Από πότε υπάρχουν ρουφιάνοι;
Posted by sarant στο 23 Οκτωβρίου, 2019
Τι ερώτηση κι αυτή! Από πάντα, θα απαντήσετε, ανέκαθεν, από την εποχή του Αδάμ -ποιος λέτε να κάρφωσε στον Πανάγαθο πως ο Αδάμ έκοψε το μήλο; Ωστόσο, οι ταχτικοί αναγνώστες του ιστολογίου ξέρουν πως συνηθίζουμε στο ιστολόγιο άρθρα με παρεμφερείς τίτλους (π.χ. «Από πότε υπάρχουν μαλάκες;«), τιτλους ελαφρώς παραπλανητικούς αφού εννοούν «από πότε υπάρχει η τάδε λέξη» και όχι «από πότε υπάρχει το πράγμα που περιγράφει η λέξη».
Οπότε, αν θέλαμε να διατυπώσουμε ακριβέστερα το ερωτημα του τίτλου θα έπρεπε να ρωτάει: «Από πότε υπάρχει η λέξη ‘ρουφιάνος’;» Και μάλιστα, όπως θα δείτε στη συνέχεια, αυτό που μάς απασχολεί δεν είναι (μόνο ή τόσο) πότε εμφανίστηκε η λέξη «ρουφιάνος» αλλά πότε εμφανίστηκε η σημερινή (επικρατέστερη) σημασία της, δηλαδή η σημασία του καταδότη, του χαφιέ, του καρφιού, του προδότη, του συκοφάντη.
Τι μου ήρθε και ασχολήθηκα με το θέμα; Τον τελευταίο καιρό στα κοινωνικά μέσα πολύς κόσμος χαρακτηρίζει με αυτό το ελάχιστα κολακευτικό επίθετο τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνο. Μάλιστα, αν βάλετε στο γκουγκλ «εθνικός ρουφιάνος», η πρώτη εικόνα που βγαίνει είναι αυτή που βλέπετε αριστερά. Σπεύδω να διευκρινίσω πως εγώ απλώς καταγράφω ένα φαινόμενο -δεν το επιδοκιμάζω.
Η αμφίβολη δόξα του κ. Μπογδάνου είναι πρόσφατη. Στο παρελθόν ο χαρακτηρισμός «εθνικός ρουφιάνος» έχει απονεμηθεί, δίκαια ή άδικα, σε άλλους, κυρίως σε δημοσιογράφους. Είναι άλλωστε γνωστό το υβριστικό (και άδικο, θα έλεγα, αφου γενικεύει) σύνθημα που έχει το ακρώνυμο ΑΡΔ (όπου το Ρ ειναι ρουφιάνοι και το Δ δημοσιογραφοι. Α, μας διαβαζει και η μαμά μου).
Πώς κέρδισε ο κ. Μπογδάνος αυτόν τον όχι περιζήτητο τίτλο; Κυρίως επειδή πριν από καμιά δεκαπενταριά μέρες, που είχε γίνει σύγκρουση διαδηλωτών του ΠΑΜΕ με την αστυνομία, και που είχε γίνει ιότροπη μια φωτογραφία στην οποία ένας διαδηλωτής φαινόταν να επιτίθεται με φιγούρα του καράτε σε έναν αστυνομικό, ο κ. Μπογδάνος έσπευσε να γράψει στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ότι το όνομα του διαδηλωτή είναι έτσι κι έτσι. (Μην το γράψει κανείς, θα το σβήσω). Το επανελαβε και από την τηλεόραση.
Αυτό κατά πάσα πιθανότητα είναι παράνομο και οπωσδήποτε είναι φοβερά επικίνδυνο και ανήθικο να το κάνει ένας βουλευτής. Η παρανομία, αν υπάρχει, έγκειται στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (ταύτιση του προσώπου της συγκεκριμένης φωτογραφίας με πρόσωπα που εικονίζονται σε άλλες φωτογραφίες). Το επικίνδυνο έγκειται στο οτι ο βουλευτής, που έχει δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους στο Τουίτερ, κατονομάζει εναν απλό πολίτη και τον εκθέτει σε ενδεχόμενες πράξεις αντεκδίκησης, ενώ καθόλου δεν αποκλείεται ο βουλευτής να έχει κάνει λάθος στην ταύτιση των προσώπων στις φωτογραφίες. Είναι και ανήθικο, διότι ο βουλευτής καλύπτεται από ασυλία κι έτσι ο θιγείς πολίτης δεν μπορεί να διεκδικήσει εύκολα το δίκιο του.
(To πόσο επικίνδυνες ειναι οι «καταγγελίες» στα κοινωνικά μέσα φάνηκε χτες, όταν ο κ. Μπογδάνος κατονόμασε ως υπεύθυνη για το φιάσκο με την ταινία Τζόκερ την κ. Μαρία Βλαζάκη, η οποία δεν είχε καμιά σχέση. Ο βουλευτής ζήτησε συγγνώμη αλλά στο μεταξύ η ψευδοκαταγγελία έχει κάνει τον γύρο της Ελλάδας).
Θα μου πείτε: και πώς θα καταγγελθεί ο δράστης μιας παράνομης πράξης; Καταρχάς, ο κ. βουλευτής εδώ δεν είχε στοιχεία από πρώτο χέρι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει υπονοια ότι ο κ. Τάδε είναι ο δράστης παράνομης πράξης πηγαίνει στην αστυνομία και καταθέτει, δεν βγαίνει στα κεραμίδια να το διαλαλήσει. Εξάλλου, η νομοθεσία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων ακόμα και καταδικασμένων (γι’ αυτό και βλέπουμε τόσο συχνά «ο 36χρονος»). Οι νομικοί του ιστολογίου θα μας διαφωτίσουν περισσότερο.
Όπως είπα, ο κ. βουλευτής δεν είχε κάνει καμιά πρωτογενή ερευνα. Άλλοι πρώτοι είχαν κατονομάσει στα κοινωνικά μέσα τον (υποτιθέμενο) καρατέκα της φωτογραφίας και ο κ. Μπογδάνος έσπευσε απλώς να επαναλάβει την «καταγγελία» τόσο από τα μέσα όσο και από την τηλεόραση για να κερδίσει προβολή και ψηφαλάκια -εξασφαλίζοντάς της έτσι ακροατήριο απείρως πολλαπλάσιο. Νομιζω πάντως πως και η αναμετάδοση της πληροφορίας είναι παράνομη -και επικίνδυνη/ανήθικη.
Στη συνέχεια βγήκαν διάφορα μιμιδια στα κοινωνικά μέσα που δείχνουν τον βουλευτή να καρφώνει π.χ. όσους καπνίζουν σε κλειστό χώρο ή όσα ανήλικα παιδιά πήγαν να δουν το Τζόκερ -ενώ κι ο ίδιος συνέβαλε στη διαιώνιση του χαρακτηρισμού απειλώντας ότι θα αποκαλύπτει την ταυτότητα όσων (ψευδώνυμων) χρηστών του Τουίτερ του κάνουν κριτική «παραβιάζοντας τον ποινικό κώδικα».
Είναι ενα ζήτημα αν η ακροδεξιά (προσωπική σε πολλά) ατζέντα που ακολουθεί ο κ. βουλευτής πρέπει να αντιμετωπιστεί με την τεκμηριωμένη απάντηση ή με χλευασμό ή αν πρέπει να μην του απαντά κανείς ώστε να μην τον διαφημίζει. Δεν θα το συζητήσω σε αυτό το άρθρο αλλά θα διαβάσω τυχόν σχόλιά σας με ενδιαφέρον.
Όμως, ως γνωστόν, εμείς εδώ λεξιλογούμε. Κι αν ανοίξετε ένα λεξικό για να δείτε τη σημασία της λέξης «ρουφιάνος», τότε, αν το λεξικό είναι παλιό ή από τα «παλιότερα σύγχρονα» λεξικά μας -έως και το λεξικό Μπαμπινιώτη, θα δειτε πως πρώτη σημασία της λ. ρουφιάνος δίνει «μαστροπός, προαγωγός». Κι όμως, σήμερα η λέξη χρησιμοποιείται σχεδον πάντα με κάποια από τις σημασίες «χαφιές, καταδότης / προδότης / συκοφάντης».
Το βέβαιο είναι ότι η λέξη «ρουφιάνος» είχε αρχικά τη σημασία του μαστροπού και του προαγωγού, με την ειδικότερη αποχρωση «αυτός που διευκολύνει την ερωτική συνεύρεση άλλων». Έτσι ας πούμε βρίσκουμε τη λέξη στον Κατζούρμπο του Χορτάτση όπου υπάρχουν δυο ρουφιάνες, η Αρκολιά και η Ανέζα, πρώην πόρνες που σε μεγάλη ηλικία είναι μεσίτρες σε ερωτικές υποθέσεις.
Στον Κατσούρμπο ακούγεται και η εξής έμμετρη παροιμία:
Πουτάνα δίχως πονηριά, δίχως ονύχια η γάτα
ρουφιάνα δίχως ψώματα, κακά τωνε μαντάτα.
Δηλαδή για να προκόψει η ρουφιάνα χρειάζεται να λέει ψέματα όπως η γάτα χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα νύχια της.
Στα πολύ πρώτα λεξικά, όπως στο «απλορωμαϊκό» του Καρλ Βάιγκελ (το έχουμε παρουσιάσει εδώ) ο ρουφιάνος δίνεται με τη σημασία του προαγωγού.
Στον εικοστό αιώνα, τα προπολεμικά λεξικά, Πρωίας και Δημητράκου, δίνουν πρώτη σημασία τον προαγωγό και δεύτερη σημασία «κατ’ επέκταση» τον διαβολέα, τον καταδότη, τον σπιούνο. Το ίδιο και ο μεταπολεμικός Σταματάκος.
Το λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη δίνει, ισότιμα, πρώτη σημασία «μαστροπός, προαγωγός» και δεύτερη «σπιούνος, καταδότης». Το επίτομο λεξικό Κριαρά κρατάει την ίδια σειρά. Μάλιστα για πρώτη σημασία δίνει «αυτός που βοηθά τις ερωτικές σχέσεις άλλων για ιδιοτελείς σκοπούς».
Στο ΛΚΝ, δίνεται ως πρώτη σημασία ο προαγωγός και δεύτερη ο σπιούνος, καταδότης. Το ίδιο και στο λεξικό Μπαμπινιώτη, όπου όμως οι άλλες σημασίες αναπτύσσονται πολύ περισσότερο.
Το πρώτο λεξικό που σπάει το λεξικογραφικό ταμπού είναι το Χρηστικό, που βάζει πρώτη σημασία αυτόν που συκοφαντεί ή που προδίδει κάτι, με εκτενή ανάπτυξη, και δεύτερη σημασία, με την ένδειξη «σπάνιο» τον «προαγωγό, μαστροπό».
Την οριστική επικύρωση της αλλαγής της σημασίας τη βρίσκουμε στο «υπό κατασκευήν» ΜΗΛΝΕΓ, όπου απουσιάζει εντελώς η παρωχημένη πια σημασία «μαστροπός» κτλ. και υπάρχουν μόνο οι σημασίες «αυτός που διαβάλλει» και «αυτός που καταδίδει/ που κατασκοπεύει», καθώς και η αυτοσαρκαστική ή και επαινετική σημασία (τι γκολ έβαλε ο ρουφιάνος!)
Δεν είναι καθόλου παράδοξη η διολίσθηση της σημασίας.
Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον «διευκολυντή αλλότριας ακολασίας», τον προαγωγό, ως άνθρωπο ηθικά ευτελή, ίσαμε τον διαβολέα, τον προδότη, τον συκοφάντη, το καρφί, τον χαφιέ.
Η γέφυρα είναι νομίζω η έννοια του διαβολέα. Ρουφιάνα δίχως ψώματα, λέει ήδη ο Κατζούρμπος, δεν νοείται. Οι ρουφιάνοι, ως ερωτικοί μεσίτες, θα έλεγαν πολλά ψέματα, κι έτσι από την επιλήψιμη εξυπηρέτηση για ερωτικούς λόγους περάσαμε σε άλλες επιλήψιμες εξυπηρετήσεις, καρφώματα, αποκάλυψη ένοχων μυστικών κτλ. Επίσης, πρώτα θα διολίσθησε η σημασία της πράξης, της ρουφιανιάς, και μετά θα ακολούθησε ο δράστης της πράξης, ο ρουφιάνος.
Οπότε, για τον μελετητή αναδεικνύονται δυο ερωτήματα.
1. Πότε άρχισε να εμφανίζεται η νέα σημασία «ρουφιάνος = καταδότης, καρφί»; Πρακτικά, ποια είναι η παλαιότερη ανεύρεση αυτής της σημασίας;
2. Πότε σταμάτησε να εμφανίζεται η παλιά σημασία «ρουφιάνος = προαγωγός, μαστροπός»; Πρακτικά, ποια είναι η νεότερη ανεύρεση αυτής της σημασίας;
Οι παροιμίες είναι, γενικά, παλιές. Βρίσκω μια παροιμία όπου η λέξη «ρουφιάνος» έχει την παλιά σημασία, του προαγωγού ή του ερωτικού μεσίτη: Περσινός κερατάς, φετινός ρουφιάνος.
Αλλά βρίσκω και (κυπριακή) παροιμία με τη νέα σημασία, του προδότη: «Δίχα ρουφκιάνον κάστρος δεν παίρνεται»
Στη Λέσχη του Τσίρκα, που κυκλοφόρησε στη δεκαετία του 1960, κατηγορούν κάποιον για «ρουφιάνο και μαυραγορίτη». Καταδότης; Όχι. Είχε δυο κρυφά «σπίτια», άρα προαγωγός. Αυτή ειναι η οψιμότερη ανεύρεση που μπόρεσα να βρω που να διατηρεί την παλιά σημασία της λέξης «ρουφιάνος».
Βλέπουμε όμως ότι στα λεξικά η σημασία «ρουφιάνος = μαστροπός» διατηρήθηκε μέχρι και στον αιώνα μας και μάλιστα ως πρώτη σημασία! Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα «λεξικογραφικής αδράνειας». Κάθε λεξικό επηρεάζεται από τα προηγούμενά του.
Είπαμε πολλά, αλλά δεν είπαμε για την ετυμολογία της λέξης. Ο Φαίδων Κουκουλές, έχοντας κατά νου την αρχική σημασία του ρουφιάνου, είχε διατυπώσει την εικασία ότι μπορεί να συνδέεται με τους οπαδούς του Ρούφου, ενός γιατρού από την Έφεσο που ασχολήθηκε με τα αφροδίσια. Νομίζω πως ο Ανδριώτης δέχεται την εκδοχή αυτή, αλλά τα νεότερα λεξικά την απορρίπτουν.
Η λέξη είναι δανειο από το ιταλ. ruffiano (απ’ όπου και το αγγλ. ruffian) Η ετυμολογία της ιταλικής λέξης (που έχει αρχική σημασία ίδια με την αρχική ελληνική, δηλ. αυτός που μεσιτεύει σε ερωτικές υποθέσεις) έχει συζητηθεί πολύ χωρίς όμως να έχει δοθεί πειστική λύση. Κάποιοι συνδέουν με το λατινικό rufulus (κοκκινομάλλης), άλλοι με το roffia «βρομιά», αλλοι με υποτιθεμενο παρατσούκλι Rufia που θα είχαν οι μεσίτρες επειδή φορούσαν ξανθιές περούκες, πλήρης αβεβαιότητα δηλαδή.
Υπάρχει όμως κι ένας άλλος ρουφιάνος, που αυτουνού η ετυμολογία είναι σίγουρη. Ο ρουφιάνος των ελληνοαμερικανών, αυτός δηλαδή που φτιάχνει τη στέγη (όταν τα μπιλοζίρια κάνουν ζημιές), που βέβαια παράγεται από το αγγλικό roof, που προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινωνία.
Να’ταν όλοι οι ρουφιάνοι τόσο άβλαβοι!
Λεύκιππος said
Εως ότου παράγουν «έργο».
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καράβι ταξιδεύει χωρίς τον καπετάνιο
αν και κομμάτι δύσκολο νομίζω πως μπορεί
μα πάει στον πάτο σούμπιτο χωρίς να ‘χει ρουφιάνο
είναι μια επιστήμη της θάλασσας κι αυτή
Μπογδάνωση, μπογδανίαση, μπογδανότης, μπόγδανο (το, είδος όντος), μπογδανόμετρο, μπόγδαν (το, μονάδα μέτρησης)
Πλησιάζουμε τα 5 μύρια, αχάριστοι.
Λεύκιππος said
Di;oruvsh. Από τοτε που παράγουν «έργο». Sorry
Alexis said
Καλημέρα.
Πολύ ενδιαφέρον!
Ρουφιάνος λέγεται εσχάτως και το Facebook γιατί υποτίθεται ότι προδίδει πού βρίσκεσαι και τι κάνεις.
ΚΩΣΤΑΣ said
Καλημέρα!
Θεωρώ ατυχή την σημερινή ανάρτηση ως προς το σημείο που παρουσιάζει πρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου ως εθνικό ρουφιάνο.
rizes said
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ
https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/08/06/%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%cf%84%cf%84%ce%b1%ce%bb%cf%8c%cf%82/
Alexis said
#2: …και μπογδανοειδές, μπόγδανος (κλίνεται κατά το τσόγλανος)
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα.
Ἀντιγράφω ἀπὸ τὸ OED:
ruffian (n.)
1530s, «a boisterous, brutal fellow, one ready to commit any crime,» from Middle French rufian «a pimp» (15c.), from Italian ruffiano «a pander, pimp,» of uncertain origin, perhaps from a Germanic source related to rough (adj.), but Dutch roffiaan, German Ruffian are said to be from French. English meaning might have been influenced by similarity of sound to rough. Related: Ruffianly.
The Romanic words (such as Medieval Latin ruffianus, Provençal rufian, Catalan rufia, Spanish rufian) preserve the sense of «protector or owner of whores.» For sense evolution in English, compare bully (n.).
Θυμᾶμαι τὴ χρήση τῆς λέξης καὶ μὲ τὶς δυὸ σημασίες, κυρίως μὲ αὐτὴ τοῦ καταδότη.
Παλιότερα, πάντως, τὸ εἶχα ἀκούσει καὶ μὲ τὴν ἀλλη, δηλ.αὐτοῦ ποὺ διευκόλυνε ἐρωτικὴ συνεύρεση, π.χ. ἔκανε τὸ ρουφιάνο τῆς ξαδέλφης του.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
4 Σωστό, υποτίθεται.
Αφού μόνοι τους κρεμιούνται στα μανταλάκια, τι φταίει το όργανον?
5 Λάθος.
Μόνος του παρουσιάζεται.
spyridos said
Ο ρουφιάνος ( «stallone ruffiano») είναι το άλογο που χρησιμοποιούν για το πρώτο πλησίασμα της νεαρής φοράδας. Που μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Είναι ο ερωτικός μεσάζοντας ο αναλώσιμος πριν εμφανιστεί ο πραγματικός επιβήτορας.
https://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2013/03/09/lo-strano-caso-dello-stallone-ruffiano.html
» Esiste però una figura intermedia tra lo stallone e il cavalluccio reciso nell’ orgoglio. Si chiama «stallone ruffiano» e a lui viene riservato un trattamento particolare. »
Πιστεύω έτσι πέρασε πρώτα στα Ιταλικά και μετά στα Ελληνικά σαν ερωτικός μεσάζοντας.
Σχεδόν πάντα οι προαγωγοί συνεργάζονταν με την αστυνομία για να επιβιώσουν.
Εννοιολογικά το πέρασμα από τον προαγωγό στον καταδότη είναι εύκολο.
Υπάρχουν (ελπίζω) αρκετοί εδώ με σώματα κειμένων που μπορούν να βρουν το πότε.
Ο Μπογδάνος πάντως είναι τόσο γελοίος και τόσο καρικατούρα
που τελικά θα γυρίσει μπούμερανγκ στη δεξιά κατσικοκλεφτία που ήδη έπαιξε όλα τα επικοινωνιακά χαρτιά της και έχει μείνει με τον αναλώσιμο ρουφιάνο στο χέρι.
Alexis said
Μπογδάνος στο τετράγωνο (Bogdan Bogdanovic)
Όπου Bogdan στα σερβικά σημαίνει περίπου «Θεόδωρος»
Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος σα να λέμε… 😊
nikiplos said
Καλημέρα,
Αν πρώτα στην Ιταλία άλλαξε η σημασία της λέξης, ενδεχομένως να βοήθησε η Ιταλική Κατοχή.
sarant said
Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
4 Το ΦΒ ή το GPS;
Το μικροφωνάκι στο παιδικό δωμάτιο το λέγαμε «χαφιέ» αλλά και «ρουφιάνο».
5 Το άρθρο καταγράφει ένα γεγονός: ότι πολύς κοσμος χαρακτηριζει «ρουφιάνο» τον συγκεκριμένο βουλευτή.
8 Μήτσο, ενδιαφέρον που το έχεις ακούσει και με την πρώτη έννοια
Alexis said
#5: Όχι Κώστα. Το «πρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου» δεν λέει απολύτως τίποτα.
Με την ίδια λογική θα θεωρούσες ατυχή και μια ανάρτηση που θα παρουσίαζε τον Μπαρμπαρούση ως τραμπούκο;
Βασίλης said
ο πεθερός μου, γεννημένος το 1928 και με μικρασιάτικη καταγωγή, χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα τον όρο «ρουφιανείο», τόσο για τους «επαγγελματίες» που παρείχαν στέγη σε παράνομα ζευγάρια όσο και για κάποιον που είχε διευκολύνει τη συνεύρεση «παράνομου» φιλικού ζευγαριού στο σπίτι του.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Υπάρχει και αυτό εδώ αλλά μάλλον άσχετος πορτοκαλισμός μου φαίνεται
https://www.seslisozluk.net/boktan-nedir-ne-demek/
Τουρκ bok (= κόπρανα) + -tan (=δηλωτικό προέλευσης ή υλικού κατασκευής).
Μπάση περιφτώσει δεν τα εγκρίνω κάτι τέτοια.
atheofobos said
Πουτάνα δίχως πονηριά, δίχως ονύχια η γάτα,
Ρουφιάνα δίχως ψόματα, κακά τωνε μαντάτα.
Στον Κατσούρμπο του Γ.Χορτάτση
Click to access 029._tupologia_tes_koines_gunaikas.pdf
Πιθανώς από τότε να έχει βγει η παροιμία: Η μάνα είναι η πρώτη ρουφιάνα της κόρης της.
Γιωργής said
Νομίζω η Εύα έκοψε το μήλο.
Ο Αδάμ το δάγκωσε κατόπιν προτροπής της Εύας. Τότε μπήκαν οι βάσεις της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.
Το φίδι δεν ήταν που τους ρουφιάνεψε;
Pedis said
Στα ιταλικά η λέξη αυτή στο θηλυκό δήλωνε την προξενήτρα, όπως εννοεί κι ο Νικοκύρης, τώρα, δηλώνει τον λακέ, τον γλείφτη, τον κόλακα, αλλά χαμηλού διαμετρήματος, εννοώ σε επίπεδο προσωπικής σχεσης, γραφειου., γειτονιάς κλπ, ας πούμε ότι είιναι λίγο πιο σκληρό/υποτιμητικό από τον μαλαγάνα/γλειφτράκο.
Αὐγουστῖνος said
Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
Μιὰ καὶ ἡ κουβέντα γιὰ μπογδανιές, πρόσεξα τὸ «ἐπανορθωτικὸ τουὶτ» τοῦ ἄξιου βουλευτῆ μας, στὸ ὁποῖο ἡ ἀμερικανόφερτη (τί ἄλλο;) σημασία τῆς λέξης «ἀπολογοῦμαι» δίνει καὶ παίρνει: α) «…ἀναλαμβάνω τὴν εὐθύνη μου καὶ ἀπολογοῦμαι» καὶ β) «Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ λυπᾶμαι, ἀπολογοῦμαι στὴν κυρία Βλαζάκη…». Εἰδικὰ αὐτὸ τὸ τελευταῖο, τὸ «ἀπολογοῦμαι σὲ κάποιον», εἶναι ἐντελῶς καινοφανές, νομίζω.
Γς said
Καλημέρα
Δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο, αλλά ο τίτλος μου θύμισε τον πρώτο ρουφιάνο που γνώρισα.
Πριν 70 χρόνια
https://caktos.blogspot.com/2015/03/blog-post_7.html
Φώτης said
Οι φίλαθοι του Παναθηναϊκού θα θυμούνται και το γνωστό σύνθημα «ρουφιάνο ρουφιάνο – ιταλιάνο» από τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις με ιταλικές ομάδες τις δεκαετίες 80 και 90 (με την Τορίνο – με την Γιουβέντους και με την Σαμπντόρια – παλιότερα δε θυμάμαι) που χρησιμοποιείτο κάθε φορά που οι η ιταλική ομάδα έπαιζε βρώμικα.
nikiplos said
Περί ΚΜ
Όπως είχα πει και τότε, είναι τελείως παράνομο να κατονομάζει ένας πολίτης έναν συμπολίτη του και να εκθέτει τα προσωπικά του δεδομένα. Δεν το κάνει στο καφενείο, δεν το κάνει στη γειτονιά του. Το κάνει σε όλη τη σφαίρα ενημέρωσης, το κάνει βούκινο στο πανελλήνιο. Είναι παράνομο με βάση την τελευταία Ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει γίνει νόμος του κράτους, βάσει του GDPR.
Είναι άλλο πράγμα η αναγούλα που μου προκαλεί ο Καρατέκα στις φωτογραφίες και άλλο πράγμα η ωμή παρανομία από Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με επιδεικτική εκμετάλλευση της βουλευτικής του ασυλίας. Υπό αυτή τη συνθήκη, το γεγονός δηλαδή ότι η πλάστιγγα δεν είναι ισόρροπη, δεν είναι ίδια (ένας απλός ανυπεράσπιστος πολίτης απέναντι σε έναν Κυβερνητικό Βουλευτή), καθιστά οποιαδήποτε διαπόμπευση της συγκεκριμένης πράξης θεμιτή ηθικά πρώτα και κύρια.
Η Έκθεση των Προσωπικων δεδομένων ενός πολίτη είναι επικίνδυνη, αν δεν γίνεται με τη συναίνεση του ιδίου. Ας φανταστούμε μια περίπτωση όπου ένας κερδίζει 4μύρια στο Τζόκερ. Σαφώς θέλει να μείνει κρυφός, από φίλους, συγγενείς, συναδέλφους κλπ. Ξαφνικά ένας Μπογδάνος τον κατονομάζει για μικροπολιτική σκοπιμότητα. Και τον σκοτώνουν ληστές, τον σκοτώνουν συγγενείς-κληρονόμοι κοκ.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα από εδώ,
μην τολμήσει κανένας εγκάθετος σχολιαστής να πει κάτι εναντίον της επαναστατικής μορφής του Ιούδα, που άθλιοι πράκτορες (προφανώς κρυφοχριστιανοί 😎) και γνωστοί κύκλοι παραπληροφόρησης κατάφεραν τον χαρακτηρίσουν σαν τον κατ΄εξοχήν ρουφιάνο/προδότη και να περάσουν με βρώμικους χαρακτηρισμούς διάφορα συνθήματα… 😋
sarant said
17 Και το άρθρο τι λέει μπρε;
22 Ναι μπράβο!
spyridos said
Μια ακόμη φορά, αλλά είναι απόλαυση να βλέπουμε το ανφάν γκατέ της Ελληνικής Δεξιάς να αλληλοϋποστηρίζεται.
Κι αυτός είναι το σοβαρό τους χαρτί.
nikiplos said
Κι ενα αστείο πλην αληθινό ειρήσθω εν παρόδω: Γνωρίζω Κυρία μεγαλοστέλεχος της Εφορίας στην Αθήνα, με αντίστοιχες συναδελφικές διασυνδέσεις σε όλη τη χώρα που ήταν ρουφιάνα και με τις δύο σημασίες. Καθώς είχε πλήρη γνώση των περιουσιακών στοιχείων των πλούσιων νυμφών, έκανε μεσιτείες τέτοιου είδους – με το αζημίωτο πάντα – σε οικογένειες που έσπρωχναν ή και προξένευαν απροκάλυπτα νεανίες, συνήθως ευειδείς με σκοπό τη σχέση και το γάμο. Παράλληλα έδινε χρυσοπληρωμένες πληροφορίες σε «συμπέθερους» (επιχειρηματίες περίεργους για μελλοντικούς συνεργάτες τους), για χρέη, περιουσιακά στοιχεία κλπ. Με τούτα και με κείνα και χωρίς να μπλέκει σε επικίνδυνες ατραπούς του επαγγέλματος η εν λόγω κυρία πλούτισε και μάλιστα πάρα πολύ.
Πως γνωρίζω την ιστορία? Προξενευε κάποτε έναν φίλο μου. Ο φίλος μόλις είδε εξ όψεως την υποψήφια νύμφη, έκανε όπισθεν ολοταχώς. Τότε η ρουφιάνα θεία τον είχε επισκεφθεί στο σπίτι του να τον συνετίσει. Άστραπτε και βροντούσε. Καθώς κατά λάθος και άθελά του ήταν παρών κοινός φίλος, του απήυθυνε το λόγο η θεία: «πες του κι εσύ τίποτε! και θα δεις, θα σε φτιάξω κι εσένα μην ανησυχείς!». Κι έτσι κάπως έμαθα την ιστορία των ρουφιάνων της εφορείας ου μην και της ευφορείας βεβαίως βεβαίως. 🙂
Aghapi D said
Ελαφρώς άσχετο αλλά αστείο
Στην τράπεζα: έχω αριθμό 169 και στο γκισέ είναι ο αριθμός 56. Οι υπάλληλοι ζητούν από το κεντρικό παράταση τού ωραρίου για να εξυπηρετηθούν όλοι.
Βγαίνοντας έξω να καπνίσω με προσπερνά και μπαίνει στο κατάστημα ένας κοντός, αξύριστος (δέν αφήνει μούσι, είναι ξεκάθαρα απεριποίητος εντελώς), με σκισίματα στο τζιν, τατουάζ μανίκι και λοιπά. Έχει αφήσει έξω μια κούτα με 16 μπύρες.
Ξαναμπαίνω. Αρχίζει να με πιάνει κρίση άσθματος – μάλλον από το άγχος τής αδημονίας. Μια υπάλληλος με παρατηρεί και, χωρίς να με ρωτήσει, απευθύνεται στο πλήθος και ζητά την άδεια να μού δώσουν τη σειρά τους. Καμιά άρνηση εκτός από τον «κύριο» που περιγράφω πιο πάνω: αρχίζει να ουρλιάζει – ελαφρώς τραυλίζει, μασάει και τις βρισιές του. Από τα νεύρα; Έχει κάποια νευρολογική πάθηση; – χωρίς να έχει προσέξει πως έτσι κι’ αλιώς είχε έρθει μετά από μένα.
Τον κοιτάνε όλοι ξαφνιασμένοι από την έκρηξη.
Κάποιος τον ρωτά: Ποιος είσαι και κάνεις έτσι;
Αυτός απαντά: Πρωτοξάδερφος τού Μπογδάνου. Στα κανάλια θα σας βγάλω, ρεζίλι θα σας κάνω που θέλετε και ρουσφέτια.
Το γέλιο που ακολούθησε ήταν τόσο βροντερό που λειτούργησε θεραπευτικά: μού πέρασε αυτομάτως η κρίση άσθματος.
Φυσικά έστω και ένας να έχει αντίρρηση, δέν παίρνεις τη σειρά κανενός, αλλά το κλίμα τού εκνευρισμού στην τράπεζα έγινε φιλικότερο. Ο εν λόγω κύριος, πάντως, ίσως να έλεγε και αλήθεια.
Άρης Γαβριηλίδης said
«…κι ο χαφιές που μας ακολουθεί» τραγουδάει ο Σαββόπουλος στην Παράγκα.
Παλιό ανεκδοτάκι: Δυο καραμπινιέροι ανακρίνουν ύποπτο ζευγάρι:
-«Τι δουλειά κάνεις;» ρωτάει η ένας την κοπέλα.
-«Artista»
-«Scrive, poutana» λέει ο πρώτος στον δεύτερο. «Εσύ;» ρωτάει τον άνδρα.
-«Συνάδελφος της κυρίας»
-|»Scrive, ruffiano»
Σηλισάβ said
Ο Νικοκύρης συνεχίζει τις λεκτικές προκλήσεις: μεσίτρες; όχι μεσίτριες;
LandS said
20 Ναι μωρέ, από τότε που το απολογούμαι εκτόπισε το ζητώ χάθηκε κάθε πιθανότητα ειλικρινούς μεταμέλειας.
LandS said
το ζητώ συγνώμη…
spyridos said
26
και μια διευκρίνιση
το ανφαν γκατέ στις λαϊκές συνοικίες που μεγάλωσα δεν έχει την ίδια σημασία με αυτή που δίνουν οι γαλλομαθείς.
Μπετατζής said
Ας διαφωνήσω λίγο για να έχει ενδιαφέρον το πράγμα, όχι ως προς την ιδιότητα που αποδίδεται στον συγκεκριμένο, ούτε ως προς την ανηθικότητα της συμπεριφοράς του, αλλά ως προς το παράνομο ή όχι της δραστηριότητάς του. Διαπιστώνω και ένα άγχος να βγάλουμε το ρουφιάνο ντε και καλά παράνομο, ενώ πάντα οι ρουφιάνοι παλαιάς και νεότερης κοπής είχαν το νόμο με το μέρος τους. Ειδικά εντελώς λάθος μου φαίνεται η επίκληση των προσωπικών δεδομένων. Όλοι οι νόμοι περί προσωπικών δεδομένων, ειδικά και ο περίφημος Κανονισμός, δεν θεσπίσθηκαν για να προστατεύσουν τα υποκείμενα (την πλέμπα), αλλά θεσπίστηκαν ειδικά για να επιτρέψουν την οικονομική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων από τις μεγαλοεπιχειρήσεις,καθορίζοντας το πλαίσιο αυτής και ρυθμίζοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, και καμία απολύτως τύχη δεν έχει το υποκείμενο που θα επικαλεστεί το νόμο περί προσωπικών δεδομένων για να τα βάλει μαζί τους. Ειδικά, σε θέματα δίωξης υποτίθεται παρανόμων πράξεων (π.χ. επίθεση σε αστυνομικό), ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων ούτε καν εφαρμόζεται. Με λίγα λόγια, ο (κάθε) ρουφιάνος είναι πάντα νόμιμος και έχει την (θεσμική) δικαιοσύνη πάντα στο πλευρό του και με το μέρος του, χωρίς αυτό να προσδίδει, κατ΄ εμέ τουλάχιστον, ηθική δικαίωση στο ρουφιανιλίκι του. Αυτά για να είμαστε ρεαλιστές.
ap8938 said
καλημέρα. δύο ερωτήσεις: 1) οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, στην υπόθεση Joker, λογίζονται ως ρουφιάνες, 2) στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, για την εν λόγω υπόθεση, διαβάζουμε πως » η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν». αυτό το «φερόμενες» στέκει;
atheofobos said
..μια φωτογραφία στην οποία ένας διαδηλωτής φαινόταν να επιτίθεται με φιγούρα του καράτε σε έναν αστυνομικό, ο κ. Μπογδάνος έσπευσε να γράψει στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ότι το όνομα του διαδηλωτή είναι έτσι κι έτσι.
Όταν το φαινόταν το γράφεις με ιταλικά σημαίνει πως υπάρχει κάποια αμφισβήτηση για το γεγονός!
Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον φαλάκρα απ΄έξω και από μέσα, που θα έλεγε ο Σαββόπουλος, θα είχες δίκιο γράφοντας πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων του καρατέκα του ΠΑΜΕ από τον βουλευτή απαγορεύεται από τον νόμο περί προσωπικών στοιχείων.
Μόνο που ο διαδηλωτής, που παρεμπιπτόντως δεν αμφισβήτησε ποτέ έκτοτε ότι είναι αυτός, προφανώς για να ηρωποιηθεί από τους ομοϊδεάτες του, είναι γνωστό δημόσιο πρόσωπο ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θήβας στις τελευταίες εκλογές με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Άλλωστε δικαιολόγησαν την πράξη του τόσο ο Κουτσούμπας όσο και η Κανέλλη.
Βάσει του νόμου 4624/2019 για την προστασία προσωπικών δεδομένων δεν είναι παράνομη η δημοσιοποίηση των στοιχείων δημοσίου προσώπου. Ο Νόμος προβλέπει:
«υπερέχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της πληροφόρησης έναντι του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υποκειμένου, ιδίως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή όταν αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δημοσίων προσώπων»
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Ο Μπογδάνος «μπάζει» από παντού. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει υγιής νεοδημοκράτης ικανός να τον υποστηρίξει. Ήδη η εκλογή του, εν ονόματι των δημοκρατικών διαδικασιών, στη θέση που κατέχει, αποτελεί προσβολή για τους θεσμούς.
sarant said
29 Μπράβο, το θυμάμαι αυτό το ανέκδοτο
30 Και τα δύο. Αν πουλάνε ακίνητα, μεσίτριες. Αν βρίσκουν ερωτικούς συντρόφους, μεσίτρες.
34 Και το ΚΚΕ πάντως επικαλέστηκε τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων
36 Μια φωτογραφία δεν δείχνει κάτι με βεβαιότητα αν δεν υπάρχει όλη η σεκάνς. Ο καρατέκα θα μπορούσε να πέφτει προς τα πίσω. Αλλά πάμε για τα στοιχεία.
Λες ότι ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία, που έχει το πόδι ψηλά και φαίνεται να χτυπάει τον αστυνομικό, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος -όπως η μισή Ελλάδα. Τον κάνει αυτό δημόσιο πρόσωπο; Πολύ αμφιβάλλω ακριβώς διότι στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές εκτέθηκαν 69.821 υποψήφιοι δημ. σύμβουλοι.
Η αστυνομία ας τον ταυτοποιήσει και ας τον προσαγάγει σε δίκη, αν κρίνει ότι τελέστηκε αδίκημα. Εγώ κι εσύ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποθέτουμε ότι είναι το τάδε πρόσωπο. Αν ξέρεις θετικά ότι είναι ο τάδε, μπορείς να πας στην αστυνομία, όχι να το βγάλεις στο Φέισμπουκ.
ap8938 said
36 μήπως ο ορισμός του «δημοσίου προσώπου» που υιοθετείς είναι ευρύς;
Κιγκέρι said
10:
Spyridos,
το σλανγκ συμφωνεί μαζί σου.
Αντιγράφω:
Ρίζα της λέξης:
Στην ιταλική, ruffiano λεγόταν αρχικά το ψωράλογο που βάζουν μαζί με την φοράδα την εποχή του οίστρου της. Η φοράδα όμως είναι ζόρικο ον και δεν κάθεται εύκολα. Τις πρώτες μέρες κλωτσάει άσχημα, δαγκώνει και μπορεί να τραυματίσει άσχημα το αρσενικό. Γι’ αυτό οι εκτροφείς, θέλοντας να αποφύγουν τυχόν τραυματισμό του καθαρόαιμου επιβήτορα, βάζουν πρώτα μαζί με την φοράδα τον ρουφιάνο. Όταν η φοράδα αρχίσει να «μαλακώνει», τότε βγάζουν τον κακομοίρη τον ρουφιάνο και ρίχνουν μέσα το άτι για τα περαιτέρω.
Πραγματική σημασία της λέξης:
Ρουφιάνος είναι ο αναλώσιμος άνθρωπος που εκτελεί μια ποταπή αποστολή για λογαριασμό άλλου, ώστε να μην εκτεθεί ο εντολέας του. Ο αχυράνθρωπος.
https://www.slang.gr/definition/11622-roufianos
Μπετατζής said
38γ. Σας έχω συγκλονιστικά νέα : εμείς που στηρίζουμε/ψηφίζουμε ΚΚΕ, έχουμε και δικές μας προσωπικές απόψεις, χωρίς να σταματάμε να στηρίζουμε/ψηφίζουμε 🙂
Για το θέμα του διαδηλωτή και του ματατζή (όχι απλός αστυνομικός), γιατί δεν λέμε πολύ απλά ότι όταν στην πέφτουνε τα ΜΑΤ (που δεν στην πέφτουνε με τριαντάφυλλα) έχεις δικαίωμα να αμυνθείς ;;; Αυτό ήταν που είπε κυρίως το ΚΚΕ. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, ο διαδηλωτής είναι άοπλος και ο ματατζής έχει τον φουλ εξοπλισμό που κάθε ματατζής έχει. Απλά άμα καμιά φορά τα συνήθη θύματα (διαδηλωτές, γυναίκες κλπ) σηκώσουμε κεφάλι, αντισταθούνε και δεν κάτσουνε να τις φάνε ήσυχα ήσυχα, γίνεται ολόκληρο θέμα.
Κιγκέρι said
Βρε τι βρίσκει κανείς…
https://www.ogdoo.gr/erevna/thema/10-tragoydia-gia-roufianous
nikiplos said
34@ Μην μπερδεύουμε την προσήκουσα πράξη ενός πολίτη – την επώνυμη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές- με το να βγάλει κάποιος βούκινο έναν συμπολίτη του.
36@ Ας μην μπλέξουμε σε δικολαβίστικες ορολογίες. Τεχνικά μιλώντας αυτός που επλήγη από τη δημοσιοποίηση των προσωπικών του δεδομένων μπορεί:
α. Να ορίσει έναν πιστοποιημένο τεχνικό σύμβουλο που θα κάνει μελέτη-αξιολόγηση αντικτύπου.
β. Να κάνει προσφυγή στον αρμόδιο εισαγγελέα επικαλούμενος το νόμο
γ. Να αξιώσει άμεσα έστω προσωρινά τη διαγραφή – σβήσιμο-των εκτεθειμένων πληροφοριών, καθιστώντας παράνομη οποιαδήποτε αναπαραγωγή τους εφεξής.
Και άλλα πολλά. Επειδή είναι ευρωπαϊκή οδηγία μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, κατόπιν πλημελούς ή άδικης αντιμετώπισής του από τα ελληνικά δικαστήρια.
Τέλος σε περίπτωση έμπρακτων συνεπειών, δύναται να κάνει αγωγή και να αξιώσει αποζημίωση, κάτι που το κάνει πρώτα στα ελληνικά δικαστήρια και στη συνέχεια στην ΕΕ. Πάντως ας μην υποτιμάμε την προθυμία των Ευρωπαϊκών θεσμών να «δείρουν» τους εγχώριους τσαρλατάνους.
Μπετατζής said
43. Aγαπητέ Νίκιπλε, στο νόμο περί δεδομένων υπάγονται ως ελεγχόμενοι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και φορείς που επεξεργάζονται δεδομένα για οικονομικούς σκοπούς, όχι ο κάθε μπγδνς. Αυτό γνωρίζω εγώ. Tώρα αν καποιος μπορέσει να τα κάνει όλα αυτά που λες εναντίον είτε του μπγδν είτε οποιουδήποτε άλλου, με την ευχή μου και μπράβο του, δεν θα του πω εγώ όχι.
konstantinos said
atheofobos said
Ο καρατέκα θα μπορούσε να πέφτει προς τα πίσω.
Πράγματι από τις δημοσιευθείσες φωτογραφίες θα μπορούσε να πέφτει προς τα πίσω, αν δεν κλώτσαγε σαν μουλάρι τον αστυνομικό που πέφτει προς τα μπρός!
Δηλαδή οι 69.821 υποψήφιοι δημ. Σύμβουλοι δεν είναι δημόσια πρόσωπα όταν βγαίνουν δημοσίως και υποστηρίζουν τους συνδυασμούς τους;
41
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, ο διαδηλωτής είναι άοπλος και ο ματατζής έχει τον φουλ εξοπλισμό που κάθε ματατζής έχει.
Μόνο που οι ματατζήδες δεν χρησιμοποιούν εδώ τον εξοπλισμό τους ενώ τον χρησιμοποιούν οι επίγονοι των ΚΝΑΤ!
sarant said
42 Μωρέ μπράβο!
Pedis said
# 41 – πολύ σωστά!
—
βρε Αθεόφοβε, ρουφιάνος των (ασύδοτων και αυθαίρετων στη δράση τους) ΜΑΤ; Κάνε λίγο κράτει … Ντροπή.
Πάνος με πεζά said
Και κατά μια σατιρική απόδοση των ελληνοαμερικάνικων, «Σήμερα φτιάχνω τη σκεπή…Έχω ρουφιάνο και δουλεύει !»
Μπετατζής said
46. Αντιλαμβάνομαι την σφοδρή ενόχληση κάποιων επειδή τα συνήθη θύματα τόλμησαν και σήκωσαν χέρι ενάντια στους συνήθεις δάρτες τους. Τι να κάνουμε, καμιά φορά συμβαίνει και αυτό. Αμα κάποιος μάλιστα δεν είναι μισοπεθαμένος όπως ήτανε ξερω εγώ ο/η Ζακ που τον αποτελειώσανε οι λεβέντες με συνοπτικές διαδικασίες, τότε μπορεί να παρασυρθεί και από το ένστικτο αυτοσυντήρησης και να προβεί στις απαράδεκτες ωμότητες που βλέπουμε στις φωτογραφίες να προβαίνουν τα ΚΝΑΤ. Με άλλα λόγια, βάρβαρα ΚΝΑΤ- γλυκούλικα ΜΑΤ : σημειώσατε ένα. Η συμπαράσταση προς τους δαρμένους και καημένους ματατζήδες από τους σχολιαστές αποτελεί αν μη τι άλλο τρανή απόδειξη προοδευτικότητας.
nikiplos said
Δυστυχώς σας έχω κι εγώ άσχημα νέα
Μια φωτογραφία μπορεί να κομίζει 1000 λέξεις, ποτέ όμως δεν λέει την αλήθεια, παρά ένα μόνο μικρό μέρος αυτής… 😉
loukretia50 said
Καλημέρα!
Θυμάμαι ένα νησιώτη που έλεγε πως η συγκεκριμένη σουπιά ήταν η «ρουφιάνα», ενώ άλλος απέδιδε το χαρακτηρισμό στα ψαρόνια (?) ή τους γλάρους.
Δεν παρακολούθησα τη συζήτηση, οι μεζέδες είχαν περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά μήπως οι εδώ νησιώτες ξέρουν για ρουφιάνους που βοηθάνε τους ψαράδες να εντοπίσουν συγκεκριμένα είδη?
Αν το αναφέρατε ήδη, συμπαθάτε με!
sarant said
52 Δηλαδή καρφώνει την ύπαρξη ψαριών, μάλιστα.
Πάνος με πεζά said
Γιατί δε διάβασα μέχρι το τέλος; 🙂
Πάντως, στο ερώτημα του άρθρου για το πότε καταργήθηκε η πρώτη σημασία του ρουφιάνου, πολύ απλά θα απαντούσα «όταν καθιερώθηκε η λέξη νταβατζής». Εγώ, με αυτή μεγάλωσα, από τα 70 και μετά, και ούτε καν το μαστροπός ακουγόταν…
Μάλιστα εξυπακούεται ότι ο νταβατζής, όσο κακόηχος κι αν ήταν αρχικά, πέρασε ακόμα και στην στην «πιο λάιτ» καθομιλούμενη, με το «νταβατζηλίκι».
Νέο Kid said
Το ρουφιάνο Ιταλιάνο ακουγόταν κυρίως απευθυνόμενο σε διαιτητάς (σικ ρε!) που εκείνα τα χρόνια ευνοούσαν ακόμα τους Ιταλούς …
Αλλά αθλητικά ρουφιανιλίκια:
Γαύροι ρουφιάνοι , αγαπιέται το λιμάνι!
Λλα, Λλα, λλα,λλααα! Δικέφαλε λαλλλάκα! Λλα,λλα,λλα ρουφιανε του βορά!
Αὐγουστῖνος said
36, 46: Ναί, μωρέ, συμβαίνει μερικὲς φορὲς νὰ γίνεται ντόρος ἐπειδὴ κάποιος τόλμησε νὰ κλωτσήσει μία ζαρντινιέρα, ἐνῶ ξέρουμε ἀπὸ κάποια ἱστορία τῆς Θεσσαλονίκης ὅτι μόνο οἱ ζαρντινιέρες ἔχουν δικαίωμα νὰ σακατεύουν.
Πάνος με πεζά said
Λες, το «νταβατζής» να το καθιέρωσε ο Σαββόπουλος, με εκείνο το τραγούδι της «Ζωζώς», που το λέει φωναχτά και με πάθος; 1966…
Jago said
Μια φορά, Φλεβάρης μήνας και ψαρεύανε σουπιές. Είχανε βρει μια θηλυκιά, τον «ρουφιάνο», όπως την λέγανε. Την αγκιστρώσανε και την σέρνανε πίσω με την μισινέζα. Έτσι γίνεται το ψάρεμα της σουπιάς. Όπως σέρνουνε την θηλυκιά πάει το αρσενικό και την αγκαλιάζει. Βουτάει ο άλλος την απόχη, τις ανεβάζει επάνω, ξεκολλά το αρσενικό, τον κόβει επάνω στην γλύκα και την θηλυκιά με την μισινέζα την ξαναρίχνει στην θάλασσα.
http://www.arxeion-politismou.gr/2019/01/psarema-soupias.html
Πάντως να παρατηρήσω πως όταν διαβάζω παλιά βιβλία, αυτοβιογραφίες κλπ, σχετικά με την κατοχή, δεν συναντάω μάλλον ποτέ τον ρουφιάνο με την έννοια του χαφιέ και του καταδότη. Αλλά υπάρχει η εξής περίπτωση:
Που’ σουνα και ήλθες πάλι
ρουφιανιά του Γαλιγάλη.
Η πουστιά μας του Μαρούδα
άσπρα μούρα μαύρα μούρα.
που υπονοεί πως η έννοια του χαφιέ πρέπει να κατασκευάστηκε κατά τη μεταξική περίοδο ή λίγο πριν και μάλλον στη διαβόητη Τρούμπα.
https://www.rebetiko.gr/news/karantis/5.html
Pedis said
# 44 – ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλιαράκι που διάβασα πρόσφατα
https://weaponsofmathdestructionbook.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Weapons_of_Math_Destruction
περιγράφει με απλό (αμερικάνικο τρόπο <- το λέω για καλό) τη λογική και τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιούνται οι εφαρμογές των Big Data στην Αμερικάνικη κοινωνία και στην οικονομία
– στις αξιολογήσεις των καθηγητών των σχολείων και των πανεπιστημίων,
– στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες ή από τους λεγόμενους επίσημα peer-to-peer δανειστές (δηλ. νέοι θεσμοί τοκογλύφων που μπορούν να παραβιάζουν τους υποτυπώδεις κανόνες σεβασμού των προσωπικών δεδομένων),
– στον ορισμό της ποινής στα δικαστήρια,
– στην εύρεση σπιτιού για ενοικίαση,
– στην αξιολόγηση των βιογραφικών σημειωμάτων για τη μεγάλη μάζα των αιτούντων,
– στον καθορισμό των ωραρίων εργασίας για το προσωπικό (με αποτέλεσμα την καλύτερη εφαρμογή του clopening – βρείτε τι σημαίνει ο όρος, δεν τον γνώριζα) κλπ.
Δεν μου φαίνεται ότι το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Υποπτεύομαι ότι αν ποτέ γίνει ο μεταφραστής θα αντιμετωπίσει μερικά προβλημάκια με την απόδοση στα ελληνικά της ορολογίας της αμερικάνικης πιάτσας.
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Είναι λάθος πάντως και δεν καταγράφεται στα θετικά ενός λεξικού, να απαλείφει έννοιες ή λήμματα επειδή δε χρησιμοποιούνται στην τρέχουσα γλώσσα. Αν συναντήσει δηλαδή κάποιος μια λέξη σε ένα παλιό κείμενο, θα πρέπει να βρει παλιότερα λεξικά. Με το Devoto-Oli διάβασα σχετικά άνετα τη Κόλαση του Δάντη, με petit-Robert πλήθος γαλλικων έργων προηγούμενων αιώνων. Μόνο με τα ελληνικά λεξικά έχω πρόβλημα
ΣΠ said
Σε εφημερίδα η παλαιότερη περίπτωση που βρήκα για την ρουφιανιά με την σημασία της σπιουνιάς είναι στον Ριζοσπάστη της 22/5/1932:
efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=16841&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASZASXASdASeASRASEASVASXASa&CropPDF=0
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Έτσι, σαν υπενθύμιση:
http://blogvirona.blogspot.com/2014/11/blog-post_432.html
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
gpointofview said
# 12
( δεν έχω διαβάσει τα παρακάτω σχόλια )
Οχι, Νίκιπλε, σε ιστορίες της αθηναϊκής κατοχής ήδη η λέξη ρουφιάνος χρησιμοποιείται ισότιμα με τις λέξε3ις χαφιές και καρφής
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ρουφιάνα λέγανε τη φωτιά του αργιλέ στη χασικλήδικη αργκό.
Dimitra said
Αυτή την παλιότερη σημασία της λέξης τώρα την μαθαίνω. Έχω μαρτυρία όπου ο πατέρας είπε στον γιο του : ήξερες ότι έχει δεσμό η αδελφή σου ,ναι απάντησε ο γιος .Καλος ρουφιάνος είσαι κι εσυ ! είπε ο πατέρας .
Μου φαινοταν αταίριαστος ο χαρακτηρισμός όταν άκουσα την αφήγηση .Γιατί ρουφιάνος,αφού κράτησε το μυστικό!
Τώρα κατάλαβα . Το περιστατικό έγινε το 1973 περίπου .
B. said
Ο Σίμος είναι δασικός και τη δουλειά του κάνει
μα το χωριό θέλει φωτιά πο’χει πολλοί ρουφιάνοι
ΚΩΣΤΑΣ said
Πάντως το φυτό ρουφιάνος ευδοκίμησε και άνθισε πολύ στον χώρο του πρώην υπαρκτού. Όλοι σχεδόν οι γ.γ. χαρακτηρίστηκαν από τους επόμενους ως ρουφιάνοι. Το κακό σταμάτησε από τον Φλωράκη και μετά.
Την ίδια τύχη είχαν και αρκετά σημαντικά στελέχη, Πλουμπίδης… καθώς και οι χαρακτηρισθέντες τότε ως ρεβιζιονιστές.
Τώρα ελλείψει ενδοοικογενειακών διαφορών την πληρώνει ο Κ.Μ. 😜
gpointofview said
# 52, 53
Οταν είναι στην εποχή ζευγαρώματος οι σουπιές όταν πιάσουν μια θηλυκιά την δέουν σε μια πετονιά και την τρέχουν οπότε μαζεύονται τσούρμο οι αρσενικές πίσω της και τις πιάνουν με καμάκι ή απόχη
spyridos said
Ο Μπογδάνος ακολουθεί μια παλιά παράδοση της παράταξής του. Αυτής που εμβάθυνε με τις πράξεις της την έννοια ρουφιάνος.
Στην Κοκκινιά όσοι μιλούν για τους καταδότες των γερμανών μιλούν για ρουφιάνουν.
Σε όλες τις πηγές ανεξαιρέτως.
https://ethniki-antistasi-dse.gr/tagmatasfalites.html
H ρεμπέτισσα Αγγέλα Παπάζογλου μιλάει για τους ταγματασφαλίτες
«Προδότες αφορεσμένοι… μας κάψανε… Παντού προδότες… Στην ψυχή σου ερημιά… μοναξιά… δυστυχία και φόβος… Άδικα σε σπιουνιέρνανε… χωρίς λόγο… Παλιάνθρωποι του κερατά. Δεν ήξερες ποιος στην κάρφωσε. Μόνο που τώρα δε σε καρφώνανε στσι Γερμανοί, τώρα είχανε γίνει ένα με τσ’ Εγγλέζοι. Οι ρουφιάνοι δεν έχουν αφεντικό. Συνέχεια ρουφιανεύουνε. Το μεγαλύτερο έγκλημα από τότε πούρθαμε δώ ήτανε νάσαι πατριώτης, τίμιος και φτωχός, εργάτης.»
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@52. Λοῦ, χαρακτηριστικὸ παράδειγμα ρουφιάνου στὴ θάλασσα εἶναι οἱ πέρκες ποὺ προδίνουν τὴν παρουσία τοῦ χταποδιοῦ, κοιτάζοντας ἐπίμονα πρὸς τὸ μέρος του. Ὅταν εἴμαστε μικροὶ ἔτσι μάθαμε νὰ ξεχωρίζουμε τὰ χταπόδια, ποὺ ξέρουν ἄριστα τὴν τέχνη τοῦ καμουφλάζ.
«Κοίταξε, ρέ, φερμάρει* μιὰ πέρκα! Τὸ νοῦ σου γιὰ κανα χταπόδι», λέγαμε.
*Τὸ «φερμάρει» ἀπὸ τὴν κυνηγετικὴ ὁρολογία, γιὰ τὰ σκυλιὰ ποὺ μένουν ἀκίνητα κοιτάζοντας ἐπίμονα πρὸς τὸ μέρος ποὺ κρύβεται τὸ θήραμα.
Ἀκόμα καὶ σήμερα τὰ πιὸ πολλὰ χταπόδια τὰ βρίσκω ἀπὸ τὶς πέρκες καὶ τ᾿ ἄλλα μικρόψαρα (χάνοι, γύλοι κλπ) ποὺ προδίνουν τὴν παρουσία τους.
Αὐτοὺς τοὺς ρουφιάνους πάντα τοὺς ἀνταμείβω. Τοὺς δίνω τὰ ἐντόσθια τοῦ χταποδιοῦ, τὰ τριάντα ἀργύρια τῆς προδοσίας τους.
spyridos said
https://www.slang.gr/lemma/6096-min-tribesai-sti-gklitsa-tou-tsopani
gpointofview said
# 52
ψαρόνια είναι μικρά πουλιά που σχηματίζουν σμήνη, καμιά σχέση με θάλασσα και οι γλάροι τους μόνους που ρουφιανεύουνε είναι τους δυναμιτιστές γιατί βλέπουν τα ψάρια στον αφρό και σπεύδουν. Οι γλάροι περισσότερο πτωματοφάγοι και σκουπιδοφάγοι είναι παρά ψαράδες
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
52 Όπως τα λέει ο Δον στο 71 με τις πέρκες, Λου. Περίεργο πάντως αυτό με τα ψαρόνια, πουλιά που απ’ όσο ξέρω δε στέκονται στα νησιά.
Κύριε Δον μου, να ρωτήσω αν για τα τριάντα αργύρια εκδίδονται παραστατικά ή θα θεωρηθεί ρουφιανιά?
ΣΠ said
Η καρατιά του διαδηλωτή στον αστυνομικό των ΜΑΤ μου θύμισε την καρατιά του Νικοπολίδη σε οπαδό που του επιτέθηκε.

Γιάννης Κουβάτσος said
Όντως είναι πολύ ατυχές ένα μέλος του κοινοβουλίου να έχει αποκτήσει τον τίτλο του εθνικού ρουφιάνου. Ας ψάξει στον καθρέφτη τον αίτιο.
Όσο για τον διαδηλωτή-καρατέκα, η βία είναι απαράδεκτη, αλλά πιο απαράδεκτη ακόμα είναι η μονομερής και αναίτια βία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι ένστολοι Ράμπο του Παπουτσή εναντίον των διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2011. Μιλάμε για αμόκ.
Pedis said
# 68 – κρύυυο!
Γιάννης Κουβάτσος said
75: Και η διάσημη καρατιά του Καντονά:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gazzetta.gr/stili/h-mixani-tou-xronou/article/1189710/i-karatia-toy-kantona-ston-opado-tis-kristal-palas-vid%3Famp&ved=2ahUKEwjsl5yAoLLlAhXHGewKHXKzAXkQFjABegQIBxAC&usg=AOvVaw3H4QUL1nZG8Vx9OX6na1F1&cf=1
sarant said
66 Πολύ μου άρεσε η ιστορία αυτή!
71 Καλό!
ΚΩΣΤΑΣ said
68 συνέχεια
Άλλο να σου αποδίδουν μια οποιαδήποτε κατηγορία οι αντίπαλοι και άλλο να στην αποδίδουν οι δικοί σου.
Στην α’ περίπτωση μπορεί η κατηγορία να είναι εντελώς ψευδής.
Στην β΄περίπτωση ή οι δικοί σου σε κατηγορούν άδικα, οπότε είναι και άδικοι απέναντί σου ή σε κατηγορούν δίκαια, οπότε αν μιλάμε για ρουφιάνο, είσαι τέτοιος. Με λίγα λόγια, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.
Πάνος με πεζά said
Μια που έγινε στροφή και προς το τεχνικό μέρος, υπάρχουν διάφορα ειδικά τεμάχια για παρακολούθηση διαρροών, καθιζήσεων κλπ., που βεβαίως λέγονται «μάρτυρες», και όχι ρουφιάνοι… 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Δηλαδή, Κώστα, επειδή έχω μπερδευτεί, εγκρίνεις τη συμπεριφορά του Μπογδάνου; Ο οποίος Μπογδάνος, κατ’ εμέ, έχει γίνει πρώτη μούρη για όλους τους λάθος λόγους.
76: https://youtu.be/ZUjTwO-v3GM
atheofobos said
50
…τότε μπορεί να παρασυρθεί και από το ένστικτο αυτοσυντήρησης και να προβεί στις απαράδεκτες ωμότητες που βλέπουμε στις φωτογραφίες να προβαίνουν τα ΚΝΑΤ.
Που το είδες το ένστικτο της αυτοσυντήρησης; Στον επιτιθέμενο;
Δηλαδή αν ο Ματατζής γύρναγε και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης άνοιγε το κεφάλι αυτού που του επιτίθεται θα ήταν εν δικαίω;
Η συμπαράσταση προς τους δαρμένους και καημένους ματατζήδες από τους σχολιαστές αποτελεί αν μη τι άλλο τρανή απόδειξη προοδευτικότητας.
Δεν έχεις πάρει χαμπάρι πως η προοδευτικότητα σχετίζεται πάντα με την εξουσία και από ποια πολιτική θέση την βλέπει κανείς;
Στην παραπάνω φωτογραφία, από τον Απρίλιο του 2018, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πριονίσουν τα πόδια του αγάλματος του Τρούμαν με γωνιακό τροχό, έτσι ώστε στη συνέχεια να το ρίξουν με σκοινιά, η τότε προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την απέτρεψε με τα δημοκρατικά τότε ΜΑΤ σπάζοντας τους στο ξύλο.
Οπότε τότε το ΠΑΜΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. «που έχει γίνει το πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη χώρα μας», όπως τώρα που καταγγέλλει την ΝΔ που δεν τους επέτρεψε να το βάψουν κόκκινο!
Αν αντίστοιχα διαδηλωτές πήγαιναν να πριονίσουν το σφυροδρέπανο έξω απόν Περισσό το ΚΚΕ θα το θεωρούσε φασιστική πράξη και ο Μπογδάνος άκρως προοδευτική!
ΚΩΣΤΑΣ said
82
Γ΄ιάννη, δεν είμαι ούτε απολογητής, ούτε θαυμαστής του Κ.Μ. Σε πολλά θέματα διαφωνώ και με την εν γένει πολιτική του συμπεριφορά.
Ο ρουφιάνος είναι ηθική απαξία, καθότι ενεργεί από το παρασκήνιο, δεν εμφανίζει το πρόσωπό του και τα στοιχεία του.
Όποιος με τα πλήρη στοιχεία του και με το πρόσωπό του ον κάμερα λέει κάτι, μπορείς να τον χαρακτηρίσεις από τα λεγόμενά του όπως νομίζεις, δεν είναι όμως και δεν μπορείς να τον πεις ρουφιάνο.
Πολύ περισσότερο αν τύχει να αναγνωρίσει και να ανακαλέσει το λάθος του, στην περίπτωση που είπε κάτι μη αληθές. Θέλει αρετή και τόλμη η αναγνώριση του λάθους. Αυτό λέω.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@71. Δημήτρη, σήμερα είσαι ο MVP (Most Valuable Player) του ιστολογίου! Εξαιρετική η πληροφορία που κομίζεις η οποία, αν δεν κάνω λάθος, ΔΕΝ περιέχεται στα ΘΑΥΜΑΣΙΑ βιβλία του Ποταμιάνου..
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
85 Περιέχεται.
sarant said
81 Ενδιαφέρον, πες περισσότερα Πάνο.
spyridos said
Απάντηση ΑΕΚ σε Ολυμπιακό με τον χαφιέ της Κοκκινιάς – «Ούτε ρουφιάνοι θα γίνουμε, ούτε κουκουλοφόροι Μπατράνηδες»
https://www.filathlos.gr/aek/375216-apantese-aek-se-olympiako-me-ton-chaphie-tes-kokkinias-oyte-royphianoi-tha-ginoyme-oyte
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@86. Τότε θα φταίνε οι δεκαετίες που παρήλθαν από τότε που τα διάβασα.. 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
83
>> Που το είδες το ένστικτο της αυτοσυντήρησης; Στον επιτιθέμενο;
Στις διαδηλώσεις επιτιθέμενα είναι τα ματ, όχι οι διαδηλωτές. Όποιος έχει κατέβει έστω και 1 φορά σε διαδήλωση με επεισόδια, το ξέρει. Για το πώς ξεκινάνε τα επεισόδια δες το 62.
Οι ματατζήδες δεν είναι ούτε δαρμένοι, ούτε καημένοι. Δλδ εντάξει, καημένοι είναι, αλλά όχι επειδή τους αδικούν.
Απροπό, εκείνο το βίντεο με τον ματατζή να χτυπάει κατακέφαλα και πισώπλατα την καθαρίστρια φαίνεται πως έχει κατέβει από παντού όπου υπήρχε.
Αὐγουστῖνος said
83: Οὔτε ἡ ἐξουσία ἀλλάζει πρόσωπα καὶ τακτικές, ὅποιοι κι ἂν τὴν κατέχουν, οὔτε τὰ «ὄργανα» ἐκδημοκρατίζονται ἐν μίᾳ νυκτί, ὅταν ὑπάρχει ἀλλαγὴ στὴν κυβέρνηση. Τὰ ΜΑΤ (καὶ τὰ ὅποια ἀντίστοιχά τους) πάντα ἔτσι λειτουργοῦν, ἀνεξαρτήτως τόπου, χρόνου καὶ κυβερνητικοῦ σχήματος. Τὸ ἴδιο, ἄλλωστε, ἰσχύει καὶ γιὰ τὶς «ὁμάδες περιφρούρησης», εἴτε δροῦν στὸ Χημεῖο (τὸ πάλαι ποτέ), εἴτε σὲ μύριες ὅσες ἀντίστοιχες περιπτώσεις. Ἀλλὰ δὲν θὰ ταυτίσω ποτὲ τοὺς πάνοπλους (κακο)εκπαιδευμένους ἀποκτηνωμένους μισθοφόρους τῆς ἐξουσίας μὲ ἐκείνους ποὺ τρῶνε τὸ ξύλο (καὶ τὰ χημικά, ἐνίοτε δὲ καὶ σφαῖρες) καὶ τλμοῦν(!) νὰ ἀμυνθοῦν.
Αὐγουστῖνος said
…τολμοῦν (διόρθωση). Συμπέρασμα: καταδικάζουμε τὴ βία τῶν ΜΑΤ, ἀπ’ ὅπου κι ἂν προέρχεται.
Δύτης των νιπτήρων said
Το ξανάγραψα κάπου με την ίδια ευκαιρία: Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες οι διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις της τάξης, ακολουθώντας μια πολύ ευρωπαϊκή παράδοση. Επικίνδυνο για τη δημοκρατία είναι κυρίως όταν το «κρατικό μονοπώλιο της βίας» έχει τόσο ενισχυθεί από την ασυδοσία και πλήρη ατιμωρησία της αστυνομίας ώστε οποιαδήποτε αντίδραση να θεωρείται καταδικαστέα.
ΣΠ said
ποιος λέτε να κάρφωσε στον Πανάγαθο πως ο Αδάμ έκοψε το μήλο;
Εγώ νόμιζα ότι ο Πανάγαθος είναι και Παντογνώστης. Είχε ανάγκη από ρουφιάνο για να μάθει τι έγινε;
atheofobos said
93
Νομίζω πως έκλεισες το θέμα με ένα πολύ ουσιαστικό σχόλιο που βασίζεται στην πραγματικότητα.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Το ΦΒ είναι γενικός ρουφιάνος. Όχι μόνο γιατί δηλώνεις πού βρίσκεσαι και το μαθαίνει η μαμά σου που της είπες πως θα πάτε να διαβάσετε 🙂 αλλά μαθαίνει κι η τράπεζα πως ζεις και δουλεύεις στο Λονδίνο και δεν είσαι μια φτωχιά άνεργη που μένει στο σπίτι της στην Αθήνα και δεν μπορεί να το πληρώσει η καημένη. Κι αφού δουλεύεις αλλού δεν μπορείς να υπαχθείς στα μέτρα προστασίας των μη εχόντων.
Το γράψαν οι (ηλε)εφημερίδες την περασμένη βδομάδα!
94 🙂 Έλα ντε 🙂
gpointofview said
# 80
Ρε συ Κώστα, το να κάνεις κάποιο λάθος και να το αναγνωρίσεις θέλει τόλμη όντως Αλλά το να ψάχνεις στα τουίτερ και τα φουβού και να αναδημοσιεύεις (άρα αποδέχεσαι για αληθή ) αβασάνιστα ότι εξυπηρετεί το προφίλ σου, δεν λέγεται λάθος, μαλακία εκ γενετής λέγεται και μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις κάθε ψωνισμένο που γράφει ότι του κατέβη προκειμένου να είναι θέμα συζήτησης
Γιάννης Κουβάτσος said
94: Πάντως, μια φωνή που έλεγε «Αυτό θέλει προσοχή. Το αναλαμβάνω.» ακούστηκε στην Εδέμ. Τώρα, σε ποιον ανήκε, ένας Θεός το ξέρει. 😇
Νέο Kid said
Ποιος είναι ο Μπογδάνος?
Eli Ven said
η μάνα μου πάντως όταν με ψευτομάλωνε μικρό που ψευτοέκανα πως δεν διάβαζα μου έλεγε «ρουφιάνος θα γίνεις;» και εννοούσε «προαγωγός» (μέσα δεκαετίας του ’80)
sarant said
94 Ε, μη το χαλάς
100 Ενδιαφέρον
Divolos said
«Από κάτω περιμέναν οπλισμένοι
δυο της ΟΠΛΑ και στο κόμμα οργανωμένοι,
τους ανοίγει, ανεβαίνουνε επάνω
και σκοτώνουν στο κρεβάτι τον ρουφιάνο»
ΣΠ said
98
Αυτό είναι ένα επιπλέον επίπεδο ρουφιανιάς. Να πας να καρφώσεις όταν ο άλλος ήδη γνωρίζει, έτσι για να τον γλείψεις.
Divolos said
Και το άλλο σε στίχους Μητσοτάκη:
«Ο δρόμος μας τυφλός της πιάτσας παραπαίδι,
τα όνειρα υπόσχεση ρουφιάνου θυρωρού,
στα τάστα της κιθάρας οργή που περισσεύει,
σα φόνος που σχεδιάστηκε στη σκέψη ενός μώρου.»
Μην πάει ο νους σας στο κακό για τους στίχους. Του Δημήτρη Μητσοτάκη είναι (δεν ξέρω και να βάλω bold γμτ) 🙂
gpointofview said
# 99
Εξωφυλαρούχας στα τσικό του βάζελου !
Pedis said
# 103 – μα από αυτά που έχουν γίνει γνωστά ο Μπόγ. είναι μόνο ρουφιάνος, όχι χαφιές.
Λ.χ. για την αστυνομία ειναι πανεύκολο να αναγνωρίσει τον τύπο στη φωτογραφία από τη διαδήλωση. Δεν έχει ανάγκη τον μαλάκα.
Άλλο αν αυτός, ο μαλάκας, θέλει να φανεί ότι κάνει εκδούλευση για να ικανοποιήσει (εκείνους) τους (πολλούς) δεξιούς ψηφοφορους (μαλάκες) που ψοφάνε για κάτι τέτοια.
Γιάννης Ιατρού said
99/105: Αυτός που μιλάει με Ιπποφάντη 🙂
Jago said
Εν τω μεταξύ γίνονται πραματάκια. Δεν περνάει μέρα που το μπογδανοειδές δεν μπορεί να μην καρφώνει όλο τον κόσμο. Σημερινό κρούσμα και περιμένουμε να δούμε πόσο λίγες ώρες του απομένουν.
https://www.documentonews.gr/article/emfylios-sth-nd-o-mpogdanos-karfwnei-th-mendwnh-gia-to-tzoker
Δύτης των νιπτήρων said
95 Ναι, η αλήθεια είναι πως έτσι νομίζω κι εγώ.
sarant said
108 Επειδή η Βλαζάκη είχε υπογράψει τις υπηρεσιακές ταυτοτητες των υπαλλήλων που έκαναν τον έλεγχο, είναι υπεύθυνη για ό,τι κάνουν στο μέλλον -μπογδάνειος συλλογισμός
Πέπε said
Υπάρχει μια δημοφιλής φράση «ο καφές είναι ο ρουφιάνος του τσιγάρου». Ο καθένας καταλαβαίνει ότι σημαίνει «ο καφές σε κάνει να θέλεις να καπνίσεις», αλλά ποια είναι ακριβώς η σημασία του ρουφιάνου εδώ; Με τον καρφωτή, δεν κολλάει. Μήπως όμως με τον μαστροπό;
Αν ναι, τότε ιδού η πιο πρόσφατη χρήση!
aerosol said
#83
«Δηλαδή αν ο Ματατζής γύρναγε και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης άνοιγε το κεφάλι αυτού που του επιτίθεται θα ήταν εν δικαίω;»
Εδώ χτυπούν κατ’ επάγγελμα, δεν υπάρχει ανάγκη ενστίκτου αυτοσυντήρης, ενίοτε βάζουν κάτω και σαπίζουν στο ξύλο ακόμα και παντελώς ακίνδυνους ανθρώπους.
Πάντως ΑΝ το έκανε, θα κρινόταν από τους ανωτέρους του πως ήταν εν δικαίω. Όπως συμβαίνει στο 99,9% των περιπτώσεων που το κάνουν.
Αγγελος said
Στο σχολείο είχαμε έναν εξαιρετικό καθηγητή αγγλικών, Αμερικανό, ο οποίος, σχολιάζοντας τον Ξένο του Καμύ που μας είχε βάλει να διαβάσουμε, είπε ότι ο Τάδε ήρωας is a pimp. Kαποιος ρώτησε τι θα πει pimp και ακούστηκαν ψίθυροι από διάφορους πιο ενημερωμένους «νταβατζής». Ο καθηγητής όμως, καλή του ώρα, που είχε χρόνια στην Ελλάδα και ήξερε περισσότερα ελληνικά απ´ ό,τι νομίζαμε, απάντησε με την προφορά που φαντάζεστε «I think the Greek for it is roufianos», προκαλώντας γενική Αθυμηδία αλλά και (στο διάλειμμα) συζήτηση για την ακριβή σημασία της λέξης. Αυτά το 1971…
Γιάννης Ιατρού said
113: Αμα είναι μελετημένος ο καθηγητής…. 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
… Ο ρουφιάνος των ελληνοαμερικανών,
αυτός δηλαδή που φτιάχνει
τη στέγη …
Οι παλαιοί ρουφιάνοι φρόντιζαν και για την κοίτη
leonicos said
«αυτός που βοηθά τις ερωτικές σχέσεις άλλων για ιδιοτελείς σκοπούς» «διευκολυντή αλλότριας ακολασίας»
Νομιζω ότι ο πιο πάνω ορισμός δεν είναι ταυτόσημος με το προαγωγός. μαστροπός.
Παλιά, όταν η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα, τους ξενοδόχους που εξυπηρετούσαν ‘παράνομα’ ζευγάρια, τους κατάγγελναν για διευκόλυνση αλλότριας ακολασίας, επειδή παρείχαν το κρεβάτι, αλλά δεν ήσαν μαστροποί.
Ο «διευκολυντή αλλότριας ακολασίας» δεν είχε μονολεκτικό όρο και τα λεξικά χρησιμοποιούσαν κατά παρέκκλιση το ‘μαστροπός’
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Και βέβαια, όταν ένας δεξιός συμφωνεί με έναν αριστερό πάνω σε θέματα χειρισμού κάποιων θερμών κοινωνικών ζητημάτων, είναι καλό σημάδι για το χτίσιμο κοινά αποδεκτού πλαισίου δημόσιας συμπεριφοράς σε μιά σύγχρονη (αστική, βεβαίως!) δημοκρατία. Το επισημαίνω και χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό. (Αναφέρομαι στην σαφή τοποθέτηση του Νικοκύρη: Όποιος έχει υπονοια ότι ο κ. Τάδε είναι ο δράστης παράνομης πράξης πηγαίνει στην αστυνομία και καταθέτει. Έτσι είναι, και είναι καιρός να πάψουμε να θεωρούμε την παροχή πληροφοριών προς την Αστυνομία, ρουφιανιά. Κι αν πολλοί από εμάς έχουν κάποιες πικρές αναμνήσεις από το παρελθόν της Ελληνικής Αστυνομίας, στο χέρι μας είναι να την αναγκάσουμε να γίνει φιλικότερη και αποτελεσματικότερη..)
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@74. Ὡς γνωστόν, ΣτοΔιαλοΧτῆνε μου, τὰ λαδώματα δίνονται μαῦρα.
Ἄσε ποὺ αὐτὰ εἶναι μαῦρα ἀπὸ φυσικοῦ τους· περιέχουν τὸ μελάνι τοῦ χταποδιοῦ. 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Ένα ερώτημα που δεν έχει τεθεί εδώ, μέχρι τώρα. Με ή χωρίς Μπο#&*@$ (Θεέ μου, σχώρα με!) είμαστε πλέον βέβαιοι ότι τα στοιχεία του δράστη της επίθεσης εναντίον του αστυνομικού, είναι γνωστά πλέον στην Δικαιοσύνη. Αυτή, έκανε κάτι;
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Νομίζω, Λεώνικε, ότι είναι προφανής η διαφορετική τους σημασία. Ο «διευκολυντής αλλότριας ακολασίας» κερδίζει από την παροχή τεχνικής υποστήριξης (δωμάτιο, κρεβάτι κλπ) ενώ ο προαγωγός, από την παροχή ερωτικών υπηρεσιών της εκδιδόμενης..
Μαρία said
Απ’ τη γνωστή βιλανέλα:
Stella diana
Sì ruffiana
Fai la puttana
ΚΩΣΤΑΣ said
97 –> … Αλλά το να ψάχνεις στα τουίτερ και τα φουβού και να αναδημοσιεύεις (άρα αποδέχεσαι για αληθή ) αβασάνιστα ότι εξυπηρετεί το προφίλ σου, δεν λέγεται λάθος, μαλακία εκ γενετής λέγεται…
Μπράβο, Τζι, συμφωνώ μαζί σου. Γι’ αυτό λέω κι εγώ ότι διαφωνώ με την εν γένει πολιτική του συμπεριφορά.
Αυτή η μακακία που τον δέρνει όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ρουφιανιά. Λειτουργεί με πρόσωπο, επώνυμα.
…………………………………………………………………
106 –> … για να ικανοποιήσει (εκείνους) τους (πολλούς) δεξιούς ψηφοφορους (μαλάκες)…
Ρε συ Πέδη, για βρες κι έναν κατάλληλο χαρακτηρισμό για τους άλλους που τα καταφέρνουν να χάνουν τόσο εύκολα από τους πολλούς μακάκες δεξιούς. Έτσι να ακούσω κι εγώ μια καλή κουβέντα από εσένα, να χαρώ λίγο!!! 😜
Pedis said
# 122 τέλος – δεν καταλαβαίνω τι μου λες …
κανείς δεν καταφέρνει να χάσει από τους μαλάκες δηλ. από αυτούς που νομίζουν ότι είναι πάντα κερδισμένοι …
Pedis said
# 121 – είναι του γούστου σου αυτά τα τραγούδια; (penitenza …)
Γιάννης Κουβάτσος said
122: Και ο Ιούδας επώνυμα έδωσε τον Χριστό, Κώστα. ☺ Το να καταδίδεις εκ του ασφαλούς και με στόχο την παντί τρόπο αυτοπροβολή σου, δεν σε κάνει υπεύθυνο πολίτη. Υπεύθυνος πολίτης είσαι π.χ. όταν καταδίδεις τον δημόσιο λειτουργό που σου ζήτησε χρήματα, για να διεκπεραιώσει μια εκκρεμούσα υπόθεσή σου. Η διαφορά είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση ωφελείς την κοινωνία, ενώ στην περίπτωση του Μπογδάνου μόνο τον εαυτό σου.
ΣΠ said
ΣΠ said
Είναι άλλωστε γνωστό το υβριστικό (και άδικο, θα έλεγα, αφου γενικεύει) σύνθημα που έχει το ακρώνυμο ΑΡΔ

ΚΩΣΤΑΣ said
125
Γιάννη, ό,τι είχα να πω το είπα. Δεν επιμένω να πείσω κανέναν. Κι αν κατάλαβες, δεν έχω κανέναν καημό να υπερασπιστώ προσωπικά τον Μπ. Είμαι πολέμιος μιας νοοτροπίας που λέει ότι όποιος δεν μας αρέσει και δεν είναι μαζί μας, τον εξοντώνουμε ηθικά. Ξέρεις, από παλιά ακόμη, ή δωσίλογος, ή μαυραγορίτης, ή καταδότης, ή ταγματαλήτης, ή εχθρός του λαού, η αντιδραστικός… ή εθνικός ρουφιάνος.
Για πολλά πράγματα μπορεί να ασκηθεί ανελέητη αλλά δίκαιη και τεκμηριωμένη κριτική εναντίον του Μμ. Το να βάζουμε μια ταμπέλα όμως, έτσι στο βρόντο και καθαρίσαμε, δεν τους θεωρώ καλύτερης ποιότητας από τον Μπ. Κάποια σκοπιμότητα θέλουν να εξυπηρετήσουν κι αυτοί.
sarant said
111 Aσφαλώς με την πρώτη σημασία χρησιμοποιείται. Μπράβο!
113 Μπράβο στον καθηγητή!
Alexis said
#99: Θρακιώτικος παραδοσιακός χορός:
Χαρούλα said
Την λέξη εμείς την χρησιμοποιούμε και με περπαικτικό θετικό πρόσημο. Είσαι μεγάλος/η ρουφιανος/α! Με θαυμαςμό. Κανείς άλλος; Τόσο παράξενοι είμαστε;
Όσο για τα καλόπαιδα κάθε χώρου που λατρεύουν να αυτοπροβάλλονται με οποιοδήποτε τρόπο, για μένα, τους φτύνουμε μεν, αλλά δεν τους κάνουμε την χάρη να ασχοληθούμε μαζί τους δημόσια και να τους κάνουμε …τζάμπα ήρωες! Και γέμισε η Βουλή και τα Υπουργεία με λελούδια!
ΣΠ said
11
Το αντίστοιχο του «Θεόδωρος» στα σερβικά είναι το Bozidar. Για το Bogdan δεν είμαι σίγουρος. Bog σημαίνει Θεός και dan μέρα. Το dan επίσης είναι μετοχή του dati=δίνω, δηλαδή δεδομένος.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Επειδή είμαι βέβαιος ότι θα ενδιαφέρει πολλούς εδώ και θα ενθουσιάσει αρκετούς, μεταφέρω:
Μόλις κυκλοφόρησε το Σύγχρονο Λατινοελληνικό Λεξικό (Εκδόσεις University Studio Press). To λεξιλόγιό του εκτείνεται από την αρχαϊκή ρωμαϊκή γραμματεία μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Εκατόν πενήντα περίπου χρόνια μετά τα λεξικά των Κουμανούδη-Ουλερίχου (1854) και Τσακαλώτου (1889), έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Τα λήμματα του Λεξικού (περίπου 70.000) έχουν διμερή δομή. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται η προσωδία, τυχόν εναλλακτικοί ορθογραφικοί ή φωνητικοί τύποι της λέξης, γραμματική αναγνώριση, ετυμολογία, μορφολογικές αποκλίσεις και η συντακτική συμπεριφορά της λέξης. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται το σημασιολογικό εύρος της λημματογραφούμενης λέξης με τις ποικίλες σημασίες της και παρατίθενται αυτούσια λατινικά χωρία ως παραδείγματα των σημασιολογικών περιπτώσεων. Επιπλέον περιλαμβάνονται ονόματα προσώπων και γεωγραφικές ονομασίες, καθώς και επιστημονικοί όροι που απαντούν στη ρωμαϊκή γραμματεία και παρέχονται σύντομες σχετικές πληροφορίες. Για το Λεξικό εργάστηκαν, για δέκα περίπου χρόνια, δύο ομάδες ειδικών πανεπιστημιακών δασκάλων και κλασικών φιλολόγων υπό την επίβλεψη των καθηγητών Λατινικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Δημητρίου Νικήτα και Λεωνίδα Τρομάρα.
Γιάννης Κουβάτσος said
131: Τώρα που το λες, η γιαγιά μου χρησιμοποιούσε με παρόμοιο τρόπο τη λέξη. Αλλά μόνο στο θηλυκό γένος, ποτέ στο αρσενικό. Π.χ. «βρε τη ρουφιάνα, πώς τα λέει!».
ΚΩΣΤΑΣ said
Να χαλαρώσουμε και λίγο. Ο Ρουφιανος γιορτάζεται ως άγιος από την εκκλησία, μαζί με τον φίλο του Ρούφο, στις 8 Σεπτέμβρη κάθε χρόνο. 😉
http://www.saint.gr/954/saint.aspx
dryhammer said
Καλησπέρα! Τη λέξη την πρωτόμαθα με την έννοια του «διευκολύνοντος αλλότρια ακολασία» μέ ή και χωρίς όφελος. Κάπου λέει ο Τσιφόρος πως «οι μανάδες κάνουν λίγο το ρουφιάνο στους γιους τους και πολύ στις κόρες τους». Ακόμα, θυμάμαι μια φίλη της μάνας μου, να της απαντά στην ερώτηση » Τι κάνει ο άντρας σου;» με το «Τον κατσικορουφιάνο» εννοώντας πως είχε τράγο προς αναπαραγωγή. Λίγο αργότερα έμαθα και την έννοια του σπιούνου.
Alexis said
#132: Θεόδοτος θα ήταν πιο ακριβές, δοσμένος από τον Θεό.
#135: Ε, έκλεψες και λίγο, το έγραψες άτονο ενώ είναι Ρουφιανός. 🙂
Jane said
Τον Φλεβάρη εξαιτίας του παραπάνω τον είχαν αδειάσει δια στόματος Σπυράκη.
https://thepressproject.gr/ektos-psifodeltion-tis-nd-o-mpogdanos/
Σε 4 μήνες έπαθαν έμενταλ και τον έβαλαν στα ψηφοδέλτιά τους.
Έχει πλάτες το ναζίδιο. Ή το λιμάνι ή η πρεσβεία , τον επέβαλαν στον Κούλη.
Σε κάθε περίπτωση η προβολή του λειτουργεί ενισχυτικά. Υπάρχει και το πρότερο παράδειγμα του Σπυράδωνη. Τέτοιους θέλουν, γιατί τέτοιοι είναι.
https://pbs.twimg.com/media/DD96Lt4WAAAIMS1.jpg:large
Παναγιώτης Κ. said
Μνήμες μαθητικές πριν από…μισόν αιώνα.
Λοιπόν, με εντελώς φυσικό τρόπο, σαν να μας μιλούσε για την… Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ένα πράμα, ο καθηγητής της Ιστορίας να αναφέρει την Βλαχομπογδανία και την Μολδοβλαχία και να μη μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει για ποιους τόπους πρόκειται. Μαζί με αυτά τα ονόματα να αναφέρει παρακάτω και τις παραδουνάβιες χώρες και εμείς να σχηματίζουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για διαφορετικούς τόπους!
Να τα λέμε και αυτά και ειδικά προς εκείνους που εξωραΐζουν το παρελθόν και πορεύονται με την πεποίθηση ότι τότε, εκείνα τα χρόνια, μάθαιναν «καλά γράμματα» και ότι σήμερα έχει…σκαρτέψει η Εκπαίδευση.
sarant said
131 Το λέω και στο άρθρο, τι γκολ έβαλε ο ρουφιάνος. Αλλά «είναι μεγάλος ρουφιάνος» επαινετικά δεν το έχω ακούσει
138 Βρε καλώστην!
Spiridione said
La Ruffiana, Commedia dell’ Arte
https://en.wikipedia.org/wiki/La_Ruffiana
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
111, Πέπε.
Ναι! Στα νιάτα μου, (αντίθετα από τον Dryhammer!) είχα στο μυαλό μου μόνο τη νεότερη σημασία της λέξης. Παράλληλα όμως άκουγα και την έκφραση αυτή «ο καφές είναι ο ρουφιάνος του τσιγάρου». Και προσπαθούσα να συνδέσω τη γνωστή μου έννοια με τη -προφανή- σημασία της έκφρασης και δεν έβρισκα άκρη γμτ… Αργότερα έμαθα και την αρχική της σημασία… Και «εγένετο φως» 💡 🙂
– «ρουφιανιά Καπετανάκη»: Μεγάλη ιστορία!

Στους στίχους που καταγράφει ο Ηλ. Πετρόπουλος, η λ. πρέπει να έχει τη νεότερη σημασία, του καταδότη, σπιούνου κ.τ.ό.
Αν ισχύει αυτό που λέει (…πριν σαράντα χρόνια) πέφτουμε στο (1972-40=) 1932.
Ωστόσο, πολλά από τα γραφόμενα του Πετρόπουλου αμφισβητούνται, ως γνωστόν, αφού είναι ατεκμηρίωτα…
Παναγιώτης Κ. said
@100. Ο λαϊκός πατέρας εκείνα τα χρόνια, σαράντα και πιο πίσω, που δεν ήξερε να δώσει πολλές συμβουλές, έλεγε στο γιο του: Άκου παιδί μου.Η συμβουλή που σου δίνω είναι: Να μη γίνεις πο@#$ης, κλέφτης και ρουφιάνος.
ΚΩΣΤΑΣ said
137 Ε, Αλέξη, δες παρακάτω πως το έχει, άτονο. Πιστεύω εξεπίτηδες άλλαξαν τον τόνο. Παλιότερα ένας φίλος το ανακάλυψε σε αυτά τα ημερολόγια τσέπης που κυκλοφορούν και μας το έδειξε. Ρουφιάνος έγραφε. Θυμάμαι τότε παίρναμε τηλ τους φίλους και τους λέγαμε χρόνια πολλά. Όταν έκπληκτοι μας ρωτούσαν γιατί; τους προτρέπαμε να αγοράσουν αυτό το ημερολόγιο και να δουν… 😉
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Ρουφος , Αγιος Ρουφιανος
Alexis said
#138: Δεν είναι όλοι «τέτοιοι» αλλά:
Στη ΝΔ έχει «επαναπατριστεί» πλέον μεγάλο μέρος από την ακροδεξιά αλλά και τη λεγόμενη πατριωτική ή λαϊκή δεξιά. Όλοι αυτοί που στις προηγούμενες εκλογές ψήφιζαν ΧΑ και ΑΝΕΛ.
αποτελούν μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων-πελατών προς την οποία απευθύνεται ο Μπογδάνος και η οποία αρέσκεται σ’ αυτό το ύφος και ήθος του πολιτικού λόγου.
ΣΠ said
142τέλος
Δες το 61.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Κάτι μου λέει ότι οι στιχοπλόκοι του ιστολογίου δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ομοιοκαταληξία Μπογδ-άνος/ ρουφι-άνος.. 🙂
ΚΩΣΤΑΣ said
Κι ένα τελευταίο από εμένα, γιατί έκανα κατάχρηση σχολίων σήμερα.
– Τί δουλεύει ακατάπαυστα στην Ελλάδα, παρά την κρίση;
– Οι ρουφιάνοι και τα τηλέφωνα!!!
Το ξέρατε, ε;
Αν ναι, συγνώμη και καληνυχτώ! 🙂
Παναγιώτης Κ. said
Για μένα ο ρουφιάνος σήμαινε καταδότης.(Ο σπιούνος ήταν ο διαβολέας).
Αποτελούσε απορία γιατί κάποιες γυναίκες, με επιθετική χροιά, αποκαλούσαν κάποιες άλλες, ρουφιάνες.
Σήμερα μου λύθηκε η απορία. Ρουφιάνα λοιπόν ήταν η γυναίκα που εξωθούσε άλλη γυναίκα στην… ακολασία και αυτό το έκανε για ιδιοτελείς σκοπούς.
Προσθέτω όμως και μια ακόμα εκδοχή.
Μπορεί λοιπόν να μην ήταν ιδιοτελείς οι σκοποί αλλά να είχαμε την περίπτωση κάποιας απελευθερωμένης γυναίκας η οποία επεδίωκε να μεταδώσει το απελευθερωτικό της πνεύμα. (Δεν αστειεύομαι). Βεβαίως αυτή η περίπτωση είναι μειοψηφική αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η λέξη ρ. είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως μεταβάλλεται η σημασία διαφόρων λέξεων στο πέρασμα του χρόνου.
Στην σλαγκική τον ρ. τον λένε και ρουφ.
Γιάννης Ιατρού said
Έχουμε κι αυτό 🙂

Το λατινικό όνομα (Rufus) αναφέρεται και στην προς Ρωμαίους 16:13
..ἀσπάσασθε Ῥοῦφον τὸν ἐκλεκτὸν ἐν Κυρίῳ καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ καὶ ἐμοῦ. …
και στο κατά Μάρκον 15:21
,,,Καὶ ἀγγαρεύουσιν παράγοντά τινα Σίμωνα Κυρηναῖον, ἐρχόμενον ἀπ᾿ ἀγροῦ, τὸν πατέρα Ἀλεξάνδρου καὶ Ῥούφου, ἵνα ἄρῃ τὸν σταυρὸν αὐτοῦ.,,,
ΛΑΜΠΡΟΣ said
«Από πότε υπάρχει η λέξη ‘ρουφιάνος’;» Από τότε που υπάρχει εξουσία.
4 – «Ρουφιάνος λέγεται εσχάτως και το Facebook γιατί υποτίθεται ότι προδίδει πού βρίσκεσαι και τι κάνεις.»
Δεν υποτίθεται Αλέξη, είναι δεδομένο, διάβασε το βιβλίο της Σοσάνα Ζούμποφ The Surveillance Capitalism και θα αντιληφθείς πως οι σοβιετικοί, μπροστά στην χώρα της ελευθερίας, ήταν ερασιτέχνες στην παρακολούθηση και κατεύθυνση του τρόπου λαϊκής συμπεριφοράς.
Η Ζούμποφ αποκάλυψε ότι το 87% των εσόδων της Google και το 90% των εσόδων του Facebook προέρχονται από την πώληση τέτοιων πακέτων πρόβλεψης.
Είναι απίστευτο πως τόσοι πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι ζούν με ψευδαισθήσεις περί ελεύθερης έκφρασης και επιλογής, και γίνονται εντελώς άβουλοι.
Υ.Γ – Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω πως το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο στα ελληνικά, αν και μεγάλο, αξίζει να διαβαστεί.
99 – «Ποιος είναι ο Μπογδάνος?» Ο κοινοβουλευτικός αντιπρόσωπος 19.316 κρετίνων που τον ψήφισαν.
112 – «Πάντως ΑΝ το έκανε, θα κρινόταν από τους ανωτέρους του πως ήταν εν δικαίω. Όπως συμβαίνει στο 99,9% των περιπτώσεων που το κάνουν.»
Μπορείς να μου δείξεις την 0,1% περίπτωση, γιατί δεν την ξέρω. 🙂
131 – «Και γέμισε η Βουλή και τα Υπουργεία με λελούδια!» Δεν πήγαν μόνοι τους, κάποιοι τους έστειλαν εκεί, άρα, μάλλον γέμισε η χώρα λελούδια με υψηλό πολιτικό κριτήριο (το γνωστό αλάθητο του κυρίαρχου λαού 🙂 ).
sarant said
61-142-146
Βέβαια, ο στίχος μπορεί να άλλαξε εκ των υστέρων, πχ να ήταν στην αρχή «κερατά Καπετανάκη».
Πάντως, ο Καπετανάκης ήταν υπαρκτό πρόσωπο, όχι δεσμοφύλακας αλλά διευθυντής των φυλακών. Βενιζελικός, τον διώξανε το 1920 μετα τις εκλογές και δεν νομίζω να επανήλθε.
Αν οι στιχοι είναι από τότε, είναι πριν το 1920.
Πάνος με πεζά said
@ 87 : Αν, ας πούμε, στεγανώνουμε ένα βαθύ υπόγειο (2-3 ορόφους), στην πλευρά της αντιστήριξης, τοποθετείται η στεγανωτική μεμβράνη. Στη συνέχεια, πάνω σε ένα κάναβο κάποιων τετραγωνικών, τοποθετούνται οι υδατοφραγμοί (water-stop), που εξέχουν. Όταν θα σκυροδετήσουμε το τοιχείο πάνω στη μεμβράνη, στην ουσία έτσι θα έχουμε ορίσει κάποια «διαμερίσματα» στεγανοποίησης, και όχι μια τεράστια επιφάνεια.
Στο κάθε αυτό διαμέρισμα, τοποθετούνται, πάλι πριν σκυροδετήσουμε, κάποια τεμάχια σαν σωληνάκια, που τις άκρες τους θα τις βλέπουμε από τη μέσα μεριά του τοιχείου.
Κάθε συσσώρευση νερών, θα οδηγηθεί να βγει από αυτά τα ακροφύσια, αφού γύρω-γύρω εμποδίζεται από τα water-stop. Έτσι, ξέροντας ότι έχει αστοχήσει (αν έχει αστοχήσει) το τάδε διαμέρισμα, από τα σωληνάκια αυτά διοχετεύουμε ανάποδα, ένεμα με πίεση, και το «τυφλώνουμε». Κι αν δε λυθέι το πρόβλημα, ούτω καθεξής.Συνήθως όμως, σε ένα μεγάλο μέτωπο εκσκαφής, η ροή των υπόγειων νερών «σκάει» σε μια πολύ μικρή επιφάνεια.
Περισσότερα εδώ : https://grc.sika.com/dms/getdocument.get/5dd0cbe1-efc5-39d3-bbfd-a1c4bb36a95f/Underground_Waterproofing_with_Sikaplan_gr.pdf
ΟΙ μάρτυρες ρωγμών, σε επιχρίσματα ή τοίχους : χρησιμοποιούνταν παλιότερα, κι ήταν μικρά κομμάτια γυαλιού, κομμένα όμως σε σχήμα πεταλούδας. Κολλούνταν με το «λαιμό» της πεταλούδας πάνω στη ρωγμή, και τα δυο πλατιά «φτερά» εκατέρωθεν, ώστε να αγκυρώνονται. Λόγω της ψαθυρότητας του γυαλιού, η διεύρυνση της ρωγμής οδηγούσε στο σπάσιμό του, και καταλάβαινες ότι «δουλεύει», πρέπει να ψάξεις τί συμβαίνει.
Οι μάρτυρες καθιζήσεων είναι κάποια συστήματα πακτωμένα σε σταθερά σημεία, που παρακολουθούνται με τοπογραφικά όργανα. Σε δρόμους, σε ΧΥΤΑ, σε προφορτισμένα εφάφη κλπ.
Και φυσικά, μάρτυρες, υπό μορφή αντιδραστηρίων, υπάρχουν και στη Χημεία, τη Βιολογία, το Μικροβιολογία κλπ., για την ανίχνευση στοιχείων.
Κανένας όμως από αυτούς, δεν είναι ρουφιάνος ! 🙂
Pedis said
# 138 – Τέτοιους θέλουν, γιατί τέτοιοι είναι.
Τέτοιοι τύποι («πολιτικοί») από χρόνια κάνουν θραύση στη Δεξιά.
Γιατί;
(Μισορητορικό ερώτημα)
Γιάννης Ιατρού said
151a Το βιβλίο σου (στ΄αγγλικά) στον κινέζο
Πάνος με πεζά said
@ 111 : Μήπως εννοεί ότι ο καφές θα δείξει τελικά, αν πράγματι κάποιος έχει κόψει το κάπνισμα; (Όπως και το καλό σεξ, λ.ε.τ. 🙂 )
Παναγιώτης Κ. said
Παραφράζοντας: Την ρ. πολλοί αγάπησαν τον ρ. κανείς.
Η λέξη μου είναι απεχθής και γιαυτό δεν την γράφω ολόκληρη.
Διευθύντρια στο Λύκειο. Ήθελε να διαλευκάνει κάποια αταξία και είπε στο μαθητή το αμίμητο: «Δεν σου ζητάω να καρφώσεις.Θέλω να μου πεις τι ακριβώς έγινε».
Όχι δεν έκανε κάποια πονηριά για να φτάσει στην αλήθεια. Μπέρδεμα είχε στο κεφάλι της!
dryhammer said
Στη γειτονιά μου υπάρχει και ο άγιος Γιώργης ο καταδότης. Εκεί με βαφτίσανε.
(αναφορά εδώ https://simeiakairwn.wordpress.com/2016/05/02/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CF%89%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%AC/ )
Επειδή το εκκλησάκι είναι σε καβατζότοπο, του ανγνωρίζεται η εχεμύθεια. Η αυλίτσα του, σχεδον περίκλειστη https://efachi.gr/wp-content/uploads/2018/03/16580-17.jpg.
Χαρούλα said
#139 ΠαναγιώτηΚ, αν συνδιάσεις τα λεγόμενα του δαςκάλου σου, λίγο και με τον Βορειοθρακιώτικο(Ρωμυλία) χορό του #130 Alexis
( Είναι χαρακτηριστικό τραγούδι του εθίμου της «Ρουμπάνας», που μιλάει για κάποιο βουνό μ’ αυτό το όνομα, (Βρε στο μπογδάνο το βουνό τρις λυγερές ανέβαιναν κλπ). Το έθιμο της ρουμπάνας είναι γνωστό σ’ άλλες περιοχές ως «Λαζαρίωες».)
…ίσως κάπου εκεί στο γεωγραφικό ενδιάμεσο να έχουμε το ´Ορος Μπογδάνος.
#131 ΛΑΜΠΡΟ αυτό ακριβώς εννοώ. Γιαυτό δεν θέλω να τους προβάλλω ούτε έμμεσα με αποδοκιμασία.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
145 – Αυτός ήταν ο ένας από τους δύο βασικούς ρόλους του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ σε συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ, (εν πολλοίς, η ίδια πρακτική ασκήθηκε σε όλη την ευρώπη) να ξεπλύνουν όλο αυτό το σκυλολόϊ που διέλυσε την χώρα. Τώρα γύρισαν νικητές και τροπαιούχοι κι ο έτσι κι αλλιώς αποχαυνωμένος και χειραγωγημένος λαός, μετά την «αριστερή» πατάτα, προτίμησε τις γνωστές δοσοληψίες με τα λαμόγια ή την αξιοπρεπή αποχή ή την αγωνιστική κίνηση του συνειδητού άκυρου.
Μαρία said
124
Ναι. Κι αυτό και τα υπόλοιπα. https://genius.com/Nuova-compagnia-di-canto-popolare-ricciulina-lyrics
Άμα δυσκολευτείς στα επιτίμια, ζήτα βοήθεια απ’ τον φίλο σου τον Μπλογκ 🙂
149
Έτσι εξηγείται το ρουφ κλαμπ http://www.anatropinews.gr/2019/10/23/vettas-se-mpogdano-anikeis-royf/
ΛΑΜΠΡΟΣ said
155 – Τι να τον κάνω τον Κινέζο βρε αφού το έχω ζωντανό. 🙂
Aκόμη έχω το κουσούρι να αγοράζω βιβλία σε χάρτινη μορφή, άλλωστε έχω μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους που δεν έχει κανείς σας. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
162: Άλλοι το θέλουν πάντα κοντά τους, δεν το έβαλα για σένα. Για τη σχέση σου ξέρουμε, το γράφεις και στο ΙΧ…

ΜΙΚ_ΙΟΣ said
146, ΣΠ.
Το είχα δει! Μάλιστα έψαξα και βρήκα το σχετικό απόσπασμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του 1932: «… της είπαν ότι δεν φταίνε αυτοί, αλλά οι διάφορες ρουφιανιές που τους έδοσαν.»
Απλώς, η αφαίρεση έβγαλε την ίδια χρονιά 1932. [ΟΚ. Ίσως έπρεπε να κάνω μνεία… 🙂 ]
Πάνος με πεζά said
Ναι, το έλεγαν κι αλλιώς για τους ρουφιάνους, περιπαικτικά : Μήπως μένεις στο Ρουφ;
Κι ένα ωραίο ανέκδοτο (από τα βιωματικά ανέκδοτα όμως;) που έλεγε ο Γιώργος Γεωργίου στις εκπομπές του.
Όταν ήταν μικρός, στις γειτονιές που μεγάλωνε (Πετράλωνα, Ρουφ και πέριξ) γίνονταν συχνά διακοπές ρεύματος, γιατί και η ΔΕΗ ήταν στα ξεκινήματά της. Οι καφετζήδες λοιπόν, για να μη διακόπτεται η χαρτοπαιξία, είχαν κεριά πάνω στα τραπέζια, τα άναβαν αμέσως, και η παρτίδα συνεχιζόταν.
Η μαρίδα, η πιτσιρικαρία, ήταν βεβαίως δίπλα από το τραπέζι και χάζευε. Άμα τύχαινε να «κάτσει» η φάση με τα κεριά, καιροφυλακτούσαν πότε κάποιος από τους παίκτες, θα έκανε, ανυποψίαστος, την ερώτηση :΅
– Και τί ομάδα είσαι, μικρέ;
– ΠΑΟ Ρουφφφφφ, απαντούσε, συνεννοημένος, όποιος πιτσιρικάς κι αν ρωτιόταν, και με το τράβηγμα του «φφφφ» έσβηνε με τρόπο το κερί !
Και μετά γέλαγαν κι έτρεχαν να κρυφτούν, από τα μπινελίκια του καφετζή….
Πάνος με πεζά said
@ 163 : Η μονταζιέρα Ιατρού, δεν παίζεται.. 🙂
dryhammer said
162. Κι εγώ το είχα αυτό το κουσούρι, αλλ’ από τότε που τα λεφτά (χάρτινα ή/και ηλεκτρονικά) έπαψαν να έχουν (γενική ή ιδιαίτερη) σχέση μαζί μου, τό ‘κοψα και κάνω τον κινέζο κατεβάζοντας δωρεές.
Παναγιώτης Κ. said
Νικοκύρη με το θέμα που άνοιξες σήμερα μας…αναγκάζεις να προβληματιστούμε βαθιά στο φαινόμενο της ρ. και να ανατρέξουμε στην εμπειρία μας από τον εργασιακό ή άλλο χώρο.
Για παράδειγμα, αν στο εργασιακό χώρο δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρουφ ξέρουμε όμως ότι υπάρχει που θα τον ανιχνεύσουμε: Σε οπαδό μικρού κόμματος ή σε οπαδό μεγάλου;
Αυτός που μιλάει πολύ χωρίς να έχει επίγνωση ότι κατά βάση βλάπτει τους συναδέλφους του, τάχα στο όνομα της αλήθειας και του…»εγώ τα λέω τσεκουράτα», μπορεί να χαρακτηριστεί ρ. ;
Στην Κατοχή όταν ο…προοδευτικός αγωνιστής κατέδιδε στον κατακτητή τον…αντιδραστικό αντίπαλο ήταν ρ. ή απλά έκανε… πατριωτική πράξη;
Παναγιώτης Κ. said
@163. 🙂 🙂 (Για το «Ανέχτικα πολλά Σ΄Αυτή τη Σκέση»)
Γιάννης Ιατρού said
168: … που θα τον ανιχνεύσουμε..
Παναγιώτη, για κάποιο (προσωπικό) όφελος το κάνει. Ή είναι σκράπας και φοβάται, ή φοβάται γι άλλους λόγους για τη θέση του, ή θέλει να «αναρριχηθεί», να πάρει καλύτερο μεροκάματο κλπ. Ε, δεν είναι δύσκολο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να ξεχωρίσει… Ρίχνεις και μερικά δολώματα και βλέπεις τι γίνεται. Μερικοί είναι και επίσημα ρουφιάνοι…
loukretia50 said
Με ψαρώσατε με τα ψαρόνια! Και το έγραψα με επιφύλαξη, τώρα μόνο το γκούγκλαρα.
Λοιπόν, δίκιο έχετε, δε θα μπορούσαν πουλάκια που πετούν σε σμήνη να ρουφιανέψουν.
Άσε που ανήκουν στο γένος «Στούρνος»!
———————————–
Αναφέρατε το Φορτουνάτο? Υπάρχει η Πετρού , προξενήτρα και ρουφιάνα.
“… γνωρίζεις την κυρά Πετρού , εκείνη την ξοξίνα
που την παρανομιάζουσι και λεν τηνε ντοτρίνα?
-Γνωρίζω τη πολλά καλά , έδε ρουφιάνα απούναι
Χίλιοι δαιμόνοι τσι ακλουθού κι οπίσω τη κρατούνε…»
…………………………..
Ποιος νάδωκε του αφέντη μου τόσα κακά μαντάτα
για λογου μου, το πώς κρατώ κακή κι άσκημη στράτα?
Το πώς γυρίζω οληνυκτίς, Ρουφιάνες πως γυρεύγω
και χίλιες άλλες μαργιολιές και το σχολειό ξωφεύγω
Μα δεν πιστεύω άλλος κανείς να με ’χε μαντατέψει
οξώτου μόνο ο δάσκαλος γιατί μ΄είχε γυρέψει…»
Εκείνο το «μαντατέψει» φέρνει περισσότερο σε ρουφιανιά.
Το κείμενο υπάρχει στην Ανέμη – στραβωτικότατο και μεγάλο
κομμάτι στα google.books.gr με λινκ σιδηρόδρομο.
Γιάννης Κουβάτσος said
168: Η ρουφιανιά είναι ταλέντο, ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις.
Ο ρουφιάνος
Στίχοι: Λουδίας
Μουσική: Λουδίας
1η ερμηνεία: Λουδίας
Εγώ είμαι ο υπάλληλος που ξέρουνε οι πάντες
Κοιτάζω τους εργάτες αν χτυπάνε τις κάρτες
Τους βλέπω αν δουλεύουν ή αν ξύνουνε τους όρχεις
Το ρουφιάνεμα είναι ταλέντο, ή το `χεις ή δεν το `χεις
Το αφεντικό πρωί με κερνάει καφεδάκι
Η πιο ωραία ώρα που τα λέμε λιγάκι
Του λέω για καθένα το τι λέει και τι κάνει
Όσο υπάρχει η δουλειά, θα υπάρχουνε οι ρουφιάνοι
Ρουφ, ρουφιάνε
εισπράκτορα της Στάζι,
Ρουφιάνο με φωνάζουνε μα εμένα δε με νοιάζει
Ρουφ, ρουφιάνε
υπάλληλε της πλάκας,
Ρουφιάνο με φωνάζουνε και γελάω σαν…
Ρουφιάνος μια ζωή, τη μαγιά τη χαλάει
και βρίζει τη διεύθυνση που τα οικονομάει
Τα αφτιά έχει σαν κεραίες για την είδηση της μέρας
και συνδικαλιστής και εργατοπατέρας
Αυτό είναι το πιο δύσκολο κι ας φαίνεται αστείο,
να κάνω μια δουλειά, να πληρώνομαι για δυο,
να είμαι ο χαφιές, το σκυλί μέσα στη στάνη
μα όσο υπάρχει η δουλειά, θα υπάρχουν οι ρουφιάνοι
Ρουφ, ρουφιάνε
εισπράκτορα της Στάζι,
Ρουφιάνο με φωνάζουνε μα εμένα δε με νοιάζει
Ρουφ, ρουφιάνε
υπάλληλε της πλάκας,
Ρουφιάνο με φωνάζουνε και γελάω σαν…
dryhammer said
171. Προ αμνημονεύτων ετών (και βάλε) που ήμουν μαθητής στο δημοτικό, το «καρφώνω στη δασκάλα/στο δάσκαλο» το λέγαμε μαντατεύω, και ο καθ’ έξιν σπι(γ)ούνος τους, μαντατιάρης.
loukretia50 said
Και μια ενδιαφέρουσα χρήση της λέξης :
«Προσοχή στη συγκίνηση. Αν είναι γόησσα, δεν παύει να ’ναι και ρουφιάνα. Μέ τόν ἴδιο τρόπο πού μερικές φορές μιά λέξη (ὄχι κατ’ ἀνάγκην ὡραία ἤ σπάνια) γίνεται ἀφορμή νά ἐπινοήσει κανείς ἕνα ὁλόκληρο στίχο, ἔτσι πού νά μπορέσει αὐτή ἡ λέξη νά βρεῖ τήν ἀκριβή της θέση καί ν’ ἀκτινοβολήσει· ὁ στίχος αὐτός, μέ τή σειρά του, γιά τόν ἴδιο λόγο, γίνεται κάποτε ἀφορμή νά ἐπινοηθεῖ ἕνα ὁλόκληρο ποίημα· πού τό περιεχόμενό του, ἄν γεννήθηκε ἀπό δύο ἤ τρεῖς ταπεινές συλλαβές, ἀπέχει σάν νόημα ἀπ’ αὐτές, ὅσο ἕνας ὁλοκληρωμένος ἄνθρωπος ἀπό τήν ἡδονή μιᾶς στιγμῆς πού ἔγινε καί ἡ αἰτία νά ὑπάρξει.»
Οδυσσέας Ελύτης, Τα μικρά έψιλον, από τη συλλογή κειμένων Εν λευκώ, εκδ. Ίκαρος.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
167 – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Μάνος Χατζιδάκις, ένα από τα πολλά διδάγματα που πήρα από αυτόν στην εφηβεία μου, ήταν να αποφεύγω το δωρεάν, (από τότε δεν ξαναπήγα σε δωρεάν συναυλία, ούτε κλεφτά σαν τζαμπατζής, κι ας μην είχα λεφτά) πρέπει να πληρώνεις ένα τίμημα για να εκτιμήσεις μια δημιουργία, καλή ή κακή, είναι μια αξία που δίδαξα και στις κόρες μου.
Όσο για την κομμένη σχέση σου με τα λεφτά, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα λεφτά πάνε σ΄αυτούς που τα θέλουν, ε δεν είναι και πολλοί αυτοί. 🙂
Πάνος με πεζά said
Και η γνωστή φράση «μαρτυράς χωρίς ξύλο !»
Pedis said
# 161 α) – Maria nostra speranza, abbi pietà di noi. Prega per noi.
Παναγιώτης Κ. said
@170.Γιάννη,όχι μόνο για προσωπικό όφελος. Υπάρχει και η…ψυχαναλυτική ερμηνεία του φαινομένου.
Δεν βγήκε τυχαία το «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου».
Το παράδειγμα με τον αγράμματο που πήγε στον ίδιο τον Αριστείδη χωρίς να τον γνωρίζει για να γράψει το όνομά ώστε να εξοστρακιστεί γιατί «βαρέθηκε να ακούει να τον λένε δίκαιο» νομίζω ότι είναι πολύ χαρακτηριστικό!
sarant said
153 Ευχαριστώ!
172 Δεν το(ν) ηξερα!
Γιάννης Ιατρού said
171: Η προξενήτρα/ρουφιάνα είναι ένας από τους στερεότυπους χαρακτήρες των κωμωδιών της ιταλικής Αναγέννησης
(οι υπόλοιποι (κάπως θυμίζουν μπλογκ 🙂 🙂 ::
ξεμωραμένος γέρος, σχολαστικός δάσκαλος, κοιλιόδουλοι υπηρέτες, ζωηρή υπηρέτρια, καθολικός καλόγερος, ερωτευμένο ζευγάρι).
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
173 Αν θυμάμαι καλά, στον Τρελαντώνη η Δέλτα έχει το «μαντατούρα» για το κορίτσι που κάρφωνε στους μεγάλους. Το ρήμα, πάντα, μαντατεύω.
Γιάννης Ιατρού said
177: Τι τα θες τα πολλά λόγια …

mitsos said
Καλησπέρα
Είπα να καθυστερήσω μπας και φιλοτιμηθεί να κάνει καμιά ανάρτηση ο ΜπλογκΟτιΝαναι…
Μάλλον δεν θύμωσε μόνο με εμένα … άρα έκανα κακό στο ιστολόγιο με την διαμάχη εκείνη.
Αν και το γκουγκλο-μεταφραστήρι δίνει κακούργος στα λατινικά ότι είναι ruffiano…
εγώ πάντως λατινικό ruffiano δεν βρίσκω σε κείμενο γνωστό και τυπωμένο πριν το 1500
Να είναι από το rufi – κόκκινοι ( και με ένα f …και σημασιολογικά άσχετο) νομίζω είναι υπόθεση χωρίς βάση
Να είναι όπως λένε κάποιοι από γερμανικό rugh= τραχύ με μόνο επιχείρημα τηνηχητική ομοιότητα είναι εξίσου τραβηγμένο
Από τις αρχές του 16o αιώνα εμφανίζεται σε δεκάδες κωμωδίες ο ρόλος με όνομα Ruffiana ως άκακη κουτσομπόλα που φέρνει ανακατοσσούρα σε όλη τη γειτονιά και ως προξενήτρα. ( Λέτε ο ρόλος αρχικά να αντιστοιχούσε σε κάποια κοκκινομάλλα προξενήτρα σε όπερα ; )
Και σε ανδρικό ρόλο που επίσης κρατά το φανάρι εμφανίζεται Ruffiano π.χ. εδώ :
https://drive.google.com/open?id=1nlx27SCTqA21IbaJHJnvI7dCtnNc9bIl
Σε κάποια Αγγλικά λεξικά λένε πως η αρχική παλαοιταλική σημασία είναι προαγωγός. Ενώ με την ευρύτερη έννοια του τυχοδιώκτη ανήθικου και έτοιμου για κάθε βρωμικη δουλειά, πρωτο εμφανίζεται στην Αγγλία το 1525 .
Θα ήταν ευχής έργον αν
α) έβρισκε κάποιος περισσότερα ελληνικά κείμενα με χρήση της νεότερης σημασίας του ρουφιάνου σαν σπιούνου ( Ερώτημα του σημερινού άρθρυ )
και
β) αν βρίσκαμε πριν το 1500 λατινικό κείμενο με κάποιο χαρακτηριστικό ruffxxxx
Γ-Κ said
https://en.wikipedia.org/wiki/Bogdan
It is derived from the Slavic words Bog/Boh (Cyrillic: Бог), meaning «god», and dan (Cyrillic: дан), meaning «gift». The name appears to be an early calque from Greek Theodore (Theodotus, Theodosius) with the same meaning.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bogdan_I_of_Moldavia
Μπογκντάν ο Ιδρυτής
Ιn Turkic documents, Moldavia was mentioned as «Kara-Boğdan»
https://en.wikipedia.org/wiki/Moldavia
Τhe original and short-lived reference to the region was Bogdania, after Bogdan I, the founding figure of the principality. The names Moldavia and Moldova are derived from the name of the Moldova River…
The name of the region in other languages include… Turkish: Boğdan Prensliği, Greek: Μολδαβία.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μωρέ μπράβο ο ρουφιάνος κοντά 200 σχόλια!
Τον τσάτσο ως συνώνυμο δεν είδα θαρρώ.
Ηράκλειτος said
Αφηνω εδω τις ετυμολογίες που δινουν οι ισπανοι για την λεξη «ρουφιανος -να».
https://dle.rae.es/?id=WnxwBK0
» rufián, na
Quizá del it. ruffiano, y este der. del lat. rufus ‘pelirrojo’, ‘rubio’, por alus. a la costumbre de las meretrices romanas de adornarse con pelucas rubias. »
1. m. y f. Persona sin honor, perversa, despreciable.
2. m. Hombre dedicado al tráfico de la prostitución.
http://etimologias.dechile.net/?rufia.n
Στην Αργεντινη εχει την εννοια του παρανομου ανθρωπου και του λαμογιου.
Ηράκλειτος said
Οπως μου λεν οι φιλοι μου εδω, εχει να κανει πιο πολυ με τον εκτος νομου… κατι σαν τον αλητη… αλλα που επιπλεον δεν εχει συναισθηματα…
gpointofview said
# 175
Ρε… μπαλαμό, από τότε που στάθηκε ο κόσμος οι τσιγγάνες που διαβάζουν τα μελλούμενα στο λένε, αν δεν ασημώσεις, η προφητεία δεν θα βγει !! Εσύ περίμενες τον μεγάλο Μάνο για να το μάθεις ;;
gpointofview said
# 178
Τόχουμε ξαναπει…
Οχι μόνο άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, αλλά και Ανάβυσσος η αναψυχή του !!
Μπούφος said
Εμένα πάντως, ότι και να γράφουν κάποιοι, ο Μπογδάνος μου φαίνεται γλυκούλης. Όπως και ο Αλέξης, πάντα! Ρουφιάνος λοιπόν, ο πουτανέμπορας!
Γς said
αυτή τη ρουφιάνα τη βάλατε;
Μιλάτε μου στον πληθυντικό θα με υποχρεώσετε!
μανιατολεσβιος said
στα συγχρονα αγγλικα παντως ruffian ειναι ο κακοποιος οχι ο μαστροπος.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Καλημέρα!
#183.
Χθες, άγρια μεσάνυχτα, περιπλανώμενος (αλλά όχι δυστυχισμένος…) ανάμεσα σε ρουφιάνους, ρουφιανέματα κλπ., έπεσα πάνω σε τούτο:
Κατέχαμε λιγοστά για το προσκύνημα των Ρωμιών στους Τούρκους. Τα καινούρια, όμως, χαμπέρια, μας φαρμάκωσαν. Κείνος ο σκατιάρης ο Τζολάκογλου, ο κοτζάμπασης της Ρεντί- νας, ο κερατάς που ρουφιάνεψε τον Κατσαντώνη στον Αλή,…
[Από το βιβλίο του Κ. Δέτσικα ’’Καραϊσκάκης ο στρατάρχης’’ (2005)]
και σε τούτο:
Οχι! Τον είχαν με ραπόρτο οι οχτροί του ρουφιανέψει στο σουλτάνο πώς τάχατες συναγροικιόταν με τούς κλεφταρματολούς — πού τότενες το Ντοβλέτι τούς είχε στου διαβόλου το κατάστιχο…
[Από το βιβλίο του Γιάννη Αναπλιώτη ’’Η Καλαμάτα στο χώρο της Ιστορίας’’ (1963)]
Η σημασία και στις δυο περιπτώσεις είναι σαφώς αυτή η πιο σύγχρονη του προδότη, καταδότη, σπιούνου. Παρά το ότι οι εκδόσεις είναι σχετικά πρόσφατες, η φρασεολογία παραπέμπει σε αφηγήσεις ή γραπτά τεκμήρια του τέλους 19ου αι. Αν, λοιπόν, πράγματι είναι έτσι, τότε έχουμε ασφαλή απάντηση στο ερώτημά μας ως προς το πότε εμφανίστηκε αυτή η χρήση.
Δυστυχώς δεν έχω τα βιβλία, οπότε δεν μπορώ να επαληθεύσω την υπόθεση.
Αν κάποιος τα (το) έχει, ας ενημερώσει σχετικά.
– Έχουμε, νομίζω, παραλείψει τη χρήση της λ. ρουφιάνος και ως γενική βρισιά, ιδίως για άντρες. Τη σημασία την καταγράφει ο Γ. Κάτος στο «Λεξικό της Λαϊκής και Περιθωριακής Γλώσσας», με αναζήτηση εδώ:
http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php/anazitisi/g-katou?chronoform=search_katos&event=submit
Και για όποιον θέλει, ιδού και το μνημονευόμενο τραγούδι με τη Γλυκερία:
(+1 στα 10 που αναφέρει το odgoo.gr 🙂 )
gpointofview said
# 193
Δεν νομίζω πως προκύπτει από τα κείμενα η έννοια του προδότη-καταδότη στο ρουφιανεύω. Πιο πολύ για μεσητεία μου μοιάζει , γνωστό είναι πως αρκετοί οπλαρχηγοί πολεμούσαν πότε μαζί με τον Αλή και πότε εναντίον του, δεν υπήρχε τότε η έννοια του ελληνικού κράτους
Επίχαρμος said
Για το καταληκτικό δλιστιχο https://youtu.be/StKahWH5gDE
nikiplos said
168@
Αυτόν που ηθελημένα ή αθέλητα δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό ο Ζήκος τον λέει Κουσκουσιάρη
🙂
loukretia50 said
Μικρό συμπλήρωμα
Αναφέρθηκαν οι ρουφιάνες του Κατσούρμπου, η Κρητική παράδοση και η Ιταλική κωμωδία, απλώς λίγες παραπάνω πληροφορίες από τα πρακτικά ενός λογοτεχνικού συνεδρίου:
Pietro Aretino :”Μαθήματα για την τέχνη της πορνείας και της ρουφιανιάς και για τις προδοσίες των ανδρών»
Κοινά στοιχεία στα μαθήματα Χορτάτζη και Αρετίνο για τη «λεπτή τέχνη της ρουφιανιάς» -σελ.5
Click to access 029._tupologia_tes_koines_gunaikas.pdf
Και συμπλήρωμα για τα Ισπανικά, εδώ βρίσκουμε πώς προσδιορίζεται ο ρουφιάνος στα έργα του Θερβάντες
The Cervantes Encyclopedia: L-Z By Howard Mancing
https://books.google.gr/books?id=GH9zBQZbbBQC&pg=PA631&lpg=PA631&dq=rufian+in+spanish+plays&source=bl&ots=tNx5srTQr-&sig=ACfU3U1d7SouJceLvXbevEiBF-H1iM1nyQ&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjBue7RqbPlAhV0URUIHTSKC84Q6AEwBnoECAgQAQ#v=onepage&q=rufian%20in%20spanish%20plays&f=false
El rufián dichoso, Cristóbal de Lugo (The Happy Ruffian, Cristóbal de Lugo). Published 1615
https://www.abebooks.com/rufian-dichoso-Fortunate-Ruffian-Pedro-Urdemalas/30086019102/bd
————————————————
Για γενικότερο χάζεμα , αν σας ενδιαφέρει (αν και για το θέμα είναι ελάχιστες οι αναφορές)
Histoire universelle du théâtre -Royer, Alphonse, 1803-1875
https://archive.org/details/histoireuniverse02roye/page/n8
“Que ne dites- vous plutot mon rufian et mon traître?” σελ.307 και άλλες
History of theatrical art vol.2 – σελ. 416 και υπάρχει ον λάιν ολόκληρη σχετική σειρά
https://archive.org/details/in.gov.ignca.3557/page/n415
————————–
O αθυρόστομος Ρουφίνος δε νομίζω να είχε καμιά σχέση, μάλλον ήταν μόνο λόγια!
loukretia50 said
Αθεόφοβε σόρυ, δεν το πρόσεξα!
loukretia50 said
198. άντε πάλι έφυγε!
Ξέμεινε σε πρώτο πλάνο η δική σου αναφορά,
μα δε μ΄έκανε ρουφιάνο η βιασύνη – δε μετρά
(ελπίζω!- οι σημασίες αλλάζουν !)
Γιάννης Ιατρού said
199: Τώρα τελευταία όλο αγουροξυπνημένη σε βρίσκω 🙂 🙂 🙂
(ο ρουφιάνος υπηρεσίας 😏)
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
#194.
Ίδωμεν…
loukretia50 said
200. Χμμμμ!
Πώς να τολμήσω να κάνω την έξυπνη σε παλαίμαχο λυκόπουλο? Μόνο διακριτική υπενθύμιση :
Η κακία της ημέρας : πας ρουφιάνος είναι τέρας
Να μάθεις τέχνη κι άστηνε, λέγαν οι πρεσβυτέροι
Ρουφιάνος όμως μη γινείς, θα χάσεις από χέρι.
Στ΄άγουρα χρόνια ρουφιανιές ήταν κυρίως ζήλεια
Μα γάτα αν ρουφιανεύανε τους έριχνε σκαμπίλια
(φατσούλες πολλές!!!)
Γιάννης Ιατρού said
202: <i:..τους έριχνε σκαμπίλια.. γουστάρω 😍🥰🎈😎
loukretia50 said
203. Αρνούμαι!
Οι μαζοχιστές με ζήλεια ας ρουφάνε χαμομήλια!
Aghapi D said
Σχετικοάσχετο:
Τί προτιμάτε; Makedonia ή Macedonia ;
sarant said
205 Κάτι θα εχουμε και το Σάββατο επ’ αυτού.
ΣΠ said
205
Makethonia.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
196>>Αυτόν που ηθελημένα ή αθέλητα δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό
Ξεπατοκάλαθο ξετελεμένο 🙂
Αγγελος said
(205) Πολύ προτού βρεθεί η λύση της «Βόρειας Μακεδονίας», σ’ενα αρθρίδιο με τίτλο «Ονόματα και τόποι» προοριζόμενο για το βραχύβιο (ένα τεύχος έβγαλε όλο κι όλο 🙂 ) «περί», εσωτερικό δελτίο Ελλήνων μεταφραστών της ΕΕ (το πρόλαβες, Νίκο; το 1991 ήτανε, νομίζω…), είχα ρίξει την ιδέα μήπως μια λύση θα ήταν να συμφωνήσουμε να λέγεται Makédoine/Makedonia/κλπ. η Ακατονόμαστη και Maécdoine/Macedonia/κλπ. η Αρχαία Μακεδονία και η σημερινή ελληνική επαρχία. Η σύνταξη μου ζήτησε ευγενικά να επιτρέψω να αφαιρέσει τη σχετική φράση, που ήτανε και το τέλος του κειμένου, με το σκεπτικό ότι δεν θα ήτανε πρέπον εμείς, ως υπάλληλοι της ΕΕ, να προτείνουμε λύσεις σε διπλωματικά ζητήματα… Εξακολουθώ να πιστεύω πως ήταν καλή ιδέα 🙂
sarant said
209 Το Περί το θυμάμαι. Και ακόμα καλύτερα Makedonija, τότε ήταν καιρός.
Γιάννης Ιατρού said
207: MaRkethonia 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
202 >>Μα γάτα αν ρουφιανεύανε τους έριχνε σκαμπίλια
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
(Eχει μπόλικα τουίτια και για το Σάββατο)
Γιάννης Ιατρού said
213: Εμ, μιά με τον ύπνο, μιά με το γούγλισμα κ.ά., συνέχεια «ευκαιρίες» δίνουν. Ούτε σούπερ μάρκετ να ήσαν! 😋
loukretia50 said
Λοιπόν, έχετε σκεφτεί ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι ρουφιάνοι χωρίς καμιά – ή σχεδόν! – κακή πρόθεση?
Μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων , για να κερδίσουν την προσοχή μας?
Τα μικρά παιδιά!
Γιάννης Ιατρού said
215: την κερδίζουν; 😂😂😲🤢
