Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Νοεμβρίου έτους 2019

Posted by sarant στο 1 Νοεμβρίου, 2019


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα:

Πα 1
Των Αγίων Αναργύρων – Ημέρα  πατάξεως της δωροδοκίας – Διεθνής μέρα βεγκανισμού
Σα  2
Θαλού, Αναξιμένη και Αναξιμάνδρου των Μιλησίων φιλοσόφων, Οδυσσέα Ελύτη και Νικοκύρη γενέθλια
Κυ  3
† Ανδρέου Κάλβου του ασυμβιβάστου
Δε   4
† Κοίμησις Αυγούστου Ροντέν
Τρ  5
† Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού
Τε   6
Θανή Μαρίας Ιορδανίδου, εγγονής της Λωξάντρας
Πε  7
Της δευτέρας προς τον ουρανόν εφόδου
Πα   8
Των εν ερημίαις και όρεσιν αγωνισθέντων
Σα   9
 † Έκτορος Κακναβάτου
Κυ 10
† Αρθούρου Ρεμπώ
Δε 11
Σαπφούς και Αλκαίου των Λεσβίων ποιητών -και Ιωάννη Ρίτσου τελευτή
Τρ 12
† Τελευτή Τέλλου Άγρα
Τε 13
Γενέσιον Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον
Πε 14
Επικούρου του Ελευθερωτού των ανθρώπων εκ του φόβου
Πα 15
Της «Ελληνικής Νομαρχίας»· και Λουκρητίας της στιχουργού γενέσιον.
Σα 16
Διεθνής  ημέρα κατά της μισαλλοδοξίας – Βολταίρου  του φιλοσόφου
Κυ 17
Των εν Πολυτεχνείω αναιρεθέντων
Δε 18
Πυθέου του Μασσαλιώτου και θαλασσοπόρου
Τρ 19
Διγενή του Ακρίτα
Τε 20
Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των παιδίων· και Χρόνη Μίσσιου τελευτή
Πε 21
Πρώτη ανύψωσις επηνδρωμένου αεροστάτου
Πα 22
Μαρτύριον Ιωάννας της Λωρραίνης και τελευτή Αργύρη Κουνάδη του συνθέτη
Σα 23
Φρίξου και Έλλης
Κυ 24
† Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις Αίτναν κατάβασις
Δε 25
Της Εθνικής Αντιστάσεως
Τρ 26
Μαρτύριον Υπατίας, του αχράντου άστρου της σοφής παιδεύσεως
Τε 27
†Τεύκρου Ανθία και των συριγμών του αλήτου
Πε 28
Είσπλους Μαγελάνου εις τον Ειρηνικόν ωκεανόν
Πα 29
Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης προς τον  παλαιστινιακόν λαόν
Σα 30
Ανδρέου Λασκαράτου

Ο Νοέμβριος ή Νοέμβρης είναι ο ενδέκατος μήνας του ημερολογίου μας, παρόλο που το όνομά του παραπέμπει ολοφάνερα στον αριθμό εννιά, novem. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο November ήταν ο ένατος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Νοέμβρης είναι πια ο ενδέκατος μήνας.

Αν και πολλοί τον Οκτώβριο τον λένε ΟκτώΜβριο, κατ’ αναλογία προς τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, προσωπικά πιο εύκολα λέω Νοέβρης και  Δεκέβρης, στον προφορικό πάντοτε λόγο· το βρίσκω πιο ευκολοπρόφερτο. Ο Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής είχε το θάρρος και να το γράψει, στον τίτλο της ποιητικής του συλλογής “Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη“, και βέβαια όταν λέμε Νοέμβρη (ή Νοέβρη) έτσι γενικά το μυαλό πηγαίνει στην εξέγερση της 17 Νοέμβρη, στο Πολυτεχνείο. Οι κουμπάροι από την Κύπρο λένε “Νιόβρης” και το διδάσκουν και στα σχολεία, όπως μου είπαν.

Εκτός απ΄την ελληνική, σημαδιακή 17 Νοεμβρίου υπάρχει και στην Αλβανία ή τουλάχιστον υπήρχε επί Εμβέρ Χότζα, η απελευθέρωση των Τιράνων το 1944 όταν έφυγαν οι Γερμανοί. Είχαν μια ποδοσφαιρική ομάδα 17 Νεντόρι, όπου Νεντόρι είναι ο Νοέμβρης. Τώρα τη λένε ΚΦ Τίρανα. Στα τσέχικα και σε άλλες σλαβικές γλώσσες, ο Νοέμβρης είναι Listopad ή κάτι παρεμφερές (ο μήνας που πέφτουν τα φύλλα). Λαϊκές ονομασίες έχει πολλές ο Νοέμβρης, αλλά καμιά δεν ξεχωρίζει από τις άλλες (όπως ξεχωρίζει, π.χ., ο Αλωνάρης για τον Ιούλη). Λέγεται Σποριάς, πάντως ή Μεσοσπορίτης ή Σπαρτής και επίσης Αγιαντριός, επειδή στις 30 Νοεμβρίου είναι η γιορτή του Αγιαντρέα. Από του Αγιαντριός αντρειεύει το κρύο, λέει μια παροιμία. Λέγεται και Κρασομηνάς, επειδή στις 11 του μήνα γιορτάζει ο Μηνάς. Λέγεται και Βροχάρης, θα καταλάβατε γιατί.

Επώνυμο Νοέμβρης δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ο Νοέμβρης είναι από τους μήνες που έχουν δικό τους ουσιαστικό που μνημειώνει κάποιο σημαντικό γεγονός -τα Νοεμβριανά. Δεν πρόκειται για τη εξέγερση του Πολυτεχνείου και την καταστολή της το 1973, αλλά για τις πολύνεκρες συγκρούσεις του Νοεμβρίου 1916, όταν, επί εθνικού διχασμού, στρατεύματα της Αντάντ έκαναν απόβαση στην Αθήνα, ήρθαν σε σύγκρουση με τους επίστρατους και υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Ακολούθησε πολυήμερο πογκρόμ των επιστράτων εναντίον βενιζελικών,  κρητικών και προσφύγων, με αρκετούς νεκρούς. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου 1916 με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή 1 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο που ίσχυε ήδη στις δυτικές χώρες -οπότε, στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρονται με αυτή την ημερομηνία, αλλά βέβαια εμείς δεν μπορούμε να τα πούμε Δεκεμβριανά γιατί έχουμε ήδη άλλα, πολύ πιο πολύνεκρα. Πάντως, στη γαλλική βιβλιογραφία τα Νοεμβριανά του 1916 αναφέρονται καμιά φορά ως Vêpres grecques, ελληνικός εσπερινός, υπαινιγμός για τον «σικελικό εσπερινό» του 1282.

Κατά σύμπτωση, Νοέμβρη μήνα συνέβησαν και τα δύο αιματηρά επεισόδια για τη γλώσσα στις αρχές του 20ού αιώνα: τα Ευαγγελιακά το 1901 και τα Ορεστειακά το 1903. Έχουμε ευκαιριακές αναφορές στο ιστολόγιο, αλλά, κακά τα ψέματα, χρωστάμε άρθρα.

Αν εμείς έχουμε σημαδιακή μέρα τη 17η του Νοέμβρη, στην Αγγλία έχουν την 5η μέρα του μηνός σε ανάμνηση του Γκάι Φοκς και της συνωμοσίας της πυρίτιδας -Remember, remember the fifth of November.

Πολλά είναι τα τραγούδια για τον Νοέμβρη του 1973 αλλά σήμερα θα βάλω ένα τραγούδι χωρίς επετειακή αναφορά, τον Νοέμβρη του Μιχάλη Βιολάρη:

143 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Νοεμβρίου έτους 2019”

 1. rizes said

  17 ΝΟΕΜΒΡΗ 403 π.Χ.
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2018/11/16/17-%ce%bd%ce%bf%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b7-403-%cf%80-%cf%87/

 2. nikiplos said

  Καλημέρα κι από εδώ… Ο Νοέμβρης είναι και ο μήνας του thanksgiving. Δεδομένης της καθολικής επίδρασης προς ημάς των εκείθεν του ατλαντικού κελευσμάτων, αλλά και με αυτά που είδαν τα ματάκια μου χθες βράδυ με τις κολοκύθες δεν είναι μακριά η ημέρα που θα γιορτάζουμε και τούτο το νέο φρούτο.

 3. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Θα τρώμε και γαλοπούλα; Πάλι;

 4. 2-3 Γαλοπούλα κοκορέτσι 🙂
  Καλό μήνα!

 5. Triant said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  3: Να ονομάσουμε το αρνάκι Ελληνική Γαλοπούλα και να τρώμε όσο συχνά θέλουν οι υπερπόντιοι σύμμαχοί μας 🙂

 6. Νέο Kid said

  Το Halloween γιορτάζεται ήδη κατά κόρον στην Κύπρο, από τους νεολαίους .
  Τα Χριστούγεννα δίνουν και παίρνουν τα Christmas cakes ( κέικ με γλυκά του κουταλιού και γλάσσο από πάνω. Αηδιαστικά γλυκό…)
  Το θενκσγκίβιν όχι ,ακόμα… θενκσγκότ!

 7. Καλημέρα και καλό μήνα

  21 Νοέμβρη έρχονται οι Waterboys Ελλάδα αλλά για τον Νοέμβρη είχαν φροντίσει παλιότερα !

 8. LandS said

  Δεν είναι μόνο ο Γκάι που «γιορτάζεται» τον Νοέμβρη στην Αγγλία (Βρετανία και Κοινοπολιτεία). Εξ’ άλλου αυτός είναι ο κακός, Ιρλανδός νομίζω, που πήγε να ανατινάξει το Γουεστμίνστερ. Και ναι μεν είναι διαδεδομένο έθιμο αλλά το κάψιμο του Γκάι είναι θέμα των παιδιών της κάθε γειτονιάς.

  Η πραγματική Remembrance Day είναι στις 11 του Νοέμβρη. Τότε «την εντέκατη ώρα της εντέκατης μέρας του εντέκατου μήνα» του 1918 υπογράφτηκε η Ανακωχή που έδωσε τέλος στη σφαγή του ΑΠΠ – του Μεγάλου Πόλεμου όπως τον λεν. Και θυμούνται τους νεκρούς εκείνου του πολέμου (αλλά και γενικότερα νομιζω). Το δείχνουν φορώντας στο πέτο τους μια παπαρούνα για πολλές μέρες πριν και μετά τις 11/11 κάνουν πολλές φανφάρες, συναυλίες κλπ που συμμετάχουν όλοι από τη Βασίλισσα και κάτω (σχολιαρόπαιδα να παρελαύνουν στρατιωτικά – certainly not! )
  Πέρσι είχανε το 100 χρόνια από τη 11h 11/11. Κοκκίνισε ο τόπος στη παπαρούνα.

  ΥΓ Εχτές, κάπου στις ειδήσεις, είδα Κόρμπιν, Τζόνσον κ.α. εκτός από την κόκκινη παπαρούνα είχανε και μια μικρή πράσινη καρδούλα. Ξέρει κανείς γιατί;
  ΥΓ2 Υπήρξε μια αμφισβήτηση σχετικά για το πότε άρχισε να ισχύει η κατάπαυση πυρός. Ακριβώς στις 11 ή αφού ολοκληρωθεί η 11η ώρα. Πολύ πιο σοβαρό ζήτημα (μια και κάποιες ζωές χάθηκαν ή γλύτωσαν) από το πότε πρέπει να γίνουν οι εορτασμοί μιας επετείου. Κατά τη διάρκεια του 2500ου έτους ή αφού συμπληρωθεί το 2500ο έτος 🙂

 9. loukretia50 said

  Kαλό μήνα!
  Αντ΄αυτής

  και από μένα November rain – Afremov

 10. loukretia50 said

  Aαααα! τι βλέπουν τα ωραία και μεγάλα μάτια μου?
  Ευχαριστώ πολύ Sir!

 11. nikiplos said

  Η δίκη του έγινε τον άγριο Νοέμβρη, το ένιωθε άραγε κι εκείνος;

  Λέει κάπου ο Νιόνιος στο μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο. Όσο κι αν δεν μου ήταν συμπαθής ποτέ ο ήρως του τραγουδιού, αυτός ο στίχος εδώ κάτι λέει… και από τη σωστή πλευρά… πολύ μου άρεσε το επίθετο άγριος.

 12. atheofobos said

  Τρείς αναγκαίες επεξηγήσεις:
  1-Σε τι αναφέρεται – Της δευτέρας προς τον ουρανόν εφόδου
  2-Ποιοι είναι οι αναφερόμενοι αγωνιστές-Των εν ερημίαις και όρεσιν αγωνισθέντων
  3-Πόθεν η ακριβής ημερομηνία για την Ελληνική Νομαρχία του 1806

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλό μήνα σε όλους ! Στενάχωρο φθινόπωρο για τη μουσική μας, τώρα, μετά το Μαχαιρίτσα και τον Ιγνατιάδη, με τον τεράστιο Γιάννη Σπανό…
  Ο Νοέμβριος, εκείνος ο Νοέμβριος, τραγουδισμένος από δύο «γείτονες», τον Άσιμο και τη Γώγου… Από τις παράνομες κασέτες.
  «Μας έμαθε πολλά το αίμα του Νοέμβρη»…

 14. Αιμ said

  άσχετο αλλά θαυμάστε γραμματική και σύνταξη από το ΒΗΜΑ :

  Οι μελετητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα αυτής της συστηματικής ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη διαδραματίζουν ρόλο αντικαταθλιπτικού σε ασθενείς με μείζων καταθλιπτική διαταραχή και είναι λογικά ασφαλείς».
  https://www.tovima.gr/2019/10/31/science/ta-antiflegmonodi-farmaka-periorizoun-ta-symptomata-tis-meizonos-katathlipsis/

  καλημέρα σας

 15. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Kαλό μήνα σε όλους.

  Νομίζω πως αυτό το τραγούδι ταιριάζει απόλυτα στο Νοέμβρη.

 16. ΓΤ said

  #0
  @Σα2> Ο Θαλής, του Θαλού, αλλά ο Αναξιμένης, του Αναξιμένη…

 17. loukretia50 said

  16. test
  Όχι δα «Αναξιμένους!»
  Του Αναξιμένη μένος θα θυμίζει,,, επομένως
  παραμένει – στους επαίνους!
  Του Θαλή αντί Θαλού, καμιά σχέση με «θολού»
  Και σοφίσματα κιΛού

 18. EΦΗ - ΕΦΗ said

  8 LandS >>Κοκκίνισε ο τόπος στη παπαρούνα.

  Η παπαρούνα καθιερώθηκε ως συμβολο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (στην τρίτη επέτειο, το 1921) από το ποίημα του Καναδού ποητή/χειρουργού/στρατιώτηJohn McCrae1872-1918
  «Στα Πεδία της Φλάνδρας» *

  https://www.alfavita.gr/kosmos/273193_kokkini-paparoyna-pos-egine-symbolo-toy-pagkosmioy

  *Το ποίημα γράφτηκε μετά το θάνατο στις μάχες ενός στενού του φίλου και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Punch το Δεκ. του 1915

 19. Γιάννης Ιατρού said

  Καλό μήνα κι από εμένα!

  17: τι λές ρε Λου, ο Μένης του Μένη είναι, ποιός λέει του Μένους, ε;; 🙂

 20. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα καὶ καλὸν μήνα.

  @2-6. Τώρα ἐξηγεῖται γιατὶ βλέπαμε κάτι πιτσιρίκια ντυμένα μάγισσες στὴ χασαποταβέρνα τῆς περιοχῆς μας.

  Πάντως ἡ οἰκογένεια χαλογουήνιαζε (σίκ, ἄντε καὶ κοντεύουμε τὰ πέντε μύρια) μὲ παϊδάκια. 🙂

 21. loukretia50 said

  20. … για να μην πει! Η θύελλα μαίνεται και οι καιροί ου Μενετοί!

 22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  18 Και η Μυριβήλειος μυστική παπαρούνα που φύτρωσε στο χαράκωμα και μακελεύτηκε από το μπαράζ του πυροβολικού (καθόλου δεν το αγαπώ).

 23. loukretia50 said

  …κι ήρθαν ανέμοι αληγείς
  Με ποιόν να συνδιαλαγείς…

 24. Γιάννης Ιατρού said

  18: ΕΦΗ, με παράδοση στην παπαρούνα 🙂

 25. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  8 Έτσι είναι με τις παπαρούνες. Παλιά πήγαινα στο Λονδίνο τέτοιες μέρες και τις έβλεπα παντού.

  12.1 Η Οκτωβριανή επανάσταση που έγινε Νοέμβρη
  12.2 Ο Μιχαλης Λιαρούτσος, φίλος στενός του πατέρα μου, είχε βγάλει ένα τέτοιο βιβλίο: άρα, οι αγωνιστές του ΔΣΕ
  12.3 Καλή ερώτηση.

 26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τις παπαρούνες του Α΄ππ, ο Στρατής Μυριβήλης στο βιβλίο «Ζωή εν Τάφω»:
  «Ήταν ένα λουλούδι εκεί! Συλλογίσου. Ένα λουλούδι είχε φυτρώσει εκεί μέσα στους σαπρακιασμένους γεώσακους. Και μου φανερώθηκε έτσι ξαφνικά τούτη τη νύχτα που ΄ναι γιομάτη θάματα. Απόμεινα να το βλέπω σχεδόν τρομαγμένος. Τ’ άγγισα με χτυποκάρδι, όπως αγγίζεις ένα βρέφος στο μάγουλο. Μια τόση δα μεγάλη, καλοθρεμμένη παπαρούνα</a, ανοιγμένη σαν μικρή βελουδένια φούχτα. Αν μπορούσε να τη χαρεί κανένας μέσα στο φως του ήλιου, θα ‘βλεπε πως ήταν άλικη, μ’ ένα μαύρο σταυρό στην καρδιά, με μια τούφα μαβιές βλεφαρίδες στη μέση». …

  8
  εδώ λέει για την πράσινη καρδιά για τους νεκρούς από τη φωτιά στον πύργο Γκρένφελ
  https://www.express.co.uk/news/politics/1197581/Boris-Johnson-badge-meaning-what-does-Boris-Johnson-green-heart-badge-mean-grenfell-fire

 27. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα καὶ καλό μας μήνα.
  17 ἐμεῖς, 18 οἱ Ἰρλανδοί, κατὰ Μπήαμ (Ἕνας ὅμηρος):

 28. loukretia50 said

  23. Κόπηκε το –λου (από συγκεκριμένη ατζέντα προφανώς και η Λου)

  Πώς να ξεμάθω τώρα πια τους αυστηρούς κανόνες?
  Των ειδημόνων η στρατιά, σοφών οι λεγεώνες
  Εχθρός μου κι ο κορρέκτορας – τα κόκκινα βελόνες
  Καραδοκούν και λοιδορούν την άσχετη με χάχανα.
  Σαν πάρω φόρα, τα διπλά πέφτουν σαν τις σταγόνες.
  so,
  Πιπέρι όποιος πολύ κρατά, το βάζει και στα λάχανα

 29. William T. Riker said

  Καλημέρα και καλό μήνα κι από μένα!

  Eπίσης είναι κι ο μήνας που οι άνδρες καλλιεργούν μουστάκι (Movember)! Όπως είπε κι ο Stephen Fry σ’ένα σχετικό διαφημιστικό: Whatever you grow, will save a bro!

  Όσο για τo χαλογουήν, έχω πάθει πλάκα κι εγώ για το πόσο έχει διαδοθεί. Περπατούσα χθες στο δρόμο εδώ που μένω (Βιέννη) και είδα μία τεράστια ουρά να εκτείνεται μπροστά σε ένα μαγαζί που πουλούσε αποκριάτικες στολές και σχετικά είδη!

  15 Αγαπημένο τραγούδι!

 30. LandS said

  24. Στα Ζωνιανά βρέθηκε το αγαλματίδιο;

 31. # 18

  Εφη…

  Dormi sepolto in un campo di grano
  Non è la rosa non è il tulipano
  Che ti fan veglia dall’ombra dei fossi
  Ma sono mille papaveri rossi

  και σχετικό,»κτισμένο» πάνω στην ίδια μελωδία, εδώ

 32. ΣΠ said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Παγκόσμιες ημέρες τον Νοέμβριο.
  https://www.eortologio.net/pagkosmies-imeres#11

 33. Mπετατζής said

  7. Tζι, πρόσθεσαν και 2η μέρα, 22/11, Παρασκευή, πιο χαλαρά.

 34. Georgios Bartzoudis said

  (α) «Πα 1, Των Αγίων Αναργύρων – Ημέρα πατάξεως της δωροδοκίας»
  # Μαύρη ημέρα για τα παρ’ ημίν ποικίλα λαμόγια!

  (β) «Σα 2, …. και Νικοκύρη γενέθλια»
  # Χρόνια Πολλά!

  (γ) «Τρ 12, Τελευτή Τέλλου Άγρα»
  # Πρόλαβε να …δολοφονηθεί, προτού ξεπουληθεί η ταυτότητα και η γλώσσα για την οποία …δολοφονήθηκε!

  (δ) «Κυ 17, Των εν Πολυτεχνείω αναιρεθέντων»
  # Διόρθωση: Των ΕΚΤΟΣ Πολυτεχνείου αναιρεθέντων από τη χούντα (που δεν μειώνει ουδέ κατ’ ελάχιστον τη σημασία της εξέγερσης των φοιτητών, αλλά αποκαθιστά την αλήθεια).
  (ε) Έχω ερωτήματα ίδια με αυτά του atheofobos (σχόλιο 12)

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  22 Ωχ τώρα έκανε ανανέωση και δε σε είδα.
  Σέρνεται το νέτι μου. Σκέτο καρβουντιστήρι.

  24 Κοκαλάκια από τις κάψες που κλειουν τα σποράκια των παπαρούνων! Μερακλίκια! 🙂
  Κουτσουνάδες τις λέμε ως άγριο φαγώσιμο γλυκό χόρτο, στα πρώτα για χορτόπιτες 🙂 .

 36. LandS said

  31 Όχι, το εγγλέζικο ποίημα λέει για τις παπαρούνες ανάμεσα στους τάφους των σκοτωμένων που πετάνε τη δάδα της αμάχης με τον εχθρό για να τη κρατήσουν ψηλά όσοι οι ζωντανοί ώστε οι νεκροί να ηρεμήσουν. Στα Λιβάδια της Φλάνδρας. Στους λειμώνες επί το επισημότερον. Flanders Fields. Όπου το field συνήθως το λέμε πεδίο και καλά κάνουμε, ιδιαίτερα αν είναι και μάχης, αλλά την αίσθηση ματαιότητας που σου δίνει η εικόνα (όχι το ποίημα – άσε τι αίσθηση δίνει αυτό) με τις χιλιάδες παπαρούνες ανάμεσα σε χιλιάδες τάφους νέων παιδιών, δεν στη δίνει.

 37. Costas Papathanasiou said

  12, 25
  Από σημειολογικής απόψεως, αξίζει να συμπληρωθεί ότι ο χαρακτηρισμός «Της δευτέρας προς τον ουρανόν εφόδου», παραπέμπει και στο αρχαιοελληνικό «Δεύτερος πλους»(βλ. Φαίδωνα Πλάτωνα), καθότι το πρώτο ταξίδι σε άγνωστες θάλασσες ισοδυναμούσε για τους Αρχαίους με κατάσταση αντίστοιχη της.. γάτας του Σρέντινγκερ:
  Τούτο συνάγεται από απόφθεγμα του Αναχάρσεως του Σκύθου (βλ.Διογένης Λαέρτιος) ο οποίος «ἐρωτηθεὶς πότεροι πλείους εἰσίν, οἱ ζῶντες ἢ οἱ νεκροί, ἔφη, “τοὺς οὖν πλέοντας ποῦ τίθης;”»
  [το γνωμικό το βρίσκουμε παραλλαγμένο και κακώς αποδιδόμενο ως «There are three sorts of people: those who are alive, those who are dead, and those who are at sea» (Aristotle) ή “There are three types of people. The living. The dead. And those who are at sea.” – Cicero, Roman philosopher, 45 BCE ή «Il y a trois sortes d’hommes: les vivants, les morts et ceux qui vont sur la mer. (Aristotle), το τελευταίο και με τη διευκρίνηση «citation apocryphe”(=αναφορά ανεξακρίβωτη, αμφιβόλου προελεύσεως, σκοτεινή)]
  Ο πρώτος πλούς, ισοδυναμούσε λοiπόν με παίξιμο της ζωής κορώνα-γράμματα, ενώ ο δεύτερος ως πορεία εκ του ασφαλούς πάνω στο δρόμο που χαρτογράφησαν οι ριψoκίνδυνοι πρωτοπόροι.
  Αντίστοιχη παροιμιακή σημασία είχε και το μεταγενέστερο «Δευτέρα ή υστέρα Έφοδος» προκειμένου για χερσαίες εξορμήσεις.
  Συνεπώς «Η δευτέρα προς τον ουρανό έφοδος», νομίζω ότι σημαίνει και την αποφασισμένη πορεία προς βέβαιο θάνατο αλλά και την αιωνιότητα.

 38. LandS said

  34 γ

  Νέμας μάικα, ζλάτνο τσέτνο, ντα τα πλάκα;
  Νέμας σέστρα, ντα τα ζάλια;
  Κάκβα ιζλαζάγια;
  Κάκβα ντονισέα ντα βα ουμπέσατ να ουρέχουτ;
  Ντα βα ντόνσατ να τσούζντι μέστου,
  τσούζντι μάικι ντα πλάκατ,
  τσούιντι σέστρι ντα βα ρέντατ.

  Δεν έχεις μάνα, γλυκό παιδί, για να σε κλάψει;
  Δεν έχεις αδερφή, να σε πενθήσει;
  Πώς σε ξεγέλασαν;
  Πώς σ’ έφεραν εδώ και σε κρέμασαν στην καρυδιά;
  Να σε φέρουν σε ξένη γη,
  ξένες μάνες να σε κλάψουν,
  ξένες αδερφές να σε μοιρολογήσουν.

  Θα το βρεις στα αφιερώματα για τον Τέλο Άγρα

  π.χ. https://www.dinfo.gr/ποιος-ήταν-ο-τέλλος-άγρας-που-ύμνησαν-τ/

 39. Γιάννης Ιατρού said

  30: από το Γάζι Ηρακλείου είναι, πλέον στο αρχ. μουσείο Ηρακλείου, βλ. κι αυτό 🙂

 40. LandS said

  34 δ

  Μια χαρά …αποκαταστημένη είναι η αλήθεια. Το Πολυτεχνείο δεν είναι το κτήριο. Ούτε καν την ακρίβεια δεν αποκαθιστάς με το «εκτός»

 41. LandS said

  39 Ω, από αρχαιοτάτων χρόνων η «διακοσμητική» χρήση της μηκώνου (σωστά; )

  …Σε κάθε περίπτωση, γνωστές ήταν οι ιδιότητες του φυτού και η σύνδεσή του με μια Μεγάλη Μητέρα Θεά, η οποία λατρευόταν με μυστηριακές τελετές, όπως μυστηριακή ήταν και η επίδραση του φυτού, που γειτνίαζε με τον θάνατο.

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_176.html

 42. ΣΠ said

  41
  Η μήκων, της μήκωνος.

 43. LandS said

  41 Δεν σωστή η γενική της *μηκώνου. Της μήκωνος λοιπόν. Μου κάνει κάτι σα να λέμε τα μπαράκια της *Μύκονος αντί της Μυκόνου

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ό,τι σιχαίνομαι περισσότερο τον Νοέμβριο, είναι η κουβέντα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και η αμφισβήτηση για την ύπαρξή τους και τον αριθμό τους. Μια αμφισβήτηση που έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα. Ας το ομολογούσαν τουλάχιστον οι αμφισβητίες κι ας μην παρίσταναν ότι τους ενδιαφέρει η ακριβολογία. Λες και έχει σημασία αν ο Κομνηνός και ο Μυρογιάννης, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από κρατικούς ένστολους υπαλλήλους, έπεσαν μέσα ή έξω από τα κάγκελα. Λίγη ειλικρίνεια, μάγκες.

 45. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλό μήνα. 🎃

 46. Alexis said

  #26: Και οι Ρώσοι στρατιώτες που τους έβαζαν παπαρούνες στις κάννες των όπλων…
  (από τη «Ζωή εν τάφω»)

  #4,5: Θα βρει τρόπο ο Ελληνάρας να προσαρμόσει και αυτή τη γιορτή (αν ποτέ καθιερωθεί) στα δικά του δεδομένα. Θα βγάλει πιτόγυρο με γαλοπούλα π.χ. 😂

  Καλό μήνα!

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  39. Γιάννη, δε μπιστεύγω να μην έπχιασες το υπονοούμενο 🙂 .
  Μήκων η ροιας, κοινώς παπαρούνα. Μερακλίκια λέμε 🙂

  Για τις παπαρούνες ως σύμβολο, είναι και το ότι φυτρωναν κι άνθιζαν όχι μόνο στα μνήματα των πεσόντων αλλά κι από σύρραξη σε σύρραξη μέσα στα πεδία των μαχών. Όσο διαρκούσε δηλαδή ο πόλεμος που ξεχούμιζε τη γης,επέμεναν να λουλουδίζουν.

  Μια μετάφραση του ποιήματος
  Οι πεδιάδες της Φλάνδρας
  Ανάμεσα στους σταυρούς σειρά με σειρά,
  Την δικά μας θέση έτσι θυμίζουν.
  Κορυδαλλοί θαρραλέα πετώντας,
  αψηφούν των όπλων την κλαγγή
  σπάνια κελαηδίσματα τραγουδώντας.
  Είμαστε οι νεκροί.
  Πριν λίγες μέρες, ζήσαμε, νιώσαμε την αυγή και είδαμε την ομορφιά της δύσης.
  Αγαπήσαμε και αγαπηθήκαμε, και τώρα κειτόμαστε στις πεδιάδες τις Φλάνδρας.
  Κράτα αυτό που έμεινε από την μάχη μας με τον εχθρό.
  Σε σένα τ’ αδύναμά μας χέρια παραδίδουν τον πυρσό.
  Κάνε τον δικό σου, κράτα τον ψηλά.
  Και αν η πίστη σου καμφθεί για μας που ‘χουμε πεθάνει δεν θα κοιμηθούμε ποτέ, όσο φυτρώνουν παπαρούνες στις πεδιάδες της Φλάνδρας.
  https://www.mixanitouxronou.gr/giati-oi-paparounes-eginan-symvolo-mnimis-ton-nekron-tou-a-pagkosmiou-polemou-to-sygkinitiko-poiima-tou-nosokomou-pou-exase-ton-sybolemisti-tou-ti-anaferei-o-stratis-myrivilis-sti-zoi-en-tafo/

 48. Γιάννης Ιατρού said

  40: Ναι Σταύρο, από πολύ παλιά γνωστή… Αλλίμονο 🙂
  Σ’ «εμάς» έφτασε μάλλον με το «παπόρι απ΄την Περσία» 🙂 (και γενικά από την Ανατολή), πιθανώς μέσω Κύπρου / Κρήτης (λόγω εμπορίου κλπ.) 🙂
  Λεπτομέρειες για τους ρέκτες στην σχετική δημοσίευση (για τον χώρο της Μεσογείου γενικά) του Παν. Κρητικού και της Στέλλας Παπαδάκη (1965) εδώ (κυκλοφορεί και στα αγγλικά σε έκδοση του 1967, κάπως συμπυκνωμένη).
  Ειδικά για τους Μινωίτες πολύ καλή και η μετέπειτα (2002) δημοσίευση των Ασκητοπούλου, Ραμουτσάκη και Κονσολάκη

 49. Γιάννης Ιατρού said

  47: Πως, ναι 🙂 🙂

 50. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πε 7 Της δευτέρας προς τον ουρανόν εφόδου

  Πώς φαίνονται κάποιοι ότι δεν υπήρξαν ποτέ μπολσεβίκοι. Προσέξτε, εκτίθεστε με τέτοιες ερωτήσεις… 😜

 51. Χαίρετε
  (Είδες ντρίπλα να μην μπλέκουμε καλημέρα ή καλησπέρα αυτή την ώρα:)
  Βλέπω πως κάποιοι εκλεκτοί βρίσκουν χώρο και χώνονται στο μηνολόγιο ενώ για άλλους δεν περισσεύει 🙂 ΘΑ μου πείτε πως έχουν επιπλέον ιδιότητες. Ε, ναι…

  Αλλά καλά για τους απλούς σχολιαστές δεν υπάρχει χώρος. Αλλά για το ΚΚΕ νομίζω πως θα έπρεπε. Άσχετα αν η 17 του μήνα είναι καπαρωμένη από άλλο σημαντικό γεγονός (Ν’ αγιάσει το χέρι σου Γιάννη για το 44), κάποια αναφορά χρειάζεται θαρρώ.

 52. EΦΗ - ΕΦΗ said

  Μηκώνιο στη μαιευτική λέγονται τα πρώτα κόπρανα του μωρού και σχετίζονται με την μήκωνα

  Με τούτα και με τ΄άλλα, οι παπαρούνες μνήμης του ποιήματος, σύμφωνα με το αρχαίο τους όνομα και τη μυθολογία καταλήγουν μέσω της υπνοφόρου μ. σε λήθη!
  http://mythiki-anazitisi.blogspot.com/2019/03/blog-post_32.html

 53. loukretia50 said

  51. Λοιπόν σήμερα καίω κάρβουνο, δεν αντιλαμβάνομαι αμέσως τα γραφόμενα.
  Όχι μόνο στο δικό σου σχόλιο, αλλά και για τη σκάλα – παρντόν! – έφοδο στον ουρανό περίμενα αρχικά διευκρίνιση από το Blog. (Ναι, πιστεύω ότι περιμένει κατάλληλη ευκαιρία να συμπληρώσει σημαντικά κενά σε εξειδικευμένα θέματα).
  Όσο για τη θέση μεταξύ σημαντικών επετείων, γενεθλίων και αξιομνημόνευτων θανόντων, απόρησα όπως κι εσύ, πριν θυμηθώ ότι έχει κι ο Κορνήλιος.
  Και πάλι καλά που δε συμπίπτουν τα γενέθλια μου με τη μέρα μισαλλοδοξίας!

 54. Περιονουσκιας said

  «Νοέβρη»; 😀 Πρώτα βγαίνει το χούι και μετά η ψυχή! Καλό μήνα και χρόνια πολλά!

 55. loukretia50 said

  …και τούτο το «Νοέβρη» κακό να μη μας εύρει…

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  44 Αφού το πάνε έτσι τότε να μην προσμετρώνται οι νεκροί του ελληνοϊταλικού πολέμου που έπεσαν επί ελληνικού εδάφους, εφόσον ο πόλεμος διεξήχθη κατά κύριο λόγο σε αλβανικό έδαφος και είναι γνωστός ως αλβανικό έπος.

 57. nikiplos said

  Εικάζω πως τέτοιου τύπου χαζο-σοφιστείες διατυπώνονται αφενός εργαλειακά, δλδ να εξυπηρετήσουν την παλαιότερη αμφισβήτηση καθολικής ύπαρξης νεκρών, ενίοτε με περίεργα στημμένα επεισόδια όπως της Ηλένιας κλπ. (ξεθάβανε όλη τη νύχτα πτώματα απο το Χαϊδάρι και τα μετέφεραν στην Πατησίων διέδιδε ο καρατέκα Μεταρίτης κάποτε και το αναπαρήξαν ακόμη και φυλάδες του Δ. Ρίζου),
  Αφετέρου, για την τιμή των όπλων και ενόπλων: Η επέμβαση ήταν αναίμακτη, εφόσον κατά την επέμβαση του στρατού δεν υπήρξαν νεκροί, ενώ οι απέξω είναι παράπλευρες απώλειες.
  Μεσολάβησαν συνομωσιολογικά σενάρια (πχ ότι εξυπηρέτησε τα σχέδια σκοτεινών κέντρων αφού ανετράπη ο Παπαδόπουλος κι ανέλαβε ο Ιωαννίδης, έτσι δήθεν οι Αμερικανοί-κακοί-δαίμονες έστησαν το πολυτεχνείο για να οδηγήσουν στην Κύπρο κοκ).
  Κάποιοι άλλοι απλά υποτίμησαν την εξέγερση σε σε «πάρτυ αληταράδων και πλιατσικολόγων». Ενώ κάποιοι τρίτοι διατυμπάνιζαν πως από εκεί ξεπετάχτηκε η δολοφονική οργάνωση 17Ν και εκεί θα έπρεπε να αναζητηθούν οι υπαίτιοι.
  Τελευταία προκρίνεται η επιτυχία μιας μειοψηφίας μόνο των συμμετεχόντων στην εξέγερση, όπως του Λαλιώτη, του Ανδρουλάκη, της Δαμανάκη, της Τρέμη κλπ. Επιχειρείται δηλαδή η ηθική αποκαθήλωση της εξέγερσης με την μετέπειτα δράση μόνο μερικών στελεχών.

  Πάντως εάν ακόμη και σήμερα αυτή η αιματηρή φοιτητική εξέγερση και η χουντική αντίδραση επίορκων αξιωματικών, προκαλεί συζήτηση, αυτό σημαίνει πως έχει πολλά ακόμη να πεί.

 58. Στην τελευταία παράγραφο αναφέρεσαι στην Συνωμοσία των Τεφρών; 😉
  https://www.sarantakos.com/language/baudolino.html

 59. Πέπε said

  Συγγνώμη για το εκτός θέματος, αλλά μιας κι έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε εδώ απαντήσεις για το καθετί, θέλω να ρωτήσω:

  Πώς λέγεται κάποιος που χωρίς να είναι ακροδεξιός (ρατσιστής, ναζιστής κλπ.) είναι ακραία δεξιός; Εννοώ συντηρητικών κοινωνικών πεποιθήσεων, εθνικόφρων παλαιάς κοπής, πατρίς θρησκεία οικογένεια, να θέλει τη φούστα κάτω από το γόνατο, το παιδί του ας γίνει κλέφτης φτάνει να μη γίνει πούστης, και όλα τα σχετικά;

  Ευχαριστώ.

 60. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  51 Για το ΚΚΕ είναι, ουσιαστικά, η 7 και η 8 του μήνα. Η 17 είναι καπαρωμένη πια. Το μηνολόγιο, άλλωστε, το έφτιαξε κάποιος που ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1955.

  59 Ο Βελόπουλος τι είναι;
  Παλαιοδεξιός; Υπερσυντηρητικός;

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  59 – Δεξιόφρων.☺

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λαϊκοδεξιός.

 63. Γιάννης Ιατρού said

  59: Μαααααύρος ;;; 🙂 🙂 🙂

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα λόγω λινκ. ☺

 65. Pedis said

  # 59 – ακροδεξιός και μη ρατσιστής, αλλά εθνικόφρων, υπερσυντηρητικός και μισογύνης και θρησκόληπτος

  δεν υπάρχει!

  Μισογύνης και υπερσυντηρητικός ολίγον θρησκόληπτος, όσο πατάει η γάτα του κομφορμισμού, και που, λόγω των λάιτ συνθηκών, δεν έχει μετατραπεί σε ακροδεξιό, υπάρχει. Λέγεται Δεξιός.

  Ρατσιστής όχι απαραίτητα υπερσυντηρητικός, πιθανά θιασώτης του ορθολογισμού, επομένως μη θρησκόληπτος, εθνικόφρων μόνον αν παραστεί ανάγκη επίλυσης των διαφορών με πολεμικά μέσα, επίσης υπάρχει, σε ιδανικές συνθήκες: λέγεται φιλελεύθερος.

  Πέπε, λυπάμαι, αλλά το ζώον που γέννησε η φαντασία σου δεν υπάρχει.

 66. loukretia50 said

  Πέπε , επειδή σε εκτιμώ και εκτιμάς τη γνώση
  Ιδού η εμπειρία μου τι έχει να σου δώσει.
  Μια απορία εξέφρασες και δια το τυπικόν
  Τη σκιαγράφηση έκανα – προφίλ κανονικόν :
  Ο κάργα συντηρητικός, ολντ φάσιον εθνικόφρων
  μάλλον για στρατιωτικός μου κάνει – ειν΄ βασιλόφρων?
  Παπάς ή λογιώτατος, λίαν σχολαστικός,
  Σκουντούφλης, σοβαροφανής , ίσως ζοχαδιακός
  Μπορεί να είναι βέβαια σεμνός γυμνασιάρχης
  υπέρμαχος της ηθικής, της φούστας κανονάρχης
  (Την εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριά η φούστα
  όμως αλλάξαν οι καιροί, αλλάξαν και τα γούστα)
  Συχνά πηγαίνει εκκλησιά, την πίστη έχει σημαία
  Μπορεί να ψέλνει – δεξιά – μια κλίση προτεραία
  Ή νάναι αρχαιοκάπηλος που αγαπάει τα’ αρχαία.
  Θα έχει αρκετά παιδιά, «είν΄ο προορισμός σου»
  Τα μεγαλώνει με αρχές, «μακριά απ΄τον πισινό σου»
  Τώρα ποιος είναι, μη ρωτάς, ή πως αλλιώς τον λένε
  Παντού μπορεί να βρίσκεται, και όλα θα του φταίνε.

 67. Μαρία said

  59
  Κάτι σαν αυτόν;

 68. Georgios Bartzoudis said

  40, 44 LandS , 44, Γιάννης Κουβάτσος, 56, ΣτοΔγιαλοΧτηνος, 57, nikiplos, κλπ, κλπ
  # Τίποτα δεν δικαιολογεί την επίκληση αναληθών γεγονότων (ούτε καν οι …κρυφές ή φανερές ύβρεις)!

 69. Πέπε said

  @65
  Πέδη, το ζώο αυτό δεν το γέννησε η φαντασία μου, υπάρχει, απλώς δεν το έχω αναλύσει τόσο (ναι αυτό αλλά όχι εκείνο) ώστε να δώσω την απόλυτα ακριβή περιγραφή του. Ούτε άλλωστε και είναι τόσο παγιωμένη στις λεπτομέρειές της (πρόσεξε πάντως ότι δεν είπα «ακροδεξιός» ώστε να μην ταιριάζει με το «μη ρατσιστής»).

  Ας πούμε κάτι σαν: επί Χούντας θα ήταν προς το χουντικό, όχι πολύ ενεργά αλλά πάντως συμπαθών, τώρα όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ιν δεν τολμάει να ομολογήσει ούτε στον εαυτό του ότι δε θα τον χάλαγε λίγος Παπαδόπουλος.

  Ή:

  Δε θα προέβαινε στις προτάσεις λογοκρισίας του #67, αλλά θα τις επικροτούσε αν τις έκανε άλλος.

  Ή:

  Δεν είναι κατ’ ανάγκην θρησκόληπτος, ούτε καν τακτικός στην εκκλησία, αλλά δε θέλει να του τη θίξεις, δηλαδή να διαφωνήσεις ή να είσαι επιφυλακτικός προς τις απόψεις οποιουδήποτε ρασοφόρου.

  Ή:

  Έχει ανομολόγητες ρατσιστικές και μισογυκνικές τάσεις, όταν όμως λέει «είμαστε όλοι ίσοι, άσπροι μαύροι, ντόπιοι ξένοι, άντρες γυναίκες» δεν προσπαθεί να σε ξεγελάσει για το ποιόν του, αλλά να ξεγελάσει τον εαυτό του (δεν είμαι ρατσιστής αλλά).

  Ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις. Νομίζω ότι όροι όπως «λαϊκοδεξιός», «δεξιόφρων» ή …«δεξιός»(!) είναι ευρύτερες.

  Επίσης, ορθώς διέγνωσε η Λου ότι εκτός των άλλων είναι και ζοχάδας. Γενικά είναι δυσάρεστος άνθρωπος, δεν τον θες για φίλο σου, κάτι που δεν ισχύει για κάθε δεξιό ή λαϊκοδεξιό.

 70. Αιμ said

  Εντάξει ο μαύρος μπορεί και να μην είναι ζοχάδας

 71. Aghapi D said

  52 «Μηκώνιο στη μαιευτική λέγονταν τα πρώτα κόπρανα του μωρού και σχετίζονται με την μήκωνα»
  Πώς σχετίζονται;

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  69: Σαν να μου φαίνεται ότι περιγράφεις «φίλο» σχολιαστή. ☺ Όχι σ’ αυτό το ιστολόγιο, σε άλλο, μην παρεξηγηθούμε.

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  31 Τζη ,κόμπος στο λαιμό. Δυνατό!
  Ο πόλεμος του Πέτρου

  Κοιμάσαι θαμμένος σ’ ένα σταροχώραφο.
  Ούτε τριαντάφυλλα, ούτε τουλίπες
  σε συντροφεύουν στη σκιά του τάφου σου,
  παρά μόνο μύριες κόκκινες παπαρούνες.

  σ.σ Το είχαμε ξαναπεί ότι μ΄αρεσει αυτός ο τροβαδούρος; Δε λέω να πετάξω τις κασέτες!
  Και το δικό σου ομορφούλι. Τρυφερολυπησάρικο
  Ευχαριστώ!

  Για σένα.
  Της παπαρούνας τον ανθό να μην τονε μυρίσεις

 74. Μαρία said

  71
  Χρῶμα δὲ τούτου αἱματῶδες καὶ σφόδρα μέλαν,
  Αριστοτ. Των περί τα ζώα ιστοριών, 7,10 https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A4%CF%89%CE%BD_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF_%CF%84%CE%B1_%CE%B6%CF%8E%CE%B1_%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD/7

 75. loukretia50 said

  Πέπε,
  Ο τύπος που περιέγραψα ήταν γείτονάς μου.
  Ιδιόρρυθμος, στρυφνός, δυσάρεστος, συχνά γραφικός με την τυπολατρεία και την καθαρά υποκριτική θεοσέβειά του.
  Δεν είχε κανένα χαρακτηριστικό του αληθινού πιστού, αντίθετα ήταν μοχθηρός, ύπουλος και συμφεροντολόγος. . ‘Ηταν πολύ δειλός για να αντιδράσει σε οποιαδήποτε εξουσία, αλλά δεν είχε κατηγορηθεί ποτέ για κάτι σοβαρό. Σίγουρα άξιζε πολλούς χαρακτηρισμούς, όμως δεν ήταν τέρας. Το «εν δυνάμει» κάτω από άλλες συνθήκες, ας μην αναφερθεί, για πόσους είμαστε σίγουροι?

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  71. Θυμήθηκα το μηκώνιο (πάντα είναι μια από τις πρώτες έγνοιες για τα νεογνά), γκουκλάρισα κι έπεσα στο λινκ του 52 (Μήκων -Δήμητρα-Αριστοτέλης). Αλλά στο 74 η Μαρία το ξύφανε, πράγμα που έλπιζα 🙂 . Ευχαριστώ!

 77. Μαρία said

  76
  Είδα την παραπομπή στο Λίντελ Σκοτ.

 78. Μαρία said

  Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης, Ψυχίατρος
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/217216_praxikopima-kikilia-oloklironei-tin-katargisi-toy-aytodioikitoy-toy-kethea

  Και δεν είναι συνωνυμία. Πρόκειται για τον τηλεκαραγκιόζη που είχε κάνει το ψυχογράφημα του Βαρουφάκη.

 79. dryhammer said

  Καλησπέρα!

  Μια και το γυρίσαμε στα μηκωνιάτικα, να σημειώσω πως η παπαρούνα δεν αντέχει ούτε λεπτό μόλις την κόψεις. Αμέσως γέρνει κι εμφανώς μαραίνεται. Γι αυτό τη λατρεύω σαν το απόλυτο αγριολούλουδο και δεν την κόβω.
  ————-
  Δλδ στις 11 Νοε (αργία στη Χίο λόγω απελευθέρωσης το 1912) στην Εγγλεζία γίνεται της Poppy’s;

  ————-
  35. Στα χιώτικα, τσικουνάδες, εκ των ουκ άνευ βρώσιμο χορταρικό (και καμιά ατσικνίδα παίζει)

 80. Γιάννης Ιατρού said

  78: Κανένας δεν πάει χαμένος, όλοι αξιοποιούνται 🙂

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  69 – «Νομίζω ότι όροι όπως «λαϊκοδεξιός», «δεξιόφρων» ή …«δεξιός»(!) είναι ευρύτερες.»
  Πέπε ο τύπος που περιγράφεις, είναι δεξιόφρων, δηλαδή άνω των 65 χαλαρά, είναι ο τύπος που γνώρισε η γενιά μου λίγο πρίν και κυρίως αμέσως μετά την μεταπολίτευση. Η έννοια δεξιόφρων που τον περιγράφει, έχει εκλείψει πλέον, τώρα υπάρχουν οι δεξιοί – συντηρητικοί που όμως είναι κάτω των 60 και δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις, π.χ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το μίνι, αντιθέτως, 🙂 και δεν τρελαίνονται με το πατρίς θρησκεία οικογένεια, πιο πολύ ψιλοβολεμένοι καταναλωτές είναι, με τον μισθουλάκο τους, το σπιτάκι τους, την γυναικούλα τους, την τηλεορασίτσα τους και την τσόντα τους στο διαδίκτυο (αυτή την βλέπουν και οι βολεμένοι αριστεροί αλλά και γενικά όλο το πολιτικό φάσμα, «πείνα» και των γονέων 🙂 ) και οι ακροδεξιοί – φασίστες.

 82. Jane said

  Καλό μήνα
  και είθε η τρίτη έφοδος προς τον ουρανό
  να είναι παγκόσμια και νικηφόρα κι ας αργήσει λίγο,
  ώσπου να ωριμάσουν οι ρημάδες οι συνθήκες.

 83. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Πα 1 Ημέρα πατάξεως της δωροδοκίας

  Εργολάβοι και προμηθευτές ξεπλένουν τις μικρο-μιζες (<10 k€) που δίνουν με ΑΠΥ δίνοντας 35% στο χέρι.

 84. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Ε, πώς να μην διαδίδεται το χαλογουήν, όταν σε δημοτικά σχολεία δασκάλες/οι, χθες και σήμερα, βάζουν τα παιδιά να ζωγραφίζουν και να παίζουν παιχνίδια με κολοκύθες και κωμικο-τρομακτικές φατσούλες; (Έχω από πρώτο χέρι τη σχετική πληροφορία… τουλάχιστον για το Ηράκλειο)

  Σπρώχνουν, βέβαια, γι’ αυτό και πολλοί «επιχειρηματίες», που οσμίζονται κέρδη από όλο αυτό το νταβαντούρι, αφού αν επικρατήσει το έθιμο ο τζίρος προβλέπεται σημαντικότατος.
  Κάτι παρόμοιο δεν έγινε και με τον Άγιο Βαλεντίνο;
  [Ολοένα και πιο ’’σκ&#@’’ γινόμαστε!]

 85. Γιάννης Ιατρού said

  83: α, και εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν που γράφει κι ο Νίκος, όχι να μας γελάσουν ….

 86. Χαρούλα said

  Καλό μήνα!
  Και από τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα, πρωτομηνιά, με ένα κόκκινο άρχοντα!
  Στην υγειά μας και σε χαρές! Να πάνε κάτω τα φαρμάκια!
  https://www.voria.gr/article/tin-paraskevi-1-noemvriou-giortazi-gia-proti-fora-to-xinomavro

 87. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  85. Κάθε συναλλαγή έχει τουλάχιστον 2 όψεις. Η όλη δουλειά προϋποθέτει πλήρη εμπιστοσύνη , διοτι κατατίθεται όλο το ποσό και » εν τη παλάμη » επιστρέφει ξεπλυμένο το 65%. Όπως πληροφορήθηκα, εάν ο λαβών είναι αναξιόπιστος επιστρέφει τα μισά και αν είναι πλήρως φαλιρισμένος ή απατεών τίποτα.

  Αυτά διοτι πολλοί/ες είστε θεωρητικοί….

 88. Γιάννης Ιατρού said

  87: Αυτά διότι πολλοί/ες είστε θεωρητικοί…. 🙄
  Καλά που έχουμε και κάποιους να μας ανοίγουν τα μάτια 🙂

 89. ΚΩΣΤΑΣ said

  Παρά την φιλότιμη προσπάθεια κάποιων φίλων, δεν με ικανοποίησε του προφίλ του δεξιού που σκιαγραφήσατε. Ισχύουν μέχρι κεραίας όλα όσα περιγράψατε, πλην όμως παραλείψατε και άλλα βασικά και ουσιώδη. Το έρεβος και το σκότος αποτελούν το φυσικό τους περιβάλλον, η οπισθοδρόμηση και η συντήρηση είναι αυτοσκοπός της ζωής τους. Η μόνη της ζωής τους χαρά είναι να πέρδονται και να ρεύονται ηχηρώς και δημοσίως. Ταύτα όλα σας τα γράφω μετά λόγου γνώσεως, καθότι αποτελώ εξέχον μέλος αυτής της φάρας. 😛

  86 Ρε Χαρούλα, τέτοια ώρα μας τα λες για το κρασί; Θα βρω τίποτα αν πάω τώρα; 🙂

  Φίλοι, μια παρέα είμαστε, αν δεν αλληλοπειραζόμαστε και λίγο, δεν έχει νοστιμιά η ζωή μας! 😂

  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

 90. # 73

  Απίθανος ο Χαρούλης !

  Εχω μεταφράσει κάποια του Φαμπρίτσιο αυτό όχι. Πάντως το τελευταίο τετράστιχο δεν με ικανοποιεί στην μετάφραση που αναφέρεις. Μια δική μου πρόχειρη :

  Πέρα στον κάμπο με τα καλαμπόκια
  δεν τον σκεπάσαν τουλίπες και ρόδα
  όταν τον κοίμησε στον ίσκιο η νεράϊδα
  μον’ παπαρούνες, καμιά χιλιάδα

 91. Μαρία said

  80
  Θα πιτάνω https://www.trikalanews.gr/se_abasanistiria_o_xristos_liapis/

 92. Χαρούλα said

  #89 ΚΩΣΤΑ αντί ως Θεσσαλονικεύς να μας ενημερώσεις εσύ, με …κατσαδιάζεις κιόλας; Εγώ μια απλή οινολάτρης είμαι.😀😅😂

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εσύ είσαι φιλελεύθερος δεξιός, Κώστα. Οι λαϊκοδεξιοί είναι από άλλο ανέκδοτο. Έχω γνωρίσει αρκετούς στο συγγενικό μου περιβάλλον και ξέρω. Μια χαρά τους σκιαγράφησαν οι φίλοι σχολιαστές. ☺

 94. Γιάννης Ιατρού said

  91: Κρατήσου, του 2018 είναι. Εδώ τα συγκεντρωτικά (και με ασορτί τηλέφωνο 🙂 ).
  Δεν πάμε καθόλου καλά ! Ψώνια ρε γμτ^%@$@#

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συζήτηση με λαϊκοδεξιό μακρινό συγγενή σε μνημόσυνο:
  -Δάσκαλε, εσύ θα ξέρεις: αυτός ο ποιητής ο Καβάφης ήταν αδερφάρα;
  -Όχι μωρέ, αυτό του κόλλησαν οι κομμουνισταί, επειδή ήταν εθνικόφρων. Ο τύπος δεν είχε αφήσει ούτε θηλυκιά γάτα στην Αλεξάνδρεια.
  -Ναι, ε;
  -Ε, μα τώρα τι…

 96. Μαρία said

  89
  Οι παλαιάς κοπής στους οποίους αναφέρθηκε ο Πέπε τέτοια πράματα δεν έκαναν.
  Ένας θείος μου παλαιοτάτης κοπής είχε απαγορέψει στα κορίτσια του να φοράνε κόκκινα και, όταν βγήκε το πασοκ στερήθηκε ο ίδιος το πράσινο πουλόβερ του. Ήταν τραπεζικός και κάθε φορά που γραφόταν σύνθημα στο ντουβάρι της τράπεζας, έβγαινε μετά τη δουλειά με τη μπατανόβουρτσα κι ασβέστωνε τον τοίχο.
  Διάβαζε Ελληνικό Βορρά. Κάποια φορά φιλοξενήθηκε στο Καλαμάκι απο άλλο θείο μου απλώς παλαιάς κοπής που διάβαζε Καθημερινή και Βήμα. Πήγε λοιπόν με τα πόδια μέχρι το περίπτερο της Ομόνοιας, για να αγοράσει την εφημερίδα του.

 97. voulagx said

  #91 & #94: Μη βιαζεστε… https://www.youtube.com/watch?v=42uYBfINWWk…εχει και σουβλακια στο τελος.

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: Ρίξε μια ματιά στα περιεχόμενα του πονήματος και θα δεις ότι σ’ αυτούς αναφέρεσαι:στη λαϊκή ή ψεκασμένη δεξιά. Άρα λαϊκοδεξιοί ή ψεκασμενοδεξιοί.

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/sygrafeas/mitsopoulos-g-andreas-86123&ved=2ahUKEwilqpmypsnlAhUSYlAKHWReAAQQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw1lLvCtZGLrbspC2Njz_Jvu&cshid=1572621259072

 99. Alexis said

  Εκπληκτική εκπομπή-αφιέρωμα στο Γιάννη Σπανό, στην ΕΡΤ1 τώρα.
  Βλέποντάς την καταλαβαίνεις πόσο μεγάλος υπήρξε ο Σπανός.
  Ο άνθρωπος είναι η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία 50 χρόνια, έχει γράψει ΤΑ ΠΑΝΤΑ και έχει τραγουδηθεί από τους πάντες.

 100. Γιάννης Ιατρού said

  59: (81, 89) Πέπε, γι αυτό που ρώτησες μιά ακόμα συνεισφορά 🙂

 101. Alexis said

  Ο όρος «εθνικόφρων» περιέγραφε μια χαρά κάποτε τον τύπο που λέει ο Πέπε.
  Τώρα η λέξη είναι καμένη, έχει παλιώσει.

  Νοικοκυραίος, ίσως…;

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99. Μην του θίξεις την παρέλαση

  100. Καλός ο νοικοκυραίος!
  Δεξιοφρουρός μου ήρθε

 103. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Κυρ παντελής; Είναι πιο ποιητικό.

 104. Alexis said

  Κυρ-Παντελής!

  Άδικο βέβαια για τους απανταχού Παντελήδες, αλλά… ας όψεται το γνωστό άσμα 🙂

  Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ως γυμνασιάρχης στο «Μάθε παιδί μου γράμματα» είναι ακριβώς ο τύπος που περιγράφει ο Πέπε.

 105. Ρε γαμώ τα χαλοουήνια μου μέσα…

 106. Alexis said

  Συμπέσαμε με τον Χ/μπ!
  Μπάι δε γουέι, τι έγινε ο Χαραλάμπης; 😆

 107. Pedis said

  # 69 – ένα λεπτό Πέπε, διότι αλλάζεις τα χαρτιά στο τραπέζι:

  Εδώ κάτι άλλο έχεις στο μυαλό σου

  Ας πούμε κάτι σαν: επί Χούντας θα ήταν προς το χουντικό, όχι πολύ ενεργά αλλά πάντως συμπαθών, τώρα όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ιν δεν τολμάει να ομολογήσει ούτε στον εαυτό του ότι δε θα τον χάλαγε λίγος Παπαδόπουλος.

  Ή:

  Δε θα προέβαινε στις προτάσεις λογοκρισίας του #67, αλλά θα τις επικροτούσε αν τις έκανε άλλος.

  Ή:

  Δεν είναι κατ’ ανάγκην θρησκόληπτος, ούτε καν τακτικός στην εκκλησία, αλλά δε θέλει να του τη θίξεις, δηλαδή να διαφωνήσεις ή να είσαι επιφυλακτικός προς τις απόψεις οποιουδήποτε ρασοφόρου.

  Ή:

  Έχει ανομολόγητες ρατσιστικές και μισογυκνικές τάσεις, όταν όμως λέει «είμαστε όλοι ίσοι, άσπροι μαύροι, ντόπιοι ξένοι, άντρες γυναίκες» δεν προσπαθεί να σε ξεγελάσει για το ποιόν του, αλλά να ξεγελάσει τον εαυτό του (δεν είμαι ρατσιστής αλλά).

  όχι ακροδεξιό, μισογύνη υπερσυντηρητικό, πατρίς-θρησκεία-οικογένεια και ΜΗ ρατσιστή …

  αλλά έναν κοινότατο τύπο πασόκου των αρχών του 21oυ αιώνα.

 108. Pedis said

  Ένας από τους λανθάνοντες ακροδεξιούς τύπους είναι ο δεξιός ο κοινός σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασιας και πίεσης.

  Ρατσιστής είναι με μεγάλη πιθανότητα ο δεξιός, με απόλυτη βεβαιότητα ο ακροδεξιός και σαφέστατα ο φιλελεύθερος (αν ανήκει στην μορφωμένη άπερ μιντλ κλας στις αγγλοσαξωνικές κοινωνίες. Το είδος δεν ευδοκιμεί στις υπανάπτυκτες χώρες και στα προτεκτοράτα).

 109. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Αν τους πούμε κυρ Παντελήδες θα έχουν και γιορτή, 27 Ιουλίου του Α. Παντελεήμονος! Βολικό, μέσα στο καλοκαίρι!

 110. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την απουσία

  64 Συγνώμη, αλλά έλειπα

  97 Άκουγα βλάχικα τραγούδια από το Συρράκο σε παρουσίαση βιβλίου (!)

 111. Μαρία said

  108
  Α χα, χα. Dexter vulgaris.

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Υποείδη

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110γ >>από το Συρράκο
  για τον Κρυστάλλη ήταν; 🙂

 114. Μαρία said

  110
  Το ξέρουμε https://twitter.com/nikosarantakos/status/1190345543542886400

 115. Πέπε said

  106 (Pedis):
  > > ένα λεπτό Πέπε, διότι αλλάζεις τα χαρτιά στο τραπέζι

  Ε ναι, προσπαθώ κι εγώ να το αποκρυσταλλώσω. Μη θαρρείς πως είναι εύκολο, πιο εύκολα τον αναγνωρίζεις παρά τον περιγράφεις.

  @81 (Λάμπρος):

  Πάσο σε όσα λες, εκτός από το ότι δεν υπάρχει σήμερα. Αν κατάλαβα καλά, λες ότι παλιά τούς λέγανε δεξιόφρονες. Μήπως τελικά σήμερα τους λένε νοικοκυραίους; Απ’ όλες τις προτάσεις, αυτή μου φαίνεται η πιο ταιριαστή. Αλλά από την άλλη, ίσως και όχι: ο στερεοτυπικός νοικοκυραίος είναι ο κυρ-Παντελής, αλλά ο δικός μου δεν είναι κυρ-Παντελής.

  @89 (Κώστας):
  > > Παρά την φιλότιμη προσπάθεια κάποιων φίλων, δεν με ικανοποίησε του προφίλ του δεξιού που σκιαγραφήσατε.

  Σε ό,τι με αφορά (αν με συμπεριλαμβάνεις στους κάποιους φίλους), το προφίλ είναι ρεαλιστικό. Στον τίτλο τα χαλάμε, και πάντως σίγουρα δε μου κάνει το «δεξιός», όπως ξανάπα. Μιλάω για έναν ανθρώπινο τύπο που δε θα μπορούσες να συμπαθήσεις. Αν σου θυμίζει οποιονδήποτε συμπαθείς έστω και λίγο, τότε έχεις κάνει λάθος αναγνώριση – δεν αναφέρομαι σ’ αυτόν! 🙂

  @96 (Μαρία)
  > > όταν βγήκε το πασοκ στερήθηκε ο ίδιος το πράσινο πουλόβερ του

  Τι λες τώρα! Θυμάμαι στη δεκαετία ’80, καν ’90, σε κάτι μαραθώνιες (όπως ήταν τότε) και πολυτάραχες παρακολουθήσεις αποτελεσμάτων εκλογών με τους γονείς μου και φίλους τους, να επαναλαμβάνεται στερεότυπα το καλαμπούρι με το χρώμα που τύχαινε να φοράει κανείς από την παρέα, αν θα ταίριαζε με το κόμμα που βγήκε και τι θα πάθαινε αυτός αν δεν ταίριαζε… Αλλά δεν είχα υποψιαστεί ότι υπήρχαν και άνθρωποι για τους οποίους δεν είναι καλαμπούρι αυτό αλλά το εφάρμοζαν στ’ αλήθεια!

 116. Κι ο Νικοκύρης του ιστολογιού
  χρόνια πολλά να ζήσει

  (μόλις επέστρεψα στο πληκτρολόγιο και πάραυτα αποχωρώ).

 117. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη!

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Α! Μπρε! Αυτά είναι γεννέθλια! Επί των επάλξεων!
  Χαίρε Νικοκύρη. Χαίρε σε όλα, για πολύ πολύ και με όλους όσους αγαπάς.

 119. Μαρία said

  115
  Τι σχέση έχει, βρε Πέπε, η συμπάθεια ή η αντιπάθεια που εμπνέει κάποιος με την πολιτική του τοποθέτηση;

 120. Μαρία said

  Χιλιόχρονος, Νικοκύρη.

 121. Γ-Κ said

  http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/kwstenoglou-na-min-moirolatroume-den-exei-teleiwsei-akoma-to-prwtathlima/4020218

  Δεν ξέρω που έπρεπε να το γράψω, αλλά μου προκάλεσε το ενδιαφέρον το «μοιρολατρούμε» του κ. Κωστένογλου. Και όχι «μοιρολατρεύουμε». Εγώ φυσικά θα έλεγα «να μη μας πιάνει μοιρολατρία», αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προτιμούσα «μην απογοητευόμαστε και μην τα παρατάμε».
  Νομίζω όμως ότι «εκεί» που το είπε ο κ. Κωστένογλου ταιριάζει καλύτερα από αυτό που θα έλεγα εγώ. («εκεί» = περιβάλλον, συνθήκες κλπ)

  Υποθέτω ότι πρόκειται για «λαϊκή» απλολογία. Όπως τα «έχουμε ψυχολογία», «έχουμε φυσική κατάσταση» κλπ.

  ——————————-

  Κύριε Πέπε, τι να πούμε κι εμείς που είμαστε και κομμουνιστές και ολυμπιακοί (με αυτή τη σειρά); Που αναγκαζόμαστε να περνάμε με κόκκινο και να σταματάμε στο πράσινο…

 122. # 121

  … εμείς που είμαστε και κομμουνιστές και ολυμπιακοί …

 123. Alexis said

  Οι Θεοδωρίδης-Καραπαπάς είναι αυτοί Τζί;
  (Τεστάρω τον εαυτό μου αν είμαι αρκετά δυνατός στα -ας πούμε- ποδοσφαιρικά 🙂 )

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη!
  «Πρεβεζάνος» εκ Συρράκου ο Βαγγέλης Αυδίκος, με πλούσιο και σημαντικό έργο…

 124. Alexis said

  #121: Αναλογικά, κάποιος θα μπορούσε να πει και «να μην τυπολατρούμε» αντί «να μην είμαστε τυπολάτρες»;
  Δε νομίζω, ελληνικά του λάιφστάιλ μου ακούγονται αυτά…

  Δεν μου απάντησε κανείς για την τύχη του Χαραλάμπη και ανησυχώ 😂

 125. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  χιλιόχρονος Νίκο, πάντα με υγεία, φυσική και πνευματική.

  124β: Αλέξη, τον παντρεύουμε 🙂

 126. Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη !!

  κι όταν λέμε πολλά εννοούμε πάνω από 131 που (θα) είναι το ρεκορ των παρεπιδημούντων…

 127. Aghapi D said

  Χρόνια πολλά, καλά, χαρούμενα

 128. # 123

  Αλέξη, σωστός ! Εχουν και παρατσούκλια, ραμολιμέντο ο ένας και Τσέλσυ ο άλλος

 129. dryhammer said

  Χρόνια πολλά

 130. Costas Papathanasiou said

  59,69 Πέπε
  «Man gave names to all the animals/In the beginning, in the beginning» άδει αψόγως ο νομπελίστας τραγουδοποιητής μετατρέποντας το βιβλικό χωρίο (Γένεσις 2:19-20) σε αντι-στερεοτυπικό Οργουελικό Όργιο, υπονοώντας–απ’ ό,τι φαίνεται – με τον ημιτελή καταληκτικό στίχο «Saw him disappear by a tree near a lake ….. », ότι αυτή η Ονοματοδοτική Ισχύς που έδωσε στον Πρώτο Άνθρωπο ο Θεός, εμπεριείχε την Ύβρη που αυτή ήταν και η αιτία της πτώσης του, και όχι ο Όφις, το παλιόμηλο ή η ευεπίφορη στην αμαρτία Εύα.
  Η οποία, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού εκάστου εμψύχου, σπεύδει να ξεβαφτίσει όλα τα ζώα στο ωραίο διήγημα Ε.Φ. «She Unnames Them» της εξαιρετικής Ursula Le Guin.
  Πεπτωκότες όντες πλέον, θα τηρούμε εξ ορισμού αυτό το «δικαίωμα» Βάπτισης Ψυχών (μέχρις ότου, ενδεχομένως, η επικοινωνία μας ανέβει σε άλλα εξωαστρικά επίπεδα), η οποία κατά την κρατούσα σύμβαση ακολουθεί την διωνυμική ή τριωνυμική ονοματαλογία, «Γένος, είδος, ποικιλία ή υποείδος» (:επί παραδείγματι και επι του προκειμένου θα μπορούσες να πεις ότι παρατηρείς έναν Homo dexteroides var.aprosdioristus, για τον οποίο η «τιμή» του «καλύτερου» προσδιορισμού ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον φυσιοδίφη-παρατηρητή που θα εντοπίσει το κύριο υποειδο-ποιο χαρακτηριστικό του)

 131. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  – Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη, με υγεία και δημιουργία, με λεξιλογία χωρίς… δυσπραγία! (νενίκηκά σε, Λου… 🙂 😀 :P)

  115, Πέπε:
  >>Μιλάω για έναν ανθρώπινο τύπο που δε θα μπορούσες να συμπαθήσεις.

  Δεξιοτοξικός ίσως;

 132. Πέπε said

  @119:

  Κατ’ αρχήν δεν έχει. «Μια χαρά άνθρωπος, αγαπημένος φίλος, αλλά στα πολιτικά διαφωνούμε». Αλλά καμιά φορά έχει: σε αντιπαθητικούς ανθρώπινους τύπους (κυρ-Παντελής, γερο-Λαδάς…), ανάμεσα στα στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα τους είναι και οι κοινωνικές τους αντιλήψεις.

  Τον καιρό που γινόταν η φασαρία με την αναγραφή του θρησκεύματος και τις συγκεντρώσεις του Χριστόδουλου, νοίκιαζα ένα μικρό διαμέρισμα που ανήκε στην «οικοπεδούχο» της πολυκατοικίας. Μια μέρα είχα πάει σπίτι της να πληρώσω το νοίκι, και με ρώτησε ποια είναι η γνώμη μου για το θέμα της αναγραφής. Μετά τις δυο-τρεις πρώτες λέξεις που απάντησα, με διέκοψε κι έβαλε μπρος τη χριστοδουλική κασέτα που σκόπευε έτσι κι αλλιώς να παίξει, με επιχειρήματα όπως «ο παπάς είναι ιερέας». Εκείνη την ώρα λοιπόν προβάλλει ο άντρας της, καμιά 70ριά ή λίγο παρακάτω. Έβγαινε από το μπάνιο, με ακόμη μισοκατεβασμένο το παντελόνι. Με ύφος γαιοκτήμονα (ο γαμπρός που πήρε την πολύφερνη νύφη και τώρα απευθύνεται στο φοιτητάριο που νοικιάζει το πιο μικρό και μίζερο διαμέρισμα) διακόπτει κι αυτός και αρχίζει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας τα ίδια με τη γυναίκα του αλλά σε ύφος πολύ πιο τελεσίδικο, άκουσε να δεις νεαρέ, τα πράγματα είναι έτσι όπως σου λέω γιατί έτσι λέω, ενώ παράλληλα έσιαχνε το σώβρακό του και ανέβαζε το φερμουάρ του. Εννοείται ότι κι οι δύο ήταν ολόψυχα μεν υπέρ του Χριστόδουλου και των διαδηλωτών του, αλλά όχι και να μπουν στον κόπο να κατέβουν οι ίδιοι στις συγκεντρώσεις, αρκεί που τις έβλεπαν στην τηλεόραση.

  Θέλω να πω, είναι κάποιες φορές που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πολιτική τοποθέτηση από το αχώνευτο του χαρακτήρα.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  132: Και βέβαια έχει. Όταν συναντιέσαι ύστερα από χρόνια με παιδικό φίλο, που τον θυμόσουν κανονικό άνθρωπο, και σου αρχίζει τα βαριά χρυσαβγίτικα, τότε τον κάνεις πέρα με ήσυχη συνείδηση. Δεν γίνεται να του επιτρέπεις να σου βγάζει απ’ τη μύτη τον ρημαδοκαφέ που βγήκατε να πιείτε.

 134. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ και σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!

  113 Ηταν το βιβλίο του Αυδίκου για τον Κρυστάλλη, αλλά το γύρισμα της μέρας με βρήκε σε συνεστίαση στη γειτονιά μου 🙂

 135. Triant said

  Χρόνια πολλά Νίκο! (Δεν αναφέρω το ζώδιο γιατί εμείς οι σκορπιοί δεν πιστεύουμε σ’ αυτά).

  122: Μάλλον το – σιγά μην το χάσει ο Τσόρι – ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0-3 θα καίει 🙂

 136. Mπετατζής said

  132. Πέπε, η περιγραφή της σκηνής είναι για νόμπελ λογοτεχνίας !!!! Μου θύμισε θεατρικό του Κεχαϊδη, π.χ. Καλημέρα !

 137. sarant said

  136 Πράγματι!

 138. Pedis said

  # 132 – !!!

 139. Γ-Κ said

  Σχετικά με τον Νοέμβριο, εμφανίστηκε και αυτό:
  https://www.in.gr/2019/11/02/life/erotiki-zoi/eseis-antexete-o-noemvrios-mas-prokalei-na-min-ekspermatosoume-gia-olo-mina/

  Μια πτυχή του θέματος είναι ότι 1η Δεκεμβρίου υποδεχόμαστε τον ΠΑΟΚ. Οπότε, αν «κρατηθούμε» όλον τον Νοέμβριο… δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα…

 140. Μαρία said

  94
  Υπερσυγκεντρωτικά.

 141. ΓΤ said

  @Σα9> ούτε λέξη για την Πτώση του Τείχους…

 142. Πέθανε η Σωτηρία Λεονάρδου.

 143. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: