Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Υπάρχει λύση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό;

Posted by sarant στο 5 Μαρτίου, 2020


Tο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κάθε άλλο παρά αμέριμνο ήταν -και όχι, όπως θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, που προκάλεσε και τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Ο λόγος ήταν το προσφυγικό, που οξύνθηκε σε βαθμό που θύμισε σε πολλούς την κρίση του 2015. Την κρίση προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεωρήσει πως η ΕΕ δεν τιμά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και να «ανοίξει τις στρόφιγγες» σύμφωνα με το απάνθρωπο κλισέ, ενθαρρύνοντας με όλα τα μέσα πρόσφυγες να δοκιμάσουν να περάσουν όχι μόνο τα θαλάσσια αλλά και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα -στον Έβρο.

Ο Ερντογάν δεν το έκανε αυτό αυτό απλως για να φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ήταν μια, σπασμωδική εδώ που τα λέμε, κίνηση απελπισίας μπροστά στις στρατιωτικές του ήττες στη Συρία. Ζήτησε τη βοηθεια του ΝΑΤΟ στον πόλεμο που διεξάγει στο έδαφος της Συρίας αλλά πήρε μόνο φραστική συμπαράσταση -και για να εκβιάσει την κατάσταση, χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες σαν όπλο.

Ωστόσο, να μη λησμονούμε ότι η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας στο έδαφός της ενώ υποστηρίζει ότι με τις ήττες της στο Ιντλίμπ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Η ΕΕ ενισχύει οικονομικά την Τουρκία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, προκειμένου εκείνη να συγκρατεί τις προσφυγικές ροές. Έτσι όμως, η ΕΕ έχει μόνη της δώσει στον Τούρκο ηγέτη (ο οποίος τα τελευταία χρόνια κυβερνάει όλο και περισσότερο αυταρχικά) τα όπλα ώστε να την εκβιάζει -και τις συνέπειες του εκβιασμού τις υφίσταται πρώτα και κύρια, και σχεδόν αποκλειστικά, η Ελλάδα.

Αυτό οφείλεται στο καταστρεπτικό «σύστημα του Δουβλίνου», βάσει του οποίου οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ υποβάλλουν αίτηση στο πρώτο κράτος της ΕΕ που βρίσκεται στον δρόμο τους. Και επειδή, πρακτικά, οι ροές προσφυγων έρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αυτό έχει μετατρέψει τρία κράτη μέλη, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, σε αποκλειστικους χειριστές των αιτήσεων ασύλου, παρόλο που οι προσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν σε αυτά τα κράτη -οι περισσότεροι έχουν στόχο να φτάσουν στα πλουσιότερα κράτη της ευρωπαϊκής ενδοχώρας, στη Γερμανία ας πούμε ή στη Γαλλία. Το σύστημα του Δουβλίνου ήταν σχεδιασμένο για άλλες συνθήκες και η ανεπάρκειά του στη σημερινη κατάσταση είναι κραυγαλέα, επειδή όμως επιβαρύνει τρία μόνο κράτη, και όχι από τα πιο ισχυρά, τα άλλα κράτη δεν έχουν δείξει καμιά προθυμία να το μεταρρυθμίσουν.

Απαντώντας στον εκβιασμό του Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση πήρε καποια προφανή και κάποια λιγότερο αυτονόητα μέτρα. Το προφανές ήταν ότι απωθήθηκαν οι μαζικές προσπάθειες παραβίασης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο και έκλεισε το συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι «έκλεισαν τα σύνορα» με την Τουρκία, παρόλο που αυτή η παραπλανητική διατύπωση κυριάρχησε: το φυλάκιο των Κήπων όχι απλώς έμεινε σε λειτουργία αλλά και γνώρισε ιδιαίτερη κίνηση στο εορταστικό τριήμερο, κυρίως από Έλληνες που επισκέφτηκαν την Πόλη.

Λιγότερο αυτονόητα ήταν τα θεσμικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν όπως η αναστολή επί ένα μήνα της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου «από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα». Σωστά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «Ούτε η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου».

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η διάταξη αυτή προβλέπει τη λήψη προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περίπτωση που ένα ή περισσότερα Κράτη Μέλη είναι αντιμέτωπα με μια επείγουσα κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εισροή υπηκόων τρίτων χωρών. Ολοφάνερα, η κυβέρνηση δεν ακολούθησε εδώ την προβλεπόμενη διαδικασία, επομένως είναι έωλη και προσχηματική η επίκληση του άρθρου.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χτες προβλέπει ότι Αναστέλλεται για ένα μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, από όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Εκτός του ότι η απόφαση αυτή, όπως είδαμε, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, φοβάμαι πως είναι και αναποτελεσματική, απλώς για το θεαθήναι.

Διότι, πρακτικά πώς είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η επιστροφή, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής;Υποθέτω ότι χώρα προέλευσης είναι η χώρα από την οποία μπήκε στην Ελλάδα ο άνθρωπος που δεν μπορεί πια να υποβάλει αίτηση ασύλου (συνήθως η Τουρκία) ενώ χώρα καταγωγής είναι η χώρα της οποίας είναι πολίτης.

Αν όμως η Τουρκία και η άλλη χώρα αρνηθούν να δεχτούν τον συγκεκριμένο άνθρωπο τι θα γίνει; Θα τον πετάξουμε με αλεξίπτωτο; Θα τον στείλουμε ταχυδρομικώς; Τι άλλο; Προφανώς ο άνθρωπος θα μείνει στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα επισκέφτηκαν τον Έβρο οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων μαζί με τον πρωθυπουργό. Και ενώ τέτοια συγκέντρωση αξιωματούχων της ΕΕ σε ένα δοκιμαζόμενο κράτος μέλος είναι γεγονός σπάνιο, τα απτά αποτελέσματα της επίσκεψης δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Δεν αποδοκιμάστηκαν οι ενέργειες του Ερντογάν -αλλά αυτο είναι το μικρότερο κακό, αφού στη διεθνή διπλωματία κάποια πράγματα δεν λέγονται δημόσια. Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι δεν υπήρξε καμιά νύξη για αναδοχή προσφύγων από άλλα κράτη μέλη, αν και στο νεότερο «σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε χτες, υπάρχει μια νυξη ότι θα μπορούσαν άλλα κράτη μέλη να δεχτούν περιορισμένο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων.

Από την άλλη, οι καλεσμένοι μας δεν τσιγκουνεύτηκαν τα επαινετικά λόγια αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, ενώ επίσης υποσχέθηκαν 700 εκατ. ευρώ, τα μισά σε πρώτο χρόνο, για τη δημιουργία υποδομών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.

Δεν νομίζω πως δικαιολογούνται πανηγυρισμοί από αυτόν τον απολογισμό. Η Ελλάδα δείχνει να μετατρέπεται, και με τη βούλα, σε επίσημη αποθήκη ψυχών, σε ένα είδος «Μόριας της Ευρώπης». Κυνικός φίλος έγραψε στο Φέισμπουκ:

Τι μας είπε σήμερα η Ευρώπη; Δεν τα χαλάμε με την Τουρκία, βγάλτε άκρη μόνοι σας, δεν παίρνουμε ούτε έναν πρόσφυγα-μετανάστη, τους κρατάτε όλους εδώ όσοι κι αν μπούνε, θα σας δίνουμε λεφτά και κουβέρτες, ευχαριστούμε που μας φυλάτε τα σύνορα, αντίο.

Ακόμα χειρότερο όμως βρίσκω κάτι άλλο. Ότι τα 5 προηγούμενα χρόνια το σημερινό κυβερνητικό κόμμα σε αγαστή συνεργασία με τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, πότισαν με τόσο αντιμεταναστευτικό και αντιπροσφυγικό δηλητήριο την ελληνική κοινωνία, που ανέθρεψαν ένα τέρας που πολύ δύσκολα μπορεί πια να ελεγχθεί. Το βλέπουμε αυτό στις συμμορίες βιτζιλάντηδων και αυτόκλητων συνοριακών φρουρών που λειτουργούν στον Έβρο και στα νησιά, στις επιθέσεις και τους εμπρησμούς εναντίον των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν προσφέρει πολύτιμο έργο τόσα χρόνια, αλλά και στο γεγονός ότι η ορολογία της άκρας δεξιάς και της Χρυσής Αυγής -για «εισβολείς» ας πούμε- έχει απενοχοποιηθεί και έχει γίνει πλέον μέινστριμ με αποτέλεσμα οι πολλοί μετριοπαθείς της ΝΔ να μην τολμούν να ψελλίσουν την αντίθεσή τους.

Και φυσικά έτσι υπονομεύεται κάθε προσπάθεια έστω και προσωρινής διευθέτησης του προσφυγικού. Διότι, πώς θα αποσυμφορηθούν τα νησιά; Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει αθόρυβα μεταφορές στην ενδοχώρα και άφησε τη Μόρια με 5600 άτομα στις αρχές Ιουλίου. Όταν το φθινόπωρο άρχισαν να έρχονται κι άλλοι, ο υπουργός Χρυσοχοΐδης εξάγγειλε τη μεταφορά 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου αλλά ήταν τόσο βίαιες οι αντιδράσεις των τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε συν τοις άλλοις επειδή, με το υπουργείο Μετανάστευσης καταργημένο, κανείς υπουργός δεν ήθελε να επωμισθεί το πολιτικό κόστος -δίχως κέρδος, κέρατα.

Σήμερα τα νησιά χρειάζονται αποσυμφόρηση, αλλά κάθε νυξη για δημιουργία δομής στην ενδοχώρα απορρίπτεται χωρίς συζήτηση από τους ξεθαρρεμένους ακροδεξιούς της κάθε περιοχής που αισθάνονται πια παντοδύναμοι. Απορώ πώς θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να κοιτάξει κατάματα και να δαμάσει το τέρας που και ο ίδιος και περισσότερο ο υπαρχηγός του τάισαν και βοήθησαν να θεριέψει.

Θα μου πείτε: Και τι νόημα έχει να αποσυμφορηθούν τα νησιά αφού αν συνεχιστούν οι ροές, μέσα σε 2-3 μήνες, τώρα που θα φτιάξει ο καιρός, θα έχουν ξανά κατακλυστεί από φρέσκες φουρνιές.

Ναι, αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Αλλά ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να πνίγουμε μήπως τους κατατρεγμένους με τις βάρκες ώστε να τρομάξουν και να σταματήσουν να έρχονται; Πόσους θα χρειαστεί να δολοφονήσουμε; Εκατοντάδες; Χιλιάδες; Το αντέχει μια ευρωπαϊκή χώρα αυτό; Ασφαλώς όχι.

Κάποιοι ξύπνιοι, ας πούμε ο στρατευμένος προπαγανδιστής Άρης Πορτοσάλτε, πρότειναν να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε ξερονήσια, σε ακατοίκητα νησιά.

Η πρόταση αυτή είναι εντελώς ανεφάρμοστη και όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Σκεφτείτε μόνο το κόστος, αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται για να φτιαχτούν βιώσιμες εγκαταστάσεις -όχι μόνο στέγαση, αλλά επίσης ηλεκτροδότηση και ύδρευση- σε ένα ακατοίκητο νησί. Ύστερα πολλαπλασιάστε τα επί 20 ή επί 30, διότι τόσα πρέπει να είναι τα ξερονήσια. Και βέβαια θα χρειαστούν και φύλακες και γιατροί και πλοία -και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ούτε είναι τόσο απλό να φτιαχτούν ερμητικά κλειστές δομές, σαν κι αυτές που ονειρεύεται ο Άδωνης Γεωργιάδης. Σκεφτείτε μόνο ότι όλοι οι φυλακισμένοι σε όλες τις φυλακές της χώρας είναι λιγότεροι από 10.000 άτομα και εξυπηρετούνται από υποδομές που χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτιαχτούν και από πολυπληθέστατο σωφρονιστικό προσωπικό. Πώς λοιπόν θα κρατηθούν οιονεί φυλακισμένοι 50.000 πρόσφυγες; Αδύνατο. Kάποιοι αναφέρουν το παράδειγμα της Αυστραλίας -αλλά τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας είχαν πολύ μικρότερο πληθυσμό, αμφιβάλλω αν όλα μαζί είχαν ποτέ 10.000 άτομα.

Οπότε; Η λύση είναι ανοιχτές δομές, που θα επιτρέπουν στους πρόσφυγες να δουλεύουν και στα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο και να μαθαίνουν ελληνικά. Και θα δεχτούμε στην Ελλάδα «όλη τη μιζέρια του κόσμου», όπως έλεγε ο (σοσιαλιστής) Μισέλ Ροκάρ;

Όχι μόνο στην Ελλάδα. Η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνική -θα είναι ευρωπαϊκή.

Όλη η Ευρώπη πάσχει από προϊούσα γήρανση και έχει ανάγκη από νέο αίμα. Με δείκτες γονιμότητας 1.35 στη νότια Ευρώπη και 1.7 στη βόρεια, το μέλλον είναι δυσοίωνο χωρίς μαζική αναδοχή μεταναστών. Κάποτε στην Αυστραλία είχαν το σύνθημα populate or perish, να εποικίσουμε ή θα χαθούμε, τώρα η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ανάλογο δίλημμα.

Αλλά εγώ αυτά τα έχω ξαναπεί. Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί σε μια σειρά χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης ως προς την ενσωμάτωση μεταναστών από αλλες πολιτισμικές παραδόσεις (κυρίως μουσουλμάνων, θα μου πείτε) αλλά δεν βλέπω άλλον δρόμο μέσα στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό σύστημα.

Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι δεν υπόσχομαι με βεβαιότητα κάποια μαγική λύση. Ο Κωστής Παπαϊωάννου, σε ένα άρθρο που με βρίσκει σε όλα σύμφωνο και τα λέει και πιο καλά από μένα, γράφει:

Ακούω τον αντίλογο; «Τι προτείνεις; Ποια είναι η λύση;» Κατ’ αρχήν, όποιος τάζει λύση λέει ψέματα. Το έκανε η κυβέρνηση προεκλογικά και βλέπουμε πού κατέληξε. Κλωνοποίησε Μουτζούρηδες. Αναζητούμε τρόπους διαχείρισης. Ούτε ανοιχτά σύνορα, ούτε να τους πνίγουμε στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Είναι εύκολο; Όχι. Είναι το μόνο βιώσιμο. Και να είμαστε καθαροί. Αν το δίλημμα είναι αποτροπή με κάθε μέσο ή ανθρώπινες ζωές, η απάντηση είναι ανενδοίαστα υπέρ της ζωής.
Αυτό σημαίνει διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που ενσκήπτει. Σημαίνει καμπς στην ενδοχώρα. Όχι κλειστά κέντρα, είναι η πιο αδιέξοδη και ανεφάρμοστη επιλογή. Σημαίνει αίτημα διεθνούς συνδρομής. Άμεση απεμπλοκή από το δόγμα του εγκλωβισμού στα νησιά. Μετεγκατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Οι αριθμοί το επιτρέπουν και το επιβάλλουν. Σημαίνει διεθνοποίηση του προβλήματος, πρωτοβουλίες, παζάρεμα, πιέσεις, εκβιασμούς. Με αμφίβολα φυσικά αποτελέσματα. Από την άλλη, ίσως κλονιστεί η ευρωπαϊκή αταραξία με τα νέα δεδομένα.
Ο χρόνος, βέβαια, είναι εναντίον μας. Ακόμα κι αν υπάρξουν βελτιώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα είναι μικρότερες και πιο αργές του επιθυμητού. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια στον κόσμο, όχι παραμύθια. Πρέπει να εμπνεύσει ασφάλεια και ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Όχι να καλλιεργεί τον φόβο και το μίσος. Πρέπει να καταστείλει όσους «παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους». Όχι να τους ενθαρρύνει.
Κυρίως: πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με όσους ανθρώπους είναι εδώ και όσους θα έρθουν. Γιατί θα έρθουν. Η χώρα δεν αντέχει να πνίγει ή να πυροβολεί ανθρώπους στα σύνορα. Αλλά να σας πω ένα μυστικό; Θα έρθουν ακόμα κι αν η χώρα πνίγει ή πυροβολεί.
Έχουμε μπροστά μας διμέτωπο αγώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα τον επιθετικό κυνισμό του Ερντογάν. Πρέπει ταυτόχρονα να πατήσουμε το φίδι του εθνικισμού και του ρατσισμού. Όσο επικίνδυνος είναι ο ένας, άλλο τόσο κι ο άλλος. Αν ο ρατσισμός πάρει κεφάλι, ο Ερντογάν θα έχει καταφέρει το στόχο του.
Αυτή πρέπει να είναι η «εθνική γραμμή», η μόνη στην οποία μπορούμε να συνταχθούμε: να μην καταντήσουμε μια χώρα για την οποία ντρεπόμαστε.

Είμαι όμως πρόθυμος να σας ακούσω. Βλέπετε εσείς τρόπο να λυθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό;

Και πιο άμεσα: τι θα κάνουμε με τους χιλιάδες πρόσφυγες που στοιβάζονται στα νησιά του Αιγαίου και με τις βάρκες που έρχονται από απέναντι;

298 Σχόλια προς “Υπάρχει λύση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό;”

 1. Δεν έχω να προσθέσω κάτι, με τόσα που είπαμε και χτες. Η διασπορά σε ανοιχτά κέντρα θα αποδειχτεί μάλλον μονόδρομος, αλλά πώς θα εφαρμοστεί δεν έχω ιδέα έτσι που έχουν σπαρθεί άνεμοι (και θύελλες ήδη θερίζονται). Χαίρομαι (κάπως) που όπως και το ’92 (ή, ξέρω γω, το 2004) ανήκω σε μια λοιδορούμενη μειοψηφία που ενδέχεται να διώκεται κιόλας (η πληροφορία για νεκρό από [πλαστική;] σφαίρα φέρεται να επιβεβαιώνεται αλλά να δω ποιος δημοσιογράφος θα τολμήσει να το γράψει επώνυμα στην Ελλάδα). Καλύτερα προδότης παρά ομόψυχος με τους τύπους που κλωτσάνε τη βάρκα να μην αράξει και βγαίνουν για ηρωικό σαφάρι στον Έβρο.
  Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, στο μεταξύ, είναι αυτό: https://thepressproject.gr/pio-akrivos-ine-to-provlima-me-ton-erntogan/

 2. Alexis said

  Καλημέρα.
  Πριν διαβάσω όλο το άρθρο μια μικρή διόρθωση.
  Την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα έγινε η επίσκεψη π/θ και αξιωματούχων της Ε.Ε. στον Έβρο.

 3. leonicos said

  Διάβαζα αυτά που έχασα λόγω απουσιών.

  Δεν θ’ ανεβω στον πίνακα, μην ανησυχείτε.

  Ευτυχώς δεν βήχω

  Είχα τρεις πρόσφατους θανάτους από καρκίνο του παγκρέατος, έναν αναμενόμενο, 52 ετών μόνο, και δύο θανάτους από καρκίνο των χοληφόρων.

  Για ποιον κορονογιό μού μιλάτε;

 4. leonicos said

  πριν διαβάσω το άρθρο

  Η λύση στο προσφυγικό είναι μία, και μία θα παραμείνει από τότε που γεννήθηκε η ιστορία

  όλοιι είσαστε μετανάστες, είτε το ξέρετε είτε δεν το ξέρετε

  Ολων οι παπουούδες από κάπου ήρθαν και τα παιδιά σας κάπου αλλού θα πάνε.

  Αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει εκτός αν αξεφανιστεί η ανθρωπότητα.

  Και πιο πάνω δεν έιγραψα είΜαστε, αλλά είΣαστε.

  Διότι εγώ, ως εβραίκής καταγωγής το ξέρω.
  Αν ο παπούς μου δεν είχε κατέβει από την Πόλη την Κρήτη, τότε που έγινε ελληνική, και αν δεν είχε παντρευτεί χανιώτισσα εβραία, θα ήμουν τούρκος.Τόσο απλά.
  Απλά, εγώ είμαι λαταχωρημένος, πήγα και στρατό, διορίστηκα και το Δημόσιο Παν/μιο και όλα καλά.
  Το ίδιο θα λένε και ταεγγόνια αυτών που στοιβάζονται τώρα στα νησιά.

 5. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  χθες, στο νήμα με τα «Κορονιασμένα μεζεδάκια» της 29/2 άρχισε η «συζήτηση», ελπίζω σήμερα που προφανώς θα συνεχιστεί εδώ, να γίνει με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερες προσωπικές αντεγκλήσεις.

  Βεβαίως είναι δύσκολο, με την πίεσεη, ψυχολογική και άλλη, που υπάρχει, αλλά δεν είναι ανάγκη να ξεκατινιαζόμαστε. Είναι προφανές πως η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να αποκομίσει οφέλη, πολιτικά, οικονομικά κλπ. Και η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση. Είναι ενδιαφέρον και μιλά από μόνο του, γιατί (προς το παρόν), δεν υπάρχει ανάλογη πίεση στα Τουρκο-Βουλγαρικά σύνορα…

  Όσο εύκολο είναι να «σφραγιστούν» τα σύνορα στην ξηρά, τόσο δύσκολο είναι να γίνει κάτι παρόμοιο στη θάλασσα. Εκεί θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

  Η «Ευρώπη» δεν πρόκειται, επί του παρόντος, να κάνει τίποτε, εκτός από λόγια και ίσως πληρωμή κάποιων χρημάτων, «λύτρων» ;; ή ελεημοσύνης. Ούτε με την Τουρκία θα τα βάλει φανερά και ξάστερα, γιατί την ενδιαφέρει η αγορά εκεί (80 εκ. κόσμος) και η γεωγραφική της θέση (Ρωσία, Ιράν, Συρία κλπ.).

  Έχουμε και το πρόβλημα μιας κυβέρνησης που απαρτίζεται κυρίως από ημετέρους (προσωπικούς και οικονομικούς) και όχι από ειδήμονες. Και ο ΠΘ έχει αποδειχθεί λίγος, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, για να μπορούμε να ελπίζουμε πως εδώ θα τα πάει καλύτερα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πλασάρει μιά καλή εικόνα στα (δικά) του κανάλια…

  Και όλο το φασισταριό έχει πάρει τα πάνω του… προτάσσοντας τον «πατριωτισμό» και διασπείροντας την ξενοφοβία…

 6. leonicos said

  Πρέπει τα σχόλιά μου να τα μαρμαγκεύει και να τα απομαρμαγκεύει, γιατ΄μου βγάζει μια μαύρη οθόνη ενός δευτερολέπτου, που κάποτε δεν το έκανε.

  Θα κάνω ένα πείραμα

 7. leonicos said

  Το έβγαλε, αλλά με ειδοποιεί ότι περιμένει έγκριση

  Άρα είναι σχετικό το μπαν

 8. leonicos said

  10:09 το έγραψα, να δω πότε θα φύγει η ταμπέλα

 9. Χαρούλα said

  Καλημέρα.
  Σε ότι αφορά την παρούσα συνθήκη στον Έβρο, συγχαρητήρια Νικοκύρη για την ψύχραιμη θέση και τις ακριβείς διαπιστώσεις. (Για τα νησιά δεν ξέρω/δεν απαντώ).
  Από την πρώτη μέρα της παρούσας «κρίσης» μόνο ένα ζήτησα, πάνω σε σχόλιο της Μαρίας. Όχι τώρα εν θερμώ διαφωνίες. Θα έχουμε όλο τον χρόνο. Και προσπάθησα να μεταφέρω προς ενημέρωση, ότι έβλεπα- μάθαινα από μικρή απόσταση. Αυτό μεταφράστηκε από κάποιους ως υποστήριξη φασιστικών ιδεοληψιών.
  Δεν νιώθω άβολα, δεν μετανιώνω. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού για «ατύχήματα», είτε από τους ανεκπαίδευτους είτε από τους φανατισμένους, ή από όποιον …βολεύεται. Ως να βγούμε από τις κρίσιμες μέρες λοιπόν, μιλάω ελάχιστα. Μετά ο απολογισμός από μέρους μου.

 10. Κουνελόγατος said

  «Χαίρομαι (κάπως) που όπως και το ’92 (ή, ξέρω γω, το 2004) ανήκω σε μια λοιδορούμενη μειοψηφία που ενδέχεται να διώκεται κιόλας … Καλύτερα προδότης παρά ομόψυχος με τους τύπους που κλωτσάνε τη βάρκα να μην αράξει και βγαίνουν για ηρωικό σαφάρι στον Έβρο.».
  Μου έφτιαξες τη μέρα κύριε Δύτη… Νιώθω πάλι άνθρωπος, όπως το 1992, το 1997 (2004), πέρυσι.

 11. LandS said

  Και επειδή, πρακτικά, οι ροές προσφυγων έρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αυτό έχει μετατρέψει τρία κράτη μέλη, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία σε αποκλειστικους χειριστές των αιτήσεων ασύλου

  Μη ξεχνάμε τη Μάλτα η οποία, λόγω μικρού μεγέθους, υφίσταται δυο φορές αυτό το δυσανάλογο βάρος.

 12. leonicos said

  Ακόμα περιμένω έγκριση στο 7

  Βέβαια, την έχω στην τσέπη, μια λεξούλα είναι μόνο μια….

  Διάβασα και το άρθρο

  και δεν άλλαξα άποψη.

  Ό,τι και να κάνουν, οι μετανάστες θα μετακινηθούν προς την Ευρώπη, και ας το απεύχονται, και στην Αμερική, και στην Αυστραλία

  και κάποτε καποιοι από μας θα πάνε πρόσφυγες στο Αφγανιστάν.

  Να θυμάστε ότι η Ιστορία έχει πιο μεγάλα πόδια αππο τα δικά μας

 13. leonicos said

  Leonicos said
  Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση
  5 Μαρτίου, 2020 στις 10:09
  Γιάνα

 14. leonicos said

  Έβγαλα ένα ν και πάλι μ’ έπιασε.

  Leonicos said
  Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση
  5 Μαρτίου, 2020 στις 10:09
  ιάννα

 15. leonicos said

  Α, δεν το πρόσεξα! Πέρασε μ’ ένα ν

  Άρα… τι φταίει; Το Νι

 16. rizes said

  ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2016/04/07/%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/

 17. LandS said

  Πώς λοιπόν θα κρατηθούν οιονεί φυλακισμένοι 50.000 πρόσφυγες; Αδύνατο. Kάποιοι αναφέρουν το παράδειγμα της Αυστραλίας -αλλά τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας είχαν πολύ μικρότερο πληθυσμό, αμφιβάλλω αν όλα μαζί είχαν ποτέ 10.000 άτομα.

  Ε όχι και αδύνατο. Πολύ περισσότερους από πενήντα χιλιάδες κρατούμενους είχαν οι μικρότερες από τις «δομές» που ήταν σπαρμένες στην Ευρώπη τη δεκαετία 1936-45 και κάμποσες, για μερικά ακόμα χρόνια, πέρα από τα Ουράλια.

  Άσε που το 1947-50 φιλοξενήθηκαν στη κλειστή δομή Μακρονήσου κοντά στις 60.000.

 18. leonicos said

  Κλέβω από το λινκ του Δύτη στο 1

  ο μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας που έχει βουτήξει βαθιά στην ξεφτίλα την τελευταία εβδομάδα.

  Το πρόβλημα είναι αυτό

  και ένα ακόμα

  ότι μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας βουτάει βαθιά στην ξεφτίλα σε κάθε ευκαιρία

  από το νερό του Καματερού, την Αγία Αθανασία, και τόσα άλλα

  και δεν διαβάζουν τίποτα κα ποτέ.

  Τους μιλάς για κάτι…. καμιά φορά σε θαυμάζουν ή δείχνουν σεβασμό και χαμογελούν.

  Καλά είναι αυτά….. αλλά δεν είναι για μας.

  Για ποιον γράφτηκαν τα βιβλία; Για ποιον χτίστηκαν τα μουσεία;

  Κι όσο για το Μουσείο της Ακρόπολης; Κεφέ με θεα! Αχτύπητο!

 19. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Πράγματι, είπαμε αρκετά χτες για το ζουμί της υπόθεσης, οπότε εδώ θα συζητήσω για τα παράπλευρα.

  Η πληθυσμιακή σύνθεση της Ευρωπαϊκής ηπείρου μια γενιά από σήμερα δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε ρεαλιστικά να χαράξουμε πολιτικές. Πολλά έχουν ειπωθεί για το πόσους (και ποιους) αντέχει η Ευρώπη, πολλά νούμερα έπεσαν στο τραπέζι για το πόσοι έρχονται και πόσοι αναμένεται να έρθουν σε βάθος χρόνου. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε, και δεν μπορούμε να ξέρουμε, τι θα συμβεί με τις μεταναστευτικές ροές, πόσοι θα αναγκαστούν και πόσοι θα θελήσουν να έρθουν σαν αποτέλεσμα πολέμων, καταστροφών, γεωπολιτικών αλλαγών, αλλά και της μεταβολής της κατάστασης στην ίδια την Ευρώπη σαν αποτέλεσμα της δικής μας στάσης, και σαν συνέπεια της μέχρι τότε μετανάστευσης.

  Ακόμη κι αν λέγαμε, πανευρωπαϊκά, «θα πάρουμε μόνο μετανάστες από αυτές κι εκείνες τις χώρες, αυτές κι εκείνες τις δημογραφικές κατηγορίες», κι ακόμη κι αν ήμασταν πρόθυμοι να θεσπίσουμε πολιτικές άλλων εποχών, δεν διαθέτουμε τα πλάτη δύο ωκεανών και μια νήσο Έλλις για να κάνουμε τη διαλογή.

  Εκτός πια κι αν όλη η Ελλάδα παίξει το ρόλο της νήσου Έλλις.

  (Κι ο Κούλης κάνει την κυρα-Λίμπερτυ)

 20. atheofobos said

  Σχετικά με τα κέντρα κράτησης στην Αυστραλία.
  Australian immigration detention facilities
  https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_immigration_detention_facilities

 21. divolos said

  Πριν κάποιους μήνες βρέθηκα σε ένα χωριό της δυτικής Μακεδονίας, για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Σε μιά φιλική κουβέντα με τον ιδιοκτήτη του ξενώνα, το βράδυ διπλα στο τζάκι, μου έλεγε με παράπονο πως ερημώσανε όλα τα γύρω χωριά, πως κλείσανε σχεδόν όλα τα σχολεία και πως οι νέοι δεν θέλουν πια να μένουν στα χωριά ακόμη κι αν έχουν κάποια οικονομική δραστηριότητα εκεί (χωράφια, κτηνοτροφία κλπ) αλλά προτιμούν την πόλη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει καθημερινή μετακίνηση πολλών χιλιομέτρων. Μετά από λίγο μου έλεγε με θυμό πως έμαθε από φήμες ότι στο δίπλα χωριό θέλουν να εγκαταστήσουν οικογένειες μεταναστών μόνιμα σε έναν ξενώνα, που δεν έχει και πολύ πελατεία και πως αυτό θα είναι η καταστροφή του τόπου! Θεωρούσε ότι αυτό θα ήταν δυσφήμιση για τον τόπο, ότι θα αυξάνονταν η εγκληματικότητα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Δεν προσπάθησα καν να του πω την άποψη μου. θα ήταν ανώφελο, δεδομένης της έντασης με την οποία μου τα έλεγε. Δεν θα μπορούσε να καταλάβει ότι το δεύτερο θα μπορούσε να μην είναι απαραίτητα πρόβλημα αλλά η λύση στο πρώτο. Ποιος όμως ευθύνεται για την καλλιέργεια αυτής της εντελώς ξενοφοβικής και ρατσιστικής θεώρησης των πραγμάτων; Να σημειώσω επίσης, ότι ο ίδιος υπήρξε για χρόνια μετανάστης στη Γερμανία, από όπου επέστρεψε κι έκανε την επένδυση στον ξενώνα κι ότι για τους συγχωριανούς του θεωρούνταν ιδιαίτερα προοδευτικός! Φανταστείτε τους άλλους… Πώς λοιπόν να τους δείξεις και να τους πείσεις για το πόσο κέρδος θα είχαμε σαν κοινωνία και σαν κράτος αν ξαναζωντάνευαν τα χωριά μας και πόσο θα αυξανόταν το ΑΕΠ της χώρας μας, για να μιλήσουμε και με οικονομικούς όρους, αφού μόνο τα χρήματα φαίνονται να συγκινούν, όταν έχουν μπολιαστεί με τόσο μίσος για τους άλλους; Το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου που έχει όλες τις υποδομές, από εγκαταλειμμένα χωράφια που θα μπορούσαν να ξανακαρπίσουν, βοσκοτόπια που θα μπορούσαν να ξαναθρέψουν κοπάδια, σπίτια που αντί να πέσουν θα μπορούσαν να ξαναστεγάσουν οικογένειες (με το αζημίωτο για τους ιδιοκτήτες) και σχολεία που από κλειστά μουσεία μετά από δεκαετίες θα μπορούσαν να ξανακούσουν παιδικές φωνές θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική λύση. Όσο για το αν είναι δυνατή μια τέτοια συνύπαρξη, την απάντηση την έχει δώσει η ιστορία αυτού του τόπου ατέλειωτες φορές. Χωνευτήρι λαών τα βαλκάνια αιώνες τώρα. Και για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες, υπάρχει προηγούμενο. Πολλά χωριά στην Ελλάδα, ένα από αυτά το χωριό της γυναίκας μου, ξανάνιωσαν τις προηγούμενες δεκαετίες από την εισδοχή και ενσωμάτωση μεταναστών, κυρίως Αλβανών, αλλά και άλλων. Στο συγκεκριμένο χωριό το δημοτικό σχολείο λειτουργεί κανονικά, έχοντας αρκετά παιδιά μεταναστών, πολλά παλιά σπίτια που ήταν ετοιμόρροπα ανακαινίστηκαν από τους ίδιους, που τα νοικιάζουν με ένα μικρό ενοίκιο, πολλοί μπαίνουν στο κόπο να διατηρούν τα χωράφια τους λόγω των φτηνών εργατικών που βρίσκουν, ενώ η μικρή αυτή κοινότητα μπορεί και συντηρεί ακόμη κι έναν κινέζο μικροπωλητή που έχει γίνει πιά μόνιμος κάτοικος κι αυτός! Αυτά τα παραδείγματα δεν θα μπορούσαν άραγε να μας τα δείξουν τα κανάλια;

 22. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 23. Καλημέρα

  Μικρή συνεισφορά….

  I pity the poor immigrant
  Who wishes he would’ve stayed home
  Who uses all his power to do evil
  But in the end is always left so alone
  That man whom with his fingers cheats
  And who lies with every breath
  Who passionately hates his life
  And likewise, fears his death

 24. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6-7-8 Λεώνικε, η λέξη «Γιάννα» οδηγεί στο σχόλιο στη μαρμάγκα

  11 Σωστά, και η Μάλτα.

  17 LandS, στη Μακρόνησο υπήρχαν 50.000 ταυτόχρονα; Αμφιβάλλω.

  21 Πολύ σωστά. Κάπου είδα, και θα το ανεβάσω αν το βρω ξανά, ένα δελτίο ληξιαρχείου Χαλκίδας, πρόσφατο. Σε μια δεδομένη βδομάδα είχαν καταγραφεί 7 γεννήσεις, όλες με ονόματα αλλοδαπών γονιών. Και 9 θάνατοι, όλα τα ονόματα ελληνικά.

 25. τα μυαλά said

  «Είναι ενδιαφέρον και μιλά από μόνο του, γιατί (προς το παρόν), δεν υπάρχει ανάλογη πίεση στα Τουρκο-Βουλγαρικά σύνορα…» Είναι πολύ απλό.
  Όταν η εδώ προπαγάνδα το 2015 φωτογράφιζε
  γριές να κρατάνε στην αγκαλιά τες νεογέννητα πρσοφυγόπουλα, η αντίστοιχη βουλγάρικη προπαγάνδα έδειχνε βίντεο από παραστρατιωτικούς αγρότες-κομμάντος (άλλοι λένε κανονικούς στρατιωτες σε παραλλαγή) να κυνηγάνε πρόσφυγες και να τους γδύνουν και να τους κυνηγάνε πίσω στην Τουρκία. Δεν λέω ότι είναι το σωστό που κάνανε, αλλά έπιασε τόπο. Υπέφεραν μερικές δεκάδες πρόσφυγες (=λάθρομετανάστες, μη ξεχνιόμαστε και χαθούμε στις λέξεις) αλλά απέτρεψε άλλες εκατοντάδες χιλιάδες να πάρουν το δρόμο προς την Βουλγαρία. Και έτσι οι Βουλγαρία έγινε απρόσιτη, ενώ η Ελλάδα ο εύκολος δρόμος. Έχεις την επιλογή μεταξύ της βουλγάρικης χαντζάρας και την αγκαλιά μερικών Ελληνίδων γριών. Σε τελική
  ανάλυση, το αποτέλεσμα μετρά και η μέθοδος των Βουλγάρων απεδείχθη άκρος αποτελεσματική. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ ωμή. Έχω την υποψία ότι η ελληνική πλευρά θέλει να αντιγράψει τους Βουλγάρους.

 26. Avonidas said

  #24. η λέξη «Γι@νν@» οδηγεί στο σχόλιο στη μαρμάγκα

  Νικοκύρη, ξανασκέψου το σε παρακαλώ αυτό: ουσιαστικά δίνεις τη δύναμη στον πολυώνυμο να μας τρολλάρει και να μας λογοκρίνει όπως του γουστάρει, όχι μόνο με παλαβά ψευδώνυμα αλλά και με κοινότατα. Και, όπως απέδειξα με τη μανούβρα παραπάνω, παρακάμπτεται ευκολότατα.

  Είναι δύσκολο απλώς να αγνοήσουμε τον κόπανο;

 27. Avonidas said

  #25. Υπέφεραν μερικές δεκάδες πρόσφυγες (=λάθρομετανάστες, μη ξεχνιόμαστε και χαθούμε στις λέξεις) αλλά απέτρεψε άλλες εκατοντάδες χιλιάδες να πάρουν το δρόμο προς την Βουλγαρία.

  Αυτοί που μένουν πίσω ή κατασκηνώνουν στα σύνορα δεν υποφέρουν, να πούμε. Αν δεν τους βλέπουμε, δεν υπάρχουν.

 28. Konstantinos Printezis said

  Πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο.
  Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη.
  Και το γεγονός του ότι έχουμε κυβέρνηση (άκρο) δεξιάς κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα στο ανθρωπιστικό κομμάτι (το οποίο πρέπει να είναι πρώτο στην ατζέντα μας).

  Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να προτείνουμε λύσεις πρακτικές και να βγούμε να φωνάξουμε για αυτές.

  Κάπου διάβασα ότι ενδεχομένως να μπορούσε να ασκηθεί πίεση αν χορηγούσαμε μονομερώς ταξιδιωτικά έγγραφα σε ένα κομμάτι των προσφύγων. Βέβαια ίσως τότε η ΕΕ να μας πέταγε από την Σένγκεν. Δεν ξέρω, δεν έχω λύσεις αλλά το μοιράζομαι προσπαθώντας να δημιουργήσω έναν άξονα σκέψης προσανατολισμένο σε λύσεις/προτάσεις.

  Μια άλλη κουβέντα που πρέπει να ανοίξει (ή μάλλον να δομηθεί καλύτερα) στην κοινωνία προκειμένου να αντιστραφεί όσο το δυνατόν μπορεί το εχθρικό κλίμα που επικρατεί για αυτούς του ανθρώπους είναι η ενσωμάτωση τους. Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες στην οικονομία στις οποίες θα μπορούσαν να εμπλακούν. Έχουν βγεί άνθρωποι και έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν (στην Ελλάδα) να αξιοποιήσουν αυτούς τους ανθρώπους παραγωγικά. Η Γερμανία το έκανε (όχι για την ψυχή της μάνας της αλλά για την βιομηχανία της), πρέπει να ανοίξουμε ή να εντείνουμε την δυνατότητα αυτή και εμείς.

  Καλημέρα

 29. LandS said

  21 @Divolos τελευταία φράση.

  Αχ! Τα βιντεάκια που βάζει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στο τουίτερ να βλέπαμε…

 30. sarant said

  26 Μη νομίζεις πως δεν με προβληματίζει.

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα ίδια και τα ίδια θα πούμε και στο τέλος καβγάδες, λοιδορίες και χαρακτηρισμοί. Η γνωστή διαδικτυακή σαχλαμάρα που το παίζει διάλογος. Δεν βρίσκω πλέον νόημα.

 32. giorgos said

  » Χρειαζόμαστε επειγόντως μίαν επανασύσταση τής «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» , αλλά όταν λέμε «Οθωμανική Αυτοκρατορία» δέν εννοούμε τίποτε πού νά έχη σχέση μέ «εθνικά» παρελθόντα.
  Εννοούμε τόν γεωπολιτικό τρόπο μέ τόν οποίον μπορεί νά λειτουργήση ο χώρος τής ανατολικής Μεσογείου από Αλεξάνδρου καί εντεύθεν.» http://katotokerdos.blogspot.com/2018/01/blog-post_23.html#more

 33. ndmushroom said

  Θα μου επιτρέψεις να προσθέσω μια μικρή αλλά (κατ’ εμέ) σημαντική πτυχή στην εξαιρετική κατά τα άλλα ανάλυσή σου: τι γίνεται με τις αιτήσεις ασύλου;
  Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει ως εξής: υπάρχουν 87 χιλιάδες (!!!) εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και άλλες 38 χιλιάδες εφέσεις. Ραντεβού για συνεντεύξεις κλείνονται για πολλά χρόνια μετά. Η δε δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει μεν την επεξεργασία (δημιουργώντας fast track διαδικασία για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εφεξής), αυστηροποιώντας παράλληλα τα κριτήρια, ώστε να απορρίπτονται περισσότερες αιτήσεις.
  Με άλλα λόγια, καλούμαστε να παράσχουμε (δαπανηρή) φιλοξενία, για πολλά χρόνια, σε ανθρώπους που προσπαθούμε (αυτή η κυβέρνηση, τουλάχιστον) να διώξουμε από την ΕΕ, παραβλέποντας τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που είναι ότι ακόμα κι αν τους ξαναστείλουμε στην Τουρκία, θα ξαναεπιχειρήσουν να εισέλθουν στην ΕΕ.
  Ακόμα και χωρίς να εξετάζουμε τις προφανείς ανθρωπιστικές πτυχές του θέματος (και την καταστρατήγηση διεθνώς αναγνωρισμένων και παγιωμένων δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας), ακόμα κι αν το δούμε από ψυχρή λογιστική σκοπιά, η πολιτική αυτή είναι πέρα για πέρα αντιπαραγωγική.

  Μικρή αλλά ουσιαστική λεπτομέρεια: η χορήγηση ασύλου συνεπάγεται αυτόματα τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε όλη την ΕΕ, και παραμονής σε άλλο κράτος μέχρι 3 συνεχόμενους μήνες, και ακόμα περισσότερο – υπό προϋποθέσεις.

  Μήπως, λοιπόν, αντί να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους (και πόρους) προκειμένου να στοιβάζουμε για χρόνια ολόκληρα ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή όρεξη να μείνουν στην Ελλάδα, μήπως να εστιάζαμε στην ταχύτερη (και ευνοϊκότερη) διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου; Η Ελλάδα εγκρίνει γύρω στο ήμισυ των αιτήσεων ασύλου που της υποβάλλονται (άλλες χώρες εγκρίνουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό). Αυτό σημαίνει ότι από τις 87 χιλιάδες αιτήσεις που εκκρεμούν, οι 45 περίπου χιλιάδες είναι από ανθρώπους που το δικαιούνται. 45 χιλιάδες άνθρωποι, με άλλα λόγια, θα μπορούσαν σήμερα να έχουν λάβει άσυλο, να μετακινούνται ελεύθερα σε όλη την ΕΕ και να διεκδικήσουν (νόμιμα ή παράνομα, δικό τους θέμα) την μετεγκατάστασή τους στη χώρα της ΕΕ όπου πραγματικά επιθυμούν να φτάσουν. Και όλα αυτά χωρίς να παραβιάσουμε Κανονισμούς του Δουβλίνου, Διεθνείς συνθήκες και άλλες επίσημες υποχρεώσεις μας. Χωρίς να εκτελούμε, από βλακεία ή από ρατσισμό και απανθρωπιά, ρόλο που κανένας (επισήμως, τουλάχιστον) δεν μας έχει αναθέσει, και χωρίς να φερόμαστε σε ανθρώπους που δικαιούνται, θυμίζω, διεθνή προστασία με τρόπο που θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε.

  Και κάτι μου λέει ότι το (οικονομικό, κοινωνικό και λοιπό) κόστος της ικανής στελέχωσης των σχετικών υπηρεσιών για την ταχύτερη και ευμενέστερη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος της δημιουργίας δομών επί δομών επ’ αόριστον «φιλοξενίας» από το μηδέν.

 34. Σωτήρς said

  25 Τα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας δεν είναι πάνω στον Έβρο, είναι στα χωράφια. Εκεί υπάρχει φράχτης. Έστω πως διασχίζουν το φράχτη και ξεφεύγουν από τους βούλγαρους βιτζιλάντηδες. Πρέπει να διασχίσουν την κοιλάδα του Έβρου για να βγουν Φιλιππούπολη και μετά ξανά βουνά για να φτάσουν Σόφια. Και μετά; Ο δρόμος είναι ένας και λέγεται Εγνατία. Εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια αυτός ενώνει ανατολή και δύση. Το κυριότερο είναι αυτό και έπεται η συνεργασία τουρκικής και βουλγαρικής ηγεσίας.

 35. Γιάννης Ιατρού said

  21: Καλό θα ήταν κάτι τέτοιο, που ήδη έχει γίνει στην ‘προ Σαλβίνι Ιταλία’ με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αλλά σήμερα, χωρίς ριζική στροφή και υποστήριξη από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, φαίνεται ουτοπικό και δύσκολα εφαρμόσιμο εδώ στην Ελλάδα.
  Γιατί, όπως γράφεις, στην Ελλάδα σήμερα κυριαρχούν και ανακυκλώνονται πλέον από πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού , τα γνωστά λαϊκίστικα ρατσιστικά/«πατριωτικά»/ξενοφοβικά ιδεολογήματα/συνθήματα που τα οποία πρωτίστως (όχι όμως και αποκλειστικά…) έχει δημιουργήσει/επιτρέψει/υποστηρίξει για ψηφοθηρικούς λόγους η παράταξη που αντιπροσωπεύεται από την σημερινή κυβέρνηση.

  Με το που ανοίγεις την τηλεόραση γίνεται και η σχετική πλύση εγκεφάλου από τους εγκάθετους σφουγγοκωλάριους με τα «έξυπνα» σχόλια και τις (πολλές φορές υπαγορευμένες στα ακουστικά που φορούν =>λέγε με Δώρα Α.) ερωτήσεις στους καλεσμένους τους, «ειδήμονες»/πολιτικούς κλπ. Για να μην πούμε για τις «Έκτακτες Ενημερώσεις», τις κατευθυνόμενες ανταποκρίσεις και την αποσιώπηση όλων όσων δεν τους ταιριάζουν στο παραμύθι που θέλουν να σερβίρουν. Και ο πολύς κόσμος, ιδίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, την TV έχει σαν πρώτο και πιο πρόσφορο μέσο ενημέρωσης, όχι τόσο το διαδίκτυο. Και τα ειδησεογραφικά έντυπα, εφημερίδες κλπ., στο 95% κυριαρχούνται από τα ίδια γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα που νέμονται και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
  Άσε που μέσα στην αναμπουμπούλα παίζει και η προώθηση για μικροσυμφέροντα (ωφέλεια της τοπικής οικονομίας από τη συγκέντρωση ΜΑΤ/στρατού κλπ., εκμαίευση προνομίων ή αποφυγή επιπτώσεων διαφόρων νόμων, π.χ. για την προστασία του περιβάλλοντος, βλ. Δέλτα του Έβρου κλπ. κλπ.).

 36. Πέπε said

  @26
  > > Είναι δύσκολο απλώς να αγνοήσουμε τον κόπανο;

  Αβονίδα, ίσως είμαι ο τελευταίος που θα δικαιούνταν να ομιλήσει για αγνόησή του, αλλά θυμήσου ότι, κάθε φορά που αφέθηκε να μακροημερεύσει, κάποια στιγμή βρήκε αφορμή να χέσει σε κάποιον τάφο ή σε κάποια υπόληψη. Χώρια άλλα ανδραγαθήματα, όπως εδώ με τον γιατρό και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

  Εμένα η γνώμη μου είναι να μην εγκρίνεται το κάθε πρώτο του σχόλιο.

 37. Pedis said

  Να πνίγουμε μήπως τους κατατρεγμένους με τις βάρκες ώστε να τρομάξουν και να σταματήσουν να έρχονται; Πόσους θα χρειαστεί να δολοφονήσουμε; Εκατοντάδες; Χιλιάδες; Το αντέχει μια ευρωπαϊκή χώρα αυτό; Ασφαλώς όχι.

  Πολύ βέβαιο σε βλέπω. Δεν το ξανασκέφτεσαι;

 38. Pedis said

  Το πρόβλημα, σαφώς, έχει ιστορία και μια φάση της είναι όταν η κυβέρνηση σύριζα τάκατσε και σε αυτό τον τομέα, όπως σε όλους, άλλωστε, στην ΕΕ.

  Επιπλέον, η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος από την κυβέρνηση συρανέλ δεν διακρίθηκε, το αντίθετο μάλιστα, ούτε για την αποτελεσματικότητα αλλά το χειρότερο ούτε καν για τις ανθρωπιστικές προθέσεις να προσφέρει υποφερτή φιλοξενία στον κόσμο που είχε ανάγκη.

 39. καλημέρα,
  σεβόμενος την παράκληση του Νικοκύρη να μην συνεχιστούν τα σχόλια και οι προσωπικές αναφορές στο σαββατιάτικο νήμα,
  να πω σήμερα πόσο δίκιο έχει η Χαρούλα εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2020/02/29/meze-416/#comment-635229 και πόσο πειργράφει σωστά περιγράφει την κατάσταση σε δέκα γραμμές.
  Στο σημερινό κείμενο ο Νικοκύρης κάνει μια πολύ ψύχραιμη, και βαθιά ουσιαστική ανάλυση των γεγονότων.
  Μου θυμίζει πολύ έντονα (ας μη γίνουν συγκρίσεις, προσωπική εντύπωση είναι) την μεγάλη κάθοδο των Αλβανών στις αρχές του 90 (ήμουν 12χρ τότε).
  Το μεγαλύτερο βάρος το δέχτηκε φυσικά η Β Ελλάδα.
  Και τότε ο σπόρος του ρατσισμού φυτεύτηκε και μάλιστα όχι ξεδιάντρωπα όπως τώρα αλλά ύπουλα και υπόγεια μέσα από καθημερινές συζητήσεις
  σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και καφενεία. Ανάμεσα στον καφέ τον μεζέ και στο πρόβλημα του αυτοκινήτου σου πχ άκουγες και ένα «για όλα φταίνε οι ξένοι»
  και σιγα σιγά σχηματιζόταν η εντύπωση ότι μάλλον έτσι θα είναι.
  θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έιχα γονείς κ φωτισμένους δασκάλους που τολμούσαν να κάνουν μαζί μας σοβαρές συζητήσεις και να καταρρίψουν τις βλακείες που εν αγνοία μας είχαν συσωρευτεί στο κεφάλι μας.
  Στέκομαι σήμερα μόνο σε ένα σημείο » να πηγαίνουν στο σχολείο και να μαθαίνουν ελληνικά». Δεν θέλει τπτ άλλο. Μιρκοί κ μεγάλοι να μπουν στην διαδικασία της εκπαίδευσης.
  Μου έρχεται φωτεινό παράδειγμα από την τότε εποχή η επιτυχημένη προσπάθεια ενός σχολείου ενός μικρού χωριού στα δυτικά της Θεσσαλονίκης να «εκδώσει» ένα απόλυτα χρηστικό καθημερινό λεξικό Ελληνοαλβανικό – Αλβανοελληνικό.
  Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό γνώρισαν καλύτερα τους διπλανούς τους, τη γλώσσα τους, τις συνήθειές τους.
  Έτσι όχι μόνο είχαν πολύ λιγότερα ρατσιστικά θέματα (χοντρικέφαλοι πάντα θα υπάρχουν) αλλά και όλο το χωριό βοηθούσε ενεργά σε όποιο τέτοιο θέμα παρουσιαζόταν.
  Άρα λοιπόν ναι στις ανοιχτές δομές, μεγάλη διασπορά στα σχολεία, επιδοτίσεις για όλο αυτό το νέο εκπ σύστημα και πολύ υπομονή.
  Ευχαριστώ

 40. Ατακαμα said

  Δυστυχώς πλέον η κατάσταση είναι τέτοια που όπως λέει και το κείμενο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η εγκατάσταση των μεταναστών στην Ευρώπη σίγουρα δεν είναι λύση πάντως. Το μόνο που θα δημιουργήσει είναι αλλοίωση πληθυσμιακη κ πολιτισμική όπως είδαμε πως έγινε σε χώρες της βόρειας Ευρώπης ήδη πολύ πριν την έκρηξη του 15. Η δύση που διαξηρυξε τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν έχει κανέναν απολύτως λόγω να εξουδετερωσει τον πολιτισμό της στο όνομα δήθεν αυτών των δικαιωμάτων.
  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μπει το ζήτημα στη σωστή του διάσταση. Τα κύματα μεταναστευσης στην Ευρώπη δεν τα φέρνει ούτε η φτώχεια ούτε ο πόλεμος. Αυτά υπήρχαν από πάντα στις χώρες τους και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ο, τι σήμερα. (βλ μέση ανατολή δεκαετίας 80 πχ). Πότε δεν ερχοντουσαν στο βαθμό που έρχονται σήμερα γιατί πολύ απλά δεν είχες προχωρήσει τόσο η παγκοσμιοποιηση. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστες πρέπει επιτέλους να απόδεχτουμε ότι η σημερινή μετανάστευση είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποιησης και να μην καταφευγουμε σε ανευθυνα ιδεολογηματα (μαρξιστικου τύπου κυρίως) που το μόνο που κάνουν είναι να επικαλουνται το θυμικο και να γυρίζουν την πλάτη στην πραγματικότητα.
  Ούτε βέβαια μπορεί να μετακινηθουν 6 δις μετανάστες στην Ευρώπη απλά επειδή είναι πιο φτωχοί από μας.

  Η πολιτική μας πρέπει να είναι η αποτροπή, η οποία μπορεί να γίνει και χωρίς να χάνονται ζωές. Είδαμε πχ ότι από τη Δευτέρα τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά είχαμε μηδαμινες εισροες.

  Επίσης καλό για την κοινωνική ειρήνης της Ευρώπης θα ήταν να σταματήσουν τα παγκόσμια και τα ισχυρά τοπικά μέσα ανά τις χώρες να προπαγανδιζουν και να ενθαρρυνουν την παράνομη μετανάστευση. Το BBC το CNN ο guardian η dw η el Pais κλπ έχουν καταντήσει πλέον το μακρύ χέρι των λαθρεμπορων στην δύση

 41. Pedis said

  Η ακροδεξιών πολιτικών αντιλήψεων κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το προβλημα όπως καλύτερα μπορεί.

  Να εκφράσει, δηλαδή, αποτελεσματικά αλλά και με περηφάνεια όχι μόνο τα αρκετά δεδηλωμένα ακροδεξιά ζώα όλων των σχετικών φορέων και των αντιλήψεων (κόμματα, κινήσεις, γήπεδα και εκκλησία) αλλά και τον τέως παραδοσιακό δεξιο-πασόκο, τον τύπο εκείνου του παρτάκια, ελληναρά και κομπλεξικού, χαζοεθνικόφρονα και χέζα, θρησκόληπτου και αλαζόνα, κωλογλείφτη και ασεβή.

 42. τα μυαλά said

  Ο άλλος έκανε όλο το γύρο της Αφρικής και διέσχισε την μισή Ασία και θα τρομάξει από μερικά βουνά της Βουλγαρίας και έναν φράκτη της πλάκας. Λέτε. Η αποτροπή είναι κυρίως επικοινωνιακή.

 43. sarant said

  Αυτό που έλεγα πριν για το ληξιαρχείο Χαλκίδας

 44. LandS said

  34 Συγνώμη αλλά δεν έτσι τα πράγματα με τη Βουλγαρία. Και μεγάλους δρόμους έχει (Ελληνικής κατασκευής) και, το κυριώτερο, υποδομές στις πόλεις. Όχι μόνο στις μεγάλες
  και υπάρχουν και άλλες πέρα από Σόφια και Πλόβντιβ. Έχει πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο (ίσως όχι όσο πρέπει καλό τροχαίο υλικό). Όσο για το που μπορούν οι πρόσφυγες να πάνε μετά, με Σερβία και Β. Μακεδονία υπάρχουν χερσαία σύνορα και ο Δούναβης είναι μεν πολύ φαρδύς ποταμός αλλά σα το Ιόνιο δεν είναι.

 45. Avonidas said

  #36. Το θυμάμαι καλά. Αλλά σ’ αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει απλή λύση. Κατά πρώτον, μπορεί εύκολα να κάνει το πρώτο του σχόλιο τέτοιο που να μην αναγνωρίζεται. Κατά δεύτερον, θα πρέπει ο Νικοκύρης να κάνει έλεγχο σε κάθε λέξη του κάθε σχολίου, μέχρι να εκδηλωθεί ο κόπανος.

  Κι έπειτα υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα εδώ, που αφορά τη στάση μας. Λες, βρήκε αφορμή να χέσει σε κάποιον τάφο ή σε κάποια υπόληψη· ναι, αλλά το κατάφερε αυτό μόνο επειδή δώσαμε σημασία στα λόγια του, έστω και για να τον καταδικάσουμε. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Εφόσον δεν παραβιάζεται κάποιος νόμος (και δεν παραβιάζεται, γιατί είναι αρκετά έξυπνος για να ξέρει ότι τότε μπορούμε να κινήσουμε διαδικασίες για τον φυσικό εντοπισμό του), μπορεί να λέει ό,τι θέλει κι εμείς να το αγνοούμε. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κάθε λέξη που γράφει αυτό το τρολ είναι ηθελημένη πρόκληση για καυγά και αντιδράσεις, και να μην του δώσουμε τίποτα, ούτε καν την αποδοκιμασία μας.

  Η πρότασή μου με δυο λόγια είναι η εξής: κάθε σχολιαστής που θα καταλάβει ότι έχει να κάνει με τον πολυώνυμο, απλά να μην απαντάει, κι ο Νικοκύρης να διαγράφει τα σχόλιά του επίσης μόλις τα αντιληφθεί. Χωρίς ανακοινώσεις για «μπάνιο», χωρίς να «ανασκευάζουμε τα ψεύδη του», χωρίς τίποτα. Καμία αναγνώριση και καμία απάντηση. Damnatio Memoriae.

  Αλλά δυστυχώς υπάρχουν σχολιαστές εδώ με την ψευδαίσθηση ότι ο πολυώνυμος έχει κάποια αξιόλογη συνεισφορά, ή ότι λέει κι αλήθειες· πράγματι λέει αλήθειες, όπως και ψέματα, αδιακρίτως. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε μια και καλή είναι ότι ο πολυώνυμος δεν προσπαθεί να περάσει απόψεις, έστω και απεχθείς, προσπαθεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Είναι λοιπόν μάταιο να καταρρίπτουμε τα ψεύδη ή να αντικρούουμε τις απόψεις του, γιατί πολεμάμε ένα σκιάχτρο.

 46. Νέο Kid said

  Εδώ αφαιρέθηκαν τσαμπουκά από το παρακράτος Μαρινάκη 7 βαθμοί από τον ΠΑΟΚ … και σεις χτενίζεστε !

 47. Γιάννης Ιατρού said

  25: Τα μυαλά
  Αυτά είναι λόγια κύκλων της ακροδεξιάς και «πατριωτών» που θέλουν τα πείσουν πως η λύση είναι ο εκφοβισμός όσων ζητούν άσυλο κλπ. και τους αρέσει ο ρόλος των «ράμπο».
  Παρακολουθώ πως εδώ και μερικές μέρες έχει αναστηθεί αυτό το χρηστώνυμο και (ξανα-)σχολιάζει στο μπλογκ. Νίκο τι γίνεται, έχεις δώσει άφεση αμαρτιών;

 48. Πέπε said

  45
  Καλά. Θα προσπαθήσω το επ’ εμοί…

  Συγγνώμη για τη διακοπή μιας πολύ σημαντικότερης συζήτησης.

 49. dryhammer said

  ΣΕΝΤΟΝΙ ALERT! – ΣΕΝΤΟΝΙ ALERT! – ΣΕΝΤΟΝΙ ALERT!
  (η παραγραφοποίηση χρησιμεύει στο να σταματήσει ευκολότερα κάποιος να διαβάζει παρακάτω)

  Είχα πει στον εαυτό μου πως δε θα έγραφα τίποτα, ιδίως μετά τη «συζήτηση» στα Κορονιασμένα, αλλά δεν άντεχα την ξύσα στα ακροδάχτυλα. Επιπλέον δεν μπορώ και τα σεντόνια ούτε να τα διαβάζω ούτε να τα γράφω. Ακόμα λιγότερο την αντιπαράθεση μόνο για να ‘χουμε να λέμε.
  Θυμίζω πως μένω μόνιμα στη Χίο.
  Ξεκαθαρίζω πως συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τις προσεγγίσεις του Νικοκύρη στο άρθρο, του Παπαϊωάννου στο λινκ και του Divolos στο σχ21. (Όταν τά ‘γραφα είχε ως το 24).
  Από το 1905, όταν αδέρφια του πάππου μου φύγανε, από τον Τσεσμέ όπου κατοικούσαν, στην Αμερική μέχρι το 2019 που έφυγε η κόρη του ξαδέρφου μου για Σουηδία, έχω συγγενείς μετανάστες (νόμιμους και μη – τύπου το σκάω απ’ το βαπόρι κλπ) στη μισή υφήλιο, κάμποσους από κάθε γενιά κι από τις δυό πάντες (αναντάμ παπαντάμ Τουρκιστί) με αρκετές αφηγήσεις για το εκεί και τους ντόπιους. Αν ήμουν νεώτερος θα είχα φύγει κι εγώ.
  Είμαι εγγόνι προσφύγων του 1922, των Τουρκόσπορων, από αυτούς που θα κολλούσαν ψείρες τα παιδιά των ντόπιων, με διηγήσεις για το που και πως τη βγάλανε μέχρι το 1926 που έγινε ο συνοικισμός όπου ακόμα κατοικώ, τα σπίτια του οποίου ξεπλήρωσαν γύρω στο 1952-53.
  Με τον κοινωνικό τουρισμό 1948-1952, η μάνα μου κι η αδερφή της ταξίδεψαν στα νησιά (από Χίο, Ικαρία μέχρι Τρίκερι) κι έζησαν στις κλειστές δομές ώστε νάχω κι από κει διηγήσεις
  Η γυναίκα μου (από το 2009) είναι Αλβανή που πέρασε από το βουνό το 1992 με τον πρώτο της άντρα, κι εκείνη με ιστορίες για το πώς και που, ιδίως τον πρώτο καιρό, κι έκαναν και την κόρη μας το 1993 στη Θεσσαλονίκη.
  Τα γεγονότα στη Χίο από τότε που άρχισαν να ‘ρχονται οι πρώτες βάρκες, την κορύφωση του 2015, τα τωρινά –κι ότι έπεται- τα ζω.
  Τι να πω;
  Για τον κλιμακούμενο εκφασισμό της κοινωνίας όποτε όχι απλά ζοριστεί, αλλά μόλις κάνει πως θα ξεβολευτεί; (Δεν ανησυχώ για τους γραφικούς και τα φασισταριά, ο κυρ Μήτσος που πριν μάζευε ρούχα και τρόφιμα και τώρα λαδώνει το δίκαννο με φοβίζει.)
  Για το αδιέξοδο του τόπου (του στενού και ευρύτερου) και του κόσμου (επίσης του στενού και ευρύτερου);
  Για το πώς ΟΛΟΙ κοιτούν να επωφεληθούν (πολιτικά, οικονομικά, προσωπικά κλπ) από την ανάγκη;
  Για τους λύκους εντός και εκτός που χαίρονται στην αναμπουμπούλα;
  Για κείνους που κρατάνε από ένα προσωπικό «ευαγγέλιο» και φορητές Θερμοπύλες;
  Τη θεωρία της αγέλης την έγραψα στο διήγημα της 22-12-19.
  Μια πίκρα έχω που όλο μεγαλώνει και συγνώμη που δεν έχω να προτείνω λύση…

 50. Avonidas said

  Μεζεδάκι για την πιατέλα του Σαββάτου, «οι ριψασπις»:

  (Ο Αρχίλοχος πάντως μια χαρά υστεροφημία έβγαλε)

 51. Παναγιώτης Κ. said

  Πολλοί που μιλούν για ενσωμάτωση και για ένταξη στον παραγωγικό ιστό της χώρας παραγνωρίζουν διάφορα πράγματα.
  Παραγνωρίζουν ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι συγκεντρωμένος στην πρωτεύουσα, παραγνωρίζουν τα ακατοίκητα χωριά τα οποία με καμιά λογική δεν μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης.
  Προσδοκούμε πράγματα από τους άλλους που εμείς τα έχουμε απορρίψει.

  Από πολλούς ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει μια εξιδανικευτική αντίληψη για την ζωή στην ύπαιθρο. Είναι παλιά ιστορία αυτή η αντίληψη. Θεμελιώθηκε πάνω στην άγνοια αλλά και στα…αναγνωστικά των σχολικών βιβλίων που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίαζαν μια ειδυλλιακή μεν εικόνα αλλά η εικόνα αυτή, μικρή σχέση έχει σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς που γεννηθήκαμε σε χωριά αλλά ζήσαμε και στις πόλεις μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις.

  Συμπερασματικά, η ιδέα ότι ένα τμήμα από αυτό τον κόσμο μπορεί να εγκατασταθεί στην ερημωμένη περιφέρεια είναι εντελώς ανεδαφικό.
  Τα παιδιά μας που έφυγαν στο εξωτερικό αναζήτησαν δουλειά στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Μόναχο κ.λπ Δηλαδή στα αστικά κέντρα και μάλιστα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δύσης.

  Πρόκειται δυστυχώς για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η υπό Γερμανική κυριαρχία Ελλάδα!.
  Δεν είναι πρώτη φορά που η χώρα αυτή γράφει στα παλιά της τα παπούτσια κατά βάναυσο τρόπο έναν λαό.
  Χάριν οικονομικού συμφέροντος, η επίσημη Ελλάδα και κατ΄επέκταση η πλειονότητα των Ελλήνων «ξεχάσαμε» τα όσα υποστήκαμε στα τριάμισι χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Για να είμαι πιο ακριβής δεν τα ξεχάσαμε. Κάναμε το τρικ και τα φορτώσαμε στην κακή πλευρά της Γερμανίας στους ναζιστές…
  Δεν θέλω να ρίχνω λάδι στη φωτιά γιατί δεν πρόκειται να λυθεί με την ένταση κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν γίνεται να μας θεωρούν συλλήβδην ανιστόρητους!

 52. Γιάννης Ιατρού said

  45: Αυτό το Damnatio Memoriae μου άρεσε. Αλλά σημαίνει επιπλέον! δουλειά, αρκετή, έστω και εκ των υστέρων, για τον Νίκο. Μην το ξεχνάμε αυτό🤔

 53. Κουνελόγατος said

  Κάπου πήρε το μάτι μου πως οι Αμερικανοί έβγαλαν ταξιδιωτική οδηγία για τη Λέσβο. Αν ισχύει -και δεν είναι τρολιά- λυπάμαι αυτούς που θα χάσουν τις δουλειές τους, ας κάνουν τους φασίστες στην άκρη, προτού να είναι αργά, έστω και από οικονομικής πλευράς.
  Υ.Γ. Εννοείται πως η στάση του 2015 έφερε κέρδη στη χώρα, η τωρινή θα έχει μόνον ζημιές, κάθε είδους. Αν δεν τους ενδιαφέρουν οι άνθρωποι, ας κοιτάξουν την τσέπη τους τουλάχιστον. Α, ναι. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνον τη Λέσβο, αφορούν όλες τις περιοχές.

 54. sarant said

  49 Κουράγιο, ρε φίλε!

  45-52 Συχνά το πρώτο σχόλιο είναι ανώδυνο. Δεν ξέρεις πόσα έχω αποκλείσει χωρίς να το λέω.

 55. Avonidas said

  #52. Ασφαλώς, και δεν είμαι εγώ αυτός που θα το αποφασίσει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους νεοφερμένους στο ιστολόγιο, γιατί ό,τι στάση κι αν κρατήσουμε οι θαμώνες κάποιος θα βρεθεί να την πατήσει.

 56. mitsos said

  Τι να προσθέσει κανείς ;

  Ασφαλώς είναι θέμα μακρόχρονης πολιτικής διαχείρισης με στρατηγικούς και τακτικούς στόχους και δεν υπάρχουν βιώσιμες «τελικές λύσεις» του τύπου ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε.

  Η χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροώνδεν μπορεί να αγνοεί :
  α) την δεδομένη και ανεπίστρεπτη πορεία προς μια εποχή όλο και μεγαλύτερων μεταναστευτιικών ροών προς την Ευρώπη για την επόμενες τουλάχιστον δεκαετίες που δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες και με κλειστές δομές ανάσχεσης ανθρώπων στα όρια ( εντός και εκτός συνόρων της ΕΕ )
  β) ανθρωπιστικές αρχές και διεθνείς συμβάσεις
  γ) συσχετισμούς δυνάμεων και τις επιδιώξεις συμμάχων και γειτόνων .
  δ) την αναγκαία εξυπηρέτηση άλλων στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής ( ο νευρικός παίχτης Ερντογάν γεμίζει τον κουβά των εκκρεμοτήτων )
  ε) τις δυνατότητες της Ελλάδας και τα όρια της οικονομίας και της κοινωνίας

  Αρχικά πρέπει να οικοδομηθεί μέτωπο των χωρών του Νότου με μικρές συμμαχίες που να εξυπηρετούν την προετοιμασία αιτήματος αναθεώρησης του 3ου Κανονισμού του Δουβλίνου σε κατεύθυνση συνολικής αναθεώρησης της πολιτικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο στην ΕΕ για καθυστερήσεις
  i) Άμεσα να αρχίσει αποσυμφόρηση των νησιών και των Βόρειοανατολικών συνοριακών περιοχών με μετακίνηση προσφύγων σε ανοικτές δομές σε όλη τη χώρα.
  ii) Να παταχθεί κάθε προσπάθεια οργάνωσης παρακρατικών ομάδων και να εφαρμοστεί ο νόμος ενάντια σε κάθε δημόσιο κήρυγμα μίσους.

  Μπορεί να κάνει όλα αυτά η σημερινή πολιτική ηγεσία Ελλάδας και Ευρώπης ; Αμφιβάλλω αλλά … σύντομα θα το διαπιστώσουμε. Νάμαστε καλά και ας μην ξεχνάμε πως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι πρωτοφανή . Τα έχουν ζήσει και οι πατεράδες μας και οι γιαγιάδες μας . Απλά δεν διδάσκονται.

 57. Σχολιαστής said

  Εξαιρετικό το σημερινό ποστ όσο και το άρθρο του Παπαϊωάννου!

  …να μην καταντήσουμε μια χώρα για την οποία ντρεπόμαστε…

  Κι αν συμβεί το απευκταίο μήπως να εξετάσουμε εμείς τη δυνατότητα μετανάστευσης σε κάποια «καλύτερη» χώρα;

  Κόστα Ρίκα μήπως;

 58. Παναγιώτης Κ. said

  Διαβάζω τα διάφορα σχόλια όχι μόνο τα σημερινά αλλά και προηγούμενων ημερών.
  Στον προβληματισμό μας πάνω στο μεταναστευτικό ο Ερντογάν είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Το πρόβλημα παρουσιάζεται ως εσωτερικό πρόβλημα και αντιμετωπίζεται με όρους…ταξικής πάλης!
  Στο όνομα του αντιεθνικισμού, του αντιρατσισμού κανονικότατα αβαντάρουμε τους εθνικιστές της άλλης πλευράς. Είμαστε βούτυρο στο ψωμί τους.

 59. Παναγιώτης Κ. said

  @56.
  «και ας μην ξεχνάμε πως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι πρωτοφανή . Τα έχουν ζήσει και οι πατεράδες μας και οι γιαγιάδες μας . Απλά δεν διδάσκονται.»
  Δυστυχώς είναι έτσι!

 60. Aghapi D said

  Γράφει φίλη στο φέιςμπουκ

  Ελλάδα: 5 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους. Ελάχιστους, σε σχέση με άλλες χώρες. Αλλά και πολλούς σε σχέση με άλλες. Η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνια ΕΕ-Τουρκίας με την Τουρκία, συμφωνώντας μεταξύ άλλων να υποστηρίξει την Τουρκια στις ενέργειές της για δημιουργία ζώνης ΜΕΣΑ στην Συρία, δηλαδή νομιμοποίησε και η Ελλάδα την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες. Παράλληλα, εξέθεσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος.
  Τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία, Βέλγιο, Μ.Βρετανία, έγιναν σε απάντηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέσα στη Συρία.

 61. Αγγελος said

  O Ερντογαν είχε το θράσος να παραπονεθεί για 37 στρατιώτες που του σκοτώσανε στη Συρία. Δεν βρίσκεται κανένας να του πει «Μην εισβάλεις σε ξένες χώρες αν θέλεις να μην πειράζουν τους στρατιώτες σου;»

 62. LandS said

  53
  Αχ, το 15 είχαμε επισκέψεις από την Τζολί και τη Σάραντον μέχρι τον Πάπα και τον Πατριάρχη. Το 20 έχουμε ταξιδιωτική οδηγία.

 63. τα μυαλά said

  «ii) Να παταχθεί κάθε προσπάθεια οργάνωσης παρακρατικών ομάδων και να εφαρμοστεί ο νόμος ενάντια σε κάθε δημόσιο κήρυγμα μίσους.» Μη τρελαθούμε τελείως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Απλά είναι ένα παιχνίδι επικοινωνιακό για την αποτροπή νέων ανεξέλεγκτων ροών. Όσο τραβούσε η κάμερα, δεν άφηναν την λέμβο να δέσει και το έπαιζαν βάρβαροι, μετά μια χαρά μπάρκαραν και τους μοίρασαν νερό και τροφή. Τώρα γιατί δεν πήγαν πιο πέρα πίσω από τον βράχο στην διπλανή παραλία να ξεμπαρκάρουν, ίσως τα πλάνα να μη ήταν τόσο αποτροπιαστικά. Ίσως να περίμεναν τις αγκαλιές των γηραιών κυρίων και να ξαφνιάστηκαν.
  Όσο για τους βουλγάρους,

 64. dryhammer said

  49 Εννοούσα της 22-9-19.
  [Δεν με νοιάζει τόσο που συνήψα σχέσεις με τον Άη Ζενχάουερ -μεγάλη η χάρη Του-, όσο που δεν ολοκληρώνονται μπας και (η)συχάσω]

 65. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  58 Οπότε, να καταργηθεί ο Ερντογάν;

 66. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλύπτομαι σχεδόν απόλυτα με τα #21 και #49.
  Είμαι κι εγώ γόνος προσφύγων του ’22, οι ιστορίες είναι παρόμοιες. Το παρακλάδι της δικής μου οικογένειας που έκανε τουρισμό κατά το ’50 ήταν πιο προνομιούχο· η αδελφή της γιαγιάς μου γύρισε τη μισή Ανατολική Ευρώπη, γενώντας ένα παιδί σε κάθε χώρα, προτού καταλήξει στη Ρουμανία.

  Η ένστασή μου στο #51 είναι πως οι άνθρωποι που έχουν περάσει όλα τα δεινά που βλέπουμε, ή κάποιοι από αυτούς έστω, είναι πρόθυμοι να ξεβολευτούν αρκετά προκειμένου να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και ένα πιάτο φαΐ. Και θα είναι πολλαπλό το όφελος της ενσωμάτωσής τους στην οικονομική δραστηριότητα μιας χώρας.
  Για τη χώρα, που θα ζωντανέψει την ύπαιθρο (κοινωνικό όφελος) και την πρωτογενή παραγωγή (οικονομικό όφελος), έμμεσα επειδή οι ενσωματούμενοι δεν θα είναι, μετά από λίγα χρόνια, πηγή προβλημάτων (στέγαση, τροφή).
  Για τους ίδιους, που δεν θα ιδρυματοποιηθούν, περιμένοντας ένα συσσίτιο, βυθισμένοι στην αναγκαστική αδράνεια.
  Όμως, υπάρχουν και πολλοί που θα χάσουν από κάτι τέτοιο. Τα παράσιτα εκείνα που τροφοδοτούνται από την οικονομία της καταστροφής (disaster economics): Εταιρείες κέτερινγκ που φτιάχνουν τα γεύματα, έμποροι κουβερτών, αντίσκηνων κλπ, που εισπράττουν ευρωπαϊκά κονδύλια χρεώνοντας τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, κάποιες επιδοτούμενες μαϊμού ΜΚΟ… Η ανυπαρξία ελέγχου γενικότερα εντός των τειχών μας είναι τόσο εκτεταμένη, που είναι αστείο να περιμένει κανείς την εφαρμογή λειτουργικών διαδικασιών εκεί.

  Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν: Αν έρθουν 20, 200 ή 2000 ειδικευμένοι υπάλληλοι από τας Ευρώπας (και η κατάλληλη υποδομή) ώστε να ταυτοποιούνται τα άτομα και να αξιολογούνται ταχύτατα οι αιτήσεις ασύλου, το πρόβλημα θα μπορούσε να μειωθεί τόσο, ώστε να είναι διαχειρίσιμο: Αν 50.000 άτομα που δε δικαιούνται άσυλο γυρίσουν σε ένα μήνα στη χώρα προέλευσής τους, δύσκολα θα βρουν τους πόρους να ξαναπληρώσουν διακινητές ώστε να ξαναπάνε εκεί απ’ όπου έφαγαν πόρτα. Αλλά τότε ίσως μειωθούν τα μασώμενα κονδύλια εξ Ευρώπης αφενός, θα πρέπει να κουνήσουμε λίγο τους παχιούς διπλωματικούς πισινούς μας αφεδύο…

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η αριστερά, πιο κραυγαλέα και πιο αυταρχικά από τη δεξιά, θέλει να επιβάλει την οπτική της για τον κόσμο και, στην περίπτωση αυτή, την οπτική της για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ποια είναι συγκεκριμένα αυτή η οπτική δεν ξέρει ούτε η ίδια: δεν έχει μελετήσει τις εμπειρίες άλλων χωρών, δεν κατανοεί τις δυνάμεις και τη στρατηγική που συνυπάρχουν στα μεταναστευτικά κύματα των μουσουλμάνων και εμφορείται από μια πρωτοχριστιανική ψευτοηθική με θύματα, μάρτυρες και πρότυπα «homo sacer». Όποιος προσπαθεί να βρει γρήγορες και πρακτικές λύσεις χαρακτηρίζεται «ακροδεξιός», πράγμα που, περιέργως, δυσαρεστεί τους πάντες. Λες κι αν η αριστερά στιγματίσει κάποιον, σπιλώνει τη φήμη του. Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να δίνουμε σημασία στους αριστερούς μύδρους: ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει κι αυτό που μπορεί.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.athensvoice.gr/politics/602370_gia-ti-metanasteysi-pali%3Famp&ved=2ahUKEwjUy4yZqIPoAhV3QkEAHQW_Cq4QFjABegQIBhAC&usg=AOvVaw0Y5SjW40FGOVHuYSKVoK7R&ampcf=1

 68. Pedis said

  # 49 – κουράγιο.

 69. Γιάννης Ιατρού said

  Επί τη ευκαιρία, ν΄ αφήσω εδώ κι ένα σχόλιο του Γιάννη Λασκαράκη, εκδότη της Εφημερίδας «Γνώμη του Έβρου», που διάβασα και βρίσκω πως περιγράφει αρκετά πειστικά την κατάσταση εκεί πάνω:

 70. Παναγιώτης Κ. said

  @65. Ο Ερντογάν είναι εθνικιστής.

  Εσωτερικό πρόβλημα εννοώ εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας που το αντιμετωπίζουμε με όρους…ταξικής πάλης!

 71. Pedis said

  Ενας εισαγγελέας δεν υπάρχει στη χώρα, αλλά δικαστές στο σωρό.

  «Δικαστικό» μήνυμα αποτροπής στους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα και ομαδικά στη χώρα, στέλνουν οι βαριές ποινές που επιβάλλουν τα Δικαστήρια του Έβρου σε όσους συλλαμβάνονται και οδηγούνται ενώπιον τους. Ποινές μάλιστα πολύ υψηλότερες από αυτές που επέβαλλαν ως σήμερα τα ελληνικά δικαστήρια, σε μια προσπάθεια ξεκάθαρου μηνύματος αποτροπής προς την άλλη πλευρά των συνόρων.

  Οι καταδίκες αυτές για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα, είναι βαριές ποινές φυλάκισης, χωρίς αναστολή, και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός νόμος 3386/2005 προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών (έως 5 χρόνια αφού αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα) και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.500 ευρώ

  Μέχρι σήμερα τα δικαστήρια του Έβρου, σε περίπου 50 περιπτώσεις μεταναστών που οδηγήθηκαν ενώπιον του τις τελευταίες μέρες επιβάλλει κατά περίπτωση φυλάκιση 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Παράλληλα η ποινή είναι χωρίς αναστολή , δηλαδή οι καταδικασθέντες οδηγούνται στις φυλακές.

  https://www.capital.gr/epikairotita/3415245/baries-poines-plirous-apotropis-gia-tous-paranomous-metanastes-apo-ta-dikastiria

 72. ΣΠ said

 73. ΣΠ said

  Δεν μας φτάνουν οι δικοί μας φασίστες, έρχονται και ενισχύσεις.

 74. Μαρία said

  Η κ. Λατσούδη περιέγραψε τις δραματικές καταστάσεις που εκτυλίσσονται στην Λέσβο τονίζοντας ότι «τα πράγματα είναι ακραία, πάρα πολύ επικίνδυνα, έχουν χτυπήσει πολλούς … ζούμε καταστάσεις με «νομιμοποιημένα» σημεία ελέγχου όπου πολίτης ελέγχει πορτ-παγκάζ άλλων, μήπως μεταφέρουν καμία φρατζόλα ψωμί και την πας σε πρόσφυγα, ή γάλα, ή νερό … υπάρχουν άνθρωποι ντόπιοι … ο διπλανός σου, ο γείτονάς σου … άνθρωποι που αντέδρασαν … καθηγήτρια που είπε «ποιοι είστε, με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό «, της σπάσαν το κεφάλι … Πολλοί δεν καταγγέλλουν, το μέγεθος είναι πολύ μεγάλο, φοβούνται γιατί είναι ο διπλανός τους. Έχουν στήσει τρομοκρατία, «μην τολμήσετε γιατί σας έχουμε κάνει λιώμα», απειλούν συνέχεια».
  Εκτίμησε εξάλλου ότι «την ιστορία με τα ΜΑΤ την πληρώσαμε πάρα πολύ άσχημα, μπήκαμε όλοι μπροστά, θεωρήσαμε ότι το ενωτικό πνεύμα θα βοηθήσει. Και τελικά δώσαμε δύναμη στα χειρότερα σκουπίδια αυτού του τόπου … και τώρα συζητάμε για το μέλλον μας, αν μπορούμε να βγούμε έξω και να πούμε «αυτό είναι λάθος, αυτό είναι σωστό, εγώ πιστεύω αυτό», να το πω ελεύθερα και να μην μου σπάσουν το κεφάλι». https://www.stokokkino.gr/article/2566/Echoyn-chtyphsei-polloys-sth-Lesbo-dyo-syllhpseis-gia-diadiktyakes-apeiles.html

 75. steliosZ said

  Θα ήταν ίσως καλό, όλοι οι σχολιαστές να ρίξουν μια ματιά στην ιστοσελίδα της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHRC) – https://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean/location/5179.

  Έχει πολλά, ενδιαφέροντα στοιχεία (στατιστικά και άλλα) για τη μεταναστευτική κρίση. Για παράδειγμα, ιδού οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα την περίοδο 2014 – 2020 (τα στοιχεία του 2020 έχουν τελευταία ενημέρωση 2/3/2020). Η πρώτη στήλη αναφέρεται σε αφίξεις μέσω θάλασσας ενώ η δεύτερη σε αφίξεις μέσω ξηράς.

  2020 6,673 1,759
  2019 59,726 14,887
  2018 32,494 18,014
  2017 29,718 6,592
  2016 173,45 3,784
  2015 856,723 4,907
  2014 41,038 2,28

  Έχει ενδιαφέρον επίσης να διαβάσει κάποιος για τον λόγο που δημιουργήθηκε η επιτροπή αυτή. Αντιγράφω από το site:

  «The office of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) was created in 1950, during the aftermath of the Second World War, to help millions of Europeans who had fled or lost their homes».

  Για να λειτουργήσει η μνήμη σε μερικούς-μερικούς (και ίσως μετά και το μυαλό…)

 76. Γιάννης Ιατρού said

  71: το θέμα το έβαλε κι ο Δύτης στα άλλο νήμα προχθές,
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/02/29/meze-416/#comment-635088

 77. […] Tο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κάθε άλλο παρά αμέριμνο ήταν -και όχι, όπως θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, που προκάλεσε και τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Ο λόγος ήταν το προσφυγικό, που οξύνθηκε σε βαθμό που θύμισε σε πολλούς την κρίση του 2015. Την κρίση προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/05/refugees-2/ […]

 78. Ατακάμα said

  @75 Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με την εφαρμογή της συγκεκριμένης συνθήκης. Ότι δημιουργήθηκε προκειμένου να αποκαταστήσει τους (ήδη εγκατεστημένους πλέον) πρόσφυγες που είχε δημιουργήσει ο ΒΠΠ. Επί παραδείγματι η Γερμανία είχε πλεόν των 13 εκ. προσφύγων από τις ανατολικές περιοχές της λόγω της προσάρτησής τους από την Πολωνία. Αρχικά η σύμβαση της Γενεύης αφορούσε αποκλειστικά τους πρόσφυγες του ΒΠΠ. Το 1967 μπήκε το πρωτόκολλο που αναιρεί τα στοιχεία γεωγραφίας και χρόνικής περιόδου που προϋπέθετε και την κατ΄στησε οικουμενική.

  Σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στις εκατοντάδες χιλιάδες των μεταναστών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους μαζικά, παραβιάζουν πολλές φορές σύνορα πλέον των 10 χωρών προκειμένου να φτάσουν παράτυπα στους προορισμούς επιλογής τους (ή των δουλεμπόρων τους).

  Για το ότι οι συγκεκριμένες μεταναστευτικές ροές δεν έχουν καμία σχέση με το προσφυγικό ζήτημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η συνθήκη της Γενεύης σε παραπέμπω και στο προηγούμενό μου σχόλιο, που τελείως συνοπτικά εξηγώ γιατί οι ανθρωποι αυτοί δε φεύγουν από τις χώρες τους λόγω φτώχιας ή πολέμου.

  Άλλωστε και η ίδια η συνθήκη αναφέρει ρητά ότι η παράνομη είσοδος σε μια χώρα δεν μπορεί να επιφέρει ποινή σε ένα άτομο που έχει χαρακτηριστεί πρόσφυγας από τη συγκεκριμένη συνθήκη μόνον εφόσον ήρθε απευθείας και χρονική καθυστέρηση από τον τόπο από τον οποίο αναγκάστηκε να φύγει. Ο Σύριος ο οποίος είναι ήδη δηλαδή 1, 2, 5 χρόνια στην Τουρκία και πολύ πιθανώς έχει ήδη λάβει καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας από την Άγκυρα δεν είναι πρόσφυγας βάσει της συνθήκης της Γενεύης. (χώρια που βέβαια οι πλείστοι όσοι μαζεύτηκαν στα σύνορα δεν είναι καν Σύριοι).

  Δυστυχώς η εμμονή στην μη επικαιροποίηση της συγκεκριμένης συνθήκης έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται στις συνθήκες του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου κόσμου θυμίζει έντονα τα ιδεαλιστικά αδιέξοδα της Κοινωνίας των Εθνών με τα ολέθρια αποτελέσματα βέβαια που είχε.

  Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η επίκληση του θυμικού στην πολιτική. Συναισθήματα οφείλουν να δημιουργούν οι καλλιτέχνες όχι η πολιτική εξουσία. Γιατί όσο και αν εμείς επιμένουμε να πιστεύουμε σε συννεφάκια και μπουρμπουλίθρες η πραγματικότητα πάντα έρχεται και μας συνεφέρει στο τέλος.

  Ειδικά στην Ελλάδα το χουμε ζήσει άπειρες φορές, μυαλό δε λέμε να βάλουμε πάντως.

 79. Γιώργος said

  (σχόλιο 43) Αυτή η λίστα ονομάτων πρωτοβγήκε από διάφορα δεξιά – ακροδεξιά έντυπα και κυρίως ιστοσελίδες και blog κλπ, για συγκεκριμένους προπαγανδιστικούς λόγους. Αν είναι αληθινή θα πρέπει βγήκε από μέσα από το Δήμο Χαλκιδέων, από το Ληξιαρχείο. Περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα (αναφέρομαι μόνο στις γεννήσεις) και άρα δεν είναι νόμιμη. Δεν ξέρω πόσο αφελής θα μπορούσε να είναι κάποιος υπάλληλος να ρισκάρει να πάει φυλακή για να τη βγάλει. Μήπως τελικά είναι fake;

 80. Αναστό said

  Ωραία ρε παιδιά… Και τι κάνουμε; Σαν χώρα αλλά και σαν λαός τι κάνουμε; Έχουμε έστω και την παραμικρή ελπίδα να ψελλίσουμε προς την πλευρά της Δύσης στην οποία ανήκομεν, μισή κουβέντα για τις αιτίες του μεταναστευτικού και των λοιπών δεινών μας; Ή μήπως είναι ανώριμο, ανεύθυνο, παιδικό, ανώφελο κάτι τέτοιο; Κάποιοι λένε ότι φταίει η παγκοσμιοποίηση (που τι είναι, αν όχι η μετατροπή όλων των αδύναμων χωρών σε χώρους εκμετάλλευσης, για τις λοιπές παραμένουσες κραταιές ακόμη – ως – χώρες;), μιλάνε για τον πόλεμο, για τη φτώχεια, τις ανισότητες κ.λπ. Ποιος φταίει για όλα αυτά; Μπορείς να το δεις από πολλά πρίσματα και να δείξεις με το δάχτυλο, είτε γεωγραφικά, είτε πολιτικά, είτε ηθικά το πού βρίσκονται οι υπεύθυνοι. Και είναι οι ίδιοι πάντα που κουνάνε το δάχτυλο σε ξεσπιτωμένους, στους αναγκαστικά ξεσηκωμένους αλλά και στους ξεβολεμένους που μπορεί κανείς να κατατάξει τους Έλληνες.

  Παρ’ όλα αυτά, κουβέντα δεν ακούγεται από τους πολιτικούς των κυβερνητικών κομμάτων, για τις ευθύνες των συμμάχων μας, των εταίρων μας και το γκλομπαλιστάν μας που ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι και θρησκεία πια, μια και σε αυτό ορκίζονται όλοι, «φονταμενταλιστικότερα» των εκδηλώσεων τζιχαντιστών.

  Εμένα πάντως, ανώφελο μου ακούγεται αυτό που λέει ο Νικοκύρης. Γιατί λέει ότι η λύση δεν μπορεί να είναι ελληνική (συμφωνούμε) αλλά ευρωπαϊκή (και όχι μόνο θα συμπληρώσω). Πώς όμως θα είναι ευρωπαϊκή η λύση στο «σημερινό κοινωνικοπολιτικό σύστημα», τη στιγμή που η Ευρώπη ακολουθεί πιστά αυτό που λέει το τεράστιο φασιστικό κομμάτι της ΝΔ, που ουσιαστικά κινεί και τα νήματα στην κυβέρνηση; Ότι δηλαδή θα κάνουμε τον βίο αβίωτο στον μετανάστη, μέχρι να εμπεδωθεί ότι δεν έχει νόημα να μεταναστεύσεις, αφού είτε θα πνιγείς είτε θα βασανιστείς και Ιθάκη δεν θα βρεις.

  Και σε όλο αυτό το πλαίσιο και κουβέντα, μια λέξη δεν ακούς για καπιταλισμό ή έστω νεοφιλελευθερισμό και παγκοσμιοποίηση, αφού τέτοιου είδους αμφισβητήσεις τις έχουμε ξεπεράσει σαν παιδικές ασθένειες ή ιώσεις κι έχουμε αποκτήσει και τα αντισώματα. Το τέλος της ιστορίας πέθανε, ζήτω το τέλος της ιστορίας μ’ άλλα λόγια (ν’ αγαπιόμαστε όμως 😛 ).

 81. divolos said

  79, 43: Δεν θα έπεφτα από τα σύννεφα αν αποδεικνυόταν ότι είναι fake news, λόγω του ότι τα περισσότερα ονόματα των γεννηθέντων με μια πρώτη ματιά κάνουν μπάμ ότι είναι μουσουλμανικά και όχι απλά μη ελληνικά. Από την άλλη είναι και το hot spot της Ριτσώνας, που πιθανόν διοικητικά ανήκει στον δήμο Χαλκίδας, οπότε μπορεί να είναι όντως γεννήσεις από γυναίκες που βρέθηκαν εκεί.

 82. Φώτης said

  Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό που είπατε, ότι τα 5 προηγούμενα χρόνια το σημερινό κυβερνητικό κόμμα σε αγαστή συνεργασία με τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, πότισαν με τόσο αντιμεταναστευτικό και αντιπροσφυγικό δηλητήριο την ελληνική κοινωνία, που ανέθρεψαν ένα τέρας που πολύ δύσκολα μπορεί πια να ελεγχθεί. Σε αντίθεση με το Μακεδονικό θεωρώ ότι η στάση της ΝΔ ως αντιπολίτευσης ήταν λογική. Δε θυμάμαι κανένα δηλητήριο να χύθηκε και όποιος εκφράσθηκε κατα τέτοιο τρόπο νομίζω πως διεγράφη από το κόμμα. Πιστεύω πως η μεγέθυνση της αντίδρασης έχει να κάνει με τη μεγέθυνση του προβλήματος. Ας μην ξεχνούμε ότι τα τελευταία 5 χρόνια ελάχιστοι παράτυποι μετανάστες επιστράφηκαν στην Τουρκία όπως προέβλεπε η συμφωνία.

  Και παρεμπιπτόντως το επιχείρημα ενάντια στην αποσυμφόρηση των νησιών είναι ότι η συμφωνία προβλέπει επιστροφές στην Τουρκία μόνο από τα νησιά. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
  Η πολιτική του laissez passer που δοκίμασε να ακολουθήσει ο Συριζα πάντως είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία του Βίζενγραντ και το κλείσιμο των συνόρων μας από τους βόρειους γείτονές μας.
  Από τη στιγμή που κανείς δε θέλει να μας διευκολύνει μου φαίνεται λογικό το να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις παράνομες εισόδους. Ακούω συνέχεια ότι είναι αδύνατο να φυλάξεις τα θαλάσσια σύνορα. (Ο Α.Τσίπρας είχε κάποτε πει το αλησμόνητο ότι δεν έχει σύνορα η θάλασσα). Είναι όντως αδύνατο? Δηλαδή όποιος προσπαθεί να έρχεται με βάρκα είτε θα τα καταφέρει να περάσει είτε θα πνιγεί?

  Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Από τη στιγμή που ένας Σύριος πρόσφυγας περνάει στην Τουρκία παύει να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη και άρα παύει να είναι η ζωή του σε κίνδυνο. Από όσο ξέρω η Τουρκία είναι ειρηνική χώρα. Για πιο λόγο να υποχρεούται η Ελλάδα ή η Γερμανία να του παρέχει άσυλο? Σίγουρα στη Γερμανία ή στην Ολλανδία οι συνθήκες ζωής μπορεί να είναι καλύτερες από ότι στην Τουρκία αλλά δεν είναι αυτονόητο το να μπορεί κάποιος να μεταναστέψει οπουδήποτε θέλει.

  Το να λέμε πως νομοτελειακά θα έχουμε αυξημένες ροές από τη Σύρια προς τη Ευρώπη και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό το ακούω 5 χρόνια τώρα και ομολογώ πως αυτή μοιρολατρία έχει αρχίζει να με ενοχλεί. Καταρχάς είναι κάτι που εμείς θέλουμε? Ναι? Όχι?
  Κατα 2ο για πιο λόγο οι ροές να είναι προς την Ευρώπη ντε και καλά. Γιατί να μην είναι προς Σαουδική Αραβία ή να μη σταματούν στην Τουρκία, ας πούμε, που πολιτισμικά είναι πιο κοντά στη Σύρια από ότι η Ευρώπη?

 83. Nestanaios said

  4.
  Εμείς οι δύο κάπου συμφωνούμε και επειδή εγώ έχω δύο «πατρίδες», μία πατρίδα και μία «ματρίδα», σκέπτομαι ότι υπάρχει λύση για το προσφυγικό. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να περιορίσουμε τον ρατσισμό μας. Να τον εξαλείψουμε δεν υπάρχει περίπτωση. Με αυτό φυσικά δεν εννοώ «μπάτε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά.…».

  Αν αξιοποιήσουμε τους μετανάστες εποικοδομητικά προς όφελος της πατρίδας, θα σταματήσει ο Ερντογάν να στέλνει άλλους σε αυτή τη χώρα και όχι μόνο θα σταματήσει, αλλά θα προσπαθήσει να τους εμποδίσει παντί τρόπω.

  Όλα τα πολιτισμένα κράτη έχουν νόμους απόκτησης ιθαγένειας. Η επταετία που ακούστηκε τώρα τελευταία είναι πολλά χρόνια. Εγώ θα έλεγα μία πενταετία με υπηρεσία για την πατρίδα. Υπηρετούμε μία χώρα πέντε χρόνια και την κάνουμε πατρίδα μας και ας είμαστε μαύροι, κίτρινοι, κόκκινοι κι ό,τι άλλο.

  Τα βουνά της Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος μπορούν να δεχθούν χιλιάδες πρόσφυγες οικειοθελώς για την εκτροφή ζώων προς όφελος του στρατού, νοσοκομείων, γηροκομείων, σχολείων και προς ενίσχυση της σύνταξης των συνταξιούχων.

  Ξέρετε πόσο κρέας εισάγουμε κάθε μέρα από Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Αγγλία, Νέα Ζηλανδία, Ρουμανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Αφρική και από άλλες περιοχές με χρήματα φορολογουμένων; Αυτοί οι μετανάστες μπορούν οικειοθελώς να παράγουν αυτό το κρέας με ανταμοιβή μόνον την ιθαγένεια με ελληνικό διαβατήριο σε πέντε χρόνια. Ύστερα θα μπορούν να φύγουν, αν επιθυμούν, ως Έλληνες και να ζήσουν όπου θέλουν ανά τον κόσμο, όπως έκαναν κάποτε οι πρόγονοί μας οι Πελασγοί, Ο δικός μου ο πατέρας ξεκίνησε το 1912 από την Αμερική για να έρθει στην πατρίδα την οποία είχε υπηρετήσει λίγα χρόνια πριν, για να την ξανα υπηρετήσει ελευθερώνοντας την Μακεδονία και τα άλλα μέρη της Ελλάδας. Η πατρίδα πρέπει να υπηρετείται και πολλοί από τους μετανάστες δεν θα έχουν πρόβλημα.

  Φυσικά, δεν επιθυμώ να γίνουν όλοι ζωοτρόφοι. Θα πρέπει να τους υποδείξουμε και άλλες θέσεις εργασίας, για να υπηρετήσουν την νέα τους πατρίδα σε θέσεις όπου πληρώνονται σήμερα με χρήματα φορολογουμένων. Δάσκαλοι, καθηγηταί, ιατροί, νοσοκόμοι, εργολάβοι δημοσίων έργων και πολλοί άλλοι μικροί και μεγάλοι. Πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά τώρα κουράστηκα.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  75: SteliosZ
  ενδιαφέρουσα σελίδα 👍

 85. Ατακαμα said

  @80 Ας σταματήσουμε να ματαιοπονούμε προσπαθώντας να εξηγήσουμε τα πάντα με βάση απλουστευτικές θεωρίες (λέγε με μαρξισμό πχ) που χωρίζουν τον κόσμο σε κακούς και κακούς. Ο κακός καπιταλισμός οι καλοί μη καπιταλιστές και φτωχοί από την άλλη. Σύγκρουσεις στον τρίτο κόσμο μόνο καπιταλισμός έφερε; Όταν η ΕΣΣΔ εισέβαλλε συστηματικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στον τρίτο κόσμο το κανε επειδή ήταν καπιταλιστική; Η Κίνα που επίσης εισέβαλλε σε Ασία και Αφρική ήταν καπιταλιστική; Η Κούβα (ω τι θαύμα!) που επίσης εισέβαλε στην Αφρική ήταν καπιταλιστική;

  Ή μήπως τις συγκρούσεις τις δημιουργούν μόνο οι κακές μεγάλες δυνάμεις; Στη Ρουάντα μια χαρά σφάχτηκαν μόνοι τους, στην Καμπότζη επίσης, στην Κίνα του Μάο το ίδιο και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αν ξεφύγουμε μάλιστα από τη νεωτερικότητα και δούμε τι γινόταν από σφαγές και φτώχεια στην προ καπιταλισμού εποχή η μπάλα θα χαθεί εντελώς. Ας σταματήσουμε επομένως κάποια στιγμή να αποδίδουμε εγγενή γνωρίσματα της ανθρώπινης φύσης σε κοινωνικοπολιτικά συστήματα παίζοντας το παιχνίδι καλοι Vs κακοί.

  Όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση, είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό γεγονός που έχει αποφέρει πολλά οφέλη σε όλους. Οι χώρες του τρίτου κόσμου έχουν ανεβάσει το βιοτικό τυος επίπεδο κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες όπως μαρτυρούν τόσο οι οικονομικοί τους δείκτες όσο και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους με την παράλληλη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει σε απίστευτη μείωση των κόστων παραγωγής και σε άρτια εκμετάλλευση των παραγωγικών συντελεστών παγκοσμίως.

  Όπως κάθε πράγμα έχει και τα αρνητικά του όμως. Οι τηλεπικοινωνίες φέρνουν εικόνα και επαφή από τη Νέα Υόρκη στο χωριό του Πακιστάν μέσα σε δευτερόλεπτα. Η εύκολη και φτηνότερη μετακίνηση ανθρώπων ανά τη γη έχει ευνοήσει την παράτυπη μετανάστευση και έχει θρέψει τεράστια δίκτυα λαθρέμπορων (των οποίων η ηγεσία είναι πολλές φορές στη Δύση και χρησιμοποιεί ΜΜΕ και ΜΚΟ ενίοτε προκειμένου να προπαγανδίσει το πόσο ωφέλιμη είναι για όλους μας το άνοιγμα των συνόρων και πόσο «φασίστες» είναι όσοι δε συμφωνούν το άνοιγμα των συνόρων.

  Επειδή όμως με το να ανοίξουμε τα σύνορα σε περί τα 6 δις κόσμου επειδή ζει φτωχότερα από μας δε θα λύσει τελικά το πρόβλημα κανενός αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει καινούργια, καλό είναι να παρθούν ρεαλιστικότερες λύσεις οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς για όλους. Χαρακτηριστικά οι πνιγμοί στη Μεσόγειο μειώθηκαν κατακόρυφα στη Μεσόγειο από όταν η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια στις ΜΚΟ. Εκτός και αν δεν μας ενδιαφέρει αν πνίγονται άνθρωποι φτάνει να μπαίνουν «αβέρτα» στη Δύση.

 86. Αναστό said

  Ωραία. Σταματάω να ματαιοπονώ και να εξηγώ τα πάντα με απλουστευτικές θεωρίες όπως ο Μαρξισμός. Βέβαια, μπορεί να μη ισχύει ότι μίλησα οποτεδήποτε για Μαρξισμό (με τι φόντα άλλωστε;) ούτε ότι είναι απλουστευτική θεωρία, κρίνοντας από τα ελάχιστα που έχει πάρει το ένα αφτί μου αλλά δεν μου αρέσει να στεναχωρώ κανέναν, οπότε παύω λέμε.

  Είμαστε ικανοποιημένοι πέραν αυτών με την ανάπτυξη, την αυξημένη παραγωγικότητά μας (αλήθεια τι παράγουμε πχ σαν χώρα) και την παγκοσμιοποίηση; Οικολογικά, ηθικά, κοινωνικά, πώς βλέπεις να τα έχουμε καταφέρει; Σαν ανθρωπότητα και σαν πολιτισμοί, έχουμε αποκτήσει και αναπτύξει κάποιες αξίες. Για μένα, τις τελευταίες δεκαετίες τα έχουμε σκατώσει πατόκορφα σε σχέση με αυτές. Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, οι κοινωνικές αναταραχές καλά κρατούν, οι ανισότητες χτύπησαν κόκκινο, η προσφυγιά το ίδιο παγκοσμίως ενώ ο αφανισμός ειδών χλωρίδας και πανίδας και η καταστροφή του περιβάλλοντός μας είναι η νέα, αποδεκτή από όλους, κανονικότητα.

  Εάν αυτή η ρότα που έχουμε πάρει σαν είδος δεν μας φαίνεται δυστοπική, αν δεν θεωρούμε ότι έχουμε χρέος και δυνατότητα στο να προσπαθήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο, χρεώνοντας τα όποια βλέπει ο καθένας σαν δεινά, στα «εγγενή γνωρίσματα της ανθρώπινης φύσης» και ξεμπερδεύοντας με τους αντιφρονούντες με τη ρετσινιά της ματαιοπονίας, δεν ξέρω σε τι κόσμο καλούμαστε να παραδώσουμε τις επόμενες γενιές.

 87. spyridos said

  75

  Δαλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το 2015-16 μια μεταναστευτική ροή 1.000.000+ ανθρώπων και τα κατάφερε.
  Ο Κούλης και τα ακροδεξιά σούργελα προσπαθούν να διαχειριστούν περίπου 50,000 μετανάστες και έχουν πνιγεί.

  Οσο κι αν με απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. (Περισσότερο απότι περίμενα.)
  Προσπάθησε έδωσε λύσεις με πενιχρά μέσα και σε ένα όξινο περιβάλλον.
  Δεν είναι όλοι ίδιοι.

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν να υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι αυτοί που προσπαθούν να δώσουν γρήγορες και πρακτικές λύσεις είναι οι δεξιοί.
  Ας κοιτάξουν τους αριθμούς λοιπόν και να βγάλουν λογικά συμπεράσματα με το μυαλό τους και όχι φορώντας τα παραμορφωτικά γυαλιά τις ιδεολογίας τους.

 88. Μαρία said

  Δημιουργήθηκε «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών» στον Βόλο και οργανώνει συγκέντρωση
  https://e-thessalia.gr/apisteyto-dimioyrgithike-syllogos-kynigon-lathrometanaston-ston-volo-kai-organonei-sygkentrosi/?fbclid=IwAR3Hukwwu7BB0o4a6Cb0LG5khXugDcDWdBwkHIojHYChg6Na39IeJ4kWFq8

 89. # 46

  ποιό συγκλονιστικό γεγονός είναι η εμφάνιση Τσίπρα στο βοθροκάναλό του όπως μου είπανε γιαί εδώ δεν έχει δεύτερο βαθμό να πέσει η ποινή.

  Ούτε είναι τυχαίο πως μια επιτροπή «καθηγητών» αντικαθιστά τους δικαστικούς στην …γνωμοδότηση που θεωρούν μετά δεσμευτική για την δικαιοσύνη. κάπως με τον ίδιο τρόπο δεν πάνε να νομιμοποιήσουνε τους «εθελοντές» που μάζεψε ο Αυγενάκης στον Εβρο ;

  και πάνω στην καλή χαρά ο Κούγιας στοιχημάτιζε το σπίτι του πως θα κέρδιζε ο ΠΑΟΚ στην Ξάνθη. Η ακριτική ομάδα το έβγαλε στην κλήρωση και στο εξής θα ανήκει στον μασέρ της Ξάνθης, Γρηγόρη Νταβογιάν !!

  Ιδού και το ντοκουμέντο :

 90. Γιάννης Ιατρού said

  88: σαν κλειστή ομάδα στο φατσοβιβλίο (που εδώ έχει στραβωμάρα η γνωστή γνωμοδοτική ομάδα του για την Ελλάδα….), όχι με πρωτοδικείο κλπ.

 91. Ατακαμα said

  86. Τα ερωτήματα που θέτεις στην αρχή είναι περισσότερο φιλοσοφικού χαρακτήρα και σίγουρα δεν μπορούν να απαντηθούν από την οικονομία. Το αν είμαστε πιο χαρούμενοι σήμερα ή πριν 50 χρόνια, αν είμαστε καλύτεροι άνθρωποι σήμερα ή πριν 50 χρόνια ο καθένας μπορεί μόνο να το υποθέσει και πάντα βέβαια υποκειμενικά. Προσωπικά αν και δεν είχα ζήσει παλαιότερες εποχές πιστεύω πως κάποια πράγματα ήταν πιο όντως πιο ρομαντικά αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Σίγουρα πάντως χαίρομαι που ζω σε έναν κόσμο πιο ασφαλή και πιο πλούσιο από ό,τι ήταν πριν 50 χρόνια.

  Το μόνο σίγουρο είναι πως ούτε ο Αμερικανός ούτε ο Έλληνας ούτε ο Πακιστανός θα ήθελε να ζήσει με τις συνθήκες ζωής που υπήρχαν στη χώρα του πριν από 50 χρόνια. Αυτό ακριβώς είναι άλλωστε που συμβάλλει τα μάλα (cit Κατακουζήνα) στη μαζική φυγή ανθρώπων του πρώτου κόσμου προς τον πρώτο. Έχοντας εξασφαλίσει μεγάλο μέρος των βασικών αναγκών που για τους γονείς τους ήταν αγώνας ζωής, πλεόν δεν τους καλύπτουν αυτά και θέλουν να αναζητήσουν κάτι παραπάνω. Λογικό βέβαια από τη μεριά τους.

  Πάντως η σημερινή μαζική μετακίνηση ανθρώπων σε καμία περίπτωση δεν έχει τα αίτια που είχαν αντίστοιχες προσφυγικές μετακινήσεις στο μακρινό παρελθόν. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπηκόων στην Ευρώπη δεν είναι πρόσφυγες τόσο με βάση τις διατάξεις της συνθήκης της Γενεύης όσο και με βάση του τι θεωρούσαμε πρόσφυγα πριν από 50 και 100 χρόνια. Επομένως κακώς χρησιμοποιείται καταχρηστικά η λέξη πρόσφυγας και προσφυγιά για να περιγράψει τον οικονομικό μετανάστη γιατί ο πρώτος που ζημιώνεται είναι βέβαια ο πραγματικός πρόσφυγας.

  Το γιατί η Δύση δεν γίνεται να δεχτεί τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατευθύνονται προς αυτή νομίζω τα εξήγησα στα προηγούμενα σχόλια αν και προφανώς είναι ζητήματα που μπορείς να γράψεις βιβλία.

  Σίγουρα ο κόσμος μας απέχει πάρα πολύ από το να είναι ιδανικός και ούτε θα γίνει ποτέ. Αν ρίξουμε μια ματιά στην ανθρωπότητα και την ιστορία της θα θέλαμε όμως να ζούσαμε σε κάποια άλλη εποχή της; Θα θέλαμε να ζούσαμε στην αρχαία Αθήνα με το καθεστώς που είχαν τότε οι γυναίκες και οι δούλοι πχ;

  Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε στο σήμερα και αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι εκλείπουν οι κτηνωδίες και οι αδικίες. Θα μπορέσουμε όμως να τις περιορίσουμε, όπως το κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες και λόγω της οικονομικής ανάπτυξης του πλανήτη, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα ρεαλιστικά και όπως είναι και όχι με υπεραπλουστεύσεις και με ουτοπίες.

 92. Ατακάμα said

  υπηκόων χωρών 3ου κόσμου***

 93. Με το σφράγισμα της επίσημης «βαλκανικής διαδρομής» προσφύγων και μεταναστών το 2017, δεν σημαίνει ότι λείπουν οι «ανεπίσημες βαλκανικές διαδρομές». Και οι μετανάστες θέλουν να κατευθυνθούν στις χώρες του ευρωπαικού πυρήνα (τί να κάνουν στην Ελλάδα ή σε άλλες βαλκανικές χώρες;), και οι διακινητές συνεχίζουν και θα συνεχίσουν το έργο τους.
  Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η αύξηση των μεταναστών (και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν) είναι αλματώδης το 2018-2019. Πώς φθάνουν εκεί με κλειστή την επίσημη «βαλκανική διαδρομή»; Πιθανότατατα αξιοπούνται οι ορεινές οδοί διακίνησης (διά μέσου Ελλάδας-Αλβανίας-Μαυροβουνίου). Από την άλλη πλευρά, η Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει – για «σοβαρούς διακινητές» – το πλεονέκτημα του «ενδιάμεσου σταθμού διπλής κατεύθυνσης»: Μέσω Κροατίας και θαλάσσης προς τα δυτικά (Ιταλία), μέσω Σερβίας, Κροατίας προς τα βόρεια (Αυστρία).
  Παντως, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι οδός αξιοποιήσιμη μόνον για «σοβαρούς διακινητές» και για μετανάστες με κάποια οικονομικά αποθέματα. Δυστυχώς γι αυτούς, η ιταλική μαφία που έχει τον έλεγχο της δυτικής (τουλάχιστον) περαιτέρω διαδρομής, δεν είναι από τους φτηνούς παρόχους υπηρεσιών.
  Για την κατάσταση στα στρατόπεδα μεταναστών και προσφύγων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης:
  https://www.euronews.com/2020/02/22/tough-border-control-awaits-migrants-attempting-to-reach-eu-from-bosnia

 94. Γιάννης Ιατρού said

  93: για μεγάλους αριθμούς αυτά τα κανάλια δεν έχουν σημασία…

 95. Συνέχεια:
  Φυσικά, τα κανάλια των «ανεπίσημων διαδρομών» (όχι μόνον τα βαλκανικά, όλα), είναι αργής ροής – διότι οι σωλήνες τους είναι στενοί, περιπεπλεγμένοι, με στροφές, με σημεία αναμονής και με υψηλά τέλη διέλευσης.
  Ωστόσο είναι τα πιο σίγουρα, διότι ποτέ δεν βουλώνουν. Οι αγωγοί τους είναι οι πιο ευέλικτοι, με πολλά bypass και με υπόγειες διόδους.
  Οι ροές σ΄ αυτά τα κανάλια προχωρούν αργά, καθυστερούν να ολοκληρώσουν το έργο τους, αλλά η υπομονή πάντα νικά την βιασύνη. Θέμα χρόνου μόνον.

 96. τα μυαλά said

  Λέτε τι να κάνουν στην Ελλάδα, για αυτό πάνε στην Γερμανία. Πριν αυτών των προσφύγων έχουν έρθει άλλοι στην Ελλάδα και μια χαρά προοδεύουν. Υπολογίζουν κάπου 2 εκατομμύρια οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη. Όχι μόνο από Αλβανία, αλλά από όλες τις χώρες όπως Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουσία, είχα γνωρίσει κάποτε έναν από την Μογγολία. Ήρθαν στην Ελλάδα και βρίσκονται εδώ και μερικές δεκαετίες. Έχουν κάνει επιχειρήσεις εδώ και συνεχίζουν να έρχονται νέοι μετανάστες από αυτές τις χώρες. Όλα τα αλουμίνια στην οικοδομή τα κάνουν Μολδαβοί.

 97. 94.
  Γιάννη, είσοδος 30,000 μόνον για το έτος 2019, σε μια μικρής σχετικά έκτασης χώρα με δύσκολο ορεινό έδαφος όπως η Β-Ε δεν είναι μικρός αριθμός, Και άν συγκριθεί με τις σχεδόν μηδενικές εισροές του 2017, είναι φανερό ότι λειτουργουν αυτά τα bypass. Η διακίνηση έχει και αυτή αποκτήσει δικές της «τεχνολογίες» – χώρια που και οι κοινές ψηφιακές τεχνολογίες πληροφορησης της προσφέρουν ασύλληπτα πλεονεκτήματα.

 98. ΣΠ said

  88
  Έφτιαξε σελίδα για «κυνήγι λαθρομεταναστών» και τον μάζεψε η Ασφάλεια

 99. τα μυαλά said

  96 Προχθές πήγα στο υπουργείο συγκοινωνών για κάτι υποθέσεις μεταβίβασης αυτοκινήτου και τρόμαξα. Δεν άκουγα ούτε λέξη ελληνική, αλλά όλες τις γλώσσες του κόσμου. Οπότε το ρητό «τί να κάνουν στην Ελλάδα ή σε άλλες βαλκανικές χώρες;» δεν ισχύει.

 100. ΣΠ said

  Γερμανοί και Αυστριακοί ακροδεξιοί ποζάρουν στον Έβρο

 101. τα μυαλά said

  Να συμπληρώσω, και σε μια βόλτα από το δημαρχείο το ίδιο σοκ έπαθα. Αναρτημένες ανακοινώσεις καρφιτσωμένες στο πίνακα ανακοινώσεων σε ξένες γλώσσες λες και βρίσκομε σε καμιά υπηρεσία στη Γερμανία.

 102. voulagx said

  Ο επικεφαλής των ακροδεξιών «Δημοκρατών» που αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στη Σουηδία, ταξίδεψε στην τουρκική συνοριακή πόλη της Edirne, ξεδιπλώνοντας την ξενοφοβική ρητορική του.
  Ποια είναι αυτή η Edirne;

 103. 102 Μια απ’ την Αδριανουπολη, δεν την ξέρεις

 104. dryhammer said

  102. Εμείς τη λέμε Αδριανούπολη

 105. Spyros said

  Από τη στιγμή που οι γεννήσεις είναι πολλαπλάσιες των θανάτων στις χώρες της Ασίας (κυρίως) και της Αφρικής και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σε επάρκεια τα μέσα για την παραγωγή, την αύξηση και τη δίκαιη διανομή του πλούτου που οι χώρες αυτές διαθέτουν, προφανώς οι κάτοικοι των χωρών αυτών δεν θα μείνουν για πολλά ακόμα χρόνια στον τόπο τους, αλλά θα μετακινηθούν προς την Ευρώπη, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αν μείνουν στις ασιατικές η αφρικανικές χώρες καταγωγής τους, το ψωμί κάποια στιγμή θα πάψει να φτάνει για όλους και είτε θα πεθαίνουν της πείνας είτε θα καταναλώνουν ό,τι είναι ή φαντάζει ως βρώσιμο, για να κρατηθούν στη ζωή. Αν αληθεύει η εκδοχή ότι ο κορονοϊός ξεκίνησε λόγω της βρώσης νυχτερίδων, οι συνέπειες του δεύτερου ενδεχομένου θα είναι τραγικές όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την Ευρώπη. Θα έπρεπε λοιπόν οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης, αντί να βλέπουν τις πυκνοκατοικημένες ασιατικές και αφρικανικές χώρες ως δεξαμενές άντλησης φτηνού εργατικού δυναμικού και με τα «μυαλά» αυτά να φέρνουν και να εγκαθιστούν μαζικά σε γκέτο των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων τους πληθυσμούς των χωρών αυτών, να φροντίσουν για τη δημιουργία στις τελευταίες βιομηχανικών και άλλων υποδομών εξίσου ανεπτυγμένων με τις ευρωπαϊκές, ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς οι ντόπιοι στον τόπο τους. Αυτό βέβαια θα είχε μεγάλο κόστος για τους Ευρωπαίους, αλλά θα ήταν και μια κίνηση καλής θέλησης για το καλό όλου του πλανήτη. Και να μην το κάνουν μόνο στις χώρες με στρατηγική σημασία για τους ίδιους (π.χ. Τουρκία, Αίγυπτο) αλλά και στις άλλες (Ινδία, χώρες Ινδοκίνας, Ινδονησία, υποσαχάρια Αφρική).
  Με δεδομένο τώρα ότι αυτό δεν γίνεται και για το λόγο αυτό μοιραία πλήθη μετανάστες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες συρρέουν στα «σύνορα» της Ευρώπης, τι θα μπορούσε να γίνει; Μια κριτική σε όσα έγιναν: η αναστολή των αιτήσεων ασύλου είναι ένα μέτρο παράνομο και μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως πράξη «αντεπίθεσης» κατά της Τουρκίας, που υποβοήθησε τη μαζική προσέλευση μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα («όπως οι Τούρκοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο σε άλλες περιπτώσεις, έτσι κι εμείς»… όμως στο Διεθνές Δίκαιο μαθαίναμε ότι η επίκληση της αμοιβαιότητας δεν επιτρέπεται για την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων). Επίσης, η φύλαξη των συνόρων με περιπολίες της αστυνομίας και του στρατού κατά μήκος των χερσαίων συνόρων (σχετικά απλό αλλά και νόμιμο) και σκαφών του λιμενικού σώματος στη μέση γραμμή της απόστασης Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα (πιο σύνθετο αλλά εφικτό με τη συνδρομή ανθρώπων και σκαφών της FRONTEX) είναι και νόμιμη αλλά και ευκταία: χωρίς να είμαι γνώστης συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων για τους πόρους και τις «αντοχές» της Ελλάδας να θρέψει τόσα στόματα, μου φαίνεται πως οι ροές είναι δυσανάλογα μαζικές και καθίσταται αναγκαίος ο περιορισμός τους.
  Κατά τα λοιπά, έχετε δίκιο, κύριε Σαραντάκο: δεν υπάρχει άλλη λύση από τη μόνιμη εγκατάσταση κάποιων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτοί που έφυγαν λόγω της κρίσης και εξαιτίας των οποίων ζούσαμε καλά από το 1990 μέχρι το 2010, θα «αντικατασταθούν» από άλλους. Και αυτοί θα στηρίξουν το ασφαλιστικό μας σύστημα με τις εισφορές τους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα απασχοληθούν νόμιμα και όχι «μαύρα» όπως τότε… και κυρίως όχι όπως το διάστημα 2000-2004, όταν κάναμε τα στραβά μάτια και αφήναμε να περνάνε μετανάστες «αβέρτα», για να εκμεταλλευόμαστε τη φτηνή ανασφάλιστη εργασία τους στα ολυμπιακά και άλλα κατασκευαστικά έργα. Τότε βέβαια δεν μας πείραζε, γιατί αυτοί «εποίκιζαν» την Κυψέλη και τα Πατήσια και εμείς φεύγαμε από την Κυψέλη για τη Γλυφάδα και τη Βούλα και από τα Πατήσια για τα Μεσόγεια…
  Ακόμα, το θέμα είναι όντως πανευρωπαϊκό: εφόσον είναι δεδομένο (και δεν αλλάζει) ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έρχονται όλο και πιο μαζικά από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη για τους λόγους που είπαμε προηγουμένως, θα πρέπει να «μοιραστούν» στις ευρωπαϊκές χώρες με κάποια αναλογία. Αυτό είναι θέμα συναίνεσης μεταξύ των μελών της ΕΕ και σίγουρα δεν μπορούμε να το χειριστούμε μόνοι μας σαν χώρα ούτε να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις με ένα απλό comment…
  Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα… είναι θέμα πολιτικών επιλογών και συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες το πώς θα γίνει η κατανομή των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια και μας λείπουν και εδώ πλήρη στατιστικά στοιχεία για την πρόταση συγκεκριμένων λύσεων. Εκλεγμένη αυτοδύναμα κυβέρνηση έχουμε, ας κάνει ό,τι μπορεί. Αν δυσκολεύεται, ας ζητήσει ευρύτερη συναίνεση…

 106. Χαρούλα said

  102 η Αδριανούπολη. Στα τούρκικα φυσικά

 107. Γιάννης Ιατρού said

  98: …Ο διαχειριστής μετά την προσαγωγή του αφέθηκε ελεύθερος… Δεν είδα και κάτι για απαγγελία κατηγορίας κλπ. Και μετά ο «σύλλογος» μετονομάστηκε σε «Σύλλογο Πατριωτών Βόλου».
  Χάδια, πατρικές νουθεσίες κλπ., σε γνωστούς κύκλους τα λέω εγώ αυτά 😡

 108. Ο Βουλάγξ το ξέρει, ο δημοσιογράφος όχι

 109. voulagx said

  #103: 😉

 110. π2 said

  Δοκίμασα να γράψω ένα σεντόνι, αλλά παραείμαι κουρασμένος για να βγάλει νόημα. Ας απαντήσω λακωνικά λοιπόν στο ερώτημα του τίτλου:

  Όχι.

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προσωπικά δεν έχω καταλάβει γιατί η Ευρώπη, μόνη αυτή, έχει την υποχρέωση να σώσει τον πλανήτη. Το να της χρεώνουν την καθυστέρησή τους και τα προβλήματά τους οι χώρες του τρίτου κόσμου, θυμίζει εμάς τους Έλληνες που για τα εθνικά μας ελαττώματα ενοχοποιούμε ακόμα την τουρκοκρατία και τους κακούς ξένους. Φταίει η Ευρώπη που το π.χ. Μπαγκλαντές με έκταση 147.000 τ.χμ. έχει φτάσει τον πληθυσμό του στα 165 εκατομμύρια και συνεχίζει ακάθεκτο; Τι είναι η Ευρώπη; Ότι ήταν το δημόσιο για τους νεοέλληνες μέχρι να θεσπιστεί το ΑΣΕΠ;

 112. Νικόδημος said

  Καλησπέρα σας από το σπίτι μου. Είδατε που σάς τα έλεγα από το πολιορκούμενο Παίδων για το κορονοϊό; Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ όσο φανταζόμουνα ακόμα κι εγώ ο ειδικός. Αλλά κάποιοι βλαμένοι εδωμέσα με κατηγόρησαν οτι κινδυνολογώ και ζήτησαν απο το κ. Σαραντάκο να με λογοκρίνει. Ακούστε, λοιπόν, τι θα γίνει τις επόμενες μέρες για να ξέρετε:
  1.Μέχρι την Κυριακή θάχουμε τον πρώτο νεκρό στην Ελλάδα
  2. Από τη Δευτέρα θα κλείσουν όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια
  3. Από τη Τρίτη θα έχουμε κοσμοσυρροή στα σουπερμάρκετ, όπως γίνεται σε κήρυξη Πολέμου. Γι’ αυτό βιαστείτε και ψωνίστε όσο είναι καιρός
  4. Από τη προσεχή Πέμπτη οι δρόμοι της ΑΘήνας θα θυμίζουν Αύγουστο.
  5. Μέχρι το τέλος του έτους (2020) θα έχουν πεθάνει τουλάχιστον 5 γνωστοί σχολιαστές του παρόντος ιστολόγιου από το κορονοϊό, γιατί – απ’ ότι ακούω η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών σας είναι μεγάλης ηλικίας. Είσαστε ένα ιστολόγιο συνταξιούχων αν δεν κάνω λάθος.

  Παρακαλώ το κ. Σαραντάκο να δημοσιεύσει αυτό μου το σχόλιο για να πάρουν εγκαίρως τα μέτρα τους οι αναγνώστες του. Και κυρίως για να δείτε ότι θα επαληθευτώ σε όλα

 113. τα μυαλά said

  Σήμερα έχω ρέντα και θα με λουστείτε. Ο ντουλαπάς λέει έχει σπουδάσει φυσικός διπλωματούχος με διπλό ντοκτορά και δούλευε στο διαστημικό κέντρο της Ουκρανίας. Με την κατάρρευση του υπαρκτού άφησε την οικογένεια του πίσω, ήρθε μετανάστης στην Ελλάδα και έγινε μαραγκός. Μετά δυο χρόνια έφερε όλη την οικογένεια του εδώ.

 114. Spyros said

  Προσωπικά αναφέρθηκα στην Ευρώπη μόνο λόγω γεωγραφικής γειτνίασης. Προφανώς οι μετανάστες από την Ασία και την Αφρική δεν θα φτάσουν στην (ακόμα πιο ανεπτυγμένη) Βόρεια Αμερική.
  Επίσης, η Ευρώπη είναι πιο πλούσια και οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες πιο φτωχές. Αυτό αρκεί για να κινητοποιήσει κάποια «ηθικά» αντανακλαστικά.
  Τέλος, αποσυνδέω μερικά τη φτώχεια από την αποικιοκρατία: αποφεύγω να αποδώσω την κακή οικονομική κατάσταση των χωρών της Ασίας και της Αφρικής αποκλειστικά στην αποικιοκρατία, αφού υπανάπτυκτες (κατ’ ευφημισμόν «αναπτυσσόμενες») είναι και χώρες χωρίς στρατηγική σημασία ή με στρατηγική σημασία όχι αρκετή, ώστε να γίνουν αποικίες. Όσο υπάρχουν αποκλίσεις πλούσιων – φτωχών χωρών, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να βοηθούν τις υπόλοιπες να φτιάχνουν υποδομές στο έδαφός τους και για το καλό των τελευταίων και για το καλό των ίδιων των ανεπτυγμένων χωρών, που θα αποφεύγουν τη συσσώρευση εξαθλιωμένων ανθρώπων στα υποβαθμισμένα προάστια των μεγάλων τους πόλεων…

 115. SteliosZ said

  -> 91 «Πάντως η σημερινή μαζική μετακίνηση ανθρώπων σε καμία περίπτωση δεν έχει τα αίτια που είχαν αντίστοιχες προσφυγικές μετακινήσεις στο μακρινό παρελθόν»

  Αν κάνατε τον κόπο να δείτε τη σελίδα που αναφέρω, θα δείτε ότι τα άτομα που έχουν αφιχθεί μέσω θαλάσσης τον Ιανουάριο του 2020 στην Ελλάδα είναι κατά το 50,2% Αφγανοί, 20,6% Σύριοι και 5,9% από τη Δημοκρατία του Κονγκό.

  Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ή τη Συρία ας μη μιλήσω – ας υποθέσω ότι σας είναι γνωστή. Σε ότι αφορα τη Δημοκρατία του Κογκό αντιγράφω από wiki:

  «According to Jan Egeland, presently Secretary General of the Norwegian Refugee Council, the situation in the DRC became much worse in 2016 and 2017 and is a major moral and humanitarian challenge comparable to the wars in Syria and Yemen, which receive much more attention»

  Συμφωνώ ότι «Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η επίκληση του θυμικού στην πολιτική» – καλό θα ήταν όμως να μιλάμε και με βάση στοιχεία – και το να υποστηρίζεις ότι οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται αυτά που υφίστανται από ελεύθερη επιλογή αφήνοντας πίσω τους μια ήσυχη καθημερινότητα δεν μπορεί να στηριχτεί σε κανένα στοιχείο – μόνο σε ιδεολογήματα και εθελοτυφλία

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ότι είσαι σκατόψυχος, Βάτμαν, το ξέρουμε. Μην προσπαθείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, έχεις πιάσει πάτο εδώ και πολύ καιρό.

 117. τα μυαλά said

  112 Εσύ οφείλεις να δώσεις όλα τα στοιχεία σου και να αναλάβει υπηρεσία ο Ρουκοβίνας. Να φανεί χρήσιμος.

 118. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  99. Η Αθήνα έγινε Νέα Υόρκη πολιτισμικά, χωρίς ουρανοξύστες (ο Πύργος των Αθηνών έχει ύψος μόλις 103 μ) . Μια βόλτα στην Ομόνοια θα σας πείσει. Ας σκεφτούμε τα αεροπορικά ταξίδια και τα χρήματα που γλιτώνουμε για να βλεπαμε αυτες τις φυλες….Το πιο ενδιαφέρον είναι τα αλλοδαπά παιδιά που τελείωσαν ελληνικό σχολείο ή αυτά των μικτών γάμων που ομιλούν άπταιστα ελληνικά. Ήδη το 2007, στα όρια του Δήμου Αθηναίων, σχεδόν το 10% ήταν μικτοί γάμοι.

  4. «όλοιι είσαστε μετανάστες, είτε το ξέρετε είτε δεν το ξέρετε»

  Το γνωρίζω .

  Το θέμα είναι η διάχυση και η ενσωμάτωση των μεταναστών στις πόλεις. Θα χρειαστούν δυο γενιές γι αυτούς/ες που θα παραμείνουν. Ας μην ξεχνάμε τις διαδοχικές καθόδους διάφορων φύλων στα γεωγραφικά σύνορα της σημερινής Ελλάδας από την εποχή του Βυζαντίου. Στην αρχή ήταν οργανωμένοι σε φαμίλιες, σχετικά απομονωμένοι από τους ντόπιους, όμως στην συνέχεια σταδιακά αναμίχθηκαν και προέκυψε το ελληνικό αμάλγαμα, τουλάχιστον από την βόρειο αφρικη έως την Ρουμανία, με φραγκικες και ιταλικές βούλες .Ειδική περίπτωση οι Τούρκοι της Ευβοίας.

  Οι ιστορικοί ας συμπληρώσουν, διορθώσουν.

  ΥΓ Σύμφωνα με στοιχεία του Ληξιαρχείου του Δήμου Αθηναίων, από τους συνολικά 5.258 γάμους που τελέστηκαν μέσα στα όρια του δήμου το 2007, οι 497 αφορούσαν ζευγάρια όπου ο ένας είναι εκ των δύο είναι αλλοδαπός, δηλαδή περίπου το 9,45%.
  https://www.kathimerini.gr/335575/article/epikairothta/ellada/meiktoi-gamoi-gia-kardies-dixws-synora

 119. nikiplos said

  Δεν έχω να προσθέσω κάτι ουσιαστικό στο πολύ ωραίο ποστ, ισόρροπο, ψύχραιμο και μακριά από τις κορώνες ένθεν κακείθεν. Θα ήταν ενδιαφέρον να βρούμε πότε ήρθαν στην Ελλάδα, οι πρώτοι μετανάστες. Νομίζω στα 1962 στο έργο της ΔΕΗ στην Άρτα είχαν έρθει οι πρώτοι Πακιστανοί, η κοινότητά τους μετράει από τότε, αν δεν με γελάει η μνήμη μου…

 120. Γιαννης said

  Το κράτος πρέπει να βάλει στην εξίσωση την ποσοστοση ανά περιφέρεια, για να μπορεί να γνωρίζει το πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει. Περιοχές της χώρας που δεν έχουν ισχυρή οικονομία δεν μπορούν να πιεστουν με μεταναστευτικες ροές. Η Ε.Ε. πρέπει να βάλει αυστηρούς όρους στο ποιος είναι πρόσφυγας και να απορρίπτει άμεσα κάθε αίτηση ασύλου που δεν εμπίπτει στον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.

 121. Pedis said

  # 111 – ναι, η πληθυσμακή πυκνότητα είναι που την εμποδάει την Ευρώπη να «σώσει» τον (τρίτο) κόσμο (από τη μιζέρια που τον έχει καταδικάσει σε συνεργασία … ).

  Ενώ τους Σύριους με δέκα φορές μικρότερη πυκνότητα και του Λίβυους με τριακόσες φορές λιγότερο τους περιποιείται καταλλήλως …

  Πού τα βρίσκεις αυτά τα επιχειρήματα;

  Επιπέδου Μαρίνου είναι …

  Βελτιώσου!

 122. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  79 Δεν νομίζω ότι υπάρχουν προσωπικά δεδομένα σε αγγελίες θανάτου και γεννήσεων. Αν είναι φέικ δεν μπορώ να το ξέρω αλλά τα ονόματα φαίνονται πραγματικά, ας πούμε εδώ είναι ένας απο τους θανόντες:
  https://tvstar.gr/eyvoia-articles/113123-efyge-apo-ti-zoi-o-spyros-vakas-pateras-tis-dimarxou-xalkideon

  93 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  110 🙂

  112 Μπαν ηκούσθη στον αέρα κι ο Νικόδημος πήγε πέρα.

 123. Ατακαμα said

  @115 Το Κογκό βρίσκεται αρκετές χώρες μακριά από την Ευρώπη και την Ελλάδα. Το ότι ο Κονγκολέζος θέλει να έρθει στην Ευρώπη δε σημαίνει ούτε ότι είναι πρόσφυγας πλέον ούτε ότι η Ευρώπη έχει υποχρέωση να δεχτεί την είσοδο παράνομων Κογκολέζων στο έδαφός της. Εκτός και αν πιστεύουμε πως η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα και την ηθική υποχρέωση να θρέφει όσους ζουν σε χώρες του τρίτου κόσμου με ανθρωπιστικές κρίσεις.
  Συγγνώμη αλλά κάτι τις πρέπει να κάνουν και μόνοι τους. Η αποικιοποίηση τελείωσε. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές μείνανε. Δεν γίνεται να φταίει για όλα η Ευρώπη μια ζωή.

  ΥΓ Νομίζω το σχόλιο παραπάνω που λέει ότι για πολλούς η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένα δημόσιο πελατειακού τύπου για τον τρίτο κόσμο τα λέει όλα.

  Είπαμε είμαστε μεγάλα παιδιά, έχουμε ευθύνες, κάνουμε πράγματα και μόνοι μας. Δε γίνεται να δημιουργούμε έναν κόσμο όπου η Δύση έχει μόνο ευθύνες και ο τρίτος κόσμος μόνο δικαιώματα.

 124. fainomenon said

  αυτά έγραψα σχετικά στο φατσομπούκι:

  Τί θα έκανε μιά άξια του αξιώματος Πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας;
  Τί θα έκανε μία/εις άξια/ος του καθήκοντος πρωθυπουργός;
  Κάπως έτσι το φαντάστηκα:
  Θα καλούσε τα μέσα ενημέρωσης και θα ανακοίνωνε τοις πάσι, σε άψογα ελληνικά και σε άψογα άγγλικά, για να καταλάβουν όλοι οι αποδέχτες, εντός και εκτός, το διάγγελμα:

  «Ο ανθρωπισμός και τ’ ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιδέχονται σύνορα. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι γι’ αυτή την τραγωδία και σαν Έλληνες και σαν Ευρωπαίοι, σαν εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σαν μέλη του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

  Όσοι έρχονται για να μείνουν, να δουλέψουν και να προκόψουν εδώ, καλόδεχτοι. Τους χρειαζόμαστε πιο πολύ απ’ ότι μας χρειάζονται εκείνοι. Τους χρειάζεται η επαρχία που έχει ερημώσει. Τους χρειάζονται τα χωριά-φαντάσματα. Τους χρειάζεται η γη που μένει ακαλλιέργητη, άσπαρτη, τα παρατημένα χωράφια, τα σπίτια που ρημάζουν ακατοίκητα. Τους χρειάζεται η ζωή που λιγοστεύει, στερεύει, χάνεται, κι’ αφήνει πίσω της ένα λαό γερόντων, να βαυκαλίζεται με το παρελθόν του και ν’ αργοσβήνει το μέλλον του. Τους χρειάζεται ο τόπος που μαραζώνει. Η αιμορραγία του ξενητεμού των νέων και των καλύτερων δε θα λιγοστέψει αν η πολιτεία και οι πολίτες δεν αντιληφθούν τι φταίει και τι πρέπει να αλλάξει, κατ’ αρχήν στη νοοτροπία. Το σύνταγμα και οι νόμοι της κοινωνίας μας είναι για όλους χωρίς διακρίσεις. Καιρός να λειτουργήσουν ως νόμοι δικαίου και όχι μονάχα καταστολής.

  Πολλοί έρχονται για να φύγουν, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο αλλού – και οφείλουμε να τους ακούσουμε και να σεβαστούμε τις επιθυμίες τους: γι’ αυτούς επίσης είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις – είτε με την συνεργασία των εταίρων μας, είτε μόνοι μας, γιατί είναι καθήκον μας: η Ελλάδα έχει ακόμη τον πρώτο ή δεύτερο σε μέγεθος εμπορικό στόλο στον κόσμο. Θα φέρουμε τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα τους φροντίσουμε όπως έχουμε ανθρώπινη υποχρέωση, και από κει με τα πλοία μας το συντομότερο δυνατό θα τους διευκολύνουμε να φτάσουν στους προορισμούς της επιλογής τους: Βρεττανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Καναδά, για να μη σας κουράζω, σε όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι συνυπεύθυνες, όπως κι’ εμείς, με τις πολιτικές τους επιλογές, γι’ αυτή την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών. Ανάγκα και θεοί πείθονται. Και φυσικά καλούμε όλους, φίλους, γείτονες, εταίρους, να συζητήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε, μαζί, τις συμφωνίες όλων μας με την φίλη και γείτονα Τουρκία. Διαβεβαιώνουμε τους πάντες για την προσήλωση και την αμέριστη διάθεση της Ελλάδας να βοηθήσει, σαν μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, ώστε να προστατευθούν ουσιαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού, και ειδικότερα σε όλες τις χώρες μας που το θέμα αφορά άμεσα και επιτακτικά.

  Ενημερώνουμε το Συμβούλιο του ΟΗΕ, όλους τους οργανισμούς προσφύγων και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι ασφαλώς υπολογίζουμε να μας διευκολύνουν, να μας στηρίξουν και να συνδράμουν με κάθε μέσο σε αυτή την ανθρωπιστική αποστολή. Αρνούμαστε πλέον να συνεργούμε σε εγκλήματα καταδικαστέα από το διεθνές δίκαιο και από τη συνείδησή μας.»

  Περιττό να προσθέσω βέβαια ότι θεωρώ πως όλοι οι ένθερμοι σούπερ-πατριώτες, Έλληνες πλοιοκτήτες, βιομήχανοι, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών σωματείων, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλο-κτηματίες, αστέρες των τεχνών και των ΜΜΕ και λοιποί φιλάνθρωποι, εντός και εκτός χώρας, η ομογένεια απανταχού και όλοι οι φίλοι της Ελλάδας με υπερευτραφή βαλάντια θα έσπευδαν άμεσα και εθελοντικά να στηρίξουν το ελληνικό δημόσιο και να συνεπωμιστούν, μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το απαραίτητο αυτό εγχείρημα. Και αν δεν έσπευδαν, θα τους έσπευδαν οι ηγέτες…αν υπήρχαν ηγέτες, αν υπήρχε βούληση και αίσθηση καθήκοντος και τσίπα από κείνο το περίφημο φιλότιμο που μας παραμυθιάζανε και θυμώντας τα να κλαις γελώντας πικρά.

  Αυτά φαντάζομαι θα έλεγαν, ως δέσμευση και πρόθεση, αυτά τα μυνήματα θα έστελναν, αν είχαν το ανάστημα, και αυτά θα έπρατταν, αν είχαν την ανθρωπιά και την ευσυνειδησία να ξεβρωμιστούν οι ίδιοι και να ξεβρωμίσουν τον τόπο με το παράδειγμα και την ηγεσία τους από την ελλεεινή, σιχαμερή, σαπιαύγουλη σκατοψυχιά που βρωμά και ζέχνει. Μέχρι εδώ με πιάνει η μπόχα και ντρέπομαι.

  Κάπως έτσι φανταζότανε και η γιαγιούλα μου η Μικράσιατισσα προσφυγοπούλα (η τουρκόσπορη και παστρικιά, κατα τους σκατόψυχους ελλαδίτες νοικυρέους της εποχής της) ότι είναι και συμπεριφέρονται οι Έλληνες.

  Έτσι κάπως τους φανταζόμουνα κι’ εγώ, αλλά δεν…γι’ αυτό και επέλεξα κάλλιο νάμαι άπατρις, ανθέλλην (που σέρνω μαζί μου την δυστυχία του να είσαι Έλληνας) και μέτοικος – την προσφυγιά στο αίμα μου δεν την αποποιήθηκα ούτε την ξέχασα όπως μερικοί – κι’ έριξα μαύρη πέτρα πίσω μου: όχι στον τόπο που αγάπησα, αλλά στους σκατόψυχους που τον κατοικούν (δεν ξέρω αν είν΄οι περισσότεροι ή οι λιγότεροι, αλλά και λίγοι νάναι, περισσή απανθρωπιά βγάζουν απάνω σε ότι έμψυχο και άψυχο έχει την κακή τύχη να βρεθεί μπροστά τους) και τον ξευτελίζουν αποτροπαια.

  Κρατήστε τους πρόσφυγες και απελάστε τους ρατσιστές, τους φασίστες και τους νεοναζί, στείλτε τους σε μια κάτασπρη άσπιλη κοινωνία λευκών καυκάσιων αμιγώς αγνών καθαροαίμων χριστιανών υπερανθρώπων Αρίων, γηγενών εξαπανέκαθεν απογόνων του αρχανθρώπου των Πετραλώνων, να πάνε στον παράδεισο που φαντασιώνονται αυνανιζόμενοι περί φυλετικής υπεροχής, γκαρίζοντας συνθήματα σε άψογα αρχαιοελληνικά βαρβαριστί χωρίς να έχουν ανοίξει ποτέ τους βιβλίο να ξεγκαβωθούν για τη μιζέρια που τους έχει σαπίσει από μέσα…διώχτε τους να πάνε στο Dumpfuckistan, στην Ατλαντίδα και στην κωλοτρυπίδα του Φάρατζ και της φάρας του…μπας και ξεβρωμίσει ο κατακαημένος τόπος…

 125. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  111. Δεν είναι μόνον ο υπερπληθυσμός, αλλά και η παιδική θνησιμότητα, η μεγαλη ανεργία , ο φόβος , οι πολεμικές επιχειρήσεις, οι τρομακτικές ανισότητες,……

  Όλα τα παραπάνω είναι η κινούσα δύναμη για μετανάστευση προς την Ευρώπη. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο Μεξικό, την Κεντρική και Ν. Αμερική προς ΗΠΑ, Καναδά (κατεξοχήν χώρες μεταναστών).

  Το Αφγανιστάν ως παράδειγμα.
  Στοιχεία 2014 . Σήμερα το Αφγανιστάν έχει 31 εκατομ. , ενώ περί τα 2.7 εκατομ. είναι προσφυγές στο Πακιστάν και στο Ιράν. Η ανεργία είναι 35%.Ειναι η 15η χειρότερη χώρα στον δείκτη Human Development Index. Έχει -παγκοσμίως – τον ένατο ρυθμό γεννήσεων 5.6 παιδιά/γυναικά Ένα στα 10 παιδιά πεθαίνει πριν γίνει 5 ετών!!!! Προφανώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πληθυσμού. Το 2050 ο πληθυσμός θα ανέλθει στα 82 εκατ.
  Η ζωή είναι εξ ορισμού επικίνδυνη. Αν ζεις στο Αφγανιστάν τα παιδιά σου ή εσύ ο ίδιος μπορεί να πεθάνεις από όπιο, από ασθένεια,….ως παράπλευρη απώλεια του συνεχιζόμενου πόλεμου, αν μάλιστα ζεις σε περιοχή του Αφγανιστάν με Ταλιμπαν ή άλλους πολέμαρχους (Τατζίκους, Χαζάρους, Ουζμπέκους,…) οι πιθανότητες καλής επιβίωσης είναι μικρότερες -εκτός και αν ενταχθείς σ’ αυτούς,….

 126. Μπορεί να κάνει μια αρχή η Ευρώπη σταματώντας να ληστεύει φτηνή (συχνά και παιδική) εργασία και ορυκτό πλούτο του Τρίτου Κόσμου. Μεταλλεύματα έχει και στο Ρουρ και εργάτες, ε, δουλεύουμε κι εμείς κι ας είμαστε λίγο ακριβοί. Αν πρέπει να αγοράζουμε βέβαια τα προϊόντα μας (που θα είναι λίγο τσιμπημένα με αυτό τον τρόπο που προτείνω), θα ακριβύνουμε κι άλλο.
  Όσο όμως δουλεύουμε στο γραφείο μας με υπολογιστές και σμαρτόφωνα (και ό,τι άλλο συμπληρώσει ο καθείς) φτιαγμένους με τα μέταλλα της Ναμίμπιας και τη δουλειά του μικρού από τη Βιρμανία, ας μην κάνουμε και την πάπια.

 127. Spyros said

  Η Λιβύη κάποτε είχε με διαφορά το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αφρική. Στο Ιράκ κάποτε δεν πληρώνανε «ΔΕΗ». Τα θετικά της μπααθικής – αντιδυτικής «απομόνωσης». Από την άλλη, όπως η Ευρώπη οφείλει να μοιράζεται τον πλούτο της με τις φτωχότερες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, έτσι και η Λιβύη και το Ιράκ όφειλαν τότε να μοιράζονται με δίκαιους όρους το πετρέλαιό τους κάνοντας εξαγωγές σε λογικές τιμές, για να μπορούν και οι άλλοι λαοί, στις χώρες που δεν παράγουν πετρέλαιο, να πληρώνουν φτηνή «ΔΕΗ». Βέβαια, τελικά μπούκαρε η Δύση και τους πήρε το πετρέλαιο με τον τσαμπουκά… τι να πω, αδυναμία συνεννόησης; Αδιαφορία για ειρηνικό συμβιβασμό; Συγκρουσιακή διάθεση έμφυτη στον ανθρώπινο χαρακτήρα; Αρχίζει η συζήτηση να γίνεται άγονα «θεωρητική»…

 128. nikiplos said

  121@ αγαπητέ Pedis τι έχεις να πεις για αυτήν την είδηση?
  https://www.tanea.gr/2020/03/05/greece/astynomika/1-200-tzixantistes-anazitountai-apo-astynomia-kai-eyp/

 129. Spyros said

  126 … και ας τη λέμε τώρα Μιανμάρ. Άλλος ευφημισμός αυτός… το όνομα μόνο άλλαξε.
  Μία ατάκα που συγκράτησα από την ταινία Slumdog Millionaire: «αντί για Bombay λέμε Mumbai και νομίζουμε πως κάτι άλλαξε..»

 130. Γιάννης Ιατρού said

  124: καλά τα έγραψες εδώ και στο ΦΒ, αλλά πρόσεχε, έτσι όπως πας σε λίγο θα σου κλείσουν τον λογαριασμό στο ΦΒ (για ανήθικα δημοσιεύματα 🙂 🙂 )

 131. Ατακαμα said

  126.
  Δηλαδή οι χώρες του Γ κόσμου από τις οποίες προμηθεύεται πρώτες ύλες η Δύση πιστεύεις ότι θέλουν να σταματήσουν το εμπόριο μαζί της; Χαθήκανε και το ξέρουν. Ή μήπως πρέπει να μην πουλάνε τίποτα και να ζουν με επιδόματα από την πλούσια Δύση.
  Όσο για την παιδική εργασία, όσο θλιβερή και αν είναι, προϋπήρχε της ανάμειξης της Δύσης στον τρίτο κόσμο και ούτε βέβαια θα σταματήσει να υπάρχει αν σταματήσει το εμπόριο με τη Δύση. Είναι κομμάτι των αξιών εκείνων των χωρών, τι να κάνουμε.

  Από κει και πέρα υπάρχουμε και μεις σαν καταναλωτές που μπορούμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε προϊόντα που ξέρουμε ότι παράγονται με χρήση παιδικής εργασίας.
  Θα το κάνουμε όμως πότε; χλωμό. Απλά μια στο τόσο θα κατηγορούμε την κακιά δύση που το ανέχεται για να ξορκίζουμε το κακό.

 132. nikiplos said

  Βάταλε, (112@) το να πουλάει κανείς τρόμο είναι εύκολο. Έλα όμως που τη μοίρα του κανείς δεν την ξέρει… Πάντως στο ύφος και στο κλίμα αυτού που είπες να σου θυμίσω το ζεύγος Βουδούρη, που δημοσίευε κάθε δεύτερη εβδομάδα από το 1987 μέχρι το 1992, ότι «ο Αντρέας διεκομίσθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο», ότι «θα πεθάνει σύντομα κλπ». Και σκοτώθηκαν στο τροχαίο κάμποσα χρόνια πριν από τον Αντρέα…

 133. sarant said

  126 Πες το ντε…

 134. Pedis said

  # 128 – E, άμα τα λέει η ελλην. αστυνομία και τα γράφουν τα νέα, έτσι θάναι …

  Κοίταζα το πρωί μια άλλη «είδηση» … οι Τούρκοι προμηθεύουν τους … εισβολείς με περούκες για να φαίνονται γυναίκες και να περάσουν, λέει, ευκολότερα τα σύνορα ή δενξέρωγωτί … είχε κι άλλα αποκαλυπτικά αλλά από το σοκ δεν τα διάβασα …

  Η απορία μου εδω και καιρο είναι, με τόση κακομεταχείριση, μαρτύρια, απελπισία και ταπεινώσεις, είναι τόσο μικρή η θεωρητική πιθανότητα να σαλτάρει κάποιος, από τόσους πολλους που γεύονται την ελληνική φιλοξενία και να πάρει καμιά εικοσαριά μαζί του, και δεν τόχουμε δει ακόμη; Eτσι χωρίς σχέδιο … και καλά να πάρει μαζί του τους βοηθούς σερίφηδη … αμ, πολύ πιθανά, θα είναι από τους ασχετους οι τυχεροί.

 135. Pedis said

 136. Γιάννης Ιατρού said

  Ακούσατε κάτι για την σημερινή πορεία για το προσφυγικό, που είχε πολύ κόσμο, από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης;

 137. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Ο Economist έγραφε «οι μετανάστες από φτωχότερες χώρες είναι πιο παραγωγικοί» (Εννοούσε βέβαια είναι πιο συμφέροντες για τους πολύ πλούσιους). Άμα δεν σταματήσουν να είναι πιο «παραγωγικοί» δεν βλέπω λύση στο προσφυγικό.

 138. τα μυαλά said

  Kai ti φώναζαν στη διαδήλωση, ανοίξτε τα σύνορα να πάνε όλοι στη Γερμανία χαχαχαχα μερικοί είναι αδιόρθωτοι

 139. Γιάννης Ιατρού said

  στο μεταξύ, για να είμαστε ενήμεροι…

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να συγχαρούμε και τη διεθνή των ψυχοπαθών κουκουλοφόρων για την ενεργό και αποτελεσματική συμπαράστασή της στο δράμα των μεταναστών. Βενσερέμος!
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.reader.gr/news/koinonia/322026/epithesi-koykoyloforon-sto-stathmo-metro-akropoli-vandalisan-agalmata%3Famp&ved=2ahUKEwja8fGV_oPoAhVOzqQKHcAgBLE4ChAWMAN6BAgIEAE&usg=AOvVaw3yqDTrlLyYk2K42AEQejNL

 141. Jane said

  Υπάρχει λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό; Υπάρχει.

  Ανοιχτά σύνορα , ελεγχόμενες εισροές , ανοιχτές δομές διασπαρμένες στην ενδοχώρα, για να μπορούν να βγαίνουν και να εργάζονται σε διάφορες δουλειές έστω και περιστασιακά. Νόμιμα. Με ασφάλιση δηλαδή. Έτσι κι αλλιώς το 90% της εποχιακής μισθωτής εργασίας στον αγροτικό τομέα γίνεται από μετανάστες, που έρχονται για 3 έως 6 μήνες. Κυρίως Βούλγαρους , Αλβανούς και Ρουμάνους. Και δουλεύουν ανασφάλιστοι οι περισσότεροι.
  Η ζήτηση είναι τεράστια την άνοιξη και το καλοκαίρι. Για πέρσι και φέτος χρειαστήκαμε πάνω από 65.000 εποχιακούς εργάτες γης από χώρες εκτός Ε.Ε.
  Για να καταλάβετε ποιοι δουλεύουν στην ύπαιθρο.
  Εδώ το φεκ.

  Click to access 620.PDF

  Μα πόσους μπορούμε να δεχτούμε; Όσους περισσότερους μπορούμε.
  Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία και η Ε.Ε πληρώνουν ως τώρα για τα περισσότερα. Τα λεφτά όμως να πηγαίνουν σε γιατρούς, δομές φιλοξενίας, εκπαιδευτικούς, τρόφιμα κι όχι σε περίεργες και ανεξέλεγκτες ΜΚΟ , στα κουτάκια του Μπόμπολα και του Μυτιληναίου και σε αστυνομικούς (που κολοτρίβονται για να πάνε σε Σάμο και Λέσβο για να βγάλουν καινούργιο αμαξάκι σε ένα τετράμηνο).
  Από κει κι έπειτα εκπαίδευση στον δυτικό τρόπο ζωής και οπωσδήποτε πολύ καλή εκμάθηση της ελληνικής και μίας άλλης ευρωπαϊκής γλώσσας. Ούτως ή άλλως όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα χρειαστούν στη γηρασμένη Ευρώπη πολύ σύντομα. Αλλιώς να προετοιμαζόμαστε πως θα δουλεύουμε ως τα 72 μας.

  Τα περί ανθρωπισμού και αλληλεγγύης τα θεωρώ αυτονόητα.
  Έχω συγγενείς μετανάστες σε Γερμανία και Αυστραλία και οι παππούδες μου ήρθαν ως πρόσφυγες από Κωνσταντινούπολη ο ένας κι από Κεσάρεια ο άλλος. Είμαι τουρκόσπορη 100% δηλαδή.

  Συγχαρητήρια για το άρθρο, κ. Σαραντάκο.

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει τότε. Το λύσαμε κι αυτό. Πάμε τώρα να λύσουμε και το πρόβλημα του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Αυτός παίζει ήδη με ορθάνοικτα σύνορα, οπότε προτείνετε κάτι άλλο.

 143. τα μυαλά said

  «Ανοιχτά σύνορα , ελεγχόμενες εισροές , ανοιχτές δομές διασπαρμένες στην ενδοχώρα, για να μπορούν να βγαίνουν και να εργάζονται σε διάφορες δουλειές έστω και περιστασιακά. Νόμιμα.»
  Το ένα αναιρεί το άλλο και τούμπαλιν, αλλά τι σημασία έχει. Κουβέντα να γίνετε να φανεί πόσο αριστεροσύνη κατέχεις.

 144. Γιάννης Ιατρού said

  142: Γιατί το λες έτσι ειρωνικά, συγκεκριμένα τα λέει η Τζέιν. Σε μερικούς μπορεί να μην ακούγονται αρκετά πατριωτικά/κατάλληλα για την αποφυγή νόθευσης του ντιενέι, αλλά έχουν βάση.

 145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἐρώτημα πρὸς τοὺς νομικοὺς τοῦ ἱστολογίου.

  Μήπως τὸ σχόλιο 112 τοῦ γνωστοῦ τρόλ ἐμπίπτει στὸ νόμο γιὰ διασπορὰ ψευδῶν εἰδήσεων ποὺ μπορεῖ νὰ προκαλέσουν ἀνησυχία ἢ καὶ πανικό;

  Ἂν ναί, μήπως θὰ πρέπει νὰ γίνει καταγγελία στὶς ἁρμόδιες ἀρχές;

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τότε κι εγώ, συνονόματε, θα μιλήσω με αριθμούς. Όσο περισσότερους μπορούμε…Ναι, αλλά πόσους; Λοιπόν, αν το πεδινό Μπαγκλαντές χωράει 165 εκατ., η λίγο μικρότερη αλλά ορεινή Ελλάδα μπορεί να δεχτεί άνετα γύρω στα 40-50 εκατ. Έτσι και το δημογραφικό της πρόβλημα θα λύσει και θα έχει μπόλικο στρατό να αντιπαρατάξει στις ορδές του σουλτάνου. Πείτε κι εσείς, μην τα περιμένετε όλα από μένα.

 147. Γιάννης Ιατρού said

  146: Καλά…, σου συμπαραστεκόμαστε 🙂

 148. Γιάννης Ιατρού said

  Δημήτρη, μπαναρίστηκε…

 149. τα μυαλά said

  Έχουν βάση, ποια βάση? Ανοικτά σύνορα και ελεγχόμενες ροές δεν πάνε μαζί. Θα γίνει ροή με το δελτίο, σήμερα μόνο εκατόν δώδεκα διότι τόσα ζητά η Βιοχάλκο. Αύριο καθόλου, οι επόμενοι να πάνε να μαζέψουν ροδάκινα τον επόμενα μήνα. Ούτε ο Μάο στην Κίνα. Μιας στάλας νιονιό.

 150. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @142. Γιάννη, μόνο ἕνας τρόπος ὑπάρχει νὰ κερδίσει τὴν ΤΣΣΚΑ ὁ Παναθηναϊκός.

  Νὰ φορέσει τὶς ἄλλες ἐφανίσεις.

 151. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τὶς ἄλλες ἐΜφανίσεις !@#$%^&*

  Τὶς ἐρυθρόλευκες. 🙂

  Μ᾿ αὐτὲς τὴν κέρδισε – δυὸ φορές φέτος – ὁ πεθαμένος Ὀλυμπιακός.

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μάλλον θα πρέπει να συρματοπλέξει το καλάθι του, Δημήτρη. Αλλά έτσι μπορεί να κατηγορηθεί για καλαθοφοβία και για πολιτική κλειστής άμυνας. Δύσκολα τα πράγματα. Μάλλον πρέπει να συνεχίσει να δέχεται κατά ριπάς τρίποντα και δίποντα, ώστε να έχει την πιο φιλόξενη και αλληλέγγυα άμυνα της ευρωλίγκας και να προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης.

 153. # 124

  Που την θυμήθηκες ; αυτήν την βγάλανε πρόεδρο για να γίνουν πιο άνετα οι δίκες Μαρινάκη. Ηδη σε αυτήν που οι μάρτυτρες επιζούν (ακόμη) το στημένο 3-0 με την Βέροια εμφανίζεται πιο λαμπερό και από το άστρο των Χριστουγέννων (κι αυτός ο νόμος να μην υποβιβάζονται οι ομάδες αλλά να αφαιρούνται βαθμοί γι αυτό έγινε κι αλλού το φόρτωσαν )
  Και φυσικά βγήκε πρόεδρος με τις ψήφους του Τσίπρα που πήγε να μας πει τα κάλαντα στο κανάλι του Μαρινάκη μόλις λειτούργησε, τι δεν καταλαβαίνεις ;
  Αν παρ’ ευχήν ζορίσουν πολύ τα πράγματα, προβλέπω υπουργό δικαιοσύνης τον Κούγια !!

 154. spyridos said

  141 143

  Αυτό εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Ολλανδία. Ολες οι δομές είναι ανοιχτές.

  Που είναι το πρόβλημα, γιατί δεν είναι εφαρμόσιμο?
  Οσο περιμένουν να ελεγχθεί η αίτησή τους παίρνουν μια προσωρινή ταυτότητα και με αυτή μπορούν να κυκλοφορήσουν.
  Σχολεία, (εθελοντική) εργασία , αθλητισμός, παρέα με εθελοντές μέντορες από τους γύρω δήμους κτλ.
  Τη δομή (AZC) την βλέπουν σαν προσωρινή κατοικία και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνων που εξαφανίζονται.

  Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 60 περίπου τέτοιες δομές εν ενεργεία που μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα γύρω στα 25.000 άτομα,αλλά το 2015-16 πρέπει να ήταν διπλάσιες.

  Εδώ μπορείτε να δείτε το AZC που βρίσκεται κοντά στη γειτονιά μου

  https://www.coa.nl/nl/zoek-locatie/leersum

  Στη σελίδα εκεί που λέει Opvanglocatie αν πατήσετε το βελάκι μπορείτε να διαλέξετε ένα κέντρο για να δείτε τη γεωγραφική του θέση (διασπορά) , αριθμό ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει κτλ

 155. # 151, 152

  Πως κάνετε έτσι, χρόνια σας το λέω, ήπιανε τις πορτοκαλάδες για το ματς με τον ΟΣΦΠ, δεν τους έκατσε και αδειάσανε. Σε λίγες μέρες θάρθουν καινούργια πορτοκάλια κι όλα θα είναι καλά, πρέπει να κάνουν και λίγο κράτει και συντήρηση γιατί αν μπουν οκτάδα στα νοκάουτ παιχνίδια θα χρειασθούν εκτός από πορτοκάλια και νεράτζια !! Ετσι δουλεύουν χρόνια τώρα ΠΑΟ και ΟΣΦΠ από τότε που δεν έχουν πια τους παίκτες-αθληταράδες και στα δυο σωματεία που έπαιρναν μετάλια με την εθνική ενώ οι τωρινοί ούτε πρόκριση καλά-καλά δεν παίρνουν. Διαβάζεις την σύνθεση της ΤΣΣΚΑ και βλέπεις παίκτες του ΠΑΟ και του ΟΣΦΠ που δεν είχαν την δυνατότητα να τους βαστήξουν, η φανέλλα είναι σαν τις θαυματουργές εικόνες, για όσους πιστεύουν.

 156. spyridos said

  111

  Με όλη την καλή διάθεση θα σου πρότεινα να διαβάσεις το θείο Wallerstein για να καταλάβεις.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Wallerstein

 157. Triant said

  142, 150.
  Τελικά είναι καλός προπονητής αυτός ο Πετίνος; Μήπως είναι για πέταμα; Γιατί τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν. (Καθένας με τον πόνο του).

  Πείτε με ισλαμοφοβικό, πείτε με φασίστα, πείτε με ότι θέλετε αλλά αυτό που ένιωσα πριν από καμιά εικοσιπενταριά χρόνια στη Μασσαλία δεν θα ήθελα να το νιώσω εδώ.

 158. sarant said

  136 Όχι βεβαια. Εγώ άκουσα γιατί πήγε μια από τις Νικοκυροπούλες.

 159. Pedis said

  # 146 – Κοίτα , αν κάνω να ψάξω και βρω το «επιχείρημα» με το Μπαγκλαντές ότι το ψάρεψες σε τίποτα φασιστο-μαλακοσόσιαλ, μην προσποιηθείς ότι είπες εξυπνάδα όπως στο 111;

  Λογικά, ανθρώπινα και εφκτά όλα αυτά που προτείνει η Τζέην.

  Τι έγινε, κατέθεσε η κυβέρνηση το αίτημα στην ΕΕ επίσημα να αρχίσει τις περίφημες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους εταίρους ή περιμένει να το κάνει μόλις ολοκληρωσει το έργο της με σκοπό την πλήρη αποκτηνοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του «δημοκρατικού τόξου»;

 160. τα μυαλά said

  154 Πολύ ενδιαφέρων όλα αυτά και εξηγεί πολλά. Γι αυτό και οι πρόσφυγες δεν θέλουν με τίποτα να κάνουν αίτηση εδώ και προτιμούν να παίξουν κρυφό με την αστυνομία. Αν κάνουν εδώ την αίτηση, τους περισσότερους τους περιμένει απέλαση. Αν κάνουν εκεί, έχουν κάποια ελπίδα.

 161. 136/158 Την ήξερα, από φίλη. Επειδή δεν ενημερώθηκα σχετικά, έγιναν επεισόδια? Αν όχι, τι να δείχνανε τα έρμα τα κανάλια?

 162. Μαρία said

  159
  Όχι. Γιατί, όπως είπε ο Μηταράκης, ακόμα είμαστε στη μέση της διαδικασίας της κρίσης, δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα τι χρειαζόμαστε, για να ζητήσεις μετακινήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος αυξημένης έντασης https://left.gr/news/kathari-paradohi-mitaraki-oti-den-ehei-ginei-aitima-apo-tin-elliniki-kyvernisi-gia

  Διαμαρτυρία κατοίκων της Ροδόπολης, γνωστής για τα καλά σουβλάκια στο σιδ, σταθμό. Ξενοφοβία και ρατσισμός. Ο δήμαρχος είναι απόστρατος στρατιωτικός με πολλές περγαμηνές και μαύρος. https://www.youtube.com/watch?v=qSWgZxy2NvE

  Μικρό δείγμα.

 163. Pedis said

  ΖΟΦΟΣ

  – Όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι ”η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για τα δεινά της Συρίας” τότε είναι λογικό ένα λούμπεν στοιχείο να λέει στην έγκυο πάνω στη βάρκα “δεν σε γκαστρώσαμε εμείς, άι πνίξου”.

  – Όταν υπουργοί κάνουν λόγο για εισβολή και ασύμμετρη απειλή είναι αναμενόμενο τα ΜΜΕ να εντείνουν το κλίμα πανικού, ξενοφοβίας και μίσους.

  – Όταν το λιμενικό απωθεί κι επαναπροωθεί με όπλα, καρυδότσουφλα με μετανάστες και πρόσφυγες είναι λογικό να δημιουργούνται πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικές ομάδας να συνδράμουν στη φύλαξη των συνόρων.

  – Όταν περιφερειάρχης λέει ότι ο ΟΗΕ απεργάζεται σχέδιο συνωμοσίας σε βάρος της Ελλάδας είναι λογικό να τρώνε ξύλο εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στα νησιά

  – Όταν η ΕΕ σου κόβει μισθό για να γίνεις μαντρόσκυλο κι εσύ το θεωρείς νίκη, τότε είναι αναμενόμενο ως μαντρόσκυλο να σου συμπεριφέρονται.

  – Όταν η ατζέντα της Χρυσής Αυγής γίνεται ηγεμονική στην κοινωνία τότε είναι πλέον πιο πιθανό, παρά τη συντριπτική ακροαματική διαδικασία, η Δικαιοσύνη να την απαλλάξει.

  – Όταν το μαντρόσκυλο τα βάλει με τις σάρκες του, διότι δεν θα του φταίνε μόνοι οι εκατό χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά κάποιοι εκατομμύρια Έλληνες, τότε θα είναι αργά.

  Η Ελλάδα τη γλίτωσε ύστερα από δέκα χρόνια της πιο επώδυνης κρίσης που πέρασε σε καιρό ειρήνης και οδηγείται στον πυκνότερο ζόφο της Μεταπολίτευσης σήμερα.

  Το χρέος ειναι πλέον απέναντι στην Ελληνική Δημοκρατία κι όχι τόσο στα δικαιώματα των προσφύγων.

  https://info-war.gr/zofos-toy-dimitri-christopoyloy/

 164. ΣΠ said

  136

 165. Pedis said

  # 162 – Α, καλά τότε …

  ίσως αν περιμένουν λίγο ακόμη, θέλουν δεν θέλουν, είτε από τους παραστρατιωτικούς είτε από τη βίαιη αντιμετώπιση τίποτα ομαδικών περασμάτων θα υπάρξουν (κι άλλα) θύματα και τότε δω θα είμαστε να διαβάζουμε σαν τα παρακάτω

  – έπρεπε ή όχι να υπάρξει βία και νεκροί;

  Ε, τι να κάνουν;! Το καθήκον. Τα σύνορα, η σωματική ακεραιότητα των στρατιωτών, οι ζημιές στα χωράφια, στα ψάρια, στους κήπους …

  – καλύτερα που σκοτώθηκαν λίγοι στην αρχή για να φύγουν και δεν θα υπάρξει σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κυβέρνησης. Όλα για καλό.

  – ναι, αλλά από τα θύματα κανείς τους δεν ήταν πρόσφυγας από τη Συρία, όλοι από το αφγανιστάν, πακιστάν και το μπαγκλαντές … Τι σημαίνει αυτο;

  – υπήρχαν πρόσφυγες που έβαλαν τα παιδιά τους ασπίδα αλλά οι ελληνικές δυνάμεις έδρασαν με τη μέγιστη ευαισθησία και υπευθυνότητα. Οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε …

  – πέφτουν πρόσφυγες στον Εβρο, πέφτουν μολότοφ στην Αθήνα … Σε τι κόλαση ζούμε. Παντού Εξάρχεια.

  … … …

 166. τα μυαλά said

  Αχ αυτοί οι καθηγητές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. άλλον έναν τέτοιον και Ελλάδα τοτ, καπουτ, ψόφος. Μη απορείτε για τίποτα πλέον. Θα έχουμε ανοικτά σύνορα με ελεγχόμενες εισροές και διαρροές. Ότι νάναι.

 167. spyridos said

  Οχι να βάλουμε τα μυαλά στα κάγκελα με κάμποσες ρατσιστικές παπαριές όμορφα διακοσμημένες.
  Προτιμώ τον χρυσαβγίτη που λέει ότι είναι ρατσιστής
  από κάποιον που το παίζει δημοκρατικά υπεράνω και δεν έχει καταφέρει να στείλει ΕΝΑ (1) μήνυμα χωρίς ρατσιστικό μίσος.
  Και παρουσιάζει τις παπαριές του σαν αξιώματα.

  «Σε τελική
  ανάλυση, το αποτέλεσμα μετρά και η μέθοδος των Βουλγάρων απεδείχθη άκρος αποτελεσματική. »

  «Η αποτροπή είναι κυρίως επικοινωνιακή.»

  «ώρα γιατί δεν πήγαν πιο πέρα πίσω από τον βράχο στην διπλανή παραλία να ξεμπαρκάρουν, ίσως τα πλάνα να μη ήταν τόσο αποτροπιαστικά»

  «Προχθές πήγα στο υπουργείο συγκοινωνών για κάτι υποθέσεις μεταβίβασης αυτοκινήτου και τρόμαξα.»

  «στο δημαρχείο το ίδιο σοκ έπαθα»

  Σταμάτησα λοιπόν στο ένα τρίτο.
  Μην πω για τα χθεσινά σου κτλ.

  Η περιληπτική και εμπεριστατωμένη απάντησή μου στον οχετό σου

  Αει στα γαμίδια

  Χέζεις συνεχώς με το πληκτρολόγιο.
  Νεκρούς έχει σκυλέψει στο παρελθόν.
  Και πολλά ακόμα.
  Παλιομαλάκα είσαι πλέον γνωστός και μην παραξενευτείς αν κάποια μέρα σε βρουν με ένα μαδέρι χωμένο εκεί που ξέρεις.

 168. τα μυαλά said

  Και τώρα το ερώτημα της ημέρας ως αποχαιρετιστήριο προβληματισμό. Όπως είπα, στην Ελλάδα ήρθαν τις δυο τελευταίες δεκαετίες κάπου δυο εκατομμύρια μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη και εντάχθηκαν πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Πολύ πιθανό να αντέξει η Ελλάδα άλλους τόσους. Τι το διαφορετικό έχουν αυτοί οι πρόσφυγες/μετανάστες και τους τρέμουμε τόσο. Φοβάμαι να πω πως φταίει το Ισλάμ, ίσως όμως να είμαι όντως ισλαμοφοβικός.

 169. Μαρία said

 170. τα μυαλά said

  Ξέρεις πολύ καλά ότι ποτέ δεν προσπάθησα να διακοσμήσω τις παπαριές μου και αν σου αρέσουν. Αν δεν σου αρέσουν, έχω και άλλες.

 171. spyridos said

  Βγάλε το σκασμό.
  Είσαι απλώς ηλίθιος.
  Αυτό με τα 2 εκατομμύρια το βρήκες από τα βιβλιαράκια που έβγαζαν τα χρυσάβγουλα?
  Ούτε καν απλή αριθμητική ο βλάκας.
  και γιατί να ήρθαν 2 και δεν ήρθαν 4 εκατομμύρια ????.
  Ελα να παίξουμε την κολοκυθιά.

  Μόνο ξύλο με τους φασίστες. Δεν έχει συζήτηση.
  Μόνο φάπες.

 172. spyridos said

  Απογραφές

  όπως τα θυμάμαι

  1991 10,3 εκ
  2001 11 εκ
  2011 11,2 εκ
  2021 ??? μάλλον μείωση

  Και υπήρχε ακόμα φυσική αύξηση του πληθυσμού από γεννήσεις.
  Που είναι τα 2 εκ που τσαμπουνάνε κάθε φορά τα χρυσάΒγουλα και οι νεοδημοκράτες.
  Και αυτά τα ακούμε παθητικά χωρίς κανένα αντίλογο.

  Φαπ Φαπ Φαπ

  μόνο φάπες

 173. τα μυαλά said

  Όχι, αλλά από τα βιβλιαράκια που έβγαλαν στο ΙΚΑ. ΄Ρώτα όποιον οικοδόμο θέλεις να σου πει στην οικοδομή δεν υπάρχουν Έλληνες ούτε για δείγμα. Όλοι τους δηλωμένοι νόμιμοι αλλοδαποί με τα ένσημα τους και τις φορολογικές δηλώσεις τους και τις επιχειρήσεις τους όλα νόμιμα. Ξέχωρα τους αδήλωτους απασχολημένους σε αυτές τις επιχειρήσεις που ανέφερα. Αυτοί οι μετανάστες κρατάνε την οικοδομή όρθια και το ΕΦΚΑ μπορεί ακόμα να πληρώνει τις συντάξεις. Άντε, αμόρφωτε βλάκα.

 174. Γς said

  Ωχ, έχω κι εγώ τα ντράβαρα μου και μόλις μπήκα στο ιστολόγιό μας.

  173 σχόλια και που να τα διαβάσω .
  Μόνο το κύριο άρθρο.

  Μπράβο αφεντικό ήσουν σαφής:

  Να κάτσουμε σαν κοττούλες και να ευχαριστηθούμε τον πλουμιστό τον κόκορα Σουλτάνο τον μεγαλοπρεπή.

  >Η λύση είναι ανοιχτές δομές, που θα επιτρέπουν στους πρόσφυγες να δουλεύουν και στα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο και να μαθαίνουν ελληνικά

  Τους είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτοι και που να τους βάλουμε τόσους πολλούς

 175. Γς said

  167:

  Και πολύ [μπιπ] αυτός ο Spyridos

  > κάποια μέρα σε βρουν με ένα μαδέρι χωμένο εκεί που ξέρεις.

  σιγα ρε μεγάλε!

 176. Γιάννης Ιατρού said

  154: Τίποτα συνταξιούχους παίρνει εκείνο το «ξενοδοχείο» στο δάσος, κοντά στη γειτονιά σου, που δείχνει ο σύνδεσμος που έβαλες; 🙂 🙂 🙂

 177. Γιάννης Ιατρού said

  164: Το πήρε το μάτι μου στο Reader μετά, αφού έγραψα το 136. Κόσμο είχε, αλλά κάπως πεσμένους/άτονους τους βρήκα.
  158: Αντιπροσωπία του μπλογκ👍

 178. Γιάννης Ιατρού said

  167 (τέλος): μη γίνεσαι βίαιος, εδώ χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις 🙄😉

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η Ευρώπη έχει αποτύχει τόσο στον τρόπο υποδοχής ξένων πληθυσμών (κριτήρια, διαδικασίες), όσο και στον τρόπο ένταξης ή αφομοίωσής τους. Το λαμπρό και ένδοξο ευρωπαϊκό πνεύμα δεν κατάφερε να επινοήσει τίποτα καλύτερο από τις «κλειστές δομές», τα hot spots και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε να κινητοποιήσει αποτελεσματικά τη Frontex, ούτε να εκπονήσει σχέδιο αναχαίτισης της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Επιπλέον, η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει άποψη για όσα εκτυλίσσονται στη Συρία. Το 2011-12, ανακάτωσε την κατάσταση με διάφορες ανοησίες και ονειροφαντασίες περί Αραβικής Άνοιξης – αλλά ας μη λέμε τα ίδια και τα ίδια: ό γέγονε γέγονε. Η ευπιστία των Ευρωπαίων είναι βαθύ πρόβλημα και αντανακλά τον διχασμό τους: απόδειξη ότι αυτές τις ημέρες στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ γίνεται λόγος για το ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με το να μη δέχεται «πρόσφυγες»· προφανώς το αφήγημα του Ερντογάν γνωρίζει κάποια επιτυχία.»
  https://www.athensvoice.gr/politics/627110_na-pos-ehoyn-ta-gegonota

 180. Γιάννης Ιατρού said

  Φαίνεται πως τελικά η Πρωτοψάλτη πήγε sτον Άδωνι για καφέ… 🤢

 181. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  180 Σε χαλάνε η ωμοψυχία και η ωμόνοια γιατρέμ? Άσε, σας ξέρουμε εσάς τους κομμουνιστάς 😜 Ε ρε συναυλία Αφροδίτης Μάνου που σας χρειάζεται…

 182. Βλέπω ότι και οι τοπικές πορείες (Κρήτη), σαφώς μεγαλύτερες απ’ όσο συνήθως (και με απειλούμενα επεισόδια με «εθνικιστές» στο Ρέθυμνο, που εμφανίστηκαν μετά από καιρό), δεν άφησαν ίχνη στα τοπικά μέσα. Τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους (φαντάζομαι τους διευθυντές των εφημερίδων να κραυγάζουν)!

 183. https://www.news247.gr/koinonia/chania-xylo-metaxy-mathiton-gia-antifasistiko-pano.7596770.html
  Όποιος νομίζει ότι «όλα είναι θέμα παιδείας» (ισοδύναμο του «ο θεός να μας βοηθήσει») και ότι η λύση είναι «έξω η πολιτική απ’ τα σχολεία», είναι βαθιά νυχτωμένος, λέω.

 184. Φώτης said

  @ Ατακάμα / σχ 91

  Σύμφωνα με το ιδιαίτερα δημοφιλές βιβλίο Factfulness του Hans Rosling η ζωή στον πλανήτη είναι απλά πολύ καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε.
  Χρησιμοποιώντας στατιστικά και αριθμούς, και ερευνώντας δείκτες όπως το προσδόκιμο ζωής, την ακραία φτώχεια, την παιδική θνησιμότητα και άλλα δείχνει ότι παρά τα όποια προβλήματα, οι συνθήκες ζωής για το μέσο άνθρωπο έχουν βελτιωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν συνεχώς να βελτιώνονται.

 185. spyridos said

  179

  Το άρθρο αυτό έχει πάμπολλες ανακρίβειες και λάθη.
  Ξεκινά από μια αλήθεια (Η Ευρώπη απέτυχε κτλ) και σαν χαλασμένο ρολόι που είναι δείχνει τις υπόλοιπες ώρες λάθος.
  Λάθη που προέρχονται από άγνοια του θέματος αλλά και θέληση να παρουσιάσει την πραγματικότητα έτσι ώστε να ταιριάζει στην θεωρία της.
  Το πρώτο σχόλιο μόνο να διαβάσουμε κάτω από το κείμενό της θα καταλάβουμε κάποια από αυτά.
  Το ότι επίσης παρουσιάζει τα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης σαν ένα φυσικό φαινόμενο που έπεσε από τον ουρανό δείχνει πόσο λάθος είναι.
  Είναι πλέον γνωστό ότι η λεγόμενη Α.Α. ήταν έμπνευση της Κίλλαρυ με (σε δεύτερο χρόνο) συμμετοχή Γάλλων και Αγγλων και σε τρίτο πολλών, ακόμα και Τούρκων.
  Πολιτικά οι άμεσα συμμετέχοντες το πλήρωσαν αλλά οι καταστροφές που προξενήθηκαν και οι προσφυγικές ροές που δημιουργήθηκαν θα μας τρώνε ακόμα για δεκαετίες
  και η συγγραφέας τα παραμερίζει με ενα αισθησιακό χτυπηματάκι στον ώμο της.
  – Αχ ποιό ελάφι

  Δεν αξίζει να σχολιαστεί παραπέρα ένα τέτοιο άρθρο γιατί οι βλακείες του θα με κάνουν να χάσω τη λιγοστή φαιά ουσία που μου άφησε το επερχόμενο Αιζενχάουερ.

 186. nikiplos said

  172@ Είσαι εκτός πραγματικότητας, ίσως γιατί μένεις εκτός και εκεί δεν φαίνονται τα πραγματικά γεγονότα. Από τις ροές της Ασίας που ξεκίνησαν στο μιλένιουμ και έφθασαν στην ακμή τους το 2015, στο γραψαρχιδιστάν έρχονται κάθε χρόνο 50000 (τα στοιχεία είναι επίσημα και μπορείς να τα βρείς παντού).
  Στη Μόρια μόνο υπάρχουν 15.000 ψυχές για μια δομή που κάνει για 3.000 ψυχές.
  Μόνο το 2019, ήρθαν 55.000 ψυχές στη χώρα μας… 2.700 στη Μάλτα, 10.000 στην Ιταλία και 25.000 στην Ισπανία…
  Σε έναν χρόνο μόνο, δηλαδή η Ελλάς δέχθηκε 0.5% του πληθυσμού της !!! Η Ισπανία δέχθηκε 0.041% και η Ιταλία το 0.020% περίπου. Αναλογικά λοιπόν η Ισπανία και η Ιταλία δέχονται το μια τάξη μεγέθους πιο κάτω μετανάστες από την Ελλάδα.

  Να πούμε εδώ πως και η Τουρκία που δέχθηκε 3.7μύρια πρόσφυγες της Συρίας, δέχθηκε το 5% του πληθυσμού της, ένα μεγάλο και δυσβάσταχτο όγκο.

  Αλήθεια πόσοι μετανάστες είναι στην Ελλάδα? Δεν θα είναι καμπόσοι? Λοιπόν για να μην ειρωνεύεσαι, στοιχεία υπάρχουν εδώ:
  https://www.unhcr.org/statistics/country/59b294387/unhcr-statistical-yearbook-2015-15th-edition.html

  Από εδώ μόνο μπορείς να δεις πως 55.000 πέρασαν πάλι τα σύνορα της χώρας μας… Αν υπόλογίσεις 50.000 ανά έτος, την τελευταία 20ετία υποδεχθήκαμε περίπου 1100000 προσφυγομετανάστες. Αυτούς με τα επίσημα στοιχεία, που καταδέχονται να καταγραφούν, γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που δεν επιθυμούν να καταγραφούν για πολλούς λόγους. Αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας μας, ένα τελείως εξωπραγματικό και δυσβάστακτο νούμερο…

  Η Γερμανία ανακοίνωσε πως από αυτά τα 1100000 πήγαν περίπου 800.000 στην ΕΕ. Τους πιστεύουμε, αλλά δεν τους βρίσκουμε όμως… Κι εκείνοι που είδαν τα χαΐρια με την εγκληματικότητα, το μισογυνισμό των μουσουλμάνων κλπ, έχουν αλλάξει γραμμή πλεύσης άρδην, πως να το κάνουμε…
  Να πούμε πως το παραπάνω νούμερο αφορά μόνο πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο και όχι τις μεταναστευτικές ροές των δουλεμπόρων.

  Για τη δίκη της συντομίας, ας πιστέψουμε τους Γερμανούς για λίγο. Πόσο καιρό μένει αυτό το 1.000.000 στον τόπο μας? Περίπου ή τουλάχιστον λένε οι ίδιοι έναν χρόνο. Που σημαίνει ότι η διαλυμένη χώρα μας, που αδυνατεί να περιθάλψει τους δικούς της εξαθλιωμένους και φτωχοποιημένους παρίες, πρέπει να αναλάβει να ταΐσει, περιθάλψει, υποδέσει, ντύσει, μορφώσει και 1.000.000 πρόσφυγες κάθε χρόνο.

  Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να κατανοήσει πως όσα δίνει ο ΟΗΕ και η ΕΕ μαζί ειναι ψίχουλα… Εξ εμπειρίας που έχω με συγκεκριμένη ΜΚΟ, τα χρήματα που παίρνουν και αποτελούν μέρος ΚΑΙ του δικού μας κρατικού προϋπολογισμού, δεν φθάνουν ούτε για τη συντήρηση των δομών τους (κτήρια, ρεύμα, internet, νερό, αποχέτευση). Πόσω μάλλον για τους μισθούς, οι περισσότερες εξ αυτών δίνουν παχυλούς μισθούς σε στελέχη της Αθήνας, και καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες από τον δύσμοιρο εθελοντισμό. Για να κατανοήσει κανείς τον εθελοντισμό: φίλη μου Ιατρός είχε τις εξής επιλογές: α. Να φύγει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, β. να κάτσει σπίτι της να την ταΐζουν οι γονείς της, γ. να «γράψει ώρες» στο επαγγελματικό της κοντέρ προσφέροντας εθελοντικά σε ΜΚΟ, ώστε να είναι ανταγωνιστική, όταν και άμα ανοίξει ο Κικίλιας ή ο μελλοντικός του διάδοχος τον ΑΣΕΠ.

  Τι γινόταν μέχρι σήμερα? Γιατί ήταν ευχαριστημένοι οι Μοριάτες? Γιατί με το που έμπαιναν στη χώρα δήλωναν Σουηδοί οι περισσότεροι. Στη συνέχεια τα τοπικά γραφεία προσφυγών τους έδιναν δωρεάν εισιτήριο, χαρτιά κλπ και βουρ στην Αττική γή… Όλοι τους! Από τον Έβρο, τα νησιά κλπ. Τι κάνουν στην Αττική? καλά ευχαριστώ…
  Κάναν το κέντρο της Αθήνας νεκροταφείο ψυχών.

  Οι περισσότεροι πέφτουν θύματα του δουλεμπορίου και της μαφίας. Άλλωστε είναι οι μόνοι που τους δίνουν δουλειά… Άλλο ζήτημα αυτό…

  Προσωπικά είμαι υπέρ των ημιανοικτών δομών. Δλδ όχι φυλακές, αλλά ούτε και να παν όπου γουστάρουν. Αφόταν βρίσκονται εντός της χώρας, μόνο εκεί που θα τους πούμε, ειδάλλως νήσο Έλις αγαπητοί… Και για να προκαταλάβω και κάποιους, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί ως αυτοδύναμη κυβέρνηση αύριο να διατηρήσει τέτοιες δομές…

  Κλείνοντας να ενημερώσω και τον Σπυριδό και τον Pedis που συνήθως φιλονικούμε, πως έχω φιλοξενήσει οικογένειες από Συρία δύο φορές και ΠακιστανοΑφγανούς άλλες τρεις. Δωρεάν μόνο στέγη, εις μάτην των υπογραφών των ενοίκων της πολυκατοικίας στο πατρικό της μάνας μου. Σκέφτηκα, αφού κάθεται το κωλόσπιτο, γιατί να μην έχει ψυχές? Υπήρχε η δυνατότητα να πάω σε ΜΚΟ, να μου πληρώνουν νερό και φως, αλλά έμπλεκα με τόση γραφειοκρατεία με το κωλοκράτος των Αθηνών, που δεν το διανοήθηκα γιατί τα κερατιάτικα που έπρεπε να πληρώσω στην Εφορία, ήταν πολλαπλάσια… αυτά και συγνώμη για το σεντόνι…

 187. τα μυαλά said

  Έγραψα για 2 εκ. ενσωματωμένους μετανάστες και μου λένε να κάνω μια προσπάθεια να γίνουν 3. Θα μπορούσα να γράψω για τον φίλο μου τον Π. που απασχολεί μόνο Βουλγάρους (και μια χαρά συνεννοείται στα σλαβομακεδονίτικα και ας λένε μερικοί ότι είναι διαφορετική γλώσσα), αλλά αυτό απλώς θα δυναμώσει την απορία μου. Γιατί δεν τρομάξαμε τότε και δεν υπήρχαν ανοικτά/κλειστά κέντρα συγκέντρωσης αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν τώρα. Αδιάφορο αν θα πρέπει να είναι διασκορπισμένα στην ενδοχώρα ή μόνο στα νησιά.

 188. giorgos said

  » Η φοβία περί τής εξασφαλίσεως τού μεροκάματου , διά τής οποίας κατευθύνεται ψυχολογικά ή παραγωγή τής » ελεύθερης οικονομίας» αποτελεί τήν φυσική βάση δημιουργίας τού νεοφασισμού τών ημερών μας» http://katotokerdos.blogspot.com/2012/03/blog-post_28.html#more

 189. Γιάννης Ιατρού said

  Από ξένα ειδησεογραφικά υπάρχει πληροφόρηση πως η τουρκική πλευρά ζήτησε προ ολίγου από τους συγκεντρωμένους στα σύνορα στον Έβρο να γυρίσουν (π.χ. με πούλμαν) εκεί απ΄ όπου ξεκίνησαν (εντός 2 ημερών) ή να βρουν άλλους (ανεπίσημους) δρόμους…. με την αιτιολόγηση, πως δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα.

  Προφανώς αλλαγή τακτικής μετά την συμφωνία με τον Πούτιν χθες και αφετέρου μην ξεχνάμε πως υπάρχει και ο θαλάσσιος δρόμος ….

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Κάναν το κέντρο της Αθήνας νεκροταφείο ψυχών.»
  Έχεις απόλυτο δίκιο, Νίκιπλε, και ελπίζω να μη με ρωτήσει καποιος «φιλάνθρωπος» που έχει να πατήσει χρόνια στο κέντρο της Αθήνας πώς το ξέρω. Κι όταν λέω έχει να πατήσει στο κέντρο, δεν εννοώ βόλτα στην Ερμού και καφεδάκι στην Αδριανού. Γιατί πολλά δακρύβρεκτα και επαναστατικά διαβάζουμε από διάφορους εκτός χορού.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  181: Αποκτήνωση 🙂 🙂

 192. τα μυαλά said

  (187) Εδώ που τα γράφω, 2 εκ. ήταν παλιά, τώρα πρέπει να είναι ίσα με 4. Αυτά τα 2εκ. μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν, έκαναν οικογένειες. Πάρα πολύ όπως τον σιδερά έφεραν και τους γονείς τους. Ο Σιδεράς την ημιπαράλυτη μητέρα του. Και είπα για την οικοδομή, αλλά μήπως υστερούν στο μικρεμπόριο? Η γλυκύτατη Λιλί με το επιπλάδικο της είναι από την Πράγα, κόρη της ράφτριας από το διπλανό μαγαζάκι.

 193. τα μυαλά said

  Και τέλος. Είχα καιρό να πάω στο κέντρο, και έτσι πραγματικά τρόμαξα στην Μενάνδρου. Όλο ινδικά μαγαζάκια. (Ασαφοτίντα όμως δεν είχαν και δεν ήξεραν τι είναι. Όλο κάρυ, τους βαρέθηκα).

 194. Κατ’ εξαίρεση να κάνω ότι απαντάω στο τρολ: πολύ-πολύ καιρό θα είχες να πας κέντρο, μιας και η Μενάνδρου ήταν έτσι ήδη από το 2001

 195. Ωραία τα λες για το νεκροταφείο ψυχών Νίκιπλε – αλλά συγκρίνεις την κατάσταση το 2010 στο παλιό Εφετείο ας πούμε (έτσι δεν το έλεγαν, στη Σοφοκλέους;) με τον σημερινό Άγιο Παντελεήμονα ή την Αγίου Μελετίου; Μπορεί να αισθάνεσαι ξένος αλλά είναι κανονική γειτονιά – υποβαθμισμένη, ξεχασμένη από το θεό (ούτε τις λάμπες δεν αλλάζει ο δήμος), δύσκολη αλλά γειτονιά (Κι εγώ μετά λόγου γνώσεως μιλάω, μη νομίζεις).

 196. τα μυαλά said

  Και τώρα μου λένε αν ξέρω ποιοι κρατάνε συντροφιά στους ηλικιωμένους. Μαντέψτε το, ναι το βρήκατε. Ουκρανές, και Ρωσίδες έχουν το μονοπώλιο.

 197. τα μυαλά said

  Και εκεί που καθόμουν και έπαιζα με το νέο απόκτημα μου το άιφουν και έπινα το καφέ μου, περνά ένα μπουλούκι από άντρες μπροστά μου. Από τις ενδυμασίες κατάλαβα ότι ο επικεφαλής πρέπει να ήταν Έλληνας και οι άλλοι κάπου από το Πακιστάν ή την Ινδία ή αυτά τα μέρη. Και αναρωτιόμουν, δεν τους είπε κανείς να αλλάξουν ρούχα, να μη δίνουν στόχο με τις κελεμπίες ή πως αλλιώς λένε αυτό το μακρύ λευκό πουκάμισο που φοράνε έξω από το παντελόνι.

 198. spyridos said

  186

  Πρώτα θα σου ανταποδώσω εντελώς φιλικά την πρώτη σου πρόταση.
  Είσαι εκτός πραγματικότητας, ίσως γιατί μένεις εκτός και εκεί δεν φαίνονται τα πραγματικά γεγονότα.

  1
  Η απογραφή του 2021 δεν έχει γίνει ακόμα.
  Αυτή του 2011 και οι προηγούμενες δεν δείχνουν καμία τέτοια αύξηση που παρουσιάζει το ακροδεξιό συνονθύλευμα.
  Μην παραποιείς αυτά που γράφω. Επίσης μην αρχίζεις δεν θέλουν να απογραφούν κτλ.
  Η δουλειά του απογραφέα είναι να καταγράψει τους πάντες ακόμα κι αυτούς που δεν θέλουν να απογραφούν.

  2.
  Τώρα στους μετανάστες από 2015 και μετά.
  Το 1 εκ, που παρουσιάζεις δεν ισχύει.
  Το μεγαλύτερο μέρος τους έφυγε. Πάνω από 800 χιλ.

  3.
  Δεν αντιλέγω ότι το βάρος είναι δυσβάστακτο για μια μικρή χώρα με κατεστραμμένη μάλιστα οικονομία.
  Υπάρχουν όμως τεράστια περιθώρια βελτίωσης στην υποδοχή και ενσωμάτωση μεταναστών.
  Τα μικρά και πολλά κέντρα φιλοξενίας, ανοικτά με δυνατότητα επαφών με τον περίγυρο είναι η λύση.
  Εγκατεστημένα παντού και ένα ωραίο στο Ψυχικό πρέπει να είναι το πρώτο που θα φτιαχτεί.
  Οταν ήρθαν αυτά στην Ολλανδία υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους. Ακόμα και ακρότητες.
  Οταν έκλεισαν τα μισά λόγω έλλειψης μεταναστών πλέον οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων ήταν μεγαλύτερες.
  Γιατί να κλείσει το κέντρο στο Άνω Ψυχικό και δεν κλείνει το κέντρο στο Κάτω. Ενα πράγμα όπως γινόταν με τα στρατόπεδα που έκλειναν στην Ελλάδα

  ΟΙ 150 ΜΚΟ πρέπει να απαγορευτούν άμεσα και να δημιουργηθουν 2-3 μεγάλες που θα ελέγχονται κεντρικά και κρατικά.
  Να υπάρχει κώδικας συμπεριφοράς των μελών των ΜΚΟ και κώδικας επαφής με τους μετανάστες.
  Ακόμα και οι εθελοντές πρέπει να μπορούν να παρουσιάζουν λευκό ποινικό μητρώο ή τέλος πάντων μητρώο που δεν θα περιέχει κακουργήματα.
  Η συγκέντρωση των μεταναστών σε θύλακες μέσα στις πόλεις ανεξέλεγκτα μπορεί να διορθωθεί και δεν πιστεύω να μην το θέλουν οι μετανάστες.
  Ολοι οι άνθρωποι θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

  Αυτά που γράφεις για μισογυνισμό των μουσουλμάνων ξανασκέψου τα.
  Στο κάτω κάτω στο Ελλαδιστάν μένεις που υπάρχει τουλάχιστον 1 γυναικοκτονία την εβδομάδα. Οχι από πρόσφυγες..
  Οι γελοιότητες με τους «χιλιάδες βιασμούς» εκείνη την ρατσιστική (οργανωμένη από το AFD) πρωτοχρονιά στη Κολωνία έπιασαν τόπο βλέπω.
  Τελικά έγιναν 11 συλλήψεις μαύρων και μετά τους άφησαν ελεύθερους. Στην Κολωνία που που κλάνεις και η αστυνομία έχει 5 βιντεοσκοπήσεις και 10 ηχοσκοπήσεις του γεγονότος.
  Αυτό που παρατήρησα τον τελευταίο χρόνο στους Σύριους μετανάστες είναι ότι η οικογενειακή δομή τους είναι μητριαρχική.
  Πολλά τα σημάδια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι την ώρα της πληρωμής το πορτοφόλι το κρατάει πάντα η μάνα.
  Ο πατέρας απλώς κοιτάει.

 199. Pedis said

  Ναι! Το κυριώτερο πρόβλημα της Αθήνας μετά την ανομία στα Εξάρχεια είναι οι πολλοί μετανάστες.

  Δεν είναι ούτε η οικονομική εξαθλίωση …

  ούτε ότι κάν υπάρχει σαν «πόλη» έτσι όπως δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τον πόλεμο και μετά!;

  Θα αναγνώριζα μεγαλοθύμως στον χωριάτη το πλέιτο-κέιβ εφέκτ

  αλλά προβληματίζομαι αν θα έπρεπε να κάνω το ίδιο στους κριτικά
  σκεφτόμενους φαν της Σώτης …

  Χαχαχαχά.

 200. nikiplos said

  194@ Αγαπητέ Δύτα, εγώ έγραψα για τις κουτοπόνηρες πρακτικές του επίσημου κράτους μας, που τώρα κάνει ότι δεν ξέρει τίποτε για το φόνο… Για την περισσή υποκρισία των πολλών που διοίκησαν αυτόν τον τόπο. Έδιναν χαρτιά και άδειες για το κέντρο. Έμπαιναν αυτοί σε ΜΜΜ και έρχονταν. Σαφώς είναι καλύτερα σήμερα το κέντρο της Αθήνας από το 2010-2011 αλλά αυτό οφείλεται ΚΑΙ στο γεγονός ότι φτιάχτηκαν οι Μόριες και λοιπές δομές.

  Εντούτοις η Αττική των 4-5μυρίων ψυχών (το ρυθμιστικό Σουφλιά την ήθελε στα 6μύρια), συνεχίζει και θα συνεχίσει να δέχεται το μεγαλύτερο τμήμα τους. Κι αυτό γιατί είναι η φυσική εξέλιξη ενός σλάμ. Στην Αθήνα ό,τι και να κάνεις θα βρεις νερό να πιείς και να φας ό,τι πετάνε. Στα κράκουρα που φυτρώνουν μόνο κακορίζικες ελιές, δύσκολα θα βρεις κάτι να φας, ή νερό να πιείς…

  Επίσης, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος σχολιαστής θέλει τις αλλαγές στον τόπο του, ή μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε αυτές. Και μάλιστα όταν αυτές έρχονται σε μικρό στο να τις αφομοιώσουμε χρόνο και επί τω χείρω, για μια χώρα που έχει ήδη αρκετά προβλήματα…

  Και ναι θλίβομαι που όλη αυτή η εγκατάλειψη-αδιαφορία του επίσημου πολιτικού κόσμου, έδωσε την μπαγκέτα στον Λάδωνι και τον βόθρο του. Και όλοι οι χατζαϊβάτηδες τρέχουν τώρα να γίνουν ομόσταυλοι αυτών των γομαριώνε…

 201. nikiplos said

  197@ φοράνε σαλβάρια κι απέξω τις κελεμπίες. Καίτοι η χρόνια και κοπιώδης μπορώ να πω έρευνα έχει δείξει πως είναι καλύτερα για τη γονιμότητα των ανδρών τα χαλαρά ρούχα, εμείς στη Δύση συνεχίζουμε να τσιτώνουμε τα καμπανέλια μας, σε κολλητά τζιν και μασαζοκολάν.

 202. nikiplos said

  198@ συμφωνώ και για τις δομές και για τις ΜΚΟ.

  199@ η Υστερία έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος από την «ενημέρωση» των ελληνικών καναλιών…
  Αδικείς ολίγον τη Σώτη.

 203. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  191 Άσε, με τόσους καραμπινοφόρους ράμπο που σκάνε μύτη θάχουμε σε λίγο και αποκτείνωση. Κοντά είμαστε…

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπορεί κανείς από τους φίλους σχολιαστές να αντεπεξέλθει σε μια συζήτηση με τη Σώτη; Έχουμε ιδέα πόσο καταρτισμένη είναι και πόσο στέρεα επιχειρηματολογεί; Ή μόλις βλέπουμε το όνομά της στην κορυφή του άρθρου, στραβομουτσουνιάζουμε και πάμε παρακάτω, για να διαβάσουμε την αρλουμπολογία κάποιου υπερεπαναστάτη;

 205. Pedis said

  Διατηρώ ακόμη το ίδιο έντονο συναίσθημα από το πρώτο σοκ όταν διαπίστωσα το αίσχος των Αθηνών ως υποτιθέμενη πόλη και πρωτεύουσα κράτους.

  Όπως επίσης δεν έχω βρει άλλη λύση για το πρόβλημα,

  δεδομένης της επιμονής των κατοίκων της χώρας να γλείφουν τους κώλους που τους κλάνουν,

  από μια φυσική ή πολεμική καταστροφή.

  Αν και για ανθρωπιστικούς λόγους δεν είναι, πλέον, λύση.

  Να πάνε τέσσερα εκατομμύρια Αθηναίοι ξεριζωμένοι πρόσφυγες στον Εβρο, στη Λεσβο τώρα που οι τοπικές μελών νδ, ναζιστών και αιώνιων πασόκων λύνουν και δένουν!;

  Δεν μου πάει.

  Εσάς;

 206. spyridos said

  204

  Δεν την γνωρίζω. Εντελώς αμερόληπτα μπήκα να διαβάσω το άρθρο της.
  Παπαρολογίας το ανάγνωσμα πρόσχωμεν.
  Αυτά που λέει για μη ενσωμάτωση είναι ημιμαθή και προέρχονται από πασαλείμματα γαλλικής ενημέρωσης.
  Μετά είδα από τα λινκ ένα άρθρο για το ΠΑΣΟΚ που έκανε όλες τις χάρες του ΚΚΕ κτλ.
  Τρικυμία εν κρανίω.

  Σε άλλα τώρα
  Η Καντίζια Αριμπ προέδρισσα του Ολλανδικού κοινοβουλίου για δεύτερη θητεία,
  1ης γενιάς μετανάστρια από το Μαρόκο.
  Μέσα από τις φτωχογειτονιές του Ρότερνταμ.

  Από την Βικιπαίδεια
  Khadija Arib was born on 10 October 1960 in Hedami near Casablanca in Morocco. She came to the Netherlands when she was 15 years old.Her parents worked at a laundry service in Schiedam.

 207. τα μυαλά said

  201@ Δε ήξερα το σαλβάρι και το γκούγκλ μου δείχνει ότι είναι ένα είδος πολύ φαρδιού παντελονιού. Εγώ λέω για ένα ρούχο σαν το πουκάμισο, αλλά χωρίς γιακά και μέχρι λίγο πιο πάνω από το γόνατο, ίσως κοντά στο μισό από την μέση και γόνατο. Πρέπει να φορούσαν παντελόνι διότι οι γάμπες και τους μηρούς ήταν κανονικά καλυμμένες.

 208. sarant said

  204 Η Σώτη δεν είναι που έγραφε, ψευδώς, ότι ο Μάρκο Πόλο είχε πει ότι «ο μετριοπαθής μουσουλμάνος…» -αλλά σου το είχα πει και προχτές αυτό.

 209. τα μυαλά said

  194 δεν πολυπηγαίνω στο κέντρο, ίσως ούτε μια φορά το χρόνο. Στην Μενάνδρου πρέπει να είναι πολλές δεκαετίες που δεν έχω πάει, ίσως ποτέ πριν. Αλλά δεν παύω να τρομάζω κάθε φορά βλέπω κάτι παράξενο και ενδιαφέρον. Σαν τα μικρά παιδιά που δεν το χορταίνουν. Πιο πολύ όμως θα με ευχαρίστηζε όχι μόνο να μη με σχολιάζεις, αλλά ούτε να με διαβάζεις.

 210. spyridos said

  Εδώ έχει γράψει ο Νικοκύρης και το είχα ξεχάσει και το ωραίο που είχε στείλει ο Δύτης.

  Την είχα πραγματικά ξεχάσει και σοφά έπραξα.

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/05/10/soti/

  http://haravas.blogspot.com/2017/05/je-suis-soti.html

 211. Pedis said

  # 210 – Αγνοείς την πλουσιοτάτη πνευματική παραγωγή της Σώτης; Και φαίνεσαι και μορφωμένος!;

  Τουλάχιστον κάνεις μπακάπ τα τουίτ του Τζήμερου;

  Μένεις τιουν-ντ και γλυτώνεις και χρόνο.

 212. τα μυαλά said

  209 όπως με το πεζοδρόμιο ένα δρόμο πιο κάτω. Πρέπει να έχω περάσει εκατοντάδες χιλιάδες φορές από κει, και πάντα το βλέπω με απορία. Πως γίνετε αυτό το πεζούλι σε αυτό το σπίτι να είναι ένα μέτρο πιο ψηλό. Πότε κτίστηκε αυτό το σπίτι, και γιατί όλα τα άλλα σπίτια να είναι στο ύψος του πεζοδρομίου, αυτό όμως να απέχει ένα μέτρο πιο ψηλά. Και σαν να μη φτάνει αυτό, στη γειτονιά πιο κάτω, ένα άλλο σπίτι είναι δυο μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Ποτέ δεν θα πάψω να τρομάζω.

 213. τα μυαλά said

  Σας είπα για το ρέμα που περνά ακριβώς κάτω από το σπίτι? Πάντα όταν βρέχει τρέχω με τρόμο και απορία συνάμα να δω πως ρέει το ποτάμι. Και να απορώ γιατί δεν παρέσυρε το ρέμα ακόμα αυτό το σπίτι. Και πότε θα γίνει αυτό.

 214. τα μυαλά said

  212 Επειδή μερικοί θα έχετε τις απορίες σας. Περπατάς κανονικά στο πεζοδρόμιο και ξαφνικά ανεβαίνεις 8 σκαλιά. Περπατάς 9 μέτρα, και κατεβαίνεις 8 σκαλοπάτια για να βρεθείς στο ίδιο επίπεδο που ήσουν πριν 10 μέτρα πιο πίσω. Στο απέναντι πεζοδρόμιο δεν συμβαίνει αυτό και δρόμος είναι κανονικός και ίσιος.

  Για το άλλο σπίτι που είναι χαμηλότερα. Περπατάς κανονικά και ξαφνικά στενεύει το πεζοδρόμιο. Από 70-80 εκατοστά φάρδος ξαφνικά γίνετε περίπου 15. Όσο το φάρδος ενός παπουτσιού. Το υπόλοιπο χώρο είναι για τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην αυλή του σπιτιού, 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου. Όταν βρέχει σίγουρα πλημμυρίζει η αυλή, αλλά που και πως διοχετεύονται τα νερά? Αλλά κυρίως, πως έγινε αυτό, ήταν παλιότερα ο δρόμος χαμηλότερα και μετά το ανύψωσαν, αλλά μόνο σε αυτό το σπίτι? Γιατί όχι και στα διπλανά και στα απέναντι.

 215. τα μυαλά said

  Το ποτάμι περνά ακριβώς κάτω από το πρώτο σπίτι και διασχίζει κάθετα το δρόμο. Περνά κάτω και από το απέναντι σπίτι. Άλλο ένα μυστήριο.

 216. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Λαγό στο πίτσι-πίτσι με κυνηγούς πρώτη φορά βλέπω. Μάλλον είναι δοσίλαγος.
  https://www.imerodromos.gr/ki-enas-nazisto-lagos-kanei-peripolia-sta-synora/

 217. Γιώργος said

  Για το θέμα της λίστας με τα ονόματα αυτών που γεννήθηκαν και αυτών που απεβίωσαν στο Δήμο Χαλκιδέων και επειδή με έτρωγε, τηλεφώνησα στον αρμόδιο υπάλληλο και τον ρώτησα κατά πόσο αυτή η λίστα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και μου είπε τα εξής: Ναι, επίσης ότι στα εν λόγω στοιχεία μπορεί να έχει πρόσβαση και τρίτος αλλά, και εδώ είναι το ζουμί. Όλες οι γυναίκες, μόνιμοι κάτοικοι της Χαλκίδας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πάνε να γεννήσουν σε κλινικές της Αθήνας οπότε και τα παιδιά καταγράφονται στα ληξιαρχεία των δήμων που εδρεύουν οι κλινικές.
  ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

 218. τα μυαλά said

  Μηχανικοί,πολεοδομίες και κουραφέξαλα. Οι μηχανικοί είναι μακράν οι πιο άσχετοι επαγγελματίες. 2 σπίτια δίπλα από αυτό το χαμηλό σπίτι, είναι κάτι μπετά. Μια μέρα τα κοιτούσα ΄πολύ ώρα και κάτι δεν ταίριαζε. Μετά διαπιστώνω ότι το ισόγειο είναι ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο του δρόμου. Και δεν έχουν προβλέψει σκαλιά για την είσοδο. Προφανώς θεωρούσαν ότι θα τα κάνουν στο πεζοδρόμιο, όπως γινόταν πιο παλιά. Τώρα σαπίζουν τα μπετά και από τις διαστάσεις της κολόνας πιστεύω ότι πρέπει να είναι πολλές δεκαετίες, όμως όχι τόσες πολλές διαφορετικά θα υπήρχαν τα σκαλοπάτια να φράζουν το πεζοδρόμιο.Υπάρχουν και κάτι κιτρινισμένα φελιζόλ για θερμομόνωση, άρα λιγότερο από 3 δεκαετίες. Πως έγινε αυτό το έκτρωμα, ο θεός ξέρει.

 219. τα μυαλά said

  Πίσω στο θέμα μας. Έχουμε αυτό το βίντεο και εγείρει πολλές απορίες. Σε μένα. Μα καλά, μέρα μεσημέρι πήγαν να δέσουν στο πιο κεντρικό σημείο του λιμανιού. Ένα δράμι μυαλό δεν έχουν να πάνε πιο πέρα. Εκτός να τους συνέλαβε το λιμενικό, αλλά τότε έπρεπε να επέμβει και να τους προστατεύσει από το λιντσάρισμα του όχλου. Δεν έγινε τίποτα, αλλά οι πρόσφυγες έτρεμαν από φόβο.

 220. nikiplos said

  217@ υπάρχουν πολλά και ποικίλα μη ψέμματα, που απλώς αναδεικνύουν τη λειψή (κι ενίοτε μεροληπτική) παρατήρησή μας. Ας πούμε στο Δήμο Αμαρουσίου, είναι τα τρία μεγάλα ιδιωτικά Μαιευτήρια της Αττικής:
  1. Μητέρα (όμιλος ΥΓΕΙΑ)
  2. Ιασω (ανεξάρτητος όμιλος)
  3. Γαία (Όμιλος Ιατρικού Κέντρου)
  Εκεί δεν γεννιούνται μόνο τα αττικόπουλα, αλλά τα περισσότερα ελληνόπουλα κάτωθεν της Λάρισας και βορείως του Γερολιμένα. Εκεί σε αυτά τα μαγαζιά καθοδηγούν τους τοκετούς οι τρεις μεγάλοι εξωσωματάδες μας (Μαστρομηνάς, Καπετανάκης, Πάντος κλπ). Εκεί επίσης τεκνοποιούν οι μεγάλες σε ηλικία μητέρες (άνω των 40) που συνήθως στέλνουν εκεί οι Ιατροί γυναικολόγοι.
  Όλοι αυτοί που πραγματοποιούν εκεί τους τοκετούς, ξεχνούν για κάποιον άγνωστο λόγο, πως αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, και υπάρχει μια δυσλειτουργία στη διαδικασία του τοκετού, στο Έλενα θα στείλουν το περιστατικό…
  Αν διαβάσει κανείς τα ληξιαρχικά του Αμαρουσίου (Aka Πατουλόπολη επίσης γνωστό και ως Βωβούπολη) σίγουρα θα βγάλει το συμπέρασμα πως εκει ελάχιστοι πεθαίνουν ενώ γεννιούνται πάρα πολλοί…

  Γι’ αυτό Αγαπητέ Γιώργο, όποιος επικαλείται στατιστικά νούμερα, καλό είναι να δίνει την πηγή τους, ώστε να μπορούμε σε μια δεύτερη ανάγνωση να συμπληρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που λείπουν από την πρώτη, όπως σωστά έπραξες.

 221. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @220. Σωστὰ τὰ λές, Νίκιπλε.

  Πάντως πρέπει νά ᾿χει καὶ μπόλικους θανάτους ἀπὸ τὰ μεγάλα νοσοκομεῖα τῆς περιοχῆς (ΚΑΤ, Ἰατρικό, Ὑγεία).

 222. τα μυαλά said

  219 Όπως και να έχουν τα πράγματα, το λιμενικό, η αστυνομία τα ΜΑΤ έπρεπε να επέμβουν και να συγκρατήσουν το όχλο. Εδώ λάμπουν δια της απουσίας τους. Είναι οι κάτοικοι αυτοί που θα τους έδιναν το βραβείο Νόμπελ. Μόλις 5 χρόνια πριν.

 223. nikiplos said

  221@, σίγουρα, αλλά αυτοί ήδη δηλώνονται στο δήμο τους. πχ ένας που θα πεθάνει στο ιατρικό κέντρο, την ληξιαρχική πράξη θανάτου, του θα την παραλάβουν οι συγγενείς του από τον τοπικό δήμο, όπου θα δηλώσουν το θάνατό του…

 224. sarant said

  217-220 Λογικό είναι αυτό που είπε ο υπάλληλος στη Χαλκίδα. Αλλά είναι στατιστικό πρόβλημα να μην καταγράφονται οι γεννήσεις παρά μόνο στον τόπο των μαιευτηρίων.

 225. spiridione said

  Επεισόδιο «άρνησης εκτέλεσης εντολής» του ελληνικού ναυτικού προς πλοίο της Frontex σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στα νερά της Κω, καθώς αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολή που ήθελε να βάλουν ξανά σε μία βάρκα που ήταν σε κακή κατάσταση περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους είχαν μόλις διασώσει, και να τους στείλουν πίσω στα φονικά νερά του Αιγαίου. Οι Δανοί τονίζουν πως ήδη καταγράφουν την αλλαγή στάσης των ελληνικών αρχών και την επικίνδυνη τακτική τους έναντι των βαρκών που φτάνουν στα ελληνικά νερά, τις οποίες πλέον επιχειρούν να ανατρέψουν.
  https://thepressproject.gr/i-frontex-arnithike-na-ektelesi-entoli-rixte-tous-sti-thalassa-stin-ko/#.XmJSRKOh21Q.twitter

 226. gbaloglou said

  87 Μα … το 2015 η υπόλοιπη Ευρώπη καλοδέχονταν τους μετανάστες … ενώ τώρα κρατάει κλειστά γι αυτούς τα βόρεια σύνορα μας!

 227. spiridione said

  Διαβάστε τα σχόλια από κάτω.

 228. Φώτης Χορμο said

  Όσο ωραίο και αν ακούγεται να επομισθούμε το βάρος της προσφυγιάς εμείς σαν υποδοχή, παραμονή και οι υπόλοιποι σαν προορισμός, σίγουρα δεν είναι η λύση. Ενα ποσοστό θα απορροφηθεί σίγουρα. Που θα δουλέψουν; Που θα μείνουν; Προσωρινά παντού. Εν καιρό; Γιατί να καταδικάσουμε μια χώρα σαν την Ελλάδα με ακόμα μια προσφυγική κρίση και πόσο θα διαρκέσει αυτή; Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, ωραία, θα μείνουν ακόμα μια φουρνιά προσφύγων στη χώρα απο νοτιοανατολικά αυτή τη φορά και το πρόβλημα λύθηκε; Λύθηκε τις προηγούμενες φορές με πρόσφυγες απ το Πακιστάν, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Γεωργία και όλους τους πρόσφυγες που έχουμε δεχτεί και αγκαλιάσει;
  Θα πρεπε να βλέπουμε πιο σόβαρα τη βοήθεια προς την χώρα τους και ανοικοδόμησή της σε ενα βαθμό ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
  Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο να κάτσει ο ΟΗΕ ή ότι θα έπρεπε να εκπροσωπεί την ανθρωπότητα και να επιβάλει τέλος επεκτατισμού και παράλογων απαιτήσεων απο χώρες σαν τη Τουρκία. Ακόμα και η Τουρκία αξιώνει κάτι. Τι είναι αυτό; Μουσουλμάνοι να κυριεύσουν το κόσμο; Εκκαθάριση των κρατών της Μέσης Ανατολής απο χριστιανούς, άραβες, εβραίους; Τι θέλει τέλος πάντων. Και ποίοι είναι αυτοί που τη στηρίζουν; Ποιές χώρες είναι αυτές που στηρίζουν το αίμα που κυνηγάει η Τουρκία; Είναι η Γερμανία; ΗΠΑ; Αυστρία; Ουγγαρία; Ποιός; Οι υπόλοιπες χώρες τι είμαστε, τσιφλίκι τους; Τι τους χρωστάμε τέλος πάντων;
  Να κάτσουν σε ενα τραπέζι λοιπόν και να πουν τι διεκδικούν και τι είναι διατεθιμένες να συνεισφέρουν στην ανθρωπότητα, μιας που οι πράξεις τους καταστρέφουν οχι μόνο τη χώρα που εισβάλουν αλλά και ολόκληρες ηπείρους.
  Προσφυγιά, ρατσισμός, θλίψη, μίσος. Γιατί να υπάρχουν στο κόσμο αυτά; Δε μάθαμε απ την ιστορία; Δε θέλουμε να εξελιχθούμε σαν είδος. Μία λούπα για πάντα; διαίρει και βασίλευε. Και ποιός βασιλεύει; Κάποιες «ανεπτυγμένες» χώρες; Κάποιοι λίγοι σε αυτό το κόσμο; Και ποιός είναι ο εχθρός μου; Κάποιοι που πιστεύουν σε άλλο παραμύθι θρησκείας; Αυτοί οι λίγοι που μου κλέβουν το ψωμί μέσα απ τα χέρια; Ποιός;
  Για μενα πρέπει να βγούν όλα στο φως και τα παραμύθια και οι παράλογες διεκδικήσεις να σταματήσουν τώρα, πριν να είναι αργά.
  Η κάθε χώρα να έχει το σεβασμό της διπλανής και της παραπέρα. Δε μας χωρίζει τίποτα, είμαστε όλοι ίσοι, απλά κάποιοι μας διχάζουν για να βασιλεύουν και να εκμεταλεύοντε τον πλούτο χωρών, άλλων λιγότερο, άλλων περισσότερο.Και λυπάμαι αυτό που μας χωρίζει να είναι ενα παραμύθι σαν τη θρησκεία και μια ψευδαίσθηση της παντοδύναμης προκλητικότητας χωρών και μια οικονομική πολυετή κρίση, λες και αν «πειράζανε» λίγο τους αριθμούς προς το συμφέρον των χωρών που πλήττονται και άλλων που δε έχουν σηκώσει κεφάλι ποτέ, θα έπεφτε ο ουρανός και θα πήδαγε η γη.
  Σκόρπιες σκέψεις θεωρίας. Αλλά πιστεύω πως ο άνθρωπος είναι στο σταυροδρόμι της εξέλιξης και είναι ζήτημα αν βλέπει το σωστό δρόμο.
  Αν όλα αυτά φαίνοντε αστεία, τότε πόλεμο μέχρι να πεθάνουμε όλοι να ησυχάσουμε κι εμείς να ησυχάσει και αυτή η έρμη Γη με αυτά που κάνουν τα παιδιά της.

 229. 226 Δεν τους καλοδεχόταν ακριβώς. Πιάστηκε στον ύπνο. Ειδομένη, Βίσενγκραντ: τότε τα μάθαμε.

 230. sarant said

  227 Γράφει ένας δικός μας:
  The Greek Frontex commander is intitle to expell the Danish officer immediately. Frontex job is to see that Greece souvereignty is preserved and illegal trespassers returned to where they came from. Refusing an order is insubordination and simply punishable by Frontex ruling.

  Εκτός από διεθνές δίκαιο, θα τους μάθουμε και αγγλικά.

  228 Το πρώτο σχόλιο κάθε σχολιαστή κρατιέται για moderation αυτόματα.

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  208: Ναι, την πάτησε στο θέμα αυτό. Αλλά δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που κατάπιε χόακα του διαδικτύου. Δικαιολογημένα, ίσως, αφού δεν είναι εύκολο να εξακριβώσει κανείς τι είπε και τι δεν είπε ο Μάρκο Πόλο. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να απαξιώνουμε συλλήβδην την ίδια και τα κείμενά της. Διαβάστε και απορρίψτε. Αλλά διαβάστε πρώτα. Προσωπικά εκτιμώ την παρρησία της και την ευρύτητα του πνεύματός της.

 232. 231 Άνθρωπος που γράφει ιστορικά μυθιστορήματα και καταπίνει αμάσητο τέτοιο χόακα, χωρίς να σκεφτεί καν αν η έννοια «μετριοπαθής» και «φανατικός» είχε νόημα τον 14ο αιώνα… (Και πόσο δύσκολο είναι να το εξακριβώσεις; Δημοσιευμένος είναι όλος, και στα ελληνικά, και ένα γκούγκλισμα αρκεί: https://www.snopes.com/fact-check/marco-faux-lo/ (άσε που δείχνει τις πηγές της Σώτης).

 233. Εισβολείς: https://www.naftemporiki.gr/story/1569572/thessaloniki-apo-upothermia-o-thanatos-ton-trion-metanaston

 234. τα μυαλά said

  Αν τόσο εύκολα την απαξιώσατε με μια ατοπιά άνευ σημασίας, τότε καλώς το κάνουν οι άλλοι για τον Τσίπρα που έως τώρα δεν είπε τίποτα το σωστό παρά ψέματα και σαχλαμάρες και καλώς τον στέλνουν στο πάτο της απαξίωσης.

 235. ΣΠ said

  231
  Ακόμα κι αν ήταν πράγματι ρήση του Μάρκο Πόλο, δεν δικαιολογείτται να την υιοθετεί και να γράφει «πολύ λίγα έχουν αλλάξει στο ισλάμ από τον ύστερο Μεσαίωνα».

 236. Για τα γραφόμενα περί «δυο εκατομμυριων μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη τις 2 τελευταίες δεκαετίες».
  1. Το ακριβές είναι, μετανάστες όχι από ανατολική Ευρώπη γενικά και αόριστα. Αλλά μεταναστες από συγκεκριμένες νοτιότερες χώρες-μέλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης + η μισή Αλβανία + πολύ λιγότεροι από δύο άλλες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία + Ρουμανία). Είδε κανείς …Ούγγρο μετανάστη στην Ελλάδα; Δεν είδαμε καθόλου Τσέχους ή Ούγγρους ή Λετονούς ή Εσθονούς ή Σλοβένους ή Σέρβους ή Βορειομακεδόνες ή Βόσνιους ή Κροάτες ή Σλοβάκους ή Λιθουανούς, ούτε καν βόρειους (δηλαδή πραγματικούς Ρώσους).
  2. Ειδικά οι μετανάστες από την Πολωνία είναι πολύ παλιότερη φουρνιά. Έργο κατ’ αποκλειστικότητα Γιαρουζέλσκι + Μπρέζνιεφ
  3. Οι μετανάστες από νότιες χώρες της Σοβιετικής Ένωσης ήλθαν …προσκεκλημένοι (έργο υπουργών εξωτερικών τύπου Σαμαρά και Βενιζέλου) ως «ομογενείς». Αυτό είχε βέβαια ως παράπλευρη επιπτωση το γεγονός ότι άδειασε από Τσετσένους η μισή Τσετσενία και άδειασε από Αμπχάζιους η μισή Αμπχαζία. Κάλυψαν ωστόσο ελληνικές «δημογραφικές ανωμαλίες» – είπαμε, έργο Σαμαρά και ΠΑΣΟΚ.
  4. Ως «ομογενείς» και ως εργατικό προσωπικό ήταν ως επί το πλείστον ευπρόσδεκτοι και οι περισσότεροι μετανάστες από την Αλβανία.
  5. Ως προς ευρύτερα μέτρα σύγκρισης, η νοοτροπία του μέσου και εργατικού Βούλγαρου, Ρουμάνου ή Αλβανού δεν διαφέρει στην πράξη από τη νοοτροπία του μέσου εργατικού Έλληνα. Ομοίως, η νοοτροπία ενός Βούλγαρου, Ρουμάνου ή Αλβανού με παραβατική συμπεριφορά δεν διαφέρει καθόλου από τη νοοτροπία ενός Έλληνα με παραβατική συμπεριφορά. Η «ενσωμάτωση» μεταξύ Βαλκάνιων (ο σωστός όρος είναι ανάμειξη σε ομογενές και διατηρήσιμο μείγμα) είναι εύκολη
  6. Δεν ισχύει το ίδιο για τους μετανάστες από νότιες χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, είτε πρόκειται για πραγματικούς ομογενείς (δηλ. Πόντιους) είτε όχι. Οι περισσότεροι σχημάτισαν γκέτο και παραμένουν έτσι. Αρνούνται να μάθουν την ελληνική γλώσσα, βλέπουν μόνον ρώσικα δορυφορικά κανάλια κτλ. Σημειωτέον ότι το ίδιο παρατηρείται π.χ. σε όσους Ρωσογερμανούς μετανάστευσαν στη Γερμανία μετά το 1990, δηλαδή άτομα γερμανικής εθνοτικής προέλευσης, γεννημένα και μεγαλωμένα στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Το γκέτο δύσκολα χαλαρώνει ακόμη και στη δεύτερη γενιά.
  7.Οι )οικονομικές και άλλες) παράμετροι των των σχέσεων μεταναστών και γηγενών πριν σκάσει η ελληνική φούσκα (2010) είναι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Μόνον στις τουριστικές περιοχές, ιδίως Κρήτη, Κυκλάδες, Ρόδος, Κέρκυρα, πιθανώς οι παράμετροι αυτές δεν άλλαξαν ιδιαίτερα.

 237. sarant said

  235 Αυτό ακριβώς.

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  235: Χειρότερα γράφει ο Σύρος ποιητής, τύποις μουσουλμάνος αλλά άθεος πλέον, για το θέμα σ’ ένα βιβλίο που διστάζω να αναφέρω τον τίτλο του.

 239. Γιάννης Κουβάτσος said

  238: Ο Σύρος ποιητής Άδωνις. Αλλά κι από πότε απαγορεύεται στη δύση η κριτική των θρησκειών;

 240. τα μυαλά said

  236 Ανέφερα μερικά παραδείγματα από πιες χώρες ήρθαν. Εννοείτε ότι οι Πολωνοί πήγαν κυρίως στην Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία. Αλλά πάρα πολλοί έφτασαν και στην Ελλάδα. Το ίδιο για Τσέχους και τις γειτονικές χώρες όπως Ουγγαρία. Όλοι αυτοί είναι αριθμητικά λιγότεροι από τους Αλβανούς (όπου οι μισοί πήγαν Ιταλία και οι άλλοι μισοί ήρθαν εδώ), αλλά οι Ουκρανοί/Ρώσοι κοντεύουν να τους φτάσουν. Το φαινόμενο είναι διεθνές στην ΕΕ. Εδώ οι ουζμπέκοι πλημμύρισαν την Γερμανία και οι μαγείρισσες από την Τασκένδη κάνουν θραύση στα εστιατόρια και στο youtube.

 241. 235
  Ως προς την ουσία, το ρητόν είναι ανακριβές. Αδικεί κατάφωρα τον πολιτισμό των μουσουλμανων του ύστερου Μεσαίωνα (μετά το 1300) και ακόμη περισσότερο των δύο προηγούμενων αιώνων («υψηλός Μεσαίωνας»). Για το πολύ υψηλό επίπεδο των Αράβων μαθηματικών και ποιητών εκείνης της εποχής, περιττεύουν οι λεπτομέρειες. Ως προς τους φιλοσόφους και ειδικά της Αριστοτελικής Σχολής, αρκεί η αναφορά 2 ονομάτων Αβερρόης (ανδαλουσιανός Άραβας) και Αβικέννας (Πέρσης). Και ποιόν μεταγενέστερο δεν επηρέασαν, από τον Σπινόζα ως τον Καρτέσιο !
  Ο σημερινός μουσουλμανικός φονταμενταλισμός είναι μάλλον – και αυτός – εκδήλωση της παρακμιακής (μετα)νεωτερικότητας και όχι τόσο «καθυστέρησης» και οπισθοδρομικότητας. Ο αραβικός μουσουλμανικός κόσμος παράγει σήμερα – κυρίως – μεγαλοεπενδυτές σε χρηματιστήρια και σε ευρωπαικές ποδοσφαιρικές ομάδες, εκτελεστικά μεγαλοστελέχη της χρηματοοικονομίας στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, οικονομολόγους, πετρελαιάδες και – παρεπιμπτόντως – τζιχαντιστές και τρομοκράτες. Σχετικά σπάνια επιστήμονες και καλλιτέχνες, σχεδόν καθόλου κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και φιλοσόφους. Μια μεγάλη εξαίρεση: Ο ιρανικός κινηματογράφος με τους μεγάλους δημιουργούς τις 3-4 τελευταίες δεκαετίες, υψηλότατου επιπέδου, από τους πρώτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ιρανές και ιρανοί εικαστικοί πολύ αξιόλογοι

 242. Οι ουζμπέκοι στη Γερμανία – ιδίως στο Μόναχο και στη Νυρεμβεργη, όπου οι ουζμπέκικες ζαχαροπλαστικές σπεσιαλιτέ κάνουν θραύση – βρέθηκαν και αυτοί ως «Ρωσογερμανοί» κανονικά και με το νόμο, με χαρτιά «ομογενούς» (παντού μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά). Κι άς μην έχουν επώνυμο ….Müller.
  Έχει και το Βαυαρικό CSU τους Σαμαράδες του, και μάλιστα εκείνοι κάνουν πολύ πιο λεπτεπίλεπτη δουλειά.
  Τι τα θές, όλος ο κόσμος ένα χωριό είναι…

 243. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το να αποδίδουμε τα επιτεύγματα των επιστημόνων και των καλλιτεχνών στη θρησκεία της κοινωνίας ή της οικογένειας όπου έτυχε να γεννηθούν δεν μου φαίνεται σωστό. Δηλαδή η π.χ. «Κριτική του καθαρού λόγου» είναι έργο του χριστιανικού πολιτισμού και το «Κεφάλαιο» του εβραϊκού πολιτισμού; Δύο τυχαία έργα, προσθέστε εκατοντάδες άλλα.

 244. τα μυαλά said

  240 Όσο για τα 2εκ.είναι αριθμός που κυκλοφορεί ευρήματα. Πριν μερικές δεκαετίες επί Πασόκ τους καλούσουν να πάνε να γραφούν στο ΙΚΑ και να αποκτήσουν δικαιώματα. Τότε μιλούσαν ότι τους εκτιμούσαν μεταξύ 1.5 και 2 εκ. Είπανε ότι η εκτίμηση ήταν σωστή. Ε λοιπόν, από τότε μέχρι σήμερα θα αυξήθηκαν και θα πλησίασαν τα 3εκ. Δεν τους μέτρησα προσωπικά, αλλά ούτε έχω λόγους να αμφισβητώ αυτούς τους αριθμούς.

 245. 243 Ενώ το να λέμε ότι ο μετριοπαθής μουσουλμάνος σε κρατάει για να σου κόψει το κεφάλι ο φανατικός, σου φαίνεται σωστό. Μέχρι τώρα μας έλεγες για τα καλά μουσουλμανάκια που έχεις στο σχολείο, τώρα σκέφτεσαι μόνο τους κακούς μουσουλμάναρους που παραμονεύουν στα σύνορα! Κακό πράγμα ο φανατισμός, δάσκαλε…

 246. Γιάννης Ιατρού said

  227: Εμένα με εντυπωσιάζουν και οι στολές και το αθλητικό παράστημα του δικού μας 🙂

 247. Γιάννης Ιατρού said

  227: Υπάρχει και συνέχεια
  Danish Defense Minister Trine Bramsen, who visited the patrol crew stationed on Kos Wednesday, told DR she was pleased with how Møller and Niegsch had handled the incident, saying: «They solved the task based on the mandate they were given.»

 248. Γς said

  Ελα μωρέ. Τι ζόρι τραβάτε;

  Τι Frontex τι Backtex;

  Τι Bacteria τι Froneria;

  https://caktos.blogspot.com/2013/09/bacteria-fronteria.html

 249. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έτσι ακριβώς…

  «Ας μη γίνουμε όπλο για τους αντίπαλους στρατούς. Δεν υπερασπιζόμαστε κόμματα, δεν κάνουμε πολιτική με ανθρώπους. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας και τον τόπο μας χωρίς να γινόμαστε απάνθρωποι. Χωρίς να χαιρόμαστε με τη δυστυχία των άλλων. Και χωρίς να κάνουμε επάγγελμα τη δυστυχία των άλλων. Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας χωρίς να είμαστε φασίστες. Υπερασπιζόμαστε τους μετανάστες χωρίς να είμαστε επαγγελματίες της αμειβόμενης και εξαργυρώσιμης αλληλεγγύης. Είμαστε άνθρωποι, με τους φόβους, τα λάθη, την αγωνία, την καλοσύνη, την ανθρωπιά μας. Ας μην αφήσουμε κανέναν να μας αλλάξει σε κάτι άλλο.»
  https://www.athensvoice.gr/politics/627329_gnomes-etoimoparadotes-sta-stratopeda-ton-social-media

 250. π2 said

  249: Δεν μπορεί να μη βλέπεις ότι στο συγκεκριμένο άρθρο ο συντάκτης παριστάνει τον ισαποστάκια ενώ στην πραγματικότητα στοχεύει τη μια πλευρά.

 251. π2 said

  Ελπίζω να μη χρειαστεί να μπουν οι βιτζιλάντηδες στον κατάλογο των λέξεων του 2020.

 252. kostas Andrikopoulos said

  GIA OLA TA PROBLHMATA YPARXEI LYSH.O IKANOS HGETHS GNWRIZEI TI PREPEI NA KANEI ONTAS PROETOIMASMENOS KAI EKPEDEYMENOS ENERGEI ANALOGA LAMBANONTAS ENNOEITAI YPOPSH TA GEOPOLITIKA DEDOMENA..

 253. sarant said

  249-250 Συμφωνώ και συμφωνώ

 254. Γιάννης Ιατρού said

  252: Εμείς μόνοι άριστους διαθέτουμε (όχι όμως και ηγέτες…).

  Άσε που μας πιάνουν στον ύπνο (ΥΠΕΞ, ΕΥΠ κλπ.) και τρέχουμε να τα μπαλώσουμε όπως-όπως την τελευταία στιγμή. Πάντως μεγάλο το δώρου του σουλτάνο στον δικό μας. Γιατί αν ήθελε όντως να τον στριμώξει πολύ, θα μας τους έστελνε στα νησιά, κατευθείαν. Τώρα τού ΄δωσε την ευκαιρία να ικανοποιήσει κάπως το αίσθημα των πατριωτών-κυνηγών-ψηφοφόρων του, να τους συσπειρώσει εκεί που είχαν αρχίσει να λακάνε και να φωνάζουν, και γενικά να στρέψει την κοινή γνώμη από τα χάλια που έχουμε στην οικονομία, ασφαλιστικό κλπ.στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

  Έρχεται τώρα καπάκι και ο κορονοϊός (εκεί θα ζήσουμε άαααλλα κωμικοτραγικά, στην υγεία), θα ξεχάσουμε και τις άφαντες επενδύσεις και τ΄άλλα που, δυστυχώς, συμβαίνουν (1% η αύξηση του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο…, χωρίς ακόμα ιούς κλπ.). Να ευχόμαστε φουσκοθαλασσιές και αέρηδες πολλούς, για να κρατούν τις βάρκες μακρυά και για να μην μας σκάσει και καμιά κατά λάθος (από παρασυρμένο πλοίο…) γεώτρηση 😉

 255. Μαρία said

  250
  Ισαποστάκιας διαστρέφοντας τα γεγονότα. Και το χειρότερο, ο απλός καθημερινός άνθρωπος -ποιος είναι άραγε αυτός;- όταν γίνεται σκληρός με τους άλλους, πονάει, ενώ ο φασίστας το φχαριστιέται!

 256. Μαρία said

 257. Γιάννης Ιατρού said

  256: ξεφτίλες, αν ήσαν κυνηγοί θα τον πέρναγαν για αγριογούρουνο…

  Θα φάμε πολύ κράξιμο έτσι που πάμε, και το κυριότερο θα χαθούν τζάμπα ζωές και θα το εκμεταλλευτεί και ο Ερντο κατάλληλα.
  ‘Εχουμε που έχουμε πατώσει στην εκτίμηση, βλ. διασκέψεις χωρίς την Ελλάδα, βλ. συμβάν με την Frontex (πλοίο), βλ. ΜΚΟ και ξένους δημοσιογράφους…. θα μας βάλει στο στόχαστρο και η κοινή γνώμη όπου νά ΄’ναι.

  Δεν τους κοντρολάρει πλέον η κυβέρνηση, έχει χάσει τον έλεγχο (εδώ που τα λέμε, δεν τον είχε και πολύ…). Και φοβάται μην την βρίσουν πάλι, όπως πρόσφατα με τις απαλλωτριώσεις κλπ., και δεν τολμά να πεί κουβέντα, όλα κάτω απ΄το χαλί.

 258. Μαρία said

  Γίνονται διαδηλώσεις στα σύνορα;

 259. Μαρία said

  Ο «τομεάρχης Προστασίας του πολίτη» της ΝΟΔΕ Ηλείας, Διαμαντής Καρασούλας, σχολίασε «αυτό είναι πιο ειδυλλιακό κι από ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη» για την πυρκαγιά στη δομή φιλοξενίας One Happy Family στη Λέσβο το απόγευμα του Σαββάτου

  Τον διέγραψαν όπως άλλοτε τον Καμπόσο. https://left.gr/news/pio-eidylliako-ki-apo-iliovasilema-sti-santorini-stelehos-tis-nd-panigyrizei-gia-tin-pyrkagia

 260. Μαρία said

  Απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Με την καναδέζα του στρατού να προηγείται.

 261. Μαρία said

 262. Μαρία said

  261
  Κι ούτε καν στον Έβρο https://www.dailymail.co.uk/news/article-4317008/Digger-driver-rescued-Melen-River.html

 263. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι ισαποστασάκιας, Μαρία. Απλώς το βλέπει κι από την πλευρά του Έλληνα, ναι μωρέ του νοικοκυραίου, του μικροαστού ντε, αυτουνού που κάποιοι αριστεροί τον χλευάζουν, τον υποτιμούν, τον έχουν γραμμένο, αλλά όταν στις εκλογές τούς ανταποδίδει την …εκτίμηση, τον κατηγορούν και του κρατούν κακία. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Πρέπει να τις βλέπουμε και τις δύο.

 264. τα μυαλά said

  96 Οι Πολωνόι στην Ελλάδα
  http://estia.hua.gr/file/lib/default/data/10628/theFile

  Click to access research-brief_poles_gr1.pdf


  Είχα μια σχετική συζήτηση με ένα φίλο και μου λέει στο το νομό μου/μας υπάρχουν περίπου 70 Γερμανίδες/Γερμανοί και έχουν σύλλογο. Ειλικρινά, δεν το περίμενα.

 265. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι φωνές για τη βία και την παρανομία καλώς υπάρχουν. Για να μπορούν όμως αυτές οι φωνές να διατηρούν την ισχύ τους, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τους μετανάστες να απομακρυνθούν από τους Τούρκους, καθώς οι κοινές τους προσπάθειες με κόφτες και αλυσοπρίονα για μια εντελώς παράνομη παραβίαση των συνόρων, θα βγει σε πολύ κακό. Πόσο μάλλον όταν θέλουμε να αποφορτίσουμε την χρήση του όρου «εισβολείς».

  Είναι βέβαιο ότι κάποιος που έρχεται από μακρινή χώρα, δεν ξέρει αν θα τον σκοτώσουν μπροστά στα σύρματα. Άρα, για να πράττει έτσι, σημαίνει ότι κάποιοι τον ενημερώνουν ότι «οι Έλληνες αποκλείεται να σε πυροβολήσουν». Δυστυχώς όμως, δεν τον ενημερώνουν ότι με τον τρόπο αυτό, το μεταναστευτικό θα αποσυνδεθεί πλήρως από το ανθρωπιστικό ζήτημα, διότι κανείς δεν λυπάται αυτόν που συμμαχεί με τους τούρκους αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς κάνοντας επίθεση στα σύνορα άλλη χώρας.

  Όπου να’ ναι, το παραμύθι θα τελειώσει, και η βία θα μεγαλώσει. Και ξέρουμε ότι αυτοί που καθοδηγούν τους μετανάστες σε αυτές τις πράξεις, ελπίζουν σε νεκρούς. Έχουν όμως την ψευδαίσθηση (όπως και με τα κακοποιημένα παιδιά) ότι οι νεκροί θα ανοίξουν τα σύνορα. Αν όμως παραμένει η λογική σε αυτόν τον τόπο, ακόμα και οι «φιλάνθρωποι» των σόσιαλ μίντια και οι ΜΚΟ θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν ούτε τότε, απλά ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο. Ήδη η Ευρώπη έχει υιοθετήσει προληπτικά την ρητορική της ευθύνης των Τούρκων απέναντι στη ζωή των μεταναστών.

  Το χειρότερο όμως, αν υπάρξουν νεκροί, είναι ότι θα έχει ξεπεραστεί οριστικά και αμετάκλητα το όριο. Η βία θα ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ, οι άνθρωποι θα την συνηθίσουν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η βία όσο αυξάνονται οι επιθέσεις αυτές.

  Τα σύνορα μας είναι και ευρωπαϊκά, άρα δεν θα ανοίξουν ΠΟΤΕ. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι κάφροι που τους καθοδηγούν, ελπίζοντας βλακωδώς σε «ανοιχτά σύνορα», τόσο πιο γρήγορα θα ησυχάσουν τα πράγματα. Τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε για να περάσει μισός άνθρωπος. Καμία χώρα, ούτε και η Ευρώπη, δεν θα τα άνοιγε διότι τότε θα ομολογούσε ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς και οι εκβιασμοί όπως ξέρουμε έχουν την τάση πάντα να μεγαλώνουν.

  Όσοι λοιπόν ταλαιπωρούν τα σόσιαλ μίντια, ας φροντίσουν να περάσουν το μήνυμα ότι οι εικόνες με μετανάστες που συμμαχούν σε επιθέσεις με τους Τούρκους για παραβίαση των συνόρων, θα καταστρέψει κάθε ελπίδα για οποιονδήποτε μετανάστη στο μέλλον και θα καταστρέψει κάθε ελπίδα της ρητορικής περί ανθρωπισμού, απέναντι σε εικόνες με προσπάθειες δολιοφθοράς με κόφτες και πριόνια υπό την κάλυψη τουρκικών καπνογόνων ή χημικών.

  Φυσικά πολλοί αντιλαμβάνονται τα σόσιαλ μίντια σαν τόπο ξυσίματος και επίδειξης «ανεκτικότητας», αλλά τελικά θα βοηθήσουν στο να σβήσει κάθε ελπίδα για τους μετανάστες.

  Όσοι αναζητούσαν άμεση λύση, αυτή είναι μία και μόνο: να σταματήσουν όλες οι ενέργειες εναντίων των συνόρων και περισσότερο ακόμα, οι συνυπάρξεις και συμμαχίες με τους Τούρκους. Αυτή είναι η πλέον άμεση λύση με τα πιο άμεσα αποτελέσματα.

 266. τα μυαλά said

  «ο χειρότερο όμως, αν υπάρξουν νεκροί, είναι ότι θα έχει ξεπεραστεί οριστικά και αμετάκλητα το όριο. Η βία θα ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ, οι άνθρωποι θα την συνηθίσουν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η βία όσο αυξάνονται οι επιθέσεις αυτές.»
  Σωστά. Αλλά, υπάρχει ήδη ο νεκρός. Παράλληλα με την ρητορική του Ερντογάν, το Left.gr συντηρούσε μια καμπάνια για έναν νεκρό. Για πολλές μέρες ήταν πάνω-πάνω στο σάιτ τους ήταν καλοδεχούμενος ένας νεκρός, σήμερα δεν υπάρχει πουθενά. Κατά την πάγια νεκρολατρεία της αριστεράς, θέλησαν να αρχίσουν να μετράνε τους νεκρούς, όπως παλιότερα πριν μερικά χρόνια μετρούσαν τις αυτοκτονίες και τα θύματα από τα μαγκάλια. Ο αυριανισμός στα όλα του. Μάλλον τους τράβηξαν το αυτί και θα φάγανε πολλές σφαλιάρες και μένει να διευκρινιστεί κατά πόσο το lεft.gr απηχεί την ηγεσία του Σύριζα.

 267. Γιάννης Ιατρού said

  Αφού προκαλούν με τέτοια σουπεράκια… 🙂

 268. nikiplos1 said

  Πάντως το παιχνίδι χάθηκε κατά τη γνώμη μου… Αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες που είναι ιδιαίτερα δεκτικές σε ό,τι παράνομο, χυδαίο και εγκληματικό κυκλοφορεί (πχ λαγός, μπαμ ο κυνηγός), νομιμοποιήθηκαν εν μία νυκτί, όπως άλλοτε άλλες εποχές (βρε τι πάω και θυμάμαι τώρα) οι αγανακτισμένοι πολίτες.

  Τώρα ο κάθε ψυχάκιας μπορεί σε μερικές περιχές της χώρας, να κυκλοφορεί οπλισμένος, ντυμένος με στολή παραλλαγής και να σημαδεύει τον οποιονδήποτε δεν γουστάρει τη φάτσα του. Αλήθεια πως να αισθάνεται ένας νορμάλ κάτοικος της περιοχής εκεί? Που έχει συγγενείς με λάθος χρώματα? Που σταμάτησε να αποβιβάσει την υπέργηρη μητέρα του, και πίσω τον βρίζουν σκαιότατα πάνοπλοι με στολές παραλλαγής και απειλούν να τον θάψουν μπροστά στη μάνα του και στο παιδί του, μόνο και μόνο γιατί τόλμησε να σταματήσει να αποβιβάσει σε στενότατο δρόμο? (και τα δύο πραγματικά περιστατικά από εχτές)…

  Πιστεύω πως η κυβέρνηση πρέπει άμεσα και τώρα να κόψει τη φόρα όλων αυτών των αυτόκλητων ψυχάκηδων. Ειδάλλως είναι υπεύθυνη για ό,τι γίνει αύριο. (Και υπενθυμίζεται σε κάτι εξυπνάδηδες ένθεν κακείθεν πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται όπως μας συμφέρει, συνήθως…)

 269. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δυστυχώς, στις ανώμαλες καταστάσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να δράσουν οι κάθε είδους ιδεοληπτικοί ψυχάκηδες. Το να τους περιορίσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν είναι και τόσο εύκολο, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού τούς βλέπει με συμπάθεια και η αστυνομία είναι απασχολημένη με το μείζον πρόβλημα.

 270. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  269 Η αστυνομία δεν παραβλέπει τη δράση τους επειδή είναι «απασχολημένη με το μείζον πρόβλημα». Τους θεωρεί φίλιες δυνάμεις, μαζί με όλους τους υπόλοιπους παρεπιδημούντες φασίστες.
  https://www.imerodromos.gr/ki-enas-nazisto-lagos-kanei-peripolia-sta-synora/

 271. spyridos said

  Ο Γεωργελές, ο αρχηδιμιουργός της άβουλης μάζας κρυπτοφασιστών. Ο πραγματικός δημιουργός του ΚΛΙΚ δεν είναι πάντως αυτός που θα μας απαλλάξει από ιδεοληπτικούς ψυχάκηδες.
  Είναι αυτός που έφτιαξε πάμπολλους από δαύτος και συνεχίζει τη δράση του.
  Το βλέπει λοιπόν από τη μεριά του νοικοκυραίου (διάβαζε φασίστα που μεγάλωσε με το ΚΛΙΚ του Γεωργελέ), μάλιστα.
  Είχα (έσπασε ο σκληρός) μια συλλογή άρθρων του Γεωργελέ από το ΚΛΙΚ που άνετα έμπαιναν δε χρυσαβγίτικες ανακοινώσεις.

 272. Γιάννης Ιατρού said

  268: Σωστός. …για ό,τι γίνει αύριο…:
  Εκτός των όποιων επιπτώσεων στο εσωτερικό, στο εξωτερικό αυτό θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, στήριγμα για την προπαγάνδα, από την Τουρκία και κυρίως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη τραυματισμένη (από την απόφαση αναστολής υποβολής αιτήσεων ασύλου, το συμβάν με tο δανέζικο πλοίο της Frontex, από τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ΜΚΟ, δομές κλπ.) εικόνα μας στην κοινή γνώμη και στα ΜΜΕ στην ΕΕ, (κι αλλού). Βλ. και #257…

  Αλλά μην περιμένεις να γίνει κάτι εκ μέρους της κυβέρνησης!
  Χαϊδεύει αυτιά η κυβέρνηση, τό ΄χει απόλυτη ανάγκη να ξανα-συσπειρώσει τις γραμμές της. Ειδικά, μετά τα «γαλλικά» που ακούει όλο και συχνότερα τελευταία και από τους δικούς της (ενδεικτικά 6 ομάδες):
  α) Από δυσαρεστημένους για το ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά «σκληρά»=>απάνθρωπα (βλ. π.χ. πρόσφατο τίτλο στο Πρώτο Ψέμα ), β) Από κατοίκους περιοχών που θέλει να εγκαταστήσει μισόκλειστα κέντρα (βλ. και απαλλοτριώσεις), γ) Από δυσαρεστημένους από την πολιτική αποδοχής της συμφωνίας τον Πρεσπών (που αναγκάστηκε ν’ ακολουθήσει στο μακεδονικό, βλέπεις είχε εκτεθεί με τις κραυγές που είχε βγάλει τότε…), δ) Απ’ όσους ξυπνούν σιγά-σιγά και βλέπουν πως η οικονομία και οι επενδύσεις (ανέκδοτο «Ελληνικό-Μπουλντόζες» δεν πάνε καθόλου καλά, ε) Από δυσαρεστημένους, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων οπαδούς της, από το κόψιμο οικογενειακών κλπ. παροχών/επιδομάτων, στ) Απ’ αυτούς που ήδη νιώθουν στο πετσί τους το ξεχαρβάλωμα στον τομέα της υγείας/νοσοκομείων, π.χ. με τα μέτρα ιδιωτικοποιήσεων, τις αναβολές προσλήψεων προσωπικού, νοσηλευτών και γιατρών, κλπ. κλπ.

 273. terres said

  Περνάνε δύο μετανάστες τα σύνορα στον Έβρο ώσπου τους συναντάνε Έλληνες φαντάροι. Τους λέει ένας φαντάρος »αλτ τις ει» 3 φορές. Αυτοί δεν σταματάνε και τότε πυροβολεί.»Ωχ με έφαγαν!» φωνάζει ο ένας μετανάστης και πάρτον κάτω τέζα. Μετά ακούγεται άλλο ένα »μπαμ» και ο δεύτερος μετανάστης φωνάζει »ως με φάγανε και εμένα!» και πέφτει και αυτός κάτω ξερός. Φυσικά η παραπάνω ιστορία είναι επιστημονική φαντασία όσο και τα fake news του Ερντογάν που κατασκευάζει ιστορίες με δήθεν νεκρούς μετανάστες!

 274. # 268, 272

  Για μια ακόμα φορά σας ξαναλέω πως το πείραμα ξεκίνησε με την γνωμοδότηση μιας (παράνομης) επιτροπής την οποίαν θεωρούν δεσμευτική για την δικαιοσύνη και σιγά-σιγά με δικαστήρια που αρνούνται να εξετάσουν την ουσία της υπόθεσης αλλά ασχολούνται μόνο με το ύψος των ποινών θα την οριστικοποιήσουν. Κερασάκι η τροπολογία του Κούλη για μη υποβιβασμό που είναι άκυρη γιατί έγινε μετά την προκήρυξη του πρωταθλήματος και ενάντια στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
  Η πονηράδα του Κούγια- εμπνευστή του όλου σκηνικού- είναι πως η πλειοψηφία είναι πως οι οπαδοί των ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟ και Αρη ωφελούνται από τέτοια τιμωρία και γιαυτό δεν ασχολούνται με την νομιμότητά της.
  Και για να τα λέμε όλα ο πρώτος που σκέφτηκε έτσι ήταν ο Τσίπρας όταν άφηνε τον Βασιλειάδη να προσδιορίζει ενόχους από την τηλεόραση και λογικά μετά ο εισαγγελέας να μη διερευνά τι έγινε αλλά να ασκεί μονόπλευρες διώξεις.
  Ο Τσίπρας που ξεφτιλίστηκε βγαίνοντας στο κανάλι του Μαρινάκη φοβούμενος μην χάσει τις ψήφους των γάβρων (κούνια που τον κούναγε) εκεί που βγαίνει τώρα ο Πειραιώς Σεραφείμ αυτός που μίλησε για την ευγένεια και το ήθος του πολλαπλώς υπόδικου Μαρινάκη.

 275. gbaloglou said

  272 Η αναστολή χορήγησης ασύλου ήταν παράνομη;

 276. gbaloglou said

  229 «Με μένα έφτασαν στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες»

 277. sarant said

  275 Ο Καλφέλης είναι καθηγητής Νομικής και συνειδητά παραθέτει τη μισή μόνο απόφαση του ΕΔΔΑ. Οι Ισπανοί είχαν δώσει τη δυνατότητα να υποβάλλει κανείς αίτηση ασύλου από τη Μελίγια. Η Ελλάδα δεν έχει δώσει ανάλογη δυνατότητα.

 278. gbaloglou said

  277 Η Μελίγια είναι Ισπανικό έδαφος, ανάλογη συνεπώς της Λέσβου, Χίου, Σάμου κλπ [Νόμιζα μάλιστα ότι ισχύει σχεδόν το αντίθετο, ότι δηλαδή όσοι βγαίνουν στα νησιά και κάνουν αίτηση για άσυλο δεν μπορούν να μεταβούν στην ενδοχώρα πριν βγει η απόφαση.]

 279. ilias said

  Για να σκάσει και λίγο το χειλάκι μας:
  https://mikropragmata.lifo.gr/lol/to-komikotragiko-vinteo-tou-tourkou-reporter-pou-ton-pyrovoloun-eno-oi-metanastes-geloun/

 280. τα μυαλά said

  Apparently, the Greeks are shooting dildos
  https://pbs.twimg.com/media/ESg4-niX0AAN-Fz?format=jpg&name=900×900
  Ρε παιδιά, πότε θα κάνει διαδήλωση η νεολαία της πρώτης φοράς. Μόνο dildos δεν πάει, να πετάξουν και καμιά καπότα. Σόρυ για το ανάλγητο γέλιο μου, αλλά δεν κρατήθηκα. Τα φέικ νιουζ σε άλλο επίπεδο. Σουρεαλισμός.

 281. Γιάννης Ιατρού said

  275: Γιώργο καλημέρα,

  δεν κατάλαβα αν ρωτάς ή λινκάρεις τον τίτλο του άρθρου. Πάντως θα σου πω στην συνέχεια την γνώμη μου επ΄αυτού του θέματος/άρθρου.

  Προηγουμένως μια παρατήρηση, επειδή με το σχόλιό σου αναφέρεσαι στο δικό μου σχετικό (#272), προφανώς στην φράση …θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη τραυματισμένη (από την απόφαση αναστολής υποβολής αιτήσεων ασύλου… …) εικόνα μας…:
  Η διαμορφωθείσα, έστω η υπό διαμόρφωση, εικόνα μας δεν έχει υποχρεωτικά σχέση με το (ομολογουμένως δύσκολα καταληπτό στις λεπτομέρειες) νομικό πλαίσιο, αλλά στο πως βλέπει/αισθάνεται ο μέσος πολίτης στην (δυτική) Ευρώπη και πως τα παρουσιάζουν τα ΜΜΕ εκεί (είτε υπό την πίεση κυβερνήσεων/πολιτικών/συμφερόντων, είτε αφ’ εαυτού):.
  Επομένως η παρατήρησή μου δεν σχετίζεται (κυρίως) με την νομική αξιολόγηση του θέματος.

  Τώρα στα γραφόμενα στον σύνδεσμο του in.gr που παραπέμπεις και η γνώμη μου για το θέμα (που είναι γνώμη μηχανικού, όχι νομικού):
  Στο άρθρο αυτό του Γρηγόρη Καλφέλη διατυπώνεται ήδη η άποψη πως το θέμα είναι δύσκολο για την Ελλάδα και υπάρχει ήδη αρνητική στάση/αξιολόγηση π.χ. από πλευράς ECRE. Αλλά, σαν σανίδα σωτηρίας, γράφει πως θα μπορούσε να στηριχτεί στην απόφαση του ΕΔΔΑ για την Ισπανία κλπ. κλπ.
  α) Σημειώνω λοιπόν πως υπάρχει σοβαρή διαφορά μεταξύ της Ελληνικής απόφασης και της τότε αντίδρασης της Ισπανίας. Η
  Ισπανία έπραξε σε συγκεκριμένη πράξη/συμβάν, άπαξ και αφού εκδηλώθηκε κλπ. Η Ελλάδα βγάζει φιρμάνι μακράς χρονικής διάρκειας, γενικό, άσχετα με το πως, πότε και που θα γίνει η αίτηση ασύλου/απόπειρα εισόδου.
  Οπότε το άρθρο στο in.gr είναι κατ΄ εμέ χωρίς ουσιαστική βάση, περισσότερο κάνει για να χαϊδέψει ψυχές κλπ. Μου κάνει εντύπωση, πως ο αρθρογράφος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, δεν κάνει την διάκριση που προανέφερα.
  β) Επικροτώ την απαγόρευση εισόδου που εφαρμόζει η κυβέρνηση (το αποκαλούμενο «κλείσιμο συνόρων», που δεν είναι τέτοιο, π.χ. το τελωνείο των Κήπων λειτουργεί κλπ. κλπ.).
  Επειδή δεν πρέπει μόνο να κατακρίνουμε αλλά να κάνουμε και προτάσεις, κατά δύναμη, εδώ μιά δική μου:
  γ) Η χώρα μας, για να αποφύγει τους σκοπέλους και να είναι και σύννομη με το διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να ανακοινώσει την λειτουργία γραφείων στην Τουρκία (προξενεία) που θα δέχονταν αρχικά αιτήσεις, οι οποίες θα επεξεργαστούν μέσα στις χρονικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, βοηθούμενη από υπηρεσίες της ΕΕ (!) κλπ. Οι αιτούντες άσυλο θα καλούνται εκεί να δώσουν την σχετική προκαταρτική συνέντευξη και μετά, αν θεωρηθεί πως υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να πάρουν άσυλο, θα τους δινόταν σχετική βίζα να μπουν στην Ελλάδα για τα περεταίρω.

  Χαιρετώ 🙂

 282. sarant said

  281γ Έτσι!

 283. τα μυαλά said

  Από τα 1000 άτομα, πόσοι λέτε «αν θεωρηθεί πως υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να πάρουν άσυλο». Και από τους υπόλοιπους πόσοι λέτε να είναι χαζοί και να κάνουν αίτηση στην Τουρκία, να φακελωθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα τους όλων των χεριών και ποδιών τους σε όλα τα κομπιούτερ όλης της γης. Ναι σωστά 1.) Λίγοι έως κανείς. 2.) Λίγοι έως κανείς.

 284. Γιάννης Κουβάτσος said

  281γ) Και μετά θα έρθουν κι άλλοι κι άλλοι κι άλλοι…Αντί να ξοδεύουν τα λεφτά τους οι προηγμένες χώρες στο να συντηρούν ή να σποφεύγουν τους μετανάστες/πρόσφυγες, θα ήταν καλύτερα να βοηθήσουν τις χώρες καταγωγής των μεταναστών να αναπτυχθούν, παρέχοντάς τους οικονομική βοήθεια και τεχνογνωσία. Άλλωστε, αυτές οι χώρες δεν είναι φτωχές λόγω έλλειψης πλουτοπαραγωγικών πηγών.

 285. τα μυαλά said

  283 τα λέω έτσι απλά για να μην έχετε και άλλες αυταπάτες. Τις ζημιές από τις προηγούμενες αυταπάτες θα τις πληρώνουν ακόμα και τα τρισέγγονα, φτάνουν αυτές για την ώρα. Μου φαίνεται η πολύ μαρξιστική ανάλυση σας έχει κουρκουτέψει το μυαλό.

 286. ΓιώργοςΜ said

  284 >Άλλωστε, αυτές οι χώρες δεν είναι φτωχές λόγω έλλειψης πλουτοπαραγωγικών πηγών.
  Μάλλον εξαιτίας αυτών. Αλλίμονο αν άφηναν οι χώρες του πρώτου κόσμου τις χώρες του τρίτου κόσμου να εκμεταλλευτούν τα μεταλλεύματα, το πετρέλαιο και το εργατικό τους δυναμικό· θα έπαυαν να είναι πλούσιες!

 287. τα μυαλά said

  Εγώ λέω να φέρουν πίσω την Τασία και να της ζητήσουν συγγνώμη. Κάπου διάβασα πως περηφανεύεται ότι με αυτήν πέρασαν 1εκ μετανάστες από τη Ελλάδα. Σήμερα στο Έβρο είναι πολύ λιγότεροι, δηλαδή σε μια-δυο μέρες λύθηκε το πρόβλημα. Τουτέστιν, η γυναίκα ζει στη κοσμάρα της και δεν κατάλαβε τίποτα. Κάτι έλεγα για αυταπάτες πιο πάνω, αλλά αυτή είναι άλλης κατηγορίας sui generis.

 288. voulagx said

  #281: «…που θα δέχονταν αρχικά αιτήσεις, οι οποίες θα επεξεργαστούν μέσα στις χρονικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα,…»
  Καλόψυχε, επειδή εδώ συχνίοτε λεξιλογούμε: «…που θα δέχονταν αρχικά αιτήσεις, οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας μέσα στις χρονικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα,…» 🙂

 289. τα μυαλά said

  Οι αιτήσεις ασύλου που μπορείς κάνεις στις πρεσβείες όλων των χωρών, είναι διαφορετικού είδους?

 290. Γιάννης Ιατρού said

  288: πιό στρωτό το δικό σου 🙂

  284: Γιάννη, σωστά, εκεί πρέπει να γίνει κυρίως η δουλειά. Δεν είναι όμως μόνο θέμα ανοικοδόμησης, ειδικά όσο καιρό δεν έχει κατασταλάξει η γεωπολιτική κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ / Ρωσίας, ίσως και Κίνας. Κι έχεις και τους αναθεωρητές γείτονες στην προκειμένη περίπτωση και το Ιράν και το Ισραήλ στην περιοχή….

  Αλλά λέω, έως τότε… κλπ. Άλλωστε δεν είναι αυτονόητο, πως αν τύχουν ασύλου π.χ. στη Ελλάδα, θα παραμείνουν τελικά και εντός της Ελληνικής επικράτειας (οι περισσότεροι). Μακάρι κάποιοι με τις οικογένειές τους να ανάσταιναν κάποια ερημωμένα χωριά κλπ., προφανώς αρχικά με έξωθεν βοήθεια.

  Ένα ενιαίο στην ΕΕ και συγκροτημένο με ποσοστώσεις και τις άλλες σχετικές προβλέψεις σχέδιο/νομοθέτημα για όσους ζητούν άσυλο κλπ. πρέπει να είναι επίμονα στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής στην ΕΕ. Αλλά εδώ δεν πήραν πρέφα την συμφωνία με την Λιβύη κ.ά. πολλά και τρέχουν τώρα και δεν προλαβαίνουν, που τέτοιοι στόχοι….

 291. Μαρία said

  278
  Η Μελίγια είναι ισπανικό έδαφος αλλά το Παζάρκουλε, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι πρόσφυγες, δεν είναι ελληνικό έδαφος. Δικολάβος ο Καλφέλης.

 292. gbaloglou said

  281 Γιάννη στο μεν (α) νομίζω ότι η Μελίγια αποτελεί δεδικασμένο για ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις, στο δε (γ) παρατηρώ ότι είναι καλή η ιδέα αλλά δεν καλύπτει τις περιπτώσεις όπου, για λόγους ‘ανωτέρας βίας’, δεν είναι δυνατή η αίτηση στην πρεσβεία ή προξενείο. [Για παράδειγμα (α), το τρύπημα των λέμβων από τους ίδιους τους επιβαίνοντες (ώστε να υποχρεωθούν οι λιμενικοί μας να τους διασώσουν) θα έπρεπε να θεωρηθεί εκβιασμός που αποκλείει την χορήγηση ασύλου. Επίσης (γ) στην περίπτωση που δεν υποβάλλουν αίτημα στην πρεσβεία ή προξενείο μας και διασχίζουν τα σύνορα μας παράνομα … θα έπρεπε να εξηγήσουν τι τους υποχρέωσε να κινηθούν μ’ αυτόν τον τρόπο. (Και στο (α) και στο (γ) θεωρώ ότι υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης (ΜΚΟ κλπ) της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα που θα έκαναν το παν ώστε να μην αποτελεί δεδικασμένο η Μελίγια (α) και να παρακάμπτεται η υποχρέωση κατάθεσης αιτήματος παροχής ασύλου στις προξενικές αρχές (γ).]

 293. gbaloglou said

  291 Μαρία δεν αντιλαμβάνομαι τον συλλογισμό σου, χάνω κάτι (όπως κάποιο αναλυτικό κείμενο του Καλφέλη ίσως); [Να το πω αλλιώς, η συγκέντρωση μεταναστών στο Παζάρκουλε δεν είναι από μόνη της λόγος άρνησης παροχής ασύλου σε όποιον βρεθεί εκεί, η τυχόν προσπάθεια τους όμως να περάσουν ‘απέναντι’ από το Παζάρκουλε είναι.]

 294. Γιάννης Ιατρού said

  Έχουμε την επιδημία που ήλθε την κατάλληλη στιγμή και κάπως αποσπά την προσοχή από το μεταναστευτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι εξελίξεις μας περιμένουν.

  Δύο τινά:
  Α) συγκαλείται στις17/3 σύνοδος στην Κων/πολη, εκ πρώτης όψεως (για να μην εκτεθούν οι άλλοι στην ΕΕ) από τον (απομονωμένο 😂) Ερντογκάν, με θέμα το μεταναστευτικό (τυπικά για τα λεφτά/λύτρα/υποστήριξη που ενώ έχει υποσχεθεί, δεν έχει ακόμα δώσει στην Τουρκία η ΕΕ).
  Σ΄αυτήν παίρνουν μέρος εκτός της Τουρκίας, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία (πιθανώς) και η ηγεσία της ΕΕ βεβαίως. Γίνεται (ο Τούρκος καλεί μεν, αλλά όλοι οι άλλοι το δέχτηκαν….) πάλι χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας που έχει τα μεγαλύτερα σε μήκος (στην ξηρά και στη θάλασσα) εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και δέχεται (μαζί με την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ισπανία) σχεδόν αποκλειστικά την πίεση εξ ανατολών.

  Β) διατυπώνονται όλο και περισσότερες και όλο και πιό επίμονες κριτικές για το θέμα της προσωρινής αναστολής από την Ελλάδα (προς το παρόν για ένα μήνα) της δυνατότητας να κατατεθούν αιτήσεις ασύλου. Ήδη αμφισβητείται σοβαρά η νομιμοποίηση της απόφασης για δράση/βοήθεια της FRONTEX, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά.

  Η επιχειρηματολογία στηρίζεται επί του καταστατικού της FRONTEX που ορίζει πως η όποια δράση μπορεί να λάβει χώρα μόνο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Που συνεπάγεται πως όταν βρει κάποιον που ζητά άσυλο, είναι υποχρεωμένη να τον πάει εν προκειμένω στις ελληνικές αρχές. Οπότε …μύλος η υπόθεση🤔

  Συμπέρασμα από α) και β):
  1) Η ελληνική διπλωματία (ΥπΕΞ) συνεχίζει την μέχρι τώρα ανεπιτυχή τροχιά της, εγώ θα έλεγα πως γενικά το ειδικό βάρος της χώρας μας βαίνει μειούμενο, κάτι που με στεναχωρεί και προβληματίζει βεβαίως, ειδικά επειδή νομίζω πως δεν είναι μόνο μιά κακή στιγμή, αλλά υπάρχουν δομικά προβλήματα. Για άλλες υπηρεσίες (π.χ. ΕΥΠ κλπ. καλύτερα να μην το ψάξουμε, προφανώς ύπνος βαθύς)

  2) Οι αντιδράσεις στις προφανώς ασυντόνιστες, χωρίς επαρκή νομική προετοιμασία και βιαστικά, «στο γόνατο» παρμένες αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, έρχονται από διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Unicef, UNHCR) και άλλες οργανώσεις και πρόσωπα που έχουν γενικά επιρροή και που υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή αντίκειται στις διεθνείς συνθήκες και δίκαιο κλπ. κλπ. Το αποτέλεσμα είναι να διασυρόμαστε και να μην θεωρούμαστε σοβαροί.
  Άσχετα από το αν έχουμε δίκιο, πως οι «φίλοι» μας στην ΕΕ (και γενικά) κυρίως άγονται από δικά τους (στην ΕΕ κυρίως οικονομικά και δευτερευόντως γεωστρατηγικά) συμφέροντα. Για της μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) δεν το συζητώ.

 295. Μαρία said

  293
  Είχα στο μυαλό μου τη συνέχεια, οτι ο Μαλινέζος κι ο Ιβοριανός με τη δεύτερή τους τους προσπάθεια πέρασαν στη Μελίγια και μετά ο ένας στη Βαρκελώνη κι ο άλλος άγνωστο πού. Ο Μαλινέζος έκανε αίτηση ασύλου, απορρίφτηκε κι επέστρεψε στο Μαλί. Μετά είδα οτι η τωρινή απόφαση σχετίζεται με την αρχική απώθηση τους στα σύνορα και δεν σχετίζεται άμεσα με το άσυλο. Απ’ τη στιγμή που κάποιος βρίσκεται στο έδαφός σου δεν μπορείς να του στερείς το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα ασύλου.

 296. Μαρία said

  256
  Ειδικά για τον τραυματισμό αστυνομικού από ένοπλο πολίτη, «θα καλούσα τον κ. Χρυσοχοΐδη να ενημερωθεί καλύτερα … για να μην προχωρήσω σε άλλες λεπτομέρειες και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Κάτι μαθαίνουμε κι εμείς και από την Αθήνα και από εδώ», όπως είπε χαρακτηριστικά. https://www.stokokkino.gr/article/2601/N.-Toskas:-Na-fygoyn-apo-ta-podia-Stratoy-kai-ELAS-oi…-ataktoi-me-ta-dikanna.html

 297. Γιάννης Ιατρού said

  Συνάντηση Δένδια με τους πρέσβεις Ρωσίας, Κίνας

 298. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: