Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από τη Στοά του Βιβλίου στη Στοά του Μουσακά (άρθρο του Χάρη Γολέμη)

Posted by sarant στο 28 Ιανουαρίου, 2020


Αναδημοσιεύω σήμερα ένα άρθρο του Χάρη Γολέμη, που δημοσιεύτηκε στην Εποχή, την καλή αριστερή κυριακάτικη εφημερίδα, που αξίζει να την αγοράζετε. Δεν το αναδημοσιεύω για να γλιτώσω για μια μέρα την αγγαρεία του καθημερινού άρθρου, αλλά επειδή η είδηση που μεταφέρει ο αρθρογράφος με ενδιαφέρει πολύ. Στο τέλος θα βάλω και κάποια δικά μου σχόλια.

ΑΠΟ τη ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ στη ΣΤΟΑ του ΜΟΥΣΑΚΑ

του Χάρη Γολέμη

Προ ημερών βρέθηκα με ένα φίλο στο Πόλις Αρτ Καφέ, το πολιτιστικό καφενείο που βρίσκεται στην ταράτσα της Στοάς του Βιβλίου στο οποίο από το 1996 μέχρι σήμερα μπορούσε κανείς να απολαύσει τον καφέ και το ποτό του σε ένα ήσυχο περιβάλλον, και ορισμένες φορές να παρακολουθήσει παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο μεγάλο προαύλιο χώρο. Προς μεγάλη μας έκπληξη και στενοχώρια οι δύο κυρίες που σερβίριζαν εκείνη την ημέρα μας ενημέρωσαν ότι το Πόλις θα κλείσει τον Αύγουστο. Όχι γιατί δεν πάνε καλά οι δουλειές του, αλλά γιατί η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στην οποία ανήκει η Στοά του Βιβλίου το υποχρεώνει, όπως και τα άλλα καταστήματα που στεγάζονται εκεί συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων, να της αδειάσει τη γωνιά προκειμένου όλος ο χώρος της στοάς να μετατραπεί σε food hall, όπως ονομάζεται στην πολυεθνική αγοραία αργκό ένα σύνολο συστεγαζόμενων καταστημάτων πώλησης τροφίμων και εστίασης.

Ίσως είμαι από τους τελευταίους που μαθαίνω αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι, όπως διάβασα στο διαδίκτυο, ήδη από τον Ιούλιο του 2019 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και η εταιρεία Legendary Food είχαν υπογράψει σύμβαση, σύμφωνα με την οποία η πρώτη ενοικίασε στη δεύτερη τη Στοά του Βιβλίου για 37 (!) χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το επιχειρηματικό σχέδιο παρουσιάστηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν τον Οκτώβριο του 2019 ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΓΑΙΑ Επώνυμα Τυποποιημένα Προϊόντα Αγρινίου και τσέο της Legendary Food, κ. Άρης Κεφαλογιάννης, ένα από τους γόνους της γνωστής πολιτικής οικογένειας.


Δεν μου είναι δύσκολο να φανταστώ την επιχειρηματολογία των εραστών της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής κανονικότητας ως απάντηση στη δυσφορία που μου προκαλεί η συγκεκριμένη είδηση. Ελεύθερη οικονομία έχουμε, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πράττουν ανάλογα με το οικονομικό τους συμφέρον. Αν θέλουν τα νοικιάζουν, αν θέλουν τα πουλάνε, αν θέλουν τα έχουν κλειστά μέχρι να αποφασίσουν τι θα τα κάνουν, αν θέλουν τα γκρεμίζουν. Δικαίωμά τους. Άλλωστε, μόνο κάποιοι γκρινιάρηδες θα σκοτίζονταν σήμερα για την τύχη της Στοάς του Βιβλίου. Εδώ θεωρείται φυσικό ο αριθμός των άδειων σπιτιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι τριπλάσιος από αυτόν των αστέγων (11 εκ. έναντι 4,1 εκατ. αντίστοιχα, το 2014, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian), θα ενοχληθούμε από μια επιχειρηματική πράξη που στο κάτω-κάτω στόχο έχει να αναβαθμίσει τουριστικά το κέντρο της Αθήνας; Εκ πρώτης όψεως είναι πράγματι δύσκολο να αντιπαρατεθεί κανείς στους υποστηρικτές αυτού του μεγαλειώδους «πρότζεκτ», από τη στιγμή μάλιστα που λόγω της κρίσης πολλά από τα βιβλιοπωλεία και άλλα καταστήματα της Στοάς του Βιβλίου έκλεισαν, κυρίως το 2010 και το 2011 και ο χώρος εγκαταλείφθηκε στην φθορά. Τα επιχειρήματα όμως που προβλήθηκαν για την στήριξη του εγχειρήματος από τον ένα εκ των δύο πρωταγωνιστών του, και φυσικά επαινέθηκαν από διάφορα πρόθυμα ΜΜΕ, είναι τόσο υποκριτικά και προκλητικά που προκαλούν θυμό, τουλάχιστον σε μένα.

Μέχρι και το 2016, η Στοά του Βιβλίου αυτοδιαφημιζόταν στην ιστοσελίδα της ως μια «πρωτοβουλία των μελών του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και ιδιαίτερα του Προέδρου της καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη», που είχε στόχο «…να δημιουργηθεί ένα κέντρο πολιτισμού στην Αθήνα, ως συμβολή στην αναζήτηση και στον συγκερασμό, μέσω του βιβλίου, των ιδεών του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος». Τρία χρόνια αργότερα, στην προαναφερθείσα συνέντευξη, ο ίδιος κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης καυχήθηκε για τη συνεργασία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας του με την Legendary Food υποστηρίζοντας ότι δι’ αυτής «επιτυγχάνεται η προβολή του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού (!)».

Όμως, ας μην μας παραπλανά αυτή η κωμική δικαιολόγηση της στροφής από τη θεραπεία των γραμμάτων και των τεχνών στη φροντίδα για το στομάχι των Αθηναίων και των τουριστών με τη δημιουργία σουπερμάρκετ τροφίμων ελληνικής παραγωγής και ψαγμένων φαστφουντάδικων με υγιεινά εδέσματα. Στην πραγματικότητα αυτό που ενδιαφέρει και για το οποίο μεριμνά ο αξιότιμος πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι η συντήρηση και η καλή λειτουργία των 29 ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της. Στο πλαίσιο, πάντοτε, της γνωστής θέσης τόσο του ίδιου όσο και αρκετών άλλων περί αριστείας, η οποία αφορά βεβαίως τα παιδιά των εκλεκτών και πλούσιων. Το είπε ρητά στη συνέντευξή του ο κύριος καθηγητής: «Τέλος, το εισόδημα από το ετήσιο μίσθωμα θα μας βοηθήσει σημαντικά στη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών δράσεων των σχολείων μας».

Δεν θα με εξέπληττε αν κάποιος καλών προθέσεων κεντροαριστερός υποστήριζε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να είχε συζητήσει εγκαίρως με την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για την εύρεση τρόπων αναβάθμισης και αξιοποίησης της Στοάς του Βιβλίου ως ενός πολιτιστικού κέντρου, με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού κεφαλαίου. Εξ άλλου, μια ανάλογη πρόθεση εκδηλώθηκε μετά την εκκένωση το Σεπτέμβριο του 2019 από τους κομάντος του κ. Χρυσοχοϊδη της κατάληψης του Τοσίτσειου Σχολείου, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, το οποίο φιλοξενούσε πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγες μέρες μετά, οι κύριοι Μπακογιάννης και Μπαμπινιώτης υποσχέθηκαν μπροστά στις κάμερες ότι μετά από συμφωνία τους το κτίριο θα αξιοποιηθεί «για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς». Δεν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο για τη Στοά του Βιβλίου; Όχι βέβαια, γιατί αυτή είναι το φιλέτο της περιουσίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ενώ το φθαρμένο Τοσίτσειο ο κατιμάς. Απλή επιχειρηματική λογική της εποχής της κανονικότητας. Πλην εξαιρετικού απροόπτου λοιπόν το 2021, εκτός από τους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, θα γίνουν και τα εγκαίνια της Στοάς του Μουσακά.

Ομολογώ πως η είδηση με τάραξε, διότι αγαπώ το Πόλις Αρτ Καφέ, μου αρέσει πολύ αυτός ο χώρος. Αναγνωρίζω ότι η Στοά του Βιβλίου έχει (αφεθεί να) παρακμάσει και πολλά καταστήματα έχουν κλείσει, παρόλο που εκδηλώσεις εξακολουθούν να γίνονται εκεί (ιδού το πρόγραμμα των μαθημάτων για την προσεχή περίοδο).

Οφείλω να σημειώσω πως κατά τη γνώμη μου ο Χάρης Γολέμης αδικεί το Αρσάκειο παρουσιάζοντάς το σαν σχολείο για τα παιδιά των εκλεκτών και των πλουσίων -τα δίδακτρά του ήταν μάλλον χαμηλά σε σύγκριση με των άλλων ιδιωτικών σχολείων.

Ωστόσο, η ουσία της κριτικής παραμένει βάσιμη. Και όταν ένα αιωνόβιο πνευματικό ίδρυμα που μάλλον ευημερεί, όπως η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, αποδεικνύεται τόσο ευεπίφορο στη γοητεία του χρήματος, ας μην παραξενευόμαστε που οι περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας κοντεύουν να γινει απρόσιτες για τα χαμηλά βαλάντια.

Το ειρωνικό είναι πως, όταν είχε ιδρυθεί η Στοά του Βιβλίου, το 1996, θυμάμαι πως είχα διαβάσει τις διαμαρτυρίες ενός καταστηματάρχη, που είχε κατάστημα παπουτσιών στη στοά και που εκδιώχθηκε επειδή το μαγαζί του δεν ήταν του επιπέδου της Στοάς. Τα παπούτσια δεν είναι, αλλά είναι ο μουσακάς.

Και τι την ήθελε ο ευλογημένος ο κ. Μπαμπινιώτης την πομφόλυγα για προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού; Ήταν ανάγκη να υποτιμήσει τόσο τη νοημοσύνη μας;

Για να προλάβω ερωτήσεις, από τη σχετική συζήτηση στο Φέισμπουκ έμαθα επίσης ότι το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης θα μείνει στη θέση του.

Ίσως από τη συζήτηση προκύψουν και άλλες πληροφορίες -περιμένω τα σχόλιά σας.

117 Σχόλια προς “Από τη Στοά του Βιβλίου στη Στοά του Μουσακά (άρθρο του Χάρη Γολέμη)”

 1. Το αντίπαλο δέος της Βαρβακείου θα γίνει δηλαδή. Ίσως και να έπιανε… το 2004 ας πούμε. Τώρα βλέπω τον επενδυτή να κλαίει.

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  1 Μπα… Το κέντρο της Αθήνας δεν έχει mall, οπότε τα γύρω πολυκαταστήματα, θέατρα και σινεμά παίζουν εν μέρει αυτό το ρόλο και η Στοά θα αποτελέσει τον τελευταίο όροφο…

  Όταν η ελεύθερη, πολυφωνική τηλεόραση προβάλει μοντέλα, αγορές ρούχων και εκπομπές μαγειρικής για το πόπολο, δίνει γραμμή: Γίνετε μοντέλες (ή εκμεταλλευτείτε τα προσόντα σας ως γκόμενες), γίνετε μάγειρες (ή γκαρσόνια σε φαστφουντάδικα) και ακολουθήστε τη μόδα, για να κινείται το χρήμα.
  Τα κουλτουριάρικα με βιβλία και τέτοια άστα στους γραφικούς. Τι να διαβάζεις άλλωστε και να κουράζεσαι, τα καλά βιβλία θα γίνουν ταινία…

 3. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.

 4. Νέο Kid said

  “Ψαγμένα φαστφουντάδικα με υγιεινά εδέσματα…» ;??

  Δηλαδή, δεν θάχει Μακντόναλντς ούτε κει ΕΦ σι; Αίσχος!

 5. Καλημέρα

  food hall το λέγαμε και μεις εξαπανέκαθεν και ήταν ολοφάνερη η έλλειψή του, μόνο κάτι πανηγύρια πριν λίγα χρόνια στην πλατεία Κοτζιά θυμάμαι που βάραγαν μύγες.

  Πάντως για τα μαγειρέματα έχουμε επώνυμους να ηγηθούν, τον Μαμαλάκη ή ακόμα και τον Αυγενάκη !!

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ψαγμένο φαγητό πουλάει περισσότερο από το βιβλίο, ψαγμένο ή μη. Οπότε οι νόμοι της αγοράς καθορίζουν και τη χρήση του χώρου. Μπαίνει στην εξίσωση και η σαλτσούλα της κουλτούρας και του πολιτισμού, έτσι, για να να τηρηθούν τα προσχήματα. Είναι βέβαιο ότι αυτός ο χώρος θα γίνει από τους πλέον πολυσύχναστους της Αθήνας. Ελπίζω να είναι καλαίσθητος, τουλάχιστον.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 8. Georgios Bartzoudis said

  «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις». Και ο αριστερός (;;;) Σερ Χάρης Γολέμης, δικάζει και καταδικάζει αγνοώντας αυτόν τον βασικό κανόνα της στοιχειώδους λογικής. Ήταν τόσο δύσκολο άραγε να ζητήσει μια απάντηση από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Και να κρίνει, όσο αυστηρά θέλει την όποια απάντηση. Και να την κρίνουμε και μεις. Και δεν σκέφτηκε κάτι τέτοιο ούτε η «Εποχή, η καλή αριστερή κυριακάτικη εφημερίδα»;;
  Μήπως είναι «ψεκασμένος» ο δήθεν αριστερός ο Χάρης μας, μαζί με την «καλή αριστερή κυριακάτικη εφημερίδα»;;
  Υπάρχει όμως και άλλο ένα φάουλ του παντοκρίτη Χάρη: Γράφει για κάποιο οίκημα «στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, το οποίο φιλοξενούσε πρόσφυγες και μετανάστες». Γιατί δεν ξαναπάει …στο Δημοτικό για να μάθει να ξεχωρίζει τους μετανάστες από τους λαθρομετανάστες;;; Να μάθει ότι «μετανάστης» είναι εκείνος που έχει πλήρη ελευθερία κίνησης και εργασίας στη χώρα που νομίμως ζει. Και έχουμε στη χώρα μας αρκετούς μετανάστες και αρκετούς λαθρομετανάστες. Δεν μπορεί να τους ξεχωρίσει ο λαλίστατος Γολέμης;; Έχουμε επίσης Έλληνες μετανάστες σε διάφορες χώρες (ίσως και λαθρομετανάστες). Και εξακολουθεί ο ψεκασμένος σερ Γολέμης, και κάθε Γολέμης, όχι μόνο να αγνοεί, με το έτσι θέλω γω, την ελληνική γλώσσα, αλλά και την πραγματικότητα, ελληνική και ξένη!

 9. και χάκερς έχουμε, άμα λάχει, να’ούμε !!

 10. 8 Τι αμφοίν μύθον; Ορίστε, τα έχουν πει ήδη, δεν υπάρχει καμία διένεξη.
  https://www.arsakeio.gr/gr/latest/40925-parousiastike-to-programma-aksiopoiisis-tou-arsakeiou-megarou

 11. atheofobos said

  Στο πλαίσιο, πάντοτε, της γνωστής θέσης τόσο του ίδιου όσο και αρκετών άλλων περί αριστείας, η οποία αφορά βεβαίως τα παιδιά των εκλεκτών και πλούσιων.

  Από πού προκύπτει πως ο Μπαμπινιώτης έχει συσχετίσει την αριστεία με τα παιδιά των εκλεκτών και πλουσίων;
  Αντίθετα διαβάζω από άρθρο του:
  Η αριστεία δεν είναι κατάσταση∙ είναι κατάκτηση. Αυτή κατ’ εξοχήν χρειάζεται αγώνα και προϋποθέσεις. Και τη διεκδίκηση τής αριστείας μέσα από την άμιλλα, αυτό πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν τα παιδιά «εξ απαλών ονύχων», από μικρά, από το δημοτικό.
  Αν πάλι μιλάμε για ισότητα, των ίσων ευκαιριών την ισότητα, που είναι η ουσιαστική ισότητα, έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει η Πολιτεία, ιδίως στην Εκπαίδευση. Το δυνατό, οργανωμένο, καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο και, πάνω απ’ όλα, το ποιοτικό δημόσιο σχολείο πρέπει να είναι το ζητούμενο και ο εκπαιδευτικός σκοπός κάθε κυβέρνησης∙
  https://www.tovima.gr/2017/08/19/opinions/aristeia-arsi-tis-isotitas-sygxysi-ennoiwn/

  Εκτός αν το –όσο και αρκετών άλλων περί αριστείας, η οποία αφορά βεβαίως τα παιδιά των εκλεκτών και πλούσιων– είναι μπηχτή για την επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού!

 12. Κιγκέρι said

  Δεν ξέρω τι ισχύει για την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ξέρω όμως ότι τα ιδρύματα με μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να πληρώνουν ιλιγγιώδη ΕΝΦΙΑ, οπότε είναι αδύνατο πλέον να αφήνουν αυτήν την περιουσία ανεκμετάλλευτη. Κατά τα άλλα, πράγματι οι φούσκες του Μπαμπινιώτη μπορούσαν να λείπουν

 13. ΓΤ said

  Αυτός ο Μπαμπινιώτης μάς έχει gastroσει γενικώς…

 14. leonicos said

  8
  «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις».

  Στη δική σου περίπτωση, ποιος ειναι ο άλλος, για να παίξει το ‘αμφί’. Αλλά το γραφικο πάντα χρειάζεται. Συνέχιζε να δούμε ποιος είναι ο ψεκασμένος.

  Και αφού θελεις τη σΣτοά του Βιβλίου φασφουντάδικο… θα το έχεις.

  Έτσι κι αλλιώς εσείς έχετε το πάνω χέρι, λόγω του @@@@νου ελληνικού που σα ψηφίζει, και τα αεροπλάνα και τους ψεκασμούς.

  Μόνο να ψεκάζετε και τοσ τόμα σας να μη βρομάει (το ‘βρομάει’ με ‘ο’ κατά Μπαμπινιωτη.

  Βέβαια, μην το πετροβολάτε τον φουκαρά. Ασφαλώς δεν είναι δική του πρωτοβουλία. Άλλοι τον βάλανε. Πιόνι είναι κι αυτός

 15. leonicos said

  Υπάρχουν τρία καταπληκτικά κτήρια στο κέντρο των Αθηνών, Βιβλιοθήκη – πανεπιστήμιο – Ακαδημια.

  Όλα αυτά, ετσι κι αλλιώς λειτουργούν αλλού στην πραγματικοτητα. Σκέψου τι κόσμο θα μάζευαν αν γίνονταν μπαρ!

  Να πάρει η ευχή… πού είναι η επιχειρηματικότητά τους;

 16. Νέο Kid said

  15. Δεν είναι κακή η ιδέα σου Λεώνικε! Και δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μπαρ. Υπάρχουν πολλές ωραίες χρήσεις γης που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και να ομορφύνουν την περιοχή, αν κάποιος αληθινός πατριώτης είχε το σθένος και τη δύναμη να γκρεμίσει αυτά τα γερμανικά «αρχαιοπρεπή» εκτρώματα …

 17. # 15

  Γεια σου Λεώνικε με τα ωραία σου…μπαράκια στην Πανεπιστημίου!!
  και πιο πάνω έχει ένα μεγάλο κτίριο με πλατεία μπροστά του να της βάλουν τραπεζάκια και να χεστούν στο τάλληρο… έχει και θέαμα, μπαλέτο σε σλόου μόσιον, στον δρόμο τα ΜΑΤ και πιο κάτω άλλη πλατεία που θα μαζευτούν οι…βούλγαροι και θα φωνάζουν «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο,η βουλή» αν ρίξουνε τον ΠΑΟΚ !

  Στην πλατεία Λαυρίου υπήρχε επί χούντας και μεταπολίτευσης ένας λουστράκος, όταν δεν είχε δουλειά, κοίταζε τον κόσμο να περπατά στα πεζοδρόμια της Γ’ Σεπτεμβρίου και φώναζε «Α,ρε νούμερα,Ελληνες»

 18. gbaloglou said

  Ενδιαφέρουσα η κυριολεκτική χρήση του «αγοραία»!

 19. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ said

  Αγαπητέ Νίκο, νομίζω ότι η Στοά είχε ήδη εισέλθει σε φάση κάμψης πολύ πριν από το 2010-2011. Θα ήταν χρήσιμη η συζήτηση για τα αίτια.

 20. Aghapi D said

  Υποβαθμίζουμε και υποβαθμιζόμαστε γενικώς, αμοιβαία και ιλιγγιωδώς;

 21. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  8 Οι περισσότεροι εδώ συνειδητά απορρίπτουμε και δεν χρησιμοποιούμε τον όρο λαθρομετανάστης κι εσείς μας εγκαλείτε γι’ αυτό;

  19 Δημήτρη, δεν το ξέρω το θέμα, αν θες δώσε το έναυσμα της συζήτησης.

 22. Αγγελος said

  Τα βιβλιοπωλεία γενικώς δεν ανθούν, και δε φταίει μόνο η οικονομική κρίση. Ειδικά όμως για τη Στοά του Βιβλίου, από χρόνια η Φιλεκπαιδευτική διώχνει τα βιβλιοπωλεία της όποτε λήγουν οι μισθώσεις τους, περιμένοντας να αδειάσει τελείως και να την κάνει… κάτι πιο προσοδοφόρο (από το σημερινό άρθρο έμαθα τί.) Κατανοητό, αλλά απογοητευτικό.

 23. Νέο Kid said

  Στα σοβαρά, ας μου επιτρέπει να κάνω το δικηγόρου του διαβολομπαμπινιώτη!
  «Φιλεκπαιδευτική» δεν σημαίνει ντε και καλά βιβλία , καθότι «εκπαίδευση» δε σημαίνει ντε και καλά βιβλία , πόσο μάλλον που 9 στα 10 βιβλία είναι κολοβιβλία, άχρηστα αν όχι βλαβερά.
  Εκπαίδευση σημαίνει και ανάπτυξη σωστής γευσιγνωσίας , οπότε τελικά μπορεί να είναι θετικό το πρόσημο της αλλαγής του χώρου .
  Αλλιώς , υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε στο μέλλον διαιτητικά εκτρώματα ( Τζι pun intended) και να καταντήσουν οι Αθηναίοι σαν τους Νοτιομακεδόνες να βάζουν κέτσαπ στο πιτόγυρο! ( άσε τη γλωσσική κατάντια να το λένε «σάντουιτς»…)

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Σιγά σιγά γινόμαστε χώρα διακοπών. Αν δείτε τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας από πλευράς ξενοδοχείων ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο, (ξενοδοχείο Ακροπόλ) Ομόνοια όπου εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία (π.χ. La Mirage) ανακαινίζονται (Κινέζοι και Ισραηλινοί) ως το Σύνταγμα και τις παρόδους προς Μοναστηράκι (παράδειγμα ο παλιός Χυτήρογλου στη Μητροπόλεως όπου το κτίριο γίνεται ξενοδοχείο από Κινέζους) και αν ψάξετε στα ρίαλ ιστέιτ θα δείτε πολλά.
  Οπότε ο Μπαμπινιώτης σοφά και αναπτυξιακά σκεπτόμενος έκανε τη Στοά του Βιβλίου φαγάδικα και μανάβικα.

  Υ.Γ.: Τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα.

 25. Εδώ μέχρι και στην περιοχή Αττικής-Αγίου Παντελεήμονα έχουν αρχίσει να αγοράζουν διαμερίσματα, από Έλληνες μέχρι Κινέζοι (πρόσφατα είδα και πωλητήριο όπου ο φουκαράς είχε αντιγράψει το σχετικό κινέζικο ιδεόγραμμα, στην Εθνική γωνία Αχαρνών με Αγίου Μελετίου)

 26. Δεν ξέρει ο σχολιαστής στο σχόλιο 8 ότιο ο όρος λαθρομετανάστης είναι υβριστικός και μάλιστα έχει αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για αυτό (έγγραφο με αρ. πρωτ. 8191/26-7-2018 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου) και ότι η διάκριση που λεει στο σχόλιο 8 δεν υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία;

  Και επειδή τον βλέπω έτοιμο τον αχυράνθρωπο που στήνει για να πει ότι καταργείται η λέξη λαθρομετανάστης με απόφαση δικαστηρίου ώστε να αντιδικήσει μαζί του (srtraw man fallacy που λένε και στη βόρεια Αμερική). Δεν απαγόρεψε ο Άρειος Πάγος τη λέξη λαθρομετανάστης απλά λέει ότι είναι υβριστική και μειωτική όπως δεν απαγόρεψε κανείς τις λέξεις μαλάκας, ηλίθιος κ.λπ.

 27. ΓΤ said

  #23

  Πολύ σωστά, ώστε να εκπαιδευτούν οι γευστικοί κάλυκες, και εδώ μπαίνει καθαρά το ζήτημα της γλώσσας αυτής καθ’ εαυτήν, ώστε να αρθρώσεις σωστά τη γνώμη για το εκάστοτε τραχανότο. Εδώ βλέπουμε ότι μπορεί ο Καθηγητής, έχοντας κατά νου να δώσει στον λαό το «Γλώσσα και γεύση», μέσα από αυτή του την κίνηση να ετοιμάζει μια εναλλακτική δεξαμενή γνώσης, η οποία ασφαλώς μπορεί να βγει σε μια ογκώδη έκδοση με το κατάλληλο φωτογραφικό υλικό, αντλώντας από τον λαό, για τον λαό. Στο εγγύς μέλλον, η μνημειώδης αυτή έκδοση, θα «σπάσει», και θα προσφερθεί σε θεματικά τομίδια.

  Και επειδή βλέπω στα σοβαρά περίπτερα να κυκλοφορούν ήδη χασισοπροϊόντα, πάντα με το ευγενές ακρώνυμο CBD, με συνοδό αυτοκόλλητο «το μέλλον είναι εδώ», θα προτείνω να περάσουμε και στην ίδρυση της Τριφυλλεκπαιδευτικής Εταιρείας, με εξειδικευμένα σεμινάρια του στιλ «Πώς να κόβεις την τζιβάνα», αλλά σε ευγενικά ελληνικά, όχι σαν τα δικά μου…

 28. Konstantinos said

  Ειμαι φανατικος πελατης στη Βαρβακειο. Την ειδηση την εχω ακουσει 1.5 – 2 χρονια πριν στην αγορα, απο στομα σε στομα ειχε κυκλοφορησει. Οντως την Στοα θα την πλασαρουνε σαν κυριλε αγορα οπως σε ευρωπαικες πρωτευουσες. Φημολογείται οτι στο προγραμμα ειναι το κλεισιμο της Βαρβακειου.
  Την στοα του βιβλιου την ειχα λατρέψει το 2000. Ηδη ομως πριν το 2010 ειχε σαπίσει. Περισσοτερο με ανησυχεί η τυχη της αγοράς που ειναι ολοζώντανη.

 29. steliosZ said

  Πάντως, να λάβουμε υπόψη και το ότι η Στοά του Βιβλίου δεν απέχει παρά μόνο 500 μέτρα από τη Βαρβάκειο Αγορά καθώς και τις δηλώσεις του δημάρχου μας (Αθηναίων) για την τελευταία («Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που συναντιούνται τρία, γεμάτα αντιθέσεις, διαφορετικά κομμάτια της Αθήνας. Αυτό της έντονης υποβάθμισης που υπάρχει εδώ, εκείνο του «άβατου» των Εξαρχείων αλλά ταυτόχρονα και το αναπτυσσόμενο εμπορικό τρίγωνο. Το συγκρότημα της Βαρβακείου μπορεί να γίνει το επίκεντρο της αστικής αναγέννησης που σχεδιάζουμε για το κέντρο της Αθήνας, ….») .

  Το «σχέδιο» υπάρχει: Ένα κέντρο της Αθήνας σχεδιασμένο σαν Ντισνέιλαντ για τουρίστες και «μαντάμ Σουσούδες»

 30. Costas Papathanasiou said

  Ως γνωστόν, ο ανθρώπινος μόχθος και κόπος/πόνος (πνευματικός και ψυχοσωματικός) είναι παράγων κεφαλαιώδους σημασίας για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και την ευημερία της εάν και εφόσον αφορά στην παραγωγή και διακίνηση υγιών/υγιεινών προϊόντων.
  Συνεπώς, από στωικής και διαιτολογικής απόψεως, η μετατροπή ενός χώρου πνευματικής τροφής σε κέντρο γαστρονομικού πολιτισμού, ως απότοκο συνεργασίας όποιων κεφαλ(αι)ο-τάδε και παίδων-δείνα, είναι καθόλα θεμιτή, φυσική και επόμενη (παρόλο που κάποιοι όροι όπως “legendary food” και “brain foods”, ξενίζουν κατά τι και χρειάζονται περαιτέρω εννοιολογική διασάφηση), πράγμα που μας οδηγεί στο ασφαλέστατο συμπέρασμα, ότι το εν λόγω εγχείρημα θα ευοδώσει εάν δεν υποκρύπτει λαιμαργία (και τις συνοδές αυτής πονηρία και μοχθηρία) η οποία αρκεί για να γίνεται τελικά πάσα αντίστοιχη εργώδης προσπάθεια, «τλήμων γαστρὸς ἔριθος» και τίποτε άλλο.

 31. spiridione said

  Η στοά έχει αρχίζει να ερημώνει εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν αποκλείεται να έχει συμβεί αυτό που λέει ο Άγγελος στο σχ. 22.
  Έχει ενδιαφέρον και η νομοθεσία για τη Στοά Αρσακείου.
  Το 1992, όταν στεγάστηκε εκεί το ΣτΕ, ψηφίστηκε ο Ν. 2073/1992 στον οποίον προβλέπονταν συγκεκριμένες χρήσεις (βιβλιοπωλεία κλπ.), δεν επιτρέπονταν πάντως εστιατόρια και καφετέριες.
  https://www.e-nomothesia.gr/kat-dikasteria-dikaiosune/nomos-2073-1992-phek-126-a-28-7-1992.html
  Βρήκα και απόφαση του ΣτΕ που έχει κρίνει συνταγματικούς αυτούς τους περιορισμούς.

  Το 2014, με το άρθρο 42 Ν. 4274/2014 ορίστηκε ότι «με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας εν συμβουλίω, μπορούν να τροποποιούνται οι παραπάνω χρήσεις, ενώ κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 5 του παρόντος (Ν. 2173/1992).»

  Το 2017 με το π.δ. 93/2017 πράγματι επεκτάθηκαν οι χρήσεις του Αρσακείου, εξαιρούνται μόνο τουριστικές εγκαταστάσεις, κέντρα διασκέδασης αναψυχής και κάποια ακόμη.
  https://www.e-nomothesia.gr/kat-nomothesia-genikou-endiapherontos/proedriko-diatagma-93-2017-fek-132a-6-9-2017.html
  Πρέπει λοιπόν να υπήρχε κάποιος σχεδιασμός από αρκετά χρόνια για το Αρσάκειο. Το ΣτΕ συμφωνεί άραγε με τη σύμβαση αυτής της Φιλ. Εταιρείας, δεδομένου ότι το άρθρο 4 του 2073/1992 παραμένει σε ισχύ, που ορίζει ότι «τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να έχουν εμφάνιση και λειτουργία ασυμβίβαστη με τη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας και την αισθητική του κτιρίου»;

 32. ilias said

  @26. Εδώ πάντως που ζω (Λέσβος) το 2015 ελάχιστοι χρησιμοποιούσαν αυτήν τη λέξη. Σήμερα (2020) ελάχιστοι (μεταξύ άλλων και η αφεντιά μου) δεν τη χρησιμοποιούν (ακόμα και από αριστερούς την έχω ακούσει). Συμφωνώ πάντως απολύτως ότι πρέπει να αποφευγεται η χρήση της.

 33. ΓΤ said

  Να συμπληρώσω ότι, μετά από αυτή την κίνηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ενδεχομένως οδηγούμαστε σε αναβάπτιση-επανεννοημάτωση του λήμματος «μάσα» (η) [χωρ. γεν. πληθ.].

 34. Παναγιώτης Κ. said

  Μετράω τα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Αυτά δηλαδή που είναι βιβλιοπωλεία και όχι βιβλιοχαρτοπωλεία. Να το γράψω και αλλιώς. Αυτά όπου έχουν θεματικά ράφια. Λογοτεχνία, Ιστορία, Πολιτική κ.λπ. Δεν τα βγάζω περισσότερα από 7! Πριν από 15 χρόνια ήταν τουλάχιστον 15!
  Ποιο συμπέρασμα βγαίνει;
  Μάλλον το θέμα βιβλίο, βρίσκεται σε παρακμή!
  Οι περισσότεροι άνθρωποι ως διάβασμα έχουν ό,τι επιλέξουν στον υπολογιστή ή στο σμαρτόφωνο.
  Η πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων και των περιοδικών σε παρόμοια συμπεράσματα οδηγεί.

 35. Alexis said

  #24: Σωστά. Χώρα διακοπών και γκαρσονιών. Και όχι μόνο στην Αθήνα βέβαια.

  Προσφάτως επισκέφτηκα τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, ένα χωριό στις υπώρειες του Καιμακτσαλάν το οποίο ουσιαστικά ξαναχτίστηκε (και χτίζεται ακόμα) για τις ανάγκες του τουρισμού. Σε ένα περιβάλλον που δεν λέει και πολλά από φυσική ομορφιά (ο Παρνασσός ή το Μέτσοβο είναι απείρως ομορφότερα), το μόνο που «πουλάνε» μανιωδώς είναι το χιονοδρομικό και τα «προϊόντα» του. Παντού τουριστικά «παραδοσιακά» καταλύματα κάθε λογής, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες και μαγαζιά με είδη σκι (τρομάρα μας! ) και χαζο-σουβενίρ. Το μεγάλο σοκ επήλθε όταν επί τρία τέταρτα της ώρας περιπλανιόμασταν μέσα στο ψοφόκρυο προσπαθώντας να βρούμε μια ταβέρνα να φάμε και όλα τα μαγαζιά μας δήλωναν ότι θα έπρεπε «να έχουμε κλείσει τραπέζι» γιατί δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο! Μετά από μια γύρα σε 8-9 μαγαζά (σικ ρε) βρήκαμε επιτέλους ένα εστιατόριο που είχε ελεύθερο τραπέζι και απολαύσαμε το ομολογουμένως καλό, πλην πιασοκολάδικο μενού.

  Live your myth in Greece, my dear friends!

  Τσολιαδάκια και μουζάκα στην Πλάκα, σαλέ, ριζόρτ και σπα στην Αράχωβα, τραχανάδες χυλοπίτες και γκλίτσες στο Μέτσοβο, γκλάμορους μπιτσόμπαρα και σφηνάκια στη Μύκονο και πάει λέγοντας…

 36. Αὐγουστῖνος said

  Μὰ γιατί ἀσχολεῖστε μὲ …λαθρομακεδόνες;

 37. voulagx said

  Ο Ερυθρός Σταυρός απελευθέρωσε το Άουσβιτς

 38. 37 ναι ρε συ, αφού υπάρχουν και ντοκουμέντα:

 39. voulagx said

  #38: Γηράσκω αεί διδασκόμενος!

 40. Alexis said

  Οι άριστοι ως γνωστόν έχουν αλλεργία σε ο,τιδήποτε κόκκινο. Ενώ ο ερυθρός όπως και να το κάνουμε είναι πιο σικ και έχει και τρισχιλιετή διαπιστευτήρια.

 41. sarant said

  31 Α μπράβο!

  34 Υπάρχει και το φαινόμενο της συγκέντρωσης σε λίγα μαγαζιά

 42. Επίσης η αγορά μέσω διαδικτύου

 43. Παναγιώτης Κ. said

  @41. Νίκο, εσύ που έχεις σχέση με κάποιους εκδότες σου λένε ότι η αγορά μέσω διαδικτύου είναι σημαντική πλευρά της δουλειάς που κάνουν ή απλά ελπίζουν να ενδυναμωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο;

 44. Παναγιώτης Κ. said

  @35. Δηλαδή πόσο πιασό… ήταν. Πάνω από 25€ ανά άτομο;

 45. Georgios Bartzoudis said

  10, Δύτης των νιπτήρων said: «8 Τι αμφοίν μύθον; Ορίστε…..»
  # Το θέμα αφορά τον κύριο (σύντροφο) Γολέμη, που παρουσιάζει την όποια κατακριτκή άποψή του, χωρίς να αναφέρει την ολοκληρωμένη επ’ αυτού άποψη του κατακρινομένου.
  Πάντως, από το λινκ που παραθέτεις επιλέγω δυο ενδιαφέροντα εδάφια, που αποσιωπά ο σερ Γολέμης:
  – «Όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας… όπου μετά την κρίση υπάρχουν μόνο λουκέτα, σκοτεινά σημεία, ενίοτε και ανθρώπινη εξαθλίωση».
  – «Στη θέση του θα παραμείνει το Θέατρο Τέχνης, με μικρές βελτιώσεις, ως έχει και η Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας».

  14, leonicos said:…
  # Ένα στόμα μπορεί να βρομάει ή …να βρωμάει. Φαίνεται όμως ότι εσύ …κολυμπάς ολόκληρος σε βρομερό ψεκαστικό υγρό (Πάτερ Αβραάμ, θου φυλακήν τω στόματί μου!)

  21, sarant said: «…Οι περισσότεροι εδώ συνειδητά απορρίπτουμε και δεν χρησιμοποιούμε τον όρο λαθρομετανάστης κι εσείς μας εγκαλείτε γι’ αυτό»;
  # Φυσικά και δεν εξαιρώ κανέναν, είτε κάνει το λάθος συνειδητά, είτε ασυνείδητα, είτε δεν ξέρω πως αλλιώς: Άλλο μετανάστης, άλλο λαθρομετανάστης. Αλλιώς δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε! (περισσότερα παρακάτω).
  .
  26, Παναγιώτης said: « Δεν ξέρει ο σχολιαστής στο σχόλιο 8 ότι ο όρος λαθρομετανάστης είναι υβριστικός και μάλιστα έχει αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για αυτό (έγγραφο με αρ. πρωτ. 8191/26-7-2018 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου) και ότι η διάκριση που λεει στο σχόλιο …δεν υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία;
  Και επειδή τον βλέπω έτοιμο τον αχυράνθρωπο που στήνει για να πει ότι καταργείται η λέξη λαθρομετανάστης με απόφαση δικαστηρίου ώστε να αντιδικήσει μαζί του… Δεν απαγόρεψε ο Άρειος Πάγος τη λέξη λαθρομετανάστης απλά λέει ότι είναι υβριστική και μειωτική…»
  # Θα μου επιτρέψεις το «αχυράνθρωπος» να σου το επιστρέψω και να στολίσεις με αυτό το μέτωπό σου. Που ξέρεις, μπορεί και να σου πάει!
  # Η ελληνική γλώσσα πλάθεται από τον λαό. Ούτε ο Άρειος Πάγος ούτε ο Αβράμ Πάπας μπορεί να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα. Και μια που οι ψεκασμένοι όμοιοί σου, έφτασαν μέχρι το Άρειο Πάγο, να τους πεις να στραφούν εναντίον των «κουτόφραγκων» της ΕΕ (και των επισήμων Ελλήνων μεταφραστών) που επιμένουν να τους λένε irregular immigrants =παράνομοι μετανάστες=λαθρομετανάστες.
  # Και να σου πω και κάτι…. νομικίστικο: Σε ένα ορισμένο χωριό, το να αποκαλέσεις κάποιον «Σωκράτη» θεωρείται βρισιά, από τις χειρότερες (χωρίς να έχει προσφύγει κανένας σε κανέναν Άρειο Πάγο). Αυτό συμβαίνει διότι κάποιος που έζησε παλαιότερα και ονομάζονταν «Σωκράτης» ήταν χαρακτήρας …αχαρακτήριστος.
  # Η μανία καταδιώξεως που έπιασε τους προβεβλημένους εκ των συριζοπαθών, να μπερδεύουν τους μετανάστες με τους λαθρομετανάστες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΚΕΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ που αντιμετωπίζουν. Έχουμε χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα (και βεβαιότατα τους αναγνωρίζει η ελληνική νομοθεσία).
  # Τέλος, για ποιο λόγο να …υπάρχουν λαθρομετανάστες;; Αν τους θεωρούμε μετανάστες, γιατί τους κλείνουμε στις «δομές» της ντροπής;; Να τους δώσουμε πλήρη ελευθερία στη διακίνηση, εργασία και ασφάλιση που έχουν στη χώρα μας οι (πραγματικοί) μετανάστες! Αλλιώς κοροϊδεύουμε αυτούς και …εαυτούς και αλλήλους..

  36, Αὐγουστῖνος said…
  # Χαίρε … λαθροΑὐγουστῖνε!

 46. Παναγιώτης Κ. said

  @38. Βάλε και την κανονική!

 47. Capten Vilios said

  Στην πραγματικότητα αυτό που ενδιαφέρει και για το οποίο μεριμνά ο αξιότιμος πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι η συντήρηση και η καλή λειτουργία των 29 ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της. Στο πλαίσιο, πάντοτε, της γνωστής θέσης τόσο του ίδιου όσο και αρκετών άλλων περί αριστείας, η οποία αφορά βεβαίως τα παιδιά των εκλεκτών και πλούσιων.
  Επαγγελματίας παντός καιρού και είδους ο ομό»τιμος».

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς και στις περιοχές μας-Βικτώρια, πλατεία Αττικής, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Παύλος-τα ενοικιαστήρια και τα πωλητήρια στις τζαμαρίες των πολυκατοικιών έχουν εξαφανιστεί (ενώ πριν από λίγα χρόνια αφθονούσαν), αφού τα διαμερίσματα πουλιούνται πλέον αβέρτα. Μόνο στον όροφό μου έχουν πουληθεί δύο διαμερίσματα σε Κινέζους, που τα ανακαίνισαν εκ βάθρων.
  Όσο για την τουριστικοποίηση της Αθήνας, να θυμίσουμε την πρόσφατη κατεδάφιση του ερειπωμένου εδώ και χρόνια ιστορικού θεάτρου «Αθήναιον» στην Πατησίων και Μάρνη. Λέγεται ότι στη θέση του θα κτιστεί ξενοδοχείο φαραωνικών διαστάσεων.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/222134_xenodoheio-megathirio-apenanti-apo-arhaiologiko-moyseio&ved=2ahUKEwjQraPJsabnAhUCPewKHe4dCnMQFjACegQIBRAB&usg=AOvVaw1u6XoDnd4uPfU5l2-Ou5lx&cshid=1580217700914

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι κακό, πάντως, να αξιοποιούνται χώροι και κτίρια εγκαταλελειμμένα, που ρημάζουν ασχημαίνοντες τις γειτονιές και αποτελώντας εστίες μόλυνσης και λημέρια παραβατικών ή περιθωριακών τύπων. Μπορεί να εξάπτουν τον επαναστατικό ρομαντισμό κάποιων, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Χαμός είχε γίνει με την εκδίωξη των καταληψιών από την περιβόητη Βίλα Αμαλίας, αλλά το καραγκιόζ μπερντέ τώρα έχει αντικατασταθεί από ένα πλήρως ανακαινισμένο σχολικό κτίριο-στολίδι για την περιοχή. Μακάρι να γίνει κάτι ανάλογο για το κτίριο Αχαρνών και Σουρμελή, που αναφέρεται στο άρθρο.

 50. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  10

  Θα γίνονται λέει και μαθήματα από καταξιωμένους σεφ σε μικρά παιδιά, ξες τώρα, μους κουκιών με κανταΐφι σε φωλιά από φράουλες, κουτσομούρες και γαϊδουράγκαθα. Για να ταΐζουμε λίγο και τα τηλεοπτικά μάστερ σεφ τζούνιορ και άλλες παπαριές.

 51. leonicos said

  45 και προς όλους

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Μου έκανε την τιμή ν’ ασχοληθεί μ’ εμένα ο κ. Μπαρτζούδης.

  Όντως κολυμπάω σα βαθιά νερά και δεν χάνομαι. Παω πολύ καλά, και πές το όπως νομίζεις. Κάποτε θα δεις τι θα πει αυτό που λες,

  Πάντως δεν στεκω με το ντουφέκι να σχολιάζω ό,τι λεχθεί κάνοντας αντιπολίτευση του κώλου.
  Δεν υπήρξα ποτέ συριζαίος για να ενοχληθώ από το περιεχόμενό σου. Σε οικτίρω (και μην τολμήσει κανείς να με διορθώσει σε οικτείρω) για τη μάταιη ενασχόλησή σου, για το κενό των προσδοκιών σου και για τον εμμονικό σου ψυχαναγκασμό

  Το να ξέρουν τι θα πεις πριν μιλήσεις είναι κατάντια. Δεν ειναι ελευθερία του λόγου.

 52. Περιονουσκιας said

  Θυμάστε την Φωλιά του Βιβλίου;

  Εν γένει, πάντως, τα τελευταία κάμποσα χρόνια, υπάρχει μια τάση -στην Αθήνα που ξέρω- να κλείνουν βιβλιοπωλεία και να ανοίγουν φαγάδικα, έτσι δεν είναι; Τούτου ρηθέντος, πόσον κόσμο έβλεπες π.χ. στις συγκοινωνίες ή στις στάσεις να διαβάζει, ακόμη και πριν εμφανιστούν τα ευφυόφωνα; Μάλλον τώρα διαβάζουμε περισσότερο, θα έλεγα…

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ότι ανοίγουν φαγάδικα και κλείνουν βιβλιοπωλεία, είναι, νομίζω, δύο φαινόμενα άσχετα μεταξύ τους. Και όμως, υπάρχουν ακόμα πολλά μικρά βιβλιοπωλεία, σκέτα κομψοτεχνήματα, που περιμένουν να τα επισκεφτούμε. Με το χέρι στην καρδιά, πόσοι από εμάς εδώ, που ολοφυρόμαστε για την «κατάντια» της Στοάς του Βιβλίου, κάνουμε τον κόπο να τα ψάξουμε, να τα ενισχύσουμε, να ξεκολλήσουμε από τα 4-5 μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://portfolio.ladylike.gr/mikra-vivliopwleia&ved=2ahUKEwix_s62w6bnAhU1IMUKHf7uBKoQFjAGegQIBRAB&usg=AOvVaw1OhRhnxjQvs0caNZo8u3Uo&cshid=1580222962110

 54. ΓΤ said

  #50

  Άσε που θα λείψουν και οι παλιές εικόνες: o γέρος με τον σκούφο που θρούμπα αναζητεί, οι καλτ ον κάμερα φωνές του Προέδρου της Ένωσης Κρεοπωλών Βαρβακείου για τη φτώχεια, «ψυχικό κάνουμε μ’ αυτές τις τιμές». Τώρα, στον νέο χώρο, που θα οδηγήσει στο υπό Γεωργίου Μπαμπινιώτου «Γευστικά οράματα και θάματα», μέχρι να φτάσεις να συναντήσεις τους Μύστες του Τίποτα θα περνάς από… ανιχνευτή ίριδας, θα περνάς τον παθών σου τον τάραχο για να φτάσεις στη μόστρα με το αυγοτάραχο… Ο μπρουταλόμορφος Δρακούλης παίζει να έχει ήδη καπαρώσει θέση. Σήμερα, στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρεις να διαχειριστείς σωστά ένα ντράι έιτζντ γουάγκιου και να το δέσεις με μαρμελάδα μελιτζάνας, αλλιώς πας χαμένος…

 55. akiskaratzogiannis said

  Εγώ δεν έχω να πω και πολλά για την είδηση καθαυτή. Σαν κεραυνός μου ήρθε, αλήθεια, γιατί έχω δει και κάτι άλλα τέτοια «food hall» (δεν ήξερα καν τον όρο) και δε μ’ αρέσουνε καθόλου, αλλά εντέλει δε μ’ εντυπωσιάζει – δυστυχώς! «Πρόοδος»! Αλλά να πω για το Αρσάκειο, όπου πήγα δυο χρονιές, 2α και 3η Λυκείου, στην Πάτρα (τέλειωσα πριν 6 χρόνια), γιατί ο πατέρας μου μάζευε λεφτά να με στείλει εκεί, νομίζοντας, ο αφελής, ότι θα λάβω σπουδαία μόρφωση. Τα μεν δίδακτρα όντως χαμηλά σε σχέση με άλλα, όπως λέει ο κ. Σαραντάκος, όμως και πάλι: όλα τα παιδιά πήγαιναν φροντιστήρια. Αλλιώς δεν περνούσαν στις Πανελλαδικές. Στα δίδακτρα λοιπόν πρέπει να προσθέσουμε και τα φροντιστήρια/ιδιαίτερα. Και βέβαια, όποιος δε διάβαζε (όπως εγώ) έπαιρνε βαθμούς για ν’ αποφοιτήσει. Βγήκα με απολυτήριο 17 και κάτι (δε θυμάμαι καν), ενώ δεν άνοιξα ούτε μια φορά βιβλίο απ’ όταν κατάλαβα πώς παν τα πράγματα. Δεν είχα βλέψεις να σπουδάσω σε πανεπιστήμιο ή πουθενά αλλού, οπότε απλώς πήγαινα, «παρακολουθούσα», έκανα χαβαλέ με τους συμμαθητές, κ’ έβγαλα το λύκειο αμόρφωτος! Να πω την αλήθεια όμως, μερικοί καθηγητές (και η διευθύντρια) είχαν ένα μεράκι και μια ευσυνειδησία, και προσπαθούσανε να με στρώσουν στο διάβασμα (αλλά τους τόκοψα). Και να πω κιόλας ότι γίνονταν κάποιες καλές εκδηλώσεις, δημιουργικές ας πούμε, όπως θεατρικές παραστάσεις κι άλλα τέτοια, ή «αγώνες»: μαθηματικοί, ρητορικοί, έκθεσης, ποίησης, διηγήματος κτλ. (με σκοπό όμως, εδώ που τα λέμε, μόνο τον έπαινο). Αλλά πρέπει ν’ αναφέρω κ’ ένα σύστημα που καθιέρωσε στην τρίτη λυκείου το ίδιο το σχολείο: όλα τα μαθήματα κατεύθυνσης γίνονταν τις πρώτες ώρες, και τις τρεις τελευταίες, στα «μαθήματα γενικής», οι καθηγητές δεν κάνανε μάθημα, αλλ’ άφηναν τις αίθουσες ελεύθερες για να διαβάζουν τα παιδιά για τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερά τους! (Το θυμάμαι πολύ καλά, γιατί περιφερόμουν στις αίθουσες, μη έχοντας τι να κάνω.) Και κατά τ’ άλλα εγώ, να καταλάβετε, εξακολουθώ να έχω μια εκτίμηση στο Μπαμπινιώτη. Τέτοια πράματα όμως με βγάζουνε απ’ τα ρούχα μου. Ειλικρινά, θα το χαρώ αν πάει άπατα το «food hall» (δύσκολο όμως!) Πρώτα έφυγε η Εθνική Βιβλιοθήκη απ’ το κέντρο (για να πάει στο Νιάρχο!) και τώρα φεύγει κ’ η Στοά του βιβλίου (για να πάει στα τσακίδια!) Κ’ η Ομόνοια θ’ «αναβαθμιστεί», λέει, με… ξενοδοχεία! Ένα κέντρο για τουρίστες! Θάλεγα πάλι καλά που δε θα κλείσει και το υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, αλλά κι αυτό ως τι το αφήνουν; Ως ένα μουσείο-κερασάκι «γραφικότητας», για λίγο «άρωμα ελληνικού πολιτισμού»…

 56. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  …Να σας πω, τι θα γίνει μ’ αυτή την ιστορία; Πρώτα μας ήρθε ο Μπουμπούκος, μετά ο Κούλης, νισάφι πια! Αν είναι να τουρτουρίζουμε εδώ στην ξενιτεία, τουλάχιστον να μένουν αυτοί αλάργα να ησυχάσει το κεφάλι μας…

 57. Pedis said

  Άλατις ο Μπαμπίς!

  Η Αθήνα, ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να κάνουν, τουριστική πόλη δεν γίνεται. Ίσα με δυο διανυκτερεύσεις (Ακρόπολη, Σούνιο, Πλάκα) και αντιός.

  Μόνο με αντίσταση, κι όχι παράδοση αμαχητί, στον Ερντογάν, υπάρχει θεωρητική πιθανότητα να γίνει πόλη … κι εκατό χρόνια έπειτα.

 58. Περιονουσκιας said

  53. Τι γλυκιά απάντηση!

 59. sarant said

  56 Να μην κάνει και διακοπές ο Κούλης, τόσες μέρες δούλεψε αδιάκοπα!

  55 Φροντιστήριο-ιδιαίτερα κάνουν σχεδόν όλοι οι μαθητές ακόμη και των ακριβότερων ιδιωτικών, όπως έχω διαπιστώσει.

  43 Όσοι ξέρω δεν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα τις ηλεαγορές. Ωστόσο, κυρίως αυτές γίνονται μέσα από ιστότοπους βιβλιοπωλείων όπως Πολιτεία-Πρωτοπορία, οπότε ο εκδότης δεν έχει τρόπο να τις μαθαίνει.

 60. Φώτης said

  Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάποιο συμβούλιο που θα παίρνει αυτές τις αποφάσεις και όχι μόνος του ο κ.Μπαμπινιώτης. Επειδή διαβάζω αρκετά από τα κείμενά σας και μερικά από τα βιβλία σας, οφείλω να σημειώσω ότι διακρίνω μια ιδιαίτερη εμπάθεια για τον κ. Μπαμπινιώτη και θα έλαγα πως αυτό δεν συνάδει με τη γενικότερη ποιότητα των κειμένων σας.

  Για τη Στοά του Βιβλίου, αν και μου αρέσουν πολύ τα βιβλιοπωλεία ως χώροι εγώ προσωπικά δεν εντόπισα κάποιο που να ήταν αξιοπρόσεκτο τόσα χρόνια στη Στοά αυτή. Η Στοά Αρσακείου πάντως που μου άρεσε πολύ σαν χώρος για περίπατο, μου προκαλούσε μεγάλη θλίψη τα τελευταία χρόνια όπου όλα τα καταστήματα είχαν βάλει λουκέτο.

  Και κάτι τελευταίο. Επειδή ήμουν μαθητής του Αρσακείου, έχω να πω ότι το σχολείο ούτε για τους εκλεκτούς ήταν, ούτε για τους πλούσιους. Είχα συμμαθητές και από πλούσιες αλλά και από φτωχές οικογένειες και το θεωρώ προνόμιο το ότι ημουν μαθητής εκεί. Και αν από αυτήν την εμπορική κίνηση είναι να ωφεληθεί η μόρφωση των παιδιών που φοιτούν ή που θέλουν να φοιτήσουν εκεί, τότε καλώς να γίνει.

  ΥΣ: Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο για τη Στοα του Βιβλίου βρήκα αυτό εδώ το παλίο άρθρο της Καθημερινής (10/02/2013) όπου γράφονται τα ακόλουθα που ίσως εξηγούν κάποια πράγματα:

  https://www.kathimerini.gr/480453/article/politismos/arxeio-politismoy/stoa-toy-vivlioy-kai-twn-loyketwn

  «Ενα «παράπονο»

  Ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης εντάσσει την αποχώρηση εκδοτικών οίκων στον κύκλο της οικονομικής κρίσης. «Φεύγουν από τη στοά γιατί προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη». Ακόμα και αν η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προχώρησε σε μείωση των μισθωμάτων κατά 20%, «τουλάχιστον σε όσους ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις τους». Ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης εκφράζει, με την ευκαιρία, ένα παράπονο προς τους ενοίκους της στοάς: «Απουσιάζουν οι πρωτοβουλίες που θα καθιστούσαν τη Στοά του Βιβλίου περισσότερο ζωντανό σημείο της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ακολουθούν το συνεχές ωράριο που σημαίνει ότι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη κλείνουν στις 3 το μεσημέρι. Επίσης, θα μπορούσαν, είτε μεμονωμένα είτε συνεργαζόμενοι ο ένας με τον άλλον, να οργανώνουν εκδηλώσεις εκφράζοντας ένα πνεύμα εξωστρέφειας».

  Ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη πρωτοβουλίας εκ μέρους των εκδοτικών οίκων που παραμένουν στη στοά ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας αναφέρει τη λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Στοάς του Βιβλίου που φέτος διανύει τον έβδομο χρόνο ζωής του, με αποτέλεσμα να «γεμίζει» με κόσμο ο χώρος τις πιο «δύσκολες» απογευματινές ώρες. Στους 18 κύκλους μαθημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και σε 107 συνολικά θεματικές ενότητες έχουν διδάξει μαθήματα της ειδικότητάς τους 222 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Ισχυρό δέλεαρ και το συμβολικό αντίτιμο των 50 ευρώ για κάθε κύκλο.»

 61. Georgios Bartzoudis said

  51, leonicos said…..
  # Ελεήμων γαρ και οικτίρμων …ψεκασμένος υπάρχεις!

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  (Δεν προκάνω, κάθετη ανάγνωση)

  Ωιμέ της υποκρισίας!
  Θυμάστε που οι ΣτΕηδες απαίτησαν και έκλεισαν πρώτο πρώτο το σουβλατζίδικο και το εσωρουχάδικο, εκεί, απέναντι από το «το ερείπιο της οδού Σανταρόζα»(το παλιό Πρωτοδικείο/και Κακουργοδικείο και Ειρηνοδικείο και πρώτο Εθν. Τυπογραφείο) επειδή ήταν σε αντίθεση με την πνευματικότητά κλπ τους;

  «Τώρα όλα ,και την ταράτσα θα σ’ τη δώσω» !

 63. Afistemanaziso said

  Καλησπέρα!
  Στοά Βιβλίου. Βιβλία Χώρα.
  Το βιβλίο ή βυβλίο πως ετυμολογείται;

 64. sarant said

  60 Για το Αρσάκειο το έγραψα κι εγώ

  63 Από τη Βύβλο

 65. Μαρία said

  34
  Μήπως δεν μετράς σωστά; 4 υπάρχουν κοντά σε μένα. Τρία στην Όλγας και ένα στην Βαφοπούλου.

 66. Νέο Kid said

 67. spyridos said

  Στην Ελλάδα έχει πλατείες δεν χρειάζονται βορειοευρωπαικές απομιμήσεις των νοτιοευρωπαικών πλατειών που τις βαφτίσανε φουντ χαλ.

  60
  «…Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ακολουθούν το συνεχές ωράριο …»
  Οσοι ξέρουν από μαγαζιά καταλαβαίνουν ότι η τήρηση συνεχούς ωραρίου σε μια μικρή επιχείρηση που περνάει ήδη δύσκολα, σημαίνει φαλιμέντο.
  Το συνεχές ωράριο είναι το εργαλείο που χρησιμοποίησαν οι μεγάλες εταιρίες για να πνίξουν τους μικρούς μαγαζάτορες και να ομογενοποιήσουν ολόκληρη την Ευρώπη.
  Η Ελλάδα αντιστάθηκε λιγάκι αλλά τώρα τέρμα. Τα κεφάλια μέσα και μη μιλάει κανείς.
  Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην κάνουμε ψώνια τις Κυριακές και τις ώρες ησυχίας του διακεκομμένου ωραρίου.

 68. Afistemenaziso said

  Και η Βύβλος; Όταν λέμε Βυβλία Χώρα ( στη Θράκη νομίζω, την αναφέρει και ο Όμηρος) εννοούμε …. βιβλιοπωλείο;
  Βύβλινος οίνος είναι το μελετηρό κρασί;
  Μάλλον κάτι χάνουμε εδώ.
  Ίσως η απόδοση του βιβλίου στις άλλες γλώσσες μας βοηθήσει.

 69. dryhammer said

  63,64, 68

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%8D%CE%B2%CE%BB%CE%BF%CF%82

 70. Afistemenaziso said

  Στις πληροφορίες της Wikipedia πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός. Δεν δίνει απάντηση για την ετυμολογία της λέξης Βύβλος, που είναι ελληνική.
  Παρόλα αυτά από την παραπομπή 6 το λεξικό του Beekes εκδόσεις Brillστο λήμμα βύβλος λέει:

  a. The Egyptian papyrus, ‘Cyperus Papyrus; papyrus stalks, bark, roll, paper’ (Hdt.). ;
  b. ‘kind of wine and vine in Thrace, also old wine. Epicharmus [uses it as] from the B. mountains. It is from Thrace.’ (H.).
  c.’made of papyrus’; (both) also a kind of wine,
  d.’plantation of papyrus’ (Tab. Herael.; but see Scheller 1951: 47).
  e. ‘paper, book’ (lA).

  ETYM The papyrus rind was supposedly named after the Phoenician harbor Byblos, from where it was shipped to Greece. Since the name of this town was Gbl in Phoenician, next to Akk. GubIu, and Hebr. G b-b took place. However, E. Masson 1967: 101-7 concluded that the word is of unknown origin and that the town was named after it and Alessio Studi etruschi 18 (1941): 122f . assumed that the word was Pre-Greek. Fur.: 364 offers evidence for ul I in Pre-Greek (ilie forms with -1- appear to be old, not due to late assimilation; cf. Kretschmer KZ 57 (1930): 253). Pre-Greek origin is also strongly suggested by the prenasalized forms (which are hardly expressive). Cf. �1tU1tUpo<;.

  Βλέπετε δηλαδή ότι η λέξη είναι ελληνική ( προελληνική κατά αυτόν) αλλά αγνώστου ετυμολογίας. Είναι πολυσημαντική λέξη και η πόλη Βύβλος ονομάστηκε από αυτήν όχι το ανάποδο.

  Άρα κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το βυβλίο που η απόδοση της λέξης στις άλλες γλώσσες μπορεί να βοηθήσει.

 71. sarant said

  70 Βλέπετε (!)

 72. ΣΠ said

  1

 73. dryhammer said

  ΟΚ Μάστορα, αλλά έπρεπε ντε και καλά να ρωτήσεις για να σου απαντήσουν ώστε να βγάλεις τους απαντώντες μαλάκες; Δεν τά ‘γραφες από την αρχή να νετέρνουμε;

 74. Konstantinos said

  Γιάννη μάλλον ειμαστε γειτονεσ. Κι εγώ μεταξύ πρέζας και βρώμας από τη μια, και τουρισμού από την άλλη διαλέγω τον τουρισμό. Αλλά μακάρι να μην υπήρχε το δίλημμα.
  Μια διόρθωση για τη βίλα αμαλιας. Οι καταληψίες ήταν αυτοί που κράτησαν το κτίριο όρθιο με μικτοεπισκευες. Σε ένα παλιό κτίριο και μόνο που βουλώνεις τις τρύπες να μην μπαίνει νερό το σωζεις.
  Ήταν δεκαετιεσ Εγκαταλελειμένο πριν την κατάληψη. Καλώς (ξανά)εγινε σχολείο, αλλά αν δεν υπήρχε η κατάληψη πιθανόν να είχε πέσει και να ήταν τώρα πάρκινγκ η μαγαζί ο χώρος.

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  74: Δεκτά όλα όσα λες, Κωνσταντίνε.

  Και μια απορία γλωσσικής φύσεως: έπεσα πάνω στη λέξη ευαλωσιμότητα. Το ‘ψαξα λίγο και βρήκα και τις λέξεις ευαλωσία και ευαλωτότητα. Ποια από τις τρεις είναι «σωστότερη»;

 76. Afistemenaziso said

  Δεν έχω πρόθεση να μειώσω κανένα. Απλά είδα τον τίτλο και γι αυτό ρώτησα παρεμπιπτόντως για το βυβλίο αν κανείς ξέρει κάτι πέρα από τα τετριμμένα γιατί και εγώ ο ίδιος πάντα απορούσα για αυτή την λέξη, από που προέρχεται.
  Παγκόσμια λέξη που τιτλοφορεί το πιο διαδεδομένο τίτλο βιβλίου τους τελευταίους αιώνες. Ελληνική μεν αγνώστου ταυτότητος δε.
  Τόσες βιβλιοθήκες, τόσα βιβλία, τόσοι συγγραφείς αλλά ποιος επέβαλλε αυτή την λέξη που μπορεί να σημαίνει και κρασί; Ποιος;

 77. Μαρία said

  75
  H vulnérabilité/vulnerability έχει μεταφραστεί ευαλωτότητα.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Ευχαριστώ, Μαρία, κι εγώ προς τα κεί έκλινα.

 79. Γιάννης Ιατρού said

  64b, 69: Μια παρατήρηση/εξήγηση του Paul Kretschmer για το θέμα, δυστυχώς στα Γερμανικά μόνο, ίσως βρω λίγο καιρό αργότερα και το μεταφράσω για τους μη γνώστες της γερμανικής. Στον Kretschmer (Κρέτσμερ) παραπέμπει και ο Beekes.(σελ. 247).
  Ο Κ, πιθανολογεί τον δανεισμό περίπου στον 12 αι. π.Χ. Επίσης αναφέρει την χρήση στην Οδύσσεια (Φ’ 391)

 80. sarant said

  76-77 Κι εγώ

 81. Κατανοώ πως η επικαιρότητα τσούζει ελαφρώς αλλά έχει και τα χαρίεντά της…

  Ανακοίνωση του ΣΦ ΠΑΟΚ με τρία ( 3 ) υστερόγραφα :

  Υ.Γ: Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε.

  Υ.Γ2: ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση του εντολοδόχου Λευτέρη Αυγενάκη.

  ΥΓ3: Κούλη πες αλεύρι….

  Και για όσους δεν έχουν δικαστική ενημερότητα, τηγν Πέμπτη ξεκινά η δίκη για τα στημένα με υπόδικο τον Μαρινάκη για χειραγώγηση στο ΟΣΦΠ-Βέροια 3-0, όπου μπορεί μια καταδίκη του να φέρει υποβιβασμό του ΟΣΦΠ. Μάλλον αυτό προσπαθεί να προλάβει η κυβέρνηση και αλλάζει τον νόμο δήθεν για το καλό του ΠΑΟΚ πο πιθανότατα θα αθωωθεί σε δικαστήριο που δεν θα έχει διορίσει η ντροπή της Κρήτης Αυγενάκης.

 82. spiral architect 🇰🇵 said

 83. Λευκιππος said

  Μου λύθηκε μια ποδοσφαιρική απορία. Για ποιο λόγο, μια επαρχιακή ομάδα η Δόξα Δράμας, που άφησε εποχή, και που ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος μόνο εγκωμιαστικά σχόλια έχει να πει για αυτήν, δεν έχει πάρει κανέναν , μα ΚΑΝΕΝΑΝ τιτλο. Όχι, ας τολμούσε.

 84. Πουλ-πουλ said

  76-77-80
  Σε τεχνικά κείμενα μεταφράζεται «τρωτότητα».
  Τώρα που πήραν σβάρνα οι δημοσιολογούντες και αντιγράφουν τους «βαθμούς ελευθερίας» από τα βιβλία στατικής, ποιος ξέρει αν δεν τη δούμε να ξεφυτρώνει σε κανένα κείμενο για τον Ερντογάν.

 85. Από τις ανακοινώσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού :

  Αγνοείται η τύχη των δύο εικονιζομένων, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τους αναζητούν οι φίλοι κι οι γνωστοί τους. οποιος γνωρίζει κάτι σχετικό παρακαλείται να τηλεφωνήσει στον κον Μαρινάκη (αστική χρέωση)

 86. # 83

  Δεν τα λες καλά

  Από την Δόξα παίρνανε με μεταγραφή τους καλύτερους παίκτες, ΠΑΟ και ΟΣΦΠ

  Την δεκαετία του 50 όταν πήγε να πάρει πρωτάθλημα ο Εθνικός Πειραιώς έχοντας στην ομάδα του Ούγγρους φυγάδες, τον έβγαλαν εκτός πρωταθλήματος και οι φυγάδες πήγαν Ισπανία

 87. Μαρία said

  «Ένα φάντασμα πλανάται, αν όχι πάνω από την Ευρώπη, τουλάχιστον πάνω από την Ελλάδα. Που είναι ο κύριος Αυγενάκης; Είναι στη Βουλή; Είναι σε ένα μπαρ και πίνει ουίσκι; Έχει φύγει από τη χώρα; Μπορούμε να τον έχουμε εδώ;» https://www.ethnos.gr/athlitismos/85320_tsakalotos-ena-fantasma-planatai-poy-einai-o-aygenakis

 88. Πουλ-πουλ said

  86.
  Από τη Δόξα είχε έρθει στον ΠΑΟ, ο μέγιστος Τ. Λουκανίδης (όποιος δεν τον έχει δει να παίζει δίδυμο με τον Δομάζο, επί Μπόμπεκ, έχει δυσαναπλήρωτα κενά στο άθλημα).

  Και ένα ανεκδοτάκι: Όπως έλεγε ο Λουκανίδης, όταν ήρθε στην Αθήνα, οι πρωτευουσιάνοι τον αντιμετώπιζαν αφ’ υψηλού στις προπονήσεις, δώσε τη μπάλα ρε βλάχο και τέτοια. Αφού ξελάσπωσε την ομάδα μετά από μερικά ματς, τους το ξέκοψε: το βλάχος τέρμα.

 89. Περιονουσκιας said

  Πώς γίνεται, ενώ διακυβεύονται σημεία και τέρατα στον ιερό χώρο του ποδοσφαίρου, εσείς να ασχολείστε με την προέλευση του βιβλίου και πώς λέμε την ιδιότητα του ευάλωτου; Αιδώς, Αργείοι !

 90. Λευκιππος said

  86 Πήρε τίτλο;

 91. sarant said

  85-87 🙂

 92. Μαρία said

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ευπρεπείς χρήσεις

  …η ενοικίαση των επάνω ορόφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια παλιότερη σύμβαση, συνδέθηκε με πολύ αυστηρούς περιορισμούς ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις στη Στοά Αρσακείου. Αυτό δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των χώρων (των καταστημάτων) της Στοάς Αρσακείου εις βάρος της εικόνας του κέντρου των Αθηνών αλλά και εις βάρος των πόρων ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού που είναι τα ιστορικά Αρσάκεια Σχολεία».
  …«Και μιλάμε για ευπρεπείς χρήσεις, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ποτέ δεν θα έβαζε κάτι που θα έθιγε το κύρος του ΣτΕ»

 94. ΓΤ said

  #93

  Τα πρόσωπα αλλάζουν: Φιλελεκπαιδευτική Εταιρεία.
  Θα επισκέπτεται ο κάθε κανακαριόλης το Μπαμπινιώτειο Τροφόραμα, και, γυρνώντας στο σπίτι, θα καθυβρίζει τη μάνα που λείπουν από το πιάτο του το τσορίθο και τα… τσάιβς.

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94 Δίχως τσάτνι μπλε τομάτας και καφέ μοσχογαλής 😦

 96. ΓιώργοςΜ said

  Σχετικό με το πρόσφατο άρθρο… βιολογικής γλωσσολογίας, αλλά και με τον Μπ. που μας απασχόλησε (και) στο τρεχον…

 97. Alexis said

  #94: Τι Τροφόραμα ρε μαν; Food hall είπαμε!

  Στη χθεσινή εκπομπή Shopping Star του Star Channel (για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για μεσημεριανό ριάλιτι μόδας) η παίκτρια παρουσιάζει την γκαρνταρόμπα της:
  -Εδώ έχουμε ένα μπλουζοφόρεμα…
  Η παρουσιάστρια Βίκυ Καγιά εξανίσταται:
  -Έλα βρε κορίτσι μου, μετά από τόσα χρόνια Shopping Star να μου το λέτε μπλουζοφόρεμα! Δεν είναι καθόλου σωστό σαν ορολογία! Πρόκειται για ένα κλασικό T-shirt dress!
  -Δηλαδή μπλουζοφόρεμα! λέει ο τύπος που σχολιάζει από τα παρασκήνια εν είδει υποβολέα! 😂

  Εδώ στο 3:35-3:48

 98. Γιάννης Ιατρού said

  97: Τι βλέπεις ρε Αλέξη; ε; 😋😂😂

 99. Πάλι αυτή η συζήτηση περί «αριστείας», «ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων», «παιδιών των εκλεκτών και πλούσιων» κτλ… Γίνεται σήμερα με εντελώς ιδεολογικούς – δηλαδή ψευδαισθητικούς – όρους.
  Και από τις δύο πλευρές – εάν κάνουμε την παραδοχή ότι είναι αυτές όντως οι δύο πλευρές του λόφου.
  Για όσους είμαστε της «ρεαλιστικής» σχολής σκέψης, η απόδειξη ότι πρόκειται για ψευδαισθητική, εντελώς ιδεαλιστικού (με την κάκιστη έννοια της λέξης) τύπου συζήτηση, είναι ολοφάνερη: Οι περισσότεροι Έληνες αριστεροί πολιτικοί, αριστεροί πανεπιστημιακοί κοκ, στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Για να μη μιλήσουμε για νηπιαγωγεία. Δυστυχώς η ιστορία και η γεωγραφία δεν μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε κάπως πιο σκανδιναβική χώρα, όπου βέβαια κάπως αλλιώς έχουν τα εκπαιδευτικά πράγματα.
  Αλλά αυτό είναι μόνον μια πτυχή του θέματος – όχι η πιο σημαντική. Ας κάνουμε και μια αναφορά στο παρελθόν, για πιο διαχρονική-ιστορική οπτική γωνία. Από αθηναικά ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια δεν γνωρίζω πολλά. Αλλά για τους Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες, θα θυμίσω ονόματα εκπαιδευτηρίων των δεκαετιών 1960 και 1970, τότε που οι εκλεκτοί και πλούσιοι ήταν πολύ ελαχιστότεροι από τους σημερινούς. Έχουμε και λέμε: Πέρα από τα διεθνή Ανατόλια, Δελασάλ, Καλαμαρί – ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θηλέων αρρένων και μικτά, πολύ διαφορετικών κλάσεων και ποιοτήτων, από Σχολή Βαλαγιάννη μέχρι εκπαιδευτήρια Στουγιαννάκη, Γκόνου και Τζημουρώτα (στου περίφημου «Τζίμη»). Ποιός παλιός Θεσσαλονικιός δεν θυμάται ποιοί ήταν μαθητές του «Τζίμη»;« Άριστοι» και «παιδιά εκλεκτών και πλούσιων», χα χα… Αλήθεια, δεν υπάρχουν σήμερα εκπαιδευτήρια που καλύπτουν (και) τέτοιες ανάγκες;
  Οι μυθοποιήσεις και ψευδαισθήσεις ήταν και είναι βολικές για πολλούς, διαφορετικών πλευρών

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  97, 98: Κι εγώ βλέπω Καγιά, για να βελτιώσω τα αγγλικά μου. ☺

 101. Alexis said

  #98: Το ‘χω ρίξει στα σκληρά Γιάννη! 😊

 102. ΓιώργοςΜ said

  Μον ντγιε, κελ ντεκαντάνς… 🙂

 103. Γιάννης Ιατρού said

  100, 101, 102: Έτσι ρε σεις, μη χάσουμε και το γέλιο μας, μ΄όλες αυτές τις γελοιότητες που βλέπουμε κι ακούμε κα΄θε μέρα 👍

 104. Αποκάλυψη τώρα: Γάβρος (και αριστεριστής) δημοσιογράφος, τακτικός αναλυτής σε ιστοσελίδα του (πρώην) ΔΟΛ ανακάλυψε – εντελώς ξαφνικά – ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει εξοχικό-μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο (της SIEMENS)
  Τιναφτόρε ….

 105. Αιμ said

  Άρχισε και το μάστερσεφ χθες . Υπάρχουν φοβερά νούμερα αν δεν το χετε καταλάβει !

 106. sarant said

  97 Ενδιαφερον πάντως, έστω και σαν σχόλιο ή παρατήρηση!

 107. nikiplos said

  Καλημέρα… Έχοντας ζήσει το κέντρο της Αθήνας από τα 70ς που θυμάμαι τον κόσμο και πήγαινα στο πατρικό της μητρός μου στην Ακαδημία Πλάτωνος, έχω να πω:
  -Δεν πρόκειται να γίνει αναβάθμιση κανενός είδους, ούτε πιστεύω στα θαύματα. Αν φύγει η πρέζα, εμπόριο όπλων, φθηνό νταβατζιλίκι, νεκροταφείο ψυχών, από το κέντρο της Αθήνας κάπου πρέπει να πάει… Και αυτό το κάπου, τριγύρω έχει ακόμη αντιστάσεις ενώ για να πάει μακριά (πχ Σχιστό κλπ) είναι άλλου Ιερέως ευαγγέλιο και μπαϊράκι, που μάλλον δεν τολμούν να το κάνουν…
  Ως ρουκέτα και αρπαχτή μου φαίνεται το όλον πρότζεκτ.

  – Αν φύγει η Βαρβάκειος, θα ερημώσει το κέντρο και άντρο εκεί τελείως από νορμάλ ανθρώπους… που πρέπει να πάνε όλοι αυτοί? Αν το ενώσουν με το ιστορικό κέντρο και με διασκεδαστάδικα, λογικά θε πρέπει να διώξουν το νεκροταφείο ψυχών. από τα χρόνια του Ιησού, το νεκροταφείο ψυχών μόνο με Τανξ ή με νταβατζήδες μπιστολάδες που σκοτώνουν με αληθινές σφαίρες διώκεται… ίδωμεν… πάντως αν φύγουν δεν θα πάνε δα και μακριά… δίπλα είναι το μεταξουργείο ή η Ακαδημία Πλάτωνος…

  Ξαναλέω πως το όλον ως εκτοξευόμενη ρουκέτα μου φαίνεται… Ίσως στο βάθος του μυαλού τους έχουν την πρόθεση να διώξουν τους ανημπορούντες πελάτες και να έρθουν άλλοι καλύτερα βαστούμενοι, φροντιστήρια, μικρογευματοπωλεία, καφεπωλεία, χασισοπωλεία για αργά το βράδυ κλπ.

 108. ΓΤ said

  #105 και λοιποί, αν αντέχετε

  η φιλοσοφία της ελεβέιτιντ κονσέρβας, ιδίως μετά το 05:35, στο https://www.newsbomb.gr/bombplus/gossip/video/1049977/masterchef-pige-xana-sto-diagonismo-me-konserva-video

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  107: Έτσι είναι. Όλα κινούνται στη λογική της αρπαχτής και του εφήμερου. Θα συνεχίσει να υπάρχει η πολυτέλεια δίπλα στην εξαθλίωση, το πρεζόνι θα συνεχίσει να τρυπιέται δίπλα στα πολυκαταστήματα της Πατησίων. Στη γειτονιά μου, υπάρχει στην οδό Παιωνίου ένα πολυτελές ξενοδοχείο ανάμεσα σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και σε ένα σουβλατζίδικο και απέναντι από εγκαταλελειμμένα χαμόσπιτα. Ό,τι να ‘ναι, όπου να ‘ναι, όπως να ‘ναι, αυτή είναι η μοίρα της πόλης μας.

 110. ΓΤ said

  #109 Αυτά είναι: Centrotel, μπουζόκλειδο και άπλυτη ντομάτα…

 111. ΓιώργοςΜ said

  110 Συνερμικά θυμήθηκα μια άλλη τριλογία που καταλήγει σε φινιστρίνι…

 112. nikiplos said

  109@ Η ιστορία είναι μεγάλη… Στα 80ς που η γειτονιά (Ακαδ. Πλάτωνος) είχε αρχίσει να «μπάζει» από τις τσιμούχες και τα μπουζόκλειδα και την υποβάθμιση, κυκλοφορούσε η φήμη πως την υποβάθμιζαν για να τα αγοράσουν ένα κομμάτι ψωμί και στη συνέχεια να την αναβαθμίσουν. Φυσικά η υποβάθμιση συνεχίστηκε ενώ αυτή η αναβάθμιση δεν ήρθε ποτέ… Η αναβάθμιση, βελτίωση δεν ήρθε ούτε με την πρώτη εγκατάσταση μεταναστών από το Πακιστάν και ύστερα από το Ανατολικό Μπλοκ στα 90ς. Το ίδιος και με την αθρόα εγκατάσταση Ασιατών στη δεκαετία του μιλένιουμ. Μετά την κρίση η εγκατάσταση του τελευταίου κύματος Αφρικανών και Αφγανών, επίσης δεν άλλαξε τη φθίνουσα πορεία της γειτονιάς. Άλλωστε οι παλαιοί Βούλγαροι και Ρουμάνοι έγιναν συνεταίροι μας στην ΕΕ.

  Το μόνο που άλλαξε ήταν η πολυενοικίαση κάποιων επιτεήδειων μικρών διαμερισμάτων, όπως το διπλανό της γιαγιάς μου, που ο ιδιοκτήτης μπάζει τακτικά 20 νοματαίους να κοιμούνται, με την αντίστοιχη όχληση φυσικά η οποία ξεπέρασε εκείνη των Ρομά του ισογείου, με την διαφορά ότι οι Μετανάστες δεν επιδίδονται στις κλοπές, όπως οι Ρομά… Οι λίγοι παλαιοί έλληνες κάτοικοι της γειτονιάς, προσπαθούν όπως, όπως να ξεφορτωθούν τα διαμερίσματά τους. Εμείς προσωπικά με τον αδερφό μου, το σκοτώσαμε…

  Λίγο πριν το πουλήσουμε περνούσαν διάφοροι κοστουμάτοι Μεσίτες με φήμες του στυλ: «Θα τα αγοράσουν οι Κινέζοι και θα φέρουν νοικοκυροσύνη. Θα τα νέμονται στο ΕηρΜπιΕνΜπη». Δεν χρειαζόταν να είσαι παρατηρητικός ώστε να δεις την απάτη με την πρώτη ματιά…

  Εμείς βρεθήκαμε με τον αδερφό μου στην ανάγκη κι έτσι «σκοτώσαμε» το πατρικό της μάνας μου, και οικία της γιαγιάς μου, σε καλή σχετικά τιμή, στο 50% της προ κρίσεως αξίας του. Πάντως ο αγοραστής ήταν γνήσιος Αλβανός που έμενε στην περιοχή και υπήρξε και νοικάρης του σπιτιού. Ούτε Κινέζοι, ούτε κοστουμάτοι ούτε τίποτε… (ευτυχώς δλδ γιατί τόσο από άλλους μπατριώτες όσο και από μεσίτες ήταν τελείως στα αζήτητα).

  Ως παρατηρητής στη γειτονιά σε βάθος 30-40 χρόνων, την όποια αναβάθμιση η περιοχή την πήρε ΜΟΝΟ από τους μετανάστες που ήταν οικογενειάρχες, έμειναν δλδ με τις οικογένειές τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ θρησκεύματος… Και κυρίως από τους Αλβανούς που μας γλύτωσαν σταδιακά από τη μάστιγα των Ρομά… (λυπάμαι που το λέω, αλλά το λέω με πλήρη συνείδηση, καίτοι και σε αυτούς ακόμη υπήρχαν οικογένειες που ήθελαν να ενταχθούν… στο τέλος υπάκουσαν στα κελεύσματα των πρεζεμπόρων βασιλιάδων τους)

 113. Μπετατζής said

  1) Κατάθεση εμπειριών :Παλιά (90s), στις καλές εποχές, στη Στοά του Βιβλίου υπήρχε στο κέντρο ένα πιάνο με ουρά !!! Μετά τις κρασομπυροκατανύξεις αργά το βράδυ μαζευόμαστε εκεί και του συμπαθούς σεκιουριτά επιτρέποντος (για αντάλλαγμα μας εξιστορούσε όλους τους νταλκάδες και τα βάσανά του) έπαιζε ο μουσικός της παρέας πιάνο και ακούγαμε μουσική όλο το βράδυ, ενίοτε χορεύαμε κιόλας, μέχρι πρωί.Ο ήχος του πιάνου στη Στοά ήταν μαγικός.

  2) Tο κυρίως θέμα της ανάρτησης, εντάσσεται στη γενικότερη τάση εμπορικής «αναβάθμισης» υποτίθεται του κέντρου της Αθήνας, μέσω ρίαλ εστέιτ, μεγαλοεταιριών, κινέζων κλπ. κλπ. Όλα αυτά θα ήταν έστω ανεκτά, από άποψη βέβαια χαζοτουριστική ή φιλελέ οικονομική, εάν δεν σήμαιναν ταυτόχρονα και την αναγκαστική, πάει να πει βίαιη, εκδίωξη από το κέντρο, ενός μεγάλου αριθμού μικρομαγαζατόρων, μικροεπαγγελματιών και βέβαια κατοίκων, που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την αύξηση των τιμών.

  Βέβαια, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, και η τάση μπορεί να ξεφουσκώσει ή να τελειώσει απότομα. Το κεφάλαιο με την ίδια ευκολία που πέφτει σαν κοράκι πάνω σε οτιδήποτε του φαίνεται ελκυστικό, με την ίδια ευκολία σηκώνεται και φεύγει, έχοντας βέβαια προλάβει στο μεταξύ να καταστρέψει τα πάντα. Η ύπαρξη αντιστάσεων είναι και αυτή σημαντική.

  3) Μια δικιά μου απορία είναι τι θα γίνει με τα πάμπολλα διατηρητέα του κέντρου.

 114. ΓιώργοςΜ said

  Τώρα που τα σχόλια αραίωσαν στο άρθρο, να βάλω κι εγώ για να βρίσκεται μια προσωπική ιστορία: Στη στοά βρισκόταν για χρόνια μια λινοτυπική μηχανή, που την πρόλαβα σε λειτουργία, στο τυπογραφείο που ήταν πριν αποσυρθεί.

 115. ΓΤ said

  #114 που την πλαισίωναν οι σημαίες του Κοκκώνη, οι Αγγελίες της «Καθημερινής», ένα χαϊλίδικο τσαντάδικο και μια παπιονάτη πατισερί 🙂

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97 >> Food hall είπαμε!
  Τροφών Μέγαρον
  Θρέψεως Μέλαθρον
  🙂

 117. skolotourou said

  Ηξερα για τα καταστήματα εστίασης από κάτω, αλλά δεν ήξερα ότι κλείνει και το Πόλις. Οντως;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: