Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πολυτεχνικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 16 Νοεμβρίου, 2019


Αύριο είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πέρυσι, που το σαββατιάτικο άρθρο μας έπεφτε ανήμερα της επετείου, τα είχα πει «Μεζεδάκια του Πολυτεχνείου». Φετος, υιοθετώ αυτήν την παραλλαγή.

Θα μπορούσα βέβαια να τα πω «Μεζεδάκια της ΑΣΟΕΕ», μια και αυτή η πανεπιστημιακή σχολή βρέθηκε κάτω από τον προβολέα της επικαιρότητας τη βδομάδα που μας πέρασε -και, παρόλο που εδώ και χρόνια η επίσημη ονομασία έχει αλλάξει και είναι το ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο) όλοι σχεδόν στην ΑΣΟΕΕ αναφέρθηκαν, πολλοί γράφοντάς τη και λάθος, ΑΣΣΟΕ.

Και το κορυφαίο μαργαριτάρι της ΑΣΟΕΕ φιλοτεχνήθηκε από τη φεγγαρόφωτη υφυπουργό μας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, με αφορμή τα «ευρήματα» της αστυνομίας στην υποτιθέμενη γιάφκα της ΑΣΟΕΕ:

Δεν είναι δυνατόν κάποιος συμπολίτης μας να έχει πρόσβαση σε όπλα τα [sic] οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, τα… όπλα που βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ ήταν τρία κοντάρια σημαιών -που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ρόπαλα, ας το δεχτούμε- μερικά μπουκάλια τζιν και βότκα και δυο κράνη μοτοσικλετιστή.

Φυσικά, ο συριακός στρατός δεν πολεμάει με καδρόνια και (έστω) μολότοφ (αν δεχτούμε πως τα μπουκάλια τα κρατούσαν γι’ αυτό το σκοπό, αν και κατά πάσα πιθανότητα απλώς είχαν ξεμείνει από κάποιο πάρτι). Και εύλογα έπεσε πολύ γέλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας πούμε με την ατάκα ότι αν διπλώσεις τον χάρτη το κτίριο της ΑΣΟΕΕ πέφτει πάνω στη Δαμασκό.

(Υποθέτω ότι στην πραγματικότητα η υπουργός δεν ήθελε να κάνει αυτή την τερατώδη σύγκριση των μπουκαλιών με τα καλάσνικοφ. Τις ίδιες μέρες είχε βρεθεί πραγματική γιάφκα με καλάσνικοφ, αλλά όχι στην ΑΣΟΕΕ παρά σε κάποιο διαμέρισμα. Η κ. Μιχαηλίδου μάλλον μπέρδεψε τις δυο υποθέσεις. Όμως, δεν ζήτησε συγγνώμη, διότι είναι άριστη).

* Άλλος άριστος, που διορίστηκε και στην Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την επέτειο του 1821, ο καθηγητής Στάθης Καλύβας. Φίλος βρήκε σε βιβλίο του ένα αστείο μαργαριτάρι -τον παρακάλεσα να μου στείλει φωτογραφία της σελίδας διότι ήθελα να έχω ατράνταχτο τεκμήριο.

Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Στάθη Καλύβα «Καταστροφές και θρίαμβοι», σελ. 138.

Διαβάζουμε ότι κάποιες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες «τις διοικούσαν κομμουνιστές, όπως π.χ. ο Μπάμπης Κλάρας, ο γνωστός και ως Άρης Βελουχιώτης».

Φυσικά ο Άρης Βελουχιώτης λεγόταν Θανάσης Κλάρας. Ο Μπάμπης Κλάρας ήταν ο αδελφός του, εφτά χρόνια νεότερος (1910-1986), που σταδιοδρόμησε με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ως δημοσιογράφος και έγραψε βιβλία για τη μνήμη του αδερφού του (εδώ ο ιστότοπος της οικογένειας). Και βέβαια, ο Μπάμπης Κλάρας είχε μεν συμμετοχή στην αντίσταση αλλά δεν ανέλαβε ποτέ ηγετικές θέσεις.

* Άλλος φίλος του ιστολογίου στέλνει λινκ από ρεπορτάζ για την υπόθεση της Νοβάρτις:

Δεύτερον, ο τρόπος που έγινε η πρόταση στον Κωνσταντίνο Φρουζή από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχε χαρακτηριστικά «μη αρμόζουσας, στα καθήκοντα της, πίεσης», όπως λέει η ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής.

Συγχωνεύτηκαν κιόλας; απορεί ο φίλος.

* Και συνεχίζω ζητώντας τη γνώμη σας πάνω στο ερώτημα που απευθύνει φίλος του ιστολογίου.

Μου γράφει:

Είμαι ένας φτωχός και μόνος μαθηματικός της παρα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κι η αναπάντεχη απορία ενός μαθητή μου «Ποιός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορούμε να ονομάσουμε» όχι μόνο μου υπέδειξε τα γλωσσικά μου/μας όρια, αλλά επιπλέον με οδήγησε σε τούτη την πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα. Εφόσον όμως λάβεις τον κόπο να διαβάσεις, θα ήθελα τη γνώμη σου για ‘κείνο το δόκιμο «εικοσιάπαξ εκατομμύριο», το οποίο αφορά στον αριθμό στον οποίο φτάνουμε κάποτε, ακολουθώντας τη λογική συνέχεια των προθεμάτων δις, τρις, τετράκις κ.τ.λ. ίσαμε το εικοσιενά-κις εκατομμύριο! Δεν ξέρω, κάπως με χάλασε ηχητικά κι αόριστα. Ποια είναι η γνώμη σου για τούτο το θέμα; Εγκρίνεις τη γλωσσική αυτή επιλογή ….;

Δηλαδή, λέει ο φίλος, αν μετά το τετράκις, πεντάξις, εξάκις κτλ. εκατομμύρια συνεχίζουμε να σωρεύουμε μηδενικά και φτάσουμε στο εικοσάκις εκατομμύριο (που είναι 10 υψωμένο στην 63η δύναμη, 1063), πώς θα πούμε το επόμενο σκαλοπάτι, το 1066; Θα το πούμε «εικοσιάπαξ εκατομμύριο» όπως προτείνει ο Φουνταλής ή «εικοσιενάκις εκατομμύριο» όπως θα έλεγε ο Μήτσος; Την πρώτη λύση, το ασυνήθιστο «εικοσιάπαξ εκατομμύριο», βλέπω πως την έχει προτείνει σε ανύποπτο χρόνο εδώ, σε σχόλιό του, ο φίλος μας ο Νεοκίντ.

Φίλος ο Νεοκίντ, αλλά εγώ προτιμώ τη λύση του Μήτσου. Εσείς;

ERTmex2* Κλασική πλέον ακλισιά, τώρα σε δελτίο της ΕΡΤ.

Oι συλληφθέντες κατηγορούνται για επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην πρεσβεία της Γαλλίας, αλλά και στην πρεσβεία του… Μεξικό!

Γιατί άκλιτο το Μεξικό; Είναι τάχα ξένη λέξη; Από ποια γλώσσα; Μέχικο είναι στα ισπανικά, Μέξικο στα αγγλικά.

Πρέπει να είναι η πέμπτη φορά που γράφουμε για αυτή την αδικαιολόγητη ακλισιά -αλλά νομίζω ότι δεν είναι μάταιο να ακούγεται και η άλλη άποψη.

(Σημειώνω ότι η ακλισιάρικη διατύπωση «πρεσβεία του Μεξικό» περιλαμβάνεται επίσης στην ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση).

* Αλλά για το ίδιο θέμα, τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχαμε και τουίτ του πρωθυπουργού με μια περίεργη διατύπωση:

Θέλω να συγχαρώ την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία & το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πολύ μεγάλη επιτυχία. Να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή μου ότι θα τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με το πρόβλημα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας.

Eίναι πλεονασμός άραγε αυτό το «εγχώρια ελληνική» τρομοκρατία ή κάνει κάποια λεπτή διάκριση; Εννοεί άραγε την εγχώρια τρομοκρατία με ημεδαπούς δράστες, και εξαιρεί, ας πούμε, την περίπτωση που οι δράστες είναι αλλοδαποί;

Ομολογώ ότι με προβλημάτισε -αλλά μάλλον κοτσάνα είναι.

* Άλλο ένα πολυσυζητημένο μαργαριτάρι, αυτή τη φορά μεταφραστικό. Γράφει παλιός φίλος και καλός συνάδελφος με αφορμή ρεπορτάζ για τις ισπανικές εκλογές:

Αυτό το failed to… πόσα σκαλπ μεταφραστών δεν έχει πάρει… Να ένα σημερινό:

«Ο Σάντσεθ απέτυχε να πετύχει τους περισσότερους από τους στόχους που είχε θέσει η ομάδα του όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο – …»

Και βεβαια έχει δίκιο ο παλιός φίλος και καλός συνάδελφος, το «απέτυχε να πετύχει» ακούγεται κωμικότατο. Ωστόσο, μιλάει για «μεταφραστές» εννοώντας τον συντάκτη που, γράφοντας το άρθρο του, δηλαδή παίρνοντας υλικό από εδώ και από εκεί, μετάφρασε πρόχειρα το επίμαχο απόσπασμα. Είναι όμως μεταφραστής κάποιος που περιστασιακά μεταφράζει;

* Ο τρόμος της διπλής άρνησης σε άρθρο από τη συνδρομητική έκδοση του ΑΠΕ, που αναδημοσιεύτηκε από πολλούς ιστότοπους (παράδειγμα). Επειδή αφορά δηλώσεις του Χ.Θεοχάρη, ίσως ένοχος είναι ο υπουργός:

«Στο Λονδίνο που βρέθηκα άκουσα από κανέναν να μας λέει ότι έχει αρνητική εικόνα λόγω προσφυγικού και πρέπει αυτό να το πούμε σε όλους», ανάφερε ο υπουργός.

Η παράλειψη του «δεν», ειδικά σε αυτό το απόσπασμα, δεν είναι μόνο αφύσικη και κόντρα στους νόμους της νέας ελληνικής αλλά δυσκολεύει πολύ και τον αναγνώστη.

Φυσικά, στα νέα ελληνικά λέμε «δεν άκουσα από κανέναν να λέει ότι…».

* Eπικρίθηκε στα κοινωνικά μέσα η υπουργός Παιδείας για ένα τουίτ της, που το βλέπετε εδώ, στο οποίο εξαίρει τη διάκριση φοιτητών μας.

Πολλοί θεώρησαν λανθασμένη τη χρήση του ρήματος «απέσπασε» Πώς απέσπασε το μετάλλιο; ρώτησε κάποιος; Το φύλαγαν πολλοί και τους το πήρε με τη βία;

Δεν πάει έτσι όμως. Η κ. Νίκη Κεραμέως, από το μέχρι τώρα δείγμα γραφής που έχει δώσει, είναι υπερσυντηρητική και κακή υπουργός, αλλά στο συγκεκριμένο τουίτ δεν βρίσκω ψεγάδι. Οι φράσεις «αποσπώ βραβεία / διάκριση / μετάλλιο / επαίνους» είναι δόκιμη και λεξικογραφημένη (εδώ στο ΛΚΝ).

Όταν κάτι σας παραξενεύει, δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι λάθος. Η γλώσσα είναι απέραντη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο (απίθανο, το ξέρω, αλλά όχι αδύνατο) να μην έχετε συναντήσει αυτή τη λέξη ή αυτή τη σημασία.

* Φίλος στέλνει λινκ σε άρθρο του Μιχ. Ιγνατίου και παραπονιέται πως «o κ. Ιγνατίου φαίνεται γράφει στα αγγλικά και τα μεταφράζουν συνεργάτες του».

Το επίμαχο απόσπασμα, σε άρθρο για την ομιλία του Αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ κατά της Τουρκίας:

Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν δικαιολογημένα φωτιά. Η υποστήριξη προς τον γερουσιαστή ήταν άνευ προηγουμένου. Οι πληρωμένοι «χρήστες» της Τουρκίας δεν είχαν υπόθεση. Τα επιχειρήματα του κ. Μενέντεζ δεν μπορούσαν να καταρριφθούν, διότι ήταν η απόλυτη αλήθεια.

Αυτό δεν λέγεται στα ελληνικά, αλλά ίσως είναι κατά λέξη μετάφραση του αγγλικού they had no case. Δεν είχαν τι να πουν, δεν είχαν τι να απαντήσουν, δεν είχαν επιχειρήματα -όλα αυτά ταιριάζουν καλύτερα.

* Ο φίλος μας ο Στάζιμπος ψάρεψε ένα απόσπασμα από τηλεπαιχνίδι, όπου οι παίχτες διάβασαν λάθος μια λέξη -με αποτέλεσμα μια πολύ αστεία παρεξήγηση.

Επειδή δεν ξέρω πώς να… εμπεδώσω (δηλαδή να κάνω embed) εδώ το βιντεάκι, πρέπει να το δείτε από τη σελίδα του στο Τουίτερ.

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας, σε τίτλο αθλητικής είδησης:

«Βαριά» ήττα για τον Προμηθέα Πάτρας, 80-59 από τη Μονακό.

Αν όμως βάλουμε εισαγωγικά στη βαριά ήττα, υποθέτω επειδή πρόκειται για μεταφορά, αφού η ήττα δεν ζυγίζεται, θα πρέπει επίσης να βάλουμε στη βαριά ατμόσφαιρα, στα βαριά τσιγάρα, στο βαρύ φαγητό, στη βαριά ποινή, στα βαριά βήματα, στο βαρύ τίμημα… και σε άλλες αμέτρητες περιπτώσεις.

Μην παρασυρθείτε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο, σε μια σκέτη μεταφορά δεν χρειάζονται εισαγωγικά.

* Φίλος του ιστολογίου στέλνει λινκ από ένα περίεργο άρθρο του in.gr το οποίο αναλύει για ποιο λόγο ο Χριστός, όταν αναστήθηκε, ζήτησε να φάει ψάρι με μέλι. Ομολογώ ότι ποτέ δεν με είχε απασχολήσει η απορία, αλλά βλέπω πως το άρθρο έχει κάμποσα γουστόζικα ορθογραφικά λάθη, όπως «της Αναλύψεως» ή «κηρύθρα», με αποκορύφωμα:

Επίσης, συμβολίζουν, το μεν πρώτο την θεραπεία της μεγάλης πίκρας της αμαρτίας την οποίαν συμβολίζει η χολή που του δόθηκε στο πάθος του, το δε δεύτερο, την διάλυση του πυκτού σκοταδιού της αμαρτίας την οποία συμβολίζει το σκοτάδι που έγινε κατά την σταύρωσή του.

Το σκοτάδι, είτε της αμαρτίας είτε το κανονικό, είναι πηχτό. Όποιος θέλει να το ευπρεπίσει σε πηκτό, αμαρτάνει. Και σαν τιμωρία για την αμαρτία έρχεται αμέσως η ανορθογραφία «πυκτό». Πυξ λαξ!

* Σχολιάστηκε αρκετά η εξής ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Προσέξτε ότι ο συντάκτης (μάλλον δεν είναι ο ίδιος ο Άδωνης) δεν τσιγκουνεύεται τις λόγιες καταλήξεις (περιφερειάρχου, κυβερνήσεως) όπως και τα κεφαλαία αρχικά, αλλά η φροντίδα του για τον καλό χειρισμό της γλώσσας μέχρι εκεί φτάνει -ένα κουρελάκι καθαρεύουσας για να εκστασιάζονται τα χάπατα.

Διότι βέβαια, αν είναι παρουσία του περιφερειάρχου και του δημάρχου, τότε είναι επίσης παρουσία «πλήθους κόσμου».

Καθαρεύουμε μεν, σολοικίζουμε δε, σχολίασε φίλος.

* Και κλείνω με έναν τίτλο είδησης που μου τον στέλνει άλλος καλός φίλος του ιστολογίου:

Η αποκάλυψη του πιο μυστηριώδη σχεδιαστή μόδας

Πώς σου φαίνεται; με ρωτάει ο φίλος.

Μου αρέσει, του απαντώ από εδώ. Ως τώρα, βλέπαμε να εξομαλύνονται τα επίθετα αυτά κυρίως όταν έχουν γίνει ουσιαστικά (π.χ. το σπίτι του συγγενή μου αλλά του συγγενούς τομέα, η εξέταση του ασθενή αλλά του ασθενούς ήχου). Πρώτος ο διεθνής ποδοσφαιριστής άνοιξε τον δρόμο (στην αρχή ως ουσιαστικό, π.χ. «του διεθνή [ενν. παίκτη] της Μπελενένσες» αλλά μετά «του διεθνή ποδοσφαιριστή» και «του διεθνή αερολιμένα».

Μέσα από σκολιούς δρόμους η εξομάλυνση προχωράει.

 

 

Advertisement

255 Σχόλια προς “Πολυτεχνικά μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Και αν ο Κούλης έδινε απλά μήνυμα στους τρομοκράτες μας να ανοίξουν τα φτερά τους για καριέρα στο εξωτερικό; 🙂

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Καλό θα ήταν να αναφέρεται και στο κείμενο το μαργαριτάρι «ο Μπάμπης Κλάρας γνωστός κι ως Αρης Βελουχιώτης» για γρήγορη κατανόηση

 3. Γς said

  >Την πρώτη λύση, το ασυνήθιστο «εικοσιάπαξ εκατομμύριο», βλέπω πως την έχει προτείνει σε ανύποπτο χρόνο εδώ, σε σχόλιό του, ο φίλος μας ο Νεοκίντ.

  Τον Απρίλιο του 2015 εδώ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/04/06/10000000/#comment-281508

 4. «Δυο λογιών ένοπλες ομάδες» μας λέει ο Καλύβας, άλλες τις διοικούσαν φιλοβενιζελικοί όπως ο Σαράφης και άλλες κομμουνιστές όπως ο Άρης. Καταφέρνει να μην μας πει ότι και οι δύο στο ΕΑΜ ανήκανε.

 5. Γς said

  >πρεσβεία του… Μεξικό

  και καπέλο του … Μεξικό

  [που έχω καιρό ν ακούσω]

 6. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
  Θὰ σταθῶ στὸ τελευταῖο (τοῦ μυστηριώδη, τοῦ διεθνῆ κ.λπ.) καὶ στὴν «ἐξομάλυνση». Πράγματι, σιγὰ σιγὰ τείνουμε νὰ χρησιμοποιοῦμε μόνο σὲ ἐξαιρετικὲς περιπτώσεις τὴν «κακιὰ» κατάληξη -οῦς, π.χ. στὰ τῆς Μυρτοῦς, τῆς Σαπφοῦς, τῆς ἐνεργοῦς…
  Ὅσο γιὰ τὸ πρωθυπουργικὸ μαργαριτάρι (τῆς ἐγχώριας ἑλληνικῆς τρομοκρατίας), προφανῶς κάτι ἄλλο εἶχε στὸ μυαλό του (ὅ,τι κι ἂν σημαίνει αὐτὸ τὸ οὐσιαστικὸ ἐν προκειμένῳ). Ὑπάρχει ὁλόκληρος κλάδος τῆς διεθνοῦς τρομοκρατίας ποὺ ἔχει ἀνοίξει γραφεῖα εἰσαγωγῶν-ἐξαγωγῶν. Ἔτσι, μπορεῖ νὰ ὑπάρχει ἐγχώρια εἰσαγόμενη τρομοκρατία καὶ ἐγχώρια ἑλληνικὴ τρομοκρατία, ὅπως μπορεῖ νὰ ὑπάρχει καὶ ἐξαγόμενη ἑλληνικὴ τρομοκρατία, ποὺ δρᾶ στὴν ἀλλοδαπή. (Πόσες φατσοῦλες χωρᾶνε ἐδῶ;)

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, με ωραία μεζεδάκια.
  Η ΕΡΤ την περασμένη Κυριακή πάντως, είχε βάλει υπότιτλο πάνω στη σχετική εικόνα, «Απονομή μεταλλίων διεθνή Μαραθωνίου».
  Και, μέρες που είναι, ας θυμηθούμε και το παλιότερο μεζεδάκι με τους «αερομεταφερόμενους» τρομοκράτες, που βεβαίως δεν επέδραμαν από αέρος, απλώς περνούσαν από ταράτσα σε ταράτσα..

 8. Γς said

  >της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας

  Κάτι σαν το ντόπιο Εμενταλ να πούμε

  https://caktos.blogspot.com/2015/07/blog-post_0.html

 9. Πάνος με πεζά said

  Και βέβαια το αστειάκι των ημερών, «Γιατί να μη μπαίνουν τα όπλα στην ΑΣΟΕΕ; Άμα γράφουν καλά στις εξετάσεις, γιατί να μη μπαίνουν;» (και συγγνώμη που ξέχασα τα…εισαγωγικά)!

 10. πικος said

  Καλημέρα Νίκο. Ένα μικρό σχόλιο μονάχα. Δεν συμφωνείς πως η δημοσίευση φωτογραφίας με τα πρόσωπα κατηγορουμένων (και όχι καταδικασθέντων) πάει κόντρα στο τεκμήριο της αθωότητας; Γνωστή η τακτική της Αστυνομίας αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αναπαράγουμε. Μπορείς νομίζω εύκολα να την «crop-άρεις». Ευχαριστώ.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Παρα-δευτεροβάθμια!
  Δεν μου είχε περάσει από το νου.
  Ο Ράσελ είχε πει ότι η γλώσσα κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει ανάγκες που δημιουργεί η εμπειρία μας.
  Αν εμείς θέλουμε να την δούμε σαν…Μαθηματικά τότε θα οδηγηθούμε σε διάφορα παράδοξα και θα σηκώσουμε ψηλά τα χέρια. Θα είναι παρόν και ο Γκέντελ για να μας…συνεφέρει. 🙂
  Ποιός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορούμε να ονομάσουμε δεν ξέρω.
  Πάντως, μετά το εικοσιάπαξ εκατομμύριο δηλαδή το 22 θα έγραφα: Τάξης 22 εκατομμύρια. Είναι μια γραφή που παρουσιάζει…διαφάνεια!

  Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι όπου καλούνται οι παίχτες να γράψουν έναν μεγάλο αριθμό στα κρυφά χρησιμοποιώντας την Άλγεβρα. Κερδίζει εκείνος που έχει γράψει τον μεγαλύτερο.
  Γράφει ας πούμε κάποιος: ν^ν και ο άλλος ν^(2ν).Προφανώς κερδίζει ο δεύτερος.
  Για να μη…ξεκινήσουμε λάθος σπεύδω να πω ότι το +οο και το -οο (άπειρα) δεν είναι αριθμοί. Είναι μαθηματικά σύμβολα, απότοκα της οριακής πράξης. (Το όριο θεωρείται εξωαλγεβρική πράξη).

 12. Γς said

  >Οι φράσεις «αποσπώ βραβεία / διάκριση / μετάλλιο / επαίνους» είναι δόκιμη και λεξικογραφημένη (εδώ στο ΛΚΝ).

  Θα αποσπάσει «χρυσούν ωρολόγιον», όπως φώναζαν παληά στα πανηγύρια. Και μία χρυσή καδένα για να το κρεμάει και να περπατάει ωραίος και πιτσιλωτός.

  Τη Ελλάδι πενίη αεὶ ξύντοφός έστι. (Ηρόδοτος)

 13. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Δίκιο έχεις, έκανα την προσθήκη.

  10 Πέρα από το ότι η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί παντού, ίσαμε εκατό χιλιάδες φορές, άρα δεν θα διαδοθεί από ένα φτωχό ιστολόγιο, το θέμα είναι πολιτικό οπότε νομίζω ότι η προφύλαξη δεν είναι απλώς υπερβολική αλλά ενδεχομένως και άστοχη.

  Αλλά επειδή είναι εύκολο να την κροπάρω και δεν θέλω να χαλάω χατίρια, την κροπάρισα.

 14. alsatiancousin said

  Παρότι το εικοσιενάκις ακούγεται αναλογικά βολικό και φυσικό, μπορεί να προκαλέσει μπέρδεμα με το λόγιο, είναι αλήθεια, «-εν(ν)άκις» (9), ακόμα και με το κοινότερο «-εννιάκις». Το «-άπαξ» φαίνεται εξεζητημένο, αλλά άπαξ 🙂 και το πεις, είσαι σίγουρος.

  Όσο για το «δεν είχαν υπόθεση» του Ιγνατίου, ξενίζει τους Ελλαδίτες, αλλά λέγεται συχνά στην Κύπρο (Κύπριος δεν είναι ο κύριος; ).
  Π. χ. http://pdf.kathimerini.com.cy/issues/20120219.pdf (σελ. 2 της Οικονομικής)
  https://pressing.live/2014/απο-την-πασεντζα-βγαζει-11αδα/ (αθλητικό σάιτ)
  https://simerini.sigmalive.com/article/2015/10/17/nai-phile-mou-se-sena-milo/ (κάτι ακατάληπτες συμβουλές)
  και άλλα πολλά παραδείγματα.

  Καλό ΣουΚου!

 15. sarant said

  14 Δεν ήξερα ότι είναι κυπριωτισμός, ξάδερφε, ευχαριστώ!

 16. Καλημέρα,
  Μιας κι αναφέρθηκε του Μεξικό (που όσο και να το εξηγώ, ξένη λέξη είναι μαζί με το παλτό, άσε πόνος…) να πω πως χτες στη γιορτή για το Πολυτεχνείο που έγινε στο σχολείο υπήρχε σπικάζ που περιέγραφε τα γεγονότα. Και με έντονη τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα τανκ που κατέβηκα στους δρόμους αλλά και το τανκ που έριξε την πύλη (και βλέπω πως κι ο κύριος σπελτσέκερ δεν το κοκκινίζει το τελευταίο ως όφειλε)!

  Για το τηλεπαιχνίδι, το χειρότερο είναι πως πριν από τη συγκεκριμένη φάση (απ’ όσο θυμάμαι) τους λέει το πλαίσιο στο οποίο κυμαίνονται οι λέξεις (π.χ μπορεί να ήταν από τι έχει το αυτοκίνητο ή ένα συνεργείο ή κάτι τέτοιο)!

 17. nikiplos said

  Καλημέρα… Εμένα αυτά τα περιφερειάρχου, με ξενίζουν. Θυμάμαι μικροί που λέγαμε συνέχεια οδός Λεωνίδου για την αντίστοιχη στο Μεταξουργείο, όμως κανενός το μυαλό δεν πήγαινε στον Σπαρτιάτη Βασιλιά…

 18. πικος said

  Ευχαριστώ για την απάντηση Νίκο. Προφανώς δεν τίθεται θέμα προφύλαξης (όπως λες έχει ήδη δημοσιευτεί παντού) πάρα μόνο θέμα ηθικό κατά την γνώμη μου. Το γεγονός πως έχει ήδη δημοσιευτεί παντού δεν σημαίνει πως αυτή η χείριστη τακτική πρέπει να επαναλαμβάνεται από ένα ιστολόγιο σαν το δικό σου που έχει σοβαρό επίπεδο και έχει επαννειλημένως υπερασπιστεί το τεκμήριο της αθωότητας. Ευχαριστώ ξανά και καλή συνέχεια.

 19. georgeilio said

  (Ο δημοσιογράφος) «ανάφερε»: δεν το θεωρώ σωστό. Ούτε και «διάφερε» μπορείς να πεις, όπως «δεν διάφερε σε τίποτε από το άλλο» (μόνο στην προστακτική του ενεστώτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αναύξητο τύπο). Το ίδιο ισχύει και για το «περίφερε». Νομίζω ότι κι εσύ ο μεγάλος οπαδός (great fan, όπως λέει κι ο πλανητάρχης της συμφοράς) της απλοποίησης, δεν θα μπορούσες να πεις «περίφερε τη θλιβερή ύπαρξή του από το ένα καφενείο στο άλλο».
  Το «κατάφερε», αντίθετα, είναι μια χαρά.
  Χρειάζεται άρθρο, έτσι δεν είναι;

 20. 14 «-εννιάκις» ή «-εννεάκις»; Εμένα το δεύτερο μούρχεται.

 21. Το Μεξικό -> του Μεξικού
  Το παλτό -> του παλτού
  Το στυλό -> του στυλού
  Το μπιμπελό -> ???

 22. atheofobos said

  τρία κοντάρια σημαιών -που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ρόπαλα, ας το δεχτούμε- μερικά μπουκάλια τζιν και βότκα και δυο κράνη μοτοσικλετιστή.

  Για την ακρίβεια σε μία πρόχειρη επισκόπηση από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες μέτρησα 23 κοντάρια και 15 κράνη μοτοσικλετιστή, όλα χρήσιμα για την προάσπιση του ασύλου των ιδεών στο Πανεπιστήμιο!

 23. Γς said

  >«Βαριά» ήττα για τον Προμηθέα Πάτρας, 80-59 από τη Μονακό.

  Δεν χρειάζονται εισαγωγικά ούτε στη φράση:

  Βαριά τα τσαρούχια [λέμε τώρα] του Τσολιά

 24. Παναγιώτης Κ. said

  Μέρα που είναι σήμερα, εννοώ Σάββατο όπου…επιτρέπονται διάφορα να θέσω το ερώτημα (εννοείται χαμογελώντας):
  Όταν κάποιος είναι υπέρ των καταλήψεων είναι…προοδευτικός ενώ αν έχει επιφυλάξεις ή είναι εναντίον είναι συντηρητικός ή αντιδραστικός; 🙂

 25. Pedis said

  Δέκα εις την εξηκοστή έκτη που γίνεται αμέσως πλήρως αντιληπτό σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο κακόηχο και ευφάνταστο …. στην ανάγκη πείτε το εικοσάκις δισεκατομμύριο.

 26. Pedis said

  Πεινούσε ο Χριστός μετά την ανάσταση; Λογικό.

  Και τότε γιατί να μην προτίμησε τη μαγειρίτσα;

 27. Νέο Kid said

  11. Δεν το καταλαβαίνω το παιχνίδι…
  Δια της εις άτοπον απαγωγής αποδεικνύεται εύκολα ότι δεν μπορεί να υπάρξει «απόλυτη αλγεβρική γραφή» νικήτρια, αφού ,αν υποθέσουμε ότι αυτή η γραφή είναι έστω Α , υπάρχει πάντα το Α+1 που είναι μεγαλύτερο.

  (Εκτός αν μιλάμε απλά για το ποιος έχει υπομονή και αρκετό χώρο στο χαρτί για πολλαπλά παραγοντικά…)

 28. Mard said

  Τυπικά πάντως το όνομα της ομάδας είναι Προμηθέας Πατρών. Επίσης, μήπως θα έπρεπε να πει »από το Μονακό»; Το Πριγκιπάτο είναι ουδετέρου γένους, όμως αναρωτιέμαι μήπως η χρήση του θηλυκού γένους δικαιολογείται, καθώς αφορά ομάδα καλαθοσφαίρισης.

 29. LandS said

  Το καλύτερο μεζεδάκι έβερ.

  https://boingboing.net/2017/10/31/headline-fail-kansas-students.html

  Βάλε και καμιά παύλα αφεντικό

 30. Γς said

  >την διάλυση του πυκτού σκοταδιού της αμαρτίας

  Και θυμήθηκα την πηχτή, που μας τάιζαν πιτσιρικάδες κατά κόρον

  [Πηχτή από γουρουνοκεφαλή και ποδαράκια… Μπλια!]

  https://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2511290

 31. Φίλος ο Νεοκίντ, αλλά εγώ προτιμώ τη λύση του Μήτσου. Εσείς;

  Εγώ, Μήτσος α λα γκράντε γιατί το εικοσιάπαξ θυμίζει το ‘απαξ,δίπαξ,τρίπαξ που λέγαμε παιδιά αλλά μεγαλώσαμε πια

 32. K.T. said

  Ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορούμε να ονομάσουμε είναι ένα γκούγκολ. Στα αγγλικά γράφεται Googol , δεν έχει άμεση σχέση με το Google, μια που προτάθηκε το 1920 από μια εννιάχρονη, και νομίζω μεταφράζεται ως γκούγκολ. Ισοδυναμεί με 10 στην 100 δύναμη, δηλαδή ισοδύναμα με τα σωματίδια που θα είχαν αθροιστικά 10 εις την 20 σύμπαντα σαν το δικό μας.

 33. 31 Και του Πέδη μια χαρά δεν είναι; Καλύτερη απ’ τις άλλες δηλ. μιας και τέτοια νούμερα μόνο οι σχετικοί τα μεταχειρίζονται, άρα τα καταλαβαίνουν. Σε τι θα χρειαστεί τα δεκάκις ή εικοσάκις εκατομμύρια κάποιος μη επιστήμονας;

  Τώρα, αν είναι για χάρη του παιχνιδιού, απάντηση δεν υπάρχει όπως λέει κι ο κίντος στο 27.

 34. 32 🙂

 35. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Πλουσία η πιατέλα σήμερα.

  -Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να πάρει και του κακομοίρη του Κούλη το μέρος, όταν συμβαίνει να μην έχει κάνει κάποιο λάθος:

  Εφόσον είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι κάποιας άλλης χώρας, μπορούμε να θεωρήσουμε αυτονόητο ότι το πρόβλημα της εγχώριας τρομοκρατίας που τον απασχολεί εντοπίζεται στην Ελλάδα. Αλλά και τα αυτονόητα δεν απαγορεύεται να τα λέμε: το πρόβλημα της ελληνικής (όχι της κινέζικης) εγχώριας τρομοκρατίας.

  -Εικοσιενάκις εκατομμύριο:

  Αντικειμενικά έχουμε πρόβλημα εδώ. Έχει δίκιο ο παραμαθηματικός ότι κουτούλησε στα όρια της γλώσσας. Αν ήμουν αναγκασμένος να διαλέξω, θα προτιμούσα το εικοσιάπαξ, γιατί υπάρχει άπαξ ενώ δεν υπάρχει ενάκις, αλλά μόνο γι’ αυτό τον μετρίως ικανοποιητικό λόγο – εικοσιάπαξ δεν υπάρχει. Άλλωστε, ακόμη κι αν, με τη μία ή την άλλη λύση, παρακάμψουμε το πρόβλημα, τι θα γίνει άμα φτάσουμε στις εκατοντάδες; διακοσάκις τεσσαρακοντάκις δις εκατομμύριο; Όχι, κανένας κανόνας δε λέει να βάζουμε πολλές φορές την κατάληξη -(ακ)ις. Διακοσασαρανταδίς εκατομμύριο; Ούτε, δεν υπάρχει λέξη διακοσασαράντα – το διακόσια πάει χώρια, και μάλιστα πρέπει να έχει και κατάληξη δηλωτική του γένους, ενώ εδώ δεν έχουμε γένος.

  Δεν υπάρχει ικανοποιητική λέξη γι’ αυτές τις αριθμητικές έννοιες. Όπως δεν υπάρχουν ικανοποιητικές λέξεις και για διάφορες χημικές ενώσεις όπου ανάμεσα στις συλλαβές εμφανίζονται παύλες και αριθμητικά ψηφία. Και σίγουρα το γιατί δεν υπάρχουν λέξεις, και μάλιστα ούτε καν η δυνατότητα σχηματισμού ικανοποιητικών λέξεων, είναι ένα ερώτημα με φιλοσοφικό ενδιαφέρον.

 36. Γς said

  21:

  >Το Μεξικό -> του Μεξικού
  Το παλτό -> του παλτού
  Το στυλό -> του στυλού
  Το μπιμπελό -> ???

  Tamalo-> ???

 37. Αὐγουστῖνος said

  #21:
  Το Μεξικό -> του Μεξικού
  Το παλτό -> του παλτού
  Το στυλό -> του στυλού
  Το μπιμπελό -> ???
  τῆς π***νας!

 38. Αὐγουστῖνος said

  33, 35: Καὶ φυσικὰ ὑπάρχει πάντα (γιὰ ἐκείνους ποὺ δὲν εἶναι ἐπιστήμονες) τὸ παλαβομμύριο τοῦ θείου Σκρούτζ.

 39. atheofobos said

  31
  το ‘απαξ,δίπαξ,τρίπαξ που λέγαμε παιδιά..

  Το άπαξ, δίπαξ, τρίπαξ έμεινε στην ιστορία όταν το είπε ο Παπαπούλος.
  Ο Παπαπούλος ήταν ο βασιλικός επίτροπος στην δίκη του Ασπίδα που με την ευρυμάθεια του είχε πεί τα αμίμητα ,άπαξ, δίπαξ, τρίπαξ όπως επίσης είχε αναφέρει και τους Ρώσους (!) φιλοσόφους Μαρξ και Εγκελς !
  Ένα άλλο εξαιρετικό στιγμιότυπο από την δίκη αυτή ήταν όταν ένας συνήγορος υπεράσπισης είπε πως όσα ονόματα καταλήγουν σε μπουργκ δεν είναι ελληνικά.
  Οργίλος ο πρόεδρος τον ρώτησε : ποιόν εννοείτε; οπότε και αυτός του απαντά: Τον Ηλία Έρεμπουργκ κ. Πρόεδρε!

 40. Παναγιώτης Κ. said

  @27. Το παράδειγμα που έγραψα δεν διαφωτίζει;
  Αν εγώ (κρυφά) γράψω ν^ν! και εσύ (κρυφά) γράψεις ν^[(ν^ν)!] όταν ανοίξουμε το χαρτί μας τότε θα φανεί ότι κέρδισες εσύ.
  Παιχνίδι γίνεται με τα μαθηματικά σύμβολα όπου φαίνεται το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με αυτά.
  Μπορούμε να βάλουμε διάφορους περιορισμούς π.χ να γραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός χρησιμοποιώντας 5 πεντάρια και τα σύμβολα της Άλγεβρας.
  Στο παιχνίδι αυτό ίσως χρειαστεί να αποδείξει ο άλλος ότι πράγματι έγραψε αριθμό πιο μεγάλο από τον αριθμό που έγραψε ο συμπαίκτης του.
  Στην ίδια κατηγορία θα κατέτασσα π.χ να συγκρίνουμε το e^π με το π^e ή το ν^(ν+1) με το (ν+1)^ν.

 41. sarant said

  28 Η ομάδα (μπάσκετ, και πολύ γνωστότερη ποδοσφαίρου) είναι «η» Μονακό.

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποτέ οι βασιλικοί βάρδοι και οι καθεστωτικοί ιστορικοί δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την ποιότητα της δουλειάς τους, αφού απευθύνονταν σε κοινό που δεν χολοσκάει για λεπτομέρειες τύπου Μπάμπης ή Θανάσης, η δουλίτσα να γίνεται. Γιατί να αλλάξει αυτό στις μέρες μας;

  Μπορεί ο Μητσοτάκης να εννοούσε ότι θα καθαρίσει την εγχώρια ελληνική τρομοκρατία, μετά θα εκμηδενίσει την εισαγόμενη ελληνική τρομοκρατία και ύστερα θα ασχοληθεί με την εξαφάνιση της διεθνούς τρομοκρατίας ανά τον πλανήτη, παρέα πάντα με τον Κλιντ Χρυσοχοΐδη και απαθανατιζόμενος από τον Χαντζόπουλο, αφού ο Αρκάς βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες σε κέντρο αποκαταστάσεως παθήσεων δεξιάς χειρός.

 43. Παναγιώτης Κ. said

  Δύναμη (^), παραγοντικό(!), ακέραιο μέρος ([ ]),+,-,επί, δια, log είναι τα σύμβολα που χρησιμοποιούμε (μήπως είναι και μερικά ακόμη που μου έχουν διαφύγει;)

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσον αφορά την απόσπαση διακρίσεων, όσοι παραξενεύονται μάλλον δεν είναι φίλαθλοι, αφού η έκφραση είναι καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες στο αθλητικό ρεπορτάζ, π.χ. ο τάδε αθλητής απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, η τάδε ομάδα απέσπασε το κύπελλο. Σε κάποια λαθολόγια, πάντως, υπήρχε, θυμάμαι, γκρίνια γι’ αυτήν την έκφραση, αφού υποδηλώνει δόλιο ή παρ’ αξίαν τρόπο κατάκτησης της διάκρισης.

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, ψάρι με μέλι είναι αμερικάνικο πρωινό. Κάτι τέτοια ακούνε οι Αμερικάνοι WASP και πιστεύουν ότι είναι ο περιούσιος λαός που θα σώσει τον κόσμο βομβαρδίζοντάς τον.

 46. Γς said

  39:

  >άπαξ, δίπαξ, τρίπαξ

  κι ο Γς ο δίςχηρος και τριςχηρος [πρφοσεχώς]

  Αλί και τριςςαλί [μπαμπάς +40 κλέφτες]

 47. Αὐγουστῖνος said

  #40, 43: Σίγουρα ἕνα ἀκόμα σύμβολο εἶναι ἡ ὑποδιαστολή (τελεία γιὰ τοὺς ἀγγλοσάξονες). Γιὰ παράδειγμα, τὸ 10 μὲ δύο τριάρια τὸ φτάνουμε μὲ τὴ γραφή 3/.3 – κάπου κάποτε εἶχα πέσει πάνω στὴν ἄσκηση νὰ γραφοῦν οἱ ἀριθμοὶ ἀπὸ τὸ 1 ἕως τὸ 100 μὲ τέσσερα τεσσάρια καὶ τὰ ἐν λόγῳ σύμβολα ἢ συνδυασμούς τους. Κάποιοι ἀριθμοὶ μὲ δυσκόλεψαν πάρα πολύ, ἀλλὰ τελικὰ λύθηκε ἡ ἄσκηση.

 48. @32 Υπάρχει και το γκουγκολπλέξ

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  24: Εξαρτάται από το ποια είναι η φύση του καθεστώτος εναντίον του οποίου αγωνίζονται ή «αγωνίζονται» οι καταληψίες. Αν το καθεστώς είναι κομμουνιστικό, οι «συντηρητικοί» πολίτες επικροτούν και οι «προοδευτικοί» αποδοκιμάζουν. Αν είναι καπιταλιστικό, συμβαίνει το αντίθετο. ☺

 50. Γς said

  43:

  >μήπως είναι και μερικά ακόμη που μου έχουν διαφύγει;

  * χ / μ [σταρ, χι, δια, μου]

 51. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για μερικές ώρες!

 52. Costas X said

  26. Με προλάβατε, αυτό σκέφτηκα κι εγώ, όλοι έχουμε μια λιγούρα μετά την Ανάσταση !
  Και με την ευκαιρία, περί μαγειρίτσας: Στην Κέρκυρα μετά την Ανάσταση τρώνε κάτι παρόμοιο, τα «τσιλίχουρδα». Όταν ετυμολόγησα την λέξη, σε συγγενείς και φίλους, από τα «τίλος» και «χορδή, «τιλίχορδα» δηλαδή «τσιρλάντερα», τους κόπηκε η όρεξη! 🙂

  12. Από ποιά εφημερίδα προέρχεται το ρεπορτάζ; Κάτι μου λέει το Κατωπόδης…

 53. LandS said

  24 Δεν μπαίνει έτσι το ερώτημα. Κάποιος μπορεί να είναι εναντίον των καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων αλλά να νοιώθει αποτροπιασμό με τα ΜΑΤ (ή όπως αλλιώς τα λένε τώρα για να κρύψουν τη ντροπή τους) να μπαίνουν στις σχολές επειδή οι προϊστάμενοί τους κρίνουν έτσι και όχι η διοίκηση του Πανεπιστημίου.
  Το ερώτημα που επίσης μπορεί να μπει είναι αν είναι κατάληψη η συγκέντρωση φοιτητών για πραγματοποίηση συνέλευσης. Σε ποιο άλλο χώρο θα μπορούσε να γίνει συνέλευση;

 54. Γς said

  52 β:

  Στη Λευκαδίτικη εφημερίδα Λευκάς, Αρ. φύλλου 54, 30.04.1952

 55. Παναγιώτης Κ. said

  @53. Οι συνδικαλιστές προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνέλευση παίρνουν άδεια ή το κάνουν ξαφνικά; Δεν το ξέρω.

  Πάντως ΄74,΄75,΄76 έπαιρνα μέρος στις ΓΣ και θεωρούσα σημαντικά όλα εκείνα τα διεθνή αλλά και ζητήματα που απασχολούσαν την κεντρική πολιτική σκηνή με τα οποία ασχολούμασταν οι ομιλητές, αφού πρώτα είχαν τελειώσει οι σχοινοτενείς τοποθετήσεις «επί της διαδικασίας».
  Μπροστά μου έχω την εικόνα του Λαφαζάνη. Εικόνα μονίμως… ζοχαδιακού.
  Σήμερα δεν γνωρίζω τι συζητιέται στις ΓΣ.
  Θα ρωτήσω όμως κάποιον μαθητή μου να με ενημερώσει.

  Και άλλη φορά το έγραψα. Είμαι ανεκτικός σε πάρα πολλά πράγματα.
  Την αισθητική αθλιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους δεν την αντέχω.
  Με ενοχλεί πάρα πολύ ώστε αποφεύγω να περνάω από αυτούς τους χώρους παρόλο που τους έχω συνδέσει με τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.

  Ένα πρόβλημα αισθητικής ως χώρα το έχουμε. Αναρωτιέμαι μερικές φορές μήπως στην κακή αισθητική εκπαιδευόμαστε κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών μας σπουδών!

  Πάντοτε θα θέτω το ερώτημα: Γιατί στη χώρα μας…πρωτοπορούμε στο ζήτημα της ρύπανσης των πανεπιστημιακών κτιρίων;

  Και κάτι ακόμη: Γιατί ο νυν φοιτητής όσο ήταν μαθητής δεν έγραφε στους τοίχους του φροντιστηρίου που πήγαινε και γράφει στους τοίχους του πανεπιστημίου; Τι είναι αυτό που τον μεταμορφώνει;
  Είναι δημόσια έκφραση μπορεί να είναι μια απάντηση. Μα στην εποχή του διαδικτύου έχουμε ανάγκη από αυτού του είδους τις δημόσιες εκφράσεις;

  Γιατί ρυπαίνετε είχα ρωτήσει φίλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
  Η δική μας ρύπανση είναι τίποτα μπροστά στη ρύπανση της… ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, μου είχε απαντήσει!

  Σε παρέα άκουσα δημοσιογράφο που έχει τηλεοπτική εκπομπή να λέει:
  Καλώ τους φοιτητές συνδικαλιστές να πάρουν μέρος σε μια τηλεοπτική συζήτηση αλλά μου βάζουν όρο να μη τους ρωτήσω γιατί τα πανεπιστήμια είναι βρώμικα και γιατί μια μεγάλη πλειοψηφία φοιτητών αργούν να πάρουν το πτυχίο τους. Φυσικά δεν συμφωνώ με τους όρους αυτούς και εξίσου φυσικά εκείνοι δεν έρχονται.

 56. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Ὁ ΠΘ μιλάει γιὰ ἐγχώρια ἑλληνικὴ τρομοκρατία κατ᾿ ἀντιδιαστολὴ πρὸς τὴν ἐξωχώρια (offshore), καθ᾿ ὅσον καὶ ἡ τρομοκρατία πρέπει νὰ προσαρμοστεῖ στὰ ἤθη τῶν καιρῶν. :).

 57. leonicos said

  Χθες δεν είχα ιντερνετ, κι ας ήμουν εδώ

  Ελάχιστοι σήμερα ζητούν καθιέρωση φωνηματικής ορθογραφίας,

  Φυσικά ούτε εγώ τη ζητάω. Θέλησα όμως να καταλάβω τι θα γινόταν αν καποτε εφαρμοζόταν, κι έκανα ένα πειραμα. Και παρα την περί του αντιθέτου προκατάληψή μου, ΔΕν διαπίστωσα ότι θ υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας.
  Να σημειωθει ότι όταν ιλάω ΔΕΝ μιλάω προσωδιακά.

  Για τις επιλογές Μπαμπινιώτη, που τον σέβομαι γιατί έχει κάνει δουλειά, το μεν αγώρι το θεωρώ λανθασμένο ετυμολογικά, το τσηρώτο είναι μόνο θεωρητικό, δεν το γράφει κανείς πουθενά.

  Γράφω την πλημύρα μ’ ένα μ, από πείσμα, αν και πολύ συχνάέχει δύο και στ’ αρχαία κείμενα.

  Το κτήριο το γράφω με Η από συνήθεια. Θεωρώ ‘υπερβολή ετυμολογικής εξάρτησης’ ν’ ανατρέχει κανείς σε μια λέξη ου δεν διατηρήθηκε ολόκληρη καν.
  Και γράφω τη φιλαινάδα με αι για πλάκα ή για να τη σπάσω του Τζι.

 58. leonicos said

  Λάθος μεταφορά, συγγνώμη

 59. Ο πλανόδιος μουσικός είναι πλανώδιος…

  http://www.topontiki.gr/article/352371/apokalypseis-gia-ton-astynomiko-tragoydisti-poy-egine-viral-photosvideos

 60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @56. Δὲν μοῦ βγῆκε ἡ φατσούλα στὸ τέλος καὶ τὴν ξαναβάζω. 🙂

 61. Costas X said

  54. Σας ευχαριστώ πολύ, νόμιζα ότι είναι Κερκυραϊκή, κοντά έπεσα !

 62. Γς said

  55:

  >Πάντοτε θα θέτω το ερώτημα: Γιατί στη χώρα μας…πρωτοπορούμε στο ζήτημα της ρύπανσης των πανεπιστημιακών κτιρίων;

  Είμαστε γύφτοι αφού 😦

  Κατσίβελοι

 63. leonicos said

  ο Χριστός, όταν αναστήθηκε, ζήτησε να φάει ψάρι με μέλι.

  Αρλούμπα πρώτης γραμμής ευθύς εξ αρχής. Τα άλλα έπονται

 64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @63. Γειά σου, Λεώνικε.

  Θυμήθηκα τὶς ἀκρίδες μὲ μέλι τοῦ Βαπτιστῆ.

  Τελικὰ τί ἦταν;

  Κανονικὲς ἀκρίδες ἢ βλαστάρια (τρυφερὲς ἄκρες) ἀπὸ ἄγρια χόρτα;

 65. ΣΠ said

  65
  Συμφωνώ με τον Κιντ για το εικοσιάπαξ, που είναι γλωσσικά συνεπές. Το εικοσιενάκις είναι υβρίδιο δημοτικής-καθαρεύουσας. Αυτό φαίνεται περισσότερο στην περίπτωση του 10^(3×31). Ποιο είναι σωστότερο; τριακοντάπαξ, τριακονταενάκις ή τριανταενάκις;

  Το ερώτημα είναι βέβαια: ποιος και πότε θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει όλα τούτα;

 66. To «εικοσιενάκις» δεν θα το πούμε σχεδόν ποτέ. Όμως παρόμοιο πρόβλημα είναι το επίθετο σε -χρονος για την ηλικία των (10×μ+1) ετών, για μ>2:

 67. ΣΠ said

  Στο ρεπορτάζ για την υπόθεση της Νοβάρτις, πιο προβληματικό βρίσκω το «μη αρμόζουσας, στα καθήκοντα της, πίεσης». Τα κόμματα έχουν μπει λάθος και λείπει ο εγκλιτικός τόνος στο «καθήκοντά της», που αλλάζει το νόημα.

 68. 64 Άστο καλύτερα Δημήτρη. Πάλι καλά που δεν ήτανε Κινέζος.
  https://www.google.com/search?q=fried+scorpion+on+a+stick&tbm=isch&source=hp&sa=X&ved=2ahUKEwjph_yV2u7lAhWDyqYKHYuQDAgQsAR6BAgEEAE&biw=1920&bih=937#imgrc=arvXwjeji6UAfM:

 69. ΣΠ said

  66
  Γιατί είναι πρόβλημα να πούμε τριανταενάχρονος; Δεν έχει το πρόβλημα της καθαρευουσιάνικης κατάληξης όπως το τριανταενάκις.

 70. Γς said

  64:

  >Τελικὰ τί ἦταν;

  Κατσαρίδες με θρεψίνη

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Την αισθητική αθλιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους δεν την αντέχω.»
  Ούτε εγώ, αλλά μήπως είναι οι μόνοι τρισάθλιοι δημόσιοι χώροι; Ο Έλληνας ανέκαθεν φροντίζει τον ιδιωτικό του χώρο και αδιαφορεί για τον δημόσιο. Σκουπίδια, μουντζουρογκράφιτι και ό,τι άλλο φανταστείς…Φταίει η τουρκοκρατία. ☺

 72. ΣΠ said

  Το ξέρατε ότι το εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ είναι ο … καραφλός αετός;

 73. ΣΠ said

  72
  Δεν έβαλα το λινκ: https://www.huffingtonpost.gr/entry/spanio-nomisma-poleitai-yia-miso-ekatommeria-dolaria_gr_5dcd1a72e4b0a794d1faf45e

 74. Πέπε said

  67
  Αν ήξεραν να βάλουν τον τόνο του εγκλιτικού, δε θα χρειαζόταν να ανατρέξουν στα κόμματα.

  (Άλλο βέβαια ότι τα κόμματα είναι ούτως ή άλλως λάθος.)

 75. Πέπε said

  @72:

  Ας παραβλέψουμε ότι ο αετός του νομίσματος δεν είναι φαλακρός, και ότι γενικά ο αετός του εμβλήματος των ΗΠΑ έχει κανονικό φτέρωμα στον λαιμό και στο κεφάλι και απλώς είναι άλλου χρώματος (φαλακρό είναι το όρνιο, που καμία χώρα δε θα το έκανε έμβλημα). Ας μείνουμε στη λέξη:

  Η διαφορά φαλακρού και καραφλού δεν είναι μόνο ότι το ένα είναι πιο επίσημο και το άλλο πιο οικείο/λαϊκό, είναι και επιπλέον ότι το «καραφλός» έχει και μια ελαφρά υποτιμητική απόχρωση. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η φράση, εδώ, αποτελεί μεζεδάκι.

  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τη διαφορά. Που θεωρούν ότι «καραφλός» είναι απλώς μια ουδέτερη περιγραφική λέξη για αυτόν που δεν έχει μαλλιά (ή εν προκειμένω φτερά). Πώς έφτασε αυτή η διάκριση ν’ αρχίσει να χάνεται;

  Ξέρω ότι η εξήγηση που μου ‘ρχεται θα ακουστεί παππουδίστικη (στον καιρό μας ήταν καλύτερα…), αλλά θα την πω. Νομίζω ότι έχει σχέση με το πώς πρωτομαθαίνει κανείς τη γλώσσα. Οι άνθρωποι προσέχουν όλο και λιγότερο να μιλάνε πιο φροντισμένα στα παιδιά τους ή μπροστά στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργείται η αίσθηση ότι ορισμένες λέξεις ταιριάζουν σε ορισμένα πλαίσια ή χώρους και όχι οπουδήποτε. Το παιδάκι οποιασδήποτε εποχής είχε πιθανότητες να ακούσει λέξεις που δε συνηθίζονται στο σπίτι, μπορούσε όμως να καταλάβει ότι αυτές οι λέξεις δε συνηθίζονται στο σπίτι και άρα δε συνηθίζονται οπουδήποτε.

 76. ΣΠ said

  75
  Στα αγγλικά πάντως λέγεται bald eagle.

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  75: «Οι άνθρωποι προσέχουν όλο και λιγότερο να μιλάνε πιο φροντισμένα στα παιδιά τους ή μπροστά στα παιδιά τους»
  Αναφέρεσαι στα παλιόλογα, Πέπε; Γιατί, κατά τα άλλα, δεν νομίζω ότι οι παλαιότεροι πρόσεχαν πώς μιλάνε μπροστά στα παιδιά τους ή ότι ήξεραν τις λεπτές διακρίσεις που καθοδηγούν τον ομιλητή στην κατάλληλη επιλογή των λέξεων. Αν εξαιρέσουμε ίσως κάποιες οικογένειες καλλιεργημένων αστών, στα υπόλοιπα σπίτια θα άκουγες να μιλούν για στραβούς, για γύφτους, για σακάτηδες κλπ. Θυμάμαι συμμαθητή μου στο δημοτικό να κάνει έξαλλο τον δάσκαλο, επειδή παραπονέθηκε ότι η μπροστινή του έβαζε τα μαλλιά της «μες στη μούρη του». Δεν λέμε μούρη, λέμε πρόσωπο! τον κατακεραύνωσε ο δάσκαλος. Λούφαξε το μαθητούδι. Τι έφταιγε κι αυτό; Μούρη έλεγαν στο σπίτι του.

 78. ΣΠ said

  76
  Γράφει στην Wikipedia: Bald eagles are not actually bald; the name derives from an older meaning of the word, «white headed».

 79. ΣΠ said

  «καταράζεται» αντί «καταριέται»:
  https://www.oneman.gr/pop-code/t/tileorasi/afierwmata/pws-teleiwsan-oi-10-kaluteres-ellhnikes-seires.5640273.html

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  55:»Γιατί ρυπαίνετε είχα ρωτήσει φίλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
  Η δική μας ρύπανση είναι τίποτα μπροστά στη ρύπανση της… ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, μου είχε απαντήσει!»
  Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι αν θέλουμε να παταχθεί η περιβόητη «ανομία», θα πρέπει η πολιτεία και οι διάφοροι ταγοί να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα. Δεν γίνεται π.χ. από τη μια να υπάρχει αυστηροποίηση των ποινών σε κάποια αδικήματα και από την άλλη να εξασφαλίζεται το ακαταδίωκτο στα στελέχη των τραπεζών για υποθέσεις απιστίας.

 81. @22 Τα αδεια μποκαλια και το καλοριφερ ξεχασες. Οπλοστασιο! ισως να προκειται και για οπλα μαζικής κταστροφης.

 82. Kουτρούφι said

  Ο τίτλος του άρθρου στο In.gr είναι «Γιατί αφού αναστήθηκε ο Χριστός ζήτησε να φάει ψητό ψάρι και μέλι;» Το άρθρο παραπέμπει στο dogma.gr (το οποίο πρέπει να είναι παραμάγαζο του newsit). Εδώ:
  https://www.dogma.gr/diafora/giati-o-christos-afou-anastithike-efage-psito-psari-kai-meli/108185/
  Ο τίτλος εδώ είναι: «Γιατί αφού αναστήθηκε ο Χριστός έφαγε ψητό ψάρι και μέλι;» Βέβαια, στο άρθρο λέει αμέσως «ότι ζήτησε και έφαγε».
  Τελικά ζήτησε ή δεν ζήτησε ο Χριστός συγκεκριμένα «ψητό ψάρι και μέλι»;
  Εδώ είναι το απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Λουκά που παραπέμπει το άρθρο:
  «ἔτι δὲ ἀπιστούντων αὐτῶν ἀπὸ τῆς χαρᾶς καὶ θαυμαζόντων εἶπεν αὐτοῖς· ἔχετέ τι βρώσιμον ἐνθάδε; οἱ δὲ ἐπέδωκαν αὐτῷ ἰχθύος ὀπτοῦ μέρος καὶ ἀπὸ μελισσίου κηρίου, καὶ λαβὼν ἐνώπιον αὐτῶν ἔφαγεν.»
  Οπότε, ο Χριστός ΔΕΝ ζήτησε συγκεκριμένα «ψητό ψάρι και μέλι». Ζήτησε να φάει κατιτίς και αυτά που του δώσανε (γιατί αυτά είχαν πρόχειρα, λέω εγώ) ήταν ψητό ψάρι και μέλι.

 83. Εκόμισε γιαύκα εις Αθήνας

 84. ΣΠ said

  28
  Το έχουμε συζητήσει στο παρελθόν. Τα ονόματα των ξένων ομάδων στα ελληνικά είναι θηλυκά πλην του Άγιαξ και των αμερικανικών ομάδων (π.χ. οι Μιλγουόκι Μπάκς).

 85. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἀπόψε εἶναι «βαριὰ» ἡ δόλια μου καρδιά

 86. Γς said

  77:

  > Μούρη έλεγαν στο σπίτι του.

  Στόμα το λένε στο σπίτι του

 87. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «(Υποθέτω ότι στην πραγματικότητα η υπουργός δεν ήθελε να κάνει αυτή την τερατώδη σύγκριση των μπουκαλιών με τα καλάσνικοφ. Τις ίδιες μέρες είχε βρεθεί πραγματική γιάφκα με καλάσνικοφ, αλλά όχι στην ΑΣΟΕΕ παρά σε κάποιο διαμέρισμα. Η κ. Μιχαηλίδου μάλλον μπέρδεψε τις δυο υποθέσεις. Όμως, δεν ζήτησε συγγνώμη, διότι είναι άριστη).»

  Η «αριστεία» των δεξιών προέρχεται από «Κολλέγιο ή άλλα ιδιωτικά». Στη συνέχεια εξαγοράζεται μεταξύ των διαπλεκομενων. Θα επανέλθω στο θέμα.

  «Το Βαρβάκειο της εποχής αυτής ήταν υποβαθμισμένο μεν ως προς την
  υποδομή αλλά ήταν η Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή, πραγματικά πρό-
  τυπος. Είχε μεγάλο κύρος, εξαιρετικούς δασκάλους και υποδειγματικές
  διδασκαλίες που παρακολουθούσαν μετεκπαιδευόμενοι καθηγητές από
  όλη την Ελλάδα καθώς σ’ αυτό λειτουργούσε το Διδασκαλείο Μέσης
  Εκπαιδεύσεως. Τα δύο καλύτερα σχολεία για τους άρρενες ήταν το
  Βαρβάκειο και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν ήταν
  το Κολλέγιο ή άλλα ιδιωτικά. Εκείνο που έκανε το Βαρβάκειο και το
  Πειραματικό του Πανεπιστημίου πάρα πολύ καλά σχολεία, ήταν, κα-
  ταρχάς, το έμψυχο υλικό με αρχή τους καθηγητές. Είχαμε πολύ καλούς
  καθηγητές, γιατί ήταν επίζηλη θέση να τοποθετηθεί ένας καθηγητής
  Μέσης Εκπαίδευσης στο Βαρβάκειο.»

  Πηγη : 150 Xρόνια Βαρβάκειο Η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό σχολείο, Αθήνα, Νοέμβριος 2013, Α’ έκδοση

 88. Γς said

  87:
  Και το Λεόντειο Λύκειο (Σίνα) από κοντά. Τότε

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Τι έτρωγε ο Ιησούς»Don Colbert/Αμερικάνος διατροφολόγος

  …οι άνθρωποι την εποχή του Ιησού, έτρωγαν λιτά και μόνο τα απαραίτητα. Έτρωγαν υγιεινά και η διατροφή τους ήταν πλούσια σε ψάρι, σε λαχανικά σε φρούτα και σε λάδι.
  http://www.topontiki.gr/article/168389/giati-o-iisoys-apeikonizetai-leptos-shedon-liposarkos-ti-etrogan-oi-anthropoi-ton-1o

 90. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  87. Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών- Κολλεγίου Ψυχικού

  Υποψήφιοι Συναπόφοιτοι στις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές και Ευρωεκλογές 2019

  https://www.saka.gr/anakinoseis-ekdiloseis/ypopsifii-synapofiti-stis-dimotikes-periferiakes-ekloges-ke-evroekloges-2019/

 91. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  87. Νομίζω ότι στην Αθήνα στην εποχή μου 🙂 ήταν Πρότυπα: Ιωνίδειος, Βαρβάκειο, Πειραματικό Π . Αθηνών και Πρότυπος Ευαγγελική Σχολή (από το 1971)

  Πολύ καλά , σχεδόν σαν τα πρότυπα ήταν τα εξής δημόσια 6-ταξια γυμνάσια : το 10ο (αρρένων) και το 11ο (θηλέων)

  Ακολουθούσαν ως σχετικά καλά σχολεία το Κολεγειο και Αρσάκειο (τότε για κορίτσια)

 92. Γ-Κ said

  «Εικοσιμία φορές εκατομμύριο» μας κάνει;
  «Τριανταμονόχρονος» απορρίπτεται;

  —————————–

  Μπορείς να πεις «η Άρτζες Πιτέστι» ή «ο Άρτζες από το Πιτέστι» (πού τον/την θυμήθηκα!)

  :trolling mode on
  «Η Βίσουα Κρακούβα» ή «ο Βιστούλας Κρακοβίας» (< πλάκα έχει)
  :trolling mode ooff

 93. Μαρία said

  Ονομαστήρια η ονομαστική γιορτή παρα τοις κουμπάροις https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/219199_o-xepesmos-toy-hrysostomoy-b

 94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιὰ λεξιλογικὴ ἀπορία:

  Γιατὶ λέμε πολυτεχνικὸς (ἀπὸ τὸ πολυτεχνεῖο), ἐνῶ λέμε νοσοκομειακὸς (ἀπὸ τὸ νοσοκομεῖο).

  Τί λένε οἱ ἐπαΐοντες;

 95. Αγγελος said

  Ίσως γιατί το Πολυτεχνείο διδάσκει πολλές τέχνες, οπότε η παιδεία που δίνει είναι πολυ-τεχνική. Ο νοσοκομειακός εξοπλισμός κλπ. δεν μπορεί να αναλυθεί έτσι.
  Πιθανότερο γιατί απλώς αντιγράψαμε το γαλλικό polytechnique.

 96. Γς said

  91:

  Ασε μας ρε φίλε. Στο σχολείο που ανέφερα στο Σχ. 88, αποφοιτήσαμε 33 και οι 33 περάσαμε στα ΑΕΙ αμέσως.
  Την εποχή (1961) που πέρναγε ένας στους 12-13 υποψήφιους

 97. Αγγελος said

  Αμα δεν παινέσεις το σπίτι σου…
  Κι εγώ θα ήθελα να πλέξω το εγκώμιο του Κολεγίου Αθηνών (της εποχής μου), που έβγαλε μεταξύ άλλων τον Παπαδήμο, τον Σαμαρά, τον Παπανδρέου (αν και κάποιοι θα μου πουν ότι αυτό δεν είναι τίτλος τιμής 🙂 ) αλλά.. θα κρατηθώ.

 98. sarant said

  66: Θα πούμε το «εικοσιάπαξ»; Πάντως στην ανακοίνωση της αστυνομίας για τους συλληφθέντες, όπου υπάρχει κι ένας 41χρονος, ο «σαρανταενάχρονος» ακούγεται ίσαμε δέκα φορές (και εννοώ ότι έβαλα και άκουσα τον αστυνομικό που τη διάβαζε) .

  Οπότε, και σαρανταενάκις παρά…. αλήθεια τι; τεσσαρακοντάπαξ;

  81 Όπως είπε κάποιος, το καλοριφέρ είναι τρανσφόρμερ, μεταμορφώνεται σε ρομπότ που σκοτώνει.

  83-85 🙂

  91 Ισχύει. Για μια χρονιά, το 1971-2, η εισαγωγική έγινε ενιαία σε αυτά τα 4 σχολεία.

  94 Καλή ερώτηση. Ίσως και έλξη από το «τεχνικός»

 99. # 87

  Πιο πολύ και από τους καθηγητές αυτό που έκανε το Βαρβάκειο να ξεχωρίζει ήταν η φοβερή διαλογή των μαθητών. Σε εποχές που οι εξετάσεις στο γυμνάσιο ήταν και προαγωγικές, τότε μόνο οι πολύ καλοί μαθητές έδιναν τις εξαιρετικά δύσκολες εξετάσεις εκεί, οι άλλοι προ του φόβου να απορριφθούνε έδιναν αλλού εξετάσεις. Και από αυτούς (συνήθως γύρω στους 800) έπαιρναν τους 120 πρώτους. Υπήρχαν και μέτριοι καθηγητές τότε, ο πρόεδροςτης Μαθηματικής Εταιρίας Μερμήγκης δεν μπορούσε να υπολογήσει δευτεροβάθμια αν του άλλαζες τα σύμβολα και γελάγαμε που σε μια άσκηση οι ρίζες ήτανε με ρ, σε άλλη με ξ και στην άλλη με χ και δεν άντεχε τις αλλαγές γιατί τις είχε αποστηθίσει.
  Το Βαρβάκειο χάλασε κάπου μετά το 75 όταν η είσοδος γινότανε πλέον με κλήρωση και όχι με εξετάσεις.

  Θυμάμαι τον διευθυντή του (εξαιρετικού) 2ου Πειραματικού την δεκαετία του 90 απογοητευμένο από την εύνοια στην κλήρωση των δυσλεκτικών παιδιών από γονείς που δεν τα έστελναν στα διπλανά σχολεία (3ο και 10ο αν θυμάμαι καλά )

 100. Χαρούλα said

  #93 Μαρία,
  https://avant-garde.com.cy/articles/nea/istories/91-megales-stigmes-toy-arhiepiskopoy-poy-tha-sas-kanoyn-na-peite-eyrogison

  Αυτοί εκεί όμως δεν πληρώνονται από το Κράτος!😅😂😅
  Οι δικοί μας εδώ τους χρησιμοποιούν ως παράδειγμα προς αποφυγή …για να πληρώνονται από το Κράτος! Έτσι ή αλέως δηλαδής, το ράσο δεν βγαίνει χαμένο!(σόρυ Theo)

 101. Είναι τόσο τιμητικό για ένα εκπαιδευτικό σύστημα να υπάρχουν λίγα σούπερ-σχολεία με ένα σκασμό επιτυχίες και περήφανους απόφοιτους, και ένας σκασμός σχολεία δευτέρας διαλογής, των οποίων τους καλύτερους καθηγητές και μαθητές αποσπούν τα πρώτα αποδυναμώνοντάς τα ακόμα περισσότερο;

 102. Παναγιώτης Κ. said

  @85. Δημήτρη, πλήρης ενότητα στίχου και μουσικής!

 103. atheofobos said

  91

  Υπήρχε και αυτό στα πρότυπα!
  Ως απόφοιτός του δεν μπορώ να μην το μνημονεύσω.
  Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2016/09/blog-post_13.html

  81
  Δεν σημαίνει ότι αν ανήκεις στα μπάχαλα ότι δεν κρυώνεις! Φαίνεται ότι στα υπόγεια που βρέθηκαν τα καλοριφέρ δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση .Οπότε πώς να σκεφτείς με ηρεμία ξυλιασμένος εναντίον ποιού στόχου θα μπουκάρεις για να ζεσταθείς τότε με καμιά μολότοφ;

  Έχω την εντύπωση πως η Μιχαηλίδου προσπαθεί να ανταγωνιστεί τον Τσίπρα στην κοτσανολογία!
  Ο τελευταίος στα Σέρβια του Δήμου Κοζάνης. αναφέρθηκε στους 117 Εθνομάρτυρες, αποδίδοντας την εκτέλεσή τους στα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα το 1943. Μόνο που αυτοί σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά την απελευθέρωση των Σερβίων το 1912 και όχι το 1943 όπως είπε ο Τσίπρας!

 104. Παναγιώτης Κ. said

  @80. Γιάννη, τράπεζες άθλιες υπάρχουν και σε άλλες χώρες του εξωτερικού χωρίς όμως τα πανεπιστήμιά τους να έχουν άθλια εικόνα.

 105. 99 Τζι λες «Θυμάμαι τον διευθυντή του (εξαιρετικού) 2ου Πειραματικού την δεκαετία του 90 απογοητευμένο από την εύνοια στην κλήρωση των δυσλεκτικών παιδιών». Εμ εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα. Οι δυσλεκτικοί μαθητές δεν είναι μαθητές β’ διαλογής. Μπορεί να είναι άριστοι (χωρίς εισαγωγικά) αλλά θέλουν διαφορετικό χειρισμό. Κι όλα τα χρόνια μας λένε για διαφοροποιημένη διδασκαλία στην τάξη ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή αλλά και τις ιδιαιτερότητές του. Αλλά αν έχεις μια ομοιογενή ομάδα εκλεκτών, τότε μια χαρά κάνεις το μάθημά σου. Αν έχεις διάφορες περιπτώσεις μέσα όμως, το πράγμα αλλάζει.
  Και τι στην ευχή πειραματικό είσαι αν θες μόνο τους καλούς; Αν πειραματίζεσαι μόνο μ’ αυτούς τα αποτελέσματά σου δεν είναι πουθενά εφαρμόσιμα, άρα δεν έχεις λόγο ύπαρξης.

  101 Έλα ντε.

 106. mitsos said

  Πολύ μεγάλη η πιατέλα των μεζέδων σήμερα

  Καλησπέρα σε όλους

  Ως Μήτσος δηλώνω πως θα διάλεγα άλλες ονομασίες για αριθμούς τόσο μεγάλους όσο το «1066..
  Μακράν η καλύτερη περιγραφή είναι :
  «Δέκα εις την εξηκοστή έκτη»
  διότι τόσο το «εικοσιάπαξ» όσο και το «εικοσιενάκις» είναι απλά για να βάλεις τον άλλον να υπολογίζει με το βλέμμα στο ταβάνι ποια τάξη μεγέθους εννοείς …Οπότε αν ζητάς αυτό πες το «Χίλιες φορες την έβδομη δύναμη του δισεκατομμύριου» 🥴
  …….
  Η πηκτή από γουρουνοκεφαλή

  Αν είναι πυκνή πως λέγεται;
  Πυκ(νή +πηχ)τή= Πυκτή

  και εκεί που κάθεσαι και απολαμβάνεις ξαφνικά ένας φονερός θόρυβος που σου κόβει τα ήπατα . Κοιτάς πισω σου τι να δεις ; Είχε πέσει πυκνό , πηχτό και βαρύ το σκοτάδι 🙄

 107. mitsos said

  Γιατί δεν δουλεύει η εντολή για εκθέτη ?

 108. Παναγιώτης Κ. said

  Μα και από το δικό μου σχολείο στα Γιάννενα, όσοι δώσαμε εξετάσεις,περάσαμε.
  Είναι αυτό ένα επιχείρημα που πέφτει στο τραπέζι για να «αποδείξει» ότι τότε τα πράγματα στην εκπαίδευση ήταν καλύτερα.
  Θυμάμαι όμως πολύ καλά ότι στην Α΄Γυμνασίου ήταν 6 τμήματα και στην ΣΤ΄ μόνο 2.
  Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε το ισχυρό φιλτράρισμα που έγινε.
  Εκτός όμως από αυτό το επιχείρημα υπάρχει και ένα ακόμα: Στις μεγάλες πόλεις λειτουργούσαν φροντιστήρια όπου γινόταν η πραγματική προγύμναση των υποψηφίων.
  Κατά συνέπεια, είχαμε καλύτερα αποτελέσματα στα σχολεία των μεγάλων πόλεων από αυτά των κωμοπόλεων.

 109. Γς said

  97:

  >Κι εγώ θα ήθελα να πλέξω το εγκώμιο του Κολεγίου Αθηνών (της εποχής μου), που έβγαλε μεταξύ άλλων τον Παπαδήμο, τον Σαμαρά, τον Παπανδρέου

  κι εγώ της Λεοντείου (της εποχής μου), που έβγαλε μεταξύ άλλων τον Χριστόδουλο, τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον Μίμη Πλέσσα … Ηλία Ψινάκη, Πάνο Καμμένο κλπ

 110. gbaloglou said

  «αν και κατά πάσα πιθανότητα απλώς είχαν ξεμείνει από κάποιο πάρτι»: αχ αυτά τα περίφημα ‘μεταφοιτητικά’ (και μεταμεσονύχτια) πάρτι … με τα θηριώδη ηχεία που κρατούν την γειτονιά σε υποχρεωτική αγρυπνία… [Ποια γειτονιά, αφού λαμβάνουν χώρα εντός πανεπιστημίου; Ε, η μουσική είναι τόσο δυνατή που ακούγεται πολύ και εκτός πανεπιστημίου, στην πλατεία της Ροτόντας στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα. (Πως;! Άνθρωποι με φυσιολογικές ώρες ύπνου τολμούν να ζουν εκεί;! «Ροτόντα σπασ’ την πόλη» είχε γράψει κάποιος χαραμισμένα ευφυής σε κάποιον τοίχο…)]

 111. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >> …της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας.
  – Αφού δεν είπε της …εδώδιμης, να είμαστε ευχαριστημένοι! 🙂

  >> …άκουσα από κανέναν να μας λέει ότι έχει αρνητική εικόνα λόγω…
  – Ήθελα να’ξερα: Δεν δυσκόλεψε τον ίδιο τον κ. υπουργό (ή όποιον άλλον είπε ή έγραψε κάτι τετοιο); 🙂
  Με τη σύνταξη αυτή θα περίμενε κανείς ερωτηματική φράση:
  …άκουσα(τε) από κανέναν να μας λέει ότι έχει αρνητική εικόνα λόγω…;

  >> …την διάλυση του πυκτού σκοταδιού της αμαρτίας…
  Μην τον βαράμε, βρε παιδιά, τον αρθρογράφο του in.gr! Ήθελε να γράψει πτυκτού (=πτυχωτού, πτυσσόμενου -παρά τοις αρχαίοις) σκοταδιού. Ως γνωστόν η αμαρτία έχει πολλές πτυχές… 🙂

 112. Μαρία said

  98 τέλος
  Ιστορικά το επίθετο πολυτεχνικός προηγείται του πολυτεχνείου. Ιδρύθηκε το 1837 ως Σχολείον Πολυτεχνικόν δηλαδή polytechnique όπως έγραψε ο Άγγελος.
  http://www.asfa.gr/idrima/istoria

  https://www.ntua.gr/el/ntua/history-of-ntua

 113. # 105

  Εχω ξαναγράψει πως στα τεχνικά και (ελάχιστα) γενικά λύκεια είχα από έναν μαθητή δυσλεκτικό στην τάξη και δεν αντιμετώπισα πρόβλημα, μάλιστα όλοι αυτοί οι μαθητές έγραψαν κανονικά εξετάσεις με τα άλλα παιδιά. Στο Πειραματικό όμως με 25-30 παιδιά στο τμήμα και κατα μέσο όρο 7 δυσλεκτικά στο τμήμα τα είχα παίξει γιατί αν ασχολιόμουνα με αυτά δεν έμενε χρόνος για τα άλλα παιδιά που είχαν πολύ καλό επίπεδο και λογικά ζητούσαν από τον καθηγητή να τρέξει». Και επειδή, ματζόριτυ ρούλς που λέμε στην Φωκίδα κάπου στον Δεκέμβρη υπέκυψα στις απαιτήσεις της πλειοψηφίας.

  You can have your cake and eat it too, λέει ο Ντύλαν σ’ ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια παρότι γράφτηκε για μια ταινία που βγηκε στις οθόνες κάποιους μήνες πριν το παραδώσει και έτσι φάνηκε η διαφορά θεωρίας και πράξης…

 114. 108 Μπααα. Εμείς ήμασταν 14 μαθητές στο πρακτικό και πέρασαν σε ΑΕΙ – ΚΑΤΕΕ οι 11 ( ένας τον επόμενο χρόνο γιατί έμεινε μετεξεταστέος για Σεπτέμβρη!) Ο άλλος πήγε για σχολές Ναυτικού (άρα με τα σημερινά δεδομένα πέρασε κι αυτός) ενώ οι άλλοι δυο δεν έδωσαν εξετάσεις. Σχολείο της επαρχίας (Πλωμάρι), φροντιστήριο κάναμε – όσοι κάναμε – μόνο τα καλοκαίρια μετακομίζοντας στην Αθήνα (έτσι κι αλλιώς δίναμε εξετάσεις στον Πειραιά) ή στη Μυτιλήνη. Τώρα, για το κλασσικό από δίπλα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά 🙂
  Αλλά κι εμείς από 85 μαθητές στην πρώτη (που δεν ήμασταν όλοι οι απόφοιτοι δημοτικού της περιοχής αφού περνάγαμε με εξετάσεις στο Γυμνάσιο) στην Γ’ Λυκείου αποφοιτήσαμε λιγότεροι από 50 (εμείς μετά τη Ε’ Γυμνασίου πήγαμε Γ’ Λυκείου).

  Α! Και μιας και βλέπω τα γράμματα που έβαλα για τις τάξεις! Μου την σπάει που βλέπω την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια να γράφονται Α/βάθμια και Β/βάθμια (κι όχι Π/βάθμια και Δ/βάθμια αντίστοιχα) ενώ οι ακόμα μεγαλύτερες συντμήσεις είναι σωστές: ΠΕ και ΔΕ. Ξέρει κανείς πώς προέκυψαν (και μένουν); Το βλέπετε σωστό;

 115. Μαρία said

  100
  Θα πληρώνονται. Το αναφέρει κι ο Πιερίδης.

  Ψηφίστηκε ο νόμος για την επιχορήγηση της μισθοδοσίας κληρικών https://www.sigmalive.com/news/local/595295/psifistike-o-nomos-gia-tin-epixorigisi-tis-misthodosias-klirikon

 116. Μαρία said

  108
  Να τονιστεί το «όσοι …». Το απολυτήριο του γυμνασίου είχε τότε αξία στην αγορά εργασίας.

  114
  Ενώ εμείς απ’ την Α Λυκείου πήγαμε στην Ε Γυμνασίου 🙂

 117. Μαρία said

 118. Πέπε said

  @77:
  Γιάννη, και στα παλιόλογα αλλά όχι μόνο. Κρίνοντας από το δικό μου παιδικό περιβάλλον, θεωρώ αυτονόητο ότι ενήλικες που μεταξύ τους μιλάνε για κώλους, στα παιδιά θα πουν «πωπός» αλλά, επιπλέον, *και* μεταξύ τους θα πουν «πωπός» όταν είναι μπροστά τα παιδιά.

  Ο κώλος δεν είναι παλιόλογο, είναι μια φυσιολογική λέξη για ένα φυσιολογικό πράγμα. Ωστόσο, είναι μια λέξη που δε χωράει παντού. Μια κοινωνική σύμβαση (ξέρω ότι κάποιοι θα τη χαρακτηρίσουν υποκριτική, αλλά δε συμφωνώ) έχει αποφασίσει ότι στο Α περιβάλλον λέμε κώλος, στο Β πωπός, στο Γ οπίσθια.

  Απροπό:

  Πάει η γριά στον γιατρό και της δίνει ένα υπόθετο. Γυρίζει σπίτι.
  -Τι σου είπε γριά ο γιατρός;
  -Μου ‘δωσε ένα χαπάκι γέρο μου.
  -Και πότε θα το πάρεις, πριν ή μετά το φαγητό;
  -Α, δε μου ‘πε.
  -Πάρ’ τον τηλέφωνο να τον ρωτήσεις.
  -Μα να τον ενοχλήσω; Θα με βρίσει.
  -Όχι πάρ’ τον.
  Παίρνει τηλέφωνο.
  -Τι σου είπε;
  -Ότι λαμβάνεται από το ορθό.
  -Δηλαδή;
  -Δεν ξέρω.
  -Πάρ’ τον να σου εξηγήσει.
  -Μα θα με βρίσει.
  -Όχι πάρ’ τον.
  …Ο γιατρός της εξηγεί ότι πρέπει να το βάλει στον πρωκτό της, δεν καταλαβαίνει, ξαναπαίρνει, της λέει να το βάλει στην έδρα της, κλπ.. Ο γέρος εκεί, ξαναπάρε και ξαναπάρε.
  -Γιατρέ μου συγγνώμη που ξαναενοχλώ, αλλά πού ακριβώς θα το βάλω είπατε;
  -Στον κώλο σας κυρία μου.
  -Τι σου είπε γριά ο γιατρός;
  -Ε, δε σ’ το ‘πα ότι θα μ’ έβριζε στο τέλος;

  …Τέλος πάντων, για το θέμα:

  Δεκτές όλες σου οι επιφυλάξεις Γιάννη, αλλά αυτό που ακούω συχνά να ΜΗ γίνεται σήμερα από γονείς (να ελέγχουν πότε θα πούνε κώλος και καραφλός και πότε πωπός και φαλακρός) το ακούω και σε αστικές οικογένειες. Όχι στου Αντώνη Μπενάκη, τόσο αστικές, αλλά τέλος πάντων σε σπίτια που οι γονείς ασκούν αστικά επαγγέλματα κι έχουν σπουδάσει, και ψάχνουν στο ίντερνετ τι είναι καλύτερο για το παιδί τους, και του παίρνουν βιβλία κλπ κλπ.

 119. Πέπε said

  114
  Εμένα μου φαίνεται λογικό το Α/θμια, Β/θμια. Γούστα είναι αυτά… 🙂

  (νομίζω έτσι το βλέπω συνήθως, χωρίς τη συλλαβή «βα», αν και βέβαια δεν είναι εκεί το θέμα)

 120. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ένα σχόλιο μου έχει κρατηθεί…..

 121. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Η πορσε με μισεί 🙂

 122. Πέπε said

  118 συμπλ.:

  Κι ένα παράδειγμα ακόμη πιο ανώδυνο (εννοώ άσχετο από «κακές» λέξεις):

  Μεταξύ ενηλίκων είναι πιο συνηθισμένο τώρα παρά πριν μια γενιά να λέμε εκφράσεις όπως «πάω να την πέσω». Παλιά ήταν μάγκικο, τώρα είναι πολύ πιο κοινό. Αν όμως πεις στο παιδάκι «ώρα να την πέσεις» ή «και τώρα ησυχία, ο μπαμπάς/η μαμά θα την πέσει για μια ωρίτσα», θα μάθει απλώς ότι αυτό σημαίνει ξαπλώνω, και θα του διαφύγει η πληροφορία ότι σημαίνει μεν ακριβώς αυτό αλλά δε λέγεται παντού και πάντα.

  Γενικά, όταν έχεις παιδιά στην ηλικία που μαθαίνουν να μιλούν (μια ηλικία που κρατάει πολλά πολλά χρόνια), πρέπει να είσαι σε διαρκή εγρήγορση σ’ ό,τι αφορά τον δικό σου λόγο. Ε, αυτή η εγρήγορση νομίζω ότι συνηθιζόταν περισσότερο παλιότερα.

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η φίλη μου η Μίνα ήταν εξαιρετική οδηγός, δεξιοτέχνης, καλλιτέχνης του τιμονιού.»
  Δεξιοτέχνης και καλλιτέχνης είναι η φίλη του Γιάννη Χάρη. Η πολυτυπία στα θηλυκά ουσιαστικά που λέγαμε. Δεξιοτέχνης ή δεξιοτέχνισσα; Καλλιτέχνης, καλλιτέχνις ή καλλιτέχνιδα; Γιατί δεν μας πάει το δεξιοτέχνιδα και το καλλιτέχισσα; Γιατί ο Γιάννης Χάρης επέλεξε τα αρσενικά ουσιαστικά;
  https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/219204_o-niki-laoynta-kai-panta-ta-dikaiomata

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλλιτέχνισσα, διορθώνω.

 125. voulagx said

  #116: Εμεις ομιλωντας δημοσιογραφικώς, εισηλθαμε στην Α’ Γυμνασιου, διήλθαμε ολες τις ταξεις του Γυμνασιου και εξηλθαμε της ΣΤ’ Γυμνασιου. 🙂

 126. Jago said

  Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι περίεργο τρένο για το πόσα αγγλικά γνωρίζει γιατί θυμάμαι πριν χρόνια που σου είχα στείλει μεζεδάκι για το περίφημο «red herring». Σηκώνω τα χέρια μου ψηλά για το αν του τα μεταφράζουν ή του ξεφεύγουν του ίδιου.

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/25/meze-101/

 127. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ένα ακομη σχόλιο μου έχει κρατηθεί…..

  Δακτυλος των αποφοιτων του Κολεγιου ;

 128. Jago said

  @127 Αφού κλασικά ο Νικοκύρης τα Σάββατα διακοπεύει, σήμερα έβγαλε στο ΦΒ φωτογραφίες από τις Αρδέννες με τάφους στρατιωτών, κάνε υπομονή.

 129. Μαρία said

  ΘΑ είναι, κύριε Μπάμπη https://en.wikipedia.org/wiki/Roula_Khalaf

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  123 –> «Η φίλη μου η Μίνα ήταν εξαιρετική οδηγός, δεξιοτέχνης, καλλιτέχνης του τιμονιού.»

  Χωρίς να έχω τίποτα προσωπικό εναντίον του κ. Γιάννη Χάρη, έως τώρα μου ήταν κάπως αντιπαθής. Αιτία; το ότι συνεχώς βάλλει αναιτίως και αδικαιολογήτως κατά του κουφαίου και αρίστου γλωσσολόγου της νεώτερης Ελλάδας, … σωστά καταλάβατε, του κ. Μπάμπ-εως εννοώ! 😜

  Σήμερα όμως κατέταξα και τον κ. Γ.Χ. στους εκλεκτούς και αγαπητούς φίλους. Όλα όσα είπε, αλλά αυτό ειδικά για το τσιγάρο, έγραψε, ταυτίζομαι απόλυτα μαζί του. Είμαι μανιώδης καπνιστής και σέβομαι απολύτως τον νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο μπορεί να καταφύγει ένας πολίτης για να διεκπεραιώσει οποιαδήποτε υπόθεσή του. Όμως η απαγόρευση στα καφενεία και στις καφετέριες θίγει τα νόμιμα δικαιώματα μερίδας πληθυσμού. Θα μπορούσε απλά ο νόμος να προβλέπει ότι τα εν λόγω καταστήματα να έχουν εμφανή προειδοποίηση αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα. Έλα μου όμως που οι μή καπνιστές είναι τόσο μίζεροι – συγγνώμη για το χαρακτηρισμό, αλλά έτσι είναι – που δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε ένα τέτοιο κατάστημα. Αλλιώς η ελεύθερη αγορά θα είχε γεμίσει από ιδρύματα… 🤪 μή καπνιζόντων.

  Ένας ακόμη λόγος που συμπάθησα τον Γ.Χ. είναι ότι έβαλε μουστάκια στην ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΣΣΑ και καλιτέχνισσα φίλη του. Εν αναμονή της απόλαυσης να τον… κράξει ο φίλος του ο Νικοκύρης στα επόμενα μεζεδάκια!!! 🤣

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  130 –> κουφαίου, κορυφαίου ρε γμτ

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  131: Χμ! Για διάβασε κι αυτό, Κώστα☺:
  https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/216419_ma-ki-emas-giati-mas-aresei

 133. Μαρία said

  130
  Ο Χάρης θα επιθυμούσε την απαγόρευση του καπνίσματος και σε ανοιχτό χώρο. Ρωσία θέλει να μας κάνει.

  «Και η απαγόρευση του καπνού σε κλειστό χώρο είναι καταρχήν μια μέση λύση.» https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/218279_apagoreyetai-kapnizein-apagoreyetai-ptyein

  Δεν θα ξεχάσω που πριν απο χρόνια, όταν βγήκα έξω να καπνίσω ως νομοταγής, ήρθε και με μάζεψε ο σερβιτόρος!

 134. 133 Γιατί, στη Ρωσία δεν καπνίζεις ούτε έξω; Μόνο σπίτι σου; Κύριε των δυνάμεων!

 135. Γς said

  124:

  >Καλλιτέχνισσα, διορθώνω.

  Γράψε [μπιπ]

 136. Μαρία said

  135
  Στην Πετρούπολη στα καφέ, εστιατόρια κλπ ούτε στα τραπεζάκια έξω. Σε μπαρ, ξενοδοχεία και σε κάποια σημεία στα πεζοδρόμια υπάρχουν μεγάλα σταχτοδοχεία, όπου στέκεσαι και καπνίζεις. Μπορεί δίπλα να υπάρχει και κάδος σκουπιδιών.
  Στη Μόσχα στα τραπεζάκια έξω είναι πιο χαλαρά.

  Νομίζω οτι το ίδιο ισχύει και στη Δανία.

 137. Πέπε said

  137
  Στη Σόφια, στο αεροδρόμιο, έχει απέξω ένα χώρο ανοιχτό με τασάκια και ταμπέλες «Smoking area». Κάπνιζα και βημάτιζα ασκόπως, μέχρι που παρατήρησα ότι εκεί που είχα βρεθεί, λίγα μέτρα παρακάτω (έξω φυσικά ακόμη) έγραφε «Non smoking area».

  Σημειωτέον ότι οι Βούλγαροι, απ’ όσο παρατήρησα, καπνίζουν γενικά πολύ. Αλλά πολιτισμένα – ούτε παραβιάσεις κλειστών χώρων είδα, ούτε γόπες στο πεζοδρόμιο.

 138. ΚΩΣΤΑΣ said

  132 – 133
  Τί, λέει και ξελέει; Α! δεν πάμε καλά, τον ξαναβάζω σε καραντίνα 😉

  Έχω τρελάνει τον ευρύτερο κοινωνικό μου περίγυρο. Δεν ξαναψηφίζω Μιζοτάκη (κλεμμένο από τον Νικοκύρη 😂 ) τους λέω. Όταν με ρωτάνε γιατί; Παραβιάζει το ιερό μας δικαίωμα του καπνίσματος, τους απαντώ. Και πραγματικά τους έχω αποσυντονίσει. Πάω σε καφετέριες που έχουν απέξω τραπεζάκια – σκαμπώ. Χωρίς εμένα δεν κάνουν και με ψάχνουν.

 139. aerosol said

  Πάντως, τώρα που υπάρχει εναλλακτική, είναι ντροπή και έγκλημα να αντιμετωπίζεται νομικά με τον ίδιο τρόπο το άτμισμα με το κάπνισμα. Το οποίο ήταν πανευρωπαϊκή (νομίζω) πρωτοπορία της υπουργείας Ξάνθου – Πολάκη.

 140. Μαρία said

  139
  Δεν ξελέει. Εσύ τον παρερμήνευσες όπως άλλωστε και τον Κυριάκο 🙂

 141. Μαρία said

  140
  Κι όμως απ’ το άτμισμα ήδη έχουμε θανάτους. Χώρια που το ντουμάνι κι η μυρωδιά, συχνά πολύ γλυκερή, ενοχλεί και μένα που καπνίζω.

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κόψτε το το ρημάδι. ☺ Αν εφαρμόστεί ατέγκτως ο νόμος, θα χωρίσουνε ζευγάρια, θα χαλάσουνε φιλίες. ☺

 143. voulagx said

  #139: Η λυση ειναι μία, ανεξαρτητη Μακεδονια ( και η Θρακη μεσα, δεν θα χαρισουμε την ΣΕΚΑΠ).
  Επισημος τιτλος: Φουμιστη Μακεδονια, διεθνως: Mavedoine Fumee (MF)

 144. ΚΩΣΤΑΣ said

  141 Για τον Κυριάκο δεν υπάρχει παρερμηνεία. Βέτο θα βάλει άμα δεν κάθονται καλά και κάνουν ζαβολιές. Όχι ότι είναι αντίθετος γενικώς με την ένταξή τους στη ΕΕ.

  Αλλά τελικά τί μου νιάζει εμένα; αφού έτσι κι αλλιώς δεν τον ξαναψηφίζω; 🤗

 145. ΚΩΣΤΑΣ said

  144 Είμαι μέσα, να κάνουμε και συλλαλυτήρια με αναμμένα σέρτικα τσιγάρα και πούρα! 😉

 146. Χαρούλα said

  Καπνιστές ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!
  Ένας είναι ο εχθρός ο αντικαπνιστικός!
  Ο αγώνας τώρα, οργανώνεται!
  Εμπρός της γης οι στερημένοι!

  καληνύχτα ΚΩΣΤΑ και λοιποί συναγωνιστές

 147. ΣΠ said

  Ήρθα για λίγο αλλά φεύγω. Ντουμάνιασε το ιστολόγιο. 🙂

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος σ’ αυτό το ιστολόγιο; ☺
  Κι ένα ποίημα αφιερωμένο στους καπνιστές σχολιαστές…

  Παντελής Μπουκάλας, «Καπνός αι ημέραι μου»

  Μα τι θαρρούν οι άκαπνοι.
  Πώς έτσι απλά κόβεται το ρημάδι τάχα υπόθεση δαχτύλων και συνήθειας;
  Πώς σημαδεύεις με την κόκκινη γραμμή ένα τσιγάρο το κυκλώνεις και καθαρίζεις απαγορεύειςαποκλείειςοστρακίζεις;
  Χορτάρι λένε πώς καπνίζουμε ή χαρτί; Λέξεις καπνίζουμε. Και ιστορίες.
  Όσες μας δόθηκαν ακέραιες να πανηγυρίζουν κι όσες απόμειναν χλομές.
  Φιλιά και λέξεις. Παρέες γέλια ανέκδοτα τραγούδια μοιρολόγια κρασί και τσίπουρο φαρμάκια γονατισμένες μνήμες κομμένους δρόμους όνειρα διψαλέα ηττημένα όνειρα πρόσωπα ανεπίστροφα το τρέμουλο του πρώτου αγγίγματος τον τρόμο του στερνού.
  Αυτά ο καπνός μας αυτά το σήμα του το ευανάγνωστο. Καν σπίρτο δεν χρειάζεται καν αναπτήρας. Αρκεί μια σπίθα τοσηδά απ’ την τριβή του νου στης μνήμης μας την πέτρα πάνω.
  Γερνάει ωστόσο ο καιρός αγκομαχάει το αίμα μαχαίρι λένε οι γιατροί ρουφώντας τον καπνό τους απολαυστικά. Μαχαίρι. Πού το πρόβλημα. Θα υπάρχουν πάντοτε ιστορίες να καπνίζουμε από μέσα μας – ή, σε άλλα ελληνικά, ωμότερα θα υπάρχει πάντα βίος για να ζήσουμε από μέσα μας. Πλην κάποτε καπνίζουμε τον εαυτό μας να καπνίζει ποζάροντας σε άφαντο καθρέφτη ντυμένοι ύφος μελαγχολικό, περίσκεπτο. Αλλά και τότε την αλήθεια μας καπνίζουμε, μόνο δεν έχει αίμα ο καπνός. (Από τη συλλογή «Ρήματα», εκδ. Άγρα, 2009)

 149. loukretia50 said

  Μερσί Δάσκαλε, αυτό για σένα!
  Αλερτ : είναι βαρύ χαρμάνι!

  «… I smoke my friends down to the filter
  But I feel much cleaner after it rains…»
  Tom Waits https://youtu.be/zkj_ov_0LA4 Little Drop Of Poison

  ΣΠ
  Το διαχρονικό πρόβλημα του καπνίσματος ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια σ΄όλο τον κόσμο https://youtu.be/E_ODm_JQLkw πχ στην Ινδία !

 150. Γιάννης Ιατρού said

  Να, αυτός ο καπνιστής😋😎 δεν πλήρωσε κι εισιτήριο για το Μετρό… (Είναι κι ανορθόγραφος 🙂 )

 151. Γιάννης Ιατρού said

  Ουπς!, αυτός εδώ

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μ’ αρέσουν πολύ τα αστεία των καπνιστών για το κάπνισμα.☺ Τουλάχιστον γνωρίζετε οι εδώ καπνιστές πως είστε εθισμένοι σε ένα από τα πιο σκληρά ναρκωτικά, την νικοτίνη;
  Δεν είμαι αντικαπνιστής αλλά εδώ και πολλά χρόνια, έχω περιορίσει στο ελάχιστο τις εξόδους σε καφετέριες γιατί εκεί οι περισσότεροι καπνίζουν και εκτός που μ’ ενοχλεί πολύ, μετά βρωμάνε τα ρούχα μου τσιγαρίλα.
  Προσωπικά θα παραδεχτώ τον καπνιστή που όταν του πεί ο γιατρός πως έχει καρκίνο και πρέπει να το κόψει, θα του απαντήσει, δεν με νοιάζει και θα συνεχίσει το κάπνισμα. Μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει κανέναν και γνώριζα πολλούς καπνιστές με καρκίνο.

 153. loukretia50 said

  Απουσιολόγε, κάτι σου ξέφυγε!

 154. Γιάννης Ιατρού said

  154: ?? Τι ρε Λουκρητία;

 155. loukretia50 said

  155. …λένε «ρε» μια εξήντα φεύγα?

 156. Γιάννης Ιατρού said

  156: Σ΄είχα για μικρότερη 🙂

 157. loukretia50 said

  157. …μικροδείχνω!

 158. Γιάννης Ιατρού said

  158: 👍💚🍷🎈 Ε, ναι!

 159. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  97. Για τα παιδιά των λεφτάδων . Στο Κολέγιο είχα εισαχθεί στην Γ ή Δ δημοτικού , αλλά επειδή δεν έλαβα πλήρη υποτροφία 🙂 , τα δίδακτρά ήταν ο μισός μισθός του πατέρα, όποτε,….
  Όπως αρκετοί Αθηναίοι/ες πήγαμε σε πολύ καλά δημόσια σχολεία ( η αδελφή μου στο 11ο (θηλέων)) , ζήσαμε μέσα στην Αθήνα ως μαθητές και εισαχθήκαμε στις δυσκολότερες τότε Σχολές ( Νομική Αθηνών (η αδελφή) και Ε.Μ.Π.). Άλλα το ίδιο συνέβη με χιλιάδες μαθητές Δημόσιων Σχολείων της Επαρχίας.

  Το έγραψαν και στο λεύκωμα του Βαρβακειου (βλ. 87)
  ¨»Τα δύο καλύτερα σχολεία για τους άρρενες ήταν το Βαρβάκειο και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν ήταν το Κολλέγιο ή άλλα ιδιωτικά. »

  Ειλικρινά δεν ζηλεύω κανέναν από τους αποφοίτους του Κολεγίου που θεωρούσαμε πλούσια παλιόπαιδα με τα λεφτά του μπαμπά, της μαμάς, …, του παππού, τη γιαγιάς. Κοιτώντας το ΥΓ βλέπω ότι οι περισσότεροι ήταν/ειναι εξουσιαστές αρκετοί της χειρότερης μορφής. Αν ως έφηβοι τύχαινε να παίζαμε ποδόσφαιρο θα είχα δείρει 🙂 με άνεση μερικούς απ’ αυτούς. Και οι πιο «αλήτες» συμμαθητές μας θα τους γιαούρτωναν (με πλαστικό* κεσέ => έργω εξυβρίσει).
  *με πήλινο κεσέ είναι σωματική βλάβη

  ΥΓ […]

  » Εκατοντάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί έχουν περάσει από τα θρανία του, όπως και οι γόνοι τους αποδεικνύοντας ότι το Κολλέγιο Αθηνών αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ παιδείας για την ελληνική άρχουσα τάξη.
  […]
  Η αφρόκρεμα

  Μεγάλη μάχη διεξήχθη και ανάμεσα στους υποψηφίους για το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο τελικά εξελέγησαν αρκετά γνωστά πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων, των media και της πολιτικής, όπως ο αθλητικογράφος Αντώνης Κατσαρός, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας «Μέλισσα» Τίνα Κίκιζα, η πρώην υποψήφια βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Β’ Αθηνών Ιωάννα Γκελεστάθη, ο οικονομολόγος Ίων Τσάκωνας, το παλιό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Σακελλαριάδης και η επιχειρηματίας Μέλη Ξένου.
  Πάνω από τις κάλπες πέρασε όλη η αφρόκρεμα της πολιτικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, αλλά και οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, οι οποίοι ως απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών παραμένουν κοντά στα δρώμετα του συλλόγου τους. Εξάλλου, από το ιστορικό εκπαιδευτήριο της πρωτεύουσας πέρασε η πλειοψηφία της οικονομικής, επιχειρηματικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ελίτ της χώρας. Μεταξύ άλλων μαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απόγονος των ιδρυτών του σχολείου Εμμανουήλ Μπενάκη και Στέφανου Δέλτα, οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Γιώργος Παπανδρέου, ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης, οι εφοπλιστές Νίκος Τσαβλίρης, Στάμος Φαφαλιός και Νικόλαος Μαυριδόγλου, ο κοσμηματοπώλης Αντώνης Βουράκης και οι ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, αλλά και ο σημερινός δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης.

  Τραπεζίτες και πρώην υπουργοί στα ίδια θρανία
  Εκτός από τον σημερινό πρωθυπουργό στα θρανία του Κολεγίου Αθηνών έμαθαν «γράμματα» αρκετά πολιτικά στελέχη, που τις τελευταίες δεκαετίες πέρασαν από κομβικές θέσεις ευθύνης, όπως ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Στέφανος Μάνος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και πολλοί άλλοι πρώην υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Χρήστος Φώλιας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών το 1980. Συμμαθητές του την ίδια χρονιά ήταν οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς και Νίκος Στραβελάκης. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος, ο τραπεζίτης Γιώργος Τανισκίδης, αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης. Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος αποφοίτησε το ’61, ενώ δέκα χρόνια μικρότεροί του στην τάξη του 71, ήταν οι Πέτρος Δούκας, Γιώργος Κύρτσος και Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Ο σημερινός πρόεδρος του Κολεγίου, αδερφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς, αποφοίτησε το ’67 και ο Μιχάλης Λιάπης το’69. Ένα χρόνο πριν από τον Λουκά Παπαδήμο, το 1965 αποφοίτησε ο αείμνηστος διοικητής της ΕΤΕ Μιχάλης Βρανόπουλος. Ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Νίκος Εμπέογλου αποφοίτησε το 1955, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος το 1976 και ο πρόεδρος των επιχειρήσεων ακτοπλοΐας Απόστολος Βεντούρης το 1983. Απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών είναι και ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, η βουλευτής της ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου, ο πρώην υπουργός Σπ. Ταλιαδούρος, ο πρώην υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δήμας.
  […]
  https://www.fpress.gr/themata/story/12389/poioi-politikoi-kai-epixeirimaties-sfazontai-gia-to-kollegio-athinon

 160. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  101-105 Εμ….

  110 Ωραίο λογοπαίγνιο όμως!

  120 Πράγματι, κι εγώ βρήκα τη μέρα να λείπω

  123 Πες του τα

  127 Μισό λεπτό, ένα βρίσκω κρατημένο, όχι δύο

  140 Νομίζω ότι γενικά το άτμισμα εξομοιώνεται με το κάπνισμα σε πολλές χώρες.

 161. Μαρία said

  «Τον Ιάσων Πιπίνη», Στραβελάκης του κολεγίου.

 162. Pedis said

  # 160 – Κολλέγιο: διαμόρφωση και διατήρηση των ισχυρών λόμπυ σε όλους τους τομείς εξουσίας. Οι απόφοιτοι είναι ή μπορούν να έρθουν σε επαφή και μέσω διαφόρων ενεργών (εννοώ των επίσημων) καναλιών του σχολείου. Ο Κούλης ξέρει …

 163. Pedis said

  Σχετικά με το πόσο ασταθή ήταν στην πράξη τα στάνταρντς του κολλεγίου δείτε ότι απόφοιτοι του ηταν οι δύο Καψήδες, ο μεγάλος και ο βλάκας …

  Κι αυτά στις χρυσές εποχές … τώρα, λένε, έχει πέσει αρκετά το επίπεδο.

 164. Μαρία said

  Στον κατάλογο του Αφώτιστου να προστεθεί κι η Δόμνα Μιχαηλίδου.

  164
  Η χρυσή εποχή πρέπει να ήταν του Άγγελου, όταν πολύ καλοί καθηγητές δεν μπορούσαν λόγω φρονημάτων να διοριστούν στο δημόσιο.

 165. Pedis said

  # 165 – σωστά. υπήρχε και μπρέιν ντρέιν από τα φτωχόπαιδα και μεγάλο πουλ από γόνους (αρσενικούς) της αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας τάξης με οικονομικές δυνατότητες και θέληση/απόφαση/προτροπή/κίνητρο ανάδειξης να βάλουν κώλο κάτω. Υπήρχαν και οι γόνοι του «Θεμιστοκλέους, βεβαίως-βεβαίως» που σέρφαραν τα έτη …

 166. Pedis said

  άλλοι προετοιμάζονταν για τις εξετάσεις στις Σχολές της ημεδαπής κι άλλοι έφευγαν κατευθείαν για κείνες της αλλοδαπής και αρκετοί επέστρεφαν με μάστερ και λοιπές χάντρες για τους ιθαγενείς, για να διοικήσουν …

 167. Μαρία said

  166
  Το κολέγιο της Θεσσαλονίκης έδινε και υποτροφίες σε φτωχά παιδιά της επαρχίας και τα φιλοξενούσε στο οικοτροφείο του.
  Ξέρω άνθρωπο που στο δημοτικό ζούσε σε επαρχιακό ορφανοτροφείο, μετά εσωτερικός στο κολέγιο και μετά σπουδές στην Αμερική πάλι με υποτροφία.

 168. aerosol said

  #142
  Εμφατικά ΟΧΙ, Μαρία.
  Δεν έχουμε θανάτους από το άτμισμα ή την χρήση υγρών που προορίζονται για καπνιστές -δεν έχουμε εδώ και 10 χρόνια, με δεκάδες εκατομμύρια ατμιστές ανά τον κόσμο που σταμάτησαν να καπνίζουν με αυτό τον τρόπο.
  Έχουμε θανάτους απο κάποια υγρά με έλαιο κάνναβης, που προορίζονται για να φτιαχτείς, φτιαγμένα στη μαύρη αγορά, νοθευμένα με διάλυμα βιταμίνης Ε (!) το οποίο μετατρέπεται σε δηλητήριο με την θέρμανση. Αλλά αυτό δεν θα το μάθεις από τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα. Ακόμα και στις ΗΠΑ ο ίδιος ο FDA το αναγνωρίζει, πολλοί γιατροί το γνωρίζουν, πολλοί δημοσιογράφοι το γνωρίζουν, ιθύνοντες το επισημαίνουν δημόσια, επεξηγηματικά άρθρα γράφονται, αλλά το «σκάνδαλο» και βολεύει και πουλάει περισσότερο.

  Η μυρωδιά σε κάποια είναι ουδέτερη, σε άλλα γλυκερή (σε άλλα κάνει σουξέ στους γύρω), εξαρτάται από το υγρό. Όπως και σε πολλά γυναικεία αρώματα -αλλά δεν τα απαγορεύει κανένας νόμος. Σε όλα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και κοινωνικά ορθή χρήση, το πολύ ντουμάνι είναι ανώριμη κίνηση. Αλλά όταν μπορείς να αποφύγεις αρκετά εκατομμύρια θανάτων, αποτελεί έγκλημα η εξίσωσή τους και η ατόφια καταπολέμηση. Απλά φτιάχνεις λογικούς κανόνες.

  #161
  Η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία κάνει σαφή διαχωρισμό, καλώντας σε διαφορετική αντιμετώπιση. Μέχρι πέρυσι (που παρακολουθούσα στενά τις νομικές εξελίξεις) είμασταν οι μόνοι στην ΕΕ. Νομίζω και συνολικά στην Ευρώπη. Το οποίο συμβαίνει εύκολα, αν έχεις σύμβουλο πνευμονολόγο με αλυσίδα ιατρείων διακοπής καπνίσματος (τα οποία μένουν χωρίς πελάτες). Ενώ «δεν γνωρίζεις» πως μια από τις μεγαλύτερες αυθεντίες παγκοσμίως στο θέμα είναι Έλληνας καρδιολόγος, τον οποίο στο εξωτερικό οι καλούν για σύμβουλο. Ενώ πανηγυρίζεις για μείωση καπνιστών στην Ελλάδα, κάνοντας πως δεν ξέρεις πως ο λόγος είναι ότι έχεις περίπου μισό εκατομμύριο ατμιστές -και παγκόσμιο ρεκόρ σε ατμιστές που δεν ξανακάπνισαν.

  Το 2018 είχαμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία να απαγορευτούν σε ατμιστικά καταστήματα κάποια υλικά που προορίζονται για ατμιστική χρήση, τα οποία είναι παντελώς νόμιμα στο δίπλα κατάστημα -πχ. φαρμακευτική γλυκερίνη- και για τα οποία η ΕΕ δεν ανανωρίζει επικινδυνότητα.
  Ήμουν παρόν στις σχετικές συζητήσεις με το Υπ.Υγείας: κάμποσα πράγματα τα πρωτο-πληροφορήθηκαν από εμάς και έξυναν το κεφάλι από αμηχανία. Πάντως ο νόμος πέρασε ατόφιος, τελικά δεν ίδρωσε το αυτί αυτών που υπόγραψαν -και που μάλλον δεν είχαν ιδέα τι υπέγραφαν.

  Σε διάφορες χώρες του κόσμου εξισώνονται ή απαγορεύεται το άτμισμα -σε κάποιες, ενώ… επιτρέπεται το κάπνισμα. Κάτι που ως την στιγμή που μιλάμε δεν έχει επιστημονική βάση, τα στοιχεία δείχνουν πως πρέπει να γίνει ακριβώς το αντίθετο. Στην Αγγλία συνταγογραφείται, επιτρέπεται στους εξωτερικούς χώρους νοσοκομείων (όπου το κάπνισμα αυστηρά απαγορεύεται) και το Public Health England κάνεις εκκλήσεις για προώθηση του ατμίσματος άμεσα, μιλώντας για έως και 98% μικρότερη βλάβη στην υγεία. Όμως όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο χάνουν τεράστια ποσά από τους φόρους καπνού. Στην ΕΕ έχει υπάρξει ειδική συνεδρίαση των Υπ.Οικ. για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα διαφυγόντα έσοδα που προέκυψαν από την μείωση των καπνιστών λόγω ατμίσματος. Η μακρόχρονη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων από πρόωρο θάνατο (και άπειρων ευρώ σε κρατικές δαπάνες υγείας) δεν ενδιαφέρει τόσο, δεν είναι κάτι άμεσο.
  Έτσι κι αλλιώς οι καπνιστές τζάνκια είμαστε, πλέμπα είμαστε, γυρεύοντας πάμε, δεν βαριέσαι…

 169. Γς said

  Στο διάολο πια με τους Τούρκους.
  Εχουμε τώρα και τους Πακιστάνι. Εκείνο το αεροπλάνο τους που συστηματικά παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, Ρόδο μεριά.

  Κι άκουγα στο BBC για τις εκρηκτικές διαστάσεις του HIV στο Πακιστάν.

  Να πεθάνουν όλοι! Κι έκλεισα απ το κρεβάτι την τηλεόραση και κοιμήθηκα αμέσως.

  Αμ, δε! Μετά από δυο ώρες ξύπνησα με εφιάλτες! Μόλις και πρόλαβα να πάω για πιπί μου, μιας και είχα να φροντίσω για κάποιο θέμα με τα μεμέτια.
  Ηταν λέει κάτι αθλητικό. Κάποιος αγώνας που έπρεπε να διεξαχθεί πριν … την ανατολή του ήλιου σήμερα!

  Η καρδιά μου χτύπαγε. Προσπαθούσα να ηρεμήσω και να δω τι έπρεπε να κάνω. Ηπια λίγο νερό. Εφτιαξα ζεστό γάλα. Τρόμαξα να συνέλθω

  Δεν αντέχω πια τις καθημερινές προκλήσεις τους.

  Και καλά εγώ που φεύγω οσονούπω. Πόσοι άλλοι; Κι ιδίως νέοι

  Δεν πάει άλλο!

  Την Εμινέ, τον Τραμπ κι όλο τους το σόι

 170. Γς said

  170:

  Φτύστε τους. Μην τους ματιάσετε.

  Σκέτο ψηφιδωτό τηε Ραβένας είναι.

  Κι η Εμινέ ίδια η Θοδώρα

 171. Νέο Kid said

  Φτουυυ!… Πάει το παλικάρι! Λεφτά στην τράπεζα ο στοιχηματισμός σήμερα υπέρ του αυστριακού…
  https://www.nooz.gr/greece/1561918/agkalies-kai-filia-ston-stefano-tsitsipa-apo-ton-kyriako-mitsotaki-kai-ti-mareba-gkrampofski-video-

 172. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Για δυο (ιστολογικά)πράγματα είμαι σίγουρος σήμερα:
  α) το κείμενο που θα κεράσει Νικοκύρης θα είναι (ορθά) επετειακό
  β) ο κάτωθι θα ψάχνει αφορμή να φρυάξει
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTGJn9uq_5GvZ1Ch0qS7DXWNMFVJ-9n1CAWizi6mDO-l5shukKr&s

 173. Παναγιώτης Κ. said

  Και ο Μπίστης στους απόφοιτους του Κολεγίου Αθηνών.

 174. Καλημέρα
  Λάμπρος: «Δεν είμαι αντικαπνιστής αλλά εδώ και πολλά χρόνια, έχω περιορίσει στο ελάχιστο τις εξόδους σε καφετέριες γιατί εκεί οι περισσότεροι καπνίζουν και εκτός που μ’ ενοχλεί πολύ, μετά βρωμάνε τα ρούχα μου τσιγαρίλα.»

  Τι γίνεται όταν δεν θες να αυτοπεριοριστείς; Για τους υπερασπιστές του καπνίσματος εντός σε ειδικούς χώρους, ειδικά μαγαζιά κλπ θα γράψω κάτι που μου έτυχε πριν καμιά 20αριά χρόνια.

  Είμαστε μια παρέα 11 ατόμων. Είχε έρθει από Αυστραλία ένα ζευγάρι ξαδέρφια μου, περαστικοί από Αθήνα για λίγες ώρες, δεν θυμάμαι που θα πηγαίνανε, με τα παιδιά τους και συναντηθήκαμε κι εμείς με τα παιδιά μας (συνολικά ηλικίες 4 – 14 χρονών) κι ένα άλλο ζευγάρι, θείοι του άντρα της ξαδέρφης μου, μεγαλύτερο. Απ’ όλους αυτούς κάπνιζε μόνο θεία. Συναντηθήκαμε στη Ραφήνα, να είμαστε σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο κι είπαμε να πάμε για καφέ. Πάμε να κάτσουμε στην πλευρά των μη καπνιστών. Ο θείος επιμένει (με απειλή αποχώρησης) να κάτσουμε με τους καπνιστές γιατί η γυναίκα του θα ήθελε να καπνίσει και θα ζοριζότανε. Η ίδια έλεγε πως δεν πειράζει, θα σηκωνότανε κάποια στιγμή για λίγο αλλά εκείνος με τίποτα δεν δεχότανε κάτι τέτοιο. Και κάτσαμε όλοι με τους καπνιστές και καπνιζόμασταν όλη την ώρα, κι η θεία κάπνισε δυο τσιγάρα τις δυο – τρεις ώρες που μείναμε.

  Έχετε δίκιο. Οι μη καπνιστές είναι καταπιεστικοί…

 175. Πέπε said

  @153
  > > Προσωπικά θα παραδεχτώ τον καπνιστή που όταν του πεί ο γιατρός πως έχει καρκίνο και πρέπει να το κόψει, θα του απαντήσει, δεν με νοιάζει και θα συνεχίσει το κάπνισμα. Μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει κανέναν και γνώριζα πολλούς καπνιστές με καρκίνο.

  Λάμπρο, έχω γνωρίσει έναν τέτοιο. Ήτανε με μισό πνεύμονα, τα μαλλιά του δεν ξέρω αν ήταν καινούργια ή ψεύτικα, και δεν το είχε καν περιορίσει. Ή μάλλον, απ’ όσο είμαι σε θέση να ξέρω, είναι – όχι ήταν.

  Σε διαβεβαιώ ότι δεν είχε τίποτε να του παραδεχτείς: δεν ήταν γενναίος, ήταν απλά ΠΟΛΥ εξαρτημένος.

 176. Γιάννης Κουβάτσος said

  176: Οι μη καπνιστές είμαστε θύματα των θεριακλήδων και πάντα εμείς υποχωρούμε, όντως, Γιάννη. Η μέχρι τώρα πείρα μου λέει ότι ο νέος αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται, τουλάχιστον στα μαγαζιά που συχνάζω εγώ. Τασάκια κανονικά στα τραπέζια και αστμιστές και καπνιστές τού δίνουν και καταλαβαίνει, με τη συνέργεια των καταστηματαρχών και την ανοχή ημών των καταπιεστικών και ξενέρωτων παθητικών καπνιστών.

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 177 στο 175.

 178. Pedis said

  # 168 – Το κολλέγιο είχε προωθήσει, σε μικρή σκάλα βέβαια, αυτά, ας τα πούμε, γενιτσαρικά μπρέιν ντρέιν.

 179. sarant said

  173 Το πέτυχες το πρώτο 🙂

  169 Δηλαδή τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν την οδηγία και αντιμετωπίζουν εξίσου άτμισμα και κάπνισμα;

 180. Pedis said

  Αν απαγορευτεί σε κλειστούς χώρους το ένα, ο απλούστερος τρόπος για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου χωρίς να απαιτηθεί η αγορά ειδικων ανιχνευτών και οργάνων προσωπικού ελέγχου είναι η απαγόρευση και του άλλου, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι το τελευταίο είναι εντελώς άοσμο που δεν είναι. Αλλιώς θα δίνονται αφορμές για διενέξεις και ανούσια σπατάλη γραφειοκρατικού χρόνου.

  Συμφέρει ή όχι τους καπνιστές (προσωπικά πιστεύω, ναι, σπαταλούν λιγότερο καπνίζοντας λιγότερο και μην ανάβοντας τα σκατοτσίγαρα το ένα μετά το άλλο χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται) το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους είναι μια από τις πιο κοινές απολίτιστες συνήθειες επιβολής τη παρουσίας του ενός εις βάρος του άλλου.

 181. Νέο Kid said

  Στο Κατάρ το vaping κι αυτή η καινούργια μόδα τα ίκος, άικος πώς τα λένε, είναι απαγορευμένα επίσημα. Οπότε, πρακτικά οι ατμιστές είναι σε χειρότερη μοίρα από τους κανονικούς καπνιστές.
  Στας ευρώπας (not to be confused with Grecianistan …) δεν ξέρω τι ισχύει.

 182. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  Η «πολυ ενδιαφερουσα ιστοσελιδα» για τους μεγαλους αριθμους στην αρχή του άρθρου ,ειναι ολανθιστο περιβολι .

  Κανω copy paste μερικα αποσπασματα . Οι παρενθεσεις ειναι δικες μου .

  Η Έκθεση της Ελενίτσας ( επιλογος) (ο αρχικος καλεσμενος ειναι λαθρομεταναστης που αφησε γυναικα και παιδια να πνιγουν γιατι μονο η δικη του ζωη εχει γι αυτον αξια)

  Ο αρχικός καλεσμένος μας τότε είπε:

  «Σκοτωμούς όμως εμείς δεν θέλουμε. Υπάρχουν νόμοι, που δεν μπορούμε να τους παραβούμε. Γιαυτό σας λέμε: φύγετε! Γεμίστε μια βαλίτσα και φύγετε. Ρούχα βάλτε μέσα, σαπούνια, τέτοια πράματα. Αν θέλαμε να σας σκοτώσουμε, θα το κάναμε χωρίς δισταγμό. Φύγετε όμως! Έχετε το περιθώριο, σας αφήνουμε να πάρετε ό,τι είναι απαραίτητο, και να φύγετε από ’δώ!»

  Αυτά είπε εκείνος, κι η μαμά μου τον άκουγε αποσβολωμένη, με μάτια γουρλωμένα, μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη. Στη συνέχεια, εκείνοι την πιάσαν απ’ τους ώμους και την οδήγησαν στο δωμάτιό της για να μαζέψει τα πράγματά της και να φύγουμε. Χωρίς να βιάζονται, μας έδωσαν τρεις ώρες καιρό, μάλλον έτσι ώστε να μην προλάβει να γυρίσει ο μπαμπάς απ’ τη δουλειά. Άξεστα με πιάσαν κι εμένα απ’ το σβέρκο και με οδήγησαν στο δωματιάκι μου, αλλά δεν έχω τίποτα να πάρω μαζί μου, εκτός από τη τσάντα μου τη σχολική. Ρούχα, θα μου τα βάλει η μαμά στη βαλίτσα της. Η έκθεση αυτή όμως πρέπει να τελειώσει τώρα, πριν φύγουμε απ’ το σπίτι μας, γιατί αν φύγουμε, πότε και πού να τη γράψω καλέ κυρία!

  Συνεχίζω λοιπόν, όμως αυτό που με τρομάζει τώρα είναι ότι εδώ και λίγη ώρα ακούω περίεργους θορύβους απ’ το σπίτι. Φωνές ακούγονται. Ομιλίες και κραυγές, που μοιάζουν με τη φωνή της μαμάς, όμως είναι πολύ πνιχτές, σαν να βογγάει αλλά να της έχουν κλείσει το στόμα. Υποθέτω, ή μάλλον ελπίζω, να μην είναι η φωνή της μαμάς αυτή! Ναι μωρέ, ίσως είναι η τηλεόραση. Τώρα, δεν ξέρω στα σίγουρα, απλώς παρακαλάω να είναι η τηλεόραση. Αλίμονο, δεν μπορεί η μανούλα μου να βογγάει έτσι, γιατί τι στην ευχή μπορεί να της κάνουν;

  Λοιπόν, τώρα όπου να ’ναι θα τελειώσω επιτέλους την έκθεση αυτή αλλά — ωχ! Ήχους ακούω έξω απ’ την πόρτα μου. Σαν να μου φαίνεται πως κάποιος γυρίζει σιγά-σιγά το πόμολο της πόρτ
  —————————————————————————————————————————————

  (Πολιτικα σχολια λιγο πριν και λιγο μετα τις εκλογες του 2015 ,διανοητικα αναπηροι ειναι οσοι δεν ψηφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)

  Το να έχεις για συμπατριώτες βλαμμένους, διανοητικά ανάπηρους ανθρώπους, δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει στη ζωή.

  Δυστυχώς όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Το καλοκαίρι του 2012 διαπίστωσα οτι ένα ποσοστό της τάξης του 45% έδωσε την ψήφο-του σε κόμματα που άμεσα ή έμμεσα υπόσχονται την πλήρη καταστροφή της χώρας-μας. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά (χειμώνας 2014–15) βλέπω με απελπισία οτι το ποσοστό των ηλίθιων — αυτών που θα βγάλουν τα μάτια-τους με τα ίδια-τους τα χέρια (αλλά και τα μάτια όλων-μας βέβαια, γιατί στην ίδια βάρκα αρμενίζουμε) — παραμένει πρακτικά αμετάβλητο.

  Μια που έγραψα την υποσημείωση αυτή μετά από τις εκλογές, ας μετρήσουμε το σύνολο των ηλιθίων όπως αυτό αποτυπώθηκε στην ψήφο. Έχουμε και λέμε (μετά την κλοπή των λευκών & άκυρων, που επιβάλλει ο εκλογικός νόμος): ΣΥΡΙΖΑ 36,34%· Χρυσή Αυγή 6,28%· ΚΚΕ 5,47%· ΑΝΕΛ 4,75%. Σύνολο: 52.84%. Πω, πω, τί πολλοί! Κι αυτό αφού αφαίρεσα το Ποτάμι! Υπήρχαν κρυπτοηλίθιοι λοιπόν, που εκδηλώθηκαν μόνο πίσω από το παραβάν, ενώ στις δημοσκοπήσεις δεν τολμούσαν να πουν τί βλακεία θα πήγαιναν να κάνουν. Εντάξει παιδιά, φάτε τώρα στη μάπα το συρφετό των έξαλλων αριστερο-μπαχαλάκηδων και ψεκασμένων δεξιο-καμμένων που ψηφίσατε.

  ———————————————————————————————————————————————-
  (Αφορα τον κ. Σαραντακο ,δεν ξερω αν υπάρχει παλαιότερη αναφορά στο ιστολογιο )

  https://www.foundalis.com/grk/methodoi.htm

 183. sarant said

  183 Τα έχω δει όλα αυτά, ο χαρακτηρισμός για «πολύ ενδιαφέρουσα» δεν είναι δικός μου.

 184. ΣΠ said

  183
  Εδώ, σχόλιο 87 και επόμενα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/10/26/dimitris-2/#comment-536817

 185. Theo said

  Μια και είμαι πολύ ευαίσθητος σε μυρωδιές, στα νιάτα μου έχω υποφέρει πολύ με τους καπνιστές τριγύρω μου.
  Στις φοιτητικές συνελεύσεις, όπου κάπνιζαν το 90% και μετά από μαι δυο ώρες ζαλιζόμουν κι έφευγα.
  Στα λεωφορεία Θεσσαλονίκη-Έδεσσα τα απογεύματα των Παρασκευών, όπου κάπνιζαν οι μισοί τουλάχιστον. Μετά από μια ώρα και πενήντα λεπτά ταξίδι, έφτανα ζαλισμένος στο σπίτι και έπρεπε να περάσει η νύχτα για να ξυπνήσω νηφάλιος.

  Την τελευταία εικοσαετία τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
  Πριν λίγα χρόνια όμως στη Θεσσαλονίκη, στο εξαιρετικό μεζεδοπωλείο της αδελφής ενός φίλου, ένα χώρο με έξι ή εφτά τραπέζια, δοκιμάσαμε μ’ έναν άλλο φίλο να καθίσουμε δίπλα σε τραπέζι με τέσσερις καπνιστές. Ο ένας τους είχε το χέρι με το τσιγάρο δίπλα στην καρέκλα μου. Σηκωθήκαμε και πήγαμε σ’ ένα πιο μακρινό τραπέζι, κι οι καπνιστές άρχισαν να μας ειρωνεύονται και προκαλούν. Επενέβη τότε ο σερβιτόρος για να μη γίνει φασαρία. Όχι, για να επιβάλει την κατά νόμο απαγόρευση του καπνίσματος. Την άλλη μέρα τηλεφώνησα στον διευθυντή του μαγαζιού και τον ρώτησα γιατί δεν μας προστάτεψε από τον καπνό των πελατών του. Μου απάντησε πως αν επέβαλλε την απαγόρευση θα έχανε πελάτες, μια και κανείς από τους συναδέλφους του δεν την τηρούσε. Κι εγώ του δήλωσα πως δεν θα ξαναπάω από εκεί. (Μετά από κανά δυο χρόνια το μαγαζί έκλεισε.)

 186. 69: https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11774-%CE%9F-31-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82

 187. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Ἄγγελος (95), Sarant (98), Μαρία (112)

  Εὐχαριστῶ γιὰ τὶς ἀπαντήσεις σας στὴν ἀπορία μου (94) γιὰ τὸ πολυτεχνικός.

 188. π2 said

  Επειδή ανήκω στην ιδιότυπη κατηγορία των καπνιστών που τους ενοχλεί πάρα πολύ το τσιγάρο σε κλειστούς χώρους, δηλώνω αναφανδόν υπέρμαχος όλων των αντικαπνιστικών διατάξεων. Τον χειμώνα ψάχνω με το ντουφέκι να βρω άκαπνα μαγαζιά γιατί μ’ ενοχλεί και στο φαγητό και στο ποτό και στον καφέ.

 189. ΣΠ said

  153, 176
  Και η Μελίνα Μερκούρη συνέχισε να καπνίζει και μετά που είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

 190. ΣΠ said

  187
  Άλλου είδους πρόβλημα (που δεν είναι πρόβλημα) από το «τριανταενάκις». Στην Λεξιλογία μερικοί λένε ότι τους ξενίζει το «τριανταενάχρονος», αλλά κάποιος γράφει ότι το θέμα είναι λυμένο και λεξικογραφημένο. Το ίδιο και για το «εικοσιενάχρονος», που δεν κατάλαβα γιατί το εξαίρεσες στο σχόλιο 66 (μ=2).

 191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – «Τι γίνεται όταν δεν θες να αυτοπεριοριστείς;»

  Tι θές να γίνει Γιάννη, θα αντιμετωπίσεις τον άτυπο φασισμό των καπνιστών που είναι μειοψηφία, υπό την ανοχή των άτυπων φασιστικών κυβερνήσεων που δεν εφαρμόζουν τον δημοκρατικό νόμο που έχει ψηφιστεί πάνω από δέκα χρόνια. Όπως έχω πεί και παλιότερα, το δικό μου μέτρο του φασισμού – φασίστα, δεν έχει κομματικό και ιδεολογικό κριτήριο αλλά της ατομικής συμπεριφοράς απέναντι στο οικογενειακό και στο κοινωνικό σύνολο, με αυτό το μέτρο δύσκολα βρίσκεις δημοκράτη καπνιστή.

  176 – «Σε διαβεβαιώ ότι δεν είχε τίποτε να του παραδεχτείς: δεν ήταν γενναίος, ήταν απλά ΠΟΛΥ εξαρτημένος.»

  Μα δεν τίθεται θέμα γενναιότητας Πέπε αλλά συνειδητοποίησης ή αν θές επίγνωση της πραγματικότητας από τους καπνιστές που κάνουν αστειάκια (όπως εδώ καλή ώρα 🙂 ) με ζητήματα ζωής και θανάτου όπως είναι αποδεδειγμένα το κάπνισμα αλλά και το παθητικό των μη καπνιστών, μέχρι τώρα, όταν την αποκτούν κόβουν μαχαίρι και το κάπνισμα και τα αστειάκια. Όσο για το πολύ εξαρτημένος, η νικοτίνη είναι πιο εθιστική από την ηρωϊνη κατά συνέπεια, όλοι οι καπνιστές είναι ναρκωμανείς όμως αντιθέτως από την διαδεδομένη πεποίθηση, τα ναρκωτικά δεν σκοτώνουν, η μίξη σκοτώνει, π.χ τα παράγωγα του καπνού και του χαρτιού που καίγεται, και πρέζα μετά από αλκοόλ που επιφέρει πνευμονικό οίδημα και θάνατο το χρήστη, μετά στις ειδήσεις το ονομάζουν υπερβολική χρήση γιατί πουλάει καλύτερα.

 192. P said

  # 189 – κι αν μαζι με αυτό κάποιος ψάχνει να βρει μαγαζι χωρίς μουσική να σκεφτεί, να πει και να ακούσει δυο κουβέντες τον παίρνουνε για ούφο.

 193. sarant said

  186-189 κε Κάτι μου λέει πως ένα άρθρο για το θέμα αυτό θα έχει πολλά σχόλια 🙂

 194. ΣΠ said

  192
  Το κάπνισμα δεν προκαλεί εθισμό. Ένας φίλος μου καπνίζει κάθε μέρα επί είκοσι χρόνια και δεν έχει εθιστεί. 🙂

 195. 194 Μπα, στην πραγματικότητα όλοι εδώ νομίζω συμφωνούμε, καπνιστές και μη.

 196. ΣΠ said

  194
  Έχεις γράψει,
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/22/epeteios/

 197. sarant said

  197 Ναι, το θυμάμαι. Εννοούσα ειδικότερα για τον νόμο. Αλλά πράγματι τα πιο πολλά τα έχουμε πει.

 198. 186 «Μετά από κανά δυο χρόνια το μαγαζί έκλεισε» Ελπίζω να μην είν’ αυτός που έβγαλε ταμπέλα που λέει ότι κλείνει γιατί γίνεται προσπάθεια να ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος 🙂

 199. Theo said

  @199:
  Όχι.

 200. Γ-Κ said

  153.
  «Προσωπικά θα παραδεχτώ τον καπνιστή που όταν του πεί ο γιατρός πως έχει καρκίνο και πρέπει να το κόψει, θα του απαντήσει, δεν με νοιάζει και θα συνεχίσει το κάπνισμα.»

  ;;;;

  Και αντίστοιχα όποιον μάθει ότι έχει διαβήτη και δεν κόψει τα γλυκά;
  (Πιο πολύ φοβάμαι την πιθανότητα να χρειαστεί να κόψω τα μιλφέιγ, τις μπλακ φόρεστ και τα παγωτά, παρά το τσιγάρο. Τη ζάχαρη στον καφέ την έκοψα από τον στρατό.)

  Και τα τηγανητά… και το αλάτι… και το αλκοόλ… και το ξενύχτι…

  Και το ποδόσφαιρο; Βλέπω τους πιτσιρικάδες και σκέφτομαι «να ‘ταν τα νιάτα δυο φορές»… Αλλά από μια ηλικία και μετά… το πολύ ν’ αλλάζουμε πασούλες…
  (Όποιος δεν το κατάλαβε, ας ρωτήσει τον ανηψιό Καραμανλή.)

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  195 – Mα δεν είπα πως προκαλεί εθισμό το κάπνισμα, η νικοτίνη τον προκαλεί, ο φίλος σου μάλλον θα καπνίζει βερυκοκιά. 🙂

  Στην μητέρα μου που σήμερα το πρωϊ στις 10,30 πέθανε πλήρης ημερών (87) κι έγινε αστρόσκονη, και όχι δεν είναι κρίμα.
  Αυτόν τον μήνα που την έβλεπα να καταρρέει μέρα με την μέρα, συλλογιζόμουν την ζωή της, μια αγράμματη β΄δημοτικού άντεξε τα μύρια όσα, από το 1962 που ήρθε στην Αθήνα με δύο παιδιά, (το ένα 2,5 χρονών και το άλλο 5 μηνών) μέχρι το 1976 που πέθανε ο πατέρας μου, άλλαξε 21 σπίτια, πολλές φορές τρία μέσα στον χρόνο, τα περισσότερα λειτούργησαν και σαν γιάφκες διαφυγής και πρόσκαιρης διαμονής (2-3 μέρες) για τους συντρόφους μέχρι το 1972 που αφέθηκε ελεύθερος ο πατέρας μου, (μετά τον διέγραψε το κόμμα) ούτε κι εγώ ξέρω πόσους «θείους» και «θείες» έχω, μια ζωή ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ, κι όμως αυτή γυναίκα χωρίς καμία ιδεολογική συνείδηση, έδωσε και την ψυχή της χωρίς ποτέ να ζητήσει ανταπόδοση, όταν άλλοι στα δύσκολα χρόνια έθρεφαν κώλο και στην μεταπολίτευση εξαργύρωσαν ανύπαρκτους αγώνες. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ γυναίκα!
  Μου πήρε χρόνια να σε κατανοήσω μητέρα, δεν θα δικαιολογήσω ποτέ τα δεινά της προεφηβικής ζωής μου, κι εσύ κι ο μπαμπάς πιαστήκατε μεγάλα κορόϊδα από τους κομματικοπολιτικούς επιτήδειους, αλλά κατάλαβα το Ανθρώπινο μεγαλείο σου.

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  201 – Δές το 192 β.

 203. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @202. Φίλε, νὰ ζεῖτε νὰ τὴν θυμόσαστε.

 204. Λάμπρο, συλλυπητήρια.

 205. Γιάννης Κουβάτσος said

  202: Συλλυπητήρια, να ‘σαι καλά να τη θυμάσαι, αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνθρωποι, κρατάνε ακόμα τον κόσμο όρθιο.

 206. Theo said

  @202:
  Ο Θεός να την αναπαύσει, Λάμπρο.
  Καλή δύναμη.

 207. Χαρούλα said

  #202
  Οριστικό αντίο από τον τόπο της. Ας μην ξαναδιώξει παιδιά του.
  Από Λιλή-Κωστή, Καβατζίκη και Έβρο

 208. Γς said

  195:

  Το είχε πει αλλέως πως ο Μαρκ Τουέιν:

  Είναι πολύ εύκολο μα κόψεις το κάπνισμα. Εγώ γτο έχω καταφέρει καμιά εικοσαριά φορές

 209. Γς said

  202:

  Λάμπρο δεν το είχα δεί.

  Ζει μέσα σου. Στην Δανάη και την Ελεονόρα

  Δεν πέθανε!

 210. Αιμ said

  Λάμπρο την αγάπη μου

 211. Λάμπρο, θερμά συλληπητήρια.

 212. dryhammer said

  202. Λάμπρο.
  Κάποιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν, απλά το σαρκίο κουράζεται και φθείρεται και το εγκαταλείπουν για να πάνε παρακάτω.
  Σιγά σιγά, θα την ξαναβρίσκεις πάνω σου, – δεν ξέρω αν έχεις αδέρφια-, στα παιδιά σου, παραύστερα στα εγγόνια θα αναγνωρίζεις τα σημάδια της και τα φυσικά της (και δε μιλώ για τα κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά ή τα -τυχόν- ονόματα). Τότε θα ανασταίνεται, κι ως τότε καλή δύναμη και κουράγιο.

 213. ΚΑΒ said

  Λάμπρο, τα συλλυπητήρια μου. Να είσαι υπερήφανος για την άξια μάνα σου.

 214. sarant said

  Λάμπρο, συλλυπητήρια. Να ζείτε να τη θυμάστε.

 215. π2 said

  Συλλυπητήρια Λάμπρο.

 216. Μαρία said

  Λάμπρο, συλλυπητήρια.

 217. aerosol said

  Λάμπρο συλλυπητήρια.
  Εύχομαι να είστε όλοι καλά, να την θυμάστε με αγάπη.

 218. mitsos said

  Λάμπρο τα ειλικρινά συλληπητήρια μου. Να είσαι καλά εσύ και η οικογένεια σου να την θυμάσαι στις πιο όμορφες στιγμές της.

 219. ΚΩΣΤΑΣ said

  Λάμπρο, συλλυπητήρια για τη μάνα σου, να είστε γεροί να τη θυμάστε και να την τιμάτε.

 220. voulagx said

  Λάμπρο συλλυπητήρια.

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  204,205,206,207,208,209,210,211,212,213,214,215,216,127,218,219 -Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου και με την ευκαιρία, θα ήθελα να πώ σε όσους έχουν γέρους και ανήμπορους γονείς, όσο είναι ανθρωπίνως και οικονομικώς δυνατόν, κρατήστε τους κοντά σας και μην τους στέλνετε σε γηροκομείο. Ειλικρινά σας λέω πως η λύπη μου για την απώλειά της, αντισταθμίζεται με το παραπάνω από την χαρά μου που πέθανε στο σπίτι μας στον δικό της χώρο με τον γιό της την νύφη της και τις εγγονές της που μέχρι και χθές της τραγουδούσαν θρακιώτικα τραγούδια κι ενώ δεν μπορούσε να τραγουδήσει, έβλεπες στο βλέμμα της την χαρά της.
  Μη πετάτε τους γονείς όταν γεράσουν, δεν είναι άλογα πόσο μάλλον σκουπίδια.

  Καληνύχτα

 222. aerosol said

  #180
  Η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν βάζει κάποιο πλαφόν αυστηρότητας. Απαίτησε κάποια εχέγγυα ασφάλειας υλικών, ζητά κάποιους περιορισμούς (όχι ακριβώς λογικούς αλλά τους καταπίνεις). Έθετε το άτμισμα υπό επιτήρηση, τρόπον τινά, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν το θεωρεί αντίστοιχο του τσιγάρου και δεν το αντιμετωπίζει ως τέτοιο. Προωθεί μια προσεκτική αλλά ανεκτική φιλοσοφία χωρίς όμως να αφαιρεί την δυνατότητα από κάποιο μέλος της ΕΕ να κινηθεί αυστηρότερα. Τέτοια φιλοσοφία τήρησαν και οι νόμοι των άλλων κρατών-μελών. Αυστηρότερη μόνο η Φινλανδία που απαγόρεψε τις γεύσεις, και με έντονα θετικότερη την στάση του Ην.Βασιλείου όπου το προκρίνουν και το προωθούν ως κρίσιμο όπλο κατά του τσιγάρου.

  Στον ελληνικό νόμο φαίνεται να μην υπάρχει απολύτως κανένας διαχωρισμός των δύο σε κανένα πρακτικό θέμα. Υπάρχει σε ισχύ μέχρι και απαγόρευση αγοράς από καταστήματα του εξωτερικού – κάτι που δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη απ’ όσο γνωρίζω. Κι αυτό έγινε πολύ χειρότερο με την παγκόσμια πρωτιά της απαγόρευσης πώλησης απλών και διαδεδομένων υλικών (απαγόρευση μόνο στα ατμοκαταστήματα!) που δεν απαγορεύονται πουθενά και που τα βρίσκει κανείς σε άλλα καταστήματα. Το παράλογο της απόφασης το παραδέχτηκαν και άνθρωποι του Υπουργείου, την ώρα που τους δείχναμε γερμανικά, γαλλικά, πολωνικά και ιταλικά site να τα πουλούν ελεύθερα. Κάτι που δεν γνώριζαν όσο νομοθετούσαν. Κατόπιν… δεν άλλαξαν απολύτως τίποτα στο νόμο που υπέβαλλαν!

  Δεν πιστεύω πως Ξανθός και Πολάκης (που κάπνιζε δημοσίως και παρανόμως σε συνεντεύξεις Τύπου) είχαν ξεκάθαρη εικόνα και πώς προώθησαν άλλα συμφέροντα. Δυστυχώς… προσωπικά είμαι λιγότερο σίγουρος για τους συντάκτες της νομοθεσίας -αν και η έλλειψη γνώσεων μπορεί να είναι πιθανότερη αιτία, δεν ξέρω. Με το τρέχον (ανύπαρκτο) αμερικάνικο «σκάνδαλο» βλέπω κι άλλες χώρες στον κόσμο να βρίσκουν πάτημα να πράξουν ανάλογα.

  Γιατί ασχολούμαι; Διότι κατά τον ΠΟΥ θα έχουμε στη διάρκεια του 21ου αιώνα 1 δις πρόωρα νεκρών από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, μια ανεπανάληπτη σιωπηρή εκατόμβη που πλέον είναι πολύ πιθανό να μπορεί να αποφευχθεί. Κάθε παραπλανητικό άρθρο, κάθε φοβικό κοπυπάστωμα, το θεωρώ χτύπημα στη δημόσια υγεία. Η εμπλοκή μου δεν είναι στο πλαίσιο επαγγελματικής ή άλλης οικονομικής σχέσης με τον χώρο.

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – Eυχαριστώ Κώστα

  221 – Ευχαριστώ Voulagx

  Θα τα ξαναπούμε την Τρίτη, να είστε καλά όλοι και μην αφήνεται τα μικρά και ασήμαντα να σας αρρωσταίνουν, να θυμάστε, όλα είναι μικρά και ασήμαντα.

 224. sarant said

  222 Έτσι είναι Λάμπρο…

  223 Οκ, ευχαριστώ.

 225. Λάμπρο, και τα δικά μου συλλυπητήρια. Να είστε καλά να τη θυμάστε.

 226. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Λάμπρο, με συγκίνησε το #222 (για ειδικούς λόγους…). Υγεία να’χετε όλοι, να διατηρείτε τη μνήμη της.

 227. ΓιώργοςΜ said

  Συλλυπητήρια Λάμπρο, τώρα είδα τα μαντάτα.
  Όπως είπαν κι άλλοι, οι άνθρωποι υπάρχουν όσο τους θυμόμαστε.

 228. Αγγελος said

  Κι από μένα, Λάμπρο, θερμά συλλυπητήρια. Τα χρόνια της να πάρεις, να ζεις να τη θυμάσαι.

 229. Πέπε said

  202
  Λάμπρο, να ζείτε να τη θυμάστε. Εξαιρετικά τυχερός όποιος, στις μέρες μας, πεθάνει σπίτι του με τους αγαπημένους του τριγύρω. Σπάνιο πια (όχι λόγω γηροκομείων, λόγω νοσοκομείων). Και οι δικοί του, τυχεροί κι αυτοί.

 230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ω Λάμπρο! Σημαδιακή μέρα έφυγε. Καλό της ταξίδι για τη μεγάλη χώρα των μανάδων.
  Θερμά συλλυπητήρια…

 231. spiral architect 🇰🇵 said

  Συλλυπητήρια Λάμπρε! 😦

 232. Αὐγουστῖνος said

  Λάμπρο, τώρα τὸ πρωὶ τὸ εἶδα, καθὼς χθὲς ἀπουσίαζα ὅλη μέρα ἀπὸ τὸ σπίτι καὶ τὸ βράδυ ποὺ γύρισα δὲν βρῆκα κουράγιο νὰ μπῶ στὸ διαδίκτυο οὔτε γιὰ εἰδήσεις. Ἔχοντας κι ἐγὼ σχετικὰ πρόσφατη τὴν ἀπώλεια τῆς μητέρας μου (μία μόλις μέρα μετὰ τὴ συνάντησή μας παραμονὲς Πάσχα), νομίζω ὅτι σὲ νοιώθω. Πόσο μᾶλλον ποὺ καὶ οἱ δύο ἐκλιποῦσες ἀτσάλωσαν μέσα ἀπὸ τὶς δυσκολίες καὶ τὰ βάσανα ἐκείνων τῶν δύσκολων καιρῶν – μόνο νὰ τὶς σκέφτεσαι, νὰ τὶς θυμᾶσαι καὶ νὰ τὶς θαυμάζεις σοῦ μένει πιά, ἀφοῦ οἱ προσωπικὲς πίκρες καὶ διενέξεις ἦταν πρόσκαιρες καὶ ἔφυγαν μαζί τους.
  Νὰ ζήσεις νὰ τὴ θυμᾶσαι. Καὶ τὴν ἑπόμενη φορὰ ποὺ θὰ σμίξουμε, θὰ πιοῦμε κι ἕνα ποτηράκι στὴ μνήμη τους.

 233. spiridione said

  Και από μένα συλλυπητήρια Λάμπρο.

 234. nikiplos said

  Αγαπητέ Λάμπρο συλλυπητήρια… Για τη μητέρα σου, αλλά και την κάθε μητέρα που φεύγει… ο Τζιμάκος είχε γράψει το καταπληκτικό (αντικρύζοντας κι ο ίδιος την μητέρα του στο φέρετρο):

 235. Νέο Kid said

  Συλλυπητήρια Λάμπρο.

 236. ΣΠ said

  202
  Λάμπρο, με συγκίνησες με αυτό που έγραψες για την μητέρα σου. Μου θύμισες την δική μου. Να την θυμάσαι με αγάπη και θαυμασμό.

 237. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα Λάμπρο, να είστε καλά να τη θυμάστε, ωραίος άνθρωπος.

 238. Jane said

  Κύριε Λάμπρο , συλλυπητήρια για τη μητέρα σας.
  Να ζήσετε και να τη θυμάστε.

 239. William T. Riker said

  Λάμπρο, κι εγώ βρήκα αυτό που γράψατε για τη μητέρα σας συγκινητικό, παρομοίως δε θυμήθηκα κι εγώ τη μακαρίτισσα τη δικιά μου που έφυγε ένα φθινοπωρινό πρωινό πριν πολλά χρόνια. Να έχετε την ευχή της και να είστε καλά να τη θυμάστε.

  ΥΓ. Ανούσιο τέτοιες ώρες βέβαια, αλλά η αναφορά στην αστρόσκονη είναι επιρροή από Carl Sagan και Neil deGrasse Tyson;

 240. ΓΤ said

  #84
  και λίγα ουδέτερα> (παρότι το Μονακό —-> η Μονακό): το Αμβούργο, το Ανόβερο…

 241. Alexis said

  Συλλυπητήρια και από μένα Λάμπρο για το θάνατο της μητέρας σου.

 242. ΣΠ said

  241
  Σωστά. Μάλλον επειδή αυτά είναι εξελληνισμένα. Ενώ, το Λίβερπουλ – η Λίβερπουλ, το Τορίνο – η Τορίνο κλπ.

 243. loukretia50 said

  ΛΑΜΠΡΟ,
  Η αστερόσκονη δε χάνεται τη μέρα.

  «Sleep sweetly my child, always free,
  I watch you, always you,
  Your heart I watch, may it have no pain…”

 244. loukretia50 said

  Βγήκε άλλο, https://youtu.be/qYO1UTKoz2E αυτό εννοούσα

 245. ΣΠ said

  Λουκρητία, δεν σε είδα εδώ πριν από τρεις μέρες να σου ευχηθώ για τα γενέθλιά σου. Να τα εκατοστήσεις.

 246. loukretia50 said

  ΣΠ
  Σ΄ευχαριστώ πολύ, μόλις γύρισα και καλύτερα να μετακομίσουμε στον Αστερίξ πριν γίνει σουρεάλ το νήμα!

 247. Γς said

  -Η φετινή παραγωγή λαδιού είναι απογοητευμένη

  Ενας κρητικός στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, τώρα

 248. ΣΠ said

  Οι κίνδυνοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

 249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Έπεσαν σήμερα και τυπικά οι τίτλοι τέλους. 226,227,228,229,230,231,232,234,235,236,237,238,239,242,244, σας ευχαριστώ πολύ.

  233 – Αυγουστίνε ευχαριστώ κι όταν ξανασμίξουμε, εκτός από το ποτηράκι που θα πιούμε στην μνήμη τους θα πούμε και κάποια πράγματα για την ζωή τους. Θυμάσαι που σου είχα πεί πως δεν θέλω να μιλάω στις κόρες μου για το παρελθόν το δικό μου και του παππού τους; χθές μετά από επιμονή τους ξεκίνησα να τους μιλάω για την γιαγιά τους, μετά από 10-15 λεπτά σταμάτησα, όχι από συγκίνηση και δάκρυα τα έχω ξεπεράσει προ πολλού αυτά αλλά ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ πως η ζωή της μητέρας μου ήταν ΠΟΛΥ πιο σκληρή από του πατέρα μου (φυσικά κι από την δική μου) κι όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν το είχα δεί – αντιληφθεί, μια ζωή στην αφάνεια και ποτέ δεν είπε κουβέντα. Είπα στις κόρες μου να φύγουν κι άρχισα να σκέφτομαι τις τόσες συντρόφισσες «θείες» που γνώρισα τα δύσκολα χρόνια που κι αυτές πέρασαν απίστευτες δυσκολίες με κίνδυνο της ζωής τους, κι είδα πως όλες είχαν την ίδια τύχη, πουθενά δεν φαίνονται στην έστω κομματική ιστορία, χάθηκαν στην σκιά των αντρών γαμώ την προοδευτικότητά μας.
  Ένα άλλο που είδα, είναι η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ψυχική αντοχή των γυναικών, κατά τ’ άλλα είμαστε το δυνατό φύλο, με τι στρεβλή εικόνα μεγαλώνουμε γαμώτο.

  Ελπίζω να τα πούμε και να τα πιούμε σχετικά σύντομα.

  240 – «Ανούσιο τέτοιες ώρες βέβαια, αλλά η αναφορά στην αστρόσκονη είναι επιρροή από Carl Sagan και Neil deGrasse Tyson;» Ναί από τον Carl Sagan που με επηρέασε γενικότερα στην στάση ζωής που έχω.

 250. sarant said

  250 Γεια σου Λάμπρο!

 251. Πάνος με πεζά said

  Λάμπρο, τώρα το είδα… Συλλυπητήρια !

 252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ευχαριστώ Πάνο.

  Aυτό για σένα που ξέρω πως σου αρέσει.
  Καληνύχτα, πολύ περίεργη μέρα η σημερινή.

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρο, καλό βράδυ…
  >>αστρόσκονη

 254. Γς said

  250:

  >Ένα άλλο που είδα, είναι η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ψυχική αντοχή των γυναικών

  Αυτό ξαναπές το

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: