Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Έλα βρε Χαραλάμπη, να σε γιορτάσουμε!

Posted by sarant στο 10 Φεβρουαρίου, 2020


Σύμφωνα με το τραγούδι, προσκαλούμε τον Χαραλάμπη να τον παντρέψουμε, να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε, όμως ο Χαραλάμπης δεν θέλει με το ζόρι παντρειά. Σήμερα όμως, που είναι 10 Φεβρουαρίου, θα τον προσκαλέσουμε να τον γιορτάσουμε, να φάμε και να πιούμε μέχρι να σκάσουμε, αφού σήμερα γιορτάζει ο Χαράλαμπος.

Στο ιστολόγιο, συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε τέτοια άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και με τον καιρό έχουμε καλύψει τα περισσότερα διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα. Από τα λιγότερο συχνά έχουμε αφιερώσει άρθρο στον Σπύρο πρόσφατα και παλιότερα στον Θωμά και στον Στέφανο. Τελευταίο τέτοιο άρθρο ήταν, πέρυσι, για τον Θανάση, εκτός αν έχω ξεχάσει κανένα.

Πέρυσι λοιπόν ο φίλος μας ο Babis είχε ζητήσει να γράψουμε κι ένα άρθρο για το όνομά του -πέρυσι όμως η 10η Φεβρουαρίου έπεφτε Κυριακή, οπότε το αναβάλαμε για φέτος. Περιέργως το θυμήθηκα έγκαιρα, οπότε έρχομαι να εκπληρώσω την υπόσχεση με τούτο το άρθρο.

Αλλά, όπως βρίσκω, δεν γιορτάζει σήμερα μόνον ο Χαράλαμπος και η Χαραλαμπία. Γιορτάζει επίσης και ο Χαρίλαος, οπότε θα πούμε δυο λόγια και γι’ αυτόν, να μη μένει παραπονεμένος.

Διότι, παρόλο που συμπίπτουν στο χαϊδευτικό Χάρης, ο Χαράλαμπος και ο Χαρίλαος είναι διαφορετικά ονόματα. Ο Χαρίλαος είναι αρχαίο, ενώ Χαράλαμπο βρίσκω μόνο στη χριστιανική εποχή. Και τα δυο ονόματα έχουν προφανή ετυμολογία, χαρά και λαός το ένα, χαρά και λάμπω το άλλο.

Ο πιο παλιός τύπος του Χαράλαμπου είναι Χαραλάμπης, με γενική Χαραλάμπους που διασώζεται σε επώνυμα (και Παπαχαραλάμπους). Η αρχαία κλητική του, που τη βρισκουμε μόνο σε αγιολόγια, είναι «ω Χαράλαμπες» αλλά μη φωνάξετε έτσι τον Χαραλάμπη, δεν θα έρθει. Ο Χαραλάμπης ήταν ιερομάρτυρας της εποχής των ρωμαϊκών διωγμών και «ξίφει ετελειώθη».

Παρόλο που είναι άγιος και στην Καθολική Εκκλησία, το όνομα Χαράλαμπος ελάχιστα έχει περάσει στη Δύση. Έχει μείνει βαλκανικό -πέρα από τον ελληνόφωνο χώρο βρίσκω αξιόλογη διάδοση στη Ρουμανία (Haralamb) αλλά και στα Σέρβικα, Βουλγάρικα, Ρώσικα και Σλαβομακεδονικά υπάρχει το όνομα Χαραλάμπι.

Στην Ελλάδα, ο Χαράλαμπος δεν είναι σπάνιο όνομα, αλλά δεν βρίσκεται και στην πρώτη δεκάδα συχνότητας. Σύμφωνα με μια μελέτη, έχει την 21η θέση ανάμεσα στα αντρικά ονόματα, πολύ πιο πάνω από τον Χαρίλαο που είναι στην 61η. Η Χαραλαμπία στα γυναικεία ονόματα βρίσκεται ακόμα πιο πίσω, στην 123η θέση. Δεν έχω υπόψη μου κάποια μελέτη που να δείχνει σε ποιες περιοχές της χώρας είναι συχνότερος ο Χαράλαμπος.

Καθώς είναι πολυσύλλαβο όνομα, ο Χαράλαμπος έχει κάμποσα υποκοριστικά, παρόλο που χρησιμοποιείται και ακέραιο.

Το πιο κοινό είναι ο Μπάμπης, παλιότερα πολύ διαδεδομένο, που τις τελευταίες δεκαετίες ακούγεται λιγότερο διότι θεωρείται πολύ λαϊκό εφόσον από το 1990 και μετά πήρε το κουτάλι μας νερό. Ξέρουμε βέβαια τον Μπάμπη Γκολέ, τον Μπάμπη Τσέρτο και, νεότερο, τον Μπάμπη Στόκα αλλά τα τελευταία χρόνια κυρίως σε ταβέρνες και σουβλατζίδικα βλέπουμε το όνομα Μπάμπης. (Ωστόσο υπάρχουν πολλοί, όπως ο καθηγητής του ΑΠΘ Χαράλαμπος Καράογλου, που φέρουν με καμάρι το Μπάμπης).

Είπαμε ότι παλιότερα ήταν πιο διαδεδομένο, και υπάρχει και το σχετικό πολιτικό ανέκδοτο. Κάποτε είχε πάει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εσωτ. στην Κίνα, και την αποτελούσαν ο Μπάμπης Δρακόπουλος, ο Μπάμπης Γεωργούλας, ο Μπάμπης Κοβάνης και άλλος ένας Μπάμπης που δεν θυμάμαι τώρα, μάλλον ο άλλος Μπάμπης Δρακόπουλος, ανιψιός του γραμματέα.

Έγιναν οι σχετικές συστάσεις. Οπότε οι Κινέζοι, ακούγοντας μπροστά σε κάθε όνομα να μπαίνει το Babis, υπέθεσαν ότι Babis θα πει σύντροφος στα ελληνικά, και είπαν «από εδώ ο Μπάμπης Τενγκ Σιάο Πινγκ». Ίσως βέβαια να είναι απλώς μπεντροβάτο το ανέκδοτο.

Άλλο υποκοριστικό είναι ο Λάμπης. Και για τον Λάμπη υπάρχει ανέκδοτο, που θα το πω παρόλο που θα το ξέρετε όλοι, μήπως μας διαβάζει κανείς ελληνομαθής από την Παραγουάη και δεν το ξέρει.

Τραγουδούσε, λέει, ο τραγουδιστής Λάμπης Λιβιεράτος, και ένας ιδιαίτερα εκδηλωτικός θαμώνας σκορπούσε λουλούδια και τον επευφημούσε:

– Γεια σου Μπάμπη! Είσαι και ο πρώτος Μπάμπη!

– Λάμπης, κύριε -τον διόρθωσε ευγενικά αυτός.

– Εγώ να λάμπω; Εσύ λάμπεις, Μπάμπη μου!

Άλλο υποκοριστικό είναι ο Χάρης, που έχει και το όνομα και τη χάρη. Βέβαια, χρησιμοποιείται και για τον Χαρίλαο αλλά και για άλλα σπανιότερα ονόματα. Ο Χάρης Ρώμας κατά κόσμον είναι Χαράλαμπος (και δεν είναι Ρώμας).

Στην Κύπρο έχουμε το Πάμπος, που οι παλιοί θα το θυμούνται από τον ποδοσφαιριστή Παμπουλλή που έπαιξε στη δεκαετία του 1970 στον Ολυμπιακό -Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ήταν.

Κυπριακό είναι και το Χαμπής, ενώ το υποκοριστικό Χάμπος είναι ποντιακό -υπήρχε και σε ένα σίριαλ ένας ήρωας με το όνομα αυτό.

Σημειώνω ακόμα καναδυό πιο σπάνια υποκοριστικά: Λιάμης, Μπούσιος (με συγκοπή από Χαραλαμπούσης) που επιβιώνουν ως επώνυμα.

Ο Χαρίλαος δεν ξέρω να έχει άλλα υποκοριστικά πέρα από το Χαρίλης. Στη δεκαετία του 1980 τον Χαρίλαο Φλωράκη τον λέγαμε, χαϊδευτικά και Χαρίλιο.

Η Χαραλαμπία έχει το προφανές Μπία και (βρίσκω) το Μπήλιω.

Ο Χαράλαμπος έχει μία και μοναδική αλλά αρκετά γνωστή παροιμιακή φράση, την «Κλάφ’τα Χαράλαμπε» που λέγεται για μια κατάσταση που είναι ή που θα γίνει ανυπόφορη. Μπορεί να κρύβεται από πίσω λησμονημένος μύθος, μπορεί να βγήκε και από το τραγούδι του Χαραλάμπη.

Τραγούδι για τον Χαράλαμπο δεν βρήκα, πέρα από το πασίγνωστο δημοτικό για τον Χαραλάμπη, με το οποίο ξεκινησαμε το άρθρο. Να κλείσω λοιπόν με ένα τραγούδι για τον Χαρίλαο, που τον αδίκησα στο σημερινό άρθρο. Είναι ο Χαρίλαος του Βασίλη Κουμπή, ο Χαρίλαος απ’ τ’ Άσπρα Χώματα. Καθώς κοίταζα για να δω ποιος έγραψε την ενδιαφέρουσα ρίμα «Χαρίλαε-μίλαε» είδα πως τους στίχους τους έχει γράψει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (και όχι ως Κ.Χ.Μύρης).

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα!

 

Advertisement

140 Σχόλια προς “Έλα βρε Χαραλάμπη, να σε γιορτάσουμε!”

 1. Corto said

  Καλημέρα!

  Από τραγούδια αξίζει να αναφερθεί «ο μοντέρνος Χαραλάμπης» του Τούντα, του 1934, που ηχογραφήθηκε με την Ρίτα Αμπατζή αλλά και τον Στελλάκη Περπινιάδη.

  Αποτελεί απάντηση στο παλιό «έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε».

 2. Στέλιος Μαυρομουστάκης said

  Στα υποκοριστικά και το Μπάκης (Χαραλα-μπακης)

 3. Καλημέρα

  Το Χαρίλαος δεν βρίσκω να βγαίνει από την χαρά όπως στο Χαραλάμπης αλλά από την … χάρις, Από την χαρά όπως κι από την …αγορά θα έπρεπε νασ ήτανε Χαράλος ή Χαρόλαος.

  Εναν Χαράλαμπο που ξέρω ακόμα Ρούλη τον φωνάζουμε

 4. loukretia50 said

  Καλημέρα!

  Corto,
  Μισές δουλειές πολυάσχολε νεαρέ? Ιδού κι ο ζωηρός Χαραλάμπης!

  Χαραλάμπη, πού ’ναι εκείνα, πού ’ν’ τα χρόνια τα παλιά
  που δεν ήθελες μες στην Αθήνα
  να σου πουν για παντρειά
  που δεν ήθελες μες στην Αθήνα να σου πουν για παντρειά
  τώρα μέσα σ’ ένα χρόνο πήρες δύο και μία, τρεις
  τις αμόληκες (!!) στον δρόμο
  πάλι για να ξαναπαντρευτείς
  Μη μας κάνεις τον βαρβάτο, Χαραλάμπη σεβνταλή, πω πω
  δεν μπορείς να βρεις τον πάτο βρε Λάμπη μερακλή

 5. loukretia50 said

  Έναν – επίσημο – Babis έχουμε, να μην τον γιορτάσουμε?
  Η Χαρούλα γιορτάζει σήμερα ?

 6. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 7. nikiplos said

  καλημέρα

  Σήμερα, γιορτάζει ο πρώτος μου ξάδερφος, από το Χαρίλαος, τον οποίο δεν τον ξεχνάω ποτέ, όχι γιατί είμαστε τόσο δεμμένοι μεταξύ μας, αλλά κυρίως γιατί στο επάγγελμα είναι καπετάνιος πρώτος και έχω πάντα την περιέργεια να δω που τον πετυχαίνω. Συνήθως κάπου στην Καραϊβική, ή άλλες φορές στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μου απαντάει πάντοτε ασμένως και που βρίσκεται: πχ «Σε κάτι γραφεία της εταιρίας στην Ίλα Μαργαρίτα», και μετά τα τυπικά κλείνουμε και σκέφτομαι το μέρος και ταξιδεύω με τον νού…
  Δισκογραφικά να θυμίσουμε και το «Κούλα! Χαράλαμπε!» (με διάταξη από ναζιάρικα, παθιασμένα, αδιάφορα) του Χάρυ Κλύνν.
  Χαράλαμπος βέβαια και ο Κρητίκαρος Γαργανουράκης!

 8. Κουνελόγατος said

  Άκου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Όλοι Παμπουλλή τον λέγανε. Βρετιμαθαινεικανεις… Κάτι έσπασε μέσα μου.
  Καλημέρα.

 9. nikiplos said

  Στους εορτάζοντες και η Χάρις και Χαρά από το Χαρίκλεια.

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα και χρόνια πολλά στους Χαραλάμπηδες, είτε φλου είτε όχι..

 11. Corto said

  4 Μπράβο Λουκρητία!

  Τι παρατηρούμε στους στίχους; ‘Οτι είναι ένα από τα λίγα ρεμπέτικα όπου απευθύνεται ερωτικό ενδιαφέρον για μία Μυτιληνιά, ενώ γενικώς στα ρεμπέτικα την μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Αθηναίες, οι Πειραιώτισσες (όλων των συνοικιών), οι Σμυρνιές, οι Συριανές και οι Πολίτισσες.

 12. Νέο Kid said

  Κι ο Ελλαδίτης Φώτης Παμπουλής της Απόλλωνάρας Λεμεσου που παίζει και στην εθνικήν Κύπρου.
  Μπαη δε γουεη , χθες πρέπει να έγινε η μεγαλύτερη στοιχηματική αρπαχτή στα χρονικά.
  Έχασαν ταυτόχρονα και οι 5 πρωτες ομάδες , ο Απόλλωνας από το Παραλίμνι, η Ανόρθωση από τον Ολυμπιακό , το Αποέλ από την ΑΕΚ , η Ομόνοια από την Άχνα και η Αελ από την Πάφο !
  Σε αντιστοιχία με τα ελληνικά , σαν να χάνει ας πούμε ο Ζμπαογκ απ τον ΟΦΗ, ο Ολυμπιακός από τη Λαμία, η ΑΕΚ από τον Νιόνιο και ο Γιδωνιακός από το Αγρίνιο…
  Πρέπει να έπεσε τρελό κονόμι ένα Ασία…

 13. leonicos said

  «από εδώ ο Μπάμπης Τενγκ Σιάο Πινγκ». Ίσως βέβαια να είναι απλώς μπεντροβάτο το ανέκδοτο.

  Γιατί μας το χαλάς, καμάρι μου;

 14. # 12

  Κι ο μπάρμπα Σάββας ψάχνει την πολυϊδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και ΟΦΗ, και οι δυο αριστερό μπακ Γιαννούλη είχανε αφού !!

 15. Πάνος με πεζά said

  Και «Ο Χαράλαμπος» του Τάκη Μουσαφίρη, που στα περισσότερα τραγούδια τιου έχει γράψει και στίχους.

 16. Κιγκέρι said

  …Και του ‘λεγα μην τρως Χαράλαμπε. Μην τρως. Θα σκάσεις, Χαράλαμπε. Α μπα το φαΐ δεν βλάφτει. Δεν βλάφτει, δεν βλάφτει, να ο Χαράλαμπος. Από άνθρωπος με τα ούλα του, κατάντησε κορνίζα». …

  https://www.mixanitouxronou.gr/apo-anthropos-me-ta-oula-tou-katantise-korniza-pios-itan-o-kirios-me-to-moustaki-pou-epexe-os-kadro-se-polles-ellinikes-tenies-itan-o-makaritis-charalampo-o-thios-kostis-ke-o-pateras-tou-m/

 17. leonicos said

  Κλάφ’τα Χαράλαμπε» που λέγεται για μια κατάσταση που είναι ή που θα γίνει ανυπόφορη. Μπορεί να κρύβεται από πίσω λησμονημένος μύθος,

  Καθόλου λησμονημένος. θα σας τον θυμίσω εγώ

  Ήταν κάποτε ένας άρχοντας ονόματι Χαραλάμπης. Είχε μεγάλα χωράφια, υποστατικά, παραγιούς και ό,τι τέλος πάντων είχαν οι άρχοντες τότε.

  Επειδή όμως υπήρχαν και άλλο πολλού του σιναφιού του, κι έπεφτε πολύ αρνήσιο κρέας στην αγορά, σκέφτηκε να κάνει την υπέρβση, κι έβαλε κοτόπουλα΄.

  Και μια μέρα φορτώνει τέσσερα κάρα, μπορεί και πέντε, με αβγά (όχι αυγά, αυγ΄ούτε ένα, μόνο αβγά) και τα πήγαινε στην αγορά. Όχι βέβαια ο ίδιος, αλλά ο υποτεκτικός του. Εκείνος περίμενενε στο σαλόνι του αρχοντικού του, παίζοντας στο πιάνο με ουρά, να εισπράξει τον παρά.

  Αλλά τοτε δεν υπάρχαν αυγοθηκες.Είχαν βάλει τα αβγά στα κοφίνια. Κάθισε και ο υποτακτικός καβάλα… στο δρόμο παρατήρησε ότι κάτι κιτρινάδες είχε το παντελόνι του. Βρε τι έπαθα, λεει, θα χέστηκα. Και για να μη λερώσει τα αβγα, κάθησε στο δεύτερο γαϊδούρι. Αλλά συνέβη το ίδιο, και από γαϊδούρι σε γαϊδούρι, όλα κιτρινίσανε.

  Φτάνοντας στη αγορά και ανοίγοντας τα κοφίνια, αι τι αν δει… ειχαν σπάσει όλα τ’ αβγά. Τι να κάνει κι αυτός, έστησεμια φουφού κι έψηνε ομελέτες. Κέρδισε φυσικά δέκα φορές περισσότερα απ’ ό,τι θα κέρσιζε αν πούλαγε αβγά.

  Επιστρεφοντας, δίνει στο αφεντικό του όσα είχαν συμφωνήσει, και με τα υπόλοιπα πάει την επομένη και αγοράζει το διπλανο αρχοντικό.

  Έτσι έγινε άρχοντας κι αυτός.

  Για το κλάφ’ τα Χαραλαμπε, θα συνεχίσω το υπόλοιπο αύριο

 18. Corto said

  Για να προλάβουμε τον Άτταλο τον Β’, ναι, πράγματι η πρώτη σύζυγος του δικτάτορος Παπαδόπουλου ήταν αδερφή του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντα). Συνεπώς αν εμφανιστεί ο κύριος με την γνωστή σκανδαλοθηρική διάθεση, να ξέρει ότι κομίζει γλαύκα εις Αθήνας.

 19. spiridione said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους Χαράλαμπους.
  Να θυμίσουμε και μια παλιά συζήτηση.
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/01/march-5/#comment-488774

  Για να τιμήσουμε τον Άγιο ας βάλω ορισμένα στοιχεία από το λινκ στα σχόλια αυτού του άρθρου:

  «Σύμφωνα με τα Συναξάρια, ο άγιος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και μαρτύρησε στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Στα παλαιότερα Συναξάρια, όπως είναι το Συναξάριο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’ , το μαρτύριο του αγίου Χαραλάμπους αποτελείται από τρία επεισόδια. Πρώτον, ο άγιος οδηγείται στον ηγεμόνα της Μαγνησίας Λουκιανό. Δεύτερον, ο άγιος γδέρνεται και κατά τη διάρκεια αυτού του βασανιστηρίου θεραπεύει με θαύμα τα χέρια του ηγεμόνα, που με θεία τιμωρία είχαν κοπεί και μείνει πάνω στο σώμα του αγίου. Τρίτον, ο άγιος αποκεφαλίζεται και μαζί μ’ αυτόν οι δύο δεσμοφύλακες και τρεις γυναίκες πού παρακολούθησαν το θαύμα της θεραπείας των κομμένων χεριών του ηγεμόνα και πίστεψαν στο Θεό. Στα νεότερα Συναξάρια ο βίος του αγίου εμπλουτίστηκε και με άλλα επεισόδια, που αναφέρονται είτε στο μαρτύριο είτε στα θαύματά του. Αυτό το βίο του αγίου Χαραλάμπους βρίσκουμε για πρώτη φορά στο «Νέο Παράδεισο» του κρητικού μοναχού Αγάπιου Λάνδου, που εκδόθηκε στα 1667. Με τη μορφή αυτή επαναλαμβάνεται στα Συναξάρια του Κωνσταντίνου Δουκάκη και του Βίκτωρος Ματθαίου, καθώς και στις ακολουθίες του. Στο Συναξαριστή του Νικόδημου του Αγιορείτη υπάρχει η παλαιά και σύντομη διήγηση του βίου του αγίου, αλλά ο Νικόδημος γνωρίζει και
  τη νεότερη παραλλαγή, στην οποία και παραπέμπει. Στον Αγάπιο Λάνδο πρέπει, όπως φαίνεται, ν’ αποδώσουμε τη δημιουργία αυτού του εμπλουτισμένου βίου του αγίου Χαραλάμπους και επομένως να την τοποθετήσουμε στα μέσα του 17ου αιώνα. …
  Ο άγιος Χαράλαμπος, λοιπόν, είναι ένας άγιος γνωστός από παλιά και μάλιστα τόσο παλαιός όσο και οι άγιοι Γεώργιος, Δημήτριος ή Νικόλαος. Απεικονίσεις του υπάρχουν ήδη από το δεύτερο μισό του 10ου αι. σε σμάλτο από το δισκοπότηρο του Ρωμανού, που βρίσκεται στο Θησαυρό του ‘Αγίου Μάρκου της Βενετίας (959-963 μ.Χ.) και σε μικρογραφία από το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’ στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, φ. 389 (cod. Vat. gr. 1613, τέλος 10ου-αρχές 11ου αι.). ….
  Τόσο οι εικόνες του αγίου Χαραλάμπους, που μόλις αναφέραμε, όσο και οι απεικονίσεις του στον τοιχογραφικό διάκοσμο του Στάρο-Ναγκορίτσινο, της Ντέτσανη, του Πετς, της Ματέιτς και της Ραβάνιτσα, βοηθούν στο να εντοπίσουμε στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας, κατά την παλαιολόγεια περίοδο και τους πρώτους μεταβυζαντινούς αιώνες, κάποια λατρεία στον άγιο αυτό έστω και περιορισμένη.
  Από τα μέσα του 17ου αί. ή λατρεία του αγίου Χαραλάμπους θα γνωρίσει μια ιδιαίτερη άνθηση. Η άνθηση αυτή πρέπει να συνδέεται με το γεγονός ότι ο άγιος θεωρήθηκε προστάτης των πιστών κατά της πανούκλας, επιδημικής αρρώστειας, που τα χρόνια εκείνα βρισκόταν σε ιδιαίτερη έξαρση σε όλο τον ελλαδικό χώρο κα κυρίως σε λιμάνια με έντονη ναυτιλιακή κίνηση. Στα βενετοκρατούμενα μέρη η λατρεία του αγίου Χαραλάμπους φαίνεται ότι στην αρχή συνυπήρχε μ’ εκείνη του δυτικού άγίου-προστάτη κατά της πανούκλας, του άγιου Ρόκκου, και στη συνέχεια, με το τέλος της βενετικής κυριαρχίας σ’ αυτά, την αντικατέστησε εντελώς. Σε πολλές περιοχές, εκτός από τον άγιο Χαραλάμπη ως άγιοι-προστάτες από την πανούκλα λατρεύονται και οι άγιοι Σπυρίδων, Αθανάσιος, Γεώργιος και Νικάνωρ. Η ανάμειξη της συνδρομής τόσο πολλών άγιων για την προστασία από την πανούκλα δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Φαίνεται, λοιπόν, πως μέσα σ’ αυτό το κλίμα της ανερχόμενης δημοτικότητας του άγιου Χαραλάμπους εγγράφεται και ή νεότερη παραλλαγή του βίου του, που προσθέτει καινούργια επεισόδια στη ζωή, το μαρτύριο και τα θαύματα του, έτσι πού ο άγιος να μοιάζει πιο σπουδαίος».
  https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltion/article/viewFile/4633/4409

 20. leonicos said

  Δεν υπήρχε κι ένας

  Μπάμπης Τσετίνης;

 21. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες

 22. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν. Δεν ήξερα ότι και η Χαρίκλεια γιορτάζει σήμερα.

  3 Καλά λες

 23. dryhammer said

  20. Βέβαια, καθώς και Μπάμπης Μπακάλης.

 24. Πάνος με πεζά said

  Στο όνομα Λάμπης είναι διάσημος ένας παλιός άσος του ΠΑΟΚ, ο Λάμπης Κουϊρουκίδης, και Στα νεώτερα χρόνια, ο τραγουδιστής Λάμπης Λιβιερατος, Άλλον νομίζω πως δε θυμάμαι !

 25. Πάνος με πεζά said

  Και ο Μπάμπης Γκολές, φυσικά.

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Στον γενέθλιο τόπο μου (Κόνιτσα) ο Χαράλαμπος υποκορίζεται σε Λάμπρος.

 27. Παναγιώτης Κ. said

  Στα Ποντιακά ο Χαράλαμπος λέγεται και Χάμπος.

 28. Avonidas said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

  Ξέρουμε βέβαια τον Μπάμπη Γκολέ, τον Μπάμπη Τσέρτο και, νεότερο, τον Μπάμπη Στόκα αλλά τα τελευταία χρόνια κυρίως σε ταβέρνες και σουβλατζίδικα βλέπουμε το όνομα Μπάμπης. (Ωστόσο υπάρχουν πολλοί, όπως ο καθηγητής του ΑΠΘ Χαράλαμπος Καράογλου, που φέρουν με καμάρι το Μπάμπης).

  Ειναι κι ο Μπάμπης ο Σκάης 🙂

 29. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Μαζί με τον χωρισμό εκκλησίας-κράτους, πρέπει να καταργηθούν και οι άγιοι.
  Δεν τους χρειαζόμαστε. Κανένα πολιτισμένο κράτος δεν τους χρειάζεται.

 30. Corto said

  Λουκρητία, αφού με κατηγόρησες για μισές δουλειές, ας συμπληρώσω για σένα και έναν άλλον Χαράλαμπο (τραγουδιστή αυτήν την φορά):

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  24: Ο Λάμπης Ταγματάρχης.

 32. BLOG_OTI_NANAI said

  29: Φίλε μου, δεν έχει υπάρξει ακόμα πολιτισμός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που να μην είχε θεούς, αγίους, ήρωες, προγόνους, μνημεία κάθε είδους κ.λπ. που τιμά με θρησκευτική ή «θρησκευτική» ευλάβεια. Όταν θα φτιάξεις πολιτισμό με τους εξωγήινους στον Άρη, να τους προτείνεις το σχέδιο σου.

 33. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

  Τον Μπάμπη τον ελαφάκη μην ξεχάσουμε, ε.

 34. Avonidas said

  #29. Και πώς θα ονομάζουμε τους τερματικούς σταθμούς του μετρό; Με τοπωνύμια; Φρίξον ήλιε! 😛

 35. Avonidas said

  #29, 32. Μην τον κουρδίζεις, γιατί θα πιάσει πάλι τον Μπάμπη τον Μάο, και δε θα ‘χει τελειωμό…

 36. sarant said

  34 🙂

 37. atheofobos said

  Χαράλαμπο έλεγαν και τον πατέρα μου , Λάμπη τον φώναζαν και η στις 10 Φεβρουαρίου ήταν μια από τις καλύτερες μέρες των παιδικών μου χρόνων και αυτό γιατί εκείνα τα χρόνια συνήθιζαν όσοι είχαν κάποια υποχρέωση στον εορτάζοντα να του στέλνουν τούρτες, παρά την πληροφορία στις εφημερίδες ότι δεν εορτάζει και δεν δέχεται επισκέψεις!
  Υπήρξε μια φορά που υπήρξε πανδαισία με 10 τούρτες, που τις μοιράζαμε μετά σε συγγενείς και φίλους εκτός από αυτές με σοκολάτα που είχα ιδιαίτερη προτίμηση.
  Επίσης έρχονταν εκτός από τούρτες και κουτιά με σοκολατάκια, συνήθως εκείνα τα κόκκινα του Φλόκα με την σφραγίδα στον πάτο με την ημερομηνία πώλησης, ώστε να μην μπορεί ο λήπτης να τα πάει πεσκέσι αλλοιωμένα μετά από κανένα χρόνο!

 38. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @32,

  σε πληροφορώ, φίλε μου, ότι (τουλάχιστον) η Καθολική Εκκλησία της Σκωτίας δεν έχει κανέναν απολύτως άγιο.

  Εσύ συνέχισε να τιμάς τους Πάμπους και το Πάμπι το ελαφάκι.

 39. sarant said

  Από το ΦΒ ο Μπάμπης Βακαλόπουλος μας πληροφορεί για το περιστατικό με τους Μπάμπηδες και τους Κινέζους:

  Αυτό έγινε στο φεστιβάλ της Αυγής στη Νέα Σμύρνη όταν είχε έρθει αντιπροσωπεία του ΚΚΚινας σε ανταποδοση της επίσκεψης του ΚΚΕεσωτ στη Κίνα το 1978… Είμαστε πολλοί Μπάμπηδες στην ηγεσία του κόμματος και του Ρήγα

 40. loukretia50 said

  Corto, θα σου έλεγα «πάμε μουσικές κόντρες?»
  (εγώ φευγάτο ποτ-πουρί κι εσύ με τις πεννιές σου!),
  αλλά θυμήθηκα ότι είμαστε σε σοβαρό ιστολόγιο με διαφορετικό αντικείμενο!
  Αν όμως ξεσπάσει κι εδώ κόντρα για αγίους και πατριώτες, δεν υπόσχομαι να συγκρατηθώ!

  Τελικά είτε γιορτάζει είτε όχι η Χαρούλα, αξίζει μια αφιέρωση:
  -ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΣΑΝ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ Ψαρογιώργης

 41. Αγγελος said

  Γιώργο Λυκοτραφιτη (καιρό είχαμε να σ´ ακούσουμε), αν λέγοντας «Καθολική Εκκλησία της Σκωτίας» εννοείς τη Ρωμαιοκαθολική, σε πληροφορώ ότι αποτελεί κανονικότατο μέρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και φυσικά αναγνωρίζει και τιμά τους ίδιους Αγίους όπως και η Ρώμη. Αν εννοείς (κακώς) την Πρεσβυτεριανή, φυσικά δεν έχει Αγίους: όλοι οι Προτεστάντες απορρίπτουν τη «λατρεία» τους. (Εξαίρεση αποτελεί η Αγγλικανική Εκκλησία, που τιμά τους Αποστόλους.)

 42. Ο ανεπρόκοπος φαντάρος Μάρκος Βαμβακάρης είχε επιφορτίσει κάποιον συσστρατιώτη του με τον καθαρισμό του ατομικού του μάνλιχερ και την παραγγελία «Το όπλο μου θα λάμπει / σαν τον Άγιο Χαραλάμπη». Από τη βιογραφία του, δια χειρός Αγγελικής Βέλλου-Κάιλ.

 43. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Λου και Νικοκοίρη, ναί! Σήμερα και οι Χαρίκλειες/Χαρούλες.
  Ευχαριστω όσους ευχήθηκαν σε εορτάζοντες.
  #37 atheofobos. Εγώ πάλι την θυμάμαι …φτωχικά! Μετά τον εσπερινό της προηγουμένης, οφείλαμε να κερνάμε-τρώμε λουκούμια! Καλά ήταν, αλλά όχι κάτι ασυνήθιστο. Επίσης μου έλεγαν πως ο Αγιος προστατεύει από την πανώλη( ή κάποια άλλη κακή αρρώστια) και αυτό δεν ήταν καλό στα παιδικά μου μάτια!

  Χρόνια πολλά και καλά, σε συνεορτάζοντες! Και του χρόνου!

 44. nikiplos said

  Το περιστατικό με τους μπάμπηδες, μου θύμισε συνάντηση στο Λονδίνο, πριν πολλά χρόνια. Θα συναντούσαμε μια ομάδα που αποτελείτο από ΓερμανοΣουηδούς και τρεις Έλληνος… Οι τρεις Έλληνος κατά σύμπτωση ήταν ξανθοί και γαλανομάτηδες, σαν ξένοι ένα πράμα… Οι Γερμανοί από κάποια μαυροτσούκαλη ρίζα και οι Σουηδοί σαν ντόρφς στην όψη, καθόλου παρόμοιο με τα στερεότυπα που είχαμε για εκείνους… Μιλήσαμε ελληνικά στους μαυροτσούκαλους και γέλαγαν οι δικοί μας…

 45. Και ο Μπάμπης Κλάρας, αδερφός του Άρη.

 46. sarant said

  43 Χρόνια πολλά λοιπόν!

 47. Χαρούλα said

  #19 Spiridione, συγγνωμη δεν σε είχα διαβάσε οοοόλο και επανέλαβα για την πανώλη.

 48. 病毒 said

  Εκτός από τον Χαράλαμπο και τον Χαρίλαο, υπάρχουν και ο Χαρίδημος και ο Χάρης. Αλήθεια, πότε γιορτάζει ο Χαρίδημος; Μήπως κι αυτός σήμερα;
  Όσον αφορά τον Χαράλαμπο, στην Κύπρο απαντούν τα υποκοριστικά Πάμπος και Παμπουλής (εξ ου και ο ποδοσφαιριστής του ΣΦΠ «Ολυμπιακός» Παμπουλής που στην ταυτότητα ήταν Χαράλαμπος Παπαδόπουλος).
  Όσον αφορά τον Χάρη (αρχαιοελληνικό όνομα), υπάρχει και η οδός Χάρητος, στην Αθήνα, προς τιμή του γνωστού στρατηγού. Δεν ξέρω πότε γιορτάζει· δεδομένου, όμως, ότι όλα τα αρχαιοελληνικά και ισραηλιτικά ονόματα έχουν γίνει και χριστιανικά (όσo απίθανα¹ και αν είναι), έχω τη βεβαιότητα ότι (και ο Χάρης) θα έχει γίνει και χριστιανικό όνομα και, κατά συνέπεια, θα γιορτάζει (πιθανόν σήμερα).

  ¹ πχ υπάρχει όνομα Ωκεανός που γιορτάζει 12 Σεπτεμβρίου (μαζί με τον Αυτόνομο)

 49. Χαρούλα said

  Δεν έχω άλλο τραγούδι για Χαρ….. . Για Χαρίκλεια όμως…..

 50. Corto said

  40:
  Έλα Λουκρητία, σου βρήκα κάτι καλό…

 51. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χρόνια πολλά! σε όσους/ες γιορτάζουν σήμερα.

  Ιδιαίτερες ευχές στη Χαρούλα, όλο με χαρούλες και μεγάλες χαρές στη ζωή σου και πάντα με υγεία! 💐🍷

 52. Καλημέρα
  Χρόνια πολλά Σε Μπάμπηδες και Μπαμπούλες ( 🙂 αλλιώς Χαραλαμπίες), Χάρηδες και Χαρούλες αλλά και Χαρικλούλες. Χρόνια πολλά και σον Πύργο που γιορτάζει σήμερα τον προστάτη του (λουκούμι τους ήρθε το τριήμερο)!

 53. George Groutas said

  # 12
  Παπουλής λέγεται ο παίκτης
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE%CF%82

  Από τραγούδια είναι και ο Μπάμπης ο Φλου

 54. kpitsonis said

  Και μια και μιλάμε για ονόματα και αναφέραμε το Χάρη Ρώμα , ένα ανέκδοτο : Κάθονται σ’ ένα μπαρ και τα πίνουν ο Χάρης Ρώμας και ο Γιάννης Λάτσιος . Ανοίγει η πόρτα και έρχεται στην παρέα τους ο Νίκος Γιουβέντους !

 55. Corto said

  Λουκρητία μια τελευταία πρόκληση, δεν μας ανέφερες το διαβόητο:

  «Μα στο νόημα για να ‘μπεις/ θα σου εξηγήσει ο Μπάμπης»

  με τον ατυχή στίχο «με βιολί σαντουροβιόλι» (το οποίον συνιστά πλεονασμό, αφού αρκεί η φράση σαντουροβιόλι για να περιγραφεί η γνωστή ζυγιά)

 56. loukretia50 said

  Το Χάρρυ Κλυν τον θυμηθήκατε?
  Τραμπάκουλας https://youtu.be/3kfJHHn_ygA?t=101
  Χαράλαμπος

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, ναι, γιορτάζει η φίλη μας η Χαρούλα! Τώρα εδέησε να ξεμπλέξω και να το δω. Χρόνια σου πολλά, καλά, δημιουργικά, δημοκρατικά και πάνω απ’ όλα με υγεία!
  54. Καλό! ☺

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να μην ξεχνάμε και τους αγίους Λένιν, Στάλιν, Πλουμπίδη και Μπελογιάννη. Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγίους.

 59. 4 Λου, ελπίζω να είσαι πλέον εντελώς καλά.

  Τα θαυμαστικά σου στο «αμόληκες» μου θύμισαν εκείνο που λέγανε οι καλόγεροι στη Στρατιωτική Ζωή εν Ελλάδι, ότι πρέπει να «απολύκουν τα μουλάρια», δλδ να μεθύσουν, με απανωτά κεράσματα στη διάρκεια του δείπνου, τους επισκεπτόμενους για πρώτη φορά το μοναστήρι.
  Καλογερική σλανγκ εποχής.

 60. ΣΠ said

  Χρόνια πολλά στον Babis και στην Χαρούλα και σε όλους τους εορτάζοντες.

  Το Λάμπης μπορεί να προέρχεται και από το Ευλάμπιος ή το Λάμπρος.

 61. sarant said

  55 Έχει κόμμα. Προσδιορίζει τι είδους είναι το βιολί, που ήδη έχει αναφερθεί στον προηγούμενο στίχο.

 62. ΣΠ said

 63. loukretia50 said

  58. Δάσκαλε, τρώγεσαι στη γκλίτσα του Τραμπάκουλα !
  Ώρες είναι να βγει κανένας dirty -άνευ ντέρτι!- Harry! *
  https://i.pinimg.com/originals/0f/66/47/0f6647b67b54aefeadfa2e3635f16240.jpg να επιβάλει την τάξη!
  (αχ! πάει κι αυτός!)

  Δε θάλεγα ότι είμαι φαν, αλλά νομίζω ότι εδώ έχουμε καλό στοκ https://youtu.be/B8ip5C3I8E0 από Μπάμπη Στόκα με Λαυρέντη.

 64. ΣΠ said

 65. Ανδρέας Τ said

  Να καθιερώσουμε για τις 10 Φεβρουαρίου την παγκόσμια ημέρα του Μπαμπισμού. Μπαμπισμός ονομάζεται η θρησκεία των Μπαχάι, που τραβούν του λιναριού τα πάθη στο Ιράν.

 66. ΣΠ said

  Κι ένας Χαραλάμπης από τους Κηλαηδόνη-Γκάτσο.

 67. ΣΠ said

 68. Corto said

  61:
  Σύμφωνοι, αλλά όπως ακούγεται είναι σαν να προσδιορίζει κάποιο είδος βιολιού (π.χ. «με βιολί Στραντιβάριους» ή στα καθ’ημάς «με βιολί κισαμιώτικο»), ενώ τελικώς αναφέρεται σε δύο όργανα (βιολί συν σαντούρι).

  (Εντάξει το ξέρω ότι ψειρίζω την μαϊμού, αλλά αυτή είναι η πλάκα στις στιχουργικές αναλύσεις…)

 69. loukretia50 said

  Corto, τα ρέστα μου!!
  Σε μένα απευθύνθηκες, τσιμπάει ο Νικοκύρης,
  γιατί με τούτο το βιολί λάλησε πας κλινήρης!
  ( η τελευταία μεγαλειώδης απεύθυνση* για το Χχτήνος!)

  * το μάθαμε και το κολλάμε παντού!

 70. spiridione said

  47. Τι συγγνώμη; Και χρόνια πολλά.

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  58: Έτσι είναι και αυτό ακριβώς εννοώ. Μοιάζει με κοινωνικό συστατικό από την αρχαιότητα.

 72. Avonidas said

  Αυτός ο Μπάμπης είχε γίνει ανέκδοτο κάποια χρόνια πριν, αλλά τώρα πια δεν πολυακούγεται – ένεκα το επώνυμο 😉

  http://www.economy365.gr/sites/default/files/styles/830×430/public/babis.vovos.jpg?itok=YqbEJ0Ug

 73. Χαρούλα said

  Ευχαριστώ πολύ! Ιδιαίτερα για τις προσωπικές ευχές. Ηλε-κερασματάκι

  https://www.google.gr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fpapaparaskevas.gr%2Fproduct%2F%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25AC%25CF%2586%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25B1-%25CE%25B1%25CF%2584%25CF%258D%25CE%25BB%25CE%25B9%25CF%2587%25CF%2584%25CE%25B1-%25CE%25BA%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25AC%25CF%2583%25CE%25BC%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%2F&psig=AOvVaw0izu2U8tpghj8U9u_maTXK&ust=1581425937584000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCLi23-uEx-cCFQAAAAAdAAAAABAE

  ΣΠ ΘΗΡΪΟ, που τα βρήκες όλα αυτά τα όμορφα; Μπράβο!

 74. loukretia50 said

  και λίγο ακόμα ρετρό, αφού πάτε γυρεύοντας!
  Bambissimo!
  Bambino (1957) https://youtu.be/nSmpbGHe8oE Dalida

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Τι να κάνω, να μην την πω την αλήθεια μου; 😉 Και οι βάζελοι έχουμε τους αγίους μας: τον άγιο Δομάζο, τον άγιο Ρότσα, τον άγιο Σαραβάκο, τον άγιο Βαζέχα, τον άγιο Διαμαντίδη…😉 Δεν ζει χωρίς αγίους η ανθρώπινη ψυχή, για να «πειράξουμε» λίγο τον γνωστό στίχο του Παλαμά. ☺

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  Λουκάτος:

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  75: Σαραβάκος, λατρεία, Θύρα 13 !

 78. Corto said

  69: Γεια σου Λου, μερακλού!

  (Θα επανέλθω αργότερα…)

 79. Corto said

  Ο τραγούδι του Χαραλάμπη υπό το πρίσμα του Ιάκ. Χ. Δραγάτση, Διευθυντή του Δραγατσείου (Πειραιώς) Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, για την μουσική παιδεία των μαθητών της εποχής (1909):

  «Εάν ακούσητε τους μαθητάς μας εν ταις αναστροφαίς αυτών θα ιδήτε πόσο τραχείς είνε εν πάσιν, εν αντιθέσει προς τους ξένους ομήλικάς των. Εάν τους ακολουθήσητε εις τας εκδρομάς, εις τους περιπάτους, εις τα λοιπάς μαθητικάς εντεύξεις, θα πεισθήτε ότι λείπει κάτι τι από αυτούς, το οποίον και αυτοί αναγνωρίζουσι και νομίζουσιν ότι ευρίσκουσι προσφεύγοντες εις τους λαρυγγισμούς και τα ξεφωνητά των ασμάτων της πατινάδας και των καντουνίων ή εις τον Χαραλάμπην και την Ανδριάναν και το Μελαχροινό και την Παραμάναν. Διότι έως εκεί φθάνουν αι μουσικαί των γνώσεις, αγνοουμένου ακόμη και αυτού του Εθνικού μας ύμνου.
  Ας δοθή λοιπόν προσοχή πολλή εις το μάθημα˙ ας εισαχθή, αλλά και ας διδάσκηται ως δει. Είνε απρεπές ημείς οι Έλληνες να παραμελώμεν την μουσικήν, ων πατροπαράδοτος είνε η λατρεία προς το καλόν, προς την αληθώς θαυματουργόν της αρμονίας δύναμιν…»

 80. ΣΠ said

  Παμπουλής

 81. BLOG_OTI_NANAI said

  Για παιδάκια:

 82. Μπούφος said

  Το αγαπημένο μου τραγουδάκι είναι αυτό με το Χαραλάμπη που τον τραβάνε να τον παντρέψουνε και αυτός τάχατέ μου ντρέπεται και δεν έρχεται..να μου λέγανε εμένα να παντρευτώ με το Μπάμπη μου ..τρέχοντας θα πήγαινα αλλά ό Μπαμπίκος μου, λέει ότι δεν μας χρειάζονται παντρειές γιατί ο γάμος λέει σκοτώνει με τη μυγοσκοτώστρα της καθημερινότητας τον έρωτα…τι να πώ; ο Μπάμπης μου ξέρει πάντα καλύτερα! χρόνια πολλα στη Χαρούλα και στους άλλους που γιορτάζουνε σήμερα!

 83. Πάνος με πεζά said

  Ο Μπάμπης Μπακάλης οικειοποιήθηκε τούτο δω το αγαπημένο μου, που αν και παραδοσιακό, καταγράφεται στη δισκογραφία ως δικό του…

 84. Χάρης ή Μπάμπης; Ένα όνομα, δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι

 85. Capten Vilios said

  ΚΙ η Χαρούλα μας

 86. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  66 Ή δεν το είχα ακούσει τότε ή το έχω ξεχάσει!

  84 Kαλό!

 87. Πάνος με πεζά said

  Εντάξει, του Μπάμπη, αλλά ας βάλουμε κι έναν Καββαδία. 45 χρόνια από το θάνατό του…

 88. π2 said

  Από την παλιά συζήτηση να σημειώσουμε ακόμη ότι δεν ξέρουμε ακόμη την παλαιότερη μνεία του ονόματος, που δεν φαίνεται να είναι αρχαίο, παρά την πλασματική βιογραφία του Αγίου στα συναξάρια.

 89. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 90. sarant said

  88 Tο είχαμε ξανασυζητήσει;

 91. Ελληνοαμερικάνα δεύτερης γενιάς, κόρη γνωστής μας, παντρεύτηκε τον Bobby.
  Για την πεθερά είναι ο Μπάμπης.
  Τού αρέσει.

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ένα από τα πλέον γνωστά ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη:

  Χάρης 1944
  Ἤμασταν ὅλοι μαζὶ καὶ ξεδιπλώναμε ἀκούραστα τὶς ὧρες μας
  Τραγουδούσαμε σιγὰ γιὰ τὶς μέρες ποὺ θὰ ῾ρχόντανε
  φορτωμένες πολύχρωμα ὁράματα
  Αὐτὸς τραγουδοῦσε, σωπαίναμε, ἡ φωνή του
  ξυπνοῦσε μικρὲς πυρκαγιὲς
  Χιλιάδες μικρὲς πυρκαγιὲς ποὺ πυρπολοῦσαν τὴ νιότη μας
  Μερόνυχτα ἔπαιζε τὸ κρυφτὸ μὲ τὸ θάνατο
  σὲ κάθε γωνιὰ καὶ σοκάκι
  Λαχταροῦσε ξεχνώντας τὸ δικό του κορμὶ νὰ χαρίσει
  στοὺς ἄλλους μίαν Ἄνοιξη.

  Ἤμασταν ὅλοι μαζὶ μὰ θαρρεῖς πῶς αὐτὸς ἦταν ὅλοι.

  Μιὰ μέρα μᾶς σφύριξε κάποιος στ᾿ ἀφτί: «Πέθανε ὁ Χάρης»
  «Σκοτώθηκε» ἢ κάτι τέτοιο. Λέξεις ποὺ τὶς ἀκοῦμε κάθε μέρα.
  Κανεὶς δὲν τὸν εἶδε. Ἦταν σούρουπο.
  Θά ῾χε σφιγμένα τὰ χέρια ὅπως πάντα
  Στὰ μάτια του χαράχτηκεν ἄσβηστα ἡ χαρὰ
  τῆς καινούριας ζωῆς μας
  Μὰ ὅλα αὐτὰ ἦταν ἁπλὰ κι ὁ καιρὸς εἶναι λίγος.
  Κανεὶς δὲν προφταίνει.

  …Δὲν εἴμαστε ὅλοι μαζί. Δυὸ τρεῖς ξενιτεύτηκαν
  Τράβηξεν ὁ ἄλλος μακριὰ μ᾿ ἕνα φέρσιμο ἀόριστο
  κι ὁ Χάρης σκοτώθηκε
  Φύγανε κι ἄλλοι, μᾶς ἦρθαν καινούριοι, γεμίσαν οἱ δρόμοι
  Τὸ πλῆθος ξεχύνεται ἀβάσταχτο, ἀνεμίζουνε πάλι σημαῖες
  Μαστιγώνει ὁ ἀγέρας τὰ λάβαρα.
  Μὲς στὸ χάος κυματίζουν τραγούδια.

  Ἂν μὲς στὶς φωνὲς ποὺ τὰ βράδια τρυποῦνε ἀνελέητα τὰ τείχη
  Ξεχώρισες μία: Εἶν᾿ ἡ δική του. Ἀνάβει μικρὲς πυρκαγιὲς
  Χιλιάδες μικρὲς πυρκαγιὲς ποὺ πυρπολοῦν
  τὴν ἀτίθαση νιότη μας
  Εἶν᾿ ἡ δική του φωνὴ ποὺ βουίζει στὸ πλῆθος
  τριγύρω σὰν ἥλιος
  Π᾿ ἀγκαλιάζει τὸν κόσμο σὰν ἥλιος
  ποὺ σπαθίζει τὶς πίκρες σὰν ἥλιος
  Ποὺ μᾶς δείχνει σὰν ἥλιος λαμπρὸς τὶς χρυσὲς πολιτεῖες
  Ποὺ ξανοίγονται μπρός μας λουσμένες
  στὴν Ἀλήθεια καὶ στὸ αἴθριο τὸ φῶς.

 93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλησπέρα καὶ χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ στοὺς ἑορτάζοντες, ἰδιαίτερα στὴ Χαρούλα καὶ τὸν Babis.

  Ἀβονίδα, σὲ μεγάλα κέφια εἶσαι σήμερα. Κεντᾶς. 🙂

 94. Babis said

  Νίκο με συγκίνησες, Δεν περίμενα να το θυμηθείς, ευχαριστώ.

  Ευχαριστώ και του υπόλοιπους για τις ευχές τους.

 95. Spiridione said

  90. Ναι. Δες σχόλιο 19.

 96. Πέπε said

 97. Μαρία said

  Χρόνια πολλά Χαρούλα και Babis.
  Χαρούλα, οι Χαρούλες που ξέρω είναι απο το Εύχαρις και γιορτάζουν της Αγίας Χάριτος.

  96
  Καλή αλλά θα ήταν καλύτερη αν δεν είχαν … ξεχάσει τα λόγια 🙂

 98. loukretia50 said

  Να παίξουμε λίγο με τα tags του νήματος?
  Πάμε λοιπόν, όπως τον παλιό καιρό!

  Μπαμπέσικα το Μπάμπη μας τον πήγαν στην κρεμάλα
  για ντράβαλα μεγάλα, μετά της Αργυρούς.
  Του άλλαξαν και τ΄όνομα, γιατί έχ’ άλλη χάρη
  να σε φωνάζουν Χάρη, σε κύκλους σοβαρούς.

  Στην κόμη του φορέσανε λουλούδινο στεφάνι
  Μ’ ένα κομψό Αρμάνι , τον ντύσανε γαμπρό.
  Στην εκκλησιά τον σύρανε -να φύγει δεν τολμάει
  Κι η νύφη του πατάει πόδι αριστερό

  Δεν ήθελε την παντρειά , «ας όψεται η τιμή της»
  έλεγε νευρικός ο λεύτερος κοπρίτης
  και πλέον ισοβίτης , » χαλκάς κανονικός».
  Την τύχη καταριότανε , το μαύρο του το χάλι
  για μια μικρή κραιπάλη – και συναινετικώς!

  Όταν ξυρίζαν το γαμπρό στερνή επιθυμία
  εκφράζει μ΄αγωνία σε φίλο κολλητό
  – Και τι θα γίνουν τα «μωρά» που κρύβω στο μποστάνι?
  Είν’ εκλεκτό χαρμάνι , αλίμονο αν τα βρουν
  – Ωχ αδελφέ μου σύνελθε, μη σκας τώρα για δαύτα,
  Χαράλαμπέ μου κλάφ’τα, άλλοι θα τα χαρούν
  ΛΟΥ
  «Χαλκά ετελειώθη» Μπάμπης ο σεβνταλής

 99. sarant said

  91 Καλό!

  94 Νάσαι καλά!

  98 Τι φοβερό αυτό το «χαλκά ετελειώθη»!

 100. Χαρούλα said

  #97 Μαρία, εγώ έχω 2 συναδέλφους Χαρούλες. Είμαστε όλες από άλλο βαφτιστικό(Ζαχαρένια, Χαραλαμπία και η μούρη μου!). Φαντασία στα υποκοριστικά!

  Ευχαριστώ πολύ και για τα νεότερα ευχητήρια

 101. ΚΑΒ said

  Χρόνια πολλά σε Χαρούλα και Βabis. Να είστε καλά και χαρούμενοι.

  Και ο Άις Χαραλάμπης σε διπλανό χωριό χτίστηκε, λένε, μετά από τάμα για απαλλαγή από πανώλη.

 102. Corto said

  Και για τους εορτάζοντες ένα ακόμη τραγουδάκι:

 103. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι απ΄εδώ, σήμερα βραδινός 🙂

  Χρόνια Πολλά με υγεία στην Χαρούλα μας και στον Babis που γιορτάζουν σήμερα.
  Από ωραία και θεματικά ταιριαστά τραγούδια ο Corto και η Λου έβαλαν πολλά, εγώ θα βάλω για τους εορτάζοντας αυτό

 104. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Να χαίρονται τα …χαρούμενα ονόματά τους όσοι/όσες γιορτάζουν σήμερα!
  Ιδιαίτερες ευχές στους/στις του ιστολογίου (Χαρούλα, Babis κ.ά.)

  Το όνομα του Άγιου Χαράλαμπου έχει -για ευνόητους λόγους…- και ένα μικρό, αλλά όμορφο, φαράγγι (φαραγγούλι), στους πρόποδες του Ψηλορείτη, από την πλευρά του Ηρακλείου.

  Και λίγο ακόμη… ρετρό, από τον Χαρίλαο Πιπεράκη (που κάτι νεότερο θα σας θυμίσει, νομίζω!) https://youtu.be/LAGK0oKVsZ8

 105. Μαρία said

  Κι ένας τηλεοπτικός Χάμπος.

 106. Avonidas said

  Ἀβονίδα, σὲ μεγάλα κέφια εἶσαι σήμερα. Κεντᾶς.

  Κέφια μεγάλα σαν μπαομπάμπ:

  Σε μπαομπάμπ ανέβη ο Μπάμπης
  του λεν «κατέβα!» – «μπα!» ο Μπάμπης
  Έλα, βρε Χαραλάμπη, να σε παντρέψουμε
  Και την αδανσονία να την κλαδέψουμε!

  Μα ο Μπαμπης στο κλαδί του μουλαρώνει
  Κι οι αποκάτω φέρνουνε πριόνι
  «Ωρε, δεν εδιαβάσατε τον Σαν Εξυπερύ;
  Το μπαομπάμπ κανένας να το ρίξει δεν μπορεί!»

 107. loukretia50 said

  102. …παραλίγο ραμόνι!
  Δεν άκουγα καλά τι κάθεται «κάτω κει στον Αγιο Χαραλάμπη» και νόμιζα ότι λέει «μια σκουταρέλα» = σαυροειδές.
  Χρειάστηκε να δω στα σχετικά σχόλια ότι πρόκειται για Βουλγάρα!

 108. gbaloglou said

  Χάμπος και στα Σιλιώτικα, όπως μάλιστα μαρτυρείται και στο λεύκωμα που εξέδωσαν προ εξαετίας οι Τούρκοι για την Σύλλη Ικονίου — ήταν ο κουρέας, οδοντίατρος κλπ της Σύλλης, μακρινός μου εκ πατρός συγγενής (απόγονο του οποίου στο Ντιτρόιτ βρήκα μέσω τεστ DNA).

 109. loukretia50 said

  Avonidas – σούπερ!

  Ω! Μπάμπη πρίγκηπα, του μπαομπαμπ!
  Αν σε καλέσω να φας κεμπαπ?
  Είναι το σπέσιαλ, κανέλα πάνω
  (και αν κατέβεις…χεχε! – ξέρω τι κάνω!)

  Μπα! ο Μπάμπης δε μασάει!
  Χαρωπά κλαδί κουνάει
  Και με οίκτο με κοιτάει!

 110. Jane said

  Χρόνια πολλά στη Χαρούλα , στον Μπάμπη και σε όλους κι όλες που γιορτάζουν.

  Το όνομα Χαράλαμπος μού είναι πολύ αγαπητό, γιατί έτσι έλεγαν τον παππού μου τον Κωνσταντινουπολίτη, που τον φώναζα παππού-Χαράμπαλο.

  Ήταν κι ο Μπάμπης Χολίδης , ο γίγαντας της ελληνορωμαϊκής , που έφυγε πολύ νέος πέρσι.

 111. sarant said

  106-109 Α, τι ωραία!

  108 !

 112. ΓιώργοςΜ said

  61, 68 Το έχουμε λύσει το θέμα αυτού του στίχου

 113. Μαρία said

  Κι ο Μπάμπης της βουλής https://www.youtube.com/watch?v=SBPDiYbxnsg

 114. loukretia50 said

  112. Πολύ χορταστικό νήμα!! εύγε!

 115. Λοζετσινός said

  Θερμές ευχές σε Χαρούλα και Babis

  …Σημειώνω ακόμα καναδυό πιο σπάνια υποκοριστικά: Λιάμης, Μπούσιος (με συγκοπή από Χαραλαμπούσης) που επιβιώνουν ως επώνυμα…
  Σε μας Μπούσιας -απ΄το Χαραλαμπούσιας,είχαμε και δάσκαλο αυστηρό, χωριανό- όπως Γούσιας ο Γιώργος απ΄το Γιωργούσιας.

 116. ΣΠ said

  Μπάμπης και ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Σχολή για σωφερίνες».

 117. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  53. ο Μπάμπης ο Φλου (1978) !

  Στίχοι: Παύλος Σιδηρόπουλος
  Μουσική: Παύλος Σιδηρόπουλος
  Πρώτη εκτέλεση: Παύλος Σιδηρόπουλος

  Μια ιστορία θα σας πω
  για το Μπάμπη το Μπάμπη τον φλου
  που του ‘λεγες βρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ
  σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

  Πάντα πιωμένος κι άνεργος
  ήταν ωραίος ο Μπάμπης ο φλου
  μουρμούραει μόνος και διαρκώς
  σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

  Πείραζε όποιον του ‘ρχότανε
  χωρίς να το σκεφτεί
  κι άμα ψιλοβαριότανε
  άραζε όπου ‘βρισκε να λιαστεί (R)

  (R)

  Πείραζε τις μελαχρινές
  ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου
  τσιμπολογούσε τις ξανθές
  ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου

  Κι όταν τον μπουζουριάζανε
  ψόφιος κοριός ο Μπάμπης ο φλου
  κι αν τον πολυρωτάγανε
  σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

  (R)

  ΥΓ Ωραίες εποχές.

 118. sarant said

  115 Εννοείς οτι ο δάσκαλός σου είχε επώνυμο Μπούσιας ή μικρό όνομα;

 119. Αναφέρθηκε το Χαράλαμπος – Κούλα και νόμιζα πως κάποιος τόχε βάλει, αλλ’ απ’ ό,τι βλέπω όχι. Ε, να λοιπον κι εγώ:

  https://www.youtube.com/watch?v=lZJ6-5Ade_E

 120. nikiplos said

  Κι επειδή έρχονται μέρες γιορτινές, ξεφαντώματος 200χρονων, αφήνω κι αυτό εδώ:

 121. Corto said

  107: Και εγώ Λουκρητία στην αρχή μπερδεύουν. Μας είναι μάλλον άγνωστος ο όρος Βουλγαρέλα, φαντάζομαι.

  112 (ΓιώργοςΜ):
  Μα δεν είναι το προβλημά μου κάποιο είδος παρακούσματος. Πάντοτε σαντουροβιόλι άκουγα (τον φανταστικό «Ροβιόλη» εδώ τον πρωτοέμαθα, όπως εξάλλου και τα «λουμπέσα») Για μένα το άκουσμα ήταν πάντα ξεκάθαρο. Η ένστασή μου έγκειται στο συντακτικό του στίχου. Είναι σαν να γράφει κανείς «με μπουζούκια και μπουζουκομπαγλαμάδες». Πλεονασμός.

 122. sarant said

  120 Πολύ καλό!

 123. Λοζετσινός said

  Ο δάσκαλος Χαράλαμπος Γιανίτσης ( Μπούσιας στο μικρό), ο γείτονας Χαράλαμπος Κορδελάς ( Μπούσιας στο μικρό) έχουν πεθάνει και οι δύο
  Στα Γιάννινα υπάρχουν τα επίθετα Μπούσιας και Γούσιας

  Μεζεδοπωλείο – Ουζερί – Τσιπουράδικο
  ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ (Μπούσιας Χρήστος Π.), Ιωάννινα – Αμπελόκηποι ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (συχνάζουν φίλοι μου εκεί)
  κι απ΄το εμπορικό του Γούσια έχουμε ψωνίσει
  ΓΟΥΣΙΑΣ Ανεξαρτησίας 99 ιωάννινα

  Πέραμα Ιωαννίνων: Ξενοδοχείο Γούσιας

 124. voulagx said

  #123: Και στα Βλαχικα υπαρχουν τα Μπουσιας και Γουσιας.

 125. mitsos said

  Χρόνια Πολλά στον Babis και στη Χαρούλα

  Κι εγώ είχα γνωρίσει Χαρούλες αλλά και οι τρεις γιόρταζαν την ονομαστική τους εορτή την 1η Σεπτεμβρίου .

  Αναφέρθηκαν πολλοί με το όνομα Μπάμπης …αλλά να προσθέσω κι εγώ δυο ακόμη : Μπάμπης Τσετίτνης (λαϊκός αϊδός )
  και ο Μπάμπης ο Σουγιάς 🙂 ( φημισμένος χουλιγκάνος )

  Καληνύχτα σας

 126. loukretia50 said

  To κατ΄εξοχήν τραγούδι των Μπάμπηδων όμως, ήταν στη χρυσή εποχή της ντίσκο – μεγάλο χορευτικό σουξέ , αποκλειστικά για σας https://youtu.be/otna9Pe3jWg μη με δείρετε!
  Aπόκριες έχουμε, τιμητική των σούργελων :

  Βabi Cool
  She’s crazy like a fool
  Wild about Βabi Cool
  I’m crazy like a fool
  Wild about Babi Cool
  Babi, Babi Cool, Babi, Babi Cool

  She’s crazy about her Babi
  Oh, she believes in him
  She loves her Babi!
  Wow!! (Βοney M)

  ΥΓ. ένα σοκ χρειάζεται καμιά φορά!
  Αλλιώς χαρείτε την άρια
  Oh mio babbino caro/ M.Callas https://youtu.be/69pxWVjlbNo G.Puccini

 127. Avonidas said

  #126. Βabi Cool?

  Το ανάποδο του Rush, Putin! δηλαδή…

  (Μη βαράτε όλοι μαζί 😉 )

 128. Καλησπέρα,

  Μπορεί το τραγούδι να ανήκει στην Αλεξάνδρα, αλλά ο στίχος «μαζί με τον Χαράλαμπο από το Ροζικλέρι» είναι ιδιαίτερος και σου μένει.

 129. sarant said

  123 Οκ

  128 Ισχύει

 130. loukretia50 said

  127. Τώρα θα πέσει σίγουρα ξύλο! https://youtu.be/eCyNi5nFArY Αντικατάσταση του «ναύτη» με Μπάμπη, στην ελεύθερη διασκευή από τον Θ.Ανδρεάδη/Β.Τσιμπούλη του άζματος
  «Κύριε ναύτη/- Μπάμπη» (tu vuo fa l Americano)

  Μοιάζεις μου είπες σαν καντηλανάφτης
  κι εξαφανίστηκeς σαν αστροναύτης
  με αγαπάει μου `πες ένας Μπάμπης
  σημαιοφόρος στο λιμενικό.

  Κύριε Μπάμπη τι να κάνω , τι να κάνω, αχ τι να κάνω
  ξέρετε την αγαπώ
  κι εξαιτίας σας την χάνω, ναι την χάνω ναι την χάνω
  κύριε Μπάμπη σας μισώ.

  Μπάμπη μεταβολή και ξέρετε γιατί
  στα ύδατα αυτά κανένας δεν περνά

  Άδικα όμως έδωσα τη μάχη
  Μπάμπης σ’ εμένα ήτανε να λάχει
  σε πήρε και με λύγισε σαν στάχυ
  πες μου να ζει κανείς ή να μη ζει

  Κύριε Mπάμπη τι να κάνω
  τι να κάνω, τι να κάνω etc

  Let’s danse!

 131. Με τον Μπάμπη φλου
  ακούμε και τον Μπάμπη μπλου:

  Ω, Μπάμπη,
  Ω, Μπάμπη, Μπάμπη μπλου,
  Ω, Μπάμπη μπλου –
  Μπάμπη, Μπάμπη

 132. BLOG_OTI_NANAI said

  Σπουδαίος Μπάμπης ήταν και ο Μπάμπης Άννινος (Αργοστόλι 1852 – Αθήνα 1934), δημοσιογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας.

  https://tinyurl.com/u36ddev

 133. Πέπε said

  Χαλάραμπος και Χαλαράμπης: τα έχω ακούσει σε χωριά (κι εδώ στην Κρήτη), όχι ως σαρδάμ ή ως προσωπικκή παρανόηση της λέξης από κάποιον (και σίγουρα όχι ως λογοπαίγνιο με το χαλαρά!), αλλά μάλλον ως παραλλαγή. Ή παλλαραγή.

  Μάλιστα βρίσκω ότι για όποιον -όποως όλος ο κόσμος- έχει συνηθίσει το κανονικό Χαράλαμπος-Χαραλάμπης, το αναγραμματισμένο είναι σχεδόν γλωσσοδέτης. Άμα πας να το πεις μέσα στη ροή του λόγου, συνήθως σου βγαίνει κατά λάθος το σωστό!

 134. Alexis said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες!
  Τώρα διάβασα το άρθρο, χτες γιόρταζα τον Άη-Μπάκια! 😊 (πολιούχος γαρ και επίσημη αργία εδώ)

 135. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Ευχαριστώ για τις νεότερες ευχές

 136. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  στιχο-πάρτυ βλέπω 🙂 (είναι να μην έχεις περάσει καμιά ίωση…😋😂)

  120: 👍👍 μόνο η μάρκα του τσιγάρου λείπει

 137. sarant said

  133 Κάπου έχω συναντήσει κι εγώ την παλλαραγή αυτή

 138. Λοζετσινός said

  134 Alexis
  Και Χαράλαμπο που τον λέμε Μπάκη έχουμε βεβαίως βεβαίως.
  Αγαπητέ Alexis γιορτάζει και το Πέραμα Ιωαννίνων τον πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο

  Ώρα 6:00 μ.μ. Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Άγιο Χαράλαμπο.

  Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρα

  Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.

 139. Έλλη said

  Πολύ καλό άρθρο! Θα μπορούσατε να κάνετε ανάλογη ανάλυση για το όνομα Ελευθερία;

 140. sarant said

  139 Σας ευχαριστώ!

  Θα πρέπει να το θυμηθώ εκεί κοντά στις 15 Δεκεμβρίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: