Θάνος Μικρούτσικος 1947-2019
Posted by sarant στο 29 Δεκεμβρίου, 2019
Πέθανε χτες το βράδυ ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο σημαντικότερος ίσως συνθέτης της γενιάς του, με θητεία πολλών δεκαετιών στη μουσική, τόσο στο τραγούδι όσο και σε πιο νεωτερικές και σοβαρές φόρμες.
Τα τελευταία χρόνια πάλευε με έναν ζόρικο καρκίνο -κι αν η απώλεια ήταν αναμενόμενη αυτό δεν την κάνει λιγότερο οδυνηρή ή το κενό λιγότερο δυσαναπλήρωτο.
Εκτός από σημαντικός συνθέτης, ο Μικρούτσικος ήταν έντονα πολιτικοποιημένος, οπότε όσοι από εμάς γαλουχηθήκαμε στην κομμουνιστική αριστερά συμπορευτήκαμε μαζί του.
Το ιστολόγιο αισθάνεται την ανάγκη να αφιερώσει το σημερινό άρθρο ως μνημόσυνο στον Θάνο Μικρούτσικο.
Γεννημένος στην Πάτρα το 1947, ο Μικρούτσικος σπούδασε μαθηματικός, όπως και ο πατέρας του ο οποίος δίδασκε σε μεγάλα αθηναϊκά φροντιστήρια. Έκανε επίσης σοβαρές σπουδές μουσικής. Μαθηματικός σπούδασε και ο μικρότερος αδελφός του ο Ανδρέας, που επίσης έγραψε τραγούδια αλλά έγινε περισσότερο γνωστός από την ενασχόλησή του με την τηλεόραση.
Ο Μικρούτσικος στα νιάτα του είχε συγκρότημα ροκ με τον αδελφό του, αλλά εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1975 με τον δίσκο Πολιτικά τραγούδια, που περιείχε στη μία του πλευρά τραγούδια σε στίχους του Γερμανού αμφισβητία κομμουνιστή Βολφ Μπίρμαν (σε εξαιρετική μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ) και στην άλλη πλευρά τραγούδια σε στίχους του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου και Γ. Παπαλεονάρδου.
Την εποχή εκείνη, ο συνθέτης, ο αδελφός του, η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη, τότε σύζυγος του Ανδρέα, και άλλοι συντελεστές του δίσκου ήταν μέλη του «μαοϊκού» κόμματος ΕΚΚΕ, το οποίο γενικά είχε πολύ αξιόλογη παρέμβαση στα πολιτιστικά πράγματα, ωστόσο ο δίσκος αγαπήθηκε από όλη την αριστερή νεολαία της εποχής και τα τραγούδια του Μικρούτσικου άρχισαν να ακουγονται σε πολιτικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ νεολαίας. Θα θυμόμαστε για πάντα το Αν η μισή μου καρδιά (που, ασεβώς κάπως, έδωσε και τον παροιμιακό στίχο «η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται»), την έξοχη ερμηνεία της Δημητριάδη στο Αυτούς τους έχω βαρεθεί, αλλά και τον ίδιο τον Μικρούτσικο να τραγουδάει τη Μπαλάντα για τους ασφαλίτες αποδίδοντας θαυμάσια το σατιρικό πνεύμα του Μπίρμαν. Όπως και άλλοι συνθέτες, ο Μικρούτσικος τραγούδησε ο ίδιος λιγοστά τραγούδια του αλλά με μοναδικό τρόπο -με αξεπέραστο, μερικά χρόνια αργότερα, το Οι Εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia, φυσικά σε στίχους Νίκου Καββαδία.
Αλλά κάναμε άλμα. Ακόμα είμαστε στα 1976, όταν ο Μικρουτσικος κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο του, την Καντάτα για τη Μακρόνησο/Σπουδή σε ποιήματα Μαγιακόφσκι. Μια πλευρά ποιήματα Ρίτσου, μία Μαγιακόφσκι μεταφρασμένος από τον Ρίτσο, μουσική πρωτοποριακή, πάντοτε η έξοχη Δημητριάδη στην ερμηνεία, λίγο πιο δυσπρόσιτος δίσκος από τον προηγούμενο. Το λόγιο στοιχείο ήταν πάντοτε έντονο στη μουσική του Μικρούτσικου, ακόμα και στα τραγούδια του.
Τρίτος σημαντικός σταθμός, το 1977, τα Τροπάρια για φονιάδες, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, με τη Μαρία Δημητριάδη και τον νεαρό τότε Γιώργο Μεράντζα, που τον λάτρευε όλη η ΚΝΕ. Κι ενώ η Δημητριάδη τραγουδούσε για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ σε βερολινέζικο στιλ και για τον Νίκο Πλουμπίδη, αλλά και για την Πρέβεζα και το Κιλκίς, αν ήταν να διαλέξω ένα τραγούδι από αυτόν τον θαυμάσιο δίσκο θα ξεχώριζα τη Δίκοπη ζωή με τον Μεράντζα με τα πεντάστιχα του Ελευθερίου.
Ήδη ο Μικρούτσικος έχει προσεγγίσει το ΚΚΕ και η ένταξή του στον χώρο της ορθόδοξης κομμουνιστικής αριστεράς επισφραγίζεται με τον δίσκο του 1978 Μουσική πράξη πάνω στον Μπρεχτ, που παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Περιστέρι -και με τραγουδιστή τον Γιάννη Κούτρα. Τότε τραγουδούσαμε όλοι το Άννα μην κλαις. Ευθέως πολιτικός είναι και άλλος ένας δίσκος σχετικός με το ΚΚΕ, οι Συναυλίες 81, από κοινού με τον Χρήστο Λεοντή. Από τον δίσκο αυτό ακούμε τη μπρεχτική Μπαλάντα του έμπορα, με τον Σάκη Μπουλά.
Προσπέρασα έναν άλλο δίσκο του 1978, τα Τραγούδια της Λευτεριάς, επίσης αμιγώς πολιτικό, κομμουνιστικό ροκ που τον χαρακτήρισε ο Φ. Τρούσσας. Το τραγούδι για το κομμουνιστικό μανιφέστο σημειώνει και το στιχουργικό ντεμπούτο του Άλκη Αλκαίου.
Όμως το 1979 ο Μικρούτσικος κυκλοφόρησε τον Σταυρό του Νότου (που είχε παρουσιαστεί και νωρίτερα) με 11 μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, με τραγουδιστή κυρίως τον Γιάννη Κούτρα αλλά και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε δυο πολύ χαρακτηριστικά τραγούδια. Ο Μικρούτσικος επρόκειτο να ασχοληθεί κι άλλες φορές με την ποίηση του Καββαδία, βρίσκοντας μια πλούσια φλέβα που στάθηκε σταθμός στο ελληνικό τραγούδι, έκανε δημοφιλέστατη την ήδη πολύ δημοφιλή ποίηση του πιο μελοποιημένου Έλληνα ποιητή, αλλά και έφερε τον συνθέτη σε ευρύτερο (και πιο διαφοροποιημένο πολιτικά) κοινό.
Επόμενος πολύ σημαντικός δίσκος, το 1982 το Εμπάργκο. Σημαντικός καθαυτός, αλλά και επειδή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του στιχουργού Άλκη Αλκαίου, δίσκος πολυσυλλεκτικός και πρωτοποριακός, που όμως έδωσε και ένα αυθεντικό μαζικό σουξέ, την Πιρόγα (που δεν είναι καν αυτός ο τίτλος του τραγουδιού -Ερωτικό λεγόταν).
Aν ήταν να διάλεγα έναν δίσκο του Μικρούτσικου για εκείνο το παροιμιώδες ερημονήσι, μάλλον αυτόν θα διάλεγα. Από την πεντάδα των συντελεστών στην σκόπιμα αλαζονική πόζα της φωτογραφίας, τώρα πια μόνο ο Κώστας Καράλης βρίσκεται στη ζωή.
Την εποχή εκείνη ο Μικρούτσικος κήρυξε εκστρατεία κατά του λαϊκισμού στο τραγούδι -και έβγαλε το 1983 και τον δίσκο Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί, υπό τύπον αντιλαϊκιστικού μανιφέστου, καθώς και έναν δίσκο σε ποίηση Καβάφη. Μάλλον δεν είχε δίκιο σε αυτή την αντιπαράθεση αλλά δεν ακολούθησε για πολύ αυτόν τον δρόμο, αφού στη συνέχεια συνεργάστηκε με πρώτα ονόματα του τραγουδιού σε δίσκους με αρκετά ευδιάκριτη την αναζήτηση του σουξέ.
Ωστόσο, και αυτοί οι δίσκοι του (Η αγάπη είναι ζάλη, Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, Συγνώμη για την άμυνα) έχουν διαμαντάκια, ενώ την ίδια εποχή έδωσε πλήθος άλλες λιγότερο εμπορικές δουλειές. Ξαναεπισκέφτηκε τον Καββαδία στις Γραμμές των οριζόντων, έδωσε το 1996 τον πολύ καλό Στου αιώνα την παράγκα με τον Μητροπάνο και το 2002 τον Άμλετ της Σελήνης με τον Θηβαίο. Εκείνη την εποχή είχε βγάλει με τους Κατσιμιχαίους έναν έξοχα παράξενο δίσκο, πιο πολύ απαγγελία αλλά και τραγούδι, σε ποίηση Φρανσουά Βιγιόν.
Ίσως αδικώ τη μετέπειτα δουλειά του επειδή έριξα τον προβολέα πιο πολύ στα πρώτα του έργα. Για μένα, αυτά τα έργα που μνημόνευσα αρκούν για να τον τοποθετήσουν πάρα πολύ ψηλά, στις πολύ πρώτες θέσεις των συνθετών, ίσως και στην πρώτη της γενιάς μετά τους δίδυμους πύργους Μίκη και Μάνο (ή Μάνο και Μίκη).
Στα 1993 ο Μικρούτσικος έγινε εξωκοινοβουλευτικός αναπλ. υπουργός πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. Δεν μπορώ να αξιολογήσω το έργο του, ούτε την προσφορά του στις διάφορες θέσεις που ανέλαβε στα διοικητικά του πολιτισμού. Θα ακούσω τα τυχόν σχόλιά σας.
Τα τελευταία χρόνια, αφού παρέπλευσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μικρούτσικος επέστρεψε κοντά στο ΚΚΕ, με συμμετοχή σε σημαντικές συναυλίες και αποδεχόμενος την δωδέκατη τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος στις εκλογές του 2019.
Κλείνω με μια προσωπική αναφορά και μια περίεργη σύμπτωση. Το φθινόπωρο του 2017 ήμουν με μια παρέα σε ένα ταβερνείο στα Πετράλωνα, και στο διπλανό μας τραπέζι ήταν ο Μικρουτσικος με μια πολυμελή παρέα. Σιγά σιγά οι δυο παρέες σχεδόν ενώθηκαν και κουβεντιάσαμε αρκετά -θυμάμαι ότι ήταν απολογητικός για την υπουργική του θητεία. Κάποια στιγμή οι καπνιστές της παρέας σηκώθηκαν να πάνε έξω, ήταν ήδη γνωστό το πρόβλημα υγείας του, αλλά εκείνος τούς προέτρεψε να καπνίσουν εκεί που κάθονταν -όπως και έγινε, αλλά μόνο για ένα τσιγάρο.
Χτες το βράδυ είχαμε κανονίσει με την ίδια παρέα να πάμε να δούμε την Ευτυχία. Ήταν η πρώτη φορά που συναντιόμουν μαζί τους από το 2017. Βγαίνοντας από το σινεμά καθίσαμε κάπου και, όπως ανοίγω το κινητό, βλέπω την είδηση για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.
Θα τον θυμόμαστε για πάντα, αλλά τα τραγούδια του θα τα τραγουδάνε και οι επόμενες γενιές. Ελαφρύ να είναι το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Δύτης των νιπτήρων said
Την Άννα και τον Φτωχό Μπ.Μπ. μνημόνευσα κι εγώ. Αλλά όλη η γενιά μου λάτρεψε τις Γραμμές των Οριζόντων – θυμάμαι φοιτητικές παρέες να τραγουδάμε όλο τον κύκλο από δρόμο σε δρόμο μέχρι το πρωί…
Νέο Kid said
Νικοκύρη, το γειτονάκι μου και συγχωριανός ο Κώστας ο Καραγιαννόπουλος (Καράλης) ζει…
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα κι απ΄εδώ,
Νίκο ωραία τα έγραψες, μαζί με τα χθεσινά (και τα σημερινά) θά ‘χουμε δυό άρθρα αναφοράς.
Θα μας λείψει. Μαζί του πολλοί συνδέουν αναμνήσεις από μιά περίοδο της ζωής του.
Προσωπικά εγώ τα χρόνια εκείνα ήμουν εκτός Ελλάδας, οπότε μόνο το μουσικό του έργο γνωρίζω. Γι αυτό και δεν μπορώ να συνεισφέρω κάτι σχετικά με την προσφορά του στις διάφορες θέσεις που ανέλαβε στα διοικητικά του πολιτισμού.
Γιάννης Ιατρού said
3Q …περίοδο της ζωής τους.
rizes said
ΔΗΜΟΤΙΚΟ
https://vgiannelakis.wordpress.com/2011/12/02/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-2/
π2 said
Ο Σταυρός του Νότου -γνωστή η απροθυμία του Πατσιφά που θεωρούσε ότι ο δίσκος θα πάει άπατος, όπως γνωστές και οι πολύ αρνητικές κριτικές αρχικά- πρέπει να είναι πράγματι από τους πιο επιδραστικούς δίσκους της γενιάς μου. Το κοινό που τον αγάπησε ήταν και είναι εξαιρετικά ετερόκλητο. Και πάντοτε σκεφτόμουν ότι το επίτευγμα αυτό ήταν μάλλον πιο δύσκολο από την παλαιότερη επιτυχία της μελοποιημένης ποίησης της γενιάς του Θεοδωράκη, ακριβώς επειδή δεν βρισκόμασταν πια στην αθώα και αισιόδοξη δεκαετία του ’60, αλλά στην πιο κυνική και καταναλωτική δεκαετία του ’80.
sarant said
Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, αισθάνθηκα πως έπρεπε να τιμήσουμε τον Θάνο Μικρούτσικο.
1 Να, εμένα αυτό μού έλειψε.
2 Φυσικά και ζει, αλλά δεν είναι στην πεντάδα της φωτογραφίας.
Γς said
Καλημέρα
Φαίνεται ότι ήταν πολύ περισσότερο απ τον δικό μου Θ. Μικρούτσικο του Ν. Καββαδία.
Ειλικρινά είχα μαύρα μεσάνυχτα γι αυτά τα περισσότερα.
Σας ζηλεύω που τα νιώθετε και τα προβάλετε.
Φαίνεται ότι
«Υπήρξε ένας ολοκληρωμένος συνθέτης με ταλέντο, με έμπνευση και με πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό έργο,[και] έφυγε σε μια ηλικία μεγάλης ανθοφορίας, ωριμότητας και εκπληκτικής διάθεσης προσφοράς στον νεοελληνικό πολιτισμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός»
Μίκης Θεοδωράκης
sarant said
2-7 Α, τώρα κατάλαβα τι λες. Ο Καραλης είναι στη φωτογραφία.
Χαρούλα said
Νομίζω δεν αναφέρθηκε ότι
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ιδρύθηκε το 1986 με εμπνευστή το Θάνο Μικρούτσικο, που ήταν και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του και έδωσε στο θεσμό διεθνή προσανατολισμό εντάσσοντας τη διοργάνωση στο χάρτη των σημαντικότερων φεστιβάλ και εκτός Ελλάδας. Μετά το Θάνο Μικρούτσικο, από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες, κυρίως διάσημοι καλλιτέχνες από το μουσικό χώρο.
Με αφορμη αυτή την θητεία του και την διαφωνία του με την στάση του ΚΚΕ στην συγκυβέρνηση του 1989, υπουργοποιήθηκε.
Costas X said
Ωραίος ως συνθέτης και ως προσωπικότητα, ροκάς και ρομαντικός, έβαλε τη σφραγίδα του φαρδιά-πλατιά στην ποιοτική ελληνική μουσική του 20ου αιώνα και θα μείνει αθάνατος.
ΚΩΣΤΑΣ said
Όλοι μας, λίγο ή πολύ τραγουδήσαμε τραγούδια του Θάνου. Τον ευχαριστούμε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και αιωνία η μνήμη του.
Χαρούλα said
Διαβάζω το πολύ καλό μουσικό βιογραφικό, και αναπολώ την ζωή μου…
Κάθε δίσκος και μια φάση της. Μεγάλωνα με τα έργα του. Χαραχτήρισαν προσωπικούς σταθμούς. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο ρόλο είχαν τα τραγούδια του στις αναμνήσεις μου. Κι αν κάποιος με ρωτούσε, δεν θα τον έλεγα, ούτε πιό αγαπημένο, ούτε πιο μεγάλο. Ίσως τελικά ήταν συντροφικά καθοριστικός. Αυτός ο σαματατζής φίλος που τον θυμάσαι σε όλες τις εικόνες της καθημερινότητας σου. Σ’ευχαριστώ μουσικέ μου συνοδέ. Χαιρετίσματα και στους άλλους εκεί…
spiral architect 🇰🇵 said
Τίποτα, τίποτα, ο κόσμος είναι άδικος. Άδικος!
spiral architect 🇰🇵 said
Pedis said
Σημαντικός καλλιτέχνης αλλά βρίσκω την αξιολόγηση του από τον Νικοκύρη υπερβολική. Ας είναι λόγω της στιγμής ή και γουστων, προφανώς. Οι πολιτικές διαδρομές του δεν μου έκαναν τη δημοσια προσωπικότητα του καθόλου συμπαθή. Ας είναι. θεοσχωρεστον, που λένε.
spiral architect 🇰🇵 said
Σταυρός του Νότου. Εποχή που περιμέναμε άδικα των αδίκων μπας και έρθουν οι Iron Maiden στο τότε καινούργιο ΟΑΚΑ, εμφανίζεται ένας από την παρέα κρατώντας το φρέσκο βινύλιο.
«Μαλάκες, ελάτε να ακούσετε ένα γνήσιο ελληνικό διαμάντι».
Τότε μάθαμε και τον Καββαδία …
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
6 / 17
Δεν είχα ιδέα ότι αρχικά υπήρξαν αρνητικές κριτικές για τον Σταυρό του Νότου (από ποιούς άραγε?). Θυμάμαι όμως ότι οι τότε 14-15χρονοι αγκαλιάσαμε αμέσως τα τραγούδια και δεν τα αφήσαμε έκτοτε. Και ναι, τότε μάθαμε και τον Καββαδία.
gpointofview said
Καλημέρα
Πολύ καλό άρθρο, δεν θάχα τίποτε να προσθέσω για έναν υπέροχο συνθέτη που δεν είδε την πολιτική σαν επάγγελμα. Ισως μόνο αυτοί που την έχουν (φανερά ή κρυφά ) να μην συγκινήθηκαν από το έργο του
Γιάννης Κουβάτσος said
Αγάπησα και αγαπάω πολλά τραγούδια του, κυρίως αυτά που τραγούδησαν η Δημητριάδη, ο Κούτρας κι ο Παπακωνσταντίνου. Η πολιτική του διαδρομή και η δημόσια εικόνα του με άφησαν αδιάφορο. Καλό του ταξίδι.
π2 said
18: Ο ίδιος τόνιζε συχνά στις συνεντεύξεις του τις αρνητικές κριτικές στον Σταυρό του Νότου. Π.χ. https://www.athinorama.gr/music/article/o_thanos_mikroutsikos_se_mia_ef_olis_tis_ulis_sunenteuksi_ligo_prin_to_taksidi_sto_stauro_tou_notou_-2511638.html
Λεύκιππος said
Καθόλου υπερβολική η παρουσίαση από τον νικοκύρη. Η μουσική του και τα τραγούδια του χρωμάτισαν κάθε φάση της ζωής μας.
BLOG_OTI_NANAI said
Δυστυχώς, το διάβασα κι εγώ χτες. Σίγουρα ο «Σταυρός του Νότου» αποτελεί μια σημαντική προσφορά στην ελληνική μουσική.
Ήταν ένας πολύ καλός συνθέτης και δεν ήταν και μεγάλος, στην εποχή μας στα 72 του χρόνια κάποιος μπορεί να είναι ακόμα δημιουργικός.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
konos said
Για μένα ίσως το μεγαλύτερο καλό που έκανε είναι ότι έδωσε (πήρε;) βήμα στον Άλκη Αλκαίο…
Γιάννης Κουβάτσος said
Γιατί «μαοϊκό» το ΕΚΚΕ και όχι μαοϊκό;
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα κι από εδώ, καλό κατευόδιο στο Θάνο Μικρούτσικο.
Ο Σταυρός του Νότου από τα πρώτα βινύλια της εφηβείας μου τότε.
Δίκαιες οι δάφνες, και για αυτό το πλέον εμβληματικό του έργο, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα.
Νίκος Κ. said
Η πορεία του Θ. Μικρούτσικου ήταν ουσιαστικά αντίθετη με την πορεία της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνία. Προσπάθησε να δημιουργήσει με τις δυνάμεις του, προσπάθησε να ανοίξει νέους, πρωτότυπους δρόμους και το κατάφερε. Το πέρασμά του από διάφορους πολιτικούς (αριστερούς) χώρους στην έδειχνε αυτό το αδιέξοδο. Τουλάχιστον αυτός «ευτύχησε» να γίνει γνωστός και να βρει επικοινωνία με σημαντικό μέρος του κόσμου. Πολλοί άλλοι (όπως π.χ. ο ποιητής (βασανίστηκε κι από τη χούντα) Άλκης Αλκαίος, που ο Θάνος μελοποίησε, απλά ξεχάστηκαν. (Τόσο το έργο τους όσο και το παράδειγμά τους).
Ο μεγαλύτερος συνθέτης της μεταπολίτευσης (σε αντιστοιχία θα έλεγα με τον Θ. Αγγελόπουλο στον κινηματογράφο).
Στα σημαντικότερα έργα του ας αναφερθεί και ο δίσκος Φουέντε Οβεχούνα (Λόπε ντε Βέγα) από την αντίστοιχη θεατρική παράσταση (1977;)
Παναγιώτης said
Με τα τραγούδια του γέμισε τα φοιτιτικα΄μου βράδυα με στίχους του Μαγαικόφσκι, του Μάνου Ελευθερίου και του Αλκη Αλκάιου. Μελοποιόντας Καββαδία έβαλε σε τραγούδια τις ιστορίες που ακουγα από τον πατέρα μου,
Ευχαριστώ
Δανιήλ said
Επίσης στο ξεκίνημά του, το 1975, κυκλοφόρησε ο δίσκος του «Τα αντάρτικα», με αντάρτικα τραγούδια σε διασκευή, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας δική του. Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιώργο Σμυρναίο στο στούντιο Polysound, Περιείχε 14 αντάρτικα τραγούδια και συμμετείχαν με τις φωνές τους, η Μαρία Δημητριάδη, η Αφροδίτη Μάνου και η χορωδία του Στέφανου Βακάλη.
Θρασύμαχος said
ΣΠ said
Καλημέρα.
Ο Θάνος Μικρούτσικος, από τους συνθέτες της γενιάς του, ήταν ίσως αυτός με την μεγαλύτερη επίδραση στο ελληνικό τραγούδι, στην ελληνική μουσική γενικότερα. Προσδιόρισε νέες κατευθύνσεις, δημιούργησε νέα ακούσματα, επηρέασε νεότερους δημιουργούς. Άφησε έντονη την σφραγίδα του. Θα μπορούσε να δώσει πολλά ακόμα.
ΣΠ said
Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, που ιδρύθηκε το 1986 με δική του πρωτοβουλία στην πόλη της καταγωγής του, ήταν το αγαπημένο του πρότζεκτ. Ακόμα και όταν έπαψε να είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την επιτυχία του θεσμού παρέμεινε αμείωτο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι πολύ αξιόλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
ΣΠ said
Ήταν και πιστός οπαδός του Παναθηναϊκού.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η πρώτη προσέγγιση του Θάνου Μικρούτσικου στον Καββαδία, ήταν όταν του ζητήθηκε ,το 1979, να γράψει τη μουσική για μια σειρά, ναυτικού περιεχομένου, στην ΥΕΝΕΔ, η πρώτη έγχρωμη του καναλιού.
Ήταν η «Πορεία 090» του Τάσου Ψαρρά που δυστυχώς δε σώζεται κανένα επεισόδιο καίτοι κινηματογραφημένη.
https://www.tanea.gr/2013/08/13/lifearts/enas-diskos-mia-istoria-1979-o-stayros-toy-notoy/
18 ΣΤΔΧ
Ούτε ο ίδιος ο Πατσιφάς δεν πίστευε στη μελοποίηση του Καββαδία!
(το λέει στη συνέντευξη τού από πάνω λινκ, αλλά το έχει πει κ άλλες φορές, όπως κι ότι ένας δημοσιογράφος, που γράφει σε πολλά μέσα από την Ερτ μέχρι το Βήμα*, είναι συστηματικά αρνητικός για τις δουλειές του, τόσο ώστε να αποτελεί κριτήριο απ την ανάποδη ότι το έργο θα πάει καλά. Δεν είπε όνομα αλλά οι δημοσιογράφες,ξέρανε…
*από παρουσία του με τον Κούτρα στο στούντιο του Β΄Προγράμματος το 2010, που άκουγα χθες οληνύχτα, με τις Έλενα Διάκου και Μαρίνα Λαχανά.
Είχε στη συνέχεια και τη συναυλία του στα Υακίνθεια 2007 με τους Κούτρα, Μητσιά, Αντωνοπούλου
Γιάννης Κουβάτσος said
34: Κυρίως του μπασκετικού Παναθηναϊκού.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τώρα Στο Κόκκινο 105.5 , ο Θάνος Μικρούτσικος το 2017
sarant said
Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα!
26 Το βάζω σε εισαγωγικά διότι έτσι το έλεγαν τότε -«αυτοί είναι οι μαοϊκοί», «οι κινέζοι».
30 Καλά λες αλλά για κάποιο λόγο συνήθως δεν αναφέρεται ο δίσκος αυτός στη δισκογραφία του.
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
Spiridione said
30. 38. Είναι στις ενορχηστρώσεις
http://www.mikroutsikos.gr/discography.php?cat=2&subcat=4
Γιάννης Κουβάτσος said
Ένα ωραίο βιβλίο, μυθιστόρημα, για τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και για τη γενιά των αριστερών οργανώσεων, όπως το ΕΚΚΕ, έχει γράψει η Νίκη Αναστασέα, πρώην υπάλληλος στην «Πολιτεία», που – τι σύμπτωση – γεννήθηκε το 1947 και πέθανε το 2019:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789600359404-anastasea-niki-kastaniotis-i-istoria-enos-dikou-mas-anthropou-253272&ved=2ahUKEwjno9Lt4NrmAhWLoaQKHS4KALgQFjAGegQICxAB&usg=AOvVaw2cQI4dZgXezPwZ2c7kVBcg
mitsos said
Για μερικούς από εμάς ήταν ο άνθρωπος που έκανε ποίηση και μουσική τα όνειρα της νιότης μας για ένα καλύτερο κόσμο. Διαμόρφωσε με το έργο του τα όνειρα αυτά, αλλά και τον πιο ώριμο αναστοχασμό πάνω στις ουτοπίες και στις διαψεύσεις τους.
Έχει δίκιο ο Νίκος Σαραντάκος . Μαζί με τον Μίκη και τον Μάνο ( ίσως και τον άλλο Μάνο ) ήταν οι τραγουδοποιοί που ανέδειξαν την ομορφιά στις σκέψεις και στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων της γενιάς μου. Ναι, κυρίως για αυτούς που έβλεπαν τους εαυτούς τους ενταγμένους στην αριστερά. Διότι πλούτισε και συνέδεσε τις προσδοκίες και τις ανησυχίες μας με τις μικρές χαρές της καθημερινότητάς μας, Με το σιγανομουρμούρισμά μιας μελωδίας , με την παρέα της ταβέρνας, με τις νυχτερινές περιπλανήσεις και με τα πρώτες ερωτικές αναζητήσεις της εφηβείας μας.
Οι πολιτικές του επιλογές πολλές φορές με δυσαρέστησαν .Δεν ήταν το σύνθημα για «κάθαρση» του 89 λαϊκισμός. αλλά μάλλον μια υπερβολική αντίδραση στον πιο μάυρο λαϊκισμό της Αυριανής του 86 . Όπως και με τον Μίκη, ήταν τέτοια η εκτίμηση της προσγοράς στην κοινωνία, άνθρωπων σαν τον Θάνο Μικρούτσικο, που ποτε – ούτε τότε – δεν έψαξα να τεκμηριώσω τις ενστάσεις μου.
«…αλλά τι νόημα έχει τ’ όνειρο χωρίς μικρές νοθείες…»
Και ας μην είμαστε ούτε μουσικοί, μήτε ποιητές ούτε κριτικοί τέχνης. Όλα τα άλλα ήταν τόσο καθοριστικά ώστε να αισθανόμαστε δυσαναπλήρωτη την απώλεια του Θάνου για τον κόσμο μας. Για τον δικό μας κόσμο δεν ήταν ποτέ μίκρούτσικος . ΄Ηταν Μέγιστος
Αφώτιστος Φιλέλλην said
@16. Συμφωνω απολυτως.
Καλος συνθετης, της σχολης του μετα-μπρεχτισμου και του υστερου σοσιαλιστικου ρεαλισμου, πολυ θορυβωδης ειδικα στα ερωτικα τραγουδια.
Λ.χ. ο Βολφ Μπίρμαν άφησε πίσω τους…. στρατευμένους στίχους, προτού περάσει στο αντίπαλο ταξικό στρατόπεδο, προσκυνήσει αυτούς που έφτυνε κάποτε και γίνει ο “παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος” που χλεύαζε.
Οι Ελληνες ειναι συναισθηματικοι και η αγκιτατσια-προπαγανδα παιζει παντου στην πολιτικη, την τεχνη,…
Ποσοι ακουν κλασσικη μουσικη (δωρεαν σε ραδιοφωνο κια τηλεοραση την Κυριακη)και ολα τα αλλα ρευματα της μουσικης απο ροκ, τζαζ, εως….
Απ. λιγοι.
Η ελλειψη μεγαλων ελληνων μουσικοσυνθετων, η ευκολια της μητρικης γλωσσας, η διεγερση του agit ρυθμου, ισως δημιουργει αυτην την υπερβολικη λατρεια σε μια μεριδα «αριστερων».
Ο Μαρκοπουλος το εκανε καλυτερα , ο Μανος Λοϊζος γλυκυτερα και ο Στ. Ξαρχακος καλυτερα. Φυσικα δεν μιλαμε καν για τον Μανο και τον Μικη, ουτε για τον Βαγγελη Παπαθανασιου!
ΥΓ Η τελευταία συνέντευξη του Θάνου Μικρούτσικου στο Documento
https://www.documentonews.gr/article/h-teleytaia-synenteyxh-toy-oanoy-mikroytsikoy-sto-documento
sarant said
40 Οκ, ωραία
41 Ενδιαφέρουσα πρόταση
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Μεγάλος καλλιτέχνης αλλά όχι στο επίπεδο των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, ούτε των Ξαρχάκου, Λοϊζου, προσωπικά τον κατατάσσω στην κατηγορία του Σαββόπουλου κι ας είχε μεγάλη κόντρα μαζί του την εποχή που μοίραζαν τα εκατομμύρια οι κυβερνήσεις σαν στραγάλια, άλλωστε πολιτικά ήταν το ίδιο καιροσκόπος με τον Σαββόπουλο.
Μετά τον Σταυρό του νότου, περίμενα από αυτόν να κάνει το μεγάλο άλμα αλλά προτίμησε να μείνει στην σιγουριά των κεκτημένων και της ρευστοποίησής τους γενικώς. Κρατάω μόνο το καλλιτεχνικό του έργο, τίποτε άλλο.
aerosol said
Στο καλό κι ευχαριστώ κύριε Θάνο.
Ανήκω στη γενιά που δεν έζησε εκ των έσω την πολιτική πορεία του Θ.Μικρούτσικου. Έμαθα πράγματα από την ανάρτηση, καταλαβαίνω πως οι μεγαλύτεροι αριστεροί έχουν να μιλήσουν και για έναν σύντροφο που χαρακτήρισε και με άλλους τρόπους τη ζωή τους, αλλά ταυτόχρονα νιώθω πως αυτός ο επικήδειος είναι λίγο πιο πολιτικός από όσο θα περίμενα για έναν συνθέτη που άγγιξε όλη την Ελλάδα -ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων. Πολιτικά (και ίσως επιπόλαια) μου γίνονταν αυτομάτως αδιάφοροι οι καλλιτέχνες που έπαιρναν κεντρικό ρόλο στο τσίρκο της πολιτικής ζωής των δεκαετιών ’80 και ’90. Κάποιοι ακόμα και απεχθείς. Οπότε θα μείνω στα αμιγώς μουσικά.
Ακόμα κι αν είχε γράψει μόνο τον Σταυρό του Νότου θα είχε αλλάξει μόνιμα και καθοριστικά την ελληνική μουσική. Θα ήταν σημαντικός ακόμα κι αν είχε προσφέρει μόνο το Ερωτικό (Πιρόγα), για το οποίο θα έλεγα πως η λέξη σουξέ το αδικεί, μια που συνήθως αφήνει μια γεύση μαζικής αλλά εύκολης/πρόσκαιρης επιτυχίας με σύντομη ημερομηνία λήξης.
ΥΓ: Μπορεί κανείς να μην θεωρεί μεγάλο μέγεθος τον Θ.Μικρούτσικο. Απολύτως θεμιτό. Αλλά αν θες να βάζεις τον πήχη ψηλά, αυτό θέλει επιχειρήματα με ειδικό βάρος, όχι αφελείς ελιτισμούς του στυλ αχ, τι χαζοευαίσθητη είναι η πλέμπα που δεν ακούει επαρκές εύρος μουσικών ειδών και τόσο της κόβει (!), ευκολία της μητρικής γλώσσας (!!) και εμβόλιμη νύξη για μη επαρκή… αριστεροσύνη κάποιων μουσικόφιλων (!!!). Ακόμα κι αυτά όμως είναι κάπως απολίτιστο να προκύπτουν ακριβώς μόλις κάποιος αγαπητός στους άλλους πεθαίνει. Μπορούμε να κρατηθούμε καμιά βδομάδα, ας πούμε, αν φλεγόμαστε από πάθος για αποδόμηση.
Νέο Kid said
46. Το υψηλό Emotional Quotient αγαπητέ aerosol δεν κρύβεται! Και είναι ασυγκράτητο…
Δεν καταλαβαίνει από τέτοια μικροαστικά , περί σεβασμού προσφιλών τεθνεώτων .
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Φουσκώνει η συγκίνηση του κόσμου. Είναι μια λύπη που φτάνει και πιάνει και τους νέους και δεν μπορώ να σκεφτώ την τελευταία φορά που άπλωσε μια τέτοια θλίψη από το χαμό καλλιτέχνη.
Έχω μεγάλη προσδοκία για παρουσίες νεολαίων αύριο στον αποχαιρετισμό τιμής.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ας καταθέσουμε τη σκέψη μας, όχι μόνο τη λύπη μας
https://www.efsyn.gr/node/224873
Eli Ven said
Κάπου λέει ο Σεφέρης για τη στιγμή που κόβει τον καιρό στα δυο σαν το φίδι. Μια από αυτές της στιγμές για μένα ήταν όταν δεκάχρονο παιδάκι που ασφυκτιούσε σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωρίο άκουσα το Σταυρό του Νότου, το Εμπάργκο και τη Φουέντε Οβεχούνα που είχε φέρει μαζί του σε κασέτες ο αδερφός μου που ήταν φοιτητής.
Γιάννης Κουβάτσος said
48: Γνήσια και παλλαϊκή θλίψη στο άκουσμα του θανάτου του Βέγγου. Δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου καλλιτέχνη, απ’ όσο θυμάμαι. Με όποιον κουβέντιαζες, σου ‘λεγε ότι ένιωσε ένα τσίμπημα στην καρδιά.
sarant said
49 Ωραίο
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
53 Το σκίτσο Του Δερμεντζόγλου έχει επάνω τον τίτλο «Κακόηθες Μελάνωμα» μα δεν πέρασε στην αντιγραφή
https://tvxs.gr/news/skitsa/kakoithes-melanoma
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γι’ αυτό κλάψαμε σαν μικρά παιδιά, κι ας μην ήταν αδερφός και κολλητός μας.
https://tvxs.gr/news/politismos/thano-gia-ta-dyskola-exoyme-ta-tragoydia-soy-binteo
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εκ των υστέρων σαν να έχει απαρνηθεί την περίοδο που ήταν υπουργός πολιτισμού, μολονότι δημιούργησε το λεγόμενο Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων ένα πρόγραμμα που διακτινιζόταν σε όλη την περιφέρεια και φιλοδοξούσε στην εδραίωση πολιτισμικών θεσμών αξιώσεων με διεθνή εμβέλεια. Επιχείρησε τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χάρτη με εκσυγχρονισμό και συντονισμό των δομών τέχνης και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της σύνδεσης με το ιντερνετ.
Το πιλοτικό πρόγραμμα του Πληροφοριακού Συστήματος υπήρξε ο πυρήνας και η αφορμή για τη δημιουργία του κόμβου ΟΔΥΣΣΕYΣ του Υπουργείου Πολιτισμού.
Για τα τρία περίπου χρόνια που ήταν υπουργός, θεωρήθηκε ότι «απολογήθηκε» μέσα από το έργο του «Η θάλασσα στη σκάλα» ειδικότερα μέσα από τους στίχους του τραγουδιού «Γιατί να μην κεράσω» (Οδυσσέας Ιωάννου-Βασ.Παπακωσταντίνου)
Μπορεί να πούλησα κι εγώ κάτι απ’ την ψυχή μου.
αφού μου τη ζητήσανε, γιατί να μην κεράσω.
μόνο που είχα πρόβλημα, αν ήταν στην τιμή μου
ή μου την κλέψανε κι αυτή μ’ έναν κρυμμένο άσο.
sarant said
56 Δεν το ήξερα αυτό το τελευταίο
* Να σημειωθεί ότι κρατήθηκε τυμβωρυχικό σχόλιο του πολυώνυμου, τώρα «παλιού από το Δρουγούτι».
Capten Vilios said
Μπορούμε να κρατηθούμε καμιά βδομάδα, ας πούμε, αν φλεγόμαστε από πάθος για αποδόμηση.Να κρατιόμαστε μια ζωή όταν φευγει μια ζωή.
Μαρία said
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Πάνω από 40 χρόνια δημιουργίας, με έμπνευση, τόλμη και πρωτοτυπία δεν είναι λίγα! Νομίζω ότι τα λέει όλα, ψύχραιμα κι ωραία, το σχόλιο στην efsyn (από την ΕΦΗ-ΕΦΗ σχ. 49).
Διαφωνίες για τον πολιτικό Μικρούτσικο μπορεί να υπάρχουν, αλλά όχι και «…το ίδιο καιροσκόπος με τον Σαββόπουλο»!! – Καμία σχέση! (ΛΑΜΠΡΟΣ σχ. 45)
– Εδώ και περίπου 20 χρόνια (17-18;) ο Θ. Μικρούτσικος είχε μια ιδιαίτερη και στενή σχέση με την Κρήτη, αφού είχε φτιάξει σπίτι στα Καπετανιανά, ένα μικρό χωριό στα νότια του Ηρακλείου. Κατέβαινε συχνά (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρια) για ηρεμία και χαλάρωση, αλλά και για δουλειά. Επεδίωκε την ενσωμάτωση, κατά το δυνατόν, στη ζωή του χωριού -και των πέριξ…-, όπως τουλάχιστον προκύπτει από λεγόμενά του αλλά και από πράξεις του. [Ίσως κάποιος από την περιοχή ή φίλος του να έχει περισσότερα πράγματα να πει γι’ αυτή την πιο ιδιωτική πλευρά του.
– Ένα βίντεο+μία φωτογραφία για τη συμμετοχή του Μικρούτσικου στα του χωριού, το Πάσχα 2017: https://youtu.be/nh2wlZzwkBg
https://www.mesaralive.gr/post/stolise-epitafio-sta-kapetaniana-o-th.-mikroutsikos-photos/world/9354
– Πιστεύω αυτό να είναι σωστό: ’’Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς (Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη στο Αιγαίο)’’
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://www.musicpaper.gr/news/item/10714-6-skitsa-gia-ton-thano-mikroytsiko
https://www.musicpaper.gr/news/item/10714-6-skitsa-gia-ton-thano-mikroytsiko
57. Από λεγόμενα τότε, μου έμεινε.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
60
ΛΑΜΠΡΟΣ said
60 – Δεν θέλω να το αναλύσουμε τώρα αυτό ΜΙΚ-ΙΟΣ, μια άλλη φορά, σήμερα ας τιμήσουμε την μνήμη του Μεγάλου Καλλιτέχνη όπως του πρέπει και του αξίζει.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα. Ωραία σχόλια!
Jane said
Μεγάλη απώλεια…
Από τους σπουδαιότερους μουσικοσυνθέτες μας μετά το ’74.
Χάρη σ’ αυτόν έμαθε ο πολύς κόσμος τον Καββαδία, τον Μπρεχτ, τον Χικμέτ.
Στο βίντεο ο Θάνος Μικρούτσικος μιλά για το πώς ήρθε σε επαφή με την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ.
gpointofview said
# 45
Λάμπρο’μ άλλη μια φορά μου θυμίζεις το τραγούδι των Ρόλλινγκ Στόουνς (ισως το καλύτερό τους για πολλούς) που ξεκινάει με το you don’t know what’s going on κάπου λέει you you’re out of touch και you’re out of time (αυτό στο είπαν κι άλλοι.Υπάρχει μια βασική διαφορά Μικρούτσικου και Σαββόπουλου, ο Θάνος έψαχνε χώρο για να εκφρασθεί κι ο Νιόνιος χώρο για να κονομήσει.
Η μουσική ανέδειξε λογοτέχνες ( ο Βέρντι έκανε τρεις όπερες με κείμενα του Σεξπιρ ) κι ο Μικρούτσικος μας έμαθε τον Καβαδία και τον Αλκαίο. Τον Μίκη και τον Μάνο τους τιμούμε γιατί μας έμαθαν μεγάλους ποιητές. Ο Σαββόπουλος έκανε τον τραγουδοποιό μιμούμενος τους μεγάλους του είδους Ντύλαν, Φαμπρίτσιο, Μπρασένς αλλά δεν νομίζω πως οι στίχοι του είναι ποιήματα εκτός ίσως από την συγκέντρωση της ΕΦΕΕ.
Ο Λοΐζος είχε πολύ καλά τραγούδια – όπως και Μούτσης – αλλά το συνολικό τους έργο είναι μικρό σε όγκο για να το συγκρίνεις με τον Μικρούτσικο.
Ακουσέ το προσεκτικά, όταν βγήκε το τραγούδι 95 στα 100 ελληνόπουλα άκουγαν Μπήτλς γιατί έτσι ήθελε ο Μαστοράκης …
Λεύκιππος said
Κάποια σχόλια μπορούσαν να περιμένουν καμια βδομάδα, μην πω 40 μέρες.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
66 – Gee, ισχύει ότι είπα στο 63, για την πολιτική πλευρά του καλλιτέχνη αν κι έχω ιδία άποψη, μια άλλη φορά, για την καλλιτεχνική του αξία, εκτός του κομπλεξικού που έχει βγάλει Αμάραντο, νομίζω συμφωνούμε όλοι πως είναι μεγάλη, για το ποιό είναι ακριβώς το ύψος της σηκώνει μεγάλη συζήτηση γιατί κατά βάσιν τα κριτήρια, είναι υποκειμενικά και όπως είπα δεν είναι η κατάλλη ώρα.
Υ.Γ – Αν μη τι άλλο, το σχόλιό μου στο 45, είναι ειλικρινές.
Γιάννης Κουβάτσος said
66: Συμφωνώ -επιτέλους!- με τον φίλτατο Μπαοκτζί.
Ακούω σε συναυλία του Μικρούτσικου τον Θηβαίο και τον Πασχαλίδη να τραγουδούν εναλλάξ τη «Ρόζα». Φιλότιμη προσπάθεια, αλλά όταν έχεις στ’ αφτιά σου τη φωνή του Μητροπάνου…Τελικά, κάποια τραγούδια ανήκουν περισσότερο στον τραγουδιστή παρά στον συνθέτη.
Konstantinos said
Για τη Ρόζα (Λούξεμπουργκ) είπαμε;
nikiplos said
Καλησπέρα σε όλους…
Θερμές ευχές από καρδιάς, για τις ημέρες, σε όλους για υγεία (σωματική και πνευματική) και δημιουργικότητα… Για τον ΘΜ:
43@, 16@, 45@
α. Μουσικά ήταν μια κλάση πάνω από τον Μάνο Χατζηδακι, ισότιμος ίσως με τον Δήμο Μούτση και σίγουρα μόνο για τον όγκο αρκετά πίσω από τον Μίκη… Τα ελάχιστα κλασσικά έργα που εξέδωσε κυρίως στη Γερμανία δεν είναι αρκετά να τον κατατάξουν σε κάποιο σημαντικό επίπεδο ως προς το φάσμα της διεθνούς κλασσικής μουσικής… προς έκπληξη πολλών (το έχω ξαναγράψει) δεν υφίσταται εκεί, ούτε Χατζηδάκις ούτε Θεοδωράκης που απλά καταγράφονται στην παγκόσμια λαϊκή μουσική (ποπ παλαιότερα, φολκλορ και έθνικ σήμερα)… Αν θέλαμε να αναζητήσουμε διεθνείς μετά τους Ξενάκη και Μητρόπουλο, θα φθάναμε αναγκαστικά στους Γιάννη Χρήστου και στον πραγματικά λαμπρό αστέρα Ντίνο Κωνσταντινίδη…
Τελείως λαϊκοπόπ στα όρια του διεθνούς σαπουνοπεροχαβαλέ τόσο ο Vangelis, όσο και ο Stavros και ο Yanni… Μας στενοχωρεί, αλλά είναι η αλήθεια…
β. Η χώρα δεν παράγει, ούτε Τζαζ, ούτε κλασσική μουσική τουλάχιστον σε οργανωμένο εθνικό επίπεδο, γιατί κατά καιρούς μουσικούς βγάζει… Επομένως αναγκαστικά όσοι σταδιοδρομήσουν εκεί θα μιμηθούν φόρμες που ήδη υπάρχουν, που ήδη έχουν οπαδούς και ρεύμα μουσικών και δημιουργών… Εκλείπουν οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες αλλά και το μεράκι και το χρήμα για να υπήρχε τζαζ στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα… Από αχταρμά άλλο τίποτε… Θα μπορούσε σε λαϊκό επίπεδο να αναδειχθεί ένα είδος πιο εξελιγμένο, αλλά οι γίγαντες (κυριολεκτώ) του έντεχνου έκαναν ό,τι μπορούσαν… Τα μαγαζιά συνεχίζουν να γεμίζουν με Ρέμο και Πάολα, κάπου στριμώχνονται οι Ανδρεάτος και Νέγκα σε αυτές τις πίστες, αλλά δεν… Τα ωδεία διδάσκουν νότες, ξεκούδουνες στα αφτιά των μερακλαντάν γόνων που τα σπάν με το πουστοσκυλάδικο της Μυκόνου…
Αν υπάρξει ψωμί στο μέλλον για το έντεχνο, θα βγει, ειδάλλως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια, ενώ περνάει από δίπλα μας απαρατήρητο το ποιοτικό και χαμένο στην πληροφοριακή ρύπανση του διαδικτύου…
γ. Ο ΘΜ κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε αρκετά παραγωγικός. Ως αιτία βρίσκω μόνο ότι στον καιρό του δεν υπήρχε σοβαρός ανταγωνιστής, όπως ο Μίκης είχε το Μάνο κλπ. Θα μπορούσε να έχει μιαν άλλη πορεία μουσικά τουλάχιστον? Εικάζω πως όχι, όχι λόγω ανικανότητας, αλλά κυρίως επειδή ήταν πολιτικοποιημένος πολίτης αυτής της χώρας. Εντούτοις αυτό ακριβώς τον έκανε να αφουγκραστεί τον κόσμο μας και να μας δώσει το Εμπάργκο και το Σταυρό του Νότου… Βάζω και τα πολιτικά τραγούδια εντός, αλλά δεν με συγκινούσαν προσωπικά τουλάχιστον…
Αφήνω εδώ μια πληροφορία… Το «κακοήθες μελάνωμα» μιλάει φυσικά για τον ΝΠ, αλλά ο ΑΑ είχε γράψει τους στίχους για την κοπέλα του που πέθανε νέα από καρκίνο, όταν κι αυτός ο ίδιος ήταν πολύ νέος. Οι στίχοι περιγράφουν μια κηδεία… Αυτό το γνωρίζω από οικείο πρόσωπο του δικηγόρου…
Ο Καββαδίας δεν θα είχε ποτέ την έκταση που απέκτησε αν δεν υπήρχε ο ΘΜ. Κι άλλοι προσπάθησαν, αλλά δεν…
nikiplos said
41@ η ιστορία μου θύμισε την ταινία «να πεθαίνεις στα 30».
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
61.

Από τον ένα «νέο παράδεισο» (όπως τον χαρακτήριζε)
στον άλλον… τον «παλιό»…
63. ΟΚ, ΛΑΜΠΡΟΣ! Κρατάω/-με, πάντως, το ‘Μεγάλος Καλλιτέχνης’…
– Εδώ https://imgur.com/Vnvda6N έχω ανεβάσει μια συνέντευξη του Θ.Μ. στα ξεκινήματά του, το 1978. Έχει το ενδιαφέρον της…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
η Ρόζα, κατά το «δειγματισμό» τραγουδιών από τον Μικρούτσικο σε διάφορους καλλιτέχνες, περνούσε μονίμως στα αζήτητα.
https://maleviziotis.gr/2019/12/29/%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%81%cf%8c%ce%b6/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
73. Είχα την ευκαιρία να τον κεράσω εκεί μια μπύρα, ας πούμε τώρα ένα ελάχιστο,ένα ρίνισμα από το ευχαριστώ μου.
Τον πετύχαμε πριν 3-4 χρόνια στα Τέρτσα, έναν επόμενο όρμο προς εμάς, ανατολικά των Καπετανιανών. Καθόταν στο καφενείο με την παρέα του και δέχτηκε τελείως φυσικά να τους κεράσουμε μπύρες που έπιναν. Βολτάρανε τις νότιες ακτές με ένα μικρό πλεούμενο.
Κατεβαίνανε φυσικά στην απο κάτω θάλασσα, το Λιβυκό μας, και οι φίλοι που το ξέρανε, προσέγγιζαν κι από κει.
Το είχα γράψει το πρωί αλλά δεν το έβαλα τελικά για ν΄αποφύγω το αυτοαναφορικό. Τώρα είδα αυτό το λινκ και μου ξανάρθε η μέρα εκείνη, όχι τίποτ΄άλλο αλλά νόμιζα ότι είχαν κάποια σχέση με την Κρήτη( ότι είναι η γυναίκα του κρητικιά)
https://maleviziotis.gr/2019/12/28/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AC/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Θάνο που πας;
Απροπό,
Μάνα θα πάω ΜΕ τα καράβια, λέει ο Καββαδίας κ άραγε πώς να έγινε ΣΤΑ καράβια
Κουτρούφι said
#48, #51. Από τον θάνατο του Βέγγου (5/11) μέχρι χθες υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις για τις οποίες η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση από την μεγάλη μερίδα του κοινού ήταν τουλάχιστον, «α! τον/την καημένο/νη» και όχι ένα απλό ανασήκωμα των ώμων. Πρόχειρα, από τον Μητροπάνο (4/12) έως πριν λίγους μήνες με τον Σπανό και το Μαχαιρίτσα. Δεν έχω βέβαια μέτρο για να μετρήσω το μέγεθος του πληθυσμού που επηρεάστηκε και την ένταση των συναισθημάτων σε κάθε περίπτωση. Η περίπτωση ΘΜ, νομίζω ότι θα δίνει μεγάλους αριθμούς.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν αξιόπιστες λίστες με τους 10/100 «σημαντικότερους/επιδραστικότερους» δίσκους/τραγούδια «όλων των εποχών» ελληνικής μουσικής όπως συνηθίζει να παρουσιάζει ο Γιάννης Πετρίδης για την ξένη μουσική αλλά, κατά τη γνώμη μου, ο Σταυρός του Νότου, το Εμπάργκο και η Ρόζα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Είτε μας αρέσουν είτε δεν μας αρέσουν.
Έχω και εγώ την προσωπική μικρο- (μάλλον, πίκο-) ιστορία μου με τον ΘΜ. Τον Ιούνιο του 2017, τον είχα δει απέξω από το νοσοκομείο στο οποίο τελικά πέθανε. Μετά από λίγο καιρό διάβαζα ότι, λόγω προβλήματος, αναβάλλονταν προγραμματισμένες συναυλίες του. Οπότε έβγαλα τα συμπεράσματά μου για την επίσκεψη εκείνη.
sarant said
Πήγα και είδα στο θέατρο Νέος Ακάδημος το Χάρολντ και Μωντ.
Στο τέλος της παράστασης η (εξαιρετική) Τάνια Τσανακλίδου ζήτησε ένα μεγάλο χειροκρότημα για το υπέρλαμπρο πνεύμα, τον Θάνο Μικρούτσικο, που μας άφησε χτες.
Alexis said
Μας ταξίδεψε με μια πιρόγα τις ώρες που αγριεύει η βροχή.
Μπαρκάραμε μαζί του και με τους εφτά νάνους στο s/s Cyrenia.
Ερωτευτήκαμε την Ελένη και τη Ρόζα χωρίς ποτέ να τις έχουμε γνωρίσει.
Ξαγρυπνήσαμε προσπαθώντας να δούμε μια ξάστερη νύχτα το Σταυρό του νότου.
Τι άλλο να πω…
Τα είπε πολύ ωραία ο Νίκος στο άρθρο του.
Και τα είπε όλα…
ΥΓ: Αυτή την ώρα καλό είναι να μείνουμε μακριά από μικρότητες και στενόμυαλες συγκρίσεις. Οι δημιουργοί δεν μετριούνται με τη μεζούρα…
Stazybο Hοrn said
75: Το κανάλι της Βουλής έδειξε πριν λίγο ολόκληρη τη συναυλία αυτή, 9:00 με 11:55, μαζί με το sultans of swing στην αποχώρηση.
Konstantinos said
Μούτσης Μικρούτσικος Σαββόπουλος Ξαρχάκου Χρήστου Λοΐζος Μαρκόπουλος Σπανος . Και κάποιοι που ξέχασα. Νικοκυρη σήκωσε ένα σχετικό άρθρο για να τσακωθούμε ελεύθερα…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
80. Η Αλεξίου τραγούδησε με το λυγμό στο λαρύγγι. Δεν κρυβόταν το κλάμα…
«Η γλώσσα του Θάνου Μικρούτσικου, ξεφεύγοντας από κάθε σχηματική ταξινόμηση, επιστρατεύει αμέτρητες αναφορές: τη δημοτική παράδοση, το ρεμπέτικο, κάποιους μακρινούς απόηχους του 19ου αιώνα, μερικές στιγμές δανεισμένες από τους πρωτοποριακούς της νεοελληνικής σχολής και την ατονική γραφή.
Στον Μικρούτσικο το ουσιαστικό εδρεύει μέσα σ’ αυτήν την προνομιούχα σχέση που ζει μαζί με την ποίηση, μέσα σ’ αυτήν την ολότητα όπου λάμπουν τα ευρήματα του κειμένου και της μουσικής. Δεν μελοποιεί απλά την ποίηση του Ρίτσου, δημιουργεί έναν καινούργιο χώρο, ανοιχτό στο τραγούδι που κουβαλάει μέσα της η λέξη.
Ανακαλύπτει εκ νέου τις τραγικές δομές του Σοφοκλή και του Αισχύλου και ζωντανεύει τα φαντάσματα του ελληνισμού.
Ο Μικρούτσικος έχει αυτό το σπάνιο χάρισμα να κάνει προσιτά, κείμενα δύσκολα, προβάλλοντας μέσα μας τις αβυσσαλέες τους αντηχήσεις. Επιπλέον ο Μικρούτσικος φιγουράρει σαν ένας απελευθερωμένος συνθέτης, μια φυσιογνωμία που η κοινωνία μας σήμερα έχει ξεχάσει. Συνθέτης κι ερμηνευτής ο ίδιος, αναγκάζει τους μουσικούς να τραγουδούν, τον τραγουδιστή να μιλάει.
Στον Μικρούτσικο υπάρχει επίσης κι αυτός ο βαθύς πόθος του Gesamtkunstwerk, αυτή η συνύπαρξη των τεχνών. Ο νους μας τρέχει στον Βάγκνερ, στον Στραβίνσκι, στον Σατί, στα ρώσικα μπαλέτα του Ντιαγκίλεφ.»
Charles Filippon , «Le Soir»
https://www.oanagnostis.gr/efyge-o-thanos-mikroytsikos-poios-itan-ti-eipane-gi-ayton/
gpointofview said
Για μένα ο Θάνος Μικρούτσικος έγραψε λαϊκή μουσική χωρις να έχει την στάμπα του λαϊκού πράγμα που είχε μεγάλη απήχηση στον λαό αλλά και ασυγχώρητο για τους σκληροπυρηνικούς κάθε είδους
Alexis said
#83: Πραγματικά.
Λίγοι το έχουν πετύχει αυτό. Να γράψουν δηλαδή τραγούδια που ενώ δεν είναι σε «λαϊκό» ύφος είναι τόσο αγαπητά και τόσο αποδεκτά από τον πολύ κόσμο που εντέλει γίνονται εντελώς «λαϊκά».
Η «Πιρόγα» π.χ. που είναι ένα «δύσκολο» τραγούδι, τόσο στο στίχο όσο και στη μουσική φόρμα, χορεύεται και τραγουδιέται όλα αυτά τα χρόνια με το το ίδιο μεράκι από φοιτητές και διανοούμενους κάθε είδους μέχρι εργάτες και νταλικέρηδες.
Ο καθένας βεβαίως το ζει με το δικό του τρόπο αλλά όλοι το νοιώθουν και το απολαμβάνουν.
BLOG_OTI_NANAI said
Ένα άρθρο του από τη ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ του 1998:
sarant said
Kαλημέρα από εδώ!
84 Ισχύει
Πάνος με πεζά said
Τεράστια η απώλεια τον Θάνου Μικρούτσικου, αλλά ευτυχώς, ακόμα πιο τεράστιο το έργο που μας αφήνει, και θα μας κάνει να τον μνημονεύουμε…
Κι επειδή φυσικά όπως δεν υπάρχει κηδεία χωρίς γέλιο, έτσι μάλλον δεν υπάρχει και τραγική είδηση χωρίς μεζεδάκι…
Μου μετέφεραν χτές, αλλά δυστυχώς δεν το έχω, ότι ακούστηκε στις ειδήσεις του Star :
«Συγκλονισμενοι οσοι δουλεψαν μαζι με το Θανο Μικρουτσικο, οπως οι Αλεξιου,Νταλαρας,Μητσιας,Παπακωνσταντινου, ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ…..»
Αν το είδατε, επιβεβαιώστε.
Aftercrisis (@Aftercrisis) said
Και ο Άλκης Αλκαίος – κατά κόσμον Βαγγέλης Λιάρος, Ηπειρώτης από την Πάργα – έφυγε μήνα Δεκέμβριο (10 Δεκεμβρίου 2012).
Οι στίχοι του ήταν διαμάντια. Μεγάλη τύχη για το ελληνικό τραγούδι η συνεργασία του με τον Μικρούτσικο (που ήταν και μακροχρόνια), αλλά και με τους Νότη Μαυρουδή (Πρωινό Τσιγάρο), Πασχαλίδη, Μάλαμα, Τσακνή, Μαχαιρίτσα, Μπ. Στόκα, Β. Παπακωνσταντίνου, Μάριο Τόκα και άλλους.Πλούσιο έργο – και ό,τι έγραψε ήταν πάντα υψηλής ποιότητας.
Πύρρος said
Γαίαν ελαφράν και Αιωνία η μνήμη του!
Ήτανε μια σπουδαία μορφή, ένα αξιόλογο κεφάλαιο της νεοελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς ομολογείται από πολλούς.
Προσωπικά, τόσο από την δημόσια πολιτεία του όσο και από το στυλ της μουσικής του, εμένα δεν μού ήτανε και ιδιαίτερα συμπαθής ο εκλιπών.
Είναι εκπληκτικό πάντως (ίσως και ασεβές, νομίζω) ότι το θλιβερό αγγελτήριο στα ΜΜΕ και στους διαδικτυακούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους προβάλλεται και εικονογραφείται με τον μακαρίτη σε διάφορες φωτογραφίες του από το 1975 μέχρι πριν κανα δυο χρόνια, δηλαδή σε διάστημα 40+ ετών, όπου ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ο συχωρεμένος Θ.Μ.εμφανίζεται ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΜΑΝΙΩΔΩΣ ΚΑΙ ΑΡΡΕΙΜΑΝΙΩΣ: τσιγάρα, πούρα, πουράκια, πίπα, κρέμονται ΔΙΑΡΚΩΣ από τα χείλη του! Ακόμα κι όταν κάθεται και παίζει στο πιάνο, η πίπα ή τα τσιγάρα είναι ΜΟΝΙΜΩΣ κολλημένα στο στόμα του!
Ακούω, λοιπόν, και διαβάζω ότι ήτανε πάντα του αγωνιστής και μαχητής: στην ζωή, στην πολιτική, στην τέχνη, ακόμα και στην αρρώστια του… Το κάπνισμα, όμως, φαίνεται πως δεν ήτανε στις προτεραιότητές του να το πολεμήσει και αντί να το νικήσει τον νίκησε!
Γιατί δεν μιλάει κανείς για αυτό; Γιατί, με την θλιβερή ευκαιρία, δεν τολμάει κάποιος να πει πόσο θανατηφόρα ακαταμάχητη είναι αυτή η ολέθρια εξάρτηση που έστειλε στον τάφο τον Θ.Μ. όπως άλλωστσ και εκατομμύρια άλλους «γενναίους» «μαχητές» της επάρατης;
Θυμάμαι όταν χαροπάλευε στα τελευταία του ο ηθοποιός (και βουλευτής για ένα φεγγάρι) Γ. Βασιλείου («ταξίαρχος αστυνομίας Θεοχάρης» στο σήριαλ του Φώσκολλου) βγήκε σκελετωμένος σε συνέντευξη από το νοσοκομείο που νοσηλευότανε, λίγες μόνο μέρες πριν κλείσει τα μάτια, μόνο και μόνο για να φωνάξει με όλη την δύναμη που του είχε απομείνει πως πεθαίνει γιατί κάπνιζε και πως ο δολοφόνος του ήταν η ανοησία του να το αρχίσει, η αφέλειά του να το συνεχίζει και η αδυναμία του να το κόψει. Είχα συγκλονιστεί με την ομολογία του αυτή και τον εξετίμησα για πρώτη και τελευταία φορά…
Θέλω να πω ότι, με αφορμή αυτό το πένθος, πρέπει σοβαρά να προσέχουμε τι λέμε και τι δείχνουμε για τους αναχωρήσαντες για να μην τους εκθέτουμε την μνήμη.
Πάνος με πεζά said
Κι αν έχω κάτι να καταθέσω από σπάνιο οπτικό υλικό, είναι τούτο δω, όταν σε μια εκδήλωση που είχαμε κάνει για τον Καββαδία το 2009, το τραγούδι «Γυναίκα» είχε ερμηνεύσει ο σπουδαίος Γιώργος Γλυνός…
sarant said
Τα 88-89 τα είχε πιάσει η παγίδα
85 Πολύ ωραίο εύρημα αυτό, μπράβο Μπλογκ!
Jane said
Σχετικά με την προσφορά του Θάνου Μικρούτσικου ως Υπουργού Πολιτισμού.
Απ’ ότι φαίνεται στο βίντεο επί υπουργίας του πάρθηκε η απόφαση και εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τη δημιουργία του Μουσείου της Βεργίνας.
https://www.verianet.gr/post/62533-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BF-verianet-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81
Γιάννης Κουβάτσος said
87: Ισχύει, το άκουσα κι εγώ.
79:»ΥΓ: Αυτή την ώρα καλό είναι να μείνουμε μακριά από μικρότητες και στενόμυαλες συγκρίσεις. Οι δημιουργοί δεν μετριούνται με τη μεζούρα…»
Πολύ σωστά. Δεν είναι κατοστάρι, να τους βάλουμε να τρέξουν για να βρούμε ποιος είναι μια κλάση πάνω ή κάτω. Μπορούμε μόνο να πούμε ποιος μας αρέσει και ποιος όχι, με βάση το υποκειμενικό μας γούστο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
84 – 86 – Για φοιτητές και διανοούμενους δεν ξέρω αλλά έχετε δεί εσείς εργάτες και νταλικέρηδες να χορεύουν το ερωτικό- πιρόγα; γιατί εγώ από το 82 που κυκλοφόρησε δεν έχω δεί κανέναν κι ως επί το πλείστον, οι παρέες μου από αυτή την κατηγορία αποτελούνται, μπορώ μάλιστα να πώ πως οι περισσότεροι ούτε καν το γνωρίζουν το τραγούδι.
Αντίθετα απ’ ότι θέλουν να πιστεύουν πολλοί, ο Μικρούτσικος δεν είχε πολύ μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα και ακόμη μικρότερη επίδραση στην κοινωνία και σίγουρα πολύ λιγότερη απήχηση και επίδραση από τον Σαββόπουλο κι ας έγραψε κατά την γνώμη μου ποιοτικότερη μουσική, ο Σαββόπουλος τραγουδιέται ακόμη από τον περισσότερο κόσμο, την συννεφούλα την ξέρουν και την τραγουδάνε οι περισσότεροι έφηβοι, κάποιο τραγούδι του Μικρούτσικου ελάχιστοι.
Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο ο Μικρούτσικος, δικά του τραγούδια θα βάλλω για να ακούσω αλλά στον δρόμο συνήθως Σαββόπουλο θα τραγουδήσω.
Καλημέρα
89 – Βάζεις δύσκολα φίλε μου και δεν είναι ούτε ο χρόνος αλλά ούτε και ο χώρος σωστός για να συζητηθεί αυτό το θέμα, ξέρω τι σου λέω, έχω πρόσφατη πικρή εμπειρία.😯
nikiplos said
83@, λαϊκότροπη στα καθ’ημάς, καθαρή ποπ στα διεθνή… Λαϊκότροπη γιατί είχε και άλλα πολύ πλούσια στοιχεία εκτός από τους λαϊκούς δρόμους και φόρμες… Συνθετικά ο ΘΜ ήταν καθαρόαιμο τέκνο της Γερμανικής σχολής. Κι όταν μιλάμε για Γερμανική Σχολή στη μουσική είναι σαν να μιλάμε για Πλάτωνα ή Αριστοτέλη στη Φιλοσοφία…
Στο απόσπασμα του Blog πάντως ας μην αδικούμε τους κριτικούς και τους ποιητές γιατί αυτοί έχουν τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Και κρίνουν από τις δικές τους οπτικές γωνίες… Η ποίηση όμως όπως έλεγε κι ο ίδιος ο Κόλιας, είναι ένα παράξενο πράγμα… γι’ αλλού ξεκινάς να πας κι αλλού φθάνεις τελικά…
Όπως κι ένας μέτριος τουλάχιστον μουσικός θα αναγνώριζε εύκολα πως ο «Σταυρός του Νότου» είναι μεταγραφή* του «Αρχηγού» του Μάνου Λοΐζου και φυσικά τα δυό τους μεταγραφές μελωδίας του Χέντελ.
*(δεν γράφω κλεμμένος γιατί η έμπνευση είναι μάχη με το διάβολο και ενίοτε, αναμέτρηση με το δάσκαλο αλλά και περιποίηση τιμής προς αυτόν, όταν βάζει κανείς σε έργα του μουσικές φράσεις του δασκάλου από πρόθεση, όπως έκανε και ο Μάνος Χατζηδάκις συχνά)
Γιάννης Μαλλιαρός said
89 Καπνιστής δεν είμαι, το κάπνισμα το θεωρώ κακό, αλλά δεν είμαι και αντικαπνιστης όπως είχαν πει πριν λίγο καιρό κάποιοι σε σχετικό άρθρο. Αλλά να βάζουμε τα πράγματα σωστά: Νομίζω πως δικαίως στις φωτογραφίες ο ΘΜ εμφανίζεται να καπνίζει αφού έτσι έκανε. Να τις ρετουσάρουνε να μην φαίνεται; Επίσης, δεν ξέρω πόσο ο καρκίνος στο συκώτι συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα. Πάντως ο ίδιος θεωρούσε ότι κάτι του έλειπε το τελευταίο διάστημα που (του) το είχε (είχαν) κόψει.
Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες και δεν προσφέρονται πάντα…
Γιάννης Κουβάτσος said
96: Σωστός. Κάθε είδους υστερία και γραφική και ενοχλητική καταντάει και τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνει.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
gpointofview said
# 95
Και στου Μίκη τον Δραπέτη ασπό το Μαουτχάουζεν οι 4 πρώτες- χαρακτηριστικές- νότες του τραγουδιού υπάρχουν και στο κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν
nikiplos said
100@ Αγαπητέ Τζη, αν καθίσουμε να απαριθμήσουμε φράσεις από γνωστά έξω έργα που έφτιαξαν αριστουργήματα στην ημεδαπή, θα αποκαθηλώναμε μεγάλο μέρους του καλού έντεχνου… Όσο πιο μεγάλο είναι το έργο, τόσο περισσότερες φράσεις, κομμάτια ολόκληρα βρίσκει κανείς… κάποια φορά πρέπει να κάτσουμε τεκμηριωμένα να γράψουμε αλλά πότε…
nikiplos said
99 τρομερή φωτογραφία ΕΦΗ! Ο Λάλας πρέπει να είναι ο διοπτροφόρος όπισθεν…
nikiplos said
89@ με μεμονωμένες περιπτώσεις δεν βγάζει κανείς άκρη… Γι’ αυτό και υπάρχει η επιστήμη, η οποία ποτέ δεν έχει συσχετίσει τον καρκίνο στο συκώτι με το κάπνισμα…
Επειδή μου αρέσουν δε και τα αντιπαραδείγματα:
https://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-grid-8/public/MediaV2/20191213/mikroytsikos-14.jpg?itok=NjAaHbsL
Στον Μίκη μάλλον το τσιγάρο έκανε καλό… 🙂
gpointofview said
# 101
Δεν το έγραψα σαν κατηγορία αλλά σαν πληροφορία, όποιος έχει ακούσει το πρώτο μέρος από αυτό το έργο θα ακούσει αυτές τις 4 διακριτές νότες που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή του Γιάννου, αρκετές φορές
ΣΠ said
Θάνος Μικρούτσικος: Από τον Καββαδία στον Ομπράντοβιτς
sarant said
Στην κηδεία του είχε πολύ κόσμο παρά τη βροχή. Τα δυο τραγούδια του που τον αποχαιρέτησαν, ένα πριν κι ένα μετά τους επικήδειους, ήταν το Για τον φτωχό Β.Β. και Οι 7 Νάνοι
aerosol said
#95
Δεν ξέρω πώς το βλέπουν οι μουσικοί (εγώ στα καλύτερά μου έφτασα μόνο μέχρι το επίπεδο του κακού ερασιτέχνη!) αλλά αυτή η αιώνια κουβέντα για το πώς ένα τραγούδι «έκλεψε» ένα άλλο με απογοητεύει. Όλη η δυτική μουσική βασίζεται σε συγκεκριμένες φόρμες και είναι πολύ συχνές κάποιες στάνταρ αλληλουχίες συγχορδιών. Είμαστε όλοι παιδιά αυτού του πολιτισμικού τοπίου και το μυαλό μας αυτοσχεδιάζει αυτόματα πάνω σε δεδομένες μουσικές ακολουθίες. Θεωρώ πιθανότατο πως όποια μελωδική γραμμή του Χαιντελ και να εννοούμε κι αυτός από κάποιο παλιότερο ήχο θα την πρωτάκουσε. Τα τραγούδια, συνήθως φτιαγμένα με 3-5 συγχορδίες, έχουν ένα υπόβαθρο όπου τελικά πολλά παρομοιάζουν λίγο ή πολύ με άλλα. Σαν την κολοκυθιά, δεν έχει πολύ νόημα.
Για τα μουσικά είδη:
Ενώ καταλαβαίνω τι λες, τελικά δεν θα ονόμαζα ποπ την ελληνική «έντεχνη» τραγουδοποιεία. Ανήκει στα popular, αλλά συνήθως δεν είναι ποπ η μουσική του ΘΜ ή του Μίκη. Σποραδικά ήταν ποπ του Μάνου αλλά συχνά όχι. Παλιά την έλεγαν ελαφρά μουσική, σε αντιδιαστολή με την κλασική, αλλά ο 20ος αιώνας ανάτρεψε σταδιακά κι αυτό το δίπολο. Εδώ έχουμε «λόγιους» καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν και λαϊκές φόρμες, και επιρροές ποπ/ροκ, και κλασικές αναφορές, και παραδοσιακά ακούσματα, και σύγχρονες τάσεις. Ίσως αν βάζαμε έξτρα χαρακτηρισμό: art pop; baroque pop; Και πάλι δε με καλύπτει. Είναι ορολογία κυρίως φτιαγμένη για άλλη μουσική βιομηχανία, δεν νιώθω πως ορίζει σωστά αυτό που θέλουμε.
World είναι μια ταμπέλα που απλά δηλώνει εξωτισμό και ήχους από κάπου μακριά από εκεί που είμαστε εμείς, είναι τελικά ανούσιος όρος, ίσως χρήσιμος μόνο για να περιγράψεις κάτι πρόχειρα σε έναν ξένο. Για τον Αμερικάνο είναι world music και η Παόλα και ο Σταυρός του Νότου. Αλλά η country δεν είναι, γιατί την ξέρει, ενώ για εμάς γιατί να μην είναι; Αλλά την ξέρουμε μέσα από τις επιρροές της σε ποπ/ροκ, οπότε δεν την θεωρούμε αρκετά εξωτική και δεν τη λέμε world.
Η φολκ είναι λαϊκή μουσική. Που κι αυτή έγινε έντεχνη στον 20ο αιώνα, καθώς οι κοινωνίες που γέννησαν το καθεαυτό φολκ άλλαξαν μορφή. Όση λαϊκή αισθητική και να χρησιμοποίησαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγουδοποιοί, άλλη τόση λόγια οπτική συνήθως είχαν. Λαϊκός είναι ο Ζαμπέτας, όχι ο Μίκης. Αλλά ο Μίκης έχει γράψει και λαϊκά τραγούδια. Βγάζει νόημα;
Stazybο Hοrn said
Εκπροσώπησε κάποιος την κυβέρνηση, ή το κυβερνών κόμμα; Η Αφροδίτη Μάνου ήταν εκεί;
mitsos said
Ο Θ.Μ είχε προτείνει και τον όρο «ενδιάμεση μουσική» για τον χαρακτηρισμό κυρίως αυτού που βρίσκεται ανάμεσα στο έντεχνο και την κλασική.
ΣΠ said
108
Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ήταν κανένας από την ΝΔ.
https://www.news247.gr/koinonia/i-ellada-apochaireta-ton-spoydaio-moysikosyntheti-thano-mikroytsiko.7556602.html
ΣΠ said
110
Τώρα είδα ότι ήταν ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, αλλά δεν νομίζω ότι πήγε ως εκπρόσωπος του κόμματος.
Μαρία said
110
Ήταν ο Ρουσόπουλος.
leonicos said
To είδε ξαφνικά η Φωτεινή ανοίγοντας το κινητό της. ‘Ημασταν εκτός Ελλάδας εκείνη τη στιγμή.
Νιώσαμε και οι δυο μγαλη σθγκίνηση
Ομολογώ ότι δεν ήξερα τόσο καλά όλη του την παραγωγή
Έξοχο το άρθρο
Συμφωνώ και με τον Αεροσόλ στο 107. Πολύ σωστή τοποθέτηση.
Αυτό το ψάξιμο δεν έχει κανένα νόημα. Σημασία έχει τι πρασλαβάνεις από το έργο. Όχι πώς φτιάχτηκε, εκτός αν είναι όντως πλαγιαρισμός, δηλαδή απάτη.
Όσοι ακούνε, ακούνε συχνά το ένα τραγούδι (ή ΄;λλο μουσικό έργο) να περνάει φευγαλέα μέσα από το άλλο.
Ούτε έχει νόημα το σημαντικότερος ή ανώτερο ή κατώτερος από τον…. Αυτό έδωσε, αυτό πήραμε, και πήραμε πολλά. Πιο πολύ λυπάμαι αυτή την υπέροχη γυναίκα του, και το παιδί του που δεν θα τον γνωρίσει.
Ακόμα και για τον Νιόνιο δεν με νοιάζουν τα τερτίπια του. Κάποτε το είχε πει: «το έκανα για την Ασπασία. Ήθελε σπίτι!» Πολύ απλό. Να μην το κάνει;
Είναι αστείο, για να μην πω κάτι πιο κακό, αυτοί να δημιουργούν, κι εμείς να καθόμαστε αραχτοί και να κρίνουμε… με βάση τις στείες πολλές φορές γνώσεις μας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
106 Η επιλογή των τραγουδιών από τον ίδιον!
Το στεφάνι του ΠΑΟ ήταν πεσμένο καταή μια στιγμή κ είπα και το ανασήκωσαν 🙂 .
Μετά την τελετή, στην αναχώρηση, μπροστά ήταν το αμάξι που μπήκε ο Τσίπρας, πίσω αυτό που μπήκε ο Κουτσούμπας κι ένα τρίτο τελευταίο έτσι μου ‘ρθε να σκουπίσω τα τζάμια (η βροχή και το φιμέ δε άφηναν να δεις) να δω ποιοί ήταν (είχαν ήδη μπει μέσα), μην ήταν κανείς από ΛΑΕ ή η Ζωή.Ήταν παραταγμένα και κατά μέγεθος, έστω κ με μικρή διαφορά.
Από πολιτικούς εντόπισα και το ΓΑΠ.
nikiplos said
114@ ο ΓΑΠ ανέκαθεν ήταν τυπικός σε αυτά… Τον θυμάμαι στην κηδεία του Πάμπλο – Ράπτη με το χέρι σηκωμένο να τραγουδά την τρίτη Διεθνή…
107@ Συμφωνώ έτσι ακριβώς όπως το θέτεις… Το γεγονός ότι έθεσα τεχνικά ζητήματα από τη βιβλιογραφία δεν σημαίνει πως είμαι σύμφωνος και με το φορμαλισμό που κομίζουν.
Κάποιος παραπάνω θυμήθηκε το τρομοτράγουδο «Ελένη» του Μικρούτσικου που είχε τραγουδήσει η Αλεξίου… Γελάμε σήμερα, αλλά ας θυμηθούμε τους «Ινδαρέδες» της εποχής… Σε ρόλο Πορτοσάλτε ο αεικίνητος Παπαδάκης:
https://thepressproject.gr/i-zoi-sou-na-to-xeris-ine-epikirygmeni/?fbclid=IwAR0k_u3E9oE47FOoc-ej68smhbEOBi0CdjbYBY7aK2clhEr_3lXbU1CdUTs#prettyPhoto
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
99 τη φωτογραφία συνόδευε το παρακάτω κείμενο από το τουίτερ klemans zavitsanou
@klemanszavitsanDec 29
Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.
Τέσσερα ιερά τέρατα της ελληνικής τέχνης Ο. Ελύτης, Μ Θεοδωράκης,
Μ. Χατζηδάκις και Θ. Μικρούτσικος στο Αρχαίο Ωδείο της πόλης
σε μια φωτογραφία του Μιχάλη Μπαϊρακτάρη, που μας θυμίζει ότι αυτή η χώρα είχε πλούτο και αυτός δεν βρίσκεται στα…νομίσματα.
…………………………………………
Τώρα στο Β΄πρόγραμμα το έργο του Βαρνά (Warna) με τη Σόνια Θεοδωρίδου υπό τον Αλεξ. Μυράτ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
115 >>αλλά ας θυμηθούμε τους «Ινδαρέδες»
μια που έφερες την πάσα για το μεγάλο νεκρό που σήμερα αποχαιρετίσαμε, ήταν κοντά στο τέλος είχε καταβληθεί πολύ, κι όμως ζήτησε και υπέγραψε τη διαμαρτυρία-συμπαράσταση για τον Ινδαρέ (κάποιος που βρισκόταν συνεχώς κοντά στην οικογένεια στο νοσοκομείο το είπε)
Theo said
Αισθάνομαι άβολα που κριτικάρω τον Θ.Μ. ως μουσικοσυνθέτη τέτοια μέρα, αλλά αυτό το «ο σημαντικότερος ίσως συνθέτης της γενιάς του» μου ήρθε σαν κεραμίδα στο κεφάλι.
Δεν θέλω, λοιπόν, να γράψω για τον άνθρωπο αλλά για τον συνθέτη Θ.Μ.
Τον γνώρισα από τα «Πολιτικά τραγούδια» του. Μου τα δάνεισε τότε ένας γνωστός που ήταν οργανωμένος στην ΚΝΕ. Δεν ήξερα πολλά από μουσική αλλά σε κάποια σημεία η μελοποίησή του με ενόχλησε. (Κάποια χρόνια μετά φίλος μουσικοσυνθέτης υπερθεμάτισε σ’ αυτό· του «την έδινε» πχ, ο παρατονισμός των στίχων «είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει/είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσσοδένουνε»). Νομίζω πως όσους κέρδισε αυτός ο δίσκος το έκανε η δύναμη των στίχων και το ιδεολογικό πρόσημο του Χικμέτ και πως οποιοσδήποτε πρωτόβγαλτος συνθέτης θα τους μελοποιούσε καλύτερα.
Από τη μουσική του Θ.Μ. μου αρέσουν μόνο οι μελοποιήσεις του Καββαδία, όπου μάλλον με κερδίζουν οι στίχοι του ποιητή κι η ερμηνεία τους.
Με τίποτα δεν θα τον έβαζα δίπλα στον Μάνο, τον Μίκη, τον Νιόνιο, τον Ξυδάκη, τον Πορτοκάλογλου, ακόμα και τον Μαχαιρίτσα.
Καλό κατευόδιο!
Theo said
Μετά τον Μάνο, τον Μίκη και τον Νιόνιο, να προσθέσω και τον Σταύρο Ξαρχάκο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
102 Νικιπλε δες καλύτερη από δω τη φωτό
https://tempo24.news/eidisi/130243/patra-ta-iera-terata-hatzidakis-elytis-theodorakis-kapote-sto-diethnes-festival
115 >>αλλά ας θυμηθούμε τους «Ινδαρέδες»
μια που έφερες την πάσα για το μεγάλο νεκρό που σήμερα αποχαιρετίσαμε, ήταν κοντά στο τέλος είχε καταβληθεί πολύ, κι όμως ζήτησε και υπέγραψε τη διαμαρτυρία-συμπαράσταση για τον Ινδαρέ (κάποιος που βρισκόταν συνεχώς κοντά στην οικογένεια στο νοσοκομείο το είπε)
leonicos said
Ο καθένας βεβαίως το ζει με το δικό του τρόπο αλλά όλοι το νοιώθουν και το απολαμβάνουν.
84 Αλέξη
προσυπογράφω
leonicos said
«είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει/είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσσοδένουνε»).
118, Theo
Δεν κατάλαβες πότε ο στίχος ΔΕΝ σηκώνει μπελκάντο. Αυτό ΔΕΝ διορθώνεται
Theo said
@122β.
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά το σχόλιο για τον παρατονισμό αυτών των στίχων δεν το έκανα εγώ, αλλά ένας συνθέτης, της γενιάς του Θ.Μ., με διδακτορικό στη μουσική σύνθεση.
Αλλά φαίνεται πως τα ξέρεις καλύτερα κι απ’ αυτόν 😉
Μαρία said
111
Μενδώνη με τον σύντροφο Θεοδωρικάκο είδα μόλις στο δελτίο της ερτ.
gpointofview said
# 119
Βρε Τheo, άστο καλύτερα…μόνο που βάζεις τον Σαββόπουλο μπροστά από τον Ξαρχάκο δείχνει πως έχεις κριτήρια δημοτικού και προτιμάς την συνεφούλα από το βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι. Ψάξε λίγο το έργο του Ξαρχάκου που δεν διαφημίσθηκε, μάθε τι παρουσιάσεις έχει κάνει σε έργα Θεοδωράκη και όχι μόνο (ήμουνα από τους τυχερούς στο Ηρώδειο όταν είχε παρουσιάσει το Αξιον εστί ο Ξαρχάκος) και τα συζητάμε ξανά.
Και μη μου πεις για προσωπική άποψη και γούστα γιατί εγώ γουστάρω τον Βαγγέλη Γερμανό αλλά αν πω πως είναι αξιολογότερος από τον Σαββόπουλο που δεν χωνεύω θα με πάρουν με τις πέτρες.
Ταιριάζει με τις μέρες…
Theo said
@125:
Αγαπητέ μου Τζι, τις εμμονές σου τις ξέρω, για τον Σαββόπουλο σού έχουν απαντήσει πολλοί και πολλάκις εδώ και το «de gustibus…» ταιριάζει γάντι σ’ αυτή την περίπτωση.
gpointofview said
# 126
Τον Σαββόπουλο δεν τον εκτιμώ για το γλοιώδες του χαρακτήρα του αλλά εδώ συζητάμε για συνθέτες και το έργο τους, όχι τον χαρακτήρα τους, και συ μου βάζεις κάποιον που διακρίθηκε περισσότερο σαν τραγουδοποιός και μεταφραστής του Ντύλαν, του Ντάλλα και πολλών άλλων. Σαν συνθέτης είναι αστείο να τοποθετείται μετά από Μάνο-Μίκη είναι σαν να μου λες ο Προμηθέας Πάτρας (μπάσκετ) είναι καλύτερη ομάδα από την Λάρισσα (ποδόσφαιρο)
Theo said
@127:
Παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει. Κι είναι αστείο να απαξιώνεται ο Σαββόπουλος επειδή μιμήθηκε κάποιους ξένους (όλοι οι καλλιτέχνες από τη μίμηση αρχίζουν, σαν εφαλτήριο για την αυθεντική, προσωπική δημιουργία τους) ή μετέφρασε κάποια κομμάτια τους.
Ένα από τα πιο σημαντικά στην τέχνη του είναι πως πάντρεψε ρυθμούς της παράδοσής μας με δυτικούς με έναν τρόπο μη ακαδημαϊκό, με μιαν έμπνευση που λίγοι την έχουν. Ένα άλλο, οι υπέροχοι στίχοι του, που τον κάνουν έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της γενιάς του.
Αλλά ξέρω ότι άκρη δεν πρόκειται να βρούμε και δεν θα συνεχίσω επ’ αυτού.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://pbs.twimg.com/media/ENDIEJUXYAA23P4.jpg:large
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γιάννης Ιατρού said
Πού ‘ναι ο Λάμπρος να δει το μάθημα 3΄ λεπτών του Θάνου Μικρούτσικου (του 2013, προσφορά του υπογείου😉) για το πως λειτουργεί το σύστημα…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
131 Αφού πρόλαβες, να το μάθημα κι από την …ταράτσα !
Γιάννης Ιατρού said
132: Χαχα, και υπόγειο και ταράτσα, διπλά, για να το εντυπωθεί ο φίλος μας!
Καλή χρονιά Έφη μου 🙂
Georgios Bartzoudis said
Μακαρία η οδός, ήν πορεύει σήμερον, ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως!
Ευγένιος said
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Πρίν από 23 ώρες ανέβηκε στο YouTube η μοναδική τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ποτέ στη ζωή του ο ποιητής Νίκος Καββαδίας (στο ΡΙΚ) : Καλοκαίρι του 1965, πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου «Απολλωνία», καθώς ταξίδευε για τη Λεμεσό, ο Καββαδίας (1910 – 1975) μιλάει στον μακαριστό Κύπριο δημοσιογράφο Κώστα Σερέζη, απαγγέλλει δικά του ποιήματα και γενικά είναι αξιολάτρευτος. Το 1965 ο Καββαδίας ήταν μόλις 55 ετών, αλλά δείχνει τουλάχιστον 70 από τις κακουχίες των ναυτικών ταξιδιών του
Stazybο Hοrn said
Τώρα ΕΡΤ2 ζωντανά από το Μέγαρο Μουσικής: https://webtv.ert.gr/ert2-live/
Stazybο Hοrn said
Πέρασε ένας χρόνος…
ΣΠ said
Ντοκιμαντέρ αφιέρωμα.