Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεταβαλεντινικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Φεβρουαρίου, 2020


Χτες ήταν του Αγίου Βαλεντίνου, οπότε βρήκα τίτλο για το σημερινό εβδομαδιαίο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο και ταυτόχρονα -για να θυμηθούμε τα μεζεδάκια της προηγούμενης εβδομάδας- σκότωσα δυο κατοικίδια πουλιά και εμπλούτισα την υπερτρισχιλιετή μας με μιαν ακόμα λέξη. Μετά+Βαλεντίνος μας δίνει μεταβαλεντινικός. Αν πούμε μετά+αγιοβαλεντίνος, μεταγιοβαλεντινικός, θα βρεθεί κάποιος  να μας θυμίσει πως ο άγιος έπαιρνε δασεία, άρα μεθαγιο…. Οπότε καλύτερα να γλιτώσουμε και δυο συλλαβές, μεταβαλεντινικός.

* Ξεκινάω με ένα γράμμα φίλου, ο οποίος μου βάζει τα γυαλιά, ή με αναγκάζει να βάλω γυαλιά, διότι αναφέρεται στο πρόγραμμα μιας θεατρικής παράστασης που είδα κι εγώ πρόσφατα και που μάλιστα την παρουσίασα στο ιστολόγιο, τη Μήδεια του Μποστ. Kι όμως, δεν πρόσεξα το μαργαριτάρι που επισημαίνει ο φίλος μας.

Μου γράφει:

Πριν από μερικές ημέρες παρακολούθησα τη Μήδεια του Μποστ στη Θεσσαλονίκη. Όπως συνηθίζω, αγόρασα το πρόγραμμα που εκδόθηκε για την παράσταση στο θέατρο Αυλαία. Καθώς είχε ορισμένα ενδιαφέροντα κείμενα, εκτός από δηλώσεις των συντελεστών της παράστασης, το διάβασα ολόκληρο.

Σε κείμενο για το έργο, το οποίο προέρχεται από μεταπτυχιακή διατριβή που υποβλήθηκε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, διαπίστωσα με έκπληξη πως ο συγγραφέας κάνει λόγο για μητροκτονία (σε δύο σημεία μάλιστα), ενώ η Μήδεια είναι παιδοκτόνος. Μητροκτόνος είναι αυτός που έχει σκοτώσει τη μητέρα του, έτσι ξέρω τουλάχιστον.
Καθώς η έκδοση είναι φτιαγμένη κάπως στο πόδι με αρκετά λάθη αναζήτησα τη διατριβή και διαπίστωσα πως δεν πρόκειται περί λάθους του προγράμματος, αλλά της ίδιας της μεταπτυχιακής διατριβής (δες σελίδα 17 στο pdf). Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση «τιμητή»; Θα ήθελα το σχόλιό σου.

Εκτός από πιθανό υλικό για τα μεζεδάκια (αν και όχι επίκαιρο), νομίζω πως είναι ιδιαίτερα προβληματικό μεταπτυχιακές διατριβές από Τμήματα Φιλολογίας να έχουν τέτοια λάθη. Ως πανεπιστημιακός καταλαβαίνω τον όγκο δουλειάς της συναδέλφου επιβλέπουσας της διατριβής. Καταλαβαίνω ακόμη πως είναι πολύ δύσκολο να απαιτείται από τους φοιτητές να δίνουν τη διατριβή για έλεγχο σε κάποιο φιλόλογο. Πιθανότατα γλωσσικά λάθη να περιλαμβάνονται σε πληθώρα μεταπτυχιακών διατριβών, κυρίως σε Τμήματα θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών καθώς δίνουμε κυρίως σημασία στο πειραματικό τμήμα, στα αποτελέσματα και στην ερμηνεία τους. Όμως ένα τέτοιο λάθος σε Τμήμα Φιλολογίας, δεν είναι πταίσμα. Ή μήπως είναι; Τι λες;

Προσυπογράφω. Προφανώς είναι λάθος να λέμε ότι η Μήδεια έχει ως θέμα της τη μητροκτονία -δεν είναι Ορέστης. Και πράγματι και στην επόμενη σελίδα του προγράμματος (αλλά και της διατριβής) αναφέρεται ότι ο Μποστ «αποτραγικοποιεί πλήρως το θέμα της μητροκτονίας». Απροσεξία του φοιτητή, απροσεξία και της επιβλέπουσας καθηγήτριας.

Και έχει δίκιο ο φίλος μου ότι τα γλωσσικά λάθη μιας διατριβής έχουν άλλη βαρύτητα σε ένα Τμήμα Φιλολογίας παρά σε μια διατριβή του Πολυτεχνείου.

Από την άλλη, αυτό το λάθος απροσεξίας δεν ακυρώνει την αξία της διατριβής (που μπορείτε να τη δείτε εδώ). Δείχνει ομως πως η επιβλέπουσα αστόχησε. Αλλά και οι άνθρωποι του θεάτρου που επιμελήθηκαν το πρόγραμμα, κακώς έβαλαν κόπι-πάστε το απόσπασμα χωρίς να το κοιτάξουν.

* Κι άλλη κοτσάνα από απροσεξία, από άρθρο για ένα πανκ συγκρότημα.

Tα μέλη του συγκροτήματος Αδιέξοδο χαμογελούν ταξιδεύοντας με το ferry boat για Αγρίνιο, λέει.

Για το Αντίρριο βέβαια, απλή παραδρομή αλλά όχι χωρίς το γούστο της, πολύ περισσότερο που έτσι ικανοποιείται το πάγιο αίτημα «Θάλασσα στο Αγρίνιο».

Για να πω και την κακία μου, ο συντάκτης που έφτιαξε τη λεζάντα αφιέρωσε χρονο να λατινογράψει το ferry boat, λες κι αν το έγραφε «φέρι μποτ» θα τον λέγαμε πλεμπαίο, αλλά δεν πρόσεξε το λιμάνι του Αγρινίου!

* Όταν ένα σωματείο βγάζει ανακοίνωση, καλό είναι να την διαβάζει κάποιος άλλος μια φορά. Αυτός ο βασικός κανόνας δεν τηρήθηκε προφανώς στην εξαιρετικά προχειρογραμμένη ανακοίνωση του Παγκρήτιου Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, με την οποία καταγγέλλεται ο ξυλοδαρμός ενός συναδέλφου τους:

Το σωματείο μας καταδικάζει την απρόκλητη και άνανδρη επίθεση του συναδέλφου μας εν ώρα υπηρεσίας στον τομέα Αλικαρνασσού δίπλα σχεδόν στο Αστυνομικό Μέγαρο….

Επίθεση του συναδέλφου; Ποιος επιτέθηκε σε ποιον; Να δούμε τη συνέχεια:

….όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια από νεαρά άτομα αναίτια.

Τελικά ο συνάδελφος δέχτηκε την επίθεση. Ξεχάστηκε μια λεξούλα, «εναντίον του συναδέλφου μας» και άλλαξε όλο το νόημα.

Έχει και άλλα μαργαριτάρια το πολύ κακογραμμένο αυτό κείμενο, αλλά μπορείτε να τα εντοπίσετε και μόνοι σας.

* Κοτσάνα σε σουπεράκι του Σκάι. Μας πληροφορεί ότι ο κορονοϊός είχε μέχρι εκείνη τη μέρα 908 νεκρούς και πάνω από 40.000… τραυματίες.

Έμαθαν δηλαδή να γράφουν τον κορονοϊό με ωμέγα επειδή έτσι διέταξε ο κ. Μπαμπινιώτης, αλλά δεν έχουν μάθει ότι σε μια επιδημία δεν υπάρχουν τραυματίες αλλά ασθενείς -εκτός αν πέσει το ταβάνι από τις κοτσάνες που λένε.

* Διπλή σχιζολεξία στο Βήμα, στη στήλη του Διόδωρου της περασμένης Κυριακής.

Για κάποιο λόγο το λινκ δεν εμφανίζεται (ίσως επειδή η σελίδα είναι μόνο για συνδρομητές) οπότε θα πρέπει να με πιστέψετε.

«Σ’ πολλά ‘τη σου, Διόδωρε».

Βλέπετε ότι ο σχιζολέκτης συντάκτης ανάλυσε το «σπολλάτη» στα συστατικά του μέρη, και έβαλε αποστρόφους για να το δηλώσει αυτό. Μόνο που δεν το έκανε σωστά. Το «σπολλάτη» προέρχεται από το «Εις πολλά έτη», επομένως αν θέλουμε να το ξεκοιλιάσουμε θα πρέπει να γράψουμε ‘Σ πολλά ‘τη.

Φυσικά εμείς θα συνεχίσουμε να γράφουμε «σπολλάτη» (όπως και δηλαδή, αφού, ενώ κτλ. και όχι «δήλα δη», «αφ’ ου» ή «εν ω») κι ας λέει ο Διό-δωρος.

* Φίλος στέλνει λινκ από μια είδηση με τίτλο

«Μάτωσε» η θάλασσα στο Καζακστάν.

Η ένσταση του φίλου δεν βρίσκεται στα εισαγωγικά, για τα οποία συχνά γκρινιάζουμε στο ιστολόγιο -εδώ είναι δικαιολογημένα. Βρίσκεται στο «η θάλασσα», δεδομένου ότι πρόκειται για την Κασπία.

Λέμε βέβαια Κασπία θάλασσα την τεράστια λίμνη, αλλά θα πείτε «η θάλασσα» όταν αναφέρεστε σε αυτήν;

Καλή ερώτηση. Εγώ θα το απέφευγα. Εσείς τι λέτε;

* Μια άτσαλη διατύπωση μάς κάνει να σχολιάζουμε ακόμα και ειδήσεις που δεν έχουν τίποτα το αστείο.

Συνελήφθησαν δυο κακοποιοί, λέει το ρεπορτάζ, που «έκλειναν ραντεβού σε ιερόδουλες, τις βασάνιζαν, τις βίαζαν και έφταναν στο σημείο ακόμη και να τις ληστέψουν».

Με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η ιεράρχηση -να θεωρούμε ότι η ληστεία είναι κάτι χειρότερο από τα βασανιστήρια και τον βιασμό.

* Ξέρετε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αλλάξετε επώνυμο; Δεν ξέρετε, μάλλον, διότι δεν σας έχει απασχολήσει το θέμα.

Στο άρθρο αυτό μπορείτε να βρείτε κάποιες απαντήσεις, αλλά εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με ένα θέμα γλωσσικό, και συγκεκριμένα με την πρόταση:

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το ΣτΕ, η αλλαγή του επωνύμου, προϋποτίθεται την συνδρομή συγκεκριμένων και σοβαρών λόγων, των οποίων η εκτίμηση ανήκει στην αρμόδια διοικητική αρχή….

Εγώ νομικός δεν είμαι, αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργη η σύνταξη. Ξέρω ότι το «προϋποτίθεται» χρησιμοποιείται τριτοπρόσωπο, αλλά μόνο σε φράσεις όπως «Προϋποτίθεται η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων…», όχι δηλαδή μεταβατικά όπως εδώ («η αλλαγή προϋποτίθεται τη συνδρομή»).

Δεν ξέρω βέβαια αν η εφημερίδα αντιγράφει με ακρίβεια τη διατύπωση του ΣτΕ. Τι λένε οι γλωσσολογούντες νομικοί που μας διαβάζουν;

* Η φωτογραφία (υποτίθεται πως) είναι παρμένη από κατάλογο εστιατορίου. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για την αυθεντικότητά της, πάντως μου άρεσε ο εξελληνισμός Σπέριψ, έστω και σαν χαριτολόγημα, κάπως σαν το δικό μας «χόακας» που κοντεύει να καθιερωθεί.

Ο σπέριψ, του σπέριβος, όλα από εμάς τα πήρανε!

* Τρόμος της διπλής άρνησης σε ρεπορτάζ για τον ξυλοδαρμό του μαθητή στον Βύρωνα.

Κανένα ίχνος μεταμέλειας αλλά και συνείδησης του τι έπραξαν, φανερώνει η selfie που τράβηξε φίλος των τριών εκ των οκτώ προσαχθέντων, ενώ βρίσκονταν στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, για τον ξυλοδαρμό του μαθητή της Γ’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Βύρωνα.

Μπορούμε να πούμε, φυσικά, «Κανένα ίχνος μεταμέλειας στη φωτογραφία», σε ελλειπτική πρόταση, αλλά από τη στιγμή που θα βάλουμε ρήμα είναι υποχρεωτικό, στα νέα ελληνικά, να έχουμε διπλή άρνηση:

Κανένα ίχνος μεταμέλειας αλλά και συνείδησης του τι έπραξαν, δεν φανερώνει η selfie που τράβηξε φίλος των τριών εκ των οκτώ προσαχθέντων….

* Δεχόμαστε τον ενεστώτα «προσαγάγω»; Δεν εννοώ την υποτακτική «να προσαγάγω» (που ειναι αορίστου, άλλωστε) αλλά την οριστική «εγώ προσαγάγω».

Τον τύπο αυτό χρησιμοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, όταν είπε (στο -2.36 του βίντεο, το χρονόμετρο πάει αντίστροφα) ότι οι αστυνομικοί «συλλαμβάνουν και προσαγάγουν» διάφορα άτομα.

Το «απαγάγω» είναι αρκετά συχνό (αντί του κανονικού «απάγω») αλλά και το «προσαγάγω» ακούγεται κάποτε αντί του «προσάγω». Πάντως δεν το έχει δεχτεί (ακόμα) κανένα λεξικό, απ’ όσο ξέρω.

* Λαθάκι χτεσινό του πρωθυπουργού απο τη συζήτηση στη Βουλή. Στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι θα απαντήσει σε δυο ερωτήσεις που έγιναν «με παρεμφερή αντικείμενο». Ίσως ήθελε να βάλει πληθυντικό στο ουσιαστικό και άλλαξε γνώμη μισοδρομίς.

* Πολλαπλό μαργαριτάρι σε άρθρο της Καθημερινής για τον καβγά δυο κυριών του Χόλιγουντ:

Διαβάζουμε:

Απαντώντας με επιστολή της που έστειλε στο TheWrap η Νάταλι Πόρτμαν αναφέρει:

«Συμφωνώ με την δεσποινίς Μακ Γκόουαν ότι είναι ανακριβές να αποκαλούμαι «γενναία» επειδή φόρεσα ένα ρούχο με τα ονόματα γυναικών πάνω σε αυτό….

Διπλό το μαργαριτάρι, αφενός για το ακλιτο «την δεσποινίς», που θυμίζει κωμωδία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και κυρίως επειδή στο αγγλικό κείμενο δεν χρησιμοποιείται η λέξη Miss, που άλλωστε πολύ σπάνια τη συναντάμε σε σημερινά κείμενα.

Αν ανατρέξετε στο πρωτότυπο, θα δείτε ότι είναι:

I agree with Ms. McGowan that it is inaccurate to call me ‘brave’ for wearing a garment with women’s names on it,”

Και βέβαια το Ms. το αποδίδουμε πάντοτε «κυρία». Χώρια δηλαδή που η κυρία Μακ Γκόουαν δεν θα λεγόταν δεσποινίς ούτε αν επιστρέφαμε στο 1930.

* Αλλά στο ίδιο κείμενο, πιο κάτω, διαβάζουμε ότι είχε την ευκαιρία «να δουλέψω με γυναίκες σκηνοθέτιδες λίγες φορές».

Στα αγγλικά, female directors. Στα αγγλικά προσδιορίζεται το φύλο επειδή δεν έχουν γραμματικό γένος και δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις αν το director αναφέρεται σε άντρα ή σε γυναίκα.

Στα ελληνικά, αφού χρησιμοποιούμε τον έμφυλο τύπο «σκηνοθέτιδες» (εγώ θα έβαζα «σκηνοθέτριες» αλλά δεν πειράζει) το «γυναίκες» περιττεύει και είναι και κωμικό. Υπάρχουν τάχα και άνδρες σκηνοθέτιδες;

* Και κλείνω με ένα θέμα από και για τα σόσιαλ. Αντιγράφω μια ανακοίνωση που έκανα στο Φέισμπουκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Ελένη, χαμηλόμισθη υπάλληλος, είδε ξαφνικά τον Μάιο στο διπλανό γραφείο τον Κ. Μπογδάνο και το έγραψε στο Φέισμπουκ, στη σελίδα της ομάδας ΒΑΘΥ ΛΟΥΜΠΕΝ.

Διάφοροι σχολίασαν από κάτω, κάποιοι υβριστικά για τον (τότε ακόμα) δημοσιογράφο. Η Ελένη έβαλε λάικ σε όλους.

Ο βουλευτής πλέον Μπογδάνος της άσκησε αγωγή τον Αύγουστο και της ζητάει 28.000 ευρώ επειδή α) δημοσιοποίησε προσωπικά του δεδομένα, δηλ. τη φωτογραφία του και β) επιδοκίμασε τις εναντίον του βρισιές, βάζοντας λάικ.

Ποτέ βουλευτής, κανενός κόμματος, δεν έχει πέσει τόσο χαμηλά που να ποινικοποιεί τα λάικ.

Είναι δε μέγιστο θράσος να μιλάει για προσωπικά δεδομένα ένας βουλευτής, ένα δημόσιο πρόσωπο, τη στιγμή που ο ίδιος από τηλεοράσεως κατονόμασε διαδηλωτή που φαινόταν να χτυπάει αστυνομικό σε φωτογραφία.

Ολοφάνερα η αγωγή, παρόλο που μικρή πιθανότητα έχει να ευοδωθεί, αποσκοπεί σε κατατρομοκράτηση και φίμωση της κριτικής που δέχεται ο πανίσχυρος πλέον βουλευτής από ανώνυμους.

Ποιος θα τολμήσει να επικρίνει τον πανίσχυρο βουλευτή και να τραβιέται μετά;

Και εμένα με είχε απειλήσει στο παρελθόν με αγωγή, οπότε συμπάσχω με την Ελένη. Και δεσμεύομαι, στην ελπίζω απίθανη περίπτωση που καταδικαστεί, να συμβάλω στην κάλυψη του ποσού.

 

 

Advertisement

170 Σχόλια προς “Μεταβαλεντινικά μεζεδάκια”

 1. Aghapi D said

  Καλημέρα
  ο χόαξ τού χοακος δηλαδή 🙂
  Ομοιοκαταληκτεί μα κάποιες λέξεις; 🙂

 2. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια βουλεύτρια της ΝΔ με άριστες σπουδές μάς διαβεβαίωσε από το τηλεοπτικό βήμα ότι θα «ενσκήψουν» σε κάποια προβλήματα, για τα οποία συζητούσαν στο πάνελ. Πρόπερσι είχαμε υφυπουργίνα του ΣΥΡΙΖΑ να μας καλεί «να ενσκήψουμε στις πηγές της ιστορίας». Γενικώς οι πολιτικοί προτιμούν να ενσκήπτουν παρά να εγκύπτουν. Εξ ου και τα χάλια μας.

 4. Αὐγουστῖνος said

  @1: Ἀσφαλῶς. Μία ἀπὸ αὐτὲς εἶναι ὁ κόραξ τοῦ κόρακος. Δὲν ἔχετε ἀκούσει τὸ ρητό: χόακας χοάκου μάτι δὲν βγάζει;

 5. ΓΤ said

  Υπάρχει και ο τύπος «σπέριμπς», τον οποίο μπορείτε να απολαύσετε υπεύθυνα στη στλ. 2, η τελευταία σπεσιαλιτέ, στο https://www.facebook.com/TabernaOGiannis/photos/a.779254125477279/2626990657370274/?type=3&theater
  Στη στλ. 1, η μαρουλοσαλάτα έχει και «παρμεΤΖάνα» (έλξη από «μελιτζάνα», νταμιτζάνα» κ.λπ. ψυχωφελή).
  Μπήκε δυνατά το Σάββατο (έχει και κατσικάκι «χωστό»)

 6. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Πώς πλέουν στο Αγρίνιο; Μα, με fairy boat, φυσικά! 😁

  Ου παντος, αλλά Πανός, πλειν ες Αγρινιον 😉

 7. Νέο Kid said

  Ουφ! Βαριά η πιατέλα σήμερα. Χορταστική για καμιά βδομάδα.
  Αν φτάσαμε και στο σημείο να αποκαλούμε τα πατροπαράδοτα -τα καλύτερα του κόσμου!- παϊδάκια «σπέριψ» κινδυνεύουν στα αλήθεια τα ιερά και όσια της φυλής από την παγκοσμιοποίηση! Εκτός αν δεν εννοούσε ο εστιάτωρ αρνίσια παϊδακια, αλλά τις αμερικανιές χοιρινά κομμένα κόντρα , και ήθελα έναν όρο για να δείξει τη διαφορά. Τότε πάσο!

  Μια κι αναφέρθηκε και βαριέμαι να πηγαίνω στο οικείο νήμα, ένα ακόμη μικρό δείγμα κυπριακής παράνοιας περί κορονοϊού. Σε τηλεοπτική εκπομπή ειπώθηκε ότι επειδή οι κυπριακές νυχτερίδες τρώνε μέσπηλα , μήπως πρέπει και να μην τρώμε μέσπηλα (η καλύτερη μαρμελάδα ever είναι από μέσπηλα!) ως μέτρο προφύλαξης από τον ιο! …

 8. Avonidas said

  Λέμε βέβαια Κασπία θάλασσα την τεράστια λίμνη, αλλά θα πείτε «η θάλασσα» όταν αναφέρεστε σε αυτήν;

  Εγώ ναι, θα το έλεγα. Και χίλιες φορές καλυτερα να ματωνει παρα να ζεχνει πετρέλαιο. 🙄

 9. Νέο Kid said

  Προκειμένου για πανκιά και για Αγρίνιο , μιας και οι προοριζόμενοι και ο προορισμός φημίζονται όσο να πεις για τις ελαφρώς ψυχοτρόπες ουσίες τους… μήπως το fairy boat to agrinio ήτο απλώς μια αλληγορία pun intended? Λέω τώρα…

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν με χαλάει το φεριμπότ για Αγρίνιο. Φανερώνει συγχρόνως και το πού βρίσκονται τη στιγμή της φωτογράφισης και τον τελικό προορισμό. Τι θα έπρεπε να γράψουν; Βρισκόμαστε στο φεριμπότ για Αντίρριο και ύστερα θα πάμε με το αυτοκίνητο στο Αγρίνιο; Τέτοια μακρινάρια δεν έχουν θέση στον λακωνικό κόσμο του ίνσταγκραμ.

 11. Avonidas said

  Στα ελληνικά, αφού χρησιμοποιούμε τον έμφυλο τύπο «σκηνοθέτιδες» (εγώ θα έβαζα «σκηνοθέτριες» αλλά δεν πειράζει) το «γυναίκες» περιττεύει

  Δεν συμφωνώ. Θα καταλάβει το νοημα οποιος διαβάζει, αλλά δεν θα δοθεί η απαραίτητη έμφαση. Ίδιου τύπου διαφορά αναμεσα στο να πεις «ειδα τον Νικο» και στο να πεις «τον είδα τον Νικο».

 12. Γ. Βασιλειάδης said

  Καλημέρα. Με όλο τον σεβασμό, το «κανένα ίχνος μεταμέλειας δεν φανερώνει η σέλφι» δεν αποδίδει, νομίζω, αυτό που ήθελε να πει ο συντάκτης. Η σέλφι η ίδια αποτελεί απόδειξη έλλειψης μεταμέλειας και όχι απλώς δεν δείχνει μεταμέλεια. Άλλο αν αυτός που το έγραψε δεν το διατύπωσε σωστά. Νομίζω ότι μια σωστή διόρθωση θα ήταν «Παντελή έλλειψη μεταμέλειας αποδεικνύει η σέλφι που…»

 13. Νέο Kid said

  Το σπέριψ πάντως θα ήταν ωραίο νεοπαγές «αρχαίο» όνομα ,της μοδός.
  Ο Σπέριψ, του Σπέριπος, τον Σπέριπα!
  «Σπέριπα, έλα να φας το αυγό σου πουλάκι μου!»

 14. LandS said

  ταξιδεύοντας με το ferry boat για Αγρίνιο

  Καλά, τα παιδιά στο Αγρίνιο πήγαιναν όχι στο Αντίρριο.

  στο φεριμπότ του Ρίου ταξιδεύοντας για Αγρίνιο

  Φεριμπότ βέβαια, άκλιτη Ελληνική λέξη γιατί Αγγλικά είνα (από 15ο αι. και μετά) ferry σκέτο και όχι ferry boat.

 15. Κι αν απορείτε πως βρέθηκαν άνθρωποι να ψηφίσουν τον μπογδάνο, σκεφτείτε πως βρέθηκαν δύο ( 2 ) γυναίκες να τον παντρευτούν !!!! ( ως τώρα, γιατρί άβυσσος η ψυχή τους !! )
  Πάντως με την πολιτική σταμάτησε τα ποιήματα και μπορέσαμε να αναπνεύσουμε ξανά.

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζοντας το δημοσίευμα για την Ελένη τη χαμηλόμισθη, βρίσκω γελοία την ανάρτηση, γελοία τα σχόλια, γελοία και την αντίδραση του Μπογδάνου. Μια γελοία ιστορία, ενδεικτική της αρνητικής πλευράς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 17. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Σύσσωμο το μονομελές επιτελείο μας αντιδρά στην κραυγαλέα απόκρυψη. Το Αγρίνιο μπορεί να μην έχει θάλασσα, αλλά η λέξη φερι μποτ είναι αγρινιώτικη. Από το «φέρει τα μπότια»(δοχεία στα αγρινιώτικα).
  Γιατί το αποκρύπτει από τους αδαείς σχολιαστές του ιστολογίου ο κος Σαραντάκος; φοβάται μη δυσαρεστήσει τους φίλους του στη «Γέφυρα ΑΕ»; ε;

 18. Παναγιώτης Κ. said

  Να αρκεστώ στην εξήγηση για το σπέριψ που έδωσε ο Κιντ ή να το ψάξω περισσότερο;
  Μήπως χάνω πόντους κοσμοπολιτισμού αν δεν το ψάξω; 🙂

 19. Avonidas said

  βρίσκω γελοία την ανάρτηση, γελοία τα σχόλια, γελοία και την αντίδραση του Μπογδάνου.

  Παω στοιχημα ομως οτι δε θα βρισκες γελοία τη λυπητερή.

  Και δεσμεύομαι, στην ελπίζω απίθανη περίπτωση που καταδικαστεί, να συμβάλω στην κάλυψη του ποσού.

  Νικοκυρη, θες να πληρωνεις τον Μπογδάνο;

  Δηλαδή είναι ο,τι ειναι αυτο το ον, να του δωσουμε και ρεγάλο από πάνω;

 20. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10 κε: Αυτό που λες θα το δεχτούμε αν υποθέσουμε ότι πήγαιναν Αγρίνιο πράγματι και όχι πχ Γιάννενα. Εγώ σκέφτηκα το λάπσους Αγρίνιο αντί Αντίρριο.

  12 Αυτό που λέτε εσείς διαφέρει (ελαφρώς) από αυτό που λέω εγώ, πράγματι. Αλλά δεν ξέρω τι από τα δύο ήθελε να πει ο συντάκτης.

 21. nikiplos said

  10@ είναι και λίγο κωμικό ως διατύπωση, χαριτωμένο δηλαδή. Στο φέρυ μποτ για το Αγρίνιο, που υπονοεί και τι τραβήξαμε για να φθάσουμε στο Αγρίνιο.
  Εγώ Κασπία Θάλασσα, θα την έλεγα, ποτέ μόνη της Θάλασσα, αν και δεν την ξεχωρίζεις τόσο μεγάλη που είναι παρά μόνο στα θλιβερά της χρώματα. Όπως και τον Αμβρακικό κόλπο τον λέω σκέτα Αμβρακικό, γιατί περισσότερο λίμνη θυμίζει…

  Mrs δεν είναι στα Αγγλικά η κυρία? και Miss η δεσποινίς? «Φέρτε ένα παγωτάκι και για την δεσποινίς», λέει ο Γιάννης Μαλούχος ως ζαχαροπλάστης σε μια ταινία που ανταγωνίζεται τον Βέγγο, ως αντίζηλος για την ευειδή Νίκη Λινάρδου.

  Για την αλλαγή επωνύμων και ονομάτων μικρών το έχω ξαναπεί. Γίνεται μόνο με δικαστήριο και πολύπλοκες διαδικασίες. Ακόμη και επί εμφυλίου ήταν ευκολότερο γραφειοκρατικά. Πεδίο δόξης λαμπρόν για δίκες επί δικών και δικανικά έξοδα, μαλλιά της κεφαλής από τα νέα ματαιόδοξα ζευγάρια που χωρίζουν και αλλάζουν τα ονόματα επώνυμα στα παιδιά τους, τελευταία είναι πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις… Το γνωρίζω γιατί επιχείρησα να αλλάξω το μικρό όνομα της κόρης (3 σε 1, όχι άσχετα αλλά σε εκείνο που καταλήξαμε να τη φωνάζουμε) και το μετάνιωσα… Φίλη δικηγόρος έχει 10 τέτοιες υποθέσεις σε επαρχιακή πόλη. Τα σόγια θέλουν να βγάλουν τα αντίπαλα επώνυμα και να αλλάξουν και τα μικρά, ώστε να δώσουν των δικών τους γιαγιοπαππούδων. Η δικηγόρος μου είπε συνωμοτικά πως «θα την βγάλει καμία 5ετία» με αυτές τις υποθέσεις ενώ τα δικαστήρια συνήθως στο τέλος θα τα δώσουν όλα στα παιδιά, δυό ονόματα των γιαγιοπαππούδων και δυό επώνυμα. Στους πελάτες υπάρχει και μία που θέλει να ονομάσει η οικογένειά της την κόρη τους Φρειδερίκη, βασίλισσα θα την έχουν φαίνεται… Τι να κάνει το δικαστήριο εδώ? ψυχίατρο να φωνάξει?

  7@ Κίδιε, όταν αναφέρεσαι σε κουμπαρίστικες λέξεις ρίχνε και τη μετάφραση. Μέσπηλα?

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Παω στοιχημα ομως οτι δε θα βρισκες γελοία τη λυπητερή.»
  Όχι, γι’ αυτό και δεν έχω λογαριασμό εδώ και αρκετό χρόνο σε κανένα ΜΚΔ. Οι νόμοι είναι τόσο γενικόλογοι, που εύκολα μπορείς να βρεθείς μπλεγμένος ύστερα από καταγγελία του κάθε Μπογδάνου και Δημητρά. Χωρίς κέρδος κέρατα, για ποιον λόγο;

 23. sarant said

  19 Αν είναι να πληρωθεί, που απεύχομαι, λέω ότι θα συμβάλω.

  21 Αυτά που γράφεις ίσχυαν όταν μαθαίναμε αγγλικά, τον περασμένο αιώνα. Τώρα πια είναι Ms γενικώς.

 24. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Πω πω! Πλούσια σήμερα η πιατέλα.

  Να ξεκινήσω με τη μητροκτονία:

  > > Ως πανεπιστημιακός καταλαβαίνω τον όγκο δουλειάς της συναδέλφου επιβλέπουσας της διατριβής. Καταλαβαίνω ακόμη πως είναι πολύ δύσκολο να απαιτείται από τους φοιτητές να δίνουν τη διατριβή για έλεγχο σε κάποιο φιλόλογο. …

  Εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτε απ’ όλα αυτά.

  Πρώτον, δεν καταλαβαίνω πώς ένας άνθρωπος, πανεπιστημιακός ή μη, όσο φορτωμένος κι αν είναι, αναλαμβάνει μια δουλειά και δεν εξαντλεί τα περιθώρια να την κάνει όσο καλύτερα γίνεται. Μπορεί να μην το γράφει κανένας νόμος, αλλά είναι γενικός κανόνας στη ζωή. Κι όταν μεταφέρει κανείς πίτσες, οφείλει να το κάνει όσο καλύτερα γίνεται. Κι όταν ετοιμάζει το σημείωμα για τα ψώνια. Κι όταν στέλνει μήνυμα «ΟΚ». Πόσο μάλλον όταν γράφει ή επιβλέπει μια επιστημονική εργασία. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει η υπογραφή του, δίπλα σε υπογραφές άλλων που μοιράζονται την ευθύνη, και στην «υπογραφή» του παν/μίου.

  Αυτό αφορά και τον φοιτητή και τον επιβλέποντα. Καλά, και την παραγωγή της θεατρικής παράστασης βέβαια.

  Δεύτερον, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι δύσκολο να βρει ο φοιτητής κάποιον οποιονδήποτε που να κόβει το μάτι του, και να του ζητήσει να ελέγξει όλο το κείμενο. Δε λέω επαγγελματία φιλόλογο, αυτό (να τον πληρώσεις δηλαδή) θα ήταν όντως υπερβολή. Αλλά τι διάβολο, στην έρημο ζει ο φοιτητής; Δεν ξέρει κανέναν που να μπορεί να το αναλάβει; Δεν το κάνουν όλοι αυτό; Εγώ στη μέχρι τώρα ζωή μου έχω αγγαρέψει μια στρατιά ανθρώπους για τέτοιους ελέγχους. Αυτοί που μπορούν να το κάνουν, συνήθως γουστάρουν κιόλας.

  Τρίτον, δεν καταλαβαίνω πώς ένας φιλόλογος είναι δυνατόν να μην έχει παρατηρήσει ότι όλες οι -κτονίες έχουν ως πρώτο συνθετικό το αντικείμενο του φόνου και όχι το υποκείμενο. Αν μητροκτονία είναι ο φόνος από μητέρα, τότε δεν είναι μακριά οι εφιάλτες όπου κατσαρίδες και κουνούπια θα μας κυνηγάν να μας εξολοθρεύσουν οπλισμένα με εντομοκτόνα. Και βέβαια αυτό δεν είναι ιδιαιτερότητα των σύνθετων με -κτονία μόνο. Ανθρωποφάγος δεν είναι ο άνθρωπος που τρώει, ζωολογία δεν είναι όταν μιλούν τα ζώα, στο ελαιοτριβείο δεν τρίβουν οι ελιές το πιπέρι ή τα χέρια τους.

  Αν προκληθώ θα σχολιάσω και άλλα μεζεδάκια.

 25. LandS said

  Θα προσδιόριζα ότι είναι η Κασπία. Δεν είναι λίμνη κάθε κλειστό και εκτεταμένο κοίλωμα του εδάφους που περιέχει νερό

 26. LandS said

  «Συμφωνώ με την δεσποινίΖ Μακ Γκόουαν»

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  22: Εδώ και αρκετά χρόνια, διορθώνω.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή ένας μεταπτυχιακός φοιτητής φιλολογίας χρειάζεται κάποιον φιλόλογο να του επισημαίνει ότι άλλο είναι η μητροκτονία και άλλο η παιδοκτονία; Αν ναι, τότε…😯

 29. Costas X said

  Καλημέρα !

  «Tα μέλη του συγκροτήματος Αδιέξοδο…»

  Τι μου θυμήσατε! ‘Ενα βράδυ το 1984 ή 85 έκαναν πρόβες σε ένα άθλιο υπόγειο στη Μαυρομιχάλη. Η Μαρία έπαιζε φοβερό μπάσο. Είμουν εκεί!

 30. Πέπε said

  > > Αν προκληθώ θα σχολιάσω…

  Μπα, ας αρχίσω τώρα εγώ και έρχεται εν καιρώ και η πρόκληση. 🙂

  Λοιπόν:

  > > Κανένα ίχνος μεταμέλειας αλλά και συνείδησης του τι έπραξαν, φανερώνει η selfie

  Νομίζω κι εγώ, όπως κι ο Γ. Βασιλειάδης (#12), ότι το νόημα που ήθελα να δώσει ο συντάκτης είναι ότι η σέλφι φανερώνει πως δεν υπήρχε μεταμέλεια. Κι όχι ότι η σέλφι δε φανερώνει ότι (αν) υπήρχε μεταμέλεια. Φυσικά η διατύπωση είναι και πάλι λάθος.

  _______________

  Για το «σ’ πολλά ‘τη» θα ήμουν ελαστικότερος. Εντάξει, σίγουρα είναι μια περιττή σχιζολεξία – όντως κανείς δε γράφει «δήλα δη» ή «μ’ όλον ότι». Όμως πρόκειται για μια πεπαλαιωμένη λέξη, και τον καιρό που ήταν ζωντανή σίγουρα κάποιοι θα την έγραφαν σπαστά για λόγους ετυμολογικής διαφάνειας. Θέλω να πω: ενώ στο «δηλαδή» είναι εύλογο να ρεωτήσει κανείς «πώς το γράφουμε;» και να απαντήσει «το γράφουμε μονολεκτικά», με το σπολλάτη η απάντηση θα μπορούσε να είναι «δεν το γράφουμε, γιατί δεν το λέμε, άρα πάμε να δούμε πώς το έγραφαν όταν το έλεγαν». Κάποιοι λοιπόν θα το έγραφαν «’ς πολλά ‘τη», και μέσα σε τόσες αποστρόφους γίνεται κι ένα λάθος.

  Δεν αθωώνω τον κατηγορούμενο, απλώς προβάλλω κάποια ελαφρυντικά.

 31. Avonidas said

  @Γιάννης Κουβάτσος

  Αυτή όμως ειναι μια μορφή αυτολογοκρισίας. Συμφωνώ ότι, αν ειναι να ρισκαρει κανεις να πληρώσει πρόστιμο, ας το κανει για κάτι που αξίζει τον κοπο κι οχι για ανοησίες. Όμως είναι προβληματικό, για ολους μας, να ειναι τετοιοι οι νομοι που να μπορουν να σε σερνουν στα δικαστήρια για ψυλλου πήδημα. Και δεν αρκει να πουμε για καποιον που την πατησε «ας προσεχε».

  Αν είναι να πληρωθεί, που απεύχομαι, λέω ότι θα συμβάλω.

  Αυτό λέω, ότι δεν πρεπει με κανεναν τροπο να πληρωθεί γιατί θα ειναι ξεφτιλα για τη δικαιοσύνη και ενθάρρυνση σ’ ενα καθήκι να συνεχίσει τα ίδια. Κι επειδή στα δικαστήρια δεν μπορούμε να ελπίζουμε, η μονη λύση ειναι μαλλον να τον πληρώσουμε με το ιδιο νομισμα και να του πατησει κανεις (ή πολλοι μαζι, ακομα καλυτερα) οσες αγωγές μπορει για τα πολλα, παμπολλα δικα του φάουλ.

  Αν κι αυτές πέσουν στο κενό, ε, τοτε πια δε μας μένουν παρά οι κατάρες να τα φαει στους γιατρούς.

 32. leonicos said

  Χτες απέκτησα μια κριτική έκδοση του Κορναρου του 1915, με εισαγωγή του Χατζηδάκι, και ευρύτατο σχολιασμό.

  Δώρο

 33. Πέπε said

  28

  Χμ… Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η παιδοκτονία δεν είναι ακριβώς αυτό που θα φανταζόταν ένας κοινός ομιλητής, ούτε ένας φιλόλογος. Θες δικηγόρο για να σου εξηγήσει ότι είναι κάτι πολύ ειδικότερο.

  Ή, τέλος πάντων, στη νομική ορολογία η παιδικτονία είναι μια πολύ ειδική περίπτωση. Το να σκοτώσεις γενικά το παιδί σου (όχι υπό τις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις του νόμου) είναι ανθρωποκτονία, όπως κι αν σκοτώσεις άλλον. Νομικά η Μήδεια ανθρωποκτονία διέπραξε, και όχι -ρητά όχι- παιδοκτονία. Το κατά πόσον αυτή η διάκριση μπορεί και πρέπει να ακολουθείται και εκτός νομικών συμφραζομένων είναι συζητήσιμο.

 34. LandS said

  13 Διαφωνώ. Αφού προέρχεται από το spare ribs (σπερ ριβς) κάνει ο σπέριψ του σπέριβος

 35. leonicos said

  δηλαδή, αφού, ενώ κτλ. και όχι «δήλα δη», «αφ’ ου» ή «εν ω»

  ξέχασες το εξ ου

 36. ΣΠ said

  Εδώ και 15 χρόνια στο Αντίρριο και στο Αγρίνιο πάμε από την γέφυρα.

 37. Παναγιώτης Κ. said

  Κουβεντιάζοντας με φίλο δικηγόρο, κατάλαβα ότι οι ποινικές ευθύνες του κατηγορουμένου σε μια (ποινική) δίκη συν το λευκό ποινικό μητρώο ξεπερνιούνται σχετικά ανώδυνα. Κατά το κοινώς λεγόμενο, «πέφτει στα μαλακά».
  Στην αστική δίκη όμως, όπου ζητείται οικονομική αποζημίωση, τα πράγματα…σκουραίνουν.
  Συμπέρασμα: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εκτόνωση της όποιας αγανάκτησή μας. Νομίζουν μερικοί πως αν εκφράσουν αμέθοδα την αγανάκτησή τους, κερδίζουν πόντους προοδευτικότητας. Αμ δε!
  Υπάρχει…φροντιστήριο. :). Ας διαβάζουν…Νικοκύρη που ξέρει να σφάζει με το γάντι.
  Να θυμόμαστε: Χαρακτηρίζουμε την πράξη του δράστη και όχι τον δράστη.
  Έκανε βλακεία θα πούμε. Δεν θα τον πούμε βλάκα!
  Δεν βάζουμε ετικέτες!

  Διαβάζω την «Μέση Αγγλία» του Κόου. Με βάση αυτά που διαβάζω, προβλέπω ότι οσονούπω θα έχουμε και εδώ μπελάδες για εκείνους που παραβιάζουν την «πολιτική ορθότητα».

 38. leonicos said

  17 ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς

  Τό ‘πιασες.

 39. leonicos said

  Η αλήθεια είναι ότι ‘στο φεριμπότ για το Αγρίνιο’ θα έγραφα κι εγώ.

 40. LandS said

  31
  Το θέμα εδώ δεν είναι ότι δεν πρέπει να πληρωθεί ο Μπογδάνος. Το θέμα είναι να μην υποστεί τέτοια αδικία η κοπέλα.

 41. Νέο Kid said

  21. Στην Κύπρο τα έχω μάθει, μέσπηλα τα λένε και πά στο κτι τς μαρμελάδας γράφει Hawthorn στα εγγλέζικα . Κάτι μικρά κίτρινα φρουτάκια είναι. Η μαρμελάδα τους δεν παίζεται! Ελαφριά και διακριτική γεύση με ωραία επίγευση. Ιδανικό πρωινό .

 42. sarant said

  30 Κι όμως, Πέπε, από τα δικά μου παλιά διαβάσματα τολμώ να πω ότι ενώ κάποιοι έγραφαν «δήλα δη» (θαρρώ ο Κουκουλές στον Βυζαντινών Βίο και Πολιτισμό έτσι το έχει), κανένα «σπολλάτη» δεν θυμάμαι διαμελισμένο, ίσως επειδή το θεωρούσαν λαϊκό.

 43. leonicos said

  33 Πέπε

  Η Μήδεια σκότωσε τα παιδιά της επειδή ήταν και παιδιά του Ιάσωνα, για λόγουςαντεκδίκησης.

  Βέβαια δεν είμαι νομικός, αλλά δεν σκότωσε απλώς ‘ανυπεράσπιστα παιδιά’ του οποιουδήποτε από βίτσιο ή από εγκληματική διάθεση ή άλλη αιτία

  και δεν σκότωσε απλώς ‘κάποιους’.

  Αν δεν είναι παιδοκτονία η πράξη της, ούτε απλώς ‘ανθρωποκτονία’ μπορείς να την πεις.

  Θα ρωτήσω δικηγόρο

 44. leonicos said

  Όσο για τη διατριβή

  προφανώς πρόκειται για παραδρομή που ξέφυγε. Κατά τα λοιπά, ο άνθρωπος ξέρει τι λέει.

  Προχτές όμως έγραφα για μα άλλη εργασία που ήταν καθολοκληρία απαράδεκτη, από πλευράς δομής και διατύπωσης, επιπέδου μέτριας έκθεσης της Ε΄ Δημοτικού, και είχε και ‘σύσταση’ από πανεπιστημιακό, προς τον οποό έγραψα αλλά δεν ου απάντησε τουλάχιστον ακόμη. Στην ίδια τι βα γράψεις; Από τη στιγμή που έγραψε ό,τι έγραψε και δεν κατάλαβε τι γράφει, δεν επιδέχεται διόρθωση

 45. leonicos said

  42

  Την ίδια εντύπωση έχω κι εγώ. Όχι το δηλαδή συγκεκριμένα ούτε το ενώ, αλλά το εξ ου και άλλα

  όσο για το ‘σπολάτη’ νομίζω πως ακόμα κι αν κάποιοι το ανέλυσαν, έκαναν λάθος. Δεν πρέπει ν’ αναλύεται διότι εκφερόταν χωρίς πραγματική αναφορά στο σημαινόμενο, όπως το Κύριε ελέησον αι Αιθίοπες ή το Αλληλούια εμείς.

  Πιθανώς όλοι ξέρουν Αλλελούια – Αινείτε τον Γιαχ, επειδή καποιες εκδόσεις το έχουν, αλλά καείς δεν διανοήθηκε να γράψει Αλλέλου Για! ή Τσεβ αΩτ! = αρχηγός του στρατού

 46. ΣΠ said

  Η επιβλέπουσα αλλά και τα άλλα δύο μέλη της τριμελούς επιτροπής δεν μπορούσαν να διαθέσουν λίγο χρόνο να διαβάσουν τις εβδομήντα σελίδες της διπλωματικής εργασίας; Μέρος της δουλειάς τους είναι και μάλιστα το σημαντικότερο (εκπαίδευση) σε σχέση με τα άλλα (έρευνα, διοίκηση).

  Και γιατί θα πρέπει ένας πτυχιούχος φιλολογίας να δώσει την εργασία του να την ελέγξει φιλόλογος; Φιλόλογος δεν είναι ο ίδιος; Ούτε μπορούμε να παραβλέπουμε τα γλωσσικά λάθη σε διατριβές από πολυτεχνικές σχολές. Μέρος της εκπαίδευσης του μεταπτυχιακού φοιτητή είναι να μπορεί να εκφράζεται σωστά τουλάχιστον για θέματα της επιστήμης του και να μπορεί να τα μεταφέρει στους άλλους με κατανοητό τρόπο.

 47. ΣΠ said

  21, 41
  Μέσπιλα είναι τα μούσμουλα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/13/mousmoula-2/

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ναι, Αβονίδα μου. Στην αυτολογοκρισία οδηγεί η δαμόκλεια πολιτική ορθότητα. Και το εκμεταλλεύονται αυτό δήθεν εύθικτοι πολιτικοί και λοιποί δημόσιοι καθώς και κάποιοι «δικαιωματιστές» Σαβοναρόλες. Ακόμα και να αθωωθεί η Ελένη, το άγχος και την ταλαιπωρία δεν τα γλιτώνει. Πρέπει να ‘χεις γεμάτη τσέπη για να απολαμβάνεις την ελευθερία του λόγου πλέον.

 49. ΚΑΒ said

  Τρεῖς μετά ταῦτα αἰῶνας, τόν Ι’ δῆλα δή , ο …..

  Χειρόγραφον τοῦ ΙΘ’ αἰῶνος μᾶς παρέχει ἐπ’ ἴσης τήν πληροφορίαν …

  Κουκουλές

 50. Λεύκιππος said

  Το Αγρίνιο παίζει κάπως επειδή είναι κοντά. Αν ο προορισμός μετά το Αντίρριο ήταν ας πουμε η Κομοτηνή, τοτε η λεζάντα «στο ferry boat για Κομοτηνή» δεν ακούγεται το ίδιο.

 51. LandS said

  Είπαμε, στο ferry boat πηγαίνοντας και όχι ταξιδεύοντας.

 52. ΑΡΗΣ said

  «σπέριψ» προστίθεται στην λίστα των εξελληνισθέντων (ναυτικών) όρων: βατσιμάνης (watchman), φάνης (ανεμιστήρας, fan), κούκης (cook), σιψάντης (ship chandler, τροφοδότης) κλπ.

 53. Πέπε said

  @43
  > > Θα ρωτήσω δικηγόρο

  Εμένα που ρώτησα, μου είπε ότι νομικά παιδοκτονία είναι ο φόνος νεογέννητου από τη μητέρα του, και μόνον, και μάλιστα εφόσον συμβεί ορισμένες ώρες (24 νομίζω;) μετά τη γέννηση. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί λόγω ψυχο-ορμονικών διαταραχών στη λεχώνα, και υπόκειται σε διατάξεις ευνοϊκότερες από τις άλλες ανθρωποκτονίες.

  Υποθέτω ότι το ίδιο θα σου πει κι ο δικός σου, αλλιώς ένας από τους δύο δικηγόρους είναι αδιάβαστος.

  Βέβαια σε κοινά ελληνικά η λέξη σημαίνει φόνος του παιδιού του φονέα.

 54. # 45

  από αγαπημένο μου τραγούδι :

  … I’m in Tokyo, it’s dawn
  And it’s raining hallelujahs …

 55. Καλημέρα,
  Μπόλικα τα μεζεδάκια, μπόλικα κι αυτά που έχω να σχολιάσω, αλλά επειδή δεν κρατάω μολύβι όπως ο Νικοκύρης, να δούμε αν θα τα θυμηθώ.

  Ξεκινάω με το «σπολλάτη» ή «σπολάτι». Κάποιος έγραψε πως δεν ακούγεται σήμερα. Σίγουρα; Εγώ πάντως το χρησιμοποιώ. Συνήθως στο λόγο, αλλά αν το γράψω θα το γράψω με τον δεύτερο τρόπο επειδή μου κάνει κάπως επιρρηματικό κι ας ξέρω πώς φτιάχνεται. Πάντως, τι δήλα δη το είχα συναντήσει στα παλιά τα χρόνια (τα καθαρευουσιάνικαι).

  «Και βέβαια το Ms. το αποδίδουμε πάντοτε «κυρία»» Όπως λέω πολλές φορές όλες οι γυναίκες είναι κυρίες μέχρις αποδείξεως του εναντίσου. Και το αντίθετο της «κυρίας» δεν είναι βέβαια η «δεσποινίς»!

  Την Κασπία δεν θα την έγραφα σκέτη θάλασσα αλλά σκέτη Κασπία (θηλυκιά πάντα).

  Στο φέριμποτ, στο δρόμο για τα Γιάννενα, έχω βγάλει πολλές φωτογραφίες την εποχή που σπούδαζα εκεί. Τα τελευταία χρόνια έχω πει να μπω ξανά να θυμηθώ τα νιάτα μου, αλλά πώς γίνεται και πάντα βιάζομαι και πάω απ’ τη γέφυρα (Α.Ε.).

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές, που γίνονται με απόλυτη γνώση πως δεν ευσταθούν, όμως θα ταλαιπωρήσουν αρκούντως τον εγκαλούμενο και –κοινός παρονομαστής– θα συντηρήσουν στη δημοσιότητα τον τάχαμου αδικημένο που αποζητάει το δίκιο του, χτίζοντας το προφίλ του άτεγκτου και του πολλά βαρύ, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, τόμος, τόμοι ολόκληροι. »
  https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/222201_koytoponires-ekdikitikes-minyseis-kai-agoges

  https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/223227_ekbiastes-logokrites-kai-athooi-enohoi

 57. Avonidas said

  Ποτέ δεν εχω δει τη Μήδεια να χαρακτηρίζεται οτιδήποτε άλλο εκτός από παιδοκτόνος. Μάλιστα, ειναι αρχετυπική παιδοκτόνος της μυθολογίας.

  Οι νομικές λεπτομέρειες δεν βλέπω πού κολλάνε. Δεν μιλαμε για τα πρακτικά κάποιας δικης, για διατριβη και θέατρο μιλάμε.

 58. B. said

  Νομίζω πάντως ότι η Κασπία μπορεί να θεωρηθεί τεχνικώς θάλασσα (είναι αλμυρή λίμνη) δεδομένου ότι σε παλαιότερες γεωλογικές περιόδους υπήρξε ενωμένη με τη θάλασσα (με τον Εύξεινο Πόντο ως «Παρατιθύς»). Και άλλες αλμυρές λίμνες ονομάζονται θάλασσες (βλ. Νεκρά θάλασσα) αν και εκεί η αλμύρα είναι ενδογενής.

 59. B. said

  58: Παρατηθύς, ακριβέστερα (lapsus plektrologium).

 60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Μιὰ ἐρώτηση πρὸς τοὺς εἰδικοὺς τοῦ ἱστολογίου. Εἶναι ἐννοιολογικὰ σωστὸς ὅρος παιδοκτόνος/παιδοκτονία στὴν περίπτωση τῆς Μήδειας;

  Ἐπειδὴ ἡ Μήδεια δὲν σκοτώνει κάποια ξένα πρὸς αὐτὴν παιδιά, ἀλλὰ τὰ δικά της, τὰ τέκνα της.

  Μήπως τὸ τεκνοκτόνος/τεκνοκτονία θὰ ταίριαζε καλύτερα σ᾿ αὐτὴ τὴ περίπτωση;

 61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @61. Εἶναι ἐννοιολογικὰ σωστὸς ὅρος…

 62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Φτγμτ!@#$%^&*. 61=>60.

 63. kpitsonis said

  Μήπως τελικά πρέπει να την πούμε τεκνοκτονία ; Παιδοκτονία είναι να σκοτώνεις οποιαδήποτε παιδιά
  ( και του γείτονα ας πούμε ) . Η Μήδεια σκότωσε τα τέκνα της .

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τεκνοκτονία. Μ’ αρέσει η διάκριση μεταξύ παιδοκτονίας και τεκνοκτονίας, συμφωνώ. Τεκνοκτόνος και τεκνοθύτης. Τι γνώμη έχουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές φιλολογίας;☺

 65. ΣΠ said

  Από το ΛΚΝ:
  παιδοκτονία η [peδoktonía] Ο25 : η δολοφονία παιδιού, συνήθ. από τη μητέρα του ή τον πατέρα του. || (ειδικότ., νομ.) η δολοφονία του παιδιού από τη μητέρα του κατά τη διάρκεια του τοκετού ή λίγο ύστερα από αυτόν.

 66. 60 63 Γιατί να ψάχνουμε όρο αφού έχουμε ήδη;

  58 Θα έγραφε(ς) ότι μπήκε στη θάλασσα για κάποιον που μπήκε στη Νεκρά θάλασσα; (Που ακόμα και το όνομα Νεκρά είναι πέρα απ’ την καθομιλουμένη). Εγώ όχι. Αλλά ούτε στη λίμνη θάλεγα (έχω προχωρήσει σε άλλο στάδιο. Πώς θα το λέγαμε αυτό που είναι το αντίθετο της σχιζολεξίας; Σμιξολεξία; 🙂 ).

  56 Έτσι ακριβώς. Αυτός που έχει τα φράγκα μπορεί να ταλαιπωρεί αυτόν που δεν τάχει (και να του επιβάλει προληπτική λογοκρισία). Παρόμοια περίπτωση: Φίλη αγόρασε καινούριο κινητό που όμως παρουσιάζει δυσλειτουργία: το ραδιόφωνό του κλείνει λίγα δευτερόλεπτα απ’ το ξεκίνημά του. Και μπορεί τους περισσότερους να μην τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, όμως για την ίδια που το χρησιμοποιεί είναι σοβαρό. Το πήγε για φτιάξιμο 5 – 6 φορές χωρίς αποτέλεσμα. Ζήτησε αλλαγή αλλά της απάντησαν πως δεν το κάνουν. Μα, λέει, έχει εγγύηση. Ε, καλά κάντε μας μήνυση…

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  66α) Και πώς θα πλησιάσουμε τα 6 εκατ. λέξεις; 😉

 68. LandS said

  58
  Κάθε εκτεταμένο κοίλωμα του εδάφους φυσικό ή τεχνητό, που περιέχει γλυκό νερό και δεν επικοινωνεί (τουλάχιστον άμεσα) με τη θάλασσα είναι λίμνη. Έτσι λέει το ΛΚΝ. Πάει να πει ότι κάτι είναι λίμνη μόνο αν έχει γλυκό νερό.
  Το ίδιο ΛΚΝ έχει στο λήμμα θάλασσα: 4(συνήθ. ως τοπων.)β: για λίμνη που είναι μεγάλη ή έχει αλμυρό νερό.
  Προσωπικά δεν γνωρίζω μεγάλη έκταση ύδατος στη στεριά με γλυκό νερό που λέγεται θάλασσα.

 69. Aghapi D said

  4 Ευχαριστώ Μόλις πλουτίσατε το λεξιλόγιό μου 🙂

 70. Πιθανότατα θα την πατήσει ο Μπογδάνος και η αγωγή όχι μόνο θα απορριφθεί αλλά θα αποτελέσει και δεδικασμένο. Σαν τον άλλο που την πάτησε γιατί το δικαστήριο δέχθηκε ότι το «μαλάκας» αποτελεί κρίση και όχι συκοφαντία (αν θυμάμαι καλά την πρόσφατη υπόθεση).

 71. spiral architect 🇰🇵 said

  Παλιό, αλλά το βάζω εδώ για όσους ακόμα δεν το ξέρουν:
  – Πώς λέγεται η μητέρα που ασχολείται με τους υπολογιστές, που σκότωσε τα παιδιά της;
  – ΜουλτιΜήδεια.
  (λογοπαίγνια που κυκλοφορούσαν στα σχολεία πριν καμιά δεκαπενταετία)

 72. BLOG_OTI_NANAI said

  «η Μήδεια είναι παιδοκτόνος»

  Μήπως το παρακάτω μας δημιουργεί υποψία για παρανοήσεις;

 73. Alexis said

  #13: Στα αρχαία η κλητική θα ήταν «Σπέριψ»
  Οπότε η φράση αρχαιοπρεπώς θα ήταν:
  Ελθέ, ώ Σπέριψ…(δεν γράφω παρακάτω γιατί θα γράψω κοτσάνα 😆 )

 74. BLOG_OTI_NANAI said

  Παιδοκτονία της Μήδειας:

 75. Alexis said

  #36: Ε, όχι πάντα. Λειτουργούν και τα φέρι κανονικά…

 76. Pedis said

  Δεν είναι και πολύ παραξενο που η επιβλέπουσα (μάλλον) δεν διάβασε τη εργασία για να διορθωσει τις αστοχίες, όταν δεν είναι σπανιο πλέον το φαινόμενο να μην διαβάζουν τις δημοσιεύσεις και κάποιοι από τους κο-ώθορς …

 77. Pedis said

  εχω μια απορία: για ποιο λογο ο Βαρουφάκης δεν δημοσίευσε τις ηχογραφήσεις το ’15, άντε το ’16, αν αργησαν να καθαρογραφούν τα πρακτικά και τις κρατησε για το ’20; Υπάρχει περιορισμός από κάποιον κανονισμό περί μυστικότητας; Γνωρίζει κανείς ή εχει διαβασει σχετικά; Μερσι.

 78. loukretia50 said

  – Θα πας Αγρίνιο?
  – Μπα, δεν περνάει φέρυ μπωτ!
  Ναι αγαπητοί, όχι μόνο «στο φέρυ μπωτ για Αγρίνιο κλπ» (= πηγαίνοντας ), αλλά και ο παραπάνω σουρεάλ διάλογος ακούγονταν πολύ συχνά πριν γίνει η γέφυρα.
  Να μένεις στην Αθήνα ή την Πελοπόννησο , να κατάγεσαι από μια πόλη που δεν έχει θάλασσα – μεγάλος καημός! – και το καταχείμωνο να μη μπορείς να ταξιδέψεις.
  Από τη Δ.Στερεά μπορούσες να φθάσεις Αθήνα από Δελφούς με αρκετή ταλαιπωρία φυσικά, από τον παλιό – χάλια – τότε – δρόμο.
  Αν όμως ερχόσουν από πχ. Καλαμάτα και δεν πέρναγε το φέρυ μπωτ, η μόνη λύση ήταν να γυρίσεις πίσω.

 79. 71,
  «Πολύτεκνη μάνα-φόνισσα» μού την είχε πει την Μουλτιμήδεια μια ανηψιά μου, όταν ήταν όντως στο γυμνάσιο 🙂

 80. Avonidas said

  Δεν είναι και πολύ παραξενο που η επιβλέπουσα (μάλλον) δεν διάβασε τη εργασία για να διορθωσει τις αστοχίες, όταν δεν είναι σπανιο πλέον το φαινόμενο να μην διαβάζουν τις δημοσιεύσεις και κάποιοι από τους κο-ώθορς

  Μη σου πω οτι σπάνια τις ξαναδιαβαζουν κι αυτοί που τις έγραψαν 🙂

 81. Μαρία said

  76
  Για το εγχειρίδιο της επιβλέπουσας που γράφει οτι του στάθηκε οδηγός βλ. Βιβλιοκριτικά άρθρα εδώ https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/mnimon/issue/view/477

  77
  Πρακτικά δεν κρατιούνται και υποτίθεται οτι απαγορεύεται η ηχογράφηση.

 82. …η Μήδεια είναι παιδοκτόνος.
  Μητροκτόνος
  είναι αυτός που έχει σκοτώσει
  τη μητέρα του, …

  …ή κάποιον Μήτρο
  (Θυμάμαι και το «μητρομανής» του Φρέντυ Γερμανού,
  σε ένα από τα πρώτα βιβλία του,
  όπου αναφερόταν στην εμμονή κάποιου γουέστερν-φουστανέλα(;)
  με τον ηρωικό Μήτρο.)
  .

  …γλωσσικά λάθη μιας διατριβής έχουν άλλη βαρύτητα
  σε ένα Τμήμα Φιλολογίας
  παρά σε μια διατριβή του Πολυτεχνείου. …

  …ειδικά για τεκνοκτονία*, πάντως, θα ήμουν αυστηρός
  και με το Πολυτεκνείο,
  καθότι προπύργιο
  τεκνολογίας.

  __________
  * Ιδέ και σχ. 60, 63.

 83. 9, … πανκιά …
  μήπως το fairy boat to agrinio
  ήτο απλώς μια αλληγορία
  pun intended? …

  Σίγουρα
  punk intended!

  Punτως, θα ήμουν πολύ επιεικής με το Αγρίνιο και το φερόμενο ως φερώνυμο φέρυ,
  γιατί τα χωρίζει κόμμα:
  «…χαμογελούν ταξιδεύοντας με το ferry boat, για Αγρίνιο»

 84. Άσε που η απλοποίηση στην ορθογράφηση απάλειψε τον κρυφό, πλην εξαπανέκαθεν σαφή πόθο των αγρινιωτών για λιμάνι (όπως αναφέρθηκε) στους αγρούς του:

  Αγρίνειο
  (όπως επίνειο)

 85. 80, 🙂

  Το «ξανα» μπορεί και περιττό, όπως λέει και το ευρηματικό βιβλίο του Πιέρ Μπαγιάρ
  (που νομίζω κάποιος το είχε προτείνει και εδώ).

 86. leonicos said

  Irena Sendler

  Είδατε πού είναι αφιερωμένο το Γουγκλ σήμερα;

 87. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  49 Δεν θυμόμουν πως ο Κουκουλές χώριζε και το «επίσης», καλά λες!

  53 Ισχύει, αλλά όχι μόνο 24 ώρες, θαρρώ περισσότερο.

  67 Αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα της τεκνοκτονίας

  72 Το μητρΟκτονος το ήξερα, αλλά τα δύο πρώτα τα βλέπω και δεν τα πιστεύω

 88. leonicos said

  53 Πέπε

  το πήρες σοβαρά

  αγνοούσα τη λεπτομέρεια των κάποιων ωρών κλπ

  Ε, δεν θα ρωτήσω δικηγόρο αφού ρώτησες εσύ

 89. Pedis said

  # 81 – τι να κοιτάξουμε στο λινκ;

  # 81 – E, άμα είναι έτσι για ποιο λόγο να επέλεξε να τα δημοσιεύσει σήμερα και όχι μετά τον θάνατό του, ας πούμε, αφού δεν το έκανε το ’15;

  # 80 – γιατί, δεν συμβαίνει …!;

 90. loukretia50 said

  Τεκνοκτονία ?….χμμμμ!
  Κάποιος κακοβουλος μπορεί να σκεφθεί σίριαλ κίλερ με θύματα τεκνά…

 91. Μαρία said

  89
  Τη στήλη Βιβλιοκρ. άρθρα.

 92. 89α Αυτό: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/mnimon/article/view/7790
  Θα το ευχαριστηθείς, έχει πολύ πλάκα η κριτική.

 93. Νίκος Κ. said

  Σχετικά με τις διατριβές στις θετικές επιστήμες, υπάρχει και το αντίστροφο πρόβλημα: Κάποια από τα μέλη της επιτροπής να ασχολούνται πολύ περισσότερο με τα γλωσσικά λάθη και λιγότερο με το ουσιαστικό μέρος. (Χωρίς αυτό να διασφαλίζει κάτι καλό ούτε για το γλωσσικό μέρος)

 94. Πέπε said

  @57:
  > > Ποτέ δεν εχω δει τη Μήδεια να χαρακτηρίζεται οτιδήποτε άλλο εκτός από παιδοκτόνος. Μάλιστα, ειναι αρχετυπική παιδοκτόνος της μυθολογίας. Οι νομικές λεπτομέρειες δεν βλέπω πού κολλάνε. Δεν μιλαμε για τα πρακτικά κάποιας δικης, για διατριβη και θέατρο μιλάμε.

  Αβονίδα, την εξειδικευμένη νομική έννοια της παιδοκτονίας την έριξα στη συζήτηση στο #33, λέγοντας: Χμ… Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η παιδοκτονία δεν είναι ακριβώς αυτό που θα φανταζόταν ένας κοινός ομιλητής, ούτε ένας φιλόλογος. Θες δικηγόρο για να σου εξηγήσει ότι είναι κάτι πολύ ειδικότερο. Ή, τέλος πάντων, στη νομική ορολογία η παιδικτονία είναι μια πολύ ειδική περίπτωση. […] Το «για να λέμε του στραβού το δίκιο» αναφερόταν στον φιλόλογο συντάκτη της εργασίας, τον οποίον σε προηγούμενα μηνύματα είχαμε κατηγορήσει, άλλοι κι εγώ ο ίδιος, ότι δεν μπορεί να καταλάβει κάτι τόσο προφανές, όπως ότι μητροκτονία είναι να κτείνεις την μητέρα και όχι να σε κτείνει η μητέρα. Έφερα λοιπόν ένα παράδειγμα όπου αυτός ακριβώς ο τρόπος σύνθεσης δίνει λέξεις με νοήματα όχι τόσο προφανή όσο θα νομίζαμε.

  Αργότερα, στο #53, έδωσα την ακριβή νομική σημασία του όρου (όσο και όπως την ξέρω), συμπληρώνοντας όμως: «Βέβαια σε κοινά ελληνικά η λέξη σημαίνει φόνος του παιδιού του φονέα.».

  Άρα, δεν είπα τίποτε διαφορετικό από αυτό που λες εσύ για τη Μήδεια.

  Όσο για τα παραθέματα του Μπλογκ, ομολογώ ότι μ’ αφήνουν έκπληκτο.

 95. sarant said

  91-92 Με το μπαμπάκι, αλλά τη σφάζει

 96. Νίκος Κ. said

  Ο συγγραφέας (και η επιβλέπουσα) της εργασίας, την αναφέρουν ως «διπλωματική εργασία» που θυμίζει τις εργασίες που γίνονται σε προπτυχιακό επίπεδο, για να πάρει κανείς το πτυχίο/δίπλωμα. Νομίζω ότι καλύτερο θα ήταν το «Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία» ορολογία που συνήθως εμφανίζεται και στα ΦΕΚ (αν και δεν έχω τσεκάρει αν είναι πάντα έτσι)

  Και μια ερώτηση: Είναι σωστό να αναφέρουμε μια μεταπτυχιακή εργασία ως «διατριβή» όπως αναφέρεται στο γράμμα που επισημαίνει το λάθος; (Ο όρος αυτός συνήθως χρησιμοποιείται στη «διδακτορική διατριβή»).

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  95: Τι με το μπαμπάκι… Ρόμπα την έκανε… Τι λέω ρόμπα;… Ρομπατσίνα…

 98. BLOG_OTI_NANAI said

  87δ, 94 τέλος: Ειδικά το παράθεμα από τον Μαρκόπουλο δείχνει να χρησιμοποιεί το «μητροκτονία» σαν «μητέρα που σκοτώνει».

 99. Λάζαρος Μ. said

  Άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου για το νέο βιβλίο του Πάσχου Μανδραβέλη, το οποίο περιέχει, όπως επισημαίνεται, πολυάριθμα αποφεύγματα:

  https://info-war.gr/ta-fake-news-sto-vivlio-toy-paschoy-mandrave/

 100. Γιάννης Ιατρού said

  17: …φοβάται μη δυσαρεστήσει τους φίλους του στη «Γέφυρα ΑΕ»; ε;…

  Α, αυτούς τους λες και Γεφυραίους… 😜

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  99: Δεν ξέρω αν είναι καν νέο. Παλαιότερα είχε εκδώσει ένα «Λεξικό του έξυπνου λόγου» με αποφθέγματα και αποφεύγματα. Ίσως είναι εμπλουτισμένη επανέκδοση το φρέσκο.

 102. nikiplos said

  Τα hawthorn Κράταιγος το αποδίδει ως ελληνικό η βίκη… έχει ακούσει ποτέ κανείς στη ζωή του το κράταιγος? Και θα σκεφτόταν καθόλου μούρα?

 103. nikiplos said

  Κράταιγος ο Αζαρόλος, η κοινή κουδουμηλιά ή μοσφιλιά (Crataegus azarolus)

 104. Μπουρλότο said

  Το ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι μπουρδέλα και ότι οι πτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές περιέχουν χιλιάδες λάθη που διαφεύγουν από τους επιβλέποντες, είναι γνωστό τοις πάσι. Ωστόσο πρέπει νάμαστε λίγο επιεικείς: Ο χαρακτηρισμός «μητροκτόνος» (αντί του «παιδοκτόνος») για τη Μήδεια είναι πολύ συνηθισμένο λάθος κι ο πρώτος που το διέπραξε είναι ο πολύς Γεώργιος Μιστριώτης στον 6ο τόμο των «Ρητορικών Λόγων» του (Αθήναι 1913), όπου γράφει:

  Ακολούθησαν δεκάδες άλλοι λιγότερο επώνυμοι που διέπραξαν το ίδιο λάθος. Η πιό τρανταχτή περίπτωση είναι του Μίνωα Βολανάκη: Στις 14 Αυγούστου 1976 ανέβηκε από το ΚΘΒΕ στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του μακαρίτη Βολανάκη, που θεωρείται μέχρι σήμερα ως ο πιό αρχαιομαθής Έλληνας σκηνοθέτης. Ας δούμε τί γράφει στο πρόγραμμα της παράστασης το «Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος» τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά

  Δεν είναι απίστευτο: Ο τάχα ελληνομαθέστατος Βολανάκης έφαγε δεκάδες ώρες για να σκηνοθετήσει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη και δεν κατάλαβε ότι η Μήδεια είναι παιδοκτόνος και όχι μητροκτόνος!.. Ας είμαστε, λοιπόν, λιγάκι επιεικείς με το φοιτητή και την επιβλέπουσα του Παν. Πατρών που δεν πήραν χαμπάρι το λάθος στη μεταπτυχιακή διατριβή

 105. Pedis said

  # 91,92 – Ο χριστός και η παναγία! Αν είναι αλήθεια όλα αυτά που γράφονται στη βιβλιοκριτική, η συγγραφέας έγινε φουλ προφέσσορ;!

 106. sarant said

  99-101 Μάλλον είναι το παλιό επαυξημενο

 107. Γιάννης Ιατρού said

  καλώς τονε, καταχωρήθηκε… 😎

 108. sarant said

  Όσο για τη μητροκτόνο Μήδεια, εντυπωσιάζομαι όλο και περισσότερο.

 109. P said

  # 99 – αλλά τον θεό που δεν το θέλει ζαράκια ο Αινστάιν το έγραψε το 1926 στον Μπορν. Όταν ακόμη ο Λάνζος ήταν προπτυχιακός. Μπορεί, βέβαια, να τού το έγραψε κι αυτουνού αργότερα, δεν το ξέρω, με παραπλήσια λόγια.

 110. mitsos said

  Πλούσια και πικάντικη η πιατέλα με τα μεζεδάκια.

  Ωστόσο αποδείχτηκε πως ο Πέπε και ο Μιχάλης Νικολάου είχαν σήμερα ρέντα και … έρχισαν να ρωτούν όλοι με τι γελάω…

  Με εξέπληξαν τα τεκμήρια πως κάποιοι θεωρούν ως μητροκτόνο την Μήδεια … Οπότε ο Οιδίπους ήταν τεκνοκτόνος !? Το λάθος συγχωρείται αλλά να φτιάχνεις θεωρία για να ερμηνύσεις το λάθος , όχι δεν δικαιολογείται. Σύμφωνα με αυτή τη λογική κι εγώ που σκοτώνω την ώρα μου εδώ είμαι Μητσοκτόνος 🙂
  Αλλά και ο περιορισμός των νομικών για τον όρο παιδοκτονία μόνο στις περιπτώσεις φόνου του βρέφους από την ίδια την λεχώνα μητέρα του νομίζω είναι αδικαιολόγητος ( ο περιορισμός ) Βρεφοκτονία μητέρας ασφαλώς. Και τα όποια ελαφρυντικά με προϋποθέση ότι ο φόνος έγινε απο την μητέρα κατά την διάρκεια τεκμηριωμένης επιλόχειας διαταραχής.

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντυπωσιακά τα στοιχεία που συνεισέφερε ο Βάτμαν. Εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να συγχέουν άνθρωποι με πανεπιστημιακή μόρφωση τον μητροκτόνο με τον παιδοκτόνο; Δεν χρειάζονται και τίποτα φοβερές γνώσεις ετυμολογίας. Και καλά οι νεότεροι που φοίτησαν και φοιτούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραγωγής αγραμμάτων, αλλά και οι παλαιότεροι, που μάθαιναν γερά γράμματα, με τα αρχαία τους και τα πολυτονικά τους; ☺

 112. Pedis said

  # 91, 92 – Η Κωστίου, ξέρουμε αν, απάντησε;

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωραίος ο Σέρβος διαιτητής στη Λάρισα! Εφάμιλλος του Ελβετού. Μεγάλε ολιγάρχη! 👏

 114. kpitsonis said

  Ρε παιδιά , μπας και η Μήδεια είχε σκοτώσει και τη μάνα της και ήταν και μητροκτόνος ;

 115. ΣΠ said

  Στον «Κουραδοκόφτη» του Ηλία Πετρόπουλου ένα κεφάλαιο είναι για την Κατερίνα Κωστίου.

 116. Pedis said

 117. Pedis said

  -> 116 – Ivan Romano για το Getty

 118. Νέο Kid said

  113. Γιάννη ,πλάκα (ή φόλο για τον Τζη βάζεις;) κάνεις , έτσι;
  Με 9 παίχτες έπρεπε να τελειώσει το ματς η βυσνί θύελλα, σούζα το ποδαράκ’!

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πέναλτι με τέντα το χέρι (σε αφύσικη θέση, που λένε τώρα), πώς θα το δικαιολογήσει ο Κάκος, βρε Κιντ; Με το κόλπο της πρόθεσης; 😂 Περιμένω πώς και πώς το «κλάσικο» Μαφία vs Κόζα Νόστρα. 😱

 120. Πέπε said

  Σχετικά με την πρόταση «τεκνοκτόνος»:

  Τα παιδιά δεν είναι κατ’ ανάγκην παιδιά σου, αλλά σάμπως τα τέκνα είναι; Με την εντελώς στενή και ανέμπνευστη κυριολεξία, παιδοκτόνος / τεκνοκτόνος είναι όποιος σκοτώνει παιδιά οποιουδήποτε (δηλαδή …ανθρώπους), μητροκτόνος όποιος σκοτώνει γυναίκες που να είναι μητέρες, αδελφοκτόνος όποιος σκοτώνει ανθρώπους που δεν είναι μοναχοπαίδια, κ.ο.κ.

  Παρεμπιπτόντως, είχα δει σε μια έκθεση φωτογραφίας έναν εντυπωσιακό Τσιγγάνο, κάπου γύρω στο ’50 νομίζω, από κάποια βαλκανική χώρα, με παρδαλή παραδοσιακή φορεσιά κι ένα τεράστιο σκουλαρίκι. Η λεζάντα εξηγούσε: «Ο εικονιζόμενος είναι μουσικός. Έπαιζε σε γλέντια. Στα γλέντια συχνά γίνονταν καβγάδες και αιματοχυσίες. Άρα αυτός ρίσκαρε συχνά τη ζωή του. Το σκουλαρίκι ήταν ένας καθιερωμένος κώδικας που δήλωνε ότι δεν έχει αρσενικά αδέρφια, κι άρα δεν πρέπει να τον σκοτώσουν γιατί είναι μοναχογιός.»

  !!!!

 121. sarant said

  115 Το ξανακοίταξα τώρα. Αυστηρός αλλά δίκιο έχει στα περισσότερα.

 122. Η διδακτορική διατριβή Κωστίου υπάρχει https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/8908 Η περίληψη ξεκινά με μια σάτΥρα, να!

 123. Μπουρλότο said

  114: Αδελφοκτόνος ήταν η Μήδεια, όχι μητροκτόνος. Είχε τεμαχίσει τον αδελφό της τον Άψυρτο και πέταξε τα κομμάτια του στη θάλασσα για να καθυστερήσει τον πατέρα της, Αιήτη, που την κατεδίωκε μετά την κλοπή του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

  Παρεμπιπτόντως έχει κάποιο ενδιαφέρον η παράθεση των γειτονικών της «μητροκτονίας» λημμάτων από το Liddell-Scott

  Υπήρχαν στα αρχαία ελληνικά οι εξής λέξεις, παντελώς άγνωστες σήμερα:
  «μητρογάμος» (αγγλιστί= motherfucker) γι’ αυτόν που γαμούσε τη μητέρα του (από το ρήμα «μητρογαμέω»),
  «μητρομιξία» (= αιμομιξία με τη μητέρα),
  «μητρόπαις» + «μητροπάρθενος» για την Παναγία (επειδή ήταν συγχρόνως μητέρα και παρθένα + μητέρα και παιδί του Χριστού

  Πιό εντυπωσιακή είναι η περίπτωση της λέξης «μητρομανία» που πρωτοκαταγράφεται στην «Εκκλησιαστική Ιστορία» του Φιλοστόργιου (368 – 439), που ήταν ο «Πατέρας της Εκκλησιαστικής Ιστορίας» για τους οπαδούς του Αρείου, αλλά την Ιστορία του την εξαφάνισαν (κατά 95%) οι Ορθόδοξοι για να μή μάθει ο κόσμος τα αίσχη τους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Πατριάρχης Φώτιος τον αποκαλεί «Κακοστόργιο» και τον καθυβρίζει άγρια.

  Ο Φιλοστόργιος, λοιπόν, γράφει ότι η (δωδεκαθεΐστρια, πανέμορφη και Θεσσαλονικιά!..) αυτοκράτειρα Ευσεβία (σύζυγος του Κωνστάντιου, νύφη του Μ. Κωνσταντίνου και Μεγάλη Προστάτις του Ιουλιανού του Παραβάτη…) ήταν μητρομανής, αλλά τη θεράπευσε θαυματουργικώ τω τρόπω ο αρειανός θεραπευτής Θεόφιλος. Αξίζει να δούμε το σχετικό απόσπασμα με την πρώτη καταγραφή της λέξης «μητρομανία» στην Ελληνική Γλώσσα από τον αιρετικό εκκλησιαστικό ιστορικό Φιλοστόργιο, ο οποίος αποκαλεί «γύναιο» την μητρομανή Ευσεβία, επειδή ήταν οπαδός του Δωδεκαθέου!..

  Απ’ όλα αυτά ας κρατήσουμε ότι η πρώτη καταγεγραμμένη «μητρομανής» της Παγκόσμιας Ιστορίας ήταν μιά πανέμορφη Θεσσαλονικιά αυτοκράτειρα του Βυζαντίου κι ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πρίν το 340 μ.Χ. δεν γνώριζαν την έννοια της μητρομανούς γυναίκας. Είχαν τη λέξη «φιλανδρία» («φίλανδρος γυνή» κλπ), για όσες γυναίκες γούσταραν τους άνδρες> Για την λέξη «φιλανδρία» ο Ερμογένης ο Ταρσεύς (160 – 230 μ.Χ.) στο «Περί Ιδεών» μάς ενημερώνει ότι πήρε κακιά σημασία στην εποχή του:

  «…καὶ τὸ παρὰ τῷ Εὐριπίδῃ δὲ τοιοῦτόν ἐστι, «μὴ τὴν τεκοῦσαν τῇ φιλανδρίᾳ, γύναι, ὑπερβάλῃς»,
  φησί· σχεδὸν γὰρ τοὐναντίον νῦν ἡ λέξις αὕτη σημαίνει ἡ τῆς φιλανδρίας, ἢ ᾗπερ ἡμεῖς εἰώθαμεν χρῆσθαι· τὴν γὰρ ἀκολασίαν βούλεται νῦν δήπου σημαίνειν καὶ τὸ μοιχεύεσθαι. »

 124. ΜΝΗΜΩΝ 29 (2008)

  Απάντηση σε Βιβλιοκριτικό άρθρο
  Η κ. Κατερίνα Κωστίου δημοσίευσε απάντηση με τίτλο «Η εισαγωγή στην ποιητική της ανατροπής, η τέχνη της βιβλιοκρισίας και η ηθική της παρενδυσίας, περ. Αντί, τχ. 919 (11 Απριλίου 2008) 92-94, στο βιβλιοκριτικό άρθρο της Αθηνάς Γεωργαντά, «Η ποιητική της ανατροπής, η τέχνη της αναθεώρησης, η σχετικότητα της ηθικής, Μνήμων 28 (2006-2007) 287-312.

 125. ΣΠ said

  122
  Στην διατριβή πάντως το έχει σωστά.

 126. 124: http://pandemos.panteion.gr/getfile.php?uri=http://localhost:8080/fedora/objects/iid:15976/datastreams/PDF1/content&mimetype=application%2Fpdf&filename=anti_2008_919.pdf

 127. BLOG_OTI_NANAI said

  123: Τι θα γίνει ρε βατμαν, δεν μπορείς να μείνεις σε σχόλια σχετικά; Γι’ αυτό όποτε ξεμυτίζεις σε διώχνει ο Νίκος αφού μας πρήζεις διαρκώς με τις ανωμαλίες σου και τις σαχλαμάρες.

 128. Pedis said

  # 126 – τέλος πάντων …

  Για τον Βαρουφάκη που ρώτησα παραπάνω και για το λόγο (έστω εικασίες για τους λόγο) για τον οποίο αποφάσισε να δημοσιοποιησει τωρα τις ηχογραφήσεις, κι όχι το 15, το 16, το 19 ή το 45 ξέρωγώ σαν και κείνα του φόρειν όφις, να το ξερετε, δεν με φώτισε κανείς …

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χόαξ και ΒΟΑΚς ΒΟΑΚς

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζοντας ότι εκείνος τον έβγαλε δήμαρχο, τώρα ο κ. Μπιτάκης «οφείλει να υπακούει σε αυτά που του λέει», επισημαίνοντας τις ενστάσεις που έχει ο δήμος ως προς τη μεταβίβαση της επιχείρησης «Ξινό Νερό Φλώρινας» στον πρώην δήμαρχο Αμυνταίου και στενό πολιτικό φίλο του Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Ιωσηφίδη.
  https://www.voria.gr/article/adonis-se-dimarcho-aminteou-ego-se-evgala-na-ta-thimomaste-afta-vid

 131. ΓΤ said

  Στη ΜΕΘ του «Υγεία» από το απόγευμα η Δημουλά

 132. Λέγε, λέγε ο Κούγιας, βρήκε ευήκοα ώτα στον Κουβάτσο που δεν έχει κάνει τον κόπο ούτε να διαβάσει τους κανονισμούς, ούτε να καταλάβει πως οι αμφισβητούμενες φάσεις που ελέγχονται στο VAR δεν προσφέρονται για φτηνή προπαγάνδα.
  Μείνε να λες πως δεν ήταν πέναλτυ του Πέλκα γιατί ο παίκτης του ΠΑΟ ακούμπησε την μπάλα αλλα δεν την έδιωξε και στην συνέχεια έριξε κάτω τον Πέλκα λες και δεν συνεχιζότανε η φάση αφου δεν έδιωξε την μπάλα. Καθένας με τις δυνατότητες του μυαλού του

 133. tryfev said

  Νίκο μου, καλημέρα. ΄Εστω και καθυστερημένα και πιθανότατα 2ος ή 3ος ή Νιοστός…, ως «γλωσσολογών νομικός» με κύριο αντικείμενο της ελεύθερης δικηγορίας μου υποθέσεις ενώπιον των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνω …εν γνώσει των συνεπειών του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως, ότι θεωρώ εντελώς απίθανο χωρίς βέβαια να είμαι σε θέση να το αποκλείσω, να έχει παρεισφρήσει σε απόφαση του Σ.τ.Ε. η φράση «…η αλλαγή του επωνύμου, ΠΡΟ΅Υ΅ΠΟΤΙΘΕΤΑΙ την συνδρομή συγκεκριμένων και σοβαρών λόγων….» αντί της ορθής «…η αλλαγή του επωνύμου, προϋποθέτει την συνδρομή συγκεκριμένων και σοβαρών λόγων….».

 134. sarant said

  133 Τρύφωνα ευχαριστώ -και δεν είσαι ο νιοστός.

 135. Pedis said

  Αυτό το άρθρο πρεπει να το βρουν ενδιαφέρον αρκετοί δωμέσα:

  Two States. Eight Textbooks. Two American Stories.

  By Dana Goldstein

  1.Authors, often academics, write a national version of each text.

  2. Publishers customize the books for states and large districts to meet local standards, often without input from the original authors.

  3. State or district textbook reviewers go over each book and ask publishers for further changes.

  4. Publishers revise their books and sell them to districts and schools.

  Each text has editions for Texas and California, among other states, customized to satisfy policymakers with different priorities.

  California and Texas textbooks sometimes offer different explanations for white backlash to black advancement after the Civil War, from Reconstruction to housing discrimination in the 20th century.

  Southern whites resisted Reconstruction, according to a McGraw-Hill textbook, because they “did not want African-Americans to have more rights.” But the Texas edition offers an additional reason: Reforms cost money, and that meant higher taxes.

  Whole paragraphs on redlining and restrictive deeds appear only in the California editions of textbooks, partly as a result of different state standards. Texas’ social studies guidelines do not mention housing discrimination at all.

  On this annotated Bill of Rights, a California textbook explains that rulings on the Second Amendment have allowed for some gun regulations.

  In the same place, the Texas edition of the textbook contains only a blank white space.

  και πολλά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

 136. Όντως ενδιαφέρον!

 137. Pedis said

  # 136 – Τόξερα ότι θα σ´ενδιέφερε Χερρ Δύτα! 🙂

 138. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Να προσθέσω –έστω καθυστερημένα– την έκπληξή μου για το περιεχόμενο των όσων παρουσιάστηκαν στο σχ. 72 του Blog (ου μην αλλά και στο σχ. 104 του γνωστού-αγνώστου…).

  Μου κάνει, όμως, επιπλέον εντύπωση πώς δεν συνδύασαν/συσχέτισαν τη σημασία της λέξης ‘μητροκτόνος’ με την πολύ γνωστή συγγενική (αν και όχι ακριβώς ταυτόσημη) ‘μητραλοίας’, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
  Αλλά, …ουδείς άσφαλτος! 🙂

  #33τέλος (+43, 53)
  Εκεί ακριβώς είναι το ζήτημα! Δηλ. στο «κατά πόσον αυτή η διάκριση (ανθρωποκτονίας-παιδοκτονίας) μπορεί και πρέπει να ακολουθείται και εκτός νομικών συμφραζομένων».
  Διότι, νομικά το θέμα είναι (και μάλλον ήταν από τον προπερασμένο αιώνα…) αρκετά ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τον -νέο- Ποινικό Κώδικα (Ν. 4619/2019), άρθρο 303: «Παιδοκτονία. Μητέρα που με πρόθεση σκότωσε το παιδί της κατά ή μετά τον τοκετό, αλλά ενώ εξακολουθούσε ακόμη η διατάραξη του οργανισμού της από αυτόν, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

  – Θα μπορούσαν οι λ. ‘παιδοφόνος’, ‘παιδοφονία’ να χαρακτηρίσουν αντίστοιχα τον δράστη και την πράξη του φόνου ενός παιδιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, από κάποιον γονέα του;; (αντί π.χ. ‘τεκνοκτόνος’/ ‘τεκνοκτονία’).
  Ή μήπως ταιριάζουν περισσότερο με την περίπτωση φόνου ενός παιδιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, από οποιονδήποτε τρίτο;;
  Ή τίποτα από τα παραπάνω;; Χμμμ! ❓

 139. Pedis said

  Διάβασα δήλωση του Μπουτάρη ότι στις τελευταίες εκλογές ψήφισε Μητσοτάκη (κύριοι και κυρίες, όχι για το παρουσιαστικό του, σαν τον Νιόνιο χωρίς νιονιό) αλλά για το μυαλό του (του Κούλη, αν δεν έγινει σαφές). Ναι! Έτσι! Στεγνά.

 140. Triant said

  Βρε το σκουλήκι… Τον πάει όμως, έτσι;

 141. Μαρία said

 142. Pedis said

  # 141 – πές μου Μαρία, θα εκπλαγείς, αν κάνουν ότι σοβαρεύουν τα πράγματα με οποιαδήποτε αφορμή ή αιτία, να δεις έναν-δύο-εκατό μπουτάρηδες να συστρατεύονται *ανοιχτά* με τα ακρο/δεξιά τσογλάνια;

 143. sarant said

  142 Τώρα ομως είχαν σοβαρέψει τα πράγματα;

 144. Μαρία said

  142
  Για τον ίδιο το Μπουτάρη θα εκπλαγώ.

 145. Pedis said

  # 143 – … όχι, και σκέψου ότι ακόμη κι έτσι ο Μπουτάρης δηλώνει χωρίς να ντρέπεται ότι ψήφισε Κούλη, τον τζίνιους πολιτίσιαν …

 146. Pedis said

  # 144 – θέλεις να το βλέπεις έτσι για να έχεις δυνατές συγκινήσεις, έτσι;

 147. Μαρία said

  Η αρχική πηγή των … αφγανικών https://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27369&subid=2&pubid=38546385

 148. Pedis said

  Να δούμε αν θα τρέξει κανείς (ναι, καλά!) τον άχρηστο στον ιατροδικαστή και τις ύαινες τωn μέσων μαζικής, υποτίθεται, ενημέρωσης που ξεφτίλισαν την οικογένεια από τη Συρία που θα τα έχει δει όλα μέχρι νάρθει στην κωλοχώρα, έχασε το παιδί της και την τράβαγαν να την ξεφτιλίσουν οι ανώμαλοι.

 149. Μαρία said

  148
  Όχι μόνο άσχετος αλλά και καθ(ο)ίκι.

 150. Μαρία said

 151. Μαρία said

  Γνωστό παρατράγουδο ο ιατροδικαστής https://www.flash.gr/greece/1573568/sexoyaliki-kakopoiisi-brefoys-otan-iatrodikastis-probainei-se-eskemmenes-dilwseis

 152. Pedis said

  # 150 – Θάλεγε κανείς ότι δεν μιλάει σοβαρά. Ή τον ειρωνεύεται διακριτικά ή τον γλείφει ξεδιάντροπα. Το πρώτο, πολύ πιθανά, δεν ισχύει … 🙂

 153. Μαρία said

 154. Μαρία said

 155. Μαρία said

  Μια έκπληξη ανέμενε τους αναγνώστες του τελευταίου τεύχους της τρίμηνης έκδοσης της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, Physics News (Δεκέμβριος 2019). Στη σελίδα 60, άρθρο με τίτλο «Το πείραμα του ηλεκτρικού αγωγού» ισχυρίζεται ότι η θεωρία της σχετικότητας είναι… λανθασμένη. (…)
  Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, Παναγιώτης Φιλντίσης, αυτά που αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι «απλώς μια άποψη», η οποία δημοσιεύθηκε «στο πλαίσιο του πλουραλισμού».
  https://www.kathimerini.gr/1065404/article/epikairothta/ellada/h-8ewria-ths-sxetikothtas-einai-la8os

 156. Pedis said

  # 155 – δεν θα δημοσιεύει κανείς φαίνεται, φαντάζομαι για να μην ντροπιαστεί, και θα έδωσαν χώρο σε κανέναν, από τόσους που κυκλοφορούν, βλαμένο.

 157. Μαρία said

  156
  Βλαμμένος αλλά με άποψη 🙂

 158. Pedis said

  Το κόλλημα των βλαμένων με τη σχετικότητα θυμίζει το άλλο των τρελών με τον Ναπολέοντα.

  Αλλά η σχετικότητα είναι για παραγνωρισμένους αλλά πλέον μπακλάς τζίνιουζ μελετητές, δεν είναι ισα κι όμοια όσοι καταρρίπτουν το στανταρντ μόντελ …

  Μπουχαχά!

 159. sarant said

  Ας μεταφερθούμε στο σημερινό, παρακαλώ 🙂

 160. Πέπε said

  155 κεξ:

  Εσείς πάλι, προφήτες είστε; 🙂

 161. Pedis said

  A, περίφημα, θα μεταφέρω το 158 από κει.

 162. Θρασύμαχος said

  «Άνδρο ανομίας ο Κορυδαλλός» https://www.real.gr/politiki/arthro/grammateas_antegklimatikis_politikis_andro_anomias_o_korydallos-612043/
  «Ο Ρουβίκωνας αν δεν προσάπτει στη νομιμότητα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά» https://www.iefimerida.gr/politiki/o-hrysohoidis-milise-gia-ola-allodapoi-roybikonas

 163. Μαρία said

 164. sarant said

  162 Αυτό με το προσάπτει είναι πρωτότυπο!

 165. Μαρία said

  164
  Χρυσοχ. στο 47:12 https://www.youtube.com/watch?v=5PdzsbqdVGk Ο Ρουβ. αν δεν συνέλθουν και αν δεν προσαρμοστούν στη νομιμότητα

  Λάθος προσαρμογής 🙂

 166. Μαρία said

  164
  Είδα το τιτίβισμά σου. Άρχισε και σένα να σε παρασύρει το μέσο;

 167. Γιάννης Ιατρού said

  166: Όλα τα βλέπει Νίκο 🙂

 168. sarant said

  Καλά που το βρήκε, να λες.

 169. Μαρία said

  168
  Πράγματι, σε έσωσε το ερωτηματικό.

 170. Bruce1971 said

  Παραθέτω το σχετικό εδάφιο της απόφασης του ΣτΕ «Προϋποτίθεται πάντως, η συνδρομή των απαιτουμένων συγκεκριμένων και σοβαρών προς τούτο λόγων, των οποίων η εκτίμηση ανήκει στην αρμόδια διοικητική Αρχή.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: