Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δέκα χρόνια λέξεις, ψηφίστε!

Posted by sarant στο 6 Ιανουαρίου, 2020


Πριν από λίγες μέρες μπήκαμε στο 2020, ενώ εδώ και περισσότερες μέρες συζητάμε αν έχουμε μπει σε νέα δεκαετία ή αν αυτό θα γίνει του χρόνου τέτοιον καιρό.

Επίσης πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του ιστολογίου μας για τη Λέξη της χρονιάς 2019 -ψηφίσατε την κανονικότητα, την αριστεία και τη γυναικοκτονία.

Ήταν η δέκατη φορά που διοργανώνουμε αυτόν τον διαγωνισμό στο ιστολόγιό μας, αφού ξεκινήσαμε το 2010. Επί δέκα χρόνια, από το 2010 έως το 2019, κάθε Δεκέμβριο ψηφίζουμε τη Λέξη της χρονιάς.

Κι έτσι, ακόμα κι αν παραμένει ζήτημα αμφιλεγόμενο το κατά πόσον μπήκαμε σε νέα δεκαετία, δεν χωρεί αμφιβολία πως ο διαγωνισμός της Λέξης της χρονιάς του ιστολογίου μας έκλεισε δεκαετία.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, εννοώ εμείς στην Εφορευτική επιτροπή, αλλά κι εσείς αφού κι ένα τουλάχιστον σχόλιο το ζήτησε, να διοργανώσουμε ψηφοφορία για τη λέξη της δικής μας δεκαετίας, της δεκαετίας του ιστολογίου. Στον διαγωνισμό αυτό δεν θα προταθούν εξ αρχής λέξεις, αλλά θα συμμετέχουν αριστίνδην οι λέξεις που έχουν ήδη διακριθεί στους δέκα ετήσιους διαγωνισμούς -τρεις λέξεις κάθε χρόνο, άρα 30 λέξεις σύνολο.

Ποιες είναι αυτές οι λέξεις; Να τις θυμηθούμε σε ιστόγραμμα διά χειρός Στάζιμπου μαζί με τα ποσοστά που συγκέντρωσε η κάθε μία στην αντίστοιχη ψηφοφορία:

Να ξαναδούμε τις 30 λέξεις αλφαβητικά:

αγανακτισμένοι, αλληλεγγύη, αντισπισιστής, αριστεία, βιαποπουκιανπροέρχεται, γκρέξιτ, γυναικοκτονία, ΔουΝουΤου, εγέρθουτου, ένοικος του τάφου, ΕΝΦΙΑ, επαναδιαπραγμάτευση, θεωρία των άκρων, ιπτάμενοι αναρχικοί, κανονικότητα, κάπιταλ κοντρόλς, κούρεμα, μακεδονικό, μνημόνιο, μπρέξιτ, POS, πρόσφυγες, πρώτη φορά αριστερά, σαξές στόρι, Συμφωνία των Πρεσπών, τιναφτόρε, τρόικα, φέικ νιουζ, χαράτσι, χοτ σποτ

Θυμίζω ότι μια λέξη που είχε μπει στην πρώτη τριάδα σε κάποιον διαγωνισμό δεν επιτρεπόταν να πάρει ξανά μέρος σε ψηφοφορία τα επόμενα χρόνια.

Δεν θα ψηφίσετε εδώ, αυτό το ξέρετε δα, αλλά στην ωραιότατη ειδική σελίδα που έχει φτιάξει ο Στάζιμπος.

Όμως, η σημερινή ψηφοφορία έχει μια διαφορά από τις ετήσιες ψηφοφορίες για τη Λέξη της χρονιάς. Σε εκείνες τις ψηφοφορίες ψηφίζαμε το πολύ 3 λέξεις. Όμως τώρα έχουμε να διαλέξουμε από λέξεις που ήδη έχουν κριθεί και έχουν διακριθεί, επομένως, παρόλο που το πλήθος των επιλογών είναι σχετικά μικρό θα είναι πιο δύσκολο να διαλέξουμε. Γι’ αυτό το λόγο, έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε έως και 4 λέξεις.

Μια άλλη διαφορά είναι πως η ψηφοφορία δεν θα διαρκέσει δυο βδομάδες όπως κάνουμε για τη Λέξη της χρονιάς, αλλά μερικές μέρες μόνο. Ψηφίζουμε έως το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, 20.00 ώρα Ελλάδος και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο άρθρο της επόμενης Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου.

Σε αυτήν εδώ τη σελίδα μπορούμε, όπως πάντα, να διατυπώνουμε προβλέψεις ή να ανακοινώνουμε τι ψηφίσαμε, αλλά ψηφίζουμε στην ειδική σελίδα.

Εμπρός λοιπόν, ας αναδείξουμε τη λέξη της δικής μας δεκαετίας!

 

Υ.Γ. Αν έχετε δικό σας ιστολόγιο και θέλετε να βάλετε μπανεράκι της ψηφοφορίας, πρέπει να ενσωματώσετε τον εξής κώδικα:

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ

<a href="http://j.mp/ltx10-19">
<img src="https://i.imgur.com/zsBKyIk.jpg"
alt="Δέκα χρόνια Λέξεις της Χρονιάς. Ψήφισε!"
title="Δέκα χρόνια Λέξεις της Χρονιάς. Ψήφισε!"
width="50%"></a>

Προσοχή! Να μην γίνουν πλάγια τα «αυτάκια».

Το width="50%" μπορεί να παραλειφθεί, ή να πάρει όποια τιμή απαιτείται.

Οι διαστάσεις της εικόνας είναι 480×480.
Άλλες διαστάσεις, εδώ: μισή https://i.imgur.com/12lvl2l.jpg, διπλάσια https://i.imgur.com/Pe9GmRM.jpg

160 Σχόλια προς “Δέκα χρόνια λέξεις, ψηφίστε!”

 1. Δεν μας λέτε όμως ότι μπορούμε να ψηφίσουμε μόνο από αύριο…
  Μνημόνιο, πρόσφυγες, σαξές στόρι, αυτές νομίζω επιζούν σε βάθος χρόνου. Εντάξει, και κάποιες ακόμα: φέικ νιουζ, και φυσικά ΕΝΦΙΑ 😉

 2. Ωραία, το σχόλιό μου επέζησε αλλά διαδίδει πλέον ανακρίβειες 😦

 3. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα, καλὴ βδομάδα καὶ εὐχὲς γιὰ ψηφοφορία τῶν λέξεων τῆς ἑκατονταετίας, νὰ ζοῦμε καὶ νὰ ψηφίσουμε καὶ τότε!
  Ἐπιστροφὴ στὴν κανονικότητα (μία ἀπὸ τὶς τρεῖς λέξεις ποὺ ψήφισα· μόνο τρεῖς, μὴ χαλᾶμε καὶ τὶς παραδόσεις!) τῆς δουλειᾶς, τῆς Ρόδου καὶ τῶν καθημερινῶν συνηθειῶν. Οἱ ἄλλες δύο λέξεις ποὺ ψήφισα εἶναι τὸ μνημόνιο καὶ τὰ φαίηκ νιούζ, ποὺ ὑποψιάζομαι ὅτι θὰ τὰ ἔχουμε γιὰ πολὺ καιρὸ ἀκόμα μπροστά μας.
  Ἄ, ναί, ὅπως εἶδα σήμερα τὸ πρωί, διαβάζοντας τὰ χτεσινὰ καὶ τὰ προχτεσινὰ γιὰ νὰ ξέρω τί μοῦ γίνεται (λέμε τώρα!), ἔχουμε τρολομετακίνηση ἀπὸ τὴν Ἤπειρο στὴν Κρήτη. Αὐτὸ τὸ Ἰλ-ΟΙΝΟΗ ἀλλάζει τόπους σὰν τὰ πουκάμισα. Καί, ὅπως θὰ παρατηροῦσε ὁ Ροΐδης, ἂν τὸν παρατηρούσαμε ἀπὸ πιὸ κοντά, θὰ διαπιστώναμε ὅτι ἀλλάζει τόπους συχνότερα ἀπὸ πουκάμισα :-).

 4. Αὐγουστῖνος said

  🙂 ἢ 🙂 ἄραγε;

 5. Αὐγουστῖνος said

  Κατὰ πᾶσα πιθανότητα τὸ smiley χαλάει ὅταν τοῦ κοτσάρεις μιὰ τελεία ἀμέσως μετά. Ὅσο ζῶ μαθαίνω.

 6. MoD said

  Ωραία ιδέα αλλά με ποιο κριτήριο να ψηφίσουμε; Ποια ήταν επιτυχημένη για την εποχή της (π.χ. σαξές στόρυ), ποια ήταν αυτή που άντεξε στο χρόνο (π.χ. ΕΝΦΙΑ) ή ποια ήταν αυτή που προσαρμόστηκε στις εκάστοτε συνθήκες της εποχής (π.χ. γκρέξιτ);

 7. 5 (νομίζω) Για να βγουν τα σμάιλι! πρέπει πριν και μετά να υπάρχει κενό. Αλλιώς μπερδεύεται το πρόγραμμα.

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωραία ιδέα, ψήφισα ήδη. Μνημόνιο, τρόικα, ΕΝΦΙΑ, ΔΝΤ. Τέσσερις απεχθείς λέξεις ή ακρωνύμια που μας θυμίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή που συνέβη στη χώρα μας και που την οδήγησε πίσω δεκαετίες με το πρόσχημα της «σωτηρίας» της. Μια οικονομική και κοινωνική «Μικρασιατική καταστροφή» με θύτη το διεθνές νεοφιλελεύθερο ιερατείο και θύμα τον ελληνικό λαό. 👎

 9. ΣοφίαΟ said

  Μπρέξιτ και με τα δύο χέρια γιατί τη χρησιμοποιώ δέκα φορές την ημέρα τα τελευταία χρόνια, αλλά δε νομίζω ότι οι λοιποί Έλληνες είναι το ίδιο.
  Μερικές από αυτές τις λέξεις τις είχα ξεχάσει τελείως, απόδειξη του πόσο εφήμερες ήταν, άλλες είναι ακόμα εδώ και θα μείνουν (φεικ νιουζ πχ). Άλλες είναι πολύ πρόσφατες ακόμα και δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν στο χρόνο.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις πρώτες ψήφους!

  6 Ο καθένας με το κριτήριό του, θα έλεγα.

 11. Σκέφτηκα οι λέξεις που ψήφισα να βγάζουν κάποιο λογικό ή ειρωνικό νόημα, οπότε…

  αγανακτισμένοι –> πρώτη φορά αριστερά –> τιναφτόρε –> κανονικότητα

  έτσι κι αλλιώς σπάνια πετύχαινα λέξη της τριάδας

 12. LandS said

  Για λέξη της δεκαετίας* ψήφισα Μνημόνιο, φέικ νιούζ, πρώτη φορά Αριστερά. Το είχα αποφασίσει** πριν πάω στην σελίδα-κάλπη και τις έγραψα με τη σειρά που μου παρουσιάστηκαν. Προσωπικά τις έχω με άλλη σειρά πρώτα ΠΦΑ και κατόπιν MoU και FN.

  *Επειδή αν αριθμούσαμε τις δεκαετίες θα είχε αριθμό 201 ίδιο με αυτόν που σχηματίζεται από τα τρία πρώτα ψηφία των αριθμών και των δέκα αυτών χρόνων. Τώρα, αν κάποιοι δεν αισθάνονται άνετα με τρεις εξαιρέσεις ενώ δεν τους πειράζουν 223 εξαιρέσεις τους ζητώ συγνώμη.

  **Με βάση τη διάρκεια και το βάρος των επιπτώσεων που έχουν αυτά που αντιπροσωπεύουν.

 13. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Κατά τη γνώμη μου, λέξεις όπως ΕΝΦΙΑ μπορεί να διατηρούν την επικαιρότητά τους επί σημαντικό μέρος της δεκαετίας, και τώρα ακόμη, αλλά δεν προσφέρονται για λέξεις της δεκαετίας: δε συζητιούνται διαχρονικά τόσο όσο τη χρονιά που …εκλέχτηκαν.

  Το ίδιο και τα φέικ νιουζ: υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά η λέξη έγινε της μόδας τώρα τελευταία. Η λέξη δε χαρακτηρίζει τη δεκαετία αλλά μόνο τα τελευταία 3-4 χρόνια, ενώ το ίδιο το πράγμα και πάλι δε χαρακτηρίζει τη δεκαετία αλλά την αιωνιότητα.

  Λέξεις και πράγματα που για πολύ καιρό θα τα έχουμε στις αποσκευές μας και που θα είναι κληρονομιά της δεκαετίας είναι η Πρώτη φορά αριστερά και η Συμφωνία των Πρεσπών.

  ________________________

  > > …συζητάμε αν έχουμε μπει σε νέα δεκαετία ή αν αυτό θα γίνει του χρόνου τέτοιον καιρό

  Ας μπούμε τώρα που μπορούμε. Του χρόνου, λογαριάζεις; Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα.

 14. LandS said

  12 στο ** Να αντικατασταθεί η λέξη «επιπτώσεων» με «επιδράσεων» (είναι αρχή του χρόνου και η κακογλωσσιά πιάνει)

 15. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ψήφισα μόλις:
  – φέικ νιουζ
  – πρόσφυγες
  – μνημόνιο
  – Συμφωνία των Πρεσπών
  με κριτήρια:
  – την αντοχή στον χρόνο, κυρίως της δεκαετίας του 2010 (Ξ δεκαετία του ιστολογίου 🙂 )
  – τις επιπτώσεις/βαρύτητά τους στην πορεία μας ως πολιτών και της χώρας γενικότερα
  – την πιθανότητα να παραμείνουν ζωντανές και σε συχνή χρήση και κατά νέα δεκαετία.

 16. Γιάννης Ιατρού said

  μια υπενθύμιση, γι όσους είναι κοντά, πχ. εντός Αττικής 🙂

  Από τις 4 έως τις 19 Ιανουαρίου, 10 βιβλία με 15 ευρώ στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων (Πειραιώς 132 στο Γκάζι, από τις 10:00 ως τις 15:00).

 17. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  13: Ο ΕΝΦΙΑ πάντως συζητείται σίγουρα κάθε τέλος του μήνα, συνοδευόμενος από μπινελίκια γι’ αυτούς που τον επέβαλαν, γι’ αυτούς που τον διατήρησαν, ενώ θα τον καταργούσαν «άμεσα», και γι’ αυτούς που τον ψιλομειώνουν με ύφος εθνικού ευεργέτη. ☺

 19. # 13

  Θα με θυμηθείς η πιο διαχρονική λέξη θα αποδειχθεί το τιναφτόρε γιατί αν δεν το λέμε θα το σκεφτόμαστε κάθε μέρα μ’ αυτά που ζούμε και (φαίνεται πως) θα ζήσουμε !

 20. Χαρούλα said

  Χρόνια πολλά! Και πιό πολλά σε Φωτεινέε(Λεό), Φωτηδες, Ουρανίες, Πρόδρομους, Φανές κ.α., κι ενα ταψι γεμιστά στην Θεανώ που γιορτάζει ονοματεπώνυμο!😀
  3 ή 4 λέξεις ψηφίζουμε; Διάβασα τρεις και κάποιοι ψηφίσαντες δηλώνουν τέσσερις.
  Σκέφτομαι να ψηφίσω με διαχρονικότητα. Κάποιες ήδη εκλείπουν.

 21. ΣΠ said

  Πρέπει να έγραψα κάποια κακιά λέξη και ένα σχόλιό μου περιμένει έγκριση.

  Μια διόρθωση:
  Στον διαγωνισμό αυτό δεν θα προταθούν εξ αρχής λέξεις, αλλά θα συμμετέχουν αριστίνδην οι λέξεις…
  θα συμμετάσχουν

 22. LandS said

  18 Όχι κάθε μήνα. Μόνο τον Σεποκτνοεδεκιάν. Δεν λέω, μας κάνει τέτοια Αρμένικη βίζιτα 😊 που κάνει για πέντε.

 23. Κουτρούφι said

  Ψήφισα με κριτήριο τι, κατά τη γνώμη μου, επηρέασε όλη τη δεκαετία. Επομένως είναι σε μειονεκτική θέση οι λέξεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ψήφισα ακριβώς ό,τι και ο κος Κουβάτσος.
  Κουνιέμαι από τη θέση μου, χτυπάω ξύλο, φτύνω τον κόρφο μου, μουτζώνομαι κλπ κλπ και, όσο και αν ακούγεται μελό, (προσ)εύχομαι η λέξη της επόμενης χρονιάς και δεκαετίας να μην έχει να κάνει με πόλεμο.

 24. ΣΠ said

  Το μπανεράκι που δίνεται στο τέλος του άρθρου δεν έχει μπει στο ίδιο το ιστολόγιο.

  Στην σελίδα της ψηφοφορίας πρέπει να διορθωθεί το «Ψήφισε τη λέξη της χρονιάς» σε «Ψήφισε τη λέξη της δεκαετίας».

 25. Το χαρατσι και ο ΕΝΦΙΑ δεν περιγραφουν την ιδια εννοια; (Ηρεμα ρωταω)

 26. Jane said

  Τι ωραία ιδέα! 😊
  Γέλασα ξανά με το «ένοικος τάφου» , είχα ξεχάσει πως είχε μπει σε ψηφοφορία.

  Λοιπόν με γνώμονα τις λέξεις που μας βασάνισαν ή που ακούστηκαν πολύ στη δεκαετία που …χμ.. 😉 λήγει στο τέλος της χρονιάς ,
  Ψήφισα:

  Μνημόνιο
  Τρόικα
  Φέικ νιουζ
  ΔουΝουΤου

  Χρόνια πολλά σε όσους κι όσες γιορτάζουν!

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, διαβάζοντας τις 30 λέξεις/φράσεις/ακρωνύμια που διακρίθηκαν στους ετήσιους διαγωνισμούς, βλέπουμε κάποιες που δεν άντεξαν καθόλου στο χρόνο και μας(με) ξενίζει η συμπερίληψή τους (ιπτάμενοι αναρχικοί, ένοικος του τάφου,αντισπισιστής), ενώ απουσιάζουν λέξεις που ακούστηκαν και ακούγονται πολύ όπως κωλοτούμπα. Τι ψηφίσατε, ρε; Ήρεμα ρωτάω. 😎

 28. Triant said

  Καλημέρα.

  Νομίζω πως η δεκαετία που μας πέρασε μπορεί να αναφέρεται στο μέλλον ως η δεκαετία των μνημονίων και, εάν συμπεριλάβουμε και το 2020, του Μπρέξιτ. Οι υπόλοιπες λέξεις δεν νομίζω οτι θα μακροημερεύσουν τόσο.

 29. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πρώτη φορά αριστερά
  Πρόσφυγες
  ΔΝΤ
  Μνημόνιο
  Αυτές θεωρώ πως είναι οι λέξεις της δεκαετίας που πέρασε στο ιστολόγιο που επηρέασαν άμρσα ή έμμεσα τις περισσότερες συζητήσεις – σχολιασμούς και μάλλον θα είναι και της επόμενης εκτός κι αν προκύψει ο γ’ π.π.

  Πολλά συγχαρητήρια στον Stazybo για την ανιδιοτελή προσφορά του στο ιστολόγιο που χωρίς τα καλούδια του που μας διευκολύνουν και μας φέρνουν πιο κοντά, θα ήταν πιο απρόσωπο, πραγματικά ωραίος τύπος.👏👏👏

 30. Costas X said

  Καλημέρα !

  Ψήφισα μάλλον βάσει ιστορικής σπουδαιότητας και διάρκειας:
  Μακεδονικό, Μνημόνιο, Μπρέξιτ και Συμφωνία των Πρεσπών.

  Το «Μακεδονικό» (ζήτημα) ως ουσιαστικό πρέπει μάλλον να γράφεται πλέον με κεφαλαίο «Μ», για να διακρίνεται από το επίθετο.

  Κατά τη γνώμη μου, η λέξη του αιώνα είναι το «ευρώ». Δεν ξέρω αν έχει σχολιαστεί παλιότερα, αλλά την θεωρώ λέξη-τέρας ! Δημιούργησαν ένα ελληνικό ουδέτερο ουσιαστικό, άκλιτο και με κατάληξη «ώ», όπως γράφαμε παλιότερα το «σκαμπώ» !

 31. ΣΠ said

  Kαλημέρα και καλή βδομάδα.
  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Φώτη, Φωτεινή, Φάνη, Φανή, Ιορδάνη, Περιστέρα, Λούτσιο, Λουτσιάνα, Σβέτλανα.

  Νομίζω ότι η λέξη μνημόνιο χαρακτήρισε περισσότερο από κάθε άλλη την δεκαετία 1 του αιώνα 20 και προβλέπω ότι θα είναι η νικήτρια. Ψήφισα ακόμα φέικ νιουζ, μπρέξιτ, πρόσφυγες.

 32. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα. Το σχόλιο 31 είχε κρατηθεί για κάποιο λόγο.\

  25 Το χαράτσι ήταν το ΕΕΤΗΔΕ, αν λεγόταν έτσι, δηλ. ο πρόγονος του ΕΝΦΙΑ. Είχε ψηφιστεί εκείνη τη χρονιά.

 33. sarant said

  21 Το είχα σκεφτεί με διάρκεια. Δηλαδή, «στο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνονται…»

 34. Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης said

  Καλή χρονιά (χωρίς πολλά – πολλά… που λέει κι ένας φίλος), σε όλους.
  Πράγματι, ευχαριστούμε τον Κο Στάζιμπο για την άριστη και καλαίσθητη εργασία του, και του χρόνου.

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 35. nikiplos said

  Πάντως αν δει κανείς τη χρονολογική σειρά των λέξεων είναι η επιτομή και της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας… μνημόνιο, αγανακτισμένοι, επαναδιαπραγμάτευση, σαξές στόρυ, ΕΝΦΙΑ, κάπιταλ κοντρόλς, φέϊκ νιουζ, συμφωνία πρεσπών, κανονικότητα…

  Ίσως λείπουν λόγω δημοσιότητας τα επεισόδια με το δημοψήφισμα και η καταστροφική (για τα δεδομένα της χώρας μας) φωτιά στο Μάτι, αλλά εμπεριέχονται τρόπον τινά στα capital controls και στα fake news…

 36. Νέο Kid said

  Quite pointless and boring procedure , meiner Meinung nach. …
  Νομίζω ότι κανα κουίζάκι ή έστω φωτοκουιζάκι θα αναζωπύρωνε καλύτερα την πεσμένη λίμπιντο του ιστολογίου …

 37. nikiplos said

  Πάντως κίδιε, είδες πως, εις μάτην όσων ψέλνει ο Πσαράς εδώ, το VAR εχθές, και ο Διεθνής δεν ανέτρεψε το αποτέλεσμα…
  Όσο για τον νεκρό στη Θεσσαλονίκη, όταν ταΐζεις φίδια, μην περιμένεις να μην δαγκώνουν όταν μεγαλώσουν…

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κουιζάκι εύκολο και επίκαιρο: Πώς λέγεται ο Παπουτσέλης στα φινλανδικά; 👎

 39. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ψήφια μνημόνιο, πρόσφυγες, πρώτη φορά αριστερά. Ως κριτήριο πήρα τη διάρκεια, τις συνέπειες και την συνέχεια που θα έχουν κατά τη γνώμη μου και στο άμεσο ή λίγο απώτερο μέλλον.

  Και οι επιπτώσεις των μνημονίων θα μας τυραννάνε, και το προσφυγικό θα συνεχίσει να μας ταλανίζει και η ΠΦΑ θα αναφέρεται για ακόμη 8-12 χρόνια για τα κατορθώματά της, ώσπου να ξαναμπορέσει να ξαναγίνει κυβέρνηση! 🤣

 40. # 35

  Να πας εσύ να το σφυρίξεις , να σου κάνουν μήνυση στο ημίχρονο και να περιμένεις να σε βγάλει η πρεσβεία σου από το αυτόφωρο. Ενημερωμένος ήταν, αν δεν τους κόψει τον βήχα ο Αυγενάκης (λέμε και καμια σαχλαμάρα να περάσει η ώρα) ή δεν τον αλλάξει ο Μητσοτάκης τα επόμενα ντράβαρα θάναι χοντρά. Μικρό δείγμα η απάντηση του προέδρου της Ξάνθης Παλιόγλου στην δήλωση του Κούγια πως η Ξάνθη θα υποβιβασθεί :

  «Λοιπόν ως εδώ και μη παρέκει. Αρκετά με τη ΣΟΥΖΑΝΑ. Άκου Σουζάνα: Ο ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ ανήκει στο Χρήστο Πανόπουλο και τον Πολυχρόνη Συγγελίδη τα τελευταία αμνημόνευτα χρόνια και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές.

  Δήλωσε εσύ, ποιοι είναι οι μέτοχοι της ιστορικής ομάδας ΠΑΕ ΑΕΛ, προσκόμισε τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα.

  Επί την ευκαιρία, μήπως γνωρίζεις κάποιον ή κάποια, ονόματι “Κούγιας” που έχει δηλωθεί σαν διερμηνέας στον αγώνα του ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ με την ΠΑΕ ΑΕΛ;

  Μακάρι Σουζάνα να υποβιβαστεί με όλες τις γνωριμίες και τις “ΠΛΑΤΕΣ” που έχεις, η πιο έτοιμη και καθαρή ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου τις τελευταίες 3 δεκαετίες προκειμένου να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

  Εάν αυτό ΣΟΥΖΑΝΑ συμβεί, δεσμεύομαι ότι θα σου στείλω χίλια (1.000) ροζ τριαντάφυλλα που φυσικά θα έχουν και το χρώμα της κορδέλας που σου αρέσει.

  Σέβομαι, εκτιμώ αλλά και παράλληλα θαυμάζω διαχρονικά την ιστορική ΠΑΕ ΑΕΛ για όσα έχει πετύχει και προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω των μοναδικών της φιλάθλων».

  Τραγουδάκι ;;

 41. Το #40—>#37, το #35 με μπέρδεψε, είναι ομόσταβλο !

 42. Words, words / Between the lines of age – που λέει ο Καναδός τροβαδούρος και ρόκερ. Και τα χρόνια περνούν, όλα αλλάζουν, και μένει η Ελλάδα ακίνητη και απαράλλαχτη. Φαίνεται και από τις λέξεις, 2010-2019
  Τι μας νοιάζει που καίγεται η Αυστραλία, κοάλα είμαστε; Εμείς έχουμε μνημόνιο, έχουμε ΔουΝουΤου, έχουμε ΔουΝου σκέτο, έχουμε ΠΦΑ, έχουμε κανονικότητα…
  Τουλάχιστον, ο Σεφέρης μας τα έχει πεί:

  Ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά
  που έχουν σκεπή το χαμηλό ουρανό μέρα και νύχτα.
  Δεν έχουμε ποτάμια δεν έχουμε πηγάδια δεν έχουμε πηγές,
  μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές, που ηχούν και πού
  τις προσκυνούμε.
  Ήχος στεκάμενος κούφιος, ίδιος με τη μοναξιά μας […]
  Ο τόπος μας είναι κλειστός. Τον κλείνουν
  οι δυο μαύρες Συμπληγάδες. Στα λιμάνια
  την Κυριακή σαν κατεβούμε ν’ ανασάνουμε
  βλέπουμε να φωτίζουνται στο ηλιόγερμα
  σπασμένα ξύλα από ταξίδια που δεν τέλειωσαν
  σώματα που δεν ξέρουν πια πώς ν’ αγαπήσουν [..]

  Θλίψη, μόνο θλίψη για αυτό που είναι τώρα η Ελλάδα, η ημεδαπή κοινωνία. Καμιά αισιοδοξία.
  Ωστόσο απομένει η ελπίδα. Ζωηρή, όσο υπάρχουν παιδιά και νέοι

 43. Y. G. said

  Kaλημερα σας
  ψηφιζω τη λεξη «αγανακτισμενοι» για λεξη της δεκαετιας και ευχομαι στη λεξη χρονια πολλα και καρποφορα.
  Η αγανακτηση ειναι η μονη ελπιδα.

 44. Αιμ said

  Μήνυμα ΜΟΝΟ για τον πολύτιμο Σταζύμπο : ενώ μέχρι τις προάλλες ψήφισα κανονικά για τη λέξη της χρονιάς σήμερα δεν βλέπω καν τη σελίδα. Βέβαια αυτό συμβαίνει από το μπλάκμπερυ τάμπλετ που λόγω ανυπαρξίας ενημερώσεων σταδιακά δεν μπαίνει σε μια σειρά ιστοτόπους. Μες τις γιορτές και στην βίκι μου βγαλε κάτι με αναβάθμιση της ασφάλειας και …πάπαλα. Παίρνει γιατριά (έστω και αναβολή) γιατρέ μου ή να το πάρω απόφαση. Είναι πολύ μανιτζέβελο το 7ιντσο το ρημάδι

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων ακόμα και αν δεν προφταίνεις και όλους για την ανοχή

 45. 21: Διορθώθηκε.

  Στάλθηκαν στον νικοκύρη και διορθώσεις στις αβλεψίες για τα widget.

  Ο σύντομος λίκνος δεν αναφέρθηκε γραπτά: http://j.mp/ltx10-19

  44: Δεν έχει αλλάξει κάτι στις ψηφοφορίες. Χρησιμοποίηση τον σύντομο λίκνο παραπάνω, ή αυτόν: https://forms.gle/pjesGPvPHnfMc8jb6

 46. Νομίζω μια λέξη που αναδύθηκε ήταν και η αλληλεγγύη -ξεχασμένη στα χρόνια της εικονικής αφθονίας, όταν οι ανήμποροι ήταν πέρα από το ένα μέτρο απ’ τον πισινό μας. Πρόσφυγες, πρώτη φορά αριστερά και γυναικοκτονία, όρος που ήρθε για να μείνει, οι άλλες τρεις της μισής εφορευτικής επιτροπής, που δεν θυμάται πότε ξαναείχε φανερώσει τις προθέσεις της.

 47. ΓΤ said

  #25, #32
  Να συμπληρώσω για το ευγενικότατο αυτό ακρώνυμο (ΕΕΤΗΔΕ) ότι επρόκειτο για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, και παίχτηκαν ωραία σκηνικά με το «Επιφανειών». Εάν απλώς είχες μια γαμώλαμπα να κρέμεται από κατοχικό ντουί για να μην τρώει στα γκαβά το γελάδι σου, πλέρωνες ακόμα και για χώρο που θυμίζει διογκωμένο ξενοδοχείο-κάψουλα στο Τόκιο, αμ πώς; Έτσι λοιπόν η επαρχία έζησε παραλλήλους αμέλξεις. Ίδρωνες να πιεις μια τσάφκα γάλα, και ακολουθούσε η του κράτους προς εσέ άμελξις. Έχουμε πληρώσει τα εμβαδά μας μπεβερλοχιλάτα. Γι’ αυτό φτἀσαμε στην Αθἠνα με πληγωμένα πόδια και ταγάρι, για να τρων τα οκταχίλιαρα γ’ρούνια της Βουλής καθημερ’νά σφαχτάρι…

 48. Πέπε said

  46
  Σωστός ο Στάζιμπος. Η αλληλεγγύη θα μπορούσε όντως να είναι και -αναδρομικά- λέξη της δεκαετίας, καθώς οι δομές ενεργής αλληλεγγύης (όσο κι αν προϋπήρχαν σποραδικά) πλήθυναν μαζικά από το ’11 και έκτοτε έμειναν και πολλαπλασιάζονται, και -μελλοντικά- λέξη που θα μας μείνει ως κληρονομιά της δεκαετίας.

  Επιπλέον, είναι πιο συμπαθητική από λέξεις με αρνητική φόρτιση, σαν αυτές που αρκετοί ίσως έχουμε την τάση να προκρίνουμε.

  Λοιπόν, στηρίζω Αλληλεγγύη!

 49. ΓΤ said

  #47 (Ηλεκτροδοτούμενων)

 50. dryhammer said

  Να μην ξεχνάμε και τις αλληλεγκύους, για την προσφορά τους στην διεύρυνση (άρα και ενίσχυση) της οικογενειακής δεξαμενής γονιδίων.

 51. ΓΤ said

  #48 Πάντα η «αλληλεγγύη» με πήγαινε πιο πίσω, στα χρόνια του Βαλέσα, και στη, χρόνια μετά, ιστορική επίσκεψή του στον Γιαρουζέλσκι, στο κρεβάτι του πόνου (https://www.theguardian.com/world/2011/sep/26/lech-walesa-general-jaruzelski)

 52. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  – Μνημόνιο
  – Αγανακτισμένοι
  – Πρώτη φορά Αριστερά
  – Φέικ νιούζ

 53. Y. G. said

  @50 «…αλληλεγκύους…»

  !

 54. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Η ενημέρωση δεν είναι απαραίτητα γνώση αλλά και η όποια γνώση σπανίως γίνεται επίγνωση που είναι η ουσία. Η φωτιές στην Αυστραλία, στην Καλιφόρνια, στον Αμαζόνιο κι όπου αλλού, μας νοιάζουν τόσο, όσο ένοιαξαν κι αυτούς τους ανθρώπους οι φωτιές στην Κινέτα και στο Μάτι γιατί η λογικη αλλά και η φύση του ανθρώπου, λένε πως προηγούνται τα ατομικά του προβλήματα, αφού λυθούν αυτά βλέπει και των άλλων.
  Όσο για τον Σεφέρη, όπως σχεδόν όλοι οι Έλληνες, δεν την ταξίδεψε την Ελλάδα δεν την ήξερε αλλά είχε άποψη που μπορεί να την διατύπωσε ποιητικα, αλλά είναι λάθος. Μόνο κλειστός δεν είναι ο τόπος μας, γεμάτος ποτάμια πηγές κι ολόγιομα πηγάδια, δάση μυστηριακά και θεϊκές κοιλάδες, κάμποι και πάνσοφα βουνα, ολόφωτα βαθιά πέλαγα με πολύτιμη γνώση κι αστραφτερά λιγόκοσμα και έρημα νησιά γεμάτα σιωπηλή σοφία. Όλα αυτά κι άλλα πολλά έχει η Ελλάδα που περιμένουν υπομονετικά τον επισκέπτη που δεν ζεί για να δουλεύει και να καταναλώνει για να του δείξουν το νόημα της ζωής.

  Όταν υπάρχουν επιλογές στην ζωή, η θλίψη είναι για τους θλιβερούς, η ευτυχία και η δυστυχία, είναι καθαρά θέμα επιλογής.

  Τα πιο όμορφα πράγμα στην ζωή δεν είναι πράγματα και είναι ΔΩΡΕΑΝ.

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  48,51 >>αλληλεγγύη
  και συνειρμούς με σάπια κοτόπουλα
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/153605_oi-protes-katadikes-gia-tin-ypexairesi-sti-mko-allileggyi

 56. 55: Προφανώς. Επιχειρηματικότητα παντού. Άλλωστε, επαγγελματίες κλαψιάρηδες έχουμε κι εδώ μέσα -τι θα κάνανε χωρίς καταστροφές κι ανθρώπινο πόνο…

 57. Y. G. said

  @54 Γραψατε: » Όταν υπάρχουν επιλογές στην ζωή […] η ευτυχία και η δυστυχία, είναι καθαρά θέμα επιλογής»

  Τοτε συμπεραινουμε οτι:

  Οταν ΔΕΝ υπάρχουν επιλογές στην ζωή […] η ευτυχία και η δυστυχία ΔΕΝ είναι καθαρά θέμα επιλογής.

 58. ΓΤ said

  #55 Εύγε, Εφούλα μ’, για να μην ξεχνάμε τις εκκλησιασμένες μουτράκλες, τους διατρίψαντες στην ποιμαντορία της ενθυλάκωσης…

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  «η ευτυχία και η δυστυχία, είναι καθαρά θέμα επιλογής.»
  Σχετικό με αυτό που είχε πει ο Ανατόλ Φρανς (νομίζω):
  «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα τόσο του πλούσιου όσο και του φτωχού να κοιμούνται κάτω από γέφυρες».

 60. aerosol said

  Τι ψήφισα και γιατί:

  1. Μνημόνιο
  Η ιδανικότερη σύνοψη της εισόδου της Ελλάδας στην οικονομική κρίση. Καθόρισε την δεκαετία, θα καθορίσει κι άλλη -κι ας μην χρησιμοποιείται πλέον ιδιαίτερα.
  2. Τρόικα
  Η συμβολική έκφραση της ξένης κηδεμονίας στην οποία μπήκε η χώρα μας. Η τρόικα έφυγε, η κηδεμονία στην ουσία παραμένει.
  3. Γκρέξιτ
  Το κατεξοχήν φόβητρο που δικαιολόγησε την ασκούμενη πολιτική της δεκαετίας.
  4. Πρόσφυγες
  Ένα διεθνές λυπηρό φαινόμενο που μας απασχόλησε περισσότερο από άλλες χώρες και θα συνεχίσει να μας απασχολεί στο μέλλον.

  Τα 1, 2 και 3 είναι πλέον μειωμένης κυκλοφορίας αλλά πιστεύω πως θα μείνουν σε βιβλία της Ιστορίας που αφορούν αυτή την περίοδο.
  Το 4 δυστυχώς θα έχει μέλλον.
  Μου έλλειψε (εφόσον δεν ψηφίσαμε κάτι τέτοιο στις Λέξεις της Χρονιάς τα προηγούμενα χρόνια) η «κωλοτούμπα» ή κάτι που να δείχνει πώς το υπέρτατο εργαλείο της δημοκρατίας μετατράπηκε σε θέατρο και αποκάλυψε μια δημοκρατία υπό κατάλυση, που δυσκολεύεται να κρατήσει ακόμα και τα προσχήματα. Με έβαλαν σε πειρασμό: το Μπρέξιτ (σαν αναπάντεχο δείγμα της φθοράς της ΕΕ) και οι Αγανακτισμένοι (μια μαζική έκφραση λαϊκής δυσαρέσκειας, διαφορετικής από ό,τι είχαμε γνωρίσει ως τότε).

 61. Βρε Λάμπρο, εσύ που την ταξίδεψες δεν είδες ποτέ σου την υδροφόρα να πηγαίνει νερό σε νησιά ; για πλάκα λες να το κάνουνε ; το παγκόσμιο φαινόμενο να συγκλίνουνε τρια διχίλιαρα σε ύψος βουνα κι ο κάμπος της Αμφισσας να μην έχει ποτάμι τόχεις προσέξει ; την λέξη αρμυροπήγαδο την έχεις ακούσει που και τα λουλούδια τα ξέραινε πριν έρθει το νερό του Μόρνου στην Φωκίδα ; θυμάσαι τον μακαρίτη τον Σουφλιά πούθελε να εκτρέψει τον Αχελώο μπας και ξεδιψάσει ο θεσσαλικός κάμπος αλλά δεν θάφτανε τότε για να πιεί νερό το Αγρίνιο ;
  Σκέφτηκες πως το ποίημα έχει γραφτεί αρχές του 30, έχεις πληροφορηθεί πως ήταν η Ελλάδα τότε ; Γιατί τώρα αν πας στο Γαλαξίδι είναι καταπράσινο με το νερό του Μόρνου αλλά ένα δωμάτι ολόκληρο το είχαμε για στέρνα να μαζεύουμε το βρόχινο νερό μέχρι νάρθει το νερό του Μόρνου την δεκαετία του 80. Και φυσικά απέραντες πεδιάδες όπως αλλού στον κόσμο, εδώ δεν υπάρχουν

 62. ΓΤ said

  #57 Να μην ξεχνάμε την αντιθετοαντιστροφή: Αν η Π1 συνεπάγεται την Π2, η άρνηση της Π2 συνεπάγεται την άρνηση της Π1. Από τον λαμπρό Λάμπρο συμπεραίνω ότι εάν η ευτυχία και η δυστυχία δεν είναι καθαρά θέλα επιλογής, τότε δεν υπάρχουν επιλογές στη ζωή 🙂

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με κριτήριο του ποιες λέξεις αντιπροσωπεύουν το εντελώς καινούργιο (που αναδύθηκε και ονοματίστηκε) μέσα στη δεκαετία, προκρίνω τα:

  Πρώτη φορά Αριστερά
  Συμφωνία των Πρεσπών
  Μπρέξιτ
  Φέικ νιούζ

 64. Y. G. said

  @55 «Όταν το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την «Αλληλεγγύη» να επιστραφούν τα 5,6 εκατ. καθώς το πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε, η ΜΚΟ δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει στο Δημόσιο. Για να τον εξοφλήσει, του έδωσε τα χρήματα νέας επιχορήγησης από το υπουργείο Εξωτερικών.»

  Ειναι φορ ρηαλ αυτο!?!?

 65. Y. G. said

  @62

  🙂

 66. Eli Ven said

  καλή χρονιά. Eli Ven : γυναικοκτονία, μνημόνιο, κάπιταλ κοντρόλς, ένοικος του τάφου.
  Σύζυγος Eli Ven : γυναικοκτονία, πρόσφυγες, πρώτη φορά Αριστερά, μνημόνια

 67. 62: Ναι, αλλά η άρνηση της Π2, ¬(η ευτυχία και η δυστυχία είναι καθαρά θέμα επιλογής), είναι (η ευτυχία, ή η δυστυχία, ή και τα δύο, είναι καθαρά θέμα επιλογής) 🙂

 68. Διόρθωση, φυσικά:
  62: Ναι, αλλά η άρνηση της Π2, ¬(η ευτυχία και η δυστυχία είναι καθαρά θέμα επιλογής), είναι (η ευτυχία, ή η δυστυχία, ή και τα δύο, είναι δεν καθαρά θέμα επιλογής)

 69. Αγγελος said

  (59) Εγώ το ξέρω ανάποδα: ο Νόμος, απροσωπόληπτος, απαγορεύει εξ ίσου στους φτωχούς και στους πλούσιους να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες…

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63 τέλος >>φέικ νιούζ

  Για το φέικ νιούζ, λίγο ταλαντεύομαι, επειδή διασπορά ψευδών ειδήσεων υπήρχε ακόμη από την αρχαιότητα κατα ένα τρόπο (αν σκεφτούμε πχ τα κόλπα κατά τους πολέμους για να μαθαίνει τα φέικ ο εχτρός). Μήπως κάπιταλ κοντρόλς; Υπήρξε κάπιταλ κοντρόλ άλλοτε; αλλού; ή μόνο στις γραφές των οικονομολόγων προϋπήρχε; Έχω την εντύπωση πως, με έστω με άλλη ονομασία, υπήρξε περιορισμός αναλήψεων/κινήσεων κεφαλαίων.

 71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  57τέλος – Ναί, το 1\3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει καμία επιλογή παρά μόνο πώς θα καταφέρει να μη πεθάνει από την πείνα, σ’ αυτή την περίπτωση η λέξη ευτυχία ηχεί ως βρισιά.

  59 – Λάθος νομίζεις, καμία σχέση.

  61 – Gee, δεν μιλάω για ανθρώπους που ζούν για να δουλεύουν και να καταναλώνουν, ο άνθρωπος είναι έξυπνος αλλά η φύση έχει την δική της σοφία, όταν χάνεται το μέτρο δημιουργούνται τα προβλήματα που λές.
  Ο καθένας μπορεί να ζεί με αισθήσεις ή με ψευδαισθήσεις.

 72. Αγγελος said

  Σωστά (περίπου) το ήξερα: (από το Le lys rouge, βλ. https://fr.m.wikisource.org/wiki/Page:Anatole_France_-_Le_Lys_rouge.djvu/118)

  Nous sommes militaires, en France, et nous sommes citoyens. Autre motif d’orgueil, que d’être citoyen ! Cela consiste pour les pauvres à soutenir et à conserver les riches dans leur puissance et leur oisiveté. Ils y doivent travailler devant la majestueuse égalité des lois, qui interdit au riche comme au pauvre de coucher sous les ponts, de mendier dans les rues et de voler du pain. C’est un des bienfaits de la Révolution. Comme cette révolution a été faite par des fous et des imbéciles au profit des acquéreurs de biens nationaux et qu’elle n’aboutit en somme qu’à l’enrichissement des paysans madrés et des bourgeois usuriers, elle éleva, sous le nom d’égalité, l’empire de la richesse. Elle a livré la France aux hommes d’argent, qui depuis cent ans la dévorent. Ils y sont maîtres et seigneurs. Le gouvernement apparent, composé de pauvres diables piteux, miteux, marmiteux et calamiteux, est aux gages des financiers. Depuis cent ans, dans ce pays empoisonné, quiconque aime les pauvres est tenu pour traître à la société. Et l’on est un homme dangereux quand on dit qu’il est des misérables. On a fait même des lois contre l’indignation et la pitié. Et ce que je dis ici ne pourrait pas s’imprimer.
  Παρόλ’αυτά, τυπώθηκε και κυκλοφόρησε αυτό που έλεγε ο συγγραφέας. Και δεν ξέρω να υπέστη τίποτε κυρώσεις… Οι αστικές ελευθερίες δεν είναι το παν, είναι όμως πολυτιμότερες, και – σαν την υγεία – το νιώθουμε άμα τις χάσουμε…

 73. Αγγελος said

  «πολυτιμότατες» ήθελα βέβαια να πω!

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  69: Και έχεις δίκιο, Άγγελε, η μνήμη μου με πρόδωσε. ☺

 75. 54
  Σωστά. Εδώ δεν έδωσαν διάρα τσακιστή για τα παιδιά τους που δουλεύουν 8ωρο για 300 ευρώ ή γίνονται οικονομικοί μετανάστες. Για τα κοάλα θα νοιαστούν;
  Κατά τα άλλα, ούτε στα ναυπηγεία του Γκτανσκ δεν ακούστηκε τόσο συχνά η λέξη «αλληλεγγύη», όσο στην Ελλάδα της κρίσης και μετά. Η λέξη μόνον.
  Κάρβουνο να γίνουν τα κοάλα, σαν τους ανθρώπους στο Μάτι και στην Ηλεία – αρκεί να μείνει αναλλοίωτη αυτή η ΔΕΥΤΕΡΗ φύση («προηγούνται τα ατομικά μας προβλήματα – αφού λυθούν αυτά βλέπουμε και των άλλων»)
  Μόνο που έτσι ποτέ δεν θα λυθεί κανένα, μα απολύτως κανένα πρόβλημα

 76. Y. G. said

  @70

  «Για το φέικ νιούζ, λίγο ταλαντεύομαι, επειδή διασπορά ψευδών ειδήσεων υπήρχε ακόμη από την αρχαιότητα…»

  Ναι, αλλα τωρα η διασπορά ψευδών ειδήσεων γινεται με τρομακτικα μεγαλη ταχυτητα και ποσοτητα και απο πολλες πηγες.

 77. 61
  Ο Γιώργος Σεφέρης δεν ήταν ο Κώστας Κρυστάλλης, ο ποιητής του βουνού και της στάνης που έγραφε κυριολεκτικά για κορφές και για κάμπους.
  To κλείσιμο, οι μαύρες συμπληγάδες, ο χαμηλός ορίζοντας, η ανυδρία, οι «άδειες στέρνες» που μόνον κάνουν θόρυβο και τις προσκυνούμε σαν τοτέμ, τα «σώματα που δεν ξέρουν ν’ αγαπήσουν», αναφερόταν στις εκ γενετής δυσαρμονίες της ελληνικής κοινωνίας, στη στειρότητα του νεοελληνικού πολιτισμού (πλην ποίησης), στον κλειστό αυτοεξυπηρετικό κόσμο της ελληνικής πολιτικής.
  Σαν να μιλά και για τη σημερινή Ελλάδα.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  «(«προηγούνται τα ατομικά μας προβλήματα – αφού λυθούν αυτά βλέπουμε και των άλλων»)
  Μόνο που έτσι ποτέ δεν θα λυθεί κανένα, μα απολύτως κανένα πρόβλημα»
  Πιθανόν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ισχυρισμός του Λάμπρου είναι αβάσιμος. Όσα κηρύγματα και να κάνουμε υπέρ της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας, τα προβλήματα των άλλων ως προτεραιότητα αφορούν σχετικά λίγους (ας τους πούμε ανώτερους) ανθρώπους. Η συντριπτική πλειονότητα παγκοσμίως προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη δική της δύσκολη καθημερινότητα. Εγωιστικό και αναποτελεσματικό, σύμφωνοι, αλλά αυτό δείχνει η βιωμένη πείρα μας.

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Πολύ σωστά. Η ίδια παρεξήγηση υπάρχει, όταν μιλούν και γράφουν για τον «ποιητή του Αιγαίου» Οδυσσέα Ελύτη.

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – Δεν είναι ΔΕΥΤΕΡΗ φύση αλλά ΠΡΩΤΗ, τα λεφτά ελάχιστα προβλήματα λύνουν (δημιουργώντας ταυτόχρονα άλλα) και τα Κοάλα ανέκαθεν καιγόντουσαν από την αυτανάφλεξη των δασών, πολύ πρίν πατήσουν οι άνθρωποι στην Αυστραλία, αλλά αν σκέφτεσαι έτσι δογματικά, δε νομίζω πως υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης.

 81. 78.
  Αλήθεια είναι, αφορούν σχετικά λίγους. Αλλά αυτός ο αρχικός κύκλος των λίγων μπορεί να διευρύνεται. Τιποτε δεν το απαγορεύει.
  Σε σημαντικό βαθμό είναι ζήτημα δημόσιας σφαίρας. Δηλαδή μέσων ενημέρωσης, κυκλοφορίας των ιδεών. Η δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα είναι τοξική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και γίνεται όλο και πιο τοξική. Τώρα έχουμε και τα μέσα (αντι)κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Όχι μόνον στην Ελλάδα βέβαια, αλλά εδώ δεν υπάρχουν ούτε καν οι αντίρροπες δυνάμεις που πιθανόν συναντάμε αλλού.

 82. # 71

  Πετάς την μπάλλα στην κερκίδα, ο Σεφέρης γράφει για τον τόπο στο συγκεκριμένο σημείο που σχολιάζουμε και για το 1930, γεωγραφικά έχει δίκιο.

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Solidarność‎!💪👍
  https://www.efsyn.gr/themata/idees-palies-kai-nees/139138_ti-apegine-i-allileggyi

 84. Νταίζη Κ. said

  Κι εγώ ψηφίζω ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για λέξη της Δεκαετίας. Αλλά νομίζω πως η λέξη δεν είναι αρχαία, μεταγενέστερη γράφει ο Μπαμπινιώτης στο Λεξικό του, χωρίς να μας δίνει χρονολογία.

  Και για τα Θεοφάνια, ένα ξεχασμένο ποίημα του αγαπημένου μου Γιάννη Ρίτσου από τις «Μαρτυρίες Β´». Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους σημερινούς βουτηχτάδες που αψήφισαν την παγωνιά.

 85. ΓΤ said

  #68 Ασφαλώς, φίλτατε, απλώς δεν ήθελα να είμαι τόσο αυστηρός. Άλλωστε, τι είμαστε εδώ μέσα; Μια δράκα απλοί άνθρωποι. Μας διαβάζουν και μαμάδες που δεν ξέρουν καν τον Πέρελμαν και ποια ήταν η Μιρζαχανί. Περισσότερο ήθελα να πω στον YG ότι, με βάση τη θέση Λάμπρου, η μπίλια δεν κάθεται στο συμπέρασμά του. Εγώ είδες τι έπαθα στο #47 για να ‘χω γελάδι εν Ελλάδι, με τις πληγές είμαι ακόμα. Άλλοι τρων μπρι κι άλλοι είναι στο αμπρί. Μη με κερνάς πόνο, ‘τι στις αράδες λιώνω 🙂
  Για να σοβα_ρευτούμε τώρα, κάποιος να πει στον τσοσερικό Δονάλδο Τρούμπα ποια ήταν η Μαριάμ Μιρζαχανί. Ακούει η Πρεσ_βία;

  (ΥΓ: Σαραντάκος: «Να με συμπαθάτε, έλειψα για λίγες ώρες, είχα πάει για περπάτημα, αλλά βρήκα μπροστά μου στο γυρισμό τρία Κατερπίλαρ…») 🙂

 86. 85: Ναι, βρε, γι’ αυτό βάζουμε τις φατσούλες 🙂

 87. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κάτι μου λέει ότι ο Τζων Ζαροτζών ενυμφεύθη! 😉

 88. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  46 Πράγματι, ούτε εγώ θυμάμαι

  72 Φοβερό απόσπασμα -και πώς θα μεταφράσεις το composé de pauvres diables piteux, miteux, marmiteux et calamiteux, μάλλον κάτι σε -ιάρηδες

 89. Steloni said

  Ψήφισα κι εγώ με βάση το ποιες λέξεις χρησιμοποιούνται ακόμη ή άφησαν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα. Παράδειγμα η λέξη αντισπισιστής έχω ξεχάσει για ποιο λόγο είχε ξεχωρίσει εκείνη τη χρονιά, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να την ψήφιζα. Οπότε κατέληξα στις εξής: μπρέξιτ, μιας και ακόμα είναι σε εξέλιξη, γκρέξιτ, ΕΝΦΙΑ (που ακόμα περιμένουμε να καταργηθεί) και καπιταλ κοντρόλς. Πολύ ωραία η ιδέα σας, καλά αποτελέσματα να έχουμε 🙂

 90. Γς said

  36:

  Τρελή είσαι άντρα μου, που θα πάω για μπανιάρισμα με τέτοιο κρύο, για να σηκωθεί η πεσμένη λίμπιντο του ιστολογίου …

 91. Νέο Kid said

  80. Λαμπρο, ό,τι ναναι γράφεις. Τα κοάλα δεν προϋπήρχαν των ανθρώπων στην Αυστραλία. Είναι τεχνητό είδος που δημιούργησαν οι αμπορίτζιναλς Αυστραλοί με διασταύρωση φασκωλόμυ (wombat) και αρκούδας τέντυ μπέαρ.

 92. dryhammer said

  91. Οι φασκωλόμυες δεν είναι αυτά που «τα κόβουν» κυβάκια; (Η γυναίκα μου τα λέει φασκομηλιές)

 93. Triant said

  Τα διασημότερα και πιο προσοδοφόρα φέικ νιούζ ήταν η διασπορά της είδησης της νίκης του Ναπολέοντα στο Βατερλώ που είχε ως αποτέλεσμα την αγορά για ένα κομάτι ψωμί όλης της Βρετανίας από τους Ρότσιλντ (οι οποίοι δεν παραδέχθηκαν ποτέ πως αυτοί ήταν η πηγή της είδησης).

 94. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  92 Είχαμε αναφερθεί στο ζωάκι αυτό κάποτε.

 95. 94 ναι, εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2019/10/05/meze-395/ Ο Κιντ τρολάρει βέβαια 🙂

 96. Νέο Kid said

  Quid? Quibus auxiliis?… 😜
  https://images.app.goo.gl/5BobcztsuoCSVnhr5

 97. 😀

 98. MA said

  Καλησπέρα και Χρόνια πολλά στους / στις εορτάζοντες / εορτάζουσες και στους υπόλοιπους μια και δεν ευχήθηκα τις χρονιάρες μέρες.

  Ωραία ιδέα, Νικοκύρη

  Ψήφισα με αλφαβητική σειρά: αλληλεγγύη γιατί έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο, μνημόνιο γιατί μας τσάκισε, πρόσφυγες γιατί δεν βλέπω σύντομα λύση και Συμφωνία των Πρεσπών ως ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης (και δεν θέλω προς Θεού να ξεκινήσει … μακεδονιάδα

 99. Alexis said

  Ψήφισα μνημόνιο, πρόσφυγες και μπρέξιτ, τρεις λέξεις που πιστεύω ότι σφράγισαν τη δεκαετία που πέρασε.

 100. Παρακαλείται ο ο κύριος Κουβάτσος να σχολιάσει τις δηλώσεις του αγαπημένου του προπονητή κυρίου Αη-Δώνη για την διαιτησία μετά τον χθεσινό παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ, κυρίως σε αντιδιασολή με τις δηλώσεις του στην Τούμπα όπου μίλαγε για κάνα τέταρτο ειρωνικά για κάποια (25) δευτερόλεπτα καθυστέρησης που κράτησε ο διαιτητής στις καθυστερήσεις-όπως συνηθίζεται- αντί να τα βάλει με την βλακώδη ενέργεια του Κουρμπέλη να κάνει πέναλτυ…
  Εχθές προσεκτικότατος μην θίξει καταστάσεις, όπως όλοι οι διπρόσωποι !

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  100: Προφανώς, αγαπητέ Μπαοκτζί, δεν ρισκάρει να φάει και μια δεύτερη τιμωρία, όπως συνέβη μετά τις δηλώσεις του στην Τούμπα. Στην Ελλάδα της κανονικότητας των παλαιονταβατζήδων και των νεονταβατζήδων η διαμαρτυρία τιμωρείται αυστηρά, ακόμα κι όταν σου πιάνουν τον πισινό σε κοινή θέα.

 102. # 101

  Θυμάται κανείς τι τιμωρία του έβαλαν ; να τρώει κάθε μέρα με τον Μαρινάκη ή να παίζει τάβλι με τον Καραπαπά ; μήπως να καταθέσει σαν πρόστιμο την ετ’ησια αμοιβή του ; (950 000 σε καιρό κρίσης …)

  Γιατί εγώ θυμάμαι πως τιμωρήθηκε όταν μπλέχτηκε σε επεισόδιο με οπαδό του ΠΑΟ που τον έβριζε, μόλις σκόραρε ο ΠΑΟ ;;

  Μπορεί όμως και να συγκινήθηκε από την είδηση της ημέρας…

  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/677746_imibythistike-narkoploio-noor1

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Συγχαρητήρια Κίντ, συνεχίζεις την παράδοση της διύλισης, βρήκες κι εσύ τον κώνωπα στο σχόλιό μου που δεν αλλάζει την ουσία του, τουλάχιστον έμαθα και κάτι. 🙂

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  102: Μετά τη σφαγή στην Τούμπα τιμωρήθηκε, δεν τα …θυμάσαι καλά. Πλάκα έχετε γαύροι και μπαόκια, τσακώνεστε για το ποιος έκλεψε περισσότερο την Πανάθα και για το πότε έσκουξε περισσότερο ο Δώνης. Θα αποδράσει όμως ο Εδμόνδος Νταντές από τον πύργο του Ιφ και θα σας τιμωρήσει εν ευθέτω χρόνω. Τα λέω λογοτεχνικά, επειδή σέβομαι τον χώρο.😉 Σταματώ εδώ, πριν μας κράξουν δικαίως, δικαιότατα.

 105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Ρε συ πού το είδες πως είναι τεχνητό είδος, τόση ώρα ψάχνω και δεν το βρίσκω, εννοείται βέβαια πως εμπιστεύομαι εσένα κι όχι την Βίκι. 🙂

 106. Γιάννης Ιατρού said

  Θά ΄χουμε χιόνια λέει, μέχρι την Κρήτη👍
  Πού ΄ναι η ΕΦΗ; 😊

 107. Πέπε said

  @106:

  Χιόνια την Κρήτη έχουμε εδώ και αρκετό καιρό. Την εβδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία, που γενικά είχαμε ζέστη, θυμάμαι το εξής σκηνικό:

  Τις ώρες που τα κανονικά Γυμνάσια-Λύκεια έχουν σχολάσει αλλά το Καλλιτεχνικό ακόμη συνεχίζει (έχουμε ένα έξτρα δίωρο), παρελαύνουν γύρω από τη μάντρα μας οι διάφοροι μνηστήρες από τα γύρω σχολεία, και ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να τραβήξει την προσοχή της δέσποινας των λογισμών του. Ένας λοιπόν είχε βγάλει την μπλούζα του να φανεί ο κοιλιακός και το ποντίκι, την είχε βάλει σαρίκι, και πήγαινε πάνω κάτω με το ποδήλατο. Και στο βάθος του πλάνου, ο Ψηλορείτης κάτασπρος σαν το γιαούρτι από το παχύ, απάτητο χιόνι!

  (Αλλά όλα αυτά δε δικαιολογούν να φέρεται κανείς με τόση καφρίλα και απονιά σε μια λύρα κι ένα δοξάρι. Αυτό είναι βασανισμός μουσικού οργάνου. Τι κάνουν οι σπισισισιστές;)

 108. #104

  Βρε συ, τιμωρία για τους φραγκοφονιάδες είναι το πρόστιμο, σιγά μη τον ένοιαξαν τον ΑηΔώνη οι 15 μέρες τιμωρία- πρακτικά δεν έκατσε στον πάγκο με τον Παναιτωλικό- και φοβήθηκε. Ο Μπουζούκης κι ο Χ»γιοβάννης γιατί δεν φοβήθηκαν να κράξουν τον διαιτητή χθες (ενώ στην Τούμπα δεν μίλησαν γιατί δεν είχε νόημα) ; Μεγάλο παιδί είσαι μην εκτίθεσαι σαν την ΠΑΕ σου που θυμ΄ξθηκε να βγάλει ανακοίνωση 20 ώρες μετά (μάλλον με προτροπή της Σουζάνας. Βάζελος να είσαι, αλλά να βλέπεις και λίγο πέρα από την μύτη σου.

 109. # 105

  Ελα ρε Λάμπρο, μια απλή αναζήτηση κάνε !!

  https://www.alouette.gr/product/8291/aksesoyar-diafora-loytrina-gantokoykla-koala-/

 110. Γιάννης Ιατρού said

  107: Μόνο για τις ανάγκες της φωτογράφισης 🙂

 111. Λευκιππος said

  Αληθεύει ότι στον Πειραιά όταν βούτηξαν για τον σταυρό σφύριξε πέναλτυ, και χρειάστηκε η συμβολή του VAR για να αποφασιστεί ποιος τον έπιασε;

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – 🙂 🙂 🙂 Άντε σας καληνυχτώ, έχουμε επέτειο γάμου με την Παπέν (29 συναπτά όμορφα χρόνια) και θα το γιορτάσουμε με τον δικό μας παραδοσιακό τρόπο. 🙂
  Φυλάττω Θερμοπύλας και τας παραδόσεις αγαπητοί συνέλληνες. 🙂

  Aς θυμηθώ και τα νιάτα μου. 🙂

 113. Γιάννης Ιατρού said

  112: Να ζήσετε ακόμα 100 να το γιορτάζετε κάθε χρόνο Λάμπρο!
  (είναι γνωστό πως ψάχνεις προφάσεις κι εφευρίσκεις ό,τι φανταστεί κανέις για νά,,, γιορτάσεις 🙂 🙂 )

 114. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ας εκφράσουμε τουλάχιστο τη λύπη μας για το αδικοχαμένο παλληκάρι εξ αιτίας των ποδοσφαιρικών. Τι κρίμα!!!

 115. Γς said

  112, 113:

  >Να ζήσετε ακόμα 100 να το γιορτάζετε κάθε χρόνο Λάμπρο!

  και να [ας] χαλάτε τη πιάτσα

  😉 😉 😉

 116. leonicos said

  Μπακ του Γρις φορ γκοοοοοοοοοοοοοοουντ

  Πόσα οοοοο έχει το γκουντ ρωτάμε τη Φωτεινή

 117. leonicos said

  Τι ‘εγινε με τη υνεστίαση; Δεμ γράψατε τίποτα!

 118. Αιμ said

  103, 105. Λάμπρο μην τον ακούς τρολάρει το παλιόπαιδο

  Να είστε ευτυχισμένοι

 119. # 112

  Ρε σεις να ζήσετε και να τα χαρείτε, καλά εσύ μέχρι τα 131 αλλά πρέπει να εχεις λάβει τα μέτρα σου για μετά, μην το αφήσεις έτσι το κορίτσι !! 🙂

 120. loukretia50 said

  Θυμάμαι όταν ψήφιζα τα τελευταία χρόνια…
  O – oh!
  για λέξη της χρονιάς, όχι για βουλευτρόνια,
  κόμματα ή μνημόνια, αρίστους ή κλεφτρόνια…

  Άνετα, δίχως πρόβλημα, διάλεγα ποιά νομίζω
  ξεκάθαρα κυριαρχεί – μάλλον γλαύκας κομίζω…
  μα δε βαριέσαι, μ΄άρεσε το σκορ να καθορίζω

  Όμως ήταν στενάχωρο σήμερα να ψηφίσω
  ποιά λέξη ήταν χειρότερη, πώς να αποφασίσω?
  Για 10 έτη συναπτά μας έχει βασανίσει
  κι είναι ακόμα πρόβλημα, και δε φαίνεται λύση?

  Απλά σας λέω τι ψήφισα, δε θέλω όμως τη νίκη
  Αν κάθε εκκρεμότητα χρονίζει, είναι μανίκι

  Τρία δεινά κατέγραψα με την ευχή κρυμμένη
  Ας μην υπάρξει άλλη χρονιά τόσο σημαδεμένη,
  Μνημόνια, (ΒΙΑ*), πρόσφυγες κι όλοι αγανακτισμένοι —————-/ * σκέτο, δεν είναι στη λίστα!
  Γρανάζια σε βαρύ τροχό, όλοι είμαστε δεμένοι

  Μην ξεγελιέστε φίλοι μου ότι μας κυβερνάνε
  αυτοί που τώρα στη Βουλή με έπαρση μιλάνε
  Κανείς δεν ξέρει αύριο η μέρα τι θα φέρει
  Μα ας μην είναι πόλεμος που ισχυρούς συμφέρει

  Μια λέξη θέλω μοναχά, κυρίαρχη να είναι:
  Αλληλεγγύη, μόνο αυτή, σχολιαστή μου , κρίνε,
  Η ανθρωπιά να μη χαθεί, καρδιά και ψήφο δίνε!

  ΥΓ : ό-ιντα!! Σα φτηνό τσιτάτο μου βγήκε!
  Κι όμως το πιστεύω!

  H λέξη της εποχής :
  L’Indifference – https://youtu.be/nwXY0II9-Mo Cafe Accordion Orchestra

  Cronopiusa, δεν ακούς… κανένας συνεργάτης σου
  δεν έχει το δικό σου όραμα, ούτε το κουράγιο!
  Λυπάμαι, θυμώνω, ελπίζω…

 121. Αιμ said

  Καλώς τον Λεό. Τώωωρα…

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64 >>Ειναι φορ ρηαλ αυτο!?!?
  Γουγλίζοντας μαζί ονόματα (χρηματοδότη, πρωταγωνιστών κλπ, και ΜΚΟ) βρίσκουμε διάφορα
  https://mysalonika.gr/vrika-tin-allilengyi-me-adia-tamia-ti-katethese-sti-diki-tou-proin-epikefalis-tis-organosis-o-nyn-genikos-diefthyntis-tis-mko/

  106 🙂 Γιάννη Ι.
  Ρεύμα έχεις, ηλεκτρικό ρεύμα έχεις ; 🙂

 123. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  117 Πολύ καλά ήταν αλλά έλειπες 🙂

 124. ΓΤ said

  #114 Κώστα, εκτιμάς ότι ο κουμπουριόλης θα απαγορεύσει την είσοδο στην Τούμπα για τους συγκεκριμένους πελάτες του, που δυσφήμησαν την… προσφυγομαγαζάρα του; Δεν πρόλαβαν να πιουν τον καφέ τους οι συγκεκριμένοι φίλοι του Άρη…

 125. ΓΤ said

  Θα ήθελα να γνωρίζω την αντίδραση του Προέδρου του ΔΣΑ, κ. Δημήτριου Βερβεσού, απέναντι στα ακόλουθα μελίφθογγα ελληνικά δικηγόρου (https://www.onsports.gr/podosfairo/superleague/story/660492/apantisi-koygia-se-pialogloy-panopoylo-tetoies-anakoinoseis-mono-sixamenes-aderfes-vgazoyn)

 126. ΓΤ said

  Μεζές από τίτλο για το επόμενο Σάββατο: Στη γλώσσα του ΠΑΟΚ «συνέντεξη». Απολαύστε τιτλάρα στο https://www.paokfc.gr/nea/20200105-i-sunenteuxi-tupou-tou-aris-paok/

 127. Πέπε said

  125
  Εντυπωσιακό!

  Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάει, αλλά ο λόγος του με συνεπαίρνει. Βέβαια θα δώσω κάποιο δίκιο στο έντυπο που τα παρέθεσε, για το σχόλιο ότι τα λέει κάπως αιχμηρά. Όσο για τη λεπτομέρεια -αν κατάλαβα καλά- ότι επέλεξε ένα δημόσιο βήμα για να απευθύνει λόγους τοιαύτης παρρησίας προς τον σύντεκνό του, είναι το κερασάκι στην τούρτα (τι πεπαλαιωμένη έκφραση αλήθεια, από την εποχή που οι τούρτες είχαν από κανένα έως ένα κερασάκι…!)

 128. ΓΤ said

  #127 Αδερφέ, μιλάμε για μεγάλο ντεφιλέ νοημάτων 🙂

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  125: Υποθέτω ότι ο, κατά Τζήμερο, «εθνικός μηνυτής» Παναγιώτης Δημητράς θα τον μηνύσει για ομοφοβικό και ρατσιστικό λόγο, για όσα γράφει για «αδερφές» και «φιλιππινέζες». 😉

 130. ΓΤ said

  #129 Πρέπει να ενημερωθεί και ο Μανόλο Μπλάνικ να μην ξαναβγάλει κόκκινο αντρικό παπούτσι (https://www.manoloblahnik.com/eu/witney-25196.html)

 131. Πάλι ΤΣΙΡΗζεις, μην έχεις τόσες ενοχές για ένα χάρτινο πρωτάθλημα, ούτε ελπίδες να πάρεις τέτοιο από τον γάβρο, έχει ολόκληρη κυβέρνηση μαζί του κι εσύ μόνο τον πρώην Βασιλειάδη ευκαιριακό συνεταίρο. Μα να φτάσεις να αβαντάρεις αυτόν που έδειρε ο πρόεδρός σου με τους μπράβους του εκεί στην Βουλιαγμένη … Πήγες σε κάνα σπίτι με φωτάκια να ξεθυμάνεις που μετά από 22 μήνες έχασε ο ΠΑΟΚ ή το βαστάς ακόμα ;

 132. ΚΩΣΤΑΣ said

  124 ΓΤ, δεν έχω πρόθεση να στοχοποιήσω κανέναν, όλο το ποδόσφαιρο όζει. Την αδιαφορία των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης θέλω να επισημάνω για ένα τόσο τραγικό γεγονός.

 133. ΓΤ said

  #131 Εγώ στον Κώστα απευθύνθηκα. Όχι, δεν πηγαίνω σε σπίτια με φωτάκια, αγαπάω τις γυναίκες, δεν στηρίζω μηχανισμούς εκμετάλλευσής τους, δεν έχω πάει ποτέ μου, ούτε προτίθεμαι.

 134. Alexis said

  Καλημέρα.

  Δεν αντέχω να μην σχολιάσω τον τρόπο που τα κανάλια κάλυψαν τις τελευταίες μέρες τον (περιβόητο πλέον) «Ηφαιστίωνα» και που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας.

  Για να μην πω πολλά* αντιπαρέρχομαι την σαχλαμάρα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών χαμηλών με αρχαιοελληνικά ονόματα, η οποία προφανώς είναι ξενόφερτη «μόδα» και πάω παρακάτω.
  (Να σημειώσω μόνο πως στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού, βαφτίζουν με ανθρώπινα ονόματα τους τυφώνες και όχι όλα τα βαρομετρικά χαμηλά του χειμώνα, που είναι εντελώς φυσιολογικά για την εποχή φαινόμενα)

  Εδώ και αρκετές μέρες μας έχουν ζαλίσει τ’ …αυτιά 😊 με την φοβερή και τρομερή κακοκαιρία που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Μέγιστη πρεμούρα και κόψιμο βεβαίως των τηλεοπτικών σταθμών είναι να αναδείξουν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού μπροστά στην …θεομηνία που έρχεται.
  Ρεπόρτερ κουκουλωμένοι μέχρι τ’ αυτιά, λες και πάνε αποστολή στην Ανταρκτική, με αγωνιώδη φωνή μας ενημερώνουν για τα γκρέιντερ και τις αλατιέρες (τι είναι αυτό; ) που είναι επί ποδός πολέμου για να αναλάβουν δράση.
  Στην πλατεία της Παλιάς Πεντέλης η ρεπόρτερ μας δείχνει τα γκρέιντερ που είναι σε παράταξη μάχης και τους λόφους του αλατιού που περιμένουν υπομονετικά να έρθει ο χιονιάς. Φυσικά δεν έχει ρίξει ούτε μια νιφάδα ακόμα αλλά η ρεπόρτερ μας προειδοποιεί ότι τα χειρότερα έρχονται. Πλησιάζει έναν ταλαίπωρο κύριο που μαζεύει μαζί με το παιδάκι του λίγο αλάτι μέσα σ’ ένα σακί.
  -Τι θα το κάνετε το αλάτι; ρωτάει
  -(Έχω να παστώσω κάτι σαρδέλες, θα ήταν η κατάλληλη απάντηση, αλλά… 😂 )

  Στα Βίλια, όπου έριξε πραγματικό χιόνι, άλλος ρεπόρτερ μας πληροφορεί πως η θερμοκρασία είναι «ιδιαίτερα χαμηλή» και βρίσκεται γύρω στους 0 βαθμούς (!). Απορώ πως τους αφήνουν και κυκλοφορούν έξω με τέτοιες θερμοκρασίες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για κρυοπαγήματα 😛 ). Βεβαίως δεν παραλείπει να μας πει ότι τα μηχανήματα δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν ανοιχτή την παλιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας, ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ είναι κι αυτά επί ποδός γιατί έχουν ειδοποιηθεί για δεκάδες «κοπές δέντρων» (κάποιοι παλιοαναρχικοί θα τα έκοψαν, λέω εγώ, με πριόνια για τα τζάκια τους)

  Στην ορεινή Φθιώτιδα άλλος ρεπόρτερ μας δείχνει χιονισμένο το όρος Καλλίδρομο και στο βάθος τη χιονισμένη Όρθρυ και αφού παραδέχεται ότι «το χιόνι που έπεσε δεν ήταν τόσο πολύ όσο άλλες φορές» μας ενημερώνει παρ’ όλ’ αυτά ότι οι αλατιέρες είναι έτοιμες να ρίξουν τόνους αλατιού στους δρόμους γιατί καραδοκεί (αυτός ο ύπουλος ο παλιοκιαρατάς) ο παγετός! 😂

  Στη Στενή Ευβοίας, όπου επίσης έχει χιονίσει, μία ρεπόρτισσα (σικ ρε) μας πληροφορεί ότι η θερμοκρασία είναι στους 2 βαθμούς (!) ενώ πιο χαμηλά όπου δεν χιονίζει αλλά ρίχνει βροχούλα του Θεού, «ελλοχεύει ο κίνδυνος να φουσκώσουν τα ποτάμια» (!) Φυσικά κι εδώ τα συνεργεία αποχιονισμού δίνουν συνεχείς μάχες για κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο από τη Στενή προς τους Στρόπωνες.

  Μέσα σ’ όλ’ αυτά τα καραγκιοζιλίκια παρεμβάλλονται κάτι γελοία ρεπορτάζ για τις παραγγελίες πετρελαίου και καυσόξυλων και για τους οδηγούς που δεν έχουν μαζί τους αλυσίδες.
  «Τα τηλέφωνα των πετρελαιάδων έχουν πάρει φωτιά αλλά οι παραγγελίες γίνονται με το σταγονόμετρο» (γιατί ο κόσμος δεν έχει φράγκα) αποφαίνονται οι ρεπόρτερ.

  -Που πηγαίνετε;
  -Στη Θήβα!
  -Αλυσίδες έχετε;
  -Όχι!
  -Και αν αποκλειστείτε από τα χιόνια τι θα κάνετε;
  -(σκέφτεται λίγο)… Ε, όλο και κάποιος θα με βρει να με φέρει πίσω! (πραγματικός ο διάλογος) 😊

  Το απολύτως εξοργιστικό είναι πως όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου αποτελεί πρώτη είδηση στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και καλύπτει δεκαπεντάλεπτα και εικοσάλεπτα (έως και το 40% του χρόνου του δελτίου) την ώρα που σε Ελλάδα και εξωτερικό συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Οι Τούρκοι μας απειλούν καθημερινά, η Αυστραλία γνωρίζει μία απίστευτη καταστροφή από τις πυρκαγιές και ο μουρλο-Τραμπ πάει να βάλει φωτιά ξανά στη Μέση Ανατολή.
  Όμως για τα επιτελεία των καναλιών είναι πιο σημαντικό το χιονάκι στη Μαλακάσα και στους Θρακομακεδόνες.

  ΥΓ: Κυριακή βράδυ ο Άλφα μας ενημέρωσε ότι αύριο (Δευτέρα) από νωρίς το πρωί ολόκληρο το ενημερωτικό τιμ του σταθμού θα είναι επί ποδός και με ζωντανές συνδέσεις θα μας ενημερώνει συνεχώς για την εξέλιξη της κακοκαιρίας!

  Ήμαρτον βρε, και ξανα-μανά ήμαρτον! (που έλεγε και κάποια ψυχή) 😂😛

  *ΥΓ2: Είπα να μη γράψω πολλά αλλά τελικά σεντόνι βγήκε πάλι… 😊

 135. Για όσους δεν γνωρίζουν όσα αποφεύγει να διευκρινίσει το # 124 για γνωστούς λόγους

  Οι «φίλοι του Αρη» ήταν οι γνωστοί εισαγόμενοι χούλιγκαν εκ Βουλγαρίας, οπαδοί της Μπότε Πλόβντιβ (οι «μεγάλες» ομάδες, ΑΕΚ,ΟΣΦΠ,ΠΑΟΚ, ψωνίζουν χουλιγκάνους από Σερβία κυρίως) και ήρθανε για ‘ενα ραντεβού θανάτου με τους χούλιγκανς του ΠΑΟΚ επ’ ευκαιρία των ντέρμπυ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, κάτι που γίνεται αρκετά συχνά όπως με τον θάνατο του Φιλόπουλου σε «ματς» ΟΣΦΠ-ΠΑΟ επ’ ευκαρία του αγώνα βόλλεϋ γυναικών (!!!!) κι ενός άλλου πρόσφατα νεκρού που μου διαφεύγει το όνομα και οι συνθήκες.
  Ο αρχηγός των Βουλγάρων σε κάποιες μάχες έπεσε στο δρόμο και μια διερχόμενη με μερσεντές κυρία δεν πρόλαβε να πατήσει φρένο και πέρασε από πάνω του. Φυσικά η κυρία δεν σταμάτησε αλλά εντοπίστηκε όπως και οι μετέχοντες της μάχης. Η νεκροψία θα δείξει αν πέθανε από το ξύλο πριν ή από το αυτοκίνητο.
  Την δεκαετία του 50 στην Αθήνα παίζανε πετροπόλεμο μεταξύ τους οι γειτονιές, τώρα που δεν υπάρχουν πια γειτονιές «παίζουν» οι χούλιγκανς των ομάδων

 136. ΓΤ said

  #132 Ασφαλώς, Κώστα. Αλλά θα περιμέναμε μια ανακοίνωση από τον ΠΑΟΚ, έστω στη… γλώσσα του μεγάλου ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής, του Ντοστογιέφσκι, δεν λέμε να δώσουν «συνέντεξη». Ίσως και όχι, κάποιοι είναι μάστορες στην προσβολή νεκρών, κάποτε άκουγες «Μπλιώνας, Μπλιώνας, οέ, οέ, οέ…»

 137. Για να αλλάξουμε και λίγο κλίμα…

  Χρόνια πολλά στους (φανερούς) Γιάννηδες του Ιστολογίου, Γς, Ιατρού και Μ. καθώς και στους κρυφούς αλλά και στις Ιωάννες, Γιαννούλες κ.λ.π.

  Χρόνια πολλά στον Κανατά, τον Αγιάννη, τους κατέχοντες το 1/45 μυελού αλέκτορος, στον τι είχες πάντα, και τους σπέρνοντες κουκιά. Ειδικές ευχές στην της Λορένης και την της Καστίλης

 138. Γς said

  Καλημέρα

  ο κόκορας [κοινώς αλέκτωρ] των 45

 139. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

 140. # 136

  Από το μίσος που έχεις παραλογίζεσαι…τι σχέση έχει μια ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΕ με τα ραντεβού θανάτου που δίνουν χουλιγκαν …διακρατικοί ; όση οι χούλιγκαν της ΑΕΚ με τον Ντέμη ; Πόσα ραντεβού θανάτου έχουν γίμει στην Αθήνα από χούλιγκανς του ΠΟΚ ; Είδες ποτέ ανακοινώσεις των ΠΑΕ ;
  Εντάξει έχασες τα λεφτά σου πέρισυ περιμένοντας πότε θα χάσει ο ΠΑΟΚ, ξεπέρασέ το σαν τζογαδόρος, μην κάνεις σαν γυναικούλα που της κλέψανε την μπουγάδα

 141. nikiplos1 said

  61@ Βρε ζει (και βασιλεύει) ο Σουφλιάς!

 142. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  122β: ΕΦΗ, υπομονή, κύκλο κάνει…, χθες εδώ (αρκετές ώρες), σήμερα εκεί 🙂

  137: Γιώργο, ευχαριστώ πολύ, και οι δικές μου ευχές στους συνονόματους σχολιαστές και κρυφαναγνώστες

 143. nikiplos1 said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και στις Ιωάννες!

 144. # 141

  Ναι ;;;; έ τότε πολιτικά μακαρίτης !!!!!!

 145. ΓΤ said

  Πάντα κάνω πλάκα με τον «τζόγο», πάντα παίζω σταθερά 50 ευρώ τον μήνα, δαπάνη που δεν με αγγίζει καν, και γελάω με αυτούς που, unfair ειπείν, δίνουν διπλά και τρίδιπλα για να… καπνίσουν. Λεφτά δεν φέρνει η φούμα, η μπάλα και το λαχείο μπορεί. Το πονταριστικόν 2019 έκλεισε πολύ θετικά για μένα, εξασφαλίζοντας όλα τα πάγια έξοδά μου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, αν ζω, που εύχομαι να μη ζω, αλλά ποιος νοιάζεται… (εξαιρώ την εργασία, όπου όλα ακόμα πιο καλά).

  Ιστορίες με γυναικούλες και μπουγάδες δεν έχω ζήσει ποτέ μου, στο Μαρούσι δεν είχαμε τέτοια πράγματα, πλυσταριά σε ταράτσες θέλω να πω, εκεί μου πρωτόλαχε να δω το ηλιόφως, δεν μπορούσα να το αποφύγω, ήμουν βρέφος βλέπετε… Το μίσος, αν δεν λαθεύω, είναι συναίσθημα, οπότε είναι πολύ προτιμότερο, μερικές φορές, το, σαφώς μη κίβδηλο, νόμισμα της αδιαφορίας.

  Δεν πιστεύω να πιστεύετε, όταν, και εάν, διαβάζετε σε διάφορα γονατογραφημένα κειμενίδιά μου που ανέχεται ο φιλόξενος Σαραντάκος, την κατατρεγμένη περσόνα που δεν έχει κέρμα και περιμένει το γκολ για να φάει. Έξυπνοι άνθρωποι είστε, το ξυσμένο ή άξυστο μολύβι μου ενσαρκώνει ανθρώπους που συναντώ στην καθημερινή μου, άκρως λυτρωτική, βόλτα, και από αυτούς αντλώ. Εάν ποτέ θελήσω να επεκταθώ και να ζητήσω καμιά ιπποτροφία, ως σανοφάγο που δυνάμει μπορεί να καταντήσει ο άλλος μου εαυτός, ή να προσπαθήσω να περιγράψω οικοτρόφους Μαρκοπούλου, ξέρω πού να απευθυνθώ, με τον προσήκοντα σεβασμό βεβαίως βεβαίως.

  Και μόνο το γεγονός ότι ο πατέρας της Θεοδώρας στο Βυζάντιο ήταν αρκτοτρόφος στον Ιππόδρομο, όταν συνδυαστεί με το σήμερα, δηλοί τοις πάσι ότι η Ελλάς έχει ιστορική συνέχεια, και δεν σας κρύβω ότι βλέπω τη χώρα να αυγάζει, ιδίως μετά τη συμμετοχή της εγγονής του Άκη Τσοχατζόπουλου στο «My Style Rocks». Ούτε θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν δεν συνεχίσω να καταθέτω σώψυχα σπυριά λέξεις στο μπλογκ του Νίκου, που τον ευχαριστώ τα μάλα, γιατί η ευρυχωρία της αγκάλης του βγάζει για τα καλά γλώσσα στην… Πλατυτέρα των Ουρανών, και η τράπεζα κειμένων που διαβάζω εδώ μέσα είναι, στην ευγενή πλειοψηφία τους, πραγματικός πλούτος, που δεν εκφράζεται με κανένα ποσοστό, αφού η διηνέκεια του ανατοκισμού αποτυπώνεται στην ευπρέπεια. Ωστόσο, ακόμα και οι χυδαίοι είναι χρήσιμοι.

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ωστόσο, ακόμα και οι χυδαίοι είναι χρήσιμοι.»
  Εμμονικοί, θα έλεγα, που παρεκτρέπονται αντ χόμινεμ λόγω φανατίλας, που, αν της επιτρέψουμε να πάρει το πάνω χέρι, θα φτάσουμε και στη χυδαιότητα.

 147. nikiplos said

  145@

  Όποτε ανεβαίνει η φτώχια, ανεβαίνει και ο τζόγος… Ο τζόγος είναι η ύστατη ελπίδα του χαμένου. Να γυρίσει η τύχη του στο τέλος και να ρεφάρει… Νε μετέχει ενός παίγνιου. Να συμμετέχει σε μια θεία κοινωνία, με άλλους ομοίους, να συνοσφρίζεται τα μελλούμενα και να εξηγεί ερμηνεύει οικτίρει τις διάφορες ήττες της ζωής του.

  Γνώρισα πολλούς που έγιναν μισάνθρωποι, γιατί η ζωή δεν τους τα έφερε ευνοϊκά, πρίμα και δεν έγιναν αυτό που ονειρεύτηκαν. Έγιναν οι καθημερινοί haters που συναντώ συνέχεια στις διαδρομές της ζωής μου. Το σύνδρομο του κακομαθημένου παιδιού που δεν ωρίμασε ποτέ και φυσικά δεν κέρδισε στο παιχνίδι της ζωής, όπως στα παιδικά που ο μπαμπάς του τον άφηνε να κερδίζει συνέχεια…

  Αντίθετα λοιπόν, στους τζογαδόρους, στους ανθρώπους που όζουν στα μίζερα τραπέζια των στοιχηματζίδικων, στους παίχτες της τράπουλας σε λέσχες, στην παρέα του Κώστα του φίλου μου, που μετακόμισε από το Π. Φάληρο μέχρι το μακρινό Μαρκόπουλο, σε όλους αυτούς μίσος δεν είδα… Άκουσα πεζοδρομιακό βρισίδι, άκουσα κακολογίες, αλλά πουθενά δεν διάκρινα το μίσος ενάντια στον συνάνθρωπο, στον πιο τυχερό… Ζήλεια ναι, «κωλόφαρδε!» αλλά φθόνος ποτέ! Έχουν εντρυφήσει στο παίγνιο της τύχης, περισσότερο από εμάς τους υπόλοιπους «κανονικούς» που έχουμε χάψει σαν χάφτες κανονικά τον μύθο της αιτιοκρατίας. Αυτοί έχουν επίγνωση της τύχης, παρόλο που στο πεδίο δράσης τους, καθόλου δεν υφίσταται η τύχη, αλλά οι πιθανότητες είναι ψυχρά μαθηματικά υπολογισμένες να τους κλέβουν.

  Τουλάχιστον η ψυχιατρική αναγνωρίζει σε αυτούς ένα είδος εθισμού. Σε εμάς τους μετρημένους και τους υπολογιστές αλήθεια?

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τουλάχιστον η ψυχιατρική αναγνωρίζει σε αυτούς ένα είδος εθισμού. Σε εμάς τους μετρημένους και τους υπολογιστές αλήθεια?»
  Πληθώρα νευρώσεων εξαιτίας απωθήσεων και εκλογικεύσεων.

 149. Πίσω απ’ το λάπτοπ πολλοί είναι ωραίοι, πλούσιοι και ευγενείς αλλά όπου εμφανίσθηκαν ( και φυσικά όταν έγιναν ρεζίλι εξαφανίσθηκαν ) τα ίχνη τους υπάρχουν και scripta manent που λέμε στην Φωκίδα και πολλά εξηγεί

 150. loukretia50 said

  Χρόνια καλά Γιάννηδες!
  —————-

  ΓΤ – last call
  Ακόμα κι ένα γονατογράφημα δείχνει πολλά για το επίπεδο κάθε αβατα* δόρικης περσόνας – wanna be grata, ίσως περισσότερο απ΄όσο θα θέλαμε

  Είτε επιλέγουμε να την πιστεύουμε είτε όχι, είναι προτιμότερη από την πικρόχολη αυταρέσκεια που προβοκάρει σίγουρες ιαχές και σνομπάρει κάθε φιλική προσέγγιση.
  Αν θέλεις να μοιράζεσαι γραφτούδια, ξέρεις ότι πολλοί το χαιρόμαστε. Εσύ κάνεις παιχνίδι .

  *υπονοείται ένα «R» με αξάν Εγγλέζου ευγενή, ή μαγιορδόμου

 151. # 146

  Γιαννάκη για την γιορτή σου, σαν δωράκι, κάτι παλιές ΑΛΗΘΙΝΕΣ ιστορίες του 60 που μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι έγινε προχθές στο Καραϊσκάκης

  Οι ξένοι διαιτητές δεν είναι καινούργια εφεύρεση και το 60 με την εθνική κατηγορία και διαιτητές τύπου Τζίτζη κατέφυγαν στους ξένους. Επειδή λεφτά δεν υπήρχανε από τις μικρές ομάδες, όποιος πλήρωνε τα έξοδα έφερνε και ξένο διαιτητή.

  Ο ΟΣΦΠ είχε έναν Βούλγαρο μόνιμο να του διαιτητεύει τα εκτός έδρας ματς τον οποίον παρουσίαζε κάθε φορά και με άλλο επίθετο !! Το ανακαλύψανε μετά το 4ο ή 5ο παιχνίδι που διεύθυνε τυχαία από έναν φίλαθλο που τον θυμήθηκε από προηγούμενο αγώνα

  Επίσης ο ΟΣΦΠ είχε φέρει έναν Αιγύπτιο για να παίξει το Παναιγιάλειος-ΟΣΦΠ. Ο Αστέριος Μπέλλας πρόεδρος του Παναιγιαλείου ομάδα από παλαίμαχους με γραφεία πλ.Ομονοίας 4, 3ος όροφος, τους μάζευε και πηγαίνανε με πούλμαν στο Αίγιο να παίξουνε (είχε γραφείο ο πατέρας μου στο 4ο όροφο και τα έβλεπα), μεγάλη γάτα, πήγε στα αποδυτήρια του διαιτητή και του ψιθύρισε » Olympiakos black and white, Panegialios red and white» και πήρε το παιχνίδι 1-0 με γκολ του Ξυλά !!

  Και μια γελοιογραφία εποχής του 60

 152. # 150

  Αξιολάτρευτη συσσχολιάστρια

  Στον δικό μου κόσμο όταν περάσει κάποιος μια γραμμή δεν υπάρχει επιστροφή

  Σε πέρασα για κάποια άλλη, λάθος μου και φυσικά θεώρησα πως ό,τι έγραψα δεν είχαν σχέση με σένα, ήτανε κούφια. Θέλησες να πατσίσεις, το έκανες, ζήτησες συγγνώμη στην έδωσα και …το ξανάκανες. Ευνόητο είναι πως και να ξαναζητήσεις συγγνώμη δεν μπορείς να την έχεις, πέρασες την γραμμή της καλής πίστης. Τα μικρά παιδιά «ξεχνάνε» μετά από καιρό γιατί είναι μικρά, τα μεγάλα βρίσκουν κάποιον τρόπο να συνυπάρχουν σε κοινούς τόπους αλλά μέχρις εκεί. Καλά δεν ήτανε το Σάββατο ; μακριά και δεν χρειάζεται αγαπημένα.
  Και για σένα ισχύει το scripta manent, ξαναδιάβασέ τα να φρεσκάρεις την μνήμη σου.

 153. loukretia50 said

  ???

 154. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αφήστε τις γκρίνιες και τα υπονοούμενα, κάνετε ότι ο Λάμπρος που δεν κινδυνεύει σε καμιά περίπτωση από τις παρακάτω 5 αρρώστιες! 😜

  https://www.larissanet.gr/2020/01/07/to-idaniko-farmako-gia-aftes-tis-pente-arrosties-einai-to-sex/

 155. Γιάννης Ιατρού said

  154: χαχαχα, μιάμιση η ώρα κι ακόμα να δώσει σημεία ζωής ο Λαμπρούκος από τις χθεσινές γιορτές και πανηγύρια που είχε ανακοινώσει (112) 😂🍷🎈🎵

 156. spiridione said

  Συμφωνώντας με τον Στάζι ψήφισα και εγώ αλληλεγγύη. Και επειδή είχα παρακινήσει τον Νικοκύρη να γράψει το παλιό άρθρο, το οποίο έχει πολύ ωραία σχόλια.
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/04/solidarite/

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  154:Οπότε, όταν η γυναίκα προφασιστεί πονοκέφαλο, της προσκομίζεις συνταγογραφημένο τον εαυτό σου ως το τέλειο φάρμακο. 😉

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από κάποιο καιρό ο φίλος Κώστας πόσταρε ένα οξύ κείμενο του Κουντουρά ως κείμενο του Τζήμερου. Η δικαιολογία που την πατήσαμε, ενώ δεν θα έπρεπε, είναι η παρακάτω . Καλή χρονιά και σε σένα, δεξιοσταλίνα Τζήμερε! ☺
  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/5850072/thanos-tzimeros-gia-ekpaideytikoys-agrammatoi-tempelchanades-stalines

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  154 – 🙂 🙂 🙂 Η αλήθεια είναι πως ούτε κι εγώ ξέρω από πότε έχω να αρρωστήσω, (κάνα εποχικό πυρετούλη όχι κάτι σοβαρό) σίγουρα πάνω από 35 χρόνια, το ίδιο κι η Παπέν από το 90 που μένουμε μαζί. Ο βασικός λόγος σίγουρα είναι το σέξ αλλά και η γενική στάση ζωής που έχουμε και γενικότερα της οικογένειας, το χαμόγελο και τα γέλια, είναι ο κανόνας, όλα τα σημαντικά τα θεωρούμε ασήμαντα, πιο σημαντική είναι η υγεία μας. 🙂

  Πάντως το υγιές σέξ προστατεύει από πολλές περισσότερες αρρώστιες ενώ η καταπίεσή του, είναι η αιτία για τις περισσότερες γιατί
  η σεξουαλική ενέργεια εξουσιάζει τη δομή των συναισθημάτων και της σκέψης του ανθρώπου ενώ η καταπίεση της φυσιολογικής σεξουαλικής ικανοποίησης, οδηγεί σε διαφόρων ειδών υποκατάστατα ικανοποίησης (π.χ διάφορες ναρκωτικές ουσίες κλπ) και ψυχοσωματικών διαταραχών.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  159: Άλλο τραγούδι έπρεπε να βάλεις… 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: