Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θα μπορούσε το Στόουνχετζ να το έχουν κατασκευάσει αρχαίοι Έλληνες;

Posted by sarant στο 23 Ιανουαρίου, 2020


Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι: Όχι.

Αν θέλετε εκτενέστερη απάντηση, είναι: Ασφαλώς όχι.

Γιατί τότε γράφω το σημερινό άρθρο;

Διότι με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύτηκε πριν από 2-3 μέρες σε πάρα πολλά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης (παράδειγμα εδώ) ένα εκτενές άρθρο, στο οποίο προβάλλεται η θεωρία του «ερευνητή» κ. Μηνά Τσικριτσή, ο οποίος καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε σε τόσο πολλά μέσα επειδή προέρχεται από το κρατικό πρακτορείο, το ΑΠΕ/ΜΠΕ. Η συντομευμένη (αλλά ωστόσο αρκετά εκτενής) μορφή του άρθρου του ΑΠΕ, του δημοσιογράφου Α. Μέτσιου, είναι αυτή που αναδημοσιεύτηκε στους περισσότερους ιστότοπους. Δεν έχω πρόσβαση στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ ώστε να δω τι επιπλέον προσθέτει το πλήρες άρθρο του κ. Μέτσιου.

Πώς έφτασε ο «ερευνητής» κ. Τσικριτσής σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα; Όπως λέει, «αφαιρετικά συγκρίνοντας το αποτύπωμα του μηχανισμού του Παλαικάστρου με μία κάτοψη του Στόουνχετζ» διαπιστώνονται μεγάλες ομοιότητες. [O μηχανισμός του Παλαίκαστρου είναι μια λίθινη μήτρα που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου και τον οποίο ο κ. Τσικριτσής αποκαλεί «μινωικό υπολογιστή»].

Στη συνέχεια, αφού τονίσει ότι και το όνομα Stonehenge μπορεί να έχει ελληνική ετυμολογία, ο κ. Τσικριτσής θεωρεί ότι κάποια πετρογλυφικά σύμβολα που βρέθηκαν στους λίθους του Stonehenge είναι στην πραγματικότητα συμβολα της Γραμμικής Α’ γραφής, που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την έχει αποκρυπτογραφήσει και ότι αποτυπώνει ελληνική γλώσσα.

Τέλος, από τους τρεις πολιτισμούς που θεωρεί ικανούς να έχτισαν το μνημείο (Σουμέριους ή Ασσύριους, Αιγύπτιους, Μινωίτες) ο κ. Τσικριτσής προκρίνει τους Μινωίτες, διότι μόνον αυτοί έχτιζαν (και) κυκλοτερή κτίσματα.

Εγώ τον κ. Τσικριτσή τον θυμάμαι από τον προηγούμενο αιώνα, τότε που είχε ισχυριστεί (στις εφημερίδες, διότι το Διαδίκτυο ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο στην Ελλάδα) ότι είχε αποκρυπτογραφήσει τη Γραμμική Α’. Έχει σπουδάσει μαθηματικός και έχει κάνει διδακτορικό στη θεολογία, με μαθηματική ανάλυση του κειμένου της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Αυτό σημαίνει ότι, για την γραμμική Α’ είναι ερασιτέχνης.

Ερασιτέχνης όμως ήταν και ο Μάικλ Βέντρις, ο ευφυέστατος Βρετανός στον οποίο χρωστάμε την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’ -σε μια εποχή όπου η συναίνεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας απέκλειε το ενδεχόμενο να αποτυπώνει ελληνική γλώσσα η Γραμμική Β’.

Ο μέγιστος Βέντρις έκανε στη σύντομη ζωή του ένα μεγάλο δώρο στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα, με την ανακάλυψή του αυτήν. Έκανε όμως, άθελά του, κι ένα μικρό κακό: επειδή ο ίδιος ήταν ερασιτέχνης, τώρα ο κάθε πικραμένος ερασιτέχνης επικαλείται το προηγούμενο του Βέντρις και απαιτεί προσοχή, προβολή και σεβασμό στις υποτιθέμενες ανακαλύψεις του. «Αφού ο Βέντρις, που ήταν αρχιτέκτονας, άρα ερασιτέχνης, έβαλε τα γυαλιά στους ειδικούς, κι εγώ μπορώ να κάνω το ίδιο!» διατείνονται.

Μόνο που δεν είναι τόσο εύκολο. Ο Βέντρις, αν και αρχιτέκτονας, ήταν πολύγλωσσος, είχε κλασική εκπαίδευση, γνώριζε πολύ καλά αρχαια ελληνικά και είχε ασχοληθεί με τη Γραμμική Β από πολύ νέος -την πρώτη του δημοσίευση, σε έγκυρο αμερικανικό αρχαιολογικό περιοδικό την έκανε σε ηλικία 18 ετών. Επίσης ο Βέντρις δεν δούλευε μόνος του -συνεργαζόταν και αντάλλασσε σημειώματα με τους αρχαιολόγους και τους κλασικούς φιλολόγους που εργάζονταν στον τομέα της Γραμμικής Β’, οι οποίοι έχοντας δει ότι είναι σοβαρός ερευνητής τον αντιμετώπιζαν ως ειδικό και γνώστη, χρησιμοποίησε τις ιδέες τους (και το αναγνώρισε) και τους γνωστοποιούσε την πρόοδό του. Ολοφάνερα, οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν πληρούνται παρά για ελάχιστους ερασιτέχνες.

Ας επανέλθουμε στον κ. Τσικριτσή. Αν ο Βέντρις κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τη Γραμμική Β’, κατόρθωμα που του χάρισε την αθανασία, ο κ. Τσικριτσής εμφανίζεται να έχει… κονιορτοποιήσει τον Βρετανό αρχιτέκτονα, εφόσον ισχυρίζεται ότι:

* αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Α’ (είναι, λέει, μία πρώιμη αιολική διάλεκτος)

* ανακάλυψε τη λειτουργία του «Μινωικού Υπολογιστή»

* απέδειξε «με αστρονομικά στοιχεία» ότι οι Μινωίτες επισκέφτηκαν τη βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα τη λίμνη Superior στον Καναδά. Πήγαν εκεί για να βρουν χαλκό.

και τώρα τεκμηριώνει ότι Έλληνες κατασκεύασαν το Στόουνχετζ. Μ’άλλα λόγια, Βέντρις φάε τη σκόνη μας.

Όμως δεν ειναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ένα και μόνο από τα παραπάνω επιτεύγματα, αν είναι γνήσιο, αρκεί για να χαρίσει αιώνια δόξα. Πολλά επιτεύγματα μαζί (διότι έχει κάνει κι άλλες ανακαλύψεις ο κ. Τσικριτσής) δείχνουν μάλλον τσαρλατανισμό.

Κι έπειτα, για να περιοριστούμε στο Στόουνχετζ, πόση αποδεικτική αξία έχει τάχα το να «τοποθετήσουμε το αποτύπωμα του μηχανισμού του Παλαικάστρου πάνω σε ένα σκίτσο του Στόουνχετζ«; Και τα δύο κυκλικά αντικείμενα είναι, αν βάλουμε το ένα αποτύπωμα πάνω στο άλλο μοιραία θα υπάρξουν κάποιες συμπτώσεις.

Ούτε είναι ένδειξη επιστημονικής σοβαρότητας το ότι ο κ. Τσικριτσής επέλεξε να ετυμολογήσει το Stonehenge καταφεύγοντας σε ένα λεξικό του 1738, τότε που ο κλάδος της ετυμολογίας ήταν στα σπάργανα. Φανταστείτε έναν γιατρό που θα θεράπευε ασθενείς με βάση ένα ιατρικό σύγγραμμα του 1738 -μόνο αφαιμάξεις θα έκανε!

Μου λένε από το Ηράκλειο ότι ο κ. Τσικριτσής κάνει και διαλέξεις-ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Μου γράφει φίλος Ηρακλειώτης, που παρακολούθησε μία από αυτές. Μας μίλησε για την αποτύπωση των τροχιών των πλανητών πάνω στα κοσμήματα των μινωϊτών και ειδικά της χρυσής μέλισσας. Παρατήρησα τότε το εξής: σε τίποτα δεν έλεγε «σύμφωνα με κάποια θεωρία», «ισχυρίζομαι πως», «κάποιοι λένε». Όλα τα παρουσίαζε ως αποδεδειγμένα και επικυρωμένα από τους αρχαιολόγους. Ήταν παρούσες και δυο αρχαιολόγοι του μουσείου που κάποιες φορές επιβεβαίωναν κιόλας.

Φυσικό είναι να επιβεβαιώνουν οι αρχαιολόγοι, θα ήταν αντιτουριστικό να μην επιβεβαιώσουν ότι οι Μινωίτες έπαιζαν -κυριολεκτικά- στα δάχτυλα τις τροχιές των πλανητών.

Άλλωστε, «Το πρώτο κέντρο Αρχαιοαστρονομίας και Αιγαιακών γραφών της Ευρώπης βρίσκεται στη Σητεία και στεγάζει τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας!

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το λαξευμένο σε πέτρα αντίγραφο της λίθινης μινωικής μήτρας από το Παλαίκαστρο Σητείας, που χρησιμοποιούνταν τη μινωική εποχή και θεωρείται ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην ιστορία της ανθρωπότητας

Οπότε, γιατί ο κ. Μέτσιος, ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ, να αναζητήσει κάποιον επιστήμονα; Ο επιστήμονας δεν θα ήταν τόσο κατηγορηματικός στις απόψεις του, άσε που μπορεί να του ξέφευγε ότι καθόλου βέβαιο δεν είναι πως οι Μινωίτες μιλούσαν ελληνικά. Καλύτερος ο κ. Τσικριτσής, που και γραφές αποκρυπτογραφεί, και υπολογιστές βρίσκει, και τις τροχιές των πλανητών διαβάζει πάνω σε δαχτυλίδια.

Και έχει κατασκευάσει και το Στόουνχετζ ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

 

ΥΓ Αν και κατά τη γνώμη μου μια πειστικότερη εξηγηση για το Στόουνχετζ είναι αυτή που αποτυπώνεται στο σκίτσο

 

 

 

Advertisement

157 Σχόλια προς “Θα μπορούσε το Στόουνχετζ να το έχουν κατασκευάσει αρχαίοι Έλληνες;”

 1. voulagx said

  «Ερασιτέχνης όμως ήταν και ο Μάικλ Βέντρις, ο ευφυέστατος Βρετανός στον οποίο χρωστάμε την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’ -σε μια εποχή όπου η συναίνεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας απέκλειε το ενδεχόμενο να αποτυπώνει ελληνική γλώσσα η Γραμμική Β’.»

  Νικο, αυτο ειναι ανακριβες. Απ’ ό,τι θυμαμαι, μια αμερικανιδα αρχαιολογος Κουπερ, στις εργασιες της οποιας βασιστηκε ο Βεντρις, υποστηριζε οτι η Γραμμικη Β’ αποτυπωνε ειτε λατινικη ειτε ελληνικη γλωσσα. Κι αυτη ηταν η κρατουσα αποψη τοτε στην διεθνη επιστημονικη κοινοτητα.

 2. Καλημέρα
  Μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι (για το υστερόγραφο)! 🙂

 3. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Η «επιστημονική» προσφορά του κου Τσικριτσή δεν βρίσκεται πολύ μακρυά από επιβεβαιωμένες πληροφορίες μερικών ότι «θα πάρουμε την Πόλη» ή τις ανοησίες του γέροντα Παϊσίου. Βρίσκεται στο DNA μας, δυστυχώς, και η ροπή προς τα εθνικόφρονα παραμύθια και η έλλειψη σοβαρότητας.

 4. π2 said

  1. Άλις Κόμπερ: https://en.wikipedia.org/wiki/Alice_Kober

  Η άλλη βασική διαφορά του Βέντρις από τους Τσικριτζήδες είναι ότι ο Βέντρις κινήθηκε εξαρχής εντός της επιστημονικής κοινότητας, με τους κανόνες peer review που αυτή έχει συνηθίσει, όχι σε προνομιακές σχέσεις με τοπικούς φορείς και δημοσιογράφους του ΑΠΕ.

 5. π2 said

  Χωρίς το σχόλιό μου βέβαια να σημαίνει ότι η οργανική σχέση με την επιστημονική κοινότητα είναι πανάκεια (άιντε μη θυμηθώ πάλι τους Δεινοκράτηδες και χαλαστώ πρωινιάτικα).

 6. Και ο Βέντρις βασίστηκε στην εργασία των προηγουμενων, ιδίως στις «εσχάρες» (υποθέτω matrices) της Κόμπερ που αν θυμάμαι καλά έδειχναν κλιτικά ή πτωτικά μοτίβα, και ουσιαστικά ήταν ντουέτο με τον Τσάντγουϊκ, τον κλασικό φιλόλογο. Αλληλογραφούσαν λέει και στην ομηρική διάλεκτο (θυμάμαι μόνο ένα «Καμύοις γέφυραις» τώρα!).

 7. LandS said

  Καλημερούδια

 8. Νέο Kid said

  Οποίος βλέπει τη σειρά Ancient Aliens στο History channel ξέρει ότι το στοουνχετζ το οποίο αστρονομικά ευθυγραμμίζεται με τον Κανις Μαγιόρις έχει κατασκευαστεί από εξωγήινους από το Σείριο. Οι εξωγήινοι αυτοί έχουν περάσει στους θρύλους πολλών λαών παγκοσμίως σαν θεότητες με κοινή ρίζα το Dag ( Dagon, Dogal, κλπ) Από τον αστερισμό του Κυνός λοιπόν προέρχεται και η αγγλική λέξη για τον κύνα, dog. Η ετυμολογία της δεν έχει καμία άλλη εξήγηση .

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-4-6 Πριν από την Κόμπερ μόνο ένας Έλληνας είχε πει για ελληνική γλώσσα. Η μεγάλη συμβολή της Κόμπερ είναι ότι υπέδειξε το ενδεχόμενο πτώσεων.

  Αλλά κι αυτό που έγραψα απλουστευτικό είναι διότι παραβλέπουμε το εξής: ενώ γινόταν η εργασία αυτή η συλλογική, ήρθαν στην επιφάνεια οι πινακίδες της Πύλου και πρόσφεραν άφθονο νέο υλικό, εκτός Κρήτης, που βοήθησε πολύ στην αποκρυπτογράφηση

 10. […] Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι: Όχι. Αν θέλετε εκτενέστερη απάντηση, είναι: Ασφαλώς όχι. Γιατί τότε γράφω το σημερινό άρθρο; Διότι με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύτηκε πριν από 2-3 μέρες σε πάρα πολλά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης (παράδειγμα εδώ) ένα εκτενές άρθρο, στο οποίο προβάλλεται η θεωρία του “ερευνητή” κ. Μηνά… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/01/23/stonehenge/ […]

 11. Λιναράς Δημήτρης said

  Ο Μάικλ Βέντρις είχε μάθει να σπάει κώδικες στο στρατό, στην υπηρεσία αποκρυπτογράφησης γερμανικών μηνυμάτων. Σκέφτηκε ότι μάλλον είναι πιο εύκολο να σπάσεις την γραμμική Β απο τους γερμανικούς κώδικες… Φυσικά τον βοήθησε αυτό που αναφέρθηκε: χρησιμοποίησε την Ελληνική Γλώσσα,
  Για όσους δεν έχουν μάθει στην Κατερίνη «ταυτοποιήθηκε»? απο «αρχαιολόγο» ότι ένας μακεδονικός τάφος της περιοχής, στον Κορινό δίπλα ακριβώς στο Olympus Plaza ειναι της Ολυμπιάδας…. περιμένουμε τουρίστες να κάνουν ουρά… και χρήμα να ρέει….
  Οι σοβαροί αρχαιολόγοι φυσικά σιωπούν.

 12. Καλημέρα

  Δεν είναι ο μόνος ! Κι άλλοι τριγυρίζουνε στις επαρχίες με κάποιο διδακτορικό και πουλάνε ζεία, και κλίσεις δέντρων από υπόγεια ρεύματα και μαγνητικά πεδία. Δεν έχουν βέβαια μια Βικελαία να τους υποστηρίζει κι έτσι η θεωρία τους πως η Οδύσσεια (ή η Ιλιάδα και μου διαφεύγει ; ) είναι γραμμένη πάνω στον ζωδιακό κύκλο, παραμένει σε επίπεδο Λεφάκη. Ελπίζουν όμως σ’ ένα καλύτερο μέλλον !!
  Κάποτε για να ήσουνα καλή χαρτορρίχτρα έπρεπε να έχεις μακριές πλεξούδες, σήμερα χρειάζεσαι ένα διδακτορικό, προοδεύσαμε !
  Οσο για τον Τύπο… όσοι έχουν μια κάποια ηλικία θα θυμούνται πως σχεδόν σύσσωμος ο τύπος προμοτάριζε τον Καματερό και το νερό του (θυμάμαι τον μακαρίτη τον Σταυρίδη στου Φλόκα της Φ.Ν. να δηλώνει σοβαρός πως θεραπεύτηκε με το νερό του Καματερού και την πίστη του στον Ολυμπιακό- ο Μαρινάκης τον δικαιώνει σήμερα), μπρος στο κέρδος από την κυκλοφορία, επιστήμη και αλήθεια δεν χωράνε.

  Εχω ξαναγράψει πως το μεγαλύτερο κακό που έκανε η χούντα ήταν πως μετάτρεψε το » ο παπάς, ο γιατρός και ο δάσκαλος» της επαρχίας σε » στρατηγέ μου, θεέ μου, γιατρέ μου» και τον εξοβελισμό του δάσκαλου από την σοφή τριάδα κάλυψαν Τσικριτσήδες και Παπαμαρινόπουλοι

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  Ωραίο το τελευταίο.

 14. phrasaortes said

  Εν τω μεταξύ, οι Ασσύριοι δεν έχουν καμμία σχέση με τους Σουμέριους, αλλά δεν βαριέσαι, όλοι οι Ασιάτες ίδιοι θα είναι για τον κύριο ερευνητή.

 15. Γιώργος said

  (σχόλιο 3) Ναι, αλλά η ζημιά και η γελοιοποίηση οφείλονται στο ότι καλύφτηκε η απόσταση μεταξύ «λέω ό,τι μ…κία θέλω» από «την παρουσιάζω ως αν διάλεξη μες σε Μουσείο».

 16. Triant said

  Καλημέρα.

  Εν τω μεταξύ, αυτός ο τρομερός τύπος ο Βέντρις που μίλαγε ένα κάρο γλώσσες από τα 8, πήγε και έπεσε νυχτιάτικα πάνω στο παρκαρισμένο φορτηγό και σκοτώθηκε στα 34! Στα 34! Και είχε προλάβει και είχε κάνει ένα σκασμό πράγματα. Έχω μείνει Σόλωνος.

 17. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 18. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Όχι μόνο το φτιάξαμε το Στόουνχεντζ, αλλά και το νοικιάζαμε στο ερ-μπι-εν-μπι. 4 χιλιετίες νοίκια μας χρωστάνε τα εγγλεζάκια!

 19. LandS said

  11 Αυτή τη δουλειά την έκανε ο Τσάντγουικ για τα Γιαπωνέζικα κωδικοποιημένα μηνύματα. Ο Βέντρις τοποθετήθηκε στη Γερμανία μετά τον πόλεμο και ίσως να έκανε κάτι παρόμοιο και αυτός αλλά για τα Ρώσικα. Την ίδια εποχή ο Τσάντγουικ είχε γυρίσει στο Κέμπριτζ και συμμετείχε στην ομάδα που προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει τη Β. Η δουλειά εγκαταλείφθηκε επειδή τα στοιχε8α από τις τότε υπάρχουσες ταμπλέτες δεν ήταν αρκετά.
  Βέντρις και Τσάντγουικ συνεργάζονταν στενά μετά το 1950. Νομίζω ότι τα δύο πιο σημαντικά βιβλία για τη Γραμμική Β τα έγραψαν μαζί.

  Τέλος πάντων, το σημαντικό είναι ότι μόνο ερασιτεχνική δουλειά δεν ήταν.

  Πιο εύκολα δημιουργεί αρχιτεκτονική σχολή ακόμη και ένας λογιστής παρά να λύσει το μυστήριο του Στόουνχεντζ

 20. Νέο Kid said

  Είναι γεγονός ότι ό,τι μπορεί να κάνει ένας αρχαιολόγος , γλωσσολόγος ή ιστορικός ( για φιλολόγους δεν το συζητώ κάν! Πολύ χαμηλά στην κλίμακα των προσόντων) ένας αρχιτέκτων πόσο μάλλον μηχανικός μπορεί να το κάνει καλύτερα!
  Οι μαθηματικοί είναι ιδιάζουσα περίπτωση! Ή θα είναι πολύ σοφοί ή πολύ νούμερα! Όπου κάτσει η μπίλια της κβαντικής σχάσης…

 21. Avonidas said

  Έχει σπουδάσει μαθηματικός και έχει κάνει διδακτορικό στη θεολογία, με μαθηματική ανάλυση του κειμένου της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Αυτό σημαίνει ότι, για την γραμμική Α’ είναι ερασιτέχνης.

  Βασικά, αυτό σημαίνει ότι είναι μουρλός. Οι σοβαροί μαθηματικοί γνωρίζουν ότι τα ίδια βασικά γλωσσικά μοτίβα που μπορεί να βρει κανείς στην Αποκάλυψη τα βρίσκει και στην Κοκκινοσκουφίτσα, ή στον Τσελεμεντέ.

  Είναι πεδίο δόξης λαμπρό οι «κώδικες της Βίβλου» (για παλαβιάρηδες).

 22. LandS said

  20 Οι μαθηματικοί είναι ιδιάζουσα περίπτωση! Ή θα είναι πολύ σοφοί ή πολύ νούμερα! Όπου κάτσει η μπίλια της κβαντικής σχάσης…

 23. π2 said

  11. Δεν δηλώνει αρχαιολόγος τουλάχιστον. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νις στη Σερβία δηλώνει, νομίζω ελληνικής φιλολογίας. Στο διαδίκτυο, στο μεταξύ, ο Τάφος Α΄ του Κορινού αποκαλείται πλέον Τάφος της Ολυμπιάδας, λες και είναι δεδομένος ο ιδιοκτήτης του τάφου (για να θυμηθούμε και την αμφιπολίτικη ορολογία).

  Τέλος πάντων, υπάρχουν και πολύ πιο κουλές ταυτίσεις από αυτήν.

 24. LandS said

  20 Οι μαθηματικοί είναι ιδιάζουσα περίπτωση! Ή θα είναι πολύ σοφοί ή πολύ νούμερα! Όπου κάτσει η μπίλια της κβαντικής σχάσης…

  Η σωστή μαθηματική διατύπωση είναι:
  Οι μαθηματικοί είναι ιδιάζουσα περίπτωση! Ή θα είναι πολύ σοφοί ή πολύ νούμερα, ή και τα δύο! Όπου κάτσει η μπίλια της κβαντικής σχάσης…

  Κβαντική σχΑση;

 25. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  15,

  Και οι υπεύθυνοι των Μουσείων, ΕΝΙΟΤΕ (όχι στην πλειοψηφία τους, ευτυχώς!), απ’ την ίδια πάστα βγαίνουν.
  Μη με αναγκάσετε να αναφέρω ονόματα.

 26. tryfev said

  Και τα Μενίρ του Astérix είναι ελληνικής επινόησης και κατασκευής.

  Αείμνηστε Γιάννη Τσαρούχη, η φράση σου «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» πρέπει να ενταχθεί το στο προοίμιο του Ελληνικού Συντάγματος για να συντροφεύει το «Εις το ΄Ονομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος».

  ΄Αλλος ένας «Ελληνοβαρεμένος» καλέ μου φίλε Sarant.

  Νίκο μου, παράκληση να διαγραφεί το σχόλιό μου με αριθ. 26 γιατί το ανέβασα μισό.

 27. BLOG_OTI_NANAI said

  Παραδόξως, ο Μηνάς Τσικριτσής ως συγγραφέας έχει κάποια -ελάχιστη- παρουσία σε ειδικά έργα, οπότε -πιθανώς- δεν τοποθετείται απευθείας στους ψεκασμένους, αν και οι ισχυρισμοί του έχουν το απόλυτο ύφος αυτής της κατηγορίας.

  Σε παλαιότερα έργα βλέπω μια υπόθεση συσχέτισης του μνημείου με τους Μυκηναίους. Αλλά εάν η κατασκευή του τοποθετείται στην 3η χιλιετία, τότε… μας το πήραν άλλοι το μνημείο όπως λέει ο Κορρές:

 28. Μερικές πληροφορίες για τον «ερευνητή»:
  Σπούδασε όντως Μαθηματικά, με μεταπτυχιακό στη Θεολογία και διδακτορικό στην Αποκάλυψη του Ιωάννη….
  Μέχρι πέρυσι-πρόπερσι, ήταν διορισμένος καθηγητής Πληροφορικής (!!!) και μάλιστα υπηρετούσε ως υπευθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ (Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών), θέση από την οποία πληρωνόταν κανονικά, αλλά άλλοι έκαναν τη δουλειά φυσικά αφού αυτός ερευνούσε και διάβαζε γραφές….

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ερασιτέχνης

  Όταν στα βάθη της νυκτός με περιζώνει
  άκρα θαλάσσης, ουρανού και γης ειρήνη,
  το πνεύμα, οπού στην ταραχήν του κόσμου σβήνει,
  σιγά την μυστικήν ζωήν του ανανεώνει·

  των πόθων όλων και παθών αγάλι’ οι πόνοι
  παύουν, καθώς στον νουν απλώνετ’ ευφροσύνη,
  ο αιθέρας, οπού αρχήθεν η ψυχή μου κλίνει,
  ήσυχη ορμή προς κόσμον άλλον με φτερώνει.
  Και όσα πνεύματα εδώ στα πλάσματά τους είδα,
  ακαθρέφτιστα εκεί θεωρεί τα η φαντασία,

  όπου αντηχεί ψηλάθε απέραντη αρμονία,
  θαμπή στιγμή την ιλαρή μού παίρνει ελπίδα,
  με ουράνιο λάλημα να ειπώ τραγούδια θεία.

  Ιάκωβος Πολυλάς

 30. sarant said

  16 Σαν τον Τζόρτζεβιτς!

 31. Avonidas said

  Και με την ευκαιρία: «Στόουνχετζ» ή «Στόουνχεντζ»; Η αγγλική ορθογραφία μάλλον στηρίζει το δεύτερο.

 32. Νέο Kid said

  23. Ένοικος του τάφου, βρε! Άκου ιδιοκτήτης!…
  Μην αλλάζουμε τις παραδόσεις της φυλής! 😜

 33. LandS said

  31 Hedge (χέντζ) Ο φράκτης, το όριο κλπ Henge (χέντζ) το κυκλικό προϊστορικό μνημείο. Απλό 🙂

 34. dryhammer said

  30. Μήπως εννοείς τον Πέτροβιτς;

 35. π2 said

  32. Mea maxima culpa.

 36. Νέο Kid said

  34. Ναι, μάλλον τον Ντράζεν εννοεί ο νικοκύρης. Ο Τζόρτζεβιτς είχε ειδικότητα να πέφτει, και να πέφτει συχνά και με συντριπτικά κατάγματα ! αλλά σε χόρτα. Όχι σε φορτηγά.

 37. nwjsj said

  Προφανώς, ο κάθε κακομοίρης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Πλέον δεν μας κάνει εντύπωση ό,τι κι αν ακούσουμε περί ανακαλύψεων και εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, είναι το ψωμοτύρι μας και το αγαπημένο μας ψυχοφάρμακο και είναι και τζάμπα. Αλλά το να κάνει ξεναγήσεις/ διαλέξεις μέσα σε αρχαιολογικό μουσείο ένας μη αρχαιολόγος και μη διπλωματούχος ξεναγός αυτό μου μοιάζει κομματάκι παράνομο. Όσο για τις αρχαιολόγους του μουσείου, οι οποίες επικροτούσαν τις αηδίες του τύπου αυτού, δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκαναν για να μην χαλάσουν την τουριστική μαγιονέζα. Θα μπορούσα να δεχτώ την ανθρώπινη αδυναμία, ότι δηλαδή δεν είχαν όρεξη να τα βάλουν με τον περίεργο, αναιρώντας τις ανακρίβειες με επιστημονικά επιχειρήματα, όμως πολύ φοβάμαι ότι οι συγκεκριμένες ήταν μάλλον αστοιχείωτες και κανονικά θα έπρεπε να πάρουν πόδι. Ο τύπος αυτός για να μπαίνει μέσα στο μουσείο και να κάνει διαλέξεις και ειδικά ξεναγήσεις χωρίς να έχει καμία σχετική ιδιότητα πάει να πει ότι από κάποιον πήρε την άδεια και για να πήρε την άδεια αυτή κάποιες πλάτες πρέπει να έχει. Πολύ εμετικό όλο αυτό…

  Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απασχολήσει το γιατί έχουν μαζευτεί τόσοι πολλοί σαν κι αυτόν εδώ χάμω. Μάλλον επειδή το έδαφος είναι πολύ πρόσφορο κι αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους να το αλλάξουμε σιγά-σιγά.

 38. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  στον …Μηνά 🙄 ούτε καλημέρα 😋!

  Για το θέμα, τα ‘χω πεί ήδη από προχθές …,

  εδώ κι εδώ τα τεκμήρια 🙂
  και

  εδώ η αναφορά

 39. ΓΤ said

  Απολαύστε υπεύθυνα Τσικριτσή (https://www.youtube.com/watch?v=scXchpYXB4Y), νομίζω είναι καλύτερα χωρίς φωνή. Εκπομπή «Μυστικά Περάσματα», είδα παίζει περιοδικό «Ιχώρ» (πώς λέμε Physica D), Μινωίτες παντού και φληναφήματα στον κύβο… Από το βιο_γραφικό του στην Biblionet μαθαίνουμε ότι «η κύρια ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάλυση περιεχομένου λέξεων», άρα ίσως γίνεται του λεξάριθμου το κάγκελο εκεί μέσα…
  Στον Αρχαιογνώμονα, όπου γίνεται το σύστριγκλο, απολαύστε συνέντευξη Τσικριτσή http://ellinondiktyo.blogspot.com/2014/01/blog-post_3478.html («Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να μάθει έστω να γράφει το όνομα του στη γραμμική Β»).
  Αλλά, εδώ που τα λέμε, θα περίμενα να διαβάσω στον τίτλο του άρθρου «ΣτόουνχεΝτζ». Αυτό το ρημάδι το -χετζ, δεν ξέρω γιατί, με πηγαίνει στα «χετζ φαντς»…

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κατ’ αρχήν οι πέτρες είναι ελληνική εφεύρεση. 13 μύρια χρόνια που ΄λεγε η άλλη στου Άδωνη, ε, ποιός τις εφηύρε?

 41. Avonidas said

  #39. «Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να μάθει έστω να γράφει το όνομα του στη γραμμική Β»

  Ε καλά τώρα, οι γιατροί μας γράφουν ολόκληρες συνταγές σε Γραμμική Β, χρόνια τώρα! 😉

 42. Avonidas said

  #39. Το όνομα, πάντως, του δρα Τσικριτσή στη γραμμική Β γράφεται mi-na-ra.

 43. BLOG_OTI_NANAI said

  «Πολλά επιτεύγματα μαζί (διότι έχει κάνει κι άλλες ανακαλύψεις ο κ. Τσικριτσής) δείχνουν μάλλον τσαρλατανισμό«.

  Εμ, κάπως έτσι είναι. Δεν άφησε και τίποτα για τους άλλους.

  «Μου λένε από το Ηράκλειο ότι ο κ. Τσικριτσής κάνει και διαλέξεις-ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο«.

  Δυστυχώς, δώσε θάρρος στον χωριάτη…

 44. ΓΤ said

  #42 🙂

 45. nikiplos1 said

  Καλημέρα…

  Δεν βλέπω άλλη αιτία δημοφιλίας τέτοιων ψεκασμένων κειμένων, και πρόθυμη αναπαραγωγή τους από (οθντκ) σοβαρούς υποτίθεται δημοσιογραφικούς οίκους (ανοχής), παρά την παλιά καλή απατεωνίστικη μέθοδο του Τζιριτόκωστα… Το κακό βέβαια είναι βέβαια πως, όλοι αυτοί οι αλλότριοι σκοποί (να πουλήσουν βιβλία, να έλξουν επισκέπτες σε τοποθεσίες που είναι στα αζήτητα, να προσδώσουν κύρος σε μπερντέδες κλπ), είναι αθέατοι στα αθώα παιδικά μάτια, στα μάτια ενός ξένου κλπ… Και εντάξει ο Ξένος δεν δίνει πεντάρα, αλλά διαπλάθεται μια καθεστηκυία συνείδηση, η οποία μετά απαιτείται προσπάθεια να ξεκολληθεί…

  Η απελπισία συμπολιτών μας να φθάσουν σε αυτό το «όλα από μας τα πήραν», εικάζω πως είναι εξηγήσιμη ψυχιατρικά και ερμηνεύσιμη, αφού είναι ενδημική σε «ολιγοφρενείς» κοινώς αμόρφωτους και χαζεμένους από τα χτυπήματα του σκληρού καθημερινού μόχθου… Συνάδει άλλωστε με το μύθο της Ψωροκώσταινας, αλλά και τον τελείως τεχνητό μύθο περί «περασμένων μεγαλείων» κλπ… Όπως το έλεγε σωστά κι ο Νιόνιος της νιότης μας, «φταίνε τα τραγούδια μας, φταίει κι ο λυράρης…»… Μας πάει το μελό… Κόρη χωρίς προίκα, χαμηλοβλεπούσα, από παλιά αρχοντική οικογένεια που ξέπεσε…

  Κοντά σε αυτό και η ενδημική μας μαλάκυνση εγκεφάλου. Πτυχία χωρίς κόπο, κανείς δεν μένει στην ίδια τάξη, όλοι τελειώνουν με Α’ το Δημοτικό, όλοι με 18,00 και άνω το γυμνάσιο, όλοι παίρνουν άκοπα δίπλωμα οδήγησης, δημοκρατία ως εξομοίωση. Αν κάποιος πάει να ξεχωρίσει, βγάζουμε νύχια για να τον γραπώσουμε μήπως τολμήσει να πετάξει μακριά μας… μακριά από τη μιζέρια μας… Πουτανική από την Τιβή γεμάτη τσιφτετελούδες, σταρχιδέλληνες σε οδήγηση και κοινωνική συμπεριφορά…

  Κι ένας μικρός οργασμός (θα σημειώσω) στους «πιο πάνω», στους πιο καλοβαλμένους, που βλέπουν την αφεντομουτσουνάρα τους, δίπλα στους Ευρωπαίους «ομολόγους» τους, τα ευρώ στο πορτοφόλι τους όπως και ο μισητός Βέλγος. Ο οποίος σημειωτέον, όπως και άλλοι αρκετοί συνευρωπαίοι του, γράφουν εκεί που γράφουν τους Ετρούσκους, την Ελλάδα και τις μλκς μας… Όπως καληώρα κι εμείς συζητάμε με κάποιο κακογερασμένο και ξεπεσμένο μπαρμπούδι, που μας περιγράφει άθλια για μας περιστατικά ως μεγαλεία και δόξα του παρελθόντος… «Τι λες ρε μπάρμπα! Σοβαρά? Μόνο εσύ σε όλα τα Κράκουρα είχες μουλάρ? Οι άλλοι όλοι γομάρια?»

 46. Νέο Kid said

  41. 👍👏🤣😂

 47. ΓΤ said

  Πιστεύω ότι για τον Τσικριτσή πρέπει να γίνει από τους μορφωμένοι και τους ειδικοί μια κίνηση ανάλογη με αυτήν που έγινε για την Ελένη Αντωνιάδου… (Τώρα που αναζητείται το άτομο που θα διαδεχτεί τον Παντερμαλή, μη σκάσει κάνα βιογραφικό του συγκεκριμένου Μηνά και τρελαθούμε ούλοι…)

 48. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Ευτυχώς που δεν έχει δει ο κ Τσικριτσής τα μεγαλιθικά μνημεία της δυτικής και νοτιοδυτικής Γαλλίας. Τα μεγαλιθικά της Σαρδηνίας μέχρι και τους θολωτούς τάφους της νότιας Ιαπωνίας. Γιατί θα μίλαγε για διεθνή κατασκευαστική μινωιτικη εταιρεία.

 49. nikiplos said

  Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, Τσικιρικιτζής ή Τσικριτζής ειναι μια σπανια λεξη που την λεγανε οι παλαιοι Θρακες και Μικρασιατες για τον μικροαπατεωνα.

 50. ΓΤ said

  @49 Εδώ πάμε για Μπουγιούκ Τσικριτζί

 51. τορναδόρος σημαίνει αν θυμάμαι σωστά

 52. ΓΤ said

  Το πράμα έχει ξεφύγει: η «θεωρία» Τσικριτζή στα… σχολεία. 5ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, διαβάστε σελ. 47 του .pdf στο http://5gym-ag-dimitr.att.sch.gr/NIKOL1415/asteria2.pdf

 53. BLOG_OTI_NANAI said

  «Είμαστε όλοι Έλληνες»: http://www.elzoni.gr/html/ent/066/ent.21066.asp

  «νέα έρευνα του ερευνητή Αιγαιακών γραφών δρ. Μηνά Τσικριτσή, η οποία αποδεικνύει με τη χρήση των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών ότι οι προϊστορικοί Έλληνες είχαν επισκεφθεί τη Βόρειο Αμερική πολύ πιο πριν την ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος. Ο Κολόμβος ήταν Έλληνας από τη Χίο!!! O Kολόμβος έφτασε δεύτερος, στα μεταχριστιανικά χρόνια, στην εποχή του Μεσαίωνα, και γνώριζε την ύπαρξη της Αμερικανικής Ηπείρου, από τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων.!!!»

  «Ίσως η Αμερικανική Ακαδημία επιστημών, (εάν επιτρέψουν οι παγκόσμιοι δικτάτορες), να μπορέσει κάποτε να αποκαταστήσει την ιστορική πραγματικότητα, για τη πραγματική αλήθεια της ανακάλυψης της Αμερικής, με ότι αυτό συνεπάγεται…

  Ο τέως ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ είπε, εάν ποτέ οι Έλληνες εκμεταλλευθούν την Ιστορία τους, και το πολιτισμό τους, τότε θα γίνουν διεθνώς σεβαστοί, και θα κερδίσουν σε όλα τα διεθνή μέτωπα τα εθνικά τους θέματα και δίκαια. «

 54. BLOG_OTI_NANAI said

  «Ο Κολόμβος έφτασε… δεύτερος»: https://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/690160/o-kolomvos-eftase-defteros.html

 55. Avonidas said

  #45. Συνάδει άλλωστε με το μύθο της Ψωροκώσταινας, αλλά και τον τελείως τεχνητό μύθο περί «περασμένων μεγαλείων» κλπ…

  Οι συνταξιούχοι της ιστορίας

 56. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως χώθηκε σε επιστημονικό συνέδριο και από εκεί σε βιβλιογραφία. Αλλά οι αναφορές στο όνομα του γενικά σε κείμενα της προκοπής είναι 2-3 όλες κι όλες:

  https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/el/browse/1041623

 57. dryhammer said

  51. κατά τον Τσιφόρο, τορναδόρος σήμαινε (και) κωλοφόνος. (Δυστυχώς ο ειδικός παίρνει το λουτρό του… ελπίζω εσαεί)

 58. Alexis said

  #42: Πιπέρι! 😊

  #49, 51: Δηλαδή το «τσικρίκι» που λέμε για ένα μηχάνημα ή εργαλείο ευτελούς αξίας είναι ο τόρνος;

 59. Alexis said

  #57: Μην ελπίζεις…

 60. Νέο Kid said

  Εγω πάντως πιστεύω ότι ο καπετάνιος -ως κοσμογυρισμένος κάπου θα έχει πάρει ίσως το μάτι του Μινωϊκές κατασκευές ή κανένα οικόσημο – θα είχε να συνεισφέρει επικοιδομητικα στο παρόν θρεντ. Εισηγούμαι προσωρινή,έστω, απομπανοποίηση.

 61. Νέο Kid said

  56. Γουάου! Ο δόκτωρ ξέρει κι από κρασί! Αυτό εξηγεί ίσως κάποια πράγματα…

 62. Γιάννης Ιατρού said

  54: Φυσικά δεύτερος και καταϊδρωμένος ο Κολόμβος….😋

 63. sarant said

  34 Ωχ, ναι!

  39 Κράτησα τον τίτλο του άρθρου -μερσί για τα λινκ

  49 Δεν ξέρω αν είναι ίδια λέξη πάντως.

  53 Ωχ!

 64. Triant said

  Το «Κολόμβος από τη Χίο» δεν είναι τόσο τραβηγμένο ή αστείο. Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα. Κάποια στιγμή μπορούμε να το συζητήσουμε.

 65. sarant said

  Κι ένα ανάλογο άρθρο που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα

  https://www.offlinepost.gr/2020/01/23/%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-stonehenge-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%b9%ce%b1/?fbclid=IwAR3B-kZcGCg_qKVMGXGG86R4dFzN8fZwSbf22tT_CgPk1J0ouRGfK_yZU3Y

 66. Avonidas said

  #65. Πολύ μ’ αρέσει αυτή η ταύτιση που επιχειρεί το άρθρο, των επιρρεπών στη συνωμοσιολογία με τους οπαδούς της ΧΑ… Ατέλειωτη πλάκα έχει επίσης το ακριβές (!) ποσοστό 13.3% που κινδυνεύουν να ενστερνιστούν τις μουρλοθεωρίες του Τσικριτσή. Οι υπόλοιποι έχουμε ανοσία, προφανώς.

  Με την αυτογνωσία μας σε τέτοιο ναδίρ, δε βλέπω να βελτιώνεται σύντομα το χάλι μας.

 67. Άνγκους said

  Avonidas, δεν νομίζω να λέει ότι μόνο αυτό το 13,3% μπορεί να πειστεί από τις συνωμοσιολίες του διαδικτύου. Επισημαίνει ότι σίγουρα ένα 13,3% (που πιθανότατα βασίζεται στα exit polls των Ευρωεκλογών του 2019) νέων θα μπορεί πολύ εύκολα να πιστέψει τις συγκεκριμένες ανοησίες. Το ποσοστά φυσικά, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, αλλά δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι εν έτει 2020 που όλοι γνωρίζουμε τι έχει κάνει η Χρυσή Αυγή, να υπάρχουν ακόμα ψηφοφόροι της που τη στηρίζουν «λόγω αντίδρασης». Φιλικά

 68. ΣΠ said

  34, 36
  Ο Πέτροβιτς πάντως δεν οδηγούσε ο ίδιος.

 69. ΣΠ said

  Και μια δημοσίευση του κ. Τσικριτσή με τον κ. Θεοδοσίου:

  Click to access FullTextTsikritzis.pdf

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποιο είναι άραγε το ποσοστό όσων πιστεύουν στις ποδοσφαιρικές θεωρίες συνωμοσίας; Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί, και, στην Ελλάδα, απολύτως δικαιολογημένοι. Η άλλη επιλογή είναι: αφελείς. 😉

 71. ΣΠ said

  Και μια ακόμα δημοσίευση:

  Click to access Full13.pdf

 72. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Ἀπ᾿ ὅ,τι βρῆκα çıkrık στὰ τούρκικα εἶναι ἡ ἀνέμη (spinning wheel). Ὁ τόρνος (lathe) στὰ τούρκικα εἶναι torna.

  Πάντως καὶ τὰ δυὸ γυρίζουν. 🙂

  Τὸ γλωσσάρι τοῦ Τσιφόρου στὸ σλανγκρ δίνει

  τσικιρικιτζὴς: καταφερτζής.

 73. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 74. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Στο Ηράκλειο έχουν δώσει το όνομα του Βέρντις σε ένα δρομάκι με μήκος μόλις 90 μέτρα! Τον τίμησαν δεόντως!

 75. voulagx said

  #4 @Π2: Τη γκαντεμια μου! Κι ειχα γραψει «Αλις Κουπερ» αλλά λεω, δε μπορει τετοια συμτωση με τον ροκ σταρ θα την θυμομουνα, κατι παει λαθος εδω, σβηνω το μικρο ονομα, το σωστο, και αφηνω το επωνυμο που ηταν λαθος ή εστω παρα τριχα σωστο. 🙂

  #9 @Sarant: «Η μεγάλη συμβολή της Κόμπερ είναι ότι υπέδειξε το ενδεχόμενο πτώσεων.»
  Γι’ αυτο ειχαν αποκλεισει τις σημητικές γλώσσες και θεωρούσαν πιθανές την ελληνικη την λατινικη και την ετρουσκικη.

 76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @72. Φτγμτ!@#$%^&*
  Δὲν ἔκλεισα τὴν παραπομπή.

  Πάντως, ἀπ᾿ ὅ,τι διάβασα προηγουμένως, τὰ γραφόμενα τοῦ κ. Τσικριτζῆ εἶναι «στὴν ἀνέμη τυλιγμένα», ποὺ ἔλεγαν κι οἱ γιαγιάδες μας. 🙂

 77. 70, 71: και υιός

 78. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 79. Capten Vilios said

  Για τον ερασιτέχνη άνθρωπο πείτε μου.Κούρασαν πολύ οι επαγγελματίες της ζωής.

 80. BLOG_OTI_NANAI said

  69: Μου κάνει πάντως εντύπωση που η «εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» έχει ένα τεράστιο πλήθος δημοσιεύσεων για το Παλαίκαστρο από παλιά μέχρι πρόσφατα, και -έχω την εντύπωση ψάχνοντας το κατά δύναμη- ότι δεν είδα πουθενά ούτε φιλική συμμετοχή του Μηνά Τσικριτσή. Μήπως δεν έχουν μάθει ακόμα την προσφορά του;

  Πάντως καταφέρνει και «χώνεται»:

 81. π2 said

  Για να περάσουμε σε άσχετα, αλλά όχι τόσο, νέα, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ θυμήθηκε την Κυρήνη και τα αδέρφια του τους Έλληνες, μιλώντας δακρύβρεχτα για κοινό παρελθόν και κοινό ένδοξο μέλλον:

 82. Avonidas said

  #69, 71. Νομίζω το παραξηλώνουμε ελαφρώς με τον όρο «αναλογικός υπολογιστής», όταν στην ουσία μιλάμε για μία (κυκλική) ολισθαίνουσα κλίμακα. Εντάξει, καταχρηστικά, και ο λογαριθμικός κανόνας μπορεί να ονομαστεί «αναλογικός υπολογιστής», αλλά αν το πάμε έτσι, και ο χιλιομετροδείκτης των αμαξιών υπολογιστής είναι.

  Επίσης δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις όταν μιλάμε για «αστρονομικούς υπολογιστές». Ο μέσος άνθρωπος που το διαβάζει θα σκεφτεί γουαου! οι μινωίτες υπολόγιζαν τις κινήσεις των πλανητών, που σήμερα θέλουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να τις βγάλουμε· η πραγματικότητα είναι ότι οτιδήποτε μεταβάλλεται κυκλικά μπορεί να αναπαρασταθεί πάνω σε μια κυκλική κλίμακα, και οποιεσδήποτε κινήσεις σχετίζονται μεταξύ τους με λόγο ακεραίων μπορούν να αναπαρασταθούν σε ομόκεντρες κλίμακες, ή με απλούς ή περίπλοκους μηχανισμούς συμπλεκόμενων γραναζιών. Αν παρατηρείς τον ουρανό για αρκετό καιρό, και κρατάς αρχείο των θέσεων των ουρανίων σωμάτων, δεν χρειάζεται να καταλαβαίνεις γιατί κινούνται όπως κινούνται, μπορείς απλά να βρεις τους λόγους των περιόδων του Ήλιου, της Σελήνης, των πλανητών, κλπ. Κάποια στιγμή θα ανακαλύψεις ότι οι εκλείψεις επαναλαμβάνονται, ότι οι εποχές και οι φάσεις της Σελήνης ακολουθούν απλές σχέσεις, και πάει λέγοντας.

  Οι πιο απλοί από αυτούς τους κύκλους, π.χ. οι φάσεις της Σελήνης, είχαν καταγραφεί από την προϊστορία ήδη. Οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι είχαν εμπειρικά αστρονομικά αρχεία που εκτείνονταν σε βάθος αιώνων, και σαφώς γνώριζαν την περιοδικότητα των εκλείψεων. Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε ότι την γνώριζαν και οι μινωΐτες. Το να απεικονίσουν αυτά τα δεδομένα σε ένα «καντράν» δεν θα ήταν και τόσο μεγάλο άλμα, από πλευράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, αν και είναι μάλλον απίθανο να ήταν σε θέση να κατασκευάσουν έναν ωρολογιακό μηχανισμό με κινούμενα μέρη.

 83. 28, … υπευθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ (Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών),
  θέση από την οποία πληρωνόταν κανονικά …

  Προς στιγμήν είδα ΚΣΕΠΛΗΝΕΤ

 84. greenonion said

  Πετάγομαι για να αναφέρω οτι η Margalit Fox έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την ιστορία της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Β’: https://www.amazon.com/Riddle-Labyrinth-Quest-Crack-Ancient/dp/0062228862 Προσωπικά το ευχαριστήθηκα πολύ.

 85. sarant said

  84 Δεν το ήξερα…

 86. Κιγκέρι said

  Επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι το βιβλιο του Άντριου Ρόμπινσον «Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β»

  https://www.protoporia.gr/robinson-andrew-o-an8rwpos-poy-apokryptografhse-th-grammikh-b-9789601612041.html

 87. mitsos said

  Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Μ. Τσικριτσής ( Δανέζης, Τσαρουχά , …)
  Πάντα υπήρχαν τσαρλατάνοι εντός και εκτός ακαδημαΙκού χώρου που μάλιστα πάντα έβρισκαν εκδότες και εφημερίδες να τους διαφημίσουν. Θες η τάση να εντυπωσιάσουν, θες η τάση αυτοπροβολής, θες η εξυπηρέτηση «καλών» στόχων ,θες γιατί όσο πιο χοντρο το ψέμα τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς. Πάντως πάντα υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα.

  Πρόσφατα είχα στείλει στον Νικοκύρη δημοσίευση εφημερίδας του 1952 με παραληρηματικές παρετυμολογήσεις από ομιλία Καθηγητή Φυσικής το 1952 στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

  Ποιο είναι κατα την γνώμη μου το πρόβλημα σήμερα που έχει γίνει επικινδυνο. Η νέα γενιά , δικτυωμένη ούσα, δέχεται πολλαπλάσιο όγκο πληροφορίας. Ενώ ο χρόνος για έλγχο και κριτική αφομοίωση γίνεται όλο και μικρότερος. Αυτό έχει σαν συνέπεια να ανπαράγονται πολύ γρήγορα τα πιο χονδροειδή ανορθολογικά επιχειρήματα σε πολλές ιστοσελίδες. Τελικά ο τεράστιος πλούτος πληροφορίας του διαδίκτυου χάνεται μέσα στον θόρυβο.

 88. νομίζω πως είμαι ο μόνος εδώ μέσα που έχω γνωρίσει προσωπικά τον Τσικριτσή … ας απολαύσω την μοναξιά της αποκλειστικότητας…

  οπως έλεγαν και οι αρχαίοι αιολικοί…α-λο-να-δι-α-βα-ζι-α-λο-να βε-λε-πι !!!

 89. aerosol said

  Σαφώς και οφείλει κάθε Έλ-λην να μπορεί να γράφει το όνομά του στην Γραμμική Β. Εγώ μπορώ και στην Γραμμική Κ (και ήδη μαθαίνω και την Λ)!
  aerosol – ar-is-il (κοινή ρίζα με το ρεζίλι)

  Το Stonehenge κατασκευάστηκε από αρχαίους Κορίνθιους άποικους, προερχόμενους από τον Δήμο Εσθονίας. Ηθικώς αηδιασμένοι από την πληθώρα ιερόδουλων στην πόλη τους, πήραν των ομματιών τους συμπούμπουλοι και έφυγαν εκτός Ελλάδος. Οι περισσότεροι πήγαν προς βορρά και ίδρυσαν την Εσθονία -η οποία είναι ελληνικότατατη. Μια μικρή ομάδα πήγε προς τα βρεττανικά νησιά και στην περιοχή του Βλητόσυρου (που μετατράπηκε σε Wiltshire) έχτισαν το Εσθονεχέγγυον, για να διακυρήξουν την αρετή που χαρακτήριζε τον πατρογονικό Δήμο.
  Ο σχεδιασμός του υποδηλώνει και τις αναλογίες της κίνησης των άστρων με τον καλαματιανό, τον αρχαίο κυκλικό χορό που αγαπούμε έως και σήμερα!
  Αλλά πλέον τα λες αυτά στους Φωταδιστές και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν…

 90. Πέπε said

  > > Θα μπορούσε το Στόουνχετζ να το έχουν κατασκευάσει αρχαίοι Έλληνες; Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι: Όχι. Αν θέλετε εκτενέστερη απάντηση, είναι: Ασφαλώς όχι.

  Μισό λεφτό. Εγώ το μόνο που διάβασα είναι μερικές από τις μεριές που μπάζει η θεωρία του Τσικριτζή. Επομένως, η συγκεκριμένη θεωρία που πιθανολογεί να είναι ελληνικό το Στόουνχεντζ απορρίπτεται μετ’ επαίνων. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον, παρά μόνο ότι με τη συγκεκριμένη θεωρία δεν αποδείχτηκε (ούτε καν κατέστη πιθανό).

  Κανείς δεν εμποδίζει και τον πιο ψεκασμένο να υποστηρίξει μια ηλίθια θεωρία που, χρόνια μετά, με βάση δεδομένα και συλλογισμους που ο ψεκασμένος ούτε θα μπορούσε να φανταστεί, να αποδεικνύεται ορθή. Δεν είχε βρεθεί σ’ όλη την ιστορία ένας παλαβός να πει λ.χ. «η γη είναι στρογγυλή», «ο ουράνιος θόλος δεν είναι θόλος», «ο ήλιος δεν ταξιδεύει από την ανατολή προς τη δύση», προτού αυτά αποδειχθούν;

  Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες δεν πήγαν ποτέ σ’ εκείνα τα μέρη, και/ή ότι δε γνώριζαν καμία τεχνολογία ικανή να φτιάξει τα μνημεία του Στόουνχεντζ, και μόνο τότε να πούμε «θα μπορούσε…; Όχι.» Είναι ακριβώς η περίπτωση της αγαπημένης παροιμίας του Νίκου με την πέτρα στο πηγάδι. Θέλει πολύ κόπο για να βγάλεις λάθος έναν τρελό.

  Αλλιώς, είμαστε υποχρεωμένοι να περιοριστούμε στο ότι ο Τσικριτζής δεν απέδειξε τίποτε, και ότι η ελληνική κατασκευή του Στόουνχεντζ δεν είναι πιο πιθανή απ’ όσο ήταν πάντα.

 91. Γιάννης Ιατρού said

  84/85: Η προσωπική μου γνώμη για το βιβλίο της Margalit Fox Το Αίνιγμα του Λαβυρίνθου (The Riddle of the Labyrinth, 1958):
  Είναι λίγο βαρετό στην ανάγνωση, αρκετά μονότονα γραμμένο, χωρίς να χάνει την αξία του για όποιον ενδιαφέρεται για τα γλωσσολογικά θέματα και τον τρόπο προσέγγισης στην προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθεί/διαβαστεί μιά γραφή, χωρίς να είναι τίποτα γνωστό προηγουμένως για το τι απεικονίζουν/αντιπροσωπεύουν τα εκάστοτε χρησιμοποιούμενα σύμβολα ή την (έστω και στο πολύ περίπου) προφορά τους. Ενώ εξιστορείται λεπτομερώς ο καθοριστικός ρόλος (έκτισε την μεθοδολογική γέφυρα που διάβηκε ο Ventris) της κλασικίστριας/αρχαιολόγου Alice Kober στην επιτυχία του εγχειρήματος του Michael Ventris, είναι ατυχές πως δεν γίνεται αναφορά στην σημαντική συνεισφορά και άλλων ερευνητών, π.χ. του James Chadwick ή του Leonard Palmer στην επιτυχία αυτή.
  Με έννοια του συνδυασμού της επιστημονικής γνώσης/πληροφόρησης και του στρωτού, μη κουραστικού, διαβάσματος το αντίστοιχο βιβλίο The Decipherment of Linear B (1958) του John Chadwick με ευχαρίστησε περισσότερο διαβάζοντάς το.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  90 (τέλος): Τα άρθρο του an Barnes στο nature το διάβασες, έστω έλαβες γνώση, υποθέτω, ε;🤔

 93. Avonidas said

  #90. Θα πρέπει να αποδείξουμε κι ότι δεν υπάρχουν καλικάντζαροι;

  Το βάρος της απόδειξης το έχει ο Τσικριτζής. Η ιδέα ότι το Στόουνχεντζ χτίστηκε από Έλληνες είναι τόσο παρατραβηγμένη που δεν χρειάζεται να μας απασχολήσει ως δυνατότητα, μέχρι κάποιος να παρουσιάσει πολύ ισχυρά τεκμήρια για κάτι τέτοιο.

 94. 91 Το οποίο βιβλίο του Τσάντγουικ υπάρχει και στα ελληνικά. Εγώ το είχα διαβάσει σε μια παλιά έκδοση. Υπάρχει μια καινούρια, αλλά υποψιάζομαι ότι η μετάφραση πάσχει, αν κρίνω από ένα σχόλιο εδώ και από τον τίτλο μιας βιβλιοκριτικής: Η άγαμη ερευνήτρια με τα τρίδυμα. Η Γραμμική Β σε ασυγχώρητες περιπέτειες, «The Athens Review of Books», τχ. 10, Σεπτέμβριος 2010

 95. Afistemenaziso said

  Στην Αμερική κατά καιρούς κάνουνε συνέδρια επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων με θέμα την προκολομβιανή διατλαντική επικοινωνία. Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται οι έρευνες που έγιναν σε αιγυπτιακές μούμιες σε δύο μουσεία της Ευρώπης οι οποίες είχαν κοκαίνη και νικοτίνη στους ιστούς τους!
  Εκτός από αυτό αναφέρουν ιατρικές αρρώστιες αλλά και βότανα που υποτίθεται δεν θα έπρεπε να υπάρχουνε στην Αμερική πριν την έλευση του Κολόμβου.

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwingbjsmJrnAhWolYsKHeqSAkUQFjAAegQIAhAB&url=http%3A%2F%2Fwww.sino-platonic.org%2Fcomplete%2Fspp133_precolumbian_voyages.pdf&usg=AOvVaw3JnVunm2lIH6oI8jvQap72

  Οι πρώτοι Αμερικάνοι αρχαιολόγοι του 19 αιώνα έμεναν έκθαμβοι με την ομοιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων σε πυραμίδες( ναι πυραμίδες πολύ μεγαλύτερες από τις αιγυπτιακές) Ινδιάνων με τα ελληνικά προϊστορικά ευρήματα. Το όλο θέμα όμως της Αμερικανικής αρχαιολογίας απορροφήθηκε από την ιμπεριαλιστική πολιτική των κατακτητών που διέδωσαν ότι οι Ινδιάνικες φυλές της Αμερικής είναι αγροίκοι και απολίτιστοι και συγκάλυψαν την μεγαλύτερη γενοκτονία στην ανθρώπινη ιστορία που είναι ο βάναυσος και διαχρονικός αφανισμός των ιθαγενών της Αμερικής και η χυδαία υποτίμηση του πολιτισμού τους.

  Τώρα σχετικά με τα αρχαία ορυχεία χαλκού (99% καθαρότητος) στα Upper Lake Superior.

  Την δεκαετία του 1930 στην Αμερική επί Ρούσβελτ έγιναν πολλές συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες κατά μήκος του ποταμού Μισσισσίππη πριν την δημιουργία επιμέρους φραγμάτων. Τα ευρήματα καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν λεπτομερώς.

  http://diglib.lib.utk.edu/cgi/i/image/image-idx?sid=9131f9ca9941b238fa726c6565dec46c&q1=altar&rgn1=All+Categories&op2=And&q2=&rgn2=All+Categories&type=boolean&xc=1&g=wpa&view=thumbnail&med=1&c=mcc&c=ual&c=uky

  στις φωτογραφίες 17-611 και 17-624 βλέπεται μήτρες χύτευσης χαλκού στο γνωστό χιαστό σχήμα των κυπριακών, μινωϊκών και μυκηναϊκών ταλάντων.

  Εκατομμύρια τόνοι χαλκού εξορύχθηκαν από τα αρχαία αυτά λατομεία μόνο που δεν βρέθηκαν πουθενά στην Αμερική!

  Με εξαίρεση την φυλή των Hoopi όπου στους τάφους τους βρέθηκαν πολλά χάλκινα αντικείμενα και ιδιαίτερα ο μινωϊκός πέλεκυς.

  https://www.mpm.edu/research-collections/anthropology/online-collections-research/old-copper-culture/artifacts

  Επίσης βλέπεται και την σβάστικα που δεν είναι καθόλου συπτωματική: φωτογραφία Α 110-010

  http://hopewell.unl.edu/images.html

  Υπάρχουνε πάρα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα σε όλη την κεντρική και βόρεια Αμερική που δεν χωράνε αμφιβολίες.

  Εγώ σας έδωσα μερικά δείγματα και μόνο.

 96. Γιάννης Ιατρού said

  94: Πολύ πιθανό, τό ΄χουμε δει αρκετές φορές να μην φτάνει η απλή γνώση μιας ξένης γλώσσας για να μεταφραστεί καλά ένα βιβλίο, εδώ μάλιστα πρόκειται και για εξειδικευμένο περιεχόμενο. Αλλά και η επιμέλεια έχει μεγάλη ευθύνη σ΄αυτά..
  Εγώ το έχω διαβάσει στα αγγλικά, στην (2η) έκδοση του 1970 (είναι ίδια με αυτή του 2014).

 97. Georgios Bartzoudis said

  (α) Sarant said: «Έχει σπουδάσει μαθηματικός και έχει κάνει διδακτορικό στη θεολογία, με μαθηματική ανάλυση του κειμένου της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Αυτό σημαίνει ότι, για την γραμμική Α’ είναι ερασιτέχνης».

  # Μολονότι θεωρώ ότι όλα τα τσικριτσίδικα είναι κλασσικές ανοησίες, ας θυμηθούμε και τα …αμφιπολίτικα, όπως κάνει και ο π2 (σχόλιο 23): Μια εκατοντάδα (και πλέον) σιριζοπλήκτων «αρχαιολόγων» είχε βγάλει ανακοίνωση που έλεγε περίπου ότι το μνημείο στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη ήταν …σαμαρική επινόηση. Όπως λεει κι ο nikiplos1, (σχόλιο 45) πρόκειται για την «ενδημική μας μαλάκυνση εγκεφάλου. Πτυχία χωρίς κόπο, κανείς δεν μένει στην ίδια τάξη, όλοι τελειώνουν με Α’ το Δημοτικό, όλοι με 18,00 και άνω το γυμνάσιο…». Βάζω στοίχημα ότι οι ως άνω «αρχαιολόγοι» εξαργύρωσαν την αμάθεια και την σιριζοπληξία τους, κληθέντες μετ’ ολίγον να συγκροτήσουν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το ΚΑΣ από το οποίο απομυζούσαν cash!
  Κοντολογίς, με ενδιαφέρει κυρίως τί λεει κάποιος και όλως δευτερευόντως τί πτυχία έχει.

  (β) Γιώργος Λυκοτραφίτης said (σχόλιο 3): «…Η «επιστημονική» προσφορά του κου Τσικριτσή δεν βρίσκεται πολύ μακρυά από επιβεβαιωμένες πληροφορίες μερικών… και η ροπή προς τα εθνικόφρονα παραμύθια και η έλλειψη σοβαρότητας».

  # Σωστός. Μέμνησο …Λυκοτραφίτα και τις αφελείς κουταμάρες από τα …διεθνίκια!

  (γ) tryfev said: «… Αείμνηστε Γιάννη Τσαρούχη, η φράση σου ‘στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις’ πρέπει να ενταχθεί το στο προοίμιο του Ελληνικού Συντάγματος».

  # Σωστός. Ακόμα και ο …Μπαρουφο-Ρασπούτιν παρουσιάστηκε ως οικονομολόγος, και κορόιδευε επί 6-7 μήνες ένα-δυο Κόμματα, μια Κυβέρνηση και έναν Λαό (τον οποίο εξακολουθεί να κοροϊδεύει άχρις άρτι και επί …αδρά πληρωμή βουλευτικών τινών αποζημιώσεων).

  (δ) [επί σχολίων 49, 51, 58, 63]: Στα μακεδονικά ονομάζουμε τσικρίκ(ι) (το), την ανέμη, όπως απεφάνθη και ο Μαρτῖνος (σχόλιο 72). Έστι δε τσικρίκι ή ανέμη, ξύλινη περιστρεφόμενη κατασκευή σχήματος κολούρου πυραμίδας, με λοξό αδράχτι, για κλώσιμο βάμβακος ή ερίου. Παρόμοιας κατασκευής είναι η ροδάνη, η οποία όμως δεν χρησιμοποιείται για κλώσιμο αλλά για μάζεμα κεκλωσμένου νήματος [εντάξει, όλα αυτά μαλλιαριστί, και έχοντας γραμματική επιφύλαξη για το «κεκλωσμένον»!]

 98. Georgios Bartzoudis said

  Συμπληρώνω το σχόλιο 97: Τσικριτζής μπορεί να είναι ο κατασκευαστής τσικρικιών αλλά και ο ελαφρόμυαλος που το μυαλό του γυρνά στο κενό, όπως το τσικρίκι. Νομίζω ότι αυτό το δεύτερο πάει γάντι με τον σημερινό Τσικριτσή-Τσικριτζή

 99. Γιάννης Ιατρού said

  Χμ, το σχόλιο #95, σε πολλά σημεία, μου θυμίζει ένα άλλο, ενός πρώην σχολιαστή…🤔🤔🙄

 100. rogerios said

  Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ ΠΠ ο Βέντρις ουδέποτε υπηρέτησε σε μονάδα της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού, οπότε ποτέ δεν ασχολήθηκε με την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένων μηνυμάτων του εχθρού (αντιθέτως προς τον Τσάντγουικ, ο οποίος πράγματι υπηρέτησε σε τέτοιες μονάδες και ασχολήθηκε με την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένων μηνυμάτων του ιταλικού και του ιαπωνικού ναυτικού). Επίσης, περισσότερα από 60 χρόνια μετά τον θάνατο του Βέντρις δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ενασχόληση με την αποκρυπτογράφηση κατά τη διάρκεια της μετά τον πόλεμο θητείας του στη Γερμανία (με την αιτιολογία ότι γνώριζε ρωσικά). Αστικός μύθος, επομένως.

 101. Κιγκέρι said

  Τσικρίκι λέμε και το καρούλι του πηγαδιού.

 102. Μαρία said

  94
  Κι εγώ αυτή έχω, των εκδόσεων Κακουλίδη σε μετάφραση Δημήτρη Τζωρτζίδη. Υπάρχει και σημείωμα του Τσάντγουικ γραμμένο στα ελληνικά με ημερομηνία 28 Μαΐου 1962 στο οποίο αναφέρεται και στις υποδείξεις που έκανε στο μεταφραστή. Μέχρι το ’70 που το αγόρασα δεν είχε εξαντληθεί 🙂

 103. Οπότε σου είναι εύκολο να εντοπίσεις την επιστολή που γράφτηκε Καμύοιο γέφυραις 🙂

 104. Hionia Martos said

  Παντως ο Τσικριτζης καταπιανεται μ’ ενα ιδιαιτερα δυσκολο θεμα, τις Μινωικες γραφες που προυποθετει πολλες γνωσεις στην προιστορια του Αιγαιου, την γλωσσολογια, τις Ινδοευρωπαικες σπουδες, τις Ανατολιακες Σπουδες κτλ. Ετσι οι μεν απλοι αναγνωστες/θεατες δεν μπορουν να αξιολογησουν αυτα που λεει οι δε ειδικοι απαξιουν να ασχοληθουν με τετοιες μπουρδες. Τα περι Stonehenge δεν χρειαζονται σχολιασμο. Για τις μινωικες γραφες ομως ενα σοβαρο βιβλιο για να ξεκινησει κανεις και μετα να συνεχισει με τα βιβλια των Chadwick, Margalit Fox, Robinson κτλ: Θεοδωρος Γ. Γιαννοπουλος «Ποθεν και Ποτε οι Ελληνες;» (αν και προσωπικα διαφωνω με την θεωρια της Παλαιολιθικης Συνεχειας του συγγραφεα αρχαιολογου).

 105. Afistemenaziso said

  Δεν κατάλαβα αν μοναδικός σκοπός του άρθρου είναι να αποδομήσει τον κύριο Τσικριτσή ως αξιόπιστο ερευνητή ή όχι.
  Εγώ θα σας πω μερικά πράγματα για την γελοιότητα της επίσημης ιστορικής άποψης ότι ο Κολόμβος τάχα ανακάλυψε την Αμερικανική Ήπειρο.
  Πέρα από τις γραφικότητες και τις υπερβολές ας δούμε πρώτα τις αρχαίες πηγές.

  Ο Πλούταρχος στο βιβλίο του Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της σελήνης στο στίχο 941 περιγράφει το ταξίδι στην Ωγυγία που βρίσκεται κοντά στην μεγάλη ήπειρο και μάλιστα υπάρχουν και κάτοικοι ελληνικής καταγωγής που τιμούνε τον Δία

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjUqY3zkJrnAhXNxcQBHWVrBiUQFjABegQIBBAB&url=http%3A%2F%2Fwww.fourakis.gr%2Fdimothinia%2Fdownload%2Ffile.php%3Fid%3D1932&usg=AOvVaw2uG4MaqvKhlWmYJRn5To_M

  Αλλά και τεχνολογικά είναι δυνατόν να διασχίσει κανείς τον Ατλαντικό χωρίς την «προχωρημένη» τεχνολογία του Κολόμβου;

  Το 1928 ένας γερμανός ο Franz Romer πέρασε τον Ατλαντικό με καγιάκ!

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjNpKHRlZrnAhXlAxAIHSQPDFsQFjAAegQIAxAB&url=https%3A%2F%2Fstjohnhistoricalsociety.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F05%2FThe-Last-Kyack-Adventure-2013_Vol-14-No-1.pdf&usg=AOvVaw2TfsKehbxrI_iIxHZogQd7

  Επίσης το ίδιο και οι Hannes Lindemann in 1956; and Peter Bray in 2001, αλλά και ο 71χρονος Πολωνός Aleksander Doba!

  https://www.outsideonline.com/2252016/old-man-and-sea-and-sea-and-sea

  Σε λίγο θα σας αναφέρω και μερικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν το διατλαντική επικοινωνία.

 106. Nestanaios said

  95, 99.
  Πρέπει να βγούμε έξω από αυτό το σπίτι γιατί θα πέσει και θα μας πλακώσει. Πολλοί έχουν βγει έξω και το βομβαρδίζουν από μακριά για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας. Αυτό το σπίτι όμως δεν πέφτει γιατί έχει γερά θεμέλια.

 107. sarant said

  100 Κι εγώ έτσι νόμιζα αλλά πριν γράψω το άρθρο διαπίστωσα πως δεν ισχύει ότι ο Βέντρις είχε στρατιωτική δράση ως κρυπτογράφος.

  104 Τον Γιαννόπουλο τον είχα ξεκινήσει και κάτι έτυχε και τον άφησα στη μέση…

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ενδημική μας μαλάκυνση εγκεφάλου. Πτυχία χωρίς κόπο, κανείς δεν μένει στην ίδια τάξη, όλοι τελειώνουν με Α’ το Δημοτικό, όλοι με 18,00 και άνω το γυμνάσιο»
  Ενώ, παλαιότερα, που έπαιρναν πτυχία με κόπο, που η μισή τάξη έμενε στον τόπο και η άλλη μισή μετεξεταστέα, όλοι τελείωναν (αν τελείωναν) το δημοτικό με 7 και 8 και με 12 και 13 το γυμνάσιο, ο εθνικός εγκέφαλός μας έκανε στράκες. ☺ Τον σαδισμό και τη δυσκοιλιότητα των περισσοτέρων τότε βαθμολογητών-ιεροεξεταστών εκπαιδευτικών και τις άπειρες βιοτικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν μαθητές και φοιτητές, τα βαφτίζουμε αξιοκρατία και δίκαιη αυστηρότητα και ξεμπερδεύουμε με τη χάλκινη εποχή μας. Να ‘ναι τόσο απλά τα πράγματα; Back to the past, τότε. ☺

 109. # 109

  Εσύ δεν πρόλαβες τους διετείς και τριετείς του δημοτικού, τις εισαγωγικές εξετάσεις για το γυμνάσιο κ.λ.π. Σου έχω πει πως με την μεταπολίτευση φωνάξανε έναν ελληνοαμερικανό να μελετήσει αν πρέπει οι δάσκαλοι να έχουν διετή ή τετραετή φοίτηση. Ο φουκαράς ελληνικά δεν καταλάβαινε, δεν ήξερε κανέναν εδώ στην Ελλάδα, τι να μελετήσει και ρώταγε εμένα που του είχε δώσει το τηλεφωνό μου η αδερφή μου που ζει μόνιμα στην Αμερική.. Ε αφού φάγαμε καμιά δεκαριά φορές σε ταβέρνες (αυτός πλήρωνε, αδιόριστος εγώ) αποφάνθηκα πως θάτανε καλύτερα τα 4 χρόνια.

 110. Γιάννης Ιατρού said

  Εμ καλά τα είπα εγώ… τώρα έχουμε και σπόϊλερ πλέον 😇😂

 111. Νίκος Κ. said

  Το να ασχολείται κάποιος με διάφορα ελληνοβαρεμένα δεν είναι κάτι πρωτότυπο.
  Εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι ότι αναμεταδίδει τα πονήματά του το ΑΠΕ και ότι κάνει ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Δεν το ήξερα ότι μπορεί να κάποιος να ξεναγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας χωρίς να είναι αρχαιολόγος.

 112. Γιάννης Ιατρού said

  Εκτός θέματος ενημέρωση:
  Χαιρετίσματα σ΄όλους από τον Γς, έχει τα γνωστά προβλήματα υγείας, κατά τ΄ άλλα as usual.

 113. Ένα ερώτημα είναι πού του κατέβηκε του «δημοσιογράφου» του ΑΠΕ να πάρει τώρα σεντόνι συνέντευξη. Συνήθως αυτά γίνονται μες την ευκαιρία συνεδρίων, δημοσιεύσεων, εκδόσεων, κλπ. (θυμηθείτε την κυρα Τασούλα με τα ομηρικά τρία στο πανηγυράκι των μαθηματικών στη Σαλονίκη). Επίκειται κάτι που δεν ξέρουμε;

 114. Μαρία said

  113
  Ο Μέτσιος ειδικεύεται στον Τσικριτσή τουλάχιστον απο το 2017.
  https://www.ekirikas.com/%CF%84%CE%BF%CE%BD-19%CE%BF-%CE%B1%CE%B9-%CF%80-%CF%87-%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%8A/

  https://www.ekirikas.com/%CE%B4%CF%81-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%AC%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC/

 115. sarant said

  113 Μπορεί, πού να ξέρουμε

 116. 114: θάχουν καμιά κουμπαριά, όπως με το Χαρδαβέλλα.

 117. Pedis said

  Άκουσαν τη φωνή της μούμιας:

  https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51223828

  και οι ειδικοί δεν έχουν αμφιβολία ότι μιλάει άπταιστα τη γραμμική Α.

  Δηλαδή ελληνικά!

 118. loukretia50 said

  μαρμαγκώθηκα !!

 119. loukretia50 said

  «We can perhaps never really ‘know’ Stonehenge – we can merely glimpse moments of it through our lives.»

  Stonehenge in art

  https://artuk.org/discover/stories/stonehenge-in-art#

  Κι ένα κόμικς που λατρεύω από τα Κέλτικα του Ούγκο Πρατ
  http://www.bdencre.com/wp-content/uploads/2019/04/Les-Celtiques-Extrait-1-Hugo-Pra.jpg «’Oνειρο χειμωνιάτικου πρωινού»

 120. sarant said

  118-119 Ωραίο το λινκ!

 121. loukretia50 said

  Πάλι στη μπουζού θα ξενυχτήσω Sir?
  Κάνει κρύο, ούτε θα μ΄αφήνει να καπνίσω.
  Μέχρι ύμνο στη μαρμάγκα έχω γράψει! – καλά, όχι ακριβώς…
  Εγώ που βρήκα κι ένα «υπαγορέψει» (θου κυριε…) στο άλλο νήμα?

 122. loukretia50 said

  εμ. άτιμο ριφρές!
  Μερσί!

 123. Γιάννης Ιατρού said

  Όλο παράπονα είναι αυτές οι γάτες 🙂 🙂 (είναι κι εποχή τώρα… τι να κάνουμε😇😋)

 124. loukretia50 said

  123. Ξέρεις τι λένε? Πάντα είναι εποχή! – για τις γάτες!
  ——————–
  Είδες τη μεταφυσική δύναμη του νήματος?
  Συναντήθηκα στην πύλη του χωροχρόνου με το Nικοκύρη!
  Ανεβασμένα πράματα!

 125. Alexis said

  Αν ο Afistemenaziso των #95, #105 είναι ο Buttman ή καπετάνιος ή καλικάντζαρος ή… ή… ή… …έχει τουλαχιστον χιούμορ…

 126. Δεν είναι ο Βάτμαν ρε παιδιά, δε βλέπετε τις στυλιστικές διαφορές; Ή δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι κυκλοφορούν αυτές οι θεωρίες; Όλα τα ειδησεογραφικά αναδημοσίευσαν τον Τσικριτζή, λέμε.

 127. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  124α: 👍👍👍😂 καλό, β) να προσέχεις τις συναναστροφές σου… 🤗😇😋
  125: Δεν είναι Αλέξη😎

 128. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχουν και άλλοι δύο τρόποι να ανακάλυψαν οι Έλληνες την Αμερική:

  1) Υπήρχαν Έλληνες στο πλήρωμα του Κολόμβου:
  https://www.politeianet.gr/books/9789607267153-lazos-d-christos-aiolos-ellines-stin-anakalupsi-kai-exereunisi-tis-amerikis-10368

  2)

 129. nikiplos said

  108@ Δάσκαλε, αυτή η επίσης κακή εποχή της εκπαίδευσης έδωσε τη θέση της στη σύγχρονη με τα «κάτσε καλά Γεράσιμε». Δεν ισχυρίζομαι πως για να γνωρίσεις κάτι, πρέπει να κατέβεις 40 σκαλιά κάτω από τη γη και να κόψεις τον καπνό με το μαχαίρι. Αλλά αυτή η υποβάθμιση της παιδείας, αυτή εξομοίωση όλων την πτυχίων, αυτή η «πονηράδα» των παιδιών για τίτλους και διορισμό, απέχει παρασάγγας από τις πραγματολογικές δυσκολίες των παιδιών της εποχής που περιγράφεις με τους «θεολόγους» δασκάλους (το 10 ο θεός, το 8 εδώ γιατί είμαι και μετριόφρων).

  Στην Ελλάδα συχνά κολλάμε στο βαθμό… Όμως ο βαθμός, η βαθμολόγηση πρέπει να είναι κανονικοποιημένη. Να αφήνει μια λογική και καλά μελετημένη κατανομή να αναπτυχθεί. Γκαουσιανή κατά τη γνώμη μου γιατί εκεί πρέπει να στοχεύει η παιδεία: να γίνουν καλύτεροι η μεγάλη μάζα των ανθρώπων. Ο Βαθμός και βαθμολόγηση δεν έχουν τίποτε το απόλυτο σαν μέτρο. Αντικατοπτρίζουν μόνο μια μέτρηση. Για να έχει αυτή νόημα πρέπει να είναι κανονικοποιημένη. Έτσι όποιος έγραψεκαλύτερα παίρνει το άριστα, ενώ οι υπόλοιποι κανονικοποιούνται με αυτόν τον τρόπο (όχι γραμμικά κατ’ ανάγκη).

  Και αυτό ακόμη σχετικοποιείται… Γι’ αυτό και υπάρχουν οι εξετάσεις, για να κρίνεται όχι ο βαθμός παπαγαλίας, αλλά οι δεξιότητες του κάθε παιδιού. Αν γράψω εγώ και ο Κίδιος μαθηματικά, δεν έχει κανένα νόημα ο μέσος όρος… είναι πολύ καλύτερος από μένα… Τέλος πάντων το ζήτημα της βαθμολόγησης ως κριτήριο πρόκρισης δεν είναι απλό για να αναπτυχθεί σε ένα σχόλιο…

  Όλα αυτά αναδεικνύουν πόσο ανόητο είναι το μέτρο της «βάσης του 10» της κάθε Κεραμιδέως, οποτεδήποτε αυτό εφευρίσκεται ως τέχνασμα…

 130. nikiplos said

  55@ Avonida πολύ καλό το μπλογκ και αυτά που γράφει… η παραπομπή δεν λειτουργεί… σε πάει κατευθείαν στον ιστότοπο των Νέων, οπότε δεν κατάλαβα για ποιόν μιλούσε…

 131. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ. Τότε που είχαμε στο ιστολόγιο τις εξερευνήσεις δεν θυμάμαι αν είχε τεθει στα σχόλια θέμα για την ελληνική καταγωγή του Κολόμβου.

 132. Παναγιώτης Κ. said

  @108,129.
  Υπάρχει μια καινούργια κατάσταση όχι ευχάριστη. Είναι η κατάσταση που εξέθρεψε τον νέο τύπο πολίτη που απεχθάνεται την χειρωνακτική εργασία. Γιαυτό η χώρα μας έχει σημαντικό αριθμό μεταναστών.Για να καλύψουν τις διάφορες ανάγκες που δεν τις καλύπτουν πια οι Έλληνες.
  Η πληθωριστική βαθμολογία, η μη αξιολόγηση, η νοοτροπία του «πέρνα εσύ στο πανεπιστήμιο και μη σε νοιάζει» είναι μερικοί από τους λόγους της νέας παθογένειας στον τόπο μας μαζί με κάποιες άλλες.

 133. nikiplos said

  132@ Σε όλη τη Δύση, η χειρωνακτική εργασία περνάει στα χέρια νεοΜεταναστών από υποανάπτυκτες χώρες. Το ίδιο και για έναν παράξενο λόγο τα συνοικιακά μαναβομπακάλικα… Μάλιστα είναι και κατηγοριοποιημένα: Φιλιπίνος υπηρέτες, άραβες/ασιάτες μαναβομπακάληδες, κινέζοι έμποροι, αβγανοπακιστανοί χειρώνακτες.

  Για τους παλαιότερους κατοίκους της η πολιτισμένη Δύση δημιούργησε φυσικά γραφειοκρατικές θέσεις εργασίας άχρηστες εν πολλοίς που κάλυπταν την ανεργία και έλυναν τα ζητήματα ανοίγματος της credit economy. Έτσι καίτοι επί τοις ουσίας πολλές θέσεις εργασίας ήταν μόνο για το φαίνεσθαι (PR, Marketing, executives κλπ), δημιουργήθηκε μια αλυσίδα πρωτυποποίησης για αυτές, με ISO κλπ. Μεγάλοι οίκοι αναλαμβάνουν τις δημόσιες σχέσης μιας επιχείρησης, την εικόνα της προς τα έξω, την οργάνωσή της, τη συμμόρφωσή της με τα πρότυπα, τη νομική υποστήριξη κλπ…

  Αυτό δεν άφησε καθόλου εκτός τα επαγγελματικά πτυχία. Από 5 ειδικότητες μηχανικών ΑΕΙ, σήμερα έχουμε περίπου 30, για να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά! Έχουμε Μηχανικούς Παραγωγής, Μηχανικούς Τεχνολογικών Υλικών, Μηχανικούς Διοίκησης ηθικής και πληροφορικής (δεν κάνω πλάκα) κοκ.

  Οι ιατρικές ειδικότητες έχουν σπάσει σε άλλες μικρότερες οι οποίες καλούνται υποτίθεται να υποστηρίξουν την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας, αλλά στην ουσία διακονούν απλά την τεχνολογική απομύζηση του χώρου. Παλαιότερα μια επίσκεψη σε έναν παθολόγο αρκούσε για το 80% των περιπτώσεων. Σήμερα το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τον Οικογενειακό Ιατρό, που θα σε στείλει σε ηπατολόγο, σε στομαχολόγο, σε γαστρεντερολόγο, σε πνευμονιολόγο, σε ΩΡΛ, σε καρδιολόγο και πάει λέγοντας με αντίστοιχες εξετάσεις, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν τα ταμεία…

  Για την πληροφορική τα ίδια. Οι Γουεμπάδες, οι τζαβάδες, οι βίζουαλ, οι αζουραίοι, οι μαδουραίοι (αυτό μου ξέφυγε), οι βασάδες, οι μηχανογράφοι κλπ…

  Ο Όσκαρ Ουάϊλντ είχε πει πως η απόλυτη εξειδίκευση είναι η άπειρη γνώση του μηδενός…

 134. Κουνελόγατος said

  «Ο Όσκαρ Ουάϊλντ είχε πει πως η απόλυτη εξειδίκευση είναι η άπειρη γνώση του μηδενός…».

  Στις περισσότερες; δουλειές θέλουν τέτοιους υπαλλήλους, να ξέρουν καλά ένα κομμάτι. Δίνουν την εντύπωση πως, όσο περισότερα ξέρεις, τόσο χειρότερα για σένα. Το αντίθετο ίσχυε όταν ξεκίνησα (μέσα δεκαετίας 1980).

 135. leonicos said

  56 blog

  Το αστειο είναι ότι η ΗΤ13 πινακίδα Γραμμικής Α με την οποία σας έχω απασχολήσει καποτε, για κρασί μιλούσε. Είχε το λογόγραμμα που σημαίνει κρασί και νούμερα, που τα αθροιζε λάθος. Τα άλλα ήσαν ονόματα που ή τους χρωστούσαν ή τα χρωστούσαν.

 136. Γιάννης Ιατρού said

  133/134: Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, σε πολλά αντικείμενα/τομείς στην ιατρική, ηλεκτρολογία, πληροφορική κλπ. η γνώση έχει τόσο πολύ διευρυνθεί, που δεν θα έφταναν 10 & 15 χρόνια για να τα καλύψει η διδασκαλία στα ΑΕΙ (έχουμε βέβαια και τα ταχυ-κολέγια διαφόρων τύπων, 24/7 Open Universtities στα Τζάμπο κλπ. πλέον… 🙂 🙂 ). Προ 40 χρόνων, με 7-8 χρονάκια σπουδών μάζευες και 2-3 διπλώματα σε κάπως παρεμφερή αντικείμενα σπουδών (π.χ. αρχιτέκτονας, πολ. μηχανικός & μηχανολόγος κλπ.). Τώρα δεν φτάνουν ούτε για ένα δίπλωμα, οπότε τα κάνουμε 3 τα χρόνια και εξειδικεύουμε το αντικείμενο γνώσης πάρα πολύ.

 137. leonicos said

  Το πρόβλημα είναι διεθνές

  Γιά διαβάστε το

  The Luwian Civilization – The Missing Link in the Aegean Bronze Age
  Ege Yayinlari, Istanbul, 2016Eberhard Zangger
  Eberhard Zangger

  θα μάθετε ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι γράμμα του Ιδομενέως της Φαιστού και της Μασσαρας προς τον Νέστορα της Πύλου, του οποίου είναι υποτελής, και είναι σε Λουβική γλώσσα στην κρητική διάλεκτο.
  Επίσης ότι οι Μυκηναίοι έμαθαν να χτίζουν κυκλωπεια τείχη από τους Λουβούς.

  Όλα αυτά δεν είναι λάθος (εκτός της αρλούμπας περί Δίσκου της Φαιστού) ο άνθρωπος είναι σοβαρός επιστήμονας, όντως έχει διαφύγει η σημασία του πολιτισμού των Λουβών, που στο κάτω κάτω είχαν και δική τους γραφή, διότι εξεπλάγησαν από την ανακαλυψη των Χιττιτών, και από το γεγονός ότι οι Χιττίτες είχαν κανονικά έγγραφα σε σφηνοειδή γραφή νώ τα Λουβικά κείμενα είναι μόνο επιγραφές σε μνημεία κοκ. Άλλωστε είναι γνψωστό ότι ο Χιττιτικός ποιτισμός ήταν ουσιαστικά των Χάττα που κατέκτησαν, πήραν μαλιστα και το όνομά τους, Χιττιτες ενώ τη γλώσσα τους την αποκαλούσαν νασιλι ή νασοβιλι.

  Εν τούτοις ένας σοβαρός άνθρωπος κάνει προπαγάνδα και ανακατεύει και αρλούμπες. πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τα πράγματα πλέον, να έχεις άποψη, για να διαβάζεις σήμερα.

 138. leonicos said

  Το Γιά διαβάστεδεν είναι προκλητκό, και συγγνωμη

  Είναι στο Academia,edu, Θέλω να πω βρίσκεται. Δεν το έχω στην ‘απέραντη’ βιβλιοθήκη μου

 139. Κουνελόγατος said

  Εν μέρει συμφωνώ και μαζί σου Γιάννη. Δεν εννοούσα όμως τέτοιες δουλειές, που χρειάζονται βαθιά εξειδικευμένη γνώση.

 140. ΓιώργοςΜ said

  133/134/136/139
  Ζούμε την 4η τεχνολογική επανάσταση, και οι μορφές εργασίας αλλάζουν δραματικά. Οι εργοδότες θέλουν, ειδικά στους υπολογιστές, κάποιον να τους κάνει μια δουλειά, και δεν τους νοιάζει καθόλου αν αυτός που τους κάνει τη δουλειά έχει απολυτήριο Γυμνασίου ή διδακτορικό. Ειδικά στα κομπιουτερικά, προτιμούν ενίοτε πιτσιρικάδες που έχουν κάνει ένα τρίμηνο σεμινάριο από μπαρουτοκαπνισμένους σοφτγουεράδες.
  Αναπτύσσονται ραγδαία, έξω περισσότερο απ’ ότι εδώ, μέθοδοι πληθοπορισμού, χωρίς συμβατικές σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου. Η εργατική νομοθεσία μάλιστα δυσκολεύεται να ακολουθήσει, διεθνώς.
  Και σε υψηλό και σε χαμηλό επίπεδο, προκρίνονται λύσεις που ζητούν όσο το δυνατόν χαμηλότερου επιπέδου δεξιότητες από τους εργαζόμενους.
  Εμείς μάλλον τη γλυτώνουμε ως γενιά εν Ελλάδι, οι νέοι έχουν πολύ κουπί μπροστά τους.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  137: Λεώ γειά.

  Προβλέπω πως θα ειδικευτείς σύντομα και σε άλλα πεδία, εκτός της ιατρικής. Τώρα προφανώς κάνεις το «αγροτικό» σου ταξιδεύοντας! 🙂

  Γνωστός είναι ο Zanger. Χωρίς πρόθεση να υποτιμήσω τις όποιες φιλότιμες προσπάθειές του στη (Γεω-)αρχαιολογία, να σημειώσω πως προφανώς όταν ήταν νεώτερος διάλεξε αρχικά τον λανθασμένο τομέα για τις σπουδές του, μιας και έχει σπουδάσει παλαιοντολόγος/γεωλόγος… και όχι κάτι συγγενές με την αρχαιολογία/φιλολογία κλπ.
  Να μου πεις τώρα, κι άλλοι έχουν σπουδάσει κάτι άλλο, αλλά ενδιαφέρονται και έχουν γνώσεις στην αρχαιολογία! 🙂

  Eberhard Zangger is a Swiss (born in Germany) geo-paleontologist, corporate communications consultant and publicist.
  He studied geology and paleontology at the University of Kiel and obtained later a PhD in Geology from Stanford University.
  Since 1994 he has been advocating the view that a Luwian civilization existed in Western Asia Minor during the 2nd millennium BC.
  In 2014 he established the international non-profit foundation Luwian Studies, whose president he was (Αμέ 😎🤔😲)

  Tο θέμα των λαών που ζούσαν στην περιοχή της Ανατολίας στο τέλος της 3ης και στην 2η χιλιετηρίδα π.Χ. είναι αρκετά πολύπλοκο και χρειάζεται για ευνόητους λόγους λεπτούς χειρισμούς. Είναι δε οπωσδήποτε «πολύπλευρα» εκμεταλλεύσιμο. Κι αυτό γίνεται όχι μόνο με την πλημμύρα των διαφημίσεων στο διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο για τις εκεί αρχαιότητες (με σκοπό την θεμιτή και κατανοητή προσέλκυση τουριστών), αλλά επίσης με την «διακριτική» αναφορά στην ιστορική κατάταξη των αρχαιοτήτων, ή αλλιώς, στην …καθομιλουμένη, με την διακριτική οικειοποίηση της ταυτότητας τους. Προφανώς υπάρχει επείγουσα ανάγκη για να να δημιουργηθεί (εκ του μη όντως) προϊστορία, βεβαίως για όποιον δεν την διαθέτει στην περιοχή εκεί…

  ΥΓ1: Το καλαίσθητο βιβλίο του που αναφέρεις, το όποιο θα μπορούσε να ήταν και μια σημαντική βοήθεια στην μελέτη για τον Όμηρο, βρίσκεται σε πιντιέφι εδώ (από το ιστότοπο του Academia.edu) 🙂

  ΥΓ2: Στα σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα θεωρώ πιο σημαντικά αυτά στις ανακαλύψεις του Άγγλου αρχαιολόγου James Mellaart († 2012) στην Ανατολία και ειδικά στον νεολιθικό καταυλισμό στο Çatalhöyük (Τουρκία), αυτές του 1959.
  Δυστυχώς ο Mellaart, αργότερα (1960), μετά την θέση που πήρε στο θέμα της mother goddess, αποκλείστηκε στη γειτονική χώρα από τις όποιες περεταίρω ανασκαφές και ο χώρος στο Çatalhöyük έμεινε αφύλακτος έως το 1990! Μάλιστα το 1964 η Τουρκία τον απέλασε, παρ΄ όλο που ήταν παντρεμένος με Τουρκάλα, επειδή κατηγορήθηκε για ανάμιξή στην μαύρη αγορά αρχαιοτήτων στην Ανατολία κλπ (η άκρως περίεργη «υπόθεση Dorak», με ανάμειξη κάποιας Άννας Παπαστράτη κλπ.).

 142. π2 said

  To Τσατάλ Χουγιούκ είναι ντεμοντέ στην Τουρκία εδώ και καιρό. Η νέα έντονα προωθούμενη τουριστικά τοποθεσία είναι το Γκεμπεκλί Τεπέ (https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe).

 143. Γιάννης Ιατρού said

  142: Έτσι, σωστά τό ΄πιασες (…παρακολουθείς την πιάτσα άλλωστε) όπως βλέπω 👍👍
  Και το Μπογιάζκιοϊ, με τη Χαττούσα, 350 χιλ. ΒΑ του Τσατάλ Χουγιούκ και 150 χιλ. ανατολικά της Άγκυρας, παίζει πάρα πολύ.
  Το Γκεμπεκλι Τεπέ είναι και κάπου 500 χιλ. πιό ανατολικά του Τσατάλ Χουγιούκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία (50 χιλ.).
  Όχι τίποτα κοντά στο Ικόνιο, σαν το Τσατάλ Χουγιούκ 🙂

 144. Avonidas said

  #130. η παραπομπή δεν λειτουργεί… σε πάει κατευθείαν στον ιστότοπο των Νέων, οπότε δεν κατάλαβα για ποιόν μιλούσε…

  Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έλεγε για τον Ρασούλη, που είχε πεθάνει λίγες μέρες νωρίτερα:

  https://www.tanea.gr/2011/03/14/lifearts/culture/tipota-den-paei-xa-eno-sti-xa-eni-soy-zwi/

 145. Avonidas said

  133. Για τους παλαιότερους κατοίκους της η πολιτισμένη Δύση δημιούργησε φυσικά γραφειοκρατικές θέσεις εργασίας άχρηστες εν πολλοίς που κάλυπταν την ανεργία και έλυναν τα ζητήματα ανοίγματος της credit economy.

  Κάποια χρόνια πριν, έτυχε ν’ ακούσω στο λεωφορείο του Ζωγράφου τη συζήτηση δυο μπαρμπάδων, της συνομοταξίας «ας με κάναν εμένα πρωθυπουργό για μια μέρα, και θα βλέπατε» 😉 Ο ένας τους είχε την εξής φαεινή ιδέα: να διορίσουμε, λέει, όλους τους διδάκτορές μας στο δημόσιο, για να πιάσουν τόπο οι σπουδές τους!

  Μάλλον το ‘χε δει το θέμα όπως ο ΕΣ, που άμα έχεις διδακτορικό σε στέλνει να πατάς σφραγίδες και να χαιρετάς γαλαξίες στο Πεντάγωνο· μόνο που ο ΕΣ σε βολεύει για 9-12 μήνες, ενώ αυτή η διάνοια φιλοδοξούσε να παρκάρει τα πιο παραγωγικά μυαλά της χώρας σε αργομισθίες εφ’ όρου ζωής.

  Ως υποψήφιος διδάκτορας, τότε, μου πέρασε η σκέψη να τον βγάλω από την πλάνη του και να τον ρωτήσω τι σόι ικανοποίηση πιστεύει ότι μπορεί να βρει ένας επιστήμονας κάνοντας, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, μια δουλειά που θα μπορούσε να την κάνει το ίδιο καλά κι ένας ουρακοτάγκος. Αλλά σκεφτόμενος πιο συνετά, σιώπησα.

 146. ΓιώργοςΜ said

  145 Μιλώντας από την πλευρά του ουραγκοτάγκου, που έχει βρεθεί κάποτε και στην άλλη πλευρά της κοιλάδας, το Δημόσιο είναι ο μόνος εργοδότης που νοιάζεται για το διδακτορικό. Το μοριοδοτεί και το πληρώνει-όσο το πληρώνει.
  Με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που έχουν R&D (ας τις απαριθμήσει κάποιος, δεν ξέρω αν είναι καν διψήφιος αριθμός), δεν έχει νόημα μια επιχείρηση να έχει διδάκτορα στο προσωπικό της, εκτός από λόγους πρεστίζ και μάρκετινγκ. Γνωρίζω μια τέτοια εταιρεία που απαιτεί διδακτορικό από τα στελέχη της, τα οποία είναι κατά βάση πωλητές. Όπως επίσης γνωρίζω συναδέλφους μου που είναι CEO σε πολυεθνικές έχοντας μόνο το πτυχίο τους, ο ένας μάλιστα το πήρε 20 χρόνια μετά, για να μη φαίνεται τελειόφοιτος παρά απόφοιτος.

  Οι διδάκτορες θα έπρεπε να απασχολούνται στην έρευνα και την εκπαίδευση. Άρα, Πανεπιστήμια (δημόσια, κι αν προκύψουν και ιδιωτικά, άλλωστε είναι απαίτηση από το νόμο για τους διδάσκοντες στην τριτοβάθμια) και ερευνητικά ιδρύματα (δημόσια πάλι).
  Το πρόβλημα εδώ είναι ο πληθωρισμός: Για να χτυπήσει κάποιος τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας (και για να μην παραδεχτεί πως είναι άνεργος), μαζεύει πτυχία μπας και βρει δουλειά κάπου. Έστω και πατώντας σφραγίδες.
  Δυστυχώς, το overqualified δεν υπάρχει σαν όρος· το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί πως ένας λατζέρης που έχει διδακτορικό είναι καλύτερος από έναν άλλο που έχει απολυτήριο Δημοτικού. Έτσι, επιδιώκει κανείς να πάρει χαρτιά, έστω και για λατζέρης…

 147. Avonidas said

  #146. Προφανώς δημόσιο από δημόσιο διαφέρει – κι εμένα το δημόσιο, ουσιαστικά, με έχει προσλάβει εδώ στην Πολωνία. Αλλά μιλούσα για θέσεις «γραφιάδων», όχι ερευνητών ή έστω με κάποιες διοικητικές αρμοδιότητες.

  Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από το δημόσιο γενικά και την εκπαίδευση ειδικότερα να απορροφήσει όλους τους αποφοίτους με διδακτορικό. Δεν μπορεί, δηλαδή, η εκπαίδευση να αποτελεί κλειστό κύκλωμα, όπου η μόνη αποστολή των αποφοίτων θα είναι να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά εισακτέων, για να κάνει με τη σειρά της το ίδιο.

  Το ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει τα πτυχία του πεταματού είναι δικιά μας ελληνική πατέντα, καθαρά δομική παθολογία. Σε όλη τη Δ. Ευρώπη, κι όχι μόνο, ένα πτυχίο ή PhD στις θετικές επιστήμες σε κάνει περιζήτητο σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. Θεωρούν (πολύ σωστά) ότι έχεις μάθει να πιάνεις ένα πρόβλημα και να το λύνεις, ότι έχεις την ικανότητα να μάθεις, με δική σου πρωτοβουλία, αυτά που θα σου χρειαστούν, κι όχι απλά να εφαρμόζεις τους τυφλοσούρτες που σου μάθανε.

 148. leonicos said

  65 Σαράντ

  Έβαλα έα σχόλιο στον Αυγερινόπουλο:
  Μια κατασταλαγμένη γνώμη, Σήμερα, με την πρόοδο των Χιττιτικών μελετών, για να πω ένα παράδειγμα, ξέρουμε πως και τα Ομηρικά Έπη είναι η εκδοχή του Έπους όπως σώθηκε στην Ελληνική. Ωε γεγονός είναι αξιοθαυαστο και αξίζει να το τονίζουμε, διότι μόνο στην Ελλάδα υπήρξαν οι προϋποθέσεις και οι ιστορικές συγκυρίες που το επέτρεψαν, αλλ’ αυτό δεν σημαίνει πως όλοι εκείνοι οι λαοί που υπήρξαν οργανωμένοι πριν από τους Έλληνες ήσαν ανικανοι, αναισθητοι και άμουσοι. Για να προσθέσω κάτι σ’ αυτα που λέει ο Σ. Αυγερινοπουλος, κανείς δεν λέει στο σχολείο ότι Λάρισα σημαίνει ‘οχυρό’ σε μη προσδιοριζόμενη γλώσσα, ότι τα τοπωνύμια Αθήνα, Θήβα κοκ είναι ανετυμολόγητα και άγνωστης σημασίας, ότι ο Απόλλων είναι ο Λουβικος / Χιττικός Apalunya, οτι το Ίλιον Wilusa λεγόταν, η Έφεσσος Apasa, η Μίλητος Milliwanta κοκ, οτι το μόρφημα /pa/ern/ που βρίσκεται στα ορωνύμια Πάρνης, Παρνασσός, Πάρνων, είναι Καρικά ή Λουβικά, τα τοπωνύμια σε -ισσος κλπ δεν είναι Ελληνικά. Κι εμείς που τα λέμε δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε την Ελλάδα. Αλλά δεν χρειαζόμαστε δεκανίκια για να την αγαπήσουμε

 149. 130, 144: https://web.archive.org/web/20110317005755/http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4622398

 150. Γιάννης Ιατρού said

  143: Το γρουσούζεψα το Μπογιάζκιοϊ, ..6,7 R σεισμό έκανε εκεί τριγύρω. Να μην πάθανε τίποτα οι άνθρωποι, όλα τ΄άλλα φτιάχνονται…

 151. Μαρία said

  150
  Ήταν επιφανειακός, άρα πολλές ζημιές. 4 νεκροί για την ώρα.

 152. Γιάννης Ιατρού said

  151: Α, ευχαριστώ Μαρία, πάλι καλά. Το είχα δει πως είχε μικρό εστιακό βάθος, άρα δεν θα είχε μεγάλη εξάπλωση, αλλά δεν το παρακολούθησα μετά (ήμουν στο υπόγειο σε αναζήτηση του Archäologischer Anzeiger 1936 🙂 ).

 153. Afistemenaziso said

  Από το βιβλίο Megalithism Sacred and Pagan Architecture in Prehistory του Alberto Pozzi

 154. Afistemenaziso said

  Κολόμβος και πράσινα άλογα!

  Για τους παπαγάλους και προστάτες των διαφόρων σοβαροφανών «επιστημονικών» θεωριών.

  Χαλαρώστε λίγο παιδιά! Να κρυώσουν λίγο οι κάνες από τα καρυοφύλλια!

  ps://www.lifo.gr/now/world/268817/tesseris-kopilates-ano-ton-60-eton-diesxisan-ton-atlantiko-se-49-imeres-neo-rekor

 155. π2 said

  141: Πέρα από αυτά τα αμφιλεγόμενα στοιχεία της ζωής και της σταδιοδρομίας του Μελάαρτ, ομολογώ ότι δεν γνώριζα καθόλου ότι ήταν και ενθουσιώδης πλαστογράφος. https://luwianstudies.org/app/uploads/2018/03/LS_MI_20180301_Mellaart_ENG.pdf

  Το έμαθα μόλις, από μια βιβλιοκρισία ενός βιβλίου για λουβιακές σπουδές που επιμένει ότι είναι αυθεντική μια από τις λουβιακές επιγραφές του Μελάαρτ, αναγνωρισμένη από όλους ως ανύπαρκτη.
  http://www.bmcreview.org/2020/02/20200205.html

  Πάντοτε μ’ άρεσαν αυτά τα σιμωνιδικά, όπως καταλαβαίνετε.

 156. Μαρία said

  155
  Να ειδοποιήσουμε το Δύτη 🙂

 157. Το είδα, το είδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: