Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα παιδί 11 χρονών

Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2020


Ποιο παιδί, θα ρωτήσετε. Παιδί δικό μου αλλά όχι με την κυριολεκτική έννοια -παιδί πνευματικό. Αλλά δεν γιορτάζω μόνος μου, γιορτάζουμε. Βλέπετε, σήμερα έχουμε γενέθλια: το ιστολόγιο κλείνει τα έντεκα χρόνια του, μια κι έκανε τα πρώτα του βήματα στις 16 Φεβρουαρίου του 2009: εννια κι έντεκα μας κάνουν είκοσι. Οπότε, παρακαλώ να μου συγχωρήσετε την αυτοαναφορικότητα του σημερινού άρθρου, που μάλιστα εκτοπίζει το καθιερωμένο κυριακάτικο λογοτεχνικό μας ανάγνωσμα.

Όμως θα συμφωνήσετε μαζί μου, πιστεύω, πως για ένα πλάσμα έντεκα χρονώ η μέρα των γενεθλίων του είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό, που αξίζει να γιορτάζεται. Βέβαια, δεν είναι ίδια όλα τα ενδέκατα γενέθλια. Το εντεκάχρονο παιδί, που κοντεύει να τελειώσει το δημοτικό, ολημέρα παίζει και τρέχει πέρα-δώθε αεικίνητο, βρίσκεται ακόμα στην παιδική του ηλικία. Από την άλλη, τα εντεκάχρονα ιστολόγια μάλλον έχουν περάσει στην τρίτη ηλικία τους -αιωνόβια θα τα λέγαμε με ανθρώπινα μέτρα. Άλλωστε, είναι μετρημένα τα ιστολόγια που λειτουργούν αδιάλειπτα από το 2009 (ή και παλιότερα) ως τα σήμερα. Αμφιβάλλω μάλιστα αν υπάρχει κι άλλο σαν το δικό μας, που να δημοσιεύει τόσο ταχτικά καινούργια άρθρα.

Στα 11 λοιπόν χρόνια που είμαστε μαζί,  έχουν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο συνολικά 4058 άρθρα (με το σημερινό) στις 4018 μέρες ζωής του. Στην ενδέκατη χρονιά του ιστολογίου (από τις 17.2.2019 έως σήμερα) δημοσιέψαμε ένα άρθρο κάθε μέρα, χωρίς ποτέ να διακοπεί το σερί -αλλά αυτό είχε συμβεί και τις προηγούμενες πέντε χρονιές, αφού το σερί της καθημερινής δημοσίευσης βαστάει αδιάλειπτο από τις 29.1.2014.

Συνολικά μέσα στην 11ετία έχετε κάνει κάπου 592.000 σχόλια, ενώ το ιστολόγιο έχει δεχτεί κάπου 22.470.000 επισκέψεις. Κάποτε τα εκατομμύρια (των επισκέψεων, να εξηγούμαστε) τα πρόσεχα και τα επισήμαινα, αλλά μετά σταμάτησα. Ακόμα και τα 20 εκατομμύρια δεν τα γιόρτασα, αν και στο τέλος του χρόνου είχαμε γιορτάσει τα 4000 άρθρα.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν οι τακτικοί και οι λιγότερο τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου, που πολλοί από αυτούς ήταν ή έχουν γίνει φίλοι, ενώ αρκετοί έχουν γραφτεί και “συνδρομητές” (ο μετρητής μου λέει 13.733 άτομα), οπότε ειδοποιούνται με ηλεμήνυμα ή με άλλον τρόπο κάθε φορά που ανεβάζω καινούργιο άρθρο. Άλλοι πάλι ειδοποιούνται για τις δημοσιεύσεις από το Φέισμπουκ, υπάρχουν όμως και οι αναγνώστες που φτάνουν στο ιστολόγιο εντελώς τυχαία μέσω γκουγκλ, έχοντας κάνει αναζήτηση για κάποια λέξη ή φράση. Με όποιο τρόπο και να έρχεστε, η συμμετοχή σας και τα σχόλιά σας αυξάνουν κατακόρυφα την αξία των άρθρων -και σας ευχαριστώ πολύ!

Γενέθλια έχουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε ας πούμε μερικά πράγματα για τον αριθμό 11, τα χρόνια που συμπληρώνουμε σήμερα. Βέβαια κι εδώ κλέβω, αφού το υλικό θα το πάρω από ένα προηγούμενο άρθρο αφιερωμένο στον αριθμό 11, που όμως είχε δημοσιευτεί στο ιστολόγιο τη σημαδιακή μέρα 11/11/11, πριν από 8 χρόνια και βάλε, οπότε ελπίζω να το έχετε ξεχάσει!

Λοιπόν, ο αριθμός 11 είναι πρώτος αριθμός, δηλαδή δεν διαιρείται παρά μόνο από το 1 και από τον εαυτό του. Βέβαια, σαν αριθμός το 11 ωχριά μπροστά στο δέκα σε σημασία, και ουσιαστικά είναι ο φτωχός συγγενής του δέκα, εξαρτημένος τρόπον τινά από το 10. Έτσι, στα ελληνικά, το έντεκα, ένδεκα στα αρχαία και στα πιο επίσημα ελληνικά, είναι «ένα και δέκα». Ίδιος σχηματισμός και στις λατινογενείς γλώσσες, από το undecim, από το οποίο προέρχεται το ιταλικό undici, το γαλλικό (και πορτογαλικό) onze, το ισπανικό once. Στα αγγλικά, τα γερμανικά και τις άλλες συγγενικές τους γλώσσες, το έντεκα επίσης παράγεται από το δέκα, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, το αγγλικό eleven προέρχεται από το αρχαίο γερμανικό endleofan, κατά λέξη «ένα περισσευούμενο» (πάνω από τα δέκα· σκεφτείτε έναν που μετράει με τα δάχτυλα) Το δεύτερο συνθετικό της λέξης είναι το ρήμα που έδωσε το σημερινό to leave. (Με τον ίδιο τρόπο παράγεται και το twelve).

Ο αριθμός έντεκα βέβαια παραπέμπει απευθείας στο ποδόσφαιρο, αφού κάθε ομάδα παρατάσσει στο γήπεδο έντεκα παίχτες, που αποτελούν την «εντεκάδα» ή ενδεκάδα της (ο λογιότερος τύπος είναι συχνότερος). Υπάρχει και ο «ενδεκαδάτος» ή εντεκαδάτος, που λέγεται για παίχτη που είναι άξιος να παίξει αμέσως στην βασική ενδεκάδα μιας ομάδας, σε αντιδιαστολή με τα ταλέντα που θέλουν χρόνο μέχρι να φανούν.

Πάντα στο ποδόσφαιρο, επειδή το πέναλτι χτυπιέται περίπου από τα 11 μέτρα (για την ακρίβεια, η απόσταση είναι 12 γιάρδες, δηλαδή 10,9728 μέτρα), λέμε συχνά ότι «σκόραρε από τα έντεκα βήματα» ή «από τα έντεκα μέτρα». Στα γερμανικά μάλιστα, το πέναλτι λέγεται der Elfmeter, το εντεκάμετρο.

Συναφές με το ποδόσφαιρο είναι και το εντεκάρι, που ήταν η χαμηλότερη κατηγορία κερδισμένου δελτίου στο Προπό (τον καιρό που υπήρχαν 13 αγώνες στο δελτίο, τώρα δεν ξέρω αν ισχύει), δηλαδή οι έντεκα σωστές προβλέψεις. Όταν υπήρχαν πολλά εντεκάρια και το κέρδος έπεφτε κάτω από τις 10 δραχμές, θυμάμαι, τα κέρδη δεν πληρώνονταν αλλά μεταφέρονταν την επόμενη εβδομάδα.

Στη φρασεολογία, μια κοινή φράση είναι βρήκε το μήνα που θρέφει τους έντεκα, που λέγεται για κάποιον που πέτυχε κατάλληλη περίσταση και εξασφαλίστηκε οικονομικά, ώστε να καλοπερνάει άκοπα. Ιδίως για κάποιον που κάνει εύκολη δουλειά με παχυλό μισθό ή συντηρείται από γονείς κτλ. Η φρ. πρέπει να προέρχεται από ορισμένα επαγγέλματα με έντονο εποχικό χαρακτήρα, που η δουλειά τους, ουσιαστικά, κρατούσε ένα-δυο μήνες (π.χ. βαρελάδες) και με αυτό το μήνα εξασφάλιζαν τα έσοδα όλου του χρόνου. Έτσι, ο ένας καλός μήνας τρέφει τους άλλους έντεκα.

Να επιστρέψουμε όμως στα δικά μας εντεκάχρονα και να κλείσουμε το σημερινό άρθρο με έναν απολογισμό των δημοφιλέστερων άρθρων αυτής της ενδεκαετίας.

Αυτά είναι τα 20 πιο πολυδιαβασμένα άρθρα της ενδεκαετίας, με το έτος δημοσίευσης του καθενός σε παρένθεση.

Μια τρύπα στο νερό -και άλλες παροιμιακές εκφράσεις με το νερό  (2010) 126,236
220 τούρκικες λέξεις(2013) 116,761
Περπατώ εις το δάσος και άλλα σύντομα “στιχάκια του στρατού”(2009) 107,267
Πενήντα ελληνικές λέξεις αλβανικής προέλευσης(2013) 93,951
Πράσσειν άλογα και πράσινα άλογα(2009) 67,058
100 ελληνικές λέξεις σλαβικής προέλευσης(2013) 65,455
 Αυτό δεν το είπε ο Ηράκλειτος (ούτε ο Καλλίμαχος, άλλωστε!)(2013) 60,892
Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες(2013) 59,315
Το αμπεμπαμπλόμ είναι αρχαίο! (σοβαρή υποψηφιότητα για το Βραβείο Πορτοκάλος)(2012) 57,860
Ισίδωρος Πόσδαγλης, η ανύπαρκτη μεγαλοφυΐα(2012) 52,188
Πας μη Έλλην βάρβαρος – ποιος το είπε;(2009) 50,276
Ούτε διπόρος, ούτε ωδιπόρος, το σωστό είναι Ασθενής και οδοιπόρος!(2014) 48,732
Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα;(2012) 46,180
Τα… αληθινά ομηρικά έπη(2011) 40,070
Οία ηώ και άλλες φράσεις χωρίς σύμφωνα(2015) 39.361
Ο μύθος για τη δήλωση Κίσινγκερ(2009) 38,871
Την πρώτη μέρα στο στρατό μού κόψαν τα μαλλιά μου (2016) 37,179
Τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα, λοιπόν(2014) 36.860
Πώς γράφουμε αλίμονο;(2013) 35,357
Το γράμμα Ν και οι εγκεφαλικοί κραδασμοί των ελλαδεμπόρων(2012) 33,718

H κατάταξη είναι σχεδόν ίδια με εκείνη που είχα δημοσιεύσει πέρυσι, στα δεκάχρονα του ιστολογίου. Μόνο ένα άρθρο είναι «καινούργιο», αυτό της 17ης θέσης, που κι αυτό είναι άρθρο του 2016.

Όταν ξεκινήσαμε, το 2009, τα ιστολόγια βρίσκονταν στην ακμή τους αν και είχαν ίσως αρχίσει να παίρνουν την κάτω βόλτα. Εντεκα χρόνια μετά, είναι ελάχιστα τα ιστολόγια που ακόμα δημοσιεύουν άρθρα κάπως ταχτικά -ένας από αυτούς που ακόμα συνεχίζουν είναι ο Πάνος ο Ζέρβας, που όμως έχει αφήσει την Καλύβα και έχει άλλο, ιστορικού ενδιαφέροντος, ιστολόγιο. Ο Στάζιμπο συνεχίζει, αλλά μάλλον αραιά, όπως και ο Δύτης, που θα γιορτάσει τα δικά του ενδέκατα γενέθλια τον άλλο μήνα. Από τα γλωσσικά ιστολόγια, που υπήρχαν αρκετά το 2009, όλα σχεδόν υπολειτουργούν ή έχουν σταματήσει -μόνο ο Νίκος Νικολάου προσθέτει καινούργια άρθρα.

Οπότε σήμερα το ιστολόγιό μας μάλλον φαντάζει από μιαν άποψη σαν δεινόσαυρος, απομεινάρι μιας άλλης εποχής ως προς τη μορφή, αλλά πάντοτε ζωντανό κι ακμαίο, ένας χώρος όπου συζητάμε για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και όλα τ’ άλλα, προσπαθώντας να κρατάμε το γούστο μας, το χιούμορ και την ψυχραιμία μας, μια ηλεκτρονική συντροφιά που κάποτε μετατρέπεται και σε συνάντηση φίλων στην πραγματική ζωή.

Καθώς σήμερα το ιστολόγιο μπαίνει στον δωδέκατο χρόνο της ζωής του, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετέχετε τακτικά, που σχολιάζετε περιστασιακά ή που απλώς μας διαβάζετε για την τόσο σημαντική καθημερινή σας συνεισφορά και παρουσία – ευχαριστώ πολύ και συνεχίζουμε!

Advertisement

124 Σχόλια προς “Ένα παιδί 11 χρονών”

 1. Γς said

 2. tryfev said

  Νίκο μου, εύχομαι ολόψυχα οι λέξεις να συνεχίσουν να λένε τη δική τους ιστορία μέχρι την πεντηκοστή τους επέτειο τουλάχιστον. Συμπληρώνω ότι την 11/11/11 σημείωσα κάπου τη σημαδιακή αυτήν ημερομηνία.

 3. Λευκιππος said

  Να τα εκατοστήσεις.

 4. Aghapi D said

  Να τα χιλιάσουμε – και λίγα εύχομαι 🙂

 5. Καλημέρα και εις έτη πολλά

 6. Σπολλάτη και όχι σ’πολλά’τη 🙂

 7. ΓΤ said

  #0 To «εντεκάρι» καταργήθηκε στο ΠΡΟΠΟ στις 26.01.2009, λίγες μέρες πριν από τα μπουσουλήματα του ωραίου ιστολογίου. Έκτοτε έχουμε 14 αγώνες (κερδίζουν 12ρια και άνω).

 8. Γς said

  >Καθώς σήμερα το ιστολόγιο μπαίνει στον δωδέκατο χρόνο της ζωής του, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετέχετε τακτικά, που σχολιάζετε περιστασιακά ή που απλώς μας διαβάζετε για την τόσο σημαντική καθημερινή σας συνεισφορά και παρουσία – ευχαριστώ πολύ και συνεχίζουμε!

  Εμείς σ ευχαριστούμε!

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τις ευχές σας!

  7 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 10. Κιγκέρι said

  Χρόνια πολλά!

  Ο χορός είναι γνωστός και ως σκόρπιος ή ξετσάκωτος και κυρίως ως έντεκα, αινιγματική ονομασία που οδήγησε σε δυο ερμηνείες: ότι ήταν το ενδέκατο κομμάτι στο πρόγραμμα μιας μπάντας ή ότι όταν η κυκλοφορία σταματούσε, στις 11 το βράδυ, αυτός ήταν ο τελευταίος χορός με τον οποίο έκλειναν τα νυχτερινά γλέντια.

  https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=451

 11. Πουλ-πουλ said

  Αυτό κυρίως που μ’ εντυπωσιάζει σ’ αυτό το ιστολόγιο, είναι το μεροδούλι-μεροφάι της καθημερινής ανάρτησης, βρέξει-χιονίσει. Άθλημα συνέπειας, που προκαλεί εθισμό σε όσους το παρακολουθούν.

 12. Εδώ στο Βερολίνο που βρίσκομαι προς στιγμήν, Edeka είναι μια αλυσίδα σουπερμάρκετ. Ιδρύθηκε λέει το 1898 και το όνομα είναι ακρωνύμιο, E.d.K. (Einkaufsgenossenschaft der Kolonialwarenhändler, αποικιακά είδη δηλαδή όταν η Γερμανία είχε ακόμα αποικίες).

 13. angelos said

  Χρονια πολλα, Νικοκυρη μας. Να τα εκατοστησεις, τα χρονια του ιστολογιου (ε, μετα ας αναλαβει η..νεα γενια 🙂 ).
  Οντας απο τους πρωτους αναγνωστες (και πιο πριν του site-που θα πρεπε να το μνημονευεις κι αυτο που και που, πιστευω), αν και ισως οχι απο τους πιο πιστους, ελπιζω να σε διαβαζουμε για πολλα πολλα χρονια ακομα.

 14. ΓΤ said

  #11 ή, όπως λέει ο Παντελής Μπουκάλας, «μεροδούλι-μερογράφι»

 15. Αγγελος said

  Νοικοκύρη, να τα εκατοστήσεις! Κι εγώ θαυμάζω, πέραν της ποιότητας του περιεχομένου, αυτό που θαυμάζει κι ο Πουλ-Πουλ (11): το ότι κάθε μέρα, βρέξει-χιονίσει, κάτι μας τρατάρεις!

 16. Καλό κουράγιο για πολλά πολλά χρόνια ακόμα!
  Ευχαριστούμε για την καθημερινή μας τέρψη.

 17. Αγγελος said

  Δύτη (12), νομίζω το ´χουμε ξανακουβεντιάσει αυτό: Kolonialwaren = αποικιακά είναι ο καφές, το κακάο, η ζάχαρη ζαχαροκάλαμου, ενδεχομένως το πιπέρι… τα εξωτικά είδη διατροφής, που προέρχονται από τις αποικίες… έστω και των άλλων. Κι εμείς τα λέγαμε αποικιακά, κι ας μην είχαμε αποικίες 🙂

 18. ΓιώργοςΜ said

  Ευχαριστούμε, Νικοκύρη, και στα 111 με το καλό!

 19. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και πολύχρονο το τέκνο.

  Δεινόσαυρος ε; Όπως έλεγε και κάποιος φίλος, ο δεινόσαυρος έχει μικρό κρανίο (όπερ, μικρό μυαλό) και τεράστια, ογκώδη ουρά. Μέχρι να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο αργεί, αλλά όταν τον καταλάβει, η τεράστια ογκώδης ουρά του έχει σαρώσει τα πάντα.

  Τιμή και δόξα λοιπον στους δεινόσαυρους του διαδικτύου, σε αυτούς που αντιστέκονται στην επέλαση των σόσιαλ.

 20. Χαρούλα said

  https://lh3.googleusercontent.com/pr6bzdEukYHj82WX8aDx2Q_RkzCTCAElNPZYPLZQ2ji2t9qSwjjv_hXCvCu34dXvJd4=s360
  Χρόνια δημιουργικά! Ευχαριστώ τα …πληκτρολόγια όλων σας!

  Και για να μην ξεφύγω από την ουσία, απορία. Βρήκα αυτό. Ισχύει;

  Καλή Κυριακή!

 21. spiral architect 🇰🇵 said

  Αλήθεια, η ανάρτηση για τον ορθοπεδικό γιατί δεν είναι μέσα στην εικοσάδα;

 22. Άγγελε φυσικά έχεις δίκιο – παρασύρθηκα γιατί πάντα με εντυπωσιάζει το άγνωστο (και επαίσχυντο, είναι η αλήθεια) αποικιακό παρελθόν της Γερμανίας.

 23. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και για τις ευχές σας, με σκλαβώνετε! Πάω όμως για το καθιερωμένο μου περπάτημα.

  21 Έχει πολλά σχόλια η ανάρτηση αυτή, αλλά δεν έχει αναγνώστες λίγο λίγο κάθε μέρα.

 24. Georgios Bartzoudis said

  Χίλια ευχαριστώ και να τα χιλιάσεις!

 25. spiral architect 🇰🇵 said

  Εδώδιμα – αποικιακά έχει και στην Αιόλου, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και στις παρόδους, αλλά ποτέ δεν ήμασταν αποικιακή δύναμη.

 26. Νομίζω ότι σε κάποια παλιότερη επέτειο το είχατε ξαναβάλει. Είναι πολύ ενδιαφέρον και θα ταίριαζε και σήμερα. Τις αναρτήσεις με τον μεγαλύτερο αριθμό σχολίων, εννοώ.

 27. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και με το καλό 20, 30, 40 κλπ χρόνια
  @12 Πολλά παλιά μπακάλικα έγραφαν εδώδιμα-αποικιακά χωρίς ποτέ η Ελλάδα να έχει αποικίες. Απλά πουλούσαν προϊόντα που προέρχονταν από τις αποικίες (των άλλων).

 28. Χαρούλα said

  Στο #20, η άποψη, ούτε να εμφανιστεί τόλμησε από ντροπή😀😊
  Ας προσπαθήσω πάλι… Μην χάσουμε το μεγαλείο της ετυμολογίας!
  Γενέθλια : Γένεσις δηλαδή η αρχή η εκκίνηση το ξεκίνημα του Άθλου
  Και γι αυτό το λόγο γράφεται με ένα ν
  Δεν ετυμολογείται η λέξη Γενέθλια από την λέξη Γέννηση που γράφεται με δύο ν που όπως γνωρίζουμε νοηματοδοτεί

 29. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να τα εκατοστήσει, ευχαριστούμε!

 30. ΚΑΒ said

  Να είναι πολύχρονο μαζί με τον Νικοκύρη του. Πάντα καινοτόμο, πάντα τολμηρό,πάντα επίκαιρο και προοδευτικό.

 31. Γιάννης Ιατρού said

  Από το υπόγειο 🤩🎉🎈🎵🍷🎸

  Νίκο, κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συνεχή προσπάθειά σου με τόσα ωραία και ενδιαφέροντα άρθρα, τόσο με γλωσσολογικά όσο και με λογοτεχνικά, ιστορικά και κοινωνικά θέματα.
  Και στους φίλους συνοδοιπόρους, επίσης, για τον σχολιασμό και τα πολλά πετυχημένα ευρήματα και παραθέσεις!
  Επί τη ευκαιρία, να αναφερθεί και το μόνιμο «βασανάκι» που έχει αποκτήσει το μπλογκ… 😎

  12: Δύτη, καλά να περάσεις 🙂
  ΥΓ: κοίτα να πάς κανένα βραδάκι από το Κρόϊτσμπεργκ 🙂 🙂

  Για τα «αποκιακά και εδώδιμα» : Το όνομα τους έμεινε έτσι *και μετά*, δηλ. όταν δεν είχαν πλέον αποικίες οι Γερμανοί (οι γερμ. αποικίες υπήρξαν από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αι.). Πολλά ήσαν κοντά στα λιμάνια (π.χ. Αμβούργο, Βρέμη->π.χ. καφές Jakobs), επίσης στην πρωτεύουσα (Βερολίνο-> το EDEKA ήταν καθαρά βερολινέζικο) και κάποια σε μερικές μεγάλες πόλεις.
  Αποικιακά είδη «KolonialWaren» ονόμαζαν (στην Γερμανία) κυρίως την ζάχαρη, τον καφέ, τον καπνό, το ρύζι, το κακάο, το τσάι, διάφορα μπαχαρικά κλπ. Έτσι τα εμπορικά που τα πουλούσαν ονομάστηκαν ανάλογα (αργότερα πρόσθεσαν και μερικά άλλα είδη, π.χ. πετρέλαιο, ή άλλα βασικά είδη τροφίμων / νοικοκυριού).

  ΥΓ: κι εμάς, από τότε, σαν αποικία μας έβλεπαν…, προφανώς σαν την μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους 😳

 32. Νίκος Κ. said

  Όταν πρωτοανακάλυψα το ιστολόγιο, πέρα από το επίπεδο των άρθρων με εντυπωσίασαν άλλα δύο πράγματα:
  – Η συχνή συμμετοχή του Νικοκύρη στη συζήτηση, με άμεσες απαντήσεις.
  – Το υψηλό επίπεδο των σχολιαστών, όταν μάλιστα έχουμε δημοσίευση απόψεων χωρίς φίλτρο. Ίσως να είναι μια μοναδική τέτοια περίπτωση (σε μια τόσο ευρεία δημόσια συζήτηση).

  Χρόνια Πολλά και πολλά κι ευχαριστούμε!

 33. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά! Πάντα ακαταπόνητος και χαλκέντερος! Και ένα κλισέ που όμως ταιριάζει απολύτως: μια συνήθεια που έγινε αγάπη. ☺

 35. BLOG_OTI_NANAI said

  Να τα εκατοστήσετε!

  Σήμερα πολλά έντυπα περιοδικά έχουν ευχές, συνεντεύξεις του Νίκου και αφιερώματα στο ιστολόγιο!
  Παραθέτω μερικά από «Νέα Εστία», «Αντί» και άλλα 🙂

  Μου έκανε εντύπωση που κάποιος έκανε σύγκριση των 11 χρόνων με την Αινειάδα!

 36. 31 Ωραίες αυτές οι κρευτσβεργιανές νύχτες, μου φτιάξαν το κέφι (όχι πως ήταν πεσμένο)!
  Το δεύτερο λινκ όμως δεν σου έκατσε καλά.

 37. 35 καλό, Μπλογκ!

 38. ΣΠ said

  Καλημέρα.
  Τις θερμότερες ευχές μου για το ιστολόγιο. Να συνεχίσει για πολλά χρόνια να μας κρατάει συντροφιά, πάντα ενδιαφέρον, πάντα ποιοτικό.

 39. Costas X said

  Χρόνια πολλά, ευχαριστούμε για τα υπέροχα άρθρα, τα λογοτεχνικά κείμενα και την καθημερινή συντροφιά !

 40. Γς said

  31:

  >κι εμάς, από τότε, σαν αποικία μας έβλεπαν…, προφανώς σαν την μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους 😳

  Και μου λεγε ο δικός μου ότι η γυναίκα του είναι από τα Τρεχαβρέικα της Ηλείας.

  -Α, είναι δίπλα στο χωριό του Βασίλη.

  -Ναι; Ρε Βασιλάκη ξέρεις τα Τρεχαβρέικα;

  -Βέβαια. Γύφτοι! Να σκεφτείτε ότι οι Γερμανοί στον πόλεμο όταν μπήκαν μέσα φώναζαν Αφρικα, Αφρικα. Γιατί ρωτάτε;

  -Ασ’ το να πάει στο διάολο

 41. Κουτρούφι said

  Χρόνια Πολλά!
  Και ένας σκοπός σε 11/8 του Χατζιδάκι: https://www.youtube.com/watch?v=LtwglYtL8H0

 42. BLOG_OTI_NANAI said

  37: 🙂

 43. Ευάγγελος said

  Χρόνια πολλά και καλά .
  Εύχομαι πνευματική και σωματική ρώμη προς όφελος όλων μας .
  Η ανάγνωση του καθημερινού άρθρου είναι πλέον η υγιεινότερη άσκηση για το μυαλό .
  Συνεχίστε έτσι κ.Σαραντάκο . Σας ευχαριστούμε .

 44. 26: Από εδώ, έως τις 31/12/2019, μαζί με pingbacks, κλπ.:

  1407	Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες
  1363	Τα τούρκικα καΐκια του Γ. Καρατζαφέρη
  1039	Το Μαουτχάουζεν και το «είμαι αντισημίτης» του Μίκη
  990	Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα;
  894	Για τη δασκάλα του Μεγαδέρειου
  832	Δάμων και Φιντίας και άλλα διάσημα ζευγάρια
  831	Η Ιφιγένεια της Αγίας Παρασκευής
  779	Οι Φοίνικες στον φιλότοπο, η δεοντολογία «στα άκρα»
  768	404 πιατέλες μεζεδάκια
  767	100 ελληνικές λέξεις σλαβικής προέλευσης
  729	Δημοψήφισμα, λοιπόν
  710	Μακεδονία όπως Λουξεμβούργο;
  709	Όπλα και εργαλεία (άρθρο του Φάνη Κακριδή)
  701	Γενοκτονίες και ποινικοποίηση
  691	Προγραμματικά μεζεδάκια
  615	Αριστεία και αριστερά
  588	Τι θα ψηφίσετε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015;
  580	Οι ακροδεξιές συκοφαντίες για τον προπάππο του πρωθυπουργού
  568	Το χιούμορ πέθανε όρθιο
  567	Για τα γκρίκλις και την «εκστρατεία» των Ράδιο Αρβύλα
  561	Για το κρυφό σχολειό (που λειτουργούσε ολοφάνερα)
  559	Η πινακίδα του Δισπηλιού και το άλμα τριπλούν της ελληναράδικης παραγλωσσολογίας
  553	Για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο
  549	Παπικά μεζεδάκια
  548	Συλλαλητήρια μεζεδάκια
  546	Ο ανύπαρκτος ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης
  545	Παράδεισοι, φορολογικοί και άλλοι
  542	Τι παστίτσιο είναι αυτό;
  539	Έχει δίκιο η Χρυσηίδα Δημουλίδου!
  534	Με το κεφάλι ψηλά
 45. Γιάννης Ιατρού said

  36β (33) Ωχ, ναι.
  Το δεύτερο λίνκ που δεν έκατσε καλά…, εδώ : σαν αποικία μας έβλεπαν 🙂

 46. Γιάννης Ιατρού said

  40: Γς, μην εκπλήσσεσαι, σωστά φώναζαν.
  Η Αφρική αρχίζει με ό,τι βρίσκεται νοτίως των Άλπεων…
  Κι ανατολικά, πέρα απ΄την Ούλμ (και νότια από την Νυρεμβέργη), αρχίζουν τα Βαλκάνια 🙂

 47. ΑΡΗΣ said

  Και στα πενηντάχρονα!

 48. Περί αποικιακών https://en.wikipedia.org/wiki/Colonial_goods https://de.wikipedia.org/wiki/Kolonialwaren
  Προφανώς, λόγω της βασιλείας Όθωνα, κλπ., καθιερώθηκε σε μας το εδώδιμα-αποικιακά. Άλλωστε οι Νησιώτες είχαν τα αυτοκρατορικά…

 49. ΣΠ said

  Όταν ήσασταν μικροί σας είχαν κάνει την χαζή ερώτηση; «εφτά και πέντε έντεκα ή ένδεκα;»

 50. kpitsonis said

  Χρόνια Πολλά !

  17. Πριν μερικές δεκαετίες τα πάλαι ποτέ μπακάλικα έγραφαν στις πινακίδες τους » Εδώδιμα Αποικιακά » .

 51. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 52. gbaloglou said

  34 Η ΕΞΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΦΥΣΙΣ — ας είναι πολύχρονη!

 53. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Χρόνια πολλά.Ευχαριστώ τον Νικοκύρη και τους συνσχολιαστές για την απόλαυση, τις γνωσεις και πληροφορίες που μας παρέχουν, οι περισσότεροι πολυ υψηλου επιπεδου. Απο τις λιγες περιπτωσεις -πλεον- αναλογων ιστολογιων.

 54. Γιάννης Ιατρού said

  51: φτιάξε το καλά ρε συ! 🙂 🙂 🙂

 55. Αιμ said

  Τα μπράβο και τα εύγε μας είναι λίγα για μια τέτοια δουλειά !
  Και να σκεφτεί κανείς πως μου κακοφάνηκε όταν είχες γράψει ότι κλείνεις το προηγούμενο ιστολόγιο σου, αλλαγοφοβικός ων.
  Να σαι καλά Νίκο κι αν χάσεις και καμιά μέρα μη σε νοιάζει εμείς εδώ θα ‘μαστε !

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  49: Εγώ ακόμα την κάνω στα παιδιά. 😋 Φυσικά, έχω και πιο πρωτότυπες παρόμοιες τσαχπινιές. 😊

 57. Γς said

  12, 31:

  Ντάξει.

  Εντεκα -> EDEKA

  Αλλά κι εκείνο το θεότρελο αλογάκι με την πύρινη χαίτη;

 58. rogerios said

  Σπολλάτη! Χρόνια πολλά και δημιουργικά σε ιστολόγιο και Ν(ο)ικοκύρη!

 59. atheofobos said


  Ένθερμος αναγνώστης του ιστολογίου από την αρχή του ,εύχομαι και εγώ να μακροημερεύσει για να το απολαμβάνουμε καθημερινά.
  Για να ομορφύνει η επέτειος, σου στέλνω την φωτογραφία με αυτά τα 11 κοριτσόπουλα, που μου είχε στείλει και μένα φίλος πριν 3 χρόνια ,όταν το δικό μου μπλογκ συμπλήρωσε τα 11 χρόνια του και σου αφιερώνω όλα τα σχετικά τραγούδια με το 11 που έχω βάλει !
  11 ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ !
  http://atheofobos2.blogspot.com/2017/05/11.html

 60. Πέπε said

  Χρόνια πολλά!

  Ευχαριστούμε για την καθημερινή παρέα, και για τη σπάνια όαση πολιτισμένης ατμόσφαιρας στις διαδικτυακές παρέες.

  Από τις 20 τοπ αναρτήσεις, την …αλγεινότερη εντύπωση μοι την περιποιεί η πρώτη. Ποια είναι πάλι αυτή η τρύπα στο νερό; Δεν την ξέρω, και ο τίτλος δεν παραπέμπει ούτε σε …σκανδαλθηρία, όπως λ.χ. μερικές καταρρίψεις μύθων, ούτε σε εθνικιστικά πάθη (τόσες τούρκικες / αλβανικές κλπ. λέξεις), ούτε σε κάτι εγγενώς πιασάρικο όπως τα καλύτερα μυθιστορήματα, ούτε σε τίποτε άλλο που να εξηγεί την τόση της επιτυχία (προφανώς δε βάζω μέσα στα κριτήρια το αν είναι καλή ή όχι, άλλο αυτό κι άλλο το σουξέ). Τι το τόσο ευπώλητο μπορεί να έχει; Θα πάω να την τσεκάρω.

 61. Γς said

  >Ποιο παιδί, θα ρωτήσετε. Παιδί δικό μου

 62. Ευχές, πολλές ευχές για δύναμη και κουράγιο να συνεχίζεις. Και θαυμασμός βεβαίως που τα βρίσκεις όλ’ αυτά!!!

 63. Capten Vilios said

  Σας ευχαριστώ που με συντροφεύετε τα δυο τελευταία χρόνια.
  Πριν δεν ήξερα για το υπέροχο τούτο ιστολόγιο.

 64. Μπουρλότο said

  Χρόνια Πολλά κι από μένα. Λίγοι ξέρουν ότι το «ένδεκα» είναι ομηρική λέξη. Στο Β΄ 713 – 715 της Ιλιάδος διαβάζουμε:

  «τῶν ἦρχ’ Ἀδμήτοιο φίλος πάϊς ἕνδεκα νηῶν
  Εὔμηλος, τὸν ὑπ’ Ἀδμήτωι τέκε δῖα γυναικῶν
  Ἄλκηστις, Πελίαο θυγατρῶν εἶδος ἀρίστη»

  που σημαίνει…

  «σ’ εκείνους ήρχε του Αδμήτου το προσφιλές παιδί με ένδεκα πλοία,
  ο Εύμηλος, που στον Άδμητο έτεκε η θεϊκή των γυναικών,
  η Άλκηστις, από τις θυγατέρες του Πελία σε ομορφιά η άριστη»

  Ομηρική λέξη είναι και ο «ενδέκατος», αφού πρωτοσυναντάται στο Γ΄ 391 της Οδυσσείας:
  «τοῖς δ’ ὁ γέρων ἐλθοῦσιν ἀνὰ κρητῆρα κέρασσεν
  οἴνου ἡδυπότοιο, τὸν ἑνδεκάτῳ ἐνιαυτῷ»

  που σημαίνει…

  «και στους ελθόντες ο γέρων από κρατήρα κερνούσε
  οίνο ηδύποτο ένδεκα ετών…»

  Όσο για την δημοφιλέστατη λέξη «ενδεκάδα», πρωτοκαταγράφεται στους «Νόμους» του Πλάτωνος (771c): «ἀπὸ μιᾶς ἀρξάμενος πλὴν ἑνδεκάδος…»

  Το «ενδεκάκις» (= ένδεκα φορές) πρωτοκαταγράφεται από τον Αριστοτέλη στο «Περί Ζώων Ιστορίας» (562b), όπου περιγράφει πόσες φορές τον χρόνο γεννοβολάει η περιστερά: «Τίκτουσι δὲ τοῦ ἐνιαυτοῦ καὶ δεκάκις, ἤδη δέ τινες καὶ ἑνδεκάκις, αἱ δ’ ἐν Αἰγύπτῳ καὶ δωδεκάκις. Ὀχεύει δὲ καὶ ὀχεύεται ἡ περιστερὰ εντὸς ἐνιαυτοῦ· καὶ γὰρ ἕκμηνος ὀχεύει καὶ ὀχεύεται….»

  Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους «Ένδεκα» στην Αρχαία Αθήνα, που ήσαν οι κληρωτοί άρχοντες οι επιφορτισμένοι με την εκτέλεση των ποινών, εξ ού και η φράση «παρεδόθη τοις ένδεκα»

  Υστερόγραφο: Το «πάϊς» στο Β΄ 713 της Ιλιάδος αντί του «παίς» προκαλεί λύσσα στους Ερασμίτες, γιατί κάνει σκόνη την θεωρία τους ότι οι δίφθογγοι στα αρχαία ελληνικά προφέρονταν. Αν προφέρονταν, τότε ο «παίς» θα έπρεπε σε όλες τις περιπτώσεις να προφέρεται «πάϊς» και όχι άλλοτε «παίς» και άλλοτε «πάϊς», όποτε συμφέρει τους ποιητές για να τους βγεί το μέτρο. Ας δούμε το
  λήμμα «παίς» από το Liddell-Scott για να αντιληφθούν όλοι τα παραμύθια των Ερασμιτών

 65. sarant said

  Επανήλθα και ευχαριστώ για τα νεότερα και για τις ευχές σας!

  26 – 44 Α, με πρόλαβε ο Στάζιμπος, που ξέρει και το κόλπο

  35 Καταπληκτικό, νάσαι καλά! 🙂

  60 Να σου εξηγήσω εγώ γιατί είναι τόσο δημοφιλής η ανάρτηση αυτή. Διότι σε κάποιο σχολικό βιβλίο υπάρχει ερώτηση «Να γράψετε πέντε παροιμιακές εκφράσεις σχετικές με το νερό». Οπότε, κάθε Οκτώβριο η ανάρτηση έχει εκατοντάδες ή μαλλον χιλιάδες επισκέψεις μέσω γκουγκλ.

  63 Δυο χρόνια, ε; Κάλλιο αργά 🙂

 66. Πέπε said

  @64
  Τα ξεχωριστά φωνήεντα αποτελούν ξεχωριστές συλλαβές. Οι δίφθογγοι αποτελούν μία συλλαβή. Το πάις είναι δισύλλαβο, το παις μονοσύλλαβο. Όπως μονοσύλλαβο είναι στα νέα ελληνικά το α+ι στον γάιδαρο ή τη νεράιδα (που ονμάζεται επίσης δίφθογγος), το ei στα γερμανικά, κλπ. (ενώ δισύλλαβο είναι το [a]+[i] στο «θα φάει» ή στο «άυλος»), και όπως, άλλωστε, διευκρινίζεται ρητά στο παράθεμα του Λίντελ-Σκοτ, το οποίο είναι τόσο ενδιαφέρον ώστε θα άξιζε να το διαβάσετε.

 67. voulagx said

  Χρόνια Πολλά στο μικρό τραγουδιστά 🙂

 68. Γιάννης Ιατρού said

  66 (64) σιγά μην είχαν διαλυτικά οι ΑΗΠ, για να ξέρουμε αν το έγραφαν ΠΑΪΣ ή ΠΑΙΣ … 🤔

 69. sarant said

  66 !

 70. Πέπε said

  68
  Κοίταξε, αυτό κι εγώ το είχα σκεφτεί και απορούσα. Αλλά δες τι εξηγεί ο Λ-Σκ για τους πόδες: βγάζει νόημα!

 71. Πέπε said

  Μην ξεχνάμε δε και μιαν άλλη λεπτομέρεια:

  Είναι μεν πράγματι επιβεβαιωμένο ότι τα αρχαία πληκτρολόγια δε διέθεταν διαλυτικά. Και του 19ου αιώνα όμως, ακόμη και αρχών 20ού, μπορεί να διέθεταν, αλλά τα χρησιμοποιούσαν αλλιώς απ’ ότι σήμερα. Σήμερα τα διαλυτικά τα βάζουμε (όπως και στα νέα ελληνικά) όπου δεν έχουμε κανέναν άλλο τρόπο να ξέρουμε ότι τα δύο φωνήεντα είναι ξεχωριστά. Αν ο τονισμός ή το πνεύμα μάς το δηλώνουν αυτό, τότε τα διαλυτικά περιττεύουν. Παλιότερα έβαζαν κι εκεί διαλυτικά, παρόλο που δεν ήταν απαραίτητα, τζαστ ιν κέις.

  Άρα, εκεί που ο Λ. Σκ. γράφει πάϊς, εμείς σήμερα θα γράψουμε πάις.

 72. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Σου εύχομαι, Νίκο, να βρίσκεις την ίδια δύναμη, γιά πολλά πολλά χρόνια ακόμη, για να μας πλουτίζεις καθημερινά με τα εξαιρετικά θέματά σου. Είναι βέβαιο ότι το ιστολόγιό σου γράφει ιστορία και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το συνάντησα κάποτε. Να σε χαιρόμαστε, μέχρι τα βαθειά γεράματά σου!

 73. Alexis said

  Νίκο, χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και καλή δύναμη για να συνεχίσεις!

 74. Jane said

  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο κι εύχομαι να συνεχίσετε να γράφετε τα ωραία άρθρα σας για πολλά πολλά χρόνια , κύριε Σαραντάκο.

  https://i.etsystatic.com/13888512/d/il/e4393f/1275446499/il_340x270.1275446499_lwo2.jpg?version=0

 75. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  72 Βρε καλώστον!

 76. Νέο Kid said

  Δύτη, άμα περάσεις από την Κάιζερ Φρίντριχ στράσσε τσβάι ουντ φίρτσιχ στο Σαρλότενμπουργκ …δώσε χαιρετισμούς στα παιδιά μέσα, κι αν υπάρχει ακόμα (σιγά μην υπάρχει!…) μπες στο βραζιλιάνικο μπαράκι δίπλα για ποτό και λαιβ μουζίκ.
  P.s Στο Καντεβέ ( κοντά στην Γκεντέχνις Κίρκε στην Κουνταμ )να πας ψωνίσεις! Άκου έντεκα … τι είσαι; Φτωχός κομμουνιστής; …

 77. Myriolis said

  Θά ήθελα να είχα γράψει το σχόλιο 32!
  Σ’ ευχαριστούμε, να είσαι γερός και δυνατός

 78. leonicos said

  έχοντας κάνει αναζήτηση για κάποια λέξη ή φράση.

  έτσι μπήκα κι εγώ

  αλλά είχα και θερμή υποδοχή (ως παλαιά γνωριμια)

  Ελπίζω να ισχύει και γι μένα το

  η συμμετοχή σας και τα σχόλιά σας αυξάνουν κατακόρυφα την αξία των άρθρων –

  Πάντως, εγώ προσωπικά έχω ευεργετηθεί. Και αν σας φαίνεται βαρύ, να το αναλύσω

  έχω μάθει πολλά

  έχω ζητήσει πράγματα και μου έχουν δοθεί

  έχουν δημοσιευθεί κείμενά μου

  με έχουν συμπαθήσει μερικοί (οι υπόλοιποι είναι πιο έξυπνοι και καταλαβαίνουν)

  κι έχω ένα σημείο αναφράς για διάφορα ζητήματα.

 79. ΚΑΒ said

  Νικοκύρη, αυτό κάνεις και μην το ξεχνάς και γι’ αυτό πολλές οι ευχαριστίες μας.

  ἄνδρα δ’ ὠφελεῖν ἀφ’ ὧν

  ἔχοι τε καὶ δύναιτο κάλλιστος πόνων

  Οιδ. Τύραννος 314-315

 80. leonicos said

  α

 81. leonicos said

  71 Πέπε

  Είναι μεν πράγματι επιβεβαιωμένο ότι τα αρχαία πληκτρολόγια δε διέθεταν διαλυτικά.

  Σε ποια ανασκαφή τα βρήκες; Τα δικά μου έχουν και κοππα και στίγμα και F

 82. Παναγιώτης Κ. said

  Μετά από περισσότερα από 80 σχόλια δεν μπορεί να υπάρξει κάποια… πρωτοτυπία στις ευχές από μένα.
  Περιορίζομαι λοιπόν να ευχηθώ μακροημέρευση που σημαίνει δύναμη ψυχική και σωματική στο Νικοκύρη για να συνεχίσει αυτό το σπουδαίο έργο, υψηλού πολιτισμού για μένα , ως προς τον γενικό χαρακτήρα αυτού του ιστολογίου.
  Αν θα έπρεπε να συμπεριλάβω όλα όσα αισθάνομαι, τότε αυτά θα ήταν σύνθεση των # 8 («Εμείς σε ευχαριστούμε»),11,13,24,32,34,38,43,62,72.

 83. MA said

  Χρόνια πολλά για το εντεκάχρονο παιδί, που τόσα μας μαθαίνει καθημερινά!

  Να ´ναι καλά και να γράφει για πολλά πολλά χρόνια! Άλλωστε είναι πολύ νέο!

  Ευχαριστούμε Νικοκύρη!

  Πού είναι η Λου; Περίμενα ποιηματάκι😊

 84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Χρόνια πολλὰ ἀπὸ καρδιᾶς στὸ ἱστολόγιο, στὸν Νικοκύρη καὶ σ᾿ ὅλους τοὺς συνταξιδιῶτες.

 85. Στέλιος München said

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά!

 86. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Γιατί μαρμαγκώθηκα, χρονιάρα μέρα; 🙂
  Ποια απαγορευμένη λέξη έβαλα;

 87. Γιάννης Ιατρού said

  81b, Εμ, αυτό το δίγαμμα το γράφεις σαν F κι όχι σαν ϝ Λεώ! Τι μας λές τότε πως το έχει το πληκτρολόγιό σου; 🙂 🙂
  (Άσε που το δίγαμμα παίζει τον ρόλο του στο παίς βλ. σχ. #70 κλπ. ==> παῖς από το παϝις, βλ. και κυπριακή πινακίδα του Ιδαλίου όπου φαίνεται και η χρήση/επιβίωση στo πρώτο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ. από το δίγαμμα ϝ. Περισσότερα για την επιγραφή εδώ)

  Για το παῖς, παϊτς κλπ. τα γράφει κι ο Φέλιχ Σόλμσεν στη σελ. 172 του Untersuchungen zur griechischen Laut- und Verslehre, Felix Solmsen, 1901😉

 88. mitsos said

  Να τα εκατοστήσει
  Να ναι γερός ο πατέρας του να το μεγαλώσει
  να γίνει μεγάλο σαν τα ψηλά βουνά.

  Και ίσως κάποτε μαζέψει γύρω του και εντός του όλα όσα χρειάζεται ώστε να μπορεί και χωρίς την συνεχή υποστήριξη του πατέρα του.
  Και δεν το λέω μονάχα μεταφορικά. Υπάρχουν και άλλα Ιστολόγια με άλλα αντικείμενα, Π.χ. το δικό μας ylikonet.gr ο πατέρας του Μάργαρης Διονύσης το έθεσε σε λειτουργία Ιούλιο 2019 τότε στην ning τώρα στην wp κι αυτό… Στο χώρο της διδασκαλίας των Φυσικών επιστημών συνεχίζει να λειτουργεί όλο και πιο αυτόνομα. Ήδη φτάσαμε τους 8 συνδιαχειριστές. Τα μέλη ( με δυνατότητα ανάρτησης νέων θεμάτων και σχολίων είναι παλι πάνω από 840 ( στην ning είχαμε φτάσει το 2014 τα 2500 μέλη αλλά με λιγότερους δραστήριους με αναρτήσεις ). ο Μπαμπάς Διονύσης Μάργαρης πρέπει να είναι ακόμα συνεχώς σε επιφυλακή ( το παιδί είναι ακόμα μικρό βλέπετε) αλλά ελπίζει πως θα έχει τη χαρά να το δει να «περπατάει» και χωρίς να το κρατά από το χέρι.

  Και για να ξαναγυρίσω στα γενέθλια αυτού του ιστολόγιου … Όπως δείχνουν και οι αναδημοσιεύσεις σε όλο το διαδίκτυο η κοινωνική προσφορά του Ιστολόγιου αυτού και η επίδρασή του όχι μόνο στα γλωσσικά θέματα του δημόσιου βίου αλλά και τε άλλα κοινωνικά και πολιτικά θέματα είναι ισχυρή κι αναντικτάστατη. Νάναι καλά και πάντα δραστήριος και δημιουργικός ο πατέρας του .

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο λεξικό ΜΗΛΝΕΓ-ΠΑΤΑΚΗ υπάρχουν τρεις τουλάχιστον αναφορές παραδειγμάτων από άρθρα του Νίκου:

  σκαμπάζω
  ——–
  «σκάμπασε το τσουβάλι»…
  (στο διαδίκτυο, απόσπασμα από άρθρο του Ν. Σαραντάκου με τίτλο «Αμοργιανές λέξεις, μέρος δεύτερο», «https://sarantakos.wordpress.com»)

  κομπώνω
  ——-
  «έφαγε το γάιδαρο και κόμπωσε στην ουρά του»
  (από το άρθρο του Νίκου Σαραντάκου «Η ουρά του γαϊδάρου (και της καμήλας)», ανακτημένο από «https://tvxs.gr»)

  ψιχαλητό
  ——–
  «κάθε που γιορτάζει το Πολυτεχνείο, ο καιρός τρεις μέρες μένει χαρωπός, σχεδόν αίθριος έως νεφελώδης, κι αν συννεφιάσει δε θα βρέξει, κι αν βρέξει θα ’ναι σύντομο ψιχαλητό»
  (στο διαδίκτυο, απόσπασμα από άρθρο του Ν. Σαραντάκου με τίτλο «Το Νοέμβρη, λοιπόν», «www.sarantakos.com»)

 90. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Δίκαια χαίρεται και καμαρώνει ο Νικο-κύρης για το εντεκάχρονό του!! (Ο -κύρης και με τη σημασία του πατέρα…).
  Να ΄ναι καλά για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη, με την ίδια όρεξη και δύναμη, γνώση και μαχητικότητα, συνέπεια και ευαισθησία!
  Και πάντα …«να του ’ρχονται ένδεκα στην εδικήν του χέραν».* 🙂

  *Στίχος από «ΤΑ ΖΑΡΙΑ» του Στεφ. Σαχλίκη (Συμβουλές στον Φραντζισκή).
  ‘αν είχαν έλθει ένδεκα ‘ς την εδική μου χέραν,
  εκέρδαινα τα ‘πέρπυρα κι είχα καλήν ημέραν.’

  – Στον Blog, μια ακόμη φορά, για το #35 του: ❕ 👍

  – Να θυμηθούμε κι ένα παλιό, από τα «11 Λαϊκά Τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου» σε μουσική Ν. Μαμαγκάκη: ‘Χρόνια σε περίμενα’. https://youtu.be/eS5gkzfOQQY

 91. Θεοδώρα said

  Χρόνια πολλά κ. Σαραντάκο και πολλά ευχαριστώ και από μένα για την καθημερινή παρέα, τις νέες γνώσεις αλλά και την ευχαρίστηση να συμμετέχουμε όλοι με κάποιο τρόπο στη μακροημερευση του ιστολόγιου.

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο έντεκα χρονών παιδί

  » …Φύλλα της μέρας και βρύα της δροσιάς.
  Καλαμιές ανέμου ,ευωδιαστά χαμόγελα,
  Φτερούγες που σκέπουν τον κόσμο με φως
  Καράβια φορτωμένα ουρανό και θάλασσα,
  Κυνηγοί των ήχων και πηγές των χρωμάτων
  Οι αυγές κυοφορούν αρώματα
  πάνω στην αχυροστρωμνή των άστρων…»

  Πωλ Ελυάρ «Το Τόξο των ματιών σου»

  » ‘Εντεκα ποιήματα »
  Μετάφραση Χριστόφορος Λιοντάκης
  Γαβριηλίδης/2001

 93. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλιά σας, μου φτιάξατε τη μέρα και σήμερα!

  86 Είναι το σχ. 90. Ίσως σε έπιασε λόγω του λινκ.

  88 Μήτσο σε ευχαριστώ. Μήπως είναι 2009 ή 2014 η χρονολογία στη ning;

  89 Απο σένα το μαθαίνω -βέβαια, το τρίτο είναι διήγημα

 94. MES QUE UN BLOG

  Εορταστική καρτούλα, μιας που ο Γς έβαλε παραπάνω την φωτογραφία και ο Στάζυμπος έχει δείξει από παλιά τα μυστικά.

 95. sarant said

  94 Α τι ωραίο δώρο Μιχάλη, σε ευχαριστώ κι εσένα και τους άλλους που συμβάλανε!

 96. mitsos said

  Να η γέννηση στην ning ι 2009 ( και όχι βεβαίως 19 ) και η μεταφορά στην wp τέλος. 2014

 97. LandS said

  Τι παραπάνω να πω, στο δωδέκατο χρόνο με συχνότητα ένα άρθρο και την ημέρα. Το πραγματικό επίτευγμα δεν είναι ούτε η διάρκεια ούτε η ποσότητα αλλά το ενδιαφέρον που ξεσηκώνουν – δεν μιλάω μόνο για μας αλλά, από κάτι αναφορές σε εφημερίδες και, νομίζω, στη Βουλή, πρέπει να συμπεριλάβουμε και άλλους στη παρέα των προσεκτικών αναγνωστών 😊 του ιστολογίου.

 98. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  93. ΟΚ, ευχαριστώ κ. Σαραντάκο! Και γενικώς… εννοείται!

 99. Corto said

  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και από εμένα! Με απήχηση, με αναγνώριση και με ερευνητικές πρωτιές!

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  22 >>Δύτης
  στις 11:11 ! 🙂

 101. Pedis said

  Εύγε Νικοκύρη! (Τα είπαν όλα οι προσχολιάζοντες για την αξία του ιστολόγιου και τη δική σου την αρετή, την επιμονή και και τη δύναμη.)

 102. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Δαίμων της 11ης ώρας (ή Ο τρελός Πιερό)
  https://thecinema.gr/movie/pierrot-le-fou/

  …την ενδεκάτη εντολή
  την ξέρουν μόνον οι τρελοί
  κι όλοι της γης οι σκλάβοι

 104. ΣΠ said

  100
  https://en.wikipedia.org/wiki/11:11_(numerology)

 105. loukretia50 said

  Κάθε εντεκάχρονο μετράει τ΄άστρα
  Το ιστολόγιο γκρεμίζει κάστρα
  Μύθους και χόακες δημοφιλείς
  -Σε ψεκασμένους και αφελείς-
  Κάποτε τόσο γοητευτικούς!
  που ξεγελάνε και ειδικούς

  Σ΄όμορφα νήματα με αφηγήσεις
  γνώση χαρίζει και συγκινήσεις.
  Δίνει απλόχερα πληροφορίες,
  κείμενα σπάνια και ιστορίες
  Χώρο για σχόλια και συζητήσεις
  διαφωνίες και επικρίσεις
  από πολέμιους και τακτικούς
  αμφισβητίες, σχολαστικούς…
  ή παρεμβάσεις λίγο φευγάτες
  -γλεντούν οι φίλοι, χορεύουν γάτες-
  Μια συντροφιά γι’ απαιτητικούς
  και αναγνώστες ξεχωριστούς
  ΛΟΥ
  Τα ιστονήματα γκρεμίζουν κάστρα
  11 χρόνια κάνουν χαλάστρα!
  —————————

  Και σε διαφορετικό ρυθμό… δεν κατέχω τη μετρική, αλλά… anyway!

  Έντεκα χρόνια νήματα μπλέκονται στη ζωή μας
  Υφαίνουν μια συνήθεια, πολύτιμη βοήθεια
  Και γίνονται η φωνή μας

  Έντεκα χρόνια νήματα για ενημέρωσή μας
  Όχι μονάχα γλωσσική, και για πολλούς η βολική
  κάποτε εκτόνωσή μας

  Έντεκα χρόνια σχόλια, κομμάτια απ΄την καρδιά μας
  Κοινές χαράζουν τροχιές , γλιστράνε μέσα στις σκιές
  λίγο απ΄τα όνειρά μας
  ΛΟΥ

  Ευχαριστούμε Νικοκύρη!
  Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σχολιαστές!

 106. Afistemenaziso said

  Χρόνια πολλά στον κ.Gus Portokalos και τους συνοιδοπόρους του. Να είναι καλά!
  Χωρίς τις γλωσσολογικές τους σαχλαμάρες ιστολόγια σαν και αυτό θα ήταν πολύ φτωχότερα και ο βιοπορισμός κάποιον ταλαντούχων συγγραφέων δυσκολότερος.

  Σας εύχομαι και ποιότητα των σχολίων να είναι ανοδική με σκοπό την προσέγγιση της αλήθειας και όχι τον μικροκομματικό αλληλοσπαραγμό.

  Όσο για τα σχόλια κάποιων, ναι μας βολεύει να πιστεύουν οι άλλοι ότι ποτέ δεν είχαμε αποικίες και ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

  Κάποιοι άγνωστοι σε μας πρόγονοι φρόντιζαν να επωφελούνται από τις πρωτοπορίες τους και μετά τις έκρυβαν για να μην υποστούν τις συνέπειες (όπως οι γατούλες θάβουν τα κακά τους κάτω από το χώμα).

  Και εις άλλα με υγεία!

 107. William T. Riker said

  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και από μένα!

 108. sarant said

  Και πάλι ευχαριστώ!

 109. Γς said

  Εκλεισε τα έντεκα και όπου νά ‘ναι θ αρχίσει να γκομενίζει…

  [Ασ ‘το επάνω μου!]

 110. Περιονουσκιας said

  Last and least: έτη πολλά και καλά και μακροημερευσις! Ευχαριστούμε για την υπομονή και το πάθος!

 111. gbaloglou said

  Να τα εκατομμυριάσει(ς) (τα σχόλια)!

 112. Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης said

  Νίκο, ευχαριστούμε για το ιστολόγιο και την υποδειγματική σου στάση και δράση γενικώς!
  Καλή συνέχεια.

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 113. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Χρόνια πολλά κι από μένα, ευχαριστούμε Νικοκύρη!

 114. Νίκος Καραγιαννακίδης said

  Όπου Νίκος και…μάλαμα, για αντιπαραθέσεις δίχως…μάλωμα! Υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως….

 115. Γιάννα said

  Μαζί με τις αυτονόητες ευχές μου για τα 11 χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στην Ελληνική Γλώσσα, σας ευχαριστώ κι εγώ προσωπικά κύριε Σαραντάκο, γιατί η επί χρόνια ενασχόλησή μου με την ανάγνωση του Ιστολογίου σας με βοήθησε πάρα πολύ στη μεταπτυχιακή διπλωματική μου εργασία στο ΑΠΘ (Φλεβάρης 2019) για το Γιώργο Κοτζιούλα. Κάνω συνολικά 8 αναφορές σ’ εσάς και στο ιστολόγιό σας, που μπορείτε να τις δείτε αν κατεβάσετε τη διπλωματική μου εδώ https://ikee.lib.auth.gr/record/302594/files/GRI-2019-23504.pdf

  Σημ: Εστειλα κατά λάθος αυτό το σχόλιο και στη χτεσινή σας ανάρτηση.

 116. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, ευχαριστώ πολύ και για τα νεότερα σχόλια και για τις ευχές!

  115 Πολύ χαίρομαι που βοήθησα στην εργασία σας!

 117. Εχοντας περίπου καμιά δεκαετία σ’ αυτόν τον τόπο (άραγε μπορεί να βρει κάποιος πότε πρωτοσχολίασα εδώ ; ) ή μάλλον ένα στέκι που θα βρω κάποιο γνωστό νικνέιμ όποτε περάσω, κάποια συζήτηση να παρακολουθήσω ή σε κάποια να συμμετάσχω και εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον δημιουργό του και σε σε όσους συνέβαλαν στην εξελίξη του σε καθημερινή συνήθεια.
  Απουσίες στα μητρώα σημειώνουμε ( Λάμπροοοοο ), απώλειες μετράμε, νέο αίμα καλοδεχόμαστε και συνεχίζουμε

 118. Γιάννης Ιατρού said

  115: Ενδιαφέρουσα εργασία! Μπράβο 👍👍🤩

  Νίκο, κάθε δύο χρόνια έγραφες για τον Κοτζιούλα άρθρο!
  5/2009, 7/2011 και 1/2013 βλέπω ν’ αναφέρει η κ. Γ. Π. 🙂

 119. Γιάννης Ιατρού said

  117: 29 Σεπτεμβρίου του 2009, μάλλον 🙂

 120. sarant said

  119 Τα φοβερά ντοκουμέντα!

 121. spiridione said

  Πολλές ευχές και από μένα για μακροημέρευση του ιστολογίου.

 122. # 119

  Μερσιστό !

 123. Triant said

  Χρόνια πολλά και γεμάτα κι από μένα!

 124. sarant said

  Νάσαι καλά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: