Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τελευταία μεζεδάκια του 2019 -ή της δεκαετίας;

Posted by sarant στο 28 Δεκεμβρίου, 2019


Δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί ο τίτλος του σημερινού σαββατιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου, αφού πράγματι σε λίγες μέρες το 2019 τελειώνει, οπότε το σημερινο σερβίρισμα είναι το τελευταίο της χρονιάς.

Ως εδώ είναι απλά τα πράγματα, παρακάτω μπερδεύονται.

Μήπως σήμερα έχουμε τα τελευταία μεζεδάκια όχι απλώς της χρονιάς αλλά και της δεκαετίας; Τελειώνει σε τέσσερις μέρες η δεκαετία μας ή μήπως στις 31.12.2020; Ή αλλιώς, έχουμε ή όχι καινούργια δεκαετία από την άλλη Τετάρτη; Όπως λέει ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία, οι αγγλοσάξονες έχουν ήδη απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα αυτό, και από την 1.1.2020 ξεκινάνε the twenty-twenties. Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος.

Πάντως, ίσως επειδή είναι τελευταία, τα σημερινά μεζεδάκια μας δεν είναι και πάρα πολλά. Λυπάμαι, την… επόμενη δεκαετία θα έχω περισσότερα.

* Ένα ωραίο μαργαριτάρι εμφανίστηκε για λίγες ώρες στο διαδικτυακό στερέωμα τις προάλλες, μια ωραία χριστουγεννιάτικη κοτσάνα από τη Λίφο και τον Άρη Δημοκίδη. Σε άρθρο για «τις πέντε πιο αμφιλεγόμενες» περιπτωσεις σάτιρας στην Ελλάδα, γίνεται αναφορά στην παράσταση των Ορνίθων το 1959 σε σκηνοθεσία Κ. Κουν.

Μάθαμε λοιπόν ότι, όταν παρουσίασε «τις» (σικ) Όρνιθες ο Κουν έγινε σκάνδαλο, «Τόσο που ματαιώθηκε η δεύτερη παράσταση που θα δινόταν μετά από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.»

Πρόεδρος Δημοκρατίας; Το 1959; Με Παύλο και Φρειδερίκη; Στην πραγματικότητα, το 1959 είχαμε βασιλιά και η δεύτερη παράσταση των Ορνίθων ματαιώθηκε κατ’ εντολήν του Κων. Τσάτσου που ήταν τότε Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

Ατυχία, ο Τσάτσος έγινε το 1975 όντως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οπότε ο καημένος ο Δημοκίδης, που δεν είχε γεννηθεί το 1959, τα μπέρδεψε και τον έκανε ΠτΔ δεκάξι χρόνια πριν της ώρας του. Είναι και το Υπουργείο Προεδρίας που έχει καταργηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και μπερδεύει τα πράγματα.

Το έγραψα στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ, οπότε το είδαν και οι ενδιαφερομενοι και το διόρθωσαν σε: «ματαιώθηκε η δεύτερη παράσταση που θα δινόταν μετά από εντολή του Υπουργού Προεδρίας».

* Διορθώθηκε, αλλά πάλι κάτι μένει να ειπωθεί.

Κατά τη γνώμη μου, και η διορθωμένη φράση «Τόσο που ματαιώθηκε η δεύτερη παράσταση που θα δινόταν μετά από εντολή του Υπουργού Προεδρίας» είναι δείγμα κακής γραφής, διότι είναι ασαφής: θα δινόταν δεύτερη παράσταση μετά από εντολή του Υπουργού ή ματαιώθηκε έπειτα από εντολή του Υπουργού;

Αλλάζουμε τη σειρά των όρων της πρότασης και φεύγει η ασάφεια: ύστερα από εντολη΄του Υπουργού ματαιώθηκε η προγραμματισμένη δεύτερη παράσταση.

* Κάποιοι επισήμαναν ότι τυπικά είναι λάθος να λέμε «τις Όρνιθες» αφού στα αρχαία το ουσιαστικό είναι αρσενικό, «τους Όρνιθες». Επιπλέον, στην τρισχιλιετή μας έχει αλλάξει και οι σημασία, αφού σήμερα το θηλυκό «οι όρνιθες» εννοεί αποκλειστικά και μόνο τις κότες, ενώ το αρχαίο αρσενικό «οι όρνιθες» εννοεί φυσικά «τα πουλιά», όπως θα θυμάστε αν έχετε δει την παράσταση.

Πράγματι, έτσι είναι -αλλά και η έλξη από τη σημερινή λέξη πολύ ισχυρή.

* Κι αν το προηγούμενο μαργαριτάρι διορθώθηκε αφού έγραψα, το επόμενο το διόρθωσαν -και μπράβο τους- πριν γράψω.

Άρθρο του in.gr είχε τίτλο: Τα πιο εικονικά κόκκινα φορέματα της μεγάλης οθόνης.

Εικονικά φορέματα; Δηλαδή όχι πραγματικά; Πρόκειται για τον γνωστό ψευδόφιλο όρο iconic, που δεν αποδίδεται «εικονικός» στα ελληνικά αλλά π.χ. εμβληματικός.

Μου το έστειλε φίλος και το σημείωσα, αλλά, όπως θα δείτε, το διόρθωσαν με μια έξυπνη απόδοση του iconic.

Τα κόκκινα φορέματα που άφησαν εποχή στη μεγάλη οθόνη.

Μπράβο, εγκρίνω.

* Φίλος στέλνει το εξής ελαφρώς μακάβριο. Τίτλος άρθρου: Ο Κάσιους Ουίνστον θέλει να κάνει σκοπό την αυτοκτονία του αδελφού του.

Δηλαδή; Πώς να την κάνει σκοπό; Έριξα μια διαγώνια ματιά στο άρθρο, είδα ότι ο αδελφός του παίκτη αυτοκτόνησε, αλλά δεν κατάλαβα τι εννοεί ο υλατζής.

* Γουστόζικο ορθογραφικό λαθάκι σε παρουσίαση κινηματογραφικής ταινίας:

Χωρίς να είναι σπουδαίος κινηματογράφος, η ταινία έχει ενδιαφέρον ως μα λάιτ καταγραφή των όσων λέει και στο κλίμα της εποχής (#MeToo κ.ο.κ) παίρνει σαφώς την θέση της «καταπιεσμένης γυναίκας» βορρά μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, πόσο δε μάλλον στο επάγγελμα της δημοσιογράφου.

Ο βορράς της ανδροκρατούμενης κοινωνίας είναι πράγματι ζόρικη υπόθεση. Στον νότο είναι κάπως πιο καλά τα πράγματα.

* Για να μην τα μαθαίνετε από τρίτους.

Χτες-προχτές έγινε έντονη συζήτηση στο Τουίτερ για το αν ο Χριστός ήταν πρόσφυγας. Πήρα κι εγώ μέρος. Εδώ μια (όχι πλήρης) ανασκόπηση.

* Tη φωτογραφία αυτή κάπου την είδα και γέλασα πολύ -και κάθε φορά που βλέπω την ταμπέλα, γελάω.

Χιλιάδες θα πεθάνουν από την ξεροκεφαλιά τους.

Όχι ρε, δεν θα πεθάνουμε.

* Φίλος στέλνει το εξής απόσπασμα είδησης:

Επιχειρησιακά ενεργός είναι από σήμερα ο νέος υπερπύραυλος της Ρωσίας Avangard … Το Avangard βασίζεται σε ένα ριζικά εξελιγμένο σχεδιασμό κινητήρα Scramjet που επιτρέπει στο σύστημα να παραδώσει τόσο πυρηνικά όσο και συμβατικά ωφέλιμα φορτία σε ταχύτητες έως Mach 20.

 

Και η αρχική είδηση:

Avangard is based around a radically advanced Scramjet engine design, which enables the system to deliver both nuclear and conventional payloads at speeds of up to Mach 20.

Όχι μόνο «παραδίδει» τα πυρηνικά φορτία αλλά είναι και ωφέλιμα, σχολιάζει ο φίλος μου.

Η μεταφραση είναι ίδια με του Google Translate. Εγώ θα το απέδιδα λιγάκι πιο πεζά: …που επιτρέπει στο σύστημα να δέχεται/να φέρει τόσο πυρηνικές όσο και συμβατικές κεφαλές σε ταχύτητες έως 20 Mach.

* Τελος, συζητήθηκε πολύ αυτές τις μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βιντεάκι που παρουσιάζει τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, να απαγγέλλει στίχους της Ιλιάδας σε μια τηλεοπτική εκπομπή.

Το στιγμιότυπο δεν είναι τωρινό, είναι του 2013, αλλά ξαναήρθε τώρα στην επικαιρότητα επειδή ένας Βρετανός χρήστης του Τουίτερ, οπαδός του Τζόνσον, το ανέβασε στον λογαριασμό του προκαλώντας τους οπαδούς του Εργατικού Κόμματος να αντιτάξουν κάτι εξίσου εντυπωσιακό. Συγκεκριμένα, έγραψε:

Boris reciting the Iliad from memory. In ancient Greek.
Your move, Labour.

Το βιντεάκι διαδόθηκε ιότροπα, αφού από τις 24 Δεκεμβρίου ως σήμερα έχει κάπου 11.200 αναδημοσιεύσεις. Στο ελληνικό Διαδίκτυο, το βιντεάκι του Μπόρις Τζόνσον προσέλαβε μια επιπλέον διάσταση. Δεδομένου ότι ο Τζόνσον απάγγειλε τους στίχους της Ιλιάδας όπως τους διδάχτηκε στην Οξφόρδη, δηλαδή με την ερασμική προφορά, πολλοί συμπατριώτες μας σοκαρίστηκαν ακούγοντας Όμηρο και μην καταλαβαίνοντας Χριστό -«ποτέ δεν περίμενα τα ελληνικά να ακούγονται σαν σουηδικά», έγραψε κάποιος στο Τουίτερ.

Μάλιστα, αρκετοί συμπατριώτες μας διατύπωσαν με στόμφο απόψεις όπως: Hate to break it to you but as a native Greek that’s just gibberish… Homer would not put up with that shit.

Κι όμως, η προφορά αυτή είναι πιο κοντά στην προφορά της κλασικής αρχαιότητας απ’ ό,τι ειναι η νεοελληνική μας προφορά. Δεν μας αρέσει αυτή η αλήθεια, επειδή ραγίζει λιγάκι ακόμα τη βιτρίνα της αδιάσπαστης τρισχιλιόχρονης συνέχειας, αλλά έτσι είναι.

Ωστόσο, η επίδειξη του Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν άψογη. Η Laura McNeill ανέβασε ένα βίντεο με τον ήχο από την απαγγελία του Τζόνσον και το κείμενο του Ομήρου από τις εκδόσεις Loeb.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο Τζόνσον παραλείπει κάποιους στίχους, μπερδεύει κάποιους άλλους, αλλά, το κυριότερο, δίνει έμφαση σε άσχετα σημεία, όπως στο «ο γαρ» (που το προφέρει ‘χο γκαρ’) στον στίχο 12 -για να αποσπάσει τα γέλια του ακροατηρίου, που βέβαια δεν καταλαβαίνει τίποτα αλλά απολαμβάνει την περφόρμανς ενός ταλαντούχου κωμικού.

* Και πριν σας αποχαιρετήσω, να σας θυμίσω, αν και έχω γίνει φορτικός αυτές τις μέρες, πως τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία μας για τη Λέξη του 2019.

Αν δεν ψηφίσατε, σας παροτρύνω να ψηφίσετε στην ωραιότατη ειδική σελίδα.

* Ραντεβού το άλλο Σάββατο, με τα πρώτα μεζεδάκια του 2020 -ή της νέας δεκαετίας, ποιος ξέρει.

 

 

Advertisement

335 Σχόλια προς “Τα τελευταία μεζεδάκια του 2019 -ή της δεκαετίας;”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ρε τι τραβάει ο κακομοίρης ο Μπόρις… (Θ΄ «ανάψει» πάλι το θέμα με την ερασμιακή προφορά, θα δείτε … 🙂 )

 2. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν βλέπω αναφορές στην πολιτογράφηση του Τομ Χανκς (κακές γλώσσες λένε πως τό ΄κανε για να μπορέσει να κατέβει υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στις επόμενες εκλογές 🙂 )

 3. Alexis said

  Καλημέρα.
  Με τις δεκαετίες, έχει επικρατήσει (καλώς ή κακώς) να λέμε π.χ. «τα ’70ς» και να συμπεριλαμβάνουμε και το 1970 μέσα. Υπάρχει κανείς που να μιλάει για το έτος 1970 και να λέει «στα ’60ς»; Μάλλον όχι, το πολύ-πολύ να πεί «στην αρχή της δεκαετίας του ’70» ή πιο γκλαμουράτα «στα early ’70ς».
  Οπότε μάλλον με βρίσκει σύμφωνο η αγγλοσαξωνική άποψη για τις δεκαετίες.

 4. LandS said

  Έχετε παρατηρήσει ότι όσο πιο φανατικός είναι κάποιος με τα πνεύματα, τους τόνους και τα εφτά+ φωνήεντα, τόσο φανατικά σκίζεται για την προφορά των αρχαίων.

 5. Γς said

  Καλημέρα

  >Όχι ρε, δεν θα πεθάνουμε.

  ε, μην πεθάνετε!

  Συνεπής στην αντιμετώπιση του θέματος:

  -Ολοι μια μέρα θα πεθάνουμε

  -Να πεθάνετε!

  [η απάντησή μου]

 6. Alexis said

  Γράφτηκε αρκετά στο ΦΒ αυτές τις μέρες ως λεζάντα σε φωτογραφίες: «Στο μήλο των ξωτικών…»

 7. Alexis said

  Κι ένα ωραίο ραμόνι που είχα δει παλιότερα στο …προσωποδίκτυο. 🙂
  Είχε βάλει ο άλλος φωτό από μια ωραία πανσέληνο και από κάτω παρέπεμπε στο γνωστό τραγούδι του Βοσκόπουλου και έγραφε:
  «Το φεγγάρι πάνω Θεέ μου»

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο σκοπός του Κάσιους βρίσκεται στην κατακλείδα του άρθρου:
  «… έχει αποφασίσει να βοηθά όποιον είναι σε θέση, ανάλογη με εκείνης του Zachary. Να είναι δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται με θέματα ψυχικής υγείας.»

 9. Π ρόσεχε μην διαβάσει το άρθρο εκέινος ο τύπος στα υπογλώσια που προσπαθεί αν αποδέιξει ότι δεν υπήρχε ερασμιακή πρφορά και σου κόψει την καλημέρα.;)

  Σχολίασε και καποιος στο τουίτερ με τη γνω΄ση των αρχαίων αό το σχολέιο ότι δεν είναι έτσι τα αρχαία. Είναι φοβερό ότι εμ τόσα χρόνια να κάνοημε αρχαία στο σχολέιο αν μην μάθουμε την εέλιξη της προφροράς που έχει μεγάλο εδιαφέρον. ϊσως να ήταν σκόπιμο αυτό πριν το 1976 (εγώ πήγα σχολείο τη δεκαετία του 1980) για να μην δουν οιμαθητές ότι πολλοί τύποι της δημοτικής είναι πιο κοντά στην προφορά των αρχάιων απ΄την καθαρέυουσα (άντρας – άνδρας,

 10. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Γενικά καμαρώνω όταν κάποιος μιλάει έστω και με λάθη την γλώσσα μου. Τώρα ο Μπόρις που το κάνει κλοουνίστικα για αυτοπροβολή, κλόνίζει την θέση μου. Ας συγχωρήσω την πρόθεση του μέρες που είναι κσι ας πω: είμαι περήφανη που ο Βρεττανός πρωθυπουργός ξέρει(;) αρχαιοελληνικά. (Μήπως οι συμπατριώτες μου ξέρουν περισσότερα;😜)

  #2 για τον Χανκς
  Αν σκεφτείς πόσοι προσφυγομετανάστες ταλαιπωρούνται, συγχίζεσαι.
  Αν σκεφτείς πόσοι κινεζοεπενδυτές γρήγορα-γρήγορα βολρύονται, …πάλι συγχίζεσαι.
  Κάνεις την ανάγκη, φιλοτιμία και «αφού με διαφημίζει στο Χόλυγουντ», έχει και ένα σπίτι εδώ, άντε χαλάλι!

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι κουραστικό να χρησιμοποιούμε τις ευχές των θρησκευτικών και εθνικών εορταστικών για «να περάσουμε μηνύματα»; Το ξέρω ότι συνηθίζεται, αλλά πολύ το βαριέμαι. Ο εθελοντισμός, η προσφυγιά, η αυτοθυσία…Και έτσι ξεχνιούνται οι ευχές και η εκάστοτε γιορτή και ξεκινάει η διαμάχη για τα πολιτικά πάλι και πάλι…και πάλι. Πες, βρε αδερφέ, ένα χρόνια πολλά από καρδιάς να ξεμπερδεύουμε. ☺

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  10: Κάτσε, βρε Χαρούλα, κάτι πρέπει να βγάζει και ο τόπος μέσω της προβολής και των επενδύσεων. Καλός ο ρομαντισμός, που βάζει λουλούδια στο ανθοδοχείο, αλλά υπάρχει και ο ρεαλισμός, που βάζει το φαΐ στο πιάτο.☺

 13. psi said

  να δέχεται/να φέρει: Εχω τη γνωμη οτι αυτο ειναι κακη αποδοση του deliver, που εχει ενεργητικη εννοια. Εξαλλου, δεν εχει νοημα να «δεχεται/φερει» με 20 Μαχ!

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9 Έτσι ακριβώς.

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  11: εορτών, όχι εορταστικών

 16. Έχουμε ηττηθεί οριστικά από το μιλένιουμ και μετά. Ακολουθούμε τους Αγγλοσάξωνες, οπότε η πρώτη δεκαετία μ.Χ. είχε εννιά χρόνια, κι οι επόμενες από δέκα. Σύμβαση είναι και το μ.Χ., άλλωστε. Διπλά μπερδεύονται τα πράγματα, αν πας να κάνεις ανασκόπηση δεκαετίας αθλημάτων με αγωνιστική σεζόν που απλώνεται σε δυο ημερολογιακά έτη…

 17. Επίσης στο α΄ρθροτου Δημοκίδη υπ.αρχει ένα λάθος στις αρχικε΄ς θέσεις την μάις από τις ομάδες που θα συμμε΄τεχουν στο διαλογο που διαγημήζει. Είναι στην ομάδα που υποστηρίζει τα όρια της σάτιρας και μεσα στις αρχικε΄ς θέσεις της (όπως παρουσιάζονται) είναι:

  «Ελευθερία είναι να έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε το σωστό, όχι ό,τι μας κατέβει στο μυαλό. Όρια της σάτιρας υπάρχουν και είναι η αλήθεια και η εγκυρότητα των ειδήσεών της.»
  Η πρώτη φρα΄ση είανι ακριβώς αυτή που χρησιμοοιέι κάθε λογοκριτής που κόβει ότι δεν θεωρεί αυτός σωστό.

  Η δέυτερη φράση αν και έχει συζητηθεί από πολύ παλιά, από τν Απολογία του Σωκράτη όταν λεει για την σάτιρα από τον Αριστοφάνη στις Νεφέλες ότι θα πρ΄πει η σάτιρα να βασίζετι σε πραγματικά γεγονότα. Αλλά τώρα μαθάινουμε ότι η σάτιρα έχει ειδήσεις, δλαδή τόσα χρόναι που νομίζαμε ότι η δημοσιογρα΄φια μας δίνει ειδήσεις κάναμε λάθος.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα εμπνευσμένα κάλαντα του Δημήτρη Νανούρη. Έχει δεχτεί κριτική στο παρελθόν για κάποια μεζεδάκια του, αλλά εδώ ζωγραφίζει:

  Το προσφυγάκι

  Καλήν εσπέραν άρχοντες, που σκάτε απ’ τον θυμό σας/ γιατί εισέβαλαν τα ΜΑΤ στο φτωχοκάλυβό σας.// Κακή, ψυχρή κι ανάποδη η τύχη σας και μαύρη/ γυαλιά-καρφιά οι πραίτορες τα κάνανε, σαν ταύροι// που μανιασμένοι μπούκαραν εν υαλοπωλείω/ κι έγινε το τσαρδάκι σας στραβής βολής πεδίο.// Διαμαρτυρηθήκατε και πάθατε στραπάτσα/ τα σίδερα σας φόρεσαν επάνω στην ταράτσα.// Δαρμένους και ξεβράκωτους σας πήγανε στο Τμήμα/ και παρά τρίχα, τυχεροί, γλιτώσατε το μνήμα.//

  Πληροφορίες κάκιστες πήραν για τ’ άτομό σας/ και σπάσανε την πόρτα σας χωρίς να ’ν’ ορισμός σας.// Κρύβατε στο υπόγειο ζευγάρι γυρολόγων/ που βρήκε καταφύγιο στη φάτνη των αλόγων.// Η ετοιμόγεννη γυνή τα ’χε από μέρες φτύσει/
  κι έψαχνε μια ζεστή γωνιά να στρώσει να γεννήσει.// Η δύστυχη στον βίο της είχε τραβήξει τόσα,/ μα έκανε έναν παίδαρο τέσσερα εννιακόσα.// Καμάρωναν τ’ αλόγατα, οι αίγες και οι τράγοι/ κι ήρθανε τρεις αλλόκοτοι και ρεμπεσκέδες μάγοι.// Χρυσό, σμύρνα και λίβανο του ’βαλαν στα ποδάρια,/ αλλά δεν υπολόγισαν τους μπάτσους τα γομάρια,// που άγρια χαράματα είχαν τρελές εξάψεις/ κι έριχναν στο αρτιγέννητο βομβίδες κρότου λάμψης.//

  Η μάνα του η καψερή μιλούσε γλώσσα ξένη/ και βγήκε στη μετάφραση ολότελα χαμένη.// Δήλωσε πως γκαστρώθηκε μυρίζοντας τους κρίνους της/ και απερρίφθη πάραυτα η αίτηση ασύλου της.// Ο Αλκιβιάδης Στεφανής με τα παχιά πτυχία/ το ψέμα δεν ανέχεται και τα θολά στοιχεία.// Διέσχισε το πέλαγος μέσα σε τρύπια βάρκα/ κι ο Βρούτσης με εγκύκλιο της στέρησε τον ΑΜΚΑ.// Ασυλο δεν θα πάρουνε ποτέ κι ας είναι αιτούντες/ γιατί έχουμε κυβέρνηση που κάνει χίλιες χούντες.//

  Το δόλιο προσφυγόπουλο δεν θα ’βρει ησυχία/ οι μάγοι που τον μύραναν του ’φεραν ατυχία.// Θα υποστεί μαρτύρια που ανθρώπου νους δεν βάνει/ και θα τονε σταυρώνουνε Βορίδηδες, Μπογδάνοι.// Θα τονε βασανίζουνε του Αδ-όνειδος πορδές/ άμα σωθεί απ’ της ΕΛ.ΑΣ. τις έξαλλες ορδές.// Διαρκώς θα τον διώκουνε με σήμα κατεπείγον/ ανάθεμα την άδικη τη μοίρα των προσφύγων.// Πικρά σας ψάλλω κάλαντα φτωχοί νοικοκυραίοι/ παρείσακτοι στα σπίτια μας νιώθουμε και λαθραίοι.// Του χρόνου, πάντως, εύχομαι να πέσει κεραμίδι/ του μικρού πρόσφυγα η οργή/ και να ’βρει στο δοξαπατρί/ τις ορδές του Χρυσοχοΐδη.
  https://www.efsyn.gr/stiles/meteoros/224514_prosfygaki

 19. Γς said

  >Το στιγμιότυπο [το βιντεάκι με τον Ομηρο] δεν είναι τωρινό, είναι του 2013

  Και παρ όλα αυτά τον έκαναν πρωθυπουργό

  ——-

  Ηταν λοιπόν ένας καθηγητής της «Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Κήπων»
  Καλλιτέχνης. Οχι μόνο στα άνθη και στην αρχιτεκτονική των μπαξέδων. Ηταν και μαέστρος στην Ευαγγελική Εκκλησία.

  Κι εκεί που συζητούσαμε μια μέρα στο εργαστήριο θυμήθηκε το Die Himmel rühmen του Μπετόβεν κι άρχισε να το ψάλει.

  Μας έστειλε!

  Κι όταν έφυγε ρώτησε ο παρασκευαστής:

  – Καλά όταν τον ψηφίζατε δεν τα ξέρατε αυτά;

 20. π2 said

  Κάνει τον γύρο των ιντερνέτς και φέτος ο διαδεδομένος αστικός μύθος ότι τα τσακίσματα στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς οφείλονται στην επιθυμία Βυζαντινού αρχοντόπουλου να εξομολογηθεί τον έρωτά του σε κάποια κοπέλα (υποτίθεται ότι παρενέβαλε τους ερωτικούς του στίχους στα κανονικά κάλαντα).

  Σε ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο σε εκκλησιαστικό ιστότοπο, βλέπω ότι ο μύθος δεν είναι παλαιός, μαρτυρείται για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960. Μήπως υπάρχει και παλαιότερα;

  Δικό σας, που λένε και στα σκυλάδικα.

 21. π2 said

  Ξέχασα το λινκ για τον εκκλησιαστικό ιστότοπο: https://www.pemptousia.gr/2018/01/archiminia-ki-archichronia-ta-pasignosta-disnoita-kalanta-tis-protochronias/

 22. Aghapi D said

  Εκείνο το παλιό «δέν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη» ;…..

 23. Κασσάνδρα και σιωπηλέ Μπομπ, πού είστε; Ψηφίστε!

 24. Παναγιώτης Κ. said

  Ναι την 23.59… ώρα της 31.12.19 τελειώνει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και την 00… ώρα της 01.01.20 αρχίζει η δεύτερη δεκαετία του 21ου.

  ΕρασμΙκή. Το βρίσκω σωστό διότι προέρχεται από τον Έρασμο, όχι από την… Ερασμία. 🙂

  @12. Επιτυχημένο!

 25. Eli Ven said

  Να σημειωθεί ότι εκτός από την πολιτογράφηση του Θωμά Χανκίδη είχαμε ακόμα μια πολιτογράφηση στην Νομανσλάνδη. Στο άρθρο του Βήματος που παραπέμπετε σύμφωνα με την λεζάντα της φωτογραφίας πρωταγωνιστεί η άγνωστη ηθοποιός Νικόλ Κίνταν. Φαίνεται πάντως ότι προσλήφθηκε μόνο για τη φωτογράφιση γιατί στην ταινία, όπως αναφέρεται πιο κάτω, παίζει κανονικά η Νικόλ Κίντμαν

 26. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!

  Ο Χριστός σίγουρα δεν γεννήθηκε ως πρόσφυγας. Η Βηθλεέμ ήταν τόπος καταγωγής. Ούτε όμως και η Αίγυπτος ήταν με τη στενή έννοια τόπος προσφυγιάς καθώς στα χρόνια του Χριστού ήταν και αυτή ρωμαϊκή επαρχία .
  Αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία ως προς την ηθική σπουδαιότητα που είχε η υποδοχή κάθε ξένου στα βιβλικά κείμενα, όχι μόνο στην Καινή Διαθήκη, αλλά και στην Παλαιά, καθώς οι Ισραηλίτες διατηρούσαν τις μνήμες ότι και αυτοί χίλια χρόνια πριν έζησαν ως «ξένοι» στην Αίγυπτο.
  Άρα, αν κάποιος θέλει να σεβαστεί εκείνη την αντίληψη για τον ξένο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν χωρούσε ρατσισμός.
  Όμως, η αντίληψη αυτή για τον ξένο, δεν επιτρέπει κάποιου είδους ιδεολογική εκμετάλλευση, διότι υπήρχαν σαφή όρια ανάμεσα στον ξένο και τις ανάγκες φιλοξενίας του από τη μία, και στην οποιαδήποτε πιθανότητα επιρροής των τοπικών εθίμων από τον ξένο από την άλλη. Υπό αυτή την οπτική γωνία, για τα βιβλικά κείμενα ο ξένος που παρεμβαίνει δραστικά στην τοπική κουλτούρα ήταν «ακάθαρτος».

  Αλλά παρόμοιες αντιλήψεις υπήρχαν σε όλους τους λαούς της ιστορίας οι οποίοι πάντα αρνούνταν την ανάμιξη των εθίμων τους με αυτά των ξένων. Αυτό όποτε γινόταν, γινόταν συνήθως με τη βία. Ακόμα και οι Ρωμαίοι, που τόσο πολύ τιμούσαν τα ελληνικά γράμματα, μισούσαν θανάσιμα κάθε περίπτωση «ελληνοποίησης» ή μεγάλης ελληνολατρείας ενός λατινικής κουλτούρας Ρωμαίου. Γι’ αυτό και όπως ξέρουμε εξύβριζαν τους κατακτημένους Έλληνες ως Γραικύλους και θεωρούσαν κάτι σαν προδότες τους υπερβολικά ελληνολάτρες.

  Σε όλους τους λαούς, η ανάμιξη εθίμων προκαλούσε το μίσος για αυτούς που έφερναν τα νέα έθιμα και οδηγούσαν σε ανάμιξη, ενώ όσοι αποδέχονταν την ανάμιξη οικειοθελώς, θεωρούνταν «προδότες». Τα παραδείγματα μαρτυριών όπου οι λαοί αντιδρούσαν στις μετακινήσεις πληθυσμών που επέβαλαν οι αυτοκρατορικές εξουσίες είναι πολλά και στα παραδείγματα αυτά η κατάληξη ήταν συχνά διαμάχες, πόλεμοι και ταραχές.

  Άρα, αν θέλει κάποιος να κοιτά στο παρελθόν, υπάρχουν πολλά χρήσιμα πράγματα, αρκεί να μην τα βλέπουμε στενά ιδεολογικά. Ούτε οι ρατσιστές να βλέπουν ως αποκούμπι τους τον «ακάθαρτο» ξένο από τα παλαιά κείμενα, ούτε και οι «προοδευτικοί» να βλέπουν μόνο τη φιλοξενία κλείνοντας τα μάτια στις υπόλοιπες τοπικές αντιλήψεις.

 27. Γιάννης Ιατρού said

  22: AgapiD ..Εκείνο το παλιό «δέν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη» ;…….

  Ε, να, μάλλον άνεργος θα μείνει: ανοίξαμε και σας περιμένουμε… 🤔😉🎗

 28. Γιάννης Ιατρού said

  να τις προσέχετε τις γιαγιές… 🤗🤗😇

 29. Aghapi D said

  22 Στάχτη και μπούρμπερη δηλαδή 🙂 Ή, τέλος πάντων, στάχτη και μπέρμπερι

  https://www.sarantakos.com/language/mpourmperi.htm

 30. # 26

  αυτό το ζούσαν σαν ξένοι δεν το κατάλαβα…ήρθαν από που αλλού οι Ισραηλίτες στην Αίγυπτο ή μήπως αναγκάσθηκαν να φύγουν γιατί δεν είχαν τον Φαραώ για θεό τους (παίζει και κάτι με τον χρυσό μόσχο, έτσι ; )

 31. ΚΩΣΤΑΣ said

  Με την ανοχή του Νικοκύρη ας μου επιτραπεί να ξεφύγω λίγο από τον καθωσπρεπισμό.

  Για τον Μπόρις και τα αρχαία του, συμφωνώ με τη Χαρούλα. Μας τιμάει η χρήση των αρχαίων ελληνικών και ας τα λέει όπως θέλει.

  Αναμιμνήσκομαι ημερών αρχαίων, δεκαετία 70ς, όταν τα εγχώρια καμάκια άμα της εμφανίσει ευειδούς τουρίστριας, την έπεφταν σε άπταιστα γαλλικά: Μαντεμουαζέλ, βουλέ βου κουσέ αβέκ μουά, πουρ σε ξαπλωσιόν σουρ λε κραβασιόν, ε λα σηκώσ’ λα φουστ, ε λα κατεβάσ’ λα κυλότ’ ε λα χοσέ ντε λα πουτς, ντε λα πιάστον κούνατον πέρα-δώθε, βοήθειά σου και καλή απόλαυση! … Κι αυτές οι ρουφιάνες μια χαρά τα καταλάβαιναν… 😬🤥😌 👎👏

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  26: Ας μην ξεχνάμε και τη σθεναρή αντίσταση, στα όρια της γραφικότητας, της (κομμουνιστικής κυρίως) αριστεράς περασμένων δεκαετιών σε οτιδήποτε δυτικόφερτο, κυρίως αμερικανόφερτο. Μέχρι και το ροκ τούς ξίνιζε, η Δαμανάκη είχε γράψει σχετικό άρθρο κατά αυτού του είδους μουσικής. Τελικά, όλα καταβάθος έχουν πολιτικά κίνητρα, εξού και η αντιφατική στάση απέναντι σε παρόμοια φαινόμενα.

 33. LandS said

  7 Δηλαδή το σωστό πως είναι; 😁

  Την έχουν πατήσει κιάλλοι.

 34. Νέο Kid said

  Στη γουικιπήντια ο Τομ Χανκς αναφέρεται ήδη ως ..an American-Greek actor…
  Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο! Isn’t it?
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tom_Hanks

 35. ΣΠ said

  16, 24
  Από την αρχή του 2010 μέχρι το τέλος του 2019 είναι πράγματι μια δεκαετία και μπορούμε να την ονομάσουμε δεκαετία του 2010, εννοώντας ότι περιλαμβάνει τα χρόνια που αρχίζουν από 201-. Είναι όμως λάθος να την πούμε 202η δεκαετία ή 2η δεκαετία του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η δεκαετία από την αρχή του 2011 μέχρι το τέλος του 2020.

  Και μια και η δεκαετία του 2010 ταυτίζεται με την δεκαετία κατά την οποία το ιστολόγιο διεξάγει ψηφοφορία για την ανάδειξη της λέξης της χρονιάς, θα πρότεινα μια ψηφοφορία για την ανάδειξη της λέξης της δεκαετίας. Έναν τελικό ανάμεσα στις 10 λέξεις που αναδείχθηκαν λέξεις της χρονιάς, ή ίσως τις τρεις πρώτες κάθε χρονιάς, σύνολο 30.

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι δύο διασημότεροι σύγχρονοι Έλληνες του πλανήτη είναι ο Τομ Χανκς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Τσιπραίοι και Κούληδες τρώνε σκόνη, πολλή σκόνη. 😎

 37. LandS said

  10 Αν ξέρει; Δεν ρωτάνε τέτοια πράγματα για κάποιον που έχει σπουδάσει Κλασικούς στο Κολέγιο Μπέιλιολ της Οξφόρδης. Εφτακόσια πενήντα έξι χρόνια κάνουν την Ιλιάδα φύλλο-φτερό εκεί.
  Έχω ακούσει ότι και στα Νέα Ελληνικά τα καταφέρνει.

 38. ΣΠ said

  7
  Για χρόνια νόμιζα ότι αυτό έλεγε, μέχρι που το είδα γραμμένο.

 39. LandS said

  17 Στο τέλος.
  Δε βαριέσαι, άλλοι κάνουν το Καραγκιόζη για να γελάσουμε και άλλοι είναι Καραγκιόζηδες για να στραβωθούμε.

 40. Θρασύμαχος said

  https://www.iefimerida.gr/kosmos/indonisia-krokodeilos-skotose-gynaika Τελικά τα ρούχα τα έπλενε ο κροκόδειλος ή η γυναίκα;

 41. π2 said

  37: Ακόμη περηφανεύονται στην Οξφόρδη ότι δεν μπαίνει κανείς στα τμήματα κλασικών σπουδών αν δεν ξέρει Όμηρο. Η παράδοση του reading in Classics παραμένει ακλόνητη. Στο περίφημο τσιφλίκι των Noel – Baker στην Εύβοια διοργανώνεται ακόμη ετήσια εκδρομή φοιτητών της Οξφόρδης, που περνούν μια εβδομάδα απλώς διαβάζοντας και μελετώντας κλασικούς συγγραφείς υπό την εποπτεία ενός καθηγητή.

  Όσο για τον Τζόνσον, είναι πηγή εσωτερικών αστείων στην Οξφόρδη. Υποτίθεται, μου έχουν μεταφέρει, ότι ο Robin Lane Fox καταριέται χαριτολογώντας την ώρα και τη στιγμή που δίδασκε στον Τζόνσον τι καλή που ήταν η αθηναϊκή δημοκρατία, που δεν είχε γραφειοκρατία και στηριζόταν στην άμεση έκφραση της λαϊκής γνώμης.

 42. ΣΠ said

  έχει αλλάξει και οι σημασία

  Νικοκύρη, διόρθωσε το άρθρο.

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 44. 38: Αμ το άλλο; Θεέ των μαύρων, τον καλό συγχώρεσε Γουίλ…

 45. ΣΠ said

 46. Αγγελος said

  (30) G, σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, οι Εβραίοι, ο Ιακώβ δηλαδή και η πατριά του, πήγαν λόγω σιτοδείας από την Παλαιστίνη στην Αίγυπτο, όπου είχε ήδη κάνει καριέρα 😉 στην αυλή του Φαραώ, καίτοι αλλόθρησκος, ο γιος του ο Ιωσήφ. Εκεί αυξήθηκαν και πληθύνθηκαν, μέχρι που, αιώνες αργότερα, ένας άλλος Φαραώ αποφάσισε να τους κυνηγήσει και έφυγαν για την πατρίδα του γενάρχη τους — την οποία βέβαια έπρεπε πια να κατακτήσουν…

 47. Αγγελος said

  Αφού αυτός που έκανε σκοπό την αυτοκτονία του αδερφού του είναι ποδοσφαιριστής, μήπως η πρωτοτότυπη φράση ήταν αγγλική και ο άνθρωπος διοχέτευσε θετικά την αγανάκτησή του για τον άδικο χαμό του αδερφού του.. βάζοντας γκολ; goal και το γκολ, goal κι ο σκοπός…

 48. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  17 Σωστά το επισημαίνεις, κι εγώ το πρόσεξα

  18 Καλό είναι αυτό, πράγματι

  20 Με εκνευρίζει αυτό το άρθρο για την κρυφή ερωτική εξομολόγηση

  34 Το γελάς; Με το καλημέρα κερδίσαμε δυο Όσκαρ

  35 ΣΠ, είσαι στη σκέψη μας 🙂

  40 Η κυρια είχε προσλάβει τον κροκόδειλο να πλένει τα ρούχα της κόρης της και μάλωσαν στην αμοιβή.

 49. ΣΠ said

  47
  Είναι μπασκετμπολίστας. Βάζει καλάθια, όχι γκολ.

 50. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Μήπως σήμερα έχουμε τα τελευταία μεζεδάκια όχι απλώς της χρονιάς αλλά και της δεκαετίας; Τελειώνει σε τέσσερις μέρες η δεκαετία μας ή μήπως στις 31.12.2020; Ή αλλιώς, έχουμε ή όχι καινούργια δεκαετία από την άλλη Τετάρτη;

  Ας το προσθέσουμε πια αυτό το ρημάδι το έτος μηδέν αναδρομικά, δε θα πάθουμε δα και τίποτα! Ουτε ειναι δα το μόνο που θα δοθεί αναδρομικά – με κάποια σημαντική καθυστέρηση, ομολογουμένως.

  Ποιο ειναι το χειροτερο που θα συμβει, δηλαδή; Απλως θα αποστηθιζουν τα παιδιά στο σχολειο το 479 π.Χ. αντι για 480 π.Χ. για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Έτσι κι αλλιώς απ’ το να αυτί μπαίνουν κι απ’ τ’ άλλο βγαίνουν όλα 🙄

 51. LandS said

  36
  Γιατί όχι η δεύτερη του εικοστού; Αφού τα χρόνια 2000 έως και 2009 είναι τα πρώτα δέκα και από το 2010 μέχρι και το 2019 ειναι τα δεύτερα δέκα.
  Είπαμε: Η πρώτη πρώτη-πρώτη δεκαετία ήταν κουτσή, σα τον Φλεβάρη.
  Άλλο να λές το έτος mcdy (m,c,d,y=0,1,2,…,9) είναι στη [(d+1)στή] δεκαετία του [(c+1)στού] αιώνα και τέρμα και άλλο να το συμπληρώνεις με διευρινίσεις του τι γίνεται όταν y=0 ή όχι και να διεκρινίζεις παραπέρα όταν και το d=0 ή όχι ή/και το c=0 ή όχι.

 52. LandS said

  Το 51 στο 35 περικαλώ

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υποθέτω πως πολλές κυρίες θα ήθελαν τον Τομ Χανκς στο σπίτι τους, έστω κι αν …σίτεψε. Όσο για τις δουλειές, ο Γκλέτσος μάλλον θα πρέπει ν’ αρχίσει να ανησυχεί για τη θέση του στα ελληνικά σίριαλ . Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αμερικανεεεέ Αμερικανεεεεεεέ! 😜
  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/674599_kaystiko-sholio-tis-elenas-akrita-gia-tin-politografisi-toy-tom-hanks

 54. Καλημέρα, χρόνια πολλά!

  Είναι βέβαια εύκολο και λίγο σεξιστικοστερεοτυποαναπαράγον, αλλά δεν κρατιέμαι να μην το πω: ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε τις σκηνές με τις ηθοποιούς να φορούν τα εικονικά τους φορέματα 🤭

 55. ΣΠ said

  51
  Αν κουτσάνουμε την πρώτη δεκαετία, θα πρέπει να κουτσάνουμε και τον πρώτο αιώνα σε 99 έτη και την πρώτη χιλιετία σε 999 έτη.

 56. Avonidas said

  Όπως μπορείτε να δείτε, ο Τζόνσον παραλείπει κάποιους στίχους, μπερδεύει κάποιους άλλους, αλλά, το κυριότερο, δίνει έμφαση σε άσχετα σημεία, όπως στο «ο γαρ» (που το προφέρει ‘χο γκαρ’) στον στίχο 12 -για να αποσπάσει τα γέλια του ακροατηρίου, που βέβαια δεν καταλαβαίνει τίποτα

  Μα, τι να καταλάβουν χόι πολλόι από κουλτούρα; 😛

  Συμπέρασμα: οι Αμερικανοί ψηφίζουν Τραμπ επειδή μπορουν να πιουν μια μπύρα μαζί του (λεμε τωρα), και οι Βρετανοί τον Τζονσον επειδή τη βρισκουν να τους απαγγέλλει Όμηρο, ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΜΠΑΛΑ – στρογγυλή τε και πεπονάτη 😋

 57. LandS said

  26 Οι Ρωμαίοι Γκρέκι αποκαλούσαν τους Έλληνες και Γκρέκουλι* αυτούς τους Ρωμαίους που μάλλον δεν τα κατάφερναν και πολύ καλά να μιμηθούν τους Έλληνες. Εδώ θέλανε τις γυναίκες τους να τους μιλάνε ελληνικά στο κρεβάτι.

  *Κάτι ανάλογο συνέβαινε με τους Άγγλους που αποκαλούσαν τους αγγλοβαρεμένους little Englanders

 58. dryhammer said

  26. >Εδώ θέλανε τις γυναίκες τους να τους μιλάνε ελληνικά στο κρεβάτι.

  Και τα Γαλλικά καλά είναι …

 59. Avonidas said

  Αν κουτσάνουμε την πρώτη δεκαετία, θα πρέπει να κουτσάνουμε και τον πρώτο αιώνα σε 99 έτη και την πρώτη χιλιετία σε 999 έτη.

  Γιατι; Τι μας κόφτει ο 1ος αιώνας, όταν βρισκόμαστε στον εικοστό πρώτο; Και τι μας κόφτει η 1η χιλιετία , οταν βρισκόμαστε στην 3η;

  Δεν καταλαβαινω γιατί θα πρεπει να εξαρτωμαστε από τις συμβασεις που τεθηκαν χιλιετιες πριν. Μπορούμε να ορίσουμε τις επετείους μας οπως γουστάρουμε. Στο κατω-κατω, κανενας ανθρωπος και κανενας πολιτισμος δεν μετρησε αυτα τα 2000 χρονια της μ.Χ. χρονολογίας στην ολότητά τους: το ημερολόγιό μας οριστηκε αναδρομικά, οπως τα περισσοτερα άλλωστε.

  Αν θελαμε να αποφυγουμε το χάος, επρεπε να ακολουθήσουμε το σοφό παράδειγμα των Ρωμαίων ή των Βυζαντινών, και να τοποθετήσουμε την αρχή της χρονολογίας μας στο μακρινό (ή μυθικό) παρελθόν: το ημερολόγιο πρεπει να ξεκινα πριν απο κάθε γεγονός που θέλουμε να μνημονεύσουμε. Έτσι, δεν χρειαζεται να μετράει κανεις ανάποδα. Επιπλεον, καθως η αρχή του ημερολογίου δεν εχει πραγματικά ιστορική σημασία, μπορούμε να κάνουμε ορόσημα τις στρογγυλές χρονολογίες, και να τελειώνουμε μ’ αυτη τη σαχλαμάρα του ποιος μετραει σωστά και λαθος. 🤨

 60. 59 Μπορούμε να αρχίσουμε να μετράμε από κτίσεως κόσμου. Δλδ από το έτος γέννησής μου 🙂

 61. Avonidas said

  Μια άλλη έξυπνη λύση είναι εκείνη των Μάγιας: απλώς προσθέτεις κύκλους στο ημερολόγιό σου («Εποχές του Κόσμου», ας πούμε), και ξεκινάς ξανά απ’ το μηδέν.

 62. Avonidas said

  Μπορούμε να αρχίσουμε να μετράμε από κτίσεως κόσμου. Δλδ από το έτος γέννησής μου

  Απο Χτίσεως Χτήνους; Καπως δυσοίωνο μου ακούγεται 😛

 63. LandS said

  55 Βεβαίως. Στη πρώτη δεκαετία το σφάλμα ήταν 10%, στο πρώτο αιώνα 1%, στη πρώτη χιλιετία 0,1% και στη πρώτη μυριατία θα είναι 0,01%. Αν το τραβήξουμε, μπορούμε να πούμε ότι είναι τρεις αστοχίες στις 2020 φορές. Αμελητέο. 😊

  Τέλος πάντων αφού πρόκειται για συμβάσεις εγώ προτιμώ την διαισθητικά απλή σύμβαση με τις τρεις, μέχρι τώρα, εξαιρέσεις (που είναι της κατηγορίας «και τι έγινε;» ) παρά την «κάτσε να στο εξηγήσω» και ας μην αφήνει χώρο για εξαιρέσεις ή δεν έχει καμμία αστοχία.

 64. Παναγιώτης Κ. said

  24,35. Mea culpa.
  Άλλο είχα στο μυαλό μου και άλλο έγραψα.
  Η δεκαετία που διάγουμε είναι η δεύτερη του 21ου αι. και με την καινούργια χρονιά, εισερχόμαστε στην τρίτη.

 65. ΣΠ said

  Εντάξει, και εγώ προτείνω οι δεκαετίες να ξεκινούν από τα έτη που λήγουν σε 6. Βέβαια, έτσι η πρώτη δεκαετία θα είναι, όχι απλώς κουτσή, αλλά μονοπόδαρη. Αλλά τι μας κόφτει; Έτσι κι αλλιώς σύμβαση είναι όλα αυτά.

 66. Παναγιώτης Κ. said

  Αναφέρεται ότι ο μεγάλος Lagrange, εν πάση περιπτώσει κάποιος μεγάλος, ανέβηκε στο βήμα να κάνει παρουσίαση κάποιας μαθηματικής ανακάλυψης που έκανε.Σταματάει για λίγο, το κοινό περιμένει και εκείνος… κατεβαίνει από το βήμα λέγοντας: Με συγχωρείτε έκανα λάθος πάνω σε αυτό που ήθελα να σας μιλήσω.

 67. Avonidas said

  Κι όμως, η προφορά αυτή είναι πιο κοντά στην προφορά της κλασικής αρχαιότητας απ’ ό,τι ειναι η νεοελληνική μας προφορά. Δεν μας αρέσει αυτή η αλήθεια, επειδή ραγίζει λιγάκι ακόμα τη βιτρίνα της αδιάσπαστης τρισχιλιόχρονης συνέχειας, αλλά έτσι είναι.

  Εμένα προσωπικά δεν μ’ αρεσει επειδη ποτέ δεν καταλαβα πόθεν τεκμαίρεται (πςςςς…) Δηλαδή, από το γεγονός ότι η σύγχρονη προφορά των ελληνικών διαφέρει από την αρχαία, κι από το επίσης γεγονός οτι η ερασμιακή προφορά διαφέρει από τη σύγχρονη, έπεται πως η ερασμιακή και η αρχαία ταυτίζονται, ή έστω μοιάζουν πολύ;

  Κι αν ο Έρασμος ειχε στοιχεία που να τον κατευθύνουν στην ανασύσταση της αρχαίας προφοράς, ποιά είναι και πού τα βρήκε; Γιατί η εντύπωση που εχω αποκομίσει εγώ είναι οτι ο Έρασμος καθιέρωσε ενα σύστημα προφοράς με μόνο κριτήριο την αμφιμονοσημαντη αντιστοιχια ορθογραφίας και φθόγγων. Ειναι προφανές γιατί κάτι τετοιο θα ηταν χρησιμο στους μελετητές των αρχαίων που δεν εχουν την ελληνική ως μητρική γλωσσα. Ειναι προφανές, επίσης, το γιατί όσοι την έχουν προτιμούν τη σύγχρονη προφορά. Αλλά δεν ειναι καθόλου προφανές οτι ο Έρασμος μαντεψε σωστά.

 68. ΣΠ said

  Επειδή την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουμε το μηνολόγιο Ιανουαρίου, θυμίζω ένα σχόλιο που είχα κάνει πέρσι:
  Κάτι που λείπει από το μηνολόγιο Ιανουαρίου σε σχέση με τα μηνολόγια άλλων μηνών είναι κάποια στοιχεία για τον μήνα. Πώς πήρε το όνομά του, τι άλλα ονόματα χρησιμοποιούνται, κάποιες συνήθειες, κάποιες παροιμίες κλπ.

 69. π2 said

  67: Έχουμε συζητήσει άπειρες φορές την ερασμιακή προφορά εδώ. Ασφαλώς είναι «σωστή» και ασφαλώς είχε στοιχεία ο Έρασμος. Απλώς είναι σωστή μόνο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (πριν από τον 4ο αι. π.Χ.) και όχι για όλες τις διαλέκτους, κι επιπλέον δεν υπάρχει μία ερασμιακή προφορά (ακόμη μου κάνει εντύπωση πόσο διαφορετική ακούγεται από έναν Άγγλο, έναν Γερμανό κι έναν Ιταλό.

 70. Avonidas said

  @π2

  Δεν βλέπω πώς μπορούν να υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία για την προφορά των αρχαίων ελληνικών βασισμένα μονο σε γραπτά έργα. Ενας οδηγος φωνητικής αναγκαστικά ειτε θα παραπέμψει σε λέξεις με γνωστή προφορά είτε θα πρέπει να περιγραψει με ακρίβεια το σχημα και τη θεση των χειλιών, της γλωσσας κλπ. κατα την εκφορά του λογου. Το πρωτο ειναι ευάλωτο στην ιστορική αλλαγή της προφορας των λέξεων-δεικτών, ενώ για το δεύτερο αμφιβάλλω αν έχουμε αρχαία τεκμήρια.

  Βεβαίως, υπάρχουν υποθέσεις καλύτερα ή χειρότερα εδραιωμένες, αλλα εχω δει επιχειρήματα για την προφορά των αρχαίων, όπως π.χ. ο ήχος του βελασματος, που ελαχιστα με πείθουν.

  Υπάρχει κι ενα ακόμη ερώτημα: όποια τεκμήρια ειχε ο Έρασμος, θα πρεπει να τα διεθεταν κι οι ελληνόφωνοι λόγιοι πριν από αυτόν. Ειναι λοιπόν η διασταση αναμεσα στην αρχαια και σύγχρονη προφορα των ελληνικών κάτι που οι ελληνόφωνοι λόγιοι αγνοούσαν; Ή κατι που διαλεξαν να αγνοήσουν συνειδητά, με το σκεπτικό ότι μια πιστή ανακατασκευή της προφορας θα ηταν έτσι κι αλλιώς αδύνατη; (Προτού με πείτε ελληναρά, αναλογιστείτε οτι ακριβως αυτο το σκεπτικο προκρινει ο Νικοκυρης στη μεταγραφή και προφορά στα ελληνικά των ξενων ονομάτων).

 71. sarant said

  68 Δεν έχω τέτοια στοιχεία, ε;

  69 Έτσι. Αλλά και στον Όμηρο έχει επιπλέον σημασία η ερασμιακή/ερασμικη προφορά για το μέτρο, δεν είναι έτσι;

 72. Γιάννης Ιατρού said

  69, 70 κλπ. Εξέλιξις και προφορά της ελληνικής – Τέσσερα οξφορδιανά μαθήματα, Σίμος Μενάρδος (1972)

 73. Γιάννης Ιατρού said

  72 (συνέχεια): κι αυτό

 74. phrasaortes said

  Εφ’όσον έτος 0 δεν υπήρξε ποτέ, πρέπει να θεωρούμε ως αρχή της δεκαετίας το 2021.

  Κατά τα άλλα, το σχόλιο του Παπαδημούλη ήταν εντελώς άστοχο. Αντιλαμβάνομαι ότι οι προθέσεις του ήταν ευγενικές, αλλά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Με το να διαστρεβλώνεις τα γεγονότα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να ενισχύεις την αντίπαλη πλευρά. Στην Βηθλεέμ ο Ιωσήφ και η Μαρία υποτίθεται ότι πήγαν για λόγους απογραφής, όχι επειδή τους καταδιώκαν. Ακόμα και αν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύτηκε και εννοούσε την φυγή στην Αίγυπτο, τότε πάλι δεν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους Ρωμαίους (εξάλλου η Αίγυπτος ήταν ήδη ρωμαϊκή επαρχία), αλλά από τον Ηρώδη.

  Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία της Βηθλεέμ είναι αποδεδειγμένα φανταστική, διότι ούτε βγάζει νόημα ούτε επιβεβαιώνεται από τις επιγραφικές πηγές. Πρώτον, οι Ρωμαίοι δεν θα μπορούσαν να οργανώσουν απογραφή για φορολογικούς λόγους, όταν ακόμα δεν ήλεγχαν άμεσα την Ιουδαία, η οποία ως το 4 μ.χ. ήταν βασίλειο-προτεκτοράτο υπό την ηγεσία του Ηρώδη. Δεύτερον, ο σκοπός της απογραφής είναι η καταγραφή του πληθυσμού και των οικονομικών δυνατοτήτων κάθε κοινότητας, οπότε η προσωρινή μετακίνηση του Ιωσήφ και της οικογένειας του στην Βηθλεέμ είναι εντελώς αντιφατική. Ο λόγος που ο Ματθαίος και ο Λουκάς εφηύραν την δικαιολογία της απογραφής είναι ότι, σύμφωνα με τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μεσσίας έπρεπε να γεννηθεί στην Βηθλεέμ, όπως και ο Δαυίδ. Επομένως, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δύο Ευαγγελιστές παραποίησαν ελαφρώς την πραγματικότητα, ώστε να επιβεβαιώσουν τις προφητείες εκ των υστέρων.

  Το σχόλιο του Παπαδημούλη ήταν λανθασμένο και από θεολογική και από ιστορική σκοπιά.

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>το Υπουργείο Προεδρίας που έχει καταργηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες
  Συμπτωματικά σαν σήμερα ανέλαβε ο τελευταίος υπουργός Προεδρίας Ιωάννης Ποτάκης, από 28 Δεκεμβρίου 1994 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 1995 (τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου -1993)
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82

 76. Avonidas said

  «Το σχόλιο του Παπαδημούλη ήταν λανθασμένο και από θεολογική και από ιστορική σκοπιά.»

  Απο ιστορική σκοπιά, πάσο (επειδή ειμαι καλόκεφος σήμερα). Αλλά απο θεολογική σκοπιά, δικαίωμα!

  Διοτι εκείνος ο Χριστός, που δεν ηταν πρόσφυγας και μετανάστης, ειχε πει:

  -Πεινασμένος ημουν και με ταΐσατε, διψασμένος και μου δωσατε να πιω, ξένος και με περιμαζέψατε, φυλακισμένος και μ’ επισκεφθήκατε.

  Κι οταν του ειπαν, «πότε τα καναμε ολα αυτα σε σενα, Κυριε;»

  Απάντησε:

  -Σ’ οποιον απ’ τους αδελφους μου τα κάνατε, σ’ εμενα τα κανατε.

  Υπάρχουν ομως πράγματι δυο μακρες κι αντιγνωμες θεολογικές παραδοσεις: η μία, εκεινη των κατατρεγμενων που επιμενουν να βλεπουν στον Χριστό και τα διδαγματα του την εικονα τους. Κι η άλλη, εκείνη των ακριβολόγων, που επιμενουν να τους την αρνουνται.

 77. Καλησπέρα,
  Για το πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η δεκαετία (ή ο αιώνας) κλπ είναι ξεκάθαρο και έχει εξηγηθεί πολλές φορές (π.χ. και στο 35). Αν τώρα κάποιοι θέλουν να επιμένουν κόντρα στην αριθμητική, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Το «ου με πείσεις καν με πείσεις» είναι πανταχού παρόν.

  Αλλά δεν θα έγραφα τίποτα αν δεν μου τύχαινε σήμερα κάτι που κάπου έχει σχέση με το άρθρο. Μπαίνω σε ξενοδοχείο (εξωτερικού) για τσεκίν. Δυο υπάλληλοι εκείνη την ώρα, μια γυναίκα κι ένας μαυρούλης. Απευθύνομαι στον τελευταίο που όταν βλέπει πως είμαι Έλληνας, προσπαθεί να μου μιλήσει Ελληνικά. Δεν είναι πλήρη, αλλά είναι πέρα από το καλημέρα, καλησπέρα, ευχαριστώ. Ακόμα και αριθμοί! Ρωτάω αν έχει μείνει στην Ελλάδα και μου λέει πως όχι αλλά μαθαίνει Ελληνικά σε τοπικό (όχι μόνο ελληνικό) σχολείο!

 78. Avonidas said

  Εφ’όσον έτος 0 δεν υπήρξε ποτέ, πρέπει να θεωρούμε ως αρχή της δεκαετίας το 2021.

  Υπηρξε το ετος το προηγουμενο του 1 μ.Χ. Δεν ειναι περισσότερος κοπος να μετονομασουμε αυτο το ετος σε ετος 0 απ’ οσο ειναι να αποφασισουμε να αναβαλουμε καθε μελλοντικη επέτειο.

 79. ΣΠ said

  78
  Και βέβαια είναι μεγαλύτερος κόπος να αλλάξουμε όλες τις π.Χ. χρονολογίες σε όλα τα βιβλία ιστορίας.

 80. Avonidas said

  Αν τώρα κάποιοι θέλουν να επιμένουν κόντρα στην αριθμητική, δεν μπορεί να γίνει κάτι.

  Υπάρχουν πολλα ειδη αριθμητικής. Αλλά σε κανένα, απ’ οσο γνωριζω, δεν απέχουν το -1 και το +1 κατα μοναδα. Οποια αποψη κι αν εχει κανεις για το πότε αρχιζουν οι δεκαετιες, οι αιωνες κι οι χιλιετιες, σιγουρα η αριθμητική των ακεραιων δεν ειναι με το μερος του.

 81. sarant said

  72 A μπράβο!

  Τελικά το ζήτημα των δεκαετιών πυροδοτεί αρκετή συζήτηση. Αν είχαμε το μπλογκ το 1999 θα είχαμε να πούμε πολλά!

 82. ΣΠ said

  80
  Τα -1, 0 και +1 στην καταγραφή του χρόνου είναι χρονικά σημεία, όχι έτη. Το -1 είναι στην αρχή του έτους 1 π.Χ., το 0 είναι στο τέλος του 1 π.Χ. και στην αρχή του 1 μ.Χ. και το 1 είναι στο τέλος του 1 μ.Χ.

 83. π2 said

  70: Λόγιοι με γνώση αρχαίων ελληνικών που να μην είχαν μητρική την ελληνική πριν από τον Έρασμο ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Την Αναγέννηση έγινε κυρίως γνωστή η ελληνική γραμματεία. Το πρόβλημα της προφοράς είχε επισημανθεί ήδη πριν από τον Έρασμο. Για τους έχοντες την νέα ελληνική ως μητρική το ζήτημα ήταν λυμένο για προφανείς πρακτικούς λόγους.

  Και είναι ακόμη έτσι, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Δεν λέω ότι πρέπει να μαθαίνουμε αρχαία με ερασμιακή προφορά, ήμαρτον. Μάλιστα οι ξένοι το καταλαβαίνουν αυτό. Μου έχει τύχει αρκετές φορές, όπως νομίζω έχω ξαναπεί, να ζητούν συγγνώμη ξένοι ομιλητές όταν προφέρουν αρχαία με ερασμιακή προφορά σε ελληνικό κοινό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προφορά αυτή είναι λανθασμένη. Είναι σαφέστατα ορθότερη από τη νεοελληνική.

 84. π2 said

  71β: Όχι μόνο στον Όμηρο, σε όλα τα προσωδιακά μέτρα.

 85. π2 said

  Όπως λέει κι ο ΝικΝικ (https://www.quora.com/What-are-the-pros-and-cons-of-the-Erasmian-pronunciation), πιο ευχάριστα στ’ αυτί από τις υστερίες του Μπόρις ακούγεται η προφορά του Ιωάννη Στρατάκη.

 86. Μαρία said

  71β
  Όχι. Και στην ερασμιακή προφορά ο τόνος είναι δυναμικός, δεν είναι μουσικός. Οπότε εναλλαγή μακρών και βραχειών συλλαβών γίνεται σεβαστή όποια κι αν είναι η προφορά.

 87. Pedis said

  Το φυσιολογικό και βολικό (ακέραιοι αριθμοί γαρ) στο μέτρημα των μετά χριστόν δεκαετιών είναι να λέμε ότι μπαίνουν με το που αλλάζει η δεκάδα. Σε αυτήν την περιπτωση το σφάλμα είναι μηδαμινό.

  Στην περίπτωση που λέμε λ.χ. ότι με το 2020 αλλάζουμε δεκαετία, χωρίς να μετράμε ποια, η δήλωση είναι ακριβέστατη.

 88. LandS said

  Ναι, φαντάζομαι ότι κάποιος θα μπορούσε να προτείνει οι δεκαετίες να ξεκινούν από τα λήγοντα σε 6. Όμως δεν το έχει κάνει κανείς. Ίσως να μην έτυχε και κάποια στιγμή στο μέλλον να βρεθεί κάποιος να το κάνει. Από την άλλη μια τέτοια ιδέα να είναι τόσο αντι-διαισθητική και αμφίβολης χρησιμότητας που, αν βρεθεί κάποιος ποτέ να το τολμήσει, δεν θα έχει τη στήριξη ώστε να ωριμάσει και να αποκτήσει την επισημότητα της σύμβασης.

 89. Μαρία said

  Και πεθερό Πομάκο απ’ το Ωραίο της Ξάνθης συμπληρώνω εγώ.

 90. Avonidas said

  Τελικά το ζήτημα των δεκαετιών πυροδοτεί αρκετή συζήτηση.

  Όπως συμβαίνει με ολα τα κακοβαλμενα ερωτήματα 😉

  Και βέβαια είναι μεγαλύτερος κόπος να αλλάξουμε όλες τις π.Χ. χρονολογίες σε όλα τα βιβλία ιστορίας.

  Καλώς, αλλα ας παραδεχτούμε τότε την αλήθεια: εγινε καποτε μια πατατα και βαριομαστε να τη διορθώσουμε. Γιατι πρεπει να δικαιολογήσουμε την πατάτα δεν μπορώ να καταλαβω.

  Αν κάποιος ειχε παραλείψει, π.χ. το ετος 3, και πήγαινε απο το 2 στο 4, ολοι θα συμφωνουσαν οτι εγινε λαθος. Η παραλειψη του 0 ενοχλει λιγότερους, αλλα σς ο,τι αφορα την αριθμητική ΕΙΝΑΙ λαθος.

 91. ΣΠ said

  87
  Άμα δεν λέμε ποια δεκαετία αλλάζουμε τότε μπορούμε κάθε χρόνο να λέμε ότι αλλάζουμε δεκαετία. Π.χ. στην αρχή του τρέχοντος έτους αλλάξαμε την δεκαετία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

 92. ΣΠ said

  90
  Το 0 δεν παραλείφθηκε. Το 0 είναι το χρονικό σημείο μεταξύ του 1 π.Χ. και του 1 μ.Χ.

 93. ΚΑΒ said

  https://www.tanea.gr/2019/12/28/sports/2010-2019-protagonistes-tis-dekaetias-oi-mesi-kai-ronalnto/

 94. ΣΠ said

  93
  Αυτό δεν είναι λάθος επειδή ορίζει σαφώς την δεκαετία 2010-2019. Αν όμως έλεγε «η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα», ένας σχολαστικός όπως εγώ θα του έλεγε ότι αυτή η δεκαετία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

 95. # 66

  δεν διακρίνομαι για την μνήμη μου, αμυδρώς θυμάμαι πως ο Κοσύ είχε αναφέρει πως είχε βρεί ένα μέτρο που κάλυπτε το μέτρο Ρίμαν αλλά όταν έκανε την παρουσίαση ανακάλυψε πως και το μέτρο Ρίμαν κάλυπτε το δικό του δηλαδή ήταν δυο εκδοχές του ιδίου πράγματος κι έτσι μας έμεινε μόνο του το μέτρο Ρίμαν στα ολοκληρώματα (το καλύπτω είναι εκλαΙκευμένο υπερσύνολο)

 96. Pedis said

  # 91 – 87
  Άμα δεν λέμε ποια δεκαετία αλλάζουμε τότε μπορούμε κάθε χρόνο να λέμε ότι αλλάζουμε δεκαετία. Π.χ. στην αρχή του τρέχοντος έτους αλλάξαμε την δεκαετία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

  έλα τώρα … εννοώ ότι σε αυτήν την περίπτωση η αλλαγή των δεκαετιών ακολουθεί την αλλαγή των δεκάδων και δεν υπάρχει κανένα σφάλμα ούτε αβεβαιότητα στη συγκεκριμένη δήλωση.

  Το ίδιο, όπως κι όταν πούμε ότι το 2020 μπαίνει η τρίτη δεκαετία του εικοστού πρωτου αιωνα. Δεν υπάρχει κανένα σφάλμα: βρισκόμαστε στον 21 αι και είμαστε στα υπόλοιπα της δεύτερης δεκαετίας του.

  Το σφάλμα μεν υπάρχει αλλά είναι δε μηδαμινό αν μετρήσουμε τις
  δεκαετίες από το +1 (δηλ. από το +11) και μετά.

  Επιμένω: τα υπολοιπα είναι ανευ ουσιας σχολαστικισμοί.

 97. Σχετικά με τις δεκαετίες το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει το έτος 0 στην αρίθμηση των ετών και δεν υπάρχει γιατί ή έννοια του αριθμού μηδέν έγινε αναγκαία όταν βρέθηκαν οι εξισώσεις κι αυτό κατα πολλούς οφείλεται στον Ομάρ Καγιάμ κατ’ άλλους σε κάποιον γ’αλλο που δεν θυμάμαι τ’όνομά του, ας έφραφε κι αυτός ποιήματα σαν τον Καγιάμ να τον θυμόμουνα !

  Συμφωνώ με τον Lands ας αφήσουμε κουτσές την πρώτη (δέκα+εκατοντα+χιλι)ετία κι από κει και πέρα να πάμε νορμαλ με την σειρά 0,1,2.3, … που οερίζει στ9 την πρ΄’βτη δεκαετία κ.ο.κ.

 98. Pedis said

  Στο μέτρημα των χιλιετιών υπήρχε ένας παραπάνω λόγος για τους σχολαστικούς επειδη όταν άλλαξε πριν από 19-20 χρόνια θα μπαίναμε ή δεν θα μπαίναμε μόλις στη δεύτερη …

 99. # 46

  Αγγελε αυτά λέει η βίβλος αλλά οι μουσουλμάνοι άλλα λένε, π.χ. πως ο Αβραάμ ήταν γενάρχης των Αράβων και τα ληξιαρχεία δεν είχαν εφευρεθεί ακόμα !

 100. LandS said

  77 Στο 35 δεν εξηγήθηκε τίποτα. Διατυπώθηκε. Όπως και η άλλη άποψη διατυπώθηκε και δεν εξηγήθηκε. Και αυτό γιατί οι επιλογές δικαιολογούνται και δεν δεν εξηγούνται.
  Κάποιοι το δικαιολογούν με το βολικό του «όλα που αρχίζουν από Ν ανήκουν στην ίδια ομάδα». Άλλοι με το να έχουν όλες οι δεκαετίες ανεξαιρέτως 10 χρόνια.
  Άμα μπορούσε να εξηγηθεί κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε ανάγκη να διατυπώνονται οι νόμοι όπως «το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας συμπληρωμένο», θα λέγανε το 65ο σκέτο και θα έληγε η υπόθεση μια και θα είχε εξηγηθεί.

 101. π2 said

  Για τις δεκαετίες το μόνο που ξέρω εγώ είναι ότι περνάνε γρήγορα.

 102. Pedis said

  # 98 – θα μπαίναμε ή δεν θα μπαίναμε -> δε θα βγαίναμε ή θα βγαίναμε από τη δεύτερη

  # 101 – 🙂

 103. ΣΠ said

  96
  Στο θέμα με τις δεκαετίες υπάρχει ουσία και είναι η συνεννόηση. Όταν λέμε η δεκαετία του 2010 όλοι καταλαβαίνουν ότι εννοούμε την περίοδο 2010-2019. Όταν όμως λέμε η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα άλλοι καταλαβαίνουν το 2010-2019 και άλλοι το 2011-2020 (κάτι σαν το «ευάριθμος» δηλαδή 🙂 ). Επομένως δεν είναι καθόλου σχολαστικισμός.

 104. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  62. Να αρχίζουμε απο την 1η Ιανουαρίου.

  Καίτοι σήμερον είδον το φως του κόσμου τούτου, ο πατήρ μου είχε την εμπνευσιν να διορθώσει την χρονολογία με δικαστικην αποφασιν, οπότε επισήμως η εναρξις της ζωής μου είναι την 1η Ιανουαρίου, με 3 χαμένες μέρες 🙂 .

 105. ΣΠ said

  Και για να τελειώνουμε γιατί βαρέθηκα. Όπως είπα και στο 35, πείτε μου ότι σε λίγες μέρες μπαίνουμε στην δεκαετία του 2020 να το δεχτώ. Μη μου λέτε όμως ότι μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και ότι η πρώτη δεκαετία μ.Χ. έχει 9 έτη διότι σύμφωνα με τα λεξικά και με την λογική μια δεκαετία είναι περίοδος δέκα χρόνων, ποτέ εννέα.

 106. LandS said

  97 Ως αδιόρθωτος συμβιβαστής (αστειοαριστεριστί κομπρεμιστής) πρότεινα σε ένα στενό φίλο να εισάγουμε «έτος 0» δηλαδή να δώσουμε το όνομα 0 (μηδέν) στη συμβατική αρχή της κοινής χρονολογίας με συνέπεια να αλλάξουμε όλα τα ονόματα των ετών ένα κλικ προς τα πίσω. Βέβαια θα φέρναμε στην ανθρωπότητα ένα πρόβλημα σαν το μιλένιουμ μπαγκ σε πολλαπλάσια έκταση.
  Απάντηση: Να πάει να γμηθεί η Ανθρωπότητα, ρωτάς αν ΕΓΩ θα αντέξω να ξαναζήσω το 2019;

 107. Pedis said

  # 103 – Δεν βλέπω κανένα αναγκαίο λόγο να παρεξηγηθούμε αφού αμφότεροι δώσαμε επαρκείς εξηγησεις. 🙂

 108. Γιάννης Ιατρού said

  89: Χασάν Χαλίλοφ Ιμπραήμοβ

 109. Γιάννης Ιατρού said

  106 (τέλος) ΑΦΘΑΣΤΟΣ !!! 😂👍👌

 110. LandS said

  103 Είναι σχολαστικισμός. Όλα τα βιβλία ιστορίας (άσε τα λεξικά – αυτά για να είναι χρήσιμα πρέπει να αποτυπώνουν τη χρήση και όχι να τη καθορίζουν) δεν πολυνοιάζονται αν τύχει μια περίοδος άρχισε (ή τέλειωσε) το 100. Όλα λένε του 2ου (ή του 1ου) αιώνα. Αν τώρα κάποιο γεγονός συνέβη το 100, λένε συνέβη το 100 μΧ. Ούτε το τελευταίο έτος του 1ου, ούτε το πρώτο έτος του 2ου.

 111. Αν αντί για να μετράει κανείς χρόνια μέτραγε κουλούρια που τα αγόραζε με τη δεκάδα, θα έλεγε η πρώτη δεκάδα έχει 9 κουλούρια μόνο;

  Αλλά αφού δεν υπάρχει διάθεση αλλαγής άποψης; γιατί να το συνεχίζουμε; Ας λέει ο καθένας ό,τι νομίζει κι όπως συνεννοηθούν

 112. Ένας παλιός από Δρουγούτι said

  Για το αν ο Ιησούς Χριστός ήταν πρόσφυγας:

  1) Στα 1500 χρόνια της Πατερικής Γραμματείας, ΟΥΔΕΙΣ Πατήρ της Εκκλησίας έχει αποκαλέσει «πρόσφυγα» τον Χριστό». «Ξένος» και «αλλότριος» δεν σημαίνει σε καμμιά περίπτωση πρόσφυγας

  2) Όσο κι αν φαίνεται παρανοϊκό, ο πρώτος που αφήνει υπαινιγμό ότι ο Χριστός ήταν «πρόσφυγας» ο ΑΘΕΟΣ Νίκος Καζαντζάκης στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1948). Κι επειδή είδε ότι ο συσχετισμός έπιασε στο αναγνωστικό κοινό, το επαναλαμβάνει ακόμα σαφέστερα στις «Αδερφοφάδες» (1955), προκειμένου «να την σπάσει» στους Δεσποτάδες που ήθελαν να τον αφορίσουν εξαιτίας του «Τελευταίου Πειρασμού».

  Γράφει επί λέξει ο Καζαντζάκης στην αρχή του 9ου κεφαλαίου των «Αδερφοφάδων»:

  3) Ο πρώτος εκκλησιαστικός ηγέτης που αποκάλεσε «πρόσφυγα¨ τον Χριστό ήταν ο φανατικός θαυμαστής του Καζαντζάκη, πρώην Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, τον Γενάρη του 2012τον Γενάρη του 2012, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης. Ακολούθησε ο Αθηνών Ιερώνυμος το 2013, όπως σωστά θυμήθηκε ο κ. Σαραντάκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Χριστουγεννιάτικο Μήνυμά του το 2015το 2015.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από τον άθεο Νίκο Καζαντζάκη αντέγραψαν οι Χριστιανοί Ηγέτες ότι ο Χριστός ήταν Πρόσφυγας

 113. ΣΠ said

  106
  Ας υποθέσουμε ότι προσθέτουμε το έτος 0 και έτσι η 1η δεκαετία μ.Χ. έχει 10 ωραία στρογγυλά έτη τα 0-9. Λύθηκε το πρόβλημα, σωστά; Αμ δε! Πόσα έτη έχει η πρώτη (ή μήπως η τελευταία; ) δεκαετία π.Χ.; Δέκα, τα 1-10 π.Χ., ή εννέα, τα 1-9 π.Χ.; Το 0 βέβαια δεν μπορύμε να το συμπεριλάβουμε και στα έτη π.Χ.

 114. phrasaortes said

  76.

  Το απόσπασμα αυτό είναι άσχετο με την γέννηση στην Βηθλεέμ. Το θέμα δεν είναι ποια είναι η θέση του χριστιανισμού στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά το κατά πόσο ο Ιησούς ήταν όντως παιδί προσφύγων. Ο ισχυρισμός του Παπαδημούλη δεν επιβεβαιώνεται από τις Γραφές.

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ταξίδεψε, πέρα στη γέφυρα του Αδάμ 😦

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άλλο θέμα: Πόσοι άγγελοι χωράνε στην άκρη μιας καρφίτσας, αν οι άγγελοι δεν έχουν μάζα και δεν καταλαμβάνουν χώρο;

 117. ΣΠ said

  110 τα λεξικά – αυτά για να είναι χρήσιμα πρέπει να αποτυπώνουν τη χρήση και όχι να τη καθορίζουν

  Επομένως κανένα λεξικό δεν είναι χρήσιμο αφού κανένα δεν αποτυπώνει την συγκεκριμένη χρήση της λέξης «δεκαετία», ότι δηλαδή είναι η περίοδος δέκα χρόνων, αλλά άμα λάχει μπορεί να έχει και εννέα.

 118. Γιάννης Ιατρού said

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢

 120. Pedis said

  # 113 – μήπως αν αντί για πΧ και μΧ υπολόγιζες στη βάση του συνόλου των ακεραίων είχε λιγότερα προβλήματα;

 121. ΣΠ said

  115
  Έφη, τώρα που άκουσα την είδηση κατάλαβα τι εννοούσες. Με έπιασε ένα σφίξιμο στο στήθος.

 122. Pedis said

  Πάντως ο D. Hilbert στην περίφημη ομιλία του φαίνεται να είχε χωρίς ενδοιασμό εντάξει το 1900 στον νέο αιώνα …

  Click to access S0273-0979-00-00881-8.pdf

  Μια πιθανώς ορθή μαθηματική λύση που να μη δυσαρεστεί κανέναν ενώ αντιμετωπίζει επαρκώς η ενοχλητική ασυνέχεια στο μέτρημα του χριστιανικού ημερολογίου είναι να θεωρηθεί λ.χ. το γύρισμα του αιώνα την 1 του Ιούλη του έτους …**00 και για τις δεκαετίες η ίδια μέρα για τα έτη …***0 κλπ για τις χιλιετίες, τις εκατονταχιετιρίδες κοκ.

  Υπόψη: ο Hilbert έδωσε την ομιλία στο συνέδριο του Παρισιού τον Αύγουστο του 1900 …

 123. Γιάννης Ιατρού said

  121: Ναι, Θεός σχωρέστον

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 125. Νίκος Κ. said

 126. spiral architect 🇰🇵 said

  Κανένας άλλος ερμηνευτής πλην του Θάνου Μικρούτσικου δεν μπορεί να το αποδώσει όσο αυτός.

 127. Χαρούλα said

  Τελευταία του ανάρτηση πριν λίγες μέρες…
  «Αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες».

  Όποιος μπορεί ας τιμήσει και έτσι την μνήμη του😢

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τη Δευτέρα στην τελετή της αποχώρησης του (1.30 στο Α΄νεκροταφείο) να σειστεί ο τόπος, όπως του πρέπει

 129. loukretia50 said

  Πολλά και αξιόλογα τα έργα του (μεγάλου) Μικρούτσικου
  Ήδη αναφέρατε μερικά και σίγουρα πριν κάνω ριφρές θα θυμηθείτε κι άλλα.
  Μια ακόμα μεγάλη απώλεια.
  Αυτό θυμήθηκα μόλις το έμαθα
  Ο ΑΜΛΕΤ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ – https://youtu.be/Eds_ME_Ww6I ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ

  116. Δάσκαλε, τι ρωτάς?
  Αγγέλων το εκτόπισμα είναι μονάχα πλάνη
  Κι αν είναι χίλιοι ή δεκατρείς, διαφορά δεν κάνει
  Χωρίς υπόσταση υλική , χώρο μηδέν θα πιάνει

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Διόρθωση: Στις 2.30 τη Δευτέρα η πολιτική κηδεία στο Α΄νεκροταφείο

 131. Theo said

  Νικοκύρη, το μεζεδάκι του Βολιώτη δήμαρχου και … διερμηνέα που, προπαραμονή Χριστουγέννων, μας ευχήθηκε καλό Πάσχα (βλ. https://sarantakos.wordpress.com/2019/12/22/lamprini-2/#comment-622714) δεν το έβαλες εδώ.

  @104:
  Γεννήθηκα στις 2 Ιανουαρίου (μέρα Δευτέρα, στις 2 πμ, τη δεύτερη μέρα της δεύτερης πενταετίας του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα). Ο δικός μου πατέρας ήθελε να πάω νωρίτερα σχολείο και στο ληξιαρχείο ζήτησε να με δηλώσει γεννηθέντα στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Αλλά μάλλον υπήρχαν νεότερες εγγραφές κι ο πατέρας μου καθυστέρησε δυο μέρες να πάει εκεί, κι έτσι επισήμως φαίνεται πως γεννήθηκα στις 4 Ιανουαρίου 🙂

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Άμλετ της βροχής

  Ντυμένος Αμλετ της βροχής γυρνώ την επαρχία
  ζητώ να βρω ποιος σου δωσε τσιγάρο μια στιγμή
  ποιος άγνωστος επίστεψε πως, Θάνε, επιτυχία
  χωρίς εσένα αν παιχτεί το έργο στη σκηνή…😥

 133. aerosol said

  «Δηλαδή; Πώς να την κάνει σκοπό; Έριξα μια διαγώνια ματιά στο άρθρο, είδα ότι ο αδελφός του παίκτη αυτοκτόνησε, αλλά δεν κατάλαβα τι εννοεί ο υλατζής.»

  Cause είναι ο σκοπός που επιλέγει κάποιος να υπηρετεί. Είθισται οι επώνυμοι (κυρίως στις ΗΠΑ) να υιοθετούν έναν ή περισσότερους κοινωφελείς σκοπούς για να αναπτύξουν κοινωνική δράση. Είναι πολύ πιο κατανοητός και αναμενόμενος ο όρος στα αγγλικά, στη γλώσσα μας ακούγεται ξεκρέμαστος και καθόλου προφανής. Μόνο στο τέλος του άρθρου μαθαίνουμε πως ο Γοίνστον «έχει αποφασίσει να βοηθά όποιον είναι σε θέση, ανάλογη με εκείνης του Zachary. Να είναι δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται με θέματα ψυχικής υγείας.».

 134. loukretia50 said

  Θάνος Μικρούτσικος – Μαρία Δημητριάδη – https://youtu.be/1yCTxDd0SXM Τα παγώνια της θάλασσας

 135. Γιάννης Ιατρού said

  ….Εμείς, όσοι απομείναμε εραστές της κοινωνίας της Ουτοπίας, εκείνης στην οποία ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα….

 136. voulagx said

  #113 @ΣΠ: Αν δεχτουμε ετος 0 τοτε το μηδεν δεν ειναι μηδεν (=τιποτα) αλλα μια μοναδα, και φυσικα δεν θα ειναι το ουδετερο στοιχειο για την προσθεση ουτε κι ο πληθαριθμος του κενου συνολου. Το φανταζεσαι να μετραμε τα δαχτυλα του ενος χεριου ως εξης: 0,1,2,3,4 ; 🙂

 137. Λευκιππος said

  Λίγοι έχουν αφήσει φεύγοντας, τόσο μεγάλης ποσότητας ποιοτικό εργο. Καλό ταξίδι.

 138. Γιάννης Ιατρού said

  1999 https://www.youtube.com/watch?v=7CqLlxf2BrY

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  101 – «Για τις δεκαετίες το μόνο που ξέρω εγώ είναι πως περνάνε γρήγορα.»

  Εξαρτάται από το πώς τις βιώνει κανείς, σίγουρα η μονοτονία τις επιταχύνει,☺κατά τ’ άλλα η «ταχύτητά τους» είναι σταθερή.☺

 140. Παναγιώτης Κ. said

  Νομίζω ότι ήταν και πιστός μαρξιστής-λενινιστής εκτός από σημαντικός συνθέτης.

 141. Γ-Κ said

  Γιατί να έχουμε μόνο δεκαετίες; Και μάλιστα την πρώτη λειψή;
  Να έχουμε, ας πούμε, μια τριετία για αρχή, μια εικοσιπενταετία για συνέχεια, μετά μια δεκατριετία κλπ κλπ.
  (Το κάνουν οι Ιάπωνες.)

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  142 – Κανείς δεν είναι τέλειος ☺ πάντως ο κόσμος που τον αγάπησε, θα τον θυμάται για το έργο του κι όχι για τις ιδεολογικές του απόψεις.
  Η κοινωνία στο πέρασμα του χρόνου, κρατάει ότι της χρησιμεύει, πολλοί δυσκολεύονται να το δεχτούν αυτό αλλά δεν μπορούν να το αλλάξουν.

 143. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Παρά το ότι το θλιβερό έκτακτο (αλλά και δυστυχώς αναμενόμενο…) γεγονός μάς έκοψε κάπως τα φτερά…

  113, 138 κ.ά.
  Ναι μεν, αλλά το θέμα της θεώρησης-αρίθμησης των δεκαετιών, εκατονταετιών κλπ λύνεται, μαθηματικά και γλωσσικά, αν γίνει δεκτή η σύμβαση: Το ‘έτος 0’ είναι έτος μεν, αλλά χωρίς διάρκεια, μόνο για την 1η δεκαετία (μ.Χ. και π.Χ.). Κάτι σαν «κενό σύνολο», αφού δεχόμαστε ότι το κενό σύνολο είναι υποσύνολο κάθε συνόλου, άρα υπαρκτό.
  (Σαν ένα από τα 10 κουλούρια του κ. Μαλλιαρού (σχ. 111), αλλά τελείως … καμένο 🙂 ).

 144. Γς said

  144:

  Ναι τον αγαπήσαμε και πόσο θα ήθελα να είχε απαλλαγεί απ το στρατό λόγω …. τον καιρό της χούντας, που πιθανόν θα είχε πρόβλημα αν υπηρετούσε. Το έκανε όμως στην μεταπολίτευση και η πολιτεία τον συγχώρεσε και τον έκανε και υπουργό.

  Γιατί θέλουμε άσπιλους κι αμόλυντους αυτούς που αγαπάμε;

  Μήπως κατά βάθος εμείς είμαστε που ζητάμε αγάπη και φοβόμαστε αυτούς που νομίζουμε ότι μας κοροϊδεύουν;

  Καλώς τα δέχτηκες Μαρκόνη…

  https://caktos.blogspot.com/2014/01/blog-post.html

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μας χάρισε τόση συγκίνηση!
  Η μουσική του είναι γαζωμένη σε όλες τις φάσεις της ζωής μου αξεχώριστα.
  Δεν είναι μόνο ο πρωτόγνωρος αιφνιδιασμός με το θρυλικό πια Σταυρό του Νότου που αλλιώς μας «φώτισε» το σπαραγμό, την τραγικότητα, το μεδούλι του Καββαδία. Δεν είναι μόνο τα πολιτικά του τραγούδια που άναβαν φυτίλια και πυρσούς στο μυαλό (η Δημητριάδη ακόμη θρηνεί και ξεσηκώνει στα όνειρά μου). Δεν είναι μόνο (ίσως είναι ιδιαίτερα λόγω προσωπικής συγκυρίας) η ερωτική του «Η αγάπη είναι ζάλη». Δεν είναι που φτυάρισε αναμμένα κάρβουνα η κοφτή μελωδία του στον ενυπάρχοντα εκ κατασκευής καημό του Μητροπάνου που, έχεις δεν έχεις ντέρτι, ένα κάψιμο στα βλέφαρα τ΄αφήνει (Κόσμε μου ΄γινες πληγή ). Κι ούτε μόνο ο ύμνος και ρέκβιεμ μαζί η Πιρόγα…
  Τον ευχαριστώ απέραντα. Έχω μια τέτοια λύπη… Πενθώ βαθιά βαθιά μου

 146. Αγγελος said

  G(99), ο Αβραάμ μπορεί να ήταν και των Αράβων γενάρχης, αλλά:
  = Εβραίοι δεν ήταν όλοι οι απόγονοι του Αβραάμ, ήταν μόνον οι απόγονοι του Ιακώβ (κάθε φυλή και γιος, ή περίπου),
  = οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ήταν Άραβες!
  Οπότε σαφώς οι Εβραίοι του Μωϋσή ήταν ξένοι στην Αίγυπτο. Και μάλιστα, όπως θυμίζουν κάθε χρόνο στο πασχάλιο δείπνο, «δούλοι ήμασταν στην Αίγυπτο»!

  Αυτά βέβαια σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση και την εβραϊκή παράδοση. Η ορθολογική ερμηνεία (πλην των αρνητών που ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι φανταστικά) είναι ότι επρόκειτο για κάποιο σημιτικό φύλο που είχε διεισδύσει στην Αίγυπτο με τους αλλογενείς Υξώς και που αναγκάστηκε να φύγει όταν επανήλθαν ιθαγενείς φαραώ στην εξουσία.

 147. Αγγελος said

  (135) Όπως δηλαδή Rebel without a cause, που δεν είναι βέβαια Επαναστάτης χωρίς αιτία 🙂

 148. sarant said

  Είχα βγει και πληροφορήθηκα τη θλιβερότατη είδηση για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου. Παρόλο που τον τιμήσατε στα τελευταία σχόλια, το ιστολόγιο χρωστάει να τον τιμήσει με άρθρο αύριο.

 149. Νίκος Κ. said

  Το κακόηθες μελάνωμα
  Μουσική/Στίχοι: Μικρούτσικος Θάνος/Αλκαίος Άλκης

  Σε παίρνει για ταξίδι μια σειρήνα
  και μια πικρία μας ματώνει ανείπωτη
  Τη σκοτεινή σου μελετάμε πείνα
  καχύποπτοι, ανύποπτοι και ύποπτοι

  https://www.greeklyrics.gr/stixoi?view=single&tpl_view=lyric&id=22056

 150. # 148

  …= οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ήταν Άραβες!…

  Να σου θυμίσω την βραχύβια Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία ( Αίγυπτος και Συρία ) ; Βέβαια η λέξη Αραβας δεν έχει μαθηματικό ορισμό…

 151. Λυπήθηκα πολύ για τον Θάνο Μικρούτσικο, κρίμα. Μελοποίησε καλά τους καημούς των ναυτικών, το οι 7 νάνοι στο S S Cyrenia ήταν το πικ του.

 152. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ψοφόκρυο έπιασε! 4°C εδώ, τώρα.

 153. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  4 βαθμοί από χτες το βράδυ στο Χαλάνδρι-Αγ. Παρασκευή. Η Πάρνηθα στην κορυφή είναι γιορταστική (=σαν κουραμπιές).

  Στην προβοκάτσια του τίτλου δεν θ’ απαντήσω, άλλωστε είναι παραπλανητική. Κάθε μέρα είναι η τελευταία της δεκαετίας που προηγήθηκε, 1999-2009, 2009-2019… 😛

 154. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 155. ΣΠ said

  Ήταν κάποτε ένας βοσκός που είχε 50 πρόβατα. Για να είναι σίγουρος ότι δεν θα χάσει κανένα είχε κρεμάσει στον λαιμό τους ετικέτες με τους αριθμούς 1-50. Για ευκολία κατά το μέτρημα τα έβαζε σε δεκάδες με τους αριθμούς 1-10 στην πρώτη δεκάδα, 11-20 στην δεύτερη κλπ. Μια μέρα επισκέφτηκαν την στάνη τρεις επιστήμονες και είδαν την μέθοδο μέτρησης των προβάτων. Τότε ο πρώτος, για να διευκολύνει τον βοσκό, του πρότεινε να βάζει στην ίδια δεκάδα τα πρόβατα που ο αριθμός τους έχει το ίδιο πρώτο ψηφίο, π.χ. τα πρόβατα με αριθμούς 10-19 θα είναι στην ίδια δεκάδα. Ο βοσκός το σκέφτηκε αλλά τον ενοχλούσε το γεγονός ότι μία «δεκάδα» θα είχε εννέα πρόβατα 1-9. «Μην ανησυχείς», του είπε ο δεύτερος επιστήμονας, «θα αριθμήσεις τα πρόβατά σου με τους αριθμούς 0-49 και θα λυθεί το πρόβλημα». Ο βοσκός το σκέφτηκε αλλά δεν του άρεσε η ιδέα του προβάτου 0. Μια ζωή είχε μάθει να μετράει ξεκινώντας από το 1. Τότε ο τρίτος επιστήμονας του πρότεινε να μετράει τα πρόβατα σε κάθε δεκάδα από την μέση ενός προβάτου που αριθμός του λήγει σε 0 μέχρι την μέση του επόμενου προβάτου που αριθμός του λήγει σε 0. Ο βοσκός τούς κοίταξε για λίγο και μετά γύρισε από την άλλη κουνώντας το κεφάλι και μονολογώντας «είναι τρελοί αυτοί οι γραμματιζούμενοι».

  Disclaimer: Η ιστορία είναι φανταστική. Οιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα είναι συμπτωματική.

 156. sarant said

  Xαχαχά!

 157. Pedis said

  Επειδή ο βοσκός έχει μαθει να μετράει πρόβατα δεν σημαίνει ότι είναι αυθεντία και στη μέτρηση των ετών που έχουν αρχή και τέλος …

 158. ΓιώργοςΜ said

  Ο βοσκός, όταν κάνει στρούγκα, μετράει τα πρόβατα που έχει αρμέξει, όχι εκείνα που άρμεξε συν το επόμενο που έρχεται για να αρμεχτεί! Δέκα έχει αρμέξει όταν έχει αρμεχτεί και το δέκατο.
  Το 157 το προσυπογράφω, θα είχα γράψει κάτι παρόμοιο αν δε βαριόμουν.
  (Είχατε δεν είχατε, με παρασύρετε…)

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Δύσκολο, πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να κατανοηθεί το αυτονόητο, έχω άδικο μετά που λέω πως η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους; Γιαούρτι έχει γίνει η κριτική σκέψη, ΓΙΑΟΥΡΤΙ 🙂

  Υ.Γ – Ποιό είναι το σωστό ρε παιδιά, γιαούρτι ή γιαούρτη;

 160. loukretia50 said

  ΣΠ, Pedis και λοιποί
  Με συγκλονίζει ο προβληματισμός σας!

  Εάν αντί για πρόβατα είχαμε κεφτεδάκια
  ανά δεκάδες, σε σειρές,
  τραγανιστά μπαλάκια,
  πρόβλημα αρίθμησης ουδέν.
  Ποιος λέτε νάναι τυχερός
  να φάει τον κεφτέ μηδέν?

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ενώ χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, όταν ο αναλφαβητισμός ήταν στο 98%, έκανε πάρτι η κριτική σκεψή. Όπως στα χρόνια της γιαγιάς μου της Βασίλως. Γεννημένη το 1894, σε μια ευτυχισμένη εποχή, όπου τα παιδιά, και οπωσδήποτε τα χωριατοκόριτσα, δεν πήγαιναν σχολείο, ήταν να θαυμάζεις την κριτική σκέψη της. Ιδίως, τις βροχερές μέρες, όταν πήγαινε στο παράθυρο, έβλεπε τις αστραπές και φώναζε «Βάρ’ του!». Φανατική οπαδός του Θεού στα ντέρμπι εναντίον του Διαβόλου, βλέπετε, έκανε δυναμική εξέδρα η μακαρίτισσα. 😜

 162. 161 Άμα έχεις μέλι, καρύδια και κανέλα πιάστο και τσάκισέ το κι άσε τα λεξικά κατά μέρος.

 163. loukretia50 said

  Ε, Δάσκαλε!
  Δε μας είπες πόσοι αγγέλοι κάθονταν στην άκρη της καρφίτσας!
  Τώρα δε θα έμεινε κανένας!

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από το τούρκικο yogurt ετυμολογείται, οπότε και τα δύο, το γιαούρτι-η γιαούρτη, είναι σωστά. Αλλά αυτά είναι σχολαστικισμοί της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το πιο σωστό και πιο αισθησιακό απ’ όλα είναι αυτό που προτείνει το Χτήνος. Εκτός από την κανέλα. Αυτή κράτα την για το ρυζόγαλο και για τον καπουτσίνο. 😉

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  165: Σε παλιότερες καλές εποχές, μια λανθασμένη απάντηση σε τέτοια φλέγοντα ερωτήματα τιμωρούνταν με αφορισμό και τις παρελκόμενες δυσάρεστες συνέπειες. Δεν απαντώ, λοιπόν, δεν ξέρεις τι γίνεται καμιά φορά. 😎

 166. 166 Δάσκαλε οφείλω να υπερασπίζομαι τα βίτσια μου και όχι να απολογούμαι γι αυτά. Ντε γκούστιμπους που λένε και στο χωργιόμ (από το Λάτιο είμαι 🙂 )

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  168: Λοιπόν, θα το δοκιμάσω. Δεν μπορεί, κάτι ξέρεις εσύ. 😉

 168. Avonidas said

  Επειδή ο βοσκός έχει μαθει να μετράει πρόβατα δεν σημαίνει ότι είναι αυθεντία και στη μέτρηση των ετών που έχουν αρχή και τέλος …

  Και με τα κατσικια υπαρχει πρόβλημα: (ειδικά αν ειναι 49)

 169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 – Ενώ τώρα που δεν υπάρχει αναλφαβητισμός, κανείς δεν πιστεύει στον θεό και στον διάβολο, δεν προσκυνάει διάφορα λείψανα «αγίων» δεν πιστεύει τις προφητείες και τους παραλογισμούς του κάθε σεξουαλικά στερημένου ψυχασθενή Παϊσιου, δεν πηγαίνει γονατιστός στην χρυσοφόρα εκκλησιαστική εταιρεία της Τήνου, δεν πιστεύει στα θαύματα διαφόρων «θαυματουργών» εικόνων, στα τερατώδη ψέματα του κάθε Γιωργάκη, Κωστάκη, Αλέξη, Κούλη, δεν είναι άβουλο έρμαιο των αρχιλήσταρχων τραπεζιτών, δεν πιστεύει φανατικά σε διάφορα φανταστικά ιδεολογικά κατασκευάσματα.
  Άσε ρε Γιάννη, εδώ πολλοί δεν μπορούν να μετρήσουν σωστά τα χρόνια από το 1 μέχρι το 2020, λές και υπάρχει χρόνος, λές κι έχει αρχή και τέλος, λές και δεν είναι ανθρώπινη σύμβαση, πλάκα μου κάνεις; 🙂

  164 – Μωρέ αυτό κάνω από μικρός αλλά είπα να μάθω και κάτι στα γεράματα αλλά απ΄ότι φαίνεται, δεν. 🙂

 170. Avonidas said

  Ε, Δάσκαλε!
  Δε μας είπες πόσοι αγγέλοι κάθονταν στην άκρη της καρφίτσας!

  Δεν ξερω για την καρφίτσα, αλλά πολλοί άγγελοι πλεον καθονται στην ακρη της βελονας του πικάπ 😥

 171. 171 Λοιπόν εντάξει, αφού συμφωνούμε στο βασικό, να πούμε ότι απαντά και στους δύο τύπους, θηλυκό και ουδέτερο, και ακόμα ως (η) διαούρτη, με δέλτα. Όπως το διαγουμίζω που προέρχεται από το τρκ yağma (=λεηλασία) με τροπή του αρχικού γ σε δ.
  Άντε τώρα να διαγουμίσεις τη διαούρτη απ’ το μπουζντουλάπι 🙂

 172. loukretia50 said

  Λοιπόν αφού ξύπνησε το βουκολικόν πνεύμα…
  Oh sheep!

  θα διαφωνούν στο μέτρημα μάλλον , https://youtu.be/9Hq9rf0XgrI
  ενώ αυτά εκπαιδεύονται!

 173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – Για πηλομεταφορεύς έχετε εκπληκτικάς φιλογικάς γνώσεις, θα τις εμπιστευθώ όπως και την προτροπή σας δια την διαγούμησιν της διαούρτης!!! 🙂

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  161 >>Υ.Γ.
  Λάμπρε, γιγούρτη μπρε!

  Είχανε όσο γάλα και γιγούρτη θέλανε και δε ντωνε λείπεντονε και το κρέας, γιατί εκλέφτανε από τα γυρόχωρα.

 175. Pedis said

  Κλειστε τα σχολεία ρε γιουρτοβαπτισμενοι και κάντε στάνες για μπρόκερ να προκοψετε! Εμ δεν ακούτε!

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 177. Avonidas said

  Ο βοσκός το σκέφτηκε αλλά δεν του άρεσε η ιδέα του προβάτου 0. Μια ζωή είχε μάθει να μετράει ξεκινώντας από το 1.

  Άμα ήτανε κομπιουτεράς δε θα χε προβλημα 🙂

  …Σοβαρά ομως, ρε παλικάρια, έχετε μπλεξει τελείως τα μπουτια σας: τους τα ψηφια με τους αριθμούς, τους αριθμούς με τα αριθμητικά, το πλήθος με την απόσταση. Κι όλα αυτα, που ειναι διακριτά μεταξύ τους πραγματα, τα θελετε μονομιάς. Επόμενο ειναι να μη βγαίνει άκρη.

  Το λοιπόν, το «0», «1»,…»9″ είναι ψηφία, και με τα ψηφία φτιάχνεις αριθμητικά (numerals), όχι αριθμούς. Η διακριση ειναι σημαντική: το δέκα το καταλαβαινουν κι οι αγράμματοι, το «10» μερικούς αιωνες πριν θα ηταν ορνιθοσκαλισμα και στους γραμματιζουμενους πλην Ινδων.

  Ο βοσκός της παραβολής ηθελε να φτιάξει ομαδες 10 προβατων που το ψηφιο των δεκαδων να ειναι το ιδιο για ολα τα προβατα, και το ψηφίο των μοναδων να ξεκινα απ το «1». Ε, αυτο προφανως δε γινεται. Διαλεγεις και παίρνεις, ή το ενα θα χεις ή το αλλο. Αλλα αυτο δεν εχει καμιά σχεση με το μετρημα, διότι το «0» ειναι ψηφιο (ή αριθμητικό) κι οχι αριθμός. Αν ο βοσκός το σκεφτόταν ετσι, σαν απλο σημάδι ή στάμπα, δεν θα νομιζε, λανθασμενα, οτι μετραει απο το μηδεν.

  Το ιδιο κανεις και με τα ετη, τις δεκαετιες και τους αιωνες. Τα αριθμητικά ειναι τα ονόματά τους, κι αν θες να τα ομαδοποιήσεις ωστε να ξεκινάνε απο το ιδιο ψηφίο, ξεκινας απο το «0» και τελειώνεις στα «9». Για να μετρησεις ποσα μεσολαβουν απο το ταδε στο δεινα, κανεις αφαιρεση οπως ολος ο κόσμος.

 178. Pedis said

  Αβο ειλικρινα θαυμάζω την όρεξη σου να γίνεσαι τόσο αναλυτικός!

  Τώρα θα δεις τι θα πάθεις … για να μάθεις να το σκάς από τη στάνη για να πας στο σχολειο και να μάθεις να μετρας αντί για πρόβατα πόσα διαστήματα χωρίζουν τον τσοπάνη μέχρι το τελευταίο πρόβατο στη σειρά.

 179. voulagx said

  #179: Κρινοντας απο αυτα που γραφεις και προηγουμενως, μαλλον εσυ εχεις μπεξει τα μπουτια σου. Καλα κρασα!

 180. Avonidas said

  Κρινοντας απο αυτα που γραφεις και προηγουμενως, μαλλον εσυ εχεις μπεξει τα μπουτια σου. Καλα κρασα!

  Μπορείς να πεις «δεν καταλαβα» και με λιγότερες λέξεις.

 181. voulagx said

  #182: Ετσι ειναι αν ετσι σε συμφερει.

 182. Το (λογικό) χαρακτηριστικό μιας αριθμητικής δεκάδας είναι το κοινό πρώτο μέρος που περιλαμβάνει όλα τα ψηφία πλην του τελευταίου και τα δέκα ψηφία στην τελευταία θέση. Είναι φανερό πως αυτός ο τρόπος είναι πιο σωστός από τις δεκάδες του στυλ 1,2,…9,10 όπου μονοψήφιοι μπλέκουν με διψήφιο ή αλλο πρώτο μέρος οι ενιά κι άλλο ο δεύτερος
  Οσον αφορά την αρίθμηση των ετών πολύ λιγότερα προβλήματα δημιουργεί η πρώτη «δεκάδα» να έχει 9 έτη από το να έχει δέκα κι τα στοιχεία της δεκάδας να μην έχουν κοινό πρώτο μέρος.
  Ξαναγράφω πως όταν ξεκίνησε η αρίθμηση των ετών το (αριθμητικό) 0 δεν είχε ανακαλυφθει ακόμα.

 183. Avonidas said

  @gpointofview

  Σε γενικες γραμμές συμφωνω με το σκεπτικο σου. Το μονο που δεν μου καθεται καλα ειναι το εξης:

  Οσον αφορά την αρίθμηση των ετών πολύ λιγότερα προβλήματα δημιουργεί η πρώτη «δεκάδα» να έχει 9 έτη από το να έχει δέκα κι τα στοιχεία της δεκάδας να μην έχουν κοινό πρώτο μέρος.

  Η διαφορά ειναι πως, σε αντιθεση με το να μετραμε προβατα ή πετραδακια, δεν υπαρχει κανενας ιδιαίτερος λογος να θεωρήσουμε ενα ετος ως το «πρωτο» στη σειρα: η αρχη ειναι εντελώς αυθαίρετη. Κι επειδη ακριβως η αρχη ειναι εντελως αυθαίρετη, θα ηταν καλη ιδεα να ειχε ξεκινησει η αριθμηση με το μηδεν, ωστε να βγει η πρωτη δεκαδα χωρις προβλήματα.

  Αλλα κι ετσι ακομα, δεν υπαρχει καν λογος να «βγει» η πρωτη δεκαδα – μπορούμε απλα να την αγνοησουμε. Περα απ’ το οτι βρίσκεται 2 χιλιετιες στο παρελθον, κι αρα δεν απασχολει κανέναν, βρίσκεται και καπου 1 χιλιετια πριν υιοθετηθεί η π.Χ./μ.Χ. χρονολόγηση (αν καποιος φανταζεται οτι το συστημα ξεκινησε εστω με την επικράτηση του Χριστιανισμού, πλαναται). Γι’ αυτο προτιμω να βλεπω την τρέχουσα χρονολογια σαν ταμπελα μαλλον παρα σαν απαριθμηση ετων από καποια αρχή.

  Βεβαίως, αν θελεις να μιλησεις π.χ. για τα 2500 χρονια απο τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, το πράγμα διαφέρει – υπαρχει μία σωστη απαντηση, και θα τη βρεις αν κάνεις σωστα την αφαιρεση.

 184. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  157 κ.ά.

  Γλαφυρότατος ο ΣΠ, δεν μπορώ να πω! Ωραία και τα διάφορα πνευματώδη (αφελή και μη…)

  Αλλά, συγνώμη: Το επίμαχο ζήτημα για το οποίο «σχολιοχτυπιόμαστε» αφορά τη σωστή μέτρηση-αρίθμηση ετών; Το ερωτηματικό στο τίτλο του άρθρου μπήκε για να προβληματιστούμε αν η δεκαετία θα έχει 9 ή 10 χρόνια;(! 🙂 )
  Αν έτσι έχει εκληφθεί, πάω πάσο… Δεν έχει νόημα παραπέρα συζήτηση.

  ΥΓ. Στο ριφρές είδα τα σχόλια του G και του Avonidas, που επεξηγούν επαρκώς τα για μερικούς …δυσεξήγητα.

 185. Avonidas said

  Ας σημειωθεί ότι *υπάρχει* ετος μηδέν στην αστρονομία, για την απαρίθμηση των χρονολογιων. Δηλ. στους αστρονομικούς πίνακες το ετος 1 μ.Χ. σημειώνεται ως +1, το ετος 1 π.Χ. ως 0, το έτος 2 π.Χ. ως -1 κ.ο.κ.

  Ο λόγος ειναι οτι οι αστρονόμοι χρειάζεται να λογαριαζουν χρονικα διαστήματα για τη δουλειά τους κι οχι, οπως οι περισσότεροι, για πλακα, ή για να τη λένε στους αλλους στα ιστολόγια 😉 Και θέλουν η αφαιρεση να δουλεύει πάντα με τον ιδιο τροπο, δηλ:

  Απο 1/1/1 ως 1/1/2, 2-1=1 ετος
  Απο 1/1/0 ως 1/1/1, 1-0=1 ετος
  Απο 1/1/-1 ως 1/1/0, 0-(-1)=1 ετος
  κλπ.

 186. ΣΠ said

  Ερώτηση: Το δεύτερο δεκάλεπτο μιας ώρας ποια λεπτά περιλαμβάνει; Το 10ο μέχρι το 19ο ή το 11ο μέχρι το 20ο;

 187. sarant said

  Κοντευει 200 σχόλια με το θέμα του ημερολογίου και τις δεκαετιες, εντυπωσιάζομαι!

 188. Avonidas said

  Κοντευει 200 σχόλια με το θέμα του ημερολογίου και τις δεκαετιες, εντυπωσιάζομαι!

  Πρωτα να ξεκαθαρίσουμε γιατι η wordpress δεν βγάζει σχόλιο μηδέν 😛

  Ερώτηση: Το δεύτερο δεκάλεπτο μιας ώρας ποια λεπτά περιλαμβάνει; Το 10ο μέχρι το 19ο ή το 11ο μέχρι το 20ο;

  Μα, οι ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα *ξεκινανε* απο το μηδεν!

  Το πρωτο 10λεπτο της ωρας περιλαμβάνει τα εξής 10 λεπτα:
  00,01,02,03,04,05,06,07,08,09

  Τα οποια μαλιστα εμφανίζονται ετσι ακριβως σε καθε ψηφιακό ρολόι. Το 2ο 10λεπτο περιλαμβάνει, ομοίως, τα λεπτα:

  10,11,12,13,14,15,16,17,18,19

  Αν τωρα σε ενοχλεί που το 1ο λεπτο σημειωνεται ως «00» κι οχι ως «01», θα ελεγα οτι ειναι απολυτως λογικο, αφου μας δειχνει αμεσως οτι ΔΕΝ εχει ακομα περασει ΚΑΝΕΝΑ λεπτο. Και θα ηταν ευχής εργον, αντι να μιλαμε για 1ο, 2ο κλπ δεκαλεπτο να μιλαμε για μηδενικο, πρωτο κλπ δεκαλεπτο, οπως και για μερες,μήνες, δεκαετιες και αιωνες. Ετσι, η αριθμηση μας θα ηταν εναρμονισμένη με το συστημα γραφης των αριθμων που ολοι χρησιμοποιούν αλλα λιγοι καταλαβαίνουν.

  (Παρακολουθούσα πριν λιγο καιρο ενα μάθημα Ιστοριας στην πλατφορμα του Mathesis. Η διδασκουσα ενιωσε την αναγκη να διευκρινισει οτι ο 18ος αιώνας ξεκινα το 1700, οχι το 1800, διότι πολλοι την ειχανε πατησει στα τεστ. Εγώ, βεβαίως, δεν την πατησα, αλλα εχω πληρη επιγνωση του ποσο αφύσικος μου έρχεται στο μυαλό ο λογαριασμος για όλους τους αιωνες, περαν εκεινου που γεννήθηκα κι αυτου που διανυουμε).

 189. Μαρία said

  190
  Ο 18ος π.Χ. αι. αρχίζει το 1800, ο μ.Χ. τελειώνει το 1800. Δεν υπάρχει έτος μηδέν όπως υπονόησε η διδάσκουσα.

 190. Pedis said

  #188 – Αν το χρονομετρο τρολαρει δεν ξεκινά από το 0. ☺

  Κουιζ για τσοπαναραιους : Πόσα υποδεκαμετρα έχει το μέτρο της μοδίστρας και σε ποιο μέτρο και σε ποιο υποδεκαμετρο ανήκει το εκατοστό πρώτο εκατοστο;

 191. Avonidas said

  Ο 18ος π.Χ. αι. αρχίζει το 1800, ο μ.Χ. τελειώνει το 1800. Δεν υπάρχει έτος μηδέν όπως υπονόησε η διδάσκουσα

  Στο ότι δεν υπαρχει ετος 0 συμφωνούμε άπαντες. Οι διαφωνίες εχουν να κανουν με το αν *θα επρεπε* να υπαρχει.

  Αλλα ακομα και αν εισαξουμε ενα ετος μηδέν, το μπαχαλο με τους αιωνες π.Χ. και μ.Χ. δεν διορθώνεται. Πρωτον, χωρις μηδενικους αιωνες, οι μ.Χ. αιωνες ειναι μετατοπισμενοι κατα μοναδα απ’ αυτο που διαισθητικά μας λενε οι αριθμοι των ετων. Οι π.Χ. αιωνες ειναι ακομα χειροτεροι, διοτι ειναι το μπρος-πίσω: ξεκινούν απο το ετος που κανονικα θα τελείωναν (δεν θα τα χαλασουμε εδω για το 0 ή 1, αμελητεα ποσοτης).

  Το αποτέλεσμα ειναι να βραχυκυκλωνει ο εγκέφαλος οπότε προσπαθήσει καποιος να λογαριασει τον αιωνα, τη χιλιετία κλπ., ειδικά π.Χ. Και μαλιστα χωρις ν’ αποκομιζουμε κανενα οφελος, πέρα απ’ το να μη στενοχωρησουμε τους μηδενοφοβικους.

 192. Pedis said

  Δηλαδη ρε Μαρία για ένα σφάλμα 0.5 τοις χιλίοις θα τη βγει η φιλόλογος στους μαθηματικούς που διοργάνωσαν το πρώτο μεγάλο συνέδριο του εικοστού αιώνα το 1900; Αντί, επιπλέον, να κάθονται στη στάνη και να μετράνε πρόβατα και να έχουν ακέραια την τιμή και την υπόληψη τους, έτσι; Αυτό θες; Όχι πες μας.

 193. Σε λίγο θα επιστρέψει κι εκείνος που έλεγε πόσω χρονών γίνεται στα γενέθλιά του…

 194. mitsos said

  @189
  Νίκο προσπαθούμε να μάθουμε να μετράμε …
  Το θεωρείς εύκολο ;
  Και όμως φαίνεται πως πρέπει να μελετήσουμε πρώτα συνολοθεωρία και μετά θεωρία μέτρου για διακριτά και για συνεχή σύνολα …
  @190 Αvo
  Περίμενα από σένα να επιμέινεις περισσότερο όχι στην διάκριση στιγμής και διάρκειας. δηλαδή την διάκριση χρόνος και μεταβολή χρόνου ( Παρόμοια με την διάκριση θέσης και μεταβολής θέσης δηλαδή μετατόπισης )
  Ο λόγος που ο κόσμος μπερδεύεται είναι επειδή δεν ξέρει την διαφορά μεταξύ της ένδειξης 3s και της ποσότητας 3s.
  Η πρώτη έννοια της χρονικής στιγμής αναφέρεται σε ένδειξη t=3s ενός χρονόμετρου άνευ διάρκειας (Ευκλείδια στιγμή : Μέρος ουθέν) . Αντίστοιχη με την ένδειξη ενός χάρακα x= 3cm .
  Η δεύτερη η έννοια της χρονικής διάρκειας Δt=3s αναφέρεται σε μια μεταβολή Δt= t(τελ)- t(αρχ).

  Και εσύ ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να συλλάβεις την έννοια του πεπερασμένου μήκους ως άπειρου πληθους απειροστών…

  Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο να διδαχθει το απειροστό και το σημείο ως όριο του μέτρου της μεταβολής τείνουσας στο μηδέν. Ή μήπως θα έπρεπε ένας εγγράμματος του 21ου αιώνα να καταλαβαίνει την έννοια του απειροστού και το θεώρημα της συνέχειας ; Μάλλον υπερβολική η απαίτηση.

  Ας μείνουμε στα δέκα σημειακά σου πρόβατα
  . . . . . . . . . .
  πράγματι
  τα δυο ακραία απέχουν μόνο 9 διαστήματα 🙂

 195. loukretia50 said

  Dear Mitsos!
  Ο κεφτές μηδέν είναι για σένα!

 196. mitsos said

  Ωρε παιδιά τι πάθατε πάλι

  Ο 18ος π.Χ. αι. αρχίζει το 1800, ο μ.Χ. τελειώνει το 1800. Δεν υπάρχει έτος μηδέν όπως υπονόησε η διδάσκουσα

  Μη με τρελαίνετε …ο 18ος αιώνας αρχίζει το 1701 και τελειώνει το 1801
  και αυτό ακριβώς γιατί πρώτος είναι από το 0001 ως το 0100 …γμτμ

 197. mitsos said

  @197
  Ευχαριστώ Λου
  αν και δεν φταις
  Και εσύ τέκνον ;
  Αλλά αφού ήρθε ο κεφτές
  στείλε και λίγη σάλτσα .

 198. Pedis said

  Αφήστε που ο 19 ος αιώνας άρχισε στον 18ο και τελείωσε μεσα στον 20ο και ήταν ο λεγόμενος λον σεντσουρι … Και όσοι θα φύγουν κατά την εφαπτομένη κάποια στιγμή θα έχουν να υπολογίσουν και τις συνέπειες της διαστολής του χρόνου … Αν ποτέ επιστρέψουν.

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  199 >>197 κεφτές μηδέν
  Μηδέν λιπαρά εννοεί μπρε!
  και σάλτσα χωρίς λακτόζη
  Αχ Λου τερτιπιλού 🙂

  Εξάλλου,απ τα μετρημένα τρώει ο λύκος, εκεί θα κολλήσουμε; 🙂

 200. Μαρία said

  193
  Για το ΥΠΠΟ υπάρχει έτος μηδέν, γι’ αυτό και θα γιορτάσουμε τα 2.500 απ’ τη ναυμαχία της Σαλαμίνας του χρόνου 🙂

  198
  Ο 18ος αι. άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 1701 και τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου του 1800.

 201. Avonidas said

  Και καπως ετσι εγένη το κακό
  κκ. ένορκοι και δικαστήριο σεβαστό
  απ’ ενα αδεσποτο μηδενικο,

  Κι ετσι βαλθήκαμε, καμπόσοι ρεμπεσκεδες,
  Αντι να τρωμε κουραμπιέδες και μεζεδες
  Στο μετρημα να βγάλουμε τους αλλους ντενεκεδες

  Ας οψονται ο Βεδας ο Αιδεσιος
  Κι ο αλλος, ο Διονύσιος ο Σκυθης, ο απαισιος
  που μετραγαν απο Χριστού κι ουχί απο Γενέσεως

  Πολυ δα θελει το κακο να γινει;
  Μα εγω θα επικαλεστω προσωρινή παραφροσύνη
  Το δικαστήριο καπως με επιείκεια να με κρίνει

  Και στο εξης, την απειρη ποινη μου να εκτιω
  Στου Χιλμπερτ το πολυτελες ξενοδοχείο
  Δωματιο υπ’ αριθμον αλεφ μηδέν συν δυο

 202. Μαρία said

  Ερώτηση προς σπορτίβους. Αυτό το γκρι ουρανί που καλύπτει τα γόνατα του Κυριάκου είναι δεύτερο κοντοβράκι; Γιατί αφήνει τις γαμπίτσες ακάλυπτες;

 203. # 204

  Είναι επιγονατίδες YvesSaintLaurent ή Gucci

 204. sarant said

  203 Καλό!

  205 Δεν λέει για τις επιγονατίδες, το από κάτω.

 205. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  197
  Μην τον λυπάσαι, κι ας αρχίσει τα ζητιάνικα
  Τον είδα που καβάτζωνε κάτι λουκάνικα.

 206. Alexis said

  #203: Αβονίδα ωραίο!

  #204: Γκλάμορους σκελέα για άριστους! 😂

 207. Pedis said

  #202 – Για την αρχή του χριστιανικου ημεορολογιου, το μέτρημα των αιώνων και φόρμουλες για τον υπολογισμό των γενεθλιων των σχολιαστων έχουν αφιερωθεί εκατοντάδες σχόλια σε άλλα σεσσιον. Τώρα μας απασχολεί το πρόβλημα του υπολογισμού των δεκαετιών. Να συγχρονίζεται σε παρακαλώ πολύ.

  Btw Τι λέει το υππο για την επικειμενη επέτειο των εκατό χρόνων από την εισαγωγή του γρηγοριανού ημερολογίου; Θα γιορτάσει στις 16, στις 28, στις 22 Φεβρουαρίου του 2023, πότε;

  Οι άλλοι τι λέτε, ποια πρέπει να είναι η σωστή ημερομηνία;

 208. LandS said

  Λοιπον για να λήξει το θέμα με τις δεκάδες:

  Όσοι στο μυαλό τους έχουν πληκτρολόγιο τηλεφώνου προτιμούν 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0
  Όσοι έχουν γραφομηχανής Ol23456789
  Όσοι έχουν πληκτρολόγιο αριθμομηχανής ή καλκιουλέϊτορ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
  Όσοι πισί ή λάπτοπ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 (κανονικού μεγέθους μηχανήματα) και 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0 στη πάνω σειρά.

  Καλή χρονιά αδέρφια


 209. «Off-by-one errors» isn’t the easiest theme to build a party around, but I’ve seen worse.

 210. 135: Το good cause είναι αυτό, ναι. Η αρθρογράφος είναι σε γιορτινή άδεια, μάλλον. Ας περιμένουμε

 211. Γιάννης Ιατρού said

  🙄στο pascal😍 και στο fortran🥰 δεν είχαμαν τέτοια ΟΒΟΕ 😂

 212. ΣΠ said

  190
  Πήγαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε για να καταλήξουμε σε αυτό που ουσιαστικά έγραψα στο σχόλιο 35 και από το οποίο ξεκίνησε όλη η φαασαρία. Ότι τα χρονικά διαστήματα χαρακτηρίζονται από την τιμή στο τέλος τους. Το 1ο λεπτό ολοκληρώνεται όταν το χρονόμετρο γράψει την ένδειξη 1. Ο 1ος αιώνας ολοκληρώνεται όταν ολοκληρωθεί το έτος 100. Η πρώτη χιλιετία ολοκληρώνεται όταν ολοκληρωθεί το έτος 1000. Και η 2η δεκαετία του 21ου αιώνα ολοκληρώνεται όταν ολοκληρωθεί το έτος 2020 (όπως ακριβώς έγραψα στο #35). Δηλαδή σε ένα χρόνο και όχι μεθαύριο μπαίνουμε στην 3η δεκαετία του αιώνα που διανύουμε.

  Ξεκουράζω την βαλίτσα μου (I rest my case).

 213. …τη θήκη σου.

 214. Avonidas said

  Το 1ο λεπτό ολοκληρώνεται όταν το χρονόμετρο γράψει την ένδειξη 1. Ο 1ος αιώνας ολοκληρώνεται όταν ολοκληρωθεί το έτος 100.

  Οταν το χρονόμετρο μόλις πηγαίνει απο το «0» στο «1», έχει ολοκληρωθεί το πρωτο λεπτό. Στη συνέχεια, το χρονομετρο δειχνει «1» για ενα ολόκληρο λεπτό ακομα – το δεύτερο.

  Οταν το ημερολόγιο δειχνει 1/1/100, δηλαδή οταν πρωτοδειξει 100, εχει ολοκληρωθεί ο πρώτος αιωνας. Το ημερολόγιο θα δειχνει 100 για εναν ακομα χρονο, δηλ. ως τις 31/12/100. *Τοτε* ολοκληρώνεται το ετος 100. Αρα, ο αιωνας ολοκληρώνεται στην αρχη κι οχι στο τελος του ετους 100.

 215. ΣΠ said

  216 Οταν το ημερολόγιο δειχνει 1/1/100, δηλαδή οταν πρωτοδειξει 100, εχει ολοκληρωθεί ο πρώτος αιωνας.

  Όχι βέβαια! Αν είχαμε ένα χρονόμετρο που μετράει χρόνια με δεκαδικά ψηφία, την 1/1/100 θα έγραφε 99,01… Η ένδειξη 100,0 θα εμφανιζόταν τα μεσάνυχτα της 31/12/100.

 216. ΚΑΒ said

  Εγώ δεν είμαι ούτε μαθηματικός ούτε φυσικός να κάνω σύνθετους και πολύπλοκους υπολογισμούς. Με το φτωχό μου το μυαλουδάκι εγώ καταλαβαίνω ότι σε 2 μέρες, δηλ. την 1-1-2020, θα μπούμε στο 10το έτος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αι. και την 1-1-2021 θα ξεκινήσει η τρίτη δεκαετία.

 217. ΣΠ said

  218
  Έτσι! Εξήγησέ το στους αντιρρησίες. Εγώ κουράστηκα.

 218. # 218, 219

  Τα μαθηματικά εκτός των άλλων είναι και γλώσσα κι όταν λέμε δεκάδα εννοούμε δεκάδα ΙΔΙΩΝ πραγμάτων και ΄χι με 9 ΜΟΝΟψήφιους κι έναν ΔΙψήφιο. Η πρώτη δεκάδα εναι η 0,1,2,…,7,8,9
  Αλλο πράγμα η καθημερινότητα, εκεί κάνουμε αβαρίες, λέμε πως ο ήλιος ανατέλλει, αλλά στην φύση η γη είναι αυτή που περιστρέφεται, κι άλλο να ψάχνουμε το σωστό.
  Οταν κάποιος δεν είναι μαθηματικός αλλά παίζει κίνο λογικά οι δεκάδες που ξέρει είναι σαν αυτές που βλέπει στα δελτία και στην οθόνη…

 219. # 205, 206 β

  Ειρωνικά έγραψα για Γκούτσι, το γαλάζιο πρέπει να είναι ελαστική επιγονατίδα με μαύρη προστασία στην κλείδωση. Μια ματιά στις ελαστικές επιγονατίδες είναι διαφωτιστική

 220. Νέο Kid said

  220. Ναι. Οι Κινατζήδες ξέρουν τις πρώτες δεκάδες των ΦΥΣΙΚΩΝ αριθμών. …
  What a shock!

  Σταύρο, σίγουρα θα αισθάνεσαι σαν μέσα σε ένα περίεργο twilight zone… 😜😜😩

 221. Pedis said

  Ναι βρε καβ έτσι είναι επειδή δις φακιν χρονολογία έχει ξεκινήσει από το ένα. Τώρα όποιος είναι σχολαστικός δεν αποδέχεται ένα ελάχιστο σφάλμα για να μετρησει τους αιώνες, τις δεκαετίες , τις χιλιετιες σύμφωνα με την κοινη λογική και πρακτική που μετατοπίζει την αρχή μετρησης στο μηδεν… εκτός κι αν τρολαρει..

  Εκτος κι αν δεν πρόκειται ούτε για τρολαρισμα ούτε για σχολαστικοτητα. Χμ…

 222. Μαρία said

  219
  Την ηλικία τους να υπολογίζουν σωστά κι όλα τα άλλα διορθώνονται. 🙂
  Εκείνο το ρημάδι το δίπλωμα το πήρες; Εγώ μπήκα στον τρίτο μήνα άνευ δίπλωμα.

 223. ΣΠ said

  224
  Το πήρα 2 βδομάδες προτού συμπληρωθεί ο τρίτος μήνας (ή ο δεύτερος, αν θεωρήσουμε ότι ο ένας μήνας είναι ο μηδενικός 🙂 ).

 224. ΣΠ said

  223
  Χαίρομαι πάντως που δέχεσαι ότι αυτό που υποστηρίζω είναι το σωστό, ενώ αυτό που υποστηρίζεις εσύ εμπεριέχει ένα ελάχιστο σφάλμα.
  Μπορείς σε παρακαλώ να αντιγράψεις τι είπε ο Χίλμπερτ γιατί δεν μπορώ να το βρω;

 225. # 223

  Μη συγχέεις τους φυσικούς αριθμούς με τους θετικούς ακέραιους. Στους φυσικούς αριθμούς ορίζεται αξιωματικά (Peano) ο πρώτος αριθμός με το σύμβολο 0 και μπορεί να είναι με την ίδια ευκολία το μηδέν ή το ένα. Στην εποχή μου είχαμε Ν= {0,1, 2,…} και Ν* = {1,2,3,…} , το πρώτο το λέγαμε φυσικοί αριθμοί και το δεύτερο φυσικοί χωρίς το 0, όπως το Ζ* το λέγαμε ακέραιοι χωρίς το μηδεν κ.λ.π.
  Αγνοώ αν αργότερα αλλάξανε κάτι, δεν ασχολήθηκα, βρήκα πιο ενδιαφέροντα πράγματα από αυτά.

 226. # 226

  Πάντως το να θεωρείς δεκάδα (εκατοντάδα, χιλιάδα κ.λ.π.) χωρις να αποτελείται από αριθμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά είναι λάθος λογικής, άρα μεγαλύτερο σφάλμα και επαναλαμβανόμενο σε κάθε δεκαδα ενώ του Pedis είναι μια κι έξω

 227. Pedis said

  Για το πρώτο,

  μετά από διακόσια τόσα σχόλια (για άλλη μια φορά) ξεκινώντας από το 1 (για την ακρίβεια, μην παρεξηγηθούμε), αναλύοντας σε νιοστό σέσσιον (μετράω από το 1) τα γνωστά και τετριμμένα …

  καλύτερα να μη σου απαντησω …

  Για το δεύτερο τι δεν βρίσκεις;

  Let us look at the principles of analysis and geometry. The most suggestive and notable achievements of the last century in this field are, as it seems to me, the arithmetical formulation of the concept of the continuum in the works of Cauchy …

  If we look over the development of the theory of functions in the last century, we notice above all the fundamental importance of that class of functions which we now designate as analytic functions a class of functions which will probably stand permanently in the center of mathematical interest ..

  The organic unity of mathematics is inherent in the nature of this science, for mathematics is the foundation of all exact knowledge of natural phenomena. That it may completely fulfil this high mission, may the new century bring it gifted masters and many zealous and enthusiastic disciples.

  (Ν.Β. Η ομιλία δόθηκε στις αρχές Αυγούστου του 1900)

  Πρακτικοί άνθρωποι οι Βορειοευρωπαίοι, δεν κάθονται να ψειρίσουν τη μαιμού …

 228. Pedis said

  # 229 – Ουπς, έγινε επέκταση των μπολντ, ήθελα να τονίσω το last century και το new century …

  # 227 – λες να τα συγχέω, ε;

 229. Νέο Kid said

  Καλά, είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε ότι ο λόγος που « όλοι» δεχονται ότι το 1900 ή το 2000 ή το 2100 μπαίνει ο νέος αιώνας είναι καθαρά ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ;
  Μάρκετινγκ ρε παιδί μου, πώς να το πούμε! Οι άνθρωποι ΑΓΑΠΟΥΝ τους στρογγυλούς αριθμούς!
  Εκτός πια αν οι αγαπητοί επιστήμονες του ιστολογίου πιστεύουν πραγματικά ότι ο Χίλμπερτ πίστευε όταν δήλωνε τα παραπάνω ότι έχουν περάσει 1900 χρονικές περίοδοι με μέση τιμή 365 ημέρες η καθεμία , κι όχι φυσικά 1899 από τη χρονική στιγμή που ορίσαμε τη γέννηση του χριστουλη …
  Έλεος δηλαδή!

 230. # 230

  Ουπς, λάθος συγγνώμη, το # 228 —> # 222 προφανώς, εκεί αναφέρθηκαν οι φυσικοί αριθμοί

 231. sarant said

  224 Άνευ; Και τι κάνεις;

 232. ΣΠ said

  229
  Last century μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ο αιώνας που τελειώνει σε 4 μήνες και new century ο αιώνας που αρχίσει σε 4 μήνες. Δεν λέει ότι θεωρεί πως βρίσκεται ήδη στον νέο αιώνα.

 233. Pedis said

  # 234- ναι, καλά, περιμένα ότι θα το γράψεις αυτό …

  άλλο σχόλιο;

 234. ΣΠ said

  235
  Όχι, δεν έχω άλλο σχόλιο. Εσύ;

 235. Pedis said

  # 236 – Όχι, δεν έχω σχόλιο αλλά ερώτηση:

  Καλά τα τρολ και τα παρατρολ, πες μου κάτι: κοροιδευόμαστε;

  Για να ξέρω.

 236. ΣΠ said

  237
  Από την πλευρά μου όχι. Δεν ξέρω εσύ τι κάνεις.

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με κηρύσσω αποσυνάγωγη! Πήγα να ψηφίσω κ έχει κλείσει!
  Άντε και του χρόνου

 238. Avonidas said

  Ξερετε τι μου θυμιζετε? Σε καποιο τεύχος του Λουκυ Λουκ, που ειχε ζητησει ο Λουκ απο μια τοπικη εφημεριδα να τυπωσει εκτακτη εκδοση. Και γραφει απο κατω η υποσημειωση οτι η εφημερίδα κυκλοφορει ακομα, αλλα δεν κατορθωσε ποτε ν’ αναπληρωσει εκεινη την καθυστέρηση, κι ετσι το κυριακατικο φυλλο της κυκλοφορεί καθε Δευτερα 😛

  Ετσι και με μερικους εδω: τι κι αν εχουμε ανακαλύψει το μηδεν, τι κι αν το χρησιμοποιούμε στα ρολογια και σ’ ολο το λογισμικό των υπολογιστων, οοοχι, θα στραβωσουμε ολες τις δεκαετιες και τις εκατονταετιες και τις χιλιετηριδες εις τους αιωνας των αιωνων, αμην, μη και χαλασει το μετρημα μας εκεινο το μηδεν που δε βαλαμε τοτε παλια…

  Σε καλο σας, μπρε!

 239. Μαρία said

  233
  Ότι κάνουν όλοι. Είμαι με ένα πρόχειρο κωλόχαρτο. Τηλεφώνησα τις προάλλες, για να μάθω αν ήρθε το κανονικό, και μου απάντησαν «θα σας ειδοποιήσουμε 🙂 με sms περι τα μέσα Ιανουαρίου».

 240. Pedis said

  # 238 – Α, ευχαριστώ, γκουντ το νόου … επειδή από το πώς στριφογύριζε η πλεξούδα των απαντήσεων/σχολίων σου, όχι μόνο στα δικά μου σχόλια, πάντως, άλλο πήγα να αντιληφθώ και θα σε παρεξηγούσα στο τέλος. Πάλι καλά.

 241. ΣΠ said

  240
  Για το 0 δες το σχόλιο 92.

 242. ΣΠ said

  242
  Εντάξει, καμιά παρεξήγηση. Καλή χρονιά.

 243. Avonidas said

  Εκτός πια αν οι αγαπητοί επιστήμονες του ιστολογίου πιστεύουν πραγματικά ότι ο Χίλμπερτ πίστευε όταν δήλωνε τα παραπάνω ότι έχουν περάσει 1900 χρονικές περίοδοι με μέση τιμή 365 ημέρες η καθεμία

  Μέση τιμη 365 ηλιακες ημέρες, 5 ωρες, 49 λεπτα και 12 δεύτερα. Αμα ειναι να μαστε σχολαστικοι να ειμαστε σε ολα, οχι τωρα μισες δουλειές, έτσι;

 244. last≠περασμένου/προηγούμενου, μπορεί να σημαίνει του τελευταίου/τρέχοντα. Και σε ποια γλώσσα το είπε; τα αγγλικά δεν ήταν μητρική του…

 245. Avonidas said

  Αν υπαρχουν ερωτησεις για μενα παρακαλω να μου τις θέσετε μεχρι αυριο τα μεσάνυχτα, γιατί μετα θα βρίσκομαι εκτος δεκαετίας και δεν θα είμαι διαθεσιμος για σχόλια.

 246. Pedis said

  Ανακάλυψε ποιος είσαι:

  Κουιζ:

  είσαι υπερ του στρικτ ή του τζενεραλ γιουσατζ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Century

 247. ΣΠ said

  248
  Πάντως στο σνούκερ, αν κάνεις μπρέικ 99 πόντων, δεν είναι σέντσουρι.

 248. Νέο Kid said

  Tragic!… τίποτα άλλο.

 249. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  241. Μαρία μην ανησυχάς, ανέλαβε ο Πατούλης…
  https://tempo24.news/eidisi/271256/ekdothikan-98012-diplomata-odigisis-poy-ekkremoysan-epi-15-hrono

 250. Pedis said

  # 249 – με ταράζεις, τώρα. Αυτή κι αν είναι μεγάλη ζημιά και λάθος, τι λέω, σφάλμα … 🙂

 251. Theo said

  Αναλύσεις επί αναλύσεων, αλλά η μέτρηση των ετών, δεκαετιών, αιώνων, χιλιετιών κλπ. δεν έχει σχέση με τη θεωρία αριθμών (που είναι ένα διανοητικό παιχνίδι, όπως τη χαρακτήρισε καθηγητής που τη διδάσκει στο Πανεπιστήμιο) ή τα ανώτερα μαθηματικά, αλλά με την πεζή πραγματικότητα. 🙂

 252. ΣΠ said

  252
  Έλα, ηρέμησε. Αστεία το είπα.

 253. ΣΠ said

  253
  Δεν είναι καν θέμα μέτρησης, είναι θέμα γλωσσικό. Τι εννοούμε όταν λέμε «3η δεκαετία του αιώνα»;

 254. 251: Αυτά είναι αθηνέζικα

 255. 231 Κιντ, αυτό με την ψυχολογία και την αγάπη για τους στρογγυλούς αριθμούς το καταλαβαίνω. Αλλά να το πεις και σ’ αυτούς που βάζουνε τις ταμπέλες στα μαγαζιά, αυτές που λένε πως το αντικείμενο κάνει εννιά κι ενενήντα εννιά (όχι δέκα). Και στους τσιγγάνοι με τα καρπούζια επίσης, έχουνε μείνει πίσω οι άθρωποι 🙂

 256. Pedis said

  # 255 – αυτο, τώρα, είναι που λένε deja vu all over again

  εφιάλτης …

 257. Μαρία said

  Νέο μαθηματικό πρόβλημα.

 258. Pedis said

  # 259 – διότι, βέβαια, δια να είμεθα ακριβείς το σωστο είναι 49-51 … και στις προεδροποήσιμες ηλικίες (μπορεί και) 40 – 60

 259. Μαρία said

 260. Μαρία said

  261

 261. Avonidas said

  Για το 0 δες το σχόλιο 92.

  Δηλαδή, αυτό:


  Το 0 δεν παραλείφθηκε. Το 0 είναι το χρονικό σημείο μεταξύ του 1 π.Χ. και του 1 μ.Χ.

  Καμιά συνεννόηση. Δεν αρκεί αυτό. Όπως το «00» στο ρολόι πρέπει να διαρκεί 1 λεπτό για να βγει σωστή η απαρίθμηση, έτσι και στα έτη το 0 πρέπει να διαρκεί 1 ολόκληρο έτος. Πρέπει να υπάρχει έτος μηδέν κι όχι απλά χρονική στιγμή μηδέν.

  Το π.Χ. μην το μπλέκεις, είναι άσχετο με την υπόθεση. Η ουσία του ζητήματος είναι η εξής:

  * Όταν απαριθμείς από το μηδέν, απαριθμείς τα έτη που έχουν περάσει
  * Όταν απαριθμείς από το ένα, απαριθμείς τα έτη που διανύεις

  Καθένα από τα δύο έχει τη χρησιμότητά του, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις ΚΑΙ τα δύο.

 262. Γς said

  258:

  “déjà vu”- εμφανίζεται για πρώτη φορά στην επιστημονική βιβλιογραφία στα τέλη του 1800
  Ωστόσο, χρειάστηκε ακόμη ένας αιώνας έως ότου να δοθεί ένας ορισμός κατάλληλος για ερευνητικούς σκοπούς.

  Συγκεκριμένα, ο επιστημονικός ορισμός της προμνησίας που είναι σήμερα καθολικά αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα, προτάθηκε το 1979 από τον Dr. Vernon Neppe,

  «It’s déjà vu all over again.» Ειπώθηκε από τον Yogi Berra όταν
  είδε τον Mickey Mantle και τον Roger Maris να χτυπούν επανειλημμένα back-to-back home στους Yankees’ στα έρλυ 1960s.

  Είναι και το Lick me all over again αλλά άστο να πάει στο διάολο το μπανιάρισμα.

 263. Alexis said

  #263: Ναι βρε, το καταλάβαμε.

  Αλλά αν προσθέσουμε έτος 0 στην αρίθμηση των ετών τότε πρέπει να αλλάξουν όλες οι γνωστές από την Ιστορία χρονολογίες.

  Στο Δημοτικό ο δάσκαλος μας έλεγε «παιδιά για να θυμάστε πάντα πότε έγινε η γαλλική επανάσταση σκεφτείτε το: 1-7-8-9, δηλαδή το 1 και τρία συνεχόμενα νούμερα μετά».
  Λίγο τό ‘χεις τώρα στα γεράματα να μου πούν ότι έγινε το 1788; 😛

  Άσε το άλλο τρομερό: πρέπει να καταργηθούν ένα σωρό τραγούδια που έχουν μέσα χρονολογίες. Το «Νά ‘τανε το ’21» πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί εί δυνατόν με άλλο που να μιλάει για το 1820. Και το «έπος του ’40» πρέπει να γίνει «έπος του ’39».
  Πάει τώρα να ‘χουμε εθνική γιορτή και να λέμε «γιορτάζουμε το έπος του ’39»;
  Δεν πάει…

  Μετά θα προκύψει φοβερό πρόβλημα με τους ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνονται μονές χρονιές, με τα μουντιάλ και τα γιούρο κλπ. κλπ., ε, πολύ θέλει μετά να καταρρεύσει όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός;
  Άστα να πάν’ στο διάλο…

  Καλή χρονιά, παρ’ όλα αυτά… 😂😊😛😎

 264. Pedis said

  Το θέμα έχει ουσιαστικά εξαντληθεί πριν από καμιά δεκαριά νηματα.

  Έχω βάλει κουιζ στο 209. Με ερωτημα που και το πιο ψοφιο νήμα μπορεί να το ζωντανέψει.

 265. Avonidas said

  Αλλά αν προσθέσουμε έτος 0 στην αρίθμηση των ετών τότε πρέπει να αλλάξουν όλες οι γνωστές από την Ιστορία χρονολογίες.

  Όχι αν αλλάξουμε το 1 π.Χ. σε ετος μηδεν, οπως κανουν ηδη οι αστρονομοι. Τότε ολες οι μ.Χ. χρονολογίες μένουν ως εχουν. Αλλα δεν χρειάζεται καν να προσθέσουμε το μηδέν και να αναστατωσουμε ολες τις π.Χ. χρονολογίες. Αρκεί να αγνοήσουμε τη μικρή ασυνέπεια στις πρώτες δεκάδες, εκατοντάδες κλπ., και να λογαριαζουμε τις δεκαετιες και τους αιώνες ξεκινώντας από στρογγυλους αριθμούς. Όπως διορθωναμε το βήμα οταν το χαναμε στην παρελαση – δεν συνεχιζεις μεχρι τελος την παρέλαση με λαθος βημα για λόγους συνεπειας, ετσι;

  Αυτο εκανε αλλωστε κι ο Νιονιος ο Σκυθης που λέγαμε: το ημερολόγιό του δεν ηταν προληπτικό. Όχι μονο δεν υπολογισε π.Χ. χρονολογίες, αλλα δεν ξεκινησε καν το ημερολόγιο Anno Domini απο το ετος 1 μ.Χ. Το ξεκίνησε απο το ετος 532 μ.Χ., και το αμεσως προηγούμενο ετος ηταν το 247 της Διοκλητιανης χρονολόγησης. Εδω, λοιπόν, ο ίδιος ο εισηγητής του ημερολογίου μας (καλα, οκ, του Ιουλιανού, το δικο μας ειναι το Γρηγοριανό) πήδηξε χαρωπά 5μιση αιωνες, κι εμείς σκοτιζομαστε για μια ψωροχρονιά! 😜 (Για να υπολογιζουμε, λεει, σωστα τα χρόνια από… ποτε; Απο τη χρονιά που ΔΕΝ γεννήθηκε ο Χριστός; Ε, ρε, μυστηρια τρενα!)

  Κι άλλωστε, με δικαιολογία την αναστατωση δε θα ‘χαμε διορθωσει ποτέ και τίποτα. Οταν εγινε η Γρηγοριανη αναθεωρηση του ημερολογιου, πεταχτηκαν 10 μερες απ’ το 1582 – και μετα 11 μερες απ’ το 17δεθυμαμαι, και ακομα πιο μετα, σε μας, 13 μερες απ’ το 1923. Αλλα τα συνηθισαμε ολα αυτα. Ε, τι μας τα ζαλιζουν λοιπόν οι σχολαστικοι χρονιαρες μερες; 🙄

 266. Γ-Κ said

  Νομίζω ότι είναι καιρός να περάσουμε στο επόμενο θέμα:
  Πόσα είναι τα μισά της χιλιάδας; 500 ή 499;;;
  (Άμα γουστάρουμε, μπορεί να είναι και 743!)

  Για πάμε…

 267. ΣΠ said

  263
  Tο θέμα με τις δεκαετίες εξαντλήθηκε αλλά το θέμα με το 0 καλά κρατεί.

  Λοιπόν, για να μετρήσουμε τον χρόνο βάζουμε τις ενδείξεις 0, 1, 2,… σε σημεία πάνω στο συνεχές του χρόνου και ορίζουμε την μονάδα μέτρησης. Έτσι, για την κλίμακα των λεπτών έχουμε από την ένδειξη 0 έως την 1 το 1ο λεπτό, από την 1 έως την 2 το 2ο λεπτό κλπ.
  Έτσι και για την κλίμακα των ετών έχουμε από το 0 μέχρι το 1 το 1ο έτος (ή έτος 1), από το 1 μέχρι το 2 το 2ο (ή έτος 2) κλπ. Τώρα αν εσύ θέλεις να χώσεις κάπου και ένα έτος 0 με γεια σου με χαρά σου, δεν θα είναι συνεπές όμως με τις υπόλοιπες χρονικές κλίμακες.

 268. Νέο Kid said

  Μηδέν…πφφ! Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν μαλακες που δεν είχαν μηδέν! Αιντε γατάκια!

 269. Νέο Kid said

  Πάρτε κι ένα κουίζ (σε multiple choise φορμάτ για πιο εύκολο, γιατί είστε κι αργόστροφοι σαν το Λάμπρο…)
  Πόσοι άνθρωποι που θα γεννηθούν το 2020 θα είναι γηραιότεροι από κάποιους που θα γεννηθούν το 2019 ;
  Α. Κανένας
  Β. Ένας
  Γ. Πολλοί

 270. ΣΠ said

  271
  😀 😀 😀
  Μήπως μπορείς να μας βοηθήσεις λιγάκι; 🙂

 271. Πολλοί, η αλλαγή του έτους δεν είναι ταυτόχρονη παντού, την ώρα Γκρινουίτς δεν την χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας

 272. sarant said

  Απολογισμός 2019 σε δύο πράγματα που μετράω:
  80 βιβλία, 1000 χιλιόμετρα περπάτημα. Παγωτά και μπάνια όχι πολλά.

 273. Avonidas said

  Έτσι και για την κλίμακα των ετών έχουμε από το 0 μέχρι το 1 το 1ο έτος (ή έτος 1), από το 1 μέχρι το 2 το 2ο (ή έτος 2) κλπ. Τώρα αν εσύ θέλεις να χώσεις κάπου και ένα έτος 0 με γεια σου με χαρά σου, δεν θα είναι συνεπές όμως με τις υπόλοιπες χρονικές κλίμακες.

  Συνεπεστατο ειναι. Και δε θελω εγω να το χωσω «καπου», θελω να το βαλω εκει που λογικα ειναι η θεση του.

  Ρολόι εχεις δει, φαντάζομαι. Η 1η ωρα μετα τα μεσανυχτα εχει την ένδειξη «0», *ολόκληρη* η ωρα, απ’ την αρχη της μεχρι το τέλος της. Και το ιδιο ισχύει και για το 1ο λεπτο, και το 1ο δευτερόλεπτο. Κατ’ *απολυτη* αναλογια, λοιπον, και ακριβώς για λογους συνεπειας, θα θελαμε και τα ετη να ξεκινούν με το ετος μηδέν.

  Ο λογος που εχουμε την επιλογη, 0 ή 1, ειναι ασφαλως οτι ο χρονος ειναι ενα συνεχες, ενω τα ετη πρεπει να ειναι διακριτά, να αλλαζουν με αλματα. Μονο *μια* στιγμη θα ειναι ακριβης η ένδειξη του ετους, κι αυτό μπορει να συμβει ειτε στην αρχη ειτε στο τελος του. Ολο τον υπόλοιπο καιρο στρογγυλεύεις προς τα πανω ή προς τα κατω. Αυτο ειναι ολο.

  Έκανες αναλογια με τα προβατα, που κανεις δε θελει να τα διαμερισει εκτος απ’ τον χασαπη. Εκανες αναλογια με τα ρολογια και την ωρα, όπου ισχυει η ακριβως αντιθετη συμβαση, η μετρηση απο το μηδεν – χωρις ακομα να το εχεις αντιληφθεί, εμφανώς. Το θεμα ειναι απλο, και για μενα εντελως προφανές. Οπως ο Babbage, κι εγω δεν μπορω να κατανοήσω τη συγχυση του νου που προκαλεί τετοιες αποριες.

 274. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  271 πολλοί αν δεν είναι στο ίδιο μέρος

  275 τέλος Αβο, συντάσσομαι (ως κοινός-μέτριος νους εγώ)
  Εξωλογικές υποθέσεις/ερωτήματα, οδηγούν σε παράλογες απαντήσεις 🙂

 275. Avonidas said

  ΣΠ, συνειδητοποιώ τωρα ότι αυτο που εγραψα για σύγχυση του νου ηταν χοντραδα. Δεν ειχα την προθεση να σε προσβαλω. Ζητώ συγγνώμη.

 276. ΣΠ said

  275
  Θα προσπαθήσω λίγο ακόμα. Φυσικά η μέτρηση του χρόνου ξεκινάει από το μηδέν. Από την στιγμή 0, όχι από το λεπτό 0. Το λεπτό είναι το 1. Αυτό το έχουν καταλάβει ακόμα και οι σπορτκάστερ και λένε ότι το γκολ μπήκε στο 90 όταν το ρολόι δείχνει 89.

 277. sarant said

  277 Μπράβο

 278. ΣΠ said

  277
  Σε ευχαριστώ. Σε τιμά αυτό. Ασφαλώς ήσουν εκνευρισμένος. Συγνώμη αν σε εκνεύρισα με την επιμονή μου. Δεν θα συνεχίσω άλλο.

 279. Γ-Κ said

  Σοβαρή απορία:

  Το έτος «0» σε ποια δεκαετία (αιώνα, χιλιετία κλπ) (θα) ανήκει; Στην πρώτη δεκαετία μετά το Αυθαιρετο Σημείο Έναρξης Χρονολόγησης (μΑΣΕΧ) ή στην πρώτη δεκαετία πΑΣΕΧ;

  Ή θα έχουμε έτος «+0» και «-0» (έτος «0 μΑΣΕΧ» και έτος «0 πΑΣΕΧ»);

  Ή η πρώτη δεκαετία μΑΣΕΧ θα έχει δέκα χρόνια και η πρώτη δεκαετία πΑΣΕΧ θα έχει εννιά;

  Ή η πρώτη δεκαετία μΑΣΕΧ θα έχει έντεκα χρόνια και η πρώτη δεκαετία πΑΣΕΧ θα έχει δέκα;

 280. ΣΠ said

  281
  Μπορεί να γίνει συτό που πρότεινε ο Pedis στο #122. Το ΑΣΕΧ να είναι μεταξύ 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου του έτους 0.

 281. Γιάννης Ιατρού said

  262: Αλλά για τις νεκροκεφαλές που έχει στάμπα στο κασκόλ του δεν μας λες τίποτα ε;
  Για Ιερολοχίτη τον κόβω… 🤢

 282. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όπα! τί συδαύλισα κι εγώ εν ελαφρότητι; Στάθηκα στη σουρεαλ σκηνή να λέει κάποιος στο βοσκαρέα κάνε δεκάδες κλπ.
  Απ την αρχή το προσέλαβα πολύ αστείο(το εικονοποίησα), μολονότι σπουδαίο σαν ευρηματικό παιχνίδι σ΄αυτό το μπέρδεμα των αριθμών με την πραγματικότητα, που βλέπω να συνεχίζεται…
  Συγγνώμη σε όποιους οφείλω. Ιδίως ΣΠ και Αβο.

 283. Γ-Κ said

  282.
  Ευχαριστώ. Έτσι βιαστικά που διάβασα, έχασα πολλά «διαμάντια».

  Δηλαδή, θα έχουμε δύο δεκαετίες με 10,5 χρόνια, δύο αιώνες με 100,5 χρόνια κοκ. (Καλά το κατάλαβα; )

 284. ΣΠ said

  285
  Όχι, οι δεκαετίες θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στο μέσο των ετών που λήγουν σε 0.

 285. Γ-Κ said

  Άσε που μπανει και το άλλο ερώτημα.
  Αν το έτος 0 είναι δίσεχτο, τότε το ΑΣΕΧ πρέπει να οριστεί τα μεσάνυχτα της 1 προς 2 Ιουλίου.
  Αν δεν είναι δίσεχτο, τότε πρέπει να οριστεί το μεσημέρι της 1 Ιουλίου.
  (Εννοείται ότι την πρώτη μέρα του Ιουλίου την έχουμε ονομάσει «0 Ιουλίου», άρα η «1 Ιουλίου» είναι η δεύτερη μέρα του μήνα.)

 286. # 285

  Οντως Ιδρωσαν οι σπορτκάστερ να καταλάβουν πως όταν το χρονόμετρο δείχνει 89.12 διανύουμε το ενενηκοστό λεπτό όπως όταν δείχνει 0.43 διανύουμε το ΠΡΩΤΟ λεπτό. Το τελευταίο δεν το έχουν εμπεδώσει ακόμα (όπως; και μερικοί άλλοι) και γι αυτό λένε το γκολ μπήκε στο 45ο δευτερόλεπτο αντί για το πρώτο λεπτό καθ’ όλη την διάρκεια του οποίου ( από το 0.00 μέχρι και το 0.59 ) λέγεται το πρώτο λεπτό.

  Τα τακτικά επίθετα ξεκινάνε από το πρώτος. Οι αριθμοί ξεκινάνε από το 0 γιατί είναι ο μικρότερος από όλους τους μονοψήφιους

  Τόσα ωραία τραγούδια υπάρχουν….

 287. Γ-Κ said

  286.
  Ναι, σωστά.

  Δηλαδή, οι δεκαετίες, οι αιώνες κλπ θα λήγουν στα μέσα της χρονιάς, αλλά οι χρονιές στις 30 Δεκεμβρίου (= την 31η μέρα του Δεκέμβρη).
  !!!!!

  (Ή μήπως οι χρονιές θα λήγουν τη 13η μέρα του Γενάρη, δηλαδή στη «12 Ιανουαρίου»; )

 288. Pedis said

  # 286 – ναι, ακριβως, τσαααακ στη μέση! ☺

  Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί, εκτός του ότι είναι απλούστατο επειδή πρόκειται για ένα απλό σιφτ στην αρχή των αξόνων. Έχει ήδη αντιμετωπιστεί και το ετυμολογικό ζήτημα που θέτει ο Σταύρος. Τώρα, ολοι, πλην αργοστροφων, ξεροτρολ
  και δεν ξέρω ποιοι άλλοι ανήσυχοι και περίεργοι τυποι πατε να κάνετε ήσυχοι παραμονή Πρωτοχρονιάς με ηρεμία και αφοσιωση στις οικογένειές σας.

  Και καλα να μας/σας μπει από σήμερα τα μεσάνυχτα, +2 Γκρινουιτς η νέα δεκαετία!! 😙😍

 289. ΣΠ said

  289
  Δεν ξέρω, με μπέρδεψες 🙂 . Το βέβαιο είναι ότι οι δεκαετίες θα έχουν μισό έτος στην αρχή, μισό στο τέλος και εννέα ενδιάμεσα.

 290. Χαρούλα said

  «ΕΩΣ ΑΝ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟΝ ΠΡΟΠΕΣΕΙΝ»
  Πολυβίου Ιστορίες, Α, 58, 7-9.

  Άντε αποφασίστε! Θα αλλάξουμε σε εννιαλ ώρες; Και τι; Να ξελρουμε!😀😅😂
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 291. ΣΠ said

  288
  Όμως δεν λένε «στο ενενηκοστό λεπτό», λένε «στο ενενήντα». Οπότε γι’ αυτούς, αντίθετα με σένα, τα απόλυτα και τα τακτικά αριθμητικά συμβαδίζουν.

 292. Γ-Κ said

  290.
  «Και καλα να μας/σας μπει από σήμερα τα μεσάνυχτα, +2 Γκρινουιτς η νέα δεκαετία!!»

  Για κάτσε, ρε μάστορα. Τώρα θα μας μπει η δεκαετία ή το καλοκαίρι; Θα μας τρελάνεις εδώ ή θα μας τυλίξεις για το σπίτι;

 293. Δεν πρόκειται να πείσεις κανέναν, ΣΠ, όσο και να το πολεμάς!

  Η αγορά θέλει νταβαντούρι και κατανάλωση, κι αυτά γίνονται με την προϋπόθεση να μην απαιτείται ούτε δράμι σκέψη για την εύκολη απομνημόνευση!

  Η αλλαγή πρέπει να συμπίπτει με την αλλαγή στο εκάστοτε πιο σημαντικό ψηφίο, μην τυχόν και χρειαστεί να καταναλώσει φαιά ουσία ο καταναλωτής: Η μουσική των 60ς είναι 60 με 69 και το μιλένιουμ άλλαξε την πρωτοχρονιά του 2000 (ξέχασες τον χαμό;), γιατί το προηγούμενο πήγε από το 1000 ως το 1999· κι ο αιώνας γυρνάει όταν το x99 πάει [(x+1)mod10]00.

  Γι ‘ αυτό είπα σαρκαστικά από το σχόλιο 16, ας κουτσάνουμε την πρώτη δεκαετία, τον πρώτο αιώνα, την πρώτη χιλιετία, κι ας αφήσουμε να εννοούμε και να καταλαβαινόμαστε σωστά, εκεί που πρέπει, επιστήμονες, ιστορικοί και σπορτκάστερ. Αν και οι μισοί από τους τελευταίους, λάθος το λένε στη ζωντανή ροή τις περισσότερες φορές.

 294. ΣΠ said

  292
  Χαρούλα, σε 7 ώρες θα μπούμε στο έτος 2020, στην δεκαετία του 2020 (τα 2020s) και, για μερικούς (όχι για μένα), στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα.
  Καλή χρονιά και καλή δεκαετία!

 295. Γ-Κ said

  Με συγχωρείτε, κύριε ΣΠ, αλλά από τη δεκαετία του 2020 θα βγούμε του χρόνου.
  Άλλο τα 2020s, άλλο η δεκαετία του 2020.
  Αν θέλετε, αλλο η δεκαετία των 202x και άλλο η δεκαετία του 2020.

  Θα συμφνήσω πάντως με τον κ. Stazybο Hοrn. Το θέμα δε σηκώνει σοβαρή συζήτηση. Μόνο χαβαλέ, τρoλάρισμα και κατανάλωση (bandwidth).

 296. Avonidas said

  @ΣΠ

  Δεν ειναι τοσο οτι με εκνευρισες, ειναι πιο πολυ αυτη η αισθηση ανημποριας, οτι μιλαμε για το ιδιο ακριβως πραγμα και ωστοσο εχουμε εντελως αντιθετες αντιλήψεις. Κι οταν μιλαει κανεις για φιλοσοφια, πολιτική ή θρησκεία, αναγκαζεται αργά ή γρήγορα να αποδεχτει το αγεφυρωτο των αποψεων. Οταν ομως μιλαει για αριθμητικη, καταπινεται δυσκολα 😕

  Αυτο που πιο πολυ με διαολιζει ειναι οτι δεν εχουμε καν ξεκαθαρισει σε τι διαφωνουμε: συμφωνουμε οτι δεν υπηρξε ετος μηδεν, συμφωνουμε οτι μια δεκαετια πρεπει να εχει 10 χρονια, ενας αιωνας 100 κλπ. Συμφωνουμε οτι το λεπτο, η ωρα, το ετος κλπ. που ξεκινανε αμεσως μετα την αρχη της χρονολογησης ειναι τα πρώτα.

  Το μονο που μένει ειναι μια διαμαχη για τη σημανση των ετων. Εγω βρισκω απολυτως φυσιολογικο να ονομαστεί το πρωτο ετος «ετος 0». Εσυ αν καταλαβαίνω θεωρεις πως, αφου ειναι πρωτο, πρεπει να φερει τον αριθμό «1». Ταυτοχρονα, αυτη τη συμβαση του μηδενος, που δεν τη βρίσκεις αποδεκτή στα ημερολόγια, την αποδεχεσαι ωστοσο στα ρολογια.

  Νομιζω πως αυτο που συμβαινει τελικα ειναι απλο: τα δευτερόλεπτα, τα λεπτα κι οι ωρες ειναι φευγαλέα πραγματα, και δε μας νοιαζει ιδιαιτερα πώς θα τα δειχνουν τα ρολογια. Ενα ετος ειναι σημαντικο κομματι της ζωης μας, και σημαδεύεται απο αξιοσημειωτα γεγονοτα. Διαρκει πολύ για να θεωρησουμε τον αριθμο του απλως μια ενδειξη. Κι ωστοσο, ΕΙΝΑΙ μια ενδειξη, μια ονομασια και τίποτα αλλο. Και το ημερολόγιο δεν ειναι τίποτα άλλο παρά ενα ρολόι που χτυπάει πολύ πολύ αργά.

  Φαντάσου ενα ψηφιακό ρολόι που δείχνει μονο τις ωρες και τα λεπτά. Οταν κοιτας το ρολόι και δειχνει «00:00», ξερεις οτι βρίσκεσαι στο πρωτο λεπτο μετα τα μεσάνυχτα. Δεν μπορεις να δεις πόσα δευτερόλεπτα εχουν περασει, ξερεις ομως οτι δεν εχει περασει ακομα ΚΑΝΕΝΑ ολοκληρο λεπτο απ’ τα μεσανυχτα, κι αυτη ειναι η σημασία των «0» λεπτων. Σου δινουν τη διάρκεια στρογγυλεμενη προς τα κατω.

  Φαντασου τωρα οτι κοιτας ενα ψηφιακο ημερολογιο που δειχνει μονο τα χρονια απο τη στιγμη μηδεν, και γυριζει ενδειξη καθε 1η Ιανουαρίου τα μεσανυχτα. Για έναν ολοκληρο χρονο απο τη στιγμη μηδεν, το ημερολογιο πρεπει να συνεχισει να δειχνει «0», αφου δεν εχει περασει ακομα ολοκληρος χρονος. Τα μεσανυχτα της τελευταίας νυχτας του ετους 0, της νυχτας 31 Δεκεμβρίου προς 1η Ιανουαρίου, το ημερολόγιο θα πάει απο το μηδεν στο ενα, θα μεινει εκει για 1 χρονο και θα συνεχισει ετσι καθε 1η Ιανουαριου. Οταν το ημερολόγιο πρωτοδειξει 2000, θα εχουν περασει 2000 χρονια απο τη στιγμη μηδεν.

  Το ημερολόγιο κανει αυτο που θελεις, υπο τον ορο οτι αυτο που θελεις ειναι να ξερεις πόσα *ολοκληρα* χρονια εχουν περασει απο τη στιγμη μηδέν. Αλλα στην πραξη κανεις δεν το θελει αυτο. Αυτο που θελουμε ειναι να ξερουμε *πότε* συνέβη ή θα συμβει κατι, σε σχεση με άλλα πραγματα που συμβαίνουν. Κι ετσι το ετος ξεχνιεται ως ένδειξη, που αλλαζει πολυ αργα για να την παρακολουθησουμε, και εδραιώνεται στο μυαλο μας ως ενα «πραγμα», που ειναι το 2000, το 2019, το 2020… Κι επειδη στο μυαλο μας, επισης, το μηδέν οταν υποδηλώνει πραγμα υποδηλωνει το τιποτα, αντιδρουμε στην ιδεα ενος ετους μηδεν, γιατι προφανώς αυτο το ετος ειναι κατι, κι αυτο το κατι πρεπει να εχει ενα κανονικό ονομα! 🙂

  Με δυο λογια ειναι θεμα συνήθειας, οχι συνέπειας.

 297. Pedis said

  Να το γιορτασουμε σήμερα που μπορούμε οι γρηγοριανοι, μαζί με τους παλαιοημερολογίτες σε δύο βδομάδες σκαρτες, με τους πουριστες σε ένα χρόνο από τώρα, να μην αισθάνονται μόνοι, και στην παραλία με μαγιω το καλοκαίρι να νιώσουμε σαν Αυστραλοί.

 298. Τον αράπη σαπουνίζεις, προσεχε μη σε … μπιπ !!

 299. LandS said

  Το ζήτημα το έλυσε με τον καλύτερο τρόπο ο G στο 227 τσιτάροντας Paeno
  Στους φυσικούς αριθμούς ορίζεται αξιωματικά (Peano) ο πρώτος αριθμός με το σύμβολο 0 και μπορεί να είναι με την ίδια ευκολία το μηδέν ή το ένα

  Μη μπλέκουμε το πρώτο, δεύτερο, τρίτο κλπ. με τον δείκτη του (το όνομά του πιο απλά ή και απλοϊκά αν θέλετε) που μπορεί να είναι είτε 0,1,2…n είτε 1,2,3…n+1. By the way, το πλήθος είναι και με τα δύο n+1

  Νόμιζα ότι αυτά μας ήταν οικεία από το Γυμνάσιο που μάθαμε την αριθμητική και τη γεωμετρική πρόοδο

 300. ΣΠ said

  297
  Καταλαβαίνω τι λες (ας απευθυνόμαστε τον ενικό) αλλά έχει πλέον επικρατήσει αυτή η έκφραση. Το sixties π.χ. αποδόθηκε «δεκαετία του 60» και όλοι το καταλαβαίνουν έτσι, οπότε το δεχόμαστε. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά καλύτερη έκφραση στα ελληνικά που να είναι οικονομική και όχι μακρινάρι.

  Σχετικά με το τελευταίο που γράφεις, θέλησα να κάνω λίγη πλάκα με το #157, αλλά δεν το βρήκαν όλοι αστείο. Πάντως δεν ήθελα να θίξω κανένα. Ήθελα μέσω του χιούμορ να αναδείξω την απόσταση θεωρίας και καθημερινότητας. Θυμήθηκα τώρα ένα σχετικό ανέκδοτο:

  Ήταν δύο φίλοι που μπήκαν σε ένα αερόστατο για να δουν τον κόσμο από ψηλά. Όμως ο αέρας τους παρέσυρε και έχασαν τον προσανατολισμό τους. Έφτασαν πάνω από μια τοποθεσία με πολλά κτίρια και βλέπουν έναν τύπο κάτω.
  – «Ε, φίλε», του φωνάζει ο ένας, «μήπως ξέρεις πού βρισκόμαστε;»
  – «Σε ένα αερόστατο», απαντάει εκείνος.
  Οπότε γυρίζει αυτός που έκανε την ερώτηση στον φίλο του και του λέει:
  – «Να δεις που βρισκόμαστε πάνω από πανεπιστήμιο. Η πληροφορία που μας έδωσε είναι εξαιρετικά ακριβής και τελείως άχρηστη».

 301. ΣΠ said

  298, 301
  Νομίζω ότι έχουμε συγκλίνει. Εσείς το 1ο, 2ο, 3ο,… λεπτό, το 1ο, 2ο, 3ο,… έτος κλπ. θέλετε να τα ονομάζετε 0, 1, 2,…, εγώ προτιμώ να τα ονομάζω 1, 2, 3,… ώστε να συμβαδίζουν με τα τακτικά αριθμητικά. Εντάξει, δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας μέρες που είναι.

 302. sarant said

  302 Και με το κτίριο της Μάικροσοφτ υπήρχε αυτό το ανέκδοτο, όχι;

 303. Γ-Κ said

  Θα συγχαρώ κι εγώ τον κ. Avonida, για έναν άλλο λόγο. ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. Ο κυριώτερος λόγος να μπεις σε μια συζήτηση είναι αυτός.

  Αυτοί που απλώς προσπαθούν να πουλήσουν την άποψή τους… ας τους να τους κάνουμε χάζι…

  (Αυτοί που θέλουν να οργανώσουν γιορτές για να «πικάρουν» τους άλλους, ας πάνε να κάνουν παρέα με κείνους που ψήνουν μπριζόλες έξω από τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Τουλάχιστον, οι καπιταλιστές στήνουν όλες αυτές τις ιστορίες για να κονομήσουν. Όχι για να «την πούνε» σε κάποιους άλλους.)

  (Άλλωστε, όπως έλεγε και κάποια ψυχή «Κάθε μέρα γιορτάζω». Δε χρειάζεται να συμπληρώνουμε δεκαετίες και μιλένια για να γιορτάσουμε. Και ρεβεγιά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο…)

 304. voulagx said

  #303 @ΣΠ : Τάσσομαι ανεπιφύλακτα με το σύστημά σου διότι συνδυάζει την συνήθεια με την συνέπεια.
  Καλή Χρονιά!

 305. Νέο Kid said

  301. Και το 4,5,6…,n+1 έχει τον ίδιο πληθικό αριθμό με αυτά που λες( που μπαη δε γουεη είναι Αλεφ 0). Ν αρχίσουμε μήπως να μετράμε χρόνια από το 4. ;;
  Δεν πιστεύω τι διαβάζω ειλικρινά… άκου έτος 0 !
  P.s Σε περίπτωση που κάποιος κύριος θέλει να με ρωτήσει αν έχω δει ρολόι , η απάντηση είναι προκαταβολικώς «ναι»…

 306. ΣΠ said

  307
  Μου θύμισες αυτό που είπε ο Λαζόπουλος για τον Κούγια τότε που είχαν τσακωθεί: «Λέει ότι ξεκίνησε από το μηδέν. Εγώ από πού ξεκίνησα; Από το τέσσερα;».

 307. Νέο Kid said

  308. 👍😜

 308. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κουιζάκι για το αν θυμόμαστε καλά τη δεκαετία που -ω ναι!☺- αποχαιρετάμε. Προσοχή στην ομάδα που πήρε το πρώτο τσαμπιολί της «απερχόμενης» δεκαετίας😉:
  https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/quiz/quiz-poso-kala-thymasai-th-dekaetia-poy-apoxairetame.5663455.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BoN_mob_hp&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos7

 309. Αγγελος said

  Αφού συνεχίζεται αυτή η κουβέντα μέχρι να μπει ο καινούργιος χρόνος 🙂 ας πω κι εγώ την κουβέντα μου:
  ΑΝ ο Χριστός είχε γεννηθεί στις 25 Δεκεμβρίου, οι περισσότερες μέρες του έτους εκείνου θα ήταν προ Χριστού, μερικές όμως θα ήταν μετά Χριστόν. Ως συμβιβαστική λύση, θα ήταν λογικό εκείνο το έτος να είχε ονομαστεί έτος 0, οπότε το προηγούμενο θα ήταν το πρώτο (μετρώντας προς τα πίσω) έτος εξ ολοκλήρου π.Χ. και το επόμενο το πρώτο έτος εξ ολοκλήρου μ.Χ.
  Δυστυχώς, δεν υπήρχε 0 τότε, κι έτσι έγινε ένα μικρό μπέρδεμα όταν, τον 6ο αιώνα μ.Χ. πια, άρχισαν να χρονολογούν από Χριστού. Ε, τι να κάνουμε…

 310. Μωρέ καλά το είπε ο άλλος, ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην αλλά μάχαιραν 🙂

 311. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  274 >> 1000 χιλιόμετρα περπάτημα

  🙂

 312. Γς said

  302:

  >«μήπως ξέρεις πού βρισκόμαστε;»

  Το ρωτάω “που είμαι;” και μου απαντάει σταθερά:

  https://caktos.blogspot.com/2014/08/gps.html

 313. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  274 – Τα 80 βιβλία είναι πολύ μεγάλος αριθμός συγχαρητήρια, τα 1000 χιλιόμετρα φαίνονται πολλά αλλά το μίνιμουμ που πρέπει να περπατάει την ημέρα ένας άνθρωπος για να διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο την φυσική του κατάσταση, είναι 5 χιλιόμετρα, δηλαδή 1825 το χρόνο άρα υπολοίπεσαι 825 (+5κάθε δίσεκτο☺) για να φτάσεις στο χαμηλότερο αποδεκτό επίπεδο.
  Για τα μερικά παραπανίσια κιλάκια, αφού τρώς ελάχιστα παγωτά, κάτι συμβαίνει με το νεράκι που πίνεις, να το προσέξεις στη νέα χρονιά.☺

  Καλή χρονιά Νίκο με υγεία και όμορφη διάθεση, τα καλύτερα είναι μπροστά και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.☺👏🌋

 314. Pedis said

  Ευχές για μια δημιουργική δεκαετία

  https://en.wikipedia.org/wiki/2020s

  σε όλους, ανεξαρτητα από την ιδιαίτερη προτίμησή τους για την απόλυτα ορθή αρχή των αξόνων ως το υποτιθέμενο έτος – 0, 1, π, e … – της γέννησης του Χριστούλη.

 315. # 315

  Λάμπρο, ξέχασες δυο σημαντικούς παράγοντες…

  πόσες φορές πρέπει να διαβάσει Ιλιάδα και Μαχαμπαράτα για να διατηρήσει την πνευματική του κατάσταση σε καλό επίπεδο

  και πόσα ματς της ΠΑΟΚάρας πρέπει να δει για να έχει καλή ψυχολογική κατάσταση ( εναλλακτικά πόσες ώρες να χαϊδεύει την γάτα του )

  Υ.Γ. Για το περπάτημα καιτην φυσική κατάσταση θα ακούσεις ένα ποίημά μου λίαν συντόμως

 316. ΣΠ said

  316
  Το έτος γέννησης του Χριστού είναι το i (φανταστικός αριθμός).

 317. ΣΠ said

  304
  Πράγματι: https://upjoke.com/microsoft-jokes

 318. 304, 319: Φαίνονται ποιοι συχνάζαμε στις λίστες τα αρχαία χρόνια…

 319. Pedis said

  #318 – άμα λάχει ναούμ.😀

 320. 318: Τι σου λέω; θα τα βάλεις με το VH1 και το Billboard;

 321. ΣΠ said

  322
  😀 Πρέπει να αποδεχτούμε την ήττα μας.
  Στα σοβαρά τώρα, δεν με ενοχλεί να λένε the twenties, η δεκαετία του 20 στα ελληνικά. Είναι τεχνικά σωστό και όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει. Αλλά ρε γμτ δεν είναι η 3η δεκαετία του 21ου αιώνα. Αλλά ας μη συνεχίσω και γίνει πάλι το νήμα ροντέο.

 322. sarant said

  319-320 A γεια σου, όλα βρίσκονται 🙂

 323. 324: Όχι όλα (ακόμα). Η ταυτότητα του γελοιογράφου του Βήματος της 1/1/1970* αναζητείται ακόμα -σαν να υπάρχει μια μουτζούρα υπογραφή κάτω αριστερά…

  *γιατί το ονόμασες 19700102; για να μας μπερδεύεις; 🙂

 324. sarant said

  325 Νόμιζα πως είναι 2.1.1970. Και πράγματι κάτι σαν υπογραφή, πχ GHerd, υπάρχει -οπότε ενισχύεται η εικασία για αναδημοσίευση από ξένη εφημερίδα.

 325. Γ-Κ said

  Πρώτα από όλα, θα ευχηθώ καλή ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ σε όσους θεωρούν ότι αλλάξαμε εικοσαετία.

  Επίσης θα αντευχηθώ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ σε όσους… θεωρούν δημιουργικό να ξεκινούν τις δεκαετίες τον Ιούλιο και τις εικοσαετίες τον Μάρτιο. :-))))

  Στους υπόλοιπους, που δεν ασχολούνται να κόβουν και να ράβουν χρονιές και δεκαετίες, αλλά απλώς να προσδιορίζουν χρονικά σημεία, θα ευχηθώ καλή ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑΕΤΙΑ. (Έτσι… Πιο large…)

  (Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι αλλάξαμε δεκαετία, αλλά δεν αλλάξαμε εικοσαετία… δεν ξέρω τι να τους ευχηθώ. Ας είναι καλά, απλώς.)

 326. Avonidas said

  Άλλο ένα xkcd σχετικό με τους καυγάδες μας 🙂

 327. Γιάννης Ιατρού said

  ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ κι εμπνέονται 🙂 🙂
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/225269_i-dekaetia-tha-allaxei-sto-telos-toy-2020-i-opote-thelete

 328. Μαρία said

  329
  Με πρόλαβες. Την ίδια σκέψη έκανα κι εγώ.

 329. ΚΑΒ said

  Εγώ μόλις τώρα διάβασα την εφ.σ. και ήμουν έτοιμος να στείλω το σχετικό, αλλά ευτυχώς που σκέφτηκα να κοιτάξω προηγουμένως.

 330. Pedis said

  Άρθρα με σχεδόν πανομοιότυπο περιεχόμενο και δομή γράφονται έδω και τουλάχιστον δέκα μέρες στα διεθνή μέσα και μπλογκ …

 331. 328: Δες 322

 332. Γιάννης Ιατρού said

  86: Σχετικά με την απαγγελία της Ιλιάδας από τον Μπόρις Τζόνσον και ερασμιακή προφορά στην Αγγλία κλπ.

  Αφήνω εδώ ένα σημερινό σχόλιο που είδα, σχετικό με το θέμα:

  Moon Day
  Πριν από 15 ώρες (τροποποιήθηκε)

  Why the British pronunciation of ancient Greek is so different from what modern Greeks are used to: In 1540, John Cheke and Thomas Smith became Regius Professors at Cambridge. They independently proposed a reconstructed pronunciation of both Greek and Latin that was similar to Erasmus’ scheme, and it became adopted in schools.

  Soon after the Cheke and Smith reforms, English underwent the Great Vowel Shift, which changed the phonetic values assigned to the English «long vowels», in particular. The same changes affected the English pronunciation of Greek, which thus became further removed from both Ancient Greek and from the Greek that was pronounced in other western countries.

  A further peculiarity of the English pronunciation of Ancient Greek occurred as a result of the work of Isaac Vossius. He maintained in an anonymously-published treatise that the written accents of Greek did not reflect the original pronunciation. Moreover, Henninus (Heinrich Christian Henning) published Dissertatio Paradoxa, which claimed that accentuation in Ancient Greek must follow the same principles as in Latin, a view that is now universally considered to be erroneous. It is generally accepted that the accented syllable in Ancient Greek is the one carrying the written accent, but most authorities consider that it was a pitch accent, rather than the Modern Greek stress accent. Henninius’s has affected the pronunciation taught in schools in the UK and the Netherlands but has been resisted in the United States and other countries.

  Thus, by the mid-19th century, the pronunciation of Ancient Greek in British schools was quite different from Modern Greek, from the reconstructed pronunciation of Ancient Greek and from the pronunciation used in other countries. The Classical Association, therefore, promulgated a new pronunciation as described by W. Sidney Allen in 1987, based on the reconstructed ancient pronunciation, which is now generally in use in British schools.

 333. Η συντάκτρια του σκοπού έχει επιστρέψει στη δουλειά, αλλά δεν είδε την απορία μας. Ρωτήστε κι άλλοι, μήπως δει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: