Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ελληνίζειν και η κοπτοραπτική του ακαδημαϊκού

Posted by sarant στο 7 Νοεμβρίου, 2019


Στο ιστολόγιο έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με τις αντιεπιστημονικές θέσεις του ακαδημαϊκού κ. Αντώνη Κουνάδη -τον όρο τον εννοώ με την παλιά του σημασία, του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, αν και ο κ. Κουνάδης είναι ακαδημαϊκός και με τη νεότερη σημασία, αφού είναι πανεπιστημιακός -έστω και συνταξιούχος πια.

Παρόλο που το επιστημονικό του πεδίο είναι η στατική, ο κ. Κουνάδης στην Ακαδημία μιλάει συνήθως για γλωσσικά θέματα -αταίριαστο, θα πείτε· αλλά μήπως δεν είναι εξίσου άτοπο το ότι η Ακαδημία δεν έχει στις τάξεις της γλωσσολόγο, με αποτέλεσμα να αφήνεται ελεύθερο πεδίο στους αυτοσχεδιασμούς του κάθε ερασιτέχνη;

Κριτική στις απόψεις του κ. Κουνάδη έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη. Τελευταία φορά στις αρχές του χρόνου, όταν παρουσιάσαμε και επικρίναμε την ομιλία που εκφώνησε ως απερχόμενος Πρόεδρος της Ακαδημίας. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας του, που είναι περιβόλι αντιεπιστημονικών θέσεων, αλλά στο σημερινό άρθρο θα επικεντρωθώ σε ένα συγκεκριμένο απόφθεγμα που παραθέτει ο κ. Κουνάδης, ένα απόφθεγμα που αποδεικνύεται απόφευγμα, παναπεί ανύπαρκτο, καθώς είναι προϊόν κοπτοραπτικής. Η λαθροχειρία, διότι περί αισχρής λαθροχειρίας πρόκειται, δεν είναι του ακαδημαϊκού, αλλά εκείνος τη διέδωσε ευρύτερα και την περιέβαλε με το κύρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τη λαθροχειρία δεν την εντόπισα εγώ. Φίλος του ιστολογίου μου έστειλε οθονιές από μια ανάρτηση του κλασικού φιλόλογου Στέλιου Χρονόπουλου στο Φέισμπουκ. Εγώ απλώς μεταφέρω όσα έγραψε με δικά μου λόγια, ενώ επίσης προσθέτω κάποια στοιχεία, δευτερεύοντα όμως. Οπότε, στον Χρονόπουλο ο έπαινος για τη μυθοκτονία.

Λοιπόν, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο κ. Κουνάδης μεταξύ πολλών άλλων αναφέρει:

Για την αξία της νοηματικής ιδιότητας των ονομάτων ο Αριστοτέλης επισημαίνει: «Ο λόγος, εάν μη δηλοί, ου ποιήσει το εαυτού έργον» (Τέχνη ρητορική Γ. 2149), στη συνέχεια δε εξαίρει την Ελληνική με την φράσιν: «Το Ελληνίζειν εστίν το ορθώς ονομάζειν» (Τέχνη ρητορική Γ. 4.1407). [Τα μαύρα δικά του, τα πλάγια δικά μου]

Το πρώτο παράθεμα είναι υπαρκτό, το βρίσκετε εδώ:. Ο Αριστοτέλης επισημαίνει ότι βασική αρετή του λόγου είναι η σαφήνεια και, σε παρένθεση, παρατηρεί: (σημεῖον γάρ τι ὁ λόγος ὤν, ἐὰν μὴ δηλοῖ οὐ ποιήσει τὸ ἑαυτοῦ ἔργον), που σημαίνει σε μετάφραση του Δημ. Λυπουρλή: γιατί, καθώς ο λόγος είναι ένα σημείο, αν δεν κάνει φανερό αυτό που θέλει να πει, δεν θα επιτελέσει το έργο του.

Το δευτερο παράθεμα, όμως, είναι ανύπαρκτο. Καταρχάς, ο Αριστοτέλης, όταν λέει «το ελληνίζειν» δεν εξαίρει την ελληνική γλώσσα, ούτε εννοεί «το να μιλάς ελληνικά». Χρησιμοποιεί τη λέξη με την τεχνική σημασία που είχε στη ρητορική, και που σήμαινε «να μιλάς καθαρά, σωστά ελληνικά» (Στο Λίντελ Σκοτ: to speak or write pure or correct Greek, με παράδειγμα χρήσης το συγκεκριμένο αριστοτελικό χωρίο που θα δούμε παρακάτω).

Στη Ρητορική λοιπόν, ο Αριστοτέλης, λέει σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη ρητορική τέχνη, ότι για να μιλάει κανείς σωστά και καθαρά ελληνικά, να ελληνίζει δηλαδή, πρέπει να προσέχει πέντε πράγματα. Όπως λέει (1407a):

Ἔστι δ᾽ ἀρχὴ τῆς λέξεως τὸ ἑλληνίζειν· τοῦτο δ᾽ ἐστὶν ἐν πέντε -ή, σε μετάφραση του Λυπουρλή: Η βάση, πάντως, του ύφους είναι το να μιλάει κανείς σωστά ελληνικά, κάτι που αφορά στα εξής πέντε πράγματα:

Kαι στη συνέχεια εξηγεί αναλυτικά ποια είναι τα πέντε σημεία που πρέπει να προσέχει όποιος θέλει να μιλά σωστά ελληνικά:

(1) να χρησιμοποιεί σωστά τα συνδετικά μόρια, π.χ. το «μεν» να το συνοδεύει με το «δε», (2) να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες λέξεις και όχι γενικούς όρους (3) να μη χρησιμοποιεί διφορούμενες λέξεις, εκτός αν το κάνει σκόπιμα όπως η Πυθία (4) να διακρίνει σωστά τα αρσενικά, τα θηλυκά και τα ουδέτερα και να τα συνδυάζει αντίστοιχα και (5) «πέμπτον ἐν τῷ τὰ πολλὰ καὶ ὀλίγα καὶ ἓν ὀρθῶς ὀνομάζειν· δηλ. «να δηλώνει κανείς σωστά τα πολλά, τα λίγα και το ένα», να κάνει σωστά την αντιστοιχία των αριθμών.

Όλα αυτά είναι σωστές συμβουλές, αλλά πού είναι το απόφθεγμα που παραθέτει ο ακαδημαϊκός κ. Κουνάδης, το «το ελληνίζειν εστί το ορθώς ονομάζειν»; Δεν υπάρχει ή μάλλον έχει κατασκευαστεί με συγκόλληση δύο εντελώς άσχετων κομματιών. Το πρώτο μισό είναι το «το ελληνίζειν … εστίν» και το δεύτερο μισό στην Κίνα βρίσκεται, ή έστω είκοσι αράδες παρακάτω: «ορθώς ονομάζειν».

Για να δείτε το μέγεθος της κοπτοραπτικής, παραθέτω ολόκληρο το αριστοτελικό χωρίο, βάζοντας με μαύρα στοιχεία τις λέξεις που απαρτίζουν το «απόφθεγμα»:

Ἔστι δ᾽ ἀρχὴ τῆς λέξεως τὸ ἑλληνίζειν· τοῦτο δ᾽ ἐστὶν ἐν πέντε, πρῶτον μὲν ἐν τοῖς συνδέσμοις, ἂν ἀποδιδῷ τις ὡς πεφύκασι πρότεροι καὶ ὕστεροι γίγνεσθαι ἀλλήλων, οἷον ἔνιοι ἀπαιτοῦσιν, ὥσπερ ὁ μέν καὶ ὁ ἐγὼ μέν ἀπαιτεῖ τὸν δέ καὶ τὸν ὁ δέ. δεῖ δὲ ἕως μέμνηται ἀνταποδιδόναι ἀλήλλοις, καὶ μήτε μακρὰν ἀπαρτᾶν μήτε σύνδεσμον πρὸ συνδέσμου ἀποδιδόναι τοῦ ἀναγκαίου· ὀλιγαχοῦ γὰρ ἁρμόττει. «ἐγὼ μέν, ἐπεί μοι εἶπεν (ἦλθε γὰρ Κλέων δεόμενός τε καὶ ἀξιῶν), ἐπορευόμην παραλαβὼν αὐτούς». ἐν τούτοις γὰρ πολλοὶ πρὸ τοῦ ἀποδοθησομένου συνδέσμου προεμβέβληνται σύνδεσμοι· ἐὰν δὲ πολὺ τὸ μεταξὺ γένηται τοῦ ἐπορευόμην, ἀσαφές. ἓν μὲν δὴ τὸ εὖ ἐν τοῖς συνδέσμοις, δεύτερον δὲ τὸ τοῖς ἰδίοις ὀνόμασι λέγειν καὶ μὴ τοῖς περιέχουσιν. τρίτον μὴ ἀμφιβόλοις. τοῦτο δ᾽ ἂν μὴ τἀναντία προαιρῆται, ὅπερ ποιοῦσιν ὅταν μηδὲν μὲν ἔχωσι λέγειν, προσποιῶνται δέ τι λέγειν· οἱ γὰρ τοιοῦτοι ἐν ποιήσει λέγουσιν ταῦτα, οἷον Ἐμπεδοκλῆς· φενακίζει γὰρ τὸ κύκλῳ πολὺ ὄν, καὶ πάσχουσιν οἱ ἀκροαταὶ ὅπερ οἱ πολλοὶ παρὰ τοῖς μάντεσιν· ὅταν γὰρ λέγωσιν ἀμφίβολα, συμπαρανεύουσιν —Κροῖσος Ἅλυν διαβὰς μεγάλην ἀρχὴν καταλύσει— [1407b] καὶ διὰ τὸ ὅλως ἔλαττον εἶναι ἁμάρτημα διὰ τῶν γενῶν τοῦ πράγματος λέγουσιν οἱ μάντεις· τύχοι γὰρ ἄν τις μᾶλλον ἐν τοῖς ἀρτιασμοῖς ἄρτια ἢ περισσὰ εἰπὼν μᾶλλον ἢ πόσα ἔχει, καὶ τὸ ὅτι ἔσται ἢ τὸ πότε, διὸ οἱ χρησμολόγοι οὐ προσορίζονται τὸ πότε. ἅπαντα δὴ ταῦτα ὅμοια, ὥστ᾽ ἂν μὴ τοιούτου τινὸς ἕνεκα, φευκτέον. τέταρτον, ὡς Πρωταγόρας τὰ γένη τῶν ὀνομάτων διῄρει, ἄρρενα καὶ θήλεα καὶ σκεύη· δεῖ γὰρ ἀποδιδόναι καὶ ταῦτα ὀρθῶς· «ἡ δ᾽ ἐλθοῦσα καὶ διαλεχθεῖσα ᾤχετο». πέμπτον ἐν τῷ τὰ πολλὰ καὶ ὀλίγα καὶ ἓν ὀρθῶς ὀνομάζειν· «οἱ δ᾽ ἐλθόντες ἔτυπτόν με».

Αν η κοπτοραπτική ήταν ολυμπιακό άθλημα η επίδοση του κ. Κουνάδη θα διεκδικούσε μετάλλιο, το μετάλλιο που δεν αξιώθηκε να κερδίσει στα νιάτα του ο πολυτάλαντος κ. Κουνάδης όταν πήγε με πολλές ελπίδες στην Ολυμπιάδα της Ρώμης, καθώς ήταν ο πέμπτος δισκοβόλος στον κόσμο το 1959, αλλά τελικά έμεινε πολύ μακριά από το βάθρο.

Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, η επίδοση δεν είναι δική του, δεν είναι αυτός ο κοπτοράπτης. Φαίνεται ότι πρώτη διδάξασα (ή τουλάχιστον, πρότερη) ήταν η Ηγερία της ελληναράδικης παρετυμολογίας, η πρόσφατα εκλιπούσα Άννα Τζιροπούλου-Ευσταθίου, αφού βρίσκουμε να της αποδίδεται η αριστοτέλεια κοπτοραπτική σε άρθρο του 2014. Εικάζω ότι πρόκειται για απόσπασμα από τον πρόλογο στο βιβλίο της «Ο Έλλην λόγος» των εκδόσεων Γεωργιάδη, αλλά δεν έχω σκοπό να το ερευνήσω περισσότερο.

Πάντως, μετά τη δημοσίευση της ομιλίας του κ. Κουνάδη το ψευτοαπόφθεγμα του Αριστοτέλη έχει διαδοθεί περισσότερο, και όχι μόνο σε εθνικιστικούς ιστότοπους. Λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος απέδωσε στον Αριστοτέλη ένα άλλο ψευδοαπόφθεγμα πολύ όμοιο με αυτό του κ. Κουνάδη: Ο Αριστοτέλης έλεγε, πράγματι, στο τρίτο βιβλίο της Ρητορικής: «Το ελληνίζειν εστί το ορθώς λέγειν».

Δεν αποκλείεται βέβαια να ήταν άλλη η πηγή του (στον Αριστοτέλη πάντως αποκλείεται να το βρήκε!), αλλά υποψιάζομαι ότι ο κ. υπουργός ψώνισε από την πραμάτεια του κ. ακαδημαϊκού -τα εθνοπρεπή τσιτάτα έχουν απήχηση σε όλο το πολιτικό φάσμα, όπως φαίνεται.

Γι’ αυτό δεν είναι μάταιο να ανασκευάζουμε, όσοι επιμένουμε και προσπαθούμε, τις κάθε λογής λαθροχειρίες και τους κάθε λογής μύθους, όσο κι αν η ανασκευή της λαθροχειρίας χρειάζεται πολλαπλάσιο χρόνο από την κατασκευή της.

Αλλά στην ομιλία του κ. ακαδημαϊκού υπάρχει κι άλλο ένα ύποπτο απόφθεγμα, που επίσης δεν είναι δικό του επινόημα και με το οποίο έχω ασχοληθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό. Επειδή όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο τούτο εδώ, θα παρακαλέσω για λίγην υπομονή!

Advertisement

107 Σχόλια προς “Το ελληνίζειν και η κοπτοραπτική του ακαδημαϊκού”

 1. Ήμουν νιος και γέρασα. Κάθε επέτειο του ιστολογίου θα έπρεπε να υπάρχει θέμα με τον Κουνάδη για να μετράμε τα χρόνια. Μέχρι και υπογραφές είχαμε μαζέψει κάποτε αν θυμάμαι καλά!

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Μια ψείρα στο κείμενο:

  >η πρόσφατα εκλιπούσα

  μήπως εδώ:

  η προσφάτως εκλιπούσα;

 3. leonicos said

  Εγώ απλώς ήθελα να πω ότι πρέπει να μιλάμε απλά

 4. Είχαμε και τον άλλον Κουνάδη με το αει γαρυφαλλό του, θα τόχει το επίθετο φαίνεται !!

 5. leonicos said

  Για να είμαι ειλικρινής, κάτι τέτοιοι ομολητές μ’ έκαναν να μην ξαναπατησω στους Ομοτίμους.

  Απόστρατος γεωλόγος, είχε βρει γεωλογικές αποδείξεις του Κατακλυσμού του Ωγύγου

 6. LandS said

  3 Μα αυτό είναι δύσκολο.

 7. Pedis said

  Με μακρά εθνικοεπιστημονική παράδοση οι πρόεδροι της και τα χειροκροτούντα μέλη της ….

  – 2 Μαΐου 1968: Η Ακαδημία Αθηνών τιμά με πανηγυρική συνεδρία και ορίζει την «21 Απριλίου 1967» εθνική επέτειο της Ελλάδος. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ερρίκος Σκάσσης τόνιζε στον πανηγυρικό του λόγο για την 21η Απριλίου: «Η ημέρα αύτη αποτελεί ασφαλώς ορόσημον εις την ιστορίαν της Νεωτέρας Ελλάδος. Αι προσπάθειαι της Εθνικής Κυβερνήσεως εις πλείστους τομείς έσχον αξιόλογα και εν πολλοίς σωτήρια αποτελέσματα, ώς της Παιδείας με την αποσόβησιν του κινδύνου ανεπανορθώτου εξανδραποδισμού της Ελληνικής νεότητος. Η Ακαδημία Αθηνών εύχεται εις τάς αόκνους προσπαθείας της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου και της ενσαρκούσης το πνεύμα ταύτης Κυβερνήσεως καλήν μέχρι τέλους επιτυχίαν εις τους σκοπούς αυτής επ’ αγαθώ του Έθνους και του λαού». Ο καθηγητής Σπυρίδων Μαρινάτος, ο οποίος είχε εκλεγεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1955, στον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε στις 2 Μαΐου 1968, ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα, ότι «εορτάζομεν μίαν νέαν επέτειον εις την δολιχοδρομίαν του Ελληνικού Έθνους, του παλαιοτέρου ιστορικού έθνους επί του εδάφους της Ευρώπης και ενός εκ των δύο ή τριών παλαιοτάτων εθνών επί του πλανήτου. Είναι η επέτειος της 21ης Απριλίου…». Το 1971, βεβαίως, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα ανταμείφτηκε δεόντως με τη θέση του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.

  – 24 Απριλίου 1969: Η Ακαδημία Αθηνών τιμά με πανηγυρική συνεδρία για δεύτερη χρονιά την «21 Απριλίου 1967»

  – 3 Μαΐου 1970: Η Ακαδημία Αθηνών τιμά με πανηγυρική συνεδρία για τρίτη χρονιά την «21 Απριλίου 1967».

  – 28 Απριλίου 1971: Η Ακαδημία Αθηνών σε πανηγυρική συνεδρίαση τιμά για τέταρτη χρονιά την «21η Απριλίου 1967».

  – 28 Απριλίου 1972: Η Ακαδημία Αθηνών σε πανηγυρική συνεδρίαση τιμά για πέμπτη χρονιά την «21η Απριλίου 1967».

  – 3 Μαΐου 1973: Η Ακαδημία Αθηνών τιμά για έκτη χρονιά την 21 Απριλίου 1967 (αυτή φέρεται και τελευταία επέτειος).

  (από τη βίκι)

 8. Νέο Kid said

  Ο Κατακλυσμός του Ωγύγου = το λιώσιμο των παγετώνων στο τέλος της πιο πρόσφατης Ice age έγινε 10,000 χρόνια πρίν τον Πλάτωνα, ας πούμε χοντρικά δηλαδή 12,5 χιλιάδες χρόνια πρίν. Είναι πανεύκολο λοιπόν να υπάρξουν (και υπάρχουν indeed!) απτές γεωλογικές αποδείξεις γι’αυτό.
  Οπότε, γιατί να θεωρήσουμε ότι ένας καταρτισμένος επιστήμων γεωλόγος έχει μικρότερη αξιοπιστία επί του θέματος απότι ένας κάποιος Λεώνικος -Ιατρός… ?

 9. Ποντικαρέος said

  Μια άσχετη ερώτηση (με αφορμή την πρώτη παράγραφο και την έννοια του ακαδημαϊκός). Είχα την εντύπωση ότι για να γίνει κάποιος μέλος της Ακαδημίας Αθηνών πρέπει να είναι Πανεπιστημιακός (καθηγητής) και μάλιστα με σημαντικό έργο στον τομέα του. Δεν ισχύει αυτό; Μπορεί δηλαδή ένα μη Πανεπιστημιακός να γίνει μέλος της Ακαδημίας;

 10. # 9

  Δεν ισχύει, εκτός και η Δημουλά είναι πανεπιστημιακή και δεν το ξέρω. Γενικά νομίζω πως το πανεπιστημιακός με έργο είναι τόσο απαραίτητο όσο η φωνή σε τραγουδίστρια νυχρειρινού κέντρου…

 11. Θρασύμαχος said

  #9: όχι κατ’ ανάγκην (άλλωστε «σημαντικό έργο» νοείται και εκτός ΑΕΙ), σήμερα λ.χ. http://www.academyofathens.gr/el/organization/members/by-seniority μη καθηγητές είναι τουλάχιστον οι Δημουλά, Σκαρβέλης, Βαλτινός, Παρμακέλης, Χατζόπουλος

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Ο Λυπουρλής σε όλο του τον ακαδημαϊκό βίο μελετά τον Αριστοτέλη και καθώς μας είπε σε μια ομιλία του, πριν μερικά χρόνια, τα γραπτά του Αριστοτέλη ήταν σημειώσεις που τις χρησιμοποιούσε στη διδασκαλία του. Αυτό το πράγμα κάνει πιο δύσκολη την μελέτη του Αριστοτέλη σύμφωνα πάντα με τον Λυπουρλή.
  Φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα και ίδιους τους μελετητές του Αριστοτέλη.
  Κάπως έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε την κατάσταση που αφορά τον Αριστοτέλη.
  Προσωπικά, αν αρχίσω να μελετώ τον Αριστοτέλη, θα επέλεγα την μετάφραση και κυρίως τα σχόλια, του Λυπουρλή.

 13. Ποντικαρέος said

  @10,11 Ευχαριστώ

 14. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Ζητώ συγγνώμη που θα κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας για να γράψω κάτι εντελώς εκτός θέματος, αλλά μιας και η κοινή γνώμη του ιστολογίου, συμπεριλαμβανομένου του ξενιστή μας, δείχνει να αποδέχεται τέτοια σχόλια, υπάρχει κάτι αρκετά αξιοσημείωτο που θα ήθελα να το μοιραστώ με όσο πιο πολλούς μπορέσω.

  Το ζήτημα είναι εκπαιδευτικό. (Για όποιον θέλει να παρακάμψει το σεντόνι.)

  Ως γνωστόν, υπάρχει αυτές τις μέρες ένα κύμα καταλήψεων σε σχολεία. Από χτες έχει και το δικό μας κατάληψη. Η διαδικασία που οδήγησε εκεί ήταν η εξής:

  Από νωρίς το πρωί οι πρώτοι μαθητές είχαν μπει στο προαύλιο, πηδώντας τη μάντρα και όχι σπάζοντας το λουκέτο της αυλόπορτας. Την ώρα που αρχίσαμε να μαζευόμαστε (οι καθηγητές και οι υπόλοιποι μαθητές), μας ζήτησαν να περιμένουμε έξω γιατί κανονίζουν κατάληψη. Είχαν ήδη αναρτήσει ένα χαρτί με τα αιτήματά τους, τα οποία σχετίζονται με την ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού και με τις ελλείψεις σε διδάσκοντες.

  Έγινε συνέλευση όλων των μαθητών από 6 τάξεις (Γυμνάσιο + Λύκειο), με το 15μελές να συντονίζει. Την παρακολούθησα εξ αποστάσεως, από την αυλόπορτα. Σε συνθήκες ησυχίας, τάξης και ευπρέπειας, ξεκίνησαν με το «ξέρουμε όλοι τι είναι κατάληψη;», και εξηγώντας για την περίπτωση που έστω και ένας δεν ήερε. Στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα ένα τα αιτήματα. Κατέληξαν ρωτώντας αν υπάρχουν απορίες. Αφού λύθηκαν, ζήτησαν να σηκωθεί όποιο παιδί ήθελε από την Α’ Γυμνασίου και να πει όσα κατάλαβε, προκειμένου (τονίστηκε ρητά) να εξασφαλιστεί ότι και ο τελευταίος μαθητής, όταν γυρίσει από την κατάληψη, θα είναι σε θέση να εξηγήσει σ’ όποιον τον ρωτήσει γιατί έκλεισαν το σχολείο.

  Μετά από όλα αυτά έγινε ψηφοφορία υπέρ ή κατά της κατάληψης. Καταμετρήθηκαν και καταγράφηκαν οι ψήφοι. Τα παιδιά χωρίστηκαν ανά τμήματα για να γίνει καταμέτρηση των παρόντων. Για κάθε τμήμα υπάρχει ένα μέλος του 15μελούς που είναι υπεύθυνο του τμήματος: αυτό το παιδί μέτρησε πόσοι έχουν έρθει από το τμήμα του, και αυτή η καταμέτρηση προστέθηκε στο πρακτικό της ψηφοφορίας.

  Μας ανακοίνωσαν ότι αποφασίστηκε κατάληψη, και πιάσαν δουλειά. Με βάση τις τρεις καλλιτεχνικές ειδικότητες στις οποίες χωρίζεται το σχολείο (θέατρο, χορό και εικαστικά) ξεκίνησαν την προετοιμασία μιας καλλιτεχνικής παρέμβασης – διαμαρτυρίας: πρόκειται για κάποιο μουσικοχορευτικό δρώμενο (χωρίς μπάρμπεκιου), με τους μαθητές εικαστικών να ετοιμάζουν ζωγραφιστά πανό. Το σχέδιο είναι να το παρουσιάσουν μπροστά από το Δημαρχείο, που βρίσκεται πενήντα μέτρα έξω από το σχολείο (είναι παράδοση αυτές οι διαμαρτυρίες στο συγκεκριμένο σχολείο).

  Σήμερα, με την ίδια διαδικασία, αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης. Όσο περιμέναμε απέξω, πληροφορήθηκα ότι έχουν στείλει ανακοίνωση της κατάληψης, μαζί με τα αιτήματά τους, στο Δημαρχείο. (Φυσικά, ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος εκπαιδευτικών θεμάτων δεν μπορούν να διορίσουν τους καθηγητές που λείπουν, δεν παύουν όμως να είναι η ιεραρχικά πλησιέστερη αρχή, και έχουν αρμοδιότητες για ζητήματα κτιριακά.) Ανάλογα έχει στείλει από πλευράς του και ο Σύλλογος Γονέων, ο οποίος συμπαρίσταται στα παιδιά του. Αυτή τη στιγμή που γράφω, αν δεν έχει γίνει καμιά απρόβλεπτη ανατροπή, οι μαθητές συνεχίζουν τις πρόβες και την προετοιμασία του δρωμένου.

  Έχω ήδη συγχαρεί όσους μαθητές συνάντησα για την υποδειγματική συνέλευση και το όλο δημοκρατικό τους ήθος. Αν προκλ… εννοώ, αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα προσθέσω μερικές πληροφορίες για τα αιτήματα.

 15. Παναγιώτης Κ. said

  @9. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μη πανεπιστημιακών που έγιναν ακαδημαϊκοί όπως: Η Κική Δημουλά, ο Βενέζης, ο Μυριβήλης, ο Θ.Βαλτινός και πολλοί άλλοι ακόμη.

 16. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Σε εκείνον τον φραμπαλά της κοπτορραπτικής «πέμπτον ἐν τῷ ὀνομάζειν τὰ πολλὰ καὶ ὀλίγα καὶ ἓν ὀρθῶς» δηλ. «να δηλώνει κανείς σωστά τα πολλά, τα λίγα και το ένα», η οιονεί επεξήγηση «να κάνει σωστά την αντιστοιχία των αριθμών» είναι του Λυπουρλή ή του Γεωργιάδη; 🙂 (Σαν λιγάκι ολισθηρά παραπανίσια μου φαίνεται..).

 17. Πέπε said

  @9
  Νομίζω ότι οι ακαδημαϊκοί χωρίζονται σε «ειδικότητες» (αν και μάλλον δεν είναι αυτός ο όρος) επιστημονικές και καλλιτεχνικές. Και ίσως και σε κάτι ακόμα (αθλητικές μήπως;). Για τους καλλιτέχνες δεν απαιτείται, προφανώς, πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, αν και μπορεί να έχουν – μπορεί λ.χ. ένας λογοτέχνης να είναι και φιλόλογος, ή ακόμη και κάτι άσχετο.

  Για τους επιστήμονες είναι που μάλλον ισχύουν και τυπικά ακαδημαϊκά κριτήρια.

 18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @14. Όλα αυτά που περιέγραψες θεωρούνται «υποδειγματική συνέλευση και δημοκρατικό ήθος;» [Μεγάλωσα 6 παιδιά, τα έχω ζήσει ως γονέας 6 φορές και ξέρω…]

 19. Γιάννης Ιατρού said

  14: Ωραίος, εμένα με ενδιαφέρει, ίσως κι άλλους, οπότε λέω να συνεχίσεις το ρεπορτάζ.

  Για τον Αριστοτέλη: Έναν σχολιαστή είχαμε που ήταν φανατικός οπαδός/λάτρης κλπ., τον διώξατε κι αυτόν 🙂 🙂 🙂

 20. Πέπε said

  18
  Ναι, γιατί;

 21. 17 νομίζω τις λένε «τάξεις»

 22. Θρασύμαχος said

  #17: όχι, το καθηγητιλίκι δεν αποτελεί τυπική προϋπόθεση ούτε καν για τις «επιστημονικές» (= μη καλλιτεχνικές/λογοτεχνικές) ειδικότητες, έτσι λ.χ. http://www.academyofathens.gr/el/foundation/members-archive/ordinary-members παλαιότερα οι νομικοί Ρακτιβάν και Πουλίτσας ήσαν δικαστές, ο θεολόγος [Χρύσανθος] Φιλιππίδης αρχιεπίσκοπος και ο παιδαγωγός Παπανούτσος εκπαιδευτικός εκτός ΑΕΙ (χώρια αναρίθμητοι στρατηγοί και ναυάρχοι που δεν τους λες ντε και καλά επιστήμονες), ενώ σήμερα ο ιστορικός Χατζόπουλος είναι ερευνητής ΕΙΕ και μάλιστα καλύτερος απ’ όλους μαζί αθροιστικά τους πανεπιστημιακούς ομοτέχνους του.

 23. π2 said

  Ασφαλώς δεν είναι προαπαιτούμενο η πανεπιστημιακή καριέρα για να γίνει κανείς ακαδημαϊκός. Η επιλογή, μετά την προκήρυξη της θέσης, έχει ένα χαριτωμένο βυζαντινό τυπικό: αφού οι υποψήφιοι έχουν ετοιμάσει βαλίτσες με το έργο τους (τυπωμένο), τους περνούν από προσωπική συνέντευξη όλοι οι ακαδημαϊκοί, σχετικοί και ασχέτοι. Η τυπική ψηφοφορία είναι τυπική διαδικασία.

 24. π2 said

  Πολύ θα ήθελα να μας υποδείξει ο κ. Κουνάδης τις επιγραφές που αποδεικνύουν την ύπαρξη αλφαβητικής ελληνικής γραφής πριν από την εποχή του Τρωικού πολέμου.

 25. Γς said

  5:

  Νώε: -Γυναίκα!

  -Τι θέλεις;

  -Να δω αν όλα τα ζώα είναι μέσα στη Κιβωτό

  Partirà
  la nave partirà
  dove arriverà
  questo non si sa
  sarà come l’Arca di Noè
  il cane, il gatto, io e te
  https://lyricstranslate.com

 26. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια. Είμαι σε συνεδρίαση. Η διευκρίνιση για την αντιστοιχία των αριθμών είναι (και) δική μου και προκύπτει από το παράδειγμα που δίνει ο Αριστοτέλης.

 27. Conspiraki Theologist said

  Βρε, μπας κι απο τότε ειχαν ευάριθμα προβληματάκια
  🙂

 28. Γιάννης Ιατρού said

  26Q ..Είμαι σε συνεδρίαση..

  καλά, καταλάβαμε…
  Σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι της Βουλής η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» 🙂

 29. ΓιώργοςΜ said

  14 Το σύνηθες από τη δική μου εμπειρία είναι να μαζεύονται μερικοί κατσαπλιάδες αποβραδίς, με μπύρες, τσιγάρα πονηρά κι απονήρευτα, να κλείνουν το μαγαζί μέχρι να βαρεθούν, με αιτήματα την επάρκεια χαρτιού στις τουαλέτες, την εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλες τις αίθουσες, την παραίτηση του υπουργού Παιδείας «επειδή δεν είναι καλός υπουργός» κλπ., με αποτέλεσμα να απαξιώνονται και τυχόν κινητοποιήσεις για σημαντικούς λόγους.
  Το παράδειγμα που διάβασα είναι υπόδειγμα συζήτησης για τη Βουλή (που μερικοί-μερικοί ψήφιζαν χωρίς να διαβάσουν, θυμάμαι…), πόσο μάλλον για Γυμνάσιο-Λύκειο. Αξίζουν εύσημα και στους γονείς και στους δασκάλους τους.

 30. Γιάννης Ιατρού said

  29 (τέλος): Έχω την εντύπωση πως τα παιδιά στα μουσικά σχολεία είναι πιό συγκροτημένα από άλλα συνομήλικά τους.

 31. Πέπε said

  29
  Ε ναι, έτσι λέω κι εγώ. Και στο κείμενό σου Γιώργο θα υπογράμμιζα έντονα τη λέξη «μερικοί». Εδώ ήταν όλοι (και μερικοί που έλειπαν, καταγράφηκε ότι έλειπαν).

  Α, είχα ξεχάσει να προσθέσω:

  Σήμερα το πρωί βγήκε από την πύλη ο πρόεδρος 15μ, να μας ανακοινώσει ότι η ψηφοφορία για σήμερα έβγαλε κατάληψη, με μία ψήφο κατά. Και ότι, κθώς η ψηφοφορία είναι φανερή (οι υπέρ να μαζευτούν από δω, οι κατά απο κει), ο ίδιος μ’ ένα φίλο του πήγαν από τη μεριά του μοναδικού μειοψηφούντος για να δείξουν ότι σκοπεύουν να τον υπερασπιστούν σε περίπτωση στοχοποίησής του (οπότε τελικά ένας ήταν στ’ αλήθεια κατά της κατάληψης αλλά τρεις ήταν οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν).

  Δεν ξέρω πού είναι η ένσταση του Γιώργου Κ., το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι η κατάληψη είναι ούτως ή άλλως παράνομη πράξη. Αν εννοεί αυτό, το δέχομαι, και ομολογώ ότι δεν ξέρω αν το είπαν κι αυτό στην ενημέρωση κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. Αλλά και πάλι θα επιμείνω:

  Να κάνανε το καλλιτεχνικό δρώμενο διαμαρτυρίας με πρόβες εκτός σχολικών ωρών; Οι μαθητές του σχολείου προέρχονται από όλο το ευρύτερο Ηράκλειο, κάποιοι μένουν πάνω από μία ώρα απόσταση ο ένας από τον άλλον. Τεχνικά δε γίνεται.

  Άλλες επιλογές δε βλέπω, πέρα από το να μην έκαναν απολύτως τίποτε. Αλλά θα έδειχνε αυτό δημοκρατικό ήθος;

 32. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @31. Το «παράνομη» λίγο μέ ενδιαφέρει. Αυτό που με πονάει ΑΦΟΡΗΤΑ είναι αυτές οι αστείες δημοκρατικοφανείς διαδικασίες που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το Δημόσιο σχολείο. Στην Δημοκρατία έχουμε άλλους τρόπους για να διαμαρτυρηθούμε και να βελτιώσουμε την εκπαίδευση. Ορθά κοφτά: Όχι στα κλειστά σχολεία! (Και προς τα παιδιά: Όχι καρδούλες μου, ιδίως εσείς των χαμηλωτέρων κοινωνικών στρωμάτων. Το Δημόσιο σχολείο είναι το μόνο μέσο που διαθέτετε για να ζήσετε καλύτερα από τους εργαζόμενους γονείς σας»)

 33. Pedis said

  Με τι άλλο έχει ασχοληθεί ο Κουνάδης στις ομιλίες του ως Ακαδημαικού;

  Έχει άλλα χόμπυ, εκτός από τα γλωσσικά, με βελτιωμένες επιδόσεις;

 34. π2 said

  28: Έναν φόβο ότι το bicentennial θα παραγάγει / παράξει πολλά μεζεδάκια τον έχουμε όλοι, δεν μπορείς να πεις. Κάτι ταρατζούμ του τύπου «θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωφόρο του Παρθενώνα» παίρνει το μάτι μου.

 35. nikiplos said

  Καίρια ερωτήματα που ταλανιζουν την κοινωνια:
  Οι ακαδημαϊκοί έχουν μισθό?
  Έχουν κάποια κτηριακή επικουρία?
  Ποιός ακριβώς ο σκοπός της Ακαδημίας?
  -θέλω να πω που βλέπουμε το παραγόμενό της προϊόν? Εμείς της πληροφορικής, περιμένουμε ακόμη τις μεταφράσεις ορων των 90ς που πλέον έχουν φύγει από τη χρήση
  -Η καθιέρωση επιστημονικών όρων γίνεται συνήθως ερήμην της και όταν παρεμβαίνει είναι πλέον αργά.
  -Η συμβολή της στην ηθική της εκάστοτε επιστήμης αναζητείται. Ούτε καν βλέπω κάπου δημοσιευμένο έργο αυτής.
  -Υπάρχουν annals της αυτού μεγαλειότητος της Ακαδημίας?

 36. Πέπε said

  Εντάξει, δεκτή η ένσταση. Αλλά με κάποιες επιφυλάξεις:

  α) Γιατί «αστείες δημοκρατικοφανείς»;

  β) Οι άλλοι τρόποι ποιοι ακριβώς είναι;

  Τα συγκεκριμένα παιδιά πάνε, με κάποιο κόστος εκ μέρους τους (σε χρόνο και προσπάθεια), σ’ ένα ειδικό σχολείο. Σ’ αυτό μαθαίνουν ό,τι μαθαίνουν, πλέον των όσων θα μάθαιναν και στο γενικό σχολείο, και αυτό το παραπάνω το αξιοποιούν σε μία καλλιτεχνική εκδήλωση διεκδίκησης για αυτονόητα αιτήματα (του τύπου «θέλουμε ένα δάσκαλο χορού και όχι να περιφερόμαστε ασκόπως στην αυλή επειδή δε μας στείλανε δάσκαλο» – και δεν είναι ένας που λείπει, ούτε είναι πρώτη φορά).

  Τι θα ήταν ακόμη προτιμότερο;

  Ευκαιρία να τονίσω ότι δασκάλοι δε λείπουν μόνο σ’ εμάς, αλλά ειδικά σ’ εμάς συμβαίνει συστηματικά να λείπουν δασκάλοι εκείνων ακριβώς των ειδικοτήτων χάριν των οποίων έρχονται τα παιδιά. Από φιλολόγους είμαστε πλέον κομπλέ, από μαθηματικούς ομοίως, αλλά ο μαθητής με ειδικότητα χορού που δεν κάνει χορό βρίσκεται στην ίδια θέση με τον συνομήλικό του από το γενικό σχολείο, εκτός ότι:
  -σχολάει δυο ώρες αργότερα – ο άλλος στην ώρα του
  -έρχεται ενδεχομένως από του διαβόλου τη μάνα με μια ώρα λεωφορείο – ο άλλος μένει κοντά στο σχολείο
  -αν είναι Α’ Γυμνασίου, πέρα από όλο το υπόλοιπο σοκ της μετάβασης από το Δημοτκό στο Γυμνάσιο, έχει και την πρόσθετη δυσκολία ότι δεν είναι πια στη γειτονιά του όπου ήξερε ήδη τους περισσότερους συμμαθητές – ο άλλος μένει κοντά στους συμμαθητές και τους ξέρει
  -ζει μια σχολική καθημερινότητα χωρίς πλαίσιο: μπορείς να το φανταστείς αυτό με τις κενές ώρες, ως προς την επίδρασή του στην κοινωνικοποίηση και την προσαρμογή του μαθητή; – ο άλλος πιθανόν να κάνει την πρώτη ώρα το μάθημα που γράφει το πρόγραμμα για πρώτη ώρα, τη δεύτερη αντιστοίχως, κ.ο.κ. – αν και δεν αποκλείεται να ‘χει κι εκείνος κενά

 37. konstantinos said

  και ο καλυτερος στιχος για ακαδημαικους

 38. nikiplos said

  Επί των καταλήψεων αποτελούν μια μόδα πλέον, που καθιερώθηκε από τα πανεπιστημιακά 80ς και ανδρώθηκε στις μαθητικές καταλήψεις επί Μητσοτάκη στα 1990ς, από τις οποίες μέχρι και … πρωθυπουργός ξεπετάχτηκε. Δεν είδα πουθενά να συνεισφέρουν σε κάτι απτό, οι γενικές συνελεύσεις συνήθως είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αναφέρει ο Πέπε, ενώ τα Αιτήματα κάθε χρόνο είναι ασήμαντα – μην πω τίποτε βαρύτερο – ακόμη και για σχολεία – πχ δυσπρόσιτα – που έχουν τραγικά προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία. Τέλος για πολλά από τα σύγχρονα παιδιά, η παιδεία με την έννοια της Β’θμιας εκπαίδευσης είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι τα τελευταία που φταινε γι’ αυτό.

 39. Pedis said

  # 34 – όρεξη νάχει να σερβίρει ο Νικοκύρης … αν και μερικά δεν κατατάσσονται ως μεζέδες αλλά μάλλον «ωχ το μάτι μου!»

  «Σήμερα η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της και όλοι εμείς θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα Ζωφόρο του Παρθενώνα. Να γίνουμε ισάξιοι των πιο προηγμένων κοινωνιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων», τόνισε ο κ. Τασούλας και κατέληξε: «Θα φιλοτεχνήσουμε τη νέα Ζωφόρο και τιμώντας την Παλιγγενεσία θα αναδείξουμε ότι η δική μας Ζωφόρος προετοιμάζει τη χώρα για τη μεγάλη χαρά της ζωής της δημιουργίας και της προκοπής ως ανταπόκριση για τους αγώνες εκείνων».

  Τον λόγο πήρε ακολούθως η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, που μίλησε για ιδανική ευκαιρία για άσκηση αυτογνωσίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

  Ο πρωθυπουργός είπε μάλιστα πως έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό Ιερό Λόχο, υπογραμμίζοντας την προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι -τόνισε- έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην πατρίδα με τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν.

  Ντάξει το γέλιο δεν θα μας λείψει και τα μαργαριτάρια πολλά … τρεις σειρές, ντάξει θα κοστίσουν λίγο παραπάνω αλλά μια ζωή την έχουμε.

 40. ΓιώργοςΜ said

  38 κλπ: Οι καταλήψεις είναι ένα σύμπτωμα της σχεδόν πλήρους απαξίωσης του σχολείου, ειδικά του Λυκείου (το παράδειγμα του Πέπε δεν είναι η τυπική περίπτωση).
  Τα παιδιά, σε μεγάλο ποσοστό, δεν θέλουν να πάνε σε αυτό το σχολείο. Τις περισσότερες φορές, λειτουργεί σαν ημερήσιος χώρος φύλαξης και προετοιμασίας για το φροντιστήριο. Όσο για την προκοπή… αν τα ΕΠΑΛ δεν ήταν τόσο απαξιωμένα, θα προτιμούσα το παιδί μου να μάθει μια τέχνη που έχει καλή επαγγελματική αποκατάσταση (στ’ αλήθεια όμως να τη μάθει), παρά να φάει όλη του τη ζωή στα θρανία όπως ο πατέρας του.
  Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρνουν, διαχρονικά, οι φωστήρες του Υπουργείου χάριν Παιδιάς που έλεγε κι ο συχωρεμένος ο Καλαϊτζής, αλλά δεν είναι άμοιροι αυτής της ευθύνης οι καθηγητές, ιδιαίτερα όσοι έχουν θέση ευθύνης, ούτε είμαστε αμέτοχοι οι γονείς.
  Περισσότερο ευθύνεται η νοοτροπία μας, συλλογικά, ως κοινωνία, με την αξιακή κατάταξη γιατρός-δικηγόρος-μηχανικός-αποτυχημένος.
  Αλλά τα έχουμε ξαναπεί, ας μην ανακυκλώνουμε τα ίδια…

 41. π2 said

  Ιερός Λόχος, ε; Δεν του σφύριξε κανείς μάλλον ότι τον Ιερό Λόχο του Υψηλάντη δεν τον λες ακριβώς το πιο πετυχημένο στρατιωτικό σώμα της ελληνικής ιστορίας.

  Εκτός αν εννοεί τον αρχαίο, σε μια προσπάθεια το rebranding της Ελλάδας που διαβάζω ότι αποτελεί το κύριο έργο της Επιτροπής 1821 να κλείνει το μάτι και στην LGBT κοινότητα.

  Και οι δύο πάντως μπορούν δώσουν τροφή σε ωραία θεατρικά δρώμενα. Εγκρίνω.

 42. sarant said

  39-41 Έλα ντε!

 43. voulagx said

  #41: «… να κλείνει το μάτι και στην LGBT κοινότητα.»
  Δεν διαβαζεις Αδωνη, οστις εχει καταρρεύσει τον μυθο: https://www.politeianet.gr/books/9789603161608-georgiadis-a-adonis-georgiadis-omofulofilia-stin-archaia-ellada-89700

 44. Pedis said

  Ας ελπίσουμε μόνον για την διοργάνωση του εορτασμού και τη γενική διαχείριση να μην συστηθεί καμιά Φιλική Εταιρεία ΑΕ.

 45. Πέπε said

  @40:
  > > Τα παιδιά, σε μεγάλο ποσοστό, δεν θέλουν να πάνε σε αυτό το σχολείο.

  Πράγματι. Το σχολείο όπου είμαι ανήκει στις εξαιρέσεις, όπου τα παιδιά χαίρονται να έρχονται (σε γιορτές και εκδηλώσεις έχουμε συχνά παιδιά που έχουν αποφοιτήσει εδώ και δύο, τρία, ακόμη και τέσσερα χρόνια-ενίοτε ακόμη και παιδιά που έκαναν μερικά χρόνια και μετά άλλαξαν σχολείο-, κι όμως θέλουν ακόμη να συμμετέχουν στην κοινότητα ). Γενικά όμως το έχω δει τελείως ανάγλυφα αυτό που περιγράφεις Γιώργο.

  > > αν τα ΕΠΑΛ δεν ήταν τόσο απαξιωμένα…

  Αν τα ΕΠΑΛ δεν ήταν τόσο απαξιωμένα θα ήταν τα σχολεία των ονείρων μας. Σχολεία για επαγγελματίες που, ενώ έχουν ήδη αποκτήσει μια άλφα εξειδίκευση, έχουν ταυτόχρονα και γενική παιδεία. Ο απόφοιτος παίρνει πτυχίο (για την επαγγ. ειδικότητά του) ΚΑΙ απολυτήριο (επειδή έβγαλε Λύκειο). Αν αυτά τα δύο είχαν αντίκρισμα, αμφιβάλλω αν θα προτιμούσαν πολλοί τα γενικά Λύκεια.

 46. ΣΠ said

  35
  Οι ακαδημαϊκοί αμείβονται, αν δεν κάνω λάθος, 3 χιλιάρικα/μήνα αφορολόγητα. Αν με κτηριακή επικουρία εννοείς γραφείο, πράγματι τους παρέχεται. Τώρα, για τον σκοπό της Ακαδημίας, πολύ μεγάλη συζήτηση.

 47. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @36.
  α)Παιδιά 13-14 χρονών, που μαθαίνουν -στην πράξη- ότι αν σηκώσουν τα περισσότερα τα χεράκια τους, μπορούν να κ-λ-ε-ί-σ-ο-υ-ν έ-ν-α σ-χ-ο-λ-ε-ί-ο. Ζητώ συγγνώμη, αλλά έχω εντελώς διαφορετική αντίληψη για την δημοκρατία, ακόμη και σε μαθητικές κοινότητες
  β)Οι άλλοι τρόποι που μου ζητάς να σου πώ, συνοπτικά λέγονται Ανδρέας Πατεράκης. Μιά που μένεις στο Ηράκλειο, θα σου ευχόμουν να γνωρίσεις τον 93χρονο καθηγητή μας των Μαθηματικών για να σου διηγηθή το πώς και το γιατί οι 65άρηδες μαθητές του παίρνουν ομαδικά το αεροπλάνο από Θεσσαλονίκη και πάνε να τον δούν. Και τότε θα καταλάβεις τί εννοώ.. (Τον αναφέρω κατασυγκινημένος, γιατί μας δίδαξε το πώς χτίζεται δια παντός μιά σχέση ΠΑΘΟΥΣ, η οποία δεν αφήνει καμιά χαραμάδα για καταλήψεις και υψωμένες γροθιές..)

 48. Γς said

  Ακαδημία και Ακαδημαϊκοί

  Κι ο συνάδελφός μου της The New York Academy of Sciences

  https://caktos.blogspot.com/2013/05/the-new-york-academy-of-sciences.html

 49. spyridos said

  οι μαθητές των ΕΠΑΛ Γιαννιτσών προχώρησαν σε κατάληψη σήμερα το πρωί με αίτημα την μη εγκατάσταση μεταναστών στην πόλη των Γιαννιτσών αλλά και στο δήμο Πέλλας.

  https://newsthessaloniki.gr/giannitsa-poreia-mathiton-me-kentriko-synthima-ochi-stoys-lathrometanastes-video/

 50. aerosol said

  #14
  Πραγματικά εντυπωσιακή η σοβαρότητα των διεργασιών τους.

  #32
  Δεν έχουν απολύτως τίποτα το αστείο και δημοκρατικοφανές οι διαδικασίες τους. Κατά την περιγραφή, ήταν άψογες και πολύ πιο σοβαρές απ’ όσο έχω αντιμετωπίσει σε ενήλικους.
  Δημοκρατία είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία μεταξύ ενήμερων, ισότιμων μελών που μπορούν να εκφραστούν χωρίς φόβο.
  Φαίνεται πως ακολούθησαν υπόδειγμα δημοκρατικού τρόπου.
  Ταυτίζεις το πώς αντιμετώπισαν και εφάρμοσαν την διαδικασία τους με την τελική απόφαση, και κρίνεις ανάλογα με το αν αυτή η απόφαση σε βρίσκει σύμφωνο ή όχι. Αλλά η δημοκρατικότητα δεν δίνει (ούτε οφείλει) κανένα εχέγγυο πως θα αποφασίζει πράγματα με τα οποία θα συμφωνούμε.

 51. atheofobos said

  Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια από την νεανική τους ηλικία να τηρούν τις παραδόσεις!
  Έτσι αυτή την εποχή αρχίζουν πάλι οι καταλήψεις στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για να παραδώσουν την αγωνιστική σκυτάλη στις αρχές του νέου χρόνου στους αγρότες, για να αποκλείσουν τους δρόμους.
  Μετά δε την αλλαγή της κυβέρνησης ελπίζω ότι και ο Τσίπρας θα τηρήσει και αυτός τις αγωνιστικές του παραδόσεις και θα εκφωνήσει ανεβασμένος σε κάποιο τρακτέρ τον αγωνιστικό του χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους !

 52. William T. Riker said

  Συμφωνώ κι εγώ με τον Aerosol, αν και έχω άσχημες εντυπώσεις για τις καταλήψεις γενικώς. Στο τέλος, ακόμη και αν είναι λάθος όλο αυτό (χάριν επιχειρήματος το γράφω, γιατί δε μου φαίνεται απ΄ όσα μας γράφει ο Πέπε), δεν είναι καλό τα παιδιά να κάνουν και τα λάθη τους;

 53. aerosol said

  Επί της ουσίας, έχω ανάμεικτες εντυπώσεις από τις σχολικές καταλήψεις. Ανά περίπτωση μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ ώριμης αντίδρασης σε σημαντικά προβλήματα έως ανώριμο φεστιβάλ βανδαλισμού. Στις καλές περιπτώσεις έχω δει να γεννιέται αίσθηση πολίτη στους μαθητές, ένα βάπτισμα στη συμμετοχή στα κοινά. Θα θυμίσω πως ο μακαρίτης Χριστόδουλος «διάβαζε» την εποχή του Χούντας, σε αντίθεση με κάτι «αδιάβαστους» που δεν ένιωθαν και πολύ καλά με όσα συνέβαιναν γύρω τους. Αλλά όντως, συχνά είναι ένας χαβαλές ρουτίνας υπό τη μάσκα μιας υποκριτικής αντίδρασης.

  Αλλά το ζήτημα είναι πως ακόμα κι όταν δεν το ξέρουν συνειδητά, τα παιδιά νιώθουν πολύ καλά πως καλούνται να δώσουν άπειρες εργατοώρες σε ένα σαθρό πράγμα: το εκπαιδευτικό σύστημα έχει δημιουργήσει σχολεία που συνήθως μαντρώνουν τους μαθητές μέχρι να έρθει η ώρα να πάνε σε φροντιστές, για να σφιχτούν για 2-3 χρόνια μπας και ξεράσουν στο χαρτί κάτι που θα τους βάλει σε μια ανώτερη ή ανώτατη σχολή. Η αίσθησή μας πως αυτή η κριτική αφορά τους ενήλικες και πως τα παιδιά (όντας μέσα στο σύστημα) δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα, νομίζω υποτιμά τη νοημοσύνη τους. Οι υπέροχοι δάσκαλοι και καθηγητές που αγωνίζονται να δώσουν αξία είναι πολύτιμοι -και συνήθως τα παιδιά τους εκτιμούν- αλλά παλεύουν πάνω σε ένα έδαφος φτιαγμένο να τους αποκαρδιώσει και να τους κατασπαράξει. Είναι εύκολο να μην το σέβεσαι και να θελήσεις να το σπάσεις αυτό το πράγμα, ειδικά αν είσαι 16. Γιατί νιώθεις πως, ως σύστημα, δεν σε σέβεται και έχει σκοπό μάλλον την αναπαραγωγή του παρά το καλό σου.

 54. Πέπε said

  > > Όχι στα κλειστά σχολεία! (#32)
  > > Παιδιά 13-14 χρονών, που μαθαίνουν -στην πράξη- ότι αν σηκώσουν τα περισσότερα τα χεράκια τους, μπορούν να κ-λ-ε-ί-σ-ο-υ-ν έ-ν-α σ-χ-ο-λ-ε-ί-ο. Ζητώ συγγνώμη, αλλά έχω εντελώς διαφορετική αντίληψη για την δημοκρατία, ακόμη και σε μαθητικές κοινότητες (#47)

  Ας μη μιλάμε με αξιώματα.

  Για ποιους ακριβώς λόγους ένα σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό;

  Κάθε ανοιχτό σχολείο είναι παντοτε, και υπό οιουσδήποτε όρους, προτιμότερο από κάθε κλειστό; Και αν όχι πάντοτε, τότε υπό ποιους ακριβώς όρους; Θυμίζω ότι θεωρητικά ένα σχολείο μπορεί να κλείσει και λόγω απεργίας.

 55. 53 Έτσι. Είμαι δεκαεξάρης σας γαμώ τα λύκεια 🙂

 56. sarant said

  46 Πρέπει όμως (ή έπρεπε) να συμμετέχουν στις εργασίες της, μια φορά το μήνα. Ο Δροσίνης στα γεράματά του δεν μπορούσε να κατεβαίνει στην Αθήνα απο την Κηφισιά και παραπονιόταν ότι έχανε το επίδομα.

 57. Σ said

  Και κάτι ακόμη σε σχέση με το 32 και τα ανοιχτά ή κλειστά σχολεία: η ιδέα ότι το σχλείο είναι μια ελεημοσύνη προς τα παιδιά, ιδίως τα φτωχά, που οφείλουν να τη διαφυλάξουν για το καλό τους, είναι αντιστροφή της πραγματικότητας. Η κοινωνία των μεγάλων έχει το σχετικό συμφέρον, αλλά πρωτίστως βέβαια την υποχρέωση εν ονόματι των υποτιθέμενων αξιών της: της ισότητας ευκαιριών, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας.

 58. Χαρούλα said

  Συγχαρητήρια στους γονείς και στους δασκάλους στο σχολείο σου Πέπε. Η συμπεριφορά των παιδιών σας, ειναι αποτέλεσμα της αγωγής τους. Ακόμη και από την χειρότερης διαδικασίας κατάληψη, μπορούν να μάθουν. Οι ενήλικες οφείλουμε να τους δείξουμε τον τρόπο.
  Δυστυχώς όμως παιδεία εννοούμε μόνον ότι βοηθά να μπει το παιδί στα πανεπιστήμια. Γιαυτό η επαγγελματική/τεχνική εκπαίδευση υστερεί. Είναι χρήσιμη μόνον για τον «κακό» μαθητή, που φυσικά δεν είναι το δικό μας παιδί!

 59. Μαρία said

  Έξω απ’ τα σχολεία οι λαθρομετανάστες.

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι καταλήψεις σαν άσκηση στις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως στο σχολείο του Πέπε, έχουν νόημα και μόνο γι’ αυτό. Αλλά πόσοι μαθητές στα υπόλοιπα σχολεία λαμβάνουν μέρος στην κατάληψη συνειδητά και πόσοι για τον χαβαλέ και για το αραλίκι;
  Αν οι καταλήψεις αντιδρούν στην κακή λειτουργία των δημόσιων σχολείων, τότε τα σχολεία πρέπει να είναι κλειστά όλον τον χρόνο. Υπολειτουργούν τα σχολεία μας, πολιτεία και δήμοι αδιαφορούν, τα αντιμετωπίζουν σαν ενοχλητική δαπάνη, απαντούν απαξιωτικά ή μοιρολατρικά τους εκπαιδευτικούς, όταν αυτοί τους διεκτραγωδούν τη σχολική πραγματικότητα. Οπότε, σκασίλα τους για τις καταλήψεις και γι’ αυτό ποτέ δεν ικανοποιούν τα εύλογα αιτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών. Διαχρονική αυτή η κατάσταση, όσοι έχουν στενή σχέση με τη δημόσια εκπαίδευση την ξέρουν καλά.

 61. Πέπε said

  Συμφωνώ κι εγώ, συγχαρητήρια και στους δασκάλους, αλλά δε βάζω τον εαυτό μου μέσα. Το καμαρώνω μεν αυτό το πράγμα (που το βλέπω να εκδηλώνεται και σε άλλες περιστάσεις – η κατάληψη έτυχε απλώς να είναι η σημερινή αφορμή), το ενθαρρύνω, το επιβραβεύω, το κρίνω και αυστηρά όποτε χρειάζεται, κλπ κλπ όλο αυτό τέλος πάντων, αλλά όταν τους βρήκα το ‘χαν ήδη. Και μέσα σ’ ένα 6τάξιο σχολείο, κάθε νέα φουρνιά έχει όλο τον χρόνο να το εμπεδώσει. Αν δεν το είχαν, δε θα μπορούσα να τους το μάθω εγώ.

  Λοιπόν αυτά. Έχω ήδη σχολιάσει πολύ, τώρα φεύγω ταξίδι και δε θα συμμετάσχω άλλο. Ευχαριστώ όλους για την ανταλλαγή απόψεων.

 62. Ως (σαν) πρώην εκπαιδευτικός προφανώς δεν δικαιούμαι να ομιλώ,σίγουρα θα υπάρχουν άλλοι που θα σας τα πουν καλύτερα (εναλλακτικά θα ακούγονται καλύτερα). Θα περιορισθω σε δυο αναφορές :

  Η μεγαλύτερη σε διάρκεια κατάληψη σε σχολείο (νυκτερινο τεχνικο ) που δίδασκα ήταν από αρχές Νοέμβρη 92 έως τέλος Μάρτη 93. Ημουνα ο μόνος καθηγητής τον οποίον αφήνανε οι καταληψίες να μπει στο σχολείο και να συζητήσει μαζί τους.

  Οταν δίδασκα στο Β’ Πειραματικό Γυμνάσιο με βάρδιες ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είχε αποτρέψει την κατάληψη

 63. π2 said

  46: Αυτά είναι προμνημονιακά ποσά. Σαφώς κάτω από χιλιάρικο παίρνουν τώρα (δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό).

 64. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για το χάλι της παιδείας φταίνε αποκλειστικά οι δάσκαλοι. Αν δεν διοριστούν οι άριστοι, πάμε χαμένοι. 😉

  Από άρθρο του Θάνου Τζήρεμου 😜

  «Ας κοιτάξουμε πρώτα το είδος των ανθρώπων αυτών που εκλέγουν το επάγγελμα του Δασκάλου. Αν βγάλεις τον ένα ή και λιγότερο στους εκατό που παρασέρνουνται σ’ αυτό από αγάπη και καθαρή ιδεολογία, οι άλλοι όλοι καταφεύγουν εκεί για την ευκολία και το ανέξοδον του πράγματος. Άλλοι – απόφοιτοι Γυμνασίων – γίνονται δασκάλοι για να εξοικονομήσουν τις περιστάσεις, έχοντας υπόψη τους ν’ αλλάξουν επάγγελμα μόλις τους δοθεί η ευκαιρία. Άλλοι από ανέχεια χρηματική που τους εμποδίζει ν’ ακολουθήσουν μια δαπανηρότερη επιστήμη. Άλλοι από δειλία μιας εντατικότερης βιοπάλης και από μετριότητα μυαλο, και άλλοι από ψυχική και πνευματική νωθρότητα και οκνηρία.

  Έτσι γύρω στο ταλαίπωρο αυτό επάγγελμα μαζεύτηκαν όλα τα αποβράσματα της υλικής και ψυχικής φτωχολογιάς σκαρφαλώνοντας σα σε πρώτη σανίδα σωτηρίας, και κολλώντας εκεί κατόπι για όλη τους τη ζωή σαν όστρακα προορισμένα ν΄ακινητήσουν και ν’ αποπετρώσουν το καταφύγιό τους…»

 65. Jane said

 66. ΓιώργοςΜ said

  53 Όταν πήγα στο Λύκειο (2ο Νέας Σμύρνης), το μακρινό 1982, ήταν η χρονιά που έγιναν θεσμός τα 15μελή συμβούλια. Στην πρώτη γενική συνέλευση μας καλοσώρισε ο εκπρόσωπος των μαθητών της Γ’ τάξης, που είχε συμμετάσχει στην κατάληψη που είχε γίνει στο σχολείο την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να τοποθετηθούν κατάλληλα κάγκελα στα μπαλκόνια των ορόφων-η έλλειψή τους κόστισε τη ζωή ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού, που έκανε το λάθος να τρέξει στο διάδρομο, γλίστρησε, κι έπεσε στο κενό κάτω από την κουπαστή*.
  Τότε δεν υπήρχε νομική υπόσταση για το μαθητικό συνδικαλισμό, όμως τα παιδιά (με την υποστήριξη των γονιών φυσικά), οργανώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν.
  Σε αντίστιξη, τα παιδιά των Λυκείων σήμερα κάνουν κατάληψη για οτιδήποτε φανταστεί κανείς, πολλές φορές καταλήγουν να είναι ένα ξεσάλωμα, μια περιπέτεια στην καλύτερη περίπτωση, τα είπα παραπάνω. Και δυστυχώς είναι ο κανόνας που μειώνει την αξία μιας δίκαιης διαμαρτυρίας.

  Μου κακοφαίνεται αυτή η διαφορά, τι να πω άλλο.

  *Για να φρίξουν οι μηχανικοί της παρέας, το κάγκελο ήταν ένας σιδερένιος σωλήνας Φ8 περίπου, σε ύψος μικρότερο του ενός μέτρου, με κολώνες από το ίδιο υλικό κι ένα οριζόντιο δέσιμο χαμηλά, στους 10-20 πόντους από το έδαφος. Την επόμενη χρονιά, μετά τις διαμαρτυρίες, τοποθετήθηκε πλέγμα σε πλαίσια πάνω σε αυτή την κατασκευή, με αρκετά μεγαλύτερο ύψος.

 67. ΣΠ said

  63
  Ναι, αυτά που θυμάμαι είναι από το 2010. Δεν ξέρω τι ισχύει σήμερα. Το παρακάτω, που είναι από το 2013 αναφέρει περίπου 1800 ευρώ:
  https://www.kathimerini.gr/736740/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/grammata-anagnwstwn

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο αμόρφωτος Τζήμερος, ο θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας του κέρδους, απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν από μεράκι και αγάπη; Τι κομμουνιστικοί ρομαντισμοί είναι αυτοί; Όχι, Τζημεριά μου, θέλουμε οικονομικό κίνητρο για να δουλέψουμε. Αν δεν μας δώσουν 10 χιλιάρικα τον μήνα, δεν σκοπεύουμε να κατεβάσουμε τα πόδια απ’ την έδρα και να πάψουμε να τα ξύνουμε. Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!

 69. mitsos said

  Καλησπέρα
  Νικοκύρη το άρθρο
  excellent ( αλληνικήςως γνωστόν ετυμολογίας και αυτό ​​​​​​​​​​​​​​🤨)
  Πάντως δεν φταίει που ο ακαδημαϊκός ήταν ερασιτέχνης γλωσσολόγος. Άλλωστε η σημερινή ανάρτηση αποτελεί παράδειγμα επαγγελματικής εργασίας από ερασιτεχνη αλλά δίνει και παράδειγμα χοντρής τσαπατσουλιάς από επαγγελματία ( στα χαρτιά ). Λέω ψέματα ;

  …..Και για την Κατάληψη (του Πέπε )
  πρέπει να τοποθετηθώ ως τέως εκπαιδευτικός

  α) Αξίζουν τα συγχαρητήρια μας οι μαθητές του σχολείου αυτού. ( και παρ΄ότι ξέρω ότι ζητάω πολλά … θα δούμε κι αν θα έχουν και την ωριμότητα του μέτρου που προ πολλού χάσαμε οι ενήλικες )

  β) @52 W.T.Riker -τέλος. Σωστά
  και συμπληρώνω :
  Δικαίωμα και υποχρέωση έχουν στα λάθη τους .
  ( Ελπίζοντας ότι θα είναι πιο καρποφόρα από αυτά της δικής μας νιότης. Όχι τίποτα άλλο αλλά έχω την αίσθηση ότι μετά απο πολλές γενιές είμαστε οι πρώτη γενιά που θα κληροδοτήσει στγν επόμενη χειρότερο κόσμο από αυτόν που κληρονόμησε )

 70. Γς said

  65:

  Στην εποχή μου [δημοτικό] είχαμε τις χαλκομανίες και παίζαμε με τα κοριτσάκια.
  Μετά όταν αρχίσαμε να την βλέπουμε τεστοστερονικώς τα κόψαμε μαχαίρι αυτά και ξεχαρμανιάζαμε αλλιώς.

  Και τα δύο δεν πάνε

  Αν κι εδώ που τα λέμε μπρος σ ένα καλό καρτούν τύφλα νά’χει η μαλακία.

  Μαλμπεζέ;
  Ποιος είοπε μαλμπεζέ;

 71. sarant said

  64 Μιλάει ο Τζήμερος για αποφοίτους γυμνασίου;

  * Σχολιάστρια ονόματι Καιτούλα έστειλε το εξής:
  ο Αριστοτέλης δεν ήταν εθνίκι. Αν θυμάμαι καλά από το σχολείο είχε παντρευτεί μία αλλοδαπη σκλάβα και έκανε μαζί της το γιο του τον Νικόμαχο εξ ου και τα ηθικά νικομάχεια που τα απευθύνει στο γιο του

  Επειδή ο γραφικός της χαρακτήρας δεν μου άρεσε, το άφησα στη σπαμοπαγίδα.

 72. Γιάννης Ιατρού said

  71: Σχολιάστρια ονόματι Καιτούλα ,,,,,
  💚🧡💖😍🥰

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Τζήμερος θέλησε να καλύψει τη μισανθρωπία του με μιαν ιδεολογία. Και βρήκε την κατάλληλη.

 74. Γιάννης Ιατρού said

  72: (συνέχεια) παλιά θαυμάστριά σου 🙂

 75. Γς said

  70:

  Την πάτησα. Δεν είχα δει ότι το καρτούν δεν ήταν ξεκάρφωτη χαλκομανία.

  Σόρυ. τα παίρνω πίσω

  Εχω αγριέψει στο κρεββάτι τόσο καιρό και όλα μου φταίνε…

 76. Γιάννης Ιατρού said

  71β: Δεν τα θυμάται πολύ καλά η Καιτoύλα… Δεν θα πρόσεχε στο μάθημα στο σχολείο 🙂
  O Αριστοτέλης απόκτησε το γιο του Νικόμαχο από την εταίρα Ερπυλλίδα, που την αγάπησε ως το θάνατό του.
  Με εταίρα απόκτησε παιδιά και ο ρήτορας Δημοσθένης. Πολλοί ακόμη ερωτεύτηκαν εταίρες όχι για μια νύχτα αλλά για μια ζωή. Ο Περικλής την Ασπασία ως γνωστόν. Και ο Πλάτωνας που ερωτεύτηκε τη μικρασιάτισσα εταίρα Αρχεάνασα, για την οποία σύνθεσε κι ένα ωραίο επίγραμμα.

 77. ΚΩΣΤΑΣ said

  71 Νιικοκύρη, αμαρτία λεγομένη, η μισή συγχωρεμένη! Ε, ένα αστείο έκανα, να δω τί ψάρια θα πιάσω! Με αφορμή το σχόλιο του Πέπε και τα άλλα που ακολούθησαν.

  Μίλτος Κουντουράς, πατριωτάκι σου, Λέσβιος. Από το βιβλίο του «Κλείστε τα σχολειά». Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καμπάνα της Λέσβου, το 1923 σε συνέχειες, με διευθυντή τον Στρ. Μυριβήλη.

  Θεωρείται από τους σημαντικούς παιδαγωγούς του περασμένου αιώνα, δημοτικιστής και μεταρρυθμιστής, θα έλεγα ο 4ος τη τάξει μετά τους: Δελμούζο, Γληνό, Τριανταφυλλίδη.

  Όταν είχα διαβάσει το βιβλίο του, μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η κριτική του για τους δασκάλους. Το ύφος του κάπου με παρέπεμπε, και λέω ας το βάλω με άλλο ψευδώνυμο, να δοκιμάσω και συνειρμούς. Του Τζήρεμου έγραψα ότι είναι.

  Συγνώμη για το αστείο, εύχομαι να αποτελέσει αφορμή να ανάψει η κουβέντα.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Επιτυχημένο το τρολάρισμα, εγώ την πάτησα. Θα μπορούσε να είναι και του Τζήμερου, το βιτριολικό ύφος ταιριάζει, τα καλά ελληνικά και τα περί φιλότιμου θα έπρεπε να μας βάλουν σε σκέψεις. Άλλωστε οι κατηγορίες εναντίον των δασκάλων είναι οι ίδιες διαχρονικά, από όποιο άκρο κι αν προέρχονται.

 79. sarant said

  77 Kαλό!

 80. ΚΩΣΤΑΣ said

  78 – 79 🙂 🙂 Είχα το φόβο ότι θα θυμώσετε!

  Α, ξέχασα προηγουμένως και το λινκ

  https://miltoskountouras.gr/category/ekdoseis/vivlia/kleiste-ta-sxoleia/

 81. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ’’τα εθνοπρεπή τσιτάτα έχουν απήχηση σε όλο το πολιτικό φάσμα, όπως φαίνεται.’’

  Πράγματι: Έχω συναντήσει κι εγώ ανθρώπους (φίλους, συναδέλφους και γνωστούς) όλων των πολιτικών αποχρώσεων (από …ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι παρυφές ΧΑ) ελληνοβαρεμένους, ως προς τη ΘΕΓ κλπ.
  Άλλοι από άγνοια, άλλοι από σχετική διαδικτυακή παραπληροφόρηση, άλλοι από υπερβολική φιλοπατρία (σε κάποιες περιπτώσεις υγιή) επιμένουν να αναφέρουν -ή και να υποστηρίζουν- την ανωτερότητα της αρχαίας ελληνικής (με τα εκατομμύρια λέξεις, που την καταλαβαίνουν οι υπολογιστές, με την αντιστοιχία των λέξεων στο νόημά τους κ.τ.ό.)
  Και ως γνωστόν, η «πέτρα από το πηγάδι» δεν βγαίνει πάντα εύκολα…

  14, 31 κ.ά.
  Για τις καταλήψεις, τα είπαν πολλοί σχολιαστές. Αυτό που περιγράφει ο Πέπε είναι Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ –ειδικά στα Γυμνάσια.
  Μήπως όμως πρέπει να σκεφτούμε και την περαιτέρω υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου με τις καταλήψεις – και ειδικά με αυτές που έχουν υπόβαθρο χαβαλετζίδικο; Δηλ. ότι είναι «στραβό το κλήμα, το τρώει και ο γάιδαρος»; Και ότι οι σχολάρχες ιδιωτικών σχολείων τρίβουν τα χέρια τους σ’ αυτές τις περιπτώσεις; [Προβληματισμός μου – δεν έχω απάντηση…]

  Με την ευκαιρία να αναφέρω/μεταφέρω την καλή φήμη που έχει και τη αναγνώριση που απολαμβάνει το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου μέσα στην τοπική κοινωνία.
  Έχει παρουσιάσει επανειλημμένως θαυμάσια δείγματα της δουλειάς που γίνεται εκεί. Και έχει και σημαντικά ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές.

  64+77, ΚΩΣΤΑΣ
  Για τον …Τζήμερο (η πολύ γελαστή φατσούλα δίπλα στο όνομα με παραξένεψε, πάντως), είχα σκεφτεί αυτό:
  1946 ’’Ο Γερο-Δάσκαλος’’.
  Στίχοι: Κ.Χ. Μύρης, Μουσική:Γιάννης Μαρκόπουλος, Ερμηνεία: Μαρία Δημητριάδη.

  Ίσως να άρεσε και στον Μίλτο Κουντουρά…

 82. Παναγιώτης Κ. said

  @77. Να το…ξανακάνεις. 🙂

 83. ΚΩΣΤΑΣ said

  81 ΜΙΚ_ΙΕ, εσκεμμένα έβαλα τις φατσούλες, για να προϊδεάσω. Πίστευα ότι και μερικές λέξεις θα κινήσουν υποψίες, κράτησα ατόφιο το κείμενο, δεν έκανα τροποποιήσεις.
  Πολύ ωραίο το τραγούδι! ευχαριστώ. Το είχα ξανακούσει, πολλά χρόνια πριν, το ξαναχάρηκα. 🙂

  82 Παναγιώτη, με εξωθείτε σε τρολιές… αλλά αφού σας αρέσει… 🙂

 84. Λευκιππος said

  77 Μην το…ξανακανεις

 85. ΚΩΣΤΑΣ said

  84 Την κολοκυθιά θα παίξουμε; Να συνεδριάσει το 15/μελές και να πάρετε μια απόφαση! 🙂

 86. loukretia50 said

  ΚΩΣΤΑ
  Αν γουστάρεις να τρολάρεις, εαυτόν να κοντρολάρεις
  όταν γίνει η στραβή
  Ρίχνεις πέτρα στο πηγάδι, μα εδώ ρίχνουν παραγάδι
  Λόγιοι και ζαβοί
  Κι αν με σχόλια φρικάρεις, τις πηγές σου να ποστάρεις
  «Απατάσθε!, c’est la vie!»

 87. Μαρία said

  77
  Κανέναν τέτοιο θα είχε στο μυαλό του ο Κουντουράς.

 88. Γς said

  86:

  >«Απατάσθε!, c’est la vie!»

  à propos:

  Αγαλλιάσθε!, c’est la mort cérébrale de l’OTAN

  https://www.economist.com/europe/2019/11/07/emmanuel-macron-warns-europe-nato-is-becoming-brain-dead

  Αμήν και πότε Παναγιά μου

 89. Peter Stroggylos said

  Είμαι απόδημος και ζω στη Γερμανία, στο Μόναχο. Πέστε μου κάτι σας παρακαλώ: Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης γίνονται καταλήψεις στα σχολεία; Είναι Ελληνική πρωτοτυπία. Αυτό γιατί δεν το λέει κανείς;

 90. sarant said

  89 Στη Γαλλία γίνονται ταχτικα καταλήψεις και σε δευτεροβάθμια σχολεία και σε πανεπιστήμια.

 91. nikiplos said

  89@ Πορτογαλλία, Ισπανία και Γερμανία (πρώην ανατολική για άλλους λόγους δυστυχώς), Ιταλία και Ολλανδία έχω υπόψη μου. Για βθμια πάντα.

 92. nikiplos said

  65@ Αγαπητή Jane, το κόμικ είναι ο ορισμός του κηρύγματος μίσους. εικάζω ότι δεν σε εκπροσωπεί…

 93. Νέο Kid said

  Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις και φιλοσοφίες περί καταλήψεων. …
  Ο μεγάλος υλιστής φιλοσοφος και παιδαγωγός Αναξαγόρας , ένα απ τα φωτεινότερα μυαλά της ανθρωπότητας , τα είπε όλα σχετικά με το θέμα όταν οι Λαμψακηνοί που τον φιλοξενούσαν τον ρώτησαν τι θα ήθελε να κάνουν προς τιμήν του όταν πεθάνει.
  «Τους παίδας συγχωρείν παίζειν»
  Ζήτησε η επαίτιος του θανάτου του να είναι αργία για τους μαθητές!
  Σοφός εν ζωή. Σοφός και μετά θάνατον! …

 94. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  90: Νίκο, μάλλον στο ILL Οινόη ζει ο σχολιαστής κι όχι στο Μόναχο… (Schulbesetzung στον μαρτυριάρη βγάζει πολλά …)

 95. nikiplos said

  62@ Τζη οι μακροβιότερες μαθητικές καταλήψεις είναι από τον Νοέμβρη μέχρι τον Μάρτη του 1991 που ενώ ήταν να διαλυθούν εις τα εξ ων είχαν συντεθεί, παρατάθηκαν μετά την επικράτηση στη κυβέρνηση-ΝΔ, δυναμικών σπασιμάτων των καταλήψεων που οδήγησαν στο θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 ή κάτι τέτοιο. Μήπως εκ παραδρομής αυτές τις ημερομηνίες ήθελες να δώσεις?

 96. ΚΩΣΤΑΣ said

  86 Λου, ευχαριστώ. Λες να γίνει η στραβή;… 🙂

  87 Στα σοβαρά τώρα, εγώ αλήθεια δεν μπορώ να κατανοήσω αυτό το μένος του Κουντουρά.

 97. # 95

  Οχι Νίκιπλε, το θυμάμαι καλά γιατί σ’ αυτό το διάστημα πέθανε ο πατέρας μου. Απλά τότε τα άλλα σχολεία είχαν κατάληψη μόνο Δεκέμβρη-Γενάρη ενώ το συγκρότημα τεχνικών σχολείων Ταύρου με την καθοδήγηση του κόμματος και πρώτο ξεκίνησε κι αρνιότανε να επιστρέψει. Τα περισσότερα αιτήματά τους δεν φορούσαν το σχολείο αλλά τα αφεντικά τους εκεί που δούλευαν !! Να λέμε την αλήθεια, όλοι οι καθηγητές του νυκτερινού βολευότουσαν, είχαν τις δουλειές τους, τα μαγαζιά τους και το σχολείο για σύνταξη ενώ από την άλλη οι περισσότεροι μαθητές εμπειρικά ξέρανε την δουλειά τους κι ερχότουσαν για το χαρτί ώστε ν’ ανοίξουν μαγαζί στο όνομά τους.
  Για να καταλάβεις μια μαθήτρια τελειώσε τον Ιούνη κομμωτική και τον Σεπτέμβρη ήταν …καθηγήτρια κομμωτικής στο ίδιο σχολείο !!
  Για τα γραφεία και τις διευθύνσεις στα επαγγελματικά νυκτερινά δεν υπήρχαν!!! Ουδέποτε αναφέρθηκαν επισήμως στην έναρξη ή την λήξη του σχολικού έτους

 98. spiridione said

  Αυτό με τη χοληστερίνη πολύ αστείο 🙂
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/218077_apo-tin-ethnegersia-stoys-tagmatasfalites

 99. Pedis said

  # 98 – Η διοργάνωση του εορτασμού θα γίνει από κείνα τα κοινωνικά στρώματα

  φραγκάτοι, μουρατοι και ιντελλέκτουαλς

  τα οποία δίνουν το μικρότερο σχετικό ποσοστό σε αγωνιστές που να τα παίζουν όλα για όλα

  και το μεγαλύτερο σε ρεαλιστές και χέστηδες, σε νενέκους, προσκυνημένους και συνέταιρους της εξουσίας

  σε κάθε επανάσταση και σε κάθε ένοπλη λαική/εθνική εξέγερση.

 100. spiridione said

  Και τι παπαριές έχουμε να διαβάσουμε

 101. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  32 – «Το «παράνομη» λίγο μέ ενδιαφέρει. Αυτό που με πονάει ΑΦΟΡΗΤΑ είναι αυτές οι αστείες δημοκρατικοφανείς διαδικασίες που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το Δημόσιο σχολείο.» Οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν το υποβαθμίζουν καθόλου, ειδικά το συγκεκριμένο σχολείο, αντιθέτως το αναβαθμίζουν, όπως και η πλειοψηφία των δασκάλων – καθηγητών που το στελεχώνουν.

  «Στην Δημοκρατία έχουμε άλλους τρόπους για να διαμαρτυρηθούμε και να βελτιώσουμε την εκπαίδευση.» Ποιοί είναι αυτοί και τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα;

  » Ορθά κοφτά: Όχι στα κλειστά σχολεία!» Ορθά κοφτά: Ναί στα κλειστά σχολεία που επιδιώκουν την ομοιομορφία της σκέψης και της αποστήθισης και δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή και μαθήτριας, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν υπάρχουν στον κόσμο ούτε ΔΥΟ άνθρωποι απολύτως ίδιοι.

  » (Και προς τα παιδιά: Όχι καρδούλες μου, ιδίως εσείς των χαμηλωτέρων κοινωνικών στρωμάτων. Το Δημόσιο σχολείο είναι το μόνο μέσο που διαθέτετε για να ζήσετε καλύτερα από τους εργαζόμενους γονείς σας»)»
  Και πρός τα παιδιά: Όχι καρδούλες μου, ιδίως εσείς των χαμηλωτέρων κοινωνικών στρωμάτων. Το Δημόσιο σχολείο, είναι το μέσο της οικονομικής ελίτ για την χειραγώγηση της σκέψης σας, ειδικά της οικονομικής με απώτερο στόχο να γίνεται κι εσείς υποταγμένοι οικονομικοί σκλάβοι σαν τους γονείς σας, είναι τυχαίο νομίζεται πως τα παιδιά της οικονομικής ελίτ δεν πάνε στα ίδια σχολεία μ΄εσάς; Ότι είναι μαζικό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ελέγχεται από την οικονομική ελίτ, φροντίστε να αποκτήσετε αποκλίνουσα σκέψη, και να σκέφτεστε υπερβατικά, αυτά είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ στο δημόσιο σχολείο.

  64 – Αυτή είναι δυστυχώς (ή ευτυχώς;) η πικρή αλήθεια.

  77 – Μπά, έχουν κι οι δεξιοί έξυπνο χιούμορ; Ω ΚΑΙΡΟΙ Ω ΗΘΗ. 🙂 Ωραίος Κώστα, συγχαρητήρια, γι΄αυτό σε πάω, 🙂 συνέχισε έτσι.
  Παρεμπιτόντως, το έχω διαβάσει το βιβλίο πρίν 6-7 χρόνια, να το πάρετε όσοι εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς δεν το έχετε, αξίζει. Η μόνη ένστασή μου, είναι πως δεν λέει (δεν γνωρίζει;) τον λόγο που λειτουργούν έτσι τα σχολεία και οι δάσκαλοι.

  87 – Πολύ με άγγιξε αυτό, και από την πλευρά του μαθητή -μαθήτριας, και από την ΕΛΕΕΙΝΗ του δασκάλου – δασκάλας, μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια που δεν είχα σπίτι και το φανταζόμουν. Ακριβώς αυτόν τον τύπο εκπαιδευτικού και σχολείου περιγράφει ο Μίλτος Κουντουράς στο 64 του Κώστα, ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΣΕΙ ΤΗΣ.

  92 – Λάθος εικάζεις!

  96 β – Δεν έχει κανένα μένος, αυτή είναι η πραγματικότητα, ασχέτως αν κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Όσοι ονειρευόμαστε ένα ανοιχτό δημιουργικό σχολείο που τα παιδιά θα πηγαίνουν εθελοντικά και δεν θα θέλουν να φύγουν, την βλέπουμε, οι άλλοι την παραβλέπουν ή δεν την βλέπουν καθόλου και μας λοιδορούν.
  Η εκπαίδευση είναι ένα ανθρώπινο και όχι μηχανικό σύστημα, αφορά ανθρώπους που είτε θέλουν είτε δεν θέλουν να μάθουν.
  Αν αλλάξουμε τις συνθήκες και δώσουμε στους ανθρώπους εναλλακτικές προοπτικές, προσδοκίες και ένα ευρύτερο φάσμα ευκαιριών, αν ενισχύσουμε και εκτιμήσουμε τη σχέση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, αν προσφέρουμε τη διακριτική ευχέρεια στους ανθρώπους να είναι δημιουργικοί και καινοτόμοι σε αυτό που κάνουν, τότε τα σχολεία θα εκπληρώνουν τον αληθινό κοινωνικό τους ρόλο.
  Το ανθρώπινο μυαλό είναι μοναδικά δημιουργικό, όμως πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αίσθηση των αληθινών ταλέντων τους. Η εκπαίδευση θα έπρεπε να έχει ένα σημαντικό ρόλο, να μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε πλήρως το δυναμικό μας ως άνθρωποι – να αυτοπραγματωθούμε.
  Όμως, ο τύπος της εκπαίδευσης που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μας παρέχεται δεν εδνιαφέρεται γι΄αυτά, οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες πραγματοποιείται η αξιολόγηση των ικανοτήτων μας έχουν σχεδιαστεί σε άλλες εποχές και για άλλους σκοπούς.

  O πραγματικός ρόλος της ηγεσίας είναι η εκπαίδευση και αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα, όχι όμως στα πλαίσια ενός συστήματος “διαταγής και υποταγής”, αλλά μέσα από τη δημιουργία ενός κλίματος δυνατοτήτων. ‘Ετσι οι άνθρωποι θα σταθούν στο ύψος τους και θα καταφέρουν πράγματα που κανείς δεν προσδοκούσε.

  Πρίν δυό μήνες, ένας φίλος μου έστειλε αυτό το λινκ λέγοντάς μου, δές το, είναι από αυτά που σ΄ενδιαφέρουν. Τον ευχαρίστησα και του είπα πως από πέρυσι που τελείωσε κι η μικρή μου κόρη το πανεπιστήμιο δεν μ΄ενδιαφέρουν πλέον, ΒΑΡΕΘΗΚΑ να πολεμάω ανεμόμυλους.

  Αυτό που δεν λέει ο μαστροΡόμπινσον, είναι αυτό που δεν λέει κι ο Κουντουράς αλλά και κανείς άλλος πλήν (εμμέσως) του Μισεά, πως η εκπαίδευση, είναι μια καλοσχεδιασμένη απάτη της οικονομικής ελίτ εις βάρος των κατωτέρων τάξεων με μοναδικό στόχο, την δημιουργία ΒΟΛΙΚΩΝ συνειδήσεων. Εκ του αποτελέσματος, το εγχείρημα κρίνεται ΤΕΛΕΙΟ.

  Καλημέρα

 102. ΚΩΣΤΑΣ said

  101 Λάμπρο, να αρχίσω να ανησυχώ; Κάπου άκουσα ότι αν σε παινεύει ο «αντίπαλος», καλά είναι να ψαχτείς, κάτι κάνεις λάθος!!!
  👍 🤣 😜

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  102 – Σωστό αυτό αλλά εγώ δεν είμαι αντίπαλός σου, είμαι αντίπαλος του φασισμού ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ θρησκείας και ιδεολογίας, εκτός κι αν είσαι φασίστας. 🙂

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  85: Να το ξανακάνεις, το φχαριστήθηκα παρόλο που την πάτησα, αλλά…τον νου σου, την άλλη φορά θα είμαστε υποψιασμένοι και θα αναδιφήσουμε τας πηγάς. ☺ Τα περί Τζήμερου ισχύουν στο ακέραιο.

 105. stelios chronopoulos said

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναφορά και τη διάδοση! Έχει μια κάποια σημασία να επισημαίνονται οι λαθροχειρίες και το θράσος του εθνικιστικού λόγου για την (ελληνική) γλώσσα, όσο κι αν συχνά έχουμε την αίσθηση ότι ο αγώνας μας είναι μάλλον μάταιος. Για να είναι πλήρης και σωστή η αναφορά, θα ήθελα να προσθέσω μόνο ότι η συγκεκριμένη επισήμανση/το «μυθοκτόνο» κειμενάκι γράφτηκε στη σελίδα της φμπ-ομάδας «Τη Γλώσσα μου Έδωσαν Ελληνική» (https://www.facebook.com/groups/570603632965945/), με αφορμή αναρτήσεις που έγιναν εκεί και μετά από συζητήσεις με συναδέλφους της ομάδας.

 106. sarant said

  Το σχόλιο κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο σας στο ιστολόγιο. Εμενα μού έστειλαν την τοποθέτησή σας σε σκρίνσοτ.

 107. Νίκος Γκούμας. said

  Οι απόψεις του Κουνάδη δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση. Παρ΄όλα αυτά οι Βέντρις-Τσάντγουικ θεωρούν αρκετά πιθανό η Μυκηναική συλλαβική Γραμμική γραφή Β είχε χρησιμοποιηθεί και για γραπτά κείμενα και όχι μόνο για ανακτορικούς καταλόγους . Η χρήση πιθανόν να υπήρχε μεταξύ του Τρωικού πολέμου και των Ομηρικών επών. Στην γραμμική Β υπάρχουν ορισμένοι γραμματικοί τύποι που έχουν διατηρηθεί και στην αρχαία Ελληνική. Η Τζέφρι υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση ξένης γραφής προυποθέτει ότι κάποιοι ομιλούν και την ξένη γλώσσα, κια η υιοθέτηση της φοινικικής ποθανον έγινε στην Κρήτη όπου φαίνεται ότι κατοικούσαν και Φοίνικες. Πιθανόν ορισμένα γράμματα να ομοιάζουν με Μυκηναικα σύμβολα, αλλά η ονομασία είναι Φοινικική. (άλεφ, μπεθ). Η Γραμμική Β, χρησιμοποιεί πολλά σύμβολα της Κρητικής γραμμικής Α, αλλά είναι τελειότερη. Η ελληνικη γραφή χρησιμοποιεί τα φοινικικά σύμβολα ( σύμφωνα), αλλά είναι τελειότερη γιατί προσθέτει και φωνήεντα. Η δομή της αρχαίας Ελληνικής καθορίζεται από την αναπτυγμένη γραμματική, και όχι από τα φοινικικά γράμματα που απλοποίησαν την γραφή. Επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: