Τα πρώτα μεζεδάκια του φθινοπώρου
Posted by sarant στο 28 Σεπτεμβρίου, 2019
Αφου το προηγούμενο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο το είχαμε πει «τα τελευταία μεζεδάκια του καλοκαιριού», λογικό είναι το σημερινό να το πούμε «Τα πρώτα μεζεδάκια του φθινοπώρου».
Θα μου πείτε, ποιο φθινόπωρο, στους 30 βαθμούς. Όμως, εδώ που είμαι εγώ το φθινόπωρο έχει ήδη μπει για τα καλά, αν και από έγκυρες πηγές πληροφορούμαι ότι εκλεκτοί φίλοι του ιστολογίου λιάζουν ακόμα το κορμί τους σε παραλίες, φορώντας μάλιστα κόκκινο σορτσάκι-μαγιό.
* Ας είναι, ξεκινάμε με ένα μεζεδάκι από τη συζήτηση για το πόθεν έσχες. Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά ως εξής σε όσους τον κατηγόρησαν (κακοπροαίρετα, κατά τη γνώμη μου) για τα υψηλά του εισοδήματα.
Bρίσκω πειστικά τα όσα γράφει, αλλά προσέχω στο τέλος το «έχει εξάγει», που δεν στέκει. Είναι σαν να λέμε «έχει δίνει» αντί για «έχει δώσει». Θα χρειαζόταν «έχει εξαγάγει».
Ο Βαρουφάκης ξέρει πολύ καλά ελληνικά και έχει και συγγραφικό χάρισμα. Το λαθάκι δείχνει μάλλον ότι ο συγκεκριμένος τύπος ρημάτων είναι προβληματικός. Αν συνηθιζόταν, όπως στον 19ο αιώνα, ή όπως σήμερα στην Κύπρο, η χρήση αναλογικών τύπων, θα γράφαμε «έχει εξάξει» και θα ήμασταν όλοι εντάξει. Κακόηχο; Και το εξαγάγει κακόηχο είναι.
* Καραβιδένιο μεζεδάκι από το tvxs, σε άρθρο για τα σκάνδαλα των Βρυξελλών, δηλαδή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων:
Η κορωνίδα όμως των οικονομικών σκανδάλων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μας έρχεται από το 1999 όταν ολόκληρο το Κολέγιο των Επιτρόπων οδηγήθηκε σε μαζική παραίτηση, με φόντο την αποκάλυψη της ευρείας διαφθοράς στους κόλπους της με επίκεντρο τη διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων για προσωπικό όφελος από τον τότε Επίτροπο Εκπαίδευσης, τον Ερίκ Κρεζόν, ο οποίος είχε νωρίτερα θητεία και ως πρωθυπουργός στη Γαλλία.
Η καραβιδα βρισκεται στο απόσπασμα που έχει τυπωθεί με έντονους χαρακτήρες. Ο τότε Επίτροπος Ερίκ Κρεζόν ήταν γυναίκα, η Επίτροπος Εντίτ Κρεσόν (Edith Cresson), η οποία πράγματι είχε διατελέσει πρωθυπουργός προς το τέλος της προεδρίας Μιτεράν -η μοναδική ως τώρα γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα στη Γαλλία.
* Και μετα το «εξάγει» ας δουμε ένα μαργαριτάρι σχετικό με το «εισάγει». Πρόκειται για μήνυμα σε κινητό, που εμφανίζεται όταν δεν κάνει καλή επαφή η κάρτα SIM. Η φωτογραφία δεν είναι καλή, αλλά το μήνυμα λέει:
Παρουσιάστηκε σφάλμα.
Παρακαλούμε εισήγαγε την Vodafone SIM κάρτα σου.
Η προστακτική θα έπρεπε να είναι «εισάγαγε». Δεν λέγεται, θα μου πείτε. Ε, ούτε το «εισήγαγε» λέγεται. Αν το πάμε στον πληθυντικό, το «εισαγάγετε» είναι κάπως πιο ανεκτό, αλλά -όπως θα έχετε διαπιστώσει από διάφορα μηνύματα σε αυτόματα μηχανήματα- και αυτο πολλές φορές το βλέπουμε «εισάγετε τον κωδικό σας».
Εδώ διαπλέκονται δύο ζητήματα, η καταχρηστικά λεγόμενη «προστακτική με αύξηση» και οι δυσκολίες που έχουν τα ρήματα σε -άγω. Θα άξιζε εκτενέστερο σχολιασμό, ίσως, αλλά θα αρκεστώ στην επισήμανση πως δεν θα πάθουμε τίποτα αν χρησιμοποιήσουμε ένα απλούστερο ρήμα.
Εδώ, Παρακαλούμε βάλε την κάρτα σου. Ή, τοποθέτησε την κάρτα σου. Στο ΑΤΜ, «δώστε τον κωδικό σας» ή, έστω, «πληκτρολογήστε τον κωδικό σας».
* Ίσως αξίζει να συζητηθεί και η σύνταξη «η Vodafone SIM κάρτα σου». Δεν τη βρίσκω φυσική, δεν ξέρω όμως πώς αλλιώς θα μπορούσε να ειπωθεί.
* Και συνεχίζουμε με ενα μεζεδάκι από τα παλιά. Βαθιά κατεψυγμένο το ανέσυρε, τώρα με το λιώσιμο των παγετώνων, φίλος και το παρουσίασε στην ομάδα Τα υπογλώσσια του Φέισμπουκ.
Eίναι απο τη στήλη των παραπολιτικών σχολίων στην Ελευθεροτυπία, το 1981.
Ο Γάλλος υπουργός, λοιπόν, είπε «Brain storming», και ο Έλληνας δημοσιογράφος αποφαίνεται, κάπως κωμικά:
«Μπραίην στόρμινγκ», ως γνωστόν, σημαίνει πλύση εγκεφάλου.
Ο φίλος που το ψάρεψε σχολίασε: Έχουν ξεκινήσει πόλεμοι από πιο ασήμαντα λάθη.
Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι το brain storming αποδίδεται «καταιγισμός ιδεών» δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την καταιγίδα έως το πλύσιμο.
* Συχνά πυκνά σχολιάζω τη μανία με τα περιττά εισαγωγικά. Το σημερινό δείγμα, σε άρθρο του in.gr, είναι όμως ξεχωριστό.
Δεν εννοώ τον τίτλο, που είναι: Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» την Καλαμάτα.
Κι αυτά τα εισαγωγικά περιττά τα θεωρώ, αλλά αν ήταν να επισημαίνω τέτοιες περιπτώσεις δεν θα είχα άλλο θέμα στα Μεζεδάκια και θα ήταν πολύ βαρετό το άρθρο.
Όμως, αν διαβάσετε το κείμενο, να δείτε και το εξής:
Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε τοπικά με ανέμους που έφθασαν τα 10 μποφόρ και “σάρωσαν” κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμα τους…
Δεν είναι περίεργο να βάζουμε κάτι σε εισαγωγικά (άρα, να δηλώνουμε ότι δεν το εννοούμε κυριολεκτικά) και αμέσως μετά να λέμε «κυριολεκτικά»;
* Μια παρωνυχίδα, που όμως έχει σημασία διότι εμφανίζεται στην επιστολή που έστειλε η Υπουργός Παιδείας στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (το κείμενο εδώ, σε pdf).
Σε καποιο σημείο γινεται λόγος για «Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.»
Η απόστροφος μετά το «εξ» δεν έχει λόγο ύπαρξης. Δεν υπάρχει κάτι που να έφυγε ώστε να δηλωθεί με απόστροφο (όπως π.χ. σε φράσεις του τύπου απ’ αυτό, γι’ αυτό, τ’ άρματα).
Είναι βέβαια συχνό λάθος, και γίνεται από παλιά. Έχω ακούσει ότι παλιά, τότε που δίδασκε στη Νομική ο πατέρας της κ. Κεραμέως, κάποιος καθηγητής έκοβε όποιον φοιτητή έγραφε «εξ» με απόστροφο. Δεν θα φτάσουμε ως εκεί, αλλά το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να δινει το παράδειγμα.
* Μια ασυνήθιστη λέξη σε άρθρο για τον υιό Μπάιντεν.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε από το Κίεβο, ο Χάντερ Μπάιντεν δεν ήταν στο σταυρόνημα κάποιας έρευνας όταν ο πατέρας του πίεσε για την αποπομπή του Τσόκιν…
Δεν νομίζω οτι το λέμε αυτό. Πιθανόν να μεταφραζει το αγγλικό crosshair, αλλά εγώ θα έλεγα «στο στόχαστρο».
* Κι ένα μεταφραστικό παράδοξο.
Βλέπετε παρεμφερείς (αν και όχι ίδιες) ειδήσεις του ΑΠΕ/ΜΠΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ, στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Στο αγγλικο κείμενο, Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis told North Macedonia Prime Minister Zora Zaev….
Στο ελληνικό κείμενο ως διά μαγείας «ο πρωθυπουργός συνάντησε … και τον Ζόραν Ζάεφ».
Ποια ιδιότητα έχει αυτός ο Ζόραν Ζάεφ; Κεντρικός κυνηγός της Βαρντάρ Σκοπίων είναι; Βλέπετε, το ΑΠΕ, ως επίσημο πρακτορείο που είναι, δεν μπορεί να γράψει «πρωθυπουργός των Σκοπίων», αλλά για τους εθνικιστές που το ελέγχουν η λέξη «Βόρεια Μακεδονία» είναι επίσης ταμπού. Οπότε, άσε τον Ζάεφ να είναι άνθρωπος χωρίς ιδιότητες, σαν τον ήρωα του Μούζιλ.
* Και μια ερώτηση κρίσεως:
Πόσο βάθος έχει μια λακούβα;
Διαβάζω άρθρο για ένα ατύχημα τουρίστριας στην Ρόδο, και ο τίτλος είναι: Τουρίστρια τραυματίστηκε σε λακούβα έξι μέτρων.
Τα έξι μέτρα βάθος μου φαίνονται κάπως πολλά για λακούβα. Λάκκος ίσως. Ο φίλος που το στέλνει κάνει και μια πρόταση.
Πρέπει το ιστολόγιο να επιληφθεί και να θέσει τις προδιαγραφές:
Στα πόσα μέτρα κυμαίνεται η λακκούβα, το χαντάκι, το όρυγμα, η τάφρος και ο γκρεμός;
Όμως, φίλε μου, οι προδιαγραφές ειναι επικίνδυνο πράγμα. Δες οι Εγγλέζοι, που ψήφισαν Μπρέξιτ για να γλιτώσουν από τις ενωσιακές προδιαγραφές για το σχήμα των αγγουριών (που δεν υπήρξαν ποτέ, αλλά τέλος πάντων), και τώρα φορτώθηκαν τον Μπόρις Τζόνσον.
* Και άλλη ερώτηση κρίσεως. Κοιτάξτε το κείμενο της εικόνας, που είναι απο αγγελία φροντιστηρίου Ιταλικών.
Βρίσκετε υποχρεωτικά μειωτικό τον όρο «Γλώσσα των μακαρονάδων»;
Θα σας έκανε αυτό κακή εντύπωση αν ενδιαφερόσασταν να μάθετε Ιταλικά;
Ο φίλος που το έστειλε υποθέτει ότι είναι κακή διαφήμιση και ότι οι διαφημιζόμενοι κατά κάποιο τρόπο υπονομεύουν το προϊόν τους.
Εσείς τι γνώμη έχετε;
Εγώ δεν ειμαι και τόσο σίγουρος. Ο όρος «μακαρονάς», αν και είναι γνωστός στους νεότερους από τα διάφορα σατιρικά τραγούδια που ακούγονται στις 28 Οκτωβρίου, έχει θαρρώ χάσει κάθε απόχρωση. Ίσως μάλιστα να έχει τόσο παλιώσει, που ένας εικοσάχρονος που θα διαβάσει στην αγγελία τη φράση «γλώσσα των μακαρονάδων» να μη σκεφτεί «τους» μακαρονάδες αλλά «τις» μακαρονάδες!
* Για λέξη της χρονιάς δεν ξέρω αν θα προκριθεί, πάντως νεολογισμός είναι. Εννοώ την «απολιγνιτοποίηση» που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, δηλαδή την κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έως το 2028.
Μπορεί να συζητησουμε στο μέλλον και επί της ουσίας τη σημαντική αυτή απόφαση, αλλά προς το παρόν καταγράφω τον νεολογισμό.
* Και κλείνω με ένα μαργαριτάρι που πολύ απασχόλησε το Τουίτερ. Η Κατερίνα Νοτοπούλου, σε τηλεοπτική εκπομπή, μιλώντας για την πτώχευση του κολοσσού Τόμας Κουκ, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε πριν από δυο μήνες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με τον CEO της Τόμας Κουκ.
Και είπε «με τον τσέο της Τόμας Κουκ». Αυτό το «τσεο» έγινε ιότροπο (βάιραλ που λέμε) και διακωμωδήθηκε πολύ.
Ασφαλώς δεν προφέρεται έτσι στα αγγλικά, είναι λάθος και το αναγνώρισε και η ίδια. Θεωρώ το θέμα ασήμαντο και δεν ασχολήθηκα με αυτό παρά μόνο όταν με προ(σ)κάλεσε κάποιος στο Τουίτερ, οπότε μεταφέρω εδώ και έναν ευρύτερο προβληματισμό που έχει ενδιαφέρον.
Το γενικότερο θέμα ειναι η προφορά ξένων λέξεων και ξένων ακρωνύμων όταν μιλάμε ελληνικά. Δεν μπορούμε να τα προφέρουμε όπως οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας
Είναι γελοίο να λέμε «έκανα το μοντάge της ταινίας». Ομοίως αφύσικο βρίσκω και κάποιον που θα ελεγε Σι-Ι-Όου για το CEO μιλώντας ελληνικά. Πιο λογικό είναι το Σίο. Σε τρέχοντα προφορικό λόγο, εγώ λέω «ο τάδε είναι Σίο της εταιρείας τάδε» ή «ο τάδε είναι Τσίο της εταιρείας τάδε». Και το «Τσίο» το έχω ακούσει πολλές φορές, παρόλο που δεν εξηγείται το «τσ» (όπως δεν εξηγείται και το τσιφ που αποδίδει το CIF).
Kαι βέβαια, κάθε κλάδος έχει δική του ιδιόλεκτο -δεν είναι μόνο ο Πολάκης, όλοι σχεδόν οι γιατροί της σχετικής ειδικότητας λένε χιβ τον ιό HIV, ενώ σε μια συζήτηση που παρακολούθησα διάφοροι είπαν ότι λένε «χοντ» τον HoD (Head of Departent).
Βέβαια, αυτά αφορούν ιδιολέκτους. Αλλά και στη γλώσσα του ευρύτερου κοινού δεν υπάρχουν κανόνες για την προφορά ξένων ακρωνύμων: Λέμε Νάτο-Σία όχι Νέτο-Σι-Άι-Έι. Και αντίστροφα λέμε ΕφΜπιΆι, όχι ΦΜπι.
* Και κλείνω με ένα τραγούδι από τη μακρινή Μαγαδασκάρη:
Aγάπη μου, μόνο εσένα θέλω, λέει ο Μοντέστ, ο τραγουδιστής.
Μήπως σε κάποια περιοχή του μακρινού νησιού υπάρχουν απόγονοι των Αργοναυτών; Όχι. Όπως εξηγεί ο φίλος που το ανακοίνωσε στο Φέισμπουκ (γράφει κι εδώ ως Agapanthos):
Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά, ο Modeste. Δηλαδή ο Modeste Hugues Randriamahitasoa και ο δίσκος που έχει για τίτλο το μικρό του όνομα από το 2003 σε ένα τραγούδι γραμμένο στα ελληνικά, ριγμένο ανέμελα ανάμεσα στα υπόλοιπα του δίσκου του. Μια ματιά στο εσώφυλλο μας ενημερώνει ότι σε αυτό το κομμάτι παίζει καρατσάκα (ένα τοπικό κρουστό, κάτι σαν σέικερ) ο Laget-Prodromos-Konstantinos Randriamahitasoa-Galanis, πράγμα που εξομαλύνει κάπως τις απορίες μου. Οι οποίες λύνονται όταν συνειδητοποιώ ότι την επιμέλεια του ένθετου και τις μεταφράσεις των στίχων στα αγγλικά έχει κάνει η Kalliopi-Popi Randriamahitasoa-Galani.
Μαλγάσιος λοιπόν ζευγαρωμένος με ελληνίδα, και για χάρη της γραμμένο μάλλον αυτό το ελληνομαδαγασκαριανό ερωτικό τραγούδι.
* Επί του πιεστηρίου προσθέτω το εξής εξώφυλλο, σε περίπτωση που θέλετε κανονίσει κάτι για τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου.
Το σαββατοκύριακο εγώ εκτός απροόπτου θα πάω μια εκδρομούλα, αλλά άρθρο θα ανεβεί κανονικά αύριο. Για τη Δευτέρα, δεν υπόσχομαι τίποτα, αφού σύμφωνα με τις έγκυρες πηγές που βλέπετε θα έρθει η μέρα του 666.
Για την απίθανη περίπτωση που η προφητεία διαψευστεί, έχω έτοιμο άρθρο.
ndmushroom said
Καλημέρα.
Χωρίς να το μετρήσω, έχω την εντύπωση ότι το τουί του Βαρουφάκη είναι ούτως ή άλλως στο όριο μήκους (έχω μάλιστα την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερο και προσπάθησε να το συμμαζέψει για να χωρέσει). Θα μου πεις, και το εξάξει ίδια γράμματα με το εξάγει έχει (άσε που ο Γιάνης προσφέρεται για λωσσικό ακτιβισμό) 🙂
ndmushroom said
Για τη Vodafone (κάνω live commenting, όπως καταλάβατε), στα ελληνικά λέμε κάρτα SIM, όχι SIM κάρτα (από την άλλη μηχανάκι την έκανε τη μετάφραση, ας είμαστε επιεικείς). Τοποθετήστε την κάρτα SIM σας. Ως εδώ είναι εύκολο. Με το Vodafone βέβαια περιπλέκονται τα πράγματα, αφού κανονικά θα λέγαμε «η κάρτα SIM της Vodafone», αλλά δύσκολα «η κάρτα SIM σας της Vodafone» ή, ακόμα χειρότερα, «η κάρτα SIM της Vodafone σας»
dryhammer said
Καλημέρα!
Έτσι έμαθα πως οι Μαδαγασκαρινέζοι (ή μήπως Μαδαγασκαρινιώτες – στα Χιώτικα Μαδαγασκαρινούσοι) λέγονται Μαλγάσιοι. Πόθεν;
Νέο Kid said
» Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι το brain storming αποδίδεται «καταιγισμός ιδεών» δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την καταιγίδα έως το πλύσιμο. »
Νίκο, δεν ξέρω αν όντως αποδίδεται «επίσημα» το brainstorming ως «καταιγισμός ιδεών», αν πάντως είναι έτσι, είναι λάθος.
Το μπρέην στόρμινγκ είναι απλή κατάθεση/ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ένα θέμα/πρόβλημα και προϋποθέτει τουλάχιστον 3-4 συμμετέχοντα brains… τώρα αν κάποιο brain είναι καταιγιστικό ως προς τον αριθμό των προτάσεων που παράγει… 🙂
leonicos said
δεν θα πάθουμε τίποτα αν χρησιμοποιήσουμε ένα απλούστερο ρήμα.
Χάθηκαν το βάλε και το χώσε; Υπάρχει και το τοποθέτησε, να μην ξεχνιόμαστε
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους (επιτέλους απ’ το σπίτι…)
LandS said
Και το «Τσίο» το έχω ακούσει πολλές φορές, παρόλο που δεν εξηγείται το «τσ» (όπως δεν εξηγείται και το τσιφ που αποδίδει το CIF)
Νέο Kid said
Επειδή λείπω χρόνια από την Ελλάδα, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι σημαίνει στο τουί του Γκιάνης το «ξένα εισοδήματα»
α. Εισοδήματα κάποιου άλλου ? (απίθανο ,μάλλον…)
β. Εισοδήματα αποκτηθέντα εις την αλλοδαπήν
γ. Εισοδήματα άλλα από τα του μισθού του
δ. κάτι άλλο
Ευχαριστώ ιν ατβάνς ,που λέμε και στην έρημο.
ndmushroom said
Περί Νοτοπούλου, ας μην ξεχνάμε ότι τσέος σημαίνει κάτι άλλο στα νέα ελληνικά (με τρώει το χέρι μου να βάλω γνωστό ιότροπο -και όχι μόνο- βιντεοκλιπ όπου χρησιμοποιείται η λέξη, αλλά φοβάμαι ότι θα φάω μπαν για καμιά χιλιετία) 🙂
Πάντως μια χαρά Σι Αϊ Έϊ τη λέμε τη CIA στον καθημερινό μας λόγο. Δεν ξέρω αν φταίει η πολιτισμική επέλαση των αμερικανικών σειρών, ταινιών κλπ. ή απλά ότι το Σία κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τον ντουντουκοφόρο των διαδηλώσεων (Αν και το «για όλα – φταίει – η Σι – Αϊ – Εϊ» μια χαρά τραγουδιέται στο δρόμο) 🙂
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Ξεκινάω για εκδρομούλα, θα τα πούμε το βράδυ.
leonicos said
Ο Βαρουφάκης ξέρει πολύ καλά ελληνικά και έχει και συγγραφικό χάρισμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του ξεφύγει ποτέ κάτι
Αλλά αυτό σημαίνει ότι άλλο το ‘ξέφυγε’ και άλλο η αγραμματοσύνη του εισήγαγε.
Θυμάστε τι χαμός είχε γίνει με το επέλεξέ το, για κάποιο φροντιστηριο νομίζω….
leonicos said
Ο φίλος που το έστειλε υποθέτει ότι είναι κακή διαφήμιση και ότι οι διαφημιζόμενοι κατά κάποιο τρόπο υπονομεύουν το προϊόν τους.
Εσείς τι γνώμη έχετε;
Χρειάζεται μια δόση χιούμορ. Για πλάκα γράφτηκε.
Πιστεύω όμως ότι ήταν παρακινδυνευμένο
spyridos said
leonicos said
εγώ λέω «ο τάδε είναι Σίο της εταιρείας τάδε»
Για μας τους μακριά νυχτωμένους… τι είναι ο Σίο;
Γς said
>Παρακαλούμε εισήγαγε την Vodafone SIM κάρτα σου.
βάλε την χώσε την.
Μπένε την, γενικώς
leonicos said
13
Ευχαριστώ, καταλαβα
Αλλά δεν κατάλαβα γιατί δεν τον λέμε Διευθύνοντα Σύμβουλο αλλά Θείο
Γς said
5, 15:
δεν είχα δει το
>Χάθηκαν το βάλε και το χώσε
του Λεώ
LandS said
Γενικό έχει δίκιο ο φίλος. Και σία λέμε (Σία είναι Πατρινό γυναικείο όνομα) και νάτο λέμε και τα άλλα λέμε.
Μια μικρή παρατήρηση έχω. Πράγματι το τσιφ δεν δικαιολογείται, εκτός αν η έκφραση που άκουγα πολύ μικρός «παίξτε ήσυχα μη σας στείλω τσιφ στις μανάδες σας» προηγείτο του cost-insurance-freight. To Chief Executive Officer όμως ακούγεται ΤΣιφ Εξέκιουτιβ Όφισερ. Τσέο δηλαδή. Και αν πεις γρήγορα Σι-Ι-Ο(υ) σίο θα ακουστεί
leonicos said
δεν είναι μόνο ο Πολάκης, όλοι σχεδόν οι γιατροί της σχετικής ειδικότητας λένε χιβ τον ιό HIV,
Ομολογώ ότι όλοι οι γιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, λένε τον HIV, Χιβ, αλλά θεωρείται ‘συντομογραφία (προφορική, sic) έτυπης συνεννόησης’. Κανενας δεν θα γράψει ‘ΧΙΒ’
Και ο Πολάκης δεν είναι της σχετικής ειδικότητας.
Είναι χειρουργός κα από τους καλύτερους μάλιστα. Και πολύ απαιτητικός από τον εαυτό του.
Αλλά κάπου διάβαζα πρόσφατα
Γιατί δεν ασχολείσαι με την πολιτική;
Διότι, αν πολιτευθώ άτιμα, δεν θα αρέσω στους θεούς. Αν πολιτευθώ τίμια δεν θ ααρέσω στους ανθρώπους.
leonicos said
17 Γς
Σε είχα μαλώσει προχθές για κάτι άσχημα που είπες.
Τα αναιρώ λόγω Κρόνης. Σε ξαναγάπησα που να πάρει….
LandS said
2 Η κάρτα σας SIM της Vodafone ;
spyridos said
8
Μάλλον το β
Επειδή στην εφορία ισχύει το «η κατοικία πάνω από την εφορία» φορολογείσαι στη χώρα που κοιμάσαι τις περισσότερες μέρες το χρόνο.
Ακόμα κι αν τα εισοδήματα σου (εργασία σου και άλλα) από την αλλοδαπή είναι μεγαλύτερα από αυτά της χώρας κατοικίας.
Νέο Kid said
Κουίζ:
Τι σχέση (έμμεση ,όχι άμεση) έχει ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον Thomas Cook ?
Ψιλοδύσκολο ,μάλλον.
leonicos said
σε περίπτωση που θέλετε κανονίσει κάτι
έχετε κανονίσει
θέλετε να κανονίσετε
ή μιλάμε και διάλεκτο τώρα;
Πάντως, είναι όμορφο
Αὐγουστῖνος said
Καλημέρα καὶ καλὸ Σαββατοκύριακο.
…Για την απίθανη περίπτωση που η προφητεία διαψευστεί, έχω έτοιμο άρθρο.!!!
…Δες οι Εγγλέζοι, που ψήφισαν Μπρέξιτ για να γλιτώσουν από τις ενωσιακές προδιαγραφές για το σχήμα των αγγουριών (που δεν υπήρξαν ποτέ, αλλά τέλος πάντων), και τώρα φορτώθηκαν τον Μπόρις Τζόνσον. Ἀπὸ τὰ ἀγγούρια στὸ ξυλάγγουρο καί, μέσῳ αὐτοῦ, πάλι στὰ ἀγγούρια τοῦ Brexit.
antonislaw said
Καλημέρα σας!
»
Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι το brain storming αποδίδεται «καταιγισμός ιδεών» δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την καταιγίδα έως το πλύσιμο.»
4
Πάντως στο χώρο της εκπαίδευσης και ειδικοτερα της διδακτικης το brain storming αποδιδεται ως καταιγισμός ιδεών ή ιδεοθύελλα και ειναι η γνωστη τεχνικη να καταγράφουμε στον πινακα ό,τι λέξη συνειρμικά φερνει ενας δοσμενος ορος στους μαθητες χωριζοντας τις ανα κατηγοριες και μετα κανοντας το μαθημα με αυτες.
Σε συζητηση στο τρανσλατουμ ειδα οτι ο ορος γκουγκλιζεται οχι μονο για τη διδακτική αλλα και στο χωρο του μαρκετιγκ.
http://users.sch.gr/rmfrentzou/creativity_greek_2/__brainstorming.html
https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=7751.0
leonicos said
ια τη Δευτέρα, δεν υπόσχομαι τίποτα, αφού σύμφωνα με τις έγκυρες πηγές που βλέπετε θα έρθει η μέρα του 666.
Για την απίθανη περίπτωση που η προφητεία διαψευστεί, έχω έτοιμο άρθρο.
Νοικύρη πρόσεχε!
Οι προφητειες πάνε με το παλιό ημερολόγιο.
Νέο Kid said
Καταλαβαίνω, από τη μή λήψη απάντησης στο 8. ότι τα «ξένα εισοδήματα» είναι άλλη μια more or less ανεξήγητη βαρουφακιά. …
spyridos said
22
λάθος
«η κατοικία πάνω από την εργασία»
dryhammer said
Ασήμωσε τη SIM σου. Σίμωσ΄η ώρα να βρεθείτε. Άμα έχεις σήμα, σημάδι ψάχνεις;
Αλέκος81 said
Καλημέρα
«Αμβρόσιος των Ελλήνων»;
Όπως «Αικατερίνη των Μεδικων»;
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Δεν τα διάβασα όλα, αλλά δυο πρώτες σκέψεις:
Νομίζω Νίκο πως αδικείς το ΑΠΕ. Γιατί και τους υπόλοιπους στα ελληνικά τους έχει χωρίς τον τίτλο τους. Ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων λέει, γενικά. Π.χ. ποιος – τι είν’ ο Θάτσι (που δεν τον ξέρω εγώ);
Από κει και πέρα, δεν ξέρεις ότι τα ρήματα βάζω, βγάζω, παίρνω είναι απαγορευμένα; Το πρωί π.χ. διάβαζα «… τότε λάβε μέρος στη συγκέντρωση…». Κάτι που εγώ δεν θα το έλεγα (το λαμβάνω μέρος υπήρχε στην καθαρεύουσα που έχει αναστηθεί με κάποιο τρόπο και στα μάτια μου φαίνεται σαν ζόμπι).
leonicos said
26 Antonislaw
Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι το brain storming αποδίδεται «καταιγισμός ιδεών» δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την καταιγίδα έως το πλύσιμο.»
Το brain storming το αντιλμβάνομαι ως «καταιγισμό ιδεών σε βαθμό που δεν σε αφήνει ν’ αντιδρασεις και να σκεφτεις κάτι άλλο.» Εντούτοις, ακόμα καιστην πιο ακραία περίπτωση δεν πρεπει, κατά τη γνώμη μου, να ταυτίζεται με ‘πλύση εγκεφάλου’ που σημα΄νει ότι ‘κάτι άλλο σου βάζουν μέσα’
spyridos said
32
Πιστεύω ότι ο συντάκτης του ΑΠΕ αδικεί τη νοημοσύνη μας
Αδικεί επίσης τις σουπιές γιατί αυτές ρίχνουν μελάνι ενώ αυτός κλάνει αντί να γράφει.
LandS said
Πάντως αξίζει το κόπο να δούμε πως παραδέχτηκε το λάθος της η Νοτοπούλου
και
gpoint said
Bonjour
Αὐγουστῖνος said
Ξεκίνησα νὰ γράφω ὅταν δὲν ὑπῆρχε κανένα σχόλιο. Ἦρθε «πελάτης» στὴ βιβλιοθήκη καί, ὅταν ξαναμπῆκα στὸ ἱστολόγιο, βρῆκα 24 σχόλια πρὶν ἀπὸ τὸ δικό μου.
Μιὰ ἀθῶα ἐρωτησούλα: Γιατί ὄχι Τσέο; Γιατί πρέπει νὰ ὑποθέτουμε ὅτι ὅ,τι γράφεται μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες διαβάζεται ὡς ἀγγλικό (ἄντε, τὸ πολὺ ὡς γαλλικό); Στὰ ἰταλικὰ πῶς θὰ διαβάζατε τὸ CEO; Σίγουρα, πάντως, ὄχι Σέο ἢ Τσίο. Ἀσυνήθιστο στὴ χώρα τῶν λόρδων (τὴ δική μας, ντέ! Ποὺ γίναμε ὅλοι ἀγγλομαθεῖς, τρομάρα μας!); Ἴσως. Ἀλλὰ ὄχι καὶ λάθος, ρὲ παιδιά!
Λού (ἀπὸ τὸ χθεσινὸ νῆμα ποὺ σήμερα τὸ ὁλοκλήρωσα). Ναί, καλή μου. Ἐγὼ ἤμουνα πίσω ἀπὸ τὴ μετάφραση τῆς Φιόναβαρ. Ἀλλὰ προσωπικὰ θεωρῶ πολὺ καλύτερη δουλειά μου τὸ Tigana (ἐπίσης τοῦ Καίη) καὶ τὸ Ἴλιον τοῦ Σίμμονς. Πάντως χαίρομαι ποὺ σοῦ ἄρεσε καὶ εἶναι διπλὴ ἡ χαρά: μία ποὺ σοῦ ἄρεσε καὶ μία ποὺ σὲ γνωρίσαμε ἀπὸ κοντά (λάιβ ποὺ λένε στὸ χωριό μου).
Γς said
>Τουρίστρια τραυματίστηκε σε λακούβα έξι μέτρων.
θα έπεσε [η λακκούβα] από εκείνο το φορτηγό που μετέφερε λακκούβες και που έπεσε μέσα [το φορτηγό στη λακκούβα] όταν έκανε πίσω να την μαζέψει [το φορτηγό την λακκούβα]….
Μετά έπεσε μέσα [η τουρίστρια στη λακκούβα]
spyridos said
Επίσης ενοχληθήκαμε από το τουί του Γιάνη
που γράφει «ξένα» εισοδήματα αντι για Εισοδήματα «αποκτηθέντα εις την αλλοδαπήν»
Είπαμε μεγάλωσαν τα τουί εδώ κι ένα χρόνο αλλά δεν προσφέρονται για έκθεση ιδεών.
Μάλλον μας πείραξε που ο βλάκας ο Βαρουφ πλήρωσε 300 χήνες φόρο εισοδήματος
ενώ οι μισοί βουλευτές με περισσότερα εισοδήματα πήραν μάλλον και επιστροφή φόρου.
Να απολυθεί άμεσα ο φοροτεχνικός του.
Η ειλικρίνεια και η τιμιότητα στο ελλαδιστάν πληρώνονται πανάκριβα.
Νέο Kid said
Όχι απλώς «δεν πρέπει να ταυτίζεται» το brainstorming με το brainwashing . Aπλά ,σταράτα και ξεκάθαρα είναι εντελώς διαφορετικές έννοιες! Καμία απολύτως σχέση!
26. Ενδιαφέρον αυτό που λες για το χώρο της εκπαίδευσης. Δεν το ήξερα, ούτε σαν πρακτική, ούτε σαν ορολογία.
Στα δικά μου «περιβάλλοντα» πάντως (ας τα πούμε μανατζερίστικα /τεχνικά (με την έννοια του engineering)) το brainstorming είναι ξεκάθαρα όχι ό,τι σούρθει αυθόρμητα στο μυαλό, αλλά απλή ανταλλαγή απόψεων με βασική επιδίωξη ένα fresh look (πώς να το πω στα ελλήνικος αυτό? φρέσκια ματιά?) πάνω σε ένα ζήτημα.
Γς said
38:
Ατυχής και ζαλισμένος έπεσα σε μια λακκούβα.
Τι λακκούβα, λακκουβάρα κι όλους τους χωρεί.
Κόσμος σε απελπισία στη λακκούβα, στη λακκούβα.
Κάμερες και συνεργεία ωχου τι βουή!
Mard said
Ο Θάτσι είναι ο πρόεδρος του Κοσσόβου, ενός κράτους που η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει. Επίσης, κόπηκε ολόκληρη η πρώτη πρόταση. Η αυτολογοκρισία του ελληνικού κειμένου εξηγείται μάλλον ως απόπειρα προστασίας του πρωθυπουργού για την ευέλικτη στάση του στο Μακεδονικό ζήτημα. Επί τη ευκαιρία, η Ελευθεροτυπία μακέλεψε όχι μόνο την σημασία, αλλά και την ορθογραφία του brain storming.
Πέπε said
> > ένα τοπικό κρουστό, κάτι σαν σέικερ
Βάζω στο σέικερ του Κουϊκάρα
γάλα και δύο κουταλιές Νεσκουΐκ,
ανοίγω το σέικερ, και με λαχτάρα
ξεδιψώ με Νεσκουΐκ φραπέ!
Δεν ξέρω ποιο είδος κρουστών ονομάζεται στα αγγλικά σέικερ, και βαριέμαι να κοιτάξω αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανό μού φαίνεται να είναι αυτά που στα ελληνικά ονομάζονται σείστρα. Σείω, σέικ, λογικό δε φαίνεται; Πάντως σέικερ στα ελληνικά αποκλείεται απολύτως.
Νέο Kid said
«Μιὰ ἀθῶα ἐρωτησούλα: Γιατί ὄχι Τσέο; Γιατί πρέπει νὰ ὑποθέτουμε ὅτι ὅ,τι γράφεται μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες διαβάζεται ὡς ἀγγλικό ?»
Μα επειδή είναι αγγλικό! Chief Executive Officer το οποίο παγκοσμίως προφέρεται όπως τα αντίστοιχα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου: Σι -ι- όου . Η χασμωδία με το δύο συνεχόμενα -ι- ζορίζει στα ελληνικά, αλλά τί να κάνουμε τώρα? Να πάμε κόντρα στην παγκοσμιοποίηση?
Γιάννης Κουβάτσος said
Ακόμα χειρότερη η απολογία της Νοτοπούλου αόρατο το λάθος της. «Κύριε, κύριε, ο Θεοχάρης είπε μεγαλύτερη κοτσάνα, γιατί μαλώνετε μόνο εμένα;». Νέοι πολιτικοί με παλιά νοοτροπία. Η απλή παραδοχή του λάθους χωρίς χαζές δικαιολογίες και περιττές εναντιολογίες είναι πάντα η πιο συμφέρουσα επιλογή.
Νικοκύρη, γιατί ανακάτεψες στο ίδιο θέμα τον Μητσοτάκη με τη Βαρντάρ; Παίζει ντέρμπι κορυφής με την Ακαντέμιγια, θα φάει κάνα τάλιρο και δεν θα καταλάβει πώς έγινε. ☺
Γιάννης Κουβάτσος said
από το λάθος της, διορθώνω. Άκου «αόρατο»! Έκανε πάλι το θαύμα του ο κορέκτορας.
Αὐγουστῖνος said
@44 Ἀγγλικὸ εἶναι καὶ τὸ North Atlantic Treaty Organization, ἀλλὰ δὲν λέμε Νέιτο, λέμε Νάτο (νά το τὸ δαχτυλίδι). Στὰ ἀγγλικὰ εἶναι καὶ τὸ Facebook, ἀλλὰ ὅλο καὶ περισσότεροι τὸ λένε Φουμπού καὶ ὄχι Ἒφ Μπί. Ἀπὸ τὴν ἄλλη, τόσο οἱ Γάλλοι ὅσο καὶ οἱ Ἰταλοὶ φέρνουν στὸ δικό τους φωνητικὸ σύστημα ἀκόμα καὶ «καθαρόαιμες» ἀγγλικὲς λέξεις (κυρίως μάρκες προϊόντων), ὅπως Ντυνίλ (τὰ Ντάνχιλ).
Νέο Kid said
47. Ε, τώρα δε θα γίνουμε και σαν τσ’αγράμματ’ τσ Ισπανοί που λένε Ντιέσελ το Ντίζελ! …
Αὐγουστῖνος said
🙂
rogerios said
Σε κάποιους χώρους, πάντως, γνωστούς και σε μένα και στον Ν(ο)ικοκύρη, το brain storming αποδίδεται συνήθως ως «κατιδεασμός».
LandS said
45 Γιάννη ο Θεοχάρης δεν είπε μεγαλύτερη κοτσάνα, έκανε μεγάλη κοτσάνα.
Είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια το φέσι στα Ελληνικά ξενοδοχεία και κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ήδη οι φαίνεται ότι θα πάρουν παράταση οι δηλώσεις ΦΠΑ των ξενοδόχων, οι προμηθευτές αυτών των ξενοδόχων θα πληρωθούν με δυσκολία, κάποιοι ίσως και να μη πληρωθούν, δάνεια σε τράπεζες θα καθυστερήσουν, σε κάποια από αυτά θα χρειαστεί να παρθούν προβλέψεις που έχει επίπτωση στη κεφαλαιακή τους επάρκεια με συνέπεια να δίνουν πιο ακριβά και πιο λίγα δάνεια κοκ μέχρι να τσούξει, έστω και λίγο, και τη δική σου τσέπη.
Δεν λέω ότι μπορούσε ο Θεοχάρης να το αποτρέψει, υπήρχαν πράματα που έπρεπε να έχουν γίνει ώστε να μην ήταν τόσο οξύ το πρόβλημα. Το ήξερε ότι ο Όμιλος κατέρεε, δεν έκανε τίποτα.
Pedis said
CEO = ΤΣΕΟ … σκέφτηκε κανείς αν η Νοτοπούλου έχει ιταλική παιδεία;
—
Άλλο πράγμα το brain washing κι εντελώς διαφορετικό το brain storming. Κι όπως και να το κάνεις, όσο και να το ξεχειλώσεις μεταφορικώς στην καταιγίδα δέρνεσαι ή βρέχεσαι αλλά δεν πλένεσαι.
LandS said
50 Τέλειο! Θα το υιοθετήσω.
Pedis said
Μπάι δε γουέι με τον Βαρουφάκη, αυτό το μεζεδάκι δεν πρέπει να έχει σερβιριστεί:
https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/210818_tsipras-gia-tin-tainia-toy-gabra-kai-biblio-toy-baroyfaki
To βιβλίο Βαρουφάκη αναφέρεται σε κρίσιμα γεγονότα με εγωκεντρική προσέγγιση. 30% όσων παρουσιάζει είναι πραγματικά γεγονότα, 30% η δική του στρεβλή προσέγγιση σε αυτά & 30% μυθοπλασία» είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Αν δεν είναι μεζεδάκι, συμβαίνει όχι επειδή φίλος 🙂 του πρωθυπουργού στο ιστολόγιο (και φαντάζομαι θα είναι κι άλλοι) υπέθεσε, ουσιαστικά προσβάλλοντάς τον, ότι κοτζάμ μηχανικός και πρωθυπουργός θα μπορούσε να ανεχτεί ένα σφάλμα 10%, αλλά ότι o πρωθυπουργός διάβασε το βιβλίο του Βαρουφάκη σε έκδοση χάρντ κόβα, και μάλιστα, αν τη δείτε η έκδοση έχει πολύ χοντρό εξώφυλλο, οπότε ο πρωθυπουργός είναι ακριβολόγος.
ΣΠ said
Ο Δήμος Καλαμάτας επέβαλε πρόστιμο στο Μ-Λ ΚΚΕ για αφίσες του ΚΚΕ (μ-λ).
Νέο Kid said
54. Δηλαδή τι ήθελες να πει; 33,3333… τοις εκατό; Ή «τον εν τρίτον»;
Και ποιος στη χώρα της χαμηλοτερης νοημοσυνης στα Βαλκάνια ,και που όλοι αγαπάνε τα ποσοστά ,θα καταλάβαινε;
Γιάννης Κουβάτσος said
51: Έτσι είναι. Σωστή η διόρθωση.
Παναγιώτης Κ. said
Πρακτικά το brain storming το έχω καταλάβει ως εξής:
Μια ομάδα συνεργατών συσκέπτεται πάνω σε κάποιο θέμα. Καταγράφονται όλες οι απόψεις καθώς και οι παρεμβάσεις για το θέμα που τους απασχολεί. Τον τελικό λόγο τον έχει ο…CEO ο οποίος θα συνθέσει την πρόταση που θα βγει ως απόφαση ή θέση της συλλογικότητας.
Παναγιώτης Κ. said
Άσχετο.
Ο Αβό τι έγινε;
Νέο Kid said
54. Πάντως , και λάθος να εκανε ο Τσιπραδόρ, το 10% μια χαρά within the tolerance είναι! Δεν είναι και μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος ο άνθρωπος. Μη λέμε ό,τι νάναι…
Σε λίγο θα μας πεις κι ότι το π δεν είναι 3 να πούμε…
Νέο Kid said
59. Δήλωσε ότι αποχωρεί. Κανένας δεν κατάλαβε γιατί …
Μάλλον κυνηγάει κανα φευγάτο σωματίδιο.
Παναγιώτης Κ. said
Πολλοί από μας που θέλουμε να είμαστε εντός… μοντέρνας ορολογίας ούτε Τσίο το λέμε ούτε Σι-Ι-Οου. Το λέμε ο ΣΕΟ και…καθαρίσαμε 🙂 εάν βέβαια δεν θέλουμε να πούμε ο διευθύνων σύμβουλος.
(Όχι δεν μπερδευόμαστε με τα στρατιωτικά αρκτικόλεξα).
Παναγιώτης Κ. said
@61. Αφού δήλωσε…
Δεν το ήξερα.
LandS said
61 Αυτό το «κυνηγάει σωματίδιο» είναι στο ίδιο gender με τα surfers do it standing up και economists do it with models ;
Αὐγουστῖνος said
xD
Γιάννης Ιατρού said
50: …το brain storming αποδίδεται συνήθως ως «κατιδεασμός»..
ναι, αλλά λίγο θέλει να το μπερδέψει κάποιος με τον «καταδεσμό» 🙂
Pedis said
-> 54 – να είναι πιο δύσκολο στην κατανόηση να πει κανείς «το ένα τρίτο» από «το 30%» ; Κι αν είναι. τότε τι στο διάολο θα γίνει κατανοητό με το 30%;
Παναγιώτης Κ. said
Ώστε έτσι η Εντίτ Κρεσόν!
Την θυμάμαι ως πρωθυπουργό της Γαλλίας με πρόεδρο τον Μιτεράν.
Εσύ Νικοκύρη να επισημαίνεις τα γλωσσικά-πραγματολογικά και…ο δήμος τα πολιτικά.
Άλλη λοιπόν μια περίπτωση ότι «ταύτα συμβαίνουν και εις Παρισίους» και όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου μας αρέσει να αυτομεμφόμαστε.
Γιάννης Κουβάτσος said
59:Κάποιος καλοκαιρινός καβγάς πρέπει να έπαιξε ρόλο.
Και μια που ήρθε ο λόγος στην Thomas Cook, γιατί το κράτος σπεύδει να συνδράμει τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που θα μείνουν άνεργοι, λες και πρόκειται για φυσική καταστροφή; Δεν θα έπρεπε να αφεθεί η κατάσταση στην αρμοδιότητα της αυτορυθμιζόμενης ελεύθερης αγοράς; Τι σοσιαλμανίες είναι αυτές από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, ως πότε θα είμαστε η τελευταία σοβιετία της Ευρώπης; Χάγεκ και Φρίντμαν, ρίξτε τους κεραυνούς σας από κει πάνω. ☺
(Αν και, όταν σκάνε κανόνια τύπου Cook και Lehman Brothers, αποκτά πολλές σοβιετίες ο πλανήτης. 😉)
Γιάννης Ιατρού said
55: ΣΠ
Ο Δήμος Καλαμάτας…
ναι, ναι .. αλλά
Αὐγουστῖνος said
Πῶς @$%*!# βγαίνει τὸ emoticon «ξεραίνομαι στὰ γέλια»; Δοκίμασα μὲ τὸ xD ἀλλὰ δέν… Ἴσως νὰ θέλει καὶ παύλα, π.χ. x-D ἢ X-D.
Γιάννης Ιατρού said
62: Παναγιώτη,
..Το λέμε ο ΣΕΟ και…καθαρίσαμε..
κι αν είναι γυναίκα το λέμε ΣΕΑ, άσε που το κλίνουμε κιόλας (η ΣΕΑ, της ΣΕΑΣ κλπ.) 🙂
Νέο Kid said
67. Βρε παιδάκι μου ! Ποιος θα σε ψηφίσει αν του μιλήσεις με κλάσματα κι όχι με ποσοστά ;
Πιστεύεις ότι την έννοια του «εν τρίτον» την καταλαβαίνει περισσότερο από το εν τρίτον των ψηφοφόρων; Μπαα…
Γιάννης Ιατρού said
71: αν δεν χρησιμοποιείς το πλήκτρο WIN + τελεία, δοκίμασε το

LandS said
69 Ιδιωτικά τα κέρδη, δημόσιες οι ζημιές λέγεται αυτό.
Και ναι, μέσω της Διαπλοκής, είναι αυτορυθμιζόμενη η αγορά.
Αὐγουστῖνος said
@74: Thanx, merci, φχαριστῶ γιατρέμ!
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@ Έχω προσωπικό λόγο να μην θέλω να σχολιάσω την Νοτοπούλου, αλλά γενικώς εκπλήσσομαι με όσα δημόσια πρόσωπα δεν κάνουν τον κόπο να ανοίξουν ένα λεξικό (ή άλλο βοήθημα, ή να συμβουλευτούν κάποιον του περίγυρού τους) εν όψει μιάς συζητήσεως (ειδικότερα σε προβλεπτό θέμα) και καταδέχονται να γίνονται ρόμπες στα διάφορα μέσα, εξαιτίας διαφόρων βατράχων που πηδούν από το στόμα τους…
ΣΠ said
71
Από εδώ μπορείς να πάρεις με κοπιπάστε ό,τι χρειάζεσαι: http://getemoji.com/
Αὐγουστῖνος said
. 😆 (δοκιμὴ εἶναι, δὲν σημαίνει τίποτε τὸ ἰδιαίτερο).
LandS said
❤🎂🎂👀👀✨✨😎😎😎🎶🎶^_^®çĎÆ
Κοίτα τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα!
Νίκος Κ. said
Σχετικά με την προφητεία της «Ελεύθερης Ώρας» για τον ερχομό του 666, καλώ τον Νικοκύρη να μας εξηγήσει γιατί αποκρύπτει την ακόμη μεγαλύτερη προφητεία του Νοστράδαμου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και σεισμών, που μάλιστα δημοσιεύεται στον «έγκυρο» ΔΟΛ (και όχι σε κάποιο περιθωριακό έντυπο):
https://www.in.gr/2019/09/28/plus/perierga/nostradamos-anatrixiastiki-epivevaiosi-profiteias-gia-seismo-ti-akolouthei/
Νοστράδαμος : Ανατριχιαστική επιβεβαίωση προφητείας για σεισμό – Τι ακολουθεί
Σοκ προκαλεί η ακολουθία των γεγονότων, που φέρεται να έχει προβλέψει ο Νοστράδαμος για το 2019
Η αρχή έγινε τον Απρίλιο, όταν η εφημερίδα Sabah είχε δημοσιοποιήσει τις προφητείες του Νοστράδαμου για τη χρονιά που διανύουμε, κάνοντας λόγο πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ λίγο νωρίτερα έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα πράγματα αρχίζουν να μπλέκονται, αφού με τον μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, από τις προφητείες του Νοστράδαμου, προκύπτει ότι μια χώρα θα διασχίσει τις δύο θάλασσες ενάντια σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύμφωνα με το κείμενο πιθανώς πρόκειται για Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο και πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τη Ρωσία.
«Μετά από αυτό, οι στρατιώτες των δύο χωρών θα πολεμήσουν». Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στη δεύτερη προφητεία, στο τρίτο κεφάλαιο του τρίτου βιβλίου του Νοστράδαμου.
Τι άλλο είχε προβλέψει ο Νοστράδαμος; Πολλοί δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για… το πρώτο βήμα.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στους σεισμούς της Ινδονησίας, οι οποίοι προκάλεσαν τη διαμάχη ανάμεσα στους ειδικούς που ασχολούνται με τις προφητείες του Νοστράδαμου. Η μία πλευρά να ισχυρίζεται πως οι σεισμοί αυτοί θα προκαλέσουν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και την άλλη πλευρά να υποστηρίζει πως αυτός ο σεισμός έχει γίνει ήδη.
Παναγιώτης Κ. said
72. Λες να είναι έτσι όπως τα λες;
Μπορεί να έχεις δίκιο.
Αρχίζω…δειγματοληψία. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Την έκανα παρά θιν αλός για τσιπουράκι

Costas X said
43. «Πάντως σέικερ στα ελληνικά αποκλείεται απολύτως.»
Μην το αποκλείετε, το έχω ακούσει πολλές φορές από μουσικούς, εδώ και πολλά χρόνια. Έχετε δίκιο πάντως, ένα είδος σείστρου είναι το σέικερ, συνήθως περιέχει άμμο ή κόκκους και παράγει ήχο με το κούνημα, σαν την κουδουνίστρα ή την μαράκα. Επειδή οι μουσικοί το βλέπουν συνέχεια ως «shaker» σε καταλόγους με κρουστά, εγχειρίδια ηλεκτρονικών οργάνων κ.α., το έχουν υιοθετήσει, όπως το «ντραμς» αντί για τύμπανα.
Πολύ ωραίο και νοσταλγικό το τραγουδάκι του Κουικάρα! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καλημέρα ! 🧐
52 Pedis >>CEO = ΤΣΕΟ … σκέφτηκε κανείς αν η Νοτοπούλου έχει ιταλική παιδεία;
Ακριβώς αυτό ήθελα να πω!
‘Εχουμε ένα ζευγάρι φίλους αρχιτέκτονες ιταλοσπούδαχτους και στα C, λένε τσ , άσχετα αν είναι ιταλική ή γαλλική η λέξη. Το πι τσι , δίνει και παίρνει, διττώς! 🙂 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Όχι και ξεροσφύρι βέβαια.
dryhammer said
86. Προς στιγμήν ανησύχησα (84) μήπως με κάλεσες…
Λευκιππος said
Όχι, το «έχει εξαξει» δεν είναι κακοηχο και δεν είναι αυτός ο λόγος που αποφεύγεται. Με την ίδια λογική και το «να ψάξει» που είναι το ίδιο ή και παραπάνω κακοηχο θα έπρεπε να αποφεύγεται και να έχει αντικατασταθεί από κάτι άλλο, δεν είναι δύσκολο. Η αιτία είναι το μπέρδεμα που προκαλεί η χρήση του ρήματος άγω. Αμάν πια, έχω πλανταξει…
Γιάννης Ιατρού said
87: εμ, έτσι νομίζεις το έγραψα 👍😎🍸🍸🍸
Costas X said
Μια κι έπιασα ένα παλιό μάνιουαλ ηλεκτρονικού οργάνου (Roland SC-55,1991) για να εντοπίσω το «shaker» (βλ. σχόλιο 84), θυμήθηκα κι ένα ωραίο «μεζεδάκι» που είχα εντοπίσει από παλιά, «moduRation» αντί για «moduLation». Όχι, δεν πρόκειται για απλό τυπογραφικό λάθος. Το μάνιουαλ γράφτηκε από Ιάπωνες, οι οποίοι ως γνωστόν δυσκολεύοντα με το «L» και το προφέρουν «R». Εδώ το έγραψαν κιόλας! 🙂
dryhammer said
Απόγονοι του Τσιπούρ-Λί από τη νήσο Χαινάν που δίδαξε την ιχθυοκαλλιέργεια.
dryhammer said
Το 91 στο 87–>84
dryhammer said
90 ανάποδα πάει. Με το Ρο δυσκολεύονται και το προφέρουν Λάμδα …οι Κινέζοι.
ΓιώργοςΜ said
52,85 αυτό σκέφτηκα κι εγώ όταν πρωτοείδα την «είδηση».
Αν είχε λίγο περισσότερη ψυχραιμία και χιούμορ η Ν. Θα μπορούσε να απαντήσει «εγώ είμαι των ιταλικών ρε παιδιά, έτσι το διαβάζω» ή ακόμη καλύτερα, «έχω κλασική παιδεία και προφέρω στα λατινικά τους ξένους όρους» 😁😁😁
(Αλήθεια, κεο ή τσέο είναι στα λατινικά; Ντοκτeur, εσύ που έκανες παρέα με τον Κικέρωνα, πώς το λέγατε;
loukretia50 said
90. Συνήθως το -ρ- και τα συμπλέγματα συμφώνων προφέρουν περίεργα – σε μας φαίνεται πολύ αστείο!
Κρίμα που δε μπορώ να αποδώσω την προφορά του
Detroit και Στράτος!
Άρης Γαβριηλίδης said
Αδιαφορώ για την όποια «αγραμματοσύνη» του Γιάννη Βαρουφάκη ή για τα εισοδήματά του.
Με ενοχλεί όμως που, ενώ προετοίμαζε την έξοδο της χώρας από ευρώ και την αντικατάστασή του από IOY (I owe you) και λοιπά παλιόχαρτα, εκείνος θα παρέμεινε αλώβητος έχων τα λεφτά του ασφαλισμένα στην Ελβετία!
Δύτης των νιπτήρων said
Η λέξη σταυρόνημα υπάρχει, άλλο αν δεν υπάρχει η έκφραση «τον έχει στο σταυρόνημα».
Και, Ξεροσφύρη, n the Malagasy language, the island of Madagascar is called Madagasikara (Malagasy pronunciation: [madaɡasʲˈkʲarə̥]) and its people are referred to as Malagasy.[14] The island’s appellation «Madagascar» is not of local origin but rather was popularized in the Middle Ages by Europeans.[15] The name Madageiscar was first recorded in the memoirs of 13th-century Venetian explorer Marco Polo as a corrupted transliteration of the name Mogadishu, the Somali port with which Polo had confused the island.[16]
On St. Laurence’s Day in 1500, Portuguese explorer Diogo Dias landed on the island and named it São Lourenço. Polo’s name was preferred and popularized on Renaissance maps. No single Malagasy-language name predating Madagasikara appears to have been used by the local population to refer to the island, although some communities had their own name for part or all of the land they inhabited.[16]
https://en.wikipedia.org/wiki/Madagascar
Οπότε, όπως φαίνεται, μαλγάσιοι οι άνθρωποι και η γλώσσα, και Μαδαγασκάρη ευρωπαϊκή παραφθορά του Μογκαντίσου μέσω Μάρκο Πόλο. Όσοι υπήρξαμε φιλοτελιστές ίσως θυμόμαστε τη République Malgache.
ΓιώργοςΜ said
90,93 Μπορεί να είναι υπερδιόρθωση.
«It’s fried rice, you plick», θυμάται κανείς την ατάκα;
ΓιώργοςΜ said
Η ατάκα, για όποιον βαριέται να ψάξει: https://youtu.be/dT0oMAPL6bE
Costas X said
93. – 95. – 98.
Την εταιρία Roland, που ανέφερα στο 90, οι Ιάπωνες μάλλον την προφέρουν «RoRand» και οι Κινέζοι «Loland»! 🙂

Νέο Kid said
Σε περίπτωση που κάποιος(α) διάβασε το 23. και περιμένει απάντηση:
O αιγυπτιώτης παπούς του Βαρουφάκη οργάνωνε εκδρομές για την εγγλέζικη αριστοκρατία (Νείλος, κλπ) για λογαριασμό του Thomas Cook (τόσο παλιός και βγάλε ήταν ο «μακαρίτης»…)
Το έχει πει ο ίδιος ο Ιάνις σε ομιλία του στο UK. (υπάρχει και στο γιουτούμπ)
Costas X said
98. – 99. Αν την θυμάμαι, λέει! Δεν χρειάζομαι το «αέριο του γέλιου» της σκηνής για να γελάω! 🙂
101. » WOW ! » 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
[Χατ] Τσέο έχουμε λαϊκό θέατρο στο Βιετνάμ:
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας.
Σύμφωνα μὲ τὸ σλανγκρ:
¨ Ουσιαστικός ορισμός του «τσέος» προέρχεται από το μπάτσος – μπατσέος – τσέος.
Χρησιμοποιείται:
είτε για να προσδιορίσει την άμεση επαφή με μπάτσους, χωρίς αυτοί να αντιληφθούν ότι αναφέρεσαι σε αυτούς,
είτε επειδή το να είσαι μπάτσος από κάποιους θεωρείται υποτιμητικό και ταπεινωτικό, για να προσφωνήσεις κάποιον που, εν ολίγοις, δεν ξηγιέται σωστά ή αλλιώς μόρτικα. »
Στὸ SlangWiki ὑπάρχει ἐπικαιροποιημένος ὁρισμός.
ΣΠ said
43, 84

Shaker είναι μια κατηγορία οργάνων που τα κουνάνε ρυθμικά στον αέρα, όπως το σείστρο αλλά και το ντέφι. Απ’ όσο έψαξα όμως, η καρατσάκα δεν ανήκει στην κατηγορία των σέικερ. Μάλλον είναι κάτι σαν αυτό στην φωτογραφία.
Costas X said
«Σταυρόνημα» : Η νέα λέξη στη φαρέτρα του βλάσφημου, όταν δεν θέλει να αναφερθεί απευθείας στα Θεία. Μαζί με την Παναχαϊκή, την πανακότα(!) τον Χριστόφορο και τον Θεόφραστο! 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@100. Costas X said:
» Την εταιρία Roland, που ανέφερα στο 90, οι Ιάπωνες μάλλον την προφέρουν «RoRand» και οι Κινέζοι «Loland»! »
Ἔτσι ἐξηγεῖται ἡ μετονομασία τοῦ (δικοῦ μας) Ἀκύλα Κουλοσάββα σὲ Ἀκίρα Κουροσάβα. 🙂
Costas X said
107. 🙂 🙂 🙂
ΣΠ said
Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε τοπικά με ανέμους που έφθασαν τα 10 μποφόρ και “σάρωσαν” κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμα τους…
Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, μπορούμε να πούμε ότι το «κυριολεκτικά» προσδιορίζει το «τα πάντα», όχι το «σάρωσαν».
ΣΠ said
πληροφορούμαι ότι εκλεκτοί φίλοι του ιστολογίου λιάζουν ακόμα το κορμί τους σε παραλίες, φορώντας μάλιστα κόκκινο σορτσάκι-μαγιό.
Εγώ πάντως φοράω μπλε. 🙂
spyridos said
96
κύριε Γαβριηλίδη
δεν καίγομαι να υπερασπιστώ έναν αστό πολιτικό
αλλά αδιαφορώ για τις οικονομικές σας αναλύσεις αφού δείχνουν ότι κύρια πηγή πληροφόρησής τους είναι ο σκάει.
Αν έχετε οποιαδήποτε απόδειξη ότι ο Βαρουφάκης έβγαλε λεφτά στην Ελβετία κατά τη διάρκεια της θητείας του να τη στείλετε στον εισαγγελέα.
Το έτος 2014 αν θυμάμαι καλά ο εργοδότης του ήταν στο Τέξας και εκείνος ΠΑΛΙ έφερε τα χρήματά του στην Ελλάδα.
Το «Talking to My Daughter About the Economy» ήταν ήδη μπεστ σέλερ το 2014 (είχε βγει και σε ακουστικό βιβλίο μάλιστα) και τα δικαιώματά του τα πλήρωνε ο εκδότης στην Ελβετία όπου και
ΠΑΛΙ ο Βαρουφάκης τα έφερνε στην Ελλάδα όπως και τώρα.
Αλλος ήταν που σαν υπουργός οικονομικών έβγαζε την αποζημίωση που πλήρωνε με αίμα ο Ελληνας φορολογούμενος στο εξωτερικό , ο Χαρδούβελης.
Και ο μιτσο-τάκης (έτσι τους έλεγε ο παππούς μου ) ενώ ήταν υπουργός έβγαζε τα δανεικά (από τις υπερχρεωμένες) Ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό και αγόραζε ακίνητα , ομόλογα και υπεράκτιες εταιρίες.
Μάλλον δεν θυμόσαστε καλά και σε οποιαδήποτε μη μπανανία οι κατσικοκλέφτες αυτοί θα βρισκόντουσαν στη φυλακή.
spyridos said
105
«θ’ αρχίσουν οι μαράκες ρυθμό να δίνουνε»
αντε να αλλάξεις τις μαράκες με τα σείστρα
agapanthos said
43, 84 κ.ο.κ. Η δική μου διατύπωη ήταν ανακριβής. Έπρεπε να γράψω ότι η καρατσάκα είναι είδος σέικερ. Οι έλληνες μουσικοί αποκαλούν σέικερ μια ολόκληρη οικογένεια οργάνων, από τις μαράκες και τα σείστρα μέχρι τα αυγά και το rainstick. Μέχρι πριν από 30 χρόνια η λέξη ήταν περιορισμένη αποκλειστικά στους μουσικούς της τζάζ σκηνής και περιέγραφε κυρίως το κυλινδρικό μεταλλικό κρουστό, και ενίοτε το όργανο που στην αλλοδαπή αποκαλείται καμπάσα. Η μετατόπιση της σημασίας πρέπει να ξεκίνησε με τα mail order οργάνων, κάπου εκεί στα τέλη του 80 και τις αρχές του 90.
Περιονουσκιας said
Και το ανέκδοτο: Ρωτάειένας Αμερικάνος έναν Ιάπωνα: – When do you have elections? Και η απάντηση (πληρωμένη;) -Evely molning!
Περιονουσκιας said
Brain storming: τρικυμία εν κρανίω;
Γ. Βασιλειάδης said
Καλημέρα. Η απορία μου είναι από καιρό γιατί να θεωρείται αναλογικός τύπος το έχω εξάξει. Προσωπικά βέβαια, χρησιμοποιώ το θέμα αγαγ- και μια χαρά με βολεύει όπου χρειάζεται, αλλά το ρήμα άγω έχει στα αρχαία και α αόριστο εκτός από β, ήξα, σίγουρα πιο σπάνιο (βλ. Liddell Scott) αλλά, αν είναι να μας λύσει κάποια προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος το φοβόμαστε νομίζω.
sarant said
Χαιρετώ από τη Μαγεντία. Δεν προλαβαίνω να διαβάσω σχόλια.
Περιονουσκιας said
Το ‘hát chèo’ στα βιετναμέζικα προφέρεται μάλλον ‘χατ κέο’.
BLOG_OTI_NANAI said
Περιονουσκιας said
Εξαγάγω-εξάξω: Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξουμε έναν από τους δύο τύπους και τον έτερο να τον πετάξουμε στον καιάδα; Ευκαιρία για καυγά γυρεύουμε οι γραικορωμιοί, μου φαίνεται.
BLOG_OTI_NANAI said
118: Δεν το ξέρω να πω την αλήθεια, απλά τρεις φορές το βρήκα με την ελληνική απόδοση «τσέο».
Βρήκα πάντως σε ένα βίντεο ( https://www.youtube.com/watch?v=ocEFuWmcEGQ ) την προφορά και ήταν έτσι: https://vocaroo.com/i/s0bnVkg7wX1b
Δοκιμή
https://vocaroo.com/player.swf?playMediaID=s0bnVkg7wX1b&autoplay=0Voice Recorder >>
Μαρία said
Οπότε έχω σε αυτό το 3% σαν κυριότητα και το 11% ως υψηλή κυριότητα σε κάθε μικρό γραφειάκι.
Στο 0:46 https://soundcloud.com/mvarvitsiotis/themaradio-03092019
Δύτης των νιπτήρων said
Υψηλότατη κυριότητα για τον υψηλότατο!
ΣοφίαΟ said
Η αφιξηυ του 666 θα σημάνει σοβαρή καταστροφή; Να πάω να βγάλω τις καταθέσεις μου να τις φάω μέχρι τη Δευτέρα, άμα είναι.
Theo said
@59:
Θίχτηκε από μια παρατήρησή μου (https://sarantakos.wordpress.com/2019/07/27/meze-385/#comment-596611).
Κάτι λέει για την αποχώρησή του εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/06/wordblitz/#comment-604235
@90:
Έχω φίλο Ιάπωνα και το έχω ξαναγράψει εδώ. Οι Ιάπωνες δεν δυσκολεύονται με το λ αλλά με το ρ που συνήθως το προφέρουν ως λ (βλ. και σχ. 114).
William T. Riker said
97 Τη λέξη σταυρόνημα την συναντούσα παλιά και σε ελληνικές μεταφράσεις εγχειριδίων χρήσης παιχνιδιών της Νintendo, την χρησιμοποιούσαν για την απόδοση του όρου «cross-shaped joypad» (ωραίες εποχές με το NES…). Aργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται και για άλλες κονσόλες, π.χ. Playstation, καταχρηστικά όμως γιατί η Nintendo έχει την πατέντα, η Sony και οι άλλες εταιρείες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σταυρόνημα, παρά ξεχωριστά τέσσερα πλήκτρα τοποθετημένα πολύ κοντά μεταξύ τους.
Γιάννης Κουβάτσος said
125:Α,είχα χάσει τη συνέχεια σ’ εκείνο το περιπετειώδες νήμα. ☺
Άρης Γαβριηλίδης said
111. Κύριε Spyridos,
«Ο κ. Βαρουφάκης έχει λογαριασμούς σε Ελβετία και Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Corner Banca 44.954 ευρώ και 204.684 δολάρια ΗΠΑ. Στην Εθνική Τράπεζα δύο λογαριασμούς 19.800 και 5.134 ευρώ. Η σύζυγος του στην ALPHA 2.927 ευρώ.
Το έτος 2017 οι καταθέσεις του ζεύγους διαμορφώνονται ως εξής: O κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να φυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών του σε δύο λογαριασμούς της Corner Bank της Ελβετίας – περίπου 211 χιλιάδες δολάρια και 16 χιλιάδες ευρώ».
Η πληροφορία αντλήθηκε από την Ελληνική Βουλή:
https://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epitropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/Diloseis-Periousiakis-Katastasis2017
spyridos said
Εγώ το σταυρόνημα το θυμάμαι από τα Μιλαν και τα Φαγκοτ.
«H μέθοδος καθοδήγησης του πυραύλου είναι τύπου SACLOS (semi-automatic command to line-of-sight), δηλαδή ημιαυτόματη καθοδήγηση στη γραμμή της θέας, που σημαίνει ότι ο χειριστής το μόνο που κάνει είναι να κρατά το σταυρόνημα πάνω στο στόχο. »
http://www.ellinikos-stratos.com/stratos/atopla_4.asp
Avonidas said
@ Νέο Kid
Δεν είναι και πολύ ευγενικό (για να το θέσω ήπια) όταν έχω εξηγήσει γιατί φεύγω να καλαμπουρίζεις ότι «κυνηγάω σωματίδια». Τουλάχιστον γράψε «ΕΓΩ δεν κατάλαβα«, όχι «κανείς δεν κατάλαβε γιατί έφυγε»· μια χαρά κατάλαβαν αρκετοί.
@ Theo
Η παρατήρησή σου ήτανε πταίσμα, είχε φτάσει από καιρό ο κόμπος στο χτένι.
@ Κουβάτσος
Αυτό είναι, το βρήκες, ο καλοκαιρινός καυγάς. Ένα καυγαδάκι μεταξύ λουομένων, που έλεγε κι ο λεγεωνάριος στον Αστερίξ. Τίποτα το σπουδαίο.
@ στις οσιομαρίες γενικά
δεν είμαι Σίβυλλα, κόφτε τις ερμηνείες
κρατήστε τις για τις θολές σας δοξασίες·
λες κι έγραψα Μανή Θεκέλ Φαρές,
ουαί! Φαρισαίοι υποκριτές.
Γς said
125:
>Οι Ιάπωνες δεν δυσκολεύονται με το λ αλλά με το ρ που συνήθως το προφέρουν ως λ (βλ. και σχ. 114).
Το ακριβώς αντίθετο !
Νέο Kid said
130. Μια χαρά κατάλαβα , μη νομίζεις… πάντως εγώ το στόχο μου τον πέτυχα! Ξανάγραψες! 😊
(Άσε δηλαδή που σε κάλυψα διακριτικά. Το να «κυνηγάς σωματίδια» είναι πολλαπλώς ευγενέστερος (με την έννοια του noble ,την τρισφτωχοχιλιετή μου μέσα γμ…!)λόγος για να έχεις φύγει…
Γιάννης Κουβάτσος said
130:Τι να σου πω, βρε Αβονίδα, αυτό νόμιζα…Σχώρα με, ήταν τέλος Ιουλίου, ήλιος κατακέφαλα και χουζούρι στην ξαπλώστρα, καταλαβαίνεις…Προφανώς ήταν κάτι σοβαρό για σένα, σε νιώθω, αφού κι εγώ έχω αποχωρήσει 4-5 φορές (☺) για λόγους που για μένα ήταν σοβαροί, ενώ για τους άλλους ήταν «έλα μωρέ, μην είσαι υπερβολικός, σιγά…». Καλή καρδιά.
Νέο Kid said
Το μανή το ξέρω. Είναι η τρελή στα κυπριακά.
Αυτό το θεκέλ φαρές τι διάλο είναι;
Georgios Bartzoudis said
«το ΑΠΕ, ως επίσημο πρακτορείο που είναι, δεν μπορεί να γράψει «πρωθυπουργός των Σκοπίων», αλλά για τους εθνικιστές που το ελέγχουν η λέξη «Βόρεια Μακεδονία» είναι επίσης ταμπού».
# Μετά το προδοτικό ξεπούλημα της Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας από τον Τσίπρα, οι …κλεπταποδόχοι Ζαέφηδες δεν ανήκουν σε καμία Μακεδονία. Ας κάτσουν κάτω από το ΒουλγαροΣκοπιανό καβούκι τους!
Νέο Kid said
Εγώ πάντως νομίζω, δηλαδή τι νομίζω είμαι σίγουρος! ( ο Φρόυντ θα ήταν περήφανος για μένα!) ότι ο Αβονιδας έφυγε για δικούς του εσώτερους λόγους. Ποτέ κανείς δεν έφυγε από αυτό το ιστολόγιο (κι όχι μόνο , δηλαδή…)για «εξωτερικούς λόγους». Αυτό το ιστολόγιο είναι σαν το χοτελ καλιφορνια .
You can always checkout, but you can never leave!
Επειδή όμως η ανατροφή μου και η ανώτατη παιδεία μου δεν μου επιτρέπει να συνεχίζω να ερμηνεύω (και να ερμηνεύω σωστά! Βεβαίως -βεβαίως!) έναν απόντα, σταματώ εδώ, όσο και να προκληθώ.
spyros chamenos said
Θα έλεγα ότι το πρόβλημα της είδησης του ΑΠΕ ΜΠΕ δεν είναι τόσο η απουσία της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας (να μια λύση για να αποφύγουμε το δράμα) όσο η αλλοίωση της είδησης. Πού είναι το «Greece is obliged to honor it»; Αν βλέπουμε ολόκληρη την είδηση στις φωτογραφίες που ανεβάσατε, διαβάζουμε δύο διαφορετικές ειδήσεις, μία στα αγγλικά και μία άλλη στα ελληνικά.
Για το θέμα της προφοράς των ακρωνύμων θα χρειαστείτε πέντε άρθρα και 39873 σχόλια για να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Δεν θα ήταν πιο απλό να λέγαμε «διευθύνων σύμβουλος» και να τελειώναμε; Θα γλιτώναμε και ένα από τα ακρώνυμα της σύγχρονης νεογλώσσας που κοντεύουν να μας πνίξουν.
Η ίδια η προφορά των ξένων λέξεων έγινε μόδα να μας απασχολεί τελευταία και είναι αστείο το φαινόμενο. Το Κολούμπια, ας πούμε, (αν και γνωστό ως Κολούμπια στην Ελλάδα), δεν είναι Κολούμπια. Ούτε Κολάμπια όμως είναι. Columbia είναι. Ας την αφήσουμε λοιπόν την προφορά να πάει στο διάολο! Ας ασχοληθούν οι καθηγητές ξένων γλωσσών μαζί της όταν ακούν τους μαθητές τους να μιλούν την ξένη γλώσσα που διδάσκονται… (αν εγώ σας πω δηλαδή ότι το πρωί η γυναίκα μου πήγε στο Θάρα, θα καταλάβετε πού πήγε;)
26, 40
Θα έπαιρνα όρκο ότι το brainstorming το πήραμε οι δάσκαλοι ξένων γλωσσών από τους οικονομολόγους (από αυτούς του μάρκετινγκ άραγε; από οικονομικές επιστήμες δεν έχω ιδέα).
Γς said
124:
>Η αφιξηυ του 666 θα σημάνει σοβαρή καταστροφή; Να πάω να βγάλω τις καταθέσεις μου να τις φάω μέχρι τη Δευτέρα, άμα είναι.
Εχεις τίποτα άλλο πολυτιμότερο;
Τον Μάιο του 1910 η ανθρωπότητα είχε πιστέψει ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλεϊ, παρακινούμενη από αστρολόγους και μελλοντολόγους, που υποστήριζαν ότι θα συγκρουστεί με τη Γη.
και πολλές μωρές παρθένες έσπευσαν να καταναλώσουν ότι πολυτιμότερο είχαν
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
38, Γς: Αδύνατον! Αυτά που περιγράφεις δεν έγιναν στη Ρόδο! 🙂 🙂
85, ΕΦΗ-ΕΦΗ: «Το πι τσι, δίνει και παίρνει, διττώς!»
Μπορεί και αλλιώς όμως: (πι-τσι)^2 = πίτσι-πίτσι! 🙂
Άκου και τον Ζαμπέτα, με την ευκαιρία (σ’ ένα σχετικά άγνωστο τραγούδι του).
– Εύχομαι γρήγορα … διπλωμάτισσα! 🙂
Αγγελος said
Αβονίδα, κι εγώ νομίζω πως δείχνεις υπερβολική ευθιξία αν ενοχλείσαι από το «κυνηγάει σωματίδια». Φυσικός είσαι, και ερευνητής, ή όχι; Ε, η αναζήτηση στοιχειωδών σωμστιδίων είναι σημαντικό, αξιοσέβαστο και δαπανηρότατο 🙂 μέρος της σημερινής έρευνας στη φυσική, δεν είν΄ έτσι; Οπότε, και αν ακόμα το δικό σου αντικείμενο είναι τελείως άλλο, γιατί να προσβληθείς;
Χαίρομαι τουλάχιστον που όπως φαίνεται εξακολουθείς να μας διαβάζεις!
Αγγελος said
Tον CEΟ θα τον έλεγα, με κάποια δόση σαρκασμού, αρχιδιευθυντή.
Avonidas said
#140. Είπα ότι θα σταματήσω να σχολιάζω, δεν είπα ποτέ ότι θα σταματήσω να διαβάζω.
Από κει και πέρα, ούτε ψυχανάλυση ζήτησα ούτε και να μου δικαιολογήσει κανείς τις απουσίες.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Δεν θα ήταν πιο απλό να λέγαμε «διευθύνων σύμβουλος» και να τελειώναμε; Θα γλιτώναμε και ένα από τα ακρώνυμα της σύγχρονης νεογλώσσας που κοντεύουν να μας πνίξουν.
Η ίδια η προφορά των ξένων λέξεων έγινε μόδα να μας απασχολεί τελευταία και είναι αστείο το φαινόμενο.»
Έτσι είναι, Σπύρο, έχεις δίκιο.
Νέο Kid said
142. Αν δεν σταματήσεις να διαβάζεις ,ΔΕΝ υπάρχει σωτηρία απ´αυτό το χτικιό!
Κάποια στιγμή θα ξαναπέσεις στα σκληρά…
Έτσι είναι αυτό το ιστολόγιο . Άκου τον παλιό.
Once a commentator, always a commentator!
Μόνο όσοι μόνο διαβάζουνε χωρίς να έχουν σχολιάσει ποτέ , μπορούν να παραμείνουν αναγνώστες .
atheofobos said
Μόλις γύρισα από μια μικρή εκδρομή μετά θαλασσίου λουτρού και διαπίστωσα πως το κόκκινο σορτσάκι-μαγιό μου εντυπωσίασε, αποκτώντας μάλιστα μέσω του παρόντος ιστολογίου και πανευρωπαϊκή φήμη! Αποτελεί είδος που ανήκει στην τελευταία λέξη της μόδας, καθώς είναι αγορασμένο από την γυναίκα μου από τα καλάθια με τα είδη πολυτελείας του Lidl!
loukretia50 said
Τώρα μπορώ να φύγω ήσυχη. Λύθηκε η απορία μου «ποιός αθεόφοβος φοράει κόκκινο σορτσάκι?»
Μιχάλης Νικολάου said
… Τουρίστρια τραυματίστηκε σε
λακούβα έξι μέτρων. …
«It was a heckuva lackuva»
δήλωσε η τραυματισμένη τουρίστρια.
«Claro»
συμπήρωσε η φίλη της Juana Lacubana.
Γς said
146:
Εγώ δεν άντεξα κι αγόρασα μερικά κιλοτάκια από ένα τέτοιο καλαθάκι σ ένα άλλο μαγαζί.
Κόκκινα πράσινα ροζ τυλιγμένα όμορφα και απαλά στην αφή μέσα στην τσέπη μου
Γς said
148->145
Theo said
@131α:
Ρώτησα πριν από λίγο τον φίλο μου Ιάπωνα αν οι Ιάπωνες έχουν πρόβλημα με το λ ή το ρ.
Μου απάντησε: Και με τα δύο. Και μου εξήγησε πως τους διεθνείς φθόγγους r και l τους αποδίδουν με το ίδιο γράμμα που είναι κάτι ενδιάμεσο. (Εμένα, πάντως, περισσότερο λ παρά ρ μού ακούστηκε 🙂 ). Και μου ανέφερε σαν παράδειγμα το πώς προφέρουν οι Ιάπωνες το όνομα του Roger Moore στην ταινία «Lost in translation».
loukretia50 said
– όκι κάτσει – κάνει γούβα!
είπε ο Ακι -σαν Lackuva
(CEO αγνώστου εθνικότητας) σε πρωταθλητή του σούμο.
Kαλό Σαββατόβραδο! Πάω για άλλου τύπου μεζεδάκια!
Μιχάλης Νικολάου said
50,
Μού αρέσει ο κατιδεασμός,
ακόμα και ως σύντμηση του
καταιγιδεασμού.
loukretia50 said
152. Ευτυχώς αμφότερα δεν έχουν πληθυντικό.
Τι θα κάναμε στην αιτιατική?
Γς said
150:
Εγώ θυμάμαι τη Μασάκο -που μου έλεγε να πάμε στην Κρύα Λέικ στο Χιούστον, που δεν είναι κρύα [κι ούτε λέικ]
https://en.wikipedia.org/wiki/Clear_Lake_(region)
Α, και τα πίροουζ που ήθελε ν αλλάξουμε
Γιάννης Ιατρού said
69, 75α Όπως είπε κι ο Lands,
Ο σιδερένιος κανόνας του συστήματος λέει ότι «τα κέρδη των επιχειρήσεων ανήκουν στους ιδιοκτήτες, στους μετόχους και τα golden boys, οι ζημιές όμως κοινωνικοποιούνται» και επίσης για τη δημιουργική καταστροφή:.«Σε τακτά χρονικά διαστήματα va ξεκαθαρίζεται το τοπίο, αποβάλλοντας τους καθυστερημένους για να δημιουργηθεί χώρος για τους ατσίδες (άριστους..)», μέχρι να έρθει και η δική τους σειρά…
…Εκείνη τη χρονιά δόθηκε πακέτο ύψους 85 δισ. δολαρίων για τη διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG….
105: ΣΠ
Μάλλον ακουστικός τηλέγραφος (άντε messenger στην επικυριαρχική) είναι, σαν τα Ταμ-Ταμ (🎶 μεσ΄ στη ζούγκλα ηχούνε🎶…, που έλεγε και το τραγουδάκι στις κατασκηνώσεις, παλιά 🙂 )
111: Spyridos 👍👍👍
134: Νέο Kid
…Αυτό το θεκέλ φαρές τι διάλο είνα.. 🙂 🙂
«Εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής».
Οι τρεις αυτοί αόριστοι των ρημάτων είναι μετάφραση των λέξεων ΜΑΝΗ, ΘΕΚΕΛ, ΦΑΡΕΣ, που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη (Κεφ. 5 στιχ. 25).
Γιάννης Ιατρού said
152: Μιχάλης Νικολάου
… καταιγιδεασμού…,
Άσε Μιχάλη, φθινοπώριασε… 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
155: Δεν μπορεί κανείς να μην κάνει κάποιες σκέψεις για το καθεστώς ιδιωτικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης που θα διαδεχτεί το δημόσιο τοιούτο. Θα κλάψουνε μανούλες, θα γελάσουνε οι τσέο και τα λοιπά γκόλντεν μπόγια και μπόγιες.
Μαρία said
https://www.skai.gr/news/politics/live-i-omilia-tou-kyriakou-mitsotaki-sti-geniki-syneleysi-tou-oie
Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών.
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Οτι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη ο Μπαρτζούδης π.χ. θα ξεχάσει τα καθιαυτού μακιδουνικά;
ΚΩΣΤΑΣ said
Κάτω τα χέρια από τη Νοτοπούλου. Νέο και συμπαθέστατο κορίτσι είναι, έκανε ένα μικρό γλωσσικό σαρδάμ … και χαρά στο πράμα. Αυτό μας πείραξε.
Κι ένα «πολιτικό μεζεδάκι» των προηγούμενων ημερών. Τί θέλουν να μας πουν οι ποιητές του ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Κουντουρά, Αλ. Γεωργούλης και Στ. Κούλογλου, με την στάση τους στη σχετική ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου;
«ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αντικομμουνιστικό ντελίριο με το βλέμμα στο σήμερα και το αύριο
Υιοθετήθηκε το κατάπτυστο ψήφισμα εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό
…………………………………………………….
Η στάση των άλλων κομμάτων
Τελικά, στην ψηφοφορία, από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ η Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου το ψήφισε, η Μαρία Σπυράκη καταψήφισε, οι Ευ. Μεϊμαράκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Ελ. Βόζενμπεργκ απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ λευκό ψήφισαν οι Στ. Κυμπουρόπουλος, Θ. Ζαγοράκης και Γ. Κύρτσος.
Από το ΚΙΝΑΛ ο Ν. Ανδρουλάκης καταψήφισε, ενώ απείχε η Εύα Καϊλή.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν οι Δ. Παπαδημούλης. Κ. Αρβανίτης και Π. Κόκκαλης, ενώ απείχαν οι Ελ. Κουντουρά, Αλ. Γεωργούλης και Στ. Κούλογλου.
Τέλος, από την Ελληνική Λύση ο Εμ. Φράγκος υπερψήφισε, ενώ ο Ι. Λαγός (πρώην χρυσαυγίτης) ψήφισε λευκό και ο Αθ. Κωνσταντίνου, επίσης από τη Χρυσή Αυγή, απείχε, προφανώς γιατί τους φάνηκε «λίγος» ο αντικομμουνισμός του ψηφίσματος.»
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10490582
Γιάννης Κουβάτσος said
158: 😂😂😂
159: Αμ η Σπυράκη που καταψήφισε και οι άλλοι της ΝΔ που απείχαν, τι θέλουν να μας πουν; Έκανε έξω φρενών και τον Δοξιάδη ο Κυμπουρόπουλος, αλλά μόνο η επίθεση του Πολάκη είχε ενοχλήσει τα τρολ του τουίτερ. 😉
Μαρία said
mitsos said
Νικοκύρη
Πλούσιο και πικάντικο το πιάτο με τα μεζεδάκια σου.
Αλλά, θα το πω … το γέλιο είναι στα σχόλια
Σταυρωτά στο νήμα να συζητάνε για το λ(ρ) του Ιάπωνα και τις μαράκες ….κι εγώ να σκέφτομαι Ιάπωνα μαθητή σε μουσικό σχολείο της Ελλάδας να προσπαθεί να καταλάβει τί πάθανε όλοι με αυτό το όργανο …
Τώρα για το CEO τι να πρωτο-ξεχωρίσω
την παρατήρηση για το Νάτο ή την πρόταση για μετάφραση σε Αρχιδιευθυντή !
Ακόμα καλύτερο ακούγεται το Αρχιδιαχειστής
Πάντως ΘουΜουΚουΈ και ΘουΜουΔοΈ του σιναφιού μου είναι μακράν πιο εύηχα ακρωνύμια 😉 και με σωστή προφορά. Τι ; όχι ;! Νισάφι πια !
Μαρία said
Ο Σιράκ περιποιείται την υπουργό υγείας Σιμόν Veil σε συνέντευξη τύπου το Μάιο του 1974.
mitsos said
Διόρθωση «ΘουΔουΜουΈ»
ΚΩΣΤΑΣ said
158 Άμα τα τινάξουμε μόνο εμείς οι δεξιοί από την κλιματική αλλαγή – κάποιος κομμουνιστικός δάκτυλος θα υπάρξει προς τούτο 😋 – πώς θα γίνει η ιδεολογική προπαγάνδα; άυλος κληρονομιά δεν είναι και αυτή;
160 Γιάννη, άσε τα σάπια, 😜 όλοι οι ΝΔτες έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ,.. ας είναι καλά η συμφιλίωση και η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουμε για τους κουκουέδες, δεν τους παρατάμε στα δύσκολα. Οι συριζαίοι, προερχόμενοι από τη μήτρα του ΚΚΕ, ίδια κι όμοια με τα χρυσάβγουλα;
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε που σήμερα είμαι (κυριολεκτικά όμως) τουρίστας.
Βρε Αβονίδα, πολύ στενοχωριέμαι.
ΓιώργοςΜ said
>«διευθύνων σύμβουλος»
Σήμερα το μεσημέρι, σε μια ταινία (The Intern), όπου ο διευθύνων σύμβουλος ήταν κομμάτι της πλοκής, ο κακομοίρης παρέμεινε άκλιτος στην ονομαστική και τις 142,5* φορές που μεταφράστηκε στους υπότιτλους.
————–
*Κατά προσέγγιση, δεν έχω υπολογίσει τυπική απόκλιση και αβεβαιότητες**
========
**τυράκι για να δελεάσω τον Αβο
Επιπλέον τυράκι:
Γιάννης Κουβάτσος said
Ποιοι συριζαίοι, βρε Κώστα; Η Κουντουρά ο Κούλογλου κι ο Γεωργούλης; Και βγήκαν και με ψήφο. Θου, Κύριε…☺
Γιάννης Κουβάτσος said
Κώστα, αυτού του είδους τα ψηφίσματα ξέρουμε τι σκοπό έχουν. Και κομμουνιστή και φιλοσοβιετικό δεν με λες, έτσι; Ο Κυμπουρόπουλος μια χαρά απάντησε στον Δοξιάδη.
ΚΩΣΤΑΣ said
168 Γιάννη, τώρα με τον μετασχηματισμό και την διεύρυνση, όλο τέτοιοι και χειρότεροι θα μαζευτούν, οπότε… γρήγορα ενόψει διάσπαση… 🤣
Γιάννης Ιατρού said
163: Μιάς και την ανέφερες, για να θυμούνται οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι νεώτεροι 🙂
Πέρασαν σχεδόν 45 χρόνια από τότε που η υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζακ Σιράκ, η Σιμόν Βέιλ, ανέβηκε στο βήμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και μίλησε στους Γάλλους βουλευτές για το νομοσχέδιο που έφερνε προς ψήφιση και με το οποίο νομιμοποιούνταν στη χώρα η άμβλωση.
Εδώ το βίντεο της ομιλίας της.
Το νομοσχέδιο της υπουργού είχε προκαλέσει θύελλα αντιπαραθέσεων στη γαλλική Βουλή που διήρκεσε 25 ώρες. Τελικά, έπειτα από τρεις ημέρες και δύο νύχτες συνεδριάσεων, η Βέιλ θα καταφέρει στις 29 Νοεμβρίου του 1974 να επιβάλει τον νόμο, ο οποίος θα λάβει την ψήφο 284 βουλευτών, ενώ θα καταψηφιστεί από 189. Ωστόσο, αν και ο νόμος δημοσιεύθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1975, τελικά έμεινε στο συρτάρι για πέντε χρόνια και εγκρίθηκε τελεσίδικα τον Δεκέμβριο του 1979.
Je n’imaginais pas la haine que j’allais susciter … Il y avait tellement d’hypocrisie dans cet hémicycle rempli essentiellement d’hommes, dont certains cherchaient en sous-main des adresses pour faire avorter leur maîtresse ou quelqu’un de leurs proches.
«Δεν είχα φανταστεί το μίσος που θα προκαλούσε. Υπήρχε τόση υποκρισία σε αυτή τη γεμάτη από άνδρες αίθουσα (της Ολομέλειας)», είχε διηγηθεί στην δημοσιογράφο Annick Cojean της Monde το 2004 για τις ανάγκες του βιβλίου της «Les hommes aussi s’en souviennent».
Η Σιμόν Βέιλ, η οποία πέρασε στην Iστορία για τον ριζοσπαστικό για την εποχή του νόμο, έχει μια συγκλονιστική ζωή πίσω της. Ήταν εβραϊκής καταγωγής και τον Μάρτιο του 1944, όταν ήταν 16 ετών, μαζί με όλη της την οικογένεια συνελήφθη από τους Ναζί στη Νίκαια, Με τη μητέρα της και την αδελφή της Μιλού οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και από εκεί στο Μπέργκεν-Μπέλζεν. Ο πατέρας της και ο αδελφός της πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιθουανία. Η μητέρα της πέθανε λίγο πριν από την απελευθέρωση το 1945, ωστόσο εκείνη και η αδελφή της η Μιλού κατάφεραν να επιζήσουν. Η άλλη αδελφή της, η Ντενίς, είχε συλληφθεί ως μέλος της γαλλικής αντίστασης και είχε οδηγηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρυκ. Και αυτή κατάφερε να επιζήσει.
Αγγελος said
Δεν πρόσεχες στα θρησκευτικά του σχολείου, ΝεοKid. Στον καιρό μου τα μαθαίναμε αυτά — άλλο πόσοι τα συγκρατούσαν μετά 🙂 Διάβασε, π.χ. εδώ, το κεφ. Ε’ του Βιβλίου του Δανιήλ και δες και τον πίνακα του Ρ’εμπραντ που ανάρτησε ο Αβωνίδας (130).
Και μια που εδώ γλωσσολογούμε, οι λέξεις δεν είναι τόσο … κινέζικες. Το «μανή» = εμέτρησε υποπτεύομαι πως έχει σχέση με τη «μνα». το «θεκέλ» = εζύγισε είναι σαφώς η αραμαϊκή μορφή του σέκελ, του αρχαίου σίκλου και σημερινού νομίσματος του Ισραήλ [η αντιστοιχία αραμ. θ /εβρ. σ είναι συχνότατη], και το «φαρές» = διένειμε είναι ομόρριζο με τους Φαρισαίους, που χώριζαν τους εαυτούς τους από τον όχλο που δεν εγνώριζε στις λεπτομέρειές του τον Νόμο.
Αγγελος said
H Vodafone πάντως μιλάει και μπαμπά της γλώσσα. Ιδού άλλο μήνυμα για την ίδια περίπτωση:

ΚΩΣΤΑΣ said
169 –> Ο Κυμπουρόπουλος μια χαρά απάντησε στον Δοξιάδη.
Ναι, Γιάννη, συμφωνώ. Δεν το λέω για σένα, για πολλούς άλλους, το αντιστρέφω, … όταν με τον Πολάκη, τί έλεγαν τότε για τον Κυμπουρόπουλο
BLOG_OTI_NANAI said
Μέθοδος εκμάθησης ελληνικών για Ιάπωνες:
– Που πας; Πηγαίνω στη ασπρομαρμαροτράχη.
– Να μια μαργαριταρόριζα.
– Καρακάξα μακρονούρα γρηγορομαγειρευτούρα.
– Η ελληνική είναι γλώσσα ρερρητορευμένη.
– Συγχαρητήρια που πρωτοαρθρογραφήθηκες!
– Φτάσαμε στα υδραργυρωρυχεία.
– Γνωρίζω την απορροφομικρομετρική μέθοδο.
– Να ένα πρωτοχριστιανικό περιρραντήριο.
– Αχ αυτή η βραχοτριγυρίστρα.
– Ω! Κοίτα ένα καθαρόρειθρο ρυάκι!
– Τι έχεις; Είσαι ερυθροπρασινοκιτρίνος.
dryhammer said
175. Το επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο, αρκούσε…
Γιάννης Κουβάτσος said
174: Όταν μπαίνουν οι κομματικές σκοπιμότητες και τα πολιτικά πάθη στη μέση, οι κανόνες της ευπρέπειας σχετικοποιούνται, δυστυχώς. Γι’ αυτό πρέπει να κρατάμε αποστάσεις και να διατηρούμε την αντικειμενικότητα και τη νηφαλιότητά μας.
sarant said
175 Πολύ γελασα!
Λείπουν βέβαια οι Καταρράχτες του Νιαγάρα όπου τρέχουν γάργαρα νερά.
168 Ο Κούλογλου είναι από το 2014. Συνεργαζόμενος μεν αλλά συνεπής γενικά.
Λευκιππος said
Και ο Ερυθροφρουρος
Γιάννης Κουβάτσος said
178: Δήλωσε ότι απείχε, επειδή βρισκόταν στην Αθήνα, αλλιώς θα καταψήφιζε. Οκ.
Μαρία said
54, 56
Ενώ η Εντίτ Κρεσόν, που μνημονεύεται στο άρθρο, θυμάμαι οτι εκφράστηκε με μεγάλη ακρίβεια, όταν δήλωσε οτι το 25% των Αγγλοσαξόνων είναι αδερφές.
https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1991-06-18-mn-996-story.html
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
https://www.kathimerini.gr/1044811/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-hlia-makrh-280919
Γιάννης Κουβάτσος said
182:Μόνο που, εν προκειμένω, Γιώργο, το θέμα δεν ήταν η καταδίκη του ολοκληρωτισμού αλλά η συνυπευθυνότητα για την κήρυξη του Β’ΠΠ. Κι αυτό είναι ένα γεγονός που οι δυτικές δημοκρατίες τουλάχιστον υπέθαλψαν με την ανοχή τους και τους χαριεντισμούς τους με τον Χίτλερ. Ας κάνουν και καμιά αυτοκριτική, αντί να βγάζουν κάθε τόσο αυτοαθωωτικά ψηφίσματα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Νικοκύρη, σχόλιο στη μαρμάγκα λόγω λινκ.
Γς said
Ας βάλουμε και λίγο Καραγκιόζη
Γιάννης Κουβάτσος said
«Το γεγονός ότι σήμερα στην Ευρώπη αρχίζει και αναδύεται ως «κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα» ένας νεοφιλελευθερισμός που επικαλείται τελετουργικά τη δημοκρατία, αλλά παράλληλα την υπονομεύει καθημερινά αναγορεύοντας τις αγορές και τους δημοσιονομικούς κανόνες σε υπέρτατο κριτήριο, την ώρα που δεν διστάζει να παράγει ιστορικές μυθολογίες, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι της βαθιάς κρίσης του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος».»
Μια ψύχραιμη συνόψιση του θέματος:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.in.gr/2019/09/26/apopsi/eyropaikos-istorikos-anatheoritismos/amp/&ved=2ahUKEwiCq4Dcs_XkAhVS-qQKHWd2CDQQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw27DDxPDQIPvvXGxgSjM9nR&cf=1
Μαγδαληνή said
186. Όντως ψύχραιμη τοποθέτηση. Μα ποιος/α το γράφει; είναι άποψη του in.gr ; Έχει κανείς ιδέα;
Νέο Kid said
Δε φταίνε οι Γερμανοί (aka EU) που αποθρασύνονται όλο και περισσότερο…
Φταίει εκείνος ο χωρικός ο Χρουστσώφ που δεν τούς γύρισε τούμπα τότε , να μην ξανασηκώσουν κεφάλι…
Γιάννης Κουβάτσος said
«ο Θεός δεν μπορεί να μεταβάλει το παρελθόν, οι ιστορικοί όμως μπορούν. Επειδή, λοιπόν, είναι χρήσιμοι γι’ αυτό, ο Δημιουργός ανέχεται την ύπαρξή τους.»
Σάμουελ Μπάτλερ ☺
Pedis said
Φυσιολογικά, θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση η τακτική της ΕΕ και των ΜΜΕ(νσωμάτωσης) και αποσκοπεί, με κάθε αφορμή, στην ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού.
Επειδή είναι μια τακτική κοντόφθαλμη και στο τέλος μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ.
Διότι πρέπει να οφείλεται σε πολιτική ηλιθιότητα …
η μεγάλη μάζα των υποστηρικτών (ενεργητικών και παθητικών) των φασιστικών καθεστώτων,
των στρατιωτικών δικτατοριών και των κυβερνησεων του Νόμου και της Τάξης
δηλαδή οι συντηρητικοί πολίτες, οι μικρο/ψεύτο-ιδιοκτήτες, οι αντιδραστικοί και θρησκόληπτοι, οι δεισιδαίμονες και ψεκασμένοι, οι φοβισμένοι και «οικογενειάρχες», συνολικά (και ίσως τσουβαληδόν) οι Δεξιοί
τουτέστιν ακρο/δεξιοί, «κεντρώοι» και λοιποί ύβριδοι που ίσως καταγγέλουν τα «ολοκληρωτικά καθεστώτα» σε ολοκληρωτικό-διαφορικούς αστικούς καιρούς όταν αυτοί το επιτρεπουν, αν δεν το επιβάλλουν …
να σπρώχνεται συστηματικά στη αγκαλιά του κομμουνισμού ως ισοδύναμου του φασισμού!
Χαρούλα said
#186 δάσκαλε πως σου ξέφυγε
#187 Μαγδαληνή Παναγιώτης Σωτήρης ήhttps://www.in.gr/2019/09/26/apopsi/eyropaikos-istorikos-anatheoritismos/
Καλημέρα!
Γιάννης Κουβάτσος said
Του Παναγιώτη Σωτήρη είναι; Γι’ αυτό είναι τόσο καλογραμμένο. Μπράβο, Χαρούλα!
Mard said
172:
Όντως οι αρχαιοελληνικές λέξεις σίγλος και μνα προέρχονται από τις αραμαϊκές μονάδες μέτρησης βάρους (μίνα και σεκέλ, αντίστοιχα).
gpoint said
Μια που τώρα το θυμήθηκα, η πρώην πεθερά μου,κρητικιά, χρησιμοποιούσε στην υποτακτική τους τύπους διαρκείας πάντοοτε και ποτέ τους στιγμιαίους π.χ. θα πάω να τρώγω, θάρθω να σε βλέπω κλπ.
Ισως νάχει κοινή γλωσσική καταγωγή με τον Βαρουφάκη
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@183. (Τί να σου κάνω, μωρέ Γιάννη, που δεν είμαστε κοντά για να σου στείλω οκτωβριανές ντομάτες ως αντίδωρο για τον ερωτικό Νερούντα που ανέβασες στο άλλο νήμα! 🙂 ).
Πάντως, ούτε η πρόθεση της γελοιογραφίας, ούτε η δική μου ήταν να ασχοληθούμε με την ενδεχόμενη συνυπευθυνότητα της σταλινικής ΕΣΣΔ για την κήρυξη του Β’ΠΠ. Ο κομμουνισμός έχει κάνει τόσα εγκλήματα έκτοτε που αυτό το ζήτημα κατάντησε παρωνυχίδα στην όλη ιστορία του. Η καταδίκη του ολοκληρωτισμού είναι το ζητούμενο, και του κόκκινου και του μαύρου, και να βράσω τις φιλάνθρωπες αρχικές διακηρύξεις του πρώτου όταν υπερτερεί ως προς το τελικό άθροισμα του δευτέρου σε θυσιασμένες ανθρώπινες ζωές. (Το καλό με όλη αυτήν την ιστορία είναι ότι δεν υφίσταται πλέον ο κίνδυνος του ερυθρού φασισμού. Ανήκει τελειωτικά στα φαντάσματα της Ιστορίας. Ο άλλος φασισμός πάει να σηκώσει κεφάλι, αλλά τώρα η Ανθρωπότητα ξέρει και τον περιμένει στην γωνία. Τις επιμέρους πολιτικές μας διαφορές -όση οξύτητα και να προσλαμβάνουν- θα τις λύνουμε πλέον στις κάλπες, χωρίς την παρέμβαση Παγκοσμίων Αυθεντιών..)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
188 Κιντ >>Δε φταίνε οι Γερμανοί (aka EU) που αποθρασύνονται όλο και περισσότερο…
Φταίει εκείνος ο χωρικός ο Χρουστσώφ που δεν τούς γύρισε τούμπα τότε , να μην ξανασηκώσουν κεφάλι…
και πάνε τώρα να μας (απο)τελειώσουν
Γιάννης Κουβάτσος said
185: Γνωστά αυτά τα εγκλήματα, Γιώργο, και είθε να μην ξαναδούμε τέτοια καθεστώτα στον πλανήτη, αλλά όλα αυτά τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα, που απαιτούν ομόφωνη καταδίκη επί ποινή ηθικού και πολιτικού χλευασμού για τους απέχοντες και τους καταψηφίζοντες, είναι ενταγμένα στο πνεύμα του ιστορικού αναθεωρητισμού και εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν τους έχω για τόσο ευαίσθητους τους μεγαλοευρωπαίους, ο βίος και η πολιτεία τους διαχρονικά άλλα δείχνουν, μεγάλοι μάστορες στο να ζυγίζουν και να μετράνε με άλλα σταθμά και άλλα μέτρα.
Μπετατζής said
Mια απορία έχω πάντως. Αφού «δεν υφίσταται πλέον ο κίνδυνος του ερυθρού φασισμού» και αφού ο κομμουνισμός δοκιμάστηκε και απέτυχε δια παντός και αφού τα εγκλήματά του είναι πλέον γνωστά, (ανεβοκατεβαίνει μόνο ο αριθμός των θυμάτων του σύμφωνα με τους εκάστοτε έγκυρους πλειοδοτούντες https://www.naftemporiki.gr/frontpages/latest/imerisies-politikes/estia/full, ) τότε γιατί στο διάλο δεν τον ξεχνάνε και ασχολούνται συνέχεια μαζί του ;;;Τι φοβούνται, εφόσον πρόκειται για «φάντασμα του παρελθόντος», «αποτυχημένο δια παντός σύστημα» και δεν συμμαζεύεται ;
Γιατί δεν γίνεται ο κομμουνισμός κάτι σαν την φεουδαρχία ή την βασιλεία ξέρω γω, συστήματα που τα μελετάμε ιστορικά, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να βγάλει ψήφισμα εναντίον της φεουδαρχίας και των εγκλημάτων της ;;;
Θα δείξει.
Mπετατζής said
Αιώνιος Φοιτητής ΑΣΟΕ (πρόεδρος κόμματος) από το τουίτερ : «Μα φυσικά δεν μπορεί να εξισωθεί ο κομμουνισμός με τον ναζισμό. Μπροστά στα 65 εκ. που εξολόθρευσαν Μάο και Στάλιν, ο Χίτλερ με τα 12,6 εκατ. νεκρούς ήταν Αρσακειάδα. Επίσης οι νεκροί του Χίτλερ ήταν κυρίως πολίτες άλλων χωρών, ενώ των κομμουνιστών, συμπατριώτες τους». Τι σας έλεγα, δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τους νεκρούς ρε παιδιά, 100, 65, 165 εκατομμύρια, πόσοι ήταν τελοσπάντων ;;;
Γιάννης Κουβάτσος said
Έχει σημασία, Μπετατζή; Ήταν πολλά τα θύματα, κάθε είδους θύματα, και του ναζισμού και του σταλινισμού. Οι μαρτυρίες είναι τόσο πολλές και τόσο αξιόπιστες που δεν έχει νόημα να μιλάμε περί αριθμού. Ήταν πολλά, πάρα πολλά τα θύματα, και πήγαν άδικα. Ληξίαρχοι του θανάτου θα γίνουμε; Θα επηρεάσει θιασώτες και αντιπάλους ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ή ποιος εξόντωσε περισσότερους; Δεν νομίζω. Το θέμα όμως είναι αν τα δύο αυτά καθεστώτα ταυτίζονται. Δεν νομίζω, είχαν διαφορετική ιδεολογία, διαφορετικής ανθρώπινης ποιότητας οπαδούς (όχι ηγέτες), αλλά είχαν και πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία αναλύει η Χάνα Άρεντ στα γνωστά βιβλία της περί αυτό το θέμα.
Γιάννης Ιατρού said
182, 195: και συναφή για την εξίσωση … Ναζί / Κομουνισμού κλπ.
Για να δούμε λίγο πιό εμπεριστατωμένα, ποιός βοήθησε πράγματι τον Χίτλερ και την ναζιστική Γερμανία ….
Allies trading with Hitler – Economic games during World War II του S. Κακου🙄😎 (2011)
Τώρα, να το διαβάσει (τι διαβάσει, επανάληψη δηλαδή θα κάνει 🙂 ) ο Λάμπρος και θα δείτε!
Mπετατζής said
A,καλαντάαξ, περνάμε στο «δεν έχει καμία σημασία πόσοι ήτανε». Ό,τι πείτε, αν μάλιστα το λέει και η Άρεντ, με αποστόμωσες. Μια και το ανέφερες, επειδή εγώ το έχω το βιβλίο της Άρεντ και το χω διαβάσει, τσέκαρε τις παραπομπές της, δηλαδή από ποιές πηγές τεκμηριώνει τις μπούρδ …… ε, …. τα επιχειρήματά της περί ταύτισης των 2 καθεστώτων. Εκτός αν ούτε οι πηγές έχουν καμία σημασία. Α, τσέκαρε και την χρηματοδότηση του βιβλίου (στην αρχή το λέει).
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@198. Νιώθω εξαιρετικά άβολα να συνεχίζω τέτοιες φορτισμένες συζητήσεις εδώ, σ’ αυτό το ιστολόγιο (το οποίο με ελκύει για τα γλωσσοφιλολογικά του θέματα και πιθανώς να δυσφορεί όταν του προκύπτουν ακάλεστες τέτοιες κόντρες) και θα ήθελα να περιμένουμε κάποια καλύτερη ευκαιρία για ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Το γιατί ασχολείται ακόμη η διεθνής κοινότητα με τον ιστορικά ανυπόληπτο κομμουνισμό, έχει πολλές και ζουμερές εξηγήσεις, αλλά δεν είναι πλέον το σημαντικότερο ερώτημα σε αυτόν τον προβληματισμό. Το βασικό ερώτημα απαντήθηκε και απαντάται καθημερινά, στην Ελλάδα και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο: Από τον παγκόσμιο πολιτιικο/γεωγραφικό χάρτη, από τις καπιταλιστικές οικονομικές επιλογές σε χώρες όπου κυβερνούν (μονοκομματικά φυσικά!) κομμουνιστές, από τα ποσοστά των κομμουνιστικών κομμάτων στις εκλογές, από τα ποσοστά των κομμουνιστών στις μαθητικές και φοιτητικές εκλογές κλπ. κλπ. Σταματώ εδώ!
ΓιώργοςΜ said
203 > …ιστορικά ανυπόληπτο κομμουνισμό
βλ 189
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@201. Αγαπητέ μου Γιάννη (που μας ανοίγεις απροειδοποίητα και αλύπητα την όρεξη με τα φωτογραφημένα μεζεδάκια σου.. 🙂 ) κομίζεις ακόμη μιά γλαύκα, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην ίδια την Αθηνά! Νομίζεις ότι όσοι από εμάς αντιπαρατιθέμεθα στην λοιμική του κομμουνισμού, έχουμε ψευδαισθήσεις για την ηθική του καπιταλισμού; Όχι, βέβαια! Την Ελευθερία της Σέψης και των Επιλογών μας υπερασπιζόμαστε, την Πνευματική -κατά Καζαντζάκη- Ψώρα αντιπαλεύουμε και γνωρίζουμε πολύ καλά το τί μπορεί να κάνει ένας (μεγαλο)κεφαλαιοκράτης προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ναι, όντως χιλιοειπωμένα πράγματα και όποιος θέλει ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ να βρει στοιχεία για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, μπορεί να ψάξει στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στο διαδίκτυο. Θα βρει άφθονα. Αν και δεν νομίζω να πειστεί, αφού, κατά τη γνωστή ρήση, όταν η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τις ιδέες μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
BLOG_OTI_NANAI said
Ας δουν οι φανατικοί οπαδοί του πολίτικαλ κορέκτ τα ψηφίσματα αυτά, και ας έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους μια εποχή που η αναφορά σε «αριστερούς» δεν θα είναι πλέον αυταξία σε κοινωνικό πεδίο όπως σήμερα.
Θέλει η Οικονομία θύματα προς εκμετάλλευση; Επιβάλλει τσιμουδιά για το Ισλάμ. Οι ανυποψίαστοι αριστεροί πανηγυρίζουν και ενώ η φίμωση είναι αδικία και δικτατορία, αυτοί ταυτίζονται με το Κεφάλαιο και μιλούν όλο χαρά για «ισλαμοφοβία».
Θέλει η Οικονομία κινεζοποίηση μισθών, ιαπωνοποίηση της εργασίας και ελαχιστοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων; Επιβάλλει έμμεσα την ταύτιση αριστεράς και Χίτλερ ως προς την ευθύνη για τον Β΄ Παγκόσμιο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θυσίες του ρωσικού λαού για τη συντριβή του Χίτλερ. Πανηγυρίζουν οι ανυποψίαστοι δεξιοί για την άδικη αποσιώπηση των ρωσικών θυσιών, και τρέφουν αυτό το σύστημα της επιλεκτικής απαξίας.
Οι δικτατορίες δεν είναι ποτέ βολικές: σήμερα έχεις το πολίτικαλ κορέκτ με το μέρος σου, αύριο όμως όχι. Είναι ανάλογα τα συμφέροντα. Γι’ αυτό οι τακτικές «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» έχουν μεγάλο κόστος. Το ίδιο πολίτικαλ κορέκτ σύστημα που επιβάλει ακόμα και σιωπή γνώμης για το Ισλάμ, δείχνει ότι δεν έχει δεξιό ή αριστερό Θεό: Θεός του είναι μόνο το Κέρδος.
Η ιδεολογική σιωπή πληρώνεται και μάλιστα ακριβά.
Γιάννης Κουβάτσος said
Εκτός από την καθεστωτικά επιβεβλημένη πολιτική ορθότητα, υπάρχει και η κομματικά-παραταξιακά επιβεβλημένη πολιτική ορθότητα και λογοκρισία. Αν είσαι αριστερός και αντιμετωπίζεις με σκεπτικισμό την πολυπολιτισμικότητα στις δυτικές κοινωνίες και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, οι σύντροφοί σου σε εγκαλούν για ισλαμοφοβία και ξενοφοβία. Αν είσαι δεξιός και αμφισβητήσεις την ταύτιση ναζισμού και κομμουνισμού, σε κράζουν οι ομοϊδεάτες σου για «κρυφοκομμούνι» και συνοδοιπόρο. Οπότε ένας ελεύθερος άνθρωπος γράφει στα …παλιά του τα παπούτσια πολιτικές ορθότητες και κομματικές σκοπιμότητες και σκέφτεται με το δικό του το μυαλό, με γνώμονα τη λογική και την ευαισθησία του. Νισάφι πια με τις …φοβίες.
mitsos said
Καλησπέρα
Σε ένα χώρο σαν αυτόν θα περίμενα πως η όποια συζήτηση για την σύγκριση των ιδεολογιών ναζισμού-φασισμού από τη μια και κομμουνισμού από την άλλη, και μάλιστα μέσα σε Νήμα πάνω σε κείμενο του Νερούδα…
α) δεν θα περιοριζόταταν στην αδιέξοδη σύγκριση όσων διέπραξαν από θέση εξουσίας και ισχύος εγκλήματα στο όνομα ( δήθεν της υπεράσπισης ) της ιδεολογίας τους. Πόσο μάλλον που σχεδόν όλοι εδώ έχουμε συμμετάσχει σε συζητήσεις για την βία άλλων περασμένων εποχών.
β) θα έβαζε στο κάδρο και τις τεράστιες διαφορές όσον αφορά την καταγωγή των ιδεών και τις διακηρυγμένες προθέσεις και στόχους
και γ) και σπουδαιότερο, θα έθετε το κύριο ερώτημα : Αν η κομμουνιστική ιδεολογία κάποια στιγμή ενέπνευσεσε δημιουργούς σαν τον Νερούδα, τον Μαγιακόφσκι, τον Βάρναλη, τον Αινστάϊν, τον Αραγκόν , Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, Πικάσο, και … ουκ έστι τέλος.
Η ιδεολογία των φασιστικών κινημάτων ποιους δημιουργούς ενέπνευσε και ποιο έργο κληροδότησαν στην ανθρωπότητα;
Ο Έζρα Πάουντ ; άντε και ο Χάϊζεμπεργκ ; περιπτώσεις στις οποίες η φασιστική ιδεολογία όχι μόνο δεν ήταν πηγή της εμπνευσής τους άλλα μάλλον ήταν η καταστροφή των δυνατοτήτων τους.
Και ας μην ξεχνάμε η «έννοια της βίας» είναι διαφορετική σε κάθε κοινωνία και σε κάθε ιστορική εποχή αλλά η κυριαρχία της – όταν ξεσπά πόλεμος – δεν ήταν ποτέ επιλογή ιδεολόγων. Ήταν πάνταε πιλογή των οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ισχυρών
BLOG_OTI_NANAI said
208: Συμφωνώ 100%
Γιάννης Κουβάτσος said
209: Δεν είμαστε στο νήμα για τον Νερούδα, Μήτσο.
mitsos said
@211.
Πώς την πάτησα έτσι Γιάννη ;
Πάει το επιχείρημα στράφι !
sarant said
Πάντως ο φον Μίζες, ο πατριάρχης του φιλελευθερισμού, ξεχώριζε σαφώς τον κομμουνισμό από τον φασισμό. Έγραψε το 1927:
It cannot be denied that Fascism and similar movements aiming at the establishment of dictatorships are full of the best intentions and that their intervention has, for the moment, saved European civilization. The merit that Fascism has thereby won for itself will live on eternally in history. But though its policy has brought salvation for the moment, it is not of the kind which could promise continued success. Fascism was an emergency makeshift. To view it as something more would be a fatal error.
mitsos said
1927 ;
Για ποιον φασισμό ;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
213 Και γαμώ τα σωτήρια φάρμακα ο φασισμός για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ελπίζω ο τελευταίος να είναι ικανοποιημένος από τη θεραπεία, που εφαρμόστηκε με τις καλύτερες προθέσεις.
mitsos said
@215
Δεν ξέρω αν είναι ευχαριστημένος ο φον Μιζες.
Πεθαμένος από τον Οκτώβρη του 1973 ….Το κείμενο λογικά είναι του 67
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
216 Δεν το κοίταξα αλλά λογικό μου φαίνεται να το έγραψε το 1927 (= μετά την Οκτωβριανή και μετά την άνοδο του φασισμού).
gpoint said
Γνωστή η κραυγή » βίβα λ’ αναρκία, βιβα λα λιμπερτά, πιο μελωδικά ο Φαμπρίτσιο ‘σινιϊόρα λιμπερτά, σινιορίνα αναρκία …
E adesso aspetterò domani
per avere nostalgia
signora libertà signorina fantasia
così preziosa come il vino così gratis come la tristezza
con la tua nuvola di dubbi e di bellezza.
Se ti tagliassero a pezzetti il vento li raccoglierebbe, ή όπως έλεγε ο Τζιμάκος, γαμάτε γιατί χανόμαστε !
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
217 συνέχεια
Θα ήταν πολύ χοντρό να τα έγραφε αυτά το 1967, με τα Νταχάου να έχουν προηγηθεί, και με τον φασισμό στη δεκαετία του 60 να μην είναι και τόσο δημοφιλής.
Pedis said
Είναι πολύ ύπουλα αυτά τα ψηφίσματα.
Υπάρχει κίνδυνος να συνδητοποιηθεί ευρύτερα όχι ότι τα φασιστικά καθεστώτα είναι της ευρύτερης οικογένειας των αστικών καθεστώτων. Αυτό είναι γνωστό και ιστορικά τεκμηριωμένο.
Αλλά ότι οι κύριοι τροφοδότες της μαζικής συναίνεσης των φασιστικών καθεστώτων
και μάλιστα όπως ιστορικώς αυτή η συναίνεση εκφράστηκε στη μια περίπωση σχετικά «αυθορμητα» και στην άλλη με το σπρωξιμο και τις ευλογίες της συμμαχίας φιλελεύθερης αστικής τάξης και μοναρχίας …
οι κύριοι τροφοδότες της μαζικής συναίνεσης, λοιπόν, των φασιστικών καθεστώτων, των στρατιωτικών καθεστώτων, του Νόμου και της Τάξης όσον αφορά την πλέμπα …
προέρχονται μαζικά από το ίδιο μέρος του πληθυσμού που υποστηρίζει τις πιο αντιδραστικές πτέρυγες της πολιτικής σκηνής, τουτέστιν οι Ακρο/Δεξιοί, οι συντηρητικοί, οι «πατρίς»/»θρησκεία»/»οικογένεια» οι εθνικιστές/μιλιταριστές, οι θρησκόληπτοι, υποκριτές και τσανακογλείφτηδες της θρησκευτικής ιεραρχίας.
Άσκηση: από τους συλλαλητήριους για το «μακεδονικό πρόβλημα» πόσοι θα ήταν αντίθετοι, εννοώ να το εκμυστηρεύονταν, έστω, ψιθυριστα στη γυναίκα τους στο σπίτι, με ένα αντικοινοβουλευτικό εθνικιστικό-φασιστικό-χριστιανικό-μιλιταριστικό κίνημα για «τη σωτηρία της χωρας»; 1%. Κι από τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους, 5%; Πολύ είναι;
Γι αυτό λέω, δεν πολυσυμφέρουν αυτά τα ψηφίσματα. Κινδυνεύει, εμ αφορμή αυτά, να ξεφτιλιστεί τόσος κόσμος στα καλά του καθουμένου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
204 Γιώργο Μ
Ρεζουμέ: Οι κοκκινόστροφοι φταίνε από το προπατορικό αμάρτημα και δώθε για όλα,πιο πολύ απ΄όλους, πάντα! Δε βλέπεις πως διαρκώς αντιστρέφουν τα κάτοπτρα;
mitsos said
@217
Το βρήκα στην αγγλική έκδοση του 2000 που μάλλον είναι ίδια και με του 62 και μάλλον υπάρχει στο κεφ 10 και του γερμανικού πρωτότυπου του 27 …αλλά αυτό δεν το βρήκα
Ίσως νά είναι του 27 αλλά τότε διαβάζεται διαφορετικά το fascism ακόμα και to Liberalismus ….
sarant said
222 Το έχει ακόμα και η Βικιπαίδεια
mitsos said
@223
Ααα . Έχεις δίκιο.
Άρα ο φασισμός πριν το 27 ήταν ήδη συνειδητή επιλογή ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης… αλλά αρχίζει τότε , το 1927, να υπάρχουν ανησυχίες ως προς την προσδοκία επιτυχίας του !!!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
224 Mitsos
Ξαναδές το 213. Μιλάει για εγκαθίδρυση δικτατοριών και κατεπείγουσα πατέντα (το 1927 ο ευρ. πολ. κινδύνευε ήδη 10 χρόνια. Από τι άραγε? Μα, από το 1917). Σοκαριστική ειλικρίνεια. Και, στο φως του 213, ξαναδές και το προφανές του 220.
ΚΩΣΤΑΣ said
Ανεξάρτητα από τις συνθήκες και το κοινωνικό κλίμα που γεννήθηκαν, ανεξάρτητα από τις ελπίδες και τα οράματα που έδωσαν στους λαούς, η ζωή απέδειξε ότι και ο φασισμός και ο κομμουνισμός, δεν βελτίωσαν την ζωή των ανθρώπων, τους στέρησαν την ελευθερία και κατά βάση και τα δύο συστήματα τράφηκαν με πολύ αίμα.
Τί καθόμαστε τώρα και συζητάμε, τα αυτονόητα; Δικαιολογώ τις τότε γενιές για τις επιλογές τους, γιατί ήλπιζαν… αλλά δεν γνώριζαν. Σήμερα τίθεται τέτοιο ζήτημα επιλογής; Μόνο άφρονες μπορούν να επιλέξουν είτε το ένα, είτε το άλλο καθεστώς. Έτσι νομίζω εγώ.
Θα μου πείτε ότι και η αστική δημοκρατία τα έχει λύσει όλα; Όχι, βέβαια. Τουλάχιστον όμως υπάρχει ελευθερία και σε μεγάλο βαθμό προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Χρειάζεται σίγουρα αγώνας για εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, νομίζω, ότι η ΕΕ σωστά κινείται προς την κατεύθυνση καταδίκης του φασισμού και του κομμουνισμού.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
226 Δε βλέπω καμιά καταδίκη του φασιστοναζισμού από την ΕΕ που χρηματοδοτεί φασιστικά κόμματα, κωλογλείφεται με τους φασίστες της Ουκρανίας και παρακολουθεί τους ταγματαλήτες των βαλτικών χωρών να παρελαύνουν με υπερηφάνεια στους δρόμους.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Υπερηφάνοια γμτ 🙂
ΚΩΣΤΑΣ said
227 Νομίζω ότι η ΕΕ κινείται σε επίπεδο αρχών. Συστήματα καταδικάζει, θεωρητικά, δεν βάζει ποινές, ούτε ακυρώνει δημοκρατικές εκλογές. Δεν απαγορεύει καν την ύπαρξη κομμουνιστών ευρωβουλευτών στο κοινοβούλιό της.
Για τα υπόλοιπα,μπαίνεις σε λεπτομέρειες που ούτε τις γνωρίζω καλά, και ούτε είναι πρόδηλες. Κι εγώ νομίζω ότι οι Ουκρανοί φασίζουν, αλλά δεν παρουσιάζονται επίσημα ως φασιστικό κόμμα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Και γιατί δεν καταδικάζει, έτσι θεωρητικά, τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία?
Μαρία said
213
«Η Γερμανία είναι ο προμαχώνας της Δύσης εναντίον του μπολσεβικισμού» Λόρδος Χάλιφαξ, Νοέμβριος 1937
Γιάννης Κουβάτσος said
Η δουλειά της ΕΕ, Κώστα, είναι να μεριμνά για την επίλυση των προβλημάτων των κρατών-μελών της και όχι να προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία κατά πώς βολεύει πολιτικά τους γραφειοκράτες της.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ενδεικτικά, εδώ στο λυγξ, βετεράνος SS κηδεύεται με στρατιωτικές τιμές. Στο τέλος του άρθρου έχει μπόνους αναφορά στις ετήσιες ναζιστοπαρελάσεις Εσθονών. Δε θα βάλω άλλα, πα να την πέσω. Σποκόινοϊ νότσι.
https://baltic-review.com/estonia-nazi-veteran-buried-with-full-honors/
voulagx said
#230 Και γιατι η Δυση προσπαθησε να καταπνιξει εν τη γενεσει της την επανασταη του ’17 , βοηθωντας στρατιωτικα τους Λευκους, ενω δεν επραξε το ιδιο με τον ναζισμο με τον οποιον χαριεντιζοταν και προσπαθουσε να τον καλοπιασει;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Δε γκζέρω βρε Βουλάγξ, ρώτα τους, εγώ είπα πως πα να την πέσω 🙂
ΚΩΣΤΑΣ said
230 Συνέχεια με δυσκολεύεις 😉 Τον ιμπεριαλισμό τούς τον αποδίδουμε εμείς, δεν το αποδέχονται ότι είναι. Αποικιοκράτες ήταν κάποτε. Άλλωστε όταν λέμε ΕΕ δεν εννοούμε μόνο Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, 28 χώρες την συναπαρτίζουν. Και κάμποσες περιμένουν στη ουρά.
voulagx said
#235 Αντε Λεκανοστ και Νοαπτι Μπουνα! 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
203 – Μπορείς να μου δείξεις ΜΙΑ (1) καπιταλιστική χώρα της ελεύθερης αγοράς; γιατί εγώ δεν βλέπω ΚΑΜΙΑ.
Pedis said
-> 231 – ετέρου βρετανού:
If I had been an Italian, I am sure I should have been whole-heartedly with you from the start to finish in your triumphant struggle against the bestial appetites and passions of Leninism.
Pedis said
Italy is a country which is prepared to face the realities of post-war reconstruction. It possesses a Government under the commanding leadership of Signor Mussolini which does not shrink from the logical consequences of economic facts and which has the courage to impose the financial remedies [λιτότητα, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις … μιλάμε για το ’27] required to secure and to stabilise the national recovery.
Pedis said
-> λιτότητα, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις … μιλάμε για το ’27
και το βασικότερο για το οποίο κομπλεξάρεται ο κάθε αστός πολιτικός όταν το βλέπει να γίνεται αλλού: απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.
Pedis said
I had no national prejudices against Hitler at this time [1932]. I knew little of his doctrine or record and nothing of his character. I admire men who stand up for their country in defeat, even though I am on the other side. He had a perfect right to be a patriotic German if he chose. I always wanted England, Germany and France to be friends.
Pedis said
άλλο ένα και καλό ξημέρωμα:
I must say something to you which is very unfashionable. I am going to say one word of sympathy for Japan… I hope we should try in England to understand a little the position of Japan, an ancient state with the highest sense of national honour, and patriotism and with a teeming population and a remarkable energy. On the one side they see the dark menace of Soviet Russia. On the other the chaos of China, four or five provinces of which are actually now being tortured under Communist rule.
BLOG_OTI_NANAI said
220: Pedis, όπως πάντα μπλέκεις το ψήφισμα με αναδρομικό ξέπλυμα λαθών. Αντιδραστικούς/συντηρητικούς (ενάντια σε αλλαγές, σε βαθμό εξόντωσης κάθε διαφωνούντα) είχαν και οι αριστεροί. Και υπέρ πατρίδας μιλούσαν, και υπέρ της οικογένειας μιλούσαν και φυσικά ήταν στα άκρα μιλιταριστές και αν δεν είχαν θρησκείες σαν τον Χριστιανισμό, εντούτοις είχαν αντικαταστήσει τη θρησκεία με την προσωπολατρία. Θυμάσαι τα μαζικά εθνικά κλάματα με τον θάνατο των ηγετών και τα γιγάντια αγάλματα σε στιλ Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και φυσικά αυτής της νέας θρησκείας, της προσωπολατρίας, υπήρχαν αμέτρητοι τσανακογλύφτες που μπορούσαν ακόμα και να δολοφονήσουν για χάρη της.
Μιλάμε για τα βαθιά ιδεολογικά θεμέλια των δύο που δεν έπρεπε να ταυτιστούν, ούτε φυσικά να αποσιωπηθεί η προσφορά της ΕΣΣΔ στην συντριβή του Χίτλερ. Δεν υπάρχουν σήμερα αφελείς που με αυτά που γράφεις δήθεν υπέρ των καθεστώτων εκείνων δεν θα γελάσουν. Στην εφαρμογή τα σκάτωσαν και κακώς φοράς ακόμα τέτοιες τεράστιες παρωπίδες. Παντού υπήρξε η ανθρώπινη βρώμα. όσο για τις επιφυλάξεις εκείνης της προπολεμικής εποχής, ας είμαστε λογικοί: προχτές έφερα κάποια τεκμήρια που έδειχνα ότι και οι ίδιοι οι αριστεροί κατανοούσαν την θεμελιώδη αξία των κομμουνιστικών καθεστώτων, την δικτατορία του προλεταριάτου, ως εμπόδιο συσπείρωσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ δυνάμεων.
Δεν σου λέει τίποτα αυτό;
Η συζήτηση εδώ δεν νομίζω ότι αφορά ξέπλυμα λαθών.
BLOG_OTI_NANAI said
244: Επίσης δεν πρέπει να δημιουργείται κάποια ψευδαίσθηση ότι η αδικία κατά των θυσιών της ΕΣΣΔ επιβάλλει κάποιο δίπολο, «ή ΕΣΣΔ ή φασισμός». Είναι πλάνη και πονηριά πιθανόν, να συγχέουν κάποιοι τον αντιφασισμό με τον κομμουνισμό. Οι αστικές δημοκρατίες πολέμησαν τον φασισμό εξίσου με την ΕΣΣΔ και με τεράστιες θυσίες. Και φυσικά, και η ΕΣΣΔ και οι αστικές δημοκρατίες είχαν και συμφέροντα δικά τους να υπηρετήσουν. Έτερον εκάτερον. Οι θυσίες των λαών και τα συμφέροντα των απρόσωπων κρατών αστικών ή κομμουνιστικών συνυπάρχουν σε κάθε φάση της ιστορίας. Όμως έχουμε εξίσου αντιφασίστες και κομμουνιστές και καπιταλιστές.
ΥΓ
Ας μην εμπλακούμε να βρούμε διαφορές στην απανθρωπιά του Καπιταλισμού και του Μεγάλου Άλματος του Μάο π.χ. γιατί θα έρθουμε σε δύσκολη θέση να βρούμε ποιος αφαίμαξε περισσότερο τις λαϊκές τάξεις.
ΓιώργοςΜ said
Ο Ιάσονας δεν ήταν που πέταξε μια πέτρα ανάμεσα στους γίγαντες και τους άφησε να φαγωθούν μεταξύ τους;
Νομίζω έτσι την πατάμε με το συζητούμενο θέμα. Κάποιος πετάει ένα διχαστικό κείμενο και διαγκωνιζόμαστε να πάρουμε μια θέση υπέρ ή κατά εκείνων με τους οποίους νιώθουμε κάποια ιδεολογική συγγένεια, και ξεπέφτουμε σε επιχειρήματα του τύπου «κι εσείς βαράτε τους μαύρους». Το κείμενο είναι ένας διχαστικός αφορισμός και είναι ζημιογόνος ως τέτοιος και μόνο.
Οι ιδεολογίες κρίνονται ως ιδεολογίες σε θεωρητικό επίπεδο, τα καθεστώτα ως καθεστώτα. Άλλο καθεστώς εφάρμοσε ο Λένιν, άλλο ο Στάλιν, άλλο ο Τσαουσέσκου, άλλο ο Κάστρο. Βρίσκω πως δε χωράνε στον ίδιο κουβά.
Είναι τουλάχιστον κουτό να συγκρίνουμε ιδεολογίες 100-200 ετών ως προς τη δόκιμη εφαρμογή τους σήμερα, ή και καθεστώτα για τον ίδιο λόγο. Όπως κάθε επιστημονική θεωρία, είναι η καθεμία βάση για συζήτηση. Αν φανούμε πιο ψύχραιμοι, όπως για κάτι σχετικά ουδέτερο ως προς τη συναισθηματική φόρτιση, λχ τη Φυσική, θα μπορέσουμε να εξελίξουμε τις ιδέες, να τις μπολιάσουμε με τα νέα δεδομένα και να φτιάξουμε νέες. Ο Νεύτωνας έχει κεφαλαιώδη αξία, αλλά η Φυσική δεν έμεινε εκεί. Γιατί να μένει η κοινωνιολογία ή οι πολιτικές επιστήμες;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
246 Δεν ξέρω για γίγαντες αλλά την πέτρα την πέταξε ο προβοκάτορας του 213 τον οποίο καταγγέλω χτηνωδώς και καλώ τον Νικοκύρη να τον μπανάρει 🙂
ΑΚ (ο) said
#0 «Βρίσκετε υποχρεωτικά μειωτικό τον όρο «Γλώσσα των μακαρονάδων»;»
Υπάρχει και σλόγκαν διαφήμισης:
Πέρα από επώνυμα (έστω και παρατονισμένα), γκουγκλάροντας δε βγαίνει απαραίτητα μειωτικής χροιάς ο χαρακτηρισμός «μακαρονάς». Για παράδειγμα:
– Αν είσαι μακαρονάς σπεύσε! (κριτική σε εστιατόριο με μακαρόνια)
– Ξέρεις ότι είσαι μακαρονάς αν έχεις δοκιμάσει αυτά τα ζυμαρικά (άρθρο που παρουσιάζει εστιατόρια με μακαρόνια)
– Κουίζ: Πόσο μακαρονάς είσαι; (…κουίζ)
Κι επίσης το βικιλεξικό δίνει τόσο την ερμηνεία αυτουνού που τρώει μακαρόνια όσο και το μειωτικό χαρακτηρισμό.
Μαρία said
Νίκος Μπίστης: Ο ανασκολοπισμός της Ιστορίας https://thecaller.gr/opinion/nikos-mpistis-o-anaskolopismos-tis-istorias/
Γιάννης Κουβάτσος said
Σιγά μην του ‘κοβε του μπουνταλά του Ιάσονα να κάνει τέτοια κόλπα. Η Μήδεια τον κατηύθυνε και σ’ αυτό, όπως και σ’ όλα τ’ άλλα. Σερσέ λα φαμ, παίδες. 😎
Ανεξάρτητα απ’ αυτό, για να κουβεντιάζουμε δεν συχνάζουμε εδώ; Υποθέτω ότι δεν υπάρχουν θέματα-ταμπού και η ομοφωνία σκοτώνει τη συζήτηση. Άρα, μπράβο στον Κώστα που έριξε το θεματάκι στο τραπέζι και το συζητήσαμε.
Μαρία said
Θρασύμαχος said
«η θρύλος της όπερας» https://www.iefimerida.gr/kosmos/apebiose-i-tragoydistria-tis-operas-tzesi-norman
Θρασύμαχος said
«έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληροΝΟΜησαν αυτό το γκουλάγκ» http://www.mopocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6919&Itemid=690&lang=
Γς said
249:
Μπά! Ανασκολοπισμός της Ιστορίας.
Μαμά μου…
https://caktos.blogspot.com/2013/12/blog-post.html
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
252 Ωχ! Μα, αυτά δεν προσαρμόζονται στο γένος. Ο θρυλος θα πεις για την Κάλας, όπως η μεγάλη μορφή για τον Βενιζέλο (τον Λευτέρη).
Μανούσος said
Επειδή οι φωστήρες της κάθε μίας ευρωαπολυταρχίας παλαιάς και νέας διαφωτισμένης και διασκοτισμένης ήθελαν ομοιόμορφα γλωσσικά συστήματα για να ομογενοποιήσουν τα ανομοιογενή τους, πρέπει κι εμείς βεβαίως οι κουτοβαλκάνιοι βλαχανατολίτες να υποταχθούμε στην ευρωπαϊκή μονοτυπία, όχι βεβαίως την τυπογραφική αλλά την γλωσσική, ώστε να δούμε χαΐρι και προκοπή…
Το εξόχως άξεστο «εξάξει» όμως ξενίζει κι ο ακροατής ξυνίζει.
Σαν να διώχνουμε κότες ακούγεται ξ-ξ-ξ-ξ-ξ.
Από την άλλη πλευρά, το άμοιρο το «εξαγάγει» γιατί είναι κακόηχο; Συναγωγή παραγωγή, διαγωγή. Επί πλέον το υπάγω υπαγάγω δεν γίνεται ποτέ λάθος.
Δύο μαλακούς φθόγγους έχει: ένα γάμμα (μαλακό στα ελληνικά) και ένα ημίφωνο ιώτ (j) ούτε μονότονα φωνήεντα σαν χαζολόγημα ε-ξα-ξει (πχ παιδικό τραγουδάκι «με το γω-γω-γω με το συ-συ-συ, με το γω και με το συ το γουρούνι είσαι συ» ή α-μπε μπα μπλομ κλπ.
Θα μπορούσε να δώσει κι άλλο μαθητικό ασμάτιο όπως «ε-ξα-ξω ε-ξα-ξεις τη γραμματική να την πετάξεις»
και μπόνους
Ξι ξι ξι τα κοσσαρας
χάι χάι τα πετεινάρια…
Εννοείται ότι το -αγάγω δεν είναι κακόηχο αλλ’ απλώς έχει το στίγμα του αρχαϊσμού και πρέπει να το αποκηρύξουμε μαζί με τις παραφυάδες του…
݂Μανούσος said
Είτε κρατάμε τους υφιστάμενους κανόνες της γλώσσας και αφήνουμε την μετάλλαξή της στην τύχη, είτε βάζουμε χέρι.
Αν όμως βάλουμε χέρι, τότε ΚΑΘΕ κατεύθυνση είναι εξ ίσου θεμιτή και τα επιχειρήματα πατάνε σε αξιώματα και υποκειμενικότητες.
Αυτονοήτως δεν στέκουν οι θεωρίες περί ευκολίας, διότι πάμε τότε ντουγρού για τα Αγγλικά και απαλλασσόμεθα και από ελληναράδικες γλωσσομαχίες.
ΓιώργοςΜ said
250 Και βέβαια να συζητάμε, αλλά καλό είναι να έχουμε το νου μας στην ταμπακιέρα, ή μάλλον σε όλες τις ταμπακιέρες, να βλέπουμε το τυρί αλλά και τη φάκα. Θα είναι πιο παραγωγική η συζήτηση. Όχι πως πρέπει αναγκαστικά να είναι, σε παρέα είμαστε, όχι σε… κατιδεασμό 😛
Γιάννης Ιατρού said
«διεστραμμένες» μάλλον, αλλά οι «δημοσιογράφοι υπηρεσίας» την έκαναν κοπάνα στο σχολείο… 🙂
Το θύμα επιμένει ότι η γρατζουνιά στο τηλέφωνο ήταν απλώς μια δικαιολογία για τις γυναίκες προκειμένου να εκπληρώσουν τις «διαστρεβλωμένες φαντασιώσεις τους».
loukretia50 said
356. «Το εξόχως άξεστο «εξάξει» όμως ξενίζει κι ο ακροατής ξυνίζει.
Σαν να διώχνουμε κότες ακούγεται ξ-ξ-ξ-ξ-ξ…»
Έξοχα!
Συμφωνώ απόλυτα!
θα συμπλήρωνε κανείς :
«… και τις κότες ξεμυαλίζει το ξου-ξου που εξοργίζει!»
sarant said
256-260 Πάντως κανείς δεν λέει «έχει παίζει» ενώ πολλοί λένε «έχει εξάγει».
loukretia50 said
262. φταίει η προφανής ρίμα νομίζω!
Θρασύμαχος said
«Δεν του το σήκωσε»! https://www.iefimerida.gr/kosmos/tilefonima-toy-tramp-ston-rohani
Θρασύμαχος said
«οι επικεφαλείς των τραπεζών … του έδωσε μια τριήρης από το Μουσείο Μπενάκη» https://www.in.gr/2019/10/02/politics/paraskinio/deipno-pros-timi-tou-ntragki-ta-pigadakia-apithano-doro-oi-parousies/
sarant said
264 Ωχ!
Θρασύμαχος said
Η λίμνη Κορώνεια – της λίμνης Κορώνεια – τη λίμνη Κορώνεια – οι λίμνες Κορώνεια https://www.ypes.gr/eyreia-syskepsi-sto-dioikitirio-gia-tin-antimetopisi-ton-provlimaton-tis-limnis-koroneia/
Γιάννης Ιατρού said
Θρασύμαχος said
Κουϊζ: τί σημαίνει «Η Τουρκία τερματίζει τις προκλήσεις»;;; Τον παλιό καλό καιρό, σήμαινε αναμφίβολα ότι σταματά τις προκλήσεις, δεν κάνει άλλες. Σήμερα https://www.iefimerida.gr/kosmos/proklisi-toyrkias-giaboyz-sto-temahio-7-tis-kypriakis-aoz όμως, υπό τη μεταμοντέρνα έννοια του ρήματος τερματίζω, σημαίνει ακριβώς το αντίστροφο, ότι τις παράκανε, τις έφτασε στα άκρα. Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες το έχουν προ πολλού τερματίσει!
Γιάννης Ιατρού said
268: Ο υπερθετικός τους βγαίνει (πλέον) πολύ εύκολα… Πουλάει (νομίζουν).
Γιάννης Κουβάτσος said
268: Εδώ που θα ‘πρεπε να βάλουν εισαγωγικά, δεν βάζουν. Αν και τους έχω ικανούς να γράψουν: Η «Τουρκία» τερματίζει τις «προκλήσεις».
mitsos said
@ 264 , 265
στο ίδιο (του ιν νρζι αρ)
Εν συνέχεια του έδωσε μια τριήρης από το Μουσείο Μπενάκη και …
Πέπε said
268
Το «τερματίζω» προέρχεται από τις πίστες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Είναι αρκατά κακόγουστο σε τίτλο είδησης, αλλά εκεί όπου ταιριάζει είναι πετυχημένη έκφραση.
Σ’ όλη μου τη ζωή, από ηλεκτρονικά παιχνίδια έχω παίξει μόνο Τέτρις (που και τώρα μ’ αρέσει) και άλλο ένα που είχα κάποτε γύρω στα 12 και δε θυμάμαι ούτε πώς το έλεγαν ούτε πώς έμοιαζε. Θέλω να πω, πρόκειται για έναν τομέα που δεν έχει παίξει ρόλο στη ζωή μου, δε μ’ έχει επηρεάσει. Και παρ’ όλα αυτά, το «τερματίζω» το βρίσκω τόσο εκφραστικό ώστε από τις δυο-τρεις πρώτες φορές που το άκουσα άρχισε να μου ‘ρχεται αυθόρμητα και να το λέω κι εγώ.
Πάντως, μπορεί των δημοσιογράφων να τους αρέσουν οι υπερθετικοί και οι υπερβολές (εύλογο άλλωστε), αλλά εδώ το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Στην ειδησεογραφία και ιδίως στην τιτλογραφία υπάρχει μια γενική σύγχυση των επιπέδων λόγου. Απόμακρες αποστειρωμένες εκφράσεις, ντεμοντέ σλανγκιές, αστειάκια, συχνά όλα μαζί ανακατεύονται σε τραγελαφικές προτάσεις.
ΣΠ said
268κε
Νομίζω ότι το «τερματίζω» με αυτή την σημασία χρειάζεται μπροστά το άρθρο «το». Δηλαδή ο τίτλος θα έπρεπε να είναι «Η Τουρκία το τερματίζει στις προκλήσεις». Έτσι δεν υπάρχει και αμφισημία.
sarant said
268-273 Συμφωνω με τον Σταυρο. Είναι ζωντανό το «τερματίζω = θέτω τέρμα».
ΣΠ said
Το λήμμα από το slang.gr:
https://www.slang.gr/lemma/22379-termatizo
sarant said
275 Σε όλα όμως τα παραδείγματα, «το τερματίζω»
Πέπε said
273-274
Ασφαλώς και είναι ζωντανό το «τερματίζω = θέτω τέρμα». Όπως επίσης και το συναφές «τερματίζω = φτάνω στο τέρμα», που δεν πρόκειται να σβήσει από τη γλώσσα τώρα στα κοντά εφόσον χρησιμοποιείται σε αγώνες δρόμου, στα λεωφορεία (σε λίγο πιο επίσημο ύφος – ειδάλλως λέμε και «κάνει τέρμα») κλπ..
Από την άλλη, δε συμφωνώ ότι στο σλάνγκικο «τερματίζω» είναι πάντοτε απαραίτητο να προσθέσουμε και το «το» στην αρχή. Νομίζω ότι το παράδειγμα με τις προκλήσεις στέκει, ανεξάρτητα αν είναι αμφίσημο (και κακόγουστο όπως τόνισα).
Να προσθέσουμε και το «τέρμα» που σημαίνει «πάρα πολύ, πέρα ως πέρα», σε φράσεις όπως τέρμα ηλίθιος, τέρμα διεφθαρμένος, τέρμα γκάζια. Λέμε ακόμη «τέρμα ένταση» (για μουσική), όπου θα έλεγα ότι οριακά μπορεί να θεωρηθεί και κυριολεξία: το κουμπί της έντασης έχει πράγματι ένα τέρμα, δε γυρίζει / ανεβαίνει (ανάλογα τι τύπου κουμπί είναι) επ’ άπειρον.
Μαρία said
276
Και πάντα στον αόριστο, το τερμάτισε.
Πέπε said
278
Αυτό είναι αλήθεια. Ή στον παρακείμενο, πάντως όχι στον ενεστώτα.
____________________________
Τώρα που το σκέφτομαι:
«Το ‘χει τερματίσει η Τουρκία με τις προκλήσεις»: θα έστκε έτσι;
Θα έστεκε σε οικεία συζήτηση, αλλά σε τίτλο είδησης θα ήταν προκλητικό. Ξεκάθαρη απρέπεια. Ίσως η άγαρμπη χρήση της έκφρασης (χωρίς «το» και σε ενεστώτα) να είναι κάποια υποσυνείδητα σκόπιμη επιλογή που ο συντάκτης θεωρεί ότι τη στρογγυλεύει, σε σχέση με την μπρούτα μορφή της που εκδηλώνεται πλήρως όταν τη χρησιμοποιήσεις σωστά.