Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προστατευόμενα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 22 Φεβρουαρίου, 2020


Προχτές είχαμε Τσικνοπέμπτη, άρα σήμερα έχουμε Τσικνοσάββατο, αλλά τον τίτλο «Τσικνοσαββατιάτικα» τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει άλλη φορά, οπότε δανείζομαι απο την επικαιρότητα τη λέξη που κυριάρχησε, με τους προστατευόμενους μάρτυρες, παρόλο που δεν έχω κάποιο μεζεδάκι σχετικό με την υπόθεση αυτή να σας σερβίρω.

Ξεκινάω όμως με κάτι σχετικό με την Τσικνοπέμπτη.

Κυκλοφόρησε αρκετά στα σόσιαλ τη βδομάδα που μας πέρασε η επιγραφή που βλέπετε αριστερά, και βέβαια πολλοί χλεύασαν τους αγράμματους δημόσιους υπαλλήλους που τα ξύνουν όλη μέρα και «κλίνουν» όποτε θελήσουν «λόγο» Τσικνοπέμπτης.

Θα στοιχημάτιζα ότι η επιγραφή είναι πλαστή, με την έννοια ότι δεν αναρτήθηκε από κάποιους υπάλληλους στην πόρτα κάποιας βιβλιοθήκης αλλά κατασκευάστηκε για πλάκα.

Το βέβαιο όμως είναι ότι η επιγραφή δεν είναι φετινή, για τον απλό λόγο ότι την είχαμε δει και πέρυσι τέτοιες μέρες -δείτε εδώ το σχόλιο του φίλου Ξεροσφύρη από τα περσινά αντίστοιχα μεζεδάκια.

* Μια και πιάσαμε την Τσικνοπέμπτη, να παινέψουμε τον διαφημιστή της Hellmann’s που έκανε αυτή την πανέξυπνη διαφήμιση με την φιλόλογο κυρία Κική και εκμεταλλεύτηκε πολύ ωραία την αντίδραση των ανταγωνιστριών εταιρειών στις προηγούμενες «ετυμολογικές» διαφημίσεις.

* Εκλεκτός φίλος, που ξέρει ότι με εκνευρίζουν αυτά, μου τα στέλνει για να μου ανεβάσει την πίεση.

Δεν εννοώ βέβαια το 4ο Φεστιβάλ πιάνου, που το βρίσκω καθ’ όλα αξιέπαινη πρωτοβουλία, αλλά αυτό το ανοικονόμητο υβρίδιο BΕΕΤHOVENιάδα, που είναι ακόμα χειρότερο επειδή η γραφή Beethoven βρίσκεται πολύ μακριά από την προφορά «Μπετόβεν». Οπότε, αν πρόκειται να το προφέρουμε Μπετοβενιάδα, όπως υποθέτω, πρέπει να το γράψουμε όλο με ελληνικά.

Μόνο ελαφρυντικό, ότι πρόκειται για ευκαιριακό σχηματισμό, άρα θέλει να δειξει τα δυο συστατικά μέρη. Αυτό είναι μια δικαιολογία -αν και όχι ισχυρή. Βέβαια, φοβάμαι πως δεν θα αργήσουμε να δούμε και Marxιστές.

* Χρόνια τώρα μαζεύω σχιζολεξίες και άλλα συναφή, αλλά τούτο ομολογώ πως δεν το είχα ξανασυναντήσει.

Διαβάζω σε αθλητικό ιστότοπο για την τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι:

Ε’ παυτού του θέματος τοποθετήθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Φεράν Σοριάνο.

Θα μου πείτε, μπορεί να είναι απλώς αβλεψία, αφού έτσι κι αλλιώς το «επ’ αυτού» θέλει απόστροφο -ε, έπεσε λίγο πιο αριστερά απ’ ό,τι έπρεπε.

* Ένα έξοχο παράδειγμα «συντεχνιακής δημοσιογραφίας», ή πώς παρουσιάστηκε η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας της ποιήτριας Κικής Δημουλά από τον ιστότοπο Σιδηροδρομικά Νέα:

Για να είμαστε δίκαιοι, το άρθρο την αποκαλεί «σπουδαία ποιήτρια». Και ο Άθως Δημουλάς ήταν αξιόλογος ποιητής, αλλά το βασικό για τον ιστότοπο είναι πως ήταν σιδηροδρομικός.

Παραφράζοντας τον Βάρναλη ή κάποιον άλλον, δεν θυμάμαι, που είχε πει «Τίποτα δεν κατάφερα να γίνω στη ζωή μου, ούτε καν ακαδημαϊκός», θα μπορούσαμε να πούμε: «Τίποτα δεν κατάφερα να γίνω στη ζωή μου, ούτε σύζυγος σιδηροδρομικού»!

* Αδικησα προχτές τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη. Σε σχόλιο στα μεζεδάκια της περασμένης εβδομάδας, φίλος που αλιεύει πολλά και καλά, ψάρεψε και το εξής, από δηλώσεις του υπουργού Προ-Πο:

Ο Ρουβίκωνας αν δεν προσάπτει στη νομιμότητα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, ήδη υπάρχουν πολλές δικογραφίες που είναι σε εξέλιξη και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Αυτό το «προσάπτει» καθόλου δεν ταιριάζει εκεί, και σκέφτηκα πως θα έχει γίνει λάθος στην απομαγνητοφώνηση, οπότε έβαλα στο γκουγκλ τη φράση και βρήκα να επαναλαμβάνεται σε κάμποσους ιστότοπους. Έτσι, θεώρησα πως είναι πιστή η παράθεση -κι έσπαγα το κεφάλι μου να βρω ποιο ρήμα είχε στο μυαλό του ο κ. υπουργός.

Τελικά η φίλη μας η Μαρία βρήκε την απάντηση. Ο Χρυσοχοΐδης είχε πει: Ο Ρουβίκωνας αν δεν προσαρμοστεί στη νομιμότητα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά.

Για κάποιο λόγο, ίσως από το auto-complete του κινητού ή της ταμπλέτας ή από τον κορέκτορα, το «προσαρμοστεί» γινε «προσάπτει». Και κανείς πια δεν ξαναδιαβάζει αυτό που έγραψε…

* Μπορεί η παραπάνω επιγραφή για την Τσικνοπέμπτη να είναι μάλλον φέικ και σίγουρα παλιότερη, αλλά αυτή που βάζω εδώ φαίνεται γνήσια και πάντως είναι τωρινή.

Wedsday και Sanday, και Syroy, και εκείνο το ανεκδιήγητο «for marketing staff», κρίμα είναι.

Νιώθω τον πειρασμό να τηλεφωνήσω στο «τηλέφωνο ανάγκης» (που έσβησα τον αριθμό) για να δω αν είναι αυθεντική η φωτογραφία. Αν μας διαβάζει κανείς από Σύρο ας επιβεβαιώσει κατά πόσον το Μουσείο είναι κλειστό for marketing staff.

* Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τίτλου που λέει τα εντελώς αντίθετα από αυτό που εννοεί επισήμανε φίλος του ιστολογίου σε άρθρο στο Βήμα σχετικά με την τραγωδία με το νεκρό βρέφος.

Ο τίτλος του άρθρου είναι:

Δημόσια συγγνώμη από τον ιατροδικαστή ζητά ο δικηγόρος της οικογένειας του νεκρού 11μηνου βρέφους

Αυτό, στα ελληνικά σημαίνει ότι ο δικηγόρος λέει: Σας ζητώ συγγνώμη, κύριε ιατροδικαστή.

Έλα όμως που, αν διαβάσουμε το άρθρο, ο δικηγόρος λέει ακριβώς το αντίθετο:

«Ούτε μηνύσεις, ούτε τίποτα. Με την προϋπόθεση να βγει ο ιατροδικαστής και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Εάν το κάνει εμείς θα σταματήσουμε εκεί, αλλιώς θα τον αποτελειώσουμε με τα εφόδια που δίνει ο νόμος», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας…

* Αλλά στην τραγική αυτή υπόθεση δεν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη μόνο ο ιατροδικαστής. Παρόλο που το σημερινό άρθρο έχει χαρακτήρα πιο ανάλαφρο, θα παραθέσω ένα εκτενές κείμενο που το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, επειδή τεκμηριώνει τον χειρισμό (και τη χειραγώγηση) της είδησης από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους. Θα έπρεπε ίσως να αφιερώσω ξεχωριστό άρθρο στην επιστολή των πέντε δημοσιογράφων, αλλά ας μείνει εδώ να υπάρχει.

Υπογράφουν πέντε δημοσιογράφοι μέλη του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ:

Προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

Με την παρούσα επιστολή μας ζητάμε να κληθούν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ 11 δημοσιογράφοι, για τον απολύτως αντιδεοντολογικό και κοινωνικά επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την υπόθεση του βρέφους από τη Συρία που πέθανε από βαρύτατη ασθένεια στο «Νοσοκομείο Παίδων ‘’Αγλαΐα Κυριακού’’» και την υποτιθέμενη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί.

Πρόκειται για τους Γιώργο Παπαδάκη (παρουσιαστή της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1), Ρίτσα Μπιζόγλη (παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων ΑΝΤ1), Νίκο Ευαγγελάτο (παρουσιαστή της εκπομπής «Live News» στο Mega), Αντώνη Τσολιά (αρχισυντάκτη της εκπομπής «Live news» στο Mega), Χρήστο Ράπτη (διευθυντή iefimerida.gr), Βασίλη Πούλο (διευθυντή σύνταξης iefimerida.gr), Ελένη Μπολοβίνη και Άγγελο Μόσχοβα (αρχισυντάκτες iefimerida.gr), Κατερίνα Σερέτη (διευθύντρια newsit.gr), Θεοδόση Πάνου και Στέργιο Σαμαρτζή (δημοσιογράφους newsit.gr).

Ανάμεσα σε πολλούς δημοσιογράφους και Μέσα που χειρίστηκαν με αρκετά προβληματικό τρόπο την εν λόγω «είδηση», παρασυρμένα ως έναν βαθμό από την ολέθρια εσφαλμένη δήλωση του ιατροδικαστή, οι συγκεκριμένοι/ες ξεπέρασαν κάθε όριο δεοντολογίας, απέκρυψαν ή διαστρέβλωσαν απολύτως την αντίθετη εκδοχή, παρουσίασαν ως επιβεβαιωμένο και αποδεδειγμένο ένα ενδεχόμενο που ήταν απλώς πιθανό, παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας, προκάλεσαν συναισθήματα μίσους για την οικογένεια του βρέφους, αλλά επίσης υποδαύλισαν τον ρατσισμό κατά των προσφύγων σε μια περίοδο που αυτός ενισχύεται επικίνδυνα, τονίζοντας διαρκώς την καταγωγή της οικογένειας από τη Συρία και το γεγονός ότι αυτή έμενε σε μισθωμένο σπίτι, όπως συμβαίνει με ευάλωτες οικογένειες με μέλη βαριά ασθενή.
Ας σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή τόσο οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων όσο και το Τμήμα Ανηλίκων της Αστυνομίας είχαν σπεύσει να αποστασιοποιηθούν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του ιατροδικαστή, κάτι που σημαίνει ότι η στάση των συγκεκριμένων δημοσιογράφων δεν ήταν ζήτημα εξαπάτησης αλλά επιλογής τους. Επέλεξαν δηλαδή από όλες τις εκδοχές που είχαν στη διάθεσή τους τη μοναδική που εμπεριείχε σεξουαλικό σκάνδαλο, για να το πουλήσουν μαζί με ψεύτικο ηθικισμό.

Θεωρούμε ότι τα όργανα των δημοσιογράφων πρέπει να απαντήσουν άμεσα σε τέτοιες αντιδεοντολογικές πρακτικές κιτρινισμού, οι οποίες δημιουργούν επώδυνα κοινωνικά αποτελέσματα, εκθέτουν τη δημοσιογραφία και καλλιεργούν την κουλτούρα των fake news.

Συγκεκριμένα:

1. Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 την Τρίτη 18/2/2020 ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης καταπιάνεται με το θέμα παρουσιάζοντας και μάλιστα με θεατρικό τρόπο ως δεδομένο ότι έχει υπάρξει σεξουαλική κακοποίηση του βρέφους από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Στη συνέχεια ξεκινά μια συζήτηση με τους καλεσμένους του σχετικά με το θέμα που παρουσιάζει ως δεδομένο, αρκετοί από τους οποίους κάνουν λόγο για «τέρατα» και «ζώα» υπό τις επιδοκιμασίες του ίδιου του παρουσιαστή, ο οποίος αναρωτιέται ρητορικά «τι ποινή αξίζει σε αυτά τα τέρατα» και σχολιάζει ότι «το μεγαλύτερο τέρας είναι ο άνθρωπος» και ότι «ακόμα και τα ζώα έχουν κανόνες». Ακολούθως συνομιλεί με τον ιατροδικαστή που έκανε τη διάγνωση και ενώ αυτός εμφανώς προσπαθεί να αποφύγει τα συμπεράσματα, λέγοντας ότι υπάρχουν «κάποια ευρήματα που θα συνεκτιμηθούν» (ενδεχομένως γιατί έχει αρχίσει να διαπιστώνει το απαράδεκτο σφάλμα του), ο παρουσιαστής προσπαθεί να επαναφέρει τη συζήτηση στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης, επαναλαμβάνοντας επίμονα τη φράση αυτή, την οποία ο ιατροδικαστής δεν λέει ποτέ. Τέλος, δίνει τον λόγο –ως όφειλε– στον δικηγόρο της συκοφαντημένης οικογένειας, τον οποίο επιπλήττει οργισμένα όταν χρησιμοποιεί τη λέξη «σαχλαμάρα» (ενώ προηγουμένως ο ίδιος μιλούσε για «τέρατα» και «ζώα») και όταν ο ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 κάνει λόγο για «κακώσεις», ο Παπαδάκης τον διακόπτει δύο φορές και τον διορθώνει λέγοντας «σεξουαλικές κακώσεις», επιμένοντας στην ψευδή είδηση ότι υπάρχει επιβεβαιωμένος βιασμός του βρέφους.

Συνοπτικά, ο Γ. Παπαδάκης παραβιάζει τη δεοντολογία παρουσιάζοντας ως δεδομένη μια εκδοχή που είναι τουλάχιστον αμφίβολη (λίγο αργότερα θα αποδειχθεί απολύτως ψευδής), παραβιάζει απολύτως το τεκμήριο αθωότητας των γονιών του νεκρού μωρού, συκοφαντεί και προσβάλλει τους ανθρώπους που έχουν χάσει το παιδί τους και παρακινεί με συνεχείς φορτισμένες επιθετικές εκφράσεις σε μίσος εναντίον τους. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να κληθεί σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

2. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την Κυριακή 16/2 η είδηση παρουσιάζεται ως δεδομένη με τη φράση «η μικρούλα είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά». Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει ποτέ ότι το βρέφος ήταν βαριά άρρωστο, παρότι αυτό ήταν γνωστό, και λέει ότι «το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση». Έτσι, όχι μόνο παρουσιάζεται ως βέβαιη μια αμφίβολη είδηση, αλλά αφήνεται στον θεατή η ισχυρή αίσθηση ότι το βρέφος πέθανε από βιασμό. Την παραπειστική και ψευδή αυτή είδηση συνδέει με ανάλογη δραματική μουσική με σκοπό να εκβιαστεί συναισθηματικά ο τηλεθεατής, καθώς και δηλώσεις περίοικων, οι οποίοι εμφανώς πληροφορούνται εκείνη τη στιγμή από τους ρεπόρτερ την «είδηση» και την σχολιάζουν τρομοκρατημένοι.

Εν συνεχεία το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στην καταγωγή των γονιών και αφήνει να πλανάται η στρεβλή εντύπωση ότι στη γειτονιά ζουν και άλλα παιδιά προσφύγων που ίσως κι αυτά έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.
Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας και του τεκμηρίου αθωότητας, αποκρύπτει σημαντικά στοιχεία προκειμένου να κατασκευάσει μια «είδηση» η οποία εμπεριέχει φόνο μετά βιασμού και προκαλεί το ρατσιστικό μίσος, επαναλαμβάνοντας διαρκώς την καταγωγή των γονέων και παρουσιάζοντας το σπίτι όπου ζουν. Για τον λόγο αυτό, ζητάμε να κληθεί σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ η παρουσιάστρια του δελτίου Ρίτσα Μπιζόγλη.

3. Τη Δευτέρα 17/2/2020 το απόγευμα, στην εκπομπή «Live news» στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, και ενώ ήδη έχει διαψευστεί το σενάριο της σεξουαλικής κακοποίησης και έχει εξηγηθεί η κατάσταση της υγείας και οι θεραπείες που έκανε το βρέφος, το θέμα εξακολουθεί να παρουσιάζεται με τον τίτλο (σούπερ): «Θρίλερ με την σεξουαλική κακοποίηση του νεκρού βρέφους». Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι ο τίτλος αυτός παραμένει στις οθόνες για να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις και να προκαλεί συναισθήματα μίσους στους θεατές, την ώρα που οι ρεπόρτερ ενημερώνουν για την εξέλιξη που διαψεύδει απόλυτα το κείμενο, δηλαδή τις ανακοινώσεις των γιατρών και της αστυνομίας. Κάποια στιγμή δε ο τίτλος γίνεται «Θρίλερ με την σεξουαλική κακοποίηση του νεκρού βρέφους – Ελεύθεροι οι γονείς του», ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ενώ έχει υπάρξει σεξουαλική κακοποίηση, οι υπεύθυνοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με τον τρόπο αυτό η εκπομπή επιχειρεί εντελώς αντιδεοντολογικά να κρατήσει «ζωντανή» μια «είδηση» η οποία έχει αποδειχθεί ψευδής, σκυλεύει τη μνήμη ενός νεκρού παιδιού με μια ανυπόστατη ιστορία και εξακολουθεί παραπειστικά να κατηγορεί τους γονείς του, οι οποίοι έχουν μόλις χάσει το παιδί τους και έχουν ταλαιπωρηθεί από μια ψεύτική κατηγορία την οποία μερίδα των ΜΜΕ έχει παρουσιάσει ως αληθινή και επιβεβαιωμένη. Περαιτέρω, παραπλανά και εξαπατά σκοπίμως το τηλεοπτικό κοινό με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών.

Για τον λόγο αυτό, ζητάμε να κληθούν σε απολογία από το
Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο παρουσιαστής της εκπομπής Νίκος Ευαγγελάτος και ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Αντώνης Τσολιάς.

4. Στην ιστοσελίδα iefimerida.gr τη Δευτέρα 17/2/2020 στις 13:26 δημοσιεύεται ένα από τα πολλά ανάλογου ύφους ρεπορτάζ για την υπόθεση με τον τίτλο: «Σοκ: Το 11μηνο βρέφος είχε υποστεί άγρια σεξουαλική κακοποίηση», χωρίς να αφήνει την παραμικρή υπόνοια αμφιβολίας για το γεγονός. Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, στο οποίο παραλείπει να αναφερθεί στη θέση της οικογένειας και των γιατρών του νοσοκομείου, αναφέρεται ψευδώς: «Χθες, με τη μακροσκοπική εξέταση στο νοσοκομείο διαπίστωσαν σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, ωστόσο υπήρξε και το σενάριο το σώμα του παιδιού να έχει υποστεί αλλοιώσεις λόγω πάθησης που είχε. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, το 11 μηνών βρέφος είχε υποστεί άγρια σεξουαλική κακοποίηση». Το ρεπορτάζ δηλαδή, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όχι απλώς δεν παρουσιάζει την αντίθετη άποψη από αυτή του ιατροδικαστή, αλλά την αναφέρει διαστρεβλωμένη για να προσθέσει ότι αποδείχθηκε αναληθής. Η πραγματικότητα έδειξε ότι αναληθές ήταν το ρεπορτάζ το οποίο, προκειμένου να δημιουργήσει φόρτιση στον αναγνώστη και να κερδίσει αναγνωσιμότητα, παρουσίασε ως βεβαιότητα μια αμφίβολη εκδοχή, παρέλειψε να αναφερθεί στις άλλες πιθανές εκδοχές και μάλιστα επινόησε ότι η πρώτη εκδοχή αποδείχθηκε έναντι κάθε άλλης. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζει σκοπίμως μια παραποιημένη είδηση, η οποία οξύνει ρατσιστικά πάθη μέσω ψευδών ανακοινώσεων και στοχοποιεί αδίκως μια οικογένεια τη στιγμή ακριβώς που βιώνει μια τεράστια απώλεια.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι ανυπόγραφο, όπως το σύνολο σχεδόν των ρεπορτάζ της παραπάνω ιστοσελίδας. Ως εκ τούτου ζητάμε να κληθούν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε απολογία οι Χρήστος Ράπτης (διευθυντής της ιστοσελίδας), Βασίλης Πούλος (διευθυντής σύνταξης), Ελένη Μπολοβίνη και Άγγελος Μόσχοβας (αρχισυντάκτες).

5. Η ιστοσελίδα newsit.gr δημοσιεύει είδηση με την ένδειξη «Έγκλημα» και τίτλο «Ζωγράφου: Είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση το 11 μηνών βρέφος!», παρουσιάζοντας ως επιβεβαιωμένη είδηση την ανεπιβεβαίωτη δήλωση του ιατροδικαστή. Στις πρώτες σειρές του ρεπορτάζ παραπειστικά και ψευδώς εμφανίζεται ως να υπήρχε μια πρότερη κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης την οποία επιβεβαιώνει τάχα ο ιατροδικαστής. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Θύμα άγριας σεξουαλικής κακοποίησης είχε πέσει το 11 μηνών βρέφος που μεταφέρθηκε χθες (16.02.2020) από τον πατέρα του στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε η φρίκη». Στη συνέχεια προστίθεται ότι «Αν και αρχικά, υπήρξε το σενάριο τα τραύματα που παρέπεμπαν σε σεξουαλική κακοποίηση να οφείλονταν σε εγκεφαλίτιδα, τελικά το πόρισμα του ιατροδικαστή όχι μόνο επιβεβαίωσε τη φρίκη, αλλά αποκάλυψε ότι η σεξουαλική επίθεση που είχε βρεθεί το βρέφος ήταν άγρια!». Αναφέρεται δηλαδή ψευδώς ότι διαψεύστηκε κάποιο άλλο σενάριο το οποίο δεν περιγράφεται και ότι αποδείχθηκε κάτι «ακόμα χειρότερο», ότι η κακοποίηση ήταν «άγρια». Η ιστοσελίδα δεν αρκείται στο να αναπαράγει χωρίς έλεγχο και διασταύρωση μια εκδοχή της πραγματικότητας (που αποδείχθηκε ψευδής) ως επιβεβαιωμένη και απολύτως αληθή, αλλά πρόσθεσε και επιπλέον επινοημένα στοιχεία με σκοπό να εξάψει την αρρωστημένη φαντασία του αναγνώστη και να διεγείρει τα πάθη και το μίσος του (ωσάν να μπορούσε να υπάρξει «μη άγρια» σεξουαλική κακοποίηση βρέφους).

Συνοπτικά, το δημοσίευμα της ιστοσελίδας παραβιάζει τη δεοντολογία παρουσιάζοντας ως επιβεβαιωμένη είδηση μια ακραία εκδοχή, αρνείται να παρουσιάσει την αντίθετη εκδοχή και προσθέτει επινοημένα γεγονότα και εμφατικές φράσεις για να κινήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καλλιεργώντας του το μίσος κατά των γονιών.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε να κληθούν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ οι Θεοδόσης Πάνου και Στέργιος Σαμαρτζής που υπογράφουν το ρεπορτάζ και Κατερίνα Σερέτη, διευθύντρια της ιστοσελίδας.

Ζητάμε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να ελέγξει αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες προσβάλλουν την αρχή της δίκαιης δημοσίευσης, καταπατούν τη δεοντολογία και παραβιάζουν κάθε έννοια αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης. Η ανοχή σε αντίστοιχα φαινόμενα θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για τον κλάδο και το επάγγελμά μας, το οποίο ήδη έχει φθαρεί αρκετά από φαινόμενα κιτρινισμού και διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Τέλος, ζητάμε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα και να στηλιτεύσει τέτοια φαινόμενα κιτρινισμού, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υπεράσπισης της δεοντολογίας.

Τα μέλη του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ:

Γιάννης Ανδρουλιδάκης
Κώστας Κουτσογιάννης
Απόλλων Λιακόπουλος
Δανάη Μαραγκουδάκη
Δημοσθένης Χριστόπουλος

* Και κλείνω με ένα γλωσσοπολιτικό.

Ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες το εξής σχόλιο στον τοίχο του στο Φέισμπουκ (στο Προσωποδίκτυό του, όπως λέει).

Δεδομένου ότι ο εν λόγω «φίλος υπουργός» δεν είναι άλλος από τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, είναι έντονος ο πειρασμός να θεωρήσουμε ότι όλη η ανάρτηση του κ. Μπαμπινιώτη κινείται στη σφαίρα της μυθοπλασίας, ότι είναι ένα μικροδιήγημα φαντασίας, κι έτσι να αγνοήσουμε τα λεγόμενά του, αφού ποιητική αδεία μπορεί κανείς να υποστηρίζει οτιδήποτε.

Όμως ο κ. καθηγητής παραθέτει κι ένα πλαίσιο όπου επικρίνει διάφορες περιπτώσεις ακλισίας.

Nα μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι εδώ ο κ. καθηγητής κάνει ένα σοβαρό λάθος στην ορολογία.

Ο ενδιαφέρων, του ενδιαφέρων, τον ενδιαφέρων είναι πράγματι περίπτωση ακλισίας.

Ο τύπος «του φυγά» ή «του γίγα» σαφώς και δεν είναι περίπτωση ακλισίας.

Ακλισία θα είχαμε αν λέγαμε «ο φυγάς, του φυγάς, τον φυγάς». Όταν λέμε «ο φυγάς, του φυγά, τον φυγά» αντί για «ο φυγάς, του φυγάδα, τον φυγάδα» που θέλει ο κ. Μπαμπινιώτης απλώς ακολουθούμε άλλο κλιτικό υπόδειγμα.

Κακώς ο κ. Μπαμπινιώτης τσουβαλιάζει αυτά τα δύο.

Τώρα, ως προς τον φυγά ή φυγάδα.

Κατά τη γνώμη μου, τα αρχαιόκλιτα «ο φυγάς, ο νομάς, ο μιγάς» κτλ. βρίσκονται σε φάση μετατροπής σε πρωτόκλιτα ανισοσύλλαβα, δηλαδή να κλιθούν όπως ο φαγάς.

Όσο περισσότερο τρίβονται, τόσο περισσότερο θα εξομαλύνονται. Ο φυγάς έχει τριφτεί αρκετά χάρη στο παλιό εκείνο σίριαλ της ασπρόμαυρης τηλεόρασης (που έγινε και ταινία μετά, The Fugitive) όπου όλοι μάθαμε να λέμε «Ο φυγάς, του φυγά» με αποτέλεσμα και το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας να αναγνωρίζει τον τύπο αυτόν.

Όσο για τον φοροφυγά, νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών (με αναλογία 500:1 ίσως στο γκουγκλ) γράφει και λέει: του φοροφυγά, τον φοροφυγά, και όχι «του φοροφυγάδα, τον φοροφυγάδα». Και όσοι λένε «τον φοροφυγάδα» μάλλον θα πουν «ο φοροφυγάδας» στην ονομαστική.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω πως μεθαύριο, Δευτέρα 24/2 στις 8μμ, θα μιλήσω στον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Μάνης Μιχ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο) με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα» ενώ την Τετάρτη 26/2 στις 7.30μμ στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου μου Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα. Θα μιλήσουν η Μάρω Κακριδή-Φερράρι και ο Παντελής Μπουκάλας -και εγώ.

Advertisement

207 Σχόλια προς “Προστατευόμενα μεζεδάκια”

 1. LandS said

  Σπίικιν για Marxιστές, σα χτες πριν από 172 χρόνια τυπώθηκε για πρώτη φορά το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

  Προχτές ήταν η 20/2/2020. Το καταγγελλω.

 2. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Αμφιβάλλω σοβαρά αν λέει κανείς όντως «τον μάρτυ, τον γίγα» που επικρίνει ο Μπαμπινιώτης. Εδώ ακόμη και η ονομαστική γίγας τείνει να αυτονομηθεί από το γίγαντας και να γίνει ξεχωριστή λέξη, άκλιτη, με σημασία «μεγαλύτερη συσκευασία / μερίδα». Υποψιάζομαι ότι κάθεται και φαντάζεται πιθανά λάθη και παραβλέπει τα πραγματικά.

  ______________

  Η Μπετοβενιάδα είναι ελλεινή λέξη όπως κι αν τη γράψεις. Δεν ταιριάζουν όλα με όλα. Είναι ν’ απορεί κανείς αν το έγραψαν στα σοβαρά ή ως προσπάθεια χιούμορ (και τι από τα δύο θα ήταν χειρότερο).

 3. Μαρία said

  >πρωτόκλιτα ανισοσύλλαβα
  Διόρθωσε ισοσύλλαβα.

 4. Μαρία said

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  Μάρω Κακριδή-Φεράρι; Κάποια σχέση με τον Έντζο;

  Καλημέρα.

 6. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  …αυτή την πανέξυπνη διαφήμιση με την φιλόλογο κυρία Κική..

  Νίκο, απογοητεύτηκα, περίμενα ΑΛΛΟ πρόσωπο… να κάνει τον δικηγόρο (λεξιλογικών) στην εκπομπή 😋😉👍😂

  πάω να συνεχίζω το διάβασμα😎

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Μα, ανισοσύλλαβο δεν είναι ο φαγάς;

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έξοχο δείγμα συντεχνιακής αντίληψης η σύζυγος του σιδηροδρομικού. Ενδιαφέρον θα είχε να ψάξουμε αν το 1985, που πέθανε ο Άθως Δημουλάς, έγινε αναφορά στον θάνατο του συζύγου της τραπεζικού Κικής Δημουλά. Πάντως αυτή η συντεχνιακή λογική είναι συνηθισμένη στη χώρα μας. Βλέποντας τα στεφάνια και τους παρευρισκομένους στην κηδεία κάποιου «επωνύμου», μπορούμε να πληροφορηθούμε, αν δεν το ξέρουμε, ποιο κόμμα και ποια ομάδα συμπαθούσε ο μακαρίτης.

 9. Μαρία said

  7
  Ναι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να διαβάζω τέτοια ώρα 🙂

  Ο υπασπιστήριος/η υπασπιστήρια

 10. Αὐγουστῖνος said

  @3: Κι ὅμως, Μαρία, πρόκειται γιὰ ἀνισοσύλλαβα, ἀφοῦ στὸν πληθυντικὸ ἀποκτοῦν μία ἐπιπλέον συλλαβή (ὁ παπᾶς – οἱ παπάδες, ὁ ψαρᾶς – οἱ ψαράδες, ὁ φαγᾶς – οἱ φαγάδες κ.λπ.)
  Ἄ, ναί – καὶ τὴν καλημέρα μου, ἐλαφρῶς κρυωμένη, μπουκωμένη λόγῳ καταρροῆς καὶ βραχνὴ λόγῳ ξηρότητας λαιμοῦ.

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σχετικά με το θέμα του νεκρού βρέφους, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ιατροδικαστές δημοσιοποιούν τα ευρήματα των εξετάσεων που διενεργούν. Δεν είναι μέρος της δικογραφίας; Πολύ γνωστή η τηλεοπτική εικόνα: στο φόντο το κτίριο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και μπροστά ο ιατροδικαστής να διαβάζει το πόρισμά του και γύρω-γύρω το μελίσσι με τα μικρόφωνα και τα κινητά, και ένας μακρυμάλλης, πιστός ακόμα στο μπλοκάκι, να γράφει μανιωδώς. Ιδού, λοιπόν, τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Όσο για το χούι των δημοσιογράφων να το παίζουν δικαστές, σπιλώνοντας ανυπεράσπιστους ανθρώπους, τι να πει κανείς; Ότι είναι τόσο παλιό όσο και το επάγγελμά τους;

 12. Περιονουσκιας said

  Καλημέρα, ένα άλλο ισοσύλλαβο/ανισοσύλλαβο που με είχε μπερδέψει μικρόν ήταν ο άτλας/άτλαντας.
  Επίσης: αν το Μουσείο Σύρου είναι «κλειστό», αυτό σημαίνει ότι θα είναι οιωνεί ανοικτό; Και, τέλος πάντων, γιατί πήραν όλοι μαζί άδεια; Εκδρομή θα πάνε; Τιμ-μπίλντιν;

 13. μήτσκος said

  Τόσο χάλια ήταν η συριανή επιγραφή που ούτε σχολιάστηκαν τα εισαγωγικά.
  Το μουσείο θα παραμείνει «κλειστό», δηλαδή η πόρτα θα είναι κλειστή αλλά ο κόσμος θα μπαίνει από το φεγγίτη της τουαλέτας.

 14. sarant said

  13 Κάπως έτσι;

 15. Καζάκος Γιάννης said

  Νίκο, θα έπρεπε να σχολιάσεις και το «The Archaeological Museum Syrou»! Άκου …Syrou!

 16. Περιονουσκιας said

  Πω πω… «οιονεί», εννοούσα… 😦 Υπομονή, τουλάχιστον έχω τα προσόντα για να γράφω τις επιγραφές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου…

 17. phrasaortes said

  Επίσης το έως και μεταφράστηκε σε as.

 18. Costas X said

  Το «Λερναίο» ξαναχτυπά : https://www.awakengr.com/elliniki-glossa-teliotita-enos-alytou-grifou/?fbclid=IwAR2kUSC3qCtYcp6ziOgxpe2bz684-BorTwCcIqAPlDdQwll4uqHzD4k4Uao

 19. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα! Και σήμερα έχουμε «ωραία» ημερομηνία: 22022020 ή 20200222 ή …
  Οι όποιες αριθμο-αναλύσεις, ευπρόσδεκτες. 🙂

  – Καλά, το FROM Wedsday… AS Sanday… τι σας λέει; (δεν μπορεί, μάλλον φέικ «μυρίζει» η ανακοίνωση!)

  – Ιδέα για τους διοργανωτές επόμενου Συνεδρίου για το οπλισμένο σκυρόδεμα: Bétonιάδα. 🙂

 20. Νέο Kid said

  18. (..ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χαϊζενμπεργκ)… 🤢🤐

 21. Αγγελος said

  Marxιστές είναι οι οπαδοί των αδελφών Marx (κρύο, ε;)
  Για ορισμένα λάθη, καταλαβαίνεις με λίγη σκέψη πώς έγιναν. Η «άδεια του προσωπικού» πώς διάβολο έγινε marketing staff;

 22. Αγγελος said

  (15) Έχω δει με τα μάτια μου στο Τορόντο μεγάλη ταμπέλα Association Pontion Panagia Soumela. Σήμερα θα τη φωτογράφιζα, αλλά αυτό συνέβη πριν από 44 χρόνια…

 23. LandS said

  11 Τα κανάλια (κυρίως αυτά) τους πιέζουν, τους ενοχλούν και τους γίνονται αφόρητα. Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Πάνε και φροντιστήριο τα παιδιά τους. Κάποιοι λοιπόν ρεπόρτερ που το κανάλι τους έχει το τρόπο, τα κονέ και τα μέσα να πιέζει, να ενοχλεί και να γίνεται αφόρητο εξασφαλίζουν αποκλειστικότητες. Έλα ντε που

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  Προστατευόμενος δολοφόνος:

  (διαβάστε την είδηση, όσοι δεν την ακούσατε)

 25. LandS said

  … είναι κάμποσοι αυτοί. Μάζεψέ τους λοιπόν στη μόστρα και φέρσου δημοκρατικά.
  Σε δείχνει και η τηλεόραση!

 26. Alexis said

  Επειδή δεν έχω παρακολουθήσει την υπόθεση μπορεί κάποιος να μου πει ποιοι αντέδρασαν στις «ετυμολογικές» διαφημίσεις της κυρίας Κικής και τι ακριβώς τους ενόχλησε;

 27. Μα αν έγραφε museum Syros θα το κατηγορούσατε για ακλισιά !! 🙂 🙂

  Απ.ο το Mega όποιος περιμένει ευαισθησίες και αντικειμενική πληροφόρηση θάχει κενά μνήμης περί Ευαγγελάτου

 28. # 10

  Αυγουστίνε, μήπως πέρασες από την γειτονιά μου και σε κόλλησα ;

  Περαστικά κι εύχομαι να μη ταλαιπωρήσει πολλές μέρες

 29. Γιάννης Ιατρού said

  24: Σπειροειδή, αν ήταν κανένας (π.χ. αφγανός) πρόσφυγας, θα τον είχαν πιάσει αμέσως…. 😎

 30. atheofobos said

  Ωραία και έξυπνη η διαφήμιση της Hellmann’s αλλά προσωπικά προτιμώ τις ελληνικές μαγιονέζες.
  Δεν μπορώ όμως να αντισταθώ στην ταραμοσαλάτα της, με μακεδονική συνταγή!

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  26: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.news247.gr/epixeiriseis/hellmann-s-poia-allagi-epivlithike-kampania-ma-ola-ellinika-pchia.7550519.amp.html&ved=2ahUKEwji-sbt6-TnAhULE8AKHajSDM0QFjABegQICBAB&usg=AOvVaw06Hx1GA62fN9BErsRDL_vs&ampcf=1

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  29: Κι εσύ κι εγώ να ήμασταν, θα μας είχαν πιάσει. Υποθέτω ότι δεν έχεις Κορβέτ, ε; ☺

 33. Μαρία said

  24
  Από την Τροχαία έχουν ταυτοποιήσει τον ιδιοκτήτη του οχήματος και προσπαθούν να ταυτοποιήσουν και τον οδηγό, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι πιθανόν πρόκειται για γόνο γνωστής οικογένειας, ωστόσο μέχρι να αποφασίσει να παραδοθεί ή να εντοπισθεί και να συλληφθεί, οι Αρχές αποφεύγουν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

 34. spiral architect 🇰🇵 said

  @32: Εμείς στα Δυτικά μόνο Dodge Viper!

 35. LandS said

  29 Πρόσφυγας με κορβέτα; Κυνηγημένος για εμπόριο ναρκωτικών θα τόσκασε από τη χώρα του (όχι από τις Αρχές της)

 36. Αὐγουστῖνος said

  @28: Ἀγαπητὲ Τζή, ἂν ἤμουν στὴ γειτονιά (μας; σου;), θὰ σοῦ εἶχα δώσει σημεῖα παρουσίας. Ἀλλὰ ἡ Ρόδος ἀπέχει κάπως μακριούτσικα ἀπὸ τὰς Κυψέλας!

 37. Alexis said

  #31: Ευχαριστώ Γιάννη.

  #21: Και Marksιστές όσοι ψωνίζουν στα Marks & Spencer 😆

 38. Γιάννης Ιατρού said

  32, 33, 34, 35: Εμ, θα δείτε, γνωστό σενάριο: …Τη δάνεισε κάποιος στο φιλαράκι του κι αυτός άπειρος με το γρήγορο αμάξι κλπ. πήγε και σκότωσε το κακόμοιρο το παιδί….

 39. LandS said

  31 «Συνεκτιμώντας και τα υπόλοιπα στοιχεία η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, ότι ο ισχυρισμός «Η Hellmann’s είναι ελληνική ανακάλυψη και βγαίνει από το Hellas και τη μάνα σου» αποτελεί ένα σαφές χιουμοριστικό λογοπαίγνιο, που δεν είναι πιθανό να εκληφθεί κυριολεκτικά ώστε να οδηγήσει σε παραπλάνηση, δεδομένου μάλιστα ότι η ιδέα της «ελληνικότητας» στην οποία στηρίζεται (το λογοπαίγνιο) δικαιολογείται επαρκώς, επειδή συνδέεται με τα ελληνικής παραγωγής διαφημιζόμενα προϊόντα. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι ο παραπάνω αναφερόμενος ισχυρισμός δεν προσκρούει στις διατάξεις του ΕΚΔ-Ε. Β.

  Αντίθετα η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η διατύπωση «Μα όλα ελληνικά πχια;», ακόμη και στο πλαίσιο του συγκεκριμένου κειμένου και του χιουμοριστικού ύφους, έχει αόριστη και διφορούμενη έννοια και είναι πιθανό να θεωρηθεί ότι αναφέρεται και αποδίδει ελληνική προέλευση σε όλα τα προϊόντα Hellmann’s, κάποια εκ των οποίων όπως προαναφέρθηκε δεν είναι ελληνικά.»

  Όπως καταλαβαίνετε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας αποφάσισε με εμπορικά κριτήρια. Μη δυσαρεστήσει καμιά πλευρά. Δεν ξέρει ο καταναλωτής να διαβάζει τη προέλευση του προϊόντος;

 40. LandS said

  Δε λέτε που το δυστύχημα έγινε επί ΝΔ. Σκέψου να βλέπαμε πρωτοσέλιδα για τον Πολάκη όπως τότε με το ταχύπλοο στην Αίγινα

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  38: Θα κονομήσει ο «αυτοφωράκιας» και ο γόνος έχει παραγγείλει ήδη την καινούργια δρεπανηφόρα Κορβέτ.

 42. leonicos said

  Το σταφ του Μουσείου Συρου είναι μια γυναικούλα που στέκεται στο ταμείο-πάγκο και δεν έχει πάει πιο μέσα. Εγώ της περιέγραφα τα εκθέματα κι έμεινε έκπληκτη!

  Είναι μικρό αλλά με μοναδικά εκθέματα μουσείο.

  Υπάρχεικαι κάποιος ‘προϊστάμενος’ που δεν ξέρω πότε προϊσταται, γιατί δεν μου έτυχε να τον συναντήσω

 43. LandS said

  38 Εγώ που στα τέλη της δεκαετίας του 60 πλησίασα το αμάξι του Κόκκοτα κινδυνεύω;

 44. tryfev said

  Φίλε Νίκο, ου με πείσεις κ’αν (ή καν) με πείσης. Το έγραψα και στο Facebook. Δεν πρόκειται να γράψω ποτέ του φυγά, του φοροφυγά, του νομά και του μιγά. Θα μου πεις «Κακό δικό σου». Δεκτόν, αλλά σε κάποια πράγματα είμαι αγύριστο κεφάλι. Κατά τα λοιπά, θα τα πούμε «Επί Λέξει» στις 26 (ομοιοκαταληκτεί κιόλας).

 45. LandS said

  Ουπς σόρι, ο Κόκκοτας είχε μια Φορντ σα και αυτές που έτρεχαν στο Λε Μαν. Με Κορβέτ έτρεχε ο γέρο-Τζώνυς Πεσματζόγλου.
  Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Τη Φορντ πλησίασα

 46. ΓΤ said

  #5 Όχι. Είναι παντρεμένη με τον Αντόνιο Φεράρι, ανταποκριτή διεθνών της «Corriere della Sera».

 47. leonicos said

  Μα, ανισοσύλλαβο δεν είναι ο φαγάς;

  Ασφαλώς. οι φαγάδες, ο μπαμπάς, οι μπαμπάδες

  σήμερα τα ανισοσύλλαβα κρίνονται από τον πληθυντικό.

  Δεν λέμε του μπαμπαδα.

  Τώρα, ειδικά για τον φυγάδα, θα συμπορευόμουν με τον Μπαμπινιώτη. άσχετο αν κακοποιεί ό ίδιος τα επιχειρήματά του.

  Ακόμα κρατάει το οι λάτρεις του π.χ. Δία. Δεν λέμε ‘λάτρες’ γιατί παραπέμπει στη λάτρα της κουζίνας

  Αυτο γλωσσολογικά λέγεται προφύλαξη. Ο ομιλητής ασυνα΄σθητα χρησιμοποιεί έναν τύπο για να μη ‘μπλέξει ‘ σημασιολογικά, όσο και αν από τα συμφραζόμενα δεν θα συμβεί

  Αρχαίο παράδειγμα οι ετήσιες, οι εποχιακοί άνεμοι αντί του ετησίες, πληθ. του ετήσιος

  Κι επειδή το μάρτυρας το ακούω συχνά

  ο τύπος μάρτυς έχει εντελώς κααταργηθεί μεταξύ των Μ.τ.Ι.

  ο μάρτυρας του μάρτυρα, τον μάρτυρα οι μάρτυρες, των μαρτύρων

  άλλωστε ο τύπος του μάρτυ θ’ αποκλειόταν και πάλι λόγω προφύλαξης

 48. leonicos said

  44 Τυφεϊ

  ελπιζω να μην κολλάς

  Συμφωνώ μαζί σου εκτος του φοροφυγά. Έχοντας σύζυγο εξέχουσα λογίστρια, εχω ιδίαν αντίληψιν

  (έβαλα τα ν για να σ’ αρέσω)

 49. # 45

  Tώρα είσαι σωστός…και πηγαίνοντας για την ανάβαση στην Πάρνηθα ίδρωνε ο κακομοίρης στις ευθείες να πλησιάσει με την Κορβέτ την πρώτη 911 που είχε έρθει στην Ελλάδα και δώστου του έφευγε στις στροφές…5000 κυβικά είχε αν θυμάμαι καλά, η Πόρσε σκάρτα 2000

 50. leonicos said

  σήμερα έχω επέτειο με τη Φωτεινή

  Παντρευτήκαμε, υπομονή θα κάνουμε

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα συγγνώμη θέλουν ο Σύρος που διασύρθηκε και ο πατέρας που κεραυνοβολήθηκε…Τιποτ’άλλο. Όχι, παιδιά, όχι τόση ολιγάρκεια, δεν την καταλαβαίνουν αυτή τη γλώσσα τα θηρία, την περιγελάνε ανσκουφισμένα.

 52. ΓΤ said

  #0 Μου ‘φτιαξες τη μέρα διαβάζοντας ότι, σύμφωνα με τον σφιχτογιακαδάκια που σπάει τα λεξικά σε δέκα κομμάτια (αυτός θα βγάλει και λεξικό σπιρτόκουτο, ώστε να χωρεί στο σινιέ τσαντάκι ευπόρου κορασίδος), ο Άδωνις «ξέρει γράμματα και ιστορία». Να πω τη μαύρη αλήθεια: εκεἰ που μπαίνεις δυνατά με το back-to-back σχόλιο «[…] ο κ. καθηγητής», θα ήθελα τον «καθηγητή» κεφαλαιογράμματο, ώστε να διαπεραιωθούμε σφαίρα στην καρυωτακική βιτριολιά της «Πρέβεζας» («ο κύριος Νομάρχης»). Ασφαλώς, η επανάληψη «ο κ. καθηγητής» μετά από δεκαέξι λέξεις λειτουργεί αμάτα. Έκανα εφτά καρδιές, και πάω να τα χώσω με χαρά. Έρρωσο!

 53. leonicos said

  Υποθέτω ότι δεν έχεις Κορβέτ,

  Τι είναι η Κορβέτ; οδοντόκρεμα;

 54. leonicos said

  Δε γράφω πχια

  Όλα εγώ θα τα γράφω πχια;

  Ας γράψει και Τζι κάτι για τις πρόσφατες νίκες του ΠΑΟΚ

  Αχ και να μπορούσα να ανεβάσω τη φωτογραφία μου μπροστά στο περίπτερο του ΠΑΟΚ στην έκθεση Θεσσαλονίκης

  Να δεις καμάρι ο Λεώ!

 55. Γιάννης Ιατρού said

  10: Αὐγουστῖνε,
  άσε τις δικαιολογίες… .μπουκωμένη λόγῳ καταρροῆς καὶ βραχνὴ λόγῳ ξηρότητας λαιμοῦ.., τα μάθαμε τα νέα! 😂😂

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  54: Πρόσεχε τι εύχεσαι, Λεώνικε. 😉
  52: Δεν έγραψε πως ο Γεωργιάδης ξέρει γράμματα και ιστορία. Ντράπηκε. Αναφέρθηκε αόριστα σε «φίλο υπουργό». Πες μου τον φίλο σου; Ε, τώρα, λίγο σέβας πχια!

 57. LandS said

  45 Θυμάσαι που τη λέγαμε Στρίγγλα; Και έκανε δαιμονισμένο θόρυβο και είχε ένα όνομα ηχητικά κοντά στη στρίγγλα.
  Ακόμα και σήμερα το κανονικό όνομα του μοντέλου είναι corvette stingray.

 58. ΣΠ said

 59. ΓΤ said

  #57 Έρχεται η μέρα που, όταν συλληφθεί, αυτός που οδηγούσε τη Στρίγκλα θα γίνει αρνάκι…

 60. ΓΤ said

  #56β Ασφαλώς, γι’ αυτό και τα εισαγωγικά μου ξεκινούν από το «ξέρει» κι όχι από το «ο Άδωνις» 🙂

 61. Gio said

  Ακόμη ένας τίτλος άρθρου που λέει τα εντελώς αντίθετα από αυτό που εννοεί είναι και το παρακάτω από τη voria.gr (https://www.voria.gr/article/mono-me-parousia-astinomias-stis-domes-to-ekav-katangelli-i-enith). Όπως και το σχετικό με τον ιατροδικαστή σχετίζεται με τους πρόσφυγες που «φιλοξενούνται» στη χώρα μας.

 62. ΓΤ said

  (Το Giafka TV προσφέρει λάιβ το μεγάλο ντέρμπι της Α’ Δωδεκανήσου ΑΟ Πυλίου-Ηρακλής Μαριτσών. Πάμε στην Κω λοιπόν https://www.youtube.com/watch?v=laR_lz3pby8)

 63. Από χτες ήθελα να ρωτήσω για τη συνωμοσία με την οδό Τζιροπούλου. Ψάχνω πιο διάσημη ή αρχαιότερη από τη σχωρεμένη Ευσταθίου-Πορτοκάλος, αλλά δεν βρίσκω. Από την άλλη, η οδός λέγεται έτσι αρκετά χρόνια πριν πεθάνει η τελευταία… Κανένας ντόπιος να μας διαφωτίσει;

  Σύμφωνα με αυτό, το μουσείο Τρίτες και Πέμπτες είναι κλειστό έτσι κι αλλιώς, και τις υπόλοιπες μέρες ανοιχτά ως τις 3:30. Στους λουκουμάδες οδηγεί το τηλέφωνο ανάγκης πάντως…

 64. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  21 Έλα ντε;!

  26 Τους ενόχλησε το «όλα ελληνικά πια;» διότι υπονοεί ότι η Χέλμαν είναι ελληνική
  Αλλά με προλάβατε

  44 Ωραία!

  50 Να ζήσετε!

  63 Θα ήταν κανένας Τζιρόπουλος, πχ δημοτικός σύμβουλος. Θα ρωτήσω.

 65. 63: Τότε θα ήταν οδός Τζιρόπουλου, όχι Τζιροπούλου, που το βλέπω παντού γραμμένο.

 66. Μπορεί να κατεβαίνει ο τόνος λόγω καθαρεύουσας, αλλά πάλι η λεγάμενη ίσως είναι μπλεγμένη

 67. Nestanaios said

  10, 12.
  Δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται. Η πτωτική κατάληξη της ονομαστικής ενικής είναι το «ς». Στην αποκάλυψη του θέματος «έννοιας», η αδυναμία της γεύσας (γλώσσας), αποβάλλει τα οδοντικά «τ,δ,θ», ενώ θα έπρεπε να τα ενσωματώσει με το «ς», για να έχουμε «τς, ζ και θς» και να ξέρουμε τι λέμε. Παλ λαδ ς και όχι παλλάς, για να ξέρουμε ότι η Αθηνά είναι Παν-λαδ-ούσα. Επομένως, παλλαζ και όχι παλλας. Φαγαζ και όχι φαγας. Ψαραζ και όχι ψαρας. Το άλλο κακό είναι ότι η γεύσα δεν μπορεί να προφέρει ούτε το «ντς» και «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Όλα αυτά είναι αποδείξεις ότι ο Θεός την γλώσσα την έδωσε για να γράφεται.

 68. Nestanaios said

  63.
  Θα σε διαφωτίσω εγώ. Ξέρεις τι είναι η «προσβολή νεκρού» από μία ηθική σκοπιά?

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63 Stazy
  «οδός Τζιροπούλου»
  Ο Δημήτριος Τζιρόπουλος (1923-1948) υπήρξε ένας νέο-Φαληριώτης έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού.
  https://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2013/03/blog-post_25.html?view=sidebar

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τζιρόπουλου 🙂

 71. 63: Οι νεκροί είναι δικαιωμένοι -όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

 72. 68: Οι νεκροί είναι δικαιωμένοι -όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

 73. Nestanaios said

  72.
  Και όποιος έχει μυαλό σκέπτεται.

 74. sarant said

  65 Μιχαλακοπούλου.

  Αλλά κάτι πρέπει να βρήκες.

 75. Denka_65 said

  «Παραφράζοντας τον Βάρναλη ή κάποιον άλλον, δεν θυμάμαι, που είχε πει «Τίποτα δεν κατάφερα να γίνω στη ζωή μου, ούτε καν ακαδημαϊκός», θα μπορούσαμε να πούμε: «Τίποτα δεν κατάφερα να γίνω στη ζωή μου, ούτε σύζυγος σιδηροδρομικού»!

  «Ci-gît Piron qui ne fut rien/Pas même académicien» (Εδώ αναπαύεται ο Πιρόν, που δεν κατάφερε να γίνει τίποτε (στη ζωή του), ούτε καν (!!!) ακαδημαϊκός… Ο Alexis Piron, Γάλλος επιγραμματοποιός και -όχι ιδιαίτερα επιτυχημένος- δραματουργός ήταν ο υπαίτιος του λεκτικού αυτού πυροτεχνήματος (παρά το ότι ακαδημαϊκός εξελέγη τελικά)

 76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Νικοκύρη, στὸ χωριό μου τὸ σημερινὸ τὸ λένε Κρεατινὸ Σάββατο. Μπορεῖ καὶ ἀλλοῦ.

  Τί λέει καὶ ἡ σεβσστὴ ὁμήγυρις;

  Κι ἔνα ὑπόδειγμα κίτρινης ἐπικεφαλίδας ΜΜΑ γιὰ τὴν ὁμιλία τῆς Δευτέρας:

  Mε Φερράρι στη Τζιροπούλου ο Σαραντάκος * 🙂

  *μονοτόνισα γιὰ ξεκάρφωμα.

  Δὲ λέει ψέματα, ἁπλῶς ἀποκρύπτει κάποια πράγματα:

  1. Μὲ Φερράρι, Λογῳ συντομίας, ὅπως λέμε «μὲ Μπίσεσβαρ στὴν Τούμπα ὁ ΠΑΟΚ»

  2. Δὲ λέει στὴν ὁδὸ Τζιροπούλου. Πάλι λόγῳ συντομίας, ὅπως λέμε στὴν Κουμουνδούρου.

  3. Δὲν ἀναφέρει καθόλου τὸν Παντελὴ Μπουκάλα γιὰ τὸν ἴδιο λόγο.

 77. Θρασύμαχος said

  Το λάθος του τίτλου «δημόσια συγγνώμη από τον ιατροδικαστή ζητά ο δικηγόρος της οικογένειας» είναι, δυστυχώς, πολύ διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια (και δεν ακολουθώ τη μοιρολατρική γραμμή πως ένα σημερινό διαδεδομένο λάθος είναι το μελλοντικό σωστό). Όλο και περισσότεροι φαίνεται να ξεχνούν ότι τη συγγνώμη τη ζητά αυτός που φταίει και τη δίνει εκείνος που συγχωρεί.

 78. Pedis said

  Θα τη γλυτώσουν, πάλι, ε;

  Χαχαχαχά!

  —-

  Μωρέ, όχι νάσαι καβάλα στην εξουσια, αλλά φραγκάκια νάχεις, παίζεις για να πέσεις στα μαλακά …

  ο άλλος παρέσυρε, σκότωσε κι εγκατέλειψε το θύμα, κρυβεται, δεν περνάει από αυτόφωρο και στέλνει το δικηγόρο του. Θα τρενάρει τις διαδικασίες, θα πληρώσει από δω, θα αποζημειώσει από κει, τίποτα λαδώματα και με καμιά ποινούλα εξαγοράσιμη με εναστολή και δεν ξέρωγω, θα πνίξει τον καημό του και θα πάει να αγοράσει μια μαζεράτι γιατί η κορβέτ τούφερε γκαντεμιά.

  Παραδείγματα τέτοια ένα σωρό.

  Αλλά ο Σύρος πατέρας κινδύνεψε να την πληρώσει, την ξεφτίλα δεν τη γλύτωσε,

  ενώ για να δούμε τα μουτράκια των βιαστών της Ρόδου πέρασαν εβδομάδες,

  επειδή έτσι αποφάσισε ένας κακεντρεχής κρετίνος και ο σεξανώμαλος συρφετός των μμε.

 79. Alexis said

  #77: Η λύση είναι απλούστατη: Αλλάζεις το ρήμα. Αλλά πρέπει να ξέρεις στοιχειώδη ελληνικά…

  «δημόσια συγγνώμη από τον ιατροδικαστή απαιτεί ο δικηγόρος της οικογένειας»

 80. Γιάννης Ιατρού said

  78β: Αφού το παιδί δεν είχε δώσει δικαιώματα στην γειτονιά, ούτε ήταν τίποτα αφισοκολλητής ρε Πέδη!

 81. Alexis said

  #80: …και οι γείτονες ασφαλώς θα πέσουν από τα σύννεφα μόλις μάθουν ποιος είναι…

 82. sarant said

  75 Α, ευχαριστώ!

  76 🙂

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  81: Ποιοι γείτονες; Λογικά, το σπίτι του με τους πέριξ χώρους του θα καταλαμβάνει μια γειτονιά μόνο του. Μάλλον εννοείς τους ανθρώπους του «κύκλου» του. Ε, προφανώς, θα αναφερθούν στην τελευταία τρέλα του Λαλάκη…Αχ, αυτό το παιδί, το παρακάνει ώρες-ώρες!

 84. Pedis said

  Πότε έγινε η σφαγή στο Χάναου, πέρυσι;

  Άμα κανείς ψάξει στους μεγαλους διεθνείς ιστότοπους με προσοχή ίσω τα καταφερει να βρει κάποια μικρή αναφορά στη σφαγή.

  Κι εγω περίμενα πώς και πώς να κληθούμε να γίνουμε όλοι ΚουρδόΤουρκοι Χαναουίτες …

 85. … το ανοικονόμητο υβρίδιο BΕΕΤHOVENιάδα, …
  Μπετοβενιάδα, …, πρέπει να το γράψουμε …

  Τα έργα του Μπετόβε
  τα λες και
  Μπετόβεργα

 86. sarant said

  84 Aφού αυτοκτόνησε και σκότωσε και τη μητέρα του, δεν είναι ρατσιστικό-ισλαμοφοβικό το έγκλημα, αυτή είναι η γραμμή.

 87. 21, … Marxιστές είναι οι οπαδοί των αδελφών Marx …

  Οπωσδήποτε,
  καθώς και οι θαμώνες του δημοφιλούς εστιατορίου
  Mark’s
  θρηνούντες την αλλαγή ιδιοκτησίας
  την αποφράδα 29η Μαΐου.
  Κρυφή ελπίδα αλλά και οδύνη ότι
  «When and if it reopens, it is very unlikely it will return as the same establishment».

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74 και Δημητρακοπούλου 🙂

  76 Δημ. Μαρ. >>κρεατινό Σάββατο
  Κράτινο Σαββάτο
  «Το Κράτινο, το Τύρινο, το Βαγιανό Σαββάτο
  ήλουσα τα παιδάκια μου και τα ΄βαλα στον τάφο»
  Τοπική δοξασία ,»παρατήρημα» που λεγόταν, ότι δεν λούζονταν αυτά τα τρία Σάββατα.

  77 Θρασ. >>τη συγγνώμη τη ζητά αυτός που φταίει
  Ειναι κι ένας στίχος, του Παλαμά νομίζω, για την (πλέρια) καλοσύνη
  …και σ΄ότι οι άλλοι λεν πως έφταιξες
  να συγχωρέσεις δε σου φτάνει
  πας και ζητάς εσύ συγχώρεση
  για το κακό που σου ‘χουν κάνει

 89. Το 87 και για το 37β

 90. Αγγελος said

  Δεν ξέρω τις συνθήκες του δυστυχήματος και δεν κατακρίνω αυτόματα τον οδηγό της Κορβέτ, που δεν είναι αναγκαστικά ο ιδιοκτήτης της, για τη σύγκρουση. Μπορεί να φταίει, μπορεί να φταίει και αγρίως (αν π.χ. πέρασε με κόκκινο ή έτρεχε με 140), μπορεί να φταίει και το θύμα, μπορεί και να φταίει μόνο το θύμα (αν π.χ. κλπ.) Και δυστυχώς, τέτοια τροχαία γίνονται κάθε μέρα. Φταίει όμως αγρίως ο οδηγός για την εγκατάλειψη, και αξίζει να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

 91. Αγγελος said

  Έχουμε συνηθίσει τα οδωνύμια να τα εκφέρουμε στην καθαρεύουσα (Θεοτοκοπούλου, Αντωνιάδου, Σωκράτους, Ρηγίλλης, Αναπαύσεως…), συχνά και σε τύπους που θα ηχούσαν σήμερα κωμικοί σε άλλα συμφραζόμενα (Κάνιγγος, Καποδιστρίου, Κλεισόβης…).
  Πάντως, το ΜΕ ΦΕΡΑΡΙ ΣΤΗ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ είναι αριστούργημα!

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  91: Στην εποχή των πανταχού παρουσών καμερών, Άγγελε, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς συμβαίνουν τα τροχαία και ποιοι φταίνε. Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η φονική Κορβέτ δεν έτρεχε πολύ, απλώς πετούσε σε χαμηλό ύψος:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.athensvoice.gr/greece/624118_vinteo-ntoykoymento-apo-trohaio-dystyhima-sti-glyfada%3Famp&ved=2ahUKEwjUpaWvw-XnAhXF4KQKHRDbDoAQFjAHegQIBRAB&usg=AOvVaw2I1TazYddg-2GyRMgntb3s&ampcf=1

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 92 στο 90.

 94. Pedis said

  # 86- ναι, πρόκειται για σαφέστατη γραμμή κάθε φορά …

 95. Χαρούλα said

  #76 κ.Μαρτίνε, εδώ σε μας(Αλεξ/πολη) δεν ονομάζουμε τα Σάββατα. Αλλά κρεατινή και τυρινή είναι Κυριακές.

  Ο τόνος στα ονόματα των δρόμων νομίζω προδίδει ηλικία. Εφόσον γράφονται με κεφαλαία, συνήθως διαβάζουμε οι μεγαλύτεροι Τζιροπούλου, Παπαδοπούλου κλπ, ενώ η νεολαία Τζιρόπουλου, Παπαδόπουλου. (Τίποτα βέβαια δεν είναι απόλυτο.)

  Καλό κρεατινό σαββατόβραδο, λοιπόν!

 96. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  17, Phrasaortes.
  Συγνώμη, σε είδα κατόπιν …αποστολής. 🙂

  78, Pedis.
  Μακάρι να μην ήταν έτσι που τα λες!

  85, Μιχάλης Νικολάου 🙂 😅 👌
  ———-
  Δεν το λες ακριβώς μεζεδάκι, είναι και κάπως μπαγιάτικο (10+ ημερών), αλλά δεν μπορώ ν’ αντισταθώ στον πειρασμό:

  Σκεφθείτε να χρειαστεί αυτός ο «άριστος» -ασκώντας τα καθήκοντά του- να πάρει κάποια κρίσιμη απόφαση…

 97. Αγγελος said

  Όταν είπα προηγουμένως «Δεν ξέρω τις συνθήκες του δυστυχήματος», το εννοούσα 100%: δεν είχα ιδέα. Είδα στο μεταξύ κάποια δημοσιεύματα κι έφριξα. Όχι βέβαια, δεν ήταν η κακιά ώρα: ο οδηγός θα έφταιγε αγρίως, ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το θύμα. Πολύ περισσότερο τώρα.

 98. Γιάννης Ιατρού said

  90 κλπ.: Όποιος εγκαταλείπει τόπο τροχαίου, κάτι θέλει να κρύψει… Υποθέτω πως κυρίως ήθελε να αποφύγει το αυτόφωρο…
  Διάφορες πηγές αναφέρουν πως ο ιδιοκτήτης είναι έμπορος ακριβών αυτοκινήτων στο Χολαργό και πως το αυτοκίνητο ήταν ανασφάλιστο!
  (ΥΓ: Γενικά, μούγκα στη στρούγκα στους περισσότερους σταθμούς. Ούτε το γνωστό στέλεχος του ΣΚΑΙ ή/και κανένας άλλος σφουγγοκωλάριος βγήκε να πει π.χ. «ποιό συριζόπουλο οδηγούσε την Corvette;;», όπως τότε με το ατύχημα με το σκάφος στην Αίγινα….)

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως εκπληκτικής οξύνοιας νομότυπη παραπληροφόρηση το Με Φεράρι στην Τζιροπούλου ο Σαραντάκος, Δημήτρη. Θα μπορούσαμε, ίσως, να χειροτερέψουμε τα πράγματα, προσθέτοντας και την υπόνοια της οδήγησης σε κατάσταση μέθης:Με Φεράρι και μπουκάλα στην Τζιροπούλου ο Σαραντάκος. ☺

 100. Αγγελος said

  Pedis (84), τι εννοείς; Προχτές έγινε η σφαγή στο Χάναου, και όλοι οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι την ανέφεραν. Η δε γερμανική κυβέρνηση δέχτηκε ότι έχει κάποια ευθύνη που δεν έχει καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις κινήσεις που οδηγούν τους τρελούς σε τέτοια έγκλήματα. Πολύ ωραίο και το σχετικό άρθρο του Σπίγκελ: https://www.spiegel.de/international/germany/the-attack-in-hanau-germany-s-failure-a-56470b77-a44b-46d7-86bd-122755c38484

 101. Μαρία said

  84
  Μήπως υπερβάλλεις;
  https://edition.cnn.com/europe/live-news/germany-shooting-dle-intl/index.html
  https://www.bbc.com/news/world-europe-51588602

  Και το σημερινό εξώφυλλο του Σπίγκελ https://cdn.prod.www.spiegel.de/images/cf4c39ea-75a3-4145-89c5-efcb3210a9e3_w568_r0.7571817357121258_fpx50.96_fpy49.2.jpg

 102. Μαρία said

  100
  Πιάσε κόκκινο 🙂

 103. tryfev said

  45. Στα πολύ νεανικά μου χρόνια (1965-67), εικοσάχρονος, είχα γνωρίσει τον Τζώννυ Πεσματζόγλου. Είχε την εταιρία ΕΛΦΙΝΚΟ, μέσω της οποίας εισήγε στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα OPEL, και τον είχαμε πελάτη στο δικηγορικό γραφείο του θείου μου, από το 1972 και δικό μου, που είχε ειδικότητα στις τελωνειακές υποθέσεις οι οποίες δικάζονταν στα Διοικητικά Δικαστήρια. ΄Ηταν τύπος sui generis, σφιχτός στις οικονομικές συναλλαγές του αλλά φιλικός στη συμπεριφορά του και δεν με σνόμπαρε, παρά τα 35 χρόνια που μας χώριζαν

 104. Aghapi D said

  Δέν ξέρω αν γνωρίζουν πλέον το όνομα τού οδηγού τής κορβέτ αλλά έγινε και πιο πάνω, νομίζω, παρόμοια σύγκριση: τα ίδια ΜΜΕ που κανιβάλιζαν μια οικογένεια Σύριων επί δύο μέρες, και μάλιστα με φωτογραφίες,… δέν μάς λένε τίποτα…

 105. Aghapi D said

  Δέν ξέρω αν αληθεύει, το είδα πριν λίγα λεπτά: https://www.alfavita.gr/koinonia/313153_pethane-i-spoydaia-poiitria-kiki-dimoyla?fbclid=IwAR2IRCBVllpUEhVT5lRgzRAKa6p0AYsYcB3idIy3vASNPb_155xbYk_XOyI

 106. # 105

  Δυστυχώς πέθανε. Ηταν παλιά κυψελιώτισσα, έμενε ένα τετράγωνο πάνω από το σπίτι μου για πολύ καιρό, μετά το είχε σαν γραφείο, είχε μετακομίσει. Και τον Αθω τον θυμάμαι, όταν ήμουνα μικρός ερχότανε καμιά φορά να κλωτσήσει μπάλα μαζί μας

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μέσα σε έναν μήνα πέθαναν οι δύο μεγαλύτερες σύγχρονες Ελληνίδες ποιήτριες. ..Μας μένουν τα έργα τους. Τίμησαν και πλούτισαν τη γλώσσα μας, τον νεοελληνικό λόγο. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και Κική Δημουλά.
  «Μακρύ κουραστικό ταξίδι / το πεπρωμένο / μα το χειρότερο / πας ή έρχεσαι δεν ξέρεις.»

 108. 91β,
  Και τα δικά μου εύσημα για τον Σαραντάκο με Φεράρι στην Τζιροπούλου

 109. Georgios Bartzoudis said

  Δεν ξέρω τί μέρος του λόγου είναι αυτά «Τα μέλη του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ», αλλά μου φαίνεται ότι η επίθεση που κάνουν εναντίον δημοσιογράφων δεν στηρίζεται σε …ευγενή κίνητρα. Δεν είμαι φαν τον υπόψη δημοσιογράφων διότι δεν μου αρέσουν τα …σκυλοκαυγηδόν σόου. Όμως, έχουμε συνηθίσει όλοι να παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτά που λεει ο ιατροδικαστής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πηγή του κακού. Μήπως, για τα «τα μέλη του Μεικτού…» ισχύει αυτό που λέμε Μακεδονιστί, ότι δηλαδή «φταίει του γαδούρ(ι) κι χτυπάμι του σαμάρ(ι)»;;

 110. spiral architect 🇰🇵 said

 111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @108. Μιχάλη εὐχαριστῶ γιὰ τὰ ἔνσημα εὔσημα.

  Καλὴ ἑἶναι καὶ ἡ προσθήκη τοῦ Γιάννη τοῦ Κουβάτσου στὸ 99:

  «ΜΕ ΦΕΡΡΑΡΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΛΑ ΣΤΗ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ»

  Νὰ μὴ μᾶς παραπονεθεῖ καὶ ὁ φίλος τοῦ Νικοκύρη καὶ γίνουμε μπουρλότο. 😉

 112. nikiplos said

  Η υπόθεση με την Corvette μου θυμίζει εκείνη του Μπράβου πριν πολλά χρόνια… Και πριν δυό τρία του νεκρού υιού του Τζάμπο. Εικάζω πως δεν θα είχε τόση δημοσιότητα αν δεν επρόκειτο για ένα πλουσιόπαιδο, που στερεοτυπικά το θέλουμε κακομαθημένο, προκλητικό και αιτούμαστε τη Νέμεση να πέσει βαριά… Πάντως σε αυτού του είδους τα εγκλήματα, ακόμη και οι απένταροι πέφτουν στα χαμηλά, αρκεί να πεθάνει ο πεζός, οδηγός του άλλου οχήματος κλπ.

  Για να το ελαφρύνω και λίγο εκτός από τον Κορονοϊό και τον Κοροναϊό, υπάρχει και διχασμός για το Σαμποδρόμιο. Εγώ το λέω Σαμποδρόμιο, καίτοι οι Βραζιλιάνοι το γράφουν Sambadrome. Όμως τα ελληνικά ΜΜΕ, γράφουν και το τρισκατάρατο ΣαμπΑδρόμιο. Τι γίνεται? Σαμποδρόμιο ή Σαμπαδρόμιο… Να πω και την αμαρτία μου, το σαμποδρόμιο μου θυμίζει και εκείνα τα σαμπό που φορούσαν οι ελληνίδες αρχές 80ς… (Μόδα ήταν θα περνούσε).

 113. Aghapi D said

  Αντιγράφω: Το 2010, με την ευκαιρία της βράβευσης της με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της η Κική Δημουλά έγραψε αυτοβιογραφούμενη:

  «Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει, αφού γραφτεί, να μείνει επ’ αρκετόν καιρό κρεμασμένο στον αέρα από ένα τσιγκέλι αυστηρότητας, ώστε να στραγγίξουν καλά τα στερεότυπα, οι ωραιοποιήσεις, η ρόδινη παραγωγικότης και ο πρόσθετος ναρκισσισμός, πέραν εκείνου που ενυπάρχει στη φύση μιας αυτοπαρουσίασης.»

  πηγή: https://www.newsit.gr/ellada/kiki-dimoula-to-iatriko-anakoinothen-g/2980694/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification όπου αναφέρεται και η αιτία θανάτου

 114. nikiplos said

  Να προστεθεί πως είναι επικίνδυνο, να τρέχει ένα αυτοκίνητο με τέτοια ταχύτητα, ανεξαρτήτως αν ο πεζός βρίσκεται στο δρόμο. Τα απαέρια του αυτοκινήτου (ξέρω δεν λέγονται έτσι αλλά αντίστοιχα του «απόνερα» μετέφρασα) μπορούν κάλλιστα να σκοτώσουν, ιδίως αν υπάρχει τοιχίο κοντά όπισθεν στον πεζό…

 115. P said

  # 100-102 – εννοώ, και δεν νομίζω ότι εσεις οι δύο ειδικά χρειάζεστε κατεβατά, επιχειρήματα και στοιχεία, ότι αν θύματα και θύτης είχαν αντιστρέψει ταυτότητες και θρήσκευμα θα είχε γίνει της πουτάνας στα μμε με τεράστιους τίτλους, συνεχή αφιερωματα λάιβ και εημερώσεις για τις εξελίξεις σε όποιο σάιτ πήγαινες για δέκα μέρες σε όλον τον δυτικό πλανήτη … για να μην πω ότι θα ελιχαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν πο αρχηγοί των κρατών των δυτικών πανανθρώπινων και ουμνιστικών αξιών και μπλα μπλα μπλα.

  Το θέμα γενικά είναι κατεβασμένο κάτω από τη μέση του μεσου σκρόλιν σ όλα σχεδόν τα μέσα από την επόμενη μέρα.

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Πάντως σε αυτού του είδους τα εγκλήματα, ακόμη και οι απένταροι πέφτουν στα χαμηλά, αρκεί να πεθάνει ο πεζός, οδηγός του άλλου οχήματος κλπ.»
  Σαφώς. Αυτό δεν αμφισβητείται. Αυτό που αμφισβητείται είναι το κατά πόσο τηρείται η ισονομία. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι και σ’ αυτό το θέμα.

 117. Περιονουσκιας said

  115. Ίσως επειδή συνηθίζουμε στην τρέλα σιγά-σιγά; Έχουν γίνει και διάφορες άλλες μικρότερες απόπειρες από την «άλλη» θρησκεία αλλά κι αυτές είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στα ΜΜΕ σε σχέση με παλαιότερα.
  Στη Γερμανία, πάντως, γίνεται πολύ έντονη συζήτηση. Ίσως επειδή εκεί ξέρουν καλά τι σημαίνουν όλα αυτά;

 118. nikiplos said

  Να ζήσουμε να την θυμόμαστε την Κική Δημουλά…

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  117: Εδώ δεν γίνεται συζήτηση. Εδώ απλώς επιλέγουμε, βάσει ιδεολογικής τοποθέτησης, για το ποια θύματα θα συγκινηθούμε, με ποιους θύτες θα αγανακτήσουμε.

 120. nikiplos said

  119@ εγώ προσωπικά αμφισβητώ τη συζήτηση τόσο στη Γερμανία, όσο και στην ημεδαπή (αν γίνει ποτέ). Οι πατρώνοι των παγκόσμιων ΜΜΕ βάζουν την ατζέντα κι εμείς (κι οι Γερμανοί) τσιμπάμε αναλόγως). Και η όποια «συζήτηση» ανοίγει συνήθως με το θυμικό ορθάνοιχτο, από καιρό φτιαγμένο από τα παγκόσμια ΜΜΕ.

  Για τα παραπάνω, θυμάμαι έντονα πόσο «ψαγμένη» συζήτηση γινόταν στην Γερμανία τέλη του 2009 και όλο το 2010 που βρέθηκα εκεί αρκετές φορές. Έβριζαν τους Έλληνες από το πρωί μέχρι το βράδυ, όποιο έγκλημα συμπεριελάμβανε Έλληνες τονιζόταν δεόντως, ενώ τα συνήθως αδιάφορα σκανδαλοθηρικά τους, επιστράτευσαν δεκάδες ιστορίες Γερμανών τουριστών που είχαν κακοπάθει στην Ελλάδα (όχι ότι εξέλειπαν και οι αφορμές μην τρελαθούμε). Δεν βάζω μέσα σε αυτό τον συρφετό τις δεκάδες ανακοινώσεις μειοψηφίας, ακροδεξιών συνήθως εντύπων…

 121. Pedis said

  # 119 – τώρα, τo ζητάς ή δεν το ζητάς το χέσιμο;

 122. ΣΠ said

  Από ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών:
  «…είναι μία από τους πιο σημαντικούς και πρωτοπόρους επιστήμονες στον τομέα των βιοϋλικών και της εμβιομηχανικής, μία από τους οραματιστές των σύγχρονων βιοϋλικών, των βιοϊατρικών επιστημών και της μηχανικής.»

  Είναι σωστός αυτός ο συνδυασμός αρσενικού και θηλυκού γένους; Μπορούμε να το πούμε διαφορετικά;

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  121: Ο καθένας ό,τι έχει δίνει. Όταν είπα συζήτηση, δεν εννοούσα μαζί σου, θα ήταν ματαιοπονία.

 124. Pedis said

  # 123 – μην αυθαδιάζεις …

  και στο μεταξύ συνειδητοποίησα ότι δεν έχει κανένα νόημα … το χεσίδι.

 125. Περιονουσκιας said

  120. Δυστυχώς αυτό το (χαμηλό) επίπεδο συναντάται και παρ’ ημίν και θύραθεν. Αν δεν υπήρχε, θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της ανθρωπότητας προ πολλού.

 126. Περιονουσκιας said

  122. Έτσι όπως είναι γραμμένο είναι τουλάχιστον άκομψο. Αν έκανα επιμέλεια του κειμένου, θα πρότεινα: «…είναι μία από τις πιο σημαντικές και πρωτοπόρους επιστήμονες στον τομέα των βιοϋλικών και της εμβιομηχανικής, μία από τις οραματίστριες των σύγχρονων βιοϋλικών, των βιοϊατρικών επιστημών και της μηχανικής.»

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δε μ΄αρέθει το αθτείο. Η Τζιροπούλου έχει ΄ποθάνει, το ξέτε;

 128. Αγγελος said

  Mα, ΕΦΗ², δεν προσβάλλει κανείς τη μνήμη της μακαρίτισσας. Ότι ο Νικοκύρης έχει επανειλημμένως ανασκευάσει τα λεγόμενά της, είναι γνωστό σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου. Ότι μεθαύριο «πάει στην Τζιροπούλου» (στην οδό Τζιροπούλου βεβαίως) είναι αλήθεια, και ότι τη μεθεπομένη εμφανίζεται με (την κυρία βεβαίως) Φερράρι είναι επίσης αλήθεια, και σήμερα μας το είπε ο ο ίδιος. Αν κάτι κοροϊδεύουμε (και το αξίζει) είναι ο τρόπος σύνταξης των τίτλων μερικών ειδησεογραφικών μέσων!

 129. ΓΤ said

  Εμφανίστηκε λοιπόν ο κορβετιόλης Γλυφάδος, αφού είχε καβουκιάσει κάπου επί τριήμερον. Ακούγεται ότι είναι εγγονός του Κυριάκου Κουκουλομμάτη, Προέδρου της Αθηναϊκής Λέσχης, Σμηνάρχου εν αποστρατεία και λοιπά ηχηρά με τα οποία ριγούμε, οπότε έχουμε κάθε λόγο να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν ξέρω εάν τέτοια επώνυμα μας πηγαίνουν σε κουκουλώματα, αλλά οπωσδήποτε θα γίνουν συζητήσεις για την κακιά την ώρα στο Φλυαρητήριον (στα διάλα) της Αθηναϊκής Λέσχης. Απολαύστε υπεύθυνα τον χώρο στο http://www.athensclub.gr/gr_pages/fliaritirio.htm
  (Οι γυναίκες απαγορεύεται να γίνουν μέλη, η δε είσοδος σε αυτές επιτρέπεται μόνο εάν είναι καλεσμένες μέλους)

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129. Κάπου γράφει ότι είναι συνονοματεπωνυμία με τον υπό τα αρχικά Κ.Κ. γνωστό Αθηναίο κλπ

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130 εδώ
  https://www.ethnos.gr/ellada/89993_glyfada-emfanistike-stin-astynomia-o-odigos-kai-katohos-tis-corvette

 132. nikiplos said

  129@ Δεν είναι φαιδρά, όλα τούτα, να προσπαθείς να πιθηκίσεις τα κλαμπς της Αγγλετερίας, και τελικά τα μισά εγχώρια τέτοια να καταντήσουν τριών ειδών: απελπισμένα λόμπις, τσατσάδικα και μπαρς απαγορευμένων καρπών – ο νοών νοείτο… Άντε τα άλλα μισά, παραμένουν φτωχομπινέδικα λομπιστάδικα…

 133. ΓΤ said

  #130 Ωστόσο, Εφούκι, έχουμε… εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πάντως το Φλυαρητήριον (στα διάλα) θα βουίξει…

 134. ΓΤ said

  #132 Έχουν και μπαρούφ γκάρντεν, φίλε μου…

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128 ‘Αγγελος όχι όχι! Καθόλου περί «προσβολής». Εννοούσα ότι λογοπαίγνιο να πάει με φεράρι στο …υπερπέραν είναι «φτου φτου» 🙂

  133 ΓΤ >>Φλυαρητήριον! Τί μαθαίνει κανείς!
  Λέμε τώρα! Ακόμη κι αν δεν είναι, γενική μούγγα καλού κακού ίσαμε να ξεκαθαρίσει εντελώς.

 136. Μαρία said

  Β αντιπρόεδρος στη λέσχη ο Κωστάκης ο Ιορδανίδης. Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια. Ρε τι μαθαίνει κανείς!

 137. mitsos said

  Ευχαριστούμε Νικοκύρη
  Μπόλικα και ωραία μεζεδάκια ( αν και μερικά ήταν απροστάτευτα )

  Ωραίος ο Τσίπρας
  Αλλά εμένα μου λείπει η ΛΟΥ

  Από την μια το πως χειρίστηαν οι δημοσιογράφοι την υπόθεση της οικογένεις των Προσφύγων από την Συρία που έχασαν το άρρωστο μωρό τους
  Από την άλλη πως χειρίζονται οι δημοσιογράφοι τον ασυνείδητο με την Κορβέτα ( πως λέμε άσίτιστο με την κουβέρτα , καμιά σχέση )
  Πάντως καλά θα έκανε η ΕΣΗΕΑ να μην βιάζεται ( με δυσύλλαβη προφορά όχι τρισύλλαβη ) Καλύτερα να μην αρκεστεί στο τι λένε για την δημοσιογραφία οι Ιατροδικαστές . Να περιμένει και τα αποτελέσματα από την νεκροψία της δημοσιογραφίας.

  Και ξέχασαμε προχθές και τα γενέθλια του Σπειροειδή Αχιτέκτονα : Να τα εκατοστήσεις ρε γατόνι , Αργά και απολαυστικά.

  Παντως μεζεδάκια χωρίς έμμετρο σχολιασμό … σαλάτα δίχως μαϊντανό

  ΛΟΥ
  Λου
  Where are you?

 138. ΓΤ said

  #135, 136 Αυτός ο χώρος φαλλοκρατικής χρηματίνης χαρακτηρίζεται από τον bρόεδρό του ως «ένας λαμπρός φάρος πολιτιστικής και κοινωνικής ακτινοβολίας της πόλεως των Αθηνών»…
  Όλοι οι τηλαυγείς ρυτιδιασμένοι… ινφλουένσερ εκεί μέσα έχουν τρουπώσει… (Έχουν και αίθουσα ξιφασκίας… Να αγγίζει το όσχεο τον αστράγαλο, και να θες να φενσάρεις…)

 139. Γιάννης Ιατρού said

  130: Έφη,
  Ερωτηθείς ο πρόεδρος απεκρίθη πως είναι πολύ μακρινός συγγενής τού καθ΄ου κι έχει πολύ καιρόν να επικοινωνήσει μαζί του.
  Για ορισμένες πηγές είμαι γενικά «κουμπωμένος»… 🙂

  137: Μήτσο, συγκρατήσου 🙂 🙂 🙂 θα τη φωνάξω😋😉

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  139 Γιάννη, εννοείται!
  Πάντως πικροκάγχασα με το όνομα. Διάολε όμως!

 141. spiral architect 🇰🇵 said

  Ευχαριστώ για τις ευχές Μήτσε, μου χρειάζονται. 🙂

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Sriral, Χρόνια σου πολλά πολλά!
  Να ξεκορφίσεις τα εκατό, όπως μας έλεγε η γιαγιά μου.

 143. Γιάννης Ιατρού said

  Σπειροειδή κι από μένα, τις καλύτερες ευχές μου!

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Η Μέρκελ και ο εισαγγελέας άλλα λένε:
  «Αν και είναι νωρίς για μια τελική εκτίμηση», είπε, «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιά και ρατσιστικά κίνητρα, διακατεχόταν από μίσος για ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία και εμφάνιση. Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο, το μίσος είναι δηλητήριο και αυτό το δηλητήριο υπάρχει στη γερμανική κοινωνία και ευθύνεται για πολλά εγκλήματα», τόνισε η καγκελάριος.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.topontiki.gr/article/369124/merkel-gia-ti-sfagi-sto-hanaoy-misos-einai-dilitirio-photos&ved=2ahUKEwjmtuXTyeXnAhVB2qQKHe7FCxMQFjAAegQIBxAC&usg=AOvVaw05Z6x4BvAUxIPv_MrUsMlr&cshid=1582388947150

 145. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Είχα βγει από νωρίς να πάω στον Τσίπρα (ήρθε στη γειτονιά μου, δεν μπορούσα να λείψω) και μετά πήγα σε ρεμπετάδικο στα Εξάρχεια για να θυμηθώ τα νιάτα μου -μόλις μπήκα με την παρέα μου, ανεβάσαμε τον μέσο όρο των θαμώνων κατά 20 χρόνια. Πάντως, όλοι σχεδόν κάπνιζαν και κανείς μπογδάνος δεν έπαιρνε το 1142.

  122 Πρέπει να το έχουμε συζητήσει και εδώ.
  «Η Μαρία είναι η καλύτερη φοιτήτρια του έτους», μπορεί να υπάρχει φοιτητής με καλύτερο βαθμό;
  «Ο Παύλος είναι ο καλύτερος φοιτητής του έτους», μπορεί να υπάρχει φοιτήτρια με καλύτερο βαθμό;

 146. Μαρία said

  Πολύχρονος, Σπειροειδή https://www.youtube.com/watch?v=lkx7SQ4Wuh0

 147. Μαρία said

  145
  Αίσχος. Εγώ πήγα χτες σ’ αυτούς, για να ακούσω παλιά τούρκικα https://www.facebook.com/TheTanzimatProject/ αλλά κάπνιζα έξω.

 148. Πέπε said

  @145

  Το έχουμε όντως συζητήσει, αλλά το #122 δεν είναι ακριβώς το ίδιο. «Η Μαρία είναι μία από τους…» αίρει τις αμφισημίες, αλλά είναι άγαρμπο.

  Καπνίζανε; Εδώ στο Ηράκλειο αυστηρά πουθενά. (Όσο έχω δει δηλαδή.)

 149. sarant said

  Σπάιραλ, πολύχρονος ρε συ!

 150. Pedis said

  «Ήμουν σοκαρισμένος και για αυτό έφυγα. Δεν κατάλαβα πως έγινε το τροχαίο»

  καρμπόν … από το μάνιουαλ οδηγιών των δικηγόρων.

  Πάντως, ονοματάκι δεν έχει ακόμη …

  Κι άλλη φορά το έχουμε συζητήσει.

  Όσο περισσότερο διάσημο είναι το άτομο που μπλέκει με τη δικαιοσύνη τόσο καλύτερα διατηρεί την ανωνυμία του όταν μπλέξει με τη δικαιοσύνη.

  Η δικαιοσύνη, φαίνεται, είναι εκτός της δημόσιας σφαίρας του σταρ σύστεμ.

  Και οι δημοσιογράφοι δεοντολόγες παναγίες σε αυτές τις περιπτώσεις.

 151. Περιονουσκιας said

  147. 148 . Με όλον τον σεβασμό,, αλλά προφανώς είστε πολύ uncool. Να καπνίζετε χωρίς ενοχές και να μας φυσάτε και τον καπνό στη μούρη. Όπως Εξάρχεια μεριά

 152. Μαρία said

  https://pbs.twimg.com/media/ERamyt6WkAAggTJ?format=jpg

 153. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  Μιας και με κέρδισε πάλι το Εσύ θα σχολιάζω περιστασιακά μέχρι νεωτέρας…
  Καλή Κυριακή 😒

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  151:Τι ξενέρωτοι που είστε, βρε Πέπε! Ακόμα και η κρητική λεβεντιά των Κρητικών υποκύπτει σε ξενόφερτους καταπιεστικούς νόμους; Μόνο τα Εξάρχεια αντέχουν ακόμα, τελικά, παρά τις προσπάθειες του Χρυσοχοΐδη να τα αλώσει. Αυτό το ηρωικό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται σθεναρά στον πολιτισμό, στην κοινή λογική, στη δημοκρατία, στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Βαστάτε, καημένα Εξάρχεια, ψυχή βαθιά, ούγκανοι🐷.

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  154:των Ηρακλειωτών, διορθώνω. Ουγκ! ☺

 156. Πέπε said

  154
  Ξενόφερτους (στην Κρήτη) εννοείς από την Αθήνα; 🙂

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  156:Εσύ. Οι ντόπιοι, όμως; Υπάκουα προβατάκια κι αυτοί; Μα αν δεν φυσήξεις τον καπνό σου στα μούτρα του διπλανού σου, πώς θα καταλάβεις γλέντι, διασκέδαση, τη χαρά της συναναστροφής; Πρέπει να πας στα Εξάρχεια, μόνο έτσι; 😉

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  153
  Γιάννη μας, έχεις τη σκέψη και την αγάπη μας. Δύναμη ορέ! (Υψωμένη γροθιά)

 159. Pedis said

  # 153 – Περαστικά Ιωάννη!

  # 152 – Χριστιανός άνθρωπος και έχει απορία πώς θα νιώθει η Δημουλά μετά θάνατον;

  (τώρα, αυτό που διάλεξε είναι ποίημα ωραίο;)

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  159 β κ τέλος, εμ…
  (Ακόμη αναρωτιέσαι;)

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  152: Άλλος ένας που χρησιμοποιεί τον θάνατο (των άλλων) για να αυτοπροβληθεί. Εμ, για να γίνεις επαγγελματίας πολιτικός, πρέπει έχεις μια ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση, με τον ναρκισσισμό πάνω-πάνω.

 162. Καλημέρα,
  153 Καλή έξοδο!

  Σχετικά με τη «σύζυγο σιδηροδρομικού». Δεν με εκπλήσσει καθόλου, είναι συνηθισμένο σε ένα έντυπο ενός χώρου να ξεχωρίζει η κοινή ιδιότητα σε σχέση με το ποιος είναι αυτός για τον οποίο αναφερόμαστε. Π.χ.
  Ο Νίκος Σαραντάκος με καταγωγή από τη Μάνη (Μανιάτικα Νέα)
  Ο Ν.Σ. με καταγωγή από τη Μυτιλήνη (Λεσβιακά Νέα)
  Ο Ν.Σ. με καταγωγή από την Αίγινα(Τα Νέα της Αίγινας)
  Ο Φαληριώτης Ν.Σ. (Το Φάληρό μας)
  Ο χημικός μηχανικός Ν.Σ. (Τα νέα των χημικών μηχανικών)
  Ο Χημικός Ν.Σ. (Χημικά Χρονικά)
  Ο Μηχανικός Ν.Σ. (το ΤΕΕ)
  Ο απόφοιτος του ΕΜΠ (τα νέα του ΕΜΠ

  Να συνεχίσω; Τι από τα παραπάνω είναι ψέμα; Πόση αλήθεια έχει είναι άλλο θέμα. Τα περισσότερα δε, είναι συμπτωματικά. Αλλά η περιγραφή θέλει να πει πως είναι ένας από μας.

 163. Αιμ said

  Όταν πέθανε ο Κατράκης, στον ιππόδρομο στο δέλτα κρατήσανε ένα λεπτό σιγή στη μνήμη του «εξέχοντα φίλιππου». Μόνο αυτό ήταν ο Κατράκης ;
  Όπως λέει κι ο Γιάννης —> ήταν ένας από «εμάς», αν και συχνά ακούγεται αστείο

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  152, 153: Θα μπορούσαν να το διατυπώσουν διαφορετικά, ώστε να μην ακούγονται γραφικοί. Και αυτή η πρόταξη μιας ιδιότητας που δεν έπαιξε σημαντικό, ή και κανένα, ρόλο στη διασημότητα του προσώπου, είναι σίγουρα προβληματική. Σαν τους οπαδούς μιας ομάδας που νιώθουν σημαντικοί, επειδή η ομάδα τους κατέκτησε έναν τίτλο, παρόλο που γι’ αυτό μόχθησαν άλλοι.

 165. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @153. Γιάννη, ἔχεις τὶς εὐχὲς καὶ τὴν ἀγάπη μας οἰκογενειακῶς.

  Γρήγορα κοντά μας πάλι.

 166. […] Προχτές είχαμε Τσικνοπέμπτη, άρα σήμερα έχουμε Τσικνοσάββατο, αλλά τον τίτλο “Τσικνοσαββατιάτικα” τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει άλλη φορά, οπότε δανείζομαι απο την επικαιρότητα τη λέξη που κυριάρχησε, με τους προστατευόμενους μάρτυρες, παρόλο που δεν έχω κάποιο μεζεδάκι σχετικό με την υπόθεση αυτή να σας σερβίρω. Ξεκινάω όμως με κάτι σχετικό με την Τσικνοπέμπτη. Κυκλοφόρησε αρκετά στα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/02/22/meze-415/ […]

 167. Πέπε said

  @162 κ.επ.:

  Λοιπόν, καθώς διάβαζα την ανάρτηση του Νίκου προσπέρασα εντελώς τον τίτλο του εντύπου από το οποίο προερχόταν αυτή η περίεργα διατυπωμένη είδηση. Αποτέλεσμα: είχα σχηματίσει εντελώς στρεβλή εντύπωση, ότι κάποιοι, είτε ενσυνείδητα είτε από πραγματικά μνημειώδη βλακεία, υποβιβάζουν την Κική Δημουλά σε άτομο χωρίς καμιά άλλη αξιόλογη ιδιότητα παρά αυτήν της συζύγου του μηχανοδηγού με τη μουντζουρωμένη μούρη και το χαρακτηριστικό πιλίκιο, που σε κάθε ληστεία λέει «όχι πάλι!» (Λούκι Λουκ).

  Ντάξει, μαζί με την πληροφορία του τίτλου του εντύπου το πράγμα αλλάζει τελείως. Και πάλι είναι άγαρμπα διατυπωμένο, αλλά ισχύουν όλες οι εξηγήσεις που παραθέσατε. Σίγουρα για τους σιδηροδρομικούς έχει σημασία ότι ήταν γυναίκα σιδηροδρομικού.

  Τι σου είναι ρε παιδί μου το πλαίσιο!

 168. sarant said

  153 Γιάννη, περαστικά ρε συ!

  162 Κάπως έτσι 🙂
  Προς το παρόν κυρίως στο Εμπρός βλέπω τέτοιες αναφορές.

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Σίγουρα για τους σιδηροδρομικούς έχει σημασία ότι ήταν γυναίκα σιδηροδρομικού.»
  Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί έχει σημασία. Αν δεν ήταν σύζυγος σιδηροδρομικού, θα ‘πιανε μολύβι μόνο για να λύσει κάνα σταυρόλεξο; Ή εντάσσεται στη συγγνωστή προσπάθεια να οικειοοιηθούμε λίγη ξένη δόξα τύπου «είδες, ρε, τι γυναίκες παίρνουμε εμείς οι σιδηροδρομικοί; Από ποιήτριες κι απάνω! Άμα είσαι μάγκας κι ομορφόπαιδο…». Έχω την αιρετική άποψη ότι η εκλιπούσα ερωτεύθηκε τον ποιητή Δημουλά, όχι τον σιδηροδρομικό. Να ήτανε πυροσβέστης ή πιλότος, μάλιστα. ☺

 170. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  153. κ.Ιατρού
  Όλα να πάνε κατ’ ευχήν! Η ΄νεωτέρα΄ να μας έρθει σύντομα!

 171. sarant said

  169 Αιρετική άποψη 🙂

 172. Μαρία said

  Ο κ. Παυλόπουλος έδωσε στην ποιήτρια Κική Δημουλά το πρώτο βραβείο της σημερινής εκδήλωσης με το οποίο τίμησε ο ΟΣΕ τον σύζυγό της ποιητή Άθω Δημουλά που ήταν και σιδηροδρομικός. Μετά το 3:30 https://www.youtube.com/watch?v=HSeh1nxGiQA

  163
  Εξέχων φίλιππος ο ιπποδρομιάκιας. Το ίδιο έκαναν και στο καζίνο της Πάρνηθας, όταν πέθανε ο Γκιωνάκης. 🙂

 173. Πέπε said

  169:

  Δεν είναι δικιά μας δουλειά, ούτε της εφημερίδας, αν τον ερωτεύτηκε για λόγους σιδηροδρομικούς ή τυχόν άλλους. Και ναι, συμφωνώ ότι δεν είναι η σιδηροδρομοσυζυγική της ιδιότητα ο βασικός λόγος που ο θάνατός της αποτελεί είδηση. Αλλά αν φανταστώ τους σιδηροδρομικούς και τις οικογένειές τους σαν μια κοινότητα, είναι λογικό να λένε «πέθανε μια δικιά μας». Εξίσου λογικό βέβαια θα ήταν και να το έλεγαν κάπως πιο καλοδιατυπωμένα.

  Τώρα η αλήθεια είναι ότι τον Άθω Δ. δεν τον γνώριζα, ούτε ως σιδηροδρομικό ούτε ως ποιητή. Είδα σήμερα ένα βιογραφικό της Κικής Δ. και, ενώ τον ανέφερε, δεν είδα να λέει για τρένα. Υπέθεσα ότι ίσως θα δούλεψε κι εκεί κάποιο διάστημα, έχοντας κάνει όμως κυρίως καριέρα αλλού.

 174. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/232246_eleytheras-gia-amea-sta-moyseia-alla-horis-synodo

  αυτό δεν είναι που λέμε «δώρον-άδωρον»;

 175. Pedis said

  ή δούλεμα-ξεδούλεμα;

 176. Μαρία said

  Ο Ισραηλινός διπλωμάτης υπέμενε καρτερικά επί δύο ώρες και 15 λεπτά να του δοθεί ο λόγος, αλλά οι ελπίδες του εξανεμίστηκαν όταν πήρε το μικρόφωνο ο Ευ. Βενιζέλος.
  Όταν τελικά ο δήμαρχος της Σπάρτης πήγε να δώσει τον λόγο στον πρέσβη, ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός αποφάσισε να σχολιάσει την ομιλία Βενιζέλου, ο οποίος με την σειρά του άρχισε να απαντά. Αυτή ήταν η χαριστική βολή σε όση υπομονή είχε απομείνει στον Αμράνι, ο οποίος σηκώθηκε εκνευρισμένος και έφυγε https://tvxs.gr/news/ellada/apiydise-o-israilinos-presbis-kai-efyge-apo-ekdilosi-dixos-na-milisei

  Αμπάσαντορ, αμπάσαντορ, μη φεύγεις καλέ. https://www.youtube.com/watch?v=ZxqNZUm7LDI

 177. sarant said

  176 Πολύ γέλασα!

 178. Μαρία said

  173
  Ο Άθως πέθανε το 85 στα 64 του, πολιτικός μηχανικός διευθυντής στον ΟΣΕ.

 179. Pedis said

  https://www.middleeasteye.net/news/video-israeli-bulldozer-dragging-body-palestinian-after-gaza-border-incident-sparks-outrage

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή όταν κρεμάσανε ανάποδα τον Μουσολίνι, η τότε εφημερίδα των δασκάλων παίζει να έγραψε «Όχι, ρε γαμώτο, κρεμάσανε σαν σφαχτάρι έναν δικό μας;», αφού, ως γνωστόν, ο Μουσολίνι διετέλεσε δάσκαλος (ίσως το μεγαλύτερο αμάρτημά του☺);

 181. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βρήκα σε συμφερτική τιμή στο ετήσιο παζάρι βιβλίου της Κοτζιά (Εθνικής Αντίστασης έγραψαν με μαρκαδόρο κάποιοι στην πινακίδα του παζαριού, διαγράφοντας τον Κοτζιά – καλά έκαναν) τον τόμο με τα ποιήματα του Άθου Δημουλά. Σε κανένα δεν είδα να αναφέρεται σε τρένα, ενώ άλλοι ομότεχνοί του ύμνησαν δεόντως το ωραίο μεταφορικό μέσο. Το ξέρουν αυτό οι συνάδελφοί του; ☺

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Του Άθω Δημουλά, μάλλον, αν και έχω δει και του Άθου Δημουλά.

 183. Πέπε said

  180

  Μα είναι τώρα αναλογία αυτή Γιάννη;

  Γιατί δε ρωτάς καλύτερα αν στο έντυπο των εν Αθήναις αποδήμων του χωριού καταγωγής του Α. Δημουλά (αν βέβαια υπάρχει τέτοιο χωριό και έντυπο) θα ήταν αναμενόμενο να γράψουν «πέθανε μια δικιά μας»; Ή ξέρω γω στο έντυπο των αποφοίτων του σχολείου του; Νομίζω πως δε θα ήταν απίθανο, και επίσης νομίζω ότι αυτό είναι πολύ πιο συγκρίσιμο. Βέβαια καλύτερο από το μια δικιά μας θα ήταν «μια σημαντική ποιήτρια (που παρεμπιπτόντως ήταν και δικιά μας)».

  Και πάντως δεν αποκλείω κάποιοι μουσολινικοί δάσκαλοι να καμάρωναν που ο Ντούτσε προερχόταν από τις τάξεις τους, και κάποιοι αντιμουσολινικοί να ντρέπονταν για τον ίδιο λόγο. Εσύ αλήθεια δεν ντρέπεσαι έστω και λίγο γι’ αυτόν; 🙂

 184. Πέπε said

  182

  Εγώ προβληματίστηκα λίγο και, όπως βλέπεις, κατέληξα στη γενική «του Α. Δημουλά». 🙂

 185. loukretia50 said

  Απουσιολόγε, μήπως είναι καιρός ν΄ασχοληθείς με το ΕΓΩ?
  —————-

  Spiral ,
  Μια μικρή απορία :
  Αν είσαι γάτος, είσαι κουλ , πώς έμπλεξες με σπείρα?
  Ευτυχώς ξέρεις να ελίσσεσαι!
  (Κανείς δεν είναι τέλειος! Και σου μιλάει η πείρα!)
  Anyway!
  Καθυστερημένα χρόνια πολλά!

  ——————————–
  Mitsos hi! – Νάσαι καλά!

 186. caktos2 said

  Τσαούσα!

  [περιμένοντας και την δικιά μου εγγονή]

 187. # 173

  Πέπε ο Αθως κλώτσαγε και καμιά μπάλα μαζί με μας, την πιτσιρικαρία, στα οικόπεδα της Κυψέλης του 55. Τον ξέραμε σαν γείτονα ποιητή, η Κική νομίζω πολύ αργότερα έγινε γνωστή, τότε δεν υπήρχε για μας Θα σου συνιστούσα να διαβάσεις την ποίησή του, στη δική μου ματιά λέει αρκετά. Προσωπικά την προτιμώ από της Κικής..

 188. ΓΤ said

  Ο δε εγγονός Άθως Δημουλάς έχει τρουπώσει εδώ και χρόνια στην «Καθημερινή»…

 189. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Προσωπικά την προτιμώ από της Κικής..»
  Σωστός. Χωρίς περιττές φιοριτούρες και λεκτικές ποιητικίζουσες ακροβασίες.

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  183: Μεταξύ σοβαρού και αστείου το 180. Λες να ήταν πρώην μαθητές του αυτοί που τον κρέμασαν; ☺
  Κι ένα ποίημα του Α. Δημουλά:
  ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΊΟ

  Το ακέφαλο άγαλμα, στημένο
  στη μέση της αίθουσας κοιτάζω.
  Απ’ τα πόδια ώς το λαιμό, σπουδάζω
  τις λεπτομέρειες: το λυγισμένο

  κάπως γόνατο, το τεντωμένο
  χέρι, τους μυς του στήθους. Αλλάζω
  θέση κι απόσταση. Θαυμάζω
  στο σύνολο το σώμα. Και προσμένω

  από τη μια στιγμή ώς την άλλη
  (της φαντασίας η δύναμη μεγάλη
  όταν σε τούτο η τέχνη βοηθεί),

  ασύγκριτα προσθέτοντας κάλλη,
  στη θέση, απ’ όπου λείπει, να φανεί
  υπέροχο, απολλώνειο, το κεφάλι.

 191. sarant said

  190 Ωραίο σονέτο ο Άθως!

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για το ζεύγος Δημουλά, από συνεντεύξεις της ίδιας της ποιήτριας ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες. Πρώτα πρώτα ότι οι οικογένειές τους έμεναν στον ίδιο δρόμο στην Κυψέλη. (Όταν παντρεύτηκε,απλώς μετακόμισε λίγα σπίτια παρακάτω, έχει πει). Η μάνα του Άθου ήταν φιλόλογος και καθηγήτρια της μαθήτριας Γυμνασίου Κικής κ ήταν εκείνη που την έφερε στον φοιτητή Πολυτεχνείου γιο της Άθω, να την προπαιδεύσει στα μαθηματικά κ κατα κάποιον τρόπο ευλόγησε το ειδύλλιο και το γάμο. Η Κική, αμέσως μετά το σχολείο, το 1949, δουλεύει στην τράπεζα Ελλάδος (επί 25 χρόνια-ως το ΄74) όπου «καταχράται», κάπως έτσι το λέει, χαρτί κ εργασιακό χρόνο για να γράφει τα ποιήματά της που τα γνωστοποιεί/θέτει υπό την κρίση του συζύγου πλέον Άθου. Δημοσιεύει το ΄52 τα πρώτα, παίρνει κ κρατικό βραβείο το ΄72 για «το λίγο του κόσμου», αλλά πολύ αργότερα, μετά το θάνατο του Άθου (έχει τονιστεί αυτό αρκούντως με διάφορες αφορμές) «ξετσουμίζει», ανθεί και πολυλουλουδίζει και γίνεται η ποιήτρια, ακαδημαϊκός κλπ που όλοι γνωρίζουμε τώρα.
  Καλημέρα
  Εκτάκτως δίκην πρωινατζούς 🙂

 193. Πέπε said

  @190:

  > > Λες να ήταν πρώην μαθητές του αυτοί που τον κρέμασαν; ☺

  Ντάξει, είπαμε, το να καυχάσαι ή να ντρέπεσαι για κάποιον που εντελώς συμπτωματικά ήταν συγχωριανός ή συνάδελφός σου είναι κάπως εγωκεντρικό. Αλλά το να κρεμάσεις τον Μουσολίνι όχι για άλλο λόγο παρά γιατί τον είχες δάσκαλο και δεν τον γούσταρες, θα ήταν τρομερό σενάριο!

  (Χαζό ανέκδτοτο: Κάποτε λέει βγάλαν τον Παπαδόπουλο από τη φυλακή και τον περιέφεραν για διαπόμπευση. Κάθε πολίτης πέρναγε και του έριχνε ένα χαστούκι ή μια φτυσιά. Ένας όμως όρμηξε ασυγκράτητος και τον πλάκωσε στα κλωτσομπουνίδια. Ε σιγά άνθρωπέ μου, του λένε, πώς κάνεις πια έτσι; Όλοι οργή έχουνε, αλλά εσύ το παράκανες. -Μα είναι μπισκότα αυτά που φτιάχνει;)

 194. Γς said

  -Ο αστυνομικός διακοσμήθηκε στο νοσοκομείο
  [διορθώνει, προσπαθεί να διορθώσει το σαρδάμ]

  -δια..δια κοσμήθηκε…

  Τελικά δεν διακομίστηκε ο αστυνομικός της ΑΣΟΕΕ [με το πιστολάκι];

  Στο MEGA τώρα

 195. Pedis said

  Θυμήθηκα ότι κάτι λέγαμε παραπάνω με τη Μαρία και τον Άγγελο (100, 101) για τη σφαγή στη Χάναου αλλά αντιλήφθηκα ότι μου διέφευγε πότε έγινε … 🙂

  Ψάχνω λοιπόν στις σημερινές εκδόσεις των Γκάρντιαν, Ελ Παίς, Λε Μοντ, Μπιμπισι, Σιενεν, Ρεπούμπλικα και δεν υπάρχει ίχνος της είδησης …

  Παράξενο.

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας το παρκάρουμε εδώ αυτό το …αριστουργηματικό παραλήρημα του Γαϊτάνου:
  https://www.oneman.gr/originals/o-petros-gaitanos-kai-i-agnosti-theoria-gia-ton-koronoio/?utm_source=Sport24&utm_medium=BoN_mob_hp&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

 197. Αμα βρει κάποιος σε σάιτ του ΟΣΦΠ πως έχασε η Κ17 του ΟΣΦΠ από την αντίστοιχη του ΠΑΟ με 1-6 εντός έδρας, ή η Κ19 του ΟΣΦΠ από την αντίστοιχη του ΠΑΟΚ με 4-0 στην Σαλονίκη κερδίζει ηλεκτρονικό τηγάνι !

  Εχει και μιμείται ο έλλην Μπερλισκόνι στην απόκρυψη ειδήσεων !!

 198. sarant said

  196 Τρολιά, υποθέτω

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για τον Γαϊτάνο μιλάμε. Θέλει ψάξιμο. ☺

 200. Μαρία said

  199
  Τι ψάξιμο; Δεν διάβασες στο τέλος του κειμένου: *Εννοείται ότι το κείμενο δεν το έχει γράψει ο ίδιος ο Πέτρος ο Γαϊτάνος ;

 201. Μαρία said

  Κάτι διαφορετικό, κατιτίς το ορέο.

 202. Γιάννης Κουβάτσος said

  200: Δεν άντεξα μέχρι το τέλος. ☺

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  201. και ποιος λέει θα αναλάβει την κατασκευή των κλειστώνε κένδρων οέο;

  Πατέρας της συζύγου του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη είναι ο πρόεδρος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ, η οποία είναι ανάδοχος του έργου κατασκευής του κλειστού κέντρου κράτησης προσφύγων στην Χίο, έναντι του συνολικού ποσού των 1.031.398 ευρώ.
  https://tvxs.gr/news/ellada/o-petheros-toy-gerapetriti-einai-proedros-se-anadoxo-etaireia-gia-ta-kleista-kentra-pros&dr=tvxsmrstvxs

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μιλάει τώρα ο Τσακαλώτος (μετά το Γεραπετρίτη) στη Βουλή

 205. Μαρία said

 206. 205 Γιατί γελάτε κύριοι;

 207. Μαρία said

  Είναι η γραμμή απο χτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: