Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2019;

Posted by sarant στο 9 Δεκεμβρίου, 2019


Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για ένατη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2019.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (πέρυσι λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, Συμφωνία των Πρεσπών ενώ πρόπερσι ξενικός σύμπλοκος όρος, τα φέικ νιουζ) καθώς και ακρώνυμα (το 2014, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Φέτος ξεκινάμε στις 9 Δεκεμβρίου, μία μέρα νωρίτερα από πέρυσι.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περυσινά αποτελέσματα θα τα βρείτε εδώ. Πέρυσι ψηφίστηκε λέξη της χρονιάς η Συμφωνία των Πρεσπών, με αρκετή διαφορά από τη δεύτερη τιναφτόρε και από την τρίτη, Μακεδονικό. Τα προπέρσινα αποτελέσματα θα τα βρείτε εδώ. Πρόπερσι είχατε ψηφίσει λέξη της χρονιάς τον  όρο φέικ νιουζ ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση είχαμε ισοβαθμία των όρων POS και αντισπισιστής. Τα αποτελέσματα του 2016 θα τα βρείτε εδώ. Λέξη της χρονιάς για το 2016 ψηφίστηκε το Μπρέξιτ και ακολούθησαν πρόσφυγες και χοτ σποτ. (Βλέπετε και πάλι ότι γίνονται δεκτοί και ξενικοί όροι, απλοί και σύμπλοκοι). Τα αποτελέσματα του 2015 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2015 λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο σύμπλοκος όρος κάπιταλ κοντρόλς, στη δεύτερη θέση είχαμε τον όρο πρώτη φορά αριστερά και στην τρίτη το γκρέξιτ. Τα αποτελέσματα του 2014 θα τα βρείτε εδώ. Το 2014 λέξη της χρονιάς ήταν, όπως είπαμε, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και στην τρίτη ο ένοικος του τάφου. Τα αποτελέσματα του 2013 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2013, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2012 είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα. Το 2009 δεν είχε διοργανωθεί διαγωνισμός από το ιστολόγιο.

Ίσως σας κούρασε αυτή η αναδρομή αλλά δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον πιστεύω, έχουμε μια λεξιλογική επισκόπηση της δεκαετίας με τον τρόπο αυτό.

Ένας κανόνας που έχουμε καθιερώσει σε αυτές τις ψηφοφορίες είναι ότι οι λέξεις που έχουν διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια αποκλείονται από την ψηφοφορία. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος αν αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, αλλά θα σας ακούσω. Αν δεν είχαν διακριθεί παλιοτερα, τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών (που τελικά κυρώθηκε στις αρχές της χρονιάς) όσο και το Μπρέξιτ, που φέτος επρόκειτο να υλοποιηθεί αλλά γνώρισε αλλεπάλληλες παρατάσεις, θα έπαιζαν και φέτος.

Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, θα αναφέρω μερικές λέξεις για να δώσω έναυσμα για τη συζήτηση και για τις δικές σας προτάσεις.

Το 2019 ήταν χρονιά εκλογών και κυβερνητικής αλλαγής, κι αυτό το γεγονός σημαδεύει τη χρονιά. Οι εκλογές έγιναν στο μέσο της έτους, αλλά είναι λογικό η μνήμη μας να εστιάζεται στο τώρα, δηλαδή στις μετεκλογικές εξελίξεις, άρα και στις μετεκλογικές λέξεις και να αφήνει κάπως στο περιθώριο το πρώτο μισό της χρονιάς. Αυτό είναι ανθρωπινο και αναπόφευκτο.

Η νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία (για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια) δημιούργησε στους οπαδούς της την αίσθηση ότι αποκαθίσταται η κανονικότητα -μια λέξη πάντως που ακουγόταν και προεκλογικά, αφού και η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδικούσε τον έπαινο για την αποκατάσταση της κανονικότητας.

Η νέα κυβέρνηση παρουσίασε τον νεολογισμό επιτελικό κράτος για να ονοματοδοτήσει το όραμά της για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής -οι κακές γλώσσες είπαν για ετσιθελικό κράτος, αλλ’ ας μην το βάλουμε στην ψηφοφορία. Πολύ ακούστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η αριστεία, σαν γνώμονας της κυβέρνησης αλλά ύστερα από κάποια παρατράγουδα με ανύπαρκτα πτυχία η αντιπολίτευση λάνσαρε τον όρο φέικ αριστεία.

Πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κωλοτούμπα σε δυο σημαντικά θεματα, τις Πρέσπες και το κλείσιμο των συνόρων, δηλαδή την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. (Κάποιοι που αισθάνθηκαν προδομένοι έπλασαν τον ειρωνικό όρο γαλαζαίοι για να δείξουν ότι και οι νεοδημοκράτες είναι εξίσου ασυνεπείς με τους συριζαίους).

Ανάμεσα στις πολλές λέξεις που ακούγονται και ακούστηκαν για το προσφυγικό/μεταναστευτικό (νομίζω πως έχει νόημα να μπει στην ψηφοφορία αυτός ο διαζευκτικός όρος, και όχι μόνο για οικονομία επιλογών) υπάρχουν και κάποιες που θα είχε ενδιαφέρον να αποδελτιωθούν σε μια μελέτη του λεξιλογίου του μίσους, όπως λάθρο, εισβολείς, έποικοι, λαθροεισβολείς, λαθροέποικοι, αλλά ασκώντας το διευθυντικό δικαίωμα θα αρνηθώ να τις βάλω σε ψηφοφορία -αν διαφωνεί κανείς, ας παραπονεθεί στο ΑΣΕΑΔ.

Υπάρχουν και μη προσβλητικοί όροι που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους ανθρώπους, κι αυτοί θα μπορούσαν ίσως να γίνουν δεκτοί, όπως το μπόλιασμα ή η υποτιθεμενη θεωρία για αντικατάσταση πληθυσμού.

Όσο για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, σημειώνω τον όρο προαναχωρησιακά κέντρα.

Πολύ απασχόλησε την επικαιρότητα και ο αντικαπνιστικός νόμος και δεν πρέπει να λείπει από την ψηφοφορία. Από σεμνότητα, δεν θέλησα να αναφέρω τον νεολογισμό τσιγαρουφιάνοι, που (ίσως) τον έπλασα εγώ, βλέπω όμως ότι έχει καταγραφεί σε σλανγκοϊστότοπο. Να βάλουμε και το (αρκετά παλιότερο, πάντως) άτμισμα; Αναρωτιέμαι.

Αυθεντικός «θεσμικός» νεολογισμός είναι και η απολιγνιτοποίηση, κι ας μην αρέσουν σε μερικούς οι λέξεις σε -ποίηση. Δεν είναι φετινός όρος (στην πραγματικότητα η λέξη είναι αρχαία) αλλά ακούγεται ολοένα και περισσότερο, επειδή ίσως πληθαίνουν οσοι ασχολούνται με τα σχετικά αγωνίσματα: ο όρος δρομικός.

Στην αρχή της χρονιάς ακούστηκε πολύ η λέξη απεύθυνση, και είχε γίνει και συζήτηση αν υπάρχει ή όχι η λέξη, οπότε μάλλον ταιριάζει να τη συμπεριλάβουμε στο ψηφοδέλτιο. Ο εθνικός μας γλωσσολόγος την είχε θεωρήσει περίπου ανύπαρκτη, ενώ είχε επίσης εξεγερθεί για την κατάχρηση που γίνεται στη λέξη αφήγημα, που σημαίνει πως αξίζει κι αυτή να μπει στην ψηφοφορία.

Σημειώνω όρους που χρησιμοποιούνται από αντίθετους της πολιτικής ορθότητας -διαφωνώ με αυτούς που τους χρησιμοποιούν, αλλά καταγράφω τους όρους: δικαιωματιστής, ορθοπολιτικός, κορεκτίλα.

Θα βάλω και φέτος στην ψηφοφορία τον όρο γυναικοκτονία, αν μη τι άλλο επειδή για τη λέξη αυτή έγινε και φέτος πολλή συζήτηση για το αν υπάρχει ή αν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Και θα κλείσω πιο ευτράπελα, με μερικές λέξεις που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αργκό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

* ήρεμα ρωτάω, κλισέ που χρησιμοποιείται (και με παραλλαγές) όταν θέλουμε να επισημάνουμε κάτι άτοπο.

* μπαχαλοσατανίστριες, όρος που τον έπλασε ο (οΘντκ) βουλευτής Κ. Μπογδάνος αλλά που έκτοτε χρησιμοποιείται πολύ -και έχει λημματογραφηθεί σε σχετικό ιστότοπο.

* βραβείο Κούλιτζερ, μετεκλογικός όρος, βραβείο που δήθεν απονέμεται σε όποιο μέσο ενημέρωσης γλείψει περισσότερο τον πρωθυπουργό. Επίσης καταγραμμένο.

Έγραψα αρκετά. Σίγουρα θα έχω παραλείψει αξιόλογες υποψηφιότητες. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους ή από το άρθρο, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 13 του μηνός, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός αν η υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (λέγε με Στάζιμπο) αποφασίσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (που θα είναι πάνω από 25, ίσως και πάνω από 50) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία φέτος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2019.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Το λεξικό της Οξφόρδης διάλεξε τον όρο climate emergency, επισημαίνοντας ότι η χρήση του εκατονταπλασιάστηκε μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. ενώ με το ίδιο σκεπτικό το Collins ανέδειξε τον ομόθεμο όρο climate strike. Από την άλλη, το dictionary.com διάλεξε ως λέξη της χρονιάς τη λέξη existential.

Αλλά αυτά αποφάσισαν εκείνοι. Για τη δική μας ψηφοφορία περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2019;

 

 

 

Advertisement

186 Σχόλια προς “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2019;”

 1. ndmushroom said

  Καλημέρα.
  Απόδημοι (και η ψήφος τους)
  (θα τα γράφω έτσι, όπως και όταν μου έρχονται, γιατί αν κάτσω να τα μαζέψω θα πρέπει να σβήνω όσα έχουν ήδη προταθεί στο ενδιάμεσο, και δεν θα τελειώσω ποτέ)

 2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλή μέρα και Καλή εβδομάδα! (έτσι δεν λένε εδώ;)

  Για τη λέξη της χρονιάς προτείνω ανεπιφύλακτα τη / τις «δομή/δομές φιλοξενίας».
  Εμπεριέχει όλο τον παραλογισμό που μας χαρακτηρίζει.

 3. ndmushroom said

  Παραγραφή (Τσουκάτος/νοβάρτις)

 4. ndmushroom said

  VAR (το έψαξα στα περσινά με βάση το λίκνο σου, δεν το βρήκα. Αν είχε τελικά δηλωθεί, πάσο)

 5. ndmushroom said

  Κοινωνικό μέρισμα. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που ακούστηκε, αλλά φέτος ακουγόταν σχεδόν όλη τη χρονιά. Το επίδομα τέκνου ακούστηκε κι αυτό πολύ, αλλά ξεθύμανε -και ως λέξη και ως μέτρο.

 6. ndmushroom said

  Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής (και προστασία του). Ακούστηκε λίγο (χρονικά τουλάχιστον), αλλά αντιπροσωπεύει, όπως λέει και το 2, όλον τον (ευρωπαϊκό) παραλογισμό (και υποκρισία, προσθέτω εγώ) μας.

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Δηλαδή δεν μπορώ να προτείνω τη λέξη «εκπασοκισμός»; 🙂
  Εκπασοκισμός του Σύριζα, εκπασοκισμός της ΝΔ. Όλοι…εκπασοκισμένοι! 🙂

 8. ndmushroom said

  Όλοι ίδιοι είναι (και έρχεται/ήρθε). Πολιτικά χάσταγκ που άλλαξαν στρατόπεδο στη μέση της χρονιάς, αλλά χρησιμοποιήθηκαν (και θα συνεχίσουν, δυστυχώς, να χρησιμοποιούνται) για πολύ καιρό.

 9. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ καὶ χρόνια πολλὰ στὶς Ἀννοῦλες.

  Δὲν ἔχω κάτι νὰ προσθέσω στὰ προαναφερθέντα.

  Ἴσως μοῦ ᾿ρθει ἀργότερα.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις πρώτες προτάσεις!

  1: Πώς μου ξέφυγε η όλη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων! Ωραίες προτάσεις και οι άλλες

  7: Διαφέρει από την πασοκοποίηση;

 11. sarant said

  Και βέβαια, χρόνια πολλά στις Άννες μας!

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/09/anna/

 12. Νέο Kid said

  Συγγνώμη ρε παιδιά; Η Αριστεία πού είναι;;
  Αυτή είναι αναμφισβήτητα η λέξη της χρονιάς! Εκτός αν θεωρείται παλιά, κι έχω χάσει επεισόδια ο απόδημος…
  Αριστεία λοιπόν ή έστω Αχρηστεία…

 13. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Το 3 (για να ανταποδώσω τη φιλοφρόνηση του 6) θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με άλλα, εντός παρενθέσεως πάντα, όπως Φλώρος ή Γεωργιάδης. Φέρ’ ειπείν.

 14. raf said

  Περίφημα! Ήταν δεν ήταν αυτό το άρθρο σήμερα, περίμενα να προτείνω μια λέξη: μαξιμαλισμός. Ακούγεται πάρα πολύ τελευταία στον δημόσιο διάλογο για να περιγράψει την πολιτική και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Δεν αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα για λέξη της χρονιάς βέβαια, αλλά κατά τη γνώμη μου έχει σοβαρές αξιώσεις να μπει στη λίστα.

 15. sarant said

  12 Την αριστεία την αναφέρει το άρθρο

 16. ndmushroom said

  14
  Τώρα θα έγραφα κι εγώ για την ΑΟΖ, ως ενδεικτικότερη λέξη σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

  Πάντως έιναι ενδιαφέρον πώς το θέμα που απασχολεί πρωτίστως (με διαφορά) όλον τον υπόλοιπο πλανήτη δεν μας έχει δώσει ούτε μία υποψήφια λέξη της χρονιάς. Το είχε πει βέβαια και ο Καρατζαφέρης πριν από χρόνια: πού να ασχολούμαστε τώρα με πρασινάδες;

 17. Triant said

  Καλημέρα.

  Νομίζω πως η κανονικότητα θα κερδίσει και οι άλλες δεν θα έχουν στρίψει (αλήθεια, την έκφραση «δεν έστριψε» την ξέρετε; Την χρησιμοποιείτε; Και εάν ναι, ξέρετε πόθεν πηγάζει;)
  Θα προσέθετα 🙂 και την αναγκαστικότητα παρόλο που δεν έχει τύχη, αλλά είναι σχετικά καινοφανής και χαρακτηρίζει την εποχή του Κούλη (καθωσπρεπισμός και αμοραλισμός του κερατά).

 18. ndmushroom said

  1. Καταλήψεις/εκκενώσεις καταλήψεων για την πάταξη της
  2. ανομίας (στα Εξάρχεια) ώστε να οφεληθούν οι μεγαλοεπενδυτές που θα βγάλουν λεφτά από το
  3. Airbnb (είχε προταθεί και πέρσι αυτό, όμως, νομίζω) όταν ολοκληρωθεί το
  4. gentrification (επίσης ακουγόταν από πέρσι) της περιοχής

  (οικογενειακή συσκευασία) 🙂

 19. Παναγιώτης Κ. said

  @10. Πασοκοποίηση είναι κάπως μπανάλ ενώ εκπασοκισμός είναι πιο…ψαγμένο. 🙂

  F. H μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ…

 20. Νέο Kid said

  5.Α,παρντον. Διάβασα ριβά…
  Εναλλακτικά της κανονικότητας παίζει και το noormality. ( σε κύκλους που σχετίζονται με την αθλητική ναυτιλία…No or 1 you know…)

 21. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @19α. 🙂

 22. Λεύκιππος said

  Kαλημέρα. Ηρεμα το λέω.

 23. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Μια λέξη που έχει πολυειπωθεί φέτος, αλλά περιορισμένη χωρικά και θεματικά είναι η περίφημη υπογειοποίηση, στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίπλα στο νεοαναγειρόμενο γήπεδο. Η λέξη έρχεται και παρέρχεται συνεχώς, με διάφορες αφορμές, π.χ. στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ή και στη νέα παραλιακή (την τρίτη, κατά σειρά, η μία δίπλα στην άλλη, αλλά που αυτή την πλέρωσε λέει, ο «Νιάρχος»…)

  Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω, προβλέπω να κερδίζει ο «αντικαπνιστικός». κι εύχιμαι να κερδίσει και στην πράξη, όχι μόνο στα…λόγια ! Ίσως να κονταροχτυπηθεί με την περίφημη «κανονικότητα»…

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αριστεία, κανονικότητα, αντικαπνιστικός νόμος, var, προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι, νομίζω, οι πιο πολυακουσμένες λέξεις/φράσεις. Προτείνω και την πολυϊδιοκτησία, που ακούγεται πολύ τελευταίως στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

 25. dryhammer said

  ΑΣΧΕΤΟ ALERT!!! – ΑΣΧΕΤΟ ALERT!!! -ΑΣΧΕΤΟ ALERT!!!

  https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/199989/ekrixi-ifaisteioy-sti-nea-zilandia-me-traymaties-kai-agnooymenoys

  Άξαφνα ανακάλυψα πως έχω περάσει ανοιχτά από το νησάκι. Φορτωμένοι λίπασμα από Tampa (FL) μέσω Πάναμα για Tauranga (NZ) κλπ, μετά από 20 μέρες ουρανό, θάλασσα και μπουνάτσα (σχεδόν άπνοια) – ούτε βαπόρι ούτε τίποτα καθ οδόν-, αριστερά στη μάσκα άσπρος καπνός κι ένα νησάκι απ’ όπου έβγαινε, για το καλωσόρισες στην Ωκεανία. Μετά φάνηκαν και κάτι ψαράδικα του ωκεανού. Άνευ γλάρων.

 26. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ουδείς από τους χριστιανομπολσεβίκους σχολιαστάς πρόσεξε το λάθος του κοπιπαστώματος; 2019 έχουμε 🙂

 27. sarant said

  26 Ευτυχώς που το είδες

  25 Είκοσι μέρες, ε;

  24 Το VAR απορώ επίσης πώς μου ξέφυγε

  17 Η εκφραση μήπως βγήκε από τίποτα κούρσες; Ιππόδρομο;

 28. dryhammer said

  27 β. Είκοσι μέρες από Παναμά μέχρι ΝΖ. Ο Νότιος Ειρηνικός είναι άγονη γραμμή.

 29. Triant said

  27 τέλος: Άριστα δέκα! Αλλά χρησιμοποιείται σε άλλους κύκλους;

 30. Spook said

  Θα αποτελέσει παράλειψη για το ιστολόγιο εάν δεν είναι υποψήφια λέξη το 1142¹, η τσιγαρορουφιανιά ή ο τσιγαρορουφιάνος (αφήστε τις σεμνότητες). Εννοείται, μία από τις τρεις.

  ¹ οποία πρωτοτυπία: υποψήφια λέξη να είναι ένας αριθμός

 31. ANNA PLAKIDA said

  προταση » τι ψηφισατε ρε γκασμαδες «.Λεξη το ‘Μετεωριτης «. via Elena milioti ,both. Προσωπικη μου λεξη ,απ’τηναρχη . ❤ και Ικαριαμου.

 32. ANNA PLAKIDA said

  * μικρη διορθωση : «Τι ψηφίσατε ρε γκαζμάδες; «

 33. Πάνος said

  Κανονικότητα (επιστροφή στην)

 34. nikiplos said

  Καλημέρα,
  Θέτω προς υποψηφιότητα τις
  Κανονικότητα,
  Αριστεία
  VAR
  Φιλελές
  Αναρχοάπλυτος
  ξεβράκωμα

  και για να κάνω και την τιμή της Ντόρας εγώ δεν ήξερα ούτε την Τρίλειρη Κότα, ούτε τη Μακροπουπουλάτη…

 35. Αγάπη said

  Καλημέρα
  το μπαχαλοσατανίστριες μού αρέσει πολύ Αν το συνδυάζαμε με το «άριστες» θα μού άρεσε περισσότερο 🙂
  Χρόνια πολλά στις Άννες

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ρουφιανιά, αριστεία, κανονικότητα.

 37. κανονικότητα. To πότε επανήλθε και αν αυτό είναι καλό ή κακό, άλλο θέμα…

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Στο 36 μάλλον θα έπρεπε να τα βάλω καθέτως και με σειρά 3-1-2 για να βγάζουνε ακροστιχίδα ΚΡΑ.
  Άντε να βάλω και το επιτελικό κρα-κρα-κράτος.

 39. sarant said

  Και η ρουφιανιά μού ξέφυγε αν και έβαλα τους τσιγαρουφιάνους.

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά στις Αννούλες

  Ωραία αυτή η ανασκό(λο)πηση του (κωλο)2019 🙂 !

  Η μικρή ακτιβίστρια (Γκρέτα)
  Τσιτσιπιάδα (θετικά το λέω 🙂 )
  Χασισοκαπνός (στο Μαξίμου)
  Νόμος και τρόμος
  Τρομοκρατία του πολίτη

  Ελληνοτουρκικά:
  Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης
  οριοθέτηση ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα Κρήτης, Συμφωνία Λιβύης Τουρκίας, {γεωτρύπανα, κοιτάσματα, θαλάσσια οικόπεδα(ξανά)}, απέλαση Λίβυου πρέσβη

  Μπάοκ πρωταθλητής μπρε!

 41. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Η κανονικότητα αφήνει εκτός την πλειοψηφία των νεοελλήνων – κι αυτό μου φαίνεται άδικο.

 42. Alexis said

  #17, 27, 29: Όχι μόνο από τον ιππόδρομο θα έλεγα εγώ αλλά και από τις κούρσες του στίβου. Η εικόνα είναι εύγλωττη: ο ένας αθλητής που έχει ξεχωρίσει «καλπάζει» προς το νήμα ενώ οι άλλοι είναι ακόμα στην στροφή πριν την τελική ευθεία, στο βιράζ που λέγανε οι παλιοί αθλητικογράφοι.
  Από κει και η πολύ πιο διαδεδομένη έκφραση «τον έφαγε (πέρασε) στη στροφή».

 43. Ηρώ Διώτη said

  Καλημέρα. Θα προσθέσω σε αυτόν τον κατάλογο την εισβολή. Φοριέται πολύ μετά το καλοκαίρι.

 44. Άγγελος Σχουρσίδης said

  Νομίζω ότι και η κανονικότητα ακούστηκε πολύ, προεκλογικά και μετεκλογικά.

 45. Alexis said

  «Αήττητο νταμπλ», η λέξη της χρονιάς ούτως ή άλλως για μερικούς-μερικούς (ονόματα δεν λέμε) 😂

  «Μπατσοκρατία», με αφορμή τα τελευταία κρούσματα αστυνομικής βίας, επί Κλιντ Χρυσοχοϊδη.

 46. sarant said

  29 Μου φάνηκε λογικό, απλώς.

  43 Ηρώ, δεν θα ήθελα να βάλω για ψηφοφορία όρους μίσους, αν και πράγματι ακούστηκε πολύ -το είπε και ο Σαμαράς.

 47. nikiplos said

  42@ Στον Ιππόδρομο στο Φαληρικό Δέλτα (στα πέριξ του οποίου πολλοί έκλαψαν γιατί τους έκλεψαν τα μηχανάκια), μάλιστα η στροφή αυτή ήταν τυφλή για τους πληβείους θεατές, δηλαδή δεν έβλεπες ένα κρίσιμο σε μήκος σημείο, εκεί δηλαδή όπου γίνονταν και παίζονταν τα περισσότερα…

 48. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  – Αριστεία, για να έχετε αρχηγό της ΚΥΠ έναν σεκιουριτά, απόφοιτο Λυκείου, τώρα που σφίγγουν τα γάλατα με τα μεμέτια.
  – Απολιγνιτοποίηση, για να είναι πιο αξιόπιστος ο ηλιακός σας θερμοσίφωνας, από την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση του σπιτιού σας.
  – Βραβείο Κούλιτζερ, because Σ<ΑΪ is the limit.

  Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες

 49. Κλέπτης said

  Σκέφτομαι να προτείνω τη λέξη τσιγαρορουφιανισμός ή τσιγαρορουφιανιστής, αν και είναι αδόκιμη.
  Άλλωστε, όπως λέει και ο Δημήτρης Φύσσας, ένα ποσοστό των σημερινών (γλωσσικών) λαθών θα αποτελεί ποσοστό της αυριανής καθομιλουμένης!

 50. aristea k said

  ΑΟΖ, αριστεία, κανονικότητα, αντικαπνιστικός νόμος, 13η σύνταξη, αναδρομικά, …Κούλης (!)
  Πιστεύω ότι είναι με αυτές τις λέξεις περιγράφει κανείς όλα τα σημαντικά (;) γεγονότα της χρονιάς!

 51. spiridione said

  Χρόνια πολλά στις Άννες.
  Κανονικότητα η λέξη της χρονιάς για μένα, που δεν ακούστηκε μόνο στην Ελλάδα

 52. spiral architect 🇰🇵 said

  Κανονικότητα
  (στο Αίγιο)

 53. Γς said

  11:

  >Και βέβαια, χρόνια πολλά στις Άννες μας!

  Να τις χαιρόμαστε

  Και χρόνια πολλά στη φίλη μας την Αννα Σίλια, που με αφορμή το 1142 και τους τσιγαρορουφιάνους είχε ένα ωραίο στο ΦΒ:

  Anna Silia
  30 Νοεμβρίου στις 1:22 π.μ. ·

  Κι εκεί που χάζευα μια εντελώς ηλίθια Χριστουγεννιάτικη κομεντί, πως με έναν μαγικό τρόπο κάποια έγινε πριγκίπισσα στην θέση μιας ζαχαροπλάστισσας και το ίδιο απ’ την… ανάποδη, ήρθε και με συνεπήρε μια αύρα μαγική, μια ζαλάδα, επίσης μαγική (υπάρχει, πιστέψτε με)… και βρέθηκα ξαφνικά, πίσω από την μπάρα (όχι αυτήν του αρσιβαρίστα αλλά την γνωστή των American bars), φορώντας 12ποντη γόβα στιλέτο, δικτυωτό κολάν, μαύρο μαγιό, σχεδόν… ξώβυζο, μαύρο παπιγιόν, smokey eyes, στέκα στο μαλλί με κουνελίσια αυτάκια και μια φουντωτή χνουδωτή, κουνελίσια (επίσης) ουρά ακριβώς πάνω από τους καλοσχηματισμένους… γλουτούς μου…

  Ω, ναι!… Ήμουν ένα κουνελάκι του Play-Boy, μπάρμαν στην θέση του άρρενος μπάρμαν και σέρβιρα διάφορα… Λαγκαβουλίνια και Γκλένφιντιχια στους ήδη μεθυσμένους από τις… ορμόνες τους, πελάτες μου…

  Δεν κάπνιζε… ΚΑΝΕΝΑΣ! Καπνός, τσιγάρο, στριφτά, πίπες (όποιος γελάσει θα του θυμώσω να το ξέρετε)… απόντα. Ατμόσφαιρα καθαρή… και…
  … και τότε, έρχεται (αυτός στην φωτο) απέναντί μου στην μπάρα και με κοιτάει με νόημα (ουφ… μην με ρωτάτε «τί νόημα?»… ξέρετε τί νόημα).
  Μου έρχεται κάτι σαν λιποθυμία και μαραίνονται ελαφρά τα κουνελίσια αυτιά μου, μέχρι να αρθρώσω:

  -Ξέρετε…

  … με κοιτάει…

  -εδώ μέσα, είναι κλειστός χώρος…

  … με κοιτάει…

  -και το κάπνισμα, απαγορεύεται…

  … με κοιτάει…

  -πρέπει να πάτε έ…

  … με κοιτάει…

  -Βρε δεν γ@….ται (σκέφτομαι φωναχτά) και βάζοντας το χέρι στο πλούσιο μπούστο μου, βγάζω ένα 500ρικο (ευρώ βρε) και το ακουμπάω πάνω στην μπάρα (αυτή η λέξη, δεν μου αρέσει, αλλά τί να κάνω που πρέπει να μπείτε στο mοοd)…
  Παίρνει προς στιγμήν αυτές τις ματάρες του από πάνω μου και τις ρίχνει στο 500ρικο.

  -What is this? (ξέρει και Αγγλικά το μανάρι μου)

  -Δις ιζ… το πρόστιμο του Αντικαπνιστικού μωρό μου (κάποιοι άντρες τελικά ξυπνούν το… ξεδιάντροπο μέσα μου)

  -400 ευρω είναι το πρόστιμο…

  -Πληρώνω και το δικό σου κατοστάρικο baby…
  ……………………

  Μην με ξυπνάτε… Έλεος!
  Μην με ξυπνάτε, ακόμα κι αν στο 1142 σας απαντήσει ο ίδιος ο Κικίλιας…
  🤣😂🤣😂

 54. Artemissia Papaserafeim said

  Κανονικότητα!Τα έχει όλα μέσα!

 55. sarant said

  Οι φίλοι στο ΦΒ επισης προτείνουν κανονικότητα και αριστεία, όπως και την αναγκαστικότητα.

 56. raf said

  43 Και παράγωγο το «εισβολικό» κατά το «μεταναστευτικό», που χρησιμοποιείται από κάποιους απαράδεκτους. Αλλά καλά ειπώθηκε, ας αφήσουμε απέξω τους όρους μίσους.

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45 >> «Μπατσοκρατία», με αφορμή τα τελευταία κρούσματα αστυνομικής βίας, επί Κλιντ Χρυσοχοϊδη

  Ακραία καταστολή
  Αστυνομική αγριότητα

  η αναγκαστικότητα (βλ.σχ.17) του Βαρίδ

  κυβερνητική κακοποίηση του δικαίου

 58. Λεύκιππος said

  Μια και σήμερα μας ερχεται η Διδώ, πως κάνει στην γενική, της Διδώς ή της Διδούς;
  Είναι η κτίστρια (!) της Καρχηδώνας.

 59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  57 Χρυσοωίδης, είπαμε 🙂

 60. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  58 Στον ενικό του χατζημικυμάου έχουν ήδη διαπράξει το «Διδούς».

 61. sarant said

  58-60 Εγώ θα έλεγα «της Διδώς», οι τρισχιλιετολάγνοι (άλατις!) της Διδούς.

 62. Γιωργοςy said

  Το ουσιαστικό μπογδανος σίγουρα πρέπει να είναι υποψήφιο. Ρουφιάνος, καταδοτης, καρφί. Θα σας τρέχουν βέβαια μετά.

 63. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

  46. Έχει ενδιαφέρον που οι Γερμανοί έχουν και Αντιλέξη της Χρονιάς. https://en.wikipedia.org/wiki/Un-word_of_the_year
  Μήπως κύριε Νίκο να κρατήσετε αυτές τις λέξεις για ένα συμπληρωματικό διαγωνισμό; Κάτι σαν το Κύπελλο ας πούμε!

  Χρόνια Πολλά στις Άννες

 64. ΚΑΒ said

  Χρόνια πολλά στις Άννες σας.

  Κανονικότητα, αντικαπνιστικός νόμος, αριστεία, προσφυγικές ροές, προαναχωρησιακά κέντρα (πολύ γέλασα όταν το άκουσα), επιτελικό κράτος (δεν ακούγεται πια) είναι, νομίζω, λέξεις ή σύμπλοκα που ξεχωρίζουν.

 65. Κιγκέρι said

  Δε μού ’ρχεται κάποια λέξη να προτείνω, τη γυναικοκτονία θα ψηφίσω όταν έρθει η ώρα.

  Την καταγγελία στο 1142 μου κακοφαίνεται να τη θεωρούμε ρουφιανιά. Είναι σαν να δείχνουμε κάποιου είδους αλληλεγγύη στον καταγγελόμενο, που ρουφιανεύτηκε και αδικήθηκε ο καημένος. Είδα αυτήν την είδηση σήμερα και ειλικρινά η πρώτη μου σκέψη ήταν: Καλά του κάνανε του …ασυνείδητου, κάφρου, βρωμιάρη, βάλτε ό,τι θέλετε!

  https://www.lifo.gr/now/greece/262216/epivates-katiggeilan-sto-1142-odigo-leoforeioy-poy-kapnize-kai-miloyse-sto-kinito

 66. Divolos said

  Νικοκύρη, μήπως να οργάνωνες και μια ψηφοφορία (ξεχωριστή) για το βραβείο Κούλιτζερ 2019; Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σκέψου σκληρό ανταγωνισμό: Χατζινικολάου, φυσιογνωμιστής, ΣΚΑΙ, Αυτιάς, αναγεννημένη ΕΡΤ, μεγάλο ντέρμπι!

 67. leonicos said

  Τζι ο ακαταμάχητος

 68. ΣΠ said

  Η κλιματική αλλαγή ακούστηκε αρκετά και λόγω Γκρέτας. Πάντως στις ΗΠΑ η λέξη της χρονιάς θα είναι το impeachment.

 69. leonicos said

  Ως Λεώ, λέω πως η λέξη της χρονιάς είναι Λέων

 70. sarant said

  62 Ή η μπογδανιά;

 71. dryhammer said

  69.

  http://www.aphrodisia.gr/%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/

 72. ΣΠ said

  Το Κολάμπια παίζει ή δεν γίνεται δεκτό επειδή είναι όνομα;

 73. Alexis said

  #66: Η μεγάλη ξεφτίλα τόσο της ΕΡΤ όσο και των υπόλοιπων τηλεοπτικών καναλιών είναι η αηδιαστική τους προσπάθεια να παρουσιάσουν την κυβέρνηση Κούλη ως …φιλολαϊκή κυβέρνηση που …μοιράζει λεφτά στους φτωχούς.
  Η αλήθεια είναι τραγικά διαφορετική:
  -Οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στους μισθούς λόγω μείωσης της φορολογίας είναι της τάξης των …5 έως 20 ευρώ μηνιαίως.
  -Το κοινωνικό μέρισμα του 2019 είναι …ανέκδοτο. Από 1 δις ευρώ και 1,3 εκατ. νοικοκυριά το 2018 φέτος θα δοθούν 250 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά. Τα δε κριτήρια που έχουν τεθεί προκαλούν τη νοημοσύνη του κόσμου.
  -Το επίδομα θέρμανσης κατάντησε φιλοδώρημα που κυμαίνεται από 80 έως 350 ευρώ. Το μόνο που μπορεί να καλύψει κανείς με αυτά τα λεφτά είναι πετρέλαιο για εντριβές 😊

  Αν όλα αυτά δεν συνιστούν μέγιστη κοροϊδία του κόσμου από την κυβέρνηση των αρίστων, εγώ θα ανέβω στην Ακρόπολη και θα ζητωκραυγάσω:
  «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΖΗΤΩ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» 😛

 74. Γιάννης Καζάκος said

  Κανονικότητα

 75. nikiplos said

  Για τις απανταχού Άννες μόνο το Annies song του μεγάλου Johh Denver…
  Με όλες τις ευχές του κόσμου!

  Για το 52@, να προτείνουμε στην επιτροπή κατοίκων (κατ’ οίκον) να καταργηθεί και το άσμα του Πάνου Μιχαλόπουλου: «Εβαλε ο Διαβολάκος!»
  Είναι δυνατόν? Έλα παναγία μου!

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βραβείο Κούλιτζερ! Είναι τόσο πολλοί οι υποψήφιοι, που η κριτική επιτροπή θα πρέπει να εξετάζει τις υποψηφιότητες για μήνες, μην πω χρόνια. Ψηφίζω Οικονόμου. Καλός παίκτης με σταθερή απόδοση.

 77. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  71 Δε μου λες Ντράι, αυτή η ομάδα πώς τα πάει στο τοπικό πρωτάθλημα? Γιατί όπως το καταλαβαίνω εγώ «αφροδισίων αμανής» είναι αυτός που δεν είναι και πολύ φανατικός να ποφτώσει.

 78. ΓιώργοςΜ said

  77 Πρέπει να είναι κάτι σαν τον Καστράτο, αλλά σε λιοντάρι… 😛
  Όπως κι αν το ετυμολογήσει κανείς, είτε από την έλλειψη μανίας, είτε από τους αμανίτες (=μύκητες, μούχλα), δεν παραπέμπει σε δραστηριότητα….

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Διεύρυνση

 80. # 27, 19, 29 κ.λ.π.

  Καθαρά ιπποδρομιακή έκφραση από το πρώην Δέλτα του Φαλλήρου όπου ο στίβος ήταν περίπου κυκλικός με τελική ευθεία περίπου 200μ (ίσωμα την λέγανε), αντί των άνω των 500μ που συνηθίζεται στα ιπποδρόμια. Το αποτέλεσμα ήταν τα κουρασμένα άλογα να εγκαταλείπουν την μάχη στην τελευταία στροφή και να τους βγει η φράση πως «δεν έστριβαν»

 81. nikiplos said

  Τζή τι έγινε ρε? Απέκλεισαν και τον Βαζαίο από τις βραβεύσεις? Όλα ερυθρόλευκα πχιά? 🙂

 82. sarant said

  77-78 Καστράτο λιοντάρι, καλό!

 83. Για την λέξη φυσικά κανονικότητα (μας τα πρήξανε μ’ αυτήν) αλλά με την διευκρίνηση πως για τον Μαρινάκη ισχύει το Noor-mality !!!

 84. # 81

  Δεν έχω ιδέα !

 85. Στα αθλητικά πάντως η λέξη Αυγενάκης σαν επίθετο (κοσμητικό) επειδή φέτος έχει μόνο ένα εξάμηνο φερεφωνίας του χοντρού ίσως να μην κυριάρχησε αλλά έχει όλα τα εχέγγυα να διαπρέψει του χρόνου αν παραμείνει !

 86. Και από τους αιώνια κλαμένους και «αδικημένους» βάζελους δεν σχολιάσθηκε το «πέναλτυ» που τους έδωσε στον Βόλο ο διαιτητής που παραδέχθηκε το λάθος του μετά, αλλά έρριξε την ευθύνη στο VAR ( Σιδηρόπουλος ) που δεν τον ειδοποίησε, στο ζωντανό ξεγιελιέσαι ! Ο Δώνης όμως μάλλον δεν θα το σφύριζε…

 87. Πέπε said

  @36
  > > Ρουφιανιά, αριστεία, κανονικότητα

  Νομίζω κι εγώ ότι αυτά τα τρία είναι τα πλέον χαρακτηριστικά της χρονιάς.

  Θα ήθελα και κάτι του τύπου «ακραία καταστολή» ή «αστυνομική αυθαιρεσία» αλλά, όσο κι αν οι έννοιες είναι χοτ όσο δεν παίρνει, οι λέξεις δεν είναι παρά πεζές κυριολεκτικές περιγραφές, χωρίς κάποια περαιτέρω τσαχπινιά μέσα τους.

  @46:
  > > δεν θα ήθελα να βάλω για ψηφοφορία όρους μίσους…

  Φυσικά, αλλά σάμπως η αριστεία στάζει χριστιανική αγάπη; Ή η κανονικότητα;

 88. Απίστευτος αυτός ο Δώνης, σε διαφημιστικό βιδδεάκι » Γίνε ξανά Παναθηναϊκός» με παίκτες-θρύλους όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Δημήτρης Σαραβάκος, χώρεσε και τον άμπαλο γιό του !!

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  88:Θα συμφωνήσω απολύτως. Ο υιός Δώνης, χωρίς την υπερπροστασία του μπαμπάκα του, θα είχε ποδοσφαιρική καριέρα ανάλογη με του Τάσου Λαγού. Απαράδεκτο το βίντεο.

 90. loukretia50 said

  Κανονικότητα – Aριστεία – Pουφιανιά

  Κανονικότητα είναι η λέξη που σημαδεύει τη χρονιά
  Μας κυβερνά η δυναστεία
  που δόξασε κάθε γενιά
  – πρωταθλητών στην κοροϊδία –
  με νέο αέρα στα πανιά
  επικρατεί η αριστεία
  κι επικροτεί τη ρουφιανιά

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  58 >>Διδώ, κτίστρια της Καρχηδόνας
  Διώνη θα ταίριαζε καλύτερα νομίζω να πουν την επερχόμενη καταιγίδα. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Διώνη ήταν μία από τις Ωκεανίδες, κόρες του Ωκεανού και της Τηθύος.
  Όμως ποιος τολμάει; 🙂

 92. aerosol said

  Ρουφιανιά, μπατσοκρατία, αριστεία, κανονικότητα, αντικαπνιστικός.

  [Αν και έχω προκύψει άτυπος πρεσβευτής του ατμίσματος στο ιστολόγιο (και θα ήθελα να εξαπλωθεί ο όρος) νομίζω πως δεν βρέθηκε στην επικαιρότητα το 2019. Πριν λίγα χρόνια το vaping είχε ανακυρηχθεί λέξη της χρονιάς για την αγγλική γλώσσα, πιστεύω πως χάσαμε τη σωστή στιγμή -κι ελπίζω να μην ξαναέρθει για λάθος λόγους. Πάντως χαίρομαι αν βοήθηασα τον Νικοκύρη και κάποιους αναγνώστες να διαμορφώσουν πληρέστερη άποψη για το θέμα!]

 93. Σ said

  Ρουφιανιά, αριστεία, κανονικότητα. Πολύ εύγλωτη τριάδα (ή τρόικα;). Πολύ καλές προτάσεις όμως και οι «δομές φιλοξενίας» (για τον παραλογισμό -όπως ειπώθηκε-) και ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής». Το δεύτερο σηματοδοτεί και την επανάκαμψη ενός νέου τύπου ψυχροπολεμικού κλίματος.

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90 Αριστεία φέικ
  – η ταινία ριμέικ
  Μπογδανορουφιανιά
  κι ο μήνας έχει εννιά 🙂
  Επιτελικότητα
  και κανονικότητα
  Μαυρουδοαναγκαστικότητα
  η νέα πραγματικότητα.

 95. sarant said

  90-94 Εξαιρετικές οι έμμετρες συμμετοχές!

 96. Dora Nous said

  Α(χ)ριστεία
  Κ(λ)ανονικότητα

 97. MarinaTs said

  Γεια σας,

  Σας διαβάζω τακτικά, αλλά γράφω σπάνια. Κατά τη γνώμη μου η λέξη ή μάλλον η έκφραση που ακούγεται πολύ και συνεχώς είναι , μετά η κανονικότητα, και στη συνέχεια η αριστεία. Τόση αριστεία που στο προσφυγικό/μεταναστευτικό τα έχουν κάνει μαντάρα.

 98. Marina Ts said

  Την έκφραση την έφαγε η δαίμων της τεχνολογίας. Είναι λοιπόν το Νόμος και Τάξη.

 99. spiridione said

  Θα έλεγα επίσης ότι φέτος είναι η χρονιά της «μεσαίας τάξης».
  Λέμε και καμιά μαλακία να περνά η ώρα.

 100. dryhammer said

  77,78,82

  https://www.epsxiou.gr/results/display_ranking.php?league_id=180

  Αντιγράφω από το λίκνο του 71.

  Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ
  Το καλοκαίρι του 1993 η ομάδα αποκτά χρώματα και εμφανίσεις. Οι πρώτες εμφανίσεις της ομάδας ήταν μαυρόασπρες. Τις φανέλες είχε φτιάξει ο Μάρκος (γνωστός και για τις καλλιτεχνικές του ικανότητες), σχεδιάζοντας πάνω τα νούμερα και ένα σήμα. Σε εκείνη την χρονική περίοδο όλοι συμφώνησαν ότι η ομάδα πρέπει να αποκτήσει και το δικό της όνομα.

  Ήταν ένα Αυγουστιάτικο απόγευμα του 1993 όταν κάτω από τον τεράστιο δρυ έξω από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού , είχαν μαζευτεί όλοι οι παίκτες για να αποφασίσουν ποιο θα ήταν τελικά το όνομα της ομάδας. Άλλος πρότεινε Άγιος Μάμας , άλλος Αετός,άλλος Αστραπή. Τελικά αποφασίσθηκε : «ΛΕΩΝ». Το όνομα αυτό επικράτησε για δύο λόγους :α) γιατί ο προστάτης του χωριού ο Άγιος Μάμας απεικονίζεται πάνω σε λιοντάρι και β) γιατί από παλιότερα τα παιδιά του χωριού , τους παίκτες της ομάδας δηλαδή, τους φώναζαν λιοντάρια.Έτσι, τον Αύγουστο του 1993 γεννιέται ο Λέων Αφροδισίων. Ακολουθεί ένας σημαντικός αγώνας και πάλι στο Ομήρειο Γυμνάσιο του Βροντάδου όπου ο Λέων στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση , κερδίζει την ομάδα Γ” Κατηγορίας Χίου τότε Π.Α.Σ. Πιτυός με 4-3. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος.Ο κόσμος που βρέθηκε εκείνο το απόγευμα στο Γυμνάσιο να παρακολουθήσει το παιχνίδι προκάλεσε έκπληξη σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο του νησιού.

  ——————–
  Υ.Γ. Το χωριό μετά τα Αφροδίσια, ΔΕΝ λέγεται AIDS.

 101. ΚΑΒ said

  «Αντί για τη ραγδαία μείωση των φόρων, αυτό το τεράστιο φορτίο της κρίσης, αυτό που έχουμε είναι την κανονικοποίησή τους. Πλέον είναι η νέα κανονικότητα αυτοί οι φόροι, ανεξαρτήτως κρίσης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

 102. sarant said

  99 Ναι, και η μεσαία τάξη.

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω πως κάποιες λέξεις που προτείνονται δεν έχουν ακουστεί ευρέως. Ρουφιανιά, ας πούμε, και μπατσοκρατία. Ακούσατε εσείς να αναφερθούν ποτέ σε κάποιο δελτίο ειδήσεων, να αναγραφούν σε τίτλους έγκυρων εφημερίδων; Αντ’ αυτών θα πρότεινα τα σύμπλοκα «εκπρόσωπος αστυνομίας», «συνδικαλιστής αστυνομικός», που κάθε μέρα τους βλέπουμε πρώτο τραπέζι πάνελ στις «ενημερωτικές» εκπομπές των καναλιών, να απαντούν στις κακοήθεις αιτιάσεις των αναρχοάπλυτων.

 104. Γιάννης Ιατρού said

  103: Αφού δεν βλέπουμε κανάλια ρε Γιάννη! Να μας πληροφορείς ενίοτε, μη χάσουμε κανένα λεξιλογικό επεισόδιο 🙂

 105. Γιάννης Ιατρού said

  Και Χρόνια Πολλά στις Άννες, σήμερα!
  Ειδικά του Νίκου 🙂

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  104: Εμ δεν βλέπετε κανάλια, εμ θέλετε να ψηφίσετε ανενημέρωτοι για τη λέξη της χρονιάς. 😉
  Χρόνια πολλά στην κόρη, Νικοκύρη, και καλή της πρόοδο.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  105, 106: Κόρη ή σύζυγος; Τα μπέρδεψα;

 108. 1. 1142
  2. 13η σύνταξη
  3. Airbnb
  4. gentrification
  5. VAR
  6. αήττητο νταμπλ
  7. αναγκαστικότητα
  8. αναδρομικά
  9. αναρχοάπλυτος
  10. ανομία
  11. αντικαπνιστικός νόμος
  12. αντικατάσταση πληθυσμού
  13. ΑΟΖ
  14. απέλαση Λίβυου πρέσβη
  15. απεύθυνση
  16. απολιγνιτοποίηση
  17. αριστεία
  18. άτμισμα
  19. αυτοδυναμία
  20. αφήγημα
  21. βραβείο Κούλιτζερ
  22. γαλαζαίοι
  23. γεωτρύπανα
  24. γκαζόζα
  25. γυναικοκτονία
  26. διεύρυνση
  27. δικαιωματιστής
  28. δομές φιλοξενίας
  29. δρομικός
  30. εκκενώσεις καταλήψεων
  31. εκλογές
  32. εκπασοκισμός
  33. επιτελικό κράτος
  34. ευρωπαϊκός τρόπος ζωής
  35. ήρεμα ρωτάω
  36. θαλάσσια οικόπεδα
  37. κανονικότητα
  38. κλείσιμο των συνόρων
  39. κλιματική αλλαγή
  40. κοινωνικό μέρισμα
  41. κοιτάσματα
  42. Κολάμπια
  43. κορεκτίλα
  44. Κούλης
  45. κυβερνητική αλλαγή
  46. κωλοτούμπα
  47. μακροπουπουλάτη
  48. μαξιμαλισμός
  49. μεσαία τάξη
  50. μεταναστευτικές ροές
  51. μικρή ακτιβίστρια
  52. μπατσοκρατία
  53. μπαχαλοσατανίστριες
  54. μπογδανιά
  55. μπόλιασμα
  56. Νόμος και Τάξη
  57. νόμος και τρόμος
  58. ξεβράκωμα
  59. οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης
  60. ορθοπολιτικός
  61. οριοθέτηση
  62. παραγραφή
  63. πολυϊδιοκτησία
  64. προαναχωρησιακά κέντρα
  65. προσφυγικό/μεταναστευτικό
  66. προσφυγικών ροών
  67. ρουφιανιά
  68. Συμφωνία Λιβύης Τουρκίας
  69. τρίλειρη κότα
  70. τρομοκρατία του πολίτη
  71. τσιγαρουφιάνοι
  72. Τσιτσιπιάδα
  73. υπογειοποίηση
  74. υφαλοκρηπίδα Κρήτης
  75. φέικ αριστεία
  76. φιλελές
  77. φυσιογνωμιστής
  78. χαλαρή ψήφος
  79. χασισοκαπνός
  80. ψήφος απόδημων

 109. Γιάννης Ιατρού said

  107: κόρη 🙂

 110. sarant said

  109 Επιβεβαιώνω

  108 Ωραία που τα συμμάζεψες, θα γίνει βέβαια ξεσκαρτάρισμα -αν και ακόμα είναι νωρίς.

 111. Jane said

  Μπατσοκρατία
  Φέικ αριστεία
  Βραβείο Κούλιτζερ

  Πάντως η φράση «Τι ψηφίσατε ρε» ακούγεται και γράφεται πολύ και βγάζει κάμποσα αποτελέσματα στον γκούγκλη.

 112. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  «Δεν θέλουμε την κανονικότητα, γιατί η κανονικότητά σας μας πνίγει» σύνθημα των διαδηλωτών στη λατινική Αμερική για τη λέξη φαβορί του φετινού διαγωνισμού.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99. >>της μεσαίας τάξης

  Μεσαιοταξίτες

  Πρότερος σύννομος βίος

 114. Περιονουσκιας said

  «Υπερτρισχιλιετολάγνοι», παρακαλώ. (Και γιατί γράφετε «άλατις!» και όχι «άλα της»;)
  Όσο για την υποψήφια λέξη: το «καζάν-καζάν» πιάνει;

 115. Χαρούλα said

  Χρόνια πολλά στην Αννούλα του Νικοκοίρη, στην Αννούλα την δική σας, και στην Αννούλα του χιονιά!

  Νομίζω η αριστεία είναι παλαιότερη, η ρουφιανιά ολτάιμκλάσικ. Κανονικότατα, κανονικότητα.

  #100 σ’ευχαριστώ
  Στο α γιατί κατάλαβα τι γράφατε πιό πάνω
  και στο β γιατί απόλαυσα γέλιο με την έξυπνη ατάκα.

 116. Δια του παρόντος σχολίου καταγγέλλω τον λαλίστατον φιλόλογον κύριον Πέπεν (#87) επί αποκρύψει του γεγονότος ότι η ρουφιανιά στάζει χριστιανική αγάπη. Δια του λόγου το αληθές https://orthodoxia.info/news/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE/

 117. LandS said

  Κανονικότατα η Κανονικότητα

 118. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις προτάσεις!

 119. loukretia50 said

  100. Dry, πολύ καλό!
  Και οι κάτοικοι πώς λέγονται? Αφροδίτες?
  (έχουμε και ΑφροΔύτη – αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις βέβαίως -βεβαίως!)

 120. sarant said

  Νόμος και τάξη, είπαμε;

  Ανομία;

 121. Spiridione said

  Άσυλο;

 122. leonicos said

  ου το έστειλαν.

  Να το κρατήσω για τον εαυτό μου;

  Πραγματικό και πολύ Ελληνικό …το φαινόμενο !

  Μια κουβέντα είπαμε, ρε φίλε!

  Στον καφενέ:

  – Αν καπινίσεις, Μήτσο, θα πάρω το 1142!

  – Τόλμα ρε, να πάρω την πολεοδομία για το δώμα σου τ’ αυθαίρετο που ‘χεις στην ταράτσα.

  – Αν πάρεις την πολεοδομία, θα πάρω κι εγώ το 100, που βάζεις την τηλεόραση τέρμα και μπάπα μπούπα όλη την ώρα βάζει μουσική ο γιος σου!

  – Τότε θα πάρω την τροχαία, που σέρνεις την σκαφίδα με κοτσαδόρο χωρίς άδεια.

  – Έτσι και κάνεις τέτοιο πράγμα, θα πάρω το ΣΔΟΕ, που δεν κόβει απόδειξη η νύφη σου στα ‘σώρουχα

  – Αν το πας τόσο μακριά το πράμα, ρε Μπάμπη, θα πάρω τη γυναίκα σου να πω πως έχεις γκόμενα !

  – Μια κουβέντα είπαμε, ρε φίλε! Άντε, κάπνισε!

 123. Μαρία said

  108
  Το ήρθε που προτάθηκε γιατί το παρέλειψες; 🙂
  Ένα φρέσκο παράδειγμα.

 124. # 122

  Χαχαχαχ, καλό.

  Ταιριάζει το άσμα :

 125. sarant said

  121 Και το άσυλο, πράγματι.

 126. Λευκιππος said

  Καληνύχτα. Ήρεμα τη λέω.

 127. loukretia50 said

  126 . Doucement, oh, Cheval blanc!
  Tous s’ endorent, reste vigilant!
  bonne nuit! – amicalement!

 128. Κουτρούφι said

  Είναι ενδιαφέρουσα η αναδρομή στις λέξεις των προηγούμενων χρόνων, ιδιαίτερα αν τις βάλουμε σε χρονολογική σειρά. Σε μερικές περιπτώσεις οι λέξεις μιας χρονιάς φαίνεται να είναι συνέπεια των λέξεων της προηγούμενης. Μερικές λέξεις ή εκφράσεις ήλθαν και έμειναν (μνημόνιο) ενώ κάποιες άλλες ήταν φωτοβολίδα (ιπτάμενοι αναρχικοί).
  Έχω καλυφθεί από τις προτεινόμενες και θα επιλέξω από αυτές. Αλλά για μερικούς που θέλουν-δεν θέλουν ασχολούνται με τη γραφειοκρατία του Δημοσίου, φέτος, από πρώτης πρώτου, εμφανίστηκαν όροι που παίχτηκαν τόσο πολύ ώστε πέφτουν γαμοκάντηλα. Π.χ. «Ανάληψη υποχρέωσης». Δεν την προτείνω, γιατί δεν αφορά πολύ κόσμο.

 129. loukretia50 said

  94. Κρίμα που δεν είναι φέικ ότι ζούμε το ριμέικ
  μιας ταινίας εποχής
  σκοτεινής, σε άσπρο μαύρο
  με εικόνες απεχθείς.
  Όσο και να προσπαθείς ν΄αποφύγεις την οθόνη
  γίνεσαι κι εσύ ένα πιόνι
  Άλλοι παίζουν το παιχνίδι
  της παραγωγής
  Ξεγελιέσαι αν νομίζεις πως πορεία καθορίζεις
  Ούτε ρόλο δεν αξίζεις
  Παραμένεις θεατής
  ΛΟΥ
  Kι όμως έχει σημασία
  σε ποια θέση θα βρεθείς όταν σβήσουνε τα φώτα
  Tο κουράγιο βρες και ρώτα
  αν γρανάζι θέλεις νάσαι
  αυτής της μηχανής

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μετακύλιση κόστους
  (νέα τιμολόγια ΔΕΗ κ χαράτσια ακόμη και στις απλούστερες τραπεζικές συναλλαγές).

  σ.σ. Εν γνώσει ότι δεν είναι οι προτάσεις (μου) για να μπουν και στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων. Καταγραφή πιο πολύ των χαρακτηριστικών συμβαινόντων γίνεται κι έμμεση παρακίνηση να θυμηθούμε τίποτε πιο συμπυκνωτικό σχετικό.

 131. Για τους έχοντες και την παραμικρή αμφιβολία για την εξίσωση ΑΡΗΣ Θ. = παράρτημα ΟΣΦΠ υπάρχουν όσα είπε ο …συνονόματος του προέδρου και ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Αρης στο κανάλι του Μαρινάκη.
  Υπ’ όψιν πως ο ίδιος ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ Βέροιας την εποχή του αγώνα ΟΣΦΠ-Βέροια 3-0 που θα γίνει αυτές τις μέρες η δίκη για τα στημένα παιχνίδια !
  Αναμένεται η υιοθέτηση των λεχθέντων από τον Αυγενάκη !!

  https://www.sdna.gr/podosfairo/668462_karypidis-sto-kanali-toy-marinaki-ehoyn-stoheysei-ton-ari-kai-ton-olympiako

 132. Καίτη Μάρακα said

  κλιματική κρίση

 133. Alexis said

  Ο Χατζηαβάτης, εμμ… συγγνώμη ο Χατζηνικολάου ήθελα να πω, ξεπέρασε χθες βράδυ κάθε όριο γελοιότητας και γλοιωδίλας.
  Με καλεμένο τον Μπόγδανο και την σύζυγό του και με σούπερ ντούπερ wow λεπτομέρειες για τον γάμο του ζευγαριού, που έγινε (κρατήστε με γιατί θα λιποθυμίσω από τη συγκίνηση) το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, παραμονή των εκλογών (!!!)
  Τέλειο, άπαιχτο και wow μαζί!!!
  Όλα τα λεφτά η ατάκα του Μπόγδανου: «Έχω κανονίσει γάμο από το Γενάρη-Φλεβάρη για τις 6 Ιουλίου και πάει ο Τσίπρας και βάζει εκλογές στις 7!»

  ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ ΤΣΙΠΡΑ;;; 😂😂😂

 134. Alexis said

  Μια μέρα θα το γράψει η Ιστορία
  πως ήρθε κι από την Ελλάδα η αριστεία
  μ’ αδώνιδες και με μπακογιανναίους,
  με ΣΚΑΙ, Πάσχο και με μπογδαναίους.

  Κι όλη μέρα στη Βουλή
  βουλευτές και υπουργοί
  πολεμάνε με μανία
  και δε χάνουν ευκαιρία
  να ζαλίζουν το μυαλό μας
  πως δουλεύουν για καλό μας.

  Κι όλη μέρα στη Βουλή
  βουλευτές και υπουργοί
  κανονίζουν και ψηφίζουν
  και τα πάντα τα ρυθμίζουν
  μέτρα για μεσαία τάξη,
  άσυλο, νόμο και τάξη…

 135. Pedis said

  προτάσεις:

  Συλλαλητήριοι, Επικολλητό Κράτος, Άχριστοι

 136. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  133 Το μπόγδανο που είπε στη συνέντευξη πως πλένει τα πιάτα στο σπίτι έπρεπε να βάλουν στη θέση του Διαματάρη. Να ‘χει κάτι από Αστόρια.

 137. Γς said

  134:

  βίντεο δεν παίζει [unavailable]

  Μήπως ήταν κάτι τέτοιο;

 138. nikiplos said

  133@ άμα τα ταΐσεις τα ντόπερμαν (Τόμπρεμαν) γίνονται σκυλάκια του καναπέ…

 139. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  132 Ναι, μια λέξη για το κλίμα πρέπει να μπει.

 140. 139: 39 στη λίστα

 141. Λάμπας said

  Προτείνω τη λέξη φαμίλια. Δεν ακούστηκε πολύ, αλλά σε λίγα χρόνια θα λένε ότι το 2019 ήταν η χρονιά της φαμίλιας.

 142. Μαρία said

  135
  Μήπως εννοείς πισωκολλητό;

 143. antonislaw said

  «57
  45 >> «Μπατσοκρατία», με αφορμή τα τελευταία κρούσματα αστυνομικής βίας, επί Κλιντ Χρυσοχοϊδη

  Ακραία καταστολή
  Αστυνομική αγριότητα

  59
  Χρυσοωίδης είπαμε»

  Θα πρότεινα τη λέξη που είδα στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης: «Χρυσοβορίδης».
  Νομίζω απηχει τα πάντα.

  Και «κοινωνία κολλητών», ελεω Διαματάρη
  «Μπαχαλάκηδες λευκού κολάρου»

 144. 58, … η Διδώ, … Είναι η κτίστρια (!) της Καρχηδώνας. …

  Η οποία σοφή βασίλισσα Διδώ, κατά τον θρύλο, μεγιστοποίησε την έκταση της Καρχηδόνας λύνοντας το ισοπεριμετρικό πρόβλημα, δηλαδή ποια είναι η μεγαλύτερη έκταση που μπορείς να περιφράξεις με φράχτη συγκεκριμένου μήκους (η κυκλική). Το πρόβλημα αναφέρεται σήμερα και σε γραπτά για βέλτιστο έλεγχο (optimal control) όπου η αυστηρή απόδειξη της λύσης δίνεται με εξισώσεις, αν και υπάρχουν και ενδιαφέρουσες γεωμετρικές ή/και τοπολογικές αποδείξεις, μερικές ξεκινώντας (αλλά διανύοντας πολύ δρόμο) από την αρχή του Στάινερ πως το βέλτιστο σχήμα πρέπει να είναι παντού κυρτό. Ενδιαφέρουσα συλλογή με σύντομη Αινειολογική εισαγωγή εδώ.

 145. sarant said

  143 Έξυπνο το Χρυσοβορίδης

 146. Γιάννης Ιατρού said

  144: Μα κι αυτό ο Αινέιας … desine meque tuis incendere teque querelis της είπε της γυναίκας 🙂 …Italiam non sponte sequor

 147. Maria said

  Κολλητοκρατία, το πολίτευμα της Ελλάδας!

 148. Abecedar said

  Επειδή οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία προτείνω το Βόρεια Μακεδονία που είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για να υπάρχει και μια συνέχεια βρε αδερφέ… 🙂

 149. sarant said

  148 Το είχαμε και πέρυσι, αλλά κι εγώ πιστεύω πως πρέπει να είναι στη λίστα

 150. Pedis said

  # 144 – ωραίο σχόλιο.

  Ας το συνεχίσω, αν επιτρέπεται:

  Όσα ισοπεριμετρικά προβλήματα παρουσιάζονται σε ζευγάρια, dual problems, είναι ευκόλως αποδείξιμα ξεκινώντας από την παραδοχή της αλήθειας του ενός. Το δυικό του αποδεικνύεται με την μέθοδο της εις ατοπον απαγωγής.

  Πιο συγκεκριμενα τα ακόλουθα προβλήματα ειναι δυικά:

  Ι.α Μεταξύ των κλειστών σχημάτων με ίση περίμετρο ο κύκλος έχει το μεγαλύτερο εμβαδό.

  Ι.β Μεταξυ των κλειστών σχημάτων με ίσο εμδαδό ο κύκλος έχει τη μικρότερη περίμετρο.

  Άλλο δυικό ζευγάρι αναφέρεται στα ορθογωνια παραλληλόγραμμα και το τετράγωνο.

  Για τον Ζηνόδωρο, και το πώς το έργο του σώθηκε μέσω του εργου του Θέωνα από την Αλεξάνδρεια, υπάρχει αναφορά σε ένα ωραίο άρθρο του Καραθεοδωρή (1936, https://www.jstor.org/stable/301588?seq=1) στο οποίο γινεται μια σύντομη ιστορικη αναδρομή στην Ανάλυση των Μεταβολών, στις απαρχές της οποίας βρίσκονται από τα αρχαία χρόνια τα ισοπεριμετρικά προβλήματα.

  Αν και αρχαίοι έλληνες ασχολήθηκαν με την απόδειξη των ισοπεριμετρικών προβλημάτων, η λύση τους ηταν εμπειρικά γνωστή σε διάφορους λαούς.

  Ιστορία/μύθος αν και μεταγενέστρος αυτού της Διδώς αλλά ίδιος είναι το λεγόμενο πρόβλημα των Hengist και Horsa (+ 5ος αιώνας).

  Ίσως είναι περιττό να σημειωθεί ότι τα μεγάλα πνεύματα της αρχαιότητας γνώριζαν σε βάθος τα ισοπεριμετρικά προβλήματα και τις λύσεις τους, λ.χ. ο Αριστοτέλης χρησιμοποιεί ως κύριο επιχείρημα σχετικά με την τελειότητα της κυκλικής κίνησης ώς την πιο οικονομική κλινηση στη φύση το πρόβλημα Ι.β παραπάνω. Αλλά ακόμη κι ο Πολύβιος αισθάνεται την ανάγκη να περιπαίξει όσους κρίνουν το εμβαδό της επιφάνειας που καταλαμβάνει μαι πόλη από την περίμετρό της.

 151. Pedis said

  # 144 και κάτι ακόμη: το πρόβλημα της Διδώς είναι συγκεκριμένο αφού ζητείται να περικλειστεί περιοχή (ημικυκλικη) με ένα συνορό της να είναι ευθεία (η ευθεία της βορειοαφρικανικης ακτής).

  Αν το πρόβλημα δεν αναφέρεται ρητά ότι ένα σύνορο του σχήματος είναι ευθεία (μια διάμετρος) τότε η μεγιστοποίηση του λόγου εμβαδό/περίμετρος για κυκλικό τομέα αυτή τη φορά επιτυγχάνεται, για γωνια ίση με 2 rad.

 152. Ωραία συνέχεια!

 153. Μερόπη said

  Η αντωνυμία they, που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να ταυτοποιούνται ως προς το φύλο τους, επιλέχθηκε χθες (Τρίτη 10 τρέχοντος) ως «η λέξη της χρονιάς» από το διαδικτυακό αμερικανικό λεξικό Merriam-Webster.

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πρόσωπο της χρονιάς η Γκρέτα. Εμ σας τα ΄λεγα 🙂 Λέξη βρείτε!

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ενεργειακό αποτύπωμα

 156. Γιάννης Ιατρού said

  🙂

 157. sarant said

  155 Καλή πρόταση κι αυτή

 158. 155, 156,
  Το αποτύπωμα που αφήνεις όταν ενεργείσαι.

 159. Β.Τ said

  Αν και αυτή η λέξη σκαει στο τέλος της χρονιάς, είναι η λεξη που ξεπερνάει σε σημαντικότητα κάθε άλλη : Συνεκμεταλλευση

 160. sarant said

  159 Πράγματι

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158 αποτάπωμα ειν΄ εφτούνο! 🙂

  χα! κι αποπάτωμα

 162. Μάριος Παπαδάκης said

  Νοικοκυραιος.
  Ψήφος αποδήμων.
  Μπάρμπεκιου (βλ καραγκιοζιλίκια Κυρανακη).
  Σκάνδαλο νοβαρτις.

  Από κυρια ονόματα (δεν ξέρω αν μπαίνουν αλλά θεωρητικά και αυτά λέξεις είναι που τις λέμε άρα μπαινουνε, σαν τα λεφτακια του Μιχελογιαννάκη):
  -Γκρέτα
  – Αντετοκουνμπο
  – Ερντογαν

 163. Μάριος Παπαδάκης said

  Επίσης η «στροφαρα του Γιωργη» έπαιξε φέτος παρά πολύ αν και το βίντεο είναι 6-7 ετων.

 164. sarant said

  162 Κύρια ονόματα γενικώς δεν γίνονται δεκτά.

  Αλλά τι είναι η στροφάρα του Γιώργη;

 165. ΣΠ said

  164
  Αυτό.

 166. sarant said

  165 Μερσί, μου είχε ξεφύγει

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το μπάρμπεκιου που ευτυχώς στην πράξη τσουρουφλίστηκε,θέμε να το ξεχάσουμε, αλλά ναι, ήταν λέξη της επικαιρότητας για πολλές μέρες.

  Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν το θέμα της επικαιρότητας με τα περισσότερα σχόλια στο Twitter το 2019.
  https://www.reader.gr/news/diethni/314223/i-pyrkagia-stin-panagia-ton-parision-thema-me-ta-perissotera-tweet-2019

 168. Vassia Ch said

  Λαθροδημοκρατες. Γιατί με έχουν πολύ εκνευρίσει αυτα τα ανερυθρίαστα «λαθρο-«

 169. sarant said

  Να θυμίσω ότι σήμερα στις 11 το βράδυ τελειώνει η προθεσμία υποβολης υποψηφιοτήτων για τη Λέξη του 2019, μετά την παρέλευση της 11ης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

 170. Pelopidas Bogdanakis said

  Σίγουρα η λέξη «αριστεία» που γελάνε και οι πέτρες με την κυβέρνηση που έστησε τελικά ο Κούλης,, η φράση «πρωτάθλημα των Πρεσπών» για το πρωτάθλημα που πήρε ο ΠΑΟΚ και η λέξη «ΜΑΜΑ» από το ομώνυμο τραγούδι που Sin Boy που προκάλεσε ένα αισθητικό σοκ στην νεοελληνική κοινωνία σχετικά με την ποιότητα και το περιεχόμενο της πιο δημοφιλούς μουσικής της εποχής και κάπως έτσι φτάνω στην τελευταία πρόταση λέξης που δεν είναι άλλη από το «Trap» το εκφυλισμένο χιπχοπ των κλαρινογαμπρών γουοναμπήδων ναρκέμπορων.

 171. Μην ξεχάσουμε και το κτηματολόγιο -άλλο ανέκδοτο αυτό…

 172. spiridione said

  Κόκκινα δάνεια

 173. Μαρίνα Παράβα said

  Η πρώτες λέξεις που μου έρχεται στο μυαλό είναι «κανονικότητα» και «αριστεία» ειρωνικά, μετά ακολουθεί το Πετίτ Κουλής.

 174. Ioanna Lu said

  Καλησπέρα! Δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στην αριστεία και στην κανονικότητα. Κι οι δύο μου φαίνονται πολύ αντιπροσωπευτικές του 2019!

 175. Παρρησία said

  Απεύθυνση
  Τσέος
  Κανονικότητα

 176. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και τις προσθήκες!

 177. Pelopidas Bogdanakis said

  το πόσιμπολ ξεχάσαμε!!!

 178. Λάζαρος said

  Μπογδανιά

 179. Ippokratis Gnostopoulos said

  Κανονικοτητα

 180. Μιχάλης Βαβούλας said

  κανονικότητα

 181. ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ελενη said

  Κανονικότητα
  Κουλης
  Αριστεία
  Μπογδανια
  ΣΚΑΝΔΑΛΟ /ΣΚΕΥΩΡΙΑ NOVARTIS

 182. Κωνσταντίνος said

  Συνεκμετάλλευση

 183. Dama PiKa said

  Λέξη τής Χρονιάς: ΣΚΕΥΩΡΙΑ

 184. Gaspar said

  Τιναφτορε

 185. Clitus said

  Κανονικότητα

 186. Μάριος said

  Κανονικότητα (αλλά με κάποιο τρόπο να τονιστεί κι η ειρωνεία που εμπεριέχει)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: