Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλώς τα δεχτήκαμε…

Posted by sarant στο 28 Φεβρουαρίου, 2020


Από προχτές η Ελλάδα προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού (ή κοροναϊού, ή Covid-19). Ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας στο σπίτι του γείτονα ήταν επόμενο να διαβεί και τη δική μας την πόρτα.

Κι έτσι, ενώ τον προηγούμενο μήνα παρακολουθούσαμε τον ιό να εξαπλώνεται από μακριά, στην πολύ μακρινή μας Άπω Ανατολή, και είχαμε την πολυτέλεια να συζητάμε αν το σωστό είναι να γράφουμε κορονοϊός ή κοροναϊός ή αν θα ακολουθήσουμε τον φετφά του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη να το γράψουμε με ωμέγα (αλλά τότε πρέπει επίσης να γράφουμε τσηρώτο και τζύρος), τώρα που συνέβη το αναμενόμενο τα πράγματα σοβαρεύουν.

Όπως θα ξέρετε, το πρώτο κρούσμα ήταν μια 38χρονη σχεδιάστρια μόδας από τη Θεσσαλονίκη, που είχε πρόσφατα επισκεφτεί το Μιλάνο και το δεύτερο ο γιος της, μαθητής Δημοτικού. Το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εμφανίστηκε στην Αθήνα: μια 40χρονη υπάλληλος τράπεζας, που επίσης είχε πρόσφατα επισκεφτεί τη βόρεια Ιταλία.

(Και αναρωτιέται κανείς αν δόθηκαν κάποιες οδηγίες στους επιβάτες που έρχονταν από την Ιταλία τις τελευταίες μέρες, να περιορίσουν τις επαφές τους ας πούμε. Αν τους έγινε θερμομέτρηση με την επιστροφή τους στην Ελλάδα ή έστω αν τους δόθηκε κάποιο ενημερωτικό φυλλάδιο π.χ. από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Φοβάμαι πως η απάντηση είναι αρνητική -δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση και καμιά ενέργεια έστω συμβολική που να δίνει την αίσθηση ότι κάτι εξαιρετικό συμβαίνει και να αυξάνει την εγρήγορση).

Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάφερε ότι τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτός Κίνας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων μέσα στην Κίνα. Μιλάμε βέβαια για τα νέα κρούσματα διότι στο σύνολο των κρουσμάτων η Κίνα προηγείται μακράν, με 78.000 συνολικά κρούσματα και 2718 νεκρούς.

Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί αισιόδοξα, ότι δηλαδή στην Κίνα η καμπύλη της επιδημίας παίρνει την κατιούσα, όμως φοβάμαι πως σημαίνει επίσης πως η επιδημία μπορεί να προσλάβει διαστάσεις πανδημίας. Kαι δεν είναι όλες οι κοινωνίες τόσο πειθαρχημένες και τόσο οργανωμένες όσο η κινεζική.

Το βέβαιο είναι πως, παρά το γεγονος ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε στο DNA μας τα δυο επιπλέον γονίδια που δεν τα έχει κανένας άλλος λαός στον κόσμο (αυτό το διάβασα προχτές στο Φέισμπουκ), έφτασε και σε μας ο κορονοϊός. (Υπάρχει βεβαίως, όπως και σε όλη την Ευρώπη, η εποχιακή γρίπη που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει αρκετές δεκάδες θύματα, μέχρι τώρα 77 αν πρόσεξα καλά).

Κι έτσι, χτες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα -όπως στη Βενετία, έτσι και στην Πάτρα, στο Μοσχάτο ή στην Ξάνθη, ίσως το πρώτο μέτρο πανελλαδικής εμβέλειας, σε αντιδιαστολή με τα τοπικά μέτρα όπως π.χ. το κλείσιμο του σχολείου στο οποίο πήγαινε το παιδί που αρρώστησε.

Το μέτρο αυτό, έστω κι αν είναι οδυνηρό για τις τοπικές οικονομίες, μου φαίνεται λογικό. Είναι όμως αρκετό; Στην Ιταλία αναβλήθηκαν αγώνες του πρωταθλήματος ενώ ο χτεσινός ευρωπαϊκός αγώνας της Ίντερ με τη Λουντογκόρετς έγινε χωρίς θεατές. Είναι τάχα ακίνδυνο να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες θεατές π.χ. στους αγώνες της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό; Ή πρέπει να σταθμίσουμε το κόστος με το ρίσκο; Περιμένω στα σχόλια την άποψή σας.

Από την άλλη, δεν μπορώ να μην επικρίνω το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να συνδέσει την επιδημία του κορονοϊού με το προσφυγικό πρόβλημα. Διαβάζω ότι είπε: Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Πείτε με προκατειλημμένο, αλλά θεωρώ άθλιο πολιτικαντισμό την τοποθέτηση αυτή, και συνάμα εντελώς αποπροσανατολιστική -αφού παραβλέπει την ολοφάνερη διαπίστωση ότι ο κορονοϊός δεν έρχεται με τα πόδια μέσα από ορεινά περάσματα αλλά ταξιδεύει σαν κύριος με business class: από τα πολυεθνικά συνέδρια των επιχειρηματιών στη Σιγκαπούρη μεταδόθηκε ο ιός στην Ευρώπη, όχι από τους κυνηγημένους φτωχοδιάβολους. Άλλωστε, στην Αθήνα έκλεισε προληπτικά το Κολέγιο Αθηνών, όχι κάποιο σχολείο των δυτικών συνοικιών.

Και βέβαια, αν παρατηρηθούν και άλλα κρούσματα, δεν θα πρέπει τάχα να υπάρξουν συστάσεις για αποφυγή της μετάληψης στις εκκλησίες; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τώρα, αλλά σαν ενδεχόμενο πρέπει να υπάρχει στην ηγεσία της χώρας. Για το θέμα της αυτό αντιγράφω μια τοποθέτηση του φίλου μας του Αθεόφοβου, που, ως γιατρός, είναι πιο αρμόδιος από εμένα:

Το συνέδριο των Επισκόπων της Αγγλίας και της Ουαλίας έχει συμβουλέψει τους Καθολικούς με συμπτώματα κρύου ή γρίπης να απέχουν από τη λήψη της Κοινωνίας στη γλώσσα ή από το Δισκοπότηρο, προκειμένου να συμβάλουν στην μη εξάπλωση του κορωναϊού.
Καθώς τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, οι επίσκοποι ζήτησαν επίσης από όλους τους καθολικούς να απολυμαίνουν τα χέρια τους προτού πάνε στην λειτουργία
Οι συμβουλές δίδονται σε ένα έγγραφο με οδηγίες για τις ενορίες και τις εκκλησίες που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι επισκόποι έχουν μιλήσει για ένα θέμα δημόσιας υγείας από τη γρίπη H1N1 ή την πανδημία γρίπης των χοίρων το 2009.
Το 2009 οι Αγγλικανοί και οι Καθολικοί ιερείς για προληπτικούς λόγους, λόγω του ιού της γρίπης, διέκοψαν τη μετάδοση της θείας κοινωνίας στην Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία αντίστοιχα.
Η δική μας εκκλησία δεν μπορεί να ασχολείται με τέτοια εφήμερα θέματα γιατί πιστεύει ακόμα στην εκφρασθείσα πριν 43 χρόνια άποψη του Χριστόδουλου πως: Η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει αρρώστιες!
Ο δε Μεσογαίας έχει βρει επίσης πριν από τους επιστήμονες πως : το καλύτερο εμβόλιο είναι η «μετά καθαρού συνειδότος» και «ακατάκριτος» συχνή συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Μακάρι να μη χρειαστεί, φυσικά, να παρθούν τέτοια μέτρα· αλλά θα το τολμήσει η ηγεσία της εκκλησίας και της πολιτείας -εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων- να δώσει οδηγίες στους πιστούς, να ματαιώσει τον οργανωμένο εκκλησιασμό μαθητών, να εκδώσει συστάσεις για τη θεία μετάληψη; Το Ιράν, όπως θα είδατε, ματαίωσε τις σημερινές προσευχές της Παρασκευής. Εμείς, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί, θα εμπιστευθούμε απλώς τον Θεό της Ελλάδος;

 

Advertisement

266 Σχόλια προς “Καλώς τα δεχτήκαμε…”

 1. raf said

  Καλημέρα! Αύριο πετάω για νότια Ιταλία, για πρακτική στο Παν/μιο της Καλαβρίας. Θα προσπαθήσω να είμαι προσεχτικός.

 2. rizes said

  Ο Λάθος

  https://vgiannelakis.wordpress.com/2016/06/27/%ce%bf-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b4/

 3. Γιάννης Ιατρού said

  Είναι δε εξοργιστικό😡, πως το σοβαρό αυτό θέμα χρησιμοποιείται από τον ΠΘ για να χαϊδέψει με λεκτικές πονηράδες🤢🤮 τ’ αυτιά των ψηφοφόρων του, που λόγω της προφανούς -αλλά όχι και απρόσμενης- ανικανότητάς του να δώσει λύσεις στο προσφυγικό / μεταναστευτικό (κι όχι μόνο…), τον έχουν στην μπούκα.

 4. Καλημέρα

  Δεν νομίζω πως στα γήπεδα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για την εξάπλωση του ιού, ούτε στις εξωτερικές καρναβαλικές εκδηλώσεις. Θεωρώ πως καλό είναι να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν ΜΜΜ και Σ/Μ καθώς και συναλλαγές με χαρτονομίσματα.
  Δεν είμαι βέβαια ειδικός, περιμένω πιο σαφείς οδηγίες από την πολιτεία, σαν αισιόδοξος …

 5. Dimitris Harvatis said

  Έχουμε εμείς τα προβλήματά μας με το όνομα του ιού, αλλά έχουν κι οι ξένοι: το κανονικό του όνομα είναι SARS-CoV-2 αλλά όλοι τον λένε COVID-19, που είναι όμως το όνομα της ασθένειας (εξ ου και το D < disease). Επειδή όμως η WHO δεν θέλει να συγχέεται αυτός ο ιός με τον προηγούμενο SARS, τον αναφέρει ως «the COVID-19 virus» (δηλαδή «ο ιός που προκαλεί COVID-19) – κι έτσι ξεκινάει το μπέρδεμα…

  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/naming-the-coronavirus-disease-(covid-2019)-and-the-virus-that-causes-it

 6. Νέο Kid said

  Στη Λεμεσό το καρναβάλι δεν αναβάλλεται!
  Καλά , ακόμα το μιστερ Μπην έχετε πρωθυπουργό στο Ελλαντα;

 7. Νέο Kid said

  Η Αφρική , η Αμερική και η Ρωσία πώς γίνεται να μην έχουν ούτε ένα κρούσμα;

 8. Triant said

  Καλημέρα,

  @7 Έχουν.

  Ιδού ο χάρτης.

 9. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
  Καλά, πᾶνε καλὰ οἱ ἄνθρωποι; Χωρὶς καρναβάλους σὲ ὑπαίθριους χώρους, θὰ τρέξουν ὅλοι σὲ ταβέρνες, καφετέριες, μπαράκια καὶ λοιπὰ στέκια κλειστῶν χώρων. Καὶ ὅλα τοῦτα εἶναι ἀπείρως πιὸ ἐπίφοβα γιὰ τὴν μετάδοση ἱῶν.

 10. LandS said

  Από 14/2 υπάρχει κρούσμα στην Αίγυπτο, και σήμερα ανακοινώθηκε άλλο ένα στη Νιγηρία. Υπάρχουν κρούσματα και στη Καλιφόρνια.

 11. nikiplos said

  Καλά ας ξεκινήσουν από τις τράπεζες με τις ορδές των συνταξιούχων πρώτα… 2 ώρες σκοπιά βάρεσα το πρωί στην Εθνική… και έχω απόλα web-banking κλπ, αλλά οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη στην εποχή του σαράφη και του ζυγιστή…

 12. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Με τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, η κυβέρνησή μας προσπαθεί μεθοδικά (και μάταια) να αποδείξει πως δεν είναι για τα πανηγύρια…

  Η υπερβολική αντίδραση, ο πανικός και η συμμετοχή σε αυτόν αντί στον μετριασμό του, είναι δείγμα ανικανότητας, κατά την ταπεινή μου γνώμη.
  Στάθμισε κανείς την επίπτωση όλων αυτών των απαγορεύσεων, τη βλάβη δηλαδή και το όφελος; Να δει δηλαδή αν το αναμενόμενο όφελος είναι μεγαλύτερο από τη βλάβη που προκαλεί το πάγωμα της οικονομίας ολόκληρων πόλεων, τα μαγαζιά που περίμεναν αυτές τις μέρες για να δουλέψουν, να δώσουν πέντε μεροκάματα ώστε ο κόσμος να μη στερηθεί ενδεχομένως κάποια βασικά πράγματα; Την απώλεια φόρων, εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία; Την επίπτωση που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός η δαμόκλειος σπάθη ενός ιού, τον οποίο ένα υγιές ανοσοποιητικό μπορεί να αντιμετωπίσει όπως πολλούς άλλους;

  Είτε κάποιος λέει ψέματα και υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με αυτόν τον ιο (δύσκολο), ή έχουμε χάσει το μέτρο (πιθανότατο), και συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια υστερία, που αδειάζει τα σουπερμάρκετ και κλείνει τον κόσμο στα σπίτια, φοβισμένο. Ένας συνωμοσιολόγος θα μπορούσε να θεωρήσει το τελευταίο παράπλευρο όφελος· η πολιτική του εκμετάλλευση, ακόμη και τόσο χοντροκομμένη (σόι πάει το βασίλειο), προς τα εκεί δείχνει.

 13. Γιάννης Ιατρού said

  …θα το τολμήσει η ηγεσία της εκκλησίας και της πολιτείας -εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων- να δώσει οδηγίες στους πιστούς…

  Μπαααα, αφού η εκκλησία κυρίως γι άλλα ενδιαφέρεται, είναι πως να το πώ, κάπως «πελατειακά» προσανατολισμένη (customer focused team 🤔). Γιατί οι γιορτές του Πάσχα έρχονται κι ο κόσμος, περισσότερο παραδοσιακά, πηγαίνει συχνότερα στις εκκλησίες κλπ…

  Εκείνο που είναι πολύ πιθανό και επίσης ανησυχητικό και λυπηρό, είναι πως προφανώς η οικονομία θα πάει ακόμα χειρότερα απ΄ό,τι ζήσαμε στις γιορτές των Χριστουγέννων/Νέου Έτους (τότε από έλλειψη ρευστότητας, κι ας λέει παραμύθια η κυβέρνηση για καλπάζουσα οικονομία…). Ήδη τα καρναβάλια κλπ. (καλώς) ματαιώθηκαν, ο κόσμος, από φόβο να μην κολλήσει, δεν θα βγει πολύ σε κέντρα και παρόμοιες εκδηλώσεις στις απόκριες. Τα ίδια να περιμένει κανείς και το Πάσχα, αν δεν βρεθεί κάποια λύση.

  Κάποια αύξηση* στις δουλειές θα έχουν μόνο ορισμένοι (γνωστοί) κλάδοι, οι διαφήμιση του τύπου «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» δίνει και παίρνει…😎

  * (κάπου ~1.000 θύματα σε πληθυσμό 11 εκ. κατοίκων => 3% των προβαλλομένων, αν δεχτούμε πως προσβάλλεται το ~0,1‰ του πληθυσμού, π.χ. στην Κίνα -γεμάτα- περίπου 100 χιλιάδες ασθενείς σε πληθυσμό 1,4 δις).

  Χαιρετώ και πάω στο ερημητήριο, που ΄χει και καθαρό αέρα (και ψαράκι 🙂 ).

 14. Γιάννης Ιατρού said

  4: Τζί, μην είσαι και τόσο σίγουρος … 🙂

 15. Σωτήρς said

  Όπως τα λέει και ο Τέκι Τσαν εδώ https://www.techiechan.com/?p=3330 , δεν είναι απλά και ρόδινα και μην φοβάστε τίποτα. Κάτσε να νοσήσουν μερικές χιλιάδες κόσμος να δούμε τι θα γίνει στα ηρωϊκά νοσοκομεία μας.
  Όσο για την Εκκλησία δύσκολα θα βγάλει οδηγία για τη θεία μεταλήψη. Θα πρέπει να φουντώσει σε όλη την Ελλάδα για γίνει κάποια σύσταση έστω οι γριπωμένοι να μην συμμετέχουν στη μετάληψη.

  Καλημέρα από Αθήνα αλλά νοσταλγώ το χωριό μου!

 16. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Άιντε κάντε όλοι στην πάντα, χορεύει και γουστάρει ο κορονοϊός (και ο κοκκινοϊός, που έπληξε χτες περιοχή του Λονδίνου).
  Τώρα, τα χειρότερα για την οικονομία δεν είναι για όλους · καθόσον ο Έλληνας ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, εμπεριέχει το μαυραγορίτη μέσα του… Να θυμίσωπόσο πουλιούνταν οι ανεμιστήρες με τον καύσωνα του 1987; Τα σουπερμάρκετ ξεπουλάνε ήδη, κοψοχρονιά, σαν να είναι Χριστούγεννα…
  H μεγαλύτερη οικονομική επένδυση είναι στον πανικό…

 17. Πάνος με πεζά said

  Κι εν πάση περιπτώσει, σε παρακαλωτωραΑλέφαντος, ποιος κορονοϊός τώρα;
  Το facebook μην ανασταλεί, και τ’ αλλα τα αντέχουμε…

 18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κορονοϊός: Τέταρτο κρούσμα – Γυναίκα 36 ετών στην Αθήνα
  Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. “Αττικόν”.
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/233123_tetarto-kroysma-koronoioy-stin-ellada

  6.Κιντ >> Στη Λεμεσό το καρναβάλι δεν αναβάλλεται!
  Φαντάσου να ρθουν εκεί οι στερημένοι! 🙂 (και δη οι Ιταλιάνοι !)
  Ο Δήμαρχος Πάτρας Πελετίδης (και γιατρός) είπε ότι η προληπτική απόφαση για ματαίωση των εκδηλώσεων είναι σωστή (λόγω της μεγάλης ταχύτητας εξάπλωσης του ιού ).
  Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει καλοκαιρινό καρναβάλι στα τέλη Ιουνίου. Επίσης προτίθεται να ζητήσει να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι από αυτή τη ματαίωση μικροεπιχειρήσεις καταστηματαρχες καρναβαλιστές κλπ.
  ………..
  Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα (όλοι βήχουμε Φλεβάρη μήνα 🙂 ) , εν πρώτοις επικοινωνείστε με το γιατρό σας. ΟΧΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!
  Επικουρικά
  Εύκολη και γρήγορη κατασκευή μάσκας προστασίας (των άλλων)

 19. Afistemenaziso said

  Αψού!!!! Γκουχ γκουχ!!!!
  Αψού!!!! Γκουχ γκουχ!!!!
  Αψού!!!! Γκουχ γκουχ!!!!

 20. Dong-ho Spiros Merimanis said

  «Πείτε με προκατειλημμένο, αλλά θεωρώ άθλιο πολιτικαντισμό την τοποθέτηση αυτή»
  δεν είσαι προκατειλημένος, ο Μητσοτάκης ετοίμαζε αυτή τη δήλωσήτου από μέρες γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας προς τη μεριά της Ιταλίας

 21. Triant said

  @13
  Γιάννη, δυστυχώς δεν είναι έτσι. Στην επαρχία Hubei της Κίνας με πληθυσμό 58 εκ. έχει – μέχρι στιγμής – 65.914 επιβεβαιωμένα κρούσματα με 2.682 νεκρούς και 36.612 να έχουν αναρρώσει (36.829 ακόμα ασθενούν, δεν ξέρουμε τι θα γίνουν). Αν κάνεις την αναγωγή θα νοιώσεις ένα σφίξιμο.

 22. Georgios Bartzoudis said

  (α) «στην Αθήνα έκλεισε προληπτικά το Κολέγιο Αθηνών, όχι κάποιο σχολείο των δυτικών συνοικιών».
  # Μπορεί να κάνω λάθος αλλά, αν θυμάμαι καλά, στο σχολείο αυτό πήγαιναν το/τα παιδι/παιδια του τέως πρωθυπουργού. Τί θα κάνουν τώρα τα καϊμένα;;;

  (β) Λογικότατη η υπόδειξη για τον εκκλησιασμό και τη «μεταλαβιά» (όπως τη λέμε Μακεδονιστί). Απορώ όμως για πιο λόγο …καταπίνουμε τον μαζικό «εκκλησιασμό» προσφύγων και λαθρομεταναστών στα νησιά!!!

 23. Ποδηλάτης said

  Για σύγκριση: Στο Άμπου Ντάμπι, όπου γινόταν ο ποδηλατικός αγώνας Tour of UAE, εμφανίστηκαν χθές δύο κρούσματα, μάλλον ιταλοί μασέρ. Σταμάτησαν τον αγώνα μετά την 5η από τις 7 ημέρες του, έβαλαν σε καραντίνα τα δύο ξενοδοχεία που χρησιμοποιεί, και τούς ελέγχουν όλους (ομάδες, τύπο, οργανωτές). Δεν ξέρουν ακόμα πότε θα τους αφήσουν.
  https://www.velonews.com/2020/02/news/inside-the-uae-hotel-locked-down-following-coronavirus-outbreak_505630

 24. Γιάννης Ιατρού said

  21: καταλαβαίνω πως το θέτεις, αλλά και μ΄αυτή τη βάση, ο υπολογισμός για τα θύματα:
  58 εκ/2.682 νεκρούς => 11 εκ./περίπου 500.
  (επομένως οι 1.000 που είπα #13 δεν είναι και πολύ άσχημος υπολογισμός…)

  Αναχωρώ, τα λέμε 🙂

 25. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Καλώς τα δεχτήκαμε…

  Κι εμείς, κι εμεις! Χτες έσκασε κρούσμα στο Lodz (που δεν προφέρεται όπως γραφεται, αλλά όπως τα αγγλόφωνα δάση). Χτες, επίσης, το Ινστιτούτο εξέδωσε οδηγία: όποιος υπάλληλός του ταξιδευει στο εξωτερικό, θα περνάει μετά 2 βδομάδες «καραντίνα» στο σπιτάκι του, για να βεβαιωθούν οτι δεν βηχει 🙄 Καλο μας Πασχα στην Κρακοβία, συνεπώς.

  Εικαζω ότι σύντομα θα δούμε κι εδώ κοσμο να κυκλοφορεί στους δρόμους με τη Μάσκα του Κίτρινου Θανάτου 😉

  «Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. «

  Κάποια ιδιοφυία κατάργησε την πρόσβαση μεταναστών και προσφύγων στο ΕΣΥ, μηπως θυμαστε ποιος ήταν;

 26. Vrach said

  Γιατί νιώθω ότι κάτι μου διαφεύγει; Ο πανικός που εξαπλώνεται μου φαίνεται πολύ χειρότερος και με πολύ περισσότερες αρνητικές αλυσιδωτές συνέπειες από την επιδημία. Οπότε συμφωνώ με τον ΓιώργοΜ (12). Μάλιστα, από μια κυβέρνηση που κόπτεται για την ανάπτυξη και την οικονομία πρωτίστως, δεν θα περίμενα αυτή την αντίδραση. Θα μου έμοιαζε το όλο πράγμα δικαιολογημένο αν επρόκειτο για μια άγνωστη θανατηφόρα ασθένεια κι όχι για άλλη μια μορφή γρίπης που δεν προβλέπεται να σκοτώσει περισσότερους απ’ ό,τι η εποχική ή οι άλλες μορφές γρίπης που ξέρουμε. Εκτός κι αν υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε για τον κορονοϊό. Ότι, φερ’ ειπείν, φοβούνται πως σύντομα θα γίνει μετάλλαξή του και θα έχουμε κάποιο στέλεχος πολύ δυνατότερο και πολύ πιο θανατηφόρο, για το οποίο οι γιατροί δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα, οπότε προσπαθούν να το περιορίσουν με υπερβολικά μέτρα πριν συμβεί αυτό. (Έκανα κατά τύχη πριν λίγο καιρό, μόλις είχε ξεσπάσει η επιδημία στην Κίνα, συζήτηση περί αυτού με μια μοριακή βιολόγο στο εξωτερικό που εξειδικεύεται στους ιούς που προκαλούν πανδημίες και υποψιάστηκα ότι υπονοούσε κάτι τέτοιο). Οι γιατροί της παρέας ας μας διαφωτίσουν. Είμαι φάουλ;

 27. Triant said

  @24: Μακάρι να ήταν έτσι (που δεν είναι και λίγο). Το ποσοστό θυμάτων σε αυτούς που η κατάληξη έγινε γνωστή είναι 2682 / (2682+36612) δηλαδή 6,82%. Το πόσοι θα νοσήσουν δε, δεν είναι ακόμα γνωστό.
  Μακάρι να υπάρχει κάποιο λάθος τάξης μεγέθους στους υπολογισμούς αυτούς, Ή ο ιός να έχει κάποια προτίμηση στους Ασιάτες.

 28. ΓιώργοςΜ said

  24 Αυτός ο λογαριασμός δε στέκει, είναι μια στατική εικόνα ένα-δυο μετά την έναρξη της επιδημίας εκεί. Δηλαδή εμείς θα αναμένουμε, ίσως, αυτή την εικόνα σε ένα-δύο μήνες, εφόσον εφαρμόσουμε τα ίδια μέτερα με την επαρχία αυτή.

  Το παιχνίδι που παίζεται στην παρούσα φάση είναι κατενάτσιο-προσπαθούμε να μειώσουμε την εξάπλωση μέχρι να το σφυρίξει ο ρέφερης (=μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο ή και τα δύο)

 29. ΓιώργοςΜ said

  25 τέλος: Ιδιοφυέστατο: Θα τους μαντρώσουν σε κλειστά κέντρα υποδοχής, κι έτσι σε καναδυό μήνες θα μείνουν λιγότεροι, για να γλιτώσουν και λίγο φόρτο εργασίας οι αρμόδιες υπηρεσίες (μπρρ….). Συνεπέστατος!

 30. Θα ανέχεσαι για πολύ καιρό ακόμα, νικοκύρη, το καθημερινό σπαμ του κ. Γιαννελάκη; (σχ. 2)

 31. Avonidas said

  #29. Ναι, ναι! Να τους μοιράσουμε και κουβέρτες Κινέζων και Μιλανέζων επισκεπτών (άπλυτες).

 32. nwjsj said

  Άκουγα πριν λίγο τον δήμαρχο της Ξάνθης στο ραδιόφωνο να διαμαρτύρεται για την ακύρωση του καρναβαλιού και να εκτιμά ότι το κόστος της ματαίωσης είναι γύρω στα 2-3 εκατ. ευρώ για τους επαγγελματίες τουρισμού και εστίασης της πόλης. Εδώ δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής στα νοσοκομεία και συζητάμε για το αν θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους δήμους, των οποίων τα καρναβάλια ακυρώθηκαν. Εν τω μεταξύ, οι παραστάσεις στα θέατρα συνεχίζονται, οι προβολές ταινιών στα σινεμά επίσης, χθες είχαμε και λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης για τον σχωρεμένο το Βουτσά, και γενικώς οι πάσης φύσεως συνεστιάσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους κλειστούς χώρους με αφορμή τις Απόκριες και όχι μόνο καλά κρατούν, Ναι, η ζωή πρέπει να συνεχίζεται, αλλά όταν οι πολίτες δεν διαπνέονται από στοιχειώδη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, τότε η πολιτεία πρέπει να μεριμνά για την προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικά όταν το εθνικό σύστημα υγείας είναι πολύ αδύναμο. Ο καθένας θεωρεί ότι με το συνάχι και το βήχα του μπορεί να κυκλοφορεί και να διασπείρει την ίωση του, θέτοντας σε κίνδυνο διάφορους ανοσοκατασταλμένους συμπολίτες του. Αυτά τα λέμε τώρα με αφορμή τον κοροναϊό, αλλά ισχύουν για όλες τις μεταδιδόμενες ασθένειες, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες υπεύθυνες συμπεριφορές πρέπει να υιοθετούνται απαρέγκλιτα εφ’ όρου ζωής και χωρίς να πρέπει να μας το υποδείξει κάποιος γιατρός.

  Εδώ έχει γίνει χαμός στα μέσα ενημέρωσης από τότε που φούντωσε το θέμα στην Ιταλία για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ένας άνθρωπος που υποψιάζεται ότι νοσεί από κοροναϊό και το 3ο κρούσμα θεώρησε σωστό να εμφανιστεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα (και θα εκπλαγώ πολύ αν ανακοινωθεί ποτέ), και το 4ο περίμενε χθες επί δύο ώρες και βάλε στα επείγοντα του Σωτηρία… Κάπως έτσι άρχισε η επιδημία στην Ιταλία, αλλά κατά τ’ άλλα εμείς ‘μη μας τα καρναβάλια τάραττε’!

  Για το θέμα της μετάληψης και τις διάφορες θέσεις των μητροπολιτών δεν θα πω πολλά, παρά μόνο ότι η Νότια Κορέα υποφέρει αυτή τη στιγμή από την επιδημία λόγω μιας σκληροπυρηνικής χριστιανικής αίρεσης που έκανε πλύση εγκεφάλου στα μέλη της ότι τη λειτουργία της Κυριακής δεν την χάνεις επειδή είσαι άρρωστος…

  https://edition.cnn.com/2020/02/26/asia/shincheonji-south-korea-hnk-intl/index.html

  Από τον κοροναϊό θα σωθούμε, από την ανθρώπινη βλακεία δεν σωζόμαστε με τίποτα όμως!

 33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα παιδιά της 40χρονης (τρίτο κρούσμα-πρώτο στην Αθήνα) είναι μαθητές στο Κολλέγιο και όπως γράφτηκε ευρύτατα στα ΜΜΕ, γι΄αυτό και το σημερινό κλείσιμο των σχολείων του Κολλεγίου.
  Εκείνη είναι υπάλληλος της τράπεζας Πειραιώς εργαζόμενη στο (κεντρικό) κτίριο, Αμερικής 4. Ο 2ος όροφος που ήταν το γραφείο της, απομονώθηκε/αποκλείστηκε εντελώς και οι όλοι οι εκεί υπάλληλοι για τις επόμενες 14 μέρες θα παραμείνουν και θα δουλεύουν από το σπίτι τους.

  24τέλος Γιάννη Ι.
  Καλοστραθιά σας! «Πετάς αητό» λέμε 🙂

  Προσωπικά δεν τσιμπάω σε κινδυνολαγνείες αλλά τούτο δω παραείναι μεταδοτικό. Αν δεν ληφθούν γερά προληπτικά μέτρα περιορισμού της διάδοσης, σκεφτείτε πόσο κινδυνεύουν ευπαθή άτομα που όλοι έχουμε γύρω μας.

 34. Περιονουσκιας said

  32. Να μην πάμε να αποχαιρετήσουμε την Άλκη, δηλαδή, προτείνεις;

 35. 32: Κι ένα σωρό αναπληρωτές κι αδιόριστοι συνωστίζονται καθημερινά, εδώ και μέρες, για αιτήσεις διορισμού στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, απ’ όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες ακόμα εκπαιδευτικοί.

 36. Pedis said

  ΜΜΕ, κράτος και ποπολίνο σε μόνιμη υστερία, πανικό και μαλακία:

  Στα εθνικά ιταλικά σάιτ των εφημερίδων,, και στις τηλεοράσεις αν μου έχει μεταφερθεί ορθώς και ακριβώς από αυτόπτες μάρτυρες, παρατηρούσε κανείς

  1. όταν ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα διάδοση λαχανιασμένων ειδήσεων υστερικού πανικού με όλα όσα συνέβαιναν εκεί. Αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων στο σωρό.

  2. όταν η Ιταλική κυβέρνηση πήρε το μέτρο της αναστολής της αεροπρικής σύνδεσης Κίνας-Ιταλίας συμφωνία και συναίνεση.

  3. όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα δείγματα στην Ιταλία οι ειδήσεις διεδόθηκαν με τον γνωστό πανικό-κράχτη.

  4. όταν υπήρξαν τα πρώτα θύματα, οι ειδήσεις πλασάρονταν τονίζοντας ότι είναι όλοι τους ηλικιωμένοι ή/και με βαριά άλλα νοσήματα.

  5. όταν έβγαιναν σωρηδόν όλο και νέα κρουσματα στην Ιταλία, προστίθετο στις ειδήσεις και αναλύσεις ότι στην Ιταλία περνάνε από το τεστ όλους τους ύποπτους για κορονοιό ενώ λ.χ. στη Γαλλία, όχι. Και ότι στην Ιταλία ο αριθμός των τεστ είναι κατά δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτον της Γαλλίας, γι αυτό, υποτίθεται, και δεν έχει παρουσιασθεί εκεί, ενώ, ουσιαστικά ο λόγος είναι ότι δεν ερευνάται.

  6. όταν ακούστηκε από δω κι απο κει η περίπτωση να εφαρμοσθεί αναστολή των πτήσεων από και προς την Ιταλία, τα ΜΜΕ μίλησαν για υπερβολές και ρατσισμό (αντιπαρεβ. σημείο 2) ενάντια στους Ιταλους.

  7. όταν κυβέρνηση και τοπικοί αξιωματούχοι από προχτές είπαν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι τα ΜΜΕ πλασάρουν ειδήσεις σχετικά με τον αριθμό των θεραπευθέντων και περιπτώσεις ασθενών που πέρασαν τη γρίππη στο πόδι και με μια ασπιρίνη.

  και τονίζουν ότι πρέπει να επανέλθει η ομαλότητα και η ηρεμία. Δεν φοβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε κι αλλα τέτοια.

  Τώρα, τι θέλετε να πιστέψετε;

 37. Pedis said

  Υπόψην, η μέθοδος της πρώτης εξέτασης για τον κορονοιό που βγάζει το πρώτο αποτέλεσμα στα γρήγορα, διαβάζω, ότι παρουσιαζει ένα μεγάλο ποσοστό false positive!

 38. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 39. Κιγκέρι said

  Για σήμερα Παρασκευή για προληπτικούς λόγους και για εξέταση του ενδεχόμενου επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με τους προσβληθέντες από κορωνοϊό κλείνουν τα εξής σχολεία:

  4ο ΓΕΛ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
  4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
  11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  1ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

  Το κλείσιμο των σχολείων συνδέεται με το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλαδα, το οποίο ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

  Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Σύμφωνα με κύκλους του ΕΟΔΥ, πρόκειται για καθηγήτρια που ζει στα δυτικά προάστια, αλλά δεν εργάζεται σε κάποιο σχολείο. Κάνει όμως ιδιαίτερα μαθήματα κι έτσι οι αρχές ήρθαν σε επαφή με όλους που τη συνάντησαν ώστε να τους θέσουν σε κατ’ οίκον απομόνωση. Επίσης έχει κλείσει ο παιδικός σταθμός στον οποίο πηγαίνουν τα ανίψια της 36χρονης. Συνολικά περίπου 20 άτομα έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ούτε το μεταναστευτικό ούτε θέματα όπως ο κορονοϊός προφέρονται για κομματικές αντιπαραθέσεις. Προσωπικά, όταν παρακολουθώ στην τηλεόραση συζητήσεις για το μεταναστευτικό και αρχίζουν οι κομματικοί εκπρόσωποι τα «εμείς» και τα «εσείς», αλλάζω κανάλι.

 41. ΓΤ said

  Εάν παίξει μπάλα ο ιός στην Κρήτη, θα μιλήσουμε για Επαρχία Αποκορωνοϊού;

 42. Triant said

  Σκέψη. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν σκοπό να μην νοσήσουμε, γιατί αυτό δεν το γλυτώνουμε μάλλον, αλλά να την αρπάζουμε λίγοι-λίγοι για να μας προλαβαίνει (κουτσά στραβά) το σύστημα υγείας.

 43. Νικόδημος said

  Είμαι γιατρός στο Παίδων Αγλαία Κυριακού. Σας πληροφορώ ότι έχουμε ήδη 15 ύποπτα κρούσματα στο νοσοκομείο μας, αλλά το υπουργείο δεν το ανακοινώνει για ευνόητους λόγους. Γίνεται πραγματικός χαμός σήμερα στα εξωτερικά ιατρεία μας. Ο πανικός έχει ήδη αρχίσει, δυστυχώς. Είμαστε 3 μέρες άυπνοι1

 44. 15 Ήθελα κι εγώ να ποστάρω το άρθρο του Τέκι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και συνιστώ πραγματικά να διαβαστεί

 45. ΑΡΗΣ said

  Μπάφιασα από την ακατάσχετη κορονοϊολογία στα κανάλια και είπα να μπω εδώ για να πάρω μια λεξιλογική ανάσα. Φευ!

 46. # 14

  Χμμμ, απληροφόρητο σε βρίσκω, τα κακά σκυλιά ψόφο δεν έχουν κι από την θ4 το μόνο καλό ήταν οι διακηρύξεις όταν τις έγραφε γι αυτούς ο Κυριάκος Κυριάκος, νυν στο Κινάλ, τρινάλ όπως το λένε.

  Από την άλλη εγώ θα φιάξω ένα φυλαχτό με την φωτογραφία του Ανέστη Βλάχου έεεε του Μαρτίνς ήθελα να πω του πιο κωλόφαρδου προπονητή της τελευταίας δεκαετίας!. Πάει στην Τούμπα για το Χ και κερδίζει με αυτογκολ και τρεις καθοριστικές αμφισβητούμενε φάσεις όλες υπέρ αυτού !
  Χθες το 0-1 ήταν δίκαιο, ειδικά με το μάλλον άδικο 0-1 του πρώτου αγώνα, οπότε το ματς δικαίως πήγε στην παράταση. το να παίζεις οργανωμένη άμυνα και να βάλεις ένα γκολ είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής. Οταν όμως ισοφάρισε η Αρσεναλ με γκολ της λογικής «κάνε 100 σέντρες σε μια θα γίνει η ζημιά» οι παίκτες του ΟΣΦΠ ήταν απογοητευμένοι που δεν θα πηγαίνανε στα πένατυ και εξαντλημένοι για να περάσουνε την σέντρα, μέχρι κι ο σπήκερ είπε να κερδίσδουν έναφάουλ για να προωθηθούν. Τότε- θαύμα τρομερό- σε γύρισμα αμυντικού από την σέντρα ο τερματοφύλακας στραβοκλώτσησε και…κόρνερ ! Κατέβηκε κι ο Σα μήπως και… το κόρνερ εκτελέσθηκεαποκρούσθκε και σ’ ένα δεύτερο γύρισμα το κόλησε ο Ελαραμπί. Τόσο απρόσμενο ήταν που στο 1 λεπτό που έμεινε οι παίκτες του ΟΣΦΠ ξέχασαν να παίξουν άμυνα και μετά από 120 λεπτά η Αρσεναλ έβγαλε παίκτη τετατέτ με τον Σα που τι έχασε γιατί έβηξε ο Ανέστης Βλάχος, ποιός κορΩνοϊός και κουραφέξαλα μπροστά στον Μάρτινς

  Να ληφθεί βέβαια υπ’ όψιν πως άλλξη μια φορά που η Αρσεναλ ήταν πρώτο φαβορί για το Ουέφα και κληρόθηκε σε ματς νοκάουτ με ελληνική ομάδα, καρφώθηκε πάλι τελευταίο λεπτό από τον Βρύζα, η ιστορία και η φάρσα επαναλαμβάνονται !!

 47. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Αν ο κορονοϊός κατάφερνε να κλείσει τις εκκλησίες για τις κάθε λογής λειτουργίες του χρηστεπώνυμου πλήθους θα ήταν πραγματική σωτηρία.

  Δεν ευελπιστώ όμως… (: όπως είπε πιο πάνω κάποιος συσχολιαστής η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια).

 48. nwjsj said

  @ 34 – Περιονουσκιας

  Από μένα περιμένεις να σου προτείνω τι να κάνεις; Εγώ πάντως θα πάρω να διαβάσω τις Γατοκουβέντες.

 49. τα μυαλά said

  Αυτούς τους γιατρούς που είναι στο Παίδων δεν τους έμαθαν την διαφορά ενός ύποπτου κρούσματος και ενός επιβεβαιωμένου? Τζάμπα πάνε τα φακελάκια

 50. LandS said

  43 Οχι, είναι να μη νοσήσουμε. Σκέψου, τώρα που δεν έχει φάρμακο, να τσιμπήσουν αυτόν τον ιό το 1/10 του πληθυσμού. Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πηγαίνουν στη δουλειά τους και εμείς οι υπόλοιποι θα πηγαίνουμε με τα πόδια στα νοσοκομεία για να ελεγχθούμε.

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  47: Πες ένα γενναιόκαρδο μπράβο στον Ολυμπιακό για την μαγκιόρικη πρόκρισή του και άσε τις θολοαναλύσεις. Δεν του το είχα του γάβρου και μάλιστα τέσσερις μέρες μετά την καθαρή νίκη στην Τούμπα…

 52. LandS said

  47 Επιεική σε βρίσκω.
  Το αχρείαστο κόρνερ (ο Γκάρντιαν το λέει ότι παραχωρήθηκε χωρίς …ουσιαστική πίεση) αποκρούστηκε χλιαρά με αποτέλεσμα να επαναφέρει τη μπάλα ο Ολυμπιακός στη περιοχή με ένα αμυντικό της Άρσεναλ να τη κοιτάει αναίσθητα και τον Σωκράτη να έχει αφήσει χώρο στον Αραμπί. Τι περίμενες από τα δυο μέτρα!
  Και έτσι όμως, το να αποκλείσει ο Ολυμπιακός μια ομάδα που κοστίζει κάμποσες φορές περισσότερο είναι άθλος.

 53. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Για ενημέρωση σας ένα σάιτ με τις περιοχές εξάπλωσης του κορονοϊού. Διαβάζεται καλύτερα σε τάμπλετ ή πισί και ανανεώνεται συνεχώς.

  https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 54. 54: Εχμμ,

 55. nikiplos said

  Βάτμαν, κάθε μέρα και κάθε βράδυ γίνεται χαμός στο Παίδων. Εξυπηρετεί 6 μύρια κόσμο + 5 μύρια ακόμη καθώς οι αντίστοιχες δομές στην περιφέρεια είναι για τον μπέογλου καβάλα με περικεφαλαία. Ύποπτο κρούσμα είναι όλοι όσοι ευρίσκονται σε μέρος που υπάρχει επιβεβαιωμένο και διαμαρτύρονται ότι κάτι έχουν… για να ξες δλδ…

 56. Πέπε said

  > > Το μέτρο αυτό, έστω κι αν είναι οδυνηρό για τις τοπικές οικονομίες, μου φαίνεται λογικό. Είναι όμως αρκετό; […] Περιμένω στα σχόλια την άποψή σας.

  Καλά, είμαστε σοβαροί;

  Έκλεισες φίλος το μετρό, όπου γίνονται μερικές από τις πυκνότερες συγκεντρώσεις ανθρώπων, για να μας πείσεις ότι στ’ αλήθεια, ανεξαρτήτως κόστους, σε νοιάζει να μη μεταδίδονται ιοί; Έκλεισες τις εκκλησίες; Τους κινηματογράφους, τις μεγάλες αίθουσες θεαμάτων, τα στεγασμένα γήπεδα; Τα καρναβάλια φταίνε, έτσι; Που γίνονται παντού υπαίθρια.

  Ξύλο κι όποιον πάρει ο χάρος στη Χίο. Λογοκρισία στην ΕΡΤ. Λογοκρισία στο καρναβάλι. Τρεις Ιεράρχες. Κατά τα άλλα, επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά το κάπνισμα.

  Εννοείται ότι η χώρα δε διαθέτει αρκετές αστυνιμικές δυνάμεις ώστε να δείρει όλους τους καρναβαλιστές όλων των χωριών και πόλεων. Το τι έχει ν’ ακουστεί στα αποκριάτικα πολιτικοσατιρικά ποιήματα που θα εκφωνηθούν από όσους ανυπάκουους επιμείνουν να καρναβαλίσουν, θα ‘χει πολύ ενδιαφέρον.

  Και όλα αυτά, χωρίς να σχολιάσουμε την επίδραση που θα έχει αυτή η επιλεκτική απαγόρευση σε επίπεδο διασποράς πανικού και παραπληροφόρησης.

  Δεν ξέρω, μπορεί να παραλογίζομαι, να έχω γίνει συνωμοσιολόγος. Αλλά έτσι και απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις για Επιτάφιο και Ανάσταση, τρυπήστε μου τη μύτη. Το καρναβάλι όμως, ε;

 57. nikiplos said

  55@ αυτοί που κινδυνεύουν να νοσήσουν είναι σαφώς στις πρωτεύουσες γιατί αυτές είναι κύριοι κόμβοι του δικτύου αερομεταφορών… Αν θεωρήσουμε πως τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει από το 2003, όσον αφορά τις αερομεταφορές, σε 80 μέρες περίπου θα έχει κοκκινήσει όλη η υφήλιος. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές διαχείρισης των κρουσμάτων.

 58. spiral architect 🇰🇵 said

  @56: Ε, θέλει λίγο προσοχή στο κλικάρισμα και στην ανάγνωση.

 59. Πέπε said

  Συμπλ. > 57:

  > > Έκλεισες τις εκκλησίες; Τους κινηματογράφους, τις μεγάλες αίθουσες θεαμάτων, τα στεγασμένα γήπεδα;

  Α, ξέχασα: τα στρατόπεδα;

 60. Triant said

  Σπειροειδή, από άποψη μάρκετινγκ με τάπωσες! (#8) Άλλη φορά τα λίκνα μου θα πιάνουν δύο σειρές 🙂

 61. Νέο Kid said

  Με την αγαπημένη του Τζη ,τη Γουλβς ,κληρώθηκε η συμμορία. 🤪🤪
  Ε, δεν μπορεί! Για στην τούμπα ,για στην αγγλεταίρα …κάπου θα μυρίσουν στο κρίνο τα εκτρώματα του 6ου στόλου…

 62. Triant said

  Από τη μία δεν μπορώ να μην δώσω συγχαρητήρια στον ξέρετε-ποιόν, από την άλλη δεν καταλαβαίνω τι τους έβαλε αυτούς τους δύο Έλληνες. Υποθέτω απλώς για να έχει περισσότερους από την Άρσεναλ και να μην γελάνε και οι κοντινοί πλανήτες.

 63. Pedis said

  Ουδεις φόβος υπαρχει για τους ορθόδοξους χριστιανούς.

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/02/24/mythoikaiplanes-3/#comment-633613

  Βράχοι πιστεως. Γι αυτό ετούτοι ανταμείβονται από τον Κύριο με ασπίδα προστασίας από κάθε κινδυνο. Για τους καθολικούς, προφανώς, δεν ισχύει.

 64. ΣΠ said

  8, 54
  Τον χάρτη τον έχει βάλει ήδη ο Νικοκύρης στο άρθρο.

 65. […] Από προχτές η Ελλάδα προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού (ή κοροναϊού, ή Covid-19). Ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας στο σπίτι του γείτονα ήταν επόμενο να διαβεί και τη δική μας την πόρτα. Κι έτσι, ενώ τον προηγούμενο μήνα παρακολουθούσαμε τον ιό να εξαπλώνεται από μακριά, στην πολύ μακρινή μας… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/02/28/coronavirus-2/ […]

 66. Ιωάννης Ανδρέου said

  Τώρα κατάλαβα τι εννοούν οι Κινέζοι όταν διαλαλούν τα οφέλη για όλη την Ευρώπης από τον …Τρόμο του μεταξ – ιού!

 67. Ιωάννης Ανδρέου said

  Αχ! Μάρκο Πόλο, συ φταις που άνοιξες την πόρτα μας στον …Τρόμο του μεταξ – ιού!

 68. ΣοφίαΟ said

  Δεν βλέπω γιατί πρέπει να συνδεθεί ντε και καλά το θέμα με την εκκλησία, τη στιγμή που περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το μέτρο παρά πάει στην εκκλησία. Από αυτά που διαβάζω για το πώς συμπεριφέρθηκε η άρρωστη υπάλληλος, είναι εμφανές ότι το θέμα είναι τι κούφιο κεφάλι μας. Διαβάζω ότι ακόμα και μετά τη διάγνωση, ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο, έβγαζε τη μάσκα της για να μιλήσει στο τηλέφωνο και δεν άκουγε τις οδηγίες του προσωπικού. Η βολή μου και δεν πα να πνιγείτε όλοι.

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλήθεια τι προβλέπει η νομοθεσία για τους ιδιοκτήτες ΙΧ που τους έσπασαν τα αυτοκίνητα χουλιγκάνοι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι; Προβλέπεται αποζημίωση;

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: Να υποθέσω ότι αν είχε αυτήν την «ανυπότακτη» ελληναράδικη συμπεριφορά στην Κίνα, θα είχε πολύ άσχημα ξεμπερδέματα; Αλλά εδώ είμαστε, βλέπεις, όλοι αντιεξουσιαστές…

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 71 στο 69.

 72. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

  Είχα βγει από νωρίς το πρωί, συμπαθάτε με.

  5 Σωστό κι αυτό. Να προσέχετε εκεί με τα χιόνια 🙂

  15 Δεν το είχα δει, ευχαριστώ!

  25 Σοβαρά; Όπου και να πάει, ακόμα και σε «καθαρά» προς το παρόν μέρη, μετά έχει καραντίνα;

  38 Η θεία μεσολάβηση θα μας σώσει 🙂

  43 Το να αρρωστήσουμε λίγοι-λίγοι, αν δεις το άρθρο στο 15, είναι βασικό.

  44 Κουράγιο, γιατρέ!

 73. Avonidas said

  #69. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να συνδεθεί ντε και καλά το θέμα με την εκκλησία, τη στιγμή που περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το μέτρο παρά πάει στην εκκλησία.

  Ο κόσμος που χρησιμοποιεί το μετρό κατά κανόνα δεν ρουφάει γουλιές από το κυπελάκι του καφέ του διπλανού του. (Το οποίο κυπελάκι δεν επιτρέπεται, άλλωστε, να το πάρεις μέσα στο μετρό).

  Είναι ενδιαφέρον πάντως πώς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων φαρδαίνει και στενεύει, ανάλογα αν η Εκκλησία πρόκειται να ωφεληθεί ή να ξεβολευτεί.

 74. Άντε να βρει εισιτήριο ο μακμάνος…

 75. sarant said

  75 Εδώ ή εκεί;

 76. Οι Ρουμάνοι δεν είναι πραγματικοί ορθόδοξοι: https://www.naftemporiki.gr/story/1567174/roumania-o-covid-19-fernei-mias-xriseos-koutalakia-gia-ti-metalipsi

 77. Avonidas said

  #73. Σοβαρά; Όπου και να πάει, ακόμα και σε «καθαρά» προς το παρόν μέρη, μετά έχει καραντίνα;

  Όχι, σε χώρες όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα. Αλλά δεν ξέρω πόσο σαφής είναι ο ορισμός των ζωνών κινδύνου, χώρια που μέσα σε λίγες μέρες οποιοσδήποτε ορισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί (είναι θέμα χρόνου να φτάσει στην Πολωνία, αν δεν έχει ήδη φτάσει – το κρούσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί).

  Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αποκλείεται. Και σήμερα έβγαλαν επιπλέον οδηγία: κανένα επαγγελματικό ταξίδι σε «επίφοβες» χώρες. (Να πάμε ιδιωτικά δεν μπορούν να μας το απαγορεύσουν).

 78. # 52

  Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μας, εγώ βλέπω τα ματς κι εσύ κρίνεις εκ του αποτελέσματος. Σε πληροφορώ πως εβλεπα μαζί με τον γάβρο γιο μου το ματς και γω φώναξα περισσότερο γκολ από το γιό μου στο 119 !!. Αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να κάνω μια ψύχραιμη ανάλυση και χθες ο ΟΣΦΠ έπαιξε 2-3 επίπεδα καλύτερα απ’ ό,τι έπαιξε στην Τούμπα που έπαιξε σαφέστατα για το Χ και κέρδισε από συμπτώσεις. Και χθες από ένα αυτοκόρνερ κέρδισε άλλο αν άξιζε την πρόκριση συνολικά.

 79. Capten Vilios said

  Πείτε με προκατειλημμένο, αλλά θεωρώ άθλιο πολιτικαντισμό την τοποθέτηση αυτή, και συνάμα εντελώς αποπροσανατολιστική -αφού παραβλέπει την ολοφάνερη διαπίστωση ότι ο κορονοϊός δεν έρχεται με τα πόδια μέσα από ορεινά περάσματα αλλά ταξιδεύει σαν κύριος με business class: από τα πολυεθνικά συνέδρια των επιχειρηματιών στη Σιγκαπούρη μεταδόθηκε ο ιός στην Ευρώπη, όχι από τους κυνηγημένους φτωχοδιάβολους. Άλλωστε, στην Αθήνα έκλεισε προληπτικά το Κολέγιο Αθηνών, όχι κάποιο σχολείο των δυτικών συνοικιών.
  Συγχαρητήρια!

 80. nwjsj said

  @ 77 – Δύτης Των Νιπτήρων

  Όπου να ‘ναι, θ’ αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και από τα πλαστικά κουταλάκια… Εν τω μεταξύ, το μέτρο είναι προαιρετικό, οι φοβητσιάρηδες θα μεταλαμβάνουν με το πλαστικό και οι θαρραλέοι με το το χρυσό του δισκοπότηρου. Το υγρό δηλαδή είναι de facto coronavirus-free, τα κουταλάκια είναι τ’ ακάθαρτα!

 81. # 62

  Οποιος έχει δει τα παιχνίδια της Γουλβς ξέρει πως έχει κοντράρει την Λίβερπουλ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Αγγλία, εξ άλλου όλες τις άλλες μεγάλες έστω από μια φορά τις έχει φυστικώσει. Μόνο που επειδή είναι ομάδα που ανήκει αποκλειστικά σε μάναντζερς παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της… πρέπει να επανεξετάσουμε το συμβόλαιο του Ποτένσε για να δούμε προσεκτικά τους όρους αν βρεθούνε αντίπαλοι τι λέει… 🙂 🙂

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  79:Έχεις γάβρο γιο; Ωχ! Όχι, εγώ σε καμιά περίπτωση δεν πανηγυρίζω τα γκολ του Ολυμπιακού με ξένες ομάδες, δε μου βγαίνει με τίποτα, αλλά σε (σπάνια) αποτελέσματα σαν το χτεσινό, του βγάζω το καπέλο.

  Γιατί έχουμε κολλήσει στο θέμα της εκκλησίας, τη στιγμή που μπορείς να κολλήσεις τον ιό οπουδήποτε, ακόμα και μέσα στο σπίτι σου από τους δικούς σου ανθρώπους;

 83. mitsos said

  Καλημέρα
  (όσο θα σφίγγουν τα πράγματα θα αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία ο χαιρετισμός )

  Δυστυχώς οι εχθροί της ανθρωπότητας και του πολιτισμού της δεν είναι οι εξωγήΙνοι αλλά οι παρασιτικοί ιοί. Ίσως αυτοί να αποδείξουν πόσο μικρός χωροχρονικά είναι ο πολιτισμός μας αε σχέση με το σύμπαν

  Δυο ( ρητορικά ) ερωτήματα λιοπόν προς νεοφιλελεύθερους :

  1) Να αντιμετωπίσουμε και το θέμα του κινδύνου από τους συνεχώς μεταλλασσόμενους ιούς προς όλο και πιο ανθεκτικέςς και πιο μεταδοτικές μορφές , όπως αντιμετωπίζουμε και τη καταστροφή του κλίματος ; Να αφήσουμε το σύστημα να βρει μόνο του την καινούρια ισορροπία του ;

  2) Μήπως είναι λάθος όλες αυτές οι παρεμβάεις των υπερεθνικών οργανισμών και των κρατών και πρέπει να αφήσουμε την Διεθνή AGORA να δώσει τις λύσεις ; Φαντάζομαι πως αν οι ιοί μειώσουν το ποσοστό των ανθρώπων από ευπαθείς κυρίως ομάδες το αποτέλεσμα δεν θα είναι και πολύ κακό για τον Homo Economicus ;

  Όσοι απαντούν καταφατικά σε αυτές τις δυο ερωτήσεις νομίζω πως σωστά επέλεξαν Μητσοτάκη.

  Και ένα ρητορικό ερώτημα προς την Ελληνική Αριστερά :
  Ποιά είπαμε, ότι είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας που πρέπει να ενισχυθεί; Ο τουρισμός; Οικονομία όμως στηριγμένη σε ένα ποδάρι μάλλον μοιάζει …κουτσή.

  Συμπέρασμα : Πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε με κριτήριο το πρόσκαιρο μικροσυμφέρον του στενού μας περίγυρου .
  Οι ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται όλο και πιο καθαρά πως αντιδρούν ως μαθητευόμενοι μάγοι.
  Για άλλη μια φορά φοαβάμαι πως θα αποδειχθεί πωςδεν μας λείπουν οι καλά εκειδικευμένοι επιστήμονες αλλά οι ηγέτες με Παιδεία φιλοσοφική, πολιτιστική, Ανθρωπιστική.

  Υ.Γ. Είδατε σ’ιγουρα την αντίδραση στα χρηματιστήρια όσων τζογάρουν κεφάλαια ( κλεμένη υπεραξία από εργαζόμενους δηλαδή ) . Πιθανώς όμως δεν είδατε τις αντιδράσεις της «ανθυγεινής» επιχειρηματικότητας που ανάγκασε την Αμαζον να αποκλείσει ι εκατομμύριο προϊόντα !!!

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  «όχι κάποιο σχολείο των δυτικών συνοικιών.»
  Το Περιστέρι δεν είναι στα δυτικά προάστια; Είπαμε το θέμα είναι σοβαρό, δεν σηκώνει αντιπολιτευτική ή αντικληρικαλιστική προσέγγιση.

 85. Pedis said

  # 77 – ε, η «μισή» Ρουμανία δουλεύει στην Ιταλία … λιγόστεψε η πίστη τους; κρυφαλλαξοπίστησαν και κιότεψαν; Ποιος το ξέρει. χαχαχά!

 86. ΚΑΒ said

  Μόνο για τους δρόμους στέλνει μηνύματα ο Χριστός στους εκπροσώπους του; Για τους ιούς τίποτε;

  https://www.lifo.gr/now/greece/271662/mitropolitis-ileias-o-xristos-moy-eipe-steile-minyma-ston-mitsotaki-na-ftiaksei-ton-dromo

 87. Avonidas said

  #83. Γιατί έχουμε κολλήσει στο θέμα της εκκλησίας, τη στιγμή που μπορείς να κολλήσεις τον ιό οπουδήποτε, ακόμα και μέσα στο σπίτι σου από τους δικούς σου ανθρώπους;

  Γιατί κανένας άλλος δεν διατείνεται, ανεύθυνα και ανόητα, ότι διαθέτει ανοσία.

 88. Γς said

  Κι απάνω στην αναμπουμπούλα η Γς_granddaughter άφησε την σιγουριά της μήτρας πρόωρα και μπήκε στην θερμοκοιτίδα σήμερα το πρωί
  1500 gr

  καλώς ήρθες αγάπη μου!

 89. Να σου ζήσει Γς!

 90. Triant said

  Καλώς τα δέχτηκες Γς, να σου ζήσει!

 91. Pedis said

  # 73 – 43 Το να αρρωστήσουμε λίγοι-λίγοι, αν δεις το άρθρο στο 15, είναι βασικό.

 92. ΚΑΒ said

  90. Να πάνε όλα καλά.

  «Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και η χώρα είναι θωρακισμένη». Έτσι μας είπε πριν 4 μέρες ο Κικίλιας. επομένως μη φοβάστε!

 93. Γς said

  90, 91:

  Ευχαριστώ

  Και δεν είχε ψαλίδι στο αυτοκίνητο ο μπαμπάς της για να κόψει τον ομφάλιο λώρο .όταν την ξεγέννησε στο δρόμο για το μαιευτήριο

 94. Pedis said

  Η διαταγή του υπουργείου να ακυρωθούν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι μεγάλη ανοησία. Αν πραγματικα πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, επειδή έχουν πέντε κρούσματα τότε θα έπρεπε να κλείσουν εστιατόρια, λέσχες, μουσεία, θέατρα, καφεμπάρ, αλλά και πανεπιστήμια και σχολεία μέχρι τα μέσα Απριλίου.

  Μέτρα παρομοίως βλακώδη πήραν στο Μιλάνο όπου τα καφεμπαρ είναι υποχρεωμένα να κλείνουν στις έξι το απόγευμα, όλη την υπολοιπη μέρα είναι ανοιχτά, συγχρόνως τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά.

  https://www.ilsole24ore.com/art/scuole-cinema-bar-milano-chiude-coronavirus-18-6-AChJ3TLB

  Στο μεταξύ, φαίνεται, ότι τα μέτρα θα ανασταλλούν, επειδή όπως λένε όλοι οι πολιτικοί και τα μμε, «μα τι σας ηρθε και κάνετε έτσι … μια γριπούλα είναι, περνάει, ψηλα το κεφάλι, αντιμετωπίστε τον φόβο» …

  τον φόβο δηλαδη που περνάνε στη μάζα κάθε φορά που θέλουν να τη βλέπουν να χέζεται απάνω της όταν κάνουν μπουου! τα μμε

  και οι καλές μας κυβερνήσεις που έχουν ανασκολοπίσει τα τελευταία είκοσι χρόνια ακόμη κι εκείνο το ανεπαρκές σύστημα υγείας της εποχής του γουέλφερ.

 95. Γιάννης Ιατρού said

  Ως να σας ζήσει το κοριτσάκι!! 👍❤😘😋

 96. Γιάννης Ιατρού said

  Ως = Γς

 97. Γιάννης Ιατρού said

  Μέχρι να σχολιάσει ο Λάμπρος μας, μην πιστεύετε τίποτα 😎

  Εδώ στην επαρχία, απ ότι βλέπω, ο κόσμος είναι πιο ψύχραιμος 👍

 98. Πάνος με πεζά said

  Τώρα που πέθανε και η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, δεν ξέρω πώς θα την παλέψουμε με τον ιό…

 99. Πάνος με πεζά said

  Βασικά :
  1. Αυτά τα είχε πει ο Παϊσιος
  2. Επίσης τα γράφει και στην Αποκάλυψη.

 100. Αγγελος said

  Κι εμένα μου φαίνεται υπερβολικός ο πανικός, όχι γιατί δεν υπάρχει φόβος (μια εύκολα μεταδιδόμενη αρρώστια με θνησιμότητα 3% είναι επίφοβη), αλλά γιατί μάλλον δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράματα. Αλλά βέβαια να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε τη διάδοσή της για να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί είναι λογικό.

 101. Avonidas said

  #100. Επίσης τα γράφει και στην Αποκάλυψη.

  Ε, ναι, λέει για όταν θα έρθει ο ιός εν τη βασιλεία του 😉

 102. ΚΑΒ said

  Κι ένα λεξιλογικό:

  Σε φυλλάδιο που μου έδωσαν σήμερα στο φαρμακείο για τον κορονοϊό (με ω το γράφει) ανάμεσα στα άλλα:

  Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιθανό ότι αναπτύχθηκε αρχικά σε κάποιο ζωικό είδος και στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο.

  είναι σωστό το: ότι αντί να;

 103. Triant said

  Το Βατράχι έχει ένα ενδιαφέρον γκάλοπ:

  https://tovatraxi.com/specials/oi-polites-miloun/i-gnomi-tou-koinou-eftase-stin-ellada-o-koronoios/#.Xlk1okqxW70

 104. Avonidas said

  Το γεγονός ότι αλλάζει διαρκώς όνομα το πιο επικίνδυνο γνώρισμα του φονικού ιού, προειδοποιούν οι επιστήμονες 😀

 105. sarant said

  89 Γς, να τη χαίρεστε την κούκλα! Και μακριά από τις φίλες της!

 106. Πάνω στην σύγχυση, στο Χιούστον έχουν κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια κλπ επειδή βρήκε ευκαιρία να σπάσει ένας μείζων αγωγός νερού (δυόημισι (σικ) μέτρα διάμετρος) δημιουργώντας φόβους για μολύνσεις, οπότε το νερό, λέει, να το βράζουμε πριν το πιούμε, και άλλα πολλά μέχρι νεωτέρας.

  Για νερό και ιό μαζί σκέφτομαι απιονιστήρα: Δύο σε ένα

 107. ΣΠ said

  Πατέρας Στυλιανός Καρπαθίου: «Ο Χριστός ποτέ δεν υπήρξε φορέας μικροβίων»

 108. Pedis said

  Με τον πανικό και την υστερία που έχει προκληθεί, να δούμε πόσοι από τόσους που συμβαίνει ανά λεπτό στον κόσμο να παρουσιάζουν κάποια από τα συμπτώματα του κρυολογήματος θα τολμήσουν να πάνε να κοιταχτούν καλύτερα …

  γιατί αν βρεθούν θετικοί στον ιό (στο πρώτο τεστ, μετά το αγγούρι της καραντίνας θα το φάνε) θα μπει όλη η οικογενεια καραντίνα, θα τους κοιτάνε όλοι σα λεπρούς και θα τους βρίζουν στη δουλειά και στη γειτονιά που τους πλησίασαν τις προηγούμενες μέρες.

  Κυκλοφορει ινφόρμαλλυ το περιστατικό, με την περίπτωση ενός τύπου προερχόμενου από Ιταλία που απευθύνθηκε σε επαρχιακό νοσοκομείο επειδή ένιωθε άσχημα κρυολογημένος. Του είπαν, περίμενε να φωνάξουμε, κι ήταν νύχτα!, την υπεύθυνη ιατρική επιτροπή, που θα σε παραλάβει, να οργανωθεί η κουστωδία με τις μάσκες τις στολές κλπ κλπ που θα τον συνόδευε σε νοσοκομείο που σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο δέχεται τα ύποπτα περιστατικά.

  Ο τύπος μπροστά στον πανικό και την βαριά επισημότητα της κατάστασης, τόσκασε.

  Εσείς τι θα κάνατε;

 109. Pedis said

  # 108 – σε τι απαντάει αυτό, είπε κανείς να μπει ο Χριστός στην καραντίνα;

 110. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

  Γιάννη, νὰ σοῦ ζήσει ἡ νέα ἐγγονή.
  Νὰ τὴ χαρεῖτε καὶ νὰ τὴν καμαρώσετε οἰκογενειακῶς.

  Γιὰ τὸ σημερινὸ θέμα δὲν θὰ μπῶ στὰ ὑγειονομικά. Ὑπάρχουν ἄλλοι ποὺ τὰ ξέρουν καλύτερα. Θ᾿ ἀναφερθῶ σὲ κάτι λεξιλογικό.

  Στὰ Θερμιὰ λέγανε «Καλῶς τὰ ᾿δέχτης», ὅταν ἔφερναν τὰ συχαρίκια γιὰ τὴν ἄφιξη κάποιου ἀγαπημένου προσώπου, κάποιες φορὲς καὶ εἰρωνικά, γιὰ τὴν ἄφιξη κάποιου ἀνεπιθύμητου.

  Μικρὸς τὸ ἄκουγα «καλὸς Ταδέχτης», κάτι ὅπως ὁ «Ταμέλης»* τῶν πρώτων ἀνακοινώσεων τῆς Χούντας στὶς 21 Ἀπριλίου τοῦ ᾿67.

  *Τὸ παρακάτω γιὰ τοὺς νεώτερους ποὺ μπορεῖ νὰ μήν τὸ γνωρίζουν.

  Οἱ πρῶτες ἀνακοινώσεις τῆς Χούντας μετὰ τὴν κατάληψη τῆς ἐξουσίας ἦταν ἀνώνυμες – μέχρι νὰ ὀρκιστεῖ ἡ πρώτη χουντικὴ κυβέρνηση μὲ «πρωθυπουργὸ» τὸν Κόλλια – καὶ κατέληγαν:

  «Ὁ πρόεδρος Τὰ μέλη».

  Τότε ἀρκετοὶ ἔψαχναν νὰ βροῦν ποιὸς εἶναι αὐτὸς ὁ Ταμέλης ποὺ ἀνέλαβε πρόεδρος. 🙂

 111. nwjsj said

  @ 108 – ΣΠ

  Εκτός από την κορώνα που φορέσαμε, σε λίγο θα βγουν και τα τανκς στους δρόμους για να αποκλείσουν τις εκκλησίες!

  Πέρα από τα χωρατά τώρα, οι τύποι είναι επικίνδυνοι και καλό θα ήταν οι δημοσιογράφοι αφ’ ενός να μην τους δίνουν καθόλου βήμα και αφ’ ετέρου να απευθύνουν ερωτήσεις περί μετάληψης και μετάδοσης του κοροναϊού σε γιατρούς, βιολόγους και μικροβιολόγους.

 112. sarant said

  107 !

  111 https://sarantakos.wordpress.com/2013/04/28/tamelis/

 113. Μαρία said

  108
  🙂

 114. Γς said

  111:

  Ευχαριστώ

  >«Ὁ πρόεδρος Τὰ μέλη».

  Τα μέλη-> Ταμέλης
  Κιζίκης-> Τζατζίκης-Τζατζίκης, φώναζαν τα πιτσιρίκια μόλις ανακοινώθηκε η νέα Χούνυα κι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας

 115. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @113β. Μπράβο, Νικοκύρη.

  Καὶ δὲν θυμόμουνα ποῦ τὸ εἶχα διαβάσει.

 116. Μαρία said

 117. 117 εκατόν τριάντα μύρια λίρες Αγγλίας έχασε η εταιρεία, λέει. Απίστευτο!

 118. 117-118

 119. Χαρούλα said

  #89
  Γς να την χαίρεστε την βιαστική! Γρήγορα σπίτι. Πάντα χαρές να σας δίνει!

 120. Μανούσος said

  Πάντως δεν έχει διαπιστωθεί ποτέ επιδημία οποιασδήποτε ασθένειας που να προήλθε από την μετάληψη της Θείας Κοινωνίας.
  Νομίζω ότι γενικώς τα οινοπνευματώδη δεν είναι κατάλληλοι φορείς ασθενειών.
  Αν είναι να καταργήσουμε τις συναθροίσεις ας διαλυθούν στρατός, αστυνομία, σχολεία, κλαμπ, ταβέρνες, αθλητικοί αγώνες, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, διαδηλώσεις, πολυκαταστήματα και να ψάξουμε ατομικές Σπιναλόγκες…

 121. BLOG_OTI_NANAI said

  110: Η Εκκλησία δέχεται εδώ και 2.000 χρόνια ότι η Θεία Κοινωνία είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού, γι’ αυτό το είπε.

  Γενικά, δεν θυμάμαι με οποιαδήποτε παρόμοια κατάσταση (π.χ. την εποχή της γρίππης με τα εμβόλαι του Αβραμόπουλου και άλλες παρόμοιες) να υπήρξε κάποια φορά που να σταμάτησε η Θεία Κοινωνία στην Εκκλησία. Και επειδή έτσι γίνεται συνήθως, όσοι κοινωνούν τακτικά δεν συνδυάζουν ποτέ τις ιώσεις με την Θεία Κοινωνία, ίσως και γιατί όλοι οι κληρικοί λογικά θα είχαν πεθάνει αφού δίνουν το κουτάλι σε 200 άτομα (πόσοι από αυτούς δεν θα φέρουν πλήθος αρρώστιες) και στο τέλος ό,τι μείνει το πίνουν οι ίδιοι διότι δεν επιτρέπεται να πεταχτεί κάπου. Οπότε λειτουργεί το πράγμα με αυτόματο πιλότο.

  Επειδή εδώ γύρω στο blog δεν το βλέπω να είναι πολλοί που να ασχολούνται με το θέμα (ή τέλος πάντων κυριαρχούν οι οπαδοί του Ντόκινς) μεταφέρω ως γεγονός ότι με την μακρά εμπειρία που έχει κάποιος στην Εκκλησία, πηγαίνει και κοινωνεί χωρίς να σκέφτεται καν ότι μπροστά από αυτόν γεύονται το ίδιο κουτάλι 100 μπάρμπηδες και θείες, ενώ αν του έλεγαν να φάει φαγητό σε κάποιο τραπέζι όπου είχαν φάει με το ίδιο κουτάλι 2-3 άσχετοι, θα σιχαινόταν.

  Έτσι τουλάχιστον δουλεύει το πράγμα στη σκέψη αυτών που κοινωνούν και έχουν την πεποίθηση ότι τα μέτρα αφορούν και τους ίδιους, αλλά μόνο στο μετρό, στο θέατρο, στο καρναβάλι, αλλά όχι όταν τρώνε από το ίδιο κουτάλι την Θεία Κοινωνία.

 122. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @79. gpointofview said:

  » …εβλεπα μαζί με τον γάβρο γιο μου το ματς και γω φώναξα περισσότερο γκολ από το γιό μου στο 119 !!

  Ξέρω γιατὶ πανηγύρισες, Γιῶργο.

  Συνεχίζοντας στὴν Εὐρώπη ὁ ΟΣΦΠ, μπορεῖ νὰ πάρει ὁ ΠΑΟΚ τὸ πρωτάθλημα.

  Ὡς γνωστὸν «δυὸ καρπούζια κλπ». 🙂

 123. Αλέξανδρος said

  Πολύ μού θυμίζει η παρούσα γενική κινητοποίηση (υστερία;) την κατάσταση τού 2010, με την τότε αποκαλούμενη ΔΗΘΕΝ πανδημία. Βέβαια, τότε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι και η στάση τού ΠΟΥ ήταν πολύ πιο ψύχραιμη. ΑΛΛΑ δεν μπορώ να καταλάβω πώς η γρίππη που μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει τόσο πολλές χιλιάδες πάσχοντες αλλά και γύρω στούς 90 νεκρούς δεν μάς φοβίζει, ενώ ο κορονοϊός με τέσσερις πάσχοντες και κανέναν νεκρό μέχρι τώρα, μάς κατατρομοκρατεί. Στην Κίνα αν δεχτούμε τα στατιστικά τους, η θνητότητα είναι 3,41% και δεν απέχει και πολύ από αυτήν τής γρίππης. Θάθελα πολύ να μάθω τί κρύβεται πίσω από την όλη ιστορία. Άραγε είναι μόνο ο φόβος για τυχόν πανδημία ή/και τίποτε άλλο;
  Με τα όσα γράφω παραπάνω δεν εννοώ βέβαια ότι δεν πρέπει να προσέχουμε και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής. Ιδιαίτερα μάλιστα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πράγματι είναι ευάλωτες και σ’αυτόν και τούς άλλους ιούς.

  Για τον Μεσογαίας νομίζω ότι τον αδικείς κύριε Σαραντάκο. Τον θεωρώ έναν από τούς καλύτερους ιεράρχες που υπάρχουν σήμερα.

 124. sarant said

  118 !!

 125. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @121.Μανούσος said:

  » Πάντως δεν έχει διαπιστωθεί ποτέ επιδημία οποιασδήποτε ασθένειας που να προήλθε από την μετάληψη της Θείας Κοινωνίας.
  Νομίζω ότι γενικώς τα οινοπνευματώδη δεν είναι κατάλληλοι φορείς ασθενειών.

  Τότε νὰ γίνουμε ὅλοι τύφλα γιὰ νὰ μήν κολλήσουμε. 🙂

  Καὶ γιὰ νὰ τὸ σοβαρέψουμε.

  Ἔχουν γίνει σχετικὲς ἔρευνες (μικροβιολογικές, ἰολογικές, ἐπιδημιολογικές, ἢ ὅ,τι ἄλλο ἀπαιτεῖται) ποὺ νὰ τεκμηριώνουν τὸν παραπάνω ἰσχυρισμό;

  Νὰ θυμίσω καὶ τὴ σοφὴ παροιμία «καλὸς ὁ ἁγιασμός, ἀλλὰ νὰ πάρουμε καὶ μιὰ γάτα».

 126. Αλέξανδρος said

  Για το θέμα τής θείας Μετάληψης, αν κανείς πιστεύει ότι είναι μυστήριο πραγματικό, σίγουρα δεν φοβάται να κοινωνήσει. Τίς ίδιες φοβίες τίς ακούω να επαναλαμβάνονται συχνά και από πολλούς,αλλά οι παπάδες τουλάχιστον (που πίνουν στο τέλος όσο περισσέψει από τη θεία Κοινωνία) θα έπρεπε εδώ και χρόνια να πεθαίνουν σωρηδόν-κάτι που όμως δεν συμβαίνει. Και δεν έχουμε και καμμιά μελέτη ιατρική ειδικά για το θέμα αυτό.
  Τώρα για όσους είναι βαθειά επηρρεασμένοι από τον λογικοκρατούμενο δυτικό μας πολιτισμό……………

 127. Avonidas said

  #124. ΑΛΛΑ δεν μπορώ να καταλάβω πώς η γρίππη που μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει τόσο πολλές χιλιάδες πάσχοντες αλλά και γύρω στούς 90 νεκρούς δεν μάς φοβίζει, ενώ ο κορονοϊός με τέσσερις πάσχοντες και κανέναν νεκρό μέχρι τώρα, μάς κατατρομοκρατεί.

  Οι θάνατοι από δάγκωμα καρχαρία είναι πολύ λιγότεροι από τους θανάτους π.χ. από τροχαίο. Αν σου έλεγαν ότι εκεί που πας να κολυμπήσεις έχει καρχαρίες, θα το θεωρούσες ασφαλέστερο από το να οδηγήσεις μέχρι την παραλία;

  Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δεν πρέπει να συγκρίνουμε αριθμούς θανάτων ανάμεσα στην κοινή γρίππη και τον κορονοϊό. Πρέπει να συγκρίνουμε ποσοστά θανάτων ανάμεσα σε όσους έχουν νοσήσει. Με αυτό το κριτήριο, ο κορονοϊός είναι σαφώς πιο επικίνδυνος από την κοινή γρίππη, ιδίως αν επιτρέψουμε να εξαπλωθεί στον γενικό πληθυσμό.

  Για τον Μεσογαίας νομίζω ότι τον αδικείς κύριε Σαραντάκο. Τον θεωρώ έναν από τούς καλύτερους ιεράρχες που υπάρχουν σήμερα.

  Τον αδικεί επειδή αναφέρει τα λόγια του;

  (Είναι διαχρονική απορία μου αυτή, όχι μόνο για τον Μεσογαίας)

 128. Avonidas said

  Τώρα για όσους είναι βαθειά επηρρεασμένοι από τον λογικοκρατούμενο δυτικό μας πολιτισμό……………

  …οι ανεκδοτολογικές μπούρδες δεν τους εντυπωσιάζουν, ναι.

 129. Triant said

  122:
  Έτσι τουλάχιστον δουλεύει το πράγμα στη σκέψη αυτών που κοινωνούν και έχουν την πεποίθηση ότι τα μέτρα αφορούν και τους ίδιους, αλλά μόνο στο μετρό, στο θέατρο, στο καρναβάλι, αλλά όχι όταν τρώνε από το ίδιο κουτάλι την Θεία Κοινωνία.

  Για να έχουμε καλό ρώτημα, εσύ συμφωνείς με αυτό;

 130. Νέο Kid said

  Τώρα βλέπω με έκπληξη ότι ο Τζη έχει γιο γάβρο! Απ τη μια , λογικό μεν λόγω του αντί Παναθηναϊκού του συμπλέγματος, αλλά …όχι και γάβρο ρε γμτ!

  Καλά ρε! Μορφωμένος άνθρωπος μαθηματικός, και δε σούκοψε να του μιλήσεις του παιδιού όταν ήταν μικρό για τις υπέροχες διδαχές του μαρξισμού και τον μεγάλο Όσκαρ Γουάιλντ;

 131. Triant said

  124:
  ΑΛΛΑ δεν μπορώ να καταλάβω πώς η γρίππη που μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει τόσο πολλές χιλιάδες πάσχοντες αλλά και γύρω στούς 90 νεκρούς δεν μάς φοβίζει, ενώ ο κορονοϊός με τέσσερις πάσχοντες και κανέναν νεκρό μέχρι τώρα, μάς κατατρομοκρατεί.

  Το κλειδί είναι το ‘μέχρι τώρα’. Ελπίζω βέβαια να έχεις δίκιο 🙂

 132. gmich said

  Στην ΕΡΤ σήμερα και στην νέα εκπομπή «Συνδέσεις» μετά τον λοιμοξιολόγο καθηγητή Τσιόρδα που ενημέρωνε για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό την σκυτάλη πήρε ένας ιερέας ο οποίος εξηγούσε με μεταφυσική φυσικότητα πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε από την μετάληψη ούτε από την συνάθροιση μέσα στις εκκλησίες. (Θα μπορούσε να προσθέσει πως σωστά απαγορεύτηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις γιατί είναι του σατανά¨)

 133. voulagx said

  Απο το λινκ του #108 το ΣΠ:
  «Και το ακόμη πιο φοβερό είναι ότι ενοχλήθηκε κιόλας, όταν μία τηλεθεατής έστειλε ένα εύλογο ερώτημα…»
  Άντε με το καλό και «η άντρας»

 134. Αλέξανδρος said

  #128 Για τα ποσοστά θανάτου έγραψα: 3,41% ο κορονοϊός και λιγότερο η γρίππη. Επίσης προσθέτω ότι σε ηλικίες κάτω τών 40 τα ποσοστά θανάτου από κορονοϊό είναι ελάχιστα (0,6-1% σύμφωνα με επίσημες στατιστικές).
  Αυτό όμως όπως τονίζω στο κείμενό μου παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας.

  Οσο για τίς «ανεκδοτολογικές μπούρδες» λυπάμαι ειλικρινά για το επίπεδο τής απάντησής σου Avonidas, αλλά τίς αφήνω σε σένα.

 135. Pedis said

  Κοινοί ιούληδες μπορεί να σου περάσουν από τα σάλια του άλλου, δεν πεθαίνεις. Και γλυτώνεις κι από κείνους του ιούς που τους ζαλίζει το ποτό. Και η ποσότητα που παίρνει ο καθένας μικρή. Η αηδία, βεβαια, όχι, αν και είναι υποκειμενικό συναίσθημα.

  Θα ήταν, όμως, αυτός πειστικός λόγος να πάρει ο ένας το κουτάλι του διπλανού του για να φάει από τη σούπα του παραδιπλανού του έστω κι αν αυτή είναι πήχτρα στο ξύδι;

  Α, θυμήθηκα τα μαχαιροπίρουνα στο φοιτητικό εστιατοριο που δεν φημιζόταν για την αποτελεσματικότητα του πλυντηρίου των πιάτων, αν ποτέ λειτουργούσε, τα περνούσαμε με ξύδι.

 136. Γιάννα said

  Για το αν μεταδίδεται ο κορωνοϊός με τη Θεία Κοινωνία: Ο προσωπικός γιατρός του Αθηνών Χριστόδουλου, διαπρεπής παθολόγος Σωτήρης Ράπτης (1937 – 2017) είχε δηλώσει σε κάποια τηλεοπτική του εμφάνιση το καλοκαίρι του 2008 (το βίντεο υπήρχε μέχρι πρόσφατα στο YouTube) πως η προχωρημένη και χρόνια ηπατίτιδα από την οποία έπασχε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος οφειλόταν στην κατάλυση της Αγίου Ποτηρίου (= ως γνωστόν οι κληρικοί πίνουν όλη την Θεία Κοινωνία που δεν καταναλώνεται από τους πιστούς) την οποία έκανε επί δεκαετίες.

  Κι εγώ πιστή χριστιανή είμαι (και πολύ πιστή, θα έλεγα), αλλά ας μή κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας (ο φίλος κ. Blog το ξέρει καλά και θα με επιβεβαιώσει): Το 80% των ορθοδόξων ιερέων και μοναχών (ακομη και των αγιορειτών, που δεν συγρωτίζονται με άλλους) έχουν χρόνια και προχωρημένη ηπατίτιδα, που οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό στην παραδοσιακή κατάλυση της Θείας Κοινωνίας. Ακόμα και οι δύο Σύγχρονοι Άγιοι της Ορθοδοξίας μας, ο πατήρ Παΐσιος Εζνεπίδης και ο πατήρ Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης έπασχαν από προχωρημένη ηπατίτιδα τελευταίου βαθμού και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το ομολογούν οι ίδιοι, ασχέτως αν δεν παραδεχόντουσαν ότι οφείλεται στη χρόνια κατάλυση της Θείας Κοινωνίας

  Σημειωτέον ότι ο ιατρικός φάκελος του Χριστόδουλου φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο και δεν πρόκειται να ανοίξει πριν περάσουν 50 χρόνια

 137. sarant said

  134 Κι εγώ το πρόσεξα

  128 !

 138. Νίκος Κ. said

  Πριν από λίγες μέρες δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας οδηγία επιστροφής των μαθητών που βρίσκονταν στην Ιταλία. Όμως ποτέ δεν δόθηκε οδηγία οι μαθητές που επιστρέφουν να παραμείνουν (δικαιολογημένα) για 2 εβδομάδες (που είναι ο χρόνος επώασης) στο σπίτι τους μέχρι να είναι σίγουρο ότι δεν είναι φορείς του ιού.
  Ίσα-ίσα που διαβάζουμε: «Οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη σε διαδικασία επιστροφής στη χώρα μας, θα επιστρέψουν κανονικότατα στις δραστηριότητές τους», δήλωσε η κ. Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων» https://www.cnn.gr/news/politiki/story/208758/koronaios-italia-dieykriniseis-kerameos-gia-ton-epanapatrismo-mathiton-kai-tin-apagoreysi-ekdromon

  Άρα αν κάποιος μαθητής κόλλησε Covid-19 στην Ιταλία θα τον μεταφέρει κατευθείαν στο σχολείο του!

 139. Γς said

  Εφυγε η Αλκη Ζέη κι εγώ θυμήθηκα … τον Ζωρζ Σαρή

  https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post_30.html

 140. Avonidas said

  #137. Καλώς τα δεχτήκαμε 😛

 141. Νέο Kid said

  Beware of the corona virus 🦠
  https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fi.chzbgr.com%2Ffull%2F8562833152%2FhB87C3381%2Fqueen-elizabeth-is-englands-longest-reigning-monarch&imgrefurl=https%3A%2F%2Fcelebs.cheezburger.com%2Ftag%2Fqueen-elizabeth-ii&tbnid=5cTMA6guNui2AM&vet=1&docid=nAGBi8SfXQuFHM&w=599&h=399&q=queen%20elizabeth%20funny%20images&hl=en-cy&source=sh%2Fx%2Fim

 142. nwjsj said

  @ 109 – Pedis

  «Με τον πανικό και την υστερία που έχει προκληθεί, να δούμε πόσοι από τόσους που συμβαίνει ανά λεπτό στον κόσμο να παρουσιάζουν κάποια από τα συμπτώματα του κρυολογήματος θα τολμήσουν να πάνε να κοιταχτούν καλύτερα …

  γιατί αν βρεθούν θετικοί στον ιό (στο πρώτο τεστ, μετά το αγγούρι της καραντίνας θα το φάνε) θα μπει όλη η οικογενεια καραντίνα, θα τους κοιτάνε όλοι σα λεπρούς και θα τους βρίζουν στη δουλειά και στη γειτονιά που τους πλησίασαν τις προηγούμενες μέρες.»

  Ενώ αν κολλήσουν κοροναϊό όλη τη γειτονιά (και βάλε) και μπει σε καραντίνα όλος ο νομός, θα έχουν τη συνείδησή τους ήσυχη; Εντάξει, μια χαρά, διότι τότε θα βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι και δεν θα νιώθουν στιγματισμένοι ή μοναχούληδες!

  «Κυκλοφορει ινφόρμαλλυ το περιστατικό, με την περίπτωση ενός τύπου προερχόμενου από Ιταλία που απευθύνθηκε σε επαρχιακό νοσοκομείο επειδή ένιωθε άσχημα κρυολογημένος. Του είπαν, περίμενε να φωνάξουμε, κι ήταν νύχτα!, την υπεύθυνη ιατρική επιτροπή, που θα σε παραλάβει, να οργανωθεί η κουστωδία με τις μάσκες τις στολές κλπ κλπ που θα τον συνόδευε σε νοσοκομείο που σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο δέχεται τα ύποπτα περιστατικά.

  Ο τύπος μπροστά στον πανικό και την βαριά επισημότητα της κατάστασης, τόσκασε.»

  Αυτό είναι ανέκδοτο, έτσι;

  «Εσείς τι θα κάνατε;»

  Αν είχα επιστρέψει από ταξίδι σε χώρα όπου υπάρχει επιδημία κοροναϊού, θα είχα βάλει από μόνη μου τον εαυτό μου σε καραντίνα κι αν στην πορεία παρουσίαζα σημάδια ίωσης, θα φώναζα την κουστωδία με τις μάσκες και τις στολές (του βιολογικού πολέμου) να με μαζέψει πάραυτα από το σπίτι, να μου κάνουν το κορονοτέστ και να με καραντινιάσουν, αν χρειαστεί. Δηλαδή, τι θα πάθαινα; Θα τρελαινόμουν από 14 μέρες καραντίνας ή θα σκιαζόμουν μην μου κολλήσει η γειτονιά ή οι συνάδελφοι τη ρετσινιά της κορονοασθενούς; Πολλοί θα σκεφτούν ότι είμαι υπερβολική, εγώ από την άλλη λέω ότι θα το αντιμετώπιζα υπεύθυνα.

 143. BLOG_OTI_NANAI said

  130: «Για να έχουμε καλό ρώτημα, εσύ συμφωνείς με αυτό;»

  Από που σου προέκυψε το υφάκι; Δεν το κατάλαβα αυτό.

  Όχι μόνο συμφωνώ, αλλά και το ζω εγώ ο ίδιος εδώ και πάνω από 25 χρόνια χωρίς να με απασχολήσει ποτέ ζήτημα ιώσεων, όπως ακριβώς τα περιγράφω. Και όπως είπα, κοινωνώ άνετα μετά από μπάρμπα και θεία που βήχει, και σιχαίνομαι να φάω από το ίδιο κουτάλι σχεδόν οποιονδήποτε πέρα από την οικογένεια μου.

  Η εμπειρία και το βίωμα δημιουργεί στάση ζωής και σε αυτό. Το βιώνεις αμέτρητες φορές, και εμπιστεύεσαι τη διαδικασία, διότι κανονικά θα έπρεπε σχεδόν κάθε φορά να είσαι άρρωστος, αλλά ουδέποτε συμβαίνει, και τουλάχιστον κάποιος θα παρατηρούσε ότι κάθε εβδομάδα κολλάει ιώσεις.

  137: Μπάρμπα, ξέρω κληρικούς, ούτε έναν δεν γνωρίζω να έχει αρρωστήσει από ηπατίτιδα και βεβαίως κανονικά θα είχαν πεθάνει όλοι από ποικιλία ασθενειών πριν καν πάθουν ηπατίτιδα.

  ΥΓ
  Γενικά οι άθεοι ή «άθεοι» ας μάθουν να ακούνε και λιγάκι και άμα δεν πάνε στην Εκκλησία ποτέ, τουλάχιστον ας ακούσουν αυτούς που πάνε. Άμα σου λένε ότι «είναι έτσι όπως στο περιγράφω» (και άλλωστε σε καμία πανδημία δεν είδαμε εκκλησίες κλειστές) καλό είναι να μην είσαι ξυλοκέφαλος αλλά να ακούς τι σου λένε. Άμα δεν θες μην πας, αλλά άμα δεν πας, άκου αυτόν που πάει και σου λέει πώς βιώνει τα πράγματα. Έλεος με τις εξυπνάδες.

 144. Avonidas said

  #135. Για τα ποσοστά θανάτου έγραψα: 3,41% ο κορονοϊός και λιγότερο η γρίππη. Επίσης προσθέτω ότι σε ηλικίες κάτω τών 40 τα ποσοστά θανάτου από κορονοϊό είναι ελάχιστα (0,6-1% σύμφωνα με επίσημες στατιστικές).

  Πού ακριβώς βρήκες αυτά τα νούμερα; Τα ποσοστά θανάτου για την εποχική γρίππη είναι <0.1%. Αυτό δεν είναι απλώς "λιγότερο", είναι πάνω από 30 φορές λιγότερο.

 145. Avonidas said

  #144. Γενικά οι άθεοι ή «άθεοι» ας μάθουν να ακούνε και λιγάκι και άμα δεν πάνε στην Εκκλησία ποτέ, τουλάχιστον ας ακούσουν αυτούς που πάνε. Άμα σου λένε ότι «είναι έτσι όπως στο περιγράφω» (και άλλωστε σε καμία πανδημία δεν είδαμε εκκλησίες κλειστές) καλό είναι να μην είσαι ξυλοκέφαλος αλλά να ακούς τι σου λένε.

  Αυτό λοιπόν λέγεται «ανεκδοτολογικά στοιχεία», και δεν πιάνει μία στην επιστήμη.

  Και οι άθεοι δεν θα ήταν άθεοι αν έπαιρναν τοις μετρητοίς ό,τι τους λένε οι πιστοί.

  Θέλετε να κάνετε θεολογία; Κάντε. Θέλετε να κάνετε επιστήμη; Κάντε.

  Μην τις μπλέκετε.

 146. Pedis said

  # 143 – είναι, όπως λέμε, ανέκδοτο, αλλά όχι αστείο.

  Εδώ γελάμε, αν και δεν είναι αστείο, αλλά ούτε ανέκδοτο αφού δημοσιεύτηκε:

  https://www.ilgiornale.it/news/politica/lincubo-coronavirus-sul-treno-qui-c-sospetto-contagio-1830326.html

  Ο τύπος στο τρένο μιλούσε με δυνατή φωνή στο κινητό του, λέγοντας ότι είναι ψιλοάρρωστος και ότι είχε πάει σε μια πολίχνη της Λομβαρδίας η οποία φέρεται ως ένα από τα επίκεντρα της εμφάνισης του ιού. Όταν άρχισε να βήχει έγινε εξέγερση από τους επιβάτες του βαγονιού. Το τρένο σταμάτησε σε ένα σταθμό έξω από την Μπολόνια, και τον κατέβασαν από το τρένο. Κατέφτασαν οι αρχές και έκανε το τεστ. Ο μηχανοδηγός ενημέρωσε στο μεταξυ το κοινό για τα νεώτερα: ότι ο τύπος είχε μεν πάει στην ύποπτη πολίχνη αλλά τρεις εβδομάδες πριν. Μετά από αυτό ηρέμησαν τα πνεύματα, δηλαδή οι επιβάτες πίστεψαν το μηχανοδηγό, με τον ίδιο τρόπο που πανικοβλήθηκαν από το βήχα του ενοχλητικού βλακός που δεν ξέρει να είναι διακριτικός στην τηλεφωνική συνομιλία του σε δημόσιο χώρο, και το τρένο συνέχισε την πορεία του.

 147. Μπλογκ, αν είχες τον κοροναΐό (χτυπάω ξύλο) θα πήγαινες στην εκκλησία; Απλή και κατανοητή η ερώτηση. Όχι αν φοβάσαι να κολλήσεις, αν θα προστατεύσεις τους άλλους μη πηγαίνοντας ή θα εμπιστευτείς το βιωματικό.

 148. mitsos said

  Γς !!!
  Να σου ζήσει η εγγόνα . Να ναι καλά ΚΑΙ ο Γς δηλαδή , να συμμετάσχουμε και σε καμιά χαρά …
  …………
  Ασφαλώς το να ξέρεις ότι απολυμένεται κάθε χώρος που επισκέφθηκαν οι επιβεβαιωμένοι φορείς του ιού βοηθάει την ψυχολογία του πλήθους.

  Το ίδιο συμβαίνει και όταν ξέρεις ότι η θεία κοινωνία για κάποιο λόγο δεν ευνοεί την μετάδοση των ιογενών νόσων.

  Που βρίσκεται λοιπόν η διαφορά ;

  Η διαφορά είναι ότι όσοι δεν φοβούνται την θεία κοινωνία φτιάχνουν και θεωρίες για την ερμηνείας φαινομένου που δεν έχει μελετηθεί. ( οι παππάδες δεν αρρωσταίνουν συχνότερα από το μέσο όρο γιατί η θεία κοινωνία είναι θεία ή γιατί περιέχει αλκοόλ)

  Αντίθετα τα συνεργεία απολύμανσης το βουλώνουν διότι γνωρίζουν πως τα αλκοολικά διαλύματα με τα οποία ραντίζουν δεν είναι αντιικά. Είναι απλά πλασίμπο. Αλλά αν δεν έχεις κάτι καλύτερο καλό είναι και αυτό . Έτσι ως μια αναγνώριση της αξίας της αυθυποβολής πως όλα πάνε καλά Εγώ πλέον το πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ.

  Το μόνο που με φοβίζει είναι μήπως ο Γκαντέμης είναι πιο Γκαντέμης από τον μπαμπά του.

 149. Konstantinos said

  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

  Καθημερινή έκθεση του ΠΟΥ

 150. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @144. Ἐπαναλαμβάνω τὸ ἐρώτημα ποὺ ἔθεσα προηγουμένως (#126):

  Ἔχουν γίνει σχετικὲς ἔρευνες (μικροβιολογικές, ἰολογικές, ἐπιδημιολογικές, ἢ ὅ,τι ἄλλο ἀπαιτεῖται) ποὺ νὰ τεκμηριώνουν τὸν ἰσχυρισμὸ ὅτι δὲν μεταδίδονται ἀσθένειες μὲ τὴν μετάληψη;

  Τὸ τί πιστεύει ὁ καθένας εἶναι προσωπική του ὑπόθεση. Ἡ ἐξάπλωση ὁμως μιᾶς ἐπιδημίας μᾶς ἀφορᾶ ὅλους. Ἂν κάποιος ἔχει ἰσχυρὸ ἀνοσοποιητικό σύστημα καὶ δὲν κολλάει, δὲν σημαίνει ὅτι δὲν μπορεῖ νὰ μεταφέρει τὴν νόσο σὲ ἐυάλωτα ἄτομα.

  Τὸ τελευταῖο, βέβαια, δὲν ἀφορᾶ μόνο τὴν μετάληψη, ἀλλὰ πολλὲς κοινωνικὲς ἐκδηλώσεις.

 151. # 89

  Γιάννη να σου ζήσει !!

 152. BLOG_OTI_NANAI said

  148: Ναι, αν τον είχα δεν θα πήγαινα από αίσθημα ευθύνης. Αλλά προσωπικά ουδέποτε με απασχόλησε μην κολλήσω οποιονδήποτε ιό από την Θεία Κοινωνία, ούτε τον συγκεκριμένο.

 153. sarant said

  147 Αυτό είναι για ταινία

 154. Konstantinos said

  Αγωγούς νερού 2500mm!

  Είχαμε σπάσει αγωγο νερου 300mm που βρισκόταν ψηλα σε σκαμμα 8μ βάθος. Κολαση!

  Ραφτινγκ έκανες αν ηθελες.

 155. BLOG_OTI_NANAI said

  146: Το «μην τις μπλέκετε» να το πείτε στον καραγκιόζη τον Ντόκινς, που κοντεύει να μας πει ότι θα φτιάξει κανένα πείραμα για να βρει… αν υπάρχει Θεός!

 156. 153 Αυτό ήθελα (και περίμενα) ν’ ακούσω.

 157. Γς said

  151:

  >Τὸ τελευταῖο, βέβαια, δὲν ἀφορᾶ μόνο τὴν μετάληψη, ἀλλὰ πολλὲς κοινωνικὲς ἐκδηλώσεις.

 158. Avonidas said

  Το «μην τις μπλέκετε» να το πείτε στον καραγκιόζη τον Ντόκινς

  Κοίτα, τη στιγμή που μιλάμε για επιδημιολογία, θα προτιμήσω ν’ ακουσω τον «καραγκιόζη» παρά εσένα.

  Κι αν πράγματι θέλεις να μάθεις αν η Θεια Κοινωνία μεταδίδει ασθένειες, ειναι σαφές και ξεκάθαρο τι πείραμα πρεπει να κάνεις. Αλλα φυσικά κανεις δεν πρόκειται να επιχειρήσει να το κάνει.

 159. Πέπε said

  Γς, να σας ζήσει!

  ______________

  Στη συζήτηση για τη θ. κοινωνία, δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα του παπά που πίνει το υπόλοιπο:

  Αν κοινωνήσουν 100, ο παπάς κινδυνεύει 1% περισσότερο από τον τελευταίο. Ο τελευταίος κινδυνεύει 1/99 (όσο βγαίνει αυτό σε %) περισσότερο από τον προηγούμενο, κ.ο.κ. Ο πρώτος δεν κινδυνεύει. Ο δεύτερος κινδυνεύει από το ενδεχόμενο να είχε ο πρώτος αρρώστια, κλπ.

  Γενικά ο καθένας (συμπεριλ. του παπά) κινδυνεύει όσο και ο προηγούμενός του, συν το ενδεχόμενο να είχε ο ίδιος ο προηγούμενος κάπόια αρρώστια.

  Μην το παρουσιάζουμε λες και όλοι μεν κινδυνεύον αλλά ειδικά ο παπάς βάζει το κεφάλι του στο στόμα του λύκου. Ο παπάς δεν είναι παρά ο τελευταίος της σειράς.

 160. Πέπε said

  @57 (δικό μου):

  α) Όλη την ώρα μου ‘ρχονται και διάφορες άλλες συναθροίσεις που θα μπορούσαν να είναι πιο επικίνδυνες από το καρναβάλι και που θα έπρεπε να απαγορευτούν, αν η κυβέρνηση ήθελε στ’ αλήθεια να μας πείζσει ότι τη νοιάζει μόνο η δημόσια υγεία και ότι την προστατεύει με κάθε τίμημα. Για παράδειγμα, τα σαλόνια των πλοίων. Τα τρένα. Τα αεροπλάνα, τουλάχιστον τα μεγάλα. Γιατί όχι και τα ίδια τα αεροδρόμια.

  Αν βάλεις όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τότε να πειστώ ότι δεν τραβάς κάποιο ζόρι ειδικά με το καρναβάλι.

  β) Επειδή στο ίδιο σχόλιο ανέφερα και τα περιστατικά της Χίου και της Μυτιλήνης (ξύλο σαν να μην υπάρχει αύριο + λογοκρισία των σχετικών ειδήσεων), ως στοιχεία ενός δυστοπικού προφίλ της κυβέρνησης που με κάνει ακόμη πιο δύσπιστο ως προς τις προθέσεις της πίσω από την απαγόρευση του καρναβαλιού, ιδού κι ένα σχετικό άρθρο γνώμης (από μόνιμο κάτοικο της Μυτιλήνης): https://www.stonisi.gr/post/7232/ayto-poy-zoyn-oi-nhsiwtes-ayrio-pithano-na-to-zhsei-o-kathenas-apo-emas

 161. # 123

  Οχι Δημήτρη, τις μπούρδες των εφημερίδων για τα συνεχόμενα παιχνίδια δεν τις πιστεύω για τις ομάδες που έχουν ακριβά ρόστερ, ίσα-ίσα βρίσκουν ρυθμό. Απλώς σχεδόν σίγουρα απετράπη ένας εφιάλτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην έχει ούε ομάδα στο γιουρόπαλιγκ αλλά στο καινούργιο τριτοκλασσάτο, άσε που με ένα θαύμα ακόμα και εύνοιες μπορεί να κοιτάξεις και την 15η θέση στο ράνκινγκ της ευρώπης.
  Το πρωτάθλημα δεν με καίει όπως πέρυσι, ο στόχος του ξανά νταμπλ με αναμφισβήτητη υπεροχή στην ουσία έσβησε με το αποτέλσμα των εκλογών γιατί το κόψιμο των τηλεοπτικών της ΕΡΤ έφερε απαγόρευση ουσιαστικά μεταγραφών στον ΠΑΟΚ, δλδ εξουδετέρωσαν τον Σαββίδη κι από την άλλη η τοξικότητα των δικαστικών με τον τρόπο που γίνονται – αλλάζουν τον κανονικό δικαστή και τρέχουν τις υποθέσεις του ΠΑΟΚ ρενώ του ΟΣΦΠ από το 11 για ποδόσφαιρο , το 17 για το ναρκόπλοιο και το 19 για τον Τζήλο τις έχουν «ξεχάσει»- φέρνει το γήπεδο σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.
  Ούτε είναι τυχαίο που άλλαξε ο τρόπος που βγαίνει ο πρωταθλητής μόλις το πήρε ο ΠΑΟΚ…
  Να σου θυμίσω πως πριν ένα μήνα που ήταν ο ΠΑΟΚ πρώτος το πρωτάθλημα ήταν «στημένο», ο Σαββίδης ήταν χαλίφης κ.λ.π στις εφημερίδες που ελέγχει ο ΟΣΦΠ., κάπου χάθηκε η μπάλλα, από την άλλη αν κοιτάξεις ποιοί παράγοντες εμπλέκονται στις δίκες του ΟΣΦΠ που δεν προχωράνε καταλαβαίνεις πως μιλάμε για σίγουρο υποβιβασμό σε περίπτωση καταδίκης αλλά εδώ δεν είμαστε Ιταλία να υποβιβάσουμε την Γιουβέντους

 162. Jane said

  Απορώ γιατί το κάνετε θέμα. 🤔
  Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη και τον Κικίλια που φοράει και ενεργειακό βραχιολάκι.
  Άσε που έχουμε και τους παπάδες που βγαίνουν στο κρατικό κανάλι να μας ενημερώνουν.

 163. # 131

  Ο γιος μου περισσότερο είναι του μπάσκετ και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα ματς πρωταθλήματος και κυπέλλου δεν τα βλέπει καν από τότε που ενηλικιώθηκε.. Εννοείται πως είχε κακές κόκκινες επιρροές από τα πεθερικά μου, τουλάχιστον γλύτωσε από τα κομματικά. Μικρός όταν ήταν, είχα αναγκασθεί να βγάλω στην μούγκα την τεσσάρα τελικού στον ΟΣΦΠ το 2001.

  Επειδή με τα ιδιαίτερα ήταν σαν να μεγάλωσα πάρα πολλά παιδιά και επειδή δεν είδα κάποιον τρόπο ανατροφής να είναι πραγματικά καλύτερος από άλλους, τα άφησα ελεύθερα να κάνουν ό,τι θέλουν φτάνει να μην τους βλάψει ανεπανόρθωτα, πιο μικρά διαμαρτυρότουσαν για καθοδήγηση, όσο μεγαλώνουν εκτιμούν περισσότερο την στάση μου. Εξ άλλου και μένα έτσι με μεγάλωσαν οι γονείς μου, πολύ σπάνιο πράγμα στην γενιά μου.
  Θυμάμαι όταν έκανα μια χοντρή ζημιά ο πατέρας μου εντελώς ήρεμα μου είπε » Ρε μπαγάσα, με στενοχώρησες», ήταν αρκετό για να ωριμάσω σε δευτερόλεπτα.

 164. 163 Αυτό πάντως με τα άδεια ράφια το έχει δει κανείς με τα μάτια του ή είναι κοινός τόπος που φανταζόμαστε ότι έγινε; Στο Ρέθυμνο σήμερα μια χαρά γεμάτα ήταν.

 165. Γιάννης Ιατρού said

  Ο κόσμος προφανώς «την κάνει» (και λόγω τριημέρου), όπου φύγει, φύγει από την Αθήνα με τους ιούς και τον συνωστισμό, πάει στον καθαρό αέρα… να πετάξει αετό (;;), τι αετό δηλαδή, αφού βρέχει ελαφρά ήδη, π.χ. στο ερημητήριο. 🤔😳
  Μήτσο, μάλλον και σε σένα έτσι θά ‘ναι. Μαζί σου, στο 149β.
  Η Εθνική με κατεύθυνση προς Πελοπόννησο είχε προ ολίγου (που πέρασα από την αντίθετη κατεύθυνση) πάρα πολύ κίνηση, στα διόδια είχαν αφήσει πολύ λίγες λωρίδες σ΄εμάς, το 90% ήταν για τους «φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια» 😎

  160: Πέπε, παραβλέπεις πως ο παπάς πίνει μεγαλύτερη ποσότητα (κορόιδο θα ΄τανε;; 😜) από τους άλλους, που η ποσότητα είναι ένα μίνι-κουταλάκι του γλυκού😉.

 166. Spiridione said

  🙂 🙂 🙂

 167. Πέπε said

  166

  Παίζει τόσο ρόλο αυτό; Δηλαδή παίζει να κολυμπάει μες στη μεταλαβιά ένας (1) ιός, εννοώ ένα άτομο του είδους αμοναχό του, που από το κουταλάκι μπορεί να ξεφύγει αλλά όχι άμα αδειάσεις το ποτήρι;

  Μπορεί, ούτε το ‘χα σκεφτεί ούτε και είμαι σε θέση να το κρίνω.

 168. Μαρία said

  165
  Και στης γειτονιάς μου επίσης γεμάτα. Κρεμμύδια μόνο είχαν μείνει ελάχιστα.

  Όσο για την κοινωνία, τη θεία, ο παπάς της ενορίας μας κοινωνούσε πάντα πρώτα τα παιδιά.

 169. sarant said

  165 Σε ορισμένα είδη, ναι, είχαν αδειάσει τα ράφια.

 170. Pedis said

  # 163 – και τον Κικίλια που φοράει και ενεργειακό βραχιολάκι.

  Για κάντο λιανά.

 171. Pedis said

  # 169 – Τυχερά! Σε μας μετρούσε η ιεραρχία.

 172. Afistemenaziso said

  @158 Αυτό που κάνεις δεν είναι αστείο. Πρέπει να σκέφτεσαι και τους άλλους.

  Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια μερικοί από μας στην μονάδα. Άλλοι έχουνε ξοδέψει μια περιουσία σε φάρμακα και θεραπείες.
  Δεν μπορεί σε ένα επιμορφωτικό site να προβάλλεις τέτοια πράγματα.

  Με εκθέτεις στην ομάδα. Ντροπή!

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τι είναι αυτό που κάνει έναν φιλήσυχο λαό να ξεσηκωθεί, να βγει στους δρόμους, να ενωθεί, να φωνάξει και να προβεί και σε ακρότητες ενίοτε;

  Η αδικία!

  Αυτήν την αδικία έχουμε νιώσει αυτές τις μέρες οι Χιώτες και οι Μυτιληνιοί στο πετσί μας. Αδικία για τον πόλεμο που μας έχει κηρύξει η ίδια μας η κυβέρνηση. Που αντί να μας προστατεύει από τις καθημερινές προκλήσεις και παραβιάσεις εναερίου χώρου των Τούρκων, αλλά και την απειλή κακοποιών στοιχείων που εκμεταλλεύονται τον πόνο των προσφύγων εισχωρώντας ανάμεσά τους, έστειλαν τα ΜΑΤ να μας κάνουν ΝΤΑ.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://menshouse.gr/epikerotita/122564/i-pragmatiki-eikona-toy-ti-symvainei-se-chio-lesvo/amp&ved=2ahUKEwjJ_6Gwk_XnAhXFGuwKHYLqAqEQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw2_WWNayU5ObNmfpWcZqzZ7&ampcf=1

 174. Μαρία said

  153, 157 🙂
  στ) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, ας αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.

  Καλή προσευχή αλλά ας πλένουμε και τα χέρια μας. https://www.ethnos.gr/ekklisia/ekklisia-tis-ellados/91190_iera-synodos-gia-koronaio-enteinoyme-tis-proseyhes-kai-plenoyme

 175. sarant said

  175 Αυτονόητα πράγματα

 176. Jane said

  #165
  Η εικόνα που σχημάτισα σήμερα είναι ότι πάμε για πόλεμο. Οκ ίσως ψώνιζαν για τριήμερο. Αλλά πόσες λαγάνες θα φτιάξει η άλλη που είχε πάρει 20 αλεύρια;

  # 171
  Αχ, δεν έχεις δει το κόκκινο βραχιολάκι που φοράει στο δεξί του χέρι; Μούρλια! 🤣
  Το φόραγε και στη συνέντευξη για την αντιμετώπιση του ιού..

  https://cdn.flash.gr/multimedia/static/intro/2020/02/kikilias-maximou2.jpg?v=0

 177. mitsos said

  @166 Jean Iatrou (να αποφεύγεις αυτό το νούμερο )
  Όχι μόνο ψιχάλες που δεν μουσκεύουν ψίχουλο.

  @177 Jane
  Αφού ζαλίζεται το παιδί στα ταξίδια τι να κάνει να κυκλφορεί με δραμαμίνες. Το βραχιολάκι ενάντια στην ναυτία μια χαρά είναι ( και κόκκινο για ξεκάρφωμα )

 178. nwjsj said

  @ 165 – Δύτης Των Νιπτήρων

  Προχθές και πριν ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ εδώ Ν. Σμύρνη/ Π. Φάληρο είχαν αδειάσει από μυξομάντηλα, υγρομάντηλα απολυμαντικά, αλκοολούχα απολυμαντικά χεριών και ντεττόλια πάσης φύσεως, ενώ οι υπάλληλοι ενημέρωναν το ανήσυχο αγοραστικό κοινό ότι περίμεναν φορτηγό με νέες προμήθειες το απόγευμα. Το δε διαδικτυακό σούπερ μάρκετ από το οποίο πολύ συχνά ψωνίζω, ενώ πάντα μα πάντα δίνει την ευχέρεια αυθημερόν παράδοσης, σήμερα για πρώτη φορά στα χρονικά δείχνει διαθέσιμη μέρα παράδοσης την Τρίτη 3 Μαρτίου και σίγουρα δεν ευθύνονται γι’ αυτό τα επερχόμενα Κούλουμα, διότι κι άλλες φορές η αμέλεια με έχει κάνει να παραγγείλω παραμονή Χριστουγέννων/ Πρωτοχρονιάς/ Ανάστασης κλπ. και πάντα υπήρχε διαθέσιμο δρομολόγιο για να φέρει τα ψώνια στο σπίτι την ίδια μέρα. Καλά το πάμε…

 179. nwjsj said

  @ 177 – Jane

  Τι κόκκινο βραχιολάκι; Μήπως είναι μαρτάκι;

 180. Γιάννης Ιατρού said

  178α: χαχα

 181. Pedis said

  # 177, 180 – ενεργειακό, μαρτάκι … ντεν γκαταλαβαίνει.

  Έχω μείνει, φαίνεται, στο μάτι-χάντρα, ενώ η επιστήμη κάνει αλματώδεις προόδους.

 182. mitsos said

  Ενεργειακό ( με βιομαγνητες και άλλα καλά της ψευδοεπιστήμης )
  Μαρτάκι ( όπως λέμε σιμπιζάκι) ( για να μην τον πιάνει ο Μαρτ(η)ς )
  Υπάρχει και ειδικό ενάντια στην ναυτία ( ψάξε στο ίντερνετ)
  … αλλά είναι και πολλές ομάδες εθελοντών με σήμα νραχιολάκι ( κόκκινο π.χ. για αιμόδότες )

 183. mitsos said

  ο Μάρτ(η)ς για να μην τον κάψει ο ήλιος με κόκκινη και άσπρη κλωστή εννοώ

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ευχές για τη νεογέννητη Γουσούλα.

 186. Μαρία said

  182
  Προ δεκαετίας το λάνσαρε ο αθλητικός ΓΑΠ.

 187. Triant said

  144 Αν σε ενόχλησε η οικειότητα να με συγχωρείς. Η απάντησή σου όμως δεν σου κρύβω πως με σόκαρε. Βέβαια, διαβάζοντας επόμενα σχόλιά σου κατέληξα στο ότι ήταν μάλλον φορσέ.

 188. Pedis said

  # 183, 184 – Καλά, τον Μάρτη ξέρω κι εγώ πώς να μην καώ, τον Αύγουστο κάνει κάτι να μην πληρωνω τα αντιηλιακά 50+ σε ισάριθμα ευρώ;

  🙂

  https://www.efsyn.gr/node/233230

  Κι ΑΥΤΟΣ δεν έχει να προτείνει κάτι καλύτερο από το να πηγαίνει να βρίσκει στο όνειρό του τον μητροπολίτη για να του πει να πάει να πει στον πρωθυπουργό κι αυτός να πει στον υπουργό κι αυτός να πει στην ουρά του να φτιάξουν τον αυτοκινητόδρομο;

 189. Περιονουσκιας said

  Στο Γιουκον, εκείνος που γινόταν πρωτος και σίγουρα πλούσιος ήταν αυτός που πουλούσε κασμαδες και καρφια. Βλ. Σκρουτζ Μακντακ.

 190. spiral architect 🇰🇵 said

  Συγνώμη για την επανάληψη του λίκνου του διαδραστικού χάρτη. 😳

 191. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, γουσού καλώς τα δέχτηκες, να σου ζήσει!

 192. sarant said

  179 Ενδιαφέρον, γείτονα!

 193. Γς said

  Εφη-Εφη & ΓιώργοΜ. ευχαριστώ σας 😉 😉

  Πσαρά μου επίσης

 194. BLOG_OTI_NANAI said

  168: Πέπε, οι ιερείς κοινωνούν ανθρώπους μέσα στα νοσοκομεία και κάνουν το ίδιο. Επιπλέον, οι καθημερινοί πιστοί θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν ότι «μου έτυχε» και δεν κόλλησα. Ο ιερέας όμως αυτό το κάνει σε όλη του τη ζωή, πολλές εκατοντάδες φορές, και σε εποχές αυξημένων κρουσμάτων. Η «τύχη» του δεν εξαρτάται από τη σειρά που κοινωνούν οι πιστοί αφού είναι πάντα ο τελευταίος. Δεν μπορεί να επικαλεστεί τη «σύμπτωση» να μην είναι κάποιος άρρωστος «σήμερα», αλλά οι πιθανότητες του να έρθει σε επαφή με αρρώστους είναι τεράστιες και λόγω της χρονικής περιόδου που το κάνει, αλλά και επειδή το μίγμα των ανθρώπων που βρίσκει κάθε φορά μπροστά του είναι διαφορετικό και η κατάσταση της υγείας του καθένα επίσης διαφορετική, ενώ ταυτόχρονα, στις μεγάλες γιορτές ο αριθμός των πιστών είναι πάρα πολύ μεγάλος και πάντα, το κουταλάκι μετά από το στόμα του καθένα καταλήγει μέσα στο ποτήρι.

  Εφόσον λοιπόν, όπως περιγράφουν όλα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής για αποφυγή χρήσης κοινών πιρουνιών, κουταλιών με τους ασθενείς, με αυτό τον τρόπο μεταδίδονται ασθένειες, τότε αν δεν πέθαινε ο ιερέας από διάφορες αρρώστιες, τουλάχιστον θα ήταν διαρκώς άρρωστος. Το ίδιο και όσοι κοινωνούν.

  Αυτό λοιπόν το βίωμα που κανείς δεν το εφαρμόζει στην καθημερινότητα του, συμβαίνει διαρκώς με τη Θεία Κοινωνία. Έτσι, όσοι εκκλησιάζονται αποκτούν μια μορφή πίστης καθαρά εμπειρικής, που ταυτίζεται με την εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα να μην περνάει καν από το μυαλό ότι θα υπήρχε πιθανότητα μετάδοσης ασθένειας με την Θεία Κοινωνία. Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν ζήσει αυτό το κλίμα πίστης/εμπιστοσύνης, τουλάχιστον όταν τους κοινωνούσαν ως μικρά παιδιά.

  159: Αβόνιδα, όταν επικαλείσαι τον «ορθολογισμό», μην γράφεις κάτι απλά για να γράψεις. Είπα ότι αυτός που λέει ότι η επιστήμη θα κάνει πείραμα για να βρει τον Θεό είναι ο καραγκιόζης. Εσύ όμως επιλέγεις «το στρίβειν διά του αρραβώνος».

  Επίσης είναι αστείο να μιλάς συνωμοσιολογικά για πείραμα με την Θεία Κοινωνία λες και η Θεία Κοινωνία φτιάχνεται με υλικά από… εξωγήινους. Πας στα εκκλησιαστικά είδη για τα σκεύη, πρόσφορο από το φούρνο, το σχετικό κρασί, χλιαρό νερό, και το φτιάχνεις. Σιγά το πράγμα. Τουλάχιστον αν αποδειχθεί ότι δεν μεταδίδει αρρώστιες να μην μας πρήζουν κιόλας.

  Εμένα δεν με απασχολεί αν πιστεύει κάποιος ή όχι. Περιγράφω αυτό που συμβαίνει και αυτό που συμβαίνει είναι έτσι. Το γιατί συμβαίνει, το μυαλό του καθένα το ερμηνεύει όπως θέλει και πολύ καλά κάνει.

  Προκαλεί όμως θυμηδία η επίκληση του αθεϊσμού ή του αντιχριστιανισμού ως κάτι «ορθολογικό» λες ανήκει σε μια αιώνια ουσία που συνδέει τον ορθολογισμό με την αθεΐα. Τα θανατηφόρα καραγκιοζιλίκια των άθεων στα γνωστά καθεστώτα, έχουν καμία σχέση με τον ορθολογισμό; Ή μήπως δεν γνωρίζουμε τη μανία για τον αποκρυφισμό (Καμπάλα κ.λπ.) που είχαν πολλοί Διαφωτιστές; Μήπως δεν υπάρχουν άθεοι Βίγκαν και αντισπισιστές που όπως είχα γράψει, βιώνουν τέτοιον ανορθολογισμό που «ζωγραφίζουν στο χαρτί μια τρύπα και καταφέρνουν να πέφτουν μέσα»; Δηλαδή, με τη δύναμη της υψηλής νόησης του ανθρώπου κατασκευάζουν μια ψευδαίσθηση δηλωμένων απαιτήσεων από την πλευρά των ζώων τα οποία απλά ζουν σε ένα φυσικό σύστημα, και ενώ η πράξη τους είναι απλώς μια ανθρωποκεντρική επιλογή, κατόπιν γίνονται υπόλογοι στις ίδιες τις ψευδαισθήσεις τους.

  Άσε λοιπόν τα κουτάκια που κατασκευάζεις και μην κοιμάσαι με ουσιοκρατικές ψευδαισθήσεις ότι κάποιο Κάρμα έχει συνδέσει τον αθεϊσμό με τον ορθολογισμό. Για ανορθολογισμό να ψάξεις όπου υπάρχουν άνθρωποι, ανεξάρτητα αν πιστεύουν σε Θεό ή όχι.

 195. Αργούν τα μεζεδάκια, πείνασα !!

 196. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  μια σύνοψη που έκανα, από μιά ανάρτηση ενός γιατρού και φωτό σχετικές με τα Ατομικά Μέσα Προστασίας που αναφέρονται

 197. nikiplos said

  Καλησπέρα… Να προστεθεί και μια παράμετρος που δεν ξέρω αν ειπώθηκε στη χθεσινή συζήτηση…

  Είναι καλύτερο να σε κουράρει ο γιατρός σου που σε ξέρει 20 χρόνια, παρά ένας στα επείγοντα ως 504ο περιστατικό. Κι εντάξει να είσαι, και να μην κινδυνεύεις, ο 2ος μπορεί άθελά του να σε σκοτώσει…

 198. Περιονουσκιας said

  195. Συμφωνώ μαζί σου. Αν και έπαψα να μεταλαμβάνω σε ηλικία δώδεκα χρονών. όταν μετά την μετάληψη, επαθα κάτι σαν δηλητηρίαση και έκανα συνεχώς εμετούς. Δεν λέω (τώρα) ότι έφταιγε αυτή, αλλά έτσι το εξέλαβα τότε εγώ, Και μετά ακολούθησε ο χωρίς επιστροφή δρόμος της αθεϊας…

 199. sarant said

  197 Α μπράβο!

  196 Όταν το έγραψες, λογικά είχαν δημοσιευτεί.

 200. nwjsj said

  @ 193 – Sarant: Γειτόνισσα!

  Εν τω μεταξύ, οι Ελβετοί με 15 κρούσματα κοροναϊού ακύρωσαν το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου, το οποίο θα άνοιγε τις πύλες του την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη:
  https://www.gims.swiss/geneva-international-motor-show-cancelled

  Στη δε Ιαπωνία, η οποία προετοιμάζεται για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο το προσεχές καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός Shinzo Abe με γνώμονα την προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του κοροναϊού, ζήτησε να κλείσουν όλα τα σχολεία ως το τέλος της σχολικής χρονιάς που για την Ιαπωνία είναι το τέλος του Μάρτη. Η εφαρμογή του προληπτικού μέτρου εναπόκειται στην κρίση των τοπικών αρχόντων, οι οποίοι έχουν να συνυπολογίσουν τις σφοδρές αντιδράσεις των γονέων, ειδικά εκείνων οι οποίοι εργάζονται αμφότεροι και δεν θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία, αν και το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων σε όσους πληγούν από το μέτρο αυτό:
  https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/backstories/898/?fbclid=IwAR2HeDsoRoVQQTcAVuBmiLl0X_PUkYaOq0IIumTTeASvtwPKht8N4Dl1GCQ

  Και για όσους παραπονιούνται για τη ματαίωση των καρναβαλιών με το επιχείρημα ότι γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κοροναϊού/ ιώσεων, αναφέρω ένα γεγονός που ενδεχομένως να μην καλύφθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Την περασμένη εβδομάδα οι Ιάπωνες ακύρωσαν τη δημόσια τελετή χαιρετισμού που κατά παράδοση απευθύνει ο αυτοκράτορας στο πλήθος με αφορμή τα γενέθλιά του, με το σκεπτικό της αποτροπής της μετάδοσης της ασθένειας, άρα απ’ ό,τι φαίνεται το να βρίσκεται κάποιος συνωστισμένος, έστω και σε ανοιχτό χώρο, αυτό δεν σημαίνει ότι προστατεύεται κιόλας:
  https://mainichi.jp/english/articles/20200223/p2g/00m/0na/002000c

 201. sarant said

  201 Εντάξει, γειτόνισσα!

 202. Περιονουσκιας said

  179. Έλα κατά Μεσόγεια μεριά. Τα σουπερμάρκετ μας είναι γεμάτα και οι αγορές συνεχίζονται κανονικώς. Ούτε είδα καροτσάκια με δεκάδες πακέτα ίδιων προϊόντων π.χ.

 203. Γιάννης Ιατρού said

  201: nwjsj👍
  Εμ, μ΄ αυτό το χρηστώνυμο ρε παιδί μου, ούτε να παίρναμε μέρος στο (γνωστό) συνέδριο στους Δελφούς δεν μαντεύεται το «Γειτόνισσα» 🙂 Δεν πιστεύω να «τρως» συστηματικά τίποτα φωνήεντα στο γράψιμο, ε; Αυτά δεν συμβαδίζουν με τις 3000ετείς παραδώσεις μας 😜😉😋

  «…οι Ελβετοί με 15 κρούσματα κοροναϊού ακύρωσαν το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου…»
  Πφφφ, εδώ εμείς μεταθέσαμε ολόκληρο το συνέδριο (σύναξη της οικογένειας Μητσοτάκη ήταν…) στους Δελφούς για τρεις μήνες, τι ‘ναι μια έκθεση αυτοκινήτου;

 204. Μαρία said

  202, 204
  Χρησιμοποιεί για τον εαυτό της επίθετα γένους θηλυκού αλλά δεν είστε προσεχτικοί αναγνώστες.

 205. Περιονουσκιας said

  Το οποίο Forum διαφημίζεται με αρχαία ρητά τα οποία κατόπιν μεταφράζει στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά. Όπως:
  ΠΡΑΤΤΕ ΔΙΚΑΙΑ
  και από κάτω:
  Να πράττεις δίκαια (!) (διότι, φαντάζομαι, το πράττω δεν έχει προστακτική στα νέα ελληνικά)…

 206. sarant said

  205 Στο 143 έχει ένα «από μόνη μου» -άλλο δεν είδα

 207. Γιάννης Ιατρού said

  205: πως, πως, προσέχουμε! Τον πρωτο-σύνδεσμο τι τον βάλαμε, ε; Αλλά ξεχνάμε!!! τα πρόσφατα, τα παλιά τα θυμόμαστε 🙂

 208. Πέπε said

  201

  Εμένα η ένστασή μου δεν περιορίζεται στο ζήτημα του ανοιχτού χώρου. Αν υπάρχει κάποια σύμβαση να ματαιώνει κάθε χώρα και μια εκδήλωση, άλλος τον λόγο του αυτοκράτορα, άλλος το καρβναβάλι (τι παραλληλισμός κι αυτός!) κ.ο.κ., τότε πάω πάσο, χωρίς βέβαια να πείθομαι ότι αυτό αποτελεί ουσιαστική πρόληψη!

  Αν όμως κάθε χώρα που θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ματαιώνει όλες τις επικίνδυνες συναθροίσεις, και στην Ελλάδα κρίθηκε ότι αυτές είναι τα καρναβάλια και καμία άλλη, τότε κάτι δεν πάει καλά.

 209. nwjsj said

  @ 204 – Γιάννης Ιατρού
  Τώρα σοβαρά, θεωρείται συνέδριο αυτό; Είναι πολύ φυσιολογικό να διοργανώνεται μια διεθνής επιστημονική συνάντηση και να καλούνται ως ομιλητές ο πρωθυπουργός και οι συγγενείς του; Δεν ξέρω, κάποιος που είναι οικονομολόγος και παρακολουθεί διαχρονικά το συγκεκριμένο event, ας μας πει αν κάτι τέτοιο έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, έτσι για να πάρουμε μια ιδέα τι είδους θεσμός είναι τούτος. Για να μην πω καν ότι κάτι τέτοιο απλώς δεν νοείται να συμβαίνει σε επιστημονικό συνέδριο και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το λόγο. Μέχρι και στο δελτίο ειδήσεων του κρατικού ραδιοφώνου είπαν ότι αναβλήθηκε το ‘δρώμενο’ αυτό… Αντί να εκμεταλλευτούν τον κοροναϊό και να το ακυρώσουν εντελώς μπας και γλυτώσουν το ρεζιλίκι της εμφάνισης σύσσωμου του πρωθυπουργικού σογιού, σώζοντας κάπως το όποιο κύρος έχουν (αν έχουν), επέλεξαν να το μεταθέσουν προς το καλοκαίρι, όπως ο Πελετίδης, ο δήμαρχος Πάτρας, ανακοίνωσε ότι θα κάνει με το καρναβάλι. Δηλαδή, να ήταν καμιά περίπτωση σαν το ζεύγος Κιουρί ας πούμε, θα το καταλάβαινα, τώρα αυτοί το τραβάνε από τα μαλλιά: ζεύγος πρωθυπουργικό, μπακογιαννέικο και Σία (Κοσιώνη), βαφτιστήρια… Δεν έπαιρναν καλύτερα ένα κότερο ή ένα ιδιωτικό τζετ να πάνε καμιά εκδρομούλα οικογενειακή; Έπρεπε να πάνε ομιλητές σε διεθνές οικονομικό φόρουμ; Και εντάξει, από μόνοι τους το θεωρούν ‘σούπερ γουάου’ προφανώς, ολόκληρος πρωθυπουργός δεν έχει δίπλα του έναν σύμβουλο να του πει ότι αυτά είναι το λιγότερο γελοία και το περισσότερο ανήθικα;

  Για να επανέλθω στο θέμα, καλά θα κάνουν στο ζήτημα του κοροναϊού να επιδείξουν σοβαρότητα και γενικώς να μην κωλυσιεργούν να πάρουν τα περιοριστικά μέτρα που απαιτούνται, διότι δεν νομίζω ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο ή επαρκές για να υποστηρίξει ταυτόχρονα έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι θα πάθουν σοβαρές επιπλοκές από αυτή την ίωση.

 210. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  84, Mitsos.
  >>Δυστυχώς οι εχθροί της ανθρωπότητας και του πολιτισμού της δεν είναι οι εξωγήΙνοι αλλά οι παρασιτικοί ιοί.

  Και των εξωγήινων εχθροί επίσης… 🙂 (Χ. Τζ. Γουέλς – ‘Ο Πόλεμος των Κόσμων’)

  89, Γς
  Συγχαρητήρια! Γερή και καλανάθρεφτη η εγγονή!

  – Κορονοϊός και Σούπερ-Μάρκετ:
  Στο Ηράκλειο, απ’ όσο είδα και συζήτησα, υπάρχει αυξημένη ζήτηση 🙂 σε κάποια προϊόντα, επιλεκτικά (κυρίως τρόφιμα μακράς διάρκειας και απολυμαντικά). Τα αντίστοιχα ράφια μάλλον ανατροφοδοτούνται… Όχι ακραία κατάσταση, πάντως!

 211. Γιάννης Ιατρού said

  Άμα δεν είσαι φουλ ορθόδοξος, δεν έχεις καμία πιθανότητα…😲
  Vatican confirms Pope Francis and two aides test positive for Coronavirus🤔

 212. ΣΠ said

  Σιγά μην ακυρώθηκε το καρναβάλι στην Πάτρα.

 213. Γιάννης Ιατρού said

  210: 👍 Να σχολιάζετε συχνότερα! 🤗

 214. Γιάννης Ιατρού said

  213: Εμ εσύ έχεις εσωτερική πληροφόρηση, ολούθε 🙂 🙂

 215. 153 κλπ: Μα είναι απλό, όποιος κολλάει από τη θεία κοινωνία, απλώς δεν είναι αρκετά πιστός.

 216. Σοβαρά τώρα ισχύει αυτό για τον Πάπα;

 217. sarant said

  217 Ελα ντε;!

 218. ΣΠ said

  215

 219. ΣΠ said

  108

 220. BLOG_OTI_NANAI said

  216: Όχι, μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνο εσύ που στενοχωριέσαι για τους πιστούς, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που έχουν πρότυπο στη ζωή τους τον σπασοκλαμπάνια.

  ρετιναιτούτοιρε…

 221. Σωτήρς said

  209 Τα καρναβάλια είναι οι μεγαλύτερες συναθροίσεις στη χώρα τώρα. Κόσμος πάει κι έρχεται να δει τα αποκριάτικα. Ούτε με γήπεδα ούτε με εκκλησίες συγκρίνονται. Δεν κόφτει τον Κικίλια εάν αρρωστήσουμε αλλά να μην πάμε όλοι μαζί στα νοσοκομεία.

  Γς να το χαίρεστε το εγγόνι.

 222. nwjsj said

  @ 209 – Πέπε
  Ε, ίσως να πρέπει να ακυρωθούν πάσης φύσεως δημόσιες συναθροίσεις, παραστάσεις και δεν συμμαζεύεται, αλλά προς το παρόν τα κρούσματα είναι (μόνο) τέσσερα, οπότε φοβούνται μην ξεσηκωθούν οι πολίτες επειδή θα τους στερήσουν τα θεάματα. Αντιδράσεις πάντα θα υπάρχουν όταν παίρνονται μέτρα δραστικά, το θέμα είναι να μην φοβάσαι να τα πάρεις όταν είναι να αποτρέψεις κάτι τόσο σοβαρό όσο μια επιδημία, διότι θα στεναχωρηθώ μεν που θα ακυρωθεί η παράσταση της Λυρικής και θα χάσω την Πάπισσα Ιωάννα και τα λεφτά μου, αλλά περισσότερο θα με τσούξει αν αναγκαστώ να βγαίνω ακόμα και στο μπαλκόνι μου με τη μάσκα, όπως γίνεται στη Γουχάν.

 223. sarant said

  222 Ισχύει αυτό για το «όλοι μαζί»

  223 Είχε κρατηθεί στη σπαμοπαγίδα, συγγνώμη.

 224. Κιγκέρι said

  223: Απ’ ότι ξέρω, αν ακυρωθεί η παράσταση, η Λυρική (κι όχι μόνο η Λυρική, όλα τα θέατρα) επιστρέφει τα χρήματα.

 225. Καλώς τα δεχτήκατε…

 226. Μαρία said

 227. Μαρία said

  Greece’s nationalist New Democracy government, meanwhile, has cited the risk of coronavirus infection as a reason for pressing ahead with its controversial plan to build “closed” camps – detention centres, in other words – for asylum seekers trapped by European policies on the Aegean islands of Lesbos and Chios.

 228. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  το ημέιλ του Νικοκύρη;

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  227
  Η κυρία -3ο κρούσμα- μάλλον κορόνιασε κ τον άνδρα της, καταλαβαίνω.

 230. Pedis said

  # 212 – Θεικό σημάδι αν εκλήθη ως ο εκλεκτός του Ιού του Πατρός.

  Αλλά, μπα …

 231. Πέπε said

  @222+223:

  > > Αντιδράσεις πάντα θα υπάρχουν όταν παίρνονται μέτρα δραστικά, το θέμα είναι να μην φοβάσαι να τα πάρεις όταν είναι να αποτρέψεις κάτι τόσο σοβαρό όσο μια επιδημία

  Ακριβώς, πάνω σ’ αυτή τη βάση σκέφτομαι κι εγώ. Και λέω:

  > > Τα καρναβάλια είναι οι μεγαλύτερες συναθροίσεις στη χώρα τώρα

  Της Πάτρας, μπορεί. Αλλά καρναβάλι οργανώνει το κάθε χωριό. Και μαζεύονται περίπου όσοι σε μια μεγάλη λαϊκή. Όσοι σ’ ένα σταθμό Μετρό τη στιγμή που φτάνει ο συρμός σε ώρα αιχμής.

 232. sarant said

  229 sarantπαπάκιpt.lu

 233. sarant said

  226 To είδα, έχουμε μεγάλη ιταλική παροικία…

 234. nwjsj said

  @ 232 – Πέπε
  Μέχρι στιγμής, όλα τα κρούσματα της Ελλάδας σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με επισκέψεις στη Βόρεια Ιταλία. Όταν το θέμα ξεφύγει κι αρχίσουν να εμφανίζονται περιστατικά που δεν έχουν σχέση με κάποια από τις περιοχές όπου υπάρχει επιδημία, τότε φαντάζομαι ότι θ’ αρχίσουν να παίρνουν πιο δραστικά μέτρα, αν και πιστεύω ότι τότε θα είναι ήδη πολύ αργά.

  Καθημερινά έρχονται δεκάδες πτήσεις από Ιταλία και δεκάδες καραβιές επίσης, άρα θεωρητικά μιλάμε για χιλιάδες άτομα που ενδέχεται να νοσήσουν. Αδυνατώ να πιστέψω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ή τουλάχιστον όσοι έρχονται από τη Βόρεια Ιταλία αυτοπεριορίζονται για δύο βδομάδες στα σπίτια τους, οπότε είναι θέμα χρόνου ν’ αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός κι εδώ. Η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, είναι δίπλα μας κι εμείς το ‘χουμε πάρει κάπως αψήφιστα. Σήμερα άκουσα στο ραδιόφωνο ότι οι American Airlines σταμάτησαν τις πτήσεις από και προς Μιλάνο (https://www.reuters.com/article/us-china-health-american-airlines/american-airlines-suspending-flights-to-milan-after-u-s-travel-warning-idUSKBN20O17I), λογικά θα έχουν κάνει το ίδιο κι άλλες αεροπορικές εταιρείες. Σε κάποιους αυτά φαντάζουν υπερβολικά μέτρα, αλλά καλύτερα να σε πουν υστερικό και φοβητσιάρη, παρά ανεύθυνο ή επικίνδυνο.

  Προφανώς όμως, όλες αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες έχουν κοινωνικό και οικονομικό κόστος, δεν λαμβάνονται με γνώμονα το τι πιστεύει ο καθένας από εμάς, αλλά με βάση τις επιστημονικές ντιρεκτίβες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες καταρτίζονται με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Από ‘κει κι έπειτα, όταν κάποιος φοβάται ή έχει να προφυλάξει ευάλωτους ανθρώπους στο οικείο του περιβάλλον, οφείλει να ενημερώνεται και να πράττει σύμφωνα με την κρίση του τα δέοντα. Οι μεταδιδόμενες ασθένειες έχουν να κάνουν με την προσωπική ευθύνη του καθενός απέναντι στο συνάνθρωπό του. Κι επειδή έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι στην πλειοψηφία μας δεν το ‘χουμε ιδιαιτέρως μέσα μας το να σκεφτόμαστε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι συμπεριφορές μας στους άλλους έτσι ώστε να αυτοπεριοριζόμαστε ή γενικώς έχουμε μια τάση να είμαστε χαχόλοι, τότε δυστυχώς πρέπει να έχουμε έναν… παιδονόμο ή ένα κράτος ή αρμόδιες αρχές που να μας επιβάλλουν αυτό που πρέπει να γίνεται. Διαφορετικά, αφήνουμε τον κοροναϊό ή τη μαύρη πανούκλα να καθορίζουν τη ροή της ιστορίας μας και να αποκαθιστούν την ανισορροπία που εμείς δημιουργούμε.

 235. Βαστάμε γερά

 236. Πέπε said

  235

  Καλά όλα αυτά. Δε διαφωνώ σε τίποτε. Απλώς νομίζω ότι το να απαγορευτούν επί ποινή φυλάκισης ΟΛΑ τα καρναβάλια, και καμία άλλη συνάθροιση, δε δικαιολογείται από όσα πολύ λογικά λες.

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και ο Σεπούλβεδα κορονιάστηκε 😦
  https://www.documentonews.gr/article/sok-sthn-portogalia-prosblhthhke-apo-koronoio-o-spoydaios-xilianos-syggrafeas-sepoylbeda

 238. nwjsj said

  @ 237 – Πέπε
  Ποιά απαγόρευση των καρναβαλιών και ποιά ποινή φυλάκισης; Βάρδα μην φτάσουμε στο σημείο να χρειαστεί να επιβληθεί καμιά καραντίνα, διότι εμείς δεν παίρνουμε χαμπάρι με τίποτα… (https://www.documentonews.gr/article/patra-xiliades-karnabalistes-espasan-sthn-praxh-thn-apagoreysh-kikilia-logw-koronoioy-photos)

  Ό,τι κι αν λέμε ενάντια στην απαγόρευση των καρναβαλιών, οι ειδικοί γιατροί έχουν αντίθετη άποψη και το να τους κατηγορήσουμε στην προκειμένη περίπτωση για συντηρητισμό ή επιρροή από τις ελληνορθόδοξες διδαχές είναι… κάπως επικίνδυνο για την υγεία μας. Εδώ και μερικό καιρό παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία διάφορες προσπάθειες οπισθοδρόμησης της κοινωνίας και κατάργησης ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες δεν θεωρώ ότι είναι τυχαίο που εκδηλώνονται αυτήν την περίοδο, όμως δεν μου φαίνεται λογικό να κατατάξω τη φετινή απαγόρευση των καρναβαλιών στο συγκεκριμένο πλαίσιο προσπαθειών.

  Καλά Κούλουμα!

 239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο ένατος κορονιασμένος στην Πάτρα
  https://www.news247.gr/koinonia/koronoios-stin-patra-to-enato-kroysma-stin-ellada.7595598.html

 240. nwjsj said

  Σχετικά με το ένατο κρούσμα:
  https://www.efsyn.gr/node/233752

  Πώς τα κατάφεραν σε νοσοκομείο αναφοράς να εκτεθούν στον κοροναϊό γιατροί και νοσηλευτές είναι απορίας άξιο…

 241. sarant said

  241 Έλα ντε!

 242. Avonidas said

  Σήμερα είχαμε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Πολωνία:

  https://www.garda.com/crisis24/news-alerts/319811/poland-first-case-of-covid-19-confirmed-march-4-update-1

  Zielona Gora, στα βορειοδυτικά, εις το βουνό εκεί ψηλά :-/

 243. Πέπε said

  @239

  (Καθυστερημένα γιατί δεν το είχα δει)

  Δεν είπα απολύτως τίποτε για την απαγόρευση των καρναβαλιών, έτσι γενικά. Είπα για την επιλεκτική απαγόρευση ειδικά των καρναβαλιών, συμπεριλαμβανομένων των μικρής εμβέλειας. Είναι διαφορετικό θέμα. Αλλά όπως και να ‘χει, μετά την αναβολή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (χτες την πληροφορήθηκα – και δεν ήταν κρατική απόφαση αλλά της ίδιας της διοργάνωσης) δε θα συνεχίσω αυτό το βιολί.

 244. Σπουργίτης said

  Η φοβέρα και η τρομοκράτηση του κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο από τα ελεγχόμενα μμε μου θυμίζουν γνώριμες τακτικές του δόγματος του σοκ. Μετά ακολουθούν τα αγγουροειδή μέτρα…. Στην περίπτωση του κορονοϊού, όλα δείχνουν το δρόμο της διάλυσης των εθνικών συστημάτων υγείας και της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους. Αντιγραφή του εγκληματικού αμερικάνικου προτύπου. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη… Απλά περιμένω να δω ποια χώρα θα ξεκινήσει το χορό. Κίνα; Ιαπωνία; Μ. Βρετανία;… Μέχρι το ξεχαρβάλωμα, θα μας πουλάνε κάθε χρόνο με το ζόρι αντιγριπικά, όπως εκείνα τα 14.000.000 εμβόλια που είχε κάποτε αγοράσει ο Αβραμό και λήξανε (πόσα μύρια πουρμπουάρ να πήρε;)
  Προσωπικά, καθόλου δε φοβάμαι τον κορονοϊό! Έχει χαμηλότερη θνησιμότητα από την κοινή γρίπη (≈60.000 θάνατοι κάθε χρόνο παγκοσμίως)
  Οι γιατροί απλά επαναλαμβάνουν όσα τους λένε στα σεμινάρια της κάθε Novartis και όσα συμβατικά πρέπει να λένε.
  * Απαγόρευση καρναβαλιών = γελοιότητα
  * Η ελληνική εκκλησία το ‘χει τερματίσει. Αυτογελοιοποιείται συνέχεια. Δεν ασχολούμαι σοβαρά με θεούς και θεούσους. Τους δεύτερους τους λυπάμαι. Οι πρώτοι απλά δεν υπάρχουν.
  Ένας συχνός αναγνώστης…
  Συγχαρητήρια Νικοκύρη 😉

 245. Triant said

  245:
  Έχει χαμηλότερη θνησιμότητα από την κοινή γρίπη
  Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Το ποσοστό των θανάτων επι αυτών των οποίων η πορεία αποφασίστηκε (θεραπευθέντες + αποθανόντες) είναι γύρω στο 6%.

 246. ΣΠ said

  Τα περιστατικά στην Ελλάδα.
  https://www.thebest.gr/coronavirus-map

 247. sarant said

  Φτάσαμε τα 31….

  Η πνευμονολόγος του 66χρονου είχε ενημερώσει τον ΕΟΔΥ αλλά της είπαν ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες διότι είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ-Αίγυπτο και όχι στην Ιταλία.

  Χάθηκαν έτσι πολλές πολύτιμες μέρες και στο μεταξύ ο καθένας από τους 23 (προς το παρόν) ταξιδιώτες θα ήρθε σε επαφή με δεκάδες, μπορεί εκατοντάδες άτομα στον κύκλο του.

  Βέβαια, ως συνταξιούχοι που είναι θα έχουν έρθει σε λιγότερες επαφές απ’ ό,τι αν εργάζονταν, αλλά μικρή παρηγοριά το βρίσκω.

 248. Κιγκέρι said

  Σήμερα λοιπόν έμαθα το γριπόχαρτο.
  Υπάρχει που λέτε εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που ορίζει ότι «δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.»
  Οπότε έχει ξεκινήσει μια φάμπρικα με βεβαιώσεις, ώστε οι μαθητές της Γ´ Λυκείου κυρίως να καθίσουν πέντε μέρες σπίτι να διαβάσουν.

  – Ούτε δέκα παιδιά δεν είμασταν στην τάξη σήμερα. Έχουν πάρει όλοι γριπόχαρτο.

 249. ΣΠ said

 250. nwjsj said

  @ 250 – Κιγκέρι
  Οσονούπω έρχονται και τα κορονοχάρτια: https://lawnet.gr/law-news/κορονοϊός-εγκύκλιος-για-τις-απουσίες/

 251. Μαρία said

  248
  http://apokalypseis.com/?p=10372

  250
  Αυτό φαίνεται να το έστησε ο τύπος.

 252. sarant said

  249-251 Κι έτσι αυξάνεται ο αριθμός των λέξεων της ελληνικής!

 253. nwjsj said

  Τζέιμς Μποντ είναι, χρόνο δεν έχει ν’ αποθάνει (από τον κοροναϊό):
  https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-51744374

 254. Σπουργίτης said

  246. Triant: Δεν είναι σωστός ο υπολογισμός που βγάζει το 6% να… φεύγουν. Επειδή δεν ξέρουμε πόσα είναι τα πραγματικά περιστατικά, δλδ αφού δεν ξέρουμε τον παρονομαστή, πώς βγάζουμε το πηλίκο; Πολλοί από μας, μπορεί πρόσφατα να γριπιαστήκαμε από κορονοϊό. Γριποϊός είναι κι αυτός. Εγώ όντως ήμουν γριπιασμένος το Φλεβάρη και μάλιστα φέτος με χτύπησε περισσότερο στα πνευμόνια. Πέρασε κανονικά, δεν το έψαξα καν. Μπορεί και να τον μετέδωσα σε 100 άτομα. Πώς είμαστε σίγουροι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή τη στιγμή 10 ή 50 χιλιάδες γριπιασμένους με κορονοϊό; Μήπως θα πάνε στα νοσοκομεία για εξετάσεις; Όχι βέβαια. Επομένως, όταν κάνει τον κύκλο του, όπως όλοι οι γριποϊοί, και βγει η σούμα των θανάτων, τότε να δούμε αν οι… αποδημήσαντες από κορονοϊό ξεπεράσουν φέτος τους 60.000 παγκοσμίως, που προκαλεί η κανονική γρίπη.
  Πέραν αυτού: δεν σου μπαίνουν ψύλλοι στ’ αφτιά μ’ όλη αυτή την κορονοϋστερία από τα μμε; αν τη θεωρείς φυσιολογική, τι να πω… κουράγιο 😉

 255. nwjsj said

  Θρησκευτικός φανατισμός και ανθρώπινη ανευθυνότητα πάνε πακέτο τελικά:
  https://www.kathimerini.gr/1067682/article/epikairothta/kosmos/kleinei-h-vasilikh-ths-gennhsews-sth-vh8leem-logw-korwnoioy

 256. Avonidas said

  #250. Οι καλοί Χριστιανοί δε φοβούνται να κοινωνήσουν, επειδή ο Κύριος ημών δεν κουβαλούσε μικρόβια.

  Επίσης, δεν πλένουν τα χέρια τους, γιατί έτσι έκανε ο Πόντιος Πιλάτος.

 257. ΣΠ said

  Έφτασαν τα 45 τα κρούσματα.
  https://www.thebest.gr/article/571954-koronoios-14-nea-krousmata-sti-chora

 258. spiridione said

  Κατά του Μακελειού έκανε μήνυση ο Κικίλιας, δεν ξέρω καν τι έγραψε, δεν πρέπει να κάνει και κατά του ζώου του Βελόπουλου;
  https://left.gr/news/o-velopoylos-poylaei-aloifi-gia-ton-koronoio-meta-tin-krema-vyzantinon-den-fovasai-tipota

 259. ΣΠ said

  259
  Να τι έγραψε

 260. spiridione said

  Ευχαριστώ (τι ευχαριστώ δηλαδή)
  Και πώς δεν έκανε μήνυση και στον Βαξεβάνη και αλλού που έχουν δημοσιευτεί αυτά; Και υπάρχει και η ανάρτηση του πνευμονολόγου. Εντάξει βέβαια, αυτοί δεν γράφουν Κικίλιας θάνατος 🙂
  https://www.documentonews.gr/article/me-eythynh-toy-eody-xefyge-o-koronoios-se-hleia-kai-axaia-eixe-enhmerwthei-apo-thn-kyriakh-alla-to-kratage-mystiko

 261. Τόσα χρόνια, σχεδόν κάθε εξώφυλλο του Μακελειού στοιχειοθετεί τουλάχιστον τρία αυτεπάγγελτα ποινικά αδικήματα. Ήδη την περασμένη βδομάδα μέτρησα από τρία (συκοφαντική δυσφήμιση, διασπορά ψευδών ειδήσεων, έκθεση των διεθνών σχέσεων σε διατάραξη – πώς το λέγαν αυτό) σε δύο διαφορετικά εξώφυλλα. Το συγκεκριμένο, εντάξει, γράφει Κικίλιας θάνατος.
  Ας όψονται όσοι ΔΕΝ έκαναν μηνύσεις στον Χίο χρόνια τώρα.

 262. sarant said

  262 Ξαναπέστο

 263. 262/263 Ρε παιδιά ο απαυτός έχει προφανώς άνωθεν ασυλία. Πρόπερσι πυροβόλησε για εκφοβισμό δικαστικό επιμελητή και δεν τρέχει κάστανο…

 264. nwjsj said

  Λέμε για το «Μακελειό», αλλά και μέχρι πρότινος σοβαρές εφημερίδες τα πάνε περίφημα στη διασπορά της κορονοφοβίας:
  https://www.tanea.gr/ta-nea/

  Μέχρι στιγμής τα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τις 101.000, με τη συντριπτική πλειοφηφία (81.000 περίπου) να έχουν παρουσιαστεί στην Κίνα, η οποία έχει πληθυσμό κοντά στο 1,4δις. Τώρα πώς εμείς, ο περιούσιος λαός με το γονίδιο Έψιλον (https://www.athensmagazine.gr/article/health-beauty/327175-xamos-stoys-episthmones-oi-ellhnes-exoyme-to-gonidio-epsilon-poy-den-yparxei-se-allo-lao), θα φτάσουμε τους 500.000 με 1.000.000 κορονιασμένους είναι απορίας άξιο… Μήπως το γονίδιο Έψιλον είναι που μας καθιστά τελικά τόσο ευάλωτους;;;

  Ποιός είναι πιο επικίνδυνος από τους δύο; Ο «μακελάρης» ή ο «σοβαρός»;

 265. ΣΠ said

  Φτάσαμε τα 66 κρούσματα.
  https://www.thebest.gr/coronavirus-map

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: