Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η παρουσίαση στο Επί Λέξει και η διάλεξη στο Νέο Φάληρο

Posted by sarant στο 6 Μαρτίου, 2020


Συνηθίζω τις ομιλίες που κάνω κατά καιρούς να τις δημοσιεύω στο ιστολόγιο, τουλάχιστον για να είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο. Στα τέλη του Φλεβάρη ήμουν στην Αθήνα και με την ευκαιρία είχα κανονίσει να πάρω μέρος σε δυο εκδηλώσεις, που είχαν θέμα παρεμφερές αλλά όχι εντελώς ίδιο.

Ξεκινάω, για τεχνικούς λόγους, από τη δεύτερη χρονολογικά εκδήλωση. Έγινε στις 26 Φεβρουαρίου και ήταν η παρουσίαση του βιβλίου μου Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις του ΕΑΠ και έχει ήδη πραγματοποιήσει δεύτερη έκδοση.

Στην παρουσίαση είχε προγραμματιστεί να πάρουν μέρος η φίλη Μάρω Κακριδή-Φερράρι, γλωσσολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και ο φίλος Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Δυστυχώς, ο φίλος Παντελής κρυολόγησε και δεν μπόρεσε να πάρει μέρος, ελπίζω όμως ότι τον αναπληρώσαμε επάξια.

Πιστεύω πως η εκδήλωση είχε επιτυχία: ήρθε πολύς κόσμος, ανάμεσά τους και εκλεκτό κλιμάκιο του ιστολογίου, ήρθαν και άλλοι παλιοί φίλοι ή αναγνώστες, πολύ χάρηκα που τους είδα και που συζητήσαμε έστω και στα πεταχτά.

Πρώτη μίλησε η Μάρω Κακριδή-Φερράρι. Δεν πρόλαβα να απομαγνητοφωνήσω την ομιλία της ή να τη συνοψίσω, οπότε θα αρκεστούμε στο βίντεο:

Ύστερα πήρα εγώ τον λόγο. Και πάλι δεν θα παραθέσω την ομιλία μου διότι, κατ’ εξαίρεση, δεν έχω το πλήρες κείμενο: είχα σκοπό να μιλήσω πολύ λίγο, αφού λογάριαζα πως θα μιλούσε και ο Παντελής Μπουκάλας. Με την απουσία του Παντελή μίλησα περισσότερο. Ξεκίνησα διαβάζοντας έναν σύντομο χαιρετισμό του γλωσσολόγου Δημήτρη Καλαμπούκα και μετά είπα μερικά ακόμα πράγματα για τους γλωσσικούς μύθους.

Εδώ το βίντεο:

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση, που είχε αρκετό ενδιαφέρον -μεταξύ άλλων επειδή εμφανίστηκε και πήρε τον λόγο και  γνωστός πολυώνυμος πρώην σχολιαστής του ιστολογίου. Δυστυχώς, το βίντεο της συζήτησης έχει τεχνικά προβλήματα κι έτσι δεν μπορεί να δημοσιευτεί.

Όσο για την πρώτη εκδήλωση, αυτή ήταν μια ομιλία μου με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα» που έγινε στον σύλλογο Φίλοι του Μουσείου Μάνης. Η εκδήλωση έγινε στο εργαστήρι του γλύπτη Μιχάλη Κάσση, στο Νέο Φάληρο, σε έναν καταπληκτικό χώρο, και είχε αρκετό κόσμο, ανάμεσά τους και κάποιους φίλους που μένουν στην περιοχή.

Έχω δώσει κι άλλες φορές ομιλία με αυτό το θέμα. Ο σκελετός είναι ίδιος κάθε φορά αλλά φροντίζω πάντοτε να προσθέτω κάποια πράγματα και να αφαιρώ κάποια άλλα -ας πούμε ότι το 1/3 ή το 1/4 της ομιλίας είναι καινούργιο.

Εδώ δεν έχω βίντεο, έχω ένα ηχητικό αρχείο που το πήρα από το κινητό μου, και έβαλα και μια φωτογραφία που μου έστειλαν:

Ακολούθησε η συζήτηση με το κοινό, που ίσως δεν ακούγεται τόσο καλά, αλλά είχε κι αυτή πιστεύω αρκετό ενδιαφέρον.

Κλείνοντας, να σημειώσω ότι η πολύ ικανοποιητική βιντεοσκόπηση της παρουσίασης έγινε με ένα απλό σμαρτόφωνο. Κάποτε για την ίδια δουλειά θα χρειαζόταν ογκώδης κάμερα, ενώ και η δημοσίευση του βίντεο θα ήταν αρκετά πιο περίπλοκη υπόθεση.

Σε μερικά πράγματα έχει γίνει η ζωή μας πολύ πιο εύκολη με τη νέα τεχνολογία. Συνεχίζουμε όμως να γράφουμε και να εκδίδουμε βιβλία σε χαρτί, να τα παρουσιάζουμε σε εκδηλώσεις -αλλά και να τα συζητάμε σε διαδικτυακά φόρουμ.

 

 

183 Σχόλια προς “Η παρουσίαση στο Επί Λέξει και η διάλεξη στο Νέο Φάληρο”

 1. Έλεγα άργησε το άρθρο σήμερα, και να: η λύση του τεμπέλη 🙂

 2. tryfev said

  Νίκο μου, απόλαυσα αφάνταστα τη θαυμάσια παρουσίαση του βιβλίου σου στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου της οδού Ακαδημίας. Τόσο η εκλεκτή γλωσσολόγος Κυρία Μάρω Κακριδή-Φεράρρι όσο κι εσύ, μας συναρπάσατε με τις μεστές περιεχομένου ομιλίες σας. Πάντα τέτοια, καλέ μου φίλε.

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Το ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ, αλλά θέλει κάμποση προετοιμασία τελικά και πήρε πολλή ώρα. Ας πούμε το mp3 της διάλεξης έπρεπε να κοπεί στα δύο αλλιώς δεν το ανέβαζε ο (τζαμπέ) ιστότοπος να το μετατρέψει σε mp4.

  2 Νάσαι καλά Τρύφωνα!

 4. Καλημέρα

  Πράγματι στο Επί Λέξει ήταν μια από τις πιο πετυχημένες παρουσιάσεις αν και μείναμε μπουκάλα από τον Παντελή Μπουκάλα !!!

 5. Πέπε said

  4:

  Εμ, δε σας έλεγα τόσον καιρό προσέχετε μην τον δυσαρεστήσετε; Τον δυσαρεστήσατε τελικά και από τον καημό του κρυολόγησε!

 6. «γνωστός πολυώνυμος πρώην σχολιαστής του ιστολογίου.» Είσαι σίγουρος (για το πρώην);

 7. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Στη συνέχεια έγινε συζήτηση, που είχε αρκετό ενδιαφέρον -μεταξύ άλλων επειδή εμφανίστηκε και πήρε τον λόγο και γνωστός πολυώνυμος πρώην σχολιαστής του ιστολογίου.

  Σοβαρά τώρα;! Έσκασε μύτη λάιβ ο Phantom Ass? 😮 Ρε τι χάνουμε, οι ξορισμένοι…

  Δυστυχώς, το βίντεο της συζήτησης έχει τεχνικά προβλήματα κι έτσι δεν μπορεί να δημοσιευτεί.

  Ε, γινεσαι μετά ή δε γινεσαι συνωμοσιολογος; Διατί τον αποκρυπτετε, κε Σαραντάκο; 😛

 8. sarant said

  6 Ναι, είναι κάπως σαν δήλωση προθέσεων 🙂

  7 Damnatio memoriae που λέγαμε

 9. Avonidas said

  Damnatio memoriae που λέγαμε

  Touché 😔

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εμ, Νικοκύρη, όταν τα έλεγα εγώ τα περί άμεσης διαγραφής και αγνόησης σχολίων λέγατε άσε το χτήνος να γρυλίζει. Δεν ήξερα ο μαύρος πως έπρεπε να τα πω λατινικά 😛

 11. Avonidas said

  10. Quidquid latine dictum sit, altum videtur 😉

 12. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  …να σημειώσω ότι η πολύ ικανοποιητική βιντεοσκόπηση της παρουσίασης έγινε με ένα απλό σμαρτόφωνο…
  Ναι, ναι, νά ‘ναι καλά το σταθερό χέρι του βιντεολήπτη 😂😋😋

  7: Αβο, έχει ήδη δημοσιευτεί στο μπλογκ 😉, αλλά δεν θα το πρόσεξες. Οπότε, για να πάρεις τζούρα τον 54χρόνο 😎 το επαναλαμβάνω:

 13. Αγγελος said

  Αμίμητο το excellent < εξ Ελλήνων! Υποστηρίχθηκε ποτέ σοβαρά, ή είναι από sequel του Γάμος αλά ελληνικά;

 14. Avonidas said

  #12. Ναι· αλλά ποιος έπαιρνε το σμαρτόφωνο, που έπαιρνε την παρουσίαση; Mysterium Magnum! 🙂

 15. τα μυαλά said

  «ολυώνυμος πρώην σχολιαστής του ιστολογίου» για να μην έχετε τις απορίες σας, δεν ήμουν εγώ. Τέτοιες παρουσιάσεις τις θεωρώ άκρος βαρετές και χάσιμο χρόνου. Δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα μου οι πολυλογίες. Θα πέσω σε βαθύ λήθαργο και ροχαλίζω άσχημα. Έτσι μου λένε, αλλά εγώ το αρνούμαι. Ούτε διαβάζω μεγάλα κείμενα πέρα από τις εκατό λέξεις. Προτιμώ τις σύντομες γραφές.

 16. sarant said

  13 Εξαρτάται πώς εννοείς το «σοβαρά».

 17. Pedis said

  Δηλ. δεν είναι γυναίκα … ; Φτούσου!

  Απογοητεύτηκα εντελώς, τώρα.

  Μπανάλ.

 18. Aghapi D said

  Δέν έχω κάρτα ήχου 😦

 19. tryfev said

  13. ΄Ελα ψυχή (για να μην πω κάτι άλλο και αναγκασθείτε να το διαγράψετε) στον τόπο σου!!!!!

 20. tryfev said

  Συγγνώμη στην προηγούμενη ανάρτηση έβαλα 13 αντί για 16.

 21. tryfev said

  12. Νίκο μου αυτός είναι ο τύπος που με έφερε στο σημείο να βάλω τις φωνές και να …κραυγάσω «Αιδώς Αργείοι»; (Πώς μου ήρθε;;)

 22. Πείτε καλέ και σε μας τι είπε ο πολυώνυμος

 23. Alexis said

  #22: Προφανώς μας το αποκρύπτει ο κ. Σαραντάκος για να μην στενοχωρήσει τον φιλαράκο του Παντελή Μπουκάλα! 😆

 24. sarant said

  22 Μίλησε για το βιβλίο του Θεοφανίδη και μετά ρώτησε την ΜΚ τι γνώμη έχει για το βιβλίο Hebrew is Greek του Γιαχούντα, ένα υπαρκτό βιβλίο που το υπεραγαπούν οι ακροδεξιοί. Μετά μου την έπεσε επειδή «κύριε Νίκο στο ιστολόγιο αναφέρεστε στην τρισχιλιετή» με ειρωνικό τρόπο.

  Επειδή υπάρχουν τα σμαρτόφωνα, βρήκα εύκολα ένα παλιό μου άρθρο για τον Γιαχούντα και διάβασα την άποψη που είχε εκφράσει για το θέμα αυτό ο Μωυσιάδης:
  https://www.sarantakos.com/language/matakite.html

 25. Γιάννης Ιατρού said

  22: 🙂 🙂

 26. Νέο Kid said

  Δ εν είναι αυτός στη φωτό ο καπετάνιος. Μη διασύρετε ελαφρά τη καρδία ανθρώπους!

 27. Γιάννης Ιατρού said

  26: Εσύ ξέρεις, ε;😋

 28. dryhammer said

  15. το παρόραμα μου έδωσε νέο όνομα: ο… λυώνυμος (5 εκ+)

 29. ΑΡΗΣ said

  Νικοκύρη, το απόλαυσα! Παρατηρώ ότι στην προφορά σου, μετά το γράμμα λ και ν αναπτύσσεται ένα ι, που ακούγεται ευχάριστα στο αυτί και είναι σύνηθες βεβαίως σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως Λάρισα, Αχαία, Λέσβος και Αίγινα. Υποθέτω ότι εσύ έχεις επηρεασθεί από μία από τις δύο τελευταίες. Πώς λέγεται αυτό το φαινόμενο στην γλωσσολογία;

 30. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Μοὶ προξενεῖ ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν τὸ γεγονὸς ὅτι
  οὐδεὶς ἐκ τῶν χριστιανούληδων μπολσεβίκων συνταξιούχων σχολιαστῶν τοῦ ἱστολογίου ἀνέφερε τὴν σημερινὴν ἐπέτειον τοῦ Κιλελέρ, καίτη ἀναφέρεται στὸ μηνολόγιον Μαρτίου.

  Τί προσπαθοῦν νὰ ἀποκρύψουν;

 31. leonicos said

  Πολύ λυπήθηκα που, ενώ το είχα προγραμματίσει, τελικά ήταν αδύνατο να παρευρεθώ.

  Ίσως να μην εντυπωσιαζόμουν από τη συζήτηση, επειδή δεν πιστεύω τους γλωσσικούς μύθους, αλλά για την παρεα και να έβλεπα τον Νοικοκύρη από κοντά.

  τον νέξτο τάϊμο ή καλύτεα νέξτω τάιμω που έλεγαν και οι ΑΗΠ

 32. dryhammer said

  29. Το λι μου και το νι μου στολίζουν τη φωνή μου

 33. leonicos said

  Και για το αν η ελληνική γλώσσα είναι τρισχιλιετής.

  Υποθέτουμε πως δεν είναι

  Δισχιλιετής;

  Όχι

  Χιλιετής;

  Όχι:

  Πεντακοσιούτις;

  Όχι

  Διακοσιοντούτις;

  Όχι!

  Εκατοντούτις;

  Όχι

  Πεντηκοντούτις;

  Όχι

  Δεκαετίς;

  Όχι

  Χθεσινή;

  Όχι!

  Σημερινή;

  Ούτε!

  Η γλώσσα είναι στιγμιαία, κατά περίπτωση και προσωπική. Συνεννοούμαστε στο περίπου, επειδή έχουμε πολλές κοινές λέξεις και ξέρουμε περίπου περί τινος πρόκειται.

  Το ότι ‘σήμερα μιλαμε την ίδια γλωσσα’ είναι αυταπάτη άλλοτε 5%, άλλοτε 10% και άλλοτε περισσότερο.

  Απόδειξη εγώ με τη Φωτεινή: Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε! Γι’ αυτο δεν χωρίουμε. Γιατι αν αταλαβα΄ναμε ο ένας τον άλλο δεν θα μπορούσαμε ν’ αγαπηθούμε. Εγώ ξέρω πως είμαι ανυπόφορος και πιθανολογώ το ίδιο κι εκείνη, αλλά ου το κρύβει.

  Περαν του καλαμπουριού, αν δεν πιστεύετε αυτο που ειπα, Συνεννοούμαστε στο περίπου, επειδή έχουμε πολλές κοινές λέξεις και ξέρουμε περίπου περί τινος πρόκειται,

  τότε ποιο είναι το όριο; η αλληλοκατανόηση; σε ποιον βαθμό;

  Δεν θα βρείτε άκρη! Αν δεν είναι τρισχιλιετίς, δεν είναι ούτε μιας ημέρας.

  Και είμαι κι εβραίος. Εγώ θα σας τα λέω;

  Άντε μη βγάλω τον Μπαρούχ (ευλογημένος) από την παράγκα, και το κατάλ (σκοτώνω) από το κουτάλι, και το τσαρίχ (πρέπει, οφείλω) από το τσαρούχι, το ‘ροτσέ’
  (θέλω) από την καρότσα, το ‘νταμπαρ’ (θέμα του λέγω) από το ντουβάρι, να σας πείσω για το ότι και οι εβραίοι ελληνικά μιλούσαν και γι’ αυτό δεν χρειαζοταν ν α κάτσουν οι 70 νε τη μεταφράσουν. Αλλά αυτοί ήσαν απλοί μεταφραστές σαν τον κ. Σαραντάκο, δεν ήσαν γλωσσολόγοι!

 34. leonicos said

  Συνοπτικά

  Μπορεί να το κοροϊδεύετε, αλλά η αναμφισβήτητη θέση ότι η ελληνική έχει τρισχιλιετή γραπτή παρουσία, της δίνει το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται στο σύνολό της τρισχιλιετής και ας μη μιλιόταν με τον ίδιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια.

  Μπορεί η μυκηναϊκή να είναι ακατανόητη για τον μέσο έλληνα
  και η ομηρική
  και η αττική
  και η δωρική
  και η αιολική
  και η κοινή
  και η ποντιακή

  αλλά αν σε κάθε μια από αυτές βάλουμε τον χαρακτηρισμό ελληνική, που τον δικαιούται άλλωστε

  οφείλουμε να δεχτούμε τον χαρακτηρισμό, έστω και με διευκρινιστικές υποσημειώσεις

 35. leonicos said

  Α… πήγατε για φαϊ και ύπνο

  Κι εγώ μόλις γύρισα και άνοιξα το ιστολόγιο

 36. sarant said

  31 Την άλλη φορά, Λεώ

  29-32 Αυτό το λι, που κάποιοι το γράφουν gli για να το δηλώσουν, εικάζω ότι ήταν η επικρατούσα προφορά στην Ελλάδα το 1960.

 37. Πέπε said

  36
  Πιθανόν. Όπως έχω ξανααναφέρει σε σχετική συζήτηση, υπάρχει κάποια Αθηναϊκή Επιστολή του Ξενόπουλου, μάλλον αρκετά πριν το ’60 (άλλωστε πέθανε το ’51), όπου διηγείται πώς παρακολουθούσε το μάθημα γαλλικών μιας μικρής μαθήτριας η οποία στραμπουλούσε τη γλώσσα της για να πετύχει όλους τους περίεργους φθόγγους της γαλλικής όπως ch, j, eu, u, li και ni!

  Το μεταφέρω από μνήμης. Και την άλλη φορά κάποιος μού ζήτησε παραπομπή και δεν μπορούσα να τη δώσω. Είναι σε κάποια ανθολογία Αθηναϊκών Επιστολών, κάπου στο πατρικό μου (ή στο υπόγειό του).

  Πάντως θυμάμαι ότι κατέληγε στο κάπως παράξενο συμπέρασμα ότι στις ξένες γλώσσες δε χρειάζεται να πετύχουμε (ούτε να προσπαθήσουμε) την τέλεια προφορά. Κάτι με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω, αν και το υποστηρίζω σθεναρά για την περίπτωση μεμονωμένων ξένων λέξεων που παρεμβάλλουμε μέσα στη μητρική μας γλώσσα. Ε, φυσικά, όταν ακούς γαλλικά από Έλληνα που απλώς λέει όλα τα r σαν γάμμα, αντιστρέφει όλα τα ch με τα s και τα z με τα j, και για όλα τα φωνήεντα προσπαθεί όχι να ακούγονται σαν γαλλικά αλλά απλώς να μην ακούγονται σαν ελληνικά, εκεί λες ότι καλύτερα να τα πρόφερε όλα ελληνοπρεπώς να ησυχάσουμε. Αλλά έχω ακούσει και κάποιους λίγους ομιλητές με πραγματικά άψογη προφορά σε ξένες γλώσσες, και πολύ περισσότερους με όχι άψογη αλλά ωστόσο απολύτως αξιοπρεπή.

  (Δε με ρώτησε κανείς για όλα αυτά που απαντάω… Τέλος πάντων, ναι, το λι το πατρινό που λέγαμε… !)

 38. τα μυαλά said

  @15@ Καλά, ο Ν.Σ. βγάζει έτσι το ψωμί του. Είτε τους πληρώνει για να τον, είτε τον πληρώνουν για να τον ακούσουν. Εγώ γιατί να πάω. ίσως κάποτε μετά από 3-4 δεκαετίες δείτε κανέναν γέροντα να σέρνετε σε τέτοια μέρη, έως τότε όμως το βλέπω πολύ χλωμό να γίνει αυτό. Υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντα πράματα να κάνω. Ισχύει ακόμα αυτό, και ελπίζω για πολύ ακόμα. Δεν ισχύει όμως αυτό για σας. Όπως εγώ δεν μπορώ να διαβάσω με τίποτε τα βιβλία του Δ.Σ. εδώ κάθε Τρίτη διότι τα θεωρώ πολύ ανούσια, εσείς όμως τα λατρεύετε. Τι να κάνω, δεν μπορείτε να με πείσετε, και ίσως να είναι καλύτερα έτσι. Όπως λέει ο βάρδος, το θολό του το μυαλό.

 39. Pedis said

  Αν τα είπε έτσι:

  «Αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κ.λπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαμαρέλλου.
  http://www.topontiki.gr/article/371745/i-dilosi-tis-loimoxiologoy-elenis-giamarelloy-gia-ton-koronoio-kai-ti-theia-koinonia

  και είναι και καθηγήτρια να χέσω μέσα …

  τι να περιμένει κανείς από τον φτωχό, προληπτικό και χωρίς δυνατότητες μόρφωσης και αυτομόρφωσης βιοπαλαιστή;!

 40. Χαρούλα said

  Αυτοί οι Ηλειοί που πήγαν Αγίους Τόπους, πως και δεν τους προστάτεψε ο καλός θεούλης που προσκύνησαν;;;;
  Μήπως μας λένε ψέματα και είχαν πάει στην Μέκκα;
  Εκτός βέβαια, αν δεν είχαν προλάβει να …κοινωνήσουν!😊😜🤣
  Ή ο θεός είναι μεγάλο πειραχτήρι!

 41. Spyros said

  Εξαιρετική ομιλία στο Επί Λέξει, κύριε Σαραντάκο. Ευχαριστούμε.

  Με αφορμή το συνάνθρωπος – Mitmensch: Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μία «συλλογή» από όλες τις λέξεις που χρησιμοποιούμε στα νέα ελληνικά και είναι είτε ευθεία είτε ελαφρώς παραλλαγμένη απόδοση αντίστοιχων ξένων. Προσωπικά αποφεύγω συνειδητά να χρησιμοποιώ στον γραπτό λόγο π.χ. τις φράσεις «λαμβάνει χώρα» (a lieu) και «το πρώτον» (erst), μου προκαλούν δυσφορία. Δεν ξέρω αν έχετε προσέξει και επισημάνει την ύπαρξη μιας τέτοιας «συλλογής» σε κάποιο βιβλίο ή σε κάποιο σάιτ. Θα με ενδιέφερε πολύ.

  Με αφορμή την υποτιθέμενη έλλειψη πλούτου της αγγλικής γλώσσας: Ο Σπάθας (ή ο Τουρκογιώργης, δεν είμαι βέβαιος) των Σόκρατες, απόφοιτος αγγλικής φιλολογίας, είχε ρωτηθεί γιατί το συγκρότημα προτιμά τον αγγλικό στίχο. Και απάντησε ότι λόγω των πολλών μονοσύλλαβων και δισύλλαβων λέξεων, που μοιάζουν μεταξύ τους ηχητικά, τα αγγλικά είναι καταλληλότερα για στιχουργία.

  Με αφορμή το λιι (ή λ’ι ή gli) : Από ηλικιωμένο Κορίνθιο έμαθα ότι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια οι Κορίνθιοι κορόιδευαν τους (άφθονους στο νόμο τους) Αρβανίτες, επειδή εκείνοι ΔΕΝ μιλούσαν με το λιι (ή λ’ι ή gli). Κάποιοι τους θεωρούσαν γι’ αυτό «μη γνήσιους» Έλληνες. Μάλιστα, τους κορόιδευαν με τις φράσεις «έχετε δουλϊές, θα μαζέψετε ελϊές;»

  Τέλος, με αφορμή τη χρήση των Αρχαίων Ελληνικών και τη διδασκαλία τους: Θυμάμαι σε αγώνα μπάσκετ Μάλαγα – Ολυμπιακός (στα τέλη της δεκαετίας του 90) ένα πανώ που έγραφε «ΦΟΒΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΜΑΛΑΓΑ ΝΙΞΕΙ». Μου είχε φανεί εκπληκτικό παρά το προφανές σφάλμα που περιείχε…!

 42. Triant said

  37: Aυτό που δεν πετυχαίνουν κανένα σ και ζ και τα ε ή όλα ανοιχτά ή όλα κλειστά αλλά όλα τα ρ γίνονται ένα άγαρμπο γ, με κάνει να βγάζω σπυράκια.

 43. … βιντεοσκόπηση της παρουσίασης έγινε με ένα απλό σμαρτόφωνο … πολύ πιο εύκολη με τη νέα τεχνολογία. Συνεχίζουμε όμως να γράφουμε και να εκδίδουμε βιβλία σε χαρτί …

  Συνδυάζουμε
  χάρτον και θεάματα

 44. Costas X said

  36. -> 29-32 Όντως, πολύ διαδεδομένο το «gli» (και το «gni»), ακόμα και σήμερα.
  Δεν περίμενα να το λένε και στη Ζάκυνθο.
  Στην Κέρκυρα βέβαια «λι» = «γι», όπως λέμε «ο παγιός είναι αγιώς». 🙂

 45. ΓΤ said

  (Κορονοϊός τέλος, με την αλοιφή «Βυζαντινόν» του Βελόπουλου. Απολαύστε υπεύθυνα https://www.thetoc.gr/politiki/article/lusi-belopoulou-gia-ton-koronoio-i-aloifi-buzantinon/)

 46. 29, 32, 36
  Έτσι φαίνεται.
  Εξ άλλου, η διαφορά στην προφορά γίνεται αντικείμενο παρατήρησης κι από τις δύο πλευρές:
  Θυμάμαι φίλο μου από την Μάνη που μού έλεγε, αστειευόμενος για νεοαστούς,
  «Έμαθαν το -λου- και το -νου- στο σκαλί της Ομονοίας».

 47. 28, … λυώνυμος …

  Ιόνυμος, αν εστεμμένος!

 48. leonicos said

  36

  Αυτό το λι, που κάποιοι το γράφουν gli για να το δηλώσουν, εικάζω ότι ήταν η επικρατούσα προφορά στην Ελλάδα το 1960

  Δεν θα το έλεγα διότι δεν συνέβαινε στο ευρύτερο περιβάλλον μου και μάλλον θα το κοροϊδεύαμε όπως και το ‘τίποτις’ που το θυμάμαι περισσότερο

  Αλλά δεν το αμφισβητώ, διότι μπορεί να συνέβαινε στο δικό σου περιβαλλον

  Απλώς όμως επιβεβαιώνει την άποψή μου περί της στογμιαίας και κατά περίπτωση οροσωπικής γλώσσας

  Δεν μιλάμα την ίδια γλώσσα από τη μια μέρα στην άλλη ούτε με τον εαυτό μας

 49. leonicos said

  μιλάμε

 50. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  41 Πολύ ενδιαφέρον!

 51. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο σχόλιο 24 για τον Γιαχούντα θυμηθήκαμε το «Σι Μαλάκας» και στο σχόλιο 12 το «Σα Μαλάκας».

 52. leonicos said

  44

  φίλη Κύπρια μού έλεγε: Μην το φας, είναι αγιωμένο

  εννοούσε αλλοιωμένο

  γνωστή εναλλαγή ll στα Ισπανικά

 53. BLOG_OTI_NANAI said

  40: Καταρχάς είναι αγένεια να κοροϊδεύεις τα πιστεύω του άλλου.

  Πέρα από αυτό, η αλήθεια είναι ότι δεν «κόλλησαν» κανέναν ιό, όπως ξέρουμε, τους τον μετάδωσαν κρυφά οι σιωνιστές. Ο κύριος στο σχόλιο 12 θα μπορέσει να το επιβεβαιώσει.

 54. leonicos said

  Πάντως τον Παναγιώτη, σύζυγο μιας εξαιρετικά ευφυούς και ελληνομαθούς αλβανίδας

  τον λένε Παναγι-ώτη.

 55. leonicos said

  53

  Πολύ σωστά, είναι απρέπεια, όχι μόνο αγένεια, να κοροϊδεύεις τα πιστεύω του άλλου

  Και σε βεβαιώνω ότι παρά τη γνωστή μου θρησκευτική ταυτότητα, δεν θα έκανα το σχόλιο του 40, αν και είναι μάλλον ελαφρό παιχνίδι και όχι ακριβώς κοροϊδία. Αλλά ούτε αυτό για να μην υπάρξει παρεξήγηση.

  Αλλά είναι επικίνδυνο, όπως και να το κάνουμε, το να λες ‘κοινωνήστε άφοβα από το ίδιο κουταλάκι’

  Δεν θα αρνηθώ (για χάρη της συζήτησης βέβαια) ότι ο πιστός θα προστατευθεί. Τι θα γίνει όμως αν των περισσότερών η πίστη δεν επαρκέσει;

  Υπάρχει κίνδυνος α) να θεωρηθούν απιστοι πάρα πολλοί από τους κοινωνούντες και β) να αμφισβητηθεί η δύναμη της πίστης απέναντι στον ιό.

  Η Αγία Γραφή τονίζει και ξανατονίζει την Πρακτική Σοφία. Και ο Χριστιανισμός ζητάει θάρρος στο κήρυγμα. Δεν απαιτεί ακροβασίες

 56. leonicos said

  Ο Θεός δεν λέει πουθενά

  Κάντε ανοησιες κι εγώ θα σας προστατεύω

  Λέει: Προσέξτε και μην κάνετε ανοησίες και μην εκτίθεστε σε άσκοπους κινδύνους.

 57. Pedis said

  # 53 – Καταρχάς ηρέμησε και κάνεις λάθος στον αριθμό του σχολίου.

  Κατά δεύτερον, δεν είναι θέμα πίστης, αν μεταδίδεται και τι και πόσο από ένα ποτήρι που ο καθένας αφήνει και λιγο από το σάλιο του, είναι θέμα επιστημονικό

  και την κυρία δεν την κάλεσαν ως μητροπολίτη αλλά ως καθηγήτρια πανεπιστημίου (με το κάβεατ, πάντα, αν τα είπε έτσι οπως μεταφέρονται στην κωλοφυλλάδα το ποντικι).

  Κατά τρίτον δεν είναι ανάγκη να μού αποδεικνείεις κάθε μέρα πόσο κολλημένος στόκος είσαι.

  Αυτά!

 58. Γιατί είναι αγένεια να κοροϊδεύεις τα πιστεύω του άλλου;

 59. leonicos said

  Βέβαια, το πρόβλημα είναι

  ότι αυτές τις μέρες περίμενουν κι αυτοί να γεμίσουν κάπως τις εκκλησίες

  Και να τους τύχει κι αυτό….

 60. leonicos said

  58 Δύτη αγαπητέ

  Ναι, το θεωρώ απρέπεια να με κοροϊδέψεις για το αν πιστεύω στην αθανασία της ψυχής ή όχι. Που εγώ δεν πιστεύω.

  Αυτό είναι άλλο, και άλλο το να πιστεύεις ότι αν λες αλήθεια και βάλεις το χέρι στη φωτιά δεν θα καείς. Όλοι ξέρουμε ότι θα καείς είτε ψέματα επις είτε αλήθεια.

  Αυτό φυσικά θα το στηλιτεύσεις, θα το επικρίνεις. Δεν θα το κοροϊδέψεις

  Προφανώς κάτι τέτοιο εννοούσες κι εσύ, και το έβαλα σε πιο στρωτή ‘πρόζα’

 61. Δεκτό, δεν είμαι κακός στ’ αλήθεια

 62. leonicos said

  57 Πέντις

  Καταρχάς ηρέμησε

  Είμαστε παρέα. Αύριο θα πιούμε κρασί μαζί

 63. leonicos said

  61

  Μπράβο, ρε Δύτη! Μ’ αρεσεις

 64. sarant said

  54 Ο αυτού Παναγιώτης;

 65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Σχετικὰ μὲ τὸ λὶ καὶ τὸ νί.

  Κι ἐμεῖς στὰ Θερμιὰ τὰ λέγαμε ἀλὰ Πατρινά. Καὶ κοροϊδεύαμε τοὺς συμπατριῶτες μας ποὺ τά ᾿λεγαν ἀθηναίικα, ὅταν γύριζαν στὸ νησί:

  «Οἱ φτέρνες του/της εἶναι γεμάτες ἀγκάθια ἀπὸ τὸ χωράφι καὶ λέει ἡ …λὴ καὶ τὸ …νί.*»

  *τὸ λὴ καὶ τὸ νὶ μὲ ἀθηναίικη προφορά.

 66. ΣΠ said

  Νικοκύρη, μου έκανε εντύπωση που είπες ότι τα σλοβένικα έχουν έξι πτώσεις επειδή ξέρω για τα σερβοκροάτικα ότι έχουν εφτά. Οπότε έψαξα να βρω ποια πτώση τους λείπει και είναι η κλητική. Είναι ίδια με την ονομαστική.

 67. Pedis said

  Ποιος κορόιδευσε την πίστη του άλλου;

  Κοροιδεύόμαστε; Τώρα;

  Ποιος μίλησε, η κύρα Κατίνα από το χωριό, η αγράμματη, που λέει ότι πιστεύει ότι το να πίνεις τα σάλια του άλλου είναι ευεργετικό 100% και αποκλείεται η πιθανότητα να κολλήσει κόσμος μεταδοτικές ασθένειες, επειδή είναι ευλογημένο από το Χριστό;

  Καλά, του Μπλογκ τούχουν δώσει τυφλοσούρτη να το γυρίζει στη … καταδίωξη όταν δενέχει τι να πει … Είναι, από καιρό, φως φανάρι. Άσε που θεωρεί ότι ειναι ο εκπροσωπος της αρχιεπισκοπής στο ιστολόγιο.

  Ή είναι;

  Χοχοχό. Δεν έχουν να βρουν κάνα καλύτερο;

 68. Pedis said

  Και αν είναι αληθείς και έχουν μεταφερθεί ακριβώς οι δηλώσεις της και στο αναμενόμενο κόντεξτ,

  την κάλεσαν ως κυρά Κατίνα, ως μία τυχαία πιστή που σταμάτησε ν’ ανάψει κερί, σαν μητροπολίτη ή ως καθηγήτρια πανεπιστημίου;

  Και τη ρώτησαν αν πιστεύει στο μυστήριο της μετάληψης, ή αν τα σάλια μένουν σάλια στο ποτήρι, κι αν δεν μένουν τι κάνουν, μεταστοιχειώνονται, απο-υλοποιούνται ή εξαυλώνονται με κάποιον τρόπο;

  Κι αν πιστεύει ότι τα σάλια δεν μένουν ως σάλια στο ποτήρι της μετάληψης , απαντά ως κυρά κατίνα, ως τυχαία πιστή, ως μητροπολίτης ή ως καθηγήτρια πανεπιστημίου που το έχει δει γραμμένο, επιβεβαιωμένο στη διεθνή βιβλιογραφία ή το έχει η ίδια δημοσιεύσει, οπότε έχει κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να το διαδόσει;

 69. Νέο Kid said

  Ο κορωνοϊός θεραπεύεται. (Inshallah!). Ο καπετανοϊός εδώ μέσα…χλωμό!
  Πολύ τοξικό έχει γίνει το περιβάλλον…

 70. Pedis said

  # 62 – Λεώ, παραμένοντας νηφάλιος, εχω τη γνώμη ότι ο Μπλογκ δεν χρειάζεται δικηγόρο στρεψοδίκη. Διότι, πρώτον, είναι ο ίδος στρεψοδίκης και δεύτερον δεν κατηγορεί κανείς τον Μπλογκ για τα θρησκευτικά του πιστέυω ώστε να έχει ανάγκη από συνήγορο, με την προυπόθεση ότι τηρεί τον διαχωρισμό του Όκαμ.

  Δεν είναι και τόσο μοντέρνες ιδέες, μόλις οκτακοσίων ετών, και θα πρεπε να είχαν φτασει ακόμη και στα πέρατα της κοινωνικο-θρησκευτικής καθυστέρησης όπως η είναι η θεσμική ορθοδοξία. Αν όχι υπομονή άλλα οκτακόσια.

 71. Πέπε said

  @57
  > > Κατά δεύτερον, δεν είναι θέμα πίστης, αν μεταδίδεται και τι και πόσο από ένα ποτήρι που ο καθένας αφήνει και λιγο από το σάλιο του, είναι θέμα επιστημονικό

  Δηλαδή να φτάνουμε να πρέπει να διευκρινιστεί κι αυτό;!!

  Το μυστήριο είναι μυστήριο, οκ, απολύτως σεβαστό. Αλλά η τέλεση του μυστηρίου περιλαμβάνει και τη χρήση κάποιων υλικών αντικειμένων. Αυτά διατηρούν όλες τις υλικές τους ιδιότητες. Ένα κουταλάκι δεν αποκουταλοποιείται, μια σταγόνα σάλιο δεν αποσταγονοποιείται, επειδή εκείνη τη στιγμή τελείται ένα μυστήριο. Όπως ακριβώς, όταν τελείται κάποιο άλλο μυστήριο (π.χ. γάμος, βάπτιση) και υπάρχει ένα τεντωμένο σχοινί χαμηλά, μπορεί κάποιος να σκοντάψει.

 72. Triant said

  Αν η κυρία αυτή πράγματι είπε αυτά τα επικίνδυνα πράγματα πρέπει
  α. Να κληθεί στο πειθαρχικό του Πανεπιστημίου και να επανεξεταστεί η δυνατότητά της να διδάσκει
  β. Να της αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως από τον ιατρικό σύλλογο στον οποίο ανήκει.
  γ. να ερευνηθεί εάν υπάρχει ποινικό αδίκημα
  δ. να κάνει τις μετάνοιες που προβλέπονται

  Φοβάμαι όμως οτι αντ’ αυτών θα πάρει λεφτά για έρευνα στο Ιράν.

 73. Pedis said

  # 72 – Αυτό είναι αλλωνών δουλειά, αλλά δεν μπορώ να βλέπω να μου τσαμπουνάει ο άλλος ότι αν κρίνω αυτά που λέει ένα δημόσιο πρόσωπο με επαγγελματική ταυτότητα προσκεκλημένη να πει στον κόσμο το στέιτ οβ δι αρτ της λοιμωξιολογίας ότι κοροιδεύω τη θρησκεία του και ότι είναι αγένεια που επισημαίνω το προφανέστατο!

 74. 71 Nαι, αλλά θεία χάριτι ψοφάνε τα μικρόβια σου λέει. Πώς δλδ τα υλικά αντικείμενα (ψωμιά και ψάρια) πολλαπλασιάζονται για να φάει ένα σωρό κόσμος? Δεν διατηρούν τις υλικές τους ιδιότητες αφού αβγαταίνουν κατά βούλησιν του ταϊστή. Όσο για το τεντωμένο σκοινί, κάνας τζιχαντιστής θα το έβαλε.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  61: άλλοι είναι οι κακόψυχοι, όχι ο Δύτης 🙂

  Τα Πιστεύω, όχι, δεν τα κοροϊδεύουμε, Τις (απορρέουσες) πράξεις (ή παραλήψεις) πιθανώς να τις βάλουμε στο μάτι, ιδίως αν βγάζουν μάτι!

  Πάντως σήμερα, αν δεν κάνω λάθος είναι οι πρώτοι Αποχαιρετισμοί😉. Αν σας βαστάει να πάτε, κι αν δεν βρείτε στασίδι, κάντε πως βήχετε….

 76. Πέπε said

  74
  Ναι, ο Γουίλι ο τζιχαντιστής εικονολήπτης από το Τζιμπουτί (δεν ήταν σκοινί, το είδα, καλώδιο ήταν).

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  58: Δύτη, δεν είσαι νήπιο για να μπεμπεκίζεις. Η προσβολή των πιστεύω του άλλου, σε όλες τις κατηγορίες της κοσμοθεωρίας του, αποτελούν στον κόσμο που ζούμε αιτία διατάραξης ακόμα και διακρατικών σχέσεων.

  Η προσβολή των πιστεύω του άλλου, έχει γεννήσει το τέρας της πολιτικής ορθότητας, και «αναρωτιέσαι» δημοσίως τέτοια πράγματα;

  Αλλά το κυριότερο είναι που δεν ντρέπεσαι να γράφεις τέτοιες ανοησίες, τη στιγμή που εσύ ο ίδιος έχεις αναφερθεί σε «ισλαμοφοβία».

  Είσαι σοβαρός και καλό είναι να μην το ξεχνάς. Φυσικά, μιλάω για την απρόκλητη προσβολή.

 78. Pedis said

  Κι αν έχουν επιβεβαιώσει τις δηλώσεις της κ. καθήγητριας Λοιμωξιολογίας στο Παν. Αθηνών και δεν έχουν κάνει κόπυ-πάστε, νάτες και στο πρες-πρότζεκτ

  https://thepressproject.gr/kathigitria-limoxiologias-panepistimiou-athinon-tha-kinoniso-me-pisti-ston-theo-oti-den-kollao-koronaio/

  (επειδή «το ποντίκι» απ’ όπου το σχόλιο στο #39 γίνεται κάθε μέρα που περνάει και πιο αναξιόπιστο)

 79. Αλλο νάχεις ένα (καθαρότατο) ηλεκτρικό τσίρκο μεσ’ το μυαλό σου κι άλλο ένα πραγματικό, τότε θολώνει το μυαλό από την σκόνη και τις ανάσες των θεατών και αγριμιών

 80. Κιγκέρι said

  Εμφανίστηκαν και οι πρώτοι κορονοαπατεώνες, το νου σας.

  https://www.kathimerini.gr/1067917/article/epikairothta/ellada/e3apathsh-politwn-me-prosxhma-ton-korwnoio–symvoyles-apo-thn-elas

 81. BLOG_OTI_NANAI said

  67: Pedis, έβγαλε το ιντιμίντια ανακοίνωση:

  «ΔΙΑΔΩΣΤΑΙ
  Η ΠΟΙΣΤΗ ΗΝΕ ΠΡΩΒΑΤΑ ΤΙΣ ΑΙΚΛΙΣΣΗΑΣ ΚΕ ΑΙΜΙΣ ΑΠΩ ΤΩ ΗΝΤΗΜΙΝΕΙΑ ΘΑ ΑΙΡΘΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΔΡΩΝΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΑΙ ΑΘΡΟΠΟΥΣ»

  όβερ

 82. Πέπε said

  @39

  > > Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις.

  Ακριβώς. Ακόμη κι αν δεχτούμε (γιατί άραγε; …αλλά έστω) ότι είναι θέμα πίστης, τι γίνεται με όσους κοινωνούν χωρίς στέρεη πίστη; Παιδιά λ.χ. που τα φέρνουν οι γονείς χωρίς να έχουν ιδία άποψη; Ή ακόμη και ενηλίκους – ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει, πιστός ή όχι, ούτε υποχρεώνεσαι να πιστεύεις ούτε ελέγχεται αν πιστεύεις.

 83. BLOG_OTI_NANAI said

  Εξαιρετική έκφραση της πίστης της έκανε η λοιμοξιολόγος. Τα «ουρλιαχτά» που διαβάζω στα σχόλια, με τα υβρεολόγια για τα προσωπικά της πιστεύω, νομίζω συμβαδίζουν απόλυτα με τις υπόλοιπες αντιδράσεις των ιδεολογικών ταλιμπάν ή των ανθρωπιστών με τα καδρόνια που έχουν επιδείξει και στο παρελθόν. Οπότε δεν βλέπω κάτι περισσότερο από τα αναμενόμενα. Βεβαίως, ένα «Δόξα τω Θεώ» που δεν είομαστε στη Σοβιετική Ένωση, το λέω, δεν το αρνούμαι.

  Το θέμα είναι ότι αν την κάλεσαν ως λοιμοξιολόγο, θα έπρεπε να μην προχωρήσει πέρα από όσα ορίζει η επιστήμη για τη χρήση κοινών κουταλιών και για να μην απαρνηθεί τα πιστεύω της δημοσίως, μπορούσε να αναφερθεί πάρα πολύ προσεκτικά σε αυστηρά προσωπικό επίπεδο, ή και να κάνει μια τρίπλα ότι «είμαι εδώ με την επιστημονική μου ιδιότητα».

 84. Κιγκέρι said

  Πάντως και το στριμωξίδι μέχρι να φτάσει να κοινωνήσει κάποιος δεν είναι ακίνδυνο.

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  56: Πολύ σωστά. Η πίστη πάντα έχει ελπίδα στο Θεό, αλλά και πάλι, σύμφωνα με τις Παραδόσεις της Εκκλησίας, όλοι σχεδόν οι μαθητές του Χριστού -που πιο πιστοί από αυτούς ίσως να μην υπήρξαν- πέθαναν με φριχτό τρόπο: τους βασάνισαν, τους σταύρωσαν, τους έσφαξαν,

  Άρα πριν πούμε «η Ελλάδα δεν κολλάει» κ.λπ., καλό είναι να θυμόμαστε το «ουκ εκπειράσεις Κύριον τόν Θεόν σου».

 86. ΣΠ said

  Βλέπω ότι έχει γίνει παρεξήγηση.

  Ο Μπλογκ στο #53 απευθύνεται στην Χαρούλα (#40) και λέει, σωστά κατά την γνώμη μου, ότι είναι αγένεια να κοροϊδεύεις τα πιστεύω του άλλου. Ο Πέδης (#57) νομίζει ότι ο Μπλογκ απευθύνεται σε αυτόν (#39) και του απαντάει για την φανερά αντιεπιστημονική και επικίνδυνη δήλωση της λοιμωξιολόγου. Ε, μετά δεν θέλει πολύ να ξεφύγει το πράγμα.

 87. Triant said

  83: Πάντως δεν βλέπω να σέβεσαι τα πιστεύω των αθέων όσο απαιτείς να σέβονται αυτοί τα δικά σου. Ταλιμπάν, καδρόνια και δεν συμμαζεύεται.

 88. Χαρούλα said

  Blog αν φάνηκα αγενής με το χιούμορ που αντιμετώπισα τα πιστεύω κάποιων(προφανώς και τα δικά σου), πως θα έπρεπε να μεταφράσω εγώ(και αρκετοί άλλοι) την υποτίμηση της νοημοσύνης μου/μας με πολλές απόψεις των ακολούθων διαφόρων θρησκειών;
  Η ταπεινότητα ως αρχή του χριστιανισμού, θα έπρεπε να σε οδηγήσει σε «ευχαριστώ», που σου δόθηκε η ευκαιρία να μαρτυρήσεις για την θρησκεία σου. Προσευχήσου λοιπόν ως σωστός χριστιανός για τα απολωλότα πρόβατα, και μην παραπονιέσαι για τις αμφισβητήσεις των πιστεύω σου. Ο Χριστός (ως παράδειγμα σου) σταυρώθηκε, αλλά δεν παραπονέθηκε.

 89. Pedis said

  # 81 – Δεν χρειάζεται να απαντήσεις μπλογκ με μαλακίες για να κάνεις γαργάρα οτι δεν ξερεις τι να απαντήσεις. Είναι κατανοητό.

  Αλλο σε θέλω να πεις, μια φορά, ετσι για ξεκάρφωμα ρε μπαγάσα:

  » η κ. καθηγήτρια Λοιμωξιολογιας κάνοντας δηλώσεις ως τέτοια είπε πράγματα ανεπίτρεπτα για τη λογική, την έρευνα, το κριτικό πνεύμα, την επιστημονική της αναγνώριση και φήμη, αλλα και επικίνδυνα για την την κοινωνία,

  και που, σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν καμιά σχέση με το επιστημονικό αντικείμενο από το οποίο βιοπορίζεται, χάρη στο οποίο έχει δημόσια θέση και λόγο, διδάσκει και προσκλήθηκε στην εκπομπή, αν δεν κάνω λάθος.

  Ας έλεγε, λοιπον, η συγκεκριμένη κυρία και τώρα θα σας μιλήσω ως πιστή, κι όχι ως καθηγήτρια λοιμωξιολογίας ότι, αντίθετα από την επιστημονική ανάλυση και προσέγγιση, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πιστεύω ότι υπάρχει αυθόρμητη θεική παρέμβαση κάθε φορά και σ’ όλες τις εκκλησίες του κόσμου που εμποδιζει την μόλυνση και τη μετάδοση από τον έναν πιστό στον άλλον που μεταλαμβάνουν, άσχετα αν δεν μπορώ να το αποδείξω, ούτε να πείσω με επιχειρήματα τον κόσμο που μας ακούει, ούτε μου επιτρέπεται να το κάνω λόγω ωθόριτυ, το αντίθετο, δεν έχω ωθόριτυ μητροπολίτη κοκ «

  δεν θα κορόιδευα την πίστη της, την έχω χεζμένη, κι ούτε με ενδιαφέρει

  (άλλωστε, η πίστη του καθενός δημιουργεί αλληλεπιδράσεις μικρής εμβέλειας και γι αυτό, αν είναι τόσο παρανοική ώστε να προκαλέσει καμιά φορά κακό, αυτό είναι περιορισμένο και γενικώς αμελητέο, οι φορείς της πίστης, όμως, αν είναι δημόσια πρόσωπα με ισχύ και εξουσία είναι σε θέση να γίνουν επικίνδυνοι για το σύνολο της κοινωνίας),

  αλλά την ίδια την κυρία, ως ιντιβίντζουαλ. Δεν χρειάζεται να αναφέρω το γιατί.

 90. BLOG_OTI_NANAI said

  85: Αμέλησα να αναφέρω και τον Απόστολο Παύλο που έλεγε, «εδόθη μοι σκόλοψ τη σαρκί» (Β Κορ. 12,7) ή «δι’ ασθένειαν τής σαρκός ευηγγελισάμην υμίν τό πρότερον» (Γαλ. 4,13).

  Με την προσωπική εκτίμηση ότι ο μέσος Έλληνας δεν έχει μεγαλύτερη πίστη από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο, εφόσον αυτός ασθενούσε, άρα είναι και για εμάς πιθανό…

 91. Pedis said

  # 86 – Ε, άμα έγινε παρεξήγηση, Σταύρο, και δεν κατηγορήθηκα από τον Μπλογκ ότι κορόιδευσα την πίστη της κ. καθηγήτριας λοιμωξιολόγου σχολιάζοντας στο #39, ε τότε, ξαλαφρωμένος που έχω μια ταμπελαρισμένη κατηγορία λιγότερη από τον Μπλογκ, να ζητήσω συγγνώμη που τον κατηγόρησα ότι με κατηγόρησε κλπ κλπ.

 92. Κιγκέρι said

  Χατζηκορονοϊός…

  https://www.kathimerini.gr/1067888/article/epikairothta/ellada/epistrefei-gkroyp-apo-israhl-sta-iwannina—se-kat-oikon-periorismo-oi-ta3idiwtes

 93. tryfev said

  Παραθέτω αυτολεξεί την δήλωση της κ. Γιαμαρέλλου

  «Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία και να μην έχει γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου.

  «Αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο, τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου.

  Στην ερώτηση αν θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη θεία κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κορονοϊό, η κ. Γιαμαρέλλου απάντησε ότι «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

  Ακολουθείται και ηχητική μετάδοση.

  Και η ταπεινότης μου έγραψα στο Facebook τα παρακάτω: «Ποτέ δεν περίμενα από επιστήμονα του κύρους της κ. Γιαμαρελλου τόσο αντιεπιστημονική δήλωση».

  77. Το Πανεπιστήμιο δεν νομιμοποιείται να λάβει τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε γιατί η κ. Γιαμαρέλλου είναι Ομότιμη και όχι εν ενεργεία Καθηγήτρια.

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  88: Χαρούλα, απλώς άκου αυτό που είπα ή μην το ακούς, όμως το δεύτερο μισό του σχολίου σου περιττεύει. Μην νομίζεις ότι έχεις κανένα αποκλειστικό ταλέντο στις εξυπνάδες, το γνωρίζω κι εγώ το παιχνιδάκι αυτό και αρκετά καλά.

 95. dryhammer said

  I ain’t afraid of your Yahweh
  I ain’t afraid of your Allah
  I ain’t afraid of your Jesus
  I’m afraid of what you do in the name of your God etc.
  (Να μην το σεντονιάσω με τους υπόλοιπους στίχους)

 96. τα μυαλά said

  Μέχρι σήμερα ισχύει ότι, τα ασημικά κουταλάκια, τα επάργυρα σκεύη και δοχεία μαζί με το οινόπνευμα στο κρασί δρούσαν αρκετά ως αντισηπτικά και απολυμαντικά και η θεία κοινωνία είναι ασφαλής. Στις περισσότερες έως τώρα γνωστές και διαδεδομένες ασθένειες δεν υπάρχει φόβους. Στους νέους ιούς όπως το κορωνοιό μάλλον πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί.

 97. τα μυαλά said

  Όσο για τους γέρους παπάδες με την ηπατίτιδα, στα ίδια ποσοστά με τους γέρους και νεαρούς πότες στις ταβέρνες.

 98. Γιάννης Ιατρού said

  Αφήστε τα λόγια. Και οι αναστενάρηδες δεν καίγονται όταν περπατούν στα κάρβουνα, είτε λόγω τεχνικής, είτε λόγω αυθυποβολής, είτε λόγω πίστης/θαύματος κλπ. Αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει κανένας άλλος κάποια επίπτωση.

  Αν τώρα ο άλλος πάει και μεταλαβαίνει και βουτά κι ένα ιό, είτε γιατί δεν πιστεύει αρκετά, είτε γιατί δεν ισχύουν τα περί θεϊκής προστασίας, είτε, είτε… και μετά βγαίνει στον δρόμο και σιγά-σιγά κολλάει κι άλλους, έστω ακόμα άθελά του, αφού δεν έχουν προλάβει να παρουσιαστούν συμπτώματα για να καταλάβει πως είναι άρρωστος, τότε τι θέλετε να κάνουμε, να μην ψέξουμε την επιπολαιότητά του και την αδιαφορία του για τους άλλους, ή την αδράνεια και την σχετική επιμονή εκκλησιαστικών κύκλων πως δεν υπάρχει κίνδυνος κλπ.;

  Γιατί παραπονιέστε τότε πως κοροϊδεύομε την πίστη.θρησκεία κλπ. Εμείς φταίμε που υπάρχουν μερικοί που επικαλούμενοι την πίστη τους διασπείρουν την ασθένεια; Ή δεν είναι επιεικώς ανεύθυνοι οι οι αρμόδιοι που διασπείρουν τέτοιες θεωρίες (θεϊκής προστασίας για τους φουλ πιστούς ή μη προστασίας για τους λιγότερους πιστούς από μόλυνση) και γίνονται καταγέλαστοι;

 99. leonicos said

  67

  Πέντις πλιζ! Μη γίνεσαι παιδί

  Ποιος κορόιδευσε την πίστη του άλλου;

  Δεν κορόιδευσε….. κορόιδεψε

  Να προσέχεις κι εσύ τα ελληνικά σου για να μη σε κοροϊδέυσοωσιν.

  Ηρέμησε παιδί! Με τι κέφι θα πιεις το κρασί μας;

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ανακατεύομαι σε θρησκευτικές συζητήσεις, ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά νομίζω πως σεβασμό οφείλουμε στους ανθρώπους, στα πρόσωπα, όχι στις πεποιθήσεις τους. Ένας από τους αγαπημένους φίλους μου, μαζί από το γυμνάσιο, είναι σταλίνας. Τον σέβομαι και τον αγαπώ, αλλά τις ιδέες του τις επικρίνω και τις σατιρίζω ανηλεώς. Κι αυτός το ίδιο. Σε μια ανοικτή κοινωνία πρέπει να αποδεχόμαστε την κριτική των πεποιθήσεών μας, αρκεί να μην εμπεριέχουν ad hominem επιθέσεις.

 101. Spyros said

  50
  Ευχαριστώ. Καλή συνέχεια!

 102. Pedis said

  # 99 – ναι, μωρέ, ντάξει …

 103. BLOG_OTI_NANAI said

  95: Ωραίο τραγούδι. Στα αθεϊστικά καθεστώτα έπρεπε να το τραγουδούν επάνω από τους τάφους των κληρικών και των πιστών που είχαν σφάξει οι άθεοι και γύρω από τις φωτιές όταν έκαιγαν τις Αγίες Γραφές…
  Θα μου πεις, τόσο πολύ που «φοβόντουσαν», τι να κάνουν, να μην τους σφάξουν;

  dryhammer δεν καταλαβαίνεις ότι η ιστορία του θανάτου που σκόρπισε ο αθεϊσμός στον 20ο αιώνα είναι τέτοια, που τέτοιοι στίχοι μιάζουν κωμικοί;

 104. leonicos said

  98

  Γιάννη μου

  Δεν κατάλαβα καλά το κάπως οργισμενο σχόλιό σου

  Άλλο το κοροϊδεύω και άλλο το αντιπαρατίθεμαι, καταπολέμώ, έχω αντιρρήσεις.

  Μίλησα για το κοροϊδεύω. Η κοροϊδία και η καζούρα είναι παιδιαρίσματα. Οι σοβαροί άνθρωποι επιχειρηματολογούν.

  Είναι βεβαιο ότι ο κορωνοϊός όπως και κάθε άλλο αδενοϊός κολλάει με το σαλιο και ασφαλώς με το κουταλάκι απ’όπου κι αν προέρχεται.

  Δεν υπάρχει θεική προστασία στην ανοησία.

  Από κει και πέρα αρχίζει ο σκοταδισμός, οπότε η συζήτηση παύει, και ο σκοταδιστής απομονώνεται. Ο διάλογος περιττεύει.

  Είναι λάθος το λεγόμενο ότι το χρυσό και το επάργυρο δεν μεταδίδει. Απλώς οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω συγχρωτισμού, έχουμε την ίδια χλωρίδα στο στόμα μας. Γ’αυτό δεν κολλάμε, αν και παίρνουμε τα μικρόβια του ενός από τον άλλο σε κάθε έκφανση της ζωής, και όχι μόνο από το κουταλάκι.

  Αν όμως κάποιος έχει ενεργή φυματίωση, μπορεί θαυμάσια να προκαλέσει σε κάποιους τη νόσο, είτε πνευμονική είτε εντερική, που καμιά φορά είναι χειρότερη γιατί πάει στις Παγιέρειες πλάκες (το λεμφικό σύστημα του εντέρου, διότι η φυματίωση είναι κατ’αρχή νόσος των λεμφασδένων) και μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του εντέρου
  (πολύ χειρότερη από τη διάτρηση του στομάχου)

  Πολύ πιθανό στη μεγάλη εξάπλωση της φυματίωσης προπολεμικά να οφειλόταν ότι τότε πρακτικά κοινωνούσαν όλοι.

  Είπα ΠΙΘΑΝΟ δεν υπάρχει μελέτη

 105. sarant said

  104 Ετσι

 106. leonicos said

  Πέντις

  Χαίρομαι πολύ. Θα το πιούμε το κρασί

 107. dryhammer said

  103. Ο ίδιος μηχανισμός είναι. Απλά το «ευαγγέλιό» τους είχε άλλο χρώμα. Η ίδια μη-λογική που γεννά φανατικούς σε κάθε κοπάδι, έτοιμους να σφάξουν στο όνομα του… όποιου νάναι.

 108. dryhammer said

  107. Ά ναι! Και πάντα κάποιος θα ευλογήσει τα όπλα τους.

 109. Αναφορά σε Κινέζο μαζικό δολοφόνο σε 3… 2… 1…

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  Γιάννη, πριν πεις «Γιατί παραπονιέστε τότε πως κοροϊδεύουμε», δες τι έγραψα στα σχόλια 85 και 90 σχετικά με τα περί «συλλογικής ανοσίας» και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί αν κοροϊδέψω κανέναν. Κοροϊδεύεις επειδή δεν πιστεύεις, όχι «καλά κάνεις» επειδή έχεις κάποιο άλλοθι. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα.

 111. Αγγελος said

  «Ο εσθίων και πίνων αναξίως κρίμα εαυτώ εσθίει και πίνει.»
  Αλλο εννοούσε βέβαια ο θείος Απόστολος, αλλά η ρήση του κόλλαγε σε κάποιο σημείο της κουβέντας…

 112. # 103

  Ρε συ Μπλογκ, ξεκόλλα, το άθεος δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά το κομμουνιστής, υπήρχανε άθεοι και πριν από τον Μαρξ

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Ακριβώς, το πρόβλημα είναι ο φανατισμός και έχουμε αρκετούς όλων των αποχρώσεων. Όπως είχα ξαναπεί, η ιδεά ότι ο άθεος συνδέεται με έναν… μεταφυσικό τρόπο με τον ορθολογισμό είναι μια αστεία πεποίθηση που οι ίδιοι οι άθεοι έχουν φροντίσει να καταρριφθεί οριστικά, βεβαίως, κάποιοι ορθολογιστές όπως ο Ντόκινς εξακολουθούν να γράφουν βιβλία για να υποστηρίξουν ότι «αθεΐα» και «βία» είναι αδύνατο να συνταιριάξουν… Από την άλλη, ευτυχώς που γράφονται κα τέτοια για να γελάμε κι εμείς οι φτωχοί και απελπισμένοι.

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  112: Τώρα είδα το σχόλιο σου, οπότε η απάντηση βρίσκεται στο 113. Τα καθεστώτα αυτά σε κάθε λογικό άνθρωπο, θα είχαν προκαλέσει μια ντροπή για την δηλωμένη έπαρση των άθεων ενάντια στην δήθεν αποκλειστική σχέση του θρησκευόμενου με τον ανορθολογισμό. Αυτό έχει καταρριφθεί οριστικά και αμετάκλητα. Όμως, η έπαρση των άθεων παραμένει, στα σχόλια την έχουμε δει αμέτρητες φορές, όμως η ιστορία είναι γραμμένη και είναι πάντα εδώ να τους χτυπά κατακέφαλα όποτε το ξεχνάνε. Γιατί όσο το ξεχνάνε, πάλι τα ίδια θα κάνουν (βλ. βόμβα στον Άγ. Διονύσιο με δηλωμένη επιθυμία να υπάρχουν ΝΕΚΡΟΙ) όπως κάνουν τα ίδια και οι νεοναζί που επιλέγουν να ξεχνούν.

 115. τα μυαλά said

  Έχω ένα ψυγείο και λέει κάτι για αντι-βακτήριο-άκτιβ-σίλβερ κτλ. Με αυτή την αφορμή, κάποτε ασχολήθηκα πολύ με αυτό το θέμα και έμαθα ότι το ασήμι είναι ένας πολύ καλός απολυμαντικός και αντισηπτικός παράγοντας. Στα ίδια αναγνώσματα έμαθα και γιατί δεν κολλάς εύκολα από το κουταλάκι του παπά. Δεν νομίζω να τα έγραψαν παπάδες. Ίσως να προχώρησε η επιστήμη και να τα αναιρεί όλα αυτά.

 116. Γιάννης Ιατρού said

  110: πολύ περισσότερο καταδικαστέο είναι η εκκωφαντική σιωπή εκ μέρους της ηγεσίας του ΕΟΔΥ, της ηγεσίας του ΠΙΣ και των εν ενεργεία πανεπιστημιακών καθηγητών σχετικά με τις αντιεπιστημονικές αυτές δηλώσεις κύκλων της εκκλησίας ή/και δημοσίων προσώπων όπως π.χ. η κα Γιαμαρέλου (η οποία είναι και γνώστης του επιστημονικού αντικειμένου, σε αντίθεση με τους εκκλησιαστικούς κύκλους κλπ.). Κοροϊδία/αντιπαράθεση είναι και η ειρωνεία Μπλογκ.

 117. Pedis said

  Σταμάτα την κασέτα Μπλογκ, άλλο σε θέλω, εσύ που ξέρεις από μέσα, για τη Γιαμαρέλλου πες μας, η αρχιεπισκοπή θα βγάλει μία κοινωνικώς υπεύθυνη ανακοίνωση να πάρουν τα λόγια της κουμ γκράνο σάλις δηλ. να συμμετέχετε στα μυστήρια αλλά με το ελάχιστα αναγκαίο για τις περιστάσεις σάλιο;

 118. aerosol said

  #103
  Υπάρχει βέβαια και το θεματάκι πως τα αθεϊστικά καθεστώτα καλύπτουν κάπου το 0,001% της ανθρώπινης ιστορίας, με το υπόλοιπο να έχει γράψει λαμπρές σελίδες δόξης στο τι κάνουμε σε όσους δεν ακολουθούν τα επιθυμητά θρησκευτικά πιστεύω. Η ιστορία του θανάτου που έχει σκορπίσει ο θεϊσμός σε χιλιετηρίδες ανθρώπινης ιστορίας είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη. Η σύγκριση είναι τόσο συντριπτική που θέλει θράσος να γίνεται, οπότε… θα πρότεινα των φρονίμων ολίγα.

 119. τα μυαλά said

  Είναι πολύ αστείο αλλά το 0.001% έχει δεκαπλάσια θύματα από το 99.999% αλλά αυτό είναι θέμα οπτικής γωνίας. Σκέψου να ήταν αντιστρόφως. Μάλλον δεν θα υπήρχε άνθρωπος να θρηνεί την ανθρωπότητα.

 120. Περιονουσκιας said

  Opening ομιλία;

 121. Γιάννης Ιατρού said

  120: εισαγωγική ;

 122. Pedis said

  https://www.imerodromos.gr/diadoste-o-ios-toy-skotadismoy-vlaptei-sovara-tin-ygeia/

  Οι παραπάνω δηλώσεις (δηλ. Γιαμαρέλλου, μητροπολιτών και λοιπων) – και όλες αυτές που γίνονται ή θα γίνουν στο ίδιο «πνεύμα» – είναι απαράδεκτες, σκοταδιστικές και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ!

  Είναι το ίδιο επικίνδυνες με τους τσαρλατανισμούς των Βελόπουλων.

  Οι επιστημονικοί φορείς να πάρουν άμεσα θέση για να προστατευθεί η υγεία όλων μας.

  άμα δείτε κάποιον φορέα να πάρει θέση, όπως πρέπει, δηλαδή να τους βάλει στη θέση τους κι όχι με διακριτικότητα και σεβασμό και τακτ μην και προσβληθούν οι πιστοί και οι ιδιοι μπουν στο μάτι των παπάδων και των ακρο/δεξιών που είναι μπαστακες στη χώρα, θα την πάρω υπόψην μου ως πιθανή απόδειξη ότι υπάρχει ο θεός των ελλήνων και εκφράζει τη θέληση του να τους σώσει από τους μάγους, τους τσαρλατάνους και τους σκοταδιστές.

 123. # 104

  Λεώνικε, ακόμα μια φορά μου έδειξες πως είσαι μάλλον ΠΑΟΚτσής παρα ΑΕΚτζής. Η μικρή (χρωματική) διαφορά εξηγείται από τα χρόνια και την έκφραση : ατονούσα η όψις μελάντερα οπταίνεται τα λευκά

 124. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Θεωρῶ τὴ στάση τῆς καθηγήτριας Γιαμαρέλου, ὄχι μόνο ἀντιεπιστημονικὴ καὶ ἀντιδεοντολογική, ἀλλὰ καὶ ἄκρως ἐπικίνδυνη γιὰ τὴ δημόσια ὑγεία, ἐπειδὴ εἶναι ἄλλο νὰ τὰ λέει αὐτὰ κάποιος ἱερωμένος καὶ ἄλλο νὰ τὸ λέει μιὰ εἰδικὴ λοιμωξιολόγος καθηγήτρια.

  Δὲν θὰ μπῶ στὸ ἰατρικὸ μέρος. Τὸ ἀνάλυσε συνοπτικὰ καὶ τεκμηριωμένα ὁ Λεώνικος, ὁ – κατὰ τεκμήριο καλύτερος γνώστης ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ σχολίασαν.

  Τὸ θέμα εἶναι τί κάνει ἡ ἰατρικὴ κοινότητα, ἰδιαίτερα οἱ πανεπιστημιακοί.

  Θὰ φέρω ἕνα παράδειγμα ἀπὸ τὸν χῶρο τῶν μηχανικῶν.

  Εἶναι σὰν νὰ πεῖ ἕνας καθηγητὴς τοῦ Πολυτεχνείου ὅτι μιὰ ἐκκλησία, μὲ σοβαρές ζημιὲς ἀπὸ σεισμό, μπορεῖ νὰ δεχτεῖ κόσμο καὶ νὰ λειτουργήσει, ἂν ὅσοι μποῦν μέσα γιὰ νὰ ἐκκλησιαστοῦν ἔχουν πίστη στὸ Θεὸ ὅτι δὲν θὰ καταρρεύσει σὲ περίπτωση μετασεισμοῦ.

  Στὴν περίπτωση αὐτὴ οἱ πιστοὶ ρισκάρουν τὴ δική τους ζωή, ἐνῶ τώρα μὲ τὴν τυχὸν ἐξάπλωση τῆς ἐπιδημίας κινδυνεύουν οἱ ζωὲς ὅλων μας.

  Εἶναι ἀκριβῶς τὸ ἴδιο μὲ αύτὸ ποὺ κάνουν ὅσοι προπαγανδίζουν κατὰ τῶν ἐμβολιασμῶν.

 125. sarant said

  124 Έτσι!

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  118: Το χρονικό διάστημα αποτελεί ακριβώς το μεγαλύτερο πλήγμα για το αθεϊσμό, διότι σε απόλυτους αριθμούς, «κατόρθωσε» να εξοντώσει σε ελάχιστα χρόνια περίπου όσους και φροκτός και φονικός, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

  Το χρονικό διάστημα που αναφέρεις σαν «άλλοθι», αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα που θα έπρεπε να επιφέρει την ταπείνωση που δεν υπάρχει καν, όπως δυστυχώς αποδεικνύει και το δικό σου σχόλιο.

 127. Σάκης said

  (90): Δεν τη βάλατε όλη τη φράση του Απ. Παύλου: «ἐδόθη μοι σκόλοψ τῇ σαρκί, ἄγγελος Σατανᾶ, ἵνα με κολαφίζῃ, ἵνα μὴ ὑπεραίρωμαι.». Δηλαδή ο κορονοϊός είναι άγγελος του Σατανά που μας τον στέλνει ο Κύριος για να μας κολαφίζει και να μήν είμαστε εγωϊστές

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν νομίζω ότι έχει κάποια σχέση με τα εγκλήματα των καθεστώτων το αν είναι θεϊστικά ή αθεϊστικά. Τα εγκλήματά τους σχετίζονταν και σχετίζονται με την απόκτηση και τη διατήρηση της εξουσίας και μπορούν και τα διαπράττουν λόγω συνθηκών και έλλειψης θεσμικών αντίβαρων. Οι ιδέες προσφέρουν επίφαση ηθικού δικαιώματος στο έγκλημα. Στο όνομα του Χριστού, του Αλλάχ, του λαού, ε, είναι μια «καλή» δικαιολογία για να αιματοκυλήσεις τη χώρα.

 129. Πέπε said

  @98

  > > Αφήστε τα λόγια. Και οι αναστενάρηδες δεν καίγονται όταν περπατούν στα κάρβουνα, είτε λόγω τεχνικής, είτε λόγω αυθυποβολής, είτε λόγω πίστης/θαύματος κλπ. Αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει κανένας άλλος κάποια επίπτωση.

  Καλό είναι να αναφέρουμε ότι στις πυροβασίες των αναστενάρηδων τακτικά υπάρχει και κάποιο μικροατύχημα. Ενίοτε και μεγαλύτερο. Δεν αποφασίζει κανείς ότι από αυτή τη στιγμή θα είναι αναστενάρης και αυτόματα να αποκτά ακαΐα.

  Δε συμβαίνει στους παλιούς, γιατί ο παλιός, όσο κι αν δεν ξέρει (ούτε και τον ενδιαφέρει) πώς τα καταφέρνει, ξέρει από εμπειρία πότε είναι έτοιμος να τα καταφέρει. Ο καινούργιος όμως, απλώς εικάζει αν είναι έτοιμος, και μπορεί να πέσει έξω.

 130. τα μυαλά said

  Μπαίνω σε ξένα νερά, αλλά κάτι τρέχει με την πίστη. Πάμπολλες περιπτώσεις όπου ο ψυχολογικός παράγοντας έχει πρωτεύοντα ρόλο στην ίαση. Δεν λέω μόνο για το πλασέμπο το οποίο ανάλογα με τις μελέτες μπορεί να υπάρχει αλλά μπορεί να είναι απλώς στην φαντασία του ασθενή, αλλά το τελευταίο τι σημασία έχει. Μια άσκηση γιόγκα και δεν σε πιάνει ποτέ το συνάχι, χωρίς να λέω ότι γιατρεύει κάθε γρίπη. Ειδικά για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, τα ίδια να δείχνουν οι μαγν τομογραφίες αλλά ο ένας είναι κατάκοιτος και ο άλλος περδίκι. Σαν επιστήμονες που λέτε ότι είσαστε, μη τα αρνείστε όλα.

 131. Είδες οι καθολικοί;

 132. τα μυαλά said

  Για τους αναστενάρηδες. Το μελέτησε η επιστήμη εις βάθος και εις ύψος και απεφάνθη, είναι σκέτη φυσική και τεχνική. Τίποτα το υπερφυσικό, δυστυχώς.

 133. BLOG_OTI_NANAI said

  116: Γιάννη, δεν πάει πολύ να μιλάς για ειρωνία, σε ένα blog που τις δικές μου θέσεις εκδηλώνει αποκλειστικά εγώ και ο Theo ΜΟΝΟ, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν τουλάχιστον 10 ή και περισσότεροι που κατα συρροή ειρωνεύονται, κορϊδεύουν, βλαστημάνε, χυδαιολογούν όχι μόνο προς εμένα, αλλά και σε σχόλια ακόμα και για τον Θεό, τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους κ.λπ. όλα αυτά τα χρόνια;

  Ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σεβασμός και αυτό είναι συμπεριφορά κατ΄εξακολούθηση και με κάθε αφορμή το ξέρεις καλά. Το να ενοχλεί τους δέκα και πάνω, ο ένας που παίρνει ξεκάθαρα αντίθετη θέση, είναι απερίγραπτο. Ας υπάρχει και λίγο αυτογνωσία, όχι να ζητάμε τα ρέστα.

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είδα αν σχολιάστηκε, αλλά η δήλωση της Γιαμαρέλου είχε και μια άλλη προτροπή:
  Συμβούλεψε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, δηλαδή από 65 ετών και άνω, που ενδεχομένως πάσχουν και από καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη κλπ. να αποφύγουν να πάνε στην εκκλησία ώστε να αποφευχθεί η διασπορά κρουσμάτων. «Να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», συνέστησε.
  Δηλαδή, μπορεί να κολλήσεις τον ιό μέσα στον Οίκο του Θεού, αλλά δεν μπορείς να τον κολλήσεις από τη μετάληψη; Υπάρχει κάποια αντίφαση εδώ ή μου φαίνεται;

 135. BLOG_OTI_NANAI said

  127: Ευχαριστώ, δεν ήξερα όιτ αναφέρει τον Κορονοϊό η Καινή Διαθήκη. ΔΙΑΔΩΣΤΑΙ.

 136. Μαρία said

  Γιαννακουδάκης, αντιπρύτανης ΑΠΘ, χημικός (κληρονόμος της έδρας του μπαμπά) https://www.auth.gr/vrect-ec_cv
  : υποθέτω οτι ο ιός κατασκευάστηκε άρα υπάρχει και εμβόλιο. Στην παραλλαγή της γειτόνισσάς μου ήταν γνωστός κι ο κατασκευαστής.

 137. τα μυαλά said

  Εχθές ο καθηγητής από την Πάντειο, σήμερα από το ΑΠΘ. Όλο το μένος σας να επικεντρώσετε σε αυτούς τους βλάκες, είναι άκρος πιο επικίνδυνη από κάθε ιό, ακόμα και από του παπάδες.

 138. # 114

  Κοίταξε, δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα σου λέω και άλλα απαντάς Ταυτίζεις την αθεΐα με τον κομμουνισμό για να γράψεις αυτά που πιστεύεις και δεν έχεις ουσιαστικά αντίλογο. Μπερδεύεις θρησκείες με πολιτεύματα. Να ταυτίσω και γω τον χριστιανισμό σου με όλες τις φασιστικές δικτατορίες που έχουμε φάει ή δεν είχαμε Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών ;; Κακώς ασχολήθηκα μαζί σου, ο λύκος μόνο γούνα αλλάζει, ποτέ τομάρι, εσύ δεν συζητάς μόνο κήρυγμα βγάζεις.

 139. Γιάννης Ιατρού said

  124: Κάτι τέτοιο έγραψα κι εγώ πιό πάνω Δημήτρη. Κι όχι μόνο η Γιαμαρέλου, κι άλλοι, γιατροί κλπ.
  Κι ο Μιχελογιαννάκης, ιατρός, βουλευτής ΣΥΡ, έκανε δηλώσεις
  Αυτός, που είχε κάνει εκείνη την «απεργία πείνας» για τους Σύρους, στο Σύνταγμα (είχε και μια αμαρτωλή σακούλα κοντά του) αν θυμάμαι καλά.

 140. τα μυαλά said

  Πως γίνονται καθηγητές, δεν τους περνάνε ούτε από ένα στοιχειώδες τεστ νοημοσύνης? Ωραία τα μέσα και τα βύσματα, αλλά πρέπει να έχει και μια στάλα νιονιό.

 141. Nestanaios said

  83.
  Εγώ προτείνω πλαστικά κουταλάκια μίας χρήσης.

 142. Μαρία said

 143. Pedis said

  Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται καμιά εξαιρετική χρηματοδότηση σα νάταν τίποτα μπιγκ σάιενς να οργανωθεί ένας σοβαρός πειραματικός εργαστηριακός έλεγχος για την πιθανή μετάδοση μεταδοτικών νοσημάτων (και ποιων και με τι πιθανότητα μετάδοσης) από το σάλιο που ανταλλάσσεται μεταξύ των χρηστών μέσα από ένα ποτηράκι κρασί με λίγο τριμμένο ψωμάκι.

  Εύκολα διεξάγεται και νταμπλ μπλάιντ αν ζητηθεί η ευγενική συμμετοχή παπάδων οι οποίοι θα δεχτούν να ευλογήσουν τα μισά από τα δείγματα.

  Και γιατί, δηλαδή η εκκλησία, επισήμως, να αρνηθεί να δεχτεί την πρόσκληση για συμμετοχή αφού θα πρόκειται για μια ακόμη ευκαιρία να δοξαστεί το όνομα του Κυρίου;

 144. voulagx said

  Μια ερώτηση προς τους επαΐοντες: Ο κορονοϊός μεταδίδεται με το σεξ;

 145. Pedis said

  # 139 – άλλη μια ευκαιρία, τις τελευταίες μέρες, να σχολιαστεί ότι η χώρα έχει σοβαρή έλλειψη εισαγγελέων, αλλιώς δεν εξηγείται …

 146. Alexis said

  #136: Όταν ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ μιλά σαν ψεκασμένος συνομωσιολόγος τι να περιμένει κανείς από τον κόσμο;
  Άκρως θλιβερό και ανησυχητικό.
  Απαράδεκτη από κάθε άποψη και η δήλωση Γιαμαρέλου.

 147. Γιάννης Ιατρού said

  144: ειδικά μ΄αυτό, λένε!
  https://www.ethnos.gr/ygeia/92351_koronaios-i-proti-pigi-metadosis-isos-einai-sex-kai-ohi-o-syghrotismos

 148. Pedis said

  # 144 – για τους χριστιανούς, νόου πρόμπλεμ μεχρι το Πάσχα … λέμε, τώρα, ντάξει …

 149. Alexis said

  #128: Πολύ σωστά! Το διακύβευμα ήταν πάντα, διαχρονικά, η νομή και η διατήρηση της εξουσίας.
  Τα εγκλήματα κάποιων καθεστώτων δεν χρεώνονται συλλήβδην στον αθεϊσμό, όπως και τα εγκλήματα κάποιων άλλων δεν είναι κατ’ ανάγκην εγκλήματα του χριστιανισμού.

 150. Μαρία said

  147
  Αυτό δεν σημαίνει οτι πρόκειται για αφροδίσιο.

 151. Μαρία said

  2000 πιστοί μαζεύτηκαν για τη σαρακοστή στην ευαγγελική εκκλησία της Μιλούζης και έσπειραν τον ιό απο την Κορσική μέχρι τη Γουϊάνα.
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-ce-que-l-on-sait-du-rassemblement-evangelique-de-mulhouse-foyer-de-contamination-de-dizaines-de-personnes-en-france_3854695.html

 152. sarant said

  151 Αυτοί είναι αιρετικοί 🙂

 153. mitsos said

  Μόλις τελείωσα την θέαση και ακρόαση των ομιλιών…και την ανάγνωση των σχολίων ( των περισσότέρων.

  Ατην αρχή πρέπει να συγχαρώ τον Νίκο Σαραντάκο :
  : για την άψογα δομημένη παρουσίαση του βιβλίου του στο Επι λέξει ( και έγινε απρόοπτα επί τόππου ! )
  : για την καταιγιστική ομιλία του στο Φάληρο.

  Ασφαλώς τα ευρηματικά λογοπαίγνιά σου εντυπωσιάζουν εμάς πόσο μάλλον τους Μανιάτες.

  Πολύ μου άρεσαν όλα, και τα γιουτιουμπάκια και τα ηχητικά αποσπάσματα .

  Τώρα για τα σχόλια τι να πω; Δεν κατάλαβα γιατί τόσοι πολλοί σχολιαστές συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων (ασυνείδητα ή συνειδητά) να αλλάζουν το θέμα της ημέρας.
  Ότι και να συζητάμε πρέπει να βγαίνουν και κάποιοι να γράφουν ότι θυμώνται; Και άντε καλά γράψανε δυο. Πρέπει να συνεχίζουν σαρανταδυό;
  Να τι μου κάθισε εμένα στο λαιμό και δεν θέλω να το καταπιώ 🙂

  Καλό ξημέρωμα σε όλους

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το οποιοδήποτε πολιτικό ή θρησκευτικό δόγμα, από τη στιγμή που δεν αποδέχεται αμφισβήτηση της αλήθειας του, είναι θρησκεία, και οι οπαδοί του πιστοί και σαν πιστοί, απορρίπτουν την λογική και πιστεύουν στον δογματικό τους παραλογισμό, δεν υπάρχει απόδειξη που μπορεί να κλονίσει την πίστη τους, μοιραία, όποιος δεν πιστεύει στο δόγμα τους, αποκαλείται άπιστος, άθεος κλπ. Κοινό χαρακτηριστικό των δογματικών πιστών, είναι η σεξουαλική καταπίεση και στέρηση, αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που γίνονται τόσο φονικοί για τους άπιστους- άθεους κλπ, όποιος δεν είναι με εμάς, είναι εχθρός μας και πρέπει να εξοντωθεί, η ιστορία μας δείχνει (αλλά δεν μας διδάσκει) πως έτσι λειτουργεί από την εποχή της αστικοποίησης, (με κάποιες φωτεινές βραχύβιες δημοκρατικές νησίδες) ο δογματικός παρανοϊκός κόσμος που βασίζεται στην αρρωστημένη πατριαρχία.
  Είναι από κωμικό έως γελοίο να βλέπεις πιστούς να αποκαλούν άπιστους, άθεους κλπ, όσους δεν πιστεύουν στο δόγμα τους, την ώρα που οι ίδιοι απορρίπτουν ΟΛΟΥΣ τους άλλους «θεούς».

  Λέω ότι είμαστε και οι δύο άθεοι. Απλά δέχομαι έναν θεό λιγότερο απο ότι εσύ. Όταν συνειδητοποιήσεις γιατί απορρίπτεις όλους τους υπόλοιπους πιθανούς θεούς, θα καταλάβεις γιατί απέρριψα το δικό σου.
  Stephen Roberts

  144 – Αν είναι ευλογημένο, όχι, δεν είναι τυχαίο το, σκύψε ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ. 🙂

  Μια ζωντανή εκτέλεση που απογειώνει το τραγούδι.

 155. Μαρία said

 156. aerosol said

  #128
  Δεν διαφωνώ καθόλου Γιάννη. Αλλά αν κάποιος επιλέξει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο πρίσμα (είτε εξηγεί ρεαλιστικά την πραγματικότητα είτε όχι) έρχεται αντιμέτωπος με καταιγιστική σύγκριση.

 157. Μαρία said

  144, 147
  Μακριά απο φιλιά 🙂

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η ταυτότητα του καθενός μας είναι σύνθετη, μοναδική, αναντικατάστατη, δεν συγχέεται με την ταυτότητα
  κανενός άλλου. […] Η ταυτότητά μας δεν είναι κάτι που δίνεται μια φορά και για πάντα, διαμορφώνεται και
  μεταβάλλεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. […] Η ταυτότητα συνίσταται από πολλές υπαγωγές (χρώ-
  μα, θρησκεία, φύλο, έθνος, κοινωνική τάξη, γλώσσα…) αλλά είναι ενιαία και τη βιώνουμε ως ένα όλον. Η
  υπαγωγή που ιεραρχικά γίνεται σπουδαιότερη από τις άλλες και καταλαμβάνει ολόκληρη την προσωπικό-
  τητα κάνει τους ανθρώπους μονομερείς, προκατειλημμένους, δυναστικούς και τους μεταμορφώνει συχνά
  σε δολοφόνους ή σε υποστηρικτές δολοφόνων. Αυτή είναι μία φονική ταυτότητα […].
  »[…] Μετά από κάθε καινούργια εθνική σφαγή αναρωτιόμαστε, και δικαίως, πώς είναι δυνατόν ανθρώπι-
  να πλάσματα να διέπραξαν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Ορισμένες παρεκτροπές μας φαίνονται ακατα-
  νόητες, η λογική τους δεν αποκρυπτογραφείται. Κάνουμε τότε λόγο για δολοφονική μανία, αιμοχαρή μα-
  νία, μανία προγονική, κληρονομική. Κατά μια έννοια, πρόκειται πράγματι για μανία. Όταν ένας άνθρωπος,
  που έχει κατά τα άλλα τα λογικά του, μεταμορφώνεται από τη μια μέρα στην άλλη σε δολοφόνο, υπάρχει
  όντως μανία. Όταν όμως είναι χιλιάδες, εκατομμύρια οι δολοφόνοι, όταν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται
  στη μια χώρα μετά την άλλη, σε πολιτισμούς πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, σε πιστούς όλων των θρη-
  σκειών και σε όσους ακόμη δεν ομολογούν καμιά θρησκεία απολύτως, τότε δεν αρκεί πια να μιλάμε για
  «μανία». Αυτό που αποκαλούμε βολικά «δολοφονική μανία», είναι τάση που έχουν οι όμοιοί μας να μετα-
  μορφώνονται σε σφαγείς κάθε φορά που νιώθουν τη «φυλή» τους να απειλείται. Το αίσθημα του φόβου
  ή της ανασφάλειας δεν υπακούει πάντα σε λογικές σκέψεις, συμβαίνει καμιά φορά να είναι υπερβολικό
  ή ακόμη και παρανοϊκό. από τη στιγμή όμως που φοβάται ένας ολόκληρος πληθυσμός, η πραγματικότητα
  του φόβου πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από την πραγματικότητα της απειλής.
  »Δεν πιστεύω πως η μία ή η άλλη φυλετική, θρησκευτική, εθνική ή οποιαδήποτε άλλη υπαγωγή προδι-
  αθέτει για φόνο. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα των τελευταίων ετών και θα διαπιστώσουμε
  πως η οποιαδήποτε ανθρώπινη κοινότητα, λίγο να νιώσει ταπεινωμένη, λίγο να νιώσει την υπόστασή της
  να απειλείται, θα αναπτύξει αμέσως την τάση να παραγάγει δολοφόνους, οι οποίοι θα διαπράξουν τις
  χειρότερες αγριότητες πεπεισμένοι ότι έχουν δίκιο, ότι αξίζουν τον Ουρανό και τον θαυμασμό των δικών
  τους. Στον καθένα μας υπάρχει ο κύριος Χάυντ . το παν είναι να μην αφήσουμε να προκύψουν εκείνες οι
  συνθήκες που ωθούν το τέρας να βγει στην επιφάνεια».
  Maalouf Amin (1999), Φονικές Ταυτότητες, μτφ. Θεόφιλος Τραμπούλης, Αθήνα: Ωκεανίδα.

 159. Pedis said

  # 155 – κάνεις, σε παρακαλώ, ένα κρος-τσεκ τους συσχετισμούς συνδικαλιστικών δυνάμεων στην ΟΕΝΓΕ και λ.χ. στον ΠΙΣ ;

 160. ΑΡΗΣ said

  Εσχάτως, στις παρέες έχουν καταργηθεί τα συνηθισμένα σταυρωτά φιλιά και, σε μικρότερο βαθμό, οι χειραψίες.

 161. 155 Νάρθει λίγο στα ίσα του το πράμα γιατί είχε γείρει μονόμπαντα με την ΕΕΦ.

 162. Pedis said

  # 155 – Πόσα δίνουν να βγάλει ανακοίνωση ο ΙΣΑ ή έστω ο πρόεδρός του;

 163. Nestanaios said

  154.
  Στην ελληνική γλώσσα, το αντίθετο της «πίστις» είναι η «πύστις».
  Το «ι» είναι επιτατικό μόριο και το «υ» στερητικό μόριο.

 164. Alexis said

  #158: Προσυπογράφω κάθε λέξη.

 165. τα μυαλά said

  Ο Maalouf Amin τα λέει μεν σωστά, αλλά δεν λέει κάτι καινούργιο. Ξεκινάμε με τους πρώτους θεωρετικούς του κομμουνισμού όταν άρχισαν οι πρώτες σχετικές μελέτες, με τους ναζί να προσπαθούν να τις εφαρμόσουν και να αναπτύσσουν κάθε σκέψη τους και να απορείς με τον Μάο και Πολ Ποτ μέχρι που ήταν ικανοί να φτάσουν. Έχουν γίνει πάμπολλες μελέτες από ψυχολόγους και πειράματα σε εργαστήρια πως να καθοδηγείς ομάδες και πως να εκπαιδεύεις στρατιώτες. Ένα πολύ ενδιαφέρων φιλμ που ασχολείται με αυτό το θέμα:

  Και ως αυτοσυντηρούμενη προφητεία, είπα και το όνομα του αιμοσταγούς κινέζου δολοφόνου.

 166. BLOG_OTI_NANAI said

  138: «Κακώς ασχολήθηκα μαζί σου, ο λύκος μόνο γούνα αλλάζει, ποτέ τομάρι, εσύ δεν συζητάς μόνο κήρυγμα βγάζεις«.

  Καθώς έχεις αποδείξει ότι το μυαλό σου έχει σκεβρώσει, διότι τον φανατισμό και τα χαμηλά ένστικτα που βγάζεις για τις ποδοσφαιρικές ομάδες δεν τον έχει ούτε 15χρονος, κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη, σκέψου λίγο τι λες, τι κάνεις και τι γράφεις εδώ σε ποσοστό 95%, και άμα ξυπνήσεις από τον ποδοσφαιρικό λήθαργο, έλα να μου μιλήσεις.

  Ως προς τα καθεστώτα αυτά, εσύ έχεις χάσει τον μπούσουλα, καθώς άλλη ιστορία εκτός από της ομάδας σου αμφιβάλλω αν γνωρίζεις. Στα καθεστώτα αυτά η αθεΐα αποτελούσε ΘΕΜΕΛΙΟ της ίδιας της σύστασης τους. Στα ίδια τα ιδρυτικά τους μανιφέστα το μίσος για τη θρησκεία ήταν κανόνας καθώς αποτελούσε τάχα εμπόδιο για την… πρόοδο της εργατιάς, που κατά τα άλλα πρόκοψε. Βεβαίως, όταν μπήκε το αγγούρι στον πισινό του Στάλιν, άφησε χριστιανικές ελευθερίες, ώστε τα ρώσικα χριστιανόπουλα να διώξουν τον Χίτλερ και να σώσουν το τομάρι του.

  ΥΓ (που δεν απευθύνεται σε σένα)

  Όπως έχω ξαναπεί, η ευθύνη για τις παθογένειες ανήκει στον φανατισμό. Όπου αυτός εισχωρεί, υπάρχει μίσος και θάνατος. Όλες οι ιδεολογίες που έχουν εμφανιστεί, είτε ως θρησκευτικές, είτε ως κοινωνικές, έχουν λερωθεί από ανθρώπους. Ακόμα και το Ισλάμ, που ξεκίνησε ως πολεμική θρησκεία και γι’ αυτό παραμένει εκμεταλλεύσιμη μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλοί που μπορούν να το εφαρμόσουν ειρηνικά και να ερμηνεύσουν πνευματικά ακόμα και το Τζιχάντ, ως έναν πόλεμο ενάντια στο κακό.Κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι ακόμα και ο Φασισμός ότι δεν προοριζόταν αρχικά να αποκτήσει τη ναζιστική μορφή.

  Τέλος πάντων, άμα χρειαστεί το συζητάμε.
  Το ζήτημα κατά τα άλλα είναι απλό. Οι απρόκλητες επιθέσεις, χλευασμός, ειρωνία, βρισιές, για τα πιστεύω του άλλου, προκαλούν αυτονόητα αντίδραση, και εφόσον ο Νίκος επιτρέπει και στις ιδεολογικές μειοψηφίες (εδώ στο ιστολόγιο) να εκφράζονται, καλό είναι αυτός που κάνει τον πονηρό, να διαπιστώσει ότι υπάρχουν ράμματα για τη γούνα του καθένα ώστε να πάψει να νομίζει ότι η δική του ιδεολογία είναι στο απυρόβλητο. Και έτσι, ρίχνει λίγο τους τόνους και την έπαρση.

  Αν κάποιος παρασυρθεί και εμπεδώσει ότι οι «καθαροί» και «εκλεκτοί» άθεοι μολύνοναι από τους «κακούς», «βλάκες», «ανόητους» κ.λπ. πιστούς (βλ. την επιστημονικοφανή μισαλλόδοξη νοοτροπία του Ντόκινς) τότε ξεκινάνε τα χειρότερα.

 167. Alexis said

  Κάποτε, πριν πολλά-πολλά χρόνια άκουγα τον πατέρα μου να συζητάει με κάποιον φίλο του:
  «Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα, το κράτος ή η εκκλησία;» έλεγε ο πατέρας μου. «Η εκκλησία βέβαια! Ας τολμήσει το κράτος να πάει κόντρα στην εκκλησία! Θα το καταπιούν οι παπάδες ώσπου να πεις κύμινο!»
  Τότε ήμουν μικρός και θεωρούσα υπερβολικά αυτά που άκουγα. Τώρα, με όλα αυτά που έχω βιώσει, λέω ότι είχε απόλυτο δίκιο!

  ΥΓ: Προσπαθώ να θυμηθώ μία, έστω μία φορά που το επίσημο κράτος να πήγε κόντρα και να μην έκανε πίσω στα «θέλω» της εκκλησίας και το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Σημίτης με τις ταυτότητες. Δυστυχώς. Θυμάστε εσείς καμία άλλη περίπτωση;

 168. τα μυαλά said

  165 Kai είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, το αντίδοτο σε όλα αυτά είναι η θρησκεία. Και ξανά, επιστημονικά διαπιστωμένη αλήθεια. /Τελεία και παύλα.

 169. Alexis said

  #166: Βρε Μπλογκ, άσε τις ιδεολογίες κατά μέρος και απάντησε σ’ ένα πολύ απλό ερώτημα:
  Πρέπει η πολιτεία, μέσω του επίσημου φορέα της του ΕΟΔΥ, να βγει και να μιλήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τους πιστούς η συμμετοχή στη θεία μετάληψη και στην εκκλησιαστική λατρεία γενικότερα; Ναι ή όχι;
  Και αν ναι, γιατί δεν το κάνει;

 170. BLOG_OTI_NANAI said

  «Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς«.

  Από το σύνολο της ανακοίνωσης, αυτή η συγκεκριμένη διατύπωση είναι καλή και ξεκαθαρίζει χωρίς φόρτιση ότι ο γιατρός ανεξάρτητα από τα προσωπικά του πιστεύω, όταν καλείται να μιλά δημοσίως ως επιστήμονας, οφείλει να αναφέρεται σε όλες τις ομοειδείς περιπτώσεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

 171. BLOG_OTI_NANAI said

  169: Καταρχάς, θα σχολούμαι με ό,τι νομίζω ότι αφορά τη ροη της συζήτησης και λογαριασμό δίνω μόνο στον Νίκο που με φιλοξενεί.

  Αν δεν βιαζόσουν, θα έβλεπες το σχόλιο 83 και θα διάβαζες: «Το θέμα είναι ότι αν την κάλεσαν ως λοιμοξιολόγο, θα έπρεπε να μην προχωρήσει πέρα από όσα ορίζει η επιστήμη για τη χρήση κοινών κουταλιών«.

  Τα ίδια γράφω και στο σχόλιο 170.

  Γενικά, τις υποδείξεις αυτού του τύπου, πόσο μάλλον με αυτό το ύφος, κρατάτες για τον εαυτό σου.

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  Με επιφύλαξη μεν, αλλά να πω και την αλήθεια, αν βλέπω καλά σε κάποιες παλαιότερες αναρτήσεις για τον κορονοϊό, δεν αναφέρουν την αποφυγή κοινής χρήσης σε κουτάλια πιρούνια κ.λπ. Δηλαδή δεν είχε μπει καν η συζήτηση εκεί, είτε από αμέλεια, είτε από βλακεία, είτε γιατί το θεωρούσαν αυτονόητο, πάντως δεν το έγραφαν καν κι αυτό ήταν λάθος. Ο Γιάννης Ιατρού είχε ανεβάσει ένα τέτοιο σχόλιο: https://sarantakos.wordpress.com/2020/02/28/coronavirus-2/#comment-634397 και κουτάλια δεν βλέπω.

  Και μην κάνει κανείς το λάθος να μιλήσει για «αυτονόητα», διότι το πλύσιμο των χεριών είναι τόσο αυτονόητο σαν να απευθύνεται σε ηλίθιους, και όμως αναφέρεται ξεκάθαρα. Δηλαδή όταν ψάχνουμε για μαλακίες, να βλέπουμε ότι κάποιοι μαλάκες μάλλον είχαν ξεχάσει κάτι τόσο σημαντικό στις αρχικές ανακοινώσεις δημιουργώντας σύγχυση.

  Θυμάμαι όταν μιλήσαμε για τη Θεία Κοινωνία κοίταζα να βρω αν τα κουτάλια αναφέρονται, και δεν βρήκα τίποτα, παρά μόνο σε μια ξεχασμένη ανάρτηση περί γενικής υγιεινής.

  Κατά τα άλλα, για κάθε άλλον εξυπνάκια που θα ρωτήσει, ας δει τα σχόλια 83 και 170.

 173. Μπλογκ (κυριολεκτικά) ό,τι νάναι

  Μάθε να ξεχωρίζεις την βούρτσα από την….κτένα

  Ξεκίνα από το ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, η λογική της μεθοδολογίας της χούντας σε αντιπροσωπεύει, οπαδός του μονόλογου είσαι και του «έχω δίκιο γιατί ο δικός μου θεός είναι πιο μεγάλος»

  Από συμπόνοια ( ανθρώπινη , όχι χριστιανική) και μόνο, διάβασε σην Ιλιάδα τι έπαθε ο Αχιλλέας όταν καυχήθηκε πως ο δικός του θεός-πρόγονος, ο Δίας ήταν ανώτερος από τον θεό- πρόγονο, τον ποταμό Αξιό γι αυτό και σκότωσε τον Αστεροπαίο, μήπως και κατέβεις από το βάθρο που νομίζεις πως βρίσκεσαι εκπροσωπόντας την θρησκεία σου, δεν γράφεις στο Δρομοκαΐτειο.

 174. Alexis said

  #171: Αντιπαρέρχομαι το επιθετικό σου ύφος και από την απάντησή σου κρατάω μόνο τούτο: αποδέχεσαι λοιπόν ότι η Γιαμαρέλου, ως λοιμωξιολόγος που είναι, θα έπρεπε να μιλήσει για τον κίνδυνο αφήνοντας στην άκρη τις όποιες προσωπικές της πεποιθήσεις.
  Η Γιαμαρέλου όμως δεν είναι το επίσημο κράτος, μία γιατρός είναι, έστω καθηγήτρια.
  Ο επίσημος κρατικός φορέας λέγεται ΕΟΔΥ. Άντε να θεωρήσουμε και τον ΠΙΣ ως «επίσημο» φορέα, αφού εκπροσωπεί το σύνολο των γιατρών της χώρας.
  Αυτοί γιατί σιωπούν; Γιατί δεν λένε τα πράγματα με τ’ όνομά τους;

 175. Nestanaios said

  167.
  Αν δεν μιλούσες για την Ελλάδα θα σου έλεγα να δεις το έργο «Becket».

 176. BLOG_OTI_NANAI said

  173: Αν νιώθεις ότι οι άλλοι βρίσκονται σε βάθρο, κοίτα μήπως απέκτησες αίσθημα μειονεξίας συνειδητοποιώντας πόσο έχεις ρίξει τον πήχη με την μονομανία σου με τα ποσοφαιρικά. Προσωπικά για ένα διήγημα σου που είχε αναρτήσει ο Νίκος, είχα την ευγένεια να σε συγχαρώ (εσύ βεβαίως ούτε καν μου απάντησες). Μέχρι να δω για πρώτη φορά ότι έχεις ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, νόμιζα ότι είχες κάψει φλάτζα διότι ακόμα κι αν ένα άρθρο αναφερόταν στη γλώσσα, εσύ έγραφες μόνο για ποδόσφαιρο, και ακόμα δηλ. το ίδιο κάνεις.

  174: Το «ύφος» μου, ήταν απάντηση στο αγενέστατο και εντελώς απρόκλητο: «άσε τις ιδεολογίες κατά μέρος«.

  Το σχόλιο μου 170 πάλι δεν το διάβασες;

  Τα «γιατί σιωπούν» τι ακριβώς είναι; Συνωμοσιολογία; Μήπως θα μου πεις, «τους κρατάνε τους γιατρούς στο χέρι οι παπάδες;». Προσωπικά απεχθάνομαι τις συνωμοσιολογίες. Αν σου αρέσουν, ρώτα τον Λιακόπουλο.

 177. τα μυαλά said

  «ΥΓ: Προσπαθώ να θυμηθώ μία, έστω μία φορά που το επίσημο κράτος να πήγε κόντρα και να μην έκανε πίσω στα «θέλω» της εκκλησίας και το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Σημίτης με τις ταυτότητες. Δυστυχώς. Θυμάστε εσείς καμία άλλη περίπτωση;»
  είναι πάρα πολλές φορές που έχουν συμβεί αυτές οι συγκρούσεις, αλλά μετά τις μάχες και οι δυο πλευρές έχουν συμφέρον και προσπαθούν να τις ξεχάσουν. Πολλές φορές έχει δημεύσει το επίσημο κράτος εκκλησιαστικές περιουσίες, την τελευταία φορά νομίζω έγινε λίγο μετά το πόλεμο. Άλλες φορές η μάχη αφορά την κατήχηση, το εκκλησιασμό, και πολλά άλλα μικροπράγματα στο παρασκήνιο. Αυτό όμως που έχεις στο νου, ο πλήρης διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, δεν συμφέρει το κράτος. Θα ακουστεί παράδοξο, αλλά η πολιτεία πρέπει να κρατά γερά τα καπρίτσια της εκκλησίας και ποτέ να μη τα χαλαρώσει. Ακόμα πιο παράδοξο αν σου πως, ο αναβάτης είναι το κράτος και όχι η εκκλησια όπως νομίζεις με τη συζήτηση που θυμήθηκες. Άυτό συμβαίνει από την εποχή του Μεγ. Κωνσταντίνου και θα συνεχίζει να συμβαίνει αυτό εις τους αιώνες. Η εκκλησία είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για την καθοδήγηση της λαικής μάζας και δεν νομίζω να βρεθεί πολιτικός που θα το αχρηστεύσει. Ο Τσίπρας ας πούμε όσο βλάκας και να είναι, αυτή την αλήθεια την κατέχει.

 178. τα μυαλά said

  Ξέχωρα αυτά με τα καραγκιοζιλίκια με τα περιστέρια και της τετ-α-τετ συσκέψεις με την παναγιά, γιατί λέτε ο Τσίπρας σε κάθε μεγάλομικρή απόφαση του έτρεχε πρώτα στον αρχιεπίσκοπο. Είχε συναντήσει τους παπάδες περισσότερος φορές από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και θυμάμαι πολλές φορές τον αρχιεπίσκοπο να συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο. Ας μου κάποιος τι έκανε εκεί και ποιος τον εξουσιοδότησε. Η πρώτη φορά αριστερά που θα διαχώριζε το κράτος από την εκκλησία χαχαχα

 179. BLOG_OTI_NANAI said

  Ξέχασα να πω στους συνωμοσιολόγους, ότι η ΟΕΝΓΕ δεν είναι σύλλογος άθεων! Μάλιστα αποτελείται από εργαζόμενους στο Δημόσιο, και σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, το κράτος «το κρατάνε στα χέρια τους οι παπάδες». ΑΛλά η ΟΕΝΓΕ ξέφυγε από τη «μέγγενη της Εκκλησίας»…

  Πώς όμως κατάφερε να ξεφύγει, με ποια «ανταλλάγματα»;;;;;

  ΔΟΙΑΔΩΣΤΑΙ

 180. Νέο Kid said

  Boring!…

 181. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

 182. # 176

  Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκή έκφραση και οι σωστοί άνθρωποι δεν την περιφρονούν, όσο για τους σωστούς θρησκευόμενους η αποδοχή είναι πλήρης. ΞΥΠΝΑ !!!!

 183. Γιάννης Ιατρού said

  Κρίμα ο ωραίος τίτλος του άρθρου. Δεν συζητήθηκαν για πολύ η ενδιαφέρουσα διάλεξη της κας Κακριδή-Φεράρι και οι παρατηρήσεις του Νίκου, μας «κέρδισε» η επικαιρότητα.

  Τι μας κέρδισε, δηλαδή, του αλλάξαμε τα φώτα, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου.
  1) θα έπρεπε να πάμε για την σχετική συζήτηση με την θέια μετάληψη στο σχετικό με τα κορονιασμένα μεζεδάκια που ταιριάζει περισσότερο και 2) οι αντεγκλήσεις δεν έπρεπε να πάρουν τέτοιες διαστάσεις.

  Για να λέμε του στραβού το δίκιο, σαν διαπίστωση, όχι σαν μομφή, αν ο Μπλογιος από την αρχή είχε πει ξεκάθαρα: «παιδιά, άλλο θέμα τα θρησκευτικά, άλλο ο ιός, να προσέχει ο καθένας αν μεταλάβει, τόσο τον εαυτόν του όσο και τους άλλους γύρω του» η συζήτηση θα είχε περιοριστεί κατά πολύ. Βέβαια κι αυτός, όπως και ο καθένας μας, είναι ελεύθερος να τα λέει όπως θέλει και ό,τι νομίζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: