Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρονιά σε όλες και όλους!

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2020


Εδώ και λίγες ώρες έχουμε μπει στο 2020, έχουμε αλλάξει χρόνο (για το αν έχουμε μπει και σε καινούργια δεκαετία, οι γνώμες διίστανται).

Αν ξενυχτήσατε χτες, ας πούμε σε παρέα με φίλους και μουσική ή πάνω από την πράσινη τσόχα, μάλλον το σημερινό άρθρο θα το διαβάσετε προς το μεσημέρι, ίσως και αργότερα, αλλά δεν θα περιμένετε βέβαια να σας πω «καλησπέρα»! Το άρθρο φυσικά θα έχει δημοσιευτεί απ’ το πρωί, την ίδια όπως κάθε μέρα ώρα, αλλά μη νομίσετε ότι έβαλα το ξυπνητήρι για να το γράψω και να το ανεβάσω -φροντίζει η τεχνολογία ώστε να φαινόμαστε συνεπείς.

Ο αριθμός 2020 είναι ο πιο στρογγυλός όλα αυτά τα χρόνια που έχουμε ιστολόγιο, αφού διαιρείται με το 10 και με το 20. Στο ρωμαϊκό σύστημα γράφεται οικονομικά: MMXX. Aπό την άλλη, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ρίμα στη λέξη «είκοσι» κι έτσι τραγουδιστικώς δεν εξυπηρετεί.

Φέτος είναι η ενδέκατη πρωτοχρονιά του ιστολογίου και επειδή είμαι άνθρωπος συντηρητικός θα τηρήσω και φέτος μια παράδοση που αρκετές φορές ακολουθώ αν και όχι ανελλιπώς. Έτσι, όπως και πέρυσι και προηγούμενες πρωτοχρονιές το θέμα του σημερινού πρωτοχρονιάτικου άρθρου είναι πέντε πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από περασμένες χρονιές, από την αντίστοιχη χρονιά προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή από χρονιές που πιάνουν τον ίδιο λήγοντα, σε 0 -και συγκεκριμένα από το 1960, το 1970, το 1980, το 1990 και το 2000.

Επειδή κάτι ανάλογο είχα κάνει και την πρωτοχρονιά του 2010, προς στιγμή είχα την παρόρμηση να επαναλάβω το άρθρο εκείνο με τις ίδιες γελοιογραφίες -ποιος θα το θυμηθεί και ποιος θα το προσέξει, σκέφτηκα. Όμως, σε μια κρίση ευσυνειδησίας, αποφάσισα να διαλέξω καινουργιες γελοιογραφίες.

Και ξεκινάμε από το 1960.

Στην (αντιπολιτευόμενη) Αθηναϊκή, ο Βασίλης Χριστοδούλου παρουσιάζει έναν φουκαρά, αδύνατο όπως ήταν τότε οι περισσότεροι άνθρωποι, να διαβαίνει την πόρτα από το 1959 στο 1960 τρέχοντας ενώ τον κυνηγούν οι Εριννύες της εποχής: η πείνα, η ανεργία, η εφορία, ακόμα και ο τιμάριθμος αν προσέξουμε τα ακριδίσια ξυλοπόδαρα.

«Συνέχεια εκ του προηγουμένου… έτους» η λεζάντα, κατά μίμηση της στερεότυπης φράσης «Συνέχεια εκ του προηγουμένου» που την έβλεπε κανείς στα μυθιστορήματα που τότε δημοσιεύονταν σε συνέχειες στις εφημερίδες.

.

.

.

Και πάμε στο 1970. Κλασικό μοτίβο σε πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες είναι να εμφανίζεται ο παλιός χρόνος, συχνά υπέργηρος, να παραδίδει την σκυτάλη στον καινούργιο, συχνά βρέφος. Αυτό το μοτίβο αξιοποιεί η δεύτερη γελοιογραφία μας, με ολυμπιακή φλόγα αντί για σκυτάλη. Δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδη στο Βήμα της 2-1-1970 και στοιχηματίζω πως είναι ξένη -λεζάντα δεν υπήρχε.

Περνάμε τώρα στο 1980. Διάλεξα μια γελοιογραφία του Αντώνη Καλαμάρα από την Ελευθεροτυπία, που θα μπορούσε να θεωρηθεί διαχρονική, αφού τόσες και τόσες φορές ακούμε τις προειδοποιήσεις ότι «μπαίνουμε σε δύσκολη περίοδο».

Άλλα δέκα χρόνια μπροστά, φτάνουμε στο 1990.

Το 1990 μάς βρήκε με οικουμενική κυβέρνηση υπό τον οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα.

Από μια εφημερίδα που δεν εκδίδεται πια, την Πρώτη, ο Γιάννης Ιωάννου παρουσιάζει το τυπικό μικροαστικό ζευγάρι των ηρώων του να μπαίνει στην κρύπτη της νέας χρονιας όπου ανακαλύπτουν διάφορες μούμιες, φαντάσματα του παρελθόντος.

Πέρα από τον Ζολώτα, ομολογώ πως δεν θυμάμαι σε τι αναφέρονταν οι υπαινιγμοί για το βασιλικό διάγγελμα και τον φορολογικό νόμο του 1949. Προφανώς θα είχε κάνει κάποια εμφάνιση ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ο οποίος, όταν ασκούσε τα καθήκοντά του, εκφωνούσε κάθε χρόνο και ένα διάγγελμα για το νέο έτος.

Να σημειώσω πως η Πρώτη δεν έμελλε να βγάλει τη χρονιά. Ανέστειλε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 1990.

Το «σε λάθος χρονιά μπαίνουμε», πάντως, ειπώθηκε στα σόσιαλ μίντια και φέτος, καθώς η συζήτηση που έγινε για το αποδεκτό ή όχι των εκτρώσεων (ελπίζω να βάλω άρθρο τις επόμενες μέρες) έκανε πολλούς να γράψουν «καλώς ήρθατε στο 1960».

Και η πεντάδα κλείνει με το 2000. Παρόλο που η συζήτηση τότε περιστρεφόταν γύρω από τη νέα χιλιετία, βρήκα μια γελοιογραφία διεθνοπολιτική, όπου ο Κ. Μητρόπουλος εφαρμόζει ίσες αποστάσεις.

Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν την Τσετσενία και οι Αμερικανοί το Κόσοβο καταγγέλλοντας οι μεν την αγριότητα των δε. Βέβαια, ενώ το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» είναι γνωστό και υπαρκτό, σύνθημα «Ρώσοι, γουρούνια δολοφόνοι» δεν υπήρξε ποτέ -μια άλλη δισύλλαβη λέξη ακουγόταν και ακούγεται αν και τώρα θέλουν να την απαγορέψουν.

Κλείνω με ένα μπόνους, επειδή μια φίλη έλεγε χτες ότι δεν θυμόταν αν πριν από 10 χρόνια, τις τελευταίες μέρες του 2009, γινόταν τόσο έντονη συζήτηση για το «τέλος της δεκαετίας» -αν και βέβαια σύμφωνα με την παλιότερη άποψη η δεκαετία τελειώνει στις 31.12.2020, ένα θέμα που το συζητήσαμε κι εδώ σε ατέλειωτα σχόλια.

Και τότε το συζητούσαμε, της είπα, αλλά τώρα περισσότερο αφενός επειδή το 2020 είναι πιο στρογγυλό και επίσης λόγω της διόγκωσης του μάρκετινγκ.

Τέλος δεκαετίας, γράφει φωταγωγημένη η Βουλή.

Όχι άλλα τέλη! ωρύονται απελπισμένοι οι πολίτες.

Θα μπορούσαμε και για το 2020 να ευχηθουμε «Όχι άλλα τέλη» αλλά μάλλον θα διαψευστούμε.

Αν πάλι θυμηθούμε ότι το 2020 θυμίζει το 20/20, δηλαδή την τέλεια όραση αμερικανιστί, μπορούμε να ευχηθούμε σε όλους τους αναγνώστες οξυδέρκεια και κοφτερό μάτι για τη χρονιά που έρχεται.

Πάντως να το χαρείτε το 2020 γιατί την επόμενη συμμετρική χρονολογία, που είναι το 2121, δεν σας εγγυώμαι ότι θα γράφω στο ιστολόγιο, μπορεί να έχω βαρεθεί.

Μπορούμε επίσης, πιο παραδοσιακά, να επαναλάβουμε την κατακλείδα του περσινού άρθρου.

Τι θα μας φέρει το 2020 δεν το ξέρουμε, αλλά ελπίζω και εύχομαι του χρόνου τέτοιον καιρό να είμαστε πάλι όλοι εδώ και να τα λέμε όπως σήμερα.

Κατά τα άλλα, το ιστολόγιο εύχεται σε όλες και σε όλους που μας διαβάζουν καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή, με αγάπη και αντοχή, με αλληλεγγύη και κουράγιο!

 

Advertisement

144 Σχόλια προς “Καλή χρονιά σε όλες και όλους!”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλή Χρονιά σε όλους.

 2. Alexis said

  Καλημέρα.
  Καλό μήνα!
  Καλή χρονιά σε όλους!
  Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2020!!!

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλες και σε όλους, με καθημερινές αναρτήσεις και εκατοντάδες σχόλια και το 2020! 🍻💚👍

  Κ. Καλλοναίου – Πρωτοχρονιά

  – Αρχιμηνιά! Καληχρονιά! Καλώς τον άρχοντά μας,
  πόχει την τύχην αδερφή και την καρδιά του πλούτος!
  – Βάνω το πόδι το δεξί κι όλα δεξά να πάνε!
  – Σπάσε το ρόδι τ’ άλικο στη μαλλιαρή την πέτρα,
  πιές απ’ τ’ αμίλητο νερό της κρυσταλλένιας βρύσης,
  σκόρπα τα φύλλα της ελιάς, πες της καρδιάς τραγούδια!
  – Ωσάν την πέτρα με ριζά η αγάπη να ριζώσει,
  ξόρκι τ’ αμίλητο νερό ναν’ στο κακό το μάτι,
  και σαν το ρόδι μ’ αγαθά το σπίτι να γιομίσει!

  (Τώρα, το αν θέλετε να πάνε όλα δεξά ή ζερβά ή να μείνουν στο κέντρο, δικό σας θέμα 😉)

 4. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και καλή χρονιά.

 5. Καλημέρα, καλό μήνα και καλή χρονιά (χαίρομαι που και άλλος θυμήθηκε το μήνα. Ο καημένος ο Γενάρης συνήθως υποσκελίζεται).
  Μια παρατήρηση: το 1949 δεν υπήρχε βασιλιάς Κωνσταντίνος αλλά Παύλος (και μάλιστα φρέσκος, ούτε δυο χρόνια δεν είχε. Α, και η Φρει(δερί)κη). Ο μεν Α μας είχε αφήσει χρόνους προ καιρού ο δε άλλος, ο Βους ή και Κοκός επονομαζόμενος, ήταν ακόμα μικρό παιδί, σχολιαρούδι.

  Μας στέλνεις αντιφατικά μηνύματα νικοκύρη. Μια πως θα σταματήσεις και μια θα τα πούμε του χρόνου. Δεν θέλουμε αστεία, έχεις αναλάβει υποχρεώσεις 🙂

  1 Άλλαξαν τα πράγματα. Το μηδέν το έχουμε βάλει κι αυτό στους φυσικούς τελευταία.

 6. Νίκος Κ. said

  Το μοτίβο της εισόδου σε λάθος χρονιά φαίνεται να είναι διαχρονικό.
  Ευτυχές το 1950 (σημερινή γελοιογραφία):

  Καλή χρονιά σε όλους

 7. Η τρίτη η χιλιετία έγιν’ είκοσι χρονών
  συνομήλικός της είναι ο εικοστός πρώτος αιών
  κι αν αυτό το αμφισβητείτε, ένας είναι ο κανών
  πρωτάθλημα και κύπελλον στον Πύργον τον Λευκόν !

 8. atheofobos said

  Καλή χρονιά σε όλους!
  Πιθανώς ο Κωσταντίνος να είχε βγάλει διάγγελμα για να μας θυμίσει πως πριν 30 χρόνια τότε είχε γίνει ολυμπιονίκης.

 9. Καλημέρα, καλὸ μήνα καὶ καλὴ (ἀπὸ ὅλες τὶς ἀπόψεις) χρονιά!
  …θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ρίμα στη λέξη «είκοσι» κι έτσι τραγουδιστικώς δεν εξυπηρετεί.
  Μπά, δὲν εἶνι κι τόσο δύσκουλο: ριμάρει εὐκολούτσικα μὲ τὸ «σι πῆρ΄ κι σ΄ ἀσήκωσι» 🙂
  Εὐχὲς γιὰ καλοτυχία, ὑγεία καὶ εὐμάρεια (δύσκολο μέν, ἀλλὰ ἡ ἐλπίδα πεθαίνει τελευταία), μακριὰ ἀπὸ κανονικότητες τοῦ στύλ «Νόμος καὶ Τάξη» καὶ χωρὶς θερμὰ ἐπεισόδια (ἐθνικά, διεθνῆ ἢ καὶ προσωπικά).

 10. LandS said

  Κλεμμένο

  Το δυο χιλιάδες και είκοσι
  Αντε να λύσεις εξίσωση

 11. LandS said

  Φέτος είναι η ενδέκατη πρωτοχρονιά του ιστολογίου

  Δηλαδή μπήκε στη ΔΕΥΤΕΡΗ δεκαετία

  Επιτέλους!

  😁😁

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  5: Μπορεί να έχει βαρεθεί το 2121, λέει. Εντάξει, είναι πιθανόν (όχι πολύ, όμως) να έχουμε βαρεθεί κι εμείς τότε. Μια χαλαρή βόλτα στον Άρη (αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Μπάοκ;) θα είναι προτιμότερη από το να τσακωνόμαστε για το μηδέν και το άπειρο και για το πόσοι άγγελοι χωράνε στη μύτη μιας καρφίτσας. ☺

 13. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Το δύο χιλιάδες είκοσι
  δεν έχει άλλη πίστωση!
  ορίστε ρίμα.

  Καλή χρονιά σε όλους!

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Για τα χρόνια της ζωής μου που έχω κάποια συνείδηση των πολιτικών πραγμάτων για τη χώρα μας αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό που μονίμως ακούω και διαβάζω είναι «η κρίση του συστήματος».
  Μια ανάλυση για να θεωρείται…σοβαρή απαραιτήτως πρέπει να έχει μια έστω μικρή αναφορά στην κρίση και και μετά ο συγγραφέας να συνεχίσει με το θέμα του.
  Παρόλα αυτά, «αίσιον και ευτυχές το νέον έτος».
  «Υγείαν ευλογίαν και καλήν χρονίαν» άκουσα τους φίλους μου τους Πόντιους να εύχονται.

 15. Aghapi D said

  δύο χιλιάδες είκοσι
  η καινούρια εξίσωση
  κανείς δέν ξέρει
  τί ακριβώς θα φέρει
  χρόνια καλά
  χωρίς πολλά πολλά

  Click to access 012._e_tekhne_kai_e_tekhnike_tes_omoiokatalexias_stis_komodies_tou_kretikou_theatrou.pdf

 16. ΚΑΒ said

  Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, αγάπη, προκοπή, κατανόηση και αλληλεγγύη.

  Μέχρι τότε θα βρεθεί ο πλανήτης, οπότε εκεί κάποια ομάδα θα παίρνει συνεχώς πρωταθλήματα και κύπελλα. Διαιτησία δε θα υπάρχει.

 17. spiral architect 🇰🇵 said

 18. atheofobos said

  θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ρίμα στη λέξη «είκοσι» …

  Οι Έλληνες παντάπασι
  χαιρέτισαν το είκοσι
  μ΄ένα γερό τσιμπούσι
  καλύτερα από πέρυσι.

 19. Costas Papathanasiou said

  ΤΙ ΜΕ ΤΑ ΕΤΗ ΜΕΝΕΙ ΕΤΥΜΟΝ ΕΤΙ

  Τα “φέτος” και “πέρυσι”(< *pér-ut-i=“παρελθόν έτος”) είναι τέκνα της ινδοευρωπαίας * u̯et- /*wet- (“έτος”), από την οποία και τα αλβ.viç(:μοσχάρι),vit(γέρος), ιταλ. vecchio/ veglio, ισπ. Viejo, αρχ.ελλ. “ἔτελον/ ἔταλον”(:χρονιάρικο ζώο), ἐπηετανός [=ενιαύσιος/ πλούσιος, αρκετός (:«σῑτον ἐπηετανὸν παρέχοιμι», Ομ. Οδ.)/ (για δέντρο:) δασύφυλλος], νεοελλ. «σπολλατη/ σπο(λ)λάτι»(: «Να πεις σπολλάτη του ζευγά και βίβα του ρεσπέρη,/ που δεν οκνεύγει ολοχρονίς να καλλουργά, να σπέρνει/ και θρέφει με τσι κόπους του και κυβερνά τσ’ ανθρώπους.»-Κ.Φραγκούλης) και λατινογενή δάνεια “βετούλι/βιτούλι” (<vitulus=χρονιάρικο αρνί ή ερίφι), “βετεράνος”(παλαίμαχος), “βέτουλας”(=γεροτράγος. εκ του vetulus<vetus=παλαιός), όθεν και η παροιμία «γεροντοκρίαρος αρνί και βέτουλας κατσίκι», η οποία μάλλον δεν έχει βορειοευρωπαϊκό ανάλογο αφού εκεί το ζώo εκτιμάται ως “σφάγιο ευνουχισθέν”[: βλ. αγγλ.wether, ολλ. weder/ weer , γερμ. Widder / σουηδ. vädur / ιοσλ. veður (:“wether, ram”)].

  Ως “έτος” αναφερόταν αρχικώς η τρέχουσα χρονιά, εν αντιθέσει με τον “ενιαυτό” [αρχ.ελλ. ἕνος –η-ον<ΠΙΕ*sénos (“παλαιός”), λατ. senex, ισπ.señor, σενιορίτα] που δήλωνε το ολοκληρωμένο έτος, αυτό που μόλις πέρασε. Επιπροσθέτως, «ἔτος φέρει, οὐχὶ ἄρουρα» (:Season, not soil, Rewards thy toil) έγραψε ο Θεόφραστος στο «περί φυτών ιστορίας», έτσι όπως λέμε σήμερα «καιρός φέρνει τα λάχανα κλπ» και όπως ομολογούμε ότι «όσα φερνει η ώρα(:συγγενής των year και hour αυτή) δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος», καθότι, ως γνωστόν, όλες οι Ώρες(:Ευνομία, Δίκη και Ειρήνη κατά Ησίοδο, Αυγή, Γυμναστική, Άρκτος και άλλες εννέα κατά τους Αλεξανδρινούς), όχι μόνον δεν είναι ίδιες αλλά, ώρες ώρες, όλο και κάποια θα την πιάσει το ωροσκοπικό της [βλ. σανσκρ. होरा (horā, “hour”)] και θα φερθεί ανώριμα (=ανέτυμα και ανέτοιμα) ή θα φέρει πράματα καθόλου ωραία μεν, καθόλα μοιραία δε, αφού οι Μοίρες είναι «αίμα» τους και «τύχη γὰρ ὀρθοῖ καὶ τύχη καταρρέπει/ τὸν εὐτυχοῦντα τόν τε δυστυχοῦντ᾽ ἀεί• / καὶ μάντις οὐδεὶς τῶν καθεστώτων βροτοῖς.» κατά Σοφοκλήν και «ἀνθρώποις γίνεσθαι ὁκόσα θέλουσιν οὐκ ἄμεινον» κατά τον σκοτεινό Ηράκλειτο.

  Ως αγνώστου πατρωνύμου οι καιρός και χρόνος, θα μπορούσαν ως εκ τούτου να κριθούν παρετυμολογικώς και σαν δύο μπάσταρδοι που δουλεύουν αόκνως για τα κερατιάτικά μας αλληλοσυμπληρούμενοι αγαστά έτσι που να τα πληρώνουμε εν τέλει όσο όσο και καθόσον «ο καιρός μάς κερατώνει και ο χρόνος μάς χρεώνει». Σημειωτέον ότι ο τελευταίος εφέρετο στους ¨Δειπνοσοφιστές» ως η λύση στον “ἀρχαιότατον λογικὸν γρῖφον” «τί ταὐτόν ἐστιν οὐδαμοῦ καὶ πανταχοῦ;», λύση εσφαλμένη πλέον, γνωστού όντος ότι ώς και αυτός ο Στυγνός Καπιταλιστής (χρήμα γαρ ων και «χρ-χρ» ποιών είτε ροχαλίζει είτε ξεροχαλίζεται), κάμπτεται και χάνει στροφές στις μεγάλες παραφώτιες ταχύτητες ή ξεχνιέται από τη γητειά της βαρύτητας (η οποία πάλι, εδώ και 6 δις χρόνια, φαίνεται να ηττάται από τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια που θέλει το σύμπαν σκορποχώρι και καμία σχέση μ’εμάς τους Υφήλιους, παρά την πρόσφατη, φιλότιμη, 6ετή επικοινωνιακή απόπειρά μας μέσω Dark Energy Survey).

  Συνεπώς, ως παραμένουσα ‘σκοτεινή’, η απάντηση στο «τι το ίδιο ξανά, όπου και πουθενά», ίσως να είναι και ολίγον Ηρακλείτεια και σύνθετη, τουτέστιν ένας παις-«Αιών»[ως εκ μητρός ΠΙΕ*h₂eyu- < *h₂ey- (“ζωή, ζωτική δύναμη”) εξ ης και ελλ. «ἀεί, αἰέν», λατ. aeternus (αιώνιος)/aevum (“ηλικία”), αγγλ.eternal/longevity/ medieval] ή μία “αέναη αλλαγή” (καθότι «τα πάντα ρει») ή κάποια “μυστική εντροπαλότης”(αφού η «φύσις κρύπτεσθαι φιλεῖ») ή ένα « πῦρ ἀείζωον»[το οποίο «κόσμον τόνδε, τὸν αὐτὸν ἁπάντων, (…)ἐποίησεν,(…) ἁπτόμενον μέτρα καὶ ἀποσβεννύμενον μέτρα»], μπορεί όμως και να είναι ένα απλούστατο Ρασούλειο «Όλα»(αφού «όλα τριγύρω αλλάζουνε/κι όλα τα ίδια μένουν»).
  Εκτός αυτού, αντί απαντήσεως, μπορούμε να συνΕπικουρηθούμε από το Σιμωνίδειο «τᾶσδ᾽(ἁδονᾶς) ἄτερ οὐδὲ θεῶν ζαλωτὸς αἰών»(χωρίς χαρές ούτε Θεών ο βίος δεν ζηλεύεται), το «μηδ᾽ ἀμαύρου, τέρψιν ἐν βίῳ: πολύ τοι φέριστον ἀνδρὶ τερπνὸς αἰών»(μη σβήνεις απ\τη ζήση τα τερπνά: / το ευ ζην, του ανθρώπου η πιο καλή ειν’σοδειά) του Πινδάρου προς Ιέρωνα (βλ.Αθήναιο) και το πολυχρόνιο σήμα του Σεικίλειου τραγουδιού για την Ευτέρπη “Οσον ζής φαίνου,/ Μηδέν όλως σύ λυπού /Προς ολίγον εστί το ζήν / Το τέλος ο χρόνος απαιτεί”, να πάψουμε δηλαδή να σκοτιζόμαστε με άλυτες απορίες, όμως, ακόμη καλύτερα, μπορούμε να ρίξουμε μόνο μια ζεστή ματιά στον απορούντα, υπονοώντας ότι σε κάθε «λογικό» γρίφο σκότους(:κάθε σκοτείνιασμα, σκοτούρα, σκοτισμό και σκοτοδίνη ή σκοτωμό), η μόνη σωστή απάντηση ίσως είναι μία τοσοδούλα άλογη φλόγα που καίει σαν το φως του Βάρναλη, σαν τα κεριά του Καβάφη και του Μποκόρου, σαν το κεράκι κάθε ανθρώπινης καρδιάς και ότι, εν τέλει, η μόνη ευχή κι αλήθεια που χρειαζόμαστε είναι αυτό το φως να μένει αείζωο, «εις πολλά έτη».

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΝ ΕΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  ΥΓ:Κατά τα συνήθη, το ποδαρικό το κάνουμε με το δεξί και με την καρδιά αριστερά

 20. Costas X said

  Καλή Χρονιά σε όλους και χρόνια πολλά στο ιστολόγιο !

  «…θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ρίμα στη λέξη είκοσι…»

  Το δύο χιλιάδες είκοσι κάνει ρίμα με όλα τα θηλυκά σε -ωση ή -οση :

  Κόλλησα κάποια ίωση,
  και θά ‘χω επιδείνωση
  το δυο χιλιάδες είκοσι.

  Έχω και μία κάκωση,
  και δεν βλέπω βελτίωση,
  το δυο χιλιάδες είκοσι.

  Περαστικά μου, όταν μεγαλώσω θα γίνω στιχουργός ή φρίσταϊλ ράπερ !

  Και η πρώτη λεξιλογική γκρίνια του χρόνου από μένα :

  Στο in.gr : «The Finding of Moses : Το αριστούργημα του Orazio Gentileschi για πάντα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.»
  https://www.in.gr/2019/12/31/culture/texni/finding-moses-aristourgima-tou-orazio-gentileschi-gia-panta-stin-ethniki-pinakothiki-tou-londinou/

  Ήταν τόσο δύσκολο να γράψουν «Η εύρεση του Μωυσή, του Οράζιο (ή καλύτερα Οράτιου) Τζεντιλέσκι» ; Για τα μπάζα !

 21. Avonidas said

  Καλημέρα, καλή χρονιά και καλή δεκαετία (στους πιστούς).

  Είχαμε ένα επεισοδιακό ρεβεγιόν χτες· κόψαμε τη βασιλόπιτα και δε βρίσκαμε το φλουρί! 😮 Την κάναμε σχεδόν ψίχουλα, να πούμε, τίποτα, άφαντο!

  Κι εκεί που έλεγα μας τη σκάσανε οι μπαγάσηδες και μας πουλήσανε τζούφια βασιλόπιτα, παίρνει σήμερα το πρωί ο αδελφός μου και λέει τελικά το βρήκε το φλουρί μέσα στα τρίμματα. Αλλά δεν ξέρουμε ποιος το κέρδισε 😦 Τέλος πάντων, όποιος το βρει το κρατάει…

  …μήπως φταίει που δεν μετράγαμε τα κομμάτια απ’ το μηδέν; 😆

 22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη- για σένα, για τους παροικούντες και για το ιστολόγιο!

 23. Costas X said

  Μόλις κατάφερα να γράψω το πρώτο σχόλιο 20. του 2020 !

 24. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και με αυτούς που αγαπάτε!

 25. Avonidas said

  Μόλις κατάφερα να γράψω το πρώτο σχόλιο 20. του 2020 !

  Εγώ έκανα εικοσιμία 😀

 26. Να δοκιμάσω κι εγώ μια ρίμα με το είκοσι, αλλά θα πρέπει να τραγουδηθεί το 2021 με την προϋπόθεση πως φέτος θα υπάρξουν εκλογές με αίσιο τέλος 🙂

  Του δυό χιλιάδις είκουσι
  τους πήρι κι τους σήκουσι.

 27. ΣΠ said

  Καλημέρα, καλό μήνα, καλή χρονιά, καλή δεκαετία. Ειρηνικό και δημιουργικό το 2020. Ιδιαίτερες ευχές στους εορτάζοντες Βασίληδες και Βασιλικές.

  Για τον φορολογικό νόμο του 1949 γράφει εδώ:
  https://www.taxheaven.gr/news/46335/istorikh-anadromh-sth-forologikh-syneidhsh-kai-sth-forologikh-symmorfwsh
  Δεν ξέρω γιατί τον αναφέρει ο Ιωάννου. Μήπως είχε κάποια σχέση ο Ζολώτας;

 28. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλή χρονιά!

  Με την αλλαγή της χρονιάς έκοψα την βασιλόπιτα που έγραφε 2020.
  Αυτομάτως έκανα την πρόσθεση και βγήκε σαράντα!
  Τελικά ο Σαραντάκος είναι παντού… 😁

 29. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα, χαρούμενη και δημιουργική η καινούργια χρονιά σε όλους, με υγεία και αγάπη!

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, τον Βασίλη Τσούρη που μόλις σχολίασε και όλες/όλους τους άλλους/άλλες.

  Ευχαριστώ για τις ευχές και για τα σχόλια. Το ξενύχτησα χτες, οπότε σήμερα έρχομαι στο μαγαζί τελευταίος και καταϊδρωμένος.

 30. sarant said

  Και επειδή είδα ότι ήδη βρήκατε ρίμες για το 2020, έκανα κι εγώ μιαν ανάλογη απόπειρα:

  «Δε βρίσκω ρίμα για το δυο χιλιάδες είκοσι»
  παραπονιότανε ο φίλος μου ο Νίκος. «Η
  προσπάθεια μ’ έχει καταβάλει κι είναι κρίμα
  να μου ξεφεύγ’ η αφιλότιμη η ρίμα».
  Του είπα: «Μα καημένε Νίκο, συ
  έφτιαξες ήδη ρίμα για το δυο χιλιάδες είκοσι!»

 31. sarant said

  Κι ένα μαθηματικό που είδα στο ΦΒ:

  Το 2020 είναι το άθροισμα των τετραγώνων των τεσσάρων πρώτων αριθμών από το 17 και μετά.

 32. # 20

  Η ομοιοκαταληξία με το είκοσι είναι δύσκολη γιατί είναι προπαροξύτονο και πρέπει να επαναλαμβάνεται το τμήμα που τονίζεται και ότι ακολουθεί για να «τρέχει» η ρίμα. Εναλλακτικά από το -ίκοσι- να αλλάξεις μόνο το -κ- όπως στο ίωση με κενό ή με σύμφωνο όχι «ηχηρό» ( δλδ όχι σίγμα ή ρο )

  Το κάκωση δεν κάνει ρίμα με το είκοσι

 33. ΣΠ said

  31
  Και το άθροισμα των τετραγώνων όλων των πρώτων αριθμών μέχρι και το 17 είναι 666.

 34. ΣΠ said

  Ρίμα με το είκοσι.

  Είκοσι – Υπόγεια Ρεύματα

  Το ίδιο άτομο μες στον καθρέφτη ακόμα,
  θολό και άτολμο μισοκρεμάει το στόμα
  κι αυτός ο αντίλαλος μες στο βυθό ν’ ανάβει
  κρυφά σαν ύφαλος, σαν έρημο καράβι.

  Δεν είναι ο χρόνος που κυλάει,
  ούτε η παλιά καλή κολόνια η ταπείνωση.
  Δεν είναι η μνήμη που τραβάει,
  είναι που όλα αυτά τα χρόνια είμαι είκοσι
  και περιμένω τόσα πράγματα να γίνουν.

  Το ίδιο πρόσωπο μ’ αντανακλάει πάλι,
  στα λάθη ολόσωστο και στα σωστά ένα χάλι.
  Του λέω `’τι άφησες»; Μου λέει `’εσύ τι βρήκες»;
  Και βγάζει θάλασσες και ασημένιες σφήκες.

 35. Χαρούλα said

  Καλώς μας ήρθες είκοσι,
  Μας έκανες και δήλωση
  για λόγο χωρίς φίμωση
  και στη ζωή βελτίωση!

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 36. Γς said

  2020
  δύο εικοσάρες
  μια σαραντάρα

  http://www.youtube.com/watch?v=VFe8lGfMm8U

 37. sarant said

  33 Σατανικό!

 38. Καλή χρονιά παιδιά!

 39. Costas X said

  Έχετε δίκιο, αλλά υπάρχει πάντα η ραπ και το σκυλάδικο, εκεί τα πάντα κάνουν ρίμα ! 🙂
  Καλή Χρονιά !

 40. Costas X said

  Το προηγούμενο για το # 32.

 41. ΓΤ said

  Ωραία μπήκε η χρονιά, να διαβάζεις στο #0 «ΕριΝΝύες». Μάλλον στο μπακγκράουντ έπαιξε «ΉριΝΝα» 🙂

 42. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 43. π2 said

  Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και αγάπη.

 44. spiral architect 🇰🇵 said

 45. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, χρόνια πολλά! σε όλες/ους.

  Στον Νικοκύρη και σε όλες/ους επίσης εύχομαι το 2020 να φέρει ό,τι η καρδιά σας επιθυμεί. 🍷 🌹

  Χρόνια πολλά και σε όσες/ους γιορτάζουν σήμερα.

 46. Χρόνια πολλά και υγεία!

 47. Γς said

  Ki o Σάντα Κάκτος

  https://caktos.blogspot.com/2013/12/969.html

 48. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Χαρές σε όλους!

 49. Γιάννης Ιατρού said

  Καλή Χρονιά, με υγεία, κι από μένα
  (πολύ δύσκολα θα μπορούσε νά ΄ναι χειρότερη απ΄το 2019 …)

  35: Χαρούλα, έσκισες 👍🎈🍷🎵🎸🥰

 50. Γιάννης Ιατρού said

  36: Γς, Χρυσή Άρκτος ρομαντικής ευχής Πρωτοχρονιάς 😎
  (καλώς να δεχθείς το νέο μέλος του clan… 🧡)

 51. loukretia50 said

  Καλή χρονιά!

  Α, Νικοκύρη, με πρόλαβες, αλλά το δικαιούσαι!
  Γιατί χολοσκάτε αγαπητοί ριμαδόροι?
  Πιο σημαντικό από το να χαλάει η ρίμα είναι να χαλάει το κέφι.
  Αν δε βγαίνει και δε μπορείς ν΄αποφύγεις τη λέξη, ή την εξουδετερώνεις αφήνοντάς τη μόνη, ή αλλάζεις τη σειρά , όπως εδώ πχ.,
  Εὐχὲς ἀπὸ Αὐγουστῖνο
  κι ἀπὸ Ἀναστασία,
  στο 2020
  χαρά και ευτυχία

  κι αφήνεις τους ποιητές να σκάνε για το μέτρο!

 52. loukretia50 said

  άντε και μια προσπάθεια, για το καλό!

  2020
  Έτη, θολά εισέτι…
  Ε, Νίκο, συ,
  Λόγιε, υψιπέτη,
  Δύνανται να ανήκωσι
  εις κλίμακας ετέρας?

  Κόντρες σοφών πυροδοτούν
  Άραγε σηματοδοτούν
  δεκαετίας πέρας?

  Kαι μέχρι νεωτέρας
  2020
  Ευχάς ιδιαιτέρας
  ΛΟΥ
  “-En vain! C’est nombre divin!”
  dit l’ecrivain de dalmatiens – toujours 120 !
  Buvez du vin pour le 20/20 !

  YΓ. Το 2020,
  Τι κουρνιαχτό ξεσήκωσι!!

 53. Triant said

  Καλο μήνα και καλή χρονιά με υγεία και καλή τύχη.
  Αναφέραμε ότι το 2020 είναι δίσεκτο και άρα τυχερό;

 54. Triant said

  Τώρα που το σκέφτομαι, ένα κακό του δίσεκτου είναι πως το μεροκάματο των αμειβόμενων με τον μήνα (κάποιων εισοδηματιών συμπεριλαμβανομένων) θα είναι ένα τριακοσιοστό εξηκοστό έκτο μικρότερο 😦

 55. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα, καλή χρονιά κι από εμένα.
  εύχομαι υγεία σε όλους, το βασικό συστατικό για όλες τις καταστάσεις, ώστε αυτές να χαρακτηριστούν από ευχάριστες και άνω.
  Μακάρι τα χειρότερα να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, μακάρι όσα έρχονται να είναι το ένα καλύτερο από το άλλο.

 56. mitsos said

  Καλή χρονιά και απο εδώ
  ( τα είπαμε και στην χθεσινή ανάρτηση περί Κανονικότητας )
  Αλλά
  Το 2020 είναι δίσεκτο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η Γη υστερεί ήδη 23 ώρες και 12 λεπτά. Οπότε, γιορτάζοντας τον καινούργιο χρόνο σήμερα, να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα το καινούργιο έτος θα μπει 23:12 περίπου, το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2020.
  Δηλαδή σε λίγο.
  Και μην ανησυχείτε. Στις 29/2/2020 η καθυστέρηση θα έχει καλυφθεί

  Αναλυτικά :
  https://tinanantsou.blogspot.com/2019/12/t-2300-1-2020.html
  αποκλειστικά για τον Avonida και την παρέα του

 57. Νικοκύρη, βάλε στον αυτόματο μερικά ποστ για τον 22ο αιώνα. Όπως είδα, η πόρσε το επιτρέπει. Θυμήσου να το πεις στις κόρες σου και τα εγγόνια σου 🙂

 58. Theo said

  Καλή χρονιά σε όλους και όλες, με πλούσιες τις θείες ευλογίες.

 59. Jane said

  Καλή χρονιά με υγεία κι αγάπη σε όλους κι όλες!

 60. sarant said

  52 Α γεια σου!

  54 Σωστό κι αυτό

  57 Φοβερό, αλλά μου ανοίγεις δουλειές!

 61. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλή χρονιά με υγεία και …υπομονή! 🙂
  Χρόνια πολλά και στους Βασίληδες και στις Βασιλικές (ιστολογούντες τε και μη…)

  Συνεχίζοντας την τοπική παράδοση, σας στέλνω πολλές ευχές με μια παλιά μαντινάδα μου:
  «Στου νέου χρόνου το σταμνί μόνο χαρές να βάνεις
  και νά ‘σαι μπορεζάμενος τα πεθυμάς να κάνεις».
  —————
  Αυτό ήταν για χθες, αλλά το Ιντερνέτι μας εδώ φαίνεται το πείραξε …στα «ρευματικά» του η υγρασία (από τις πολλές βροχές!)

 62. sarant said

  61 Αυτό πρέπει να το θυμηθούμε να το βάλουμε κάποτε

 63. Κώστας said

  Καλή μας χρονιά!

  Με το 20 ριμάρουν τέλεια η μύκωση και η σήκωση, αλλά άντε να βρεις το κατάλληλο συμφραστικό πλαίσιο! 🙂

 64. Σ said

  59. Πολιτικό Καζαμία δεν έχει φέτος;

 65. Εν τάξει, πέρασες, την άλλη φορά έλα για τσεκ απ !!

 66. sarant said

  63 Το 2020 να σας πετύχει η σηκωση 🙂

 67. Γιάννης Ιατρού said

  63/64/65 Καλή Χρονιά Λου
  (μάλλον με κάποιο προβληματάκι μπήκε; Ή σου χαρίσανε κανένα νέο PC/Tablet/κινητό και προσπαθείς να το μάθεις να επικοινωνεί; 🙂 )

 68. Γιάννης Ιατρού said

  67: χαχα, πρόλαβα και πήρα μάτι εγώ τα αρχικά 63/64/65, προτού πέσει σκούπα.. 🙂 🙂

 69. Jane said

  # 64
  Έρχεται κι είναι μεγάλος 🙂
  αλλά θα τον βάλω αύριο.
  Δεν έγραψα το τελευταίο τρίμηνο, είχα κόσμο αυτές τις μέρες.

 70. ΣΠ said

  63
  Και η χαλίκωση.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CF%89%CF%83%CE%B7&dq=

 71. sarant said

  69 Α ωραία!

  68 Το ζήτησε η ενδιαφερόμενη, αφου!

 72. Κώστας said

  Εύχομαι για το 20
  Υγεία, χαρά και τύχη
  (εδώ κολλάει η μύκωση
  Η ρίμα να πετύχει!)

 73. Χαρούλα said

  Αργησε η ενηλικίωση,
  Εκεί κάπου στα είκοσι
  πριν έρθει δέρματος συρρίκνωση,
  Ήρθε του μέλλοντος σου πίστωση.

  Με μπόλικη ποιητική οίηση
  Στα δυό χιλιάδες είκοσι.

 74. Να βάλουμε και κανένα άσμα, χρονιάρα μέρα…

  Θα έβαζα κάτι κάλαντα από Ζάμπια με κανονικό συγκρότημα (μέχρι και γκο-γκοου μπόϋς είχε !) και όγια στον γνωστό ρυθμό

  ΠΑΟΚ εδώ, ΠΑΟΚ εκεί, ΠΑΟΚ σ’ όλη την Αφρική,
  Πάααοκ, Παόκ και στην Ασία, και στην νε- και στην Νεα Ζηλανδία

  αλλά κάτι ακατάλληλα πρις το τέλος για τους γάβρους και παίρνει σβάρνα και τον Πειραιά μαζί (όποιος θέλει το ψάχνει στο γιουτιουμπ)

  Οπότε πάμε σε άλλα πεδία :

 75. Μόνο ολόκληρες λέξεις για ομοιοκαταληξία βρίσκουν τα ψαχτήρια σας;

  οίκω συ
  οίκο συ
  λύκος ή
  σήκω συ
  Νίκος ή
  σύκο συ
  συ Κως ή

 76. sarant said

  75 Δες σχόλιο 30.

 77. Γς said

  -Σήκω ρε!
  -…
  -Σήκω !
  -…
  Ε, άι στοδγιάλο

 78. Γς said

  -Σήκω ρε!
  -…
  -Σήκω !

  -Πούντο;

 79. Γς said

  -Σήκω ρε!
  -…
  -Σήκω !
  -Πούντο;

 80. loukretia50 said

  Stazy, αγαπητέ, ποιος καταφεύγει σε ψαχτήρια για ρίμες?
  Δες κι αυτό για μουστοφρικιό της τεχνολογίας :

  Η κόρη μου απέκτησε καινούργιο μαραφέτι
  Και καβατζώνω το παλιό , μα φευ! πολλά τα έτη!
  Και τα δικά μου και αυτού, και πώς να οργανωθούμε?
  Πώς παίζουν σε τριπλό ταμπλό αν δε συγχρονιστούμε?

  Λέει με ύφος η μικρά: ξέρεις να το σορτάρεις?
  -Αμέ, κορδώνεται η μαμά, θέλεις να με πικάρεις!
  -Κααα-λά! μου λέει κι αποχωρεί και μένω τώρα μόνη,
  Κι έχω μεγάλη σιγουριά πως παίρνω το τιμόνι.
  Αμ δε!
  Εκτός από το φανταιζί ντέσκτοπ- πολύ γουστάρω!
  ένα σωρό εφαρμογές, πώς να τις κουμαντάρω?
  Και ξεκινάω δυναμικά, μα ξέχασα ν΄αλλάξω
  ότι δεν είμαι εγώ αυτή και πάω να φρυάξω
  Το λάπτοπ της – σκυλί πιστό, δε με αναγνωρίζει
  «-Δεν είσαι διαχειριστής», κι η επιμονή με πρήζει.
  Εκεί λοιπόν που πάλευα να στρώσω τα δικά μου,
  «ουκ έσονται άλλοι πλην αυτής» λέει στην αφεντιά μου.
  Διότι το βλαστάρι μου δεν είχε καν φροντίσει
  για να ρυθμίσει αλλαγή, να με αναγνωρίσει.
  Φτου! Άντε, λέω, απ΄την αρχή πρέπει να συστηθούμε,
  Με τέτοια αμφισβήτηση, πώς θα συνεργαστούμε?

  Πατάω εδώ, πατάω εκεί, πατάω παραπέρα,
  και νόμιζα κατάφερα να διώξω τη φοβέρα.
  Τώρα εγώ αφεντικό, θα είμαι μούρη πρώτη,
  Θα δίνω εγώ τις εντολές, τις ρύθμισα -γμτη!
  Πάω λοιπόν σπινταριστή μέηλ να δω αν έχω
  και μπλέκουν με της κόρης μου – έπρεπε να προσέχω.

  Ξέρω, όλοι οι ειδικοί , «ούφο είναι!» θα λένε,
  αλλά εμένα οι ταρζανιές στο privacy με καίνε.
  Με τα πολλά κατάφερα κάπως να τα ρυθμίσω.
  Όλα καλά φαινότανε, ουφ! λέω, ας αρχίσω,
  να δω στο ιστολόγιο αν μπήκε μία τάξη
  ή πάλι η πόρσε θα χαρεί όξω να με πετάξει.
  Διότι όλοι γνωρίζουμε, πως φάσεις αν περνάει,
  τα διαπιστευτήρια σνομπάρει και ξερνάει.
  Έλα που δε θυμόμουνα πώς έχω συστηθεί
  και άλλο παρανόμι είχ’ αναιδώς μπαστακωθεί.
  Ο μόνος τρόπος ήτανε να κάνω ένα τεστ,
  Η δοκιμή απέτυχε, ρεζίλεμα κατέστ’
  Σόρυ λοιπόν αγαπητέ και φίλε Νικοκύρη,
  Τεστ –ντράιβ πρωτοχρονιάτικα, σου ζήτησα χατήρι!
  ΛΟΥ
  Δε θα χαρούν κάποιοι γνωστοί, άσπονδοι εχθροί και φίλοι,
  γιατί θα σας μπαστακωθώ, κι ας γίνομαι ρεζίλι!

 81. Γς said

  -Σήκω ρε!
  -…
  -Σήκω !
  -…

  [και χωρίς σκόρδο]

  https://caktos.blogspot.com/2013/03/blog-post_20.html

 82. Γς said

  89:

  >Πατάω εδώ, πατάω εκεί, πατάω παραπέρα,

  η κυρία που αντιστέκεται η κυρία που επιμένει
  κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει

  😉

 83. Γς said

  82 -> 80

  και [χαζή] πλάκα κάνω

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια Πολλά δίχως τοξίκωση
  περί του δυο χιλιάδες είκοσι

  Τί θέλουμε να πού με το είκοσι που δε ριμάρει μπρε!

  Σιγά μην κωλώσουμε στις ρίμες

  Δύο χιλιάδες είκοσι
  και δέκα πάει τριάντα
  ώστε να ζω θα σ΄αγαπώ
  κι ανε μπορείς νταγιάντα

 85. loukretia50 said

  83. Γουσου
  Σου εύχομαι αυτή η χρονιά νάναι χαρά γεμάτη
  Και πρώτα εσύ νάσαι γερός , κι όταν μας κλείνεις μάτι,
  ποστάροντας τις τσαχπινιές, μη βάζεις τις εικόνες!
  (Βαριά η καλογερική, υπάρχουν και κανόνες!)

  ΥΓ. ήσουν βράχος – ξέρεις πότε.
  Ελπίζω να συνεχίσεις!

 86. ΣΠ said

  Νικοκύρη, είδα ότι χρησιμοποιείς την γραφή «καινουργιες», την οποία προτιμώ κι εγώ, αλλά που δεν συμφωνεί με το ΛΚΝ.

 87. Γιάννης Ιατρού said

  80: Εμ, το υποψιάστηκα! Αλλά είσαι αστέρι στο να τα λες με τα στιχάκια σου!
  Τ΄άλλα τα τεχνικά, όλο και κάπως θα σε βοηθήσουν, αλλά στη ρίμα και στα στιχάκια ο καθείς όπως τα καταφέρνει μόνος του 🙂

  Κάτι άλλο: Διάβασα προ ολίγου «Οι διαιτητές αποφάσισαν: Κανονικά το πρωτάθλημα της Super League». Οπότε το Σάββατο 4/1, το βράδυ, παίζει ο Μπαοκ με τον Άρη… αν δεν κάνω λάθος.
  Τι να κάνουμε, θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.
  Alea Jacta Est που λέγανε και οι Αθηναίοι στα συμπόσιά τους 🙂 🙂

 88. loukretia50 said

  Δεν κωλώνουμε στις ρίμες
  ΕΦΗ μας – αμ πώς!
  Κι αν δε βγαίνουν, δε βαριέσαι!
  Θα τα λέμε αλλιώς!
  Ώπα!

 89. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  19.
  Ενδιαφέρον το «χρονικό» λεξιλογικό μπλέξιμο, με τις προεκτάσεις και τις …διαπλοκές!!
  Εξασφαλίσαμε απασχόληση/μελέτη για τον πρώτο μήνα της δεκαετίας του ’20… 🙂 🙂
  (Οι φατσούλες προς γνωστούς αποδέκτες…)

  70.
  Και θυμήθηκα την κρητική (και όχι μόνο) καλίκωση (ή καλίγωση) = υπόδηση, ζευγάρι παπουτσιών.
  Για ρίμα …εξουσιοδοτώ την κ. ΛΟΥ… 🙂
  Της οποίας το 80: ❕👌:star:

  [Παρεμπιπτόντως, για την ‘καλίκωση’ το Βικιλεξικό, εδώ https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CF%89%CF%83%CE%B7 λέει ανοησίες… Η ετυμολογία είναι γνωστή και αποδεκτή εδώ και δεκαετίες…]

 90. Γς said

  είκοσι κι είκοσι
  μας κάνουνε σαράντα

  Δυο εικοσάρες κάνουνε
  μια σαραντάρα, πάντα

 91. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  86 Ναι, γράφω «καινούργιος», σε αυτό ακολουθώ τον Μπαμπινιώτη.

 92. loukretia50 said

  90. αποκλειστικά για Γουσού

  Μια σαραντάρα είναι καυτή
  μα πώς να πέσει χάμω!
  Γιατί έχει πείρα αρκετή
  Και πρέπει να προκάμω!

 93. Triant said

  86: Το καινούριος μου θυμίζει το ούριος και κατ’ επέκταση τα ούρα (καίτοι άσχετα). Με λίγα λόγια μου φέρνει εμετό κι εμένα. Κάτι σαν πλατεία Βάθη και Γουδή.
  Δηλαδή κατά το ΛΚΝ ο ούριος άνεμος προφέρεται ούργιος άνεμος; Ή το καινούριος είναι τετρασύλλαβο;

 94. loukretia50 said

  Τώρα βαδίζω μοναχός
  στο 2020
  Μακρύς ο δρόμος , σκοτεινός
  Αισχίστη η χαλίκωση
  Μπελάς κι αυτή η μύκωση.
  Τα Nike ήτανε μαϊμού – παράταιρη καλίκωση
  Θύμα κι εγώ είμαι του συρμού
  Κι ας είμαι μόνο είκοσι – αχ!

  ΥΓ όχι «κυρία» βρε παιδιά! – μεταξύ μας τώρα!

 95. Γς said

  93:

  >ο ούριος άνεμος

  Κι ο άνεμος απ τη Λιβύη, ο Λίβας, που έρχεται εδώ κι όχι στην ΑΟΖ της Τουρκίας

  https://caktos.blogspot.com/2014/08/blog-post_69.html

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλή Χρονιά!

  «Φοβάμαι και ανησυχώ
  μου έχει γίνει ψύχωση
  ρίμα να κάνω προσπαθώ
  με το δυο χιλιάδες είκοσι»!

 97. Γς said

  96:

  ΡΙΜΑ_OTI_NANAI

 98. Γιάννης Ιατρού said

  96: κι αυτό καλό,
  καλή χρονιά μπλογκ_ο_ν!

 99. loukretia50 said

  96-97
  Ρίμα νάναι κι ό,τι νάναι!
  Αν με κέφι βγαίνει απ΄την καρδιά
  στην παρέα πάντα μπόνους θάναι
  Τα στιχάκια αρέσουν στα παιδιά-
  -κι είμαστε μεγάλα παιδιά!
  που χαμογελούν και προχωράνε!

 100. BLOG_OTI_NANAI said

  97-99: Ό,τι καλύτερο για όλους με τον νέο χρόνο!

 101. loukretia50 said

  Δε χωράει η μιζέρια σ΄ένα μπλογκ ξεχωριστό.
  Κι ας μη γίνονται μαχαίρια οι κόντρες…
  (πάντα ευελπιστώ!)
  στο 2020!
  Αλλιώς…
  Μας πήρε και μας σήκωσι!

  Καληνύχτα!

 102. Triant said

  Καζαμία θέλατε;
  Ορίστε ένας επιτελικός!

 103. 80: ψαχτήρια του μυαλού, όχι απαραίτητα επικουρούμενα από τεχνολογία.

 104. Γιάννης Ιατρού said

  102: Λίγο μονότονος με τα ενδυματολογικά και τις διακοπές. Περίμενα περισσότερα, π.χ. τι καινούργιο θα θεσμοθετηθεί, τίποτα νέα πρόσωπα στην σκηνή, τις αυξήσεις και τα αναδρομικά κλπ. κλπ.

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102
  Κουλήκωση!

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Δ. Κρήτης
  http://www.chania-info.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=460&Itemid=138

 107. Καλή χρονιά και από εμένα, σε όλους και όλες με υγεία και πρόοδο σε όλα τα σχέδιά σας!

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εξι μήνες ΝΔ, από το Α ως το Ω
  https://tvxs.gr/news/ellada/syriza-tha-les-kai-tha-klais-6-mines-nd-apo-os-o-toy-s-koylogloy

 109. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά.

 110. Κώστας said

  96: Μπλογκ, η μύκωση και η σήκωση που πρότεινα στο 63 όπως και η χαλίκωση του ΣΠ στο 70 ριμάρουν μεν τέλεια με το είκοσι, αλλά δύσκολα βρίσκεις συμφραστικό πλαίσιο. Η ψύχωση, όμως, που πρότεινες εσύ και ριμάρει μια χαρά, αφού εδώ τα φωνήματα /k/ και /x/ πραγματώνονται και τα δύο ως άηχα υπερωικά, αλλά και προσφέρει σαφώς ευρύτερο πεδίο χρήσης. Πολύ καλή εναλλακτική!

 111. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, χρόνια πολλά σε παράταση!

  96-110 Ναι, είναι πολύ καλή η ψυχωση.

 112. BLOG_OTI_NANAI said

  110: Το πιστεύεις ότι κι εμένα μου ήρθαν στο μυαλό τέτοιες σκέψεις; Πρώτα μου ήρθε τυχαία η λέξη και διαπίστωσα ότι ταιριάζει, αλλά μετά σκεφτόμουν πως όσοι ασχολούνται επισταμένα με τα θέματα αυτά θα έχουν αναπτύξει κάποια θεωρία με αυτά που λες για την εναλλακτική χρήση /k/ και /x/ καθώς πρακτικά μιλώντας, στο αυτί η διαφορά τους δεν είναι μεγάλη!

 113. nikiplos said

  Καλημέρα καλή χρονιά με υγεία για όλους! (το όλους διεμφυλικόν)

  Για τη γελοιογραφία του 1990, ίσως να αποτελεί υπόρρητη νύξη στο unfair του Μητσοτάκη στο Λονδίνο στα 1988… Γενικώς ο Μητσοτάκης ήθελε να κάνει μια «πανστρατιά» για τις εκλογές που αναπόδραστα θα έρχονταν και οι παλαιοί βασιλικοί ψήφοι θα ήταν χρήσιμοι.

  Το 1989 γνωστό και ως «βρώμικο 89» με την οικουμενική και προφανώς ανταποκρινόμενος στο «κάλεσμα» ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ξαναπατάει σε Ελληνικό Έδαφος τον Αύγουστο βγαίνοντας από σκάφος στη Νεάπολη Λακωνίας. (Βέβαια είχαν γίνει επεισόδια, γιατί τα Βάτικα δεν είναι σαν τη Μάνη… )
  Τα κανάλια ήταν εκεί, πρωτοστατούντος του Αντένα που είχε λάϊβ κάλυψη συνεχώς.
  Ίσως αυτή τη νύξη ήθελε να κάνει ο Ιωάννου… την επανεμφάνιση στα κοινά του Τέως, που έβλεπε στο πρόσωπο του Μητσοτάκη μια ήπια επάνοδο…

  Anecdote
  Το ίδιο αυτό κανάλι (Ant1) το 1992 που είχαν γίνει οι γάμοι του Πρίγκηπα Νικολάου με τη Μαρί Σαντάλ, είχε διακόψει το πρόγραμμά του και μετέδιδε ζωντανούς τους γάμους… Γείτων στην Ελευθερίου Βενιζέλου στου Ζωγράφου, θέλων να επιδείξει τη ζέση του, έβαλε τους γάμους στη διαπασών. Ο έτερος γείτονάς μου στο διπλανό ακριβώς διαμέρισμα, Αναστάσιος Σπανός (στρατιωτικός επί επταετίας και διακριθείς στην ΕΣΑ) τον έβριζε φωναχτά με το ονοματεπώνυμό του!!!

 114. Στέλιος said

  Καλή χρονιά!

 115. # 113

  Αγαπητέ, υπάρχουν δυο είδη βασιλοφρόνων :αυτοί που πιστεύουν πως έπρεπε να είναι οι ίδιοι βασιλείς (ψυχολογικά τα αίτια, όπως κάποιες κυρίες λατρεύουνε την ΜιςΕλλάς ) και θεωρούν πως δικαιώνονται με την ύπαρξη -έστω άλλου- βασιλέως, κι αυτοί που έχουν διαπιστώσει πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα χωρίς βασιλιά γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παραδοσιακά κόμματα αρχών αλλά προσωπικά-ευκαιριακά όπως έγινε με «Γέρο της Δημοκρατίας» και «Εθνάρχη» στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο ημίχρονο με «Εθνάρχη» και «Αντρέα». Το αποτέλεσμα είναι στο πρώτο ημίχρονο με παρουσία βασιλιά τα σκάνδαλα να είναι ελάχιστα σε σχέση με το δεύτερο στο οποίο ανεφάνησαν καμιά δεκαριά- εικοσαριά » βασιλικές» οικογένειες ( του Τσίπρα μη εξαιρουμένου) να στοιχίζουν στον λαό ανάλογα πολλαπλάσια έξοδα από την βεριτάμπλ βασιλική οικογένεια κι έχουμε από πάνω την κωμικοτραγική περίπτωση του περιοδικού » ανώτατου άρχοντα «, μια ματιά στον Πάκη αρκει…

 116. Triant said

  Καλημέρα

  115: Τι λες μωρέ Γιώργο να χαρείς τη βάρκα σου. Δηλαδή πως ακριβώς θα απέτρεπε τα σκάνδαλα ο Κοκός;

 117. @113 Η περιοδία που περιλάμβανε και Μάνη έγινε το 1993 δηλαδή τριαχρόνια μετά. Μάλλον το ανφέρ του Μητσοτάκη και μια συνέντευξη που είχε δώσει ο τέως στους New York Times το Δεκέμβριο του 1989. Προφανώς μέσα στην αναμπουμπούλα του 1989 ο τέως ήθελε να εμφανιστεί στο προσκήνιο γκαι όπως δεν ήξερε ο Ιωάννου δεν βγήκε χαμένος ο τέως τη χρονια που μπήκε (1990):
  https://info-war.gr/to-megalo-rififi-mitsotaki-glyxbourgk-sto-tatoi/

 118. nikiplos said

  115@ Ας μην μπούμε τώρα στο πολιτειακό, γιατί η χώρα μας δεν είναι και πολύ ευρωπαϊκή σε αυτό το ζήτημα…

  Δεν θα ακαδημαΐσω… Ακόμη και τα 15μελή στη χώρα μας είναι διαιρεμένα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Που σημαίνει πως πηγαίνουμε να λύσουμε το πραγματικό πρόβλημα (τοπικό) με συνολική θεώρηση (ολικό). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συντελεστεί, ακόμη και ο θεός ο ίδιος να είναι υπέρτατος άρχοντας. Η κλιμάκωση είναι αδύνατον να γίνει από πάνω προς τα κάτω, όπως προάγουν οι οικουμενιστές. Αντίθετα λειτουργεί μια χαρά όταν προάγεται από ΚΑΤΩ προς τα ΠΑΝΩ.

  Πρώτα θα φτιάξουμε κοινότητες, θα έχουμε κοινοτικό πλήρως αυτοδιοικούμενο πολιτισμό και ύστερα θα φύγουμε για πιο μεγάλες ομοσπονδίες, χωρίς τις ανόητες και άχρηστες γραφειοκρατικές ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ και λοιπές μπούρδες. Ούτε φυσικά και τους ΥΠΕΡ-ΔΗΜΟΥΣ που μας φόρτωσαν οι Ευρωπαίοι που σφύζουν από καμπίσιο έδαφος, ελλείψει εξαιρέσεων…

 119. # 116

  Πολύ απλό, ο λαός το λέει ο φόβος φυλάει τα έρημα… είχαν να δώσουν λόγο σε κάποιον, υπήρχε μια αντίρροπη δύναμη.

  Να σου θυμίσω πως όταν για μήνες η τότε Ελευθεροτυπία έγραφε για τον Αντρέα σε σχέση με Κοσκωτά «βλάκας ή συνένοχος» ποιός θα τον μάζευε ; ο…Σαρτζετάκης ; (να σου θυμίσω πως συνεταίρος του Κοσκωτά ήταν ο τότε σύζυος της Ντόρας) Η πιο παλιά όταν ο Μαυρίδης (;) στην ΔΕΗ (ή μήπως ΟΤΕ ;)έκανε μια τραβηχτική την δήλκωση του Αντρέα ¨είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτόν του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια ! » Μήπως τότε αντέδρασε ο «εθνάρχης» μεταλλαγμένος σε πρόεδρο της δημοκρατίας ; ό,τι του φέρνανε υπέγραφε ή πήγαινε σπίτι του, ο ίδιος το είχε φιάξει έτσι.

  Βέβαια τα εν συνεχεία σκάνδαλα ξεπέρασαν αυτά τα «πταίσματα», ο λαός τα συνήθισε μόνο με την κρίση ξαφνιάστηκε για λίγο καιρό, αλλά συνήλθε γρήγορα όταν διαπίστωσε πως ούτε ο Σύριζα είχε αρχές σαν κόμμα

 120. Triant said

  119:
  Ωραία όλα αυτά. Αλλά δεν μου είπες ακόμα τι θα έκανε. Μήπως θα τον έπαυε (τον πρωθυπουργό) να γίνει της πουτάνας στους δρόμους και να κινδυνεύει και ο ίδιος να χάσει την δουλίτσα του; Ή εννοείς οτι θα του έκανε παρατήρηση και μετανοιωμένος θα ζήταγε συγγνώμη και θα έδινε τον λόγο του οτι δεν θα το ξανακάνει;

 121. # 120

  Εννοώ απλά πως δεν θα τολμούσανε να κάνουν τέτοια σκάνδαλα όπως δεν τολμούσανε προ χούντας. Δεν είμαι βασιλόφρων, , απλώς θεωρώ πιο αποτελεσματικό πολίτευμα την βασιλεία, μετά τις εμπειρίες με την προεδρευομένη που έφερε η χούντα- να μην το ξεχνάμε- και δεν αποχουντοποιήθηκε.

 122. Μαρία said

  Όπου έτος 1 = 1912

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τζι, διάβασε λίγο ιστορία για να δεις πόσο έχουν στοιχίσει οι Γλύξμπουργκ στον ελληνικό λαό και στη χώρα. Καλά να ‘σαι μπαοκτσής, αλλά και βασιλόφρων; Έλεος! Ψάχνω να βρω πώς σχετίζονται οι Γλύξμπουργκ με τα συμφέροντα του Μπάοκ, γιατί, δεν μπορεί, κάποια σχέση θα υπάρχει.

 124. 122: Ναι, το ημερολόγιο το σωστό, όπως στον τοίχο του σπάιραλ…

 125. 113: Ο Αντ1 ξεκίνησε την τελευταία μέρα του 1989. Το Μέγκα τέλος Νοεμβρίου. Ο Γλίξμπουργκ πότε αποβιβάστηκε στη Νεάπολη; Υπήρχαν κανάλια πέρα από τα κρατικά, τότε; Μετέδιδαν ήδη πειρατικά Αντ1 και Μέγκα; Μόνο δορυφορικά θυμάμαι.

 126. # 123

  Εσύ να διαβάζεις προσεκτικά, γράφω-δηλώνω πως ΔΕΝ είμαι βασιλόφρων και συ τον χαβά σου ! Οσο για τα λεφτά ούτε τα μισά μιας ολυμπιάδας-μεγάλο φαγοπότι.
  Να μου πεις πως αλλού έχουν άλλο είδους βασιλείς που δεν ανακατεύονται στα πολιτικά να σου πω μάλιστα γιατί εμείς είχαμε…αφρικάνικου τύπου άνακτες

 127. # 123 και άλλους

  από https://www.fifa.com/news/records-being-hunted-in-2020

  51 matches unbeaten in the Greek Super League is the unbelievable run on which PAOK will begin the year (43 wins, eight draws). If the Thessaloniki force survive another 13 games unscathed, they will set the third-longest undefeated run in a domestic league in Europe.

  Στην Φίφα δεν ξέρουν την ομάδα όπως την προφέρεις υποτιμητικά…

 128. nikiplos said

  125@ Νομίζω το είπε ο Παναγιώτης στο 117@. Η περιοδεία του Τέως ήταν αργότερα…

  Τζή 400 χρόνια βασιλείας στην Ευρώπη δεν σε επιβεβαιώνουν… Και μην κρίνεις από τα τελευταία 100 τους, γιατί πλανιόταν πάνω από τα κεφάλια τους το φάντασμα του Ροβεσπιέρου και οι κατάρες των πλεκτρών…

  Και στην Ισπανία του αδυσώπητου Φράνκο (που δεν έδινε χάρες σε θανατικές ποινές ), σιγά σιγά έρχονται στη φόρα τ’ άπλυτά του… Επί Κοκού ποιος τολμούσε να κάνει αντιπολίτευση? Σαν την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ένα πράγμα… Όσο για τον μπαμπά του, η έκθεση Πόρτερ τον στολίζει κανονικά.

  Το βέλτιστο πολίτευμα είναι ο Φεντεραλισμός. Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το μέλλον, αρκεί να μην λοξοδρομήσει και να βρει ένα καλό οπλοστάσιο, ώστε να σταθεροποιηθεί από τις ΗΠΑνικές και τις Ρωσικές παλινωδίες…

 129. 128: Α, συγγνώμη, δεν το είχα δει.

 130. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @115,119,121,126,127. Γιῶργο, μαζί σου.

  Ἀρκεῖ νὰ συμφωνήσουμε στὶς προδιαγραφὲς γιὰ τὸ πρόσωπο τοῦ βασιλιᾶ:

  Νὰ εἶναι ἀπὸ τὰ Θερμιά, ὕψους δύο μέτρων καὶ βάρους τοὐλάχιστον 150 κιλῶν, τὸ μικρό του ὄνομα ν᾿ ἀρχίζει ἀπὸ «Δ» καὶ νὰ τελειώνει σὲ «ημήτριος» καὶ τὸ ἐπώνυμο ν᾿ ἀρχίζει ἀπὸ «Μαρτῖνος» καὶ νὰ μήν τελειώνει.

  Ἄντε καὶ καλές Ἀπόκριες! Κοντά εἶναι. 🙂

 131. 130 Νταξ αλλά να είναι ξυρισμένος. Βασιλιά θέλουμε, όχι αμερικάνο ξυλοκόπο 🙂
  Καλή χρονιά φίλε.

 132. # 130

  Δεν έχουμε θρόνο σε τέτοιο σάιζ, θα σε προτείνω όμως για την χώρα των γιγάντων σαν πρώτο μεταξύ των ίσων αφού δεν σου αρέσουν τα αξιώματα.

  Χαιρετώ τους οπαδούς της κοινοβουλευτικής δικτατορίας την οποίαν υπερασπίζεσθε ακόμα και σε θεωρητικές συζητήσεις…ίσως με…μεταγραφές (εννοείται ιδεολογικές όπως Συριζανέλ και παλιότερα Μαρίκας-Φλωράκη-κεφτεδάκι ) να εμπεδωθεί το δημοκρατικό κλίμα και στον άξεστο λαό που ανήκω

  Μου προξενει εντύπωση πόσο γρήγορα ξεχάσατε την «δημοκρατία» του Αντρέα και της Μιμής (το), την λιτή τελετή με την οποίαν ενυμφεύθη εις Παρισίους ο πρίγκηψ Τσοχατζόπουλος, την μετατροπή του όχι σε ναι από τον διάδοχον Αλέξιο (αυτός δεν πήρε αμέσως χαμπάρι και έχασε την διαδοχή από την Μαρέβα ενώ φυλαγότανε από τον Κούλη) και την δημοκρατικότατη δήλωση της κυρίας Θεοδώρας Μπακογιάννη » μας ψηφίσατε για τέσσερα χρόνια και θα κυβερνήσουμε όπως θέλουμε» που επαναλαμβάνουν σιωπηρώς όσοι παίρνουν το χρίσμα. Ευτυχώς που είχαμε πρόεδρο δημοκρατίας με κότσια (Παπούλιας ή κάτι τέτοιο) και κύλισε δημοκρατικά η περίοδος.

  Επίσης θα θυμόσαστε ελπίζω το συμβάν με το ιπτάμενο δελφίνι όπου επέβαινε ο Γιωργάκης και αξίωσε σαν απελθών πρωθυπουργός να αλλάξει εν πλω δρομολόγιο για να εξυπηρετηθεί. Ο καημένος ο καπέτάνιος δεν ήξερε πως μετά την μεταπολίτευση έχουμε μπόλικες βασιλικές οικογένειες και προφανώς αγνοώντας την καταγωγή του, έχασε την δουλειά του.Αυτό προς γνώσιν και συμμόρφωσιν γιατί καλές είναι οι θεωρητικές διαφωνίες αλλά η πράξη διαφέρει

 133. Avonidas said

  #128. Φεντεραλισμός ούμπερ άΧΑΧΑΧΑΧΑλλλες 😛

  #132.

  Να ‘χαμε ένα βασιλιά
  για να μας θαμπώνει
  με λειρί στο κούτελο
  και φωνή τρομπόνι!

 134. spiridione said

  Κάτι πρέπει να έχει μαγκώσει η μαρμάγκα (για άλλο άρθρο)

 135. Μαρία said

 136. sarant said

  134 Αποδεσμεύτηκε!

 137. Avonidas said

  #135. Καθόλου δεν θέλω να γίνομαι δικηγόρος του Κούλη, αλλά διαφέρει να πεις «καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες» απ’ το να πεις «καλή χρονιά μόνο στους Έλληνες», έτσι;

  Δεν συνηθίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός γενικά να εύχεται καλή χρονιά στους Κινέζους (άλλωστε αυτοί έχουν το δικό τους ημερολόγιο 🙂 )

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πού να είχε αναφερθεί και στην έμφυτη στους Έλληνες αλληλεγγύη, όπως ο ΠτΔ Παυλόπουλος… ☺

 139. Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα: Στο επίκεντρο βρίσκεται συχνά το οικονομικό αδιέξοδο των αγροτών και του απλού λαού / Χριστόφορος Χαραλαμπάκης – Χάρτης
  https://www.hartismag.gr/hartis-13/klimakes/krhtika-prwtoxroniatika-kalanta

 140. Τα 4 Τσι

 141. Τα δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Wikipedia το 2019 – Wikimedia Community User Group Greece

 142. sarant said

  140 Τώρα το είδα αυτό!

 143. tryfev said

  Νίκο μου, χρόνια πολλά κι από εδώ. Να μας τέρπεις και να μας μεταδίδεις τις πολύτιμες γνώσεις και απόψεις σου για πολλές δεκαετίες ακόμη.
  ΄Οσο για το αν μπήκαμε σε νέα δεκαετία ή όχι, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ναι μεν μπήκαμε στη δεκαετία του είκοσι (the roaring twenties of the 21st Century) όχι όμως και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η οποία θα αρχίσει την 1/1/2021 και θα λήξει την 31/12/2020, όπως ακριβώς η 3η χιλιετία δεν άρχισε την 1/1/2000 αλλά την 1/1/2001.

 144. spyridos said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: