Χαράλαμπος Κανόνης (Δημ. Σαραντάκος) 14 – Επιστροφή στη Χίο
Posted by sarant στο 15 Οκτωβρίου, 2019
Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, το βιβλίο του πατέρα μου «Χαράλαμπος Κανόνης. Η ζωή και ο θάνατος ενός Ανθρώπου», το πρώτο μη επιστημονικό βιβλίο του.
Ο Κανόνης ήταν Μυτιληνιός, γεωπόνος, υπάλληλος της ΑΤΕ, συνάδελφος και επιστήθιος φίλος του παππού μου, στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο τον Μάρτιο του 1948 στη Χίο, στον εμφύλιο.
Κανονικά οι δημοσιεύσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Στη σημερινή δέκατη τέταρτη συνέχεια περνάμε στο έκτο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους του βιβλίου, που έχει τίτλο Η τραγωδία και ο θάνατος στη Χίο, στο μοιραίο τέλος της ζωής του Κανόνη. Στην επόμενη συνέχεια θα έχουμε το τέλος και στη μεθεπόμενη και τελευταία τον επίλογο του βιβλίου.
Έξι
Η τραγωδία και ο θάνατος στη Χίο
Μείναμε μόνοι. Σε κάθε γωνιά
ένας τάφος. Σε κάθε τάφο
ένα όνειρο. Σε κάθε όνειρο
ένα κομμάτι απ’ την καρδιά μας.
Την αγαπούμε τούτη τη γης.
Ηλίας Σιμόπουλος
Ο Κανόνης εκτοπίστηκε στην Ικαρία τον Ιούνιο του 1947. Δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιο ακριβώς χωριό του ορίστηκε να μείνει. Τότε ακόμα στην Ικαρία βρίσκονταν λίγοι σχετικά αριστεροί εξόριστοι, σκορπισμένοι στα χωριά της, οι οποίοι κυκλοφορούσαν με κάποια σχετική ελευθερία κινήσεων. Μετά τις ομαδικές συλλήψεις όμως σχεδόν δώδεκα χιλιάδων Aθηναίων, που έκανε στις 8 Ιουλίου 1947 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Μαξίμου, Ζέρβας, η Ικαρία γέμισε με εξόριστους, που ο αριθμός τους ξεπερνούσε το συνολικό πληθυσμό του νησιού. Στην αρχή σκορπίστηκαν κι αυτοί στα χωριά, όπου οι ντόπιοι, αριστεροί κι εκείνοι στην πλειοψηφία τους, τους περιβάλλαν με στοργή και αγάπη. Αργότερα οι Αρχές για να αποσπάσουν τη μάζα των εξόριστων, αλλά και των κατοίκων του νησιού, από την επιρροή των «καθοδηγητών», δημιούργησαν «στρατόπεδο πειθαρχημένης διαβίωσης», στο οποίο έκλεισαν τα γνωστότερα σ’ αυτούς στελέχη του ΕΑΜ και του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Από τον Αύγουστο του 1947 άρχισαν συστηματικές αποδράσεις από την Ικαρία πολλών στελεχών, που παρά τον εγκλεισμό τους στο στρατόπεδο, βρίσκαν τρόπο να διαφεύγουν. Έτσι τέλη Αυγούστου δραπέτευσαν από την Ικαρία ο Μήτσος Παρτσαλίδης και άλλα εαμικά στελέχη. Το Σεπτέμβρη δραπέτευσε ο Κανόνης.
Ο Κανόνης έφτασε στη Χίο μαζί με τον Ικαριώτη αγωνιστή Πέτρο Ανδριώτη και σ’ αντίθεση με τους άλλους δραπέτες της Ικαρίας, που αμέσως φεύγαν για την ηπειρωτική Ελλάδα, αυτοί έμειναν στο νησί. Σκοπός της παραμονής του Κανόνη στη Χίο ήταν η αναδιοργάνωση των αριστερών οργανώσεων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κρατική και παρακρατική τρομοκρασία. Είχε επίσης εντολή να οργανώσει στη Χίο Κέντρο Διαφυγής για τους κρατούμενους αριστερούς, που δραπέτευαν από την Ικαρία, μια που στο νησί δεν είχαν ακόμα επεκταθεί τα έκτακτα μέτρα, λειτουργούσαν οι οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και η απόσταση ανάμεσα στα δυο νησιά είναι μικρή.
Στον ένα χρόνο, που έλειψε από τη Χίο ο Κανόνης, η τρομοκρατία είχε ενταθεί στο νησί. Τα περισσότερα μέλη της ηγεσίας της αριστεράς βρίσκονταν στη φυλακή ή στην εξορία. Η κυκλοφορία των εαμικών εφημερίδων γινόταν όλο και πιο δύσκολα και τα γραφεία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, με τη συνεχή παρουσία στην πόρτα τους «μυστικών» της Ασφάλειας, είχαν γίνει απλησίαστα στους οπαδούς της αριστεράς.
Ο Κανόνης με τον Ανδριώτη απόφευγαν συστηματικά να εμφανιστούν δημόσια. Από την αρχή δούλεψαν στην πα-ρανομία προσαρμόζοντας τη λειτουργία των οργανώσεων στις νέες δύσκολες συνθήκες. Στο εσωτερικό μιας μεγάλης χτιστής υδατοδεξαμενής, που βρισκόταν στον παραλιακό δρόμο, λίγο έξω από το Βροντάδο και ήταν από καιρό σε αχρηστία, εγκαταστήσαν το παράνομο τυπογραφείο.
Υπεύθυνοι του εκδοτικού μηχανισμού ορίστηκαν ο ποιητής Φώτης Αγγουλές και ο φιλόλογος Μιχάλης Βατάκης, που από τότε χάθηκαν, στην κυριολεξία, από προσώπου γης, καθώς μέναν διαρκώς μέσα στη δεξαμενή, από την οποία βγαίναν μονάχα νύχτα και σε σπάνιες περιπτώσεις, από ένα υπόγειο λαγούμι, που οδηγούσε σε κάποιο χωράφι δεκάδες μέτρα πιο πέρα. Η επικοινωνία με την οργάνωση γινόταν από τα στόμια εξαερισμού της δεξαμενής, που βρίσκονταν στην οροφή της και γειτόνευαν με το υπερκείμενο σπίτι αριστερών, της οικογένειας Αθηναίου, που χρησίμευε σαν σύνδεσμος.
Εκτός από το τυπογραφείο, εξασφαλίστηκαν πολλά σπίτια είτε για συνεδριάσεις, είτε για καταλύματα καταδιωκομένων και οργανώθηκε δίκτυο οικονομικών ενισχυτών.
Ήταν καιρός, γιατί τα πράγματα έσφιγγαν όλο και πιο πολύ. Τον Οχτώβρη του 1947 διακόψαν τη νόμιμη κυκλοφορία τους οι εφημερίδες «Πρωτοπόρος» του ΕΑΜ και «Εμπρός» του ΚΚΕ, (το τελευταίο φύλλο του κυκλοφόρησε στις 10 του μηνός). Ταυτόχρονα κλείστηκαν και τα γραφεία των Οργανώσεων.
Από δω και μπρος οι εαμικές οργανώσεις λειτουργούσαν μισοπαράνομα, σε φιλικά σπίτια, πάντα με το φόβο της επιδρομής της αστυνομίας. Τέτοια επιδρομή έγινε το Νοέμβριο 1947, όταν σ’ ένα σπίτι στο Βαρβάσι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στελεχών του ΚΚΕ για την ανάλυση της απόφασης της 3ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής. Η χωροφυλακή πληροφορήθηκε ότι γίνεται συγκέντρωση και μολονότι το ΚΚΕ εξακολουθούσε να είναι τυπικά νομικό κόμμα, κινήθηκε να συλλάβει τους συγκεντρωμένους. Στην είσοδο του χωριού είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος που παρεμπόδισε τις κινήσεις των χωροφυλάκων, ώστε να δοθεί καιρός στους συγκεντρωμένους να φύγουν. Έγινε μεγάλη φασαρία και ορισμένοι από τους κομμουνιστές φεύγοντας από τη συγκέντρωση πήραν μέρος στη συμπλοκή, στο πλευρό του κόσμου, που τον κακοποιούσαν οι χωροφύλακες, ένας δε απ’ αυτούς, ο Μαθιός ο Καρτοκέφαλος, αφόπλισε ένα χωροφύλακα, ονόματι Σαρτζετάκη. Αν και ο δράστης την άλλη μέρα παρουσιάστηκε αυθόρμητα στις αρχές και παρέδωσε το όπλο, εκτοπίστηκε αμέσως στον Αη Στράτη.
Στον Αη Στράτη επίσης εκτοπίστηκε και ο Πέτρος ο Ανδριώτης, που είχε κι αυτός πιαστεί σε μια επιδρομή της χωροφυλακής.
Με το τέλος του 1947 ο Εμφύλιος Πόλεμος μπαίνει σε άλλη φάση. Σχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυ-βέρνηση, με πρόεδρο το Μάρκο Βαφειάδη, ενώ ταυτόχρονα, με την ψήφιση του Νόμου 509, το ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το ΑΚΕ και οι εαμικές οργανώσεις κηρύσσονται εκτός νόμου. Παράλληλα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των εαμικών εφημερίδων και περιοδικών.
Ο σχηματισμός της Κυβέρνησης του Βουνού αναπτέρωσε το ηθικό των αριστερών σ’ όλη τη χώρα, γιατί όλοι πια προσδοκούσαν διεθνή αναγνώριση και βοήθεια στον αγώνα τους. Ήταν κάτι, που το είχαν ανάγκη. Γιατί στο δεύτερο μισό του 1947 σημειώνεται σοβαρή στροφή στις δυνατότητες να αναπτυχθεί πιο πολύ και να μαζικοποιηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός. Φάνηκε πως οι εφεδρείες του στέρεψαν και πως στις πόλεις, όπου υπήρχαν αριστερές μάζες, δεν ήταν πια δυνατό να διεξαχθεί κανενός είδους αγώνας.
Από το φθινόπωρο του χρόνου αυτού και μετά, στο βουνό βγαίνουν μονάχα όσοι αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο από τους παρακρατικούς τρομοκράτες και φυσικά τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, εφαρμόζοντας την απόφαση της 3ης Ολομέλειας. Δεν ήταν όμως και λίγοι οι αγωνιστές, που έχοντας να διαλέξουν ανάμεσα στην έξοδο στο βουνό ή στην εξαφάνισή τους στην Αθήνα, προτίμησαν τη δεύτερη λύση. Στην Αθήνα όμως οι οργανώσεις, που θ’ αξιοποιούσαν σωστά αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργώντας δεύτερο μέτωπο στα νώτα των κυβερνητικών, είχαν αποσυντεθεί με τις συλλήψεις του Ζέρβα καθώς και από τα χτυπήματα που δέχτηκαν από την Ασφάλεια και η λειτουργία τους ήταν υποτυπώδης και προβληματική.
Πολλές φορές η επιλογή βουνό ή Αθήνα ήταν αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων ή διάφορων συγκυριών. Έτσι υπήρξαν αγωνιστές, που ξεκίνησαν να βγουν στο βουνό και από τη φορά των πραγμάτων βρέθηκαν προσωρινά στην Αθήνα, περιμένοντας το σύνδεσμο, που ποτέ δεν ήρθε, βρήκαν κάποια δουλειά και πέρασαν ολόκληρο τον εμφύλιο πόλεμο «αβρόχοις ποσίν». Κι αντίθετα υπήρξαν αριστεροί, που είχαν βγάλει τα χαρτιά τους για να μεταναστέψουν στη Αμερική ή στην Αυστραλία και την τελευταία στιγμή κυνηγημένοι από τους παρακρατικούς βγήκαν στο βουνό, όπου πολέμησαν παλληκαρίσια ως το τέλος.
Στη Χίο το 1948 άρχισε με έξαρση της τρομοκρατίας. Οι τοπικές εφημερίδες «Ελευθερία» (εφημερίς εθνικοφρόνων αρχών, όπως έγραφε στην προμετωπίδα της) και «Πρόοδος» συναγωνίζονται να ζητάν από τις αρχές να δείξουν ακόμα μεγαλύτερη αυστηρότητα προς τους «αναρχικούς». Καταγγέλλουν την ύπαρξη κομμουνιστών στην Ηλεκτρική Εταιρεία Χίου και ζητάν την άμεση απόλυσή τους.
Η διανομή εαμικών προκηρύξεων τη νύχτα της 20 του Γενάρη του 1948 δίνει την αφορμή για ένταση των διώξεων. Γίνονται πολλές έρευνες στα σπίτια και αρκετές προληπτικές συλλήψεις. Στις 25 του μήνα ισχυρή δύναμη Χωροφυλακής με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Πλατάκη, το μοίραρχο Παντελίδη και τον υπομοίραρχο Ζορμπά, περικυκλώνει τα Καρδάμυλα και ερευνά σε σπίτια γνωστών αριστερών για όπλα. Η έρευνα δεν έβγαλε τίποτα, αλλά η μονάδα της Χωροφυλακής στην επιστροφή της συναντά κοντά στην Κυδιάντα ομάδα αριστερών καταδιωκομένων, μερικοί από τους οποίους ήταν ένοπλοι. Επακολούθησε συμπλοκή στην οποία σκοτώθηκε ο Σπύρος Τράτσης από τους αριστερούς και ένας χωροφύλακας. Οι τοπικές εφημερίδες δημοσιεύουν την είδηση με τεράστιους πρωτοσέλιδους τίτλους, όπως «Συμμοριτισμός εις την Χίον» και παρόμοιους. Επιτέλους δόθηκε η αφορμή για γενικό διωγμό.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή οι αριστεροί είχαν στήσει ενέδρα στους χωροφύλακες. Στο σκοτωμένο χωροφύλακα έγινε μεγαλοπρεπή κηδεία, η οικογένειά του όμως έμεινε χωρίς πόρο ζωής και χρειάστηκε να γίνει έρανος για ενίσχυσή της.
Μετά τη συμπλοκή στην Κυδιάντα οι επιδρομές και οι έρευνες πυκνώνουν και συστηματοποιούνται. Η ηγεσία της αριστεράς στο νησί συγκεντρώθηκε στο χτήμα Λυκιαρδόπουλου, στον Κάμπο για να εξετάσει την κατάσταση και να πάρει τα μέτρα της. Στη συνδιάσκεψη που έγινε, πήραν μεταξύ άλλων μέρος ο Κανόνης, ως εκπρόσωπος της Περιοχής Αιγαίου του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Ευαγγελινός, ως εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕ, ο Μιχάλης Βορριάς, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Μαυράκης, ως εκπρόσωπος της νόμιμης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, που είχε καθαιρεθεί με δικαστική απόφαση.
Στη σύσκεψη μπήκε το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με την εφαρμογή της απόφασης της 3ης Ολομέλειας. Πάνω σ’ αυτό οι γνώμες διχάστηκαν. Ο Βορριάς με τον Ευαγγελινό ήταν υπέρ της ένοπλης αντιπαράθεσης, με την έξοδο ένοπλων ομάδων στο βουνό. Ο Μαυράκης ήταν αντίθετος με την ιδέα του ένοπλου αγώνα. Υποστήριξε πως δεν υπήρχε ούτε ο κατάλληλος οπλισμός, ούτε η απαιτούμενη οργάνωση στις πόλεις και στα χωριά, που θα στήριζε τους ένοπλους του βουνού. Ο Κανόνης βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Σαν ξένος αισθανόταν διπλά υπεύθυνος αν προκαλούσε μιαν απόφαση, που θα δημιουργούσε απώλειες στον πληθυσμό. Τελικά η σύσκεψη με πλειοψηφία αποφάσισε τον ένοπλο αγώνα.
Από διάφορες πηγές έφτασαν κάποιες πληροφορίες για τη σύσκεψη αυτή ως τα αυτιά της Χωροφυλακής. Για λόγους εντυπωσιασμού οι πληροφορίες αυτές, κατάλληλα επεξεργασμένες, διοχετεύθηκαν στον τοπικό τύπο. Η εφημερίδα «Ελευθερία» τις δημοσιεύει με τον τίτλο «Αποκάλυψις και ανατροπή των σχεδίων των αναρχικών», και δημιουργεί ολόκληρο μύθο για συνωμοσία των αναρχικών με σκοπό την κατάληψη της Χίου. Στα δημοσιεύματα αυτά ο Κώστας Διάκος, (το όνομα Κανόνης είναι ακόμα άγνωστο στις αρχές), χαρακτηρίζεται σαν «γενικός αρχηγός των αναρχικών». Στον Ευαγγελινό δίνεται ο βαρύγδουπος τίτλος του «αρχηγού των ανταρτικών ομάδων Θολοποταμιού, Αγίου Γεωργίου, Κάμπου και Βαρβασίου». Ο Βορριάς ονομάζεται «αρχηγός των ανταρτικών δυνάμεων Καρδαμύλων και Λαγκάδας» ενώ ο Μαυράκης «αρχηγός της Αυτοάμυνας».
Οι έρευνες και οι συλλήψεις είναι πια κάτι το συνηθισμένο.
(συνεχίζεται)
* Να προσθέσω κάτι λεξιλογικό. Η χτιστή δεξαμενή όπου λειτουργούσε το παράνομο τυπογραφείο με υπεύθυνο τον Φώτη Αγγουλέ λεγόταν «φουντάνα» -δάνειο από τα ιταλικά/βενετικά.
Σηλισάβ said
Η μεγαλύτερη απάτη και ένα από τα μεγάλα ψέμματα που μας μάθανε στο σχολείο ήταν η ¨αστυφιλία¨. Η πολιτική του μετεμφυλιακού κράτους και των αμερικανών αποικιοκρατών ήταν να μαντρωθούν οι αριστεροί στις πόλεις, ώστε να μην έχουν λαική υποστήριξη σε περίπτωση αντάρτικου. Τους δίωκαν στην επαρχία, ενώ κάνανε τα στραβά μάτια στις πόλεις. Παρόμοια τακτική εφαρμόζει και η Τουρκία στα κουρδικά χωριά, ενώ κάνει τα στραβά μάτια για τα αυθαίρετα που χτίζουν οι εκτοπισμένοι Κούρδοι στην Πόλη και τις άλλες μεγάλες πόλεις.
Ο Καραμανλής για να δικαιολογηθεί για την αντιπαροχή, είχε πει ¨Μα είχα τόσο κόσμο να στεγάσω¨.
Αυτά με αφορμή το γεγονός που αναφέρεται στο κείμενο ότι οι αριστεροί ¨κατάφερναν να το σκάσουν και να πάνε στην Αθήνα¨
nikiplos said
1@ Η ακριβής απάντηση του Καραμανλή ήταν: «και που να τους έβαζα? Στο κεφάλι μου?»
Εικάζω πως ήταν πράγματι ένα πιθανό μέτρο να διοχετευθούν στις πόλεις, ήταν όμως και πρακτικό: Δεν χρειάζονταν πολλά νοσοκομεία, δρόμοι και υποδομές στην περιφέρεια. Έτσι εξοικονομήθηκαν χρήματα.
Γιατί μύθος λοιπόν? Εκτός αν εννοείτε το συνθετικό «φιλία». Σήμερα το ίδιο γίνεται και στην Αλβανία, αφού τα χωριά δεν έχουν ούτε ρεύμα ή νερό, ενώ τα περισσότερα ούτε δρόμους… που λόγος για νοσοκομεία κλπ.
leonicos said
Συνταρακτικός Σαραντάκος
Να του μοιάσει κι ο γιός του!
Παναγιώτης Κ. said
Η ανάγνωση του σημερινού επανέφερε στη σκέψη μου ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε όταν για πρώτη φορά άρχισα να διαβάζω για τα γεγονότα της επίμαχης περιόδου. Μέσα σε δυο χρόνια λοιπόν από την απελευθέρωση, το κράτος, ως προς τις διωκτικές του ικανότητες, έγινε αποτελεσματικό!
Ο Ζέρβας ως υπουργός Δημ. Τάξης έκανε ομαδικές συλλήψεις σχεδόν δώδεκα χιλιάδων Αθηναίων, οι οποίοι σε πρώτη φάση οδηγήθηκαν στην Ψυττάλεια. Αυτό το πογκρόμ, αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για μέλη της τότε κυβέρνησης.
Παρόμοιο πογκρόμ είχαμε και στην Πελοπόννησο.
Μόνο με όρους «επανάστασης-αντεπανάστασης» μπορώ, προς το παρόν, να κατανοήσω την αγριότητα εκείνης της περιόδου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>> Κυδιάντα
Η Κυδιάντα είναι ένα από τα εγκαταλελειμμένα ορεινά χωριά της Χίου…
αποτέλεσε ορμητήριο των ανταρτών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και πολλοί από τους κατοίκους ήταν αριστερών πεποιθήσεων. Δεν άντεξε όμως το πλήγμα του εμφυλίου οπότε οι κάτοικοί του αρχίζουν να το εγκαταλείπουν με γοργούς ρυθμούς. Από τις γνωστές οικογένειες του χωριού οι Τράτσηδες, όπου μάλιστα σε μια συμπλοκή με τους χωροφύλακες σκοτώθηκε ο Σταμάτης Τράτσης.
https://lagadousika.gr/%CE%BA%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
4.
Ο Ζέρβας ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (23 Φεβρουαρίου 1947), στο οποίο παρέμεινε μέχρι τις 29 Αυγούστου 1947. Επί υπουργίας Ζέρβα τριπλασιάσθηκε ο αριθμός των θανατικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα Έκτακτα Στρατοδικεία ενώ μόνο στις 4 Μαρτίου 1947 εξέδωσε προσωπικές διαταγές για τη σύλληψη και τον εκτοπισμό 550 ατόμων από την περιοχή της Αθήνας ως υπόπτων για συνεργασία με τον Δ.Σ.Ε.[48] Σύμφωνα με τους διπλωμάτες της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα «Το χειρότερο από όλα ήταν ο διορισμός του Στρατηγού Ζέρβα στο Υπουργείο Δημόσιας τάξης,παρά τις επανειλημμένες συμβουλές της Κυβερνήσεως της Αυτού Μεγαλειότητος[…]
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD_%CE%96%CE%AD%CF%81%CE%B2%CE%B1%CF%82
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
5 Με το ίδιο επώνυμο θα δούμε στη συνέχεια εκτελεσμένους.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@1. Τὴν τακτικὴ τῆς ἐκκένωσης ὁλόκληρων περιοχῶν τῆς ὑπαίθρου, γιὰ νὰ μήν ἔχουν ὑποστήριξη οἱ ἀντάρτες, τὴν χρησιμοποίησαν συστηματικὰ οἱ Ἀμερικανοὶ στὸ Βιετνάμ.
Τὸ ἴδιο ἔκαναν καὶ ἀρκετὲς δικτατορικὲς κυβερνήσεις στὴ Λατινικὴ Ἀμερική, μὲ τὴν καθοδήγηση τῶν Ἀμερικανῶν πάντα.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Ξέχασα νὰ σᾶς καλημερίσω.
Καλημέρα σας.
nikiplos said
8@ μόνο που εκεί υπήρχε ο αυτοδίδακτος στρατηγός Γιάπ, που πριν από τους γιάνκηδες είχε «τακτοποιήσει» τους «ανίκητους» Σαμουράϊ της Ιαπωνίας και στη συνέχεια τις «ανηλεείς» γαλλικές λεγεώνες…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
8/10
Γς said
Παγκόσμια ημέρα σήμερα για την υγεία του μαστού.
Να είναι καλά να τα χαιρόμαστε!
Γς said
11:
Και θυμήθηκα εκείνον τον άγγελο του Ντιεν Μπιεν Φου
https://caktos.blogspot.com/2013/10/genevieve-de-galard.html
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
13 Εμένα πάλι μου άρεσε εκείνος ο αρχικουμουνιστής ο Χο που απευθύνθηκε στις γαλλίδες μάνες: Όσους στρατιώτες στέλνετε τόσα φέρετρα να ετοιμάζετε.
konos said
Νομίζω ότι οι Άγγλοι ήταν από τους πρώτους διδαξαντες στον πόλεμο των Μπόερς όπου έστησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τα γυναικόπαιδα, προκειμενου να στερησουν από τους αντάρτες τις βάσεις ανεφοδιασμού τους.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Υποθέτω ότι εξακολουθεί να λέει κάτι στους σημερινούς αναγνώστες, το επώνυμο Σαρτζετάκης.. (Ναι! Πατέρας του.. 🙂 )
Γς said
14:
Κι ευτυχώς που με διάβασε οι δήμαρχος της Εδεσσας και δεν γίναμαι ρεζίλι
https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_1725.html
Γς said
>οι δήμαρχος της Εδεσσας και δεν γίναμαι ρεζίλι
ρεζιλι των σκυλιώνε
Γς said
17:
και τα σχετικά ντοκουμέντι
http://www.topontiki.gr/article/270133/otan-o-ho-tsi-minh-apokalypte-se-emvrontito-ellina-dimosiografo-oti-ezise-stin-edessa
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
15 Στο λυγξ διάφορα ενδιαφέροντα περί εκτοπισμού συγγενών και συντοπιτών ληστών από το 1871. Από τη σελ. 24 κ.ε.
Click to access GRI-2017-19019.pdf
Georgios Bartzoudis said
Δυο σχόλια, για να …αποτινάξω την κατηγορία που μου απέδωσε κάποιος σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση (ότι γενικολογώ, αποφεύγοντας να σχολιάσω):
(α) «Από το φθινόπωρο του χρόνου αυτού [1947] και μετά, στο βουνό βγαίνουν μονάχα όσοι αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο από τους παρακρατικούς τρομοκράτες και φυσικά τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, εφαρμόζοντας την απόφαση της 3ης Ολομέλειας».
# Αναληθής αυτή η μαρτυρία του πατρός Σαραντάκου (το έχουμε ξανασυζητήσει): Στην 3η Ολομέλεια ο Μάρκος Βαφειάδης είχε θέσει ξεκάθαρα το πρόβλημα της απροθυμίας, για έξοδο στο βουνό, των μελών και φίλων του ΚΚΕ που ζούσαν ή κατέφευγαν στις πόλεις. Κάτι τέτοιο φαίνεται να …ψιθυρίζει και ο πατήρ Σαραντάκος: «Στο δεύτερο μισό του 1947 σημειώνεται σοβαρή στροφή στις δυνατότητες να αναπτυχθεί πιο πολύ και να μαζικοποιηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός. Φάνηκε πως οι εφεδρείες του στέρεψαν και πως στις πόλεις, όπου υπήρχαν αριστερές μάζες, δεν ήταν πια δυνατό να διεξαχθεί κανενός είδους αγώνας».
Πάντως, κάποιοι άλλοι της εποχής εκείνης δεν ….μασούσαν τα ψιθυριστά: Τον Ιούλιο του 1947, οι «αντάρτες» (έτσι τους λέγαμε) κατέσφαξαν αριστερούς και οικογένειες αριστερών που δεν έβγαιναν στο βουνό αλλά κατέφευγαν στις μεγάλες πόλεις. Σχετικές είναι δυο δημοσιεύσεις μου στο academia.edu, με τίτλο «Η Ματωμένη Νιγρίτα του Εμφυλίου» και «Νεώτερα για το Μακελειό της Νιγρίτας».
(β) «Ο σχηματισμός της Κυβέρνησης του Βουνού αναπτέρωσε το ηθικό των αριστερών σ’ όλη τη χώρα, γιατί όλοι πια προσδοκούσαν διεθνή αναγνώριση και βοήθεια στον αγώνα τους».
# Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πατήρ Σαραντάκος δεν κάνει μνεία του τότε πρωθυπουργού της κυβέρνησης του βουνού, και αρχιστρατήγου του ΔΣΕ, Μάρκου Βαφειάδη (δεν ήταν αυτό το θέμα του). Κάπως …εκπληκτική όμως είναι η παρακάτω αναφορά: «25 του Δεκέμβρη …γιορτάζουμε …την ίδρυση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης… Μέλη της …είναι παιδιά του λαού …γελούμενο προβάλλει το πρόσωπο του αγαπημένου μας αρχηγού Νίκου Ζαχαριάδη». (Μιχάλης Αναστασιάδης, «Πολεμώντας για τη Λευτεριά», 1953).
Υπάρχει κανένας από «τους νουν έχοντας» αριστερούς που να πιστεύει ότι τα Χριστούγεννα του 1947 οι αντάρτες πανηγύριζαν για την κυβέρνησή τους εκθειάζοντας τον Ζαχαριάδη και όχι τον Βαφειάδη;; Συμπέρασμα: Ο καϊμένος ο Αναστασιάδης πολεμούσε όχι για τη «λευτεριά» αλλά για τη σκλαβιά! Για να μπορεί να λεει μόνο όσα …επιτρέπει «το κόμμα»!
ΚΩΣΤΑΣ said
16 –> … το επώνυμο Σαρτζετάκης.. (Ναι! Πατέρας του..
Γιώργο, πόθεν το τεκμαίρεις αυτό; Ναι ο πατέρας του Χρ. Σαρτζετάκη ήταν χωροφύλακας, υπηρετούσε την περί τις αρχές δεκαετίας του 1930 στη Θεσσαλονίκη (Νεάπολη) και έφτασε στον βαθμό του μοιράρχου. Για ένα διάστημα έμενε στην Επτάλοφο και ο μικρός γιος του Χρήστος κυλιόταν στα χώματα της Επταλόφου. Καλλιτεχνικά τον αποκαλούσαν, τον πατέρα, Σαρτζέτη.
Κι ένα περίεργο, ο Χ. Σαρτζ. ανήκει σήμερα στον ΛΑΟΣ;
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%CF%83%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82+%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82
nikiplos said
Κι ένα ενδιαφέρον κείμενο από τον ΤΘ:
https://www.kathimerini.gr/1046662/opinion/epikairothta/politikh/ston-areio-pago-krinetai-h-saria?fbclid=IwAR3SlPSshlepsTH8E5iwJb9eSYIfh1Wj0GjpYK_Jq6cwFIUpqWxXUeUSW44
sarant said
22τέλος Αυτό είναι εξαιρετικά περίεργο και εμφανίζεται μόνο στο γκουγκλ. Η αγγλική Βικιπαίδεια τον έχει independent
ΚΩΣΤΑΣ said
23 Αυτή η είδηση πού ήταν θαμμένη τόσα χρόνια; Ούτε ο σκάει γάιδαρος δεν την πρόβαλε; 😉
Γς said
22:
Πριν από αρκετά χρόνια η Σχολή μας αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα τ6ονν Αναστάσιο Αλβανίας. Σε κάτι τέτοιες ευκαιρίες διπλαρώνω πρωτοκλασάτους που χαλαρώνουν στις εκδηλώσεις αυτές. Εκείνο το βράδυ ήταν η σειρά του Σαρντζετάκη. Εύκολος στόχος.
https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_22.html
ΚΩΣΤΑΣ said
25 συνέχεια, Ποτέ χωρίς την κόρη μου, ΜΑΧΜΟΥΝΤΙ ΜΠΕΤΙ ΧΟΦΕΡ ΟΥIΛΙΑΜ , υπέροχο βιβλίο.
https://www.ianos.gr/pote-xoris-tin-kori-mou-0011185.html
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
22 Δεν ξέρω για λάος, πάντως κομμουνιστή δεν τον λες 🙂
http://www.sartzetakis.gr/points/ellinismos10.html
ΚΩΣΤΑΣ said
28 Ρε πως αλλάζουν οι καιροί!!! Ως ανήκων στην κεντροδεξιά, μοιάζω κομμουνιστής μπροστά του. 😜
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@22, 28. Ο Σαρτζετάκης ήταν Νεαπολίτης, λίγο πιό κάτω από εμάς, και είχα ακούσει για την συμμετοχή του πατέρα του στον Εμφύλιο. Ήταν ανέκαθεν άκρως δημοκρατικών φρονημάτων και, βέβαια, αντικομμουνιστής δεδηλωμένος! (Με αυτό το τελευταίο στοιχείο την πάτησαν και του ανέθεσαν την υπόθεση Λαμπράκη.. 🙂 )
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@28.ΣτοΔγιαλοΧτηνος said:
» Δεν ξέρω για λάος, πάντως κομμουνιστή δεν τον λες
Αὐτοὶ ἐκεῖ στὸ Λάος κομμουνισταὶ δὲν εἶναι; 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
31 Άστα Δον μου, βαλλόμεθα ολούθε 🙂
Πάντως θα ‘χει πλάκα να πήγε ο Σ. στον φιλοχουντικό καρατζαφύρερ, δεδομένου ότι καταφέρεται αδιάκοπα εναντίον της χούντας (που τον ξήλωσε). Αλλά ας μην ψάχνουμε βατραχοπέδιλα στην έρημο…
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@31. Καλό! 🙂
sarant said
31 🙂
sarant said
23 Δεν λέει καθόλου αλήθεια ο ΤΘ ότι, τάχα, σιώπησαν οι φεμινιστικές κτλ οργανώσεις
Τώρα γίνεται συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο. Και:
https://www.kinimatorama.net/event/111576
ap8938 said
το οτι κάποιος μπορεί να είναι «δημοκρατικών φρονημάτων» και, ταυτόχρονα, «αντικομμουνιστής», είναι κάτι που με ξεπερνά.
nikiplos said
36@ δικτατορία ευαγγελίζονται οι ορθόδοξοι κομμουνιστές πάντως… 🙂
δεν το λες και δημοκρατικότητα αυτό… 🙂
ap8938 said
37 το οτι κάποιος μπορεί να συγχέει π.χ. την Ακαδημία του Πλάτωνα με την Παιδαγωγική Ακαδημία, είναι επίσης κάτι που με ξεπερνά.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@36, 38. Φίλτατε, επειδή είναι καταιγιστική η ακολουθία των εννοιών που σε ξεπερνούν, αξίζει να σου υπενθυμίσω ότι οι περισσότεροι (εδώ, αλλά και πανελλαδικά, και πανευρωπαϊκά, και παγκόσμια..) όταν λέμε «δημοκρατία» εννοούμε την «αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία», με τα εκατοντάδες κουσούρια της, που όμως θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την ανάδειξη των κυβερνώντων με γενικές εκλογές κατά τακτά διαστήματα. Κατ’αυτήν την έννοια, επειδή η μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία δεν φημίζεται για τέτοιες αρχές («επαναστατική»κατάληψη εξουσίας, δικτατορία του «προλεταριάτου» κλπ), είθισται να μην την κατατάσσουμε στις δημοκρατικές δυνάμεις.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
..και για να επιστρέψουμε εκεί απ’όπου ξεκινήσαμε, ο σφόδρα αντικομμουνιστής Σαρτζετάκης κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ένα μάτσο σημαίνοντα στελέχη του δεξιού κράτους και παρακράτους, πράγμα που δεν θα μπορούσε να κάνει ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ δικαστικός «σοσιαλιστικής χώρας».
ap8938 said
39 το οτι η δημοκρατία περιορίζεται σε μια μέθοδο εκλογής των κυβερνώντων, είναι επίσης κάτι που με ξεπερνά. καταιγισμός τέλος.
Γιάννης Ιατρού said
36, 38, 41 Βιάζονται και τρέχουν, γι αυτό .. 🙂 🙂

sarant said
40 Βέβαια, στο τέλος όλοι οι μεγαλόσχημοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν -δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για τη δικαιοσύνη της αστικής δημοκρατίας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
35 Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε μη απέλαση. Για να δούμε…
Γιάννης Ιατρού said
39: Πάντως Γιώργο, στην Ευρώπη η δυσαρέσκεια με την Δημοκρατία δεν είναι κάτι σπάνιο ….

Άλλο θέμα βέβαια το πως την προτιμούν από άλλα πολιτεύματα του παρελθόντος. Είναι όμως χαρακτηριστικό, πως σε χώρες του πρώην υπαρκτού, μπορεί μεν να χαίρονται για την αλλαγή, αλλά συγχρόνως ομολογούν πως σήμερα εν πολλοίς είναι σε χειρότερη κατάσταση από τότε.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@45. Πολὺ ἐνδιαφέρων πίνακας, Γιάννη.
Χοντρικὰ ἡ δυσαρέσκεια αὐξάνει ἀπὸ Βορρὰ πρὸς Νότο.
Μόνο ἡ Ἀγγλία χαλάει τὴ συνταγή.
Τί νὰ πεῖς;
Μιὰ ζωὴ ἀνάποδοι αὐτοί.
Γς said
44:
> μη απέλαση
μη έκδοση
Σε δυο βδομάδες η απόφαση
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Από την αυτοβιογραφία του Χρ. Σαρτζετάκη:
«…το διήμερον 29/2 – 1/3/1948, εις το στρατόπεδον συγκεντρώσεως Μακρονήσον, εις το όποιον ήσαν διαχωρισμένως έγκλειστοι και άοπλοι αριστεροί στρατιώται προς «νουθεσίαν» των, εφονεύθη αριθμός εξ αυτών, αλλά κατά επισυμβάσαν συμπλοκήν. …»
Έτσι περιγράφει την τρομερή σφαγή της Μακρονήσου, με τους περίπου 300 νεκρούς αντιφρονούντες.
https://tvxs.gr/news/prosopa/anti-komoynistis-o-sartzetakis-sto-neo-toy-biblio-gia-ton-lampraki
nikiplos said
ap8938, φταίει που πολλά πράγματα μπερδεύονται σε αυτόν τον τόπο… 🙂
πχ ξέρω ένα κόμμα που μπερδεύει τους εργάτες με τους οικοδόμους-εργολάβους… 😉
38@ άσε εμένα να συγχέω τις γειτονιές και κοίταξε καλύτερα που μόλις άνοιξαν τα σύνορα και γκρεμίστηκαν τα τείχη το 1990, έμειναν οι γέροι και οι γριές μόνο στις περισσότερες χώρες από αυτές…
45@ το προβληματικό με αυτούς τους πίνακες είναι συνήθως τα ερωτήματα που τίθενται και πως απαντώνται. Εικάζω πάντως ότι κανείς από εκείνους που δυσαρεστούνται δεν θα διάλλεγε άλλο πολίτευμα. Πχ Ενδεικτικά στη Βουλγαρία, που υπήρξε από τα χαϊδεμένα παιδιά του Ανατολικού μπλοκ οι εκλογές μετά το 1990 που επιτράπησαν, δίνουν σταθερή νίκη στην κεντροδεξιά, ενώ δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα πριν τον πόλεμο. 50 χρόνια σοσιαλισμού και δεν κατάφεραν να πείσουν κανέναν…
Γιάννης Κουβάτσος said
Για τον πατέρα Σαρτζετάκη:
«Ο πρωτοδίκης κ. Χ. Σαρτζετάκης αναγνωρίζει ότι ο πατήρ του είχε μετάσχει του κινήματος του 1935, αποταχθείς, προσθέτει όμως ότι από του 1943 επανήλθεν εις την χωροφυλακήν, λαβών όλας τας προαγωγάς του και ότι ακολούθως συνελήφθη υπό των εαμοκομμουνιστών, απαχθείς εις ομηρίαν. Υπηρέτησεν, εν συνεχεία ως μοίραρχος εις Ξάνθην κατά τον συμμοριτοπόλεμον και απεστρατεύθη λόγω ορίου ηλικίας.»
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kathimerini.gr/731956/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/49-xronia-prin21ix1963&ved=2ahUKEwjT3e3kzJ7lAhUnwsQBHdviBIwQFjAFegQIBRAB&usg=AOvVaw1JlK6q7MHEgbspwQRxTFeo&cshid=1571154355508
Γς said
46:
Εμ τόσους αιώνες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας η Αγγλετέρα κατρακύλησε στην κλίμακα
Γς said
-΅Είναι Σύριοι από την Παλαιστίνη
Στις ειδήσεις του ALPHA τώρα
Γιάννης Ιατρού said
49γ: ..κανείς από εκείνους που δυσαρεστούνται δεν θα διάλεγε άλλο πολίτευμα..
Αυτό αναφέρει το σχετικό άρθρο, το έγραψα κι εγώ. Αλλά συγχρόνως αναγνωρίζουν ότι είναι σε χειρότερη μοίρα τώρα!
Εμ, έχει το κόστος της η κατοχή σύγχρονης TV, αυτοκινήτου κλπ. …, συνήθως εις βάρος κοινωνικών παροχών που δεν φέρνουν κέρδος στο κεφάλαιο.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@43. (..σε διάλειμμα ζόρικης εφημερίας.. 🙂 ) Προφανώς κανείς μας δεν ξέρει λεπτομέρειες της υπόθεσης και της ακροαματικής διαδικασίας. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι οι κατηγορηθέντες ένστολοι δεν ήταν μπουμπούκια αλλά α) η αθώωση όσων αθωώθηκαν ήταν αποτέλεσμα ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης των 5 ενόρκων β) αθώωση σε (αστικό!) δικαστήριο (όπου ο εισαγγελέας ΔΕΝ λέγεται Βισίνσκι ή Καλοδίκης και Υπουργός Δικαιοσύνης ΔΕΝ είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚ(Σ)Ε) μπορεί ίσως να σημαίνει ότι τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν ενοχή του κατηγορουμένου.
Γιάννης Ιατρού said
52: Ρε ΓουΣου, τον Άλφα τι μας τον αναφέρεις, σαν εχέγγυο αξιοπιστίας;; Πές μας Σκάει, πές μας Αντέννα, έστω Χατζηγλύφτη, να καταλάβουμε τέλος πάντων 🙂
Γιάννης Ιατρού said
54: ζόρικης εφημερίας:
γιατί ρε Γιώργο, διαβάζει η πελατεία τα σχόλιά σου; 🙂 🙂 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
54: Ε, καλά, ό,τι δεν είναι δίκες της Μόσχας και Βισίνσκι, δεν είναι αναγκαστικά καλά καμωμένο. Πάει το κουκούλωμα σύννεφο και στις αστικές δημοκρατίες. Αν και στη δεκαετία του ’60 δεν μιλάμε για αστική δημοκρατία, μιλάμε για αστεία δημοκρατία. Όσο για τις ομόφωνες αποφάσεις των καημένων των ενόρκων, ας μην ξεχνάμε ότι και στις δίκες της Μόσχας οι κατηγορούμενοι «ομολογούσαν» την «ενοχή» τους. Οι εξουσίες έχουν πολλούς τρόπους να επιβάλλουν τη θέλησή τους νομότυπα.
Γς said
55:
Ε$λα ντε.
Και στο μέσαντζερ τώρα, τ αδελφάκι μου, που ανεβοκατεβαίνει με τον προαστιακό στο κτήμα του μαζί με τους πρόσφυγες που πάνε στο κέντρο της Μαλακάσας
«Ελα Γιλαννη.Πως είσαι (απαγορεύετε το merde !)
Σήμερα στο προαστιακό Χαλκίδα –Αθήνα ο ελεγκτής είπε στον πατέρα του μικρού Σύριου να κατέβει στην επόμενη στάση αφού δεν είχε εισιτήριο.Ο μικρός ξέσπασε σε αναφιλητά.
Ο ελεγκτής προσπαθούσε να συνεφέρει το παιδί χαϊδεύοντας το του έδινε ότι είχε και δεν είχε.Ο μικρός συνέχισε να κλαίει και μόνο όταν έφυγε ο ελεγκτής ησύχασε.Τι ζούμε.
Κι η δικιά μου στο ΦΒ»
«Στη Συρία δολοφονούνται αθώοι άνθρωποι! παιδιά !η ψυχή μου έχει πένθος!Η καρδιά μου σπαραζει! Δεν μπορώ να συνεχίσω να λέω καλημέρα καληνύχτα σαν να μην συμβαίνει τίποτα!! Είναι οι γείτονες μας! είναι άνθρωποι σαν εμάς!
Εγώ έχω πένθος!! Μόνο θα προσεύχομαι για τους συνανθρώπους μου!Ο Θεός να φωτίσει το κόσμο!»
Πρόσφυγας κι αυτή απ την Αμμόχωστο
gpoint said
# 49
Νίκιπλε, το δεξιά κι αριστερά στον καθρέπτη φαίνονται ανάποδα. Το θέμα είναι πως όταν ζεις κανονικά βλέπεις κατευθείαν τα πράγματα , όταν όμως η ζωή σου είναι ό,τι βλέπεις στον καθρέπτη (κρύβει και λίγο ναρκισσισμό αυτό) ακόμα κι αν ο καθρέπτης δεν είναι παραμορφωτικός αντιστρέφει τα αριστερά-δεξιά.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@56. Γιάννη, είναι ζόρικη λόγω πολλών περιστατικών. Τα σχόλιά μου τα διαβάζετε μόνο εσείς. Εκτός αν μου προκύψει κανένας αμετανόητος σταλινικός, οπότε τα εκτυπώνω και του τα αφήνω στο κομοδίνο! 🙂
@57. Πάντως εγώ, Γιάννη, ούτε το είπα αυτό, ούτε το υπονόησα. Τις ΠΟΛΛΕΣ αδυναμίες της αστικής δημοκρατίας (και της αστικής δικαιοσύνης) τις ξέρω και τις μελετώ και προσπαθώ -στο μέτρο των προσωπικών δυνατοτήτων- να συμβάλω στην διόρθωσή τους. Ένα πράγμα, όμως, με κρατάει παθιασμένα στην αγκαλιά της:Αν χτυπήσει το πρωί το κουδούνι μου, θα είναι είτε ο γαλατάς, είτε κανένας μεθυσμένος μ——ας φίλος.. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
60α: Μα όταν φτάνουν σε σένα, τα έχουν ήδη διαβάσει, γι αυτό και τα πολλά περιστατικά 🙂 🙂 🙂
ΥΓ: το να τα αφήσεις το κομοδίνο, θεωρείται απόπειρα …. Καλή ξεκούραση 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
42 Καλώς τον. Σήμερα είδα την επιστροφή, χτες είχα άλλες ασχολίες. Κι άλλο κακό να μη σε (μας) βρει…
Η φωτό είν’ απ’ το βανάκι που έλεγες; 🙂 Δεν είναι ακριβώς βανάκι και τα τζάμια του ανοιχτά τα βλέπω 🙂 🙂 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
60: Μα, γι’ αυτόν τον ευπρόσδεκτο και αγαπημένο γαλατά γίνεται όλη η κουβέντα. Προφανώς και τον προτιμάμε από τα κρατικά αυτοκίνητα και τους τύπους με τις καμπαρτίνες στις 4 τα ξημερώματα. 😉
sarant said
45 Τι εννοούν όμως; Με το καθεστώς που έχουν; Με την αστική δημοκρατία γενικώς; Με την έννοια της δημοκρατίας;
Theo said
@61:
Περαστικά και σιδερένιος, Γιάννη 🙂
Γιάννης Ιατρού said
52/65: Νά ‘στε καλά ρε σεις 🙂
64: Στο Handelsblatt είναι, δεν έβαλα λίκνο επειδή λίγοι εδώ τα διαβάζουν καλά.
Γιάννης Κουβάτσος said
49: Εδώ στην πολυπολιτισμική γειτονιά μου, Νίκιπλε, κουβεντιάζω με μετανάστες και διαπιστώνω ότι αρκετοί, κυρίως Αλβανοί και Ρουμάνοι, νοσταλγούν το παλιό κομμουνιστικό καθεστώς με «επιχειρήματα» που χρησιμοποιούν και οι δικοί μας νοσταλγοί της χούντας. Τότε υπήρχε τάξη και πειθαρχία, υπήρχαν δουλιές, οι κλέφτες οι πολιτικοί τα διέλυσαν όλα, τα γνωστά μπλα μπλα. Η πλάκα είναι ότι αυτοί είναι συνήθως μεταξύ 30 και 40 χρονών, άρα ελάχιστα ή και τίποτα πρόλαβαν απ’ το παλιό καθεστώς, όπως και οι εγχώριοι νοσταλγοί της χούντας. Ποιος ξέρει τι έχουν ακούσει από τους παλιούς…
sarant said
66 Μερσί
Ασχετο:
Έγινε ένα σχόλιο, που το κράτησε η μαρμάγκα και που δεν το ελευθερώνω διότι μου φαίνεται πως προέρχεται από τον πολυώνυμο.
Είναι το εξής:
κ. Σαραντάκο η Καθημερινή λέει πως χάρη σ’ εσάς αποδείχτηκε με συντριπτικά ντοκουμέντα ότι ο Καβάφης δεν ήταν φασίστας. Επειδή είμαι Αιγυπτιώτης και μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΕ (Σύλλογος Αιγυπτιωτών Ελλήνων) θα μπορούσατε παρακαλώ να μου πείτε σε ποια ανάρτησή σας παραθέσατε αυτά τα συντριπτικά ντοκουμέντα; Ευχαριστώ
https://www.kathimerini.gr/1046658/opinion/epikairothta/politikh/h-poihsh-toy-k-p-kavafh-kai-h-politikh
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
68 Ε, καλά τώρα, στην παραπομπή γράφει ο μπολσεβίκος χριστιανούλης φιλαράκος σου 🙂
(Η Κικίτσα ήταν αυτή τη φορά?)
mitsos said
Ο σχηματισμός της Κυβέρνησης του Βουνού αναπτέρωσε το ηθικό των αριστερών σ’ όλη τη χώρα, γιατί όλοι πια προσδοκούσαν διεθνή αναγνώριση και βοήθεια στον αγώνα τους. Ήταν κάτι, που το είχαν ανάγκη.
Τον Δεκέμβρη του 44 ο ένοπλος αγώνας κρίθηκε και τον Φεβρουάριο του 1945 ανακηρύχτηκε ο νικητής στην Ελλάδα ( στην Βάρκιζα και στην Γιάλτα με διαφορά λίγων ωρών). Ποιος δεν είχε το είχε αυτό καταλάβει ;!
Ποιος ήταν τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι θα έρθει διεθνής στήριξη τρια χρόνια μετά ; …επειδή την έχει πολύ ανάγκη ; !
Δυστυχώς ήταν πολλοί αγνοί αγωνιστές και Πατριώτες .Σαν τον Κανόνη ίσως
Οι ηγέτες της Αριστεράς όμως δεν είχαν ούτε δικαιούνται ελαφρυντικά. Η αθέτηση των συμφωνιών εκ μέρους των νικητών δεν είναι δικαιολογία γι αυτούς … όφειλαν να ξέρουν ότι πάντα οι νικητές (ένοπλων αγώνων) τα παίρνουν όλα. Όσοι ηγέτες ήθελαν μια ηρωϊκή έξοδο είχαν την ευκαιρία να την κάνουν το 45.
Καλησπέρα
Γιάννης Ιατρού said
68: Α μπράβο, έτσι θέλει ο τύπος
Και πληροφοριακά, εδώ:
https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/16/cavafykarga/
Γς said
54:
Ο μπαγάσας παριστάνει και τον αδαή περί τα ψαξίματα προκειμένου να εισέλθει ανυποψίαστα
Μπράβο του
Θ ανοίξει τρύπα στον τοίχο και θα μπει τελικώς
Γς said
Φτου!
72 -> 68
Alexis said
#50: Άρα ο σκοτωμένος χωροφύλακας της αφήγησης δεν είναι ο πατέρας του Χρήστου Σαρτζετάκη.
#70: Συμφωνώ. Η ηγεσία του ΚΚΕ όφειλε να καταλάβει ότι ήταν ένας αδιέξοδος αγώνας και να μην στέλνει τα στελέχη του ως πρόβατα επί σφαγήν.
ΚΩΣΤΑΣ said
Γελάτε εσείς με τον Σαρτζέτη, όταν όμως καταλαγιάσουν πλήρως τα πράγματα και οι ιστοριογράφοι του μέλλοντος επιστημονικά, αντικειμενικά και ανεπηρέαστοι από σκοπιμότητες και στρατεύσεις, περίπου σε αυτό το ιστορικό πόρισμα θα καταλήξουν, όπως το παρουσιάζει ο Σαρτζ.
Μπορεί να ήταν λίγο τυπικούρας αλλά και ως δικαστής και ως ιστοριογράφος υπήρξε αδέκαστος.
Alexis said
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σήμερα το πρωί στο Δημοτικό σχολείο που βρίσκεται απέναντι από το γραφείο μου τα παιδιά έκαναν πρόβες για την παρέλαση υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή».
Παρακαλείται ο Γιάννης Κουβάτσος ή όποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν, να μας ενημερώσουν εάν αυτό συνέβαινε και κατά τα προηγούμενα έτη ή εάν το συγκεκριμένο άσμα ήταν απαγορευμένο υπό των κομμουνιστών που μας κυβερνούσαν! 😆
(Εγώ πάντως είχα χρόνια να το ακούσω, για την ακρίβεια δεν το θυμάμαι κάν σε σχολική γιορτή)
spyridos said
70 74
Κι εγώ συμφωνώ και επαυξάνω.
Ουτε καν τον αντιστασιακό αγώνα έπρεπε να αρχίσουν εφόσον » πάντα οι νικητές (ένοπλων αγώνων) τα παίρνουν όλα »
Οι Γερμανοί είχαν ήδη νικήσει και εκτός αυτού ήταν φίλοι μας. Οι φον Γιοσμάδες το ήξεραν αυτό, γιαυτό μας κυβερνούν ακόμη.
Σε ποιό χρονικό σημείο πρέπει να θέσει το σημαδάκι της νίκης αγαπητέ Μήτσε? στο 40 41 42 44 45 , 47 ή 1981?
Ανάλογα με το τι θέλουμε να συμπεράνουμε σηματοδοτούμε.
Τέτοιες αναθεωρητικές αναπροσαρμογές της της ιστορίας με γνώσεις σημερινές δεν οδηγούν πουθενά και είναι τελεολογικές. Συμπεραίνουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει να συμπεράνουμε.
ΚΩΣΤΑΣ said
74 Αλέξη, μπορεί να ήταν ο πατέρας του Χρ. Σαρτζ., δεν λέει ότι δολοφονήθηκε ο χωροφύλακας, αφοπλίστηκε λέει.
76 Στην Θεσσαλονίκη χθες γιορτάστηκε ο Μακεδονικός Αγώνας, στη γειτονιά μου η μπάντα έπαιξε αυτό το εμβατήριο και και κάποιος από μικροφώνου το τραγούδησε και με λόγια.
Γιάννης Μαλλιαρός said
21β Συνήθως αποφεύγω να απαντήσω στα όσα γράφετε γιατί ξέρω ότι σας εκνευρίζει αλλά δεν αντέχω: το κείμενο αναφέρει «Σχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, με πρόεδρο το Μάρκο Βαφειάδη, ενώ ταυτόχρονα…». Πώς λοιπόν γράφετε «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πατήρ Σαραντάκος δεν κάνει μνεία του τότε πρωθυπουργού της κυβέρνησης του βουνού, και αρχιστρατήγου του ΔΣΕ, Μάρκου Βαφειάδη»
ΛΑΜΠΡΟΣ said
49 – «Πχ Ενδεικτικά στη Βουλγαρία, που υπήρξε από τα χαϊδεμένα παιδιά του Ανατολικού μπλοκ οι εκλογές μετά το 1990 που επιτράπησαν, δίνουν σταθερή νίκη στην κεντροδεξιά, ενώ δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα πριν τον πόλεμο. 50 χρόνια σοσιαλισμού και δεν κατάφεραν να πείσουν κανέναν…»
Πάλι η ροπή τους προς τον φασισμό είναι, τι σημασία έχει που τώρα ρέπουν στον μαύρο, σημασία έχει πως δεν θέλουν την δημοκρατία, αυτή βλέπεις έχει ατομική ευθύνη.
Βίλχελμ Ράϊχ – Η μαζική ψυχολογία του φασισμού. 80 χρόνια μετά, ΤΙΠΟΤΕ δεν έχει αλλάξει στις ανθρώπινες κοινωνίες, μόνο το ότι από το 50 και μετά, επικράτησε κατά κράτος η ισοπέδωση της σκέψης στις ανεπτυγμένες χώρες. Ποτέ στην ιστορία οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο πολύ μορφωμένοι και τόσο άβουλοι.
60 – «Τις ΠΟΛΛΕΣ αδυναμίες της αστικής δημοκρατίας (και της αστικής δικαιοσύνης) τις ξέρω και τις μελετώ και προσπαθώ -στο μέτρο των προσωπικών δυνατοτήτων- να συμβάλω στην διόρθωσή τους.»
Η Δημοκρατία είναι μία και δεν έχει αδυναμίες γιατί είναι ανοιχτή στις εξελίξεις και δέχεται βελτιώσεις δεν είναι δογματικό οικονομικό σύστημα που όλα εξ ορισμού, είναι άδικα και καταπιεστικά. Αδυναμίες έχουν μόνο οι άνθρωποι και ειδικά αυτοί που δεν έχουν δημοκρατική συνείδηση, είναι αυτοί που τις δίνουν διάφορες ονομασίες, αστική, αγροτική, χριστιανική, πατριωτική, σοσιαλιστική, κλπ, για να κρύψουν πίσω από τις ονομασίες (π.χ ΣΥ,ΡΙ,ΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ) την φασιστική επιβολή των αντιλαϊκών οικονομικών προγραμμάτων της οικονομικής ελίτ.
«Ένα πράγμα, όμως, με κρατάει παθιασμένα στην αγκαλιά της:Αν χτυπήσει το πρωί το κουδούνι μου, θα είναι είτε ο γαλατάς, είτε κανένας μεθυσμένος μ——ας φίλος.. »
Δεν χρειάζεται να χτυπήσει κανένα περίεργο κουδούνι, έχεις δώσει οικειοθελώς όλα σου τα στοιχεία στο σύστημα ενώ έχει πάρει και ελέγχει κατά το δοκούν όλα τα δικαιώματα που σου είχε παραχωρήσει στο παρελθόν για λόγους που δεν υφίστανται τώρα. Ζείτε με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενώ οι τράπεζες ελέγχουν τα πάντα, θεωρείτε πως ψηφίζετε κι αποφασίζεται ελεύθερα ενώ γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια και για τις πιο απλές συνήθειές σας, αγοράζετε καταναλωτικά προϊόντα και πληρώνετε «ανέγγιχτα» μιλάτε «ελεύθερα» στο ελεγχόμενο διαδίκτυο, δέχεστε αδιαμαρτύρητα τα κάπιταλ κοντρόλ, τις ληστρικές τραπεζικές χρεώσεις στις συναλλαγές σας με τα τραπεζικά καταστήματα, τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και τα ΛΗΣΤΡΙΚΑ επιτόκια χορηγήσεων, τον έλεγχο των μετρητών σας, την υποχρέωση να συναλλάσεστε με πλαστικό χρήμα τάχα μου για την πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ.
Πρίν μια βδομάδα ήμουν στο σπίτι ενός φίλου κι ήταν και τέσσερις άλλοι κι είχαν πιάσει συζήτηση γι΄αυτό το θέμα κι ο ένας (προϊστάμενος στο ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής) υπερθεμάτιζε για το μέτρο, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, είπα από μέσα μου, δεν μπορεί να είναι τόσο μαλάκας, όταν τον ρώτησα, πώς θα γίνει αυτό; τις Α.Ε κλπ εταιρείες αλλά ακόμη και τους Ε.Ε πώς θα τους πιάσει; αφού έχουν έσοδα έξοδα και μετά καταβολή φόρου ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχου, καταβολή φόρου και μετά έσοδα έξοδα, και είδα πως επιμένει, κατάλαβα πως είναι ΜΑΛΑΚΑΣ, το μυαλό του είναι τρύπιο από τα ΜΜΑ κι η κριτική του σκέψη ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.
Cambridge Analytica, αυτή είναι η ελεύθερη και ώριμη σκέψη των ψηφοφόρων στις ελεύθερες χώρες τις δύσης, μόνο το ΣOMA λείπει για να είναι όλοι ανεξαιρέτως χαρούμενοι.
Υ.Γ – Τις «ακτιβίστριες» Κάρολα και Γκρέτα τα ΜΜΑ τις έκαναν ΠΡΩΤΟ θέμα κι όλοι ασχολούνται μαζί τους, για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ σύλληψη του Ασάνζ δεν μίλησε και δεν ενδιαφέρθηκε ΚΑΝΕΙΣ κι ας παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο. ΟΛΑ ΙΣΙΑ στην σκέψη της «ελεύεθρης» δύσης.
Γιάννης Μαλλιαρός said
76 Τα τραγούδια τα αποφασίζει ο διοργανωτής. Είτε γάμος είναι είτε εθνική επέτειος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δάσκαλος που έκανε την πρόβα. Το αν θα διαλέξει εκείνο ή το άλλο είναι δικό του θέμα και μπορεί να το κάνει π.χ. για να προκαλέσει ή για να εντυπωσιάσει ή για να δείξει σε κάποιος ότι είναι μαζί τους κλπ, ιδέες πολλές μπορούν να βρεθούν.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
+ Αν και ο δράστης την άλλη μέρα παρουσιάστηκε αυθόρμητα στις αρχές και παρέδωσε το όπλο, εκτοπίστηκε αμέσως στον Αη Στράτη.
Συνήθης κοροϊδία… (τότε, αλλά και στα χρόνια μας – σε άλλα επίπεδα και με άλλη μορφή, βέβαια…)
+ Μικρό συμπλήρωμα στο λεξιλογικό για τη «φουντάνα»:
Στην Κρήτη σημαίνει ’’πηγή με πολύ νερό και, γενικά, μεγάλος όγκος ρέοντος νερού’’ (φυσικά από ιταλ./βεν. fontana). Προφανώς, κοντά στη κτιστή υδατοδεξαμενή υπήρχε κάποια πηγή.
Επίσης, έχουμε και τη σημασία ’’μεγάλη φωτιά’’ (υποχωρ. από το φουντώνω) και ρήμα ’’φουντανιάζω’’.
Γιάννης Κουβάτσος said
76: Δεν το ‘χω ακούσει ποτέ, Αλέξη, κι έχω παρευρεθεί σε δεκάδες σχολικές γιορτές. Δεν κολλάει άλλωστε σε καμιά, έτσι δεν είναι; 28 Οκτωβρίου, 17 Νοεμβρίου, 25 Μαρτίου, πού; Μάλλον η συμφωνία των Πρεσπών θα φταίει γι’ αυτή την παράξενη επιλογή.
mitsos said
77 Αγαπητέ Spyridos
α) όποιος θέλει να συζητήσει την διαφωνία του δεν ξεκινά με ειρωνεία και υπερβολικά παραμορφωτικό τράβηγμα της άποψης του συνομιλητή του. Εκτός αν απλά θέλει να ξεσπάσει ακούγοντας μόνο την φωνή του και όχι να συζητήσει.
β)Επί της ουσίας:
1. Δεν νομίζω πως για τους περισσότερους ταυτίζονται ο απελευθερωτικός αγώνας μιας χώρας ενάντια σε κατακτητή με τον αγώνα για πολιτικές και δημοκρατικές ελευθερίες.
2) Αυτό που λέω είναι ότι το 1941 υπήρχαν συνθήκες και όροι και προϋποθέσεις -εντός και εκτός- για προετοιμασία ένοπλου αγώνα. Και δεν ήταν όλα έτοιμα αλλά ετοιμάστηκαν όλα και με βοήθεια από πολλούς εντός και εκτός συνόρων. Το 1948 δεν υπήρχε τίποτα απ’ όλα αυτά.
3) Ο πόλεμος είχε επιτέλους τελειώσει και το 1948 απαιτούσε από τους Αριστερούς πολιτική ξανά μυρμηγκιού στα χωράφια , στα εργοστάσια, στις γειτονιές. Απαιτούσε και ηγέτες που θα μπορούσαν να καταλάβουν τις νέες συνθήκες και όχι αδιέξοδες εφόδους
γ) Έγραψα όπως βλέπεις τα επιχειρήματά μου και όχι π.χ. ένα ειρωνικό ερώτημα του τύπου : «Δηλαδή το γεγονός πως το ΚΚΕ το 1967 δεν βγήκε στα βουνά να κάνει κυβέρνηση σημαίνει πως θεωρούσε τέλος της πολιτικής και ματιότητα του αγώνα ;» Δεν έκανα αυτήν την ερώτηση όχι από αστική ευγένεια αλλά η αποδοση προθέσεων δεν έχει κμιά θέση σε διάλογο. Και η πολεμική δεν στοχεύει να πείσει αλλά μόνο να φανατίσει άλλους ήδη πεισμένους
gpoint said
Ελλάδα -Βοσνία 2-1 με δυο δοκάρια για την Ελλάδα και 25 τελικές !!!!
Ο Κουβάτσος θα πρέπει να χαρακτηρίσει ην βοσνία υπνωτισμένη αφού του είχε φανεί η Ιταλία κοινισμένη κι ο Λάμπρος να μην άντεξε αυτή την φορά να την δει περισσότερο από 3λεπτά και 17 δευτερόλεπτα…
Εννοείται πως όταν είναι αρχηγός ο (κάθε) Σταφυλίδης κι όχι τα λαμόγια της παράγκας η ομάδα προσπάθησε και έπαιξε ποδόσφαιρο κι όχι να βελτιώσει τα στατιστικά των ακριβοπληρωμένων βεντετών,αυτό φάνηκε από το ματς με την Ιταλία σε όσους δεν έχουν γράσσο στα μάτια
Alexis said
#78α: Ωχ, έχεις δίκιο, τον μπέρδεψα με τον άλλον χωροφύλακα παρακάτω που λέει ότι σκοτώθηκε.
Γιάννης Κουβάτσος said
85: Εγώ λέω ό,τι βλέπω, γι’ αυτό είμαι Παναθηναϊκός και όχι Μπαοκτσής. Σήμερα η ομάδα έπαιξε καλά κι αυτό λέω και μπράβο της που κέρδισε κατά κράτος τους αντιπαθέστατους Βόσνιους, το καταυχαριστήθηκα. Το Σάββατο είπα αυτό που είδα και δεν το αλλάζω. Ποδόσφαιρο είναι, ένα παιχνίδι δηλαδή… Αν εσύ έχεις αντικαταστήσει μ’ αυτό όποιες ιδέες σε απογοήτευσαν στη ζωή σου, τι να σου κάνω; Για μένα είναι απλώς μπαλίτσα, άλλη μια ευχάριστη διασκέδαση.
spyridos said
85
γ α
Δεν θα την έλεγα ειρωνεία. Μάλλον τράβηγμα – συνεπαγωγή μιας θεωρίας για να δούμε αν μπορεί να διαψευστεί.
Εφόσον με αυτό το τράβηγμα έφτασα τόσο γρήγορα στο μαύρο κύκνο τότε είναι πεντακάθαρο ότι δεν είναι όλοι οι κύκνοι άσπροι.
1 2
Φυσικά ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό γιατί τον έκαναν οι ίδιοι άνθρωποι. Οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ καλές για ένοπλο αγώνα.
Αυτό μπορεί να στο πει κάθε κυρ Παντελής (ή Μειμαράκης ή Βαρβιτσιώτης ή Παπαδόγγωνας ή Ραλλης ή Πικραμένος ή όπως αλλιώς λεγόταν τότε) άλλα ένα μάτσο τρελοί τον ξεκίνησαν.
Μάλλον ξεχνάς την τεράστια υποχωρητικότητα της αριστεράς όταν είχε τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή της και αποφάσισε να μην μπουν οι κύριες δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Αθήνα.
Μετά πίστεψε στις συμφωνίες και στο λόγο των αστών πολιτικών.
3
Όταν μετά τη Βάρκιζα η δεξιά συμμορία καταπάτησε όλες τις συμφωνίες και οι αριστεροί βρέθηκαν νεκροί ή στα ξερονήσια
ΤΟΤΕ πια και με καθυστέρηση το ΚΚΕ βρέθηκε με την πλάτη στο τοίχο και ένα μάτσο τρελοί ξεκίνησαν τον αγώνα.
Πάλι οι συνθήκες δεν ήταν καλές και πάλι δεν είχαν εχέγγυα για τη νίκη. Η νίκη δεν ήταν έτσι κι αλλιώς ο σκοπός.
Ο σκοπός ήταν πάντα η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη.
Τα παρακάτω που γράφεις…
«Τον Δεκέμβρη του 44 ο ένοπλος αγώνας κρίθηκε και τον Φεβρουάριο του 1945 ανακηρύχτηκε ο νικητής στην Ελλάδα ( στην Βάρκιζα και στην Γιάλτα με διαφορά λίγων ωρών). Ποιος δεν είχε το είχε αυτό καταλάβει ;!
Ποιος ήταν τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι θα έρθει διεθνής στήριξη τρια χρόνια μετά ; …επειδή την έχει πολύ ανάγκη ; !»
…είναι ουτοπικά. Εκ των υστέρων είναι εύκολο να αναρωτιόμαστε ποιος δεν το είχε καταλάβει.
Αλλά το δίλημμα δεν ήταν «Καταλάβατε – Δεν καταλάβατε»
αλλά «Ελευθερία ή Θάνατος»
ΛΑΜΠΡΟΣ said
85 – Όχι Gee, δεν χαράμισα ούτε δευτερόλεπτο αυτή τη φορά, έχω πολλά καλύτερα πράγματα να κάνω από το να βλέπω αδιάφορα παιχνιδάκια ποδοσφαίρου.
sarant said
87 Καλά παίξανε όντως. Και ο Παυλίδης είναι 20 χρονών
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Ο πατήρ Σαραντάκος κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον για τον άγνωστό μας Χ Κανόνη.
mitsos said
88
Πάντως εγώ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι δεν σου άρεσε το σχόλιο 70 !
Τελικά;
Μπορούμε να κρίνουμε εκ των υστέρων τους Αριστερούς ; Γιατί βλέπω να λες το ξεκίνησαν μερικοί τρελλοί.Να κρίνουμε (εκ τν υστέρων ) τους Παντελήδες ; ( σαν να υποκρίπτει κρίση το όνομα που τους έδωσες ; κάνω λάθος.).
Νομιμοποιείται να θέτουμε ερώτημα τι θα άλλαζε και πόσο αν είχε μπει στην Αθήνα ο ΕΛΑΣ ; αν ο Σκόμπυ δεν κ.λ.π.; Αλλά δεν δκαιούμαι να κρίνω την ικανότητα των ηγετών της Αρστεράς;
Ελευθερία ή θάνατος ;! Ωραίο σαν σύνθημα, αλλά… Θα είσαι από αυτούς που νιώθουν ήδη αρκετά ελεύθεροι ; ε ; Ε βέβαια, αλλιώς θα καλούσες για εξέγερση .
spyridos said
Μπορούμε και είμαστε μάλιστα υποχρεωμένοι να κρίνουμε τους πάντες.
Αλλά όταν η κριτική μας περιέχει αξιώματα για το τι έπρεπε να γνωρίζουν κάποιοι πριν 80 χρόνια πρέπει να μπορούμε να δεχτούμε κι εμείς την κριτική.
Και εσύ από ειρωνεία πας καλά πάντως. Δεν μπορείς βέβαια να με ξέρεις οπότε δικαίωμά σου να φαντάζεσαι ότι θέλεις.
spyridos said
92.
Μια και έξω
Με ενόχλησε ότι κατηγορείται πάλι το θύμα και όχι ο θύτης.
Η βιασμένη όχι ο βιαστής. Μα έπρεπε να ξέρει ότι ο νικητής τα παίρνει όλα γιατί του αντιστάθηκε?
Τι ήθελε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη? Πουτάνα θα ήταν και αποκαλυπτικά ντυμένη.
Μπορούμε να κατηγορήσουμε τον βιαστή με ρωτάς? Εχω μείνει με ανοιχτό το στόμα.
Όταν σε σκοτώνουν αντιστέκεσαι. Είναι ηθικό δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ανθρώπου.
Φυσικά βγαίνω από τα ρούχα μου όταν αντιστρέφεται η λογική και δεν καταδικάζεται ο αποδεδειγμένα ένοχος αλλά το θύμα που θα έπρεπε να ήξερε ότι…..
Να μην φορούσε μίνι φούστα θα έλεγε κάποιος άλλος. Να μην ζητούσε ψωμί για όλα τα παιδιά ένας τρίτος.
Αυτούς που αγόρασαν τη μισή Ελλάδα με 10 ντενεκέδες λάδι φυσικά και μπορούμε να τους κρίνουμε γιατί ήξεραν ότι ήταν ηθικά και νομικά καταδικαστέοι.
Δεν υποθέτουμε ότι είχαν χάσει προσωρινά την συνείδησή τους. Την έχασαν μόνιμα.
gpoint said
# 87,89, 90
Πρώτον κατέβηκε σαν εθνική και όχι σαν μεικτή Τσάνα που έπρεπε να παίζουν οπωσδήποτε όσοι είχαν μάναντζερ και σωματειακή υποτήριξη
Δεν ήταν τυχαίο πως ξεκίνησαν από 4 επιρροής ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, 2 από Ολλανδία επιρροής προπονητή και ο Κουρμπέλης και μόνο στις αλλαγές δυο επιρροής ΟΣΦΠ. Για μένα ήταν ένα σαφές μήνυμα
Είναι πασίγνωστο πως η ΑΕΚ δεν έχει καλές σχέσεις με μάνατζερ λόγω απλοχεριάς του τίγρη, ενώ οι Λημνιός (κι αυτός 20 ετών είναι, Νίκο) και Γιαννούλης έβγαζαν μάτια από πέρισυ αλλά εθνική δεν έβλεπαν να μην παίρνουν αξία.
Αυτό Γιάννη Κουβάτσε φάνηκε από το ματς με την Ιταλία όπου το σκορ αδίκησε την εθνικη όπως παραλίγο να την αδικούσε και χθες για αυτό είχα εκτεθεί γράφοντας πως θα φανεί με την Βοσνία- που διεκδικούσε την δεύτερη θέση κι έρριξε 4 στην δεύτερη Φινλαδία- πως χωρίς τους δεινόσαυρους Μανωλά κ.λ.π -που θεωρούσανε τσιφλίκι τους την εθνική- θα είναι απελευθερωμένη από τα βαρίδια
Λάμπρο έγραψες :
Όχι Gee, δεν χαράμισα ούτε δευτερόλεπτο αυτή τη φορά, έχω πολλά καλύτερα πράγματα να κάνω από το να βλέπω αδιάφορα παιχνιδάκια ποδοσφαίρου
ΣΕ καταλαβαίνω…μόνο σε πανηγύρια για πρωτάθλημα στα χαρτιά δεν είναι χαμένος ο χρόνος σου, είσαι του ευ αγωνίζεσθαι…
gpoint said
Και για επιδόρπιο η – άκρως διδακτική- συνέντευξη του Μπακασέτα ο οποίος έφυγε σαν περίπου άχρηστος από την ΑΕΚ για να βγάζει μάτια στην Τουρκία, όπως έβγαζε στον Πανιώνιο, τότε που τον θέλανε ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ αλλά αυτός δήλωνε ΑΕΚτζής :
:
«Στην Τουρκία και στην εθνική παίζω στην φυσική μου θέση», μικρή φράση- μεγάλο παράπονο.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@70. Αν δεν πνιγόμουν αυτές τις μέρες από κάποια συνεδριακή υποχρέωση, θα εκμεταλλευόμουν τα ερεθίσματα των αποριών σου για να ανοίξουμε μιά σχετική συζήτηση για τον -λεγόμενο- 3ο Γύρο. Και βέβαια, θα με ικανοποιούσε κάτι τέτοιο, αρκεί να ήταν συζήτηση με στοιχεία και ψύχραιμα αποστασιοποιημένη -κατά το δυνατόν- ματιά. Κι αν αυτό δεν έγινε τώρα, νομίζω πως ο Κανόνης θα μας ξαναδώσει αυτήν την ευκαιρία προσεχώς.. 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Γιώργο, οι γύροι (με πίτα) πρέπει να είναι μέχρι δύο. Μετά υπάρχει κίνδυνος βαρυστομαχιάς με εμετικές συνέπειες. Είπαμε: το γαλατάκι του γαλατά είναι πολύ πιο ωφέλιμο για την υγεία. 😉
Γς said
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ έστειλε μήνυμα στην Αθήνα:
«Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».
Εγώ λέω να παραδοθούμε
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@98. 🙂 🙂 🙂 Καλημέρα σας!
Γς said
@99. 🙂 🙂 🙂 Καλημέρα σας!
Περιονουσκιας said
3. Μα δεν του μοιάζει; Σύγκρινε τις φωτογραφίες!
Σηλισάβ said
Καλημέρα σας. Μερικές παρατηρήσεις:
Περι Ζαχαριάδη: ο Ζ ήταν μύθος στην Ελλάδα πριν ακόμα έρθει από το Νταχάου. Για ποιό λόγο να μνημονεύεται ο Βαφειάδης;
Περί (αστικής) δημοκρατίας: πράγματι, είναι το καλύτερο σύστημα, με επίφαση ελευθερίας. Όπου όμως τα πράγματα ζορίζουν, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο: λευκά κελιά, φυλακές τύπου Γ, ιδιώνυμο κλπ.
Περί εμφυλίου: Εύκολο να κρίνουμε δεκαετίες μετά, η λευκή τρομοκρατία όμως που εξαπολήθηκε έστειλε τον κόσμο του ΕΑΜ στο βουνό, και όχι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν είχε στρατηγική, και δεν έχει ανοίξει το αρχείο του για να μάθουμε σημαντικές λεπτομέρειες, όπως τυχόν αλληλογραφία με τη Μόσχα και τί όδηγίες έπαιρνε από εκεί.
Περί Σαρτζετάκη: Αυτός ο αντικομμουνιστής έφτασε να προτείνεται μόνο από τους κομμουνιστές για δεύτερη θητεία ΠτΔ. Ελλάς, η χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού!
Περί εσωτερικής δημοκρατίας στα ΚΚ και στο ανατολικό μπλοκ: Κατηγορούμε εύκολα με την χρονική απόσταση, ξεχνάμε όμως ότι τα ΚΚ καθοδηγούσαν κοινωνική επανάσταση (μερικά μόνο στο μυαλό των στελεχών τους) σε συνθήκες παρανομίας.
Στον ψυχρό πόλεμο ΌΛΕΣ οι χώρες ήταν σε επιφυλακή. Μας ενοχλεί ο ¨δικαστής μέλος της ΚΕ¨, ξεχνάμε όμως το κυνήγι μαγισσών στο δυτικό κόσμο: δικτατορίες σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, μακαρθισμός στις ΗΠΑ κλπ. (39.)
Προς 21. : οι κομμουνιστές δεν είναι ούτε ήταν άγιοι, το να εκθειάζουμε μεμονωμένα περιστατικά δεν χαρακτηρίζουν ένα πανελλήνιο κίνημα.
Alexis said
#94: Με ενόχλησε ότι κατηγορείται πάλι το θύμα και όχι ο θύτης.
Η βιασμένη όχι ο βιαστής. Μα έπρεπε να ξέρει ότι ο νικητής τα παίρνει όλα γιατί του αντιστάθηκε?
Τι ήθελε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη? Πουτάνα θα ήταν και αποκαλυπτικά ντυμένη.
Ωραία η επιχειρηματολογία σου περί βιασμού αλλά μην βιάζεις και τη δική μας κοινή λογική. Το ότι επισημαίνει κάποιος τα (υπαρκτά) λάθη της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά την περίοδο ’44-’49 δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θεωρεί καλώς καμωμένα όσα έκαναν οι της «άλλης πλευράς».
Πού είδες να εξυμνείται ο «βιαστής»;
Και αυτός ο αφορισμός «μην κρίνετε εκ των υστέρων» που επαναλαμβάνεται εν είδει ρητού σε παρόμοιες συζητήσεις, μου είναι πραγματικά ακατανόητος.
Όλα τα ιστορικά γεγονότα εκ των υστέρων κρίνονται και αξιολογούνται.
Αυτά που γνωρίζουμε σήμερα για τους τότε συσχετισμούς δυνάμεων στην Ελλάδα και τον κόσμο προφανώς και δεν τα γνώριζε ο Κανόνης το 1947.
Και προφανώς η ηγεσία γνώριζε κάποια πράγματα παραπάνω.
Αλλά δεν μπορεί να απαγορεύεται γενικώς η κριτική «με γνώσεις σημερινές» και να βαφτίζεται «αναθεωρητική αναπροσαρμογή της ιστορίας»
nikiplos said
99@ Δυσκολεύομαι να το πιστέψω ότι δήλωσε πράγματι τέτοιες bullshits… η πολλή βότκα βαράει στο κεφάλι μάλλον…
94@ επιγραμματικά πάντα και με σεβασμό στην άποψή σας, όσα έχω διαβάσει από το σκληρό Ζαχαριαδικό επιτελείο εκείνη την εποχή, δεν μου βγαίνουν τα κουκιά για όσα λέτε…
Η γνώμη που έχω είναι πως ο ΝΖ εξεβίασε τα πράγματα σε ρίξη με σκοπό να υπερβεί τα συμπεφωνημένα και να εκκινήσει επανάσταση στη χώρα εκμεταλλευόμενος φυσικά τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τους πολιτικούς του που τον ειχαν δέσει χειροπόδαρα και τον είχαν εγκαταλείψει στη σκληρή περίοδο της κατοχής.
Από τη μια μιλούσαν για χωρισμό δύο Ελλάδων, από την άλλη για απόσπαση μέρους και τμήματος της επικράτειας και προσχώρησή του στο ανατολικό μπλοκ, από την τρίτη προβοκατόρικα ο Τίτο δημιουργούσε τις συνθήκες για κάτι τέτοιο (μετά φυσικά θα τους τακτοποιούσε τους δικούς μας αλλά αυτό είναι άλλου ιερέως).
Και όλα αυτά εν γνώση φυσικά του «ιερατείου» τι είχε συμφωνηθεί στη Γιάλτα, ποιά ήταν τα όρια της διγλωσσίας του Στάλιν, πόσο εργαλειακά ήταν προετοιμασμένος να το εκμεταλλευτεί αυτό («κρέας οι ηλίθιοι, για να διασφαλίσω τα μετόπισθεν»).
Δηλαδή αυτό το «αθώοι που διώχθηκαν και κυνηγήθηκαν μέχρι θανάτου» δεν μου βγαίνει σε αριθμούς… Αυτή η εργαλειακή θυματοποίηση έπιανε τα χρόνια που η δεξιά έφαγε την ξεγυρισμένη αμερικανική σφαλιάρα στην Κύπρο και μούδιασε για καμία 10ετία, δεν πιάνει ομως σήμερα ξέρετε. Ανατρέξτε λίγο στα «λαϊκά δικαστήρια» του μιζέρια και ίσως δείτε το ίδιο πρόσωπο στο καθρέφτη…
Επίσης να υπενθυμίσω πως οι Άγγλοι έκαναν το παιχνίδι, οι υπόλοιποι ακολουθήσαμε με όχι μεγάλη προθυμία όπως φάνηκε για τα πεπραγμένα… Ήταν σαφώς ένα παιχνίδι που υπερέβαινε το εγχώριο παίγνιο εξουσίας, καθώς ο ψυχρός πόλεμος ήταν ήδη στο ψυγείο και είχε αρχίσει.
όσο για τη «δημοκρατία» στο ΚΚΕ που έθιξε ένας άλλος που τον ξεπεράσαμε πιο πάνω 🙂 κάνας δύο μόνο από τους ηγέτες του δεν διαγράφηκαν ως προδότες και αυτοί είναι μετά το 1990. Όποτε άλλαζε η κατάσταση στη μαμά Ρωσία, πετούσαν στα σκουπίδια τους υπηρέτες της παλαιάς…
Σηλισάβ said
105. Επιμένετε όλοι να νοείτε ή υπονοείτε ότι το ΚΚΕ και ο ΝΖ προκάλεσε τον εμφύλιο. Αγνοείτε επιμελώς ότι μετά τη Βάρκιζα οι αγωνιστές που γύρισαν σπίτι τους και τα χωριά τους βρήκαν πρώην ταγματασφαλίτες να τους πετάν χειροβομβίδες! Το βουνό ήταν η μόνη διέξοδος για τον κόσμο αυτόν. Αγνοείτε επίσης τη βία και τη τρομοκρατία που εξαπολύθηκε πριν τις εκλογές, στις οποίες δεν πήρε μέρος τελικά το ΚΚΕ λόγω αυτής της τρομοκρατίας!
sarant said
105-106 Θα το συζητήσουμε αυτό στον Επίλογο του βιβλίου αλλά και η δική μου αποψη είναι πως για την ελληνική δεξιά η λευκή τρομοκρατία ήταν επιλογή. Πολύ δύσκολα θα άλλαζε την τελική έκβαση η συμμετοχή στις εκλογές του 1946.
Παναγιώτης Κ. said
@80. !!!
@81. Δίκιο έχεις! Και εκεί που έχεις…συμφωνήσει με τον ντισκ τζόκεϊ τι τραγούδια θέλεις να ακουστούν π.χ στο γάμο, τελικά σε πάει εκεί που αυτός θέλει ή τον βολεύει παραβιάζοντας τα συμφωνημένα!
Από την άλλη, ας μη περιμένουμε και σπουδαία πράγματα από τους κάθε λογής τυχάρπαστους.
Παναγιώτης Κ. said
@84. Έτσι!
Γιάννης Κουβάτσος said
104: Όπως το είπες: στην αστική δημοκρατία υπάρχουν κάποτε αυταρχικές παρεκτροπές, αλλά είναι εξαίρεση στον κανόνα της νομιμότητας. Στα καθεστώτα του υπαρκτού «σοσιαλισμού» ο αυταρχισμός είναι κανόνες. Χωρίς εξαίρεση.
Γιάννης Κουβάτσος said
110: Στα καθεστώτα του υπαρκτού «σοσιαλισμού» ο αυταρχισμός είναι ο κανόνας, διορθώνω.
Παναγιώτης Κ. said
109. Να προσθέσω και κάτι ακόμη:
Όταν «ακανθώδη» ζητήματα τίθενται προς συζήτηση για την αναζήτηση της αλήθειας, κρατώ τη στάση του δασκάλου (το επάγγελμα μας προσδιόρισε!) όπου καμιά ερώτηση δεν είναι απαγορευμένη, τίποτε δεν είναι αυτονόητο.
Πολλές φορές υπάρχουν κραυγές γιατί δεν αρέσουν οι ερωτήσεις. Μια επιδειξιμανής αγανάκτηση.
Η Χάνα Άρεντ όταν εξέταζε το ναζιστικό φαινόμενο το είχε πει κάπως έτσι: Ρωτάω για να καταλάβω και όχι για να συγχωρήσω.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Πολλές φορές υπάρχουν κραυγές γιατί δεν αρέσουν οι ερωτήσεις. Μια επιδειξιμανής αγανάκτηση.»
Ακριβώς. Όταν κάποιοι είναι κάτοχοι της μοναδικής «αλήθειας» και τα έχουν όλα τελειωτικά τακτοποιημένα στο μυαλό τους, λογικό είναι να αντιμετωπίζουν με ειρωνεία όσους σκέφτονται διαφορετικά και επιμένουν να αναρωτιούνται και να αμφισβητούν. Και όπου είχαν την εξουσία, αντιμετώπιζαν σαν ψυχασθενείς όσους αμφισβητούσαν την επίσημη «αλήθεια». Δεν αναφέρομαι σε φίλους σχολιαστές, μην παρεξηγηθώ, αλλά σε κάποιους παλιόφιλους από τα Πατήσια, δεν τους ξέρετε.
Σηλισάβ said
110. Όχι αγαπητέ. Ο αυταρχισμός ήταν ο παγκόσμιος κανόνας καθόλη τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, λογικό για χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση.
nikiplos said
106@
Προσωπικά δεν τα αγνοώ, το σχόλιό σας πιο πάνω είναι καθόλα σωστό, όσον αφορά την αιτία που βγήκαν οι περισσότεροι στο βουνό. Για χάρην οικονομίας της συζήτησης δεν το παρέθεσα.
Έχοντας διαβάσει αρκετά για την Κυπριακή περίοδο 1945-1955 και μετά από το 1955 μέχρι και την Μανσούρα, οι Άγγλοι έχουν αποχαρακτηρίσει πολλές λεπτομέρειες της δράσης τους εκεί. Κρίμα που στην Ελλάδα δεν διδασκόμαστε καθόλου μέρος αυτής της ιστορίας ώστε να δούμε ποιές ακριβώς ήταν αυτές οι πρακτικές.
Η γνώμη που έχω σχηματίσει είναι ότι μάλλον πρόκεινται για ενέργειες σαφείς στοχευμένες, τρομοκρατικές επιχειρήσεις, με στόχο να δημιουργήσουν και ωθήσουν τη χώρα στον εμφύλιο. Προφανώς εκτελεστές τέτοιων δύσκολων εγχειρημάτων δεν θα ήταν άλλοι από πράκτορες δικοί τους αλλά και οι οπλισμένοι πάλαι ποτέ συνεργάτες των Γερμανών που ήταν ήδη με την πλάτη στον τοίχο για αυτά που τους περίμεναν αν η χώρα ακολουθούσε την πορεία της Ιταλίας ή της Γαλλίας.
Αυτό όμως είναι άλλη συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει επί του παρόντος. Το σχόλιό μου πήγαινε σε εκείνο που παρατέθηκε πιο πάνω, υιοθετώντας την εργαλειακή θυματοποίηση της αριστεράς αποενοχοποιώντας τις δικές της ιστορικές ευθύνες για τον εμφύλιο.
107@ Οι ευκαιρίες για περιορισμό των συγκρούσεων ήταν πολλές ακόμη και μετά το 1946 και τις εκλογές εκείνες. Άλλωστε η αποχή από τις εκλογές ήταν συνήθης πολιτική πρακτική εκείνη την περίοδο. Συμφωνώ πως η δράση των Άγγλων και οι στόχοι τους δεν καθιστούσε εύκολη την αποφυγή. Θα μπορούσε όμως να περιοριστεί σε όγκο και σε θύματα με απλή δίωξη και εξορία ή φυλάκιση των πρωταιτίων, αυτό όμως απαιτούσε από την ηγεσία του ΚΚΕ μια θυσία, την οποία η συγκεκριμένη τυχοδιωκτική ηγεσία του δεν επρόκειτο να κάνει…
Σήμερα απαιτούμε βέβαια διπλωματία και ψύχραιμη αντιμετώπιση από ανθρώπους που είχαν άλλες εικόνες και πολιτικές. να προστεθεί εδώ πως μεγάλη μερίδα των στελεχών του ΚΚΕ δεν αναγνώριζαν την Ελλάδα ως πατρίδα τους αλλά την ΕΣΣΔ και θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να βοηθήσουν την παγκόσμια επανάσταση και το σοσιαλισμό, θυσιάζοντας την ιδιαίτερη δική τους πατρίδα… (αυτή η παράγραφος από διηγήσεις δικές τους σε διάφορα βιβλία)
Γιάννης Ιατρού said
Μην ξεχάσετε να παραγγείλετε το βιβλίο… 😋

Georgios Bartzoudis said
79, Γιάννης Μαλλιαρός said: «21β Συνήθως αποφεύγω να απαντήσω στα όσα γράφετε γιατί ξέρω ότι σας εκνευρίζει αλλά δεν αντέχω: το κείμενο αναφέρει «Σχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, με πρόεδρο το Μάρκο Βαφειάδη, ενώ ταυτόχρονα…». Πώς λοιπόν γράφετε «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πατήρ Σαραντάκος δεν κάνει μνεία του τότε πρωθυπουργού της κυβέρνησης του βουνού, και αρχιστρατήγου του ΔΣΕ, Μάρκου Βαφειάδη»
# Τίποτα δεν με εκνευρίζει. Μην βγάζεις συμπεράσματα από τον εαυτό σου! Τσιορ-Τσιοπ λοιπόν. Ήταν αβλεψία μου! Για την ταμπακέρα όμως δεν λες τίποτα. Μάλλον σε εκνεύρισε. Τσιορ Τσιοπ και για τον εκνευρισμό που σου προκάλεσα. Και… δεν είναι απαραίτητο να απαντήσεις!
Παναγιώτης Κ. said
Της Συμφωνίας της Γιάλτας (12.02.1945.Σύμπτωση!Την ίδια ακριβώς ημερομηνία υπογράφηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας) είχε προηγηθεί η λεγόμενη Συμφωνία των Ποσοστών στη Μόσχα (9,10,11 Οκτωβρίου 1944). Με τη συμφωνία της Γιάλτας επικυρώθηκε κατά κάποιο τρόπο τόσο η Συμφωνία των Ποσοστών αλλά και πολλά από όσα είχαν προηγηθεί με την Διάσκεψη της Τεχεράνης (28Νοε-1Δεκεμβρίου1943).
Αξίζει νομίζω, να αναφερθεί ότι η πλήρης δημοσίευση της Συμφωνίας της Γιάλτας έγινε το 1956.( Ραίημον Καρτιέ, Ιστορία Β΄ΠΠ). Δηλαδή πάνω από 10 χρόνια από τη σύναψή της!
Κατά τα άλλα το σχόλιο 105 εκφράζει την κυρίαρχη τάση της ιστοριογραφίας μετά το 2000 και μάλλον είναι κοντά στην ιστορική πραγματικότητα.
Παναγιώτης Κ. said
Σύμφωνα με ένα δικό μου σενάριο που αφορά τα γεγονότα της επίμαχης περιόδου και στο οποίο θα είχα ρόλο ως οπαδός του ΕΑΜ, με τόπο κατοικίας τα Γιάννενα, θα μου προκαλούσε αγανάκτηση ότι πρόκειται να επανέλθει στην απελευθερωμένη χώρα η παλιά τάξη πραγμάτων.
Μετά όμως τα Δεκεμβριανά και μερικά ακόμη γεγονότα στο στενό μου περιβάλλον , θα προβληματιζόμουν έντονα ως προς τα που πάει το πράγμα.
Δεν είχα φανταστεί την χώρα μου με μονοκομματικό πολιτικό σύστημα ακόμη και όταν ήμουν αγανακτισμένος για το λόγο που ανέφερα πιο πάνω.
Ιδού παράδειγμα από το στενό περιβάλλον.
Αξιωματικός του ΕΣ με συμμετοχή στον ΕΛΑΣ, μόλις έγινε η απελευθέρωση είπε στην οργάνωσή του ότι θα επιστρέψω στα στρατιωτικά μου καθήκοντα αφού δεν υπάρχει πια εχθρός να πολεμήσω.
Μετά από αυτό η ΟΠΛΑ πάει έξω από το σπίτι του τον περιμένει και του ρίχνει χειροβομβίδα. Θέλεις από τύχη (το πιθανότερο) θέλεις γιατί ήταν εκπαιδευμένος, γλύτωσε!
Μετά έγιναν και άλλες σκέψεις από μένα.
Γιατί να ακυρώνουμε την κρίση κάποιων που ήταν πληροφορημένοι για την κατάσταση που επικρατούσε στην ΕΣΣΔ ; Έμαθαν, σύγκριναν, στάθμισαν και τελικώς επέλεξαν την λεγόμενη Αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όχι γιατί τη θεώρησαν ως ιδεώδες πολίτευμα αλλά διότι δεν τους ταίριαζε το άλλο πολιτικό σύστημα.
Σε μια μερίδα είχε κυριαρχήσει λίγο πολύ η άποψη ότι πατριώτες ήταν μόνο οι κομμουνιστές και κανείς άλλος!
Οι διχαστικές τακτικές και οι πολώσεις δεν ωφελούν. Εντούτοις αποτελούν συνηθισμένη κατάσταση στο πολιτικό παίγνιο. Κατά βάση είναι υποτιμητικές για τον ίδιο τον λαό για τον οποίον υποτίθεται ότι νοιάζονται όσοι επιλέγουν να πολιτεύονται διχαστικά.
Pedis said
# 94 – έτσι είναι ωρέ Σπυρίδο!
είναι κάτι σαν θεώρημα στο παρόν ιστολόγιο όσον αφορά τα σχόλια:
σε θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος υπάρχει τουλάχιστον ένα σχόλιο που θα μιλάει για τα λάθη της τακτικής του ΚΚΕ
είτε επειδή επέτρεψε στους δοσίλογους και τους μεταπολεμικους τους συνεργάτες να κυβερνούν
είτε επειδή δεν τους άφησε να το κάνουν χωρις αντίσταση .
Λήμμα: και στις δύο περιπτώσεις το ΚΚΕ είναι υπέυθυνο για την αιματοχυσία.
Παναγιώτης Κ. said
@76. Μην τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα σε αυτό το ιστολόγιο!
Σπεύδει η συλλογική γνώση να το απαντήσει ή να το εμπλουτίσει. 🙂
Το «Μακεδονία ξακουστή» δεν το γνώριζα. Το άκουσα στη δεκαετία του΄90 την εποχή των συλλαλητηρίων. Έκπληξη ένιωσα όταν διαπίστωσα πως περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο των τραγουδιών που ακούγονται σε πανηγύρια σε διάφορα χωριά στη Β.Ελλάδα.
Από μαθητής όμως του Δημοτικού ήξερα το άλλο που έλεγε:
Δεν θα την πάρουνε ποτέ-ποτέ
την γη των Μακεδόνων
κ.λπ, κ.λπ
Και ακολουθούσε το ρεφραίν το οποίο κυρίως ως μουσική άρεσε στους συμμαθητές μου αλλά και σε μένα!
Έλεγε:
Για τη Μακεδονία μας
Ελλάδα μας ωραία
σκληρά θα πολεμήσουμε
τον κάθε επιδρομέα!
Pedis said
# 121 – στο στρατό κάνει θραύση από δεκαετίες … η εγκεκριμένη βέρσιον επιβάλλεται αν και συναγωνίζεται σε συχνότητα τις κάργα εθνικιστικές. Υποτίθεται ότι ο διοικητής δεν γνωρίζει τίποτα για τις πρωτοβουλιες των χαμηλόβαθμων στελεχών (όσον αφορά τότε που είχα υπηρετήσει εγώ που οι καταστάσεις ήταν πιο λάιτ).
Theo said
@82:
Εδώ και στα επόμενα ποστ περιγράφεται η περιπέτεια του αντάρτη του ΔΣΕ Βασίλη Ιωακειμίδη που παραδόθηκε στις 29-3-1948 στους Μάυδες και πώς κατάφερε να γλιτώσει βαριά καταδίκη, λόγω των γνωριμιών του με κάποιους από τους ιθύνοντες της Δράμας.
spyridos said
104΄και κάμποσα ακόμα
Θα το ξαναγράψω.
Σε ένα φόρουμ λόγω χώρου και χρόνου είμαστε όλοι ζογκλέρ.
(Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που μπαίνουν μόνο για να πετάξουν μια διχαστική μαλακίτσα και να πουν ότι δεν έχουν χρόνο αλλιώς θα έγραφαν,
Τα τρολ ημισείας δηλαδή. Που τους αρέσει να τρίβονται στου τσοπάνη τη μαγκούρα. Για αυτούς άλλη φορά.)
Δεν γίνεται να κάνουμε ούτε πλήρη ανάλυση ούτε να αναλύσουμε 5 θέματα ταυτόχρονα.
Ενα μπαλάκι κάθε φορά λοιπόν όπως οι ζογκλέρ
Ευτυχώς οι περισσότεροι εδώ παραμένουν σε αυτό το ένα μπαλάκι .
Αλλά υπάρχουν και εκείνοι πού όταν δεν έχουν αντίλογο ρίχνουν 2-3-4-5 μπαλάκια στα χέρια του ζογκλέρ για να αλλάξουν το θέμα.
Η ιστορία γράφεται εκ των υστέρων κτλ κτλ και όλοι κρίνονται …..
Αυτά δε γράφω κι εγώ??? Γιατί ρίχνετε αυτά τα κοινότυπα μπαλάκια?
Προσοχή τα μάτια στο μπαλάκι 1
Αξίωμα
«Ποιος δεν είχε το είχε αυτό καταλάβει ;!
Ποιος ήταν τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι θα έρθει διεθνής στήριξη τρια χρόνια μετά ; …επειδή την έχει πολύ ανάγκη ; !,,……. Όφειλαν … δεν υπάρχει δικαιολογία ……»
Λοιπόν όλα τα σημερινά στοιχεία μας λένε ότι ακόμα και ο Ζαχαριάδης έμαθε τα της Γιάλτας το 1947.
Οταν απομονώθηκε ο Τίτο.
Οι μεγάλοι ήξεραν τι έλεγαν οι μικροί στη Βάρκιζα. Το αντίθετο δεν ίσχυε.
Προσοχή τα μάτια στο μπαλάκι 2
Η τρομοκρατία της δοσιλογικής δεξιάς ήταν προσυμφωνημένη και άμεση και στρεφόταν ενάντια όλων που αντιστάθηκαν στην κατοχή.
Οχι μόνο κομμουνιστών αλλά και όλων των άλλων πολιτικών χρωμάτων που υπήρχαν φυσικά μέσα στο ΕΑΜ
Η αντίσταση ήταν ντροπή για τους ντροπιασμένους και γιαυτό έπρεπε να σβηστεί.
Το αναγνώρισε και το παιδί του πράκτορα των Αγγλων όταν αναγνώρισε ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ την Εθνική Αντίσταση
Το αναγνώρισε και ο Π Κανελλόπουλος όταν ψήφισε την αναγνώριση.
Το αναγνώρισαν και οι κατσαπλιάδες όταν δεν το ψήφισαν παρόλο που ο Κανελόπουλος προσπάθησε να τους εξηγήσει τη βλακεία έκαναν.
Και κάθε φορά που αναφέρουμε ακριβώς αυτό, βγαίνουν διάφοροι για να αποσυντονίσουν και πετούν άλλα μπαλάκια.
Από το πως έδενε τα παπούτσια του ο Ζαχαριάδης
αν κάποιοι βασάνιζαν τους μαύρους
κι αν δεν ήταν ασφαλίτες αυτοί που έβαλαν φωτιά στη Μαρφίν
Γιάννης Μαλλιαρός said
121 Το άλλο με την «αδερφή, κουκλίτσ’ αληθινή» το έμαθες ή ούτ’ αυτό; 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
117 «Και… δεν είναι απαραίτητο να απαντήσεις!» Όχι βέβαια. Και το 77 λάθος ήταν αλλά αποφάσισα να το κάνω εν γνώση μου.
Μαρία said
121
Εγώ το ξανάκουσα τη δεκαετία του ’90 προσαρμοσμένο στις διεθνείς μας σχέσεις. Το «αυθεντικό» που το τραγουδούσαμε χορεύοντας στο δημοτικό έλεγε «που έδιωξες τους Βούλγαρους» κι όχι τους βάρβαρους.
Το «τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία» το ήξερες; Είχε και ορέο ρεφρέν: έξω βουλγαριά, ουστ (δις) Θράκη και Μακεδονία δεν θα δείτε πια. Γιατί είμαστε φαντάροι το λέμε με καμάρι μεγάλη Ελλάδα θέλουμε και Κώτσο βασιλιά.
Γιάννης Ιατρού said
127: Ρε τι έχουν ακούσει μερικά αυτιά …. 🙂
Theo said
@121, 127:
Τα «Μακεδονία ξακουστή…» και «Δεν θα την πάρουνε ποτέ…» τα τραγουδούσαμε στα σχολεία επί «εθνοσωτηρίου» 🙂
Κι εγώ το πρώτο το ξανάκουσα στα 90ς και μετέπειτα σε συλλαλητήρια και παρελάσεις.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
126 – Ο γενναιότερος των Eλλήνων. 🙂
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
123, Τheo:
Πολλοί παραδοθέντες (ίσως οι περισσότεροι), όμως, χωρίς παρεμβάσεις γνωστών ή συγγενών και με λιγότερη τύχη, την «πλήρωσαν» ακριβά έως πανάκριβα…
Ευχαριστώ για το λινκ. Διάβασα τα Κεφ. 13ο και 14ο. Συναρπαστικά! Και πόσα θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς!
spyridos said
123
Πολύ καλό Τέο. Πρέπει να είχε πέσει στα χέρια μου πριν πολλά χρόνια αλλά το είχα ξεχάσει.
Διάβασα κι εγώ το 13 και 14.
Η γιαγιά μου μου έλεγε για ένα τραγουδάκι που μάθαιναν στο σχολείο κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.
Εξυμνούσαν τους Βούλγαρους Σέρβους και Μαυροβούνιους συμμάχους.
Μόλις οι Βούλγαροι έγιναν εχθροί ήρθε εντολή στο σχολείο και άλλαξαν και το τραγουδάκι
«Βούλγαροι άτιμος λαός και Σέρβοι αντρειωμένοι και Μαυροβούνιοι ….» παρακάτω δεν θυμάμαι
nikiplos said
Δεν πιστεύω ότι είστε τόσο αφελείς να χάφτετε αυτή τη χλαπάτσα…
Πραγματολογικά μιλώντας, το ΚΚΕ (αλλά και αρκετά στελέχη του ΕΑΜ, γι’ αυτό και … έστριψαν) είχε όλη τη γνώση για τις διαθέσεις των Σοβιετικών από το καλοκαίρι του 1944. Το γιατί επέλεξε να ρισκάρει την καλή ζαριά, αυτό είναι δική του υπόθεση.
Μάλιστα ακριβώς επειδή είχε όλη τις απαραίτητες πληροφορίες έπραξαν αυτά που έπραξαν, πιστεύοντας ως το τέλος, πως θα υπήρχε μια διεθνή παρέμβαση στο ζήτημα της Ελλάδας…
(Βλέπετε κάθε λαός φαντασιώνεται πως ο κόσμος κινείται γύρω από αυτόν…)
Σηλισάβ said
133. Υπάρχει το γράμμα του γρ. της Κομ. Διεθνούς που ευχόταν στους Έλληνες απλά ΅Καλή τύχη΅ και μόνο. Κανείς δεν ξέρει τί ήξερε και τί δεν ήξερε το Κόμμα. Το αρχείο του παραμένει κρυφό (εκτός από το κομμάτι του ΚΚΕεσ), και το ελληνικό κράτος αρνήθηκε στον ΝΖ να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.
Ο Βελουχιώτης ήξερε ότι θα υπάρξει σύγκρουση με τους Άγγλους, οι υπόλοιποι άγνωστον. Πριν έρθει ο ΝΖ στην Ελλάδα, παγιδεύτηκαν και στη Καζέρτα και στο Λίβανο
nikiplos said
134@ και για να ευθυμήσουμε και λίγο, θα θυμάστε μια εφημερίδα τέλη 90ς αρχές μιλένιουμ που κυκλοφορούσε τα αρχεία του Άρη και είχαν σκοτωθεί σε δίκες με το ΚΚΕ.
Και είχαν φθάσει στα δικαστήρια με δικαιολογίες, ότι τάχαμ πλημμύρισαν τα υπόγεια του Περισσού και πήρε το νερό το αρχείο το οποίο έπλευσε στον ποδονίφτη και έφθασε στα χέρια του τότε συγγραφέα.
τέτοια ορέα για να περιγράψει κανείς το αυτονόητο πως:
ουαί τοις ηττημένοις…
nikiplos said
134@ Ο Βαφειάδης μιλούσε κάποτε πως από το 1944 ήξεραν τι μέλλει γεννέσθαι. Μάλιστα τότε στα 80ς είχε δώσει τρία πραγματολογικά στοιχεία:
α. Στο βουνό είχαν συνομιλίες με τον ρώσο Ποπώφ
β. Ο στρατηγός (από Τ άρχιζε το όνομά του αλλά δεν θυμάμαι κάτι σαν Τσερνίκωφ) που κατεβαίνοντας και απελευθερώνοντας τα βαλκάνια, έστριψε στα σημερινά σύνορα της Ελλάδας-Βουλγαρίας (καίτοι υπήρχαν ακόμη Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και Γερμανικός Στρατός νοτιότερα)
γ. Ο οπλισμός που έπαιρναν ως βοήθεια μέσω Τίτο και Αλβανίας, άρχισε να γίνεται «κουρελόπανα», δεν ανταποκρινόταν σε στρατό που έπρεπε να λειτουργήσει καν ως προγεφύρωμα.
Δύτης των νιπτήρων said
136β Ο σοβιετικός στρατός καλά-καλά δεν μπήκε στη Βουλγαρία, δεν έδωσε μάχες τέλος πάντων. Κυρίως βουλγάρικα στρατεύματα (μετά την αλλαγή κυβέρνησης/κατεύθυνσης του Σεπτεμβρίου προχώρησαν εκκαθαρίζοντας προς τα δυτικά, με σκοπό να αποκόψουν τους εν Ελλάδι Γερμανούς ώστε να μην ενισχύσουν τις δυνάμεις που υπεράσπιζαν την Ουγγαρία και τη Βιέννη. Εκεί είχε στραφεί και η προσοχή των Σοβιετικών (οι μεγάλες μάχες έγιναν εκεί από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο του ’45) που προσπαθούσαν να κυκλώσουν την Αυστρία από το νότο μέσω Βαλκανίων.
Τολμπούχιν ήταν ο στρατηγός. Δεν ξέρω αν θυμάσαι τον ίδιο.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fyodor_Tolbukhin
Theo said
@131, 132:
Κι εδώ και στο επόμενο ποστ μια άλλη μαρτυρία, του Βασίλη Αποστολόπουλου, του δάσκαλου που παραδόθηκε με τους συντρόφους του στις 3-11-1949, μετά τη λήξη του Εμφύλιου. Τον προστάτεψαν σύσσωμοι οι συγχωριανοί του, γονατισμένοι στην εκκλησία του χωριού
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Κάποιες παρατηρήσεις στὴ συζήτηση γιὰ τὸν Ἐμφύλιο.
Εἶναι εὔκολο νὰ κάνουμε κριτικὴ σήμερα γιὰ γεγονότα ποὺ ἔγιναν στὸ παρελθόν, γνωρίζοντας τί ἀκολούθησε. Ὅπως εἶναι φανερό, ἀπὸ τὶς διχογνωμίες ποὺ ὑπάρχουν, δὲν εἶναι ἀπόλυτα σίγουρο μὲ ποιὰ στοιχεῖα πάρθηκαν κάποιες κρίσιμες ἀποφάσεις. Γιὰ παράδειγμα τί γνώριζε ἡ ἡγεσία τοῦ ΚΚΕ σχετικὰ μὲ τὶς συμφωνίες Στάλιν – Τσῶρτσιλ γιὰ τὴ μοιρασιὰ τῆς Εὐρώπης σὲ σφαῖρες ἐπιρροῆς.
Ὁ ρόλος μιᾶς ἡγεσίας εἶναι νὰ ἀξιολογεῖ τὶς ἀντικειμενικὲς συνθῆκες καὶ νὰ παίρνει τὶς ἀποφάσεις ποὺ ὁδηγοῦν στὴν ἐπίτευξη τοῦ στόχου.
Μὲ βάση τὰ ἀποτελέσματα οἱ ἀποφάσεις τῆς ἡγεσίας τοῦ ΚΚΕ ἦταν καταστροφικές, τὸσο γιὰ τὸ ἴδιο, ὅσο καὶ γιὰ τὴ χώρα γενικότερα.
Στὴ σύσκεψη τῶν καπεταναίων στὴ Λαμία, δυὸ βδομάδες πρὶν ἀρχίσουν τὰ Δεκεμβριανά, ὁ Ἄρης πρότεινε ἄμεση κατάληψη τῆς ἐξουσίας.
Τότε ὁ ΕΛΑΣ διέθετε συντριπτικὴ ὑπεροπλία ἀπέναντι στὸ μικρὸ ἐκστρατευτικὸ σῶμα τῶν Ἄγγλων ποὺ συνόδευε τὴν κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ὁ Βαφειάδης, ἐκπροσωπώντας τὴν ἡγεσία τοῦ ΚΚΕ, τὸ ἀπέτρεψε λέγοντας ὅτι
ένα άμεσο κίνημα, χωρίς την έγκριση του Π. Γ. του Κ.Κ.Ε., θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις της Ε.Σ.Σ.Δ., με τους Άγγλους, διότι η σοβιετική ηγεσία είχε δεσμεύσεις απέναντι στους Άγγλους και γι’ αυτό ο Κόκκινος Στρατός αποχώρησε από τα ελληνικά εδάφη στην βόρεια Ελλάδα, παρά την πρόσκληση των τοπικών ηγετών του Ε.Λ.Α.Σ. Είπε, μάλιστα, ο Βαφειάδης στην σύσκεψη αυτή ότι ο σοβιετικός στρατηγός αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των βορειοελλαδιτών ελασιτών, λέγοντας ότι »γι’ αυτά αποφασίζει η Μόσχα».
Τὸ γεγονός αὐτὸ δείχνει ὅτι ἡ ἡγεσία τοῦ ΚΚΕ γνώριζε γιὰ τὶς δεσμεύσεις τῆς Μόσχας ἀπέναντι στοὺς Ἄγγλους καὶ ὅτι μιὰ στρατιωτικὴ σύγκρουση μὲ αὐτοὺς εἶχε πολὺ μεγάλο ρίσκο.
Τελικὰ δὲν ἀπέφυγε τὴ σύγκρουση μὲ τὰ καταστροφικὰ ἀποτελέσματα ποὺ προαναφέρθηκαν, εἴτε ἐπειδὴ παρασύρθηκε ἀπὸ τὴν προβοκάτσια τῶν ἀντιπάλων του, εἴτε ἀπὸ κακὴ ἐκτίμηση τοῦ συσχετισμοῦ δυνάμεων.
Αὐτὸ δὲν ἀπαλλάσσει τὸ ἀντίπαλο στρατόπεδο, τὸ ὁποῖο συνειδητὰ ἢ ἀσυνείδητα ἔπαιξε τὸ παιχνίδι τῶν ξένων, ἀρχικὰ τῶν Ἄγγλων καὶ ἀργότερα τῶν Ἀμερικανῶν, μὲ τὴν τρομοκρατία καὶ τὶς διώξεις τῶν ἀριστερῶν.
Ἂς μή ρίχνουμε ὅλες τὶς εὐθύνες στοὺς ἄλλους, δηλαδὴ στοὺς Ἀγγλοαμερικάνους καὶ στοὺς Σοβιετικούς.
Ἡ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ δὲν ἔχει ἠθικὰ καὶ ἰδεολογικὰ κριτήρια. Βασικὸ κριτήριο εἶναι τὸ συμφέρον τῶν κρατῶν. Ἢ, πιὸ σωστά, τῶν ἐλίτ ποὺ κυβερνοῦν.
Αὐτὸ ἴσχυε ἀπὸ πολὺ παλιά, ὅπως τὰ εἶπαν ὠμὰ καὶ ξεκάθαρα οἱ Ἀθηναῖοι στοὺς Μηλιούς, τὸ 416 π.Χ., μέχρι τὸ πιὸ πρόσφατο παράδειγμα, τὴ στάση τοῦ Τράμπ ἀπέναντι στοὺς Κούρδους.
Παναγιώτης Κ. said
Δεκαετίες του ΄70 και του ΄80. Παρακολούθησα τον ενδοαριστερό διάλογο μέσω Αντί και άλλων εντύπων. Μια από τις λέξεις που δέσποζε, ήταν η λέξη «τυχοδιωκτισμός» και αφορούσε την ηγεσία του ΚΚΕ.
Τότε δεν κατανοούσα επαρκώς το βαθύτερο πολιτικό νόημα της λέξης.
Σήμερα όμως καταλαβαίνω πολύ περισσότερα πράγματα.
Να συμπεριλάβω στο λεξιλόγιο της ήττας και τη λέξη «βολονταρισμός».
spyridos said
Για να δώσω να καταλάβετε τι εννοώ με τον κόσμο ανάποδα , το άσπρο μαύρο κτλ
«Μὲ βάση τὰ ἀποτελέσματα οἱ ἀποφάσεις τῆς ἡγεσίας τοῦ ΚΚΕ ἦταν καταστροφικές, τὸσο γιὰ τὸ ἴδιο, ὅσο καὶ γιὰ τὴ χώρα γενικότερα. »
Εδώ θα άλλαζα το ΚΚΕ με τις δεξιές κατσικοκλεφτικές παράνομες κυβερνήσεις και τότε συμφωνούμε
«Τελικὰ δὲν ἀπέφυγε τὴ σύγκρουση μὲ τὰ καταστροφικὰ ἀποτελέσματ……»
ΔΕΝ υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν είμαι χριστιανός και το σφάξε με αγά μου να αγιάσω δεν το καταλαβαίνω.
Δεν πιστεύω ότι η ηγεσία του ΚΚΕ πίστευε στη νίκη αλλά δεν ΄είχαν άλλη επιλογή.
Επομένως εδώ θα έβαζα
«Αὐτὸ δὲν ἀπαλλάσσει τὸ ἀντίπαλο στρατόπεδο, τὸ ὁποῖο συ» Ναι το ΚΚΕ έκανε λάθη και το ΕΑΜ έκανε λάθη αλλά δεν είχε άλλη επιλογή.
Οσες φορές είχε άλλη επιλογή την άρπαξε με χέρια και με πόδια και με τεράστιες υποχωρήσεις (Λίβανος, Καζέρτα, Βάρκιζα, 17 Αυγούστου 1947 με πλήρη αποδοχή της προεδρευομένης δημοκρατίας , Φλεβάρη 1948 πρωτοβουλία των Αυστραλών)
Η άλλη πλευρά ήθελε όμως τη σφαγή από κεκτημένη ταχύτητα. Πάντα αυτό έκαναν και προπολεμικά. Γιατί να αλλάξουν.
Τα άλλα μπαλάκια μια άλλη φορά.
Pedis said
# 139 – αυτό από το λόγο του Βαφειάδη ειναι από κάποια πρακτικά;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@142. Δὲν ξέρω ἂν κρατήθηκαν πρακτικὰ στὴ Σύσκεψη. Γι᾿ αὐτὸ δὲν ἔβαλα τὰ λόγια τοῦ Βαφειάδη σὲ εἰσαγωγικά, ἀλλὰ τὰ ἔβαλα μὲ παραπομπὴ στὸ σχετικὸ ἱστολόγιο.
Τὸ ἱστολόγιο δὲν τὸ γνώριζα· τὸ βρῆκα ψάχνοντας στὸ Γκοὺγκλ. Πιστεύω πὼς αὐτὰ ποὺ εἶπε ὁ Βαφειάδης, ὅπως καὶ ἡ πρόταση τοῦ Ἄρη γιὰ ἄμεση κατάληψη τῆς ἐξουσίας, πρέπει νὰ μεταφέρθηκαν ἀπὸ τοὺς παρόντες.
Γιὰ τὴ σύσκεψη τῶν καπεταναίων στὴ Λαμία εἶχα διαβάσει στὸ Ἀντί, τὴ δεκαετία τοῦ ᾿70 καὶ στὸ βιβλίο ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ τοῦ Dominique Eudes.
Ἀπ᾿ ὅ,τι θυμᾶμαι, αὐτὰ ποὺ διάβασα τότε ἔλεγαν τὰ ἴδια πάνω-κάτω.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@141. Πιστεύω πὼς δὲν μποροῦμε νὰ κάνουμε ἱστορία μὲ ὑποθέσεις τοῦ τύπου «τί θὰ εἶχε γίνει ἂν…», ἀλλὰ θὰ ἀναφέρω ἐνδεικτικὰ κάποιες κρίσεις ποὺ διατυπώθηκαν ἀπὸ «δεξιὰ» καὶ «ἀριστερά».
1. Ἂν τὸ ΚΚΕ δὲν ἐξωθοῦσε τὰ πράγματα μετὰ τὴν πρώτη προβοκάτσια καὶ τὸ χτύπημα τῆς πρώτης διαδήλωσης, δὲν θὰ ἔδινε λαβὴ γιὰ δυναμικὴ ἀντίδραση στοὺς Ἐγγλέζους καὶ στοὺς ντόπιους συμμάχους τους.
2. Ἂν τὸ ΚΚΕ ἄκουγε τὸν Ἄρη στὴ σύσκεψη τῶν καπεταναίων καὶ ξεκινοῦσε ἀμέσως δυναμικὰ γιὰ τὴν κατάληψη τῆς ἐξουσίας, θὰ τὸ εἶχε πετύχει.
Τίποτα ἀπὸ τὰ δυὸ δὲν ἔγινε κι ἔτσι θὰ μείνουμε μὲ τὴν ἀπορία.
Pedis said
# 143 – μέχρι να δω αξιόπιστη πηγή δεν τα πιστεύω.
Η ηγεσία δεν είχε επαφή με τη Μόσχα. Το ΚΚΙ είχε κατευθείαν και θα τα καθόταν ακόμη κι αν τον Μάη του ’45 οι Αμερικάνοι βρίσκονταν ακόμη στη Μεσίνη. Ο Τίτο είχε κι αυτός αλλά ήταν τζίνιους και ρίσκαρε και έπαιξε την παρτίδα όπως απαιτουσαν οι καταστάσεις που είχε δημιουργήσει το κίνημά του.
Αν είναι γνωστό κάτι άλλο για την ηγεσια του ΚΚΕ (ονόματα, επαφές, σύνδεσμοι και ταξίδια πέραδώθε) ευχαρίστως να το ακούσω.
Άλλο, τώρα, τι μυρίζονταν. Οι λόγοι που πολλοί αμφιταλαντεύονταν ήταν, από τη μια, ότι μυρίζονταν ότι δεν θα έπρεπε με ενδεχόμενη πρωτοβουλία τους να βλάψουν την συμμαχία ΕΣΣΔ-Δυτικών διαρκούντως του πολέμου, από την άλλη, δεν είχαν «χαρακτήρα». Ισοδύναμα, εννοώ ότι ειχαν αυταπάτες και για τις δυνατότητες της «δημοκρατικής εξέλιξης» χάρη στην οποία η εξουσία θα τους έπεφτε στα χέρια σαν ώριμο φρούτο και για το ότι οι Άγγλοι δεν θα τολμούσαν να κάνουν αυτό που κάνουν με τέχνη από αιώνες. Παράλληλα φοβόντουσαν μην και χρεωθούν «ακραίες» κινήσεις.
Αποτέλεσμα, τόμπολα.
Αυτά ήταν στρατηγικά λάθη (πολιτικο-επαναστατικά).
Τα υπόλοιπα είναι εγκλήματα, πολιτικά, κοινωνικά, δημογραφικά για τα οποία ευθύνονται οι συνεργατες των αγγλοαμερικανων και των ναζιστων που εκτέλεσαν, στην αρχή, το αγγλικό σχέδιο της δεύτερης κατοχής με την αιματοχυσια του Δεκέμβρη και κατόπιν το αγγλοαμερικάνικο με την επιβολή της μοναρχίας, την αποκατάσταση της προπολεμικής πολιτικής τάξης, της μαζικής τρομοκρατίας και τα γνωστά. Ο εμφύλιος ο ίδιος είναι δική τους ευθύνη 100%.
Τους βγήκε και γι αυτό οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοί τους (από τους μοναρχικο-μεταξικούς μέχρι το παπανδρειδαριό) είναι ακόμη καβάλα.
nikiplos said
144@ β
Αυτό φυσικά θα σήμαινε απευθείας σύγκρουση με τους Άγγλους και δεύτερη Αγγλική κατοχή. Δεδομένης της μικρής διαθέσιμης Αγγλικής Δύναμης και της ζωτικής σημασίας κούρσας για το Βερολίνο, ίσως να επιστρατεύονταν οι «παραδοσιακοί» στρατηγικοί τους σύμμαχοι (Τούρκοι) που δεν φημίζονται για το γάρμπος τους και στη συνέχεια εικάζω πως η ιστορία θα είχε αναδείξει άλλες ορέες εποχές.
Κάποιοι αφελώς νομίζουν πως το παίγνιο είναι ελέγξιμο και πως η ιστορία είναι αιτιοκρατική… 🙂
Πάντως ο Καπετάν Γιώτης στα υστερινά του χρόνια, είχε ομολογήσει πως σκέπτονταν Βόρεια και Νότια Ελλάδα, όπως Κορέα Βιετνάμ, και πως ο Ζάχος τα έλεγε αυτά από το 1944… (κούνια που τους κούναγε)…
145 β. Εικάζω πως η αφήγηση της ιστορίας θα αλλάξει πολλές παλάτζες. Από την «παραδοσιακή» ορέα περί εαμοβούλγαρων, μετά την Κύπρο περάσαμε στο «όλα καλώς καμωμένα» «φταίνε οι μοναρχοφασίστες», σήμερα είμαστε στο «να δούμε ρε παιδιά και τα εγκλήματα της άλλης πλευράς, πως την πατήσαμε έτει». Μετά από χρόνια που θα ανοίξουν και τελείως τα αρχεία του φόρεϊν όφις, θα έχουμε περισσότερες εικόνες για το τι εντολές έδιναν οι Άγγλοι και σε ποιούς χωρίς να πρέπει να πιστέψουμε και αυτούς αναγκαστικά…
Πάντως το όλο συμπέρασμα είναι πως όσο διαβάζουμε για την περίοδο εκείνη, ενισχύεται το συναίσθημα των ανθρώπων που τα έζησαν και ενεπλάκησαν: «καλύτερα να ξεχάσουμε και να μην θυμόμαστε»…
Δύτης των νιπτήρων said
Νίκιπλε δες το 137, ήταν ο Τολμπούχιν αυτός που θυμόσουν τελικά;
Γιάννης Μαλλιαρός said
139 Δημήτρη είχε μπει ο Κόκκινος Στρατός σε ελληνικά εδάφη; Γιατί δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο (και παραπάνω – 137 – άλλα διαβάζω). Αν αυτό το σημείο είναι προχειρότητα, γιατί να πούμε ότι το υπόλοιπο κείμενο είναι περιγραφή γεγονότων που έγιναν κι όχι γεγονότων που κάποιοι θεωρούν πως κάπως έτσι ίσως θα πρέπει να έγιναν;
sarant said
148 Όχι, δεν είχε μπει.
Pedis said
Εγώ θα ήθελα να μάθω από τους πιο διαβασμένους και ειδικότερους από μένα αν υπάρχουν και ποια είναι τα υπάρχοντα ιστοριογραφικά δεδομένα ότι υπήρχε επικοινωνία/επαφή/σύνδεση της ηγεσίας του ΚΚΕ με την ΣΕ μεταξύ 41 και 44;
Με πηγές από την απο δω και από την αποκεί μεριά, ανθρώπους που συμμετείχαν και άφησαν μαρτυρίες κλπ κλπ.
nikiplos said
147@ Δύτη ξέχασα να σε ευχαριστήσω. Ο Τολμπούχιν ήταν ο στρατηγός… Συγγενείς από την ευρύτερη περιοχή του Σιδηροκάστρου, έχουν διηγηθεί ωραίες ιστορίες την εποχή που θεωρούταν δεδομένο πως ο Τολμπούχιν θα προχωρούσε νότια…
nikiplos said
148@, όπως είπα στον Δύτη πιο πάνω όχι μόνο δεν είχε μπει, αλλά ο Στρατηγός Τολμπούχιν έστριψε ξαφνικά, «αντιστρατηγικά» και παράδοξα ακολουθώντας την μελλοντική συνοριακή γραμμή. Μια περίοδο που υπήρχαν καίριες στρατηγικές θέσεις πιασμένες από τους αντιπάλους. Υπήρξε και μια περίεργη κι αναίτια τρόπον τινά διευκόλυνση των Γερμανών από στρατηγικής άποψης, αλλά αυτό μπορεί να έγινε για λόγους συμφέροντος: τους αποκλείουμε να φύγουν προς το Β. Μέτωπο, όπου η ζωτική κούρσα ενάντια στους «συμμάχους» θα συνεχιστεί ακάθεκτη. Τα βαλκάνια μπορεί να μην είχαν και μεγάλη σημασία τότε, αφού τρόπον τινα θα πρέπει οι Σοβιετικοί να τα είχαν βρει με τους Άγγλους πριν το Στάλιγκραντ και να υπήρξε μεταξύ τους συμφωνία.
Ειδάλλως ο Τσώρτσιλ δεν θα τους έδινε το σπάσιμο της κρυπτομηχανής (δεν πρόκειται για την ένιγμα, αλλά για άλλη παρόμοια με συχνότητες που έσπασε η κλειστή ομάδα του Τιούρινγκ). Το να τους δώσει το σπάσιμο της κρυπτομηχανής ο Τσώρτσιλ το πέρασε από 40 κύματα πριν το κάνει. Αυτός ήταν κυρίως ο λόγος που οι Σοβιετικοί νίκησαν στο Στάλιγκραντ, αφού γνώριζαν τα στρατηγικά σχέδια του Πάουλους και τον έκλεισαν σαν τσιμπίδα.
Όλα αυτά ως σύγχρονη επίγνωση και όχι ως «τροφή» για αποφάσεις και γνώσεις που μπορεί ή δεν μπορεί να είχαν δοθεί…
Pedis said
-> 150 – μπα, δεν βλέπω φως. Θα το ξαναθέσω το ερώτημα με άλλη ευκαιρία σε νήμα με περισσότερη κίνηση.