Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πόσο πολέμησε το Λουξεμβούργο στον Δεύτερο Παγκόσμιο;

Posted by sarant στο 30 Οκτωβρίου, 2019


Χτες που ήταν 28η Οκτωβρίου κυκλοφόρησε στο Φέισμπουκ και σε διάφορους ιστότοπους ένα κείμενο με τίτλο «Το επος του 40 και στατιστικά«, συνοδευόμενο από το αφισάκι της φωτογραφίας, που δείχνει συγκριτικά τη διάρκεια αντίστασης διάφορων χωρών της Ευρώπης στις δυνάμεις του Άξονα.

Το κείμενο ξεκινάει με τον εξής ισχυρισμό:

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας.

Ακολουθεί ο πίνακας με τη διάρκεια αντίστασης των διάφορων χωρών, όπως βλέπετε και στο αφισάκι, και με τις απώλειες στον πληθυσμό κάθε χώρας, και στη συνέχεια διαβάζουμε τις δηλώσεις διάφορων πολιτικών ηγετών, από τον Στάλιν και τον Ντε Γκολ μέχρι τον Χίτλερ, που όλοι τους αναγνωρίζουν και επαινούν την πολεμική προσπάθεια των Ελλήνων και τη συμβολή τους στη νίκη των Συμμάχων.

Δεν θα εξετάσω τις δηλώσεις των ηγετών, αν όντως έγιναν και αν τεκμηριώνονται, παρόλο που ένας φίλος επιμένει ότι η αποδιδόμενη στον Χίτλερ δήλωση είναι ανύπαρκτη. Αν θέλετε και μπορείτε, το θίγετε στα σχόλια.

Θα περιοριστώ στο πρώτο (και μικρότερο) τμήμα του κειμένου, που βρίθει από απλουστεύσεις, λάθη και υπερβολές. Επειδή όμως τα λάθη και οι υπερβολές είναι ευχάριστα για το εθνικό μας φρόνημα, πολλοί τα αναπαράγουν άκριτα, όπως έχουμε δει κατά κόρον να γίνεται και σε κείμενα για τη γλώσσα.

Ήδη η εισαγωγική φράση του κειμένου, που την επαναλαμβάνω εδώ, είναι διάτρητη:

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα δέχτηκε την επίθεση της Ιταλίας από τις 28 Οκτωβρίου 1940 και, από τις 6 Απριλίου 1941 την επίθεση της Γερμανίας. Ο βουλγαρικός στρατός δεν επιτέθηκε στο ελληνικό έδαφος όσο διαρκούσε ο πόλεμος. Αν και η Βουλγαρία προσχώρησε στον Άξονα την 1η Μαρτίου 1941, δεν συμμετείχε στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ή εναντίον της Ελλάδας. Φυσικά νεμήθηκε ελληνικό έδαφος αλλά αυτό έγινε μετά την ελληνική συνθηκολόγηση. Όσο για «αλβανικό στρατό», τη στιγμή που η χώρα ήταν προτεκτοράτο των Ιταλών από το 1939 (πριν ξεσπάσει ο Β’ ΠΠ), αυτό είναι ανέκδοτο ή έστω σόφισμα.

Οπότε, δύο χωρών τους στρατούς αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα -και δεν ειναι και λίγο.

Είναι «η μοναδική χώρα» που δέχτηκε τέτοια επίθεση; Πιθανώς. Βέβαια, η Σοβιετική Ένωση, αν και είχε να πολεμήσει κυρίως με τους Γερμανούς, ωστόσο δέχτηκε επίθεση και από στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών: Ιταλοί, Ούγγροι, Ρουμάνοι, Σλοβακοι, Κροάτες, Φινλανδοί  βρήκαν επίσης τον θάνατο στις ρωσικές στέπες -και εδώ μιλάμε για συμμετοχή επισημου τακτικού στρατού, συχνά σε μεγάλους αριθμούς, όχι για τάγματα εθελοντών, όπως η ισπανική Κυανή Μεραρχία.

Δεν επιχειρώ να συγκρίνω μια χώρα απέραντη, έναν κολοσσό όπως η ΕΣΣΔ με μια χώρα μικρομεσαία όπως η Ελλάδα, αλλ’ ας μην αναζητούμε μοναδικότητες εκεί που δεν υπάρχουν.

Όσο για τη διάρκεια της αντίστασης διαφόρων χωρών, φοβάμαι πως ο συντάκτης αναδεικνύεται σε Προκρούστη, καθώς τεντώνει τη διάρκεια της ελληνικής αντίστασης και μικραίνει τη διάρκεια της αντίστασης των άλλων χωρών.

Πόσον καιρό αντιστάθηκε η Ελλάδα; Εγώ λέω από τις 28 Οκτ. 1940 έως τις 27 Απριλίου 1941 που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα (είχε ήδη υπογραφεί η συνθηκολόγηση). Αλλά αυτό το διάστημα είναι 6 μήνες μόνο. Για να βγουν οι 219 μέρες, προφανώς ο συντάκτης υπολογίζει τη μάχη της Κρήτης, που τελείωσε την 1η Ιουνίου 1941. Και πάλι, από 28.10.1940 έως και 1.6.1941 είναι 217 μέρες και όχι 219, αν θέλουμε ακρίβεια. Βέβαια, με την ίδια λογική κάποιος Δανός μπορεί να μας πει πως η Δανία δεν κατελήφθη ποτέ ολόκληρη, αφού Φερόες, Ισλανδία και Γροιλανδία δεν έπεσαν ποτέ στα χέρια των Γερμανών.

Επίσης, ο συντάκτης υποστηρίζει πως η Γιουγκοσλαβία αντιστάθηκε μόνο 3 μέρες. Κι όμως, η επίθεση του Άξονα άρχισε στις 6 Απριλίου και η συνθηκολόγηση υπογράφτηκε στις 18 Απριλίου, 12 μέρες. Και να σημειώσουμε παρεμπιπτόντως ότι η Γιουγκοσλαβία όντως δέχτηκε επίθεση από πολλούς στρατούς: Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία -ενώ οι δυνάμεις του Άξονα είχαν και την εφοδιαστική υποστήριξη της Ρουμανίας. Ένας Γιουγκοσλάβος με τα μυαλά του συντάκτη θα πρόσθετε ασφαλώς και τον… αλβανικό στρατό (έγιναν μάχες και σε αυτό το μέτωπο).

Και τέλος δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε τη μικρή διάρκεια της αντίστασης χωρών όπως το Βέλγιο ή η Πολωνία, που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τον γερμανικό οδοστρωτήρα, με την πολύμηνη και νικηφόρα πολεμική δράση του ελληνικού στρατού που είχε να αντιμετωπίσει εντελώς διαφορετικόν αντίπαλο.

Ασφαλώς θα βρείτε και άλλα κενά στο κειμενάκι που παρουσίασα, το οποίο αξίζει ανασκευή μόνο και μόνο επειδή φοράει τον μανδύα της σοβαρότητας και της στατιστικής.

Η ελληνική πολεμική προσπάθεια ήταν τιτάνια· όταν την παραφουσκώνουμε με υπερβολές μάλλον την ψευτίζουμε. Και δεν ταιριάζει με το μεγαλείο που έδειξαν οι παππούδες μας στη Πίνδο ο χλευασμός των εγγονών στη «μηδενική» αντίσταση χωρών όπως η Δανία ή το Λουξεμβούργο, όπου είτε για λόγους μορφολογίας του εδάφους είτε εξαιτίας της αβυσσαλέας διαφοράς στον συσχετισμό δυνάμεων ήταν μάταιο να αντιταχθεί άμυνα.

Οι γλαφυρές λεπτομέρειες στο παραπάνω κειμενάκι για τον μοτοσικλετιστή που πήρε το στέμμα του βασιλιά της Δανίας πρέπει να είναι παραμύθι -δεν βρήκα τίποτα σχετικό σε καμιά πηγή. Αλλά για τη Δανία δεν ξέρω πολλά πράγματα.

Ξέρω ομως για το Λουξεμβούργο, το οποίο δεν είχε καν τακτικό στρατό μετά τη Συνθήκη του 1867 με την οποία κηρύχτηκε η ουδετερότητά του. Οι στρατιώτες ήταν εθελοντές, συνολικά 425 άνδρες -και άλλοι 250 χωροφύλακες. Οι Γερμανοί παρέταξαν 50.000 άνδρες και 600 άρματα μάχης -όχι (μόνο) για να κάμψουν την αντίσταση των λουξεμβουργιανών δυνάμεων αλλά για να προελάσουν προς το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Η κατάληψη του Λουξεμβούργου ολοκληρώθηκε μέσα σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες. Η Μεγάλη Δούκισσα Σαρλότα διέφυγε στη Γαλλία και τελικά στο Λονδίνο (μάλιστα ο διάδοχος και μετέπειτα Μέγας Δούκας Ιωάννης κατατάχτηκε στον βρετανικό στρατό και πήρε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας). Ο Χίτλερ προσάρτησε το Μεγάλο Δουκάτο, το οποίο αποτέλεσε τμήμα ενός γερμανικού νομού -δηλαδή, σε αντίθεση με το Βέλγιο ή την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο έπαψε να έχει κρατική υπόσταση. Εφαρμόστηκε πολιτική εκγερμανισμού.

Ανακοίνωση για την εκτέλεση απεργών

Και βέβαια, εφόσον οι κάτοικοί του θεωρήθηκαν Γερμανοί, το 1942 πάρθηκε απόφαση να στρατολογηθούν και να σταλούν στο ανατολικό μέτωπο. Κηρύχτηκε απεργία, με επίκεντρο το Βιλτς, στον βορρά της χώρας. Οι πρωταίτιοι, 21 άτομα, εκτελέστηκαν -οι 20 με τυφεκισμό και ο ένας, που ήταν γερμανικής καταγωγής, αποκεφαλίστηκε ως προδότης.

Υπήρχαν βέβαια και φιλογερμανοί, όπως και οπαδοί του εκγερμανισμού -δεν είναι παράδοξο σε τόσο γειτονικούς λαούς. Ωστόσο, στην πρώτη απογραφή πληθυσμού που έκανε ο κατακτητής η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσαν «Λουξεμβούργιοι» και ομιλητές της λουξεμβουργιανής γλώσσας.

Η βασική μορφή αντίστασης ήταν η άρνηση στράτευσης.  Κάπου το 40% των στρατεύσιμων κρύφτηκαν και δεν παρουσιάστηκαν -το Λουξεμβούργο δεν έχει ψηλά βουνά αλλά το βόρειο τμήμα της χώρας, σε υψόμετρο κοντά στα 500μ., καλύπτεται από πυκνά δάση. Εκεί κρύβονταν μέσα σε σπηλιές οι refractaires, σε μικρές ομάδες των 4-5 νέων. Αρκετούς τους εντόπισε ο κατακτητής, είτε έπειτα από προδοσία είτε από πλημμελή συνωμοτικότητα -και το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Συχνά εκεί που περπατάω βλέπω μνημεία της εποχής εκείνης, μέσα στο δάσος. Πολλοί έφυγαν από τη χώρα, κυρίως από τον Βορρά, απ’ όπου περνούσαν στο Βέλγιο, και κάποιοι έφτασαν στην Αγγλία και πολέμησαν μετά στην απόβαση στη Νορμανδία. Άλλοι κρύβονταν σε εγκαταλειμμένες στοές ορυχείων, φυσικά με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής.

Γίνονταν και σαμποτάζ, ενώ αρκετοί Λουξεμβούργιοι συμμετείχαν στη γαλλική αντίσταση. Ένας από αυτούς, ένας κομμουνιστής γιατρός με το σημαδιακό όνομα Σαρλ Μαρξ (άλλωστε κι ο Μαρξ λίγο πιο πάνω γεννήθηκε), μετά την απελευθέρωση διετέλεσε υπουργός υγείας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε, πριν βρει πρόωρα τον θάνατο σε αυτοκινητιστικό. Υπάρχει σήμερα λεωφόρος που τιμάει το όνομά του -στην ονομασία μάλιστα προσδιορίζεται πως ήταν ο γιατρός και όχι ο διασημότερος συνονόματος: Boulevard Dr Charles Marx.

Οι βιαίως επιστρατευθέντες Λουξεμβούργιοι στάλθηκαν στο ανατολικό μέτωπο, όπου είχαν βαριές απώλειες. Κάποιοι αυτομόλησαν. Ο Ηλίας Έρεμπουργκ περιγράφει στα απομνημονεύματά του μια σκηνή. Βρισκοταν στο μέτωπο ως δημοσιογράφος και τον ειδοποίησαν, μια και τον ήξεραν για γλωσσομαθή, να έρθει να τους βοηθήσει, επειδή έχουν πιάσει έναν Γερμανό αυτόμολο, που λέει ότι δεν είναι Γερμανός, αλλά δεν είναι και Αλσατός, είναι κάτι άλλο.

Ήταν, φυσικά, Λουξεμβούργιος. Ζήτησε από τον Έρενμπουργκ χαρτί και έγραψε: «Προς την ΑΕ τη Μεγάλη Δούκισσα Σαρλότα. Υπακούοντας στις διαταγές σας, αυτομόλησα στον Ερυθρό Στρατό». Υπέγραψε και παραδόθηκε. (Οι Λουξεμβούργιοι αιχμάλωτοι στέλνονταν σε ξεχωριστό στρατόπεδο, στο Ταμπόβ, όπου οι συνθήκες ήταν κάπως καλύτερες).

Και βέβαια βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε το προσωρινά απελευθερωμένο Λουξεμβούργο προς τα τέλη του πολέμου, όταν ο Χίτλερ εξαπέλυσε την τελευταία, απελπισμένη αντεπίθεσή του, τη μάχη των Αρδεννών, και όλο το βόρειο τμήμα της χώρας βρέθηκε καταμεσίς στο μάτι του ολέθρου.

Φυσικά η Ελλάδα είχε ρωμαλέο, μαζικό και ένοπλο αντιστασιακό κίνημα, που ως τώρα αποτελεί τίτλο τιμής για το Κομμουνιστικό Κόμμα που στάθηκε πρωτεργάτης του και βέβαια ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Με το να τονίζουμε τις θυσίες και την αντίσταση άλλων λαών δεν υποτιμάμε τις δικές μας.

Υπάρχει όμως και μια σύγκριση για την οποία δεν μπορούμε να καμαρώνουμε.

Μετά τον πόλεμο, οι Λουξεμβουργιανοί δωσίλογοι δικάστηκαν και τουλάχιστον 12 άτομα εκτελέστηκαν τους πρώτους μήνες μετά την απελευθέρωση. Ο Νταμιάν Κράτσενμπεργκ, ο επικεφαλής του φιλογερμανικού κινήματος, διέφυγε στη Γερμανία, αλλά είχε την απερισκεψία να στείλει γράμμα στην κόρη του και τον έπιασαν και τον εκτέλεσαν το 1946.

Στην Ελλάδα όμως, παρά τις πρώτες δίκες των δωσιλόγων, κανείς δεν εκτελέστηκε (αν κάνω λάθος διορθώστε με) και πολλοί εντάχθηκαν στον κρατικό μηχανισμό μετά τον πόλεμο.

Ο φον Γιοσμάς, καταδικασμένος ερήμην σε θάνατο, φυλακίστηκε πέντε χρόνια και μετά του δόθηκε χάρη, συμμετείχε ως επικεφαλής παρακρατικής οργάνωσης στη δολοφονία του Λαμπράκη και τώρα ο γιος του ζητάει τα ρέστα. Σε θάνατο είχε καταδικαστεί και η Σίτσα Καραϊσκάκη, αλλά αμνηστεύθηκε και στα τελευταία χρόνια της ζωής της τής χορηγήθηκε τιμητική λογοτεχνική σύνταξη. Ακόμα και ο δωσίλογος πρωθυπουργός Έκτωρ Τσιρονίκος, που ακολούθησε (όπως και ο Γιοσμάς και η Καραϊσκάκη) τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα και σχημάτισε… εξόριστη γερμανόφιλη κυβέρνηση στη Βιέννη, επίσης καταδικασμένος σε θάνατο, αποφυλακίστηκε το 1952. Δεν περίσσευαν σφαίρες, βλέπετε, το κράτος είχε εκτελέσει τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του.

Οπότε, στο θέμα της τιμωριας των προδοτών έχουμε να διδαχτούμε από τους άλλους λαούς.

 

 

 

 

 

107 Σχόλια προς “Πόσο πολέμησε το Λουξεμβούργο στον Δεύτερο Παγκόσμιο;”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Απ΄ότι βλέπω, εσείς οι Λουξεμβουργιανοί υπερασπίζεστε με πάθος την ιστορία σας! 🙂 🙂
  Πάντως το dr. δεν διαφοροποιεί θεαματικά τον γιατρό από τον ορίτζιναλ Μάρξ, ο οποίος ήταν επίσης διδάκτωρ! (Σύγκριση των ατομικών θεωριών Δημόκριτου και Επίκουρου, 1841, Ιένα)

 2. Alexis said

  Εξαιρετικό κείμενο, μετρημένο, σοβαρό και τεκμηριωμένο.
  Η κατακλείδα του, περί της τύχης των δωσιλόγων, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

  Μια παρατήρηση μόνο: θεωρώ πως ναι, η μάχη της Κρήτης πρέπει να συμπεριληφθεί στον χρόνο που η Ελλάδα αντιστάθηκε στον εισβολέα, με την έννοια ότι ο πόλεμος συνεχίστηκε σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος μέχρι την πλήρη κατάληψη του νησιού την 1η Ιουνίου 1941.

 3. nikiplos said

  καλημέρα… Κάθε λαός έχει τους μύθους του. Οι μύθοι συντηρούν το ηθικό στον πόλεμο. Το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και της Γιουκοσλαβίας επέτρεψε την ανάπτυξη αντιστασιακών εστιών κατά τη διάρκεια των κατοχών των δύο αυτών χωρών.
  Τα υπόλοιπα είναι σανός για ευκολόπιστους, περί ανδρείας κλπ. Τα έχει θίξει πολύ ωραία η λαϊκή σοφία με τον μεγαλέξανδρο και το καταραμμένο φίδι. Κάπου ο (χάρτινος) Μεγαλέξανδρος λέει «έτοιμοι για την επίθεση»
  και ο Καραγκιόζης μονολογεί κρυφά:
  «καλά… κάτσε να κρυφτώ εγώ εδώ κάπου, και κάνε εσύ μόνος σου την επίθεση!»

 4. nikiplos said

  2 Μόνο που την αντίσταση την έκαναν οι Άγγλοι και όχι οργανωμένος ελληνικός στρατός αγαπητέ… 🙂

 5. nikiplos said

  Επίσης να προσθέσω πως στο Αλβανικό Έπος έχουν και οι Άγγλοι μέρισμα, γιατί συμμετείχαν σε αυτό, όσο κι αν εμείς θέλουμε να το αποκρύπτουμε…

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 7. Νέο Kid said

  Oι Γιουγκοσλάβοι αντιστάθηκαν 3 μέρες? Ο Τίτο και οι παρτιζάνοι το ξέρουν αυτό?…

 8. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..και βέβαια, ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ!..

 9. Φώτης said

  Μας αναγκάζετε να σκαλίσουμε τον εμφύλιο τώρα.

  Ενώ δικαίως Κε.Σαραντάκο δεν πιστεύετε στην «μοναδικότητα» του ηρωισμού της Ελλάδας, την επικαλείστε αναφορικά με την αντιμετώπιση των δοσιλόγων. Λέτε εν ολίγοις ότι στην Ελλάδα οι προδότες βγήκαν λάδι, λόγω των χαρακτηριστικών του λαού μας ή της πολιτικής μας.
  Διαφωνώ και πιστεύω ότι αν ισχύουν τα νούμερα που γράφετε αυτό οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούσαν και όχι στη «φύση» μας ή στο «χαρακτήρα» μας

  Για παράδειγμα, στα Δεκεμβριανά ο Υφυπουργός Στρατιωτικών, Λεωνίδας Σπάης (δεξιός δεν ήταν) χρησιμοποίησε 12.000 φυλακισμένους ταγματασφαλίτες για να αντιμετωπίσει την πολιορκία της Αθηνας από τις δυνάμεις του ΕΑΜ. Η κίνησή του αυτή προφανώς κρίθηκε επιτυχής εκ του αποτελέσματος.
  Καταλαβαίνετε όμως πως η χρήση των «προδοτών» και των «δοσιλόγων» προς όφελος της νόμιμης ελληνικής κυβέρνησης λειτούργησε στη συνέχεια και σαν συγχωροχάρτι για τα πεπραγμένα τους.

  Ναι! Ιδανικά θα είχαμε μεταπολεμικά ένα κράτος που θα τιμωρούσε επαρκώς και παραδειγματικά τους προδότες της Κατοχής. Αλλά δεν μπορέσαμε να έχουμε αυτό το κράτος διότι είχαμε τον εμφύλιο πόλεμο.

 10. Georgios Bartzoudis said

  (α) «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας»
  # Δεν αξίζει να διαβάζει κανείς τέτοια κείμενα. Το είδα και γω και το προσπέρασα.
  Χρήσιμες οι πληροφορίες για τη Λουξεμβουργιανή αντίδραση.

  (β) «η Ελλάδα είχε ρωμαλέο, μαζικό και ένοπλο αντιστασιακό κίνημα, που ως τώρα αποτελεί τίτλο τιμής για το Κομμουνιστικό Κόμμα»
  # Ελλιπές: Εγώ θα το συνέτασσα ως εξής: «η Ελλάδα είχε ρωμαλέο, μαζικό και ένοπλο αντιστασιακό κίνημα, που ως τώρα αποτελεί τίτλο τιμής [ου μην αλλά και ντροπής] για το Κομμουνιστικό Κόμμα»

  (γ) «Στην Ελλάδα όμως, παρά τις πρώτες δίκες των δωσιλόγων, κανείς δεν εκτελέστηκε* (αν κάνω λάθος διορθώστε με) και πολλοί* εντάχθηκαν στον κρατικό μηχανισμό μετά τον πόλεμο».
  # * citation needed, που λένε και στη Βικιπαίδεια!

 11. ilias said

  Για τον Χίτλερ, μία επαινετική δήλωση του για την ελληνική αντίσταση υπάρχει στο «Hitler’s war» του Ίρβινγκ. Τώρα, το κατα πόσο είναι έγκυρη (αν είναι αυτή), θα σας γελάσω.

 12. Φυσικά πολλοί δοσίλογοι εκτελέστηκαν από τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ. Να τα λέμε κι αυτά 😉

 13. Alexis said

  #4: Όχι μόνοι τους βέβαια, συνεπικουρούμενοι από ολόκληρες μονάδες του ελληνικού στρατού που είχαν παραμείνει στο νησί και από πολίτες.

 14. Γς said

  > το μεγαλείο που έδειξαν οι παππούδες μας στη Πίνδο

  Κι οι πατεράδες μας κι οι πατεράδες μας!

 15. Alexis said

  Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Σαραντάκος έχει καταφέρει επί 4 μέρες να μας κάνει να συζητάμε για τον πόλεμο του ’40, την ελληνική αντίσταση και τον εμφύλιο!

  27/10: Ελύτης και «πορεία προς το μέτωπο»
  28/10: Βάρναλης και Σαρλώ
  29/10: Χαράλαμπος Κανόνης
  30/10: Πόσο αντιστάθηκε η Ελλάδα και πόσο οι υπόλοιπες χώρες 😊😊😊

 16. rizes said

  ΝΑΖΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2017/01/17/%ce%b7-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%83/

 17. nikiplos said

  9@ τέλος: πολύ σωστά.

  Να προσθέσω πως ο εμφύλιος είχε αρχίσει από το 1943 στη χώρα μας με τις εκκαθαρίσεις του ΕΛΑΣ ενάντια σε μη ελεγχόμενες από αυτό αντιστασιακές ομάδες. Το αυτό και με αντίστοιχες εκκαθαρίσεις από τον ΕΔΕΣ και διώξεις αριστερών στις δικές του περιοχές.

  Στα 1944 ο εμφύλιος μαίνεται σκληρός. Πριν φύγουν οι Γερμανοί, ο Άρης εκκαθαρίζει την πελοπόννησο. (Δεν ξεκίναγε από το χωριό του κι αυτός ο Χριστιανός?)
  – Υπάρχει η επίθεση του ΕΔΕΣ στην Άρτα ενάντια σε επονίτες. Εκτέλεση επονιτών.
  -Λιντσάρισμα πολλών δήθεν δοσίλογων από τους μαυροσκούφηδες του Άρη στην Πελοπόννησο.
  -Σφαγή στο Μελιγαλά (26 Σεπτεμβρίου 1944) από το ΕΑΜ. Τα νούμερα παίζουν αλλά ο Καψάσκης το 1961 έβγαλε από εκεί 700 πτώματα περίπου, μεταξύ τους κι ανήλικα παιδιά. Αρκετοί ήταν τελείως άφταιγοι όπως ο πατέρας του Μπούτου, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

  Κι όλα αυτά πριν τις διάφορες «συμφωνίες» που ήταν στα χαρτιά και ποτέ δεν τηρήθηκαν ένθεν κακείθεν… ποιοί δοσίλογοι…

 18. nikiplos said

  15@ έλα μου ντε! 🙂 🙂

 19. Mard said

  #5

  Οι Άγγλοι συμμετείχαν στις συγκρούσεις κατά την διάρκεια της γερμανικής εισβολής, όχι στο αλβανικό μέτωπο.

  Γενικά το κείμενο είναι γεμάτο ανακρίβειες και συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι επικράτησαν των Ιταλών στις Άλπεις, ενώ, αν λάβουμε υπ’ όψιν την ημερομηνία κήρυξης του πολέμου, τότε αντιστάθηκαν πολύ περισσότερο από έναν μήνα. Θα έλεγα ότι το κείμενο προωθεί ορισμένες αντιλήψεις, εναντίον των οποίων ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αγωνίστηκε.

  Σε ό,τι αφορά τους δωσίλογους, μερικοί όπως ο Πούλος εκτελέστηκαν, όμως εννοείται πως η συντριπτική πλειοψηφία επανεντάχθηκε στον κρατικό μηχανισμό, με στόχο την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Η περίπτωση του Πoύλου εξηγεί την επιρροή της ακροδεξιάς στην Κρύα Βρύση.

  Σχετικά με το γλωσσικό θέμα, πιστεύετε ότι θα έπρεπε να εξελληνίζουμε τα ονόματα των ηγεμόνων ή μήπως όχι; Πρόσεξα ότι γράψατε Σαρλόττα, αν και εγώ προσωπικά θα προτιμούσα την γραφή Καρλόττα.

 20. […] Χτες που ήταν 28η Οκτωβρίου κυκλοφόρησε στο Φέισμπουκ και σε διάφορους ιστότοπους ένα κείμενο με τίτλο “Το επος του 40 και στατιστικά”, συνοδευόμενο από το αφισάκι της φωτογραφίας, που δείχνει συγκριτικά τη διάρκεια αντίστασης διάφορων χωρών της Ευρώπης στις δυνάμεις του Άξονα. Το κείμενο ξεκινάει με τον εξής ισχυρισμό: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/10/30/luxembourg/ […]

 21. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  19 Αμφιταλαντεύτηκα ανάμεσα στο Καρλότα και στο Σαρλότα, αλλά στα γαλλικά (επίσημη γλώσσα του κράτους τότε) είναι Charlotte.

 22. Σπύρος Α. said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο, ένας από τους ελάχιστους δοσίλογους που εκτελέστηκαν από το επίσημο ελληνικό κράτος ήταν ο Γεώργιος Πούλος το 1949.

 23. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  @15. Μ᾿ αὐτὰ καὶ μ᾿ αὐτά, τὸν ἔκανε τετραήμερο τὸν ἑορτασμὸ τῆς ἐθνικῆς ἐπετείου ὁ Νικοκύρης.

  Ἄλλη μιὰ σχετικὴ δημοσίευση αὔριο καὶ τὸν κάνει πενθαήμερο, πού ᾿λεγε κι ὁ Μπαλοῦρδος. 🙂

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οπωσδήποτε ο εμφύλιος και η συμμετοχή σ’ συτόν λειτούργησε σαν κολυμπήθρα ωτός Σιλωάμ για πολλούς δωσίλογους. Αρκετούς, βέβαια, δωσίλογους ή φερόμενους ως δωσίλογους εκτέλεσε η ΟΠΛΑ, όπως λέει και ο Δύτης:

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://athens.indymedia.org/post/1589268/&ved=2ahUKEwiSl-Xs08PlAhVeUBUIHWZPAFAQFjALegQIBBAB&usg=AOvVaw3TGZ_lxYn9DCeZzM53–lp&cshid=1572427302151

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ, διορθώνω.

 26. Η πολιτική ακολουθεί (με διαφορά φάσεως) πάντα το ποδόσφαιρο…Παλιά είχαμε Δεξιά και Πασόκ στο πρότυπο των ΟΣΦΠ και ΠΑΟ. Μετά αυτοί «οι δύο έσονται εις σάρκαν μίαν», το Πασόκ ουρά της Νουδουλας και ο ΠΑΟ παράρτημα του ΟΣΦΠ οπότε φθάσαμε στο δίπολο ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική με την Νουδούλα και κανέναν, μέχρι να προκύψει κάτι από τον ζαλισμένο Σύριζα !
  Τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ έκανε κι ένα νταμπλ με αήττητο πρωτάθλημα (και πάει για το μπακτουμπακ) στην πολιτική, μελαχροινά τα βλέπω τα πράματα για να μην είπω σκούρα…

 27. nikiplos said

  το βρήκα στην Τουΐτα και μου άρεσε:
  για τιμωρία οι κοπέλες που έκαναν χαβαλε στην παρέλαση εμπνευσμένο από Μόντι Πάιθον θα αναγκαστούν να δουν τις βιντεοταινίες του Βούρου: Σχολή θηλυκών καμακιών, Οι σκληροί του Μπραχάμι, Για όλα φταίνε οι γκόμενες, Ματάκιας και βρωμόστομος και Πολιτσμάνα του σαματά η μάνα

 28. Νέο Kid said

  26. Πάντως, αν μου επιτρέπεις, κορόιδο πιάνεσαι που το κάνεις τζάμπα και δε βγάζεις χαρτζηλικάκι! Οι άλλοι οι αγράμματοι στο Σουδουνουέη ή στο Οπεν δηλαδή ,είναι πιο μάγκες από σένα; που ξέρεις και πέντε γράμματα ρε αδερφέ!

 29. Κουνελόγατος said

  Για το θέμα των δ*σίλογων υπάρχει ένα πολύ καλό και αναλυτικό βιβλίο που έγραψε ο Δημήτρης Κουσουρής (παραλίγο θύμα των αυγών στη Σχολή Ευελπίδων πριν από αρκετά χρόνια).
  Αυτό που με εντυπωσίασε όταν το διάβασα, είναι πως το Πρωτοδικείο (αν θυμάμαι καλά) δεν του επέτρεψε να φωτοτυπήσει τους φακέλους, ούτε νομίζω να κρατήσει σημειώσεις. Εννοείται πως του απαγόρευσαν να γράψει ονόματα, εκτός από τις γνωστές περιπτώσεις, γιατί εμπίπτει λέει στα προσωπικά δεδόμενα. Αν κάνω λάθος, ας με διορθώσει όποιος το έχει διαβάσει, θα το επαληθεύσω το βράδυ…

 30. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το βάζω και εδώ να υπάρχει:

  Εκδήλωση στη μνήμη της Αμαλίας το Σάββατο 2/11 ώρα 20:00 στη Μεσοποταμία, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.

 31. Λεύκιππος said

  0. Αν και η Βουλγαρία προσχώρησε στον Άξονα την 1η Μαρτίου 1941, δεν συμμετείχε στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ή εναντίον της Ελλάδας. Φυσικά νεμήθηκε ελληνικό έδαφος …… νεμήθηκε;

 32. ΣΠ said

  31
  Ρήμα: νέμομαι

  Μέσος Αόριστος
  ἐνειμάμην
  ἐνείμω
  ἐνείματο
  ἐνειμάμεθα
  ἐνείμασθε
  ἐνείμαντο

  Παθητικός Αόριστος
  ἐνεμήθην
  ἐνεμήθης
  ἐνεμήθη
  ἐνεμήθημεν
  ἐνεμήθητε
  ἐνεμήθησαν

 33. ap8938 said

  29 ο κουσουρής γράφει επί λέξει «Τα αρχεία του Ειδικού Δικαστηρίου Δοσιλόγων Αθηνών είχαν παραμείνει για δεκαετίες απρόσιτα στην έρευνα. Όταν, στα μέaα του 2004, εντόπισα τις αποφάσεις, τα Πρακτικά και τα βουλεύματα στο αρχείο του Εφετείου Αθηνών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και ζήτησα να μου επιτραπεί να τα μελετήσω, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Εφετείου αρχικά αρνήθηκε ότι το αρχείο είχε διασωθεί, είτε από άγνοια είτε από συνειδητή απροθυμία. Σε κάθε περίπτωση, η διστακτικότητα των Αρχών ήταν εύκολα ερμηνεύσιμη, ως κατάλοιπο μιας μακρόχρονης συλλογικής απώθησης αλλά και ως προϊόν μιας περιόδου «εθνικής ευφορίας», κατά την οποία η επιστροφή στις πιο σκοτεινές και διχαστικές πτυχές του παρελθόντος αντιμετωπιζόταν αν μη τι άλλο με δυσπιστία. Στη συνέχεια, χρειάστηκε να ζητήσω και να λάβω την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπό τον όρο να τηρήσω την ανωνυμία των προσώπων που αναφέρονται στα διάφορα έγγραφα, κατά την καταγραφή και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας».

 34. Κουνελόγατος said

  33. Αυτά τα αντέγραψες από το βιβλίο ή τα βρήκες σε συνέντευξη;

 35. Pedis said

  Οπότε, στο θέμα της τιμωριας των προδοτών έχουμε να διδαχτούμε από τους άλλους λαούς.

  Σχετικό είναι αυτό.

  Βέβαια, αν κάνουμε τη σύγκριση με την Ελλάδα που οι δοσίλογοι αποτέλεσαν μέρος του κρατικού μηχανισμού, των μυστικών υπηρεσιών, του παρακράτους, του στρατού, έλαβαν θέσεις ευθύνης και μπόλιασαν με το ιδεολογικό τους στίγμα τη μεταπολεμική ακρο/δεξιά παράταξη

  τότε η μεταπολεμική Ιταλική εμπειρία δεν βρίσκεται πολύ μακριά.

 36. atheofobos said

  Μια από τις βασικές αιτίες της μη τιμωρίας των δοσίλογων ήταν και εμφύλιος ο οποίος με τις εκκαθαρίσεις του ΕΛΑΣ είχε στην ουσία αρχίσει από το 1943, οπότε οι περισσότεροι από αυτούς προσχωρώντας στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρεθήκαν αυτόματα στο αντικομουνιστικό στρατόπεδο και στο απυρόβλητο. Λόγω δε του εμφυλίου οι περισσότερες δίκες έγιναν μετά το 1950 που και η αντίληψη του κόσμου για τον δοσιλογισμό δεν ήταν πλέον η ίδια όπως το 1944, σε μια διαδικασία που ο ιστορικός Νόρμπερτ Φράι συνόψισε με το τρίπτυχο «αμνήστευση, επανενσωμάτωση, αποστιγματισμός»….
  Πάντως ανάμεσα σε 1945 και 1949 εκτελέστηκαν με απόφαση πολιτικών ή στρατιωτικών δικαστηρίων 25 δοσίλογοι και πάνω από 3.000 καταδικασθέντες ως μέλη ή συνοδοιπόροι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.
  Ακόμη χαμηλότερο ποσοστό τιμωρίας είχε η Ιταλία, όπου είχε δοθεί αμνηστία από το 1946 κιόλας από τον Τολιάτι, που από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης παραδέχτηκε πως ήταν πρακτικά αδύνατο να διωχθούν όλοι όσοι είχαν λάβει ταυτότητα του Φασιστικού Κόμματος..
  https://www.mixanitouxronou.gr/i-dosilogi-pou-timorithikan-stin-ellada-ine-i-ligoteri-ston-kosmo-nea-istoriki-erevna-apanta-giati-den-ektelestikan-dite-ti-egine-stis-dikes-ton-katochikon-prothipourgon/

 37. Pedis said

  Πέρα από (λιγότερο ; από) μια χιλιάδα γερμανών ναζί που εκτελέστηκαν και λίγοι περισσότεροι που φυλακίστηκαν πριν αποφυλακιστούν οι πρισσότεροι μέχρι το ’52, οι υπόλοιποι, νάναι ένα-δύο εκατομμύρια εγκληματίες;

  ξέρουμε ή φανταζόμαστε πού και πώς συνέχισαν την καριέρα τους.

  Η διαφορά με την ελληνική περίπτωση είναι ότι αυτοί προσποιήθηκαν ότι το βούλωσαν και ότι έμεναν στην αφάνεια, ενώ σε μας ήταν καβάλα και περήφανοι στο εμφυλιο-μετεμφυλιοπολεμικό ελληνικό κράτος.

 38. antonislaw said

  4@
  «2 Μόνο που την αντίσταση την έκαναν οι Άγγλοι και όχι οργανωμένος ελληνικός στρατός αγαπητέ»

  «2 Μια παρατήρηση μόνο: θεωρώ πως ναι, η μάχη της Κρήτης πρέπει να συμπεριληφθεί στον χρόνο που η Ελλάδα αντιστάθηκε στον εισβολέα, με την έννοια ότι ο πόλεμος συνεχίστηκε σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος μέχρι την πλήρη κατάληψη του νησιού την 1η Ιουνίου 1941.»

  Δεν ξέρω τι εννοείτε λέγοντας οργανωμένος ελληνικός στρατός. Η Ελληνική κυβέρνηση είχε μεταφερθεί στην Κρήτη ως το εναπομείναν ελεύθερο τμήμα του ελληνικού κράτους, παρότι τελικώς έφυγε στις 23 Μαΐου, τρεις μέρες μετά την έναρξη της μάχης.
  Η προσωπική μαρτυρία από τον παππού μου, έφεδρος λοχίας πεζικού, που παραθέτω είναι ότι όπως και πολλοί άλλοι, είχε πολεμήσει με την πέμπτη Μεραρχία Κρητών στο Αλβανικό τραυματίστηκε. Ενώ ήταν τραυματίας και νοσηλευόταν στο Κολέγιο Αθηνών που είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο ενημερώθηκαν ότι τον Απρίλιο νίκησαν οι Γερμανοί και εντός ολίγου θα έφταναν στην Αθήνα. Από το φόβο να εγκλωβιστούν στην Αθήνα προτίμησαν χωρίς επίσημο εξιτήριο να φύγουν για την Κρήτη, ως στρατιώτες με πλοιάρια για Σούδα. Στο Ρέθυμνο παρουσιάστηκε στη φρουρά του και του ανατέθηκε χώρος ευθύνης η περιοχή Αλμπάν Μετόχι στα Μισίρια Ρεθύμνου. Πολέμησε ως υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού, όπως και πολλοί άλλοι. Αντιμετώπισαν νικηφόρα τους αλεξιπτωτιστές στο Ρέθυμνο και είχε μείνει μόνο ένας θύλακας που αντιστεκόταν ταμπουρωμένος μέσα στα μνήματα στο νεκροταφείο Αγίου Γεωργίου Μισιρίων. Δυστυχώς με την πτώση του αεροδρομίου Μάλεμε οι Γερμανοί αλπινιστές και αλεξιπτωτιστές έφτασαν οδικώς στο Ρέθυμνο και το κατέλαβαν, απελευθερώνοντας και τους ταμπουρωμένους αλεξιπτωτιστές συναδέλφους τους. Στο Ρέθυμνο υπήρχαν από πλευράς συμμάχων Αυστραλοί. Ο παππούς μου τους θυμάται να πολεμούν ορθοί και χωρίς ταμπούρι δείχνοντας μεγάλη γενναιότητα, με αποτέλεσμα όμως να έχουν και πολλές απώλειες.

  Επισης στη μάχη της Κρήτης συμμετείχε ως γνωστόν και μεγάλος αριθμός ντόπιων ατάκτων, που μερικές φορές με το θάρρος ή και τις «κουζουλάδες» τους τους δυσχεραιναν τις προσπάθεις του τακτικού στρατού.
  Επίσης πολέμησαν οι νεαρότατοι σπουδαστές της Σχολής Οπλιτών Χωροφυλακής Ρεθύμνου, τα χωροφυλακάκια που έλεγε ο παππούς μου, οι οποίοι σκοτώθηκαν μέχρις ενός (ενδεχομένως υπερβολή αλλά έτσι είχε επικρατήσει να πιστεύεται) λόγω του θάρρους τους αλλά και της πολεμικής τους απειρίας.

  Σχετικά με τους αριθμούς των στρατιωτών.

  «Τον Μάιο του 1941 η άμυνα αποτελείτο από περίπου 11.551 Έλληνες: τρία τάγματα της V Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού, (τα οποία είχαν μείνει πίσω όταν η υπόλοιπη μονάδα είχε μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την γερμανική εισβολή), την Κρητική Χωροφυλακή (μια δύναμη με μέγεθος τάγματος), τη Φρουρά Ηρακλείου (τάγμα άμυνας που αποτελούνταν κυρίως από προσωπικό για μεταφορές και διοικητική μέριμνα) και υπολείμματα της 12ης και 20ης μεραρχιών ελληνικού στρατού ( που είχαν καταφύγει στην Κρήτη και είχαν οργανωθεί υπό βρετανική διοίκηση).

  Υπήρχαν, ακόμη, μαθητές της Σχολής Οπλιτών Χωροφυλακής, μαθητές της Σχολής Ευελπίδων, τμήμα Οπλιτών της Αεροπορίας και οκτώ τάγματα νεοσυλλέκτων που είχαν μεταφερθεί στο νησί από την Πελοπόννησο. Αυτές οι δυνάμεις ήταν ήδη οργανωμένες σε αριθμημένα συντάγματα εκπαιδευομένων νεοσυλλέκτων και αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα διαμόρφωση για την οργάνωση των ελληνικών μονάδων, ενισχύοντάς τις με έμπειρους άνδρες που έφθαναν από την ηπειρωτική χώρα.

  Το στρατιωτικό απόσπασμα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας αποτελούνταν από την αρχική βρετανική φρουρά και 25.000 ακόμα στρατιώτες που είχαν εγκαταλείψει την ηπειρωτική χώρα. Αυτοί οι 25.000 στρατιώτες ήταν ένα μείγμα από ακέραιες μονάδες κάτω από δική τους διοίκηση, πρόχειρες μονάδες φτιαγμένες βιαστικά από διοικητές, στρατιώτες κάθε είδους και λιποτάκτες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν βαρύ εξοπλισμό.

  Οι μονάδες-κλειδιά ήταν η 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία (εκτός από την 6η ταξιαρχία και την διοίκηση του τμήματος, που είχε σταλεί στην Αίγυπτο), η αυστραλιανή 19η ταξιαρχία και η βρετανική 14η ταξιαρχία πεζικού. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν στη διάθεση τους 16 άρματα μάχης τύπου Cruiser Mk I. Υπήρχαν ακόμα περίπου 85 πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Πολλά από αυτά ήταν ιταλικά που είχαν περιέλθει σε ελληνικά χέρια και δεν διέθεταν στόχαστρα βομβαρδισμού.

  Στις 30 Απριλίου ο Νεοζηλανδός στρατηγός Μπέρναρντ Φράιμπεργκ διορίστηκε διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη. »

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82

  » Στις 23 Απριλίου 1941, ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β’, ο Πρωθυπουργός Εμμαν. Τσουδερός και μέλη της Κυβερνήσεως έφθασαν με βρετανικό υδροπλάνο στη Σούδα. Η ενέργεια αυτή διαδήλωνε την απόφαση της Ελλάδας να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι της τελικής νίκης.

  Στις 29 Απριλίου 1941 έφθασε στο Κολυμπάρι Χανίων η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ύστερα από αυθόρμητη ενέργεια και πρωτοβουλία ορισμένων αξιωματικών και μαθητών της Σχολής, μετά από μια περιπετειώδη κίνηση με αυτοκίνητα και βενζινόπλοια.

  Στις 30 Απριλίου 1941 τη Διοίκηση των Βρετανοελληνικών Δυνάμεων της Κρήτης, ανέλαβε ο Διοικητής της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας Υποστράτηγος Φρέυμπεργκ.
  Στρατηγείο Δυνάμεων Κρήτης (Υποστράτηγος Φρέυμπεργκ) στο χωριό Αγ. Ματθαίος 3 χλμ. ανατολικά των Χανίων.

  Διάταξη δυνάμεων:

  Τομέας Μάλεμε – Αγυιάς (Διοικητής Ταξίαρχος Πάττικ)
  Η 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία (ΝΖΜ) η οποία διέθετε τη 5η ΝΖΤ (21,22,23,28 ΤΠ και Πεζόμαχο Απόσπασμα Ν/Ζ ΜΧ), τη 10η ΝΖΤ (6ο και 8ο ΕΣΠ)(1), Μικτό Ν/Ζ Τάγμα (2), 20ό ΤΠ/4ης ΝΖΤ και το πεζόμαχο απόσπασμα Μεραρχιακού Ιππικού (3), το 1ο ΣΠ (4), 2,5 Μοίρες ΠΒ και 2,5 Μοίρες Α/Α ΠΒ. Επίσης είχε ενισχυθεί με 12 άρματα (2 μέσα που διέθετε στη 5η ΝΖΤ) και 10 ελαφρά που τηρούσε στη Ζώνη Ενεργείας (της 4ης ΝΖΤ). Τα όρια του τομέα ήταν : Δυτικό, ο ποταμός Ταυρωνίτης, ανατολικό, ο ποταμός Κλαδισσός, βόρειο η ακτή, και νότιο, δεν ήταν ορισμένη εδαφική γραμμή αλλά ήταν συνάρτηση των ορίων των μονάδων, ανάλογα με την αποστολή τους.
  Τομέας Χανίων – Σούδας (Διοικητής Υποστράτηγος Ουέστον)
  Το Συγκρότημα Αμυνας Κινητών Ναυτικών Βάσεων (ΜΝΒDΟ) το οποίο διέθετε το 2ο ΕΣΠ το Εμπεδο Τάγμα Χανίων, το 1ο Τάγμα Ράντζερ, τμήματα ΠΖ των 16ης – 17ης Αυστραλιακών Ταξιαρχιών και πεζόμαχα τμήματα Συνταγμάτων ΠΒ, 3 Μοίρες βαρέως Α/Α ΠΒ, 2 περίπου Μοίρες Ελαφρού Α/Α ΠΒ, 1 ΣΠΒ και 1 Μοίρα προβολέων. Επίσης, Λόχος Εθελοντών Κυπρίων είχε οργανωθεί στον Κόλπο της Σούδας, που είχε μεταφερθεί από Κοκκινιά (Πειραιά) διαμέσου της Μήλου. Οι Κύπριοι έλαβαν μέρος στις μάχες του Μάλεμε και δύο απ΄ αυτούς σκοτώθηκαν. Τα όρια του τομέα ήταν : Το δυτικό, ο ποταμός Κλαδισσός, το βόρειο, η ακτή από τον Κλαδισσό μέχρι το ακρωτήρι Δράπανος, το ανατολικό, και το νότιο, εξαρτούνταν από την ισχύ και αποστολή των τμημάτων της ΜΝΒDΟ.
  Τομέας Ρεθύμνου – Γεωργιουπόλεως (Διοικητής Ταξίαρχος Βάζεϋ)
  Η 19η Αυστραλιανή Ταξιαρχία (ΑΤ) η οποία διέθετε τα Συγκροτήματα Γεωργιουπόλεως, Ρεθύμνου και Αεροδρομίου Πηγής :
  Το Συγκρότημα Γεωργιουπόλεως περιλάμβανε το Στρατηγείο της 19ης ΑΤ τα 2/7 και 2/8 ΑΤΠ (Αυστραλιανά Τάγματα ΠΖ), 1 Διμοιρία Πολυβόλων, 1 βαριά Μοίρα Επάκτιου ΠΒ και 1 ΠΠΠ (Πυροβολαρχία Πεδινού ΠΒ).
  Το Συγκρότημα Ρεθύμνου περιλάμβανε το ΄Εμπεδο Τάγμα Ρεθύμνου και το Τάγμα Οπλιτών Χωροφυλακής.
  Το Συγκρότημα Αεροδρομίου Πηγής περιλάμβανε το 4ο και 5ο ΕΣΠ, τα 2/1 και 2/11 ΑΤΠ, 2 Διμοιρίες Πολυβόλων και 10 Πυροβόλα (4 των 100 χιλ. και 6 των 75 χιλ.).
  Τομέας Ηρακλείου (Διοικητής Ταξίαρχος Τσάππελ)
  Η 14η Βρετανική Ταξιαρχία (ΒΤ), η οποία διέθετε τα Συγκροτήματα της πόλεως Ηρακλείου και του Α/Δ Ηρακλείου (Ρουσσών) :
  Το Συγκρότημα Ηρακλείου είχε το 3ο και το 7ο ΕΣΠ και το ΄Εμπεδο Ηρακλείου.
  Το Συγκρότημα Α/Δ Ηρακλείου είχε το 2ο Τάγμα Λέστερ, το 2ο Τάγμα Μαύρης Φρουράς, το 2ο Τάγμα Υόρκης και Λάγκαστερ και το 2/4 ΑΤΠ.
  Το Πυροβολικό του τομέα ήταν 1 Μοίρα ΠΒ (13 πυροβόλα των 75 χιλ. και 100 χιλ.) 1 ουλαμός επάκτιου ΠΒ (2 πυροβόλα των 4 ιντσών), 1,5 περίπου Μοίρα Ελαφρού Α/Α ΠΒ και 2 ουλαμούς βαρέως Α/Α ΠΒ (4 πυροβόλα των 3 ιντσών).
  Το 1ο Τάγμα του Σκωτικού Συντάγματος Αρζυλ και 3 μέσα άρματα. Αποβιβάσθηκαν στις 19 Μαΐου στο Τυμπάκι και διατέθηκαν στον τομέα Ηρακλείου, ο οποίος είχε ενισχυθεί με 2 μέσα και 6 ελαφρά άρματα.
  Εφεδρεία
  Η 4η ΝΖΤ (18ο και 19ο ΝΖΤ) αναπτυγμένη στον τομέα Μάλεμε – Αγυιάς και το 1ο Τάγμα των Ουαλλών στον τομέα Χανίων – Σούδας.

  Η συνολική στρατιωτική δύναμη της Κρήτης ανερχόταν περίπου σε 31.500 Βρετανούς (1.512 αξιωματικοί και 29.978 οπλίτες) και 11.500 ΄Ελληνες περίπου (474 αξιωματικοί και 10.976 οπλίτες).

  Από απόψεως πυροβόλων και αρμάτων μάχης υπήρχαν 151 πυροβόλα (62 Α/Α, 4 Α/Τ και 85 μάχης) και 25 άρματα μάχης (9 μέσα και 16 ελαφρά). Εκτός από τις στρατιωτικές μονάδες συγκροτήθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής επιθέσεως και πολλά σώματα ενόπλων κρητικών πολιτών, άλλα από τις Βρετανικές και Ελληνικές αρχές και άλλα με την αυθόρμητη προσέλευση πολιτών στα σημεία συμπλοκών. Θα πρέπει να τονισθεί ότι αν και ο συνολικός αριθμός των ανδρών της δυνάμεως της Κρήτης φαινόταν επιβλητικός, τα μέσα πυρός που διέθετε ήταν πολύ κάτω από την παραδεκτή αναλογία σε όλα τα είδη οπλισμού.

  Τα Ελληνικά Συντάγματα Πεζικού (ΕΣΠ) π.χ. 6ο, 8ο ήταν τα τάγματα Ν/Σ που μεταφέρθησαν από τα ΚΕΝ Πελοποννήσου και μετονομάσθηκαν σε Συντάγματα Πεζικού.
  Το Μικτό Ν/Ζ Τάγμα αποτελούνταν από πυροβολητές και οπλίτες διαφόρων υπηρεσιών.
  Το πεζόμαχο Απόσπασμα Μεραρχιακού Ιππικού, γνωστό ως απόσπασμα Ταγματάρχη Ράσσελ.
  Το 1ο ΕΣΠ ήταν αναπτυγμένο στην περιοχή Καστελλίου (Κισσάμου) με αποστολή την άμυνα της περιοχής.
  Ο Βασιλιάς Γεώργιος και ο Πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός, μετά από προτροπή των Βρετανών, είχαν αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τη νύκτα 22/23 Μαΐου από τον όρμο Αγία Ρουμέλη, με βρετανικό αντιτορπιλικό.»

  https://stratistoria.wordpress.com/1901-1950/9-ww2/germaniki-epithesi/19410520-mahi-kritis/

  Συνεπώς η αναφορά σας ότι την αντίσταση στη μάχη της Κρήτης την έκαναν Άγγλοι είναι ανιστόρητη.

  Συγγνώμη για τη σεντονάρα και την παράθεση αριθμών αλλά οπωσδήποτε την αντίσταση κατά τη μάχη της Κρήτης δεν την προέταξαν Αγγλοι!

  Αντίθετα αληθές τυγχάνει ότι την αντίσταση κατά τη μάχη της Κρήτης την προέταξαν Βρετανοελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό βρετανική συμμαχική διοίκηση, καθώς συμμετείχαν και Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, πέραν των Άγγλων, και ντόπιοι ένοπλοι άτακτοι.

 39. Λεύκιππος said

  32 νέμομαι, ήτοι;

 40. nikiplos said

  38@ Η εναπομείνασα επίσημη Ελληνική Κυβέρνηση είχε συνθηκολογήσει με τους Γερμανούς και είχε παραδοθεί. Ό,τι έγινε στην Κρήτη, έγινε κατόπιν πρωτοβουλιών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (αυτούς εννοούσα ως Άγγλους). Διαφωτίζετε όμως λεπτομέρειες που αφορούν την συμμετοχή δυνάμεων του τακτικού ελληνικού στρατού, οπότε η τελευταία παράγραφος λοιπόν ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

 41. Pedis said

  Λένε και σήμερα στη συμπρωτεύουσα τα Χρόνια Πολλά;

 42. nikiplos said

  και μια καλή είδηση:
  https://popaganda.gr/newstrack/i-sharareh-khademi-de-tha-ekdothi-sto-iran/

 43. LandS said

  Τι να πούμε για τη Γερμανία/Αυστρία όπου στελέχη των Ες Ες μέχρι και εγκληματίες των στρατοπέδων εξόντωσης ή συμμέτοχοι σε σφαγές σε κατεχόμενες χώρες ή στις «εκτοπίσεις» Εβραίων, συνέχισαν τη ζωή τους για πολλές δεκαετίες ως δικηγόροι, γιατροί, δάσκαλοι, μαγαζάτορες, καλυπτόμενοι από καμαράντεν που είχαν βολευτεί στην Αστυνομία, στο Στρατό στα δικαστήρια και εν γένει στο Κράτος. Μέχρι και για ΓΓ του ΟΗΕ υπήρξαν υποψίες ότι ήταν ένας από δαύτους.
  Όμως εκεί, στις χώρες του Άξονα, είχαμε να κάνουμε με ένα κράτος-καθεστώς που για πολλά χρόνια είχε παγιωθεί και το ξήλωμα του είτε θα γινόταν κάπως έτσι ή θα κατέρρεε το σύμπαν. Στο κάτω-κάτω αυτόι ήταν οι ηττημένοι και υπό κατοχή.
  Εμείς εδώ όμως είμασταν νικητές. Και το κράτος ξαναφτιάχτηκε ομαλά. Απλά μεταξύ των μιασθέντων από το ΚΚΕ ΕΑΜιτών και των γερμανοντυμένων ταγματασφαλιτών, χιτών και λοιπών εγκληματιών, επιλέχτηκαν οι δεύτεροι για να συμπληρώσουν τον απαιτόυμενο αριθμό στρατιωτικών, αστυνομικών, δημόσιων υπαλλήλων, συνδικαλιστών και ότι άλλο χρειαζόταν

 44. ap8938 said

  34 σελ. 33, εισαγωγή του βιβλίου.

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  42: «Αν παραδοθώ στο καθεστώς, κινδυνεύω με θανατική ποινή και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου, ο οποίος θα την παντρέψει μόλις κλείσει τα 9 της χρόνια. Πήρα τη σωστή απόφαση για να σώσω το παιδί μου»
  Μήπως, όμως, έτσι δείχνουμε έλλειψη σεβασμού στον νομικό πολιτισμό ενός ξένου κράτους; Είναι πολιτικώς ορθή αυτή η απόφαση; Μήπως χαρακτηρίζεται από απαράδεκτο όσο και παρωχημένο ευρωκεντρισμό; 😜

 46. nikiplos said

  43@ μια ήκιστη διόρθωση: Δεν επιλέχθηκαν. Μόνοι τους είχαν διαλέξει τα στρατόπεδα… 🙂

 47. Alexis said

  Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.

  (Προσπαθώ να αλλάξω την ατζέντα αλλά… 😊 )

 48. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  22 Ναι, ο Πούλος εκτελέστηκε. Και ο Σούμπερτ που δεν ήταν(;) και Έλληνας. Βέβαια, αυτοί είχαν πάρει όπλα, δεν ήταν «πολιτικοί».

  31 Ρημα «νέμομαι»

  32 Αυτό είναι στα αρχαία -δεν θα βάλεις ενείματο. (Το ρήμα το χρησιμοποιεί ο Καραγάτσης για ερωτικά).

  36 Με εκπλήσσει που είναι έστω και 25 εκτελεσμένοι. Θα ήθελα τεκμηρίωση

  39 Το έχει το λεξικό
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BD%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9&dq=

 49. atheofobos said

  45
  Μήπως, όμως, έτσι δείχνουμε έλλειψη σεβασμού στον νομικό πολιτισμό ενός ξένου κράτους; Είναι πολιτικώς ορθή αυτή η απόφαση;

  Σαφώς και είναι ορθή γιατί το Ελληνικό δικαστήριο αποφασίζει βάσει των ελληνικών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρα 4 έως 25), αλλά και το Αστικό Δίκαιο (άρθρα 281-286).

 50. sarant said

  Σχόλιο από το ΦΒ για τη Δανία

  Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στο ελληνικό διαδίκτυο άλλο ένα από αυτά τα φτηνά εφευρήματα με τα οποία προσπαθούμε όπως-όπως να αισθανθούμε καλύτερα για τους εαυτούς μας: ένας πίνακας με τη «Διάρκεια αντίστασης (σε μέρες)» εναντίον του Άξονα, με υπερήφανους πρωτοπόρους φυσικά τους Έλληνες και με ουραγούς τους «ξεφτιλισμένους» Δανούς. Είναι γεμάτος λάθη (από μνήμης η Γιουγκοσλαβία πχ άντεξε δυο βδομάδες, κι όχι 3 μέρες) αλλά δεν πρόκειται τώρα να κάτσω να διασταυρώσω τα νούμερα για τις υπολοιπες χώρες. Θα διορθώσω απλά τις αισχρές βλακείες που γράφει για τη Δανία. Η Δανία λοιπόν, μια χώρα χωρίς τις οροσειρές που προστατεύουν την Ελλάδα και με ένα στρατό που εσκεμμένα αφέθηκε όλη τη δεκαετία του 30 χωρίς εξοπλισμό από τη κυβέρνησή του για να μην προκαλέσει τη Γερμανία, αντιστάθηκε επί 6 ώρες. Όχι παντού, όχι με όλες τις δυνάμεις της, αλλά αντίσταση προέβαλε. Στα σύνορα βγήκαν από τους στρατώνες με μοτοσικλέτες και ποδήλατα για να κλείσουν τους δρόμους με πολυβόλα και αντιαρματικά, μερικές φορές χωρίς καν να προλάβουν να φτιάξουν οδοφράγματα. Στη Κοπεγχάγη η Βασιλική φρουρά άνοιξε πυρ για να υπερασπιστεί το παλάτι. Μέχρι να αποφασίσουν βασιλιάς και κυβέρνηση να συνθηκολογήσουν, είχαν σκοτωθεί (αντιγράφω από Wikipedia) 26 Δανοί στρατιώτες (που πήραν μαζί τους 20 Γερμανούς και κατέστρεψαν 12 Τ/Θ οχήματα και προκάλεσαν φθορές σε 4 άρματα). Είκοσι έξι Δανοί λοιπόν έδωσαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 9ης Απριλίου. Η φωτογραφία είναι από την 9η Απριλίου. Δυο από τους νεκρούς είναι σε αυτή τη φωτογραφία που βγάλανε τη μέρα του θανάτου τους.

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  49:Το ξέρω, Αθεόφοβε. Ειρωνικό ήταν το σχόλιο. ☺

 52. spyridos said

  51

  αταίριαστη ειρωνεία και προσβλητικότατο σαν χαπενινγκ σε κάθε λογικό αναγνώστη των σχολίων

 53. atheofobos said

  48
  Στο 36 έχω βάλει που αναφέρεται αυτό το νούμερο.

  Επίσης εδώ αναφέρει πως:
  Στην πενταετία 1945-49, εκδόθηκαν από τα Ειδικά Δικαστήρια Δοσιλόγων Αθηνών, οι εξής αποφάσεις: α) Θανατικές καταδίκες 114, β) Ισοβίων δεσμών 121, γ) Ποινές από 10-20 έτη 191, δ) Ποινές από 5-10 έτη, 103 ε) Ποινές έως 1 έτος, 147 και στ) Απαλλακτικές αποφάσεις σε 1.356 υποθέσεις.
  https://now24.gr/katadikes-ton-dosilogon-epi-katochis-stin-athina/

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν πειράζει, ρε Σπυράκο, γούστα είναι αυτά. Καλή καρδιά.

 55. mitsos said

  κ. Σαραντάκο ,εξαιρετικό το σηνερινό .
  εκτός των άλλων δείχνεις στην πράξη την διαφορά ανάμεσα στον πατριώτη και στον εθνικιστή.

  Όσο για το ανελέητο των δοσίλογων πάρχει μερικές φορές και η διάρκεια που δημιουργεί ποιοτική διαφορά.
  Για παράδειγμα
  Το 1975 επισήμως το ΚΚΕ είναι πλέον νόμιμο και έχει ήδη συμμετάσχει σε εκλογές . Ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας μιλά για την ανάγκη να εκκαθαριστούν τα υπολείμματα των χουντικών (που για μια ακόμα φορά είχαν οδηγήσει σε μια εθνική τραγωδία… )

  Και όμως
  Το 1976 η μητέρα μου αιτείται την πρόσληψή της ως ράφτρα στο Υπουργείο Αμύνης… Αρχικά απορρίπτεται η αίτησή της διότι ο (συγχωρεμένος ήδη από το 1974 ) πατέρας της ήταν το 1948 στο βουνό και με περγαμηνές από Ακροναυπλιά κι από Μακρόνησο
  Απ’ ότι καταλαβαίνω το κράτος (όχι πια των δωσίλογων ή των χουνταίων αλλά των δημοκρατών) ένιωθε ακόμα πως κινδυνεύει από την αριστερή βελόνα της μάνας μου .

  Όμως και σήμερα ακόμη που η κανονικότητα έχει αποκατασταθεί διαβάζω πως ο κ Τ.Θεοδωρόπουλος. προσπαθεί να καλύψει την κ. Ν.Κεραμέως και την κ. Δ.Μηχαηλίδου για την 28η Οκτωβρίου και την απέχθεια προς λέξεις όπως αντίσταση , αντιφασιστικός αγώνας κ.λ.π.:
  «Πότε και πώς θα απαλλαγούμε από τους ιστορικούς μύθους που οργάνωσε η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς στα χρόνια της μεταπολίτευσης; Στην εκπαίδευση και όχι μόνον. Δεν αρκεί η σημαντική δουλειά των ιστορικών που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Απαιτούνται και πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, διότι η υπόθεση δεν αφορά μόνον την ιστορική έρευνα. Αφορά τη συλλογική μας νοοτροπία και συμπεριφορά. Κι όσο κυριαρχούν αυτού του τύπου τα μυθικά στερεότυπα, αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Φτάνει να αναρωτηθούμε πόσο αυτοί οι μύθοι επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την ιστορική αδράνεια της ελληνικής κοινωνίας.»

  https://www.kathimerini.gr/1048987/opinion/epikairothta/politikh/mhpws-to-oxi-anhkei-sthn-aristera

  Αλλά για να επιτύχουν οι «νόμιμοι Ιδιοκτήτες» του Μαξίμου να γίνουν και «μόνιμοι κάτοικοι» του Μαξίμου, για να μην έχουμε άλλες παρενθέσεις συριζαίων ενοικιαστών , πρέπει να σταματήσουν κάτι Νικοκυραίοι να ομιλόυν περί μη λεξιλογικών θεμάτων!
  Μα είναι δυνατόν να ασχολείται 4 συνεχόμενες ημέρες το Σαραντάκειον με την Ιστορία ;! 🙂

 56. spyridos said

  54.

  Φυσικά.
  Σε ποιους απευθύνεται αυτή η ειρωνεία?

  Μάλλον σε εκείνες που την βοήθησαν («Καμία Ανοχή» και άλλες).
  Σε αυτές που θα συνεχίσουν να την βοηθούν και θα κάνουν και εκείνη και την κόρη της καλύτερους πολίτες από τα ακροδεξιά σούργελα.

  Είναι ένα κλείσιμο ματιού (ακόμα κι αν έγινε άθελα) στους δεξιούς της «κανονικότητας» που ήθελαν να την στείλουν πίσω ή ακόμα καλύτερα να την βουλιάξουν στο Αιγαίο.

 57. spyridos said

  το μανιφέστο της Αντιπολεμικής Αντιμιλιταριστικής Αντεθνικιστικής παρέμβασης

  shorturl.at/hqDEU

  Υπάρχει ελπίδα τελικά

 58. atheofobos said

  48
  Γενικά όταν διαβάζει κανείς για εκτελεσθέντες δοσίλογους παντού αναφέρονται οι επώνυμοι όπως ο Πούλος ή και ο Φριτς Σούμπερτ που όταν συνελήφθη στις 4-5-1945 από τους Αμερικανούς τους είπε ψέματα ότι ήταν Έλληνας και έτσι τον έστειλαν στην Ελλάδα και δικάστηκε εδώ, με αποτέλεσμα στις 5 Αυγούστου 1947 το Δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο καταδικάζοντας τον 27 φορές σε θάνατο. Εκτελέστηκε στις 22 Οκτωβρίου 1947.
  Επίσης και ο Αλκιβιάδης Διαμαντής είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο και το 1948 τον εκτέλεσαν στην Ρουμανία που είχε καταφύγει.
  Στους 25 που αναφέρουν, φαίνεται πως υπάρχουν και μη επώνυμοι, όπως ο ανώνυμος που αναγράφεται στη «Λαϊκή Φωνή» της 6ης Μαρτίου 1945 όπου διαβάζουμε για έναν γερμανοτσολιά του Γεωργίου Πούλου ,που έδρασε στη Θεσσαλονίκη και ο οποίος εκτελέστηκε στο Γουδή το 1949 ως ένοχος για ειδεχθή εγκλήματα κατά αμάχων:
  https://www.nooz.gr/entertainment/1173725/ena-biblio-gia-toys-dosilogoys-tis-katochis

 59. Γιάννης Ιατρού said

  55: (τέλος) Αθεράπευτος αυτός ο Νίκος… 👍👌
  Κοίτα τώρα λέξεις που βρήκε, Ελύτης, Βάρναλης, Σαρλώ, Κανόνης, Γιοσμάς …

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  48 >>ο Σούμπερτ που δεν ήταν(;) και Έλληνας
  Για την ταυτότητα του Σούμπερτ, σημείωσε πρόοδο η έρευνα.
  «Ο Σούµπερτ γεννήθηκε στη Σµύρνη από Έλληνα πατέρα, τον Σπυρίδωνα Κωνσταντινίδη, και µητέρα Τουρκάλα και βαφτίσθηκε Πέτρος. Ο πατέρας του «δεν ήταν καλό πράµα» και κακοµεταχειριζόταν
  τη µητέρα του, η οποία τον εγκατέλειψε, παίρνοντας τον Πέτρο µαζί
  της. Αυτή επανατούρκεψε και φανάτισε το γιο της να µισεί οτιδήποτε ελληνικό. Ο Πέτρος νέος κατατάχθηκε στο τουρκικό στρατό και πολέµησε µε τον Κεµάλ εναντίον των Ελλήνων στο Σαγγάριο ποταµό. ..Στη δεκαετία του 1930 µετανάστευσε στη Γερµανία, όπου ζήτησε αλλαγή ονόµατος, επιλέγοντας το
  ευκολοπρόφερτο Φριτς Σούµπερτ. »
  σελ31-32

  Click to access 9789604583287-E03.pdf

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η γυναίκα του Σούμπερτ, Καίτη, δασκάλα από τα Γιαννιτσά, δικάστηκε κι εκτελέστηκε λέει. σελ.26

  Click to access 9789604583287-E03.pdf

  Και από τους σουμπερίτες:
  Η μοναδική περίπτωση σουμπερίτη που εκτελέστηκε από την πολιτεία είναι ο Νικόλαος Μανουσάκης, πρόεδρος της κοινότητας Λαράνι Μονοφατσίου.
  http://iscreta.gr/2016/03/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 62. sarant said

  36-53 Εκει αναφέρει απλώς τον αριθμό, χωρίς άλλη τεκμηρίωση.

 63. aerosol said

  Αντίσταση, πολλών ειδών…
  Με μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό βάζω κι αυτό εδώ:
  White Rose (die Weiße Rose)

 64. Λιναράς Δημήτρης said

  9th APRIL Μια καλή ταινία για την ολιγόωρη αντίσταση Δανών στρατιωτών, οι οποίοι πολεμούσαν χωρίς να ξέρουν ότι η κυβέρνησή τους είχε παραδοθεί, γιατί δεν είχαν ενημέρωση.

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Με απέραντο θαυμασμό και σεβασμό. Σχετικό και το κλασικό έργο του Φαλάντα :

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789604351954-fallada-hans-polis-monos-sto-berolino-173029&ved=2ahUKEwir8IvMscTlAhVJK1AKHY28CjgQFjAMegQIARAB&usg=AOvVaw21GNTyouig9Hm2x6vVLvAv

 66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τὸ σχόλιο #45 τοῦ Γιάννη Κουβάτσου, ποὺ εἰρωνεύεται ὅσους ἦταν ἀντίθετοι στὴν παροχὴ πολιτικοῦ ἀσύλου στὴ Σαραρὲχ Χαντεμί, θεωρεῖται «προσβλητικότατο σαν χαπενινγκ σε κάθε λογικό αναγνώστη των σχολίων».

  Τὸ χάπενινγκ τῶν κοριτσιῶν δὲν θεωρεῖται προσβλητικὸ γιὰ τὴ μνήμη αὐτῶν ποὺ ἀγωνίστηκαν καὶ ἔχασαν τὴ ζωή τους ὑπερασπιζόμενοι τὴν Ἑλλάδα.

  Ἂς ἀφήσουμε τὴν ἔναρξη τῆς Ἀντίστασης τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ στὸ φασισμό νὰ τὴν καπηλεύεται ἡ ἀκροδεξιὰ καὶ οἱ ἱδεολογικοὶ ἀπόγονοι τῶν δωσιλόγων καὶ τῶν συνεργατῶν τοῦ ναζισμοῦ.

  Καὶ μιάν ἀπορία.

  Γιατί τὰ κορίτσια ἔκαναν τὴν ἀντιμιλιταριστική τους ἐπέμβαση φέτος καὶ ὄχι κάποια ἀπὸ τὶς τέσσερις προηγούμενες χρονιές;

  Μήπως τότε οἱ σχολικὲς παρελάσεις ἦταν ἀντιμιλιταριστικές;

 67. sarant said

  66 Γιατί όχι το 2000 με 2014;

 68. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @67. Γιατὶ τότε, ὅπως καὶ τώρα, δὲν εἶχαμε ἀριστερὴ κυβέρνηση. 🙂

  Ἡ σοβαρὴ ἀπάντηση τώρα.

  Ὁ ΣΥΡΙΖΑ, ἂν θυμᾶμαι καλά, ἦταν ἀντίθετος μὲ τὶς σχολικὲς παρελάσεις, ἀλλὰ δὲν τὶς κατάργησε, ὅσο ἦταν Κυβέρνηση.

  Χαιρετῶ πρὸς τὸ παρόν. Ἔχουμε βραδυνὴ ἔξοδο.

 69. Pedis said

  Τελικά, δεν μάθαμε, λένε τα Χρονια Πολλά σήμερα, χρονιάρα μέρα, στη συμπρωτεύουσα, ρε παιδιά; -> #41

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  66: Απλώς έκανα ένα σχόλιο για όσους διυλίζουν τον ευρωπαϊκό κώνωπα και καταπίνουν την εξωτική κάμηλο. Γιατί στράβωσε ο άλλος, δεν ξέρω, Δημήτρη. ☺

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  66, 68: Δεν νομίζω ότι έχει βάση ο υπαινιγμός. Οι πολύ αριστεροί, που κάνουν αυτές τις τρελίτσες, απεχθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο απ’ ό,τι τη δεξιά.

 72. tryfev said

  Σύμφωνα με τον ιστότοπο της «Μηχανής του Χρόνου» https://www.mixanitouxronou.gr/i-dosilogi-pou-timorithikan-stin-ellada-ine-i-ligoteri-ston-kosmo-nea-istoriki-erevna-apanta-giati-den-ektelestikan-dite-ti-egine-stis-dikes-ton-katochikon-prothipourgon/ «Ανάμεσα στο 1945 και στο 1949 εκτελέστηκαν με αποφάσεις πολιτικών και στρατιωτικών δικαστηρίων 25 δωσίλογοι». Το μόνο όνομα όμως που βρήκα είναι του Γεωργίου Πούλου, ο οποίος εκτελέσθηκε στις 11.6.1949 στο Γουδή.

 73. ΣΠ said

  48 τέλος
  Για το «νέμομαι» το ΛΚΝ σημειώνει «μόνο στο ενεστ. θ.» (μόνο στο ενεστωτικό θέμα).

 74. ΣΠ said

  64
  https://www.imdb.com/title/tt3542188/

 75. ΣΠ said

  Σχετικός με το σημερινό θέμα είναι ο πίνακας των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές κάθε χώρας.
  https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties#Human_losses_by_country
  Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά επί του συνολικού πληθυσμού.

 76. mitsos said

  @73 , 48
  το νεμήθηκε κοκκινίζει στον κορέκτορα και δεν γκουγκλάρεται
  Το κατανεμήθηκε και το κατανεμήθηκαν όμως μένουν ανερυθρίαστα ενώ ο γκούγκλης δίνει εκατομμύρια αποτελέσματα

  Εγώ από την άλλη ,νομίζω πως τα νομίσματα κατανέμονται κατά νόμον μόνον όταν δεν τα νέμονται οι επιτήδειοι του νομού μας 🙂

 77. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  ο Raymont Cartier (Ρεϊμόν Καρτιέ) στην » Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» γράφει :
  Οι δυνάμεις που προωθούνται προς την Ελλάδα είναι συντριπτικές. Τα 11ο, 14ο, 18ο, 30ο και 40ο σώματα στρατού, που συγκροτούν την 12η στρατιά’ η ομάδα θωρακισμένων του Φον Κλάιστ, που περιλαμβάνει τις 5η, 9η, 11η μεραρχίες Πάντζερ, μαζί με την 2η μεραρχία Πάντζερ που έχει αποσπασθεί στο 2ο σώμα, το 8ο σώμα αεροπορικών δυνάμεων, υπό τη διοίκηση του στρατηγού της αεροπορίας Φον Ριχτχόφεν.
  ………………………………….
  Για τη συντριβή του αδύνατου ελληνικού στρατού, που έχει ήδη εμπλακεί σ’ έναν αγώνα με 24 ιταλικές μεραρχίες, η δύναμη αυτή αποτελεί κολοσσιαίο οδοστρωτήρα.
  …………………………………
  Οι Έλληνες όμως είναι πολεμιστές διαφορετικοί από τους Γιουγκοσλάβους. Οι τρεις γερμανικές μεραρχίες που επιτίθενται στο Νέστο, υποχρεώνονται απότομα να σταματήσουν. Στο στενό του Ρούπελ η 5η ορεινή μεραρχία γνωρίζει μια αιματηρή αποτυχία και η 6η προχωρεί με κόπο πάνω στις κορυφογραμμές δυτικά του Στρυμόνως. Επί τρεις ημέρες σφοδρές επιθέσεις από την ξηρά κι από τον αέρα διαδέχονται η μία την άλλη στη γραμμή Μεταξά, που δεν διασπάται σε κανένα σημείο.

 78. Ο μυθιστοτηματικός του μέλλοντος said

  Κύριε Σαραντάκο συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας και σας ευχαριστώ για τη διάδοση της γνώσης σας πάνω στη νεότερη ιστορία του Λουξεμβρούργου. Το κείμενο είναι πράγματι πολύ εύκολο να καταρριφθεί και λίγη ιστορία να ξέρεις. Συμφωνώ ότι είναι πολύ θλιβερό να προσπαθούμε να νιώσουμε εθνικά υπερήφανοι υποβιβάζοντας τους νεκρούς άλλων χωρών. Όπως των Πολωνών που αντιμετώπισαν διπλή εισβολή από Γερμανία και Σοβιετική Ένωση (δεν το αναφέρατε, αλλά το παράδειγμά σας με κάλυψε). Επίσης στο άρθρο επίτηδες παραβλέφθηκε το γεγονός ότι η Σοβιετική Ένωση δεν συνθηκολόγησε ποτέ (οι ΗΠΑ δε μετράνε καθώς δεν έγινε εκεί εισβολή) ,ενώ οι Γερμανοί δεν καταφέραν να κατακτήσουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο βρετανικής γης. Άρα εκεί η αντίσταση διήρκεσε 5 χρόνια σύμφωνα με το συντάκτη. Μια και αναφερθήκατε στην αντίσταση των Γερμανών να επισημανθεί ότι υπήρχαν και αντιστασιακές ομάδες εκτός αριστεράς με αξιοσημείωτο έργο που μάλιστα συνεργάστηκαν με τον ΕΑΜ για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Τώρα για τις απώλειες πληθυσμών, ας αναζητήσει κανείς τι έπαθε πάλι ο πολύπαθος πολωνικός λαός στο δάσος του Κατίν από τους Σοβιετικούς και τι ζημιές υπέστη η Βαρσοβία για να καταλάβει ότι δεν υπέφεραν μόνο οι Έλληνες.

 79. homeAlone said

  # 41

  Η φωτογραφία είναι από το παρελθόν, οπότε για σήμερα οι ευχές κατά βούλησιν.

 80. sarant said

  75 Ναι, Πολωνία και Ρωσία μονάχα εχουν σαφώς παραπάνω και οι βαλτικές.

 81. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @32. Οἱ μέν κλίσεις σωστές, οἱ δέ σημασίες ἐμφανῶς διαφοροποιημένες 🙂
  -παθ. κατοικοῦμαι, συντηροῦμαι
  -μεσ. μοιράζομαι, καρπώνομαι >> «ἐνείματο» καί ὁ Θεός νά βάλει τό χέρι του! 🙂

 82. Σχολιαστής said

  (Λίγο εκτός θέματος αλλά η επικαιρότητα προηγείται)
  Σχετικά με την υπόθεση της Sharareh Khademi, προκύπτει το εξής ερώτημα: Εφόσον ομόφωνα ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης, αυτοί στο Εφετείο τι (στο διάολο) αποφάσισαν;

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  82: Να την εκδώσουν στην κόλαση του θεοκρατικού Ιράν και της σαρίας. Με ήσυχη συνείδηση, αφού υπάρχει ένταλμα της Ιντερπόλ. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα δικαστές στο Βερολίνο…

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.huffingtonpost.gr/entry/ole-e-ellada-sto-pleero-soe-sarare_gr_5da17b0be4b02c9da04aa704&ved=2ahUKEwiN79TQ_MTlAhXMJFAKHR9PCJsQFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw20Yb_fiX_hywVlJJRwS9-K&cshid=1572473002037

 84. Σχολιαστής said

  83> Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα δικαστές στο Βερολίνο…

  Ναι πράγματι, συμφωνώ.

  Οι άλλοι όμως, του Εφετείου…τι είδους δικαιοσύνη απένειμαν;

 85. Πέπε said

  @73, 76:

  Το νέμομαι είναι ούτως ή άλλως σπάνιο ρήμα, οπότε το αν κάποιοι τύποι του είναι ακόμη πιο σπάνιοι δεν είναι εύκολο να εξακριβωθεί. Επιπλέον, είναι τόσο έντονα λόγιο (κατά τη γνώμη μου) ώστε όποιος επιλέξει να το χρησιμοποιήσει είναι πιθανόν να επιλέξει επίσης γραμματικούς τύπους που δεν ανήκουν (ή δε συνηθίζονται) στην απλή κοινή δημοτική.

  Πάντως, με βάση τα «κατανεμήθηκε», «διανεμήθηκε», «απονεμήθηκε», το απλό «νεμήθηκε» μού ακούγεται οκέι. Απορώ γιατί το ΛΚΝ δέχεται μόνο τους τύπους του ενεστωτικού θέματος.

  Με τη σεξουαλική σημασία (νέμομαι + αιτ. = γαμώ) το έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη, *και* στους χρόνους του αοριστικού θέματος, ο πιτσιρίκος, σε παρωδίες ροζ λογοτεχνίας. Όθεν εικάζω ότι πιθανώς θα έχει χρησιμοποιηθεί και σε ορίτζιναλ ροζ λογοτεχνία.

 86. spyridos said

  75 , 78 , 80

  Η Ελλάδα , ΕΣΣΔ , Γιουγκοσλαβία (και Γερμανία) είναι οι χώρες με πολύ μεγάλες απώλειες από τον πόλεμο (10-14% του προπολεμικού πληθυσμού τους).
  Η Πολωνία με 17% είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο Πολωνικός στρατός συνέχισε να μάχεται κι από την Μ. Βρετανία. Συμμετείχε στην απελευθέρωση της Δ. Ευρώπης και είχε χιλιάδες νεκρούς
  στην επιχείρηση Market Garden. Όπως κι ο Ελληνικός στη Μέση Ανατολή και Ιταλία.
  Ανάμεσα στις χώρες της ΕΣΣΔ οι βαλτικές είχαν πολύ μεγάλες απώλειες αλλά τις μεγαλύτερες τις είχε η Λευκορωσία. Ενα τέταρτο του πληθυσμού της σκοτώθηκε.

  Ένα μικρό μέρος της Μεγάλης Βρετανίας καταλήφθηκε από τους Γερμανούς. Τα νησιά Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ. Πέρασαν σκληρή κατοχή με καταναγκαστικά έργα για τους κατοίκους,
  Οι Γερμανοί έφτιαξαν τεράστια οχυρωματικά έργα που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

  ********

  Είχα παρακολουθήσει πριν χρόνια (199Χ ???) έναν λόγο του τότε Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου Ιωάννη και είχα εντυπωσιαστεί μετ την περηφάνια του για την αντίσταση της μικρής χώρας του στη γερμανική κατοχή.
  Ο ίδιος συμμετείχε σαν υπολοχαγός του Βρετανικού στρατού στην απόβαση στη Νορμανδία και σε πολλές μάχες. Πρέπει να συμμετείχε και στη Μάρκετ Γκάρντεν.
  Όπως έλεγε κι ο Σάμπατο. Παλιά τα ασθενικά παιδιά τα στέλναμε στο πόλεμο, αν επιζούσαν γινόντουσαν εκατό.

  Στο Βέλγιο που είχε τεράστιες απώλειες στον πρώτο παγκόσμιο δεν πρέπει να υπήρχε πολύ κέφι για πόλεμο.
  Ασε που οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν το νέο όπλο τα τανκς τους σαν οδοστρωτήρες και το έκαναν διάδρομο για να περάσουν στη Γαλλία έξω από τη γραμμή Μαζινό.
  Κι αυτοί οι Γάλλοι έφτιαξαν τη γραμμή άμυνας και τη σταμάτησαν στο Βέλγιο. Ποιος θα σκεφτόταν να πάει λίγο παραπάνω και να περάσει ανενόχλητος?
  Εχουν γραφτεί πολλά για τους μηχανικούς που το σκέφτηκαν.

  Πάντα έκανα πλάκα στους Ολλανδούς για την τεράστια άμυνά τους που κράτησε μόνο 5 μέρες. Μάλλον άδικα.
  Η Ολλανδία δεν έχει βουνά. Στην πρώτη λοφογραμμή που συνάντησαν οι Γερμανοί αμέσως μετά το Αρνεμ, ο πρωτόγονος Ολλανδικός στρατός με όπλα ακόμα παλιότερα κι από τον Ελληνικό
  τους σταμάτησε με εκατοντάδες νεκρούς.
  Οι Γερμανοί είχαν πληροφορίες ότι το σχέδιο που υπήρχε ήδη από το +- 1870 για άμυνα με ένα τεράστιο υδάτινο φράγμα θα έμπαινε σε εφαρμογή.
  Η Βόρεια και Νότια Ολλανδία (2 από τις 13 επαρχίες) θα γινόντουσαν ένα τεράστιο νησί που περιλάμβανε το 80% της οικονομικής δραστηριότητας.
  Το μεγαλύτερο λιμάνι (Ρότερνταμ) τη μεγαλύτερη εμπορική σύνδεση της Ευρώπης με Μεγάλη Βρετανία και τις 4 μεγαλύτερες πόλεις.

  Μια καταστροφική κατάσταση για τη Γερμανική πολεμική προσπάθεια δηλαδή.
  Στις 14 Μαίου του 1940 μέσα σε 13 λεπτά , γερμανικά βομβαρδιστικά ισοπέδωσαν το κέντρο του Ρότερνταμ σκοτώνοντας 900 ανθρώπους και αφήνοντας άστεγους 80.000.
  Ιστορικά αρχεία σημαντικά για όλη την Ευρώπη και έργα πολιτισμού εκατοντάδων χρόνων εξαφανίστηκαν, έμεινε μόνο μια επίπεδη έρημος.
  Ο διαπραγματευτής Στούντεντ (που ένα χρόνο αργότερα συνέχισε το ιπποτικό του έργο σύμφωνα με τον «Ιστορικό» Ρίχτερ στην Κρήτη) ειδοποίησε ότι η Ουτρέχτη ήταν ο επόμενος στόχος.
  Μια από τις παλιότερες πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης και με πιο πυκνοκατοικημένο κέντρο από το Ρότερνταμ.

  Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση αυτών που διαπραγματευόντουσαν. Μέσα σε ώρες υπογράφηκε η παράδοση.
  Κανείς δεν είχε υπολογίσει ως τότε αυτό το νέο όπλο κατά των αμάχων.
  Ίσως κάποιοι μετά από την Γκουέρνικα. Αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος αυτό.

 87. 78 Βρετανική γη δεν είναι τα νησιά της Μάγχης;
  Αν υπολογίσουμε δε και τους Ιάπωνες, μια χαρά καταλήφθηκε βρετανικό έδαφος από τη Βιρμανία μέχρι τη Σιγκαπούρη.

 88. # 84

  Φάουλ για κίτρινη κάρτα : οι δικαστές (οφείλουν να) εφαρμόζουν τους νόμους, δικαιοσύνη αποδίδει (υποτίθεται) ο θεός. Υπεύθυνοι για τους νόμους είναι οι πολιτικοί που τους ψηφίζουν (υποτίθεται) εκπροσωπόντας τον λαό.

 89. Μανούσος said

  Αντιγράφω

  Με την έναρξη της Ιταλικής επιθέσεως, 6 Αλβανικές τακτικές Ταξιαρχίες, (Battaglioni Regolari) επιτέθηκαν κατά της Ελλάδος, ως Τμήματα των κάτωθι Ιταλικών Μεραρχιών:

  -Ταξιαρχία Πεζικού «Tomori» (15 αξιωματικοί και 636 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Πεζικού «Parma»
  -Ταξιαρχία Πεζικού «Kaptina» (20 αξιωματικοί και 708 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Αλπινιστών «Julia»
  -Ταξιαρχία Πεζικού «Korata» (28 αξιωματικοί και 732 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Αλπινιστών «Julia»
  -Ταξιαρχία Πεζικού «Tarabosh» (20 αξιωματικοί και 513 στρατιώται) αποσπασμένη στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αλβανίας
  -Ταξιαρχία Πεζικού «Grammos» (22 αξιωματικοί και 706 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Πεζικού «Ferrara»
  -Ταξιαρχία Πεζικού «Daijti» (20 αξιωματικοί και 669 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Πεζικού «Ferrara»
  -Πυροβολαρχία «Drin», προσκολλημένη στην Μεραρχία Πεζικού «Ferrara»
  -Η Αλβανική Λεγεώνα Μελανοχιτώνων (εκ 2 ταξιαρχιών των τριών συνταγμάτων εκάστη), προσκολλημένες στην Ferrara Μεραρχία Πεζικού.
  Κατά την διάρκεια της πρώτης Ιταλικής επιθέσεως (Οκτώβριος 28-Νοέμβριος 13).

  Οι Αλβανικές Ταξιαρχίες είχαν πολύ μικρή συμμετοχή. Η Ταξιαρχία Πεζικού «Tomori» ήλθε για πρώτη φορά σ’ επαφή με τους Έλληνες στις 3 Νοεμβρίου. Διαλύθηκε στην κυριολεξία και πολλοί στρατιώται λιποτάκτησαν. Στις 14 Νοεμβρίου (ή ημέρα κατά την οποία άρχισε ή γενική Ελληνική αντεπίθεσις), δύο Τάγματα (Τάγμα «Grammos» & «Τάγμα Daijti») έλαβαν από τα κύρια κτυπήματα , με αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωσή τους (200 Αλβανοί αυτομόλησαν).
  Η Ιταλική Διοίκηση αμφισβήτησε την αξιοπιστία των Αλβανικών στρατευμάτων και τα διέταξε να συγκεντρωθούν στο Shjak, και να αποτελέσουν τό Gruppo Battaglioni Albanesi «Skandenberg» (Ομάδα Αλβανικών Ταγμάτων «Σκεντέρμπεης»). Από εκεί και πέρα δεν είχαν άλλη συμμετοχή στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Απετέλεσαν τον «πρόγονο» της Αλβανικής Μεραρχίας των SS «Σκεντέρμπεης» (Scanderberg).

  Στην αντίσταση δεν συνεργάστηκαν ουτε με το ΕΑΜ , ουτε με τον ΕΛΑΣ, ούτε με τον ΕΔΕΣ. Τουναντίον ορισμένοι εξ αυτών που έμεναν στην Ελλάδα οι γνωστοί και ως Τσάμηδες με το σύνθημα «Ηπειρος αλβανική έως την Πρέβεζα» οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν το 1942 με Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες, δημιουργώντας ένοπλα στρατιωτικά τμήματα κατά των Ελλήνων .

 90. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, ευχαριστώ για τα νεότερα!

 91. » φον Γιοσμάς, καταδικασμένος ερήμην σε θάνατο, φυλακίστηκε πέντε χρόνια και μετά του δόθηκε χάρη… και τώρα ο γιος του ζητάει τα ρέστα…»

  Όλη η ακροδεξιά αναθάρρησε μετά την επιτυχία του Πρωτοπαπαδάκη, να ακυρώσει μέσω του Άρειου Πάγου (με 3-2) τη Δίκη των Εξ….

 92. Παναγιώτης Κ. said

  Θησαυρός αυτό το ιστολόγιο!

 93. Μπετατζής said

  50 : Mέρες θυμού, ταινία για την δανική αντίσταση https://www.lifo.gr/guide/cinema/957

 94. Μπετατζής said

  Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του βιβλίου του Χανδρινού, απεικονίζει την εξέγερση της Κοπεγχάγης
  https://www.politeianet.gr/books/9786188304765-chandrinos-g-iasonas-mob-skiouros-poleis-se-polemo-1939-1945-282707

  Τα γεγονότα του Ιουνίου του 1944 στην Κοπεγχάγη ξεκίνησαν με μια βομβιστική επίθεση της οργανωμένης δανέζικης αντίστασης σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών που οδήγησε σε εκτελέσεις αντιποίνων. Την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα με τη μορφή απεργιών, διαδηλώσεων και ένοπλων συγκρούσεων με τα κατοχικά στρατεύματα για σχεδόν ένα δεκαήμερο. Σκοτώθηκαν σχεδόν 90 πολίτες και τραυματίστηκαν πάνω από 600. Κι όλα αυτά σε μια πόλη η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε υποστεί βία που να εξηγεί, έστω και επιφανειακά, αυτό το ξέσπασμα.

  Ήταν ένα εξεγερσιακό γεγονός στη διατομή μεμονωμένων ένοπλων ενεργειών, συνδικαλιστικής κινητοποίησης και αυθόρμητης λαϊκής αντίδρασης. Μια απότομη πύκνωση της φορτισμένης ψυχολογίας της μάζας που μόνο σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο που βιώνει κρίση -πόσο μάλλον στρατιωτική κατοχή- τη συναντά κανείς. Η φωτογραφία αυτή με «χτύπησε» ως η απόλυτη εικονοποίηση των διαχρονικών χαρακτηριστικών μιας λαϊκής εξέγερσης και επιλέχθηκε για εξώφυλλο γιατί η συγκεκριμένη λήψη θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε και οποτεδήποτε.(Ιάσων Χανδρινός συνέντευξη στην Αυγή, υπάρχει στο διαδίκτυο)

 95. Μπετατζής said

  Το ξέρατε π.χ. ότι το Άμστερνταμ αντιμετώπισε λιμό (πείνα) ακριβώς όπως η Αθήνα ;; εγώ το έμαθα από τον Χανδρινό και το βιβλίο του.

 96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @95. Νομίζω ὅτι ὅλες οἱ μεγάλες πόλεις τῶν κατεχόμενων χωρῶν ἀντιμετώπισαν τὸ πρόβλημα αὐτό, ἐπειδὴ τὰ τρόφιμα ἦταν κάτω ἀπὸ τὸν ἀπόλυτο ἔλεγχο τῶν κατοχικῶν δυνάμεων καὶ θεωροῦνταν στρατηγικὰ ἀποθέματα τοῦ στρατοῦ.

  Μόνο ἡ ὕπαιθρος μποροῦσε νὰ ξεφύγει κάπως μὲ μικρές οἰκιακές καλλιέργειες ἢ ἀπόκρυψη κάποιων μικρῶν οἰκόσιτων ζώων.

  Ἔχω ἀκούσει ἱστορίες στὰ Θερμιά, ὅπου ἡ Φινάντσα, ἡ μισητὴ οἰκονομικὴ ἀστυνομία τῶν Ἰταλῶν, ἔκανε ἀπογραφὴ τῶν ζώων καὶ κάθε κάτοικος ἦταν ὑποχρεωμένος νὰ δηλώνει κάθε ἀλλαγὴ στὸν ἀριθμό τους (θάνατοι, γεννήσεις).

 97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @91. Αγαπητέ Βλάση, εγώ για εργατικό μελίσσι της σύγχρονης ιστορίας μας σε είχα και με εξέπληξε η ακροβατική (και ήκιστα επιστημονική) σύνδεση του Γιοσμά με τους Εξ. (Εκτός κι αν θέλησες να μας θυμήσεις ότι ακριβώς μιά τέτοια ημέρα (31/10/1022) ξεκίνησε η Δίκη.. 🙂 Πάντως έχεις άδικο και κατά μιαν άλλην έννοια. Η συγκεκριμένη Δίκη από δικονομική άποψη ήταν δ-ι-α-τ-ρ-η-τ-ό-τ-α-τ-η (δεν υπάρχει ιστορικός που έγραψε γι’αυτήν χωρίς να το επισημάνει..), ανεξαρτήτως της πολιτικής βαρύτητας, των δεδομένων και της εθνικής συγκυρίας και φυσικά, δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες ικανότητες για να αναιρεθεί μιά τέτοια απόφαση.. (Η πολιτική πλευρά είναι ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ και ξεχωριστή συζήτηση. Αν λχ τους λιντσάριζε το πλήθος, δεν θα είχα πολλά να πω..)

 98. Ένα μεγάλο μπράβο την παρουσίαση της ιστορικής αλήθειας και για τον πρέποντα σεβασμό στην αντίσταση άλλων λαών, για τον οποίο, δυστυχώς, δεν διακρίνεται η εγχώρια δημόσια σφαίρα (χαρακτηριστική η περίπτωση της Δανίας, που επισημαίνετε στο 50.
  Μια παρατήρηση μόνον:
  Διαφορετικά από την Δανία, την Ελλάδα, την Νορβηγία και άλλες κατεχόμενες χώρες, στις οποίες οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής εγκατέστησαν κυβερνήσεις αποτελούμενες από ντόπιους Κουίσλινγκς, όχι μόνον το Λουξεμβούργο αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία τέθηκαν υπό τον άμεσο έλεγχο των κατακτητών. Δηλαδή έπαψαν και τυπικά να υπάρχουν ως κράτη – τα έσβησαν κυριολεκτικά από τον χάρτη. Προσαρτήθηκαν, όπως ακριβώς συνέβη με την Τσεχία, την Αυστρία, το τμήμα της Πολωνίας που περιέπεσε σε γερμανική κατοχή και τις 3 Βαλτικές χώρες.
  Η μέν «περιφέρεια» – πλέον – του Βελγίου τέθηκε υπό γερμανική στρατιωτική διοίκηση, η δέ «περιφέρεια» της Ολλανδίας τέθηκε υπό πολιτική διοίκηση χωρίς Ολλανδούς – «Reichskommissariat Niederlande», με επικεφαλης αυτής της επιτροπής έναν «μεταγραφέντα» στις τάξεις του NSDAP Αυστριακό Εθνικοσοσιαλιστή, ονόματι Arthur Seyss-Inquart.
  Δεν είναι τυχαίο ότι στις χώρες αυτές που έσβησαν εντελώς από τον χάρτη στη διάρκσια της κατοχής, εξολοθρεύτηκαν ολοκληρωτικά οι Εβραϊκοί πληθυσμοί, το ίδιο και άλλες «μή αξιοβίωτες» μερίδες του άμαχου πληθυσμού (τσιγγάνοι, σεσημασμένοι αριστεροί κτλ). Χωρίς καν να «αιτιολογηθεί» αυτή η εξόντωση ως αντίποινο για την αντίσταση. Έγινε ό,τι και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

 99. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @48. Νίκο, υπάρχουν τα ονόματα των εκτελεσθέντων δωσιλόγων (και οι λεπτομέρειες των δικών τους) αλλά ο λόγος που δεν πολυπαίζουν τα ονόματά τους είναι το ότι ο δωσιλογισμός των περισσοτέρων ήταν «ειδικού χαρακτήρα». Ήτανε δηλαδή βουλγαρόφρονες οχρανίτες, κάποιοι από τους οποίους γκρέμισαν και τον θείο μου από τους καταρράκτες της Έδεσσας.. [Είμαι στην δουλειά και δεν μπορώ να ψάξω για περισσότερα στοιχεία]

 100. Α, εδώ λέγαμε για τους δοσίλογους; Σε λάθος νήμα το έβαλα το πρωί.
  https://www.dw.com/el/%CE%B4-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF-85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D/av-45966208

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ναι, οι Εξ εκτελέστηκαν, γιατί ο λαός ζητούσε εκτελέσεις. Κι εμείς, αν ζούσαμε τότε, μπορεί το ίδιο να ζητούσαμε. Ήταν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας η δικαστική απόφαση.

 102. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  94 Το έχω αυτό το βιβλίο αλλά είναι στη στοίβα των αδιάβαστων (που κοντεύει να φτάσει το Έβερεστ σε ύψος).

  98 Και από το Λουξεμβούργο ελάχιστοι Εβραίοι επέζησαν.

 103. Μαρία said

  100
  Ο Κουσουρής στο βιβλίο του αναφέρεται και στον οικονομικό δωσιλογισμό. Αυτοί είναι που την έβγαλαν λάδι.

 104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @101. Έτσι είναι, Γιάννη. Μετά από μιά εθνική καταστροφή, τα πράγματα δεν κρίνονται ούτε νηφάλια, ούτε σύμφωνα με τις διατάξεις κωδίκων..

 105. Φώτης said

  Ας μιλήσω λίγο για την πόλη που ζω και εργάζομαι για κάμποσα χρόνια τώρα, το Ρότερνταμ.
  Δε γνωρίζω πόσο υπέφεραν στον πόλεμο. Γενικά οι Ολλανδοί είναι λαός που δεν κάθεται να μεμψιμοιρεί ούτε να δοξολογεί το παρελθόν του. Ξέρω ότι το κέντρο της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς από τον βομβαρδισμο το Μάιο του 1940. Παρόλα αυτά, αν και τραγικό γεγονός, έχει μείνει στην ιστορία σαν μια ευκαιρία για να ανοικοδομηθεί η πολη και να γίνει η πολεοδομία της καλύτερη για το μέλλον.

  Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του «Στην Ευρώπη – Tαξίδια στον 20ό αιώνα» (εκδόσεις Μεταίχμιο) ο Geert Mak δεν διεκδικεί δάφνες αντιστάσεως πάντως. Αν θυμάμαι καλά αναφέρει την εισβολή ως μια χαοτική κατάσταση στην οποία κυριαρχούσε η έλλειψη οργάνωσης ενώ αναφέρει και περιστάτικά όπου χωρικοί, μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει, έδιναν οδηγίες για το δρόμο στους γερμανούς στρατιώτες.
  Στο βιβλίο αυτό επίσης μέμφεται και το λαό του για τη σφαγή των Ολλανδών Εβραίων. Δλδ πιστεύει ότι η απάθεια των Ολλανδών και η έλλειψη λαϊκής αντίδρασης επέτρεψε να συμβεί η μαζική θανάτωση. Δεν ψάχνει δικαιολογίες. Θεωρεί πως μπορεί μεν να κατηγορούμε τους ανώτερους αξιωματικούς των Ναζί για ό,τι συνέβη αλλά στην πραγματικότητα ο γραφειοκρατικός μηχανισμός που διεκπεραίωσε το κακό, εντός της χώρας, ήταν καθαρά Ολλανδικός. Για παράδειγμα, οι μηχανοδηγοί των τρένων που οδήγησαν τα τρένα από το Ρότερνταμ προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν ήταν Ναζί αξιωματικοί αλλά Ολλανδοί δημόσιοι υπάλληλοι.

  Πράγματι, το σπίτι μου στο Ρότερνταμ βρίσκεται εκεί που μέχρι πρότεινος ήταν οι αποθήκες του λιμανιού. Εκεί λοιπόν το 1942 μάζευαν όσους Εβραίους μπορούσαν να βρούν και τους έστελναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αν.Ευρώπη για να τους εξωντώσουν. Το μνημείο αναγράφει γύρω στα 500 ονόματα. Μόνο παιδιά από 2 εώς 16 ετών…

  Aan de Stieltjesstraat, bij de muur van Loods 24 , staat een monument voor 686 Rotterdamse joodse kinderen van 0 tot 12 jaar, die in 1942 en 1943 vanuit deze loods naar Westerbork en van daaruit op transport naar Auschwitz en Sobibor gingen.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Loods_24

  Με συγκίνηση είδα πριν λίγα χρόνια ότι και στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας έστω, στήθηκε ένα παρόμοιο μνημείο με τις Λίθους Μνήμης στη Βασ.Όλγας για τους Εβραίους μαθητές του Α’ Γυμνασίου Αρρένων που θανατώθηκαν στη Κατοχή.

  https://www.iefimerida.gr/ellada/thessaloniki-mproytzines-petres-gia-toys-ebraioys

  Και κάτι τελευταίο. Στις 5 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζεται η απελευθέρωση. Η 4η Μαΐου όμως είναι η Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς του πολέμου (όχι για τους ήρωες – αλλά για τους νεκρούς). Στις 20.00 χτυπάει κάποιος μικρός συναγερμός και όποιος θέλει στέκεται ακίνητος για 2 λεπτά προς ένδειξη σεβασμού. Βλέπεις κόσμο να σταματάει το αμάξι στην άκρη του δρόμου και να βγαίνει έξω. Ακόμα και τα τρένα σταματάνε καταμεσής της διαδρομής.

 106. sarant said

  105 Ευχαριστούμε πολύ!

 107. Dong-ho Spiros Merimanis said

  31, 32
  για το Λκν το ρήμα νέμομαι χρησιμοποιείται μόνο στον ενεστώτα, δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος για να μη μπει στο νεοελληνικό κλιτικό σύστημα: νεμόμουν, νεμήθηκα, έχω νεμηθεί, είχα νεμηθεί, …
  υπάρχουν 100ντάδες αρχαία ρήματα όπως τρέχω, παίζω, ανεβαίνω, … που κλίνονται με την τωρινή γραμματική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: