Ρατσισμός, αντίστροφος και ευθύς
Posted by sarant στο 19 Νοεμβρίου, 2019
Ποιος είναι ο αντίστροφος ρατσισμός, θα ρωτήσετε. Αν ο ρατσισμός είναι, με βάση τον ορισμό του λεξικού «η αντίληψη εκείνων που πιστεύουν ότι η δική τους φυλή είναι ανώτερη από τις άλλες που η φύση τις έχει καταδικάσει σε κληρονομική κατωτερότητα» ή, να το πούμε πιο απλά, το να πιστεύεις ότι υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές, πώς μπορεί η έννοια αυτή να έχει αντίστροφο;
Στην πράξη όμως, ο όρος reverse racism εμφανιστηκε στις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται ιδίως στις ΗΠΑ και στη Νότια Αφρική, όπου υπήρχαν από παλιά εδραιωμένες πρακτικές φυλετικού διαχωρισμού και φυλετικών διακρίσεων εις βάρος των μαύρων. Όσοι πλασάρουν τον όρο «αντίστροφος ρατσισμός», σχεδόν πάντα λευκοί που ανήκουν στην (τραμπική) δεξιά, θεωρούν ότι οι λεγόμενες «θετικές διακρίσεις» υπέρ των μαύρων συνιστούν «ρατσισμό κατά των λευκών» δηλαδή «αντίστροφο ρατσισμό».
Στα καθ’ ημάς, τον όρο τον χρησιμοποιούν κυρίως ακροδεξιοί, ας πούμε όταν διαδίδουν μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα για τα δήθεν παχυλά επιδόματα και τα δωρεάν διαμερίσματα που δήθεν παρέχονται στους πρόσφυγες τη στιγμή που τόσοι και τόσοι Έλληνες δοκιμάζονται από την κρίση.
Δηλαδή, ο όρος «αντίστροφος ρατσισμός» είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενος και οπωσδήποτε χαρακτηρίζει αυτόν που τον χρησιμοποιεί.
Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκπληξη που δοκίμασε η ελληνική παροικία των Βρυξελλών όταν ο νεοφερμένος συντονιστής Εκπαίδευσης στην ελληνική πρεσβεία των Βρυξελλών, ο κ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να οργανώσει την επόμενη Κυριακή, στις 24 Νοεμβρίου, ομιλία με τίτλο «Πολυπολιτισμικότητα και επιλεκτικός ανθρωπισμός» στην οποία, όπως φαινόταν και στην περίληψη που συνόδευε την αναγγελία, θα έκανε λόγο για «αντίστροφο ρατσισμό κατά των γηγενών».
Ιδού και η περίληψη της διάλεξης:
Σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες οι προσπάθειες καταπολέμησης φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων ή απλά οι προσπάθειες ικανοποίησης των αιτημάτων μελών προσφυγικών και μεταναστευτικών ομάδων με διαφορετική θρησκεία, οδηγούν σε επιλεκτικό ανθρωπισμό ή «αντίστροφο ρατσισμό» σε βάρος των γηγενών, καθώς συχνά αντιτίθενται σε κατεστημένες αξίες της χώρας υποδοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία στους γηγενείς.
Στην παρούσα διάλεξη παρουσιάζονται οι διακρίσεις με έντονο «προνοιακό και φιλανθρωπικό» χαρακτήρα, σε βάρος των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες και μελετάται ο αντίκτυπός τους στις παραδοσιακές κοινωνίες. Αντίστροφος ρατσισμός εντοπίζεται στις εθνικές κουλτούρες κρατών και τα νομικά τους συστήματα, στις δημόσιες αρχές, ακόμα και στην εκπαίδευση. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν η πολυπολιτισμικότητα μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή κρατών.
Ξεσηκώθηκε κατακραυγή κατά της πρότασης του κ. Διαλεκτόπουλου, κατακραυγή που έφτασε μέχρι το Λουξεμβούργο (μας χωρίζουν οι Αρδέννες μόνο) κι έτσι αποφάσισα να γράψω το σημερινό άρθρο.
Βλέπετε, οι Βρυξέλλες είναι ένα από τα κατεξοχήν παραδείγματα πολυπολιτισμικής πόλης, όχι μόνο επειδή αποτελούν την έδρα πολλών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών αλλά επειδή επίσης αποτελούν μια πολύγλωσση νησίδα ανάμεσα σε δυο μονόγλωσσες κοινότητες ενός πολύγλωσσου κράτους, οπότε φαίνεται ιδιαίτερα προκλητική -και κωμική- η πρόθεση του κ. Διαλεκτόπουλου, μόλις φερμένου από την Ελλάδα, να κηρύξει τα δεινά της πολυπολιτισμικότητας, σε ανθρώπους που την εφαρμόζουν στην καθημερινή ζωή τους εδώ και δεκαετίες.
Επίσης, οι Έλληνες μετανάστες, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές) έχουν νιώσει στο πετσί τους τις διακρίσεις -όπως εύστοχα απάντησε στον κ. Διαλεκτόπουλο η παράταξη «Αλληλέγγυα Κοινότητα», παρόμοιες απόψεις εκφράζουν στο Βέλγιο τα ακραία εθνικιστικά κόμματα «και είναι αυτές που καταφέρονται κατά των ξένων, ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκείας. Είναι αυτοί που όταν τα ορθόδοξα μέλη της Κοινότητάς μας γιορτάζουν στις γειτονιές των Βρυξελλών την Ανάσταση με τα κεριά στα χέρια, τους λοιδορούν για «τον αντίκτυπό τους στις παραδοσιακές κοινωνίες» τους, είναι οι ίδιοι που όταν οι Ελληνικοί Φορείς λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, μιλούν για «προνοιακά και φιλανθρωπικά» επιδόματα προς τους ξένους.»
Υπάρχει βέβαια και η δεοντολογική αντίρρηση. Είναι πολύ προβληματικό να προβάλλει τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες απόψεις του ο κ. Διαλεκτόπουλος ενεργώντας υπό την επίσημη ιδιότητά του ως συντονιστής ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης έχουν πολλά προβλήματα οι Έλληνες μαθητές στο Βέλγιο, έχει πολλή δουλειά να κάνει, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα, ο συντονιστής ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, που είναι κωμικοτραγικό να εγκαινιάζει την παρουσία του καταγγέλλοντας την πολυπολιτισμικότητα.
Ευτυχώς, ύστερα από τις αντιδράσεις, η λογική πρυτάνευσε και ο κ. Διαλεκτόπουλος ακύρωσε την επίμαχη διάλεξη, που επρόκειτο να τη δώσει την Κυριακή (παρασκηνιακώς έμαθα ότι του τράβηξε το αυτί ο Πρέσβης, αλλά δεν παίρνω όρκο ότι έτσι έγινε).
Αυτά είναι πολύ καλά νέα, αλλά έτσι το άρθρο που ετοίμαζα έχασε κάμποσο από το αντικείμενό του. Μπορούμε ωστόσο να συζητήσουμε μεταξύ μας για το αν υπάρχει αντίστροφος ρατσισμός.
Βρήκα επίσης μια «επιστημονική» δημοσίευση του κ. Διαλεκτόπουλου, που μπορείτε να τη διαβάσετε κι εσείς σε pdf, και που μοιάζει πολύ με την περίληψη της διάλεξης που ματαιώθηκε, μόνο που αντί για «αντίστροφο ρατσισμό» μιλά για «αντίστροφο θρησκευτικό ρατσισμό». Τη δημοσίευση μπορείτε να την διαβάσετε από εδώ, αν κλικάρετε εκεί που λέει pdf και κατεβάσετε το σχετικό αρχείο.
Η δημοσίευση φαινομενικά έχει εκτενή βιβλιογραφία, αν και κυρίως από δημοσιεύματα εφημερίδων, και μάλιστα κυρίως του συντηρητικού φάσματος. Ωστόσο, το περίεργο είναι ότι, αν και η ανακοίνωση έχει την ένδειξη (c) 2017, τα άρθρα των εφημερίδων είναι όλα της περιόδου 2000-2007 και όλα σχεδόν τα γεγονότα που μνημονεύονται αφορούν την περίοδο 2000-2007.
Υπάρχει όμως και μια νεότερη είδηση, η μοναδική που αφορά τη χώρα μας, αφού όλες οι άλλες αφορούν γεγονότα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Είναι η εξής αναφορά, στη σελ. 183 της δημοσίευσης:
Να σημειωθεί πως αρνητική εντύπωση ενδοτισμού απέναντι στους μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα προκάλεσε η συμπεριφορά του προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος επισκέφθηκε τα «hot spot» στον Πειραιά και προσέφερε φαγητό στους κατατρεγμένους. Σε αντίθεση με όλες τις εμφανίσεις του, παρουσιάστηκε δίχως σταυρό ή εγκόλπιο ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο της Ορθοδοξίας. Αφαίρεσε δηλαδή ο Έλληνας Ιεράρχης το σύμβολο του Χριστού από τα άμφιά του για να μην προσβληθούν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες. Μήπως όμως η φιλανθρωπία που ασκεί η Εκκλησία δεν γίνεται στο όνομα του Χριστού;
Πρόκειται για γεγονός του 2016. Αρκεί να παρατηρήσω ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, απαντώντας στις αιτιάσεις περί «ενδοτισμού», έκανε λόγο για «επικίνδυνες και νοσηρές φαντασιώσεις και εικασίες αρρωστημένων εγκεφάλων». Ο κ. Διαλεκτόπουλος, πολύ δεοντολογικά και επιστημονικά, παραλείπει αυτή την απάντηση.
Με άλλα λόγια, είναι φανερό πως η δημοσίευση ήταν έτοιμη από παλιά (ενδεχομένως να είχε δημοσιευτεί κάπου το 2007-8) και απλώς ο συντάκτης της την επικαιροποίησε, φυτεύοντας κάπου την «εικασία αρρωστημένου εγκεφάλου» για τον Ιερώνυμο. Με τόση βιασύνη έγινε η επικαιροποίηση, που ξεχάστηκε (στη σελ. 185) ότι «ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'» δεν είναι πλέον Πάπας, αφού παραιτήθηκε το 2013.
Πέρα από την τσαπατσουλιά, η δημοσίευση αποτελεί ένα συμπίλημα από δημοσιεύματα εφημερίδων για πραγματικά ή υποτιθέμενα περιστατικά «αντίστροφου ρατσισμού», δηλαδή ότι σε κάποια βρετανική πόλη αποφασίστηκε να μην τοποθετηθεί χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από τις δημόσιες υπηρεσίες ή ότι σε κάποια ιταλική πόλη αφαίρεσαν τους σταυρούς από τις αίθουσες του δημοτικού σχολείου ή ότι στη Γαλλία απαγορεύτηκαν (όλα) τα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια κτίρια ή ότι κάποιες τράπεζες στη Μεγάλη Βρετανία δεν χαρίζουν πια κουμπαράδες-γουρουνάκια στους πελάτες τους για να μην προσβάλουν τους μουσουλμάνους. Να σημειώσω πάντως ότι κάποιες από τις πηγές του συγγραφέα είναι «άρθρα γνώμης» (π.χ. Steyn, 2005), άρα ελάχιστη αξία τεκμηρίωσης έχουν.
Το πρόβλημα είναι πως ο συγγραφέας παρουσιάζει τα περιστατικά αυτά ανακατεύοντας προτάσεις και προθέσεις με γεγονότα και κάνοντας συνεχώς γενικεύσεις, έτσι ώστε να δημιουργείται στον αναγνώστη η εντύπωση ότι η Δυτική Ευρώπη ισλαμοκρατείται και ότι οι χριστιανοί τελούν υπό απαγόρευση, αν όχι υπό διωγμό -διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα που ξέρουμε όσοι από εμάς ζούμε στο εξωτερικό.
Λένε, εξ όνυχος τον λέοντα. Να δούμε πώς παρουσιάζει ο συγγραφέας ένα γεγονός, την πρόταση να αφαιρεθούν βιβλία με γουρουνάκια από τις βιβλιοθήκες ενός δημοτικού σχολείου.
Γράφει:
Για τους ίδιους λόγους, αλλά και από το φόβο για νομικές και οικονομικές συνέπειες, υπήρξαν σχολεία στη Βρετανία που απέσυραν από τα ράφια των βιβλιοθηκών τους παιδικά βιβλία που είχαν ως ήρωες γουρουνάκια, καθώς για το Ισλάμ ο χοίρος είναι ακάθαρτο ζώο. Παράδειγμα αποτελεί το νηπιαγωγείο της Park Road στο Batley του West Yorkshire, όπου η διευθύντρια έστειλε υπόμνημα στο διδακτικό προσωπικό να απομακρύνουν κάθε τέτοιο βιβλίο από τις τάξεις με παιδιά κάτω των επτά ετών. Να σημειωθεί ότι ο μαθητικός πληθυσμός του συγκεκριμένου σχολείου ήταν σε ποσοστό 66% μουσουλμάνοι (Wainwright, 2003).
Αν όμως ανατρέξουμε στην πρωτότυπη είδηση, βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα και μόνο νηπιαγωγείο, και, το κυριότερο, ότι το Βρετανικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο κάλεσε τη διευθύντρια του σχολείου να μην επιμείνει στην «καλοπροαίρετη αλλά σφαλερή» ιδέα της και να μην απομακρύνει από τις τάξεις τα βιβλία με γουρουνάκια. Ολοφάνερα, ο συγγραφέας κορφολόγησε από την είδηση ό,τι συνέφερε την άποψη που θέλει να προωθήσει και απόρριψε ό,τι αντιβαίνει σε αυτή την άποψη.
Άλλο ένα παράδειγμα, που ο συγγραφέας το θεωρεί αρκετά σημαντικό ώστε να το βάλει και στην εισαγωγή της δημοσίευσής του αλλά και στην κατακλείδα. Γράφει:
Κατά τον σχολιαστή της εφημερίδας Guardian G. Wheatcroft (2001) o «αντιρατσισμός είναι ο νέος Μακαρθισμός»
Στο πρωτότυπο όμως, ο τίτλος του άρθρου είναι: McCarthyism goes anti-racist (ο Μακαρθισμός υποδύεται τον αντιρατσιστή, ας πούμε). Δεν είναι καθολου το ίδιο, και δεν πρόκειται για κακή μετάφραση απλώς, πρόκειται, θαρρώ, για διαστρέβλωση.
Δεν κάθισα να ελέγξω μία προς μία τις πηγές του κ. Διαλεκτόπουλου, που δεν υπάρχουν άλλωστε όλες στο Διαδικτυο αφού έχουν περάσει και 12-19 χρόνια από τις αρχικές δημοσιεύσεις. Ελπίζω στο μέλλον να ασχοληθεί με τα καθαυτό καθήκοντά του και να μην επιχειρήσει άλλη φορά να διδάξει τα κουσούρια της γλαύκας στους Αθηναίους ή τα δεινά της πολυπολιτισμικότητας στους Βρυξελλιώτες.
(Και βέβαια, είναι το άκρον άωτο της υποκρισίας το να μιλάμε στην Ελλάδα για αντίστροφο ρατσισμό και για τις δηθεν υπερβολές της πολιτικής ορθότητας).
Όσο για τον αντίστροφο ρατσισμό, η πείρα μου είναι ότι τον καταγγέλλουν κυρίως εκείνοι που έχουν ευνοηθεί από τον ευθύ ρατσισμό και τις κάθε λογής διακρίσεις και θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.
Δύτης των νιπτήρων said
O ρατσισμός υποκρύπτει πάντα μια σχέση εξουσίας. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ούτε ρατσισμός ούτε αντίστροφος ρατσισμός. Ισονομία και αλληλοσεβασμός. Οι διακρίσεις είναι απαραίτητες, όταν είναι επαρκώς αιτιολογημένες, ώστε να πείσουν τους καλοπροαίρετους, αφού για τους κακοπροαίρετους ισχύει το «ου με πείσεις, καν με πείσης». Στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες υπάρχουν τριβές και η πολιτεία πρέπει να βαδίζει προσεκτικά, πολύ προσρκτικά.
Σωτήρς said
Σκιάζονται πως απειλείται ο χριστιανισμός στην Ευρώπη και δώστου τρομολαγνεία. Δεν έχω δει αντίστοιχη ζέση για την πραγματική σφαγή των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο. Αλά καρτ ευαισθησίες.
steliosZ said
Αγαπητέ κύριε Σαραντάκε καλημέρα
Δυστυχώς, πιστεύω ότι αν αυτός ο άνθρωπος «ασχοληθεί με τα καθαυτό καθήκοντά του», κακό και μόνο κακό θα κάνει…
Stazybο Hοrn said
Υποθέτω ότι το άρθρο «Πολυπολιτισμικότητα και «αντίστροφος θρησκευτικός ρατσισμός»» που ανακοινώθηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολόγων: Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών (20-21/5/17, Θεολογική Σχολή ΑΠΘ), είναι μεταφρασμένο κομμάτι από κάποιο μάστερ του κ. Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου σε πανειπστήμια στις Κάτω Χώρες. Νάναι κι από το (μετα)διδακτορικό του το ελληνικό ή το βουλγάρικο;
Ατακάμα said
Ντάξει εδώ που τα λέμε ο σύγχρονος φιλελευθερισμός με πρωτοστάτες διάφορες αμφιλεγόμενες ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα, Μίντια κλπ έχει πράγματι επιδοθεί σε έναν «επιλεκτικό ανθρωπισμό» χωρίς αυτό να συνιστά βέβαια την ύπαρξη αντίστροφου ρατσισμού κατ΄ανάγκη. Από κει και πέρα, από τα χειρότερα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο σύγχρονος φιλελευθερισμός, με τις όλες «πολυπολιτισμικές» αντιλήψεις του, είναι ότι καταδικάζει αυθαίρετα ως ακροδεξιό, φασίστα και οτιδήποτε άλλο τον οποιονδήποτε που θα ασκήσει έστω και την ηπιότερη κριτική στις συγκεκριμένες αντιλήψεις. Μια λογική δηλαδή του τύπου όποιος δεν είναι 100% μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα «ορμάτε».
Μακάρι αντί του σύγχρονου και λαϊφσταϊλικού φιλελευθερισμού να επικρατήσει και πάλι ο παραδοσιακός και ορθολογικός φιλελευθερισμός ο οποίος πράγματι έφερε ουσιαστικές ελευθερίες και δικαιώματα στις χώρες που τον ασπάστηκαν.
μήτσκος said
Συνήθως αυτό που λένε «αντίστροφος ρατσισμός» δεν είναι αποτέλεσμα ρατσιστικής ιδεολογίας, είναι μάλλον μια προσπάθεια να διορθωθούν συνέπειες του ρατσισμού. Το affirmative action πχ των αμερικάνων υποστηρίζει τους μαύρους επειδή είναι πιο αδύναμοι και όχι επειδή είναι κατά οποιοδήποτε τρόπο «ανώτεροι».
Αν το βάλουμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μπορούμε να πούμε ότι ο αποκαλούμενος «αντίστροφος ρατσισμός» είναι τρόπον τινά το αντίστροφο του ρατσισμού.
Aghapi D said
Αντιγράφω από https://www.huffingtonpost.gr/entry/-11088_gr_15923328
Οι οπαδοί του Τραμπ αισθάνθηκαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια μια υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, των δικαιωμάτων των λευκών, οι οποίοι περιθωριοποιήθηκαν με τις πολιτικές υπέρ κυρίως των αφροαμερικανών και εν γένει των μειονοτήτων του αμερικανικού κράτους.
Στη χώρα μας ορισμένοι χαρακτηρίζουν προνομιακή τη μεταχείριση τών πολύτεκνων. Είναι και αυτό αντίστροφος ρατσισμός; Νομίζω πως ναι
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Από ότι γνωρίζω υπάρχουν παιδιά στα σχολεία στο Βέλγιο από «μικτούς» γάμους (θρησκείας και εθνικότητας). Τι θα κάνει ο περί ου ο λόγος εκπαιδευτικός σε αυτές τις περιπτώσεις;
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
4 Αυτό να μου πείτε. Ιδίως αν κρίνω από την πρότερη πολιτεία του (ήταν και επί κυβέρνησης Καραμανλή στην ιδια θέση).
spyridos said
6
¨ παραδοσιακός και ορθολογικός φιλελευθερισμός »
Οπως αυτός της Χιλής? Αυτό είναι το παράδειγμα των απανταχού κλασικών φιλελεύθερων.
Ο φιλελευθερισμός δεν έφερε ούτε ελευθερίες ούτε δικαιώματα. Πουθενά. Αυτά τα έφερε η αριστερά με τους αγώνες της.
Ο φιλελευθερισμός πάντα ακολουθούσε και πάντα προσπαθούσε να παρουσιάσει σαν δικές τους τις κατακτήσεις της αριστεράς.
Πάντα βέβαια με καθυστέρηση.
Το «παράδοξο της αντιμεταναστευτικής ρητορικής των φιλελεύθερων» είναι το παράδειγμα.
Σε κάθε χώρα διαφέρει.
Στην Ολλανδία είχε γίνει μια πολύ ωραία δουλειά.
Μια παρουσίαση των θέσεων του φιλελεύθερου κόμματος των δεκαετιών 50, 60 και 70.Με θέσεις, αντισημιτικές,κατά της ισότητας των δύο φύλων
μέχρι και θέσεις κατά της λειτουργίας μικτών χώρων αναψυχής για άντρες και γυναίκες (κ.α) σε αντιπαραβολή με τις θέσεις της αριστεράς που υπερίσχυσαν.
Σήμερα πλέον οι φιλελεύθεροι αναπτύσσουν μια αντιμεταναστευτική ρατσιστική αντιμουσουλμανική ρητορική με κύριο επιχείρημα ότι οι μετανάστες απειλούν όλες αυτές τις ελευθερίες που έχουμε κατακτήσει. Παρά την λυσσασμένη μάχη εναντίον τους που έδωσαν οι δεξιοφιλελεύθεροι θα πρόσθετα εγώ.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια γράφεται και το παραπάνω άρθρο διάλεξη ή ότι άλλο είναι αυτό του κύριου Διαλεκτόπουλου.
Ίσως να γράψω παραπάνω απόψε που θα έχω χρόνο και για τις εμμονές του Διαλεκτόπουλου τον οποίο γνωρίζω προσωπικά από τα μέσα της δεκαετίας του 90.
Μας χωρίζει μια ιδεολογική άβυσσος αλλά σε προσωπικό επίπεδο είμαστε φίλοι.
Ατακάμα said
11. Παραδοσιακός και ορθολογικός φιλελευθερισμός κατ’ αντιδιαστολή του φιλελευθερισμού της Γουόρεν, των ΜΚΟ και του λαιφστάιλ. Ο Φιλελευθερισμός που έφερε την ΕΕ, τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα (βλ. ανατολικό μπλοκ) και ο οποίος ευδοκίμησε ιδιαίτερα σε χώρες της Δύσης με ανεπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής πρόνοιας όπως πχ στις σκανδιναβικές χώρες. Πέρα από τις πολλές του αστοχίες και προβλήματα δεν παύει να είναι το πληρέστερο και δικαιότερο πολιτικό δημιούργημα που έχει εφαρμοστεί. Οι βάσεις αυτού του φιλελευθερισμού είναι που υπονομεύονται σήμερα από την «πολυπολιτισμικότητα» και την «πολιτική ορθότητα»
μήτσκος said
11.
Νομίζω ότι πρέπει να διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε «φιλελευθερισμός».
Αν χρησιμοποιείτε το παράδειγμα της Χιλής, τότε η συζήτηση περιορίζεται στον οικονομικό φιλελευθερισμό, και συγκεκριμένα σε αυτό που συνήθως αποκαλείται «νεοφιλελευθερισμός». Αυτός ο νεοφιλελευθερισμός στη Χιλή επιβλήθηκε σε καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας, επομένως το παράδειγμα είναι άστοχο ως απάντηση στο σχόλιο του Ατακάμα στο 6 («παραδοσιακός και ορθολογικός φιλελευθερισμός»).
ΓΤ said
#0 Δεν μπορώ να κρύψω ότι απόλαυσα το κείμενο του Διαλεκτόπουλου «Τρεις εικόνες του 17ου αιώνα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία της Θάσου» (http://users.sch.gr/adialektopoulos/autosch/joomla15/images/articlepdf/diapolitismiki/25_trisikones.pdf). Διότι, εκεί που ξετσίμπλιαζα μάτι, μου χάρισε γέλιο διαβάζοντας για άγιο Γεώργιο με στρατιωτική «εξάρτΗση», «διάλΥθα περικάρπια» και λοιπά αλυσόκρικα ευτραπελίας…
Ψηφίζω δαγκωτό Σαραντάκο, διαφωνώντας στο εξής: το παρενθετικό «στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές» θα το περίμενα «στης Γερμανίας τις φάμπρικες και στου Βελγίου τις στοές» έτσι για να καταλίπει μια meta-ζαμπετέ ρυθμική επίγευση 🙂
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
ΓΤ said
διαλεκτοπουλικαί θέσεις, άνοδος αρδενναλίνης
sarant said
14 Ατυχία με την εξάρτυση, είχε μία πιθανότητα στις τρεις 🙂
Ρατσισμός, αντίστροφος και ευθύς « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Ποιος είναι ο αντίστροφος ρατσισμός, θα ρωτήσετε. Αν ο ρατσισμός είναι, με βάση τον ορισμό του λεξικού “η αντίληψη εκείνων που πιστεύουν ότι η δική τους φυλή είναι ανώτερη από τις άλλες που η φύση τις έχει καταδικάσει σε κληρονομική κατωτερότητα” ή, να το πούμε πιο απλά, το να πιστεύεις ότι υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/11/19/reverseracism/ […]
Pedis said
Παναγιώτης Κ. said
Θέλω να παρακαλέσω κάποιον εκπαιδευτικό φιλόλογο ή όποιος άλλος γνωρίζει, η ενασχόληση με τον ρατσισμό στην εκπαίδευση πότε άρχισε;
Άκουγα τις συνομιλίες των φιλολόγων να λένε: Τώρα διδάσκω το κεφάλαιο για το ρατσισμό.
Αναρωτιέμαι: Τι μεσολάβησε και το θέμα ρατσισμός έγινε κυρίαρχο;
Χοντρικά μπορώ να πω ότι μέχρι τη δεκαετία του ΄80 δεν ήταν στους προβληματισμούς μας.
Κάθε φορά που γινόταν λόγος για ρ. αυτός αφορούσε τις ΗΠΑ και το καθεστώς της Ν. Αφρικής. Μέχρι εκεί.
Φαινόμενα και καταστάσεις που τώρα τα χαρακτηρίζουμε ρατσιστικά τότε, πριν σαράντα χρόνια, τα ερμηνεύαμε με βάση την ταξικότητα της κοινωνίας. Μιλώ με βάση τις δικές μου προσλήψεις και πάντα στην Ελληνική πραγματικότητα.
Όσο αφορά την στάση πολλών απέναντι στους Ρομά, δεν μιλούσαμε για ρατσισμό (που είναι) αλλά για…προκαταλήψεις σε βάρος τους.
Περνώντας ο καιρός, φαίνεται πως η Ελληνική κοινωνία άρχισε κατά κάποιο τρόπο να ψυχαναλύεται συν οι διάφορες ωσμώσεις από την επαφή μας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε πιο ακριβή εννοιολογικά εργαλεία και είμαστε τώρα σε φάση όπου εκτός από τον ευθύ ρατσισμό να εξετάζουμε και τον αντίστροφο.
Το σχόλιο #6 θα μπορούσε να συμπληρώσει το δικό μου σχόλιο.
Pedis said
Αυτό με τον αντι-αντιρατσισμό ακολουθεί τη γραμμή της αστυνομίας: σε πιάνουν, σε ξεφτιλίζουν, σε δέρνουν και άμα κάνεις να διαμαρτυρηθείς σε τυλίγουν και σε μια κόλλα χαρτι για περιύβριση, αντίσταση κατά της αρχής και ιατροδικαστική έκθεση για όργανο της τάξης βαριά τραυματισμένο …
Για να μάθεις να μιλάς.
voulagx said
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
Στο βιντεο αναφερει και τους Καλάς ως γνησιους μακεδονες.
sarant said
22 Σοβαρά;
divolos said
Είμαι κάθετα αντίθετος στις βλακείες του κ. Διαλεκτόπουλου όπως ήμουν και στα γουρούνια των Διαβατών. Είχα όμως κάνει το εξής σχόλιο στο άρθρο του ιστολόγιου της 6ης Νοεμβρίου «Το μπάρμπεκιου των γουρουνιών στα Διαβατά» (σχόλιο 87) που νομίζω ότι κολλάει γάντι κι εδώ: «…πρέπει και οφείλουμε να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του άλλου, αλλά μόνο όταν δεν καταπατούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά, που ως δυτική κοινωνία έχουμε κατακτήσει. Κανένας ηθικός ή ιερός νόμος π.χ. δεν μπορεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να καταπιέζονται οι γυναίκες μουσουλμάνες, να δέρνονται από συζύγους, πατεράδες, αδερφούς, να τους επιβάλλεται πως να ντύνονται και να στερούνται άλλων βασικών δικαιωμάτων τους μόνο και μόνο γιατί το λέει η θρησκεία τους ή η ηθική τους. Είναι νομίζω (και μακάρι να κάνω λάθος) κάτι που δεν το έχουν κατακτήσει ακόμη ούτε οι Ελληνίδες μουσουλμάνες, πόσο μάλλον αυτές που έρχονται από χώρες όπου οι γυναίκες υπόκεινται σε πολύ μεγαλύτερη καταπίεση. Ακόμη και άντρες που δεν θέλουν να ακολουθούν πιστά κάποια πράγματα, δέχονται μεγάλη πίεση από τον περίγυρό τους. Σεβασμός λοιπόν στην θρησκευτική τους ελευθερία αλλά και υπεράσπιση όλων των άλλων θεμελιωδών ελευθεριών τους. Αυτά πρέπει να φωναχτούν δυνατά ώστε να το βουλώσουν κι όσοι κακοπροαίρετα κινδυνολογούν και κατηγορούν τους άλλους για φιλομουσουλμανισμό προδοσίες κι άλλα φαιδρά.» Το παραπάνω σχόλιο αφορούσε την Ελλάδα αλλά εννοείτε ότι αφορά κι όλη την Ευρώπη.
Περίπου 20 χρόνια πριν σε φοιτητική εκδρομή στις Βρυξέλες μέναμε σε ένα youth Hostel σε μουσουλμανική γειτονιά των Βρυξελλών, αρκετά εκτός κέντρου. Αφού το αυτόματο μηχάνημα του Hostel ξέμεινε από μπύρες και για ύπνο ήταν ακόμη νωρίς, αμοληθήκαμε στην γειτονιά προς αναζήτηση αλκοόλ, αλλά του κάκου. Κανένα από τα δύο – τρία μίνι μάρκετ που βρήκαμε ανοικτά δεν είχε αλκοόλ, χωρίς να καταλαβαίνουμε τον λόγο και χωρίς να θέλουν να μας εξηγήσουν οι μαγαζάτορες το γιατί. Σε ερώτηση μας στην ρεσεψιόν μας εξήγησαν ότι επειδή η γειτονιά έχει πολλούς μουσουλμάνους ο υπεύθυνος «ιμάμης» ή κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει στα μαγαζιά (που το πιθανότερο ανήκαν σε μουσουλμάνους) να πουλάνε αλκοόλ. Αυτό είναι κάτι που τότε πολλούς από εμάς μας πείραξε και που ακόμη και σήμερα θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τα παραπάνω αντίστροφο ρατσισμό, ούτε θεωρώ ότι υφίσταται καν τέτοιο πράγμα. Απλά θέλω να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα ολών. Π.χ. είναι υποχρέωσή μας να καταγγέλουμε την έμφυλη βία και στην δική μας κοινωνία, που δυστυχώς υπάρχει και μάλιστα μπόλικη, όπως άλλες φορές έχει θίξει το ιστολόγιο (βλ. γυναικοκτονίες κλπ), αλλά και στην κοινωνία των μεταναστών χωρίς εκπτώσεις ή φόβο.
Προς προβληματισμό προτείνω και την εξαιρετική ταινία του τουρκικής καταγωγής Γερμανού Φατίχ Χακίμ «Μαζί ποτέ» (2004, πρωτότυπος τίτλος «Gegen die Wand»), όπου η καταπιεσμένη τουρκικής καταγωγής ηρωίδα, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια αυτοκτονίας, κάνει λευκό γάμο με κάποιον αποτυχημένο, αλλά Τουρκικής καταγωγής, άντρα, για να ξεφύγει από την καταπίεση της οικογένειάς της μέσα στην Γερμανία!
Συγνώμη για το σεντόνι.
mitsos said
Καλημέρα.
Η κριτική του Νίκου Σαραντάκου στον «αντίστροφο ρατσισμό» έχει τόσο ισχυρά επιχειρήματα που δεν έχει ανάγκη μαρτύρων. Οι θεωρίες του «αντίστροφου ρατσισμού», ανεξαρτήτως προθέσεων όσων τις υιοθετούν , εξυπηρετούν ρατσιστικές και ακροδεξειές πολιτικές . ( τελεία )
Αν κρίνω από το βιογραφικό του ο κ. Διαλεκτόπουλος είναι εκ των «Αρίστων»
Δεν πήρε πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης για να πάει να γίνει «δασκαλάκος» σε ένα σχολείο της Επαρχίας. Αφού φούσκωσε το portfolio του με πλήθος μεταπτυχιακών από Γκρόνικεν, Άμστερνταμ , Βρυξέλλες και Σόφια ,,,, έγινε ορκωτός μεταφραστης ( Ελληνικά Ολλανδικά ) και βυζαντινολόγος ( άλλος ένας ) και ,…και ….
Συμπέρασμα : Όταν ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο έλεγε ότι «ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός με τα ταξίδια» … έπρεπε μόνος μου να καταλάβω ότι αυτό δεν αποκλείει φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις να εκφράζονται και από διαβασμένους και ταξιδεμένους ανθρώπους .
Σ said
11. «Ίσως να γράψω παραπάνω απόψε που θα έχω χρόνο και για τις εμμονές του Διαλεκτόπουλου τον οποίο γνωρίζω προσωπικά από τα μέσα της δεκαετίας του 90.
Μας χωρίζει μια ιδεολογική άβυσσος αλλά σε προσωπικό επίπεδο είμαστε φίλοι.»
Απίστευτο μου φαίνεται (που είστε φίλοι). Πολύ μου κινήσατε την περιέργεια.
voulagx said
#23: Δες απο το 4:20 και μετά.
gpointofview said
Το βασικό πρόβλημα είναι πως διαχρονικοί τσαρλατάνοι «αξιοποιούνται» από το κόμμα της…κανονικότητας και των αρίστων κατά τακτά χρονικά διαστήματα, λες και η αποχή αγιοποιεί τις αηδίες τους ή θα αλλάξουνε συνήθειες και χαρακτήρα. Οχι βέβαια πως δεν υπάρχουν καινούργιοι όπως ο Μπογδάνος αλλά δεν έχει κάνει ακόμα την θητεία του στον πάγκο για να επανέλθει αναβαπτισμένος. Θάθελα να ξανάβλεπα τον ΣυΡιζΑ στην εξουσία μόνο και μόνο για να δω αν θα ξανάφερνε ή όχι στην επικαιρότητα, Κωνσταντοπούλου, Πανούση, Βασιλειάδη και λοιπούς συγγενείς
sarant said
27 Ευχαριστώ, κερδίζω 4 λεπτά 🙂
Triant said
26: Γίνεται και χειρότερα. Συνάδελφος με τον οποίο κάναμε καλή παρέα ιδίως στα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν μέλος της χ.α. Είχε τύχει στο αεροπλάνο να διαβάζω εγώ τον Ριζοσπάστη (περισσότερο για πίκα γιατί το περισσότερο που υπήρξα ήταν συμπαθών και ψηφοφόρος) και αυτός δίπλα μου την χ.α. Αυτά όμως στις αρχές του 2000 που ήταν απλώς γραφική και δεν είχε (ή δεν ήξερα) βίαιες δράσεις.
ΚΩΣΤΑΣ said
Δεν συμμερίζομαι τις αρλούμπες του Α.Δ. Άμα θέλω, μπορώ να γράψω καλύτερες. Φυσικά ούτε και τις αρλούμπες διαφόρων – όχι εδώ μέσα – που πάνε να μας πούνε ότι με το ισλάμ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και όσοι τολμήσουν να εκφράσουν κάποιο σκεπτικισμό θεωρούνται αυτομάτως ρατσιστές. Εγώ, λόγω ειδικών συγκυριών, βλέπε Ερντογάν, έχω κάποιες αμφιβολίες και ενδοιασμούς, ειδικά για τη χώρα μας.
Διαζύγια, προίκες, κληρονομικά, βία κατά γυναικών-συζύγων… κλπ τα κανονίζει ένας εν πολλοίς και αγράμματος μερικές φορές μουφτής στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, πέρα και πάνω από την ελληνική νομοθεσία.
* Λείπει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το ισλάμ, ο Μπλογκ ό,τι νάναι, 😉 θα μας διαφώτιζε καλύτερα. Δεν βλέπω και τον φίλο μου Γιώργο Κ.
voulagx said
#31: Αν δεν κανω λαθος, στην τουρκια δεν ισχυει η σαρια, ενω στην ελλαδα ισχυει για τους μουσουλαμανους της θρακης.
sarant said
31-32 Ισχύει μεν, αλλά πριν από λίγο καιρό (επί ΣΥΡΙΖΑ) νομίζω πως είχε γίνει μια τροποποίηση με την οποία αν ο ένας εκ των δύο συζύγων διαφωνεί τότε η υπόθεση κρίνεται στο κανονικό δικαστικό σύστημα.
ΚΩΣΤΑΣ said
32 Στην Τουρκία ισχύει αυτό: 🤣 https://twitter.com/medyablok/status/1195295770624348160
33. Έτσι είναι, αλλά ο Ερντογάν φωνάζει και απειλεί ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των αδελφών μας Τούρκων στην Ελλάδα.
Georgios Bartzoudis said
Δεν συμφωνώ με κάποιες γενικεύσεις του Νοικοκύρη στα πλαίσια της κριτικής του γι’ αυτόν τον Διελεκτόπουλο. Και δεν θα ασχοληθώ με αυτήν την κριτική, αφού θεωρώ χάσιμο χρόνου το να διαβάσω τις σχετικές παραπομπές από λινκ. Νομίζω πάντως ότι κάποια σχόλια (όπως τα 2, 6, 7, 24) με καλύπτουν σχεδόν πλήρως.
Θα πω και κάτι πολύ απλό: Ότι δηλαδή υπάρχουν Έλληνες σε πολύ χειρότερη κατάσταση από κάποιους πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες. Σε κάθε περίπτωση όμως, ισχύει η ρήση «τάδε έδει ποιήσαι κακείνα μη αφιέναι».
Τέλος, occasione data, δεν μπορώ να μην επικρίνω …τις επικρίσεις για τους …αρίστους, που συχνά-πυκνά εμφανίζονται σε αυτό το ιστολόγιο. Κατά τεκμήριο, ένας άριστος είναι καλλίτερος από έναν μέτριο. Βέβαια, ένας μέτριος μπορεί σε κάποια φάση της ζωής του να γίνει άριστος (και τανάπαλιν). Είχα συμμαθητές στο Γυμνάσιο, μέτριους στις μικρές τάξεις, που έγιναν πολύ καλοί σε μεγαλύτερες τάξεις και …πρόκοψαν!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΚΥΡΑ ΚΑΤΙΝΑ
(Στίχοι – μουσική – ερμηνεία: Δημήτρης Μητσοτάκης)
Κυρά Κατίνα σπλαχνική που κάνεις το σταυρό σου
μόλις μπανίσεις εκκλησιά και λες στον διπλανό σου
γι’ αυτούς τους μαύρους κι άραχλους που βρόμισαν τη χώρα
και έχουν κλέψει τις δουλειές που να τους πνίξει μπόρα.</a
Κυρά Κατίνα σπλαχνική που βρίζεις κάθε ξένο
στη λαϊκή, στην αγορά, στο τρόλεϊ, στο τρένο
λησμόνησες τον μπάρμπα σου που σέρνονταν στις τρύπες
στου ορυχείου τις στοές, στων καραβιών τις πίπες.
Πού είναι τα καμάρια σου, ο Γιώργος κι η Μαρία;
Ο γιος σου πήγε Καναδά κι η κόρη Αυστραλία
και σου 'ρχονται τα δάκρυα και σου χαλούν τη μάσκα
όταν σου λένε: “δεν θα 'ρθω μανούλα μου, το Πάσχα”.
Κυρά Κατίνα σπλαχνική που ξέρεις κάθε άγιο
κάνε και μία προσευχή για 'κείνο το ναυάγιο
που είχε μέσα το παιδί, τη μάνα, τον πατέρα
και μόλις έπιασαν στεριά τους έριξαν μια σφαίρα.
Κυρά Κατίνα μου πιστή που αγαπάς αλλήλους
και περιτριγυρίζεσαι απ΄ του Αδόλφου φίλους
το αίμα είν' στα χέρια σου, τα λόγια σου πιστόλι
κανένανε δεν σκότωσες μα έχουν πεθάνει όλοι.
Πού είναι τα καμάρια σου, ο Γιάννης κι η Ελένη;
Στα ξένα βρωμοέλληνες και στην Ελλάδα ξένοι
κι αφού μιλάς με τον Θεό, για 'κείνα προσευχήσου γιατί στην άλλη τη φουρνιά θα 'ναι και το παιδί σου.
nikiplos said
Το μόνο παράδειγμα «αντίστροφου ρατσισμού» (με πολλά εισαγωγικά) που είχα παρατηρήσει είναι στη νίκη του Κεντέρη στο Σύδνεϋ, όπου οι έγχρωμοι αθλητές αντάλλαξαν συγχαρητήρια αλλήλους, πλην του ημεδαπού συναθλητή τους…
Γιάννης Κουβάτσος said
«Ο φιλελευθερισμός δεν έφερε ούτε ελευθερίες ούτε δικαιώματα. Πουθενά. Αυτά τα έφερε η αριστερά με τους αγώνες της.
Ο φιλελευθερισμός πάντα ακολουθούσε και πάντα προσπαθούσε να παρουσιάσει σαν δικές τους τις κατακτήσεις της αριστεράς.»
Ποιος να το ‘λεγε ότι θα συμφωνήσω σε κάτι με τον Spyrido! ☺ Εδώ, όμως, έχει απόλυτο δίκιο. Ο φιλελευθερισμός επιδαψίλευε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα μόνο στους έχοντες και κατέχοντες. Ακόμα και το δικαίωμα ψήφου παραχωρούνταν με περιουσιακά κριτήρια. Οι μακροχρόνιοι αγώνες των πολιτών, των εργαζομένων, αντρών και γυναικών, που τους στοίχισαν αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, οδήγησαν στη γενίκευση αυτών των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Γνωστά και τετριμμένα όλα αυτά. Γι’ αυτό εκνευρίζομαι όταν ακούω τους πολύ αριστερούς να απαξιώνουν αυτά τα δικαιώματα και αυτές τις ελευθερίες ως αστικά και τυπικά.
ΣΠ said
Έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις. Έχουμε φτάσει στο να χαρακτηρίζεται (αντίστροφος) ρατσισμός το ξεβόλεμα κάποιων προνομιούχων.
ΚΩΣΤΑΣ said
36 Πολύ ωραίο, Έφη. Ωραίος και αυτός ο Μητσοτάκης! 😉
Γιάννης Κουβάτσος said
«Φυσικά ούτε και τις αρλούμπες διαφόρων – όχι εδώ μέσα – που πάνε να μας πούνε ότι με το ισλάμ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και όσοι τολμήσουν να εκφράσουν κάποιο σκεπτικισμό θεωρούνται αυτομάτως ρατσιστές.»
Συμφωνώ και με τον Κώστα, γι’ αυτό και δεν συμμερίζομαι τον όρο ισλαμοφοβικός. Ως κατεξοχήν δυτικός άνθρωπος (😎), απεχθάνομαι οποιαδήποτε ιδεολογία ή θρησκεία αντιμετωπίζει εχθρικά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε στις κοινωνίες δυτικού τύπου. Συμπαθέστατοι οι αγαθοί μουσουλμάνοι, τους συναναστρέφομαι στη γειτονιά μου, αλλά φρικτοί και μακριά από μας οι ισλαμοφασίστες και οι κάθε είδους φονταμενταλιστές.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
40. 🙂
Θραξ-Πανκc και Κρητικάτσι ομάδι!
(Το παραμπλάβιασα όμως γμτ!)
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Ἀντίστροφος ρατσισμὸς ὑπάρχει ὡς ἀπάντηση στὸν εὐθὺ ρατσισμό. Ὁ Μάλκολμ Χ π.χ ἀπάντησε στὸ ρατσισμὸ κατὰ τῶν μαύρων μὲ ρατσισμὸ κατὰ τῶν λευκῶν ἀλλὰ αργότερα ἀναθεώρησε αὐτή του τὴ στάση καὶ τὸν φάγανε. Κι ο φεμινισμὸς τῆς δεκαετίας τοῦ 70 διαστρεβλώθηκε σὲ ἕναν γενικευμένο ρατσισμὸ κατὰ τῶν ἀνδρῶν ποὺ ἔπρεπε νὰ αἰσθάνονται ἔνοχοι γιὰ ὅ,τι ὑπέστησαν οἱ γυναῖκες σὲ ἐποχὲς ποὺ οἱ ἄνδρες τῆς ἐποχῆς ἐκείνης δὲν εἶχαν ζήσει,
Alexis said
#36: Έξοχο!
Πραγματικό ποίημα!!!
aerosol said
Όσο καλή είναι αυτή η ανάρτηση τόσο θλίψη προκαλεί.
Θεωρώ μεγάλη επιτυχία του καπιταλισμού το ότι έπεισε τους ταλαίπωρους, πολτοποιημένους και χωρίς ελπίδα, φτωχούς στη Δύση πως η κατάστασή τους οφείλεται στους ταλαίπωρους, πολτοποιημένους και χωρίς ελπίδα, πρόσφυγες και μετανάστες από τον Τρίτο Κόσμο.
Ευτυχώς διάβασα για τον «παραδοσιακό και ορθολογικό» φιλελευθερισμό που έφερε την κοινωνική πρόνοια στην Σκανδιναβία (!) και έφερε την δημοκρατία στο ανατολικό μπλοκ (!!!), κι έσκασε λίγο το χειλάκι μου.
leonicos said
Δηλαδή, ο όρος «αντίστροφος ρατσισμός» είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενος και οπωσδήποτε χαρακτηρίζει αυτόν που τον χρησιμοποιεί.
Λυπάμαι που θα το πω αλλά έχεις άδικο.
Σε όλη την Καινη Διαθήκη (Ελληνικές Γραφές) υπάρχει το πνεύμα της απέχθειας των ρωμαίων προς τους εβραίους και τν εβραών προς τους ρωμαίους. Το ότι ο Πέτρος κήρυξε σε εθνικούς θεωρήθηκε μεγάλο βημα, καθώς και υο ότι ο Παύλος ορίστηκε ‘απόστολος των εθνών’.
Σήμερα, στο Ισραήλ, πολλοί εβραίοι καταστηματάρχες προτιουν εβραόυς υπαλλήλους παρά άραβες, και συμβαίνει και το αντίστροφο. Η παράβαση αυτού του κανόνα θεωρείται σχεδόν ιδιοτροπία (για να ην πω προδοσία). Χειρουργήθηκα από παλαιστίνιο χειρουργό, και γελο΄σαμε κι οι δυο. Γνωρισα έναν εάραβα ιδικευομενο στην Ελλάδα, και μου είπε ότι είναι από το Ισραήλ, και μιλήσαμε μεταξύ μας εβραϊκά. Του είπα, γιανα δω τις ανοχές του «είσαι παλαιστίνιος από το Ισραήλ; » Παέξυπνος, κατάλαβε πού το πήγαινα, και απάντηε «Όχι είμαι άραβας, ισραηλινός πολίτης». Υπάρχουν μερικά χωριά που έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τη διένεξη αραβων-εβραίων μέσα στο Ισραήλ.
Βέβαια το Ισραήλ δεν είναι τυπικό παράδειγμα, δείχνει όμως πώς νιώθουν οι άνθρωποι.
Στο Ιράν η εβραϊκή κοινότητα ‘προστατεύεται’ με ‘θετικό ρατσισμό’ με τον όρο να μην πάνε ή να μην υποστηρίξουν το Ισραήλ. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι στρέφεται μόνο κατά του κράτους και όχι τν εβραίων.
Στο Μαρόκο ζητήθηκε κάποτε από ανώτερους κυβερνητικούς υπαλλήλους εβραϊκού θρησκεύματος αν είναι ισραηλίτες ή όχι, και μερικοί απάντησαν ότι είναι Μαροκινοί εβραϊκού θρησκεύματος. Όμως κι εκείνοι που δεν απάντησαν ότι είναι »εβραίοι της διασποράς» δεν ε΄χαν καμά επίπτωση. Άλλωστε το μαρόκο εβραίοι το κυβερνούν εκτός από τον βασιλιά.
Στην Τυνησία, όταν πεθανε ο ‘εθνάρχης’ κατά καποιον τροπο, στην κηδεία του πήγε και ο πρόεδρος της χώρας.
Μια άλλη περίπλοκη κατάσταση είναι με τους Βερβέρους. Ο αλήστου μνήμης αλήτης, εβραίος από γιαγιά και βερβέρος από πατέρα, που γκρέμισε την πιο ιστορική συναγωγή της χώρας του για να χτίσει μοντέρνα σπίτια, έλεγε ‘δεν μ’ ενδιαφέρει τι λέετε όταν είστε σπίτι σας, αλλά δημόσια θα λέτε ότι είστε Λίβυοι’. Ασκούσε αντίστροφο ρατσισμό ακόμα και στο χωριό του.
Το πρόβλημα του ‘αντίστροφου ρατσισμού’ δεν είναι απλά φασισμός. είναι ότι συνεπαγεται εκδικητικές συπεριφορές.
Θυμηθείτε τι γλήκα νιώσαμε προ ημερών, όταν σε κάποιο άρθρο λέχτηκε για τούρκους ψαράδες που αγόρασαν τα κατασχεμένα σύνεργα της ψαρικής του έλληνα, για να του τα επιστρέψουν, κάτι αρκετά προωθημένο, δεδομένου ότι ο έλληνας δεν ήταν απλώς συνάδελφος αλλά και δυνητικά ανταγωνιστής.
Εγώ αυτά τα περιστατικά αγαπώ, κι έχει πολλά να επιδείξει ο κοινος τούρκος. μακάρι να τον μιμηθεί και ο μέσος έλληνας. Υπάρχουν ηλίθιοι που λένε ‘δεν πάω στην Τουρκία για να μην τους αφήσω ούτε ένα ευρώ’. Τα ευρώ των τούρκων δεν εξαρτώνται από τα 50 ευρώ που ξοδεύει κατά μέσο όρο ο έληνας τουρίστας, ενώ αυτοί χάνουν το Παμούκαλε, το ικόνιο πενήντα αρχαιολογικούς προορισμους, την καππαδοκία και χιλιάδες άλλα πράγματα.
Θέλω να πιω όλο τον Βόσπορο. Εντάξει!
Η Πόλη παλιά αγαπηένησε ξένη αγκαλιά. Εντάξει!
Αλλά η ιστορία δεν περπατάει με αυτό το βήμα. Έχει άλλο, και αυτό πρέπεινα βρύμε και να συντονιστούμε
Πήγα αλλού, συγγνώμη! Αλλά τα είπα καλά
ΓΤ said
#36, 40, 44
και η γκάφα ολκής του ουγκανοσαββιδοκάναλου για τον Δημήτρη Μητσοτάκη, ιδρυτή των «Ενδελέχεια» (https://www.newsbeast.gr/media/arthro/5018073/gkafa-toy-open-me-gnosto-moysiko-pire-o-kathe-trelos-mia-kithara-kai-leei-o-ti-thelei)
leonicos said
Όσο για τον αντίστροφο ρατσισμό, η πείρα μου είναι ότι τον καταγγέλλουν κυρίως εκείνοι που έχουν ευνοηθεί από τον ευθύ ρατσισμό και τις κάθε λογής διακρίσεις και θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.
Συγγνώμη
Τώρα τα ε΄΄ιπες καλά
Γιάννης Ιατρού said
1142 … !!!
Alexis said
Ακούω τελευταία από διάφορους (καλοπροαίρετους και μη) ότι οι πρόσφυγες που «φιλοξενούνται» στις διάφορες «δομές» λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ από το ελληνικό Κράτος.
Σε επίμονες ερωτήσεις μου εάν αυτά είναι χρήματα που παίρνουν στο χέρι ή κάποια μορφή επιδότησης που παίρνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. (άρα πηγαίνει για κάλυψη δαπανών σίτισης, στέγασης κλπ.) οι πάντες με διαβεβαιώνουν ότι αυτά τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες των προσφύγων.
Ρωτάω λοιπόν κι εγώ καλοπροαίρετα για να μάθω: είναι αλήθεια ή μύθος αυτή η «είδηση»; Κι αν είναι μύθος τι ακριβώς συμβαίνει και πώς έχει προκύψει;
Γιατί όπως λέει κι ο Νικοκύρης, κάθε μύθος εμπεριέχει συνήθως έναν κόκκο αλήθειας.
Γιάννης Μαλλιαρός said
«έχουν πολλά προβλήματα οι Έλληνες μαθητές στο Βέλγιο» και στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες που έχει στην ευθύνη του ο κος συντονιστής…
ΓΤ said
(Συνελήφθη ο Σέρχιο «Κόκε» Κοντρέρας (παλαιότερα στον Άρη). Εγκέφαλος συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών… https://www.cnn.gr/news/sports/story/197901/o-proin-podosfairistis-toy-ari-serxio-koke-synelifthi-gia-kykloma-narkotikon)
Γιάννης Μαλλιαρός said
49 Βρε καλώς τον νεαρό 🙂
aerosol said
#46
Αυτά που αναφέρεις νομίζω πως είναι παραδείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς ή αυτολογοκριτικού, «εθελούσιου» ρατσισμού (αν μου επιτραπεί ο όρος). Δεν έχουν σχέση με το τι περιγράφεται ως αντίστροφος ρατσισμός στην Δύση: την υποτιθέμενη δυσμενή («ρατσιστική») αντιμετώπιση των πλειοψηφούντων γηγενών ενός κράτους προς όφελος των μειοψηφούντων μεταναστών. Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά…
«Στο Ιράν η εβραϊκή κοινότητα ‘προστατεύεται’ με ‘θετικό ρατσισμό’ με τον όρο να μην πάνε ή να μην υποστηρίξουν το Ισραήλ.»
Δηλαδή εννοείς πως στο Ιράν η εβραϊκή κοινότητα απολαμβάνει προνόμια εις βάρος των υπόλοιπων Ιρανών, με σκοπό να μην στηρίζουν το Ισραήλ; Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί αντίστροφος ρατσισμός αν ισχύει.
Δεν κατάλαβα τι περιγράφεις για Μαρόκο και Τυνησία.
Γιάννης Ιατρού said
53: χαχα, ρε συ, να σου δώσω κι εσένα από το ελιξήριο, δεν είμαι μοναχοφάης… 😂😂😂😂👌👍👍
Πέπε said
@20:
Δεν ξέρω πότε μπήκε ο ρατσισμός στη θεματολογία της εκπαίδευσης. Υποθέτω όμως ότι πρέπει να ήταν λίγο αφότου ξεκίνσε γενικά ο λόγος περί ρατσισμού στην Ελλάδα, δηλαδή όταν άρχισαν τα μεγάλα ρεύματα μετανάστευσης από το πρώνην Ανατολικό Μπλοκ.
Μέχρι τότε ήμασταν υπερήφανοι ότι δεν έχουμε ρατσισμό στην Ελλάδα.
Όπως λες, με τους Τσιγγάνους δεν είχαμε ρατσισμό, απλώς κάποιες προκαταλήψεις.
Ούτε το σκληρό απαρτχάιντ εις βάρος των Πομάκων ήταν ρατσισμός.
Ούτε οι διωγμοί των μειονοτικών γλωσσών και των ομιλητών τους ήταν ρατσισμός.
Το πολύ πολύ να πεις ότι είχαμε λιγουλάκι ρατσισμό στις εκφράσεις Βούλγαρος, Τούρκος (οπαδικά), Φιλιππινέζα (συνώνυμο της υπηρέτριας ή και του υπηρέτη), Πόντιος (χαζός) κλπ.. Παρωνυχίδες δηλαδή.
Επειδή λοιπόν δεν είχαμε ρατσισμό, δε μας απασχολούσε και ο ρατσισμός. Ούτε μας απασχολούσαν τα προβλήματα των Τσιγγάνων και των Πομάκων, που στην τελική δεν είναι παρά Τσιγγάνοι και Πομάκοι.
Ε, μετά έγινε της μόδας η αυτοκριτική…
spiridione said
50. Είναι χρήματα της Ε.Ε. μέσω της Ύπατης Αρμοστείας για τους αιτούντες άσυλο. Αναλυτικά
https://voreioaigaio.ert.gr/eidiseis/lesvos/i-synyparxi-gia-to-voithima-poy-chorigeitai-se-prosfyges-metanastes/
ΣΠ said
Δηλαδή, οι φορολογικές απαλλαγές, τα επιδόματα, οι εκπτώσεις και άλλες διευκολύνσεις που έχουν τα ΑμεΑ είναι αντίστροφος ρατσισμός;
gpointofview said
O Κόκε του ΟΑΡΗΣ άφησε εποχή για τις επιδόσεις στα καζίνα και για κάτι λεφτά 600 χιλιάρικα που ΄κανένας δεν κατάλαβε που,πως,πότε, γιατί .. κάτι σαν τις εισπράξεις ΄250 χιλιάρικα που κλέψανε από τον πρόεδρο στην Βέροια. Ευτυχώς δεν έχει καμιά σχέση με ΟΣΦΠ, εξ άλλου κάποιο τόνο χασίσι διακινούσε …
gpointofview said
Κι επ’ ευκαιρία η εισβολή του Βαγγέλα στον τύπο φάνηκε στις ετήσιες προτάσεις του ΠΣΑΤ :
Στις καλύτερες αθλήτριες δεν προτείνεται η Σάκκαρη !
Στους καλύτερους προπονητές δεν περιλαμβάνεται ο Ιτούδης, μια ψωροευρολίγκα κατέκτησε !!
Στις καλύτερες ομάδες λείπει φυσικά ο ΠΑΟΚ, εξάλλου αήττητο πρωτάθλημα σε συνδυασμό με νταμπλ είναι πολύ συνηθισμένο !!!
Υποθέτω την γιορτή θα παρουσιάσει η Νόβα…
Μαρία said
57
Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή δικαιούχοι επικουρικής προστασίας εξομοιώνονται με τους Έλληνες πολίτες και παίρνουν ΚΕΑ,
https://help.unhcr.org/greece/el/h-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1/
spiridione said
61. Ναι, και όποιοι έχουν άδεια παραμονής.
Stazybο Hοrn said
περί αντίστροφου…
https://www.komotinipress.gr/tin-kiriaki-stous-kipous/
Δύτης των νιπτήρων said
Σπάρτακος λόγω …Θράκης, φαντάζομαι
spiridione said
63. Βλέπω και τον Άγγελο τον Συρίγο να έχει καλές παρέες
https://www.xronos.gr/filesVolume/drupal-files/files/styles/original/public/34235436-48_0.jpg?itok=7QeOox4H
Παναγιώτης Κ. said
Να επισημανθούν και ορισμένα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος στη χώρα μας που κατά τη γνώμη μου, αποτελούν (πολιτικό) ρατσισμό. Αναφέρομαι στην πολιτικές ταμπέλες και πόσο εύκολα τις βάζουμε και οι οποίες λειτουργούν ως συνθήματα εναντίον του αντιπάλου.
Μαρία said
63
Πολύ ψόφια η επιτροπή.
64
Και μέγας τουρκοφάγος.
Γιάννης Κουβάτσος said
Το παρακάτω ποίημα του Καββαδία υπάρχει στο βιβλίο των θρησκευτικών της Δ’ δημοτικού, στο κεφάλαιο για την προσευχή. Ωραίο ποίημα, αλλά υπάρχει αναφορά σε αράπηδες και σε κούληδες με βλακώδη μορφή. Μπορεί να διαβαστεί και να αναλυθεί σε μια τάξη με μαθητές από τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία; Δεν υπάρχει φόβος να οδηγηθούμε σε επικίνδυνους ατραπούς;
Οι Προσευχές των Ναυτικών
Οι Γιαπωνέζοι ναυτικοί, προτού κοιμηθούν,
βρίσκουν στην πλώρη μια γωνιά που δεν πηγαίνουν άλλοι
κι ώρα πολλή προσεύχονται βουβοί, γονατιστοί
μπρος σ ένα Βούδα κίτρινο που σκύβει το κεφάλι.
Κάτι μακριά ως τα πόδια τους φορώντας νυχτικά,
μασώντας οι ωχροκίτρινοι μικροί Κινέζοι ρύζι,
προφέρουνε με την ψιλή φωνή τους προσευχές
κοιτώντας μια χάλκινη παγόδα που καπνίζει.
Οι Κούληδες με την βαριά βλακώδη τους μορφή
βαστούν σκυφτοί τα γόνατα κοιτώντας πάντα κάτου,
κι οι Αράπηδες σιγοκουνάν το σώμα ρυθμικά,
κατάρες μουρμουρίζοντας ενάντια του θανάτου.
Οι Ευρωπαίοι τα χέρια τους κρατώντας ανοιχτά,
εκστατικά προσεύχονται γιομάτοι από ικεσία
και ψάλουνε καθολικές ωδές μουρμουριστά,
που έμαθαν όταν πήγαιναν μικροί στην εκκλησία.
Και οι Έλληνες, με τη μορφή τη βασανιστική,
από συνήθεια κάνουνε, πριν πέσουν,
το σταυρό τους κι αρχίζοντας με σιγανή φωνή « Πάτερ ημών…»
το μακρουλό σταυρώνουνε λερό προσκέφαλό τους.
Μαρία said
68
Σε επικίνδυνους; Όχι 🙂
Πέπε said
68
Στην ηλικία που βρίσκομαι (όχι Δημοτικού), προσωπικά πιστεύω ότι με το Αράπηδες δεν τρέχει τίποτα. Ο Καββαδίας ήταν άνθρωπος με αγάπη για κάθε λογής αδύνατο, πόρνες, ναρκομανείς, απόκληρους. Με τους μαύρους θα τα ‘βαζε; Απλώς έβαλε αυτή τη λέξη, που δεν είχε πάντα και παντού ρατσιστική απόχρωση.
Αυτό βέβαια είναι κάτι που δε θα αποπειρώμουν να εξηγήσω σε μικρό παιδί. Από τρίτη Γυμνασίου και μετά υπάρχει κάποια πιθανότητα.
Για τους Κούληδες με τη βλακώδη μορφή δεν μπορώ, όσο κι αν προσπαθήσω, να πω κάτι αντίστοιχο. Βλακώδης ποτέ δεν ήταν …ουδέτερη λέξη!
Γιάννης Κουβάτσος said
69: Ωχ! Δίκιο έχει ο Νικοκύρης:εξομάλυνση εδώ και τώρα! 😇
Πέπε said
> > κοιτώντας μια χάλκινη παγόδα
Δεν το ξέρω απέξω, αλλά μάλλον κοιτάζοντας
Pedis said
Το κόλπο με τις καταγγελίες περί ρατσισμού που υπομένουν … οι ρατσιστές, παρουσιάζεται σε πολλές βέρσιονς.
Λ.χ. οι πλούσιοι που λένε ότι υπομένουν τον ρατσιστικό φθόνο των φτωχών και αναγκάζονται να υποστούν άδικη φολολόγηση εισοδήματος,
ή το ποίημα που αμολανε οι πιο πονηροί και θρασείς ή/και πιο χαζοί από τους οπαδούς της κρατικοδίαιτης και συνταγματικοποιημένης ορθόδοξης εκκλησίας και που καμώνονται ότι διαμαρτύρονται ότι είναι υπό διωγμόν κι αυτοί και η πίστη τους, σε κάθε περίπτωση που υπάρχει η υποψία ότι κινδυνεύει να υποστεί απειροελάχιστο περιορισμό το ελεεινό τσιφλίκι της εκκλησίας στη χώρα.
Γιάννης Κουβάτσος said
70: Εννοείται πως ο Καββαδίας δεν είχε ρατσιστικές τάσεις και το ποίημα είναι ωραίο. Αλλά πώς διάολο να το αναλύσει ο δάσκαλος στο δημοτικό; Κι αν τα παιδιά αρχίζουν να φωνάζουν αράπη τον συμμαθητή τους στο διάλειμμα; Στο σχολείο μας ο φόβος αυτός είναι μικρός, αλλά το ποίημα αυτό θα πρέπει να διδαχτεί σε όλες τις Δ’τάξεις των ελληνικών σχολείων. Σκέφτομαι τον «Ιούδα» στο «Αναφορά στον Γκρέκο» και ο σκεπτικισμός μου κορυφώνεται.
Παναγιώτης Κ. said
Στις αμερικάνικες ταινίες το nigger το μεταφράζουν αράπης και πρόκειται για βρισιά.
Ωστόσο σε μας η λέξη αράπης δεν έχει αυτό τον χαρακτήρα.
Απόδειξη ότι σε πολλά δημοτικά τραγούδια γίνεται λόγος για την νέα που «θα πάει στην αραπιά να παντρευτεί έναν αράπη».
Τον αράπη του Ζαμπέτα και ποιος δεν τον ξέρει!
Πάντως, το τραγούδι αυτό δεν θα μπορούσε να το γράψει σήμερα ο Ζαμπέτας αν ζούσε.
Γιάννης Κουβάτσος said
72: Σωστός, κοιτάζοντας, το έλεγξα στο βιβλίο.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Στο λίκνο που έδωσε ο Stazybο Hοrn (#5), πήγα και βρήκα την εισήγηση του κ. Διαλ.
Όσο μπόρεσα/άντεξα να διαβάσω είναι γεμάτο ανακρίβειες, σκόπιμες διαστρεβλώσεις, ατεκμηρίωτες απόψεις αλλά και μεγαλοπρεπή (διαλεκτά!) ψέματα.
Μόνο σε ένα θα αναφερθώ, που δείχνει την ποιότητα και τον τρόπο δράσης του ‘αρίστου’ αυτού κυρίου.
Λέει κάπου (σελ.2), αναφερόμενος στις ΗΠΑ: «Με το ίδιο σκεπτικό οι «χριστουγεννιάτικες διακοπές» μετονομάστηκαν σε «χειμωνιάτικες διακοπές», οι «πασχαλινές διακοπές» σε «ανοιξιάτικες διακοπές»…»
1. Είναι άλλες οι «χριστουγεννιάτικες διακοπές» και άλλες οι «χειμωνιάτικες διακοπές»!! [Christmas (Christmas Recess), February (Winter Recess)].

Και τα καταστήματα τους https://www.10best.com/destinations/new-york/new-york/shopping/christmas-shopping/
αλλά και οι μεγάλες πολυεθνικές (που δεν απευθύνονται, βέβαια, μόνο στους χριστιανούς… 🙂 😀 ) διαφημίζουν στις ΗΠΑ Christmas shopping και Christmas sale.
(Μικρή οθονιά, ίσως αχρείαστη…):
2. Οι «ανοιξιάτικες διακοπές» δεν έχουν ούτε είχαν σχέση με τις «πασχαλινές διακοπές» (οι οποίες εξάλλου είναι ανύπαρκτες στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, με τη χρονική διάρκεια και σημασία που εμείς τους δίνουμε).
[Spring break is a vacation period in early spring at universities and schools].
#36, ΕΦΗ:
Πολύ ωραίο!! (και να’ναι γραμμένο από… Μητσοτάκη! 🙂 )
#58, ΣΠ
Έλα ντέ!
Πέπε said
@74:
> > Εννοείται πως ο Καββαδίας δεν είχε ρατσιστικές τάσεις
Εννοείται πως …εννοείται. Για τους αράπηδες δεν το ‘πα για να κομίσω γλάυκα ες Αθήνας, αλλά για την αντιδιαστολή: ότι στους κούληδες δε βλέπω πώς μπορώ έστω και σε Γυμνάσιο, Λύκειο ή και στον εαυτό μου, να το δικαιολογήσω.
Erikos said
40. Πράγματι έχουν χάσει το νόημα τους οι λέξεις. Βλέπε και τη λέξη πρόσφυγας.
Alexis said
#57, 61: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Όπως το φανταζόμουνα: κάτι υπάρχει αλλά πολύ μακριά από αυτό που διακινείται και αναπαράγεται…
#74: Γιάννη, αν και γενικά μου αρέσει πολύ ο Καββαδίας, εδώ θα διαφωνήσω.
Βρίσκω ότι το συγκεκριμένο ποίημα είναι κάτω του μετρίου, κακό ίσως θα το έλεγα…
Κι αυτό ανεξάρτητα από τις ρατσιστικές ή «ρατσιστικές» αναφορές του.
Alexis said
#75: Κατά σατανική σύμπτωση μόλις τώρα ξεκινάει στην ΕΡΤ1 η ελληνική ταινία «Τον Αράπη κι αν τον πλένεις…» με το τραγούδι του Ζαμπέτα στους τίτλους έναρξης! 😆
Γιάννης Κουβάτσος said
80: Δεν είναι από τα καλύτερά του, γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνεται σε ανθολογίες, αλλά καλό είναι για τα παιδιά του δημοτικού, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο να διδάξουμε ότι υπάρχουν πολλές θρησκείες και ότι η συνύπαρξή τους μπορεί να είναι ειρηνική, όπως πάνω στο καράβι. Αλλά τα χαλάνε όλα οι αράπηδες και οι βλακώδεις μορφές. ☺
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
36 Το άκουσα σήμερα στο Κόκκινο (όπως κι εσύ ίσως) και μου άρεσε πολύ
39 Ε, ναι
50 Ίσως χρειάζεται άρθρο, αλλά η σύντομη απάντηση είναι «όχι». Όσα παίρνουν είναι από την ΕΕ.
57 Α μπράβο
68 Πες τους ότι με το «κούληδες» εννοεί τους οπαδούς του Κούλη 🙂
77 Α μπράβο
82 Το έχουν μελοποιήσει και οι Ξέμπαρκοι.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Το κακό είναι πως τέτοιες ανησυχίες εκφράζονται και από ανθρώπους – φορείς που δεν θα έπρεπε…
Αλλά μιας κι έγραψα αυτό, ας πω και την άποψή μου για το 24. Λέτε πως ο μουφτής μιας γειτονιάς δεν «επέτρεπε» στους μουσουλμάνους (πιθανά) μαγαζάτορες να πουλάνε αλκοόλ. Και «Αυτό είναι κάτι που τότε πολλούς από εμάς μας πείραξε και που ακόμη και σήμερα θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.» Γιατί; Επειδή οι μουσουλμάνοι δεν πουλάνε (έστω και λόγω οδηγίας ιμάμη) αλκοόλ; Δηλ. εσείς είχατε το δικαίωμα να πιείτε ενώ αυτοί δεν είχαν το δικαίωμα να διαλέξουν το τι θα βάλουν στο μαγαζί τους; Λίγο εγωιστικό (τουλάχιστον) δεν είναι; Ας κάνατε μερικά μέτρα παραέξω, να βρείτε.
Οι μουσουλμάνοι δεν απαγορεύουν στους άλλους να πιουν (ή να φάνε χοιρινό κλπ). Οι ίδιοι δεν τρώνε. Και μπορεί να το βλέπουν με απέχθεια, αλλά την ίδια απέχθεια νιώθουμε κι εμείς για τα μυρμήγκια κλπ που κάνουν μεζέ οι Κινέζοι. Αλλά γιατί πάω τόσο μακρυά. Ας πεταχτούμε μέχρι το Νησί στην Παμβώτιδα. Κάποιοι δοκιμάζουν την τοπικοί σπεσιαλιτέ, τα βατραχάκια αλλά πολλοί αηδιάζουν με την ιδέα!
ΚΩΣΤΑΣ said
68 – 83 –> Πες τους ότι με το «κούληδες» εννοεί τους οπαδούς του Κούλη 🙂
Είδατε; ο Κούλης είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα 😉
Το περίμενες, Γιάννη, ότι οι παιδαγωγικές σου ανησυχίες εκλείπουν χάρη σε μας; Κάνε το βήμα, μη διστάζεις!!! 🤣
aerosol said
Δεν υπάρχει κάποιο άλυτο θέμα με το ποίημα του Καββαδία. Εξηγούμε πως στην εποχή που γράφτηκε το ποίημα οι χαρακτηρισμοί αυτοί ήταν θεμιτοί και κοινωνικά αποδεκτοί, και πως η χρήση τους δεν εκφράζει ρατσισμό εκ μέρους του δημιουργού. Βασικά… οι κούληδες (ανειδίκευτοι εργάτες και μεταφορείς στην Ασία) δεν ήταν ποτέ ρατσιστικός όρος. Ακόμα και το αράπης πρόσφατα θεωρήθηκε ευρύτερα ρατσιστικό, κυρίως επειδή είναι ό,τι κοντινότερο είχαμε για να μεταφραστεί το nigger. Εδώ κοτζάμ Nigger Jim του Μαρκ Τουέην καταφέρνουν να εξηγήσουν οι Αμερικάνοι. Στη βάση αυτών υπάρχει η απλή και χρήσιμη γνώση πως προσπαθούμε οι κοινωνίες να εξελίσσονται προς το καλύτερο.
Γιάννης Κουβάτσος said
86: Σωστά όλα αυτά, δεν διαφωνώ, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με παιδιά εννιά χρονών. Μόλις εξηγήσω ποιους έλεγαν αράπηδες, το βλέμμα όλης της τάξης θα στραφεί προς ένα συγκεκριμένο θρανίο και τα φοβάμαι κάτι τέτοια. Θεωρώ ότι το ποίημα επιλέχτηκε με καλές προθέσεις, αφού στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά και στις προσευχές των άλλων διαδεδομένων θρησκειών. Αλλά θα μπορούσε να γίνει μια άλλη επιλογή, χωρίς λέξεις και χαρακτηρισμούς που ηχούν άτοποι στην εποχή μας.
aerosol said
#87
Νομίζω πως το βλέμμα θα στρέφεται αναπόφευκτα στο θρανίο που ξεχωρίζει. Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να προσπαθήσει να επηρεάσει το πώς, πότε και γιατί θα στρέφεται εκεί, μέχρι που να μην στρέφεται πια. Ένα γεγονός στην τάξη δεν εξαφανίζεται αν αποφύγουμε μια αφορμή για κουβέντα. Θα βρεθεί άλλη αφορμή αύριο.
[Ασφαλώς ξέρω πως τα λέω έξω από την τάξη κι έξω από τον χορό. Οπότε σου εύχομαι την καλύτερη διαδκτική έμπνευση -και πιστεύω πως με την προσοχή που δείχνεις θα κάνεις το καλύτερο δυνατό.]
Πάντως το αράπης λεγόταν για όλους τους πιο σκουρόχρωμους από εμάς αλλά κυρίως για τους Άραβες -οι επαφές μας με την αμιγώς μαύρη φυλή ήταν σπάνιες.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Α! ναι. Εδώ η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κυβέρνηση) έχει επίτροπο (υπουργό) για την προώθηση (υπεράσπιση το έλεγε μέχρι πριν λίγο) του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Αν αυτό δεν είναι επίσημη αποδοχή και θεσμοθέτηση της ανάγκης για προστασία από τον «αντίστροφο ρατσισμό» τι άλλο είναι;
Γιάννης Κουβάτσος said
88: Το δικό μας σχολείο είναι «ιδιαίτερο». Συνυπάρχουν παιδιά από 25 χώρες, 3 ηπείρους και 5-6 θρησκείες. Χρειάζεται προσοχή ακόμα και στο πώς μοιράζουμε τα γεύματα, αφού οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό κρέας και οι ινδουιστές μοσχαρίσιο. Οπότε οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσέχουμε πολύ ώστε να μη θίξουμε ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες.
Αιμ said
37. «Το μόνο παράδειγμα «αντίστροφου ρατσισμού» (με πολλά εισαγωγικά) που είχα παρατηρήσει είναι στη νίκη του Κεντέρη στο Σύδνεϋ, όπου οι έγχρωμοι αθλητές αντάλλαξαν συγχαρητήρια αλλήλους, πλην του ημεδαπού συναθλητή τους…»
Μπα, μάλλον θα ξέρανε από τότε ότι έπαιρνε την …καθαρή !
Επι της ουσίας, μέχρι πρόσφατα αντίστροφο ρατσισμό θεωρούσα τον ρατσισμό των μαύρων προς τους λευκούς που έχω συναντήσει μόνο σε Νιγηριανούς. Ή που στην Αφρική φοβίζουν τα παιδιά ότι θα έρθει ο λευκός να τα πάρει …
Βλέπω όμως ότι η εξέλιξη της ορολογίας με ξεπέρασε
sarant said
90 Τα γεύματα ποιος τα φτιάχνει;
nikiplos said
91@, την ίδια έπαιρναν… 🙂 Balco… 🙂
Πάντως δεν είναι παράδοξος ένας αντίστροφος «ρατσισμός» πχ των ρομά ενάντια στον μπαλαμό. Η δράση πάντα γεννάει αντίδραση και τούμπαλιν… Το κακό είναι η εργαλειοποίησή του και η ανάδειξή του σε μείζον πρόβλημα, προκειμένουν να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα.
nikiplos said
77@ τόσο η ανάρτηση, όσο και η παρέμβασή σας αναδεικνύει τον ΑΔ σε μέγα τσαρλατάνο… και αυτό στην εκάστοτε επιστήμη είναι αναγκαίο…
Γιάννης Κουβάτσος said
92:Είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής.
Peter Stroggylos said
1) Μία μόνο επισήμανση στο πολύ έξυπνα γραμμένο άρθρο περί Αντίστροφου Ρατσισμού: Ο κ. Σαραντάκος αποσιωπά (εκτός κι αν το αγνοεί, οπότε δικαιολογείται) ότι ο όρος «reverse racism» εφευρέθηκε από τους Μαύρους των ΗΠΑ την δεκαετία του 1960, ως απάντηση στον ρατσισμό που δεχόντουσαν επί αιώνες από τους λευκούς. Οι παμπόνηροι λευκοί υιοθέτησαν τον χαρακτηρισμό και άρχισαν να τον χρησιμοποιούν (αμέσως μετά την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ τζούνιορ) εναντίον των μαύρων. Οι μαύροι κατάλαβαν την γκάφα τους και έπαψαν να χρησιμοποιούν τον όρο, με αποτέλεσμα ο όρος «reverse racism» να χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες αποκλειστικά και μόνο από τους οπαδούς της Λευκής Υπεροχής (White Supremacy). Όλα αυτά τα εξιστορεί θαυμάσια το μνημειώδες σύγγραμμα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης «Race still matters, The Reality of African American Lives and the Myth of postracial Society» (2016).
ΣΥΝΟΨΙΖΩ: Με τόν όρο «reverse racism» συνέβη ό,τι ακριβώς με τους όρους «συμμορίτης» και «εθνομηδενισμός»: Τον ανακάλυψαν οι κομμουνιστές (το 70% του Αμερικάνικου ΚΚ την δεκαετία του 1960 ήσαντε μαύροι) και τον υιοθέτησαν οι δεξιοί για να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον των αντιπάλων τους
2) Μού προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι επί 4 ώρες επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο Ιστολόγιο για την ιστορική γκάφα που έκανε απόψε ο Αλέξιος Τσίπρας, στην συνέντευξη που έδωσε στο Σαββιδοκάναλο «Open». Βάζω τον σύνδεσμο για τους άπιστους Θωμάδες (δεν τον βάζω απευθείας εδώ πέρα, για να μή βρεί δικαιολογία ο κ. Σαραντάκος να βγάλει κόκκινη κάρτα) και απομαγνητοφωνώ επί λέξει τα λόγια του Αρχηγού του Σύριζα, που νομίζει ότι επί Κατοχής οι Έλληνες άκουγαν Ντόϊτσε Βέλλε
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Ονοματεπώνυμα ζητάω να μού πεί ο κύριος Μητσοτάκης. Και ονοματεπώνυμα θα ζήταγα και από σάς, που είστε δημοσιογράφοι. Κι όχι να περιμένουμε από την Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, όχι να περιμένουμε λές και είμαστε στην περίοδο της Κατοχής και βάζουμε Ντόϊτσε Βέλλε… Να ενημερωνόμαστε από τα ρεπορτάζ της Δημόσιας Ελβετικής Τηλεόρασης… Περίμενα από εδώ, από ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς…»
ΕΜΕΙΣ, οι Έλληνες της Γερμανίας, ΡΩΤΑΜΕ τον πανελληνίως γνωστό για την αντικειμενικότητά του, κ. Σαραντάκο: Θα τολμήσετε, κύριε Νίκο, να κράξετε τον Αλέξιο στα μεζεδάκια του Σαββάτου γι’ αυτή την ιστορική του γκάφα, ή θα «το θάψετε» το περιστατικό, όπως έχετε επανειλημμένως κάνει με τις γκάφες των φιλαράκων σας, Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, Γιάννη Χάρη και Παντελεήμονα Μπουκάλα;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
91 – «Μπα, μάλλον θα ξέρανε από τότε ότι έπαιρνε την …καθαρή !» Αυτούς πάντως τους νίκησε καθαρά, μεταξύ κατεργαραίων, ειλικρίνεια.
sarant said
95 Μωρέ μπράβο!
Γιάννης Κουβάτσος said
98 :https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://edu.klimaka.gr/sxoleia/dimotiko/1952-sitisi-scholika-gevmata&ved=2ahUKEwjiuK3SnvflAhWSTBUIHbF9DGMQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1DvNcNKVUREIf6aEiOUYRu&cshid=1574199744703
Μαρία said
98
Δεν έτυχε να ακούσεις τη Φωτίου να παινεύει τη συνεργασία με το γεωπονικό.
spyridos said
Προ ημερών ο Νικοκύρης μας παρουσίασε για πολλοστή φορά τους “αυτοσχεδιασμούς” του ερασιτέχνη γλωσσολόγου κύριου Κουνάδη. Με μπόλικη κοπτοραπτική και φαντασία βάζει τον Αριστοτέλη να πει ότι γουστάρει ο ίδιος.
Σήμερα μας παρουσιάζει τον κύριο ΘΔ σαν ερασιτέχνη κοινωνιολόγο της εκπαίδευσης που με μπόλικη κοπτοραπτική μας έβγαλε ρατσιστάκια και τα παιδάκια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε κάποιο σχόλιο παρουσιάζεται και ως ιστορικός.
Ετσι σε υπερθετικό βαθμό παρουσιάζονται πολλοί στην Ελλάδα αρκει να ανήκουν στο σωστό χώρο και σε υπερθετικό βαθμό παρουσιάζουν οι ίδιοι τα ευρήματά τους για να εντυπωσιάσουν.
Οι Καλάς είναι Μακεδόνες κτλ . (Προχθές διάβαζα για την “ομηρία” του 44 στη Θεσσαλονίκη, οι όμηροι από 1000 έφτασαν τους 1200 πριν μερικά χρόνια και το τελευταίο άρθρο τους έκανε 1450). Πληθωρισμός εντυπωσιασμού για το φιλοθεάμον κΕνό που δεν το πιάνει πλέον τίποτα.
Διάβασα κάποια επιχειρήματα της διάλεξης που θα μπορούσαν να έχουν μπει από άγνοια.
Αλλά αυτό για παράδειγμα με τις χειμερινές και τις ανοιξιάτικες διακοπές δεν μπορεί να έχει γίνει κατά λάθος. Ο ΘΔ έχει μείνει αρκετά χρόνια στην Ολλανδία όπου οι χειμερινές διακοπές του Φεβρουαρίου και οι ανοιξιάτικες λίγο πριν ή μετά το Πάσχα είναι θεσμός μεγαλύτερος απότι στην Αμερική. Και κάθε εκπαιδευτικός τις βάζει στην ατζέντα του από τον Αύγουστο.
Κρίμα.
Ο ΘΔ ήταν για χρόνια δάσκαλος στα τμήματα ΤΕΓ στο Χρόνιγκεν και στην Ουτρέχτη (και αλλού).
Η προσφορά κάθε δασκάλου σε αυτά τα τμήματα όταν γίνεται με αγάπη και θέληση για προσφορά στα παιδιά είναι ανεκτίμητη. Κια αυτό μένει πάνω από όλα σε γνωστούς και φίλους.
Δεν είναι κάποιος “άριστος” από τζάκι. Από αγροτική οικογένεια της Θάσου κατάγεται.
Αν παρεμπιπτόντως έφτιαξε και ένα βιογραφικό παίρνοντας διδακτορικό από το Χρόνιγκεν δεν είναι κακό. Αναγνωρισμένο κρατικό πανεπιστήμιο είναι και δεν δίνουν τίποτα δώρο.
Το διδακτορικό του το γνωρίζω πολύ καλά και το πήρε με πολύ δουλειά.
Ήταν μια έρευνα για την πολυπολιτισμική εκπαίδευση. Με στοιχεία για τους Έλληνες μαθητές σε διάφορες πόλεις της Ολλανδίας. Τα αποτελέσματα ήταν στην ίδια γραμμή με εκείνα διεθνών μελετών. Δηλαδή ότι η ΠΠΕ βοηθάει τους μαθητές να αναπτυχθούν περισσότερο και ενσωματώνει τους μαθητές που συμμετέχουν περισσότερο μέσα στην χώρα υποδοχής από μαθητές που δεν συμμετέχουν στην ΠΠΕ.
Εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν θεωρίες (μόνο σε Αυστρία και Ολλανδία) υπό την επίρροια ρατσιστικών κομμάτων που υποστήριζαν ότι η ΠΠΕ είναι τροχοπέδη στην ενσωμάτωση και στις επιδόσεις των μαθητών. Σε μια ατμόσφαιρα αρκετά εχθρική και με τα στατιστικά της έρευνάς του να ξεσκονίζονται και να ελέγχονται αυστηρά κατάφερε να πάρει το διδακτορικό του και μπράβο του.
Οι εμμονές (θρησκευτικές, πολιτικές) συχνά παίρνουν το πάνω χέρι στην σκέψη μας και μας οδηγούν σε πονηρά μονοπάτια.
Κάτι τέτοιο συνέβη και εδώ και δεν θα ήθελα να μπω βαθύτερα.
Αλλά είναι κρίμα γιατί η υπόληψη (και η επιστημονική) έχει την αξία της της τελευταίας εργασίας που κάνουμε και όλα τα παλιότερα εξανεμίζονται.
spyridos said
Στη Σουρινάμ που έχει μόνο 600.000 κατοίκους με τρεις θρησκείες παρούσες (Χριστ., Ινδουισμός, Μωαμεθ.) έχουν βρει τη μαγική συνταγή στα μαγαζιά τουλάχιστον. Οι μαγαζάτορες θέλουν πελάτες κι από τις τρεις θρησκείες.
Κι έχουν βρει τη μαγική συνταγή. Κοτόπουλο (και ψάρια). Πρέπει να είναι οι νρ1 κοτοπουλοφάγοι στον κόσμο. Μαγικά κάνουν με το κοτόπουλο.
spyridos said
Ο Αντιλλιάνος κιθαρίστας και καθηγητής μουσικής Julian Coco εγκαταστάθηκε στην Ουτρέχτη το 1964.
Ενα χρόνο νωρίτερα είχαν φτάσει στην Ουτρέχτη Έλληνες εργάτες που στον ελεύθερο χρόνο τους έκαναν κατάληψη στα καφέ γύρω από τον κεντρικό σταθμό του τρένου.
Ηταν οι μόνοι ξένοι εκείνη την εποχή. Ο Julian ήταν μαθημένος στην ζωή των καφέ, με την φασαρία, τις πλάκες, μουσική πειράγματα. Κάτι άγνωστο στα ήσυχα καφέ της Ουτρέχτης.
Από επιλογή λοιπόν καθόταν στα «Ελληνικά» καφενεία. Εκεί έμαθε Ελληνικά από τους Θρακιώτες. Αργότερα έμαθε να γράφει και να διαβάζει Ελληνικά. Κάτι που οι περισσότεροι δάσκαλοί του της Ελληνικής δεν ήξεραν. Ανακάλυψε την Ελληνική ποίηση και τους την διάβαζε στα καφενεία.
Αγαπημένος του ο Καββαδίας. Με την καταπληκτική του μνήμη είχε αποστηθίσει όλα του τα ποιήματα.
Του άρεσε να απαγγέλει δυνατά ή και με λάτιν δική του μουσική σύνθεση όλα εκείνα που μιλούσαν για αράπηδες.
Ηταν μεγάλος πλακατζής. Μια μέρα με είδε με μια συντροφιά Ελλήνων φοιτητών νεοφερμένων στην Ουτρέχτη σε ένα πολύ κεντρικό σημείο.
Μας πλησίασε με χαιρέτισε και άρχισε να απαγγέλει δυνατά κάποιο του Καββαδία. Μόλις έφτασε στον αναγκαίο αράπη σταμάτησε και άρχισε να κοιτάζει όλη την παρέα και έναν έναν ξεχωριστά στα μάτια.
Πολύ σοβαρά.
Ολοι κατακόκκινοι και χωρίς να βγάζουν λέξη μέχρι που έσκασε στα γέλια ο ίδιος.
Η αντίδρασή τους έδειχνε ότι το έβρισκαν ρατσιστικό, όταν μάλιστα το άκουγαν από έναν τύπο που ήταν μαύρος κατράμι, μπλοκάριζαν.
Στην εκπαίδευση δεν χρειάζεται λογοκρισία πιστεύω αλλά ένα πλαίσιο για την κατανόηση.
Πως θα γίνει αυτό σε εννιάχρονους? Υπάρχουν παιδαγωγοί για να το ψάξουν. Αυτά πρέπει να επιλύει το υπουργείο παιδείας και οι συντονιστές εκπαίδευσης, αντί να κάνουν μικροπολιτική.
gpointofview said
Test
gpointofview said
Ενημερωτικόν
Οι Ισπανοί συνέλαβαν τον Ραούλ Μπράβο σαν εγκέφαλο στημένων αγώνων. Ο Ραούλ Μπράβο έπαιξε σε ΟΣΦΠ και Βέροια και υπάρχει δικογραφία για το ύποπτο ματς ΟΣΦΠ-Βέροια 3-0, με καταθέσεις 5 παικτών της Βέροιας πως τους ζητήθηκε να χάσουν με αυτό το σκορ. Πρόεδρος της Βέροιας τότε, ο νυν πρόεδρος του ΑΡΗΣ Καρυπίδης. Επί προεδρίας Καρυπίδη στον ΑΡΗΣ, ο ΟΣΦΠ αγόρασε έναντι 350 000 ευρώ έναν ποδοσφαιριστή που καμιά ομάδα Β και Γ κατηγορίας δεν τον ήθελε για δωρεάν δανεικό και κατέληξε σε ερασιτεχνικό μικρονησιώτικο σωματείο. Επίσης δόθηκαν δανεικοί από τον ΟΣΦΠ παίκτες αλλά και δωρεάν ( Φετφατζίδης) ή πρώην του ΟΣΦΠ με ακριβά συμβόλαια όπως ο Ιντέγιε που είναι περίεργο πως τα αντέχει ομάδα που της κόψανε το ρεύμα για χρέη στην ΔΕΗ. Να αφήσω πως όταν είχε χρήμα ζεστό, 250 000 μετρητά από εισπράξεις, πήγε στην Βέροια κάποιος με τα χρήματα και του τα κλέψανε όταν κοιμότανε ! Λόγω τιμής !
Οι Ισπανοί συνέλαβαν τον Κόκε, πρώην ποδοσφαιριστή του ΑΡΗΣ που είχε δεθεί με την ομάδα και την διοίκησή της, σαν αρχηγό κυκλώματος ναρκωτικών. Ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ ελέγχεται για το ναρκόπλοιο Νουρ1 και μόνο από την Ισπανία ελπίζουμε πλέον να προχωρήσουν οι υποθέσεις του.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Μενδρινού και Πατσατζόγλου με κοινή θητεία σε ΟΣΦΠ και ΑΡΗΣ, καθώς και του επανακάμψαντος Αβραάμ Παπαδόπουλου, όλο και κάτι ψιλά έχουν ακουστεί γι αυτούς.
(για όσους δεν ξέρουν είναι επιθυμία των ανθρώπων του ΑΡΗΣ να γράφεται με κεφαλαία-σαν μεγάλη ομάδα που είναι-, και να μην κλίνεται, σαν θεός )
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν είναι λογοκρισία το να μη διδαχτεί το συγκεκριμένο ποίημα του Καββαδία αλλά κάποιο άλλο, με κατάλληλο λεξιλόγιο, αφού στο δημοτικό μπορούμε μεν να μιλήσουμε για πολλά πράγματα αλλά με το κατάλληλο υλικό και τον ανάλογο τρόπο. Λογοκρισία θα ήταν αν είχαν αντικατασταθεί αυτές οι λέξεις από άλλες π.χ. Αφρικανοί ή αν είχαν αφαιρεθεί εντελώς. Θυμάμαι το πετσόκομμα τις «Ιθάκης» στο σχολικό βιβλίο, όταν πήγαινα στην τρίτη λυκείου. Απαράδεκτα πράγματα.
Πέπε said
@103 και όλα τα προηγούμενα σχετικά σχόλια:
Καλά όλα αυτά, αλλά με τη βλακώδη μορφή τι γίνεται;
Γιάννης Κουβάτσος said
107: της Ιθάκης.
Επίσης, άλλο είναι να μιλάει για αράπηδες ένας μαύρος και άλλο ένας λευκός. Άλλο να μιλάει για «κωλοέλληνες» ένας Έλληνας κι άλλο ένας ξένος. Όπως λέει και η παροιμία «καταριέμαι το παιδί μου, μα αν πεις αμήν σε πνίγω».
Γιάννης Κουβάτσος said
108: Με τη «ρεμβώδη μορφή» ☺
Πέπε said
107
Καταπληκτικά δείγματα λογοκριτικής ευστροφίας έχουμε σε διάφορα τραγούδια από ποιήματα του Καββαδία, όπου αναφέρεται το χασίς:
Αλλάζει σε καπνό. Τη μία φορά ο καπνός ομοιοκαταληκτεί με το «εμείς», στο πειρατικό του κάπταιν Τζίμυ, την άλλη στέκει δίπλα δίπλα με την άσπρη σκόνη στον νέγρο θερμαστή.
Δύτης των νιπτήρων said
Πέπε, στην Αρμίδα (το πειρατικό) η λογοκρισία δεν πείραξε το χασίς. Αντιφατικό διότι το ποίημα μάλλον το εξυμνεί, ενώ το έκανε καπνό εκεί που τον άνθρωπο σκοτώνει 🙂
(επ’ ευκαιρία και του αντικαπνιστικού νόμου 🙂 )
Alexis said
#111: Στο «πειρατικό του κάπτεν Τζίμυ» λέγεται κανονικά «χασίς»:
Το πειρατικό του κάπτεν Τζίμυ
που μ’ αυτό θα φύγετε κι εσείς
είναι φορτωμένο με χασίς
κι έχει τα φανάρια του στην πρύμη.
nikiplos said
103@ ευχαριστούμε για το μοίρασμα…
101@, είναι κρίμα ένας άνθρωπος να εκποιεί τους κόπους του, που δεν αγοράζονται για αγοραίες θέσεις, αλλά κανείς δεν ξέρει τι κρύβεται από πίσω. Για αυτό ακριβώς ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε την πολιτική επί του προσωπικού.
Στα λιγοστά χρόνια μου στο Παρίσι, οι μόνοι που ανοίχτηκαν και με δέχτηκαν ως ίσιο στα ακαδημαϊκά και με βοήθησαν ουσιαστικά ήταν οι Χιλιανοί και οι Κολομβιανοί (το έχω ξαναπεί νομίζω). Αυτό κάτι λέει όσον αφορά τα πολυπολιτισμικά.
Στη γειτονιά μου (15ο) έκανα παρέα με όλον τον κόσμο, αλλά στενή στο καφέ μαρσέ στην Λαμπρούστ, με έγχρωμους κυρίως. Οι μισοί ήταν από την Μαρτινίκα, ενώ ο πιο στενός ήταν από τη Σενεγάλη ο Λουν. Ο Λουν ήταν επίσημα μουσουλμάνος το θρήσκευμα. Είχε όμως κάνει δυό γάμους με ισόποσα διαζύγια στο Φράνς και είχε και δυό γυναίκες με τέκνα στη Σενεγάλη. Το έτσουζε αρκετά, τον χάλαγε αλλά κρατούσε. Ήταν κηπουρός, ή όπως έλεγε ο ίδιος «γητευτής των φυτών».
Στη Σενεγάλη είχε και τον τίτλο του Σαμάνου, αλλά κατά τεκμήριο δεν τηρούσε τίποτε θρησκευτικό, ούτε στην Πατρίδα του ούτε στη Γαλλία. Τον είχα ρωτήσει γιατί πίνει, εφόσον η θρησκεία του το απαγορεύει… Μου είχε απαντήσει ότι και στη Σενεγάλη και στο Φρανσ, είχε γνωρίσει ως πελάτες μόνο υψηλά πρόσωπα και πλούσιους. Ήταν όλοι τους το ίδιο άθρησκοι και άθεοι, ενώ το τυπικό το προόριζαν μόνο για τους χαχώλους… περί ορέξεως…
nikiplos said
114@ Να προσθέσω μόνο ότι ως Σαμάνος μου είχε κάνει πρόβλεψη, ότι θα αποκτήσω κόρη. Την απέκτησα μετά από 5 χρόνια και ανέλπιστα, αφού με τη σύζυγο είχαμε σταματήσει κάθε προσπάθεια… όπως και να έχει, και χωρίς να με επηρεάζει θρησκευτικά, αυτό με κάνει να τον θυμάμαι πάντα…
Γιάννης Ιατρού said
36: ΕΦΗ
Δεν παίζεσαι !!! 👍👌😊
Πέπε said
112, 113
Είμαι βέβαιος ότι το έχω ακούσει με καπνό.
Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια (του Μικρούτσικου) κυκλοφόρησαν δύο φορές. Πρώτα στον αρχικό, ιστορικό δίσκο που μου διαφεύγει ο τίτλος του και αρκετά αργότερα στο διπλό «Γραμμές των οριζόντων», σε ξαναδουλεμένες, εκτεταμένες (συνήθως) εκτελέσεις των ίδιων μελοποιήσεων, συν λίγα καινούργια. Οπότε, ίσως μιλάμε για τις δύο διαφορετικές ηχογραφήσεις.
Εν πάση περιπτώσει, έστω και για τον Θερμαστή, απορώ με ποιο νόμο λογοκρίθηκε το τραγούδι. Μ’ εκείνο τον αρχαίο του Μεταξά;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
115 – Κι έχεις μετά εμάς τους αντίχριστους να μη πιστεύουμε στην άμωμη σύλληψη. Ορίστε η απόδειξη, μετά από 2000 + χρόνια, το θαύμα επαναλήφθηκε.😂
Καλημέρα
Δύτης των νιπτήρων said
117 Για τον πρώτο δίσκο λέω. (Σταυρός του Νότου νομίζω είναι ο τίτλος)
Pedis said
Όλα τα πράγματα και τα θέματα είναι για να διδαχθούν στα παιδιά των εννιά, δέκα και δωδεκα χρονών (με μόνο κριτήριο ότι ξέρουν να αναγνωρίζουν τις λέξεις και να τις διαβάζουν);
Δεν κατάλαβα;
Ε, τότε, αφού αναγνωρίζουν λατινικούς χαρακτήρες, οπότε μπορούν να διαβασουν και τα e, log ,f(x), sup, lim, tanh κοκ, να τους χώνουν θεωρία συναρτήσεων από την τρίτη δημοτικού.
Και να δούμε τότε τι θα καταλάβουν, τι θα παρερμηνευσουν …
gpointofview said
Σύμφωνα με τους σαμάνους όμως αν παντρευτείς μια γυναίκα με παιδιά (αντίστοιχα μι8α γυνίκα έναν άντρα με παιδιά) τα παιδιά του ενός είναι και παδιά του άλλου, δηλαδή δεν έχει και πολλή σημασία η προέλευση.
Alexis said
#117, 119: Στον «Σταυρό του Νότου» (1979) το τραγούδι το ερμηνεύει ο Κούτρας και οι στίχοι λένε «χασίς»
Στις «Γραμμές των οριζόντων» (1991) τα τραγούδια δεν είναι ακριβώς τα ίδια, κάποια λείπουν και έχουν κάποια άλλα. Το συγκεκριμένο δεν υπάρχει.
Η εκτέλεση που έβαλα στο #113 είναι σε ερμηνεία του Μικρούτσικου (πιθανόν από κάποιο λάιβ ή από κάποιον άλλο δίσκο) και λέει επίσης «χασίς»
Εκτέλεση με «καπνό» δεν έχω ακούσει αλλά δεν το αποκλείω να υπάρχει.
Πάντως θα δημιουργούσε πρόβλημα και στην ομοιοκαταληξία της 1ης στροφής, θα έπρεπε να αλλαχτεί και το «εσείς» σε κάτι άλλο για να ριμάρει με τον «καπνό».
Alexis said
#122: …και έχουν μπει κάποια άλλα
nikiplos said
118@ 121@ Δεν το εξήγησα εγώ σωστά… Σταματήσαμε τις εξωσωματικές και λοιπές προσπάθειες, όχι την συνεύρεση… 🙂
Έτσι κι αλλιώς είμαστε της άποψης πως τα παιδιά έτυχε να είναι δικά μας, να γεννηθούν σε εμάς. Δεν είμαστε της άποψης ότι είναι ΔΙΚΑ μας, ότι ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ κλπ…
Έτσι φίλτατε Τζη, οι Σαμάνοι έχουν δίκιο περί αυτού… και διδάσκουν επίσης ότι έχεις και ευθύνη απέναντι σε αυτά τα νέα παιδιά (τους προγονούς σου δλδ)…
Γιάννης Ιατρού said
124γ: Ο γέρος ινδιάνος πήγαινε στην ερημιά και αφηνόταν να τον φάει η αρκούδα, με την ελπίδα ότι και αυτή με τη σειρά της θα έτρεφε τους απογόνους του.
Όσο για μάς, η ανάμνησή μας μάλλον δεν θ΄ αξίζει δεκάρα – εκτός κι αν αφήσει κανείς κάποιο χνάρι.
gpointofview said
# 124
Στην Μαχαμπαράτα λέγεται πως η προέλευση των ανθρώπων είναι σκοτεινή σαν τα ποτάμια που δεν έχουν συγκεκριμένη αρχή. Και θεωρείται ανήθικο να την ψάχνεις
Costas Papathanasiou said
68 Γιάννης Κουβάτσος
«Οι Κούληδες με την βαριά βλακώδη τους μορφή/βαστούν σκυφτοί τα γόνατα κοιτώντας πάντα κάτου»
Το πρωτεύον νόημα αυτών των δύο στίχων νομίζω ότι σαφώς και δεν είναι ρατσιστικό, δοθέντος ότι έχει προηγηθεί η περιγραφή «μασώντας οι ωχροκίτρινοι μικροί Κινέζοι ρύζι, προφέρουνε με την ψιλή φωνή τους προσευχές», όπου τα «ωχροκίτρινοι μικροί» και «ψιλή φωνή» μόνο ως στοιχεία αγάπης και θαυμασμού προς τη διαφορετικότητα, το ανοιχτό μυαλό και την αγνότητα των προσευχόμενων κινεζόπουλων μπορεί να ερμηνευθεί, ιδίως εν συγκρίσει με την πλύση εγκεφάλου των ευρωπαίων οι οποίοι «ψάλουνε καθολικές ωδές μουρμουριστά,/που έμαθαν όταν πήγαιναν μικροί στην εκκλησία».
Είναι όμως εντόνως επικριτικό προς αυτούς που τηρούν στάση υποταγής και απάθειας και δεν τους περνάει απ’το μυαλό να αποτινάξουν το ζυγό παρ’ όλα τα βάρη που σηκώνουν(κούληδες=αχθοφόροι) και είναι και ένα περιγέλασμα του ναυτικού προς τους στεριανούς που έχουν στραμμένο το βλέμμα στη γή , σα να περιμένουν να θαφτούν σ’αυτή πριν την ώρα τους, άρα, κατ’αντιστροφή, είναι και έμμεση υπερθεμάτιση των ταξιδιών, του μυστηρίου των θολών οριζόντων, της ελεύθερης όρασης που συνεπάγεται η ανοιχτωσιά της θάλασσας.
Είναι λοιπόν και μονόπλευρη ως προς τούτο θεώρηση των πραγματών, αλλά αυτό είναι κατ’εξοχήν η ποίηση του Καββαδία: η ιδιαίτερη ματιά ενός θαλασσινού που ο μεγαλύτερός του φόβος(ο οποίος και επασληθεύτηκε) ήταν να μην πεθάνει στη στεριά: «Γέρο, σου πρέπει μοναχά το σίδερο στα πόδια, / δύο μέτρα καραβόπανο, και αριστερό τιμόνι. / Mια μέδουσα σε αντίκρισε γαλάζια και σιμώνει / κι ένας βυθός που βόσκουνε σαλάχια και χταπόδια-(Πικρία)».
Σε δεύτερο επίπεδο, πίσω από το ορθότατα επικριτικό(:όσον αφορά κάθε μοιρολάτρη υπόδουλο) «βαριά βλακώδης μορφή», λανθάνει ένα , ας πούμε, «ανεκτό» ρατσιστικό σχόλιο για το ανέκφραστο κινέζικο βλέμμα (εξ ου και το «κάνω τον Κινέζο»), το οποίο σήμερα φαίνεται να υποκρύπτεται και κάτω από την ανησυχαστική διαπίστωση ότι πολλές Κινέζες καταφεύγουν στη λεγόμενη πλαστική χειρουργική για απόκτηση «Δυτικού Προσώπου» (ξάσπρισμα δέρματος, δημιουργία πτυχής στο άνω βλεφαρο ώστε από «σχιστομάτες» να γίνουν «μεγαλομάτες» κλπ), υποκύπτουν δηλαδή στα λευκοφυλετικά πρότυπα ομορφιάς, οπότε κάποιος δικός τους Καββαδίας θα πρέπει να τους πεί «μη γίνεστε βλακώδεις κούλισσες που τρων σκυφτές ρύζι με καρυ» κι ας τονε πούνε ρατσιστή (ίσιο ή αντίστροφο), εθνικιστή ή σεξιστή ή ό,τι άλλο κακό και πονηρό βάζει ο νους τους.
Σημειωτέον ότι το βλακώδες βλέμμα το ξαναβρίσκουμε στο Μαραμπού, στη μοναξιά και τη βλακεία του οποίου μοιάζει και ο ναυτικός που το’χει η μοίρα του να αγαπά και να προδίδεται (βλέπε «κούλικο στο στήθος του τατού» κλπ , καθώς και το κόμικ του Κυριάκου Μαυρίδη « Ο θάνατος του William George Allum», Εκδόσεις ΚΨΜ), αλλά αυτό οδηγεί σε άλλη ιστορία.
Σε πρώτο επίπεδο πάλι, η μελλοθανατική στάση των κούληδων θα πρέπει να αντιδιασταλεί με την φιλόζωη, επαναστατική φύση των (Μαύρων) Αφρικανών που προσεύχονται «κατάρες μουρμουρίζοντας ενάντια του θανάτου», την εμμονοληπτική, καταπιεστική μορφή της προσευχής εκείνων των “πειθαρχικών” (και μόνον αυτών) Γιαπωνέζων οι οποίοι «ώρα πολλή προσεύχονται βουβοί, γονατιστοί/μπρος σ’ ένα Βούδα κίτρινο που σκύβει το κεφάλι»(:μήπως έτσι ξεκινάει ο φασισμός;), καθώς και με τη διφυή «βασανιστική μορφή» των Ελλήνων, των απείθαρχων, διχασμένων και τυραννισμένων, συνενούμενων υπό το «Ελευθερία ή Θάνατος» αλλά και εχόντων τη συν-Ηθεια ενός σιγανού (ντροπαλού θα λέγαμε) «Πάτερ ημών..» και ενός ξορκίσματος(:σταυρώματος) του «λερωμένου προσκέφαλού τους», σαν αυτό που έχουν όλοι οι λαοί τελικά, ασχέτως αν ντρέπονται να το ομολογήσουν.
Και η κεντρική ιδέα του ποιήματος είναι, κατά τη γνώμη μου πάντα, η πίστη στη δύναμη της προσευχής των αγνών και αθώων παιδιών όπου γης (εδώ: κινεζόπουλων), τουτέστιν, το μήνυμά του είναι ό,τι πιο πανανθρώπινο και αντιρατσιστικό θα μπορούσε να ειπωθεί σε παιδιά και στη βάση αυτή σαφώς και θα πρέπι να διδάσκεται, ειδικά σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο.
Costas Papathanasiou said
127
Διόρθωση: αντί «να μην πεθάνει», «μην και πεθάνει» (προφανώς)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
124 – Πάνω που ήμουν έτοιμος να πιστέψω εις ένα θεό πατέρα παντοκράτορα.☺
Τι εννοείς ότι έτυχε να γεννηθούν σε σάς, τα συγκεκριμένα πού αλλού θα μπορούσαν να γεννηθούν;
Από την στιγμή που τα γεννήσατε εσείς, φυσικά και είναι δικά σας (έχω την εντύπωση πως θές να μας τα φορτώσεις ☺) απλά δεν είναι αντικείμενα η άβουλα ζώα για να είναι ιδιοκτησία σας, ανήκουν στον εαυτό τους, αλλά αυτό είναι πολύ πονεμένη ιστορία αρρωστημένη πατριαρχική κοινωνία.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
…πολύ πονεμένη ιστορία ΣΤΗΝ αρρωστημένη πατριαρχική κοινωνία, γμτκμ.☺
spiridione said
Και μένα μου είχε κάνει εντύπωση πώς έμεινε στο ένα τραγούδι το χασίς και στο άλλο όχι. Δεν ξέρω αν ήταν λογοκρισία ή αυτολογοκρισία, πάντως είναι περίεργο. Ο Σταυρός του Νότου να σημειωθεί είχε γραφτεί για σάουντρακ μιας σειράς της τηλεόρασης τότε.
Η Αρμίδα είχε λογοκριθεί επί Χούντας:
Η λέξη «χασίς» του ποιήματος ενόχλησε σφόδρα τη λογοκρισία της Χούντας και γι’ αυτό εγώ, προκλητικά, «έκοψα» τον ήχο από τη συλλαβή «χα» (του «χασίς»). Έτσι ακουγόταν μόνο το «σίς», αλλά οι κρετίνοι της συφοράς δεν το δεχόντουσαν, διότι το «πράγμα» ήτο σαφές και, ωσαύτως τους γελοιοποιούσε… Τελικά μπήκε το χαζοπρεπές «κρασί», μάλιστα κατόπιν πρότασης από κάποια… περισπούδαστη υπερτιμημένη «μετοχή» της εταιρείας. Κι έτσι κυκλοφόρησε τελικά». (Πάνος Σαββόπουλος)
Μιχάλης Νικολάου said
118, … άμωμη σύλληψη …
Υπάρχει μια κλασική φάση του Αμερικάνικου φούτμπολ από το 1972, γνωστή ως Immaculate Reception, λογοπαίγνιο με το Immaculate Conception (Άμωμο σύλληψη) όπου οι Πίτσμπουργκ Στήλερς κατακτούν το τρόπαιο της κατηγορίας τους στα τελευταία δευτερόλεπτα με απρόσμενο τρόπο, αφού η πεπονόμπαλα κάνει γκελ από απίθανη σπόντα και καταλήγει στα χέρια επιθετικού, ο οποίος τελικά σκοράρει και κερδίζει το παιχνίδι. Η φάση παραμένει αμφιλεγόμενη, κάτι σαν το γκολ της Αγγλίας επί της Γερμανίας στην παράταση του τελικού το 1966.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
132 – Τελικά και η πεπονόμπαλα είναι πόρνη.☺
Πέπε said
131
Δηλαδή υπάρχει εκτέλεση με «κρασί»; Δεν το ‘χω ακούσει ποτέ.
Alexis said
#131: Ο Σταυρός του Νότου να σημειωθεί είχε γραφτεί για σάουντρακ μιας σειράς της τηλεόρασης τότε
Στην τηλεοπτική σειρά Πορεία 090 που προβλήθηκε στην ΥΕΝΕΔ το 1980, ακουγόταν στους τίτλους έναρξης το «Κούρο Σίβο», το πρώτο τραγούδι του «Σταυρού του Νότου».
Δεν γράφτηκε ακριβώς για σάουντρακ, αλλά ο Μικρούτσικος έδωσε κάποια από τα τραγούδια που δούλευε εκείνη την εποχή (1979) για να ακουστούν στην σειρά.
dryhammer said
135. Η οποία σειρά (Πορεία 090) είναι μάλλον η μοναδική στην ελλ. τηλεόραση που είχε κάποια σχέση με την πραγματικότητα επί του πλοίου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
133 Λάμπρος >>Τελικά και η πεπονόμπαλα είναι
πεπορνόμπαλα ! 🙂
spiridione said
135. Και η οποία σειρά έχει και αυτή χαθεί.
Ο Μικρούτσικος λέει ότι έγραψε κατά παραγγελία 7 τραγούδια για τη σειρά, και μετά άλλα 4 που μπήκαν μαζί με τα άλλα στον δίσκο.
https://www.tanea.gr/2013/08/13/lifearts/enas-diskos-mia-istoria-1979-o-stayros-toy-notoy/
134. Ναι στο λινκ του 131, περίπου στο 30.’. Κρασί και το φορτίο θα το έχουμε κοπανήσει μέχρι που να πάμε στο Περού. Άγνωστη και μάλλον όχι τόσο καλή μελοποίηση.
sarant said
135-138 Θυμάμαι ότι είχαν παιχτεί και στην τηλεόραση τα τραγούδια του Μικρούτσικου, πριν βγουν σε δίσκο. Πριν από το 1981.
Γιάννης Ιατρού said
Το Άσυλο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίαση με ελληνικούς υπότιτλους
spiridione said
139. Ο δίσκος είχε κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 1979.
ΓΤ said
#132 ματσάρα ασφαλώς που παίχτηκε στο στάδιο στα… Τριπόταμα 🙂
Πέπε said
@138
Πράγματι άγνωστη, αλλά εμένα μάλλον μ’ αρέσει. (Δε λέει «καπνίσει», λέει «κοπανίήσει», υπέρμετρο αλλά με κάποια νοηματική συνέπεια).
Πάντως δεν αναφερόμουν σ’ αυτήν, αλλά στη γνωστή μελοπίηση του Μικρούτσικου, αυτήν που ήδη ποσταρίστηκε σε προηγούμενο μήνμα, αλλά σε άλλη ηχογράφηση με «καπνό». Εκτός πια κι αν το φαντάστηκα (οι άλλοι με καπνό φαντάζονταν γοργόνες και δεν ξέρω τι άλλο).
Μιχάλης Νικολάου said
137,
😀
(με αττικό αναδιπλασιασμό)