Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ακοινώνητα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 7 Μαρτίου, 2020


Η βδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε με τα γεγονότα στον Έβρο, όμως στο μέσο της εβδομάδας η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού απέσπασε την προσοχή και τη δημοσιότητα.

Και επειδή η τρίτη και μεγαλύτερη συστάδα κρουσμάτων ήταν προσκυνητές που έρχονταν από θρησκευτική εκδρομη στους Αγίους Τόπους, αλλά και καθώς μπήκαμε στη Σαρακοστή, περίοδο με έντονη λατρευτική δραστηριότητα, τέθηκε επί τάπητος το ερώτημα αν θα πρέπει, στις διάφορες απαγορεύσεις μαζικών δραστηριοτήτων να συμπεριληφθεί και ο εκκλησιασμός, όπως έγινε σε άλλες χώρες με τους τόπους λατρείας, και ειδικότερα αν πρέπει να γίνουν συστάσεις για αποφυγή της θείας μετάληψης.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, βέβαια, έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι, εφόσον κατά το μυστήριο ο άρτος και ο οίνος μετατρέπονται σε σώμα και αίμα Θεού, και εφόσον ο Θεός δεν είναι φορέας ασθενειών, η θεία κοινωνία είναι ακίνδυνη.

Με μεγαλύτερη σαφήνεια το εξέφρασε αυτό ο μητροπολίτης Πατρών, ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σε εγκύκλιό του αρχικά επανέλαβε τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό, καταλήγει ως εξής:

Ἐν κατακλείδει ἐπαναλαμβάνομε ὃτι, καί εἰς τά κηρύγματά μας ἐτονίσαμε. Ἡ Θεία Κοινωνία εἶναι ὁ ἲδιος ὁ Κύριος. Ἐντός τοῦ Ἁγίου Ποτηρίου εἶναι τό Πανάγιον Σῶμα Του καί τό Τίμιον Αἷμα Του. Ὁ Κύριος εἶναι ἡ Ζωή καί ὃποιος προσερχόμενος μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης, κοινωνεῖ τῶν Θείων καί Ἀχράντων Μυστηρίων λαμβάνει τήν ἲασιν τῆς ψυχῆς  καί τοῦ σώματος καί τήν ὂντως Ζωή.

Επομένως αν τύχει κανείς και κοινωνήσει και μετά ασθενήσει, αυτό σημαίνει ότι δεν θα προσήλθε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης». Θεοδικία θαρρώ λεγόταν αυτό και το χρησιμοποιούσαν πολύ πριν από καμιά πεντακοσαριά και βάλε χρόνια.

Προσέχω επίσης στην ανακοίνωση του σεβασμιότατου ότι γράφει «εν κατακλείδει» -που σημαίνει ότι η πιστη προστατεύει από τον κορονοϊό, όχι όμως και από τις ανορθογραφίες.

* Aλλά η εκκλησία, στο κάτω κάτω, κάνει τη δουλειά της και το βασίλειό της δεν είναι του κόσμου τούτου (θεωρητικά). Η πολιτεία όμως; Η πολιτεία είναι η αρμόδια να επιβάλλει απαγορεύσεις και να διατυπώνει συστάσεις.

Και ο επιστημονικός κοσμος είναι εδώ για να συμβουλεύει και την πολιτεία και το κοινό. Όμως είδαμε επιστήμονες στην τηλεόραση, όπως τη λοιμωξιολόγο κ. Γιαμαρέλλου, να βεβαιώνουν ότι για όσους πιστεύουν είναι ακίνδυνη η θεία Μετάληψη, κάτι ολοφάνερα αντιεπιστημονικό. Είδαμε αλλους, όπως τον κ. Ηλία Μόσιαλο, να μασάει τα λόγια του στην εκπομπή της κ. Τρέμη και να μην τολμά να πει απερίφραστα «αποφύγετε τη θεία λειτουργία και τη μετάληψη» και στη συνέχεια, στη σελίδα του στο Φέισμπουκ να υποστηρίζει ότι: «Με επαγωγικό τρόπο και με σεβασμό στους πιστούς και παίρνοντας υπόψη τον πανίσχυρο θεσμό της εκκλησίας και τη μεγάλη επιρροή της, είπα στην ουσία ότι δεν θα πρέπει να γίνεται, όσο διαρκεί, αυτή η κρίση, η θεία λειτουργία«.

Τουλάχιστον η ΟΕΝΓΕ έσωσε την τιμή του επιστημονικού κόσμου με μια λιτή αλλά όχι δειλή ανακοίνωση. στην οποία τονίζει ότι η Θεία Κοινωνία δεν εξαιρείται από τις συστάσεις για τον κορονοϊό.

* Έγραψα κι εγώ το εξής στο Φέισμπουκ:

Ο ρόλος των θρησκειών στην εξάπλωση των επιδημιών

* Στην Κορέα, μια παραχριστιανική σέχτα συνέβαλε καθοριστικά στην εξάπλωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα
* Στη Γαλλία, μια πανεθνική συγκέντρωση ευαγγελικών στη Μυλούζ συνέβαλε στο να εμφανιστούν κρούσματα σε πολλές νέες περιοχές της χώρας.
* Η θρησκευτική εκδρομή στους Αγίους Τόπους έχει προκαλέσει τα 2/3 των μέχρι στιγμής κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Αλλά όποιος προσέρχεται στη θεία μετάληψη μετά φόβου θεού, πίστεως και αγάπης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Αν παρ’ελπίδα ασθενήσει, θα πει ότι δεν προσήλθε μετά φόβου Θεού κτλ.

* Και ας αφήσουμε προς το παρόν τον κορονοϊό να πάμε στο άλλο θέμα της εβδομάδας, τον Έβρο.

Όπου, όπως βλέπετε, έγινε «ρήξη δακρυγόνων».

Διότι, σου λέει ο άλλος, αφού τα ρίξανε τα δακρυγόνα, πώς θα πούμε το ουσιαστικό;

* Το πρώτο θύμα στον πόλεμο είναι η αλήθεια, λέει το παλιό ρητό. Στον Έβρο βέβαια δεν είχαμε πόλεμο, αλλά η αλήθεια δοκιμάστηκε.

Για παράδειγμα, ο Μάνεσης στον Alpha έδειχνε πλάνα του 2015 από την Ειδομένη, παρουσιάζοντάς τα για τωρινά. Ζήτησε συγγνώμη, νομίζω.

* Κι ένα διεθνές μεζεδάκι.

Συμβαίνουν και εις Ουασινγκτώνα ή κάπου αλλού στην Αμερική. Διαβάζω ένα άρθρο του reuters για την απόφαση του Μπούτιτζετζ να αποχωρήσει από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Εκπρόσωπός του δηλώνει:

“Could he have went through Super Tuesday and beyond? Sure. But this was not a vanity exercise.”

Αυτό το Could he have went? αντί του Could he have gone? μου φαίνεται σχολικό λάθος κι όμως περνάει σε άρθρο σημαντικού μέσου -και γκουγκλίζοντας βλέπω πως έχει κάποιες εμφανίσεις.

Πού βαδίζομεν κύριοι;

* Σχολιάστηκε στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ η εξής οθονιά από άλλη ομάδα του Φέισμπουκ.

Σε συσκευασία κατεψυγμένου χταποδιού υπάρχει η προειδοποίηση: Μπορεί να περιέχει ίχνη από καρκινοειδή, οπότε ευφυής σχολιάστρια προειδοποιεί: Οι Γερμανοί μάς πουλάνε καρκίνο ήδη.

Η προειδοποίηση έχει νόημα διότι η επεξεργασία-κατάψυξη γίνεται στο σκάφος, όπου δίπλα γίνεται επεξεργασία καβουριών ή αστακών (αυτά είναι τα καρκινοειδή) και μπορεί να υπάρχει κάποιος που έχει αλλεργία σε αυτά και πρέπει να το ξέρει.

Πάντως, ετυμολογικά έχει δίκιο η κοπέλα, αφού έναν καιρό καρκίνος λεγόταν και ο κάβουρας -από εκεί και το ζώδιο, με το γνωστό ανέκδοτο για εκείνον που δεν θυμόταν (μακριά από εμάς) αν ο γιατρός του είχε πει πως έχει Ζυγό ή Τοξότη.

* Μια περίπτωση «ευάριθμου» που τη συνάντησα πάνω στη δουλειά.

Η αγγλική έκφραση quite few σημαίνει «ευάριθμος» με τη σημασία που έχουν τα λεξικά, ολιγάριθμος.

Η αγγλική έκφραση quite a few σημαίνει επίσης «ευάριθμος» αλλά με τη σημασία που δίνουν πολλοί στη λέξη, πολυάριθμος.

* Και δεν μας έφτανε η γνωμάτευση επιστημόνων για το αβλαβές της θείας μετάληψης (εφόσον πιστεύει κανείς) που ήδη αναφέραμε. Βγήκε και ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης, αντιπρύτανης του ΑΠΘ, χημικός, και είπε ότι ο κορονοϊός είναι κατασκευασμένος και ότι έχουν ήδη βρει και το εμβόλιο και περιμένουν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για να το ανακοινώσουν. Και μετά λέμε για τους ταξιτζήδες!

* Παρωνυχίδα στο προηγούμενο, η στραβογραμμένη *ορκομωσία (αντί της ορκωμοσίας) στο σουπεράκι.

* Για τον Έβρο (ρε γαμώτο) και ο μέγας ευεργέτης της στήλης μας, ο κυρ Τάκης Θεοδωρόπουλος. Η πρόσφατη επιφυλλίδα του με τον κομψό τίτλο «Ανθρωπιστική γαστρεντερίτιδα» αρχίζει ως εξής:

Αλήθεια, πού είναι ο Αϊ Γουέι Γουέι; Γιατί δεν πάει στην Ανδριανούπολη να παίξει πιάνο ή έστω ταμπούρλο – διότι υποθέτω ότι το πιάνο, με όλες αυτές τις εκρήξεις, δύσκολα θα εισακουσθεί. Δεν κρίνει ότι πρέπει να συμπαρασταθεί στους συγκεντρωμένους εκεί μετανάστες, όπως συμπαραστάθηκε στην Ειδομένη;

Θυμίζω ότι ο πανέμορφος κ. Τάκης είχε αποκαλέσει «πιθηκόμορφο» τον Κινέζο καλλιτέχνη το 2015. Και ενώ μας παριστάνει τον μεγάλο αρχαιομαθή, ακόμα δεν έχει μάθει ότι η Αδριανούπολη είναι η πόλη του Αδριανού και γι’ αυτό δεν γράφεται Ανδριανούπολη.

Όσο για το αν το πιάνο «δύσκολα θα εισακουσθεί» μέσα στον σαματά των εκρήξεων, εγώ ήξερα ότι οι ικεσίες και τα αιτήματα εισακούονται ενώ ο ήχος του πιάνου ακούγεται.

Με δυο λόγια, για να μιμηθούμε τον τάκειο τίτλο, «δημοσιογραφική διάρροια».

* Αθλητική ακυρολεξία. Το εμπόδιο δεν μπορεί να το «ανακάμψει» ο Ολυμπιακός. Θα έλεγα μάλιστα πως και το «παρακάμψει» δεν μου καλοκάθεται. Να υπερπηδήσει βέβαια ή να ξεπεράσει που θα έβαζα εγώ.

* Φίλος γλωσσολόγος μού στέλνει μέιλ και μου επισημαίνει την εξής φράση του (ευρωβουλευτή πλέον) Κώστα Αρβανίτη:

Ο Γουίνστον Τσώρτσιλ, ο πολιτικός που θα μπορούσε να αποτελέσει άνετα πρότυπο για την κυβέρνηση της ΝΔ, έλεγε: “Καταλαβαίνω τους θρασείς και ανέχομαι τους δειλούς. Είναι τους θρασύδειλους που σιχαίνομαι πραγματικά”.

Όχι, ο φίλος μου δεν θέλησε να μάθει αν είναι γνήσιο το ρητό του Τσόρτσιλ ή αν είναι «απόφευγμα» όπως τα λέμε στο ιστολόγιο. Ομολογώ πως δεν το βρήκα σε έναν κατάλογο ρητών του Τσόρτσιλ, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα -και, όπως είπα, άλλο ήταν το ερώτημα του φίλου.

Η σύνταξη «είναι το… που…», θεωρείται ξεσηκωμένη από τα αγγλικά (It is … that …) ή από τα γαλλικά. Στην αγγλική ορολογία τέτοιες προτάσεις λέγονται cleft structures, όρος που μου θυμίζει τους Κλέφτες.

Ο φίλος με ρωτάει αν θα τη μετέφραζα έτσι ή αν θα αναδιατύπωνα.

Πράγματι, οι προτάσεις αυτές είναι πρόβλημα. Κάποτε θεωρούσαμε ξενισμό να μεταφράσεις κατά λέξη, αλλά σήμερα βλέπω όλο και συχνότερα το «Είναι … που…»

Κι ενώ κανείς (ελπίζω) δεν θα πει «Είναι τον Γιώργο που ψάχνω» για να αποδώσει το It’s George that I am looking for, σε πιο σύνθετες προτάσεις συχνά υποκύπτουμε στον πειρασμό και μεταφράζουμε κατά λέξη.

Αυτό εγώ προσωπικά το αποφεύγω αλλά είναι πολύ διαδεδομένο πια -τόσο που δεν θα το χαρακτήριζα μαργαριτάρι αν και ασφαλώς είναι θέμα άξιο για συζήτηση. Εγώ θα μετέφραζα: Καταλαβαίνω τους θρασείς και ανέχομαι τους δειλούς. Τους θρασύδειλους τους σιχαίνομαι πραγματικά αλλά περιμένω και τη δική σας άποψη. Και ασφαλώς αξίζει και χωριστό άρθρο.

* Πολύ γέλασα με αυτόν τον σχολιασμένο τιμοκατάλογο από αγγλικό εστιατόριο, ιδίως για το Chips without Chips στην πρώτη γραμμή, που τιμάται 1.90 λίρες!

* Φίλος του ιστολογίου επισημαίνει έναν… αμαληκιτικό ενεστώτα σε άρθρο της ΕφΣυν:

Άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ προσαγάγουν στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Κόσμου τρία ανήλικα παιδιά.

Προσάγουν βέβαια αλλά κι άλλες φορές έχουμε δει να φτιάχνεται νέος ενεστώτας από τον αόριστο.

* Τα ορθογραφικά λάθη σε επίσημα κείμενα προκαλούν προσοχή, ιδίως σε κείμενα του υπουργείου Παιδείας.

Σε πρόσφατο μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας προς τους μαθητές εντοπίζονται διάφορα λαθάκια, ανάμεσα στα οποία καναδυό που βγάζουν μάτι, όπως «υψώνουμε ένα τοίχος» (αντί «τείχος») ή «ανταλλάσουμε».

Που σημαίνει πως ούτε από κορέκτορα δεν περνάνε τα κείμενα που υπογράφει η υφυπουργός, ούτε εκείνη τα διαβάζει πριν τα υπογράψει!

* Και θα κλείσω με ένα παράδειγμα δημοσιογραφικής τρίπλας, που αγγίζει τα όρια της παραπλάνησης.

Ανακοινώθηκαν χτες τα οικονομικά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2019 και η αύξηση του ΑΕΠ ήταν πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και τους στόχους, μόλις 1%

Ο Σκάι παρουσιάζει την είδηση αλλά βάζει στο σουπεράκι τον τίτλο: Ο Κορονοϊός δοκιμάζει τις αγορές και την οικονομία.

Βέβαια, στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 ο κορονοϊός δεν είχε επηρεάσει τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν θα το σκεφτούν όλοι αυτό!

* Το ιστολόγιο σας εύχεται καλό σαββατοκύριακο, μακριά από κορόνες και ιούς.

 

Advertisement

385 Σχόλια προς “Ακοινώνητα μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα μας

    >Η θρησκευτική εκδρομή στους Αγίους Τόπους έχει προκαλέσει τα 2/3 των μέχρι στιγμής κρουσμάτων στην Ελλάδα.

    Στα μουλωχτά κι όχι με υποδοχή του ιού απ το Ισραήλ με τιμές αρχηγού κράτους κατ όπως πρέπει

  2. Γς said

  3. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα ἀπὸ τὴν (ἀκόμα) καθαρὴ ἀπὸ κορῶνες καὶ ἰοὺς Ρόδο. Ὁ Πατρῶν Χρυσόστομος δὲν πρέπει νὰ ἔχει ἰδιαίτερα καλὲς σχέσεις μὲ τὴ «γεωγραφία» τῆς στίξης. Γιὰ παράδειγμα:
    Ἐν κατακλείδει ἐπαναλαμβάνομε ὃτι, καί εἰς τά κηρύγματά μας ἐτονίσαμε.
    Βλέπουμε ὅτι ἕνα κόμμα μετατοπίστηκε πρὸς τὰ δεξιά (δεξιότερα, Κουροπάτκιν!) καὶ ἔκανε τὸ ἀναφορικὸ «ὅ,τι» νὰ μοιάζει μὲ τὸν ὁμόηχο εἰδικό σύνδεσμο, ἐνῶ τεμάχισε καὶ τὴ φράση.

  4. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Κατακλείδω, κατακλείδεις, κατακλείδει, πού είναι το λάθος ρε παιδιά; 😁

  5. leonicos said

    Καλημέρα

    Λυπάμαι που θα το ομολογήσω αλλά

    τους τάδε είναι που σιχαίνομαι και δεν τους συναναστρέφομαι

    και

    είναι που σιχαίνομαι τον τάδε και δεν πατάω σπίτι του

    δεν με ξενίζουν, και μολονότι ξέρω τόσα αγγλικά που να καταλαβαίνω το It’s A that… δεν μου κάνει εντύπωση καμιά.

    Το είναι τον Α που ψάχνω
    δεν θα το έλεγα στο έτσι αλλά το έχω ακούσει πολλές φορές και δε με χάλασε (μάλλον δεν μ φάνηκε καν κακό)

    και στο ουδέτερο ακόμα πιο απλά
    είναι το Α που θέλει και όχι το Β

    αυτό ζητάω όχι τούτο = αυτό είναι που ζητάω, όχι τούτο

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7. ndmushroom said

    Καλημέρα. Περί θρασύδειλων, τρεις λύσεις βρίσκω για την ώρα:
    1.τη δική σου, η οποία όμως στο γραπτό λόγο υστερεί, γιατί δεν δίνει την έμφαση που δίνει ο προφορικός λόγος στο «θρασύδειλους»
    2. την αλλαγή θέσης: Καταλαβαίνω τους θρασείς και ανέχομαι τους δειλούς. Τους θρασύδειλους είναι που σιχαίνομαι πραγματικά. (έχω την εντύπωση ότι τέτοια σχήματα -τη μέρα δεν έχω πρόβλημα, τη νύχτα είναι που μου παίρνει τα αυτιά με το κλάμα του- ακούγονται αρκετά, αν και δε θυμάμαι αν ακούγονταν και πριν την επέλαση των αγγλόφερτων εκφράσεων.
    3. το περιφραστικό: Καταλαβαίνω τους θρασείς και ανέχομαι τους δειλούς. Αυτοί που σιχαίνομαι πραγματικά είναι οι θρασύδειλοι.

  8. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Πρώτον, έχω να πω ότι τα τελευταία λεπτά πριν ανέβει το παρόν άρθρο διάβαζα τα πρόσφατα (εντελώς πρόσφατα: εκείνης της ώρας) σχόλια στο χτεσινό, όπου οι τόνοι έχουν ανέβει εξ αφορμής του ζητήματος με τη θ. κοινωνία και τημετάδοση ιών, και μόλις είδα τον τίτλο του σημερινού έσκασα στα γέλια!

    Δεύτερον:

    > > Ο ρόλος των θρησκειών στην εξάπλωση των επιδημιών

    Το βρίσκω αναίτια οξύ το σχόλιο. Θα πέταγε κανείς ανάλογα καρφιά για τον ρόλο των ταξιδιών, των τεχνών ή της μόρφωσης αν υπήρχαν αντίστοιχες ειδήσεις για ασθενείς που κόλλησαν σε αεροπλάνο/καράβι, σε συναυλία/έκθεση/σινεμά, ή σε σχολείο/πανεπιστήμιο/φροντιστήριο;

    Τρίτον:

    > > Η σύνταξη «είναι το… που…», θεωρείται ξεσηκωμένη από τα αγγλικά (It is … that …) ή από τα γαλλικά. […] Πράγματι, οι προτάσεις αυτές είναι πρόβλημα. Κάποτε θεωρούσαμε ξενισμό να μεταφράσεις κατά λέξη, αλλά σήμερα βλέπω όλο και συχνότερα το «Είναι … που…» […] περιμένω και τη δική σας άποψη.

    Δεν είναι εντελώς άγνωστο και στα στρωτά ελληνικά:

    -Βλέπεις αυτό τον τύπο; Αυτός είναι που μου είπε… (Αντί «αυτός μου είπε»).

    Αν ακόμη και μια τέτοια σύνταξη είναι ξενόφερτη (και μάλλον γαλλόφερτη, γιατί πρέπει να είναι αρκετά παλιά), τότε είναι απολύτως ενσωματωμένη, και η ξένη της προέλευση είναι μια πληροφορία ιστορικού μόνον ενδιαφέροντος. Ίσως όλο το ζήτημα παίζεται στη σειρά των όρων της πρότασης. Διαφορετικά ακούγεται το «αυτός είναι που» από το «είναι αυτός που», πιο στρωτά το πρώτο, πιο αδέξιο-κακοχωμενένο το δεύτερο.

    Και πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι το «αυτός είναι που μου είπε» δίνει ένα είδος έμφασης που στο σκέτο «αυτός μου είπε» χάνεται. Τουλάχιστον σε γραπτό λόγο, γιατί στον προφορικό μπορεί να αποδοθεί με τον επιτονισμό. Σε αγγλικά κείμενα μάλιστα βλέπουμε μερικές φορές αυτό τον επιτονισμό να αποτυπώνεται με πλάγϊα γράμματα, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο.

    Καταλήγοντας:

    Θα αποδεχόμουν χωρίς καμία δυσκολία τη φράση «τους θρασύδειλους είναι που σιχαίνομαι». Νομίζω ότι κάθε άλλη προσπάθεια να αποδοθεί πλήρως το νόημα του αγγλικού πρωτοτύπου θα έπεφτε σε φλυαρίες: Όσο για τους θρασύδειλους όμως… / Υπάρχουν όμως κι οι θρασύδειλοι: ε, αυτούς… / κλπ.

  9. atheofobos said

    Διαβάζω ότι στο FB σου έγραψαν πως ο κυρ Τάκης φαίνεται πως διαβάζει την έγκυρη ΑΥΓΗ και επηρεάστηκε από αυτήν, καθώς έγραφε και σε επικεφαλίδα μάλιστα: Προσφυγική κρίση: Ενταση στην Ανδριανούπολη με πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα
    http://www.avgi.gr/article/10836/5865914/prosphygike-krise-entase-sten-andrianoupole-me-prosphyges-pou-prospathoun-na

  10. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα!

    Γίνεται πολύς λόγος για «ορθολογισμό» και Θεία Κοινωνία, αλλά επειδή τυχαίνει και εμένα να μου αρέσει ο ορθολογισμός, βλέπω ότι πολλοί εξακολουθούν με επιπολαιότητα να απορούν από που προκύπτει η συζήτηση περί «ασφαλούς μετάληψης», είτε είναι αυτό αλήθεια, είτε είναι μύθος.

    Έχουμε περίπου 19 αιώνες ιστορική γνώση για την εκκλησιαστική παράδοση του Κοινού Ποτηρίου, αφού έχουμε μαρτυρίες ήδη από τον 2ο αιώνα ότι όλοι έπιναν τον οίνο-Αίμα του Χριστού από το ΙΔΙΟ ποτήρι. Επίσης, κάπου μετά τον 7ο αι. ξεκινά και η παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα, όπου με κουτάλι δίδεται μαζί και το Σώμα του Χριστού.

    Όπως καταλαβαίνουμε, οι κοινότητες στις εποχές που δεν είχαν επιστημονικές έρευνες, αντικαθιστούσαν τη γνώση αυτή από την εμπειρία σε βάθος χρόνου. Οτιδήποτε δεν δουλεύει σε μια κοινότητα, καταργείται και αντικαθίσταται. Καθώς μιλάμε για εποχές με πλήθος θανατηφόρες ασθένειες και καθόλου φάρμακα, αν αυτή η παράδοση δεν είχε εμπεδωθεί ως ακίνδυνη, δεν θα είχε αντέξει.

    Έχω την εντύπωση ότι η δύναμη αυτής της εμπειρίας, ως συνείδηση εμπειρίας ακίνδυνης, είναι τόσο μακρά και τόσο αποσυνδεδεμένη από τον κίνδυνο, που δεν το σκέφτηκαν ούτε οι ίδιοι οι γιατροί να την συμπεριλάβουν στις πρώτες ανακοινώσεις, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο διαδεδομένη κοινή χρήση σκευών. Πόσο μάλλον όταν στα τελευταία χρόνια περάσαμε ιδιαίτερα «θορυβώδη» επικοινωνιακά γεγονότα όπως Η1Ν1 ή «γρίππη των πτηνών», αλλά η παράδοση της Θείας Κοινωνίας συνεχίστηκε χωρίς διακοπή.

    Κάποιοι λοιπόν διαπράττουν μια συστηματική παραχάραξη των δεδομένων, μεταβιβάζοντας το όλο ζήτημα σε μια αόριστη «μεταφυσική» ενώ πρόκειται για κάτι απολύτως «χειροπιαστό», μια μακραίωνη εμπειρία μέσα από πολύ δύσκολες εποχές ως προς τη διάδοση ασθενειών.

    Αν το «δεν κολλάει» είναι μύθος, ή αν «δεν κολλάει» επειδή έχει οινόπνευμα, επειδή έχει ασήμι, επειδή υπάρχει Θεός, επειδή είναι μικρή η ποσότητα ή επειδή πρόκειται για κ@λ@φαρδία που διαρκεί 20 αιώνες, είναι μια άλλη συζήτηση. Αν όμως είχε παρατηρηθεί ότι μετέδιδε ασθένειες, θα είχε εξαλειφθεί η πρακτική αυτή από αιώνες, διότι καμιά κοινωνία δεν θα άντεχε τον τεράστιο αριθμό θυμάτων, τα στρατεύματα που θα διαλύονταν, τις οικονομίες που θα κατέρρεαν.

    Το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας λοιπόν δεν αφορά απλώς μια περίπτωση «μεταφυσικής» αλλά το βίωμα. Το γεγονός ότι η επιστήμη δεν πρέπει να κάνει διαχωρισμούς παραμένει γεγονός (το τονίζω για όσους εξακολουθούν να ζουν ανάμεσα μας), αλλά και αυτός που επικαλείται τον ορθολογισμό οφείλει να είναι συνεπής σε αυτό που επικαλείται και να βλέπει ότι εδώ το εμπόδιο βρίσκεται στη δύναμη που αντλείται από μια καθημερινή εμπειρία αιώνων.

  11. Καλημέρα

    Αυτή η ρίψη που έγινε … ρήξη μου έφερε στο νου ένα γραπτό φυσικής που συνάντησα πρι 40 χρόνια που αναφερότανε στην τήψη και πήψη των σωμάτων….

  12. Τον Α είναι που ψάχνω, δεν μου αρέσει

    Ο Α είναι που ψάχνω, ανεκτό

  13. leonicos said

    Τα μπέρδεψε με το πόλις πόλεως πόλει ο παπάς

    Το ερώτημα είναι αν θα μεταλάβει ο ίδιος τα υπολείμματα

    Το επιχείρημα με τον ιερέα της Σπιναλόγκας που πέθανε σε πολύ προχωρημένη ηλικία από άλλη αιτια, είναι αστείο. Η λέπρα, σε αντίθεση ε τη συγγενή της φυματίωση, δεν είναι θανατηφόρα. Η λέπρα δεν κολλάει εύκολα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά αργεί πολύ να γίνει αντιληπτή (όχι λόγω μακράς επώασης αλλά λόγω του ότι οι εκδηλώσεις της αναπτύσσονται πολύ αργά), γι’ αυτό θεωρείται νόσος των ενηλίκων.

    Υπήρξε κι ένας γάλλος οδοντίατρος, του οποίου δυστυχώς μου διαφεύγει το όνομα, που πήγαινε στη Σπιναλόγκα επί σειρά ετών, μαζί με τη γυναίκα του, κι έκανε δωρεάν οδοντιατρκή στους λεπρούς, κι επίσης δεν νόσησε.

    Σήμερα υπάρχουν ακόμα κρούσματα στη Κρητη, αλλά μόλις τα αντιληφθούν, τους πλακώνουν στα χημειοθεραπευτικά, τους αρνητικοποιούν τουλάχιστον, αν και σε μικρή ηλικία τούς θεραπεύουν, και μένουν σπίτιτ τους ζώντας φυσιολογικά

  14. Γς said

    Στον ΣΚΑΙ τώρα:

    Ο παρουσιαστής στην Ντόρα Μπακογιάννη:

    -Είστε και άρτι αφιχθείς απο Παρισίους

  15. Γς said

    15:

    Και πάνω στην αναμπουμπούλα ενας σεισμούλης 4 R

    Μικρός ε;

    Με επίκεντρο τις Αλκυονίδες [τις γνωστες]

  16. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για αρκετές ώρες

    8 Δεκτά όσα λες, αλλά το «Αυτός είναι που μου πούλησε το αμάξι» διαφέρει από το «Είναι τους θρασύδειλους που αντιπαθώ», όπου το «είναι που» λειτουργεί απρόσωπα.

  17. Spyros said

    Καλημέρα σε όλους!
    Με αφορμή τη «ρήξη» δακρυγόνων, έχω ακούσει τα εξής: από συγχωριανό του πατέρα μου, ότι ο τάδε είναι «θανατικός» οπαδός του Ολυμπιακού (δηλαδή τον υποστηρίζει μέχρι θανάτου). Από διήγηση τρίτου, ότι ο τάδε φοιτητής πήρε το «επιτυχείο» του (οκ… ενδεχομένως se non e vero…). Από μικρό μαθητή ωδείου, ότι το μεγάλο έγχορδο όργανο λέγεται «χοντραμπάσο» (γιατί έχει χοντρό ήχο). Από αλλοδαπή κυρία, κάτοικο Ελλάδας, που δυσκολευόταν να μάθει ελληνικά, τη λέξη «βαθμηδώς» (σωστά! Αφού είναι επίρρημα!). Και το κορυφαίο: «σχημα οξύμορφον» (σωστά! Ένα σχήμα έχει πρώτα απ’ όλα μορφή!).
    Αυτά.. έχουν πλάκα.
    Καλημέρα!

  18. Νίκος Κ. said

    Σχετικά με τον κοροναϊό, διαβάζουμε: «Λοιμωξιολόγος καλεί τους πολίτες να κοινωνήσουν παρά τον ιό» https://www.in.gr/2020/03/06/greece/koronaios-loimoksiologos-kalei-tous-polites-na-koinonisoun-para-ton-io/

    αλλά με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για γυναίκα (την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ)! Θα έπρεπε άραγε να την πούμε λοιμωξιολόγα;

  19. Κιγκέρι said

    Ας προσπαθήσω κι εγώ με τη βοήθεια της άνω τελείας:

    Καταλαβαίνω τους θρασείς και ανέχομαι τους δειλούς• τους θρασύδειλους όμως πραγματικά τους σιχαίνομαι.

  20. SteliosZ said

    -> 10 Η Florence Nightingale δημιούργησε μια επανάσταση στην υγεία όταν κατάφερε (χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους – ήταν πρωτοπόρος στη χρήση τους) να αποδείξει τη σημασία της υγιεινής στα νοσοκομεία. Μέχρι τις μέρες της, οι χειρούργοι θεωρούσαν τρελό το να πλένουν τα χέρια τους.
    Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όσα υποστηρίζετε είναι στην καλύτερη περίπτωση παντελώς άκυρα.

    Και κάτι τελευταίο – δεν με νοιάζει τι πιστεύετε: με νοιάζει που ζω σε ένα κράτος που παιδιά, από την ηλικία των 6 ετών, διδάσκονται (ή καλύτερα, κατηχούνται) σε αυτές τις (κατά τη γνώμη μου) ανοησίες.

  21. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Τη Γιαμαρέλλου την είχε διευθύντρια η σύζυγος πριν καμιά εικοσαριά χρόνια και από τότε μου έλεγε ότι «το ‘χε κάψει το τσερβέλο», οπότε η τωρινή της κατάληξη ακούγεται λογική. Με το κράξιμο βέβαια που έπεσε ανασκεύασε τις αρχικές της δηλώσεις (χθες στην ΕΡΤ) αλλά η ουσία περί πίστης παρέμεινε.
    Παρεμπιπτόντως, ένα από τα πολλά της μεταπτυχιακά της ήταν στη γνωστή Mayo Clinic των ΗΠΑ που έχει σύνθημα Faith-Hope-Science.

    Η θέα φύση ας μας βοηθήσει να μην καταλήξουμε σαν όλους αυτούς που εδώ μέσα και αλλού, οικτίρουμε.

  22. ΓιώργοςΜ said

    16 «Τους Θρασύδειλους είναι που αντιπαθώ» είναι νομίζω στρωτό, για μένα τουλάχιστον.

  23. leonicos said

    10 BLOG_OTI_NANAI

    Θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω τα εξής:

    Κατ’ αρχήν δεν παίρνεις σαφή θέση για το «αν κάποιος που πάσχει από γριππη, άσε τον κορονοϊό, και γλείψει το κουτάλι της Θείας Κοινωνίας, αν θα μεταδώσει την νόσο του στον επόμενο που θα γλείψει το ίδιο κουταλάκι.
    Κι εν προκειμένω, η απάντηση είναι καταφατική. Θα τη μεταδώσει. Μπορεί να τη μεταδώσει μόνο σε έναν, αλλά θα τη μεταδώσει.

    2ον) Ποιες είναι οι πολύ βαριές αρρώστιες του παρελθόντος που μεταδίδονται με το σάλιο; Υπήρξαν όντως επιδημίες, οι οποίες όμως οφείλονταν κατά κύριο λόγο σε μετάδοση από έντομα, και κυρίως από έντομα που μετέφεραν την νόσο από τρωκτικά στον άνθρωπο, όπως η πανουκλα. Το αν υπήρξαν επιδημίες από ασθένειες του τύπου των ρινοϊών δεν το ξέρουμε, αλλά έτσι κι αλλιώς εφόσον οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς μεταδιδονται, δεν έπαιρναν καμιά προφύλαξη, οπότε η μετάδοση με το κουταλάκι ήταν απλώς παρωνυχίδα στη δυναμική της επιδημίας.

    Επομένως το επιχείρημα περί πείρας αιώνων δεν ευσταθεί.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος μεταλάβει θα νοσήσει, διότι δεν θα πάσχουν όλοι οι μεταλαμβάνοντες. Ούτε όλοι οι εκκλησιαζόμενοι νοσούν. Όμως εδώ είμαστε, και θα δεις σε λίγο καιρό τι θα γίνει. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

    Ασφαλώς θα υπάρξουν εξαπλώσεις και από τις εκκλησίες και από τα θέατρα και από άλλες συγκεντρώσεις.

    Το κακό όμως είναι ότι όλοι θα λένε πως «οι άλλοι το παραδέχονταν και το επεσημαναν ενω η Εκκλησία έκανε το αντίθετο.»

    Και αυτό θα είναι μομφή για την Εκκλησία την οποία αυτή τη στιγμή έχεις τη λανθασμενη εντύπωση ότι υπερασπίζεσαι.

    Η Εκκλησία ΔΕΝ αξίζει τη μομφή που θα της επιφέρουν οι ‘ασύνετες’ κατ’ εμέ θέσεις, οι οποίες δεν την υπερασπίζονται αλλά την υπομνομεύουν.

    Πρέπει να προστατέψετε την Εκκλησία σας όχι να την εκθέτετε σε κίνδυνο αυτού του τύπου.

  24. Pedis said

    Πληροφορίες αναφέρουν σημαντική δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχη

    για τη θεία κοινωνία

    αύριο το πρωί μετά το πέρας της θείας λειτουργείας έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών.

    Στο μεταξύ η Σύζυγος, με μια αυτόνομη πολιτική πρωτοβουλία που θα προκαλέσει ρήξεις στο εσωτερικό των ελληνοχριστιανικών κομμάτων της χώρας μας αλλά και σοβαρές θεολογικές διαιρέσεις πάνω σε ένα θεμελιωδέστατο δογματικό ζήτημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας,

    έχει θέσει στην άμεση διάθεση των ενοριών της Μητροπόλεως και προς χρήση των πιστών

    χιλιάδες επίχρυσα κουταλάκια *μίας χρήσης*, συλλεκτικά κομμάτια, προερχόμενα από την ιδιωτική της συλλογή, και όλα διαβασμένα στους Αγίους Τόπους.

  25. spiral architect 🇰🇵 said

    Η Γιαμαρέλλου δεν είναι πια κανονική καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ αλλά ομότιμη και παρά τα χρόνια της (πλησιάζει τα ογδόντα) τώρα παίζει μπάλα (μέτοχος) στον όμιλο Υγεία. Ο δε Δημόπουλος (καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ) δεν πρόκειται να της απευθύνει το λόγο, για να μην χαλάσει το ίματζ του μαγαζακίου της Παπαδιαμαντοπούλου.

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ θα έγραφα «Αλλά αυτούς που σιχαίνομαι πραγματικά είναι τους θρασύδειλους».
    Το ότι καθόμαστε εν έτει 2020 σε μια δυτική (κατά κάποιον τρόπο) χώρα να διστάζουμε να προτάξουμε τον λόγο της επιστήμης σε θέματα κατεξοχήν επιστημονικά, είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν συζητάμε, διάβολε, για το αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, όπου όλοι μπορούν να πουν την παρόλα τους, αλλά για το αν κολλάς κορονοϊό από κουταλάκια κοινής χρήσης. Αλλά, γενικά, υπάρχει μια οπισθοδρόμηση στο θέμα αυτό, αφού συζητάμε στα σοβαρά την ποινικοποίηση της βλασφημίας, δηλαδή επισημοποίηση της λογοκρισίας.
    Και μια απορία ακόμα: οι μεγάλοι πηγαίνουν και κοινωνούν μετά φόβου Θεού κλπ και δεν κολλάνε, ένεκα η δύναμη της πίστης. Με τα παιδιά, που τα πάνε οι γονείς τους να πιουν «το κρασάκι που θα τους δώσει ο καλός παππούλης», τι γίνεται; Ρε, τι καθόμαστε και συζητάμε, διαφωτισμένοι αθρώποι…☺

  27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    8 Πέπε ^^^(το ζήτημα) με τη θ.κοινωνία και τη μεταδοση ιών…
    Θεία μεταδοση !

  28. spiral architect 🇰🇵 said

    Γιάννη Κουβάτσο καλημέρα.

  29. Pedis said

    Η ΟΕΝΓΕ έβγαλε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση που βαζει στη θέση τους παπάδες-μαγους-τσαρλατάνους της δημόσιας ζωής επειδή θέλει και μπορεί!

    Οι άλλοι συλλογικοί φορείς ιατρικής επιστήμης και υγείας δεν έχουν βγάλει ανακοίνωση επειδή ΔΕΝ μπορούν επειδή ΔΕΝ θέλουν.

  30. Pedis said

    Αν κάποιος ως δημόσιο πρόσωπο/υπεύθυνος τα βάλει με την εκκλησιαστική μαφία

    και στη συγκεκριμένη περίπτωση βγει και πει τα πράγματα με το όνομά τους

    και δωσει οδηγίες για την αποφυγή του εκκλησιασμού και της θείας κοινωνίας, σύμφωνα με το πνεύμα των υπόλοιπων μέτρων του Υπουργείου Υγείας,

    γρήγορα θα διαπιστωσει πώς και πόσο τον κρατάνε από τον κώλο και τον εχουν για σέντρα για υποτιθεμενες παρατυπίες σε θέματα της αρμοδιότητάς του κλπ κλπ …

    Οπότε μόκο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις με υπερβολικό τακτ και ζητώντας την άδεια …

  31. leonicos said

    Τα μικρόβια είναι παντού

    Σε κάθε επιφάνεια υπάρχουν μικρόβια. Είναι το λεγόμενο biofilm.

    Όλο μας το δέρμα, το στόμα, ο κόλπος (υποθέτω ότι για το έντερο δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ) έχουν τη λεγόμενη χλωρίδα, η οποία είναι μαι ισορροπία μικροβίων με τα οποία ο οργανισμός μας έχει μάθει να συζει. Ο καθένας από μας είναι ένας βιότοπος από τον οποιο ένα μόνο μέλος έχει ταυτότητα, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

    Τα μικρόβια αυτά ζουν σε ισορροπία με τον οργανισμό μας, με τον όρο να βρίσκοντι στη θέση τους. Αν π.χ. στοιχεία της χλωρίδας πάνε στο περιτόναιο, θα κάνουν περιτονίτιδα. επίσης πρέπει να είναι ορισμενα το αριθμό. Πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα όταν παύει μια ροη, όπως αν αποφραχτεί ο κυστικος γίνεται χολοκυστίτιδα, αν αποφραχθεί η ευσταχιανή παθαίνουμε μέση ωτιτιδα, αν φράξει το έντερο παθαίνουμε ειλεό. Και αν διώξουμε τα μικρόβια από το δέρμα μας, οι ασπέργιλοι της ατμόσφαιρας θα καθίσουν πάνω του και θα φτιάξουν αποικίες. Επίσης πορεί να διαταράξουμε την ισορροπίας τους με εντιβιοτικά. Σκοτώνονται όλα εκτός από ένα στελεχος. Μέλος της φυσιολογικής χλωρίδας μέχρι χτες, αν βρεθεί μονο του γίνεται μακελλάρης.

    Τα μικρόβια που προκαλούν νόσο είναι ξένα προς τον οργανισμό μας, και αυτ΄είναι πολύ λίγα τελικώς μπροστά στο πλήθος των υπαρχόντων, ή τροποποιημένα. Στο δέρμα μας έχουμε στφυλόκοκκο λευκό. Παθογόνος είναι ο χρυσίζων. Εντούτοις, αν για καποιο λόγο πάθει κα΄ποιος λοίμωξη από λευκό, ο λευκός λογω της μεγάλης επαφής του με το περιβάλλον είναι πολυανθεντικός και θεραπευεται πολύ πιο δύσκολα από τον χρυσίζοντα που είναι ο τυπικά παθογόνος.

    Και ο κορονοϊός είναι νέος ένοικος των χεριών, των χειλιών, των κουταλακιών και των κουταλιών. Διότι δεν ρέπει να προσέχουμε μπονο τα κουταλάκια αλλά και τα κουτάλια

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εμείς, πάντως, στο σχολείο ρίχνουμε στις χούφτες των παιδιών απολυμαντικό υγρό (απορρυπαντικό το λένε τα πιτσιρίκια), όταν μπαίνουν στην τάξη μετά από κάθε διάλειμμα. Τους ρίχνουμε και όταν πρόκειται να κάνουν το μάθημα των θρησκευτικών. Μήπως δεν χρειάζεται, αφού σ’ αυτή τη διδακτική ώρα μάλλον δεν κινδυνεύουν από ιούς; Ορίστε τι κάθομαι και γράφω, με κάνατε σαν τα μούτρα σας. ☺

  33. Pedis said

    Στο # 30 έγραψα «και δωσει οδηγίες για την αποφυγή»

    φανταστείτε να εμφανιστεί υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία που να προτείνει κλεισιμο των εκκλησιών

    όπως έγινε με τα σχολεία, τα θέατρα, αύριο των πανεπιστημίων και τω γηπέδων,

    τι θα γίνει;

  34. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Επομένως αν τύχει κανείς και κοινωνήσει και μετά ασθενήσει, αυτό σημαίνει ότι δεν θα προσήλθε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης». Θεοδικία θαρρώ λεγόταν αυτό και το χρησιμοποιούσαν πολύ πριν από καμιά πεντακοσαριά και βάλε χρόνια.

    Μιας κι εμείς εδώ λεξιλογούμε, όχι, δεν είναι αυτό η θεοδικία, και δεν το λέγαμε πριν 500 χρόνια, μιας κι η λέξη πλάστηκε πριν 300 μόλις. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Λάιμπνιτς στο έργο του Théodicée, και σημαίνει όχι τη δίκη ανθρώπων από τον Θεό ή βάσει των θείων νόμων (αυτή είναι η θεοκρατία), αλλά κατά κάποιο τρόπο τη δίκη του Θεού, τη δικαιολόγηση δηλαδή της δικαιοσύνης του Θεού με δεδομένη την ύπαρξη του κακού στον κόσμο.

    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Θεοδικία
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Theodicy

    Ασφαλώς, η λέξη πλάστηκε λάθος: αν η αυτοδικία είναι το να παίρνεις το νόμο στα χέρια σου, να δικάζεις εσυ ο ίδιος, τότε κι η θεοδικία λογικά θα ηταν να δικάζει ο Θεός.

  35. Pedis said

    Το καθολικό παπαδαριό στην Ιταλία,

    ίσως επειδη δεν έχει τόση εμπιστοσύνη ότι υπάρχει ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό εντελώς βλήτων μεταξυ των οπαδών τους

    που θα το ακουσει και θα το ακολουθήσει ό,τι μαλακία κι αν αμολήσει,

    ίσως και για λόγους που έχουν να κάνουν ότι θέλει να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία,

    ενώ το νεοελληνορθόδοξο είναι ονομαστό για την περηφανη επιμονή του για τη γενικότερη πολιτισμική καθυστέρηση,

    η Ιταλική καθολική εκκλησία, λοιπόν, πρώτη αυτή έκανε λόγο για περιορισμό των θρησκευτικών εκδηλώσεων και αλλαγή των πρακτικών επαφής των οπαδών τους κατά τη διάρκεια της λειτουργειας τους,

    ώστε να μη δει τις εκκλησίες της μισοάδειες με πρωτοβουλία των ίδιων των πιστών της.

  36. τα μυαλά said

    Εσείς κάθεστε που τα γράφετε, εγώ όμως είμαι που νιώθω τελείως βλάκας που τα διαβάζω. Όλο «που» στη σειρά, αλλά με αρέσουν. ίσως είναι η προσωπική μου διαλεκτός μου.

  37. ap8938 said

    ίσως να μην έχω καταλάβει κάτι αλλά εμένα το «είναι … που» δεν με ξενίζει. π.χ. δεν βρίσκω κάτι αδόκιμο στο
    «Δεν είναι που φεύγεις κι όλα τελειώνουν
    δεν είναι που τώρα τα μάτια βουρκώνουν
    δεν είναι που μένει σε μένα ο πόνος
    και χάνονται οι μέρες οι ώρες ο χρόνος».

  38. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  39. Χαρούλα said

    Καλημέρα! Κοινωνική, με τις ευχές μου λοιπόν σε Θοδωρήδες, Θεοδώρες, Ντόρες (εξερευνήτριες ή όχι)!
    Theo αν μας διαβάζεις, προσωπικά σε σένα. Λείπεις. Και ιδιαίτερα χθες και σήμερα, με την ψυχραιμία σου.

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά, Theo!

  41. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Κάποτε κάλεσαν έναν παπά να κάνει ευχέλαιο σε ένα σπίτι για να φύγουν τα ποντίκια. Κι ο παπάς τους είπε: «Θα έρθω να κάνω ευχέλαιο, αλλά καλού-κακού πάρτε και μια γάτα».

  42. nwjsj said

    Καλημέρα σε όλους!

    – Είναι τους θρασύδειλους που σιχαίνομαι πραγματικά vs. Τους θρασύδειλους τους σιχαίνομαι πραγματικά –
    Ψηφίζω την clέftικη, διότι είναι πιο εμφατική σαν σύνταξη χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβει το ‘τους’ για να το πετύχει.

    – ὃποιος προσερχόμενος μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης, κοινωνεῖ τῶν Θείων καί Ἀχράντων Μυστηρίων λαμβάνει τήν ἲασιν τῆς ψυχῆς καί τοῦ σώματος καί τήν ὂντως Ζωή –
    Αυτό είναι ξεκάθαρο κάλεσμα προς τους απανταχού ψυχικά και σωματικά άρρωστους να πάνε να κοινωνήσουν, έτσι ώστε να γιατρευτούν. Και καλά όσοι έχουν π.χ. κατάθλιψη ή καρκίνο, ας κοινωνήσουν, αυτοί που πάσχουν από μεταδιδόμενες ασθένειες, θα βρουν τη γιατρειά τους στη μετάληψη ή μήπως θα βοηθήσουν στο να χάσουν την υγεία τους οι υπόλοιποι; Οι ασθένειες, τουλάχιστον έτσι όπως αντιμετωπίζονται από το ελληνορθόδοξο δόγμα, είναι δοκιμασίες που πρέπει να υποφέρει το πνεύμα προκειμένου να καθαρθεί. Οπότε οι αυθεντικοί πιστοί, όχι μόνο δεν φοβούνται τις ασθένειες, αλλά τις καλωσορίζουν με στωικότητα και αγαλλίαση κιόλας ως θέλημα και ευλογία θεού, διότι τους βοηθούν να καθαρίσουν το μιαρό τους πνεύμα και σώμα, έτσι ώστε να βρεθούν πιο κοντά του. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η Δευτέρα Παρουσία που θα αποκαταστήσει όσους υπέφεραν στη ζωή, οπότε γενικώς έχουν βρει όλες τις απαντήσεις για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και τη διασπορά του παραλογισμού.

    Όταν αυτά διδάσκονται υποχρεωτικά στα σχολεία από την Α’ Δημοτικού μέχρι τη Γ’ Λυκείου, περιμένουμε τους γιατρούς να βγαίνουν στα μέσα κάθε μέρα για να μας δίνουν οδηγίες για το πώς να πλένουμε τα χέρια μας ή να μας απαγορεύουν να συγχρωτιζόμαστε σε κλειστούς χώρους και να γλείφουμε το κουτάλι που έχει προηγουμένως γλείψει κάποιος άλλος και να τους επικροτούμε κιόλας που μας λένε «β+α = βα». Αυτή είναι η κατάντια μας.

    – Ο ρόλος των θρησκειών στην εξάπλωση των επιδημιών
    * Στην Κορέα, μια παραχριστιανική σέχτα συνέβαλε καθοριστικά στην εξάπλωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα
    * Στη Γαλλία, μια πανεθνική συγκέντρωση ευαγγελικών στη Μυλούζ συνέβαλε στο να εμφανιστούν κρούσματα σε πολλές νέες περιοχές της χώρας.
    * Η θρησκευτική εκδρομή στους Αγίους Τόπους έχει προκαλέσει τα 2/3 των μέχρι στιγμής κρουσμάτων στην Ελλάδα. –
    «Έκανα λάικ» στο φατσοβιβλίο, αλλά θα προσυπογράψω και εδώ με χέρια και με πόδια.

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να βάλουμε, ευκαιρίας δοθείσης, τη «Θεοδικία της δασκάλας» του Παπαδιαμάντη μας…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://olympia.gr/2018/02/23/%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25B5%25CE%25BE%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2583-%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2583-%25E1%25BC%25A1-%25CE%25B8%25CE%25B5%25CE%25BF%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AF%25CE%25B1/amp/&ved=2ahUKEwjIu82gjIjoAhVCSRUIHRjNDv0QFjAEegQIBBAB&usg=AOvVaw3mE2JkXd7x10Clo2oAX1bz&ampcf=1&cshid=1583574937971

  44. leonicos said

    Ρε παιδιά, ελεος!

    Μη μαλώνετε. Μιλήστε ωραία.

    Κάποιος εδώ πιστεύει έτσι. Άλλος αλλιώς.

    Δεν μας επέβαλε κανείς να πάμε να κοινωνήσουμε, εσάς όχι εμένα ππου έτσι κι αλλιώς δεν το έχω κάνει.

    Κουβάτσο
    Όντως προκείται για θρασύδειλους. Έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους, και πραγματικά συνειδητοποιώ πόσο ισχυρό είνι το εκκλησιατικό κατεστημένο.

    Και δεν φοβούνται μην τους κυνηγήσουν, που λέει ο Πέντις. Γιατί όλοι έχουν να πουν οι μεν για τους δε. Φοβούνται ακόμα το βλέμμα και τη σκιά τους. Αυτό είναι το περίεργο. Η εκκλησία ασκεί μια ιδιότυπη συναισθηματική εξουσία δυσανάλογη με τον υποτιθέενο διαφωτισμό μας

    Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, να διαφωνούμε με τρόπο που ο άλλος να δέχεται να μας ακούσει.
    Αν εκφραζόμαστε με τρόπο που κλείνει του άλλο τ’ αφτιά, δεν κάνουμε τίποτα διάλογο. Βγάζουμε τα εσώψυχά μας απλώς.

    Υπάρχει όντως εκκλησιαστικό κατεστημένο, και πανεπιστημιακό κατεστημένο και φοροτεχνικό κατεστημένο, και ιατρικο κατεστημένο (κόρακας κοράκου δεν βγάζει μάτι) δηλαδή κύκλοι που προσπαθούν να κρατήσουν ένα στάτους κβο, το οποίο πάντα μετακυλίεται. Κι εδώ μέσα, εγώ που μιλάω, ένα κατεστημένο προασπαθώ να διασώσω, αυτό που λέω «είμαστε παρέα» και όποιος είναι σε απόσταση που το επιτρέπει «θα πιούμε και κρασί». Μη το χαλάμε. Θα νερώσει το κρασί και δεν θα πίνεται

  45. Πέπε said

    @33:

    > > φανταστείτε να εμφανιστεί υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία που να προτείνει κλεισιμο των εκκλησιών

    Εδώ που τα λέμε, τι θα γίνει δηλαδή;

    Αν αντί για τον κορωνοϊό είχαν εισβάλει οι βάρβαροι, κι έσφαζαν όπου βρίσκαν συγκεντρωμένους άμαχους, η Εκκλησία δε θα έλεγε «καθήστε σπίτια σας μέχρι να περάσει η μπόρα και μην έρχεστε στις λειτουργίες γιατί έτσι κι αλλιώς δε θα τις κάνουμε»;

    Μια απ’ αυτές τις μέρες, σε κάποια από τις παράλληλες συζητήσεις, κάποιος σχολίασε ότι ο θεός ποτέ δε δίδαξε «κάντε ανοησίες και μη σας νοιάζει, εγώ θα σας προφυλάξω από τις φυσικές τους συνέπειες».

    Αν κάποιος είναι τόσο φανατισμένος ώστε να θέλει οπωσδήποτε να προκαλέσει την τύχη του, και να πάει μαζί με άλλους άμαχους να εκκλησιαστεί ενόσω οι βάρβαροι σφάζουν (οπότε, είτε η Θεία Χάρις θα τους προστατέψει προς μείζοντα δόξα του θεού, είτε δεν θα τους προστατέψει, και θα γίνουν μάρτυρες προς μείζοντα δόξα του θεού, win-win), μπορεί πάντα να το κάνει και εκτός ναών. Αν όμως βγει η ίδια η Εκκλησία και πει «μη σας νοιάζει, ελάτε στη λειτουργία σαν να μην έτρεχε τίποτα», δε νομίζω ότι θα άρεσε στην κοινή γνώμη αυτό.

  46. ΑΡΗΣ said

    «Ζήτησε συγγνώμη, νομίζω». Και επειδή θεώρησε ότι η συγνώμη δεν είναι αρκετή, δήλωσε παραίτηση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον Alpha.

  47. leonicos said

    32 Γιάννη Κουβάτσο

    Κακή πρακτική. Απλώς τους χαλάτε τα χέρια. Το ευτύχημα είναι ότι την επόμενη στιγμή τα βάζουν στα ρούχα τους, στη μύτη τους, στο στόμα τους, πιάνουν τη σάκα τους και ‘θεραπεύονται’ από την υπερβολή σας.

  48. τα μυαλά said

    Αυτή η συζήτηση για την θ. κοινωνία και λειτουργία αρχίζει να κουράζει. Είναι διάχυτη η χαρά μερικών που νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να κτυπήσουν την εκκλησία. Λάμπουν πολύ στο σκοτάδι από τη χαρά τους, αλλά ας κρατηθούν λίγο. Μη πάθουν κάτι και έχουμε άλλα πιο βαρετά και τραγικά πράματα. Θα σκοντάψουν και θα σπάσουν τα μούτρα τους. (Αυτό το «και» που μου έρχεται συνεχώς να γράφω, ποιανής διάλεκτος άραγε είναι.)

  49. leonicos said

    45 Πέπε θενκς για την αναφορά

    κάποιος σχολίασε ότι ο θεός ποτέ δε δίδαξε «κάντε ανοησίες και μη σας νοιάζει, εγώ θα σας προφυλάξω από τις φυσικές τους συνέπειες

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    47: Σοβαρά; Για δώσε πληροφορίες, γιατρέ, να ξέρω τι να πω τη Δευτέρα στο σχολείο.

  51. LandS said

    #10
    Αγαπητέ Blog ότι νάναι. Τον εικοστό αιώνα γράφτηκαν τα τελευταία ιατρικά συγγράμματα για τη θεραπευτική μέθοδο αφαίμαξης με βδέλες. Εδραιωμένη πρακτική αιώνων και αυτή.

  52. atheofobos said

    20
    Ο πρώτος που σύστησε το πλύσιμο των χεριών ήταν ο Σεμελβάις στην Βουδαπέστη.
    Αυτός ήταν , παρά το ότι αγνοήθηκε στην εποχή του, που κατάλαβε πως τα μικρόβια μεταφέρονται με τα χέρια .Το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν διέθετε δύο ξεχωριστές μαιευτικές κλινικές και, όλως περιέργως, το ποσοστό θνησιμότητας των μητέρων στην πρώτη κλινική ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι στη δεύτερη. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο κλινικές ήταν ότι στην πρώτη εκπαιδεύονταν φοιτητές της ιατρικής που προηγουμένως είχαν κάνει νεκροψίες, ενώ στη δεύτερη μαίες.
    Στις αρχές του 1847,ο Σέμελβαϊς επέβαλε μια αυστηρή μέθοδο καθαρισμού των χεριών που περιλάμβανε την αποστείρωσή τους σε διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου πριν από την εξέταση εγκύων. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν κατακόρυφα από 18,27 τοις εκατό τον Απρίλιο σε 0,19 τοις εκατό στο τέλος του ίδιου χρόνου.
    Η Florence Nightingale άσχετα από αυτόν έφτασε στις αρχές Νοεμβρίου του 1854 στο στρατώνα Σελιμιγιέ στο Σκούταρι και φρόντισε να βελτιωθούν ο άθλιες συνθήκες νοσηλείας επιβάλλοντας το πλύσιμο των χεριών και άλλες συνθήκες υγιεινής στο πολεμικό νοσοκομείο όπου εργαζόταν.

  53. Pedis said

    # 44 – Και δεν φοβούνται μην τους κυνηγήσουν, που λέει ο Πέντις. Γιατί όλοι έχουν να πουν οι μεν για τους δε.

    Δεν κατάλαβα. Ό,τι όλοι έχουν να πουν κι ο νικοκοίρης και ο κλέφτης δεν δεν σημαίνει τίποτα.

    Δεν μου αρέσει το τσααακ στη μέση, δήθεν για αντικεμενική μετριοπάθεια.

    Όποιος τα βάλει με το παπαδαριό, χωρίς να έχει σκοπό να μπει ξεκαθαρα στο αποκεί από τον ακρο/δεξιο-ελληνορθόδοξο χαράκωμα θα το πληρώσει!

    Άλλωστε, το έχουμε δει κι εδώ στα σχόλια αμέτρητες φορές το τρυκ (πρέπει να είναι σε κάποιο μάνιουαλ!),

    από όλους όσοι γράφουν υπερασπιζόμενοι την κρατικοδίαιτη και κυρίαρχη κατα το Σύνταγμα εκκλησία τους, με την καταδίωξη, τάχα μου των χριστιανών και της πίστης,

    κάθε φορά που γίνεται κριτική ακριβώς στον κυρίαρχο κρατικο-θεσμικό ρόλο της ορθόδοξης εκκλησίας σε μία χώρα δυτικώς του Ιράν.

  54. Avonidas said

    Βλέπω από τα σημερινά κατεβατά ότι τα χτεσινά μαλλιοτραβήγματα ουδένα δίδαξαν – ω, τι έκπληξη – και οι υπεκφυγές συνεχίζονται. Αλλά θα μου πείτε, εδώ η δήλωση του Μητροπολίτη Πατρών είναι μνημείο ασάφειας: δεν λέει οτι θα κολλήσετε, δεν λέει οτι ΔΕΝ θα κολλήσετε, δεν λεει να πάτε ή να μην πάτε να κοινωνησετε, λέει τι (πιστεύει πως) είναι η Θεία Κοινωνία με την ελπίδα να βγάλει το ποίμνιό του μόνο του συμπέρασμα. Plausible deniability που λεγαν κι οι ΑΗΠ. Αφού λοιπόν οι μαστόροι ειναι σουπιές, τι περιμένουμε απ’ τους καλφάδες;

    Λοιπόν όχι, δεν ειναι το βίωμα αιώνων ή κάποιος αυτοματισμός που οδηγούν την Ιεραρχία να λένε αυτά που λένε, είναι η αλαζονεία τους και η αυταρέσκειά τους και η ανέξοδη ανευθυνότητα που τους έχει δημιουργήσει το ελεύθερο που εχουν δεκαετίες τώρα να αλωνίζουν και να μην τρέχει κάστανο από συνέπειες.

    Το «βίωμα» αιώνων, αντίθετα, μας λέει πως οι πιστοί όπως και οι άπιστοι αρρωσταίνουν, παθαίνουν ατυχήματα, παθαίνουν καρκίνους, σκοτώνονται σε σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και τροχαία. Κι επομένως, αν υπάρχει κάποιος Θεός, εμφανώς έχει αφήσει αυτόν εδώ, τουλάχιστον, τον κόσμο να λειτουργεί βάσει των συνηθισμένων νόμων, και τα πράγματα να ακολουθούν τη φύση τους. Όπως λοιπόν δεν περιμένει κανείς απ’ τον Θεο να παίξει το ρόλο της καπότας οταν πηδάει, για να αποφύγει την εγκυμοσύνη, ετσι και δεν μπορεί λογικα να περιμένει οτι θα παίξει το ρόλο του αντισηπτικού οταν κοινωνεί. Εμείς πρεπει να προφυλαχτουμε απο τους φυσικούς κινδύνους, με τα μέσα που διαθέτουμε. Το αν πρέπει να προφυλασσομαστε κι απ’ τους υπερφυσικούς ειναι θεμα του καθενός να το αποφασίσει για την πάρτη του.

    Όλα αυτά θα μπορούσε να τ’ αναγνωρίσει η Εκκλησία, και να αποφύγει εντελώς το ζητημα της αλήθειας της πιστης της. Αλλά βέβαια λειτούργησαν τα γνωστα αντανακλαστικά που λένε οτι το ποίμνιο ειναι τσιφλικι μας, και εμεις ξερουμε καλυτερα, και δε θα μας πει εμας το κράτος τι να κάνουμε και κοιτάξτε εκεί να κανονισετε τα καρναβάλια σας.

  55. Πουλ-πουλ said

    προσαγάγω αντί προσάγω. Δείτε το και ενεργειακά, είναι σπατάλη ενέργειας.

  56. Avonidas said

    Το βρίσκω αναίτια οξύ το σχόλιο. Θα πέταγε κανείς ανάλογα καρφιά για τον ρόλο των ταξιδιών, των τεχνών ή της μόρφωσης αν υπήρχαν αντίστοιχες ειδήσεις για ασθενείς που κόλλησαν σε αεροπλάνο/καράβι, σε συναυλία/έκθεση/σινεμά, ή σε σχολείο/πανεπιστήμιο/φροντιστήριο;

    Για τις τέχνες και τη μόρφωση πάω πάσο, αλλά ο ρόλος των ταξιδιών;! Ευρύτατα συζητήθηκε και συζητιέται το πώς ο διασυνδεδεμένος κόσμος μας διευκολύνει την εξάπλωση των επιδημιών. Ακόμα και για το μεσαιωνικό (ερχομός της πανούκλας από την Κριμαία) και υστερομεσαιωνικο παρελθόν (ταξίδια του Κολόμβου και διάδοση ευρωπαϊκών ασθενειών στους ιθαγενείς της Αμερικής), όχι απλώς εχει συζητηθεί, τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί.

  57. ΣΠ said

    Καταλαβαίνω τους θρασείς και ανέχομαι τους δειλούς. Είναι τους θρασύδειλους που σιχαίνομαι πραγματικά

    Οι θρασύδειλοι είναι υποκείμενο του «είναι» και πρέπει να μπει στην ονομαστική: «Είναι οι θρασύδειλοι που σιχαίνομαι πραγματικά» ή «Οι θρασύδειλοι είναι που σιχαίνομαι πραγματικά».

  58. ΣΠ said

    Δεν αναπνέω…

  59. Παναγιώτης Κ. said

    «Καταλαβαίνω τους θρασείς και ανέχομαι τους δειλούς. Τους θρασύδειλους απεχθάνομαι».
    Εναλλακτικά, τα ρήματα αντιπαθώ, αποστρέφομαι.
    Το σιχαίνομαι μου προκαλεί…σιχαμάρα. 🙂

    Chips…
    Θα παράγγελνα δείχνοντας με το δάχτυλο στον τιμοκατάλογο μια μερίδα without chips και μια with chips και θα έκανα τη σύγκριση! 🙂
    Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις δύο μερίδες. Οι τηγανητές πατάτες αρέσουν στα παιδιά! 🙂

    @17. 🙂

    Να κάνουμε συνειρμούς; Δηλαδή να θυμηθούμε Καψάσκηδες, Γιαμαρέλλους κ.λπ;
    Αν όντως υπάρχει σύνδεση τότε υπάρχει και εξήγηση…

    Γενικό σχόλιο: Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πολλές γνώσεις έκαστος.
    Λίγοι όμως άνθρωποι έχουν Γνώση!

  60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Στὸ θέμα τῆς μετάληψης μὲ κάλυψε ὁ Λεώνικος.

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έγραψα παραπάνω «εν έτει 2020» και, γενικά, συνηθίζουμε να θεωρούμε ότι όσο προχωρούν τα χρόνια, τόσο θεωρούνται δεδομένες κάποιες κατακτήσεις του πνεύματος. Στην εποχή μας, όμως, βλέπουμε να ποινικοποιείται και πάλι η «βλασφημία», να φοβούνται επιστήμονες να μιλήσουν επιστημονικά, μήπως και δυσαρεστήσουν το ιερατείο, να παίρνει προνομιούχο θέση στο απυρόβλητο της κριτικής μια θρησκεία, επειδή κάποιοι φανατικοί πιστοί της αντιδρούν απρόβλεπτα και ποιος θέλει να πυροβοληθεί ή να κρύβεται κάθε μέρα και σ’ άλλο σπίτι, κι όλα αυτά στην Ευρώπη της ελεύθερης έκφρασης, της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού.

  62. Με ήχο

  63. Avonidas said

    Το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας λοιπόν δεν αφορά απλώς μια περίπτωση «μεταφυσικής» αλλά το βίωμα. Το γεγονός ότι η επιστήμη δεν πρέπει να κάνει διαχωρισμούς παραμένει γεγονός (το τονίζω για όσους εξακολουθούν να ζουν ανάμεσα μας), αλλά και αυτός που επικαλείται τον ορθολογισμό οφείλει να είναι συνεπής σε αυτό που επικαλείται και να βλέπει ότι εδώ το εμπόδιο βρίσκεται στη δύναμη που αντλείται από μια καθημερινή εμπειρία αιώνων.

    Ειχα σκεφτει να σου απαντήσω την (προ)περασμένη βδομάδα οταν το γραψες, τελικά το άφησα γιατί έχουμε και δουλειές. Μιας και επανήλθε το ζήτημα, ξαναλέω: δεν ελέγχονται έτσι οι επιστημονικοί ισχυρισμοί. Δεν τεκμηριώνονται ετσι τα γεγονότα.

    Οι γιατροί κι οι άλλοι επιστήμονες, BLOG, που δοκιμάζουν νέα φάρμακα ή ελέγχουν τη μεταδοτικότητα των παθογόνων, το κανουν κάτω από προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες, με τυφλές δοκιμές, ομάδες ελέγχου κλπ. κλπ., όχι διότι είναι στρίντζες και γουστάρουν να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη, αλλά γιατί ΑΥΤΗ η μέθοδος οδηγεί σε αξιόπιστα αποτελέσματα, ενώ η τακτική του «ήμουν εκεί κι έριξα μια ματιά», «το λένε όλοι», «ειναι προφανες», «μου φαίνεται σωστό», «τόσες φορές το χουμε κάνει», εγνωσμένα οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Υπαρχουν ολόκληρα μαθήματα εξαμήνου στα πανεπιστήμια με μοναδικό στόχο να διορθώσουν την ολότελα στρεβλή διαίσθηση του Homo Sapiens, στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, για τη στατιστική, τις πιθανότητες, την αιτιότητα και την επιστημονική επαγωγή.

    Οταν λοιπόν ολα αυτά έρχεται κανείς και τ’ απορρίπτει με τουπέ και υφάκι, αντι να διαμαρτύρεται που «χλευάζουν την πίστη του», θα ‘πρεπε μάλλον να είναι ευγνώμων που του υποδεικνύουν πώς να γίνεται λίγο λιγότερο ρεζίλι.

  64. spiral architect 🇰🇵 said

    Ω, τώρα το είδα, είχαμε θεματάκι στα σχόλια χθες και σε άσχετη ανάρτηση. Παιδιά ψυχραιμία• μην μπλέκετε τις θρησκευτικές σας δοξασίες με την επιστήμη, γιατί θα χάσουμε όλοι.

  65. Να πάρει θέση η ΕΕΦ.

  66. spyridos said

    8

    Κι εγώ τον πρωινό καφέ έπινα και διάβαζα τα χθεσινά σχόλια όταν ήρθε το σημερινό.
    Θυμήθηκα αυτό που έλεγε η γιαγιά μου όταν έβλεπε την καταιγίδα να πλησιάζει.
    «Όφου και γιάντα»

    Εχθές η κόρη μου είπε να μην ανησυχώ.
    – Ο κορονοιός δεν θα κρατήσει πολύ
    – Γιατί ;
    – Αααααα κινεζιά.

  67. 17: Spyros, να μην ήταν τίποτα κατά ορεινή Χαλκιδική, τα χωριά αυτά;

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    (συνέχεια του 61)
    Στο «αφτί» του οπισθόφυλλου του παραγνωρισμένου αλλά θαυμάσιου βιβλίου του Στέφαν Τσβάιχ «Μια συνείδηση ενάντια στη βία. Καστελιόν κατά Καλβίνου» διαβάζουμε:

    «Ποτέ ένα δικαίωμα, ποτέ μία ελευθερία δεν έχει κατακτηθεί τελειωτικά ενάντια στη βία της εξουσίας, που απλώς αλλάζει αδιάκοπα μορφή. Πάντα θα απειλείται κάθε βήμα προόδου, κάθε κατάκτηση της ανθρωπότητας, πάντα το αυτονόητο θα τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ακριβώς όταν αρχίζουμε να θεωρούμε την ελευθερία καθημερινή πρακτική και όχι πλέον ιερότητα απόκτημα, αναδύεται από το σκοτάδι του ανθρώπινου υποσυνείδητου, από τον κόσμο των τυφλών ορμών η παράφορη επιθυμία για βιασμό της.»

  69. dryhammer said

    32. > …απολυμαντικό υγρό (απορρυπαντικό το λένε τα πιτσιρίκια)…

    Στα δικά μου παιδικάτα, και για τα δύο (απορρυπαντικό συχνότερα και απολυμαντικό σπανιότερα) υπήρχε ο ενιαίος όρος απορυμαντικό. Αλλά τότε, άμα κρυολογούσαμε, μας τρίβανε με πετρέλαιο.

    17. Η γυναίκα μου, που έμαθε τα ελληνικά στη δουλειά και τα «σωστά» από την τηλεόραση (φευ), έχει ένα θέμα με τις σύνθετες λέξεις ιδίως όπου το β’ συνθετικό είναι -πλοίο. Έτσι το καλοκαίρι έρχονται στο λιμάνι (σπανίοτε* βέβαια) κρουαζιερόπουλα και στον Άρη στείλαμε διαστημόπουλο. Τα «σκλήρα» σύμφωνα (κ αντί χ κλπ) τα χρησιμοποιεί αλά κέφα. Κι εγώ αλά κέφα επίσης το βρίσκω ή όχι «χαριτωμένο».

    ————-
    * εκ (δικού μου) συμφυρμού σπανίως με ενίοτε.

    έτσι προστέθηκαν μάνι μάνι 4 λέξεις στα 5+ εκ.

  70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Παρέλειψα νὰ εὐχηθῶ στὶς ἑορτάζουσες καὶ στοὺς ἑορτάζοντες.

    Χρόνια πολλὰ στὶς Θοδωροῦλες, στοὺς Θοδωρῆδες, στὸν Theo (μᾶς λείπει ὁ νηφάλιος λόγος του) καὶ στὴ Γι@νν@. 🙂

  71. kpitsonis said

    Σίγουρα αγγλόφερτη και κακόηχη στα ελληνικά είναι η σύνταξη λυπάμαι να (το) πω , από το I am sorry to say , αντί του λυπάμαι που το λέω ..

  72. dryhammer said

    17. Αν βάλεις στο μωρό ξίδι (νερό με ξίδι ήταν αντιπυρετικό του καιρού μου) γίνεται οξύμωρο, κάτι πού δείχνει κι η γκριμάτσα του.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    «αντι να διαμαρτύρεται που «χλευάζουν την πίστη του»
    Και βέβαια έχουμε δικαίωμα να επικρίνουμε, να σατιρίζουμε και να χλευάζουμε όποια πίστη και όποια ιδεολογία θέλουμε. Ο σεβασμός, το ξαναείπα, πρέπει να επιδαψιλεύεται στα πρόσωπα, όχι στις αντιλήψεις τους, αν μας ενδιαφέρει η ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Διαφορετικά, οδηγούμαστε αναπόφευκτα στη φίμωση, στη λογοκρισία και στην αυτολογοκρισία. Όποιος προσβάλλεται επειδή του θίξανε τη θρησκεία, την κοσμοθεωρία, το κόμμα του ή την ομαδάρα του, αντί να διαμαρτύρεται ή να εκδίδει φετφά εναντίον του «βλάσφημου», θα πρέπει να κάνει καθημερινά ασκήσεις ανεκτικότητας και να απαντάει επιχειρηματολογώντας ή να προσπερνάει αδιαφορώντας. Έτσι παίζεται το παιχνίδι στις ανοικτές κοινωνίες. Εκτός αν γουστάρουμε τα θεοκρατικά και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, οπότε πάσο.

  74. 69: Να βλέπει λιγότερη Αννίτα 😃

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και το «Ποίημα για τον Ισπανό Μιγκέλ Σερβέτο, έναν αιρετικό που έκαψαν στην πυρά οι καλβινιστές» του Γιόζεφ Μπρόντσκυ, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου:

    «Τα πραγματικά γεγονότα ενίοτε γίνονται παραβολές
    Εσύ όλ’ αυτό, μάλλον θα το θεωρούσες περιττό.
    Μάλλον τώρα
    Νιώθεις αδιαφορία.
    ________

    Μολαταύτα, αυτός
    δεν νιώθει αδιαφορία,
    επειδή απ’ αυτόν άλλο τίποτα δεν έχει απομείνει
    παρά μια χούφτα στάχτης,
    που έχει ανακατευτεί με τον κόσμο, με τη σκόνη του δρόμου,
    που έχει ανακατευτεί με τον άνεμο,
    με τον μεγάλο ουρανό,
    όπου δεν βρήκε τον Θεό.
    Επειδή δεν συνήθιζε να στρέφει το βλέμμα στον ουρανό.
    Η γη – αυτή του ήταν πιο οικεία.
    Μελέτησε στη Σαραγόσα το δίκαιο του Ανθρώπου
    και την κυκλοφορία του αίματος του Ανθρώπου
    στο Παρίσι.
    Ναι. Ποτέ δεν είδε
    τον Θεό,
    ούτε μέσα του,
    ούτε στον ουρανό,
    ούτε σε καμιά αγιογραφία,
    επειδή δεν ξεκολλούσε το βλέμμα
    από τον άνθρωπο και απ’ τον δρόμο.
    Επειδή όλη του τη ζωή δραπέτευε
    κυνηγημένος.
    Γιος του αιώνα, δραπέτευσε
    απ’ τον αιώνα του,
    τυλιγμένος σε έναν μανδύα
    μακριά από τους ωτακουστές,
    από την πείνα, και το χιόνι.
    Αυτός, που είχε μελετήσει τις ανάγκες
    και τις δυνατότητες
    του ανθρώπου,
    Ένας Άνθρωπος που είχε μελετήσει τον Άνθρωπο
    Για τον Άνθρωπο.
    Ποτέ δεν έστρεψε το βλέμμα του
    στον ουρανό,
    επειδή το 1653,
    στη Γενεύη,
    κάηκε ανάμεσα στους δυο πόλους του αιώνα:
    ανάμεσα στο μίσος του ανθρώπου
    και την άγνοια του ανθρώπου.»

  76. Αγγελος said

    Εγώ θα το έλεγα «Αυτοί που (τους) σιχαίνομαι πραγματικά είναι οι θρασύδειλοι.», με ονομαστική και με αυτή τη σειρά των λέξεων. Το ανάποδο («είναι οι θρασύδειλοι που σιχαίνομαι») μου φαίνεται κι εμένα ξενισμός.
    Άλλο όμως αυτό και άλλο το αιτιολογικό «είναι που» («Δεν είναι που δεν θέλω, είναι που δεν μπορώ.») Ίσως κι αυτό να ήταν αρχικά γαλλισμός (c’est que…, ce n’est pas que…), αλλά είναι απόλυτα καθιερωμένο στα ελληνικά.

  77. ΣΠ said

    Που σημαίνει πως ούτε από κορέκτορα δεν περνάνε τα κείμενα που υπογράφει η υφυπουργός, ούτε εκείνη τα διαβάζει πριν τα υπογράψει!

    Το «δεν» είναι σωστό που μπαίνει εδώ; Δεν είναι καλύτερο το «ούτε από κορέκτορα περνάνε τα κείμενα που υπογράφει η υφυπουργός, ούτε εκείνη τα διαβάζει πριν τα υπογράψει»;

  78. Περιονουσκιας said

    14. Πρέπει να γράψεις: «Είστε και άρτι αφιχθείσ’ απο Παρισίους.» 🙂

    – Για το άλλο θα έλεγα/έγραφα: «Τους θρασύδειλους είναι που σιχαίνομαι πραγματικά.»

  79. Περιονουσκιας said

    Μα αν η εκκλησία παραδεχόταν ότι κοινωνώντας αρρωσταίνεις, δεν θα ήταν αυτό τεράστια ασυνέπεια; Και τι θα προφασιζόταν τότε; Ότι λέμε και καμιά μ@λ@κία να περνάει η ώρα; Δεν γίνονται και τα δύο. Caveant credentes!

  80. Θρασύμαχος said

    Πολύ καλή χριστιανή η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας: όταν ακόμη ήταν εν ενεργεία έσπευσε να εκλέξει το γιό της λέκτορα τόσο νέο, ώστε ακόμη δεν είχε προλάβει να πάρει ειδικότητα. Ως λέκτορας Παθολογίας έπρεπε να εκπαιδεύει ειδικευόμενους, ενώ ταυτόχρονα ως ειδικευόμενος έπρεπε να εκπαιδεύεται από τα μέλη ΔΕΠ της ίδιας κλινικής. Έτρεχε η Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Λαϊκού να βρει άκρη, πώς θα λυθεί ο νομικός κόμπος για πρώτη φορά στα χρονικά της Ιατρικής. Πολύ καλή χριστιανή λέμε!

  81. ΣΠ said

    Σε μια πρόταση από αυτό το άρθρο μπέρδεμα στην χρήση των σαν/ως:

    μας έλεγαν πως πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε σαν Έλληνες και να μάθουμε να σκεφτόμαστε ως Βέλγοι, ως πολίτες του Λουξεμβούργου και ως ″πολίτες του κόσμου″

  82. Nestanaios said

    76.
    Είναι ο γνωστός πουπουδισμός και να φανταστείς έχουν δοθεί PHDs με διατριβή στην «επιστήμη» του πουπουδισμού. Λατινογενής.

  83. Nestanaios said

    79.
    Έχουν φροντίσει να αφαιρέσουν την γλώσσα από τους Έλληνες για να μη καταλαβαίνουν τι λένε και τους πουν «τι μ@λ@κίες λέτε».

  84. Γιάννης Ιατρού said

    Στο χθεσινό νήμα ό,οτι είχα να πω για το θέμα της μετάδοσης του ιού, τα είπα. Οπότε εδώ, σήμερα δεν έχω να προσθέσω κάτι. Οι γελοιότητες της κόρης του Κεραμοποιού (κι άλλων πολιτικών ή δημοσίων προσώπων), δεν είναι πλέον είδηση, καμία έκπληξη..🤔🙁

    Χρόνια πολλά σ΄ όλους/όλες που γιορτάζουν σήμερα, ιδιαίτερα στον Theo και στον Triant.

    Γιορτάζει κι ο καπετάνιος…, Θόδωρο τον λένε, μάλιστα χρησιμοποιεί (αλλού) και το χρηστώνυμο Τεό Μακιαβέλι 🤣, οπότε να μην είμαστε μικρόψυχοι, να χαίρεται τη γιορτή του 🎉 , όσο και να μας έχει τυραννήσει και πολλές φορές θυμώσει με τα κρυφορατσιστικά του, τα εθνικο-πατριωτικο-ακροδεξιά του και ας μας έχει αηδιάσει όταν σπιλώνει τη μνήμη ή την ιστορία ανθρώπων.

  85. Κιγκέρι said

    52: Αθεόφοβε,

    μια μικρή, μικρούτσικη διόρθωση θα μου επιτρέψεις: αυτά όλα έγιναν στη Βιέννη κι όχι στη Βουδαπέστη.

    Ο Σεμελβάις είναι ένας από τους μάρτυρες της Ιατρικής. Έκανε μια σωτήρια εμπειρική παρατήρηση που δεν μπορούσε να αποδείξει πειραματικά- αυτό θα το έκανε ο Παστέρ μερικά χρόνια αργότερα. Η ιατρική κοινότητα της εποχής τον πολέμησε λυσσαλέα, έχασε τη θέση του στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης, έπεσε σε κατάθλιψη και κλείστηκε σε άσυλο φρενοβλαβών, όπου πέθανε κατά τραγική ειρωνεία από σηψαιμία μετά από μόλυνση τραύματος.

  86. Spyros said

    67 Ορεινή Πελοπόννησος.
    Παρεμπιπτόντως, έχω ακούσει τα καλύτερα για τη Βάβδο, έχω μια γνωστή, που παραθερίζει σχεδόν κάθε χρόνο εκεί με τον άντρα της.

    69 Εξαιρετικά τα «σπανίοτε» (στο ίδιο «γένος» με τα δικά μου) και «αλά κέφα»! Τα «κλέβω»… 😉 (μόνο για ιδιωτικές συνομιλίες με φίλους, οπότε ΟΚ…)

  87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @84.Καλὰ ποὺ μοῦ τὸ θύμισες, Γιάννη. Χρόνια πολλὰ καὶ στὸν Triant.

  88. spiral architect 🇰🇵 said

    @80: Έτερος insider; 😀

  89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    39-40-70 – Nα είναι καλά ο άνθρωπος, ευχές από καρδιάς είναι δεν κάνουν κακό αλλά δεν γιορτάζει σήμερα, το Τheo δεν είναι από το Θεόδωρος. 🙂

    Xρόνια πολλά στον κανονικό Θεόδωρο του ιστολογίου κι επειδή γράφει με διαφορετικό παρανόμι δεν τον αποκαλύπτω, αν θέλει ας το κάνει αυτός. 🙂

  90. Περιονουσκιας said

    Εορτάζει και ο ηγαπημένος των σχολιαστών του ιστολογίου Μπογδάνος σήμερον; Bogdan γαρ Θεόδωρος.

  91. ΣΠ said

    84
    Η ουσία δεν αλλάζει αλλά η εικόνα είναι από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε αφορά τον ιό της γρίπης.
    https://www.antenna.gr/watch/1331401/i-niki-kerameos-stin-ekpompi-proinoi-typoi-

  92. voulagx said

    Ο νεαρός φοιτητής είναι μουσουλμανικής καταγωγής και είναι διερμηνέας στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο.

    μουσουλμανικής καταγωγής!!! δηλαδή ο Ρομπέρτο Μπάτζιο είναι βουδιστικής καταγωγής;

  93. rogerios said

    Για το τσερτσιλλικό απόφθεγμα ή απόφευγμα, την ικανοποιητικότερη λύση την έχει δώσει το Κιγκέρι στο σχόλιο 19. Εγώ ίσως έβαζα το «όμως» ανάμεσα σε κόμματα.

    «Τους θρασείς τους κατανοώ, Τους δειλούς τους ανέχουμαι. Τους θρασύδειλους, όμως, πραγματικά τους σιχαίνομαι».

  94. Capten Vilios said

    παίρνοντας υπόψη τον πανίσχυρο θεσμό της εκκλησίας .
    Και τις ψήφους που κουβαλάει…

  95. Triant said

    Γιάννη, Δημήτρη, Λάμπρο ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, νά ‘στε καλά.
    90: Όπως και τα Ιωνάθαν, Ναθαναήλ, Ματθαίος κ.α. σύμφωνα με την Γουίκι (Ο Λεώνικος μπορεί να μας πει αν συμφωνεί)
    Αν και εμένα ο αγαπημένος μου Θεόδωρος είναι αυτός.

  96. ΣΠ said

    https://www.gazzetta.gr/plus/perierga/article/1453511/youtube-kanei-polemo-ston-velopoylo-katevase-video-me-tis-kiraloifes-gia-ton-koronaio-vid

  97. Γι’ αυτό σταμάτησε ο πολυπεριώνυμος να αναφέρει το Ιλινόι… https://www.hellenicleaders.com

  98. Πέπε said

    @93

    Το όμως ανάμεσα σε κόμματα δε διαφέρει από το όμως χωρίς κόμματα. Εκτός από λίγες περιπτώσεις όπου το κόμμα είναι υποχρεωτικό και λίγες άλλες όπου απαγορεύεται, υπάρχουν ένα σωρό ακόμη περιπτώσεις όπου το κόμμα -και το διπλό, παρενθετικό κόμμα- είναι προαιρετικό. Εκεί άλλοι το επιλέγουν χάριν ύφους και άλλοι το αποφεύγουν, πάλι χάριν ύφους.

    Οπότε τελικά αυτό που λες είναι «…Τους θρασύδειλους όμως πραγματικά τους σιχαίνομαι».

  99. Κιγκέρι said

    93: Ρογήρε,

    όλο μαζί το δικό σου είναι καλύτερο, έχει ρυθμό!

  100. 84, 91:Κακόγουστο τρόλινγκ, δεν ειπώθηκε ποτέ αυτό για κανέναν ιό.

  101. Pedis said

    # 84 – Μπάζο και λόγω θέσης, επικίνδυνο!

    Αυτό που λέει η Αριστερά ότι απαιτεί από χρόνια κι όποτε βρέθηκε στην εξουσία η «Αριστερά» τόκανε γαργάρα δηλ. τον περίφημο χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος θα είναι τρίχες κατσαρές,

    αν δεν συνοδευτεί από την υπαγωγή όλων των φορέων που επιδιώκουν να έχουν δημόσια δραστηριότητα

    στους τομείς των θρησκευτικών δοξασιών, των προλήψεων και της μαγείας,

    στο καθεστώς του απλού σωματείου και συλλόγου με καταστατικό που οφείλει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές

    και φυσικά θα είναι σύννομο με τους βασικούς κανονισμούς της Δημόσιας Υγείας.

    Για πράδειγμα, όσον αφορά το μετάλαμα οι καθολικοί περνάνε.

    Οι προτεστάντες, ελέγχεται, κατά περίπτωση.

    Οι ορθόδοξοι κόβονται, εκτός και το γυρίσουν σε ατομική συσκευασία ή απλά και οικολογικά σε γκοφρετίτσα, χαπάκι και συναφή.

    Επιπλέον, οι μουσουλμάνοι θα υπογράψουν ότι υποχρεούνται να επιδεικνύουν την απόδειξη απολύμανσης των χαλιών ανά εβδομάδα.

    Και οι Ινδουιστές οφείλουν να δηλώσουν ότι δεν σχετίζονται με παραεπιστημονικές οργανώσεις σαν την ΕΕΦ.

  102. Μαρία said

  103. Γ-Κ said

    Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τοους θρασύδειλους.

    Πρώτα από όλα θα ήθελα να τονίσω ότι τα δύο «τους» είναι απαραίτητα. Ο διπλός προσδιορισμός του αντικειμένου είναι στοιχείο της γλώσσας μας και κακώς κάποιοι προσπαθούν να το αποφύγουν.

    Κατά τα άλλα θεωρώ ότι είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη γλώσσα μας («συντακτικό δάνειο»).

    (Δεν είν’ από ζήλια που σφίγγω τα χείλια…)

  104. Νίκος Κ. said

    Είναι πραγματικά απίστευτη η δήλωση του Αντιπρύτανη ΑΠΘ πως «πιθανολογεί ότι ο κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος και υποθέτει πως το εμβόλιο είναι ήδη γνωστό».

    Μάλλον θα πρέπει να πάρει μια άξια θέση δίπλα σε αντίστοιχου θεωρητικού ύψους προβληματισμούς της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

  105. Μαρία said

    62

  106. Πέπε said

    104:

    > > …λιτουργία των χαιρετισμών… Όπου κι αν ήσουν στο χωριό, η ένταση από τα τεράστια ηχεία ήταν τόσο μεγάλη που νόμιζες πως βρισκόσουν μέσα στον ναό.

    Αυτά τα ηχεία πρέπει κάποτε να απαγορευτούν διά νόμου. Όποιος θέλει να είναι μέσα στον ναό (όχι μόνο στο συγκεκριμένο χωριό, στον κάθε ναό με μεγαλομανή παπά), ξέρει τον δρόμο. Όσοι βρίσκονται αλλού, μάλλον δεν ήθελαν να πάνε. Για όσους ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν, υπάρχει το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, συνήθως μάλιστα με καλύτερες χορωδίες.

  107. […] Η βδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε με τα γεγονότα στον Έβρο, όμως στο μέσο της εβδομάδας η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού απέσπασε την προσοχή και τη δημοσιότητα. Και επειδή η τρίτη και μεγαλύτερη συστάδα κρουσμάτων ήταν προσκυνητές που έρχονταν από θρησκευτική εκδρομη στους Αγίους Τόπους, αλλά και καθώς μπήκαμε στη Σαρακοστή, περίοδο με έντονη… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/07/meze-417/ […]

  108. Σοφία Ο said

    Δεν ξέρω για τους ΗΠΑ αλλά στα αγγλικά της Αγγλίας τύποι όπως το I should have went θεωρούνται διαλεκτικοί και δεν θεωρείται σωστό το να διορθώνουν οι δάσκαλοι τα παιδιά που μιλάνε τη γλώσσα της περιοχής τους και να τους επιβάλλουν αφύσικες γλώσσες, γιατί αυτό δείχνει ότι βάζουμε τις διαλέκτους στη ζυγαριά και κάποιες βγαίνουν λειψές κλπ κλπ κλπ.
    (Τάδε έφη Σκωτσέζος φίλος μου που του έδινε να καταλάβει στα I should have went).

    Περί κοινωνίας: αν πιστεύεις ότι το κρασί και το ψωμί γίνονται σώμα και αίμα, λογικό είναι να μην πιστεύεις ότι κολλάει αρρώστιες. Για να ισχυριστείς το αντίθετο σαν επίσημη εκκλησία θα πρέπει να κάνεις καμιά οικουμενική σύνοδο και να αναθεωρήσεις. Όποτε το ζήτημα μετατίθεται στους πιστούς και στο κράτος, το οποίο μπορείτε με πλάγιο τρόπο να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: απαγορεύει τις συναθροίσεις. Όποτε έμμεσα απαγορεύεται και η μετάληψη (ο ετοιμοθάνατος που του το φέρνουν στο νοσοκομείο έτσι κι αλλιώς θα πεθάνει, δε μετράει).

  109. τα μυαλά said

    «Γιορτάζει κι ο καπετάνιος…, Θόδωρο τον λένε, μάλιστα χρησιμοποιεί (αλλού) και το χρηστώνυμο Τεό Μακιαβέλι »
    Μερικοί προσπαθούν να κρυφτούν, αλλά μάταιος κόπος. Τα κόμπλεξ τους ρέουν θανάσιμα σαν ποτάμι. Ρωτήσατε αν θέλει να αναφέρεστε συνέχεια σε αυτόν και να αποκαλύψετε την ταυτότητα του, ή το κάνατε λόγω ανεξέλεγκτων ορμών και επειδή είσαστε ένας σκατοχαρακτήρας. Βλέπω ότι σας έχει πληγώσει θανάσιμα και για το καλό σας, προσπαθήστε να τον ξεπεράσετε. Λίγη γιόγκα, ένα περίπατο στην ύπαιθρο, να πάτε για ψάρεμα. Και κυρίως, πάντα βαθιές αναπνοές.

  110. Κιγκέρι said

    Αχ, θυμήθηκα τη γιαγιά μου, που όταν παραγέρασε και δεν μπορούσε πια να πάει στην εκκλησία, την έβλεπε στην τηλεόραση – Βάλε με καλέ την εκκλησία να διώ λιγάκι! – κι άναβε και κεράκι, τη δε Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο και το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση ήθελε λαμπάδα!

  111. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία, πήγα εκδρομή.

    18 Όταν βλέπουμε επίκοινους τύπους το μυαλό μας πάει σε άντρα. Ακόμα (λέω εγώ) κι αν δούμε «φιλόλογος», που κατά 80% είναι γυναίκες

    21 Πες το ψέματα, Σπάιραλ

    34 Νομίζω ότι υπάρχουν και οι δύο σημασίες. Το «πιάσε καυτό σίδερο κι αν δεν καείς σημαίνει πως είσαι αθώος» νομίζω πως επίσης λέγεται θεοδικία και είναι παλιότερο από τον Λάιμπνιτς.

    Εγώ λέω την 1η σημασία, εσύ τη δεύτερη
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA&dq=

    43 Α μπράβο, αυτό εννοώ

  112. Πέπε said

    @110

    > > …και επειδή είσαστε ένας σκατοχαρακτήρας

    Λέει και κάνα «κύριε» ο κόσμος. Τι το κάναμε παέ μέσα, αμέρικαν μπαρ;

    @109

    Δε νομίζω να ισχυρίζεται κανείς ότι χημικά το κρασί και το ψωμί γίνονται αίμα και σώμα!

  113. atheofobos said

    85
    Έχεις δίκιο, παρασύρθηκα από το γεγονός πως το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βουδαπέστης έχει το όνομα του.

  114. Αγγελος said

    (76) Η σύνταξη του «ούτε» αξίζει άρθρο, που λέει κι ο Νικοκύρης. Κατά το δικό μου γλωσσικό αίσθημα:
    = όταν το ούτε είναι σαφώς συμπλεκτικό (συνδέει μια άρνηση με προηγούμενη άρνηση), μπαινει στην αρχή της πρότασης και δεν θέλει άλλο «δεν»: «- Δεν το πιστεύω. – Ούτε (κι) εγώ.» «Μήτ’ εγώ ήμουν εκεί, μήτ’ εσείς να το πιστέψετε.»
    = όταν το «ούτε» δεν συνδέεται με άλλη άρνηση, όταν δηλαδή σημαίνει «ούτε καν», «ακόμα και…», τότε θέλει «δεν/μην»: «Μην το πεις ούτε του παπά!», «Άκου πράματα! Ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν τέτοια αίσχη!»

    Στη συγκεκριμένη φράση του Νικοκύρη, η πρώτη πρόταση εμπίπτει στη δεύτερη περίπτωση (ούτε καν από κορέκτορα…), και έτσι θα ήθελε το «δεν» ΑΝ ήταν μόνη της, επειδή όμως μετά συμπλέκεται παρατακτικά με τη δεύτερη φράση, νιώθουμε πράγματι ότι το «δεν» περισσεύει.

    Grammatici certant, θα μου πείτε — αλλά ή είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, ή δεν είμαστε 🙂

  115. sarant said

    Και συνεχίζω

    77 Θαρρώ πως με το «ούτε» το «δεν» είναι προαιρετικό -σε πιο σύντομες φράσεις βέβαια ενοχλεί: ούτε στη δουλειά πηγαίνει, ουτε στο σπίτι κάθεται.

    80 Ωχ!

    81 Εμ, διακρίσεις μου θελει μετά

    85 Το τέλος δεν το ήξερα!

    87 Και από μένα χρόνια πολλά στους Θόδωρους -και ιδίως στον Τριάντ!
    Ο Theo μας λείπει αλλά δεν γιορτάζει σήμερα

    89 Ωπ, με πρόλαβε!

    104 Καλώστον! Όποιος έχει πολλές περισπωμένες βάζει και στα λάχανα

    109 Αν το πει παιδάκι από άλλη περιοχή, το διορθώνουν;

  116. sarant said

    115 Καλύτερα τα είπε ο Άγγελος παρά εγώ στο 116α

  117. ΣΠ said

    Το have went δεν το έχω ακούσει αλλά έχω ακούσει να γίνεται συχνά το αντίστροφο λάθος, π.χ. I done αντί I did.

  118. Μαρία said

    112 Όταν βλέπουμε επίκοινους τύπους το μυαλό μας πάει σε άντρα.

    Κι όταν βλέπουμε άφυλα χρηστώνυμα 🙂

  119. 112 Theodicy (η δίκη του Θεού) και ordeal το «πιάσε καυτό σίδερο», και τα δύο θεοδικία στα ελληνικά.

  120. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Τὸ ordeal τὸ ἤξερα γιὰ δοκιμασία.

    Τὸ ἴδιο λέει καὶ ἡ μετάφραση τοῦ γκούγκλ.

  121. ΣΠ said

    115
    Άγγελε, ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση.

  122. ΣΠ said

    120, 121
    https://en.wikipedia.org/wiki/Trial_by_ordeal
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1

  123. Avonidas said

    #112. Νομίζω ότι υπάρχουν και οι δύο σημασίες. Το «πιάσε καυτό σίδερο κι αν δεν καείς σημαίνει πως είσαι αθώος» νομίζω πως επίσης λέγεται θεοδικία και είναι παλιότερο από τον Λάιμπνιτς.

    Εγώ λέω την 1η σημασία, εσύ τη δεύτερη

    Είμαι σχεδόν βέβαιος πως διεθνώς ο όρος théodicée είναι νεολογισμός που δεν εμφανίζεται πριν τον Λάιμπνιτς, και πως κατόπιν ακολουθεί τη 2η σημασία. Η λέξη επομένως θα πρέπει να ακολούθησε παράλληλη πορεία στα ελληνικά – διαφορετικά ο Λάιμπνιτς θα είχε υπόψη του την 1η σημασία και δεν θα έπλαθε τον συγκεκριμένο νεολογισμό.

    Στα αγγλικά, η 1η σημασία αποδίδεται με τον όρο trial by ordeal — ποτέ, απ’ όσο ξέρω, «theodicy». Από μια πρόχειρη αναζήτηση που κάνω, όλες οι νεότερες ανευρέσεις της «θεοδικίας» (στα ελληνικά) παραπέμπουν στη 2η σημασία. Ο Γιάννης Κουβάτσος παρέθεσε τη «Θεοδικία της δασκάλας» του Παπαδιαμάντη, που σαφώς έχει την 1η σημασία. Έχει κανείς υπόψη του άλλες εμφανίσεις της λέξης παλιότερα; Ειδικότερα, απαντάται η λέξη στην αρχαία γραμματεία, ή στην πρωτοχριστιανική;

  124. Avonidas said

    120-123, με προλάβατε. Αλλά μένει η απορία για την ελληνική «θεοδικία».

  125. Υπάρχει και το εξαιρετικά διαδεδομένο και ευρύτατα γουγλιζόμενο λάθος should of αντί του σωστού should have.

  126. Avonidas said

    #123. Παρόμοιες δοκιμασίες συζητιούνται πολύ στο Όνομα του Ρόδου, του Ουμπέρτο Έκο. Ο Γουλιέλμος της Μπάσκερβιλ, πρώην ιεροεξεταστής και νυν σκεπτικιστής, 🙂 αμφισβητεί έντονα την αποτελεσματικότητα των βασανιστηρίων: ο κάθε κατηγορούμενος τελικά θα ομολογήσει κάτω από πίεση, και θα πει εκείνα που θέλει να ακούσει ο βασανιστής του. Αλλά πέρα από τη λογοτεχνική φαντασία, είναι ενδιαφέρον ότι ήδη από τον μεσαίωνα οι ανακριτές είχαν λίγο ως πολύ καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, και οι δοκιμασίες και τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνταν κυρίως ως βολικό μέσο απόσπασης μιας ομολογίας. Ακόμη αργότερα, μέχρι και τους Αναγεννησιακούς ή νεότερους χρόνους, η «δίκη δια της μονομαχίας» χρησιμοποιούνταν ως μέσο επίλυσης «αστικών» (ας πούμε), αλλά όχι ποινικών υποθέσεων. Με άλλα λόγια, όταν δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να βγει μια απόφαση, άφηναν τους διαδίκους να λύσουν τις διαφορές τους μονομαχώντας.

  127. leonicos said

    95 Τριαντ, συγγνώμη, μόλις το είδα

    90: Όπως και τα Ιωνάθαν, Ναθαναήλ, Ματθαίος κ.α. σύμφωνα με την Γουίκι (Ο Λεώνικος μπορεί να μας πει αν συμφωνεί)

    Δεν κατάλαβα γιατί εγώ. Εγώ δεν ξέρω από αγίους και δεν λέω χρονια πολλά ούτε στον Νίκο ή στον Γιάννη που εχουν φαρδιά πλατιά τα ονόματά τους.

    Σας αγαπώ όλους ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή μη προσήλωσης. Με δυσκολεύουν οι προκλητικοι, οι οξύθυμοι και οι ακατανόητοι.

    Αλλά κι αυτούς με λίγο λάδι, κάτι γίνεται

  128. sarant said

    120-121 Eχω δει και το «ορδηλία» σαν απόδοση του ordeal.

    Εδώ το έχει «ορδαλία»
    https://greek_greek.enacademic.com/117996/%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Λιαντίνης μάς είχε κάνει ένα μάθημα για τη θεοδικία και μας είχε παρουσιάσει αυτά τα δύο ποιήματα…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://liantinis-o-daskalos-mas.blogspot.com/2020/01/blog-post_3.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwj5i-iug4noAhVQ26QKHQsWDmsQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw0cd51wNSTwGVTQkXOvEir4&cshid=1583606915092

  130. sarant said

    Θεοδικία δεν υπάρχει στην αρχαία και βυζαντινή γραμματεία. Υπάρχει όμως στα βυζαντινά «θεοκρισία»

  131. ΣΠ said

    128
    Λεώνικε, σε ρώτησε αν αυτά τα ονόματα έχουν την ίδια σημασία με το Θεόδωρος, δηλαδή αν σημαίνουν δώρο από τον Θεό.

  132. Γιάννης Ιατρού said

    Με ενημέρωσαν από το επιτελείο, πως ένας σχολιαστής αναφέρθηκε προσωπικά σε μένα και μάλιστα υβριστικά. Εγώ αυτόν τον έχω απαλείψει και δεν εμφανίζεται στην οθόνη μου (με το γνωστό κατάλληλο φίλτρο, να ‘ναι καλά ο Στάζυμπος 😉).
    Τα διάβασα λοιπόν, στο #110.

    Ο σχολιαστής αυτός, που (εδώ και χρόνια) όλο κι επανέρχεται/ενεργοποιείται για κάποιο χρονικό διάστημα και γράφει εδώ μέσα ακροδεξιά, ρατσιστικά και πικρόχολα φληναφήματα και σχόλια, έχει λυσσάξει τις τελευταίες μέρες και σχολιάζει ασταμάτητα και κανείς δεν του δίνει σημασία, αφού και έχει ξεσκεπαστεί το παρελθόν του και το ποιόν του είναι εμφανές..

    Κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του χρηστώνυμου και προσπαθεί να προκαλέσει, ασχημονεί, γίνεται χυδαίος και βρίζει. Τώρα εμένα, προ ενός έτους περίπου τον ΝικοΚύρη. Κι άλλους γνωστούς σχολιαστές εδώ μέσα. Κι από άλλα κοιν. δίκτυα.
    Οι δειλοί πάντα έτσι κάνουν, ανώνυμοι τζάμπα μάγκες

    Ενεργοποιώ πάλι το σχετικό φίλτρο και δεν πάει να λέει και να γράφει ό,τι θέλει, εγώ και γραμμένο τον έχω και δεν τον βλέπω κι αποφεύγω έτσι και τον εμετό.

    Είναι εντυπωσιακά τραγικό το πόσο λίγοι ντρέπονται για τα μυαλά τους…

  133. ΣΠ said

    129, 131
    Από την Βικιπαίδεια: «Το σύνολο τέτοιων βασανισμών έλαβε τον όρο θεοκρισία, θεοδικία[4] ή και με την ξενική ονομασία ορδαλίες.»

  134. leonicos said

    115 Άγγελε

    Εφόσον Grammatici certant κι εφόσον είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο

    οὔτε < οὐ + τε μήτε < μὴ + τε (το καημένο το τε τόνο έχει και τόνο δεν βλέπει πάνω του.)

    δεν θα πας σε παρακαλώ να μην πας

    θέλω να πω ότι, ψειρίζοντας βέβαια, το δεν/ου πάνε στην οριστική μαι το μη πάει στην υποτατική. (που άσχετα να δεν τηρείται η ορθογραφία της δεν έπαψε να υπάρχει)
    Αυτό βέβαια δεν τηρείται στην Νέα Ελληνική, άλλωστε παραβιάζεται κατάφωρα από το 'ούτε καν' που κανονικά παίρνει υποτακρική "ούτε καν να το σκεφτείς" αλλά χρησιμοποιείται και με οριστική "ούτε καν το σκέφτηκα" αν κι εδώ ο πολύ περίεργος θα σου πει υπάρχει υπονοούμενο "ούτε και να σκεφτείς ότι το είπα" ή ακόμα πιο περίπλοκα "ούτε καν να το σκεφτεις ότι θα το έλεγα." (υποθετική έγκλιση που υποτίθεται ότι δεν την έχουμε στα νέα ελληνικά, επειδή δεν την είχαμε στ' αρχαία.

    «Μην το πεις ούτε του παπά!» + «Να μην το πεις ούτε του παπά!» = «(Να) μην το πεις μήτε του παπά!» Πρβλ Αυτό δεν λέγεται ούτε του παπά

    «Μήτ’ εγώ ήμουν εκεί, μήτ’ εσείς να το πιστέψετε.» ορθότερο «ούτ’ εγώ ήμουν εκεί, ούτ’ εσείς να το πιστέψετε.»

    Ψιλολόγια θα ου πεις αλλά η έιμαστε ή δεν είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο

  135. leonicos said

    Πρέπει α γράψω για τον Όξυλο και τον επεοικισμο της Ηλείας από την Αιτωλία κατά τη 2η κάθοδο των Δωρέων και βαριέμαι

    Γράψτε κάτι ν’ απαντήσω να το βρω πρόσχημα

  136. Αλέξανδρος said

    Η κα Γιαμαρέλλου λέει ως πιστή τα δικά της. Το ίδιο όμως κάνουν και οι τής ΟΕΝΓΕ υπερασπίζοντας τις δικές τους, αντίθετες, απόψεις. Και καλά κάνουν όλοι τους.
    Εγώ όμως θα ήθελα να ξέρω αν αυτό που είπε η κα Γιαμαρέλλου το στηρίζει σε επιστημονικά στοιχεία και όχι στις προσωπικές της απόψεις. Και βέβαια ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ερώτημα έχω να υποβάλλω και στους κυρίους που υπέγραψαν την ανακοίνωση τής ΟΕΝΓΕ. Μπορούν να μάς δώσουν τα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζουν την εκπεφρασμένη από αυτούς άποψη ειδικά για το συγκεκριμμένο θέμα; Επειδή υπάρχουν μελέτες και για τα πόμολα και όλα τα άλλα αντικείμενα που μπορεί να μολύνουν έναν άνθρωπο. Εγώ προσωπικά, ως γιατρός, έχω ψάξει και δεν βρήκα καμμιά εργασία που να έχει περιλάβει και την εξέταση τής θείας Κοινωνίας. Λοιπόν ας γίνουν σχετικές μελέτες και μετά ας μάς πουν τα αποτελέσματά τους. Η επιστήμη ΑΠΑΙΤΕΙ μελέτες και όχι απόψεις «προοδευτικές» ή «συντηρητικές».

  137. leonicos said

    Ούτε η Θεοδικία δεν με σώζει

    Νομίζω ότι σε χρήση είναι μόνο η πρώτη σημασία, ‘΄οπως αυτή της δασκάλας του παπαδιαμάντη

    Η δεύτερη είναι πολύ εξειδικευμένη και για πολύ ειδικά περιβάλλοντα

    Παράδειγμα: Αν ο Τζι πιστευει ότι ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει στο επόμενο παιχνιδι, και πάει να μεταλάβει, θα πνιγεί ή θα κολλήσει κορονοϊό
    Αν πιστευει πως θα χάσει, και στο στόμα να φιλήσει τον παπά που τον έφερε από τους Άγιους Τόπους, δεν παθαίνει τίποτα

    Καλού κακού, δεν πάει να μεταλάβει. Ούτε και ο ΠΑΟΚ κερδίζει όμως

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ ρώτησα, Λεώνικε, γιατί δεν πρέπει να ρίχνουμε απολυμαντικό στα χέρια των παιδιών. Αφού όλοι οι αρμόδιοι επιμένουν στο αλλεπάλληλο πλύσιμο των χεριών και μάλιστα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

  139. leonicos said

    129 Συγγνώμη Νοικοκύρα

    αλλά το ορδαλία δεν ανήκει στο λεξιλόγιό μου

    ούτε θα ανήξει (αναλογικός τύπος)

  140. aerosol said

    Γνωστή μορφή δοκιμασίας είναι η βύθιση του δεμένου «ύποπτου» στο νερό, με την λογική πως αν βυθιστεί είναι αθώος ενώ αν επιπλεύσει είναι ένοχος -είτε γιατί τον προστάτευσε ο Θεός, είτε διότι το νερό θεωρείται αγνό και απωθεί το κακό. Έκανε θραύση την εποχή του κυνηγιού των μαγισσών, στην Ευρώπη του 1450-1750.
    Είναι ενδιαφερον πως στον -υποτίθεται- πιο σκοταδιστικό Μεσαίωνα η στάση της Εκκλησίας αλλά και των μοναρχών ήταν σαφώς σκεπτικιστική απέναντι σε κατηγορίες μαγείας και κυνηγούσαν όσους επιδίωκαν βασανισμούς και θανατώσεις υπόπτων για μαγεία. Και σε φιλοσοφικό/θεολογικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, η συνολική στάση του 800 μΧ ή του 1300 μΧ ήταν πολύ πιο λογική και υπεύθυνη.
    Οι νεκροί των διώξεων υπολογίζονται σε 35-100.000, με πιθανότερο νούμερο το 40-50.000. Κατά 80% ήταν γυναίκες, συνήθως άνω των 40 ετών.

  141. 54 «Όπως λοιπόν δεν περιμένει κανείς απ’ τον Θεο να παίξει το ρόλο της καπότας οταν πηδάει, για να αποφύγει την εγκυμοσύνη,» Είσαι σίγουρος; Αφού τα δίνει ο θεός!

  142. sarant said

    141 Γενικά, μάγισσες κάηκαν μετά τον Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση

  143. leonicos said

    132 ΣΠ

    Συγγνώμη, δεν κατάλαβα

    Ματθαίος = Matah-yah = δώρο του Γιχβέ. Ναθαναήλ και Ιωνάθαν = Natan-El καιYah-natan αντίστοιχα. natan σημαίνει ‘δίνω, παρέχω’ τα άλλα σθ=υνθετικά τα ξέρετε

  144. Avonidas said

    #137. Οποιαδήποτε μελέτη για τη δυνατότητα μετάδοσης παθογόνων μικροβίων από κοινή χρήση σκευών, ή δοχείων που περιέχουν οινοπνευματώδη ποτά, αρκεί για να αποφανθούμε και για τη Θεία Κοινωνία.

    Οποιοσδήποτε ισχυρισμός που θα διαφοροποιούσε τη Θεία Κοινωνία από τον κοινό οίνο είναι μη ελέγξιμος. Εννοώ, ασφαλώς, ότι στο βαθμό που δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι η Θεία Κοινωνία αποκτά φυσικές ή χημικές ιδιότητες διάφορες του κρασιού, δεν είναι δυνατόν να ελέγξει κανείς καν αν αυτό που έχει μπροστά του είναι Θεία Κοινωνία.

    Βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα πείραμα στο οποίο να συμμετέχουν ιερείς, όπου ο οίνος να καθαγιάζεται στη διάρκεια ενός κανονικού μυστηρίου και στη συνέχεια να ελέγχεται εργαστηριακά το περιεχόμενο του δισκοπότηρου, και να εξετάζονται ο ιερέας κι όσοι μετέλαβαν. Αλλά ένα τέτοιο πείραμα (α) ιατρικά θα ήταν αντιδεοντολογικό και (β) πιθανότατα θα αρνούνταν να συμμετάσχουν ιερείς και πιστοί, θεωρώντας το ασέβεια και ιεροσυλία.

  145. Γιάννης Ιατρού said

    Λεώωωω,
    Η Ιταλία επιστρατεύει συνταξιούχους γιατρούς για να «πολεμήσει» τον ιό 👍😯

  146. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  147. leonicos said

    137 Αλέξανδρε

    Είσαι γιατρός και ξέρεις εργασίες για τη μολυσματικότητα των αντικειμένων που πιάνουμε και θέλεις συμπληρωαματικές και για τα αντικείμενα που γλείφουμε

    Δηλαδή εννοε’ις να δώσω ένα κουτάλι από άρρωστο σε άρρωστο με τέτοιου είδους μεταδοτικό νόσημα, το οποίο μεταδιδεται με τα σταγονιδια του σάλιου, για να δω αν το γλείψιμο σκοτώνει τα μικρόβια;

    Δηλαδή…. αν υπάρχει εργασία που ν’ αποδεικνύει ότι αν γκρεμιστεί κάποιος από τα 200 μέτρα σκοτώνρεται, αλλά θέλει κι άλλη που ν’ αποδεικνύει ότι σκοτώνεται και από τα 800 μέτρα; Αλλιώς θα υποθέσεις ότι κάποιοι βγάζουν φτερά και πετάνε;

    Δηλαδή….

    επειεικώς σταματάω εδώ. Δεν θέλω άλλη Ιατρική! όση πήρα πήρα!

  148. leonicos said

    139 Γιάννη Κουβατσο

    άλλο το πλύσιμο και άλλο το απολυμαντικό.

    Το πλύσιμο απάγει μηχανικά αλλά σέβεται τις λεπτές δομές του δέρματος, το λιπώδες επίστρωμα και κυρίως τη χλωρίδα, δηλαδή τα φυσιολογικά μικρόβια. Αυτά σκοτώνουν τα παθογονα.

    Το απολυμαντικό διαλύει τα πάντα, και μάλιστα με τάτοια συχνότητα που να μην προλαβαίνει ν’ ανακαμψει.

    Τι φοβάσαι; Μήπως και δεν σκουπιστούν καλά από την τουαλέτα;

    Δε θα πάθουν τίποτα. Αντίθετα, αν βάλουν τα χέριατου στα μάτια τους μπορεί να πάθουν ζημιά.

    Δεν διακηρύσσω «βρομιστήτε και βρομίζετε και τους άλλους», αλλά είμαι αντίθετος αι με αυτό που γίνεται με το απολυμαντικό στους θαλάμους, το οποίο απευθύνεται στους συγγνείς και όχι στο προσωπικό. Το προσωπικό πρέπει να φοράει γάντια και να τα αλλάζει από άρρωστο σε άρρωστο, όχι ν’ απολυμαίνει τα χέρια του, με άγνωστη αποτελεσματικότητα.

    Έπειτα, η πραγματική απολύμανση των χεριών, όταν χρειάζεται, έχει ειδική διαδικασία που αφορά τις πτυχές και τον αντίχειρα, αν όχι και τα νύχια. Αλλά είναι για ειδικές περιπτώσεις απόλυτης ανοσοκαταστολής οταν μπαίνεις σε θαλάμους αποστειρωμένους.

    Βάβαια, όπως σου είπα, η φύση διορθώνει τα λάθη μα όταν δεν είναι πάνω από τις δυνάμεις της. Μόλις του απολυμάνεια τα χέρια, θα ξύσει το μπούτο του, θα πιάσει τη μύτη του, θα βάλει κάτι στο στόμα του, και η χλωρίδα επανέρχεται

    Συμπερασμα

    αν το θεωρείτε υποχρεωτικό κάνετέ το, αλλά μην είστε και πολύ αυστηροί. Ας αιωρείται ως υπόδειξη

  149. Γς said

    Θα σε κρεμάσουν ρε απατεώνα οι Τούρκοι για τα θύματα του κορονοϊού που κρύβεις

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    149: Ελήφθη, ευχαριστώ.

  151. mitsos said

    Γεια σας

    Η υπουρηός Παιδείας και υφυπουφργός είναι Άριστες όπως και όλοι οι υπάλληλοι που εμπιστεύονται . Άρα ;
    Άρα προφανώς δάκτυλος κάποιου ανορθόγραφου Συριζαίου

    Αίμα και σώμα ο οίνος και ο άρτος. Απορώ τι κάθεστε και συζητάτε τόση ώρα. Αν μπορούν να γίνουν οι παραπάνω μετουσιώσεις δεν μπορεί ο ιός να μετουσιωθεί σε ανοσοποιητικό παράγοντα;

    Τι ;! 1% ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019 ; Αποκλείεται, Όλοι αυτοί της ΕΛΣΤΑΤ να σταλούν τώρα στα σύνορα να σταματήσεουν τον κοροναϊό . Να αναλάβει τις στατιστικές αμέσως ο Στουρνάρας επιτελικά και κομματικά.

    Τελικά Θόδωρος και μονώνυμος !
    Χρόνια Πολλά στουςεορτάζοντες Θεόδωρους λοιπόν. Άντε και στις Ντόρες….

    Καλό ξημέρωμα

  152. aerosol said

    Δεν καταλαβαίνω πια…
    Αν κάποιοι φανατικοί θέλουν να υποστηρίξουν πως μελετημένα φυσικά φαινόμενα σταματάνε να ισχύουν λόγω πίστης και θαύματος, τότε κινούνται με μαγική σκέψη, ενάντια στην κοινή λογική. Δε με ενοχλεί αυτό ως θεωρία, όλα καλά είναι για κουβεντα.
    Αλλά η απόδειξη τέτοιων ισχυρισμών πέφτει σε αυτόν που τους πιστεύει. Δεν θα ξανασχοληθεί η επιστήμη να «αποδείξει» πως η Γη είναι σφαιρική ή πως ο γάϊδαρος δεν πετάει. Δεν είναι καν θέμα «πιστού». Ξέρω ο ίδιος πιστούς που γουρλώνουν το μάτι όποτε ακούν τέτοιες μαλακίες κι έχουν φρικάρει αυτά που ακούγονται αυτές τις μέρες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

    Το πρόβλημα δεν είναι η πίστη (γενικά και ακαθόριστα), είναι η βλακεία. Και η βλακεία σε κοινωνικό επίπεδο και σε περιόδους εκτάκτων προβλημάτων είναι επικίνδυνη. Δεν θέλω να κινδυνέψω επειδή κάθε μπάζο νομίζει πως η ευλάβεια αρκεί για να μην εξαπλωθεί ιός, όπως δεν θέλω να κινδυνέψω επειδή κάποιοι καμμένοι δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει με τα εμβόλια και βάζουν σε κίνδυνο το ίδια τα παιδιά τους -και το σύνολο που έχει ανάγκη την συνολική χρήση εμβολίων για να έχει ανοσία.

    Κι αν η δικιά μου «ευλάβεια» με καλέσει να σας «σώσω» (για να πάτε συντομότερα στον Ύψιστο που σας αγαπά και μου το είπε στο όνειρο) εξαπλώνοντας δηλητήριο στο μετρό, τότε θα με ξεπαστρεύατε με συνοπτικές διαδικασίες (και καλά θα κάνατε), δεν θα καθόμασταν να επιχειρηματολογούμε για το αν έχετε ηθικό δικαίωμα να με κρίνετε και άλλα τέτοια γραφικά.

  153. Αιμ said

    107. Ν’ αγιάσει ο στόμας σου. Κάπως πρέπει να ρυθμιστεί αυτό με τις μικροφωνικές (και τις καμπάνες) των εκκλησιών και των τζαμιών μελλοντικά, έχουν γίνει εκκωφαντικά ενοχλητικές

  154. sarant said

    Eυχαριστω για τα νεότερα!

  155. 139 – 149 Το 2010(;) πάλι είχαμε απολυμαντικά στα σχολεία, δεν θυμάμαι με ποιον ιό. Τότε ήμασταν στη Γερμανία. Και στο (ελληνικό) σχολείο έβαζαν τακτικότατα απολυμαντικό στα χέρια των παιδιών μέχρι που αυτά άρχισαν ν’ ανοίγουν (μάλλον ήταν υψηλής περιεκτικότητας)…

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    164: Ξέρεις τι είναι μες στον γλυκό τον κυριακάτικο τον ύπνο να σε ξυπνάνε οι καμπάνες του Αγίου Παύλου στις 7 το πρωί; Κι ο ναός είναι γύρω στα 300 μέτρα μακριά. Φανταστείτε αυτοί που ζουν περί τον ναό Πώς πετάγονται στον ύμνο τους και τι …ευλαβικές κουβέντες θα λένε.

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    167: στον ύπνο τους, βέβαια.
    166: Το 2009. Η1Ν1.

  158. 157 – 158 Είσαι πολύ μπροστά! Απαντάς στα σχόλια που θα γίνουν (κόψε 10 συνονόματε)! 🙂
    Άρα καλά ήμουν στα χρόνια. Το 2009 ξεκίνησε, το 2010 έσκασε το πρόβλημα.

  159. Αλέξανδρος said

    145.Συμφωνώ με όσα λες. Και γι’αυτό θα ήθελα μια πιο προσεκτική διατύπωση στο ανακοινωθέν τής ΟΕΝΓΕ.

    148.
    «Δηλαδή εννοε’ις να δώσω ένα κουτάλι από άρρωστο σε άρρωστο με τέτοιου είδους μεταδοτικό νόσημα, το οποίο μεταδιδεται με τα σταγονιδια του σάλιου, για να δω αν το γλείψιμο σκοτώνει τα μικρόβια;»

    Μήπως νομίζεις ότι με γλείψιμο διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ιοί π.χ. στα πόμολα; Ή ότι δεν υπάρχουν στα υφάσματα; Υπάρχουν ειδικές μέθοδοι για να διαπιστώσεις την ύπαρξη μικροβίων ή ιών και χρησιμοποιόντας τες παίρνουμε τίς απαντήσεις που θέλουμε.

  160. Περιονουσκιας said

    Ο Theo δηλαδή προέρχεται από την θεοδικία;

  161. Περιονουσκιας said

    Αγαπητέ Λεώνικε… και ο Νετανιαχου, λοιπόν, είναι Θεόδωρος

  162. Περιονουσκιας said

    Ordeal: https://youtu.be/zrzMhU_4m-g

  163. Avonidas said

    Θα σε κρεμάσουν ρε απατεώνα οι Τούρκοι για τα θύματα του κορονοϊού που κρύβεις

    Απορώ πώς και δεν έβγαλαν ακόμα θεωρία συνωμοσίας οι Μακελειό και σια, ότι μαζεύει κορονιασμένους και μας τους στέλνει στα σύνορα για βιολογικό πόλεμο.

    (Ξέρω, ξέρω… μην τους δίνω ιδέες)

  164. Μαρία said

    157
    Ξέρω 🙂 Έζησα εννιά χρόνια δίπλα σε εκκλησία. Μετά την πρώτη εβδομάδα συνηθίζεις και δεν ακούς τίποτα. Μεγαλύτερο πρόβλημα είχα στην Αθήνα, στο Καλαμάκι, με τα αεροπλάνα, που δεν προλάβαινα να τα συνηθίσω.

  165. sarant said

    164 Ούτε η Αλβανία έχει κρούσματα, ενώ έχει η Βόρεια Μακεδονια.

  166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    139 Γιάννης Κ.>>πλύσιμο των χεριών και μάλιστα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

    Γι΄αυτά τα είκοσι δευτερόλεπτα πλυσίματος, στην ηλικία νηπιαγωγείου, το τρικ ήταν να πλένουν τα χεράκια τραγουδώντας «χαπιμπέρθντεϊτουγιού», ως εκεί και φτάνει. Σ΄εμάς έπιανε. Ανεξάντλητο!

  167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    104 – Γειά σου ρε Σκύλε γίγαντα. Βρε τεμπελόσκυλο, κάθεσαι που κάθεσαι και τεμπελιάζεις στο χουργιό 🙂 γράψε και τίποτα και δώστο στον Νικοκύρη να το δημοσιεύσει, ακόμη θυμάμαι εκείνο το ΕΠΙΚΟ πριν 5-6 χρόνια που είχε βάλει εδώ, άντερο δεν μούχε μείνε από τα γέλια κι όσο να πείς, αυτή την εποχή χρειαζόμαστε πολύ το γέλιο.
    ΕΙΣΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΛΕΜΕ!!! 🙂

    107 – «Αυτά τα ηχεία πρέπει κάποτε να απαγορευτούν διά νόμου.» Ο θεός είναι υπεράνω των ανθρωπίνων νόμων, ποιός θα τολμήσει να τα βάλει μαζί του; 🙂
    Δεν θυμάμαι ποιός το είχε πεί (νομίζω ο γέρος της …..ας) η εκκλησία είναι σαν το κάρβουνο, αν το πιάσεις αναμμένο καίγεσαι, αν το πιάσεις σβηστό λερώνεσαι (ή κάπως έτσι 🙂 ).

    133 – Γιάννη γιατί μπλέκεις με τα πίτουρα; παραφράζοντας λίγο το ρητό, ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΝΑ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ, μόλις του έδωσες αιτία υπάρξεως.

    137- «Εγώ προσωπικά, ως γιατρός, έχω ψάξει και δεν βρήκα καμμιά εργασία που να έχει περιλάβει και την εξέταση τής θείας Κοινωνίας. Λοιπόν ας γίνουν σχετικές μελέτες και μετά ας μάς πουν τα αποτελέσματά τους. Η επιστήμη ΑΠΑΙΤΕΙ μελέτες και όχι απόψεις «προοδευτικές» ή «συντηρητικές».»

    ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΥΜΑΣ.

  168. Μαρία said

  169. papathm said

    Αν υποθέσουμε ότι το είπε ο Τσώρτσιλ –που μάλλον δεν το είπε– πώς είναι ο θρασύδειλος στα Εγγλέζικα;
    Έχω την εντύπωση πως είναι από τις λέξεις της τρισχιλιετούς που δεν μεταφράζονται.

    Η ελληνική απόδοση/επινόηση του αφορισμού παίζει έξυπνα με τις λέξεις. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει το ίδιο παιχνίδι και στα Αγγλικά. (Μπορεί να κάνω λάθος.)

    Ανεξάρτητα από αυτά, αν υπήρχε ο αφορισμός, πιστεύω πως θα έπρεπε να μεταφραστεί με την σύνταξη «είναι το… που…». Πρώτον, επειδή δεν είναι μαργαριτάρι. Δεύτερον επειδή όταν μεταφράζουμε αφορισμούς, δεν κάνουμε editing. Η μετάφραση αποφθεγμάτων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ύφος και στη δομή της αρχικής φράσης. Δεν είναι σωστό να την καλλωπίσουμε ούτε να τη διορθώσουμε.

  170. BLOG_OTI_NANAI said

    23: Λεώνικε, είναι γεγονός ότι η κριτική σου γίνεται με ευγένεια, και αυτό είναι σημαντικό, γι’ αυτό θα κάνω κι εγώ το ίδιο. Αν και στο σχόλιο μου λοιπόν δεν είχε κανένα σημείο που θα μπορούσε να μπερδευτεί κάποιος, είναι κρίμα να το αντιμετωπίζεις με αυτά τα κριτήρια, πόσο μάλλον που ως θρησκευόμενος γνωρίζεις επίσης ένα σύνολο από προβλήματα που γεννούν π.χ. τα σχετικά με το θέμα των μεταγγίσεων, όπου εκεί ο κίνδυνος κατά ζωής είναι ορατός και δεν αποτελεί δυνατολογία.

    Οι σκέψεις μου δεν είναι αποτέλεσμα ιατρικής έρευνας, εντούτοις είναι εκτιμήσεις από κάποια ιστορικά στοιχεία, όπως για τη θεία κοινωνία σε αρρώστους από χολέρα κ.λπ.

    Καθώς κι εσύ υποθέτεις, έτσι κι εγώ, αλλά δεν νομίζω ότι είχαν σχέση τα πράγματα έτσι όπως τα παρουσιάζεις. Υπήρχαν ασθένειες που προκαλούσαν μεγάλο φόβο, όμως η παράδοση επέζησε παρά την ύπαρξη χολέρας, πανώλης, δυσεντερίας, φυματίωσης ή άλλων μολυσματικών ασθενειών. Αν τις μετέδιδε, εώς πότε θα περνούσε απαρατήρητο μέσα σε τόσους αιώνες και με συνεχή επανάληψη; Και αν όντως είχε παρατηρηθεί η μετάδοση, η παράδοση αυτή δεν θα άντεχε, είτε θα σταματούσε έστω και σιωπηλά, είτε θα εξαναγκαζόταν να σταματήσει.

    Αυτό δηλ. που αναφέρεται στο σχόλιο 28 είναι αφελές, διότι θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί στο παρελθόν η αλλαγή της παράδοσης και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να διατυμπανίζεται, όπως άλλαξε η διαδικασία και μετά τον 7ο αιώνα καθώς στην πενθέκτη Οικ. Σύνοδο τα Τίμια Δώρα δίδονταν ακόμα χωριστά.

    54: Η άγνοια είναι προφανής, καθώς εγώ ο ίδιος ανέφερα ότι οι αθένειες και τα δεινά πλήττουν κάθε άνθρωπο, και τους χριστιανούς, και τους αγίους. Οπότε είναι γελοία η αναφορά καθώς στη χώρα μας η Εκκλησία θάβει αρρώστους κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά, εφήβους, νέους. Τι να διδάξει λοιπόν βρε ταλαίπωρε η Εκκλησία; Ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν; Σε κάθε Θεία Λειτουργία και σε όλες σχεδόν τις ακολουθίες της το αναφέρει αυτό…

    Πάντως είναι αλήθεια ότι «ουδένα δίδαξαν» όσα έγραψα χτες για την έπαρση των άθεων, και στο γνωστό εμετικό ύφος αναφέρεσαι στον «Θεο» σε «ρόλο καπότας». Η κτηνωδία ενός χαρακτήρα είναι ορατή από τα δικά του λόγια.

    Στο ίδιο κτηνώδες ύφος λοιπόν, παραθέτω από τους γνωστούς ταλιμπάν του «Ιού», τα ουρλιαχτά τους πριν 20 χρόνια για το… «βάρβαρο έθιμο» με το κοινό κουτάλι, αποσιωπώντας βεβαίως το… Κοινό Ποτήρι. Ευτυχώς που με τις επιδημίες γρίππης δεν έπιασαν οι κατάρες τους (τότε ήταν μια μακρά περίοδος μίσους συγκεκριμένα για τον Χριστόδουλο):

    http://www.iospress.gr/megalo1999/megalo19991016.htm

  171. Avonidas said

    @BLOG_OTI_NANAI

    Αρες-μάρες, πιάστηκες πάλι από μια λέξη για να κάνεις τη δουλειά σου και να το γυρίσεις αλλού. Το τι ήθελα να πω το καταλαβαίνει ο καθένας, κι εσύ επίσης.

  172. Triant said

    Ευχαριστώ για τις ευχές Νίκο, νά ‘σαι καλά.
    Λεώνικε, ευχαριστώ. Αν κατάλαβα καλά, πράγματι αυτά τα ονόματα σημαίνουν το ίδιο. Άραγε, ισχύει και για το Νετανιάχου όπως είπε ο Περιονουσκιας;

  173. ΣΠ said

    137
    Αφού δεν υπάρχουν επιστημονικά μελέτες για την επίδραση της μετάληψης στην μετάδοση του ιού δεν είναι λογικό να την αποφεύγουμε ώστε να μη διακινδυνεύουμε;

  174. Μαρία said

    174
    Αυτό το κόκκινο πανί https://poimin.gr/wp-content/uploads/2014/06/thia-kinonia.jpg λέγεται μάκτρον και μ’ αυτό σκουπίζουν τα χείλια τους οι πιστοί. Βγάλε συμπέρασμα.

  175. ΣΠ said

    137

    Hobbs BC, Knowlden JA, White A. Experiments on the communion cup. J Hyg 1967;65:37-48.

    Burrows W, Hemmons ES. Survival of bacteria on the silver communion cup. J Infect Dis 1943;73:180-90.

    Gregory KF, Carpenter JA, Bending GC. Infection hazards of the common communion cup. Can J Public Health 1967;58:305-10.

    Furlow TG, Dougherty MJ. Bacteria on the common communion cup [letter]. Ann Intern Med 1993;118:572-3.

    Dancewicz ER What is the risk of infection from common communion cups? [letter]. JAMA 1973;225:320.

    Kingston D. Memorandum on the infections hazards of the common communion cup with especial reference to AIDS. Eur J Epidemiol 1988;4:164-70.

    Gill ON. The hazard of infection from the shared communion cup. J Infect 1988;16:3-23.

  176. Αγγελος said

    Nαι, και Νετανιάχου το ίδιο σημαίνει. Αν το όνομα ήταν βιβλικό, θα είχε μεταγραφεί Ναθανίας στα ελληνικά.

  177. nwjsj said

    Στο φατσοβιβλίο κυκλοφορεί πολύ αυτό εδώ:
    http://www.planetnews.gr/αρθρο-ιταλού-γιατρού-που-εργάστηκε-στ/?fbclid=IwAR26xcyFptdde0JIoGrk_GMWZl5NQKBryNqlLFtgmGv3tDlDnp34mrKwvpg

    Υποψιάζομαι ότι έχει βγει και σ’ άλλες γλώσσες, διότι χθες που μιλούσα με μια συνεργάτιδα στην Ελβετία μου έλεγε ότι το να πίνεις τακτικά νερό θα σε βοηθήσει να μην αρρωστήσεις από κοροναϊό… Ο κόσμος είναι τόσο αγχωμένος που είναι έτοιμος να πιστέψει το οτιδήποτε, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε μάθει να κάνουμε απλές λογικές διεργασίες επιστρατεύοντας την κριτική μας σκέψη. Μια ‘πληροφορία’ αναπαράγεται όπως λάχει, αρκεί από κάτω να γράψει κάποιος «πηγή: facebook». Λίγοι μάλλον είναι αυτοί που σκέφτονται να ρωτήσουν πώς ονομάζεται αυτός ο Ιταλός γιατρός που τάχα έγραψε το άρθρο και σε ποιό περιοδικό δημοσιεύτηκε η μελέτη του. Αυτή η τάση με ανησυχεί πολύ.

  178. μάααστα…

    Triant σε θυμηθήκαμε, γιορτάζεις-δεν γιορτάζεις

    Γιάννη’ μ τα μυαλά στο πιάτο με αμελέτητα μοιάζουν (νομίζω κάτι σχετικό είχε γράψει παλιά ο Γς )

    Παλαιόθεν, πριν χρόνια, καιροί και ζαμάνια είχα γράψει (προ-φυτεύσει) πως το γεγονός -από Σημίτη και μετά- να είναι κάθε πρωθυπουργός χειρότερος από τον προηγούμενο νομοτελειακά οδηγούσε στο βάθος- Ντόρα. Επεσα λίγο παραδίπλα στον Κούλη και την αμφισβητούμενη σχέση μαζί της.
    Εσείς θα μου λέτε πως ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο κι εγώ θα σας λέω πως τα κοινωνικά πειράματα θα γίνονται κυρίως με αυτό. Το εξελισσόμενο πείραμα είναι του στυλ : Ρόυ Μπιν, ο νόμος ανατολικά του Ρίο Πέκος, στην δική μας βερσιόν : Σουζάνα, ο νόμος νότια της Λάρισσας (για τους αθώους Σουζάνα αποκαλούν τον Κούγια οι αντίδικοί του)

    Το στόρυ έχει ως εξής : κατ’ αρχάς στήνει ο Αυγενάκης μια επιτροπή καθηγητών να γνωμοδοτεί από άτομα ελεγχόμενης σοβαρότητας και όχι μόνο, μερικά με προϋπηρεσία επι ΣυΡιζΑ και με κορωνίδα κάποιον Αρκούδη που κατηγορήθηκε όχι πως δωροδοκήθηκε αλλά ΖΗΤΗΣΕ να δωροδοκηθεί (!!) ( έχω και προσωπική αντίληψη, συχνα κάναμε μπάνιο στην ίδια σκούλα) και ο οποίος ναι μεν είπε πως θα απευθυνθεί στην δικαιοσύνη για τις κατηγορίες αλλά…το ξέχασε, και στέλνουμε μια ανώνυμη επιστολή σε αυτήν. Η επιτροπή στέλνει μια τηλεπερσόνα να κάνει επιτόπια έρευνα και να εισηγηθεί τα προτεινόμενα στην ανώνυμη επιστολή. Ο πρωθυπουργός σε ρόλο Αη Βασίλη δηλώνει πως είναι μια γνωμοδότηση μόνο και αλλάζει τις προτεινόμενες ποινές εντελώς παράτυπα σε ελαφρότερες – μην τυχόν και εισακουσθεί η…γνωμοδότηση. Η πρώτη δικαστικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση αρνήθηκε να εξετάσει την ουσία και θεώρησε την γνωμοδότηση δεσμευτική επιβάλλοντας τις παράτυπες πρωθυπουργικές ποινές.
    Η συνέχεια επί της οθόνης… (Το πως η ίδια επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει διαφορετικά σε παρόμοια υπόθεση είναι ασήμαντο, σιγά μην κάνει αντιπολίτευση ο Τσίπρας τώρα που βγαίνει στο κανάλι του Μαρινάκη – λέτε να βρεθούν δικαστές με πυγμή ; )

    Οσοι νομίζετε (Κουβάτσοι και λοιποί) πως αυτά αφορούν το ποδόσφαιρο μόνο, λυπάμαι. Το παραδειγματάκι με τις φασιστοομάδες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους στον Εβρο (λέτε να είναι από τους εθελοντές που μάζεψε ο Αυγενάκης στην Κρήτη ; ) νομίζω πως δείχνει κατευθύνσεις

    Ολα τα έχει πει ο Μπομπ…

    Couldn’t help but make me feel ashamed
    to live in a land where justice is a game

  179. Και μια που το θυμήθηκα αυτή η ντρίπλα που κάνει ο Ντύλαν αλλάζοντας τιςομοικαταληξίε χωρίζοντας μια σύνθετη λέξη έχει κάποια ονομασία ή όχι ;

    And ride a horse along a trail
    But then they took him to the jailhouse
    Where they try to turn a man into a mouse

    ( trail-jail & house-mouse )

  180. Pedis said

    # 176 – Θα σου έλεγε ένας άλλος Μπλογκ, όχι ο δικός μας Μπλογκ ο οποίος ειναι μονοκάσετος … βάζει μπροστά την κασέτα να παίζει και αρχίζει το τσάμικο:

    Κλήθηκε η εκκλησία να συμμετέχει στα αντίστοιχα πρότζεκτ παρέχοντας ευλογημένα δείγματα; Οι πειραματιστές ήταν ένα ποτ πορί από ορθόδοξους και αλλόθρησκους; Λήφθηκαν όλα τα μέτρα για μπλάιντνες;

    Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι η εκκλησία

    (ποιος έχει αντίρρηση, με την τόση βεβαιότητα που δειχνει η εκκλησία και το ακαδημαικά διαπρέπον ποίμνιο της σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα; 🙂 )

    έχει κάθε λόγο να σπονσοράρει παρόμοια θεάρεστα πειράματα τα οποία αν εγγυώνται τα συνήθη στάνταρντ αξιοπιστίας,
    είναι απολύτως βέβαιον ότι με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου θα δοξαστεί το όνομα του Κυρίου.

    🙂

  181. Pedis said

    Κι έτσι και πείραμα δώσει δίκιο στην ορθόδοξη εκκλησία μέχρι και για νόμπελ πάει ο Ιερώνυμος ο Βού.

  182. Pedis said

    # 176 – από μια γρήγορη ματιά, τα περισσότερα τεστ αφορούν άλλο τελετουργικό (προτεσταντικών αιρέσεων) όπου οι πιστοί πίνουν από το χείλος του ποτηριού και αυτό σκουπίζεται μετά από κάθε χρήση. Παρόλα αυτά, υπάρχει προβλημα μεταδοσης για ορισμένους παράγοντες, αν και είναι μικρό λόγω του τρόπου που γίνεται το μετάλαμα. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να αλλάξει η πρακτική.

    Π.χ.

    In summary, the risk for infectious disease transmission by a common communion cup is very low, and appropriate safeguards-that is, wiping the interior and exterior rim between communicants, use of care to rotate the cloth during use, and use of a clean cloth for each service-would further diminish this risk. In addition, churches may wish to consider advising their congregations that sharing the communion cup is discouraged if a person has an active respiratory infection (ie, cold or flu) or moist or open sores on their lips (eg, herpes).

    It must therefore be admitted that the common communion cup may serve as a means of transmitting infection. Reasons are given, however, for believing that the risk of transmission is very small, and probably much smaller than that of contracting infection by other methods in any gathering of people.

    Such risk as there is could be greatly diminished by the use of a purificator for wiping the cup between each communicant, and could be abolished completely by substituting individual cups or by the practice of intinction.

  183. Μαρία said

    183
    Δεν είναι προτεστάντικο τελετουργικό αλλά της καθολικής εκκλησίας. Γι’ αυτό και στις οδηγίες τουλάχιστον στη Γαλλία συνιστούν είτε το βούτηγμα της όστιας στο δισκοπότηρο βλ. https://fr.wikipedia.org/wiki/Intinction π.χ. παρισινή αρχιεπισκοπή https://radionotredame.net/2020/actualite/coronavirus-prevention-au-sein-des-eglises-259422/
    ή όπως στην Λιόν να κοινωνούν μόνο στεγνό σώμα. Τέρμα το αίμα. https://lyon.catholique.fr/actualites/textes-et-communiques/2020/02/28/coronavirus-consignes-pour-nos-assemblees-eucharistiques/
    Και την όστια στο χέρι, γιατί κι οι ιερείς εκτός απο ψυχή έχουν και σώμα.

  184. Pedis said

    # 184 – είσαι βέβαιη ότι σε κάποιες από τις προτεστάντικες σέκτες δεν προσφέρεται το κυπελο για πόση και το αμαρέτο στο χέρι;

    Για τους καθολικούς που λες τι να σου πω, πρόκειται για στρέιτ βατικανιστές ή τίποτα γάλλους εξηνταοχτάρηδες μετα-αιρετικούς που το τσούζουν;

    Mια φορά από βέβηλη περιέργεια για τη γεύση, με άλλο σκοπό βρισκόμοθυν στην εκκλησία, στήθηκα στην ουρά και πήρα στο χέρι μόνο στεγνό γκοφρετάκι …

    το οποίο υποχρεωτικά το καταπίνεις μπροστά στον παπά (όπως μου συνέστησαν να κάνω οι συνοδοί μου φρικαρισμένοι που ένας αιρετικός κοινωνεί αν και δεν με κάρφωσαν, διότι, λέει, υπάρχει κίνδυνος αν κανείς ασεβής το πάρει μαζί του να κάνει μαγικά-σατανικά κόλπα στο σώμα του Χριστού με τραγικές συνέπειες για όλην την οικουμένη. 🙂 )

  185. Pedis said

    -> 185, 184 ξέρεις … ή δεν θυμαμαι, πάνε χρόνια, ή λούφαρα την άλλη σειρά με το κυπελο κρασί 🙂

    Οι επισκοπικοί, μαθαίνω τώρα, ότι μετά το «φαί» παίρνουν κι αυτοί το ντιτζεστίβο τους …

    Τέλος πάντων, τα πέιπερ που παρέθεσε ο Σταύρος αναφέρονται σε μη ευλογημένο μετάλαμα από τον σωστό θεό, οπότε δεν πιάνονται.

    Μεταλάβατε ελεύθερα. Ο θεός θα αναγνωρίσει τους δικούς του και θα τους βρει πρώτη θέση κρεβάτι στη ΜΕΘ.

  186. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  187. τα μυαλά said

    Κάθε φορά που βάζει παραπομπές προς το ημεροδρόμος αναρωτιέμαι, μα καλά πόσο στόκος πρέπει να είσαι για να διαβάζεις τέτοιες σαχλαμάρες. Τώρα βλέπω ότι επιπλέον πάσχει και από αϋπνίες. Υπάρχουν οι φανατικοί της μια πλευράς, αλλά της άλλης πλευράς αξίζει το έπαθλο. Και μεταξύ μας, προτιμώ τους πρώτους. (Σας αφήνω να μαντέψτε ποιους)

  188. Παναγιώτης Κ. said

    Έστω ένα παιδάκι του Δημοτικού υποβάλλει σε μας τους μεγάλους το ερώτημα-απορία, «πως είναι δυνατόν να τρώμε το σώμα του Χριστού και να πίνουμε το αίμα του» τι θα απαντήσουμε σε αυτή την μακάβρια για εκείνο εικόνα;
    Το πιθανότερο είναι να αρχίσει από αυτή την ηλικία να αντιλαμβάνεται και να απομυθοποιεί το θρησκευτικό φαινόμενο.

  189. τα μυαλά said

    Όση αξία έχει η απάντηση να την πω. Το παιδί δεν ξέρει με αυτή την ερώτηση, πολύ γρήγορα όμως θα του μιλήσουν και μαθαίνει για την μετουσία. Metousia Theou: Man’s Participation in God’s Perfections. Αλλά, ο σκοπός σας δεν ήταν να μάθετε αλλά να κάνετε τον έξυπνο, το ίδιο σκοπό έχω και εγώ με την απάντηση μου, να κάνω τον εξυπνάκια, οπότε ξεχάστε και την δικιά μου εξυπνάδα. Δεν άξιζε η απάντηση έτσι κι αλλιώς. Όπως κι η ερώτηση.

  190. leonicos said

    Η απόλυτα ηλίθια ερώτηση, πήρε την επίσης ηλίθια απάντηση

    Μεταδίδεται ο κορονοϊός με το σεξ;
    ΑΠ: Δεν υπάρχουν στοιχεια οτι μεταδίδεται με το σπέρμα

    Και όλο αυτό όταν α) μεταδίδεται με τη απλή επαφη β) στενή επαφη θεωρειται το να μείνεις μαζί με πάσχοντα επί 15΄ σε απόσταση 2 μέτρων (δεν μιλάμε το να μπεις στο ασανσέρ…) κοκ

    ο/ η απίθανός/η ρωτάει για το σεξ

    Ποιο σεξ εννοεί; από μια τρύπα; Τέτοιο σεξ έκανε, απ’ όσα τουλάχιστον γνωρίζω, η Πασιφάη όταν μπήκε μέσα στην ψεύτικη γελάδα για να ξεγελάσει τον λευκόν ταύρον του Διός τον οποίο είχε ερωτευτεί. Άλλο σεξ χωρίς περαιτέρω επαφή πέραν των γεννητικών οργνων δεν ξέρω.

    Αυτή που ρωτούσε και αυτός που αναντούσε ήξεραν΄

    Ερώτημα προς διερεύνηση.

    ΣΗΜ: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσηματα οφείλονται σε μικροοργανισμούς που είναι ευαίσθητοι στο περιβάλλον και επιβιώνουν μόνο στους βλεννογόνους. Αλλιώς δεν θα είχαν κανένα λόγο να μεταδίδονται μόνο σεξουαλικα

  191. Alexis said

    #184-186: Έχει τύχει να παρακολουθήσω από κοντά θεία κοινωνία σε προτεσταντικό δόγμα, και συγκεκριμένα στους Ευαγγελικούς.
    Ο άρτος δινόταν σε μικρές μπουκίτσες, σαν μικρά αντίδωρα, και ο οίνος μέσα σε μικρά ποτηράκια, όπου ο καθένας έπαιρνε το δικό του ποτήρι. Υπήρχε ένας δίσκος πάνω στον οποίο τοποθετούσαν όλα αυτά τα ποτηράκια και κάποιος τον περιέφερε στο εκκλησίασμα για να πάρει ο καθένας το δικό του.
    Φυσικά δεν γνωρίζω τι γίνεται σε άλλα προτεσταντικά δόγματα, π.χ. καλβινιστές, λουθηρανούς, αγγλικανούς, πεντηκοστιανούς κλπ. κλπ.

  192. Nestanaios said

    178.
    Σε δύο μήνες θα ανέβει η θερμοκρασία και θα πουν οι θρησκόληπτοι «Ο θεός έκανε το θαύμα του» αλλά γρίπη είναι και θα περάσει.

  193. leonicos said

    178 Nwjsj

    Διάβασα το άρθρο, το οποίο είναι μεν εκλαϊκευμένο, αλλά δεν έχει κάτι το παράξενο ή το ιατρικώς απίθανο.
    Η διαδικασία της νόσησης είναι ακριβώς αυτή. Γι’ αυτό η επιδείνωση εμφανίζεται απότομα μετά από μερικές ημέρες.
    Η πνευμονική ίνωση είναι όμως άλλο πράγμα από την πνευμονία.
    Η πνευμονική ίνωση είναι η σκλήρυνση του πνεύμονα με αποτέλεσμα να μην ανοιγοκλείνει, όπως συμβαίνει στους εργάτες… ορυκτών τέλος πάντων

    Η μη λύση της πνευμονίς λέγεται κρεάτωση. Κανονικά η πνευμονία είναι η κατάληψη των κυψελίδων από υγρό, οπότε δεν μπαίνει αέρας και δεν λειτουργούν. Κι επειδή είναι κλειστό μέρος κάνουν και πυρετό. Γι’ αυτό ζητάμε επισταμενως από τους χειρουτργημένους στην ανάρρωση να βήχουν.

    Εάν αυτό το υγρό, που μπορεί α είναι και πύον, δεν λυθεί, ώστε να φύγει με την απόχρεμψη, στερεοπεοιείται με μια διαδικασία όμοια με αυτή της επούλωωσης ενός τραύματος. Και αυτό δεν είναι πλέον αναστρέψιμο. Το τι είδους επιπτώσεις θα έχει εξαρτάται από την έκταση.

  194. Γιάννης Κουβάτσος said

    189: Σωστή ερώτηση και παρατήρηση, Παναγιώτη. Κι εντάξει με το συγκεκριμένο θέμα, και ο Χριστός συμβολικά ονόμασε σώμα και αίμα τον άρτο και τον οίνο. Με τις άλλες απιθανότητες που περιλαμβάνονται στα θρησκευτικά κείμενα τι γίνεται, όμως; Πάντα υπάρχουν παιδιά που ρωτούν όλο δυσπιστία αν έγιναν στ’ αλήθεια αυτά τα πράγματα. Όπως και με όσα διηγείται η ελληνική μυθολογία, μας δίνεται μια ευκαιρία να εξηγήσουμε στα παιδιά τον προεπιστημονικό και μαγικό τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν οι «παλαιοί άνθρωποι». Και αυτοί είχαν πολλές δικαιολογίες γι’ αυτό. Αλλά να σκέφτονται και σήμερα έτσι επιστήμονες και μορφωμένοι άνθρωποι, ποια δικαιολογία υπάρχει; Άλλο ο σεβασμός στο άγνωστο, στο μυστήριο, άλλο η παραδοχή των όποιων θετικών έχουν προσφέρει οι θρησκείες και οι εκκλησίες στο διάβα των αιώνων και άλλο η κυριολεκτική αποδοχή μύθων και θαυμάτων και η εξήγηση των φυσικών φαινομένων με παραμύθια που δεν τα χάβουν, σας διαβεβαιώ, ούτε τα μικρά παιδιά.

  195. Κιγκέρι said

    Λοιπόν, κοιτάζω και ξανακοιτάζω το τουΐτ στο 104 και συνειδητοποιώ ότι αυτό που με ενοχλεί δεν είναι τόσο το πλουμιστό «Τῇ ὑπερμάχῷ», όσο η διατύπωση «η Θεία Λειτουργία των Χαιρετισμών». Δεν είναι Θεία Λειτουργία οι Χαιρετισμοί, είναι Ακολουθία. Αυτά είναι βασικές γνώσεις, δε μπορεί να δηλώνει κανείς πιστός και να μην καταλαβαίνει τι παρακολουθεί και σε τι συμμετέχει.

  196. leonicos said

    Πάντως και οι Μορμόνοι περιφερουν ποτήρι με νερό, και ‘κοινωνούν’ όλοι οι παρόντες

  197. leonicos said

    Επίσης οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν μια ανάλογη διαδικασία, την Ανάμνηση, που γίνεται όμως μια φορά τον χρόνο.

    Εκεί περιφέρεται ποτήρι κρασιού και πιατάκι με ψωμί από χέρι σε χέρι, αλλά δεν παίρνει κανένας. Τα περνάνε μόνο από χέρι σε χέρι.

    Μεταλαμβάνουν μόνο οι λεγόμενοι ‘άνω κλήσεως’ που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, και είναι κάπου 5000 παγκοσμίως, αυτό δεν είναι σταθερό (σε σύνολο 8.5000.000)

  198. leonicos said

    196νΚρίγκερι

    Δεν ξέρω αν ενοχλεί το πλουμιστό «Τῇ ὑπερμάχῷ»,

    αλλά η Ακολουθία των Χαιρετισμών είναι Ποίηση. Μεγάλη Ποίηση, που δεν την φτάσανε πουθενά αλλού

  199. leonicos said

    Το ίδιο και τα Εγκώμιατης Μεγάλης Παρασκευής

    Ποίηση

  200. BLOG_OTI_NANAI said

    174: «Λογικό να το αποφεύγουμε»

    Τα θέματα τα αντιλαμβάνομαι και ασφαλώς η τρέχουσα κοινή λογική μου είναι απόλυτα οικεία και μάλιστα, όπως έχω ξαναπεί, την λατρεύω ιδιαίτερα γι’ αυτό και δεν προβληματίζομαι με τους ιδεολογικούς ταλιμπάν κάθε απόχρωσης καθώς έχω συναντήσει και διαλεχθεί φυσικά και διαδικτυακά με αμέτρητους από αυτούς.

    Εάν δεν πίστευα, θα σκεφτόμουν ότι «δεν μπορεί να εξαρτάται η πανδημία και το αν θα αρρωστήσω εγώ, ή ο πατέρας μου από ένα σύνολο πιστών και την Εκκλησία». Σαφώς. Κατά συνέπεια, ενώ κανείς δεν νομιμοποιείται να χλευάζει, όπως οι γνωστοί ανθρωπιστές με τα καδρόνια, εντούτοις νομιμοποιείται να έχει αντιρρήσεις.

    Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με νομοθετικές απαγορεύσεις, με την έννοια της έκτακτης περίπτωσης, όπως το οριστικό κλείσιμο των ναών. Η Εκκλησία άλλωστε πάντα υπήρχε κάτω από την εξουσία και σε όλη την ιστορία της από την αρχαιότητα, στο Βυζάντιο ή στην Τουρκοκρατία, ή σε αθεϊστικά καθεστώτα αναγκάστηκε να αποδεχθεί πολλά ακραία μέτρα, διοικητικά, δικαιοδοτικά, περιουσιακά κ.λπ., έως και διώξεις μέχρι θανάτου.

    Κατά συνέπεια, τέτοια μέτρα δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα επιβάλλονταν.

    Η συγκεκριμένη συζήτηση βρίσκεται αλλού, σε μια απορία εύλογη, που ξέρω καλά τη δύναμη της, όπως διαπιστώνω εύκολα και το στρίβειν διά του αρραβωνος των εξυπνάκηδων. Όσες παλαιές ή νέες πηγές κι αν έχω διαβάσει για τη μετάληψη ετοιμοθάνατων, ουδέποτε είδα να αναφέρεται κάποια υποσημείωση για το είδος της ασθένειας. Παραδόξως, απασχολούν ερωτήματα για το αν μπορεί να μεταλάβει ο ασθενής που είναι σε κώμα, ή δεν μπορεί να εξομολογηθεί, ή αν επιτρέπεται να μεταλάβει όταν έχει φάει. Δηλαδή απασχολούν αυτά που η κοινή λογική θα έκρινε ως απολύτως δευτερεύοντα, όχι όμως αν επιτρέπεται π.χ. ο ιερέας να καταλύει το υπόλοιπο του Ποτηρίου μετά από Μετάληψη σε σανατόρια.

    Ιερείς αναλαμβάνουν υπηρεσίες σε βυζαντινά νοσοκομεία, τη στιγμή που ακόμα και οι γιατροί πεθαίνουν από μια απροσεξία. Τουλάχιστον δεν βρήκα υπό συζήτηση τον τρόπο που θα πείσουν έναν ιερέα να αναλάβει μια υπηρεσία σε νοσοκομεία της εποχής, με την πιθανότητα ο ιερέας να είναι μελλοθάνατος.

    Στα τελευταία 35 χρόνια υπήρξαν όπως βλέπω τρεις συζητήσεις για το θέμα, μία με το Έιτζ όταν ήταν ακόμα σίγουρο ότι μεταδίδεται με κοινή χρήση σκευών, μία για τον Η1Ν1, όπως και για την γρίππη των πτηνών. Βρήκα και μια συζήτηση του 1900 όπου σε ιατρικό συνέδριο κάποιος εξέφρασε τις σκέψεις του για το θέμα, και σε εποχή που στις πόλεις υπήρχαν εποιδημίες χολέρας και όχι μόνο, οι υπόλοιποι γιατροί τον κοιτούσαν απορημένοι. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε η ίδια κοινή αντίληψη που βλέπουμε και σήμερα.

    Βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν μαρτυρίες για άρνηση της θεάις κοινωνίας κ.λπ. Αλλά το ζήτημα σχετίζεται με το πώς είναι δυνατόν να άντεξε μια τέτοια παράδοση, όταν π.χ. ξέρουμε πως στην μεγάλη επιδημία πανούκλας του 14ου αιώνα, υπήρχαν δυτικοί ιερείς που αρνούνταν να πλησιάσουν τους αρρώστους. Μπορεί να υπήρχαν και Ορθόδοξοι. Αλλά αυτό το κύμα αντίδρασης στο λογικό και αυτονόητο, θα είχε καταργήσει την κοινή χρήση Λαβίδας ή Ποτηρίου.

    Αυτά όλα δεν τα συσχετίζω καν με θαύμα.
    Τα αναφέρω για να εξηγήσω ότι είναι δύσκολο αυτό το βίωμα (που το γνωρίζω κι εγώ ο ίδιος μεταλαμβάνοντας μαζί με γιαγιάδες στην εποχή της γρίππης) να το πετάξει κάποιος. Θα πρέπει να το έχεις το βίωμα για να καταλάβεις. Αλλά τουλάχιστον το 99% των Ελλήνων γνωρίζουν ότι ουδέποτε οι γονείς τους ασχολήθηκαν με ασθένειες όταν τους πήγαιναν παιδιά να ασκήσουν το «βάρβαρο έθιμο».

    Δεν πρόκειται δηλ. για ζήτημα στη σφαίρα του «μεταφυσικού», απλά ο άλλος σε κοιτάει απορημένος, διότι έχει ένα βίωμα που εσύ το έχεις ξεχάσει.

    Μπορεί τελικά η Μετάληψη να πέρασε τόσα λοιμώδη νοσήματα ανά τους αιώνες και ο κορονοϊός να αλλάξει τα δεδομένα και η εκκλησία να υποχρεωθεί να αλλάξει τον τρόπο Μετάληψης ακόμα κι αν δεν θέλει, αφού δεν θα υπάρχουν πιστοί να κοινωνούν.

    Από εκεί και πέρα, εύλογες οι αντιρρήσεις, εύλογες τυχόν πολιτειακές απαγορεύσεις σε ναούς, καθόλου εύλογοι βεβαίως οι ταλιμπανισμοί και οι εμετικές χυδαιότητες. Τουλάχιστον όμως, την επόμενη φορά που κάποιοι θα μιλήσουν για ισλαμοφοβία, θα έχουμε καταγεγραμμένη όλη αυτή η χυδαιότητα όπου οπι περισσότεροι, με το άλλοθι που δίνουν στους εαυτούς τους με αφορμή την εκτίμηση τους για τους κινδύνους, μπόρεσαν να αφοδεύσουν ιδεολογικά στα πιστεύω του άλλου.

  201. Nestanaios said

    137.
    Δεν έχεις ακούσει «πίστευε και μη ερεύνα»? Αν ο Σωκράτης είχε πιστέψει την απάντηση του μαντείου στον φίλο του δεν θα ερευνούσε και δεν θα είχε θανατωθεί με όλα τα συνακόλουθα.

  202. Γιάννης Ιατρού said

    192: Σφηνάκια τα λένε Αλέξη! 😲

  203. alsatiancousin said

    «Ο Σκάι παρουσιάζει την είδηση αλλά βάζει στο σουπεράκι τον τίτλο: Ο Κορονοϊός δοκιμάζει τις αγορές και την οικονομία.»

    Καλόν είναι να βλέπουμε όλο το βίντεο και όχι μόνο μια οθονιά πριν βγάλουμε την πιατέλα με τα μεζεδάκια:
    https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/oi-eidiseis-tou-ska-stis-2/2020-03-06-14
    34:43  και εξής.

    Το σουπεράκι αφορά το οικονομικό ένθετο στο σύνολό του, που ξεκινάει με την είδηση της πτώσης των χρηματιστηρίων σε όλη την Ευρώπη λόγω κορονοϊού (απλουστευτικό συμπέρασμα, αλλά σύνηθες για τηλεόραση και ειδικά για Σκάι).

    Ο υπεύθυνος δημοσιογράφος (35:15) αλλάζει θέμα («την ίδια στιγμή στην Ελλάδα…»), μιλάει για την χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ χωρίς να την συνδέει με τον ιό και μόνο στο τέλος (35:50) λέει ότι λόγω κορονοϊού η νέα χρονιά ξεκίνησε άσχημα, άρα δεν πρόκειται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να βοηθήσει στο να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος.

    Κάπως αδέξιες προσπάθειες για σύνδεση των θεμάτων του οικονομικού δελτίου μεταξύ τους και με τα κεντρικά θέματα του δελτίου ειδήσεων βλέπω παρά «τρίπλα στα όρια της παραπλάνησης».

    Επίσης, σα να ξαναέχει μιλήσει για την Α(ν)δριανούπολη το ιστολόγιο ή η μνήμη μου μου παίζει παιχνίδια;

  204. alsatiancousin said

    Και απαντάω μόνος μου χάρη στο ψαχτήρι:
    https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/17/meze-314/

    Βέβαια:
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_d%27Andrinople
    Μάλλον ο Τάκης ο Παριζιάνος μπερδεύτηκε από τα σταυροφορικά γαλλικά. 🙂

  205. BLOG_OTI_NANAI said

    189: Οι μακάβριες εικόνες κατασκευάζονται και δημιουργούνται μέσα από τα πολιτισμικά δεδομένα. Αυτό ακριβώς που γράφεις, θα έγραφε π.χ. ένας βίγκαν, για το πώς θα μπορούσε ποτέ να εξηγήσει στο παιδί του που βλέπει ένα μπιφτέκι ή μια μπριζόλα αυτή την «μακάβρια εικόνα» ενός ζώου που σφάζεται για φαγητό.

    Κι όμως, όταν ταΐζεις το παιδί σου λες «φάε το κρεατάκι σου», και ταυτόχρονα, το παιδί κατανοεί πάλι από εσένα ότι το να κόβεις ένα ζώο σε κομμάτια είναι και βασανισμός κατανοώντας ως ακρότητα τους ισχυρισμούς των βίγκαν ή των χορτοφάγων..

    Μάλιστα, τα Τίμια Δώρα στην Εκκλησία ουδέποτε κατανοήθηκαν ως συμβολικά. Άλλωστε είναι γνωστές οι διαμάχες επ’ αυτού με τους πολύ μεταγενέστερους Προτεστάντες. Για την Εκκλησία αποτελούν κατά την τελετή πραγματικό Σώμα και Αίμα Χριστού χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ή υποσημείωση. Ταυτόχρονα όμως, ουδέποτε… παρεξήγησε η Εκκλησιαστική κοινότητα τη διαφορά ανάμεσα στο έγκλημα και τα Τίμια Δώρα. Την ανθρωποφαγία π.χ. των ειδωλολατρών για λόγους οιονοσκοπίας την διαχώριζε απόλυτα, την καταδίκαζε και μάλιστα διωκόταν από την πολιτεία ως ανθρωποκτονία.

    Η γεύση που έχει δοθεί στα Τίμια Δώρα συμβαδίζει με το απολύτως ανώδυνο και καθόλου μακάβριο της τελετής, αντιθέτως, το μυαλό συνδέει τα Τίμια Δώρα με κάτι απολύτως όμορφο, αντίστοιχο με τη γεύση του. Αυτός που χαρακτηρίζει τα Τίμια Δώρα ως «μακάβρια εικόνα», είναι αυτός ο ίδιος που την κατασκευάζει και την μεταφέρει στο παιδίι του, και μάλιστα σε πλήρη αντινομία με αυτό που γεύεται το παιδί.

    Ως άνθρωποι, έχουμε την ικανότητα να διαχωρίζουμε με απόλυτη σαφήνεια πλήθος εικόνων ως καλές ή κακές και στις μικρότερες αποχρώσεις τους. Διαφορετικά, θα είμασταν όλοι βίγκαν, όλοι χορτοφάγοι, δεν θα υπήρχαν κυνηγοί, ή όλοι οι χριστιανοί θα ήταν… ανθρωποφάγοι. Είναι κρίμα επιχειρηματολογώντας με τον τρόπο αυτό, να υποτιμούμε την δυνατότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται ακόμα και το πόσο κάνει 1+1.

  206. Alexis said

    #203: 🙂 😂
    Α μπράβο, σαν σφηνάκια είναι!

  207. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ!

    170 Προσπαθώντας να δω αν υπάρχει το ρητό, σκόνταψα και στο ότι δεν μπορούσα (και δεν μπορώ) να βρω το αγγλικό αντιστοιχο του θρασύδειλου

    180 Το ίδιο κόλπο με τις κομμένες ρίμες (δική μου ορολογία) το έχει άπαξ ο Σολωμός (χέρι, θερι-σμένα) και πολλές φορές ο Σκαρίμπας και κάποιοι νεότεροι σαν τον Κεντρωτή. Έχω σκοπό να γράψω. Διασκελισμός λέγεται το γενικό αυτό φαινόμενο, να συνεχίζεται η πρόταση πέρα από τον ένα στίχο.

    205 Αυτό με τους σταυροφορους δεν το ήξερα!

  208. BLOG_OTI_NANAI said

    202: Δυστυχώς για σένα, ο Σωκράτης ήταν ιδιαίτερα ευσεβής, και γι’ αυτό πρέσβευε ότι δεν έπρεπε να μελετώνται οι κινήσεις των άστρων διότι ήταν ασέβεια. Αν τον είχαμε ακούσει, ίσως οι αστρονόμοι να ήταν στο ταμείο ανεργίας: «Σωκράτους ουδέν ασεβές … πράττοντος … τίσιν ανάγκαις έκαστα γίγνεται τών ουρανίων«.

    Όπως έχω ξαναπεί, η άγνοια των περισσοτέρων συνανθρώπων μας για την Αρχαία Ελλάδα, ειδικά των αντιχριστιανών, μας δίνει πολλές ευκαιρίες για τέτοιες ευχάριστες στιγμές…

  209. Νέο Kid said

    Scaramouch

  210. Πέπε said

    208

    Όχι Νίκο, πρόσεξε καλύτερα τι κάνει ο Ντίλαν. Δεν είναι το ίδιο με τον διασκελισμό «θέρι-σμένα». Αν αυτός ο διασκελισμός είναι ήδη ακραίος (ο πιο μετριοπαθής είναι να διασπάς μια πρόταση ή μια συντακτική ενότητα, στον Σολωμό διασπάται η ίδια η λέξη), εδώ έχουμε επαυξημένο ακραίο διασκελισμό. Ο στίχος που καταλήγει στο jailhouse είναι σαν να έχει δύο τέρματα, το jail ριμάρει με το τέρμα του προηγούμενου και το house με του επόμενου.

    204

    Ο προσωπικός μου πόνος:

    Προσεκλήθην σ’ ένα συνέδριο στη Βοστώνη, με μεταφορικά δικά μου. Έκλεισα εισιτήρια. Θα πετούσα μεθαύριο. Το συνέδριο ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού, λιγότερο από 10 μέρες πριν την ημερομηνία έναρξης. Ορισμένα από τα εισιτήρια (ήταν 3+3 πτήσεις όλο μαζί) δεν εξαργυρώνονται, απλά τα χάνω. Αφήνοντας στην μπάντα τη φούρκα μου για τη ματαίωση ενός ταξιδιού που δεν έχω ξανακάνει και που δεν ξέρω αν θα μου ξανατύχει, σε πρακτικό επίπεδο έχουμε ένα ποσό χρημάτων πεταμένο στον άνεμο.

    Σε γκλόμπαλ επίπεδο, αυτό αντιστοιχεί σε ιλιγγιώδη ποσά πεταμένα στον άνεμο, αφού οι διοργανώσεις που ματαιώνονται είναι άπειρες.

    Ε ναι, σίγουρα ο κορωνοϊός δοκιμάζει την οικονομία.

  211. BLOG_OTI_NANAI said

    anougigas

  212. Κουτρούφι said

    Σύντομο άρθρο επισκόπησης (review) του 2013 με τίτλο «Infections associated with religious rituals» το οποίο αναφέρεται και στη Θεία Κοινωνία. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijid.2013.05.001
    Κάνει αναφορά και στις εργασίες του #176. Η πρόσβαση στο άρθρο είναι ελεύθερη.

  213. Γιάννης Ιατρού said

    211: Οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν πολλά χρήματα από τις πτήσεις που ματαιώνονται. Παρόμοια κι άλλες εταιρείες κλπ. έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Αλλά το να μην δέχονται την ακύρωση και να παραπέμπουν στους συνηθισμένους όρους και προϋποθέσεις τη στιγμή που υπάρχει αυτή η κατάσταση είναι ανάλγητο. Δηλ. όταν αυτές για τον ίδιο λόγο ακυρώνουν τις πτήσεις κι εσύ απ΄αυτό μπορεί να χάσεις πολλά χρήματα, τι γίνεται;

  214. Γιάννης Ιατρού said

    206: γράφεις, εκτός άλλων: …Για την Εκκλησία αποτελούν κατά την τελετή πραγματικό Σώμα και Αίμα Χριστού χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ή υποσημείωση…. και πιό κατω …Η γεύση που έχει δοθεί στα Τίμια Δώρα συμβαδίζει με το απολύτως ανώδυνο και καθόλου μακάβριο της τελετής, αντιθέτως, το μυαλό συνδέει τα Τίμια Δώρα με κάτι απολύτως όμορφο, αντίστοιχο με τη γεύση του…

    Δεν είναι μόνο στον Χριστιανισμό (ή έστω σ΄ένα επί μέρους δόγμα του, όπως π.χ. αυτό της Ορθοδοξίας) έτσι. Και σε παλιότερους χρόνους και σε άλλα μέρη υπήρξαν παρόμοια τελετουργικά και συμβολισμοί.

    Για να μην πάμε πολύ μακρυά, παράδειγμα ο Διόνυσος. Και να μην βιαστούμε προτάσσοντας τα Διονυσιακά Όργια κλπ. κλπ. με την πονηρή (φαλλικά σύμβολα) έως και τρομακτική εκδοχή τους. Είναι αναμενόμενο, το τελετουργικό και οι συμβολισμοί, μέσα στα 100άδες ή και χιλιάδες χρόνια και σε διαφορετικές περιοχές να διαφοροποιήθηκαν αρκετά (βλ. και διαφοροποιήσεις στην Θεία Μετάληψη στον Χριστιανισμό).

    Η ουσία όμως μένει: Πολλές ομοιότητες και οι παραλληλισμοί. Για να μην πω πως είναι οφθαλμοφανής, από πολύ νωρίς, η οικειοποίηση, έστω χρήση, των ιερών και οσίων της παλαιάς θρησκεία από την νεότερη, τον Χριστιανισμό, σε πάρα πολλά θέματα,. Και ειδικά στην περίπτωση των Τιμίων Δώρων: «Εγώ ειμί η άμπελος η αληθινή», «τούτο εστί το αίμα μου» κλπ. Παρ’ όλο που, επίσης από πολύ νωρίς, ο Χριστιανισμός ενέταξε τον Διόνυσο στους μεγαλύτερους πολέμιους του. Ή ίσως ακριβώς γι αυτό;

  215. τα μυαλά said

    Από το λινκ του 213

    Holy Communion
    Christianity
    None have been reported (potentially many – see text)
    As often as daily
    0

    Ότι έλεγα εγώ εξαρχής (κ ένας άλλος). Άραγε τώρα οι τάλιμπαν του αθεισμού και της αριστερής σαχλαμάρας θα ζητήσουν συγγνώμη, ή θα φυσάνε αδιάφορα και θα αλλάξουν τροπάριο. (Ετοιμάζω λογύδριο γιατί δεν πρέπει να κοροϊδεύεις τα πιστεύω του αλλουνού, ετοιμαστείτε)

  216. BLOG_OTI_NANAI said

    215: Εάν το γράφεις από.. καθέδρας, πάω πάσο. Αν θέλεις μια άποψη, να σου πω:

    Τα Ευαγγέλια έχουν έντονο ιουδαϊκό υπόβαθρο και ταυτόχρονα η απέχθεια που εκφράζουν για την ειδωλολατρία, είναι τόσο απόλυτη, ώστε εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν πάψει αυτές οι κάπως απλοϊκές συγκρίσεις μεταξύ του χριστιανισμού και άλλων θρησκειών, πόσο μάλλον της Αρχαίας Ελληνικής. Αυτά ήταν της μόδας στον 19ο αιώνα, αλλά από εκεί και πέρα, σήμερα δεν δικαιολογούνται.

    Πιστεύω γίνεται κατανοητό πως όταν καταδικάζεις τις τελετουργίες ή τους θεούς με απόλυτο τρόπο και μάλιστα τους απεχθάνεσαι για τις σεξουαλικές τελετές και την μέθη (καθαρά χαρακτηριστικά του Διονύσου), δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι αυτοί υιοθετούν μια θρησκεία που την απεχθάνονται.

    Πόσο μάλλον όταν και οι ειδωλολάτρες όχι κοινά δεν έβλεπαν, αλλά αντιθέτως, απεχθάνονταν τους χριστιανούς και μισούσαν θανάσιμα τη θρησκεία τους.

    Άλλωστε, πολύ πιθανότερο είναι ο συμβολισμός του κρασιού να αποτελεί φαινόμενο και γλωσσικό σχήμα που προέρχεται από τις αρχαίες θρησκείες της Μεσοποταμίας, παρά από την αρχαία ελληνική θρησκεία. Αρκεί όμως να σκεφτεί κανείς ότι συμβολισμοί με Ψωμί και Κρασί υπάρχουν και στη λαογραφία της Σουηδίας όπου αποτελούν θυσίες προς τα πνεύματα του σπιτιού.

    Δάνειο υφίσταται όταν έχουμε αυτούσιες εισαγωγές. Ο Ιωάννης στο Ευαγγέλιο του ονομάζει τον Χριστό «Λόγο» και αυτό ασφαλώς προέρχεται από την αρχαία ελληνική κληρονομιά, όμως η ουσία βρίσκεται στο τι είναι ο «Λόγος» των Αρχαίων Ελλήνων και τι είναι ο «Λόγος» των Χριστιανών.

  217. Nestanaios said

    209.
    Ασέβεια είναι να αποδίδουμε άλλα αντί άλλων στον Σωκράτη, Ξενοφώντα και Πλάτωνα. Καλό είναι αυτοί οι καλόγεροι στα μοναστήρια που σου παρέχουν αυτά που παρουσιάζεις να διαβάσουν την κατά Πλάτωνος απολογία Σωκράτους. Ας αφήσουν για λίγο στην άκρη την «Αγία» Γραφή.

  218. Pedis said

    # 192 – Ναι, την βρίσκω κι αυτή την πρακτική στο ίντερνετ.

    Τι να πω, δεν ξέρω. Κι ούτε εχω το χρόνο, τώρα, να ψάξω πως τι βρίσκει ο κάθε θρησκόληπτος στον πλανήτη.

    Και στο μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο δεν μας έδωσαν πληροφορίες για αιρετικές πρακτικές ..

    H θρησκευτική πίστη είναι από τη φύση της και κατά συνέπεια αποδεκτή κοινωνικά ως *εξ ορισμού* ατομική υπόθεση.

    Σε περιπτωση που στη βάση της κοινής πίστης μερικών ιδιωτών παρατηρείται ιδιωτική-συλλογική δραστηριότητα η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία (καλλιώρα) τι προτείνετε ότι θα έπρεπε να πράξουν οι αρχές ενός κράτους;

  219. Πέπε said

    214
    Δεν ξέρω Γιάννη, πάντως δεν είμαι μοναδική περίπτωση. Φίλος συνάδελφος από άλλος σχολείο έφαγε το ίδιο πακέτο με σχολική εκδρομή στο εξωτερικό, που ακυρώθηκε.

  220. Γιάννης Ιατρού said

    217: εγώ δεν είμαι δογματικός, όλους, εκτός από φασίστες, τους ακούω 🙂

    Όπως παρατηρεί και ο Walter Burkert, το θέμα των οργιαστικών τελετών, της μέθης (π.χ. προς ευκολότερη επίτευξη της έκστασης) κλπ. τα έχει αναλύσει ο Erwin Rohde στην μελέτη του σταθμό (Psyche, the Cult of Souls and Belief in Immortality Among the Greeks) στις αρχές του 20ου αι.

    Η άποψη ότι ο Διόνυσος ήταν ένας έπηλυς, ένας μη ελληνικός θεός, που προστέθηκε στο Ελληνικό πάνθεο περί τον 9ο π.Χ. αι, κάτι που υποστήριξε κι ο Erwin Rohde (βλ. ανωτέρω), καταρρίπτεται τόσο από ευρήματα (γραμμική Β’ => Di-wo-nu-so) στην Πύλο (13ος π.χ. αι) και ακόμα περισσότερο στις ανασκαφές (~1986) στην Κέα (Αγία Ειρήνη), του John L. Caskey, όπου πιστοποιήθηκε συνεχής λατρευτική δραστηριότητα (με έγγραπτη αφιέρωση που αναγνωρίζει τον Διόνυσο ως την τιμώμενη θεότητα) και που πάει πίσω μέχρι τον 15° π.Χ. αιώνα!

  221. Tomás de Torquemada said

    Εξέρχομαι του στερουμένου διαδικτύου ερημητηρίου μου για να δηλώσω τα κάτωθι:

    Πριν καταλύσει (= φάει ό,τι απομείνει από τη μετάληψη) ο ιερέας, μπορεί να αφήσει όσο θέλει το ποτήριο να τον περιμένει. Πόση ώρα ζουν οι ιοί εκτός σώματος;

    Κατά τη διάρκεια της κατάλυσης (μπορεί να) χρησιμοποιεί βραστό νερό. Ποιοι ιοί αντέχουν στο βραστό νερό;

    Τα δύο παραπάνω σε συνδυασμό με το όσο αλκοόλ περιέχει το χημικό που βάζουν για κρασί, νομίζω ότι παρέχουν αρκετή προστασία κι εξηγούν γιατί δεν μεταδίδονται ασθένειες στους κληρικούς. Μόνο όταν είναι πολλοί κληρικοί, τότε πίνουν από το ίδιο ποτήρι (χωρίς το κουτάλι) και υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Εννοείται, οι δεσπότες είναι εξασφαλισμένοι, κοινωνούν πρώτοι και όλοι οι άλλοι μετά…

    Το πρόβλημα είναι τι γίνεται με το εκκλησίασμα, που η μόνη προστασία από το κοινό κουτάλι είναι το βούτηγμα σε νερωμένο κρασί (αμφιβόλου συστάσεως) μεταξύ δυο γλειψιμάτων. Η χρήση φρυγανισμένου ψωμιού (σαν η καθολική όστια) που να βουτιέται στο κρασί και να δίνεται σε κάθε πιστό, θα εξάλειφε το πρόβλημα διαφυλάσσοντας τα προσχήματα.

    Αυτά και γεια μας! 🙂

  222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    221 – Α ρε.Γιάννη, ο γενναιότερος των Ελλήνων.☺👏👍

    222 – Δηλαδή αμφισβητείς την θεία παρέμβαση; Είσαι τυχερός που δεν ζεί ο συνονόματός σου.☺

  223. sarant said

    223 🙂

    211-214 Ωχ, κρίμα βρε παιδί μου.

  224. BLOG_OTI_NANAI said

    222: Όλα τα σκέφτηκες μεγάλε, εκτός από το ότι «(μπορεί να)» το πετάει… Το πιο απλό δηλαδή.

    Πέρα από την πλάκα, το να συνδέεις την κατάλυση με κάποια συνωμοτική διαδικασία, είναι αστείο. Αν συνηθίζεις να πηγαίνεις σε κάποιους ναούς και έχεις οικειότητα, μπορείς να δεις κι εσύ ο ίδιος την κατάλυση όπως την έχω δει κι εγώ, η οποία γίνεται αμέσως μετά, συνήθως την ώρα που διαβάζεται στο τέλος η ευχή της ευχαριστίας από κάποιον αναγνώστη. Και φυσικά κανένας δεν βάζει τίποτα μέσα. Που στην ευχή άκουσες όλα αυτά τα σενάρια; Ακόμα και στην πόρτα δίπλα στο ιερό να κάτσεις άμα είναι μισάνοιχτη, μπορείς να δεις την κατάλυση. Δεν είναι κανένα επίτευγμα.

  225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    214, Γιάννη Ι. Το εκ Γαλλίας γκρουπάκι ακύρωσε βεβαίως το ταξίδι. Θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.

    Α προπό, ειπώθηκε τίποτε στα επίσημα μέτρα περί συναθροίσεων, ειδικά για τα εκκλησιαστικά; Εκτός από τη μετάληψη και τους Χαιρετισμούς είναι κι άλλα, αναπόδραστα.Σε κηδεία με αναμενόμενη κοσμοσυρροή, πας ή δεν πας; Οι «τελεταί Μπούκουρας», λέω τώρα, δεν πρέπει στα αγγελτήρια κάτι να γράφουν ως υπόμνηση έστω;
    Ξαδέλφη μου από την Κρήτη μου λέει ότι στην κηδεία της θείας της, την Τετάρτη, όπου πήγαν κι από Αθήνα κι από Πάτρα, οι συγγενείς κλπ διπλοτριπλοφιλήθηκαν αμέριμνοι και βέβαια συνωστίσθηκαν στο εκκλησάκι του νεκροταφείου.

    223β Γεια σου Λάμπρομ!
    Θυμάσαι ότι τη λέμε και Θεία Μετάδοση; Τυχαίο; 🙂

  226. τα μυαλά said

    Έχω να κοινωνήσω πολλές δεκαετίες, από την παιδική μου ηλικία, αλλά η μάνα μου πάντα έχει να λέει. Τι δηλητήριο είναι αυτό το κρασί, ούτε για ξύδι δεν κάνει. Φαντάζομαι ότι και αυτό είναι ένας παράγοντας που δεν κολλάς ασθένειες. Δεν ήξερα για την κατάλυση, και ειλικρινά λυπάμαι τον παπά που πρέπει να το πιει όλο (αυτό το δηλητήριο). Αν δεν πάει από ηπατίτιδα, σίγουρα από διάτρηση στομάχου. Βέβαια, φτωχή η ενορία και δεν έχουν λεφτά για μπορντό. Αν θυμάμαι καλά, το κουταλάκι ούτε που ακουμπάει τη γλώσσα και τα χείλη, δηλαδή δεν βλέπω να γλείφει κανείς το κουταλάκι. Λίγες σταγόνες χύνουν στο στόμα. Ίσως στα μοναστήρια να είναι αλλιώς και εκεί να το γλείφουν.

  227. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/234282_minysi-kata-mpogdanoy-apo-melos-toy-syriza-gia-anartisi-sto-facebook

    αν και θα έχει στις περισσότερες υποθέσεις τους δικαστές με το μέρος του, αν αρχιζουν να τον ταράζουν στις μηνύσεις, στατιστικώς, κάποια δεν θα πιάσει;

  228. Πέπε said

    226

    Ε για όνομα του θεού! Δε θα κόψουμε τα φιλιά (και μάλιστα σε κηδεία, που να αποτελεί ταυτόχρονα και συναπάντημα ξενιτεμένων συγγενών κλπ.), αν δε δοθεί ρητά επίσημη σχετική οδηγία.

    …Δεν ξέρω, προσωπικά μου φαίνεται υπερβολή να σχολιάζουμε ότι κάποιοι φιλήθηκαν.

  229. Γιάννης Ιατρού said

    226: Και σε σκεφτόμουνα….

    Λύνει χέρια, σοφό. Υπάρχει και το καλοκαίρι που έχουμε και τις πρέπουσες θερμοκρασίες, Εφη.

    Τι να πουν μωρέ, που έχουν χάσει τον μπούσουλα; Επίσης, βλέποντας την ανεμελιά (ακόμα), νομίζω πως από τα μέσα, τέλος του μηνός θα σοβαρευτούν πολλοί. Δεν χρειάζεται να ρυθμιστούν όλα από πάνω, υπάρχει και η λογική στις κοινωνικές εκδηλώσεις (λέμε τώρα). Εκτός αυτού, θα έχουμε και επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα και στην εστίαση κλπ.

    Επίσης, με την υπάρχουσα έλλειψη (νοσηλευτικού) προσωπικού στον τομέα υγείας (πάντα είχαμε, αλλά πρόσφατα επιδεινώθηκε η κατάσταση απ΄ότι διαπίστωσα ο ίδιος πολύ πρόσφατα), θα υπάρξει πρόβλημα και με τους συνοδούς υποστήριξης στα νοσοκομεία κλπ.

  230. Pedis said

    # 230 – πάντως, άμα δεις στον ιταλικό τύπο, το χτεσινό διάταγμα που αφορά περιοχές της Ιταλίας με πληθυσμό περί τα 16 εκ. ανθρώπων προβλέπει και την αναστολή των τελετών κηδείας μέχρι τις 3 Απριλίου.

    Με κοινή προσευχή υπουργικού συμβουλίου και ιεράς συνόδου η θεία πρόνοια είθε να φωτίσει τους πολιτικο-θρησκευτικούς ηγέτες μας.

    Λ.χ. με πιθανή θεική έμπνευση, η κίνηση ματ, για κήρυξη καραντίνας στα νοσοκομεία δεν θα βοηθούσε στη διάσωση, από την απόλυτη κατάρρευση, του εθνικού «συστηματος» υγείας;

    Ιδιαίτερα, οι πιστοί ορθόδοξοι έλληνες πατριώτες, συστηματικώς και αφόβως μεταλαβόντες και κατακλύσαντες τις εκκλησίες κατά τους χαιρετισμούς, πρέπει να δείξουν αυταπάρνηση και πίστη στο θεό, παρέχοντας ταυτόχρονα ανυπολόγιστης αξίας βοήθεια στο σύστημα υγείας να μην καταρρεύσει εντελώς και χάσει την αξία του πριν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

    Πώς;

    Με την ανίχνευση των πιθανών συμπτωμάτων του ιού καλούνται να παραμενουν κλεισμένοι στο σπίτι τους ώστε να μην επιβαρύνουν επουδενί λόγω το εθνικό σύστημα υγείας, αποδεχόμενοι με ανακούφιση να θέσουν την ίασή των εις τα χείρας του Κυρίου.

  231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    229τέλος Πεπε ε ναι, για επισημη οδηγια ελεγα, αλλιως ολοι εχουμε αυτην την ευαισθησια κ τον αυθορμητισμο. Η οδοντιατρος ξαδελφη, δυσανασχετησε (μεσα της) ακριβως γι αυτό. Ενιωσε σαλια στη μουρη της μ ειπε. Αλλοτε ουτε που το προσεχαμε, τωρα καπου χτυπαει καμπανακι.

  232. sarant said

    228 Έδωσα συγχαρητήρια στον συγκεκριμένο -και μακάρι να τον μιμηθούν κι άλλοι (κατά προτίμηση δικηγόροι, να μην πληρώνουν έξοδα)

  233. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και σήμερα γεμάτες οι εκκλησίες. Το καλό παράδειγμα έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ορθολογικής δημοκρατίας μας:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.in.gr/2020/03/08/greece/gemates-oi-ekklisies-o-kosmos-apsifise-ton-fovo-tou-koronaiou/amp/&ved=2ahUKEwiXlLXDqovoAhUOV8AKHWlfA_IQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw15R0LBIS4q6gfQeBqVEeY1&ampcf=1

  234. Γιάννης Ιατρού said

    234: Γιάννη, είναι να μην απαγορέψεις, έστω συστήσεις «να μην…» στον Έλληνα. Ε, τότε είναι που θα το κάνει! Ιδίως κάτι «ατρόμητοι» που θα ψάχνονται σε καμιά 15αριά μέρες…. 🙂 🙂

  235. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν τους απαγόρεψε κανείς τίποτα, μια συμβουλή από ειδικούς δόθηκε. Αν, ο μη γένοιτο, η επιδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως στην Ιταλία, θα αναρωτιούνται πώς κόλλησαν και θα τσαλαπατιούνται στα σουπερμάρκετ, οι αδάμαστοι.

  236. Αγγελος said

    Πέπε, αν έχεις πληρώσει τα εισιτήρια και δεν υπάρχει τρόπος να παρεις πίσω τα λεφτά σου, να πας, έστω και χωρίς συνέδριο. Η Βοστώνη είναι ΠΟΛΥ όμορφη, και δεν είναι μέρος όπου πας εύκολα χωρίς σοβαρό λόγο!

  237. ΣΠ said

    230
    Τι ισχύει στο Πανεπιστήμιο Πατρών: http://www.chemeng.upatras.gr/el/announces/8591

  238. Γιάννης Ιατρού said

    238: λογικά μου φαίνονται Σταύρο

  239. Pedis said

    τώρα, θα δεις πτωχέ ελληνορθόδοξε πατριώτα τι είναι ασύμμετρη απειλή:

    […]

    Το νοσοκομείο του Ρίου (ΠΓΝΠ), νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό και απ’ τα μεγαλύτερα της χώρας, κυριολεκτικά παρέλυσε από την Τρίτη 3/3/2020 μετά την έκθεση πολλών εργαζομένων στον 66χρονο ασθενή από την Αμαλιάδα.

    […]

    Η κατάσταση όσον αφορά τη στελέχωση είναι ενδεικτική. 55 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών, 110 ειδικευόμενων και 175 νοσηλευτών. Η πρόσφατη έκτακτη προκήρυξη του ΕΟΔΥ για τριμηνίτες συμβασιούχους (των 600 ευρώ), περιλαμβάνει 6 θέσεις νοσηλευτών και 3 γιατρών (παθολόγος ή λοιμωξιολόγος ή πνευμονολόγος).

    Δημήτρης Ζιαζιάς, γιατρός του ΠΓΝΠ, σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω επαφής με κρούσμα κορονοϊού*

    https://www.imerodromos.gr/gramma-enos-giatroy-se-kat-oikon-periorismo-logo-koronoioy/

  240. Pedis said

    # 240 – (συνέχεια)

    Χωρίς δυνατότητα εξέτασης δειγμάτων για κορονοϊό στο εργαστήριο και ανάγκη καθημερινής μεταφοράς δειγμάτων στην Αθήνα με μεταφορική.

    […]

    Κύριε Μητσοτάκη και Τσίπρα, βλέπετε που έχει οδηγήσει η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας; Η εμμονική σας προσήλωση στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και των πρωτογενών πλεονασμάτων; Η λογική ότι τα Μνημόνια και οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας και της Δημόσιας Υγείας;

    Κύριε Ξανθέ και Πολάκη, θα συνεχίσετε να κοκορομαχείτε για το ποιος χρεώνεται τους λιγότερους νεκρούς από τη γρίπη; Βλέπετε τι συνεπάγονται στην πράξη οι μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία που συνεχίστηκαν επί ημερών σας;

    Κύριε Κικίλια, αυτό εννοούσατε όταν λέγατε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη;

  241. Pedis said

    Χωρίς δυνατότητα εξέτασης δειγμάτων για κορονοϊό στο εργαστήριο και ανάγκη καθημερινής μεταφοράς δειγμάτων στην Αθήνα με μεταφορική. !!

  242. Αγγελος said

    (104) Λεώνικε, το άρθρο λέει ότι «ο ιός Wuhan ή ο ιός Corona δεν είναι ανθεκτικός στη θερμότητα και πεθαίνει σε θερμοκρασία 26 έως 27 β.» Αν ήταν έτσι, πώς θα επιζούσε στο ανθρώπινο σώμα;
    Το ωραίο είναι ότι σε μία τουλάχιστον ελληνική αναδημοσίευση, οι 26-27 gradi έγιναν 26-27 μοίρες!

  243. Μαρία said

    242
    Είναι στα σκαριά και θα λειτουργήσει οσονούπω.

    243
    Αν ήταν έτσι, πώς θα επιζούσε στο ανθρώπινο σώμα;
    Ακριβώς. Αντέχει τουλάχιστον σε θερμοκρασία 36 β. Όπως άκουσα απο Γάλλους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους δεν αρκεί η υψηλή θερμοκρασία αλλά απαιτείται και ξηρό κλίμα αλλά κι αυτό με κάθε επιφύλαξη, μια και πρόκειται για νέο ιό, που δεν ξέρουμε ακόμα πώς συμπεριφέρεται.

  244. nwjsj said

    @ 240 – 242 Pedis
    Απογοήτευση και τρόμο προκαλούν οι καταγγελίες του γιατρού.

    Κι ενώ αυτή τη στιγμή οι νομοί Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου βρίσκονται σε κατάσταση άτυπης καραντίνας με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων να εμφανίζεται εκεί, ακόμα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν σκεφτεί να εγκαταστήσουν εργαστήριο εξέτασης ύποπτων δειγμάτων στο Ρίο, έτσι ώστε να μην καθυστερούν οι διαγνώσεις και να μην τίθεται σε περαιτέρω κίνδυνο η δημόσια υγεία.

    Έτσι όπως το πάνε, σε 2-3 βδομάδες θα μοιάζουμε Ιταλία.

  245. Γιάννης Ιατρού said

    245: Δεν χρειάζεται, αφού θα πάνε σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, στις εκκλησίες κλπ.
    Εδώ η βουλευτίνα της ΝΔ, η Ράπτη, βγήκε να υπογ(ρ)αμμίσει (μαγκιές, που δίνουν το καλό παράδειγμα στον κόσμο) πως κοινώνησε… (Να βάλει φωτό, που θα δείχνει και το περιβάλλον, όχι prive μετάληψη… Βάζω στοίχημα, πώς ούτε απ΄εξω θα πέρασε…)

    Η ήττα της λογικής!

  246. Πέπε said

    237
    Άγγελε, ευχαριστώ. Δείχνει ευαισθησία το σχόλιό σου, αλλά με τι άδεια να πάω; Το συνέδριο μού χορηγούσε δικαιολογητικά για άδεια επιμόρφωσης. Με κανονική έτσι για βόλτα, και να γινόταν ακόμη δεν το προσπαθώ.

  247. Γιάννης Ιατρού said

    247: Μπορεί να ακυρωθούν οι πτήσεις από πλευράς εταιρείας, που ξέρεις. Να να σου φέξει! Εύχομαι 🙂

  248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    236 Γιάννης Κ. >>θα αναρωτιούνται πώς κόλλησαν
    Μπα, θα λένε το κλασικό «κι αυτοί που δεν πήγαν στην εκκλησία αρρώστησαν». Όπως οι με ca πνεύμονα λένε «μα το έπαθε ο τάδε κι ο τάδε που δεν κάπνιζε».

    238 ΣΠ άνοιξα το λικν και θυμήθηκα τα περί της πρυτάνιδός σας γλωσσικά 🙂
    https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/14/prytanis/

    240 Pedis (από το λινκ) :
    «Με τα νοσοκομεία σε ασφυξία, τις δομές κορεσμένες, το προσωπικό εξουθενωμένο και το σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης, ισχυρίζεστε ακόμα ότι η χώρα είναι θωρακισμένη μπροστά στην επιδημία; »
    Μπαινοβγαίνω πολλές μέρες στον Ευαγγελισμό και προ ημερών (προ κορονοϊού) σε μια εφημερία -όπου μέτρησα 25 ράντσα με ασθενείς στο διάδρομο (από κει που πέρασα μόνον) – άκουσα έναν γιατρό να λέει σε απόγνωση : Ως το Δεκέμβριο φεύγουν με σύνταξη 15 γιατροί, τί θα γίνει μου λέτε;

  249. Μαρία said

    246
    Και να ανεβάσει τη φωτό δίπλα στις ξέκωλες απ’ τη Μύκονο.

  250. Pedis said

    # 246 – η μοναδική ελπίδα και ευχή να περιοριστεί η επιδημία του ελληνικού κρετινοιού είναι η αλληλεπικάλυψη του υποσυνόλου των ελλήνων που πιστεύουν ότι δεν κολλάνε χάρη στη θρησκευτική τους πίστη είναι ολοκληρωτική και πλήρης με το υποσύνολο των ζώων σαν κι αυτά εδώ:

  251. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι μόνο ήττα της λογικής αλλά και της κοινωνικής ευθύνης. Εσύ να κολλήσεις, ρε φίλε, οι άλλοι που έχουν την ατυχία να σε συναναστρέφονται, τι φταίνε; Και δεν είναι μόνο ο συνωστισμός στις εκκλησίες. Απ’ ό,τι μου έλεγε προ ολίγου φίλη που δουλεύει στις δημόσιες σχέσεις κέντρων διασκέδασης, χτες ήταν πλήρεις. Τι να πεις…Μετά θα λένε ότι φταίνε οι κακοί Κινέζοι, οι απρόσεκτοι Ιταλοί, η παροιμιώδης νεοελληνική αφασία δε φταίει ποτέ.

  252. π2 said

    244: Κρίνοντας από την εποχικότητα της γρίπης, δεν είναι μόνο ζήτημα θερμοκρασιών αλλά και κοινωνικών συνηθειών: λιγότερο στρίμωγμα σε κλειστούς χώρους, καλύτερος αερισμός, περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους, κλπ. Τουλάχιστον αυτά λένε για τη γρίπη.

    Με τα φτωχά επιδημιολογικά μου, καταλαβαίνω ότι το στοίχημα είναι να μην έχουμε κατάρρευση του συστήματος υγείας πριν το καλοκαίρι, και να ελπίζουμε σε ύφεση το καλοκαίρι.

    Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εκτός ελέγχου (366 θάνατοι και μόλις 622 θετικά κρούσματα που θεωρούνται ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος και δεν θα νοσήσουν), αλλά στην Κίνα η κατάσταση πάει καλά (μόλις 52 νέα κρούσματα).

  253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    230 Γιάννης Ι. >>θα υπάρξει πρόβλημα και με τους συνοδούς υποστήριξης στα νοσοκομεία

    Χαμός γίνεται τώρα που αυξήθηκαν τα κρούσματα.
    Σημερινή εμπειρία: Άφησαν μόνο μια είσοδο ανοιχτή και ζητάνε πλέον κάρτα εισόδου-ένας συνοδός ανά ασθενή. Κατεβαίνει ο ένας/η μία και τη δίνει στον επόμενο.
    Αν δεν υπάρχει συνοδός, δεν βγαίνει πέρα η κατάσταση.Οι ασθενείς, ειδικά όσοι χρειάζονται διαρκή ατομική φροντίδα, θα μαρτυρήσουν. Οι νοσηλευτές δεν επαρκούν. Κάνουν τιτάνιο αγώνα να τα βγάλουν πέρα ακόμη και μόνο με τα περιιατρικά να ασχολούνται.

  254. Μαρία said

    251
    Είναι στο ποστ για το προσφυγικό. Έλα απο κει 🙂

  255. π2 said

    Για την εποχικότητα και το κλίμα: https://twitter.com/JeromeRoos/status/1236729011889418246

  256. Triant said

    Δυστυχώς δεν λείπουν μόνο γιατροί. Σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής δεν υπάρχουν καθόλου μάσκες. Οι γιατροί της ΜΕΘ έχουν λίγες που τις χρησιμοποιούν από κοινού!!! Όσο απίστευτο και να ακούγεται δεν είναι ράδιο αρβύλα. Είναι πληροφορία από πρώτο χέρι.

  257. Pedis said

    # 255 – ναι, αλλά πρόσεξε ότι η ελληνική επιδημία κρετινοιού είναι ενδιαφέροντος ιντερντισιπλιναρυ 🙂

  258. nwjsj said

    @ 245 – Γιάννης Ιατρού
    Τι να κάνει κι αυτή η δόλια, κάπως πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα ξαναβγεί βο(υ)λεύτρια… Εν τω μεταξύ, αναζήτησα το βιογραφικό της έτσι από περιέργεια και βρήκα στον ιστότοπό της (http://www.elenarapti.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=46%3A2009-08-01-13-31-35&catid=37%3A2009-08-01-13-33-06&Itemid=54&lang=el) το εξής:

    – Σπούδασε στην Ψυχολογία, στην Πληροφορική και στον Ελληνικό Πολιτισμό.

    Πρώτη φορά συναντώ τέτοια διατύπωση, νομίζω ότι ενδείκνυται για μεζεδάκι του προσεχούς Σαββάτου.

  259. sarant said

    257 Και κάποιοι θα έχουν κάνει απόθεμα από μάσκες.

  260. Γιάννης Ιατρού said

    Μπέρδεψε την διατύπωση🙄 με το «….σπούδασε στην οδό …., στην πλατεία…. και στην Μύκονο (προσφάτως, το 2016😉)»

  261. Μαντέψτε πού κατασκευάζονται οι περισσότερες μάσκες, ή από πού προέρχονται τα υλικά τους… Το ίδιο και για τα περισσότερα φάρμακα. Κι αν λειτουργεί εκεί η βιομηχανία.

  262. Μαρία said

    262
    To 60% της παρακεταμόλης και το 90% της πενικιλίνης άκουσα σε σχετική συζήτηση.

  263. ΓιώργοςΜ said

    262 Σε πρόσφατο ρεπορτάζ, αναφέρθηκε πως μια μεγάλη Ινδική φαρμακοβιομηχανία είχε πρόβλημα λειτουργίας επειδή το 80% των πρώτων υλών προερχόταν από την Κίνα.
    Κι αυτό ισχύει για οτιδήποτε.
    Ελάχιστα είναι τα πράγματα που δεν κατασκευάζονται εκεί. Με τη βιομηχανία τους στον πάγο και τα φορτία σε καραντίνα, πολύ σύντομα θα φανούν κι άλλες ελλείψεις υλικών, και ιατρικών και καταναλωτικών.
    Ακόμα ψάχνουμε να δούμε τι θα κάνουμε με την επείγουσα φάση (και καλά κάνουμε) της επιδημίας, αλλά θα υπάρξουν και οικονομικές ανακατωσούρες, διόλου ευκαταφρόνητες, στο κοντινό μέλλον

  264. Μαρία said

    Το τελευταίο ευρωπαϊκό εργοστάσιο παρακεταμόλης στο γαλλικό Ρουσιγιόν έκλεισε το 2008 λόγω του ινδοκινεζικού ανταγωνισμού.

  265. Μαρία said

    Και τι θα γίνει με τους πεθαμένους;

  266. Dong-ho Spiros Merimanis said

    «Είναι τους θρασύδειλους που σιχαίνομαι πραγματικά»
    στο 7 προτείνονται τρεις φράσεις που διατηρούν όμως το «είναι» που ενοχλεί στα ελληνικά
    το πιο απλό είναι το ν’ αντικατασταθεί με μια αντίθεση
    «τους θρασύδειλους όμως τους σιχαίνομαι πραγματικά» ή «αλλά τους θρασύδειλους τους σιχαίνομαι πραγματικά» ή «τους θρασύδειλους τους σιχαίνομαι όμως πραγματικά» ή «και βέβαια τους θρασύδειλους τους σιχαίνομαι πραγματικά»

  267. Nestanaios said

    243.
    Σύμφωνα με την πνευμονολόγο μου, πολλά μέρη του σώματος δεν έχουν πάντοτε 36 βαθμούς. Τα πνευμόνια είναι ένα από αυτά. Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλα.

  268. BLOG_OTI_NANAI said

    Να πω την αλήθεια, η διατύπωση «Είναι τους θρασύδειλους που σιχαίνομαι» για κάποιον λόγο μου αρέσει. Θα την έγραφα κι εγώ. Αλλά, πάλι για να πω την αλήθεια, αυτή η σύνταξη δεν νομίζω να υφίσταται καν στον γραπτό λόγο.

  269. π2 said

    259: Αγγλισμός είναι. She studied in psychology κλπ., είναι εναλλακτική διατύπωση στα αγγλικά.

  270. Νέο Kid said

    270. 259. Βεβαίως αγγλισμός. Αλλά she studied in psychology δεν είναι πολύ σωστά αγγλικά. She studied psychology θα πούμε. Και επίσης όμως she has studies in psychology, IT , and Greek culture … (με ο,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. …πιθανότατα άνευ πτυχίου στα αντικείμενα αυτά. 😜)
    Έχω σπουδάσει engineering είναι πιο σαφές από το “έχω σπουδές” στο engineering . ( που μπορεί και να σημαίνει έχω περάσει 2-3 εξάμηνα σε Πολυτεχνείο…)

  271. sarant said

    266 Yποθέτω πως θα θάβονται χωρίς κηδεία, τι να πω.

  272. Νέο Kid said

    272. Υπάρχουν και ψυγεία στις μέρες μας …

  273. Triant said

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    273: Λογικά στην Ελλάδα πρέπει να πεθαίνουν 250-300 άνθρωποι την ημέρα. Πόσα ψυγεία και κυρίως για πόσο; Απλώς υποθέτω θα γίνονται σε πολύ στενό κύκλο.

  274. spiral architect 🇰🇵 said

    Αληθινό είναι το κόμικ;

  275. Maria Apostolopoulos said

    Την πρόταση που υποτίθεται πως προέρχεται από τον Τσώρτσιλ θα την απέδιδα «…Τους θρασύδειλους είναι που…»

  276. «Εκείνους που φοβάμαι είναι οι θρασύδειλοι». Απορώ που δεν το πρότεινε κανείς μέχρι τώρα.
    275 Είπαμε ότι ο κορονοϊός είναι παλιά ιστορία, ο συγκεκριμένος όχι.

  277. Pedis said

    άλλος ένας πρωτόγονος κάφρος …

    «Το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας είναι σώμα και αίμα Χριστού και άρα δεν μπορεί να προσδώσει θάνατο και ασθένεια», δήλωσε ο Σεραφείμ.

    Ως παράδειγμα έφερε και το νερό του αγιασμού. «Το κανονικό νερό», ανέφερε, «αν το βάλουμε σε ένα μπουκάλι μετά από μέρες σαπίζει, σε αντίθεση με τον αγιασμό».

    «Η Εκκλησία μας δεν είναι μια θρησκεία, αλλά είναι μια αποκάλυψη η οποία έχει ένα βασικό στοιχείο, τη χάρη. Χωρίς αυτή την κατανόηση δεν μπορείς να προσεγγίσεις την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού, δεν έχει κεφαλή ή ηγέτη έναν άνθρωπο, αλλά τον ίδιο στον Σωτήρα Χριστό, συνεπώς η Εκκλησία ως βασικό της στοιχείο της έχει τη χάρη», πρόσθεσε.

    http://www.topontiki.gr/article/372196/serafeim-i-theia-koinonia-den-mporei-na-ginei-agogos-astheneias-video

  278. Pedis said

    Χριστιανοί, η Εκκλησία σάς δείχνει τον συντομότερο δρόμο για να πλησιάσετε τον Κύριο!

    Δεχθείτε την πρόσκληση αλλά πράξτε έτσι ώστε να μην μοιραστείτε την μοναδική και αποκλειστική Τιμή με όσους δεν προσκλήθηκαν σε αυτή τη Χαρά.

  279. τα μυαλά said

    Τελικά θα μάθω ποτέ πόσο στόκος είσαι, ή θα πάω πρώτα για μπάνιο. Τότε όμως τι να το κάνω.

  280. Pedis said

    Νικοκύρη, αυτή η ανακοίνωση πρέπει να συζητηθεί.

    Πρόκειται για εξαιρετική συλλογή από σκατά (θρησκευτικό σωβινισμό, πατριαρχία, εθνικισμό, θρησκοληψία, δεισιδαιμονία και σκοταδισμό) που το επίσημο θρησκευτικό κράτος και τα μμε περνάνε στο κεφάλι του μέσου έλληνα μαλάκα.

    Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

    1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

    2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού: α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα. γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων. ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους. στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

    Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

    3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

    Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

    Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.

    Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος</b"

  281. Pedis said

    Ανεξάντλητοι .

    Κουιζ: πώς νομίζετε ότι θα αντιδρούσε το ιρανικό κράτος σε αντίστοιχα περιστατικά;

  282. Tomás de Torquemada said

    #282
    Στο τέλος του βιδέου, ο σεπτός ιεράρχης πνίγεται από τον αγιασμό που ψέκασε στο στόμα… 😀

  283. Avonidas said

    #282. Ορθοδοξοψεκασμένος…

  284. sarant said

    282 !!!

  285. sarant said

    281 Τώρα που τη διάβασα συμφωνώ πως πρέπει να συζητηθεί σε ξεχωριστό όμως άρθρο. Αύριο.

  286. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Και σε οικογενειακή συσκευασία, για επικίνδυνους υιούς.
    https://www.slang.gr/definition/13272-tha-se-psekaso-me-fl

  287. dryhammer said

    Θα στείλουν τα Σερχερ να ρίχνουν Dettol με Basil Oil.

  288. nwjsj said

    @ 194 – Leonicos
    Διάβασα το χθεσινό σχόλιο με αρκετή καθυστέρηση. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε στο να μας εξηγήσετε τα σχετικά με την πνευμονία.

    Το ‘άρθρο’ που παρέθεσα, έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα νηφάλιο ενημερωτικό, φαίνεται ότι από τα λιγοστά εύλογα σχόλια που συγκέντρωσε το πρώτο αντιλήφθηκαν τη γκάφα που έκαναν δημοσιεύοντάς το και εκ των υστέρων το απέσυραν. Απ’ ό,τι κατάλαβα από τις διευκρινίσεις σας, ήταν ένα κράμα αλήθειας και ανακριβειών, γεγονός που το έκανε ακόμα πιο επικίνδυνο.

    @ 271 – Νέο Kid
    Αφού ήθελε να μας διαβεβαιώσει ότι είναι μορφωμένος άνθρωπος, θα μπορούσε πολύ απλά να είχε γράψει: «Έχει κάνει σπουδές στην Ψυχολογία, την Πληροφορική και τον Ελληνικό Πολιτισμό.» Στρωτή προτασούλα, έχει μεν το κρυφό υπονοούμενο που λίγοι θα τσιμπήσουν διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, αλλά εκπληρώνει το στόχο της συνάμα. Αλλά όταν είσαι βλαχομπαρόκ και επικεντρώνεσαι στο πώς να εντυπωσιάσεις, εύκολα σου ξεφεύγουν μερικές ουσιώδεις λεπτομέρειες.

    Πάντως, και ο ΠτΔ χθες εκκλησιάστηκε κανονικά στη μητρόπολη, κι ας συστήνουν οι γιατροί στους υπερήλικες αποχή από μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και τα συναφή: http://www.pontos-news.gr/article/206602/i-ekklisia-giortase-simera-tin-kyriaki-tis-orthodoxias

  289. Pedis said

    # 286 – τρε μπιεν!

  290. Pedis said

    Για να δούμε θα υπάρξει κάποια εξέλιξη …

    δεν μπορεί, θα υπάρχει καποιος νόμος του ελληνικού κράτους που θα τους κάνει, τουλάχιστον, να σκάσουν, όχι ότι θα σταματήσουν να εκμεταλλεύονται το καθεστώς της απόλυτης ασυλίας και ασυδοσίας.

  291. Pedis said

    Κόντρα σε όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, η Ιερά Σύνοδος εμμένει στη μεσαιωνική αντίληψη ότι η μετάληψη δεν μεταδίδει ασθένειες. Την ίδια ώρα, και η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι σήμερα να εξαιρεί τις εκκλησίες από τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ΚΑΠΗ, που θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες.
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/234374_apofasi-tis-ierarhias-thetei-se-kindyno-ti-dimosia-ygeia

    Το γεγονός ότι από τα μέτρα δεν διαφαίνεται για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να εξαιρούνται οι εκκλησίες και τα γήπεδα, δεν λέει κάτι για το ποιον του μέσου μαλάκα έλληνα και για το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» … ;

    Προσοχή! δεν γράφω του «μαλάκα μέσου έλληνα» επειδή ένα 10-20% μπορεί ακόμη να σώζεται …

  292. nwjsj said

    @ 292 – Pedis
    Τα γήπεδα δεν εξαιρούνται από τα μέτρα: https://www.in.gr/2020/03/09/sports/football/epo-oloi-oi-agones-kekleismenon-ton-thyron-tis-dyo-epomenes-evdomades/

  293. sarant said

    293 Η άλλη επικρατούσα θρησκεία συμβιβάστηκε και υποχώρησε 🙂

  294. EΦΗ - ΕΦΗ said

    266, 272
    Κορονοϊός: Ακόμη και «ηλεκτρονικές κηδείες» σκέπτονται οι Βρετανοί
    https ://www.antenna.gr/watch/1362428/koronoios-akomi-kai-ilektronikes-kideies-skeptontai-oi-bretanoi

    Ταφές με βάιμπερ!
    Απ΄τις οθόνες των κινητών η παρακολούθηση.

  295. Pedis said

    # 293, 294 – οπότε δεν υπάρχει, πλέον, καμιά δικαιολογία.

  296. Γιάννης Ιατρού said

    295: και virtual άμα λάχει… 🙂

  297. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://www.efsyn.gr/node/234391

  298. Παρεμπιπτόντως said

  299. Μαρία said

    286
    Εμμανουήλ Περσελής, ομότιμος καθηγητής της θεολογικής του ΕΚΠΑ. Αναφέρεται στην ιστορία του τρόπου που τελούνταν το μυστήριο και υποστηρίζει οτι η ορθ. εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί. Μετά το 00:40:47
    https://webtv.ert.gr/promo/09mar2020-epi-koinonia/

  300. nwjsj said

    Αύριο – μεθαύριο θα ξεπεράσουμε το φράγμα του διψήφιου: https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/234394_koronoios-11-nea-kroysmata-ayxanoyn-synolo-sta-84
    Τα τέσσερα από τα 11 νέα κρούσματα δεν συνδέονται με προηγούμενα, οπότε πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και επισήμως.

  301. Μαρία said

    295
    Αρχές δεκαετίας του ’60 σε χωριό του Πηλίου έριξε χιόνι πάνω απο 2 μέτρα. Οι συγγενείς του πεθαμένου τον μετέφεραν σε αυτοσχέδιο κιβούρι κάτω απ’ το σπίτι του παπά κι αυτός τον διάβασε απ’ το μπαλκόνι του.

  302. Γς said

    -Οι κάτοικοι έγιναν ιδίοις όμμασι αυτόπτες μάρτυρες

    ERT3 τώρα

  303. Pedis said

    Σε σχόλιο για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τον κορονοϊό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

    «Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ή μεταφυσικές ιδεοληψίες. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι -κατά τα άλλα σεβαστές- εκκλησιαστικές λειτουργίες».
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/217664/apo-ta-metra-gia-ton-koronoio-den-mporoyn-na-exairoyntai-oi-kata-ta-alla

  304. Γς said

    281:

    >κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

    και θυμήθηκα την κυρία Μπίλιου

    https://caktos.blogspot.com/2013/12/blog-post_4703.html

  305. Γιάννης Κουβάτσος said

    304: Μιλάει και το ΚΚΕ για ιδεοληψίες. 😂

  306. Μαρία said

    Ολόκληρο το άρθρο http://dikastis.blogspot.com/2020/03/blog-post_50.html

  307. Πέπε said

    301
    Με δύο μέτρα χιόνι λύνεις και το πρόβλημα του ψυγείου.

  308. Μαρία said

    https://left.gr/news/syriza-symfonei-o-k-mitsotakis-kai-i-kyvernisi-oti-o-koronoios-den-metadidetai-me-ti-theia
    Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι τι λέει η Ιερά Σύνοδος, αλλά τι λέει η Πολιτεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, που έχουν και την αποκλειστική κοινωνική ευθύνη για τη μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των πολιτών.
    Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με εξίσου μεγάλο σεβασμό στη Χριστιανική πίστη και στο θρησκευτικό συναίσθημα, τα μυστήρια της Εκκλησίας είτε αναστέλλονται είτε τροποποιούν το τελετουργικό τους. Μόνο στη χώρα μας έχουμε το θλιβερό προνόμιο μιας πολιτείας που δεν τολμά να πει το αυτονόητο.

  309. Pedis said

    # 306 – το νου σου, διαβασες ανακοίνωση του κκε! Βάιρους αλέρτ!

    Εξαγνίσου με ανάγνωση από την άθενςβόις και, γενικά, ενίσχυσε καθημερινά και για μια τουλάχιστον εβδομάδα από σήμερα την αντιδεοληπτική άμυνα του οργανισμού σου με οπερα όμνια της Σώτης.

  310. Ωραία η πατέντα που λέει στο 282 πάντως, με τον αγιασμό που άμα τελειώνει του προσθέτεις νερό και γίνεται πάλι αγιασμός. Κάπως έτσι έχουνε πουλήσει ένα Μέλανα Δρυμό τίμιο ξύλο. Έχω κάτι δεσμίδες πεντάευρα. Θα πάω να μου αγιάσουν ένα πεντακοσάρικο και θα κάνω ένα πείραμα. Θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα, εννοείται.

  311. Μαρία said

    Είναι εκτός γραμμής ή έτσι μου φαίνεται; Για την κοινωνία ούτε λόγος, να μην τη φέρουμε και σε δύσκολη θέση.

    «Θέλω να πιστεύω ότι οι πραγματικοί Ορθόδοξοι, εξ ορισμού δεν γουστάρουν να βλάφτουν τον διπλανό τους, γιατί τότε δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι», υπογράμμισε η Λιάνα Κανέλλη και συνέχισε λέγοντας ότι: «επομένως το ποιος θα πάει και το ποιος δεν θα πάει στην Εκκλησία, δεν μπορεί να είναι άσχετο από αυτό που πιστεύει. Το να σηκώνεται κάποιος άρρωστος για να πάει στην Εκκλησία έχει τόση σχέση με τη θρησκεία, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο». «Η θρησκεία αυτή τη στιγμή δεν προσφέρεται για εύκολη αντιπολίτευση, ούτε για δηλώσεις προβολής. Είναι υποκειμενική επιλογή και υποκειμενική ευθύνη», είπε στη συνέχεια η Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα. https://thecaller.gr/politiki/kanelli-gia-koronaio-kai-theia-koinonia-oi-pragmatikoi-orthodoxoi-ex-orismoy-den-goystaroyn-na-vlaftoyn-ton-diplano-toys/

    Το κατάγγειλε και ρεπόρτερ της ερτ πριν απο δύο μέρες.

  312. Pedis said

    # 312 – H θρησκεία, δικαίωμα ατομικό βεβαίως και σεβαστό, όπως τα λιπαρά στο φαγητό, η αποχή από την άσκηση, το κάπνισμα αν δεν ενοχλεί τους άλλους, η αυτοκτονία σε τελική ανάλυση, κακό, βέβαια, στο άτομο κάνουν … αλλά χου κέαρς σε τελική ανάλυση,

    όμως, είναι διαφορετικό όταν θεσμικές θρησκευτικές πρακτικές επιδρούν και επιβάλλονται υπεράνω του νόμου στον υπόλοιπο πληθυσμό.

    Προφανώς, το λειτουργικό της ελληνικής ορθοδοξίας εξαιρείται ως απολύτως σύννομο με τους κανονισμούς και τις διατάξεις του ελληνικού κράτους, όπως αυτό συνάγεται από την πλήρη αποδοχή της συνταγματικότητάς του, η οποία με τη σειρά της θεμελιώνεται στην ελέω αγίου πνεύματος έγκριση και φώτιση των αρχών του συντάγματος της ελληνικής δημοκρατίας.

  313. nikiplos said

    Αυτό το γλύψιμο του ΚΚΕ στον ελληνικό κλήρο και ΟΧΙ στην ελληνική ορθοδοξία με ξεπερνάει… Δεν με εκπλήσσει όμως για ένα τόσο βαθειά συντηρητικό κόμμα.

    Παράδειγμα εξάπλωσης:

    1η μέρα: Εγώ
    2η μέρα: 4 άτομα θα κολλήσουν (είμαι λίγο αντικοινωνικός αλλά τόσα, 4 άτομα είναι πολύ πιθανόν να κολλήσουν, εργασία + σπίτι + καφέ)
    3η μέρα: 16 άτομα θα κολλήσουν (πάμε αναλογικά, άλλος δεν θα κολλήσει κανέναν, άλλος θα κολλήσει περισσότερους από 4. Ξέρω ότι το παράδειγμα είναι ακραίο, αλλά απλά να δούμε τη δύναμη αυτών των multiplicative processes)
    4η μέρα: 64 άτομα
    5η μέρα: 256
    6η μέρα: 1.024
    7η μέρα: 4.096
    8η ημέρα: 16.384
    9η ημέρα: 65.536
    10η ημέρα: 262.144
    11η μέρα: 1.048.576
    12η μέρα: 4.194.304

    Όλοι μαζί 4096+1024+256+64+16+4+1 = 5.592.405 άτομα!
    Τότε την 12η ημέρα θα αρχίσω να έχω τα συμπτώματα… Και θα ξέρω ότι είμαι άρρωστος, οπότε θα μπορώ να πράξω κατά πως λέει η κυρία Κανέλλη… Μέχρι τότε, όμως θα πιστεύω ότι με προστάτευσε ο Θεός και η Παναγία και ότι είμαι υγιής ακριβώς επειδή πήγα στην εκκλησία και ακόμη πιο βέβαιος επειδή κοινώνησα.
    Όταν δλδ θα αρχίσουμε να ψαχνόμαστε θα είναι ήδη αργά…

    Είναι γνωστό ότι στις multiplicative processes καλύτερα να τρομοκρατηθείς και μπείς σε μια παράνοια ΝΩΡΙΣ, παρά ΑΡΓΑ: (ΝΩΡΙΣ 1 άτομο, ΑΡΓΑ: 5.592.405 άτομα)…
    (αυτό το τελευταίο δεν το λέω εγώ, ο Taleb το λέει)

    ΥΓ> Ξέρω πως το παράδειγμα «μπάζει» αλλά είναι για να δείξει την αδυσώπητη δυναμική των multiplicative processes…

  314. spiridione said

    Ένα σχόλιο περιμένει έγκριση. Έγραψα καμιά απαγορευμένη λέξη; γιατί με τα μπαναρίσματα του πολυώνυμου έχω χάσει επεισόδια.

  315. Pedis said

    # 312 – Νομίζω ότι τόχει κάψει …

  316. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι καθολικοί χριστιανοί και οι προτεστάντες χριστιανοί, δηλαδή, γουστάρουν, εξ ορισμού, να βλάπτουν τον διπλανό τους;

  317. Νέο Kid said

    Νικιπλε, με το μπαρδον αλλά τα μαθηματικά σου είναι ΠΟΛΥ λάθος!
    https://plus.maths.org/content/mathematics-diseases
    Όσο μεταδοτικότερη δε είναι η ασθένεια τόσο γρηγορότερα βαίνει σε equilibrium/εξαφάνιση!
    Παρεμπιπτόντως , κάτι που δεν έχω δει να έχει ειπωθεί ή γραφτεί. Τα πραγματικά ποσοστά θνησιμότητας του κορωνοϊού είναι προφανώς αρκετά μικρότερα , αφού όσοι (και πρέπει να είναι παρά πολλοί , κυρίως παιδιά) ήταν θετικοί αλλά είχαν ελαφρά συμπτώματα και ΔΕΝ πήγαν γιατρό/δεν καταγράφηκαν ως κρούσματα , είναι ακόμα ζωντανοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία , και επιπλέον δίνουν θετικό πρόσημο στο γενικό immunity του πληθυσμού.

  318. π2 said

    309: Ακριβώς. Εγώ δεν θύμωσα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Θύμωσα με ένα τουίτ του Αρίστου Δοξιάδη (https://twitter.com/AristosD/status/1236758122150100998, λες κι η Εκκλησία δρα μόνη της και ανεξέλεγκτη σε θέματα που είναι του Καίσαρος), θύμωσα με μια τοποθέτηση του Δημόπουλου (πρύτανης ΕΚΠΑ) στο ραδιόφωνο, που εξέθεσε πολύ σωστά όλα τα επιστημονικά, όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε περίπου «κοιτάξτε, δουλειά της επιστημονικής κοινότητας είναι να εκθέσει τα επιστημονικά δεδομένα, που λένε ότι ο ιός μεταφέρεται με το σάλιο, από κει και πέρα είναι ατομικό θέμα του πιστού τι θα πράξει», θύμωσα με τον Κικίλια που κουνούσε απειλητικά το δάχτυλο σε όποιον θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αλλά έκανε μόκο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Άκου ατομικό θέμα.

  319. https://www.lifo.gr/now/greece/273015/koronaios-metadidetai-kai-me-to-salio-kai-me-to-koytali-dilonei-i-epistimoniki-epitropi

  320. Γς said

    Και γαμώ τις διαφημίσεις.

    Εχουν λυσσιάζει τα κανάλια για ένα σακουλάκι που¨

    -Χωράει στην τσάντα, στην τσέπη, στο …σώβρακο

    για τα κακά του σκύλου!:

  321. Pedis said

    Τόχουμε ρίξει στην πλάκα, αλλά ως λαός, έθνος, κράτος, δημόσιοι φορείς και κυβερνήσεις είμαστε για φτύσιμο και σφαλιάρες που καθόμαστε να συζητάμε τι δηλώνουν οι μάγοι της φυλής και να επιχειρηματολογούμε για τα αυτονόητα.

  322. Pedis said

    Κι όχι μόνον συζητάμε τι δηλώνουν αλλά καθομαστε και σούζα στους μάγους, σαν τους πρωτόγονους.

  323. ΣΠ said

    https://pbs.twimg.com/media/ESrJXvWXsAAIC-c?format=jpg

  324. spiridione said

    300. Ο ΡΑ’ Κανών της 6ης Οικουμενικής Συνόδου για τον παλιό τρόπο της θείας κοινωνίας με τα χέρια, από το Πηδάλιο με σχόλια από τον Νικόδημο.
    https://books.google.gr/books?id=yyxhAAAAcAAJ&pg=PA178&lpg=PA178&dq=%22%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82+%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CF%82+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD+%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BD%22&source=bl&ots=g9n1zuMi11&sig=ACfU3U3aYpb7o7dqB83gHDAbrwAG7ImWyA&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiegPLc8I3oAhXSkFwKHUn5DMIQ6AEwAnoECAUQAQ#v=onepage&q=%22%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD%20%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BD%22&f=false
    «Το αίτιον δε οπού επενοήθη η λαβίδα ήτο, διατί μερικοί, ή υποκρινόμενοι πως είναι Χριστιανοί, ή αιρετικοί ή δεισιδαίμονες, λαμβάνοντες εις χείρας τον Άγιον Άρτον ή τον έρριπτον ή τον έκρυπτον ή εις μαγείας ή πονηρίας άλλας τον εμεταχειρίζοντο. Όθεν δια της επινοήσεως της λαβίδος, διδομένης της Αγίας Κοινωνίας εις το στόμα, εσηκώθη από το μέσον κάθε αιτία και πρόφασις της Μυστηρίου τοιαύτης καταφρονήσεως».

    Ο οποίος Νικόδημος σε άλλο σημείο λέει (για άλλον Κανόνα):
    «Όθεν και Ιερείς και Αρχιερείς πρέπει εν καιρώ πανώλης να μεταχειρίζονται τρόπον εις το να μεταλαμβάνουν τους ασθενούντας, ος τις να μη παραβαίνει τον παρόντα Κανόνα τούτον, όχι βάλλοντες μέσα εις σταφίδα τον άγιον Άρτον, αλλά εις τι αγγείον ιερόν, και εκείθεν να τον λαμβάνουν, ή οι μόρται, η οι ασθενείς, δια λαβίδος. Το δε αγγείον συν τη λαβίδι να βάνεται εις ξύδι, και το οξύδι να ρίπτεται εις το χωνευτήριον, ή με όποιον άλλον τρόπον δυνηθώσι ασφαλέστερον και κανονικόν».

  325. sarant said

    315 Το απελευθέρωσα

  326. Υγιής αντίδραση

  327. Μαρμάγκα!

  328. 325 Άγιος ο Ν*κόδημος, αγιωτέρα η Ιερά Σύνοδος απ’ ό,τι φαίνεται… Νικοκύρη ΑΥΤΟ αξίζει άρθρο.

  329. (νισάφι με τις απαγορευμένες λέξεις, κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό)

  330. 330: Αν ο νικοκύρης ζητάει υποχρεωτικά μέιλ από τους σχολιαστές, θα μπορούσε αυτά να είναι τα απαγορευμένα.

  331. sarant said

    329 Το κατάλαβες 🙂

    Θα κάνω μια αναφορά στο αυριανό άρθρο. Είναι καλό εύρημα.

  332. Πέπε said

    327

    !!!!!!!!

    Κρίνοντας από αυτά ακριβώς που γράφει, πρόκειται για σπάνια και αξιέπαινη εκδήλωση θάρρους. Οι επιστήμονες αυτοί φαίνται να αψηφούν την ισχύ του πανεπιστημιακού κατεστημένου. Βέβαια, δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα ακόμη χτύπμα σε κάποιον πόλεμο που να ‘χει ήδη ξεκινήσει παλιότερα.

  333. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Νικοκύρη, μαρμάγκα!

  334. Κιγκέρι said

  335. Spiridione said

    σελ. 138 του λινκ του Πηδαλίου το δεύτερο απόσπασμα. Το είχα πετύχει τότε που έψαχνα για τον μόρτη και προσπαθούσα να θυμηθώ οού το διάβασα.
    Νικ@δημος θα γράφουμε τώρα; φωτιά θα μας κάψει.

  336. Pedis said

    Μόνον αν χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο γεγονός ότι τους το έχει εγγυημένο ο θεός ότι στη χώρα έχουν να κάνουν με βούρλα θα το ξανασκεφτούν και θα αλλάξουν χαβά …

    διότι αλλού (που έχουν και ανταγωνισμό με χίλιες άλλες και πολύ πιο πεικίνδυνες θρησκευτικές τσαρλαταλητείες, πλην όμως, με άιζο υγιεινής πρακτικής) ήδη το ξανακέφτηκαν:

    http://www.topontiki.gr/article/372298/se-allo-mikos-kymatos-apo-tin-iera-synodo-o-elpidoforos-amerikis-gia-ti-theia

  337. Μαρία said

    325
    Ότι έκανε κι ο αντίχριστος Pedis δηλαδή 🙂
    Ο Περσελής, αν τον ακούσεις, αφού περιγράφει τον παλιό τρόπο, αποδίδει σε άλλους λόγους την αλλαγή..

  338. nikiplos said

    318@ Kid, βασικά τα μαθηματικά μου είναι απλά για να δείξουν την πολλαπλασιαστικότητα στην μετάδοση ενός ιού που δεν έχει συμπτώματα για 12 ημέρες… Αντιθέτως είναι πάρα πολύ ήπια. Το κυρίως ειπείν μειονέκτημά τους είναι:

    α. Δεν είναι τόσο ακραία για κλειστό σύστημα πχ πόλη. Αφού οι περισσότεροι από ένα σημείο κι ύστερα γνωρίζουν πεπερασμένο αριθμό γνωστών, οπότε θα έχουμε επικάλυψη. Πάντως το βέβαιο είναι πως θα φθάσουμε σε μεγάλα νούμερα πολύ γρήγορα πχ λίγες μόνο ημέρες για να έχουμε πάνω από 1000 νοσούντες.

    β. Μιλώντας για ανοικτό σύστημα χώρες, κράτη κλπ, δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα…
    Αντί αυτών που αναφέρεις που δεν είναι λάθος γενικά, εγώ προτιμώ την εξάπλωση (spread) και όχι πόσο ζει η επιδημία σε χρόνο, που δεν έχει και τόσο σημασία.

    Μιλώντας για σύστημα spread εξάπλωσης το πρόβλημα είναι πως στο μοντέλο που παραπέμπεις υπάρχουν πολλές ελλείψεις… Έχοντας στο «οπλοστάσιό μας» και τις αεροπορικές πτήσεις, την πολυσχιδή ανθρώπινη δραστηριότητα σε μεγάλους κόμβους, όπως Λονδίνο, ΝΥ κλπ, προτιμώ τις Levy processes.
    Έτσι ας πούμε:
    https://journals.aps.org/prx/abstract/10.1103/PhysRevX.1.011001
    εδώ μια πρώτη αλλά πολύ ρεαλιστική προσέγγιση…
    Εδώ μια απλή επεξήγηση: https://www.mpg.de/4406928/Travelling_epidemics

    Επομένως το πρόβλημα των τυχαίων περιπατητών δεν έχει έννοια εδώ. Και σαφώς δεν μιλάμε για ταξίδι του έρπη στο σώμα ενός ανθρώπου και μόνο…

    Εγώ προσωπικά παρέθεσα απλά για να καταδείξω χωρίς εξισώσεις το ζήτημα των multiplicative processes με μεγάλη μνήμη…

    Ενδεικτικά επίσης: οι ασθένειες AIDS, ανεμοβλογιά, Ελονοσία, κλπ δεν έχουν καμία σχέση με τις SARS, άλλος χρόνος επιπολασμού, άλλος χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων κλπ…

    Κοντολλογίς ναι, ενδεχομένως το καλοκαίρι να έχουμε ξεμπερδέψει, αλλά με τι τίμημα…

    Θα έχει η Αττική 1 εκατομύριο οξυγόνα?
    Θα έχει η Νικοσιά 5000 συσκευές οξυγόνων για κατ’ οίκον νοσηλεία?

    Και αυτά και άλλα… Κι ο Taleb το λέει ωραία: αφού θα πανικοβληθείς που θα πανικοβληθείς, καλύτερα στην αρχή παρά εκ των υστέρων…

  339. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας ήδη κυκλοφορούν και ανανεώνονται. Σήμερα μού είπε κάποιος ότι ο κορονοϊός είναι σκόπιμα απελευθερωμένος από εργαστήρια, ώστε να εξοντώσει γέρους και άρρωστους, με αποτέλεσμα να απαλλαγούν τα δημόσια συστήματα πρόνοιας από τις συντάξεις τους και την περίθαλψή τους. Χαμογέλασα αυθόρμητα, αλλά είδα ότι αυτός δεν χαμογελούσε. Αν ήξερε ότι τέτοιες επικίνδυνες ανοησίες περί κατασκευασμένων ιών τις εφευρίσκουν και τις διακινούν αντιπρυτάνεις πανεπιστημίων, θα μου το είχε τρίψει στα μούτρα.

  340. Γιάννης Κουβάτσος said

    340: και ανακυκλώνονται, όχι ανανεώνονται.

  341. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @325.spiridione said:

    Ο οποίος Νικόδημος σε άλλο σημείο λέει (για άλλον Κανόνα):
    «Όθεν και Ιερείς και Αρχιερείς πρέπει εν καιρώ πανώλης να μεταχειρίζονται τρόπον εις το να μεταλαμβάνουν τους ασθενούντας, ος τις να μη παραβαίνει τον παρόντα Κανόνα τούτον, όχι βάλλοντες μέσα εις σταφίδα τον άγιον Άρτον, αλλά εις τι αγγείον ιερόν, και εκείθεν να τον λαμβάνουν, ή οι μόρται, η οι ασθενείς, δια λαβίδος. Το δε αγγείον συν τη λαβίδι να βάνεται εις ξύδι, και το οξύδι να ρίπτεται εις το χωνευτήριον, ή με όποιον άλλον τρόπον δυνηθώσι ασφαλέστερον και κανονικόν».

    Πολὺ σημαντικὰ αὐτὰ ποὺ μᾶς παρουσίασε ὁ Σπῦρος.

    Δὲν ξέρω ποιὸν αἰώνα τὰ ἔγραψε αὐτὰ ὁ Νικόδημος, ἀλλὰ τότε οἱ ἐκκλησιαστικές ἀρχές ἦταν πολὺ πιὸ ἀνοιχτόμυαλες.

    Ἂς τὰ βλέπουν αὐτὰ ὅσοι γράφουν γιὰ πρακτικές αἰώνων καὶ ὅτι δὲν μεταδίδονταν οἱ ἐπιδημίες μὲ τὴν μετάληψη.

  342. Μαρία said

    337
    Πεσμένος κόσμος ο πεπτωκώς στο μήνυμα του Ελπιδοφόρου.

  343. nikiplos said

    340@ καλοπροαίρετα αν το δει κανείς είναι η φυσιολογική αντίδραση στα ακραία φαινόμενα. Στο σεισμό της Αθήνας του 1999, έφταιγε ο Άθεος Σημίτης με τις ταυτότητες του διαβόλου.
    Τις φωτιές του 2007 τις έβαζαν οι ΠΑΣΟΚοι και οι Τούρκοι πράκτορες. Το Μάτι το 2018 το έβαλαν οι ΝΔτες κλπ. Τον H1N1 τον έβαλε ο Σώρας (πολλοί γέροι μπερδεύουν τον Σόρος με τον Σώρα) για να τα κονομήσει…

    Διαβάζοντας τον Χέσε (ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ), βλέπει κανείς τι έκαναν οι κατά τα άλλα εχέφρονες και ορθολογικοί σάξονες και πως έκαιγαν τους Εβραίους ζωντανούς, οικογένειες παιδιά κλπ, καθώς τους θεώρησαν από ένα σημείο και ύστερα υπαίτιους για την εξάπλωση της πανούκλας…

  344. Pedis said

    # 338 – 325 Ότι έκανε κι ο αντίχριστος Pedis δηλαδή

    χαχά … είχα φάει όλη την ουρά και δεν θα έτρωγα την γκοφρετίτσα, νόμιζες ;!

    Εντελώς άνοστη, πάντως, και μια σταλιά. Εννοείται ότι με τέτοιο σέρβις και ποιότητα προιόντος δεν ξαναπάτησα στο μαγαζι τους.

  345. Μαρία said

    340
    https://left.gr/news/oi-theories-synomosies-exaplonontai-pio-grigora-apo-ton-koronoio

    345
    Ενώ ο δικός μας άρτος είναι νόστιμος.

  346. Pedis said

    άλλο η μουσική κι άλλο οι μουσικοί (δεν αναφέρομαι απαραίτητα μόνο στον Μίκη)

    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/234442_o-stamatis-kraoynakis-apokalypse-tin-alitheia-gia-ton-koronoio

  347. Pedis said

    # 346 β – Δεν συγκρίνεται … Όπου βρω τον κτυπάω.

  348. Γιάννης Κουβάτσος said

    344: Αντίδραση ναι, φυσιολογική όμως; Να πιστεύει ένα μεγάλο, το μεγαλύτερο ίσως, μέρος του πληθυσμού ως πραγματική όποια απιθανότητα κυκλοφορεί και να την παπαγαλίζει άκριτα; Είναι ντροπή να παραδεχόμαστε την άγνοιά μας και να προσπαθούμε να αποκτήσουμε έγκυρη ενημέρωση; Είναι φυσιολογικό να το παίζουμε γατόνια που δεν μπορεί να τα παραμυθιάσει κανένας σκοτεινός κύκλος και να ξεφτιλιζόμαστε;

  349. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν μπορώ να σχολιάσω τον Κραουνάκη. Δεν είναι αρκετά πλούσιο το υβρεολόγιο της γλώσσας μας. Κι αυτό λέγεται ελευθερία έκφρασης. Άποψή μου, κύριε, τι ζόρι τραβάς; θα σου πει ο καλλιτέχνης. Μήπως είσαι φασίστας και θέλεις να με φιμώσεις; θα σε αποτελειώσει.

  350. BLOG_OTI_NANAI said

    Εδώ πάντως ο Nικoδημoς αναφέρεται μόνο στον «Άγιον Άρτον», χωρίς να φαίνεται να εννοεί και τα δύο, διότι όπως βλέπω σε άλλο σημείο τα διαχωρίζει:

  351. Μαρία said

    327
    Επιτέλους. Τη σκυτάλη βλέπω πήρε ο Κραουνάκης αλλά αυτός δεν συμμαζεύεται με τίποτα.

  352. Πέπε said

    Δηλαδή θεωρείτε όλοι ότι ο Κραουνάκης τα εννοεί αυτά που λέει; Δεν τρολάρει τους συνωμοσιολόγους;

    Παιδιά δεν αντέχω!

    Δεν έχει καθόλου πλάκα να βλέπεις τόση βλακεία να τη φέρνει στην επιφάνεια ο κορωνοϊός, ούτε τόση κτηνωδία να τη φέρνει το προσφυγικό. Και ιδίως αυτά τα δύο ταυτόχρονα. Καθόλου πλάκα.

  353. BLOG_OTI_NANAI said

    Εδώ πάντως ο Νικόδημος αναφέρεται μόνο στο Σώμα: «Άγιον Άρτον».

    Και δεν φαίνεται να εννοεί και τα δύο, διότι όπως βλέπω σε άλλο σημείο τα διαχωρίζει σαφώς.

  354. Pedis said

    Μαρία (έκανα και τα κρος-τσεκ μου)

    είπα κι εγώ, έπαθα αιζενχάουερ …

    αλλά σε επίσημες εκδηλώσεις, φαίνεται, διατηρείται υπάρχει κι άλλο στυλ

    (μετά το 16 )

  355. sarant said

    347-353 Πίκρα Μακάρι να τρολάρει ο Κράου αλλά φοβάμαι πως δεν.

  356. Σάκης said

    Εκλεκτέ χριστιανέ λόγιε, κύριε Blogotinanai (351),

    Μού προξενεί μεγίστη κατάπληξη ότι αγνοείτε τί λέει στο «Πηδάλιον» ο άγιος Νικόδημ. ο Αγιορείτης για την Θεία Κοινωνία εν καιρώ πανώλης… Είναι σαφέστατος: Η Θεία Κοινωνία εν καιρώ πανώλης, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, διότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν πανώλη οι πιστοί!.. Λέει επί λέξει ο Άγιος στο κεφάλαιο για τα τις υποχρεώσεις των Ιερέων:

    «Οι με σταφίδα μεταλαμβάνοντες τούς Χριστιανούς έν καιρώ πανώλης καθαιρούνται»

    Αν, κύριε Blog, είχατε μελετήσει στοιχειώδη Εκκλησιαστική Ιστορία, θα γνωρίζατε ότι η φράσις «με σταφίδα μεταλαμβάνοντες» σημαίνει την ανάμειξη του αγίου Άρτου με τον άγιο Οίνο στην Θεία Μετάληψη, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα στους Ορθοδόξους Ναούς.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το «Πηδάλιον» απαγορεύει με ποινή καθαιρέσεως στους ιερείς να δίνουν την Θεία Κοινωνία (Άρτο + Οίνο αναμεμιγμένα) στους πιστούς «εν καιρώ πανώλης». Και φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούν πως με την παγκόσμια επέλαση του φονικού κορονοϊού ζούμε σήμερα σε καιρό πανώλης. Άρα, όλοι οι ιερείς που επιμένουν να κοινωνάνε τους πιστούς με τον παραδοσιακό τρόπο εν ημέραις κορονοϊού, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΙΖΟΝΤΑΙ, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες

  357. Γιάννης Ιατρού said

    353: (τέλος) ακριβώς. Παρατηρώ πως πολύς κόσμος είναι στα όρια της αντοχής, δεδομένων και των άλλων παγίων (π.χ. οικονομικών) προβλημάτων. Σε τρακάρουν πάνω στη βιασύνη τους ενώ περπατάς στο πεζοδρόμιο και σου λένε: στραβωμάρα έχεις;
    Κι ακόμα δεν έχουμε καν φτάσει στην κορυφή, ούτε της επιδημίας ούτε του μεταναστευτικού / Τουρκίας κλπ.

  358. Pedis said

    Στην ΠΝΠ (στο «άρθρο πρώτο» – «Μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου» – και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6) αναφέρεται:

    «Όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη»

    Η ΠΝΠ και ο Ποινικός Κώδικας δεν ισχύουν για την Ιερά Σύνοδο;


    https://www.imerodromos.gr/koronoios-i-pnp-kai-o-poinikos-kodikas-den-ischyoyn-gia-tin-iera-synodo/

  359. BLOG_OTI_NANAI said

    357: Που τα είδες αυτά ρε βατμαν; Για σταφίδες κανονικές μιλάει. Αφού όλη η σελίδα πιο πάνω σταφύλια αναφέρει: «επρόσφεραν μερικοί επάνω εις την αγίαν τράπεζαν σταφύλια».

  360. loukretia50 said

    356-358. Θεωρούμαστε «μεγάλης ηλικίας»?

  361. Σάκης said

    Κύριε Blog (360),

    δεν περίμενα ότι είστε τόσο αδαής: Στο «Πηδάλιον» και σε όλα τα εκκλησιαστικά κείμενα του 18ου αιώνος, είναι άλλο «η σταφίς» (= η σταφίδα ως και νύν) και άλλο «ο σταφίδας», δηλαδή ο ερυθρός γλυκύς οίνος, σαμιώτικος κατά προτίμησιν, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του αγίου Οίνου της Θείας Κοινωνίας.

    Σάς ΕΡΩΤΩ, αφελέστατε κύριε Blogotinanai: Αν στη φράση «Οι με σταφίδα μεταλαμβάνοντες τούς Χριστιανούς έν καιρώ πανώλης καθαιρούνται» ο Άγιος Νικόδ. εννοεί την κοινή σταφίδα…

    α) Γιατί δεν λέει «σταφίδας» (αιτιατική πληθυντικού) και λέει «σταφίδα»;
    β) Γιατί μόνο «εν καιρώ πανώλης» απαγορεύει το Πηδάλιον την ανάμειξη της Θείας Κοινωνίας με σταφίδες;

    ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ, όταν ο Άγιος Νικόδ. λέει «με σταφίδα μεταλαμβάνοντες», εννοεί την λήψη της ΑΝΑΜΕΜΙΓΜΕΝΗΣ (Άρτος + Οίνος) Θείας Κοινωνίας με την Ιερά Λαβίδα, όπως γίνεται σήμερα, οπότε η Ιερά Λαβίς έρχεται σε επαφή με τα σάλια των πιστών και μπορεί ένας και μόνο μολυσμένος με πανώλη να μολύνει τους υπόλοιπους

    Αγαπητέ κ. Blog είμαι κι εγώ πιστός Ορθόδοξος όπως εσείς (ίσως και περισσότερο…), αλλά θα σάς το πώ δημοσίως: Δεν μάς συμφέρει εμάς τους Ορθοδόξους να επιμένουμε πως με την Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο κορονοϊός. Διότι σύντομα θα «τα τινάξουν» καμμιά χιλιάδα ορθόδοξοι πιστοί (γεροντάκια στην πλειοψηφία τους) που άρπαξαν τον κορονοϊό μέσα στους ναούς μας. Δείτε τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ με τον προτεστάντη ιερέα της Ουάσιγκτον που κόλλησε όλο το ποίμνιό του μέσω της Θείας Μεταλήψεως, χωρίς κάν να χρησιμοποιεί κοινή Λαβίδα

    Θέλετε στ’ αλήθεια, κύριε Blog, να υποστούμε ανάλογες ξεφτίλες κι εμείς οι Ορθόδοξοι; Θέλετε να διαπομπευθεί παγκοσμίως η Αγία Ορθοδοξία μας για τον τρόπο που επιμένει να μεταδίδει την Θεία Κοινωνία σε κοινό ποτήριο με κοινή λαβίδα;

  362. Μαρία said

    355
    Α χα, χα, αυτός μελέτησε το Πηδάλιο.
    La possibilità che è stata concessa di ricevere l’Ostia consacrata sulla mano può, di fatto, originare «gravi abusi», perché c’è «chi porta via le Sacre Specie per tenerle come «souvenir», «chi le vende», o peggio ancora «chi le porta via per profanarle in riti satanici».
    Μετά το ’89 λέει επιτρέπεται η όστια στο χέρι αλλά, για να μη συμβούν τα παραπάνω βέβηλα, πρέπει να καταναλώνεται ατάκα κι επιτόπου.

  363. Pedis said

    # 363 – ναι, ναι είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα, λέμε, μπορεί να γίνει σαμποτάζ πλανητικών διαστάσεων στην καθολική πίστη με κάτι τέτοια αν δεν παρουν τα μέτρα τους … και τα πιστεύουν, προφανώς. Αλλιώς δεν θα ήταν χριστιανοί, εννοώ με τη γαλλική ερμηνεία του όρου … Μα είναι πιο υγειινιστές κι αυτό είναι ένα πλους στην προκειμένη περίπτωση. .

  364. Μαρία said

  365. Μαρία said

  366. Μαρία said

    366

  367. BLOG_OTI_NANAI said

    362: Ρε τραμπαρίφα, οι διατυπώσεις αυτές υπάρχουν μόνο στο ευρετήριο, αλλά η γνωστή σήμερα έκδοση του Πηδαλίου έγινε μετά τον θάνατο του αγ. Νικοδήμου. Αλλά πέρα το αν υπήρχε το συγκεκριμένο ευρετήριο στην πρώτη έκδοση, σε όλο το Πηδάλιο, η σταφίδα περιγράφεται ως ο αποξηραμένος καρπός. Και επιπροσθέτως, και η διατύπωση με τον ενικό, και η διατύπωση με τον πληθυντικό, παραπέμπουν ακριβώς στην ίδια σελίδα, άρα, αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς θέμα, στην ίδια ακριβώς σελίδα.

  368. Κιγκέρι said

    368:

    Δηλαδή Μπλογκ, όταν λέει «όχι βάλλοντες μέσα εις σταφίδα τον άγιον Άρτον, αλλά εις τι αγγείον ιερόν, και εκείθεν να τον λαμβάνουν» εννοεί κατά τη γνώμη σου να ανακατέψουν τον Άρτο με σταφίδες;
    Σκέτες, ή και με στραγάλια μαζί;
    Σοβαρέψου.

  369. τα μυαλά said

    Λίγο περισσότερο σεβασμό στον Κραουνάκη. Είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής και τεράστιο άσσετ. Η Κωνσταντοπούλου ας πούμε, δεν ξεκινούσε ποτέ τις επιτροπικές αλήθειες αν δεν δήλωνε παρόν ο Κραουνάκης. Πάνω απ’ όλα η κομματική πειθαρχία και μη τα ισοπεδώσουμε όλα. Επ’ ευκαιρίας να εκφράσω και ένα προσωπικό παράπονο. Σε όλα αυτά τα συνομοσιολογικά σας δεν είπατε κουβέντα για τους σιωνιστές. Ντροπή σας. Τι σόι αριστερές είσαστε να λησμονάτε αυτό το βασικό σας όπλο.

  370. BLOG_OTI_NANAI said

    369: Τι σχέση έχουν αυτά που αναφέρεις; Τα συμπεράσματα πρέπει να βγουν από το κείμενο. Το κείμενο μιλάει για σταφύλια, το ευρετήριο λέει για σταφύλια και σταφίδες, σε άλλα σημεία του Πηδαλίου όπου αναφέρει σταφίδες είναι σαφές ότι πρόκειται για τις γνωστές σταφίδες.

    Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το περιεχόμενο της ερμηνείας του αγ. Νικοδ. βρίσκεται στη σελίδα 243 και όχι στο ευρετήριο. Κατά συνέπεια η μελέτη πρέπει να γίνει στο κείμενο, όχι στο ευρετήριο.

    Καταρχάς, το κείμενο δεν μιλάει για πρόληψη. Δηλαδή αν κάποιος έχει πανούκλα αλλά δεν έχει νοσήσει και δεν το γνωρίζει και δεν φαίνεται, όπως φαίνεται θα κοινωνήσει κανονικά με Λαβίδα. Δεν λέει «κάντε αυτό για να μην κολλήσουμε όλοι». Αναφέρεται ξεκάθαρα στους «ασθενούντες».

    Θα μπορούσε λοιπόν να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος ιερέας, αντί να κοινωνήσει το Αίμα, βάζει μέσα σταφίδες ή σταφύλι ευλογημένες πάνω από την Αγία Τράπεζα ως το αντίστοιχο του Αίματος (σταφύλι=κρασί) ώστε να μην υπάρξει θέμα ασέβειας με το τι μπορεί να συμβεί με υπόλοιπο αίματος στο Ποτήριο.

    Αλλά και αυτό, υπόθεση είναι. Το κείμενο είναι δυσνόητο ως προς αυτό. Πάντως, σε όποιο σημεία κατάφερα να βρω στο Πηδάλιο αναφορά σε μετάληψη, μετάληψη σημαίνει πάντα Σώμα και Αίμα με νερό, σε ανατύπωση του Πάθους του Χριστού, όπως έτρεξε από τη λογχισμένη πλευρά.

    Προσπαθώ να βρω σε άλλα κείμενα της εποχής ή νεώτερα κάτι που να διευκρινίζει τα περί μετάληψης σε άρρωστο με πανώλη ή κάτι σχετικό.

  371. Μπλογκ, τι το ζαλίζεις; Ο Άγιος λέει ξεκάθαρα ότι σε καιρό πανώλης λαμβάνονται προφυλακτικά μέτρα. Αν αυτά (με τα σύγχρονα κριτήρια) είναι αποτελεσματικά ή όχι είναι άλλο θέμα.
    Σύγκρινε με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

  372. Απορώ κι εγώ πώς βάζουν μέσα στη σταφίδα τον Άρτο. Δεν θυμάμαι, έχουμε ξαναδεί σταφίδα=κρασί;

  373. EΦΗ - ΕΦΗ said

    Αυτά τα (συνωμοσιολογικά) εργαστήρια που ακούμε κάθε φορά, παναπεί έχουν εκτροφεία ιών;

  374. BLOG_OTI_NANAI said

    372: Αυτό λέω Δύτη. Δεν βλέπω να μιλάει για μέτρα όπως τα φαντάζεσαι. Αναφέρεται σαφώς σε ήδη «ασθενούντες», και μάλιστα από πανώλη, όπου σε άλλο σημείο του Πηδαλίου αναφέρει ότι ο ασθενής από πανώλη που γνωρίζει ότι πάσχει και συνεχίζει να έχει δημόσιο βίο, τότε θεωρείται φονιάς, εξαιτίας των ανθρώπων που θα πεθάνουν από τη συμπεριφορά του.

    Δεν βλέπω όμως να μιλάει για -προληπτική- κατάργηση της λαβίδας. Πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να δούμε πώς εννοεί τη λήψη Αίματος στην περίπτωση αυτή.

    Αν εννοεί ότι το Αίμα θα δίδεται από το Ποτήριο, όπως βλέπω στα περισσότερα χωρία του Πηδαλίου που βρήκα, τότε δεν αποτελεί κάποια πρωτοτυπία, αφού το να δίδονται τα Δώρα ξεχωριστά στους ασθενούντες, συμβαίνει και σήμερα με τους ιερείς και συνέβαινε μέχρι τον 8ο αι.

    Για την Εκκλησία σήμερα, το ζήτημα είναι πιο απλό όπως είπα, διότι εφόσον άλλαξε ο τρόπος μετάληψης κάποτε, θα μπορούσε να ξαναλλάξει έστω πρόσκαιρα. Απλώς για την Εκκλησία η αλλαγή πρέπει να γίνει με γνώμονα και το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να ζητάει κάποιος μια λύση σε κάτι, που θα περιλαμβάνει να σπάει π.χ. ο ιερέας έναν Σταυρό λόγω ιερότητας. Έτσι, η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και το ζήτημα τι θα γίνει με το μετουσιωμένο Αίμα σε τυχόν πλαστικά ποτηράκια ή οτιδήποτε άλλο.

  375. giorgos said

    Μόνο οί άνθρωποι τού πνεύματος καί ιδιαίτερα οί σοβαροί θεολόγοι (άν υπάρχουν) μπορούν νά αντιμετωπίσουν τόν σκοταδισμό καί τήν αθλιότητα τής ελλαδικής εκκλησίας .

  376. BLOG_OTI_NANAI said

    Που τα είδες αυτά ρε βατμαν; Ο Νικόδημος στο Πηδάλιο όταν λέει σταφίδες, εννοεί σταφίδες από σταφύλι. Αφού όλη η σελίδα πιο πάνω για σταφύλια μιλάει: «επρόσφεραν μερικοί επάνω εις την αγίαν τράπεζαν σταφύλια».

  377. giorgos said

    «Τό πρόβλημα τών σχέσεων Εκκλησίας καί Κράτους στήν Ελλάδα δέν είναι πρόβλημα τής έκκλησιαστικής περιουσίας , άλλά πρόβλημα κατ’ έξοχήν ίδεολογίας . Γιατί , καί άν άκόμα ύποθέσωμε ότι μέ κάποια Sakularisation ή έκκλησιαστική περιουσία δημεύεται , άν ό ίδεολογικός της ρόλος παραμείνη άνέπαφος , πάλι σέ λίγα χρόνια θά ξαναποκτηθή .
    Αλλωστε ή Εκκλησία έχει ίστορικά τό δικαίωμα γιά τήν κτήση περιουσίας . Εύθύς ώς ό Χριστιανισμός άνεγνωρίσθη έπίσημη θρησκεία τού άρχαίου ρωμαϊκού Κράτους , όλες οί περιουσίες τών είδωλολατρικών ναών–πού άνήκαν στούς Θεούς καί όχι στούς άνθρώπους — περιήλθαν σ’ αύτήν.Αλλά , σύμφωνα μέ τίς διατάξεις τού Ιουστινιανού , περιήλθαν σ’ αύτήν ώς κοσμικού καί όχι θεοκρατικού όργανισμού , δηλ. γιά τίς άνάγκες τού συνόλου τών άνθρώπων , τού «πληρώματος» , μέ τό όποίον τότε
    ή άρχαία Εκκλησία έταύτίζετο. Δεδομένου λοιπόν ότι ή έλληνική Εκκλησία περιωρίσθη σέ ίδεολογικής μόνο φύσεως έργον στά πλαίσια τού νέου κράτους , δηλαδή έξετράπη τού σκοπού της , πού ήταν ή μέριμνα γιά τήν κοινωνική πρόοδο , μπορεί νά τεθή θέμα περιουσίας τής Εκκλησίας καί τών έλληνικών Μοναστηριών. Μπορεί σήμερα νά τεθή τό έρώτημα–καί νά άπαντηθή έπίσης–άν ό όβολός πού δίνει ό πτωχός πιστός είναι άποτέλεσμα πεφωτισμένης πίστης καί θρησκευτικότητας ή είσφορά άμαθείας , θρησκοληψίας καί κοινωνικού βιασμού . Οπως έπίσης καί ή μεγάλη δωρεά τού ύπερπλούσιου άν είναι συνέπεια εύλάβειας , ή άπλώς είδικής κοινωνικής σημασίας έπιχειρηματική έπένδυση…Τελικώς τό πρόβλημα τής έκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα πρόβλημα πλαστό .
    Μέσα στίς συνθήκες τού κρατικού «καισαροπαπισμού» δέν έχει σημασία ποιός θά έχη τήν περιουσία– ή Εκκλησία ή τό Κράτος . Καί ούτε μπορεί τό Κράτος νά πάρη όλη τήν περιουσία τής έλληνικής Ορθοδοξίας , πράγμα πού άναγνωρίζεται έπισήμως στό Σύνταγμα (άρθρ.18,παρ.8) .
    Τό πρόβλημα πού άπαιτεί μιά άλλαγή τού ρόλου τής Εκκλησίας στήν Ελλάδα , είναι πρόβλημα έλέγχου τών διαρκών έσόδων της , διότι είναι άκριβώς τούτα τά έκ θρησκοληψίας έσοδα πού άποτελούν τόν πυρήνα ύπάρξεως άθεμίτων περιουσιών καί τόν σχηματισμό έν συνεχεία μιά άνεξελέγκτου «άστικής» τάξεως , ή όποία , κινουμένη μέσα στό παράξενο είδος άντιφάσεων πού διέπουν μεταπολεμικά τήν Ελλάδα στά πλαίσια τής Δύσεως , ύψώνει έκβιαστικά τά μπαϊράκια τής «άνάπτυξης» καί τών άλλων διεκδικήσεών της είς βάρος κατ’ ούσίαν τού έλληνικού συνόλου καί παντός μέλλοντος τής χώρας . Δέν έννοούμε βέβαια νά καταντήση ή Εκκλησία «προβληματική έπιχείρηση» , διότι , δεδομένου τού κοινωνικού της ρόλου , μέ άναλλοίωτη τήν έπικρατούσα ίδεολογία , θά καταντήση ή προβληματικώτερη όλων. Δέν θέλομε μιά φτωχή , θέλομε μιά άξιοπρεπώς εύημερούσα Εκκλησία , όπως είναι ό Πατριάρχης Μόσχας , ό Πάπας , ό Αρχιεπίσκοπος τής Καντερβουργίας καί οί μωαμεθανοί Ιμάμηδες . Θέλομε όμως κοινωνικώς έλεγχόμενα τά έσοδα τής Εκκλησίας δι’ άποδόσεως κοινωνικού , ήγουν παιδευτικού έργου . Θέλομε εύπορία γιά τήν Εκκλησία , άλλά όχι δοξολογίες στήν Βουλή , θέλομε ένεργόν κοινωνικό καί όχι πολιτικό ρόλο .
    Αν ή ίδια νομίζη ότι έχει «κοσμοϊστορικές» άποστολές , άς φροντίση νά βρή τά έξοδα δι’ ίδίων μέσων , ίδρύοντας βιομηχανίες προφυλακτικών καί συνεργαζομένη μέ βιομηχανίες όπλων , όπως καί τό Βατικανό –καθώς τούτο ίσχυρίζεται ή προτεσταντική προπαγάνδα (γιατί όμως σήμερα?) , πού ένοχλείται άπό τόν πλούτο τού Βατικανού , έπειδή αύτός μπορεί νά διατίθεται γιά τήν έλλάτωση τής πείνας στόν κόσμο καί νά τού προσπορίζη έτσι μιάν τριτοκοσμική πολιτική.
    Αύτό πού θέλομε άπό τήν έλλαδική Εκκλησία ειναι κίνηση ίδεών καί όχι ίδεολογικά τεχνάσματα πρός ύποβιβασμόν τής συμπάσης νοημοσύνης . Υπάρχει πουθενά στόν κόσμο χώρα , πού τό ύπουργείο Παιδείας είναι χτισμένο πάνω σέ μιάν έκκλησία καί φέρει τόν τίτλο «ύπουργείο παιδείας καί θρησκευμάτων» ? Ποιών «θρησκευμάτων» ? Υπάρχουν πολλά «θρησκεύματα» στήν Ελλάδα , όταν ή ίδια ή Εκκλησία όργανώνη διαδηλώσεις καί καλή σέ συλλαλητήρια γιά νά μήν πάψουν νά γράφουν οί πολιτικές ταυτότητες τό «χριστιανός όρθόδοξος» ? Σημαίνει αύτό άνεξιθρησκεία γιά τούς έλληνες πολίτες ? Καί τί σημασία έχει τί γράφουν οί ταυτότητες ώς πρός τό θρησκευτικό συναίσθημα τού καθ’ένός ? Γιατί κόπτεται γι’ αύτό τόσο πολύ ή Εκκλησία καί τί σημαίνει κάτι τέτοιο γιά τήν ίδια τήν ύπόσταση τού κράτους ? Ποιές είναι οί «όργανικές άδυναμίες» πού έπιβάλλουν στήν Εκκλησία νά καταφεύγη σέ τέτοιες μεθόδους ? Αν είναι σίγουρη γιά τό ποιμαντορικό της έργο , γιά ποιόν λόγο χρειάζεται τήν βοήθεια τού χωροφύλακα ? Καί πώς μπορεί νά δείχνη , ότι χρειάζεται αύτή τήν βοήθεια ? Αλλά τούτη ή νοοτροπία τού «φαρμιέρη τού Τέξας» , πού θέλει νά «σταμπάρη» τά γελάδια του μόλις πού θά γεννηθούν , έχει κάποιες άλλες ίστορικές αίτίες .
    Αν ή έλλαδική όρθοδοξία έγινε ίδεολογία καί μετετράπη σέ «έλληνοχριστιανισμό» , τούτο όφείλεται , πέραν τών όσων άναφέραμε , καί στήν στό μεταξύ έπικρατήσασα θρησκευτική άπαιδευσία τών νεοελλήνων , τήν όποίαν ή Εκκλησία –γνωρίζουσα τάς «άρχικάς αίτίας» –ούδέποτε έπεχείρησε νά μειώση δι’ έργου , άλλά μόνον διά τού μαστιγίου (καθώς ξεκίνησαν τά πράγματα στά πλαίσια τού μικρού κράτους) , ήγουν διά τού ύποχρεωτικού(!!!) «κατηχητικού» . Αν όλοι οί Ελληνες ήσαν άρχήθεν χριστιανοί καί ή ίδια άπετέλει τόν «φορέα τού έθνους» , δέν θάχε λόγους γιά όλ’ αύτά . Οί Γάλλοι , έπειδή είναι καθολικοί , μπορούν νά είναι καί στό έπακρον άντικληρικοί , χωρίς αύτό νά θεωρήται άμάρτημα ώς πρός τό Κράτος . Εδώ ή δική μας Εκκλησία θέλει νά έπιβάλλη τόν κληρικαλισμό έπισήμως μέσω τού Κράτους…Ας σκεφθή ή ίδια , τί όλα αύτά σημαίνουν . Η άπόκρυψη τής ίστορικής πραγματικότητος , όχι μόνον δέν ώφέλησε τήν Εκκλησία (καί πώς νά τήν ώφελήση ?ώφελεί ποτέ ή άποβλάκωση?) , άλλά ούτε καί στό μέλλον πρόκειται νά τήν ώφελήση .
    Πρέπει πάραυτα ν’ άναγνωρίση ώς μελλοντικό της έργο τήν πνευματική χριστιανική έξύψωση τού έγκατελειμμένου «ποιμνίου» της μέ τήν διδασκαλία τής ίστορικής άκριβείας . Αν σ’ έμάς έπεκράτησε ό λαϊκισμός σέ όλες τίς έκφάνσεις τής ζωής , άν άκούμε άκατάπαυστα τήν λέξη «λαός» κι’ έκεί πού δέν πρέπει ή πού καταλαβαίνομε ότι πρόκειται γιά καθαρόν έμπαιγμό , χωρίς νά πειραζώμαστε , είναι άκριβώς γιατί στούς πάντες ύφέρπει τό σύνθημα τού «περιουσίου λαού»…Αλλά ό λαός δέν είναι ούτε καλός ούτε κακός . Είναι ένα φυσικό στοιχείο , πού ένέχει–όπως όλα τά φυσικά στοιχεία–στόν άπόλυτο βαθμό τό καλό καί τό κακό . Αύτό πού ένδιαφέρει είναι ποιό έπικρατεί καί ύπό ποιές συνθήκες .
    Πρέπει ν’ άφήσωμε τίς «έθνικές» καί «έλληνοχριστιανικές» παραισθήσεις : ό λαός μας βρίσκεται σέ πολύ χαμηλά έπίπεδα βαρβαρότητας , πού δέν φαίνωνται πάντα στό φώς . Η βία , ή μνησικακία , ή άντεκδίκηση , ή άπάτη , ή άνευθυνότης , ή άνεντιμότης καί ή διαβολή , κατάντησε νά είναι τά πάθη πού ύφαίνουν τήν καθημερινή ζωή τών χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων . Αύτά βέβαια άν προστεθούν δίνουν άθροισμα τήν άμορφωσιά , συνεπώς καί νίκες στά «πεδία τών μαχών» ένίοτε , άλλά κανένα κοινωνικό άποτέλεσμα . Αν ή Εκκλησία δέν έχανε κι’ αύτή τήν ίστορική συνείδηση τού παλαιού διοικητικού της ρόλου , πιθανόν, παρά τό γεγονός τού «μωαμεθανικού στοιχείου» , νά μπορούσε νά τόν προσαρμόση στίς συνθήκες ένός μικρού καί πεπερασμένου κράτους . Δέν είμαστε πιά στήν αύτοκρατορική έποχή (τήν όντως άπό αύτή τήν άποψη μεγαλειώδη) , όπου ό δεσπότης άπ’ τό Μπεράτι πήγαινε νά ποιμάνη στήν Καππαδοκία κι’ αύτός άπ’ τήν Λαοδίκαια στήν Ναύπακτο . Υπό τό έπίθετον «Ελληνες» (ήγουν μέ τίς ταυτότητες !) χάθηκαν οί παράμετροι καί έπήλθε καθολική άσυνεννοησία…Η Εκκλησία , άν δέν έχη κάποια πνευματική ζωή νά προσφέρη στούς μορφωμένους , άς καταπιαστή τούλάχιστον μέ τήν βελτίωση τής ψυχικής κατάστασης τών λαϊκών στρωμάτων , πού είναι τό βασικό της έργο καί προορισμός . Μιά ψυχαναλυτική μελέτη τών «λαϊκών τραγουδιών» πού προορίζονται γιά τά πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα , είναι ίκανή νά μάς δείξη τήν φύση τών αίσθημάτων μέσ’ τά όποία ένδιαιτάται ό «λαός» . Κι’ άν δέν έχη ούτε γιά τούς μορφωμένους ούτε γιά τόν «λαό» , τότε τί έχει καί γιατί νάχη ή Εκκλησία ? Τώρα μέ τό γλωσσικό , τήν φύση τών πραγμάτων ή Εκκλησία τήν κατάλαβε . Κατάλαβε δηλαδή πώς γιά νά φουντώσουν τά κλαριά (ή «Δημοτική») θάπρεπε νά ρίξη νερό στήν ρίζα (τήν «Καθαρεύουσα») . Τί έκαμε γι’ αύτό ? Εβγαλε μήπως ένα καλό χρηστικό λεξικό , μιά Γραμματική , κάτι ? Κάτι τέτοιο θά μπορούσε νά τό κάνη ή Εκκλησία , μιά καί ή Ακαδημία μας είναι μόνο γιά «μεγαλόπνοα» έργα . Βγάζει βέβαια τώρα τήν «Πατρολογία» τού Migne–πού έπρεπε νά είχε βγάλει πρό 100 έτών , άν δέν τήν έμπόδιζε τό…»άλάθητο» καί πρός σεβασμό τούλάχιστον πρός τόν άνθρώπινο μόχθο αύτού πού τήν έκαμε–άλλά πολύ φοβούμεθα μήπως κι’ αύτό μέ τήν σημερινή κατάσταση τών Ελλήνων δέν είναι παρά έργο…»μεγαλόπνοο» , δηλαδή άπό έκείνα πού σκοπούν άπλώς νά κατοχυρώνουν πλαίσια έξουσιών καί όχι τόσο νά προσφέρουν . Ολα τούτα , πού είναι σίγουρα άπαραίτητα , θά ήταν καί πειστικά , άν δίπλα ύπήρχε ένα–κι’ όχι ένα άλλά πολλά –χρηστικό λεξικό , μιά γραμματική , ένας φωτεινός «όδηγός όρθογραφίας» , ένα πρακτικό λεξικό όλων τών ρημάτων (άνωμάλων καί όμαλών) μέ τούς βασικούς τύπους κλπ. Μεγάλα λεξικά τής έλληνικής ύπάρχουν βέβαια , άλλά έδώ μιλούμε γιά…»πονηριές» . Τό κράτος μπορεί νά δίδασκε ό,τι γλώσσα ήθελε , ή Εκκλησία είχε τήν δική της γλώσσα τών κειμένων . Αλλά βέβαια γιά νά τά κάνη αύτά –καί έννοούμε άπό χρόνια κι’ όχι τώρα έξ αίτίας τούτου τού γλωσσικού –θάπρεπε ή ίδια νά μήν χρειάζεται τό κράτος γιά τίς ταυτότητες . Πρόκειται στ’ άλήθεια γιά φαύλον κύκλο…Σέ τέτοιες πράξεις όμως θά κατέληγε ή Εκκλησία άπό παληά , άν καί ή ίδια δέν είχε τήν γνώμη γιά τόν «λαό» πού δέν όμολογεί , άλλά πού εύκολα μπορεί νά ίδή κανείς στίς έκκλησίες μέ λίγην προσοχή…»
    Από βιβλίο τού Γ.Κ.

  378. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Σου λέει να το απολυμαίνουν με ξίδι για να μην μεταδοθεί η πανώλη στους επόμενους. Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, το γινάτι βγάζει μάτι.

  379. sarant said

    372 Συμφωνώ με τον Δύτη

  380. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Νισάφι, πιά!

    Ἡ προσπάθεια μὲ φτηνοὺς δικολαβισμοὺς νὰ κάνουμε τὸ ἄσπρο μαῦρο σπάει καρύδια.

    Τὶ θὰ πεῖ σταφύλια, σταφίδες καὶ ὅλα τὰ συναφῆ;

    Τὸ ἀπόσπασμα μιλάει ξεκάθαρα γιὰ πρόληψη μετάδοσης τῆς ἐπιδημίας μὲ ἀπολύμανση τῶν ἱερῶν σκευῶν. Ὅχι μόνο γιὰ τοὺς πάσχοντες ἀλλὰ καὶ γιὰ τοὺς μόρτες, αὐτοὺς ποὺ ἔθαβαν τοὺς πανουκλιασμένους.

  381. spiridione said

    373. Πρέπει να έβαζαν ένα ψίχουλο αγιασμένου άρτου μέσα στη σταφίδα, τον μαργαρίτη όπως τον λένε εκκλησιαστικά. Αυτό θα το έκαναν παλιότερα υποθέτω γιατί στη σταφίδα διατηρούνταν για πολύ καιρό και δεν χάλαγε. Και επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν μεταλάμβαναν με κουταλάκι. Ο Νικόδημος λέει ότι είναι αντικανονικό αυτό και καλύτερα είναι να δίνεται με μετάληψη κανονικά με κουταλάκι (λαβίδα) αλλά να πλένεται μετά με ξίδι και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Υπάρχουν πολλές αναφορές για άχραντα μυστήρια μέσα σε σταφίδα. Βλέπω σε δύο βίους αγίων που αναφέρεται αυτό, στον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο από τον Αττάλεια και στην Αγία Αργυρή.
    https://www.impantokratoros.gr/C0431041.el.aspx
    Και εδώ σε ένα διήγημα του Κρυστάλλη
    Ο δεσπότης δεν χάνει καιρό και κάμνοντας το σταυρό του στο Θεό, να μη τύχη και φανερωθεί πρόωρα το έργο του, στέλνει στην ετοιμοθάνατη Κυρά-Νίτσα, μια καλογριά του Αρχιμαντριού. Η καλογριά πήγε με την πρόφαση να την δη πως ήταν -σαν ήταν άρρωστη- και μια ώρα που δεν ήταν άλλη ψυχή στον οντά παρ’ αυτή κ’ η άρρωστη Κυρά-Νίτσα, σκύφτει η καλογριά στ’ αυτί της άρρωστης και της λέει πως ο Δεσπότης της σχωρνάει τες αμαρτίες και βάζει μεσ’ στα μαρμαρένια χείλια της ένα σπειρί σταφίδα, που την έκρυβε στον κόρφο της βαθιά, που είχε κλεισμένη μέσα της μια σταλαματιά από τ’ Άχραντα Μυστήρια. Κι εκεί που η καλογριά εμουρμούριζε «του δείπνου σου του μυστικού», η άρρωστη Κυρά-Νίτσα κατέπινε με μια ουράνια ευχαρίστηση την αγιασμένη σταφίδα. Ξανασκύφτει η καλογριά, την φιλεί γλυκά γλυκά σαν αδερφή της και φεύγει δακρύζοντας…
    https://egiannina.wordpress.com/2012/04/19/%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AC-%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1/

  382. Pedis said

    Δηλ. αν μία στο εκατομμύριο η μιερά σύνοδος αλλάξει γνώμη, και προτείνει άλλη πρακτική για το κοινώνημα, θα υποστούμε τον μουλαρόβλακα να μας λέει ότι σας τόλεγα, είχε προβλεφτεί, μπορεί να γίνει σε ειδικές περιπτώσεις και δεν χαλάει το μαγικό φίλτρο, αντίθετα ενδυναμώνεται και τέτοια παρόμοια;

  383. Γιάννης Ιατρού said

    383: …προτείνει άλλη πρακτική για το κοινώνημα…
    π.χ. έτσι;

  384. 384 Έτσι. Στο 1:50

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: