Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προεδρευόμενα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 25 Ιανουαρίου, 2020


Το περασμένο Σάββατο είχαμε «προεδρικά» μεζεδάκια, τούτη τη φορά έχουμε «προεδρευόμενα», αφού μέσα στη βδομάδα εκλέχτηκε Προεδρίνα της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως είχα προβλέψει, και μόνο με την εκλογή της τέθηκε θέμα έμφυλου τύπου. Ο φίλος μου ο Τάσος Καπλάνης γράφει σχετικά με το θέμα:

Η κ. Σακελλαροπούλου πάντως, που σύντομα, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν χρειάζεται να αποποιηθεί γλωσσικά το φύλο της. Δεν χρειάζεται να γίνει ΠρόεδρΟΣ. Ας είναι η πρώτη Προεδρίνα της Δημοκρατίας. Ή αν μας ενοχλεί αυτός ο τύπος ως «λαϊκός», «υποτιμητικός» ή ό,τι άλλο, ας νεολογίσουμε με βάση το κλιτικό παράδειγμα και ας την πούμε Πρόεδρη.

Θα προτιμούσα να αποφύγουμε τον νεολογισμό -όχι μόνο επειδή η πολυτυπία κάνει κακό (αλλά στην περίπτωση της βουλεύτριας/βουλευτίνας δεν με ενοχλεί) αλλά κυρίως επειδή η ύπαρξη ενός και μόνο έμφυλου τύπου για τη γυναίκα που κατέχει αυτό το μοναδικό αξίωμα είναι πολύ πιθανό να αποκαθάρει τον τύπο «προεδρίνα» από οποιες λαϊκές-υποτιμητικές αποχρώσεις έχει ή από τα οποια υπολείμματα της σημασίας «σύζυγος του αξιωματούχου». Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν.

(Καλύτερα βεβαια θα ήταν να το δοκίμαζε κι η ίδια η κ. Σακελλαροπούλου, οπότε θα το επέβαλλε, όπως επέβαλε η αείμνηστη Νικόλ Φονταίν τον τύπο la présidente όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1995(;) ή η κ. Βιτσαλάκη τον τύπο Πρυτάνισσα στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ή η κ. Κογκίδου ή η κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή τον τύπο Κοσμητόρισσα στα πανεπιστήμια όπου υπηρετούν).

* Παρασύρθηκα όμως. Αλλά θα συνεχίσω περίπου στο ίδιο θέμα. Ένας ακόμα που χρησιμοποίησε τον τύπο «προεδρίνα» ήταν ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος, αν προσέξατε, απουσίασε από την ψηφοφορία για την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου. Όπως λέει ο ίδιος, δεν ψήφισε την «καθ’ όλα ευθύδικον δικαστίνα» επειδή θεωρεί ότι τον έχει προσβάλει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τον έβρισε και «ουδόλως, μέχρι σήμερα, χλανίσκιον έστω μετανοίας ενεδύσατο».

Η δύσκολη λέξη είναι υποκορ. του «χλανίς», λεπτό μάλλινο φόρεμα, ίδια ρίζα με τη χλαίνη. Τη λέξη «χλανίσκιον» τη βρίσκουμε στην αρχαία γραμματεία πχ σε Αριστοφάνη ή Αισχίνη.

Η όλη φράση (ουδέ χλανίσκιον μετανοίας ενεδύσατο, ας πούμε) δεν φαίνεται να υπάρχει στην αρχαία γραμματεία, αλλά είναι λογοπαίγνιο με τον σάκκο, που είναι καθιερωμενο σύμβολο της μετάνοιας.

* Στα Υπογλωσσια σχολιάσαμε αυτήν την επιγραφή, που μας φάνηκε πλεοναστική.

«Eπιμελειται τη φροντίδα του στεγάστρου», τι διαφέρει από το «φροντίζει το στέγαστρο»; Κάποιος μάλιστα, χαριτολογώντας, είπε ότι καλύτερα θα ήταν «επιμελείται τη μέριμνα της φροντίδας του στεγάστρου».

Από την άλλη, αν χρησιμοποιόταν άλλο ρήμα, π.χ. «τη φροντίδα του στεγάστρου έχει αναλάβει η Τάδε» δεν θα ξένιζε, νομίζω.

* Μαργαριτάρι από τον άριστο Πάσχο Μανδραβέλη στην κατακλείδα πρόσφατης επιφυλλίδας του στην Καθημερινή. Γράφει:

… ουδείς από τα πάνελ των «διανοουμένων, επιστημόνων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών» φιλεδωρήθη ποτέ με κυβερνητική θέση…

Ο τύπος «φιλεδωρήθη» είναι, για να το πω κομψά, ανύπαρκτος -και δεν μπορεί να υπάρξει διότι εσωτερική αύξηση παίρνουν, αν θέλουμε να τη βάλουμε, τα ρήματα που είναι σύνθετα με προθέσεις, π.χ. «αντέκρουσα». Το φιλοδωρώ είναι από τα λεγόμενα παρασύνθετα ρήματα, που έχουν δηλ. ως πρώτο συνθετικό όχι πρόθεση αλλ’ άλλη λέξη, και αυτά παίρνουν αύξηση όπως τα απλά ρήματα.

Το λέω αυτό επειδή, αν τον Μάιο στις πανελλήνιες εξετάσεις επιλεγεί σαν θέμα στην Ελληνική γλώσσα το κείμενο του κ. Μανδραβέλη (έχει ξανασυμβεί) να έχουν το νου τους οι θεματοθέτες να διορθώσουν την κοτσάνα.

* Το μεταξωτό «περί ου ο λόγος» δεν είναι γιούνισεξ, όπως νομίζουν κάποιοι. Σε άρθρο του in.gr για την υπόθεση του γιουγκοσλάβικου καλαμποκιού διαβάζουμε: Η περί ου ο λόγος ITCO λίγες ημέρες αργότερα πούλησε το επίμαχο φορτίο του καλαμποκιού στην ελβετική εταιρεία Granomar…

Αν όμως είναι «η» εταιρεία, τότε θα είναι «η περί ης ο λόγος». Ή καλύτερα, απόφυγε καλέ μου άνθρωπε το πολύ μεταξωτό και βάλε «η εν λόγω εταιρεία».

Στο ίδιο άρθρο, γίνεται λόγος για τον τότε υφυπουργό Νίκο Αθανασόπουλο, αυτόν που κέρδισε την αθανασία εξαιτίας της ρήσης του για τους Παρθενώνες και τα βελανίδια. Δίπλα στ’ όνομά του υπάρχει η ένδειξη «γ. 1923», που υπονοεί ότι βρίσκεται ακόμα στη ζωή.

Δυστυχώς, την αθανασία την κέρδισε μόνο μεταφορικά διότι ο Ν. Αθανασόπουλος ξεπλήρωσε κι αυτός το κοινό χρέος, πλήρης ημερών βέβαια, το 2016.

Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν κανείς κοπιπαστώνει παλιότερα άρθρα.

* Άρθρο στη Ναυτεμπορική με θέμα τη λήξη της περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται το κυνήγι του αγριογούρουνου, συνοδεύεται από τη φωτογραφία που βλέπετε.

Όμως, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά αυτά είναι σκέτα γουρούνια, όχι αγριογούρουνα. Άδικο έχω;

Υπάρχει και το ανέκδοτο με τον πελάτη που παράγγειλε αγριογούρουνο στο εστιατόριο. Η παραγγελία αργούσε πολύ ενώ από την κουζίνα ακουγόταν μεγάλη φασαρία. Ρώτησε τον σερβιτόρο τι συμβαίνει. Κι αυτός: -Έχουμε ενα γουρούνι και προσπαθούμε να το αγριέψουμε, κύριε!

Πάντως, εδώ στην Εσπερία το κυνήγι του αγριογούρουνου επιτρέπεται ολοχρονίς επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται αλματωδώς. Τις προάλλες πήγαινα με το αυτοκίνητο στην εξοχή και μια αγριογουρούνα και τα τέσσερα μικρά της διάσχισαν τον δρόμο και έτρεξαν για το κοντινό δάσος. Α

* Φίλος επισημαίνει ότι στο άρθρο του ΑΠΕ για το Στόουνχετζ, στο οποίο αφιερώσαμε το προχτεσινό άρθρο, υπάρχει η φράση «Γύρω από τα πέντε τρίλιθα υπάρχει ένα κύκλος από 59 μικρότερες γαλαζόπετρες, που ονομάζεται Κύκλος από Γαλαζόπετρες».

Όμως γαλαζόπετρα είναι ο γνωστός ένυδρος θειικός χαλκός που χρησιμοποιούμε και ως μυκητοκτόνο στα αμπέλια (και οι ψαράδες, αλλά παράνομα) και που βέβαια διαλύεται στο νερό. Οπότε καλύτερο το «γαλάζιες πέτρες» που άλλωστε χρησιμοποιείται πιο κάτω στο άρθρο.

* Ανταποκριτής από τη Θεσσαλονίκη στέλνει τη φωτογραφία που βλέπετε.

Eίναι αμφίσημος ο τίτλος; Θα μπορούσε να είναι ένα εθνικό κέντρο που να ενεργεί για την εξαφάνιση και κακοποίηση παιδιών -και όχι για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων;

(Βέβαια, έτσι κι αλλιώς καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει η πινακίδα -η συζήτηση είναι ακαδημαϊκή μάλλον).

* Άκουσα στο ραδιόφωνο αναγγελία εκδήλωσης «υπέρ των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων της Μόρια». Η εκδήλωση αξιέπαινη, αλλά η Μόρια είναι μία και είναι ελληνική, οπότε κλίνεται.

Επίσης, ακούω τους περισσότερους που τη Μόρια την προφέρουν σαν τα μόρια. Θυμάμαι τον πατέρα μου και τη γιαγιά μου, που κάπως περισσότερο την ήξεραν (ο παππούς του πατέρα μου είχε εμπορικό στη Μόρια) και που την πρόφεραν δισύλλαβη, Μόργια (ή με εκείνο το συμβολάκι από κάτω από το «ια»).

* Είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ότι «Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές. Θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της Αριστεράς…»

Η θρυαλλίδα όμως συνήθως χρησιμοποιείται για γεγονός που πυροδοτεί μεν εξελίξεις, αλλά συνήθως βίαιες ή αρνητικές. Έχει δηλαδή χροιά συνήθως αρνητική -οπότε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί η λέξη «έναυσμα», που δεν έχει τέτοια χροιά.

* Το Συμβούλιο Ισορροπίας Γλωσσικών Αστοχημάτων (ΣΙΓΑ) μού επιβάλλει να για λόγους ισορροπίας να παραθέσω κι ένα γλωσσικό σφάλμα από την αντίθετη πλευρά.

Χτες στην ΕΡΤ ο Αδωνης Γεωργιάδης (στο 32.10 περίπου του βίντεο που θα βρείτε εδώ) είπε, μιλώντας για τους δανειστές: «Λέτε να έχει διαλανθάνει της προσοχής τους ο νόμος Βρούτση;»

Μαργαριτάρι, κύριε υπουργέ. Είναι σαν να λέμε «να έχει ξεφεύγει». Να έχει διαλάθει θα έπρεπε να πείτε.

(Με το διαλανθάνω υπάρχει κι άλλο ένα θεματάκι, αν συντάσσεται με γενική ή με αιτιατική. Ο Μπαμπινιώτης θέλει αιτιατική, διέλαθε την προσοχή, επειδή έτσι συντασσόταν στα αρχαία. Άλλοι δέχονται τη γενική, πχ η Άννα Ιορδανίδου. Εγώ που δεν μου αρέσουν τα φαρδομάνικα λέω «έχει ξεφύγει από την προσοχή του» και δεν χαλάω τη ζαχαρένια μου).

* Υψηλή λογοτεχνία και τηλεπαιχνίδια.

Στο GNTM, νομίζω, ζητήθηκε από τις παίκτριες να βρουν ποια συγγραφέας έχει γράψει το εξής μνημειώδες:

Στο χέρι μας είναι, για τον Εαυτό του ο Καθένας μας, του Τέλους με την Καινούργια Αρχή ρομαντικό κονέ να κάνει.

Οι παίκτριες επέλεξαν την Χρυσηίδα Δημουλίδου, αλλά τελικά σωστή απάντηση ήταν το Γ -δεν είναι η Πολωνέζα συγγραφέας που πήρε το Νόμπελ φέτος, είναι η νικήτρια προηγούμενου διαγωνισμού τηλεμοντέλων. Αγνοώ για ποιο λόγο το σχετικό άρθρο παραπληροφορεί λέγοντας ότι απάντησαν πως το έγραψε η Πολυδούρη.

* Και θα κλείσουμε συνεχίζοντας ποιητικά (τρόπος του λέγειν), αλλά και προεδρικά, όπως αρχίσαμε. Λοιπόν, πώς σας φαίνεται ο τίτλος: Το ποίημα του Τασούλα στη νεοεκλεγείσα ΠτΔ.

Λέει ο φίλος που το στέλνει: προς στιγμή νόμιζα ότι ο κ. Τασούλας έγραψε ποίημα προς τιμή της κ. Σακελλαροπούλου.

Επί της ουσίας, έχει γίνει μόδα, μην πω κανόνας, να διανθίζονται οι πολιτικοί λόγοι με ποιήματα, κατά προτίμηση του Καβάφη, ταιριαστά ή όχι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Τασούλας απάγγειλε στίχους από το καβαφικό Πρώτο σκαλί:

«Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου να ‘σαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης».

Δεν νομίζω πως είναι το καταλληλότερο ποίημα για κάποιον που έχει φτασει στο ανώτατο πολιτειακό αξιωμα της χώρας, ιδίως αν σκεφτούμε τους αμέσως προηγούμενους (και αμέσως επόμενους) στίχους του ποιήματος:

Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο
πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.

* Εδώ που φτάσατε, λίγο δεν είναι: τελείωσε το σημερινό άρθρο. Καλό σαββατοκύριακο!

 

Advertisement

234 Σχόλια προς “Προεδρευόμενα μεζεδάκια”

  1. Νέο Kid said

    Εμείς στην Κορσική , δεν έχουμε ούτε γουρούνια ούτε αγριογούρουνα. Έχουμε μόνο άγρια γουρούνια!

  2. π2 said

    «στην Εσπερία το κυνήγι του αγριογούρουνου επιτρέπεται ολοχρονίς επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται αλματωδώς»

    Και στην Ελλάδα σε πολλές περιοχές είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός των αγριογούρουνων (ξέρω σίγουρα για Βέρμιο και Μάνη).

  3. Αὐγουστῖνος said

    Singularis porcus; Πῶς λέγεται στὰ φοινικικὰ τὸ singularis porcus;
    Ἀλλὰ τελικὰ δὲν εἶναι ἄγρια γουρούνια. Μᾶλλον ἥμερα ἀγριογούρουνα φαίνονται.
    Καλημέρα εἶπα (ἔστω καὶ στὰ φοινικικά); Δὲν εἶπα. Καλημέρα, λοιπόν. Μὲ πρόεδρο ποὺ προσωπικῶς ἀποκλείω νὰ προτιμήσει τὸν ἔμφυλο τύπο (πρόεδρος ἦταν καὶ μέχρι σήμερα – στὸ ΣτΕ· ἂν ἤθελε, θὰ μποροῦσε νὰ εἶχε ξεκινήσει ἀπὸ κεῖ τὸν ἀγώνα. Ἀλλὰ δέν…)

  4. Πουλ-πουλ said

    Μήπως, με τροπολογία στο ασφαλιστικό, απαγορευθεί και η χρήση του Καβάφη από τους πολιτικούς;

  5. Νίκος Κ. said

    Και γιατί η Νικόλ Φονταίν «ανέλαβε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και όχι Προεδρίνα; Επειδή είναι στις Βρυξέλλες; 🙂

  6. Καλημέρα

    Αγριογούρουνα συναντάω σχεδόν κάθε φορά που περνάω από τον Καρακόλιθο (μεταξύ Λειβαδιάς και Αράχοβας ) συνήθως κοπαδάκι από λίγα μεγάλα και μπόλικα μικρά. Ούτε που δίνουν σημασία στα αυτοκίνητα, τα έχουν συνηθίσει
    Εν τω μεταξύ κάποτε τα κυνήγαγαν αλλά επειδή τα ελληνικά γούστα δεν ταυτίζονται με του Οβελίξ το γυρίσανε στους λαγούς και τις μπεκάτσες

    Αχ, ο Τσίπρας … όπως λέμε ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Κάποιος να του εξηγήσει πως αν πατήσει την γραμμή, δεν υπάρχει επιστροφή

  7. Νέο Kid said

    Οι Ρωμαίοι και οι νεορωμαίοι (aka βυζαντινοί ) χρησιμοποιούσαν πολεμικά γουρούνια (ενίοτε φλεγόμενα…) για να προκαλούν φόβο και σύγχυση σε ελέφαντες!
    Καλή ιδέα και για σύγχρονα warfares! Περιλούζεις μια διμοιρία μπάτσους με πετρέλαιο , τους ανάβεις ,και τους αμολάς να σκορπίσουν havoc… ( και κρατάς τους κακόμοιρους τους σιοίρους για τα Χριστούγεννα )

  8. Νέο Kid said

    Αυτό το στέγαστρο πάλι… τι στο διάλο! Ψυχολογικά έχει και θέλει φροντίδα; Στοργή και προδέρμ; Βρε το κακόμοιρο το στεγαστράκι…

  9. phrasaortes said

    7. Μάλλον μύθος είναι τα φλεγόμενα γουρούνια.

  10. Costas X said

    Καλημέρα !

    «Τη φροντίδα αυτού του στεγάστρου επιμελείται…»
    Ακόμα καλύτερα: «Τη φροντίδα αυτού του στεγάστρου φροντίζει…» 🙂

    «…αυτά είναι σκέτα γουρούνια, όχι αγριογούρουνα.»
    Ναι, αλλά μου φαίνεται ότι κοιτάζουν τον φωτογράφο με άγριες διαθέσεις ! 🙂

    «…αλλά η Μόρια είναι μία και είναι ελληνική…»
    Μέγα λάθος! Υπάρχει και η παγκοσμίως γνωστή Μόρια της Μέσης Γης του Τόλκιν. 🙂

  11. Λεύκιππος said

    Μηπως θάπρεπε, λεμε τώρα, προεδρινευόμενα, για να ακριβολογούμε;

  12. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
    Όσο ευτελής κι αν είναι πια ο θεσμός, δε θα την έλεγα ποτέ «Προεδρίνα»…

  13. π2 said

    Προβληματισμός και όχι μεζεδάκι.

    Διαβάζεις σε νεκρολογίες για άνθρωπο των γραμμάτων, για σπουδαίο δάσκαλο, για πλούσιο επιστημονικό έργο, για μεσίστιες σημαίες, για μεγάλη πνευματική μορφή, διαβάζεις δηλώσεις τοπικών βουλευτών με το σύνηθες ρεπερτόριο («αφήνει ένα πλούσιο καταστάλαγμα στις καρδιές και τις ζωές των ανθρώπων που δίδαξε και ενέπνευσε, όλων αυτών που διατηρούν την μνήμη του και την κληρονομιά που μας άφησε», «παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» και πάει λέγοντας), κι όταν ξέρεις καλά το ποιον του ανθρώπου (επιστημονικό και -κυρίως- μη), τελείως ασύμβατο με όλα τα ανωτέρω, αρχικά εξεγείρεσαι με τον αυτοματισμό του «οι νεκροί δεδικαίωνται» κι ύστερα νιώθεις τύψεις που δεν σέβεσαι το μείζον, το γεγονός του θανάτου.

  14. Νέο Kid said

    Χρόνια πολλά στον (εξαφανισμένο) Γρήγορη Κοτορτσινό!

  15. Πάνος με πεζά said

    Το «Πρόεδρη» βεβαίως είναι γλωσσικός ακτιβισμός για τον ακτιβισμό,όπως θα μπορούσα κι εγώ να πω «πέρασε ένα χρόνι», επειδή δε μου γουσυάρει που δεν υπαρχει ενικός…

  16. Δεν πιστεύω να εμπλέκεται ιδιοκτήτης μεγάλης ΠΑΕ …

    https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/684593_entopistike-enas-tonos-kokainis-ston-astako-apo-tin-elas

  17. Σ said

    Το «προεδρίνα» μου φαίνεται ότι έχει μια χροιά συγκατάνευσης προς το πρόσωπο, ενώ το «η πρόεδρος» είναι πιό αποστασιοποιημένο. Οπότε εγώ δεν θα την έλεγα προεδρίνα.

  18. Παναγιώτης Κ. said

    Η χαλαρότητα του Σαββάτου νομίζω, επιτρέπει το παρακάτω. (Εξ αφορμής του ποιητικού…οίστρου του ΠτΒ).

    Δεκαετία του ΄60. Δήμαρχος Ιωαννίνων Γρηγόρης Σακκάς και στο φιλικό, Γόρης και γιαννιωτικώ τω τρόπω όπου κόβονταν φωνήεντα, ο Γορς!
    Παιδί εκείνη την εποχή εγώ, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι ο δήμαρχος είχε και τη γραφική του πλευρά!
    Ως γνωστό, κάθε 21η Φεβρουαρίου στα Γιάννενα γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και την παρουσία της ανώτατης πολιτειακής ηγεσίας όπως συνηθίζεται να λέμε. Τότε ήταν ο βασιλιάς και μετά ο-η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    Η εκδήλωση κλείνει με δεξίωση.
    Στη δεξίωση λοιπόν και με τις σχετικές ομιλίες ο Γόρης υψώνει το ποτήρι και εύχεται στον βασιλιά Παύλο:
    -Μεγαλειότατε και εις ανώτερα!
    Σκόπιμη παύση από τον Γόρη.
    Απορία στα μάτια των συνδαιτημόνων και στον Παύλο. Τι ανώτερο από…βασιλιάς.
    -Και στην Πόλη αυτοκράτορας, το…γκολ του δημάρχου! 🙂

  19. Παναγιώτης Κ. said

    @6. Δεν είναι και τόσο άσχημα για τον λαό!
    Δεν λένε, για να έχεις μια καλή κυβέρνηση αρκεί να έχεις μια καλή αντιπολίτευση; 🙂

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μάλλον για εφαλτήριο θα έπρεπε να κάνει λόγο ο Τσίπρας. Όσο για ποίημα από Καβάφη, τα «Τείχη»θα έπρεπε να προτιμήσει ο ρέκτης Τασούλας. Ανεπαισθήτως την έκλεισαν από τον κόσμο έξω τη Σακελλαροπούλου και τη μάντρωσαν στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα πλήττει σαν τον «Ηγεμόνα εκ Δυτικής Λιβύης» και θα τρέμει μη χαλάσει την καλούτσικη εντύπωση με καμιά κοτσάνα. Πρόεδρος είναι πλέον η γυναίκα, το προεδρίνα χτυπάει άσχημα, ακούγεται ειρωνικό, καμιά σχέση με το βουλεύτρια και το πρυτάνισσα.

  21. LandS said

    18 Κατά το «και στη Πόλη σιμιτζής» 😊

  22. π2, έτσι ο Βιαννίτης ε; Γκούγκλαρα τη φράση για να δω ποιος πέθανε – και καπάκι έπεσα στο προχτεσινό θέμα μας (περίπου): https://www.patris.gr/2020/01/24/omilia-toy-mina-tsikritzi-gia-ti-technologia-kai-ti-minoiki-grafi/

  23. Παναγιώτης Κ. said

    @11. Σωστά!
    Της μιας αλλαγής, μύριες έπονται. 🙂

  24. ΓΤ said

    #18 Γόρης και Παύλος, ιερείς, διοικηταί, πολιτευταί, δασκάλοι, χαμόγελα κι υποδοχαί μέχρι το… Κοντοσκάλι (https://www.agon.gr/black-white/21772/o-dimarchos-kai-o-vasilias-stoys-ligkiades/)

  25. ΓΤ said

    (Ο οποίος προχώ Παύλος είχε χτυπήσει τατού αγγελόψαρο, προ αναρρήσεως βεβαίως βεβαίως 🙂 )

  26. Παναγιώτης Κ. said

    @11. Σωστά!
    Της μιας αλλαγής, μύριες έπονται! 🙂

  27. Νέο Kid said

    16. Άρχισες να σχολιάζεις και στο σδνα τώρα;
    Για το οφσάιτ του Μάτου στο Ζητούνι, δε σε είδα να κελαηδάς…

  28. georgeilio said

    Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, η αείμνηστη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ ήταν μάλλον η πρώτη ΚΟΣΜΗΤΟΡΙΣΣΑ της Σχολής, της χώρας και της ελληνικής γλώσσας (ανήκα στο εκλεκτορικό σώμα που την εξέλεξε, πρέπει να ήταν το ’86). Είχε επιβάλει τον έμφυλο τύπο στα έγγραφα.
    Αντίθετα, όταν κατέβηκε στις εκλογές του Ιούνη του ’89 υποψήφια με τον τότε ενιαίο ΣΥΝ, δεν υπήρχε ο όρος ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ. Αν είχε εκλεγεί, μπορεί και να τον είχε καθιερώσει.

  29. BLOG_OTI_NANAI said

    Σωστές οι συζητήσεις για τους έμφυλους τύπους, αλλά οι έννοιες δεν αλλάζουν ούτε με τη βία, ούτε «από πάνω» σαν τον Κοραή, ούτε σε μια μέρα. Αφού κάναμε την αρχή και έχουμε γυναίκα Πρόεδρο, προφανώς θα χρειαστούν χρόνια να αποφορτιστεί πρώτα το διαφορετικής χροιάς «προεδρίνα» ή να χωνευτεί το περίεργο «Πρόεδρη» ή να εφαρμοστεί ένας άλλος τύπος.

    Δηλαδή όταν λέει ο δάσκαλος, ο ομιλητής κ.λπ. «καθείστε όλοι κάτω παρακαλώ», εμπεριέχει αυτό κάποια έννοια υποτίμησης των κοριτσιών/γυναικών;

    Ειδικά οι ασχολούμενοι με τη γλώσσα ξέρουν ότι τέτοιο χαλινάρι δεν μπαίνει εύκολα στη γλώσσα, πρέπει να κυλάει και ομαλά, όπως λέγαμε και για τον κορονοϊό.

  30. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας καὶ χρόνια πολλὰ στοὺς Γρηγόρηδες.
    Γρηγορία δὲν ἔχω ἀκούσει. Εσεῖς;

    Πάντως ὁ κύκλος ἀπὸ γαλαζόπετρες φαντάζει πιὸ ποιητικός· θυμίζει τὸν κύκλο μὲ τὴν κιμωλία. 🙂

  31. sarant said

    Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Πολύ καλή ιδέα!

    10τέλος: Σοβαρά; Δεν έχω διαβάσει Τ’ολκιεν παρά ελάχιστα.

    14 Καλά που το θυμήθηκες. Γόρη, χρόνια πολλά!

    20 Δεν συμφωνώ με το εφαλτήριο, προτιμώ τον καταλύτη ή το έναυσμα

    28 Σωστό!

  32. Περιονουσκιας said

    Η «πρόεδρη»; Επειγόντως μαθήματα ελληνικών!

  33. leonicos said

    Καλημέρα

    Αφού το λένε και άλλοι, γιατι ναμην το πω κι εγώ; Να κάνω τον ευγενικό πότε πότε

    είναι πολύ πιθανό να αποκαθάρει τον τύπο «προεδρίνα»

    επειδή οι περισσότερες είναι απλώς ‘σύζυγοι’ και προεδρίνα δεν ξέρω αν και πότε θα μας ξαναπροκύψει

    θεωρώ αίθανη την αποκάθαρση.

    Και δεν με απασχολούν ούτε οι έμφυλοι τύποι ούτε οι αποκαθάρσεις.

    Και ό,τι είναι γλώσσα, το θεωρώ καθαρό.

    Καιλόγω ειδικότητας, ξέρω να χειρίζομαι και τους βιολογικούς ‘ρύπους’ αν έτσι πρέπει να θεωρούμε μι φυσιολογική διαδικασία.

    Καμιά φυσιολογική διαδικασία δεν παράγει ρύπους. Μπορεί το αποτέλεσμα της να περιέχει ‘απόβλητα’ τα οποία χρειάζονται το χειρισμό ως αποβλήτων. Εάν τα απόβλητα αυτά γίνουν ρύποι είναι επειδή εμείς δεν τα χειριζ’ομαστε σωστά

  34. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > Το φιλοδωρώ είναι από τα λεγόμενα παρασύνθετα ρήματα, που έχουν δηλ. ως πρώτο συνθετικό όχι πρόθεση αλλ’ άλλη λέξη, και αυτά παίρνουν αύξηση όπως τα απλά ρήματα.

    Όχι ακριβώς.

    Σύνθετη είναι μια λέξη που προέρχεται από δύο (ή περισσότερες) λέξεις, ό,τι μέρος του λόγου κι αν είναι η καθεμία. Υπάρχουν επίσης οι παράγωγες, μία λέξη που προέρχεται από μία άλλη. Παρασύνθετες είναι όσες είναι και παράγωγες και σύνθετες: Φίλος + δώρον > φιλόδωρος (;) > φιλοδωρώ.

    Ο κανόνας για την εσωτερική αύξηση δε διακρίνει μεταξύ σύνθετων και παρασύνθετων αλλά μεταξύ σύνθετων με πρόθεση και σύνθετων από άλλα μέρη του λόγου. Και ισχύει μόνο για τα αρχαία / λόγϊα ρήματα, γιατί σε νεότερα σύνθετα λέμε π.χ. «έκανα και παραέκανα».

    @11:
    > > Μηπως θάπρεπε, λεμε τώρα, προεδρινευόμενα, για να ακριβολογούμε;

    Εδώ φαίνεται ένα πλεονέκτημα της επίκοινης λέξης. Σε πολλές περιπτώσεις σημασία έχει μόνο να φανεί το αξίωμα (πρόεδρος), και όχι το φύλο του προσώπου που το φέρει – ίσα ίσα μάλιστα, πρέπει να τονιστεί ότι το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο, π.χ. είναι απολύτως σκόπιμο να μη διακρίνεται ένα προεδρικό διάταγμα από ένα προεδρινικό, μια προεδρική ή προεδρευόμενη δημοκρατία από μία προεδρινική ή προεδρινευόμενη κ.ο.κ..

    Ωραία θα ήταν να έχουμε τρεις τύπους, έναν επίκοινο, έναν αρσενικό κι έναν θηλυκό. Αλλά βέβαια αυτό απέχει πολύ από τις νόρμες της γλώσσας μας.

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όταν ήταν μικρή η κόρη μου και την πήγαινα στην παιδίατρο (λέει κανείς παιδιατρίνα;), της έλεγα «το απόγευμα θα πάμε στην καλή γιατρίνα που σ’ αγαπάει». Στο ιατρείο, όταν απευθυνόμουν στην παιδίατρο, την προσφωνούσα «γιατρέ». Όταν παραξενεμένη η κόρη μου με ρώτησε σχετικά, βρήκα την ευκαιρία να της μιλήσω για τα διάφορα επίπεδα της γλωσσικής επικοινωνίας. Αλήθεια, λέει κανείς «Εσείς, γιατρίνα…» ή «Με συγχωρείτε, κυρία δικηγορίνα…»; Στο χωριό ίσως, αλλά από εμάς, που μας χάλασε τη γλώσσα η εκπαίδευση (😜), το λέει κανείς;

  36. leonicos said

    Πρυτάνισσα
    Κοσμητόρισσα

    βάλε και Προέδρισσα

    Δεν λέω τη γνώμη μου γιατί θα με διώξετε οριστικά από εδώ μέσα.

    Και τότε θα γίνω Παοκ-τζης

  37. leonicos said

    Για νά ε΄χω ε΄να φίλο, να μαθαίνω τι γίνεται

  38. leonicos said

    Δε λέω τη γνώμημου και για έναν δυτερο λόγο

    Τ’ ακούω και ανατριχιάζω

  39. sarant said

    34α Δεκτό

  40. leonicos said

    Και σίγουρα οι προβαλλουσες τους εν λόγω όρους δεν έχουν σχέση με τη γλώσσα

    Τη γλώσσα πρέπει πρώτα να την αγαπάς. Τότε εκείνη σε καθοδηγεί πώς θα την χειριστείς, και μς τι χάδια θα την κατακτήσεις.

    Μερικοί την βιάζουν, επλώς επειδή δεν διώκεται

  41. Γιάννης Ιατρού said

    22: αυτό με το «Ελλάδος Σήμα», εκδόσεις Γεωργιάδη 🙂

  42. leonicos said

    Κώστας Ζουράρις, ο οποίος, αν προσέξατε, απουσίασε από την ψηφοφορία

    Κι έσπαγα τοκεφάλι μου πού είναι. Ανησύχησα!

  43. leonicos said

    εγώ θα έγραφα

    του στεγάστρου αυτού

    αλλά δεν τους χώραγε.

    Και περισσεύει ασφαλώς, εκτός αν υπήρχαν και άλλα στέγαστρα. Αλλά και πάλι θα περίσσευε, γιατί ο καθένας θα έβαζε ταμπέλα δική του.

    Επί τη ευκαιρία, πέςμας πού βρίσκεται το εν λόγω στέγαστρο, να το δούμε μετά από λίγο καιρό να δούμε πώς θα έχει καταντήσει. Και βρές μου και την επικοινωνία με την PolitisGroup να τους ρωτήσω γιατί το εγκατέλειψαν. Πρόκειται ασφαλώς για διαφήμηση, όπως καποτε μια Τράπεζα + Ασφαλιστική είχε γεμίσει την Νίκαια και τον Πειραιά νε ταμπέλες οδών. Για να δεις τι οδός ήταν έπρεπε να πας κοντά. Το ποιος είχε πληρώσει για την ταμπελα φαινόντα από απέναντι

  44. leonicos said

    Βέβαια, έτσι κι αλλιώς καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει η πινακίδα -η συζήτηση είναι ακαδημαϊκή μάλλον

    Έχω επανειλημμένα πει για το σχήα κατά το νοούμενον. Και ο Πέπε επίσης

    Νομίζω ότι μολονότι καταλαβαίνουμε τι θελει να πει, αλλιώς θα είχε επιληφθει ο εισαγγελέας, νομίζω ότι ο τίτλος ΔΕΝ είναι αποδεκτός.

    Εγώ θα πάρ ων ατος ρωτήσω: Έχω ένα παλιόπαιδο και θέλω να το εξαφανίσω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

    Να δω τι θα μου πουν

    Λθυπάαι, κύριε, αλλά πρέπει να απευθυνθείτε σε πρόσωπα του υποκόσμου. Εμείς βρίσκομε τα παιδιά που εξαφανίζονται. Εξαφανίστε το πρώτα, και τα λέμε!

  45. leonicos said

    Γουρούνια έκπληκτα είναι ή ξέρουν καλή υποκριτική.

    Από πόζα…..τζίφος

  46. ΓΤ said

    …(Ας απολαύσουμε την Μπίλι Γουάιτλο στο «Νοτ Ι» του Μπέκετ, ιδίως μετά το 02:50 https://www.youtube.com/watch?v=M4LDwfKxr-M)

  47. leonicos said

    η Μόρια είναι μία και είναι ελληνική, οπότε κλίνεται.

    Για συνελθε, πρωί πρωί! Από πότε κλίνονται οι ελληνικές λέξεις σε -α;

    Με πέντε το έβγαλες το Δημοτικό;

  48. sarant said

    Eυχαριστώ τον Λεώνικο για τα νεότερα.

    Θα λείψω για λίγο!

  49. leonicos said

    Ο Τσίπρας ….. ένας είναι. Δεν υπάρχει δεύτερος.

    Αν υπήρχε…. θα γινόμασταν Ευρώπη της ανατολής

  50. leonicos said

    Μαργαριτάρι, κύριε υπουργέ. Είναι σαν να λέμε «να έχει ξεφεύγει». Να έχει διαλάθει θα έπρεπε να πείτε.

    Θα σε μαλώσω! Διορθώνουν τους υπουργούς; Όταν εσύ ήσουν πηγαινόμενος εκείνος είχε ερχοταν

  51. # 27

    Να προσθέσω κι εσένα στα δεκανίκια ;

    Ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται …

    «Μόνος του εναντίον όλων, μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον που δημιουργούν ο Ολυμπιακός και τα αναρίθμητα δεκανίκια του. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αλέξης Κούγιας, ο Θόδωρος Καρυπίδης, ο Πανουργιάς της Λαμίας, η αδικαιολόγητη σιωπή της ΑΕΚ και του Δημήτρη Μελισσανίδη, η ύποπτη ανοχή των επιτελών της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, τα ΜΜΕ που ανήκουν ή ελέγχονται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, η ΕΡΤ, η NOVA, η ένοχη σιωπή της πλειοψηφίας των εκπροσώπων μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που έχει πάρει θέση απέναντι στον ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη.

    Με όλους αυτούς απέναντι, αγωνίζεται κάθε Σαββατοκύριακο ο ΠΑΟΚ»

    ΥΓ Με την Λαμία έπαιξε Πέμπτη και το πρσεχές ματς είναι Δευτέρα !!!!! 🙂 🙂

  52. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Μα τι χρειάζεται ο τύπος «προεδρίνα»; Αφού τα δευτερόκλιτα θηλυκά σε -ος ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν στην γλώσσα μας. Αλλιώς να αρχίσουμε να λέμε και συζυγίνα, εισοδίνα, εξοδίνα και πάει λέγοντας.

  53. Costas X said

    31. @10.
    Αφού μάθατε για την Μόρια των Νάνων, ίσως σας ενδιαφέρουν και οι γλώσσες των Ξωτικών (Elvish) που επινόησε ο Τόλκιν, κανονικές γλώσσες με γραφή, γραμματική και συντακτικό! Τις έχουν μάθει και τις μιλάνε κάποιες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως, και νομίζω κάποιες δεκάδες στην Ελλάδα!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Elvish_languages_(Middle-earth)
    https://www.quora.com/How-many-people-can-speak-Quenya-Sindarin

  54. Παναγιώτης Κ. said

    @52. Πάρα πολύ σωστά!

  55. Περιονουσκιας said

    @52. Πες τα, Χρυσόστομε!

  56. Costas X said

    @52. Σωστό επιχείρημα.

  57. Παναγιώτης Κ. said

    Πως το είπε ο Αϊνστάιν:
    Όλα πρέπει να γίνονται όσο πιο απλά είναι δυνατόν, αλλά όχι απλούστερα.

  58. Κουτρούφι said

    #52. Και σύμφωνα με την νέα πρόταση: σύζυγη, είσοδη, έξοδη, μέθοδη, παράμετρη κλπ

  59. spyridos said

    Τα αγριογούρουνα είχαν εξαφανιστεί στη Δ. Ευρώπη στο τέλος του 18ου αιώνα. Στη Μπενελούξ δεν είχε μείνει ούτε δείγμα.
    Μετά το 1800 τα επανέφεραν από Α. Ευρώπη πρίγκιπες και βασιλιάδες για να κυνηγούν.
    Ο αγριόχοιρος διασταυρώθηκε κατά λάθος (Ευρώπη) με το ήμερο γουρούνι (10% + του ΔΝΑ είναι από ήμερο)
    ή επίτηδες (πχ Αυστραλία).
    Τα παλιά αγριογούρουνα δεν γεννούσαν όσο τα τωρινά.
    Τα σημερινά διασταυρωμένα αγριογούρουνα γεννάνε 8 μικρά, δυό φορές το χρόνο, στις καλές ζεστές χρονιές με μπόλικο φαΐ.
    Οι 12 από τις 15 τελευταίες χρονιές ήταν ζεστές.
    Τα μικρά θηλυκά είναι μέσα σε ένα χρόνο αναπαραγωγικά ώριμα.
    Ντου δε μαθς θα έλεγα.

    Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει υπερπληθυσμός αυτή τη στιγμή.
    Μέχρι και η Πελοπόννησος γέμισε. Στην Καστάνιτσα στον Πάρνωνα βγαίνουν με το όπλο στο δρόμο το χειμώνα.
    Μου είπαν ότι σκοτώνουν 7-8 τόνους το χρόνο (όχι αριθμό ζώων, με τόνους μιλάνε) στο χωριό και στα πέριξ του.

  60. spyridos said

    52

    Δεν θα ήταν ακόμα απλούστερο αν απαγορεύαμε στις γυναίκες την συμμετοχή στην πολιτική?
    ή στην επιστήμη?
    ή ακόμα και στην εργασία?

    Δεν ήταν τότε όλα καλύτερα?

    Τότε με τη ροπαλιά στο κεφάλι?

  61. Γ-Κ said

    Προτείνω να αφήσουμε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και να ξεκινήσουμε από τον λαουτζίκο. Την οικιακή βοηθό πώς μπορούμε να την πούμε;

    Συμφωνώ ότι τα (πάλαι ποτέ) δευτερόκλιτα δεν μας ενοχλούν.

    Εντούτοις, έχω προτάσεις:
    – Η πρόεδρο (κατά το η Αμοργό)
    – Το πρόεδρο (ουδέτερο, για να ξεμπερδεύουμε).
    – Ε πρόδρε (ονομαστική, όχι κλητική – τελείως άφυλο για να ξεμπερδεύουμε ακόμα περισσότερο).

    ————————————-

    Γράφτηκε και παραπάνω… Έχουν αρχίσει να γίνονται της μοδός (κυρίως σε πανεπιστημιακά συγγράμματα) κάτι κείμενα του τύπου:
    «Ο/Η δάσκαλος/δασκάλα εξηγεί στους/στις μαθητές/μαθήτριες τους κανόνες του παιχνιδιού. Κάθε μαθητής/μαθήτρια παίρνει από τον/την διπλανό/διπλανή του/της ένα αντικείμενο και το δίνει στον/στην μπροστινό/μπροστινή του/της…»
    Προφανώς από κολαμπιασπουδαγμένους και τοροντοσπουδαγμένους που… επιμένουν να αποδώσουν το «his/her».

  62. ΣΠ said

    60
    Ποιος τα λέει αυτά;

  63. Jane said

    Ωραία τα μεζεδάκια σας , κ. Σαραντάκο κι ευχαριστούμε.
    Πάντως να ξέρετε πως και στη Θεσσαλία τα αγριογούρουνα , σκέτα γρούνια τα λέμε και τα τουφεκάμε αβέρτα, γιατί αλλιώς θα μας φάνε κι εμάς. Την Πρωτοχρονιά ένα μπήκε στον λαχανόκηπο ενός φίλου στο Διμήνι, που απέχει 3 χμ από το κέντρο του Βόλου.

    Σχετικά με την προεδρίνα κυρία Σακελλαροπούλου γράφω πρώτη φορά την άποψή μου εδώ. Λοιπόν, σε θέσεις που δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο, λίγη σημασία έχει το φύλο. Αυτή είναι η γνώμη μου. Είτε βάλω μπιγκόνια είτε κατιφέδες στη βεράντα μου, ποσώς επηρεάζεται το εισόδημα, η ασφάλεια και η ποιότητα της ζωής μου. Συμβολικά , οκ . Είναι θετικό να ακούγεται πως παίρνουν και γυναίκες ανώτατα αξιώματα αλλά στην ουσία δεν αλλάζει κάτι. Το σουργελομάνι του Μητσοτάκη θα αποφασίζει κι η Σακελλαροπούλου θα υπογράφει.

    Μου έκανε ωστόσο πολύ θετική εντύπωση η απλότητά της και το γεγονός πως στην αντιφώνηση προς τον Τασούλα δεν ακούστηκαν τα συνήθη «η πατρίς» και το «έθνος». Ακόμη πιο θετικό ήταν το φόντο. Αν θυμάμαι καλά , όταν πήγε η Ζωίτσα στον Παυλόπουλο , φαίνονταν πίσω του σαράντα δύο άγιοι κι εξήντα παναγίτσες σε καδράκια. Ενώ τώρα είδαμε ένα συνηθισμένο γραφείο μιας εργαζόμενης γυναίκας με τα βιβλία και τους φακέλους της.

    Καλό σ/κ σε όλους και όλες. 🙂

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    60: Ωραίο αντεπιχείρημα, Σπύρο! Πώς το σκέφτηκες; Άσε, ξέρω. Ό,τι κι αν λέμε, πάντως, η πρώτη γυναίκα ανήλθε στο ύπατο αξίωμα της χώρας με πρωτοβουλία δεξιού πρωθυπουργού, ενώ στις σοβιετικές «δημοκρατίες» δεν θυμάμαι γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα. Πολυσύνθετη η ζωή, ξεφτιλίζει τις θεωρίες μας ή άτιμη.

  65. Περιονουσκιας said

    Ή του ύψους ή του βάθους; Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίσοι και να μιλάμε και ωραία ελληνικά;

  66. Γιάννης Ιατρού said

    Άμα έχει ταλέντο και κυρίως 👉όνειρα ο άνθρωπος…👍😂😉

  67. loukretia50 said

    52. ΣΠ …και στιχουργίνα??? μπλιαχ!

    61. Γ-Κ (τέλος) Συμφωνώ απόλυτα, έχει καταντήσει φαιδρό.

  68. ΣΠ said

    63

  69. Νέο Kid said

    51. Ναι ρε! Η Λαμία κοντράρει τον ΠΑΟΚ. Γι αυτό έχει σε 9-10 ματς μόνο ήττες με 0 γκολ ενεργητικό. Ό,τι ναναι ρε κουμπάρε…

  70. Γιάννης Ιατρού said

    Τι να το κάνεις, είτε είναι αρσενικού είτε θηλυκού γένους ο/η ΠτΔ, αφού ο ρόλος που έχει (θεσμικά) είναι ουδέτερος…. 😉

  71. ΣΠ said

    Οπαδός των «σκουληκιών» η Πρόεδρος.
    https://www.sfina.gr/podosfairo/apokalypsh-tote-egine-aris-i-k-sakellaropoulou-upopsifia-proedros-dimokratias/

  72. Georgios Bartzoudis said

    (α) «ο Τάσος Καπλάνης γράφει … Η κ. Σακελλαροπούλου …. δεν χρειάζεται να γίνει ΠρόεδρΟΣ. Ας είναι η πρώτη Προεδρίνα της Δημοκρατίας. Ή … ας νεολογίσουμε … και ας την πούμε Πρόεδρη».
    # Μνημειώδης κοτσιάνα ο νεολογισμός! (κατάλληλος για σαββατιάτικα μεζεδάκια)

    (β) «Καλύτερα βεβαια θα ήταν να το δοκίμαζε [τον τύπο Προεδρίνα]… η ίδια η κ. Σακελλαροπούλου, οπότε θα το επέβαλλε, όπως επέβαλε … η κ. Βιτσαλάκη τον τύπο Πρυτάνισσα… ή η κ. Κογκίδου ή η κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή τον τύπο Κοσμητόρισσα…».
    # Μπιλτζιούκι μανδραβελοειδές από τον (επίσης) άριστο Νοικοκύρη μας. Η λέξη «πρόεδρος» είναι επιθετικογενές ουσιαστικό (πράγμα που δεν συμβαίνει με τις λέξεις πρύτανις ή κοσμήτωρ –περί των φράγκικων δηλώ πλήρη άγνοια). Ας θυμηθούμε τον βασικό κανόνα για τα σύνθετα επίθετα: Λέμε «ο και η ένδοξος, το ένδοξον (σαν παράδειγμα), όθεν ο και η Πρόεδρος (βεβαίως και το «Προεδρίνα» μια χαρά λέξη είναι!

    .(γ) «είναι σκέτα γουρούνια, όχι αγριογούρουνα»
    # Βεβαίως, καθότι όλα τα αγριογούρουνα (άρρενά τε και θήλεα) έχουν ανασηκωμένες τρίχες στη ραχοκοκαλιά κλπ. Μνακεδονιστί λέμε ότι είναι νηρτσιωμένα, ο δε κάπρος νέρτσιος καλείται!

  73. Πέπε said

    @39:

    Πώς δεκτό; Έγραψα μια χαζομάρα στο 34. Ευτυχώς δεν την πρόσεξε κανείς ακόμα. Στο υπογραμμισμένο:

    > > Ο κανόνας για την εσωτερική αύξηση δε διακρίνει μεταξύ σύνθετων και παρασύνθετων αλλά μεταξύ σύνθετων με πρόθεση και σύνθετων από άλλα μέρη του λόγου. Και ισχύει μόνο για τα αρχαία / λόγϊα ρήματα, γιατί σε νεότερα σύνθετα λέμε π.χ. «έκανα και παραέκανα».

    Άστοχο ήταν το παράδειγμα. Το σωστό θα ήταν π.χ. «ψιλοήξερα», «μισοήξερα», κάτι τέτοιο. Με πρώτο συνθετικό που να είναι ξεκάθαρα άλλο μέρος λόγου εκτός από πρόθεση. Που και πάλι, με το «καλο-» λέμε μάλλον πιο πολύ «δεν καλόβλεπα», «καλότρωγα», δε νομίζω να τα λέμε με εσωτερική αύξηση.

  74. Πέπε said

    66

    Αλήθεια, από καιρό αναρωτιόμουν γιατί κανείς δεν έχει προτείνει την εξομάλυνση του «ορχιδέα» σε «αρχιδιά», όπως θα ήταν το γνήσιο νεοελληνικό. Σκεφτείτε το σε διάφορα συμφραζόμενα, θα ήταν πολύ ταιριαστό (π.χ. γαλάζια ορχιδέα > μπλε αρχιδιά).

  75. spyridos said

    60 κ 64

    Ας ανατρέξουμε τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο ιστολόγιο και στα άρθρα και βιβλία που έχει παρουσιάσει ο Νικοκύρης
    για την αντρική γλώσσα και για την ανάγκη εισαγωγής έμφυλων τύπων. Αν έχω χρόνο θα κάνω ένα ψάξιμο αργότερα.
    Αλλοι είναι πολύ καλύτεροι βέβαια και ίσως βοηθήσουν.

    Αγαπητέ Κουβάτσε. Γιατί παραληρείς για Σοβιετίες και γίνεσαι πάλι φαιδρός? Ποιός μίλησε για Σοβιετίες κ.τ.α. που αναφέρεις?
    Αν θέλεις μπορώ να σου πω πράγματα και θάματα για την καταπίεση και παραμερισμό της γυναίκας από το ΚΚΕ, αλλά αυτό δεν κάνει σωστές αυτές τις πρακτικές στα μάτια μου.
    Ασε το λοιπόν.

    65
    Μπορούμε να είμαστε όλες ίσες και να μιλάμε ωραία Ελληνικά με την εισαγωγή έμφυλων τύπων.

  76. Περιονουσκιας said

    Δηλαδή αν πούμε «η πρόεδρος έχει ορχιδέα» στα «καπλανικά» ελληνικά θα είναι «η πρόεδρη έχει @ρχίδια»;

  77. sarant said

    72 μέσο: Η λέξη «πρόεδρος» είναι επιθετικογενές ουσιαστικό.
    Μπα, δεν είναι.

    61τέλος: Τότε να το κάνουμε
    «Η δασκάλα εξηγεί στις μαθήτριες τους κανόνες του παιχνιδιού. Κάθε μαθήτρια παίρνει από την διπλανή της ένα αντικείμενο και το δίνει στην μπροστινή της…»
    Δεν είναι απλούστερο;

  78. Καλημέρα!

    Σχετικά με το κυνήγι των αγριογούρουνων, στη φωτογραφία μπορεί να είναι άγρια γουρούνια. 😉

  79. Πέπε said

    Προ ημερών χάζευα αφηρημένος μια αφίσα συμπαράστασης σε κάποια από τις πολλές αγωνιζόμενες ομάδες της Λατινικής Αμερικής. Κοίταζα χωρίς να πολυβλέπω, μέχρι που μου κίνησε την προσοχή το καταληκτήριο σύνθημα, NO ESTAMOS SOLXS. Μπα; είπα. Τόσην ώρα νόμιζα ότι βλέπω ισπανικά, αλλά αυτό το περίεργο solxs ποιος ξέρει σε ποια γλώσσα ανήκει και πώς προφέρεται.

    Μετά κατάλαβα ότι είναι αυτό που έχουμε ξανασυζητήσει εδώ: συντομογραφία αντί «solos / solas», δηλαδή επίκοινη γραφή για έναν τύπο που δεν υπάρχει.

    Δεν ξέρω αν το δείγμα που είδα σημαίνει ότι στα ισπανικά κάτι τέτοιο έχει καθιερωθεί αρκετά ώστε να το γράφουν χωρίς εξηγήσεις, ή απλώς ότι για μια τέτοια ομάδα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να τονίζεται και με τέτοιες έμμεσες αναφορές η ισότητα των φύλων.

    Από μία άποψη είναι πρότιμότερο από το ελληνικό «μόνοι / μόνες», «όλους / όλες τους / τις συμμαθητές / συμμαθήτριές του / της», αλλά δεν ξέρω πώς διαβάζεται.

  80. Jane said

    #68
    Ααα! Δεν το είχα δει.
    Πολύ καλό αυτό. Έχει γυριστεί και ταινία για την Ρουθ Γκίνσμπεργκ.
    Ενώ η άλλη εικόνα…

  81. loukretia50 said

    13 Π2
    «… αρχικά εξεγείρεσαι με τον αυτοματισμό του «οι νεκροί δεδικαίωνται» κι ύστερα νιώθεις τύψεις που δεν σέβεσαι το μείζον, το γεγονός του θανάτου».

    Η έννοια της δικαιοσύνης νομίζω ότι σ΄αυτή την περίπτωση είναι μάλλον περιορισμένη και σχετική.
    Αξίζει να δικαιωθεί κάθε άνθρωπος και να αναφερθεί το έργο του, ιδιαίτερα όταν δεν έτυχε ανάλογης αναγνώρισης στη διάρκεια της ζωής του.
    Όταν όμως ο απολογισμός είναι αρνητικός ή έστω υπάρχουν έντονες αντιφάσεις, νομίζω ότι η δικαιοσύνη επιβάλλει απλότητα ή σιωπή.
    Αν πρέπει να ειπωθούν λίγα λόγια, ας είναι αληθινά, χωρίς όμως πάθος και κακία.
    Δικαιούται απλά γαλήνη και σεβασμό στη ζωή που χάθηκε και τον πόνο των οικείων, έστω όσο η μνήμη είναι νωπή.

    ———–
    31. Τι???
    Ο Νικοκύρης δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το μεγάλο γλωσσοπλάστη (και όχι μόνο) Τόλκιν?
    Πίπτω απ΄τα σύννεφα! – η υψιπετού!

  82. Pedis said

    # 77 β – υπάρχει λύση: αν ο συγγραφέας/ομιλητής είναι αρσενικός να χρησιμοποιήσει «στον μπροστινό του», αν πρόκειται για θηλυκή συγγραφέα/ομιλήτρια «την μπροστινή της». Αν είναι για οδηγίες/πινακίδες κοκ να εφαρμόζεται φίφτυ-φίφτυ.

  83. Εκεί στο δάσος αν ξαναδείς την γραμμή με την αγριογουρούνα και τα τέσσερα αγριογουρουνάκια να τρέχουν, πάτα αμέσως φρένο γιατί από πίσω ακολουθεί ο Οβελίξ και δεν θα ήθελες να συγκρουστείς μαζί του. 😅

  84. 34: «Ωραία θα ήταν να έχουμε τρεις τύπους, έναν επίκοινο, έναν αρσενικό κι έναν θηλυκό. Αλλά βέβαια αυτό απέχει πολύ από τις νόρμες της γλώσσας μας.»

    Έγινε κάποτε μια σχετική συζήτηση εδώ Πέπε. Το 1984, λοιπόν, η Γερμανίδα Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Luise F. Pusch, θεμελιώτρια της Φεμινιστικής Γλωσσολογίας, «επικαλούμενη το επιχείρημα ότι οι τύποι των θηλυκών ουσιαστικών σε –in από τη στιγμή που είναι παράγωγα των αντίστοιχων αρσενικών τύπων, συνδηλώνουν υποταγή του θηλυκού στο αρσενικό και συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν πολιτικά ορθοί, πρότεινε αντί να προστίθεται στον αρσενικό τύπο η κατάληξη –in –αντί δηλαδή από το Professor «καθηγητής» να παράγεται το Professorin «καθηγήτρια»–, να χρησιμοποιείται ο τύπος Professor με το αρσενικό άρθρο der όταν αναφέρεται σε άντρες, με το θηλυκό die για γυναίκες και με το ουδέτερο das σε γενικές αναφορές όπου το φύλο δεν έχει καμία σημασία. Σαν να λέμε, δηλαδή, «Ο καθηγητής», «Η καθηγητής» ή «ΤΟ καθηγητής» ανάλογα την περίπτωση». H πρόταση πάντως έμεινε πρόταση…

  85. Περιονουσκιας said

    Ή μάλλον: «Η δασκάλα και ο δάσκαλος εξηγούν στις μαθήτριες και στους μαθητές τούς κανόνες του παιχνιδιού. Η κάθε μαθήτρια και ο κάθε μαθητής παίρνει από την διπλανή ή τον διπλανό ένα αντικείμενο και το δίνει στην μπροστινή ή στον μπροστινό»

  86. Γς said

    Ο εικονιζόμενος στις ειδήσεις του τηλεοπτικού Σκάι τώρα:

    -Η Μέρκερ φοβούμενη το μεταναστευτικό κύμα εξαγοράζει συνεχώς τον Ερντογάν

  87. mitsos said

    Για τα γουρούνια ξέρω σίγουρα πως είναι ήμερα και ήρεμα. Η γουρούνα του γείτονά μου που κάθε φορά που την βάζει μπρος σείονται οι τζαμαρίες, ναι. αυτή μάλιστα , είναι άγρια 🙂
    ……
    Το προεδρίνα δεν μου ακούγεται υποτιμητικό.
    Όχι τουλάχιστον όσο η προδφώνηση Γιώργαινα
    Μάλλον το θέμα δεν είναι ούτε ηχητικό, ούτε θέμα απλούστευσης της χαρακτηριστικής του γένους κατάληξης. Είναι θέματα εξωγλωσσικών αντιθέσεων κινωνικών προκαταλήψεων που μεταφέρονται σε συζητήσεις περί γλώσσικών τύπων ( κακώς κατά την γνώμη μου )
    Υποτιμτικό είναι να πεις προεδρίνα την γυναίκα του Προέδρου διότι είναι σαν να λες Γιώργαινα την γυναίκα του Γιώργη . Αν πεις την γυναίκα του Κώστα όμως Γιώργαινα αντί για Γεωργία , δείχνει μια οικειότητα που επιτρέπεται σε πολύ οικείους …
    Κάπως έτσι φαίνεται πως θα διαλέξω να γράψω η Πρόεδρος Σακελαροπούλου και θα αφήσω το προεδρίνα στους πιο οικείους της.
    …..
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    και είναι όντως μια πολύ καλή ημέρα
    ΠΕΝΤΕ Χρόνια από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
    ( Νίκο μν ξεχνιόμαστε )
    και είμαι σίγουρος πως δεν είναι μακριά η μέρα που θα χαρώ και την ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , με λιγότερες αυταπάτες και με περισσότερες ρεαλιστικότερες προσδοκίες … σίγουρα με παρέες όχι «καμένες».

  88. Καμία φροντίδα στεγαστρου δεν πάει χαμένη https://www.facebook.com/AntifaLive/posts/560610717863667

    53: Έχουμε τον Νικ Νικ που μιλάει τα κλίνγκον, έχουμε τον Άγγελο κι άλλους εσπεραντιστές, φτάνουν για το ιστολόγιο.

  89. loukretia50 said

    77- β. Εκτός από το πολύ απλό «παιδιά/ καθένα κλπ»,
    που μπορεί να πείτε ότι ταιριάζει μόνο στο δημοτικό, όχι σε φοιτητές ή εργαζόμενους, νομίζω ότι για τους ενήλικες το «όλοι.. ο καθένας…», όπως λεγόταν πάντα, είναι πλήρως κατανοητό και δεν εμπεριέχει έννοια διάκρισης, πόσο μάλλον υποτίμησης.
    Απευθύνεται σε ανθρώπους, αγαπητοί συσχολιαστές!

    Αντίθετα όταν σ΄ένα έγγραφο ή ακόμα χειρότερα, σε ομιλία, αρχίζουν τα σερνικοθήλυκα, αποσπάται η προσοχή , η υπερβολή ενοχλεί και συχνά φαίνεται να τονίζει το αντίθετο.

  90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    » Είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ότι «Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές. Θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της Αριστεράς…»

    Η θρυαλλίδα όμως συνήθως χρησιμοποιείται για γεγονός που πυροδοτεί μεν εξελίξεις, αλλά συνήθως βίαιες ή αρνητικές. »

    Αὐτὰ κάνουν οἱ κακὲς συναναστροφές.

    Ἀπὸ τὴ μιὰ ὁ Καμμένος μὲ τὸ Κοῦγκι, ἀπὸ τὴν ἄλλη ὁ Ζουράρις μὲ τὴν «Πυρίκαυστο». 🙂

  91. Περιονουσκιας said

    89. Όλα αυτά εξηγούν πολλά για την ποιότητα των μεταφράσεων της ΕΕ…

  92. sarant said

    87 Να σου πω, είχα σκεφτεί να αναφέρω την επέτειο -και μετά το λησμόνησα

  93. Κυριάκος said

    …διότι εσωτερική αύξηση παίρνουν, αν θέλουμε να τη βάλουμε, τα ρήματα που είναι σύνθετα με προθέσεις, π.χ. «αντέκρουσα».

    Άρα μπορούμε να γράψουμε αντίκρουσα, επίλεξα, διάσχισα; Το ΛΚΝ πάντως βάζει αύξηση και στα 3 παραπάνω ρήματα (αντέκρουσα, επέλεξα, διέσχισα).

  94. Alexis said

    #7: Τέτοια γράφετε και μετά λένε ότι το βλόγιον του Σαραντάκου είναι άντρο αναρχοκουμμουνιστών

    #18: Ωραίος ο Γόρης! Στην Πρέβεζα πάλι ο Γρηγόρης είναι Γόρας και Ράκιας! 🙂

  95. ΣΠ said

    Την κατάληξη -ος δεν την συνδέουμε στο μυαλό μας πάντα με το αρσενικό. Όταν λέμε νηπιαγωγός ή αεροσυνοδός μάλλον στο θηλυκό πάει ο νους μας. Όταν με το καλό υπάρξουν περισσότερες πρόεδροι, τότε θα πάψουμε να σκεφτόμαστε αποκλειστικά έναν άντρα όταν ακούμε «πρόεδρος».

  96. loukretia50 said

    94. κι εκεί στο Νότο! Αντιλ’κό μεριά! (= Αιτωλικό και πέριξ)
    Επίσης και «ου Γ’ληόρ’ς»!

  97. Κιγκέρι said

    Νικοκύρη, θα δεις τίποτα γενικές της προεδρίνης, της κοσμητορίσσης, της πρυτανίσσης και θ’ αλλάξεις γνώμη!

  98. mitsos said

    Α !
    Ξέχασα.
    Χρόνια Πολλά και καλά στον Γρηγόρη και ΤΗΝ ……..
    Μαργαρίτα βεβαίως, βεβαίως.

  99. Περιονουσκιας said

    95. Ακούγοντας νέους και από νέους, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό ήδη συμβαίνει στις νεότερες γενιές.

  100. ΓιώργοςΜ said

    Καλησπέρα!
    Τα αγριογούρουνα τείνουν να γίνουν μάστιγα, επειδή δεν κυνηγιούνται πια. Παλιότερα έπαιρναν άδεια 6-8 νοματαίοι για ένα γουρούνι το χρόνο, τώρα αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και κυνηγιούνται ελεύθερα. Θέλει αρετή και τόλμη όμως…
    Θυμήθηκα και το βρήκα:

  101. loukretia50 said

    Με φωνάζανε Πρυτάνισσα Βασίλω
    Κι ήθελα όλους για βρούβες να τους στείλω

    Κι η σεβάσμια αρχή – κατά τας φήμας
    κάνει γενική «Μυρτούς – Κοσμητορίνας»

  102. Alexis said

    #95: Συμφωνώ. Μια χαρά είναι το «η πρόεδρος»

    #60: Ατυχέστατο σχόλιο! Δηλαδή άμα πούμε «προεδρίνα», «βουλευτίνα» κλπ. θα αποκτήσουμε ως δια μαγείας περισσότερες γυναίκες σ’ αυτά τα αξιώματα; Και όποιος προτιμά τον απόλυτα ομαλό τύπο «η πρόεδρος» θέλει να γυρίσουμε στις ροπαλιές; 😕

    #34: Όχι, δεν έχει κανένα τέτοιου είδους πλεονέκτημα ο επίκοινος τύπος. Ο τύπος «προεδρινικό διάταγμα» δεν είναι γλωσσικός ακτιβισμός, είναι απλά ανύπαρκτος τύπος. Και είναι ανύπαρκτος επειδή δεν χρειάζεται να υπάρχει. Οποιοδήποτε κι αν είναι το φύλο του ΠτΔ το επίθετο «προεδρικός» είναι άφυλο γιατί σχηματίζεται από το θέμα «προεδρ-» που είναι κοινό και για τα δύο φύλα και την κατάληξη -ικός.
    Προεδρικά λέγονται τα διατάγματα είτε τα υπογράφει η Σακελλαροπούλου είτε ο Παυλόπουλος. Και ορθώς λέγονται έτσι.
    Και η Ελισάβετ της Αγγλίας βασιλ-ικά διατάγματα υπογράφει (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα)

  103. BLOG_OTI_NANAI said

    Στο Βυζάντιο η σύζυγος του προέδρου:

    Παροιμία:

  104. BLOG_OTI_NANAI said

    Θηλυκά επαγγελματικά:

  105. BLOG_OTI_NANAI said

    (σηροτροφία = εκτροφή μεταξοσκώληκα)

  106. Το «η προέδρω» το έχουμε προτείνει? 🙂

  107. BLOG_OTI_NANAI said

    Με την ευκαιρία του 106, να πω ότι όσο κι αν κοίταξα, δεν έτυχε να βρω κάπου, ούτε σε χαριτολόγημα, τον τύπο «Πρόεδρη».

  108. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @106. Τὸ προέδρω ἀπαντᾶ μόνο στὴν κλητική.

    Καὶ συντάσσεται μὲ τὸ μωρὴ.

    Παραμοσχάρι. Τί λές, μωρὴ προέδρω; 🙂

  109. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @101. Πές μας κι ἄλλα τέτοια ὡραῖα, Λοῦ.

    @52,95. Σταῦρο, συμφωνῶ ἀπολύτως.

    @102. Ἀλέξη, ἐπίσης συμφωνῶ.

  110. Χαρούλα said

    Χρόνια τώρα πόσες φορές δυσκολευτήκαμε με τους τύπους που διδαχτήκαμε; Σπάνια.
    Ενώ αυξάνονται οι γυναικοκτονίες, χρειαζόμαστε ποσόστωση στα ψηφοδέλτια, τα ΜΜΕ τονίζουν «και όμορφη και πετυχημένη, εξυπνη κλπ», εμείς ασχολούμαστε με τις καταλήξεις!
    Και όταν τελικά αποφασίσουμε θα είμαστε πολιτικά ορθοί; Πως θα αποκαλούμε το τρίτο φύλο ή το άφυλο; Νέος προβληματισμός! Νέες συζητήσεις….

    Όχι (κατά πως έλεγε και ο Κωνσταντίνου για το προφιτερόλ) να την ζήσω την ισότητα θέλω, όχι να την …πω! Αγώνας για την ουσία και όχι το περιτύλιγμα

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι περιτύλιγμα η γλώσσα, Χαρούλα. Οι λέξεις έχουν δύναμη και ουσία, δεν είναι απλός τύπος. Πάντα ακολουθούν τις εξελίξεις και τις απεικονίζουν. Τον καιρό π.χ. της δουλείας και των θεσμοθετημένων φυλετικών διακρίσεων, μιλούσαν για αραπάδες ή για νέγρους οι πιο ευγενικοί. Σήμερα που δεν υπάρχουν δουλεία και θεσμοθετημένες φυλετικές διακρίσεις, η χρήση τέτοιων λέξεων τιμωρείται από τον νόμο.

  112. Μαρία said

  113. Χαρούλα said

    111 ναι δάσκαλε, δίκιο έχεις.
    Μόνο που ήρθαν απλά και γέμισαν το κενό που είχε δημιουργηθεί από την εξέλιξη. Δεν χρησιμοποιήθηκαν αυτές, για να φέρουν τις κοινωνικές αλλαγές.
    Θα έρθουν τα χρόνια που θα είναι απλά και φυσιολογικά οι άνθρωποι ίσοι στις ευκαιρίες. Και τότε θα εμφανιστούν και οι λέξεις. Όπως μας προέκυψε η σωφερίνα, η πρέσβειρα ή η ηθοποιός, η αξιωματικός.
    Εδώ, νοιώθω πως βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ίσως να κάνω και λάθος. Ίσως άλλες γυναίκες να το βλέπουν διαφορετικά.

  114. sarant said

    93 Θα ήθελε άρθρο αυτό το θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μου η εσωτερική αύξηση ειναι θεμα ύφους. Βέβαια, δεν ταιριάζει και τόσο στα λόγια ρήματα, αλλά στην εποχή μας με την ώσμωση που έχει επέλθει και τη γενίκευση της εκπαίδευσης λίγα είναι αυτά.

    Οι παλιότεροι, της γενιάς του Σεφέρη, και ο ίδιος ο Σεφέρης, γράφανε «μετάφρασα» κτλ. Κι εμένα μ’ αρέσουν αυτοί οι τύποι.

    105 Απορώ σε ποιαν το έστελνε.

  115. 112: 88α

  116. loukretia50 said

    114.
    Ναι, ναι, ναι, γνωστόν τοις πάσι! – ουπς! Και ταις πάσαις!
    Νομίζω ότι γινόμαστε υπερβολικοί. Δεν είναι απλούστατο και φυσικό να πει μια γυναίκα μορφωμένη, έξυπνη, δυναμική, σε μια εκδήλωση (πχ): «… και θα αποφασίσουμε όλοι …»?
    Μόνο αν αφορούσε αποκλειστικά τις γυναίκες θα το διαχώριζε.
    Η Χαρούλα επισήμανε μια πρόσθετη διάκριση, έστω κι αν παρατηρείται κυρίως σε χώρους καλλιτεχνικούς.
    Θάπρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι απευθυνόμαστε σε όλους.
    Δηλαδή αν πω : « οι φίλοι μου/ συνάδελφοι/ γείτονες/ συνταξιδιώτες /συνομήλικοι….», φαίνεται ότι υπολογίζω μόνο τους άνδρες?

  117. loukretia50 said

    στο Δάσκαλο πήγαινε, παρντόν!

  118. Γ-Κ said

    77.
    Αντιπρόταση:

    «Το διδάσκον πρόσωπο εξηγεί στα διαδασκόμενα (δεν επαναλαμβάνουμε τη λέξη πρόσωπο) τους κανόνες του παιχνιδιού. Κάθε διασκόμενο πρόσωπο παίρνει από το διπλανό του (δεν επαναλαμβάνουμε τη λέξη πρόσωπο) ένα αντικείμενο και το δίνει στο μπροστινό του (δεν επαναλαμβάνουμε τη λέξη πρόσωπο)…»

    Με τον καιρό θα εξαληφθεί η λέξη «πρόσωπο», θα ουσιαστικοποιηθούν τα υπόλοιπα κλπ…

  119. Γ-Κ said

    82.
    «αν ο συγγραφέας/ομιλητής είναι αρσενικός να χρησιμοποιήσει «στον μπροστινό του», αν πρόκειται για θηλυκή συγγραφέα/ομιλήτρια «την μπροστινή της». Αν είναι για οδηγίες/πινακίδες κοκ να εφαρμόζεται φίφτυ-φίφτυ»

    Καλή ιδέα! Στις αριστερές σελίδες θηλυκό και στις δεξιές αρσενικό.
    (Κι αν η πρόταση συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα, ας μη συμφωνεί το επίθετο με το ουσιαστικό…) :-)))))))

  120. Θρασύμαχος said

    Υπάρχει και ο τύπος «πρόεδρας», ιδίως σε κλητική «γειά σου ρε πρόεδρα»

  121. Θρασύμαχος said

    ##82+119α: όπως λέει ο Μακρής, https://www.youtube.com/watch?v=T4rvwcVOWTA «φταίω εγώ που μιλάω με τον πισινό μου»

  122. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ και με τις δύο επί της ουσίας, Χαρούλα και Λουκρητία, Λουκρητία και Χαρούλα (☺). Σαφώς και η γλώσσα δεν πρέπει να ασκεί δικτατορική εξουσία και να προτρέχει των εξελίξεων, και γίνεται κωμική, όταν προσπαθεί να εξωραΐσει τη σκληρή πραγματικότητα ή όταν καταφεύγει σε γελοίους όρους, όπως επιτάσσει μια υστερική πολιτική ορθότητα.

  123. loukretia50 said

    Πώς θα υπέγραφε άραγε αν ήταν η πρόεδρος του κινήματος?
    Μάλλον – διορθώνω – σε κείνη τη σημαντική φάση θα είχε ουσιαστική σημασία.

    1900s 1915 Woman Suffragette Writing In and Women Into Declaration Independence Standing Next To 1776 Thomas Jefferson

    Νομίζω είναι φανερό ότι δε μου αρέσει το «προεδρίνα¨και τα συναφή!

  124. # 69

    Μικρέ, η Λαμία είναι στην επιρροή του Μελισσανίδη, ο Παπαδόπουλος είναι γνωστό πως οργιάζει στις εκλογές των σωματείων της Φθιώτιδας με τους φουσκωτούς του. Και στον α’ γύρο ο τίγρης είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του που δεν μπόρεσε να κόψει βαθμό γι αυτό κι έδιωξε τον προπονητή, αν θυμάσαι. Ο Μάτζιος το πάλεψε για το Χ με 0-0 αλλά ο ΠΑΟΚ σκοράρει σε κάθε του παιχνίδι και η Λαμία δεν απείλησε καν. Ενα πριμ θάχε τάξει ο τίγρης, λογικό ήταν μια που για τον τίγρη είναι η τελευταία χρονιά που μπορεί να παίξει προκριματικά τσουλου- από του χρόνου μόνο ο πρωταθλητής, εκτός και πιστεύεις πως ο ΟΣΦΠ θα συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τον ΑΠΟΕΛ και κάνα δυο ακόμα ώστε να πιάσουμε 15 θέση. Το λογικό είναι να πιάσουμε 17 με 18 και λογικά ο τίγρης σιγοντάρει το μπούλινγκ στον ΠΑΟΚ, εξ άλλου έτσι πήρε και το χάρτινο.

    Επίσης κανένα οφφσάιντ δεν φάνηκε ούτε στο μοναδικό μακρινό (!) βίδδεο της ΕΡΤ ούτε σε ερασιτεχνικό από καλύτερη γωνία. Αν είδες οφφσάιντ, να το προσέξεις γιατί σέρνεται κουβατσ*ιός

  125. Pedis said

    Σε αρκετά σύγχρονα βιβλία γραμμένα στην αγγλική, όταν γίνεται αναφορά σε student, reader, researcher κοκ εφαρμόζεται η τακτική της εναλλαγής σε she και he όταν στη συνέχεια χρειάζεται να μπει το πρόσωπο στη σύνταξη της φράσης. Τη βρίσκω καλή ιδέα.

  126. π2 said

    120: Για να μείνουμε στο ποδόσφαιρο αλλά να ξεφύγουμε από τα παοκοληρήματα, ο τύπος πρόεδρας νομίζω ότι συνηθίζεται μόνο στην ποδοσφαιρική αργκό, και μάλιστα παιγνιωδώς.

    – Την έχει την ομάδα και πετάει ο πρόεδρας, Δόξα Κάτω Καμήλας-Κεραυνός Πέρνης 4-1 (υπαρκτό σημερινό αποτέλεσμα, το σημειώνω γιατί πάντοτε τα αποτελέσματα των ερασιτεχνικών κατηγοριών ηχούσαν πολύ ποιητικά και εξωτικά στα αυτιά μου).

  127. sarant said

    125 Στα αγγλικά είναι πιο εύκολο. Στα ελληνικά πρέπει να αλλάξεις αντωνυμίες, ουσιαστικά, επίθετα.

  128. Pedis said

    Μόνον αν οι γυναίκες με ισχύ, είτε συλλογικά είτε ατομικά, αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τον τύπο που τους πάει, και, βέβαια, αρχίσουν τον πιο σημαντικό *γραμματικό* αγώνα που είναι η αλλαγή της γενικής κτητικής του επώνυμου, θα υπάρξει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, που δεν είναι, βέβαια, και ο σημαντικότερος …

    προέχουν άλλα: η ασφάλεια και η απόδοση δικαιοσύνης, η δυνατότητα για εργασία και ίσες απολαβές, μισθός μητρότητας και υπολογισμός της στη σύνταξη κι άλλα πολλά ακόμη (λ.χ. καταγγελία και ρήξη με τα στερεότυπα από τα παιδικά παιχνίδια, τις διαφημίσεις, τα μμε, την κουλτούρα της μάζας, την εκκλησία κλπ ).

  129. Πέπε said

    Άλλη ιδέα:

    Αν είναι να χάσουν οι λέξεις όπως «πρόεδρος» την αποκλειστική τους σύνδεση με το αρσενικό φύλο, μπορούμε επίσης να τις αποσυνδέσουμε από κάθε έννοια φύλου. Και όπως με μια παραγωγική κατάληξη σχηματίζεται το θηλυκό, να σχηματίζεται με μιαν άλλη το αρσενικό. Η αρχική λέξη θα είναι αποκλειστικά επίκοινη. Και μπορεί να μεταπηδήσει στο ουδέτερο γραμματικό γένος για πιο σίγουρα. Έτσι:

    Το πρόεδρο = το πρόσωπο (κάθε τυχόν φύλου) που κατέχει το αξίωμα.
    Ο προεδρίνος = το πρόεδρο αν είναι άντρας.
    Η προεδρίνα = το πρόεδρο αν είναι γυναίκα.

    Αντίστοιχα:

    Το μαθητί, ο μαθήτριος, η μαθήτρια.
    Το καθηγητί, ο καθηγήτριος, η καθηγήτρια.
    Το γιατρό, ο γιατρέσος, η γιατρέσα / ο γιατρίνος, η γιατρίνα.

    Το δάσκαλο ζητάει από τα μαθητιά να σχηματίσουν μια σειρά. Το πρώτο μαθητί δίνει την μπάλα στο διπλανό του…

    (Στα σοβαρά τώρα, το να ονειρευόμαστε ή να ακτιβίζουμε [το ακτιβιστί] τέτοιου είδους αλλαγές στη γλώσσα μού φαίνεται όχι απλώς παράλογο αλλά και υπερφίαλο. Μόνο αν σχεδιάζαμε μια καινούργια γλώσσα, ανεξάρτητη από τις ήδη υπάρχουσες ή πάντως από τα ελληνικά.)

  130. dryhammer said

    128. Να θυμίσω παλιότερα και τη γενική κτητική του ονόματος συζύγου.
    Το 2016 τον Απρίλη συχωρέθηκε η μάνα μου και φυσικά πήγα να τη «σβήσω» από εφορίες κλπ κλπ. Οι κοπέλες στο εκεί μητρώο, νεώτερες από μένα, απόρησαν που ενώ το όνομα πατρός ήταν Κλεάνθης, σε κάποια χαρτιά την έβρισκαν του Κωνσταντίνου πού ήταν το όνομα του πατέρα μου και το απόχτησε μαζί με το επώνυμό του με το γάμο το 1963. Τους εξήγησα πως έτσι γινόταν τότε και με «έσωσε» από αρκετή βαβούρα το ίδιο αρχικό.

  131. ΣΠ said

    125
    Εδώ μια χρήση του she που πετυχαίνει το αντίθετο:
    https://sarantakos.wordpress.com/2020/01/02/january-8/#comment-624446

  132. H. Mandragoras said

    Για τους λόγους που και άλλοι ανέφεραν, ειδικά με το «η πρόεδρος» δεν έχω κανένα πρόβλημα. Νομίζω γλωσσικά λειτουργεί εξίσου καλά με το «η νηπιαγωγός» αν και αναγνωρίζω ότι ένας έμφυλος τύπος για μια υψηλή θέση τονίζει και υποστηρίζει κάπως την ύπαρξη μιας γυναίκας σε αυτήν.

    Εν γένει με τους έμφυλους τύπους για να είμαι ειλικρινής τηρώ στάση αναμονής. Πράγματι το να τονίζουμε την ύπαρξη γυναικών σε αυτές με έναν έμφυλο τύπο ενθαρύνει και άλλες γυναίκες να τις διεκδικήσουν. Από την άλλη (και αυτό το επιχείρημα το ακούω κυρίως από φεμινίστριες) ίσως είναι καλύτερο να τηρούμε μια στάση «δεν έχει σημασία αν τη θέση την έχει άντρας ή γυναίκα» οπότε πρέπει να χρησιμοποιούμε επίκοινους τύπους. Θα αποδεχτώ τις οδηγίες ανθρώπων πιο σοφών από εμένα, και κυρίως των γυναικών που είναι πιο άμεσα ενδιαφερόμενες.

    Φυσικά κάθε γλώσσα και κοινωνία έχει τις ιδιαιτερότητές της και μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα διαφορετικά. Πριν χρόνια είχα συναντήσει μια ψυχολόγο (ψυχολόγα; ψυχολογίνα;) στη σχολή διοίκησης του Πολυτεχνείου του Μονάχου (TUM) που έκανε μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με τους έμφυλους τύπους στο εργασιακό περιβάλλον. Προφανώς εστίαζε στη γερμανική γλώσσα. Δυστυχώς δεν έμαθα ποτέ τα πορίσματα της έρευνάς της.

    Πιο πολύ παρακολουθώ το θέμα βέβαια στη χώρα που ζω τώρα, ήτοι την Πολωνία. Κατα σύμπτωση είχαμε στο φροντιστήριο ένα μάθημα για το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα ελληνικά. Εν γένει οι έμφυλοι όροι τείνουν να προτιμούνται, αλλά είναι ταυτόχρονα και κάπως αμφιλεγόμενοι. Συνήθως φτιάχνονται με την προσθήκη ενός -ka στον αρσενικό τύπο. Nauczyciel – nauczycielka (δάσκαλος δασκάλα) ή student – studentka. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η κατάληξη ka είναι επίσης δηλωτική υποκοριστικού, ενώ δεν είναι και σπάνιο να δηλώνει κάποιο αντικείμενο. Πχ oficerka είναι η μπότα ιππασίας. Οπότε υπάρχει μια δυσκολία στη χρήση τους και αποφευγονται για υψηλές θέσεις. Χαρακτηριστικό ότι η καθηγήτρια σε γυμνάσιο είναι profesorka αλλά επ ουδενί δεν χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη για καθηγήτρια πανεπιστημίου η οποία είναι pani profesor (κυρία καθηγητής) στο οποίο κλίνεται το pani ενώ το profesor μένει άκλιτο. Έτσι, πολλές γυναίκες προτιμούν να χρησιμοποιούν το αρσενικό για τον εαυτό τους. Για τη συμμετρία να πω επίσης ότι υπάρχουν επαγγέλματα που ένας γραμματικά θηλυκός όρος χρησιμοποιείται αβίαστα από άντρες: dentysta, kierowca (οδηγός), και μάλιστα κλίνονται κατα το θηλυκό.
    Όπως και σε μας, πολλοί πάνε σε νεολογισμούς. Πχ μια υπουργός εισήγαγε το ministra (αντί του πιο «κλασσικού» ministerka ή pani minister). Άλλοι κολλάνε την κατάληξη -ini κατ αναλογία με το gospodyni (οικοδέσποινα) που είναι κάπως τιμητικό, αλλά αυτό δεν έχει πιάσει πολύ, πχ ξέρω μόνο το -αμφιλεγόμενο κι αυτό- gościni (επισκέπτρια).
    Σε κάποιο άρθρο διάβαζα πρόσφατα ότι ενώ παλιά οι έμφυλοι τύποι χρησιμοποιούνταν πολύ, αυτό σταμάτησε επί κομμουνισμού με το επιχείρημα «όλοι ίσοι», αλλά δεν το έχω διασταυρώσει οπότε μην το πάρετε πολύ τοις μετρητοίς.
    Χαλαρά σχετιζόμενα με τα παραπάνω είναι ότι ο αριθμός που χρησιμοποιείται για να μετρήσει άτομα σε μια ομάδα διαφοροποιείται αν η ομάδα είναι μόνο άνδρες, μόνο γυναίκες, ή μεικτή: dwaj stundenci (δύο φοιτητές, και οι δύο άντρες), dwoje studenci (ένας φοιτητής και μία φοιτήτρια), dwie studentki (δύο φοιτήτριες). Η φάση ωστόσο μπερδευει ακόμα και τους Πολωνούς οπότε καταλήγουν να λένε dwójka studentów-studentek (διάδα …) και να καθαρίζουν…

  133. Μαρία said

    125, 127
    Το κάνει ο Γιάννης Βελούδης στο βιβλίο του «Απο τη σημασιολογία της ελληνικής γλώσσας». Στο πρώτο του/της βάζει την εξής υποσημείωση: «Στο εξής θα κρατήσουμε – εντελώς αυθαίρετα θέλω να ελπίζω – το αρσενικό γένος για τον ομιλητή και το θηλυκό γένος για την ακροάτρια».

  134. sarant said

    132 Ευχαριστούμε!

  135. Georgios Bartzoudis said

    76, sarant said: «72 μέσο: Η λέξη «πρόεδρος» είναι επιθετικογενές ουσιαστικό.
    Μπα, δεν είναι».

    # Αν παίξουμε την κολοκυθιά …μπορεί και να μην είναι! (άιντε, για την οικονομία της συζήτησης ας πω ότι είναι οιονεί επιθετικογενές). Σε κάθε περίπτωση συμπληρώνω ότι ο κανόνας που ανέφερα ισχύει για τα δευτερόκλιτα σύνθετα επίθετα (βεβαίως και για τα αντίστοιχα επιθετικογενή ουσιαστικά).

    Να προσθέσω επίσης ότι αβασανίστως θα χρησιμοποιούσα τον τίτλο Προεδρίνα, μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο (ας πούμε, «σήμερα η Προεδρίνα έκανε μια δήλωση…»). Αν όμως την προσφωνούσα θα έλεγα «Κυρία Πρόεδρε…».
    Με την ευκαιρία, θυμάμαι έναν αγροτοσυνδικαλιστή (κόκαλο δεξιό) που δεν του ερχόταν να πει «η Κυρία Νομάρχης», ή έστω «Νομάρχισσα» και έλεγε (επανειλημμένως) το κακόφωνο «Κυρία Νομαρχέσα»

  136. mitsos said

    Πάντως όσο το σκέφτομαι τόσο πείθομαι πως έχει γίνει λάθος.
    Τα προεδρικά μεζεδάκια είχαν κάθε λόγο να ασχοληθούν με την κόντρα της ,,, «προέδρου vs προεδρίνας»
    Τα προεδρευόμενα μεζεδάκια νομίζω πως έχουν μια μόνο λέξη με την οποία οφείλουν να ασχοληθούν και αυτή είναι : «η Προεδρεύουσα» 🙂

  137. ΚΩΣΤΑΣ said

    Διακόπτω προσωρινώς την αγρανάπαυσή μου, για να καταθέσω ένα μνημειώδες σχόλιο. 😋

    «Δουλειά δεν είχε ο διάβολος, μ@μούσε τα παιδιά του», Βίας ο Πριηνεύς. 🤪

    Ο λαός είναι ο τελικός κριτής που διαμορφώνει τη γλώσσα. Για την ώρα η κυρία Πρόεδρος ή η Προεδρίνα, είναι καλές και αποδεκτές προσφωνήσεις. Και μάλλον το Προεδρίνα θα αναβαθμιστεί στη συνείδηση του λαού και δεν θα παραπέμπει καθόλου σε σύζυγο – μήπως συζυγίνα; – Προέδρου.

    Συνελόντι ειπείν, η πρόταση της Καπλανείου σχολής περί «κυρίας Πρόεδρη» προβλέπω να οδεύει ολοταχώς προς ανακύκλωση. 😪

    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τον εκλεκτό φιλόλογο κ. Πέπε, 😉 την ερίτιμο στιχουργό-ποιήτρια κα Λουκρητία, 😹 την ευγενεστάτη εκπρόσωπο του ορθού λόγου και συμπατριώτισσα-βορειοελλαδίτισσα κα Χαρούλα, 😀 τον γνώστην της γλώσσας των Αιτωλών, Ακαρνάρων και Ξηρομεριωτών κ. Αλέξη 😉 … καθώς και με όλους τους λοιπούς σχολιαστές που κατέθεσαν παρεμφερείς απόψεις.

    Αποσύρομαι πάλι (προσωρινώς) στη χειμερία νάρκη μου. Υγιαίνετε! 🍹

  138. Γιάννης Ιατρού said

    137: Αποσύρομαι πάλι … στη χειμερία νάρκη μου
    Κώστα, τι χειμερία νάρκη μας γράφεις ρε συ;
    Θέρμανση, έστω στοιχειωδώς, γιόκ ; (καρέκλες τίποτα ράφια στη σόμα; τά ‘καψες όλα ρε συ; 😂😂😂) ;
    Εμ ΝΔ ήθελες, να τώρα, ούτε για θέρμανση δεν έχεις…. Τσίπρα θα λες και θα κλαις 🙂

  139. loukretia50 said

    Διάλειμμα – κάντε πλονκ ή τσιγάρο!

    στο σχ. 126 :
    «… και πετάει ο πρόεδρας, Δόξα Κάτω Καμήλας-Κεραυνός Πέρνης 4-1»

    Αν κατάλαβα σωστά το σπήκερ που μιλάει γλώσσα Άλιεν
    και,
    Με ρητή εντολή της Προεδρέσσας του ηρωικού Α.Ο.
    «Tα γκολ των αθανάτων» – ή μήπως «Αθάνατα Γκολ»? anyway! – κ.Ζωζούς Κλωτσοσκουφίδου
    για κομ ιλ φω ενημέρωση
    αποκλειστικά για τους εκλεκτούς/ εκλεκτές καλεσμένους/καλεσμένες, φίλους/φίλες ακροατές / ακροάτριες , φιλάθλους/ ???
    Μεταφράζω ( εξ ακοής )

    «-Δόξα στην κάτω Καμήλα! -λέει ο πρόεδρΑς – Πετάει!.
    Παίρνεις Κεραυνέ τεσσάρα , η ορμή δε σταματάει!»

    Προγνωστικά:
    -Στοιχηματίσατε λοιπόν απάνω στην Καμήλα
    γιατί θα πέσει Κεραυνός και θα θρηνείτε νίλα

    ΥΓ Αιτούμαι χηρεύσασα θέσιν συμβασιούχας διαγαλαξιακής διερμηνέα* (χα! κάνει και για τα δυο!)

  140. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λουκρητία, έλεγξε τις γνώσεις σου στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με το παρακάτω κουίζ.☺ Δύσκολο ακόμα και για επαγγελματίες.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/quiz/quiz-einai-pragmatikh-omada-erasitexnikou-h-th-vgalame-apo-to-myalo-mas.5673858.html&ved=2ahUKEwijqazsxJ_nAhUGZlAKHYAiAW4QFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw3-O6r6oAuOEaVrXICtedE8

  141. loukretia50 said

    140. Η μοναδική φορά που ασχολήθηκα – λέμε τώρα! – ήταν όταν όλοι οι συνάδελφοι συμπλήρωσαν Προπό –
    προ αμνημονεύτων – και μου ζήτησαν για πλάκα να συμπληρώσω στήλη.
    Έπιασα 0, μπάλα δε μου έδωσαν, αλλά έμαθα το Χαβιαριακό!

  142. loukretia50 said

    140. …καλέ πού ζω?

    Πας παλιάμπελα? Παντζιτζιφιακός??

    Κουτσοποδίου? Άφοβος Βροχίτσας?

    Αυτοί – αν είναι αληθινοί! – αξίζουν ύμνο με ρίμες!

    Ωχ! διώχτε με πριν σας πρήξω!
    Έχω κι έναν γριππιασμένο να φροντίσω – όλο κοιμάται βέβαια!

  143. spyridos said

    122
    Είδες που τελικά συμφωνούμε????

    95
    Ούτε το βουλετής μας βολεύει ούτε το πρόεδρος
    Εγώ ήθελα προεδρίνα αλλά τώρα διάβασα τα καταπληκτικά 103 ως 105
    που έστειλε ο Μπλογκ και θέλω προέδρισσα.

  144. spiral architect 🇰🇵 said

    Του τη χαλάσανε του Politi:

    http://www.topontiki.gr/article/364048/diapompeysi-portosalte-sto-kentro-tis-athinas-gia-tis-diloseis-toy-gia-prosfygiko

  145. Nestanaios said

    111.
    Μη ξεχνάμε ότι σε μερικές χώρες υπάρχει ελευθερία λόγου και σε αυτές τις χώρες η χρήση τέτοιων λέξεων και άλλων λέξεων δεν τιμωρείται από τον νόμο. Ο νόμος αδιαφορεί, γιατί εκεί υπάρχει ελευθερία λόγου.

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    145:Ελευθερία λόγου ναι, αλλά υπάρχουν και κάτι νόμοι περί ρητορικής μίσους να, με το συμπάθειο. Δεν το ξέρεις;

  147. Alexis said

    #137: Ευχαριστούμε …βαρώνε του θεσσαλικού κάμπου και δούκα της Μενεμένης, αξιότιμε κ. Κώστα! 😂 🤣

  148. loukretia50 said

    Αλέξη, τώρα σε τσάκωσα!
    Μήπως θυμάσαι , εσύ ή ο χαρτουλάριος υπηρεσίας, ποιό ήταν το καταπληκτικό νήμα με τη σατιρική Οδύσσεια που είχες επιμεληθεί και ποστάρει?
    Για Σαββατόβραδο εντός θα ήταν τέλειο!

  149. Nestanaios said

    146.
    Αδιαφορώ για τους άγραφους νόμους.

  150. Περιονουσκιας said

    Φαίνεται, πάντως, σαν οι ακτιβιστές της γλώσσας να ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν οι καθαρευουσιάνοι του πάλαι ποτέ. Όπως εκείνοι πίστευαν ότι ο νους του λαού, όσο θα εμβάθαινε στην «καθαρή» αρχαϊζουσα γλώσσα, τόσο θα πλησίαζε και τον υψηλά φρονούντα νου των αρχαίων, έτσι και οι σημερινοί πρόμαχοι του γλωσσικού ντετερμινισμού πιστεύουν ότι με τις λέξεις μπορούν να εξυψώσουν τις ιδεολογικές απόψεις του λαού. Αν είναι έτσι, γιατί να μην το ελέγξουμε π.χ. με γλώσσες οι οποίες ήδη σε μεγάλο βαθμό δεν διαχωρίζουν αρσενικό και θηλυκό. Εγγύς παράδειγμα: τα ουγγρικά και τα τουρκικά (όλες οι τουρκικές γλώσσες, από όσο ξέρω-ας με διορθώσουν οι επαϊοντες). Έχουμε στατιστικές και στοιχεία που να δείχνουν ότι σε αυτές στις χώρες αυτές όπου μιλιούνται οι συγκεκριμένες γλώσσες, οι γυναίκες -μετά από αιώνες γραμματικής ισότητας- βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι στα καθ’ημάς δυτικά κράτη;
    Όπως ειπώθηκε και στο 113, η γλώσσα συνοδεύει από κοντά και παρακολουθεί τις κοινωνικές αλλαγές, πάμπολλα τα παραδείγματα. λ.χ. αυτό που ήδη ειπώθηκε ότι οι νεότερες γενιές «νιώθουν» την παρουσία των γυναικών ακόμα και στις επίκοινες λέξεις «αρσενικής» μορφής. Π.χ. κάπου είδα ότι το 60 τοις εκατό του δικαστικού σώματος είναι γυναίκες. Πριν ακόμη ειπωθούν δικάστριες (ή πρόεδρες (sic, sic!)). Περίεργο δεν είναι;

  151. Περιονουσκιας said

    Δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρει την ομήγυρη, αλλά επειδή αναφέρθηκε η παρουσία εσπεραντιστών στο ιστολόγιο, έχω ένα ερώτημα: έχει γίνει συζήτηση για το θέμα που δημιουργείται με το θηλυκό -in-, το οποίο εξαρτάται σαφώς από τον αρσενικό τύπο;

  152. 144: Τρίτος στη σειρά. 88α, 112…

  153. Alexis said

    #148: Τα… αληθινά ομηρικά έπη, Τσικνοπέμπτη του 2011

  154. loukretia50 said

    152. Αχ, Stazy!!
    Η μοναξιά του νηματοφύλακα που δε γουστάρει τα πέναλτυ!!

    Ένα μπερμπονάκι στην υγειά σου!

  155. loukretia50 said

    153. Μερσί! θα αρέσει και σ΄άλλους!
    ανώνυμους, επώνυμους… πολυώνυμους!

  156. Καλησπέρα,
    Είναι κάτι μέρες που ακούω τη διαφήμιση και μου γυρίζουν τ’ άντερα με το «των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων της Μό-ρι-α» Γιατί όπως λέει κι ο Νικοκύρης, εγώ και όσοι άλλοι «κάπως περισσότερο την ήξεραν … και που την πρόφεραν δισύλλαβη, Μόργια» αλλά και την κλίνουμε κιόλας. Είναι και το αρχαίο υδραγωγείο της Μό-ριας εκεί.

    Τώρα, καλά όταν θέλουμε να μιλήσουμε για την προεδρίνα. Εμένα ο νους μου δεν πάει στη σύζυγο του προέδρου. Αλλά δεν θα το χρησιμοποιούσα εύκολα σε προσφώνηση. Το ζόρι μου όμως είναι με τους άφυλους τύπους που θέλουν κάποιοι να τους κάνουν έμφυλους: «Στην Ολυμπιάδα θα συμμετάσχουν δύο μαθητές/τριες από κάθε χώρα, οι οποίοι/ες θα αναδειχθούν σε προκριματικούς γύρους που οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς από τη χώρα καταγωγής τους.» (Είχα κι ένα χειρότερο με συνοδεύοντες/ουσες καθηγητές.τριες κλπ αλλά δεν το βρίσκω τώρα). Αυτά δεν διαβάζονται. Και δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητά τους.

  157. Γιάννης Ιατρού said

    Νίκο, έγραψα μια απάντηση στη Λου, αλλά την έπιασε η μαρμάγκα, σβήσε τη, έχει απαντηθεί #153

  158. 154: Η εποχή της εικόνας. Ποιος πατάει λίκνους πια… Πάω να βάλω ένα λαγκαβούλιν, ελλείψει μπέρμπον.

  159. Και προφανώς δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια. Αλλάκάπως προχωρώ:
    61 Δούλα ή υπηρέτρια τη λέγανε παλιά. Η οικιακή βοηθός είναι νέο φρούτο 🙂

  160. loukretia50 said

    Οι ετικέτες δε βοηθάνε!
    Το τυχαίο άρθρο -που ευτυχώς υπάρχει! – είναι ρουλέτα!
    Ούτε η αναζήτηση με λέξη αποδίδει πάντα.
    ΄Η βγάζει πολλά και άσχετα ή τίποτα.
    Δεν είναι γκρίνια, κι ας τόχω ξαναπεί :
    Δέκα πλας χρόνια κομμάτια, είναι απίστευτο υλικό για γνώση και χάζεμα, όσοι – δε βάζω και «όσες», θυμάμαι γκιόσες με το συμπάθειο – παρακολουθούμε σχεδόν απ΄την αρχή το ιστολόγιο, θυμόμαστε θαυμάσια νήματα και απίστευτες φάσεις που όμως είναι αδύνατο να ξαναβρούμε.
    Δε μπορείτε εσείς οι ειδικοί να σκεφτείτε κάποιο τρόπο που θα διευκολύνει την αναζήτηση>
    Περισσότερες ετικέτες μήπως?
    Κάποιες σελίδες με τίτλους άρθρων με παρεμφερή θεματολογία εκτός αυτών που βλέπουμε?

  161. Μαρία said

    158
    Έχεις τέτοιο νέκταρ;

  162. Μαρία said

    οφείλει να σταματήσει να θέτει προσχώματα https://www.efsyn.gr/efsyn-city/moysika-nea/228439_kai-i-oikogeneia-toy-marioy-toka-enantion-tis-ypoyrgoy-politismoy

    Σε χειρότερη εκδοχή : https://sarantakos.wordpress.com/2019/11/02/meze-399/#comment-613696

  163. loukretia50 said

    Μαρία, πρόσχωμεν!

  164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είχαμε /έχουμε κάμποσες προέδρους π.χ. κομμάτων (Δαμανάκη,Ντόρα, Γενηματά κ.α.) κι αν τις λέγαμε (και) προεδρίνες θα είχε τριφτεί ήδη. Τώρα με τη νέα ΠτΔ, για να δούμε…

    Μιας και πιάσατε διάφορους σχηματισμούς (πρωτοσχημάτιστους ή υπαρκτούς ήδη σε άλλα επαγγέλματα ,αξιώματα κλπ) ας πω (δεν προτείνω-μόνο σχηματίζω χάριν παιδιάς) το λαϊκότροπο προεδρού, όπως ξερωγώ χορταρού κ.α.

  165. 161: Τώρα που έβαλα, είδα ότι μένει άλλη μια φορά για το μπουκάλι που αγόρασα τα Χριστούγεννα του 2018. Μπήκα και σε μικρή αυτοκαραντίνα έκτοτε, γιατί φέρνοντάς το από τον Βασιλόπουλο, σήκωσα από τη σακούλα το κουτί που το είχε ανάποδα και γλίστρησαν εβδομήντα τόσα ευρώ κι έγιναν θρύψαλα κι ωραίο άρωμα διαρκείας στο πάτωμα, οπότε στοίχισε διπλά με την αντικατάσταση. Εντάξει, ρακή, τσίπουρο και μπλέντιτ νερά της φωτιάς, βοήθησαν τη στέρηση.

  166. Pedis said

    # 162 – αν αντί για «θέτει» είχε χρησιμοποιήσει «αποθέτει» θα ήταν οκ;

  167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    162 Μπέρδεψαν τις προθέσεις. Με ανα το ψιλοσώζανε 🙂

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    166 Καλό 🙂 ή να βγάλουμε την πρόθεση και να την πάμε στο ρήμα

  169. Γιάννης Ιατρού said

    162: (για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων) όπου έχει και την υπόνοια μόνο «μελιού», βάζουν το δάχτυλο! Πρέπει να είχε γυρίσει το μάτι τους απ΄ την στέρηση, έστω και ψυχολογικά (τον φόβο για το χάσιμό της…)

  170. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεοτερα -είχα πάει σε συναυλία που έδωσαν τα Υπόγεια Ρεύματα, μέσα στην ομίχλη!

  171. 165 😀
    Εγώ το φτηνό Τζόνι που έπινα τότενες διστάζω να το πάρω, όχι Λαγκατάδε… Κατά σύμπτωση, αυτό που θυμήθηκα με την ωραία ιστορία σου κοίτα τι μουσική έχει:

  172. BLOG_OTI_NANAI said

    143: Πολλά (όχι όλα φυσικά) σε -ίσσα έχουν μια μαγκιά, έναν φεμινισμό: καπετάνισσα, διδασκάλισσα, αντάρτισσα, αρχόντισσα, μόρτισσα, λεβέντισσα, δημοκράτισσα, πειραιώτισσα, συντρόφισσα, τεχνίτισσα, δημότισσα.

    Άμα ήταν τέτοια περίπτωση, θα ήταν ωραίο το «προέδρισσα».

  173. Γιάννης Κουβάτσος said

    149: Άγραφους νόμους; Δεν είσαι και πολύ ενημερωμένος, ε;

  174. 171: 👍✔💯

  175. loukretia50 said

    Α λα μανιέρ ντε ΓΤ – στο πιο λάιτ
    (Μη θυμώσεις, μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις!)

    Χρόνια πριν, μόλις είχα ανακαλύψει την Αμερική και απολάμβανα αρμένικη βίζιτα , μέχρι που έληξε η βίζα μου.
    Άφησα με πόνο ψυχής το χιονοστεφές Βορειοαμερικάνικο άστυ, αφού με πέταξε κακόψυχο ανηψάκι απίστευτα νωρίς στο αεροδρόμιο – τυχαίο? δε νομίζω!
    Στο ντιούτι φρη χαζολογώντας, έκανα κοννέ – αφού τον κοπάνησα αναιδώς με το σακίδιο – με γλυκύτατο μαυρούλη – κορρέκτ, ν’ ες πα? – που προθυμοποιήθηκε να με ξεναγήσει στα μπέρμπον. Το Ελ Ντοράντο των Αη Τζακ και Δανιήλ μικρών οικογενειακών Κεντάκυ και περίχωρα επιχειρήσεων, δίπλα στα γνωστά και πανάκριβα νέκταρ σε μποτίλιες.
    Γίναμε τρεις, όταν ο υπάλληλος – επίσης μαυρούλης – γλυκούλης – χοντρούλης – γιατί άραγε με συμπαθούν όλοι με συγκεκριμένο σωματότυπο? δεν έχω καταλάβει, αλλά με βολεύει – μου έδινε σφηνάκια να δοκιμάσω!!!
    Αλλελλουϊα!
    Δεν ήξερα ποιο να διαλέξω, η ευωχία μου θύμισε ανάλογες στιγμές σε γουάιν μπαρ με εκλεκτά κρασιά στην Εσπερία και κάποιες επεισοδιακές δοκιμές με δυνατό αράκ και ναργιλέ στη Μέση Ανατολή , έστω κι αν δεν είχα μεζεδάκια , κι ένοιωσα πάλι ότι δεν είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι και οι μικρές ή μεγάλες χαρές τους κι ότι αγαπάω όλο τον κόσμο που γυρίζει ανάλαφρα σ΄αυτή τη μπαλλάντα αισθήσεων και παραισθήσεων και μετά ξύπνησε μέσα μου η αρχέγονη λεβεντιά του καλοπερασάκια που ήθελε να εκφραστεί με το άσμα «Δεν πάω πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνω!» και ευτυχώς θυμήθηκα ότι είμαι φάλτσα κι έσκασα.

    Τελικά στο τσακίρ κέφι, μετά από δοκιμές και γέλια, βρήκα , σε τσουχτερή αλλά σχετικά νορμάλ τιμή, ένα παγκοσμίως άγνωστο μπέρμπον με Rye κι ένα άλλο καπνιστό κι ένοιωσα την ευθύνη να τα φυλάξω για όμορφες στιγμές στα πάτρια, όπου και τα τίμησα δεόντως μετά πολλών ευχαριστιών της εκλεκτής συντροφιάς.
    Απόσταγμα στιγμών, νέκταρ, χαμόγελα, η ζωή είναι όμορφη!

  176. Μαρία said

    166
    Ναι, αν αντικαταστήσουμε το «στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών» με «μπροστά στην πόρτα της ΕΔΕΜ» 🙂

  177. Εκανε δηλώσεις ο Δώνης σχολιάζοντας το ρεκόρ σε αριθμό πέναλτυς που είχει πάρει μέχρι χθες ο ΠΑΟ και είπε πως αν είχε πάρει όλα όσα έπρεπε θα ήταν πρωτοπόρος στην βαθμολογία… ευήκοον ους ο διαιτητής, του έδωσε μόλις τρία μέσα στην Λάρισσα κι ακόμα σκούζει η Σουζάνα.
    Λέτε να γυρίσουμε στις εποχές που όλοι οι ταγμένοι δημοσιογράφοι αποθέωναν τον Δώνη που με 37 (!) μεταγραφές πήρε το κύπελλο από τον ΠΑΟ και καταδίκασε σε πολυετή οικονομικό αφανισμό την Λάρισα και κέρδισε τα συμβόλαι ταρίφας εκατομμύριου από τους συμπαίκτες του Ντέμη και Βρύζα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ; Γεγονός είναι πως και τους δύο τους έφαγε μαύρο σκοτάδι μετά και πως τότε ο Δώνης είχε «ξεχάσει» πως ο ΠΑΟ ήταν «η ομάδα της καρδιάς του»- γι αυτό το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟ είναι μόνο 950 000 τον χρόνο …
    Είδατε πως …δικαιώνεται το …περσινό πολυετές πλάνο του Δώνη με τους πιτσιρικάδες που τους έδωσε δανεικούς και πήρε…μεταγραφές κανονικές ; και με λεφτά που -υποθέτω πως- βρέθηκαν με τα πολλά εισιτήρια που έκοψε στα παιχνίδια του ο ΠΑΟ μέχρι τώρα ; Αντε τώρα να μην γεμίσει άμυαλους το ΟΑΚΑ στα δυο ματς με τον ΠΑΟΚ ! Συμπτώσεις …
    Η παράγκα είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στο μόρφωμα που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο που δύσκολα το πιάνει κάποιος νους που δεν έχει ασχοληθεί και απωλέσει παντελώς την έννοια της αθωότητας

    ΥΓ . Ξέρετε άλλη ομάδα -πλην ΟΣΦΠ και Αγιαξ- που να έχει πάρει 3 πέναλτυ σ’ ένα ματς ; Προσοχή δεν λέω αν ήταν γιατί δεν έχω δεί το ματς -στα ματς με ΟΣΦΠ (3-0) την Αντερλεχτ) και Αγιαξ (3-2 τον ΠΑΟΚ ) σαφώς και δεν ήταν και τα τρία- , υπάρχουν ματς που έχουν γίνει και τέσσερα κι ο διαιτητής έχει δώσει ένα ή και κανένα, ο κανόνας είναι να μην δίνεται πέναλτυ αν ο διαιτητής δεν είναι 100% σ’ιγουρος αλλά υπάρχουν και…εξαιρέσεις !

  178. # 177

    Πάντως αν πήρε 3 πέναλτυ για να να πατσίσουν με 3 σε βάρος του στα ματς με τον ΠΑΟΚ, θα υποκλίθώ στον Κουβάτσο !!! 🙂

  179. Δηλώσεις του (υπερασπιστή νομικά του Μαρινάκη και έχοντος τους δυο καλύτερους παίκτες του δανεικούς από τον ΠΑΟΚ ) Κούγια μετά το ματς :

    Η συμμαχία ΠΑΟΚ-ΠΑΟ αποδίδει καρπούς !

    Ούτε το Τσίπρας- Καμμένος ή Μητσοτάκης- Φλωράκης να ήτανε !!

    Επιμένω το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική !!!

  180. ΓΤ said

    #175 Σιγά μη θυμώσω 🙂

  181. Μαρία said

    105, 114
    Η Προεδρίνα ήταν η Αικατερίνη Γρ. Ζλατάνου, όπου Γρηγορίου = Κωνσταντίνου της μαμάς Ξεροσφύρη 🙂
    σ. 40 εγγράφου http://digital.lib.auth.gr/record/67908/files/arc-2007-26828_001.pdf?version=1
    (Το Σκριπ και το Εμπρός την αναφέρουν μόνο με το επώνυμό της.)

    Τον Πάλλη τον γνώριζε, γιατί έζησε «εν Μαγχεστριά» δηλαδή στο Μάντζεστερ http://kosmopolis.lis.upatras.gr/index.php/poikili_stoa/article/viewFile/93097/91809 με τον Μελενίκιο και ολίγον Σερραίο σύζυγο.
    Η θεία προσφέρει και φωτογραφίες απ’ το αρχείο του συζύγου της κόρης της. http://eliaserver.elia.org.gr:8080/lselia/listres.aspx?lsid=132720&fcode=f292j&ftext=%CE%A3%CE%A5%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%97%20/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%9F%20%CE%A6%CE%91&fval=%CE%9C%CE%91%CE%9A%CE%9A%CE%91%CE%A3,%20%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9B%CE%91%CE%9F%CE%A3&form=300007

  182. Nestanaios said

    173.
    Επειδή στις ΗΠΑ τους γραπτούς νόμους τους ερμηνεύουν οι δικαστές και μόνον οι δικαστές, έχεις δικαστικές αποφάσεις?

  183. BLOG_OTI_NANAI said

    105, 114: Μάλλον επρόκειτο για την Αικατερίνη Ζλατάνου, πλούσια και αρκετά δραστήρια:

  184. BLOG_OTI_NANAI said

    181: Ε, αυτό κι αν ήταν συγχρονισμός…

  185. π2 said

    142: Έχω φούτερ του Παντζιτζιφιακού (μεγάλη ιστορία…).

    Μένοντας μόνο στη Γ΄ κατηγορία, μερικά ακόμη ονόματα.

    Ορφέας Puma Ξάνθης (εκεί που το αρχαίο συναντά το νέο)
    Θερμαϊκός Θέρμης (σε αντίθεση με άλλους Θερμαϊκούς; )
    Θύελλα Σαρακηνών
    Αχέρων Καναλακίου (τον έχουμε μνημονεύσει ξανά αυτόν)
    Ατσαλένιος

  186. Γιάννης Κουβάτσος said

    182: Να μια καταδίκη που δεν βασίστηκε, εννοείται, σε άγραφους νόμους:
    «Ένοχο, για την υπόθεση που αφορά σε κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορικής μίσους, έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιο.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ert.gr/%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BE%25CE%25B9%25CE%25BD%25CF%258C%25CE%25BC%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25B1/aigio-katadiki-toy-mitropoliti-amvrosioy/&ved=2ahUKEwi80bfA26DnAhUIMewKHf6RAyUQFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw0A_Sv_xuhcWEhfiVuCEqYb&cshid=1580022930722

  187. sarant said

    181-3 Α, ευχαριστώ!

    185 Ο Ατσαλένιος κανονικά είναι Π.Ο.Ατσαλενίου, το οποίο Ατσαλένιο είναι τοπωνύμιο. Δεν είναι «σαν ατσάλινο τείχος» 🙂

  188. Nestanaios said

    186.
    Για να πάμε στο πρώτο σχόλιό σου (111), σε πληροφορώ ότι οι «νέγροι και οι αραπάδες» οι οποίοι δεν υπάρχουν στο Αίγιο αλλά στις ΗΠΑ, δεν ενοχλούνται από καμμία «δύναμη» και από καμμία «ουσία» καμμίας λέξης και για τον λόγο αυτό κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις. Άλλοι είναι αυτοί που ενοχλούνται και δεν είναι κάτοικοι των ΗΠΑ.

  189. dryhammer said

    153. Κι εγώ ευχαριστώ, γιατί ως νεώτερος (στο ιστολόι) δεν το ήξερα. Κάποια τα θυμόμουνα από τα χρόνια εκείνα… Anyway, τα κοπυπάστωσα και τα καταχώρισα σε φάκελο με τίτλο «18 γαμοτράγουδα της φαιδρής παρτίδας» για μελλοντική χρήση.

  190. Χαρούλα said

    188 Nestanaios https://www.iefimerida.gr/news/162412/%CF%87%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%85%CF%8C%CF%81%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B1-%C2%AB%CE%BD%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%BF%C2%BB-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1

    153
    Alexis, πολύ καλο! Χρησιμη η παραπομπή. Είμαι νεώτερη στην ομάδα και δεν το είχα πρόλαβει. Ευχαριστώ εσένα και την Λου που το ζήτησε.

  191. Σα δε ντρεπόσαστε λίγο, λέω γω. Κι εσύ στο 190, κοπέλα πράμα…

  192. Χαρούλα said

    191 ☺️☺️☺️😊

  193. Αγγελος said

    Περιονουσκιάς (151), ούουου… Μια εξαιρετική επισκόπηση του θέματος από τον Σέργιο Ποκρόφσκι εδώ: http://kovro.heliohost.org/eo/artikoloj/sekso.html

  194. Εσπεραντιστές, ξέρατε ότι οι επιγραφές των μαγαζιών στη φανταστική χώρα του «Μεγάλου δικτάτορα» του Τσάπλιν, είναι γραμμένες σε εσπεράντο;

  195. Αγγελος said

    Περιονουσκιάς (151), ούουου… Μια εξαιρετική επισκόπηση του θέματος από τον Σέργιο Ποκρόφσκι εδώ: http://kovro.heliohost.org/eo/artikoloj/sekso.html
    (Ένα θέμα που επισημαίνει και που δεν το είχα συνειδητοποιήσει πριν διαβάσω το άρθρο του είναι ότι υπάρχουν και στην Εσπεράντο λέξεις που εγγενώς σημαίνουν όντα αρσενικά — π.χ. avo = παππούς ή reĝo = βασιλιάς — και των οποίων το θηλυκό αντίστoιχο σχηματίζεται με το επίθημα -in- (avino = γιαγιά, reĝino = βασίλισσα), και λέξεις όπως profesoro, studento κλπ. που από τη φύση τους είναι επίκοινες, και μόνον από κοινωνική συνήθεια γίνονται αντιληπτές ως αρσενικές και παίρνουν το επίθημα -in- για να σχηματίσουν θηλυκό. Και γεννάται πράγματι το ζήτημα, ύφους μάλλον παρά γραμματικής, για το κατά πόσον χρειάζεται σ΄αυτές τις περιπτώσεις το -in- : για να πω ότι η κουνιάδα μου υπήρξε γραμματέας της Επιτρόπου Εμμας Μπονίνο, πρέπει να πω sekretariino de Komisionanino Emma Bonino, ή αρκεί sekretario de Komisionano Emma Bonino; )

  196. Αγγελος said

    (194) Δύτη, το ξέρουμε, το ξέρουμε…Λιγότερο γνωστό είναι ότι το 1966 γυρίστηκε και ολόκληρη ταινία με τον Ουίλιαμ Σάτνερ, ονόματι Incubus, στην Εσπεράντο. https://qz.com/1035897/the-bizarre-story-of-a-long-lost-horror-film-made-entirely-in-esperanto-starring-william-shatner/

  197. ΣΠ said

    196

  198. ΣΠ said

    Βλέπω ότι υπάρχουν έξι ταινίες στην εσπεράντο.
    https://www.imdb.com/search/title/?title_type=feature&primary_language=eo

  199. Αιμ said

    Στην εσπεράντο ή σε εσπεράντο ;

  200. Γιάννης Ιατρού said

    199 σιγά ρε Αιμίλιε, μην το κάνεις και desperado😉

  201. Μαρία said

  202. sarant said

    196-7-8: Μωρέ μπράβο!

  203. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όποιος δεν βλέπει τώρα στο OPEN του ολιγάρχη την Πατούλαινα να το παίζει Εβίτα Περόν …χάνει. Ιδίως στημένη στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου στο Μπουένος Άιρες, αποθέωση.

  204. Jane said

  205. sarant said

    204 Και για τον Πελοποννησιακό πόλεμο η απλή αναλογική φταίει

  206. Pedis said

    Btw:

    Αν δεν ήταν το εκλογικό σύστημα της Βαυμαρικής Γερμανίας αναλογικό-λάικ για την «κάτω» Βουλή , δεν θα υπήρχε ανάγκη από το κατεστημένο να πιθώσει τον Χίτλερ στην εξουσία με τον τσαμπουκά.

    Διότι με κάτι ενισχυμένα εκλογικά συστήματα απάτης, όπως στην Ελλάδα και αλλού, με το 1/3 των ψηφοφόρων καβατζάρεις πλειοψηφία και κυβερνάς δημοκρατικά με τη θέληση του λαού, λέει …

  207. Pedis said

    -> 206 – 1/3 των ψηφοφόρων: των ψηφισάντων, προφανώς.

  208. Πέδη, εσύ που έχεις επαφές με Ιταλία (όπως καταλαβαίνω), δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα για την Εμίλια Ρομάνα;

  209. Pedis said

    # 208 – και τι να σου πω βρε Δυτη, μην είμαι στην κεντρική εφορευτική επιτροπή;!

    Μετά τα μεσάνυχτα (οι κάλπες τότε κλείνουν) και βλέπουμε …

  210. Αγγελος said

    Αιμ (199), κατά κανόνα τα ονόματα των γλωσσών παίρνουν άρθρο στα [sic] ελληνικά: «στα γαλλικά», «στα τούρκικα», «στην καθαρεύουσα» κλπ. Έτσι και «στην Εσπεράντο». Παραλείπεται συνήθως το άρθρο όταν προστίθεται προσδιορισμός: «σε ωραία γαλλικά», «σε απλή καθαρεύουσα»… — και πάλι, παραμένει όταν προσδιορίζεται μια συγκεκριμένη γλωσσική μορφή: «στα ελληνικά του Μακρυγιάννη», «στην ύστερη λατινική» κλπ.

  211. Pedis said

    # 208 – δεν είμαι βέβαιος τι σημαίνει για την τοπική υποψήφια του καραγκιόζη αλλά η συμμετοχή είναι σχετικά αυξημένη …

    https://www.repubblica.it/politica/2020/01/25/news/tra_bonaccini_e_borgonzoni_battaglia_all_ultimo_voto_disgiunto-246715672/?ref=RHPPTP-BH-I246724309-C12-P2-S1.12-T1

  212. Α, μέχρι τα μεσάνυχτα ψηφίζουνε; Καλά, κι αύριο μέρα είναι… (γκράτσιε τάντι)

  213. sarant said

    212 Μέχρι τις 11 δηλαδή, αλλά είναι και η διαφορά της ώρας

  214. Pedis said

    # 212, 213 – ναι, έτσι.

    Πάντως, στην Εμίλια-Ρομάνια όλοι-όλοι οι ψηφοφοροι είναι ενα πεντάρι εκ. Έχουν ψηφίσει 6 στους 10. Δεν θα αργήσουν τα αποτελέσματα.

  215. Μαρία said

    exit poll https://www.repubblica.it/dossier/politica/elezioni-regionali-2020-emilia-romagna-calabria?ce&ref=RHHD-T

  216. Pedis said

    # 216 – φοβάμαι ότι ένα ποσοστό ντρέπεται ακόμη να δηλώσει ότι ψηφιζει Λέγκα …

    Λ.χ. ακόμη κι αν ήταν να έπαιρνε ο Βελόπουλος 20-30%, ε θα υπήρχαν μερικοί που θα τον ψήφιζαν αλλά δεν θα το έλεγαν παραέξω.

    Έμπνευση: με τον Βελόπουλο συγκρίνονται ο Σαλβίνι και παλιότερα ο Μπόσι.

  217. Αυτό είχε γίνει με τη ΧΑ το ’12, στα γκάλοπ όμως, όχι στα έξιτ πολ.

  218. Pedis said

    # 217 – μια σκέψη έκανα, Δύτα μου, και μάλλον δεν επιβεβαιώνεται από την παραπέρα ανάλυση του εξιτ πόλ.

  219. Μαρία said

    Για την ώρα στα 8 πρώτα τμήματα προηγείται η Λουτσία.

  220. Pedis said

    # 219 – Salvini: «Avere una partita aperta in Emilia Romagna per me è un’emozione, dopo settant’anni per la prima volta c’è stata una partita»

    Ο λεχρίτης βλεπει ότι θα χάσει. Παραλίγο να πάρει τη ρεβάνς, λέει, που περιμένει εδώ και εβδομήντα χρόνια. Από χρόνια της ρεπούμπλικας του Σαλό, να εννοεί, των μεραρχίες του Κέσσερλιγκ, του Μαρτζαμπότο …; θα σας γελάσω.

  221. Μαρία said

    Παίζει ακόμα στα τσικό https://pbs.twimg.com/media/EPIfqg6X4AE-Vog?format=jpg&name=small

  222. Γιάννης Ιατρού said

    220: Ο Σαλβίνι δεν αναγνωρίζει την ήττα του στις εκλογές

  223. Pedis said

    # 222 – https://elezioni.repubblica.it/2020/elezioni-regionali/emilia-romagna

  224. 病毒 said

    Το θέμα με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι το ονοματεπώνυμό της έχει πολλά γράμματα (10 το όνομα και 15 το επώνυμο), αλλά έχει και πολλές συλλαβές (5 το όνομα και 6 το επώνυμο).

  225. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για θερμοκρασίες «υπό του μηδενός» κάνει λόγο, γραπτά και προφορικά, ο άριστος …Σκάει. Καλά, τον …Τσίπρα προσέλαβαν ως συντάκτη του δελτίου ειδήσεων; ☺

  226. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το συνηθίζουν, βέβαια, στο αλαφουζέικο να εκτίθενται «υπό του μηδενός». Το πάλεψαν όσο μπορούσαν και με τον Παναθηναϊκό…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kathimerini.gr/1058267/article/epikairothta/ellada/ypo-toy-mhdenos-o-ydrargyros-stis-perissoteres-perioxes-ths-voreias-elladas&ved=2ahUKEwjPzMDioqTnAhWSLFAKHYB0A7oQFjADegQIBxAB&usg=AOvVaw12irAcuBo-9OBSd2JNKTq_&cshid=1580145023950

  227. Μαρία said

    Απάνω που ετοιμαζόμουνα να λινκάρω το βίντεο είδα το τιτίβισμα 🙂 Μα υπάρχει άνθρωπος που λέει ερυθρός στρατός;

  228. Γιάννης Ιατρού said

    για τα αθλητικά νομοσχέδια:

    Οι Νόμοι αντικαθίστανται
    όποτε μας συμφέρει.
    Το ξέρει ο Κοντολέοντας
    σεκιουριτάς – ξεφτέρι.

  229. Μαρία said

    Την τροπολογία κρατά στα χέρια της η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη. Πριν ανέβει στο έδρανο προσπαθεί στα γρήγορα να ενημερωθεί για το θέμα που ασφαλώς δεν είναι της αρμοδιότητάς της και δεν φέρει και καμία ευθύνη. Ακούγοντας την βιαστική ενημέρωση του συνεργάτη της εκφράζει σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες στο περιστύλιο της Βουλής, την απορία της. «Πώς θα παίζουν οι ομάδες με -5 παίκτες…». Ο συνεργάτης της της εξηγεί αγχωμένος, ότι το μόνο στο οποίο πρέπει να σταθεί η ίδια είναι ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή του κράτους. «Καμία άλλη αναφορά μην κάνετε κυρία Υπουργέ» της λέει.
    https://balla.com.cy/2020/01/29/archizei-i-psifoforia-nai-se-ola-fantazomai/

  230. 229 Ξαφνικά τη συμπάθησα ξέρεις, όταν το διάβασα. Αφού γέλασα λίγο πρώτα

  231. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε τι ζει ο Κ.Μ. στο Παρίσι; Τον κυνηγά το φάντασμα του Τσίπρα…
    https://www.tribune.gr/politics/news/article/639628/mproyno-lemer-edose-sygcharitiria-ston-alexi-tsipra-mprosta-se-oloys-toys-ypoyrgoys-tis-nd.html

  232. Μαρία said

    230
    Τι να συμπαθήσεις! Απ’ όπου να την πιάσεις θα λερωθείς.

    Και τελικά έγραψε Αχελωού.

  233. ΣΠ said

  234. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: