Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι αριθμοί της χρονιάς

Posted by sarant στο 27 Δεκεμβρίου, 2019


Καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και έχουμε μπει σε φάση απολογισμών, στο ιστολόγιό μας συνεχίζεται η ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς -κι αν δεν έχετε ακόμα ψηφίσει θα σας παροτρύνω να σπεύσετε (σε αυτήν εδώ τη σελίδα) διότι δεν θα έχει για όλο τον κόσμο, τη Δευτέρα στις 6 μμ κλείνουν οι κάλπες και την Τρίτη το πρωί ανακοινώνονται τ’ αποτελέσματα.

Ωστόσο το σημερινό άρθρο δεν γράφεται για να διαφημίσει την ψηφοφορία μας αυτήν αν και ασφαλώς γεννήθηκε μέσα από τη διαδικασία ανάδειξης της Λέξης της χρονιάς.

Τις προάλλες, όταν έβαλα στο Φέισμπουκ την αναγγελία της ψηφοφορίας για τη Λέξη της χρονιάς, ένας φίλος, που απ’ όσο ξέρω δεν σχολιάζει στο ιστολόγιο, έκανε το εξής σχόλιο:

Βέβαια, χωρίς να θελω να το κανω πιο σύνθετο, θα μπορουσε στην κατηγορια να συμπεριληφθεί και ο αριθμος της χρονιάς. Ήδη έχουμε έναν καταπέσαντα πριν καλά δοξαστει, μιλω για τον Ευρωπαϊκό αριθμό πολιτικής προστασίας 112, όπου το καλοκαίρι πολλά ακούστηκαν γι αυτόν από το ξαφνικά νοικοκυρεμένο κράτος που αποκατέστησε την λειτουργία του αλλά εξαντλήθηκε στην πρόβα. Διότι ευτυχώς εγκαίρως διαπίστωσαν πως η πολιτική προστασία είναι κατι πολύ σοβαρότερο από μια προειδοποίηση στο κινητό. Ήδη διανύουμε την περίοδο του δεύτερου Εθνικού αριθμού της χρονιάς, του 1142. Κινδυνεύει να καταπέσει κι αυτός καθώς ένα κοινωνικό ζήτημα αυτή τη φορά (αλληλοσεβασμού, προστασίας της υγείας, υγιούς κι έντιμου ανταγωνισμού μεταξύ καταστηματαρχών) έχει αναχθεί στην εύκολη λύση της τηλεφωνικής καταγγελίας. Αναμένουμε αποτελέσματα τόσο για τη συχνότητα κλήσεων – καταγγελιών (σίγουρα θα έχει στατιστικό ενδιαφέρον η συχνότητα ανά περιοχή, ωράριο, είδος καταστημάτων, φύλο καταγγελλόντων, ηλικία, αποτελεσματικότητα) και βέβαια το πόσο εύκολα μπορει να καταπέσει κι αυτός είτε αν διακωμωδηθεί με καταγγελίες φάρσα και μπλοκάρει το σύστημα, είτε αποδειχθει από μονος του αναποτελεσματικός. Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλοι αριθμοί, όπως αυτοί που συνδέονται με την τροποποίηση του συντάγματος, με βασικούς τους αριθμούς 150 και 180, καθώς έπαιξαν δύο φορές για τα αναθεωρηθέντα άρθρα και ψηφισθέντα και για την εκλογή ΠτΔ.

Στο σχόλιο αυτό του φίλου, απάντησα με μια πρόταση που τη χρησιμοποιώ συχνά: Πολύ ενδιαφέρον, μάλλον αξίζει χωριστό άρθρο –ή κάτι τέτοιο.

Δεν το λέω για υπεκφυγή αυτό. Κι αν πολλές φορές δεν αξιώνομαι να γράψω αυτό το «χωριστό άρθρο», υπάρχουν και περιπτώσεις που τα καταφέρνω. Κι αυτό συμβαίνει και σήμερα.

Ο φίλος μας ανέφερε λοιπόν τέσσερις αριθμούς ως υποψηφιότητες για τον Αριθμό της χρονιάς:

112, 1142, 150, 180

Θα αναφέρω κι εγώ μερικούς ακόμα αριθμούς που θεωρώ ότι ακούστηκαν αρκετά μέσα στη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες και θα προσθέσετε ασφαλώς κι εσείς αρκετούς στα σχόλιά σας. Δεν προλαβαίνουμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία της Λέξης της χρονιάς, δηλαδή να καταρτίσουμε «ψηφοδέλτιο» και να το θέσουμε σε ψηφοφορία. Στην αρχή σκέφτηκα να θέσω σε ψηφοφορία τους αριθμούς που εγώ σκέφτηκα (συν εκείνους του φίλου που είχε την αρχική ιδέα) αλλά το βρήκα εγωιστικό αφού είναι πολύ πιθανό να έχω παραλείψει σοβαρές υποψηφιότητες.

Λοιπόν, ασφαλώς ένας αριθμός που ακούστηκε πάρα πολύ τη χρονιά που τελειώνει είναι, φυσικά, και εξ ορισμού, ο αριθμός… 2019. Αυτονόητο, θα πείτε -και ίσως θα έπρεπε να συμμετάσχει εκτός συναγωνισμού.

Πέρα από αυτόν, στις συζητήσεις για τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ακούστηκε πάρα πολύ ο αριθμός 200, που ήταν ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών που έπρεπε να υποστηρίξουν την πρόταση προκειμένου να εγκριθεί. Σε αυτό το συνταγματικά καθορισμένο όριο οφείλεται η διαλλακτικότητα του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος έκανε δεκτές όλες τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από το ΚΚΕ με αποτέλεσμα ο τελικός νόμος να είναι εντελώς διαφορετικός από το αρχικό σχέδιο.

Ο ίδιος αριθμός, 200, εμφανίστηκε επίσης σε συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο. Εκεί, απαιτούνται 200 ψηφοι προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος (ακόμα δεν τον έχουμε δει) να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Αλλιώς, από τις μεθεπόμενες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση καμάρωνε επειδή άφησε κληρονομιά στη σημερινή ένα μαξιλαράκι (το «μαξιλαράκι του Χουλιαράκη») από 37 δις. Ο αριθμός 37 δις θα είχε τη θέση του στους υποψήφιους αριθμούς της χρονιάς. (Και, εδώ που τα λέμε, και η λέξη «μαξιλαράκι» ίσως θα έπρεπε να μπει στην ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς).

Μια και ανέφερα την προηγούμενη κυβέρνηση, θα μνημονέψω μερικούς αριθμούς που έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος ακούστηκε και φέτος αλλά δεν είναι φετινός -πρόκειται για τον αριθμό 53, αφού 53+ είναι μία από τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ονομάστηκαν έτσι, αν θυμάμαι καλά, από κάποιο κείμενο που το είχαν υπογράψει 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μετά προσχώρησαν και άλλοι, ύστερα ήρθε η διάσπαση του 2015 οπότε κάποιοι έφυγαν, όμως ο αριθμός έμεινε όπως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές).

Πάλι σχετικός με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αριθμός 31,5 που στρογγυλεύεται κάποτε σε 32, που είναι το ποσοστό που πήρε το κόμμα στις εκλογές του Ιουλίου φέτος. Ο αριθμός ακούγεται συχνά, από συριζαίους και από αντιπάλους, μάλιστα πολύ περισσότερο από τον 39,85 ή 40 που είναι το ποσοστό της νικήτριας Νέας Δημοκρατίας.

Αντίθετα, ο αριθμός 158, που είναι ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ έχει επίσης ακουστεί αρκετά, κυρίως σε σχέση με ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σχετικός με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο αριθμός 3,5%, που αντιπροσωπεύει το ποσοστό του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, πριν την εκλογική του εκτίναξη -αν και ποτέ δεν πήρε το κόμμα ακριβώς αυτό το ποσοστό, αφού στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις είχε συγκεντρώσει 3.26% το 2004, 5% το 2007 και 4,1% το 2009 (και 4.7% στις ευρωεκλογές τον ίδιο χρόνο). Πάντως το 3,5% (ενίοτε και ως 3% ή 4%) είναι αρκετά συχνό σε συζητήσεις -δεν είμαστε πια στο 3,5% ή προσέξτε γιατί θα γυρίσετε στο 3,5% κτλ. Νομίζω το ανέφερε και ο νυν πρωθυπουργός στη Βουλή.

Μια ακόμα εμφάνιση του 3,5% αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, που ανέρχεται σε αυτό το ποσοστό.

Σχετικός με τις εκλογές, που ακούστηκε αρκετά και φέτος, είναι ο αριθμός 5,5% που με μια δόση υπερβολής είναι το μόνιμο ποσοστό του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, σε σημείο που κάποιοι να τον έχουν αναγάγει σε «πανελλήνια κομμουνιστική σταθερά».

Εδώ κάπου στέρεψα, δεν έχω να προτείνω άλλους αριθμούς της χρονιάς. Υπάρχει βέβαια και το ελληνικό χρέος, αλλά αυτό είναι αριθμός δωδεκαψήφιος και δύσκολα τον απομνημονευει κανείς, άσε που αλλάζει συνεχώς. Βέβαια, τον συντέμνουμε σε δισεκατομμύρια, που τα κουβεντιάζουμε εδώ και δέκα χρόνια με μεγάλη απλοχωριά, λες και είναι φιστίκια, αλλά και πάλι δεν θυμάμαι πόσο έχει φτάσει.

Περιμένω όμως τα δικά σας σχόλια και τους δικούς σας αριθμούς της χρονιάς.

Κι αν δεν έχετε ακόμα ψηφίσει για Λέξη του 2019, ιδού εδώ!

81 Σχόλια προς “Οι αριθμοί της χρονιάς”

 1. rizes said

  ΤΟ ΓΡΑΦΤΟ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/10/07/%cf%87%ce%bb%ce%bf%ce%b5%cf%81%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%82/

 2. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 3. Γς said

  Οι αριθμοί μητρώου στις επωμίδες της στολής των ΜΑΤ κλπ που δεν υπάρχουν

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Αριθμός της χρονιάς. Πολύ καλή ιδέα!
  Ένας απλός αριθμός που υποχρεωτικά πρέπει να συνοδευτεί με (λεκτική) ανάλυση-επεξήγηση.
  37 δισ. απόθεμα. Προσφέρει κάποια αξιοπιστία στη χώρα για να μπορεί να δανείζεται.
  Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ την αξία αυτού του αποθέματος.

  Μια και ο λόγος για αριθμούς.
  Εδώ και μερικά χρόνια, όχι πιο πίσω από όσο κρατάει η κρίση (ύφεση είναι το σωστό να λέμε) και επειδή οι πολιτικές δυνάμεις δεν συμφωνούσαν στα διάφορα οικονομικά στοιχεία, είχα την ιδέα να υπάρξει ένας πίνακας με τους σημαντικούς δείκτες της οικονομίας και μέσω των μεταβολών να παρακολουθούμε την πραγματική πορεία της αλλά και όποιων άλλων τομέων. Κάτι σαν τον πίνακα με τις τιμές των μετοχών των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
  Απευθύνθηκα σε διαφόρους οικονομικούς συντάκτες αλλά δεν βρήκα ανταπόκριση. Μάλλον αυτό που ζήτησα είναι κάτι το πολύ δύσκολο. Ίσως να μη γίνεται και σε καμιά άλλη χώρα του εξωτερικού οπότε, εμείς ως…αντιγραφείς δεν θα μπορούσαμε να πρωτοπορήσουμε.
  Προσωπικώς θεωρώ κάτι τέτοιο ως εξόχως προοδευτική κίνηση.
  Θα εμπόδιζε τους διαφόρους που αρέσκονται να ψαρεύουν σε θολά νερά για να αποκομίζουν πολιτικά οφέλη και γενικότερα, να κοροϊδεύουν τον κόσμο.

 5. π2 said

  Είναι ίσως πρόωρο, αλλά εγώ θα έβαζα και το 2021, γιατί από τη χρονιά που οσονούπω μπαίνει θα αρχίσουν τα ντράβαλα για το bicentennial (και ο λεξιλογικός πόλεμος για τη χρήση του δυσπρόφερτου όρου δισεκατονταετηρίδα γι’ αυτό).

 6. Λεύκιππος said

  Το 300 του αριθμου των βουλευτών. Τιποτε πιο σταθερό, δεδομενου ότι οσο κι αν πρέπει να αλλάξει (μειωθεί) οι αποφασιζοντες δεν ….πρόκειται να αυτοκτονησουν.

 7. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Πράγματι, πρέπει να μπει και το 2021, μη σου πω και το 2500 (επέτειος της Σαλαμίνας)

 8. Παναγιώτης Κ. said

  67. Είναι το ανώτατο ηλικιακό όριο που μπορεί να μείνει κάποιος στο δημόσιο. Μετά υποχρεωτικώς συνταξιοδοτείται.
  Δεν υπάρχει όμως ηλικιακό όριο στην πολιτική. Τι να σημαίνει άραγε αυτό;
  Έχω καταλάβει ότι όσοι δεν θέλουν να βγουν στη σύνταξη δεν τραβάνε ζόρι στη δουλειά που κάνουν συν τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που έχουν από αυτή (διάβαζε απληστία).

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν μπορεί να είναι τυχαία η παράλειψη, γι’ αυτό, πρώτον, καταγγέλλω το αντιμπαοκτσίδικο πνεύμα που επικρατεί στο παρόν ιστολόγιο και, δεύτερον, για επανόρθωση, προτείνω ως αριθμούς του έτους το 51, που είναι το αήττητο σερί αγώνων πρωταθλήματος που τρέχει ο Μπάοκ, και το 32, που είναι οι αγώνες χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα εντός του ημερολογιακού έτους 2019. Τυχαία η παράλειψη αυτών των τόσο σημαντικών αριθμών, που επισκιάζουν κάθε άλλον; Δεν νομίζω. 😎

 10. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  200 χρονια απο 1821, Eπιτροπη 1821,κ.ο.κ

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτείνω και τον αριθμό 30, επειδή ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα «καθαρίσει» τα Εξάρχεια εντός ενός μηνός, δηλαδή 30 ημερών. Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες και τα Εξάρχεια εξακολουθούν να είναι «βρόμικα».

 12. Καλημέρα

  Συγχαίρω τον εκλεκτόν σχολιαστήν Κύριον Κουβάτσον , όστις μετά πόνου ψυχής ανέφερεν την παροιμειώδην παράλειψιν των ποδοσφαιρικών δρωμένων της εξόχου ομάδος του (Μ)ΠΑΟΚ. Είναι προφανές πως ο κύριος Σαραντάκος μη επιθυμών να διαταράξει το χριστιανομπολσεβικικόν αίσθημα των αλλοφρονούντων σχολιαστών του ιστολογίου απέκρυψεν το συνταρακτικόν τούτο γεγονός, ωσαύτως και δια να μην ενοχληθεί ο φίλος του κ. Μπουκάλας. Δεν είμεθα κάφροι να μην το επισημάνομεν.
  Εκ του επιτελείου μου πληροφορούμε πως έχει ανέλθει εις τον δυσθεόρατον αριθμόν, τον διπλάσιον της τετάρτης δυνάμεως του τρία, ήτοι 162, το αθροιστικώς αήττητον των ποδοσφαιρικών ομάδων ανδρών, γυναικών τε και εφήβων του Μ(εγάλου)ΠΑΟΚ, εξυπακουομένου πως δεν ήττήθησαν καθ’ όλην την διάρκειαν του ενεστώτος (και λίαν συντόμως παρατατικού) έτους. 🙂

 13. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  10 Φορ γιόρ ινφορμέισον ντίαρ ΕΦΗ έβαλα σ’ ένα κωλοσάιτ με λεξάριθμους το «Αγγελοπούλου» κι έβγαλε ίδιο αναλογικό λεξάριθμο (τιναφτόρε) με τα «Κύριε Ελέησον» και «Κατακλυσμός». 135 είναι το νούμερο άμα θέτε να ξέρουτε. Τώρα θα πα να βάλω και τον Κούλη.

 14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  13 συνέχεια

  Άστο καλύτερα. Το «Κυριάκος Μητσοτάκης» έχει αναλογικό λεξάριθμο 226, ίδιο με το «Ολυμπιακός Πειραιώς».

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  767 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων, είχαν εγκριθεί από το Γιούρογκρουπ,αρχές Δεκεμβρίου να επιστραφούν στην Ελλάδα (με πολλά δεξιά χειροκροτήματα και σκέδια Σταϊκούρα με αυτά), αλλά στις 24.12, ακούω σήμερα, τα μπλόκαραν οι δανεισταί υπέρ του χρέους!

  5 Πίδυος υποκρυπτόμενο το 200, προηγήθηκες! 🙂

  13 ΑΤΔΧ 🙂

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  12- 2 η ψηφοφορία στο ΚΑΣ και η απόφαση υπέρ του ξεριζωμού (απόσπαση λέγε αδιόρθωτη) των αρχαίων της Βενιζέλου. Χωρίς σχέδιο και με δυσοίωνη την εξέλιξη.
  Είπαν κάποιοι πως το 2023 δε θα έχουμε «ούτε αρχαία ούτε μετρό».

 17. Alexis said

  Οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Κούλη.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει μετρήσει κανείς πόσοι «άριστοι» τοποθετήθηκαν, αξιοκρατικά βεβαίως-βεβαίως, σε διοικητικές θέσεις με μαϊμουδένιους τίτλους σπουδών; Αν ναι, ας μας το πει, για να έχουμε ακλόνητο φαβορί.

 19. ΣΠ said

  3% το όριο που δεν έπιασε το ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές αλλά έπιασε στις εθνικές εκλογές.

  151 οι ψήφοι βουλευτών που απαιτούνται στην 4η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την αναθεώρηση του συντάγματος.

 20. ΚΩΣΤΑΣ said

  153

 21. ΣΠ said

  13ος και 14ος μισθός.

 22. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  blob:https://imgur.com/1fd02a42-131b-41c2-9038-b52cc1bde234

 23. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  To 22 λάθος!

 24. spiridione said

  Κάπου πήρε το μάτι μου ότι ο Σταικούρας είπε στη Βουλή το ‘είκοσι – είκοσι’ (2020).

 25. 24: Η αύρα του κολάμπια…

 26. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  15 Ο Χριστός κι η μάνα του! Το «Τι ψηφίσατε ρε» βγάζει «Θηρίο εκ θαλάσσης» και «Λυκάνθρωπος».

  Νταξ το κόβω μην κολλήσουν κι οι υπόλοιποι και το ξεφτιλίσουμε τελείως 🙂

 27. dryhammer said

  26 > Το «Τι ψηφίσατε ρε» βγάζει «Θηρίο εκ θαλάσσης» …. κοινώς Ολοθούριο

 28. ΣΠ said

  120 δόσεις.

 29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  24 >> ‘είκοσι – είκοσι’ (2020).

  2-19 (δύο δεκαεννιά) για το τρέχον (και τερματίζον) 2019, το άκουσα πάνω από δυο φορές να λέγεται στη Βουλή και από τουλάχιστον δυο διαφορετικών κομμάτων εκπροσώπους

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  0,60 (τάχα τόσο πληρώνεται κάθε τρολιά)/ Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε, πάντως γράφτηκε στα τουί κατα κόρον

  3.60 παίρνετε και τον κόσμο δέρνετε/ Σύνθημα εποχής που αναβίωσε πικρά με το φιάσκο της κατάληψης Ματρώζου 45 (κι άλλος αριθμός που πολυακούστηκε βροντερά έστω μόνο πρόσφατα-μαζί με το διπλανό του το …ακατάληπτο 🙂

 31. Μαρία said

  30
  Ένα τρολ εξομολογήθηκε οτι δούλευε στα υπόγεια της Κουμουνδούρου και πληρωνόταν με το τουί. Την … είδηση μετέδωσε φυσικά ο σκάι.

 32. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  3, διαχρονικός αριθμός, τόσα έπαιρναν και παίρνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. 🙂

 33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  5 γυναίκες μόνο, μόνο 5 γυναίκες, γυναίκες 5 μόνο
  (στα 51 στελέχη της κυβερνησάρας μας)

  Λάμπρο, χρόνια πολλά και της Παπέν προσωπικά πολλά και δυνατά (να σε αντέχει! 🙂 )

 34. venios said

  π (=3,14159…) αριθμός κάθε χρονιάς.

 35. Triant said

  Λάμπρο, από το πληκτρολόγιο μου το πήρες! Νομίζω όμως πως είναι πράγματι ο αριθμός της χρονιάς αφού αυτά πήρε και η μεσαία τάξη (μασαία είχα γραψει πριν το διορθώσω – λες δάκτυλο λανθάνον τ’αληθή να γράφει;).

 36. loukretia50 said

  Πού παίζετε με τους αριθμούς? Δοκίμασα ένα τυχαίο σάιτ με Πυθαγόρεια και καλά αριθμολογία και βγήκα «ηγέτης»!
  Μ’ άρεσε!

 37. dryhammer said

  36. Εγώ δοκίμασα με το υπόλοιπο του λογαριασμού μου και βγήκα …υπόπατος και, μ’ άρεσε δε μ’ άρεσε αυτό είν/μαι.

 38. loukretia50 said

  37. τιντούτορε?

 39. 36 Τσκ, τσκ, τσκ…

  Εμένα (το χρηστώνυμο) βγάζει πως όταν γίνω ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ το ΠΕΝΤΑΚΤΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ μου θα φωτίσει τον δρόμο και μεσω της ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ θα σταματήσει την κατρακύλα που οδηγεί στο ΤΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ λόγω της ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ των διδαχών μου.

  Το τι βγάζει το πραγματικό μου όνομα δεν θες να το ξέρεις 🙂

 40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  35 – H μεσαία τάξη πήρε το μεσαίο, αυτό το loooooooooong. 🙂

  33 – Σ΄ευχαριστούμε θεότρελο Κρι Κρί μου, χρόνια πολλά και σε σένα και ΠΟΛΛΗ δύναμη στο Νίκο σου να σε αντέχει. 🙂
  H Παπέν με άντεξε στα νιάτα μας που ήμουν τρελοκομείο σκέτο όχι τώρα που είμαι νορμάλ, τώρα μ΄έχει για πρωϊνή γυμναστική. 🙂

  Είπα να το αφιερώσω στο παπάκι μου αλλά κι εσύ το ίδιο Pagan baby είσαι, δικό σου λοιπόν. 🙂

 41. 37 Μη χαλιέσαι, μαζί θα ηγηθούμε της χλεμπάγιας. Έβαλα «Ξεροσφύρης» και έβγαλε «Παντοκράτωρ» και «Αρσενικός Θεός».

  (Για εκείνη την «Παράνομη σχέση» δε θα πω κουβέντα, δε θα καρφώνουμε τώρα και τους δικούς μας).

 42. loukretia50 said

  Χα! σκέτο χρηστώνυμο με έβγαλε «ονειροπόλα»!
  Λέτε να λένε αλήθεια?

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  34 τα πέτρινα περασμένα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα (ο Παοκ) . Από το πολύ πες πες το έμαθα ως κι εγώ(θεωρούσα ότι το είχε πάρει σε σχετικά κοντινά χρόνια 🙂 )

 44. dryhammer said

  41. Δε θέλω να ηγηθώ καμιανού (ούτε στους σκύλους μου δεν ηγούμαι). Ως «Αρσενικός θεός» πάντως, όταν κρατώ «πάσαν πατρότητος ελπίδαν» είμαι «Παντοκράτωρ» και «Ξεροσφύρης»συνάμα…

 45. Λου δεν ξέρω πού τα βρίσκεις αυτά αλλά καλού-κακού πήγαινε σε κάνα πρακτορείο γτ εμένα το «Λουκρητία μου βγάζει «Λαϊκό Λαχείο».

  Ρε!!! Είπα πως θα το κόψω, μη με διαολίζετε.

 46. loukretia50 said

  45. Κρατάμε το λαχείο λοιπόν!
  Το «λαϊκό» είναι προφανώς για ξεκάρφωμα!

  Στο «δικό μου» πάντως, το παρανόμι σου σε έβγαλε «συντροφικό» και στις παρατηρήσεις γράφει μεταξύ άλλων : «Διαθέτεις γλυκύτητα και η ζεστασιά , μία φιλήσυχη και ντροπαλή φυσιογνωμία…»
  Καθόλου κολακευτικό για το ίματζ σου!

 47. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Aλήθεια είναι, ο άνθρωπος που ονειρεύεται δεν γερνάει ποτέ, άρα έχω δίκιο (ξέρεις εσύ 🙂 ).

  Eπιστροφή στον σύγχρονο ήχο και σ΄ένα από τα αγαπημένα μου που μου ταιριάζει και στιχουργικά, για σένα Loukretia. Aλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ να αφεθείς ελεύθερη στο κενό; σκέψου το όσο θα ακούς το τραγούδι. 🙂

 48. Αιμ said

  Εγώ πάντως ψήφισα. Για την αριστεία, την κανονικότητα, τον νόμο και τη τάξη ρε γαμώτο…

  Και του χρόνου

 49. nikiplos said

  Καλησπέρα… χρόνια πολλά για τις ημέρες σε όλους!
  Στους αριθμούς να προσθέσω και το διαχρονικό 4711, που εδώ έχουν γραφεί αρκετά…

 50. Λευκιππος said

  Μετά από τόσους και τόσους Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύριους κι ένας Θεός ξέρει πόσους μετανάστες, κατάφερε επιτέλους να πάρει την Ελληνική υπηκοότητα και ο Τομ Χανκς. Καιρός ήταν. Άντε τώρα να βρει και καμιά απασχόληση.

 51. 50 Απ’ αυτά που μαθαίνω δυσκολεύτηκε πολύ να την πάρει. Του κάνανε κόνξες, δε σε θέλουμε ρε λεχρίτη, α πάαινε από δω χάμω κ τέτοια.

 52. Νίκος Κ. said

  Προτείνω δύο ακόμη αριθμούς:

  80 = η ηλικία του νέου διοικητή Νοσοκομείου Καρδίτσας. Πρέπει να είναι και παγκόσμιο ρεκόρ ηλικιακής αριστείας. Δυστυχώς, μετά τις ζηλόφθονες αντιδράσεις, αντικαταστάθηκε.

  13 = οι διοικητές των νοσοκομείων που αντικαταστάθηκαν πριν καν αναλάβουν (εξαιρείται ο 80χρονος ως εκτός συναγωνισμού).

 53. Το διχίλιαρο το δεχόμαστε για αριθμό;

 54. ΚΩΣΤΑΣ said

  153 🇲🇰

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κώστα σταμάτα τα τσίπουρα, τα βλέπεις τριπλά.☺☺☺

 56. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 – Ωχ άκυρο, εγώ είδα την σημαία της Βόρειας Μακεδονίας☺ για χαμογελαστή φατσούλα κι ας μη πίνω τίποτε.☺

 57. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 55/56

  Λάμπρο!!! 😉

 58. Μαρία said

  52
  Άκυρο το 80. 76 είναι.

 59. Κουτρούφι said

  Για μένα το 112. Που ένα Αυγουστιάτικο πρωινό, έπαιρνα απανωτά μηνύματα ότι εκεί που ήμουνα υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς. Και να βγαίνει διευκρίνιση ότι ο αριθμός των μηνυμάτων εξαρτάται από τον αριθμό συγκεκριμένων σημείων που πέρασε κάποιος με το κινητό του. Και εκείνη τη μέρα είχα κινηθεί στο τρίγωνο Καλλίπολη-Λιμάνι Πειραιά-Μοσχάτο. Αν πήγαινα, δηλαδή, μέχρι το Σύνταγμα πόσα ακόμα μηνύματα θα έπαιρνα; Και να περιμένω μήνυμα από το πρακτορείο ότι μου βρήκε εισιτήριο για το βαπόρι.

  Το 2020 (τουέντι-τουέντι) λήγουν το τρέχον ευρωπαϊκό πλαίσιο και το ΕΣΠΑ. Επομένως είναι ιδιαίτερη χρονιά όπου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έργα και να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027.

 60. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχολια και να με συμπαθάτε για την ολοήμερη απουσία από το ιστολόγιο -αν και δεν ήμουν όλη τη μέρα απών.

 61. Γιάννης Ιατρού said

  60: Υπάρχουν ατράνταχτα πειστήρια 🙂

 62. Πάνος με πεζά said

  Θα προτείνω το διαχρονικό «μηδέν», που κολλάει όλες τις χρονιές, για τους δικούς του λόγους… Μαζί βεβαίως με τα παράγωγά του, π.χ. «μηδενικές αυξήσεις».

 63. Πάνος με πεζά said

  Και «μηδενική ανοχή», και καλά…

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1959 του Διοματάρη το γεννηθείς 🙂 . Ντάξει, αλλού λέει 1950 ! πώς κάνετε έτσι ,τη σωστή βεβαίωση θα την έχει ο Σκάει

 65. Αριθμούς θέλετε ; 3-2 , η φοβερή Γούλβς έκανε την ανατροπή από 0-2 με την Σίτυ του Γκουαρντιόλα και ανέβηκε στην 5η θέση. Ωραία μπάλλα και απίστευτος φορ ο Ανταμά Τραορέ τους πήρε παραμάζωμα !

 66. sarant said

  63 Πιο πολύ η ανοχή ακούστηκε φέτος

 67. Μια που λέγαμε για αριθμούς μόλις ήρθε το «δώρο» Χριστουγέννων από τον Κούλη, ο προσωπικός μου αριθμός είναι 513 ευρώ έκτακτη εισφορά πάνω στα εισοδήματα 2010 έως και 2014 βάσει του ΕΙΣΟΔΗΜΑ Φ.Π.& ΕΙΔ. ΕΙΣΦ.Ν.3986/11 & Τ.Ε περισσότερες πληροφορίες βρήκα στο http://www.aggelopoulos.net/news/special-contribution-and-tax-for-business-law-3986-2011/#.XgaTA9IzaUk

  Χρόνια πολλά…

 68. ΓΤ said

  Η νύχτα πέφτει, η λέξη έρχεται, μαζί και το παραλήρημα…

  Θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου που σήμερα, στριμώχνοντας την ύπαρξή μου σε παρασόκακα της Αθηνάς, αντίκρισα το οδωνύμιο «Χρυσοσπηλιοτίσης», ακριβώς εκεί όπου η Χρυσοσπηλιωτίσσης ζεύγνυται με τη Νικίου. Διπλή δε η χαρά μου αφού γνωρίζω ότι ο εκάστοτε τσαλαπετεινός Δήμαρχος Αθηναίων κατέχει νόμω θέση στο ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως (γκώσαμε από μορφωμένους), κι έμεινα κεχηνώς, κοινώς έμεινα (παντερ)μαλάκας, να κοιτάζω αυτή την όμορφη γραφή, δείγμα γραφής των έμμισθων ούγκανων του δήμου, και να σκέφτομαι το υπείροχον της στιγμής που ένας Δήμαρχος, Ρωμαίων μυσαρή κληρονομία, θα ιδρώνει, ω Αθηναίοι, πασχίζοντας, mon Dieu, να περιγράψει απολεπίσματα κόμης κούρου. Έστριψα γρήγορα να φύγω, απ’ το οδωνύμιο να ξεφύγω, γιατί, πού ξέρεις, η Δημοτική Αστυνομία, η τα πανθ’ ορά, μη μου ετοίμαζε απόχη καθώς χασκογέλαγα σκεπτόμενος ότι οι Δήμοι είναι σαν τα οδοντιατρεία, αφού σε αμφότερα γίνονται εμφυτεύσεις (προσώπων που έχουν δόντι, και σε πρόσωπα που τους κατέρρευσε το δόντι). Και βγήκα μεθυσμένος να παραδέρνω το σαπρόσκαρό μου στις όχθες της Αθηνάς, και να κοιτάζω τα πονηρά ξενοδοχεία, τις φθαρμένες πόρτες τους, τα πόμολα, τις επωνυμίες με τις φθαρμένες γραμματοσειρές, τις δυσωνυμίες των ορμονών που κρύβονται στα αλάδωτα τριζοκρέβατα, λεκέδες στα σεντόνια, λεκέδες στη ψυχή, σε όλους τους νόμω πληρωμένους βιασμούς που υφίστανται οι φιμωμένες γυναίκες, και στο δυνάστεμα του σώματος από την αναπόφευκτη χρηματίνη του στανικού φαλλοκραταριάτου που ξεδίνει. Υπαρχουν ασφαλώς και άλλης μορφής μπουρδέλα, οι τράπεζες, στον ίδιο δρόμο και αλλού (γνωστό τι σημαίνει «κατάθεση» στη σλανγκ των δέλων), και, αφενός θέλοντας να ξεφύγω από τη «Χρυσοσπηλιότισα» (Κάνε τα θαύματά σου αλλού, κυρά μου), αφετέρου έχοντας να διεκπεραιώσω οικονομικήν υποχρέωσιν, τρούπωσα σε εν λόγω κατάστημα ψευτόγελης ευγένειας και, αίφνης, άκουσα νεαρά υπάλληλο, απευθυνόμενη σε πολιά κυρία κοντά μου, να της λέει: «Πόσα χρήματα θέλετε να αναλήψετε;» Δεν χρειάστηκε να μείνω περισσότερο, αδυσώπητες οι λέξεις με πελεκούν, δεν μπορώ να σταθώ πουθενά ήρεμος, έχει άλλες δύο εργάσιμες για να ολοκληρωθεί η Οικονομική Χρήσις 2019… Αλλά η ευτυχία που γεύτηκα φεύγοντας κυνηγημένος από την ιδιότυπη υποτακτική του «αναλαμβάνω» είχε συνέχεια. Στην ουρά του ATM στεκόταν κασκολάτος τύπος, που φορούσε παντελόνι σε μήκος που να αναδεικνύει την κάλτσα, που ήταν πράσινη με αρκουδάκια. Στάθηκα κόκαλο εύζων αφού οσφράνθηκα ότι η καρτουνίλα θα είχε συνέχεια. Ήρθε η σειρά του για το ATM. Εκείνος, αγέρωχος, αργά κι ευλαβικά, έβγαλε και φόρεσε πλαστικά γάντια για να ακουμπήσει το num pad. Σίγουρα από την ουρά θα έπεσαν καντήλια χρυσοσπηλιώτικα… Κι αυτός ο τύπος, ω αδελφές υπάρξεις, με γύρισε στο μακρινό 2002, όταν ο Γιάννης Νικολόπουλος, «Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου», εργαζόταν ακόμα στον Χριστάκη, και μπήκε τύπος και του ζήτησε συγκεκριμένο φωτογραφικό λεύκωμα. Εκείνος ο τύπος, αργά κι ευλαβικά, έβγαλε τότε μια χαρτοπετσέτα και, δίκην λαβίδος, γύρναγε σελίδα σελίδα με αυτήν… Μετά από όλα αυτά, έφυγα για τη Βαρβάκειο. Ασφαλώς, όχι για να ψωνίσω (τι να φας από ‘κεί πέρα;), αλλά για να κόψω πρόσωπα, αφού κάθε πονηριόλα ρυτίδα εκεί μέσα είναι αφ’ εαυτού της διήγημα σε μικρή φόρμα, οπότε, κοντά στη Στοά των Αθανάτων, ακούστηκε μαφιοζόμορφη χασάπαινα να λέει: «Πουλάω καθαρά κομμάτια, όχι σαν τους απατεώνες στις γειτονιές», και σκέφτεσαι ότι υπάρχουν τέτοια άνθρωποι γουρούνια που, καθώς η διαχείριση των αισθημάτων απαιτεί λεπτουργούς ακροβασίες του Ζαν Ζενέ, ήρθε η ώρα ώστε, η όποια εναπομείνασα ύπαρξη πασχίζει να βρει ανασαμό στο τέναγος της σαθροπλόκαμης απρέπειας, να αλλογραφεί αυθωρεί σε «διαχοιριστής».

  Οι μέρες στην Αθήνα είναι γόνιμες, ο καταιωνισμός εικόνων ασταμάτητος, πρόλαβα και τα είπα βέβαια όλα αυτά που έζησα, πάντα απαράσκευος, χτες Παρασκευή, στη γατούλα μου, που με καρτερούσε, της φίλησα το κεφαλάκι, την ενημέρωσα ότι έρχεται με βία η «Ζηνοβία», πήρα την άδειά της να τα πω και στον Σαραντάκο, που τον πίκρανα πρόσφατα, και σε εσάς, που σας αγαπώ ιδιοτύπως, καθώς βιάζεται ο γλωσσικός τύπος…

 69. Γς said

  Oh, when the saints go marching in
  Oh, when the saints go marching in
  Oh Lord I want to be in that number
  When the saints go marching in

 70. Γς said

  68:

  > την ενημέρωσα ότι έρχεται με βία η «Ζηνοβία»

  https://caktos.bllogspot.com/2015/10/blog-post_14.htm

 71. Alexis said

  700 (ευρώ, το κοινωνικό μέρισμα του Κούλη)

 72. Γιάννης Ιατρού said

  71: Χάλια, αντί για 307 χιλιάδες που διαφήμιζε, το πήραν 268 χιλιάδες φέτος, συνολικά 215 εκατ, € το ποσό φέτος .
  (έναντι 1,7 εκατομμυρίων που το πήραν πέρυσι με ποσά από 200 έως 1200€, μ.ο. 483€, συνολικά 783 εκατ.)
  https://www.sofokleousin.gr/telos-to-koinoniko-merisma

 73. loukretia50 said

  68. ΓΤ
  Oι γάτες μπορούν να καταλάβουν, μην περιφρονείς τη φιλική τους διάθεση. Δε χαρίζεται εύκολα.

 74. loukretia50 said

  Γιατί επιμένουμε να μετράμε τα χρόνια σε αριθμούς?

  Ασκήσεις με το χρόνο
  Είναι γιατρός, είναι εχθρός, για κάποιους είναι χρήμα ή απλά δεν υπάρχει.
  Κι όμως προσπαθούμε να τον κερδίσουμε, να τον χάσουμε
  ή να τον κλείσουμε σε αναγνωρίσιμη φόρμα,
  ίσως για να έχουμε την ψευδαίσθηση πως τον ελέγχουμε.
  Αναζητάμε ελπίδα στη σκέψη ότι συνεχίζουμε μαζί το χορό των εποχών, χαιρόμαστε όταν νομίζουμε ότι τον ξεγελάμε.
  Νοιώθουμε απόγνωση όταν μετράμε απώλειες σε ακέραιους αριθμούς για πρόσωπα που δεν υπήρξαν απλά αριθμοί, προσθέτοντας αναρίθμητες αναμνήσεις .
  Πλάθουμε τη μνήμη σαν το κερί και βάζουμε υποδιαιρέσεις.
  Αναπόφευκτα δύσκολος ο υπολογισμός, ακόμα κι αν εστιάσεις μόνο στο μικρόκοσμό σου και τα προσωπικά στοιχεία αναφοράς.
  Δεν είναι μόνο γεγονότα για να καταγραφούν ψυχρά,
  δεν αρκεί μια ταμπέλα : φάση άγνοιας, ανεμελιάς, έρωτα, αγωνίας, αναζήτησης, απογοήτευσης…
  πώς να προσδιορίσεις γενικότροπα κάτι συγκεχυμένο?
  Αποφεύγεις λοιπόν να μπερδεύεις μη υπολογίσιμα μεγέθη.

  Όπως κι αν μετρήσεις τα χρόνια σου,
  ίδιος είναι ο απολογισμός
  Δεν αλλάζει το βάρος που άφησαν οι μέρες που δε θέλησες ποτέ να ζήσεις κι όμως άντεξες.
  Εκείνες που θάθελες να σβήσεις, να ξεχάσεις και δε μπορείς.
  Μετράνε πολλαπλάσια και πέρασαν απελπιστικά αργά
  – αν υποθέσουμε ότι έχουν τελειώσει.

  Η γραμμή της ζωής σου δεν είναι μια ευθεία
  Μικρές αιμάτινες χαρακιές ενώνονται σε κάθε κομμάτι της πορείας σου, μυστικός χάρτης που ξέρεις μόνο εσύ.
  Βαθαίνουν, ξεθωριάζουν, χάνονται ξαφνικά για λίγο,
  αλλά είναι πάντα εκεί.
  Εμφανίζονται σε άλλο σημείο, δίπλα στις νέες που σχηματίζονται.
  Αδύνατο να τις αγνοήσεις.
  Μοιάζουν να συνεχίζουν παράλληλα, συμπληρώνουν την εικόνα και ξαφνικά την επικαλύπτουν,
  καθορίζουν το σχήμα σε γνωστό μοτίβο,
  πάντα απογοητευτικά διακριτές.
  Μήπως αυτές πρέπει να μετρήσεις?
  Είναι πολύ περισσότερες από τα χρόνια σου,
  πολύ λιγότερες από τις μέρες.
  Θάπρεπε να σε παρηγορεί,
  όμως νοιώθεις το ίδιο γερασμένος.
  Δεν ωφελεί να γυρίζεις στο παρελθόν,
  όσο επιμένεις ,
  ανακαλύπτεις χρόνια ολόκληρα με αρνητικό πρόσιμο,
  που ανατρέπουν τους υπολογισμούς σου.
  Και χρόνια που δε θυμάσαι… θα τα θεωρήσεις χαμένα?
  Δε θα τα λογαριάσεις?
  Είναι αυτά που αντιστοιχούν στο μηδέν?
  Το σημεία που προσπέρασες χωρίς να καταλάβεις?
  Τι σημαίνει για σένα ένας χρόνος?
  Πόσες μέρες έζησες πραγματικά?

  Μην καταφεύγεις στα μαθηματικά, δε θα σε βοηθήσουν .
  Οι αριθμοί δεν αντιστοιχούν σε συναισθήματα,
  μπορούν να εκφράσουν μόνο το κενό ή το άπειρο.
  Αν κοιτάξεις το κενό σε τραβάει. Το άπειρο σε φοβίζει.
  Που καταλήγουν οι στιγμές μας?

  Ποτέ δεν είναι αρκετές.

  Ανεκτίμητες οι χαρούμενες μέρες, φτερούγισαν γρήγορα, αφήνοντας ένα γλυκό αποτύπωμα
  που σβήνει για λίγο τα σημάδια.
  Κι όμως βαραίνει περισσότερο το χρόνο που φεύγει
  πριν ζήσουμε τα όνειρά μας
  ΛΟΥ
  Με τρομάζει ο χρόνος,
  δε θέλω να τον μετρήσω
  ούτε για μένα, ούτε γι αυτούς που αγαπώ

 75. Λου αλΛού 🙂 🙂

 76. loukretia50 said

  75. Σ΄ευχαριστώ!
  Συνέχισε να τραγουδάς!
  Federico García Lorca – https://youtu.be/JmO4loi4LoI La guitarra
  Δεν ξέρεις ποιος ακούει, έστω η Δόνα Μουέρτε!
  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ » https://youtu.be/us5YksLUHpY Γ.Πουλόπουλος

 77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – Αντί να κάθεσαι μόνος να υποφέρεις – έλα το Σάββατο στη σύναξη, χαρά να μας προσφέρεις – με τον δικό σου τρόπο ιδιοτύπως – γιατί είμαι βέβαιος πως τελικά – είσαι ωραίος τύπος. 🙂

  74 – «Γιατί επιμένουμε να μετράμε τα χρόνια σε αριθμούς?» Γιατί είναι πιο εύκολο και πρακτικό από το να τα μετράμε σε κεφτέδες. 🙂

  «Τι σημαίνει για σένα ένας χρόνος?»
  Θεέ μου τι είναι για σένα 100 χρόνια; – ένα λεπτό – θεέ μου τι είναι για σένα 100 εκατομμύρια; – ένα ευρώ – θεούλη μου μπορείς να μου δώσεις ένα ευρώ; – ναί αμέ, περίμενε ένα λεπτό! 🙂

  «Με τρομάζει ο χρόνος,
  δε θέλω να τον μετρήσω
  ούτε για μένα, ούτε γι αυτούς που αγαπώ»

  Mη τον μετράς τότε αλλά δεν έχεις κανένα λόγο να σε τρομάζει, ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι άλλο ένα φανταστικό ανθρώπινο κατασκεύασμα, αν πρέπει να σε τρομάζει αληθινά κάτι, είναι η φανατική πίστη των ανθρώπων στα διάφορα φανταστικά κατασκευάσματα.

 78. Γνώση του Χρόνου είναι γνώση των γηρατειών και του θανάτου. Η γνώση του Χρόνου είναι φόβος. Ο άνθρωπος ως είδος έχει αυτό το προνόμιο 🙂

  Έλεγε ο Αλτάν σ’ κείνο το διάλογο:

  – Η ζωή είναι ένας μακρύς σκοτεινός υπόνομος και στο τέλος του περιμένει ο θάνατος.
  – Κι εσύ γιατί δεν παίζεις με τα ποντικάκια?

 79. loukretia50 said

  Χχτήνος, προσπαθώ, αλλά κρύβονται!

  Λαμπρούκο, ριμάρεις? κακές παρέες μήπως?

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  78 – Αν έχω διδαχθεί κάτι αληθινά σημαντικό στην ζωή μου, είναι αυτό, ο θάνατος, είναι ο καλύτερος σύμβουλος στην ζωή ενός ανθρώπου κι ο πιο σταθερός φίλος του, πάντα του δίνει το μέτρο για την ζωή και την επίγνωση της πραγματικότητάς του, είναι οι σταθερές για αισιοδοξία, δημιουργικότητα, έρωτα, απόλαυση, αισθήσεις, φιλοσόφηση και αυτογνωσία.
  Από μικρός είχα πρόβλημα κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στον θάνατο κι απέναντι στην ζωή, κανένας μα κανένας σεβασμός απέναντί τους, μόνο περίγελος και φόβος μαζί και για τα δύο.

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  79 – M΄όποια όμορφη δασκάλα καθίσεις, τέτοιες ρίμες θα μάθεις. 🙂

  «Χχτήνος, προσπαθώ, αλλά κρύβονται!»
  Βγές από τον σκοτεινό υπόνομο τότε και παίξε στην φωτεινή επιφάνεια με τις πεταλούδες που δεν κρύβονται. 🙂
  H ζωή, είναι αυτό που νομίζεις, ό,τι κι αν είναι αυτό, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω κι άσε τον Αλτάν και το Χτήνος να λένε. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: