Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τσιγαρουφιάνοι;

Posted by sarant στο 25 Νοεμβρίου, 2019


Η λέξη του τίτλου, δικής μου κατασκευής, είναι βασισμένη πάνω στον εφήμερο νεολογισμό «Βαρουφιάνοι» που είχε ακουστεί τον Μάρτιο του 2015 στο ελληνικό Διαδικτυο όταν ο τότε υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να καταγγέλλουν οι τουρίστες τους καταστηματάρχες που δεν κόβουν αποδείξεις. Οι Βαρουφιάνοι είχαν προκύψει από συγχώνευση του ονόματος του υπουργού με τη λέξη «ρουφιάνος», με εκμετάλλευση του κοινού στοιχείου «ρουφ». Στους τσιγαρουφιάνους δεν υπάρχει κοινό στοιχείο, μπορούμε όμως να σκεφτούμε την απλολογία (τσιγαρορουφιάνος – τσιγαρουφιάνος)

Ρουφιάνος βέβαια με τη νεότερη σημασία της λέξης, δηλαδή καταδότης, καρφί, μπογδάνος. Πριν από ένα μήνα είχαμε άρθρο για τη λέξη και για τις σημασίες της.

Αναφέρομαι φυσικά στη συζήτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο, και ειδικότερα στον τετραψήφιο αριθμό 1142 που έχει θεσπιστεί για να γίνονται ανώνυμες καταγγελίες από πολίτες για κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, κάτι που από πολλούς χαρακτηρίστηκε «προτροπή σε ρουφιανιά». Θα πω παρακάτω τη θέση μου, αλλά επειδή μερικοί διαβάζουν μόνο τις τρεις πρώτες παραγράφους των άρθρων ας πω από τώρα ότι δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «ρουφιανιά» αν και βλέπω πως είναι αρκετά διαδεδομένος.

Στον ηλεκύκλο των γνωστών μου, εννοώ στο Φέισμπουκ, το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου έχει πυροδοτήσει εντονότατες συζητησεις, πολύ παθιασμένες. Βλέπω φίλους να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις, κάτι που δεν με παραξενεύει και τόσο, διότι είναι γνωστό πως το κάπνισμα είναι θέμα που εξάπτει τα πάθη. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν το θέμα ενδιαφέρει εξίσου την κοινωνία «στην πραγματική ζωή».

Πάντως, οι ρυθμίσεις του αντικαπνιστικού νόμου έχουν διχάσει τη μικρή κοινωνία των φίλων μου στο Φέισμπουκ, παρόλο που ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25 υπέρ, ΚΚΕ παρών, Ελληνική Λύση κατά).

Όπως έχω γράψει παλιότερα, κάπνιζα πολύ για πολλά χρόνια, αλλά το έχω κόψει, και από το καλοκαίρι του 2002 είμαι εντελώς άκαπνος. Το έκοψα πολύ πιο εύκολα απ’ όσο πίστευα αλλά δεν τολμώ να επιχειρήσω να ανάψω ούτε ένα τσιγάρο όλα αυτά τα χρόνια -ούτε όμως το επιθυμώ. Πάντως, δεν με ενοχλεί η μυρωδιά του τσιγάρου.

Ωστόσο, είμαι υπέρ της ολοσχερούς απαγόρευσης του καπνίσματος -ήμουν υπέρ και τότε που κάπνιζα, ενώ για τα ναρκωτικά είμαι υπέρ της άρσης της απαγόρευσης (το λέω επιγραμματικά, το θέμα είναι πολύ περίπλοκο). Ισχυρίζομαι ότι ενδεχόμενη ολοσχερής απαγόρευση δεν θα προκαλέσει έξαρση του λαθραίου καπνίσματος (όπως έγινε στις ΗΠΑ με την ποτοαπαγόρευση), ούτε εκτίναξη των τιμών όπως με τα ναρκωτικά. Και εξηγούμαι. Το κάπνισμα είναι εξάρτηση όπως το ναρκωτικό ή το ποτό, αλλά διαφέρει στον χαρακτήρα. Ο τοξικομανής παίρνει τη δόση του και είναι ικανοποιημένος για αρκετές ώρες. Ο πότης, εκτός από βαριά αλκοολικούς, θα κλειστεί στο παράνομο μπαρ και θα πιει για 2-3 ώρες. Ο καπνιστής καπνίζει με τακτικό ρυθμό, ας πούμε ένα τσιγάρο κάθε 30-40 λεπτά κατά μέσον όρο τις ώρες που είναι ξύπνιος. Μπορεί το πρωί να καπνίζει πιο λίγο και το βράδυ πιο πολύ, αλλά δεν μπορεί να κλειστεί κάπου και να καπνίσει μέσα σε μία ώρα τα 30 τσιγάρα της καθημερινής του κατανάλωσης· επίσης, το κάπνισμα είναι κοινωνική συνήθεια, δεν γίνεται κρυφά αλλά δημόσια. Γι’ αυτό η ολοσχερής απαγόρευση πιστεύω πως θα είναι λυσιτελής ενώ είναι και πιο λογική, αν δεχτούμε ότι το κάπνισμα βλάπτει.

Όμως ολοσχερής απαγόρευση είναι ανέφικτη για οικονομικούς λόγους -η δε Ελλάδα είναι και καπνοπαραγωγική χώρα. Οπότε, είναι απαραίτητα τα μέτρα περιορισμού του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όχι μόνο επειδή προστατεύουν τους μη καπνιστές, αλλά και επειδή διευκολύνουν όσους καπνιστές θέλουν να απαλλαγούν από τον δυνάστη.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει έναν από τους αυστηρότερους αντικαπνιστικούς νόμους της Ευρώπης, ο οποίος όμως, εδώ και πολλά χρόνια δεν τηρείται. Έχει επίσης η χώρα μας πολύ υψηλά ποσοστά καπνιστών -ένα στοιχείο που, και μόνο αυτό, αρκεί για να καταρρίψει τον ισχυρισμό ότι είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου.

Πόσο ψηλά είναι τα ποσοστά των καπνιστων στην Ελλάδα; Στις συζητήσεις στο Φέισμπουκ αναφέρθηκε από πολλούς ένα ποσοστό 37% των ατόμων ηλικίας άνω των 15 ετών, στη Βικιπαίδεια όμως βρίσκω μια έκθεση του ΠΟΥ που δίνει στη χώρα μας ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, 42,4% και την τρίτη θέση στον κόσμο. Ουσιαστικά την πρώτη θέση, αφού στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκονται δυο νησιωτικά μικροκράτη του Ειρηνικού, Κιριμπάτι και Ναούρου. Πολύ κοντά, τέταρτοι, οι αδελφοί μας οι Σέρβοι. Όχι τυχαία, η Ελλάδα και η Σερβία είναι (ενδεχομένως μαζί με τη Ρουμανία) οι χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αποτυχία εφαρμογής μέτρων περιορισμού του καπνίσματος. Πάντως, στον πίνακα με την κατά κεφαλήν κατανάλωση προϊόντων καπνού η Ελλάδα δεν βρίσκεται τόσο ψηλά -μόλις στην 13η θέση. Αλλά τα δεδομένα κατανάλωσης είναι αναξιόπιστα αφενός επειδή εμφανίζουν πολύ μεγάλη κατανάλωση σε χώρες με φορολογική ατέλεια (πχ Ανδόρρα, Λουξεμβούργο) και αφετέρου επειδή πολλοί, ιδίως μέσα στην κρίση, καπνίζουν λαθραίο καπνό.

Ο (αυστηρός, είπαμε) αντικαπνιστικός νόμος ελάχιστα τηρήθηκε στην πράξη. Οικογένειες με παιδιά ή άνθρωποι που έχουν ευπάθεια -άσθμα, ας πούμε- υποφέρουν και δυσκολεύονται να βρουν άκαπνους χώρους σε εστιατόρια, καφετέριες κτλ. Πολλές φορές, η ευγενική παράκληση προς τους διπλανούς να μην καπνίζουν αντιμετωπίζεται με σκαιότητα, σχεδόν προσβλητικά -ενώ ο καταστηματάρχης θα σηκώσει τους ώμους -«αν το απαγορέψω, θα πάνε στον απέναντι». Θέλω να πω, ως τώρα έχει φανεί πως δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο αυτορύθμισης σε πνεύμα αλληλοσεβασμού.

Οπότε, είμαι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και υπέρ της εφαρμογής του νόμου. Προς στιγμή είχα ανησυχήσει μήπως επιτρέπεται το κάπνισμα στα διαφανή κλουβιά που έχουν πολλά καφενεία και ζαχαροπλαστεία στο πεζοδρόμιο -εννοώ τραπεζοκαθίσματα που στεγάζονται με ημιμόνιμες κατασκευές, κλειστές απ’ όλες τις πλευρές, συνήθως με διαφανές πλαστικό πάνω σε ξύλινο σκελετό. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ότι για να επιτρέπεται το κάπνισμα ο χώρος πρέπει να είναι ανοιχτός τουλάχιστον από 3 πλευρές. Αν ο αντικαπνιστικός νόμος οδηγησει κάποιους καταστηματάρχες να ξηλώσουν αυτά τα αντιπαθέστατα κλουβιά, θα είναι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο παράπλευρο όφελος

Στις παθιασμένες συζητήσεις που γίνονται στο Φέισμπουκ, το λυπηρό είναι ότι πολλές φορές οι μεν κατηγορούν συλλήβδην τους δε -οι αντικαπνιστές παρουσιάζουν, πάνω στην κάψα της αντιπαράθεσης, περίπου σαν δολοφόνους ανήλικων παιδιών τους καπνιστές,  οι δε καπνιστές χλευάζουν τους φασιστες υγιεινούληδες που καταπίνουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά διυλίζουν το τσιγαράκι. Να το αποφύγουμε, όσο γίνεται, στην εδώ συζήτηση.

Οι αντίθετοι με τον νόμο προβάλλουν διάφορα επιχειρήματα από τα οποία θα ξεχωρίσω τρία. Το πρώτο επιχείρημα ειναι πως και πολλά άλλα πράγματα βλάπτουν όπως το ποτό ή το λιπαρό φαγητό -να απαγορευτούν και αυτά; Όμως δεν μιλάμε για απαγόρευση κατανάλωσης γενικά, μόνο για απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιο χώρο -και στο μπαρ ή στο καφενείο ο καπνιστής δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του. Όταν στο διπλανό σου τραπέζι κάποιος πίνει ασταμάτητα, δεν μπορείς να μεθύσεις εξ αντανακλάσεως -όταν όμως καπνίζει, καπνίζεις παθητικά κι εσύ.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι πως η απαγόρευση του καπνίσματος έχει στόχο την πειθάρχηση του πληθυσμού και στερεί μια ελευθερία. Να πούμε τότε το ίδιο και για την υποχρέωση να φοράμε ζώνη ασφαλείας όταν οδηγούμε; Ή για την υποχρέωση εμβολιασμού; Και μήπως η επιβολή του καπνίσματος ως συνήθειας δεν γίνεται με τεχνικές χειραγώγησης από τις εταιρείες που θησαυρίζουν από την πώλησή του;

Το τρίτο επιχείρημα, που ακούγεται επιφανειακά εύλογο, και προβάλλεται από πολλούς φίλους, αλλά και από ενώσεις καταστηματαρχών, είναι να χωριστούν τα μαγαζιά σε «καπνιζόντων» και «μη καπνιζόντων» ή, όπως το λέει ένας φίλος, «να φτιαχτούν τεκέδες».

Το επιχείρημα αυτό ακούγεται δελεαστικό -γιατί να μην αποφασίσει ελεύθερα το αόρατο χέρι της αγοράς; Εγώ όμως, που είμαι αριστερός, δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση το αόρατο χέρι και δεν θέλω να το αφήνω μόνο του. Βλέπω επίσης ότι αν αφεθούν οι καταστηματάρχες να διαλέξουν, η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών θα γίνουν «μαγαζιά καπνιστών» -διότι ο καταστηματάρχης δεν θα θέλει να χάσει τους καπνιστές πελάτες του και γνωρίζει από την πείρα του πως δεν θα χάσει ούτε τους μη καπνιστές.

Άλλωστε, και τόσα χρόνια που έχει θεσπιστεί νομοθετικά η απαγόρευση καπνίσματος σε όλα τα καταστήματα διασκέδασης, μπαρ κτλ. αυτό ακριβώς ήταν το επιχείρημα που πρόβαλλαν οι καταστηματάρχες όποτε κάποιος πελάτης διαμαρτυρόταν για το ντουμάνι: αν εφαρμόσω τον νόμο, θα μου φύγουν και θα πάνε απέναντι.

Αλλά υπάρχει κι ένα καθοριστικό επιχείρημα εναντίον των «τεκέδων», ένα επιχείρημα που κάποιος αριστερός είναι ανεπίτρεπτο να μην το παίρνει υπόψη του: οι εργαζόμενοι στο κατάστημα. «Μα, θα προσληφθούν καπνιστές σε αυτά τα μαγαζιά», μου αντέτεινε κάποιος. Πέρα από το ότι οι εκβιασμοί στην αγορά εργασίας είναι τέτοιοι που ένας εργαζόμενος δεν έχει ελευθερία επιλογής ούτε διαπραγματευτική δύναμη, δεν το βρίσκω σοβαρό αντεπιχείρημα. Το ζήτημα δεν είναι αν αντέχει ο εργαζόμενος την έκθεση στον καπνό αλλά αν βλάπτεται η υγεία του. Αν ο νόμος θέλει να προστατέψει τον πελάτη του μπαρ, που εκτίθεται στο κάπνισμα των άλλων 2-3 ώρες τη φορά, 1-2 φορές την εβδομάδα, κατά μείζονα λόγο οφείλει να προστατεύει τον εργαζόμενο, που εκτίθεται 12 ώρες κάθε μέρα.

Ούτε είναι λύση (και ούτε πρόκειται να εφαρμοστεί) η πρόταση «να δίνονται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα» στους εργαζόμενους των «μαγαζιών για καπνιστές» ή να μειωθεί το ωράριό τους.

Τελος πάντων, θέλω να ακούσω και τα δικά σας επιχειρήματα οπότε δεν θέλω να πω περισσότερα για το μέτρο.

Όσο για τον τετραψηφιο αριθμό, τον 1142, για τις καταγγελίες, θα ήθελα και εδώ τα σχόλιά σας. Προσωπικά, ομολογώ πως δεν έχω διάθεση να τον χρησιμοποιήσω. Αναγνωρίζω όμως ότι μπορεί να παίξει θετικό ρόλο όχι τόσο για τις καταγγελίες όσο αποτρεπτικά. Επειδή δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας, θα είναι πιο εύκολο να εισακουστεί το παράπονο του μη καπνιστή θαμώνα -που ως τώρα ο καταστηματάρχης το αντιπαρερχοταν ανασηκώνοντας τους ώμους. Ή, ακόμα καλύτερα, η ύπαρξη του αριθμού θα κάνει τον καταστηματάρχη να το σκεφτεί πολύ πριν επιτρέψει το κάπνισμα στο μαγαζί του.

Βεβαια, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάποιοι θα βρουν ευκαιρία και θα χρησιμοποιήσουν τον 1142 για αντεκδικήσεις ή θα επιδοθούν σε συστηματική χρήση του από χόμπι -υπάρχουν και μπογδάνοι. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο στην καθιέρωση του 1142 είναι ότι οι κλήσεις χρεώνονται και ότι η όλη διαδικασία διεκπεραιώνεται από μια εταιρεία του πανταχού παρόντος Μαρινάκη. Θα προτιμούσα να ηταν κρατική υπηρεσία που θα χειρίζεται τις καταγγελίες.

Όπως με ενοχλεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί από τώρα να εκμεταλλευτεί πολιτικά την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου -στη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να επιπλήξει τον Αλέξη Τσίπρα διότι έκανε ερώτηση για τα οικονομικά εγκλήματα αντι να ρωτήσει για τον αντικαπνιστικό νόμο -ξεχνώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφισε τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος. Όμως δεν θα χαρώ αν η προσπάθεια αποτύχει, διότι θα σημαίνει πως θα εδραιωθεί για άλλα δέκα χρόνια η σημερινή κατάσταση.

Αλλά μακάρι να καταφέρει η κυβέρνηση να επιβάλει την απαγόρευση -θα της αναγνωρίσω πρόθυμα την επιτυχία, έτσι κι αλλιώς έχω αμέτρητους άλλους λόγους να της ασκώ κριτική.

 

353 Σχόλια προς “Τσιγαρουφιάνοι;”

 1. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!
  Δεν το διάβασα, μόνο τον τίτλο είδα, αλλά προκαταβολικά συμφωνώ απριόρι.

  Θάνατος στον τσιγαρουφιανισμό, λευτεριά στο λαό… των καπνιστών. 😉

 2. Γς said

  Κλημέρα

  Κι ήταν κι η εποχή που δεν είχα πιάσει τσιγάρο στα χέρια μου.
  Μόνο κοντύλι στην πλάκα του νηπιαγωγείου

  Ο ρουφιάνος όμως ρουφιάνος

  https://caktos.blogspot.com/2015/03/blog-post_7.html

 3. Νέο Kid said

  0. «Έχει επίσης η χώρα μας πολύ υψηλά ποσοστά καπνιστών -ένα στοιχείο που, και μόνο αυτό, αρκεί για να καταρρίψει τον ισχυρισμό ότι είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου.»
  Τέτοια αμερικανιά δεν την περίμενα από σένα, Νικοκύρη!
  Καταρχάς ,είναι γεγονός αποδεδειγμένο στατιστικώς ότι δεν είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου. Αλλά αυτή η σύνδεση της «συνεχούς επιδίωξης του υγιεινού τρόπου- το well being=healthy living» με την ευφυία, είναι καθαρή αμερικανιά!

  Δηλαδή, καπνίζεις? Αυτό δείχνει ότι είσαι βλαξ ,αφού βλάπτεις την υγεία σου… (μπορεί καθείς να σκεφτεί πόσα και πόσα contradictions και violations συμβαίνουν παγκοσμίως σε επίπεδο ατομικό αλλά και κρατικό,πάνω σ’αυτό… μια βόλτα στα Μακντόναλντς ή στις συνεδρίες για το περιβάλλον, θα τον πείσουν).
  Αυτοκτονείς? Eίσαι το απάυγασμα της ηλιθιότητας!

  Τεσπά. Σταματώ εδώ.

 4. ChrisMaGR said

  Το να χαρακτηρίζεται κάποιος «ρουφιάνος» επειδή καταγγέλλει μια παρανομία με ενοχλεί. Και μου θυμίζει τις εποχές που το μπούλινγκ στα σχολεία διαιωνίζονταν, γιατί αν το θύμα μιλούσε τον χαρακτήριζαν «ρουφιάνο».

 5. voulagx said

  Τσιγαρουφιάνος ομ. τσιγαροπαπαδιά.

 6. ndmushroom said

  Καλημέρα. Τα έγραψες όλα, δε μένει και τίποτα για εμάς. Εγώ απλά θα προσθέσω ένα τέταρτο επιχείρημα κατά της απαγόρευσης που, κατ’ εμέ τουλάχιστον, αγγίζει τα όρια του προσβλητικού: η επιστήμη, λέει η συντάκτρια, έχει «έχει προ πολλού κατατάξει το «παθητικό κάπνισμα» στις περίπου δικαιολογίες», γιατί, λέει, η πιθανότητα να πάθεις καρκίνο χωρίς επαφή με τον καπνό είναι αμελητέα, και η πιθανότητα να πάθεις καρκίνο ως παθητικός καπνιστής είναι, λέει, κατάτι μεγαλύτερη από ό,τι αν δεν έχεις επαφή με τον καπνό, άρα και πάλι αμελητέα. Δεν θα σχολιάσω τα «επιστημονικά» ευρήματά της. Αλλά για να υποβαθμίσει έτσι τον, έστω και αμελητέο, κίνδυνο στον οποίο υποβάλλονται οι παθητικοί καπνιστές, υποθέτω ότι έκανε τη σύγκριση με τις εκατόμβες νεκρών καπνιστών λόγω του αντικαπνιστικού νόμου που τους ανάγκασε να καπνίζουν σε εξωτερικούς χώρους, εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση και το φημισμένο μεσογειακό ψύχος…

 7. EΦΗ - ΕΦΗ said

  Άλλο ένα- ένα- δύο
  κι άλλο έντεκα- σαρανταδύο

  Κατερίνες και Κατερινόπληκτοι Χρόνια Πολλά! 🙂

 8. Σ said

  Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Ορίστε, ο πρώτος σχολιαστής την πάτησε.
  Επίσης έχω διαβάσει μελέτες που ισχυρίζονται ότι το παθητικό κάπνισμα δεν είναι τόσο βλαβερό όσο θεωρείται.
  Επίσης τα μαγαζιά, κέντρα, εστιατόρια κλπ είναι ιδιωτικοί χώροι, επιχειρήσεις, στους οποίους δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία μας, ούτε προσφέρουν κάποιο ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό. Ας τους αφήσουμε να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του αόρατου χεριού της αγοράς.
  Υπάρχουν, βέβαια, και πολλά άλλα σοβαρότερα, αλλά και πολυπλοκότερα επιχειρήματα, πολιτικά, ιδεολογικά, δεοντολογικά κλπ που δεν είμαι σε θέση τώρα να αναπτύξω.
  Δεν καπνίζω.

 9. ndmushroom said

  4
  Πράγματι. Υποθέτω ότι επειδή έχουμε καεί με το χυλό της ρουφιανιάς στα μέσα του περασμένου αιώνα, τώρα φυσάμε και το γιαούρτι της μαρτυρίας δημοσίου συμφέροντος. Το ίδιο άλλωστε δεν κάνουμε και με τους μεγαλοφοροδιαφεύγοντες; Ξέρουμε ποιοι είναι, έχουμε (ή μάλλον δεν έχουμε) αποδείξεις στα χέρια μας (από μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους κλπ.), αλλά εμείς δεν καταγγέλλουμε τίποτα γιατί δεν είμαστε ρουφιάνοι. Ας τους βρει το κράτος, που είναι κάτι άλλο, μια ξένη έννοια που δεν περιλαμβάνει όλους εμάς.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Δεν διάβασες όμως παρακάτω!

  4 Υπάρχει και ερωτηματικό στον τίτλο.

 11. Γς said

  Χρόνια Πολλά στις Κατερίνες, Κατίνες, Κάτιες, Ρίνες κλπ

  Και στη θειά μου την Κατίνα-Καίτη

  https://caktos.blogspot.com/2014/09/25-2012-at-1830-64-70.html

 12. Λεύκιππος said

  …. αλλά επειδή μερικοί διαβάζουν μόνο τις τρεις πρώτες παραγράφους των άρθρων …….. Ποιος ρουφιανος το μαρτυρησε;

 13. Σ said

  Υποθέτω το «Υπάρχει και ερωτηματικό στον τίτλο» απευθύνεται σε μένα. Πράγματι. Την πάτησα κι εγώ.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Όταν συγκρούονται δύο δικαιώματα, εν προκειμένω το δικαίωμα να μην αναπνέω καπνούς από το κάπνισμα των άλλων από τη μια και το δικαίωμα των καπνιζόντων να…καπνίζουν στο καφενείο, στο εστιατόριο, από την άλλη προφανώς υπερισχύει το πρώτο διότι αναφέρεται σε μια εγγενή κατάσταση. (Δεν γεννιόμαστε με ένα…τσιγάρο στο στόμα 🙂 )
  Αυτά ως προς το ηθικό μέρος.
  Υπάρχει όμως το πραγματικό γεγονός που είναι ο ίδιος ο νόμος.
  Ως γνωστόν, πρέπει να πειθαρχούμε στους νόμους. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μακάρι να γινόμασταν όλοι τέτοιου είδους «ρουφιάνοι», αλλά δυστυχώς…Τα ‘χουμε πει πολλές φορές με άλλες παρόμοιες αφορμές, το να αναφέρεις μια παρανομία, και κυρίως μια αντικοινωνική παρανομία, όχι μόνο δεν είναι ρουφιανιά, αλλά είναι αυτονόητο καθήκον. Ρουφιανιά ήταν π.χ. να καταδώσεις την κρυψώνα του Παναγούλη στην οδό Πάτμου ή τον γείτονα-γνωστό-φίλο-συνάδελφο, επειδή είπε ένα αντικαθεστωτικό ανέκδοτο στη μοσχοβίτικη κουζίνα του, όπου πίνατε το τσάι σας. Αυτά είναι καραμπινάτες ρουφιανιές. Το να δώσεις στεγνά τον κρετίνο που σου φυσάει τον καπνό στη μούρη, είπαμε, είναι χρέος σου.

 16. Λοζετσινός said

  Καλημέρα σας
  Τώρα τελευταία διάβασα πως πέθανε και ο κάου μπόυ που διαφήμιζε γνωστή εταιρία τσιγάρων.

  Ρόμπερτ Νόρις. Ο πρώτος «Marlboro man» έζησε 90 χρόνια χωρίς να καπνίσει ποτέ;
  Τελικά όλα είναι ένα ψέμα.

 17. Περιονουσκιας said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά. Δηλαδή παλιά απειλούσαμε «θα πάρω το 100, ρε!», τώρα θα λέμε «θα πάρω το 1142, μαν!»;

 18. Γς said

  >Ρουφιάνος βέβαια με τη νεότερη σημασία της λέξης, δηλαδή καταδότης, καρφί, μπογδάνος

  δηλαδή καταδότης, καρφί, παπαδημούλης

 19. Χρήστος Κ. said

  Παίρνω πίτσες, μπύρες και κάθομαι αναπαυτικά. Βαράτε βιολιτζήδες!

 20. konos said

  Καλημέρα! Το επιχείρημα ότι θα πάνε απέναντι καταρρίπτεται αν εφαρμοστεί καθολικά και οριστικά ο νόμος, καθώς δεν θα υπάρχει απέναντι για να πάνε…. Όσο για τον περιορισμό της κατανάλωσης, έχω το παράδειγμα εστιατόριου στη γειτονιά του Νικοκύρη (…., τα μακαρόνια να’ ναι), το οποίο είναι εντελώς άκαπνο εδώ και χρόνια, αλλά και πάντα γεμάτο, με τις δουλειές να πηγαίνουν μια χαρά. Ρεαλιστικά μιλώντας, οι χώροι εστίασης δεν έχουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς αν το φαγητό είναι καλό, ο κόσμος θα έρχεται.. Τα μπαράκια και οι συναφείς χώροι, πάλι μιλώντας ρεαλιστικά, μάλλον θα χάσουν από την κατανάλωση αρχικά… Δεν ξέρω αν έχουν γίνει μελέτες σε ευρωπαϊκές χώρες που πέρασαν από το στάδιο αυτό σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης ποτών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ερώτημα για μένα είναι απλό, θέλει η Ελληνική κοινωνία να αλλάξει; Αν ναι, καλώς. Αν, όμως, όχι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα…

 21. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Το τι είναι ρουφιανιά και τι όχι χωράει νερό.

  Στο σχολείο υπάρχει ένα στέκι που μαζεύονται τα μεγάλα παιδιά και καπνίζουν. Είναι γνωστό σε όλους, αλλά στοιχειωδώς απομονωμένο (δηλαδή άμα τους τσακώσεις μπορούν να πουν «ναι αλλά τουλάχιστον δε δίνουμε το κακό παράδειγμα στους άλλους, κρυφτήκαμε»). Περνάω τακτικά από κει, και με πολιτισμένο τρόπο επιβάλλω το σβήσιμο των τσιγάρων. Κανονικά πρέπει να τους φέρω στο γραφείο για αποβολή, αλλά ως καπνιστής ο ίδιος (που μερικές φορές την ημέρα βγαίνω έξω από το προαύλιο και καπνίζω, κάνοντας χρήση ενός προνομίου που δεν το έχουν οι μαθητές) δε θέλω να το κάνω, είναι άδικο. Ωστόσο έχω πει μερικές φορές σε άκαπνους συναδέλφους «πήγαινε στο στέκι και φέρε μερικά κεφάλια, αλλιώς δεν έχει νόημα να λέμε ότι απαγορεύεται».

  Το θέμα είναι ότι μερικά μικρά παιδιά έρχονται κάθε τόσο και μου λένε «κύριε είναι μαζεμένοι εκεί και καπνίζουν». Είναι ρουφιανιά αυτό; Οι άκαπνοι μικροί διεκδικούν να εφαρμόζεται αυτό που ισχύει. Θεωρώ την πράξη τους κάπου στην γκρίζα ζώνη μεταξύ καρφώματος και μη καρφώματος. Πολλές φορές έχω πει στους καπνιστές «καλά ρε δεν ντρέπεστε; έρχονται οι μικροί και κάνουν παράπονα», αλλά ποτέ δεν έχω αφήσει τον παραμικρό υπαινιγμό για το ποιοι είναι αυτοί οι μικροί.

  __________________________

  Σε άλλες πτυχές:

  Έχω να αναφέρω ότι τελευταία στο Ηράκλειο η απαγόρευση σε κλειστούς δημόσιους χώρους (εστιατόρια, καφενεία κλπ.) γενικά εφαρμόζεται. Περισσότερο από παλιότερα. Δεν ξέρω πότε ακριβώς έγινε η αλλαγή, δεν ξέρω αν είναι θέμα Κούλη ή τηλεφωνικής γραμμής ή τι τέλος πάντων. Έχουμε και καλό καιρό εδωπέρα γενικά, είναι πάντα εύκολο να κάτσεις στα τραπεζάκια έξω να καπνίσεις με την ψυχή σου.

  Σ’ ένα συγκεκριμένο καφενείο υπάρχει ένας χώρος καπνιστών που υποτίθεται ότι είναι ανοιχτός, δηλαδή πρώην αυλή, αλλά με υπόστεγα, ζελατίνες κλπ. τελικά είναι περίκλειστος. Είναι μικρός, χωράνε βία τρεις παρέες. Εκεί έχει καθιερωθεί, απ’ όσο έχω δει, όποιος θέλει να καπνίσει να ζητάει άδεια από τις άλλες παρέες. Και γενικά του τη δίνουν.

  Να σας πω κάτι; Άμα οι άνθρωποι είναι σε θέση να συνεννοηθούν ευγενικά μεταξύ τους, για λίγα λεπτά έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα δε θα χαλάσει ο κόσμος. Σ’ αυτή τη δήθεν αυλή μαζεύονται καπνιστές και μη καπνιστές εκ των οποίων κανένας δεν επιβάλλεται στους άλλους με το έτσι θέλω. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

  ___________________________

  Τέλος,. δεν εγκρίνω καθόλου τον σχηματισμό της λέξης «τσιγαρουφιάνοι». Στα ελληνικά έχουμε μια συμπάθεια προς την ετυμολογική διαφάνεια, και καμία αντιπάθεια προς τα πολυσύλλαβα. Τσιγαρορουφιάνοι – σάματις θα κουραστούμε; Δε λέμε «morphonology», κι αν το πούμε (μορφωνολογία, αντί μορφοφωνολογία) είναι χάλια. Αυτά είναι αναφομοίωτοι πιθηκισμοί συνηθειών από άλλες γλώσσες όπου ισχύουν άλλα ήθη. Όποιος λέει τσιγαρουφιάνοι, ας πάει να γιορτάσει και το Χαλοουίν.

 22. nikiplos said

  Καλημέρα…

  Στενοχωριέμαι, που ζω σε μια χώρα που ανάβει και κορώνει μια τόσο παράλογη συζήτηση για κάτι τόσο αυτονόητο. Ας μην μπω στα στερεότυπα τύπου «ο Έλλην…», ούτε και έχω σε κάποια εκτίμηση την πολιτική και πολιτειακή μας κουλτούρα, του συρμού είναι. Ούτε και ενδιαφέρει την ουσία πως ας πούμε για να έχω μια άποψη πρέπει ντε και καλά να υπήρξα καπνιστής. Θέλω να πω, πως είναι τόσο αυτονόητη και ορθολογική η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, δημόσιους και μη, που απλά στενοχωριέμαι που απαιτείται και να γίνει συζήτηση κι από πάνω…

  επιστημονικώς:
  ούτε «ψυχολογία», ούτε «συνήθεια» ούτε τίποτα. Το κάπνισμα είναι 100% οργανική χημική εξάρτηση με κανονικό στερητικό σύνδρομο που ακολουθεί και δυσχεραίνει τις προσπάθειες διακοπής του. ΝΙΚΟΤΙΝΗ την λένε την υπεύθυνη εθιστική ουσία

  αισθητικώς:
  Όταν πρωτοπήγα στο Παρίσι, ότι είχε αρχίσει η απαγόρευση του καπνίσματος. Κανείς δεν μπήκε στον παραλογισμό να αντιτάξει γελοία επιχειρήματα, ότι του στερούν την ελευθερία του και λοιπές αρλούμπες. Τα μαγαζιά έστησαν απέξω σόμπες, υπαίθρια καπνιστήρια και τέλος. Και οι Γάλλοι κι αν καπνίζουν σάν αράπηδες ίδια μ’ εμάς… Αυτό αμέσως ανέδειξε μιαν άλλη κουλτούρα κοινωνικότητας. Έξω στο καπνιστήριο γινόσουν μια παρέα ενιαία. Πεδίο δόξης για φλερτ, γνωριμία, συζήτηση κλπ. Προσωπικά τις καλύτερες γνωριμίες μου εκέι τις έκανα… Επέστρεψα στην ημεδαπή με τον αντικαπνιστικό νόμο του Γιωργάκη… Ήλπιζα πως κι εδώ θα δω τα ίδια… Αλλά αμ δε… Σε μια χώρα ακοινώνητων haters, τίποτε δεν έγινε…

  Είμαι ο μόνος που αισθάνομαι ως τελείως παράλογο και αντικοινωνικό την ίδρυση τεκέδων? Τότε να ιδρύσουμε και αληθινούς τεκέδες που κάποιοι να καπνίζουν χασίς, όπιο κλπ… Ας μην δίνω ιδέες, ο Νικοκύρης το εξήγησε καλύτερα…

  ΥΓ> Ως καπνιστής πίπας εδώ και 20 χρόνια – το τσιγάρο το έχω κόψει λόγω άσθματος – βίωνα ανέκαθεν τον ρατσισμό των καπνιστών τσιγάρου. Ποτέ δεν είχα ενδώσει όμως. «Σβήσε το βρωμοτσίγαρό σου, να σβήσω την πίπα μου». Πάντως είμαι αναφανδόν υπέρ της απαγόρευσης.

 23. Λάμπρος said

  Την άποψή μου την έχω πεί κι άλλες φορές, εφαρμογή του δημοκρατικότατου νόμου στο ακέραιο, πρώτα για την δημόσια υγεία και το δυσβάσταχτο κόστος νοσηλείας των καπνιστών και των παθητικών (άλλωστε ας μη γελιόμαστε, η αντικαπνιστική εκστρατεία ξεκίνησε γιατί μπαίνουν μέσα οι ασφαλιστικές των ΗΠΑ κι όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για την υγεία ) και κατά δεύτερο για να αντιμετωπιστεί η φασιστική νοοτροπία των καπνιστών που θεωρούν πως έχουν μόνο δικαιώματα και καμία υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
  Το τραγελαφικό, είναι να ακούς εξαρτημένους ναρκωμανείς να μιλούν για ελευθερία.😂

  Υ.Γ – Το ΚΚΕ γιατί δεν πήρε θέση; θεωρεί αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κοινωνικό θέμα ασήμαντο ή φοβήθηκε την οργή της αναρχοδεξιάς φασιστοχριστιανιάς που καπνίζει σαν φουγάρο όπου γουστάρει καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικού δικαίου;

 24. Γς said

  >βασισμένη πάνω στον εφήμερο νεολογισμό «Βαρουφιάνοι»

  https://caktos.blogspot.com/2015/05/blog-post_99.html

 25. B. said

  Τον καιρό που ζούσα στην Ολλανδία θυμάμαι ότι το κάπνισμα απαγορευόταν σε όλους τους δημόσιους χώρους (χωρίς παρασπονδίες, ακόμα και στα coffee-shop που μπορούσες να καπνίζεις χασις, αλλά όχι καπνό ή σε πάρτυ κατάληψης αναρχικών που πολύ πειθαρχημένα έβγαιναν έξω στη βροχή για να κάνουν τσιγάρο).

  Ωστόσο υπήρχαν -σπάνια- μπαρ που επιτρεπόταν το κάπνισμα, υπό την προϋπόθεση ότι ΔΕΝ υπήρχαν εργαζόμενοι, δηλαδή ο ιδιοκτήτης με δική του ευθύνη δήλωνε το χώρο ως χώρο καπνιστών, και ήταν ο μοναδικός που «δούλευε» εκεί μέσα.

  Θυμάμαι χαρακτηριστικά μπυραρία στην Ουτρέχτη που είχε ένας παππούς που απλώς καθόταν πίσω από τη μπάρα, έπαιρνε τα λεφτά, έβαζε τη μπύρα κι από κει και πέρα σελφ-σέρβις. Φυσικά τα ποτήρια στριμώνονταν στα τραπέζια, οι γόπες έκαναν λόφους στα τασάκια (αφού κανείς δεν καθάριζε) και επικρατούσε μια ατμόσφαιρα διάχυτης μπίχλας (χυμένες μπύρες, στάχτες, ένα ντουμάνι να αιωρείται, άθλια κατάσταση στις τουαλέτες) που δε σε προδιέθετε να κάτσεις. Πλην όμως επικρατούσε το αδιαχώρητο (εν πολλοίς από Έλληνες, να τα λέμε κι αυτά).

 26. ΚΩΣΤΑΣ said

  10α Ναι, δεν διάβασα παρακάτω και τώρα απογοητεύτηκα. Εγώ είδα και το ερωτηματικό, αλλά υποπτεύθηκα θα αφορά αυτούς τους ρουφιάνους που παίρνουν στο συγκεκριμένο τηλ νούμερο – δεν το γράφω, μην το κάνω και διαφήμιση – και καταγγέλλουν τον Πολάκη. Σιγά μην είστε αριστεροί, παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και συμφωνείτε με τον Κούλη! 😉

  Ένα μόνο θα σας πω εσάς τους αντικαπνιστές. Επί τόσα χρόνια δεν μπορέσατε να συντηρήσετε ούτε ένα αντικαπνιστικό μαγαζί! Τέτοιοι είστε και φαίνεστε 😂 😋 😏

 27. Παναγιώτης Κ. said

  Κτγμ. ο νόμος αν θα καταστρατηγηθεί ή όχι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους μαγαζάτορες. Αν μαθευτεί ότι έχουν πέσει πρόστιμα λόγω παράβασής του, τότε θα επιβάλουν την…ακαπνία στο μαγαζί τους.
  Να μη ξεχνάμε ότι αν τα πρόστιμα δε πληρωθούν, τότε θα βρεθείς στο δικαστήριο.
  Εν τω μεταξύ οι διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος βεβαιώνονται στο Δημόσιο Ταμείο. Πως να κινηθείς επαγγελματικά στο σύγχρονο κράτος αν δεν…τα έχεις καλά μαζί του;

 28. Γς said

  Κι ο ρουφιάνος τρία μέτρα κάτω από τη γη

 29. Πάνος με πεζά said

  Έχουν γεμίσει τα κανάλια κλάψα από τους επιχειρηματίες που «θα κλείσουν τα μαγαζιά τους…»
  Ο γνωστός ελληνικός πανικός, συνδυασμένος με την ανοησία…
  Δε μπορώ να καταλάβω ! Αν καπνίζει το 30%, και υποθέσουμε ότι έχει εξάρτηση από αυτό, δε θα συνεχίζει να καπνίζει, έστω και βγαίνοντας ανά δεκάλεπτο έξω;
  Κι αν ένα 70% έχει ξεγράψει, ουσιαστικά, αυτά τα μαγαζιά, και θα μπορούσε να είναι δυνητικά πελάτης από το 2009 που αρχίσαμε να σαχλαμαρίζουμε με τον περίφημο αυτό νόμο, έστω τώρα, αν ισχύσει, δεν είναι νέα πελατεία;
  Μόνο εγώ καταλαβαίνω πως, αν όλα πάνε καλά, σε λίγα χρόνια θα κλείνουν μόνο όσοι ΔΕΝ εφαρμόζουν τον Α.Ν.;
  Τα υπόλοιπα, περί της ρουφιανιάς, είναι απλώς ο τρόπος να κάνεις κάτι να περάσει σε αυτή τη χώρα. Ο βούρδουλας… Κατακριτέο, αλλά γίνεται αλλιώς; Μακάρι και να γίνεται !

  (P.S. : το Σάββατο που έρχεται, έχω Live σε Rock Club. Ακούω αισιόδοξα νέα για τους χώρους αυτούς, και μακάρι. Θα σας πω…)

 30. ΓΤ said

  Κατασκευές ημιμόνιμες ημινόμιμες

 31. nikiplos said

  23@ είναι με τον λα(γ)ό το κόμμα Λάμπρε! 🙂
  τον χαϊδεύει πάντοτε… μην σου πω τον θωπεύει ενίοτε…

 32. Σηλισάβ said

  Καλημέρα σε όλους. Φανταστείτε μια κοινωνία η οποία παίρνει έναν άνθρωπο, τον μεγαλώνει, τον σπουδάζει, επενδύει πάνω του, και όταν αυτό περάσει την ευαίσθητη ηλικία των σαράντα, παθαίνει έμφραγμα, ανακοπή ή καρκίνο. Η κοινωνία χάνει την επένδυσή της, ενώ και το κόστος νοσηλείας-θεραπείας κλπ, είναι υπέρογκο. Ένας μέσος κύκλος χημειοθεραπείας φτάνει τις τριάντα χιλιάδες ευρώ.
  Είναι προτιμότερο λοιπόν και οικονομικά συμφερότερο να πείσεις κάποιον να κόψει το τσιγάρο και να προστατέψεις τον παθητικό καπνιστή!
  Ο προηγούμενος νόμος άφηνε την αρμοδιότητα εφαρμογής του στους Δήμους. Μεγάλο φάουλ φυσικά, ποιός δήμαρχος -πλυν αυτόν των Τρικάλων, θα εφάρμοζε τον νόμο; θα είχε όλους τους καταστηματάρχες απέναντί του!
  Κρίμα που ο Συριζα δεν τον εφάρμοσε, από τη μια έχεις τη Δεξιά να εμφανίζεται ότι επιτέλους εφαρμόζει τον Νόμο, και από την άλλη έχεις την εικόνα των υπουργών του Σύριζα να καπνίζουν δημόσια (ακόμα και ο υπ. Υγείας!).
  Λεπτομέρεια: η καπνοαπαγόρευση δεν εφαρμόζεται στα Καζίνο της χώρας! Αυτά εξαιρούνται…

 33. Γς said

  29:

  >έχω Live σε Rock Club

  α για πες. Πιάνο;

 34. nikiplos said

  30@ άντε τώρα να τους πείσεις τους Ελληναράδες, πως οι Τούρκοι εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο εδώ και χρόνια… Επίσης σταματούν στις διαβάσεις πεζών… Θυμάμαι έντονα έναν ελληνάρα τουρίστος να λέει συνεχώς: «α δεν θυμίζει με τίποτε Τουρκία εδώ!» , ώσπου μια Τουρκάλα τον διέκοψε και σε άπταιστα ελληνικά του είπε: «Αμ ήρθες για πρώτη σου φορά στην Τουρκία κι έχεις και γνώμη? Τι περίμενες δηλαδή για την Τουρκία? Τι γνώμη είχες?» και αυτά στο Προκόπι, όχι σε τίποτε παράλιες ακτές ή στην πολυπολιτισμική Πόλη…

 35. Ανακάλυψαν μια νέα ήπειρο οι κυβερνώντες. Έφτιαξαν ένα νόμο που για να καθιερωθεί απαιτείται στρατολόγηση καταδοτών. ΝΤΡΟΠΗ.

 36. Λεύκιππος said

  Το έκοψα για πλάκα πριν 3 χρόνια και τελικα ήταν τόσο απλό και εύκολο. Και βέβαια δεν μου λείπει, ουτε με ενοχλεί όταν καπνιζουν οι διπλανοι. Απλά θερωρώ τον εαυτό μου έξυπνο που το έκοψα και παράλληλα βλάκα που το έκοψα μολις πριν τρια χρόνια, ενω θα μπορούσα να το κανω πολυ νωρίτερα, αλλά φοβομουν πως θα είναι η ζωη μου χωρις τσιγαρο. Προς τους καπνιστες του ιστολογιου.

 37. Πάνος με πεζά said

  @ 33 : Πιανο, με τη ροκ μπάντα Random Decision. Architecture, Ούλοφ Πάλμε, Ζωγράφου.

 38. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα, καλὴ βδομάδα, χρόνια πολλὰ σὲ Κατερίνες, Καῖτες, Κάτιες καὶ λοιπὲς ἑορτάζουσες – τοῦ ἱστολογίου καὶ μή.
  Καυτὸ τὸ σημερινὸ θέμα καὶ μᾶλλον θὰ ἐξάψει ἔτι περαιτέρω τὰ αἵματα. Ἐν πολλοῖς συμφωνῶ μὲ τὸ σκεπτικὸ τοῦ Νικοκύρη, ἂν καὶ εἶμαι ὑπὲρ τοῦ πάλαι ποτὲ συνθήματος «Ἀπαγορεύεται ἡ ἀπαγόρευση».
  Ὡς παλιὸς καπνιστής, σχεδὸν περιστασιακὸς 🙂 (βλ. εἰκόνες):

  https://pixabay.com/el/photos/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CF%8C-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-3927001/

  μπορῶ νὰ παραθέσω ἄπειρα παραδείγματα ἀπὸ προσπάθειες ἐπιβολῆς τῶν μὲν στοὺς δὲ ἔνθεν κἀκεῖθεν, προσπάθειες ποὺ ἀγγίζουν τὰ ὅρια τοῦ φασισμοῦ. Πάντως τὸ τσιγάρο τὸ ἔκοψα τὸ 2009 μετὰ ἀπὸ ἕνα στοίχημα (κατὰ βάσιν μὲ τὸν ἑαυτό μου) πρῶτον ὅτι μπορεῖ κανεὶς νὰ εἶναι πρώην καπνιστής, χωρὶς νὰ ξεσπᾶ σὲ ὑστερικὲς συμπεριφορὲς ἂν κάποιος ἄλλος καπνίσει λίγα μέτρα μακριά του (τὸ ἔχω βιώσει νὰ γίνεται ἀκόμα καὶ σὲ ἀνοιχτὸ χῶρο καὶ μὲ τὸ ἀεράκι νὰ φυσάει ἀντίθετα), καὶ δεύτερον ὅτι τὸ κόψιμο τοῦ τσιγάρου εἶναι σχετικὰ ἀνώδυνο ὡς πρὸς τὸ στερητικὸ σύνδρομο (ἡ σωματικὴ ἐκδήλωση κρατάει λιγότερο ἀπὸ τρεῖς-τέσσερις μέρες), ἀρκεῖ νὰ τὸ ἔχει ἀποφασίσει ὁ ἐθισμένος καπνιστής.

 39. loukretia50 said

  Και μόνο το γεγονός ότι από τους περισσότερους αντιμετωπίζονται συλλήβδην οι καπνιστές σαν άτομα που δε σέβονται κανέναν και τίποτε, είναι ανεύθυνοι και επιβάλλουν φασιστικά την επιλογή τους , δεν έχουν επίγνωση της βλακείας τους, άρα όχι μόνο δε χρειάζονται ειδικούς χώρους – όπως θάπρεπε – αλλά τους αξίζουν ρουφιανιές, με ενοχλεί, με προσβάλλει και δε βρίσκω νόημα στη συζήτηση.
  Προτάσεις ρεαλιστικές χρειάζονται και δε βλέπω να υπάρχουν.
  Όσο για την πρωτιά της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο…. Έχετε πάει κατά Μέση Ανατολή?
  Απλώς εκεί έχουν σοβαρότερα προβλήματα.
  Πρωτιά έχουμε και στα τροχαία – σιγά το θέμα όμως!

 40. Pedis said

  Δηλ. Νικοκύρη, χοντρά-χοντρά, είσαι υπέρ της απαγόρευσης της τσιαγαρίλας σε κλειστούς δημόσιους χώρους και της απελευθέρωσης της απαίσιας μυρωδιάς της χασισίλας και μαριχουανίλας σε ανοικτούς ελεύθερους χώρους … ή σε παρεξήγησα;

 41. Pedis said

  H απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους είναι ορθό μέτρο και πρέπει να εφαρμοστεί.

  Η δημιουργία καφετεριών και μπαρ σε στυλ κλαμπ με μέλη καπνιστές ή άλλους που δεν τους πειράζει η μπόχα και το πνίξιμο θα ήταν θεμιτή λύση για όσους αντιτίθενται.

  Εξηγούμαι: προσωπικά καπνίζω αλλά θέλω τον αέρα στον χώρο που κάνω τσιγάρο να είναι καθαρός ώστε να μπορώ να το απολαύσω.

 42. atheofobos said

  Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό διάβασα το σημερινό κείμενο σου,στο οποίο προσυπογράφω κάθε λέξη του!
  Βαρύς καπνιστής για χρόνια, κατάφερα εδώ και πολύ καιρό να απεξαρτηθώ από το τσιγάρο και από τότε προσπαθώ να ενημερώσω με διάφορα ποστ μου σχετικά με αυτή την αυτοκαταστροφική εξάρτηση.
  Έτσι κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει μερικά κείμενα, όπως τα παρακάτω :

  ΚΑΠΝΙΣΕ ΑΦΟΒΑ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2007/06/blog-post_02.html
  Σε αυτό γράφω για τον βαθμό εξάρτησης στο κάπνισμα συγκριτικά με τις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Το κάπνισμα είναι στο Νο 1!

  ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΧΑΘΗΚΕ……
  http://atheofobos2.blogspot.com/2008/01/blog-post_7808.html
  Αυτό είναι ένα ρέκβιεμ για τους δικούς μου που πέθαναν από το τσιγάρο στο οποίο δυστυχώς το λινκ με ολόκληρο το σχετικό κείμενο του Γιώργου Βότση, απόσπασμα του οποίου παραθέτω, δεν υπάρχει πλέον.

  ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΘΕΡΙΑΚΛΗΣ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2009/05/blog-post.html
  Σε αυτό υπάρχει η προσωπική μου εξιστόρηση πως απαλλάχτηκα από αυτόν τον δυνάστη.

  ΤΑ ΦΟΥΜΑΡΑ ΤΩΝ ΦΟΥΓΑΡΩΝ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2010/09/blog-post_19.html
  Εδώ διάφοροι επώνυμοι καπνιστές αναπτύσσουν τις απόψεις τους κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

  Τα επόμενα δύο ποστ είναι αφιέρωμα στην ιστορία των τσιγάρων και ελπίζω κάποτε να τα συμπληρώσω και με τις σημερινές μάρκες, όταν λόγω έλλειψης καπνιστών θα σταματήσουν να παράγονται!
  ΠΑΛΙΕΣ, ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2014/01/blog-post_5.html

  ΞΕΝΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΌ.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2016/02/blog-post_18.html

  Σχετικά με το τηλέφωνο καταγγελίας θα το χρησιμοποιήσω σε περίπτωση που καπνίζει κάποιος, ειδοποιήσω τον καταστηματάρχη γι΄αυτό και αυτός αδιαφορήσει ή αντιδράσει.

 43. Pedis said

  Ελπίζω κάποτε, αυτή τη φορά χάρη στην πρεμούρα να διαφυλάξουν τα κέρδη τους οι εταιρείες και να εφαρμοστεί ο νόμος περι δικαιωμάτων, να υπάρξουν από σπόντα δηλαδή, καφετέριες και εστιατόρια χωρίς μουσική, να μπορείς να πεις μια κουβέντα χωρίς να γκαρίζεις στον διπλανό σου.

 44. ΚΩΣΤΑΣ said

  Λοιπόν φίλοι μου μη καπνιστές και ένιοι σφόδρα αντικαπνιστές. Αναγνωρίζω ότι ο καπνιστής βλάπτει τον διπλανό του. Αποδέχομαι πλήρως τον νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους που ενδεχομένως ένα πολίτης είναι υποχρεωμένος σε κάποια στιγμή της ζωής του να τον επισκεφθεί. Η ένστασή μου αναφέρεται αποκλειστικά στα καφενεία, στις καφετέριες και στα μπαράκια που πας για ένα ποτό. Θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοια καπνιστών και μη. Εδώ ό,τι και να μου πείτε, δεν με πείθετε. Ισχύουν και προσυπογράφω απόλυτα αυτά που λέει και η loukretia στο #39.

 45. LandS said

  [Σ]τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να επιπλήξει τον Αλέξη Τσίπρα διότι έκανε ερώτηση για τα οικονομικά εγκλήματα αντι να ρωτήσει για τον αντικαπνιστικό νόμο -ξεχνώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφισε τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος

  Το 1979 η το 80 ο τότε Δήμαρχος της Κοκκινιάς Στέλιος Λογοθέτης είχε ζητήσει απο το Υπουργείο Υγείας χρήματα για τα δημοτικά ιατρεία. Στο φάκελο της ευγενικής επιστολής που του έλεγε ότι τον έχουν χεσμένο είχαν βάλει φυλλάδια της πρώτης, που θυμάμαι, διαφημιστικής εκστρατείας κατά του καπνίσματος με κρατικό χρήμα.

  Αν δεν είχαν γίνει τα τέρατα των τελευταίων δεκαετιών θα χαρακτήριζα το υπερβολικό κόστος της καμπάνιας εκείνης σκανδαλώδες.

 46. Γιώργος said

  Κύριο άρθρο: Σωστή προσέγγιση. Συμφωνώ σε όλο.
  Σημείο κλειδί ότι ο καπνιστής σε δημόσιο χώρο ΒΛΑΠΤΕΙ τον διπλανό του. Το λίγο ή πολύ δεν με αφορά. Δεν με ενδιαφέρει ρε φίλε αν θα πας να μου αποδείξεις (με μελέτες επιδοτούμενες από εταιρίες καπνού) ότι τελικά οι πιθανότητες καρκίνου ή άλλης ασθένειας δεν αυξάνονται στον παθητικό καπνιστή. Κατ΄ αρχήν θέλω ρε φίλε να μην βρωμάει ο αέρας που αναπνέω. Αυτό είναι βασικό και είναι δικαίωμά μου. Αν δεν είναι, τότε ούτε δικό σου είναι οπότε αν θέλω να «αεριστώ», σιγά μην τρέχω στην τουαλέτα. Εκεί που κάθομαι, δίπλα σου, θα αερίζομαι με θόρυθο! Και πες με αγενή.

  Έχω βρεθεί σε χώρους που μερικοί καπνιστές ήταν ακραία ενοχλητικοί. Του τύπου σε γράφω και στο δείχνω νεοελληνικά. Γιατί αυτός είμαι. Παρτάκιας. Ελπίζω τώρα με το 1142 να στρώσει το πράγμα.
  Τα περί ρουφιανιάς τα ακούω βερεσέ. Είναι τόση η ρουφιανιά όση και στην περίπτωση που δεις κάποιον ασυνείδητο να τραυματίζει πεζό, να εγκαταλείπει το θύμα του κι εσύ να μαρτυράς την πινακίδα του οχήματός του στην τροχαία.

 47. Δεν ξέρω αν οι περισσότεροι Ελληνες έχουν συνειδητοποιήσει σε τι είδους χώρα ζουν.
  Τι σημασία έχει ένας νόμος αν δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ΠΛΗΡΩΣ ;
  Για μένα καμία και καλύτερα να καταργηθεί. Γιατί η αυστηρότερη εφαρμογή του με τις αηδίες του 1142 (το ό,τι ανήκει στον Βαγγέλα μου άνοιξε τα μάτια γιατί εφευρέθηκε) θα οδηγήσει σταδιακά στους «δικούς μας» που πάντα εξαιρούνται από τους νόμους και θησαυρίζουν (στο σχόλιο 20 πνίγηκα στα γέλια)
  Η εφαρμογή των νόμων γίνεται από τα όργανα της τάξεως τα οποία σε μεγάλο ποσοστό έχουν και άλλα έσοδα εκτός από τον μισθό τους. Τα ίδια όργανα υπηρετούσαν και επί ΣυΡιζΑ, δεν έχει να κάνει με κόμματα.

  Οταν ήμουνα μικρός με είχε πιάσει ένας αστυφύλακας να παίζω φλιπεράκι σ’ ένα καφενείο και με πήγαινε για το τμήμα. Στα μισά του δρόμου μου είπε πως θα με άφηνε αν στο εξής πήγαινα στο φλιπεράκι που είχε το απέναντι καφενείο, συμπτωματικά ιδιοκτησίας του αδερφού του, Ετσι κι έγινε.

  Είναι αστείο να λέμε πως δεν θα υπάρξουν «απέναντι μαγαζιά» όταν φημολογείται αγρίως πως λίγο κάτω από την πλ. Αμερικής λειτουργεί κανονικό καζίνο για τους μυημένους, όπου μάλιστα δουλεύουνε στα ρεπά τους έμπειροι γκρουπιέρηδες από τα νόμιμα καζίνα !

  Δεν ξέρω αν περιφέρεται ακόμα στους δρόμους της Αθήνας το φορτηγο μεγάλης επιπλοποΐας, κατάλληλα διασκευασμένο σε μπαρμπουτιέρα όπως κάποια χρόνια πριν…

  Υπάρχει ζωή και αλλού, όχι μόνο στην οθόνη του κινητού.

 48. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 49. # 38, 42

  Εγώ το έκοψα το 2008 μαχαίρι ενώ κάπνιζα 3 με 4 πακέττα βαριά, Ασσος ιντερνάσιοναλ. Δυο μόνο πρακτικές συμβουλές σε όσους θελουν να το κόψουν ;

  Α. Μην πετάξεις το ανοιγμένο πακέττο και τον αναπτήρα γιατί είναι πιθανόν να πας να αγοράσεις σε στιγμές αδυναμίας. Αστο πάνω στο τραπέζι ώστε να είναι καθαρά δικό σου θέμα αν θα καπνίσεις ή όχι, δεν σου στέρησε τα τσιγάρα κάποιος, με τον εαυτό σου παλεύεις

  Β. Υποσχέσου στα παιδιά σου, στο άλλο μισό σου, στον καλύτερό σου φίλο, σε κάποιον τέλος πάντων πως δεν θα ξανακαπνίσεις, βοηθάει να το θυμάσαι σε στιγμές αδυναμίας. Πρακτικά δύσκολη είναι μόνο η πρώτη μέρα και τα συμπτώματα στέρησης είναι καθαρά ψυχολογικά, ο οργανισμός έχει αποθέματα νικοτίνης για πολλά-πολλά χρόνια

 50. Μανούσος said

  Καλή είναι η απαγόρευση, αλλά η υπερβολική αυστηρότητα ίσως δεν βοηθάει στις καταγγελίες και όχι ρουφιανιές.
  Dura lex sed lex.

  Επειδή το αείποτε εχθρικό προς τον πολίτη κράτος καταστρατηγεί δια των ανωτάτων εκπροσώπων του (του κράτους και όχι του λαού παρά τον θεσμό των εκλογών), εύλογο είναι κάθε προσπάθεια επιβολής του νόμου να λογίζεται ως φασισμός και κάθε καταγγελία ως ρουφιανιά.
  Στις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει χρυσή τομή, οπότε καλά καπνά…

  Ένας τρόπος επιβολής του νόμου θα ήταν η δημιουργία τεκέδων, ώστε να έχει κάθε άνθρωπος το δικαίωμα να πηγαίνει σε καπνιζόμενα ή μη καπνιζόμενα καταστήματα.
  Η γενική απαγόρευση για ιδεολογικούς λόγους αντιφιλελευθερισμού, ίσως να είναι αριστερή αλλά προς την Σταλινοτασκενδική εκδοχή της.
  Με αυξημένη φορολογία κλπ άλλα μέτρα θα μπορούσε να τηρηθεί ισοζύγιο καπνιζομένων και μη καπνιζομένων καταστημάτων.

  Μία ακόμη λύση θα ήταν ο ναργιλές με ενδεχόμενα υποκατάστατα του καπνού (αν υπάρχουν).

 51. Christos T said

  Καλησπέρα κύριε Σαραντάκο. Πολύ ευχάριστο το οτι τοποθετείστε ψύχραιμα, είναι κάπως δυσεύρετη η ψυχραιμία στη συγκεκριμένη κουβέντα. Οι αντιρρήσεις μου είναι οι εξής :

  – τα καταστήματα που επιτρέπεται να πουλούν αλκοόλ, φάρμακα κλπ είναι συγκεκριμένα και, φαντάζομαι, απαιτείται κάποια άδεια απο το κράτος. Δεν χρειάζεται κανένα αόρατο χέρι, επομένως, για να ρυθμίσει το πόσα και ποιά καταστήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καπνιστές.

  – ποτέ, και σε κανένα ζήτημα, δεν είναι επαρκές επιχείρημα το οτι κάτι είναι ουτοπικό και ανεφάρμοστο. Ειδικά στο ζήτημα του αντικαπνιστικού νόμου όμως, ενός νόμου δηλαδή που προσπαθεί (και συχνά καταφέρνει) να σταματήσει μια κοινωνική συνήθεια δεκαετιών, είναι κάπως ανούσιο να μιλάμε για ουτοπίες και εφαρμοσιμότητα αφού αυτό ακριβώς είναι που επιχειρεί να επιτύχει ο συγκεκριμένος νόμος. Πιστεύω οτι χρειάζεται λίγη περισσότερη εξήγηση στο γιατί κάτι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί απο την πλευρά αυτού που κάνει τον ισχυρισμό. Αναφέρομαι στα βαρέα και ανθυγιεινά του προσωπικού ενός καταστήματος που επιτρέπει το κάπνισμα.

  – αυτός ο συνδιασμός, των περιορισμένων αδειών λειτουργίας και των αναβαθμισμένων (σε σχέση με την παρούσα κατάσταση) παροχών προς τους εργαζόμενους, πιστεύω οτι μπορεί να λειτουργήσει ρυθμιστικά και, σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε και θα έπρεπε να δοκιμαστεί. Ελπίζω να είναι εύκολα κατανοητό, τουλάχιστον, το γιατί μπορεί κάποιος να δει με καχυποψία την άμεση απόρριψη μιας τέτοιας σκέψης.

  – ελπίζω επίσης να είναι σχετικά προφανές οτι ελάχιστοι αντικαπνιστές ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία των εργαζομένων στη διασκέδαση. Πιθανώς και κανείς.

  – κάτι άλλο που μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι η επιμονή στο επιχείρημα οτι παντού στην Ευρώπη ισχύει αντίστοιχος νόμος. Πέραν του οτι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν βλέπω πως μπορεί να σταθεί σαν επιχείρημα κάτι τέτοιο. Σε πολλά κράτη της Ευρώπης η παιδεία είναι εμπόρευμα, οπότε με την ίδια λογική θα έπρεπε να την ιδιωτικοποιήσουμε και στην Ελλάδα. Και για να πιάσω και κάποιον πιο συντηριτικό, γάμος και τεκνοθεσία απο ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Δεν αρκεί, ως επιχείρημα, οτι κάτι συμβαίνει κι αλλού. Θα φανταζόμουν οτι είναι σχετικά αυταπόδεικτο, ειδικά για τους αριστερούς.

  – προσωπικά ο αντικαπνιστικός νόμος δεν με επηρεάζει καθόλου, αφού δεν βγαίνω ιδιαίτερα και δεν καπνίζω εντός, με ή χωρίς νόμο. Επομένως δεν έχω κάτι να κερδίσω ή να χάσω απο το συγκεκριμένο νόμο. Αυτό που με προβληματίζει έντονα είναι η άνοδος του υγιεινισμού ως σύμπτωμα της ανόδου του αυταρχισμού. Η ιδέα της σωματικής υγείας ως κρατική (ή καταναλωτική) ιδεολογία δεν είναι καινούργια αλλά πάντα, μα πάντα, συνδέεται με τον αυταρχισμό. Κι αυτό θα έπρεπε, κατα τη γνώμη μου, να μην το προσπερνά ανέξοδα κανείς, ιδιαίτερα ένας αριστερός. Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν επιβάλεται σε κενό αέρος αλλά σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο βλέπω να λείπει εντελώς απο τις συζητήσεις που γίνονται για το συγκεκριμένο θέμα κι αυτό απο μόνο του είναι αιτία προβληματισμού.

  – θα ήθελα να προτείνω το βιβλίο «The Death of Humane Medicine and the Rise of Coercive Healthism» του Petr Skrabanek (όπως και το «Follies and Fallacies in Medicine»), είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Με τη σημείωση οτι είναι γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του 90 και, αναπόφευκτα, έχει γεράσει λίγο, δίνοντας πολύ μεγαλύτερο βάρος στο κράτος και πολύ λιγότερο στις επιχειρήσεις και στο πως αυτές ασκούν πολιτική και κοινωνική επιρροή.

 52. Spook said

  Τηλεφωνεί κάποιος στο 1142:
  – Ελάτε, καπνίζουν· που να σας τα λέω, ακόμη και μπάφους¹ καπνίζουν!
  – Μπάφους; Δεν είμαστε αρμόδιοι, πάρτε τη δίωξη.
  Τηλεφωνεί στη δίωξη:
  – Ελάτε, καπνίζουν…
  – Δεν είμαστε αρμόδιοι, πάρτε το 1142.
  – …μα ακούστε, καπνίζουν και μπάφους· που να σας τα λέω, θα πιάσουμε φωτιά!
  – Φωτιά; Να πάρετε την πυροσβεστική.
  – Να πάτε στο διάολο όλοι σας. Ούτε χαφιές δεν μπορεί να γίνει κανείς σ’ αυτή τη χώρα.

  ¹ μήπως θα πρέπει να δούμε και πως (νομίζω ξεκίνησε στον εικοστό πρώτο αιώνα) χρησιμοποιείται και το λήμμα μπάφος;

 53. Zveik said

  Η ρουφιανιά (χαφιεδισμός) δεν θα σταματήσει στην αποκάλυψη των παραβατών του νόμου για το κάπνισμα.Αύριο θα μας ζητήσουν να το κάνουμε και για άλλες περιπτώσεις και θα βρεθούν χρήσιμοι ηλίθιοι σαν και αυτούς που κάρφωσαν τα παιδιά που πήγαν να δουν το JOKER.Είναι κατά την άποψή μου αποτρόπαιο να συνηθίζουν οι πολίτες σε τέτοιες συμπεριφορές.Πράγματα που θα έπρεπε να κάνει ο ανύπαρκτος κρατικός μηχανισμός δεν είναι σωστό να μετακυλίονται στους πολίτες.Από εκεί και πέρα και εγώ κάποτε κάπνιζα και κάποτε ενοχλούσα τους διπλανούς μου αλλά το θέμα αντιμετωπίζεται υστερικά σαν να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνουμε.

 54. voulagx said

  #39: Τονιζω το σχολιο της Λου:
  Και μόνο το γεγονός ότι από τους περισσότερους αντιμετωπίζονται συλλήβδην οι καπνιστές σαν άτομα που δε σέβονται κανέναν και τίποτε, είναι ανεύθυνοι και επιβάλλουν φασιστικά την επιλογή τους , δεν έχουν επίγνωση της βλακείας τους, άρα όχι μόνο δε χρειάζονται ειδικούς χώρους – όπως θάπρεπε – αλλά τους αξίζουν ρουφιανιές, με ενοχλεί, με προσβάλλει και δε βρίσκω νόημα στη συζήτηση.

  #44 @ΚΩΣΤΑΣ: Δεν υπαρχουν παθητικοι καπνιστες, υπαρχουν αντιπαθητικοι αντικαπνιστες. 🙂

 55. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Αν και είναι πλήρες το άρθρο, μια προσπάθεια για ανάλυση στις συνιστώσες του θέματος:
  1. Υγεία: Φυσικά και το κάπνισμα βλάπτει, φυσικά πρέπει να απαγορευτεί από τους δημόσιους χώρους. Δεν είναι μόνο το παθητικό κάπνισμα, είναι και η ενόχληση, αλλά και η διάδοση της συνήθειας, άλλωστε αυτός είναι κι ο λόγος που δεν επιτρέπεται στις εκπομπές και ταινίες που απευθύνονται και σε νεανικό κοινό να καπνίζουν οι πρωταγωνιστές (έμαθα σχετικά πρόσφατα πως η αποφυγή της μίμησης είναι και ο λόγος που στην Αμερική απαγορεύεται η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ, και όσοι πίνουν, το κάνουν μέσα στη χαρτοσακούλα). Φυσικά και είναι οικονομικά τα κίνητρα (μείωση του κόστους ασφάλισης), αλλά τι σημασία έχει αν το αποτέλεσμα είναι θετικό;
  2. Επιβολή: «Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει». Ε, φτάνει με αυτό το παραμύθι. Ας κάνουμε αντίσταση για κάτι ωφέλιμο που μας στερούν, όχι για το δικαίωμα να κάνουμε τη ζωή των άλλων δύσκολη. Αλλιώς, ας αντισταθούμε και στην αντισεισμική σχεδίαση των κτιρίων, που ανεβάζει και το κόστος, και να βγάλουμε τα σίδερα από τις κολώνες. Για τον ΚΟΚ δε μπορώ να πω κάτι, εκεί η αντίσταση καλά κρατεί, οι κανόνες τηρούνται μόνο κατά τη διαδικασία εξέτασης για την έκδοση άδειας οδήγησης ή κατά τη διερεύνηση ατυχήματος, κατά τα λοιπά είναι απλώς συμβουλευτικό κείμενο…
  3. Ρουφιανιά: Για πόσο μπορούμε πια να χρεώνουμε στην Τουρκοκρατία, τη μεταπολεμική περίοδο και την επταετία αυτή τη ρετσινιά οποιουδήποτε καταγγέλει οτιδήποτε; Σήμερα πχ κάποιος είχε παρκάρει διαγώνια επάνω στη διασταύρωση, στην ακμή δηλαδή του πεζοδρομίου, σε ένα στενό δρόμο. Τι πρέπει να κάνω εγώ που θέλω να περνάω από εκεί με ασφάλεια, χωρίς να κάνω όπισθεν και μανούβρα με το αυτοκίνητο, χωρίς να φτάσω στα μισά του δρόμου πριν δω αυτόν που έρχεται από απέναντι, ή ως πεζόςπου πρέπει να γυρίσω πίσω μέχρι να βρω αρκετό χώρο ανάμεσα στα παρκαρισμένα; Να πάρω κλειδί και να του το χαράξω μπρος-πίσω, να του σπάσω τα τζάμια, να τον βρω και να τον πλακώσω (αν με παίρνει); Και πού θα τελειώσει αυτό;
  Δικαιολογημένη η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών (δεν έχω δει για χρόνια αστυνομικό να κόβει κλήσεις σε παρκαρισμένα, για κόκκινο, για παράβαση σε λεωφορειόδρομο κλπ), ενώ τα γραφεία είναι γεμάτα με λουφαδόρους. Εμείς όμως, όταν δεν υπάρχει ευπρόσωπος τρόπος αντίδρασης (δηλ να μιλήσει κανείς με τον παραβάτη), δεν έχουμε ευθύνη;
  Δικαιολογημένη και η κατακλείδα, δεν ήξερα πως από το τετραψήφιο θα μασήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία…

 56. Αναστό said

  Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές. 😛

  Κι αφού παρέθεσα το σοβαρότερο των επιχειρημάτων, να μοιραστώ και δυο προβληματισμούς.

  Κατ’ αρχάς, ναι, υπάρχει ζήτημα που έχει να κάνει με την όλο και περισσότερη πειθαρχία που απαιτείται από όλους μας προς τις επιλογές (ή τέλος πάντων τον δρόμο) της κύριας μάζας. Κάποτε καπνίζαμε στο γραφείο μας, στα αεροπλάνα, στα νοσοκομεία κ.λπ. Τώρα όλα αυτά μας ακούγονται ανήκουστα και βλέποντάς τα σε παλιές ταινίες ή σε αυτές που εκτυλίσσονται οι ιστορίες τους μερικές δεκαετίες «πίσω», παραξενευόμαστε. Επίσης, προ δεκαετιών τρώγαμε ό,τι να ‘ναι, όσο να ‘ναι, όποτε νά ‘ναι. Τώρα, στα δυτικά κράτη αλλά και σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Ελλάδας υπάρχει σαφής τάση προς την υγιεινή ζωή και διατροφή. Πόσο μακριά (πιθανολογικά) θεωρείτε ότι είναι η μέρα που θα μας πουν ότι αν είσαι παχύσαρκος, δεν δικαιούσαι το τάδε «προνόμιο» στον τάδε ασφαλιστικό φορέα είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό; Επίσης, μια χαρά μπορούν να βάλουν φόρους στα βλαβερά φαγητά, τα ζαχαρούχα, τα λιπαρά κ.λπ.

  Από την άλλη, οι ελεύθερες επιλογές του καθενός, δεν ισούνται με ελεύθερη αγορά. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν υπήρχε λύση για τον παθητικό καπνιστή, πίσω απ’ τον οποίο κρύβεται η επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων προσπάθεια εξευρωπαϊσμού μας, πέρα από τον ολοκληρωτικό εξοστρακισμό τού καπνιστή. Αυτός που σέβομαι πιο πολύ απ’ όλους είναι ο εργαζόμενος. Αυτός μπορεί να μην θέλει καθόλου να είναι εκεί αλλά εκτίθεται στις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου μου από ανάγκη. Άλλο ζήτημα, είναι τα μικρά παιδιά που ακολουθούν αναγκαστικά τις οικογένειές τους στις εξόδους. Γι’ αυτό και βγαίνω ούτως ή άλλως έξω να καπνίσω και πριν τους αντικαπνιστικούς νόμους. Αλλά θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια στον νόμο, για άδεια καπνίσματος σε μαγαζιά με ξεχωριστούς χώρους. Στα αεροδρόμια πχ μας επιτρέπουν να μαντρωθούμε σε γυάλες για να καπνίζουμε, γιατί να μην μπορούν να έχουν ένα ποσοστό του εμβαδού του χώρου εστίασης στο οποίο να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Αλλά «όχι, εκεί, θα ξεπαγιάζεις, θα πλευριτώνεσαι, βρέχεσαι χιονίζεσαι, μέχρι να το κόψεις».

  Πολύ αυταρχισμό βλέπω για το καλό μου και δεν μου αρέσει να πω την αλήθεια, ακόμη κι όταν επιβάλει αυτά που θεωρώ αυτονόητα και ήδη εφαρμόζω. Και όταν εφαρμόζεις κανόνες, καλό θα είναι να έχεις εξασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ κοινωνικής αποδοχής/συναίνεσης και δυνατότητας ρύθμισης από τους αρμόδιους φορείς. Φοβάμαι ότι στην Ελλάδα θα υπάρξουν πολλές αδικίες κι ανισορροπίες λόγω της μη ύπαρξης του σωστού μίγματος. Για να πω την αμαρτία μου, τη δουλειά τη βλέπω και λίγο «βρακί-λουλούδια».

 57. spiridione said

 58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  26 – «Ένα μόνο θα σας πω εσάς τους αντικαπνιστές. Επί τόσα χρόνια δεν μπορέσατε να συντηρήσετε ούτε ένα αντικαπνιστικό μαγαζί! Τέτοιοι είστε και φαίνεστε.»
  Κώστα, αφού πώ για πολλοστή φορά πως δεν είμαι αντικαπνιστής, δεν είναι έτσι όπως τα λές. Κατ΄αρχάς δεν υπάρχει τέτοιο μαγαζί, οπότε για μιά κοινωνική συνεύρεση, υποχρεωνόμαστε είτε να υποστούμε την κάπνα σας με όσα συνεπάγονται από αυτήν – δύσπνοια, τσούξιμο στα μάτια, βήχα, βρώμα που κολλάει στα ρούχα και στο σώμα, άρα επιπλέον έξοδα για καθαριστήριο αλλά και λουτρού μια και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε με την βρώμα της τσιγαρίλας επάνω μας όπως εσείς, και τέλος της υγείας – είτε να μείνουμε στο σπιτάκι μας το καθαρό από τσιγαρίλα, κάτι που έχω επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια για το 95% των περιπτώσεων εξόδου, άρα δεν ισχύει η «ερευνά σου». 🙂

  Να στο πώ διαφορετικά, πόσα μαγαζιά από τα υπάρχοντα, θα συντηρούνταν μόνο από καπνιστές; δηλαδή όσοι θα μπαίνουν μέσα, υποχρεωτικά θα καπνίζουν, να απαγορεύεται η είσοδος στους μη καπνιστές; Ας ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος και τότε θα καταλάβουν οι μαγαζάτορες μέχρι πού θα φτάσει η ……! 🙂

  Ρε φίλε, πέρα από τ΄αστεία, όταν βλέπεις γονείς να καπνίζουν δίπλα στα μωρά τους ή κρατώντας τα στην αγκαλιά δεν τρελαίνεσαι; ο ορισμός του φασισμού.

  31 – Mα εδώ δεν είναι με τον λαό, η συντριπτικά μεγάλη πλειονότητα (οι έρευνες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους κάτω των 15 -12 ετών, μάλλον δεν θεωρούνται κανονικοί άνθρωποι) δεν καπνίζει. Αυτό που μ΄ενοχλεί, είναι που δεν παίρνει θέση σ΄ένα τόσο καίριο κοινωνικό ζήτημα και δυστυχώς, δεν περίμενα να πάρει, κατά τ΄άλλα η ηγεσία του μιλάει για προοδευτικότητα.

 59. Σωτήρς said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά σε Κατίνες και Κατερίνες.

  ‘Εζησα τρια χρόνια σε υπερβόρεια πόλη όπου η θερμοκρασία έπιανε -30 το χειμώνα. Κανένα πρόβλημα δεν είχαν να βγουν έξω και να καπνίσουν. Επειδή είμαι και σε αναπαραγωγική ηλικία γιατί με τις έγκυες να κάνουμε εκδρομή με το αμάξι για να βρούμε καφετέρια άκαπνη ή γενικά ξεχνάμε την καφετέρια;
  Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ και τα βρίσκω κακομαθημενιές ενηλίκων σαν τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Συριζα τον Ν.Λούβρο του Booze που έφτιαξε και κίνημα καπνιστών (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.).

  Πάρτε και ένα βιδεάκι ρεπορτάζ του 1995 με την πεζοδρόμηση της Ερμού. Η συνέχεια ανά τους αιώνες της ελληνικής κλάψας. «Θα καταστραφούμε με την πεζοδρόμηση, πως θα περνάνε τα ταξί, τα αμάξια…«.

 60. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!
  Όπως το περίμενα, έχουμε πολλά σχόλια.

  25 Και στο Λουξεμβούργο έχουμε ένα τέτοιο μπαρ καπνιστών με σελφ σέρβις σε ξενοδοχείο. (Χωρίς μπίχλα πάντως)

  28 Και με τη Ντόρα υπάρχουν ανάλογες φωτογραφίες βέβαια

  29 Ναι, για πες μας

  32 Ξέχασα να γράψω (επικριτικά) γι αυτή την εξαίρεση

  39 Μήπως και από τους περισσότερους καπνιστές αντιμετωπίζονται σαν φασίστες όσοι διαμαρτύρονται για το κάπνισμα;

  41 Και οι εργαζόμενοι στα καπνιστικά μπαρ;

  51α Δηλαδή ζητάτε να είναι περιορισμένα τα καπνιστικά μαγαζιά; Με άδειες που θα κοστίζουν μια μικρή περιουσία; Όπως γίνεται σε κάποιες λίγες χώρες, δηλαδή. Αυτό βέβαια είναι άλλο πράγμα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των εργαζομένων.

  52 Ή στα τέλη του προηγούμενου; Υποχωρητικά από το μπαφιάζω, νομίζω.

 61. LandS said

  44 Θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοια καπνιστών και μη

  Μα έτσι ήταν μέχρι προχτές. Γιατί να νομοθετηθει κάτι ήδη νομοθετημενο;

  Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αν δεν θέλω να φάω η να πιώ τον καφέ η το ποτό μου εκεί που καπνίζουν ας πάω εκεί που δεν καπνίζουν. Έλα όμως που δεν υπάρχει αυτο το εκεί που δεν καπνίζουν. Ακόμα και στα μέρη που δεν επιτρεποταν κανανε τα στραβά μάτια.

  Έτσι λοιπόν αφού το δεν επιτρέπεται δεν δουλεύει, πάνε στο απαγορεύεται μπας και δουλέψει.

  Μα ακόμα και τοσα μετρα απο την αυλή η το υπαίθριο παρκινγκ του Νοσοκομείου η του Σχολείου; Απο την παιδική χαρά;

  Κάποια ρωμεικη μηχανή, εγώ δεν τη ξερω ούτε ο άλλος μου τη λέει, πάει ο Νομοθέτης να προλάβει.

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  39: Μα, Λου, προφανώς μιλάμε για κακομαθημένους και αντικοινωνικούς καπνιστές. Οι καπνιστές, που σέβονται τους άλλους και δεν περιμένουν καν τον νόμο για να κάνουν το αυτονόητο, εξαιρούνται από τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Γιατί, λοιπόν, προσβάλλεσαι; Δεν μπορώ να σε φανταστώ να ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, με τίποτα. Όσο για τα τροχαία, σαφώς δεν θα μειωθούν με την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά έτερον εκάτερον, έτσι δεν είναι; Μαγαζιά μόνο για καπνιστές θα μποούσαν να υπάρχουν, αλλά λυπάμαι πραγματικά τους ανθρώπους που θα δούλευαν σ’ αυτά. Τα περί Μέσης Ανατολής, ε, τώρα δεν είναι και προς μίμηση κάποιες συνήθειές τους. ☺

 63. Φώτης said

  Κε. Σαραντάκο χαίρομαι για το άρθρο σας.
  Κάποτε είχατε πει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι ανάλογα με το ποιος θα είναι υπέρ ή κατά, θα δείξει ποιος είναι γνήσιος φιλελεύθερος υποστηρικτής της ΝΔ και ποιος απλά αντι-συριζαίος. Εγώ προσωπικά που αντιπαθούσα/αντιπαθώ τον συριζα, είμαι υπερήφανος για τη Συμφωνιά, και επομένως πέρασα το τεστ σας.

  Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα του αντίθετου τεστ.
  Ο αντικαπνιστικός νόμος θα χωρίσει τους πραγματικά προοδευτικούς αριστερούς υποστηρικτές του συριζα από τους εμμονικούς αντιδεξιούς, μπαχαλόφιλους, «αριστεριστές», «αριστερούληδες» που λέει και ο Πορτοσάλτε κλπ.
  Με χαρά λοιπόν ανακαλύπτω ότι περάσατε και σεις το δικό μου αυτό τεστ. Μπράβο σας.

  Ανακαλύπτω όμως με απογοήτευση κε.Σαραντάκο ότι ΜΜΕ που στηρίζουν το Συριζα, δεν συμφωνούν και πολύ μαζί σας (διορθώστε με αν κάνω λάθος).
  Σας παραθέτω μερικά παραδείγματα όπου τα μέσα αυτά τάσσονται στην ουσία υπέρ του τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
  Μπορεί λοιπόν ο Σύριζα να ψήφισε υπέρ του νόμου όμως στην ουσία τον υποσκάπτει για μικροπολιτικά οφέλη. Ντροπή.

  https://www.koutipandoras.gr/article/ti-tha-meinei-na-doyme-otan-dialythei-o-kapnos-ton-kapnizonton
  (ένα ιδιαιτέρως εμετικό άρθρο)

  https://www.documentonews.gr/article/oeleis-polith-h-katadoth

  Εσείς πάντως με καλύψατε λίγο πολύ στην ανάλυσή σας. Έχω μόνο να προσθέσω τα εξής:

  1. Δεν είναι ρουφιανιά. Είναι κοινωνικό μας καθήκον, ως υπεύθυνοι πολίτες, να βοηθήσουμε στην επιτυχία μιας τόσο σημαντικής προσπάθειας.
  2. Όποιος δεν πειθεται με τα επιχείρηματα περί υγείας και σεβασμού στους διπλανούς ας πειστεί με το ακόλουθο επιχείρημα:
  Είναι νόμος και είμαστε πολίτες μια δημοκρατικής χώρας. Άρα οφείλουμε να τον υπακούμε. Δεν είμαστε ούτε κατσαπλιάδες ούτε πελάτες.
  3. Το παράδοξο είναι ότι στην Ελλάδα που έχει ζέστη και ήλιο, το να πας έξω να καπνίσεις είναι πολύ πιο εύκολο από ότι σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία που συνήθως βρέχει και κάνει κρύο.

 64. Νέο Kid said

  Αν αυτό που είπε ο Τζης περί «Βαγγέλα» πάει στο ότι το ρουφλάιν είναι κονομησιά Μαρινάκη , έχω να προσθέσω το διαχρονικά σοφό :

  Γαύροι ρουφιάνοι, γαμιεται το λιμάνι!

 65. EΦΗ - ΕΦΗ said

  42γ Αθεόφοβος
  Το κείμενο του Γιώργου Βότση, Δευτέρα 4 Μαΐου 2009,για το (αντι)κάπνισμα:
  …«Εθνική Συμμαχία κατά του Καπνίσματος»
  …Με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο», από 1ης Ιουλίου απαγορεύεται και στη χώρα μας το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και η πώληση τσιγάρων από και σε ανηλίκους.
  Τα απαγορευτικά μέτρα, που η παραβίασή τους επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα, ανέπτυξε ο καθηγητής Π. Μπεχράκης, ενώ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γ. Τούντας ανακοίνωσε τα ενθαρρυντικά δημοσκοπικά ευρήματα για την κοινωνική συναίνεση: με δείγμα 4.043 ενηλίκων, 62% των καπνιστών και 95% των μη καπνιστών τάσσονται υπέρ των απαγορεύσεων.
  …Στην εκδήλωση της περασμένης Τρίτης μίλησαν και δύο επιφανείς Αμερικανοί, με το πάθος και τη χειμαρρώδη απολυτότητα προτεστάντη πάστορος σε κοσμοσωτήρια θεϊκή αποστολή -λες και αναδύθηκαν από τις σελίδες της σπουδαίας μελέτης του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου, «ΗΟΜΟ AMERICANUS» (Καστανιώτης):
  * Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Γκρέγκορι Κόνολι, που υποστήριξε ότι με τα αντικαπνιστικά του μέτρα στη Μασαχουσέτη μειώθηκε κατά 50% το κάπνισμα. Και
  * Ο Πάτρικ Ρέινολντς, γόνος της γνωστής καπνοβιομηχανίας (Camel, Winston), που έχει κάνει σκοπό της ζωής του την αντικαπνιστική εκστρατεία ιδιαίτερα στα σχολεία, αφότου είδε τον πατέρα και τον θείο του να πεθαίνουν πρόωρα και βασανιστικά από το τσιγάρο.
  …Θα μπορούσα να συνεισφέρω στην εκστρατεία και με το προσωπικό μου παράδειγμα. Αλλά είναι κάκιστο. Δεν έβαλα μυαλό, καθυστερημένα έστω. Υστερα από 50 ολόκληρα χρόνια με δυο-τρία πακέτα καθημερινά, στο χειρουργείο (όπως, φευ, οι περισσότεροι) απέκτησα την αναγκαία για να το κόψεις επιθετική στάση κατά του καπνίσματος. Ενάμιση χρόνο τώρα χωρίς τζούρα, συνειδητοποιώ ότι δεν ήταν ιδιαίτερα βασανιστικό να το κόψω, ενώ το αποτέλεσμα είναι αυταποδείκτως θετικό: δεν ξυπνάς με το στόμα παπούτσι, ανασαίνεις πιο ελεύθερα και ξαναμαθαίνεις τι είναι γεύση και όσφρηση…

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=40603

 66. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  39 – Λού, στην τελευταία μας σύναξη πρίν την ψήφιση του νόμου, οι μη καπνίζοντες υπερβαίναμε το 70%, εσύ κι οι άλλοι καπνιστές βγαίνατε έξω να καπνίσετε χωρίς καν να μας ρωτήσετε αν μπορείτε να καπνίσετε μέσα, το θεωρήσατε αυτονόητο, δεδομένου όπως θα είδες ότι το μαγαζί δεν είχε περιθώριο για ξεχωριστό χώρο καπνιστών, (κάτι που συμβαίνει με το 99% των μαγαζιών αυτού του τύπου) τι ακριβώς σ΄ενοχλεί προσωπικά;
  Εγώ έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως το πρόβλημα των καπνιστών δεν είναι η απαγόρευση αλλά η κακή νοοτροπία τους που θεωρούν πως έχουν μόνο δικαιώματα κι όχι υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, δέσμιοι της εξάρτησής τους από το σκληρό και άκρως εθιστικό ναρκωτικό όπως είναι η νικοτίνη, κάτι που συνέβει με τις ευλογίες του κράτους προς μεγάλη χαρά των καπνοβιομηχανιών αλλά και του κρατικού κορβανά από την ληστρική φορολογία των τσιγάρων. Για να έχεις μια ιδέα, μέχρι 35 λεπτά στοιχίζει το ακριβότερο πακέτο τσιγάρων, τα υπόλοιπα είναι ο ληστρικός φόρος που πληρώνετε χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία, όπως κάνουν και τα πρεζόνια δηλαδή.
  Όπως και με τα περισσότερα προβλήματα σ΄αυτό τον χαζόκοσμο, το θέμα δεν είναι η ενημέρωση και η γνώση αλλά η επίγνωση του προβλήματος, συνήθως την αποκτούμε όταν είναι πλέον αργά.

 67. sarant said

  63 Σκεφτείτε όμως ότι τα συγκεκριμένα άρθρα μπορεί να γράφτηκαν από καπνιστές.

 68. Νέο Kid said

  64. Είναι γνωστό οτι οι δύο μεγαλύτεροι ρουφιάνοι εδώ μέσα, ο καπετάνιος (aka Βέηταλος) και ο γουσούς , είναι γαύροι. Τυχαίο? I don’t think so!…

 69. ΓιώργοςΜ said

  Μπορεί να τα έχω ξαναγράψει, αλλά είναι σχετικό και η επανάληψη μετράει:
  Το 1992 απαγορεύτηκε το κάπνισμα στα λεωφορεία, στη Σκωτία, όπου ήμουν φοιτητής. Υπήρξε μια περίοδος προσαρμογής μερικών εβδομάδων, αλλά αυτό ήταν όλο. Ήμουν πιο μικρός όταν απαγορεύτηκε στα αστικά και τα ΚΤΕΛ και δε θυμάμαι πόσο γρήγορη ήταν η προσαρμογή των θεριακλήδων, αλλά δε νομίζω πως κράτησε πολύ.
  Το 2007 βρέθηκα για λίγες μέρες στην Αγγλία, όπου μόλις είχε απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους στεγαζόμενους χώρους. Τότε κάπνιζα περιστασιακά, και περιμένοντας τον τρίτο της παρέας άναψα ένα τσιγάρο έξω από το σταθμό του τρένου. Οι αστυφύλακες που σε ήταν υπηρεσία απέναντι μας είδαν, και ήρθαν να μου κάνουν παρατήρηση: Βρισκόμουν κάτω από το στέγαστρο του σταθμού (υπήρχε, όπως είδα μετά, αντίστοιχη διαγράμμιση στο πεζοδρόμιο), και έπρεπε να κάνω ένα βήμα αριστερά, αλλιώς η κλήση ήταν, αν θυμάμαι σωστά, 100-200 λίρες. Μου χαρίστηκαν επειδή κατάλαβαν πως ήμουν ξένος, κι επειδή συμμορφώθηκα αμέσως. Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που βρέθηκα, ούτε συζήτηση για τσιγάρο: Υπήρχαν σταχτοδοχεία τοίχου στις προσόψεις των κτιρίων, όποιος ήθελε έβγαινε στην παγωνιά, έπαιρνε τη δόση του κι επέστρεφε.

  Σε όλες τις περιπτώσεις σοβαρών προσπαθειών όμως, η καμπάνια είναι γενικότερη: Υπήρχε έντονη διαφημιστική εκστρατεία, προώθηση των μεθόδων διακοπής του καπνίσματος, βοήθεια από τους οικογενειακούς γιατρούς με επιβράβευσή τους αν θυμάμαι σωστά για κάθε καπνιστή ασθενή τους που έκοβε το τσιγάρο. Σκέτα αστυνομικά μέτρα είναι απίθανο να αποδώσουν.
  Παρότι ήμουν πολύ μικρός, θυμάμαι την αντίστοιχη εκστρατεία του Δοξιάδη, τη δεκαετία του ’70, με εξαιρετική επιτυχία στη μείωση του καπνίσματος, με ελάχιστες ή καθόλου τιμωρητικές διατάξεις (δε θυμάμαι τουλάχιστον).
  Από όλα αυτά κρίνω πως μάλλον η τρέχουσα προσπάθεια είναι α) στάχτη στα μάτια β) εισπρακτική επιδρομή γ) μια (ακόμη) αρπαχτή για τον ιδιοκτήτη του τετραψήφιου.
  Ας δούμε τι θα γίνεται στα μαγαζιά σε 3-4 μήνες, μακάρι να κάνω λάθος

 70. Γιώργος said

  Στα περί τροχαίων και οδηγικών συμπεριφορών. Νομίζω μια από τα ίδια. Κι εκεί η παραβίαση του νόμου (ΚΟΚ) είναι δικαίωμα.
  Κατεβαίνω Χαροκόπου. Ακριβώς πριν το φανάρι, στη διασταύρωση με Θησέως, δεξιά διπλοπαρκαρισμένο ένα εμπορικό ΙΧ. Ξεφορτώνει. Το περνάω (από αριστερά) και σταματάω ακριβώς δίπλα του, πίσω από ένα ΙΧ που περίμενε στο κόκκινο. Σε λίγα δευτερόλεπτα έρχεται από πίσω μια μηχανή. Βλέπει ότι δεν μπορεί να περάσει (σφήνα) γιατί δεν χωράει και αρχίζει να με «στολίζει» και αυτός και ο συνεπιβάτης του ότι τον κλείνω. Ανάβοντας το πράσινο ξεκινώ και με προσπερνά μαρσάροντας από δεξιά σαν ( ; ) τρελός και φυσικά βρίζοντας. Απέναντι, στη γωνία τού πάρκου Χαροκόπου, μια γυναίκα, με καρότσι με παιδί σε αυτό, παραβιάζει το κόκκινο για τους πεζούς και προσπαθεί τρέχοντας να περάσει κάθετα τη Χαροκόπου. Η μηχανή που στα λίγα μέτρα είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα δεν έπεσε πάνω της κάνοντας τελευταία στιγμή ελιγμό.
  Σε οποιαδήποτε χώρα που δεν είναι τύπου μέση ανατολή και μάλλον χειρότερη και οι πολίτες έχουν ξεκαθαρίσει τι δεν είναι ρουφιανιά:
  το εμπορικό ΙΧ θα είχε φάει τουλάχιστον κλήση για διπλοπαρκάρισμα,
  ο μηχανάκιας θα είχε πάει αυτόφωρο για επικίνδυνη οδήγηση κλπ και
  η κυρία με το καρότσι θα έπρεπε να λογοδοτήσει για έκθεση σε κίνδυνο ανηλίκου.

 71. ΚΩΣΤΑΣ said

  58 – 61
  Λάμπρο και LandS, ό,τι είχα να πω, το είπα παραπάνω. Μόνο δύο διευκρινίσεις.

  Ως τώρα απαγορευόταν το κάπνισμα, απλά δεν υπήρχε ζήλος για την εφαρμογή του νόμου. Αν υπήρχε προσδοκία από τους μαγαζάτορες ότι θα τα κονομήσουν από τους μη καπνιστές, ήδη θα είχαν εφαρμόσει το νόμο από παλιότερα. Το ότι δεν υπήρχαν τέτοια μαγαζιά, βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα για το γιατί…

  Τα μαγαζιά απλά θα έχουν απέξω εμφανή σήμανση ότι είναι καπνιζόντων ή μη. Τίποτα παραπάνω και ο κάθε υποψήφιος πελάτης ας κάνει την επιλογή του.

 72. ΣΠ said

 73. LandS said

  63 Επειδή μυγιάστηκα. Πρώτον τα μέσα του Βαξεβάνη υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική, θέσεις και απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλονται όλες ή σωστά.
  Δεύτερον Και τα δυο άρθρα που παραθέτεις (έχουν τόσο κοινή στόχευση και ύφος που πρέπει να είναι του ίδιου) εκτός από το ότι εναντιώνονται στη ρουφιανιά είναι ΥΠΕΡ μιας άλλης κουλτούρας τόσο από το Κράτος όσο και από τους Πολίτες.

 74. ΓΤ said

  Ρουφιανεύοντας το παρελθόν μου, ήταν τα χρόνια που το μουστάκι μου έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες να φεγγρίσει. Ο πατέρας, πρωτοπόρος σε πολλά για την εποχή του, κάπνιζε, με δική του απόφαση, αποκλειστικά στην κουζίνα, κάτω από τον απορροφητήρα, έχοντας, το 1982, ήδη 32 χρόνια θητείας στη φούμα. «Στο στρατό το ξεκίνησα, βλαστέ μου, το ρημάδι». Το μάτι του είχε μυρίσει για τα καλά ότι η ενήβωσή μου θα περνούσε από τον σταθμό του τσιγάρου, μα, θέλοντας να με ασπιδώσει από εξωτερικούς κινδύνους, «αν θελήσεις να καπνίσεις, ποτέ μην πάρεις στο σχολείο ούτε από πουθενά αλλού να δοκιμάσεις, ποτέ από ξένο χέρι. Θα μου ζητήσεις, και, αφού σου μιλήσω γι’ αυτό, θα σου δώσω».

  Χορδότοξη η πεθυμιά, σαν ορμονοβολή, κι η πρώτη ρουφηξιά απ’ τα χρυσά Oscar μαζί με τον «σοφό» ολιγογράμματο δεν ξέρω πόσων ετών με έκανε. «[…] Αν σ’ τ’ αρνηθώ, θα πας να το βρεις αλλού. Δεν έχει νόημα. Πάρε χρήματα, να έχεις το δικό σου πακέτο. Σε όποιο φιλαράκι σού ζητάει, να του δίνεις. Από άλλον μην παίρνεις. Και εύχομαι πολύ γρήγορα να το σταματήσεις, και να μην καταντήσεις σαν εμένα». Έτσι κατευόδωσε τον σκύμνο του στις σαβάνες της ασύνορης περιέργειας. Αξέχαστες οι έτι παλαιότερες στούφες στα ξυλοβάγονα του ΗΣΑΠ («Απαγορεύεται το πτύειν», «Μη κύπτετε έξω», «Σκευοφόρος»), με τον καπνό σε… πυκνότητα κορμού σεκόγιας. Κι εκεί, καθώς είχα δρασκελίσει την Α’ Πολυτεχνείου, ξυπνώ και σκέφτομαι «είσαι πολύ μικρό για να με κουμαντάρεις», και τσαλακώνω αμετάκλητα το πακέτο.

  Ρουφιανεύοντας το παρόν μου, πέρασαν 33 χρόνια από τότε. Ξαναβλέποντας τον δεκατεσσάρη εαυτό μου του 1982 να καπνίζει, νομίζω ότι πρόκειται για γελοία εικόνα, δίχως αυτό να απαγορεύει να εξακολουθώ να είμαι γελοίος παρότι καθαροπλέμονος. Ω της παραδοξότητος, όλες οι γυναίκες της ζωής μου ήταν καπνίστριες. Ω της κολασμένης συμπτώσεως, δεν έγιναν μάνες, αλλά παρέμειναν ντουμάνες. Δεν απορρίπτεις τον άλλον επειδή καπνίζει. Στερφεύει ο πόθος όταν αρχίζουν τα κριτήρια επιλογής με κρωγμούς χωροφυλάκων. Να κοιτάμε το στήθος της, κι όχι αν έχει αναπτήρα. Αγαπάς, γδύνεσαι και δίνεσαι, όπως κι η άλλη ύπαρξη (γ)δίνεται στο τσιγάρο της. Στη συνουσία των χειλιών με το φίλτρο και στου καπνού την άμελξη λαγνοβοούν τα μάτια και σφαλούν οργασμικά στη μέθεξη της νικοτεμένης ψυχής.

  Με πελέκησε ο χρόνος, διαλύθηκε το σπιτικό μου μετά από δέκα χρόνια, μου λείπει ο καπνός της, το καβγαδάκι με τη φουμίτσα μου, ζω με τη θερμοφορούλα γάτα μου και της ψιθυρίζω πόσο μου λείπει η ορθόλοξη ματιά του Παπαγιώργη μέσα από τις καπνοτολύπες του, κι εκείνη χώνει τη περίεργη μυτούλα της στα γένια μου, σωστή γυναίκα, να με πάει και να με φέρνει τσιγαροβάγονο στο παρελθόν μου, τώρα που δεν μ’ ενδιαφέρει καν αν απέχω πολλά ή λίγα τσιγάρα δρόμο από τον θάνατο…

 75. nikiplos said

  Αγαπητέ κύριε Christo T,
  51@
  (ε) Το ΚΚΕ πρώτο και καλύτερο αντιτάχθηκε στη θέσπιση νόμων για το σύμφωνο συμβίωσης, υιοθεσίας κλπ… Δεν βλέπω τίποτε αυτονόητο εδώ, εκτός κι αν με τη λέξη αριστερός εξιδανικεύετε άλλα χαρακτηριστικά. Επίσης στα φοιτητικά μου χρόνια, θυμάμαι πολλούς ακροαριστερούς (κατά δήλωσίν τους) που και τις σχέσεις τους έδερναν, και το έπαιζαν μαχαλόμαγκες φθάνοντας όχι σπάνια στην μισανθρωπία σε συμπεριφορά και στον τέλειο αυταρχισμό όσον αφορά τα δημοκρατικά τους αισθήματα… No knews here…

  (β)(γ), είναι αστείο να επαφίεται κανείς στους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς όντας σε ένα κράτος που η ανομία είναι η κανονικότητα: 0 φορολογικοί έλεγχοι, 0 έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά τα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα, 0 έλεγχοι για τη μαύρη εργασία, 0 έλεγχοι για τριτοκοσμικά καθεστώτα εργασίας στα νησιά κλπ Κοινώς πρόκειται για ένα κουτσάλογο που κανείς δεν θα πόνταρε… Μας προτρέπετε να βάλουμε εκεί τα ρέστα μας… Ευχαριστώ δεν θα πάρω…

  (δ) Μεγάλο άλμα να χαρακτηρίζουμε ως «αντί» έναν άνθρωπο που δεν θέλει να τον μπαφιάζουμε με τον καπνό μας οι καπνιστές. Ο όρος «αντικαπνιστής» είναι ένα κατασκεύασμα, ένα μη νόημα…

  (ζ) Προσωπικά ο νόμος επηρεάζει πολλούς σαν και μένα, γιατί τις λίγες φορές που βγαίνω και βρίσκομαι με φίλους, θέλω να περνάω καλά και όχι να ξενυχτάω τα επόμενα δύο βράδυα από το βήχα, ούτε να σπεύδω στη συνέχεια σε παθολόγο να συνταγογραφήσω εισπνεόμενο.
  Στην ίδια αυτή παράγραφο, εισάγετε έναν αυταρχισμό ο οποίος δεν τεκμαίρεται από πουθενά. Όταν στα 90ς γράφαμε για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας, μας κοιτούσαν σαν τρελούς. Σήμερα ακόμη και τα πιο άθλια συνεργεία (μικροεπισκευαστών) οχημάτων, έχουν αναπαυτικές καρέκλες, έχουν ειδικούς χώρους για την απόθεση των αποβλήτων ορυκτέλαιων και των παλαιών μπαταριών. Οι σοβαροί επιχειρηματίες έδωσαν στους υπαλλήλους τους ζώνες κήλης, έδωσαν safeties στα εργοτάξια κράνη, αναρτήρες κλπ, έδωσαν γάντια και μάσκα στις κομμώτριες κα. Το ότι η σωματική υγεία συνδέεται με τον αυταρχισμό του κράτους ή κάποιο ύποπτο συνωμοσιολογικό σενάριο, αδυνατώ να το κατανοήσω…

  Φιλικά πάντα.

 76. LandS said

  69 Γιώργο η εκστρατεία του Δοξιάδη, τέλη δεκαετίας 70, είχε ισχνά και βραχυχρόνια αποτελέσματα. Πεταμένα λεφτά. Εγκαταλείφθηκε πριν τις εκλογές του 81.
  Απολύτως συμφωνώ με το να υπάρχει ενθάρρυνση και ενημέρωση, αλλά όμως ο μπάτσος δεν είναι μπόμπης, όχι μόνο στη νοοτροπία «επιδιώκω να βάλω πρόστιμο αντί να κάνω συστάσεις», αλλά και στο ότι χρειάζεται η Υπηρεσία του μπάτσου να έχει καταγραμμένη τη καταγγελία ώστε να υπάρχει έλεγχος στο αν ανταποκρίθηκε και όχι πήγε παρακάτω να κάνει τσιγάρο. Τα ξέρουμε από τη τροχαία. Παρκάρω πολλές φορές παράνομα στο σταθμο του μετρό στον Άλιμο. Τα τελευταία δέκα χρόνια με έγραψαν δυο φορές. Στο Λονδίνο, πριν 45 χρόνια, πέρναγε η κοπελιά κάθε 20 λεπτά, και αν είχες περάσει την ώρα του παρκόμετρου φόρτωνε το παρμπρίζ με κλήσεις.

 77. nikiplos said

  74@ Ορέ συ ΓΤ, ένα χρόνο μεγαλύτερος από μένα είσαι! Γιατί τέτοια παραίτηση? Κάτσε και γράφε! Και φτιάξε και τη ζωή σου! Άντε μπράβο… Ένας μπαρμπα-παππούς μου, ξεκίνησε να κάνει οικογένεια στα 55, και μια χαρά οικογένεια έφτιαξε… Όλες οι σχέσεις, όλα τα σπίτια διαλύονται, ίσως γιατί οι … βεβαιότητές μας ποτέ δεν συνυπολογίζουν την εγγενή αβεβαιότητά τους.

 78. ΣΠ said

  Όχι τυχαία, η Ελλάδα και η Σερβία είναι (ενδεχομένως μαζί με τη Ρουμανία) οι χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αποτυχία εφαρμογής μέτρων περιορισμού του καπνίσματος.

  Η Σερβία δεν έχει ακριβώς αποτύχει να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού του καπνίσματος. Απλώς εφαρμόζει ημίμετρα. Τα εστιατόρια, καφετέριες κλπ. πρέπει να δηλώσουν αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα. Σ’ αυτά που επιτρέπεται το κάπνισμα υπάρχει υποχρεωτικά και χώρος μη καπνιζόντων. Το κακό είναι ότι πολύ συχνά οι δύο χώροι επικοινωνούν, οπότε οι μη καπνίζοντες δεν προστατεύονται 100% από το καπνό. Πάντως είναι καλύτερα από τα εστιατόρια-ντουμάνια της Ελλάδας. Στην Κροατία τα πράγματα είναι καλύτερα αφού οι χώροι χωρίζονται με τζάμι.

 79. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  74 Μωρέ μπράβο…Άλλος ένας που ξεκίνησε στα 14 με τα πατρικά χρυσά Όσκαρ (το δικό μου κρυφά βουτηγμένο, κι ακόμα καπνίζω).

  Προφανώς οφείλουν οι δημόσιοι χώροι να είναι καθαροί από τον καπνό που ενοχλεί και βλάπτει. Το γεγονός όμως ότι δεν προβλέπονται μαγαζιά καπνιστών προς καταστολή και μόνο με πάει. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν αποφασιστεί ότι και η ζάχαρη είναι βλαπτική, έστω και αποκλειστικά για τον χρήστη, ο οποίος επιβαρύνει το σύστημα υγείας ως παχύσαρκος διαβητικός. Αν θυμάμαι καλά, τέτοιου είδους αμερικανιές υπάρχουν ήδη εκείθεν του Ατλαντικού…

 80. atheofobos said

  65
  Δυστυχώς δεν είναι αυτό το άρθρο του Βότση και είναι εμφανές από το απόσπασμα του που έχω παραθέσει που δεν υπάρχει σε αυτό.
  Το απόσπασμα από το κείμενο του που έχω δημοσιεύσει λέει:
  Αρειμάνιοι καπνιστές οι αγαπημένοι φίλοι (ο Δήμος, ο Δημήτρης, ο Στρατής, ο Αντώνης, ο Σωτήρης…) αλλά και ο πατέρας μου και τ’ αδέλφια του, που έφυγαν πρόωρα. Αναγκάστηκαν να κόψουν το κάπνισμα, όταν πια ήταν πολύ αργά κι ανώφελο. Και τραγικό. Αφού, ανήμποροι πια, ανακάλυπταν πόσες άλλες απολαύσεις, με πρώτη την ίδια τη ζωή, είχαν θυσιάσει για την απόλαυση του καπνού. Ασύμφορη τράμπα…
  (Ο Δήμος που αναφέρει ήταν ο Δήμος Μαυρομάτης ,ένας δημοσιογράφος σπάνιας αξίας και ήθους, που η συμβουλή που είχε δώσει σε μία δύσκολη στιγμή στην γυναίκα μου την βοήθησε στο να σπουδάσει)

 81. Pedis said

  # 60 – Νικ. 41 Και οι εργαζόμενοι στα καπνιστικά μπαρ;

  Ε, καλά τώρα …

  Αυτό είναι το λιγότερο, αν δεν είναι και οι ίδιοι μέλη του κλαμπ των καπνιστών, μπροστά στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εστίαση (ωράρια, αρμοδιότητες, αργίες, απολάβες, συμβόλαια εργασίας αν και όπου υπάρχουν κοκ).

 82. Divolos said

  Συμφωνώ απόλυτα με τον νικοκύρη. Ο αντικαπνιστικός είναι το μόνο πράγμα στο οποίο θεωρώ ότι σωστά έπραξε η κυβέρνηση (με εξαίρεση βέβαια το γεγονός πως έδωσε το 1142 στον Μαρινάκη, αλλά τα χούγια δεν κόβονται). Να δούμε κιόλας αν στην πράξη το εφαρμόσει και δεν το πάρει πίσω, σε περίπτωση που δει ότι έχει πολιτικό κόστος. Τους έχω ικανούς. Λυπάμαι που ο Σύριζα στα 4,5 χρόνια δεν εφάρμοσε τον νόμο και δεν πήρε μέτρα εναντίων των τροχαίων ατυχημάτων. Θα ήταν κατά την γνώμη μου δύο ανέξοδες, αλλά πολύ σημαντικές, νίκες, σε σχέση με τα τεράστια άλλα προβλήματα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τα κατάφερε, αλλά με μεγάλο κόστος (προσφυγικό, Πρέσπες, οικονομία κλπ.).

  Για την ιστορία: 15 περίπου χρόνια πριν, στον μεγάλο ενιαίο χώρο γραφείων που δούλευα (κι ακόμη δουλεύω), απαγορεύτηκε το κάπνισμα, ίσως λόγω κάποιου νόμου ή ύστερα από απόφαση της εταιρίας, δεν θυμάμαι τι από τα δύο. Τότε δουλεύαμε περίπου 25 άτομα. Από αυτά τα 11 καπνίζαμε, οι 7 τουλάχιστον από ένα πακέτο μόνο μέσα στο οκτάωρο, οι άλλοι λιγότερο. Δεν μπορούσαμε να μην συμμορφωθούμε καθώς η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να τηρηθεί η απαγόρευση. Μέσα σε 5-6 χρόνια από τους 11 καπνιστές ένας πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα (αφού πρώτα είχε βγει στην σύνταξη), ενός του το έκοψε ο γιατρός μετά από κάποια εγχείρηση, ένας παρέμεινε (και παραμένει ακόμη και σήμερα) καπνιστής και οι υπόλοιποι 8 το κόψαμε, άλλος λίγο νωρίτερα άλλος λίγο αργότερα. Είμαι σίγουρος ότι η απαγόρευση μας βοήθησε στο να απεξαρτηθούμε σε μεγάλο βαθμό από την νικοτίνη και έκανε το κόψιμο πολύ πιο εύκολο. Αν και τότε με είχε πειράξει, σήμερα θεωρώ ότι η απαγόρευση ήταν πολύ σωστή. Ειδικά όταν σκέφτομαι πως μαζί με εμάς τους 11 καπνιστές δούλευαν δίπλα μας κι άλλοι 14 μη καπνιστές.

  Για το μέλλον: Πριν πολλά πολλά χρόνια που ήμουνα μικρούλης θυμάμαι συγγενείς να έρχονται στο πατρικό μου σπίτι επίσκεψη. Συνοδεία ελληνικού καφέ ή τσίπουρου, ο πυκνός καπνός από τα Καρέλια άφιλτρο, τα Δελφοί ή τα «22» κάνοντας αρχικά διάφορες δίνες και σχεδιάκια ανέβαινε βιαστικά προς τα πάνω, γέμιζε ασφυκτικά το πάνω μέρος του δωματίου και μετά κατέβαινε σιγά σιγά δημιουργώντας ένα τόσο πυκνό σύννεφο καπνού που σχεδόν το έκοβες με το μαχαίρι και το οποίο διαχωρίζονταν από το υπόλοιπο αέρα στο ύψος μου περίπου. Τώρα οι δικοί μας φίλοι που έρχονται για επίσκεψη, ακόμη και οι πιο θεριακλήδες δεν ρωτούν καν αν μπορούν να καπνίσουν στο σπίτι (όπου υπάρχουν και παιδιά βεβαίως). Απλά βγαίνουν στο μπαλκόνι, είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι, καπνίζουν το τσιγαράκι τους και ξαναμπαίνουν μέσα, για να συνεχίσουν το εσπρεσάκι ή το ουισκάκι του. Σίγουρα δεν είναι οι ίδιες εποχές. Δεν ξέρω τι άλλο θα βγει. Υπερτμιστές; ηλεκτρονική κοκαΐνη; χασίσι σε αυτοκόλλητη ταινία; χάπια νικοτίνης; πάντως το τσιγάρο όπως το ξέρουμε νομίζω ότι είναι ένα ξεπερασμένο παλαιομοδίτικο προϊόν και χωρίς την διαφήμιση και το λάιφ-στάιλ σε λίγες δεκαετίες απλά δεν θα υπάρχει. Οι νέοι του μέλλοντος θα το βλέπουν μόνο σε κάποιες ταινίες και ίσως σε κάποια απομακρυσμένα χωριά να το καπνίζουν κάποιοι παππούδες.

 83. Pedis said

  Ακόμη και στη Γερμανία (προσωπική εμπειρία από Βερολίνο σχετικά πρόσφατη), όπου υπάρχει ιδιαίτερη κλίση στην τήρηση τετοιου είδους νόμων, βρίσκεις μαγαζιά και μάλιστα με μικρών διαστάσεων χώρους όπου μπορείς να καπνίσεις.

 84. spiridione said

  32. 60. Τα καζίνα δεν εξαιρούνται. Εκδόθηκε πρόσφατα και απόφαση του Στε.
  Μια απορία μου είναι για το ποιοι θεωρούνται εξωτερικοί χώροι καταστημάτων (που επιτρέπεται το κάπνισμα). Χώρος που είναι περιμετρικά ανοιχτός αλλά είναι στεγασμένος είναι εξωτερικός ή εσωτερικός;

 85. Pedis said

  Ένας καλός οιωνός για την εφαρμογή του μέτρου θα είναι η τήρηση της εφαρμογής του στα αστυνομικά τμήματα.

  Kαι στα νοσοκομεία, λ.χ. στα γραφεία των γιατρών.

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  82: Δυστυχώς, πολλά δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να τα κάνει ανέξοδα. Φταίει αυτή η καταραμένη αριστερή σύγχυση ανάμεσα στην επιβολή του νόμου και στην μπατσοκαταστολή. Ο Πανούσης που ψέλλισε κάποια εύλογα, κάποια αυτονόητα περί ευνομίας, πήρε πόδι ύστερα από απαίτηση των πολύ αριστερών συνιστωσών.

 87. Pedis said

 88. ΣΠ said

  Αν σε καταγγείλω επειδή καπνίζεις παράνομα, δεν είμαι ρουφιάνος

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για μια ακόμη φορά καταφαίνεται πως δε μπορεί να γίνει ψύχραιμη συζήτηση με καπνιστές.
  Ως παθούσα από παθητικό κάπνισμα, απλώς σιωπώ. Δε διανοείστε ,σεις οι καπνιστές, πόσο πρόβλημα μπορεί να δημιουργείτε. Δεν είναι υστερία-τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά. Δε θα τηλεφωνήσω ποτέ ούτε στο τετραψήφιο, ούτε σε κανένα άλλο για να καταγείλω.Το σύστημα είναι πιο αρτηριοσκληρωτικό από τους καπνιστές. Δεν το καταδέχομαι. Υποφέρω, δεν τολμώ/ δεν το αντέχει η λογική μου, να λέω (κάθε φορά) «όχι μην καπνίσεις, με πειράζει στ΄αλήθεια» ούτε στην παρέα, ούτε καλά καλά στον ταξιτζή που μπαίνω και πνίγομαι από την εγκλωβισμένη τσιγαρομυρωδιά, πάω να βγω κι αυτός ορκίζεται ότι μα δεν κάπνισε κι επιμένει νευριάζει και σιχτιρίζει μισοβρίζοντας , επειδή τον κάλεσα μέσω εταιρείας. Ούτε στο γιατρό που μετά την επέμβαση (κι ένα τρελάδικο πράγματι με σούρτα φέρτα με τους άλλους αθενείς στην αναμονή), πάμε στο γραφείο του κλείνει την πόρτα, ανοίγει ένα πλαϊνό παραθυράκι και λέει, «να κάνω ένα τσιγάρο γιατί έσκασα».Ίσα που(πικρο) χαμογέλασα και βιάστηκα να τον πληρώσω (εκούσιο «φακελάκι») και να φύγω πριν με πιάσει βήχας και φανούν δάκρυα απόγνωσης.
  ΔΕ ΘΕΛΩ να επικαλούμαι το πρόβλημά μου!
  Ακόμη και η ερώτηση «μπορώ να καπνίσω» με πληγώνει πια.
  (Γι΄αυτο «βαδίζω μοναχός, γι΄αυτό πηγαίνω μόνος»).
  Και δεν είχα και κανέναν μέγα έρωτα-τσιγαρούμπα να με απαλαίνει η ανάμνηση… (Ζήλεψα λίγο το θρήνο σου ΓΤ σχ.34 ).
  Ως και το πρώτο μου φιλί ήταν αηδία γιατί ήταν καπνιστής 🙂 . Ενα πικρό σάλιο με απαίσια τσιγαρίλα…
  Καταλαβαίνω το πάθος σας ω θεριακλήδες και το ασικλίκι σας να αψηφάτε τα ιατρικά ενδεχόμενα (σιγά μην είμαστε πρότυπα υγειηνής ζωής όλοι μας) αλλά τον άκρατο δικαιωματισμό σας για τη φούμα σας, που καταλήγει άθελα σε απονιά/περιφρόνηση για τους υπόλοιπους, δεν καταλαβαίνω.
  Σας αγαπώ κι ας καπνίζετε αλλά παρέα δε σας κάνω 🙂 .

 90. Γιάννης Ιατρού said

  29, 33, 37: τι; μόνο στο 1142 θα ρουφιανέυουμε; 🙂

 91. Pedis said

  # 88 – Πώς δουλεύει η τηλ. ειδοποίηση; Έχει ληφθεί φροντίδα για την άμεση δράση της αστυνομίας στο χώρο; Φανταζομαι ότι αν δεν πιαστεί κάποιος επ’ αυτοφόρω να καπνίζει δεν συνιστάται αδίκημα, εκτός αν υπάρχουν τσιγαριλάμετρα.

  Δεν χρειάζεται τέτοιου είδους μέτρο όπου ο καθένας μπορει να καταγγείλει τον άλλον επειδή του … κάπνισε.

  Η τήρηση του μέτρου είνα απλή:

  1ον Αστυνομικά όργανα ή υπάλληλοι του Υπουργείου να κάνουν ελέγχους και να ρημάζουν στο πρόστιμο τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου χώρου για την τήρηση του μέτρου καθως και τον καπνιστή.

  2ον Αν είναι κάποιος να καλέσει την υπεύθυνη αρχή να είναι ο υπεύθυνος του χώρου.

  3ον Τα πρόστιμα να πηγαίνουν όχι στους μπάτσους για την αγορα εξοπλισμού αλλά στα νοσοκομεία και στα ιατρεία του ικα. Γενικά, να αποφεύγονται οι μαλακίες οι κικίλιες και να δοθεί σημασία στους στοιχειώδεις κανόνες αλληλοσεβασμού.

  4ον Δυνατότητα λειτουργείας κλειστών χώρων εστίασης για καπνιστές ή μη με δική τους ευθύνη.

  5ον Κουβούκλια καπνιστών σε κάθε μεγάλο δημόσιο χώρο ώστε ο καπνιστής να μην έχει δικαιολογία που αν τον πιάσουν να παρανομεί θα τον σκίσουν στο πρόστιμο (ίσαμε με πέντε πακέτα τσιγάρα που κάνουν ένα σημαντικό κλάσμα του μέσου μισθού του έλληνα ψηφοφόρου του οποίου ο τραχηλος ζυγό δεν υπομένει).

 92. Christos T said

  Nikiplos : έχετε δίκιο, το να είναι κάποιος αριστερός δεν εξασφαλίζει κάτι στο συγκεκριμένο ζήτημα και, γενικά, είναι ένας όρος που απο μόνος του έτσι κι αλλιώς δεν λέει πάρα πολλά καθώς χωράει απο σοσιαλδημοκράτες μέχρι σταλινικούς, μέχρι αντιεξουσιαστές. Θεωρητικά, πάντως, όλες αυτές οι κατηγορίες λογικά ενδιαφέρονται παραπάνω για τα εργασιακά δικαιώματα ενός σερβιτόρου, βάση πολιτικής τοποθέτησης. Για τη σύνδεση αυταρχισμού και υγιεινισμού προφανώς ο όρος αριστερός είναι απολύτως ανεπαρκής

  Όσον αφορά την προτροπή που λέτε οτι δεν θα πάρετε, μα μιλάμε για ένα νόμο του κράτους, προφανώς η κουβέντα γίνεται με την υπόθεση εργασίας (σωστή ή λανθασμένη, δεν έχει σημασία) οτι το κράτος μπορεί να επιβάλει το νόμο του. Αν δεν δεχτούμε αυτή την υπόθεση εργασίας δεν βλέπω πως θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει η συμμετοχή στη συγκεκριμένη κουβέντα. Ασχέτως αν, προφανώς, έχετε δίκιο στην παρατήρηση σας.

  Όσον αφορά τον όρο αντικαπνιστής, δεν μπορώ να συμφωνήσω αλλά υποψιάζομαι πως έχετε ήδη αποφασίσει και δεν θα μπορέσω να σας πείσω. Και δεν πιστεύω και οτι χρειάζεται, νομίζω οτι είναι γενικά κατανοητό τι σημαίνει ο όρος αντικαπνιστής.

  Ο αυταρχισμός του υγιεινισμού που περιγράφω τεκμαίρεται ιστορικά, παρέθεσα ένα βιβλίο που μπορείτε να κοιτάξετε αλλά σας παροτρύνω να αναζητήσετε πληροφορίες για την ιδέα της αυτοδιάθεσης του σώματος στη ναζιστική Γερμανία, συγκεκριμένες περιόδους της Σοβιετικής Ένωσης κλπ.

  Σας παραθέτω ακόμα δύο πηγές, όχι για να προσθέσω κάποια βαρύτητα στην τοποθέτηση μου αλλά σε περίπτωση που θέλετε να της χρησιμοποιήσετε σαν σημείο εκκίνησης για να ελέγξετε αν όντως ο ισχυρισμός μου δεν τεκμαίρεται απο πουθενά :

  http://www.sirc.org/publik/bad_habits.shtml
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC535959/

  Και φυσικά δεν έχει καμμία απολύτως σχέση ο αντικαπνιστικός νόμος με τα εργατικά δικαιώματα. Ούτε καν οι εμπνευστές του δεν προβάλουν κάποιον τέτοιο ισχυρισμό. Αν, ωστόσο, θεωρείτε οτι ούτε τα βαρέα και ανθυγιεινά στους εργαζόμενους σας καλύπτουν, σας αντιπροτείνω χώρους με self service. Υποψιάζομαι οτι και για κάτι τέτοιο είστε αντίθετος;

 93. Pedis said

  To 5ον πάει σε χωρους όπως νοσοκομεία, δημ. υπηρεσίες, τράπεζες κλπ.

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θυμάμαι και όταν είχε θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας, πάλι τα ίδια δικαιωματικά είχαμε, το ίδιο αντάρτικο, την ίδια καχυποψία (ποιος ξέρει ποιοι «ημέτεροι» θα κονομήσουν απ’ τις πωλήσεις)…Τώρα βλέπουμε προσπάθειες σκοτεινών κύκλων να μας καταντήσουν ομοιόμορφα ταπεινωμένα ανθρωπάκια. Ακούμε τι λέμε ή η ιδέα του να πίνουμε τον καφέ και το ποτό μας σε άκαπνο περιβάλλον μάς θολώνει τη σκέψη και ξεπηδάει από μέσα μας ο Τσε με την πουράκλα του; ☺

 95. Γιάννης Ιατρού said

  89: …Για μια ακόμη φορά καταφαίνεται πως δε μπορεί να γίνει ψύχραιμη συζήτηση με καπνιστές
  Καλά τα λέει η Εφη! Παιδιά, ηρεμήστε! Αν σας πέφτει δύσκολο κάντε ένα τσιγάρο 😎🤔

  εκούσιο «φακελάκι»… 🥰😍🙄

  28: Γς, τι μας βάζεις τον Πολάκη μόστρα; Δηλαδή θα απαγορεύεται να καπνίζει κι η Λιάνα Κανέλλη;🤐😇

 96. […] Η λέξη του τίτλου, δικής μου κατασκευής, είναι βασισμένη πάνω στον εφήμερο νεολογισμό “Βαρουφιάνοι” που είχε ακουστεί τον Μάρτιο του 2015 στο ελληνικό Διαδικτυο όταν ο τότε υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να καταγγέλλουν οι τουρίστες τους καταστηματάρχες που δεν κόβουν αποδείξεις. Οι Βαρουφιάνοι είχαν προκύψει από συγχώνευση του ονόματος του υπουργού με τη λέξη… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/11/25/cigarette/ […]

 97. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας καὶ χρὸνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες.

  Ἔκοψα τὸ τσιγάρο πρίν 32 χρόνια. Ἂν καὶ μ᾿ ἐνοχλεῖ ἡ μυρωδιά του δὲν κάνω παρατήρηση σὲ φίλους ποὺ καπνίζουν σὲ κλειστὸ χῶρο. Τὸ ἀφήνω στὸ φιλότιμό τους.

  Μόνον ὅταν ὑπάρχουν παιδιὰ ἢ μεγάλοι μὲ πρόβλημα ὑγείας κάνω μιὰν εὐγενικὴ παρατήρηση, ὅσο πιὸ διακριτικὰ μπορῶ.

  Τώρα πιὰ μ᾿ ἐνοχλεῖ ἡ μυρωδιά τοῦ τσιγάρου καὶ περισσότερο ἡ τσίκνα ποὺ ἀφήνει στὰ ροῦχα καὶ στὸ σῶμα. Ὅταν βρεθῶ – σπάνια πιὰ – σὲ μπάρ καὶ νυχτερινὰ μαγαζιὰ μὲ γενικευμένο κάπνισμα, τὸ πρωὶ ξυπνάω μὲ τσιγαρόβηχα καὶ τὰ δυσάρεστα παράγωγά του.

  Μακάρι νὰ μποροῦσε νὰ λειτουργήσει ἕνας αὐτοπεριορισμὸς βασισμένος πάνω στὸ ἑλληνικὸ – ἀλήθεια ποῦ εἶναι; – φιλότιμο.

  Δυστυχῶς τὸ φιλότιμο ἔχει πάει περίπατο καὶ κυριαρχεῖ ὁ ἑαυτούλικος κουτοεγωισμός. Τὰ παραδείγματα εἶναι καθημερινά. Παντοῦ, στὸ δρόμο, στὴ δουλειά, στὸ σπίτι, στὰ μαγαζιά.

  Γι᾿ αὐτὸ συμφωνῶ μὲ τὸν Νικοκύρη κι εὔχομαι νὰ πετύχει τὸ μέτρο. Ἐλπίζω νὰ γίνει συνήθεια, ὅπως ἔγινε στὰ Μέσα Μαζικῆς Μεταφορᾶς.

  Κανένας δὲν καπνίζει πιά, ἀκόμα καὶ σὲ διηπειτωτικὲς πτήσεις ποὺ διαρκοῦν πάνω ἀπὸ δέκα ὧρες.

 98. sarant said

  74 Ωραίος

  78 Ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση!

  84 Μερσί για τα καζίνα.

 99. Καλημέρα,
  Ερώτηση προς καπνιστές που προτείνουν να υπάρχουν – δημιουργηθούν μπαράκια κλπ καπνιστών (και όσων μιλάνε για φασισμό : Αν υπάρχει 1 (ΕΝΑΣ) μη καπνιστής στην παρέα θα πηγαίνετε σε μπαρ μη καπνιστών για να τον σεβαστείτε; Ή θα του ζητείσετε ευγενικά (ή έρχεσαι μαζί μας ή να πας μόνος σου 🙂 ) να σας ακολουθήσει σ’ αυτό των καπνιστών;

  Όχι, δεν θέλω απάντηση, ρητορικό είναι το ερώτημα με βάση τις εμπειρίες μου (και τοποθέτηση συγχρόνως).

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μια απορία μου είναι για το ποιοι θεωρούνται εξωτερικοί χώροι καταστημάτων (που επιτρέπεται το κάπνισμα). Χώρος που είναι περιμετρικά ανοιχτός αλλά είναι στεγασμένος είναι εξωτερικός ή εσωτερικός;»
  Αυτή την απορία την έχω κι εγώ και με απασχολεί, αφού στην τακτική παρέα εξόδου υπάρχουν καπνιστές και ατμιστές. Να ξέρουμε, δηλαδή, αν θα έχουμε νέα διάσπαση εξωτερικού και εσωτερικού. Όπως και να ‘χει, πάλι με το εσ. θα είμαι, ας ξεπαγιάζουν μόνοι τους του εξ., άλλωστε ξέρουν από (σιβηρικό) κρύο. ☺

 101. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  90 Α, δεν παίζω, γιατρέ μου.
  Εκεί που πρωτοανέβασες την αφίσα από κάτω είχε μια φωτό μιας όμορφης και έλεγε για ενιαίες κοπέλες που αναζητούν άντρες 35+. Επειδή συμπεριλαμβάνομαι στους τελευταίους με ενδιαφέρει σφόδρα να γνωρίσω μια ενιαία κοπέλα για να δω πώς είναι. Τόσα χρόνια χαραμίζομαι με τις τμηματικές 🙂

  (άμα το ξαναβρείς είναι καλό μεζεδάκι για το Σάββατο).

 102. loukretia50 said

  Η γενίκευση στην κατακλείδα του σχολίου της αγαπητής ΕΦΗΣ-ΕΦΗΣ είναι η απάντηση στην απορία των Γ.Κουβάτσου και Λάμπρου :
  Αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση, συνήθως αυθόρμητη, ακόμα και από άτομα που εκτιμώ ιδιαίτερα, είναι ο λόγος που νοιώθω ότι με προσβάλλουν τη στιγμή που δεν έχω ανάγκη από απαγορεύσεις για να σέβομαι τους άλλους .

  Απουσιολόγε, πέρα από τα αυτονόητα, συμφωνείς και με τον «άκρατο δικαιωματισμό» που γίνεται απονιά/ περιφρόνηση ?
  ΄Οχι «ΟΤΑΝ/ΑΝ» , το ίδιο για όλους!
  Και η φίλη μας – που προφανως δε θα μας κάνει παρέα – ξέρει να εκφράζεται θαυμάσια.

  74. ΓΤ Καλωσόρισες αγαπητέ!

  Η κόρη μου δεν καπνίζει. Μεγάλωσε ανάμεσα σε καπνιστές – ακόμα κι η γιαγιά της!
  Δε χρειάζεται να μου κάνει κήρυγμα, ποτέ δεν κάπνιζα σε κλειστό χώρο κοντά της, ούτε στο ίδιο δωμάτιο με κείνη στο σπίτι.
  Αντιμετώπισα τις εφηβικές ανησυχίες με τρόπο ανάλογο με τον πατέρα του ΓΤ και της πρόσφερα το πρώτο τσιγάρο. Φυσικά δεν της άρεσε και δεν άλλαξε γνώμη ούτε όταν κάπνιζαν όλοι οι φίλοι της.
  Το μόνο που την ενοχλεί ακόμα και τώρα, είναι να κρατάει θέσεις και μπουφάν όταν όλοι βγαίνουν για τσιγάρο.

 103. Μιας και βλέπω να μπαίνουν σε αντιπαράθεση καπνιστές – αντικαπνιστές μήπως κάποιος να με πληροφορήσει αν εγώ που δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος αρκεί να μην με ενοχλεί άρα δεν γουστάρω να με καπνίζει, άμα θέλω το κάνω μόνος μου, είμαι στη δεύτερη κατηγορία ή απλά είμαι ένας που δεν καπνίζει;

 104. LandS said

  Προσεχτε σήμερα ειναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, άντε, ανεπίσημα, η ημέρα κατά της βίας ΣΕ ΒΑΡΟΣ των γυναικών. Όχι το άλλο που ακούω απο το πρωι

 105. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  99 Γιάννη δεν έχω απάντηση. Ένας βίγκαν που σιχαίνεται την τσίκνα θα έρθει μαζί μας στη χασαποταβέρνα ή θα ζητήσει να πάμε αλλού? Κι εμείς τι θα κάνουμε?

 106. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Το πνεύμα του (πολύ σωστού) αντικαπνιστικού νόμου γίνεται περισσότερο και ευρύτερα κατανοητό αν χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του μαχαιριού κουζίνας.
  Πιο συγκεκριμένα:

  – Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε εμένα να πάρω ένα μαχαίρι κουζίνας και να κάνω χαρακίρι ή να κόψω τις φλέβες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει ζημιά στον εαυτό μου. Η απόπειρα αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας δεν τιμωρείται (άσχετα με το αν χρήζει περαιτέρω ψυχιατρικής παρακολούθησης, δεν μας αφορά αυτή η διάσταση του προβλήματος στην παρούσα). Όμως αντίθετα, αν με το ίδιο μαχαίρι θέλω να κάνω το ίδιο στους γύρω μου, να προκαλέσω δηλαδή ζημιά στη σωματική τους ακεραιότητα, τότε είμαι παράνομος αφού εμπίπτω στις προβλεπόμενες διατάξεις των νόμων περί σωματικής βλάβης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και τα ρέστα.

  – Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε εμένα να έχω ένα μαχαίρι κουζίνας στην κατοχή μου. Με αυτό που έχω λοιπόν, ανά διαστήματα, μπορεί να κάνω ζημιές στον εαυτό μου ή να σκέφτομαι να κάνω ζημιές χωρίς να το έχω επιχειρήσει ακόμη. Χάρη στις διατάξεις των νόμων περί βλάβης, ανθρωποκτονίας κλπ κλπ, δεν νομιμοποιείται κανένας τρίτος πως μπορεί να έρθει με το δικό του μαχαίρι κουζίνας και να αρχίσει να με πετσοκόβει με τη δικαιολογία ότι είμαι κι εγώ κάτοχος/χρήστης μαχαιριού.

  – Παρότι δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει ή να απαγορεύει σε εμένα να έχω ένα μαχαίρι κουζίνας στην κατοχή μου, εγώ επιλέγω σε κάθε περίπτωση να μην το χρησιμοποιώ για να κάνω ζημιά στον εαυτό μου. Χάρη στις διατάξεις των νόμων περί βλάβης, ανθρωποκτονίας κλπ κλπ, δεν νομιμοποιείται κανένας τρίτος πως μπορεί να έρθει με το δικό του μαχαίρι κουζίνας και να αρχίσει να με πετσοκόβει με οποιαδήποτε δικαιολογία.

  Αν τώρα στη θέση του μαχαιριού κουζίνας βάλουμε το τσιγάρο, βλέπουμε ότι η πρώτη περίπτωση αφορά τους καπνιστές που έχουν το καθόλα νόμιμο δικαίωμα να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους και να κάνουν ζημιά στην υγεία τους, αλλά σε καμία περίπτωση να μην μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των άλλων μετατρέποντάς τους εκούσια ή ακούσια σε παθητικούς καπνιστές. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε τους καπνιστές που παρότι καπνίζοντας οι ίδιοι κάνουν ζημιά στην υγεία τους, δικαιούνται την προστασία του νόμου και ως εκ τούτου το δικαίωμα να μην υπόκεινται στις αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Στην τρίτη περίπτωση έχουμε τους μη καπνιστές, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση έχουν το απόλυτο δικαίωμα να μην υπόκεινται στις αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

  Με λίγα λόγια, ο αντικαπνιστικός νόμος, ως οφείλει, δεν κάνει καμία διάκριση υπέρ της μιας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας (καπνιστών, μη καπνιστών, εργαζομένων και παιδιών) απλά και ξάστερα προστατεύει σε κάθε περίπτωση και χωρίς καμία εξαίρεση την υγεία των πολιτών από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

 107. sarant said

  101 Οι ενιαίες κοπέλες αναζητούν ενιαίους άντρες όμως.

 108. Pedis said

  Καλώς ή κακώς δεν είναι ενα από τα πρωταρχικά και αναφαίρετα δικαιώματα να καπνίζει καποιος στη φάτσα του άλλου.

  Όπως επίσης δεν αποτελεί ατομική-κοινωνική ευθύνη η κατάδοση των καπνιστών. Δεν πρόκειται για κάνα ποινικό αδίκημα βιαιοπραγίας, πρόκλησης βαριών σωματικών βλαβών ή πρόκλησης ατυχήματος με ή άνευ δόλο, για να του πάρεις τη μάρκα του τσιγαρου σαν τις πινακίδες και να ειδοποιήσεις τις αρχες.

  Αυτό το σωστό μέτρο στα ζουλάπια,

  εννοώ τους κατά πλειοψηφία χέστηδες της αμάκας του ελληνικού πληθυσμού που όλα τα αντιλαικά μέτρα τελικά είναι του γούστου τους και δεν τους καίγεται καρφί για την κοινωνική ασφάλιση και που θα παίζουν στο λόττο για ένα ράντζο και μια χημειοθεραπεία, με τις πολιτικές επιλογές που κάνουν περήφανα και δικαιωματικά,

  και μόνο τον καπνιστή ή τον αντικαπνιστή βλέπουν ως εχθρό τους,

  το μέτρο, λοιπόν, αυτό εφαρμόζεται με δρακόντια μέτρα συνοδευμένα από εναλλακτικές:

  βάρα τα πρόστιμα, σφράγισε για καμιά βδομάδα τα μαγαζιά και δώσε δικαίωμα σε όποιον για να πει μια κουβέντα με τον διπλανό του και πρέπει να ντουμανιάσει τον κόσμο όλον, να καπνίσει σε εδικό χώρο ή σε κλαμπ τσιγαρίλας.

 109. Christos T said

  @106

  Μπορώ να ζητήσω απο την ερωμένη μου να με χαρακώσει; Υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει; Όχι. Θα έπρεπε; Όχι. Επομένως;

  Για να γίνει σοβαρή, πραγματικά σοβαρή κουβέντα για το κάπνισμα θα πρέπει πρώτα κάποιος να θέλει, να είναι πρόθυμος και ανοιχτός δηλαδή, να συζητήσει το θέμα της αυτοδιάθεσης και της συναίνεσης.

  Αυτό που προτείνετε είναι ένα κράτος που απαγορεύει σε ενήλικες να συναινέσουν στο παθητικό κάπνισμα και τους αφαιρείται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος τους. Για το καλό τους.

 110. # 84, 90γ

  Πολυ ενδιαφέρον αυτό με τα καζίνα, σε συνδυασμό με αυτά που γράφω στο # 47 εμφανίζεται σαν το τέλειο έγκλημα αν ισχύει πως …
  κάποιος επιχειρηματίας που ελέγχει το 1142 συγχρόνως έχει και τα παράνομα καζίνα όπου φυσικά δεν θα ισχύει καμία απαγόρευση καπνίσματος και θάναι ένας τρόπος προσέλκυσης τζογαδόρων που κατά τεράστιο ποσοστό καπνίζουν. Και ενώ άλλοι πληρώνουν άδειες λειτουργίας αυτός θα μαζεύει τους πελάτες με την βοήθεια του κοινού που ηλιθιωδώς θα νομίζει πως προσφέρει κοινωνικό έργο καταγγέλλοντας τους καπνίζοντες στα νόμιμα καζίνο !!!

  Στον Νονό είχε κάτι ανάλογες «επιχειρήσεις» δηλαδή την υπερφόρτωση των φορτηγών μιας εταιρίας, «ομόσταυλης» με μια άλλη κατασκευαστική με ειδικότητα την επιδιόρθωση των δρόμων που κατέστρεφαν τα υπερφορτωμένα φορτηγά λόγω βάρους !

  Εμείς εδώ δεν έχουμε (;) μαφία έχουμε όμως εγκληματική οργάνωση ή συμμορία στο ποδόσφαιρο και δώστε βάση για να καταλάβετε την διαφορά :

  Για να στηθεί ένα παιχνίδι ή μια κούρσα στον ιππόδρομο χρειάζονται γνώσεις αντίστοιχου προπονητή γιατί ΠΟΤΕ δεν λες στον παίκτη ή στον ανβάτη να χάσει αλλά του δίνεις ανάλογες εντολές (π.χ βάζεις κοντό σέντερμπακ κόντρα στον ψηλό σέντερφορ και παίζεις με σέντρες ή λες στον αναβάτη να πάει γρήγορα στην αρχή ώστε να κόψει στο τέλος κ.λ.π.) Στο Ελλάδα και συγκεκριμμένα στο ΟΣΦΠ- Βέροια είπανε στους μεν και στους δε να φέρουν σκορ 3-0 όπως κατέθεσαν αρκετοι και όπως καραφάνηκε στο βίδδεο μετά το 3-0 όταν ο Τζώρτζεβιτς έχει άδεια την εστία δεξιά του και στέλνει την μπάλα αριστερά ! Φυσικά γι αυτό έφτασε η υπόθεση στα δικαστήρια ( το 2011 έγινε το παιχνίδι) κι ακόμα πιο φυσικά η υπόθεση σέρνεται μέχρι να παραγραφεί ( ή να πεθάνουν όλοι οι μάρτυρες όπως γίνετε σε παράλληλη δίωξη )

  https://postimg.cc/HJjtH0Kr

 111. # 104

  Πέστα βρε Σταύρο κι όλο το πρωΐ που οδηγούσα με πρήξανε στο ραδιόφωνο με την μέρα για την βία των γυναικών !!

 112. Triant said

  Λοιπόν.
  Το έκοψα πολύ πιό εύκολα από ότι νόμιζα λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι κάπνιζα 45 χρόνια άφιλτρο και ότι δεν έχω ούτε μια φωτογραφία μου χωρίς τσιγάρο στο χέρι. Δεν μου έλειψε ούτε στο ποτό ούτε στον καφέ (απλώς μου ακύρωσε έναν σοβαρό λόγο να θέλω να σηκωθώ το πρωί 🙂 ). Μου λείπει όσο θα μου έλειπαν τα μακαρόνια με κιμά εάν έπρεπε να μην ξαναφάω, γιατί δυστυχώς ξέρω ότι αν καπνίσω ένα τσιγαράκι (σιγά τώρα, το έχω ξεπεράσει mode) τετέλεσται. Από την άλλη από τότε που το έκοψα έχουν εμφανιστεί αρκετά πταίσματα υγείας (hashimoto, ουρική αρθρίτιδα, ζοχάδες κλπ) και δεν σταματάω να ακούω από πρώην καπνιστές (ακόμη και γιατρούς) το ίδιο. Μπορεί να είναι και σύμπτωση, μπορεί να είναι γιατί παραλλήλως μεγαλώνω, δεν ξέρω.
  Είναι προφανές πως δεν με ενοχλεί το να καπνίζει ο διπλανός μου αντιθέτως απολαμβάνω και λίγο καμιά έμμεση τζούρα, αλλά η μόνιμη τσιγαρίλα ενός χώρου είναι από απωθητική έως σιχαμένη. Οι δε άνθρωποι που δεν κάπνισαν ποτέ τους δεν μας χρωστάνε τίποτα και σαφώς είμαι υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου. Τούτου λεχθέντος, οι πρώην καπνιστές που αντί για παθητικοί καπνιστές γίνονται αντιπαθητικοί αντικαπνιστές πρέπει να πηγαίνουν φυλακή. Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

  Χρόνια πολλά στις Κατερίνες με το ωραίο όνομα (της αγαπημένης του Μικρού Ήρωος συμπεριλαμβανομένης).

 113. # 112

  Σχετικά με τα πταίσματα το θέμα είναι να το έχεις κόψει πριν στο κόψει ο γιατρός

 114. Γιάννης Ιατρού said

  101 (107) Τι λες ρε Χτήνος, ποιός ξέρει σε τι ιστIοσελίδες 🙂 ψάχνεις, εδώ που το είδα εγώ δεν έχει τίποτα τέτοιο που λες 😎🤔

  102: Λου, που ήσουν παιδί μου τόσες μέρες (για τσιγάρο είχες πάει έξω, πάλι; 😋) και επανήλθες, από χθες (νομίζω), φορτσάτη και βγάζεις κι αυθαίρετα συμπεράσματα μέσα στη νεανική σου ευφορία; Καλμάρισε, δεν λέει κάτι ανεξαιρέτως για όλους η σχετική πρόταση, εσύ π.χ. πας από μόνη σου έξω για να μην ενοχλείς, υπάρχουν κιτάπια… 🙂 , οπότε ποιό είναι το ζητούμενο;

 115. Γς said

  95:
  >Γς, τι μας βάζεις τον Πολάκη μόστρα; Δηλαδή θα απαγορεύεται να καπνίζει κι η Λιάνα Κανέλλη;🤐😇

  Πόθεν αυτό το Δηλαδή, μωρέ;

 116. Μαρία said

  32
  Κάνεις λάθος για τα καζίνα. Η εξαίρεση υπήρχε στον προηγούμενο νόμο και καταργήθηκε.

 117. 107 Ενιαίος είμαι. Έχεις δει ποτέ να στέλνω σε καμιά μάζωξη κάνα πόδι ή σκωτοπλέμονο? Ολόκληρος έρχομαι.

  114 Άστα αυτά γιατρέμ, όταν το πρωτοάνοιξα για να σε δω να καρφώνεις 🙂 εκεί ήταν η κοπέλα. Μετά που ξαναπήγα για να εμπεδώσω το κάρφωμα ήταν μόνο η αφίσα.

 118. spiridione said

  84. Δες και 84.
  Στην απορία μου μπορείς να μου απαντήσεις; 🙂

 119. Μαρία said

  116
  Άρθρο 16 (πρώην 3, β) https://collab.lawspot.gr/sites/default/files/mashup/feka/2019/fek-161-2019.pdf

 120. nikiplos said

  92@,

  ν, ωστόσο, θεωρείτε οτι ούτε τα βαρέα και ανθυγιεινά στους εργαζόμενους σας καλύπτουν, σας αντιπροτείνω χώρους με self service. Υποψιάζομαι οτι και για κάτι τέτοιο είστε αντίθετος;

  Φυσικά και δεν θα ήμουν αντίθετος σε κάτι τέτοιο.

 121. Georgios Bartzoudis said

  Ρουφιανιάς …το ανάγνωσμα!
  Θα διεύρυνα τον όρο ρουφιανιά (ελληνιστί κατάδοση) ως εξής: Ένας καδιωκόμενος, που αν πιαστεί ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ να υποστεί αυστηρή τιμωρία, καταφεύγει στο κονάκι ΣΟΥ και συ τον καταδίδεις!
  Θυμάμαι όμως και μια …ελαφρότερη περίπτωση που θεωρήθηκε (και τη θεωρώ ακόμα) ρουφιανιά: Ήμασταν στην 8η τάξη, την τελευταία βδομάδα πριν την αποφοίτηση. Τω καιρώ εκείνω, απαγορευόταν ακόμα και η κυκλοφορία των μαθητών μετά από κάποια ώρα. Αργά το βράδυ καπνίζαμε, τα λεγόμενα «στούκας», στο κεντρικό παρκάκι της πόλης, καθήμενοι στα σκαλιά του Ηρώου. Νάσου και ένας καθηγητής, ο Γυμναστής. Είχαμε ιδιαίτερη οικειότητα μαζί του, μια και ποτέ και κανείς δεν έμεινε στάσιμος στην ίδια τάξη λόγω κακού βαθμού στη …Γυμναστική! Κάθισε μαζί μας και δεν μας …επέπληξε που καπνίζαμε. Συζητήσαμε …περί ανέμων και υδάτων. Την άλλη μέρα όμως, πήγε ο αθεόφοβος και μας κατήγγειλε στον Γυμνασιάρχη! Τιμωρηθήκαμε με …αποδεκατισμό (το 1/10) μια και ήμασταν σχεδόν όλη η τάξη (μαζί και 3-4 συμμαθήτριες). Δεν τον συγχώρεσε ποτέ και κανένας μας! [Καλά, τώρα που είναι …άμωμος εν οδώ αλληλούϊα, ας είναι συγχωρεμένος].
  Πάντως, όχι: Το 1142 δεν το θεωρώ ρουφιανιά, παρόλο που δεν νομίζω ότι θα έκανα ποτέ χρήση του.
  Κατά τα λοιπά, ήμουνα και γω ένας φανατικότατος καπνιστής μέχρι …τον προηγούμενο αιώνα!

 122. LandS said

  109 Όταν γράφεις «για να γίνει σοβαρή, πραγματικά σοβαρή κουβέντα» κάνεις πλάκα έτσι; Γιατί τα άλλα που γράφεις είναι μπιτ για μπιτ ασόβαρα.

 123. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  109

  α: Τι επομένως; Σε αυτή την περίπτωση εσύ είσαι για ψυχιατρείο. Η ερωμένη σου αν κάνει την ηλιθιότητα να σε χαρακώσει είναι για φυλακή με την κατηγορία της σωματικής βλάβης, της κακοποίησης ή ακόμη και της εκμετάλλευσης ψυχικά ανισόρροπου θύματος.

  β: Δεν σου απαγορεύει κανένας νόμος να κάνεις όση ζημιά θέλεις στον εαυτό σου. Να κάνεις ζημιά στην υγεία των άλλων, δεν έχεις κανένα δικαίωμα και πρέπει να συνηθίσεις σ’ αυτή την πραγματικότητα.

 124. Alexis said

  Λουκρητία το θέμα μας δεν είναι πόσο καλοί ή ευγενικοί άνθρωποι είναι οι καπνιστές αλλά εάν σε έναν δημόσιο χώρο εστίασης/διασκέδασης θα πρέπει να επιτρέπετε ή όχι το κάπνισμα.
  Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν καπνιστές με γνώση και συνείδηση, καπνιστές που σέβονται τους γύρω τους και δεν θέλουν να ενοχλούν, αυτό όμως δυστυχώς δεν λύνει το πρόβλημα, όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια.
  Πιστεύω ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι ορθό για τους λόγους που ανέλυσε κι ο Νικοκύρης και εύχομαι να πετύχει…

 125. Triant said

  113: Μόνος μου το έκοψα Γιώργο. Λόγω οικογενειακού ιστορικού ΧΑΠ. Όπου όπως λέει η κουμπάρα μου η πνευμονολόγα, δεν πεθαίνεις, ζεις άσχημα. Αυτό, και το σημαντικότερο, για να μεγιστοποιήσω την πιθανότητα να μην γίνει καπνιστής ο γιός μου (η μητέρα του το είχε κόψει όταν τον γέννησε).
  Πληροφορία ίσως χρήσιμη: Το έκοψα χρησιμοποιώντας το πιπάκι και τις αμπούλες νικοτίνης nicorette. Απ’ ότι ξέρω είχε αποτέλεσμα και σε άλλους.

 126. Γς said

  Και καλά το littering, το smoking να δεις:

  Μπάμ και κάτω! Πριν κάτι δεκαετίες

  Πανταχούσα, Urbi et orbi προς όλα τα μέλη της κοινότητας [πανεπιστημιακής και μη] του Texas Medical Center του Houston:

  «Οσοι δεν κόψουν το κάπνισμα σε 6 μήνες, καλά θα κάνουν να ψάξουν να βρουν δουλειά αλλού»

  Εγώ το είχα ήδη κόψει

  Παντού, μέσα και έξω στα νοσοκομεία και πανεπιστήμια μιας τεράστιας έκτασης.

 127. Χαρούλα said

  Καλησπέρα
  Είμαι καπνίστρια. Δεν καπνίζω στο σπίτι γιατί με ενοχλεί η μυρωδιά. Καπνίζω μόνο με παρέα επισκεπτών καπνιστών στους οποίους φυσικά επιτρέπεται το κάπνισμα.
  Γενικά στη ζωή, λύνονται όλα με κατανόηση, ανθρωπιά και ευγένεια. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμη κι αν προσωπικά διαφωνούμε.
  Όχι δεν θα ρουφιανέψω μόλις δω παραβάτη. Ναι θα καταγγείλω ως συνειδητός πολίτης το «γαϊδούρι» που προκαλεί ή δεν σέβεται αδύναμους.
  Δεν έχω καταλάβει όμως τα τόσα απαγορευτικά για τους εξωτερικούς χώρους. Μέσα ζεστά οι μεν, αλλά και κάπου, έστω και πιο δροσερά για τους δε. Το θέμα είναι να αντιστρέψουμε την καταπίεση;;;; Τόσα χρόνια ταλαιπωρηθήκαμε εμείς, σειρά σας τώρα!!! Σαν κακία και εκδίκηση μου φαίνεται.
  Και μη μου λέτε για την δημόσια υγεία. Δεν είδα και πολλές διαμαρτυρίες για τα αναπνεόμενα από τα εργοστάσια! Εκείνα τα παιδιά της Πτολεμαΐδας, είναι κατώτερου θεού;
  Ας πάψουμε πιά με πράσινους και βένετους σε όλα. Το γκρι έχει 50 αποχρώσεις😊, μπορούμε να βρίσκουμε μέση λύση.

 128. leonicos said

  34
  Νίκιπλε

  οι Τούρκοι εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο εδώ και χρόνια… Επίσης σταματούν στις διαβάσεις πεζών…

  Νίκιπλε, μαζί σου. Πες κάτι και για τηνευγένεια, τηνεξυπηρετικότητα…

  Η Φωτεινη εχει να το λεει. Κάτι ήτησεαπό κάποιον σε μια πορτα, και παρατησε τα πάνταγια να την πάει εκεί που ήθελε

 129. leonicos said

  Υπάρχει μια επιγραφή στο ΑΤΤΙΚΟΝ νοσοκομεό

  Η Ελλάδα κόβει το σιαγάρο από 1η Νοεμβρίου 2011 (νομιζω) τη βλέπουμε και γελάμε

  Προφαώς θα την αλλάξουν. Έχει ξεθωριασει άλλωστε

  Θα συνεχίσουμε να τη βλέπουμε και να γελάμε.

  Ο έλληνας μεταμορφώνεται όταν πάει έξω

  Αυτό σημαίνει ότι δεν φταίει ο έλληνας αλλά η Ελλάδα

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  109: Δεν μπορείς να απαιτείς σοβαρή συζήτηση, όταν χρησιμοποιείς σοφίσματα δίκην επιχειρημάτων.

 131. loukretia50 said

  Αλέξη και Απουσιολόγε, διαβάστε παρακαλώ το σχ. 39 και ίσως καταλάβετε ποιά είναι η δική μου θέση.
  Αυτονόητο να μην καπνίζουμε σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά μεσάνυχτα, σε μπαρ με μία μοναδική παρέα
  καπνιστών κι έξω ψοφόκρυο, με συναίνεση ιδιοκτήτη, χωρίς προσωπικό, γιατί χρειάζεται ρουφιάνος? Ποιός θίγεται?
  Εναλλακτικές χρειάζονται, μπορούν να βρεθούν και να καθοριστούν προϋποθέσεις.
  Διάθεση γιαυτό όμως δεν υπάρχει. Ούτε καν για συζήτηση.

  114.
  Η απεύθυνση (σικ ρε!) «εσείς οι καπνιστές» και η τελική επίκληση «ω θεριακλήδες»… είναι από άλλο σχόλιο?
  Μάλλον για γενικό το κόβω!
  Εννοείται καλμάρισα με τη «νεανική ευφορία»- αχ! πώς τα λες!
  Αλλιώς θα έβγαζα καπνούς απ΄τα αυτιά!
  Νομίζω ταιριάζει στην περίπτωση κι ας μην είμαι Μητρο- φαν!

  Και μια δική μου … απεύθυνση προς το κοινό :
  Αφού δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε, διαφορετικά αυτονόητα καταλαβαίνει ο καθένας, η γλώσσα τρέχει ροδάνι αλλά όχι για γλωσσικά, γιατί δεν περιγράφετε καμιά ωραία, σημαντική , περιπετειώδη ή εύθυμη φάση σχετικά με το τσιγάρο στην κοινωνική σας ζωή πριν τις απαγορεύσεις,
  πχ πώς αρχίσατε να καπνίζετε κρυφά , προσπάθειες για απόκρυψη τεκμηρίων, κόντρες με μεγάλους έρωτες για το θέμα – τι γίνεται αν το απεχθάνεστε εσείς και όχι οι δια βίου σύντροφοί σας?

 132. Μπούφος said

  Αυτή η αιώνια αδιαφορία αυτουνών που καπνίζουνε και βρομοκοπάνε για μας που δεν αντέχουμε την τσιγαρίλα, πραγματικά φαίνεται εκνευριστική…και μπράβο στα ρουφιάνικα τελέφωνα…θα καλέσω και γω καμιά μέρα άμα με φτάσουνε στο αμήν δηλαδή διότι στην καφετέρια της γειτονιάς μου παράγινε το κακό…και ό Μπάμπης μου άμα θέλει να καπνίσει τον βγάζω έξω στη βεράντα χειμώνα καλοκαίρι και μετά τον βάζω να πλύνει τρία λεφτά τα δόντια του και μετά…να μασήξει και δυοσμό , διότι, που πάς ρε Μπάμπη δίχως δυόσμο; πώς θα σου κάτσει γυναίκα μετέπειτα; Μόνο οι μπάφοι δεν μου φαίνονται ενοχλητικοί στο άρωμα και τα πούρα Αβάνας…αλλά..ποιος φουμέρνει Μπάφους και πούρα Αβάνας στις καφετέριες; δυστυχώς κανένας…;-(

 133. loukretia50 said

  Απουσιολόγε, λησμόνησα την αφιέρωση!
  Ταμάμ για σένα!
  ΠΑΝΤΑ ΓΕΛΑΣΤΟΙ – https://youtu.be/bAowzIgnkp8 Δημήτρης Μητροπάνος

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και μη μου λέτε για την δημόσια υγεία. Δεν είδα και πολλές διαμαρτυρίες για τα αναπνεόμενα από τα εργοστάσια! Εκείνα τα παιδιά της Πτολεμαΐδας, είναι κατώτερου θεού;»
  Σκέψου πού οδηγεί αυτή η λογική, Χαρούλα. Στο να μην κάνουμε απολύτως τίποτα για τίποτα, στη μοιρολατρία, θα έλεγα. «Κοτζάμ κλιματική αλλαγή επί θύραις, το τσιγαράκι μου σας πείραξε;» Έτσι, κι ο άλλος μπορεί να μου πει «Σε πειράζει πού διπλοπαρκάρω, ρε φίλε, και που κλείνω και τη διάβαση των πεζών, αλλά δεν σε βλέπω να διαμαρτύρεσαι για τον βομβαρδισμό των αμάχων στη Συρία» και να με αποστομώσει. Γιατί να προσπαθούμε να εξαλείψουμε το κακό, αφού είμαστε αδύναμοι μπροστά στο πλανητικό Κακό; Και η καθημερινότητα γίνεται έτσι όλο και πιο αφόρητη

 135. ΣΠ said

  https://www.reader.gr/news/koinonia/312623/apisteytes-eikones-exo-apo-ta-mpoyzoykia-me-thamones-poy-stoivazontai-gia-ena

 136. loukretia50 said

  Κάποιες άλλες εποχές! με κουλ πολιτσμάνο!
  Το πιτσιρικάκι https://youtu.be/AuY1NXugb80 ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ

 137. Γιάννης Ιατρού said

  131β: Πως θες δηλαδή να αποκαλέσει αυτούς που καπνίζουν; Καπνιστές, τι άλλο. Το θεριακλήδες προφανώς χάριν αστεϊσμού.
  ..Μάλλον για γενικό το κόβω!..: Διαφωνώ μαζί σου, τόσο το «καπνιστές» όσο και το «θεριακλήδες» σαφώς περιλαμβάνει μόνο τους άνδρες. Σκοπίμως, για να μη θυμώσεις εσύ 😋, άφησε απ΄ έξω τις γυναίκες🤔.

 138. Γιάννης Ιατρού said

  133: 😍💖🥰😇👍😂😂

 139. Μαρία said

  130
  Τα ίδια περι αυτοδιάθεσης είχαν γραφτεί για τις υποχρεωτικές ζώνες ασφαλείας. Θυμάμαι σχετική αρθρογραφία στα Νέα.

 140. Χαρούλα said

  #134
  Όχι Γιάννη. Μακρυά από μένα τέτοια λογική. Προσπάθησα να είμαι συνοπτική και να η παρανόηση.
  Μέμφομαι τους ανθρώπους που νοιάζονται ΜΟΝΟ για το παιδί τους, τα πνευμόνια την αναπνοή και τα ρούχα τους.
  Απλά λέω πως πρέπει να αγωνιζόμαστε για την Δημόσια Υγεία συνολικότερα. Ακόμη και όταν δεν μας αγγίζει προσωπικά.
  Το να διαφωνούμε στα πληκτρολόγια, έχω την άποψη, ότι βολεύει το «σύστημα» να περνάει ευκολότερα ότι το βολεύει. Κερδίζουμε(και καλώς) ένα ποσοστό καθαρού αέρα με τον αντικαπνιστικό, αλλά το μεγαλύτερο ποςοςτό, το χάνουμε με την …ανάπτυξη😥!

 141. Μπούφος said

  Εδώ ο πλανήτης ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ένεκα η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, θα τραβάμε τα βυζιά μαςν για το κάπνισμα; καλά τα γράφει ο κύριος Γιαννης Κουβάτσος στο 134

 142. gbaloglou said

  Φανατικός αντικαπνιστής, που δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να το δοκιμάσει, οπότε η θέση μου είναι όλως προβλέψιμη… Ας αναφέρω όμως ένα διασκεδαστικό περιστατικό από την υπερατλαντική Εσπερία: παραμονή Πρωτοχρονιάς 1990, φτάνω με χίλια ζόρια λόγω κακού καιρού (με τρένο αντί αεροπλάνου τελικά) στο JFK για μεσονύκτια πτήση για Ρίο, τρίωρη καθυστέρηση λόγω καιρού και ημέρας, αρκετός κόσμος καπνίζει στην αίθουσα αναμονής, μιάμιση περίπου ώρα μετά την αναχώρηση έχουμε απώλεια κινητήρα και επιστρέφουμε στο JFK λίγο πριν από τις 6 το πρωί, πολλοί ανάβουν τσιγάρο λόγω της ταλαιπωρίας και του προφανούς εκνευρισμού, οπότε ακούγεται από τα μεγάφωνα κάτι σαν το «smoking prohibited in the airport — New York state law» … και αμέσως μετά ένα ή περισσότερα «fuck you» 🙂 (Τα τσιγάρα όμως έσβησαν και οι αντιρρησίες ξανακάπνισαν στο Ρίο — ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης!)

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  71 – «Ως τώρα απαγορευόταν το κάπνισμα, απλά δεν υπήρχε ζήλος για την εφαρμογή του νόμου. Αν υπήρχε προσδοκία από τους μαγαζάτορες ότι θα τα κονομήσουν από τους μη καπνιστές, ήδη θα είχαν εφαρμόσει το νόμο από παλιότερα. Το ότι δεν υπήρχαν τέτοια μαγαζιά, βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα για το γιατί…»
  Είναι φανερό πως δεν έχεις ιδιαίτερη γνώση από μαγαζιά γενικώς, εγώ που μέχρι τα 28 μου είχα ανοίξει τρία, σε πληροφορώ πως όταν ανοίγεις ένα μαγαζί, το κάνεις μέσα σε μια χρόνια προϋπάρχουσα κατάσταση και με αυτά τα προϋπάρχοντα δεδομένα έχεις υπολογίσει αν συμφέρει να ρισκάρεις ή όχι. Το κάπνισμα για πολλές δεκαετίες, όχι μόνο δεν απαγορευόταν αλλά αντιθέτως με πολυδάπανες διαφημίσεις στα ΜΜΑ στα ΜΜΜ στα γήπεδα και ΠΑΝΤΟΥ στους δρόμους ακόμη και με κρατική επιδότηση, προβάλλονταν ως κάτι ωραίο, απολαυστικό, στυλάτο, σύμβολο δύναμης, γυναικείας χειραφέτησης και ανεξαρτησίας, ως στάτους κι ό,τι άλλη μαλακία μπορείς να σκεφθείς, όλοι εδώ μέσα μεγαλώσαμε με δεδομένο πως το κάπνισμα δεν είναι κάτι κακό, είναι αντριλίκι και μαγκιά και σίγουρα πάντως δεν απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, άρα όσοι δεν καπνίζουμε δεν είχαμε ΠΟΤΕ επιλογή και εκ των πραγμάτων δεχθήκαμε την δεδομένη πραγματικότητα κι επειδή πολλοί φίλοι μας καπνίζουν ανεχόμασταν την εξάρτησή τους στο ναρκωτικό και την βρώμικη κάπνα τους. Όλα αυτά τα θεωρούν ως δεδομένα και οι μαγαζάτορες, δηλαδή μαζί με τους καπνιστές θεωρούν κι εμάς δεδομένους πελάτες κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό ακόμη και τώρα άρα λογικά σκεπτόμενοι, βλέπουν πως μόνο από τους καπνιστές έχουν να χάσουν, στην πραγματικότητα αυτή είναι μια κοντόφθαλμη οπτική αλλά έτσι λειτουργεί η πιάτσα, ανέκαθεν ήταν κοντόφθαλμη και δεν δημιουργούσε την προοπτική της μεγαλύτερης πίτας, ό,τι φάμε όλοι από την τυρόπιτα, γι΄αυτόν τον απλό λόγο δεν υπάρχουν τέτοια μαγαζιά κι όχι γι΄αυτούς που βολεύουν την εξάρτησή σου από την νικοτίνη και δεν σ΄αφήνουν να δείς πέρα από την καύτρα του τσιγάρου σου. 🙂

  «Τα μαγαζιά απλά θα έχουν απέξω εμφανή σήμανση ότι είναι καπνιζόντων ή μη. Τίποτα παραπάνω και ο κάθε υποψήφιος πελάτης ας κάνει την επιλογή του.»
  Δεν είναι τόσο απλό, ένα ζευγάρι που καπνίζει ο ένας ή μια οικογένεια που καπνίζουν τα μισά μέλη, τι θα επιλέξουν για να είναι μαζί; 🙂

  Για μένα το όλο θέμα Κώστα, είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, σε ρωτώ ευθέως, είσαι υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος και της απρόσκοπτης λειτουργίας του ή απλώς νεοδημοκράτης; 🙂

  Y.Γ – Μη ξεχνάς τον ορισμό που δίνω στον φασισμό και στους φασίστες, δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες αλλά με την ατομική συμπεριφορά, δηλαδή όχι μεγάλα λόγια αλλά απλά έργα. 🙂

  102 – «Η γενίκευση στην κατακλείδα του σχολίου της αγαπητής ΕΦΗΣ-ΕΦΗΣ είναι η απάντηση στην απορία των Γ.Κουβάτσου και Λάμπρου :»

  Αυτή η γενίκευση μιλάει για τον κανόνα Λού κι όχι για τις εξαιρέσεις όπως είσαι εσύ και ελάχιστοι άλλοι καπνιστές, το ξέρεις και το ξέρετε όλοι αυτό, είναι καθημερινό φαινόμενο εις βάρος των μη καπνιζόντων που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία κι επειδή έχω την τιμή να σε γνωρίζω προσωπικά κι έχω εκτιμήσει ιδιαιτέρως τον πνευματώδη χαρακτήρα σου, η απορία μου παραμένει αναπάντητη.

 144. Λάζαρος Μ. said

  32 Τρικαλινός συνάδελφος με διαβεβαίωνε πρόσφατα ότι η πραγματικότητα σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην πόλη του απέχει αρκετά από την φανταχτερή, επικοινωνιακή βιτρίνα.

 145. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  112 Θόδωρε τι μάρκα κάπνιζες; 45 χρόνια; Από 12 ξεκίνησες;

  139 Ισχύει.

 146. Christos T said

  @139

  Η ζώνη είναι πιο δόκιμο παράδειγμα απο μαχαίρια κλπ αλλά κι εδώ υπάρχει πρόβλημα, διοτι να καπνίσεις επιτρέπεται, απλά όχι παντού, άρα η αυτοδιάθεση προστατεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αντιθέτως, ζώνη πρέπει να φοράς παντού και πάντα, οπότε δεν υπάρχει καμμία αυτοδιάθεση. Η ζώνη θα ήταν σωστός παραλληλισμός αν απαγορευόταν η κατανάλωση καπνού.

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – «Και μη μου λέτε για την δημόσια υγεία. Δεν είδα και πολλές διαμαρτυρίες για τα αναπνεόμενα από τα εργοστάσια! Εκείνα τα παιδιά της Πτολεμαΐδας, είναι κατώτερου θεού;»
  Χαρούλα τι λές, τι ακριβώς συγκρίνεις; Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την υγεία των παιδιών γενικά, μήπως μαζί με το τσιγάρο να έκοβες και το ηλεκτρικό ρεύμα;

 148. Christos T said

  @143

  Ένας καπνιστής που δημιουργεί πρόβλημα σε έναν μη καπνιστή χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι φασίστας. Μπορεί να είναι γάιδαρος, αντικοινωνικός, κόπανος, μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Η ιδέα, αντιθέτως, οτι το σώμα σου και η υγεία σου δεν σου ανήκει και οτι το κράτος θα ορίσει πόσο υγιής ή όχι οφείλεις να είσαι είναι επικίνδυνα κοντά στον φασισμό, με την απολύτως κυριολεκτική του έννοια.

 149. Triant said

  145: Άσσο σκέτο με διάλειμμα John Players Navy Cut (το γνωστό Ναυτάκι). Είμαι μεγαλύτερός σου Νίκο, το ξεχνάς; Από τα 16 (εντάξει, 44 χρόνια).
  Για την Λου:
  Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων, 6η γυμνασίου. Στο τελευταίο διάλειμμα, παίρνω φόρα να καρφώσω, πατάω σε λακούβα και βλέπω την πατούσα μου. Ο πόνος τόσο αφόρητος που ενώ μου έχουν υποσχεθεί το πολυπόθητο πικάπ για την γιορτή μου δεν πάω στο Μινιόν να το πάρω. Γυρνάω σπίτι και κάθομαι με την μητέρα μου και καπνίζω στο σαλόνι. Ξαφνικά ακούω κλειδί στην πόρτα. Ο πατέρας μου, δεν καπνίζω μπροστά του (δεν ήταν κανένας κέρβερος ο άνθρωπος, εγώ την είχα δει έτσι). Δίνω λοιπόν έναν πήδο για να βγώ από το δωμάτιο, ακούω ένα κρακ απο το πόδι μου και … μου περνάει! Το καλό του καπνίσματος (ένα ήταν).

 150. Μαρία said

  142
  Φανατικός με φίλο τσιμινιέρα και αντοχή στην τσιγαρίλα στα σπίτια καπνιστών;

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131- «κόντρες με μεγάλους έρωτες για το θέμα – τι γίνεται αν το απεχθάνεστε εσείς και όχι οι δια βίου σύντροφοί σας?» Η Εύα, η πρώτη κοπέλα που γνώρισα στα 17 (αυτή 19) κάπνιζε, ακόμη θυμάμαι την άσχημη γεύση που μου άφηναν τα φιλιά μας, αυτή ήταν και η τελευταία που κάπνιζε.
  Πρίν μερικούς αιώνες που τα είχα φτιάξει με την θρυλική πλέον Παπέν, στα 22 μας (είναι μικρότερη πέντε μήνες) τα είχαμε δεν τα είχαμε δυό μήνες και είχα πάει με την μηχανή να την πάρω από την σχολή της, εκεί την είδα πρώτη φορά να κρατάει τσιγάρο στο χέρι της – τι είναι αυτό; – ένα τσιγάρο – καπνίζεις; – ε πού και πού – ξέχνα το αλλιώς ξέχνα εμένα – γιατί; – γιατί δεν θέλω η κοπέλα μου να καπνίζει – τι πρόβλημα έχεις; – εγώ κανένα, εσύ θα αποκτήσεις αν συνεχίσεις και δεν θέλω να το δώ, έχεις δεί άνθρωπο να πεθαίνει από καρκίνο; εγώ είδα τον πατέρα μου, έγινε σαν φάντασμα – δεν έχω δικαίωμα να το σκεφτώ; – φυσικά, μέχρι αύριο να έχεις αποφασίσει, να ξέρεις μόνο πως το κάπνισμα σκοτώνει τις αισθήσεις.
  Ήξερε πως εννοούσα αυτά που έλεγα, τελικά αποφάσισε να μείνει μαζί μου, δεν το μετάνιωσε ποτέ, ούτε κι εγώ που την πίεσα. ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΧΑΖΟ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΠΕΝ ΜΟΥ.

 152. 101 Με τον βίγκαν δεν θα πάμε σε χασαποταβέρνα αφού δεν το θέλει (και δεν έχει νόημα να έρθει και να κοιτάζει ακόμα κι αν δεν τον ενοχλεί η μυρωδιά), αλλά ούτε σε βίγκαν εστιατόριο αφού δεν καίγομαι να δοκιμάσω πώς είναι τα μπιφτέκια από σόγια. Τα δοκίμασα κάποτε που δεν ήταν μόδα το βίγκαν, μούκανε το τραπέζι φίλη που προσχώρησε στο κίνημα με μουσακά που ο κιμάς ήταν κάποιο βιγκανιστικό υποκατάστατο, δεν συγκινούμαι. Για να βγούμε παρέα θα πάμε σε κάποιο μέρος που θα μπορούν να ικανοποιηθούν και οι δυο. Π.χ. σε μπεργκεράδικο που τελευταία έχουν βρει φόρμουλα να έχουν απ’ όλα. (Μπροστά στο κέρδος βρίσκονται τρόποι. Όπως έλεγε πριν μερικές μέρες κάποιος, εκεί που μπλέκονται και ινδουιστές και μουσουλμάνοι που αποκλείουν κρεατικά ο ένας του άλλου, βασιλεύει το κοτόπουλο. Το ίδιο και στα σχολικά γεύματα που σερβίρονται τελευταία. Κι είναι και πιο φτηνά).
  Ομοίως, αν μου προτείνεις να πάμε κάπου να καπνίσουμε, δεν θα έρθω. Αν όμως μου πεις να πάμε για καφέ, γιατί θα πρέπει να συμβιβαστώ και να υποστώ τον καπνό;

  Αντίλογος. Μα εγώ βγαίνω μόνος μου έξω, δεν περιμένω να μου το πούνε. Τότε γιατί τόσο μένος κατά των μη καπνιστών που κατηγορούνται για φασίστες και αντικαπνιστές. (Έκανα και προηγούμενα το ερώτημα: η αντίθεση είναι καπνιστές – αντικαπνιστές ή καπνιστέ ς- μη καπνιστές. Γιατί για μένα αντικαπνιστής είναι ο πιστός του δόγματος πως δεν πρέπει να καπνίζει κανένας και ως τέτοιον τον βλέπω. Εγώ όμως όπως και οι άλλοι μη καπνιστές, που δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος αρκεί να μην μπαίνει στα δικά μου τα χωράφια, δεν διεκδικώ ούτε δέχομαι τον χαρακτηρισμό αυτόν). Αλήθεια, αυτό το έκανε εξαπανέκαθεν (σικ) ή όταν άρχισαν οι συζητήσεις πως καλό είναι οι άλλοι να μην δέχονται τον καπνό του και σαν λογικός άνθρωπος το δέχτηκε;

  Επειδή πολύ αναφέρθηκαν το κρύο κι η βροχή (η ζέστη δεν είναι της εποχής και δεν μπήκε στις δυσκολίες) να υπάρχουν κλουβιά ή και ολόκληρες αίθουσες για τους καπνιστές, όμως όχι να σερβίρονται εκεί. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Γιατί αν σερβίρεις εκεί τους καπνιστές, θα πούνε γιατί να μην μπούνε κι οι μη καπνιστές μαζί τους. Οπότε ξαναγυρίζουμε στα ίδια. Κάποτε (πριν 10 χρόνια) σε χώρα του εξωτερικού πήγαμε με φίλους σε ένα μαγαζί με μουσική. Δυο εμείς, μη καπνιστές (με τη Μαρία να έχει κι ένα άσθμα) δυο αυτοί καπνιστές. Καθίσαμε, φάγαμε, ήπιαμε, ακούγαμε τη μουσική κι όποιος ήθελε πήγαινε μια βόλτα δίπλα, έκανε το τσιγάρο του και ξαναρχόταν. Τις ίδιες κατηγορίες άκουγα και τότε. Ότι είναι φασισμός, ότι δεν μπορούν να απολαύσουν την έξοδο, ότι πήγαν για μουσική αλλά εκεί που πήγαιναν για τσιγάρο δεν ακουγόταν καλά κλπ. Έτσι, δεν πείθομαι…

 153. 139 (145) Ακόμα λέγεται…

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  131 «εσείς οι καπνιστές» και η τελική επίκληση «ω θεριακλήδες»…

  Την επιθετικότητά μου μέσα ωρέ Λου!
  Σόρι, δεν θα ξαναμιλήσω ούτε για το Καπνισμένο Τσουκάλι 🙂

  >>στο ψοφόκρυο
  Τα καημένα τα καπνιστάκια 🙂 🙂

 155. loukretia50 said

  127. Χαρούλα, συμφωνώ μαζί σου, μόνο μια απορία:

  Αυτό δεν τόχα ξαναδεί, τα μάλα με εκπλήττει!
  (Εκτός αν ζεις με ευπαθείς ή ο συμβίος φρίττει)
  Να μην αντέχεις του καπνού βρώμα και δυσωδία
  είναι νορμάλ, κατανοώ, σου προκαλεί αηδία
  και προτιμάς να ξεφυσάς μακριά απ΄την οικία
  Μα…
  Νάσαι καπνίστρια σοβαρή, μόνο με κουστωδία?
  ΘεριακΛΟΥ

  Πάντως έχουν γραφτεί πολύ όμορφα τραγούδια για τσιγάρο…
  Για τους φίλους μου! – και μη!
  Πρωινό τσιγάρο https://youtu.be/aAe1Jpe_c6U Αρλέτα

  Μια χαρά τα πάτε με ιστορίες! Κάντε παιχνίδι λοιπόν!

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για τη Λου, ιστορίες με τσιγάρα…
  Παλιά, κάπνιζα περιστασιακά, καμιά εξάρτηση δηλαδή. Μπορούσε να περάσει χρόνος και να μην καπνίσω, μπορούσε σε ένα βράδυ με κατάλληλη παρέα σε ανάλογο περιβάλλον να καπνίσω αρκετά…Γνώρισα, λοιπόν, μια κοπέλα, που ήθελα διακαώς να τη γνωρίσω καλύτερα, και, κουβέντα στην κουβέντα, μου εκμυστηρεύθηκε ότι θεωρούσε πολύ ερωτικό τον άντρα που καπνίζει με στυλ και ύφος, έτσι κάπως σαν τον Ντελόν και τον Κούρκουλο. Ώπα, λέω μέσα μου, εδώ είμαστε. Δεν άναψα αμέσως τσιγάρο, μην καρφωθώ και γιατί δεν είχα μαζί μου πακέτο, αλλά, στο επόμενο ραντεβού, βγάζω και ανάβω, με στυλ και ύφος, ένα τσιγαράκι και…
  -Αχ, σε παρακαλώ, σβήστο, μ’ενοχλεί, έχω χάσει τον πατέρα μου απ’ αυτό το ρημάδι!
  Ε, είπα κάτι σεξιστικά από μέσα μου και το ‘σβησα…Παλιές ιστορίες…☺

 157. Jane said

 158. Πέπε said

  Κάπου αναφέρθηκε το μέτρο για τη ζώνη ασφαλείας.

  Το θεωρώ απολύτως καταδικαστέο (το μέτρο εννοώ). Κάθε φορά που μπαίνω σε αυτοκίνητο, οδηγός ή επιβάτης, έχω μια ισχυρή παρόρμηση να μη βάλω ζώνη, απλώς και μόνο επειδή ο νόμος που μου επιβάλλει να βάλω είναι όχι μόνο άδικος αλλά και πονηρός (με πρόσχημα την ασφάλεια, ανώριμο μικρό μου, θα αναλάβουμε εμείς που ‘μαστε πιο ώριμοι να παίρνουμε τις αποφάσεις για εντελώς προσωπικά σου θέματα, όπως για αρχή αυτό με τη ζώνη). Από την άλλη, θέλω να βάλω ζώνη, γιατί πάντα βάζω, για δικούς μου λόγους. Οπότε, η μόνη λύση είναι να αυθυποβληθώ: προσπαθώ να ξεχάσω τον νόμο και υποκρίνομαι ότι την απόφαση την παίρνω εγώ.

  Και πολύ συχνά έρχεται ένας μαλάκας, συνοδηγός ή οδηγός, να μου γκερεμίσει τ’ όνειρο:

  -Έλα μωρέ τώρα ζώνη, δε γράφουνε εδώ!

 159. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα, το θέμα λογικό είναι να σηκώνει αν οχι τσιγάρο πάντως πολλά σχόλια.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  Επισημαίνω την παράληψη από τους καπνιστές και συνοδοιπόρους της διαπίστωσης πως είναι ωραίο το τσιγάρο μετά το σεξ. Τι να πει κανείς, ε, στην τελική ένα τσιγάρο κάθε τρία χρόνια δεν κάνει κακό. 😋

 161. gbaloglou said

  157 Δεν θυμάμαι ποιον διάσημο συγγραφέα ρωτήσανε πως περιγράφει τόσο γλαφυρά τους γυναικείους χαρακτήρες, και συτός απάντησε «μα, δεν είναι και τόσο διαφορετικές από εμάς, απλώς αφαιρείς την λογική και προσθέτεις το ακαταλόγιστο» 🙂 🙂

 162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 – «Αντιθέτως, ζώνη πρέπει να φοράς παντού και πάντα, οπότε δεν υπάρχει καμμία αυτοδιάθεση.»

  Έχεις ένα θέμα με την αυτοδιάθεση, κάτι έχεις μπερδέψει. Εντάξει μη φοράς ζώνη αρκεί να υπογράψεις μια υπεύθυνη δήλωση πως σε περίπτωση τραυματισμού σου σε ατύχημα δεν θα νοσηλευτείς σε δημόσιο νοσοκομείο.

  148 – Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί κι άλλοι πολλοί χαρακτηρίζουν κι έναν φασίστα, κατά την άποψή μου, όποιος δεν σέβεται τον διπλανό του και του δημιουργεί πρόβλημα με το έτσι θέλω, είναι φασίστας, π.χ οι γονείς που καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους.

  «Η ιδέα, αντιθέτως, οτι το σώμα σου και η υγεία σου δεν σου ανήκει και οτι το κράτος θα ορίσει πόσο υγιής ή όχι οφείλεις να είσαι είναι επικίνδυνα κοντά στον φασισμό, με την απολύτως κυριολεκτική του έννοια.»

  Όχι ρε φίλε δεν ορίζει το κράτος πόσο υγιής οφείλεις να είσαι, χέστηκε το κράτος για την υγεία μας, δεκάρα τσακιστή δεν δίνει, το πρόβλημα είναι πως το εξεταστικό και νοσηλευτικό κόστος έχει γίνει ασύμφορο και για το κράτος και κυρίως για τις ασφαλιστικές εταιρείες για περιπτώσεις, καρκίνου, καρδιοπάθειας, θρομβώσεων και πολλών άλλων παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα και το πάχος, το ίδιο ισχύει και για τα ατυχήματα χωρίς κράνος και ζώνη, τόσο απλά.

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τη Λου

 164. Άλλη μια ιστορία – εμπειρία – πάθημα (για τη Ραφήνα τάγραψα πριν κάτι μέρες, να μην επαναλαμβάνομαι).
  Μπυραρία. Ηλιούπολη. Καλοκαίρι. 4 μη καπνιστές ζητάμε να κάτσουμε και μιας και μας ρωτάνε ζητάμε να είμαστε σε χώρο μη καπνιστών.Αναγκαστικά μέσα αφού το «έξω» (με τα διάφανα τα πλαστικά κλεισμένο) είναι ελεύθερο για τους καπνιστές. Καθόμαστε ωραία και καλά σ’ ένα παράθυρο. Μετά από κάνα δίωρο που έχει αρχίσει να γεμίζει σηκωνόμαστε και φεύγουμε. Δεν αντέχαμε τον καπνό των «έξω» που μας είχε πλακώσει…

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  161: Τζακ Νίκολσον στο «Καλύτερα δεν γίνεται». ☺

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  160: Τρία πράγματα είναι τα καλύτερα στη ζωή: ένα ποτό πριν και ένα τσιγάρο μετά. ☺

 167. ΚΩΣΤΑΣ said

  143 Λάμπρο, τα έχουν πει τόσο ωραία όλες οι κυρίες του ιστολογίου, που δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα εγώ, πέρα από όσα ήδη έχω πει. Ακόμη και η καλή μας Έφη, που εκπροσωπεί την αντίθετη από εμάς πλευρά, συγκλονίζει με τον τρόπο και το πάθος της, όμως «ο άκρατος δικαιωματισμός» αφορά μόνο τους «σταρχιδικούς» καπνιστές και όχι εμάς εδώ μέσα. Εμείς φτωχά πουλάκια του θεού είμαστε, με τα πάθη και τις αδυναμίες μας, δια τούτο και άκρως ερωτικοί. 😜 Δεν θέλουμε με τίποτα να βλάψουμε τον διπλανό συνάνθρωπό μας, μόνο πρόνοια μιας φωλίτσας και για μας ζητάμε, να μη μας ξεπαγιάζει κι εμάς ο βοριάς που τ΄ αρνάκια παγώνει. 😥

  –> «… είσαι υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος και της απρόσκοπτης λειτουργίας του ή απλώς νεοδημοκράτης;»

  Εσύ τί λες; αν ήμουν απλώς νεοδημοκράτης, θα ήμουν και διαπρύσιος κήρυκας του αντικαπνιστικού που ψήφισε ο Κούλης… αλλά δεν…

  –> «… τον ορισμό που δίνω στον φασισμό και στους φασίστες, δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες αλλά με την ατομική συμπεριφορά…»

  Συμφωνούμε σε αυτό, συμπληρωμένο με το: «απαγορεύονται οι απαγορεύσεις, αρκεί να μην βλάπτεται ο διπλανός μας».

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 169. 152 Μα αν όλη η υπόλοιπη παρέα θέλει κοψίδια? Θα επιβληθεί ο βίγκαν, ο ένας, στους δέκα?
  Αντίστοιχα, ας μην έρθει εκεί που καπνίζουν. Αλλά ούτε μαγαζιά για μας δεν προβλέπονται.
  Εντάξει ρε παιδιά, είμαστε κατώτερη μορφή ζωής εμείς οι φουμαδόροι αλλά μην τα θέλετε κι όλα δικά σας 🙂

 170. ΣΠ said

  Να πω κι εγώ μια ιστορία.
  Φίλος καθηγητής παλιά, όταν ήταν ακόμα assistant professor στην Αμερική, θα φιλοξενούσε στο σπίτι του φίλο μας καθηγητή που επισκεπτόταν από την Ελλάδα. Ο επισκέπτης, εκτός από φίλος του, ήταν και ο επιβλέπων στο διδακτορικό του στην Αμερική. Ο πρώτος, φανατικός καπνιστής, είπε στον επισκέπτη ότι δεν μπορεί να καπνίζει μέσα στο σπίτι. Ο επισκέπτης, όντας εξαρτημένος καπνιστής, δεν άργησε πολύ μετά την άφιξή του να ανάψει τσιγάρο με αποτέλεσμα να δεχτεί προειδοποίηση. Μετά από κάποια ώρα, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, άναψε το δεύτερο. Ο φίλος τον πήρε και τον πήγε να μείνει σε φιλικό σπίτι αρνούμενος να τον φιλοξενήσει.

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167 ΚΩΣΤΑ>>(Η Εφη που) εκπροσωπεί την αντίθετη από εμάς πλευρά,
  Δεν είμαι η αντίθετη πλευρά, η σωστή είμαι , εσείς είστε του σατανά! 🙂 🙂
  Κι ερωτικοί που είσαστε πάλι του σατανά σατανικότεροι.
  Στο εξω τερον, λοιπόν. Στις σόμπες!

 172. Γιάννης Ιατρού said

  166: 👍👍👍

 173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  158 – Όπως όλα τα πράγματα στην γενική συμπεριφορά μας έτσι και η ζώνη (όχι αγνότητας 🙂 ) είναι θέμα παιδείας η οποία διδάσκεται στο σπίτι κι όχι στο σχολείο. 🙂 Oι κόρες μου που από μωρά έμαθαν να φορούν ζώνη στο αυτοκίνητο, δεν διανοούνται να ξεκινήσουν χωρίς να την φορέσουν πρώτα, ενώ εγώ που μόνος μου έπεισα τον εαυτό μου για την ορθότητα της ζώνης, εννιά στις δέκα ξεκινάω πρώτα και αμέσως μετά την φοράω και πάντα αναρωτιέμαι, για ποιό λόγο δεν την φόρεσα σταματημένος που είναι πιο απλό και σίγουρο. Δύσκολα αλλάζει ο άνθρωπος μετά τα 14 του.

 174. Πέπε said

  @162
  > > Εντάξει μη φοράς ζώνη αρκεί να υπογράψεις μια υπεύθυνη δήλωση πως σε περίπτωση τραυματισμού σου σε ατύχημα δεν θα νοσηλευτείς σε δημόσιο νοσοκομείο.

  (Δεν πήγαινε σ’ εμένα, αλλά μάλλον ταιριάζει και σ’ εμένα.)

  Λάμπρο, δέχομαι το δίλημμά σου. Θα ελέγξω την τσέπη μου να δω τι με συμφέρει, και αν έχω αρκετά ώστε να νοσηλευτώ σε ιδιωτικό θα υπογράψω, αλλιώς θα βάζω ζώνη. Μόνο που, στην πρώτη περίπτωση, θα έχω ούτως ή άλλως (όχι μόνο για τροχαία) καλύτερες παροχές υγείας, με τον ωραίο μου, ήσυχο ατομικό θάλαμο με τοίχους σε παλ χρώματα και με φρέσκα σεντόνια, και -κυρίως- την ώρα που τον χρειάζομαι, ενώ εσύ θα κάνεις ουρά μήνες για ένα ράντζο ανάμεσα σε μισοσκοτωμένους που ουρλιάζουν σαν σε θρίλερ και σε νοσοκόμους που δεν ξέρουν ποιον να πρωτοπροφτάσουν.

  Όλοι έχουμε πάει (έστω και επισκέπτες) σε δημόσιο νοσοκομείο. Ακόμη και σ’ αυτά που έχουν τους καλύτερους γιατρούς – τι να σου κάνει ο καλύτερος γιατρός του κόσμου χωρίς την υπόλοιπη υποδομή; Η επιλογή της δημόσιας περίθαλψης τιμωρείται, ακόμη κι αν είναι αναγκαστική επειδή δεν έχεις για ιδιωτικό (που και να έχεις, πάλι η δημόσια περίθαλψη είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου). Τιμωρείται, ανεξαρτήτως του αν την έπαθες από τροχαίο επειδή δεν ήθελες να βάλεις ζώνη ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

  (Τα λέω όλα αυτά ως υποθετικό παράδειγμα. Στην πραγματικότητα, εγώ μεν στο τροχαίο θα πάω σε δημόσιο γιατί, όπως εξέθεσα, βάζω ζώνη. Απλώς, να, αυτό που έλεγα: θα τιμωρηθώ για την επιλογή του δημόσιου νοσοκομείου. Εσύ δε, δεν θα πας πουθενά γιατί σου εύχομαι να μην το χρειαστείς για τα επόμενα 100-πόσα-μείνανε χρόνια.)

 175. ndmushroom said

  131
  Αυτονόητο να μην καπνίζουμε σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά μεσάνυχτα, σε μπαρ με μία μοναδική παρέα
  καπνιστών κι έξω ψοφόκρυο, με συναίνεση ιδιοκτήτη, χωρίς προσωπικό, γιατί χρειάζεται ρουφιάνος? Ποιός θίγεται?

  Αυτός που ρουφιάνεψε, υποθέτω. Ο οποίος, προφανώς, σε ένα μπαρ όπου υπάρχει μόνο η παρέα καπνιστών και ο συναινών ιδιοκτήτης, είναι αποκύημα κάποιας φαντασίας, και άρα μάλλον άτοπο ως παράδειγμα. Όχι;

  109
  Είχα γράψει κάτι, μετά το έσβησα για να μην οξύνω τη συζήτηση, μετά είδα ότι άλλοι γράψαν χειρότερα από εμένα (και δικαίως). Αυτή την ιδέα ότι υπάρχει, κάπου εκεί έξω, ένας παθητικός καπνιστής που θέλει, ρε παιδί μου, να εισπνεύσει καπνό (αλλά για κάποιο λόγο, θέλει να εισπνεύσει καπνό των άλλων, και όχι να ανάψει ο ίδιος τσιγάρο), αλλά έρχεται το κακό κράτος και του λέει «όχι, δε σε αφήνω» πώς ακριβώς τη σκεφτήκατε;

 176. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «…καταδότης, καρφί, μπογδάνος.» !

 177. Πέπε said

  @169:
  > > Μα αν όλη η υπόλοιπη παρέα θέλει κοψίδια? Θα επιβληθεί ο βίγκαν, ο ένας, στους δέκα?

  Γιατί να επιβληθεί κάποιος στους άλλους; Και οι 9 να επιβληθούν στον ένα, πάλι άδικο είναι. Θα πουν τις προτάσεις τους, θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά, και στην ψησταριά ένα από τα κατά θα είναι ότι ο βίγκαν θα μείνει νηστικός. Θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό το επιχείρημα θα πείσει όλους (χωρίς επιβολές) να ψάξουν κάποια άλλη λύση, π.χ. ψησταριά-παύλα-κάτι άλλο, που να καλύπτει όλα τα γούστα.

  Αν επιμένουμε ότι το να περάσει η γνώμη κάποιου έναντι μιας άλλης γνώμης θέλουμε να το ονοάζουμε επιβολή, τότε ο βίγκαν είτε θα επιβληθεί είτε θα αποβληθεί. Ποιο είναι λιγότερο χειρότερο;

  (Και στην τελική, όποιοι θέλουν οπωσδήποτε να κανονίσουν ψησταριά και μόνο ψησταριά δεν καλούν και τους βίγκαν φίλους τους, τι διάολο!)

 178. 169 Γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Αν όλη η παρέα θέλει κοψίδια εκείνη τη μέρα ο άλλος δεν θάρθει. Θάρθει όμως την άλλη μέρα που δεν θα θέλουν όλοι κοψίδια (η περίπτωση που όλη η παρέα θέλει κάθε μέρα κοψίδια και ανάμεσά τους κολλάει κι ένας βίγκαν δεν παίζει με τίποτα). Αλλά αν όλη η παρέα θέλει να καπνίζει, αυτό είναι καθημερινό. Άρα ο ένας πρέπει να φύγει και ν’ απομονωθεί απ’ τη συγκεκριμένη παρέα.

 179. Πέπε said

  @175
  Και όμως φίλε. Εμένα μου έχει πει άκαπνος «δεν κάνεις κάνα τσιγάρο γιατί μ’ αρέσει να το μυρίζω;»

  Δε θα διεκδικούσα να θεωρηθεί το παρόν σχόλιό μου καταλυτικής σημασίας για να λυθεί το περίπλοκο ζήτημα που μας απασχολεί, απλώς αναφέρω ότι διάφορα που μας φαντάζουν απίθανα είναι παρά ταύτα πιθανά.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  160 – Γι αυτό τον λόγο δεν είμαι καπνιστής. 🙂

  167 – Συμφωνούμε απόλυτα διαφωνώντας. 🙂

  169 τέλος – Δεν είστε κατώτερη μορφή ζωής, απλά ναρκομανείς που μέχρι τώρα είχαν μάθει να τα έχουν όλα δικά τους. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν
  μαγαζιά για μάς τους μη καπνίζοντες (κι όχι αντικαπνιστές όπως πολύ σωστά λέει ο Γιάννης Μαλιαρός) ή ξεχωριστοί χώροι για να πηγαίνουμε να αναπνέουμε λίγο οξυγόνο; Περιμένετε κι εσείς λίγο καιρό και όλα θα γίνουν, το κέρδος δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, θα βρεθεί κάποια λύση, μέχρι τότε κάντε ένα τσιγάρο. 🙂

 181. ΚΩΣΤΑΣ said

  159 –> … το θέμα λογικό είναι να σηκώνει αν οχι τσιγάρο πάντως πολλά σχόλια.

  Νικοκύρη, με αδικείς, για δες ποιος σε έκανε σεφτέ σήμερα στα σχόλια; Στον κύκλο μου θεωρούμαι πολύ γουρλής, προσόν που το απέκτησα από τότε που έγινα μητσοτακικός, 😀 😁 😂 παλιότερα ήμουν καραμανλικός. 😪

 182. Triant said

  Αχ… (2 χρόνια, 2 μήνες 12 μέρες και 23 ώρες – 19.295 τσιγάρα)
  Ρωτήστε κάποιον που το έχει κόψει. Είναι πιό πιθανόν να θυμάται ακριβώς πότε παρά πόσων χρονών είναι τα παιδιά του ή πόσα χρόνια είναι παντρεμένος. Το έχω κάνει και έχω εκπλαγεί με τα αποτελέσματα.

  Πρωινό τσιγάρο
  Άναψε το τσιγάρο
  Στο τσιγάρο που κρατώ
  Η ζωή μου όλη
  Τσιγάρο ατελείωτο
  Τα τσιγάρα
  Τι σού ‘κανα και πίνεις

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  160 >>είναι ωραίο το τσιγάρο μετά το σεξ.
  Βόις όβερ μη καπνιστή/ριας:
  Φτου κι εγώ νόμιζα ένα σεξ μετά το τσιγάρο!

  1142 εκεί; το τζάκι μου καπνίζει (τουιτερικό)

 184. Μαρία said

  170
  Σταύρο, δεν κατάλαβα την περίπτωση του φίλου σου. Ενώ ήταν φανατικός καπνιστής, δεν κάπνιζε μέσα στο σπίτι του;

 185. loukretia50 said

  Αχ, γλυκειά μας ΕΦΗ- ΕΦΗ, σου χαλάω εγώ το κέφι?
  Ναι, σίγουρα είναι χάλι, να γελάει και να σου γνέφει
  καπνιστής που προβοκάρει με καπνό που φέρνει ζάλη
  Μα κι εσύ με είχες βάλει με τους κάφρους στο τσουβάλι!

  Μη μου θυμώνεις!!
  ΛΟΥ
  Σκέψου και να καπνίζουνε… στο καπνιστό τσουβάλι!

  Στην οθόνη καπνό βγάζω, δεν πειράζει αν ντουμανιάζω!
  Για σένα
  Smoke Gets in Your Eyes https://youtu.be/4CvB7Au2wHM Chantal Chamberlain

  ————————————

  ΚΩΣΤΑ, αγαπητέ δεξιόστροφε αναρχοθεριακλή, για σένα Smoke on the Water https://youtu.be/zUwEIt9ez7M Deep Purple

  175. Όχι. Mε την αυστηρή εφαρμογή του νόμου ο ρουφιάνος δεν είναι πια απλή υπόθεση, μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει συμφέρον ή απλώς κόλλημα , πχ ο απέναντι . ο περαστικός που έχει γνωστό μαγαζάτορα κλπ κλπ.
  Μάλλον δεν έχετε χαρεί αργά το βράδυ κάποια μπαράκια…

  Αλήθεια, πήγαινε κανείς στο BLUE στο Χαλάνδρι?

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – «ενώ εσύ θα κάνεις ουρά μήνες για ένα ράντζο ανάμεσα σε μισοσκοτωμένους που ουρλιάζουν σαν σε θρίλερ και σε νοσοκόμους που δεν ξέρουν ποιον να πρωτοπροφτάσουν.»
  Μα εγώ φοράω ζώνη δεν μπορώ να οδηγήσω χωρίς αυτήν, απλά την βάζω αφού ξεκινήσω και στις δύο φορές που είχα ατύχημα (δεν έφταιγα 🙂 ) μ΄έσωσε από τραυματισμό κι από το θρίλερ του δημόσιου νοσοκομείου. 🙂

 187. voulagx said

  Μια ιστορια για την θεριακΛου, και οχι μονο.
  Δεκαετια του ΄90, ανεβαινω για Θεσ/νικη. Καπου μετα τα Τεμπη μου κανει ωτοστοπ ενας καλογερος. Με το που μπαινει μεσα πληρουται το αμαξι απο μια ανυποφορη μποχα απ’ την απλυσια του. Ανοιγω διακριτικα λιγο το παραθυρο να παρω αερα, κοντευα να λιποθυμησω. Καποια στιγμη του λεω:«Σε πειραζει να καπνισω;» Με κοιταζει απορημενος:«Στο δικο σου αμαξι με ρωτας αν μπορεις να καπνισεις;» Του λεω:«Αν σε ενοχλει ο καπνος δεν θα καπνισω». Οχι, μου λεει, καπνισε. Οκ, κανω ενα τσιγαρο για να αντεξω την δυσωδια και αρχισα να γκαζωνω για να φτασω μια ωρα αρχυτερα στο Κλειδι, στη διασταυρωση για Βεροια που ηταν ο προορισμος του. Με το που τον αφησα ανοιξα το πραθυρο και πηρα μια βαθια ανασα. Απο τοτε το ‘κοψα, το ωτοστοπ.
  Επιμυθιον: Μπροστα στη μποχα, τυφλα να ‘χει η τσιγαριλα.

 188. sarant said

  182 Ισχύει -22/8/2002

  184 Ουτε εγώ το κατάλαβα

 189. loukretia50 said

  Voulagx : !
  για σένα https://youtu.be/49tTzEifY6M?t=242 νομίζω θα το εκτιμήσεις!

  Ίσως και ο Δύτης – αναρωτιέμαι αν καπνίζει βέβαια…

 190. π2 said

  Σε ό,τι με αφορά τα έχω νομίζω ξαναπεί: κανονικότατος καπνιστής που δεν αντέχει με τίποτε το κάπνισμα σε κλειστό χώρο, είμαι ως εκ τούτου υπέρμαχος οποιουδήποτε αντικαπνιστικού μέτρου. Μόνη μικρή επιφύλαξη για τον τελευταίο αντικαπνιστικό είναι ο όρος ότι για να επιτρέπεται το κάπνισμα πρέπει οι τρεις πλευρές του δημόσιου χώρου να είναι ανοιχτές για να επιτρέπεται το κάπνισμα (κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μόνο με μια τέντα πάνω από το κεφάλι σου μπορείς να καπνίσεις). Ο προηγούμενος νόμος νομίζω ότι όριζε ότι δύο πλευρές πρέπει να είναι ανοιχτές, οπότε σε μαγαζιά με μια τέντα πάνω κι ένα παραπέτασμα για να κόβει τ’ αγιάζι μπροστά μπορούσες να καπνίσεις.

  Αλλά είναι μικρή και ασήμαντη επιφύλαξη. Κάθε περιορισμός του καπνίσματος είναι για καλό (π.χ. αλλάζεις παραστάσεις στη δουλειά, γνωρίζεις κόσμο στα μαγαζιά, κλπ. :P)

 191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  182 – «Αχ… (2 χρόνια, 2 μήνες 12 μέρες και 23 ώρες – 19.295 τσιγάρα)» 19.295 : 20 = 964,75 πακέτα χ 4 ευρώ κατά μέσο όρο = 3,859 ευρώ, δεν τα λές και λίγα. 🙂

 192. Γιάννης Ιατρού said

  185: Η σκάλα που οδηγούσε στ’ αστέρια έχει κλείσει από το 2015 ρε συ, τι θυμάσαι….

 193. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  183: Γίγας Ρόουαν Άτκινσον περί καπνίσματος, από το 00:50 και μετά:

 194. Μαρία said

  190
  Οι δύο πλευρές τουλάχιστον λέει ο νόμος. Δες σχ.119.

 195. ΣΠ said

  184
  Λάθος μου. Φανατικός αντικαπνιστής ήθελα να γράψω.

 196. Τσιγάρο από τα 13 μέχρι τα 59, μετά μαχαίρι.

  # 149, Τριάντ είναι θέμα χαρακτήρα

  Από τα 15μου μπροστά στους γονείς μου, το προτιμούσαν από το να κλειδώνομαι στην τουαλέττα, με κοιτάζανε σαν ούφο οι συγγενείς και ιδίως ο θείος-γυμνασιάρχης που κάπνιζα και στα σπίτια τους. Ο γιός μου το άρχισε στον στρατό κι ακόμα τώρα στα 30τόσα του δεν καπνίζει μπροστά μου.

  # 151

  Βρε Λάμπρο, στην εποχή μου ο μισός γυναικείος πλανήτης κάπνιζε Μάρλμπορο μόνο και μόνο για την γεύση που αφήνει σ’ αυτόν που τις φιλούσε, δεν έλαχε να σου το πει καμία; Για την ζώνη έχεις δίκιο κι εγώ ζορίζομαι να την βάλω αν και δεν θα ζούσα αν δεν την φορούσα (από αφηρημάδα ξέχασα να την βγάλω, την είχα βάλει για να μη με γράψουν οι τροχαίοι) όταν είχα μια πλαγιομετωπική.

 197. loukretia50 said

  Πριν αρκετά χρόνια, βράδυ αργά, χειμώνας, αναμονή σε νοσοκομείο, κατέβηκα στην πίσω αυλή κι άναψα τσιγάρο.
  Ερημιά, ησυχία, ξαφνικά κάποιος μου αρπάζει το χέρι. Πάγωσα, βλέπω ένα βλοσυρό, ογκώδη τύπο – αν πω
  « γύφτος» είναι κορέκτ? Πώς να τον πω όμως, αφού ήταν! – με ένα σβηστό τσιγάρο στο χέρι.
  – Άντε, κάψε , τι περιμένεις? μου λέει.
  Δεν είχε αναπτήρα!

  —————————

  Απουσιολόγε, τον ΚΩΣΤΑ δεν τον κόβω για πιο ζόρικα!
  (δεν εμπεριέχει μομφή!)

 198. ΚΩΣΤΑΣ said

  171 –> Στο εξω τερον, λοιπόν. Στις σόμπες!

  Έφη,
  Να καεί, να καεί,
  το μπου…ρί του θεριακλή! 😩
  .

  185 Λου, σε ευχαριστώ πολύ. Δίδαξες ήθος και όχι μόνον…, καπνιστών. 😹

 199. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα! Κοντεύουμε τα 200 σχόλια.

 200. Πέπε said

  @186:
  Όχι Λάμπρο. Είχα γράψει: «Μόνο που, στην πρώτη περίπτωση, θα έχω ούτως ή άλλως (όχι μόνο για τροχαία) καλύτερες παροχές υγείας, […μπλα μπλα…], ενώ εσύ θα κάνεις ουρά μήνες για ένα ράντζο ανάμεσα σε μισοσκοτωμένους που ουρλιάζουν σαν σε θρίλερ και σε νοσοκόμους που δεν ξέρουν ποιον να πρωτοπροφτάσουν.»

  Και επειδή το «ούτως ή άλλως (όχι μόνο για τροχαία)» φαίνεται άσχετο από το θέμα, τη σύνδεση την κάνω στις επόμενες παραγράφους.

  (Χώρια που παθαίνουν πράγματα και αυτοί που φοράνε ζώνη, μακριά από μας.)

 201. Πέπε said

  @194
  Οι δύο από τις έξι; Πιάνεται εννοώ και το έδαφος;

 202. Triant said

  191: Για την ακρίβεια 3.569 (έχω ακόμα το απλικέσιο που είχα κατεβάσει για βοήθεια).

 203. Prince said

  188α: Στα στρογγυλά γενέθλιά μου λοιπόν – 22/08/72.

  Σε ό,τι αφορά το «θεριακλή», ξέρατε ότι ετυμολογικά σημαίνει τον οπιομανή;
  https://el.wiktionary.org/wiki/θεριακλής

 204. Δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλα τα σχόλια, αλλά επειδή με ενδιαφέρει το θέμα θα καταθέσω την, όχι και πολύ συνηθισμένη, συνήθειά μου. Είμαι υπέρ του νόμου και της ολικής απαγόρευσης και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να το σταματήσουμε όποτε θέλουμε το τσιγάρο. Εγώ, καπνίζω συστηματικά μόνο το καλοκαίρι. Τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια της ζωής μου. Παλιότερα κάπνιζα όλο τον χρόνο. Κάθε καλοκαίρι αρχίζω στις 15 Ιουνίου, μέρα που τελειώνουν τα μαθήματα στο δημοτικό σχολείο και σταματώ στις 31 Αυγούστου. Κανονικά καπνίζω περίπου 12 με 15 τσιγάρα. Φαίνεται περίεργο, αλλά με βολεύει πολύ. Σταμάτησα να καπνίζω στη διάρκεια του σχολικού έτους, γιατί έπιανα τον εαυτό μου να περιμένει το διάλειμμα και δεν μου άρεσε. Τώρα το ξέρουν όλοι, από αρχές Μαΐου με πειράζουν και εγώ το περιμένω. Χαίρομαι να μπορώ να καπνίζω έξω και ποτέ δεν άντεχα την τσιγαρίλα σε κλειστούς χώρους. Στα τέλη Αυγούστου κάνω ένα ντεμαράζ καπνίσματος, αυξάνοντας τον αριθμό και μετά ξέρω τι με περιμένει. Για λίγες μέρες αϋπνίες, οπότε κόβω για λίγο και τους πολλούς καφέδες και σύντομα το ξεχνώ.

 205. Γιάννης Ιατρού said

  197 (τέλος): ???

 206. Μαρία said

  204
  Είσαι σαν το γείτονά μου το χαρτοπαίχτη. Είχε ψαροταβέρνα παραθαλάσσια που την άνοιγε λίγο πριν απ’ το Πάσχα και την έκλεινε με το τέλος της ΔΕΘ. Απ’ τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τον Απρίλη ή Μάιο πήγαινε στη λέσχη σε καθημερινή βάση. Μόλις όμως άνοιγε το μαγαζί έκοβε το χαρτί με το μαχαίρι.

 207. 206 Μάλλον τον καταλαβαίνω…

 208. 177/178

  Καταλαβαίνω πολύ καλά. Και είμαι υπέρ της απαγόρευσης σε όλους τους δημόσιους χώρους αλλά κατά του κυνηγιού μαγισσών (= ζητάω την πρόβλεψη μαγαζιών για καπνιστές, ούτε αυτό πιά?)
  Την πρώτη φορά που συναντήθηκα με την εδώ παρέα, στο Χαλάνδρι, ήμουν ο μόνος καπνιστής στο τραπέζι. Όταν θέλησα να καπνίσω έστριψα το κυλινδράκι μου και σηκώθηκα να πάω έξω. Δυό-τρείς από την παρέα μου είπαν πως δεν ήταν ανάγκη να βγω, ας κάπνιζα εκεί. Απάντησα, όχι, θα πάω έξω, όπως και έκανα.
  Και επειδή οι έξοδοι παρέας καπνιστών δεν είναι και καθημερινές, ας μην καλούν τους βίγκαν 🙂 , όπως τα λέει ο Πέπε. Κι όταν βρίσκονται, ας κάνουν την υποχώρηση αυτοί, δε χάθηκε ο κόσμος. Διαλλακτικός είμαι, αλλά δε θέλω κυνήγι μαγισσών, όπως είπα.

 209. ilias said

  Η γραμμή 1142 υπάρχει τουλάχιστον από το 2010 για τον ίδιο σκοπό (αντικαπνιστικό), Δεν εφευρέθηκε τώρα.
  http://archive.is/EmsYY

 210. 162 τέλος

  Λάμπρο, αυτό με το πάχος πολύ κακό, δεδομένης και της πορείας προς την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Κάπου παραπάνω είχα γράψει κάτι για τη ζάχαρη. Ε ρε θα κλάψουνε μανούλες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον…

  Κουίζ για μη καπνιστές που δεν ξέρουν να ανάβουν φωτιά χτυπώντας πέτρες ή τρίβοντας ξύλα : Με τι άνθρωπο θα προτιμούσατε να ναυαγήσετε σε ερημονήσι? Με άκαπνο ή με καπνιστή? 😜

 211. mitsos said

  Καλησπέρα
  Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες

  Ήμουν καπινιστής των 20- 30 τσιγάρων ημηρεσίως από το 1975 ως το 2014 ( HellasSpecial και μετά Sante άφιλτρο. Το έκοψα τον Φεβρουάριο του 2014 και τα δυο τελευταία χρόνια άναβα 1 ή 2 πουράκια την εβδομάδα αν και εφ όσον έβγαινα για ποτό με παρέα.

  Επειδή η ελευθερία του ατόμου ορίζεται και οριοθετείται από τα όρια της ελευθερίας του άλλου ατόμου…
  Νομίζω ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί . (τελεία )

  Μετά την πλήρη εμπέδωση και εφαρμογή του νόμου μπορούμε να συζητήσουμε αν και εφ΄όσον χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις . ΜΕΤΑ ομως.

  Αντίθετα η γραμμή για καταδότες ίσως βοηθήσει αλλά
  -α) θα μπορούσαν να διαλέξουν ένα άλλο νούμερο και όχι 114 (2) ….
  -β) (και σημαντικότερο ) ο σκοπός δεν καθαγιάζει το μέσον. Το μέσον φτιάχνει καταδότες… σήμερα γι αυτό …αύριο για κάτι άλλο.

  Και εννοείται πως το θέμα άλλων επιβλαβών προϊόντων ( αναψυκτικά τύπου κόλα, κ.λ.π. ) είναι άλλη συζήτηση για άλλη ώρα …εκτός αν η επίκληση της ολιστικής αντιμετώπισης γίνεται για να συζητάμε γενικώς και αορίστως και να μην αποφασίζονται ούτε οι ώριμες μεταρρυθμίσεις.

 212. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο πατέρας κάπνιζε παλιά, πριν γεννηθώ ή τόσο μικρή που δεν το θυμάμαι αλλά άκουσα πολλές φορές στη ζωή μου αυτό το τσιγαροσυμβάν: Μια φορά ξεθεωμένος ξάπλωσε σ΄ένα ντιβάνι κι από την κούραση αποκοιμήθηκε με το τσιγάρο στο στόμα. Πήρε φωτιά το στρώμα και τον πρόλαβε η μάνα μου μέσα στους καπνούς. Δεν το έκοψε τότε αλλά σε κάποια άλλη στιγμή που απλώς του ήρθε και αποφάσισε να το κόψει, ως απόδειξη δύναμης στον εαυτό του μάλλον και το έκοψε μαχαίρι. Δεν τον θυμάμαι με τσιγάρο. Ο αδελφός μου που κάπνιζε χρόνια και το έκοψε κι αυτός μια μέρα έτσι ξαφνικά χωρίς αιτία γύρω στα 50, δεν κάπνισε ποτέ μπροστά του. Ο ίδιος λέει σαν δικό του χρωστούμενο σεβασμού επειδή δεν τον μάλωσε ποτέ γι΄αυτό, ούτε του το κουβέντιασε καν, όταν τον έπιασε τυχαία με το τσιγάρο στο στόμα, όντας μαθητής στο γυμνάσιο ακόμη.

 213. Μαρία said

  209
  Ναι, επι Αβραμόπουλου δημιουργήθηκε αλλά μάλλον δεν τηλεφωνούσε κανείς.

 214. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Χρόνια πολλά στις Κατερίνες και λοιπές εορτάζουσες, αλλά και προκαταβολικά (για αύριο) σε Στέλιους και Στυλιανές…

  Ωραία η συζήτηση, οι αναλύσεις και τα σχόλια!
  Καπνιστής περίπου για περ. 30 χρόνια, το έκοψα –μαχαίρι- πριν από περ. 20.
  Βοήθησε καταλυτικά η σχετική υπόσχεση που έδωσα στην κόρη μου (σχ. 49Β).
  Ως μη καπνιστής πλέον, δεν αισθάνομαι πιο …έξυπνος :), ζω όμως σαφώς καλύτερα (και καφέδες τρεις την ημέρα πίνω, κι ας λένε πως είναι ‘ρουφιάνοι’ του τσιγάρου 🙂 )

  Αν και έχω την υποψία ότι ο νέος αντικαπνιστικός αποτελεί μέρος της επικοινωνιακής, κυρίως, πολιτικής του Κυρ. Μητς. (συνδυαζόμενη με τη σχετική μάσα του Βα.Μαρ. και λοιπών…), εν τούτοις συμφωνώ στο ‘δια ταύτα’.
  Έχω όμως επιφυλάξεις ως προς την αντιμετώπιση των παραβατών με το 1142.
  Η απειλή του ‘καρφώματος’, όταν δεν ξέρει ο άλλος (καταστηματάρχης ή καπνιστής) από πού θα τού’ ρθει, σίγουρα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Αλλά, όπως κάθε παρόμοιας φιλοσοφίας μέτρο, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα.

  Αναρωτιέμαι π.χ. τι θα γίνει στα παραδοσιακά καφενεία των μικρών χωριών. Εκεί οι θαμώνες είναι συνήθως ηλικιωμένοι θεριακλήδες, που κάθονται πολλές ώρες στο καφενείο, ειδικά τον χειμώνα. Πίνουν τον καφέ τους ή το βραστάρι τους (ή τη ρακή τους…), παίζοντας τάβλι ή χαρτιά, κουβεντιάζοντας, αλλά και καπνίζοντας ασύστολα οι περισσότεροι. Υποθέτω ότι το ζήτημα θα λυθεί ‘κοινή συναινέσει’, αλλά αν υπάρχουν τίποτα αντιπαλότητες και διαφορές με κάποιους συγχωριανούς; Δεν είναι πιθανό να υπάρξουν πράγματι ρουφιανιές σκόπιμες;
  Για να μην αναφερθώ στην πιθανότητα να υπάρχουν σε ένα χωριό ‘γαλάζιο και πράσινο ή κόκκινο’ καφενεία και στα αλληλοκαρφώματα που θα πέφτουν, ειδικά σε περιόδους έντασης.

  Προσωπικά, χρήση του 1142 δεν πρόκειται να κάνω, παρά μόνο αν βρεθώ σε ‘κατάσταση άμυνας’. Δηλαδή, να υπάρχουν μέσα στο χώρο παιδιά ή άτομα με προβλήματα υγείας, να ζητηθεί από καταστηματάρχη και καπνίζοντες να σταματήσουν ή να βγουν έξω και αντί γι’ αυτό να αντιμετωπίσουμε αδιαφορία, αγένεια, ‘μαγκιά’ και τσαμπουκά (κι εδώ στη Λεβεντογέννα παρόμοια συμπεριφορά δυστυχώς ευδοκιμεί…).

  42. Ωραία τα καπνιστικά ή αντικαπνιστικά ποστ σου, Αθεόφοβε!

  – Το θέμα της απαγόρευσης καπνίσματος στα καζίνα και στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, δεν μου φαίνεται πολύ ξεκάθαρο. Άλλα λένε οι μεν, άλλα οι δε, έχει μπλεχτεί και το ΣΤΕ. Κανείς δικηγόρος να βοηθήσει;

 215. raf said

  Είμαι καπνιστής, δέχομαι απρόθυμα -κι αυτό γιατί θα πρέπει να ξεσυνηθίσω- ως καλή την απαγόρευση, αλλά πιστεύω κιόλας πως ο νόμος κι η εφαρμογή του εντάσσονται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απόπειρας πειθάρχησης που προσωπικά με φοβίζει. Οπωσδήποτε είναι ένα στοίχημα για τον Μητσοτάκη και όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί.

 216. Μαρία said

  214
  Α. O χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση κατά σειρά προτεραιότητας ως ακολούθως:

  1. νοσηλευτικά – προνοιακά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας,

  2. εκπαιδευτικά ιδρύματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, χώροι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των τύπων, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδότοποι,

  3. πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,

  4. χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστοί και υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, κλειστοί χώροι ομαδικών αθλημάτων και κλειστοί χώροι αθλητικών εκδηλώσεων,

  5. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ίντερνετ-καφέ, θέατρα, κινηματογράφοι, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων,

  6. κέντρα διασκέδασης.
  https://www.forin.gr/articles/article/29137/k-u-a-d2b-g-p-oik-80727-2019

 217. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά, σε λίγο θα ξεφυτρώσουν ιδιωτικά κλαμπ (με μικρή ετήσια συνδρομή, για νομικούς κυρίως λόγους…), με κουδουνάκι και πορτιέρη στην είσοδο, που θα μπαίνεις μέσα μόνο αν είσαι μέλος ή με πρόσκληση μέλους κλπ. κλπ.
  ΥΓ: Εγγραφές δίπλα από την είσοδο… ή μέσω ιστοσελίδας/τηλεφωνικά 🙂

 218. loukretia50 said

  Δεν είναι φαντασία, σεντόνι όμως είναι!
  Στην Αμερική – τουλάχιστον στα μέρη που έχω πάει- κάθε σπίτι έχει ανιχνευτές καπνού.
  Κανένας απ΄τους φίλους και συγγενείς που με φιλοξένησαν κατά καιρούς δεν κάπνιζε, όμως διέθεταν κατανόηση και σκεπαστές βεράντες. Έτσι, Φλεβάρη μήνα, Βοστώνη μεριά – ναι , έτσι τόμαθα – με συνεχιζόμενη χιονοθύελλα, κρατούσα κούπα αχνιστό καφέ ή μπέρμπον, άκουγα μουσική και κάπνιζα θαυμάζοντας το θέαμα σε ειδικά διαμορφωμένη για πάρτη μου πίσω βεράντα.
  Όλοι ευχαριστημένοι, καμιά καταπίεση.
  Ένα βράδυ όμως είχαμε συνεχώς διακοπές ρεύματος. Αναβόσβηναν τα φώτα , ρομαντικά μόνο με το τζάκι, επανέρχονταν σε λίγο, ξαφνικά ο πάνω όροφος σταθερά στο σκοτάδι. Έλλειπε ταξίδι ο κακόψυχος ανηψούλης, η γυναίκα του ήταν έγκυος – ξάπλα, κατέβηκα στο γκαράζ με φακό για να δω τον πίνακα με τις ασφάλειες.
  Μόλις ανέβηκα μια μικρή σκάλα αγωνιζόμουν να διαβάσω τα γράμματα όταν μου έπεσε ο φακός στην παραπλεύρως παρκαρισμένη μηχανή για ξεχιόνισμα.
  Την τύφλα μου δεν έβλεπα, ανάβω τον αναπτήρα που είχα στην τσέπη και ω!!!
  -ίου – ίου- ίου – Fire – fire – ίου ίου ! στη διαπασών, ασταμάτητα.
  Απάγγειλα πολλά γαλλικά αλλά αδύνατο να το κάνω να σκάσει.
  Ήρθε το φως, αυτό συνέχιζε, είχε μπλοκάρει.
  Σε λίγο βρισκόμασταν σε άλλο σημείο του σπιτιού, άλλη σύνθεση. Εγώ πάλι σκαρφαλωμένη σε ψηλότερη σκάλα, να σκαλίζω τον κεντρικό ανιχνευτή.
  Δίπλα μου η γλυκυτάτη εγκυμονούσα μιλούσε στο σκάυπ με ανηψούλη που ήταν στο Ντιτρόιτ και έδινε οδηγίες ενώ η μικρή τους κόρη χοροπηδούσε χαρούμενη για το τζέρτζελο φωνάζοντας μαζί με το ρουφιάνο : fire – fire!
  Ίσως από τις πιο σουρεάλ φάσεις που έχω ζήσει!
  Οι οδηγίες δε φτούρησαν, είχε όντως μπλοκάρει το σύστημα.
  Δίνω μια και ξεριζώνω το στρογγυλό καπέλο του ανιχνευτή. Τσίριξαν όλοι ταυτόχρονα, και από το σκάϋπ(!), το μηχάνημα όμως έσκασε.
  Ανακουφισμένες αράξαμε δίπλα στο τζάκι, όταν η νύχτα έγινε μέρα. Από τις τεράστιες τζαμαρίες βλέπαμε έναν όγκο τεράστιο που έφτανε στον πρώτο όροφο που ήμασταν, ενώ εκτυφλωτικό λευκό – κόκκινο φως , φώτιζε έναν τύπο σαν άλιεν με κράνος και λαχανί στολή που μας έγνεφε απ΄έξω.
  Είχε έρθει η πυροσβεστική!
  Και όχι σαν τα δικά μας τα μικρούτσικα, ήταν αυτά τα τεράστια που βλέπουμε στις ταινίες.
  Το πρόστιμο για χωρίς λόγο κλήση είναι 1500 δολλάρια.
  Έκριναν ότι υπήρχε λόγος, όλα καλά, ευγενέστατοι, όταν ένας σκαρφαλώνει και φοράει το καπέλο στον ανιχνευτή. Βάζω τις φωνές, μου εξηγεί σα να ήμουν δυο χρονών παιδί ότι είναι υποχρεωμένος να μας αφήσει ασφαλείς.
  Βρε τούτο θα ξαναμπλοκάρει, δεν έχει δουλέψει ποτέ, τίποτα αυτός.
  Νο Μaaaaa’m! ήταν η συγκαταβατική απάντηση.
  Μας το φόρεσε.
  Πριν βγουν όμως απ΄το σπίτι , το μαραφέτι ξανάρχισε, χωρίς αιτία.
  Οι γείτονες είχαν μαζευτεί παρά το χιόνι και το ψοφόκρυο. Ευτυχώς μετά από μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια το αποσύνδεσαν, με ρητή διαβεβαίωση – σκαϋπική – του ανηψούλη ότι θα γυρίσει την επόμενη και θα το συνδέσει.
  Παραλειπόμενα: Όλο το σόι με έψελνε για το fucking cigarette που δημιούργησε πρόβλημα.
  Και όταν συνέβη δεν κάπνιζα!
  Η εκδίκηση όμως είναι γλυκειά.
  Ένα μήνα αφού έφυγα ήρθε η πεθερά του ανηψακίου για τα γεννητούρια. Φυσικά άκαπνη.
  Μια μέρα που ήταν μόνη με τα παιδιά, η μικρή προβάριζε καινούργιο φόρεμα και η ετικέτα είχε ένα σκληρό πλαστικό νήμα που δε μπορούσε να το κόψει.
  Ψαλίδι η κυρία δεν εύρισκε, βλέπει έναν αναπτήρα στο παρακείμενο γραφείο και τσουπ! Ανάβει και κόβει το νήμα. Άντε πάλι ο χαμός, η γειτονιά στο πόδι , η πυροσβεστική κι εγώ από Αθήνα να εύχομαι να ήμουν από καμιά μεριά να τους δω να τα βγάζουν πέρα με τη ζόρικη Μaaa’m που τόλμησαν να τη ρωτήσουν αν καπνίζει!

 219. Λου 🙂

 220. Γιάννης Ιατρού said

  218: Λού, ωραία γράφεις, αλλά οι ασφάλειες του 1ου ορόφου είναι στον 1ο όροφο και όχι στο υπόγειο/γκαράζ, και ο όποιος πίνακας είναι τοποθετημένος σε ύψος που μπορεί να τον δει ένας ενήλικας, δεν χρειάζεται σκάλα,
  Ρε συ, να συμβουλεύεσαι και κανένα μηχανικό προηγουμένως, κλέφτες θα γίνουμε εμείς; 🙂

 221. loukretia50 said

  220. Εμ, δε σε γνώριζα να σε καλέσω στο σκάυπ!
  Όχι, definately, δεν υπήρχε κανένας άλλος πίνακας, μόνο ο μεγάλος στο ισόγειο γκαράζ .
  Επίσης δεν είμαι πρώτο μπόι, φυσικά τον έβλεπα, αλλά δεν έφτανα τους πάνω διακόπτες.

 222. sarant said

  209-213 Δικιο έχετε!

 223. Alexis said

  Φήμες λένε ότι το επόμενο νομοθέτημα της κυβέρνησης θα απαγορέψει την κατανάλωση καπνιστού σολομού σε κλειστούς χώρους.
  Ήδη ξεκίνησαν μυστικές συνάξεις από ομάδες αναξιοπαθούντων αντιστασιακών σε βόρεια προάστια και Αράχωβα.
  Σκοπός τους είναι να αποτρέψουν την ψήφιση του μέτρου, που θα τους στερήσει την τελευταία μικρή απόλαυση που τους απέμεινε στη ρημάδα την παλιοζωή.

 224. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  216. ΟΚ, ευχαριστώ!
  Άρα, λογικά, παύει (;) να ισχύει η παλιότερη απόφαση «ΟΙΚ.2986/14.1.2019 – ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΖΙΝΟ, ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ Κ.ΛΠ. ΧΩΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ», κατά της οποίας είχε γίνει προσφυγή στο ΣΤΕ.
  {Το (;) επειδή με τα νομικά/νομικίστικα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει…}

  218. Λου, ωραίο σεντόνι… 😀 . Πράγματι, οι εγκαταστάσεις πυρανίχνευσης είναι ‘ζόρικες’…

  Τώρα είναι ώρα ν’ ακούσουμε κι αυτό… 🙂 (Ο χαρμάνης, Μ. Βαμβακάρης)

 225. Γιάννης Ιατρού said

  221: Ό,τι πεις 4Χ4 🙂

 226. Pedis said

  # 218 – καλά, τι έκαιγε ο αναπτήρας σου και έβγαζε καπνό; Μάλλον, θα επρόκειτο για ανιχνευτή φλόγας.

  (Με την ευκαιρία μερικοί ανιχνευτές καπνού λειτουργούν με χρήση μιας ραδιενεργούς πηγής ακτίνων άλφα.)

 227. Μαρία said

  Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τύπου iqos δεν τα πιάνει ο ανιχνευτής, γιατί απλούστατα δεν βγάζουν καπνό. Μου τα σύστησε ξαδέρφη μου που τα δοκίμασε σε ξενοδοχείο. Σε δωμάτια φοιτητικής εστίας στο Λονδίνο με πολλούς Κύπριους θεριακλήδες είδα κι άλλη πατέντα. Είχαν τυλίξει τον ανιχνευτή με κάλτσα 🙂

 228. Μαρία said

  224
  Τέρμα οι εξαιρέσεις είπαμε. Τερμπιέ.

 229. spyridos said

  Θα τολμήσω να κάνω μια ερώτηση. Γιατί τσιγαρουφιάνοι κι όχι τσιγαρορουφιάνοι ???
  Το δεύτερο μου βγαίνει ευκολότερα. Πολύ λειψό μου φαίνεται το πρώτο.

  Πολύ ποπ κορν (εντάξει πατατάκια) έφαγα διαβάζοντας τα σημερινά σχόλια.
  Το τσιγάρο ανάβει για τα καλά τα αίματα.

  Αυτά με τηλέφωνα ρουφιανιάς είναι αστεία πράγματα κατά τη γνώμη μου. Τέτοια έπρεπε να λύνονται με κοινή λογική και συναίνεση..
  Αν δεν επικρατήσουν αυτά δεν θα βοηθήσει κανένα ρουφιανοτηλέφωνο.

  Αφού αναφέρθηκε η Γερμανία λοιπόν. Είναι η τελευταία χώρα από τις Ευρωπαϊκές (εκτός Ελλάδας) στην εφαρμογή αντικαπνιστικών μέτρων.
  Και κρατίδιο από κρατίδιο διαφέρουν. Τελευταίο με διαφορά το Βερολίνο.
  Η αντίσταση στα αντικαπνιστικά μέτρα ήταν πολύ μεγάλη. Του Γερμανού του έδωσαν δύό πράγματα μεταπολεμικά για να αισθάνεται ελεύθερος.
  Το τσιγάρο και το αυτοκίνητο και όταν απειλήθηκαν αυτά τσίνισε. Μόνο εκεί είδα τέτοιες παράλογες αντιδράσεις για την «καταπάτηση της ελευθερίας» των καπνιστών να μαυρίζουν τα πνευμόνια των άλλων (και στην Ελλάδα).
  Ετσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα χρόνια πολλές εξαιρέσεις σε νόμους και κανόνες και το αποτέλεσμα ήταν να μην εφαρμόζεται τίποτα.
  Είχα την τύχη με το άσθμα μου να βρίσκομαι στην Ολλανδία που έπιασαν πολύ γρήγορα τα μέτρα.
  Δεν το περίμενα. Πίστευα ότι θα είναι οι τελευταίοι.
  Το 2010 είχαμε ξεχάσει πως είναι τα ντουμανιασμένα καφενεία και εστιατόρια. Πηγαίναμε Γερμανία και το θυμόμαστε. Στο Βερολίνο ήταν σαν να πήγαινες Ελλάδα.
  Είδαν και απόειδαν και κατάργησαν και αυτοί τις εξαιρέσεις.

  Υπήρχε και στην Ολλανδία μια εξαίρεση για πολύ μικρά καφέ και μπαρ (δεν θυμάμαι αριθμό θέσεων, ως 20 ?) που είχαν ειδική άδεια για κάπνισμα.
  Εγινε τέτοια κατάχρηση που καταργήθηκε.
  Αφορμή ήταν μια περίπτωση σαν κι αυτή που έφερε σαν παράδειγμα η Λουκρητία.
  Μια παρέα αργά όλοι καπνιστές και ο ιδιοκτήτης που το επέτρεπε.
  Η αστυνομία έκανε μήνυση γιατί υπήρχε κάποιος εργαζόμενος μέσα (καθαρίστρια, μάγειρας ?) ο οποίος δεν κάπνιζε.
  Ο εργαζόμενος αυτός είχε σχέση εξάρτησης σύμφωνα με τον δικαστή και έτσι δεν θα τολμούσε ποτέ να πει ότι τον ενοχλεί ο καπνός.

  Το εντυπωσιακότερο μετά την εφαρμογή των μέτρων που κλείνουν δωδεκαετία τώρα είναι πόσο λίγα νέα παιδιά ως 20 χρονών καπνίζουν.
  Στο τοπικό γυμνάσιο-λύκειο έχουν μια εγκατάσταση μάλιστα, για τα παιδιά που καπνίζουν, στην αυλή. Δεν το έχουν απαγορέψει, αλλά δεν είδα ποτέ κανένα παιδί.
  Ρώτησα την διευθύντρια και έχουν λέει τρία παιδιά που καπνίζουν. Σύνολο παιδιών 751.

  218
  Ενας φίλος πάει μια-δυό φορές τον χρόνο στις ΗΠΑ (από Ηράκλειο) αντιπρόσωπος μιας Κρητικής εταιρίας.
  Βρίσκει συνέχεια νέες πατέντες για να ξεγελάει τους ανιχνευτές καπνού στα ξενοδοχεία.

 230. Gero said

  Θα θελα να προκαλεσω λιγο Ειναι παντοτε ο,τι μας διαταζει το κρατος να κανουμε σωστο? Ή πρεπει να υπερισχυει η δικη μας κριση?

  Πχ υποθετικα σε μια χωρα υπο ναζιστικη κατοχη (ή στη γερμανια) οπου κυνηγουνται οι εβραιοι (υπενθυμιζω οτι συμφωνα με το κρατος ηταν μίασμα, ξενο σώμα που εβλαπτε το σύνολο, αρα επηρέαζε η παρουσια τους, τους γύρω τους…, τα νεα παιδια αυτα μαθαιναν στο σχολειο), ενας καταδοτης εβραιου θα ηταν ρουφιανος ή τίμιος υπευθυνος γερμανος πολιτης?

 231. Σωτήρς said

  139 Ρεπορτάζ δρόμου (σπαμάρω ρετρό γιουτιούμπ σήμερα) από το 1995 με την επιβολή της ζώνης και του κράνους. «Μακελιό στους δρόμους».
  Σχετικά, υποχρεωτικά είναι η ζώνη και το κράνος για την δική μου προστασία που θα παραβιάσω στοπ, θα σε σηκώσω στον αέρα και εάν προσγειωθείς με το κεφάλι να έχεις καλύτερη τύχη.

  227 Σε όσα ενοικιαζόμενα στη Σουηδία είδα οι ανιχνευτές καπνού ήταν για το θεαθήναι. Όταν ερχόταν η ώρα του λογαριασμού και καθαρισμού το σπίτι ενός καπνιστή φαινόταν.

 232. Σ said

  Μοντεσκιέ: «Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της Δικαιοσύνης»

 233. spyridos said

  231
  Το έχει μια το παιδάκι για αερόσακο. Ακόμα τα βλέπουμε αυτά στο Ελλαδιστάν όχι μόνο το 95.
  ΔΕν είναι καθόλου ρετρό.
  Του Ελληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει. Μόνο σε αυτά.
  Φαλίρισε του τη χώρα και τελείωσέ του τη ζωή, δε τον πειράζει.
  Μαγκιά κλανιά και ο κώλος εξαέρωση.

 234. Γς said

  204:΅

  >Κάθε καλοκαίρι αρχίζω στις 15 Ιουνίου, μέρα που τελειώνουν τα μαθήματα στο δημοτικό σχολείο και σταματώ στις 31 Αυγούστου. Κανονικά καπνίζω περίπου 12 με 15 τσιγάρα.

  Περίεργο κάπνισμα.
  Μήπως δεν κατεβάζεις τον καπνό στα πνευμόνια σου και τον κρατάς στο στόμα;

 235. Πέπε said

  234
  Εννοείς να τον κρατάει όλο το καλοκαίρι στο στόμα; Μπα δεν πιστεύω, δύσκολο. Πάλι, δεν ξέρεις, ο καθένας…

 236. Γς said

  235:

  Πέπε, μην πας να μου τη βγεις!

  Κάτι σχετικό έλεγα εδώ:

  Αντε άλλο ένα πριν ξημερώσει.
  Πριν αρχίσει η παιδική ζώνη του ιστολογίου.

  Προχθές κόντεψα να ξαναρχίσω το τσιγάρο, ρουφώντας τον καπνό στόμα με στόμα.

  Απόψε έμαθα να πίνω και κρασί με τον ίδιο τρόπο.

 237. Γς said

  Και μια που δεν καπνίζεις κι ούτε πίνεις, ρούφα τη σόδα σου, Pepe μου

 238. aerosol said

  Πολύ αργά (για δάκρυα, Στέλλα) αλλά ήθελα να πω λίγα πραγματάκια κι εγώ:

  1. Ελάχιστο ποσοστό καπνιστών το κόβουν μόνοι τους. Κάπου 3%. Συνήθως μετά από 3-4 προσπάθειες. Όχι, δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους, ούτε θέμα λίγων ημερών. Όσοι το έκαναν έτσι μπράβο τους. Η εμπειρία τους όμως δεν ειναι ο κανόνας.
  2. «ούτε «ψυχολογία», ούτε «συνήθεια» ούτε τίποτα. Το κάπνισμα είναι 100% οργανική χημική εξάρτηση με κανονικό στερητικό σύνδρομο που ακολουθεί και δυσχεραίνει τις προσπάθειες διακοπής του. ΝΙΚΟΤΙΝΗ την λένε την υπεύθυνη εθιστική ουσία…»
  Πώς λέμε εδώ τις προτάσεις όπου τα πάντα μπάζουν; Συναγρίδες; Ας με συγχωρήσει ο αγαπητός Νίκιπλος αλλά ΟΛΟ το παραπάνω έει θέματα. Συμπεριλαμβανόμενου του κομματιού για την νικοτίνη -η οποία έχει μελετηθεί μόνο στα πλαίσια της καύσης καπνού, διότι κανείς δεν αδημόνησε για καθαρή νικοτίνη. Η λήψη της στις τσίχλες -ας πούμε- δεν θέλγει κανέναν και δεν εθίζει κανέναν, συνήθως μάλιστα δεν ικανοποιεί τους καπνιστές. Το οποίο μας πάει στο…
  3. Πολύ μικρή η επιτυχία των Νικορέτ στην διακοπή καπνίσματος.
  4. Η νικοτίνη δεν είναι καρκινογόνος. Ακόμα κι αν το πει ο πνευμονολόγος κ. Μπεχράκης, ή ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (το έχουν πει και οι δύο στο παρελθόν!) αυτό δεν ισχύει. Όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει κάθε ειλικρινής γιατρός ή ακόμα και η wikipedia. Φυσικά, είναι επιζήμια σε άλλα.
  5. Οι καπνιστές (ήμουν για 22 χρόνια) όντως καταπιέζουν τους μη καπνιστές στους δημόσιους χώρους. Οι πιο πολλοί, όχι οι αξιέπαινοι σαν τη Λου! Είμαι υπέρ της απαγόρευσης τσιγάρου σε δημόσιους χώρους αλλά θα έβλεπα και λύση με εξαιρέσεις. ‘Εχω βρεθεί σε μαγαζί με τόσο άψογο εξαερισμό που όλοι ντουμάνιαζαν και δεν καταλάβαινες σχεδόν τίποτα.
  6. Είναι μείζον θέμα η πρόβλεψη για 1δις νεκρών στη διάρκεια του αιώνα μας από κάπνισμα.
  7. Είναι μείζον θέμα η αυξανόμενη παρουσία του Κράτους ως «μπαμπά» που νομοθετεί για το «καλό» μας. Τα όρια της αυτοδιάθεσης είναι λεπτά και αυτός ο δρόμος έχει τους κινδύνους του. Η ζάχαρη είναι ήδη στο νομικό στόχαστρο στη Δύση.
  8. Και οι καπνιστές, και οι χοντροί, και οι γλυκατζήδες, και οι πρεζάκηδες, και οι κακοί οδηγοί, και οι ηλίθιοι, στην ίδια κοινωνία ζούμε. Μετέχουμε όλοι στο Κοινωνικό Συμβόλαιο, υποχρεωνόμαστε όλοι σε φορολόγηση, δεχόμαστε όλοι το μονοπώλιο της βίας να ανήκει στο ρράτος. Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα σαν πολίτες. Για μένα ο ορισμός του φασισμού είναι να αποφασίζει ο καθένας ανάλογα τις ορέξεις του από ποια κατηγορία πολιτών θα αφαιρέσει βασικά δικαιώματα (Λάμπρο μου, σκέψου το λίγο…).
  9. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους (αν και θα έπρεπε). Αν όλοι αύριο σταματούσαν να καπνίζουν οι ΥπΟικ θα ζούσαν τον χειρότερό τους εφιάλτη. Το κράτος ισορροπεί την χαλαρή διάθεση για πολύ αργή, σταδιακή μείωση του καπνίσματος (άρα και του ασφαλ. κόστους) με την σιγουριά πως για τους περισσότερους το κάπνισμα είναι ανελαστική ανάγκη και τα λεφτά του θα τα τσεπώνει για καιρό ακόμα.
  10. Οι έρευνες που δημοσιεύονται σε έγκυρα περιοδικά και εκτίθονται στην βάσανο (sic) της εξέτασης και κριτικής από άλλους επιστήμονες, είναι καλές και χρήσιμες, όποια «κακιά» βιομηχανία κι αν τις πλήρωσε. Μάλιστα οι καπνοβιομηχανίες (λόγω βεβαρυμένου παρελθόντος) είναι πλέον πολύ προσεκτικές στο τι έρευνες δημοσιεύουν. Συχνά προσεκτικότερες από πανεπιστημιακά ιδρύματα.
  11. Τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού (iqos) βγάζουν κι αυτά καπνό, αν και λιγότερο του τσιγάρου. Επίσης, οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως είναι πολύ προτιμότερα του τσιγάρου σε θέματα επιβάρυνσης της υγείας. Αλλά και σαφώς χειρότερα από τα προϊόντα ατμίσματος. Τα οποία -θα το ξαναπώ- είναι έγκλημα που στον αντικαπνιστικό εξισώνονται με το κάπνισμα.

 239. gbaloglou said

  Και τι να πει κανείς για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων που καπνίζουν μέσα στο ίδιο τους το μαγαζί; Και στην γειτονιά μου (Παλιό Δημαρχείο) σταμάτησα (πριν αρκετά χρόνια) να πηγαίνω σε συμπαθές μεζεδοπωλείο όταν είδα μια μέρα τον ιδιοκτήτη να καπνίζει προκλητικά στον εσωτερικό του χώρο, και σε γνωστό στέκι θαλασσινών της Καλαμαριάς (νωρίτερα μέσα στον μήνα, ΝΑΙ) κάπνιζε ατάραχος ο ίδιοκτήτης (και ήταν ο μόνος) … με ανοιχτές πόρτες πάντως 🙂 [Άλλη πληγή κι αυτή: ανοιχτές πόρτες χειμωνιάτικα, και για ενίσχυση του παμπάλαιου (υποθέτω) συστήματος εξαερισμού, και για να ενθαρρύνεται (;) ο κόσμος να μπαίνει στο μαγαζί! (Θυμηθείτε και κάποιους που δηλητηρίαζαν δένδρα στο πεζοδρόμιο … επειδή έκρυβαν λέει το μαγαζί τους!)]

 240. ΚΑΒ said

  Γύριζα από ‘ναν μακρινό περίπατο. Μεσάνυχτα. Τέλεια ερημιά παντού. Πλησίαζα στο δέντρο, όταν πρόσεξα πάνω του κάποιον άνθρωπο σκαρφαλωμένο. Άκουσα και χτυπήματα. Τότες έτρεξα!

  Και αμέσως κατάλαβα. Μαχαιρώναν το δέντρο! Ο άνθρωπος εκείνος έμπηγε στην «καρδιά» του, εκεί που ο χοντρός κορμός χώριζε σαν παλάμη στέλνοντας τα κλαδιά του προς όλες τις κατευθύνσεις, έμπηγε χτυπώντας βαριά ένα μεγάλο λοστό. Σωστή δολοφονία!

  ………………
  Το έμαθα την άλλη μέρα. Στη σουαρέ των εγκαινίων. Η Κυρά με πήρε σε μια γωνιά και μου είπε:

  — Σας αρέσει το σπίτι: Πάνε να σκάσουνε. Και μ’ ένα χαμόγελο γεμάτο πονηράδα:

  — Κι όταν θα πέσει το δέντρο…

  — Πώς; ρώτησα εγώ λαχανιάζοντας.

  — Έβαλα και το κάρφωσαν χθες βράδυ, μου αποκρίθηκε, παίρνοντας ύφος συνωμοτικό.

  Και τότε χίμηξε από μέσα μου βαθιά ένα «γιατί, γιατί;» τόσο έντονο, τόσο χρωματισμένο που η Κυρά θεώρησε πρέπον να μου ρίξει μια ματιά αυστηρή και επιπληχτική, θυμίζοντάς μου έτσι πως βρίσκομαι μέσα σε «κόσμο». Ύστερα με συγκατάβαση, σα να εξηγούσε σ’ έναν κουτό κάτι πολύ απλό, πρόσθεσε:

  — Αυτό το παλιόδεντρο κρύβει όλη τη φατσάδα* του σπιτιού. Οι επιβάτες του τρένου απέναντι, σαν περνούν δε βλέπουν τίποτα.

  Μάλιστα! Ακριβώς έτσι τα είπε.

  «Το δέντρο» του Τσίρκα

 241. ΚΑΒ said

  Δεν κάπνιζα, δεν καπνίζω, κανείς στο σπίτι μου δεν καπνίζει. Θέλω να δικαιολογήσω όσους καπνίζουν, μα δεν μπορώ.

 242. Ο ανιχνευτής καπνού δεν λειτουργεί ούτε αν καλυφθεί με μια απλή νάϋλον σακούλα. Καραδοκιμασμένο στα τελευταία χρόνια μου στο νυχτερινό όπου η σύνθεση του συλλόγου διδασκόντων περιλάμβανε έναν συνθέτη-κιθάρα, ένα μπουζούκι , δυο τραγουδίστριες με επαγγελματική προϋπηρεσία, έναν ερασιτέχνη ψήστη και ρεφενέ τα έξοδα. Ο χώρος ήταν ένα μεγάλο καινούργιο εργαστήρι χημείας που διεκδικούσε τον τίτλο του καλύτερου κουτουκιού με ώρα έναρξης την λήξη των μαθημάτων και λήξη κάποιες μικρές ώρες. Κάποιοι εργαζ’ομενοι μαθητές από την θεατρική ομάδα μου συμμετείχαν όταν δεν είχαν πρωϊνό ξύπνημα.

 243. Pedis said

  # 229 – Σπύρε, η περιγραφή σου για το Βερολίνο είναι υπερβολική. Οι εσωτερικοί χώροι γενικά είναι φρισμόουκ -τουλάχιστον από την πωτη δεκαετία του 2000- όπως στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού, αλλά βρίσκεις (ή τουλάχιστον έβρισκες όταν πήγα εγώ) και μαγαζιά όπου το κάπνισμα επιτρέπεται.

 244. Triant said

  242: Άλλωστε αυτή είναι η χρησιμότητα του πλαστικού αυτού με το λάστιχο που έχουν στα ξενοδοχεία και που πολλοί κάνουν την πατέντα και το βάζουν στο κεφάλι όταν κάνουν ντους για να μην βρέξουν τα μαλλιά τους.

 245. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, ωραία συζήτηση έγινε.

  244 🙂

 246. nikiplos said

  Αγαπητέ Aerosol, 238@ 2, δεν είναι δικό μου, αλλά ο λίκνος δεν λειτούργησε από όσο είδα. Δεν έχει πλέον σημασία. Συμφωνώ εν μέρει στις αιτιάσεις σου, όσο κι αν το ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο.

  Σαφώς η συνήθεια είναι καθοριστική. Δεν μπορεί να κάνεις ένα πράγμα 20 χρόνια και ξαφνικά να σταματήσεις. Επίσης είναι καθοριστική και η εικόνα του καπνιστή που ρουφάει τον καπνό στο μεγαλείο του, δηλαδή δεν έχει ανάγκη παρέας, συνομιλίας κλπ. Ένα ίδιο πράγμα με τον νεότερο που σε λίγο θα ενηλικιωθεί και θεωρεί το σμαρτόφωνο συνέχεια του χεριού του, αυτός δεν είναι «εθισμένος» σε χημικό νευροδιαβιβαστή (νικοτίνη), αλλά σε έναν νέο ορίζοντα εθισμού που λέγεται εικονική πραγματικότητα. Τα περισσότερα ζευγάρια που επισκέπτομαι κι έχουν μικρά παιδιά, είναι ο μπαμπάς στο Πιτσί, η μαμά με το τάμπλετ, το μεγάλο τέκνο με το σμαρτόφωνο και το νινί-μικρό μπροστά στα παιδικά παιχνίδια στο Νετφλιξ.

  Το τελευταίο με οδηγεί στο γιγανταιώρημα: Αφού βρήκαν νέο τύπο εθισμού των μαζών, τι χρεία έχουμε του τσιγάρου? Σύντομα θα αποτελεί και επαναστατικό σύμβολο… 🙂

  Να μιλήσουμε για τις τσίχλες και λοιπά υποκατάστατα? Σε περιεκτικότητα συνήθως είναι 1/10 του αντίστοιχου τσιγάρου. Ακόμη και οι ατμιστές δεν φθάνουν το τσιγάρο. Έχοντας δοκιμάσει τα πάντα από περιέργεια κυρίως, μόνο ο σουηδικός καπνός πίσω από το πάνω χείλος, αυτός που μασάς, είναι αντάξιος και καλύτερος από το τσιγάρο. Αν πωλούταν στην ημεδαπή-Ελλάδα, θα αγόραζα γιατί το κάνω χάζι, το γουστάρω και φυσικά να το τονίσουμε κι αυτό ακόμη έχει συνέπειες και κόκκινο αλάρμ ως καρκινογόνο.

  Περί επιστημονικών εργασιών: Τα Πανεπιστήμια είναι «πρεζάκηδες» της δημοσίευσης και συχνά κάνουν τα στραβά μάτια σε προβληματικές στατιστικές, με την ελπίδα να μην το παρατηρήσουν ούτε ο εκδότης ούτε οι κριτές, πράγμα που συμβαίνει στο 50%. Οι εταιρείες διέπονται από μεροληψία, παλαιότερα ήταν καλύτερα, από τη στιγμή που έχουν γίνει «τα πουτανάκια» (συγνώμη για την έκφραση) των πιστωτικών οργανισμών (σικ ρε!), και ορυκτέλαιο θα έβαζαν ακόμη αν ήταν σίγουρες ότι δεν θα συλληφθούν, προκειμένουν να μειώσουν το κόστος και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος. Τα τελευταία χρόνια που η παραγωγή/κατανάλωση έχει πάει Ασία μεριά, είναι πιο αντικειμενικές, γιατί δεν επενδύουν πλέον τόσο στο έμπιστο προσωπικό τους: προτιμούν να δύνανται να το απολύσουν οποιαδήποτε στιγμή, ώστε να βελτιώνουν τους πιστοληπτικούς δείκτες στους νταβατζήδες τους (το πόσο καλά πουτανάκια είναι δηλαδή).

  Περί νικοτίνης. Δεν άπτεται του πεδίου γνώσεών μου, οπότε δεν γνωρίζω, κάτι παραπάνω από το popular science.

 247. Γς said

 248. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Επεξηγώντας το @29, για όσους τυχόν θέλατε να έρθετε, παίζουμε το Σάββατο το βράδι 30/11, στο Rock Club Architecture, Ούλοφ Πάλμε 23 στου Ζωγράφου (πλησίον Δυασταύρωσης με Ανακρέοντος, πρις Ιλίσια). Classic Rock και δικά μας. Το μαγαζί έχει όπως τα περισσότερα τέτοια, σχετικά μικρή χωρητκότητα, καμιά 200ριά άτομα, μαζί με το πατάρι. Θα χαρώ να τα πούμε !
  https://www.facebook.com/events/533949213852585/

 249. Πάνος με πεζά said

  Πλησίον Γρ. Αυξεντίου εννοούσα, Ανακρέοντος είναι η γωνία του μαγαζιού.

 250. spyridos said

  243

  2004-6 έμενα σχεδόν μιά εβδομάδα το μήνα, επαγγελματικά και ήταν ακόμα ντουμάνι Ελληνικό.
  Δεν μιλάω για το τουριστικό κέντρο. Στα βόρεια του κέντρου και όλη η ανηφόρα προς Πρεντσλάουερμπεργκ, όλο το Φρίντριχσαιν, το Βέντινγκ, το Νόικελν (Νέα αποικία μας έμαθε ο Νικοκύρης) ήταν ντουμάνι.
  Μετά δημιουργήθηκαν τουριστικοί θύλακοι π.χ στο κέντρο του Φρίντριχσαιν που το κατέλαβαν πλέον όλο.
  Η ανηφόρα για Πρεντσλάουερμπεργκ άλλαζε όψη κάθε εξάμηνο και 200-300 μέτρα.
  Στο ύψος της Ντάντσιχερ (πρώην Δημητρόφ) εξαφανίστηκαν γύρω στο 2010 οι ταβέρνες που υπήρχαν από την εποχή της ΛΔΓ και έγιναν μπιστρό άκαπνα.
  Με τα RBNB τα τουριστικά πρέπει να έφτασαν πάνω στο Πάνκοβ, έχω να πάω τρία χρόνια.
  Τα αντικαπνιστικά μέτρα τα επέβαλαν αρχικά οι τουρίστες όχι οι Γερμανοί. Τώρα βέβαια θα μπουν παντού γιατί αν κατάλαβα καλά απαγόρεψαν τα «κλαμπ καπνιστών».
  Κάθε καφετζής ή ιδιοκτήτης μπαρ έφτιαχνε ένα τέτοιο και το κατοχύρωνε στο συμβολαιογράφο. Αν πρόσεξες σε αυτά που επιτρέπεται να καπνίσεις είχαν σε κάποια γωνιά ή στην πόρτα
  το καταστατικό του συλλόγου στον οποίο γινόσουν αυτόματα μέλος αν αγόραζες κάτι στο μαγαζί.
  Ενα μικρό μέρος της πληρωμής σου ήταν συνδρομή στο σύλλογο «υπέρ της προστασίας του μαύρου πνευμονιού» πχ.

  21
  «Τέλος,. δεν εγκρίνω καθόλου τον σχηματισμό της λέξης «τσιγαρουφιάνοι». Στα ελληνικά έχουμε μια συμπάθεια προς την ετυμολογική διαφάνεια, και καμία αντιπάθεια προς τα πολυσύλλαβα. Τσιγαρορουφιάνοι – σάματις θα κουραστούμε; Δε λέμε «morphonology», κι αν το πούμε (μορφωνολογία, αντί μορφοφωνολογία) είναι χάλια. Αυτά είναι αναφομοίωτοι πιθηκισμοί συνηθειών από άλλες γλώσσες όπου ισχύουν άλλα ήθη. Όποιος λέει τσιγαρουφιάνοι, ας πάει να γιορτάσει και το Χαλοουίν.»

  Διαβάζω τα σχόλια το βράδυ ανάποδα. Από το τέλος, το είδα αφού έγραψα.
  Αυτή ήταν και η δική μου σκέψη.
  Συμφωνώ, αισθητικά δεν μου κάθεται καλά το κοψονούρικο.

 251. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πήρε έκταση η συζήτηση, αλλά το συμπέρασμα ήταν εύλογο: ο αντικαπνιστικός νόμος είναι σωστός και πρέπει να εφαρμοστεί, εφόσον προστατεύει τα δικαιώματα και την υγεία των μη καπνιστών. Αλλά ανακύπτει, αφού αναφέρθηκε σε πολλά σχόλια, ένα άλλο θέμα: μέχρι ποιου σημείου μπορεί να παρεμβαίνει το κράτος στη ζωή των πολιτών, με πρόφαση την προστασία της υγείας και της ζωής τους; Η ζώνη ασφαλείας και το κράνος σώζουν ζωές, αλλά αν ο άλλος είναι πρόθυμος να ρισκάρει τη ζωή του και τη σωματική του ακεραιότητα, προκειμένου να μην υποταχθεί στην αυθαίρετη επιβολή αυτών των εξαρτημάτων; Κεφάλι του είναι, ο ίδιος θα αποφασίσει αν θέλει σπάσιμο ή όχι. Το επιχείρημα ότι δεν έχει δικαίωμα να επιβαρύνει το δημόσιο σύστημα υγείας με μια ακριβή νοσηλεία που θα μπορούσε να αποφευχθεί, πείθει μεν, αλλά βάσει αυτού το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει παντού: στο τι και πόσο θα φας, τι και πόσο θα πιεις, αν βάζεις αντηλιακό, αν κοιμάσαι επαρκώς, αφού όλα αυτά παίζουν ρόλο στη διατήρηση ή όχι της καλής υγείας του πολίτη. Οπότε;

 252. sarant said

  248 Σχετικά μικρή χωρητικότητα είναι τα 200 άτομα; Αλλά φαντάζομαι πως θα είναι σφιχταγκαλιασμένοι 🙂

 253. Νέο Kid said

  251. Γιάννη, το «Η ζώνη ασφαλείας και το κράνος σώζουν ζωές, αλλά αν ο άλλος είναι πρόθυμος να ρισκάρει τη ζωή του και τη σωματική του ακεραιότητα, προκειμένου να μην υποταχθεί στην αυθαίρετη επιβολή αυτών των εξαρτημάτων; Κεφάλι του είναι, ο ίδιος θα αποφασίσει αν θέλει σπάσιμο ή όχι.» που λες, δεν είναι σωστό. Ή μάλλον, δεν είναι ακριβές ως προς τις συνέπειες που μπορεί να έχει για άλλους! Εξηγούμαι:
  Aν εμπλακείς σε ένα τροχαίο ατύχημα με ένα μηχανάκι (ασχέτως της όποιας ευθύνης σου ή μη) και ο μοτοσυκλετιστής σκοτωθεί επειδή δεν φορούσε κράνος, ΚΑΝΕΝΑ δικαστήριο και νομικό σύστημα δεν θα μπει στο να εξετάσει την υποθετική περίπτωση τι θα είχε γίνει αν αυτός/αυτή φορούσε κράνος! Θα δικαστείς ως (συν)υπεύθυνος ΘΑΝΑΤΟΥ! Τελείως άλλες νομικές συνέπειες για σένα (πέραν του ηθικού βάρους /τύψεων).
  Άρα το υποχρεωτικό κράνος προστατεύει ουσιαστικά και νομικά και τους άλλους χρήστες του δρόμου.

 254. Γιάννης Κουβάτσος said

  253: Σωστό.

 255. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Η περίπτωση της ζώνης και του κράνους είναι εντελώς άσχετη με το τσιγάρο, δεν υπάρχει καμία αναλογία.
  Το κάπνισμα σε κλειστούς ή δημόσιους χώρους επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και κατά συνέπεια έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία (και την ψυχολογία) των θαμώνων.
  Το αντίστοιχο του καπνίσματος είναι η κακή και ανεύθυνη οδήγηση που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα και όχι η χρήση ζώνης ή κράνους.

  Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν προστατεύει μόνο τα δικαιώματα των μη καπνιστών, σε αυτή την περίπτωση θα ήταν αντισυνταγματικός αφού θα δημιουργούσε κοινωνικές διακρίσεις. Προστατεύει τους πάντες. Το ότι κάποιος είναι καπνιστής δεν σημαίνει ότι δεν έχει το ίδιο δικαίωμα με τον μη καπνιστή να μην υπόκειται κι αυτός στις αρνητικές συνέπειες και τη δυσφορία του παθητικού καπνίσματος. Γι’ αυτό και το αίτημα περί καταστημάτων καπνιστών και καταστημάτων μη καπνιστών δεν μπορεί να σταθεί.

 256. nikiplos said

  253@, δράττομαι της ευκαιρίας να προσθέσω στη σημαντικότητα του κράνους: Σκέψου την περίπτωση να μην φοράει κράνος και να μείνει ανάπηρος/φυτό. Η ασφάλεια οχήματος δεν θα πληρώσει δράμι, ενώ οι οικείοι του ομού με υπερεπιτήδειους δικολάβους θα σε τρέχουν στα δικαστήρια την προσεχή 10ετία, υποβάλλοντάς σε σε έξοδα, ταλαιπωρία, τύψεις κλπ. Δεν τα λέω στο ξεκούδουνο, αλλά από υπόθεση αληθινή…

  Επιπλέον, ελάχιστοι οδηγοί γνωρίζουν ποιές θα είναι οι συνήθεις συνέπειες αν δεν φορούν ζώνη και ανοίξει ο αερόσακκος. Συνήθως θραύονται τα πλευρά τους, τρυπούν κάποιον πνεύμονα και παθαίνουν και ρήξη αυτού… Πάλι μιλάω για πραγματικό περιστατικό. Οι Ιατροί στο ΓΝΑ μου είχαν εξηγήσει πως ο μπάρμπας μου, θα γλύτωνε την ταλαιπωρία 6 μηνών νοσηλείας, την απώλεια πνεύμονα -ευτυχώς αριστερού- και την υποβάθμιση της υπόλοιπης ζωής του, μόνο αν είχε κάνει μια απλή κίνηση: κλικ στη ζώνη ασφαλείας… Και όλα αυτά προκλήθηκαν από ήκιστο τρακάρισμα με μπροστινή που κοκκάλωσε για βιτρίνα, έπεσε ο θείος πάνω της με μικρή ελάχιστη ταχύτητα στην Λ. Ηρακλείου και συνέβη ό,τι συνέβη…

 257. sarant said

  Η μονη αναλογία με τη ζώνη ασφαλείας βρίσκεται στο ότι, όταν πριν από δεκαετίες είχε θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση της υπήρχαν και τότε αντιδράσεις με επιχειρήματα που *σε ορισμένα σημεία* θυμίζουν τα επιχειρήματα κατά του περιορισμού του καπνίσματος.

 258. Pedis said

  # 250 – A, το 2004-6 πρωτοεφαρμοζόταν το μέτρο σε πολλές Ευρωπαικές χωρες με σκοπό να γίνει απόλυτα και απαρέγκλιτα σεβαστό.

 259. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εννοείται πως δεν αμφισβητώ τη σημασία της ζώνης και, τόσα χρόνια οδηγός, δεν παρέλειψα ούτε μια φορά να τη φορέσω, είναι πλέον αντανακλαστική κίνηση. Το ερώτημα στο 251 ήταν ως πού μπορει να φτάσει η νομοθετική παρέμβαση του κράτους σε ό,τι αφορά την προστασία του πολίτη, όταν δεν βάζει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ή δεν τους επηρεάζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

 260. Pedis said

  Από αυτήν την άποψη η Ελλάδα έχει μείνει καμιά δεκαπενταριά χρόνια πίσω.

  Αν το μέτρο εφαρμοστεί σωστά, σε ένα χρόνο από τώρα θα είναι οι ίδιοι οι καπνιστές που δεν θα θέλουν να γυρίσουν στην προηγούμενη κατάσταση με το ντουμάνι. Στοίχημα;

 261. ΓιώργοςΜ said

  251 Στην Αυστραλία, αν τα παιδιά πάνε στο σχολείο χωρίς καπέλο και αντηλιακό, τα στέλνουν πίσω. Επίσης, δε θυμάμαι σίγουρα αν πρόκειται για Αυστραλία ή Αμερική, συζητήθηκε η δυνατότητα άρνησης του ασφαλιστικού συστήματος να πληρώσει νοσήλεια για πνευμονολογικές παθήσεις για αμετανόητους καπνιστές, για άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει, τους ζητήθηκε να κόψουν το τσιγάρο, αλλά δεν το έκαναν.

 262. Γιάννης Κουβάτσος said

  261: Θυμάμαι και τις συζητήσεις που είχαν γίνει σχετικά με το αν είναι σωστό να γίνεται μεταμόσχευση ήπατος σε αλκοολικούς, με αφορμή τη μεταμόσχευση στον Τζορτζ Μπεστ. Ο οποίος έδωσε σοβαρά επιχειρήματα στους αντιρρησίες, πίνοντας κτηνωδώς και μετά τη μεταμόσχευση.

 263. nikiplos said

  262@ Και ο Δ. Μητροπάνος είχε αποκλειστεί από το ελληνικό σύστημα μεταμοσχεύσεων, ένεκα ουσιών που είχε πάρει, χωρίς να διευκρινίζονται. Είχε καταφύγει στο Παρίσι στο Hôpital Paul-Brousse, αλλά δεν γνωρίζω αν είχε κάνει μεταμόσχευση στο συκώτι του. Πάντως έζησε αρκετά χρόνια μετά από αυτό.

 264. ΣΠ said

  Μισή αποζημίωση σε δικυκλιστή επειδή δεν φορούσε κράνος

 265. ΣΠ said

  Πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια στην Αμερική οι ανιχνευτές καπνού δεν ήταν τόσο ευαίσθητοι και δεν ενεργοποιούνταν από τον καπνό του τσιγάρου. Χρειαζόταν κανονική φωτιά. Τότε όμως στα εστιατόρια υπήρχαν χωριστά και χώροι για καπνιστές.

  Από την ίδια εποχή μια αστεία διαφήμιση ή μάλλον κοινωνικό μήνυμα στην TV κατά του καπνίσματος. Δείχνει έναν τύπο να λέει: I don’t smoke. My wife doesn’t smoke. I have a son. He doesn’t smoke. I had a dog. He smoked. He is dead.

 266. aerosol said

  #246
  Δεν έχω δοκιμάσει σνους (την σουηδική πατέντα) αλλά συνολικά φαίνεται πως είναι μάλλον λιγότερο επιβαρυντικό από το κάπνισμα. Όμως (όπως ορθά λες) είναι κι αυτό καρκινογόνο, ειδικά στο στόμα.

  Το άτμισμα έχει το εξής ατού:
  Μπορείς να καθορίσεις επακριβώς την ποσότητα νικοτίνης. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να την μειώνεις σταδιακά, έως και να την μηδενισεις τελείως -κάτι που κάνουν κάμποσοι ατμιστές. Αλλά αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιεί ποσότητες νικοτίνης μεγαλύτερες του τσιγάρου. Χαμογελάω όταν ακούω θεριακλήδες καπνιστές (που συνδέουν ανόητα το κάπνισμα με κάποιου τύπου αντριλίκι) να λένε πως «αυτό που κάνεις εμένα δε θα μου έκανε τίποτα, είναι για φλώρους». Θα μπορούσα σε μισό λεπτό να τον κάνω να δει αστεράκια. Αλλά αυτά είναι ανωριμότητες.

  Το τσιγάρο προσφέρει το «χτύπημα» της νικοτίνης στον εγκέφαλο σε λίγα δευτερόλεπτα, λόγω και των πρόσθετων συστατικών στα καπνά. Οι άλλοι τρόποι πρόσληψης νικοτίνης έχουν κάποια χρονοκαθυστέρηση. Μου έκανε εντύπωση όταν, μιλώντας με γιατρού του αγγλικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου St.George, έμαθα πως σε πιλοτικό πρόγραμμα για αντικατάσταση τσιγάρου με άτμισμα παρατήρησαν γρήγορα αισθητή μείωση στην εγκεφαλική λειτουργία που αφορά τον εθισμό. Δηλαδή, ακόμα και με συνήθεις ποσότητες νικοτίνης, ο διαφορετικός τρόπος λήψης συνοδεύτηκε από μείωση του σωματικού εθισμού -κάτι που ανεκδοτολογικά υποστήριζαν για χρόνια πολλοί ατμιστές. Η προσφιλής θεώρηση της νικοτίνης ως «σκληρό ναρκωτικό» (και μόνο παράγοντα εθισμού στο κάπνισμα) δέχεται κάμποσα χτυπήματα τελευταία. Κυρίως γιατί οι έρευνες δεκαετιών αφορούν αποκλειστικά τα τσιγάρα! Βασικά… ούτε καν το τι ποσότητα σκοτώνει άνθρωπο δεν καλοξέρουμε, η βασική σχετική έρευνα είναι μια μπακαλοδουλειά από πριν το 1900. Επίσης, αν είναι τόσο σκληρό ναρκωτικό, τότε είναι το μόνο που κανείς δεν αναζήτησε σε καθαρότερη μορφή, κάτι που επίσης εγείρει ερωτηματικά.

  Οι εταιρίες πάντα επιθυμούν να μεροληπτήσουν, πράγματι. Το κατά πόσο μπορούν έχει να κάνει με τον κοινωνικό (άρα και επιστημονικό) έλεγχο. Πλέον όταν μια καπνοβιομηχανία ανακοινώσει έρευνα, ξέρει πως θα πέσουν να την ξεσκίσουν χιλιάδες ειδικοί παγκοσμίως, οπότε κάνουν ότι χρειάζεται να στέκει επιστημονικά και να έχει συμπεράσματα στέρεα. Ασφαλώς, μπορούν να αποκρύψουν μια έρευνα που δεν έδωσε τα αποτελέσματα στα οποία θα έλπιζαν, αλλά και σ’ αυτό ξέρουν πως αργά ή γρήγορα θα την κάνει κάποιος άλλος.

 267. Πέπε said

  @266:
  > > Η προσφιλής θεώρηση της νικοτίνης ως «σκληρό ναρκωτικό» (και μόνο παράγοντα εθισμού στο κάπνισμα) δέχεται κάμποσα χτυπήματα τελευταία.[…] Βασικά… ούτε καν το τι ποσότητα σκοτώνει άνθρωπο δεν καλοξέρουμε

  Τι σημασία έχει πόση νικοτίνη σκοτώνει άνθρωπο; Αφού θα έχεις προ πολλού πεθάνει από τα υπόλοιπα συστατικά του τσιγάρου.

  Το κακό με τη νικοτίνη δεν είναι οι βλάβες που προκαλεί, αυτές είναι μάλλον ασήμαντες σε σχέση με τις βλάβες από όλα τα συστατικά που συλλήβδην περιλαμβάνονται στον γενικό όρο «πίσσα». Το κακό είναι η εξάρτηση. Ο εξαρτημένος από τη νικοτίνη, παραδοσιακά θα τη ζητούσε στο τσιγάρο, οπότε επ’ ευκαιρία θα ρούφαγε και όλα τα υπόλοιπα που τον σκοτώνουν. Αυτό είναι που προσπαθούν να ανατρέψουν τα ατμιστήρια και τα iqos.

  Χονδρικά, αν ένας εξαρτημενος από τη νικοτίνη καταφέρει να παίρνει μόνο νικοτίνη, σκέτη, η υγεία του θα παραμείνει σχεδόν ανεπηρέαστη.

 268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  210 – «Λάμπρο, αυτό με το πάχος πολύ κακό, δεδομένης και της πορείας προς την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Κάπου παραπάνω είχα γράψει κάτι για τη ζάχαρη. Ε ρε θα κλάψουνε μανούλες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον…»

  Γιατί, έχεις την εντύπωση πως το κράτος είναι φύλακας άγγελος των πολιτών; Τόσες δεκαετίες δεν έχεις αντιληφθεί πως όλα αυτά τα χάρχαλα που κάνουν τους πρωθυπουργούς, υπουργούς και βουλευτές, είναι χειραγωγημένα ανδρείκελα της οικονομικής ελίτ και εξυπηρετούν που τους πριμοδοτούν;
  Πόσες ΖΗΜΕΝΣ, NOVARTIS, λίστες Λαγκάρντ, Panama papers και ανακεφαλαιοποιήσεις ιδιωτικών τραπεζών με κρατικό χρήμα (δηλαδή του λαού) από δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις, θέλεις για να το καταλάβεις, τελείως Χτήνος είσαι; 🙂

  https://www.cnn.gr/oikonomia/story/197501/dnt-pigi-kindynon-oi-trapezes-gia-ti-statherotita-tis-ellados-pos-xathikan-45-dis-eyro

  238 – » Για μένα ο ορισμός του φασισμού είναι να αποφασίζει ο καθένας ανάλογα τις ορέξεις του από ποια κατηγορία πολιτών θα αφαιρέσει βασικά δικαιώματα (Λάμπρο μου, σκέψου το λίγο…).» Tι να σκεφτώ Αerosol, στην ουσία το ίδιο πράγμα λέμε. 🙂
  Για να έρθουμε στο θέμα των καπνιστών (όχι σολομών 🙂 ) όπως έχω πεί, για μένα είναι πρωτίστως θέμα λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος (γι΄αυτό ρώτησα των Κώστα τι ομάδα είναι 🙂 ). Στις κόρες μας διδάξαμε πως στην δημοκρατία (ακόμη και στην σεξουαλική αυτορυθμιzόμενη 🙂 ) δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, όλα αυτά τα 100+χρόνια, οι καπνιστές λειτουργούσαν ασύδοτα χωρίς να νοιάζονται για τους μη καπνιστές φυσικά με τις προτροπές των καπνοβιομηχανιών και τις ευλογίες του κράτους που καθήκον έχει να τις υπηρετεί.
  Γεννημένοι και γαλουχημένοι όλοι οι σημερινοί καπνιστές σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θεωρούσαν και θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να καπνίζουν όπου και όσο γουστάρουν γράφοντας στα παπάρια τους τις διαμαρτυρίες και τα δικαιώματα των μη καπνιστών, ε αυτό δεν το ονομάζω δημοκρατική λειτουργία 🙂 τώρα που υποχρεώνονται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, ζορίζονται και μιλούν για στέρηση ελευθερίας κι άλλα τέτοια χαριτωμένα επαναστατικά, 🙂 αλλά ή πιστεύουμε και στηρίζουμε το δημοκρατικό πολίτευμα ή όχι!

  «Το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους (αν και θα έπρεπε). Αν όλοι αύριο σταματούσαν να καπνίζουν οι ΥπΟικ θα ζούσαν τον χειρότερό τους εφιάλτη. Το κράτος ισορροπεί την χαλαρή διάθεση για πολύ αργή, σταδιακή μείωση του καπνίσματος (άρα και του ασφαλ. κόστους) με την σιγουριά πως για τους περισσότερους το κάπνισμα είναι ανελαστική ανάγκη και τα λεφτά του θα τα τσεπώνει για καιρό ακόμα.»

  Δεν είναι ακριβώς έτσι, από την δεκαετία του 50 στις ΗΠΑ υπήρχαν ενδείξεις για την άμεση σχέση καρκίνων, καρδιοπαθειών κλπ, με το κάπνισμα, η αύξησή τους ήταν μεγάλη και ειδικά στις γυναίκες εκθετική αλλά τα κέρδη ήταν τεράστια και τα έξοδα νοσηλείας ακόμη υπό έλεγχο. Το πράγμα ξέφυγε την δεκαετία του 80 γιατί τα παλιά ασφαλιστικά συμβόλαια έπρεπε να καλύψουν πολύ περισσότερα περιστατικά από όσα μπορούσε να εξυπηρετήσει η σχετική αναλογία που έδινε κέρδος με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα οι μεγάλες ασφαλιστικές στον κλάδο της υγείας όπως π,χ η AIG αλλά και τα κρατικά συστήματα υγείας ανά τον κόσμο με λογική συνέπεια να αντιδράσουν αυτοί οι κολοσσοί στους κολοσσούς της καπνοβιομηχανίας και να ξεκινήσουν την αντικαπνιστική εκστρατεία που εξελίχθηκε σε υστερία στις ΗΠΑ αλλά κι αλλού (όχι εδώ πάντως) πάντα για το καλό των πολιτών φυσικά, τα υπόλοιπα είναι η ζωντανή ιστορία που ζούμε. 🙂
  Με λίγα λόγια, τα λεφτά που τσεπώνει το κράτος από την φορολογία των τσιγάρων σε σχέση με τα έξοδα νοσηλείας, δεν φτάνουν ούτε για τσιγάρο. 🙂

 269. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  268 Μαύρε μου, μετά το τσιγάρο και τη ζάχαρη πλησιάζει η ώρα που τα εξτρίμ σπορ θα θεωρηθούν αντικοινωνικά, εφόσον το σύστημα υγείας θα πληρώνει τα ατυχήματα του κάθε αδρεναλινομανούς 🙂
  Ο έλεγχος και το ταμείο ούμπερ άλλες.

  Είμαι λιγότερο χτήνος απ’ όσο φαίνομαι, ποτέ δεν τους είχα για φύλακες άγγελους του πόπολου.

 270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  263 Ο Μητροπάνος είχε κάνει το 2008 μεταμόσχευση νεφρού στο Παρίσι, με δότρια την αδερφή του.

 271. Christos T said

  @255 δεν υπάρχουν υποχρεωτικά δικαιώματα

 272. sarant said

  264 Και έξω έτσι γίνεται. Κι αν δεν φοράς ζώνη στο πίσω κάθισμα, έχεις συνυπευθυνότητα αν πάθεις κάτι.

 273. Μαρία said

  Χτες τη νύχτα είδα στο TV5 ντοκιμαντέρ του γαλλοελβετικού RTS για γυναίκες που δουλεύουν σε γραφεία κηδειών. Μια κυρία ανάφερε οτι συγγενής του νεκρού της ζήτησε να του βάλει στην τσέπη του σακακιού του ένα πακέτο τσιγάρα. Μου έχει τύχει εδώ να πετάνε στο μνήμα τα τσιγάρα της νεκρής, βαρύτατης καπνίστριας, αλλά απ’ τους Ελβετούς δεν το περίμενα.
  Για τους γαλλομαθείς μετά το 13:30 https://www.rts.ch/play/tv/temps-present/video/croque-mort-au-feminin?id=10829743

 274. Γς said

  273:

  γραφεία κηδειών + πακέτο τσιγάρα

  και το δικό μου έχει

  εξόδιο ακολουθία + Παναγιώτη Μπεχράκη

 275. Λάμπρος said

  269 – Τρελό χτηνώδες αγόρι ☺ θα σε στενοχωρίσω, τα εξτρίμ σπόρ που κάνω, είναι πολύ πιο ακίνδυνα απ’ όσο φαίνονται (υπό την προϋπόθεση πως ακολουθείς ΑΥΣΤΗΡΑ τους κανόνες) και στα 42 χρόνια που κάνω καταδύσεις και 35 με τα αεραθλήματα, δεν είχα ούτε ένα σοβαρό ατύχημα, μόνο με τον αετό στις αρχές κάποια γδαρσίματα σε δυό τρείς κάπως ανώμαλες προσγειώσεις☺ ενώ στις τόσες πτώσεις δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ανοίξω εφεδρικό.
  Από μικρό με λέγανε τρελό αρκετοί φίλοι και γνωστοί επειδή είναι επικίνδυνα τα σπόρ που κάνω και πάντα τους απαντούσα, τρελοί είστε εσείς που καπνίζετε, είναι πολύ πιο δαπανηρό και απείρως πιο επικίνδυνο, ο χρόνος μ’ έχει δικαιώσει, σε κάποιες περιπτώσεις ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

  Καλύτερα αδρεναλινομανής παρά ναρκομανής.☺

  Τέλος – Μιά χαρά ωραίος και έξυπνος τύπος είσαι, από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει κι ας είσαι και φαίνεσαι ΧΤΗΝΟΣ.☺

 276. Γς said

  Δεν σας το συνιστώ …

  https://caktos.blogspot.com/2019/11/blog-post_26.html

 277. Γιάννης Ιατρού said

  275: …δεν είχα ούτε ένα σοβαρό ατύχημα….

  Ναι, καλά, Λαμπρούκο. Όπως νομίζεις, αλλά εμείς τα τραβάμε εδωμέσα… 😂😂😂

 278. Γς said

  277:

  Φτου!

  Που να σε φάει ο λύκος Ντοcteur…

 279. aerosol said

  #267
  Το θέμα μου είναι πως έχουμε την λάθος ιδέα πως μια τόσο συζητημένη ουσία έχει γνωστές σε όλους ιδιότητες. Αυτό δεν συμβαίνει. Συνολικά: συμφωνούμε.

  #268
  Το ίδιο υποτίθεται πως λέμε Λάμπρο, αλλά:
  Εγώ δεν προτείνω μια κατηγορία πολιτών να μην δικαιούται περίθαλψη επειδή υιοθετεί επικίνδυνες πρακτικές (όπως είπες στο παράδειγμα με την ζώνη). Επίσης, δεν γίνεται να κατηγορείς τους καπνιστές για υποκρισία στο δημοκρατικό ήθος και να μην θεωρήσω υποκριτική και την δική σου στάση του «αφού είστε έτσι, τι δικαιώματα θέλετε;». Κι εσύ είτε πιστεύεις στα ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, άσχετα αν σε έχει ενοχλήσει η συμπεριφορά τους, είτε όχι. Το όχι δε σε δείχνει όσο δημοκράτη νομίζεις…

  Για το οικονομικό σκέλος, απλά ξαναδιάβασε ακριβώς τι έγραψα, όπως το έγραψα. Ασχολείσαι με το τι είναι λογικό οικονομικά, οι κυβερνήσεις ασχολούνται με το τι είναι βολικό για αυτές οικονομικά ΤΩΡΑ. Θυμίζω κάτι που έχω ξαναγράψει: έχει υπάρξει συνάντηση των ΥπΟικ της ΕΕ με θέμα τα διαφυγόντα έσοδα από την αντικατάσταση του καπνίσματος με το άτμισμα. Σίγουρα δεν συναντήθηκαν για να γιορτάσουν τα μελλοντικά οφέλη, συναντήθηκαν γιατί ξαφνικά οι προϋπολογισμοί τους έπεφταν έξω από κάτι που δεν περίμεναν.

 280. Pedis said

  # 279 – και τι τους εμπόδισε ή θα τους εμποδίσει, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να βάλουν φόρο τόσο και μεγαλύτερο από τον καπνό;

  Λίγη πλάκα περί της αισθητικής των νέων βίτσιων:

  για λίγα δευτερόλεπτα με το που ανάβει το ίκος άλλοι λένε ότι η μυρωδιά τους φέρνει σε κατουρλιό γάτας, άλλοι σε ανθρώπινα αέρια … οι γνωμες διίστανται.

  από την άλλη βλέπω κάτι συσκευές ατμίσματος σε μέγεθος φλογέρας με τον ατμό από το στόμα των ατμιστών να βγαίνει σαν από εξάτμιση όταν έχει καεί η φλάντζα … 🙂

 281. Φαίδρα said

  Πραγματικά έχω μείνει άναυδη με τις συγκρίσεις που γίνονται σε βάρος καπνιστών που τους ρουφιανεύουν (βλ εγκατάλειψη θύματος τροχαίου, που διάβασα στα σχόλια) Έχω ακούσει πολλά. Φυσικά είμαι εναντίον του νόμου, όχι της εφαρμογής του, γιατί αναγκαστικά θα υπακουσω, αλλά είναι άδικο να μην έχω να επιλέξω για την διασκέδασή μου και μόνο – όχι σε άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους – αν θα καπνίσω. Δεν χρειάζεται να πείσω κανέναν με κανένα επιχείρημα. Καπνίζω και έχω δικαίωμα να το κάνω, ας υπάρχει ειδική σήμανση στο κατάστημα. Το ότι θα το δεχτούν όλα τα καταστήματα το θεωρώ αστείο, ήδη σε πολλά εδώ και καιρό δεν επιτρέπεται, για φαγητό κυρίως. Κάποιοι αντικαπνιστες θα το κάνουν. Αλλά σε μαγαζιά που όσοι είμαστε μέσα συμφωνούμε ότι δεν μας ενοχλεί, ποιος θα μου το απαγορεύσει; Ξαφνικά έχουμε γίνει δολοφόνοι και διωκώμαστε για το τσιγάρο; Μπορεί να έκανα ασυνταξιες από τα νεύρα μου.. Λες και είμαστε ανήλικα που θα κρυβόμαστε. Πάω να καπνίσω.. Στην υγειά μου!

 282. Μαρία said

  280
  Τις προάλλες έπεσα σε κάποιον που κρατούσε ένα λίγο μεγαλύτερο, φαντάζομαι και βαρύτερο, μαραφέτι απ’ αυτό https://www.theelectroniccigarette.co.uk/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/500x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/a/r/arc-5-e-cig-kit-pink.jpg
  που έβγαζε ένα ροζ σύννεφο που κάλυπτε για δευτερόλεπτα και το δικό μας τραπέζι. Ο Αεροζόλ σε προηγούμενη συζήτηση μου είπε οτι θέμα αγωγής.

 283. Γς said

  `281:

  Καλώς τον!

  [που επέστρεψες στο ιστολόγιο της φαιδράς πορτοκαλάδας]

  Σταυρίδης: Ποιος είναι εδώ;

  Γκιωνάκης: Εμείς οι δύο!

  Σταυρίδης: Άχου κάτι τσαχπινιές!

  Γκιωνάκης: Τι θέτε;… Θέτε τίποτα;

  Σταυρίδης: Έχεις μια πορτοκαλάδα ρε;

  Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;

  Σταυρίδης: Ναι ρε.

  Γκιωνάκης: Από πορτοκάλια;

  Σταυρίδης: Όχι από μούσμουλα.

  Γκιωνάκης: Καλό.

  Σταυρίδης: Να που το ρίξαμε κι οι δυο στις τσαχπινιές και πως θα βγάλουμε άκρη…

  Γκιωνάκης: Ναι…

  Σταυρίδης: Φέρε μια πορτοκαλάδα ρε.

  Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;

  Σταυρίδης: Πορτοκαλάδα… Λεμονάδα…

  Γκιωνάκης: Λεμονάδα θέτε;

  Σταυρίδης: Άντε λεμονάδα.

  Γκιωνάκης: Από λεμόνια;

  Σταυρίδης: Ώ ρε τι θα γίνω ‘γω με δαύτον! Ρε έχεις μια γκαζόζα;

  Γκιωνάκης: Γκαζόζα θέτε;

  Σταυρίδης: Γκαζόζα… σόδα…

  Γκιωνάκης: Σόδα θέτε;

  Σταυρίδης: Ω ρε τι θα γίνω εγώ με σένανε!

  Γκιωνάκης: Ε τι; μια μου λέτε λ…εμονάδα, μια π…ορτοκαλάδα, μια σ…όδα, ε τι θέτε;

  Σταυρίδης: Άκου δω! Μια κι έξω! Πορτοκαλάδα!

  Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;

  Σταυρίδης: Αα στάσου ααα! Μη το ξαναπάμε απ΄ την αρχή!

  Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;

  Σταυρίδης: Πορτοκαλάδα!

  Γκιωνάκης: Να σας δώκω

  Σταυρίδης: Άιντε δώκε μου τέλος πάντων να ξαμπερδεύουμε.

 284. Μερόπη said

  Κύριε Σαραντάκο,

  Επιτρέψτε μου να γράψω κάποιες σκέψεις, με την ελπίδα ότι δεν θα εκληφθεί και αυτό το σχόλιό μου ύποπτο βαταλισμού.
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/11/21/collar/#comment-616882

  Δεν είμαι καπνίστρια και νομίζω ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών συμπεριφέρεται ανάγωγα στους μη καπνιστές – όπως, άλλωστε, και ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων οδηγών συμπεριφέρεται ανάγωγα στους άλλους οδηγούς και ιδίως στους πεζούς, και πάει λέγοντας.

  Η απαγόρευση του καπνίσματος στα υπεραστικά λεωφορεία θεσπίσθηκε μέσα δεκαετίας του ’50 και δεν εφαρμόζοταν. Άρχισε να τηρείται από τα τέλη δεκαετίας του ’70 με τη γνωστή εγκύκλιο του τότε υπουργού Δοξιάδη (με την οποία ζητούσε το αυτονόητο: σεβασμό στην υφισταμένη Νομοθεσία).

  Όσον αφορά την ΕΕ, η πιο ανεκτική κατάσταση απαντά στην Γερμανία, στην Αυστρία και στην Δανία.
  Στην Γερμανία διότι, το 2006, το Συνταγματικό Δικαστήριο (που εδρεύει στην Καρλσρούη) εξέδωσε 2 σχετικές Αποφάσεις: ότι πρέπει να εξαιρούνται της Νομοθεσίας αφενός ντισκοτέκ και αφετέρου καταστήματα μικρού εμβαδού (δεν θυμάμαι εάν το όριο είναι 80, 75 ή 70 m²).
  Στην Αυστρία διότι ακολουθεί, άτυπα, την Γερμανία (χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι βρίσκεις εύκολα μαγαζιά όπου επιτρέπεται το κάπνισμα).
  Στην Δανία διότι η βασίλισσα είναι φανατική καπνίστρια (και μάλιστα καπνίζει «Καρέλια») και έχει, σε μόνιμη βάση, έναν αυλικό να την ακολουθεί με ένα τασάκι· ένας λόγος που οι Έλληνες καπνιστές θα πρέπει να γίνουν βασιλόφρονες!

  Στην Ελλάδα, η Νομοθεσία ξεκίνησε πολύ αυστηρά και ήταν αδύνατο γίνει αποδεκτή. Έπρεπε να ξεκινήσει χαλαρά και κάθε διετία να γίνεται λίγο πιο αυστηρή μέχρι να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο και στα εστιατόρια και στα μπαράκια. Ομοίως, θα συμφωνήσετε ότι η έλλειψη βιβλιαρίου υγείας είναι πάρα πολύ πιο σοβαρό από το κάπνισμα των θαμώνων· και όμως: το κάπνισμα των θαμώνων επισύρει πιο αυστηρές διοικητικές (το τονίζω: διοικητικές) κυρώσεις για την επιχείρηση από την εργασία μάγειρα χωρίς βιβλιάριο υγείας!
  Και μη νομίσετε ότι θα συμμορφωθούν τα καταστήματα στην επαρχία (όπου οι «ελεγκτές» είναι ντόπιοι) ούτε, πολύ περισσότερο, τα σκυλάδικα, τα «ελληνάδικα» και οι ντισκοτέκ της παραλιακής, εκεί δηλαδή που διαπράττονται σωρεία παραβάσεων και ούτε τα ΜΑΤ τολμούν να μπουν.

  Στη γειτονιά μου εφαρμόζεται το αντικαπνι(στι)κό και, χωρίς υπερβολή, ο τζίρος έχει πέσει περίπου 50%.
  Όταν θα διαπιστώσουν μείωση του ΦΠΑ, θα συνεχίσουν να επιμένουν στην τήρηση της Νομοθεσίας;

 285. sarant said

  284 Ξέρετε, έχουμε καεί στο χυλό ως προς το βαταλικό ζήτημα.

 286. aerosol said

  #282
  Ναι Μαρία, θεωρώ πως είναι θέμα ευγένειας και διαμόρφωσης κοινών κανόνων συμπεριφοράς. Χρησιμοποιώ κι εγώ ένα ελαφρώς μεγαλύτερο και βαρύτερο τέτοιο πραγματάκι και είμαι πολύ προσεκτικός στην χρήση του σε κλειστούς χώρους -όπου μου επιτρέπουν οι παριστάμενοι. Ασφαλώς δεν είμαι ο μόνος που προσέχει, αλλά έχω δει κι εγώ απρόσεκτο ατμιστή να βγάζει υπερβολικό ντουμάνι.
  [Πάντως ο ατμός ποτέ δεν έχει χρώμα.]

 287. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  275 Άσε μας ρε Λάμπρο με τα εξτρίμ σπορ σου 🙂

 288. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  279 – «Το ίδιο υποτίθεται πως λέμε Λάμπρο, αλλά:
  Εγώ δεν προτείνω μια κατηγορία πολιτών να μην δικαιούται περίθαλψη επειδή υιοθετεί επικίνδυνες πρακτικές (όπως είπες στο παράδειγμα με την ζώνη).»
  Aerosol με εκπλήσεις δυσάρεστα, και μόνο που σ΄αυτό το ιστολόγιο κάνουμε κουβέντα πως η υποχρέωση της ζώνης συνιστά στέρηση ελευθερίας με ξεπερνάει. Απ΄την άλλη πού είδες να προτείνω να μην δικαιούνται περίθαλψη όσοι υιοθετούν επικίνδυνες πρακτικές; τι σχέση έχει η ζώνη μ΄αυτές; Το να μην φοράς ζώνη δεν είναι επικίνδυνη πρακτική αλλά ΗΛΙΘΙΑ. Η ζώνη δεν επιβλήθηκε από την αρχή της αυτοκίνησης, δεν υπήρχε κάν, μόνο μετά από δεκάδες εκατομμύρια νεκρών και εκατοντάδες εκατομμύρια τραυματιών και πάλι όχι για την πονοψυχιά των εταιρειών αλλά γιατί το κόστος νοσηλείας αλλά και της μετέπειτα αναπηρίας, ήταν και είναι δυσβάσταχτο για οποιοδήποτε κρατικό σύστημα υγείας και φυσικά για τις ασφαλιστικές κυρίως των ΗΠΑ μια κι όλα από εκεί ξεκίνησαν.
  Αυτό που είπα ουσιαστικά σε κάποιο σχολιαστή που μίλησε για στέρηση ελευθερίας από την υποχρέωση της ζώνης, είναι πως καλή η ελευθερία που επικαλείται αλλά να αναλάβει το κόστος της, δεν μπορείς να βρίζεις το κράτος που σου λέει βάλε ζώνη γιατί έχει αποδειχθεί στην πράξη πως σώζει εκατομμύρια ανθρώπους από θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό κι όταν τραυματίζεσαι να τρέχεις στο σύστημα υγείας του κράτους που έβριζες. Αυτονόητο είναι αλλά έχει αποδειχθεί πως το αυτονόητο, είναι δυσνόητο.

  «Επίσης, δεν γίνεται να κατηγορείς τους καπνιστές για υποκρισία στο δημοκρατικό ήθος και να μην θεωρήσω υποκριτική και την δική σου στάση του «αφού είστε έτσι, τι δικαιώματα θέλετε;». »
  Με συγχωρείς αλλά πού είδες να έχω αυτή την «υποκριτική» στάση; πότε είπα «αφού είστε έτσι, τι δικαιώματα θέλετε;» γιατί διαβάζεις ότι θέλεις και τα διαστρεβλώνεις κι από πάνω; πώς μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση έτσι;
  Έχω πεί πολλές φορές πως δεν έχω καμία απαίτηση να δεχθεί ο οποιοσδήποτε συνομιλητής μου τις απόψεις μου κι ούτε διεκδικώ το αλάθητο. Την μοναδική απαίτηση που έχω, είναι να μην βάζει λόγια που δεν έχω πεί και να μην διαστρεβλώνει αυτά που λέω, αν δεν κατανοεί κάτι ας ζητήσει να το κάνω πενηνταράκια, αλλιώς δεν έχει νόημα η όποια συζήτηση και καλύτερα να με προσπερνάει.

  «Κι εσύ είτε πιστεύεις στα ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, άσχετα αν σε έχει ενοχλήσει η συμπεριφορά τους, είτε όχι. Το όχι δε σε δείχνει όσο δημοκράτη νομίζεις…»
  Τελικά έχεις δίκιο, ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ πως λέμε το ίδιο αλλά έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη για τον φασισμό την δημοκρατία και την ατομική ελευθερία.
  Ναί φίλε μου, πιστεύω στα ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, η ΜΕΓΑΛΗ διαφορά μας, είναι πως παράλληλα πιστεύω και στις ίσες υποχρεώσεις και δεν είδα ΚΑΝΕΝΑΝ καπνιστή εδώ που σχίζει τα ρούχα του για τα δικαιώματά του που (δήθεν) καταπατούνται να μιλάει για τις υποχρεώσεις του, ούτε κι εσύ το έκανες.
  Δεν ξέρω πόσο δημοκράτης φαίνομαι μετά την απάντηση, αλλά έτσι από περιέργεια, θεωρείς πως οι καπνιστές έχουν υποχρεώσεις; αν ναί, ποιές είναι αυτές και πόσοι τις τηρούν; Εγώ είμαι βέβαιος πως αν ρωτήσεις έναν καπνιστή για τις υποχρεώσεις του, δεν θα βρεί καμία (το έχω κάνει με πάρα πολλούς) σε σπάνιες περιπτώσεις θα δεχθεί κάποιος πως έχει αλλά είναι βέβαιο πως δεν τις τηρεί. Και μη ξεχνάς, πως οι μη καπνίζοντες, αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, έτσι για να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει δημοκράτης και τι όχι.
  Προσωπικά, επειδή δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου (με μεγάλο κόστος) θεωρώ πως όσοι πιστεύουν πως έχουν μόνο δικαιώματα σ΄αυτή την κοινωνία, εκτός από φασίστες, είναι και μαλάκες.

  «Για το οικονομικό σκέλος, απλά ξαναδιάβασε ακριβώς τι έγραψα, όπως το έγραψα. Ασχολείσαι με το τι είναι λογικό οικονομικά, οι κυβερνήσεις ασχολούνται με το τι είναι βολικό για αυτές οικονομικά ΤΩΡΑ. Θυμίζω κάτι που έχω ξαναγράψει: έχει υπάρξει συνάντηση των ΥπΟικ της ΕΕ με θέμα τα διαφυγόντα έσοδα από την αντικατάσταση του καπνίσματος με το άτμισμα. Σίγουρα δεν συναντήθηκαν για να γιορτάσουν τα μελλοντικά οφέλη, συναντήθηκαν γιατί ξαφνικά οι προϋπολογισμοί τους έπεφταν έξω από κάτι που δεν περίμεναν.»

  Διαβάζω πάντα προσεκτικά τι γράφεις ενώ εσύ τα δικά μου, απ΄ότι φαίνεται όχι.
  Δεν έχει να κάνει με κυβερνήσεις και δη την ανύπαρκτη ελληνική αλλά με σύγκρουση συμφερόντων κολοσσιαίων εταιρειών όπως είναι π.χ η Philip Morris η AIG και η ΝΟVARTIS, η υγεία είναι η κότα με τα χρυσά αυγά για τις φαρμακοβιομηχανίες (γι΄αυτό και δεν είναι ανοιχτά κατά του καπνίσματος) ενώ για τις ασφαλιστικές ο Καιάδας τους, οι καπνοβιομηχανίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αρκεί να έχουν πελάτες κι από την στιγμή που θα εθιστούν είναι σίγουρο κέρδος μέχρι να πεθάνουν.
  Τα κέρδη από τους φόρους σε σχέση με τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας, αποδεδειγμένα είναι ελάχιστα, οι εξετάσεις και τα φάρμακα για τον καρκίνο π.χ, στις δυτικές χώρες, είναι απλησίαστες για τον κοινό ασφαλισμένο εκτός συστήματος, απλά θα πεθάνει αβοήθητος, όπως συμβαίνει στον τρίτο κόσμο όχι για τον καρκίνο αλλά για την ελονοσία.

  Ας το πώ άλλη μια φορά, όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια, να ακολουθήσει την μυρωδιά του χρήματος.

  287 – Άσε, αυτά είναι επαγγελματίες, και δεν επιβαρύνουν και το ΕΣΥ. 🙂

 289. Γιάννης Ιατρού said

  285: Θα παρακολουθούμε βέβαια την εξέλιξη… 🙂

 290. Πέπε said

  @280:

  > > …κάτι συσκευές ατμίσματος σε μέγεθος φλογέρας με τον ατμό από το στόμα των ατμιστών να βγαίνει σαν από εξάτμιση όταν έχει καεί η φλάντζα …

  Τα παλιά ηλεκτρονικά τσιγάρα, όχι τα πρώτα πρώτα που έμοιαζαν με κανονικό τσιγάρο, τα δεύτερα που ας πούμε ότι θύμιζαν κάτι σαν στυλό, έχω ακούσει να τα παρομοιάζουν με ασύρματο ναργιλέ!

 291. aerosol said

  #288
  «Εντάξει μη φοράς ζώνη αρκεί να υπογράψεις μια υπεύθυνη δήλωση πως σε περίπτωση τραυματισμού σου σε ατύχημα δεν θα νοσηλευτείς σε δημόσιο νοσοκομείο.»
  Για να μην ανταλάσσουμε τσάμπα σεντόνια, το παραπάνω δεν είναι ούτε αυτονόητο, ούτε δυσνόητο. Είναι λάθος. Δεν καθορίζουμε αν πρέπει να αποκλειστεί ο Α ή ο Β από την περίθαλψη με βάση το τι νόμο, λογική ή «λογική» παρακούει. Κι ο ηρωινομανής που σκοτώνει τον εαυτό του δικαιούται περίθαλψη εξίσου με εσένα, και ο επίδοξος αυτόχειρας το ίδιο, και ο πληρωμένος δολοφόνος που τραυματίζεται εν ώρα εγκλήματος επίσης. Δεν έχει καμία ηθική ή λογική βάση για μια κοινωνία το να πρέπει να εξαιρείται. Το κοινωνικό συμβόλαιο ισχύει για όλους, ενώ υπάρχουν νόμοι να ορίζουν ποινές για παρανομίες -που αφαιρούν όσο λιγότερα βασικά δικαιώματα γίνεται.
  Αυτό που προτείνεις δεν είναι ούτε ελευθερία, ούτε δημοκρατία. Είναι προσωπικό σου κόλλημα, βασισμένο στο πόσο τσαντίζεσαι με κάτι που κάνουν οι άλλοι.
  Και πάμε στο επόμενο:
  «Το τραγελαφικό, είναι να ακούς εξαρτημένους ναρκωμανείς να μιλούν για ελευθερία.😂»
  ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ δικαιούται να μιλά για ελευθερία. Και ο εξαρτημένος και ο βλάκας και ο αυτοκαταστροφικός. Το αν ο ΙΔΙΟΣ σκλαβώνεται δεν έχει καμία σχέση με το τι ελευθερία θα του στερήσουν οι ΑΛΛΟΙ. Αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά, τι να πω… Εγώ το βρίσκω καρα-φασιστικό.
  Και δηλώνω τζάνκης, δεν έχω πρόβλημα -εφόσον παίρνω τη νικοτίνη μου δεν θα διαχωρίσω τη θέση μου από τους καπνιστές. Όμως ακόμα κι αν έχω καταπατήσει τα δικαιώματα όλου του κόσμου, αν ΕΣΥ το θεωρήσεις κριτήριο για να μην αναγνωρίσεις τα δικά μου δικαιώματα, τότε δεν είσαι καθόλου καλύτερος. Και δίνει μια χαρά πάτημα στον παραδίπλα να αποφασίσει πως, επειδή εσύ ίσως κάνεις κάτι που δεν εγκρίνει, πρέπει να αφαιρεθεί και από εσένα κάποιο ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτή η σαλαμοποίηση της κοινωνίας είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στα φασιστικά καθεστώτα.

  [Επίσης, στην Ελλάδα οι μη καπνιστές δεν αποτελούν «την συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού». Είναι περισσότεροι αλλά όχι τόσο πολύ. Αν πάρω το συντηρητικό ποσοστό 28% από 15 και πάνω, ε, δεν έχουμε τεράστια γεννητικότητα που να το ελαχιστοποιεί.]

 292. Pedis said

  Για το δικαίωμα όλων στην περίθαλψη ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο κλπ προσυπογράφω την προσέγγιση του Αεροζόλ!

  Πολλά τεχνάσματα και σοφιστείες της νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας έχουν τη ρίζα τους, είναι εμπνευσμένα και επεξεργασμένα εν αγνοία, εν βλακεία ή και με την εθελοντική συμμετοχή των «αριστερίστικων πλην μικροαστικών προσωπικοελευθερικών» γκριζαρισμένων κινηματιών από το 60-70 και δώθε. Στη κοινή ιδεολογική βάση με τον νεοφιλελευθερισμό πλήρωνε, εξατομικεύσου αλλά είσαι ελεύθερος.

 293. Λάμπρος said

  291 – Εν συντομία γιατί είναι αδιέξοδη η συζήτηση. Για την ζώνη εξήγησα γιατί το είπα αλλά εσύ επιμένεις.
  Φυσικά και το κοινωνικό συμβόλαιο ισχύει για όλους, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία όμως, όλοι οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κι όχι να το παίζουν εκ του ασφαλούς πονηροί και τσάμπα μάγκες εις βάρος των πολλών.

  Το τραγελαφικό δεν είναι απαγορευτικό, είναι μόνο τραγελαφικό, ελπίζω να καταλαβαίνεις την διαφορά.

  Τα δικαιώματά σου τα αναγνωρίζω και τα υποστηρίζω, όπως και όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ιδιότητας, μόνο όταν ακολουθούνται από αντίστοιχες υποχρεώσεις, αλλιώς ζείς ασύδοτα εις βάρος μου εκμεταλευόμενος την δημοκρατική μου ανοχή στον διαφορετικό, αυτό το ονομάζω φασισμό. Επειδή δεν τις ανέφερες ούτε τώρα, θα περιμένω να δώ ποιές είναι οι υποχρεώσεις των καπνιστών και πόσοι τις τηρούν γιατί μέχρι τώρα, μόνο για δικαιώματά σας μιλάτε.

  Δηλαδή το 70-75% δεν είναι συντριπτικά περισσότερο, οκ ότι πείς.

  Για να κλείσω, δεν τσαντίζομαι με αυτά που κάνουν οι άλλοι και δεν μ’ αρέσουν, γενικά σπανίως τσαντίζομαι (με 4-5 αναπνοές το λεπτό, πολύ δύσκολα τσαντίζεται κανείς ☺) και σίγουρα όχι για τους λόγους που νομίζεις, οπότε δεν κρίνω τους άλλους με αυτό το σκεπτικό που λές. Το μέτρο μου, είναι η δημοκρατία (παρανοημένη, παρεξηγημένη και παραβιασμένη λέξη όπως κι ελευθερία) που συνοψίζεται σ’ αυτό, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

  Καληνύχτα

 294. aerosol said

  Λάμπρο, μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει για κανένα δικαίωμά ΜΟΥ και δεν έχω ζητήσει τίποτα. Τις υποχρεώσεις μου τις τηρώ και δεν θυμάμαι να σε έβαλα κριτή.
  [Για τα δικαιώματά μου επί του θέματος πάλεψα προσωπικά εκεί που έπρεπε και τα είδα να καταπατούνται με τον πιο παράλογο τρόπο -από πουλημένους ή ανίκανους δεν παίζει ρόλο. Και είμαι ΟΚ, έτσι είναι η ζωή.]

  Μιλάω για τα δικαιώματα όλων, τα οποία εσύ βάζεις υπό όρους (το οποίο με παραπέμπει απόλυτα σε αμερικάνικου τύπου νεοφιλελευθερισμό). Την ανοχή σου την δείχνεις στην πράξη, δεν ανακοινώνεις μόνος σου πως την έχεις, κι εγώ εδώ δεν την είδα. Μια κοινωνία είναι γεμάτη από ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα. Δεν ζουμε όλοι εμείς ασύδοτα εις βάρος σου, χωρίς εμάς δεν θα είχες κοινωνία, χωρίς τους φόρους μας δεν θα είχες νοσοκομεία ή δρόμους, χωρίς την συναίνεσή μας δεν θα υπήρχε νόμος. Κανείς δεν εισάγει διαφορετικό λαό από τον Άρη ή από μια άλλη διάσταση, αυτό είναι το ανθρώπινο είδος. Αν θέλεις να φαντασιώνεσαι πως ανήκεις σε μια πεφωτισμένη ελίτ εν μέσω ανοήτων δικαίωμά σου -κατά βάθος ίσως όλοι αυτό κάνουμε. Αλλά δεν έχω δει ποτέ, καμία κοινότητα «πεφωτισμένων» να καταφέρνει να σταθεί μόνη της χωρίς να αυτοκαταστραφεί, γιατί μπορεί όλοι να φαντασιώνονται πως είναι γαμάτοι, και πως χωρίς τους «ασύδοτους» για βαρίδια θα σκίσουν, αλλά στην πράξη δεν είναι ποτέ διαφορετικοί από τους «ασύδοτους», απλά λίγο πιο ψωνάρες και σφάζονται μεταξύ τους.

  Είσαι αντικαπνιστής με την κακή έννοια, μη γελιόμαστε. Πραγματικά δεν έχω πετύχει κανέναν σε δημόσιο λόγο να εκφράζεται τόσο απαξιωτικά σε επί μακρόν συζήτηση. Το «δεν είμαι ρατσιστής, εσείς είστε αράπηδες» απλά μετατρέπεται σε «δεν είμαι αντικαπνιστής, εσείς είστε πρεζάκηδες», χαρακτηρισμό που δεν είπε ποτέ κανείς για να επαινέσει κάποιον. Το οποίο στο αναγνωρίζω ως δικαίωμα. Αλλά θα ακούσεις και το πόσο κακό ακούγεται σε άλλους και θα υποστείς και την κριτική. Απλό ζητούμενο κοινωνικής συμβίωσης είναι και να μην προσβάλεις με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς 4-5 φορές τους μισούς συν-σχολιαστές σε ένα μπλογκ, αλλά ούτε αυτό δεν το τήρησες, οπότε με ποια ακριβώς αυθεντία ζητάς να παραθέσω την ζωή μου εγώ ή ο οποιοσδήποτε προς κρίση;

 295. Γς said

  Ζώνη ασφαλείας στην οδήγηση και κολλήσαμε.

  Και το καθήκον με καλεί να διευρύνω τη συζήτηση:

  Τιμία Ζώνη του γέροντος Εφραίμ με λίγο Πούτιν.
  Ζώνη για να μην μας πέφτουν τα παντελόνια.
  Ζώνη άμφιο ιερωμένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας
  Ζώνη της Ιππολύτης, άθλος του Ηρακλή,
  Ζώνη του Κάιπερ, εκτός του ηλιακού συστήματος
  Ζώνη Van Allen
  Zώνη (μπάσκετ), σύστημα παιξίματος στο μπάσκετ,
  Zώνη ώρας
  Zώνη (καράτε), βαθμίδα στο καράτε
  Μαύρη ζώνη στο [μπιπ] κι ένα νταν

  Και η ζώνη αγνότητας.
  Ας αρχίσουμε απ το τελευταίο. Απ τις Σταυροφορίες του Τσιφόρου:
  [για όσους δεν το’ χουν διαβάσει]

  Ο άρχοντας φεύγει για σταυροφορία και εμπιστεύεται στον πιο εχέμυθο και έμπιστο ιππότη του το κλειδί της ζώνης αγνότητας με την οποία έχει «ασφαλίσει» τη γυναίκα του. Του δίνει την εξής αυστηρή εντολή: «Κράτησέ το κλειδί για ένα χρόνο. Αν περάσει ένας χρόνος και δεν έχω γυρίσει, ξεκλείδωσε τη ζώνη και άσε τη γυναίκα μου να συνεχίσει τη ζωή της». Ο άρχοντας έχει ξεμακρύνει από τον πύργο του μόλις δυο-τρία χιλιόμετρα όταν, ασθμαίνων, τον προλαβαίνει ο έμπιστος ιππότης του κραυγάζοντας: Αφεντικό, μου έδωσες λάθος κλειδί!»

 296. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

 297. J. Iatrou said

  Μισό λεπτό ρε παιδιά, να προλάβουμε να εφοδιαστούμε με ποπ κορν, μπύρες κλπ. προτού αρχίσει η απάντηση του Λάμπρου 😀🍸👌👍😎

 298. Pedis said

  # 297 – Εχει παραγγείλει στη χοντρική το ύφασμα … να το γράψει … να πάρει άδεια ο Αεροζόλ από τη δουλειά να το διαβάσει … καυμένε Αεροζόλ πού έμπλεξες.

 299. loukretia50 said

  Δηλαδή μας παίρνει για μουσικοθεατρικό ντιπ σουρεάλ σεντόνι πριν το έργο?

 300. Theo said

  Όπως έγραψα και πρόσφατα (https://sarantakos.wordpress.com/2019/11/16/meze-401/#comment-616075) έχω δυσανεξία στον καπνό του τσιγάρου. Νιώθω χάλια, ζαλίζομαι για ώρες, όταν οι γύρω μου καπνίζουν. Αντίθετα, με ευχαριστεί η μυρωδιά του καπνού πίπας.

  Στο Γυμνάσιο/Λύκειο κάπνισα πέντ’ έξι τσιγάρα, με παρέες συμμαθητών. Όταν πέθανε η μητέρα μου, στα 22 εγώ, κάπνισα έξι τσιγάρα τις επόμενες δυο μέρες. Μετά κάποιος με έπεισε και έκτοτε δεν ξανακάπνισα. Θυμάμαι, όμως, πως τον επόμενο μήνα, όταν κάποιος κάπνιζε κοντά μου είχα μια τάση να του ζητήσω μια τζούρα. Αντιστάθηκα σ’ αυτήν την τάση και απαλλάχτηκα.

  Κι ένα βιβλίο του Βαλτινού με σχετικό τίτλο: Εθισμός στη νικοτίνη (το έχω στη βιβλιοθήκη μου και το ‘χω διαβάσει, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα 😦 )

 301. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  294 – Αerosol κατανοώ τον λόγο της αντίδρασής σου απέναντί μου αλλά όχι το άσχημο ύφος της, ειλικρινά δεν το περίμενα από σένα, επίσης δεν κατάλαβα γιατί το όλο θέμα έγινε προσωπικό. Σου απαντώ μόνο και μόνο γιατί πραγματικά σε εκτιμώ ως σχολιαστή κι ας λές ένα σωρό ανυπόστατα για μένα.

  «Λάμπρο, μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει για κανένα δικαίωμά ΜΟΥ και δεν έχω ζητήσει τίποτα. Τις υποχρεώσεις μου τις τηρώ και δεν θυμάμαι να σε έβαλα κριτή.»
  Δεν μ΄έβαλες κριτή αλλά κι εγώ δεν σε κρίνω πουθενά, λέγοντας αναγνωρίζω τα δικαιώματά σου……… κλπ, απάντησα σ΄αυτό – «Και δηλώνω τζάνκης, δεν έχω πρόβλημα -εφόσον παίρνω τη νικοτίνη μου δεν θα διαχωρίσω τη θέση μου από τους καπνιστές. Όμως ακόμα κι αν έχω καταπατήσει τα δικαιώματα όλου του κόσμου, αν ΕΣΥ το θεωρήσεις κριτήριο για να μην αναγνωρίσεις τα δικά μου δικαιώματα, τότε δεν είσαι καθόλου καλύτερος.» και είσαι αρκετά ευφυής για να μη κατάλαβες πως δεν μιλώ επί προσωπικού άρα για άλλο δικό σου λόγο το γράφεις. Αντιθέτως, ενώ ούτε εγώ σε έβαλα κριτή, εσύ με κρίνεις κακόπιστα και με κατακρίνεις με ανυπόστατες κατηγορίες.

  «Μιλάω για τα δικαιώματα όλων, τα οποία εσύ βάζεις υπό όρους (το οποίο με παραπέμπει απόλυτα σε αμερικάνικου τύπου νεοφιλελευθερισμό).»
  Τι εννοείς όλων, όλων των καπνιστών, και των μη καπνιστών ή γενικώς όλων των ανθρώπων; Όπως και νάχει δεν έβαλα ΠΟΤΕ τα δικαιώματα των άλλων υπό όρους, αυτό είναι η δική σου ερμηνεία στο ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, δεν μπορεί κανείς να έχει μόνο δικαιώματα, απαραιτήτως πρέπει να έχει και αντίστοιχες υποχρεώσεις, αυτό το θεωρώ λειτουργική δημοκρατία, αν εσύ θεωρείς πως αυτό παραπέμπει σε διαφόρους τύπους νεοφιλελευθερισμού, περιμένω την δική σου διαφορετική πρόταση.

  «Την ανοχή σου την δείχνεις στην πράξη, δεν ανακοινώνεις μόνος σου πως την έχεις, κι εγώ εδώ δεν την είδα.»
  Δεν με κάνεις παρέα κι ούτε έρχεσαι στις συνάξεις γι΄αυτό δεν την είδες, ρώτα τους περισσότερους εδώ μέσα και θα σου πούν. 🙂

  «Μια κοινωνία είναι γεμάτη από ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα. Δεν ζουμε όλοι εμείς ασύδοτα εις βάρος σου, χωρίς εμάς δεν θα είχες κοινωνία, χωρίς τους φόρους μας δεν θα είχες νοσοκομεία ή δρόμους, χωρίς την συναίνεσή μας δεν θα υπήρχε νόμος.»
  Δεν ξέρω από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα κι έγραψες όλα αυτά τα φανταχτερά (τα υπόλοιπα τα παρέλειψα γιατί είναι πέρα από την σφαίρα της φαντασίας). Το μόνο που είπα είναι αυτό – «Τα δικαιώματά σου τα αναγνωρίζω και τα υποστηρίζω, όπως και όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ιδιότητας, μόνο όταν ακολουθούνται από αντίστοιχες υποχρεώσεις, αλλιώς ζείς ασύδοτα εις βάρος μου εκμεταλλευόμενος την δημοκρατική μου ανοχή στον διαφορετικό, αυτό το ονομάζω φασισμό. » και εννοείται πως δεν αναφέρομαι σ΄εσένα προσωπικά αλλά σε όλους όσοι νομίζουν πως έχουν ΜΟΝΟ δικαιώματα και ΚΑΜΙΑ υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, τι κουφά είναι αυτά που μου αράδιασες, αν δεν συμφωνείς μ΄αυτό πές την δική σου άποψη για την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας.

  «Είσαι αντικαπνιστής με την κακή έννοια, μη γελιόμαστε.» Ε για να το λές εσύ κάτι θα ξέρεις παραπάνω από μένα και τους πολλούς φίλους μου καπνιστές. 🙂

  «Πραγματικά δεν έχω πετύχει κανέναν σε δημόσιο λόγο να εκφράζεται τόσο απαξιωτικά σε επί μακρόν συζήτηση. Το «δεν είμαι ρατσιστής, εσείς είστε αράπηδες» απλά μετατρέπεται σε «δεν είμαι αντικαπνιστής, εσείς είστε πρεζάκηδες», χαρακτηρισμό που δεν είπε ποτέ κανείς για να επαινέσει κάποιον.»
  Μπορείς να μου δείξεις σε παρακαλώ πού αποκαλώ τους καπνιστές πρεζάκηδες ή με άλλο απαξιωτικό χαρακτηρισμό; εσύ αποκαλείς τον εαυτό σου τζάνκι και λές μάλιστα πως δεν έχεις πρόβλημα, με μένα ποιό είναι το πρόβλημά σου;

  «Το οποίο στο αναγνωρίζω ως δικαίωμα. Αλλά θα ακούσεις και το πόσο κακό ακούγεται σε άλλους και θα υποστείς και την κριτική. Απλό ζητούμενο κοινωνικής συμβίωσης είναι και να μην προσβάλεις με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς 4-5 φορές τους μισούς συν-σχολιαστές σε ένα μπλογκ, αλλά ούτε αυτό δεν το τήρησες,»
  Έχω γράψει 15 σχόλια σ΄αυτό το νήμα και μόνο σε τρία αναφέρω τις φράσεις, εξαρτημένοι ναρκομανείς στο 23, – κι επειδή πολλοί φίλοι μας καπνίζουν ανεχόμασταν την εξάρτησή τους στο ναρκωτικό – στο 143 μιλώντας στον Κώστα που έχουμε μια οικειότητα, και – Δεν είστε κατώτερη μορφή ζωής, απλά ναρκομανείς που μέχρι τώρα είχαν μάθει να τα έχουν όλα δικά τους. – στο 180 μιλώντας στο Χτήνος που επίσης έχουμε οικειότητα κι έχουμε πιεί και δυό ποτήρια μαζί, άλλωστε κι αυτός με αποκάλεσε σε άλλο σχόλιο αδρεναλινομανή, και στις τρείς περιπτώσεις έχω χρησιμοποιήσει χαμογελαστές φατσούλες, δείγμα ότι δεν έχω στόχο να απαξιώσω κανέναν, από πού προκύπτουν οι 4-5 φορές απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τους μισούς!!! συν-σχολιαστές;
  Αν εννοείς αυτούς τους χαρακτηρισμούς, έχω πεί από παλιά και το ξέρεις πως επειδή δεν έχω την δική σου ευχέρεια στον γραπτό λόγο αλλά ούτε και πολύ υψηλό πνευματικό επίπεδο, ανεξαρτήτως των όποιων χαρακτηρισμών χρησιμοποιώ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΟΤΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΩ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΩ Η ΝΑ ΘΙΞΩ ΚΑΝΕΝΑΝ, (πλήν φασιστών) απλά τόσο ξέρω τόσο λέω, αν για οποιονδήποτε λόγο ενοχληθεί κάποιος, του ζητάω συγγνώμη.
  Στην προκειμένη περίπτωση, απ΄όσο ξέρω όποιος είναι εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες, (όπως είναι και η νικοτίνη που λές κι εσύ) λέγεται ναρκομανής, πού είναι το κακό και το απαξιωτικό, τι έπρεπε να πώ για να μη θίξω τους μισούς!!! συν-σχολιαστές, χρήστες εθιστικών ουσιών ξέρω γω;
  Αν είναι αυτό που σε ενόχλησε, σου ζητώ συγγνώμη, ειλικρινά δεν είχα τέτοια πρόθεση, αν λέω ψέματα να καεί το αρχείο του κακόψυχου. 🙂
  Πάντως, δεν είδα να δείχνεις την ίδια ευαισθησία για τα απαξιωτικά σχόλια κάποιων καπνιστών για τους άλλους μισούς μη καπνιστές συν-σχολιαστές που τους αποκαλούν ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, όχι για είναι κατά του καπνίσματος αλλά γιατί έχουν την φασιστική απαίτηση να μην τρώνε στην μούρη τον καπνό των καπνιστών σε κλειστό δημόσιο χώρο.

  Δεν ξέρω τι γνωρίζεις για τους ναρκομανείς αλλά εγώ έχω μεγαλώσει μαζί τους, έχω χάσει παιδικούς φίλους, για δύο χρόνια (15-17) ήμουν βαθιά χωμένος στο κύκλωμα κι έχω δεί και γνωρίζω πολλά, σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν θα μιλούσα απαξιωτικά γι΄αυτούς όπως δεν το κάνω και για κανέναν πλήν φασιστών.

  «οπότε με ποια ακριβώς αυθεντία ζητάς να παραθέσω την ζωή μου εγώ ή ο οποιοσδήποτε προς κρίση;»
  Με καμία, δεν ζήτησα ποτέ κάτι τέτοιο, το μόνο που ζήτησα, είναι να μου πείς – πείτε, αν θεωρείς-θεωρείτε πως οι καπνιστές έχουν υποχρεώσεις, ποιές είναι αυτές και πόσοι νομίζεις-νομίζετε πως τις τηρούν. Εσύ είπες πως τις τηρείς και δεν έχω λόγο να μη σε πιστέψω αλλά δεν είπες ποιές είναι αυτές οι υποχρεώσεις που τηρείς.

  Εγώ σταματάω εδώ, αν θές απάντησε για τις υποχρεώσεις των καπνιστών, για οτιδήποτε άλλο, θα το διαβάσω φυσικά αλλά δεν θα απαντήσω.

  Φιλικά και με μεγάλη εκτίμηση πάντα.

 302. loukretia50 said

  Υποχρεώσεις αμετανόητου θεριακλή:
  Ου παρενοχλήσεις τον πλησίον σου – ω! καπνιστή, ατομιστή!
  Ουκ έσονταί σοι παρατρεχάμενοι / παρακοιμώμενοι άκαπνοι – πλην Τοτού (ατμιστού, ατομιστού)
  Μη σώσεις και φιλήσεις άκαπνο,
  Τι ξεχνάω?

 303. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να μη σώσω να μη ζήσω
  αν τσιγάρο δεν καπνίσω
  την ακάπνιστη ζωή μου
  να την έχουν οι οχτροί μου! 😁 😂 🤣 😜 😝 🤤 😎

 304. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, την επόμενη φορά που θα δειπνήσω με τη Μισέλ Φάιφερ, δεν θα σε καλέσω. Δεν το ρισκάρω. 😎

  «Συνήθιζα να καπνίζω δύο πακέτα την ημέρα και σιχαίνομαι που δεν είμαι πια καπνίστρια. Αλλά δεν θα θεωρήσω ποτέ τον εαυτό μου μη-καπνίστρια, γιατί πάντα βρίσκω τους καπνιστές τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους στο τραπέζι.»

  Μισέλ Φάιφερ

 305. ΚΩΣΤΑΣ said

  304 Γιάννη, η κυρία είναι θεά σε όλα της. Χωρίς τσιγάρο, δεν φτάνει κανείς ποτέ σε επικίνδυνες σχέσεις, σε σχέσεις πάθους, στον τόπο του έρωτα… αν δεν έχει ερωτική σχέση με τον καπνό, αυτά τα δυο πάνε μαζί! Καρατσεκαρισμένα αυτά από έρευνα, επινοηθείσα, διενεργηθείσα και αξιολογηθείσα παρ’ εμού!!! 😛 😜 😝

 306. Πέπε said

  Κώστα συγκεντρώσου:

  «Πάντα βρίσκω τους καπνιστές τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους στο τραπέζι» είπε, όχι στο κρεβάτι!

 307. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πέπε! 😉 Πάντα υπάρχει μια αφορμή, ύστερα ακολουθούν

  ΚΑΙ… ΤΑ ΛΟΙΠΑ
  Δροσερή, νταβραντισμένη, λες και ζει για ν’ αγαπά!
  στο σκολειό έμαθε γλώσσες, κέντημα και … τα λοιπά.
  Μα τι κρίμα που η νιότη άρχισε να της ξεσπά
  στην καρδιά και … τα λοιπά!
  κι είχε μέσα στο σκολειό της δάσκαλο έναν παπά,
  που της έκανε ερμηνεία, ιερά και … τα λοιπά.
  Κι ο παπάς -κακή της τύχη- ένιωθε να του χτυπά,
  οφθαλμών επιθυμία και σαρκός και … τα λοιπά
  κι «εν ταις πονηραίς ημέραις» εκατάντησε ν’ αρπά
  γένεια του,μαλλιά του, μπράτσα της μικρής και … τα λοιπά.
  Κι επειδή των μαθημάτων ο καιρός ευθύς σκορπά,
  πιάσανε κι επαναλήψεις γενικάς και … τα λοιπά.
  Και πηγαίνανε στον όρθρον μοναχοί των χαρωπά,
  και άρχιζαν τα «Κύριε ελέησον» κι ύστερα και … τα λοιπά.
  Κι έτσι, λένε, η μικρούλα τη θρησκεία αγαπά,
  μόνο για το «Κύριε ελέησον» του παπά και … τα λοιπά.

 308. sarant said

  306 🙂

 309. Γιάννης Ιατρού said

  306: Για καρεκλάτο δεν έχεις ακούσει Πέπε; 🙂

 310. Μαρία said

  309
  Αυτή είναι παλιά ορολογία. Το παιδί είναι μικρό.

 311. voulagx said

  #309: Καρεκλατο, συντριβανατο και επιτραπεζιο για επιδορπιο.

 312. Γιάννης Ιατρού said

  310: Έτσι χάνονται οι παραδόσεις.. 🙂

 313. loukretia50 said

  θα βρεθεί κανένας να θέλει να συνεχίσει την ιστορία?

  Αντί προλόγου (αφηγητής εν μέσω καπνών)

  Με μπιγκουτί , αλαφιασμένη, όλο τσαντίλα
  Χωρίς τσιρίδες – το απαίτησαν ομόφωνα-
  Την πεθερά μου οι μαγαζάτορες τη στείλαν
  να ρουφιανέψει εξοπλισμένη με σμαρτόφωνα.
  ……………………………………
  Με νικοτίνη δυνατή – σωστό ντουμάνι
  Σε κεκλεισμένων των θυρών νεοτεκέ
  Απολαμβάνουν εκλεκτό, παλιό χαρμάνι
  Και τους ρουφιάνους χώνουνε στο ντενεκέ

 314. loukretia50 said

  όχι απαραίτητα έμμετρα

 315. Γιάννης Ιατρού said

  Έχει γεμίσει ο τόπος ρουφιάνους… Μέχρι σκύλους εκπαίδευσαν εκεί στο 1142… 🙂

 316. ΚΩΣΤΑΣ said

  313 συνέχεια…

  Μα μια ρουφιάνα αντικαπνού
  τηλεφωνεί στο 11εικοσιδυού.
  Έρχονται μπάτσοι από παντού
  και πιάνουν τον Κώστα και τη Λού

  (Αν κλαίτε για μας, συνεχίστε…)

 317. loukretia50 said

  Εγώ συνεχίζω την ιστορία, εκτός αν συμπληρώσετε ή με σταματήσετε.
  Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά https://youtu.be/t8-1RZHWiFc (Βαμβακάρης)

  -Δείξε ρουφιάνα τα χαρτιά και πες μας την αλήθεια
  Θες να φουμάρεις ναργιλέ ή είναι παραμύθια?
  -Φέρνω ταμπάκο σπέσιαλ απ΄τα μαστουροχώρια
  Έχει τρελάνει μορφονιούς, κι ατίθασα αγόρια
  -Ρίξε το παρασύνθημα, αλλιώς εδώ δε μπαίνεις
  – καραντουμάνι ντε,
  – Καλώς! Έτσι και βήξεις, βγαίνεις.

 318. Γιάννης Ιατρού said

  310: Τι μικρό; Μπέμπης, ούτε καν σε αξιοποιήσιμη ηλικία για Δ/ντης Νοσοκομείου…
  Απροπο, ρε Γιάννη (311) πως και σε προσπέρασαν; Περίμενα κι εγώ να σε καμαρώσω… Τζάμπα, ε;

 319. Γιάννης Ιατρού said

  Πάντως δεν βλέπω να γράφετε τίποτα για τον Λεώ, που τον «έδωσε» η γυναίκα του στεγνά στο 1142 γιατί «κάνει ό,τι του καπνίσει».. 🙂

 320. loukretia50 said

  (ο πρόσχαρος χαρτουλάριος υποδοχής στρίβων τσιγαράκι )
  – Γειτόνισσα, μες τον τεκέ πώς μπήκες?
  Άκαπνες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε
  (η νεοαφιχθείσα απαγγέλλει – στυλ κορδωτό)
  – Έχω ένα ανήψι τον Παυλέα , τρία αδέλφια, γιο, πατέρα με δυο καταδίκες
  Να μ΄αφήσετε πρέπει …
  – Ε, μια που μπήκες … (ήχος σβουριχτής καρπαζιάς , λήγει η παρέμβαση)
  – …κι εγώ να μαστουρώσω με τόσο ωραία καπνά
  Αλλιώς θα πάω στον εισαγγελέα να σας καταδώσω.

  ================================

  κι εγώ ξεκίνησα να γράφω ό,τι μου καπνίσει, αλλά αφού κανένας δε με παίζει, καληνύχτα !

 321. loukretia50 said

  Ευχαριστώ ΚΩΣΤΑ, το εκτιμώ!

 322. Γιάννης Ιατρού said

  με το «παίζω» στο άλλον νήμα, Λού 🙂

 323. Μαρία said

  Τον Κώστα δεν θα τον φτάσουν ούτε δυο πακέτα.
  https://www.voria.gr/article/ekloges-kede-niki-papastergiou-dichnoun-ta-prota-apotelesmata

 324. Γιάννης Ιατρού said

  323: κι ο δικός σας, Χρυσάφι σκέτο… 🙂

 325. ΚΩΣΤΑΣ said

  323
  Ε, όχι και δυο πακέτα, καναδυό τσιγαράκια παραπάνω! Θα ήταν τιμή για τους Αμπελόκηπους και χαρά και δικαίωση για τον φίλο μου το Λάζαρο, να αποχωρήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση, φτάνοντας στο ανώτερο αυτοδιοικητικό σκαλοπάτι, πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
  Η λύπη μου μετριάζεται από το γεγονός ότι και ο Παπαστεργίου είναι Θεσσαλός, έχει πολύ καλό όνομα. Επισκέφτηκα τα Τρίκαλα το καλοκαίρι, πολύ όμορφο και προσεγμένο το κέντρο της πόλης.
  Κέρδισε η τοπική αυτοδιοίκηση! 😉

 326. sarant said

  325 O Aντρεας το είχε πει αυτο 🙂

 327. ΚΩΣΤΑΣ said

  326 Ναι, το 1982 νομίζω, όταν έχασε τους τρεις μεγάλους Δήμους, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά. Βγήκαν τότε δήμαρχοι οι Έβερτ, Κούβελας, Ανδριανόπουλος.

 328. sarant said

  327 Το1986 ήταν αυτο

 329. Γιάννης Ιατρού said

  Ναι, το ’86 ήταν.
  Κι ο Έβερτ γέμισε τότε (προσέλαβε….) τον Δήμο στην Αθήνα με όσους κι όσες προηγουμένως κολλούσαν αφίσες στους δρόμους γι αυτόν και το κόμμα του (από εσωτερική πληροφόρηση 😎🙄).
  Περίπου όπως γίνεται και τώρα (αλλάζει ο λύκος…, εμ δεν αλλάζει!) με τους «διορισμούς» με την νέα κυβέρνηση😡 (η μόνη διαφορά, τότε εξυπηρέτησαν τους πολύ νεαρούς/νεαρές, τα άγουρα φρούτα (άντε, χαλάλι τους τέλος πάντων, να βρούνε μιά δουλειά), τώρα τους κάπως😋 πιό ώριμους 🙂 🙂 )

  Χαιρετίσματα από το ερημητήριο 🍷, να μαζέψω και καμιά ελιά, πράσινη και ψωμωμένη, για τσακιστές🌿

 330. ΚΩΣΤΑΣ said

  329 –> … (από εσωτερική πληροφόρηση 😎🙄)

  Κατάσκοπος ή δικός μας είσαι;
  Αν ισχύει το πρώτο, πιάσε πρώτα τον μπατμανάκο, να δείξεις την αξία σου! 😎
  Αν ισχύει το δεύτερο, σε καλωσορίζω στο κλαμπ… 😋

 331. ΣΠ said

 332. nikiplos said

  325@, 366@, 328@. Νομίζω πως η βαρυσήμαντη φράση που είχε πεί τότε είναι η το πήραμε το μήνυμα με αφορμή την απώλεια στους τρεις μεγάλους Δήμους της Χώρας. Ως μέγας Λαοπλάνος, ήξερε πολλά τέτοια…

 333. BF 018 said

  295. Εκείνη η εποχή έμεινε στην ιστορία και ως ο «χρυσούς αιών των κλειδαράδων»! Να το μαύρο χρήμα: είναι βέβαιο ότι, για να ανοίξουν τις ζώνες αγνότητος, οι κλειδαράδες έπαιρναν υπέρογκες αμοιβές και αφορολόγητες (ποιος συμμέτοχος σε μοιχεία θα ήταν τόσο βλαξ να ζητήσει απόδειξη;).

  289. Και αν γράψεις και για μένα ότι θα με παρακολουθείς, θα σου γράψω και εγώ ότι διακατέχεσαι από μανία καταδίωξης.

 334. Μαρία said

  324
  Έχουν περάσει και χειρότεροι.

  325
  Δεν αρκεί το Θεσσαλός. Δεν είναι μαύρος σαν τον δικό σου και συνεργάζεται πολύ καλά με τον ΔΟΜ. Έχει και καλό αδερφάκι, το Βασίλη 🙂
  https://www.hlhr.gr/b/%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1/

 335. ΚΩΣΤΑΣ said

  334β

  Παλιότερα τον κατηγορούσαν για μαύρο, έστειλε έναν δήμαρχο του κκε στα δικαστήρια, ο οποίος ανακάλεσε και ζήτησε συγνώμη για να αθωωθεί. Αργότερα όλοι οι κουκουέδες στο δεύτερο γύρο πήγαιναν μαζί του. Τελευταία βγαίνει αυτοδύναμος από την α’ Κυριακή με ποσοστά κοντά στο 70%.

  Προσωπικά, είχαμε και τις διαφορές μας. Του έχω κάνει καλόπιστη κριτική πολλές φορές. Οι τελευταίες κόντρες μας ήταν με τα εσωκομματικά. Εγώ ντορικός, αυτός σαμαρικός.

  Σήμερα δεν μιλήσαμε. Αν κέρδιζε θα τον έπαιρνα να τον συγχαρώ, τώρα τι να του πεις! 😉
  Δέχθηκα όμως κάποιες έμμεσες βολές από κάποιους του περίγυρού του. Φταίει το Μπακογ…. και με κοιτούσαν με ένα μάτι… 😎

  Όντως ο Δ.Π. είναι ως όνομα και φήμη πολύ καλός, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη. Αν δεν είχα προσωπική γνωριμία με τον Λ.Κ. θα ήμουν αναφανδόν υπέρ του.

 336. Μαρία said

  335
  Σαμαρικός αλλά ….παλιότερα μαύρος!

  Σωστός. Συντρόφισσα εν καπνώ η Ντόρα 🙂

 337. Μαρία said

  Με αφορμή τη θερμή υποδοχή προσφύγων στη Σπάρτη είδα οτι δήμαρχός της είναι ο γαμπρός του Έβερτ.

 338. Γιάννης Ιατρού said

  Χαχα, ρε τι θα δουν τα μάτια μας…

 339. Μαρία said

  φιρί φιρί για εξώδικο

 340. sarant said

  339 Οι λεξάριθμοι το λένε.

 341. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  340
  «Τ΄ακουσες Κωσταντίνε μου τί λεν οι λεξαρίθμοι » ;

  «Κλίμακα Μπογδάνος» (ένα εσώδικο-στην τρύπα κέντρο, του Κουλουριού)
  http://www.tokoulouri.com/politics/bogdan/

 342. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άραγε το μάσημα καπνού, ως έδειχναν τα γουέστερν με γελαδάρηδες, απαγορεύεται; Για τον αργελέ ακούω πως εγκρίνεται.

  https://www.thegreekcloud.com/covers/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%85/

 343. Κλέπτης said

  284.

  Αυτό με την απώλεια δημοσίων εσόδων, που θα πρωτοφανεί οσονούπω με την απόδοση ΦΠΑ, δεν το είχα σκεφτεί.
  Πράγματι, εάν το υπουργείο Οικονομικών κτυπήσει καμπανάκι/κόκκινο, ο Μπεχράκης θα είναι τελειωμένος.

 344. Ανταλκίδας said

  Ο τσιγαρουφιάνος της γειτονιάς σας εύχεται χρόνια πολλά.

 345. ΣΠ said

  Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ζητά «παράθυρο» στον αντικαπνιστικό νόμο για τη Βόρεια Ελλάδα

 346. spiridione said

  345
  Οπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, από τότε που έπιασαν τα κρύα ο τζίρος των καταστημάτων τις καθημερινές έχει μειωθεί κατά περίπου 40%, ενώ πτώση στα έσοδα των μαγαζιών παρατηρείται και τα Σαββατοκύριακα, που υπολογίζεται σε περίπου 10% – 15%.

  «Πόσες παρέες θα καθίσουν να πιούν καφέ και να συζητήσουν, όταν κάθε λίγο οι καπνιστές θα βγαίνουν έξω για τσιγάρο; Ετσι χάνεται η σειρά της συζήτησης» λέει ο κ. Φιλοκώστας.
  🙂 🙂 🙂 🙂

  https://www.ethnos.gr/ellada/81548_antikapnistikos-nomos-katrakyla-toy-tziroy-apolyseis-kai-loyketa-se-katastimata

 347. sarant said

  346 Βέβαια οι μαγαζάτορες πάντα κλαίγονται αλλά αυτό με τον ειρμό ισχύει 🙂

 348. voulagx said

  1142 – Αντε… αγαπηθείτε, και καλή σταδιοδρομία.

 349. ΣΠ said

 350. 349 Κατά το (γνωστό?) ανέκδοτο με τους λοκα(ν)τζήδες.

 351. spyridos said

  Ήρθε ο καιρός να πάρουν και τα όνειρα των καπνιστών εκδίκηση

  Η νικοτίνη προστατεύει από τον κορονοϊό; Νέα μελέτη θα λύσει τον «γρίφο»

  https://www.efsyn.gr/node/240201

 352. Κουνελόγατος said

  Διαβάζω αυτόν τον καιρό, το βιβλίο του Stephen Crane (μυθιστόρημα, που εξελίσσεται στη διάρκεια του πολέμου του 1897, Μελούνας).
  Σε 3 μέχρι στιγμής σημεία (ατμόπλοιο που τους μετέφερε, τρένο, εστιατόριο) υπάρχει καπνιστήριο. Δηλαδή το 1900 δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα παντού;

 353. Πέπε said

  352
  Και στα σπίτια υπήρχε. Σε μεγαλοαστικές-αριστοκρατικές ιστορίες, είναι κλασικό το «μετά το γεύμα οι κύριοι αποσύρθηκαν για να καπνίσουν». Μάλλον θα ήταν κάποιο είδος εντευκτηρίου (στα σπίτια ήταν η αίθουσα του μπιλιάρδου!).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: