Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νερό από την αποικία

Posted by sarant στο 21 Οκτωβρίου, 2019


Πριν από κάμποσα χρόνια, πηγαίναμε μιαν εκδρομή οικογενειακώς στην Κολονία (ή Κολωνία, θα δούμε παρακάτω τα ορθογραφικά).

Η μικρή μου κόρη ρώτησε:

– Θα πάρουμε και κολόνιες από την Κολονία; Αφού εκεί βγαίνουν.

Η μεγάλη την κοίταξε περιφρονητικά από την άβυσσο των δύο χρόνων που τις χώριζε, και έσπευσε να τη διορθώσει, λέγοντάς της ότι κολόνιες βγάζουν σε πολλά μέρη.

Ωστόσο, η μικρή είχε δίκιο, ετυμολογικά τουλάχιστον, διότι αν σήμερα κολόνιες φτιάχνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου, ωστόσο η πρώτη κολόνια (ή κολώνια) φτιάχτηκε στην Κολονία (ή Κολωνία, είπαμε) και από εκεί πήρε το όνομά της -δεν είναι δηλαδή συμπτωματική η ομοιότητα η ηχητική.

Αν δείτε άλλωστε ένα μπουκαλάκι κολόνιας, το λέει καθαρά:

Eau de Cologne, κατά λέξη «νερό της Κολονίας».Μάλιστα εδώ το βλέπουμε και στα γερμανικά, Kölnisch Wasser, Κολονέζικο νερό, που είναι και echt, γνήσιο.

(Αναγκαστικά η φωτογραφία περιλαμβανει τοποθέτηση προϊόντος. Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες. Αν διαβάζετε από την 4711, πείτε μου πού να στείλω αριθμό λογαριασμού).

Γιατί νερό της Κολονίας; Διότι πρωτοφτιάχτηκε στη μεγάλη πόλη του Ρήνου. O Ιταλός αρωματοποιός Τζοβάνι Μαρία Φαρίνα, εγκατεστημένος στην Κολονία από τις αρχές του 18ου αιώνα, έφτιαξε το 1709 ένα άρωμα που το ονόμασε Eau de Cologne, στα γαλλικά, αφού η γαλλική γλώσσα ήταν εκείνη που κυριαρχούσε πανευρωπαϊκά, ιδίως σε θέματα μόδας και πολυτέλειας. Η οικογένεια Φαρίνα ακόμα φτιάχνει στην Κολονία τα δικά της αρώματα, οχτώ γενιες μετά.

(Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1704, ένας άλλος Ιταλός αρωματοποιός, ο Τζαν Πάολο Φέμινις, που συνεργαζόταν με τον Φαρίνα, είχε παρουσιάσει ένα παρόμοιο άρωμα, που όμως το ονόμασε λατινιστί aqua mirabilis, θαυμαστό νερό. Επειδή όμως τριακόσια χρόνια μετά ο Γαβρόγλου επρόκειτο να καταργησει τα λατινικά, η λατινική ονομασία δεν έπιασε και αντιθέτως καθιερώθηκε η γαλλική).

Η Κολονία ήταν σημαντικό κέντρο της αρωματοποιίας λοιπόν και στο τέλος του 18ου αιώνα ένας Γερμανός αρωματοποιός παρουσίασε ένα δικό του άρωμα που το έφτιαχνε στο εργαστήριό του στην οδό Glockengasse 4. Και επειδή όλα τα οικήματα της πόλης πήραν τότε αριθμό και το δικό του οίκημα είχε πάρει τον αριθμό 4711, ονόμασε το άρωμά του 4711, που διατηρείται έως σήμερα παρόλο που η μάρκα έχει πλέον αλλάξει χέρια.

Από το γαλλικό (και διεθνές) eau de Cologne, λοιπόν, και η δική μας κολόνια, μέσω του ιταλικού colonia μάλλον. Αλλά δεν τελειώσαμε, μάλλον αρχίζουμε.

Η μεγάλη γερμανική πόλη, που έχει και αξιόλογη ελληνική παροικία, ονομάζεται λοιπόν Cologne στα γαλλικά αλλά Köln στα γερμανικά. Και οι δυο ονομασίες ανάγονται στο λατινικό της όνομα, Colonia Claudia ara Agrippinensium. Η Αγριππινα, γυναίκα του αυτοκράτορα Κλαυδίου και μητέρα του Νέρωνα, είχε γεννηθεί εκεί και έπεισε τον σύζυγό της να δώσει στη γενέθλια πόλη της τον τίτλο της ρωμαϊκής πόλης. Το όνομα συντομεύτηκε σε Colonia και η πόλη εξακολούθησε να είναι  σημαντική ολους τους επόμενους αιώνες.

Τις πόλεις (αναγνωρισμένες βάσει του Ρωμαϊκού δικαίου) που ίδρυαν οι Ρωμαίοι εκτός Ιταλίας τις ονόμαζαν colonia, από τον colonus, που ήταν ο οικιστής, ο άποικος. Η λέξη ανάγεται στο ρήμα colere (καλλιεργώ, κατοικώ, φροντίζω) απ’ όπου προέρχεται και η cultura. Η λέξη πέρασε στις νεότερες γλώσσες -colony η αποικία στα αγγλικά.

Οι Ρωμαίοι είχαν ιδρύσει πολλές πόλεις σαν την Κολονία, που τους είχαν δώσει σύνθετο όνομα που περιλάμβανε τον όρο Colonia. Στον ελληνόφωνο χώρο, δηλαδή στα ανατολικά, αυτό εγινε Κολώνεια: υπάρχει ας πούμε Κολώνεια στον Πόντο, το δε Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει και Μητρόπολη Κολωνείας -σήμερα Σεμπινκαραχισάρ. Υπάρχουν και άλλες Κολώνειες -πχ στη σημερινή Αλβανία, Kolonjë.

Όμως με τα ομόηχα μπορεί να μπλέξουμε και ομοηχία ή ηχητική συγγένεια δεν σημαίνει πάντα ετυμολογική σχέση (εδώ δικαιώνεται η μεγάλη κόρη μου).

Διότι υπάρχει και ο Κολωνός, γειτονιά της Αθήνας, και ο αρχαίος Κολωνός, που όμως δεν έχουν σχέση με την κολόνια και την Κολωνία (ή τις αποικίες των Ρωμαίων). Είναι η αρχαία λέξη κολωνός, κολώνη, που θα πει λόφος. Έχει έναν λόφο στον Κολωνό.

Υπάρχει και η κολόνα, που είναι δανειο από την ιταλική colonna, που ανάγεται στο λατινικό columna, ο στύλος, ο κίονας. Από εκεί και το Κολωνάκι, που πήρε το όνομά του από μια μικρή κολόνα, ένα κολονάκι, που υπήρχε κοντά στην πλατεία της Δεξαμενής. Γράφεται με ωμέγα επειδή τω καιρώ εκείνω και η κολώνα γραφόταν με ωμέγα. Από εκεί και ο κολονέλος, ο συνταγματάρχης. Ούτε αυτοί συνδέονται με την κολόνια.

Ούτε και η κολονοσκόπηση που απασχολεί εμάς της τρίτης και τέταρτης νεότητας έχει καμιά σχέση με την κολόνα ή με την κολόνια, είναι από το αρχαίο κόλον.

Να γυρίσουμε όμως στο «νερό από την αποικία» ή μάλλον στο eau de cologne.

Βλέπουμε σε άλλα μπουκαλάκια παρεμφερείς όρους, όπως eau de toilette ή eau de parfum. Οι διαφορές ανάμεσά τους είναι θέμα περιεκτικότητας σε αιθέριο έλαιο, που δίνει το άρωμα, και που αναμιγνύεται με οινόπνευμα.

Βρήκα κάπου ένα σχηματάκι, που εξηγεί τις διαφορές και που το βάζω εδώ.

Το eau de cologne/κολόνια έχει χαμηλή συγκέντρωση αιθέριου ελαίου, μεγαλύτερη έχει το eau de toilette, που δεν θα το πούμε βέβαια «νερό της τουαλέτας» (έχουμε γράψει για τη λέξη) και ακόμα μεγαλύτερη το eau de parfum ή, ακόμα πιο ψηλά, το σκέτο parfum.

Το πινακάκι αυτό δεν είναι από τον ISO ούτε έχει ισχύ νόμου. Αλλού έχω βρει διαφορετικά ποσοστά στις περιεκτικότητες, αν και η σειρά παραμένει ίδια.

Πάντως, όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα τόσο περισσότερο διαρκεί το άρωμα -σύμφωνα με το πινακάκι 8 ώρες για το parfum ενώ 2 ώρες για την κολόνια.

Ξέρουμε όμως ότι αυτό δεν είναι αλήθεια διότι, σύμφωνα με το τραγούδι του Μικρούτσικου και της Νικολακοπούλου, που το λέει η Αλεξίου, υπάρχουν κολόνιες που κρατάνε χρόνια.

 

202 Σχόλια προς “Νερό από την αποικία”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Να μην ξεχνάμε και την DW

  -Ακουτε την Ντόιτσε Βέλε από την Κολωνία

  Κέλν. Köln

  τα χρόνια εκείνα. Τα δύσκολα

 2. Γς said

  και πάμε να διαβάσουμε το σημερινό

 3. leonicos said

  Υπεροχο και φοβερά πρωτότυπο

  το χτεσινό

 4. Γς said

  2:

  Φτου!

  Αυτά παθαίνει όποιος δεν διαβάζει πρώτα…

 5. Γς said

  >Ούτε και η κολονοσκόπηση που απασχολεί εμάς της τρίτης και τέταρτης νεότητας έχει καμιά σχέση με την κολόνα

  Εχει σχέσει όμως [κατα κάποιον τρόπο]με την Θοδώρα

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_9909.html

 6. DR SPIRO APOSTOLOU said

  ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΤΑΞΕΙΔΙ/ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ … ΣΥΜΠΑΝΤΑ ΚΟΣΜΟΝ ΤΩΝ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ .
  Πάντοτε ενδιαφέρουσες αναφορές είτε από ετυμολογικής ή … εξεληκτικης ή … παραδοσιακής σκοπιάς . DR A

 7. atheofobos said

  Ούτε και η κολονοσκόπηση που απασχολεί εμάς της τρίτης και τέταρτης νεότητας….

  Κάνεις το ίδιο λάθος που είχε κάνει και ο Στάθης στην γελοιογραφία του και για το οποίο είχαμε ανταλλάξει e-mail. Δεν είναι κολονοσκόπηση αλλά κολοσκόπηση όπως εξηγώ στο:
  Η ΚΟΛΟΣΚΟΠΗΣΗ, Ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΑΡΟΣ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2010/06/blog-post_16.html

  Αυτήν ακριβώς την κολόνια είχα φέρει από την Κολωνία, που είχα βρεθεί ως φοιτητής με τις ανταλλαγές, στην τότε εκλεκτή της καρδιάς μου και νυν και αεί πλέον σύζυγο μου!

 8. sarant said

  Καλημερα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Είδες;

 9. sarant said

  7 Λεξικογραφείται η κολονοσκόπηση, κατόπιν τούτου κάθε αμφισβητηση της ορθότητάς της έχει μόνο ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

 10. Ωραίο και κεφάτο.
  Τολμώ να σκεφτώ μήπως η κολώνη (ο λόφος) και η columna έχουν κάποια μακρινή συγγένεια. Έχουν;

 11. Alexis said

  TOSCA
  Μ’ ένα πολύ ξεχωριστό άρωμα που φέρνει κοντά δυό ανθρώπους που ξεχωρίζουν.
  TOSCA
  Από την 4711.

  (Προσέξτε τον τύπο με τη θηριώδη φαβορίτα, όπως ήταν η μόδα της εποχής) 😂

 12. Πάνος με πεζά said

  Εμείς βουτάγαμε το χέρι στη λεκάνη, και παίρναμε eau de toilette ! 🙂 Καλημέρα !

 13. Georgios Bartzoudis said

  (α) «Ούτε και η κολονοσκόπηση που απασχολεί εμάς της τρίτης και τέταρτης νεότητας έχει καμιά σχέση με την κολόνα ή με την κολόνια, είναι από το αρχαίο κόλον».
  # Σας συνιστώ να αποφύγετε (ει δυνατόν) την κολονοσκόπηση, καθότι η απαραίτητη προετοιμασία περιλαμβάνει την κατάποση ικανής ποσότητας ρετσινόλαδου (το άλλως πως ονομαζόμενο καθάρσιο). Και είμαι σίγουρος ότι θα δικαιολογήσετε όλους τους δηλωσίες που πέρασαν από τις ανακριτικές μεθόδους του Μανιαδάκη. (Και λένε οι κακές γλώσσες ότι αυτοί, κυρίως, επάνδρωσαν τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΚΚΕ).

  (β) «είναι θέμα περιεκτικότητας σε αιθέριο έλαιο, που δίνει το άρωμα, και που αναμιγνύεται με οινόπνευμα»
  # Προσοχή. Θα μας μαλώσουν οι χημικοί, καθότι ως λέγουσι τα αιθέρια έλαια ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ στο οινόπνευμα.

 14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  13

  E, δεν αντέχω:

  Άλλες κακές γλώσσες λένε πως αυτοί που τους πότιζαν το ρετσινόλαδο επάνδρωσαν τα τάγματα ασφαλείας.

 15. Γς said

  Τι perfume, τι Προφιούμο;
  Το σκάνδαλο Προφιούμο.

  https://www.sansimera.gr/articles/77

  Και θυμήθηκα τον PM Μακ Μίλαν να λέει ότι ευτυχώς σ αυτήν την περίπτωση υπάρχει γυναίκα.
  [μετά από μια σειρά σκανδάλων με αδελφές πολιτικούς]

  Τελικά απαιτήθηκε

 16. Γς said

  >Τελικά απαιτήθηκε

  παραιτήθηκε

 17. Πάνος με πεζά said

  @ 13 : Γιατί; Δεν είναι κακό πού και πού να ξεπλένονται τα αντεράκια, και στο κοκορέτσι το κάνεις ! (Άσε που το καθάρσιο δεν τα βγάζει και όλα, όπως θα δεις μετά, στις φωτογραφίες…)
  Εγώ είχα κάνει «πακέτο», γαστροσκόπηση και κολοκοσκόπηση μαζί, με την ίδια μέθη. Καλά, αρχικώς είπα χαριτολογώντας στο γιατρό, αν βάλει το ίδιο σωληνάκι, τουλάχιστον να ξεκινήσει από τη γαστροσκόπηση… 🙂 Σαν το παλιό ανέκδοτο με το βαμβάκι…
  Ξυπνώντας δε από τη μέθη, είδα το φορείο να έχει γυρίσει 180 μοίρες μέσα στο δωμάτιο, σε σχέση με το πως είχα κοιμηθεί.
  – Με βόλεψε καλύτερα για την κολονοσκόπηση αυτή η θέση, είπε ο γιατρός.
  – Μπαγάσα, δεν πιστεύω να με γλέντησες;

 18. voulagx said

  Τζοβάνι ή Τζιοβάνι, Τζαν ή Τζιαν, Τζιάννι ή Τζάννι. Ακόμα ένα γλωσσικό δίλημμα.

 19. Σηλισάβ said

  7. Κολονοσκόπηση από το κόλον, και όχι κόλο. Και στα αγγλικά κόλον λέγεται το όργανο

 20. Αγγελος said

  Το κόλον όμως, που από ό,τι καταλαβαίνω είναι το παχύ έντερο ή μάλλον καθένα από τα μέρη του (ανιόν, σιγμοειδές, κατιόν αν θυμάμαι σωστά από το σχολείο), έχει καμία σχέση με τον… κώλο όπου καταλήγει ή/και με τα κώλα που τινάζουμε;

 21. sarant said

  17 Στην Ελλάδα το κάνουν πακέτο συνήθως, εδώ στην Εσπερία χωριστά -και βεβαια 200 ευρώ στην Ελλάδα χωρίς απόδειξη, 1000 ευρώ εδώ με απόδειξη (άρα το ίδιο πληρώνει ο ασφαλισμένος).

 22. Γς said

  7:

  > στην τότε εκλεκτή της καρδιάς μου και νυν και αεί πλέον σύζυγο μου!

  Αλλος Λάμπρος του ιστολογίου

  Αντε μετά να τους καλέσεις και στο τρίτο στεφάνι του Γς

  και να μην σου πουν «και του χρόνου»

  [ναι η τρίτη υποψήφια Μακαρίτισσα Νο3 προ των πυλών του Δημαρχείου]

 23. Αγγελος said

  Σηλισάβ, colon λέγεται στα αγγλικά το παχύ έντερο διότι πήραν αυτούσια την ελληνική λέξη, η οποία όμως είναι κανονικό δευτερόκλιτο ουδέτερο και δεν μπορεί να διατηρεί το τελικό της ν στα παράγωγα!
  Θα μου πεις όμως, και το neon είναι κανονικό δευτερόκλιτο ουδέτερο, αλλά στην κοινή νεοελληνική μας ξαναήρθε ως άκλιτο, ακολουθώντας την πορεία των γραμμάτων έψιλον, όμικρον, ύψιλον, που κι αυτά «θα έπρεπε» να κλίνονται…

 24. Πάνος με πεζά said

  @ 21 : Την κάνεις και σε Δημόσιο Νοσοκομείο, αρκεί να προγραμματίζεσαι από νωρίς (εξάμηνο). Δίπλα μου ήρθε άνθρωπος σε νοσηλεία, και για να μπορέσει να τις κάνει, ακόμα και ως εισηγμένος ασθενής, έπρεπε να βρεθεί «τρύπα» από ακυρωμένα ραντεβού του 1535. Ε, περίμενε τρεις-τέσσερις μέρες, αλλά την έκανε. Θέλω να πω, και τα Νοσοκομεία δεν έχουν τίποτα εξτρά διαγνωστικά μηχανήματα ή ραντεβού, για τους ασθενείς τους… Σίγουρα σε κάτι επείγον παρακάμπτεται η σειρά, αλλά δεν είναι κανόνας.
  Βεβαίως, καλό είναι να τις κάνεις στο ίδιο μέρος, για να έχουν και το ιστορικό σου. (οι γιατροί ξεκινάνε τη γνωμάτευση από «κόπυ πάστε» της προηγούμενης, που θα έλεγε και μια ψυχή…)

 25. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Από την επικέντρωση στην θεματολογία των σχολίων, καταλαβαίνει κανείς την ηλικία των σχολιαστών. Για κολώνια το άρθρο, στην κολονοσκόπηση η επικέντρωση… 🙂

  Για τα ετυμολογικά, θεωρώ πως η λέξη μας ήρθε εξ εσπερίας (colonoscopy). Λογική η μεταγραφή.
  Επιπλέον, κόλο είναι το κουτί, το πακέτο. Κολοσκόπηση θα ήταν λοιπόν ο έλεγχος του πακέτου. Βέβαια, και η κολονοσκόπηση πακέτο είναι, αλλά με τη μεταφορική έννοια… 😛

  Επειδή με τους αστεϊσμούς μπορεί να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις, είναι μια εξέταση που μετά το ήμισυ του αιώνος πρέπει να γίνεται, σε διαστήματα που κρίνουν οι θεράποντες γιατροί (ιστορικό, τυχόν ευρήματα της αρχικής κλπ). Μπορεί να ανιχνευθούν βλάβες εύκολα θεραπεύσιμες σε αρχικό στάδιο, αλλά πολύ επικίνδυνες αλλιώς.

  Το κόστος καλύπτεται από τα ταμεία, σε ποσοστό τουλάχιστον, αλλά οι συμβεβλημένοι γιατροί είναι λίγοι και τα νοσοκομεία δεν προφταίνουν με τίποτε (η δικαιολογία με την οποία διαρκώς την αναβάλλω).

 26. Σηλισάβ said

  23. Ορθόν αυτό που λέτε, όμως η colonoscopy δεν είναι ελληνικής κατασκευής λέξη, παρά τα ελληνικά συνθετικά. Μας ήρθε απέξω και ελληνοποιήθηκε

 27. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ωραίο το σημερινό.
  Τι 4711 κλπ. ΜΕΝΟΥΝΟΣ ΛΕΜΟΝΙ … 🙂 🙂
  Νίκο, για το καρναβάλι και τις μπύρες στην Κολονία και τα ειδικά ποτήρια μπύρας (τουλίπες, Tulpen) και τους (συνήθως) χαρούμενους κατοίκους της με την γνωστή διάλεκτο που μιλούν, δεν μας είπες (ακόμα) κάτι…

  Πάντως ρε παιδιά, σε όλο τον Ρήνο δεξιά-αριστερά, αλλά και γενικότερα, από όπου πέρασαν οι Ρωμαίοι στη Γερμανία και ιδίως εκεί που είχαν στρατόπεδα κλπ., πολλούς ντόπιους δεν τους ξεχωρίζεις από τους Μεσογειακούς τύπους. Κοπελιές με μαύρα μαλλιά, κοράκι, όχι και πρώτο μπόϊ και πολύ πιό κοινωνικές 🙂 από ό,τι γενικά διαθέτει η Γερμανία… 😋😎😂😍😍😍

 28. Θρασύμαχος said

  Μέχρι το 18ο αιώνα, Κολωνία λεγότανε και το μισό Βερολίνο https://en.wikipedia.org/wiki/Cölln

 29. sarant said

  28 Βρε τι μαθαίνει κανείς…

  25αρχή: και δεν έχεις και άδικο…

 30. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.
  Μυθιστόρημα: Το άρωμα του Πάτρικ Ζύσκιντ

  και σε ταινία:

 31. spiral architect 🇰🇵 said

  https://imdb.com/title/tt0396171/

 32. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Ἔσκασε τὸ χειλάκι μας μὲ τὸ σημερινό.

  Ἐλπίζω νὰ μὴν κάνουμε τὴν κολοσκόπηση/κολονοσκόπηση* κάτι σὰν τὸ ὀρθοπαιδικὸς/ὀρθοπαιδικός* ἤ τὸ βουνελάκι/κουνελάκι**.

  *Γιὰ τὰ δυὸ πρῶτα ζευγάρια βρῆκα παραπομπὴ ποὺ τὰ περιέχει ὅλα:

  Κολοσκόπης Νίκος ορθοπεδικά

  **Ὅσο γιὰ τὸ τελευταῖο, μᾶς κυνηγάει ‘ἀκόμα καὶ στὰ γλέντια. 🙂

 33. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Υπάρχει κι αυτός
  http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/740

 34. Κιγκέρι said

  Φοράς Μυρτώ και νιώθεις τη δροσιά
  φοράς Μυρτώ και νιώθεις τη φρεσκάδα
  φοράς Μυρτώ και νιώθεις πιο καλά
  Μυρτώ, Μυρτώ, Μυρτώ!

 35. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @32. ΦΤΟΥ!@#$%^&!

  ὀρθοπεδικὸς/ὀρθοπαιδικός.

  Μὴν ἐμπλακῶ κι ἐγὼ στὴ διαμάχη. 🙂

 36. Κιγκέρι said

  ..Και Τόσκα από την 4711

 37. loukretia50 said

  Ωραία συζήτηση οι πρωινοί με τόσο ωραία αφορμή! – καρφώνεστε!
  Αυτοί οι στίχοι νομίζω ταιριάζουν καλύτερα

  My perfume covers my sins
  It’s the oxygen that I’m breathing in
  My perfume on my skin
  It’s poisoning, but I’m giving in
  It’s such a cliché saying I smell like roses
  Am I naive to believe and I know it
  And I get the blame, unashamed
  That they named it after me
  Mademoiselle
  A fragrance from hell
  My favorite brand
  In all of the land
  It’s just a cheap smell
  My perfume got things to hide…..

  Cheap Smell https://youtu.be/REk6SAlanuQ Kovacs

 38. nikiplos said

  Θυμάμαι τη Μυρτώ που μας έβαζε ο κουρέας, αφόταν μας κούρευε με την ψιλή στο κεφάλι, και λίγο με τη χοντρή έμπροσθεν, αφήνοντάς μας τη γνωστή «φουντίτσα».
  Η ψιλή στο σύνολο γινόταν υποχρεωτικά όταν πιάναμε ψείρες, που συνήθως συνοδευόταν από «χαϊδευτικές» καρπαζιές από τους συμμαθητές…

 39. dryhammer said

  38. Επειδή είμαι παλιότερος της Μυρτούς (άτσα!) και είχα και μπάρμπα κουρέα, την (σπιρτο-)κολόνια λεμόνι για τα παιδιά και τριαντάφυλλο για τους φαντάρους, την έφτιαχνε ο ίδιος, με εσάνς, οινόπνευμα από ποτοποιία, λίγη γλυκερίνη και το μπουκάλι στον ήλιο (για πόσο;).

 40. loukretia50 said

  26. Λέτε «ορθόν» αλλά αυτό ταιριάζει στην orthoscopy!
  ——————————–

  Aξίζει να αναφερθεί η Mademoiselle, η οποία καθιερώθηκε ως μεγάλη κυρία στο χώρο
  Mademoiselle – https://youtu.be/IUHt87vDNbU Inside CHANEL
  και για όσες επιμένουν στο κλασικό
  Le Film – https://youtu.be/0hcaaKhGL00 CHANEL N°5

 41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  32 Θυμήσου την άλλη φορά να το φλομπεριάσουμε το κονικλάκι 🙂

 42. Αγγελος said

  Ναι, ΓιώργοΜ, η λέξη μας ήρθε απ´ έξω, αλλά πλάστηκε από ελληνικές ρίζες, και καλό είναι την ελληνική της απόδοση να τη σχηματίσουμε σύμφωνα με τους κανόνες της γλώσσας μας.
  Είπαν οι Γάλλοι oxygène και hydrogène τα αέρια που παράγουν οξέα και νερό αντιστοίχως, διότι σε κάποιο λεξικό βρήκαν ότι «γεννώ» στα ελληνικά θα πει αυτό που θα πει, αλλά εμείς, πολύ σωστά, τα είπαμε «οξυγόνο» και «υδρογόνο» (και παθογόνο το pathogène, και καρκινογόνο το cancerigène κλπ.) [Ότι δεν περιέχουν όλα τα οξέα οξυγόνο, αυτό είναι χημικό λάθος (του Λαβουαζιέ), όχι γλωσσικό.] Είπαμε όμως βλακωδώς ότι έχει φωτογένεια ο photogenic, αυτός δηλαδή που του βγάζουν ωραίες φωτογραφίες, και μας κόλλησε.

 43. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  42 Καλή παρατήρηση για τη φωτογένεια.

 44. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Υπάρχει και ο κωλο-Κολόμβος με την περιέργειά του.
  https://es.wikipedia.org/wiki/Crist%C3%B3bal_Col%C3%B3n

 45. loukretia50 said

  Και βέβαια κάποιοι https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/718nrbsBEGL._SL1500_.jpg δεν το κρύβουν ότι το άρωμα είναι δηλητήριο!
  Δεν ξέρω τι λένε οι χημικοί, γενικά οι απλοί θνητοί https://youtu.be/yZ1XM9LwS64 υπνωτίζονται!
  (δε φαντάζομαι να προτιμούσατε Αλις Κούπερ!)

  41. Χτηνώδης πρακτική, εκτός αν είναι με κεφτεδάκια!

 46. H. Mandragoras said

  Η πιο διάσημη μάρκα ειδών υγιεινής (τουαλέτες και νιπτήρες, όχι κινόα και ζιά) εδώ στην Πολωνία λέγεται «KOŁO». Κλασσικό αστειάκι μεταξύ νεοφερμένων μόλις βλέπουν το λογότυπο πάνω στη λεκάνη: «δεν χρειάζομαι οδηγίες, ξέρω πού να τον βάλω».

  Koło στη ντόπια γλώσσα είναι ο κύκλος αλλά και ο τροχός. Αναρωτιέμαι αν έχει καμιά ετυμολογική σχέση με ολα τα υπόλοιπα «κολ…». To wiktionary λέει ότι είναι πρωτοσλαβικό με την ίδια έννοια. Σκέφτομαι ότι ενδεχομένως να σχετίζεται με την κολοτούμπα (ή κωλοτούμπα;) που πιο πολύ με κύκλο/τροχό ταιριάζει παρά με οποιαδήποτε άλλη ένοια αναφέρθηκε ως τώρα.

  Να πούμε βέβαια ότι το Ł δεν προφέρεται καθαρά L αλλά είναι κάτι ανάμεσα σε σαλονικιό Λ και αγγλικό W (στο what). Πάντως το βλέπεις σε λέξεις που διεθνώς έχουν L. Πχ Łukasz (Λουκάς), Rafał (Ραφαήλ), Łacina (λατινικά)

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  45 Εξαιρετικά αποτελεσματική πρακτική. Για το κοινό καλό. Τα κονικλοσφαιρίδια είναι νοστιμότατα, το δε στιφάδο άσε, κόλαση 🙂

 48. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  46 Αν ξέραμε τι τρώμε…
  https://el-gr.facebook.com/pages/category/Food—Beverage-Company/Kolos-Bakery-442488632450889/

 49. Theban said

  Ο κολονέλος στα αγγλικά, colonel, είναι σίγουρα υποψήφιος για το βραβείο μεγαλύτερης απόστασης γραφής-προφοράς καθώς προφέρεται κέρνελ!

 50. H. Mandragoras said

  48: Έκλεισε πάντως… Φαντάσου τί προΐόντα πούλαγε… 😛

 51. loukretia50 said

  Kαι το κολλάρο προέρχεται απ΄το ιταλικό collo – ομόηχο για Θεσσαλλλονικείς ! – που προήλθε απ΄την κολώνα?
  Αστείο παράγωγο, αν και χρησιμοποιείται σπάνια, collarina!
  Καθιερωμένη πια η έκφραση white collars

 52. mitsos said

  Καλημέρα
  «Επειδή όμως τριακόσια χρόνια μετά ο Γαβρόγλου επρόκειτο να καταργησει τα λατινικά,»
  O Αρβανιτόπουλος κατάργησε τα Ισπανικά και Ιταλικά … Ο Γαβρόγλου τα Λατινικά … Να δεις που στο τέλος οι γλωσσολόγοι θα βγουν στην παρανομία 🙂

  Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό !
  Και για το «ύδωρ Κολωνίας» δεν υπάρχει ασφαλώς καμιά αμφιβολία
  Αλλά τα ο και ω πάνε και έρχονται και μου γεννήθηκαν απορίες

  1) Γιατί ο Δημητράκος στη λέξη «κόλος (ον)» δίνει α’ σημασία κολοβός και β’ επί ζώου χωρίς κέρατα ;
  ενώ
  κολωνός : α) (Α) Λόφος β) (Α)κολωνός λίθων : σωρός λίθων και
  γ) Κολωνός : (Α) Δήμος Αττικής δ)(Ν) συνοικία Αθηνών

  Άρα αποκλείεται η κολώνα να είναι από τον σωρό λίθων ;

  2) Από την άλλη το ΛΚΝ :
  κώλον το [kólon] Ο : (λόγ.) το τμήμα της περιόδου που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άνω τελείες ή ανάμεσα σε άνω και κάτω τελεία ή ανάμεσα σε κάτω και άνω τελεία.
  [λόγ. < αρχ. κῶλον]

  3) το ρήμα κωλώνω πόθεν ; Υποθέτω από το τον κώλο ( ή πρωκτό ή ορθόν, ή έδρα ) αν κρίνω από την σημασία του ( δειλιάζω, υποχωρώ , στρέφω τα νώτα )

  4) Πολύ θα ήθελα να μάθω από πότε υπάρχει το επώνυμο Κολώνιας ( θα ρωτήσω τον φίλο μου τον Βασίλη )

 53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @44. Ἐκτὸς ἀπὸ τὸν Κωλο-Κολόμβο, ὑπάρχει καὶ ὁ Κολοκόλο, φύλαρχος (cacique*) τῶν Μαποῦτσε καὶ σύμβολο ἀντίστασης στοὺς κονκισταδόρες.

  Πρὸς τιμήν του ἡ ὀνομασία τῆς ὁμώνυμης ποδοσφαιρικῆς ὁμάδας τῆς Χιλῆς.

  *οἱ Λατινοαμερικάνοι τὸν λένε κασίκε, ἴσως ἀπὸ τὰ καζίκια ποὺ ἔκανε στοὺς Ἱσπανοὺς (ὡς γνωστὸν τὸ «ζ» προφέρεται «σ» στὴ Λατινικὴ Ἀμερική).

  Οἱ Ἱσπανοὶ τὸν λένε καθίκε.

  Τυχαῖο; δὲ νομίζω. 🙂

 54. 36 Επειδή δεν διαβάζεις τα σχόλια κι επειδή ήδη είχε μπει η διαφήμιση στο 11, να επαναλάβεις 100 φορές τη λέξη ΤΟΣΚΑ, χωρίς διακοπή.
  Πάμε:
  τόσκα, τόσκα, τόσκα, τόσκα,

  Έλα, μπράβο συνέχισε, λίγο πιο γρήγορα…

  🙂

 55. Αγγελος said

  «Κόλλο» στην ταχυδρομική και τελωνειακή ορολογία λέγεται και το κάθε δέμα. Βλ. π.χ. εδώ:

  «Εάν το βάρος του κάθε κόλλου ξεπερνά τα 50 Kg , τότε διαιρούμε το συνολικό βάρος του εμπορεύματος με το 50 και ευρίσκουμε τα κόλλα που θα χρεώσουμε
  Π.Χ 5 κολλα 1000 kg
  1000: 50 = 20 κολλα x 0,4 € Το κόλλο την ημέρα «

 56. Πέπε said

  @49:
  Newfoundland (Νιούφ’νλαντ)
  gaol (τζέιλ, γράφεται και jail)
  Worcestershire sauce (Γούστερ σος, ευτυχώς δηλαδή γιατί αν προφέραμε όλα όσα διαβάζαμε δε θα έβγαινε…)

 57. Αγγελος said

  Το ξενοδοχείο Золотой Колос της Μόσχας το έχουμε ξαναναφέρει…
  https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwjJmuiRnK3lAhV75eAKHfAwCYIQjRx6BAgBEAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.komandirovka.ru%2Fhotels%2Fmoscow%2Fzolotkplosmskhotel%2F&psig=AOvVaw3XMP-pmSZ_upIrGFqOcyQ-&ust=1571742671605336

 58. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  53

  >> ὡς γνωστὸν τὸ «ζ» προφέρεται «σ» στὴ Λατινικὴ Ἀμερική

  Σωστά. Και είναι καθολικό φαινόμενο. Αφού οι μύγες μας όταν πάνε εκεί χρειάζονται διερμηνέα 😛

 59. Αγγελος said

 60. H. Mandragoras said

  51: Στο wiktionary βρίσκω για το collo:
  From Latin collum, from Proto-Indo-European *kʷolsom, derived from the root *kʷel- (“to turn”).
  Κι ο λαιμός (collum των Ρωμαίων) και ο τροχός (kolo των Σλάβων, σχόλιο 46) στρίβουν. Το τεντώνω λίγο, αλλά μοιάζει ενδιαφέρον.

 61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @56. Ὁμοίως τὸ Leicester (Λέστερ).

 62. Πάνος με πεζά said

  Aπό τα μεγαλύτερα πατσουλιά στο γλόμπο, το βουλγάρικο ροδόσταμο. Στα νιάτα μου κυκλοφορούσε σε κάτι παραδοσιακά ξύλινα μπουκαλάκια που θύμιζαν μπάμπουσκες… Ελπίζω, ως προς την ουσία και όχι ως προς το περιτύλιγμα, να βελτιώθηκαν τα πράγματα…

 63. κολαρίνα λένε αυτό το μπλέ τετράγωνο πανί στο λαιμό που φοράγανε τα ναυτάκια με την άσπρη στολή

 64. Αγγελος said

  «φοράγανε τα ναυτάκια»; Δεν το φοράνε πια;

 65. loukretia50 said

  60 …per una collocazione più specifica?

 66. Μια χαρά το φοράνε. Έχει να κάνει με το κολλάρο βέβαια.

 67. # 61

  Duquesne (Ντουκέην)

 68. ΓιώργοςΜ said

  56,61 γιατί, το Εδιμβούργο (Edinburgh)>Έντινμπρα, πίσω πάει; Έφαγα κάμποσο δούλεμα στο σταθμό του τραίνου στο Λονδίνο το ’91….

 69. spyridos said

  63

  «Κούκο φορούσες κάτασπρο μικρός και κολαρίνα.
  Ναυτάκι του γλυκού νερού.»

  Καββαδίας Yara Yara

 70. Κιγκέρι said

  54:

  Ωχ, πώς την πάτησα έτσι!
  Εκτίω αμέσως την ποινή μου και μετά πάω στο νήμα για τη Γκρέτα και το κλίμα (που έχει γίνει τελείως μαλλιά κουβάρια) να πω άλλες 100 φορές γρήγορα Νίκο μου, Νίκο μου, Νίκο μου!😉

 71. Πάνος με πεζά said

  @ 70 : Τροποποιείται η ποινή στην έφεση, 50 φορές το «Καλή μου Νίτσα, έχει καπό τ’ αμάξι σου;» 🙂

 72. loukretia50 said

  69. Μπασταρδεύω το άρωμα Καββαδία, αλλά ήταν πειρασμός το «Ναυτάκι του γλυκού νερού»

  Ανέμισες για μια στιγμή ένα κούκο ναυτικό
  Σαν τη σημαία κυματίζει η κολαρίνα
  Άτσαλος ήσουνα και γλίστρησες θαρρώ
  Με πιρουέτα σαν του τσίρκου μπαλαρίνα

 73. loukretia50 said

  69. Το ξερομαντίκεψα, σόρυ, επανορθώνω https://youtu.be/F2zTd_YwTvo?t=92 με διαχρονικό άρωμα γυναίκας

 74. # 64

  που να ξέρω Αγγελε δεν βγαίνουν εξόδου με την στολή τους πια εκεί που συχνάζω

 75. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  53 🙂

  72 Μου άρεσε

 76. Triant said

  Μην πάμε στα ονόματα γιατί έχει ψωμί: Maugham -> Μωμ, Greenwich -> Γκρένιτς Gloucester -> Γκλόστερ και άλλα απίστευτα όπως Fetherstonhaugh -> Φάνσω

 77. loukretia50 said

  Και αποικία και κολώνα! – άρωμα μύθου!
  Capo Colonna

  Aρχαία Ελληνική αποικία στον Κρότωνα , μια μόνη κολώνα απέμεινε από το ναό της ΄Ηρας.
  ———————————————–
  Όσο για τα δηλητηριώδη αρώματα δε μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς » αρωματισμένες φαρμακείες».

 78. dryhammer said

  Η δίπους επί κόλω; ΝΟ!

 79. loukretia50 said

  79. Δεν κολώ-νει!

 80. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @7. Έχεις κομμάτι δίκιο αλλά αφού η λέξη είναι αγγλόφωνης κατσκευής (με ελληνικά υλικά), υποχρεούμαστε να την αντιδανειστούμε όπως την έφτιαξαν οι κατασκευαστές της, δηλ. ως colonoscopy>κολονοσκόπηση. Το κολοσκόπηση/ coloscopie το έχω ακούσει σχεδόν αποκλειστικά, από γαλλόφωνους/ γαλλομαθείς.

 81. Γιάννης Ιατρού said

  54: άμα τό ΄χεις το παιδαγωγικό…. (70,71 😂😂😂😂)


  κολονάτοι ..

 82. Πέπε said

  @61, 76 κλπ.:

  Νομίζω ότι στην πραγματικότητα τα Gloucester, Leicester δεν είναι και τόσο παράλογα. Χωρίς να ξέρω ακριβώς την ετυμολογία τους, πιθανολογώ ότι είναι σύνθετα με ένα κοινό δεύτερο συνθετικό, το -ster (μάλλον κάπως σαν τα διάφορα ελληνικά ΧΧΧχώρι – ΧΧΧούπολη). Άρα, το πρώτο συνθετικό ποιο είναι; Glouce στο ένα, Leice στο άλλο. Σε τέτοιες λέξεις είναι προφανές ότι δε θα προφέραμε το -e: Γκλος, Λες.

  Με την ίδια λογική θα περιμέναμε και το Worcester να προφέρεται Γουόρστερ. Ε, εδώ μάς την έκανε (Γούστερ)…

 83. Πέπε said

  81:

  Τότε θα έπρεπε να λέμε «κολονοσκοπία». Δεν μπορείς να προσαρμόζεις την κατάληξη όπως βολεύει τη γλώσσα σου αλλά να κρατάς το κύριο μέρος αδιαπραγμάτευτα πιστό στο πρωτότυπο, τι το κάναμε εδώ μέσα; Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

 84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @52. Απ’ όσο γνωρίζω, το κόλον με το κώλον (και με τον κώλο) δεν έχουν ετυμολογική σχέση. Υποθέτω ότι το κόλον (=το κολοβό, αυτό του οποίου έχει αποκοπεί η κορυφή) είναι ουσιαστικοποιημένο επίθετο. Προς τα εκεί μας πάει α)η ονομασία της αρχής του (=τυφλό) και β)η σχετική όξυνση κατά την κατάληξή του προς το απευθυσμένο..

 85. Μπούφος said

  Δεν καίγομαι τόσο για την ορθογραφία..ειμαι απλός και πρακτικός άνθρωπος…επίσης δεν είχα ιδέα για τις διαφορές στις ονομασίες, το πού οφειλονται. Νικο-κυρη να είστε πάντα καλά και πάντα παρφουμαρισμένοι, καλέ! 😉

 86. sarant said

  84 Δεν έχουν

 87. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @83. Νομίζω, Πέπε, ότι η -σκόπηση διαφέρει της -σκοπίας κατά το ότι για να επιτελέσει την δηλούμενη λειτουργία, χρησιμοποιεί κάποιο όργανο.

 88. ΣΠ said

  θα δούμε παρακάτω τα ορθογραφικά

  Δεν τα είδαμε, τουλάχιστον όσο αναλυτικά περίμενα. Έχουμε τέσσερα ομόηχα θέματα:
  Κολόνια/Κολονία
  Κολωνός
  Κολόνα/Κολωνάκι
  κολονοσκόπηση
  Πού μπαίνει όμικρον και πού ωμέγα, και γιατί;

 89. dryhammer said

  Δλδ το colostomy μεταφράζεται (η) βωμολόχος;

 90. Γιάννης Ιατρού said

  τι τώρα; αφήσαμε τα αρώματα κλπ.και πιάσαμε την ορθογραφία του κ[ό,ώ]λου; 🙂

 91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @90. Γιάννη, την ορθογραφία του ας την πιάσουνε. Τον κώλο τον ίδιο να μη μας πιάσουνε 🙂

 92. Costas X said

  «Είναι η αρχαία λέξη κολωνός, κολώνη, που θα πει λόφος.»
  Από εκεί και το ιταλικό «collina»(=λόφος) ;

 93. dryhammer said

 94. Γς said

  Κι όσο σκέφτομαι ότι εκείνη την κολόνα που έπεσε το 1852 δεν έχει σηκωθεί ακόμα….

  Κι ούτε πρόκειται να ξανασηκωθεί κατα πως φαίνεται…

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να ξέρετε, γίνεται κολονοσκόπηση χωρίς μέθη (και χωρίς ενόχληση εννοείται) και μάλιστα την παρακολουθείς στην οθόνη απέναντι. Αναζητείστε καλό ιατρείο. Με 200 ερώπουλα (150 στην κρίση) χ.α.
  Άχαρο το θέμα μεν αλλά χρειαζούμενο ως πληροφορία ακριβώς επειδή η άβολη διαδικασία οδηγεί στην αναβολή και είναι απαραίτητη αυτή η εξέταση. Σώζει ζωές.

  Τα κολονάτα (χρήματα) τα είπαμε;

 96. Γιάννης Ιατρού said

  95: 150€ μόνο αν έχεις κωλοφαρδία 🙂

 97. dryhammer said

  95β.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί μάθαμε/ξεχωρίσαμε σήμερα/σύνοψη:
  -κολώνη/λόφος (π.χ. Κολωνός)

  -colonus/ ο οικιστής, ο άποικος των Ρωμαίων (απ΄όπου Κολονία και κολόνια) από το ρήμα colere, καλλιεργώ, κατοικώ, φροντίζω π.χ.κουλτούρα

  -colonna, κολώνα που ανάγεται στο λατινικό columna, ο στύλος, ο κίονας (π.χ. Κολωνάκι)

  – κόλον /κολονοσκόπηση)

  96. Αν δεν έχεις, θ΄αποχτήσεις 🙂

 99. dryhammer said

  98β κοινώς θ’ ανοίξει η τύχη σου…

 100. Γιάννης Ιατρού said

  98β: άσε ρε συ, κατά το γνωστό …, λεφτά δεν υπάρχουν 🙁

 101. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @95. Πιὸ οἰκονομικὰ καὶ χωρὶς μεγάλη ἀναμονή:

  Κλείνεις ἀπογευματινὸ ραντεβοῦ σὲ δημόσιο νοσοκομεῖο (συνήθως μέσα στὸ μήνα). Κόστος 48€ γιὰ ἐπιμελητὴ ἢ 60€ γιὰ διευθυντή. Σὲ ἐξετάζουν καὶ σοῦ κλείνουν σύντομο πρωινὸ ραντεβοῦ γιὰ κολονοσκόπηση σὲ 5-10 μέρες.

 102. loukretia50 said

  95 – 96.
  Κι αν είσαι ευκολόπιστος!
  Πάντα στοιχίζει παραπάνω το εισιτήριο για να παρακολουθήσεις σε vip θέση τον εσωτερικό σου κόσμο στην οθόνη.
  Ας πλανιέται κι ένα μυστήριο, όλα στη φόρα πια…

  Tςςς… τςςς! Top ΚΑΠΗ* γίναμε εδώ μέσα!
  Btw,
  εύκολον : αλήθεια, πόθεν? Βρήκα ευ + κόλον, όμως… νοηματικά δε βγαίνει ευκόλως…

  *ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

  Για συνέλθετε!

 103. sarant said

  96 🙂 🙂

 104. # 96, 98

  Οι ΑΗΠ είχαν για μέτρο το ραπανάκι αλλά τότε δεν κυκλοφορούσανε φυτοφάρμακα κι ορμόνες…

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μόνο τ΄άρωμά σου δε λέει να χαθεί
  μια με προσπερνάει μια μ΄ακολουθεί

  Τ΄άρωμα που χει η αγάπη μου
  λουλούδι δεν το βγάνει
  κι όταν τινάξει τα μαλιά
  όλο τον κόσμο πιάνει

  97 🙂 κι αν κωλονάτα ; 🙂
  99/100 🙂 το όλον είναι το κόλον να βγει καλόν!

 106. loukretia50 said

  Συμπληρώνω τον Spiral που το είπε πρώτος αλλά το άφησε κολοβό χωρίς αυτό :
  Perfume – https://youtu.be/65AZgHk31hY Meeting Laura
  (la poverina! vivere peri colo zamente!)

 107. Κουτρούφι said

  Τέσσερα επτακόσ(ι)α έντεκα λέει ή διαφήμιση στο TOSCA, φορ, σέβεν, ηλέεβεν τραγουδάει η διαφήμιση για την ίδια την 4711: https://www.youtube.com/watch?v=Nk4koVLa5sE

  #105. και μια διασκευή για το Άρωμα που στηρίζεται, λέει, σε λέρικη εκδοχή: https://www.youtube.com/watch?v=Px1aQqIxYQA

 108. Αιμ said

  Ως πότε μπελαμάνα. Ως πότε κολαρίνα. Ως πότε τα ματάκια μου θα βλέπουν Σαλαμίνα.

  Από τα φανταρίστικα του Λουκιανού

 109. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για να μην έχουμε αύριο συνωστισμούς στα γαστρεντερολογικά εργαστήρια, νομίζω πως δεν είναι καλά τεκμηριωμένη η δογματική οδηγία για γενικό κολονοσκοπικό έλεγχο των πενηνταφεύγα, όταν δεν υπάρχουν κάποιες κλινικές υπόνοιες. Συγκρατηθείτε! 🙂

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  109: Πες τα, γιατρέ. Ας μιλήσουν και οι ειδικοί επιτέλους, γιατί έχουμε πήξει στους γιαλαντζί γιατρούς στην Ελλάδα. Στη δουλειά είσαι, για καφέ πας, στην παραλία βρίσκεσαι, σε φιλικό σπίτι επίσκεψη, όπου και να ‘σαι, μόλις πεις ότι παρουσιάζεις κάποιο σύμπτωμα, θα βρεθούν οι γιαλαντζί γιατροί, φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς, γνωστοί ή και άγνωστοι να κάνουν επί τόπου ασφαλή διάγνωση και να συστήσουν θαυματουργή θεραπεία. Το ίδιο είχε και η κουμπάρα τους και σώθηκε η γυναίκα…επειδή τους άκουσε. ☺

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  110: Επιτόπου, για να μην κατηγορηθώ για σχιζολεξία. 😇

 112. 109 Νάσαι καλά γιατρέ.

 113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ένα μικρο-διήγημα μου του Ιουνίου 2015

  Απρίλιος 2016.

  Με λένε Μήτσο και είμαι πλέον λαθρέμπορος
  (κυρίως γυναικείων καλλυντικών και αρωμάτων)

  […]
  Όπως σας είπα και πιο πριν, γνωρίζω αρκετά καλά την ζωή, και την ματαιοδοξία των γυναικών. Λυπών σκέφτηκα ότι πρέπει να βρω εμπόρευμα μικρό και ακριβό. Απέκλεισα τα τσιγάρα , τα ποτά , γιατί εμπλέκονται επικίνδυνες μαφίες και μπορούσα να πάθω μεγάλη ζημιά και αποφάσισα να ασχοληθώ με γυναικείο εμπόρευμα δηλ. εσώρουχα, καλλυντικά, αρώματα,….

  Με τα λεφτά που μου περίσσεψαν αγόρασα ένα κλειστό βανακι και έβαλα φάμε τζάμια στο SUV μου (δεκαπενταετίας). Αγόρασα αμέσως μεγάλες ποσότητες με τις νέες δραχμές, διότι στα εισαγόμενα θα διπλασιάζονταν οι τιμές πολύ γρήγορα, με την υποτίμηση του νομίσματος και στόκαρα το εμπόρευμα στο γραφείο . Τα πιο ακριβά τα ασφάλισα στο πατάρι πάνω από το δωμάτιο υπηρεσίας του γραφείου (παλιά αστική πολυκατοικία της δεκαετίας του 30), αφού πίσω από την ξύλινη θύρα του παταριού τοποθέτησα ο ίδιος εσωτερικά ατσάλινη πόρτα ασφάλειας που παρήγγειλα σε συνάδελφο μου που είχε μηχανουργείο.
  Η δουλειά πάει πολύ καλά. Με μεγάλη μυστικότητα παίρνω τις παραγγελίες από τις πελάτισσες και τις στέλνω μ’ έναν ξάδελφο της γυναίκας μου.

  Το top five των γυναικείων αρωμάτων παραμένει το ίδιο, όπως διαπίστωσα στο διαδίκτυο ίδιο όπως το 2012.
  1) Channel No. 5 Eau de Toilette
  2) Beautiful Eau de Parfume Este Lauder
  3) Paris Yves Saint Laurent
  4) Tendre Poison Dior
  5) J`adore Eau de Parfume Dior
  […]
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/03/chekhov/#comment-563232

 114. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  77. Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην θεά Ήρα.

  Χαρακτηριστική εικόνα από το Ηραίο είναι η μια μοναδική κολώνα που παραμένει όρθια.

 115. Μαρία said

  Το καλύτερο eau fraîche https://www.roger-gallet.com/fr-be/Gingembre-Rouge/Eaux-Fraiches-Parfum%c3%a9es/Eau-Fra%c3%aeche-Parfum%c3%a9e-Dynamisante-p566.aspx

 116. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  114.
  […]
  Στα χρόνια της τυραννίας του Πολυκράτη άρχισαν οι εργασίες για ένα ναό μεγαλύτερων διαστάσεων από τον προηγούμενο. Για το ναό αυτό θα γράψει ο Ηρόδοτος «ο μέγιστος νηός ων ημείς ίδμεν». Ήταν δίπτερος με διαστάσεις 55,16×108,63 μ. Η διαφορά στο μέγεθος από το ναό του Ροίκου οφειλόταν στην τοποθέτηση στην πρόσθια οπίσθια πλευρά μίας ακόμη σειράς κιόνων, ο αριθμός των οποίων έφθασε τους 155. Από αυτούς σήμερα σώζεται μέρος μόνον του ενός στη νότια πλευρά του ναού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών το αρχικό ύψος των κιόνων έφθασε τα 20 μ.
  […]

  http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=2366

 117. Πάνος με πεζά said

  Στην άκρη του κώλου πάντως, είναι αυτό, το ελληνικό προσούτο.

 118. Πέπε said

  114:
  Όθεν και το τοπωνύμιο Κολώνα, πριν μετονομαστεί σε Ηραίο.

  Να ‘χα νερό απ’ τον Πλάτανο, κρασί απ’ την Κολώνα,
  να ‘χα και την αγάπη μου να τη φιλώ στο στόμα.

  (Παλιά, ιδιόρρυθμη, μουσικοχορευτικά μυστηριώδης εκτέλεση, που έχει χαθεί χωρίς ίχνη από τη ζωντανή πράξη. Σήμερα το λένε σε άλλο, πολύ γνωστό και σαφώς απλούστερο σκοπό.)

  _____________________

  @87:
  Φυσικά και διαφέρει. (Δεν ξέρω αν η διαφορά ορίζεται ακριβώς έτσι, μπορεί κιόλας, πάντως σίγουρα υπάρχει διαφορά.)

  Αλλά ένας λόγος παραπάνω: θα δεχτούμε στα ελληνικά σύνθεση αντίθετη με τους κανόνες σύνθεσης των ελληνικών, αλλά θ’ αλλάξουμε την κατάληξη επειδή δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες; Όχι κύριε, ή παπάς παπάς (κολονοσκοπία) ή ζευγάς ζευγάς (κολοσκόπηση).

  Τέλος πάντων, μακριά απ’ τον κώλο μας κι όπου (όπως) θέλει ας είναι.

 119. νεσσιμ said

  115. Την δεκαετία του 70 η Ολυμπιακή είχε στις τουαλέττες από ένα μπουκάλι
  eau de cologne «Jean Marie Farina» της Roger Gallet
  (που συχνά εξαφανιζόταν προς το τέλος του ταξιδιού)

 120. νεσσιμ said

  επιπλέον ο Τζοβάνι Μαρία Φαρίνα γαλλοποiήθηκε σε Jean Marie Farina!

 121. Θρασύμαχος said

  Και εκτός Ευρώπης: https://www.missabroad.com/wp-content/uploads/2017/11/Colonia-del-Sacramento-1024×683.jpg https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSmmpaCY78DVsVKMORB-0kS5UBPu3CFTujS4FA55woipR1Nf8ZJeg

 122. Λευκιππος said

  109Καλα που διάβασα κι εσένα γιατί με τόσες εισηγήσεις για κολονοσκοπηση είχα αρχίσει να αγριευομαι.

 123. Γς said

  Ημουν πτώμα στη κούραση κι έπεσα κανα δυο ωρίτσες.

  Αλλά συνέχεια σχολίαζα στο μπλογκ τις ταρζανιές του Σουλτάνου στον ύπνο μου:

  «Οπως τα καταφέραμε στη Συρία έτσι θα [με την Κύπρο και τέτοια]»¨

  Ξύπνησα κι ανοίγω στον ΑΛΦΑ που είχα δει τις ειδήσεις.

  «Αμέσως μετά
  Ερωτας μετά»

  Καλά κρασιά. Μετά

 124. ΣΠ said

  118
  Το -σκόπηση δηλώνει εξέταση, έρευνα, καταγραφή.
  Το -σκοπία δηλώνει μέθοδο εξέτασης, έρευνας, καταγραφής.
  Κολονοσκοπία είναι η μέθοδος με την οποία διενεργείται η κολονοσκόπηση.

 125. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ανταγωνιστικό του «νερού της Κολονίας», στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν (και είναι) το «νερό της Φλόριδας». Σύμφωνα με τη Βίκη, το έφτιαξε πρώτος ο R. Murray το 1808.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Florida_Water

  Εδώ μια διαφήμιση αυτής της «κολόνιας», του 1890.

  (Τώρα είδα και το συναφές #121! 🙂 )

 126. … Η οικογένεια Φαρίνα ακόμα φτιάχνει στην Κολονία τα δικά της αρώματα, οχτώ γενιες μετά. …

  Έχει πολύ ψωμί αυτή η δουλειά.

 127. Γς said

  124:

  >Το -σκοπία δηλώνει μέθοδο εξέτασης, έρευνας, καταγραφής.

  Και όχι μόνο.

  Χαμηλοκώλες. Οι ελληνίδες; Καλέ τι μας λέτε;
  Ακους εκεί. Οι ζηλιάρες.

  Είχανε βγάλει και ανέκδοτο μάλιστα στη Βουλγαρία, Σκοπία, Σερβία, Μαυροβουνία και βάλε. Σε όλα τα βαλκάνια. Μέχρι τις παρυφές της Βιεννός:

  Και έλεγε το ανέκδοτο:
  Γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια;

  Απάντηση: Για να μην χτυπάνε τον πωπό τους οι Αθηναίες.
  (φαίνεται ότι οι βορειοελλαδίτισσες εξαιρούνται).

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  107 Κουτρούφι >>μια διασκευή για το Άρωμα
  Πολύ όμορφη εκτέλεση κι από τη Μ.Φριτζήλα και τη Μαρία Παπαγεωργίου επίσης!

  118 Πέπε, Αυτό δηλαδή είναι ας πούμε το πιο παλιακό του σαμιώτικου αυτού τραγουδιού; Πολύ αργό ήταν σε σχέση με νεότερες εκδοχές.
  Το Πλατανιώτικο νερό πέρα από τις άλλες γνωστές εκτελέσεις (παραδοσιακές,Γκυκερία κ.α.) το έχουν «τινάξει» και οι Λοκομόντο και πολύ μ΄αρέσει κι έτσι!

  122. Χαλλλλαρά! 🙂
  Αρκεί να μη χρειαστεί (φτου φτου) να …ανασκολοπίσεις εαυτόν δια ραθυμίαν και ωχαδερφισμόν περί του θέματος. Το εύχομαι βεβαίως! Ο θείος μου με διπλή ειδικότητα, παθολόγος και καρδιολόγος, παλιάς κοπής, δντης στο επαρχιακό νοσοκομείο είχε το μότο: Ποτέ μια προληπτική εξέταση δεν είναι περιττή. Οι άντρες σα να φοβάστε σε μεγαλύτερο ποσοστό τις εξετάσεις ή ιδέα μου; 🙂

 129. Γιάννης Κ. said

  Θυμάμαι τα γέλια μου με την κολοτομή (colotοmie) σε μαθήματα μουσικής γκαμελάν στη Γαλλία. Η λέξη αναφερόταν στα στοιχεία της -ας πούμε πυραμυδωτής- αρμονικής δόμησης των κομματιών. (Και colotomy στα αγγλικά.)

 130. loukretia50 said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ Υπάρχει κι αυτή η άποψη :

  Αν δεν περνάει με τσικουδιά
  για σοβαρό το κόβω
  Μα αν δεν το πάρεις μυρωδιά
  δε νοιώθεις ούτε φόβο!

 131. Profumo di donna και το ρημέικ του Scent of a Woman με τον Αλ Πατσ(ουλ)ίνο.

 132. Γιάννης Κ. said

  «πυραμιδωτής», σόρι.

 133. Οι αρωματικές ενώσεις του Κεκουλέ.

 134. loukretia50 said

  What made you want to look up colotomic? Please tell us where you read or heard it (including the quote, if possible).

  Αυτό μου βγάζει στο τέλος εδώ, σύνηθες, αλλά φαίνεται αστείο και ταιριαστό με τη λέξη!
  https://www.merriam-webster.com/dictionary/colotomic

  Kαι αγνοούσα τον όρο!

  Μιχ. Νικολάου
  Μ΄ένα άρωμα πιο φίνο
  ρίχνεις τον Αλ Πατσ(ουλ)ίνο!

 135. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Το ξαναείδα (κυρίως για δική μου χρήση 🙂 ) και βρήκα (ΛΚΝ)

  -σκόπηση: β’ συνθετικό σε σύνθετα αφηρημένα θηλυκά ουσιαστικά· δηλώνει: 1. έρευνα, εξέταση συνήθ. αυτού που εκφράζει το α’ συνθετικό· (πρβ. -σκοπία1): δημο~. 2. καταγραφή εικόνας με τον τρόπο που υποδηλώνει το α’ συνθετικό: μαγνητο~, βιντεο~. 3. (ιατρ.) εξέταση που γίνεται στο τμήμα του σώματος που εκφράζει το α’ συνθετικό, με τη χρήση ανάλογου οργάνου· (πρβ. -σκοπία2): βρογχο~, οφθαλμο~, κυστεο~.

  -σκοπία: β’ συνθετικό σε σύνθετα θηλυκά ουσιαστικά· δηλώνει: 1. έρευνα, εξέταση αυτού που εκφράζει το α’ συνθετικό· (πρβ. -σκόπηση1): μετεωρο~, οιωνο~. 2. (ιατρ.) εξέταση που γίνεται στο τμήμα του σώματος που εκφράζει το α’ συνθετικό· (πρβ. -σκόπηση2): ουρηθρο~, ωτο~. 3. κινηματογράφηση με τον τρόπο ή το μέσο που δηλώνει ή υπονοεί το α’ συνθετικό: βιντεο~, μαγνητο~. 4. επιδίωξη αυτού που δηλώνει το α’ συνθετικό: κερδο~.

 136. 134,
  Στην ευωδιά του πατσουλιού
  σπάζ’ η καρδιά του μανουλιού

  …ή μαρουλιού είπε;

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  128: Μα έτσι, Έφη, όλο στους γιατρούς για προληπτικές εξετάσεις θα είμαστε. Από τις ελιές στο σώμα μέχρι ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ας κάνουμε τα τακτικά τσεκάπ μας και βλέπουμε. Μην καταντήσουμε και νευρωτικοί.

 138. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Ερχομαι απο συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, που έγινε στο Ωδείο της πόλης του Λουξεμβούργου, στα 200 μέτρα από το σπίτι μου.

  120 Και στην Κολωνία εκγερμανίστηκε σε Γιόχαν Μαρία Φαρίνα

  126 🙂

  128 Τις φοβόμαστε, είναι η αλήθεια.

 139. Κουτρούφι said

  #108. Το ξέρω λίγο διαφορετικά:
  «Ως πότε θα φορώ τα μπλε, ως πότε κολαρίνα»
  Τραγουδιέται στο σκοπό «φαντάρε μου, φαντάρε μου» των Κονιτόπουλων

  #133. Δεν αποκλείεται να δούμε σε ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους είδηση του στυλ: «Διεθνής ερευνητική ομάδα (όπου συμμετέχει και Έλληνας, βεβαίως) ανακάλυψε επαναστατική (πρωτοποριακή ή, ό,τι άλλο θέλετε βάζετε) μέθοδο υποβιβασμού* μυρωδάτων ενώσεων» Όπως τις προάλλες μπερδέψανε τα atoms με τους ανθρώπους.
  *μετάφραση απ’ τα google του degradation

  —————————————————————————–
  Το κώλον και τα κώλα εμφανίζονται και στην ψαλτική:
  Από το Λαμπριάτικο ψάλτη του Παπαδιαμάντη:
  «…νὰ συμψάλλω ἐναμίλλως μετ᾽ αὐτοῦ, ὑποβαστάζοντος διὰ τῆς χειρὸς τὰ γυαλιά του, ἀγαπῶντος τὸ πολίτικον ὕφος, παρατείνοντος ἐπ᾽ ἄπειρον τὰ μουσικὰ κῶλα καὶ τὰς καταλήξεις του, εἰς τὸν μικρὸν ἀγροτικὸν ναΐσκον τοῦ χωρίου Θ…»

 140. Γιάννης Κ. said

  134, αν τυχόν αναφέρεσαι στο 129,
  πρόκειται για λέξη που χρησιμοποιείται από Δυτικούς μουσικούς και μουσικολόγους για να περιγραφούν συγκεκριμένα αρμονικά και ρυθμικά/μετρικά χαρακτηριστικά της μουσικής γκαμελάν -αλλά και ευρύτερα.
  Την άκουσα σε σχετικά μαθήματα.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Colotomy

 141. loukretia50 said

  140. Ναι, αυτό έψαχνα γιατί δεν το ήξερα, αλλά ευτυχώς που δε συνάντησα τον όρο σε κάποιο μάθημα!
  Κουτρούφι, γιαυτό ο Λαμπριάτικος ψάλτης δεν ήταν στα κείμενα που διαβάζαμε δυνατά!

 142. ΣΠ said

  Η οικογένεια Φαρίνα ακόμα φτιάχνει στην Κολονία τα δικά της αρώματα, οχτώ γενιές μετά.

  Από το 1709 μέχρι σήμερα είναι 310 χρόνια. Αυτό είναι οχτώ γενιές; Πόσα χρόνια αποτελούν μια γενιά;

 143. Γιάννης Κ. said

  Ε, αφού είναι περασμένα μεσάνυχτα, παίρνω το θάρρος να σας καληνυχτήσω με ένα χαριτωμένο που έλεγε η γεννημένη το 1885 προγιαγιά μου:
  Καλόν εστί το γλείφειν κόλον*
  του δε κόλου κλασθέντος απορροφάσθαι την ηδονήν

  * = κόκαλο

 144. loukretia50 said

  ΣΠ με βάση τη διευκρίνιση :
  «Το -σκόπηση δηλώνει εξέταση, έρευνα, καταγραφή.
  Το -σκοπία δηλώνει μέθοδο εξέτασης, έρευνας, καταγραφής.
  Κολονοσκοπία είναι η μέθοδος με την οποία διενεργείται η κολονοσκόπηση»

  Για να βάλουμε μια σειρά:

  Απλή κολονοσκόπηση : του κώλου εποπτεία
  Εξέταση προφίλ /ανφάς , οι εν αποστρατεία
  Un peu siffler sur la colline ,
  Pour exercer la discipline,
  (Και προπαντός χωρίς να φας, απόλυτη νηστεία)

  Μα σύμφωνα με τας γραφάς
  η μέθοδος η ακριβής
  σε στάση ημι- υπτία
  στου πισινού τας παρυφάς
  c’est en effet la vraie doctrine :
  Η κολονοσκοπία

 145. sarant said

  142 Από το σάιτ τους το πήρα. Η γενιά είναι 30 χρόνια. Μπορεί όμως να έχουν μακριές γενιές αυτοί.

  (Πριν απο καμιά εικοσαριά χρόνια είχα γνωρίσει έναν Αμερικανό ονόματι Κόλερ, θάτανε γεννημένος γύρω στο 1945-50, που είχε καταγωγή απο τη Λωραίνη, και που ο παππούς του είχε φύγει από τη Λωραίνη, παιδί, οικογενειακώς, για την Αμερική μετά την επανάσταση του 1848).

 146. Πέπε said

  @124, 135 (-σκοπία, -σκόπηση):

  Δε διαφωνώ με όλα αυτά. Αλλά έχουμε μια αγγλική λέξη που τελειώνει σε -scopy, αυτό που στα ελληνικά θα ήταν -σκοπία, και συζητάμε:
  α) θα το κρατήσουμε ως έχει, δηλ. -σκοπία, ανεξαρτήτως εκφραστικής ακρίβειας, για λόγους πιστότητας προς την αγγλική μορφή της λέξης;
  ή
  β) θα παραβλέψουμε την αγγλική μορφή, προσαρμόζοντας την κατάληξη στους κανόνες που έχει η γλώσσα που παραλαμβάνει το δάνειο (ελληνική) για να εξασφαλίσει εκφραστική ακρίβεια;

  Από μόνος μου, θα διάλεγα σαφώς το (β). Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, λόγοι συνέπειας μας επιβάλλουν να αλλάξουμε και το «κολονο-» (που έχει σχηματιστεί στα αγγλικά παραβλέποντας τους ελληνικούς κανόνες) σε «κολο-». Όποιος πάλι διαφωνεί με αυτό, και θέλει να κρατήσει το «κολονο-» για λόγους πιστότητας προς το αγγλικό και όχι κανονικότητας ως προς την ελληνική γλώσσα, οφείλει κι αυτός, για λόγους συνέπειας πάλι, να κάνει το ίδιο και με την κατάληξη.

  «Κολονοσκόπηση» είναι μια λέξη σχηματισμένη με ασυνέπεια.

  Βέβαια, καλή-κακή, αυτήν έχουμε.

  __________________________

  @128:

  > > Αυτό δηλαδή είναι ας πούμε το πιο παλιακό του σαμιώτικου αυτού τραγουδιού; Πολύ αργό ήταν σε σχέση με νεότερες εκδοχές.

  Έφη, γι’ αυτό τον σκοπό τα μόνα που είναι γνωστά είναι τα δισκογραφικά στοιχεία (ότι το είπε η κυρία Κούλα, στην τάδε εταιρεία, τάδε χρονιά κλπ.). Τίποτε περισσότερο.

  Δεν είναι απλώς πιο αργός, είναι άλλος σκοπός. Το γνωστό «Πλατανιώτικο νερό» είναι σε ρυθμό νησιώτικου συρτού. Τούτο δω είναι σε άλλο ρυθμό, που δεν μπορεί να χορευτεί ούτε νησιώτικο συρτό ούτε σε κανέναν άλλο γνωστό χορό, καθώς κανένας γνωστός χορός από τη Σάμο (ή και από αλλού) δεν έχει αυτό τον ρυθμό. Για όποιον θα καταλάβει, είναι δεκάσημο (3+2+2+3). Βέβαια, κι αυτό χορευόταν, και μάλιστα σε χορό που επίσης ονομάζεται «συρτός» (πλατανιώτικος συρτός), όμως κανένα στοιχείο που να έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, ή μέχρι παλιότερα αλλά να καταγραφεί, δε μας επιτρέπει να φανταστούμε τι χορός ήταν αυτός.

  Πέρα από τον ρυθμό, και η μελωδία είναι τελείως άλλη. Μόνο οι πρώτες-πρώτες νότες («να-α-χα νε-ρό») μοιάζουν με του γνωστού, κι αυτό μπερδεύει λίγο, αλλά από κει και πέρα οι δύο μελωδίες κινούνται τελείως διαφορετικά και καταλήγουν και διαφορετικά.

  Οπότε, είναι δύο άσχετοι μεταξύ τους σκοποί που και οι δύο έχουν χρησιμοποιηθεί για κάποια κοινά δίστιχα. Κοινά δίστιχα όμως δε σημαίνει τίποτε – ιδίως το δεύτερο αυτής της ηχογράφησης, «το πλατανιώτικο νερό λένε πως έχει αβδέλλες / μα κείνο το κακόμοιρο έχει όμορφες κοπέλες» έχει τραγουδηθεί σ’ ένα σωρό σκοπούς ανά την Ελλάδα, με τροποποιήσεις ως προς το τοπωνύμιο (το ξεροστερνιανό νερό κλπ.).

  Άρα:

  Όχι, δεν είναι η παλιότερη μορφή του σημερινού Πλατανιώτικου νερού. Είναι ένας παλιός, χαμένος σαμιώτικος σκοπός για έναν ακόμη πιο χαμένο σαμιώτικο χορό, και στην ηχογράφηση συνέβη να τραγουδηθεί με δίστιχα που τα ξέρουμε από τον σημερινό σκοπό.

  (Μεταφέρω από μνήμης πληροφορίες από τη «Σάμο στις 78 στροφές», απ’ όπου προέρχεται και η ηχογράφηση. Οι επιμελητές της έκδοσης σήκωσαν κάθε πέτρα, μάζεψαν απίθανα στοιχεία για τη μουσική ιστορία της Σάμου, βρήκαν ακόμη κι αυτό τον άγνωστο δίσκο 78στρ., αλλά για τον σκοπό και τον χορό του παρέμειναν σε απορία.)

 147. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Αυτό το πολυτραγουδισμένο εσχάτως δεν το είπαμε, θαρρώ.

  «Μα ήθελα νά ‘μουν άρωμα που βάζεις στα μαλλιά σου,
  σε κάθε σου αναπνοή να μπαίνω στην καρδιά σου»

  Εδώ στην 1η εκτέλεση (1953) https://youtu.be/F2vzZ6tsWKA?t=18

  144, Loukretia.
  Μπράβοοο! Καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη! 😀

 148. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Μάθαμε κι εμείς που δεν κάναμε στο ναυτικό πως λένε το μπλε πανί στις ναυτικές στολές. Για ποιο λόγο όμως υπάρχει η κολαρίνα; μόνο διακοσμητική χρήση έχει; Κανένας ναύτης να μας διαφωτίσει.

 149. loukretia50 said

  Kαι για να μην αγριεύουμε νυχτιάτικα.
  Θα θυμάστε ότι παλιότερα μόλις έμπαινες στο Λαμπρόπουλο (οι νεαροί αποχώρησαν έτσι κι αλλιώς!) χαριτωμένες κοπέλες άρχιζαν να σε ψεκάζουν από όλες τις μεριές με αρώματα.
  Έδειχναν ιδιαίτερο ζήλο και δεν ήξερες το μυρωδάτο σύννεφο από πού ερχόταν.
  Έβγαινες λουσμένη με ένα ποτ πουρί αρωμάτων , ιδανικό για τρόλεϋ και ηλεκτρικό.
  Δε θα ξεχάσω μια φορά που φορούσα μπουφάν με χοντρό λάστιχο στα μανίκια και με ψέκασαν – πριν προλάβω να αντιδράσω- με Magie noire, βαρύ άρωμα.
  Δεν έφευγε με τίποτε, δικαίωνε το όνομα.
  —————
  Οι κολόνιες είχαν ένα θεματάκι – για μένα τουλάχιστον!
  Αν το μπουκάλι δεν είχε βαποριζατέρ – και συνήθως δεν είχε, μόνο τα ακριβά – δεν ήταν καθόλου εύκολο να βάλεις ελάχιστες σταγόνες.
  Λίγο η βιασύνη, λίγο η αδεξιότητα, το μαγικό υγρό πιτσίλιζε και τα ρούχα , οπότε κατέληγες να διώχνεις μέχρι έντομα.
  Κάποτε πάνω στη φούρια μου έπεσε το ανοιχτό μπουκάλι της κολόνιας πάνω στο χαλί.
  Από τότε αν τύχει να μυρίσω Lοulοu -just σύμπτωση! smelled like a teen spirit – νοιώθω αναγούλα.

 150. mitsos said

  Βρίσκω πως το λατινικό colony τελικά προέρχεται από την ΙΕ ρίζα qwel …?!

  Πάντως για την μετατροπή του μικρού ο του κόλον (ανιόν εγκάρσιον , κατιόν και σιγμοειδές ή πυελικόν ), σε μέγα ω του κώλου ….ο λόγος είναι προφανής … οπτική συνάφεια

  …και με τούτα και με κείνα το ω-μέγα επικράτησε. Έγινε και η colomnus κολώνα …δεν είμαι σίγουρος και κωλώνω να σας πω πως υπέγραφε ο Κολοκοτρώνης … πάντως όχι Πρωκτόλιθος.

 151. mitsos said

  Γνωστή και η ρήση μικρόσωμων ανθρώπων
  «τα ακριβά αρώματα… πάντα σε μικρά μποκάλια»

 152. loukretia50 said

  151. …έτσι παρηγοριέται η κόρη μου για το 1.60 με τακούνια!

  Αγαπητέ ΜΙΚ_ΙΕ , τώρα νοιώθω μεγάλη ευθύνη.
  Πρέπει να ανεβάσω το επίπεδό μου.
  Δε θάθελα να με θυμούνται για ρίμες του κώλου!

 153. Πέπε said

  149

  Όταν ήμουνα μικρός και είχα κρυολόγημα στο στομάχι, η μάνα μου μου έβαζε (όπως όλες οι μανάδες υποθέτω) κομπρέσες με κολώνια «τη γνήσια Μενούνου», αυτήν του κιλού. Που στο εξώφυλλο είχε διάφορα μετάλλια και διακρίσεις που είχε κερδίσει εις διεθνείς εκθέσεις, όπως η σοκολάτα Παυλίδου και τα Σαντέ.

  Λοιπόν, ήμουν ακόμη στην ηλικία που διάβαζα «Η ΓΝΗΣΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΥ» και απορούσα: με Νουνού; τι διάβολο, με γάλα τη φτιάχνουν την κολώνια; Και έβγαλα στομαχόπονο κάποια ώρα που οι γονείς μου είχαν βγει. Λέω, ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω, έχω δει τη μάνα. Πετσέτα για την κομπρέσα έχει εδώ, κολώνια πού να έχει άραγε; Τελικά τη βρήκα στο ντουλαπάκι του πατέρα μου στο μπάνιο. Δεν παρατήρησα αν ήταν η ίδια, αρκεί που ήταν κολώνια. Άδειασα κάμποση, αλλ;a φρόντισα να μείνει και λίγη μέσα, γιατί έτσι με είχαν διδάξει, δεν τελειώνουμε ποτέ τελείως κάτι κοινόχρηστο, κι εγώ δεν ήμουν κάνας ασυνείδητος.

  Όταν γύρισαν οι γονείς μου, όλο το σπίτι είχε ένα βαρύ παχύ άρωμα από την πανάκριβη Γιάρντλεϊ του πατέρα μου. Τη ρομπατσίνα που ‘φαγα, ακόμα τη θυμάμαι…

 154. Triant said

  Στην περίπτωσή μου την παραξεχειλώσαμε την γενιά (51 χρονάκια). 2008 ο γιός μου, 1957 εγώ, 1906 ο πατέρας μου 🙂

 155. loukretia50 said

  Ω! Πέπε!
  Μου θύμισες τη Σκάρλετ https://youtu.be/KHbgttQdXv8?t=63 με την κολόνια!

 156. Πέπε said

  Αν το Eau de Cologne έχει περιεκτικότητα σε άρωμα περίπου 2-4%, και το Eau de toilette περίπου 5-15%, αυτό τι περιεκτικότητα έχει;

 157. Πέπε said

  Γιατί δεν πέτυχε;

  Eau de Cologne de toilette «Le Bouquet», Κολώνια ανόθευτος αρωματική.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  154: Θόδωρε, χρωστάς εξηγήσεις! Κανόνισε, ε; 😏

 159. Alexis said

  Με αφορμή το #153 (τέλος), τρεις «ιστορικές» αντρικές κολώνιες:

 160. Πέπε said

  156-157

  Όπως και να ‘χει, η αρωματική ουσία διαλύεται σε οινόπνευμα.

  Στο Άρωμα του Ζύσκιντ ο ήρωας, ο Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, προικισμένος με μια εξωπραγματική όσφρηση που του επιτρέπει να ανιχνεύει με ακρίβεια τα συστατικά και τις αναλογίες κάθε αρώματος και γενικά κάθε σώματος που να εκπεμπει μυρωδιά, πάει να γυρέψει δουλειά σ’ έναν αρωματοποιό.
  -Και πού την έχεις μάθει εσύ την τέχνη;
  -Μόνος μου.
  -Άσε, κατάλαβα… Πάρε δρόμο.
  -Όχι, είμαι καλός. Δοκίμασέ με. Μπορώ να σου φτιάξω σε πιστή απομίμηση το άρωμα Τάδε που έβγαλες και χαλάει κόσμο.
  -Αποκλείεται, αλλά ας το δούμε. Θα πάρεις ένα μάθημα για την αλαζονεία σου.
  Ξεκινάει λοιπόν ο Γκρενούιγ και το πρώτο πράγμα που ρίχνει στο δοχείο είναι το οινόπνευμα.
  -Α καλά, το ήξερα ότι είσαι άσχετος, αλλά δε φανταζόμουν ότι θα είσαι τόσο πολύ ώστε να βάζεις πρώτο αυτό που όλοι ξέρουν ότι μπαίνει στο τέλος!

 161. Μαρία said

  159
  Ξέχασες την Aramis που υποτίθεται οτι φορούσε ο Ράλλης 🙂

 162. loukretia50 said

  Kαι οι αιώνιες φαντασιώσεις των αγοριών
  The AXE Effect: https://youtu.be/-MMR4npqNDs See Where It Takes You_Gym

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130 Λου >>Αν δεν περνάει με τσικουδιά…
  Θέλω να συμφωνήσω Λούδι μου αλλά έλα που ΄μαι στη μέση να πείσω/ψήσω κάτι αρσενικά γύρω μου να ΄πα κοιταχτούνε! Θωρώ κι άλλοι άντροι δω πέρα στον ίδιο χαβά και αυτά τ΄ ασικλίκια σα να με πάνε σε …κωλοσφύξιμο 🙂 δειλία αντί μαγκιά.
  Θα πάθω σχάση στο τέλος γιατ΄από φυσικού μου είμαι στο έλα μωρέ και δε βαριέσαι.
  Επί της μαντινάδας:
  μα σαν το πάρει μυρωδιά
  χ…ται από φόβο 🙂

  138 >>συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη
  Οταν διάβαζα το νήμα σκεφτόμουν την κολόνια μέσα σε τραγούδια και μαζί με το (ρηθέν) «κρατάει χρόνια» μου ήρθε και το τραγούδι της Άλκηστης/Λίνας/Αντύπα «Το μωρό» που μου φάνηκε κατά τ΄άλλα ξεκάρφωτο και δεν το έβαλα μεν αλλά έλα που μου κόλλησε και το πιπίλιζε το μυαλό ολημέρα. Ε τώρα που την ονομάτισες, είπα σημάδι να το βάλω 🙂
  Ένα μωρό, μωρό παιδί χρόνια
  έχει κρυφτεί στο σώμα μου
  τρώει μπογιές, καρδιές, φωτιές, χιόνια
  και την κολόνια μου

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  146β Πέπε
  Ναι, βέβαια! το τετράστιχο, η μαντινάδα » το (τάδε) νερό λένε πως έχει αβδέλες μα κείνο το μαργιόλικο βγάνει όμορφες κοπέλες», συναντιέται σε πολλά μέρη με τα τοπικά ονόματα των χωριών ή των γειτονιών αλλά και τους τοπικούς σκοπούς.
  Ώστε τόσο μοναδικό αυτό το τραγούδι με το σκοπό του και η ηχογράφιση! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

  Λίγα ακόμη για την κολόνια της Κολονίας:
  «…ο Φερντινάντ Μίλενς(…) το 1792 αγόρασε το όνομα «Φαρίνα» και άρχισε να πουλάει το δικό του άρωμα με αυτό το ιστορικό όνομα. Αυτό τον οδήγησε σε συγκρούσεις με τους δημιουργούς. Όταν μεταγενέστερα στην οικογένεια Φαρίνα αποδόθηκε δικαιοσύνη από τα δικαστήρια, ο Μίλενς αναγκάστηκε να βρεί ένα όνομα για το δικό του αρωματικό νερό που δημιούργησε στην οδό Νο. 4711 Γκλοκενγκάσε. Έτσι χρησιμοποίησε αυτή τη διεύθυνση ως όνομα. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός προφέρεται ως «Τέσσερα Επτα Έντεκα».
  Ένα πιο εμπλουτισμένο στυλ νερού και μια πιο πετυχημένη διαχείρηση διασφάλισε το ότι το 4711 έγινε ένα κλασσικό άρωμα στη βιομηχανία των αρωμάτων, παράλληλα με το νερό της Κολωνίας του Φαρίνα.

  Για το eau de parfum
  προέρχεται από το Λατινικό per fumum, δηλαδή «μέσω του καπνού».

 165. Γς said

  Μακάρι να μπορούσα να σας στείλω και το μεθυστικό άρωμά του, ΤΩΡΑ

  Νυχτολούλουδο για Πιάνο No.14 σε Ντο δίεση ελάσσονα «Quasi una fantasia», Op. 27, No. 2, στη βεράντα του Γς

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νερό της Κολωνίας
  Ευθύμης Φιλίππου
  (Eau de Cologne)
  ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»
  Από 29.11.2019 έως 12.01.2020
  https://www.n-t.gr/el/news/?nid=33460

 167. Γς said

  165:

  Α, πέστε μου ότι σας έπιασε το άρωμά του

  Να δείτε που θα φτιαχτούν οσφρητικές ίνες που θα κάνουν ντελίβερι οσμές αρώματα κι αγάπη ανακατεμένα όπως είναι στ αλήθεια
  [Γιάννη σ αγαπώ]

 168. Γς said

  167:

  >[Γιάννη σ αγαπώ]

  Το έχω σε Mp3 αρχείο, μαζί με το άρωμά της σ ένα φιαλίδιο

 169. Αλλεργικός στα αρώματα από τα 30 μου περίπου ( μέχρι τότε Yardley μικρός και Paco Rabanne pour Homme άμα τη εμφανίσει ), απαγορευμένο ειδος (κατόπιν πλύσης εγκεφάλου) στις εκάστοτε με λίγο πρόβλημα το χειμώνα κι απόλαυση το καλοκαίρι αντικαθιστώντας την όσφρηση με την γεύση…

 170. ΓιώργοςΜ said

  169 Το ψάρεμα αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο ευεργετική συνήθεια, εν είδει ομοιοπαθητικής…. 🙂

 171. nikiplos said

  109@ , 110@ Στη Δανία πριν 2 έτη ψηφίστηκε νόμος που προκειμένου να ανανεώσεις το δίπλωμά σου, όταν γίνεις 50 ετών πρέπει να έχεις κάνει κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση.

  Εικάζω από τα συμφραζόμενά τους πως μερικοί από τους παράγοντες που πρέπει να τους έχουν οδηγήσει σε αυτό είναι:

  α. Η ύπαρξη άρτια οργανωμένων κρατικών υποδομών να διαχειριστούν την προσέλευση
  β. Το αποδεδειγμένο μάλλον οικονομικό όφελος διαχείρισης των ιατρικών δομών, εφόσον η έγκαιρη ένδειξη σε κάποιους μειώνει τον αριθμό των μελλοντικών επώδυνων ιατρικών χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και τις μελλοντικές χημειοθεραπείες κλπ, πράγματα σαφώς ακριβότερα σε κόστος
  γ. Η μείωση του φαρμακευτικού κόστους καθώς θα μειωθούν οι θεραπείες προσέγγισης σε διάφορες αυτοάνοσες γαστρεντερικές περιπτώσεις.
  δ. (σημαντικό) Τα οφέλη από την ιατρική έρευνα που θα προκύψει μέσω αυτής της διαδικασίας.
  ε. Η ύπαρξη ερευνητικών υποδομών που προϋποτίθενται για το δ.
  στ. Η ύπαρξη κλινικής μηχανικής που θα διαχειριστεί αυτές τις πολιτικές στη χώρα και οι υποδομές της.

  Συμφωνώντας με τους δύο προλαλήσαντες, 109@, 110@ γενικώς, εδώ έχουμε ένα παράδειγμα υποχρέωσης του πληθυσμού για ανίχνευση, χωρίς τη συναίνεσή του και σκέφτομαι πως αυτό δεν γίνεται για καθαρά ιατρικούς λόγους αλλά για άλλους μεταξύ των οποίων και οι προαναφερόμενοι.

 172. nikiplos said

  Σχετικά με το άρωμα, νεότερος ήμουν σε αυτό:

  Αλλά μετά την «ωρίμανση» του άσθματός μου προϊόντος του χρόνου αποφεύγω γενικά τα αρώματα και είμαι και «μηχάνημα μέτρησης» του φτηνιάρικου αρώματος από μαύρο, καθώς αυτά πρωτίστως μου φέρνουν τον ενοχλητικό βήχα. Κάτι που συχνά έχει οδηγήσει σε παρεξηγήσεις με γυναίκες συναδέλφους οι οποίες αρνούνται να παραδεχθούν πως μετά την κρίση οι περισσότεροι εξ ημών καταφεύγουμε στις λαθραίες πολυτέλειες…

 173. Triant said

  172: Απορία: Το φτηνιάρικο άρωμα από άσπρο το μετράς;

 174. Γιάννης Ιατρού said

  173/172 μια άσπρο, μια μαύρο, ΠΑΟΚ το κάνατε… 🙂

 175. dryhammer said

  .. και κάποιες άλλες κλασσικές αντρικές

 176. nikiplos said

  173@ οι στερεοτυπίες με έφαγαν βλέπεις…
  174 η άκουα βέλβα πινόταν κιόλας από τους αλκοολικούς

 177. Γιάννης Ιατρού said

  175/176β: Διαθέτουμε original μπουκάλι… 🙂

 178. sarant said

  153 Να και η ρομπατσίνα! Καλημέρα!

 179. nikiplos said

  Τι είναι όμως η ρομπατσίνα? Μπάτσος?

 180. Triant said

  176: Ναι μωρέ, κι εγώ, αμέσως να στην πω,,, Είναι που στη λαϊκή μου τα πουλάνε Ρωσοπόντιοι 🙂 🙂 🙂

 181. Georgios Bartzoudis said

  14, ΣτοΔγιαλοΧτηνος said: « 13. E, δεν αντέχω: Άλλες κακές γλώσσες λένε πως αυτοί που τους πότιζαν το ρετσινόλαδο επάνδρωσαν τα τάγματα ασφαλείας»

  # Λες να ήταν …παιδιά του Μανιαδάκη και οι μεν και οι …δεν;;

 182. Triant said

  169, 172: Εμένα πάλι, τα αρώματα μου αρέσουν πάρα πολύ. Όχι πάνω μου (αν το θυμηθώ βάζω λίγη Drakkar), κυρίως σε γυναίκες. ΄Ενα ωραίο άρωμα μπορεί να μου φτιάξει την μέρα. Τώρα που γράφω μυρίζω ένα λουλούδι από γιασεμί που τσίμπησα στον δρόμο.

 183. # 174

  Πως αυτό βρε Γιάννη ;; Σου μοιάζουν για αήττητοι ;; μην τα ισοπεδώνουμε όλα ! (θα μπορούσαν να σου θυμίζουνε…νταλμάτιανς ! (φατσούλες γελαστές )

 184. # 182

  Οι μυρωδιές των λουλουδιών-πλην κάτι βαριών νυχτολούλουδων – δεν προκαλούν αλλεργία. Γιασεμί και τριαντάφυλλο και πάνω απ’ όλα Μάη-Ιούνη μανιόλα !

 185. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  182, 184.

  Μερικα κλαρακια γιασεμι σ΄ενα μικρο βαζο ειναι το καλυτερο αρωματικο χωρου το σπιτι ή στο γραφειο.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  184: Θέλει πολύ νερό (και λίγο σίδηρο που και πού) ρε Γιώργο (το δέντρο…) και τα καλοκαίρια εδώ στα μέρη μας είναι καυτά τα άτιμα!
  Έχω μία, 50 ετών+, αλλά δεν την βλέπω και πολύ σόϊ τελευταία…

 187. Costas Papathanasiou said

  52 Mitsos
  Η εννοιολογική διάκριση των ομόηχων «κώλον», «κόλον», φαίνεται να είναι μάλλον αντιληπτή σε μας, ουδόλως όμως όταν αυτά χρησιμοποιούνται ως ομώνυμοι δάνειοι όροι, π.χ.στην Αγγλική(βλ. TreeThinker / March 27, 2017 https://etymologyotd.com/2017/03/27/colon-a-part/). Επισημαίνονται λοιπόν οι εξής σημασιολογικές διαφορές πέντε παρεμφερών, ομόηχων Ινδο Ευρωπαϊκών ριζών (ελπίζοντας ότι θα συμβάλλουν στην επίλυση των σχετικών αποριών):
  1)*ql-s- συνεσταλμένη βαθμίδα του Ι.Ε. *qel(ə)ή * kelh₂- =σπάζω, χτυπώ(ελλ.παράγωγα&συγγενή: κλάσμα, κλάση, κλάδος, κλώνος, κλήρος, κλήμα, δρυο-κολάπτης[και εκκολάπτω εκ του *qolə (τρυπώ, σκάβω)], κόλαφος, κολάζω/κόλαση, λατ. percello =χτυπώ βίαια,κομματιάζω, clades=καταστροφή, ρωσ. kolóte =κεντρίζω,σκαλίζω). Από την ίδια ρίζα φαίνεται να προέρχεται και ουσ. «κόλον» (=τμήμα του μεγάλου εντέρου, η φλεγμονή του οποίυ προκαλεί την «κολίτιδα»), εκ του αρχ. επιθ. «κόλος», εξ ου και κόλουρος, κολοβός, κολόβιο =(στρατ.)αμάνικο/κοντομάνικο μπλουζάκι [εν τούτοις, κατά Μπαμπινιώτη, τα «κόλον», και «-κολος» του «εύκολος» είναι αγνώστου ετύμου].
  2)*(s)kel- =κάμπτω, κυρτός,στρεβλός, του οποίου εκτεταμένη, ετεροιωμένη βαθμίδα το θέμα köl, που παράγει το «κώλον»=αυτοτελές τμήμα κειμένου, ή καμπτόμενο μέλος του σώματος, ο σπασμός του οποίου προξενεί «κωλικό», ενώ το μέρος στο οποίο εδράζεται η άρθρωση της λεκάνης είναι η έδρα/κώλος. ‘Αλλα παράγωγα &συγγενή είναι τα ελλ.:σκέλος,σκολιός/σκολίωση, σκαληνός(σκαληνό τρίγωνο=ανισόπλευρο), ή και τα χωλός, κυλλός, κουλός, όπως και τα λιθ. kẽlis (γόνατο), λετ. celis (γόνατο), που μπορούν όμως να ετυμολογηθούν και από τη ρίζα
  3)*kelH-(υψώνω, ανεβάζω) εξ ου ελλ.( παράγωγα ή συγγενή): Κολωνός, κολοφώνας, κολοσσός, λατ. collis(λόφος) excellere, excelsum [από το αμάρτυρο ρήμα*cellō της ρίζας των culmen(=ύψος,κορυφή, ακμή) και celsus(ψηλός,εκτενής,όρθιος)] γαλλ. exceller, αγγλ. column, culminate, colonel, excellence, hill, holm κλπ με τα οποία ίσως συγγενές και το τσέχ. koleno (<πρωτο-σλαβικό *kolěno. =γόνατο, κορμός), που μπορεί να ετυμολογηθεί όμως και από τη ρίζα
  4)*kʷel-(περιστρέφω,γυρίζω,κινώ) βάσει της οποίας λατ.inquilinus(έποικος),anculus(υπηρέτης), αγγλ.colony, colonize,cultivate,wheel, ελλ.δάνεια «κολιές,κολιέ,κολάρο,κολαρίνα», των οποίων συγγενή τα αρχ.ελλ. πέλω (είμαι,υπάρχω), πόλος [όμως, πόλη <αρχ.ελλ. πόλις,πτόλις < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *tpolH- < *tpelH- (οχύρωση)], τέλλω, τέλος , τῆλε , πάλαι , κύκλος, και ν.ελλ.βουκόλος,θαλαμηπόλος,περιπολικό.
  5)*ḱel- (“καλύπτω, αποκρύπτω, εγκλείω, φυλάσσω”) απ’όπου Latin cella (δωματιάκι) celare (κρύβω, αποκρύπτω), αγγλ. cell, hell, helmet, hold, hull(φλοιός σπόρου), Brussels,Anselm,kleptomania,occult; rathskeller,supercilious,Valhalla,William και ελλ.παράγωγα ή συγγενή: καλύπτω, Καλυψώ, Αποκάλυψη, ευκάλυπτος, καλύβα, κάλυξ, κύλιξ,κέλυφος,κολεός[στο https://www.etymonline.com/word/*kel- εμφανίζεται ως παράγωγο και το caliology εκ του καλιά=φωλιά το οποίο όμως ανάγεται στο κᾶλον (< Π/Ι/Ε *keh₂w-=ανάβω, καίω), απ’όπου καλαπόδι, καλούπι, καλίμπρα]
  ▪Από τα παραπάνω συνάγεται ότι όταν ο άνθρωπος κατατρώγει το περιβάλλον του και κάνει ό,τι και η μύγα της παροιμίας, «αποικίζει» κατ’αναλογίαν τον κόσμο με ό,τι και αυτή.
  Αντιθέτως, η θεωρία ότι σήμερα ασκείται πολιτική «του κώλου», αποδεικνύεται ετυμολογικώς αβάσιμη, άρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα ως κακόβουλη παραφιλολογία.

 188. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  119. Στις πτήσεις της Ολυμπιακής (επί Ωνάση) πράγματι υπήρχαν στα WC των αεροπλάνων μπουκαλάκια με κολώνιες και αρώματα. Επειδή οι επιβάτες τα «απαλλοτρίωναν» οι συνεργάτες του Ωνάση πρότειναν να αφαιρούν τα καπάκια των μπουκαλιών, ώστε να μην μπορούν οι επιβάτες να τα βάλουν στην τσέπη ή στις αποσκευές τους. Ο Ωνάσης ήταν αντίθετος σ’ αυτό και έδωσε εντολή να συνεχίσουν να τοποθετούν τα αρώματα με τα καπάκια τους γιατί, όπως πίστευε, αυτό ήταν και η μεγαλύτερη διαφήμιση της Ολυμπιακής!

 189. Πέπε said

  @179:
  > > Τι είναι όμως η ρομπατσίνα? Μπάτσος?

  Ναι, λεκτικός όμως. Το ξέχεσμα, η κατσάδα.

 190. sarant said

  179-189
  Εμένα με εντυπωσίασε που είδα να τη χρησιμοποιεί κάποιος τόσο νέος. 🙂

  Ίσως γραφτεί άρθρο κάποτε, αλλά να πούμε πως η ετυμολογία είναι από romanzina, romanzo.

 191. mitsos said

  @187 Costas Papathanasiou said

  Κύριε είστε σαφής και ωραίος.
  Ευχαριστώ

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  190. Να γραφτεί! Ούτε η slang δεν το ξέρει 🙂
  https://www.slang.gr/lemma/10286-rompatsina

  ο Σουρής είχε γράψει στον Ρωμηό, ειρωνικά, «την ρομπατσίνα την γερή του Γάλλου του κυρ Γιάννη», εννοώντας τον Ψυχάρη με τον οποίο είχαν πιάσει μεγάλο καβγά.
  https://www.periergos.gr/erotiseis/ti-einai-i-rompatsina

  κ.α.

 193. sarant said

  192 Δικό μου είναι αυτό από το periergos.gr (δηλ. κλόπι από τις Λέξεις που χάνονται)

 194. ΣΠ said

  192
  Εδώ για τον Σουρή και τον Ψυχάρη:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/17/noudes/

 195. Πέπε said

  192:
  Τελικά την έμαθε (την ετυμολογία) και το σλανγκ.γκρ! 😉

  Όπου και διαβάζω:

  > > Στα Εφτάνησα διατηρείται ατόφιος ο ιταλικός τύπος: ρομαντσίνα (γκουγκλίζεται).

  Τώρα, το ενδιαφέρον είναι ότι ο θείος από τον οποίο, αν δεν απατώμαι, έμαθα τη λέξη ήταν Ζακυνθινός. Αλλά έλεγε ρομπατσίνα, όχι ρομαντσίνα. Γενικά δε μίλαγε ιδιωματικά, αλλά πού και πού πέταγε κανένα «τσι μπουγαρινίες» κ.τ.ό. τιμής ένεκεν.

  Και σε παλιά αναγνώσματα την έχω διασταυρώσει τη λέξη (παλιά και για μένα αλλά και από μόνα τους), πού όμως; Κανέναν Ξενόπουλο; Καμία Δέλτα;

 196. Μαρία said

  http://www.treccani.it/vocabolario/ramanzina/

 197. ΣΠ said

  195
  Καραγάτσης. Δες την σελ. 204 (199) από το βιβλίο «Λέξεις που χάνονται».
  https://docplayer.gr/23563871-Nikos-sarantakos-lexeis-poy-hanontai-366-lexeis-i-ermineia-kai-i-istoria-toys-to-vima.html

 198. ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΜΙΤΣΗΣ said

  «Ἀναχθέντες οὖν ἀπὸ τῆς Τρῳάδος εὐθυδρομήσαμεν εἰς Σαμοθρᾴκην, τῇ δὲ ἐπιούσῃ εἰς Νεάπολιν,ἐκεῖθέν τε εἰς Φιλίππους, ἥτις ἐστὶ πρώτη τῆς μερίδος τῆς Μακεδονίας πόλις κολωνία».
  Περιγραφή του ταξιδιού του Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα, της οποίας είναι πολιούχος Άγιος) και στη συνέχεια στην πόλη των Φιλίππων, στην οποία είχαν εγκατασταθεί βετεράνοι Ρωμαίοι στρατιώτες, εξού και το «κολωνία» (Πράξεις Αποστόλων 16.11-12).

 199. Γιάννης Ιατρού said

  198: Εντάξει η εγκατάσταση Ρωμαίων βετεράνων/συνταξιούχων 🙂 κλπ., αλλά οι Φίλιπποι δεν ήσαν αποικία των Ρωμαίων, προϋπήρξαν αυτών. Γιατί λοιπόν τους αποκαλεί πόλη «κολωνία»;

 200. sarant said

  Δεν ονομάστηκαν «Κολωνία» αλλά είχαν οικισμό συνταξιούχων

 201. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @199, 200. Γιάννη, κάτι σὰν τὸ ἱστολόγιό μας. 🙂

 202. Γιάννης Ιατρού said

  201: 👍

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: