Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξιλογικά του τσιγάρου

Posted by sarant στο 3 Δεκεμβρίου, 2019


Θα μου πείτε πως για το τσιγάρο και τον αντικαπνιστικό νόμο συζητήσαμε την περασμένη εβδομάδα στο ιστολόγιο. Ωστόσο, στο άρθρο εκείνο είχαμε συζητήσει διάφορες πτυχές του θέματος, είχαμε όμως αμελήσει εντελώς τα λεξιλογικά μας, λησμονώντας το γνωστό σλόγκαν του ιστολογίου «Εμείς εδώ λεξιλογούμε».

Το κενο αυτό έρχεται να το καλύψει το σημερινό άρθρο, που αρχικά δημοσιεύτηκε προχτές, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της Αυγής, στη μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία».

Εδώ το έχω συμπληρώσει με ορισμένα για τον ναργιλέ, που δεν χώρεσαν στο άρθρο της εφημερίδας. Αντιστάθηκα στον πειρασμό να προσθέσω και αναφορές στο τσιγάρο από την ποίηση και το τραγούδι διότι είναι αμέτρητες. Μάλλον χρειάζεται ξεχωριστό άρθρο.

Λεξιλογικά του τσιγάρου

Πριν από δέκα μέρες, στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπονέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την ερώτηση που του είχε υποβάλει: “Γιατί με ρωτάτε για τη διαφθορά και τα οικονομικά εγκλήματα; Χάθηκε να με ρωτήσετε για τον αντικαπνιστικό νόμο;” -όταν τα έχεις βρει όλα εύκολα στη ζωή σου, δυσφορείς με τις δύσκολες ερωτήσεις.

Αλλά παρόλο που όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις υπερψήφισαν τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος, η εφαρμογή του νόμου στην πράξη δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Όμως αυτό το θέμα είναι αρμοδιότητα άλλων στηλών της Αυγής -εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα αφιερώσουμε το σημερινό άρθρο στις λέξεις του τσιγάρου και του καπνίσματος.

Με τη λέξη καπνός, βέβαια, εννοούμε τόσο το φυτό από το οποίο παράγονται τα τσιγάρα όσο και το μίγμα από αέρια και στερεά σωματίδια που εκπέμπει ένα σώμα που καίγεται· το φυτό μάς ήρθε από τον νέο κόσμο, αλλά ο καπνός είναι μαζί μας από την αυγή της ανθρωπότητας ή και νωρίτερα, αφού συνόδευε τη φωτιά, βασικό μέσο εξανθρωπισμού του πιθήκου. Η λέξη είναι ομηρική (“καπνόν αποθρώσκοντα” λαχταρούσε ν’ αντικρίσει ο Οδυσσέας) ενώ ομηρικό είναι και το ρήμα “καπνίζω”, φυσικά με τη σημασία “προκαλώ, σηκώνω καπνό”. Σε κείμενα της ελληνιστικής εποχής βρίσκουμε τη λέξη “καπνιστήριο” που βέβαια δεν σημαίνει τον ειδικό χώρο για καπνιστές αλλά ένα είδος ατμόλουτρο. (Στον μεσαίωνα, καπνιστήρι ήταν το θυμιατήρι).

Η εθιστική αλκαλοειδής ουσία που περιέχεται στον καπνό λέγεται “νικοτίνη”. Δεν ονομάστηκε έτσι από τους χημικούς που την απομόνωσαν αλλά από τον Jean Nicot de Villemain, τον Γάλλο πρεσβευτή στην Πορτογαλία, που το 1560 έστειλε φυτά και σπόρους καπνού ως δώρο στον Γάλλο βασιλιά, για φαρμακευτική χρήση -ένας θρίαμβος της διπλωματίας πάνω στην επιστήμη.

Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Nicotiana tabacum, και στη δεύτερη λέξη αναγνωρίζουμε το ισπανικό tabaco ή το αγγλικό tobacco και τις άλλες συναφείς λέξεις που ονοματίζουν το φυτό στις ευρωπαϊκές γλώσσες, και που προέρχονται από μια λέξη των Ινδιάνων της Καραϊβικής, που όμως πιθανώς συμφύρθηκε με περίπου ομόηχες λέξεις που υπήρχαν ήδη στην ισπανική γλώσσα και χρησιμοποιούνταν για άλλα φαρμακευτικά φυτά, με ετυμολογία από το αραβικό tubbaq. Εμείς λέμε ταμπάκο τον ψιλοκομμένο καπνό που ρουφιέται από τη μύτη, ενώ ίδια προέλευση έχει και το χρώμα ταμπά (από γαλλ. tabac). Ο ταμπάκης, δηλαδή ο βυρσοδέψης, είναι ετυμολογικά άσχετος.

Το τσιγάρο, πάλι, είναι δάνειο από το βενετικο cigaro, και αυτό από το ισπανικό cigaro, που προέρχεται από γλώσσα της Αμερικής. Βέβαια, στα ισπανικά cigaro (και παρόμοια σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες) είναι το πούρο, χοντρό, ακριβό και με βαριά μυρωδιά. Το καημένο το τσιγαράκι ετυμολογικά είναι υποκοριστικό του πούρου, cigarette, και γι’ αυτό η καθαρεύουσα και οι κυρίες του καλού κόσμου έλεγαν για “σιγαρέτο”. Τελικά ο λαός επέβαλε τη δική του ονομασία, κι έχουμε τσιγάρα, ενώ το πούρο το πήραμε, μόνο εμείς, από το ισπανικό puro tabaco, καθαρός καπνός, χωρίς δηλαδή τσιγαρόχαρτο. Περιέργως, το τσιγαρίζω είναι συμπτωματικό ομόηχο χωρίς ετυμολογική συγγένεια.

Εκτός από τσιγάρα, τον καπνό τον καπνίζουμε και σε πίπα, δάνειο από τα ιταλικά που ανάγεται στο λαϊκό λατινικό pippare, “πιππίζω”, ηχομιμητικό, διότι αρχικά η λέξη σήμαινε ένα είδος αυλού. Συνώνυμο είναι το τσιμπούκι, τουρκικής προέλευσης αυτό (çubuk).

Και έτσι μπαίνουμε κατά κάποιο τρόπο στα εξ ανατολών καπνιστικά δάνεια -για παράδειγμα, όταν ένας χώρος έχει πλημμυρίσει καπνούς λέμε ότι έχει ντουμανιάσει· το ντουμάνι είναι δάνειο από τα τουρκικά, όπου duman είναι ο καπνός στην αέρια μορφή του· το φυτό καπνός λέγεται στα τουρκικά tütün, λέξη που δεν πέρασε στα ελληνικά παρά μόνο σε επώνυμα όπως Τουτουντζάκης.

Τουρκικής αρχής επίσης είναι και ο ναργιλές, από το τουρκικό nargile, που ειναι περσικής αρχής. Το ενδιαφέρον είναι ότι η περσική λέξη nargila σήμαινε την ινδική καρύδα -τα πρώτα δοχεία των ναργιλέδων είχαν φτιαχτεί από κέλυφός καρύδας. Λέμε και «αργιλές» που είναι επανανάλυση (τον ναργιλέ -> τοναργιλέ -> τον αργιλέ). Τουρκικός και ο λουλάς, το μέρος του ναργιλέ όπου τοποθετούνται ο καπνός τα κάρβουνα. Στα τουρκικά είναι lûle, περσικής αρχής και στον παπαΣυναδινό, τον 17ο αιώνα, απαντά ο τύπος λουλές. Να είναι από εκεί το επώνυμο; Βέβαια, ναργιλές και λουλάς δεν χρησιμεύουν μόνο για να καπνίζουμε καπνό.

Να πούμε παρεμπιπτόντως ότι για τον βαρύ καπνιστή, εκεί που εμείς λέγαμε “καπνίζει σαν αράπης”, εννοώντας τον Άραβα, οι Γάλλοι λένε fumer comme un turc, σαν Τούρκος.

Εκτός από το ρήμα καπνίζω έχουμε το συνώνυμό του φουμάρω, πιο λαϊκό, που χρησιμοποιείται και στην έκφραση “τι καπνό φουμάρει ο τάδε;” δηλαδή τι είδους άνθρωπος είναι; τι διαθέσεις έχει; που τη λέμε για κάποιον που δεν τον γνωρίζουμε και τον αντιμετωπίζουμε με καχυποψία. Πρόκειται για δάνειο από το ιταλικό fumare, καπνίζω. Από εκεί και τα φούμαρα. Το φούμο όμως δεν είναι ο καπνός (όπως το fumo στα ιταλικά) αλλά η καπνιά, η μαύρη σκόνη, η μαύρη μπογιά· “έφαγε φούμο” λέγανε παλιότερα για υποψήφιο που απέτυχε στις εκλογές: κοινώς, τον μαύρισαν.

Ο τελευταίος νεολογισμός στο καπνιστικό λεξιλόγιο είναι το “άτμισμα” και το ρήμα “ατμίζω”, που είναι το αντίστοιχο του καπνίσματος αλλά με ηλεκτρονικό τσιγάρο -το οποίο, αν με ρωτήσετε, κακώς αντιμετωπίζεται ισότιμα με το τσιγάρο από τον αντικαπνιστικό νόμο.

Όσο για την εφαρμογή του νόμου, μακάρι να τα καταφέρει η κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε αμέτρητους βάσιμους λόγους να της ασκούμε δριμεία κριτική.

Advertisement

313 Σχόλια προς “Λεξιλογικά του τσιγάρου”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Τουμπεκί ψιλοκομμένο

  https://caktos.blogspot.com/2014/04/t.html

 2. Aghapi D said

  Καλημέρα
  Στις μέρες μας έχουμε και άλλα καπνιστήρια
  αν και σχεδόν ανέκαθεν υπήρχαν

 3. leonicos said

  Να καλημερίσω πρώτα

  Και θα σχολιασω μετά

  …………………………………………………..

 4. leonicos said

  Καπνίζουν (μεταβατικο) τις μέλισσες να φύγουν, καπνίζουν τα κρέατα να νοστιμίσουν

  Οι γνώσεις εξαντλήθηκανεδώ φεῦ

 5. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Λέμε επίσης «βγάζω καπνούς από ….) https://www.slang.gr/definition/19197-bgazo-kapnous
  Και στην μόδα …παντελόνια σιγκαρέτ(ομοιόμορφο φάρδος στα μπατζάκια, σαν το τσιγάρο). Όχι δεν είναι αποκλειστικά για καπνίζοντες😅,

 6. Γς said

  >Η εθιστική αλκαλοειδής ουσία που περιέχεται στον καπνό λέγεται “νικοτίνη”

  Και θυμήθηκα τον συμμαθητή μου γιατρό, αλλά και έμπορο πιάνων

  Ασλάν Νικοτιάν

  Ντάξει, η νικοτίνη ονομάστηκε όπως λέει το κείμενο απ το επώνυμο εκείνου του πρεσβευτή, το Ασλάν όμως, από που βγαίνει; Τι σημαίνει;

 7. Spook said

  Το φυτό καπνός μάς ήρθε από την Αμερική (όπως ορθώς γράψατε). Το όπιο, όμως, υπήρχε στον «παλαιό» (καθ’ ημάς παλαιό) κόσμο. Και μάλιστα το όπιο αποτελούσε και συστατικό (μαζί με άλλα) προσφιλών ντοπών των Ελλήνων αθλητών, ιδίως στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  Το τουμπεκί βγαίνει από το ταμπάκο.

  Στο Βυζάντιο, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας λεγόταν: Καπνικός Φόρος.
  Είναι προφανές ότι τα σπίτια χρησιμοποιούσαν τη φωτιά, και για θέρμανση και για μαγείρεμα, και είχαν καπνοδόχους· και όσο πιο μεγάλο ήταν ένα κτήριο τόσο περισσότερες καπνοδόχους είχε. Οπότε οι βυζαντινοί φορατζήδες, αντί να μετράνε εμβαδά, μετρούσαν καπνοδόχους!

 8. Γς said

  >Στον μεσαίωνα, καπνιστήρι ήταν το θυμιατήρι

  Κι είναι η ώρα που λιβανίζω για την [δεύτερη],μακαρίτισσα

  Βάζω τρία καρβουνάκια με τρεις κόκκους λιβάνι το καθένα και γίνεται εδώ μέσα [και σ όλη τη γειτονιά] ντουμάνι [αλλος ένας όρος καπνιστικός και μπαφικός]

 9. Γς said

  Κάπνιζε ο Ξέρξης;

  https://caktos.blogspot.com/2015/10/o.html

 10. Νικοτίνη αλλά αρχικά νικοτιανή. Περίφημος ο ψόγος της (mode σταυρόλεξο).
  http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/2011/03/blog-post_1921.html
  http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/2011/03/blog-post_9246.html

 11. Και αυτοπαραπομπή έχω καιρό να βάλω 🙂
  https://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/04/24/pecevitutun/

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Κατά την Οθωμανοκρατία υπήρχε φόρος με κριτήριο το αν είχε τζάκι το οίκημα. Επομένως, για τους αχυρώνες και τους στάβλους δεν πλήρωναν φόρο.

  Το καπνιστήρι που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι δεν είναι για να ζαλίζονται οι μέλισσες (λανθασμένα αυτό νόμιζα) αλλά για να δημιουργούν κάτι σαν πανικό σε αυτές με την αίσθηση της φωτιάς που προκαλεί ο καπνός.

  Καπνιστά τυριά, καπνιστά κρασιά (fume), καπνιστά ουίσκια, καπνιστό κρέας, καπνιστά λουκάνικα. Για τα δύο τελευταία έχω μια κάποια εμπειρία. Τα κρεμούσαν λοιπόν στο ταβάνι του μαγειρειού ( ο τόνος στη λήγουσα) για να καπνιστούν και να ξεραθούν. Δεν επρόκειτο για κάποια συνταγή αλλά αξιοποιούνταν οι συντηρητικές ιδιότητες που έχει ο καπνός ( όπως το αλάτι και η ζάχαρη και φυσικά η ψύξη).

  Διατηρώ στη μνήμη μου την εικόνα γέροντα να βάζει τον ταμπάκο ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη να τον ρουφάει για να ακολουθήσει μετά, φτάρνισμα. Είχα την (λανθασμένη) εντύπωση ότι αυτός ήταν ένας τρόπος για να προκαλεί φτάρνισμα που συνήθως ξαλαφρώνει.

  Πιππίζω, πίπ(π)ιζα ή ζουρνάς ή καραμούζα.
  (Προσωπική άποψη: Πως αρέσκονται ορισμένοι να ακούνε αυτό το όργανο; 🙂 .Όμως τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως να μη «φταίει» το όργανο αλλά με τους σκοπούς που παίζει δεν είμαι…φιλικός. 🙂 )

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Ναι, έτσι είναι

  10 Πολύ αρχαιοπρεπής ο Μαυροκορδάτος…

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Ναργιλές λοιπόν και όχι αργιλές.
  Ναργιλέ τον άκουγα παιδιόθεν.

  7. Δεν είχα κάνει ρηφρές!

 15. Χαρούλα said

  #12
  Τα fume κρασιά κακώς θεωρούνται καπνισμένα. Είναι λευκά κρασιά της ποικιλίας sauvignion blanc που παλαιώθηκαν.
  http://e-oinos.blogspot.com/2011/04/fume.html

 16. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα (σαν πρωϊνό τσιγάρο !)
  Να θυμίσουμε την «τσιγαροθήκη», κοινώς ταμπακιέρα, υπό κατάργηση και αυτή (αν και βρήκε για λίγο καιρό ένα πεδίο δόξης, με την εκτύπωση των αποτρεπτικών φωτογραφιών και μηνυμάτων στα πακέτα). Η ταμπακιέρα παραδόξως απέκτησε και μεταφορική βαρύτητα στο να μιλάς γι αυτήν ·έγινε όπως ξέρουμε, το «ψητό», το κυρίως θέμα, το πρόβλημα.
  Θα θυμάστε κάποιες vintage τσιγαροθήκες γραφείου, που άνοιγαν με τα τσιγάρα σαν βεντάλια, τις εποχές που το να προσφέρεις τσιγάρο ήταν κάτι σαν να κερνάς σοκολατάκι…

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Διαβάσαμε ότι ο πρώην εταίρος του Σύριζα Π.Καμένος, επαίρεται να λέει ότι έμαθε τον Αλέξη να καπνίζει πούρο.
  Άλλο ένα παράδειγμα για το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε στη ζωή μας… καλές παρέες. 🙂

 18. Costas Papathanasiou said

  Προσπερνώντας τον «ψηλό-ψηλό καλόγερο που κόκκαλα δεν έχει» και τους θεριακλήδες που «γίνονται σαν κι αυτόν» εν όψει αντικαπνιστικών εφόδων, να μνημονεύσουμε και την παλιά (αγγλική) ονομασία του καπνού «sot-weed» και εξ αυτής τη «σατιρική, επική, μεταμοντέρνα» ιστορία «The Sot-Weed Factor» (1960) του John Barth που κυκλοφόρησε σε μετάφραση Αλέξη Πανσέληνου ως «Βλακοχορτοφάγος» τον Δεκέμβριο του 2003.

 19. Παναγιώτης Κ. said

  @15. Δηλαδή δεν πρόκειται για τη μυρωδιά που παίρνουν από καπνισμένο βαρέλι;

 20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το «χόρτον» στα λυγξ του Δύτη μου θύμισε τον πατέρα του Μυτιληνιού Τάκη Κόντου που έγραψε στον στρατευμένο στη Μικρασία γιό του «σοι αποστέλλω και δέμα με δέκα κυτία από το βρομόχορτον του Κολόμβου».

 21. atheofobos said

  Αμάν μας ντουμάνιασες! 🙂

 22. Χαρούλα said

  #19 Παναγιώτη, όχι νομίζω. Από όσα ξέρω τα βαρέλια δεν είναι υποχρεωτικά καπνισμένα. Το όνομα το «έκλεψε» από ένα γαλλικ χωριό το Pually fume.(λινκ)

 23. kolydart said

  Ο επιθετικός προσδιορισμός «ηλεκτρονικό» τσιγάρο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη σκοπιά της γλωσσολογίας και της διαφημιστικής προπαγάνδας. Δεν υπάρχει τίποτα ηλεκτρονικό στο μηχανισμό πυράκτωσης του ατμιστή. Από διαφημιστική σκοπιά, όμως, πρόκειται για ένα έξοχο τρικ για να προσδώσει αίγλη στη συσκευή για τους καπνιστές. Είναι, δε, παράδοξο ο ατμιστής να είναι «ηλεκτρονικό» τσιγάρο και το Tesla να είναι «ηλεκτρικό» αυτοκίνητο. Για όσους γνωρίζουν από την τεχνολογία Tesla, πρόκειται για έναν υπολογιστή με ρόδες. Τι λέτε επ’ αυτού;

 24. Παναγιώτης Κ. said

  @23. Χαρούλα, κάποια τυχαία γεγονότα δίνουν ιδέες στους ανθρώπους για να δοκιμάσουν το καινούργιο.
  Π.χ λένε ότι η ρετσίνα προέκυψε από το ρετσίνι που έβαζαν στο καπάκι του πιθαριού για να το σφραγίσουν, αυτό έσταξε στο αποθηκευμένο κρασί και το τελικό αποτέλεσμα άρεσε.
  Δεν είμαι γνώστης του θέματος των καπνιστών κρασιών. Εικάζω ότι έγινε κάτι τέτοιο με τα βαρέλια.
  Πάντως, παραδοσιακά η απολύμανση στο εσωτερικό των βαρελιών γινόταν με κάπνισμα.

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Το 24 στο 22.

 26. Λεύκιππος said

  Τελικα, αν οι καπνιστές ήξεραν πόσο εύκολο, ανώδυνο, κερδοφόρο αλλά και απολαυστικό είναι να κόψεις το τσιγάρο…..Προσωπικη εμπειρία, που αναρωτιόμουν πριν, πως θα είναι η ζωή χωρίς να καπνίζω;

  Μια χαρά

 27. Λεύκιππος said

  (“καπνόν αποθρώσκοντα” λαχταρούσε ν’ αντικρίσει ο Οδυσσέας)…..Κι ο Οδυσσέας καπνιστής λοιπόν

 28. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Σχόλιο απο το Τουίτερ:
  το ντουχανι δεν εχετε βαλει, το λεμε στην Ηπειρο < αλβ. duhan. επιβιωνει στην ονοματολογια, επωνυμο Ντουχανης

  16 Και ξέχασα να αναφέρω και τη μεταφορική χρήση της ταμπακέρας (δεν είπε τίποτα για την ταμπακέρα)

  23 Δίκιο έχετε ότι το ηλετσιγάρο δεν είναι ηλεκτρονικό!

 29. ΓΤ said

  (δεκατιανό στο Λουξεμβούργο —–> δουκατιανό)

 30. spyridos said

  22
  Ολα τα βαρέλια κρασιού είναι υποχρεωτικά καψαλισμένα στο εσωτερικό τους.
  Ετσι κυρτώνονται οι σανίδες για τα βαρέλια. Αυτό το κάψιμο προσθέτει και μια από τις τρεις ομάδες (δεν μου βγαίνει η γενική) από τανίνες που χρειάζεται ένα κρασί για να ισορροπήσει γευστικά.
  Δεν καπνίζονται τα βαρέλια αλλά μια γευστική αίσθηση καπνού την έχουν.

 31. spiridione said

  Και ξέχασες και τον θεριακλή με την ωραία ετυμολογία του.

 32. nikiplos said

  καλημέρα…

  Δεδομένου ότι τα περισσότερα έχουν ειπωθεί, ας προσθέσω γραφικές εκφράσεις: ντουμανάκιας (συνήθως ο λαθραίος καπνιστής χασίς, που πίνει τα ντουμάνια των άλλων στους τεκέδες). Από το λαϊκό φουμάρω η ζωή μου όλη, είν’ ένα τσιγάρο, που δεν το γουστάρω κι όμως το φουμάρω και η παρότρυνση του Ζήκου προς τον Νίκο Ρίζο στον μπακαλόγατο: μια μάρκα θα φουμάρεις!

  16@ Συνομήλικε, τρομερές αυτές οι ταμπακιέρες που (ευτυχώς) έχουν διασωθεί στις ταινίες του ελλ. κινηματογράφου. Μιας και περί ης ο λόγος, οι μάστορες λεν και ταμπακιέρα το κάλυμμα που μαζεύει τον ιμάντα στα ρολά.

 33. antonislaw said

  Καλημέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και αυτή τη φορά!

  «Το τσιγάρο, πάλι, είναι δάνειο από το βενετικο cigaro, και αυτό από το ισπανικό cigaro, που προέρχεται από γλώσσα της Αμερικής. Βέβαια, στα ισπανικά cigaro (και παρόμοια σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες) είναι το πούρο, χοντρό, ακριβό και με βαριά μυρωδιά.»

  Μήπως γνωρίζετε ο τόνος στο βενετσιάνικο cigaro πού μπαίνει; Ρωτάω γιατί ο παππούς μου (γεν.1909) αλλά και νεότεροί του στην Κρήτη το τόνιζαν στην προπαραλήγουσα: «Να κάνομε ή να πιούμε έναν τζίγαρο» αναφερόμενος στο κλασικό τσιγάρο του εμπορίου.

  «το φυτό καπνός λέγεται στα τουρκικά tütün, λέξη που δεν πέρασε στα ελληνικά παρά μόνο σε επώνυμα όπως Τουτουντζάκης.»

  Ο ίδιος ο κρητικός παππούς έλεγε παιριπαικτικά το τσιγάρο «τουτούνι» πχ «άσε μπλιό το τουτούνι».

  Επίσης στο λεξικό
  «τουτούνι
  το, Ν
  (παλ. τ.) ο ταμπάκος, ο καπνός.
  [ΕΤΥΜΟΛ. < τουρκ. tutun).

  Dictionary of Greek. 2013."

  https://greek_greek.enacademic.com/174696/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9

  Άρα μάλλον θα ήταν ίσως ορθότερα να ισχυριζόμασταν ότι είναι παλιότερος τύπος που πέρασε στα ελληνικά αποδίδοντας τον καπνό και συνκδοχικά και το τσιγάρο, έχει λεξικογραφηθεί και δεν έχει ακόμα εντοπιστεί σε κείμενο. Εικάζω ότι σε ευθυμογραφήματα κρητικά πρέπει να υπάρχει. Εμένα πάντως η λέξη μου είναι γνωστή αλλά δεν τη χρησιμοποιώ.

 34. antonislaw said

  «Σχόλιο απο το Τουίτερ:
  το ντουχανι δεν εχετε βαλει, το λεμε στην Ηπειρο < αλβ. duhan. επιβιωνει στην ονοματολογια, επωνυμο Ντουχανης"

  Έχει σχέση με το "ντουκιάνι" το καφενείο στα παλιά κρητικά;

  https://archive.patris.gr/articles/27650

 35. Alexis said

  Καλημέρα.

  Συνώνυμο του «ντουμανιάζω» είναι το «μπουριάζω» ή «αμπουριάζω» σε Ήπειρο και Ξηρόμερο. Λέγεται κυρίως στον αόριστο π.χ. «Μπούριαξε όλο το σπίτι άνοιξε λίγο τα παράθυρα!»

  Επίσης μια παλαιωμένη (σικ ρε) έκφραση που ακούγεται ελάχιστα πλέον αλλά μου αρέσει ιδιάιτερα είναι το «μου έγινε τσάμικος ταμπάκος» για κάποιον που γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικός, κολιτσίδα, τσιμπούρι κλπ.
  Φυσικά δεν γνωρίζω πώς προέκυψε αλλά ας επιχειρήσω να …νατσουλίσω λίγο:
  Ήταν κάποτε ένας Τσάμης πολύ θεριακλής στο κάπνισμα που κάπνιζε συνεχώς όπου βρισκόταν. Μια μέρα λοιπόν… (συμπληρώνετε ελεύθερα) 😊

 36. Νέο Kid said

  Αν βρεθείτε στην Αραπιά και θελήσετε να πιείτε έναν ωραίο αργιλέ ( μιξ γκρέιπ -μιντ , αραβιστί: αναμπνάνα) πρέπει να παραγγείλετε «Σίσσα» . Δηλαδή, μπουκάλα!

 37. nikiplos said

  speaking of tütün και ελληνικά επώνυμα, μάλλον το ορθότερο θα ήταν να αναφερθεί ή ευειδής κυρία:

  (Ρέα Τουτουντζή)

 38. antonislaw said

  #17
  «Διαβάσαμε ότι ο πρώην εταίρος του Σύριζα Π.Καμένος, επαίρεται να λέει ότι έμαθε τον Αλέξη να καπνίζει πούρο.
  Άλλο ένα παράδειγμα για το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε στη ζωή μας… καλές παρέες. »

  Και ο Τσε Γκεβάρα έμαθε ή βοήθησε να εθιστεί στα πούρα το Μίκη Θεοδωράκη, στέλνοντάς του κούτες. Ο Μίκης μέχρι πολύ πρότινος ήταν πάντα μαζί με το πούρο του.

  «Αισθανόμουν σαν ήρωας, όλοι φώναζαν και χόρευαν. Κάθε τόσο και λιγάκι άρχονταν κούτες με πούρα που έστελνε ο Τσε… χα, χα.. Ήταν πανάκριβα τότε..»»

  http://www.katiousa.gr/istoria/prosopa-istoria/otan-o-mikis-synantise-ton-tse-stin-kouva/

  https://www.peoplegreece.com/celebrity/o-mikis-theodorakis-ine-92-ke-kapnizi-akomi-poura/

 39. Παναγιώτης said

  Άσχετο: Τακτικοί στο πρόσφατο παρελθόν σχολιογράφοι σημειώνουν απουσίες! 🙂
  Δεν θέλω να σας…καταπιέζω αλλά να μπαίνετε να λέτε μια καλημέρα και όταν σας έρθει η όρεξη, ξαναγράφετε. 🙂

 40. Eχοντας κόψει το τσιγάρο μου φαίνετι ξένη (λεξιλογική) ήπειρος το σημερινό θέμα. Το κάπνισμα είναι το μόνο πράγμα για το οποίο έχω μετανοιώσει στην ζωή μου. Πόσο σοφή η θάλασσα που μου το έσβηνε πάντα όταν την κέρναγα τσιγάρο…

  Πως νοιώθεις μετά αφού έχεις κόψει το κάπνισμα ; Γαλήνιος κι απαλλαγμένος από έναν βραχνά, όπως ο παναθηναϊκός φίλαθλος που γίνεται παοκτσής !

  ή όπως κάποιος που ακούει πρώτη φορά Gara Garayev

 41. Alexis said

  Σούρα, τζούρα και μαστούρα λήμμα στο slang.gr εμού του ιδίου (😛) με ωραία προσθήκη σχολίου από τον Ξεροσφύρη…

 42. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  @33. antonislaw said:

  «Να κάνομε ή να πιούμε έναν τζίγαρο»

  Θυμᾶμαι κι ἐγὼ κάποια γερόντια στὰ Θερμιὰ ποὺ ἔλεγαν πίνω (τὸν) τσιγάρο.

  Νὰ ποῦμε καὶ γιὰ τὴ χρήση τοῦ τσιγάρου στὴ μέτρηση ἀποστάσεων:
  Ἑνὸς τσιγάρου δρόμος.

 43. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχει και ο ιδιότυπος αόριστος περί τσιγάρου, «καπίνισες» !

 44. Alexis said

  #42: Στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Λουντέμη υπάρχει και σε θηλυκό γένος πάλι με το πίνω:

  Μπίθρος: Πίνεις εσύ τσιγάρες;
  Μέλιος: Όχι.
  Μπίθρος: Καλό κάνει. Μή πίνει. Θα γίνει κίτρινο!

 45. ΓΤ said

  @37 Για την ακρίβεια, «ΤουτουνΖή» 🙂

 46. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κατά πρώτον, ωραιότατο και το σημερινό, λόγος για το τσιγάρο και τους καπνιστές να γίνεται και ας μας το κόβουν…

  Κατά δεύτερον, ω! της παραδοξότητας και της παραφροσύνης…
  Αν θες νά ΄σαι από τη σωστή μεριά, δεν πρέπει να καπνίζεις. Παρόλα αυτά πεζογράφοι, ποιητές, στιχοπλόκοι, μελωδοί, τραγουδιστές και όλη η πολιτιστική θολοκουλτούρα εξυμνούν τον καπνό, το τσιγάρο, το χασίσι… και τους χρήστες αυτών, ήτοι την σάρα και τη μάρα και όλο το κακό συναπάντημα. Πως το ερμηνεύει ο καθένας μας αυτό; Οι μη καπνιστές δεν εμπνέουν, τόσο αδιάφοροι είναι στα μάτια και την ψυχή των ευαίσθητων πνευματικών μας ταγών;

  Κατά τρίτον, ρε πως αλλάζουν οι καιροί, σήμερα εδώ κι αύριο εκεί… Μέσα σε όλη τη βαβούρα των ημερών με το τσιγάρο, ξέρω μόνο έναν δεξιόστροφο κάπου σε ένα χωριό που διαμαρτύρεται εναντίον του Κούλη για τον αντικαπνιστικό νόμο. Όλοι οι αριστεροί τον επαινούν και αυτόν και την κυβέρνησή του γι΄αυτό το μέτρο. Οξυδερκής βέβαια ο Νικοκύρης, πρόλαβε να απαντήσει εκ των προτέρων σε αυτή την απορία μου. «Όσο για την εφαρμογή του νόμου, μακάρι να τα καταφέρει η κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε αμέτρητους βάσιμους λόγους να της ασκούμε δριμεία κριτική.» Μπράβο, Νικοκύρη! με τάπωσες… 😂

 47. nikiplos said

  42@ όπου δεδομένο ότι ένα μέσο τσιγάρο διαρκεί 7λεπτά κατά μέσον όρο, μιλαμε περίπου για απόσταση μισού περίπου χιλιομέτρου με κανονικό προς γρήγορο βάδισμα (5km/h)…

 48. loukretia50 said

  Περί της ταμπακέρας
  (από το https://youtu.be/c4WCJdhhA78 (1950)

  Μη μου πικραίνεστε, θαρθεί μια άσπρη μέρα
  μόνο βαπόρια θα καπνίζουν φανερά
  Κι αιθαλομίχλη πάντα θα κερνάνε βέρα
  τα εργοστάσια και τα αμάξια στη σειρά.

  Γιατί λοιπόν μας σκοτεινιάζετε τη μέρα?
  Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σιγά -σιγά
  Κι όσοι δε βιάζονται να κόψουν το τσιγάρο
  Ε, δε βαριέσαι, θα πεθάνουν πιο αργά!
  ΛΟΥ
  Υπό διωγμόν …
  ΥΓ – Θα καπνίζω στη μαρμάγκα Sir?

 49. 34 Όχι, το ντουκιάνι είναι το τουρκικό (αραβικό) dükkân, δεν έχει σχέση.

 50. ΚΩΣΤΑΣ said

  48 Γειά σου συμμαχήτρια, Λου. 😹 Εξαιρετικό το στιχούργημά σου, το:
  «ΛΟΥ
  Υπό διωγμόν …» έγραψε και θα μείνει… 😅

 51. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

 52. Βάννα (Ιωάννα) Τζ. said

  7. Και η κάνναβις υπήρχε στον «παλαιό» κόσμο.

  Και επειδή και «Εμείς εδώ λεξιλογούμε», 2 ερωτήσεις για τη τζιβάν(ν)α:
  α΄ Πώς ετυμολογείται;
  β΄ Πώς γράφεται; Το υποκοριστικό Βάν(ν)α γράφεται με 2 ν όταν προέρχεται από το Ιωάννα και με 1 από το Βαρβάρα. Όσον αφορά τη τζιβάν(ν)α, κανένα λεξικό (από όσα, τουλάχιστον, κοίταξα) δεν την έχει, ούτε του Εμμανουήλ Κριαρά (αν και έχει το φρικιό). Είμαι βεβαία ότι ο Ηλίας Πετρόπουλος έχει γράψει κάτι για τη τζιβάν(ν)α, μεταξύ των οποίων, και για την ορθογραφία της. Δυστυχώς, πάνε πολλά χρόνια, και δεν θυμάμαι ούτε τι υποστήριζε ούτε που το έγραψε (βιβλίο/α ή άρθρο/α). Εάν κάποιος θυμάται κάτι, ας το γράψει.

 53. spiridione said

  43. Δεν είναι αόριστος, είναι μοραΐτικη προφορά (ανάπτυξη ευφωνικού ι), καπινίζω, καπινός, πινίγω κτλ.

 54. antonislaw said

  53
  43. Δεν είναι αόριστος, είναι μοραΐτικη προφορά (ανάπτυξη ευφωνικού ι), καπινίζω, καπινός, πινίγω κτλ.

  Να προσθέσω ότι τον ίδιο ιδιωματισμό τον έχω ακούσει και από επτανήσιους (Κεφαλονίτη και Ζακυνθινό), «καπινίζεις».
  (Άραγε στο ζακυνθινό «κουάδρο» ,Spyridione, είναι ευφωνικό το «ου» ή απηχεί λέξη στην καταγωγή της;)

 55. Παναγιώτης Κ. said

  @39. Πράματα και θάματα…
  Δεν μας τα κάνει καλά η WP. 🙂
  Το σχόλιο πάντως είναι από μένα.

 56. Πάνος με πεζά said

  @ 54 : Και το Τιμήμα !
  Θυμάμαι λοιπόν όταν πρωτοστηνόταν το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, μου έλεγε τότε ο πατέρας μου ότι είχαν έρθει από το εξωτερικό ειδικές αυτόματες καπνιστικές μηχανές, οι οποίες τροφοδοτούμενες με τσιγάρα, έκαναν μηχανικό «κάπνισμα» και κατέγραφαν πίσσα και νικοτίνη… ΟΙ μόνες που δεν πάθαιναν τίποτα «καπνίζοντας»…

 57. ΓΤ said

  @56

  Με το ιστορικό «Κιρέτσιλερ»…

 58. divolos said

  Ιστορία του (βλάχου) παππού μου:
  Ήταν λέει ο παππούς πάνω στο άλογο και ανταμώνει με έναν σαρακατσάνο που ερχόταν από την άλλη πλευρά.
  – Καλημέρα πατριώτ’
  – Καλημέρα
  – Μήπως σω βρίσκεται καμμιά φουτία;
  Βγάζω το τσακμάκ(ι), τ’ δίνω.
  -Ωρέ μήπως σω βρίσκεται και καμμιά τσιγάρα;

  ΥΓ1: Ο παππούς μας αφηγούταν άπειρες τέτοιες ιστορίες. Μάλλον οι περισσότερες ήταν κάτι σαν ανέκδοτα κι όχι πραγματικές, ενώ πολλές είχαν κι ένα ηθικό δίδαγμα. Επίσης να επισημάνω ότι σε γενικές γραμμές οι βλάχοι θεωρούσαν τον εαυτό τους, λόγω καταγωγής, καλύτερο από τους άλλους. Εδώ π.χ. η ιστορία επικρίνει την συμπεριφορά του σαρακατσάνου που με πονηριά έκανε τράκα.
  ΥΓ2: Η τσιγάρα στο θηλυκό, έτσι ήταν στην ιστορία, δεν είναι τυπογραφικό.

 59. antonislaw said

  Υπάρχει και ένας δίσκος του γιου του Μίκη, του Γιώργου Θεοδωράκη με τον τίτλο «Νικοτίνη αρ. 5, 6 και 9» του 1981 (new age, experimental).
  Ο Γιώργος Θεοδωράκης είναι πιο γνωστός για κάποια τραγούδια από το σάουντρακ της ταινίας «Ο ασυμβίβαστος» με τον Παύλο Σιδηρόπουλο.
  Ψάχνοντας στο γιουτούμπ είδα ότι έχει συνθέσει μέχρι στιγμής μέχρι και τη Νικοτίνη 15. Πολύ όμορφη μουσική!

  https://www.lifo.gr/team/prosklitirio_nekron/45159

 60. Πάνος με πεζά said

  @ 56 : Ναι, το «Κιρέτσιλερ» ίσως άντεχαν μόνο οι μηχανές να το καπνίζουν… 🙂

 61. Μυλοπέτρος said

  Ώστε ο ναργιλές δε βγαίνει από τον άργιλο, όπως άκουσα να επιμένει σοβαρά – σοβαρά επίσης σοβαρός καθηγητής μου στο γυμνάσιο;
  Πορτοκαλισμός είπατε;

 62. sarant said

  Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  31 Πράγματι. Μάλλον θα μπει σε χωριστό άρθρο διότι αξίζει.

  33 Δίκιο έχεις, το τουτούνι είναι «λέξη που ξεχάστηκε» διότι το βρίσκω σε πολύ παλιά λεξικά.

  43 Και ο «καπινός» για τον οποίο έγραψε ποίημα σατιρικό ο Παλαμάς

  44 Σε πολλά μέρη λένε ή έλεγαν «πίνει πολλές τσιγάρες»

  46 Και για το θέμα αυτό -τσιγάρο σε ποίηση, λογοτεχνία, τραγούδια- θα άξιζε χωριστό άρθρο

 63. Triant said

  όπου δεδομένο ότι ένα μέσο τσιγάρο διαρκεί 7λεπτά κατά μέσον όρο,
  Με εξαίρεση το συγχωρεμένο το Ναυτάκι (Players Navy Cut) που κράταγε 13 λεπτά – μετρημένα!

 64. Πάνος με πεζά said

  @ 59 : Ο Γιάννης έχει κάνει ΟΛΗ τη μουσική του «Ασυμβίβαστου», εκτός από το τραγούδι «Το γράμμα», που το έφτιαξε ο μπαμπάς…

 65. antonislaw said

  59
  Συμπλήρωση: Ο Γιώργος Θεοδωράκης έχει δημοσιεύσει μέχρι και τη Νικοτίνη 17: «G.M.Theodorakis – Η Ολγα ξερει
  Νικοτινη 17»

 66. loukretia50 said

  Του διαβόλου το λιβάνι – αργός θάνατος ή του θεού το χόρτο?

  Το πρώτο δυστυχώς ισχύει, όπως κι αν το ονομάζουν.
  Mήπως τότε θα ήταν προτιμότερο να είναι ελεύθερη η χρήση αυτού που θεωρείται αθώο ?

 67. antonislaw said

  64 @ 59 : Ο Γιάννης έχει κάνει ΟΛΗ τη μουσική του «Ασυμβίβαστου», εκτός από το τραγούδι «Το γράμμα», που το έφτιαξε ο μπαμπάς…

  Καταρχάς είναι ο Γιώργος , ο γιος, όχι ο Γιάννης, ο αδερφός του Μίκη (στιχουργός).
  Για τον Ασυμβίβαστο δες εδώ:
  Ο Ανδρέας Θωμόπουλος έχει τέσσερα ολόκληρα κομμάτια (στίχοι-μουσική) και το εμβληματικό «Να μ’αγαπάς», και στίχους σε άλλο ένα, ο Μίκης με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο το επίσης εμβληματικό «Κάποτε θά’ρθουν» και ο Γιώργος Θεοδωράκης έξι κομμάτια.

  A1 Εισαγωγή (Φευγιό Της Άννας)

  Music By – Γιώργος Θεοδωράκης*

  A2 Να Μ’ Αγαπάς

  Lyrics By, Music By – Ανδρέας Θωμόπουλος*

  A3 Ονειρικό

  Music By – Γιώργος Θεοδωράκης*

  A4 Τι Να Σου Πω

  Lyrics By – Ανδρέας Θωμόπουλος*Music By – Γιώργος Θεοδωράκης*

  A5 Φλου

  Music By – Γιώργος Θεοδωράκης*

  B1 Κάποτε Θάρθουν

  Lyrics By – Λευτ. Παπαδόπουλος*Music By – Μίκης Θεοδωράκης*

  B2 Ντύλαν Τόμας

  Music By – Γιώργος Θεοδωράκης*

  B3 Μη Μου Μιλάς Για Τίποτα

  Lyrics By, Music By – Ανδρέας Θωμόπουλος*

  B4 Στον Ύπνο Μου

  Lyrics By, Music By – Ανδρέας Θωμόπουλος*

  B5 Ερωτικό

  Music By – Γιώργος Θεοδωράκης*

  B6 Τι Να Σου Πω

  Lyrics By, Music By – Ανδρέας Θωμόπουλος*

  https://www.discogs.com/%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%9F-%CE%91%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82/release/2751467

 68. Αγγελος said

  Αλβανικο duhan;
  Μα και ουγγαρεζικα dohány ειναι ο καπνός (το φυτο) και dohányzás το καπνισμα. Υπογειες ιλλυροδακικες διαδρομες;

 69. ματαιότης ματαιοτήτων said

  μια σύνθετη λέξη από τον καπνό είναι ο «καπνίας» που σήμαινε τον αερολόγο ποιητή ή συγγραφέα. Γράφει το λεξικό Σουΐδα: «καπνίας ποιητής, ο μηδέν λαμπρόν γράφων». Και ο πατριάρχης Φώτιος στο δικό του λεξικό συμπληρώνει: «Καπνίας: Εκφαντίδης, διά το μηδέν λαμπρόν γράφειν»

 70. sarant said

  68 Ναι μπράβο

 71. Georgios Bartzoudis said

  «Στα τουρκικά είναι lûle, περσικής αρχής και στον παπαΣυναδινό, τον 17ο αιώνα, απαντά ο τύπος λουλές».

  # Άραγε, ποια γλώσσα μιλούσε (και έγραψε) ο παπαΣυνοδινός;; Μήπως, κυκλαδίτικα, μήπως ρουμελιώτικα, μήπως ποντιακά;; Θαμαίνουμι τί να σκιφτώ! Μη μου πείτε πάντως ότι ήταν Μακεδονικά (βρε…αδιόρθωτοι ακροδεξιοί, καταλάβετέ το: Αυτή τη γλώσσα την πουλήσαμε! Άιντε, να μη σας δώσω καμιά …αριστερή σφαλιάρα!).

 72. antonislaw said

  69
  Καπνίας λέγεται και ένας ημιπολύτιμος λίθος (smoky quartz). «Είναι μία συνήθως διάφανη ποιότητα χαλαζία σε χρώμα καφέ. Το χρώμα του οφείλεται σε ελεύθερα ιόντα πυριτίου, που δημιουργούνται από έκθεση του σε ακτινοβολία.»

 73. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >οι συντηρητικές ιδιότητες που έχει ο καπνός ( όπως το αλάτι και η ζάχαρη και φυσικά η ψύξη).
  Παλιές ετυμολογικές ανησυχίες: Έψαχνα κάποτε να βρω τι σκ@τ@ είναι το «κριεζώτο», ένα βαρέλι του οποίου κυνηγούσε με ένα σκύλο ο Σέρλοκ Χολμς. Κι έμαθα πως είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται για συντήρηση του ξύλου, συνήθως των ξύλινων τηλεγραφόξυλων, κι έμαθα πως προέρχεται από το «κρεόζωτον», αυτό που δίνει ζωή στο κρέας, που το συντηρεί: Το (τοξικό) εκείνο συστατικό της καπνιάς που επικάθεται στα καπνιστά (που τον παλιό καιρό τα κάπνιζαν στην καμινάδα για να τα διατηρήσουν) και δεν επιτρέπει ν’ αναπτυχθούν μικρόβια στην επιφάνεια.

 74. spiridione said

  62. Για το μελλοντικό άρθρο και οι toraquis στον Δον Κιχώτη.
  https://archive.org/details/revuedelinguisti42pari/page/30

 75. sarant said

  74 Α μπράβο!

  71 Ωχ, θα το δουν από το VMRO αυτό και θα διεκδικήσουν τον παπαΣυνοδινό…

 76. @52 Η τζιβάνα σύμφβνα με τον Κάτο προέρχεται από το τουρκικό zivana
  Για το λεξικό του Κάτου δες
  http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php/anazitisi/g-katou

 77. 62γ «Θέλετε καπινό; Με αγαπάς;» Αυτό δεν είναι;
  68 Η μισή Ουγγαρία ήταν οθωμανική από το 1527 ως το 1683.

 78. Κλέπτης said

  Θυμάμαι διαφημίσεις (προ 100 ετών και βάλε) με τη φράση: «Το κάπνισμα κάνει καλό στην υγεία».

  7. & 52.
  Οι χαμηλού επιπέδου Αμερικάνοι έρριξαν την ποιότητα ζωής μας: από το όπιο και την κάνναβη, πέσαμε στον καπνό!

  53.
  Το φαινόμενο προσθήκης φωνήεντος μεταξύ δύο συμφώνων (αλήθεια, υπάρχει ονομασία;) συνηθίζεται, σε μεγάλο βαθμό, και στην Αρκαδία· γι’ αυτό τους Αρκάδες τους αποκαλούν … αρακάδες. Οι τύποι καπίνισε και καπίνισαν (δεν ξέρω αν λέγεται και Παρατατικός: καπίνιζε και καπίνιζαν) χρησιμοποιούνται και στην Αιτωλοακαρνανία.

 79. Capten Vilios said

  Σωκράτης Μάλαμας: “Τσιγάρο ατελείωτο, βαρύ, η μοναξιά”.

 80. loukretia50 said

  53, 78
  Ω, ναι! στην Αιτ/νία ανέκαθεν καπίνιζαν! – Καπνοπαραγωγοί γαρ!
  Αλλά ο καπνός, καπνός! Και τα καπνά δεν άλλαζαν, μόνο οι συγκεκριμένοι ρηματικοί τύποι.

 81. ΚΩΣΤΑΣ said

  78 Κλέπτης –> Θυμάμαι διαφημίσεις (προ 100 ετών και βάλε) με τη φράση: «Το κάπνισμα κάνει καλό στην υγεία».

  Χμμμμ… (προ 100 ετών και βάλε)… μήπως κλέβ’ς απ’ τ’ς αναμνήσεις; Ο Μαθουσάλας είσαι; 😂

 82. loukretia50 said

  Η τζιβάνα και η τζίβα δηλαδή δεν έχουν καμιά σχέση?
  Η πρώτη είναι γνωστή σαν άγριο χόρτο – μαλλί τζίβα που λένε – με το οποίο ενίοτε παραγεμίζουν διάφορα.

  ψιλοάσχετο :
  Eννοείται πως δε φανταζόμουν το Δύτη να καπνίζει.
  Υποθέτω όμως ότι βλέπει ευχάριστα (εκ του ασφαλούς!) αυτά τα κολπάκια φίλων! https://youtu.be/YAZpjWZRNAc Gandalf tricks

 83. loukretia50 said

  …η δεύτερη εννοούσα!

 84. sarant said

  77 Θέλετε καπινό; Με αγαπείς;

  https://aeipote.blogspot.com/2005/06/blog-post_10.html

 85. Theo said

  Καλημέρα!

  Υπάρχει και καπνιστό τσάι (βλ. εδώ), που ταιριάζει με ξηρούς καρπούς.

  Στην Κύπρο «καπνίζω» σημαίνει θυμιατίζω, ενώ το ελλαδίτικο «καπνίζω» το λεν «πίνω τσιάρο».
  Ένας Θεσσαλονικιός πνευματικός, λοιπόν, πήγε στην Κύπρο, να εξομολογήσει. Μια γιαγιά του λέει: «Καπνίζω δυο φορές τη μέρα. Κάνω καλά;» «Όχι», της απαντά. «Να το κόψεις». «Μα, γιατί, δεν είναι καλό που καπνίζω; Κι οι ιερείς καπνίζουν στην εκκλησία», λέει αυτή, μέχρι να καταλάβει ο πνευματικός ότι θυμιάτιζε η γυναίκα 🙂

 86. Πάνος με πεζά said

  @ 67 : Πολύ σωστά, βιάστηκα σε αυτό που έγραψα. 😦 Εγώ εντυπωσιάστηκα και με το sequel του Θωμόπουλου, την η ταινία «Να μ’ αγαπάς» (2003).

 87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  82 Γειά σου Λου 🙂
  Τζιβάνα < περσικής αρχής τρκ zıvana = στέλεχος πίπας, επιστόμιο τσιγάρου.
  Τσοκ ντουμανλίδικες ατραπούς παίρνει το σημερινό. Δεν θα σας ακολουθήσω στην ηθική και πνευμονική σας κατρακύλα, οτεμποοραομόρες.

 88. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  80 Αυτό για τα καπνά που δεν άλλαζαν είναι σίγουρο? Νομίζω πάνε πιά τα τσεμπέλια, μόνο βιρτζίνια.

 89. loukretia50 said

  88. Δεν ξέρω, στην προφορά αναφέρθηκα.
  Κάποιοι γνωστοί πάντως είχαν κάνει ριζική αλλαγή στο είδος, το γύρισαν στις φράουλες.

 90. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  89 Ε ναι, σαφώς πιό αρωματικά τσιγάρα 🙂 Κι άμα τους βάλεις και σαν τη γη…

 91. loukretia50 said

  Ένα φιλμάκι με παλιές αφίσες τσιγάρων, που δείχνουν το ταξίδι του καπνού https://youtu.be/veLIgi6bszw

 92. loukretia50 said

  Ο καπνός μας φέρνει πιο κοντά… διαχρονική αλήθεια σε φολκλορική βερσιόν

 93. sarant said

  92 Ωραίο!

 94. loukretia50 said

  Θυμάται κανείς να λένε το μικρό πακέτο των 10 τσιγάρων – αυτό που αγόραζαν συνήθως μαθητές που κάπνιζαν κρυφά –
  «καρελάκι ανήλικο»?

 95. Περιονουσκιας said

  Στα ισπανικά είναι cigarro με δύο R.

 96. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  80. Ω, ναι! στην Αιτ/νία ανέκαθεν καπίνιζαν! – Καπνοπαραγωγοί γαρ!

  Όμως οι καπνοπαραγωγικες οικογένειες είχαν 4 έως 5 παιδιά- εργατικά χέρια για την συλλογή του καπνού.

  Όπως έχει μαρτυρήσει 🙂 συνάδελφος από το Αγρίνιο μικρο παιδί σαν ήτανε τον ξύπναγαν πριν ξημερωσει και σκουντουφλωντας μόλις χάραζε έφθαναν στο καπνοχωραφο για να μαζέψουν τα φύλλα της κορυφής, ενώ επικρατούσε η υγρασία του ξημερωματος και δεν εσπαγαν κατά την ξήρανση και ο έμπορος έδινε καλή τιμή …

  Όμως η παιδική εργασία του δημιούργησε ψυχικό τραύμα (δεν τον άφηναν να παίζει, ν’ ασχοληθεί με τον αθλητισμό,…).) και επειδή ήταν έξυπνος διάβασε και μπήκε στο ΕΜΠ και πήρε οριστικά διαζύγιο 🙂 με την χειρωνακτική εργασία,….

  Να τα βλέπουμε εμείς τα παλιόπαιδα των ΒΑ προαστίων που πάντα είμαστε καλά και δεν το ξεραμε * (σε νοικιασμένο πρώτα και σε άλλο ιδιόκτητο μετά) σπίτι με κήπο , όπου στην 6η Δημοτικού είχα το καλύτερο φυτολόγιο , ενώ μετά έκανα παρτέρι απο μπετόν γύρω από το δέντρο μου μιμούμενος τους μπετατζηδες που κατασκεύασαν την μάντρα, ενώ 15 χρονος δούλευα κομπρεσέρ για εκβάθυνση του υπογείου, κ.λπ.

  *ρήση της αδελφός ΑΦ , ο οποίος της απάντησε » κάνεις λάθος είμαστε πάρα πολύ καλά και δεν το ξέραμε»

 97. Περιονουσκιας said

  Το πούρο λέγεται και καπνοσωλήνας, που είναι και το μπουρί, νομίζω. Το οποίο επίσης καπνίζει!

 98. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  94. Άσσος φίλτρο σε πακέτο των 10 τσιγάρων. Τα καρελια ήταν πολύ βαριά για ανήλικους.

 99. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Στίχοι: Άκης Πάνου
  Μουσική: Άκης Πάνου
  Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης

  Η ζωή μου όλη είναι μια ευθύνη
  όλα μου τα παίρνει τίποτα δε δίνει
  η ζωή μου όλη είναι ένα καμίνι
  που ‘χω πέσει μέσα και με σιγοψήνει

  Η ζωή μου όλη μια ανοησία
  κι η μοναδική μου η περιουσία
  η ζωή μου όλη είναι μια θυσία
  που σκοπό δεν έχει ούτε σημασία

  Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο
  που δεν το γουστάρω κι όμως το φουμάρω
  κι όταν γίνει η γόπα κέρασμα στο χάρο
  όταν έρθει η ώρα και τόνε τρακάρω

 100. 7, … Το όπιο, όμως, υπήρχε στον «παλαιό» (καθ’ ημάς παλαιό) κόσμο. …

  Το οποίο όπιο
  ήταν ντόπιο
  (πολύ πριν τον ομώνυμο καφέ)

 101. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @94. Κυρία, κυρία, κυρία, τὸ θυμᾶμαι! 🙂

  Μὲ τὸ κρυφὸ κάπνισμα ποὺ ἀνέφερες, Λοῦ, μοῦ θύμισες μιὰ ἱστορία ἀπὸ τὰ Θερμιά. Μοῦ τὴ διηγήθηκε ἕνας παλιὸς φίλος.

  Ὅταν ἄρχισε νὰ καπνίζει – κρυφὰ στὴν ἀρχὴ – ἔκρυβε τὰ τσιγάρα του σὲ μιὰ τρύπα τῆς ξερολιθιᾶς ἑνὸς μαντρότοιχου. Κάποιος, ποὺ τὸν εἶδε νὰ τὰ κρύβει, τοῦ τά ᾿κλεψε. Ἔτσι ἀναγκάστηκε ν᾿ ἀλλάξει κρυψώνα καὶ νὰ προσέχει μήπως τὸν βλέπει κανένας ὅποτε τά ᾿κρυβε.

  Ὁ «κλέφτης», συνομήλικος καὶ φίλος του, μὴ βρίσκοντας ξανὰ τσιγάρα στὴν κρυψώνα, τοῦ ἀποκαλύφτηκε.

  «Τί ἔγινε, ρὲ βλάμη; Τό ᾿κλεισες τὸ περίπτερο;»

 102. … η εφαρμογή του νόμου στην πράξη …

  Στον αντίποδα του
  κάνεις ότι σού καπιgnίσει
  (με αχαϊκή προφορά, παρακαλώ)

 103. loukretia50 said

  Οι κοπανατζήδες μαθητές που κάπνιζαν συνήθως δεν είχαν πολλές επιλογές στη μάρκα.
  Όταν ακόμα η ηλικία τους επέσυρε κήρυγμα και το χαρτζηλίκι δεν έφτανε, έκαναν τράκα από το πακέτο του μπαμπά ή κάποιου θείου, τα έβαζαν σ΄ ένα πακέτο μικρό και διάλεγαν μια υπεράνω υποψίας άκαπνη μικρή αδελφή ή ξαδέλφη να το φυλάει.
  Υπήρχε πάντα ο κίνδυνος της αποκάλυψης, αλλά πιο συχνά συνέβαιναν αστείες φάσεις.
  Συνηθισμένη έκφραση : ατσιγαρίες, το απαξιωτικόν «πφφφφ! γόπες» και σύνηθες σύμπτωμα ο τσιγαρόβηχας

 104. Πέπε said

  -Λουλάς: το δοχείο που βάζουμε τον καπνό όχι μόνο στον ναργιλέ, αλλά και στην πίπα (αν και μάλλον σήμερα προτιμάται ο όρος μπολ, εκ του bowl)

  -Στα έτοιμα τσιγάρα το φίλτρο το λέμε φίλτρο. Στα στριφτά, φιλτράκι.

  -Αντίστοιχα με το χαρτί: έτοιμα – τσιγαρόχαρτο, στριφτά – χαρτάκι.

  -Το τσιγάρο χωρίς φίλτρο (που τείνει να εξαφανιστεί από την αγορά): άφιλτρο, παλιότερα «σκέτο», κάποτε «ξιπόλητο»

  -Ότι η «ελληνική» λέξη για το πούρο είναι σιγάρο, το είπαμε;

  -Τζούρα, ρουφηξιά. Τον κατεβάζω / τον παίρνω κάτω.

  -Πίνω τσιγάρο, πίνω ναργιλέ: παλιομοδίτικες εκφράσεις, που μετά βίας έχουν επιβιώσει στο στόμα μερικών ηλικιωμένων από απομονωμένα χωριά, αλλά έχουν ευδοκίμως μεταφυτευτεί στον χώρο της χασισοποσίας.

  -Τα διάφορα μέρη του ναργιλέ έχουν ονομασίες που δεν ξέρω αν είναι όντως ζωντανές πέρα από τον κύκλο των φανατικών αναγνωστών Πετρόπουλου (ιμαμές, σέρι…), εκτός από το μαρκούτσι, που σίγουρα είναι.

  -Καπνοσύριγγα: η πίπα

  -Πίπα: σημαίνει και το σωληνόσχημο εξάρτημα με το οποίο κρατάμε το τσιγάρο. Κλασικό σε εικόνες μοδάτων κυριών του ’20. Πιπάκι, αντίστοιχο πολύ μικρότερο εξάρτημα που ως κύρια λειτουργία έχει το επιπλέον φιλτράρισμα του καπνού.

  -Οι Γάλλοι, εκξτός από fumer comme un Turc, δε λένε και fumer comme un pompier? Καπνίζω σαν πυροσβέστης, παραστατικότατο.

  -Κάτι που δεν είναι λεξιλογικό: η πρόληψη ότι δεν πρέπει τρεις ν’ ανάψουν τσιγάρο από το ίδιο σπίρτο, που λέγεται ότι ανάγεται σε κάποια δικτατορία που απαγορεύονταν τα πηγαδάκια, οπότε το να σταθούν τρεις στον δρόμο για μερικά δευτερόλεπτα ήταν επικίνδυνο. Κι επείσης, ότι αν ανάψεις το τσιγάρο σου από κερί πεθαίνει ένας ναυτικός.

 105. Πέπε said

  Σέρτικο (τσιγάρο, καπνός): βαρύ.

 106. ΓΤ said

  #92

  Ήδη έχει πλαστεί η λέξη «smirting», Λου 🙂

 107. loukretia50 said

  ω! Πέπε! το τελευταίο δεν το ήξερα.
  Αναρωτιέμαι πόσους ναυτικούς φουντάρησα άθελά μου…

 108. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 109. 2,
  Τα καπνιστήρια εξαιρετικά δημοφιλή στο Τέξας, κυρίως με μεσκίτ ή χίκορυ

 110. loukretia50 said

  106. Και για στρουμφάκια που φουμάρουν λέμε smurfting?

 111. Pedis said

  Το βρίσκω τουλάχιστον παράδοξο η γλώσσα με τα έξι δισεκατομμύρια λέξεις να δηλώνει με την ίδια λέξη τόσο ένα συγκεκριμένο υλικό όσο κι ένα από τα μακροσκοπικά παράγωγά της καύσης οποιουδήποτε άλλου υλικού, σε αντιθεση με αρκετές πτωχότερες γλώσσες που δεν θεωρησαν περιττό να μην περιοριστούν σε μία και μόνο λέξη.

  Επιπλέον, αν ισχύει η χαρακτηριστική και μοναδική ιδιότητα, μεταξύ όλων των γλωσσών τω χόμο σάπιενς, της ελληνικής γλώσσας που είναι απόλυτα νοηματική, τότε δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί ένα πράγμα που το καλλιεργείς, το λιάζεις, το κόβεις για τσιγάρα ή το διπλώνεις σε πούρα, το μασάς, το φτυνεις, βασικά το φορολογείς με σκοπό να το κάψεις, να αποδίδεται μόνο με μια λέξη που σημαίνει όλα αυτά μαζί.

 112. Pedis said

  Έτερο σχετικό σχόλιο: στην καθομιλουμένη αλλά και στα μυαλά πολλών έχω παρατηρήσει, μπορεί να κάνω λάθος-διορθώστε με, μια διασκεδαστική σύγχυση μεταξύ της χρησης των λέξεων ατμος και καπνός. Η συντριπτική πλειοψηφία αυθόρμητα και τα δυο τα αποκαλεί καπνό.

 113. Ο πατήρ λας Κάσας περιέγραψε τους πρώτους Ευρωπαίους που είδε να καπνίζουν […] Ο λας Κάσας έγραψε σχετικά μ’ εκείνους τους Ισπανούς ναύτες σε άδεια: «Στο νησί Ισπανιόλα γνώρισα Σπανιόλους που απέκτησαν τη συνήθεια (από τους ντόπιους)…Δεν ξέρω ποιά ευχαρίστηση ή όφελος αποκομίζουν». Κι όμως, πάτερ. Αποκομίζουμε, αποκομίζουμε.

  Για όλες τις φουμαδόρισσες ψυχές του ιστολογίου. Ο μακαρίτης αντικαστρικός πουρομανής Κουβανός Guillermo Cabrera Infante στο «Άγιος ο Καπνός», εκδ. libro 1995, μτφρ Έφης Καλλιφατίδη.

 114. ΓΤ said

  #110 Ναι, αλλά δεν σμερτάρουν

 115. loukretia50 said

  114. Μα βγαίνουν έξω να φουμάρουν!
  Σαν ομαδική κοπάνα.

 116. ΓΤ said

  #109 μη στέλνεις τέτοια λινκ, απλήρωτοι είμαστε 🙂

 117. Pedis said

  # 11 – Δύτα: εντυπωσιακές πληροφορίες!

 118. Μαρία said

  112
  Ίσως. Ποτέ όμως στη μαγειρική.

 119. ΓΤ said

  Παλιός συμφοιτητής, που κάπνιζε πάντα «άσο ξυπόλυτο» και δεν τον ενδιέφερε να φάει, με πατέρα δολοφόνο, μου είχε δείξει το εξής, που συνηθιζόταν στη φυλακή. Παίρνεις το φίλτρο, το γδύνεις, το καις λίγο, το πατάς απότομα στην άκρη με το σολοτάκουνο, ήτο μπερμπάντης βλέπετε, κι αυτό γίνεται καλύτερο από ξυράφι. Μετά, χαρακώνεις όποιον σ’ τη σπάει. Κάθε πατέρας μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του στον άξιο απόγονο… (Ο Βασίλης δεν τέλειωσε ποτέ τις σπουδές, μετά πέρασε στα πιο σκληρά…)

 120. Περιονουσκιας said

  Όσον αφορά τα duhan και σία, μήπως συνδέονται με το σλαβικό дух (ντουχ) που είναι το πνεύμα;

 121. 119 Μπράβο για τη θύμηση. Το κάναμε πιτσιρικάδες, δεκαπεντάρηδες, για πλάκα (όχι το χαράκωμα, την κατασκευή του ξυραφιού).

 122. 116, … #109 μη στέλνεις τέτοια λινκ, …

  Άντε, να στείλω smoked links

 123. aerosol said

  Η συνηθέστερη μάρκα του τρακαδόρου είναι η κλασική Απόλλων (=απ’ όλων).

  Νομίζω πως τα αυτοκίνητο είναι ηλεκτρικά για να τονιστεί η πηγή ενέργειας, παρά το περίπλοκο και τεχνολογικά προηγμένο της κατασκευής τους. Τα είδη ατμίσματος (που έγιναν γνωστά ως ηλεκτρονικά τσιγάρα) ήταν απλούστατοι μηχανισμοί και θα έπρεπε να αποκαλούνται ηλεκτρικά, αλλά (1) το ηλεκτρονικό ακούγεται πιο… προηγμένο και σοφιστικέ, και (2) το ηλεκτρικό συχνά παραπέμπει σε μηχανή, κάτι με πιο βαρύ καθήκον. Τώρα που πολλές συσκευές έχουν πλακέτες και περίτεχνη λειτουργία ίσως είναι πιο ταιριαστός ο όρος ηλεκτρονικό. Αλλά πλέον ο χώρος χρησιμοποιεί και προωθεί τον όρο άτμισμα και σχετικά παράγωγα, για να τονιστεί η διαφορετικότητα από το τσιγάρο και η απουσία καπνών και καύσης. Πλέον ο όρος ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως να ταιριάζει στα νέα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού (iqos κλπ) όμως η γλώσσα δεν αλλάζει ανά μήνα και δεν ακολουθεί τόσο πιστά τις εξελίξεις.

  #48
  Ευχαριστώ Λου, είχα πεθυμήσει την Ταμπακέρα!

 124. Το 122: «Ανάρτηση με smoked links»

 125. dryhammer said

  104 τέλος. Σύμφωνα με την εκδοχή που έχω ακούσει εγώ (και μου θυμίζει και κάτι από Monty Pythons τώρα που το ξανασκέφτομαι) δεν ανάβουν τρεις γιατί τους πιάνει βόλι. (Α’ ΠΠ 😉 Στο άναμμα του πρώτου τους βλέπει ο οχτρός, στου δεύτερου σημαδεύει και στου τρίτου ρίχνει. Δε θα κανέψει έν’ απ’ όλους; Θέμα χρόνου που διατηρείται αναμμένη η φλόγα, επομένως.

 126. ΣΠ said

  Smokey Robinson

 127. loukretia50 said

  Kι όμως είναι μαστίχες – τσιγάρο!
  Για ανήλικους που ζήλευαν τους θεριακλήδες – τρομάρα τους! https://www.tilestwra.com/wp-content/uploads/2015/09/554690f051a2579adfb40fd1b971b017.jpg

  Κάποτε κυκλοφόρησε και μια τέτοια σειρά .

  για λίγο όμως, και τα τεκμήρια δεν άντεξαν στο χρόνο!

  Δε συμφωνώ καθόλου με την ιδέα, αλλά νομίζω έχει τη θέση της στην ιστορία μιας εποχής με διαφορετική νοοτροπία.

  ΥΓ παρντόν, Stazy, σήμερα ξεσάλωσα!

 128. # 125

  Λάθος !!

  Ο πρώτος ανάβει από τσακμάκι και οι άλλοι από το τσιγάρο του πρώτου, τρεις λάμψεις στιγμιαίες βλέπει ο εχθρός που θέλει το κακό τους ! Δεν έςχεις κάνει στα χαρακώματα ;;

 129. Pedis said

  # 118 – Μπορεί, αλλά ίσως μόνον όταν έχουν μπροστά τους τη χύτρα ταχύτητας …

 130. loukretia50 said

  126. ΣΠ
  Μου θύμισες ένα 45ράκι που είχα κάποτε!
  Smokie https://youtu.be/Z6qnRS36EgE Next door to Alice

 131. dryhammer said

  128. Δεν τα πρόλαβα τα χαρακώματα, μόνο τα τσακμάκια τους…

 132. Πέπε said

  Στα καπνιστά προϊόντα να προσθέσουμε, εκτός από το χέλι (άμα τα πιάσουμε αυτά δεν έχουν τελειωμό), ένα πιο ιδιαίτερο: το τσάι. Λαψάνγκ Σουσόνγκ.

  Επίσης: λέμε «καπνίζω» (καπινίζω, φουμάρω, φουμαίρνω…) για τη γενική συνήθεια, αλλά σχεδόν πάντοτε «κάνω ένα τσιγάρο». Θυμάμαι προ τριακονταετίας σχεδόν ένα φίλο μου να μου αφηγείται ότι όταν τον τσάκωσε η μάνα του να καπνίζει και του άρχισε τον εξάψαλμο, προσπάθησε να ψελλίσει «μα δεν κάνω πολλά, ένα-δύο την ημέρα» κι εκείνη τον έκοψε: «άσε τα «κάνω» και τα μάγκικα!», και μου περιέγραφε την απορία του καθώς ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι είναι μάγκικη έκφραση.

  Δε λέμε όμως «έκανα ένα πούρο», και για λόγους ευπρεπείας αποφεύγουμε και το «έκανα μια πίπα».

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μην ανοίξετε αυτά τα λυγκς, 😂 αν δεν είστε καπνιστές, ο κατήφορός μας δεν έχει όρια… 😜

  https://www.mixanitouxronou.gr/gia-na-min-ton-pernete-apo-piso-kante-tou-mia-pipa-doro/

 134. loukretia50 said

  Αεροζόλ, κι εγώ ευχαριστώ για το «Απ’ όλων» , προσπαθούσα να θυμηθώ ακριβώς αυτό!
  Τα μόνα τσιγάρα που δεν άφηναν «βασιλικές» γόπες!

  Η παλιά ατμομηχανή – Μουτζούρης, Θηρίο, whatever! –
  δε λέγανε πάντα ότι καπνίζει?
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS8OJXQIFrxupn6SCPwElEaopReDWMIfmdUB6m5Q5oWJrRfB1v3&s

 135. Πέπε said

  Για την τζιβάνα που κάποιος ανέφερε:

  Παλιά ήταν σχεδόν απαγορευμένη λέξη, καθώς συνδεόταν αποκλειστικά με την απαγορευμένη συνήθεια του μπάφου. Πλέον αυτό το ταμπού έχει σπάσει, και υπάρχουν και τζιβάνες εμπορίου (καθότι είναι δύσκολο και επίπονο να κόβεις μόνος σου χαρτονάκια…), που ονομάζονται κανονικότατα τζιβάνες. Βέβαια κι αυτές για μπάφους είναι, αλλά αυτό δεν το γράφουν.

 136. dryhammer said

  Λησμονήσαμε κι αυτές που μπαίνουν πάνω απ’ το μπουζί…

 137. ΣΠ said

  104 Καπνοσύριγγα: η πίπα

  ΚΑΠΝΟΣΥΡΙΓΓΕΣ, λεξάριθμος 1142: http://www.arithmosofia.com/Results.aspx?word=%CE%9A%CE%91%CE%A0%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%93%CE%93%CE%95%CE%A3

 138. Χαρούλα said

  Βάζω τα σπίρτα, βάζεις τα τσιγάρα;

  #35 Alexis σε ευχαριστώ. «Μού ‘γινες τσάμικος ταμπάκος»! Αγαπημένη φράση του πατέρα μου, που σωματικά δεν είναι πια μαζί μας…😔 Αναμνήσεις…

 139. Πέπε said

  Η γόπα, τι λέξη κι αυτή! Δεν ξέρω αν σε πολλές γλώσσες υπάρχει ξεχωριστή λέξη γι’ αυτή την έννοια και όχι κάτι του τύπου «αποτσίγαρο», αλλά λέξη που επίσης να σημαίνει νοστιμότατο ψάρι δε νομίζω.

  Από κει και το γόπινγκ.

  Επίσης, τασάκι / σταχτοδοχείο / σταχτοθήκη, και, για μερικούς (παραδόξως) τσιγαροθήκη.

  Το πακέτο, που λέγεται πακέτο κυριολεκτικά μεν για το μαλακό αλλά χωρίς κυριολεξία για το σκληρό και την κασετίνα (κανενός άλλου προϊόντος η συσκευασία δε λέγεται πακέτο αν είναι τέτοιου τύπου).

  Η κούτα, που εξακολουθεί να λέγεται κούτα ακόμη και όταν είναι απλώς ένα σελοφάν που περικλείει δέκα πακέτα.

  (Γενικά το λεξιλόγιο του τσιγάρου δεν περιλαμβάνει μόνο περίεργες λέξεις αλλά και μερικές τόσο κοινές που δεν τις πιάνει το μάτι).

 140. Παναγιώτης Κ. said

  Ακούστε και αυτό

 141. dryhammer said

  139 > …για μερικούς (παραδόξως) τσιγαροθήκη.
  Ο πατέρας μου το έλεγε τσιγαριέρα.

  Υπήρχε και η κούτα του Σαντέ, επί Αφων Κωνσταντίνου, που ήταν 40 πακέτα τυλιγμένα σε καφέ χαρτί.

  Στο βαπόρι έμαθα και το μπάξι, ήτοι το χαρτοκιβώτιο με τις (20 ή 25 δε θυμάμαι πια) κούτες.

  ————–
  Ο αναπτήρας (βενζίνης) του 131 λεγόταν γκαζάς (σε αντιδιαστολή με τους «καλούς» του αερίου – πριν τους bic «ξυρίζει-ανάβει-γράφει» ***ΚΑΙ ψήνει ΚΑΙ τηγανίζει ΚΑΙ μαγκιρεύει***)

 142. loukretia50 said

  Aυτή η παλιά διαφήμιση με ξεγέλασε! Το αυστηρό ύφος νόμιζα ότι καταδικάζει το κάπνισμα – δε βοηθάνε και τα στραβωτικά γραμματάκια

  Αλλά…

 143. Μαρία said

  139
  Η ετυμολογία της γαλλικής γόπας σχετίζεται με το βύζαγμα 🙂
  https://www.cnrtl.fr/definition/megot

 144. loukretia50 said

  Τσιγάρα Σαντέ! ωραίος ευφημισμός!
  Φεύγω, γίνομαι καπνός πριν σας μπαφιάσω εντελώς!
  Λάθος ατμομηχανή ποστάρισα πριν, https://image.slidesharecdn.com/random-151126163410-lva1-app6892/95/-3-638.jpg επανορθώνω.

  ΥΓ. Και αν κατά τύχη θέλει κανένας να μάθει τη συνέχεια της ρουφιανοϊστορίας – στο άλλο νήμα, ας το δηλώσει.

 145. dryhammer said

  123,134 Εφάμιλλα των Απόλλων και τα Τρακαστράτος.

 146. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  94 Πρέπει να το έχω πει κι εγώ έτσι

  104 Τέλος: ανάγεται στα χαρακώματα, λένε οι περισσότεροι. Με την πρώτη φλόγα αντιλαμβάνεται ο εχθρός, με τη δεύτερη σημαδεύει και με την τρίτη πυροβολεί. Ο Σακελλάριος, που τον μελετήσαμε τις προάλλες, έχει ένα κεφαλαιάκι με τον τίτλο Ο τρίτος πεθαίνει

  119-121 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  123 Καλή είναι και η μάρκα Τρακαστράτος. Και η ισπανική Τρακαδόρ

  125 Α, με πρόλαβε

  142 Είχε κυκλοφορήσει και μάρκα τσιγάρων Βενιζέλος, δεν ξέρω αν είχε την έγκριση του Λευτέρη.

 147. loukretia50 said

  146 τέλος
  Μάλλον δε θα ήταν μεγάλη μάρκα!

 148. Κυριάκος said

  Και τα φιμέ τζάμια από το φούμο προέρχονται;

 149. Κιγκέρι said

  >…Με τη λέξη καπνός, βέβαια, εννοούμε τόσο το φυτό από το οποίο παράγονται τα τσιγάρα όσο και το μίγμα από αέρια και στερεά σωματίδια που εκπέμπει ένα σώμα που καίγεται..

  Στον πληθυντικό αριθμό χρησιμοποιούμε το ουδέτερο γένος «τα καπνά» για το φυτό του καπνού και το αρσενικό «οι καπνοί» για το αέριο παράγωγο της καύσης.

  «Σπάζουμε καπνά» λένε για το μάζεμα του καπνού.

  Εδώ έχει και το γλωσσάρι του καπνού:
  http://synmorphose.gr/index.php/el/projects-gr/tobacco-glossary-menu?start=40

 150. Παναγιώτης Κ. said

  Από αφήγηση ανθρώπου που έζησε τον Εμφύλιο
  Οι αντάρτες καταλάβαιναν από τη μυρωδιά του καπνού που άφηναν στα τα μέρη από τα οποία περνούσαν και ο στρατός καταλάβαινε από που πέρασαν οι αντάρτες από την μυρωδιά λόγω απλυσιάς!

  Διαβάζω σε απόρρητη διαταγή-βιβλιαράκι του 1947 που εξέδωσε η «Ανωτέρα Δ/σις Χωροφυλακής* Κεντρικής Μακεδονίας» και στην με αριθμό 6 εντολή από τον «δεκάλογο δια τους οπλίτας».
  6.»Μην καπνίζετε κατά τας ενέδρας**.Μην ομιλήτε και μη χρησιμοποιήτε αρωματικούς σάπωνας. Ο κόπος σας τότε δεν πηγαίνει επί ματαίω».

  *. Σήμερα ξέρουμε ότι τρεις είναι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.
  Ο Στρατός ξηράς, το Ναυτικό και η Αεροπορία. Τότε περιλαμβανόταν και η Χωροφυλακή στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  **. Κατά σύμπτωση, άκουσα κυνηγούς να λένε ότι δεν πρέπει να καπνίζουν στο κυνήγι του αγριόχοιρου διότι το θήραμα μυρίζει τον καπνό και απομακρύνεται.

 151. Κάποιος τις βρήκε νοστιμότατες…να τον βοηθήσω !

 152. ΓΤ said

  #146γ Καλά, δεν το ‘ξερες ότι εδώ στο μπλόγκι έχει πολλά μπουμπούκια γραμμάτων και μη; 🙂

 153. ΓΤ said

  #142 Γνωστό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας το Ζαπάντι, σήμερα Μεγάλη Χώρα. Από εκεί και το «Ζαπαντιώτης». Στο Μαρούσι, οι Ζαπαντιώτηδες είναι από το 1970. Πολλά τον αριθμό αδέρφια. Ο Κώστας, μπεσαλής χασάπης με βλέμμα μωρού, ασχολείται χρόνια με τα κοινά. Μια αδερφή του, η Έφη, είχε στη Διονύσου την καλύτερη ψησταριά, παρατσούκλι «η κοτοπουλού». Φανατικός εκεί ο Σωτήρης Γουνελάς. Εκεί τρούπωνε και η μουτράκλα που σας γράφει. Περιττό να πω ότι οι Ζαπαντιώτηδες αγόραζαν με τις κούτες τα τσιγάρα…

 154. 139 Πέπε: izmarit = μαρίδα, το αποτσίγαρο στα τούρκικα.

 155. Νέο Kid said

  Μερικές προσθήκες καπνικής ορολογίας
  Στα εγγλέζικα pack of cigarettes το πακέτο, και carton η κούτα. Είτε είναι όντως χαρτόκουτα είτε ένα σκέτο σελοφάν που είπε κι ο Πέπε.
  Τα κουτιά -ταμπακέρες cigarette boxes ήταν κάποτε ολόκληρη κουλτούρα στας Ευρώπας και τας Αμερικάς. Κάποιες ταμπακερες ήταν πραγματικά κομψοτεχνήματα και κάποιες έξυπνες στο μάρκετινγκ εταιρίες χρησιμοποίησαν και σχετικά κολπάκια.
  Ας πούμε μέχρι τα μέσα δεκαετίας 60 τουλάχιστον ( το ξέρω λόγω προσωπικής εμπειρίας, ίσως και αργότερα στα σέβεντις) τα χαρακτηριστικά πράσινα κουτιά των ρολογιών Ρόλεξ έγραφαν στο εσωτερικό «Use the box for cigarettes» !
  Αδιανόητο για την πεζή αντικαπνιστική εποχή μας, αλλά τότε συνηθισμένο και ένας ακόμα τρόπος να διαφημίσουν τα ρολόγια τους.
  Σου λέει , βάλε το ρολεξόκουτο στο καθιστικό σου, smoke with class! 😊

 156. Theo said

  @132:
  Βλ. σχ. 85 🙂

 157. νεσσίμ said

  εξαιρετικά επιχρωματισμένη

  https://scontent.fath7-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/75196249_499905437274282_7855365102709506048_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_ohc=HbstTSNBwtAAQkuSPIdoFKCHgot1lr_T00AUDxO0Xq4Z3rZHSNfu7rNEA&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=40a3c910a365fbdfc4e7e0da76865a39&oe=5E8AE134

  ( https://www.facebook.com/kaplanisart/photos/pb.111740259424137.-2207520000.0./514431945821631/?type=3&theater&__fns&hash=Ac3iS2Se-RN2-OYe )

 158. Πέπε said

  @150:

  > > Μην καπνίζετε κατά τας ενέδρας. Κατά σύμπτωση, άκουσα κυνηγούς να λένε ότι δεν πρέπει να καπνίζουν στο κυνήγι του αγριόχοιρου διότι το θήραμα μυρίζει τον καπνό και απομακρύνεται.

  Μερικοί λένε ότι είναι καλό και να μην παίζεις τύμπανο όταν φυλάς ενέδρα για αγριογούρουνα. Δεν ξέρω αν περιλαμβανόταν το ίδιο και στις διαταγές της παλιάς χωροφυλακής.

  ______________________

  Άλλα λεξιλογικά του τσιγάρου:

  Μπασμάς, τσεμπέλια. Οι πιο γνωστές μάλλον (από τις πολλές) ελληνικές ποικιλίες καπνού, με πατρίδες την Ξάνθη και το Αγρίνιο αντίστοιχα. Τα τσεμπέλια σήμερα έχουν απαγορευτεί, και αν δεν υπήρχε το λαθραίο εμπόριο θα ήταν εξαφανισμένο είδος. Ο μπασμάς υπάρχει, και θεωρείται μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως ποικιλίες καπνού. Το τελευταίο τσιγάρο που υπήρχε στην Ελλάδα που να είναι με βάση τον μπασμά ήταν το εξαιρετικό Κιρέτσιλερ, εφάμιλλο του θρυλικού Μπλακ Ράσιαν της Sobranie. Καταργήθηκε λίγο πριν την εξαγορά και το συνακόλουθο κλείσιμο της ΣΕΚΑΠ. Με μπασμά ήταν και τα Ξάνθη άφιλτρα, αλλά αυτά καταργήθηκαν πολύ παλιά και δεν έχω άποψη γι’ αυτά. Σήμερα, τουλάχιστον στο ελληνικό εμπόριο, ο μπασμάς βρίσκεται μόνο σε ελάχιστα ποσοστά ως μέρος των ανατολικών χαρμανιών, που κι αυτά χρησιμοποιούνται ως μικρό ποσοστό στα χαρμάνια αμερικάνικου τύπου.

  Παπαστράτος, Καρέλιας, Κεράνης: περιέργως, τα πιο γνωστά ονόματα τσιγαροβιομήχανων είναι από τα πιο σπάνια ονόματα: όχι μόνο Κεράνη και Καρέλια, αλλά ούτε Παπαστράτο (που μοιάζει κοινότατο) δεν έχω γνωρίσει κανέναν να ονομάζεται.

  Καπνά βάσης / γεμίσματος / γεύσης / αρώματος.

  Χαρμάνι (μείγμα), αλλά και ο χαρμάνης (διψασμένος για τσιγάρο). Χαρμανιάζω, ξεχαρμανιάζω, στη χαρμάνα. Ατσιγαρίες.

  Τσιγαρόβηχας.

  Άκαπνος: παλιότερα, που δεν έχει καπνίσει για κάποιο διάστημα (αλλά επίσης ο άπειρος από μάχη). Σήμερα, συχνότερα, ο μη καπνιστής.

  Στούκας: φτηνό άθλιο τσιγάρο, πολύ βαρύ.

 159. Γιάννης Ιατρού said

  Καλησπέρα,

  μιας και σε λίγο θα έχει περάσει η 3η Δεκεμβρίου και δεν είδα και κάποια σχετική αναφορά στο μηνολόγιο χθες, είπα να βάλω σήμερα, εδώ, έστω κι εκτός θέματος, μια υπενθύμιση που νομίζω πως ξεχάστηκε ν’ αναφερθεί 😎

 160. ΓΤ said

  #157 άσπρη κάλτσα, μαύρο παπούτσι…

 161. Οσο για την νοστιμιά της γόπας γνωστή η φράση των ψαροφάγων » δεν βρήκαμε ψάρια να φάμε και φάγαμε γόπες.

  Περί ψαροφαγίας, όλα τα ψάρια που δεν έχουν ακουμπήσει σε πάγο έχουν μια νοστιμιά παραπάνω, στο τηγάνι υπάρχουν μικροδιαφορές, ξεχωρίζουν όμως σαφώς τα κόκκινα (μπαρμπούνια, μικρά καπόνια, σκορπίδια, λυθρίνια και κόκκινοι χάνοι της τροκάδας-όχι κιτρινοκαφέ της λάσπης)
  Οι διαφορές φαίνονται στο ψήσιμο και στο βράσιμο (ελαφρά βραστή τσιπούρα-εννοείται πελαγίσια- ή λυθρίνι είναι αποκάλυψη )

 162. Πέπε said

  Στα καπνιστά προϊόντα, όπου προ ολίγου προσέθεσα το τσάι, συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες ποικιλίες καπνού. Η πιο γνωστή είναι μάλλον τα καπνά Λατάκια (αρχικά από τη Λατάκεια / Λαοδίκεια της Συρίας, ακολούθως και από την Κύπρο), που χρησιμοποιούνται κυρίως σε χαρμάνια πίπας αλλά επίσης και στα χαρμάνια των παραδοσιακών γαλλικών τσιγάρων τύπου Gauloises και Gitanes. Το άρωμά τους είναι πράγματι καπνιστό, όπως του λαψάνγκ σουσόνγκ ή του μετσοβόνε.

 163. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  148 Από το γαλλ. fumé, του ρήματος fumer, καπνίζω, ίδιας ρίζας.

 164. Μαρία said

  158
  Η Ευδοκία στο λοχία: Ήρθες να ξεχαρμανιάσεις, μπάσταρδε. 🙂

 165. Jane said

  Το τσιγάρισμα του φαγητού, οι τσιγαρίδες , τα τσιγαριστά (ή τσιγαριαστά χόρτα)… έχουν καμιά σχέση ή βγαίνουν από το τσιρ τσιρ που κάνει το λάδι; 🤔

  Καλό μήνα! ☺️

 166. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Στα βενετσιάνικα ήταν cigaro και τονιζόταν τσιγάρο (Λεξικό του Boerio, σ. 170, που αναφέρει μάλιστα ότι είναι λαϊκή λέξη, από ισπανικά). Επεξηγεί ότι επρόκειτο για ψιλοκομμένο καπνό τυλιγμένο σε φύλλο καπνού, δηλ. σημερινό πούρο ή πουράκι.

  Νομίζω, αυτά δεν τα είπαμε:
  – Φλόμος: φυτό και ναρκωτική ουσία από αυτό το φυτό || τσιγάρο, για μερικούς.
  (μτφ.) φλομώνω, φλόμωσα, με φλόμωσες κ.τ.ό.

  – τραβηχτό, άλλη λέξη για το μαρκούτσι του ναργιλέ.
  (Το θυμήθηκα απ’ αυτό το αριστούργημα (κτγμ) του Βαγγ. Παπάζογλου: Ο αργιλές https://youtu.be/e8BZ4ULPvrw?t=10
  Λουλά μου κι εσύ τραβηχτό
  της τύχης μου ‘τανε γραφτό…

  – Απαραίτητα σύνεργα (προπολεμικά…), όπως λεγόταν στην Κρήτη.
  α) πυρόβολος.

  β) τσακ(ου)μάκι.

  Οι δύο λέξεις συγχέονταν ολοένα και περισσότερο, μέχρι και με το γνωστό αναπτήρα βενζίνης, αργότερα.

 167. νεσσίμ said

  159. λίγο νωρίτερα..

  » 3 Δεκεμβρίου 1944. Νεαροί αθηναίοι μπροστά στα βρετανικά άρματα μάχης στην Πλατεία Συντάγματος λίγο πριν το ξέσπασμα της εμφύλιας συμπλοκής»

 168. sarant said

  165 Καλά το επισημαίνεις διότι ήθελα να το βάλω και το αμέλησα. Το τσιγαρίζω είναι από το ιταλ. zigare, ηχομιμητικής αρχής, λέει ο Μπαμπινιώτης.

 169. Costas X said

  https://scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/79744333_10214663313408595_7547109420065357824_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ohc=wnwX1TH0__kAQmZ_J3_pGtp_7sIRmqlWqwwoV-Me4FuAzks0TV1ZeU7Mw&_nc_ht=scontent.fath5-1.fna&oh=beeaa75b173ea87d9e433a44e6e9734c&oe=5E7D89A4

 170. Πάνος με πεζά said

  Θα έγραφα εγώ κάτι για τα Δεκεμβριανά, με πρόθεμα «Ήταν κι ένας άλλος καπνός πάνω από την Αθήνα κάποτε», αλλά το φύλαξα για αύριο.

  Γι απόψε, ας θυμίσουμε το κλασικό κολπάκι «σπάσιμο ποτηριού», με το οποίο ψαρώναμε τα γκαρσόνια.

  Γίνεται σε μια καφετέρια, με αντικείμενα που πάντα υπάρχουν : τη ζελατίνα ενός πακέτου τσιγάρων (κι εννοούμε το μεγάλο κάτω κομμάτι που μένει στο πακέτο μετά το άνοιγμα0, ένα άδειο ποτήρι κι ένα κλειδί.

  Όλη η ιστορία είναι, αφού αφαιρεθεί η ζελατίνα από το πακέτο, να ξεκολληθούν προσεκτικά οι ραφές της, ώστε από «τσεπάκι» να γίνει επίπεδη, στο μεγαλύτερο δυνατό ανάπτυγμα.

  Στη συνέχεια την περνάμε πάνω στα χείλη ενός άδειου ποτηριού, και με το ένα μας χέρι με δείκτη και αντίχειρα σε ημικύκλιο, την κρατάμε όσο πιο τεντωμένη μπορούμε πάνω στο ποτήρι, σαν μεμβράνη τυμπάνου (έχει σημασία το τέντωμα, όπως και η κάλυψη όλης της περιμέτρου του ποτηριού).

  Ο συνεργάτης μας έχει αφαιρέσει ένα κοινό κλειδί από το μπρελόκ του, και το κρατάει στο χέρι, με τη μύτη του κλειδιού προς τα κάτω. Μόλις πλησιάσει το γκαρσόνι, και χωρίς φυσικά να μας έχει αντιληφθεί, κατεβάζει απότομα το χέρι με το κλειδί πάνω στη μεμβράνη, την οποία φυσικά και θα τρυπήσει το κλειδί. Εκείνη τη στιγμή αφήνεται και το κλειδί να πέσει μέσα στο ποτήρι, κουδουνίζοντας.

  Ταυτόχρονα όλη η υπόλοιπη παρέα αρχίζει να κοιτά κάτω από το τραπέζι, προς ένα υποτιθέμενο ποτήρι που έσπασε, γιατό ο όλος συνδυασμός του σκισίματος της μεμβράνης σε (σχετικό) κενό αέρος και του κουδουνίσματος του κλειδιού, είναι ολόιδιος ηχητικά με σπάσιμο.

  Το γκαρσόνι ψάχνει, εμείς του λέμε ότι το σπασμένο ποτήρι μάλλον έχει χωθεί κάπου και δε φαίνεται, και όταν θα φύγουμε, θα ψάχνει με τις ώρες…

 171. Πέπε said

  Το τσιμπούκι, αν και αναφέρθηκε στην ανάρτηση, δε σχολιάστηκε καθόλου.
  Τυπικά συνώνυμο της πίπας, αλλά στην πράξη συνήθως λέμε «τσιμπούκι» για τις πολύ μακριές πίπες, τόσο μακριές που να τις βλέπουμε μόνο σε γκραβούρες εποχής και όχι σε σημερινούς καπνιστές. Ορισμένες ήταν τόσο μακριές ώστε είναι αδύνατον ο ίδιος άνθρωπος να έχει τη μία άκρη στο στόμα του και να φτάνει να ανάβει την άλλη, οπότε ήταν απαραίτητη η συνδρομή του ειδικού υπηρέτη. Πιθανόν το τόσο μακρύ καλάμι να δροσίζει τον καπνό και να τον κάνει πιο ευχάριστο, αλλά δεν ξέρω μήπως υπήρχε και μια σκόπιμη υπερβολή ακριβώς για να χρειάζεται ο υπηρέτης και να τονίζει έτσι ο αγάς ότι δεν κουνάει το χέρι του ούτε για ν’ ανάψει το τσιμπούκι του, τόσο βιαϊπής είναι.

  Ο Αλή Πασάς είχε ένα τσιμπούκι – κρανιοθραύστη. Το ευρηματικό αυτό γκάτζετ, αν θυμάμαι καλά, το έχω δει να εκτίθεται στο Ιστορικό ή στο Πολεμικό μουσείο.

  Νομίζω ότι στην πραγματικότητα η διαφορά πίπας-τσιμπουκιού-καπνοσύριγγος δεν είναι πραγματολογική, αλλά ύφους και εποχής. Επειδή όμως το τσιμπούκι είναι πλέον πεπαλαιωμένη και κάπως ρομαντική λέξη (με αύρα ανατολής κλπ.), ίσως γι’ αυτό έχουμε την τάση να τη συνδέουμε πιο πολύ με τις ρετρό και οοριεντάλ μακριές πίπες, ενώ τις μετριοπαθέστερες σημερινές τις λέμε απλά πίπες.

  Η πίπα έχει μεγάλο λεξιλογικό ενδιαφέρον στα αγγλικά (pipe), όπου μπορεί να σημαίνει από «σωλήνας γενικώς» μέχρι διάφορα ειδικότερα είδη σωλήνα, π.χ. υδραυλικούς, μουσικούς (δηλαδή αυλούς), και βέβαια και την πίπα.

  Πίπα επίσης ονομάζεται το κάτωθι ζώο:

  (Συγκεκριμένα, Pipa pipa, του γένους Pipa, της οικογένειας Pipidae, της [?υπεροικογένειας] Pipimorpha, της [?υπόταξης] Pipoidea, της τάξης των Άνουρων όπου ανήκουν όλοι οι βάτραχοι.)

 172. Πέπε said

  Κρίμα που δε φαίνεται η φωτογραφία, είναι κομψή και ελκυστική η Πίπα η πίπα.

 173. Φρέσκο, ολόφρεσκο, 3 ωρών μόνο !!!

 174. Γς said

  104:

  >Πίπα: σημαίνει και το σωληνόσχημο εξάρτημα με το οποίο κρατάμε το τσιγάρο.

 175. Γιάννης Ιατρού said

  172: Πώς, πώς, μιά χαρά φαίνεται, όπως λές στο #172 🤐

 176. Καππαδόκης said

  Κι ένα ωραίο για το καπνιστήριο από το «Ρωμηό» του Σουρή, που περιγράφει την τότε Βουλή:

  «Aλλ’ από τέτοια, Περικλή, κανένας δεν σκαμπάζει,
  καί άλλοι μεν στάς θέσεις των ήσύχως ροχαλίζουν,
  οι δέ στο Καπνιστήριον κουλούραις ροκανίζουν,
  και ο κυρίαρχος Λαός, που δεν κρατεί τεφτέρια,
  εκφράζει τάς Ιδέας του με πόδια και με χέρια…»

 177. ΣΠ said

  158 Παπαστράτος, Καρέλιας, Κεράνης
  …και Ματσάγγος.

 178. Jane said

 179. Μαρία said

  Μεταφραστική πρόκληση. Στα γαλλικά υπάρχει λέξη για τον τεχνίτη τσιμπουκιών. Λέγεται pipier και έχει και θηλυκό pipière. 🙂
  Πώς θα αποδοθούν στα ελληνικά;

 180. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  179 Τουρκοπρεπώς τσιμπουκτσής.

 181. voulagx said

  #180: Ελληνοπρεπώς πιποποιός κατά το επιπλοποιός.

 182. Λευκιππος said

  180 Και το θηλυκό τσιμπουκτσου. Ε δεν ακούγεται καλά, πως να το κάνουμε!!

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  180: Το τσιμπουκτής ηχητικά είναι κοντά στο μπαοκτσής και μπορεί να γίνει παρεξήγηση. Μαστροτσιμπούκης ίσως;

 184. Γιάννης Ιατρού said

  180: Πιπάς, θά ‘λεγα

 185. Τσιμπουκάς,
  not to be confused with
  Τσαμπουκάς.
  Η κατασκευή/επιδιόρθωση τσιμπουκιού
  Chibooking

 186. 179, … Λέγεται pipier και έχει και θηλυκό pipière. 🙂 …

  Είναι και ο piper στα αγγλικά, που παίζει την πίπιζα, κι έχει και γλωσσοδέτη

  Peter Piper picked a peck of pickled peppers;
  A peck of pickled peppers Peter Piper picked;
  If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
  Where’s the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

  για τον οποίο η πηγή μου λέει (I am not making this up)
  «Several spice enthusiasts have also suggested the Peter in question was based on 18th century French horticulturalist Pierre Poivre, though that connection should probably be taken with a grain of salt (or pepper, in this case).»

 187. Pedis said

  Πίπης και Πιπίτσα.

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  187 και Πιπίνα! 🙂

  «Σαν τσιγαρόχαρτο» πρέπει να είναι λεπτό το φύλλο για τα ξεροτήγανά μας, έλεγε η μάνα μου. Και τα έφτιαχνε πάντα τους δύσκολους «τσιγάρους»* κι όχι φιογκάκια ή τριαντάφυλλα που κάνανε οι πολλές :). Ήθελε πιο πολύ μαστοριά.Σαν τις πανωμερίτικες δίπλες (ως προς το σχήμα) αλλά πιο λεπτό το φύλλο και πιο πολλές οι διπλωσιές. Με δυο πιρούνια τα δίπλωνε επιτήδεια η γλυκειά μου πάνω στο καυτό λάδι.
  *http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2015/12/ksirotigana-547×330.jpg
  http://www.matrix24.gr/2016/01/xerotigana/

 189. aerosol said

  #145-146
  Εξαιρετικά τα Τρακαστράτος, δυστυχώς τα Τρακαδόρ δεν τα είχα δοκιμάσει! 🙂
  Βασικά όταν ξέμενα μπορούσα να κάνω τράκα τα πάντα, αλλά τα πιο δύστροπα ήταν τα Gauloises άφιλτρα και (κυρίως) τα Gitanes. Όσοι τα έκαναν σπάνια αντιμετώπιζαν τράκες. Έχω κάνει και σοβιετικό, ήταν απίστευτο στούκας!
  Το κάπνισμα πέρα από ιεροτελεστίες είχε και μια δικιά του ηθική. Πάντα έδινα σε χαρμάνη, ακόμα και στο στρατό που μπορεί να ζητούσαν δέκα άνθρωποι. Εκτός από το τελευταίο τσιγάρο.

 190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα τσιγαράδικα νομίζω δεν αναφέρθηκαν
  https://www.kathimerini.gr/959020/gallery/epikairothta/ereynes/ta-tsigaradika-poy-edenan-sth-skoteinh-apo8hkh-25

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  184 >>Πιπάς, θά ‘λεγα
  Ναι πιπάς, όπως σαμαράς, ταγαράς, βαρελάς κ.ο.κ

  190 συμπλ.Τσιγαράδικο (ορισμός)
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF

 192. Γς said

  189:

  >Βασικά όταν ξέμενα μπορούσα να κάνω τράκα τα πάντα, αλλά τα πιο δύστροπα ήταν τα Gauloises άφιλτρα και (κυρίως) τα Gitanes.

  Τα CDA; *

  * CDA: celles des autres

 193. Γς said

  Αχ αυτή η τράκα…

  https://caktos.blogspot.com/2015/09/blog-post_66.html

 194. Γς said

  188:

  >και Πιπίνα!

  Το πιπίνι παίζει;

 195. Γς said

  Κατερινα, μας λείπεις, μας λείπεις πολύ!

  https://www.newsbeast.gr/lifestyle/arthro/5721849/i-synantisi-tis-katerinas-akrivopoyloy-me-enan-lacheiopoli-sto-volo

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τσιγαράδικο ήταν κι ο «Παναγιώτης», το διάσημο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.imerazante.gr/2018/06/21/177672&ved=2ahUKEwi-nObuoJvmAhUzIMUKHSy5DwcQFjAHegQIBhAB&usg=AOvVaw3-PDCFMbBmBeZwFe0MIQ_W

 197. Alexis said

  Καλημέρα.

  Ένας μπάρμπας μου συνήθιζε να αποκαλεί τις γυναίκες κάποιας ηλικίας που κάπνιζαν «τσιγαρούδες», με εμφανώς υποτιμητική χροιά.
  Παλιακός ο μπάρμπας (είναι στα 92 σήμερα), προερχόμενος από μια εποχή και μια κοινωνία όπου το κάπνισμα στη γυναίκα ήταν ένδειξη ηθικής χαλαρότητας και παρακμής.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  γιορταζουν οι Βαρβάρες (και το πυροβολικό και τα βλήματα … 🙂 ) σήμερα. Χρόνια τους πολλά.
  Σφίξανε και τα κρύα, Αγια Βαρβάρα μίλησε κι Αϊ Σάββας αποκρίθη, μαζώχτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε τα στον μύλο, γιατί ο Αϊ Νικόλας έρχεται με χιόνια φορτωμένος.

 199. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Έχω πέσει σε σφηκοφωλιά χυδαιολόγων. Καπνοσυριγγοποιός.

  Κουίζ: Οι ταγματαλήτες γιόρταζαν α) χτες, β) σήμερα, γ) στις 12/2, δ) κάθε μέρα.

 200. sarant said

  Καλημέρα!

  Τελικά δεν μας φανέρωσε η Μαρία την απάντηση στο κουίζ για τον… καπνοσυριγγοποιό.

 201. antonislaw said

  86
  » Εγώ εντυπωσιάστηκα και με το sequel του Θωμόπουλου, την η ταινία «Να μ’ αγαπάς» (2003).»
  Καλημέρα σας! Δεν την είχα υπόψη μου! Θα την ψάξω να τη δω, ευχαριστώ πολύ!

 202. Πάνος με πεζά said

  @ 201 : Την ταινία «Να μ’ αγαπάς» μπορείτε να τη δείτε εδώ .

 203. nikiplos said

  Καλημέρα σε όλους…
  150@ αλλά και το επόμενο σκωπτικό σχόλιο (158@ αρχή)…

  Ο μεγάλος αδελφός της γιαγιάς μου, έφθασε τα 104. Στον πόλεμο έκανε χονδρεμπόριο στην Πελοπόννησο (Αρκαδιά) και είχε κόντρες με όλους, αλλά κυρίως τους Ταγματασφαλίτες, ίσως λόγω φύσης του στην ανυπακοή αλλά και ανταγωνιστικών νιτερέσων. Κινούταν πάντα νύχτα χωρίς φώτα για να βλέπει από μακριά τις κάφτρες των τσιγάρων. Ένα βράδυ σε μια στροφή, είδε κάφτρες από μακριά σε έναν δρόμο προς την Τρίπολη. Κατέβηκε από το καμιόνι και το έδωσε στον συνοδηγό του. Ο ίδιος κρύφτηκε σε κάτι χαλάσματα… Το καμιόνι το σταμάτησαν οι ταγματασφαλίτες πιο κάτω, το διαγούμισαν κι αφού βασάνισαν το 15χρονο συνοδηγό τον σκότωσαν επί τόπου… Ο Θείος, έλεγε ότι οι κάφτρες από τα τσιγάρα είναι οι μεγαλύτεροι ρουφιάνοι, γιατί φαίνονται από πολύ μακριά, αν είσαι προσεκτικός… Το είχε μάθει στο Τσικάγκου, όπου είχε πλουτίσει μάλλον από τις μπαρμπουτιέρες…

 204. Tomás de Torquemada said

  Καλημέρα.
  Γράφω διάφορα άτακτα, έστω και με καθυστέρηση, διότι έκοψα προσφάτως το κάπνισμα (το Σάββατο) και δεν ήθελα να μπω σε πειρασμό! 🙂

  Μια τσιγάρα θηλυκή και καπίνιξα στο αόριστο έχω ακούσει πολλάκις.

  «Έλα να σ’ δώκω ένα ντ(ου)μάν» φράση που πλέον σημαίνει «ας παίξουμε μια παρτίδα κολτσίνα (στην οποία θα χάσεις)». Έχω δει την φράση «δίνω ντουμάνι» με την έννοια «ρίχνουμε μια ομοβροντία και φεύγουμε» σε κείμενα της επανάστασης. Μου φαίνεται σχετίζεται.

  «Δομ’ ένα καπνόχαρτο, φωτιά λέω θα να ‘χεις!» κοροϊδευτική φράση που υποτίθεται περιγράφει αυτό που είπε ο αρχετυπικός τρακατζής τσιγάρων.

  Προσφάτως, ακούω από νεαρούς (αλλά πολύ καλούς) ιεροψάλτες να επαινούν συναδέλφους τους ή παπάδες για την καλή παράσταση με τη φράση «έριξε ντουμάνια σήμερα». Δεν την ήξερα τη φράση με αυτή την έννοια, του τραγουδιστικού δηλαδή έπαινου.

  Παραμένοντας στον εκκλησιαστικό χώρο, από το σύνδεσμο κατεβαίνει άρθρο όπου δημοσιεύεται, μεταξύ άλλων, ποίημα κατά του καπνίσματος χρονολογούμενο γύρω στο 1688-1689. https://drive.google.com/open?id=1Uua-_1izrqpC4JDNIvNhFlmL-JtmsXiI
  Μεταφέρω μόνο μια ιστορία από το δημοσίευμα. Οι συνοδικοί αρχιερείς στην Κωνσταντινούπολη είχαν την συνήθεια, εν ώρα λειτουργίας και όταν έβγαινε ο πατριάρχης να θυμιατίσει στο χερουβικό (υποτίθεται ιερότατη στιγμή), να βγάζουν τις ταμπακέρες και να τραβάνε πρέζα ταμπάκο. Ένας παπάς για να τους το κόψει, έφερε ένα ναργιλέ στο ιερό και την επόμενη φορά που έβγαλαν αυτοί τις ταμπακέρες, έβαλε κι αυτός το ναργιλέ πάνω στην Αγία Τράπεζα και προσπαθούσε να τον ανάψει από τα κηροπήγια. Στις διαμαρτυρίες των αρχιερέων απάντησε «θεριακλίκι σας και θεριακλίκι μου».

 205. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτά τα σε -ποιός αναφέρονται στον κατασκευαστή. Ο τεχνίτης είναι άλλη ειδικότητα, έτσι δεν είναι; Πιπαδόρος;

 206. spiridione said

  204. Ωραίος ο Παïσιος.
  Και ο καπνός ο βρομερός αυτός του τουτουνίου
  Σε κάνει ξένον του Χριστού και δούλον του θηρίου
  🙂 🙂

 207. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  204 Αυτό μου θύμισε την τούρκικη έκφραση duman olmak (= γίνομαι καπνός), βρίσκομαι σε πολύ άσκημη κατάσταση, παθαίνω καταστροφή.
  Το δικό μας «γίνομαι καπνός» = την κοπανάω γρήγορα, γίνομαι Λούης, οι Τούρκοι το λένε toz olmak, γίνομαι σκόνη.

 208. Πάνος με πεζά said

  Σήμερα 4 Δεκεμβρίου λοιπόν, να και η περίφημη φωτογραφία από το συλλαλητήριο της 4.12.1944 (δεύτερη μέρα των Δεκεμβριανών).

  Αριστερά, η Τασούλα Τζώνη, κρατάει τη μια άκρη του πανό («όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυρρανίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα -ΕΑΜ»), η οποία πρόσφατα (30.12) έφυγε απότ η ζωή.

 209. nikiplos said

  208@, έχω την εντύπωση πως όλην την προηγούμενη εβδομάδα γίνονταν συγκεντρώσεις-αντισυγκεντρώσεις στην Αθήνα και από τις δυό πλευρές… Έχω αφήγηση για μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα πριν από αυτήν της 4ης Δεκεμβρίου, όπου αντηχούσε το σύνθημα: «Η Ελλάς θα σωθεί απ’ του Ζέρβα το σπαθί» και άλλα…
  (όλοι να μας σώσουν θέλουν τέλος πάντων, αλλά με την άλλη λεξιλογική έννοια του σώζω: σώθηκε το λάδι μας)…

 210. Alexis said

  #167: Αυτή η φωτογραφία, αν είναι αυθεντική (που νομίζω ότι είναι), εκτός από ντοκουμέντο είναι κι ένα άριστο δείγμα επιτυχημένου επιχρωματισμού.
  Τα χρώματα είναι απολύτως ρεαλιστικά και αληθοφανή.

 211. ΣΠ said

  168
  Για το «τσιγαρίζω» το ΛΚΝ γράφει [μσν. τσιγαρίζω < βεν. cigar `τσιρίζω, σκληρίζω΄ -ίζω].

 212. Pedis said

  Τα προεόρτια:

  H εορτάζουσα πόλη ήταν ταυτόχρονα μία πυριτιδαποθήκη. Στα κεντρικά ξενοδοχεία, γύρω από την Oμόνοια, είχαν οχυρωθεί τα μέλη των “Eθνικών” οργανώσεων που, για την περίσταση, είχαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ενσωματωθεί στην “X” του συνταγματάρχη Γρίβα. Στις 15 Οκτωβρίου από εκεί πυροβόλησαν μία διαδήλωση του EAM: οκτώ νεκροί. Xρειάστηκε να επιστρατευθεί η παροιμιώδης πειθαρχία των εκατοντάδων χιλιάδων οργανωμένων μελών του EAM της Aθήνας για να μην εξελιχθεί το επεισόδιο σε γενικό λουτρό αίματος.

  […]

  Eμφύλιος;

  Οι συσχετισμοί είχαν όμως αποφασιστικά ανατραπεί υπέρ των Βρετανών. Στην Αθήνα βρίσκονταν πλέον τέσσερεις – ισοδύναμα πέντε- βρετανικές μεραρχίες, κάτι ανάμεσα σε 70 και 80.000 στρατιώτες. Επρόκειτο για μια στρατιά μεγαλύτερη σε όγκο από τις ιταλικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940 ή, αν θέλετε, πολλαπλάσια της στρατιωτικής δύναμη που η Βρετανία έστειλε στην Ελλάδα την άνοιξη του 1941 για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γερμανικής εισβολής (περίπου 50.000 άνδρες, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί κυρίως). Επιπλέον η δύναμη του 1944 είχε ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό, ενδεικτικό της βρετανικής αποφασιστικότητας. Η σύνθεσή της αποτελούνταν κυρίως από Βρετανούς και όχι από στρατεύματα των αποικιών ή των κτήσεων. Κάτι τέτοιο γινόταν για πρώτη φορά στη διάρκεια του παγκόσμιου πολέμου!

  https://www.imerodromos.gr/i-machi-tis-athinas-2/

 213. Πάνος με πεζά said

  @ 208 : Και να διορθώσω, η Τασούλα Τζώνη έφυγε φέτος, στις 30.10 από τη ζωή. Η δε φωτογραφία λένε ότι είναι από την 4η Δεκεμβρίου, μετά δηλαδή από τους πρώτους νεκρούς…

 214. Χαίρετε,
  32 Ταμπακιέρα κι η θήκη (με χωρίσματα) για τα κέρματα. Αυτήν που είχε ο εισπράκτορας στα λεωφορεία (αλλά και έχω κι εγώ – σε μίνι έκδοση – από τότε που βγήκαν τα ευρά.

 215. nikiplos said

  212@, ναι ξέχασα είχε ήδη προηγηθεί ένα μήνα πριν, η «εποποιία» του σφαγέα του Μελιγαλά Άρη Βελουχιώτη στην Πελοπόννησο… Τουλάχιστον δεν ξεκινούσε από τα χωριά του να το παίξει αυτόκλητος τιμωρός… Αλλά ως «στρατηγός των ατάκτων» ήξερε καλά πως ο πόλεμος είχε μόλις αρχίσει…

 216. Pedis said

  # 215 – και ξέχασες επίσης να τονίσεις ότι στον Μελιγαλά ειρηνική πορεία ταγματασφαλιτών και δοσιλόγων με σκοπό να τιμήσουν την απελευθέρωση κτυπήθηκε άνανδρα και ύπουλα από τους κονσερβοκουκουέδες. Πέστα όλα, Νίκιπλε!

 217. Αιμ said

  Αν και καθυστερημένα να αναφέρουμε και το αλήστου μνήμης :
  «Απαγορεύεται το κάπνισμα εντός της αιθούσης ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΟΝ εις το μπαρ»

  toz olmak, γίνομαι σκόνη» , έγινε μπουχός μάλλον λέμε

 218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204 >>Μια τσιγάρα θηλυκή
  και μια τσιγαριά ή μια τσιγαρούμπα, για επίφαση της απόλαυσης του τσιγάρου.

 219. spyridos said

  210

  Είναι μια σειρά φωτογραφιών του Ντιμίτρι Κέσελ που επιχρωμάτισε ο Χρήστος Καπλάνης.
  Δεν μπορώ να βρω το σαιτ του τώρα.
  Εδώ στην Ελληνοφρένεια.

  https://ellinofreneianet.gr/documents/mousafirides/17941-o-dekemvris-toy-1944-me-chroma-i-tis-alysides-i-ta-opla.html

  213

  Ο Κέσελ φωτογράφιζε και στις 3 του μηνός. Μαζί με άλλον φωτορεπόρτερ αναρωτήθηκαν γιατί οι διαδηλωτές μάζευαν το αίμα που είχε πλημμυρίσει την άσφαλτο σε χαρτοσακούλες και ντενεκέδια.
  Την επόμενη μέρα (04/12) είδαν τα πανό και κατάλαβαν.

  Δική του είναι και η φωτογραφία από την πρώτη μέρα όπου ο Μίκης κρατά την Ελληνική σημαία, αιματοβαμμένη
  και ΟΛΕΣ οι φωτογραφίες των Εγγλέζων αλεξιπτωτιστών μέσα στην Ακρόπολη και στο μουσείο της.

 220. spyridos said

  Εδώ το ιστολόγιο του Καπλάνη

  http://pastincolor.blogspot.com/

 221. Πάνος με πεζά said

  @ 219 : Κάποια εφημερίδα (νομίζω η Καθημερινή στα καλά της) είχε κυκλοφορησει μια Κυριακή ένα τεύχος με φωτογραφίες από τα Δεκεμβριανά, υπερμεγέθες μάλιστα, με φωτογραφίες σαν αφίσες (από τότε το έχω οριζόντια στο ράφι της βιβλιοθήκης, δε χωράει αλλιώς).
  Το ασπρόμαυρο φωτογραφικό και κινηματογραφικό φιλμ είχε από πολύ παλιά, ανάλυση που τα έγχρωμα αντίστοιχα κάνανε χρόνια να «πιάσουν», εξ ου και όλες αυτές οι ωραίες Α/Μ φωτογραφίες, αλλά και οι ελληνικές ταινίες που επιχρωματίζονται πιστά.

 222. Πάνος με πεζά said

  Βεβαίως, όταν οι φωτογραφίες πέρναγαν στις εφημερίδες, η ανάλυση όπως θυμάστε, έπεφτε ίσως και στο 1/4…

 223. Πάνος με πεζά said

  Αναφορικά με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, είναι αξιοπρόσεκτη πάντως η σπουδή για το ομοιόμορφο μέγεθος των γραμμάτων του πανό, αλλά η αμέλεια για την ορθογραφία… Τυρανία (με μπέρδεψε κι εμένα κι έγραψα τυρρανία), αλλυσίδες.

 224. Περιονουσκιας said

  Πάντως, η ιστορία αυτή (του τσιγάρου) πρέπει να είναι η μοναδική περίπτωση όπου σατανικές πολυεθνικές με το μάτι στο το κέρδος σε πιάνουν (ακόμη και) από τα άγουρα χρόνια σου, σε εθίζουν με δόλιους τρόπους (διαφημίσεις κτλ.) σε ένα διαβολικό πράγμα που αφενός σε κάνει να μυρίζεις άσχημα και αφετέρου σου κόβει την ανάσα και, ενδεχομένως, και χρόνια από τη ζωή σου και, παρ’ όλα αυτά, να το υπερασπίζεσαι με τρομερή θέρμη όσο τίποτε άλλο. Κάτι που ούτε η κόκα-κόλα ούτε κανένα άλλο καταναλωτικό προϊόν δεν έχει καταφέρει. Μπράβο, Φίλιπ, εύγε, Μόρις.

 225. Λάμπρος said

  224 – Το πάθος, είναι σαν την πίστη και την βλακεία, υπερισχύει της λογικής.

 226. Ο εθισμός υπήρξε πολύ παλιότερος πολυεθνικών και διαφημίσεων (βλ. #11)

 227. Μαρία said

  226
  Ο προπάππους μου που σνίφαρε μπασμά ήταν θύμα των πολυεθνικών!

 228. Ποιός προπάππους σου βρε Μαρία ? 🙂 Δες και 113.

 229. Pedis said

  Μα και η διαφήμιση παλιά πάθη εκμεταλλεύεται …

  Click to access persuaders.pdf

 230. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  226 – 228 – Τον καπνό οι πολυεθνικές τον προώθησαν και ουσιαστικά τον επέβαλαν στην Ευρώπη, είδαν πολύ γρήγορα πόσο μεγάλο κέρδος αφήνει ο κοπανιστός αέρας δημιουργώντας παράλληλα σταθερούς εθισμένους πελάτες για μια ζωή. Από τις πιο κερδοφόρες μετοχές ήταν και είναι των καπνοβιομηχανιών.

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο καπιταλισμός είναι ευέλικτο και ευπροσάρμοστο σύστημα, δεν σου επιβάλλει τίποτα, αλλά εκμεταλλεύεται και χειραγωγεί στο έπακρον και πανέξυπνα τις ανάγκες μας και τα πάθη μας, υπαρκτά και δυνητικά. Γι’ αυτό και αντέχει σε όλες τις εφόδους στον ουρανό. Ας σκεφτούμε μόνο πόσα δισ. έβγαλε τόσα χρόνια που εκμεταλλεύεται τον μύθο και την ομορφάδα του Τσε. Τσιγαράκι θέλεις; Να το περιορίσεις θέλεις; Να το κόψεις θέλεις; Για όλα έχει μια λύση να σου πουλήσει.

 232. Αχ βρε Λάμπρο, δεν υπερασπίζομαι τον εθισμό ημών των καταναλωτών καπνού (θα ήθελα να ήμουν καπνιστής, αλήθεια). Θυμάμαι μόνο πόσες φορές έχεις εδωμέσα αναφερθεί στις ΟΙΝΟπνευματικές συνάξεις. Γιατί δεν καταναλώνεται φυσικός χυμός πορτοκαλιού ή μήλου στις μαζώξεις, που είναι και εύγευστος και υγειινός? Γιατί το οινόπνευμα επιδρά στο ΚΝΣ, αλλάζει τον τρόπο και το επίπεδο αντίληψης κλπ κλπ. Ναρκωτικό δλδ. Και φυσικά δεν είναι κάτι που το κάνουμε κάθε μέρα ή κάθε μισή ώρα όπως το τσιγάρο. Ε’ίναι όμως ενδεικτικό της ανθρώπινης ανάγκης υπέρβασης, και εδώ περιμένω το σεντόνι σου 🙂 στο οποίο θα απαντήσω λακωνικά κατά τη συνήθειά μου, μετά τη βραδυνή έξοδο.
  Σόρι κιόλας για τις ασυναρτησίες αλλά έχω ανοίξει ένα μποζολέ νουβό και του δίνω και καταλαβαίνει, με το κωλοτσίγαρο παρέα εννοείται 🙂

 233. 217 Γίνομαι μπουχός, σωστό κι αυτό 🙂

 234. Περιονουσκιας said

  Συγχωρέστε με που πετάγομαι ως… περιονουσκιας, αλλά το θέμα ακριβώς αυτό είναι: αν κάνεις τρία-τέσσερα τσιγαράκια την ημέρα, κανένα πρόβλημα. Όπως κι αν πιεις πέντε-έξι ποτηράκια (ή και λίγα παραπάνω). Αν πιεις οκτώ μπουκάλια μποζολέ ή πίνεις ούζα από το πρωί ως το βράδυ, τότε γίνεσαι αλκοολικός… Και οι φραπέδες το ίδιο. Αν πίνεις ένα-δυο, εντάξει. Οι είκοσι δεν ενδείκνυνται. Το μεγάλο πρόβλημα με το τσιγάρο δεν ήταν η παρουσία του, ήταν η ασταμάτητη και επιβλητική παρουσία του.

 235. 234 Έτσι.

 236. sarant said

  219-220 Ωραίες φωτογραφίες και πολύ καλή η δουλειά του Καπλάνη!

 237. # 232

  Αγαπητέ, σαν παιδί που τα βρήκε όλα στρωμένα, μάλλον αγνοείς πως οι εγγενείς αντιφάσεις χαρακτηρίζουν τους αυτοδημιούργητους. Το αναφέρει και ο Αλέφαντος στο βιβλίο του » Τα μυστικά της προπονητικής και πως να γίνεις σαν τον Μήτρογλου»

 238. Λάμπρος said

  232 – Για τον Δύτη και την Μαρία ήταν το σχόλιο Χτήνος αλλά αντί για 227 έγραψα 228, γεράματα.☺

  Βρε υπερασπίσου όποιον εθισμό θέλεις, μαζί σου, πάρε αγγαλιά ένα πεύκο και κάπνισέτο, κανένα πρόβλημα, αναφαίρετο δικαίωμά σου, απλά να τηρείς παράλληλα και τις κοινωνικές υποχρεώσεις σου και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Όποιος δεν τηρεί τις κοινωνικές του υποχρεώσεις και δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες του, είναι ……!

 239. Γιάννης Κουβάτσος said

  …Ελληνάρας.

 240. Λάμπρος said

  232 – Αν θέλεις αληθινή υπέρβαση στην ζωή σου, ΜΑΘΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ, δεν υπάρχει ναρκωτικό που μπορεί να σε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο χαλαρώτητας και ευεξίας, μόνο ο βαθύς οργασμός δίνει μεγαλύτερη απόλαυση.
  Αν μετρήσεις τις αναπνοές που παίρνεις στο λεπτό σε χαλαρή στάση, είμαι βέβαιος πως υπερβαίνουν τις 12, πολύ μακριά από τις 3-4-5.

  Η τροφή το νερό και η αναπνοή, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή, το ίδιο σημαντική και καθοριστική για την υγεία μας, είναι και η ποιότητά τους, λίγοι δίνουν σημασία όμως.

 241. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Διαφήμιση σιγαρέτων ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

  Από το ιστολόγιο του Αθεόφοβου, όπου υπάρχουν και φωτο παλιών πακέτων. (Νομίζω ότι είχε ξαναδοθεί στο περί αντικαπνιστικού νόμου νήμα, αλλά η υπενθύμιση δεν βλάφτει…)
  http://atheofobos2.blogspot.com/2014/01/blog-post_5.html

  – Πρόφτασα την πώληση (μ’ έστελναν σε θελήματα 🙂 ) χύμα τσιγάρων, από κούτες με 44 τσιγάρα, όπως αυτή.

  – Είπαμε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΖΕΙΝ (πινακίδα σε παλιά λεωφορεία); Και το ΠΤΥΕΙΝ βεβαίως, βεβαίως…

 242. pasaenas said

  ο Απόστολος Καλδάρας έγραψε το «Λαϊκό τσιγάρο» ρεμπέτικο ή λαϊκό τραγούδι, όπως το πάρει κανείς. Ηχογραφήθηκε το 1952, με τη Σωτηρία Μπέλλου στην ερμηνεία και τον Θανάση Ευγενικό με τον δημιουργό στις δεύτερες φωνές.
  Ένα τσιγάρο αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο. Αλληγορικό τραγούδι όπου μια γυναίκα απ’τα λαϊκά προάστια παρομοιάζει τον εαυτό της με ένα λαϊκό τσιγάρο. Εκφράζει παραστατικά την πίκρα και το παράπονό της, θύμα ενός ανάλγητου γυναικά που την παράτησε για τα μάτια ποιος ξέρει ποιας άλλης ματσωμένης.

  Είμαι τσιγάρο λαϊκό
  αχ, κι εσύ γουστάρεις «άσσο»,
  μα πριν ανάψεις τη φωτιά
  να πας έπρεπε πάσο.

  Όταν χαρμάνης ήσουνα
  αχ, με πάθος με ρουφούσες,
  σε μένα βρήκες, μου `λεγες,
  τη μάρκα που ζητούσες.

  Κι αν σου είμαι γόπα άχρηστη
  αχ, μην πας να με πατήσεις,
  μην έρθεις στα χαρμάνια σου
  πάλι και με ζητήσεις.

 243. Πέπε said

  Οι σφουγγαράδες της Καλύμνου, φημισμένοι για το πόσο σχολαστικά τηρούσαν όλα τα μέτρα ασφαλείας στις βουτιές (#not), είχαν ανάμεσα σ’ άλλα απίστευτα κι ένα γιατροσόφι στηριγμένο στο κάπνισμα. Δεν το θυμάμαι ακριβώς, αλλά άκρες μέσες ήταν το εξής:

  Όταν βγεις από μια βουτιά και αισθάνεσαι στο σώμα σου ενδείξεις ότι πιθανώς να «πιάστηκες» (δηλ. να σε χτύπησε η νόσος των δυτών, που οδηγεί σε παραλυσία ή θάνατο), πρέπει να κάτσεις εκεί στην κουβέρτα και να καπνίζεις αδιάκοπα μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα. Την ειδική εκείνη ώρα, το τσιγάρο ενδέχεται να σου βγάλει μια γλυκειά γεύση που τόσην ώρα δεν την είχες νιώσει. Από αυτή τη γλυκάδα και την έντασή της θα καταλάβεις αν είναι έτοιμος να πιαστείς, και τι μέτρα να πάρεις, ή αν είναι όλα καλά και μπορείς να συνεχίσεις τις βουτιές.

 244. Μαρία said

  243
  Δηλαδή αυτοσχέδια σπιρομέτρηση με τσιγάρο!

 245. loukretia50 said

  243 -244 Δηλαδή να ανησυχούμε για το Λάμπρο?

 246. 237 Τζι, οι εγγενείς αντιφάσεις χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους. Το πόσο καλά τα βρήκα στρωμένα και το αν έχω μοχθήσει στη ζωή μου είναι ετέρου ιερέως. Περί Μήτρογλου και προβοσκιδοφόρων αλενατόρων μαύρα μεσάνυχτα.

  241 Στο «Απαγορεύεται» του Νενεδάκη (συλλογή αναμνήσεων εξορίστων στη Γυάρο) αναφέρεται η συριανή μάρκα ΔΟΞΑ που πουλιόταν στην καντίνα του στρατοπέδου (σε τιμές γάμησέ τα βεβαίως) και περιγράφεται ως «μπαρούτι». Μάλλον δεν ήταν το εκλεκτότερο χαρμάνι.

  243 Μπράβο Πέπε, σωστός. Δεν ήξερα όμως αυτό με τη γλυκειά γεύση αλλά συγχωρούμαι,δεν έχω κάνει σφουγγαράς. Παράλυση όμως, παραλυσία είναι άλλο πράμα 🙂

 247. loukretia50 said

  242. Το άσμα δεν το γνώριζα.
  Με όλο το σεβασμό, μισές δουλειές!!!
  ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ https://youtu.be/eVZMGdZfw_Q Σ.ΜΠΕΛΛΟΥ

  Πέπε, αυτός ο ωραίος τύπος με το παλιομοδίτικο μουστακάκι είναι ο δικός μας Δύτης ή παλιός σταρ του Χόλυγουντ?

 248. 247 Ο δικός σας κάποτε, προ αμνημονεύτων, άφηνε μουστάκι αλλά όχι τέτοιο, πιο φουντωτό. Το τσιγάρο τόκοψα το ’12…

 249. 247 Μην ψαρώνεις Λου, κοντραπλακέ βαμένο είναι το κορμί, πάει ο πασαένας από πίσω και βάζει την κεφάλα του για τη φωτο 🙂

 250. loukretia50 said

  249. Μα η κεφάλα μου άρεσε!

 251. Πέπε said

  @249:

 252. Πέπε said

  @246:
  > > Παράλυση όμως, παραλυσία είναι άλλο πράμα

  Ναι, πράγματι. Πώς μου ‘ρθε;…

 253. Πρώτον καπνίζει, άρα η κεφάλα είναι άδεια 🙂 και βήτον από το λαιμό και κάτω παίζει να είναι αχαμνός και χλεμπονιάρης. Αυτά τα λέω επειδή ζηλεύγω του τού φεγγαριού.

 254. loukretia50 said

  253. Μην είσαι ζουλιάρης! Δεν κυκλοφορεί πιο γλυκό Χχχτήνος!
  Όσο για τον ευγενή Δύτη, συνήθως οι κεραίες μου δεν κάνουν λάθος!

 255. Λάμπρος said

  245 – Να μην ανησυχείται καθόλου, εκτός του ότι στα μεγάλα βάθη δεν χρησιμοποιούν πλέον συμπιεσμένο αέρα αλλά ειδικά μίγματα που μειώνουν τον κίνδυνο του συνδρόμου αποσυμπίεσης, από πολύ μικρός έχω μάθει να τηρώ ευλαβικά τους κανόνες ασφαλείας γενικώς, (οι ματωμένοι κανόνες όπως τους λέω) με αποτέλεσμα, ενώ κάνω διάφορα «επικίνδυνα» πράγματα δεν έχω κινδυνέψει ποτέ σοβαρά ως τώρα, αντιθέτως έχω κινδυνέψει πολύ σοβαρά και πολλές φορές (από απίστευτη τύχη είμαι ζωντανός, πόσο μάλλον αρτιμελής) από διάφορους φασιστομαλάκες που δεν τους τηρούν, όπως η άλλη η ηλίθια το 2008 που θεώρησε πως το STOP της περιόριζε την ελευθερία κι όπως πήγαινα με την μηχανή, έπεσε πάνω μου κι όχι μόνο αυτό, αλλά αντί να πατήσει φρένο συνέχισε να πατάει το γκάζι και τελικά πέρασε με τις ρόδες πάνω από την κοιλιά μου. Απ’ όλο αυτό, βγήκα μόνο μ’ ένα θλαστικό τραύμα στον δεξιό ραχιαίο, φυσικά φόραγα κράνος, κι ας περιόριζε την ελευθερία μου.☺

 256. sarant said

  243 Πιο απλά, αν δεν το είπατε, το τσιγάρο το χρησιμοποιούσαν σαν αιμοστατικό για πληγές. Έτριβαν ένα πάνω στη ματωμένη πληγή.

 257. Πέπε said

  255
  Θες να πεις ότι το κράνος έσωσε την κοιλιά σου; Μισό – πού ακριβώς το φόραγες;

  (Το ξέρεις το ανέκδοτο με τον άλλο που κυκλοφορούσε μονίμως με το κράνος περασμένο στο μπράτσο, και όταν μια φορά πείστηκε να το φορέσει στο κεφάλι χτύπησε κι έσπασε το μπράτσο του…)

 258. loukretia50 said

  255. Από τότε έχεις γραμμωτούς κοιλιακούς, έτσι δεν είναι?

 259. Πέπε said

  256
  Τον καπνό. Αυτό νομίζω ότι ισχύει.

 260. Μαρία said

  256
  Τον καπνό μας έβαζαν στην πληγή, όχι το τσιγάρο 🙂

 261. 255 Δηλαδή θες να πεις ότι ποτέ δεν έχεις μπερδέψει στοπ με διαφήμιση προφυλακτικών?

 262. loukretia50 said

  261. Άντε βρε! τα τελευταία μπερδεύονται μόνο με κουτάκια με τσίχλες!
  ————————
  Παλιότερα, δεν ξέρω τι γίνεται τώρα, ήταν ένδειξη σεβασμού να μην καπνίζεις μπροστά σε συγκεκριμένα άτομα.
  Θυμάμαι το Δημ.Χορν σε ταινία, που έσβηνε το τσιγάρο όταν τηλεφωνούσε ο διευθυντής.
  Δε βρίσκω τη φάση, αλλά υπάρχει μια άλλη καλή – πάντα ήταν καλός ο άτιμος!
  Μια ζωή την έχουμε https://youtu.be/LmkztkE8X90?t=83 Δ.Χορν

  Δεν προφταίνω να δω αν το βάλατε
  Φτηνά Τσιγάρα https://youtu.be/0hc8MJgoJwg Ελληνική ταινία

 263. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, αυτό με τον αιμοστατικό καπνό δεν το ‘χετε δει στην ταινία με τον Μαυρογιαλούρο; Άνθρωπος της πόλης εκείνος και μεγαλοαστός, τρόμαξε με το γιατροσόφι. ☺

 264. Λάμπρος said

  257 – Όχι, θέλω να πώ πως το κράνος προφύλαξε το κεφάλι μου που χτύπησε στην άσφαλτο τουλάχιστον δύο φορές, μιά πολύ δυνατά με την πτώση και κάνα δυό μετά στο σύρσιμο.
  Όλοι οι κανόνες ασφαλείας, είναι βγαλμένοι μέσα από εκατομμύρια θανάτους και τραυματισμούς Πέπε, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τους τηρούμε με σεβασμό.

  258 – Όχι, από τα 14μου που έκανα στην σχολή δεκαχίλιαρα σετ κοιλιακών.☺
  Κρατάνε ακόμη και τώρα στα 58 με μιά ελαφριά συντήρηση των 100 ημερισίως, ούτε ένα λεπτό δηλαδή.☺

  261 – ☺😀😂👍👋👏

 265. Pedis said

  # 256 – σε πληγή από κόψιμο με γυαλί σταματάει το αίμα αμέσως.

 266. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  165, 168, 211.
  Για το μσν. τσιγαρίζω*: Το μεν ΛΚΝ θεωρεί < βεν. cigar, ενώ ο Μπαμπινιώτης < ιταλ. zigare.

  Τη λ. cigar την περιλαμβάνει ο Boerio, στο βενετο-ιταλικό λεξικό του (σελ. 170) με ερμηνείες ‘τρίζω, φωνάζω, τσιρίζω, κραυγάζω, στριγκλίζω’. Αναφέρει και διάφορες σχετικές χρήσεις/εκφράσεις.
  [Μεταξύ αυτών δίνει και μία που παραπέμπει σε ηχητική συγγένεια με το δικό μας ‘τσιγαρίζω’ : «CIGÀR DEI STIZZÌ, τρίξιμο, ο ήχος που βγαίνει από ένα κομμάτι χλωρού ξύλου όταν καίγεται και χτυπάει»].

  Αντίθετα, η λ. zigare δεν υπάρχει στα περισσότερα ιταλικά λεξικά. Και το ιταλικό λεξικό Treccani, αναφέρει το ρήμα zigare ως λέξη «ηχομιμιτική, βόρειας προέλευσης, μη κοινή, τοπικής χρήσης», από τη χαρακτηριστική οξεία και λεπτή φωνή ορισμένων ζώων (π.χ. κουνελιού)
  http://www.treccani.it/vocabolario/zigare/

  Από τα παραπάνω φαίνεται ότι σωστή είναι η άποψη του ΛΚΝ, αφού το zigare μάλλον προέκυψε, τοπικά και μόνο, από το cigar, ενώ το ‘τσιγαρίζω’ από το το βεν. cigar επικράτησε, ιδίως στα βενετοκρατούμενα μέρη της Ελλάδας.
  ——–
  *τη λ. χρησιμοποιεί και ο Σαχλίκης (14ος αι. στην Κρήτη) και μάλιστα με μεταφορική ήδη σημασία (βασανίζω).

  — Ορεξάτη η παρέα απόψε! Μπράβο! ❗ 😊 👍

 267. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι πανωμερίτες κατουράν(τ)ε την πληγή για να σταματήσει το αίμα.
  Εγώ αντί καπνό από τσιγάρο-που δε μου βρισκόταν- έβαλα καβαλίνα του γαϊδάρου μια φορά που έκοψα βαθιά το χέρι μου αλλά ήθελα να το κρύψω από τους μεγάλους γιατί το είχαν προμαντέψει «μην κρατάς το μαχαίρι ανοιχτό καβαλαρά. Θα κοπείς.» Το οποίον και συνέβη 🙂

 268. Μαρία said

  261
  Πού τις θυμήθηκες τις στοπ! Κυκλοφορούν ακόμα;

 269. loukretia50 said

  267. Ηθικόν δίδαγμα :
  Θέλει προσοχή και τόλμη η γαϊδουροκαβαλαρία!
  Μα…
  Τι το θέλεις το μαχαίρι, πήγαινες για φασαρία?
  Με τσιγάρο σ΄ένα χέρι δε θα είχες τιμωρία
  Εκτός αν ο γαϊδαράκος απαιτεί νάσαι κυρία!

 270. Alexis said

  #242: Ωραίο δείγμα τραγουδιού για το τσιγάρο, από τα λίγα που μιλάνε από την αρχή ως το τέλος γι αυτό.
  Και πολύ δυνατή η παρομοίωση του τσιγάρου με τον παθιασμένο έρωτα…

 271. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  242 η «απάντηση» στο στίχο της Πέννυς Μπαλτατζή
  Είμαι από σπάνιο κι εξωτικό χαρμάνι
  Και να με ψήνεις να με καις πια δε μου φτάνει 🙂

 272. Γιάννης Ιατρού said

  271: χαχα, ξέρουμε, ξέρουμε 🙂

 273. sarant said

  259-260 Ναι, αυτό εννοούσα, τον καπνό από το τσιγάρο (που όμως έτσι γραμμένο είναι αμφίσημο ποιον καπνό εννοείς)

 274. charalambis said

  Εκτος των Απολλων,Τρακαστρατος,Τρακαδορ,εξαιρετικα τσιγαρα μεταξυ των τρακαδορων θεωρουνταν και τα γαλλικα Σα-βρω.

  Νομιζω πως οι ταμπακιερες για τον ταμπακο-σκονη(snuff) ονομαζονταν και αρραβωνες…

  Ο μπασμας καλλιεργειται ακομη σε καποιες περιοχες της Ξανθης.Υπαρχει μια μικρη εταιρεια που κυκλοφορει καπνα πιπας και στριφτου με εξαιρετικα χαρμανια(wolfway tobacco)

  Τα τσιγαρα Ξανθη τα προλαβα,ηταν kingsize αφιλτρα με νικοτινη 2 και πισσα 29(οταν τα marlboro και camel π.χ. ειχαν 1 και 1,κατι αντιστοιχα)

  Τουμπεκι,υπαρχει και η αποψη οτι λεγανε ενα αγριο ειδος καπνου(nicotiana rustica) οπου εχει γυρω στις 9 φορες(αν δεν κανω λαθος)περισσοτερη νικοτινη απο τα κοινα καπνα(nictiana tabaccum) και χρησιμοποιουνταν κυριως στο ναργιλε.

 275. nikiplos said

  216@ μωρέ όλα τα κεφαλοχώρια είχαν στρατηγεία ταγματασφαλιτών και δοσιλόγων… για δεν ξεκίναγε από τα χωριά του?
  (γιατί το έβλεπε στρατηγικά. Το κατάλαβαν οι Άγγλοι και έκαναν αποβάσεις… αυτό και μόνο δήλωνε τι επρόκειτο να συμβεί παρακάτω… και μην μου πεις ότι φταίγαν οι Άγγλοι… αυτοί και με το διάβολο συνεργάζονται αν πρόκειται για τα δικά τους συμφέροντα)

 276. nikiplos said

  256@ και από τα καλύτερα αιμοστατικά, εξ όσων θυμάμαι… 🙂

 277. # 246

  Και το σκέφτηκα να γράψω γελαστές φατσούλες (γιατί δεν θυμάμαι πως τις βάζουν) αλλά μετά θεώρησα πως με το βιβλίο του Αλέφαντου ήταν προφανής η πλάκα !

 278. 277 Τι να σου κάνω που έπεσες σε ντιπ άσχετο…
  Λοιπόν για τις φατσούλες, η πιο απλή γελαστή γίνεται πατώντας με τη σειρά άνω κάτω τελεία, μεσαία παύλα και κλείσιμο παρένθεσης. Αλλά άμα γκουγκλάρεις get emoji βρίσκεις το σάιτ που τις έχει όλες έτοιμες για κοπυπάστωμα.

 279. για να δω… 🙂

 280. loukretia50 said

  Όταν δε βγαίνει αληθινό χαμόγελο αν διαβάζεις
  τη φράση την επίμαχη,
  τζάμπα φατσούλες βάζεις…

 281. loukretia50 said

  Χαμόγελο αληθινό αν δε βγαίνει όταν διαβάζεις…

  εμ! όποιος βιάζεται!

 282. Πάνος με πεζά said

  Και το άλλο πιο κλασικό αιμοστατικό ήταν η στύψη, μια πετρούλα, απ’ όσο διαβάζω «διπλού θειϊκού άλατος αργιλίου με κάλιο»… Εις όλα τα καλά κουρεία, μέχρι σήμερα !

 283. Πέπε said

  274

  > > Ο μπασμας καλλιεργειται ακομη σε καποιες περιοχες της Ξανθης.Υπαρχει μια μικρη εταιρεια που κυκλοφορει καπνα πιπας και στριφτου με εξαιρετικα χαρμανια(wolfway tobacco)

  Ο μπασμάς υπάρχει, αλλά η Γούφγουεϊ έκλεισε, μετά από κάποια πρόσφατη αλλαγή στο φορολογικό που την τσάκισε. Έχω κάτι τρίμματα ακόμη από ένα τελευταίο πακέτο από το ανατολίτικο χαρμάνι τους, με το όντως ανυπέρβλητο άρωμα του μπασμά.

 284. Πάνος με πεζά said

  Μπασμά είχε το Κιρέτσιλερ, που μνημονεύσαμε πολύ παραπάνω.

 285. Ακριβώς, το Κιρέτσιλερ. Ποιο άρωμα, που με καταλάβαιναν στα πάρτι από μακριά μέσα στο σκοτάδι από τη βρώμα 🙂

 286. Πέπε said

  285
  Βρώμα μπορεί να θεωρήσει κανείς και τη μυρωδιά ενός εξαιρετικού πούρου. Και ευωδιά τη μυρωδιά από μερικούς καπνούς πίπας που στην πραγματικότητα έχουν περισσότερη κολώνια μέσα παρά καπνό.

  Για το Κιρέτσιλερ στα τελευταία του, πριν καταργηθεί γύρω στο 2013, έχω αμετακίνητη άποψη: ήταν χαρμάνι κορυφαίου επιπέδου, ενός επιπέδου άλλως άγνωστου στη σύγχρονή του Ελλάδα. (Όλο μαζί ήταν λίγο προβληματικό βέβαια, καθώς ένα τσιγάρο δεν είναι μόνο ο καπνός που έχει μέσα.)

 287. Εντάξει, ισχύει. Όσο τα κάπνιζα μ’ άρεσαν, οι άλλοι είναι που δεν με πλησίαζαν. Είχε και ωραίο πακέτο.

 288. Πέπε said

  287
  Και λεξιλογικό ενδιαφέρον:

  Κιρέτσιλερ είναι το παλιό τούρκικο όνομα του χωριού Χρύσα στην Ξάνθη (Κερετσηλέρ το βρήκα στην ακατανόμαστη πηγή για τα αλλαγμένα τοπωνύμια) . Όσο μπόρεσα να βρω, πρέπει να σημαίνει Ασβεστάδες (σαν τους Ασβεστάδες που υπάρχουν στον Έβρο): τουρκ. kirec με σεντίγ (κιρέτς) = ασβέστης, άρα κιρετστζή – ασβεστάς, και κιρετστζιλερ – ασβεστάδες, και με ελληνική απλοποίηση του δυσπρόφερτου τστζ > κιρέτσιλερ.

 289. 288 Πέπε, τούρκικη είναι η απλοποίηση, όχι ελληνική. Ούτε απλοποίηση πρέπει ναι είναι, μάλλον αλλιώς λέγεται. Πάντως στα τρκ γράφεται kireççiler.

 290. Απροπό, θα διαφωνήσω με τους ασβεσταδοπαδούς. Τα είχα βρει φρικτά ως τσιγάρα.

 291. sarant said

  Βρε τι μαθαίνει κανείς για το Κιρέτσιλερ…

  Πάντως, λογικά στα τουρκικά πρέπει να τονίζεται στη λήγουσα, έτσι δεν είναι;

 292. 291 Evet, Kırkoğlu Efendi 🙂

 293. Γιάννης Ιατρού said

  283: Τι έκλεισε; Οι πωλήσεις βλέπω συνεχίζονται 🙂
  Για κάνε καμιά καβάτζα, ποτέ δεν ξέρεις…

 294. Μαρία said

  291
  Καλά δεν θυμάσαι την παλιά συζήτηση για τα Κιρέτσιλερ και τη Χρύσα σε παλιά τσιγαροσυζήτηση;
  Χωριό Ασβεστάδες υπάρχει στο Διδυμότειχο, μετονομασία του Αρναούτη ασβεστά, Kireci Arnabut.

 295. 294: Μαρία, ο Πέπε δεν ήταν ακόμα τότε -κι ο Εσπεκταδόρ μας έχει αφήσει…
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/25/ameripapastrato/

 296. 295: Αν και του είχα κάνει διαφήμιση…

 297. sarant said

  295 Εμένα λέει που δεν το θυμάμαι

 298. Α, λάθος. Τι να πρωτοθυμάσαι κι εσύ…

 299. Πέπε said

  Αν έχει γίνει συζήτηση και ήμουν, δεν το θυμάμαι.

  Όσο για το αν έκλεισε η εταιρεία, αυτό μου είπαν προφορικά σ’ ένα από τα ελάχιστα μαγαζιά που διακινούσαν τα προϊόντα τους, οπότε μένω με την υπόνοια ότι απολύθηκε και ο άνθρωπος που θα έπρεπε να κλείσει το σάιτ. Αλλιώς, μακάρι…

 300. Μαρία said

  295
  Το νήμα προσφέρεται και για να πάρουμε απουσίες. Είχε γίνει πάντως ωραίο μουχαμπέτι.

 301. Πέπε said

  290
  > > Απροπό, θα διαφωνήσω με τους ασβεσταδοπαδούς. Τα είχα βρει φρικτά ως τσιγάρα.

  Εξαρτάται και από πότε είναι οι εμπειρίες σου. Γύρω στο ’80-’90 φαίνεται πως ήταν πολύ πιο τραχύ, με τρελή πίσσα, και γενικά όχι για κάθε γούστο. Δεν έχω προσωπική άποψη, διαβάζω όμως ότι έκτοτε άλλαξε πολύ.

  Τα εντόνως θετικά σχόλια που έκανα είναι από σχετικά πρόσφατες δοκιμές, που ήταν πρακτικά άλλο τσιγάρο. Ήταν όμως πλέον το τελευταίο βέρο ανατολίτικο τσιγάρο της Ελλάδας (μαζί με το 22 που η εταιρεία, Γεωργιάδης, έκλεισε τον ίδιο περίπου καιρό). Το ’22 παρέμενε τραχύ και μόνο για βιτσιόζους. Το Κιρέτσιλερ όχι, ήταν ένα αντικειμενικά λεπτόγευστο αρωματικό τσιγάρο υψηλής πολυτέλειας και περίπου μηδενικής διανομής.

 302. loukretia50 said

  Μερσί παιδιά για το χορταστικό νήμα!!!
  Μακάρι να γίνονταν καθημερινά περισσότερες προτάσεις για παλιότερα, ε,
  Νικοκύρη. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

 303. Πέπε, για τότε πάνω-κάτω μιλάω. Αν άλλαξε μετά δεν το ξέρω.

 304. Για το 243 σου στην εκδοχή που έχω ακούσει ο βουτηχτής κάνει ένα μόνο τσιγάρο, δεν καπνίζει συνέχεια.

 305. Είναι και ο ιός του μωσαϊκού του καπνού («μωσαϊκού», λέει, από το μοτίβο που είχε πρωτοπαρατηρηθεί τον 19ο αιώνα σε φύλλα καπνού προσβεβλημένα από τον ιό.

  Διεκδικεί την θέση του στην ιστορία ως ο πρώτος ιός που ανακαλύφθηκε πριν περίπου έναν αιώνα, αποδείχθηκε πως αποτελείται από RNA και πρωτεΐνες, χαρακτηρίστηκε η ελικοειδής δομή του με κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ, και έγινε ορατός με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

 306. Μαρία said

  Πάτρα: Μαθητής πετά κροτίδα και καπνογόνο στο ΕΠΑΛ επειδή τους απαγόρευσαν το τσιγάρο.
  https://luben.tv/stream/190669

 307. Μανούσος said

  Να σημειώσουμε και τον υποκαπνισμό, δηλ. ιατρικό θυμίαμα στο ύψος των κάτω άκρων από διάφορα βότανα. καθιερωμένη πρακτική στα ιατροσοφικά κείμενα, δηλ. ιατρικά συνταγολόγια της μεταβυζαντινλης περιόδου. Καμμία σχέση με μαγική τελετή, κανονική συνταγή ιπποκράτειας λογικής

 308. charalambis said

  Πεπε, για τσιγαρο με ανατολιτικα καπνα(κυριως) πρεπει να εχει μεινει μονο η κασσετινα Καρελια Αφιλτρο Αγρινιου(λεγεται στο ραδιο-αρβυλα οτι τα καπνιζε/ει η βασιλισσα της Δανιας!
  Πριν καμια πενταετια που φουμαρα τσιγαρα τα επαιρνα που και που.Τωρα το’χω ριξει στον καπνοσυριγγισμο,κοινως πιπες!
  Επισης σνιφαρω και ταμπακο(προτιμω το σνιφαρω ή εισπνεω παρα το ρουφαω-που μου φερνει στο μυαλο μυξες)!μπλιαχ!

 309. spiridione said

  Για τη μεταφορική χρήση της ταμπακέρας
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=41419&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AScASJASUASYASJASSASFASZASJ&CropPDF=0

 310. spiridione said

  Από προλεγόμενα του Σκαρλάτου Βυζάντιου στο ελληνογαλλικό λεξικό του (1856), με λεξικογραφικές και άλλες παρατηρήσεις του
  Έρχεται έπειτα το Τσιμπούκι μετά του Λουλέ και του Ιμαμέ και του Ζιβανέ του, και ενώ οι σοφοί σκέπτονται περί του πρακτέου, το Τσιμπούκι προσλαμβάνει τον Ναργκιλέν μετά του Μαρπιτσίου, και αφ’ ετέρου το Τσηγαρέτον ενθρονίζεται μεταξύ των λεπτοφυών γυναικείων δακτύλων, και μεταβάλλει την Ροδοδάκτυλον εις Καμινοδάκτυλον, εάν δεν προλάβη την μεταβολήν ταύτην η Ταμπακέρα με τον Ταμπάκον!
  https://books.google.gr/books?id=eJoCAAAAQAAJ&pg=PR6&dq=%22%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjR4tvP7KDmAhUvsaQKHXZkATQ4RhDoAQhTMAY#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B1%22&f=false

 311. 309 Δεν κλείνει καλά η ταμπακέρα, το άρθρο έχει 2 αναφορικά ό,τι στη θέση ειδικών ότι 🙂

 312. Μερόπη said

  Στα ισπανικά, ο ηλιόσπορος λέγεται pipa.

 313. Γιάννης Ιατρού said

  Η ατέλειωτη ελληνική επιχειρηματικότητα ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: