιάννης
    Οι άνθρωποι ναι, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, αλλά το Μετρό, θα το λέει άραγε έτσι ολόκληρο μαγνητοφωνημένο στην αντίστοιχη στάση; Μήπως Π.Μπακογιάννης, όπως Ελ.Βενιζέλος;

  89. Περίπτωση Πρετεντέρη: https://www.news247.gr/politiki/epanexetazetai-i-skepsi-gia-metonomasia-toy-stathmoy-eyaggelismos-toy-metro-se-paylos-mpakogiannis.7504384.html

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    το 88, για το Γιάννη Κ. σχ.77

  91. Myriolis said

    84: Τι να σου πω! Το σπάσιμο ήταν διαγώνιο και στον επανέλεγχο στην βδομάδα, φάνηκε ότι τα δύο τμήματα «έφευγαν». Δεν μου έδειξαν πάντως ότι θα υπάρχει πρόβλημα αισθητικό, αλλά λειτουργικό.

  92. Χρήστος Π. said

    Το δωμάτιο του γραφείου μου στο σπίτι μου, το θρυλικό Επιτελείο μου, το κέντρο του σύμπαντος, η βάση μου απ’ όπου διευθύνω, κατευθύνω, και απευθύνω, από χθες ονόμαστηκε «Αίθουσα Κώστας Γκουσγκούνης». Θα μπει και επιγραφή στη πόρτα.

  93. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Ωραιότατα! Ουκ εν τω πολλώ…

    >>…απ’ ό,τι θα με ξένιζε το ανακάτεμα λαϊκού και λόγιου

    Ο ’’μεζεδορέκτης’’ (5 εκ.+), τι βαθμό ξενισμού παίρνει; Ελπίζω όχι κάτω από 50% 🙂

    9+11. 🙂 😀

    27, ΠμΠ: Πολλές ευχές για ΚΑΛΗ ανάρρωση (γυρισμό, επανένταξη, επαναφορά κλπ)
    Στενός συγγενής μου έπαθε παρόμοια «πλάκα» (=κινδύνεψε σοβαρά) από μικρόβιο που αναπτύχθηκε σε μη αφαιρεθέντα καλώδια βηματοδότη (ή απινιδωτή, δεν θυμάμαι). Κάθισε 40 μέρες μέσα στο Νοσοκομείο με ισχυρή αντιβίωση, βγήκε και συνέχισε να παίρνει ελαφρότερη βέβαια. Αλλά τώρα είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ! Οπότε, ΥΠΟΜΟΝΗ και… Σαραντάκος. 🙂

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το Μετρό, Έφη, προφανώς και θα αποκαλεί τον σταθμό με το επίσημο όνομά του. Αλλά σημασία έχει τι επικρατεί στον καθημερινό λόγο. Οι πολιτικοί τη δουλειά τους κι εμείς τη δικιά μας. Όλοι στον «Ευαγγελισμό» θα ανεβοκατεβαίνουμε, όπως και όλοι στο ΟΑΚΑ ή Ολυμπιακό στάδιο πηγαίνουμε, όχι στο «Σπύρος Λούης». Εμείς οι βάζελοι στη Λεωφόρο πάμε, όχι στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

  95. Κιγκέρι said

  96. Μαρία said

    89
    Και οι αντιδράσεις λέει λόγω του οικονομικού κόστους.

  97. Jiannis Xristopulos said

    27 Πάνος Με Πεζά

    Περαστικά και γρήγορα
    κουράγιο και σιδερένιος

  98. BLOG_OTI_NANAI said

    Έχει πλάκα που το «αγορέ» μπήκε αυτούσιο στη ρομανί και χρησιμοποιείται για το κούρεμα, ενώ το «αγόρι» και το «αγορίστικο» είναι διαφορετικές λέξεις:

  99. sarant said

    Ευχαριστώ πολυ΄για τα νεότερα!

    22 Έτσι είναι!

    27 Σιδερένιος Πάνο!

    42 Έγραψε και ο κυρΤάκης εναντίον της Γκρέτας καθώς και άλλοι επιφανείς φιλελέ

    47-51 Δουλειά δεν είχαμε και δουλειά βρήκαμε

    55 Από το Κουλούρι!

    59 Χρήστο, μου ήρθε κι εμένα. Κάτω τα χέρια από την κοπέλα, θα σφαχτούμε!

    89 Μακάρι να το αποφύγουμε

    95 🙂

  100. ΣΠ said

    Από τις αξιοσημείωτες ποδοσφαιρικές ειδήσεις της εβδομάδας.

  101. Λάζαρος Μ. said

    Την προπερασμένη Κυριακή, 8/9, είχαμε το μεζεδάκι à la cart. Την περασμένη Κυριακή, 15/9, στην ίδια εφημερίδα, τη Νέα Σελίδα, και από τον ίδιο αρθρογράφο, τον Γιάννη Μυλόπουλο, σε ένα κατά τα άλλα κατατοπιστικότατο άρθρο για το μαγικό άγγιγμα του «καλύτερα προετοιμασμένου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης» στο πολύπαθο μετρό της Θεσσαλονίκης, η πιατέλα εμπλουτίστηκε: «Και, το χειρότερο, παραπλάνησαν τον πρωθυπουργό και τον έβαλαν να ανακοινώσει την επαναφορά του παλιού και αποτυχημένου σχεδίου απόσπασης των αρχαίων, προκαταβάλλοντας έτσι αποτελέσματα τεχνικών μελετών γι’ αυτή τη λύση».

  102. LandS said

    47 Δε βαριέσαι ρε Σπειραρχιτέκτονα, δυο ονόματα εκκλησιών λιγότερα στην καθημερινότητά μας.

  103. LandS said

    58 Πωπώ εμφανίστηκε και Non Profit Industrial Complex. Βαλτό από τον καπιταλισμό για να χε

  104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @98. Το «αγορέ» στην ρομανί δεν με ενοχλεί! 🙂 🙂

  105. Γς said

    71:

  106. LandS said

    58 Πωπώ εμφανίστηκε και Non Profit Industrial Complex. Βαλτό από τους θεσμούς του καπιταλισμού για να χειραγωγεί (ποιους) στοχεύοντας ιδιαίτερα στους νέους και σε όσους δεν έχουν την ικανότητα (οι πτωχοί τω πνεύματι) και τις γνώσεις να κρίνουν.
    Πως διάολο είναι εκτός corporatism, colonialism και militarism οι πετρελαιοεταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες οι κατασκευαστές πολεμικών αεροπλάνων (οι ίδιοι που φτιάχνουν και τα επιβατηγά) και ολόκληρο το military-industrial complex που ελεγε και ο μακαρίτης ο Άικ, μαζί με ότι άλλο, εδώ και αιώνες, ξερνάει αέρια του θερμοκηπίου, εμένα πάντως μου διαφεύγει. Δε θα έχουν λεφτά οι κακόμοιροι και δεν μπορούν να μισθώσουν ικανούς πι αρ γουίζαρντς

  107. Μαρία said

    Να απαλλαγούμε απο τον άνθρακα. Τι θέλει να πει ο ποιητής; https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1175051584935477249

  108. gpoint said

    Πάνε με πεζά, όρθιος και υγιής από την μεριά μου. με το καλό ναβγείς και… αγνώριστος στις τρεις που λέει και το άσμα – οι αμερικάνοι,μια ζωή αμερικάνοι, χειροκρότησαν σε λάθος σημείο !!

  109. Γς said

    107:

    Τον άνθρακα γενικώς. Σιγά μην έμπλεκε με υδρογονάνθρακες και υδατάνθρακες…

  110. Μαρία said

  111. Γς said

    υδατάνθρακες

  112. Κώστας said

    «To σπίτι αυτό »υπερασπίζετε» από άντρες […]»

    Εμένα δεν με πείραξε το ορθογραφικό αλλά η παθητική φωνή.

  113. loukretia50 said

    Ε, εγώ φεύγω και το σχόλιό μου ξαγρυπνά!

  114. loukretia50 said

    Σαν πολύ κάνει το μάγκα η νοτόριους μαρμάγκα!

  115. loukretia50 said

    Κιγκέρι – σφήνα γιατί φεύγω πάλι!
    “Χα! Κιγκερί-κιγκαλερί!”

    Οh! ma chérie Kiguéri!
    Δύσκολα μου έβαλες! Εκεί που σιγομουρμούριζα ένα τραγούδι απ΄τ’Αλγέρι για το Κιγκέρι, μ΄έστειλες με το γαλλικό!
    Προσπάθησα να ανταποκριθώ, όσο μου επιτρέπουν οι ρίμες, δηλαδή μετά βίας, γιατί στριτζώνουν σε άλλη γλώσσα πλην της θείας.
    Δεν ξέρω για τα πόμολα, ούτε καν τα μόμολα, δε θα βρουν διασκεδαστικό το σενάριο που μου ενέπνευσες με το «κιγκαλερί».

    C’ est un mystère, ce “Kigueri”
    Abbreviation ? on ne sait qui
    se cache derrière l’ avatar “Ki-“
    Peut-être une petite, timide Kiki…

    Alors, voici une théorie :
    C’est Ki qui s’est guérie

    Apres une grande chirurgie
    elle a eu ce plateau tibial,
    solide, discret et tout nouveau ,
    un hardware génial,
    et tant de screws…eh, comme il faut
    pour l’ équilibre de son cerveau
    à cause du choc – presque fatal…
    et maintenant… o la la la!
    tout est parfait – et en effet

    C’ est Ki qui rit – enfin – guérie!

    Et voilà !
    Elle marche mieux qu’ auparavant
    Plus forte, stable et clairvoyante
    On se demande : “c’est grâce a qui,
    que cette femme est maintenant
    si belle , si eclaircissante?

    Mais elle dépasse en rigolant
    Sans exposer jamais aux passants
    la forse secrète qu’ elle a acquis :
    – Un full titanium potpourri !
    LOU
    C’ est une mobile Ki gallerie!
    Ki qui rit , Ki- guérie!

    ΥΓ Το τιτανοσενάριο μου είναι πολύ οικείο, αν και οι γιατροί στο Αμέρικα με καθησύχασαν ότι οι δικές μου (επίσημες) βίδες είναι μόνιμες!
    Δεν ανησυχώ, οι άλλοι ίσως θάπρεπε!

  116. sarant said

    100 Η ομάδα της εργατούπολης του Νότου, με σκόρερ (δις) τον Ντανελ Σινανί, πολιτογραφημένο Λουξεμβουργιανό, στην καταγωγή Γκορανί από το Κόσοβο. Οι Γκορανί (βουνίσιοι) είναι μουσουλμάνοι Σλάβοι που έφευγαν απο το Κόσοβο διότι οι Αλβανοί δεν τους καλοβλέπουν. Η οικογένειά του έφυγε στο Βελιγράδι όπου γεννήθηκε αυτός και μετά μετανάστευσαν εδώ.

    107 Νόμπελ Χημείας

    114 Σε ελευθέρωσα, σερί!

  117. loukretia50 said

    …με δυο παράπονα σερί!
    Γειά σας!

  118. dryhammer said

    Χωρίς τη ριμική δεινότητα της Λου, αποπειρώμαι

    Τα κάγκελα της γκαλερί
    Πήγα απ’ την κιγκαλερί
    Φτηνά να τ’ αγοράσω

    Μα ήτανε δίσεχτοι οι καιροί
    Και στα σκαλιά σου κιγκερί
    Γονάτισα να κλάψω

  119. Γιάννης Ιατρού said

  120. sarant said

    117 Mα ήταν αριστούργημα!

  121. Γιάννης Ιατρού said

    119: α, τώρα είδα το 107 της Μαρίας (εμ. ήταν δυνατόν να ξεφύγει το τουί… 🙂 )

  122. Κιγκέρι said

    115:
    Ανεξάντλητη, ανεπανάληπτη, ασυναγώνιστη, τιτανοτεράστια και τιτανοενισχυμένη Λουκρητία!
    Chapeau ξανά και ξανά!

  123. Γιάννης Ιατρού said

    115: Ε, που πας; Κάτσε να σε παινέψουμε πρώτα με τα γαλλικά σου στιχάκια!
    👌👍👋😍🥰🐱🎈

  124. Γς said

    117;

    Απίστευτο !

    Μπγαβό!

  125. Γς said

    85:

    >κιγκαλερί! [και] πόμολα!

    https://caktos.blogspot.com/2014/01/blog-post_4783.html

  126. ΣΠ said

    115
    Το ότι έχεις την ίδια στιχουργική ευχέρεια και στα γαλλικά δεν το φανταζόμουν. Μπράβο!

  127. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @115. Αν ήμουν εκδότης, Λουκρητία, θα έστελνα ομάδα πρακτόρων να σε απαγάγουν,, (Ύστερα, ήξερα εγώ το πώς θα σε εκμεταλλευτώ! 🙂 )

  128. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @87. 🙂 🙂 🙂
    (Τώρα το πρόσεξα!)

  129. dryhammer said

    127. Απαγωγή με σκοπό την έκδοση, δεν είναι το λεγόμενο τράφικινγκ; (φατσούλα)

  130. 115 Bravo!!! Lu
    Απίστευτο τέτοιο παιχνίδι με τέτοια λέξη…
    Είσαι πια ο άλλος σοβαρός λόγος για να περνάω κάθε μέρα από εδώ.
    Συγχαρητήρια

  131. sarant said

    Δίκαιες οι επευφημίες από το κοινό!

  132. Γς said

    130:

    Θα πάρετε κάτι;

  133. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αυτό με τα ονόματα πολιτικών, όπου λάχει, δεν μ’ αρέσει καθόλου. Αρκούν οι δρόμοι. Ειδικά όταν πρόκειται για στάσεις μετρό, λεωφορείων, ηλεκτρικού κλπ θα έπρεπε, δια νόμου κατά τη γνώμη μου, να είναι υποχρεωτική η ονοματοδοσία σύμφωνα με την περιοχή (γεωγραφική κατατόπιση) ή πασίγνωστα τοπόσημα. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη στάση Καμάρα, το καταλαβαίνω, στάση Μπουτάρη (δεν υπάρχει) δεν μου λέει τίποτα. Στις περιφερειακές συνοικίες που δεν υπάρχουν σημαντικά τοπόσημα, η αρίθμηση των στάσεων θα ήταν η καλύτερη λύση, πχ Αμπελόκηποι 1η στάση, Αμπελόκηποι 2η στάση…. Να καταλαβαίνεις ρε παιδί μου πού βρίσκεσαι, είτε είσαι ξένος και δεν γνωρίζεις καλά την περιοχή, είτε είναι νύχτα ή έχει ομίχλη και δεν βλέπεις έξω.

    Αν το πάμε και παραπέρα, καλύτερα να το αφήσω. Αυτό που γίνεται με την Μελίνα, δεν έχει προηγούμενο…

  134. Γιάννης Ιατρού said

    132: Γς, απ΄τα καλύτερά σου 🙂 🙂 🙂 🙂

  135. Γιάννης Ιατρού said

    133: Α, υπάρχουν κι άλλοι χαρακτηρισμοί, όχι μόνο απόλυτα γεωγραφικοί, που ο καθένας ξέρει που βρίσκεται κλπ.
    π.χ. Λυσσιατρείο (Στάση μετά την Κολιάτσου, στην Πατησίων, Αθήνα), ή από τον τόπο κατοικίας γνωστών προσωπικοτήτων, κέντρων διασκέδασης ή θεάτρων, κινηματογράφων, εταιρειών κλπ.

  136. Γς said

    Ζε βουζ έμ
    ζε βουζ αντόρ
    κεσ κε βου βουλεζ ανκόρ

    – Γς

  137. Τελικά φαίνεται πως ο Ευαγγελισμός θα μείνει Ευαγγελισμός 🙂
    Η ροπή προς ανόητες μετονομασίες είναι πάντως διεθνής. Θα θυμάστε ότι όταν πέθανε ο ΝτεΓκόλ, πάνω στη συγκίνηση, ο Δήμος του Παρισιού αποφάσισε να δώσει τ’όνομά του στην Πλας ντε λ’Ετουάλ. Γρήγορα βέβαια συνειδητοποίησαν ότι η πλατεία αυτή ανήκει πολιτιστικά σ’όλο τον κόσμο και δεν μπορούν έτσι εύκολα να την ξεβαφτίσουν, αλλά το κακό έιχε γίνει — θα ήταν προσβολή στη μνήμη του Εθνάρχη να ακυρώσουν την απόφαση. Κι έτσι, μέχρι σήμερα η πλατεία έχει διπλό όνομα (και το αεροδρόμιο του Ρουασί ομοίως).

  138. Γς said

    137:

    Αéroport de Roissy-Charles-de-Gaulle

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/charles-de-gaulle.html

  139. ΚΩΣΤΑΣ said

    135 Αυτό εννοώ τοπόσημα, Γιάννη. Σταθερά πασίγνωστα σημεία. Ο Ευαγγελισμός είναι τοπόσημο, με το Μπακογιάννης δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Μπορεί να διασώζεται στη μνήμη του καθενός το όνομα του αείμνηστου πολιτικού, αλλά ο ταξιδιώτη δεν καταλαβαίνει πού βρίσκεται.

  140. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    115. Μπράβο για το γαργαριστό (κελαρυστό 😉 ποιηματάκι !

    Ίσως να σκεφτείς απασχόληση στη διαφήμιση ως κειμενογράφος!

  141. Γς said

    140:

    >Ίσως να σκεφτείς απασχόληση στη διαφήμιση

    Να την ακούτε την … Λου

    [όπως Αμερική]

  142. sarant said

    133 κε
    Για τις ονοματοδοσίες των σχολείων, τι λέτε; Στη Γαλλία κάθε γυμνάσιο-λύκειο έχει όνομα κάποιου διάσημου (ή διάσημης). Είχε εφαρμοστεί και σε μας πριν από καμιά δεκαριά χρόνια αλλά δεν ξέρω αν συνεχίστηκε.

  143. Πάνος με πεζά said

    Και για να θυμίζουμε και ξεχασμένες λέξεις,
    «Σ’ ένα ωραίο ουζερί
    στη Μάνη την αποσκιερή
    που βλέπει Καλαμάτα,
    τα ούζα πίναμε σερί,
    μ’ ελιές και τυροκαυτερή,
    σύγλινο και ντομάτα…»

  144. Πάνος με πεζά said

    Πάντως η ονοματοδοσία μπορεί να καταντήσει και αηδία από την έλλειψη ονομαστικής, π.χ. «προσγειώνομαι στο Βενιζέλο», ή, επί πάλαι ποτέ μπασκετικής ΑΕΚ «το άλλο Σάββατο έχουμε τον Άρη στο Μόσχο»..

  145. nikiplos said

    115@ chapeau! doux-points mandame Loucrecie!

    Λοιπόν μπορείς να γράφεις ό,τι θέλεις, αλλά είμαι σίγουρος ότι γράφεις στίχους. Λοιπόν γράψε, γιατί είτε με τη δική σου θέληση, είτε χωρίς, οι στίχοι θα πάρουν το δρόμο τους και κάποτε θα συναντηθούν με νότες, όμορφες, γλυκιές, μελωδικές, ευφάνταστες, καθαρές, ελαττωμένες, αυξημένες, εναρμόνιες αλλά και διάφωνες που διαμαρτύρονται να λυθούν, έμμετρες αλλά και άμετρες που πιέζουν να βρουν το μέτρο κάποτε, κανονικές αλλά και κρυφές που θα εμφανιστούν εκεί που δεν τις περιμένεις-υποννοούμενες, τρίλιες και καντρίλιες, έξαρχες και άναρχες, πρωθύστερες που θα μαρτυρούν τι θα συμβεί αλλά και έσχατες που θα θυμίζουν αυτό που θέλουμε να ξεχάσουμε, σύγχορδες, ευφώνιες, μικρόφωνες, παράφωνες αλλά και άφωνες, σιγανές αλλά και κρεσέντο.

    Και προπαντώς με παύσεις… 🙂

  146. ΚΩΣΤΑΣ said

    142 Με απασχόλησε κι αυτό το θέμα παλαιότερα. Θεωρώ κι εδώ ότι ενδεδειγμένο είναι ένα σχολείο να φέρνει το όνομα της Κοινότητας ή του Δήμου που ανήκει και αν υπάρχουν περισσότερα του ενός, να υπόκεινται και αυτά σε αρίθμηση πχ 1ο Δημ. Σχ. Αμπελοκήπων, 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων…

    Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί σε συνέχεια της αρχικής ονομασίας, να προστίθεται, απολύτως αιτιολογημένα και από σοβαρές επιτροπές η θεσμικά όργανα και ένα προσωνύμιο που θα έχει άμεση σχέση με την εκπαίδευση ή κάποιο σημαντικό γεγονός ή πρόσωπο, που πάλι έχει κάποια σχέση με το σχολείο.

    Στην περιοχή που μένω, υπάρχει τέτοιο σχολείο: 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων «Γεώργιος Σκεπάρνης.» Η ονομασία αυτή είναι αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, γιατί ο κόσμος το ονόμαζε απλά σχολείο Σκεπάρνη ,πριν ακόμη δοθεί επίσημα το προσωνύμιο. Μετονομάστηκαν και τα υπόλοιπα με απόφαση της δημοτικής αρχής, όλοι όμως τα αναφέρουν μόνο με την παλιά τους ονομασία-αρίθμηση.

    Περισσότερα αν προπωληθώ! 😉

  147. nikiplos said

    115@ Θα έβαζα κάτι του Θωμά Περιμένη, αλλά το μούντ μου σήμερα, επειδή μόλις γύρισα από σπιτάλια είναι άλλο:

  148. ΚΩΣΤΑΣ said

    146 –> Περισσότερα αν προπωληθώ!

    Θεέ μου!!!!!!!!!!!!!!!! τί έκανε ο κορέκτορας; προκληθώ έγραψα, μου το κοκκίνησε ο κορέκτορας, πάτησα να δω γιατί; και μετά δεν ξέρω τι έγινε!!!!!!!!!!!!!!!!!

  149. Πέπε said

    Σήμερα λέμε μεν ακόμη Πανεπιστημίου αντί Βενιζέλου, ακκλα ειδικά με τους σταθμους μετρό υπάρχει η διαφορά ότι εκφωνούνται και προφορικά στις αναγγελίες (δηλαδή συνέχεια).

    Πάντως εξ αρχής οι σταθμοί μετρό έδειξαν ασέβεια στους παραδοσιακούς τρόπους να ονομάζονται τα σημεία του αστικού χώρου (π.χ. Λάρισα – νομίζω ότι πλέον το ‘χουν κάνει Σταθμός Λαρίσης), και σε χρόνο ντετέ επηρέασαν τον τρόπο που τα ονομάζουμε εμείς οι ίδιοι προφορικά, π.χ. αρχίσαμε να λέμε «στο Πανεπιστήμιο» για ένα μέρος όπου δεν υπάρχει πανεπιστήμιο, παρά μόνο η οδός Πανεπιστημίου και κάποια κτήρια που είναι κάπως αυθαίρετο να τα ταυτίσεις με το ίδιο το Πανεπιστήμιο ως σύνολο. Και τον εαυτό μου τον έχω τσακώσει συχνά να λέει «το παρκάκι του Ευαγγελισμού» για το παρκάκι της Ριζαρείου, όπου βρίσκεται η είσοδος του σταθμού Ευαγγελισμού (απέναντι από τον ίδιο τον Ευαγγελισμό).

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ονοματοδοσία σχολείων; Ευτυχώς ατόνησε αυτή η κακόζηλη μίμηση ξένων προτύπων. Λες και αν ονομάσεις το σχολείο «Σεφέρης» ή «Δελμούζος» ή «Λωλοστεφανής», θα βελτιώσεις την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σαν το «Στρατόπεδον Καποτά» ένα πράγμα.

  151. Γιάννης Ιατρού said

    Τώρα μη κάνετε πως δεν καταλάβατε γιατί τη γλύτωσε ο σταθμός Μετρό την μετονομασία …. 🙄

  152. sarant said

    143 Θυμάμαι πως ο παππούς μου έλεγε «αποσκιαδερή Μάνη» (και «προσηλιακή»)

    146 Ποιος είναι ο Σκεπάρνης;

    150 Οπότε, πόσα σχολεία έχουν όνομα;

  153. Γιάννης Ιατρού said

    152β: ….Επίσης η περιοχή Σκεπάρνη (δηλαδή του Σκεπάρνη) έλαβε την ονομασία της από τον Δημοδιδάσκαλο Γεώργιο Σκεπάρνη που συνέβαλε μάλιστα στο κτίσιμο του σχολείου της περιοχής και φέρει σήμερα τιμητικά το όνομά του. …

    (ΟΧΙ ο Γ. Σκεπάρνης του ΚΚΕ 🙂 🙂 )

  154. ΚΩΣΤΑΣ said

    Το να ονομάσεις ένα σχολείο πχ Κ. Βάρναλης, στο οποίο φοίτησε ή δίδαξε ο εξέχων αυτός ποιητής, το βρίσκω σωστό. Προσθέτει στη ιστορία του σχολείου και ευρύτερα στην τοπική ιστορία. Τώρα ό,τι του κατεβαίνει του καθενός, κυρίως με την κομματική και ιδεολογική του προτίμηση, άστο καλύτερα.

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    115 Λου
    Quelle merveille tapisserie !

    Βαφλερί και τζελατερί (ομοίως βαφλερία-τζελατερία) να προσθέσουμε στα εις -ρι και -ρία 🙂

  156. ΚΩΣΤΑΣ said

    152 β

    Γεώργιος Σκεπάρνης, γιος του Ευαγγέλου και της Κωνσταντίας. Γεννήθηκε το 1894 στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μ. Ασίας. Το 1914, διορίστηκε ως δάσκαλος στις Κυδωνιές. Τον Οκτώβριο του 1915 διαφεύγει στην Ελλάδα, επειδή τον καταζητούσαν οι τουρκικές αρχές, λόγω συμμετοχής του σε ομάδες περιφρούρησης των Ελλήνων της περιοχής των Κυδωνιών. Τον Νοέμβριο του 1915, διορίζεται ως δάσκαλος στο σχολείο της Γουρζούμισσας Πατρών, όπου παρέμεινε έως το 1918. Επιστρέφει στις Κυδωνιές αλλά επειδή έγινε γνωστή η παρουσία του, ξαναφεύγει οριστικά για τη Ελλάδα. Ξαναδιορίζεται ως δάσκαλος στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και υπηρετεί σε διάφορα χωριά για πάνω από μια δεκαετία (1919 έως 1930). Το έτος 1924 νυμφεύτηκε την Γεωργία Χατζηχρήστου από τον Βερτίσκο του Λαγκαδά και απέκτησαν 4 παιδιά. Προς τα τέλη του 1930 έρχεται ως διευθυντής στο νεοϊδρυθέν 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (σημερινό 2ο Αμπελοκήπων) και παρέμεινε σ’ αυτό έως τις 18 Οκτωβρίου του 1944, οπότε άγνωστοι τον συνέλαβαν μέσα στο γραφείο του και τον δολοφόνησαν σε άγνωστη περιοχή. Πρωτοστάτησε για την ανέγερση του διδακτηρίου του 2ου Δημοτικού Αμπελοκήπων. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-44), με ευθύνη του και με ενέργειές του, λειτούργησαν συσσίτια στο σχολείο και σώθηκαν πολλοί άνθρωποι από την πείνα. Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές της Κοινότητας Αμπελοκήπων. Προς τιμήν του, το σχολείο που υπηρέτησε, η γύρω περιοχή και μία οδός των Αμπελοκήπων πήραν το όνομά του.

    (Στοιχεία από έγγραφα του 2ου Δημ. Σχ. Αμπελοκήπων και από ιδιόχειρη ενυπόγραφη μαρτυρία του γιου του Στέργιου Σκεπάρνη).

  157. ΚΩΣΤΑΣ said

    153 –> ΟΧΙ ο Γ. Σκεπάρνης του ΚΚΕ 🙂 🙂

    Καλόψυχε! πού τα ξέρεις εσύ αυτά. Άξιος ο μισθός σου, είδες τί κάνει το ΑΣΕΠ; 😜

    Θύμα του εμφυλίου, δυστυχώς

  158. Αγγελος said

    Κι εμένα μ’ενοχλούν οι ονομασίες κτιρίων κλπ. προς τιμή προσώπων στην ονομαστική («Αεροδρόμιο Βενιζέλος», «Πολυκλαδικό Λύκειο Μίλτος Κουντουράς» κλπ.) Μου φαίνονται ξενισμός. Παραδοσιακά, σχηματίζαμε επίθετα: Ζάππειο Μέγαρο, Βαρβάκειος Σχολή, Βενιζέλειο Νοσοκομείο (υπάρχει, νομίζω, στο Ηράκλειο Κρήτης)… Ειδάλλως, στη γενική: Μαιευτήριο της Έλενας, Γήπεδο Καραΐσκάκη…

  159. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @157. Ας μην πώ, Κώστα.. Ας μην μιλήσω.. Καληνύχτα!

  160. Γιάννης Ιατρού said

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    152: Δεν γνωρίζω. Πάντως τα πιο δημοφιλή ονόματα ήταν:
    Τα πιο δημοφιλή από τα ονόματα

    Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν τα σχολεία είναι ανά περιφέρεια τα εξής:

    – Αττικής: Ελλη Αλεξίου, Διδώ Σωτηρίου, Κόντογλου, Μάνος Χατζιδάκις, Ελύτης.

    – Κ. Μακεδονίας: Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Ανδρόνικος, Κων. Καραμανλής, Παύλος Μελάς.

    -Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Πηνελόπη Δέλτα, Παύλος Μελάς, Μέγας Αλέξανδρος, Αίσωπος, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης, Απόστολος Παύλος, Πρωταγόρας, Μάνος Χατζιδάκις, Δημόκριτος, Δόμνα Βιζβίζη, Βάρναλης.

    -Νοτίου Αιγαίου: Βικέλας, Μανώλης Γλέζος, Ιπποκράτης, Καββαδίας, Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Ρόζα Ιμβριώτη, Ιπποκράτης.

    – Στερεάς Ελλάδος: Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αχιλλέας, Αγγελος Σικελιανός.

    – Θεσσαλίας: Αχιλλέας, Ανθιμος Γαζής, Τζάρτζανος, Νικόλαος Πλαστήρας, Κοραής, Ρήγας Φερραίος, Γεώργιος Καρτάλης, Αλέξανδρος Δελμούζος, Αργοναύτες.

    – Κρήτης: Νίκος Καζαντζάκης, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Ελευθέριος Βενιζέλος, Αρκάδι, Πρεβελάκης, Κνωσός, Φαιστός.

    – Ηπείρου: Κώστας Κρυστάλλης, Μακρυγιάννης, Ελύτης, Βενέζης, Καρυωτάκης, Τοσίτσας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

    – Δ. Μακεδονίας: Μακρυγιάννης, Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, Διονύσιος Ψαριανός, Παύλος Μελάς, Ελύτης, Ελεν Κέλλερ.

    -Ιονίων Νήσων: Λορέντζος Μαβίλης, Σολωμός, Κάλβος, Σπύρος Σαμάρας, Ξενόπουλος, Αγιος Διονύσιος, Αχίλλειον, Μελίνα Μερκούρη.

    -Δ. Ελλάδας: Παλαμάς, Κωστής Στεφανόπουλος, Γαλάτεια Σαράντη, Ελύτης, Αίσωπος, Πηνελόπη Δέλτα, Γιάννης Ρίτσος, Παπανούτσος, Ρόζα Ιμβριώτη.

    -Βορείου Αιγαίου: Αλκαίος, Αρίων, Βενέζης, Ελύτης, Θεόφιλος, Κόντογλου, Πιττακός, Αλκη Ζέη, Αρίσταρχος, Επίκουρος, Πυθαγόρας.

    -Πελοποννήσου: Λεωνίδας, Λυκούργος, Καποδίστριας, Κολοκοτρώνης, Γκάτσος, Σικελιανός, Νικηταράς, Παναγής Τσαλδάρης, Παπαφλέσσας, Νέστορας, Κάλλας.

  162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Γκουκλάροντας «ονοματοδοσία» και «προσωνύμιο» σχολείων, είδα ότι ξεκίνησε επί Ευθυμίου κι ότι εκφράζονται διάφορες απόψεις και ως προς την ονοματοδοσία αν χρειάζεται αλλά και ποιος «βαφτίζει».
    Μια σχετικά πρόσφατη ονοματοδοσία
    https://www.esos.gr/arthra/47618/onomatodosia-se-sholeio-oikoymenikos-patriarhis-hrysanthos

    Συμπτωματικά,επειδή ήταν τότε μαθητής εκεί ο γιος μου, συμμετείχαμε στην ονοματοδοσία του γαλλικού σχολείου της Αθήνας (LFH). Προτάθηκαν λίστες ονομάτων και με ψηφοφορίες καταλήξαμε στο Ευγένιος Ντελακρουά.(Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά). Ψήφιζαν και οι τάξεις και οι γονείς.

  163. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και το 35ο ΔΣ Αθηνών «Ναπολέων Λαπαθιώτης», στα Εξάρχεια, θα έπρεπε να ονομαστεί «Παναγής Δημητράτος», προς τιμήν του επί χρόνια δασκάλου του και διευθυντή Παναγή Δημητράτου, εκπαιδευτικού με πολυσχιδή δράση, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, αλλά ας όψεται το σταρ σύστεμ. ☺

  164. ΚΩΣΤΑΣ said

    159 Γιώργο, όλα τελείωσαν, όλοι είμαστε συνέλληνες, μόνο αγάπη! 🙂

    161 Πάντως, αν επικρατούσε η ονοματοδοσία σχολείων, θα είχε γεμίσει η Ελλάδα με Γληνό, Δελμούζο και Κουντουρά. Εξαρχόπουλο, δεν νομίζω… πάπαλα 😉

  165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης»

    ποιος μπορεί να διαφωνήσει για την ονομασία;

    Αλλά βλέπω πχ να έχουν ήδη βαφτιστεί πάνω από ένα σχολεία Νίκος Γκάτσος (το 29ο Αθηνών και στα Καλύβια). Κάπως θα έπρεπε να υπάρξει πλαίσιο. Ιδανικά να σχετίζεται κάπως η προσωπικότητα με τον τόπο και να μην επαναλαμβάνεται, ώστε να αποτελεί πράγματι ταυτότητα, λέω τώρα.

  166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    163. Γιάννης Κ. >>το 35ο ΔΣ Αθηνών «Ναπολέων Λαπαθιώτης», στα Εξάρχεια, θα έπρεπε να ονομαστεί «Παναγής Δημητράτος»
    Οι εκτελεσμένοι δάσκαλοι (δυο χάθηκαν από το σόι της μάνας μου στην Κατοχή) -για να πάρουμε μια περίπτωση- ειν΄ αλήθεια πως θα φαινόταν δίκαιο να πάρουν τα σχολειά τους τ΄όνομά τους αλλά είναι και ποιος «μίλησε» και θα «μιλάει» στο χρόνο στους πολλούς.

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    166:Γι’αυτό μίλησα για σταρ σύστεμ. ☺Αλλά και το να ανακυκλώνονται καμιά πενηνταριά ονόματα για 15.000 σχολεία, τι νόημα έχει; Αν έχει κάποιο νόημα αυτή η νοηματοδοσία και δεν είναι απλώς μόδα. Αν και μάλλον πρέπει να χρησιμοποιούμε παρελθόντα χρόνο, αφού φυλλορρόησε αυτή η υπόθεση.

  168. spyridos said

    αποσκιαδερή Μάνη (ντεμέκ Μάνη)

    «προσηλιακή» (πραγματική Μάνη)

  169. Γιάννης Κουβάτσος said

    167:Ονοματοδοσία, όχι νοηματοδοσία, διορθώνω.

  170. gpoint said

    Η ονοματοδοσία των σχολείων είναι μια ακόμα ανοησία των νεοελλήνων. Την εποχή του Ευθυμίου υπηρετούσα στους Αμπελόκηπους, το σχολείο βολευότανε στην Σεβαστοπούλειο μέχρι να γίνει το κτίριο του στην Ξενίας και Μιχαλακπούλου και στην σχετική ψηφοφορία είχε επικρατήσει το όνομα του τοπικού ήρωα Μίμη Δομάζου…
    Οσο κι αν εκτιμώ τον Χατζηδάκι θεωρώ μαλακία (σικ) να δοθεί το όνομά του σε κάπιοιο σχολείο για το οποίο ο Χατζηδάκις δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε και αγνοούσε την ύπαρξή του. Ούτε αν είχε φοιτήσει εκεί είναι λόγος να ονομασθεί προς τιμήν του, μια ταμπελίτσα αρκεί να μας πληροφορήσει το γεγονός, όπως γίνεται στα σπίτια που έζησαν μεγάλοι άνδρες (ή γυναίκες). Τα σχολεία που δημιουργήθηκαν με κληροδοτήματα, όπως το Βαρβάκειο π.χ., καλώς φέρουν το όνομα του γιατί ιδρύθηκαν ή επέζησαν από τα χρήματά τους.
    Τα του Καισαρος στον Καίσαρα αλλά όχι επειδή η γυναίκα του Καίσαρα έπαιζε μπιρίμπα να δώσουμε το όνομά της σ’ ένα σχολείο.

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172. Γς said

    161

    >– Αττικής: Ελλη Αλεξίου, Διδώ Σωτηρίου, Κόντογλου, Μάνος Χατζιδάκις, Ελύτης.

    -Αν. Αττικής

    Μιλτιάδης, Ηλίας Ψινάκης, Πάνος Με Πεζά, Γς

  173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Επί δικτατορίας, τότε που οι περισσότεροι ενήλικοι είχαν λουφάξει, αυτός δεν δείλιασε.
    https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/211689_gia-polla-gelia

    «δείλιασε» ; 🙂

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για τα «τροχαία» στην Κρήτη έδινε σώου προεκλογικά ο Μητσοτάκης αλλά τελικά αποδείχτηκε οτι αυτο που ήθελε ήταν να βάλει διόδια στους συμπατριώτες του…
    theFAQ.gr @theFAQgr

  175. Γς said

    161::

    – Στερεάς Ελλάδος: και Λευκάδιος Χερν

    -Βορείου Αιγαίου: και Σαπφώ άντε κα Πρωτοψάλτη

    >– Δ. Μακεδονίας: Μακρυγιάννης, Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, Διονύσιος Ψαριανός, Παύλος Μελάς, Ελύτης, – Δ. Μακεδονίας: Μακρυγιάννης, Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, Διονύσιος Ψαριανός, Παύλος Μελάς, Ελύτης, Ελεν Κέλλερ.

    Ο Μακρυγιάννης γιατί; Από την Μάχη του Σταυρού; Τότε Ηπειροςς αντε Αν Θεσσαλία.

    Ελεν Κέλλερ [Κέλερ] γιατί;

    Ελύτης γιατί; Επειδή στον ελληνοιταλικό πόλεμο το 40 πέρασε για μια στιγμή από την Φλώρινα;
    Τότε να βάλουμε και τον Χο Τσι Μινχ

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_1725.html

  176. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Τζι, σαν νά έπεσε σήμερα ο αέρας… Θά ‘χει και λιακάδα, απ΄ ό,τι βλέπω 🙂

    171: ΕΦΗ
    Το διάβασα κι εγώ χθες, μπρρρρ!
    173: τι έχει το «δείλιασε»; Ή εννοείς σαν σημασία δεν ταιριάζει;
    174:ΒΟΚ -> Εκεί που χρωστούσαν το έργο, έρχονται τώρα όχι μόνο να ζητήσουν και διόδια για τους Κρητικούς. Μάσες διακρίνω!

  177. gpoint said

    # 176

    Γιάννη , καλημέρα. Πήγα μέχρι την βάρκα, δεν φύσαγε αλλά γύρισα πίσω γιατί πολύ το κρύο κι η βάρκα μούσκεμα από υγρασία. Μια που μεσημεροαπόγευμα δεν θα βγω-μαζεύω πράματα για (προσωρινή ελπίζω) επιστροφή στην Αθήνα- υπάρχει μια πικρία για την ολιγοήμερη απραξία. Εν τω μεταξύ την ώρα που πληκτρολογώ βλέπω τα καρακόλια από το παράθυρο να περιπολούν με το κατασχεμένο φουσκωτό κάποιων ληστών για παράνομοι ψαροτουφεκάδες και ψαράδες (για+ονομαστική=ψαράδικη, φαληριώτικη σύνταξη). Ερχονται σχεδόν κάθε Κυριακή πρωΐ από Πάτρα μπορεί να φτάνουν και Κόρινθο, το μεγάλο φουσκωτό πάει πιο γρήγορα κι από αυτοκίνητο !!

    Αμα δεν ψαρεύεις ή τρως και παχαίνεις ή κουτσομπολεύεις έλεγε ένας γκουρού της καθετής, της κορυφής του ψαρέματος

  178. Γιάννης Ιατρού said

    177: Γιώργο, τό ΄πιασα. Ξεχείλισαν τα ψυγεία με χταπόδια και λιθρίνια και ετοιμάζεσαι να μεταφέρεις ένα μέρος στην Βάση Α.
    Τους περι-πωλούντας😎 δεν τους φοβόμαστε, καθότι καθ΄όλα νόμιμοι 🙄😋

  179. Νίκος Κ. said

    170: Έχετε δίκιο, η ονοματοδοσία σχολείων είναι μια ακόμα ανοησία των νεοελλήνων. Όταν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, αρχίζουμε τις μεγαλοστομίες.
    Επι τη ευκαιρία, βρήκα μερικά παραδείγματα ονοματοδοσιών:

    2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών – Κύριλλος και Μεθόδιος
    2ο Λύκειο Γιαννιτσών – Άννα Κομνηνή
    2ο Λύκειο Εδεσσας – Παύλος Χαρτομαζίδης
    1ο ΕΠΑΛ Νίκαιας – Παναγιώτης Γιαννάκης
    1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου – Ευγένιος Ευγενίδης
    Γυμνάσιο Άρνισσας – Πατριάρχης Χρύσανθος
    11ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου – Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ
    Ελληνικό Λύκειο Μονάχου – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
    κλπ.

    Επίσης υπάρχουν και ξεχωριστές ονοματοδοσίες σχολικών αιθουσών (απλών, θεατρικών και πολλαπλών χρήσεων), καθώς και βιβλιοθηκών. Για αυλές και βρύσες δεν κατάφερα να βρω κάτι.

  180. sarant said

    161-179 Ευχαριστώ!

    Καθώς πήγαινα στη γιορτή της Ουμανιτέ τις προάλλες με τα πόδια, πέρασα από ένα σχολικό συγκρότημα «Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ», από τους εκτελεσμένους για κατασκόπους της ΕΣΣΔ επιστήμονες.

  181. π2 said

    179: Τον Χαρτοματζίδη τον ξέρω λόγω αρχαιολογίας. Δάσκαλος, μυθιστοριογράφος, φωτογράφος, ερασιτέχνης αρχαιολόγος και έφορος αρχαιοτήτων, ήταν πολύ προσεκτικός στην καταγραφή των ευρημάτων και ιδίως του τόπου εύρεσής τους. Μου είχαν πει ότι πέθανε στην ψάθα. Κάποια στοιχεία γι’ αυτόν εδώ: http://selidestexnis.blogspot.com/2015/10/1895-1979.html

  182. ΓιώργοςΜ said

    Αυτό με τα ονόματα στα σχολεία στο Αμέρικα πρέπει να είναι θεσμός.
    Θυμάμαι δύο ταινίες, η μία το Die Hard (δεν είμαι σίγουρος για τον αριθμό), όπου η συνήθεια αυτή έχει συμμετοχή στην πλοκή: Ο κακός έχει βάλει μια μπόμπα σε ένα Γυμνάσιο, και βάζει αίνιγμα σχετικό με το όνομα του Γυμνασίου, το οποίο ήταν κάποιος πρόεδρος. Η άλλη αφορούσε κάποιους αστροναύτες που θα θυσιάζονταν για να γλυτώσει ο πλανήτης, και ο χιουμορίστας της παρέας είπε «τουλάχιστον θα έχουμε ο καθένας ένα Γυμνάσιο με το όνομά του».

    Όπου είναι θεσμός, η ονομασία έχει ένα νόημα, προσωποποιεί κάπως το χώρο και δημιουργεί μια λιγότερο ψυχρή σχέση.
    Αν δεν υπάρχει τέτοια παράδοση, όποιος είναι να την εφαρμόσει θα πρέπει να δείξει συνέπεια και να το κάνει μεθοδικά.

    Ας καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε ένα εξεταστικό σύστημα που θα διαρκέσει πάνω από τετραετία, και τις περικοκλάδες αργότερα…

  183. sarant said

    181 Mπορούσε ερασιτέχνης να γινει έφορος αρχαιοτήτων;

  184. Γς said

    182Q

    Τα παιδιά μου πήγαιναν στο Mark Twain και το Pershing [https://en.wikipedia.org/wiki/John_J._Pershing]
    κει στο Χιούστον που έχει πλημμυρίσει αυτές τις μέρες κι ούτε φωνή κι ακρόαση ο Μιχάλης μέσα απ τις λάσπες…

  185. π2 said

    183: Για την εποχή που μιλάμε (πριν την κατοχή στην περίπτωση του Χαρτοματζίδη), οι ελάχιστοι κανονικοί αρχαιολόγοι που υπήρχαν όριζαν κατά τόπους έκτακτους επιμελητές αρχαιοτήτων, συνήθως δασκάλους ή τοπικούς λογίους που είχαν κάνει κλασικές σπουδές.

  186. Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Γαζίου Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
    Για να κατοχυρώσουμε και τον ζωγράφο στο Μαλεβίζι, μέσω Φόδελε, να ‘ούμ’, που θέλει να μας τον φάει το Ηράκλειο…

  187. Χαρούλα said

    Καλημέρα! …καθυστερημένα
    #143 Πάνο υπέροχο!
    Τι του εύχεστε του ανθρώπου σιδερένιος;;;; Αμάν έκανε να ξεφορτωθεί το σίδερο!😜 Γερός, δυνατός και γρήγορα κατά το όνομα ….πεζός!

    #146,148
    Αμάν βρε ΚΩΣΤΑ! Και εκεί που έψαχνα το πορτοφόλι, αυτο-κορεκτορώθηκες!😅🤗

    Για την ονοματοδοσία των σχολείων είμαι απόλυτα σύμφωνη. Μισώ τους αριθμούς. Σαν ΕΣΟ στον στρατό. Αλλά να έχει η προσωπικότητα σχεση με το σχολείο(πχΓιαννακης/Νικαια) ή τον τόπο(πχΒιζβύζη/Αλεξανδρούπολη). Γιατί όμως να μην δινουμε και ονόματα νοημάτων-ιδεών. Αγάπη, Θάλασσα, Κυψέλη…. Καλά-καλά μην βαράτε…..!

  188. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χαρούλα, τουλάχιστον οι αριθμοί έχουν αντικειμενικότητα και σοβαρότητα. Στη χώρα του ανορθολογισμού και των ιδεοληψιών ή θα γεμίσουμε με σχολεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Νίκος Γκάλης» και «Γιάννης Ρίτσος» ή θα διχαστούν τοπικές κοινωνίες για το αν το σχολείο πρέπει να ονομαστεί «Άρης Βελουχιώτης» ή «Ναπολέων Ζέρβας». Άσε, έχουν ξεσπάσει διαμάχες και κομματικά ξεκατινιάσματα για πολύ λιγότερα. Μια χαρά είναι οι αριθμοί και η πατίνα του χρόνου τούς προσδίδει αίγλη. Π.χ. το θρυλικό 8ο γυμνάσιο στα Πατήσια. Ως «Συγκρότημα Μιχαήλ Νομικού» το ξέρουν λίγοι μεμυημένοι.

  189. Πέπε said

    @158:

    > > Βενιζέλειο Νοσοκομείο (υπάρχει, νομίζω, στο Ηράκλειο Κρήτης)…

    Πράγματι. Υπάρχει επίσης ένα σχολείο «Καπετανάκειο», που όλοι το λένε έτσι. Υποθέτω ότι θα λεγόταν ανέκαθεν έτσι, για κάποιο λόγο ανεξάρτητο από την πρόσφατη ιστορία με τις ονοματοδοσίες. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν αυτό είναι και το επίσημο όνομά του ή ισχύει μόνο προφορικά.

    _______________________

    Πέρα από άλλα επιχειρήματα για το ανόητο των ονοματοδοσιών, που ήδη αναφέρθηκαν, έχω να πω ότι είναι τελείως διαφορετικό να ιδρύεις ένα σχολείο / νοσοκομείο κλπ. προς τιμήν κάποιας προσωπικότητας (ιδίως φυσικά αν έχει φτιαχτεί με κληροδότημά της – τα περισσότερα τύπου Ζαππείου και Μπαγκείου νομίζω πως είναι αυτή η περίπτωση) και διαφορετικό να να του αφιερώνεις ένα σχολείο που υπήρχε ήδη επί δεκαετίες!

    Όσο για τα ονόματα σε ονομαστική, προάγουν την ακλισιά (έλα, είμαι στο Βενιζέλος), όπως ήδη συμβαίνει με τα καράβια και διάφορα άλλα που παίρνουν ονόματα ανθρώπων.

    Και στην τελική, τώρα που το σκέφτομαι, τα ονόματα ανθρώπων είναι για ανθρώπους. Αν λέγεσαι Ελευθέριος Βενιζέλος ή Κώστας Βάρναλης, όλοι περιμένουν να είσαι άνθρωπος και όχι κτίριο.

  190. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μια ζωή στο Καραϊσκάκη έπαιζε ο Ολυμπιακός. Εδώ και κάποια χρόνια παίζει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μάλλον έπαιξε ρόλο το ξαναχτίσιμο του γηπέδου. ☺

  191. 189 και πριν για την ονοματοδοσία σχολείων. Έχετε πει πολλά να προσθέσω ένα παράδειγμα: 3ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας ονομάστηκε Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήταν τότε διευθυντής του συνάδελφος Κύπριος. Είναι το δεύτερο στην περιοχή που το χρησιμοποιεί παντού. Το άλλο είναι το 25ο Δημ. Χαλκίδας που ονομάστηκε Κ. Στεφανόπουλος γιατί είχε πάει μια ομάδα εκπαιδευτικών, παιδιών και γονέων όταν δεν είχαν κτίριο και νοιάστηκε ο τότε πρόεδρος.
    Θα συμφωνούσα με τους προ…σχολιάσαντες για την ανάγκη να έχει νόημα το όνομα. Για τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.

    Άσχετο , αλλά τώρα ξαναμπήκα
    132 Γς ευχαριστώ για το κέρασμα, αλλά δεν θα πάρω… Τα πολύ γλυκά καμιά φορά πειράζουν…
    Καλημέρα!

  192. Γς said

    191:

    >3ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας ονομάστηκε Ευαγόρας Παλληκαρίδης

    Κι αυτός ο Καλότυχος κει πάνω στο Κάστρο με πιάτο τη Χαλκίδα;

    https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_9798.html

  193. 189: https://www.originalcrete.gr/article/kapetanakeio-ena-ktirio-mia-istoria

  194. 189, 193: Αν δεν είναι σαφές, το όνομα έχει μείνει από το κτίριο. Τα 3 σχολεία που στεγάζονται τώρα, Γυμνάσιο, Λύκειο, Εσπερινό δεν έχουν τη λέξη στα επίσημα ονόματά τους.

  195. spiral architect 🇰🇵 said

    Όνομα και πράγμα.

  196. sarant said

    195 Kαι μετά σου λένε ότι το όνομα δεν προκαθορίζει… 🙂

  197. π2 said

    196: Θα μπορούσα να πω πολλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση ως εξαίρετο παράδειγμα της φράσης «όνομα και πράμα» αλλά ας μην επεκταθώ σε ποινικά κολάσιμα ζητήματα.

  198. sarant said

    185 Οκ, προπολεμικά λογικό ήταν.

  199. Μαρία said

    https://tvxs.gr/news/ellada/amartolo-tameio-yp-politismoy-ekkatharisi-i-prospatheia-sygkalypsis

  200. Μαρία said

    Ο κ. Ταχιάος, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης υπήρξε διαρκής συνεννόηση με την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη, η οποία, κατά τον ίδιο, επρόκειτο να χρηματοδοτήσει και την τιμητική εκδήλωση στην οποία θα γινόταν κι επίσημα η μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης».
    https://www.ethnos.gr/ellada/62587_tahiaos-gia-metonomasia-metro-me-tin-oikogeneia-mpakogianni-ypirxe-diarkis-synennoisi?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    195 >>Η Μενδώνη επαναφέρει τον ελεγχόμενο συνδικαλιστή της ΠΑΣΚ-ΥΠΠΟΑ Γ. Τσακοπιάκο
    ΑΔΑ: ΩΥΛΖ4653Π4-4Τ7 – Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας καθώς και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

    199 .
    «…το ταμείο που έλεγχαν διαχρονικά πράσινοι και γαλάζιοι συνδικαλιστές, συσσώρευε δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο.
    …Η Λ. Μενδώνη ήταν επί 12 έτη γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού…
    Τότε που, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, μεταξύ των πλείστων υποθέσεων κακοδιαχείρισης ήταν και η πληρωμή μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας «οικονομικής τακτοποίησης» και «υπεραπασχολήσεων» στα γραφεία υπουργού και γενικής γραμματέως.» »
    **************************************************************************
    «Ενα Ταμείο στο οποίο για 15 χρόνια οι επικεφαλής παρέμεναν ακλόνητοι (πρόεδρος: Γ. Τσακοπιάκος, διευθυντής: Γ. Βλαντής, για την περίοδο 2002-2017), ασχέτως εάν άλλαζαν κυβερνήσεις και νόμοι.

    …σε δειγματοληπτικό μόνο έλεγχο βρέθηκε πλήθος υπαλλήλων που ήταν «δανειολήπτες» εν αγνοία τους!
    Τα ονόματά τους εμφανίζονταν σε βιβλία πρωτοκόλλου, πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και αποδείξεις πληρωμών και εισπράξεων της περιόδου 2012-2014.
    ….
    Την περίοδο εκείνη υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Ευάγγ. Βενιζέλος και γενική γραμματέας η Λίνα Μενδώνη.Μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο οι υπερωρίες στα δύο γραφεία έφτασαν -και στον βαθμό που δεν διασώζονται άλλες αποδείξεις- περίπου τις 60.000 ευρώ!
    Η τακτική αυτή συνεχίζεται προφανώς, μια και το 2008, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, πληρώνεται 1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο στην ΠΟΣΥΠΠΟ μόνο για υπερωρίες! »
    https://www.efsyn.gr/politiki/157524_oi-hrysothires-toy-politismoy

  202. Theo said

    @52, κα:
    Το 1995 υποβλήθηκα σε εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη (σπονδυλοδεσία Ο3-Ο4).
    Ο επικεφαλής ορθοπεδικός, με τον οποίο γίναμε φίλοι, καθώς ήταν φίλος και στην ίδια κλινική με φίλο μου ορθοπεδικό, μου είπε πως θα μου έβγαζαν τα υλικά (δύο λάμες και τέσσερις βίδες) σ’ ένα χρόνο. Όταν τον επισκέφθηκα την επόμενη χρονιά για να με εξετάσει μου, είπε πως ήταν καλά τοποθετημένα και, άρα, δεν είχα πρόβλημα, οπότε θα έμεναν εκεί.

    Σε τρία χρόνια άρχισαν οι καυσαλγίες στα πόδια. Λόγω της συχνής επαφής με γιατρούς για τη σπονδυλική στήλη, υποπτευόμουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τη σπονδυλοδεσία, γιατί οι πόνοι ξεκινούσαν από τις νευρικές ρίζες που προσφύονται στους σπονδύλους Ο3-Ο4. Και ο ορθοπεδικός που με χειρούργησε κι ένας άλλος φίλος ορθοπεδικός και η νευρολόγος που με κούραρε και δυο καθηγητές ορθοπεδικής (που θεωρούνταν οι καλύτεροι στη Θεσσαλονίκη σε θέματα οσφυικής μοίρας) κι ένας καθηγητής νευροχειρουργικής που επισκέφτηκα με διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη σπονδυλοδεσία.

    Έφτασε το 2009, οι καυσαλγίες ήταν αφόρητες, έτσι που να μην μπορώ να «λειτουργήσω» καθημερινά ούτε να κοιμηθώ πολύ το βράδυ, παρά μόνο με ισχυρότατες δόσεις αντιεπιληπτικών φαρμάκων.
    Τελικά ο άλλος νευρολόγος στον οποίο απευθύνθηκα μου δυνέστησε να επισεκφτώ νευροχειρουργό. Πήγα λοιπόν σε δύο συνεργαζόμενους, αυτοί ήταν οι πρώτοι που υποπτεύθηκαν τη σπονδυλοδεσία, έκαναν αξονική με σκιαστικό υγρό, και διαπίστωσαν πως κάποιες νευρικές ρίζες είχαν καταστραφεί από μία ή δύο βίδες της σπονδυλοδεσίας. Με το δε ηλεκτρομυογράφημα διαγνώστηκε προγαγγλιακή βλάβη.

    Μετά από δεκατέσσερα χρόνια οι βίδες είχαν συνοστεωθεί, και με αρκετή δυσκολία τις αφαίρεσαν. Αλλά το πρόβλημα δεν αποκαταστάθηκε. Αφού δοκίμασα όλες τις αντιεπιληπτικές και αντινευροπαθητικές ουσίες, τελικά το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε μερικώς με την εμφύτευση νευροδιεγέρτη (Spinal Cord Stimulator) μετά από δύο χρόνια.

    Γι’ αυτό, καλύτερα έξω τα μέταλλα από το σώμα μας, όταν δεν τα χρειάζεται πια.

    @179, 181:
    Τον Χαρτοματζίδη τον θυμάμαι, ρακένδυτο, να κοιμάται σ’ ένα γιαπί τη δεκαετία του ’60. Έδειχνε μισότρελος. Μετά θάνατον έμαθα το σπουδαίο παρελθόν του.

  203. Πέπε said

    Καλά ρε παιδιά, δηλαδή αν κάποιος θέλει να τιμήσει λ.χ. τον Κολοκοτρώνη δίνοντας το όνομά του σε κάτι, θα πρέπει να ρωτήσει τη γνώμη των απογόνων του;

    Πρόσωπα τόσο άξια να τιμηθούν υποτίθεται ότι αποτελούν εθνική ή παγκόσμια κληρονομιά. Ή έστω τοπική, κοινοτική ας πούμε (ο πλούσιος ευεργέτης που έχτισε ένα σχολείο στο χωριό του και κατά τα άλλα δεν άφησε κάποια ανάμνηση σε ευρύτερη κλίμακα). Γιατί η οικογένεια να είναι διαχειρίστρια του ονόματος;

  204. Theo said

    Α, ναι, και χάρηκα που ένα λύκειο της Έδεσσας πήρε το όνομα του Παύλου Χαρτοματζίδη, όσο κι αν οι περισσότεροι παλιοί Εδεσσαίοι δεν τον υπολήπτονται.

  205. loukretia50 said

    Αγαπητοί «εν ιστώ αδελφοί «, πολύ θερμά ευχαριστώ!
    Την έμπνευση και τη χαρά παίρνω από σας κάθε φορά

    Κι ευελπιστώ
    Το κλίμα αυτό το γελαστό στην παγωνιά να μη χαθεί
    Και με χαρά θα παραστώ, αν ευκαιρία θα δοθεί
    σε κάποιο νήμα θαυμαστό
    ΛΟΥ
    Με όποια γλώσσα σκαρφιστώ!

    YΓ. E, τα εισαγωγικά εδώ τονίζουν την ενότητα, έτσι δεν είναι Sir?

  206. Πάνος με πεζά said

    Επί των συμφραζόμενων, υπάρχει θεατρικό έργο,δεν ξέρω ποιου συγγραφέα, που ειχαν παίξει Ληναίος-Φωτίου στα 70ς,»Oι Ρόζενμπεργκ πρέπει να πεθάνουν».

  207. dryhammer said

    206. «Oι Ρόζενμπεργκ ΔΕΝ πρέπει να πεθάνουν» του Αλαίν Ντεκώ

  208. ΣΠ said

    206
    Ο τίτλος ήταν «Oι Ρόζενμπεργκ δεν πρέπει να πεθάνουν».

  209. loukretia50 said

    Πάνο,
    «Οι Ρόζενμπεργκ Δεν πρέπει να πεθάνουν» ήταν ο τίτλος

    Click to access %CE%98248.pdf

  210. loukretia50 said

    Νίκιπλε!
    «Και προπαντώς με παύσεις…»

    Τι όμορφα τα λες! Πώς με μαγεύεις!
    Αν και με το εμφατικό το «παύσεις» με μπερδεύεις!

    Γνωρίζω πόσο σπαστικά πετάγομαι ώρες- ώρες
    Χρειάζονται διακοπές όταν ξεσπούν οι μπόρες!
    όμως…
    Δε μπορώ να το υποσχεθώ – είναι στη φύση μου!

    ——————————————————
    Αφώτιστε!
    Ως ετερόφωτη είμαι μόνο μια αντανάκλαση της κρυμμένης παιχνιδιάρικης διάθεσης του ιστολογίου, που προσπαθεί να περάσει μέσα από συννεφιασμένα νήματα και να θυμίσει ότι δεν είναι όλα τόσο γκρίζα.
    Το σκοτάδι με φοβίζει.
    Δε θα μπορούσα να διαφημίσω πράγματα που δε μου αρέσουν, καριέρα ντετέκτιβ ονειρευόμουν κάποτε- μεταξύ πολλών άλλων!
    —————————

    ΓιώργοΜ μάλλον γελούσες με το Bruce Willis!
    Σε βασανίζει και σένα η ραπ?

  211. Myriolis said

    193-194:
    1966 με 1972 το Α’ αρρένων είχε την δυτική πλευρά (αυτήν με τη επιγραφή που βλέπει την πλατεία Ελευθερίας) και το Β’ την ανατολική), 6τάξια τότε.
    Το Β’ ήταν φιλοξενούμενο (δεν ξέρω από πότε), αλλά κι εγώ νομίζω το Καπετανάκειο αφορούσε το κτήριο. Με το σημερινό σύστημα δεν ξέρω αν κάποιο ονομάστηκε έτσι, αλλά μόνο το Α’ γυμνάσιο ή λύκειο θα το δικαιούταν.
    Το 1972 έγινε η θεμελίωση του κτηρίου του Β’ στην Κονδυλάκη, οπότε άντε να έμεινε στο Καπετανάκειο μέχρι το ’75.

  212. ΚΩΣΤΑΣ said

    Κάποτε, ούτε θυμάμαι πότε ακριβώς, όταν γινόταν οι συζητήσεις για τις ονοματοδοσίες των σχολείων, δημοσίευσα σε ένα μικρό τοπικό έντυπο την άποψή μου, που ήταν να μην δοθούν ονόματα, γιατί διαισθανόμουν ότι ο κάθε άσχετος θα πετάξει μια ιδέα και τρέχα γύρευε. Τέλος έκανα την πρόταση σε περίπτωση που δοθούν ονόματα, να συμπεριληφθεί και το όνομα ενός σπουδαίου αλλά σχεδόν άγνωστου και μαχητή παιδαγωγού, του Θεόδωρου Κάστανου.
    Τα λίγα σχόλια που άκουσα από όσους έμαθαν την πρότασή μου, ήταν σιγά τον Κάστανο, τι φουφού είχε… Από τότε δεν ξαναασχολήθηκα με αυτό το θέμα, παρά εδώ ύστερα από το ερώτημα του Νικοκύρη.

  213. sarant said

    202 Ωχ βάσανο…

    212 Πάντως έχει λήμμα (εκτενές) στη Βικιπαίδεια

  214. Γ-Κ said

    Την ίδια εποχή είχε «λανσαριστει» και η ονοματοδοσία στρατιωτικών μονάδων (συνταγμάτων). Το 3ο Σύνταγμα* της Ορεστιάδας πήρε την ονομασία «Ρίμινι» της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, το 9ο Σύνταγμα της Καλαμάτας την ονομασία «Γιαννιτσά», επειδή ανδραγάθησε εκεί, κλπ…

    *Κάποια στιγμή βλέπω ότι αναβαθμιστηκε σε ταξιαχία

  215. loukretia50 said

    Δηλαδή στην Πρέβεζα μπορεί να υπήρχε οδός εξηκονταρχίας?

  216. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    202 Αμάν αμάν περιπέτεια!
    Μ΄έβαλες «στο σβούρο». Εχουμε πέριξ μερικούς με λάμες π΄όλο το αναβάλουν να τις ξεφορτωθούν, με αυτό το σκεπτικό που είπε κι ο Πάνος «αφού δε μ΄ενοχλούν»…

    143 Πάνος με πεζά , ωραίο!
    «Σ’ ένα ωραίο ουζερί
    στη Μάνη την αποσκιερή
    που βλέπει Καλαμάτα,
    τα ούζα πίναμε σερί,
    μ’ ελιές και τυροκαυτερή,
    σύγλινο και ντομάτα…»

    Τα ούζα πίναμε σερί
    και πιάσαμε τη κοζερί
    στη Μάνη μέρα Τρίτη
    Ξάφνου ακούω τον Περή
    να ΄χαμε ΄δα κι ένα μερί*
    αντικρυστό απ΄την Κρήτη! 🙂

    *μπούτι κατσικιού,αρνιού (και πετεινού μα δε συνηθίζεται για αντικρυστό αυτός!)

    κομφεταρία & πιτασερί, ένα φρέσκο γλυκατζίδικο

  217. gpoint said

    Καθώς ο Δίας έψηνε
    μιανής τσιπούρας μπούτι
    υα σέσκουλα κι οι μαϊντανοί
    επαίζανε μπαρμπούτι

  218. Κιγκέρι said

    Άργησα, αλλά επιτέλους θυμήθηκα και τη Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (από το σχόλιο 18 του Blog που είδα τη λέξη κλοουνερί και μετά προσπαθούσα να τη θυμηθώ και δε μου ερχότανε- κόντεψα να σκάσω!)

  219. nikiplos said

    202@ Διάβασα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και που δύσκολα περιγράφονται εδώ (γνωρίζω πως είναι να μην μπορείς να κοιμηθεις, να σε παίρνει ο ύπνος αναγκαστικά στις 05:00 και να πρέπει να ξυπνήσεις στις 07:00 κομμάτια και αυτό να παρατείνεται για μέρες – στη δική μου περίπτωση είναι το άσθμα).
    (Εικάζω επίσης ότι τα αντιεπιληπτικά είναι τα lyrica που έπαιρνες… )

    Ευχές να είσαι πάντα καλά και να έχεις τη δύναμη να υπομένεις. Αν βρεις και τρόπο να γλυτώνεις τη βάσανο ακόμη καλύτερα… Εγώ τη βρήκα στη γιόγκα και στους διαλογισμούς με το σώμα μου… Στην αρχή είναι δύσκολα και βαρετά, στη συνέχεια όμως είναι τέλεια και η αίσθηση που έχει κανείς δεν περιγράφεται… Τέλος διαλογισμός είναι και η νηπτική προσευχή, αλλά για μένα πρέπει να εμπεριέχει και σωματική δραστηριότητα.

  220. nikiplos said

    210@, Αγαπητή Λου, οι παύσεις δεν αφορούσαν με κανέναν τρόπο τη συχνότητα γραφής εδώ ή αλλού. Αφορούσαν μόνο τα μουσικά μέρη των έργων. Δεν υπάρχει καλό μουσικό έργο, χωρίς παύσεις, τη σιγή που διαρκεί λίγο, αλλά ανεβάζει την αγωνία, χωρίς piano, χωρίς ελάττωση της έντασης μέχρι την ησυχία για να ακολουθήσει ένα κρεσέντο… ένα ξέσπασμα φωνών, ένα απείκασμα ήχων… Εκεί και μόνο ήταν οι παύσεις…

  221. Theo said

    @219:
    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις ευχές.

    Πήρα και τις τρεις αντιεπιληπτικές ουσίες που κυκλοφορούν (σε Neurontin και Tegretol η μία, Cybalta η δεύτερη, δεν θυμάμαι την τρίτη) και τη Lyrica (που είναι αντινευροπαθητικό), τα δύο στη μέγιστη επιτρεπτή και τ’ άλλα δύο στη μέγιστη ανεκτή από τον οργανισμό μου δόση.

    Με αυτές είχα κάποια αποτελέσματα, grosso modo τα ίδια που έχω και με την «τσαρλατάνικη» ομοιοπαθητική 😉 . Αλλά τα πρώτα έχουν ένα σωρό παρενέργειες, η άλλη όχι.

  222. Theo said

    221, διόρθωση:
    Cymbalta, το σωστό.

  223. ΣΠ said

  224. sarant said

    223 Σε αλλη ανακοίνωση έγραφαν «επικυνδυνες»

  225. ΓιώργοςΜ said

    Φτου, με προκάνατε. Όμως εγώ έβαλα το σχόλιο σε πιο σχετικό άρθρο, στου Ξεροσφύρη!

  226. «too big too fail» https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1517589/ti-pige-toso-lathos-me-tin-thomas-cook

  227. sarant said

    226 too big to fail

  228. Ε, ναι…

  229. Έλα, πες την αλήθεια, το κοπυπάστωσες 🙂

  230. Μαρία said

  231. ΣΠ said

    229
    Ε, για μεζεδάκι το έβαλε.

  232. Μαρία said

  233. nikiplos said

    Γενικά υπάρχουν τριών ειδών μεγάλες (πολυεθνικές) εταιρίες:

    α. Εκείνες που αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν σε χρεωκοπία.
    β. Εκείνες που έχουν ήδη χρεωκοπήσει αλλά το κρύβουν εξαπατώντας τον κόσμο.
    γ. Εκείνες που οδηγούνται προς στη χρεωκοπία αλλά δεν το συνειδητοποιούν. Αυτές, οι υπόλοιποι όλοι το ξέρουν…

    Ας διαλέξει έκαστος που έγκειται ο υπουργός, ο πολιτικός, ο σεφ, ο ελεγκτής κλπ…

    ΥΓ> Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εταιρία που να μην έχει χρεωκοπήσει, όπως ούτε και άλλου είδους οργανισμός που να ζει αιώνια…

  234. Μαρία said

  235. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τους 600.000 τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες του πλανήτη, και στην Ελλάδα, ποιος θα τους επαναπατρίσει; Η ιδιωτική πρωτοβουλία ή το τρισκατάρατο κράτος, εν προκειμένω το βρετανικό; Τι λένε οι νεοφιλελεύθεροι στοχαστές; Ή ασχολούνται μόνο με την ιδιωτικοποίηση του νερού;

  236. nikiplos said

    235@ Αγαπητέ Δάσκαλε, ούτε στοχαστές είναι, ούτε κομίζουν κάποια θεωρητική ανάλυση. Απλοί τυχοδιώκτες είναι. Όπως όλοι μας δηλαδή, αλλά με λιγότερες αναστολές. Ας μην ξεχνάμε πως τόσο η Ελεύθερη και αυτορυθμιζόμενη αγορά, όσο και η αταξική κοινωνία, ουτοπίες είναι… 🙂

  237. Γιάννης Κουβάτσος said

    236: Παρατηρημένο: τους φανατικότερους οπαδούς τούς έχουν οι ουτοπικές θεωρίες. Ακόμη κι όταν αποτυγχάνουν παταγωδώς, αυτοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι απλώς δεν εφαρμόστηκαν σωστά. ☺

  238. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @237. Αναμενόμενο, Γιάννη! 🙂 🙂 . Αν η (πολιτική) ιδέα δεν έχει κάτι το ουτοπικό, πώς θα παρασύρει φανατισμένα τους πολλούς; Κανείς δεν παθιάζεται με ζυγισμένες και κοπιώδεις μικρές καθημερινές κοινωνικές μεταβολές. Για να παθιαστείς, πρέπει να σου τάξουν παράδεισο που να διαθέτει στην είσοδό του λύσεις γιά όλα τα προβλήματα και παραμέσα, ευτυχία για όλους.. (λενινιστικό, θρησκευτικό, εθνικοσοσιαλιστικό, αναρχικό κλπ)

  239. sarant said

    235 Υπάρχει ένα ταμείο αλληλοβοηθείας των ταξιδιωτικών πρακτόρων για τις περιπτώσεις αυτές, άκουσα.

  240. Αγγελος said

    Υπάρχει. Αλλά:
    1) Πόσα από τα πακέτα διακοπών, και δη προς προορισμούς εκτός ΕΕ, είναι ασφαλισμένα σε αυτό;
    2) Έχει την επιφάνεια να καλύψει έναν κολοσσό σαν την Τόμας Κουκ;

  241. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι φορολογούμενοι και πάλι θα δώσουν τη λύση και θα σώσουν την κατάσταση. Οι «σοφοί» μανατζαραίοι της εταιρείας κάπου θα χαίρονται τα χρυσά μπόνους τους.

  242. Πέπε said

    237, 238:

    Γιώργο Κ., το ανέφικτο ενός στόχου δεν είναι πάντοτε επαρκής λόγος να τον εγκαταλείψει κανείς. Αν ο στόχος είναι «καλός» (ό,τι κι αν θεωρεί ο καθένας καλό), μπορεί η μικρή συμβολή του καθενός να μη φτάνει για να τον πετύχουμε, αλλά δεν πάει και εντελώς χαμένη.

    Παράδειγμα: Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα σταματήσει η ρύπανση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, αλλά εξακολουθούμε να προσπαθούμε να μην τη χειροτερεύουμε. Το αποτέλεσμα: το περιβάλλον εξακολουθεί να ρυπαίνεται, αλλά θα μπορούσε να είναι λιγουλάκι ακόμη χειρότερο αν το συγκεκριμένο χαρτί σοκολάτας το είχα πετάξει μες στη μέση αντί στα σκουπίδια, ενώ παράλληλα έχω και κάτι να με κρατάει σε κάποια εγρήγορση, αντί να το ρίξω στον ωχαδερφισμό.

    Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα σταματήσει η αδικία, αλλά προσπαθούμε να αποφεύγουμε όσες αδικίες αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να διαπράξουμε.

    Είναι ουτοπικό …κ.ο.κ..

    Εμένα μ’ αρέσουν αυτοί οι ρομαντικοί. (Όχι αυτοί που απλώς δεν πετάνε το χαρτί της σοκολάτας τους, αυτό δεν είναι ρομαντισμός, είναι κάτι το στοιχειώδες. Οι λίγο πιο θαρραλέοι λέω.) Σε ορισμένες περιπτώσεις μού εμπνέουν ιδιαίτερο σεβασμό / θαυμασμό. Σίγουρα υπάρχουν και οι ψεκασμένες εκτροπές βέβαια, αλλά όχι μόνον αυτές.

  243. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς, Πέπε, δεν μιλάμε για τα οράματα αλλά για την ιδεολογικοποίησή τους και την προσπάθεια για βίαιη επιβολή τους ερήμην του κοινωνικού συνόλου. Οι ρομαντικοί που αγωνίζονται για τις ιδέες τους είναι αξιοσέβαστοι, αλλά όταν αποκτούν κρατική εξουσία, και μάλιστα απόλυτη, γίνονται αξιομίσητοι.

  244. Μαρία said

    αρκετά από τα μικρά παιδιά των οικογενειών σπούδαζαν σε σχολεία της περιοχής.
    https://www.efsyn.gr/node/212078

  245. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @242. Πώς θα σου φανεί αν σου πώ ότι λέμε περίπου το ίδιο πράγμα; 🙂 🙂
    Αυτά που περιγράφεις (χαρτί σοκολάτας, αποφευκτέες μικρές αδικίες) υπάγονται στις «ζυγισμένες και κοπιώδεις μικρές καθημερινές κοινωνικές μεταβολές» που λέω εγώ. Αντίθετα, τα ουτοπικά οράματα είναι οράματα ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ή, όπως τα ορίζω, «παράδεισοι που διαθέτουν στην είσοδό τους λύσεις γιά όλα τα προβλήματα και παραμέσα, ευτυχία για όλους». Αυτές οι ουτοπίες, Πέπε, τελειώνουν με ποταμούς αίματος.. Π-Α-Ν-Τ-Α!

  246. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καρλ Πόπερ: «βήμα προς βήμα κοινωνική μηχανική» (piecemeal social engineering), με την οποία σταδιακά βελτιώνουμε την κατάστασή μας οικοδομώντας πάνω σ’ αυτό που έχει αποδώσει και βελτιώνοντάς το, αφαιρώντας κάποιες από τις αδυναμίες του. Η δημοκρατία δεν αφορά την επιλογή των καταλληλότερων να κυβερνούν, αλλά την απομάκρυνση από την εξουσία των φαύλων ή των ακατάλληλων.

  247. Μαρία said

    Απο τα πιο παλιά και γνωστά τρολ. Το είχε περιλάβει η ομάδα αλήθειας, βλ. Μουρούτης, στη λίστα των χρηστών που αξίζει να ακολουθούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: