Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μπιλιάρδο που το λένε σνούκερ (μια συνεργασία του Σταύρου Παύλου)

Posted by sarant στο 30 Ιανουαρίου, 2020


Με χαρά δημοσιεύω σήμερα ένα ακόμα άρθρο της σειράς «Εξωτικά αθλήματα», γραμμένο και αυτό από τον φίλο μας τον Σταύρο, στον οποίο χρωστάμε και το προηγούμενο άρθρο που αφορούσε το μπέιζμπολ. (Είχε προηγηθεί ένα δικό μου άρθρο για το ράγκμπι).

Το άρθρο είναι πληρέστατο -μέχρι και ασκήσεις έχει στο τέλος! Δεν έχω τίποτα να προσθέσω, διότι δεν σκαμπάζω και πολλά από το άθλημα, οπότε παραδίδω την σκυτάλη στον Σταύρο.

Να πω μόνο ότι ο φίλος μας ο Σταύρος δήλωσε πρόθυμος να γράψει και άλλο ένα άρθρο, για το αμερικάνικο φούτμπολ. Αν κανεις ξέρει και θέλει να γράψει για το κρίκετ ή για κάποιο άλλο άθλημα εξίσου διαδεδομένο σε άλλες χώρες αλλ’άγνωστο στα καθ’ ημάς, είναι καλοδεχούμενος.

Το μπιλιάρδο που το λένε σνούκερ

Όλοι λίγο-πολύ έχουν μια ιδέα τι είναι το μπιλιάρδο. Κι αν δεν έχουν παίξει, θα το έχουν δει τουλάχιστον στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζεται πάνω σε ένα τραπέζι καλυμμένο με πράσινη συνήθως τσόχα και στο οποίο ο παίκτης χτυπάει μια μπάλα (μπάλα της στέκας, cue ball) με την μύτη της στέκας και αυτή συγκρούεται με άλλες μπάλες. Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός παιχνιδιών και παραλλαγών τους, που εμπίπτουν σε αυτήν την πολύ γενική περιγραφή. Μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο βασικές κατηγορίες:

1. Εκείνα που παίζονται σε τραπέζι χωρίς τρύπες στην περίμετρό του και που ο στόχος του παίκτη είναι να πετύχει καραμπόλες, δηλαδή να χτυπήσει με την μπάλα της στέκας τις άλλες (δύο συνήθως) μπάλες.
2. Εκείνα που παίζονται σε τραπέζι με τρύπες στην περίμετρό του και που ο στόχος του παίκτη είναι να ρίξει σε οποιαδήποτε από τις τρύπες την μια μπάλα μετά την άλλη χτυπώντας τις με την μπάλα της στέκας με συγκεκριμένη σειρά.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι διάφορες παραλλαγές του γαλλικού μπιλιάρδου, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές την Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας έχει αναδείξει και παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Φίλιππο Κασιδόκωστα. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι διάφορες παραλλαγές του αμερικανικού (pool) και του αγγλικού μπιλιάρδου. Η βασικότερη παραλλαγή του αγγλικού μπιλιάρδου είναι το σνούκερ (snooker) με το οποίο θα ασχοληθώ παρακάτω.

Το σνούκερ γεννήθηκε προς το τέλος το 19ου αιώνα στην Ινδία. Οι κανόνες του προέκυψαν από συνδυασμό των κανόνων παλαιότερων παιχνιδιών μπιλιάρδου, που παίζονταν από τους αξιωματικούς του Βρετανικού στρατού. Αυτός που κωδικοποίησε τους πρώτους κανόνες του σνούκερ ήταν ο Sir Neville Chamberlain, ο οποίος, εκτός από μπαμπάς, ήταν και νονός του σνούκερ. Snooker ήταν όρος της στρατιωτικής αργκό για τους νεοσύλλεκτους και ο Chamberlain τον χρησιμοποιούσε για να χαρακτηρίσει έναν συμπαίκτη του που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τα κατάφερνε και πολύ καλά. Και έτσι προέκυψε το όνομα του παιχνιδιού.

Το σνούκερ μέσα στα επόμενα χρόνια διαδόθηκε στην Μ. Βρετανία και στις αποικίες της, αλλά την μεγάλη διάδοση την γνώρισε από την δεκαετία του ’60 και μετά. Για την ιστορία του μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ. Σήμερα παίζεται σε επαγγελματικό επίπεδο και είναι δημοφιλές στα Βρετανικά νησιά και σε χώρες της Κοινοπολιτείας, αλλά και σε κάποιες χώρες της Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα στην Κίνα. Στην κατάταξη των πρώτων 128 επαγγελματιών παικτών έχουμε την ακόλουθη κατανομή ως προς τις χώρες προέλευσης: Αγγλία 59, Κίνα 23, Ουαλία 12, Σκωτία 7, Ταϊλάνδη 4, Βόρεια Ιρλανδία 3, Ιρλανδία 2, Αυστραλία 2, Χογκ Κογκ 2, Ιράν 2, Πολωνία 2, Βραζιλία 1, Μαλαισία 1, Ισραήλ 1, Μαρόκο 1, Βέλγιο 1, Νορβηγία 1, Ελβετία 1, Γερμανία 1, Μάλτα 1, Κύπρος 1. Βλέπουμε ότι στην λίστα υπάρχουν και λίγοι Ευρωπαίοι παίκτες μη προερχόμενοι από τα Βρετανικά νησιά, αλλά οι περισσότεροι είναι χαμηλά στην κατάταξη. Στην 49η θέση της κατάταξης είναι ο Κύπριος Michael Georgiou, γεννημένος στο Λονδίνο από Κύπριους γονείς, ο οποίος μέχρι το 2016 εκπροσωπούσε την Αγγλία, αλλά μετά αποφάσισε να αγωνίζεται εκπροσωπώντας την πατρίδα των γονιών του. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας επαγγελματίας παίκτης του σνούκερ, όμως χάρη στις μεταδόσεις του Eurosport έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και το παρακολουθούν όλο και περισσότεροι. Μάλιστα, υπάρχει ιστοσελίδα για τους φίλους του σνούκερ στην Ελλάδα.

Να δούμε πώς παίζεται. Το τραπέζι στο οποίο παίζεται είναι αρκετά μεγαλύτερο από εκείνα των άλλων παιχνιδιών μπιλιάρδου. Έχει στην περίμετρό του έξι τρύπες, τέσσερις στις γωνίες και δύο στις μεγαλύτερες πλευρές του. Το παιχνίδι παίζεται με 22 μπάλες. Η μπάλα της στέκας είναι άσπρη και υπάρχουν ακόμα 15 κόκκινες και από μία κίτρινη, πράσινη, καφέ, μπλε, ροζ και μαύρη. Αυτές τις τελευταίες, από την κίτρινη μέχρι την μαύρη, τις λένε colour balls και στο εξής για συντομία θα τις αποκαλώ έγχρωμες. Κάθε μπάλα εκτός της άσπρης έχει μια συγκεκριμένη αξία σε πόντους. Οι κόκκινες από 1 πόντο, η κίτρινη 2, η πράσινη 3, η καφέ 4, η μπλε 5, η ροζ 6 και η μαύρη 7.

Ένα ματς αποτελείται από μονό αριθμό φρέιμ (frame), σαν τα σετ στο βόλεϊ. Στην αρχή ενός φρέιμ οι μπάλες τοποθετούνται στο τραπέζι σε συγκεκριμένες θέσεις όπως φαίνεται στην εικόνα. Οι κόκκινες είναι τοποθετημένες σε τριγωνική διάταξη (το 15 άλλωστε είναι τριγωνικός αριθμός). Ο παίκτης που παίζει πρώτος τοποθετεί την άσπρη μπάλα σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο ημικύκλιο. Ο στόχος του είναι να ρίξει αυτές τις μπάλες με συγκεκριμένη σειρά σε οποιαδήποτε από τις τρύπες χτυπώντας τις με την άσπρη μπάλα, κερδίζοντας έτσι τους αντίστοιχους πόντους από την αξία κάθε μπάλας. Η σειρά είναι η εξής: κόκκινη, έγχρωμη, κόκκινη, έγχρωμη κλπ. Οι έμπειροι παίκτες δεν αρκούνται στο να ρίξουν την μπάλα που στοχεύουν σε τρύπα, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουν και το πού θα καταλήξει η άσπρη μπάλα, ώστε να έχουν ευνοϊκή θέση για το επόμενο παίξιμο. Οι κόκκινες που ρίχνονται στις τρύπες παραμένουν εκεί, ενώ οι έγχρωμες επανατοποθετούνται στις αρχικές τους θέσεις. Αν η θέση μιας μπάλας είναι κατειλημμένη, τότε αυτή τοποθετείται στην θέση της μπάλας μεγαλύτερης αξίας που είναι ελεύθερη. Αν δεν υπάρχει ελεύθερη θέση, τότε η μπάλα τοποθετείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην θέση της από την επάνω πλευρά του τραπεζιού, όπως φαίνεται στην εικόνα, και επάνω στην ευθεία που περνάει από την θέση και είναι παράλληλη προς την μεγάλη πλευρά. Όταν εξαντληθούν όλες οι κόκκινες, τότε ο παίκτης πρέπει να παίξει τις έγχρωμες με σειρά αύξουσας αξίας χωρίς πλέον επανατοποθέτηση. Ο παίκτης συνεχίζει να παίζει όσο ευστοχεί, αλλιώς αναλαμβάνει ο αντίπαλός του, που πρέπει να ξεκινήσει πάλι από κόκκινη μπάλα, εκτός αν οι κόκκινες έχουν εξαντληθεί. Όταν εξαντληθούν όλες οι μπάλες, ολοκληρώνεται το φρέιμ και το κερδίζει ο παίκτης με τους περισσότερες πόντους. Αν υπάρχει ισοπαλία στους πόντους, τότε επανατοποθετείται η μαύρη μπάλα στο τραπέζι και το φρέιμ συνεχίζεται μέχρι κάποιος παίκτης να ευστοχήσει. Το ματς ολοκληρώνεται όταν ένας παίκτης κερδίσει επαρκή αριθμό φρέιμ για να εξασφαλίσει την νίκη.

Για στατιστικούς λόγους καταγράφονται τα σερί (break) τουλάχιστον 100 πόντων, που πετυχαίνουν οι παίκτες, και ονομάζονται century breaks. Το τέλειο σερί το πετυχαίνει ένας παίκτης όταν βάλει όλες τις μπάλες από την αρχή μέχρι το τέλος, βάζοντας μετά από κάθε κόκκινη την έγχρωμη με την μεγαλύτερη αξία, δηλαδή την μαύρη. Το σκορ σε αυτή την περίπτωση είναι 15x(1+7)+2+3+4+5+6+7=147 (maximum break).

Μέσα στο παιχνίδι μπορεί να συμβούν και διάφορα φάουλ από έναν παίκτη. Τέτοια είναι: (1) να αποτύχει να χτυπήσει την μπάλα που στοχεύει, (2) να πέσει σε τρύπα κάποια άλλη μπάλα από αυτή που στοχεύει, (3) κάποια μπάλα να φύγει εκτός τραπεζιού, (4) να ακουμπήσει κατά λάθος κάποια μπάλα, και άλλα σπανιότερα φάουλ. Μετά από ένα φάουλ ο αντίπαλος παίκτης κερδίζει κάποιους πόντους και έχει δικαίωμα να παίξει ο ίδιος ή, αν κρίνει ότι η διάταξη από τις μπάλες δεν είναι ευνοϊκή, να ζητήσει από τον άλλο παίκτη να συνεχίσει να παίζει. Οι πόντοι που κερδίζει είναι 4 ή οι πόντοι της μπάλας μεγαλύτερης αξίας που εμπλέκεται στο φάουλ, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

Στην πρώτη από τις παραπάνω περιπτώσεις φάουλ, έχει ακόμα το δικαίωμα να ζητήσει από τον άλλο παίκτη να επαναλάβει το παίξιμό του αφού οι μπάλες επαναφερθούν στην προηγούμενη διάταξη. Αυτό συνήθως το κάνει όταν η διάταξη είναι τέτοια ώστε δεν υπάρχει ελεύθερη ευθεία ανάμεσα στην άσπρη και στην μπάλα που πρέπει να χτυπηθεί, επειδή μεσολαβούν άλλες μπάλες, οπότε ο παίκτης είναι υποχρεωμένος να παίξει την άσπρη με σπόντες στα πλάγια του τραπεζιού για να φτάσει στην μπάλα που είναι ο στόχος. Αυτή η διάταξη ονομάζεται σνούκερ, το ίδιο με το όνομα του παιχνιδιού. Το snooker χρησιμοποιείται και σαν ρήμα. Λέμε, δηλαδή, ότι ένας παίκτης είναι snookered όταν πρέπει να παίξει με μια τέτοια διάταξη. Αν μετά από φάουλ ενός παίκτη προκύψει διάταξη σνούκερ για τον αντίπαλο, αυτός αποκτάει το δικαίωμα ελεύθερης μπάλας (free ball). Δηλαδή, μπορεί να παίξει οποιαδήποτε μπάλα σαν να είναι η μπάλα που έχει σειρά να παίξει. Αν καταφέρει να την ρίξει σε τρύπα, η μπάλα επανατοποθετείται στην αρχική θέση της στο τραπέζι και ο παίκτης κερδίζει τους πόντους της αξίας της μπάλας που κανονικά θα έπαιζε. Αν οι μπάλες δεν είναι σε διάταξη σνούκερ και ένας παίκτης αποτύχει τρεις συνεχόμενες φορές να χτυπήσει την μπάλα που στοχεύει, τότε χάνει αυτομάτως το φρέιμ.

Στην δεύτερη και στην τρίτη από τις παραπάνω περιπτώσεις φάουλ, αν η μπάλα που πέσει από λάθος σε τρύπα ή φύγει εκτός τραπεζιού είναι κόκκινη, βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Αν είναι έγχρωμη, τοποθετείται στην αρχική θέση της. Αν είναι η άσπρη, ο παίκτης που έχει σειρά να παίξει την τοποθετεί σε όποιο σημείο θέλει μέσα στο ημικύκλιο. Να σημειωθεί ότι, αν ο παίκτης παίξει μια κόκκινη μπάλα και αντί γι’ αυτήν πέσει σε τρύπα άλλη κόκκινη, τότε δεν είναι φάουλ, όπως δεν είναι φάουλ αν τύχει και πέσουν σε τρύπες περισσότερες από μία κόκκινες μπάλες. Στην τελευταία περίπτωση ο παίκτης παίρνει 1 πόντο για κάθε μπάλα που θα πέσει.

Τα φάουλ που ενδέχεται να συμβούν δίνουν το δικαίωμα σε έναν παίκτη να συνεχίσει να διεκδικεί ένα φρέιμ ακόμα κι αν υπολείπεται από τον αντίπαλό του περισσότερους πόντους από όσους μπορεί να πάρει από τις μπάλες που απομένουν. Η στρατηγική του σε αυτή την περίπτωση είναι να δημιουργήσει διάταξη σνούκερ για τον αντίπαλό του, μήπως τον αναγκάσει να υποπέσει σε φάουλ.

Υπάρχουν και άλλοι κανόνες που ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες για όλες τις συνηθισμένες ή ασυνήθιστες καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν σε ένα παιχνίδι σνούκερ. Μια αναλυτική περιγραφή τους υπάρχει εδώ.

Η σύγχρονη εποχή στην ιστορία του σνούκερ θεωρείται ότι ξεκινάει προς το τέλος της δεκαετίας του ’60. Το 1968 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματικού Μπιλιάρδου και Σνούκερ (World Professional Billiards and Snooker Association) και το 1969 το φορμάτ ανάδειξης του παγκόσμιου πρωταθλητή άλλαξε. Από τότε ο παγκόσμιος πρωταθλητής προκύπτει από τουρνουά με αγώνες νοκ άουτ, ενώ προηγουμένως γινόταν αγώνας μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή και του διεκδικητή, όπως στο σκάκι. Οι μεταδόσεις στην τηλεόραση με έγχρωμη εικόνα άρχισαν να αποκτούν σημαντική τηλεθέαση και αυξήθηκε το ενδιαφέρον των χορηγών. Σήμερα το σνούκερ είναι καθαρά επαγγελματικό με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τουρνουά ετησίως και υψηλά χρηματικά έπαθλα. Η αγωνιστική περίοδος διαρκεί από το τέλος Ιουλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου. Στα περισσότερα τουρνουά το σύστημα είναι νοκ άουτ και υπάρχει μέριμνα ώστε οι ισχυρότεροι παίκτες βάσει της κατάταξης να μη συναντιούνται στους πρώτους γύρους (seeding). Η κατάταξη προκύπτει από το σύνολο των χρημάτων που έχουν κερδίσει οι παίκτες την τελευταία διετία σε τουρνουά που έχουν οριστεί ως κατατακτήρια (ranking events). Τα σημαντικότερα κατατακτήρια τουρνουά είναι το πρωτάθλημα Ηνωμένου Βασιλείου (UK Championship), που διεξάγεται Δεκέμβριο, και, βέβαια, το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται Απρίλιο-Μάιο και με το οποίο ολοκληρώνεται η αγωνιστική περίοδος. Φυσικά, το τουρνουά του παγκοσμίου πρωταθλήματος έχει με διαφορά τα υψηλότερα χρηματικά έπαθλα. Από τα μη κατατακτήρια τουρνουά (non-ranking events) το σημαντικότερο είναι το Masters, που διεξάγεται Ιανουάριο και στο οποίο προσκαλούνται οι 16 πρώτοι παίκτες της κατάταξης. Τα τρία αυτά τουρνουά αποτελούν το λεγόμενο triple crown και είναι μεγάλη τιμή για έναν παίκτη να το κατακτήσει.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ο στόχος της σεζόν για τους κορυφαίους παίκτες. Σε αυτό συμμετέχουν 32 παίκτες, δηλαδή οι πρώτοι 16 τις κατάταξης και άλλοι 16 από προκριματικούς αγώνες. Παλαιότερα υπήρχαν παίκτες που κυριαρχούσαν. Την δεκαετία του ’70 ήταν ο Ray Reardon με 6 παγκόσμια πρωταθλήματα, την δεκαετία του ’80 ο Steve Davis επίσης με 6, και την δεκαετία του ’90 ο Stephen Hendry, που έχει και το ρεκόρ με 7 παγκόσμιους τίτλους. Ο πιο αξιομνημόνευτος τελικός στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος είναι του 1985 μεταξύ του Steve Davis και του Dennis Taylor, που κρίθηκε υπέρ του δεύτερου με 17-18 στην τελευταία μπάλα του τελευταίου φρέιμ. Εδώ υπάρχει βίντεο από το τελευταίο δραματικό φρέιμ. Η τελευταία μπάλα από το 33:40 και μετά. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις εκφράσεις στα πρόσωπα των παικτών και την εναλλαγή των συναισθημάτων.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν αναδειχθεί πολλοί παίκτες υψηλού επιπέδου και οι διαφορές μεταξύ τους είναι μικρές. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον παίκτης που να κυριαρχεί. Ξεχωρίζει όμως ο Ronnie O’Sullivan, που έχει κατακτήσει 5 παγκόσμια πρωταθλήματα και που θεωρείται από τους περισσότερους ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του σνούκερ. Αξίζει να αναφέρω και τον Jimmy White, ο οποίος εξακολουθεί να συμμετέχει στα τουρνουά όντας στην τρυφερή ηλικία των 58 ετών. Είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης που δεν έχει κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Συμμετέσχε σε έξι τελικούς αλλά έχασε και τους έξι. Σαν τον/την ηθοποιό με τις περισσότερες υποψηφιότητες αλλά κανένα Όσκαρ ή τον τραγουδιστή/την τραγουδίστρια/το συγκρότημα με τα περισσότερα νούμερο 2 στην λίστα του Billboard αλλά κανένα νούμερο 1 (κουίζ: ποιοι είναι; ).

Το σνούκερ δυστυχώς δεν έχει ανάλογη επιτυχία μεταξύ των γυναικών. Η καλύτερη παίκτρια είναι η Reanne Evans, η οποία έχει κερδίσει 12 φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών, αλλά η συμμετοχή της στα επαγγελματικά τουρνουά δεν είχε επιτυχία.

Το σνούκερ δεν έχει βρει την θέση του στον κινηματογράφο, όπως το αμερικανικό μπιλιάρδο (π.χ., The Color of Money (1986)). Βρήκα μόνο την τηλεταινία Number One (1985) με πρωταγωνιστή τον τραγουδιστή της ροκ Bob Geldof. Αλλά ούτε και αντικείμενο τραγουδιών έχει υπάρξει. Υπάρχει μόνο το χιουμοριστικό τραγούδι Snooker Loopy (1986), στο βίντεο του οποίου εμφανίζονται και αυτοσαρκάζονται κατά σειρά οι παίκτες Tony Meo, Dennis Taylor, Terry Griffiths, Willy Thorne και Steve Davis.

Θα τελειώσω με μερικές ερωτήσεις με τις οποίες μπορεί κανείς να ελέγξει πόσο καλά γνωρίζει τους κανόνες του σνούκερ:
1. Αν δεν υπάρχουν πόντοι από φάουλ, πόσους πόντους πρέπει να έχει ένας παίκτης για να είμαστε σίγουροι ότι έχει περισσότερους από το μέγιστο σύνολο πόντων από τις μπάλες που απομένουν στο τραπέζι;
2. Ποιοι είναι οι δύο τρόποι με τους οποίους ένας παίκτης μπορεί να πετύχει σερί 2 πόντων;
3. Ποιο είναι το μικρότερο σύνολο πόντων που μπορεί να καταγραφεί για τους δύο παίκτες αν δεν απομένουν μπάλες στο τραπέζι;
4. Ποιο είναι το μικρότερο σκορ με το οποίο μπορεί να λήξει ένα φρέιμ χωρίς να υπάρξει εγκατάλειψη παίκτη;
5. Πώς μπορεί να επιτευχθεί σερί μεγαλύτερο του 147; Ποιο είναι το μέγιστο σερί που μπορεί να επιτευχθεί;

Κλείνω με την ευχή να δούμε κάποτε κάποιον Έλληνα παίκτη να διακρίνεται σε αυτό το ωραίο παιχνίδι.

Advertisement

148 Σχόλια προς “Το μπιλιάρδο που το λένε σνούκερ (μια συνεργασία του Σταύρου Παύλου)”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Άξιος! Πληρέστατο και καλογραμμένο 🙂

  ΥΓ: Να γράψει άρθρο για το ποδόσφαιρο ο Τζί… (incl. VAR)😎

 2. leonicos said

  Πρώτος;

 3. leonicos said

  Μέχρι να πατήσω το έρημο…. με πρόλαβεο κακόψυχος

 4. leonicos said

  Και είχα πολλά να πω όπως ξέρετε

 5. nikiplos said

  Ωραίο άρθρο πράγματι! Καίτοι το παίζαμε ως τηνέϊτζερς δεν ήξερα κάποιες λεπτομέρειες… Το εγκατέλειψα νωρίς, καθώς ο μεγαλύτερος αδερφός μου με κέρδιζε συνεχώς, αφού είχε ρίξει χρόνια στο άθλημα.

  1@ (τέλος). Να βάλει όμως και τον κανονισμό που ισχύει για το αν κάποιος μπει σε αγωνιστικό χώρο με μπιστόλα… Και τον αθλητικό και τον ποινικό. Και να μας λύσει και την απορια πως και πήρε και 8η αναβολή η δίκη του, και για τα δύο δικαστήρια…

 6. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Πώς ορίζεται όμως ο αγωνιστικός χώρος στο σνούκερ;

 7. LandS said

  Θέλετε άρθρο για το Κρίκετ;
  Ιδού:

  Βααριέεμαι

 8. Νέο Kid said

  Η ερώτηση 5. πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ , και δεν ξέρω αν έχει όντως συμβεί ποτέ, αλλά ναι είναι δυνατόν.
  Πρέπει να γίνει φάουλ , και να σε αφήσει ο αντίπαλος σνουκερντ ΚΑΙ στις 15 κόκκινες (δύσκολο..,) , όποτε έχεις φρη μπωλ και άρα έξτρα μια στεκιά ( 1 «κοκιννη»=free ball και ένα χρωμα )
  Cool indeed,master Stavros!

 9. loukretia50 said

  Bonjour! – σφήνα
  Αν κάποιος καταφέρει να τρυπήσει την τσόχα δεν είναι φάουλ ?
  τι? δε συμβαίνει ποτέ?

 10. leonicos said

  Εγώ το σνούκερ το ήξερα από μικρό παιδί.

  Το έπαιζε ο πατέρας μου μαζί με άλλους αξιωματικούς από την Ινδία και τη Νέα Ζηλανδία. Είχαμε στο σπίτι μας ένα μεγάλο μπιλιάρδο και ένα μικρό, κανονικο από εκείνο που δεν εχουν τρύπες.

  Στο μικρο παίζανε οι κυρίες ενώ στο μεγάλο οι κύριοι.

  Μια φορά όμως είδα μια κυρία να παίζει και το μεγάλο. Ήταν ξαπλωμένη να πιάσει την μπάλα που ήτ στην άλλη άκρη, και ένας φίλος του μπαμπά ήταν πάνω της και προσπαθουσε κι αυτός να πιάσει την μπάλα. Αλλά επειδή η μπάλα δεν πιανότανε, εκείνοι προπαθούσαν και ίδρωναν, μέχρι που η κυρία άρχισε να ουρλιάζει σα να τη σφάζανε, ‘την πιάνω! την πιανω!’ και ο φίλος μας μούγκριζε ‘κι εγώ: κι εγώ!’ Μετά σηκώθηκαν, η κυρία τίνξε τα ρούχα της προς τα κάτω, γιατί τόση ώρα ήχαν ανέβει κάπως. Ο αλλος δεν ξέρω τι έκανε, γιατί μου γύρισε την πλάτη.

  Μιαν άλλη φορά έπεσε στην τρύπα το γατάκι της γάτας μας. Είχε κάνει έξι, κι η μαμά είπε ότι μάλλον το πέταξε επίτηδες για να το ξεφορτωθεί. Αλλά το γατάκι νιαούριζε το ίδιο και η γάτα. Έτσι ανοίξαμε το συρτάρι και βγάλαμε το γατάκι, που εν τω μεταξύ είχε καλομάθει κι έπαιζε με τις μπάλες.

  Μια μέρα ένας φίλος του μπαμπά έφερε από την Ινδία έναν ελέφαντα, ο ελέφαντςας μπερδεύτηκε κι έφαγε τις μπάλες, Μόλις που προλάβαμε να σώσουμε τη μαύρη. Ο τυπος θύμωσε, και πήρε μια οδοντογλυφίδα και άρχισε να τσιμπάει τον ελέφαντα για να τον τιμωρήσει. Αλλά ο ελέφαντας γαργαλιώταν και σηκώθηκε στα δυο του πόδια κι έκανε ένα ουουουουουουουουουουου! που τρόμαζξε η γειρτονιά. Ήρθαν οι γείτονες,είδαν τον ελέφαντα στο σαλόνι μας, ήταν πολύμεγάλο, και είπαν «Τι είναι αυτά; Τσίρκο το κάνατε το σπ΄θτι σας;» Και η μαμά τούς απάντησε ότι «Εμείς έχουμε μεγάλο σπίτι, και μπορούμε να φέρουμε και λιοντάρι!»

  Και βάλμε τον ελέφαντα σε μια γωνιά να κάθεται, να βλέπει τις καινούργιες μπάλες που έφερε ένας αξιωματικός από την Ζανζιβάρη. Δεν είχε ακόμα ενωθεί με την Τανγκανίκα να γίνει Τανζανία, ή από την Κάνυα, δεν θυμάμαι καλά, γιατί ήταν κι ένα ςάλλος από την Κένυα. Κι ένας από το Λονδίνο. ο αξιωματικςο από το Λονδίνο ήταν μαύρος ενώ εκείνος από την Κένυα ήταν άσπρος. Ρώτησα τ μαμά μου, πώς γίνεται αυτό, και εκείνη μου απάντησε «Οι άγγλοι έχουν μπερδέψει τον κόσμο».

  Αλλά τώρα εχω μια δουίτσα και θα συνεχίζ=σω αύριο για τα μπιλιάρδα μας.

  Α, δίπλα στο μπιλιάρδο, και στο μικρίό και στο μεγάλο, και το τρίτο το ενδιάμεσο, υπήρχαν καπελιέρες, γι να βάζουν οι κυρίες τα καπέλα τους, γιατί πώς να παίξεις μπιλιάρδο με καπέλο

  Επανέρχομαι με άλλες λεπτομέρειες

 11. leonicos said

  Ελπίζω να εκτιμήσετε τις γνώσεις μου

 12. leonicos said

  Μια φορά ήρθε σπίτι και ο Τζι κι έφερε πάλες αλλά ήταν όλες μαύρες.

  Βρε Τζι, κόκκινες δεν σου είπα να φέρεις; του είπε ο μπαμπάς. Και τον έβαλε και τις έβαψε μια μιά. Από τότε ο Τζι γράφει ποιήμστα

 13. leonicos said

  ια φορα η υπηρέτρια βούλωσε τις τρύπες με στυπόχαρτο για να σαπουνίσει την τσόχα, που είχα χύσει κόκκινα κρασιά και ουίσκια οι φίλοι μας.Αλλά το νερό περνούσε και έτρεχε κάτω, κι έβρεξε τα πόδια της υπηρέτρια κι εκείνη κρύωσε κι έβηχε, ανέβασε και πυρετό, και της δώσαμε φάρμακα, της κάναμε κιε νέσεις, ακισ το τέλος πέθανε, και είπε ο μπαμπάς να μην ξαναπλύνουμε το μπιλιάρδο γιατί πεθαίνει τις υπηρέτριες και είναι κρίμα

 14. Νέο Kid said

  Διευκρίνιση: Ο Κασιδόκωστας παίζει τρίποντο ( three cushions billiards ή dreiband στα γερμανικά). Παραλλαγή του κλασικού «ελεύθερου» γαλλικού μπιλιάρδου. Για να μετρήσει πόντος πρέπει πριν ολοκληρωθεί η καραμπόλα η άσπρη να έχει βρει τουλάχιστον 3 φορές σπόντα.
  Η σειρά δεν παίζει ρόλο.

 15. leonicos said

  Το πεθαίνω είναι μεταβατικό. Έτσι λέει η βιολογία. Τη γρμματική ποιος την ακούει;

 16. Νέο Kid said

  14. ΤρίΣποντο γμτ…

 17. Νέο Kid said

  Μπάν δε μαν! Νικοκύρη…

 18. leonicos said

  Συνυπογράφω ότι το άρθρο κθεαυτο είναι καλό. Αφού το λένε κι εκείνοι που ξέρουν.

  Αλλά ομολογώ πως αν με ρωτούσατε χθες…. δεν θα ήξερα ντιπ για ντιπ.

  Ομολογώ επίσης ότι ούτε και τώρα θα μάθω. Χαίρομαι όμως που η ομήγυρη το βρίσκει ενδιαφέρον και το επαινει. Εγώ συνεπαινώ.

 19. leonicos said

  17

  Γιατί, βρε Κιντ; Θα φάω μπαν για ένα ελέφαντα;

 20. Γιάννης Ιατρού said

  Λέω, παίρνω τηλέφωνο τη Φωτεινή να σε μαζέψει! 😋

 21. leonicos said

  17

  Από όλο το άρθρο, εγώ ξέρω τις λέξεις μπιλιάρδο, μπάλα, τσόχα, στέκα, τρύπα, σπόντα και τα χρώματα. Τι φταίω ο φουκαράς;

 22. leonicos said

  20

  Αν βρεις το τηλέφωνο να μη μιλάει. Θέλει υπομονή. Σ’ αυτο ποντάρω. Κακόψυχε!

 23. Νέο Kid said

  Λεώνικε, είναι ντροπή να κοροϊδεύεις κάτι ευγενές που δεν γνωρίζεις, και φυσικά ασέβεια προς το Σταύρο που μπήκε στον κόπο να γράψει το ωραίο και πολύ πλήρες άρθρο!
  Και μεις δε γουστάρουμε τα σουμεριακά «γράμματα» αλλά δεν γράφουμε δυστοπίες για μουχλιασμένα κωλοτύρια… ούτε κάνουμε « χιούμορ» επιπέδου γουσου…

 24. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  Σνούκερ παίζαμε ενίοτε στο μεταπτυχιακό. Επειδή ήμασταν μεταπτυχιακοί, είχαμε πρόσβαση στους χώρους των seniors, με τους διδακτορικούς και το προσωπικό, χωρίς τους προπτυχιακούς. Το σνούκερ ήταν ένα από τα θετικά των χώρων αυτών, δε θυμάμαι αν είχε χρέωση.
  Είχα δει πως το τραπέζι είναι μεγάλο στην τηλεόραση, αλλά από κοντά είναι αλλιώς, σα γήπεδο έμοιαζε. Οι μπάλες επίσης μικρότερες από του μπιλιάρδου, για να πετύχεις τρύπα ήθελε τέχνη, όχι όπως το αμερικάνικο που μπορούσε να ρίχνει κανείς στο γάμο του καραγκιόζη και όλο και κάτι να γίνεται.

  19 Δεν είναι και μικρό πράγμα, κοτζάμ ελέφαντας…

 25. Στην εποχή μου μπιλιάρδο ήτανε μόνο το γαλλικό και κυρίως σε μκρότερες από τις αγωνιστικές διαστάσεις, υπήρχαν μπιλιαρδάδικα σ’ όλες τις γειτονιές που γνώρισαν άνθιση όταν απαγορεύτηκαν τα φλιπεράκια ( αυτά αξίζουν άρθρο από τους σκαπανείς του ιντερνετ). Μαζί με τα μπιλιάρδα συνυπήρχαν συνήθως ποδοσφαιράκια και τραπέζι για πιγκπογκ.
  Τραπέζι μπιλιάρδου αγωνιστικό υπήρχε στου Βιζούρη στον Αγιο Παντελεήμονα και στο Μοντρεαλ αν θυμάμαι καλά το όνομα στην οδό Σανταρόζα (;) στον πρώτο όροφο. Εκεί υπήρχε και αμερικάνικο μπιλιάρδο με τρύπες και κάποιοι παίζανε και σνούκερ.
  Επαιζα γαλλικό πιτσιρικάς αλλά όταν διαπίστωσα πως από ένα σημείο και μετά θέλει προπόνηση για να βελτιωθείς το παράτησα. Νομίζω πως το μεγαλύτερο κατόρθωμά μου το έχω ξαναδώσει, για τους ενδιαφερόμενους εδώ :

  https://gpointsnovel.blogspot.com/2015/08/blog-post_14.html

 26. Νέο Kid said

  24. Το κάθε μπιλιάρδο θέλει την τέχνη του. Δεν είναι τυχαίο που ούτε οι αμερικανοί μπορούν να παίξουν κορυφαίο σνουκερ, αλλά και οι σνουκεραδες που δοκίμασαν 9μπαλο ή κλασικό αμερικανικό σε κορυφαίο επίπεδο, έφαγαν όλοι τα μουτρα τους.
  Μια βασική επίσης διαφοροποίηση είναι οι τρύπες. Στο σνουκερ είναι σχεδόν ορθογωνικης κάτοψης ( σε αντίθεση με το pool όπου είναι τραπεζοειδείς) και αν η μπάλα βρει γωνία σχεδόν ποτέ δεν μπαίνει. Θέλει «κεντραρισμα» ειδικά στις μικρές γωνιές και σε μπάλες κολλημένες στη σποντα.

 27. Anasto said

  Καλημέρα σας και μπράβο στον Σταύρο, ήταν υψηλός χρόνος ένα άρθρο στα ελληνικά για το σνούκερ δμιουργήθηκε (για να είμαστε εντός κλίματος).

  Ενδιαφέρουσες οι ερωτήσεις αν και δεν κατάλαβα σχεδόν καμία 😛 Θα αποπειραθώ να δώσω απαντήσεις όμως:

  1) Μια και με τους ορισμούς έχω πρόβλημα (κι άρα μπορεί να απαντάω βλακείες), ξεκαθαρίζω ότι απαντάω στο ποιος νομίζω ότι είναι ο ελάχιστος αριθμός πόντων που χρειάζεσαι να πάρεις το φρέιμ, χωρίς να έχουν προηγηθεί φάουλ και χωρίς να επιδιώξει ο αντίπαλος να πάρει πόντο από σνούκερ του. Υποθέτοντας λοιπόν ότι οι… ερυθρές μπαίνουν μία μία, χρειάζεσαι 24 πόντους, δηλαδή τις 15 κόκκινες και τα τρία μικρά χρώματα (2+3+4) και θα απομένουν 18.
  2) Φαντάζομαι 2 κόκκινες μαζί είναι μία περίπτωση και μια άλλη, όταν έρχεσαι στο τραπέζι και αρχίζεις εσύ το καθάρισμα, βάζοντας μόνο την κίτρινη. Και ίσως μια ακόμη αν δεν κάνω λάθος, του φρι μπολ, που πάλι θα γίνει στην αρχή του καθαρίσματος, οπότε θα βάλεις όποια θες/βλέπεις κι αυτή θα μετρήσει σαν κίτρινη.
  3) 27+15=42 δεν είναι; Η υπάρχει παγίδα;
  4) Νομίζω 22-20. Άρα μάλλον στην πρώτη έκανα λάθος και χρειάζεσαι 22; Κάτι έχω σκεφτεί λάθος σίγουρα αλλά τα έχω μπλέξει στο μυαλό μου κυρίως με το ποιο είναι το ζητούμενο.
  5) Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι περισσότερο από φάουλ στη μαύρη με φρι μπολ και μάξιμουμ. 155 δηλαδή.

  Νικοκύρη να γράψεις για μπριτζ σε παρακαλούμε πολύ. Χθες βγήκα και πρώτος πανελλήνια στο ταυτόχρονο (ζήτω μου!!!) μετά (και κυρίως λόγω) της συμπαίχτρας μου και με συμφέρει να διαδοθεί το άθλημα άμεσα, όσο καιρό είναι ακόμη ψηλά η μετοχή μου. 😛

 28. ΓιώργοςΜ said

  26 Ναι. Στην πρώτη ταινία για το μπιλιάρδο με τον Πωλ Νιούμαν (The Hustler, ’61), της οποίας το «Χρώμα του χρηματος» είναι η συνέχεια, ο ήρωας καλείται να παίξει 9-μπαλο αντί για 15-μπαλο και τα βρίσκει μπαστούνια, παρότι υποτίθεται ατσίδας.

 29. sarant said

  20 Να τον μαζέψει, αν και το σχόλιο 10 είχε πλάκα

  27α Πολύ καλό!
  27τ Εδώ έχουμε πρωταθλητές, εγώ να γράψω; Συγχαρητήρια όμως. (Και θα δούμε)

 30. Νέο Kid said

  27. Για το 5. αν το φάουλ είναι στη μαύρη , σημαίνει ότι ήδη έχει μπει πριν μια κόκκινη, άρα δεν βγαίνουν τα κουκιά.
  το φάουλ πρέπει να είναι στην πρώτη κόκκινη. Πρέπει ας πούμε να σπάσει κάποιος να μη βρει κόκκινη και να έρθει η cue ball να κρυφτεί πίσω από ξέρω γω την καφέ ,ώστε να προκύψει free ball.

 31. Γς said

 32. Boban said

  Καλημέρα,

  Πολύ καλό το άρθρο…Μου αρέσει το snooker και ο Ronnie, o οποίος έχει τα περισσότερα 147 maximum breaks, το γρηγορότερο 147 (5 λεπτά και κάτι) και πάνω από 1000 century breaks. Να πούμε επίσης ότι υπάρχει dress code για τους παίκτες (παπιγιόν κλπ), το ένα τουλάχιστον πόδι πρέπει πάντα να ακουμπά στο πάτωμα και επιπλέον δεν υπάρχει shot time..

  Πριν κάποια χρόνια όποτε κατέβαινα Αθήνα πήγαινα για σνοοκερ στο Masters στο Καλαμάκι, αλλά δυστυχώς έκλεισε (δεν ξέρω αν ήταν οικονομικοί οι λόγοι γιατί το μαγαζί είχε κόσμο)…και στην Αμφιθέας που είχε ένα τραπέζι πρέπει να έκλεισε και αυτό. Είχα αγοράσει και στέκα από το Λονδίνο, τώρα σαπίζει στην αποθήκη…….

  1. 73 πόντοι. 9*8 +1=73 (9 κόκκινες με μαύρη συν τη δέκατη κόκκινη). Απομένουν 5 κόκκινες και οι έγχρωμες 5*8 + 27=67 πόντοι.
  2. Ο ένας τρόπος είναι όπως αναφέρθηκε με δύο κόκκινες ταυτόχρονα. Ο άλλος…..
  3. 15*3 + 27= 72 (όλες οι κόκκινες με κίτρινη συν οι έγχρωμες). Αυτό για νορμάλ παιχνίδι δηλ. χωρίς να μπουν δύο οι περισσότερες κόκκινες ταυτόχρονα, αλλιώς θα είναι μικρότερο.
  4. Θεωρητικά 16-8 (βάζω στο σπάσιμο όλες τις κόκκινες και την άσπρη (0-4), ο άλλος αστοχεί, βάζω κίτρινη-πράσινη χάνω την καφέ (5-4), βάζει την καφέ και χάνει την μπλε (8-5), βάζω μπλε-ροζ αστοχώ στην μαύρη (16-8).
  5. Ξεκινάς με free ball και μαύρη και μετά το maximum δηλ. 8+147=155

 33. konos said

  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα παρατσούκλια που συνοδεύουν τους παίκτες. Ο Reardon είναι γνωστός ως Dracula λόγω του παρουσιαστικού του (είναι ακόμη εν ζωή, νομίζω είναι 86-87), ο O’ Sullivan είναι the Rocket λόγω της απίστευτης ταχύτητας που παίζει (κατέχει το ρεκρό με 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για maximum break!!!), ο Mark Selby είναι the Jester from Leicester για τα αστεία που κάνει, ο White είναι ο Whirlwind και πάει λέγοντας.
  24, 26 —> O Jimmy White πάντως στο ενιάμπαλο κόντραρε στα ίσα στον τελικό του παγκόσμιου τον Efren Reyes και έχασε τον τίτλο στο τελευταίο frame (γκαντέμης και εκεί…..) Μου έχει μείνει αξέχαστος ο τελικός του White ενάντια στον Hendry τον Μάρτιο του 1994. Τον έβλεπα σε ζωντανή μετάδοση καθώς ήμουν στο νησί. Ο Τζιμάκος ήταν μπροστά στο τελευταίο φρέιμ (17-17) όταν κάνει την πατάτα και χάνει μια απλή στεκιά. . Μπήκε ο Hendry και τον καθάρισε ψυχρά…. Του πήρε τον τίτλο για πέμπτη φορά. Ο Τζιμάκος το μόνο που λέει μετά είναι Αυτός ο τύπος αρχίζει να με ενοχλεί. Άρχοντας!!!!

 34. Triant said

  Καλημέρα.

  30: Αν σπάσει και αντί για κόκκινη βάλει την μαύρη και κρυφτεί και πίσω από κάποια μικρή πάμε αρκετά ψηλά.

  Το μπιλιάρδο (γαλλικό) μου άρεσε πάρα πολύ αλλά το σταμάτησα γιατί είχε αρχίσει να με πονάει η μέση μου με την ορθοστασία. Μαθητής ξημεροβραδυαζόμουνα, σε σημείο που ο μπιλιαρδάς μου δεν πίστευε πως είχα μπει στο Πολυτεχνείο και ήταν βέβαιος πως πρόκειται για συνωνυμία.
  Το σνούκερ ήταν ο λόγος για τον οποίο αγόρασα τηλεόραση. Ήταν στην αρχή του ’90 που το eurosport ήταν ελεύθερο. Ένα ουισκάκι (για αρχή), τσιγάρο (άχ!) και σνούκερ. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς.
  Το σνούκερ πρέπει να είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μιλούσα με έναν γνωστό μου, επί πολλά χρόνια πρωταθλητή και στο γαλλικό και στο αμερικάνικο – στο οποίο μάλιστα είχε πάρει και Πανευρωπαϊκό – και που αντιπροσωπεύει μπιλιάρδα και στέκες και μου είπε ότι σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι στην Αγγλία προσπάθησε να παίξει λίγο και δεν μπορούσε να βάλει μπάλα! Το τραπέζι τεράστιο, οι τρύπες μικρές και περίεργες, η τσόχα παχιά και αργή, όλα μαζί το έκαναν πολύ δύσκολο.

 35. Alexis said

  Πολύ καλό και πληρέστατο το άρθρο, μπράβο στο Σταύρο!

  #1: Προτείνω το επόμενο σχετικό άρθρο του Νικοκύρη να ασχοληθεί με ένα εξωτικό άθλημα που παίζεται εσχάτως στην Ελλάδα, αλλά είναι ελάχιστα γνωστό στο εξωτερικό, το «ποδόσφαιρο στα χαρτιά».
  Σχετικά με τους κανόνες του εξωτικού αυτού παιχνιδιού μπορούν να μας διαφωτίσουν ο Τζί, ο Γιάννης Κουβάτσος και άλλοι εκλεκτοί συσχολιαστές. 😊

 36. Triant said

  34: ¨Ιπ ιπ λάθος, κάναμε ένα σφάλμα. Είπαμε, το φάουλ δεν μετράει (πάω για τον δεύτερο καφέ).

 37. Νέο Kid said

  34. Το Γιώργο το Σακκά ;

 38. Triant said

  37: Ναί. Με τον οποίο υπάρχει και μια ωραία – αστεία ιστορία που δεν είναι όμως του παρόντος.

 39. Κιγκέρι said

  Ιδέα δεν έχω από μπιλιάρδο, αλλά πήρε το μάτι μου κάτι σχετικό:

  »» Κελλουλοΐτης και μπιλιάρδο.
  Το μπιλιάρδο είναι ένα παιχνίδι γνωστό ήδη στην Ευρώπη από τον 16ου αιώνα. Αρχικά, οι μπάλες του μπιλιάρδου κατασκευάζονταν από κόκκαλο βοδιού και στη συνέχεια από ελεφαντόδοντο και φυσικά ήταν πανάκριβες αφενός μεν λόγω του δυσεύρετου υλικού, αφετέρου εξαιτίας του ότι τα υλικά αυτά δεν μπορούσαν να χυτευθούν και χρειάζονταν επίπονη επεξεργασία για να πάρουν το απαιτούμενο σχήμα.
  Το 1868, ο Αμερικάνος εφευρέτης John Wesley Hyatt (1837-1920) κατασκεύασε τις πρώτες μπάλες μπιλιάρδου από κελλουλοΐτη, που ήταν και το πρώτο εμπορικά πετυχημένο προϊόν από το πλαστικό αυτό. Μέχρι τότε μόνο κάποια φωτογραφικά φιλμ είχαν κατασκευασθεί από κελλουλοΐτη και αυτά με περιορισμένη εμπορική επιτυχία.
  Οι μπάλες μπιλιάρδου από κελλουλοΐτη ήταν κατά πολύ φθηνότερες και είχαν τις ίδιες επιθυμητές ιδιότητες (σκληρότητα, ανθεκτικότητα, βάρος) με εκείνες από πανάκριβο ελεφαντόδοντο, ενώ μπορούσαν να κατασκευασθούν ευκολότερα λόγω της θερμοπλαστικότητας του κελλουλοΐτη. Επιπλέον, στον κελλουλοΐτη μπορούσαν να προστεθούν διάφορα οργανικά χρώματα και έτσι οι μπάλες ήταν χρωματισμένες σε ολόκληρη τη μάζα τους και δεν χρειαζόταν εξωτερική βαφή, που εύκολα μπορούσε να φύγει από τη μακρόχρονη χρήση.
  Στη συνέχεια ο κελλουλοΐτης χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή πλήθους διακοσμητικών αντικειμένων ή καθημερινής χρήσης (κτένες, κουμπιά, καρφίτσες, φθηνά κοσμήματα, μενταγιόν, πένες, κορνίζες, σκελετοί γυαλιών, παιχνίδια) και ήταν τόση η εκτίμηση του κοινού για τον κελλουλοΐτη, ώστε τον αποκαλούσαν Γαλλικό ελεφαντόδοντο (French ivory). Χαρακτηριστικό των αντικειμένων από κελλουλοΐτη ήταν ότι κατά την ξέση τους ανέδιδαν μια ελαφριά και μάλλον ευχάριστη οσμή καμφοράς.
  Ωστόσο, ο κελλουλοΐτης παρουσίαζε το πρόβλημα της εύκολης ανάφλεξης. ‘Οταν αντικείμενο από κελλουλοΐτη άρπαζε φωτιά, καιγόταν σαν πυροτέχνημα και η καύση του μπορούσε να αποκτήσει σχεδόν εκρηκτικές διαστάσεις. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μπάλα μπιλιάρδου εξερράγη κατά το κτύπημα με τη στέκα, αν και αυτό πρέπει να είναι μύθος ενδεικτικός όμως της ανησυχίας του κοινού για την αναφλεξιμότητα των αντικειμένων από κελλουλοΐτη. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ανάφλεξης κινηματογραφικών φιλμ από κελλουλοΐτη κατά την προβολή τους με καταστροφικά αποτελέσματα.
  Αντικατάσταση της νιτροκυτταρίνης με οξική κυτταρίνη μείωσε την αναφλεξιμότητα των αντικειμένων από κελλουλοΐτη. Σήμερα, ο κελλουλοΐτης έχει πλέον αντικατασταθεί από άλλα πολύ πιο εύχρηστα νεότερα πολυμερή υλικά και οι εφαρμογές του είναι εξαιρετικά περιορισμένες. ‘Ενα προϊόν το οποίο εξακολουθεί να κατασκευάζεται από κελλουλοΐτη είναι τα μπαλάκια του πινγκ-πονγκ.

  Εδώ τα βρήκα αυτά τα ενδιαφέροντα:

  http://195.134.76.37/chemicals/chem_camphor.htm

 40. ΓιώργοςΜ said

  39 Κελλουλοΐτης ή αλλιώς σελιλόιντ, ε; Επειδή εδώ λεξιλογούμε 😛

 41. Jimakos said

  Ωραίο το σνούκερ. Κάποτε στο Eurosport παρακολουθούσα, κι όντως οι μάχες του Ο’Σάλιβαν με τoυς σκοτσέζουν, Χέντρι και Χίγκινς με εντυπωσίαζαν.

  Όσο για τα κουίζ, θαρρώ πως στους ηθοποιούς είναι ο Πίτερ Ο’Τουλ αυτός με τις περισσότερες υποψηφιότητες χωρίς νίκη, και στις γυναίκες η Γκλεν Κλόουζ, με το τελευταίο μάλιστα να το χάνει από την Ολίβια Κόλμαν, της «Ευνοούμενης». Στα μουσικά, για τα Μπίλμπορντς, δεν κατέχω… 😛

 42. Νέο Kid said

  Οι συγχρονες μπάλες του μπιλιάρδου είναι φτιαγμένες από βακελίτη.

 43. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  34 Ωραίο αυτό με τη συνωνυμία!

 44. Το μπιλιάρδο είναι αρχαίο άθλημα, εδώ βλεπουμε παλαιολιθικό τραπέζι μπιλιάρδου, βρέθηκε σε ανασκαφές και παραμένει λειτουργικό!
  όπως μπορείτε να καταλάβετε από τη φωτογραφία, δεν διασώζονται όλες οι μπάλες.

 45. steliosZ said

  Το συγκρότημα με τα περισσότερα Νο2: Creedence Clearwater Revival

  Σχετικά (μαζί με άλλες 19 περιπτώσεις -περιλαμβάνεται και ο Bob Dylan) στο https://www.billboard.com/photos/7318667/surprising-artists-who-never-had-hot-100-no-1-hit

 46. Άντε να δω ποιος θα γράψει για τις μπούλες τώρα…. Α έχει γραφτεί ήδη: https://www.oneman.gr/athlitika/mia-xwra-poy-prepei-na-mathei-na-paizei-boules/

 47. loukretia50 said

  Kαλογραμμένο και κατατοπιστικό, όπως όλα τα άρθρα σου, απόδειξη ότι παίρνουμε μια μικρή ιδέα και οι άσχετοι!
  Θα βοηθούσαν νομίζω μερικά βιντεάκια ακόμη, σαν αυτό πχ.

  Ronnie O’Sullivan makes a maximum break 147 in 6 min on first frame! https://youtu.be/W-aVllqDibM Or “ for her eyes only!
  αλλά αυτά που βρίσκω είναι μεγάλης διάρκειας και είναι μόνο για τους φαν.

  Βρήκα κάπου μια έκφραση που έχει ενδιαφέρον.
  Υποθέτω εσείς την ξέρετε :
  «Chinese snookered»
  During the UK final coverage, the commentators mentioned the term «Chinese snookered», when you get the cueball tight on a colour and together with an object red the three balls are in a line.
  https://www.thesnookerforum.co.uk/board/forum/snooker-forums/snooker-questions/2850-chinese-snookered

  Η μόνη αναφορά σε βιβλίο που βρήκα – κι όχι ακριβώς σνούκερ και ούτε καν αναφέρεται σ΄αυτό, είναι
  του Χάινριχ Μπελ « ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΣΤΙΣ ΕΝΝΙΑΜΙΣΙ» https://www.politeianet.gr/books/9789604355952-boll-heinrich-nobel-1972-polis-mpiliardo-stis-enniamisi-288489

  Σας αφήνω να παίξετε ήσυχοι!

 48. loukretia50 said

  Α, κι ένα ακόμα βιντεάκι!
  Unusual shot by Alex Hurricane Higgins to beat Steve Davis – https://youtu.be/Xo0RYMP8F7k Snooker

 49. Γιάννης Ιατρού said

  44: Καταπληκτική κατασκευή. Όσο και νά ΄ναι «φτιαχτή», η ιδέα, ο κόπος κλπ. να το φτιάξεις σ΄αυτό το περιβάλλον…!!
  Και το σχόλιο καλό 🙂 🙂

 50. Triant said

  Νικο να γράψεις για το μπριτζ γιατί όλο και κάποιος μπορεί να τσιμπήσει. Άλλωστε την οφείλεις στους φίλους σου την έστω και απέξω απέξω γνωριμία με το ωραιότερο παιχνίδι που υπάρχει. Άσε που την διαδρομή σκάκι -> μπριτζ ξέρεις πως την έχουν ακολουθήσει πολλοί (εσού συμπεριλαμβανομένου) και εδώ έχει κάμποσα θύματα 🙂

 51. Costas X said

  Όταν ήμουν 16-17 χρονών, με την παρέα στην Κέρκυρα παίζαμε αυτό:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bumper_pool

 52. ΣΠ said

  Καλησπέρα.

  Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο.

  8 Έχει συμβεί μόνο μια φορά σε συνθήκες τουρνουά: http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/other_sports/snooker/3750162.stm

  14 Σωστά. Το αγωνιστικό μπιλιάρδο είναι το τρίσποντο.

  24 Το μέγεθος του τραπεζιού υποχρεώνει τους παίκτες να χρησιμοποιούν συχνά ειδικό εξοπλισμό για να φτάνουν τις μπάλες: https://www.youtube.com/watch?v=l57RjLfD3pM

  27 Ίσως δεν διατύπωσα σωστά την 1η ερώτηση. Εννοούσα την απάντηση που δόθηκε στο 32. Η 2η σωστή. Η 3η σωστή, πολύ εύκολη, βέβαια, αλλά την έβαλα επειδή η απάντηση είναι ίδια με την απάντηση στην υπέρτατη ερώτηση για την ζωή, το σύμπαν και τα πάντα. 🙂 Στην 4η υπάρχει και μικρότερο σκορ. Στην 5η το μέγιστο είναι πράγματι 155, επειδή με μια ελεύθερη μπάλα στην αρχή είναι σαν να παίζεις με 16 κόκκινες, οπότε 16x(1+7)+2+3+4+5+6+7=155.

  32 Το dress code και η έλλειψη του shot time εν γένει ισχύει αν και υπάρχουν τουρνουά όπως το shoot-out που τα πράγματα διαφέρουν.
  Ως προς τις ερωτήσεις, η 1η σωστή, για την 2η και 3η δες το 27. Στην 4η η απάντησή σου με εντυπωσίασε αλλά υπάρχει και μικρότερο σκορ που έχει και πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Η 5η σωστή.

  41 Σωστές οι απαντήσεις. Ο Πίτερ Ο’Τουλ 8 υποψηφιότητες, η Γκλεν Κλόουζ 7.

  45 Σωστά. Οι Creedence Clearwater Revival με πέντε Νο 2.

 53. Spyros said

  Όταν ήμουνα μικρός (το 1990, αν θυμάμαι καλά, όταν άρχισαν να εκπέμπουν στην Ελλάδα τα πρώτα δορυφορικά) θυμάμαι στο Eurosport τις ατέλειωτες ώρες σνούκερ και τις ατέλειωτες ώρες curling…

 54. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  50 Δεκτό, θα γράψω. Αν και σκεφτόμουν να γράψω κάτι πιο προσωπικό, για μένα και για το μπριτζ, όχι για το παιχνίδι. Θα δω.

  46 Μπούλες είδα να παίζουν στον κήπο του ΚΠΙΣΝ (Νιάρχου)

 55. ΣΠ said

  33
  Βίντεο του τελευταίου και καθοριστικού φρέιμ του τελικού του 1994: https://www.youtube.com/watch?v=XkX27cEbruc
  Βίντεο του γρηγορότερου 147 από τον Ρόνι: https://www.youtube.com/watch?v=9D2rFMPN9js

 56. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 57. Pedis said

  # 46 – Ναι, ρε σιγλα μην γίνουμε μπούλες από τόσο νέοι.

  Τοι παιχνίδι αυτό προτείνεται και για ασκήσεις αποκαταστασης από μετά από εγκεφαλικό.

  Άκου μπούλες; Από πού κι ως πού;

  Καλύτερα δεν είναι να το βαπτίσουμε καρούμπαλες (από το ιταλικό bocce) ή έστω σφαιράκλες;

 58. BLOG_OTI_NANAI said

  Μπιλιάρδο, 1709 και φόρος στα 1829:

 59. Triant said

  54: Δίκιο έχεις, καλύτερα να γράψεις για σένα και το παιχνίδι. Άλλωστε μια μικρή περιγραφή δεν θα την αποφύγεις καθώς και κάποια πιασάρικα χαρακτηριστικά και αφορισμούς (παλιοί και νέοι διάσημοι παίκτες, δηλώσεις κλπ).

 60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Πολὺ καλογραμμένο καὶ κατατοπιστικὸ καὶ τὸ σημερινό.

  Σταῦρο, σ᾿ εὐχαριστοῦμε πολύ. Ὅπως καὶ τὸν Νικοκύρη γιὰ τὴ δημοσίευση.

  Πρωτοεῖδα σνοῦκερ τὸ 1983 σὲ κάποιο ἐπαγγελματικὸ ταξίδι μου στὴν Ἀγγλία· στὴν τηλεόραση φυσικά. Γρήγορα κατάλαβα τὰ βασικὰ καὶ μοῦ ἄρεσε, ἀντίθετα μὲ τὸ κρίκετ.
  Παρὰ τὶς φιλότιμες προσπάθειές μου δὲν κατάλαβα τίποτα.

  Τό᾿ βλεπα κι ἐγὼ στὸ γιούροσπορτ τὴ δεκαετία τοῦ ᾿90 κι ἔγινα φανατικὸς ρονυοσαλιβανικός. 🙂

  Σίγουρα εἶναι ὁ πιὸ θεαματικὸς παίχτης, ὁ Μέσι τοῦ σνοῦκερ. Γρήγορη σκέψη, γρήγορη ἐκτέλεση καὶ μάλιστα μὲ τὰ δυό χέρια.

  Πιστεύω πὼς τὸ σνοῦκερ εἶναι τὸ πιό τηλεοπτικό ἀπὸ τὰ παιχνίδια τοῦ μπιλιάρδου. Ἔχει διάρκεια, τακτικὴ καὶ σαπένς.

  Τὸ ἀμερικάνικο, τοὐλάχιστον αὐτὸ ποὺ εἶδα σὲ κάποιες ταινίες, δὲν ἔχει μεγάλη διάρκεια παρτίδας καὶ δείχνει πιό εὔκολο.

  Ὅσο γιὰ τὸ τρίσποντο μοῦ φάνηκε μᾶλλον ἀνιαρὸ στὴν τηλεόραση, ἂν καὶ μοῦ ἄρεσε νὰ παίζω στὰ νειάτα μου.

 61. Pedis said

  Snooker ήταν όρος της στρατιωτικής αργκό για τους νεοσύλλεκτους και ο Chamberlain τον χρησιμοποιούσε για να χαρακτηρίσει έναν συμπαίκτη του που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τα κατάφερνε και πολύ καλά. Και έτσι προέκυψε το όνομα του παιχνιδιού.

  Δηλ. σα να το είχε ονομάσει ποντικαρέο, ψαρουκλέο κοκ

  Όμορφο και τακτικό το έχεις γραμμένο το άρθρο ΣΠ και συγχαρητήρια, αλλά ψιλοβαρετό με τόσους κανόνες (για τα γούστα μου, πάντα).

 62. Νέο Kid said

  Ρε τι μπριτζ λαλείς! Να σας γράψω εγιώ πώς έχασα το κόλπο all in με θκυό άσσους σερβί ΚΑΙ ασσο στο φλοπ! … να κλάψεις Νίκο μου! Να κλάψεις!
  Και ελεγεία απ τη Λου, χωρεί!

 63. loukretia50 said

  62. Γράψε εσύ – που βαριέσαι! – και προτίθεμαι να σιγοντάρω μ΄όποιο τρόπο θέλεις!
  Ακόμα και να σκάσω – από ζήλεια!

  Από γλωσσικά νομίζω τελέψαμε.
  Γιατί δε γράφετε καμιά ανάμνηση από τα ηρωικά χρόνια και παιχνίδια σας?

 64. loukretia50 said

  sneeky snookers!

 65. # 52 b

  Γύρω στο 65 γινότανε ανεπίσημα μάλλον πρωτάθλημα γαλλικού μπιλλιάρδου στα στέκια που ανέφερα στο # 25 όπου βέβαια το θέαμα παραήταν ανιαρό διότι ο καλός παίκτης αν μάζευε τις μπάλλες και άρχιζε το » αμερικαίν» μπορεί να έκανε κάμποσους γύρους του μπιλιάρδου μέχρι να (αν ) χάσει, πολλές φορές έβγαζε τον αγώνα μονοστεκιά.

  Αμερικαίν λέγανε τις συνεχόμενες καραμπόλες όταν έφερνες τις δυο μπάλες δίπλα δίπλα κάθετες και σε απόσταση μιας μπάλλας από την σπόντα κι κι άλλη μια από την μπάλα του παίκτη. Ενα σιγανό κτύπημα έσπρωχνε ελαφρά την εξωτερική και έστελνε την εσωτερική να κτυπήσει στην σπόντα και να έλθει πάλι δίπλα στην εξωτερική, δηλαδή το σύστημα από τις τρεις μπάλες είχε προχωρήσει λίγα εκατοστά. Αν ο παίκτης ήξερε και τον τρόπο να αλλάξει σπόντα στην γωνία περίμενες το τσαφ από ταμπεσίρι ή αφηρημάδα για να σταματήσει.
  Αυτός ήταν ο λόγος που χαράζανε μια γραμμή περίπου 20 πόντους ναπό την σπόντα και μέσα στην γραμμή επιτρεπότανε να κάνεις το πολύ τρεις καραμπόλες μόνο ή παίζανε μπρικόλες ή τρίσποντες μετά.

  Στην Μπολόνια παίζανε τζόγο μπιλιάρδο αλλά την μπάλα δεν την κτύπαγαν με την στέκα αλλά την έριχναν με το χέρι !! μποτσέλα το λέγανε αν θυμάμαι καλά.

 66. ΣΠ said

  Να δώσω την απάντηση στην 4η ερώτηση, που είναι η μόνη που δεν απαντήθηκε ως τώρα. Το μικρότερο σκορ είναι 12-0 και προκύπτει από αυτόν το κανόνα που έγραψα:
  «Αν οι μπάλες δεν είναι σε διάταξη σνούκερ και ένας παίκτης αποτύχει τρεις συνεχόμενες φορές να χτυπήσει την μπάλα που στοχεύει, τότε χάνει αυτομάτως το φρέιμ».

 67. ΣΠ said

  Έτσι ακριβώς. Αυτός είναι ο λόγος που παίζεται το τρίσποντο.

 68. Πέπε said

  Καλησπέρα.

  Το μπιλιάρδο έχει μια γοητεία, που αγγίζει ακόμη και όσους δεν έχουν ιδέα τι βλέπουν. Δε μ’ ενδιαφέρει καθόλου ως αντικείμενο, αλλά λόγω αυτής της γοητείας έκατσα και διάβασα το άρθρο.

  Εξαιρετικά γραμμένο, μπράβο! Μαεστρία στο να αποδίδονται με σφιχτές και (όσο είναι δυνατόν) πυκνές προτάσεις διάφορες δύσκολες περιγραφές, που οπτικά βέβαια θα ήταν απλούστατες.

  Τέτοιο καλό γράψιμο κάνει και το περιεχόμενο ελκυστικό.

 69. ΣΠ said

  Αν και αρκετοί χαρακτήρισαν το άρθρο πλήρες, όταν το έγραφα άφησα κάμποσα πράγματα έξω που μου έρχονταν στον νου. Αλλιώς θα μπορούσε να βγει διπλάσιο σε μέγεθος. Τα περισσότερα ήταν ανεκδοτολογικού χαρακτήρα. Ας πούμε, ο Στιβ Ντέιβις για τον τελικό του 1985 είπε ότι κέρδισε έξι τελικούς αλλά όλοι θυμούνται τον τελικό που έχασε και όχι αυτούς που κέρδισε. Ο Ντέιβις έκανε και το εξής σεξιστικό σχόλιο για την ικανότητα των γυναικών στο σνούκερ: To play snooker you need balls, κάνοντας λογοπαίγνιο με την διπλή σημασία της λέξης balls.

  Το πιο κοινό πρόβλημα όταν γράφει κανείς για σπορ που δεν παίζονται στην Ελλάδα είναι η απόδοση των όρων στα ελληνικά. Θα μου ήταν ευκολότερο να είχα γρράψει το άρθρο στα αγγλικά. Π.χ. το frame αρχικά το είχα γράψει «πλαίσιο», αλλά δεν μ’ άρεσε και το άφησα «φρέιμ». Ένα άλλο πρόβλημα προέκυψε 2-3 φορές όταν θέλησα να γράψω την γενική πληθυντικού της λέξης «μπάλα». Το «μπαλών» δεν πήγαινε με τίποτα και άλλαξα την διατύπωση για να μη χρησιμοποιήσω γενική.

 70. ΣΠ said

  Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. Ιδιαίτερα την Λουκρητία και τον Πέπε που, παρ’ όλο που δεν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο, βρήκαν το άρθρο καλογραμμένο.

 71. loukretia50 said

  Άντε καλέ!
  Αν δεν ήταν στ΄αλήθεια καλό, απλά θα σωπαίναμε!
  Δεν έβαλες και λίγο Τομ Κρουζ να προσελκύσεις νεαρές αναγνώστριες! https://youtu.be/9b2bEuhkRJc
  (Εμένα μ΄άρεσε ο πρεσβύτερος!),

  Μονοστεκιά? είναι αυτό που λένε δόκιμος όρος?
  Μορφώθηκα πάλι σήμερα!

 72. Νέο Kid said

  Ε όχι και πλαίσιο! Προηγείται 4-3 στα πλαίσια ;; 😜
  Καλά έκανες και το άφησες . Συνήθως το λέμε απλά «παιχνίδια» ή γκέημς …στα ελληνικά 😊
  Για τους άπειρους , να σημειώσουμε και τον κλασικά εγγλέζικο τρόπο να σου λένε ότι κερδίζει οποίος ας πούμε φτάσει πρώτος στα 6 με το best of 11, best of 19 κλπ.
  Αν δεν κάνεις έναν ελαφρύ μαθηματικό υπολογισμό στο μυαλό σου για να καταλάβεις στα πόσα νικητήρια παιχνίδια παίζουν οι Μπίληδες… it’s not worthy, lad!

 73. Μια επιτροπή που συνεδριάζει πάντοτε κάθε Πέμπτη και ξαφνικά συνεδριάζει Δευτέρα έχοντας παραλάβει υπομνήματα 500 σελίδων την Παρασκευή και πιέζεται από τον πρόεδρό της να βγάλει απόφαση αυθημερόν (για να προλάβει το ματς της Δευτέρας στις 6 το απόγευμα) και εν συνεχεία σε τέσσερις ημέρες δεν προλαβαίνει να γράψει το σκεπτικό- το οποίο όμως γνώριζε από πριν ο αρμόδιος υφυπουργός που χαρακτήρισε τις κατηγορίες όχι απολύτως τεκμηριωμένες και εξοντωτικές, είναι ηλίου φαεινότερον πως είναι της πλάκας.
  Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθεί αυτή η απόφαση -μελών εκ των ενόντων του υφυπυργού- χωρίς να μπορεί να ανατραπεί σε τακτικά δικαστήρια για αυτό και με κυβερνητική πρωτοβουλία άλλαξε το ποινολόγιο έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο καταγγέλων από την ποινή της επιτροπής αν αυτή είναι δεσμευτική για τα τακτικά δικαστήρια.Οπότε ακούγεται πολύ εκ του πονρού η ατάκα του πρωθυπουργού» ή μορατόριουμ ή γκρέξιτ ήταν καλύτερα να έλεγε αυτό που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΟΣΦΠ ή να του δώσουν τον τίτλο ή να διακοπεί το πρωτάθλημα.

  Οταν μια κυβέρνηση κάνει ένα σκάνδαλο δίνει πάτημα στην επόμενη να κάνει μεγαλύτερο… ο Βασιλειάδης του ΣυΡιζΑ έδωσε έναν τίτλο στην ΑΕΚ οδηγώντας με τις δηλώσεις του σε μονόπλευρη δίωξη από τον εισαγγελέα και σίγουρο αποτέλεσμα στις δίκεςαφού οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να διωχθούν για τις δικές τους παρατυπίες. Η ΝουΔούλα δεν είχε λόγους να κάνει αντιπολίτευση σ’ αυτές τις παρατυπίες
  Πιο «προχωρημένη» η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακάμπτει την δικαιοσύνη ¨με τις ¨ανεξάρτητες» αρχές και τις δεσμευτικές εισηγήσεις τους. Ο ΣύΡιζΑ βγάζει μεν αντιπολιτευτικές κορώνες αλλά είναι αργά για να πείσει κάποιον

 74. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σταύρο, να σε συγχαρώ κι εγώ για τον ωραίο τρόπο γραφής σου.

  Έχω να πιάσω στέκα και να παίξω μπιλιάρδο σχεδόν από πιτσιρικάς , τότε που μπαίναμε παράνομα στα σφαιριστήρια! Τα ξέχασα όλα, το μόνο που θυμάμαι είναι εκείνη η άσπρη πούδρα που βάζαμε στα χέρια!!! Τώρα το λέτε σνούκερ, ε; 😉

 75. loukretia50 said

  74. Νόμιζα ότι μόνο οι καλλιτέχνες και οι – πολύ καρδαμωμενοι – σφαιροβόλοι βάζουν πούδρα…

 76. loukretia50 said

  74. α, και οι μονοζυγώτες… κάπως έτσι δεν τους λένε?

 77. ΚΩΣΤΑΣ said

  75-76 Με κάτι τρίβαμε τη στέκα και μετά τρίβαμε τα χέρια μας, κάπως έτσι τα θυμάμαι…

 78. ΣΠ said

  66
  Βίντεο γι’ αυτόν τον κανόνα: https://www.youtube.com/watch?v=XiRAsHUf4zo

 79. ΣΠ said

  77
  Στην άκρη της στέκας βάζουν κιμωλία.

 80. # 77, 79

  Τεμπεσίρι ή αλλιώς λουλάκι βάζαμε

 81. loukretia50 said

  Λουλάκι? στο πιο κουλτουρέ «indigo?

 82. dryhammer said

  Το τεμπεσίρι (του μπιλιάρδου) είναι χρωματισμένη κιμωλία. Άλλωστε αυτό σημαίνει τεμπεσίρι (και το γράφει και στη φωτό – chalk).

 83. loukretia50 said

  82. …και γίνονται όλοι μπλε? – αν χάσουν, μπλου!

  57. Αυτές είναι οι μπούλες? https://youtu.be/k7ZbMsHgIqs
  –μπούλινγκ – χωρίς γενίτσαρους – μπουλαδόροι – μπουλούκια – μπουλουκάκια –

 84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @83. Tebeşir, ποὺ λένε καὶ οἱ γείτονες.

  Ἀπὸ ἐμᾶς τὸ πήρανε. 🙂

 85. Αγγελος said

  Μπιλιάρδα λεγόταν και ένα ανάκτορο του βασιλιά του Μαυροβουνίου, από το μπιλιάρδο που είχε φέρει (και ανεβάσει με χίλιους κόπους) ο ηγεμόνας και επίσκοπος Πέτρος Β´

 86. sarant said

  69-70 Σταύρο, σε ευχαριστώ κι εγώ για το εξαιρετικό άρθρο και ελπίζω όταν βρεις καιρό να γράψεις και για το φούτμπολ.

  (Ναι, «των μπαλών» δεν λέγεται).

 87. loukretia50 said

  εμ, τι να πεις? πασών των μπαλών?

  Μη βροντοχτυπάς τις μπάλες – όσοι κάνουνε κραιπάλες
  Το σερί διεκδικούν στις μπαλωθιές !
  (Κρητικοί συνήθως!!) ώπα!

 88. mitsos said

  Καλησπέρα
  Δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια αλλά να γράψω δυο σχόλια.
  Πρώτον , ο συγγραφέας του άρθρου είναι τελειομανής και δεν έχω κάνεναν απολύτως λόγο να αμφιβάλλω ότι είναι ο Σταύρος. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε.
  Δεύτερον , θυμάμαι δυο τρεις παραλλαγές του να παίζονται την δεκαετία του 70 στο γνωστο σφαιριστήριο Γουέμπλεϊ της Φωκίονος … Μια διαφορά ήταν π.χ. αν δηλάνεται ποια μπάλακαι σε ποια τρύπα θα πέσει…
  Δεν θυμάμαι όμως όλες τις λεπτομέρειες αυτές που αναφέρονται στο άρθρο. Σταμάτησα απόομα την πολύ ανοδική πορεία μου αφού μου την έστησαν και μου πήραν σε ένα βράδυ ένα πεντακοσσάρι που είχα για να αγοράσω ρούχα.
  άλλωστε στη ζωή μας μπήκε τότε έντονα η πολιτική ….
  Και πάλι μπράβο στον Σταύρο.

 89. Pedis said

  Ξανακοιτάζοντας το δικό μου #61, για να μην παρεξηγηθώ από τον ΣΠ, οφείλω να δευκρινίσω:

  Όμορφο και τακτικό το έχεις γραμμένο το άρθρο ΣΠ και συγχαρητήρια, αλλά ψιλοβαρετό ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τόσους κανόνες (για τα γούστα μου, πάντα).

 90. Pedis said

  -> 46, 57 Για το παίζειν Ω μπουλ, βρήκατε μετάφραση της προκοπής; Tο μπούλες είναι ντιπ χαλια, υπόψην …

 91. # 82

  όταν λέμε κιμωλία ο νους μας πάει στο γνωστο σχήμα περίπου λεπτού κόλουρου κώνου, ενώ στο τεμπεσίρι στο τετράγωνο κουτάκι με την κοιλότητα για να μπαίνει η άκρη της στέκας. γι αυτό και πιο εύκολα το λέγανε λουλάκι από το χρώμα παρά κιμωλία από το υλικό

  # 88
  Μήτσο, στο Γουέμπλεϋ πήγαινα, μάλλον πέρναγα μέχρι το 82 από δίπλα του Φλόκα ή του Παεζάνο να δω γνωστούς. εξ άλλου ήταν τόπος συγκέντρωσης των συνομήλικών μου νεολαίων της Νουδούλας υπό την ηγεμονία ή μάλλον σε κηδεμονία του Κωστάκη… τον Νιόνιο τον ήξερα από μικρός όταν δούλευε στο Λούνα Παρκ (τώρα ΤζοΤζο) δίπλα στην Ρεγγίνα (μετά Σαράφη και τώρα Χάγκεν Ντας νομίζω ) Μετά είχε ανοίξει καφενείο στην Αγίας Ζώνης όπου παίζαμε πρέφα και μετά άνοιξε το Γουέμπλευ
  Στην υπόγα με είχε βρει το βράδυ ο σεισμός του 81 και τον πέρασα για μικρόν γιατί στο υπόγειο δεν πολυτρόμαζες
  Εσύ πρόλαβες τον Νιόνιο με το μουστακάκι ή είχε δώσει το μαγαζί στον γιοό του ;
  Τελευταία φορά κατέβηκα στην υπόγα πριν λίγα χρόνια πήγα σε έκθεση ζωγραφικής

 92. Boban said

  69 Το πιο κοινό πρόβλημα όταν γράφει κανείς για σπορ που δεν παίζονται στην Ελλάδα είναι η απόδοση των όρων στα ελληνικά. Θα μου ήταν ευκολότερο να είχα γράψει το άρθρο στα αγγλικά.

  Ευτυχώς είπατε τις τρύπες….τρύπες και όχι τσέπες που λένε συνέχεια οι Έλληνες παρουσιαστές στην τβ…προσωπικά βλέπω όλους τους αγώνες σε αγγλική περιγραφή…Mike Hallet, Neal Foulds, o γέρος Joe Johnson στο eurosport ή ο John Parrot και πιο παλιά ο John Virgo (where’s the cueball going!!) στο BBC, κυρίως για την ανάλυση που κάνουν στο παιχνίδι…..το ίδιο συμβαίνει και με το τένις…οι ελληνικές περιγραφές απλά δεν υποφέρονται….περιγράφουν τους αγώνες σαν να είναι ποδοσφαιρικό ματς για το ραδιόφωνο!…καμιά σοβαρή ανάλυση ..ξερή περιγραφή που πάει το μπαλάκι και πόσο γίνεται το σκορ….

 93. Στο 78 Βαλένθια -Μπαρτσελιώμα 2-0 και δοκάρι και χαμένο πέναλτυ για την Βαλένθια !!

 94. loukretia50 said

  Έτσι φαντάζομαι θα είναι ένας τυπικός σνουκεράς (?)
  αφού ανοίξει το μπλε τεμπεσίρι – http://www.cynephile.com/wp-content/uploads/2011/10/Sloan_Square_1976.png μετά δεν ξέρω πώς διαχειρίζεται την κατάσταση!

 95. mitsos said

  @91
  Όχι Γιώργο … Νιονιο με μουστακάκι δεν θυμάμαι. Θυμάμαι έναν χοντρό που κάθε φορά μου ζήταγε ταυτότητα γιατί μικρόδειχνα. Ξέκοψα το 77 …
  Εμείς συχνάζαμε Savoy για καφέ, Σπιτικό για πίτσα . Νόμιζα πως το 80 είχαν κλείσει όλα αυτά.

 96. Μαρία said

  90
  Σφαίρες. Αλλιώς θα ξεσηκωθούν οι Ναουσαίοι.

 97. # 95

  Α, λες τον Στέργιο που δούλευε εκεί, μεγάλη ιστορία ο τύπος, θύμησέ μου το όταν βρεθούμε να σου πω.το 77 ο γιος του ήταν ακόμα μικρός. Το σπιτικό υπάρχει ακόμα απλά τώρα φιάχνει φαγητά αντί τυρόπιττες κι έχει ανοίξει και δεύτερο μαγαζί Πατησίων και Χανίων, τα έχουν οι κόρες των δυο αδελφών που είχαν το πρώτο μαγαζί

 98. Pedis said

  # 90 – Πουρκουά?

 99. Pedis said

  Γράψε λάθος για το προηγούμενο. Αλλαντάλλων διάβασα στο σχόλιό σου.

  Σφαίρες, ναι. Αλλά ευμεγέθεις. Σφαιρούκλες!

  Αλλά με τη λέξη σφαίρες εννοούμε τα φυσίγγια δηλ. τα μπούλετς. Μπλέξιμο. (Και πως λέγονται το μέρος του φυσιγγίου που εκτοξεύεται, βλήμα; μα όχι για όπλο … χαχά)

 100. Pedis said

  -> 99 – Νικοκύρη, άρθρο!;

 101. Μαρία said

  99
  Σφαιρούκλες είναι οι σφαίρες της σφαιροβολίας. Όσο για το βάρος οι σφαίρες της πετάνκ είναι πούπουλα μπροστά σ’ αυτές της σφαιροβολίας.

 102. Pedis said

  # 101 – για ρώτα και τους παππούδες που τις σηκώνουν και τις πετάνε … 🙂

 103. πρώην κομπιουτεράς said

  Μόλις τώρα μπήκα και διάβασα το άρθρο, κι ως παλιός παίκτης του snooker (αμερικάνικο μπιλιάρδο το λέγαμε εμείς τη δεκαετία του 1970)) δηλώνω ότι έφριξα με το θράσος του συγγραφέα, που προφανώς νομίζει πως όλοι οι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου είμαστε αστοιχείωτοι κάφροι…

  ΡΩΤΑΩ τον αγαπητό κύρ Σταύρο:

  1) Είναι δυνατόν, κύρ Σταύρο μου, να μάς γράφεις για το snooker και να μή κάνεις την παραμικρή αναφορά στο θεμελιακό βιβλίο που περιέγραψε το εν λόγω παίγνιο, εν έτει σωτηρίω 1889 και έθεσε τους κανόνες του; Εννοώ ασφαλώς το μνημειώδες «The Art of Practical Billiards for Amateurs» του Alfred Wilks Drayson (London 1889. κατεβάστε εδώ). Ο Drayson δεν λέει τίποτα για την δήθεν ονομασία του παιχνιδιού από κάποιον «πρωτάρη δόκιμο» (snooker), όπως με ύφος χιλίων καρδιναλίων μάς γράφεις, αντιγράφοντας προφανώς τις ανιστόρητες παπαριές του Online Etymology

  Ο Drayson γράφει σαφώς ότι σκοπός του παιχνιδιού είναι να φέρεις τον αντίπαλο σε δύσκολη θέση. «To be snookered» στα αγγλικά σημαίνει «την πούτσισες», «την γάμησες». Μεταφέρω τις επίμαχες αναφορές του Drayson για το πώς βγήκε η ονομασία του παιχνιδιού, για να καταλάβουν όλοι την επιπολαιότητα που δέρνει τον αγαπητό κύρ Σταύρο…

  1Α: «When a player has pocketed a pyramid ball, he must play at a pool ball. If each pool ball is covered by a pyramid ball, the player is said to be «snookered.»»

  1Β: «One of the great amusements of this game is, by accuracy in strength, to place the white ball so close behind a pool ball that the next player cannot hit a pyramid ball, he being » snookered » from all of them.»

  1Γ: «A player whose ball is then » snookered » may not give a miss by just touching his ball, and leaving his adversary the same stroke; he must play out. If a player were allowed just to touch his ball, and lose one point, his adversary might do the same, and the game would come to a standstill. Consequently, a player who is » snookered,» must play his ball so that his adversary has a fair chance of hitting a pyramid ball. If a player is sufficiently skilful to play his ball so as to place it behind another pool ball he may do so, but the stroke is dangerous, for if his ball touch the pool ball, his adversary’s score is increased, and perhaps the white ball may not be snookered. »

  2) Σε ρωτάω, αφελέστατε κύρ Σταύρο μου: Πώς είναι δυνατόν να βγήκε το όνομα του παιχνιδιού το 1889, όπως γράφει το ανυπόληπτο «Online Etymology», όταν από τις αρχές του 19ου αιώνος υπήρχε στην Αμερική το περίφημο «snooker game» (σωτήριον έτος 1832: εξ ού και η ελληνική ονομασία «αμερικάνικο μπιλιάρδο) που ήταν ένα διαφορετικό είδος μπιλιάρδου από το «pool game»;

  3) Είναι δυνατόν κύρ Σταύρο μου να αναφέρεσαι (στο σχόλιο 69) στον κορυφαίο παίκτη snooker όλων των εποχών, Βρετανό Steve Davis (b. 1957) και να μή κάνεις την παραμικρή μνεία για το κλασικό του σύγγραμμα «Successful Snooker» (1982, κατεβάστε εδώ) όπου λέει τα πάντα για το εν λόγω παίγνιο; Αγνοούσες την ύπαρξή του, κύρ Σταύρο μου, ή σκόπιμα το αποσιώπησες για να μή ξεστραβωθούν οι αναγνώστες σου, που υποτίθεται ότι ήθελες να ξεστραβώσεις γράφοντας το παρόν γονατογράφημα;

  4) Τέλος, όπως σωστά σου γράφει στο σχόλιο 32 ο Boban, είναι μέγα σκάνδαλο το ότι αποσιωπάς το dress code του παιχνιδιού, ότι δηλαδή όλοι οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε σμόκιν και παπιγιόν. Αν κι αυτό δεν το ήξερες, κύρ Σταύρο μου, πήγαινε εδώ να ξεστραβωθείς

  ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το άρθρο του κύρ Σταύρου είναι ένα ελεεινό γονατογράφημα, γραμμένο για να εντυπωσιάσει μόνο τους αναγνώστες που δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με το snooker ή και αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξή του. Για κακή τύχη του αφελέστατου συγγραφέα, υπάρχουμε κι εμείς οι ειδήμονες, που (έστω και καθυστερημένα…) βάζουμε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του

 104. Γς said

  103:

  B a t m a n ‘s New Adventures

  😉

 105. SteliosZ said

  88 -> Μήτσο καλημέρα! Είναι σίγουρα μικρός ο κόσμος…Ο Στέλιος Ζαχαρίου είμαι

 106. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Εδώ το πιντιέφι -από δημόσια προσβάσιμο μέρος- το βιβλιαράκι Successful Snooker (1982) του Steve Davis, που έχει βάλει να κατεβαίνει από δικό του χώρο (για να κάνει στατιστικές) ο σαρδανάπαλος σχολιαστής (103/3)….😎

 107. Γιάννης Ιατρού said

  88/105: Μόνο βουνό με βουνό…👍👌🍷🎈🎉 (Θα ανοίξουμε και γραφείο συνοικεσίων σε λίγο 😇😂😜).

 108. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  107 Αναζητήσεις του Κόκκινου Σταυρού😎

 109. Κάποιοι νομικοί έβγαλαν γνωμοδότηση σε χρόνο ρεκόρ και πέντε μέρες τώρα δεν μπορούν να βγάλουν το σκεπτικό της απόφασής τους !! Δεν αξίζει άρθρο αυτό το…κατόρθωμα ;;

 110. sarant said

  103 Ο πρώην κομπιουτεράς αρχίζει να επεκτείνεται και σε άλλα χωράφια και ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει το νερό στο μπάνιο.

 111. Δημητρης said

  Για το τέννις δέχεστε άρθρα; Aν και έχει ανέβει αρκετά η δημοφιλία του το τελευταίο διάστημα λόγω Τσιτσιπά 😛

 112. BLOG_OTI_NANAI said

  103: Ο πρώην κομπιουτεράς, το πολύ να έχει δει snooker σε παιχνίδι για PC το 1991:

 113. sarant said

  111 Ε, δεν είναι και τόσο εξωτικό το τένις 🙂

 114. Triant said

  Καλημέρα.

  92: Για το σνούκερ δεν θα συμφωνήσω. Πολύ καλές περιγραφές κάνει ο Σπύρος ο Κατσούφρης. Παλιότερα τις έκανε όλες, τώρα επιλεγμένες. Κάποτε είχαμε και μία διαφωνία. Τότε που ο Ρόνι είχε χαιρετήσει τον Χέντρι και είχε αποχωρήσει στη μέση του ματς, εγώ είμουνα με τον Ρόνι (γιατί γούσταρα τον αντικομφορμισμό του) ενώ ο Σπύρος (και ο υπόλοιπος κόσμος, άλλωστε) ζητούσε παραδειγματική τιμωρία.
  Ένα άλλο παλληκάρι που σχολιάζει τελευταία δεν το έχει, πράγματι. Ο τριανταδυάχρονος, ο εικοσιοκτάχρονος και τέτοια 😦

 115. Αιμ.Παν. said

  Για κάποιους που μόνο να κριτικάρουν ξέρουν σ’ ένα τόσο φιλόξενο μπλογκ, να αφιερώσω ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα του Brendan Behan…

  “Critics are like eunuchs in a harem; they know how it’s done, they’ve seen it done every day, but they’re unable to do it themselves.”

  από εδώ :

  https://www.goodreads.com/quotes/33229-critics-are-like-eunuchs-in-a-harem-they-know-how

 116. voulagx said

  #114 @Triant: « Τότε που ο Ρόνι είχε χαιρετήσει τον Χέντρι και είχε αποχωρήσει στη μέση του ματς,…» Κανένα βιντεάκι υπάρχει;

 117. Νέο Kid said

  Ιεφτασεε!

 118. Pedis said

  Ένα άλλο πολύ ενθουσιώδες και ενδιαφέρον ΑΘΛΗΜΑ, εκτος από τις καράμπουλες και το μπιλιάρδο είναι και το γκολφ.

  Τώρα που θα αυξήθηκαν και οι συντάξεις (έχω πληροφορίες για πάνω από 550000 χιλιόλεπτα του ευρώ μέση μηνιαία αύξηση, προ κρατήσεων)

  το σπορ αυτό ελπίζω να αποκτησει πολλούς νέους ενδιαφερόμενους στη χώρα μας που θα μπορούν να το στηρίξουν οικονομικά.

 119. ΣΠ said

  103
  Το όνομα αλλάζει αλλά οι γκάφες παραμένουν. Ποιο 1832, βρε κακομοίρη; Αν η παραπομπή που βάζεις είναι από το 1832 εγώ είμαι ο …Ρόνι Ο’Σάλιβαν. Σου αφήνω για άσκηση να βρεις από πότε είναι. Σου λέω απλώς ότι είναι πολλαααααά χρόνια αργότερα.

  Την άλλη φορά που θα γράψεις φόρεσε ένα …γκάφανδρο μήπως σε προστατέψει από τις γκάφες.

 120. mitsos said

  @105 Γειά σου Στέλιο.
  Ούτε πόκα παίζω πια. Και με ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με στατιστικές ούτε κορώνα γράμματα. Αλλά αν φροντίσει να ο Γιάννης ( @107 τα καταφέρνει στα κονέ) ίσως τα πούμε και λίγο μετά πό «τόσα» χρόχια..

 121. Panos_BouR said

  Μπορείτε να δείτε το The Rack Pack..Είναι μια ταινία του BBC με snooker και αναφέρεται στην ζωή του Alex Higgins..Την προτεινω για τους fan του ειδους.

 122. ΣΠ said

  121
  Ευχαριστώ. Δεν την ήξερα την ταινία.
  https://www.imdb.com/title/tt2464690/

 123. πρώην κομπιουτεράς said

  Αγαπητέ μου κύρ Σταύρο (119),

  «Σαοὺλ Σαούλ, τί με διώκεις; σκληρόν σοι πρὸς κέντρα λακτίζειν.» (Πράξεις 26,14) βροντοφώναξε ο ραββίνος Χριστός στον διώκτη του, ραββίνο Σαούλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Απόστολος Παύλος…

  Είναι ολοφάνερο ότι δεν βάζεις μυαλό: Αντί να ζητήσεις συγγνώμη για το άθλιο γονατογράφημα που μάς σέρβιρες, από όλα όσα επεσήμανα στο μνημειώδες σχόλιο 103, διάλεξες μία ημερομηνία που σού φάνηκε σαν γκάφα.

  Πάψε να επιμένεις, κύρ Σταύρο μου, γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης την ασχετοσύνη σου. Δεν σε υποψιάζει η απόλυτη σιωπή του κ. Σαραντάκου; Αν είχες έστω και λίγο δίκιο, θα έβγαινε και θα έπαιρνε το μέρος σου.

  Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: Από τις αρχές του 19ου αιώνος (τουλάχιστον…) υπήρχε στις ΗΠΑ μιά μορφή μπιλιάρδου που ονομαζόταν «snooker game». Θα μπορούσα να σού μοστράρω χιλιάδες διαφημίσεις σε αμερικάνικες εφημερίδες, αλλά και πάλι δεν θα το βούλωνες, γιατί είσαι θρασύς και ισχυρογνώμων. Σού μοστράρω μόνο μία από αξιοσέβαστο βιβλίο Ποίησης (!) του σωτηρίου έτους 1853

  Καιρός να αντιληφθείς ότι δεν είναι αστοιχείωτοι κάφροι όλοι οι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου, κύρ Σταύρο μου…

 124. ΣΠ said

  123
  Σταμάτα να εκτίθεσαι, βρε κακομοίρη. Ποιο 1853; Πήγαινε 23 σελίδες πίσω στην παραπομπή που έβαλες να δεις την χρονολογία.

 125. Γιάννης Ιατρού said

  120: θα έχουμε Guest star 🙂 Στα υπόψη😎

  124: χεχε, 1896, 43 χρόνια διαφορά, τέλος του 19ου αι, όχι αρχές. Απρόσεκτος είναι και βγάζει και δόντια να δαγκώσει όταν βρίσκεται (σχεδόν μονίμως) εν αδίκω.
  Ρε καπετάνιε, όλο και χειροτερεύει η κατάστασή σου, παλιά είχες και λίγο χιούμορ, τώρα μόνο κακίες βγάζεις!

 126. ΣΠ said

  125β
  Πάλι καλά. Μόνο 43 χρόνια. Στο #103 έπεσε έξω 119 χρόνια (=1951-1832).

 127. loukretia50 said

  Μπορεί να σας αρέσει
  Λευκή σημαία ο αντίπαλος
  Ronnie O`Sullivan https://youtu.be/O4nUjwcY74o Mark Allen «You are too good!» 2010

  1990 young 14 year old Ronnie O’sullivan – https://youtu.be/K2aiU0Qkqgc first tv appearance

 128. ΣΠ said

  127
  Ωραία τα βίντεο, Λου. Να βάλω κι εγώ ένα.
  Ο Κύπριος Μάικλ Γεωργίου κερδίζει το τουρνουά Shoot Out 2018: https://www.youtube.com/watch?v=ClTH-cmdMOI
  Βλέπουμε ότι εδώ το dress code δεν ισχύει. Επίσης υπάρχει χρονόμετρο.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  126: Η όποια δίκαιη ή άδικη κριτική, κι η αυστηρή κλπ., δεκτή, άλλωστε λάθη όλοι μπορούν να κάνουν.
  Αλλά με το υβριστικό ύφος και τις ad hominem επιθέσεις, τις κακίες, τις γνωστές εμμονές …«στο σκουλήκι» και τις συνειδητές διαστρεβλώσεις που άρχισε πάλι, προβλέπω πως πολύ λίγα τα ψωμιά του.
  Όλο και πιό βραχυχρόνιες αποδεικνύονται οι «ζωές» από τις διάφορες περσόνες που υποδύεται, καθώς έχει εξαντληθεί η όποια ανεκτικότητα και η κακή κι επιθετική συμπεριφορά του υπερκαλύπτει τα σποραδικά ευρήματα/παρατηρήσεις του που έχουν κάποιο ενδιαφέρον.

 130. loukretia50 said

  Ώπα! για το ντρες κοντ ήμουν περίεργη και είχα βρει αυτά

  It’s finally time snooker ditched the bow tie https://life.spectator.co.uk/articles/its-finally-time-snooker-ditched-the-bow-tie/

  Bow-tie scandal
  https://www.eurosport.com/snooker/bow-tie-scandal_sto2873614/story.shtml

  Καταλαβαίνω ότι η γραβάτα εμποδίζει, αλλά …τόσο κόλλημα πια?
  Δε φαντάζομαι όλοι εσείς που παίζετε να φοράτε παπιγιόν!

 131. πρώην κομπιουτεράς said

  1) Κύρ Σταύρο (128), δόξα τω Θεώ που κατάλαβες την γκάφα σου να μή μνημονεύσεις καθόλου στο άρθρο σου το dress code του snooker. Αλλά με την γνωστή σου θρασύτητα, αντί να παραδεχτείς το λάθος σου, ψάχνεις τώρα να βρείς βίντεο σνουκεράδων στο YouTube όπου δεν τηρείται το dress code. Έλεος…

  2) Κύριε Ιατρού (129), για ποιό υβριστικό ύφος μιλάς; Το σχόλιο 103 όπου αποκάλυψα τις αδυναμίες του παρόντος άρθρου που βγάζουν μάτι, είναι υπόδειγμα σεμνού γραψίματος. Όσο για τις χρονολογίες υπάρξεως του snooker game προ του 1889, αν αρχίσω να ανεβάζω φωτοτυπίες αμερικάνικων εφημερίδων που το μνημονεύουν, θα φανεί σαν να κλέβω εκκλησία

  ΥΓ: Είναι τέτοια η φούρια τους να με βγάλουνε σκάρτο, που στο σημερινό νήμα για τους Μποέμ, ο επαγγελματίας φιλόλογος κ. Πέπες εκτίθεται δημοσίως νομίζοντας πως η ορθή γραφή του «επιτραπείτω» είναι με ήτα. Και ο κ. Σαραντάκος συμφωνεί μαζί του, γράφοντας ειρωνικά «Δεν ντραπήτω;» Αλλά αμφότεροι βαρέθηκαν να κάνουν δυό – τρία κλίκ στα google books για να μάθουν ότι το επιτραπεί(ή)τω είχε δύο γραφές τον 19ο αιώνα και καμμιά δεν εθεωρείτο λάθος

 132. ΣΠ said

  131
  Για να δούμε λοιπόν αυτές τις χρονολογίες. Μέχρι τώρα πάντως ξεφτιλίστηκες και τις δύο φορές που το επιχείρησες.

 133. Πέπε said

  Δηλαδή τον 19ο αιώνα δεν υπήρχε η ανάγκη να ξέρει κανείς γραμματική για να γράψει σωστά τους δυσκολότερους από κάποιους ρηματικούς τύπους που είχαν πάψει να είναι ζωντανοί πολλούς αιώνες πριν;

  Όποιος έχει αμφιβολίες για την ορθογραφία ενός αρχαίου ρηματικού τύπου δεν τις λύνει γκουγκλάροντας συγγραφείς του 19ου αιώνα. Ψάχνει να βρει πώς δικαιολογείται η κάθε πιθανή ορθογραφία.

  Ποιείτω, πονείτω, μάλιστα. Αγιασθείτω, γεννηθείτω, όχι. Μια συνηθισμένη κατάληξη προστακτικής παρέσυρε και τον 19ο και τώρα ορισμένους να στραβογράψουν μιαν άλλη που είναι λιγότερο συνηθισμένη και, γραμματικώς, τελείως άσχετη (ενεργητικός ενεστώτας, και μάλιστα συνηρημένου, με παθητικό αόριστο).

  Πραγματικά, δε λύνονται όλα γκουγκλάροντας. Δεν καταλαβαίνεις ότι έχεις ένα εργαλείο που κάνει μόνο τις δουλειές για τις οποίες προορίζεται; Άμα πεινάς γκουγκλάρεις εικόνες φαγητών;

  Για ορισμένα προβλήματα η ενδεδειγμένη λύση είναι να ψάξεις να βρεις τη λύση. Ψάξε να μου βρεις πώς δικαιολογείται αυτό το -ει-.

 134. πρώην κομπιουτεράς said

  (133): Αγαπητέ κ. Πέπε, δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον Τροχό. Αν ψάχναμε να βρούμε το σωστό στην Ορθογραφία, θα έπρεπε να γράφουμε το καρΩτο και το αγΩρι με ωμέγα, όπως το γράφει ο Μπαμπινιώτης, το είνΕ με έψιλον όπως το έγραφε ο Μιστριώτης τον 19ο αιώνα κλπ – κλπ. Αλλά ο κ. Σαραντάκος μάς έχει διδάξει ότι «λάθος επαναλαμβανόμενο γίνεται σωστό» κι ότι αν συνηθίζονται δύο γραφές, διαλέγουμε όποιαν γουστάρουμε, χωρίς κάποιος να μπορεί να μάς κράξει ως ανορθόγραφους. Τύπος «επιτραπείτω» δεν υπάρχει στην αρχαία γραμματεία, άρα ΔΕΝ δεσμευόμαστε να το γράφουμε με ήτα, που μάλλον είναι το σωστό.

  Όπως και να έχει το πράγμα, πρόκειται για πταίσμα. Αντί να ασχοληθείτε με όσα αποκαλύπτω στο σχόλιο 62 περί Μποέμηδων (ότι ο κ. Σαραντάκος απλοποίησε «με το έτσι θέλω» το όνομα του HenrY Murger και παρέλειψε το «de» από τον γαλλικό τίτλο του έργου, ότι αποσιώπησε πως ο Murger στον πρόλογό του θεωρεί ως πρώτο «Μποέμ» της Ανθρωπότητος τον Όμηρο, ότι ο Ροΐδης στον δικό του πρόλογο καθυβρίζει ρατσιστικώτατα τους φιλήσυχους Αθίγγανους, κι ότι ο Παπαδιαμάντης αποκρύπτει την γύφτικη καταγωγή του Καραϊσκάκη και μεταφράζει «βοημικόν αίμα» το «gypsy blood in his veins» του Φίνλεϋ για να μή καταλάβει κανείς τίποτα…) κάθεστε και ψάχνετε «ψύλλους στ’ άχυρα» με το επιτραπΕΙτω…

 135. ΣΠ said

  134
  Εδώ είσαι ακόμα εσύ; Πού είναι οι χρονολογίες που υποσχέθηκες;

 136. Γς said

  111, 113:

  Το ξυλίκι με την τσαμάκα;

 137. Πέπε said

  134
  Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Πταίσμα μεν, αλλά διακρίνω σωρεία μεθοδολογικών σφαλμάτων.

  > > Αν ψάχναμε να βρούμε το σωστό στην Ορθογραφία, θα έπρεπε να γράφουμε το καρΩτο και το αγΩρι με ωμέγα, όπως το γράφει ο Μπαμπινιώτης…

  Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Στην ορθογραφία των αρχαίων γραμματικών καταλήξεων δεν ψάχνουμε να βρούμε τίποτε, είναι όλα δεδομένα. Η ορθογραφία των θεμάτων των νεότερων λέξεων είναι τελείως άλλο κεφάλαιο με δική του μεθοδολογία, κι εκεί μπορούν να χωρέσουν απόψεις και προτάσεις.

  > > «λάθος επαναλαμβανόμενο γίνεται σωστό»

  Μάλιστα, αλλά αυτό αφορά την εξέλιξη της γλώσσας. Της ζωντανής προφανώς. Ένας νεκρός τύπος δε «γίνεται» τίποτε. Παραμένει ανεξέλικτος και άφωνος, αποθηκευμένος στα παλιά κείμενα, κι όποιος θέλει να τον δανειστεί οφείλει να τον επιστρέψει στην ίδια κατάσταση που τον βρήκε.

  > > Τύπος «επιτραπείτω» δεν υπάρχει στην αρχαία γραμματεία

  Οποιαδήποτε κοινή αρχαία λέξη είναι δυνατόν, σε κάποιον συγκεκριμένο γραμματικό τύπο, να μην έτυχε να μαρτυρείται στα σωζόμενα κείμενα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πώς γραφόταν; Οι κανόνες για την προστακτική του δεύτερου παθητικού αορίστου είναι οι ίδιοι για όλα τα ρήματα που σχηματίζουν δεύτερο παθητικό αόριστο.

 138. ΓΤ said

  Ασφαλώς και το «επιτραπήτω» παίζει μπάλα και την σήμερον. Απολαύστε το στον στχ. 19 του πολύ δυνατού Aston Klaston Co Ltd http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=104896 🙂

 139. Πέπε said

  138
  Ωραίο!

  Ερίτιμος κυρία, ε; Και λέγαμε για το κυρία πρόεδρος…

 140. Κοίτα που ξύπνησα έχοντας στο μυαλό αυτό το δίσκο και συγκεκριμένα το ακόμα δυνατότερο «Είμαστε θείες»

 141. sarant said

  137 Ετσι είναι. Και η ορθογραφία είναι σύμβαση και ειδικά σε καταλήξεις κτλ δεν χωράει διπλές ερμηνείες.

 142. voulagx said

  #122: Η ταινια υπαρχει στον συσωληνα: https://www.youtube.com/watch?v=tAVznA24y-A

 143. Αγγελος said

  Πολυώνυμε, δεν έχω ιδέα από πότε μαρτυρείται στα αγγλικά η λέξη snooker με τη σημασία «είδος μπιλιάρδου». Αλλά είναι κωμικό να παραθέτεις κατάλογο βιβλίων του 1896 για να υποστηρίξεις ότι η λέξη μαρτυρείται από το 1853!

 144. Stavros Pavlou said

  142
  Α, μπράβο!

 145. Νέο Kid said

  Για όποιον ενδιαφέρεται , live τώρα στο Eurosport 1 Ρόνι δε ρόκετ vs ντε μπουά Ζιλμπέρ (από τον Ιβανόη …)

 146. ΣΠ said

  145
  Ο Ρόνι κέρδισε 4-3 και προκρίθηκε στους 16 του τουρνουά World Grand Prix.
  Τα χθεσινά αποτελέσματα: http://livescores.worldsnookerdata.com/Matches/Index/14128/coral-world-grand-prix-2020
  και τα επόμενα ματς: http://livescores.worldsnookerdata.com/Sessions/Tournament/14128/coral-world-grand-prix-2020
  Ο Ρόνι ξαναπαίζει αύριο στις 9 ώρα Ελλάδας.

 147. voulagx said

  #146: Σταυρο, μου κολλησες τον σνουκεροϊό, επρεπε να σε ειχαμε βαλει σε καραντινα. 🙂
  Ο ιδιοφυής κύριος Ronnie O’Sullivan

 148. Αυτό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: