Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Άσπρα και μπλε κολάρα

Posted by sarant στο 21 Νοεμβρίου, 2019


Στην προχτεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αλλάζει τον ποινικό κώδικα για να αθωώνει τους «μπαχαλάκηδες» του λευκού κολάρου, ενώ παράλληλα σε ερώτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ΄λόγο για «εγκλήματα του λευκού κολάρου».

Υπάρχει και τηλεοπτική σειρά με τίτλο White Collar

Έτσι ο όρος ήρθε στην επικαιρότητα και συζητήθηκε. Με ρώτησε μάλιστα κάποιος στο Τουίτερ αν είναι σωστή η έκφραση ή αν αποτελεί μετάφραση με google translate. Προφανώς ο συνομιλητής μου δεν είχε συναντήσει ποτέ την ελληνική έκφραση, ενώ ήξερε το αμερικάνικο white-collar crime ή έστω το σκέτο white collar (και το αντίστοιχό του, το blue collar) και, με την έπαρση που δίνει η ημιμάθεια, σκέφτηκε ότι δεν υπάρχει τέτοια έκφραση στα ελληνικά.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έκφραση ασφαλώς καινούργια, της τελευταίας δεκαετίας, αλλά καθιερωμένη πλέον και λεξικογραφημένη. Όμως πρέπει να πάρω τα πράγματα με τη σειρά.

Στην αρχή έχουμε τις αγγλικές/αμερικανικές εκφράσεις blue collar, μπλε γιακάς ας πούμε, και blue-collar worker, που είναι ο εργάτης, ιδίως ο βιομηχανικός εργάτης, που κάνει δουλειά σε μεγάλο βαθμό χειρωνακτική. Μπορεί να είναι ανειδίκευτος, μπορεί να είναι ειδικευμένος και να βγάζει καλά λεφτά, πάντως είναι μουτζούρης και χειρώνακτας. Πρόκειται για έκφραση που εμφανίστηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1920, από τα τζιν πουκάμισα που φορούσαν οι εργάτες.

Λίγα χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ο άλλος όρος, σε αντιδιαστολή: white-collar worker είναι ο εργαζόμενος του γραφείου, που κάνει δουλειά «πνευματική» με την ευρεία έννοια του όρου, δουλειά γραφείου πάντως· ακόμα κι αν δουλεύει σε βιομηχανία βρίσκεται μακριά από τη μουτζούρα της γραμμής παραγωγής, και φοράει κουστούμι: σακάκι, πουκάμισο, γραβάτα.

Βλέπετε, οι όροι είναι ανδροκεντρικοί, αγνοούν τις γυναίκες εργάτριες ή εργαζόμενες γραφείου. Σε ανδροκρατούμενο κόσμο ζούμε.

Λίγο αργότερα, έχουμε τον όρο white-collar crime, που όμως δεν είναι κάθε έγκλημα που διαπράττεται από εργαζόμενο γραφείου. Είναι, σύμφωνα με τον ορισμό του κοινωνιολόγου Edwin Sutherland, που εισηγήθηκε τον όρο το 1939 (και έγραψε και βιβλίο το 1949), «έγκλημα που διαπράττεται από ευυπόληπτο άτομο υψηλής κοινωνικής θέσης μέσα στο πλαίσιο της εργασίας του». Υπόψη ότι πρόκειται για μη βιαιο έγκλημα, συνήθως οικονομικής υφής.

Ο όρος white-collar crime μπορεί να γεννήθηκε το 1949 αλλά πήρε διεθνή διάσταση προς το τέλος του  προηγούμενου αιώνα με τα απανωτά οικονομικά σκάνδαλα. Στη Λεξιλογία το 2008 (πέρασαν κιόλας 11 χρόνια!) μάς είχε απασχολήσει πώς θα αποδώσουμε τον όρο και μάλιστα βλέπω τώρα πως η συζήτηση ξεκίνησε από δικό μου ερώτημα.

Η απόδοση του όρου στα ελληνικά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Έχεις δυο δρόμους να ακολουθήσεις, ή να μεταφράσεις τον ξένο όρο ή να αποδώσεις το νόημά του.

Ο white-collar worker ή σκέτο white collar είχε μεταφραστεί στα ελληνικά, από παλιά, χαρτογιακάς, κάπως ειρωνικά. Στο ΛΚΝ βλέπω τον ορισμό χαρτογιακάς = γραφειοκράτης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορείς να πεις «εγκλήματα των χαρτογιακάδων» διότι ο χαρτογιακάς είναι συνήθως ο χαμηλόβαθμος και χαμηλόμισθος υπάλληλος γραφείου, ενώ τα εγκλήματα αυτά συνήθως διαπράττονται από ανώτερα ή ανώτατα διευθυντικά στελέχη, ακόμα και πολιτικούς, υπουργούς, διευθυντές οργανισμών ή εταιρειών, χριστοφοράκους και βάλε.

Σε δημοσιογραφικά κείμενα εμφανίστηκαν κατά καιρούς διάφορες αποδόσεις όπως: εγκλήματα του άσπρου/λευκού κολάρου, εγκλήματα λευκού περιλαιμίου, εγκλήματα των λευκών γιακάδων, εγκλήματα των γραβατωμένων (πρώτη σχολή: μετάφραση του όρου) ή οικονομικά εγκλήματα, οικονομικά εγκλήματα στελεχών, διευθυντικά οικονομικά εγκλήματα. Δείτε τη συζήτηση στη Λεξιλογία, πιάνει πολλές σελίδες και έχει αρκετό υλικό για προβληματισμό.

Εμείς οι επαγγελματίες μεταφραστές έχουμε μια ενστικτώδη τάση να μη δεχόμαστε αμέσως την κατά λέξη μετάφραση ενός όρου, κι έτσι στη συζήτηση πιο πάνω θα δείτε πως πολλοί εξέφρασαν αντίρρηση για τις κατά λέξη αποδόσεις όπως «εγκλήματα λευκού κολάρου». Σε κάθε περίπτωση όμως, αν δεχτείς την κατά λέξη απόδοση καλύτερο είναι να τη δεχτείς ως έχει και να μην προσπαθήσεις να την… εξευγενίσεις, όπως με το ανεκδιήγητο (κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον) «εγκλήματα του λευκού περιλαιμίου», συν τοις άλλοις διότι ο όρος «περιλαίμιο» παραπέμπει σε τετράποδους φίλους μας.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, το λευκό/άσπρο κολάρο σχεδόν έχει καθιερωθεί. Ενώ δεν υπάρχει στο ΛΚΝ (έκδοση 1998) ούτε στον Μπαμπινιώτη (την τελευταία έκδοση δεν την έχω πρόχειρη, αλλά μου λένε ότι δεν το καταγράφει), το βρίσκουμε στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας (2014), τόσο το λευκό/άσπρο κολάρο όσο και τα «εγκλήματα λευκού κολάρου», όσο και στο νεότερο ΜΗΛΝΕΓ, όπου βρίσκω και την εξής παραδειγματική φράση: Τα εγκλήματα λευκού κολάρου αφορούν εγκλήματα της ανώτερης κοινωνικής τάξης και τις παράνομες δραστηριότητες μεγαλοεπιχειρηματιών που λόγω του υψηλού τους κοινωνικού γοήτρου δεν ενοχοποιούνται και δεν εμπίπτουν στην στερεοτυπική αντίληψη για την εγκληματικότητα που συνήθως αποδίδεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Η παρατήρηση αυτή είναι εύστοχη. Επειδή το οικονομικό έγκλημα είναι, καταρχήν τουλάχιστο, μη βίαιο και επειδή διαπράττεται από άτομα με υψηλή κοινωνική θέση, πολλοί έχουν την τάση να θεωρούν πως δεν είναι έγκλημα ή να το αντιμετωπίζουν ελαφρότερα απ’ ό,τι πχ τα αδικήματα ενός μικροπαραβάτη, ενός μικροκακοποιού, παρόλο που οι συνέπειες των «εγκλημάτων των γραβατωμένων» συνήθως είναι απείρως επαχθέστερες για το κοινωνικό σύνολο απ’ ό,τι το έγκλημα του μικροκακοποιού. Έλεγε βεβαια ο Μπρεχτ πως μεγαλύτερο έγκλημα απ’ το να ληστέψεις τράπεζα είναι να ιδρύσεις τράπεζα, αλλά αυτός ήταν κομμουνιστής. Ή, όπως είχε πει μια γυναίκα του λαού για έναν διακεκριμένο ληστή, «Δεν είχε σπουδάσει κι έτσι αναγκαζόταν να κλέβει με τα χέρια».

Να γυρίσουμε στα λεξιλογικά μας. Εμείς στο πουκάμισό μας συνήθως έχουμε γιακά και όχι κολάρο. Το κολάρο το χρησιμοποιούμε συνήθως για τον πρόσθετο ή τον σκληρό γιακά της επίσημης αμφίεσης, όχι για τον γιακά του καθημερινού μας πουκάμισου. Η λέξη πάντως είναι δάνειο από τα ιταλικά/βενετικά (collaro) που ανάγεται στο λατινικό collum (λαιμός, τράχηλος).

Όσο για τα «εγκλήματα των λευκών/άσπρων κολάρων», η έκφραση έχει θαρρώ καθιερωθεί. Αν κάποιος τη βρίσκει λάθος όταν τη λέει ο Τσίπρας αλλά τη δέχεται όταν π.χ. τη γράφει ο Τέλλογλου, δείχνει απλώς οτι κινείται από πολιτική εμπάθεια.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο άσπρο κολάρο, που συνήθως εμφανίζεται εκτός γραφείου. Κολάρο λέγεται και ο αφρός που σχηματίζεται όταν σερβίρουμε μπίρα σε ποτήρι. Υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν τη μπίρα τους χωρίς κολάρο, αλλά δεν ξέρω αν θα έφταναν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «έγκλημα άσπρου κολάρου» το να τους σερβίρεις τη μπίρα με αφρό!

 

 

201 Σχόλια προς “Άσπρα και μπλε κολάρα”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα
  και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις Μαρίες, Παναγιώτες, Πάνους, Παναγιώτηδες και γενικά σε όσους γιορτάζουν σήμερα!

  Για το white-collar εμείς μάλλον έχουμε (πλέον) καθιερώσει το «άριστοι» 🙂

 2. Καλημέρα

  Εχουμε και εγκλήματα του μαύρου κολλάρου !!

 3. Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν και ειδικά στην διαχρονικά ωραιότερη γυναίκα της Ελλάδας, την Μαρία Πενταγιώτισσα (κοντοχωριανή μου)

 4. Νέο Kid said

  Τα κολάρα είναι εύκολα. Δυο χρώματα όλα κι όλα.
  Με τα καπέλα που είναι 6 τί γίνεται?

 5. Dimitrios Raptakis said

  Νίκο, καλημέρα. Στην εγκληματολογία επικρατεί, νομίζω, ο όρος «εγκλήματα λευκού περιλαιμίου» και θα ήταν άκρως ενδιαφέρον να βρούμε πότε ακριβώς απαντά.

 6. voulagx said

  «Τα εγκλήματα λευκού κολάρου αφορούν εγκλήματα της…»
  Επι τελους, μια μη εμπροθετη συνταξη του «αφορω», ετσι για να σκασει ο Μπαμπι. 🙂

 7. Νέο Kid said

  Τι είναι ρε παιδιά σήμερα ? Της Παναγίας?
  Τ’άλλαξε κι αυτό ο Κούλης?…

 8. ap8938 said

  μπύρα με αφρό; έγκλημα, και μάλιστα, στην κυριολεξία, του «λευκού κολάρου». όπως παρατηρεί και ένας ειδήμων «If you are serving beer through a sparkler, the arguments of oversized glasses filled to the line are valid, and necessary in order to obtain a full pint. Whichever way the licensed trade want to argue the case for, I see a lot of short measures passing over the bar in ‘pint to the brim’ glasses, and I do think that beer pulled with a head on in these glasses can be a big earner for the pub/brewery. How do you think Sam Smith’s managers attain their mandatory 5% surplus across all sales, for heaven’s sake?»

 9. Costas X said

  Καλημέρα.

  «Εμείς στο πουκάμισό μας συνήθως έχουμε γιακά και όχι κολάρο.»

  Κολάρο στα Επτάνησα μέχρι πριν κάποια χρόνια, και «κολαρίνα» η γραβάτα, έτσι την έλεγε η γιαγιά μου. «Κολάνα» το περιλαίμιο των ζώων, συνήθως των αλόγων.
  «Χαρτογιακάδες», γιακάδες μιας χρήσης φορούσαν οι χαμηλόμισθοι. Οι πιό εύποροι άλλαζαν τακτικά γιακάδες και μανσέτες στα πουκάμισα.

  Συμπτωματικά, προχθές είπα σε έκπληκτους φίλους ότι το ΥΠΟκάμισο το φορούσαν κάτω από την καμίσα !

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -και χρόνια πολλά σε όσες Μαρίες γιορτάζουν σήμερα!

  5 Σου είπα την αντίρρησή μου για το περιλαίμιο. Κακός ευπρεπισμός μού φαίνεται (επειδή το κολάρο είναι ξένη λέξη).

 11. Γς said

  Drink a Myhthos beer in Greece με ή χωρίς κολάρο
  Aσχετο

  https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post_7769.html

 12. Νέο Kid said

  Η «μπύρα χωρίς κολάρο» απαντάται τουλάχιστον άπαξ στον Λούκυ Λουκ. Δε θυμάμαι σε ποιο…

 13. voulagx said

  Το «εμπαθής», μολονότι έχει φορτισθεί και με αρνητική σημασία, ταιριάζει στον Μαρωνίτη, που, ως δάσκαλος, κατά τη μαρτυρία των μαθητών του, ήταν παθιασμένος: αναστάτωνε τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, συνάρπαζε τους φοιτητές, απαιτούσε πολλά και κάποιους δυσαρεστούσε.

  Μολονότι; Μα η κυρια σημασια του «εμπαθής» ειναι αρνητικη.

 14. Γς said

  Χρόνια πολλά και στην Παναγιώταινα
  [την καλή απ το ολότελα]

 15. voulagx said

  #13 Ουπς! Και το λικνο: https://www.eleftheria.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/item/245172-%C2%AB%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82,-%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82,-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82,-%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82%C2%BB.html

 16. Νέο Kid said

  13. Αυτά τα χαρακτηριστικά αφορούν Το (γουστάρς, α! 🙂 ) εγγλέζικο empathy. Ψευδοφιλίες… (που λένε και οι σχετικώς γραμματιζούμενοι)

 17. Νέο Kid said

  15 !! Πω, πωω! Σε βιβλίο το έβαλε ο άλλος…! Για όνομα δηλαδή!
  Στο Λάντον σκούλ οφ ηκονόμικ στουπίντιτυ σπούδασε? (εκεί έχουν πολλή empathy, δηλαδή passion…)

 18. Νέο Kid said

  15. Χωρίς πλάκα, ας πει κι ο Νικοκύρης που έχει διαβάσει πολλά…, αυτό πρέπει να είναι ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΖΕΔΑΚΙ-ΓΚΑΦΑ που έχει γίνει ποτέ σε τίτλο βιβλίου (και που δεν αφορά μετάφραση).

 19. voulagx said

  #16: Κι βέβια γουστάρου! 🙂
  Ναι, ψευδοφιλιες, θα μπορουσε να πει «παθιασμενος» αλλα το «εμπαθης» εχει αλλη χαρη.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%82+-%CE%AE%CF%82+-%CE%AD%CF%82%22&dq=

 20. Λεύκιππος said

  Η βασικη διαφορά είναι στο κατούρημα. Αυτοί με τα άσπρα κολλάρα πρωτα κατουρανε και μετά πλένουν τα χέρια τους, για να τα διατηρήσουν καθαρά. Αντίθετα, αυτοί με τα μπλέ κολλάρα πρώτα πλένουν τα χέρια τους, για να μην λερώσουν το πουλί τους όταν το πιάσουν με τα λερωμένα χέρια. Μετά…..who cares.

 21. Νέο Kid said

  Aλήθεια για τα ψευδόφιλα έχει γράψει dedicated άρθρο (πώς φαίνεται ότι το παίζω το εγγλέζικο στα ακροδάχλα,α!) o Νικοκύρης? Σαν κάτι να θυμάμαι, αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν καθιαυτού (μακεδονοσίκ ,ρε!) συζήτηση ή σε σχόλια που είχαν -ως συνήθως- παρεκτραπεί σε άλλες ατραπούς…

 22. Γιάννης Ιατρού said

  3: Γιώργο καταλάβαμε…. Όλα από έρωτα γίνονται. Για πές για χθές… 🙂 => Άφαντοι οι ληστές της Κυψέλης

 23. Μαρία said

  10
  Εγκλήματα του λευκού κολάρου στο σχολικό βιβλίο κοινωνιολογίας, σ. 177. http://ebooks.edu.gr/courses/DSGL-C109/document/4c7b8fac1lj7/4c7b9123ao7u/4e29412acbve.pdf

  Εμείς βέβαια τα λυκόπουλα που διαβάσαμε το Μιλς προ αμνημονεύτων χαρτογιακάδες τα μάθαμε.

 24. ΣΠ said

  21
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/05/pseudofiloi/

 25. Georgios Bartzoudis said

  (α) τα εγκλήματα αυτά συνήθως διαπράττονται από ανώτερα ή ανώτατα διευθυντικά στελέχη, ακόμα και πολιτικούς, υπουργούς, διευθυντές οργανισμών ή εταιρειών … και βάλε».
  # Αν είσαι Δήμαρχος και κρατάς διπλά βιβλία, αν είσαι υπουργός και …κράζεις σαν καρτάλι των (Λευκών) ορέων, τί έγκλημα διαπράττεις;; Κολαρισμένο ή ακολλάριστο;; (για να …λεξιλογήσουμε κιόλας!)

  (β) Γιάννης Ιατρού (1) said: «Για το white-collar εμείς μάλλον έχουμε (πλέον) καθιερώσει το ‘άριστοι’».
  # Έγραφε στα παλιά Ενδεικτικά: 10 άριστα, 8-9 λίαν καλώς, 6-7 καλώς, 5 σχεδόν καλώς, 3-4 μετρίως. 1-2 μετριότατα, 0 κακώς. Και αναρωτιέμαι: Άραγε, για να γίνεις δάσκαλος πρέπει να είσαι ασπροκολλαράτος ή …κακοκολλαράτος;;;

 26. Μαρία said

  13
  Τον αδικείς τον Βαρμάζη. Δηλώνει οτι χρησιμοποιεί το επίθετο με την αρχαία ετυμολογική σημασία.

 27. Λεύκιππος said

  Εκτός από τις Μαρίες σήμερα γιορτάζουν και οι Δέσποινες, και είναι ουκ ολίγες. Χρονια τους πολλά.

 28. Γιάννης Ιατρού said

  25β άλλο οι «άριστοι» κι άλλο το άριστα. Για να γίνεις δάσκαλος, το μόνο που πρέπει, είναι να αποφασίσεις για έναν ορισμένο τρόπο ζωής.

 29. Νέο Kid said

  26. Δεν ξέρω αν τον αδικεί ή όχι, πάντως αυτό που γράφει ότι «έχει φορτιστεί ΚΑΙ με αρνητικό πρόσημο» ΔΕΝ ισχύει. Στα νέα ελληνικά το εμπαθής έχει ΜΟΝΟ αρνητικό πρόσημο! Μην τρελαθούμε κιόλας. Στα νέα ελληνικά δεν είναι ο τίτλος;

 30. venios said

  Μια που λεξιλογούμε, ο γιακάς από πού βγαίνει;

 31. ΣΠ said

  29
  Τουλάχιστον να το είχε βάλει σε εισαγωγικά.

 32. voulagx said

  #26: Ισως, αλλά πόσοι θα καταλάβουν τι εννοεί διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου;

 33. Μαρία said

  29
  Το και είναι άστοχο αλλά στον τίτλο μπορεί να μπήκε και επίτηδες 🙂

 34. Παναγιώτης Κ. said

  Συναφή με το θέμα μας, δύο κλασικά βιβλία.
  Το πρώτο: C.Wright Mills. Οι χαρτογιακάδες. Η νέα μεσαία αμερικανική τάξη.
  Το άλλο: J.Burnaham. η επανάσταση των διευθυντών.

  Και τα δύο αυτά βιβλία φέρουν το όνομα των εκδόσεων Κάλβος. Εκδόθηκαν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ΄70.

  (Πόσα καλά βιβλία…αδιάβαστα!)

 35. Νέο Kid said

  Να πάει ο Βουλαγξ στην παρουσίαση , ως εκπρόσωπος του ιστολογίου, και να τρολάρει ασύστολα για το «εμπαθής» ! 🤪

 36. sarant said

  29κε: Με ξενίζει. Και ασφαλώς μόνο με αρνητική σημασία λέγεται η λέξη, σε όλα τα λεξικά μόνο αρνητική καταγράφεται.

  Ίσως η εμπάθεια να έχει καμιά φορά ακουστεί και θετικά, λόγω empathy -είχαμε και στο ιστολόγιο αναφέρει μια τέτοια χρήση και μάλιστα από κλασική φιλόλογο σε βιβλίο. Αλλά όχι ο εμπαθής.

 37. Μαρία said

  34
  Το πρώτο λυκόπουλο έδωσε το παρών. Βλ. σχ. 23 🙂

 38. Μαρία said

  36
  Προβοκατόρικο είναι. Θα αγοράσουν κάποιοι το βιβλίο, για να διαβάσουν παραδείγματα μαρωνίτικης εμπάθειας 🙂

 39. 38 😀

 40. Παναγιώτης Κ. said

  …διέπρεψε και ο ΓΑΠ στη χρήση του empathy! 🙂

 41. Μαρία said

  Μπουκάλας, Ενας «εμπαθής δάσκαλος», ο Δ.Ν. Μαρωνίτης https://www.kathimerini.gr/1044670/opinion/epikairothta/politikh/enas-empa8hs-daskalos-o-dn-marwniths

 42. Αναστό said

  Αν και θα έπρεπε να ντρέπομαι, ομολογώ πως είδα μια ολόκληρη σεζόν από την ομώνυμη σειρά.

  Τα εγκλήματα λευκού κολάρου δεν τα έχω ξανακούσει στα ελληνικά. Θα καταλάβαινα τον συνομιλητή μου αλλά θα με ξένιζε και λίγο.

  Όσο για τον Τσίπρα, εδώ κόντεψε να μας πει ότι ενημερωνόμασταν στον πόλεμο με τον Ξέρξη από το ίνσταγκραμ, τα λευκά κολάρα θα μας πειράξουν;

 43. Νέο Kid said

  41. Και βλέπω οτι κάποιος στα σχόλια βάζει το empathy στο σωστό του πλαίσιο ,που δεν είναι το passion που είπα λαναθασμένα πιο πάνω, αλλά η «συναίσθηση» ή «ενσυναίσθηση».

 44. Νέο Kid said

  43. Θα έλεγα ότι η πιο ταιριαστή (στο 90% των περιπτώσεων χρήσης του από αγγλόφωνους) απόδοση του empathy είναι το ρήμα «συμπάσχω»

 45. sarant said

  41 Σε εισαγωγικά όμως

 46. Νέο Kid said

  42. Μίλησε ο Τσίπρας για τους Περσικούς πολέμους? Πότε? Τότε που έκανε τελετές για τους Σαλαμινομάχους ο Καμένος?

 47. ΚΑΒ said

  45. Τα εισαγωγικά όμως δεν είναι μόνο στο εμπαθής

 48. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  12 Κιντ, μπύρα με/χωρίς κολάρο θυμάμαι στάνταρ στον Κοκομπίλ, για Λουκ δεν ξέρω.

 49. Theo said

  Καλημέρα,

  Ο συγχωρεμένος ο Μαρωνίτης δεν ξέρω αν ήταν «εμπαθής δάσκαλος» (μια φορά τον συνάντησα, δεν τον άκουσα να διδάσκει), ήταν όμως εμπαθής, με την αρνητική σημασία της λέξης.

  Να θυμηθούμε τους καυγάδες του με τον Γιανναρά στο «Βήμα» που μνημονεύει ο Μπουκάλας στον λίκνο του σχ. 41, με τον Χριστιανόπουλο, τον Ιωάννου, και άλλους.

  Και δυστυχώς, ποιητής δεν «ένιωθε πάντα», όπως πάλι γράφει ο Μπουκάλας. Ένας εγκεφαλικός, νοησιαρχικός διανοούμενος ήταν, που «ξέσχιζε» τους ποιητές με τις περισπούδαστες αφ’ υψηλού στρουκτουραλιστικές κριτικές του, ασχολούμενος με την επιφάνεια των στίχων, αναίσθητος μπροστά στην ποιητικότητα του λόγου τους. Διάφορες συγκυρίες και κολλητιλίκια (σαν αυτό με τον ΔΟΛ) τον αναγόρευσαν σε κήνσορα της λογοτεχνίας, αλλά δε νομίζω πως το έργο του θα παραμείνει εσαεί.

  Όπως έγινε με τον Παπαδιαμάντη και την περισπούδαστη κριτική του Μουλά συνήθως οι ποιητές παραμένουν στη μνήμη του λαού μας κι όχι οι εγκεφαλικοί κριτικοί τους. Στο τέλος νικούν οι ποιητές, όπως το επεσήμανε ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος (βλ. εδώ.

  (Τον θυμάμαι τον Μαρωνίτη, τη δεκαετία του ’80, αμήχανο μπροστά στον Ζουράρι κι άλλον ένα που του έλεγαν πως τον Όμηρο οι ποιητές μπορούν να τον καταλάβουν πολύ καλύτερα από τους στρουκτουραλιστές, να έχει χάσει το γνωστό τουπέ του, να κόβει βόλτες νευρικός πάνω κάτω, να του πέφτουν ο αναπτήρας και το πακέτο των τσιγάρων του και το μόνο που έχει να αντιτάξει σ’ αυτούς να είναι πως έλιωσε τον κ@λο του στα θρανία 🙂 Κι εδώ συμφωνώ με τον Χριστίδη που παραθέτει ο Μπουκάλας πως ο Μαρωνίτης εκινείτο «μεταξύ ανοδικής υπεροψίας και καθοδικής αστοχίας». Όταν έλειπαν οι χειροκροτητές τους και κατέρρεαν οι πύργοι από τραπουλόχαρτα που έστηνε, τότε συνειδητοποιούσε την αστοχία του.)

  Γράφω ίσως εμπαθώς, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους.

 50. Theo said

  το λινκ για τον Τριανταφυλλόπουλο εδώ: https://www.politeianet.gr/books/triantafullopoulos-d-nikos-grigori-daimonio-mesimbrino-59431

 51. Γιάννης Ιατρού said

  34 (23): White Collar: The American Middle Classes, 1969

 52. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 53. Pedis said

  Η έκφραση του μίστερ Τσιπ ήταν άστοχη:

  τα λευκά κολλάρα δεν είναι μπαχαλάκηδες αλλά

  1ον, κατέχουν αναγνωρισμένες και θεσμικές θέσεις και δρουν στα πλαίσια του νόμου και για το καλό της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονοιμίας,

  2ον, δεν έχουν κουκούλα,

  3ον δεν ευθύνονται για μικροεγκληματικές, ας πούμε, αυθόρμητες ή ψιλοσχεδιασμένες ενέργειες φθοράς περιουσίας σε στοιχειωδώς μικρή κλίμακα, και

  4ον δεν εγείρεται η υποψία για αυτούς ότι πρόκειται για ασφαλίτες ή συνεργαζόμενους προβοκάτορες των μηχανισμών της αστυνομίας,

 54. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

  Κι αυτό το τραγούδι του Γκιλ Σκοτ-Χέρον.

 55. Pedis said

  Σχετικό με τα εγκληματα των ψηλών καπέλων:

  Ο υφυπουργός μίλησε εξάλλου για την ανάγκη θωράκισης της χώρας «από παρόμοιες μελλοντικές απειλές δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή»

  Απορία: όταν μιλάνε για κλειστές δομές [βλ. στρατόπεδα συγκέντρωσης] χωρητικότητας 2000+, 5000+ κοκ

  με το πλας τι θέλουν να δηλώσουν;

 56. Pedis said

  Η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά του αντιμπάρμπεκιου, τάχαμου, έχει θέσεις της ίδιας λογικής με την ακροδεξιάς της χαβγής:

  καταπιέστέ τους, απαλλοτριώστε τους, κάντε τους τη ζωή αφόρητη για να ξεκουμπιστούν.

  Παρντόν, λάθος, αυτή ήταν η τακτική των ναζιστών ενάντια στους Γερμανούς Εβραίους μέχρι το 1939.

  Το σωστό: τσουβαλιάστε τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη και στην Τουρκία, πνίξτε τους, συμπιέστέ τους σαν σαρδελες στα νεά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ευρωπαικού πολιτισμού για να μάθουν να έρχονται καταδώ. Για το καλό τους, να μην δινουν τα λεφτά τους στους δακινητές …

 57. ΓΤ said

  #49 Μίλησες μες στην καρδιά μου. Είχαμε γκώσει με τον στόμφο του σηκωφρυδάκια Δέλτα Νι Μαρωνί και τους λιβανωτούς ΔΟΛιων τρεχέδειπνων. Οι θάνατοι είναι μια κάποια λύτρωσις…

 58. skom said

  4 Neo kid «Τα κολάρα είναι εύκολα. Δυο χρώματα όλα κι όλα.»
  Δες και τα ροζ. https://en.wikipedia.org/wiki/Pink-collar_worker
  9 Costas X

  Στο ναυτικό τμήμα της στολής η κολαρίνα. https://www.armycamp.gr/GR/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B9-%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%83

  13
  Παθιασμένος δάσκαλος. Όχι εμπαθής.

 59. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 60. μήτσκος said

  Λευκό κολάρο είναι αυτό:

  Τα εγκλήματα λευκού κολάρου δεν τα ξέρω, αλλά σίγουρα πρέπει να είναι κάτι πολύ ανώμαλο. 🙂

 61. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για τα λευκά κολάρα που είπε ο Τσίπρας, μια χαρά το είπε, κατανοητός απολύτως από εμένα. Τα λευκά κολάρα τα ξέρω από παλιά ως έκφραση και σημασία, και ας μη διετέλεσα ποτέ ινστρούχτορας σε προοδευτική σύναξη.

  Εκείνο που είπε ο Τσίπρας ότι επί γερμανικής κατοχής άκουγε Ντόιτσε Βέλε, θέλει σχολιασμό. Θα κριθεί επ΄ αυτού και η αντικειμενικότητα του Νικοκύρη στα σαββατιάτικα μεζεδάκια 😉

  https://www.katiousa.gr/epikairotita/ti-akouges-pappou-stin-antistasi-i-ntoitse-vele-i-katochi-kai-o-tsipras/

 62. spiridione said

  Λευκά κολάρα θυμόμουν από την Εγκληματολογία, τα περιλαίμια πρώτη φορά τα είδα σήμερα.

 63. ΓΤ said

  #61 Αν το αυτί στο σπίτι γεύεται συνέχεια Deutsche Grammonphon, μπερδεύεσαι. Συμβαίνουν αυτά. Έχουμε γίνει βυτιόκορμοι από τους μεζέδες. Φεύγεις από τη Γαλλία για να πας στο Στρασβούργο;

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εγκλήματα του λευκού κολάρου

  « Οι εφευρετικοί και ευφυείς εγκληματίες των χαμηλών τάξεων είναι οι κατ’ επάγγελμα εγκληματίες, ενώ οι εγκληματίες των ανωτέρων τάξεων με τις ίδιες ιδιότητες
  είναι γενικά δικηγόροι».
  E.Η.Sutherland
  «κάθε γενιά ανακαλύπτει το εταιρικό έγκλημα και το έγκλημα του λευκού κολάρου με κάποια αφελή έκπληξη» ( W.S.Laufer, 2008).
  https://www.sakkoulas.com/wp-content/uploads/pdf/9789604205578.pdf
  https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/31664
  Β Βασιλαντωνοπούλου – ‎2012

  http://socialpolicy.gr/2016/05/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85.html#_ftn3

 65. ΓΤ said

  #63 Grammophon

 66. ΚΩΣΤΑΣ said

  63 ΓΤ 🙂

 67. Αυτό το «Έγκλημα του Λευκού Περιλαιμίου» είναι απόκρυφη ιστορία με τον Σέρλοκ Χολμς;

 68. Costas Papathanasiou said

  Πίσω από το ηλίθιο [με τη διπλή άρχική σημασία τής υπερβολής/απληστίας και της ματαιότητας/χρεοκοπίας του Λόγου, εκ του ἤλιθα =1. αρκετά, υπερβολικά («ληίδα συνελάσσαμεν ἤλιθα πολλήν» — λάφυρα συγκεντρώσαμε πάρα πολλά, Ομ. Ιλ. 11.677) 2. άσκοπα, μάταια («οἵ τε πέτονται ἤλιθα» — κι αυτοί πετούν άσκοπα, Καλλίμαχος Κυρηναίος)] και «ανθρωποκτόνο» κυνήγι για τη νομή της εξουσίας (= οικονομικής ισχύος), κρύβονται συχνότατα κάποιοι ανεπρόκοποι, που πιστεύουν ότι μόνο με την απόκτηση χρήματος μπορείς να απολαύσεις τη ζωή, τρέμουν μήπως γίνει αντιληπτή η ανεπάρκειά τους και διωχθούν, και βυσσοδομούν για να φτάσουν στα ύπατα των απολαβών, ώστε έτσι να γίνουν από άσημοι «χαρτογιακάδες», επώνυμα «άσπρα κολάρα» με υψηλή συστημική προστασία(μεγαλοδικηγόρους κλπ) και να κάνουν -περίπου- ό,τι θέλουν, ως νικητές σε αυτή τη χαμερπή, επική μάχη που περιγράφεται άψογα από τον αξιολογότατο Κώστα Σοφιανό στο ποίημά του «Κυνήγι»:
  Με άσπρους γιακάδες και μαύρους
  χαρτοφύλακες
  με τσακίσματα και τσιριμόνιες
  με καταθέσεις μίζερες και βλέψεις
  μεγάλες
  έντρομοι
  κυνηγούν και κυνηγιούνται στους
  διαδρόμους
  οι κηφήνες

  (Σχετικό και το «Μπρεχτικό» ποίημα του ιδίου «ΟΥΚ ΕΦ’ ΗΜΙΝ»)

 69. LandS said

  Έλεγε βεβαια ο Μπρεχτ πως μεγαλύτερο έγκλημα απ’ το να ληστέψεις τράπεζα είναι να ιδρύσεις τράπεζα, αλλά αυτός ήταν κομμουνιστής.

  Ένας μη κομμουνιστής αλλά ένας Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Νομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Κάνσας. Έχει ευρέως επαινεθεί για τον ηγετικό του ρόλο στην διερεύνηση της κρίσης των Στεγαστικών Δανείων (του 2008). Ο οποίος πρόσφατα συνέβαλε στο σχεδιασμό από τη Παγκόσμια Τράπεζα δράσεων κατά της διαφθοράς και ήταν εμπειρογνώμονας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Επίβλεψης των Στεγαστικών Επιχειρήσεων όταν αυτό πήρε μέτρα σε βάρος της απελθούσας ανώτατης διοίκησης της Fannie Mae, έγραψε το καλύτερο βιβλίο για το θέμα.
  The Best Way to Rob a Bank is to Own One
  Υπότιτλος: Πως στελέχη εταιρειών και πολιτικοί λεηλάτησαν το κλάδο «ταμιευτηρίου και δανείων».
  (Στο λήμμα savings and loan crises τον όρο savings and loan τον βρήκα μεταφρασμένο στη πορτογαλική και ισπανική βίκι. Η Γαλλική και Γερμανική τον αφήνουν αμετάφραστο)

 70. Βασίλης said

  Δεν είναι τόσο καινούρια έκφραση, της τελευταίας δεκαετίας.
  Σαν μεταφραστής την είχα συναντήσει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και τότε προβληματιζόμασταν πολύ πως θα την αποδώσουμε. Σε συζητήσεις με συναδέλφους είχαμε καταλήξει από τότε ότι η κατά λέξη μετάφραση ήταν η καλύτερη δυνατή.
  Αντίθετα, λίγα χρόνια νωρίτερα είχαμε το ίδιο πρόβλημα για το πως θα αποδοθεί ο όρος inside information / délit d’initié στα γαλλικά (είμαι γαλλόφωνος μεταφραστής).
  Είχαμε προτείνει τον όρο «κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφορίας» που αποδίδει καλύτερα το νόημα. δυστυχώς επικράτησε η πολύ λιγότερο σαφής κατά λέξη μετάφραση του αγγλικού όρου «εσωτερική πληροφόρηση»

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας μιλώντσς για τα εγκλήματα των λευκοκολαροφόρων, που ο νέος ποινικός κώδικας τούς προσφέρει και επίσημα ασυλία, τους χάλασε τη μονοθεματικότητα του ασύλου, της κουκουλοφορίας και των μολότοφ. Σε όλα τα δελτία ειδήσεων και σε όλες τις πρωινές εκπομπές δεν ακούς τίποτε άλλο από μπαχαλάκηδες, μολότοφ και άξιους ματατζήδες. Στον Σκάει, μάλιστα, έχουν μόνιμο πανελίστα συνδικαλιστή αστυνομικό.

 72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  68 Χαμερπής μάχη έντρομων τσακισματιών και τσιριμονούντων με άσπρους γιακάδες.

  Προσοχή στα κολάρα, να είναι πάλλευκα. Θέλουν καλό σφούγγισμα από τον σφουγγοκολάριο.

 73. Costas Papathanasiou said

  68 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ
  Μεταξύ του «μεγάλες» και «έντρομοι», βλέπω ότι έφαγα το στίχο «μ’ένοχη συνείδηση και χαμόγελα αθώα» (σα να θεωρούσα την υποκρισία των εν λόγω δεδομένη ή ευκόλως εννοούμενη, ένα πράμα).
  Ελπίζω να με συγχωρέσει ο Κος Κ.Σοφιανός

 74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα καὶ χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες.

  Τὸ πρῶτο ποὺ μοῦ ᾿ρθε στὸ μυαλὸ σχετικὰ μὲ τὰ κολάρα εἶναι τὸ παλιό, θαυμασμοῦ σημαντικό, πείραγμα:
  «Κ*λάρα! Γιὰ πουκάμισα.»

 75. nikiplos said

  καλημέρα…

  Έχω μνήμη για κόντρες του Δ. Μαρωνίτη με τον Μπάμπι στο βήμα, αλλά δεν επιμένω… Οι κόντρες με τον Γιανναρά μου ήταν αδιάφορες, καθώς μου φαίνονταν σαν αγώνας μποξ μεταξύ δύο που σου είναι αδιάφοροι ή αντιπαθείς κάπως. Εύχεσαι να διαρκέσει πολύ ώρα ώστε να φάνε και οι δυό το δοκούν ξύλο…

  70@ πολύ εύστοχο το «κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφορίας», αλλά νομικίζει, σαν μηνυτήρια αναφορά είναι. Το εσωτερική πληροφόρηση δίνει κι ένα τουπέ βρε παιδάκι μου: Εγώ έχω τα κονέ κι έχω εσωτερική πληροφόρηση, εσείς χαχώλοι είστε στην απέξω και κάντε βούβα…

  Λομπίστες λέμε βέβαια τα λευκά κολάρα στην εποχή μας και έχω την αίσθηση πως περιγράφει σχεδόν το ίδιο.

  Πάντως τα εγκλήματα των λευκών κολάρων, είναι ειδεχθέστερα, καθώς το αντίκτυπό τους μπορεί να περιλαμβάνει τη μετατροπή της ζωής τους σε κόλαση, χιλιάδων ανθρώπων.

 76. spiridione said

  Μια μικρή διόρθωση: ο όρος ‘εγκληματικότητα του λευκού κολάρου’ γεννήθηκε το 1939 από τον Σάδερλαντ στην προεδρική του ομιλία στον Αμερικανικό Κοινωνιολογικό Σύλλογο (ASA) το 1939. Διαβάζω ότι ήταν από τις λίγες τέτοιες ομιλίες που είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Το 1949 έγραψε μονογραφία πάνω στο θέμα.
  Η ομιλία του του 1939

  Click to access 1939%20Presidential%20Address%20(Edwin%20Sutherland).pdf

 77. spiridione said

  76. Εδώ το λινκ γιατί το άλλο δεν ανοίγει
  https://www.asanet.org/edwin-h-sutherland

 78. mitsos said

  Καλησπέρα

  Μπορεί ο Μπρέχτ να μιλά για «άσπρο γάντι καθαρό» ( στην ελληνική εκδοχή γιατί κανονικά Fancy gloves, wears old MacHeath ε δεν είναι και ακριβώς αυτό )

  Από την άλλη ο Καζαντζίδης αντιπαραθέτει τα μουτζουρωμένα χέρια με την καθαρή καρδιά

  Εγώ πάντως θυμάμαι από μικρός την έκφραση «άσπροι γιακάδες» ( ίσως από κάποιο ανάγνωσμα) ως σαφής κατηγορία για την βρώμικη νομεκλατούρα. Αντίθετα η λέξη «χαρτογιακάς» εννοεί απλώς τον γραφειοκράτη που απλά «δεν μπορεί να διορθώσει τίποτα αν ο νόμος κκαι οι εντολές προβλέπουν τι πρέπει.

  @30 Νομίζω
  γιακάς < (τουρκ. ) yaka ( από ινδοευρωπαϊκή ρίζα )
  και όχι από οϊαξ= λαγουδέρα ή γενικότερα πηδάλιο όπως ίσως θα ήθελε ο Πορτοκάλου ώστε να βγάλει αρχαιοελληνικά μέχρι και το Jacket και την γαλλική ζακέτα 🙂

 79. Παναγιώτης Κ. said

  Είχε αποτελέσει μεγάλη έκπληξη για μένα όταν διάβασα ότι σε κάποιες χώρες του υπάρξαντος σοσιαλισμού οι κεντρικές τους τράπεζες ( Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι κεντρική τράπεζα, είναι ανεξάρτητη αρχή και αναφορά δίνει στην ΕΚΤ…του Ντράγκι. Απόδειξη γιαυτό ότι παρά τη επιθυμία της προηγούμενης κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον Στουρνάρα δεν το κατόρθωσε) υπάγονταν στο παγκόσμιο σύστημα των κεντρικών τραπεζών. Δεν διασταύρωσα όμως αυτή την πληροφορία.

  Θέλω να πω, με τον κόσμο του χρήματος συμβαίνουν…τέρατα και σημεία. Παρόλα αυτά η κριτική είναι γενικόλογη και από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται ούτε η Αριστερά. Αρκείται στη δαιμονοποίηση των τραπεζών όπως και πολλών άλλων θεσμών και πέραν αυτού τίποτε άλλο.

  Ποσοτική θεωρία του χρήματος είναι ο τίτλος πανεπιστημιακού μαθήματος το οποίο αποπειράθηκα κάποτε να διαβάσω. Να το διαβάσω κατά τον τρόπο που θα το διάβαζε ένας φοιτητής οικονομικής σχολής. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Στάθηκε αδύνατο να προχωρήσω!
  Απευθύνθηκα σε οικονομολόγους και εκείνοι αντί να πουν ότι δεν ξέρουν άρχισαν να μου μιλούν για τον κανόνα του χρυσού που έχει εγκαταλειφθεί προ…αμνημονεύτων χρόνων.Τους κατανοώ! Και εμένα αν με ρωτήσουν να μιλήσω για την Γεωμετρία που μας δίδασκε ο Μάλλιος δεν θα έχω να πω κάτι!
  Βέβαια στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πάρα πολλές κατατοπιστικές πληροφορίες, αποκαλυπτικές πληροφορίες!

  Έχω γράψει και άλλη φορά. Η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα έχει 18 σελίδες για τα νομίσματα και μισή (;) για τα χαρτονομίσματα!
  Πως να μπορείς να αποφύγεις τη… συνωμοσιολογία όταν παρατηρείς πράγματα σαν και αυτό;
  Εικάζω ότι οι υποψήφιοι συγγραφείς για το λήμμα χαρτονομίσματα αρνήθηκαν. Ίσως από άγνοια, ίσως από υπευθυνότητα για να μη πουν ψέματα στους αναγνώστες.

  Ανεξάρτητα από την κριτική που γίνεται στις τράπεζες δεν μπορώ να φανταστώ το σύγχρονο κόσμο να λειτουργεί χωρίς αυτές.
  Ή μήπως όχι!
  Διάβασα τελευταία για νέο είδος νομίσματος (ηλεκτρονικό) που παρακάμπτει τις τράπεζες. Και είναι αυτός ο τρόμος των τραπεζών αναφέρουν οι σχετικές ειδήσεις.
  Σε κάθε περίπτωση όμως όποιο νομισματικό σύστημα και να υπάρξει προϋποθέτει την…μεταφυσική έννοια της πίστης σε αυτό.

 80. Παναγιώτης Κ. said

  Εντάξει!
  Όλοι οι πρωθυπουργοί πρώην και νυν και γενικώς όσοι μιλούν δημόσια κάνουν λάθη και καθώς τους ακούνε πολλά αυτιά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα τα λάθη τους.
  Ο πρώην όμως μάλλον ξεπέρασε τον…μέσον όρο και αυτό μας βάζει σε κάποιες σκέψεις… 🙂

 81. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ Venios (#30). Ὁ γιακὰς προέρχεται ἀπὸ τὸ τούρκικο yaka = κολάρο, σβέρκος, τράχηλος.

  Μιᾶς καὶ λεξιλογοῦμε ἀναφέρω σχετικὰ καὶ τὴν παλιότερη τραχηλιά. Δὲν ξέρω ἂν τὴν γνωρίζουν τὰ νέα παιδιά.

  Καὶ τὸ πετραχῆλι τῶν παπάδων. Τὸ ἐπιτραχήλιον.

  Μικρὸς τὸ συνέδεα μὲ χείλη ἀπὸ πέτρα.

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  75:Καλά θυμάσαι, τρικούβερτος και διαρκείας ήταν ο καβγάς του Μπαμπινιώτη με τον Μαρωνίτη από τις στήλες του Βήματος. Τον παρακολουθούσα χάνοντας πάσα ιδέα και για τους δύο, αφού δεν θύμιζε αντιπαράθεση ιδεών και αντιλήψεων πνευματικών ανθρώπων αλλά κοινό ξεκατίνιασμα.

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69 LandS >>Πως στελέχη εταιρειών και πολιτικοί λεηλάτησαν το κλάδο «ταμιευτηρίου και δανείων».
  Το Μεγάλο Σορτάρισμα

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  82: Δείγμα γραφής του εν λόγω καβγά:

  «Για τον κ. Μαρωνίτη, ο οποίος μιλάει για επιστημονική, πολιτική και εθνική ευθύνη, έχω να πω ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για τέτοιες βαριές έννοιες. Ούτε επιστήμη ασκεί «περί άλλα τυρβαζόμενος», ούτε πολιτική συνέπεια έχει (βλ. το άρθρο μου «Το Βήμα», 19ης Ιουλίου). Και, φυσικά, σε ώρες αυτοκριτικής και νηφάλιας ανασκόπησης του βίου και της πολιτείας του, θα νιώθει κι ο ίδιος ότι δεν είναι ο πιο κατάλληλος να μιλάει για ηθική και ηθική ευθύνη. Ο τόπος μας είναι τόσο μικρός που γνωρίζουμε όλοι όλα για όλους, και μάλιστα περισσότερο καλά απ’ όσο συμφέρει τον κ. Μαρωνίτη.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2008/11/24/opinions/apantisi-mpampiniwti/amp/&ved=2ahUKEwjoz-yhs_vlAhWFQkEAHZW-CYUQFjABegQIBxAJ&usg=AOvVaw3IqPyw20fL6tXI4zYr4_MS&ampcf=1

 85. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @81. Μὲ πρόκανε ὁ συνονόματος στὸ 78 γιὰ τὸν γιακά.

  Μὲ τὴν εὐκαιρία θυμήθηκα ὅτι παλιότερα στὰ Θερμιὰ γιακὰ λέγανε καὶ τὴ σφαλιάρα στὸ σβέρκο.

 86. LandS said

  61 Τέλος.
  Ναι, η γενιά του πατέρας μου στη Κατοχή άκουγε BBC. Επί Χούντας ακούγαμε και οι δυο γενιές Ντόιτσε Βέλε. Όμως μετά τη μεταπολίτευση ο ίδιος ο πατέρας μου πολλές φορές έλεγε «Κατοχή» αναφερόμενος στη Χούντα. ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ. Απλά δήλωνε με έμφαση την απέχθειά του στη Δικτατορία.
  Ο Τσίπρας βέβαια το έκανε κατά λάθος. Εγώ θα έλεγα ότι ήταν και υπερβολικός. Ένα σόλο άρθρο των Εφ Τι ήταν αυτό που αναδημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ και στην ΕΦΣΥΝ, δεν υπάρχει σύγκριση με εκείνα τα ραδιόφωνα. Ούτε και είναι το ίδιο πράμα η Γερμανική και η Χουντική Προπαγάνδα με τον ΔΟΜαρινάκη και τον ΣΚΑΕΙ.
  Όμως κανείς δεν στάθηκε σε αυτή την υπερβολή.

 87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  85 Και yakalamak = συλλαμβάνω (=πιάνω από τον γιακά, σβερκώνω) το ρήμα.

  Δημήτρη να τη χαίρεσαι, πολύχρονη και καλόχρονη.

 88. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Θὰ πρότεινα μιὰ πιὸ λογοτεχνίζουσα (ἂν καὶ κάπως παλιακὴ) ἀπόδοση τοῦ ὅρου λευκὰ κολάρα. Τὸ ἀσπροκόλαροι.

  Νὰ πιάσουμε καὶ τὰ πέντε μύρια. 🙂

 89. Χαρούλα said

  #30 και 81
  Και έχουμε σήμερα και την περιοχή Καρσίγιακα. (Δικό μας Μπουρνόβας). Η πόλη στην άκρη ΑΠΕΝΑΝΤΙ από την Σμύρνη, που κλείνει σαν ΚΟΛΑΡΟ τον κόλπο της πόλης.

 90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @87. Φίλε, εὐχαριστῶ.

  Ἡ Δέσποινα γιορτάζει τὸν Δεκαπενταύγουστο, ἀλλὰ οἱ εὐχές εἶναι πάντα εὐπρόσδεκτες.

 91. ΣΠ said

  75, 82
  Ναι, από τις στήλες του Βήματος γίνονταν αρκετοί καβγάδες. Θυμάμαι ακόμα ματς Μαρωνίτη-Γεωργουσόπουλου και Μπαμπινιώτη-Φάνη Κακριδή. Συχνά με προσωπικές επιθέσεις.

 92. Παναγιώτης Κ. said

  Να το παραδεχτούμε:
  Όταν αρχίζουμε να διαβάζουμε καβγά, δεν αλλάζουμε…σελίδα! 🙂

 93. dryhammer said

  Οι μόνοι καυγάδες που μου ‘μείνανε ήταν Ζουράρη – Κακαουνάκη δια στόματος Μητσικώστα…

 94. Theo said

  @92:
  Κι εγώ θυμάμαι τον Γιανναρά να αποκαλεί τον Μαρωνίτη «στερημένη γεροντοκόρη», τον δεύτερο να απαιτεί την έξωσή του από το «Βήμα» και να το πετυχαίνει 🙂

 95. sarant said

  70-76 Α, ευχαριστώ!

  85 Και όχι μόνο στα Θερμιά, πρέπει να λέγεται κι αλλού

  91: Αναρωτιέμαι πώς θα νιώθαμε αν τους διαβάζαμε σήμερα.

 96. Γιάννης Ιατρού said

  86: Σταύρο, κι εκείνο το φιλμάκι της Ελβετικής τηλεόρασης πρόσφατα, και το σημερινό για την Μπάγιερ (Δημάδη) του Guardian κλπ. Με λίγα λόγια, στα δικά μας ΜΜΑ μούγκα στη στρούγκα… 😡

 97. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  90 Είδα πως τη γιορτάζουνε και σήμερα, και τελοσπάντων δεν φημίζομαι για τη χριστιανική μου ευλάβεια και προσήλωση 🙂

 98. Παναγιώτης Κ. said

  @95 τέλος.
  Από αδιάφορα έως εντελώς αδιάφορα…:)
  Τότε δεν τους γνωρίζαμε καλά και θέλαμε να τους μάθουμε.
  Αφού τους μάθαμε καλά, έχασαν το ενδιαφέρον που είχαν.

 99. Παναγιώτης Κ. said

  @96. Επειδή δεν βλέπω τηλεόραση ούτε το κανάλι του Σαββίδη αναφέρεται σε αυτά;

 100. Περιονουσκιας said

  70. 75. Και γιατί όχι «πληροφόρηση εκ των έσω»;

 101. 96 σήμερα έσκασε κι αυτό: https://www.justice.gov/opa/pr/johnson-johnson-agrees-pay-214-million-criminal-penalty-resolve-foreign-corrupt-practices-act
  According to the agreement, J&J has acknowledged responsibility for the actions of its subsidiaries, employees and agents who made various improper payments to publicly-employed health care providers in Greece, Poland and Romania in order to induce the purchase of medical devices and pharmaceuticals manufactured by J&J subsidiaries

 102. Πέπε said

  @81
  > > Καὶ τὸ πετραχῆλι τῶν παπάδων. Τὸ ἐπιτραχήλιον.

  (Νόμιζα περιτραχήλιον, αλλά μικρή η διαφορά)

  Και οι λαγοί με πετραχήλια:

  Πετραχήλι, κατ’ επέκταση της κανονικής έννοιας, είναι και το προγούλι, οι δίπλες στον λαιμό και τον σβέρκο, γενικά όλο το πάχος που συγκεντρώνεται σ’ εκείνη την περιοχή.

  Ο λαγός περνάει όλη του τη ζωή τρέχοντας, επομένως είναι αδύνατον να πιάσει πάχος, και μάλιστα εκεί (στους ανθρώπους γενικά το πάχος ξεκινάει από την κοιλιά, τα μπούτια κλπ., και φτάνει στα προγούλια όταν έχεις εξαντλήσει όλο τον υπόλοιπο διαθέσιμο χώρο!).

  Άρα, λαγός με πετραχήλι = τετράπαχος λαγός = κάτι το αδύνατον.

 103. τετράπαχος λαγός (εντάξει, με γούνα):

 104. Pedis said

  A, τώρα θα δει. Η Ακροδεξιά της νδ δεν μπορεί να είναι σαν την Ακροδεξιά εκτός νδ.

  Θα του τραβήξει το αυτί ο Κούλης:

  https://thepressproject.gr/aftia-sti-nea-dimokratia-travai-mono-o-kyriakos-mitsotakis-ypostirizi-o-bogdanos/

  Στο μεταξύ την άλλη την κρυφοχαβγίτισα που την έδιωξε, λέει, το ανειψάκι του τραβαυτιά, την ξαναπροσέλαβε σε άλλη θέση πριν περάσει μια βδομάδα.

 105. aerosol said

  «Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορείς να πεις «εγκλήματα των χαρτογιακάδων» διότι ο χαρτογιακάς είναι συνήθως ο χαμηλόβαθμος και χαμηλόμισθος υπάλληλος γραφείου, ενώ τα εγκλήματα αυτά συνήθως διαπράττονται από ανώτερα ή ανώτατα διευθυντικά στελέχη, ακόμα και πολιτικούς, υπουργούς, διευθυντές οργανισμών ή εταιρειών, χριστοφοράκους και βάλε.»

  Νίκο εδώ θα διαφωνήσω. Ναι μεν οι ψηλά στην ιεραρχία έχουν την δυνατότητα να διαπράξουν τα μεγαλύτερα και τα πιο επιβλαβή σε κοινωνικό επίπεδο white collar crimes αλλά ο όρος περιλαμβάνει εξίσου πολλά καθημερινά εγκλήματα από μικροϋπάλληλους, απατεώνες, μικροκομπιναδόρους. Νομίζω πως, στατιστικά, κακώς τονίζουμε το μεγαλοαστικό πρόσημο σ’ αυτά τα εγκλήματα. Πλαστογραφία, κλοπή ταυτότητας, κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, πολλά κυβερνοεγκλήματα, απάτες, κομπίνες, εκμετάλευση εργασίας, είναι καθημερινά εγκλήματα που σε μεγάλο βαθμό διαπράττονται από μικρομεσαίους ή μεσαίους κοινωνικά δράστες. Ο ταμίας που θα σουφρώσει είναι χαμηλόμισθος υπάλληλος, ο χάκερ που θα βρει τρόπο να υποκλέπτει ποσά ή πληροφορίες μπορεί να είναι έως και λούμπεν, ο μικροεργοδότης που θα κλέψει τα ένσημα από τον ένα υπάλληλό του δεν είναι ανώτερο στέλεχος σε τίποτα.

  Το χαρτογιακάδες είναι παλιομοδίτικα υποτιμητικός όρος, από τότε που το 80% ήταν χειρώνακτες, και τα «ευυπόληπτα άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης» ίσως γέννησαν τον όρο αλλά από το 1949 πάνε 70 χρόνια. Οι περισσότεροι (πλούσιοι ή φτωχοί) κάνουμε επαγγέλματα που θεωρούνται white collar, η τιμημένη εργατιά και αγροτιά συρικνώθηκε. Ο όρος πια είναι πολύ ευρύς.

 106. Μαρία said

  104
  Πυθαγόρειο θεώρημα https://www.kathimerini.gr/1052678/opinion/epikairothta/politikh/py8agoreio-8ewrhma?fbclid=IwAR3iBjyIDzRPUsKp2MBm9uwiQpz1F9lpIv2RiaP8bjw6fXdnjsd-ZK5rLOo

 107. leonicos said

  τετράποδους φίλους μας

  ποιοι είναι αυτοί; Ο Τζι έχει δυο πόδια. Σιγουρ!α

 108. leonicos said

  Ήθελα να πω ότι ο Τζι ειναι φίλος μου κι εγώ φιλος του Τζι αλλά το είπα γαϊδουρινά

 109. leonicos said

  Μπαμπά! Από πότε φοράε οι γάιδαροι περιλαίμιο;

  Από τότε που σου αγόρασα ένα!

 110. leonicos said

  Επί του θέματος…

  Ναι, το κάνω καμιά φορά….

  Το ‘χαρτογιακάς’ με καλύπτει ακόμα και για τα ανώτερα στελέχη, γιατί υπονοεί ότι κι αυτοί δενείναι κάτι καλύτερο από τους χαμηλόβαθμους. Απλώς έχουνα στα χερια το κουτάλι.

  Η πείρα μου, ικ εχω αρκετή, μ’ έχει πείσει ότι ο χαρτογιακάς πυ θα ‘το κάνει’ βριζει τπυς πάνω όσο είναι κάτω, αι προχωρεί πλησίστιος όταν ανεβαινει.

  άκουσα για κάποιον συνάδελφο ότι ‘τα πιάνει χοντρά’ και αναρωτήθηκα ‘ποιος μ@@@ς βλεπεια αυτη τη φάτσα και την πληρώνει’

  Αλλά η ηλιθιότητα του καθημερινού ανθρώπου της διπλανής πόρτας είναι βαθύτερη από το χάος του σύμπαντος. Δεν γεμίει με τίποτα

 111. leonicos said

  105 Αεροσόλ

  ο μικροεργοδότης που θα κλέψει τα ένσημα από τον ένα υπάλληλό του δεν είναι ανώτερο στέλεχος σε τίποτα.

  Η λογική: Τους δηλώνω δυο ώρες και δουλεύουν 12. Κερδίζω Χ τον μήνα, ιαι 10Χ στους 10 μήνες. Με πιάνουν μια φορά, πληρώνω Χ ή δυο φορές, πληρωνω 3Χ (διπλασιάζετα το πρόστιμο σε υποτροπή) και παλι κερδισμενος είμαι.

  ΚΑΙ ΤΟΥς ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ Ο ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ

  Όλα αυτά γίνονται ε τις ευλογιες των καταδιωκτικών αρχων, για νακινείται το εμποριο και να πέφτει η ανεργία

 112. Πέπε said

  Μια φορά στο Δημοτικό μάς ρώτησε η δασκάλα:

  Αυτό που συνήθως το ονομάζουμε με τη γαλλική λέξη κασκόλ, ξέρετε πώς το λένε στα ελληνικά; (Εκείνη την εποχή μια τέτοια ερώτηση δε θεωρούνταν ελληνοκεντρική, ήταν στάνταρ να σκέφτεται κανείς έτσι – την ίδια περίοδο ήταν της μόδας και η διαφήμιση με τον «Εισαγόμενο»).

  Σκεφτήκαμε, σκεφτήκαμε, και τελικά εγώ λέω, χωρίς πολλή πεποίθηση: «Περιλαίμιο;»

  Καθώς περιλαίμιο ήταν τότε αποκλειστικά το περιλαίμιο του σκύλου, αλλά από την άλλη όλα τα παιδιά καταλάβαιναν το ετυμολογικό νόημα της λέξης, το θεώρησαν εξυπνάδα και γέλασαν. Αντιθέτως η δασκάλα είπε «πολύ σωστά!».

  Δεν ξέρω αν ποτέ χρησιμοποιήθηκε όντως η λέξη περιλαίμιο για το κασκόλ. Γύρω από τον λαιμό μπαίνουν διάφορα πράγματα που θα μπορούσαν να ονομαστούν περιλαίμια: γραβάτες, γιακάδες κανονικοί ή πρόσθετοι, κολιέ.

  Βέβαιοιν είναι ότι στην εποχή μας η λέξη περιλαίμιο κανέναν δεν παραπέμπει στον γιακά, πόσο μάλλον αν κι η ίδια η έννοια του γιακά χρησιμοποιείται μετωνυμικά.

 113. Σάββας Θεοδωρίδης παρα πέμφθηκε για δηλώσεις…

  Όσο καιρό ήταν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ τα ίδια παλαβά έλεγε και κανείς δεν τον ενοχλούσε. Μόλις έγινε επίτιμος «θυμήθηκαν» να τον καλέσουν σε απολογία εν γνώσει τους πως είναι σε ανεύθυνη θέση, σαν στάχτη για τα μάτια του κόσμου. Σαν να λέμε Βέροια ΟΣΦΠ 1-0 στο 80, πέφτει το στοίχημα για 3-0, γίνεται το 3-0 και μετά ο Τζόρτζεβιτς έχει δεξιά του άδεια εστία και στέλνει την κεφαλιά αριστερά…

  ερυθρόλευκα κολάρα !!

 114. spyridos said

  Οι κοινωνιολόγοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν τα κοινωνικά φαινόμενα σαν φυσικά φαινόμενα ή σαν λειτουργίες ενός οργανισμού.
  Οι πλειοψηφία των ιδρυτών της κοινωνιολογίας ήταν φυσικοί και βιολόγοι και αυτοί μπόλιασαν την νέα επιστήμη με τον τρόπο ανάλυσης που ήδη είχαν μάθει από την επιστήμη τους.

  Οι εγκληματικότητα είναι λοιπόν ένα φυσικό φαινόμενο (κάτι σαν την βαρύτητα) ή μια φυσική ανάγκη της λειτουργίας της κοινωνίας θα πουν οι (βιολόγοι) φονξιοναλιστές,
  Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι βαθύτατα ριζωμένος, σωστός ή λάθος ας το αφήσουμε για τώρα στην άκρη.
  Επίσης η κάθε κοινωνία έχει μια Χ ποσότητα εγκληματικότητας. Αν είναι σωστό ή λάθος, αν είναι σε όλες τις κοινωνίες η «ποσότητα» εγκληματικότητας ή ίδια και ποιοι είναι οι παράγοντες που την αυξάνουν ή την μειώνουν
  ας το αφήσουμε επίσης εκτός γιατί οι θεωρίες διαφέρουν.
  Στο Χ ποσότητα εγκληματικότητας συμφωνούν όλοι.

  Για να βρούμε το σύνολο της εγκληματικότητας πρέπει να προσθέσουμε όλα τα είδη.
  Μετά τον Μίλς η εγκληματικότητα του λευκού και μπλε κολάρου είναι ενσωματωμένες σαν έννοιες σε όλους του δυτικούς κοινωνιολόγους – εγκληματολόγους.
  Όποιος έχει διαβάσει κοινωνικές έρευνες και θεωρίες σε σχέση με την εγκληματικότητα γνωρίζει τον όρο. Και τέλος πάντων έπρεπε να αποδοθεί και στα Ελληνικά.

  105
  » Ο όρος πια είναι πολύ ευρύς.»

  Ναι μεν αλλά…

  Στην επιχειρηματολογία χρησιμοποιείται για να δείξουμε ότι μια έρευνα δεν έχει λάβει όλες τις παραμέτρους εγκληματικότητας.

  Για παράδειγμα…

  ..κάτι ερευνούλες που προσπαθούν να αναδείξουν το μεγάλο ποσοστό εγκληματικότητας ανάμεσα στους μετανάστες.
  Συγκρίνουν για παράδειγμα το ποσοστό μικροκλοπών από μετανάστες με ποσοστό μικροκλοπών αυτοχθόνων.
  Σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνουν υπόψη το ποσοστό μικροκλοπών του μπλέ και λευκού κολάρου.
  Δηλαδή μικροκλοπών (λάδωμα, κλοπή υλικού κ.α.) που κάνει ο χαμηλό και μεσαιοταξίτης αυτόχθονας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του.
  Πρόσβασης που δεν έχει ο μετανάστης γιατί δεν έχει πρόσβαση σε εργασίες του λευκού κολάρου.
  Ο κοινωνιολόγος θα σου απαντήσει ότι η ποσότητα εγκληματικότητας ανάμεσα σε μετανάστες και ανάμεσα σε γείτονές τους της χαμηλής και μεσαίας οικονομικής τάξης είναι ίδια Χ.
  Απλώς Χ=Υ(κλοπές στο δρόμο)+Ζ(κλοπές μπλέ και λευκού κολάρου)
  Οι Υ είναι εμφανείς και είναι ευκολότερο να βρεθούν αλλά και να τονιστούν από τα ΜΜΕ.
  Για τους μετανάστες το Ζ τείνει στο μηδέν και για τους αυτόχθονες το Υ είναι πολύ μικρότερο των μεταναστών.
  Αυτό σαν παράδειγμα.
  Σαν εργαλείο πολιτικό μπορεί να είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση του ρατσισμού.

  Αλλά και η παρουσίαση που κάνει ο Τσίπρας είναι χρήσιμη στην ανάδειξη μορφών εγκληματικότητας που από τα ελλαδιστανικά ΜΜΕ θεωρούνται παλικαριά και ομορφιά.
  Βλέπε Βαρδινογιάννηδες , Εσκουμπάροι, πολιτικοί που τα πιάνουν και είναι ήρωες και πολλοί άλλοι.
  Ενώ αν πουλάς πλεχτά για μωρά χωρίς άδεια (για να φάς ψωμί) είναι έγκλημα.

 115. spyridos said

  Συγχωρέστε τα ορθογραφικά μου, άλλη φορά θα διαβάζω πριν πατήσω το κουμπί

 116. Γς said

  112:

  >Γύρω από τον λαιμό μπαίνουν διάφορα πράγματα που θα μπορούσαν να ονομαστούν περιλαίμια: γραβάτες, γιακάδες κανονικοί ή πρόσθετοι, κολιέ

  Κι ο Γς μονίμως τα κλειδιά του

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  112: Η αλήθεια είναι πιο σκληρή : πλεκτό φορητό περιλαίμιο. Απορώ πώς δεν καθιερώθηκε! Η ξενομανία μας, βλέπεις…😯

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://e-didaskalia.blogspot.com/2018/04/blog-post_92.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwj86qyb2fvlAhWO3KQKHR1FD-sQFjAFegQICBAB&usg=AOvVaw3AIskeFHYtb2SWYSWK2kug&cshid=1574352901362

 118. Pedis said

  # 106 – ναι, έβαλε στα νήπια πιπέρι στο στόμα.

  (Καραγκιόζης ο μεγάλος και χατζιαβάτες τα κολλητήρια.)

 119. Γς said

  σε νε πα κολάρο
  είναι νάρθηκας αυχένος

 120. Γς said

  119:

  Κι αυτή η Ελισάβετ Α της Αγγλίας

 121. Γς said

  109:΅

  Λαιμαριά

 122. Πέπε said

  119:
  Σωστά, – δηλαδή λάθος!

  Κι αυτό κολάρο το λέμε.

 123. Αιμ said

  Τους εγκληματίες με ή του λευκού κολάρου τους πρωτοάκουσα κοντά στην μεταπολίτευση από φίλους νομικούς άρτι επιστρέψαντες εκ Παρισίων. Το είχαν εξηγήσει κιόλας και μου μεινε. Δεν ξέρω όμως αν το εξήγησαν επειδή ήμουν μικρός ή δεν τόξεραν και οι μεγάλοι 🙂 . Μιλάμε δηλ για > 40 χρ ύπαρξης της έκφρασης στα ελληνικά

 124. Γς said

  Γς είπε
  2 Ιουλίου, 2013 στις 12:31

  Περί κροκοδείλου:

  Ανένδοτος ο δικός μας.

  Βρε τι του λέγαμε τα αιτήματά μας, ότι είχαμε δίκιο, ότι πρέπει να μας δώσει μια ευκαιρία, ότι, ότι …
  Τίποτα. Οπότε τον πλησιάζω και δείχνοντας τη μπλούζα του, του λέω:

  -Κάντε το για το κροκοδειλάκι σας!

  Προσπάθησε να κρατηθεί, άλλα έσκασε στα γέλια.
  Τελικά τα βρήκαμε.

  -Μπράβο Γς

  Ναι. Φόραγε μπλουζάκι Λα Κοστ

  122:

  >Κι αυτό κολάρο το λέμε.

  Ναι ‘ομως αν φόραγε νάρθηκα αυχένος, κολάρο δλδ;

  Τι θα του έλεγα;

  -Κάντε το για το κολαράκι σας;

 125. nikiplos said

  113@ πολύ ωραία ανάλυση… προς επίρρωση όσον γράφονται, θυμάμαι μια ιστορία αληθινή.
  Η μητέρα μου έχει φίλη καθαρίστρια σε δημόσιο νοσοκομείο. Πάει περίπου μια δεκαετία, όταν επισκεπτόμενος το πατρικό μου, το μάτι μου πέφτει σε υλικό ιατρικό που δεν το βρίσκεις εύκολα σε φαρμακείο. Ρωτώντας παίρνω την απάντηση ότι η φίλη της της τα έφερε. Μου τόνισε, πως θα μπορούσε μέχρι και (ελάχιστα μεταχειρισμένο) ανατομικό στρώμα θα μπορούσε να της φέρει. Απερίφραστα της είπα πως αυτά ήταν κλοπή δημόσιου υλικού από νοσοκομείο. Δικαιολογώντας την πάμπτωχη φίλη της η μητέρα μου, μου απάντησε: «καλά εσύ είσαι μακριά νυχτωμένος». Η φίλη της στην ίδια ερώτηση μου έδωσε την ίδια απάντηση… Μάλιστα μου είπε πως τα «ανώτερα στελέχη» κλέβουν ανάλογα της ανωτερώτητάς τους. Πχ κάποιος μπορεί να τα κάνει πλακάκια με τις προμήθειες και έτσι ένα νοσοκομειακό κρεβάτι ελάχιστα μεταχειρισμένο να αντικατασταθεί από ολοκαίνουργο, ενώ το ελάχιστα μεταχειρισμένο να εξαχθεί μαζί με τα παλιοσίδερα, φυσικά για να χρησιμοποιηθεί/μεταπωληθεί κλπ. Με τους εξοπλισμούς (υγρά μικροβιολογικών, πυρηνικά υλικά, ευαίσθητα υλικά), μου είχε πει πως «εκεί είναι το ζουμί και το πανηγύρι».

  Σαφώς ένας μετανάστης καθόλα νόμιμος, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να στηθεί και να φάει τα γιαούρτια που πετάνε – αλλά δεν…

 126. ΚΩΣΤΑΣ said

  86 LandS, φυσικά μπερδεύτηκε ο άνθρωπος, είναι αυτονόητο, την αστεία πλευρά του επισημαίνω. Κι επειδή εδώ συνηθίζεται τα Σάββατα να μπαίνουν πραγματικά λάθη, αλλά και φραστικές γκάφες ως μεζεδάκια, γι΄ αυτό το επικαλέστηκα. Θυμηθείτε για παράδειγμα τον εξωγήινο του Υμηττού.

  Κι ο πατέρας μου άκουγε Ντόιτσε Βέλε και Φωνή της αλήθειας, πολλές φορές συνακροατής κι εγώ. Να δεις τι θα γίνει όταν πέσουν, μη κοιτάς τι γίνεται τώρα, μου έλεγε. Έτσι έγινε και με τον Μεταξά. Όταν ήταν ο ίδιος στα πράγματα όλοι τον υμνούσαν. Μετά πρόλαβε και πέθανε, θα τον εκτελούσαν. Νομίζω κάποιος Νικολάου ή Σχινάς; αν θυμάμαι καλά είχε την εκπομπή στη Ντόιτσε Βέλε;

 127. Χαρούλα said

  Ο Μπρεχτ και το …κολάρο του

  Σαν πλουσιόπαιδο μεγάλωσα.
  Οι γονείς μου κολάρο
  μου φόρεσαν, μ’ έμαθαν
  υπηρέτες να ‘χω και μου διδάξανε την τέχνη να δίνω διαταγές. Όταν
  μεγάλωσα όμως, κι ολόγυρά μου κοίταξα,
  δε μ’ άρεσαν οι άνθρωποι της τάξης μου,
  ούτε να διατάζω και να μ’ υπηρετούν.
  Τότε, την τάξη μου απαρνήθηκα και για συντρόφους πήρα
  τους ταπεινούς ανθρώπους.
  ……………………. https://tetartopress.gr/bertolt-brecht-dikea-kynigimenos/

 128. Μαρία said

  112
  Ο Ηπίτης το μεταφράζει λαιμομάνδηλον.

 129. nikiplos said

  113@ μια άλλη αληθινή ιστορία: Σε λεωφορείο Γαλάτσι Αθήνα, μια κυρία άρχισε να κάνει σαν υστερικιά πως της έκλεψαν το πορτοφόλι. Δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτο το λεωφορείο, κι έτσι κάποιοι υπερπατριώτες πίεσαν τον οδηγό να σταματήσει μπροστά σε μια ομάδα δέλτα. Αυτοί μπήκαν μέσα. Κοίταξαν το πλήθος και απεφάνθησαν: «ποιοί είναι αλλοδαποί?». Σήκωσαν τα χέρια τους κάποιοι που λόγω χρώματος δεν μπορούσαν να κρυφτούν: πακιά, μάβροι κλπ. Τους κατέβασαν και τους πήραν για τα περαιτέρω. Η παθούσα πήγε να διαμαρτυρηθεί τι θα γίνει με την περίπτωσή της. Της πέταξαν μια βρισιά και ειρωνικά της είπαν να πάει στο τιμήμα να κάνει δήλωση…

  Δεν λέω πως είναι η ανωτέρω συμπεριφορά ο κανόνας. Όμως όσον αφορά την εγκληματικότητα καθεαυτή, σε αυτούς μπορούν να φορτώσουν ό,τι θέλουν, αφού «βρήκαν παππά να θάψουν»… Στα χρόνια μου στο Παρίσι, είχε πάρει δημοσιότητα η περίπτωση του Μπινκοκό, ενός μάβρου που είχε μείνει στις ελληνικές φυλακές 10 χρόνια χωρίς να έχει κάνει τίποτε… Κάποια στιγμή θα βρώ την ιστορία του, και θα δώσω λίκνο…

 130. sarant said

  123 Τόσο παλιά, ε;

  126 Αλέξανδρος Σχινας υπήρχε.

 131. Μαρία said

  126
  Η σωστή σύγκριση δεν είναι με τον εξωγήινο αλλά με την κατα … Ρουσό διάκριση των εξουσιών.

  Και οι δύο.

 132. Πουλ-πουλ said

  Τι άσπρα και μπλε κολάρα, και άλλες κορδέλες.
  Αυτές οι κατά λέξη μεταφράσεις δείχνουν απλώς αμηχανία. Μεταφέρουν αμάσητη μια ξένη έκφραση, που δεν σημαίνει τίποτα στα καθ’ ημάς.

  Ψηφίζω αντί των περιλαιμίων (τι άψυχη και χαζή αναλογία) το «εγκλήματα γραβατωμένων» ή καλύτερα «γραβατάκηδων», που δείχνει και κάποια υποβόσκουσα απαρέσκεια. Άλλωστε κάνει και συνήχηση με τους «μπαχαλάκηδες».

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Οι εφευρετικοί και ευφυείς εγκληματίες των χαμηλών τάξεων είναι οι κατ’επάγγελμα εγκληματίες, ενώ οι εγκληματίες των ανωτέρων τάξεων με τις ίδιες ιδιότητες είναι γενικά δικηγόροι».
  Edwin Hardin Sutherland («White Collar Criminality», American Sociological Review, v.5)

 134. Γς said

  123:

  >Τους εγκληματίες με ή του λευκού κολάρου τους πρωτοάκουσα κοντά στην μεταπολίτευση από φίλους νομικούς άρτι επιστρέψαντες εκ Παρισίων

  Στο Ναύπλιο λοιπόν επί Καποδίστρια σε κάποια δίκη ο νεαρός γαλλοσπουδαγμένος συνήγορος άρτι αφιχθείς εκ Παρισίων.

  -Κύγιε πγόεδγε εδώ έχουμε έναν κριμινέλ αν κολ μπλαν, που λεν κι οι Γάλλοι

  Κι ο Πρόεδρος (λέμε τώρα. Ο Καδής):

  -Ρε άι σιχτίρ, που λέν κι οι Τούρκοι!

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και αρχίζουμε με την ιστορία: Ο Αρειος Πάγος πριν από χρόνια δίκασε και απάλλαξε έναν δικηγόρο που είχε κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση. Το σκεπτικό των ανωτάτων δικαστών μας ήταν ότι η βρισιά που είπε ο δικηγόρος δεν ήταν βρισιά γιατί «η φράσις είναι οικεία εις τους ορεινούς των μερών εκείνων» (ο δικηγόρος ήταν Ευρυτάνας). Καταδίκασε όμως σε τέσσερα χρόνια φυλακή έναν λωποδυτάκο που είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου: «Σε βλέπω τώρα, πρόεδρε, ξέρω το παρελθόν σου;» απαντώντας στην παρατήρησή του «σε βλέπω και ξέρω τι κουμάσι είσαι…». Η διαφορά σχολιάστηκε σε νομικό περιοδικό και οι επισημάνσεις περί άλλων μέτρων και άλλων σταθμών αποδίδονται με τη λαϊκή παροιμία: «Αλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας…».

  Και τώρα το τεστ. Δοκιμάστηκαν 98 δικαστικοί. Οι δράστες δύο. Εκαναν τα ίδια. Είχαν και οι δύο τις δικαιολογίες τους. Εκλεψαν και οι δύο. Θα μπορούσαν να μην το κάνουν και το έκαναν. Η διαφορά τους ήταν μία. Ο ένας ήταν αρχιτέκτονας και ο άλλος οικοδόμος. Και οι δικαστές έκριναν διαφορετικά: ο αρχιτέκτονας όφειλε να πληρώσει και μάλιστα περισσότερα από όσο ήταν η ζημιά· ο οικοδόμος να πάει μέσα!»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/egklimaties-yperanw-pasis-ypopsias/amp/&ved=2ahUKEwilr7K-7_vlAhWJGewKHX4NBQoQFjACegQICRAB&usg=AOvVaw376VzszXSIj0n6BqjLowvF&ampcf=1

 136. atheofobos said

  61,80,86
  λες και είμαστε στην περίοδο της Κατοχής και βάζουμε Deutsche Welle για να ενημερωνόμαστε από τα ρεπορτάζ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης.

  Μέσα σε μια φράση κατάφερε ένα πλήρες κουλουβάχατο!
  Αρχικά κατάφερε να μπερδέψει το ραδιόφωνο του BBC με την Deutsche Welle, την οποία πιστεύει πως είναι δημόσια ελβετική τηλεόραση!
  Έτσι λοιπόν οι Έλληνες μάθαιναν , μέσω τηλεοράσεως που δεν υπήρχε ακόμη, αλλά και αν υπήρχε δεν θα το πιάναμε στην Ελλάδα, από ένα κανάλι στα γερμανικά τα νέα των συμμάχων!
  Μόλις το διάβασα έκανα μια στροφή 360° γύρω από τον εαυτό μου!

 137. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @97. Εἷναι λιγάκι δύσκολο νὰ βρεῖς πότε γιορτάζουν ὅσες/οι ἔχουν ὀνόματα σχετιζόμενα μὲ τὴν Παναγία.

  Ἔχουν γιορτὴ πολλαπλῶν ἐπιλογῶν. 🙂

 138. ΣΠ said

  Η παλιά ταινία Blue Collar (1978)

 139. ΣΠ said

  Και το τραγούδι των Bachman-Turner Overdrive.

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  136: Δεν είπε ότι η Ντόιτσε Βέλε είναι η δημόσια ελβετική τηλεόραση. Απλώς η δημόσια ελβετική τηλεόραση πρόβαλε το ρεπορτάζ για το σκάνδαλο Νοβάρτις. Ένα θέμα που έπνιξαν τα ελληνικά κανάλια:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ereportaz.gr/novartis-deite-to-ntokoymento-tis-elvetikis-tileorasis-video/&ved=2ahUKEwii7o6X-_vlAhUEY1AKHQ6xBGUQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw1YVk0rgg5AFLEqAQxg6ynw&cshid=1574361952471

 141. atheofobos said


  130
  Όχι μόνο υπήρχε αλλά ο Αλέξανδρος Σχινάς ήταν η αξέχαστη και επιβλητική φωνή της Deutsche Welle που περιμέναμε κάθε βράδυ τα χρόνια της χούντας να μας ενημερώσει από το ραδιόφωνο. Σχετικά με αυτόν:
  http://www.biblionet.gr/author/10132/%CE%A3%CF%87%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%82,_%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82,_1924-2012

 142. Γς said

  136:

  >με την Deutsche Welle, την οποία πιστεύει πως είναι δημόσια ελβετική τηλεόραση!

  Θα μπορούσε να τα κάνει χειρότερα με την Νέα Ελβετία του Βύρωνα.

  Με τους Ελβετούς ενστόλους που φυλάνε τον Πάπα.

 143. ΣΠ said

  136
  Ένα λάθος έκανε. Ήθελε να πει χούντα και είπε κατοχή. Ε, δεν είναι και προς θάνατο. Τι να πούμε όμως για τον Δρίτσα;
  http://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1417052/i-periergi-dilosi-dritsa-poy-prokalese-antidraseis-mia-fora-sto-examino-viasmoi-mikron-paidion-sti

 144. voulagx said

  O Νετανιάχου, που αρνείται ότι έχει κάνει κάτι μεμπτό και υποστηρίζει πως έχει πέσει θύμα πολιτικού κυνηγιού μαγισσών, απόψε το βράδυ αναμένεται να κάνει δηλώσεις.

 145. ΓΤ said

  Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο πληθάριθμος τέκνων του Δημήτρη Σαραντάκου είναι 1…

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν αντέχεται η ανοησία των πολιτικών. Ένα θέμα μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το κατάντησαν μικροκομματικό κλοτσοσκούφι. Αναρωτιέται κανείς τα μυαλά κουβαλάνε αυτοί οι άνθρωποι…

 147. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  135. Απο το ιδιο λινκ (τα σημαντικότερα)

  » Αλλωστε το δεδομένο της στατιστικής (διεθνώς επιβεβαιωμένο) ότι μόνο το 5,4% των εγκληματιών του λευκού περιλαιμίου που συλλαμβάνονται μπαίνουν τελικά στη φυλακή, ενώ το υπόλοιπο 94,5% χάνεται στη μακρά (συνήθως) δικαστική διαδρομή, αποτελεί αμάχητο τεκμήριο για όσα προαναφέραμε.

  Αλλά και στο στάδιο της γνωστοποίησης της εγκληματικής δράσης των δραστών του λευκού περιλαιμίου η στατιστική εικόνα στο ίδιο συμπέρασμα συνηγορεί. Στο σύνολο των κατηγορουμένων που προφυλακίζονται το 86,1% ανήκει στις λεγόμενες κατώτερες τάξεις και μόνο το 3% στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα (το υπόλοιπο στις μεσαίες τάξεις).

  Αλλά και από το σύνολο των καταδικασθέντων το 62,4% ανήκει στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, το 14% στα μεσαία και μόνο το 9,9% στα ανώτερα. Το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται σε ενδιάμεσες κοινωνικές διαστρωματώσεις. Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει έρευνες επί ερευνών και στοιχεία επί στοιχείων για να τεκμηριώσει αυτό που θεωρούμε (και είναι) δεδομένο.

 148. 3, … διαχρονικά ωραιότερη γυναίκα της Ελλάδας, … Μαρία Πενταγιώτισσα (κοντοχωριανή μου) …

  Πεντάμορφη η
  Πενταγιώτισσα

 149. 7, … Τι είναι ρε παιδιά σήμερα ?
  Της Παναγίας? …

  Δεν είχε επεισόδια,
  απλώς Εισόδια

 150. Γς said

  144:

  Το λίκνο δεν πιάνει

  Δοκιμάστε αυτό

 151. 88,
  Γαλαζοκόλλαροι και
  γαλαζοαίματοι
  στα δύο άκρα
  κοινωνικού στάτους.
  Κάπου ανάμεσα
  λευ(κο)κόλλαροι

 152. voulagx said

  #150: Θενκς, Γς. Δοκιμη: Σε δίκη παραπέμπεται ο Νετανιάχου
  Για να δουμε τι ψάρια θα πιασω.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104. Pedis >>θα του τραβήξει το αυτί ο Κούλης;
  Πρέπει να βρει ηλεκτρικό τραβαύτη!
  https://www.lifo.gr/now/politics/260138/to-xydaio-sxolio-toy-kosta-kefalogianni-prokalei-antidrasi-toy-syriza-zita-katadiki-apo-ti-nd

 154. Μαρία said

  143
  Τα έλεγαν μια φορά στο εξάμηνο.
  Τρομολαγνεία, ειδικά όταν ήταν να μαζέψουν δωρεές, λέω εγώ.

 155. Peter Stroggylos said

  Αναγκάζομαι κι απόψε να παρέμβω από Γερμανία για να επισημάνω το εξής σημαντικό: Είναι κυριολεκτικά απίστευτο με τί ευκολία οι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου εμπιστεύονται τον κύριο Σαραντάκο, ό,τι κι αν τους πεί. Για παράδειγμα, επί 12 ολόκληρες ώρες (όσες είναι ανηρτημένο στον ουρανό του Διαδικτύου το παρόν άρθρο) δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να επισημάνει το χοντρό λάθος του κυρίου Νίκου που βγάζει κυριολεκτικά μάτι, για όσους ξέρουν 5 πράγματα για τα εγκλήματο του λευκού κολλάρου…

  Δύο φορές ο κ. Σαραντάκος γράφει στο άρθρο ότι ο αλησμόνητος κοινωνιολόγος Edwin Sutherland εισήγαγε τον όρο «έγκλημα του λευκού κολλάρου» το σωτήριον έτος 1949, αντί του ορθού 1939! Δηλαδή, ο αγαπητός σε όλους μας κύριος. Νίκος, προκειμένου να γράψει το παρόν άρθρο δεν μπήκε κάν στον κόπο να κάνει ένα κλίκ στην αγγλική Wikipedia, στα λήμματα Edwin Sutherland (https://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_Sutherland) + white-collar crime (https://en.wikipedia.org/wiki/White-collar_crime) όπου η ορθή χρονολογία 1939 αναφέρεται πολλάκις και σαφώς:

  «Sutherland’s historical importance rests upon his having introduced (in a 27 December 1939 speech to the American Sociological Association, titled The White Collar Criminal) the concept of white-collar crime, a concept which violated existing prejudices that aristocrats can do no wrong (which was famously expressed in the ancient legal view that a king could do no wrong)»

  Στις 3.05 μ.μ. ώρα Ελλάδος πήγε να σώσει την κατάσταση ο σχολιαστής Spiridione στο σχόλιο 76, αποφεύγοντας να δώσει ως πηγή την WIkipedia. Ο πολυάσχολος κ. Σαραντάκος μάλλον δεν προλαβαίνει να διαβάσει όλα τα σχόλια κι έτσι δεν έχει ακόμη διορθώσει το λάθος, αν και πέρασαν ήδη 6,5 ώρες απο το σχόλιο του Spiridiione .

  Βεβαίως, την μεγαλύτερη ευθύνη για την εν λόγω σοβαρή γκάφα την έχουν οι γνωστοί τακτικοί σχολιαστές (κύρ Γιάννης Κουβάτσος, Ιατρού, Λεώνικος, Μαρία, Πέπες, κύρ Σταύρος κλπ.) που γράφουν δεκάδες σχόλια ζητώντας ορθογραφία από της κάθε μυλωνούς τον κώλο και δεν βλέπουν επί 12 ώρες το ολοφάνερο λάθος του κ. Σαραντάκου που βγάζει μάτι

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  149 >>Δεν είχε επεισόδια,
  απλώς Εισόδια
  και κίνηση μ΄εμπόδια
  -ρίχνει καρεκλοπόδια!

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και τα πέτσινα κολάρα:
  Λαιμουδαρές ή μανιακές

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/11/18/asterix-17/#comment-616453

 158. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Ευχές πολλές στις εορτάζουσες Μαρίες, Δέσποινες, Παναγιώτες. (Στην Κρήτη, συνήθως, σήμερα εορτάζουν τα ονόματά τους οι ανύπαντρες, αν και τα τελευταία χρόνια οι εξαιρέσεις όλο και πληθαίνουν…)

  – Ο όρος ‘λευκά κολάρα’ (με τα εγκλήματά τους) μπορεί να καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά το είδος ευδοκιμούσε εδώ και αιώνες… 🙂

  125, 129: Νίκιπλε, μάλλον στο σχ. 114 βλέπεις ωραία ανάλυση! (δις εξαμαρτείν 🙂 :D)
  Το πρόσεξα, γιατί κι εγώ την ίδια γνώμη έχω.

  153, ΕΦΗ: >>τραβαύτη
  Γιατί; Δεν λέγατε στα μέρη σας «συρνάφτη» (και «μπατσελοκόπο», απαραιτήτως!);; 🙂 😀

 159. sarant said

  157 Είδες που τα λέγαμε και προχτές;

  155 Aφού το διόρθωσε ο Σπιριντιόνε τι χτυπιέσαι;

 160. Χαρούλα said

  #146 …….Αναρωτιέται κανείς τα μυαλά κουβαλάνε αυτοί οι άνθρωποι…

  Τα μυαλά των ψηφοφόρων τους δάσκαλε.
  Όσο δικαιολογούμε τα λεγόμενα των «δικών» μας, και διυλίζουμε των «άλλων», τοιούτοι έπρεπον ημίν βουλευταί!!

 161. ΚΩΣΤΑΣ said

  160 –> … τοιούτοι έπρεπον ημίν βουλευταί!!

  Καλώς ήρθες στο κλαμπ των μικτώς ομιλούντων, Χαρούλα. Και ολίγον δημοτικιά και ολίγον καθαρή γλώσσα!!! 🙂

 162. Χαρούλα said

  #161 ΚΩΣΤΑ προερχόμενη απο την γενιά που ξεκίνησε με καθαρεύουσα και βρέθηκε στην δημοτική, τα κάνω κάτι τέτοια! Τώρα αν εννοείς ότι ειμαι «ισαποστακιας» λόγω ασάφειας, ίσως φαίνεται έτσι, αλλά δεν είναι. Τα γυαλιά μου είναι κόκκινα, αλλά δεν τα φοράω συνέχεια!😅
  (άργησα να διαβάσω τα προχτεσινά νέα σου. Είχες ήδη σκιαγραφηθεί, και τα αποτελέσματα σε χαλάρωσαν, αν κατάλαβα σωστά. Έχεις πάντα το ενδιαφέρον και την εκτίμηση μου.)

 163. Μαρία said

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158 ΜΙΚ_ΙΟΣ τέλος >>συρνάφτης! βεβαίως! 🙂
  Για τους μη κρητικούς λέμε «του σύρνει-του ‘συρε τ΄αυτιά» αντί του τραβά.
  Υπήρχε και το έθιμο να τραβούμε αστραπιαία κι αιφνιδιαστικά τ΄αυτιά στους εκάστοτε εορτάζοντες με την επωδό:
  Να χαρείς την εορτή σου
  να σου σύρομε τ΄αυτί σου
  Μαρία σήμερο! 🙂

  Λαιμουδαρά λένε οι άντρες (με αγανάχτηση για το σφίξιμο) και τη γραβάτα

 165. ΚΩΣΤΑΣ said

  162 Χαρούλα, με τίποτα δεν το πάω στο «ισαποστάκιας». Χαίρομαι που δεν έχεις γλωσσικά ταμπού, μικτή γλώσσα χρησιμοποιώ κι εγώ. 😉

  Το έχω ψυχανεμιστεί ότι φοράς κόκκινα γυαλιά, 😍 😪 αλλά να σου πω ειλικρινέστατα ότι τύφλα να έχουν κάτι γαλαζογυαλάκηδες μπροστά σε άτομα σαν εσένα, όπως τουλάχιστον σε έχω αξιολογήσει εγώ. Γι’ αυτό παίρνω και το θάρρος κι αστειεύομαι μερικές φορές μαζί σου. Η εκτίμησή μας είναι αμοιβαία. 🙂

 166. Peter Stroggylos said

  Βλέπω ότι 11 σχόλια στο παρόν νήμα αναφέρονται στον μακαριστό Δημήτρη Μαρωνίτη και τις κόντρες του με τον Μπάμπι, χωρίς να βγαίνει κάποιο συμπέρασμα. Κυρίως δεν εξηγείται τί εννοούσε ο Μπαμπινιώτης τον Νοέμβρη του 2008 όταν έγραφε στο «Βήμα» (βλέπε το σχόλιο 84 του κύρ Γιάννη Κουβάτσου):

  «Θα νιώθει κι ο ίδιος (σ.σ.: ο Δ. Μαρωνίτης) ότι δεν είναι ο πιο κατάλληλος να μιλάει για ηθική και ηθική ευθύνη. Ο τόπος μας είναι τόσο μικρός που γνωρίζουμε όλοι όλα για όλους, και μάλιστα περισσότερο καλά απ’ όσο συμφέρει τον κ. Μαρωνίτη. Τέλος, ο «καγχασμός» δεν πρέπει σε μένα, αλλά στον καθηγητή χωρίς επιστημονική ταυτότητα και έργο, τον κ. Μαρωνίτη, που είναι κλασικός φιλόλογος αλλά ασχολείται με τη νεοελληνική λογοτεχνία, που είναι κατά φαντασίαν μεν γλωσσολόγος αλλά, κατά πράξιν, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και που ­ το αποκορύφωμα ­ σε ηλικία εβδομήντα χρόνων εξελίσσεται σε ηθοποιό, παίζοντας (ως guest-star-professor;) σε τραγωδία που ανεβαίνει στην Επίδαυρο! Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…»

  Την απάντηση την έδωσε ο γνωστός (ανοιχτά ομοφυλόφιλος) εκδότης της «Οδού Πανός», Γιώργος Χρονάς, στις 31 Οκτωβρίου 2019 κατά την παρουσίαση στον «Ιανό» της οδού Σταδίου του νέου βιβλίου του Ντινάκου Χριστιανόπουλου (σε επιμέλεια της πανεπιστημιακού Σωτηρίας Σταυρακοπούλου) «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου» («Ιανός», 2019). Το βίντεο πάει μόνο του στο επίμαχο σημείο 49:13 και απομαγνητοφωνώ επί λέξει τα επόμενα 68 δευτερόλεπτα…

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ: «Γιατί κάποτε (σ.σ.: ο Ντινάκος) μού περιέγραφε ένα αγόρι. Μού είπε… «Αυτός είναι ο 13ος έρωτάς μου και θα σου τον καταθέσω». Μού είπε ότι το αγόρι αυτό εκδίδεται με χρήματα: «Έχει μάθει για μένα και θέλει νά ‘ρθει μαζί μου χωρίς χρήματα». Το αγόρι αυτό ήτανε πίσω μας από την Έκθεση Βιβλίου στην Παραλία και καλούσε τους ανθρώπους να μπούν στο καράβι για να κάνουν την διαδρομή απο τον Θερμαϊκό, από τον Λευκό Πύργο, μέχρι την Περαία ή κάπου πιό κοντά, το Μέγαρο Μουσικής. Το είδα, πράγματι, το αγόρι. Ήταν ένας εκπληκτικής ωραιότητος νέος, πολύ σοβαρός, πολύ ωραίος, και μού είπε ότι αυτός ο νέος θέλει νάρθει μαζί μου αμισθί. Φυσικά, δεν έκανε τίποτα. Μού λέει… «είναι ο 13ος φανταστικός μου έρωτας» Κι όταν εγώ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΑ ΣΤΑ ΠΟΡΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, το «Λαϊκόν» και άλλα ηχηρά, ο Χριστιανόπουλος δεν έμπαινε ποτέ μέσα, ενώ ΜΕΣΑ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ και άλλοι, ήτανε πάντα απέξω. Και οι άλλοι, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και φίλοι του Ασλάνογλου, τον έλεγαν ο ΠΟΥΣΤΗΣ. Όχι ομοφυλόφιλος, αυτή ήτανε η φράση…»

  Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Μπάμπι όταν σχολίαζε την ηθική του Μαρωνίτη πρίν 11 χρόνια στο «Βήμα» του Ψυχάρη. Ότι ο Μαρωνίτης μπαινόβγαινε στους πορνοσινεμάδες της Θεσσαλονίκης κι αυτό το ήξερε όλη η Θεσσαλονίκη. Το τί έκανε εκεί μέσα ο αείμνηστος μεταφραστής του Ομήρου, το αφήνω στην φαντασία του κάθε αναγνώστη, διότι αφορμή ζητάει ο κ. Σαραντάκος να μού βγάλει την κόκκινη κάρτα

 167. Peter Stroggylos said

  Υ.Γ.: Αγαπητέ κ. Νίκο (159), την 2η αναφορά στο 1949 (αντί του ορθού 1939) δεν την διορθώσατε.

 168. Παναγιώτης Κ. said

  Κώστας Νικολάου λεγόταν ο εκφωνητής της Ντόυτσε Βέλλε. Υπήρξε και βουλευτής του Πασόκ. Ο δε Αλέξανδρος Σχινάς (αυτό ήταν το όνομά του αλλά, στους λογοτεχνικούς κύκλους ακουγόταν ως Άλεκ Σχινάς), έκανε πολιτικό σχόλιο κάθε Τρίτη.
  Είναι ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου, το σχόλιο που έκανε την Τρίτη μετά την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο.
  Ο Σχινάς ήταν ευαίσθητος στα ζητήματα της γλώσσας και έκανε ανάλογα σχόλια. Σχετικό με τη γλώσσα είναι το βιβλίο του με τίτλο, «Για την υπεράσπισΙ της ελληνικής εγκεφαλοκρηπίδας».

 169. Γς said

  Αμάν, όλους να τους ρουφιανέψεις.

  Και που ξέρεις γιατί μπήκε στο «Λαϊκόν» ο κλασικός φιλόλογος;

  Σαν εκείνον τον θεολόγο στο Ροζικλέρ

  https://caktos.blogspot.com/2014/09/blog-post_16.html

 170. Γς said

  169->166

 171. sarant said

  168 Ο Σχινάς ήταν εκκεντρικός σε θέματα γλώσσας. Ίσως παρουσιάσω κάποτε την εγκεφαλοκρηπίδα.

  Όμως προς το παρόν στέλνω για μπάνιο τον ομογενή εκ Γερμανίας, που όχι μόνο ζητάει ψήφο αλλά σπιλώνει και κόσμο. .Και άργησα.

 172. Pedis said

  Κάνα σχόλιο για την κατασκευή κλειστών δομών με χωρητικότητα λ.χ. 5000+ (-> # 55);

  Τουλάχιστον για κειο το πλας …

  Πέρα η κοινωνική αντίδραση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα πρέπει να προέλθει ακόμη κι από τους ψηφοφόρους της νδ … για καθαρά εγωιστικούς λόγους, όχι, βέβαια, για ανθρωπιστικούς.

  Διότι με τέτοια μέτρα αυξάνεται η πιθανότητα κατά 10+ φορές να τα πάρει καποιος από αυτούς τους δυστυχισμένους και βασανισμένους, να πάρει φόρα και να φάει καμιά εκατοστή αθώους, αθωους, εξηγούμαι, με πιθανότητα 78% – (<- εννοώ πλην) του εκλεκτορικού σώματος … Και μην διαμαρτυρηθει τότε το 22%+ …

 173. Γς said

  171:

  Τον βλέπω ήδη να κάνει μπάνιο στο εξωτικό νησί της Σρι Λάνκα (Την Κεϋλάνη του λιμπρέτου των Les Pêcheurs de perles) και να ετοιμάζεται να μπουκάρει ως Αλιεύς Μαργαριταριών 😉

 174. Γς said

  173:

  Νύχτα ξελογιάστρα,

  Ô, nuit enchanteresse,
  Divin ravissement,
  Ô, souvenir charmant,
  Folle ivresse, doux rêve !

  Και να ξυπνάς για πιπί σου και να βιάζεσαι να γυρίσεις στ όνειρο, που έβλεπες.
  Στον Ερντογάν που μου ‘λεγε:

  -Την αγάπη μου στο Χρήστο και το Νίκο

  [Τα παιδιά μου, ωχ επιστράτευση;]

  Κι εγώ να του λέω για γενετικούς δείκτες Ντιενέγια και τέτοια και πόσο όμοιοι είναι οι γιουνάνι με τους τούρκι.

  Κι απάνω που τον είχα μαλακώσει με πρόδωσε η κύστη μου

  [Stockholm syndrome?]

 175. Alexis said

  #70: Ούτε και μένα μου φαίνεται τόσο νέος ο όρος «εγκλήματα/εγκληματίες λευκού κολάρου»
  Τον θυμάμαι από τη δεκαετία του ’90, τουλάχιστον.
  Δεν ήταν μέσα στο καθημερινό πολιτικό λεξιλόγιο αλλά τον συναντούσες συνήθως σε γραπτά εφημερίδων ή σε βιβλία με ανάλογη θεματολογία.

  Καλημέρα…

 176. Επόμενο ήταν να βρέχει όλο το βράδυ χθες στην Αθήνα αφου εμφανίσθηκαν οι Waterboys… με καθημερινά ρούχα και δυο τραγουδίστριες-χορεύτριες ντυμένες απλά και με τα κιλά τους σαν να ήταν δυο κοπέλλες από τη γειτονιά. Καμία επιτήδευση στον ήχο, πραγματική ροκ μουσική από το πιο συναυλιακό συγκρότημα που έχω δει, χωρίς διαλείμματα και με απίστευτο δέσιμο με το κοινό. Ο Μάικ Σκοττ-ψυχή του συγκροτήματος και διαβασμένος- έχει ανακαλύψει τον Πάνα (the Pan within) σε κάποια μικρά βρετανικά νησάκια, τις Αφροδίτη, Θέτιδα κι Ελένη σε άλλες νησίδες και ήξερε πως το Μέμφις ήταν το ελληνικό όνομα της πόλης όταν έπαιξε το Nashville Tenessee, αφιερωμένο στον τρελλάρα από το Μέμφις Τένεσση που παίζει τα πλήκτρα. Φυσικά έπαιξαν τον εθνικό ύμνο των ψαράδωνFisherman’s blues) , το αγαπημένο του Λάμπρου (This is the sea) σε μια άλλη βερσιόν, όπως ταιριάζει πια όταν βαραίνουν τα χρόνια από την πείρα και φυσικά τον δικό τους ύμνο χθες στην Αθήνα

  Και το μπιζάρισμά τους ανάλογο με την χθεσιμή βροχή !!

 177. Alexis said

  #175: …και όπως βλέπω και από το σχόλιο 123 πρέπει να είναι αρκετά παλιότερη η έκφραση.

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  175, 177:Όντως γνωστή, από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης κιόλας. Τη συναντούσαμε κυρίως σε άρθρα αριστερών διανοουμένων στον «Πολίτη», στο «Αντί», στις «Θέσεις», στις «Αντιθέσεις», στον «Σχολιαστή»…

 179. sarant said

  Kαλημερα από εδώ!

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εγκλήματα του λευκού κολάρου

  Στις κοινωνίες όπου οι εγκληματίες λευκού κολάρου ελέγχουν ή συναποτελούν την άρχουσα τάξη, κυριαρχεί η διαφθορά σε κάθε επίπεδο. Οικονομικά και άλλα «νομότυπα» εγκλήματα, διαπλοκή κοσμικής ελίτ με τον υπόκοσμο, ρουσφέτι, νεποτισμός, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, επιλεκτική ή και ελλιπής εφαρμογή των νόμων είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου διεφθαρμένου συστήματος.

  Στην πιο εξελιγμένη μορφή διαφθοράς αυτής της μορφής, το σάπιο σύστημα φροντίζει να διαχύσει το δηλητήριο του και στην ευρύτερη κοινωνία, διαμοιράζοντας λάφυρα και σε απλούς αλλά επιρρεπής στη διαφθορά / κλεπταποδόχους πολίτες. Όταν οι κλεπταποδόχοι πολίτες, συνεπικουρούμενοι από την κοσμική ελίτ, δημιουργήσουν το αναγκαίο πλειοψηφικό ρεύμα για κατάληψη της εξουσίας, τότε τα Κράτη ουσιαστικά αυτοκαταργούνται και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη τους…
  https://www.sigmalive.com/inbusiness/opinions/external/23453/egklimata-lefkou-kolarou

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εγκλήματα λευκού κολάρου στην Ελληνική Ακαδημία
  «Within our walls: White-collar Crime in Greek Academia» /αυτό που προκύπτει είναι πως η εγκληματικότητα αυτού του τύπου στην ελληνική ακαδημία είναι υπαρκτή και πολυποίκιλη (οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου, εγκλήματα αδιαφάνειας σε προσλήψεις, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας κτλ) και σε μεγάλο βαθμό ανήκει κι αυτή στο σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/59607_egklimata-leykoy-kolaroy-stin-elliniki-akadimia

 182. EΦΗ - ΕΦΗ said

  (Όταν οι κυβερνήτες συναλλάσσονται/συγκυβερνούν με τα κολάρα)
  «σκοπός δεν είναι να ξεφορτωθούµε το έγκληµα, αλλά να το χρησιµοποιήσουµε επικοδοµητικά· όχι να το εξαλείψουµε, αλλά να το ενσωµατώσουµε
  στις νόµιµες επιχειρήσεις· τέλος όχι να το καταστείλουµε, αλλά να εκτρέψουµε τον
  αντίκτυπο του»
  http://amitos.library.uop.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/86/187_009825.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  υγ Ακούω βουλή τώρα…

 183. Γιάννης Ιατρού said

  182: Τότε θά ‘κουσες και το «Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων» που είπε προηγουμένως ο Τσίπρας 🙂

 184. ΣΠ said

  181
  Μεζεδάκι. Το Academia δεν μεταφράζεται ακαδημία. Academia είναι το σύνολο των πανεπιστημίων.

 185. ΓΤ said

  #180 Ωραίος ο Βαρνάβα: «[…] και σε απλούς αλλά επιρρεπΗς στη διαφθορά […]»…

 186. sarant said

  184 Ε, ναι.

 187. nikiplos said

  Πάντως με την ανοησία που κυκλοφορεί και την ακατάσχετη οπλοφορία σε κάποιες χώρες και τα μπλε κολάρα μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους…
  Εδώ μια άλλη γυναικοκτονία, αν και με τον συγκεκριμένο οπλοφόρο ψυχάκια, όποιος του αντιμιλούσε την ίδια τύχη θα είχε…

 188. sarant said

  Εγινε το εξής σχόλιο, που κρατήθηκε ως ύποπτο βαταλισμού:

  Στην Ελλάδα, η έκφραση «εγκλήματα του λευκού κολλάρου» ή «αδικήματα του λευκού κολλάρου» πρωτάρχισε να χρησιμοποιείται με την υπόθεση κοσκωτά.

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  184 >>Academia είναι το σύνολο των πανεπιστημίων.
  Ακαδημαϊκή κοινότητα, θα ΄πρεπε ε;
  Η καταγραφή αυτή πάντως, νομίζω, είχε την αυτόνομη σημασία της.

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 – Εγώ δυστυχώς για τον γνωστό λόγο δεν πήγα στην συναυλία του Bryan Adams, έδωσα τα εισιτήρια σε δύο φίλους και μου είπαν πως ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ, από τις δυο τρείς καλύτερες που έχουν πάει στην ζωή τους.

  183 – Γιατί, κι αυτός στα 4,5 χρόνια που ήταν πρωθυπουργός τα ίδια δεν έκανε; μήπως έβαλε κανέναν μεγάλο και ισχυρό μπαχαλάκια με κοστούμι στην φυλακή; αλλά ποιός έχασε την ντροπή για να την βρεί ο Τσίπρας το καλύτερο πλυντήριο της δεξιάς.

  Τελικά αν το καλοσκεφτεί κανείς, η ζωή είναι μια συναυλία. Στο μικρό μου παπάκι που έχουμε φάει ένα σκασμό λεφτά σε συναυλίες αλλά μας έμεινε η ροκιά.
  Θέλω να στο πώ, πόσο σ΄αγαπάω.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  190β: Όχι βέβαια, δεν έκανε ούτε τα ίδια, ούτε είχε, τουλάχιστον, ουδέτερο δικαστικό απέναντί του κλπ. Και ξεκίνησε πολλά και σε πολύ αντίξοες συνθήκες, απ΄ έξω και από μέσα. Τέλος πάντων, είναι γνωστή η γνώμη σου, και γούστο σου και καπέλο σου, αλλά κοίτα να μένεις και κάπως ψύχραιμος όταν διαβάζεις/ακούς τ΄ όνομά του 🙂 και δίκαιος. Έτσι κι έτσι, εσένα σ΄αυτόν τον τομέα κανένας δεν σ΄αρέσει, μόνο ο εαυτός σου, γι αυτό και ρίχνεις «συνειδητό λευκό»😋, όπως το λες. Ήρεμα τα λέω 🙂

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  191 – Τα ίδια και χειρότερα έκανε Γιάννη, δές τις δηλώσεις του από το 12 έως τις εκλογές του 15, σύγκρινέ τες με αυτά που έκανε και κρίνε αποστασιοποιημένα, αμερόληπτα και ακριβοδίκαια όπως εγώ αν και μόνο το ξεπούλημα της αριστεράς θα έφτανε.

  Πάντα είμαι ψύχραιμος ακόμη και στα όρια του θανάτου και φυσικά είναι αδύνατον να την χάσω από τον οποιονδήποτε Τσίπρα, αν το να λέω την πραγματικότητα με κάνει άδικο στην κρίση μου, τι να πώ, κι η δική σου γνώμη είναι γνωστή για το πουλέν της οικονομικής ελίτ και γούστο σου και καπέλο σου 🙂 αλλά δεν είσαι και πολύ ψύχραιμος και δίκαιος απέναντι σε όσους τον κρίνουν αμερόληπτα και ακριβοδίκαια.

  Όχι φίλε μου, κάνεις ΜΕΓΑΛΟ λάθος, δεν ρίχνω ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ (τα εισαγωγικά γιατί βρέ, θές να εκνευρίσεις τον Νικοκύρη; 🙂 γιατί μου αρέσει μόνο ο εαυτός μου αλλά γιατί είμαι συνειδητός δημοκρατικός πολίτης και θέλω αντίστοιχο κυβερνήτη κι όχι το κάθε χειραγωγημένο λαμόγιο να υποτιμάει την νοημοσύνη μου να μου αραδιάζει ΤΕΡΑΤΩΔΗ ψέματα και να μου τάζει κουνέλια με καλιμαύκια, 🙂 δείξε μου ΕΝΑΝ τέτοιο υποψήφιο κι εγώ θα τον ψηφίσω, δεν νομίζω πως ζητάω πολλά. 🙂

 193. Γιάννης Ιατρού said

  Παιδιά, μην και δεν το μάθατε κι έχετε αργότερα τίποτα ζόρια με τον οικογενειακό προϋπολογισμό…, προσοχή (και με ρέγουλα, ε; 😋 ):Ψαλίδι στο επίδομα γέννησης – Το κονδύλι δεν φτάνει για διχίλιαρο!. Και το καλοριφέρ από -5°C και κάτω να το ανάβετε… γιατί «παγώνει» και το επίδομα θέρμανσης 😡

 194. Alexis said

  #193: Δηλαδή το «γ…άτε γιατί χανόμαστε» άκυρο, δεν ισχύει πιά;
  Ούτε και το «κρύο, καιρός για δύο»;
  Αμάν πια, όλα θα μας τα κόψει αυτή η κυβέρνηση; 😊

 195. Γιάννης Κουβάτσος said

  193: Αυτά δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει αν εντός 15 ημερών θα έχουν εκκενωθεί τα κατειλημμένα κτίρια.

 196. Γιάννης Ιατρού said

  194, 195:Ναί σε όλα 🙂 🙂

 197. Μαρία said

 198. voulagx said

  #197: Αυτό χρειάζεται και μουσική υπόκρουση: https://www.youtube.com/watch?time_continue=150&v=u268aD7R788&feature=emb_logo

 199. Χαρούλα said

  #198

  Καλημεεεεέρα!

 200. sarant said

  Καλημέρα!

 201. Spook said

  12. Η έκφραση «Μια μπύρα χωρίς κολλάρο» ήταν άγνωστη στην Ελλάδα· χάρις στον Λούκυ Λουκ έγινε γνωστή. Η αυθεντική γαλλική έκφραση είναι «Une bière sans faux col».
  Σύμφωνα με το λεξικό του Δημητράκου το κολλάρο γράφεται με 2 λ, ενώ σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη με 1 (αν και προέρχεται από το ιταλικό collaro).

  188. βαταλισμός ή βανδαλισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: