Προεδρίνα λοιπόν;
Posted by sarant στο 17 Ιανουαρίου, 2020
Χτες είπα ότι δεν ακολουθούμε κατά πόδας την επικαιρότητα, αλλ’ αυτό δεν σημαίνει πως την αγνοούμε και επιδεικτικά.
Οπότε, σήμερα θα συζητήσουμε για την διαφαινόμενη ως σίγουρη ανάδειξη της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μάλλον από την πρώτη ψηφοφορία που θα γίνει σε 5-6 μέρες -αφού, εκτός από τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος θα έχει επίσης τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ τουλάχιστον.
Θα πω εγώ δυο λόγια και θα ακούσω με πολύ ενδιαφέρον και τα δικά σας σχόλια.
Καταρχάς, δεν μπορούμε να κρίνουμε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου εν κενώ. Θα την κρίνουμε με βάση τις άλλες υποψηφιότητες που ακούγονταν και έχοντας κατά νου ότι μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση το κυβερνών κόμμα είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει τον Πρόεδρο της επιλογής του χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα τη συναίνεση άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι, στα δικά μου μάτια, σαφώς προτιμότερη από υποψηφιότητες που αναφέρθηκαν και που θεωρήθηκαν και «κλειδωμένες» όπως του Λουκά Παπαδήμου (η επιτομή της άρνησης της δημοκρατίας) ή του Ευάγγελου Βενιζέλου (ο απεχθέστερος εν ζωή πολιτικός) ή του Αντώνη Σαμαρά.
Υποψηφιότητες σαν κι αυτές που ανέφερα θα συμβόλιζαν την απόλυτη δικαίωση της περιόδου 2010-2015 και θα ήταν μια χειρονομία περιφρόνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση -αντί όμως για τα ονόματα αυτά, ο πρωθυπουργός επέλεξε μια υποψηφιότητα εκτός ενεργού πολιτικής, από το δικαστικό σώμα, και μάλιστα μια δικάστρια που είχε τοποθετηθεί στην τωρινή της θέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κ. Σακελλαροπούλου είναι… συριζαία: η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε τις συστάσεις του δικαστικού συμβουλίου ή όπως αλλιώς λέγεται το γνωμοδοτικό όργανο).
Μάλιστα, έχουμε το παράδοξο, ο Κ. Μητσοτάκης να θεωρεί φέτος την δικάστρια Κατερίνα Σακελλαροπούλου άξια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ πέρυσι δεν την είχε θεωρήσει άξια για την Προεδρία του ΣτΕ αφού το κόμμα του δεν την ψήφισε στη Διάσκεψη των Προέδρων!
Άλλωστε την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου την είχε αναφέρει, σε ανύποπτο χρόνο -τον Απρίλη του 2019- ως πολύ καλή επιλογή ο υπουργός Δικαιοσύνης της προηγούμενης κυβέρνησης Μ. Καλογήρου.
Σύρθηκε δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης και αναγκάστηκε να προτείνει μια «αριστερίζουσα» υποψήφια; Όχι, με κανένα τρόπο δεν εννοώ αυτό. Αλλά είναι βέβαιο πως η κ. Σακελλαροπούλου είναι πολύ περισσότερο ανεξάρτητη απ’ όσο θα ήταν μια κομματική υποψηφιότητα.
Δεν αρνούμαι πως ο κ. Μητσοτάκης εκανε μια ευφυή τακτική κίνηση με το να προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου και κέρδισε πόντους σε μια αρκετά δύσκολη συγκυρία. Θα κερδίσει επίσης κατά το ότι, επειδή θα χηρέψει η θέση της κ. Σακελλαροπούλου στην προεδρία του ΣτΕ, θα γίνει δυνατό να διοριστεί πρόεδρος της επιλογής της ΝΔ, με αποτέλεσμα να γίνει ολοκληρωτικός ο ήδη ασφυκτικός έλεγχος του κυβερνώντος κόμματος σε όλους τους πόλους εξουσίας.
Με την επιλογή του αυτή, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης χειραφετείται και εσωκομματικά, αφού για άλλη μια φορά, μετά την πρόταση για Επίτροπο, ταπεινώνει τον κ. Σαμαρά -και δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου έχει ενοχλήσει πολλούς στο κυβερνών κόμμα που ήθελαν η προεδρική υποψηφιότητα να δικαιώνει την περίοδο των «σαμαροβενιζέλων» και να αποτελεί «μια σφαλιάρα στον ΣΥΡΙΖΑ». Διότι δεν είναι και η ΝΔ κάτι το ενιαίο -έχει μια ισχυρή ακροδεξιά πτέρυγα, που αυτή τη στιγμή απειλεί να πάρει το πάνω χέρι.
Αν είχαμε μια παρτίδα στο σκάκι, στην κίνηση του Κ. Μητσοτάκη θα βαζαμε θαυμαστικό -διότι, όπως είπαμε, ηταν ευφυής. Αλλά θαυμαστικό θα πρέπει να πάρει και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καθόλου δεν στριμώχτηκε, όπως είχαν προβλέψει κάποιοι, από την ήδη εκφρασμένη προτίμησή του σε ανανέωση της θητείας του Π. Παυλόπουλου, και δήλωσε το κατ’ εμέ αυτονόητο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κ. Σακελλαροπούλου -προσθέτοντας και την ατάκα «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης, να καταψηφίζω τα θετικά». Ακόμα καλύτερα, το έκανε γρήγορα, κι έτσι πριν περάσουν 24 ώρες το θέμα «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είχε, ουσιαστικά, κλείσει και είχε περάσει στο παρασκήνιο -αφήνοντας την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα, που δεν φεύγουν έτσι εύκολα, είτε πρόκειται για το φιάσκο του Βερολίνου, είτε για την κακή πορεία της οικονομίας είτε για το προσφυγικό ή τις σχέσεις με τη γείτονα.
Πολλοί φίλοι από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και αριστερότερα έσπευσαν να επισημάνουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου ως ανώτατη δικάστρια έχει ιστορικό που δεν είναι ανεπίληπτο. Πλάι σε προοδευτικές τοποθετήσεις της, όπως για τα παιδιά των μεταναστών, υπάρχουν και αποφάσεις κατακριτέες, σχετικά με τη Χαλκιδική ή τη λίστα Λαγκάρντ ας πούμε. Πράγματι υπάρχουν -όπως και η πλειοψηφία του ΣτΕ έτσι και η κ. Σακελλαροπούλου κινηθηκε μέσα σε κάποια όρια. Ωστόσο, με βάση τις υποψηφιότητες που ακούγονταν, νομίζω πως η κ. Σακελλαροπούλου είναι μακράν η καλύτερη.
Βέβαια, ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τελετουργικά ως επί το πλείστον καθηκοντα -να ακούει ποντιακά κάλαντα και να κερνάει σφυρίδα τους ξένους επισκέπτες, διάβασα κάπου. Σε μια θέση με συμβολική λοιπόν σημασία, σκεφτείτε ποιος συμβολισμός θα δινόταν αν αύριο γινόταν ΠτΔ ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Σαμαράς ή (μακριά από εμάς) ο κ. Βενιζέλος.
Άφησα κάτι τελευταίο ενώ ίσως θα περιμένατε να το έχω ήδη αναφέρει. Ο κ. Μητσοτάκης είπε στο διάγγελμά του ότι «ο πολίτης είναι γένους αρσενικού» -προβληματικό αυτό, διότι υπάρχουν βεβαίως και θηλυκοί τύποι: εγώ προτιμώ τον τύπο «η πολίτισσα» και με τον καιρό θα δείτε ότι αυτός είναι ο προτιμότερος, αλλά δεν θέλω τώρα να επεκταθώ σε αυτό- «η δημοκρατία όμως είναι γένους θηλυκού, άρα είναι καιρός να προταθεί μια άξια Ελληνίδα για την Προεδρία της Δημοκρατίας».
Διότι βέβαια η κ. Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα, και αυτό δεν είναι μια λαπαλισάδα αλλά σημαντικό γεγονός που αξίζει να το χαιρετίσουμε και να το σχολιάσουμε.
Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από 7 άνδρες που κατείχαν το αξίωμα αυτό, σβήνοντας επιτέλους μια ντροπιαστική για τη χώρα μας κηλίδα -αν και εξακολουθούμε να μην έχουμε εκλεγμένη γυναίκα πρωθυπουργό, να έχουμε 9% γυναίκες στην κυβέρνηση και 22% γυναικες στη Βουλή -τα λέγαμε και προχτές αυτά.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με το που σπάει το αντρικό μονοπώλιο -και θα βλέπουμε γυναίκα στον θώκο τουλάχιστον για τα πέντε επόμενα χρόνια- μπαίνουν διάφορα ζητήματα που δεν τα είχαμε συναντήσει στην πράξη.
Ας πούμε, από τη στιγμή που θα εκλεγεί ΠτΔ η κ. Σακελλαροπούλου, θα είναι πιθανότατα η μοναδική παγκοσμίως περίπτωση αρχηγού κράτους που δεν θα μπορεί να επισκεφτεί ένα τμήμα της επικράτειας του κράτους στο οποίο ηγείται -εννοώ βέβαια το Άβατο του Αγίου Όρους.
Δεν εννοώ με αυτό πως δεν πρέπει να εκλεγεί γυναίκα Πρόεδρος επειδή δεν θα μπορεί να επισκεφτεί το Άγιον Όρος και να γυρίσει με τις κουδούνες στο λαιμό όπως ο Σαρτζετακης. Εννοώ όμως πως η εκλογή της μάς ξαναθυμίζει ότι υπάρχει ένα μέρος της ελληνικής επικράτειας, αυτοδιοίκητο βέβαια βάσει του άρθρου 105 του Συντάγματος, όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να μπουν. Δεν νομίζω ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα θελήσει να επισκεφθεί το Αγιονόρος ή ότι θα θέσει θέμα αβάτου, αλλά και μόνο με την ανάρρησή της στο αξίωμα καταδεικνύει πόσο αναχρονιστική είναι η παράδοση του αβάτου. Ελπίζω στο όχι μακρινό μέλλον (δηλαδή: να το προλάβουμε) να δούμε να επιτρέπεται, λελογισμένα και με όρους, η πρόσβαση γυναικών στο Αγιονόρος όπως γίνεται στα Μετέωρα.
Και μπαίνουν και γλωσσικά ζητήματα, που μάλιστα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το ιστολόγιο.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λέμε, ή κάτι άλλο; Στα δευτερόκλιτα επαγγελματικά θηλυκά (η πρόεδρος, η οδοντίατρος) δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί εμφυλος τύπος (όπως υπάρχει στα πρωτόκλιτα σε -ς), αλλά θα συμφωνήσετε μαζί μου πως όταν ακούτε -ή, έστω, όταν ακούγατε μέχρι χτες- «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» θα σκεφτόσασταν άντρα και όχι γυναίκα -έτσι δεν είναι;
Υπάρχει και ο τύπος «η προεδρίνα», που έχει το θεωρητικό μειονέκτημα πως είναι ανεπίσημος και πως δηλώνει (και) τη σύζυγο του αξιωματούχου: «να με λένε βοϊβοντίνα κι ας πεθαίνω από την πείνα» έλεγε μια παλιά παροιμία «για την κενόδοξη σύζυγο» κατά τη διατύπωση του Δημ. Λουκάτου, και μέσα στις παραλλαγές της είχε και τη δημαρχίνα, και την προεδρίνα -όχι βέβαια της Δημοκρατίας αλλά της κοινότητας. Από τότε όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι και όλο και περισσότερο οι γυναικες ονοματίζονται με βάση αυτό που κάνουν οι ίδιες κι όχι με το αξίωμα του άντρα τους, οπότε προβλέπω ότι πολλές φορές θα ακουστεί για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο τύπος «προεδρίνα» μέσα στην επόμενη πενταετία, κι αυτό είναι μεγάλο κέρδος. Ίσως όχι «Προεδρίνα της Δημοκρατίας», γίνεται δυσκίνητο, αλλά σκέτο «Προεδρίνα» (μία είναι η προεδρίνα!). Και μόνο γι’ αυτό άξιζε που προτάθηκε γυναίκα για τον προεδρικό θώκο, αν και βέβαια καλύτερη είναι η κ. Σακελλαροπούλου από π.χ. την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Οπότε, έχουμε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, την πρώτη προεδρίνα μας. Μιαν άλλη πρωτιά που δεν έχουμε ακόμα καταφέρει είναι να εκλεγεί ΠτΔ που να μην έχει πτυχίο Νομικής. Όλοι ως τώρα οι διατελέσαντες ΠτΔ από τη Νομική έχουν αποφοιτήσει (ο Σαρτζετάκης στο ΑΠΘ, οι άλλοι στο ΕΚΠΑ) με εξαίρεση τον Γιάννη Αλευρά, που είχε διατελέσει για λίγο ΠτΔ αναπληρώνοντας τον παραιτηθέντα Καραμανλή (ήταν Πρόεδρος της Βουλής). Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001 σκέφτηκαν να βάλουν το πτυχίο της Νομικής στα τυπικά προσόντα του Προέδρου, αλλά το θεώρησαν περιττό. Να δούμε ποιο άβατο θα σπάσει πρώτο, να δούμε γυναίκες στο Αγιονόρος ή να εκλεγεί ΠτΔ άτομο που δεν έχει φοιτήσει στη Νομική;
ΥΓ
Κι ένα τριβιδάκι για ένα θέμα που επίσης μας έχει απασχολήσει στο ιστολόγιο. Η νέα μας προεδρίνα θα έχει επώνυμο με 15 γράμματα, που στοιχηματίζω πως είναι το μεγαλύτερο από κάθε αρχηγό κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση -αν και με ανησυχούν κάτι Λιθουανοί. Εννοείται ότι δεν μετράω τα πολλαπλά επώνυμα των Ισπανών ή των εστεμμένων (Σουγιάς ή Πεταλούδας ή Γλύξμπουργκ ή Χοεντσόλερν), τίμια πράγματα, ένα επώνυμο εκείνοι κι ένα εμείς. Με τα 15 του επωνύμου πρέπει να χτυπάμε πρωτιά και σε περίπτωση ισοβαθμίας έχουμε και 10 στο μικρό όνομα (Αικατερίνη είναι το επίσημο). Κι αν έχετε άχτι τους εταίρους μας, θα πάρουμε εκδίκηση όταν οι εκφωνητές τους θα προσπαθούν να πουν Sakellaropoulou!
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα.
Δεύτερη περίπτωση Τασούλα. Και εις ανώτερα.
rizes said
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
https://vgiannelakis.wordpress.com/2017/03/11/%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%83/
ndmushroom said
Καλημέρα!
Προσωπικά δε συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Νικοκύρη ως προς τον έμφυλο τύπο. Στο κάτω κάτω, μπορεί να είναι η πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν είναι η πρώτη Πρόεδρος. Και προεδρίνες της Βουλής είχαμε, και προεδρίνα του ΣτΕ, και προεδρίνα του Αρείου Πάγου και, εσχάτως, Προεδρίνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δε θυμάμαι να γενικεύθηκε ή έστω να εντάθηκε η χρήση της «προεδρίνας» για να περιγράψει κάποια από αυτές.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Καλημέρα!
Τα γράμματα του ΥΓ πιο πολλά από 15.
Συμφωνώ με τα περισσότερα της ανάρτησης – την επίσκεψη στο Άγιο Όρος τη θεωρώ ψευδοπρόβλημα. Ούτε στα Ίμια έχουν πάει οι περισσότεροι από τους ΠτΔ.
spiral architect 🇰🇵 said
gpointofview said
Μάλιστα, έχουμε το παράδοξο, ο Κ. Μητσοτάκης να θεωρεί φέτος την δικάστρια Κατερίνα Σακελλαροπούλου άξια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ πέρυσι δεν την είχε θεωρήσει άξια για την Προεδρία του ΣτΕ αφού το κόμμα του δεν την ψήφισε στη Διάσκεψη των Προέδρων!
Σημασία έχει πως θεωρεί την κ. Σακελλαροπούλου ο Μαρινάκης σε σχέση με την κάθε θέση της, σαν σκιώδης πρωθυπουργός, να μην ξεχνιόμαστε.
Ξαναλέω πως ο Κοντονής είπε πολλά και χρήσιμα στην δίκη της Δυτέρας για την αποπομπή του ως υφυπουργός αθλητισμού και σαν υπουργός δικαιοσύνης
Maria Athini said
Η γιαγιά μου τραγουδούσε «Μαριγούλα-Μαριγώ / που’χεις άντρα υπουργό / και σε λένε υπουργίνα / και ψοφάς από την πείνα»
Georgios Bartzoudis said
Δεν ξέρω αν το «αυτοδιοίκητο» Άγιο Όρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τμήμα της επικράτειας του κράτους» (επ’ αυτού είναι χρήσιμη η γνώμη των Νομικών).
Άσχετα με αυτό, θεωρώ ότι η …ευχή «να δούμε να επιτρέπεται, λελογισμένα και με όρους, η πρόσβαση γυναικών στο Αγιονόρος» είναι άστοχη. Το «άβατο» του Αγίου Όρους είναι παράδοση, όπως παράδοση είναι και όλη η θρησκευτική και εκκλησιαστική κληρονομιά μας. Την παράδοση τη σέβεσαι όπως είναι. Τώρα, αν χρειαστεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος η (οσονούπω) Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νομίζω ότι το ορθόν είναι να ζητηθεί από την Εκκλησία (και δη από το Πατριαρχείο) να δώσει λύση «κατ’ οικονομίαν» (επ΄αυτού είναι χρήσιμη η γνώμη των Θεολόγων)
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
nikiplos said
Καλημέρα… Συμφωνώ κι εγώ για την επιλογή, αν και θα προτιμούσα η συναίνεση να είναι πραγματική και όχι λόγω καλής θέλησης ή διαγωγής ή επικοινωνιακής ρουκέτας που θα εκτοξεύει ο εκάστοτε πρωθυπουργός.
Ας πούμε μπορεί να έρθει κάποιος αύριο μεθαύριο και να προτεινει-και να ψηφίσει αν πρωθυπουργεύει- κάποιο πρόσωπο εμπρηστικό, πχ τον Τζήμερο ή (ακόμη χειρότερο αύριο) τον Κουφοντίνα.
Βέβαια η διάταξη δεν ψηφίστηκε ένεκα συνταγματικών ανησυχιών της κυβερνητικής παράταξης, αλλά επειδή δις έχουν πατήσει μπανανόφλουδα: μια βολική με τον ΓΑΠ, που ακριβώς επειδή ήταν αυτός που ήταν έλειψαν μόνο 18 μήνες χρόνια από την εξουσία, αλλά και μία από τον Τσίπρα που τους πέταξε έξω για 4 χρόνια…
Γενικά μιλώντας όμως χαίρομαι που αφενός βγαίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα μη πολιτικό πρόσωπο, αφετέρου δεν είναι κομματικά καμμένο ώστε να υπάρχει διχαστική εικόνα στο πρόσωπό του.
Ας προσθέσω και μια παρλάτα για την υποψηφιότητα του ΜέΡΑ25 (Δεν είμαι θιασώτης ούτε του μετώπου, ούτε του ιδρυτή του, αλλά αυτό το «ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ» που υπάρχει στον τίτλο του μου αρέσει, γιατί από ρηξικέλευθους και ριζοσπαστικούς έχουμε χορτάσει).
Οποιοσδήποτε πολιτικός σχηματισμός της Βουλής έχει το δικαίωμα να προτείνει οποιονδήποτε έλληνα πολίτη. Σαφώς όταν έχεις εννέα μόνο βουλευτές δεν είναι σωστό να προτείνεις κάποιον παρά μόνο σαν αντιπρόταση. Βέβαια είναι λογικό και ρεαλιστικό να προτείνεις οποιονδήποτε πολίτη. Δύο μόνο παράμετροι:
– Η ΜΦ είναι (αναγκαστικά) δημόσιο πρόσωπο. Είναι τέτοιο ένεκα πολιτική εμπλοκής, δηλαδή επιλογής του υιού της ως στόχου από την ΧΑ, ένα κόμμα – εγκληματική οργάνωση που μέχρι πρότεινος έβγαζε 21 βουλευτές! Συναισθηματικά ή μη, η ΜΦ έχει εμπλακεί στο ζήτημα των πρόσφατων πολιτικών δρώμενων της χώρας. Ένα κίνημα – μέτωπο προτείνοντας για ΠτΔ, έναν ορκισμένο εχθρό της ΧΑ, αν μη τι άλλο δείχνει το στίγμα του, αλλά και τα όρια του σε τι συναινεί και σε τι όχι. Και αυτό είναι σαφής πολιτική τοποθέτηση, αν και ολίγον ετεροπροσδιοριστική. Ένα άλλο γεγονός είναι ότι μπορεί η ρομφαία της ΧΑ να μην εξελέγη, αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός και μόνο ότι στελέχη της εμφιλοχώρησαν στους ακροδεξιούς κόλπους της ΝΔ. Θέλω να πω, πως σε βάθος χρόνου, ούτε ανεπίκαιρο, ούτε μονόπλευρο είναι να επιλέξει κανείς ένα πρόσωπο που σαφώς θα βγάζει σπυράκια στο εξάμβλωμα της ΧΑ.
– Μπορεί η ΜΦ να μην ρωτήθηκε και να αρνήθηκε. Αν όμως έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του και εκλεγόταν, θα απεκδυόταν το αξίωμα? Ερώτηση κρίσεως, αλλά όλοι ξέρουμε την απάντηση μέσα μας… Επ’ ουδενί. Θα το έβρισκε ως μια ωραία ευκαιρία να τους «πηδήξει» τους χρυσαβγίτες, όπου τους έβρισκε και μπορούσε… Και θα το έκανε φυσικά…
Προσωπικά, και για τη μη εκποίηση του θεσμού, θα προτιμούσα τον Δημήτρη Κουσουρή, αλλά δεν είμαι και μέσα στο μυαλό των ΜεΡΑ25τών ώστε να ξέρω το συλλογισμό για την επιλογή τους.
Triant said
Καλημέρα.
Να πω κι εγώ κάτι για ένα θέμα όπου όλοι συμπεριφερόμαστε σαν τους μεγάλους στα καινούργια ρούχα του βασιλιά. Με κάποιον τρόπο θα πρέπει να της υποδειχθεί κάποιος/α που θα ασχοληθεί με την εμφάνισή της (ρούχα, μαλιά, μακιγιάζ κλπ). Ήρεμα το λέω.
nikiplos said
11@ Από δω το πας από κει το πας, πάλι στις ευειδείς θήλεις θα το φθάσεις… 🙂 Ούτε ο Γς να ήσουν!
Σαν τον Μπάταλο με τους κίναιδους ένα πράμα… 🙂
Πουλ-πουλ said
«όπως του Λουκά Παπαδήμου (η επιτομή της άρνησης της δημοκρατίας)»
Θα το έλεγα διαφορετικά: στη δίνη της χρεωκοπίας, η κορωνίδα της ανεπάρκειας του πολιτικού συστήματος. Ήταν η εποχή, αν θυμάστε, που αν περνούσες κάπως καλοντυμένος έξω από του Μαξίμου, μπορούσαν να σε κάνουν πρωθυπουργό.
Μάλιστα, απεχθής ο Βενιζέλος, απεχθέστερος ο Σαμαράς, αλλά συμπαθής ο Παυλόπουλος; Ήμαρτον.
dryhammer said
11. Στυλίστες και διαολοστειλείστες…
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Δεν ξέρω αν είμαι μόνος σε αυτή τη σκέψη, αλλά μάλλον το πιο ενδιαφέρον στην επιλογή για την προεδρία είναι το τρίβιο (σικ, ρε) του υστερόγραφου 🙂
Triant said
12#
Από δω το πας από κει το πας, πάλι στις ευειδείς θήλεις θα το φθάσεις… 🙂 Ούτε ο Γς να ήσουν!
Λες να φταίει η Λεόντειος; 🙂
Pedis said
Είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που η γυναίκα, αν δεν είναι από τις τυχερές που έχουν κάποια κακοπληρωμένη κα παρτάιμ δουλειά, ασχολείται μόνο με το σπίτι της, το βάιμπερ και τις συνταγές μαγειρικής,
αλλά είναι επικίνδυνο το κόλλημα, ντε και καλά, να χειροκροτούμε γυναίκες που συμφωνούν και εφαρμόζουν,
και πιθανά πολύ επιμελέστερα, δηλ. με κόμπλεξ κατωτερότητας, επειδή έχουν αποδεχθεί το συνολικό σύστημα υποταγής και κοινωνικών διακρίσεων και λειτουργούν σε αυτό,
την ιδια «ανδρική» πολιτική.
atheofobos said
1-Συμφωνώ απόλυτα ότι η πρόταση για την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου είναι άκρως επιτυχής και ευφυής.
2-Διαφωνώ πλήρως στο ότι ο απεχθέστερος εν ζωή πολιτικός είναι ο Βενιζέλος. Εγώ θα έλεγα ο Τσίπρας! Είναι ευνόητο όμως ότι οι προσωπικές γνώμες, ή και των φίλων μας, δεν μπορούν να γενικεύονται και γι΄αυτό αυτές ονομάζονται βεβιασμένη γενίκευση.
Βεβιασμένη γενίκευση ονομάζεται η λογική πλάνη που υφίσταται όταν εξάγεται ένα γενικό συμπέρασμα το οποίο, ωστόσο, βασίζεται σε ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Συνήθως αφορά στατιστικά αποτελέσματα τα οποία εξάγονται από μια μικρή ομάδα ατόμων που δεν αντιπροσωπεύει επαρκώς το σύνολο του πληθυσμού.
Είναι αντίφαση αυτό που γράφεις : θα γίνει δυνατό να διοριστεί πρόεδρος της επιλογής της ΝΔ, με αποτέλεσμα να γίνει ολοκληρωτικός ο ήδη ασφυκτικός έλεγχος του κυβερνώντος κόμματος σε όλους τους πόλους εξουσίας. Όταν την επέλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την θέση αυτό επεδίωκε;
3-Είναι πολύ σωστή η επισήμανση ότι στα δευτερόκλιτα επαγγελματικά θηλυκά (η πρόεδρος, η οδοντίατρος) δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί εμφυλος τύπος , οπότε το η Πρόεδρος είναι άψογο!
4-Είναι πράγματι υπαρκτό το πρόβλημα με το Άγιο Όρος αλλά η ευελιξία των καλόγερων, όταν έχει ανάγκη να προσεταιριστεί την εξουσία, θα βρει την λύση.
Ήδη υπάρχει προηγούμενο . Το 1850, η σύζυγος του Βρετανού πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, Στράτφορντ Κάνινγκ, έπειτα από ειδική άδεια, επισκέφθηκε κατ’ εξαίρεση το Άγιον Όρος.
LandS said
6. Πάντως οι υποθέσεις Μαρινάκη, τουλάχιστον οι σημαντικότερες, έχουν να κάνουν με τον Άρειο Πάγο και όχι με το ΣτΕ.
0. …πολλαπλά επώνυμα των Ισπανών ή των εστεμμένων (Σουγιάς ή Πεταλούδας ή Γλύξμπουργκ ή Χοεντσόλερν),
Αθάνατος Τσιφόρος
Πολίτισσα παραπέμπει σε Ρωμιά, ή όπως οι ίδιες λένε, Ρωμέισα. Πολίτρια ακούγεται το ίδιο με τη πωλήτρια, το πολίτις και το *πολίτιδα από την αιτιατική του προηγούμενου, δεν μου αρέσουν. Μένει το πολίτης ίδιο με τον αρσενικό τύπο. Φταίμε βέβαια που το άρθρο της ονομαστικής πληθυντικού το αλλάξαμε απο αι σε οι.
Οταν μας είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί το φύλο προτιμώ το προεδρίνα από το γυναίκα πρόεδρος, ακόμα και από το η κυρία πρόεδρος στα ανεπίσημα.
Pedis said
… να δούμε να επιτρέπεται, λελογισμένα και με όρους, η πρόσβαση γυναικών στο Αγιονόρος όπως γίνεται στα Μετέωρα.
Νικοκύρη, σπάστα και ξαναρίχτα …
sarant said
18 Δεν το ήξερα αυτό το ιστορικό προηγούμενο
20 Όπως στα Μετέωρα, λέω. Με κόσμια περιβολή, σε ορισμένες ώρες κτλ.
13 Στον Παυλόπουλο πιστώνω ότι το 2008 δεν θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς.
LandS said
8 Δεν ξέρω αν το «αυτοδιοίκητο» Άγιο Όρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τμήμα της επικράτειας του κράτους» (επ’ αυτού είναι χρήσιμη η γνώμη των Νομικών).
Ε, λοιπόν μάθε
‘Αρθρο 105: (Καθεστώς του Αγίου Όρους)
1. H χερσόνησος του ‘Αθω, από τη Mεγάλη Bίγλα και πέρα, η οποία αποτελεί την περιοχή του Aγίου Όρους, είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του Eλληνικού Kράτους, του οποίου η κυριαρχία πάνω σ’ αυτό παραμένει άθικτη.
………………..
Δηλαδή τι περισσότερο θα σου πει ένας νομικός;
ΑΡΗΣ said
«του Ευάγγελου Βενιζέλου (ο απεχθέστερος εν ζωή πολιτικός)», «ή (μακριά από εμάς) ο κ. Βενιζέλος».
Προτείνω να τον λέμε «ο ακατονόμαστος».
ΑΡΗΣ said
Θα ακουστούν, βέβαια, και πολλές κλητικές «κυρία Πρόεδρος».
Pedis said
# 21 – 20 Όπως στα Μετέωρα, λέω. Με κόσμια περιβολή, σε ορισμένες ώρες κτλ.
το ίδιο οπως για τους άντρες, φαντάζομαι, ότι εννοείς, οπότε το «λελογισμένα και υπό όρους» είναι περιττό, έτσι;
gpointofview said
# 19
Σταύρο στις ακυρωτικές διαφορές που δικάζει είναι και η εφαρμογή της αθλητικής νομοθεσίας και με τον Αυγενάκη υφυπουργό αθλητισμού όλα ρόδινα…
Triant said
Ενδιαφέροντα τα όσα λέει η Ζωή για την Σακελλαροπούλου. Πολύ ενδιαφέροντα, θα έλεγα.
μήτσκος said
Στην προσωπική μου κλίμακα απέχθειας ο Σαμαράς ξεπερνά τον Βενιζέλο αρκετές τάξεις μεγέθους.
sarant said
27 Με την υποσημείωση ότι ήταν συνήγορος του Βίννικ (η Ζωή)
25 Δεν ξέρω τι όρους θα ζητήσουν οι μοναχοί.
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν προλαβαίνω και λίγο βαριέμαι αυτό το θέμα οπότε θα ξαναβάλω κάτι γλωσσικό που έβαλα και χτες 🙂
LandS said
13
Και στην Ιταλία είχαν διορίσει πρωθυπουργό τραπεζίτη. Αν θυμάμαι καλά και αλλού στα PIIGS.
Τέλος πάντων δεν ήταν το πρόσωπο μόνο που χαρακτηρίζεται ως άρνηση της δημοκρατίας. Η βιομηχανία του «ένας νόμος, ένα άρθρο» των 750 σελίδων και με την εισηγητική έκθεση κλπ κοντά δυο χιλιάδες με τη διδικασία του κατεπείγοντος τότε ξεκίνησε. Αν μάλιστα θυμηθούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών ήταν μετάφραση από τα αγγλικά των διαπιστώσεων των τεχνικών κλιμακίων, των πρακτικών της τρόικας, των ενημερωτικών προς το Γιούρογκρουπ και των οδηγιών του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ που ξεφούρνιζε κάθε τόσο ο Σόιμπλε, τότε πολύ ήπιος είναι ο χαρακτηρισμός του Νικοκύρη.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
τι να προσθέσει κανείς, όλα τα είπες Νίκο. Το κυριότερο είναι πως με την απόφαση της αντιπολίτευσης και του ΚΥΝΑΛ να στηρίξουν (εκόντες-άκοντες) την επιλογή, σταματάει και η συζήτηση επ΄αυτού, προφανώς προς απογοήτευση της κυβέρνησης, που έτσι προσπάθησε να μετατοπίσει το κέντρο βάρους από τα τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα, στα οποία περίτρανα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανίκανη/ελλιποβαρής.
Να αναφέρω μόνο πως η Προεδρίνα του ΣτΕ (και εν αναμονή ΠτΔ) κατοικεί στο Μεταξουργείο, σε ιδιαίτερα αξιόλογο κι ακριβό συγκρότημα κατοικιών κατασκευής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία αυτή έχει πολλά και μεγάλα έργα (και) στην Ελλάδα, των οποίων την εξέλιξη επηρεάζουν αποφασιστικά οι αντίστοιχες περιβαλλοντικές μελέτες (ΜΠΕ), με τις οποίες πλειστάκις ασχολήθηκε το ΣτΕ.
Μάλιστα προσφάτως η ολομέλεια του ΣτΕ ασχολήθηκε και με την ΜΠΕ για το Ελληνικό. Ως γνωστόν το σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-Mohegan απέκλεισε με απόφαση της ΕΕΕΠ τον άλλο διεκδικητή, την Hard Rock – ΙΝΤΡΑΛΟΤ, στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του καζίνο.
11, 12, 14: Ε, όσο νά ‘ναι το παρουσιαστικό/ντύσιμο ανεξαρτήτως φύλου κλπ. όλο κάτι δείχνει για τον άνθρωπό (για σκεφτείτε το τι γράφεται π.χ. για την Πατούλαινα ή την Μελάνια, την Μαρέβα κλπ.).
Βέβαια για την κα Σακελλαροπούλου κυκλοφορούν πολλά σχόλια/γραφικά αυτές τις μέρες. Τα πιο ανώδυνα είναι συγκρίσεις με καρτούν.., χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά και ad hominem κριτική αφού η ομοιότητα βγάζει μάτι 🙂
Δεν επεκτείνομαι, μην μπας και βγάλω και τ΄όνομα του κακού… 🙂 🙂
LandS said
26
Δεν είναι αυτές οι σπουδαίες υποθέσεις που αφορούν τον Μαρινάκη. 😊
Babis said
Έχω μια απορία, Η ξύλινη έκφραση που ακούμε συνέχεια στα κανάλια πχ » …είναι ο ανώτατος άρχων της δημοκρατίας», πως θα γίνει τώρα;
Στοιχηματίζω ότι οι δημοσογράφοι θα συνεχίζουν να το λένε έτσι ακριβώς αλλάζοντας μόνο το άρθρο, αλλά το σωστό ποιο είναι;
«… είναι η ανώτατη άρχουσα της δημοκρατίας» ή κάτι άλλο;
Γιάννης Ιατρού said
34: Αρχόντισσα ρε Μπάμπη! 🙂
LandS said
34
Άρχων Άρχοντας. Για μένα Αρχόντισσα ή το καταργούμε. Έπρεπε να είχαμε καταργήσει, ουτε καν εισαγάγει το «ανώτατος πολιτειακός παράγων»
mitsos said
«Ανώτατη πολιτειακή παράγουσα» 🙂
Καλημέρα
Χούμορ said
Να περιμένουμε άρθρα λοιπόν όπου ο όρος προεδρίνα θα επαναλαμβάνεται περί τις 15 φορές, όπως συμβαίνει με τον όρο βουλεύτρια δηλαδή. Ντάξει, πες πες κάτι θα μείνει. 😛
sarant said
37 Παράγοντας, στυλοβάτης, μορφή, προσωπικότητα κτλ. δεν αλλάζουν γένος.
38 Και δικάστρια, έτσι;
spiridione said
Επιστολή του Πατριάρχη Άνθιμου το 1850
«Οσιώτατοι επιστάται και ναζίρηδες της κοινότητος του αγιωνύμου όρους του Άθωνος και λοιποί πατέρες της ιεράς συνάξεως των είκοσι ιερών αυτόθι μοναστηρίων τέκνα εν κυρίω κτλ. Λαβόντες το σταλέν ημίν υιϊκόν γράμμα σας είδομεν την αυτόθι προσωπικήν έλευσιν του εξοχωτάτου πρέσβεως της ’Αγγλίας κυρίου Στράτφορδ Κάνιγγ μετά της κυρίας συζύγου αυτού και την εκ μέρους σας γενομένην προς τα επίσημα ταύτα υποκείμενα δεξίωσιν και υποδοχήν. Ότι δε η είσοδος της διαληφθείσης κυρίας εν τοις Ιεροίς αυτοίς τόποις, εν οις απαγορεύεται γενικώς των γυναικών εμφάνισις και παρείσφρυσις, προέκυψεν εκ λάθους και αγνοίας, τούτο γνωρίζοντες και ημείς παρατρέχομεν επί του παρόντος πάσαν παρατήρησιν και δικαίαν επίπληξιν επί τη των εσχάτων όρων και καθεστώτων παραβάσει δικαιολογουμένη εξαιρετικώς επί ταύτης μόνον της περιστάσεως, και διά το αιφνίδιον και προηγνοημένον της ελεύσεως. Εις το εξής όμως θέλετε προσέχει καλώς εις την απαράτρεπτον φυλακήν των υπ’ αυτών των ιερών κανόνων υπαγορευομένων θεσμών τούτων είδότες ότι μήτε παρά της εκκλησίας υποχωρηθήσεται ποτε του λοιπού ελαχίστη συγκατάβασις».
http://digital.lib.auth.gr/record/140829/files/5129_1.pdf?version=1
σελ. 46
sarant said
40 ναζίρηδες;
sarant said
40-41 Επίτροποι, βρίσκω. Προφανώς οθωμανοί.
Δύτης των νιπτήρων said
επόπτες, κατά λέξη.
Δεν ξέρω αν ήταν οθωμανοί (μουσουλμάνοι) ή οθωμανική ονομασία κάποιου εκκλησιαστικού αξιώματος όμως. Κάθε μεγάλο βακούφι (συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών όπως τα μοναστήρια) είχε κανονικά διαχειριστή (μουτεβελή – στο μοναστήρι ο ηγούμενος) και επόπτη (ναζίρη).
gpointofview said
# 33
Εσύ θεωρείς σπουδαιότερες αυτές που απασχολούν ποινικά τον Μαρινάκη-σιγά μην καταδικασθελι- και γω αυτές που υποβιβάζουν τον ΟΣΦΠ και καταρρακώνουν το κύρος του στην επιχειρηματική πιάτσα
ΓΤ said
#0 «Μιαν άλλη πρωτιά που δεν έχουμε ακόμα καταφέρει είναι να εκλεγεί ΠτΔ που να μην έχει πτυχίο Νομικής.» Δηλαδή ο Παύλος Κουντουριώτης είχε πτυχίο Νομικής;…
sarant said
45 Στο άρθρο παίρνω υπόψη τους προέδρους από το 1974 και μετά.
nikiplos said
Και εδώ μιαν άλλη αλλά λίαν ενδιαφέρουσα άποψη…
https://www.anoixtoparathyro.gr/
Pedis said
Στο μεταξύ τα καραγκιοζιλίκια του Βαρουφάκη, να προτείνει την Μαγδα Φύσσα για ΠτΔ χωρίς να έχει ενημερώσει την υποψήφια, συνεχίζεται:
«σε καμία περίπτωση δεν ήταν λάθος η απόφασή μας. Είμαστε πολύ συγκινημένοι για την απόφαση που πήραμε. …
nikiplos said
Συγνώμη για τον λάθος λίκνο:
https://www.anoixtoparathyro.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%ac%ce%bd/
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
gpointofview said
# 33
Να στο κάνω πιο λιανιά , Σταύρο, για να μπεις φυλακή χρειάζονται αποδείξεις, για να υποβιβασθείς (ειδικά από Πουέφα) χρειάζονται μόνο ενδείξεις άρα τεράστια σημασία πως θα γνωμοδοτήσουν Αυγενάκης και δικαιοσύνη για να πρ΄λαξει η ουέφα ( η ελληνική πολιτεία δεν θα τολμήσει να υποβιβάσει μεγάλη ομάδα, δεν έγινε ούτε με τα λουλούδια του ΠΑΟ τότε)
Γιάννης Ιατρού said
Μη ξεχάσετε να ευχηθείτε στους «Αντωνάκηδες» που γιορτάζουν σήμερα… 🙂
Pedis said
Αντε και σε πέντε χρόνια να επικυρωθεί η υπέρβαση με άλλη γυναίκα υποψήφια για τη θέση ΠτΔ.
Να προταθεί λ.χ. η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου.
gpointofview said
# 46
ούτε ο Περικλής είχε (κι ας μη τον λέγανε πρόεδρα…)
Γιάννης Ιατρού said
Ακούγεται πως η πίεση έφτασε στο 22….
Απών ο Αντώνης Σαμαράς από την ψηφοφορία για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
ΓΤ said
@45 Γιατί να αγνοούμε την περίοδο της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας; Οπότε θα αναμέναμε «Μιαν άλλη πρωτιά που δεν έχουμε ακόμα καταφέρει, στα χρόνια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι να εκλεγεί ΠτΔ που να μην έχει πτυχίο Νομικής».
tdemis2014 said
….το σενάριο » ….κάνε μου σε παρακαλώ την χάρη με τον Μπιτ… , γιατίμε πιέζουνε οι Αμερικάνοι, και εγώ θα σε κάνω πρόεδρο, για να μπορείς να ακούς τα κάλαντα διά ζώσης, που σου αρέσουνε τόσο πολύ…», παίζει καθόλου ???
Γιώργος said
Δεν πρόσεξα αν ειπώθηκε, αλλά ούτε σε ιερό εκκλησίας μπορεί να μπει. Επίσης ούτε σε Τζαμί την Παρασκευή (π.χ. στη Θράκη).
Kαι;;;;
tdemis2014 said
…. και μου αρέσει που οι συνταξιούχοι περιμένουνε να δούνε Θεού πρόσωπο ( όσοι εξ αυτών τουλάχιστον πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο )…
Stazybο Hοrn said
Πάντως κι όταν λέμε φιλόλογος σε γυναίκα πάει ο νους μας αυτόματα…
Avonidas said
#48. Τι είναι, ρε παιδιά, η Μάγδα Φύσσα, για να γίνει ΠτΔ;
Για να μην παρεξηγηθούμε: δεν αμφισβητώ ούτε το θάρρος της, ούτε το ήθος της, ούτε την αξιοπρέπειά της – και μακάρι να ειχαμε αλλες εκατό σαν κι αυτήν. Τι είναι, ομως, πέρα απο μητέρα ενός αδικοσκοτωμενου που στέκεται στο ύψος της και ζητά δικαιοσύνη;
Αυτη τη δικαιοσύνη μπορούμε να της τη δώσουμε; Γιατί την Προεδρία μήτε τη ζήτησε μήτε την εχει ανάγκη.
Γιάννης Ιατρού said
58: πλέον.. 😏
51: Γιώργο, δεν κάνουμε ένα διάλειμμα από την ποδοσφαιρική επικαιρότητα για να μελετήσουμε τις υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ; 😋
ΓΤ said
#59
Κάπου διάβασα ένα τουίτ για την επιλογή Βαρουφάκη: «Είστε πιο γραφικοί κι απ’ το φαράγγι της Σαμαριάς»…
sarant said
60 Αν πεις ότι διδάσκει, ίσως. Αν πεις ότι «το επιμελήθηκε φιλόλογος» παίζεται.
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
ΓΤ said
το #63 για το #61
Georgios Bartzoudis said
22, LandS said: «…Δηλαδή τι περισσότερο θα σου πει ένας νομικός»;
# Αν ήμουνα νομικός (και δη εξειδικευμένος), ίσως μπορούσα να σε απαντήσω. Πάντως το «άρθρο» στο οποίο παραπέμπεις είναι κατατοπιστικό. Μόνο που εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω από πού είναι αυτό το «άρθρο 105»: Από το Σύνταγμα; Από τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ή από το καταστατικό κάποιας …πολυκατοικίας;;
Αὐγουστῖνος said
Κάπου διάβαζα μέσα στὰ προσόντα τῆς μέλλουσας Προέδρου μας ὅτι ζεῖ στὴν ἐποχή της, μὲ ἀπόδειξη τὸ γεγονὸς ὅτι ἔχει δική της σελιδα στὸ FB(!). Μήπως ἔχουμε χάσει καὶ τὸ τελευταῖο ἴχνος σοβαρότητας; Λέω τώρα ἐγώ. Καὶ τὸ λέω ἤρεμα.
nikiplos said
Ο ΠτΔ, διακοσμητικός ή όχι πρέπει να αποτελεί σύμβολο κατά τη γνώμη μου. Να έχει ερείσματα σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου. Από εκεί και ύστερα, εικάζω πως θα πρέπει να είναι και γερό σκαρί, ώστε να ανέχεται να στέκεται 2 ώρες να ακούει ποντιακά και λοιπά κάλαντα από τους αργοναύτες κομνηνούς, να φοράει κολιέ με λουλούδια ώστε να στέκει ατσαλάκωτος δίπλα σε Μαορί πολεμιστές που επιδεικνύουν την πολεμική τους τέχνη, να παρίσταται με επίσημο ένδυμα αλλά με τουρμπάνι ώστε να συμφάγει με Σιχ ή με Μάο-Μάο και τέλος να γράφει καμιά 20ριά επιστολές ημερησίως σε 180 ομολόγους του στον ΟΗΕ. Εντάξει για αυτό το τελευταίο θα έχει γραμματεία-μετακλητούς, αλλά ρε παιδί μου να έχει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται!
Ο ΠΠ όσο κι αν δεν ήταν αρεστός, ή ήταν κομματικό στέλεχος της ΝΔ, είχε και άλλα προσόντα πλην των ανωτέρω. Ακαδημαϊκός και άριστος γνώστης Αγγλικής και Γαλλικής, μπορούσε και είχε την εμπειρία να σταθεί μια χαρά απέναντι σε επιτροπές, σε δημοσιογράφους, να τηλεφωνηθεί με ομολόγους του, σπουδαίων χωρών όπως της Γαλλίας ή της Γερμανίας, τους οποίους γνώριζε προσωπικά από άλλα φόρα, ώστε να διευθετήσει από τη μεριά του κρίσιμα ζητήματα (πχ Δημοψήφισμα 2015, τραπεζικό bail out), να συνδράμει δια παράλληλης οδού στη συγκρότηση πληροφοριών τις οποίες στη συνέχεια θα διυλίσει και θα μπορέσει να τις περάσει στην κυβέρνηση.
Ο ΚΜ με πρώτη την καταστροφή της συνέναισης και τώρα με την σαφή υποβάθμιση του θεσμού, βάζει για ΠτΔ μια Δικαστίνα οκ. Μένει να δούμε την επιλογή του, όμως αυτή η κυρία δεν έχει ερείσματα στην ελληνική κοινωνία πέρα από ένα κλειστό επαγγελματικό λόμπι στο οποίο έδρασε σε όλη την επαγγελματική της καριέρα και ανήλθε στα χρόνια της σταδιοδρομίας της.
Μια άλλη ένστασή μου δεν αφορά τόσο τους αποφοίτους της Νομικής, όσο την επιλογή από το δικαστικό σώμα. Η επιλογή Δικαστών για θέσεις της πολιτειακής εξουσίας δεν καταστρατηγεί τρόπον τινά τη διάκριση των τριών εξουσιών? Ένας εν ενεργεία Δικαστής σήμερα, θα προτιμήσει να μην συγκρουστεί με τα πολιτικά και κομματικά συμφέροντα, ώστε αύριο να προσβλέπει σε μια θέση-αξίωμα της πολιτειακής εξουσίας. Τέλος πάντων αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά υποθετικό…
Γιώργος said
(σχόλιο 62α)
Λυπάμαι, δεν τις παρακολουθώ. Σε ευχαριστώ πάντως για την ενημέρωση από πρώτο χέρι
Αὐγουστῖνος said
Τὸ σύνταγμα τῆς χώρας, ἀκόμα καὶ ἂν ψηφιστεῖ ἡ ἀναθεώρησή του, ἀναφέρεται καθαρότατα σὲ Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας, ποὺ πρέπει νὰ εἶναι Ἕλληνας πολίτης μπλά-μπλά-μπλά… Ἂρα, τουλάχιστον ἐπίσημα, δὲν τίθεται θέμα ἀλλαγῆς τοῦ τίτλου πρὸς πιὸ ἔμφυλο τύπο. Τουλάχιστον μέχρι νὰ ἐπικρατήσει (ποὺ δὲν τὸ βλέπω) ὁ ἔμφυλος τύπος, ὁπότε θὰ ὑπάρξει καὶ ἡ σχετικὴ ἀλλαγὴ στὴ φραστικὴ διατύπωση, ὅσον ἀφορᾶ τὸν καταστατικὸ χάρτη μας – μὲ τὴν ἀνάλογη χρονοκαθυστέρηση βεβαίως βεβαίως…
spiridione said
ΣΠ said
Καλημέρα και χρόνια πολλά στους Αντώνηδες
Την κ. Σακελλαροπούλου δεν την ήξερα. Από αυτά που διαβάζω φαίνεται να είναι θετική περίπτωση αλλά αυτό μένει να φανεί στην πράξη. Η περίπτωση Σαρτζετάκη με έχει κάνει επιφυλακτικό απέναντι στους προερχόμενους από τον δικαστικό χώρο. Πάντως έχω την γνώμη ότι ο/η ΠτΔ πρέπει να έχει κάποια χρόνια πολιτικής πείρας και εκεί η κ. Σακελλαροπούλου υστερεί. Θετικό από συμβολική άποψη ότι είναι γυναίκα.
Δύτης των νιπτήρων said
72
spiridione said
74. Πυθία σκέτη.
Avonidas said
#72. Εντάξει, η απάντηση ήταν χρησμός. Αλλά ήταν κι η ερώτηση τέρμα ηλίθια.
BLOG_OTI_NANAI said
Το καθεστώς του Αγίου Όρους ισχύει με βάση το Σύνταγμα και βεβαίως στην «Συνθήκη του Άμστερνταμ» (1999, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:11997D/TXT ) υπάρχει ρητή υπενθύμιση της διασφάλισης του καθεστώτος κατά την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
«8. Declaration by Greece concerning the Declaration on the status of churches and non-confessional organisations
With reference to the Declaration on the status of churches and non-confessional organisations, Greece recalls the Joint Declaration on Mount Athos annexed to the Final Act of the Treaty of Accession of Greece to the European Communities.»
Φυσικά και μπορεί αν ισχύει το Άβατο, αφού οι διατάξεις περί ισότητας λαμβάνουν υπόψη πλήθος παραμέτρων και δεν αφορούν κάποια μπακαλίστικη «ισότητα».
Γιατί, τι είδους ισότητα υπάρχει όταν δίνεται το δικαίωμα στις γυναίκες να μην στρατεύονται; Τι είδους ισότητα επιτρέπει σε κάποιους να μην πηγαίνουν στρατό ή να μην παίρνουν όπλο;
Παρά το γεγονός ότι το φύλο του πολίτη δεν αποτελεί αιτία ανισότητας, εντούτοις οι γυναίκες δεν πάνε στον στρατό.
Άρα τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά και η ισότητα δεν είναι παιχνίδι στη Μονόπολη. Γι’ αυτό και μπορεί να ισχύει το Άβατο για πάντα και ευνόητο είναι πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα διότι ΠτΔ που δεν σέβεται το Σύνταγμα, μπορεί να υπάρξει μόνο σε μπανανία, όχι σε Κράτος.
Σε αυτό το κράτος που οι γυναίκες δεν πάνε στον στρατό, μπορούν να συμβούν και ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε άλλες τέτοιες φαινομενικές αντινομίες.
Επίσης στα κράτη που έχουν υπογράψει τις αρχές ισότητας των φύλων δεν υπάρχουν χωρίς όρια διατάξεις μετακίνησης και εγκατάστασης ανθρώπων. Υπάρχουν χώροι άβατοι, όπως ιδιωτικές ή δημόσιες ιδιοκτησίες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χώροι διαβαθμισμένοι που δεν μπαίνει ο κάθε πολίτης. Άρα, που είναι η αρχή της πλήρους ισότητας αν σκεφτούμε μπακαλίστικα;
Υπάρχει περίπτωση ένα άτομο όχι μόνο να μην μπορεί να μεταβεί κάπου, αλλά ακόμα και να τον συλλάβουν, να τον ανακρίνουν ή να τον καταδικάσουν σε φυλάκιση αν παραβεί διατάξεις για τέτοιους άβατους χώρους.
Γιάννης Ιατρού said
70: Γιώργο, mea culpa, το 62α =>στο 60 πήγαινε 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
Είναι λάθος αυτό που γράφεται:
«μόνο με την ανάρρησή της στο αξίωμα καταδεικνύει πόσο αναχρονιστική είναι η παράδοση του αβάτου»
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, καθώς στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, άρθρο 25, παρ. 3 αναφέρεται ρητά ότι:
«H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.»
Δηλαδή το πνεύμα της παραπάνω φράσης αλλά και το πνεύμα της προτροπής του άρθρου μόνο και μόνο επειδή ΠτΔ θα είναι γυναίκα, είναι και αντισυνταγματικό αλλά και αναχρονιστικό σε σχέση με τις διατάξεις του Συντάγματος.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
72
-Τι θα πράξετε κ. Μητσοτάκη κλπ?
– Τη χρεία μας.
-Το ερώτημα είναι, ποιά χρεία μας?
-Η χρεία μας, και θα κάνουμε τη χρεία μας νωρίτερα στη χρεία για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε τη χρεία μας απάνω μας.
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1&dq=
Nestanaios said
77.
Σε έναν τόπο όπου δεν επιτρέπεται να μεταβεί η γυναίκα μου, η μάνα μου και η κόρη μου, εγώ δεν θα πήγαινα ούτε πεθαμένος.
Παναγιώτης said
Το Άβατο του Αγίου Όρους είναι παράδοση, να το δεχτώ αλλά όπως διαβάζω εδώ
http://www.iospress.gr/ios1996/ios19961110a.htm
Το άβατο δεν είναι μόνο για γυναίεκες αλλά και για άντρες χωρίς γένια και ευνούχους. Αλλά το άβατο για άντρες χωρίς γ΄’ενια ατόνησες και μπορούνε να πανε έφηβοι και αγόρια γιατί άλλαξαν οι εποχές αλλά παρέμεινε για τις γυναίκες.
Ευνούχους δεν έχουμε πια αλλά αν θέλει αν πάει κάποιος διεμφυλικός τι γίνεται; Τυπικά σαν άντρας μπορεί, είναι αμρτωλός σύμφωνα με αυτό που έγραφες ο Απόστολος Πάυλος και το τσιτάρουν ότνα θλελουν να δέιξουν ότι δεν πρέπει η γυναίκα να φορά παντελόνι αλλά μάλλον αλλο πράγμα είχε στο μυαλό του ο Απόστολος.
Γιάννης Ιατρού said
72 και επόμενα σχετικά:
Βλακεία του δημοσιογράφου (του Σρόϊτερ εν προκειμένω) η ερώτηση, από όποια πλευρά και να την δει κανείς:
α) αν θέλει η κυβέρνηση να πει τι ακριβώς θα κάνει, το σχέδιό της δηλαδή μέχρι που θέλει να το φτάσει, συγκεκριμένα και με λεπτομέρεια, δεν περιμένει την ερώτηση δημοσιογράφου για να το κάνει.
β) Αν δημοσιεύσει τα σχέδιά της, χάνει (και) διαπραγματευτικά και αφήνει στον άλλο (χρονικά) περιθώρια να σκεφτεί τι θα κάνει αυτός για πάρτη του κλπ. κλπ.
Επομένως δεν ψέγω τον ΠΘ που δεν απάντησε ουσιαστικά.
Τον ψέγω όμως γιατί δεν είπε ξεκάθαρα, …«κε Στρόϊτερ, το τι θα κάνει η Ελλάδα στην μία ή στην άλλη περίπτωση, δεν συνηθίζουμε να το ανακοινώνουμε δημόσια, στην τηλεόραση κλπ.»… ή κάτι παρόμοιο, αλλά έκανε παιγνιδάκια με τις λέξεις.
Εμ, πως θα δείξουμε ότι διαθέτουμε «πνεύμα»…🤢🤔😠
Το ότι δεν τον εκτιμούν ιδιαίτερα με την αλαζονεία του «άριστου/ξερόλα» που τον δέρνει και το ότι δεν τον παίρνουν και πολύ στα σοβαρά, το βλέπουμε καθημερινά, κι από την επιρροή που έχει, διεθνώς…
Pedis said
# 72 – θα κάνουμε ό,τι μας πουν οι σύμμαχοί μας ότι χρειάζεται/ονται.
Pedis said
-> 84 … μετά τη διάσκεψη που θα αποφασίσει σχετικά και στην οποία δεν θα μας καλέσουν.
Γιάννης Ιατρού said
84/85: Πέδη, δεν είσαι ενημερωμένος:
ΕΚΤΑΚΤΟ: Στου Μπαϊρακτάρη για αρνί λεμονάτο ο Χαφτάρ
Συνεχής ενημέρωση…
Avonidas said
Ευνούχους δεν έχουμε πια αλλά αν θέλει αν πάει κάποιος διεμφυλικός τι γίνεται;
Ναι, ειναι τοσο καλοδεχούμενοι οι διεμφυλικοι στην ευρύτερη κοινωνία μας, να πάνε και στο Άγιο Όρος. Ειμαι βέβαιος πως θα τους υποδεχτούνε με αγάπη, κατανόηση και σεβασμό. Τον ιδιο που τυπικά δείχνουν στους ομοφυλόφιλους.
Ειμαι φαν της επιστημονικής φαντασίας, αλλά μη λεμε κι ο,τι ναναι.
BLOG_OTI_NANAI said
81: «Σε έναν τόπο όπου δεν επιτρέπεται να μεταβεί η γυναίκα μου, η μάνα μου και η κόρη μου, εγώ δεν θα πήγαινα ούτε πεθαμένος.»
Εγώ να πω την αλήθεια στις τουαλέτες αντρών πηγαίνω, γιατί δεν μπορώ να κρατηθώ και πολύ.
Αὐγουστῖνος said
#88: 🤣🤣🤣
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
raf said
Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη βουλεύτρια, τη δικαστίνα, είμαι αισιόδοξος και για την πολίτισσα. Δεν νομίζω να προκριθεί κάποτε ο τύπος προεδρίνα, παραμοιάζει σαν υποκοριστικό.
Avonidas said
Ο Νταβίντ Χίλμπερτ είχε πει, για την άρνηση υφηγεσίας στην Έμυ Νέδερ λόγω του φύλου της, ότι «η Πανεπιστημιακή Σύγκλητος δεν είναι δημόσια λουτρά». Και εννοούσε μάλλον ότι οι λόγοι που διαχωρίζουμε τα φύλα σε κάποιους χώρους όπως τα λουτρά (π.χ. η γύμνια, η ικανοποίηση σωματικών αναγκών) δεν υφίστανται και δεν παίζουν ρόλο σε άλλους χώρους και άλλους ρόλους, όπως τα πανεπιστημιακά αξιώματα.
Υπήρχε, βεβαίως, το ζήτημα της παράδοσης. Μιας παράδοσης που ήταν στενόμυαλη και ηλίθια, κι επομένως δικαίως την καταργήσαμε, τελικά.
Και μολονότι δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να φυλάσσονται κάποια σπάνια και μοναδικά μεσαιωνικά χειρόγραφα πλάι στη χέστρα, στις αντρικές τουαλέτες (όλοι ξέρουμε πόσο απαραίτητο είναι το ανάγνωσμα κατά τη διάρκεια), είναι γεγονός πως οι βιβλιοθήκες στις μονές του Άθω περιέχουν τέτοια χειρόγραφα, και κάποιες γυναίκες με την απαραίτητη κατάρτιση θα ήθελαν ίσως να μπορούν να τους ρίξουν μια ματιά.
Φώτης said
Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα τον Λ.Παπαδήμο.
Συνέδραμε μαζί με το Σημίτη στο να μπει η χώρα στο ευρώ και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του (η οποία στηριζόταν από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία βουλευτών σε όλη τη μεταπολίτευση – διορθώστε με αν κάνω λάθος) βοήθησε τη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να μην καταρρεύσει.
Πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος και από τους δεξιούς αλλά κυρίως από τους αριστερούς ψεκασμένους και το 2017 έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, καθιστάμενος έτσι ένας πραγματικός ήρωας της δημοκρατίας.
Σαν δείγμα ιδιαίτερης σκατοψυχίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας δεν τον επισκέφτηκε ποτέ στο νοσοκομείο, στις 36 μέρες που νοσηλεύτηκε.
Συν τοις άλλοις, δεν είναι νομικός αλλά ηλεκτρολόγος μηχ/κος και οικονομολόγος.
leonicos said
του Ευάγγελου Βενιζέλου (ο απεχθέστερος εν ζωή πολιτικός) ή του Αντώνη Σαμαρά
ΛΑΘΟΣ!
του Ευάγγελου Βενιζέλου (ο απεχθέστερος εν ζωή πολιτικός) εάν δεν υπήρχε ο Αντώνης Σαμαράς, και τούμπαλιν
το τούμπαλιν είναι νεο-καθαρευουσιανισμός, σοβών κι έτοιμος να κατασπαράξει τηννν δημοτικήννν
Avonidas said
#93. Άμαν ήταν όποιος πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης να γίνεται ήρωας της δημοκρατίας, έπρεπε τελικά να τον μετονομάσουμε τον Ευαγγελισμό.
spiridione said
83. Για μένα δεν είναι βλακεία ερώτηση και καλά έκανε και ρώτησε για να δούμε και το πνεύμα της απάντησης. Όταν θέλουν οι πολιτικοί να αποφύγουν μια απάντηση βρίσκουν χίλιους δυο διπλωματικούς τρόπους, αλλά ο Κούλης το εξέλιξε αυτό σε διπλωματικό σουρεαλισμό: θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη χρειαστεί να κάνουμε ό,τι χρειάζεται.
Νίκος Κ. said
Θα διαφωνήσω σκακιστικά με τον Νικοκύρη, εγώ θα έβαζα στην κίνηση του Κ. Μητσοτάκη δύο ερωτηματικά. Σύρθηκε σε μια επιλογή που είναι θετική για τους δημοκρατικούς πολίτες ενώ θα μπορούσε άνετα να μας βάλει στο κεφάλι για 5 χρόνια έναν Παπαδήμο, μια Διαμαντοπούλου κλπ. Δηλαδή (για να παραμείνουμε στη σκακιστική ορολογία) έκανε μια κίνηση σχεδόν φορσέ μόνο και μόνο επειδή δεν αξιολόγησε σωστά τη βαριάντα π.χ. Π. Πικραμένος!! (ή κι άλλες παρόμοιες). Ούτε πιστεύω πως γλυτώνει (μεσοπρόθεσμα) από τα εσωκομματικά προβλήματα, το αντίθετο.
Κι ως γνωστόν, τα θαυμαστικά και τα ερωτηματικά στο σκάκι μπαίνουν με βάση τις επιπτώσεις που έχουν σε αυτόν που έπαιξε την κίνηση κι όχι με βάση τα συναισθήματα που προξένησε στον αντίπαλο 🙂
leonicos said
82 Παναγιώτη
Το Άβατο του Αγόυ Όρους δεν με αφορά, όμως….
πληροφοριακά
Το Άγιο Όρος είναι Οργανισμός του Διεθνούς Δικαίου που βρισκεται σε Ελληνική Επικράτεια αλλά έχει αυτονομία διεθνώςαναγνωρισμένη. Για να καταργηθεί το άβατο πρέπει να το αποφασίσει το άγιο όρος. Δεν μπορεί να του επιβληθεί από έξω, με κανένα νόμο. Δεν είναι στη δικαιοδοσία του Ελληνικού κρ΄τους.
Γιάννης Ιατρού said
96: Σπύρο, και που βρίσκεται (έστω θα μπορούσε να…) η πληροφορία λοιπόν; Και πιο θα μπορούσε να ήταν το πνεύμα της απάντησης; Δεν σε καταλαβαίνω.
Pedis said
Το αγιορίτικο άβατο είναι σαν τις ανδρικές τουαλέτες.
Τι διαβάζουμε;!
leonicos said
Δεν επεκτείνομαι, μην μπας και βγάλω και τ΄όνομα του κακού…
Τώ…..ρα πια…..
aerosol said
Επιτυχής η επιλογή Μητσοτάκη. Ο κόσμος καίγεται και όλη η Ελλάδα ασχολείται με το ανούσιο πανηγύρι του ΠτΔ -κάτι σαν το πρωινάδικο της πολιτικής ζωής.
Εάν είναι να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, τότε καλή φαίνεται η Κατερίνα, σιγά τις σπάνιες ικανότητες του Πάκη και την πάνδημη (!) αποδοχή του. Κι εγώ βρίσκω θετικό που το 2008 αποδείχτηκε ευφυέστερος από άλλα λουλούδια του πολιτικού μας βίου (ακόμα θυμάμαι το αστέρι του εν Ελλάδι φιλελευθερισμού, Στέφανο Μάνο και κλαίω!). Άλλο θετικό δεν περιλαμβάνει η λίστα μου.
Θεωρώ πως ο Σαμαράς δεν είχε πιθανότητα να προταθεί από μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη.
Θα ήθελα πριν πεθάνω να δω στο εδώλιο του κατηγορούμενου τον Βενιζέλο όμως το θεωρώ απίθανο. Μικρή η παρηγοριά που δεν γίνεται ΠτΔ. Από κάποιες πλευρές… θα ήταν πιο ταιριαστό με τις εποχές που ζούμε -όσα προσχήματα πέφτουν τόσο βλέπουμε τι όντως συμβαίνει.
Δεν βρίσκω ασεβή την εύρεση κωμικών φωτογραφιών και σκίτσων που μοιάζουν στην Σακελλαροπούλου. Συμβαίνει συχνά με δημόσια πρόσωπα, ειδικά αν έρχονται απότομα στο προσκήνιο. Μάλλον παιχνιδιάρικο μου φαίνεται. Αντίθετα, βρίσκω σεξιστικό του να ασχολούμαστε ήδη με την εμφάνισή της. Αναπόφευκτα όποιος παίρνει πόστο στο οποίο εκτείθεται δημόσια αρχίζει να φροντίζει αλλιώς την εικόνα του. Πάντως οι ορδές από ασουλούπωτους που βάζουν πάνω τους τη στολή ενός γκρι σακακιού δεν διέπεται πάντα από αξιοσημείωτη καλαισθησία και με αυτό δεν ασχολούμαστε καθόλου. Μόλις δούμε θηλυκό γινόμαστε αυτόματα στυλίστες.
Άσχετο, αλλά ίσως το είδατε στις ειδήσεις: Νεκρός 80χρονος από σπόντα, σε περιστατικό που πήγαινε για καραμπινάτη (sorry for the pun…) γυναικοκτονία.
Στην Κρήτη φονεύθηκε ένας παπούς και τραυματίστηκε η κυρά του γιατί μπήκαν στη μέση της τρομοκρατίας που είπε να ασκήσει ένας… πραγματικός λεβέντης στην πρώην γυναίκα του. Στο σπίτι της οποίας είχε πάει με όπλο, όλως τυχαίως. Και ήταν αρκετή η παρουσία των άτυχων γερόντων που βγήκαν να δουν τι τρέχει, για να τους τη μπουμπουνίσει. Διότι αν τα έχεις μεγάλα κάνεις ότι γουστάρεις, και οι νυν, οι πρώην, ακόμα και οι γείτονες, είναι κτήμα σου -άμα θες βάζεις φωτιά και τους καις ναούμε.
leonicos said
28 Μητσκος
Στην προσωπική μου κλίμακα απέχθειας ο Σαμαράς ξεπερνά τον Βενιζέλο αρκετές τάξεις μεγέθους.
Μπράβο! Έχεις μεγάλη διακριτική ικανότητα φαίνεται! Εμένα μου προκαλούν την ιδια ναυτία κοκ (να μην τα λέμε όλα).
leonicos said
Έγώ θα πρότειν τη Φώφη Γεννηματά. Έχει χαμόγελο!
Καλά…όλοι εσείς που σχολιάζετε εδώ μέσα, τι περιμένετε; Ότι δεν θα κάνουν άλλη μια σαχλαμάρα οι ιθύνοντες;
Μαρία said
87
>Τον ιδιο που τυπικά δείχνουν στους ομοφυλόφιλους.
Κι όμως. Κάποτε ήταν περιζήτητοι. Πρόσφατα ρεπορτάζ δεν έχω κι ένας φίλος γκέι που διαχειρίζονταν μαγαζί στις Καρυές δεν ζει πια. Απ’ αυτή την άποψη, ναι, είναι σαν τα δημόσια ουρητήρια 🙂
Avonidas said
Δεν βρίσκω ασεβή την εύρεση κωμικών φωτογραφιών και σκίτσων που μοιάζουν στην Σακελλαροπούλου. Συμβαίνει συχνά με δημόσια πρόσωπα, ειδικά αν έρχονται απότομα στο προσκήνιο. Μάλλον παιχνιδιάρικο μου φαίνεται. Αντίθετα, βρίσκω σεξιστικό του να ασχολούμαστε ήδη με την εμφάνισή της.
Πώς συμβιβάζονται αυτα τα δύο; Όταν συγκρίνουμε φωτογραφίες της με άλλα πρόσωπα δεν ασχολούμαστε καταναγκην με την εμφανιση της;
Η ενασχόληση με την εμφάνιση δεν έχει απαραιτητα σεξιστικά κινητρα. Ουτε το οτι συγκρίνουμε φωτογραφίες της με άντρες. Κυκλοφορεί π.χ. εδω και χρονια ενα meme που συγκρινει φωτογραφίες της Εμμα Γουότσον με του Ρίτσαρντ Ντώκινς, και δε νομιζω οτι ο υπαινιγμός ειναι οτι η Εμμα Γουότσον ειναι ασχημη.
Εγω πάντως, να πω την αμαρτια μου, το πρωτο που μου φερνει στο μυαλό η φωτο της Σακελλαροπουλου ειναι ο Χαρι Πότερ 🤗
Πέπε said
@92:
> > οι βιβλιοθήκες στις μονές του Άθω περιέχουν τέτοια χειρόγραφα, και κάποιες γυναίκες με την απαραίτητη κατάρτιση θα ήθελαν ίσως να μπορούν να τους ρίξουν μια ματιά.
Ο μοναδικός σοβαρός λόγος που έχω ακούσει υπέρ της άρσης του αβάτου. Κατά τα άλλα, τις τουαλέτες σκεφτόμουν κι εγώ. Δεν το έγραψα, μη νομίσει κανείς αυτό που νόμισε ο Πέδης (#100), αλλά αφού το έγραψε ο Μπλογκ, συντάσσομαι.
(Το Άγιον Όρος είναι σαν τις αντρικές τουαλέτες ως προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα κοινά σημεία, οικοδομικά ή υδραυλικά, δεν ξέρω, αλλά δεν είπε κανείς ότι είναι συνολικά το ίδιο πράγμα.)
Πέρα από τις βιβλιοθήκες, και τυχόν άλλες πτυχές εξίσου σοβαρές που δεν μπορώ να σκεφτώ, νομίζω ότι η ένσταση των περισσότερων στο άβατο οφείλεται πιο πολύ στο γαργαλιστικό της απαγόρευσης παρά σε σοβαρά ζητήματα ισότητας.
Avonidas said
Κι όμως. Κάποτε ήταν περιζήτητοι.
Μαρία, δεν την εννοούσα την εκτίμηση ακριβώς έτσι…
Για να είμαστε ακριβείς, πάντως, οι καλόγεροι μάλλον δεν μισούν τους διεμφυλικούς, για τον ίδιο λόγο που κι εγω δεν μισώ τον Θεό: απλώς δεν πιστεύω πως υπάρχει. 🙂
Αλέξανδρος said
34. Με την αγραμματοσύνη που κυριαρχεί στα κανάλια και τις εφημερίδες φοβάμαι μην ακούσουμε και τίποτα «η ανώτατη άρχων…».
Avonidas said
Το Άγιον Όρος είναι σαν τις αντρικές τουαλέτες ως προς ένα συγκεκριμένο σημείο.
Μόνο που αυτό το σημείο δεν εχει να κανει με τη λειτουργία του, έχει να κάνει μόνο με την «παράδοση». Εξ ου και η αναφορά μου στην περιπτωση της Νεδερ.
νομίζω ότι η ένσταση των περισσότερων στο άβατο οφείλεται πιο πολύ στο γαργαλιστικό της απαγόρευσης παρά σε σοβαρά ζητήματα ισότητας.
Το… γαργαλιστικό της απαγόρευσης, μάλιστα. Ειναι τόσο σόκιν πλάσματα αυτες οι γυναίκες, τόσο σκανδαλιστικά, χιχιχιχι! Σκεψου, λεει, να τις αφηναμε να κοβουν βόλτες στον Άθω, θα χανανε τελειως τον έλεγχο οι άντρες μοναχοι, γιατί ως γνωστον οι αντρες ειναι ανικανοι να συγκρατήσουν τα ζωωδη ενστικτα τους δημοσίως. Οχι, υπαρχουν βαθιοι και σοβαροι λογοι να τους απαγορευτεί η εισοδος, που δεν εχουν να κάνουν με την ισοτητα, εχουν να κανουν με το τι βρισκεται στα βρακια τους, παροτι κι οι αντρες επισκέπτες οφειλουν να κρατούν ανεβασμενα τα βρακια τους καθ’ όλη την παραμονη τους, κι έτσι δε θα πρεπε να κάνει καμιά διαφορά το περιεχομενο τους.
Ειναι τοσο γελοια και ανωριμα ολα αυτα που οντως ντρεπομαι για τους συλλογισμούς που κανει το φυλο μου ωρες ωρες. Ιδίως τους βαθυστοχαστους.
aerosol said
#106
Ίσως δεν ήμουν σαφής. Το να βρίσκεις ομοιότητες με τον Χάρυ Πότερ ή κάποιο καρτούν είναι στα πλαίσια μιας χιουμοριστικής διάθεσης, σκαρφίζεσαι μια γελοιογραφία. Κανείς στη γελοιογράφησή του δεν είναι «όμορφος», αυτό είναι και η βάση του παιχνιδιού αυτού. Εν γνώσει μας μεγαλοποιούμε τερατωδώς χάριν αστείου.
Μιλώντας για εμφάνιση (κι εκεί μάλλον σε μπέρδεψα) αναφέρομαι σε χαρακτηρισμούς για το πώς όντως χαρακτηρίζουμε την εμφάνιση του άλλου: όμορφος, άσχημος, καλοντυμένος, άχαρος κλπ. Εκεί είναι στάνταρ πως ασχολούμαστε εντονότερα με τις γυναίκες της πολιτικής/επαγγελματικής ζωής, σχεδόν πάντα επικριτικά. Είτε είναι γοητευτικές είτε όχι (πράγμα άσχετο με τις ιδιότητες που τις φέρνουν στο προσκήνιο), θα σχολιαστεί έντονα και, ως δια μαγείας, εναντίον τους θα χρησιμοποιηθεί.
Pedis said
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη»
Δηλ. σε πρώτη φάση η επερχόμενη ελληνο-τουρκική σύρραξη θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Μετά βλεπουμε.
spiridione said
Το 1976 όταν είχε καταθέσει πρόταση νόμου ο Γιάννης Κουτσοχέρας για την κατάργηση του άβατου, η Βιργινία Τσουδερού είχε προτείνει να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε γυναίκες βυζαντινολόγους.
Πουλ-πουλ said
96.
«θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη χρειαστεί να κάνουμε ό,τι χρειάζεται.»
Και αφού ο λόγος περί Αγ. Όρους, να μια σχετική επιγραφή που είχα δει στο Βατοπέδι, όταν ακόμη ήταν ιδιόρρυθμο:
Πρέπει να πεθάνεις, πριν πεθάνεις, για να μην πεθάνεις, όταν θα πεθάνεις.
Avonidas said
@aerosol
Δεν ειναι ομως και τοσο ξεκαθαρα διαχωρισμένοι οι λογοι που σχολιάζουμε ή προσέχουμε την εμφάνιση. Εγω, ας πουμε, οταν μιλαω για ομοιότητα με τον Χαρι Ποτερ, εστιαζω κατα βάση στα πατομπουκαλα που φοράει. Επομένως εμμεσα κρινω την εμφανιση της – και η εμφανιση της δεν παιζει κανενα ρολο στα καθηκοντα της.
Ισως ειναι αλήθεια οτι απο τις γυναικες, περισσοτερο απο τους αντρες, περιμενουμε να ειναι εμφανισιμες και καλοντυμενες. Βασικα, θα ελεγα οτι, οταν ολα τα αλλα ειναι ισα, θα κριτικαρουμε την εμφάνιση μιας γυναίκας, ενω την εμφανιση ενος αντρα θα την κριτικαρουμε αφού μας δωσει αφορμη. Π.χ. το βαρος του Βενιζελου το σχολιαζουμε χωρις τυψεις, γιατι η ολη παρουσια του μας δινει λογους να ειμαστε αρνητικοί μαζι του. Πιστευω ομως οτι και παλι εχει επελθει μια μικρη πρόοδος, με την εννοια οτι αποδεχόμαστε μια γυναικα καριερας που δεν ειναι εμφανισιμη ως κατι περα απο τον ελεγχο της. Εξακολουθουμε ομως να επιμενουμε στο ντύσιμο, κατι που βεβαια ειναι ζητημα επιλογης, αλλα το προσαπτουμε πολυ λιγοτερο στους άντρες.
Konstantinos said
Ο τζιμακος έλεγε ότι το άβατο επιβληθηκε από τους ανδρες των γύρω χωριών για να μην βατευουν οι καλόγεροι τις γυναίκες και τις κόρες τους.
Αληθεύει ότι δεν έχουν ούτε προβατίνες ούτε κοτες γιατί είναι θυληκα? Και καλά οι προβατίνες, υπάρχουν μερακλήδες, αλλά οι κότες?
Περιονουσκιας said
Άβατο, βατεύουν… Το’πιασα!..
Avonidas said
η Βιργινία Τσουδερού είχε προτείνει να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε γυναίκες βυζαντινολόγους.
Εγώ πάντως, οταν μου επιτράπηκε η είσοδος, ήμουν ένας 25χρονος άθεος άρρην αργόσχολος φοιτητής, δηλαδή δεν είχα καμιά πραγματική δουλειά εκεί εξόν από τον τουρισμό. Επιπλέον, η παρουσία η δική μου και των υπολοίπων επισκεπτών οπωσδηποτε διαταραζε, εστω και σε μικρό βαθμό, τη ρουτινα των μοναχών, που επρεπε να μας κοιμησουν, να μας ταΐσουν και να εκκλησιαζονται μαζι μας.
Ενω λοιπόν ο πληρης αποκλεισμός των επισκεπτών θα ηταν, τουλαχιστον, συνεπής και θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με επικληση στον αναχωρητισμο, προκύπτει το περιεργο συμπερασμα οτι μια γυναικα που θα βρισκόταν εκει για σοβαρη δουλεια ειναι μεγαλύτερη ενόχληση από εναν αντρα που κανει βασικα το κεφι του.
sarant said
116 Για (θηλυκές) γάτες δεν ξέρω τι ισχύει
113 Ε, αυτό δεν το ήξερα!
97 Οπότε για να αξιολογήσουμε την κίνηση Μητσοτάκη πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει. Υπάρχει πάντως και το !? ή ?!
Περιονουσκιας said
«Η φιλόλογος» είναι τρανό παράδειγμα ότι τα ουσιαστικά σε -ος μας φέρνουν στον νου θηλυκά. Και αυτη η αίσθηση μου φαίνεται πιο έντονη στις νέες ηλικίες που έχουν συνηθίσει στην παρουσία των γυναικών στον δημόσιο βίο.
Δύτης των νιπτήρων said
Είχα διαβάσει ότι το άβατο επιβλήθηκε όταν Βλάχοι ποιμένες είχαν κατασκηνώσει στο Όρος και ποιος ξέρει τι αβαρίες θα έγιναν. Για την ακρίβεια το είχα διαβάσει στο βιβλίο του Καδά για το Άγιο Όρος, περιμένοντας να ξημερώσει στην Ουρανούπολη για να πάρω το καραβάκι, αφού έχασα το προηγούμενο στο τσακ. Είχα γράψει και ένα διηγηματάκι, εικοσιένα-εικοσιδύο χρονώ φέρελπις, αλλά το έχασα.
Παρεμπιπτόντως εκείνο το ταξίδι ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες των φοιτητικών μου χρόνων!
BLOG_OTI_NANAI said
107: «αλλά αφού το έγραψε ο Μπλογκ»
Ωπ, μην ξεχνιόμαστε… Στο σχ. 88 έδειξα πόσο γελοίο είναι το πομπώδες κλισέ ότι «ισότητα» δεν υπάρχει «αν υπάρχουν τόποι που δεν πάνε γυναίκες», κάτι που γελοιοποιείται με ευκολία επειδή δεν αφιερώνουν ούτε 5 δεύτερα να σκεφτούν πριν μιλήσουν.
Απλώς ο Πέδις και 2-3 άλλοι που ένιωσαν να γελοιοποιούνται παρομοίασαν το Άγιο Όρος με τις τουαλέτες.
Προσωπικά αν δεν έλεγες (που δεν ξέρω πώς σου ήρθε) το άκυρο «το έγραψε ο… Μπλογκ» δεν θα έγραφα κάτι διότι ξέρω ότι ακαθαρσίες πετάνε από πίκρα μόνο αυτοί που γελοιοποιούνται. Καλή τους χώνεψη λοιπόν.
Περιονουσκιας said
Ναζίρ στα εβραϊκά είναι ο αναχωρητής, ο αφιερωμένος. Έχει κάποια σχέση με μοναχό, λοιπόν. Κατά μιαν άποψη και Ναζωραίος από κει προέρχεται.
sarant said
120 Αν βάλεις το άρθρο, προφανώς θα σκεφτούμε θηλυκό.
Κατά τα άλλα, θέλει ερωτηματολόγιο με πχ φιλόλογος, υπουργός, γιατρός, οδοντίατρος, υπουργός, μηχανικός, συνοδός.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>λελογισμένα και με όρους
επί του Αγίου Όρους
gpointofview said
# 116
Λίγο αδύνατο σε βρίσκω στην ορνιθολογία…
Βέβαια οι κότες είναι για φτωχομπινέδες, οι κατέχοντες με παγώνι και κύκνο ασχολούνται κατά το πρότυπο των κινέζων αυτοκρατόρων
Πέπε said
122
Καλά, αναδιατυπώνω:
Το σκέφτηκα. Δεν το έγραψα. Το έγραψε άλλος (συμβαίνει να είναι ο Μπλογκ). Συντάσσομαι.
Μαρία said
118
Η επίκληση του αναχωρητισμού θα είχε νόημα, αν απαγορεύονταν στους καλογέρους να κυκλοφορούν έξω απ’ το Όρος. Εγώ γνώρισα αγιορίτη σε μπαρ της Θεσσαλονίκης.
Τώρα έχουν και ίντερνετ, παλιότερα μόνο τηλεόραση.
121
Είχε και κάτι καλές αυτοφυείς καναβουριές το Όρος 🙂
Ευγένιος said
Θα πώ κι εγώ δυό – τρία πράγματα για την «Προεδρίνα», γιατί βλέπω πως η ώρα περνάει και η αερολογία από τους σχολιαστές πάει σύννεφο…
1) Το «η Πρόεδρος» είναι δόκιμο από την εποχή του Όθωνος, το 1855. Στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος» όπου περιγράφεται η λειτουργία του νεοϊδρυθέντος «Αμαληΐου Ορφανοτροφείου» διαβάζουμε – μεταξύ άλλων:
—- «η Πρόεδρος αφού κηρύξη την έναξιν (sic) των εργασιών… αναγινώσκει εις υπήκοον (sic!) πάντων…»
— «…η δε Πρόεδρος έχει και το χρέος της υπερτάτης επιθεωρήσεως…»
— «…δίδουσιν αυτάς εγγράφους εις την Πρόεδρον…»
2) Είναι απορίας άξιον πώς ο βαθύς γνώστης της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κ. Σαραντάκος επιμένει (και ελπίζει ότι θα επικρατήσει…) τόσο πολύ στην προσφώνηση «προεδρίνα» για την Έντνα – Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο χαρακτηρισμός «προεδρίνα» σε πάνω από 50 δόκιμα λογοτεχνικά και ιστορικά έργα σημαίνει την ΓΥΝΑΙΚΑ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Θα παραθέσω δύο μόνο παραδείγματα για να αντιληφθεί και ο τελευταίος κάφρος πόσο απίθανο είναι να γίνει αυτό που ελπίζει ο κ. Νίκος…
2Α. Το «προεδρίνα» (με την σημασία «η γυναίκα του προέδρου») έχει περάσει ακόμη και στα Δημοτικά μας Τραγούδια. Για παράδειγμα, στο περίφημο Δημοτικό του Λήσταρχου Νιάρα (σκοτώθηκε το 1927 στην Λειβαδιά) διαβάζουμε:
2Β. Στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Το αληθινό πρόσωπο του ΙΔΕΑ και του ΑΣΠΙΔΑ» (1978) ο στρατηγός Δημήτριος Παραλίκας γράφει:
«Να λοιπόν γιατί η Δέσποινα έγινε μετά Αντιβασίλισσα και Προεδρίνα και μπροστά της λύγιζαν τη μέση τους…»
Ο αγαπητός κ. Σαραντάκος το 1973 ήταν 14 ετών παλληκαρόπουλο και σπούδαζε στην Ιωνίδειο. Ασφαλώς θα θυμάται πως όλοι τότε λέγαμε ειρωνικά «Προεδρίνα» τη Δέσποινα Γάσπαρη – Παπαδοπούλου. Πώς είναι δυνατόν η Έντνα – Κατερίνα Σακελλαροπούλου (που το 1973 ήταν 17 ετών) να δεχτεί να την αποκαλούν «Προεδρίνα», κύριε Νίκο μου; Σοβαροί να είμαστε…
3) Ο γαλλομαθής κ. Σαραντάκος προφανώς αγνοεί ότι η πρώτη καταγραφή της «προεδρίνας» με την σημασία της γυναίκας του Προέδρου έχει γίνει το σωτήριον έτος 1861 στο περίφημο Γαλλο-Ελληνικό Λεξικό του Σχινά (2ος τόμος). Στο λήμμα «Presidente» διαβάζουμε:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πάνος με πεζά said
Kαι θυμήθηκα το Δημήτρη Τσοβόλα, σε μια από εκείνες τις μαραθώνιες δίκες, με γυναίνα Πρίεδρο (δε θυμάμαι το θέμα), να προσφωνεί :

– Κυρία Πρόεδρος !
aerosol said
#115
Είναι αλήθεια πως σε κάθε συμπεριφορά υπάρχουν αποχρώσεις και αιτίες που δεν ερμηνεύονται με άσπρο-μαύρο. Πάντως γενικά η διακωμώδηση/»γελοιογράφηση» είναι δημοκρατικό πράγμα, αγγίζει και τους όμορφους και τους άσχημους. Τώρα, δεν ξέρω αν θα σου θύμιζε τον Χάρυ Πότερ σε περίπτωση που είχε άλλο σκελετό γυαλιών -μάλλον όχι. Ή αν στην δική σου περίπτωση παίζει ρόλο η ύπαρξη και μόνο του γυαλιού ως κάτι εξ ορισμού αντιαισθητικό, οπότε στην ουσία όντως έμμεσα λες «ρε πώς είσαι έτσι!». Νομίζω πως όχι.
Θυμίζω τα πατομπούκαλα του Σαρτζετάκη. Εντονότερα αυτών της ΚΣ, ίσως λόγω του γουρλωμένου βλέμματός του. Διακωμωδήθηκαν άμεσα, αλλά όχι στη λογική «ας του μιλήσει κάποιος, μας ντροπιάζει». Θυμίζω πως με την όποια εμφάνιση, ο Σαρτζ αρχικά είχε μεγάλη αποδοχή και εκτίμηση. Δεν έφταιγαν τα γυαλιά αλλά οι δηλώσεις του κι ένα αυτοκρατορικό, σοβαροφανές ύφος που τελικά τον έκανε να αφήσει κακή εντύπωση στους περισσότερους.
Συμφωνώ πως υπάρχει πρόοδος, αν και ακόμα βρίσκω πως τα κακοήθη σχόλια για την εμφάνιση μιας γυναίκας δεν ακολουθούν το «οταν ολα τα αλλα ειναι ισα». Δεν θυμάμαι να βλέπω φωτογραφίες εστιασμένες στον κώλο κανενός από κάποιους κατά κοινή παραδοχή κόπανους βουλευτές μας, αλλά με την Καϊλή (ας πούμε) οι φωτογράφοι δεν έχαναν ευκαιρία. Δεν ήταν χειρότερη από κάμποσους, απλά ήταν γυναίκα και ήταν θεμιτό να μειωθεί οπτικά ως «το γκομενάκι». Το αναφέρω σαν παράδειγμα όμορφης γυναίκας, διότι μια άσχημη… αν δεν έχει το «άλλοθι» της ηλικίας, ίσως υποστεί περισσότερα.
BLOG_OTI_NANAI said
127: Δεν καταλαβαίνω τι θες να γράψεις.
128: Τις μεγαλύτερες ιστορίες για αγρίους για το Άγιο Όρος τις έχω ακούσει πάντα από άτομα που δεν έχουν πατήσει ποτέ εκεί, είτε άντρες, είτε φυσικά γυναίκες. Αφού λένε τις ιστορίες τους, τους ρωτάς, έχεις πάει ποτέ στα κελιά τους και τα έχεις δει όλα αυτά, γιατί εγώ δεν έχω δει ποτέ τίποτα. Και η απάντηση είναι πάντα «όχι, αλλά το ξέρω, μου το ‘χουν πει». Ίσως βέβαια να πηγαίνουν όλοι στο ίδιο μπαρ.
Νταίζη Κ. said
Ο Ψυχάρης στο 3ο τόμο του «Ρόδα και Μήλα – Απολογία» γράφει ότι το -ίνα στην Προεδρίνα είναι ξενόφερτο. Αληθεύει αυτό, κύριε Σαραντάκο;
Ξενόφερτη είναι η προβατίνα, ξενόφερτη και η βουλευτίνα;
gpointofview said
# 134
Κι η γερακίνα (πριν κινήσει για νερό να φέρει ! )
Λάζαρος Μ. said
21 Στα Μετέωρα πάντως, όπως επιβεβαιώσαμε πρόσφατα, το παντελόνι για παράδειγμα δεν θεωρείται κόσμια περιβολή για τις επισκέπτριες, στις οποίες δίνεται υποχρεωτικά φούστα για να επισκεφτούν το μοναστήρι – τουλάχιστον αυτό στο οποίο δοκιμάσαμε εμείς. Κι έτσι αντί για την επιβαλλόμενη περιβολή, προτιμήσαμε τη μεταβολή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
39 >>Παράγοντας, στυλοβάτης, μορφή, προσωπικότητα κτλ. δεν αλλάζουν γένος
ο ανώτατος άρχων; 🙂 Μάλλον «Η ανώτατη αρχή της χώρας» θα λένε
68 >>ζεῖ στὴν ἐποχή της, μὲ ἀπόδειξη τὸ γεγονὸς ὅτι ἔχει δική της σελιδα στὸ FB(!)
Την έκλεισε λέει όμως τώρα 🙂
86 Χαφτάρ στου Μπαϊρακτάρ για κανένα κατοστάρ γιοματάρ 🙂
Μαρία said
133
Τις ιστορίες τις έχω ακούσει απο αυτόπτες. Μέχρι και φωτογραφίες είδα απ’ την Παντοκράτορος της δεκαετίας του ’80, πριν εξυγιανθεί. Για να δεις, πρέπει να θες να δεις ή αλλιώς να τα θέλει ο κώλος σου.
Τον καλόγερο, ωραίο τεκνό, τον έφερνε στο ντε φάκτο ο φίλος που δούλευε στις Καρυές.
136
Στα Μετέωρα εγώ είχα προνοήσει και φορούσα φούστα. Αλλά και άντρες δανείζονταν φούστα απ’ το μοναστήρι και τη φορούσαν πάνω απ’ το σορτς.
Πέπε said
133
Είσαι ο τρίτος σχολιαστής μέσα σε δύο μέρες που δεν καταλαβαίνει πράγματα που νόμιζα ότι τα έχω πει απλά. Ίσως κάτι έχω πάθει και δεν εκφράζομαι καλά. Πάντως δεν πειράζει, ξέχνα το. Ήταν ελάχιστης σημασίας.
nikiplos said
Συγνώμη αλλά καμία σχέση δεν έχει ο Πάκης – ανεξαρτήτως αν είναι συμπαθής – σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με μια κόρη δικαστικού, που απλά τελείωσε τη νομική…
Σαν επιλογή το πρόσωπο και μόνο αποτελεί προσβολή προς τον οσονούπω τέως ΠτΔ.
Σαν επιλογή αποτελεί υποβάθμιση του ρόλου του ΠτΔ
Δεν είναι δικαιολογία ότι θα μπορούσε να έρθει ο κάθε πικραμμένος… Ο ΠΠ μια χαρά ΠτΔ ήταν και δικαιούταν τυπικά άλλη μια θητεία…
Avonidas said
#138. Αλλά και άντρες δανείζονταν φούστα απ’ το μοναστήρι και τη φορούσαν πάνω απ’ το σορτς.
Ε;!
voulagx said
#138: Λες να συχναζε κι ο Θεμος Κορναρος στο ντε φακτο;
Λάζαρος Μ. said
138 Μαρία, κατά τη γνώμη μου κακώς τους έκανες το χατίρι, αν και καταλαβαίνω ότι ήθελες να δεις το μοναστήρι. Αυτοί οι καταναγκασμοί πηγάζουν από βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι άντρες νομιμοποιούνται να υποδεικνύουν στις γυναίκες τι πρέπει να φορέσουν. Νομίζω ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι το παντελόνι είναι ένα σεμνό ένδυμα. Τώρα αν οι παπάδες δεν το θεωρούν κόσμιο, ας κρατήσουν τη γνώμη τους για τον εαυτό τους.
Avonidas said
#142. Μέσα στο Άγιο Όρος θα βρούμε ό,τι θα βρούμε και έξω από το Άγιο Όρος. Εκτός από γυναίκες. Για έναν δεδομένο ορισμό των «γυναικών», τουλάχιστον.
Πώς το λεγε ο Καββαδίας (κατά τον Πετρόπουλο, έστω); «Τουλάχιστον στην Κόλαση υπάρχουνε μπορντέλα»
Pedis said
# 141 – Τι ε; Για να μην κολάζονται οι καλόγεροι.
Avonidas said
#145. Δεν με παραξένεψε που ζητάνε στους άντρες να καλύψουν τα πόδια τους – και στο Αγ. Όρος ήξερα ότι πρέπει να φοράω μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο.
Μου κάνει εντύπωση που επέτρεψαν σε άντρες να καλύψουν τα πόδια τους με φούστα.
aerosol said
#140
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προσόντα για την θέση του ΠτΔ, δεν μιλάμε για πόστο σε Δημόσιο. Ίσως θεωρείς σημαντική μια ακαδημαϊκή πορεία και μια ιστορία στην πολιτική, σεβαστό. Σε εμένα φαίνεται πιο μειωμένης χρησιμότητας. Σε άλλους πιθανώς άχρηστη. Πάντως, ο ΠΠ δεν «δικαιούνταν» απολύτως τίποτα, ούτε τυπικά ούτε παράτυπα. Κανείς δεν δικαιούται μια τέτοια θέση.
Επιπλέον, η ΚΣ δεν τέλειωσε «απλά» τη Νομική. Απλά την τέλειωσε ο φίλος μου που τελικά δουλεύει μπάρμαν. Μια επιτυχημένη πορεία που σε φέρνει στην προεδρία του ΣτΕ δεν είναι «απλά» ένα πτυχίο, και μου κάνει εντύπωση που το θέτεις έτσι.
Επιπλέον (επειδή οι συμπάθειες και αντιπάθειες στους πολιτικούς δεν προκύπτουν τυχαία, λόγω φάτσας) ο ΠΠ σχετίστηκε ο ίδιος άμεσα με εκατοντάδες χιλιάδες μονιμοποιήσεις παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ. Το ίδιο και στενότατοι συνεργάτες του -κάνοντας το όνομά του συνώνυμο του πελατειακού κράτους. Άφησε κακές εντυπώσεις σαν Υπουργός Εσωτερικών στις τεράστιες φωτιές της Πάρνηθας . Και, τουλάχιστον, για την Σακελλαροπούλου δεν υφίσταται πόρισμα Εξεταστικής της Βουλής όπως αυτή για τον ΠΠ: «είναι προφανές, ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος δεν διαχειρίστηκε με την πρέπουσα προσοχή την δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν διεπιστευμένη με την ιδιότητά του ως Υπουργού».
Μην τρελαθούμε… τιμήθηκε με το υπέρτατο αξίωμα της Ελλάδας χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερη προσωπικότητα, στο οποίο δεν εντυπωσίασε και κανέναν, είχε την πορεία του. Αν δικαιούται κάτι, αυτό είναι σύνταξη και να πάει στο καλό.
Nestanaios said
129.
Πολύ σωστά. Η προεδροίνα γράφεται με «οι» και ετυμολογείται. Προ-εδρ-ο-ιν-α (το «ο» προδίδει πτώση γενική.). «Ινώ» είναι η θεά δύναμις. Προεδροίνα είναι η σύζυγος του προέδρου η οποία του παρέχει δύναμη.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, πολύ ωραία!
134 Θα σας έλεγα να ρωτήσετε τον Ευγένιο, αλλά τέλος πάντων το -ίνα είναι από το λατινικό -ina, λένε τα λεξικά.
afistemenaziso said
Να και ένα άλλο μέρος που δεν θα μπορεί να επισκεφτεί η νέα προεδρική γλάστρα, διάδοχος του βουλιαγμένου καναπέ:
https://www.lifo.gr/now/world/152014
Avonidas said
#142. Έχει πολύ γούστο όμως η αφήγηση 🙂
Ειδικά το τσάι:
Ο διπλανός μου, ένας γνωστός, μου ’κανε πρόχειρα ένα μάθημα καλής συμπεριφοράς: “Για να καταλάβουνε πως δε θέλεις, πρέπει ν’ αφήσεις μερικά μπισκότα και λίγο τσάι”.
-Αλλιώς; του λέω.
-Αλλιώς θα σε… ποτίζουνε ως το πρωί…”
Ρε, το τσάι στους Σλάβους είναι ιεροτελεστία! 😉
(Το ‘χω πάθει κι εγώ αυτό, πάντως, να μου ξαναγεμίζουν το ποτήρι και δώστου… αλλά με βότκα 😛 )
gpointofview said
Γυναίκα πρόεδρος… προς τιμήν του Γς η αιωνία πρόεδρος παμψηφεί …
Ευγένιος said
Σχολίου 129 συνέχεια… Θα πω και κάτι τελευταίο για την Προεδρίνα, πρίν πάω για ύπνο:
Ο πρώτος που καταγράφει την λέξη «Πρόεδρος» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα είναι ο Θουκυδίδης, δύο φορές μάλιστα:
«Ἐκ δὲ τῆς Λακεδαίμονος τοῦ αὐτοῦ χειμῶνος τελευτῶντος ἐκπέμπεται Σάλαιθος ὁ Λακεδαιμόνιος ἐς Μυτιλήνην τριήρει. καὶ πλεύσας ἐς Πύρραν καὶ ἐξ αὐτῆς πεζῇ κατὰ χαράδραν τινά, ᾗ ὑπερβατὸν ἦν τὸ περιτείχισμα, διαλαθὼν ἐσέρχεται ἐς τὴν Μυτιλήνην, καὶ ἔλεγε τοῖς ΠΡΟΕΔΡΟΙΣ ὅτι ἐσβολή τε ἅμα ἐς τὴν Ἀττικὴν» (βιβλ. 3ο, κεφ.25, παρ. 1)
«μήτε ἀρχὴν ἄρχειν μηδεμίαν ἔτι ἐκ τοῦ αὐτοῦ κόσμου μήτε μισθοφορεῖν ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ τε ἑλέσθαι πέντε ἄνδρας,» (8,67,3)
Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Ηρόδοτος καταγράφει την λέξη «προεδρία» στο (1,54,7) των Ιστοριών του:
«Δελφοὶ δὲ ἀντὶ τούτων ἔδοσαν Κροίσῳ καὶ Λυδοῖσι προμαντηίην καὶ ἀτελείην καὶ ΠΡΟΕΔΡΙΗΝ καὶ ἐξεῖναι τῷ βουλομένῳ αὐτῶν γίνεσθαι Δελφὸν ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον»
που σημαίνει: «Και οι Δελφοί σε αντάλλαγμα έδωσαν στον Κροίσο και τους Λυδούς το δικαίωμα να παίρνουν πρώτοι αυτοί χρησμό, να έχουν ατέλεια, πρωτοκαθεδρία στους αγώνες και την άδεια όποιος θέλει να πολιτογραφηθεί Δελφός για πάντα.»
Εδώ το «προεδρίην» (ιωνικός τύπος της προεδρίας) έχει την έννοια της «πρωτοκαθεδρίας στους αγώνες»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Φούστευε και μη ερεύνα

https://www.schooligans.gr/articles/107
mitsos said
Πολύ θα ήθελα να δω τον Ευγένιο (@129 ) να απαντά στην Νταίζη ( @134 ) και να παρεμβαίνει η ..Μαγδαληνή για να μην τσακωθούν . Χάθκε και εκείνος ο Γιάνης Ζαρογιάννης να βοηθήσει να μπει μια τάξη.
Όσο για την κ. Αικατερίνη Σακεραλοπούλου …
Σίγουρα δεν έχει την πολιτική εμπειρία του Παπούλια που παρίστανε τον γέρο και βλάκα τόσο όσο χρειάστηκε το πολιτικό κατεστημένο.
Σίγουρα δεν θα έχει ούτε την πολιτική Εμπειρία της Διαμαντοπούλου ή της Δαμανάκη που τόσα πρόσφεραν στον τόπο μας και στους ανθρώπους του.
Άρα εύχομαι η κ. Σακελαροπούλου να μην χρειαστεί να αποδείξει πως για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας είναι απαραίτητη η πολιτική εμπειρία.
Αιμ said
Έχει πάει για μπάνια και ο θρακιwτης που θα πανηγύριζε για την καταγωγή της οσονούπω προέδρου
ΓΤ said
#146
Ευκολάκι: οι ρασόνοι, με το πάντοτε ενήμερο γκαβόματο, που κυνηγούν αγριογούρουνα, δηλαδή «πουρναρόψαρα» όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν στην εσωτερική τους γλώσσα, κάτι που είχε αναφερθεί εδώ παλιά (τότε που έμαθα τη βαρύτητα του «βρε τι μαθαίνει κανείς»), γνώριζαν ότι κάποτε ο Ρουβάς είχε εμφανιστεί επί σκηνής με φούστα Parthenis, ότε και ησπάσθησαν τον εν λόγω ενδυματολογικό κώδικα, φούστα για όλα τα βολικά γούστα. Μάλλον από τότε αγρυπνιάζονται με το «ΑειParthenis αγνή, χαίρε, Μαρία». Λειψά τα παγκάρια, ζητούνται επειγόντως προσκυνοπαντοφλάκηδες.
ΓΤ said
Έτσι για να συγκινηθούμε: Νίκος Σαραντάκος στις 09.10.2007:https://groups.google.com/forum/#!searchin/bit.listserv.hellas/sarantakos%7Csort:date/bit.listserv.hellas/6nj_6phh-KQ/TR5PPwFz_ykJ
(Νίκο, μιλούσαμε από τότε 🙂 )
Πέπε said
@154:
Περίπου την ίδια ταμπέλα όπως είναι εδώ η πρώτη (Woman V, Man V) έχω δει σε τζαμί στη Βουλγαρία. Την ώρα που έτυχε να περάσω γινόταν λειτουργία. Ο ιερέας (;) έψελνε, καταπληκτικά πρέπει να πω, και με μεγάφωνο για να καλύπτει τον θόρυβο του εκκλησιάσματος. Το τζαμί ήταν τεράστιο και ολόαδειο, ήταν μόνο ο ιερέας (;) και, για λίγα λεπτά, εγώ.
Κι εκεί έδιναν φούστες. Δε θυμάμαι αν η ταμπέλα έλεγε και για καλυμμένο κεφάλι (νομίζω όχι).
Πέπε said
@134:
Ναι.
Λατινική κατάληξη για τον σχηματισμό του θηλυκού κύριων ονομάτων που η βασική τους μορφή ήταν αρσενική,Agrippa – Agrippina. Ακολούθως πέρασε και στα ελληνικά, αρχικά επίσης για κύρια ονόματα και μετά και σε κοινά ουσιαστικά.
(Ετυμολογικό Μπαμπινιώτη)
ΓιώργοςΜ said
Το ιστολόγιο δίνει γραμμη, καθώς φαίνεται
https://m.oneman.gr/keimena/diabasma/opinions/aikaterinh-sakellaropouloy-apo-toys-kurioys-proedroys-sthn-kyria-proedrina.5670835.html?utm_source=News247&utm_medium=Mobile_Home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1
Alexis said
Καλημέρα.
Εκφράζω την αγανάκτησή μου για την επιλογή Σακελλαροπούλου και προτείνω στον Κούλη να το ξανασκεφτεί.


Και αφού θέλει σώνει και καλά να είναι γυναίκα και με μακρύ ονοματεπώνυμο, του προτείνω εναλλακτικά τις κάτωθι δύο κυρίες:
ΓΤ said
Γλυκούλα σουπιά με 3D γυαλί https://www.youtube.com/watch?v=W5vStus1cfw
giorgos said
«Αξίζει νά προσέξωμε τόν στενό συνδυασμό λογικής καί οίονεί κακού πού ύπάρχει στίς πρώτες σελίδες τής «Γένεσης» .
Διαβάζοντας άπό τήν άρχή τήν «Παλαιάν Διαθήκη» , θά ίδούμε ότι δέν ύπάρχει αίτία τών θεϊκών δημιουργημάτων . Η αίτία δημιουργίας τού κόσμου , μέχρι καί τού Αδάμ συμπεριλαμβανομένου , είναι ένα αίσθητικό – ήθικής φύσεως γεγονός: «καί είδεν ό θεός ότι καλόν». Τά πάντα μέχρις έδώ δημιουργούνται άπό μιάν βούληση , τής όποίας δέν έχει προηγηθή καμμία σκέψη . Εκεί πού άρχίζει λογικός συλλογισμός στίς σελίδες τής «Γένεσης» , όπου δηλ. προηγείται «σκέψη» τής Δημιουργίας , είναι στόν στίχο (2,18) , όταν πρόκειται νά κατασκευασθή ή γυναίκα . «Καί είπε κύριος ό θεός , Ού καλόν είναι τόν άνθρωπον μόνον , ποιήσωμεν αύτώ βοηθόν κατ’ αύτόν» . Τό «Ού καλόν» είναι άποτέλεσμα προηγηθέντος συλλογισμού . Καί έδώ , στήν κατασκευή τής γυναικός , άνατρέπεται ή αίσθητική τάξη δημιουργίας τού κόσμου . Αύτό σημαίνει ότι ή γυναίκα είναι άτελές δημιούργημα , ώς άποτέλεσμα λογικής , έναντι τών άλλων πού έχουν αίσθητικές αίτίες . Είναι συνεπώς έκ κατασκευής ό οίονεί φυσικός φορέας τής άμαρτίας στόν κόσμο , πράγμα πού , καθώς ύποθέτομε , είναι καί ή αίτία πού οί καλόγηροι δέν τήν άφήνουν νά μπή στό Αγ. Ορος (τούτο φυσικά δέν άποκλείει διάφορες άλλες έρμηνείες , όπως π.χ. μόνο ή Παναγία πρέπει νά ύπάρχη έκεί κλπ. (1) Αλλά ύποθέτομεν ότι οί λόγοι πρέπει νά είναι πολύ βαθύτεροι καί πνευματικώτεροι , παρά άπλές λεπτομέρειες τυπικού) . Τό έθος αύτό μετεφέρθη έπί τού Αγ. Ορους άπό τά μοναστήρια τού μικρασιατικού Ολύμπου .
Τήν τάξη αύτή πραγμάτων μπορούμε νά τήν παρακολουθήσωμε καθ΄όλην τήν διάρκεια , μέχρις ότου οί πρωτόπλαστοι έκδιωχθούν τού Παραδείσου . Οταν οί πρωτόπλαστοι παρουσιάζονται ένώπιον τού Θεού , όταν ό ίδιος τούς καλή , είναι ή ώρα μετά τό φαγητό , όπου ό άνθρωπος ίκανοποίησε τίς ζωϊκές του άνάγκες καί είναι στόν ύψηλότερο βαθμό άνθρωπος . Τήν ώρα λοιπόν αύτή καλεί πρώτον τόν Αδάμ. Οταν τόν έρωτά , ό Αδάμ , έπειδή είναι τό άνώτερό του δημιούργημα καί έχει έσωτερικήν σχέση μέ τόν Θεό , αίσθάνεται πνιγμένος στήν ένοχή , χάνει τά λόγια του , δέν μπορεί ν’ άπαντήση.
Ο Θεός τόν έρωτά «πού εί?» ,κι’ αύτός άπαντά άλλ’ άντ’ άλλων: «Τήν φωνήν σου ήκουσα περιπατούντος καί έφοβήθην , ότι γυμνός είμι» . Στό τέλος ό Αδάμ , τό μόνο πού άνασύρει άπό τό βάθος τής ψυχικής του τούτης περιπλοκής , είναι τό «Η γυνή ήν έδωκας μετ’ έμού…» , έπιστρέφοντας έτσι τήν αίτία στόν ίδιο τόν Θεό . Οταν έρχεται ή στιγμή τής Εύας, αύτή , ώς τρόπον τινά κατασκεύασμα έκ λογικής καί όχι δημιούργημα , δέν έχει τά ψυχικά προβλήματα τού Αδάμ . Μόλις ό Θεός τήν έρωτά «Τί τούτο έποίησας?» , αύτή χωρίς κανένα ψυχικό ένδοιασμό άπαντά άπλώς καί άμεσα : «Ο όφις ήπάτησέ με καί έφαγον» . Τήν αύτήν τάξη πραγμάτων μπορούμε νά διακρίνωμε καί στήν σχέση τού ίδιου τού Θεού ώς πρός τά δημιουργήματά του κατά τήν άπονομή τής «τιμωρίας» .
Τόν Αδάμ , μέ τόν όποίον έχει μαζί του έσωτερικήν σχέση δημιουργού καί πλάσματος , δέν μπορεί νά τόν καταρασθή άμεσα καί τελικώς δέν τόν καταράται. Aποτείνεται τελευταίος σ’ αύτόν καί ύστερ’ άπό μιά «μεγάλη είσαγωγή» , σέ καταφανή άντίθεση πρός τόν όφι καί τήν γυναίκα , ή κατάρα έξοστρακίζεται πρός τά άλλα δημιουργήματα , μέ τά όποία ό Αδάμ θά έρχεται έφεξής σέ σχέση , άλλά όχι πρός τόν ίδιον αύτόν :»τώ δέ’ Αδάμ είπεν ότι ήκουσας τής φωνής τής γυναικός σου καί έφαγες άπό τού ξύλου , ού ένετειλάμην σοι τούτου μόνου μή φαγείν άπ’ αύτού , έπικατάρατος ή γή έν τοίς έργοις σου…» Λόγια πολλά… Τελείως διαφορετικά έχουν τά πράγματα τής τιμωρίας μέ τούς δύο άλλους ένόχους . Γιά τόν μέν όφι , πού είναι ό πρώτος τιμωρούμενος , δέν γεννάται πρόβλημα : «Οτι έποίησας τούτο , έπικατάρατος σύ άπό πάντων τών κτηνών …» . Τό ίδιο όμως προσωπική είναι καί ή άπονομή τής τιμωρίας πρός τήν γυναίκα , πρός τήν όποίαν ό Θεός δέν έχει τήν άμεση έσωτερική σχέση τής δημιουργίας . Μετά τήν άμεση άπάντηση τής Εύας , έπίσης άμεσα καί προσωπικά άκολουθεί καί ή τιμωρία : » Πληθύνων πληθυνώ τάς λύπας σου καί τόν στεναγμόν σου…καί πρός τόν άνδρα σου ή άποστροφή σου , καί αύτός σου κυριεύσει» .
Βέβαια , στίς λίγες αύτές στιγμές τού «δικαστηρίου» , συμβαίνουν καί πολύ σοβαρότερα πράγματα . Μέ τήν άπάντησή του ό Αδάμ , άλλά έξ ίσου καί μέ τήν δική της ή Εύα , έθεσαν ένα πρόβλημα πού δέν έπαψε ν’ άπασχολή τόν χριστιανικό κόσμο καί τόν κάθε χριστιανό χωριστά , τό πρόβλημα τού «προκαθορισμού» . Η Εύα μέ τό έλάττωμα τής εύπιστίας όμολογεί έπίσης ένα «λάθος έκ κατασκευής» , όπως θά έλέγαμε σέ βιομηχανική διάλεκτο .
Τό «λάθος» τούτο τής Εύας παραπέμπει σέ ένα όξύτατο φιλοσοφικό πρόβλημα πού παραμένει άλυτο , τό πρόβλημα τού «φυσικού κακού» , πού είναι σαφώς συνδεδεμένο μέ τό πρόβλημα τού προκαθορισμού καί πού σέ άλλες θρησκείες , όπως π.χ. στό Ισλάμ , άποτελεί άνέπαφο δόγμα .
Η καλλιτεχνική διαίσθηση τών ποιητών μάς βοηθεί ίσως νά καταλάβωμε τό σημείο τούτο ώς πρός τήν γυναίκα . Ο Fr.Schlegel στήν «θεωρία του τής θηλυκότητος» (Theorie der Weiblichkeit ) παρομοιάζει τήν θύλη φύση τής γυναικός πρός τό φυτικό βασίλειο τής Φύσης , πρός τήν Γή καί τό φυτό , όπου οί διεργασίες τής ζωής τελούνται άμεσα καί ό χακτήρας τής ζωής , έν άντιθέσει πρός τό βασίλειο τών ζώων , διατηρεί τό πλήρες καί άρχέγονο νόημά του . Αλλά στό βιοφυσικό βασίλειο ή έννοια τού φυσικού κακού ύπάρχει έγγενής , διότι άποτελεί άπλώς μιάν φυσική λειτουργία . Υπάρχουν λουλούδια πού κρύβουν τό θανάσιμο μέσα στήν όμορφιά τους , πράγμα πού δέν συμβαίνει στό έπίπεδο τών ζώων . Ακόλουθος τών θεωριών τούτων ό O.Spengler , άρχίζει τήν περί κράτους θεωρία στό βιβλίο του μέ τήν περί θήλεος θεωρία (ή γυναίκα ώς γνωστόν άποτελεί τήν πρώτη προσωποποίηση τής έξουσίας , διότι είναι ίέρια καί μάντις (2) ) . «Τό θήλυ» , λέγει ό Spengler , «στέκει έγγύτερα πρός τό κοσμικόν . Είναι βαθύτερα δεμένο μέ τήν Γή καί άμεσα συνδεδεμένο μέ τίς μεγάλες διεργασίες τής Φύσης . Τό άρρεν είναι έλευθερώτερον , ζωϊκώτερον , εύκινητότερον πρός τό αίσθάνεσθαι καί τό νοείν , άδυνατώτερον καί περιεργότερον.
Ο άνδρας βιοί τό πεπρωμένο καί άντιλαμβάνεται τής αίτιότητος , τής λογικής τού γενομένου κατά αίτίες καί δράσεις . Τό θήλυ όμως είναι τό πεπρωμένο , είναι χρόνος , είναι ή ίδια λογική τού γίγνεσθαι. Ακριβώς γιά τούτο ή άρχή τής αίτιότητος παραμένει σ’ αύτό γιά πάντα ξένη» . Τό τελευταίο αύτό τό είδαμε ήδη προηγουμένως άπό τήν άπάντηση πού έδωσε ή Εύα στόν Θεό .
(2) Βλ. καί Schlegel , έ.ά . insel 1983 , σελ.153 . Γιά τήν Μαντοσύνη ώς κοσμική διεργασία , βλ. Α.Σικελιανού τόν πρόλογο στήν «Σίβυλλα».
Τό πρόβλημα τού προκαθορισμού , άμεσα συνδεδεμένο μέ τήν πνευματική ύπόσταση τού άνθρώπου καί μέ τό αύτεξούσιον αύτού , άπό τήν έποχή τών Μανιχαίων ώς τόν Λούθηρο καί τόν Καλβίνο καί ώς τίς μέρες μας , δέν έπαψε ν’ άπασχολή κάθε σκεπτόμενον άνθρωπο . Είναι κανείς κακός έπειδή τό θέλησε ό Θεός , ή έπειδή είναι κακός θέλησε τό καί τό ό Θεός ? Είναι τό ίδιο μεταφυσικό πρόβλημα πού ρωτούσαν οί φιλόσοφοι πρό τού διαφωτισμού : είναι δίκιαιο έπειδή τό θέλησε ό Θεός , ή έπειδή είναι δίκαιο τό θέλησε ό Θεός ? Στήν μία περίπτωση ό άνθρωπος δέν μπορεί νά κάμη σχεδόν τίποτε . Στήν άλλη όλο καί κάτι μπορεί νά προσπαθήση (1).
Αν όμως ό άνθρωπος άπό μόνος του δέν μπορεί νά κάμη τίποτε , δέν έπεται ώστόσο ότι δέν μπορεί καί ή κοινωνία νά κάμη κάτι γι’ αύτόν . Επειδή τό πρόβλημα ύπάγεται στά λογικώς άλυτα , γι’ αύτό άκριβώς άνέλαβε ή Ιστορία τήν έπεξεργασία του . Οί Μανιχαίοι , θέλοντας ν’ άπαλλάξουν άπό κάθε εύθύνη τόν Θεό, έπενόησαν δύο φύσεις στόν κόσμο , πράγμα βέβαια πού είναι μιά είδική μορφή προκαθορισμού καί πού δέν καθιστά τόν Θεό άμέτοχο . Τό όντολογικό πρόβλημα στόν Μανιχαϊσμό δέν μπορεί νά τραπή σέ άνθρωπολογικό , άφού ό Θεός τού καλού δέν έχει σχέση μέ τόν κόσμο , μέρος τού όποίου είναι ό άνθρωπος . Μιά έκδοχή τών πραγμάτων αύτών θά ίδούμε πιό κάτω στίς αίρέσεις τού Βυζαντίου .
(1) Βλ. καί Α.Παπαδιαμάντη:»Η Γυφτοπούλα» . Γιά μιά φιλοσοφική έπεξεργασία τών θεμάτων τούτων είς K.Jaspers :»Der philosophiche Glauben angesichts der offenbarung»,1963,σελ.351 κ.έ).
Τά προβλήματα αύτά , μπορούμε νά πούμε , δέν είναι θεολογικά πού είναι σοβαρά , άλλά έπειδή είναι άπό αύτά πού έχει κάθε άνθρωπος μέσα του–άρκεί βέβαια λίγι νά ψάξη–είναι καί θεολογικώς σοβαρά .
Ιδού π.χ. διάφορες έκδόσεις τού ίδίου προβλήματος : έπειδή είναι κανείς κουτός είναι καί κακός , ή έπειδή είναι κακός είναι καί κουτός ? Επειδή άγαπάει τά λεφτά είναι φιλάργυρος , ή έπειδή είναι φιλάργυρος άγαπάει τά λεφτά ? Επειδή είναι φοβιτσιάρης καταλήγει σέ ταπεινότητες , ή έπειδή καταλήγει σέ ταπεινότητες γίνεται φοβιτσιάρης ? Επειδή είναι φιλήδονος άγαπάει τίς γυναίκες , ή έπειδή άγαπάει τίς γθναίκες γίνεται φιλήδονος ?
Τά ψυχικά αύτά μικροπροβληματάκια τά βρίσκει κάθε άνθρωπος μέσα του , εύθύς ώς ψάξη λίγο , καί συνεπώς , πλήν τών κουτών , ή τών νοητικά βεβαρημένων , όλοι οί όρθοφρονούντες άνθρωποι έχουν άνάγκη άπό τόν Θεό . Πώς άλλοιώς θά τά λύσουν?…
π2 said
160: Διευκολύνθηκε βέβαια το δάνειο από την ετυμολογική, μορφολογική και σημασιολογική συγγένεια του επιθήματος -inus, -ina με το -ινος, -ινη.
Γιάννης Ιατρού said
164: Γιώργο, μην παραμελείς το ψάρεμα!
Επαναλαμβάνεσαι…, αυτό το απόσπασμα από το βιβλίο «Η Ανατολική Μεσόγειος ώς Εύρωπαϊκή Ιστορία» του Γεράσιμου Κ., μας τό ‘χεις (πρωτο-)γράψει ήδη τον Αύγουστο του 2014 (στο άρθρο «Το Αγιονόρος, η εκκλησία και ο Βάρναλης», εδώ)😎
nikiplos said
Αγαπητέ ΓΤ, κι εσύ αντικληρικός? Πως είναι δυνατόν? Δεν είχες στο απώτατο παρελθόν σου σχέση με την Ξάνθη? Νεοκλής κλπ? Κάτι τέτοιο είχες πει στα ξεκούδουνα, αλλά δεν θυμάμαι που…
Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο του Θέμου Κορνάρου… με συγκλόνησε και ευχαριστώ τον Νικοκύρη που έκανε τον κόπο να το ανεβάσει…
sarant said
158 Συγκινηθήκαμε, ή εγώ τουλάχιστον. Δεν το θυμόμουν καθόλου ότι το 2007 συνεχιζόταν η συζήτηση στην Hellas. Ήσουν κι εσύ εκεί;
161 Είναι καλός ο Σταματίνης και είναι και γλωσσολόγος.
BLOG_OTI_NANAI said
Είχαμε συζητήσει πάλι ότι ο Θέμος Κορνάρος ισχυρίστηκε πως ως αυτόπτης έγραψε τις χοντράδες που έγραψε. Αλλά, αυτό ήταν το μοναδικό βιβλίο από μια τεράστια ταξιδιωτική βιβλιογραφία που παρουσίαζε το Άγιο Όρος σαν άντρο της Μαφίας γράφοντας για ναρκωτικά, οίκους ανοχής, βία, κ.λπ.. Για κακή τύχη όμως των υποστηρικτών του, αποκαλύφθηκε ποιος ήταν όταν υμνούσε το καθεστώς του δολοφόνου Μάο αποκρύπτοντας όλα του τα εγκλήματα. Οπότε, το ζήτημα είναι απλό: έχουμε τις αποδείξεις ότι μπορεί να ψεύδεται ασύστολα υπέρ των ιδεολογικών του φίλων, με χυδαία προπαγάνδα για έναν φονικό δικτάτορα, και αυτό μας εγγυάται ότι θα μπορούσε εξίσου εύκολα να γράψει ψέματα και για τους ιδεολογικούς του εχθρούς (καπιταλισμό, θρησκεία, μοναχισμό, κλήρο).
Νίκος Κ. said
Αντιγράφω από τη σημερινή «γηραιά κυρία» («Εστία»):
«Οι συγκαταβατικοί ρωτούν με χιούμορ: Μήπως ξέρετε πότε έρχεται η ΝΔ στην εξουσία; Γιατί μέχρι στιγμής δεν τη βλέπουμε. …. Η κα Σακελλαροπούλου ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Επικύρωσε τη γενική εντύπωση ότι η ΝΔ τελεί υπό διωγμό στην νέα διακυβέρνηση»
https://www.frontpages.gr/d/20200118/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1
Spiridione said
119α. Ισχύει (το άβατο και για θηλυκά ζώα)
119β. Για του λόγου το αληθές
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=81164&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASXASdAScASbASXASfASFASZASJASa&CropPDF=0
sarant said
171 Δεν έπεισε ούτε τις *βουλευτίνες*, λέει.
Θα λείψω για λίγο.
Της Μηχανής Ραψίματα said
141. Avonidas
Στα Μετέωρα πριν από καμιά 10αριά χρόνια σε γυναικείο μοναστήρι επετράπει στον σύζυγό μου να περάσει γιατί φορούσε σορτς-παντελόνι που κάλυπτε το γόνατο (έφτανε αστράγαλο), στον κουμπάρο δώσανε ωραιότατη φουστίτσα με κάθετες ρίγες σε χρώματα σκατουλί-μπορντώ. Στην κουμπάρα μου την ίδια φούστα με τον άντρα της και ασορτί μλπουζοπουκάμισο από πάνω γιατί φορούσε τιραντέ μπλουζάκι με χαμηλό άνοιγμα. Εγώ επίσης σαν τον σύζυγο, πέρασα απ΄την επιτροπή MyStyleRocks χα,χα, σωστή κιουρία, διότι είχα προνοήσει να ντυθώ «ευπρεπώς».
143. ΕΦΗ-ΕΦΗ γελάω με τη φωτό των κοριτσιών που έβαλες και πήγα και ξαναείδα τις φωτό του κουμπάρου και της κουμπάρας μου που ήταν σε ασορτί ντεσέν ντυμένοι και μοιάζαν το λιγότερο ως καρναβιλιστές Πατρών στη μεγάλη παρέλαση. χα,χα!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
173α Τ.Μ.Ραψίματα >> φουστίτσα με κάθετες ρίγες σε χρώματα σκατουλί-μπορντώ.
Χρυσαφί-πορφυρό …κολασμένη! 🙂
https://www.pemptousia.gr/2014/09/i-ennia-tou-chromatos-sto-vizantino-ko/
173β Το πιο ενδιαφέρον είναι σ΄αυτά που γράφουν τα παιδιά (κορίτσια κι αγόρια) κάτω από τη φωτογραφία (στο λινκ).
voulagx said
Το βιβλιο «Οι άγιοι χωρίς μάσκα» εκδοθηκε το 1933. Φαινεται ο Θεμος Κορναρος ηταν προ Μάο μαοϊκος.
Της Μηχανής Ραψίματα said
174α. EΦH-EΦH
Συγγνώμη επαρασύρθην απ΄την παλέτα του Μαζώ και τα έγραψα πιο λαϊκά!! https://s.nbst.gr/files/1/2019/02/rtyryr.jpg
174β. δεν διάβασα το λινκ, σπεύδω!!!
Avonidas said
#169. Ενας φυσιολογικός άνθρωπος που θα πιάσει να διαβάσει το Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ του Βάρναλη, δεν θα υποθέσει ότι ο Βάρναλης βγάζει ψέματα απ’ την κοιλιά του. Στη χειρότερη, θα υποθέσει ότι ο Βάρναλης είδε μόνο ο,τι του επετρεψαν να δει. Ο Σολζενίτσιν, για παράδειγμα, είδε πολύ διαφορετικά πράγματα, και δεν εχω λόγο να υποθέσω οτι κάποιος απ’ τους δύο ψεύδεται.
Όπως ειναι απολύτως αναμενόμενο η εικόνα που βγάζουν οι Αγιορείτες στους φτωχοδιαβολους που πηγαν να δουλεψουν εκεί να διαφέρει από εκείνη που βλέπουν οι αξιότιμοι επισκεπτες τους. Ο Θ. Κορνάρος γράφει, μάλιστα, ακριβώς αυτό.
Και τέλος, ο αντικληρικαλισμός δεν ειναι το ιδιο πράγμα με τον αντιχριστιανισμό, όπως το να καταγγέλλεις εναν παιδόφιλο δάσκαλο δεν ειναι το ιδιο με το να θέλεις να κλεισουν τα σχολεία.
nikiplos said
Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα «διωκτικά» αλλά νομίζω πως αξίζει στο κείμενο να το ανεβάσει ο Νικοκύρης σε έναν νέο σχολιασμό…
169@ Το κάθε κείμενο πρέπει να κρίνεται στις συνθήκες που γράφτηκε και υπό τις προϋποθέσεις που γράφτηκε… Το ζήτημα δεν είναι αν ο ΘΚ αποκρύπτει καλά από την περιγραφή του στο Αγιονόρι, όπως ακριβώς απέκρυψε εγκλήματα του Μάο, (που ακόμη κι αν το δεχτούμε αυτό, μου φαίνεται δύσκολο πως θα μπορούσε ο ίδιος ο ΘΚ να τα γνωρίζει, μακρόθεν κι εξωσυστημικά αλλά το προσπερνώ). Το ζήτημα είναι αν είχαν βάση αλήθειας όσα έγραψε. Δεδομένου ότι την εποχή του, το 1930, απείχαμε μόνο 10 χρόνια από την απελευθέρωση των τελευταίων δουλοπαροίκων στη χώρα μας, η οποία συντελέστηκε ακριβώς στο Αγιονόρι, δεν είναι παράδοξη αυτή η συμπεριφορά στους αναξιοπαθούντες, στους άκληρους και στους φτωχούς…
Μαρία said
171
Με μία εξαίρεση.
https://www.dimokratianews.gr/content/22187/%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82
Μέσα λοιπόν στο γενικότερο πλαίσιο, επικράτησε να μην υπάρχουν θηλυκά ζώα στο Αγιον Ορος. Με την πάροδο των ετών η παράδοσις αυτή περιβλήθηκε ένα μανδύα ιερότητος, ότι τίποτε το θηλυκό δεν υπάρχει στο Αγιον Ορος. Αυτό βεβαίως δεν είναι και τόσον αληθινό, γιατί π.χ. δεν εφαρμόσθηκε πάντα. Απλούστατα η πανίδα και η χλωρίδα έχουν και τα θηλυκά και τ’ αρσενικά. Ομως καθιερώθηκε τα ζώα που εντάσσονται στη ζωή του μοναστηριού -τα χρησιμοποιεί δηλαδή η μονή- να μην είναι θηλυκά. Οταν ο Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης έφερε βόδια και αγελάδες στο μοναστήρι του και μεταφορικά ζώα, οι ασκητές αντέδρασαν. Μετά, με το τυπικό του Τσιμισκή, καθιερώθηκε να έχει ζώα μόνον η Μεγίστη Λαύρα -το πρώτο τη τάξει μοναστήρι- που είχε και έχει πολλές ανάγκες.
sarant said
178 Ποια διωκτικά;
Avonidas said
Ποια διωκτικά;
Τις ψειροκουβέρτες, ντε!
Σαν αυτες με την ανεμοβλογια που δινανε στους Ινδιάνους της Αμερικας για να ψοφήξουνε 😕
Προεδρίνα λοιπόν; « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Χτες είπα ότι δεν ακολουθούμε κατά πόδας την επικαιρότητα, αλλ’ αυτό δεν σημαίνει πως την αγνοούμε και επιδεικτικά. Οπότε, σήμερα θα συζητήσουμε για την διαφαινόμενη ως σίγουρη ανάδειξη της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μάλλον από την πρώτη ψηφοφορία που θα γίνει σε 5-6 μέρες -αφού, εκτός από τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/01/17/ptd/ […]
BLOG_OTI_NANAI said
178: Δεν νομίζω ότι μπαλώνεται έτσι το πράγμα… Ο Κορνάρος είχε πάει ο ίδιος στην Κίνα όπως είχε πάει και στο Άγιο Όρος… Και «φυσικά» στο Άγιο όρος ζούσε η Μαφία με ναρκωτικά, βία και οίκους ανοχής, ενώ στην Κίνα ήταν ο επίγειος Παράδεισος της ελευθερίας, της μόρφωσης και της κατανάλωσης.
175: Τι ακούμε…
Μπορείς να δεις π.χ. στο http://arxeio.kke.gr/
«Ο Θέμος Κορνάρος ήταν ένα πραγματικό υπόδειγμα αλύγιστου κομμουνιστή. Οργανώνεται στο Κόμμα, πιθανότατα την περίοδο του Μεσοπολέμου, μιας και στα 3 βιβλία εκείνης της περιόδου («Αγιον Ορος, Αγιοι χωρίς μάσκα», «Σπιναλόγκα» και «Αλήτης») φαίνεται μια πορεία ιδεολογικοπολιτικής ωρίμανσης«
BLOG_OTI_NANAI said
Είναι απίστευτο το τι έγραφε ο καραγκιόζης…
Έκανε μόνος του προπαγανδιστικές ερωτήσεις, του απαντούσαν οι Κινέζοι και αυτός τις διάνθιζε με επιπλέον γλύψιμο για τον Μάο. Γνωρίζοντας για τις σφαγές που διαπράχθηκαν κατά των αντιφρονούντων πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της περιόδου που πήγε ο Κορνάρος στην Κίνα, σούρχεται ο εμετός. Ο Μάο όχι «πουλιά δεν άφηνε να κελαηδήσουν», αλλά αντιθέτως σε όλη την περίοδο της κυριαρχίας του οι βασανιστές του χτυπούσαν με κλοτσιές ή ρόπαλα στα γεννητικά όργανα τους αντιφρονούντες, τους βίαζαν με πυρακτωμένα σίδερα, τους έβγαζαν με τανάλιες τα δόντια, τους κάρφωναν πρόκες στο κρανίο και πολλά άλλα που «ουδέποτε έμαθε» ο Κορνάρος…
Spiridione said
179. Ε, αυτό έλειπε, να κυνηγάνε τις θηλυκές κατσαρίδες, βατράχους, σαμαμίδια και κάμπιες. Τι εννοείς, ότι η Μεγίστη Λαύρα εξαιρείται; Γιατί οι κανονιστικές διατάξεις είναι απόλυτες.
Κανονιστική Διάταξη του 1953, άρθρο 18:
Ἡ ἐν ἄρθρῳ 186 τοῦ Καταστατ. Χάρτου ἀπαγορευτικὴ διάταξις ἰσχύει ἀπολύτως καὶ διὰ τὴν εἴσοδον θηλέων ζώων, μεμονομένως ἢ εἰς ἀγέλας καὶ ποίμνια συμφώνως καὶ τῷ ἀρχαίῳ καθεστῶτι τοῦ Ἱεροῦ Τόπου.
Click to access %CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9B%CE%91%CE%9A%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%91%CE%99-%CE%9A%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%91%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A5-%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%A3-1930-2014.pdf
Με άλλη κανονιστική διάταξη του 1956 προβλέπεται κράτηση και πρόστιμο για όποιον φέρνει θηλυκά ζώα. Από το 1953 επίσης, μετά την είσοδο της Μαρίας Ποιμενίδου, θεσπίστηκε ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους για την είσοδο γυναικών.
Μαρία said
185
Έτσι λέει ο καθηγούμενος της Σιμωνόπετρας. Στην περίπτωση που αναφέρεται μόνο στα αρσενικά, αφήνει να εννοηθεί οτι τα άλλα μοναστήρια δεν έχουν καθόλου ζώα. Έχουν αντικαταστήσει τα γαϊδούρια με τζιπάρες;
voulagx said
#183: Και «φυσικά» στο Άγιο όρος ζούσε η Μαφία με ναρκωτικά, βία και οίκους ανοχής, οσο κι αν δεν σ’ αρεσει, και στα Μετεωρα γινονται κατι οργια, σ’ αρεσει δε σ’ αρεσει.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://pasatempo.wordpress.com/2019/10/06/%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84/
Pedis said
Επρόκειτο, και έχει πέρα από κάθε αμφιβολία αποδειχθεί, περί μαοικών πεποιθήσεων εγκληματικών τύπων που παρίσταναν τους καλόγερους. 🙂
Avonidas said
Οταν επισκέφθηκα το Αγ. Όρος, παρέα με δυο συμφοιτητές μου, δεν ηταν μονο απο απλη περιέργεια. Σκοπεύαμε επισης να συναντήσουμε εναν αλλο φιλο και συμφοιτητή μας που ειχε παει να καλογερεψει εκει πανω, λίγους μήνες νωρίτερα. Με τη σύμφωνη γνωμη της οικογένειάς του.
Ειχαν προηγηθεί βέβαια πολλες συζητήσεις μεταξύ μας πριν απ’ αυτό, και πολλες επισκέψεις (δικές του) στους γέροντες πριν σηκωθεί να παει εκει πανω. Μου ειχε δωσει να διαβασω κειμενα ασκητικής, και μου διηγιοταν κατι ιστορίες για την εκπαίδευση των δόκιμων μοναχών που σ’ εμενα φανταζαν για στρατιωτικά καψώνια – και χειρότερα. Μάλιστα, συμφωνούσε οτι πράγματι ακούγονται σαν καψώνια και πραγματι μοιαζουν παραλογα και διεστραμμένα σε καποιον, όπως εγώ, που «δεν καταλαβαίνει». Να πούμε εδω ότι, απο τους γνωστους και τους φίλους, ημουν ισως ο μονος που προσπαθούσα να καταλάβω, και πασχιζα να βρω καποιο θετικο και αγνο στοιχείο στην ολη ιστορία – οι αλλοι οι περισσότεροι εκφράζονταν πολύ πιο κυνικά και ειχαν ελαχιστες αμφιβολίες για το τι παιζόταν.
Μεσα στις λιγοστές μερες που περασα τελικα στο Αγ. Όρος ως επισκέπτης, βεβαιωθηκα για δύο πράγματα: οτι η «παστα» του καθε ανθρωπου ελαχιστα επηρεαζεται απο το τι θεο πιστεύει, κι οτι δεν ωφελει να απομονωνεσαι απο τους εγκοσμιους πειρασμούς, γιατί η φύση σου, που τη σερνεις οπου πας, θα βρει μια δίοδο να ενδωσει σ’ αυτούς.
Μικρό μπόνους:
Κάνα μήνα αφού εχω γυρισει απ’ το ταξίδι μου, διηγιέμαι στη μανα μου για ενα καλογεράκι στη Σιμωνόπετρα, που πότιζε τον κηπο με το λάστιχο ενα πρωί. Καθώς περνούσα με τους αλλους για να παμε ν’ ακούσουμε καποιον γέροντα, παρατησε το ποτισμα και πιτσίλισε λιγο με το λάστιχο στον αερα και μετα προς το μερος μας, χαμογελώντας.
-Ε, θα ειχε σκάσει απ’ τη ζεστη μ’ αυτα τα ρασα! της λεω.
Και μου ριχνει ενα βλεμμα σαν να λεγε:
«Κούνια που σε κούναγε, παρασπουδαγμένο ξεφτερι μου»… 🙄
ΓΤ said
#168α, 167
Άργησε η απάντηση, αλλά σήμερα στο Backgammon είχαμε Κύπελλο Αττικής. Μόλις επέστρεψα.
Λοιπόν, Νίκο, είχα μπει στην Hellas List στα τέλη του 1993 🙂 Είμαι κολλητός του Σαφιολέα, καθότι παλιό γειτονάκι μου, περάσαμε από το ίδιο Λύκειο, ο Σαφιολέας είχε εκφωνήσει… τον Πανηγυρικό της 25.03.1982 🙂 Είχε κλάψει όταν του το θύμισα σε άλλα εδάφη. (Οσφραίνεσαι ποιος είχε εκφωνήσει τον αντίστοιχο Πανηγυρικό της 25.03.1986) 🙂 Δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει αν δεν ήμαστε για τα πανηγύρια, βεβαίως βεβαίως. Οι τοτινές πρωτιές έρχονταν αντιμέτωπες με την κατανάγκα, ιδίως εάν σου λάχαινε ανοργασμιόλα «λύκαινα», που απαγόρευε εκδρομές. Την είχα κάνει βούκινο, είχαμε παίξει σαλόνι στα «Νέα» για εκείνη τη φτενοχείλα που πάσχιζε να απαγορεύει τας εκδρομάς, μια ψυχή ρόμπα που, μια δεκαετία μετά, έστελνε «γράμματα» στην «Καθημερινή», ξερολίδου με φακιόλι…
Αλλά ας μην κουράζουμε τον κόσμο, τα πλισέδια της Parthenόφουστας είναι το πρόβλημα, και, για να απαντήσω στον φίλο μου τον Nikiplos, έναν άνθρωπο που τον νιώθω φίλο χωρίς να τον γνωρίζω, είμαι «αντί» από κούνια, όχι, καμία σχέση με Νεοκλή.
Νίκο, συνέχα έτσι, κι ας τρογυρνώ ζαγάρι, αράδων κακοκιόπεκο, συνέτυχε και εμείς γνωριστήκαμε μέσα σε εκδοτικό οίκο γύρω στο 2009, φορές που σκληρεύω με εσέ, η διαβαστερή γατούλα μου με φέρνει στα ίσα που σε αδικεύω, και δεν ορίζω τη στίξη, και δεν γαμοφρενάρω την αράδα, και άλλο να γράψω τι δεν έχω 😦
BLOG_OTI_NANAI said
188: Το γεγονός ότι ο Κορνάρος δεν έχει ενδοιασμούς να ψεύδεται, πλέον το γνωρίζουμε από όσα έγραψε, ή μάλλον απέκρυψε από το ταξίδι του στην Κίνα.
Από εκεί και πέρα, σε κάθε κοινωνία αντιστοιχεί το έγκλημα. Όμως, θα δούμε ότι τα «όργια» που περιγράφονται, βασίζονται ιδιαίτερα κυρίως στην μαρτυρία του… Θέμου Κορνάρου, σύμφωνα με την οποία, η εφημερίδα αποδέχεται ότι επρόκειτο για πορνεία.
Μόνο που στη μηνιαία έκδοση της ίδιας εφημερίδας με δύο περίπου χρόνια διαφορά, το Άγιο Όρος εμφανίζεται να προσφέρει «ανέκαθεν» φροντίδα και στα νοσοκομεία του, αλλά και στους δόκιμους μοναχούς, που σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα βιάζονταν «συστηματικά».
Πάντως είναι γεγονός ότι με την παρακάτω υμνητική δημοσίευση που είναι εντελώς αντίθετη με εκείνα τα πρωτοσέλιδα κα με την μαρτυρία του Κορνάρου, εκείνες οι εγκληματικές πράξεις αποκτούν εντελώς διαφορετική χροιά, φανερώνονται ως περιστασιακό έγκλημα που δεν μπορεί να εξαλειφθεί από πουθενά.
Αλλά ένας τόπος «διαφθοράς» και «οργίων», δεν μπορεί να περιγράφεται από την ίδια πηγή ως τόπος φροντίδας. Και σε καμία περίπτωση όλα αυτά δεν μετριάζουν τη σφαγή στις αριστερές δικτατορίες που θέλησε να αποκρύψει ο Κορνάρος:
nikiplos said
192@ Αγαπητέ ΓΤ, σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Η φιλία είναι αντιθετοαντίστροφη φυσικά… 🙂
nikiplos said
190@, πολύ εύστοχο Αβονίδα… Πράγματι έτσι είναι κουβαλάει ο άνθρωπος αυτό που είναι, φτιάχτηκε… Δύσκολο έως αδύνατο να κόψεις τις συνάψεις… Είναι αυτό που πάντοτε προσπαθούμε να πούμε στους νεώτερους που «θέλουν να τα δοκιμάσουν όλα», ιδίως τα ψυχοτρόπα… «τα παντρεύεσαι και χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια και διπλάσιο χρόνο να τα κόψεις». Και κάτι ακόμη χειρότερο… Δεν μπορείς να διδάξεις κάτι άλλο, διαφορετικό από αυτό που έχεις μέσα σου, αυτό που είσαι… (αυτό για τους διδάσκοντες, γιατί εγώ περιστασιακά διδάσκω)…
nikiplos said
192@, Αγαπητέ BLOG_OTI_NANAI, ας θυμήσουμε την περίοδο 2004-2005. Ο ΚΑΚ και εξέχοντες πολιτευτές της ΝΔ, είχαν τάξει πολλά στον κλήρο που με τον Χριστόδουλο είχε φθάσει σε πρωτοφανή ύψη θεαματικότητας και δημοτικότητας. Πήραν τις εκλογές και τότε αίφνης έδωσαν «έδωσαν εντολή» στο δημοσιοκαφρικό λόμπι να βγάλει στη φόρα τα ροζ σκάνδαλα της εκκλησίας: ούτε Αγιονόρι (που υπάρχει μια μυστικότητα, μια κλειστότητα και συνεπώς ενθάλπτονται καλύτερα ορμές και πάθη), ούτε τίποτε. Μητροπόλεις και Μητροπολίτες.
Και μάθαμε τότε τα παρατσούκλια τους, τον Τάγκα του Διδυμοτείχου, την (γνωστή στη φανταρία που πέρασε από Κυκλάδες) Ντόροθυ Σύρου-Τήνου, κάτι Κουμαριανούς και άλλα πολλά… Θυμάμαι τον Χατζηνίκο να λέει πως «πρωτοστατεί στα ροζ σκάνδαλα η εκκλησία» και το «παπαδοπαίδι» Λυκουρέντζο (Αρκάς), να προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, μόνος έναντι πολλών πονηρών χαμόγελων…
voulagx said
Κι άλλοι καραγκιόζηδες:https://pasatempo.wordpress.com/2019/11/03/%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%ce%bd-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%ba%cf%89%ce%bd/
Θανάσης60 said
Δεν μπόρεσα να διαβάσω όλα τα σχόλια και ίσως η άποψή μου να έχει ήδη διατυπωθεί.
Απορώ, λοιπόν, που η -όποια- αριστερά δε βλέπει την κίνηση ματ τής κυβέρνησης να προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου για πρόεδρο της δημοκρατίας (τους) και αναλώνεται σε μικροπολιτικά σχόλια (για το αν ήταν μέλος τού Ρήγα Φεραίου ή για το ποιες ήταν οι εισηγήσεις της και σε ποιες υποθέσεις ή … ό,τι), όσο κι αν αυτά έχουν τη σημασία τους. Το κομβικό σημείο στόχευσης δεν μπορεί να είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, παρά η αποφυγή άμεσης εκδίκασης κάποιας προσφυγής στο (έξαφνα -και από τον ιούλη μονίμως- άλαλο) ΣτΕ για την επικείμενη ψήφιση της διάταξης που, με την επίκληση κοινοτικών οδηγιών, καθιστά κουρελόχαρτο το άρθρο 16, επιχειρώντας να μπάσει στο δημόσιο από την πίσω πόρτα όλα τα κακομαθημένα, που, χωρίς να μπουν στη βάσανο καμιάς εξέτασης, θέλουν να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους «προσόντα». Αφήστε που, όταν αντικατασταθεί από κάποιον -προφανώς- ολόψυχα δικό τους, η γνωμοδότηση θα γέρνει προς το υπέρτερο του συντάγματος κοινοτικό δίκαιο. Με τις υγειές μας.
sarant said
197 Για τον Ρήγα Φεραιο δεν γράφτηκε τίποτα, όσο για το σενάριο που λέτε το βρίσκω τραβηγμένο αν και συμφωνώ μαζί σας για την καταστρατήγηση του άρθρου 16.
Δύτης των νιπτήρων said
BLOG_OTI_NANAI said
196: Από το σχόλιο 192 πιστεύω πως κάθε καλοπροαίρετος φανατικός κατάλαβε τη διάκριση ανάμεσα στο περιστασιακό έγκλημα και την συνολική προσφορά, το οποίο δεν συμβαίνει στην αριστερή δικτατορία της Κίνας, που οι πάντες κατανοούν ότι η μοναδική προσφορά της στην ανθρωπότητα ήταν η ανακάλυψη νέων τρόπων βασανισμού και μαζικής εξαφάνισης του φτωχού λαού.
Το περιστασιακό έγκλημα που υπάρχει παντού και στην Κίνα και στο Άγιο Όρος, όσο κι αν το επιθυμούν κάποιοι, δεν αρκεί να κρύψει τη δυσωδία του Κορνάρου για την κάλυψη που πρόσφερε στον μεγαλύτερο κατά συρροή δολοφόνο στην ανθρώπινη ιστορία.
Θυμίζω ότι ο Μάο εκτός από βασανιστής και δολοφόνος, ήταν και παιδόφιλος, αλλά ούτε ο Κορνάρος, ούτε οι Κινέζοι θέλησαν να αναφέρουν ποτέ σε πρωτοσέλιδα τα εγκλήματα αυτά. Αντιθέτως, τα εγκλήματα στο Άγιο Όρος αποκαλύπτονται και γίνονται έρευνες. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη διαφορά όταν μια ιδεολογία θεμελιώνεται με το αίμα των άλλων, όπως στις ανατολικές δικτατορίες, ενώ ο χριστιανισμός θεμελιώθηκε στο αίμα του ιδρυτή του και κάθε παράβαση, φόνος, παιδεραστία θεωρήθηκε πάντα έγκλημα απαράδεκτο. Ο ίδιος ο Απ. Παύλος αναφέρει εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε κοινότητες που είχαν μεταστραφεί.
Όμως, η σαπίλα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι φανατικοί, γνωρίζοντας ότι η έννοια «δικτατορία του προλεταριάτου» σημαίνει «αίμα» και «θάνατο», μην μπορώντας να ψελλίσουν τίποτα για την ιδεολογική αυτή χρεωκοπία των εκατομμυρίων εγκλημάτων, προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τα ποινικά αδικήματα που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία.
Η σάπια νοοτροπία του Κορνάρου, επιβεβαιώνεται και στο 2020, και χαρά μας είναι να θυμίζουμε ότι το έγκλημα, αποτελεί αναπόσπαστο θεμέλιο στην ιστορία των καθεστώτων αυτών. Ο Μάο δεν εξέφραζε κάποια συνείδηση μετάνοιας, όταν έλεγε με κυνικότητα ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας ακόμα κι αν εξαφανίσουμε το 1/3 των Κινέζων…
Δύτης των νιπτήρων said
Μα τι κόλλημα είναι αυτό με τον Μάο!
BLOG_OTI_NANAI said
Το σχόλιο 200 ως απάντηση και στο σχόλιο 195. Όπως ξέρουμε υπάρχουν και περιγραφές για ομοφυλοφιλικού τύπου βασανιστήρια σε άντρες με πρωκτικούς βιασμούς με ξύλα, σίδερα κ.λπ. τα οποία φυσικά απέκρυψε ο Κορνάρος, εκτός από τα εκατομμύρια εγκλήματα.
Σε σχολιαστές που έχω σε εκτίμηση, θα πω μόνο ότι είναι κρίμα να αφήνουμε την ιδεολογική ταύτιση να μας εκθέτει: ο Κορνάρος δεν θα βγει ούτε λιγότερο ψεύτης, ούτε λιγότερο γλοιώδης προπαγανδιστής αν αποδεχτούμε το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινότητα ανθρώπων χωρίς έγκλημα.
BLOG_OTI_NANAI said
201: Δεν είναι κόλλημα, αυτό είναι το θέμα μας. Αν πάλι θεωρούμε «κόλλημα» την αναφορά στον Μάο, μπορούμε να μιλήσουμε για τα μαζικά εγκλήματα και τα βασανιστήρια και στις άλλες δικτατορίες που θεμελιώθηκαν μάλιστα επάνω στον αθείσμό και τον αντιχριστιανισμό και έτσι και ο αθεϊσμός και ο αντιχριστιανισμός δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν για κανένα ηθικό ανάστημα έναντι του χριστιανισμού.
voulagx said
#201: Προφανως οι εφημεριδες της δεκαετιας του ’30 ηταν μαοϊκες
ΣΠ said
202
Στο 133 γράφεις: «Τις μεγαλύτερες ιστορίες για αγρίους για το Άγιο Όρος τις έχω ακούσει πάντα από άτομα που δεν έχουν πατήσει ποτέ εκεί».
Να υποθέσω λοιπόν ότι έχεις επισκεφθεί την Κίνα επί Μάο και επομένως αυτά που γράφεις με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες είναι πληροφορίες από πρώτο χέρι και όχι ιστορίες για αγρίους.
BLOG_OTI_NANAI said
Μάλλον θα χρειαστείς επιχειρήματα, διότι από εξυπνάδες ξέρω κι εγώ.
Όχι μόνο υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία για τα εγκλήματα των αριστερών δικτατοριών, αλλά όπως είχα ξαναπεί, οι ίδιοι οι ακραίοι φανατικοί του «Ιού» της Ελευθεροτυπίας φτάνουν στο σημείο να ομολογούν 30.000.000 νεκρούς στα καθεστώτα αυτά, αναδεικνύοντας το τεράστιο έγκλημα του Κορνάρου, του αδίστακτου αυτού ψεύτη που άλλωστε διαρκώς δηλώνει έμμεσα στο βιβλίο του ότι με αυτό, απαντά στις «ανυπόστατες» κατηγορίες της Δύσης.
Που να ήξερε ο Κορνάρος ότι μέχρι και ο «Ιός» της Ελευθεροτυπίας -που εσείς επικαλείστε διαρκώς ως πηγή- θα αποδείκνυε περίτρανα ότι ο Κορνάρος ήταν απλώς ένα όργανο χυδαίας προπαγάνδας.
Α… Και μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τον «Ιό» αν έχει πάει στην Κίνα…
ΣΠ said
Εγώ απλώς χρησιμοποίησα την δική σου εξυπνάδα.
Pedis said
Άν δεν πρόκειται για βιασμούς, το να κάνουν έρωτα κάποιοι από αυτούς, μόνοι τους εκεί πάνω στην ερημιά, δεν είναι αξιόποινη πράξη, αντίθετα είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πιστού να εκφράζει την αγάπη προς τον πλησίον του με όποιον διαθέσιμο ειλικρινή τρόπο βρίσκει πρόσφορο … άσε που τετοιου είδους σχέσεις ενισχύουν την ανάπτυξη αλληλεγγύης σε κλειστές κοινότητες …
Αλλά ακόμη κι αν καλούν φίλες τους που και που για μια εναλλακτική ανθρώπινη επαφή , δεν βλέπω πού είναι το κακό.
Γούστο τους και καπέλο τους, αλλά γιατί το κρυβουν; Αφου πρόκειται μόνο για άνδρες, δεν μπορεί να είναι μυξοπαρθένες. Τότε τι είναι;
Spook said
Έχετε δίκιο.
Η Σακελλαροπούλου έχει ένα ονοματεπώνυμο σιδηρόδρομο: 10 γράμματα το όνομα Αικατερίνη και 15 γράμματα το επώνυμο Σακελλαροπούλου.
Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει και παράστημα. Όλοι θυμόμαστε πως όλος ο κόσμος γελούσε όταν στους κινηματογράφους, που εκείνη την εποχή προέβαλλαν και επίκαιρα, εμφανιζόταν ο Τσάτσος. Και η Σακελλαροπούλου είναι πολύ κοντή. Οπότε θα μπορούμε να λέμε ότι τα εκατοστά που λείπουν από τα ύψος της τα αναπληρώνει με τα γράμματα του ονοματεπωνύμου της.
Τη θεωρώ μέτρια· οπωσδήποτε, όμως, σαφώς καλύτερη από Παυλόπουλο και Σαμαρά. Και σε κάθε περίπτωση, εδώ, δεν πολιτικολογούμε.
Μετά τη μεταπολίτευση, έχουμε 10 προέδρους (της Σακελλαροπούλου συμπεριλαμβανομένης): Γκιζίκης (είχε την ιδιαιτερότητα να διατελέσει «πρόεδρος» και επί χούντας, και μάλιστα στην πιο σκληρή εκδοχή της, και μετά τη μεταπολίτευση), Στασινόπουλος, Τσάτσος, Καραμανλής, Αλευράς, Σαρτζετάκης, Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Παυλόπουλος, Σακελλαροπούλου. Παρατηρούμε ότι οι 8 ήταν νομικοί (οι μόνοι μη νομικοί: Γκιζίκης και Αλευράς). Επίσης, από τα 10 επώνυμα, τα 4 είναι σε -πουλος/-πούλου (Στασινόπουλος, Στεφανόπουλος, Παυλόπουλος, Σακελλαροπούλου) – υπερβολικά μεγάλο ποσοστό· είμαστε, λοιπόν, η χώρα τού … (τα σχόλια περιττεύουν)!
Ίσως μπει και στο Trivial ερώτηση: Ποιο είναι το μοναδικό κράτος (εννοείται με κανονική κρατική υπόσταση, δηλ. χωρίς εμφύλιο, κλπ) στον πλανήτη που δεν επιτρέπεται σε αρχηγό του να επισκέπτεται όλα τα εδάφη του; Η Ελλάδα όπου η Σακελλαροπούλου απαγορεύεται να πάει στον Άθω.
Καιρός να συνηθίσουμε και τον τίτλο: ανώτατη αρχόντισσα.
voulagx said
Ένα κάθαρμα των καταγωγίων, ο Ματθαίος, που τον εξέρασε το Άγιον Όρος (σύμφωνα με τον εισαγγελέα, καθερέθη επειδή διατηρούσε οίκο ανοχής!) και αυτός αυτοεχειροτονήθη «επίσκοπος» και εχειροτόνησεν άλλους 15 «επισκόπους» τους οποίους εμάζεψεν από την οδόν Αθηνάς ή από τα χοιροστάσια και παρίστανε τον «όσιον».
Ναι, αλλά κι ο Μάο ήταν παιδόφιλος.
Πέπε said
#210:
Στο ανατριχιαστικό μεν, αλλά κάπως ασαφές άρθρο του λινκ διαβάζω κάτι περίεργο:
> > Ο εισαγγελέας […] συνέλαβε την ηγουμένη Μαριάμ Σουλακιώτου, τον επίσκοπο Ανδρ. Ανέστη και έξη μοναχούς και μοναχές, αφού το μοναστήρι ήταν μικτό.
Υπάρχουν μικτά μοναστήρια; Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο. Παρακάτω λέει κάτι εξίσου περίεργο, για την ηγουμένη που ήταν εξωτερική καλόγρια καθώς ήταν παντρεμένη, αλλά εκεί το κείμενο έχει κάτι αποσιωπητικά της ειρωνείας / αμφισβήτησης, οπότε ίσως απλώς εννοεί ότι ήταν ντεμέκ καλόγρια. Ή υπάρχει και τέτοιο πράγμα;
sarant said
209 Τον Γκιζίκη δεν τον μέτρησα στην ανασκόπησή μου. Δεν ήταν εκλεγμένος.
Μαρία said
211
Κάποιας παλαιοημερολογίτικης φράξιας ήταν, οπότε τρέχα γύρευε.
Μαρία said
Κατα φωνή. Ο Τραγάκης πάει με το παλιό;

https://www.documentonews.gr/article/oi-palaiohmerologites-telesan-ton-agiasmo-twn-ydatwn-ston-peiraia
BLOG_OTI_NANAI said
210: Οι άνθρωποι είναι απίθανοι: αναφέρουν σχόλιο για κάποιον 1) παλαιοημερολογίτη που 2) τον «ξέρασε» το άγιο όρος και 3) καθαιρέθηκε!
Ε, λοιπόν σου χρειάζεται να σου θυμίζει κάποιος πόσο σάπια αποδείχτηκε η δολοφονική πηγή της αθεϊστικής/αντιχριστιανικής ιδεοληψίας σου.
ΥΓ
Να θυμίσουμε και την μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εγκληματικό καθεστώς και περιστασιακή εγκληματικότητα.
Έχουν γραφτεί χιλιάδες εργασίες, από χιλιάδες μελετητές του Αγίου Όρους ανά τους αιώνες, για την λαογραφία του, την αρχιτεκτονική του, την ζωγραφική, τα χειρόγραφα και τις βιβλιοθήκες του, την μελέτη της καθημερινής ζωής, την χλωρίδα, τα εργαστήρια, δημιουργήθηκαν ταξιδιωτικοί οδηγοί, και οι επισκέπτες είναι χιλιάδες κάθε χρόνο.
Μόνο ένας ιδεολογικά άρρωστος θα έλεγε ότι σε όλους αυτούς τους αιώνες που ταξίδεψαν εκεί χιλιάδες άνθρωποι, καθημερινοί πολίτες, Έλληνες, ξένοι, καθηγητές, ερευνητές, ταξίδευαν είτε στο κέντρο της Μαφίας (έτσι λέει το σχόλιο 187!) και ξαφνικά το άντρο της Μαφίας μετατρεπόταν σε τόπο μοναχισμού, εκτός αν κανείς δεν είδε ποτέ τίποτα ή ήταν όλοι συνένοχοι, αλλά όπως γνωρίζουμε από την πραγματική ζωή, τα πραγματικά δολοφονικά κέντρα όπως οι αθεϊστικές δικτατορίες είχαν πάντα κλειστά τα σύνορα και επέτρεπαν μόνο σε προπαγανδιστές να γράφουν γι’ αυτά, βλ. Βόρεια Κορέα και αυτό ήταν το πρότυπο για όλες.
Άλλο πράγμα τα πραγματικά δολοφονικά καθεστώτα που ήταν πάντα κλειστά και τα κάλυπτε ο Κορνάρος, και άλλο πράγμα το περιστασιακό έγκλημα που συμβαίνει παντού και στο Άγιο Όρος, το οποίο όμως ήταν πάντα ανοιχτό σε χιλιάδες απλούς φτωχούς ή πλούσιους επισκέπτες, ερευνητές, ειδικούς, φωτογράφους και τόσους άλλους, που έγραψαν χιλιάδες τόμους μελετών για το Άγιο Όρος, το οποίο θέλησε να διασύρει ο συνένοχος του δολοφονικού καθεστώτος Κορνάρος:
BLOG_OTI_NANAI said
204: Για το κωμικό σχόλιο να πω το εξής: οι εφημερίδες που δεν είναι μαοΐκές, καταγράφουν το έγκλημα, αλλά ως περιστασιακό, και τιμούν το Άγιο Όρος όπως βλέπουμε στο σχ. 192. Τα δημοσιεύματα εφημερίδων που υμνούν το Άγιο Όρος και για τη φιλοξενία του και για τα αγαθά που προσφέρονται για μελέτη, είναι αμέτρητα.
Αντιθέτως, ο αθεϊστικός βούρκος δεν έχει κανένα στήριγμα. Δεν υπάρχει μελέτη που να μην μιλάει για το τεράστιο έγκλημα που διαπράχθηκε εκεί και θέλησε να το αποκρύψει ο Κορνάρος. Μόνο αδιέξοδο και απελπισία δείχνει το να τολμάει κάποιος να συγκρίνει τα εγκλήματα αυτά και το έγκλημα του Κορνάρου με οτιδήποτε άλλο, εκτός πιθανώς το χιτλερικό ολοκαύτωμα ή τις γενοκτονίες Αρμενίων και Ποντίων.
Λίγη τσίπα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
voulagx said
#215,216: Ξεχασες να γραψεις οτι ο Μαο ηταν παιδοφιλος.
BLOG_OTI_NANAI said
121: Η συγκεκριμένη ιστορία με τις γυναίκες των Βλάχων, εάν είναι πραγματική, τοποθετείται στον 12ο αι. Όμως το άβατο αναφέρει για πρώτη φορά ρητά τις γυναίκες στα 1406, σε ένα χρυσόβουλο του Μανουήλ Β΄ του Παλαιολόγου. Βεβαίως, η ισχύς του άβατου για τις γυναίκες ήταν δεδομένη για κάθε μοναστικό κέντρο αφού σε όλα τα Πατερικά κείμενα θεωρείται δεδομένο ότι ο όρκος του μοναχού περιλαμβάνει και τη σεξουαλική ζωή.
nikiplos said
218@ γιατί όμως αφού κάτι τέτοιο πουθενά δεν προκύπτει από τη βίβλο?
BLOG_OTI_NANAI said
219: Ασφαλώς θεμελιώνεται στη Βίβλο ο Μοναχισμός, με βάση τους αφιερωμένους Ναζιραίους της Παλαιάς Διαθήκης (nazir=διαχωρισμένος) που τηρούσαν αποχή από τις τροφές, μακριά μαλλιά κ.λπ. Φυσικά, στα πλαίσια της νηστείας πάντα ήταν και η σεξουαλική αποχή: «γίνεσθε έτοιμοι τρεις ημέρας μή προσέλθητε γυναικί» (Έξ. 19,14), «Πας δε ο αγωνιζόμενος πάντα εγκρατεύεται» (Α΄ Κορ. 9,25).
Οι Ναζιραίοι μπορούσαν αν αφιερώνονται για ένα διάστημα ή και εφ’ όρου ζωής όπως ο Σαμψών, ο Σαμουήλ και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.
Για τους Πατέρες της Εκκλησίας οι μοναχοί ήταν οι «καθ’ ημάς ναζιραίοι»:
Spook said
212.
Μα, γι’ αυτό έβαλα εισαγωγικά.
spiridione said
Πρόεδρη!
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/227611_pos-tha-prosfonoyme-ti-gynaika-proedro
Μαρία said
222
Ο ΤΑΚ. Λογικό γραμματικά αλλά δύσκολα θα πιάσει.
Διέγραψε και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη Για προεδρίνες βέβαια ούτε λόγος (παρ’ όλο που η πρώτη προεδρίνα της Βουλής ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου το 2015).
ΣΠ said
222
Ναι, και μετά παίρνουν σειρά τα γιατρή, φιλόλογη κλπ. Καλά!
Μαρία said
224
Γιατί; Όπως λες δίεδρη και παράλογη. Μια συνήθεια είναι όλα 🙂
ΣΠ said
225
Αυτά είναι επίθετα.
Ευγένιος said
Ο διαπρεπής μελετητής των Θείων Γραφών, κ. Blogotinanai (220) αποκρύπτει (από τους έχοντες μαύρα μεσάνυχτα από Θεολογία αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου) ότι αρκετοί Πατέρες αποκαλούν τον Ιησού Χριστό «αληθή Ναζιραίον». Κλασική περίπτωση ο άγιος Μάξιμος Ομολογητής στις περίφημες «Ερωταποκρίσεις» του, ένα απόσπασμα των οποίων μεταφέρω ευθύς αμέσως…
«ΕΡΩΤΗΣΙΣ 68: Τι σημαίνει αυτός ο Σαμψών εν τη σιαγόνι του όνου αποκτείνας τους αλλοφύλους;
ΑΠΟΚΡΙΣΙΣ
Ενταύθα τύπον ο Σαμψών φέρει του αληθινού Ναζιραίου του Χριστού· αυτός γαρ την ημετέραν σάρκα λαβών άνικμον πάσης αμαρτίας, τους αλλοφύλους ανείλεν δαίμονας. Το δε δεθήναι εκ των ιδίων τον Σαμψών και παραδοθήναι τοις αλλοφύλοις, σαφώς επί του Κυρίου πεπλήρωται· δήσαντες γαρ αυτόν οι δοκούντες ίδιοι είναι Ιουδαίοι παρέδωκαν τοις έθνεσιν…… Αλλά και έκαστος Σαμψών, τουτέστιν Ναζιραίος, διά της σιαγόνος, τουτέστιν διά της εγκρατείας του σώματος, όπερ εστιν ετερογενές της ψυχής καθά και ο όνος της εθνικής μερίδος τω νομω, αποκτεννεί τα πάθη διά της πρακτικής.»
Ο δε ελληνόψυχος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ευστάθιος, στην Αλληλογραφία του προς τους ζηλωτές μοναχούς (που του είχαν ψήσει το ψάρι στα χείλη) τους αποκαλεί… «αληθείς Ναζιραίους»
2) Εννοείται ότι το σημαντικότερο που αποκρύπτει ο κ. Blogotinanai είναι το εξής: Η ελληνική λέξη «χριστός» και η εβραϊκή λέξη «ναζιρ(αίος)» είναι εννοιολογικά ταυτόσημες! Ο Ιησούς ονομάστηκε Χριστός επειδή ήταν χρισμένος, δηλαδή αλειμμένος με τελετουργικό χριστήριο έλαιο, που στα εβραϊκά ονομάζεται: «νεζερ»! Δικαιολογημένα, λοιπόν, τιμώντας τους αφιερωμένους Ναζιραίους, ως τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του Χριστιανικού Κινήματος, οι Πρώτοι Χριστιανοί ονομάσθηκαν πρώτα επί το εβραϊκότερον Ναζιραίοι, ενώ αργότερα – όταν οι ελληνόφωνοι εθνικοί πιάστηκαν στην σαγήνη αυτής της θρησκείας – απλά εξελλήνισαν τον όρο. Τρείς φορές γράφει το έγκυρο Λεξικόν Σουΐδα: «επι Κλαυδίου εν Αντιοχεία, οι λεγόμενοι Ναζιραίοι, Χριστιανοί μετωνομάσθησαν» (Σουΐδας chi.523).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Χριστιανισμός και Ναζιραϊσμός ειναι ένα και το αυτό…
3) Η αγωνία κάποιων (π.χ. του καλού χριστιανού κ. Blogotinanai) να αποκρυβεί η ιδιότητα του Ναζιραίου από τον Ιησού είναι απολύτως δικαιολογημένη: Όταν δεκαετίες μετά γράφτηκαν τα Ευαγγέλια, ο Ιησούς είχε πάρει οριστικά τον δρόμο της θεοποίησης και ο αποκαλυπτικός τίτλος του Ναζιραίου (= αφιερωμένου) έπρεπε υποχρεωτικά να απαλειφθεί. Διότι ο τίτλος αυτός του αφιερωμένου (Ναζιραίου), παρέπεμπε σε στρατευμένη «αγιοσύνη» και αποκάλυπτε παρασκηνιακούς μηχανισμούς θεοποίησης…
Ήταν λοιπόν προτιμότερο να μετατρέψουν την ομολογημένη αυτή ιδιότητα του Ιησού σε τοπωνύμιο, παρά να αφήσουν την ιδιότητα του «στρατευμένου σωτήρα» να τον υποβαθμίζει εσαεί. Έτσι, από Ναζιραίος, ο Ιησούς έγινε Ναζωραίος, αποκτώντας μια φανταστική πόλη καταγωγής. Είναι πασίγνωστο (να μή τολμήσει να το αμφισβητήσει ο κ. Blogotinanai γιατί θα γελοιοποιηθεί…), ότι δεν υπήρχε καμμία πόλη Ναζαρέτ την εποχή του Χριστού: Η Ναζαρέτ πρωτομπήκε στους χάρτες μόλις τον 8ο αιώνα μ.Χ. γιατί έπρεπε να υπάρξει η Ναζαρέτ που γι’ αυτήν μιλάνε και οι 4 Ευαγγελιστές…
ΥΓ: Γράφει στο 2,23 του Ευαγγελίου του ο Ματθαίος: «καὶ ἐλθὼν κατῴκησεν εἰς πόλιν λεγομένην Ναζαρέτ, ὅπως πληρωθῇ τὸ ῥηθὲν διὰ τῶν προφητῶν ὅτι Ναζωραῖος κληθήσεται.».
ΕΡΩΤΩ τον ευρυμαθέστατο κ. Blogotinanai: Σε ποιά προφητεία της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρεται ο Ματθαίος; Δεν υπάρχει καμμία τέτοια προφητεία!.. Σε ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη δεν υπάρχει ούτε μισή πόλις Ναζαρέτ!.. Για τέτοιας ολκής απατεώνες μιλάμε…
Μαρία said
226
Κι ο φιλόλογος επίθετο ήταν, όπως ήταν και είναι ο φυσικός κι ο χημικός. επιθ. χημ. μηχανικός, ουσ. χημικός σκέτος.
Γραμματικό πρόβλημα δεν υπάρχει, στο σημερινό γλωσσικό αίσθημα σκοντάφτει.
sarant said
223 Με προλαβες.
Πέπε said
228
> > Κι ο φιλόλογος επίθετο ήταν […] Γραμματικό πρόβλημα δεν υπάρχει
Στη σημερινή γλώσσα όμως δεν είναι επίθετο.
Άλλωστε το «φιλολογίνα» λέγεται ευρέως. Απλώς όχι σε τυπικό / επίσημο ύφος.
Pedis said
Πρόεδρα!
Πάει, δεν πάει, αλλά είναι καπαρωμένο από τη γλώσσα της πιάτσας.
Στα θηλυκά των επαγγελμάτων πολλά ονόματα ακούγονται υποτιμητικά επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί έτσι από την κομπλεξική πατριαρχια.
Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν το επιβάλλουν οι ίδιες οι γυναίκες, εννοώ μία δυναμική, μαχητική και επίμονη αλλά μαζική μειοψηφία που παίρνει το απάνω χέρι και φέρνει τις αλλαγές προς το συμφέρον του ευρύτερου συνόλου, χρήσιμο για το ρόλο και σωστό για την υπόληψη των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, για όσα ονόματα δεν έχουν ήδη μετατραπεί και περάσει ανώδυνα στο κεφάλι του μαλάκα της κοινής γνώμης, είναι να χρησιμοποιείται ο αρσενικός τύπος.
Κουτρούφι said
Η ελληνική γλώσσα έχει κι άλλο πρόβλημα γιατί σε αρκετές περιπτώσεις ο τύπος είναι ίδιος και για το επίθετο και για την ιδιότητα (φυσικός, χημικός, μουσικός). Ενώ στα εγγλέζικα υπάρχει σαφήνεια (physical-physicist, chemical-chemist κλπ). Το δε γνωστικό πεδίο (ουσιαστικό) έχει την ίδια λέξη με το επίθετο στο θηλυκό γένος (φυσική, νομική, μουσική).
Ένα γεγονός από τα φοιτητικά μου χρόνια. Συμφοιτητής παίρνει τηλέφωνο άλλο συμφοιτητή και το τηλέφωνο σηκώνει η μητέρα του δεύτερου. Ο πρώτος ζητάει «τον Πάνο τον Φυσικό». Η μητέρα τού απαντάει με αδιόρατα ενοχλημένο ύφος: «Όλοι φυσικοί είμαστε εδώ».
ΣΠ said
228
Ακριβώς. Το «χημικός», ως επίθετο, έχει θηλυκό «χημική». Ως ουσιαστικό, όχι.
Μαρία said
233
Για το όχι όμως δεν φταίει η γλώσσα αλλά η κακούργα κενωνία. Αν οι πρώτοι χημικοί άνθρωποι ήταν γυναίκες, θα είχε καθιερωθεί το θηλυκό.
Δύτης των νιπτήρων said
Έλα Μπλογκ, σου ‘χω νέα 🙂
https://www.frontpages.gr/d/20200121/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1
ΣΠ said
231
Ναι. Πρόεδρος – πρόεδρα κατά το νοσοκόμος – νοσοκόμα.
P said
Κυρία Πρόεδρα, Κυρία Πρόεδρα, Κυρία Πρόεδρα, Κυρία Πρόεδρα, Κυρία Πρόεδρα, Κυρία Πρόεδρα, Κυρία Πρόεδρα …
το συνηθίζεις … αλλά, είπαμε, είναι καπαρωμένο …
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Δηλαδὴ, τί θά ᾿λεγε τώρα ὁ Στράτος; Μπράβο σου κυρία πρόεδρα;