Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού στις εκκλησίες;

Posted by sarant στο 10 Μαρτίου, 2020


Πριν από δώδεκα μέρες είχαμε τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα -χτες, ο αριθμός τους έφτανε τα 84, ευτυχώς χωρίς κανέναν θάνατο. Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από ένα γκρουπ προσκυνητών στους Αγίους Τόπους, η διαχείριση του οποίου έγινε μάλλον ατελώς από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν πολλά δευτερογενή κρούσματα τις επόμενες μέρες.

Εξίσου ή και περισσότερο ανησυχητική είναι η είδηση ότι υπάρχουν 4 «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή που δεν συνδέονται με κάποιο από τα ήδη γνωστά. Εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο σε ασθενείς με σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο.

Την ίδια στιγμή, στη γειτονική μας Ιταλία η επιδημία έχει φτάσει σε επίπεδα που ανάγκασαν τις αρχές να πάρουν πρωτοφανή μέτρα, βάζοντας σε καραντίνα το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, ανάμεσά τους περιοχές όπως το Μιλάνο και τη Βενετία.

Τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς παίρνονται σκληρά μέτρα περιορισμού των ταξιδιών, των δημοσιων συναθροίσεων, των αθλητικών συναντήσεων, των εκδηλώσεων, των συγκεντρώσεων. Στη Γαλλία, δεν επιτρέπεται να βρεθουν περισσότερα από 1000 άτομα στον ίδιο χώρο -έτσι σε μεγάλα μουσεία, όπως στο Λούβρο, γίνονται δεκτοί με το σταγονόμετρο μόνο όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια από το διαδίκτυο. Ματαιώθηκαν όλες οι μεγάλες συναυλίες -ανάμεσά τους και του Θ. Κουρεντζή στη Φιλαρμονική αλλά και της Μαντόνας ενώ η Παρί Σαιν Ζερμαίν θα αντιμετωπίσει τη Ντόρτμουντ χωρίς θεατές για την πρώτη φάση νοκάουτ του Τσ.Λιγκ. Άλλοι αγώνες, όπως ο αγώνας Ιρλανδίας-Γαλλίας στο ράγκμπι μετατέθηκαν για τον… Οκτώβριο. Μια σειρά επιστημονικά συνέδρια ή εμπορικές εκθέσεις έχουν επίσης ματαιωθεί -τα συζητούσαμε και εδώ προχτές. Αλλά και οι πολιτικές συγκεντρώσεις στη Γαλλία (έχουν δημοτικές εκλογές την Κυριακή) ματαιώνονται.

Και οι θρησκευτικές τελετές δεν έμειναν αλώβητες. Στη Βηθλεέμ η εκκλησία της Γέννησης έκλεισε. Στη Ρώμη ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα χαιρετήσει τους πιστούς από το παράθυρο αλλά θα μεταδώσει το κήρυγμα με βιντεοζεύξη. Πολλές εκκλησίες στην Ιταλία έκλεισαν ή κάνουν λειτουργίες που μεταδίδονται από την τηλεόραση.

Στο Ισραήλ, όπου θα γιορταστεί το Πουρίμ με παραδοσιακά μεγάλες συναθροίσεις έχει μπει όριο στα 5000 άτομα, το οποίο μάλλον θα μειωθεί τις επόμενες μέρες.

Η θεοκρατούμενη Σαουδική Αραβία ανέστειλε προσωρινά το προσκύνημα στη Μέκκα και στη Μεδίνα. Στην Τεχεράνη ματαιώθηκε για πρώτη φορά η μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.

Η ρουμανική ορθόδοξη εκκλησία συνιστά στους πιστούς να αποφεύγουν τον ασπασμό των εικόνων και να έχουν δικά τους κουταλάκια ο καθένας για τη θεία Κοινωνία.

Μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες είχαμε συστάδες κρουσμάτων συνδεδεμένες με θρησκευτικές δραστηριότητες: Στην Κορέα, μια παραχριστιανική αίρεση ευθύνεται για τη μεγάλη εξάπλωση του ιού. Στη Γαλλία μια «πανεθνική συγκέντρωση» μιας ευαγγελικής εκκλησίας στη Μυλούζη, στην Αλσατία, ευθυνεται για το σκόρπισμα του ιού στις έξι γωνίες του εξαγώνου -και στα υπερπόντια εδάφη. Αλλά για να μην πηγαίνουμε μακριά, να θυμηθούμε ότι και στη χώρα μας περίπου τα 3/4 των (μέχρι στιγμής) κρουσμάτων οφείλονται σε ένα γκρουπ προσκυνητών στους Αγίους Τόπους.

Οπότε, είναι λογικό που σε όλο τον κόσμο εκκλησίες και θρησκευτικοί ηγέτες παίρνουν κάποια περιοριστικά και προφυλακτικά μέτρα.

Όλοι; Όχι όλοι. Σαν τους ανυπότακτους Γαλάτες του Αστερίξ, σε μια γωνιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης μερικοί αδιάλλακτοι ρασοφόροι αρνούνται να περιστείλουν τις δραστηριότητές τους και να πάρουν μέτρα προφύλαξης, ενώ, από ατυχή συγκυρία, η χώρα έχει μπει στην περίοδο των πιο πυκνών και πιο εντατικών και πολυάνθρωπων θρησκευτικών τελετών: Σαρακοστή, Χαιρετισμοί, Μεγάλη Εβδομάδα, Ανάσταση -η εποχή που ακόμα και οι τυπικά πιστοί θα περάσουν μια-δυο φορές από την εκκλησία, έστω και μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ οι θρησκευόμενοι θα εκκλησιάζονται ακόμα και καθημερινά.

Η απάντηση της Ιεράς Συνόδου ήρθε χθες. Την παραθέτω στο ακέραιο:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού, της εκκλησιαστικής κοινότητος, αλλά και όσων στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι Αυτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), για το οποίο έγκαιρα απεστάλη ήδη Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού: α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα. γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων. ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους. στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.
Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία».

Οι υπογραμμίσεις (με μαύρα) είναι δικές μου. Βλέπετε ότι η Ιερά Σύνοδος αν και σωστά αναμεταδίδει κάποιες συστάσεις υγειονομικού χαρακτήρα, δεν υποχωρεί ούτε εκατοστόμετρο στα θεολογικά ζητήματα αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί ιερείς επαναλάμβαναν στερεότυπα από τηλεοράσεως τις προηγούμενες μέρες, ότι «αν πιστεύεις, η θεία Κοινωνία δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό διότι το σώμα του Κυρίου δεν είναι φορέας ιών».

Θα μου πείτε: Τι περιμένεις; Μπορεί μια εκκλησία να παραδεχτεί ότι το μυστήριο που τελεί δεν είναι Μυστήριο; Να αυτοακυρωθεί; Θα απαντήσω ότι άλλες εκκλησίες, ακόμα και ορθόδοξες, έχουν φανεί πολύ πιο συνετές. Ανέφερα πιο πριν για τη ρουμανική εκκλησία που συνιστά να αποφεύγεται ο ασπασμός των εικόνων -μια πρακτική που είναι ίσως πιο επικίνδυνη και από τη θεία μετάληψη, μου έλεγε φίλος που εκκλησιάζεται τακτικά, δεδομένου ότι οι θρησκευόμενοι συνηθίζουν τα υγρά και παθιασμένα φιλιά στις εικόνες και -ανάλογα τον σωματότυπο- όλοι τις ασπάζονται σε δύο ή τρία σημεία.

Θα αναφέρω επίσης την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής, η οποία επέλεξε να ακολουθήσει ριζικά διαφορετική στάση από τη δική μας. Η εγκύκλιος του αρχιεπισκόπου αναφέρει: Η τήρηση των βασικών βημάτων προφύλαξης όπως συνίσταται από τις υγειονομικές αρχές δεν είναι απλώς λογική αλλά και συνετή. Στην πραγματικότητα είναι μία πράξης αγάπης … Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να αποφεύγουν από το να παρακολουθούν εκκλησιαστικές υπηρεσίες όσο διαρκεί … Η επιστήμη και ο λόγος που μας δόθηκε από το θεό απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας από την ασθένεια. Να αποφύγουμε να γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης της νόσου.

Ο ένας λέει: Η προφύλαξη είναι πράξη αγάπης. Ο άλλος, ο δικός μας, λέει: η αγάπη διώχνει τον φόβο. Θα έλεγες ότι ανήκουν σε διαφορετικά θρησκεύματα.

Επίσης, η βολονταριστική διαβεβαίωση της Ιεράς Συνόδου ότι η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία «ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» είναι μια καινοφανής άποψη που δεν την είχε πάντοτε η εκκλησία μας. Διαβάζουμε στο Πηδάλιο ερμηνευτική σημείωση του πάτερ Νικοδήμου: «Όθεν και Ιερείς και Αρχιερείς πρέπει εν καιρώ πανώλης να μεταχειρίζονται τρόπον εις το να μεταλαμβάνουν τους ασθενούντας, ος τις να μη παραβαίνει τον παρόντα Κανόνα τούτον, όχι βάλλοντες μέσα εις σταφίδα τον άγιον Άρτον, αλλά εις τι αγγείον ιερόν, και εκείθεν να τον λαμβάνουν, ή οι μόρται, η οι ασθενείς, δια λαβίδος. Το δε αγγείον συν τη λαβίδι να βάνεται εις ξύδι, και το οξύδι να ρίπτεται εις το χωνευτήριον, ή με όποιον άλλον τρόπον δυνηθώσι ασφαλέστερον και κανονικόν».

Μας λέει δηλαδή ο Νικόδημος ότι, σε καιρούς επιδημίας, οι ιερείς έπαιρναν μέτρα προφύλαξης. Δεν κοινωνούσαν όλους τους πιστούς από το ίδιο σκεύος -και το σκεύος μετά το απολύμαιναν. Ολοφάνερα, τον καιρό εκείνο οι ιερείς δεν θεωρούσαν ότι «ασφαλώς δεν μεταδίδονται» ασθένειες από τη Θεία Ευχαριστία. Ήταν πολύ πιο φωτισμένοι -ή λιγότερο υποκριτές.

Θα μου πείτε: Μήπως όμως ακόμα και αυτή η κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ανακοίνωση, με τις έστω δειλές παραινέσεις της προς τις ευπαθείς ομάδες, θα φέρει τελικά αποτέλεσμα; Γιατί αποκλείεις οι πιστοί να «διαβάσουν μέσα από τις γραμμές», όπως έσπευσαν να πράξουν διάφοροι δημοσιολογούντες, να καταλάβει ότι ο αρχιεπίσκοπος κλεινει το μάτι στο ποίμνιο και τους λέει «Δεν μπορούμε να σας το πούμε ανοιχτά, αλλά καλύτερα να μην έρθετε».

Το αποκλείω να εννοεί αυτό η Ιερά Σύνοδος διότι, αν ήταν, θα άφηνε κάποιους υπαινιγμούς -σε αντιδιαστολή, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής λέει ρητά ότι ο εκκλησιασμός μπορεί να γίνει από την τηλεόραση ή το Διαδίκτυο. Το αποκλείω επίσης διότι, σε σύμπνοια με την κοντόφθαλμη αυτή εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, ένα σωρό άλλοι ιερωμένοι πλειοδοτούν, άλλοι καλώντας εμφατικά το εκκλησίασμα να κοινωνήσει κι άλλοι, όπως ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος, παινεύοντας τις ανύπαρκτες αντισηπτικές ιδιότητες του αγιασμού. Και βέβαια, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 31% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι μεταδίδεται ασθένεια με τη θεία Κοινωνία -και επειδή η δημοσκόπηση έγινε πριν από την ανεύθυνη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, τώρα το ποσοστό αυτό μάλλον θα έχει αυξηθεί.

Είδαμε άλλωστε τι έγινε την περασμένη Κυριακή, όπου όχι μόνο αρκετοί πιστοί συνέρευσαν στις εκκλησίες -αυτό δεν είναι κατακριτέο καθαυτό- αλλά από κοντά έσπευσαν διάφοροι θλιβεροί πολιτικάντηδες, κυρίως του κυβερνώντος (και όχι μόνο, δυστυχώς) κόμματος, που ασπάζονταν επιδεικτικά σταυρούς (ο κ. Γεωργιάδης) και με καμάρι ανακοίνωσαν στα κοινωνικά μέσα ότι κοινώνησαν (η κ. Έλενα Ράπτη) ενώ άλλοι πολιτευτές έβγαλαν σέλφι στους ναούς.

Και κάθε τέτοια σέλφι μπορεί να εξαργυρώνεται με μερικές εκατοντάδες σταυρούς, οπότε μπορούμε να περιμένουμε μόνο ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα και ότι τις επόμενες Κυριακές (και καθημερινές) κι άλλοι βουλευτές και πολιτικάντηδες θα σπεύσουν να κοινωνήσουν και να το αναγγείλουν.

Διακινδυνεύουν την υγεία τους για δυο χούφτες ψηφαλάκια. Λυπηρό, θα πείτε, αλλά δικός τους λογαριασμός. Μα δεν είναι μονάχα δικός τους. Αν (ο μη γένοιτο) αρρωστήσει αύριο η κυρία Ράπτη, θα νοσηλευτεί εγγυημένα σε μια από τις ελάχιστες ΜΕΘ της χώρας, στερώντας την από κάποιον άλλον, πιθανώς ηλικιωμένο, που πιθανώς θα καταλήξει χωρίς αυτή την ενισχυμένη φροντίδα.

Διότι βέβαια ο σκοπός των προφυλακτικών μέτρων σαν κι αυτά που παιρνονται παντού στον κόσμο [και τη στιγμή που τα γράφω αυτά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοινώνει ότι ολόκληρη η χώρα μπαίνει σε καραντίνα!], ο σκοπός, ξαναλέω, των μέτρων δεν είναι να μην κολλήσουμε τον κορονοϊό. Είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί τον κορονοϊό. Γιατί καμιά χώρα, όσο τέλειο σύστημα υγείας κι αν έχει, δεν μπορεί να νοσηλεύσει ταυτόχρονα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της -είναι όπως με τις τράπεζες, που βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν θα ζητήσουν όλοι οι καταθέτες τα χρήματά τους ταυτόχρονα.

Και στην σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα όπου η λαίλαπα των μνημονίων έχει σχεδόν εξαρθρώσει το σύστημα υγείας, όπου όλα κρέμονται από μια κλωστή και συγκρατιούνται στη θέση τους χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αν ο κορονοϊός περάσει στο επόμενο στάδιο (σε στάδιο Ιταλίας, ας πούμε) το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.

Ε και; θα πει κάποιος κυνικός (κάποιος κυνικός χωρίς γονείς ή ηλικιωμένους συγγενείς). Έτσι κι αλλιώς, θα πει ο κυνικός, κάθε χρόνο πεθαίνουν 100-200 ηλικιωμένοι από τη γρίπη, φέτος θα πεθάνουν οι μισοί από τη γρίπη κι οι μισοί από τον ιό. Και τι έγινε;

Αυτό που δεν έχει καταλάβει πολύς κόσμος είναι πως ο θανάσιμος κίνδυνος δεν βρίσκεται στον κορονοϊό καθαυτόν, αλλά στην κατάρρευση του συστήματος υγείας που θα προκληθεί με την κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων. Πράγματι, οι ηλικίες κάτω των 60 έχουν αμελητέα θνητότητα. Ωστόσο, αν νοσήσουν -και, επομένως, τεθούν εκτός μάχης- από τον ιό οι μισοί γιατροί και το μισό νοσηλευτικό προσωπικό, δεν θα πεθαίνουμε από τον κορονοϊό ή δεν θα πεθαίνουμε κυρίως από τον κορονοϊό. Θα πληγούν οι καρκινοπαθείς ή οι αιμοκαθαιρόμενοι που δεν θα μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους. Θα κινδυνέψουν θανάσιμα όσοι πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς θα αφεθούν στοιβαγμένοι σε κάποια αίθουσα υποδοχής ενώ το ελάχιστο μάχιμο υγειονομικό προσωπικό θα τρέχει και δεν θα προφταίνει. Κάθε σοβαρό τρακάρισμα θα είναι δυνητικά θανατηφόρο -όχι εκείνη την ώρα, μα αμέσως μετά.

Υπερβάλλω; Μακάρι. Και μακάρι να βγω ψεύτης.

Και η πολιτεία; Δεν θα πρέπει η πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων τώρα που η εκκλησία δεν το κατάφερε; Θα πρέπει. Εύχομαι να το κάνει -αλλά δεν το ελπίζω.

Οπότε; Οπότε σας παρακαλώ, όσοι με διαβάζετε, αποφεύγετε τις συναθροίσεις. Όχι μόνο τις εκκλησιαστικές: και τις αθλητικές, και τις πολιτικές, και τις κοινωνικές και τις πολιτιστικές. Καλές είναι οι παρουσιάσεις βιβλίου, αλλά ματαιώστε τις ή αναβάλετέ τις. Και φυσικά αποφύγετε να μεταλάβετε -αν υπάρχει Θεός, θα σας συγχωρήσει ή μάλλον θα σας βάλει ένα καλό βαθμό στο τεφτεράκι του.

Advertisement

336 Σχόλια προς “Πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού στις εκκλησίες;”

 1. (μαρμάγκα, κιόλας! νομίζω ειδικά για αυτό το άρθρο καλό είναι να ξεμπαναριστεί κάποιος, με την ελπίδα να μην εμφανιστεί σήμερα)

 2. Είναι Άγιος ο Νικόδημος, σημειωτέον.

  Στην Ιταλία θα μπαίνουν στις ΜΕΘ κατά προτεραιότητα οι νέοι…

 3. sarant said

  Καλημέρα Δύτη! Καλά λες, μπορείτε να γράφετε πλέον άφοβα «Νικόδημος»

 4. 3 Όποτε μου λένε καλημέρα αισθάνομαι πολύ αγενής 😦 Καλημέρα σε όλες και όλους, λοιπόν! 🙂

  Στο μεταξύ, σενάριο ταινίας καταστροφής: στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θετικά στον κορονοϊό συναντήθηκαν με τον Τραμπ

 5. Γιώργος said

  Το κλειδί στην κατανόηση της ΑΙΧΡΗΣ απόφασης της Ιεράς Συνόδου είναι ακριβώς αυτό «Όσοι προσέρχονται μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» …
  Όσοι αρρωστήσουν ή τα κακαρώσουν θα ξέρουν γιατί.

 6. ap8938 said

  επιτέλους μια ψύχραιμη τοποθέτηση η οποία, φαντάζομαι λόγω της κρισιμότητας του θέματος, άφησε εκείνο το «συνίσταται» στην ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αμερικής ασχολίαστο.

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γράφω από τον χώρο συνάθροισης που λέγεται σχολείο. Λιγότερα από τα μισά παιδιά έχουν έρθει χτες και σήμερα. Η απάντηση στο ερώτημα της ανάρτησης για κάθε στοιχειωδώς εχέφρονα άνθρωπο, που έχει ξεπεράσει το στάδιο μαγικής σκέψης των νηπιακών του χρόνων, είναι ΝΑΙ.

 8. Πάνος με πεζά said

  Η πίστη είναι αυστηρά προσωπικό ζήτημα. Αφ ης στιγμής πάντως, υπάρχουν γιατροί που πιστευουν στο Θεό, εμένα μου περισσεύει…

 9. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το πρόβλημά μου με τους «πιστούς» δεν είναι που θα πάνε χωρίς φόβο στην λειτουργία και θα κοινωνήσουν, αλλά πως αν αρρωστήσουν δεν θα πάνε στο ναό ούτε θα απευθυνθούν στον κυρ χριστό τους για να γίνουν καλά, αλλά θα τρέξουν στο ΕΣΥ, όπως και οι κρετίνοι ιεράρχες (π.χ ο μακαριστός χουντόδουλος, κατά κόσμον Παρασκευαΐδης) που προτρέπουν τα πρόβατά τους να αυτοκτονήσουν, στερώντας την όποια θέση του από τους λογικά σκεπτώμενους.

 10. ΑΡΗΣ said

  «…να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος».
  Να λοιπόν η ενδεδειγμένη λύση! Έτσι δεν έγινε και στην πολιορκία της Βασιλεύουσας, το 1453 μ.Χ. και δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Αγαρηνών;

 11. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Πολὺ καλὰ τὰ γράφεις, Νικοκύρη. Καὶ δὲν εἶναι κάτι ὑπερβολικό. Τὰ αὐτονόητα.

  Δυστυχῶς, ὅμως, ἀκόμα καὶ θέματα ζωῆς καὶ θανάτου, γιὰ πολλοὺς ἀπὸ μᾶς, γίνονται ἀφορμὴ νὰ στοιχηθοῦν οἱ κάθε λογῆς «ὀπαδοὶ» πίσω ἀπὸ τὴ θέση τῆς «ὁμάδας» τους καὶ νὰ τὴν ὑπερασπίζονται μέχρι τελικῆς πτώσεως.

  Διαβάζοντας χτές τὸ βράδυ τὸ ἀπόσπασμα ἀπὸ τὴν ἑρμηνεία τοῦ Πηδαλίου ἀπὸ τὸν Νικόδημο, ἔμεινα μὲ ἀνοιχτὸ τὸ στόμα.

  Ἐδῶ καὶ κάποιους αἰῶνες (παρακαλῶ τὸν Spyridione, ποὺ βρῆκε τὸ σχετικὸ ἀπόσπασμα νὰ μᾶς πεῖ πότε τά ᾿γραψε ὁ Νικόδημος) ἡ Ἐκκλησία εἶχε μιὰ πολὺ πιὸ ἀνοιχτόμυαλη ἀντιμετώπιση γιὰ τὴν ἀποφυγὴ τῆς μετάδοσης τῶν ἐπιδημιῶν μέσω τῆς μετάληψης. Καὶ μάλιστα σὲ ἐποχὲς μὲ συντριπτικὰ λιγότερες γνώσεις τοῦ πῶς αὐτὲς μεταδίδονται.

 12. ΚΑΒ said

  «η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό» !

 13. sarant said

  10 🙂

 14. Παναγιώτης Κ. said

  «Η ρουμανική ορθόδοξη εκκλησία συνιστά στους πιστούς να αποφεύγουν τον ασπασμό των εικόνων και να έχουν δικά τους κουταλάκια ο καθένας για τη θεία Κοινωνία.»

  Αχά! Για τα διάφορα λοιπόν προβλήματα βρίσκονται λύσεις!

  Είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει διάφοροι οπαδοί θρησκειών, των πολιτικών συμπεριλαμβανομένων, ορθολογιστές κατά κανόνα, να συμπεριφέρονται ανορθολογικά όταν νομίσουν ότι θίγονται «τα ιερά και τα όσια» δηλαδή τα…μεταφυσικά της θρησκείας τους. 😦

  «… συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο».
  Μπορούμε αυτό να το θεωρήσουμε ως δείγμα θεολογικής γλώσσας;
  Τελικώς οι διάφορες θρησκείες πέραν των άλλων χαρακτηριστικών είναι δυστυχώς και κυνικές!

  Είχα την ευκαιρία αυτές τις μέρες να βρω ένα ακόμη παράδειγμα για το λήμμα «ιδεοληψία». Σημαίνει λοιπόν για μένα, να προσλαμβάνεις μιαν έννοια μεμονωμένα και κατά τρόπον απόλυτο και όχι σε συνδυασμό με άλλες εκφάνσεις του κοινωνικού βίου.
  Άκουσα λοιπόν από μη ένθεο να υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας που έχουμε οι άνθρωποι είναι δικαίωμα της Εκκλησίας να «κοινωνεί» και δικαίωμα των πιστών να «κοινωνούν».
  Η κοινωνική ευθύνη που πρέπει να μας διακρίνει, φαίνεται ότι δεν έχει θέση στα μυαλά τον κάθε λογής ιδεοληπτικών. Ότι θα μεταδοθεί η ασθένεια και θα έχουμε πανδημία δεν φαίνεται να τους απασχολεί. ίσως γιατί δεν το έχουν πάρει σοβαρά το πρόβλημα που έχει προκύψει για ολόκληρο τον κόσμο!

  Και για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα, λίγο όχι πολύ…
  75-άρης καλοτυχίζει το 65-άρη γιατί είναι δέκα χρόνια νεότερός του! Και ο 65-άρης για να ανταποδώσει του λέει:
  «Εδώ που είμαι ήσουνα. Εκεί που είσαι θάρθω;». 🙂
  (Προσοχή! έχει ερωτηματικό στο τέλος! 🙂 )

 15. spiridione said

  11. Δημήτρη, 18ος αιώνας
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B7%CE%B4%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BD

 16. atheofobos said

  Ευτυχώς που βγήκε η Εθνική Επιτροπή Δημοσίας Υγείας και είπε πως ότι Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ, γιατί τις τελευταίες μέρες υπήρξε και παραπληροφόρηση από επιστήμονες που μίλησαν όχι σαν γιατροί αλλά σαν θεολόγοι.
  Η ΜΕΤΑΛΗΨΗ,ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2020/03/blog-post_9.html

 17. Παναγιώτης K. said

  Με αυτά και αυτά, ξέχασα να δώσω και το δικό μου ΝΑΙ!

 18. Νέο Kid said

  Τελικά αυτός ο κορωνοϊός είναι πραγματικά θανατηφόρος! It will bore us to DEATH!
  Έχει μια βδομάδα τώρα «συζητάμε» για τη μεταλαβιά… για όνομα δηλαδή!
  Τεσπα. Η ανευθυνότητα πάντως δεν είναι προνόμιο των αρχιπαπάδων. Κονόμι ύμπερ άλλες, Στην Κύπρο χθες φανερώθηκαν τα 2 πρώτα (επιβεβαιωμένα) θετικά κρούσματα. Ο ένας είναι 65 χρονος καρδιοχειρουργός σε δημόσιο νοσοκομείο της Λευκωσίας , που ήρθε από Βρετανία κορωνιασμένος και πήγαινε κανονικά δουλειά με συμπτώματα για καμια βδομάδα!…
  ( ο υπουργός υγείας ( που έχει και αλυσίδα καφετεριών …) στην συνέντευξη τύπου χθες μιλούσε αόριστα για «επαγγελματία υγείας»!

 19. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, Νίκο!

  Κι ευχαριστώ για την τόσο διαυγή και ήρεμη παρουσίαση του προβλήματος αλλά και των παθογενειών και ιδεοληψιών της ελληνικής κοινωνίας.
  Σε ένα σύνολο αποχαυνωμένων πιστών, ο χώρος είναι ελεύθερος για κάθε ιό, δια πάσαν νόσον, …, κάθε αποτυχία εκλογικευμένου, ορθολογικού, σύγχρονου κράτους.

 20. Aghapi D said

  Καλημέρα
  ώρες είναι να νοιώθω ένοχη που κάθε Μεγάλη Παρασκευή γίνομαι φανατική χριστιανή – κάτι που ξεχνώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο 🙂

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπάρξουν θρησκόληπτοι που θα αψηφήσουν τις οδηγίες, και θα κοινωνήσουν, και στην εκκλησία θα πάνε και επιπλέον θα βγάλουν και πύρινα λόγια εναντίον αυτών που θα τους πούνε τι είναι αυτά που κάνουν!

 22. leonicos said

  8 Πάνος Με Πεζά said

  Η πίστη είναι αυστηρά προσωπικό ζήτημα. Αφ ης στιγμής πάντως, υπάρχουν γιατροί που πιστευουν στο Θεό, εμένα μου περισσεύει…

  Αυτό όμως δεν τους δίνει το δικαίωμα να βγάζουν τους γνωστικούς τρελούς, ούτε να δίνουν οδηγίες εναντίον της λογικής με βάση το πιστεύω τους, ούτε να προτρέπουν σε ενέργειες που αποτελούν κίνδυνο. Και δη δημόσιο κίνδυνο.

  Ο Νοικοκύρης πιο πάνω αναφέρθηκε στην κατάρρευση του Συστήματος Υγείας. Μπορεί όμως να καταρρεύσει όλο το σύστημα, όπως ο ανεφοσιασμός σε τρόφιμα, και πολλοί να καταλήξουν και από την πείνα. Ήδη στην Κίνα στοιβάζονται τα εμπορευματοκιβώτια. δεν προωθούνται, έπεσε η παραγωγή κοκ

  Τι θα κάνεις όταν πεθάνουν πι μπακάληδες και οι μανάβηδες, ή οι τροφοδότες τους;

  Μια πανδημία, αν τη δει κανείς στα άκρα, δεν είναι μόνο η αρρώστια

  Κι εγώ είμαι γιατρός που πιστεύω στον Θεό. εντούτοις, απλώς και μόνο επειδή είχαμε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό (τρεις χώρες σε δέκα μμερες. δεν προλαβαίνουμε τον Νοικοκυρη) μάς ειδοποιησαν να μην πάμε στη συνάθροιση για δύο εβδομάδες.

  Οι ΜτΙ έχουν σύστημα μετάδοσης από το τηλέφωνο για όσους κωλύονται, και θα χρησιμοποιηθεί και γι’αυτόν τον λόγο.

  Μολονότι, όπως είναι αναμενόμενο, συνιστάται η τακτική παρακολούθηση, δεν είναι υποχρεωτική ούτε επιβάλλεται επιτακτικά.

  Επίσης ανεστάλησαν όλες οι μεγαλύτες συγκεντρώσεις, όπως οι συνελεύσεις στην Μαλακάσα και αλλού.

  Η βασική οδηγία είναι:Εφαρμόζουμε αυτά που επιτάσσουν ή συνιστούν οι τοπικές αρχές.

  Οι ΜτΙ δεν έχουν εικόνες, δεν έχουν κουταλάκια ή κάποιο είδος μετάληψης, αλλά συνηθίζουν να χαιρετιούνται με χειραψία. Αυτό συνεστήθη να πάψει μέχρι νεοτέρας.

 23. Triant said

  Καλημέρα.

  σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 31% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι μεταδίδεται ασθένεια με τη θεία Κοινωνία
  Έχω πάθει σοκ! Δεν το πιστεύω. Και 3% θα ήταν πολύ. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης; Έχεις κάποιο λίκνο;

 24. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @15. Σπῦρο, σ᾿ εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἄμεση ἀπάντηση, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὶς πολύτιμες πληροφορίες ποὺ μᾶς προσφέρεις πάντα.

  Ἔχουν περάσει πάνω ἀπὸ δυό αἰῶνες ἀπὸ τότε, ἔχουν γίνει τόσες ἀνακαλύψεις γιὰ τοὺς τρόπους μετάδοσεις τῶν ἀσθενειῶν, ἀλλὰ ὁ Σκοταδισμὸς καλά κρατεῖ.

 25. Alexis said

  Καλημέρα.

  Πληρέστατο άρθρο, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
  Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου είναι μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας.
  Για την πολιτεία δεν έχω καμία απολύτως ελπίδα ότι θα πράξει τα δέοντα.

  Τα είπαμε και τις προάλλες. Δεν μπορεί γιατί ουσιστικά δεν θέλει.
  Δεν είναι μόνο η αγωνία για τα ψηφαλάκια που ορθά επισημαίνεις Νίκο.
  Ο Λεώνικος είπε προχτές κάτι πολύ σημαντικό που πέρασε απαρατήρητο: στην Ελλάδα η εκκλησία ασκεί ένα είδος συναισθηματικής εξουσίας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
  Και ο πολιτικός, ο δικαστής, ο γιατρός, ο αστυνομικός κλπ. που και αυτός έχει γαλουχηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι μας, αισθάνεται μια φοβία, ένα απροσδιόριστο δέος να αγγίξει κάποια πράγματα που έχει μάθει να θεωρεί «ιερά».

 26. Σωτήρς said

  18 Σε ΤΕΙ παραϊατρικού επαγγέλματος στη Θεσσαλονίκη πήγε χθες καθηγήτρια με πυρετό να κάνει μάθημα. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω οι φοιτητές. Στην Αθήνα πάντως στον ηλεκτρικό δεν φοράει κανένας μάσκα, ένα-δυο μετανάστες είδα μόνο πρωί-πρωί σε ώρα αιχμής να φορούν. Ανοίγουν τα παράθυρα τέντα με ήλιο, αέρα ή και βροχή.

 27. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @24. τρόπους μετάδοσεις=> τρόπους μετάδοσΗς.

  Συγγνώμη. Ἔχω συγχυστεῖ μ᾿ αὐτὰ ποὺ διαβάζω.

 28. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Διαβάζω σήμερα στο διαδίκτυο μια άκρως γοητευτική πρόταση της Ζωής Μπέλλα, που δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι δεν θα εφαρμοστεί:
  Προς επίρρωσιν των φετφάδων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι εκπρόσωποί της, αρχίζοντας απ’ τον Ιερώνυμο, και μηδέ ενός Μητροπολίτη εξαιρουμένου, να κοινωνήσουν με το ίδιο κουταλάκι με το οποίον θα έχουν διανείμει προηγουμένως την κοινωνία στους αποδεδειγμένα ασθενείς.

  Αυτό θα ήταν μια πράξη αγάπης.

 29. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εγώ πάντως, πιο πολύ λυπάμαι τον γραφικό εκκλησιαστικό υπαλληλάκο που θα αναγκαστεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα των κρετίνων εργοδοτών του.☺

 30. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @28.Θὰ γεμίσουν οἱ Ἐντατικές. 🙂

 31. Georgios Bartzoudis said

  (α) «Διαβάζουμε στο Πηδάλιο ερμηνευτική σημείωση του πάτερ Νικοδήμου»
  # Καλά, μπορεί να μου πείτε ότι το λάθος επικράτησε ή παει να επικρατήσει. Αλλά, πατέρα δεν είχε κανένας …λαθόφιλος;; Αν πούμε «του πατέρα Νικόδημου» ή του «παπα-Νικόδημου», θα δυσαρεστήσουμε τους …λαθόφιλους;;; Στο κάτω-κάτω, έχουμε το δικαίωμα να …λεξιλογούμε κάπου-κάπου.

  (β) Δεν με πολυαπασχολεί το θέμα της μεταλαβιάς (είπαμε! Μιλάμε Μακεδονιστί). Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των αυτόκλητων «κριτών» και επικριτών είναι …άθεοι. Και αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι τα κίνητρά τους έχουν προέλευση μάλλον μικροκομματική παρά επιστημονική.

 32. sarant said

  16 Έτσι!

  23 Η δημοσκόπηση εδώ
  https://www.athensvoice.gr/life/health/628347_ereyna-tis-aboutpeople-gia-ton-koronoio?fbclid=IwAR0119ax-N0Xt0QD3GcaLWSbflhC82cGOD9F_UZVgSn3fv0aulE2G1Pjhyw

 33. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @30,

  α, μην τα θέλουμε όλα στο πιάτο: τα θαύματα απαιτούν θυσίες!

 34. sarant said

  31 Ακλιτο προτακτικό το πάτερ-.

 35. spiridione said

  https://www.exapsalmos.gr/2020/03/10/to-quot-pidalion-quot-gia-tin-theia-metalipsi-quot-en-kairo-panolis-quot-mia-apopsi-poy-dinei-lysi-sto-provlima/

 36. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, μετά την προφανώς καταφατική απάντηση στο ερώτημα του τίτλου, να προσθέσω κι ένα επιχείρημα επιπλέον, οικονομικής φύσεως, που ίσως λάβουν υπόψη οι ιεράρχες:
  Μπορεί με γεμάτες εκκλησίες να συνεχίσει να είναι γεμάτος ο δίσκος και το παγκάρι τις προσεχείς εβδομάδες, μπορεί στο προσεχές διάστημα να υπάρχουν περισσότερα τυχερά από εξόδιες ακολουθίες, αλλά σε βάθος χρόνου, η αριθμητική μείωση του target group (τρίτη ηλικία), θα επιφέρει μεσομακροπρόθεσμα μείωση εσόδων.
  Καλά το οικονομικό τους επιτελείο οι πατριάρχες δεν το ακούν; 😛 Πες κι εσύ ρε Λάμπρο…

 37. Georgios Bartzoudis said

  34, sarant said: «Ακλιτο προτακτικό το πάτερ-»
  # !!!!!!.

 38. Αγγελος said

  “εκκλησιαστικές υπηρεσίες” λέει τα church services η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ή είναι δική μας μετάφραση;

 39. ΓΤ said

  #0 «[…] αλλά ματαιώστε τις ή αναβάλετέ τις». ———> ματαιώστε τες ή αναβάλετέ τες

 40. # 23

  31% έ ;

  Ακριβώς το ΄ίδιο ποσοστό που είχε πάρει ο Κοκός στο δημοψήφισμα παρότι ήτανε «ανφέρ»

  Θα έλεγα πως είναι οι ίδιοι, αν και εκείνοι δικαιολογήθηκαν αν όχι δικαιώθηκαν- από την συμπεριφορά όλων των έκτοτε κομμάτων εξουσίας που δεν τόλμησαν ποτέ το δίκαιο μπροστά στο πολιτικό κόστος. Εδώ η κυβέρνηση Κούλη δεν τολμάει να τα βάλει με τους οπαδούς του Μαρινάκη, με τους οπαδούς του Αμβρόσιου θα τα βάλει ;

  (στο ναυτικό έμαθα πως πάνω από τον ναύαρχο είναι ο στρατιωτικός ιερέψ ανεξαρτήτως βαθμού, όπως γίνεται και στα Ο.Υ.Κ. με ομαδάρχη τον καλύτερο καταδρομέα )

 41. nikiplos said

  31@ για να ισχύει ο ισχυρισμός σας, κύριε Μπαρτζούδη φυσικά θα πρέπει να υφίσταται ελληνικό κόμμα αθέων… ειδάλλως ας μην ξεχειλώνουμε τη λογική… Η σπουδή αυτών να καταδείξουν ένα χαρακτηριστικό (πχ ζαίοι, άθεοι) σε εκείνους που δείχνουν το λογικό δρόμο, αποδεικνύει και τη μεγάλη απελπισία τους… Δεν αναφέρομαι σε εσάς φυσικά, αλλά σε εκείνους που εύκολα έβγαλαν από τη φαρέτρα τους λίβελους υπό μάλλης…

  Κοντολλογίς, δεν θα κρίνω το σύνολο του κλήρου από δέκα ιεράρχες που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.Πολλοί εξ αυτών είναι και σοβαροί και προπάντων Άνθρωποι…

  Το άρθρο του Νικοκύρη, είναι και ισόρροπο, και συνετό και καθόλου πολωτικό. Όσοι βλέπουν άλλα σε αυτό, καλό είνα να ψαχτούν οι ίδιοι…

  Επίσης δυστυχώς ο Νικοκύρης θα επαληθευθεί. Ναι θα υπάρξουν αρκετοί νεκροί που υπό άλλες (ΚΣ) συνθήκες δεν θα έφευγαν. Έγγυες που θα αποβάλουν επειδή δεν θα υφίσταται καθαρό από ιούς μέρος [*], αλλά δεν θα καταγραφούν σε καμία στατιστική… Ηλικιωμένοι από λοίμωξη του αναπνευστικού που επίσης δεν θα έφευγαν αν υπήρχε κρεβάτι σε ΜΕΘ. Θα φύγουν και αρκετοί από έτερα περιστατικά, οξύ οισοφαρρυγγικό οίδημα, συμβατική πνευμονία κλπ, ακριβώς επειδή δεν θα βρουν κλίνες σε ΜΕΘ με τα εξωτικά αυτά μηχανήματα.

  [*]Το αγόρι που απωλέσαμε στον 6ο μήνα του τοκετού προσπάθησε να ζήσει το 2009 για 20 ημέρες. Τα τραντάγματα της μητέρας από το φρικτό βήχα- καθώς είχε νοσήσει από τον Η1Ν1, προκάλεσαν μερική ρήξη και απώλεια αμνιακού υγρού. Στο Μητέρα προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Το βέβαιο είναι πως αν δεν είχε νοσήσει η μητέρα, το νεογνό θα επιζούσε γιατί ο τοκετός μέχρι τότε ήταν άψογος… Και ακόμη και σήμερα υπάρχουν κοντυλοφόροι που μιλούν για συνομωσία του Σόρρος και του ΠΟΥ…

  Θα περίμενα όμως – να πω την αμαρτία μου, από την αντιπολίτευση να υποσχεθεί την τιμωρία των τωρινών ενόχων, μήπως και την τελευταία στιγμή φοβηθούν… γιατί τίποτε άλλο δεν τους φοβίζει.

 42. Πάνος με πεζά said

  @ 22 : Ψυχραιμία (και ως προς τα περιγραφόμενα δεινά) · κι από την άλλη, εγώ δεν υπερασπίστηκα κανέναν. Κι αν ρωτάτε, αυτές τις μέρες δε θα μεταλάμβανα. (Έτσι κι αλλιώς, η μετάληψη είναι θέμα πίστης και στον καλό καιρό…)

 43. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  36 – Μάλλον έχουν σορτάρει στην μείωση του ποιμνίου (ώς μη γνωστόν, εν αντιθέση με τους «πιστούς», η εκκλησία πάντα είχε πολύ καλή σχέση με το χρηματιστήριο) και με το θέλημα του θεού, σε λίγους μήνες θα βγάλουν τα κέρδη δεκαετιών από τα παγκάρια τα κεριά κλπ.☺

 44. Επ’ ευκαιρία μάλλον κλείνουν και οι λαϊκές αγορές, κάποιο κρούσμα στην λαίκή Γαλατσίου ακούστηκε

 45. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/234505_iereas-koinonise-paidakia-horis-ti-goniki-synainesi

  Η επέλαση του ανορθολογισμού τις τελευταίες μέρες οδήγησε ακόμα και σε χώρους όπου ο ανθρώπινος πόνος -ασθενών και συγγενών- βρίσκεται στην κορύφωσή του και χρήζει τουλάχιστον ειδικής αντιμετώπισης. Το περιστατικό σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα στην ογκολογική πτέρυγα παιδιών, είναι ενδεικτικό όσο και αποκαλυπτικό.

  Μητέρα κατήγγειλε στη Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ότι ιερέας που κλήθηκε να κοινωνήσει ένα παιδί άδραξε την ευκαιρία να κοινωνήσει και τα υπόλοιπα του θαλάμου χωρίς συναίνεση των γονέων.

 46. nikiplos said

  Απαντώντας στο ερώτημα της ανάρτησης να προσθέσω πως είναι ευκαιρία πριν μεταλάβει η κυρία Κεραμέως να λάβει μια γενναία απόφαση:
  Να κλείσει όλες τις εκπαιδευτικές δομές από τις 23 Μαρτίου μέχρι και τις διακοπές του Πάσχα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία να «κολλήσουν» οι δύο αυτές εβδομάδες. Μετά το Πάσχα και εν μέσω πανικού θα είναι αργά πια για δάκρυα Στέλλα… Ας κάνει αυτό τουλάχιστον κι εμείς όλοι το καθήκον μας… Ας περιορίσουμε τους συνωστισμούς…

 47. sarant said

  35 Σπύρο, μας διαβάζουν. Η ανακάλυψή σου έχει κάνει αίσθηση στους εκκλησιαστικούς κύκλους -το λέω σοβαρά.

  37 Ετσι λέει η γραμματική Τριανταφυλλίδη

  38 Δική μας είναι, δηλ. στο σάιτ απ’ όπου το πήρα, όχι δική μας του ιστολογίου.

 48. Triant said

  32:
  Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 836 ατόμων, διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι συμμετείχαν σε ποσοστό σημαντικά μικρότερο από το γενικό οι θεούσες και οι θεούσοι μιας κάποιας ηλικίας οι κληρικοί και άλλες ομάδες κατά τεκμήριο θρησκόληπτες. Αυτό κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιό τρομακτικό.

 49. Pedis said

  # 2 – Δύτα, δεν ειναι ακριβως έτσι όπως τo εννοεί η Δεναξά, με την έννοια ότι έχει ληφθει απόφαση, αλλά πρόκειται για προταση της Ιταλικής Ένωσης Αναισθησιολόγων, σε περίπτωση που σκουρύνουν τα πράγματα και σε κάθε περίπτωση φαίνεται ως μη ειλημμένη, αν πιστέψω αυτό (άσχετα αν στην πράξη, όπως είναι αναμενόμενο, κατανοητό και ανθρώπινο, και σε εποχές πιο μάιλντ, το μέτρο της μέγιστης φροντίδας στους νεώτερους εις κόστος της θεραπείας των γεροντότερων , δεδομένων των ρισόρσιζ, εφαρμόζεται σιωπηρά …):

  Porre un limite d’età per l’accesso alla terapia intensiva, basato sulle maggiori possibilità di sopravvivenza. È quello che ipotizza la Società italiana di anestesia, analgesia, rianimazione e terapia intensiva in un documento tecnico legato all’emergenza coronavirus.

  Può rendersi necessario porre un limite di età all’ingresso in terapia intensiva. Non si tratta di compiere scelte meramente di valore, ma di riservare risorse che potrebbero essere scarsissime a chi ha in primis più probabilità di sopravvivenza e secondariamente a chi può avere più anni di vita salvata, in un’ottica di massimizzazione dei benefici per il maggior numero di persone”, si legge nel rapporto intitolato “Raccomandazioni di etica clinica per l’ammissione a trattamenti intensivi e per la loro sospensione, in condizioni eccezionali di squilibrio tra necessità e risorse disponibili”. Il rapporto è stato diffuso e pubblicato integralmente anche sul sito internet di Siaarti, ed è indirizzato ai medici.

  https://www.ilfattoquotidiano.it/2020/03/07/coronavirus-i-medici-delle-terapie-intensive-in-lombardia-azioni-tempestive-o-disastrosa-calamita-sanitaria-lipotesi-delle-priorita-daccesso-prima-chi-ha-piu-probabilita-di-sopravvivenza/5729020/

 50. Avonidas said

  Καλημέρα (οθντκ)

  Χτες, ο κορονοϊός μας έφτασε στην Κρακοβία.

  Στην Αθήνα, ο αδερφός μου κι η φαμίλια του είναι γριπιασμένοι, με απλή γρίπη θέλω να ελπίζω. Τρέμω μην κολλήσει ο πατέρας μου, στην ηλικία που είναι κι έχοντας περάσει πνευμονία τα Χριστούγεννα.

  Όλα αυτά τα βλέπω και τ’ ακούω αποκλεισμένος εδώ πάνω, ανήμπορος να κάνω το παραμικρό. Βλέπω κι ακούω επίσης λογιώ ηλίθιους ν’ ανοίγουν το βόθρο τους και ν’ αμολάνε ανεύθυνες ηλιθιότητες.

  Η υπόθεση δεν είναι πια ούτε αστεία, ούτε αθώα, ούτε ακίνδυνη.

 51. Πάνος με πεζά said

  Στην Κίνα πάντως, ξαναρχίζουν λέει οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του πρωταθλήματος, τον Απρίλιο… Ίσως μετά από πίεση του μεγαλοπαράγοντα Mari Naki !

 52. ΓΤ said

  (Δωρεάν στο κανάλι της Cosmote στο ΥΤ το ΟΣΦΠ-Γουλβς)

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  41 – «Και ακόμη και σήμερα υπάρχουν κοντυλοφόροι που μιλούν για συνομωσία του Σόρρος και του ΠΟΥ…»
  Οι ηλίθιοι δεν έλειψαν ποτέ σε καμία εποχή, η διαφορά είναι πως η τωρινοί, είναι μορφωμένοι. 🙂

  Σου συνιστώ να διαβάσεις (αν δεν το έχεις κάνει) το βιβλίο του Ταλέμπ, Ο μαύρος κύκνος, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

 54. Jago said

  Και λέγατε τις προάλλες για την ανακάλυψη του Ίγκνατς Σεμελβάις για το πλύσιμο και την απολύμανση των χεριών. Πόσο μπροστά ήταν το Πηδάλιον!

 55. Avonidas said

  Η θεοκρατούμενη Σαουδική Αραβία ανέστειλε προσωρινά το προσκύνημα στη Μέκκα και στη Μεδίνα.

  Ε ναι, γιατί η Σαουδική Αραβία είναι απλώς θεοκρατούμενη, ενώ η Ελλαδάρα θεοπάλαβη.

  Θα αναφέρω επίσης την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής, η οποία επέλεξε να ακολουθήσει ριζικά διαφορετική στάση από τη δική μας. Η εγκύκλιος του αρχιεπισκόπου αναφέρει: Η τήρηση των βασικών βημάτων προφύλαξης όπως συνίσταται από τις υγειονομικές αρχές δεν είναι απλώς λογική αλλά και συνετή. Στην πραγματικότητα είναι μία πράξης αγάπης […] Η επιστήμη και ο λόγος που μας δόθηκε από το θεό απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας από την ασθένεια. Να αποφύγουμε να γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης της νόσου.

  Πολύ θα ήθελα να μου πει κάποιος σε τι διαφέρει αυτή η θέση από τα όσα έγραφα τις προάλλες για πιστούς που χρησιμοποιούν το νιονιό τους. Πέραν του ότι μεταχειρίστηκα μια λέξη που ενοχλεί τον Μίστερ Μυγιάγγιχτο.

 56. H. Mandragoras said

  Σε φιλικό τοίχο πέρασε αυτό το άρθρο (δεν είμαι σίγουρος ότι είναι open access αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του το στείλω)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971213001872?fbclid=IwAR14IKkf2z7cu2FkvKTk26GTKQw_wLfeOjOMo5a3c3XxmGKMBhTFFrYiPWM
  Πρόκειται για ένα άρθρο επισκόπησης (review article) το οποίο εξετάζει μολύνσεις που συνδέονται με θρησκευτικές τελετές, μεταξύ άλλων και την ορθόδοξη πρακτική της κοινωνίας με κοινό κουταλάκι. Οι συγγραφείς καταλήγουν:
  In conclusion, there is experimental evidence suggesting that sharing a communion cup contaminates the wine and cup. However, there has never been a documented case of illness caused by sharing a chalice reported in the literature.

  Παρόλα αυτά αν αποφασίσουμε να λάβουμε αυστηρά μέτρα για τον ιό, τότε πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους συναθροίσεις, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών, πολλώ δε μάλλον αν αυτές περιλαμβάνουν το γλύψιμο του ίδιου κουταλιού από ένα σωρό ανθρώπους, από τους οποίους ένα πολύ σεβαστο ποσοστό είναι άτομα υψηλού κινδύνου.

  Σε ένα δευτερο σχόλιο, καθώς διάβαζα το σχόλιο του Νικόδημου στο Πηδάλιο είχα δύο απορίες: 1. Τί εννοεί «να μην βάζουν την κοινωνία μέσα σε σταφίδες» και 2. Τί είναι οι μόρτες;
  Και τα δύο απαντώνται στο λινκ που δίνει ο Spyridione στο 35. Αλλά η απάντηση σχετικά με τους μόρτες προκάλεσε άλλες δύο ερωτήσεις: α) Ο όρος σχετίζεται άραγε με τη λατινική ρίζα για το θάνατο; και β) σχετίζεται άραγε αυτή η σημασία της λέξεις με τη σημερινή;

 57. Avonidas said

  Αλλά επειδή ακόμα λεξιλογούμε (ελπίζω) :

  […] και εκείθεν να τον λαμβάνουν, ή οι μόρται, η οι ασθενείς, δια λαβίδος.

  Ποια η σημασία της λέξης «μόρτης» στο Πηδάλιο; Δεν μπορεί να είναι ο γνωστός μας μόρτης. Εικάζω ότι εννοεί τους ετοιμοθάνατους, σωστά;

 58. ΣΠ said

  Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού – Φθάσαμε τα 89 – Κρίσιμη η κατάσταση του 66χρονου στο Ρίο

 59. Pedis said

  http://www.topontiki.gr/article/372427/mitropolitis-serafeim-i-gastrenteritida-metadidetai-stin-ekklisia-o-koronoios-meso

  Ο Μητροπολίτης (Σεραφείμ) παράλληλα ανέφερε πως η εκκλησία θα λειτουργήσει ακόμα και με έναν πιστό:

  «Η πίστη και η εκκλησία δεν είναι μαγικοί χώροι. Ανθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που έχουν υποκείμενες ασθένειες, θα πρέπει να προσέξουν. Και με μία απλή γαστρεντερίτιδα δεν πρέπει να συναθροιστεί με άλλους γιατί θα την μεταδώσει. Ας μην τα συγχέουμε όλα με τη συμμετοχή στα άχραντα μυστήρια. Εμείς θα λειτουργούμε, όποιος θέλει μπορεί να έρχεται, ακόμα και με έναν πιστό θα λειτουργώ».

  «Η εκκλησία έχει την πίστη της επί 2.000 χρόνια και πιστεύει ότι η θεία δύναμη παρεμβαίνει στην κτιστότητά μας και μεταβάλλει τους όρους της πραγματικότητας με την άκτιστη αλήθεια της. Δεν την επιβάλλει πουθενά, είναι ελεύθερος ο καθείς να τη δεχτεί ή να την αποβάλλει.

  Αλλωστε και η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί αν μεταδίδεται οποιαδήποτε ασθένεια από την μετάληψη».

  Καλά, τους υπόλοιπους τους έχουνε χεζμένους, ελέω συντάγματος,
  για τους δικούς τους δεν φοβούνται αρχίσουν να ψοφάνε μαζικά, κι άντε να ξαναφτιάξεις άλλους που να κάθονται να ακούνε και να πιστεύουν τέτοιες παραδοξότητες και απροκάλυπτα ψεύδη.

 60. Αὐγουστῖνος said

  Νηφάλια καλημέρα κι ἀπό δῶ κάτω. Οἰκεῖο μου πρόσωπο, θεολόγος στὴ Μἐση Ἐκπαίδευση καὶ ἐξ ὅσων μπορῶ νὰ κρίνω ἀρκούντως καταρτισμένη, στάθηκε στὴν ἀνακοίνωση τοῦ Ἀμερικῆς Ἐλπιδοφόρου γιὰ νὰ ἐπισημάνει ὄχι μόνο τὴν ὀρθολογικὴ καὶ ἐπιστημονικὰ σωστὴ τοποθέτησή της, ἀλλὰ καὶ τὴν ξεκάθαρα σύμφωνη μὲ τὴν δογματικὴ τῆς ὀρθόδοξης ἐκκλησίας διάστασή της (ὅτι ἡ θεία κοινωνία, ὡς σῶμα καὶ αἷμα τοῦ Χριστοῦ, μετέχει καὶ στὴν φθαρτὴ φύση τοῦ ὑλικοῦ κόσμου).
  Τοὺς δικούς μας ρασοφόρους ταλιμπὰν τῆς ὀρθοδοξίας ποιός θὰ τοὺς μαζέψει;

 61. sarant said

  56-57 Για τους μόρτες ή μόρτηδες τα εξηγεί ο Σπύρος σε ένα μνημειώδες άρθρο:

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/09/15/mortu/

 62. sarant said

  50 Εσύ που είσαι και μόνος σου στα ξένα, πρέπει να προσέχεις πολύ -το ίδιο κι εγώ βέβαια.

 63. Pedis said

  # 56 – δες καλύτερα μερικά πέιπερ που έβαλε ο Σταύρος εδώ

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/07/meze-417/#comment-636082

  που συμπεραίνουν τα αυτονόητα.

 64. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

  35. 47. Αναφορά στο συγκεκριμένο απόσπασμα από το πηδάλιο και στις πρακτικές της εκκλησίας σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν είχε κάνει το Σάββατο ο καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική, ο Γιώργος Στείρης, στο ραδιοφωνικό σκάι (περιέργως). Μάλιστα έκραξε, με το γάντι βέβαια, τη Γιαμαρέλου κι ενώ η δημοσιογραφίσκη του σταθμού ως τότε αναφερόταν στην άποψη που η γιατρίνα είχε εκφράσει δημοσίως, ως «οι επιστήμονες λένε…»

  28. Πράξη ειλικρίνειας θα ήταν.

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των αυτόκλητων «κριτών» και επικριτών είναι …άθεοι. Και αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι τα κίνητρά τους έχουν προέλευση μάλλον μικροκομματική παρά επιστημονική.»
  Αυτό μού θυμίζει τα νιάτα μου. Οι υπερασπιστές της ΕΣΣΔ έλεγαν «Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των αυτόκλητων «κριτών» και επικριτών είναι …αντικομμουνιστές. Και αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι τα κίνητρά τους έχουν προέλευση μάλλον μικροκομματική παρά ανθρωπιστική.» Εκλεκτικές συγγένειες. 😉

 66. Pedis said

  -> 63 – κατά κόρον αφορούν την πρακτική (επισκοπική, τίποτα σεκταρισμένοι καθολικοι και δεν ξέρω ποιοι άλλοι) με πόση από κοινό ποτηρι του οποίου το χείλος καθαρίζεται/σφουγγίζεται μετα από κάθε χρήση, κι όχι την ελληνορθόδοξης οινοαρτικής παπάρας που την παίρνεις με το κουτάλι.

 67. Πάνος με πεζά said

  Δεν έπαιζα Τζόκερ καλύτερα; Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι θύμα του κορονοϊού…

 68. giorgos said


  Σοβαρός άνθρωπος σοβαρές δηλώσεις.

 69. H. Mandragoras said

  61. Α! Ευχαριστώ πολύ!

  50,62. Κι εκεί που είμαστε με τον Αβονίδα, δεν θέλει πολύ να βγούνε οι ντόπιοι μουλάδες να καλέσουνε όοοοολους τους πιστούς στους ναούς για κοινή προσευχή ενάντια στον ιό :P.
  Χώρια τα αστεία πάντως, ως τώρα καλά τα πάμε. Τα στερεότυπα που έχουμε για τους Πολωνούς ότι βάζουν υπερβολικά σκληρούς περιορισμούς ακόμα και για ασήμαντα πράγματα και ότι κάνουν ό,τι τους λένε χωρίς ερωτήσεις, θαρρώ επί του παρόντος θα δουλέψουν σωστά.
  Μη μασάς Αβονίδα! Τό ‘χουμε!

 70. Avonidas said

  #62. Να προσέχω είναι μια κουβέντα. Αυτό βεβαίως που οπωσδήποτε πρέπει να κάνω είναι να ξέρω τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης και τις διαδικασίες που ισχύουν στην Πολωνία για όσους παρουσιάσουν συμπτώματα. Μεγάλο πρόβλημα, ακόμα μεγαλύτερο από εμάς τους μετανάστες, είναι οι τουρίστες που θα νοσήσουν σε ξένη χώρα – που σίγουρα θα ξέρουν ακόμα λιγότερα για το πού να πάνε, και που μάλλον θα φοβούνται να αποκλειστούν ή να νοσηλευτούν σε ξένη χώρα.

  Έχω επιπλέον κι άλλο βραχνά στο κεφάλι μου, πέραν της υγείας, που βεβαίως είναι πρώτη απ’ όλα. Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να ρίξω όλες τις δυνάμεις μου στην προσπάθεια για την ανανέωση της θέσης μου, δεν μπορώ να πάω σε συνέδρια και σεμινάρια, δεν μπορώ να διευθετήσω γραφειοκρατικά ζητήματα, ενώ αν (διόλου απίθανο) σκάσει καμιά απόφαση και κλείσει το Ινστιτούτο για προληπτικούς λόγους, θα βρεθώ λίαν συντόμως άνεργος και συνεπώς ανασφάλιστος στο μάτι του κυκλώνα.

 71. Pedis said

  «Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δημιουργούν διαχρονικά εντάσεις στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας. Το θέμα του χωρισμού αρμοδιοτήτων έχει τεθεί κατ’ επανάληψη, χωρίς όμως να προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το Σύνταγμά μας ορίζει ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Είμαστε στη μειοψηφία των χωρών παγκοσμίως που συνταγματικά κατοχυρώνουμε επικρατούσα θρησκεία, ενώ η εποπτεία των θρησκευτικών δραστηριοτήτων υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  Στη Βουλγαρία, ενώ το Σύνταγμα ορίζει ότι η Ορθοδοξία είναι η παραδοσιακή θρησκεία της χώρας, το κράτος παραμένει κοσμικό. Στη Γεωργία αναγνωρίζεται συνταγματικά ο ρόλος της Εκκλησίας στην ιστορία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και η ανεξαρτησία της από το κράτος. Λίγες χώρες στον κόσμο έχουν υπουργεία υπεύθυνα για θρησκευτικές υποθέσεις, ενώ μικρός είναι ο αριθμός και στην Ευρώπη.

  Είναι επίσης γνωστό ότι όσο πιο έντονος είναι ο βαθμός της θρησκευτικής προσήλωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχουν αρνητικές απόψεις προς την επιστημονική γνώση.

  Με βάση τις έρευνες του Pew Research Center την περίοδο 2015-2017 σε 34 χώρες της Ευρώπης, οι απόψεις των Ελλήνων για τα θέματα θρησκείας συγκλίνουν περισσότερο με αυτές των κατοίκων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρά με εκείνων της Δυτικής Ευρώπης. Παραδείγματος χάριν, στην ερώτηση «Το να είμαι χριστιανός είναι αρκετά ή πολύ σημαντικό στο να είμαι πραγματικός Ελληνας;» το 76% απαντά καταφατικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι 34%. Το 59% των Ελλήνων πιστεύει στον Θεό με απόλυτη βεβαιότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη είναι 15%. Με βάση την ίδια έρευνα μόνο το 45% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι αμβλώσεις πρέπει να είναι νόμιμες στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ στη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό ανεβαίνει στο 81%.

  Μόσιαλος: Απευθύνθηκα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη Θεία Κοινωνία – Λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
  http://www.topontiki.gr/article/372391/mosialos-apeythynthika-ston-pagkosmio-organismo-ygeias-gia-ti-theia-koinonia-lyseis

 72. Avonidas said

  Κάτι που ακούω συχνά αυτές τις μέρες, και μ’ έχει ενοχλήσει: «ας πάνε να κοινωνήσουν όσοι πιστεύουν ότι είναι ακίνδυνο, να απαλλαγεί η γενετική δεξαμενή απ’ τη βλακεία τους!»

  Παρόμοια δηλαδή που λέγονται και για τους αντιεμβολιαστές, μισοσοβαρά μισοαστεία. Πέρα απ’ το ότι δεν είναι του γούστου μου αυτό το είδος χιούμορ, παρά τις όποιες απόψεις μου για τη θρησκεία, σε όσους το λένε στα σοβαρά έχω να πω πως η λογική τους χωλαίνει. Πρώτον, η βλακεία δεν είναι κληρονομική. Δεύτερον, το πρόβλημα εδώ δεν είναι η βλακεία με την έννοια της νοητικής υστέρησης, αλλά η δεισιδαιμονία, ο δογματισμός και η στρεβλή σκέψη, πράγματα που διδάσκονται. Και τρίτον, αν ο περίγυρος του βλάκα που πέθανε απ’ τη βλακεία του παραδειγματιζόταν και δεν επαναλάμβανε τα ίδια, θα ζούσαμε σ’ έναν υπέροχο, παραδεισένιο κόσμο :-/

 73. H. Mandragoras said

  63: Ευχαριστώ πολύ κι εσάς. Δεν είχα παρακολουθήσει αυτό το νήμα. Σε αυτά ακριβώς τα άρθρα κάνει επισκόπηση (ως οφείλει) το review που παρέθεσα (Με εξαίρεση το Dancewicz το οποίο όμως δεν βρίσκω). H όλη ιδέα ενός review article είναι να δεις ως μή ειδικός γρήγορα, όμορφα και αξιόπιστα τί λέει η πρωτογενής βιβλιογραφία. Το οποίο και έκανα.
  Έχετε δίκιο ότι καταλήγουν στα αυτονόητα όπως ακριβώς επισημαίνουν και οι Pellerin και Edmond στο review τους.
  Εν τέλει δεν καταλαβαίνω γιατί με προτρέπετε «καλυτερα» να πάω σε «άλλα» άρθρα.

 74. Pedis said

  Στη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην κρίση με τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

  Πρόσθεσε πάντως ότι δεν κλονίζεται η πίστη του κόσμου εάν κοινωνήσει λίγο αργότερα. «Θα έρθει ο καιρός που θα μπορούμε να κοινωνήσουμε ελεύθερα χωρίς φόβο» τόνισε και στάθηκε στην ενότητα της οικογένειας.

  «Δεν θα ήθελα ποτέ να διασπάται μια οικογένεια, να συγκρούεται για το εάν θα κοινωνήσει κάποιο μέλος της ή όχι. Ας κάνει υπομονή. Προτάσσω την ενότητα της οικογένειας» είπε ο κ. Ιγνάτιος.

  «Εμείς θα λειτουργούμε αλλά δεν εξαναγκάζουμε στη Θεία Κοινωνία. Ο καθένας θα αναλάβει την προσωπική του ευθύνη. Για έναν πιστό δεν μπορώ να στερήσω τη Θεία Ευχαριστία αν την επιζητά. Η πίστη σώζει. Υπάρχουν θαύματα, υπάρχουν Άγιοι» τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν ένας πιστός δεν προσέλθει, δεν θα τον καταδικάσουμε».

  win-win και πάρτ’ αυγό και κούρεφτο …

  Μα διαφαίνεται ότι μεταξύ του ελληνορθόδοξου ποιμνίου υπάρχουν προστριβές και διαρροές …

  μην έρχεστε, ελάτε αλλά με πιστοποιητικό γιατρού, δεν έγινε δα και τίποτα αν δεν κοινωνήσετε, αλλά αν κοινωνησετε να προσεύχεστε στους αγίους και να ελπίζετε στα θαύματα …

 75. Λ said

  Η φράση «του πάτερ» όντως με εξένισε

 76. Pedis said

  # 73 – διότι το καθένα είναι από μια σελίδα κείμενο όση και το ρίβιου, αν δεν απατώμαι. Και εξηγείται σαφέστερα ποια ακριβώς πρακτική έχει μελετηθεί.

 77. Pedis said

  # 72 – άσε που η μιζέρια, η αρρώστια κι ο θάνατος αυξάνουν τη θρησκευτική δεισιδαιμονία, τις θρησκευτικές προλήψεις και γενικά τον ανορθολογισμό και τη βλακεία.

 78. H. Mandragoras said

  72. Συγνώμη που ενόχλησα 😀 Ελπίζω να κατάλαβες ότι πέταξα κάτι παρόμοιο μισοαστεία-μισοσοβαρά και σε ένα ευρύτερο φιλοσοφικό κόντεξτ περί επιστημονικής αγραμματοσύνης, έκπτωσης της λογικής κλπ κλπ.
  Βεβαίως στο συγκεκριμένο πρόβλημα αυτοί που θα πάνε να κοινωνήσουν δεν είναι κίνδυνος μόνο για τους εαυτούς τους, όπως και οι αντιεμβολιαστές παίρνουν στο λαιμό τους και άλλα παιδάκια εκτός από το δικό τους. Και ως βλακεία όντως ορίζω περισσότερο τη στρεβλή-μη λογική σκέψη (η οποία δεν είναι κληρονομική με τη γενετική ένοια του όρου, αλλά κολλάει πιο πολύ από τον κωρονοϊό κυρίως από γονείς σε τέκνα) παρά τη νοητική υστέρηση.
  Δεν θα συνεχίσω με τις σκέψεις μου για το ευρύτερο κόντεξτ για να μην πάει αλλού η κουβέντα 😀 Στην επόμενη μπύρα!

 79. Γιάννης Ιατρού said

  Πάντως, τώρα που κόλλησε κι ο Μαρινάκης, καταλαβαίνετε, θα σφίξουν τα πράγματα, Ήδη βγήκε σχετικό ανακοινωθέν…

 80. kpitsonis said

  Ναι .

 81. H. Mandragoras said

  66, 67: Έχετε δίκιο. Κανένα από τα άρθρα δεν αναφέρεται στην ορθόδοξη πρακτική. (Είναι σαφές και στο ρηβιού παρεπιπτόντως).

 82. Πάνος με πεζά said

  ¨οπως δείχνει ο παγκόσμιος χάρτης , οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες με το κρύο κλίμα, έχουν πάρα πολύ μικρά ποσοστα θνησιμότητας (Γερμανία, Δανία, Σκανδιναβικές με μονοψήφιους θανάτους). Από Γαλλία και κάτω, γίνεται χαμός. Για τα ίδια περιπου κορύσματα, οι Γερμανοί έχουν 2 νεκρούς και οι Ισπανοί 30…
  Όχι, που τα έχουμε ρίξει όλα στο να φτιάξει ο καιρός, δηλαδή…

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άσχετο (;): Το κράτος αναλαμβάνει να συνεισφέρει στη μισθοδοσία των υπαλλήλων των εταιρειών που αναστέλλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας του κορονοϊού. Το τρισκατάρατο κράτος για άλλη μια φορά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα, της πολυθρύλητης επιχειρηματικότητας. Καπιταλισμός εκ του ασφαλούς: τα κέρδη δικά μας, οι ζημίες δικές σας.

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μαρινάκης θύμα του κορονοϊού! Σαββίδη;;;

 85. Νικόδημος said

  [Καραντίνα]

 86. spiridione said

  56. Τί εννοεί «να μην βάζουν την κοινωνία μέσα σε σταφίδες»

  Πρέπει να έβαζαν ένα ψίχουλο αγιασμένου άρτου μέσα στη σταφίδα, τον μαργαρίτη όπως τον λένε εκκλησιαστικά. Αυτό θα το έκαναν παλιότερα υποθέτω γιατί στη σταφίδα διατηρούνταν για πολύ καιρό και δεν χάλαγε, αλλά και επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν μεταλάμβαναν με κουταλάκι, για λόγους πρόληψης δηλαδή. Ο Νικόδημος, επειδή είναι συντηρητικός, λέει ότι είναι αντικανονικό αυτό, να αναμιγνύεται ο ιερός άρτος με άλλο υλικό, και πιο σωστό είναι να δίνεται η μετάληψη από ειδικό ιερό αγγείο και με λαβίδα (κουταλάκι), αλλά όμως να πλένονται μετά τα σκεύη αυτά με ξίδι ή να λαμβάνεται όποιο άλλο προσφορότερο μέτρο ασφάλειας.
  Υπάρχουν πολλές αναφορές για άχραντα μυστήρια που τοποθετούνται μέσα σε σταφίδα. Βλέπω σχετικές αναφορές σε δύο βίους αγίων, του Αγίου Νεομάρτυρα Γεώργιου από τον Αττάλεια και της Αγίας Αργυρής. Και εδώ σε διήγημα του Κρυστάλλη:
  «Ο δεσπότης δεν χάνει καιρό και κάμνοντας το σταυρό του στο Θεό, να μη τύχη και φανερωθεί πρόωρα το έργο του, στέλνει στην ετοιμοθάνατη Κυρά-Νίτσα, μια καλογριά του Αρχιμαντριού. Η καλογριά πήγε με την πρόφαση να την δη πως ήταν -σαν ήταν άρρωστη- και μια ώρα που δεν ήταν άλλη ψυχή στον οντά παρ’ αυτή κ’ η άρρωστη Κυρά-Νίτσα, σκύφτει η καλογριά στ’ αυτί της άρρωστης και της λέει πως ο Δεσπότης της σχωρνάει τες αμαρτίες και βάζει μεσ’ στα μαρμαρένια χείλια της ένα σπειρί σταφίδα, που την έκρυβε στον κόρφο της βαθιά, που είχε κλεισμένη μέσα της μια σταλαματιά από τ’ Άχραντα Μυστήρια. Κι εκεί που η καλογριά εμουρμούριζε «του δείπνου σου του μυστικού», η άρρωστη Κυρά-Νίτσα κατέπινε με μια ουράνια ευχαρίστηση την αγιασμένη σταφίδα. Ξανασκύφτει η καλογριά, την φιλεί γλυκά γλυκά σαν αδερφή της και φεύγει δακρύζοντας…»
  https://egiannina.wordpress.com/2012/04/19/%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AC-%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1/

 87. spiridione said

  «Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα με κύριο ρυθμιστή την εκκλησία, δεδομένου ότι ελέγχει και καθοδηγεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι πολύ επικίνδυνη. Δημιουργεί συνθήκες αύξησης της ταχύτητας διάδοσης του ιού στη χώρα».
  Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής ιατρικής στη σχολή της Σορβόννης.
  https://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27374&subid=2&pubid=38555505&fbclid=IwAR2Y3mpTXuhngj0Lq0cACfjTENfuptQ382h-rXgNIgi6-9lfhTTdwxCYZRU

 88. Pedis said

  Η Ελλάδα με βάση τα σημερινά στοιχεία βρίσκεται περίπου στη μέση της 2ης φάσης. Ωστόσο το Ελληνικό Κράτος σε αντίθεση με το σύνολο των κρατών σε Δύση και Ανατολή εφαρμόζει εντελώς αλλοπρόσαλλες πολιτικές που υπονομεύουν της επίτευξη του βασικού στόχου δηλαδή την καθυστέρηση εμφάνισης της 3ης φάσης της επιδημίας. Στην κατάσταση αυτή κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Εκκλησία και η ανοχή του κράτους απέναντι στην κοινωνικά ανάλγητη και ανεύθυνη στάσης της στο συγκεκριμένο θέμα.

  Μαζί με την Ελληνική Εκκλησία στην ίδια κατεύθυνση δραστηριοποιείται μια ομάδα δεξιών και ακροδεξιών βουλευτών και πολιτευτών, σκοταδιστών καθηγητών της Ιατρικής (όπως η κ. Γιαμαρέλλου και άλλοι που δεν έχουν τύχει της ίδιας δημοσιότητας) και ορισμένοι από τους άρχοντες του πανεπιστημίου (δηλώσεις του ανεκδιήγητου Αντιπρύτανη του ΑΠΘ ) ή οπορτουνιστών υπευθύνων της Δημόσιας Υγείας (π. χ. δηλώσεις του κ Μόσιαλου). Αυτοί οι «ταγοί» του έθνους, με την προώθησή τους από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, κατάφωρα παραβιάζουν τον όρκο του Ιπποκράτη, (κ. Γιαμαρέλλου), διασπείρουν αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές ιδέες που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και καλούν τον λαό δια του προσωπικού τους παραδείγματος να προβεί σε πράξεις που θα επιταχύνουν τη διάδοση της επιδημίας (δηλώσεις της βουλευτού της ΝΔ κ. Ράπτη).

  Θα μας σώσει ο Θεός και η Πίστη μας η Αγία. Αυτός είναι ο κοινός ιδεολογικός παρονομαστής όλων των σκοταδιστών και των τσαρλατάνων.

  Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης και για να αντιληφθεί ο Λαός το μέγεθος της αγυρτείας των ακροδεξιών θρησκευτικών και πολιτικών ταγών του έθνους …

  «Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας, συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στην μη εξάπλωση της ασθενείας, μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης.»

  Το βάθος του φασιστικού και σκοταδιστικού χαρακτήρα της Ελληνικής Εκκλησίας αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο όταν η στάση της συγκριθεί με τις θέσεις και πράξεις των αντίστοιχων Ισλαμικών θεσμών στις Ευρωπαϊκές χώρες,

  καθώς και στα λεγόμενα θεοκρατικά ή μη θεοκρατικά ισλαμικά κράτη της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ιράν) και της Ασίας. Στην ιστοσελίδα του Conseil Français de la Culte Musulmane,

  εκτός από τις σαφείς οδηγίες προς τους πιστούς σχετικά με το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πρέπει να πηγαίνουν στα Τζαμιά για την κοινή προσευχή, στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται με σαφήνεια

  «Si, dans les semaines à venir, les autorités compétentes demandent l’annulation de la prière collective du vendredi, voire la fermeture provisoire des lieux de culte, parce que la situation sanitaire l’exige, vous devez appliquer ces consignes et expliquer aux fidèles que la préservation de la santé des fidèles prime sur la célébration collective de la prière.»

  Δηλαδή το κλείσιμο των Τζαμιών και η αναστολή των κοινών προσευχών μικρών και μεγάλων είναι στην ημερήσια διάταξη.

  Και για να μην πει κάποιος καλοπροαίρετα δύσπιστος οτι η θέση του Conseil Français de la Culte Musulmane υπαγορεύεται από την κυριαρχία του ανεξίθρησκου Γαλλικού κράτους,

  η ίδια γραμμή εκφράζεται από τις ιστοσελίδες του σαουδαραβικού γραφείου τύπου και του υπουργείου υγείας, την ιστοσελίδα του Aljazeera, την ιστοσελίδα του Al-Azhar (Ινστιτούτο θεματοφύλακας της σουνίτικης παράδοσης στην Αίγυπτο), καθώς επίσης και διατυπώνεται με σαφήνεια και στις οδηγίες των ιρανικών θρησκευτικών αρχών.

  Το προσωρινό κλείσιμο της Μέκκας και η αναστολή του προσκυνήματος, το κλείσιμο των Τζαμιών και η αναστολή της μεγάλης κοινής προσευχής της Παρασκευής στον Σουνίτικο και Σιιτικό μουσουλμανικό κόσμο είναι κοινή επίσημη κρατική πολιτική, ακόμα και στις χώρες που ονομάζουμε θεοκρατικά καθεστώτα.

  Προφανώς και υπάρχει αντιπαράθεση σε αυτές τις επίσημες θέσεις. Δεν παύει όμως η επίσημη κρατική θρησκεία να βάζει σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία.

  Αντίθετα, η νέα ακροδεξιά στην Ελλάδα έχει τον επίσημο ενορχηστρωτή της: Την Ελληνική Εκκλησία, η οποία προκειμένου να έχει την πρωτοκαθεδρία στην διαχείριση του κράτους και των θεσμών του, δεν διστάζει να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές!


  Γρηγόρης Γεροτζιάφας
  Καθηγητής Αιματολογίας, Διευθυντής Ερευνητική Ομάδας Cancer-Hemostasis-Angiogenesis, Faculté de Médecine, Sorbonne Université, Paris France.

  Κορονοϊός: Χειρότερη και από τα ισλαμικά θεοκρατικά καθεστώτα η στάση της Ελλάδας

 89. spiridione said

  Εδώ σε θέλω Νικοκύρη τι θα κάνεις με τους Νικόδημους 🙂

 90. H. Mandragoras said

  86. Ευχαριστώ πολύ!

 91. Konstantinos said

  Ο καλός ο ψεύτης τα ψέματα του τα πιστεύει. Και από ότι φαίνεται έχουμε τους καλύτερους!

  Αλήθεια, για τους άλλους που πιστεύουν στον Παντοδύναμο Θεό τους , ο καθένας στο δικό του , αλλά ταυτόχρονα τον θεωρούν τόσο αδύναμο που δεν μπορεί να τους προστατεύσει από ένα κωλοιο, τι έχουμε να πούμε;

 92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  82 – Ναί αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα κρούσμα, γύρω γύρω Παρασκεύ και στην Τουρκία Σάββατο.☺ Γενικά μη πολυεμπιστεύεσαι αυτού του τύπου τις πληροφορίες, ειδικά από την «δημοκρατική» δύση που προέχει η οικονομία από τις ζωές των ανθρώπων. Λίγη υπομονή, το πολύ σε δύο εβδομάδες θα φανούν τα αποτελέσματα και στην χαλαρή Γερμανία και τότε θα βγούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

 93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @85. Μάθαμε πὼς κορονοϊαζόμαστε, πλάκωσαν κι οἱ Νικόδημοι. 😉

 94. Ας ξέρουν όσοι έρχονται φρέσκοι στο νήμα ότι ο σχολιαστής «Νικόδημος» είναι κακόβουλο τρολ και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το Παίδων.

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  89 Θα τους βάλω σε χειροκίνητη καραντίνα

 96. sarant said

  94 Τον απολύμανα

 97. ΣΠ said

  Η Εκκλησία κάνει την δουλειά της. Αυτά που λέει τώρα είναι συνεπή με αυτά που έλεγε πάντα. Η κυβέρνηση είναι που δεν κάνει την δουλειά της, που είναι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δηλαδή, όπως έκλεισε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα θέατρα, τα γήπεδα κλπ. πρέπει να κλείσει και τις εκκλησίες. Με δική της απόφαση και όχι να περιμένει να πάρει την πρωτοβουλία η Ιερά Σύνοδος.

 98. Πάνος με πεζά said

  @ 92 : Οι Τούρκοι δεν δίνουν στοιχεία, το ξέρουμε αυτό. Επίσης, στις «οργανωμένες στατιστικά» χώρες, βλέπεις ότι «κλείνει» το άθροισμα Confirmed = Deaths + Recovered + Active

 99. Πάνος με πεζά said

  Το site αναγράφει ότι το «ταϊζει» το John Hopkins. Και δεν έχει και την πιο γρήγορη ενημέρωση.

 100. Λ said

  Πάντως ξέρω απο τώρα ποια θα είναι η λέξη της χρονιάς))))

 101. Πάνος με πεζά said

  Εκτός αν βρεθεί το εμβόλιο, ονομαστεί κάπως, και φυσικά κατακτήσει την πρώτη θέση δικαιωματικά…

 102. ΣΠ said

  Ένα αξιοπερίεργο στοιχείο με την COVID-19 είναι πόσο μεγαλύτερη είναι η θνητότητα στην Ιταλία απ’ ό,τι στην Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα,
  Ιταλία: κρούσματα 9172, θάνατοι 463.
  Ν. Κορέα: κρούσματα 7513, θάνατοι 54.

 103. Pedis said

  Δυτης -> 49

 104. Avonidas said

  #79. κόλλησε κι ο Μαρινάκης

  Αμαναμάααν! Αν αντέχει ο κορονοϊός σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες, τετέλεσται! :-/

 105. το είδα

 106. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  79 / 104

  Βρε τον φουκαρά! (τον ιό).

 107. ΣΠ said

  Η στάση της Εκκλησίας θα έπρεπε να είναι ίδια με του παπά στο ανέκδοτο:
  Κάποτε κάλεσαν έναν παπά να κάνει ευχέλαιο σε ένα σπίτι για να φύγουν τα ποντίκια. Κι ο παπάς τους είπε: «Θα έρθω να κάνω ευχέλαιο, αλλά καλού-κακού πάρτε και μια γάτα».

 108. το 105 στον Pedis (103)

 109. sarant said

  102 Κι εμένα μου κάνει εντύπωση αυτή η διαφορά. Δεν ξέρω αν έχει δοθεί εξήγηση

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102. ΣΠ Στο ραδιο ακουσα από Έλληνα που εργαζεται στη Β.Ιταλια ότι ειναι που οι Ιταλοι προσεχουν την τριτη ηλικια κ έτσι εχουν πολλούς ηλικιωμενους κι από αυτους θεριζει τωρα. Δεν ξερουμε αν ισχυει. Δινουν ηλικιες θανοντων ;

 111. ΣΠ said

 112. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @95,96. Τὸν ἀπολύμανες;

  Μπράβο, μόρτη! 😉

 113. atheofobos said

  Η συζήτηση για την μετάδοση μικροβίων και ιών κατά την μετάληψη δεν είναι πρόσφατη.
  To 1893 οι Forbs και Anders βρήκαν σε κύπελλα μετάληψης μετά την χρήση τους μικροβιακή χλωρίδα και έτσι μετά από αυτό η πρώτη εκκλησία Μεθοδιστών(;) που χρησιμοποίησε ατομικά κύπελλα για μετάληψη ήταν το 1894 στο Saco του Maine. Από το 1894 και μέσα στα επόμενα 3 χρόνια ακολούθησαν 224 εκκλησίες σε 22 πολιτείες στον Καναδά και την Ιαπωνία. Προφανώς σε αυτές τις εκκλησίες δεν δίνουν την μετάληψη με κουταλάκι αλλά πίνουν από το κύπελλο.

 114. Σωτήρς said

  91 Θα πούμε πως άλλο Θεός κι άλλο τζίνι φυλαχτό.

  Εγώ που είμαι της εκκλησίας άφοβα δηλώνω πως πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού στις εκκλησίες. Την Κυριακή που ήταν και γιορτή πήγαν πολλοί νομίζω λόγω αντίδρασης για να δείξουν πως την Ορθοδοξία δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά. Φοβικοί καριερίστες μητροπολίτες και από κοντά φοβικός λαός που νιώθει απειλές από παντού. Νομίζω πως αυτή η αντίδραση θα συνεχιστεί και θα φουντώσει όταν μπει κάποιος περιορισμός.

  Ένα ψυχοφελές κείμενο από την επιδημία πανούκλας στην Κρήτη του 1592 προς ανάταση του ηθικού.

  « Ἐποθένασι τὴν ἡμέραν διακόσιοι καὶ περισσότεροι. Ἐρίχνασι τοὺς νεκροὺς ἀψάλτους καὶ ἀτίμως ὥσπερ τοὺς κύνας. Ἐποθένασι τότε καὶ ν΄ ἱερεῖς εἰς τὴν Χώραν. … Καὶ ὅλοι κεκλεισμένοι τότε, εἰς τὴν ἑορτὴν τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης δὲν ἦλθε τινάς. Μὰ τὴν ἀλήθειαν μεγάλη συμφορά. Τὸ ψυχικὸν ὁποῦ δίδοται κάθε χρόνον εἰς τὸ μοναστήρι μέσα, τότε ἐδόθη εἰς τοὺς γειτόνους. «

 115. … στη γειτονική μας Ιταλία … σε καραντίνα το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, …

  Οι καραντινιέρι στην μάχη κατά του ιού.

 116. Konstantinos said

  Για τη σύγκριση Ιταλίας vs Κορέας παίζει η ερμηνεία ότι όσο καλύτερο σύστημα υγείας έχει κάποιος τόσο περισσότερους θανάτους θα έχει αναλογικά; Το καλό σύστημα υγείας αυξάνει το μέσο όρο ζωής και έχεις πολλούς που περιμένουν να πάνε από πέσιμο η χέσιμο.
  Ο κωρονοιος έχει προτίμηση στους μεγάλους και θεραπεία δεν υπάρχει εκτός από αντιπυρετικά όρους και οξυγονα. ..
  Πχ σε χώρες της Αφρικής με μέσο όρο ζωής τα 45 τι να κλάσει ο κωρονοιος; Ακόμα κι αν δεν έχουνε σύστημα υγείας.

 117. ΣΠ said

  110
  Εφη, κι εγώ διάβασα κάπου ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι πιο γερασμένος. Όμως, έχω την γνώμη ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εξηγήσει τόσο μεγάλη διαφορά (σχεδόν μια τάξη μεγέθους).

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Εμένα Πάνο δεν μ’ ενδιαφέρουν αυτά τα στοιχεία που δεν είναι αξιόπιστα κι έχουν πολλές αναγνώσεις, προτιμώ να βλέπω αυτά που ήταν πάντα αξιόπιστα και τα εμπιστεύομαι εδώ και είκοσι χρόνια. Μέχρι τις 20 του μήνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

  102 – Είναι που αντιμετωπίζουν την επιδημία με διαφορετικό τρόπο από την δύση όπως είπα και στον Πάνο πιο πριν.

 119. mitsos said

  Καλημέρα σας
  Η μητέρα μου στα 83 της θέλει αύριο να πάει αύριο στην Εκκλησιά. Ο γιός της 21 χρόνια μικρότερος δυστυχώς έχει δηλώσει άθεος και άρα δεν μπορεί να την πείσει ότι είναι επικίνδυνο.
  Η ηγεσία της Εκκλησίας ίσως θα μπορούσε. Αλλά δεν το θέλει.
  Δυστυχώς.

  Ασφαλώς και η απάντηση στο ερώτημα του πολύ καλού άρθρου σου είναι ΝΑΙ. Όμως δεν μετρά το δικό μου Ναι .
  Είθε να διαψευστείς Νικοκύρη και εμείς μαζί σου.

 120. Πάνος με πεζά said

  Κανείς δε δίνει ηλικίες θανόντων, αλλά -λ.ε.τ.- αποκλείεται να είναι όλοι γέροι… Αλλιώς ο ιός θα λεγόταν «Λοβέρδος»…

 121. spiridione said

  O προνοητικός λόγος του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη και η Θεία Ευχαριστία
  https://www.ethnos.gr/apopseis/93123_o-pronoitikos-logos-toy-agioy-nikodimoy-toy-agioreiti-kai-i-theia-eyharistia

 122. Pedis said

  # 97 – Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρόσεξε τη σειρά των επιχειρημάτων:

  1. Η θρησκευτική πίστη είναι ιδιωτική υπόθεση.

  2. Όσοι θεωρούν ότι τυχαίνει να έχουν την ίδια πίστη έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν ιδιωτικά σωματεία και ενώσεις.

  3. Σωματεία και ενώσεις έχουν καταστατικά που πρέπει στοιχειωδώς να εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά συνθήκες υγιεινής, δημόσιας υγείας κλπ.

  4. Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται η άδεια λειτουργιας τους αναστέλλεται.

  Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω τότε πρέπει καταρχην να δεχτούμε ότι δικαιωματικώς θα έπρεπε να έχει άδεια να λειτουργεί, δηλαδή σύμφωνα με τις αρχές της πίστης της, η θρησκευτική σέκτα Aum Shinrikyo στο Τόκυο.

 123. Pedis said

  # 117- κάτι αλλο συμβαίνει … με το τι μετράει ο καθένας, πολύ πιθανά.

 124. Triant said

  82: Όπως μπορείς να δεις στις χώρες αυτές σχεδόν όλα τα κρούσματα ακόμα νοσηλεύονται. Ίσως είναι νωρίς να φανεί πόσοι θα βγούν όρθιοι και πόσοι…

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τωρα ακούω Στο Κόκκινο ότι ο Μ.Ο. ηλικιας των νεκρων στην Ιταλία ειναι 80κάτι κι ότι ο πρωτος νοσησας εκει, ένας 38χρονος, αναπνέει τώρα κανονικα.

 126. angelos said

  Δυστυχως, αποδεικνυεται, για μια ακομη φορα, οτι ειμαστε απο τα πιο θεοκρατικα καθεστωτα του κοσμου.
  Μοκο ντροπη για το αρχιπαπαδαριο που, για να μη χασει την πελατεια (και ισως και για να μην αναγκαστει να παραδεχτει καποια πραγματα), θα ειναι αμεσα και απολυτα υπευθυνο για πολλους θανατους.
  Και, για να ειμαστε δικαιοι, να μην ξεχναμε οτι οι σκοταδιστικες (με την ευρεια εννοια) αποψεις, δεν ειναι προνομιο των παραδοσιακων/δεξιων κτλ. Βλεπε, προφανως, τις γελοιοτητες του αριστερου (με ή χωρις εισαγωγικα) Κραουνακη, τον οποιο πολλοι (δυστυχως) ειχαν κανει σημαια, οταν οι γραφικοτητες του τους εξυπηρετουσαν (παντα μιλαμε για τον ανθρωπο, οχι τον καλλιτεχνη).
  Βελοπουλος, Κραουνακης, εκεινη η ανεκδιηγητη «ειδικη» κ.α. κ.α.
  Καπως ετσι θεμελιωνεται η θεωρια των δυο ακρων. Οταν ολοι οι οθντκ «αντισυστημικοι» αναπαραγουν τις ιδιες ή παρομοιες μπουρδες.

 127. sarant said

  121 Ανοίξαμε δρόμους 🙂

  110-117 Η Ιταλία πράγματι είναι η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα του κόσμου. Και η Ελλάδα η 7η πιο γερασμένη….

 128. Capten Vilios said

  Σαν τους ανυπότακτους Γαλάτες του Αστερίξ, σε μια γωνιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης μερικοί αδιάλλακτοι αρνούνται να περιστείλουν τις δραστηριότητές τους και να πάρουν μέτρα προφύλαξης.
  Πάει και με χωρίς το ρασοφόροι.Βλέπε σχολεία.

 129. ΓΤ said

  «[…] Όσοι τον bαίρνουν με πίστη και τον γεύονται […]» (ο βρομόγερος Καλαβρύτων για τον… «αγιασμό».

 130. Pedis said

  # 127 – δεν είναι μόνο συναρτηση της ηλικίας, τα νουμεράκια πρέπει να τεθούν σε ακριβέστερη ανάλυση …

  φερειπείν, μέχρι πριν από δέκα μέρες η Γαλλία δήλωνε ότι δεν έχει πρόβλημα …

  ο πιθανότερος λόγος, όπως απαντούσαν οι Ιταλικές αρχές, ίσως και για να αμυνθούν μπροστά στο διαφαινόμενο τότε μονομερές κλεισιμο των συνόρων, ήταν ότι το Γαλλικό Σύτημα Υγείας δεν εφάρμοζε μαζικά το τεστ, όπως γινόταν στην Ιταλία μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στο Κοντόνιο …

  αν ήταν μόνο για την ηλικία, περιμένει κανείς ο κορονοιός να έχει λιγότερα ποσοστιαία θύματα στην Αιτή από την Ιταλία;

 131. Pedis said

  Τούτων λεχθέντων, οι ψηφοφόροι των μεγάλων ηλικιών οι οποίοι, κατά πλειψοψηφία, έχουν σχετικά μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εκλογική/πολιτική/κομματική υποστήριξη των νεοφιλελεύθερων μέτρων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κοσμο, καλούνται τώρα να πληρώσουν για τα χάλια στα οποία συνεισεφεραν με την ενεργή συναίνεσή τους ΚΑΙ τα Δημοσια Συστήματα Υγείας.

  Βέβαια, αυτό θα γίνει τυχαίως και αδίκως , δηλ. μαζί με τους συνένοχους θα την πληρώσουν και οι αθώοι.

  Άλλη μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός!

 132. nirevess said

  Επειδή με την ευκαιρία διάβασα το παλιό εμπεριστατωμένο άρθρο του Spiridione για τη λέξη μόρτης, όπου στα σχόλια γινόταν λόγος και για τη ‘μορτιά’ ως ‘απάτη’, να προσθέσω ότι έχω ακούσει με τ’ αφτιά μου επώνυμο ρεμπέτη (εν μακαριστοίς τώρα) και την παρέα του να χρησιμοποιούν τη λέξη μορτιά με την έννοια του «ιδιότητα και χαρακτηριστικά του μόρτη»: η μορτιά είναι αυτό, η μορτιά είναι εκείνο.

  Αυτή η ιστορία με τα σταφύλια που δινόταν μαζί με τον άρτο πώς να μη μου θυμίσει αυτό που έζησα έναν Δεκαπενταύγουστο στην Αρμενική Εκκλησία της Αθήνας (στην Κουμουνδούρου): προς το τέλος της ακολουθίας περνούσαν από τους πάγκους που ήμασταν καθισμένοι το κοινό και μοίραζαν τσαμπιά σταφύλι. Αν θυμάμαι καλά (αλλά είναι πολλά χρόνια), μαζί με το σταφύλι μας έδιναν και άρτο.

  Βέβαια η συμβουλή των συντακτών του πηδαλίου αφορούσε τους αρρώστους (όχι όλους τους πιστούς).

  Πράγματι, δεν είναι τόσο θέμα της Εκκλησίας, η οποία προφανώς θεώρησε ότι αν μπει στη λογική της υγείας θα χάσει το μείζον, το θαύμα και την πίστη. Και είναι γνωστό πόσο σκοταδιστική είναι, σε όλα τα θέματα, η πλειοψηφία της Εκκλησίας και του ποιμνίου της στην Ελλάδα. Είναι κυρίως θέμα της Πολιτείας, που στον τόπο μας είναι ancilla Ecclesiae, πόσο μάλλον με δεξιά κυβέρνηση. Αλλά γνωρίζω και χριστιανό+αναρχοαριστεριστή που πρεσβεύει ότι ο ιός δεν κολλάει από το κουτάλι και το δισκοπότηρο…

 133. ΣΠ said

  https://www.bbc.com/news/world-asia-51701039

 134. 34, … 31 Ακλιτο προτακτικό το πάτερ-. …

  Το χρησιμοποιεί ευρέως και ο Πάτερ-Διαμάντης

 135. ΣΠ said

  133
  Λάθος λινκ
  Coronavirus: South Korea church leader apologises for virus spread

 136. Νίκος Μπαϋρακτάρης said

  Η μόνη θεραπεία του κορωναϊοϋ είναι η επιβολή παγκόσμιας χριστιανικής κυβέρνησης με κύριο καθήκον τον εντοπισμό των αθέων, των κομμουνιστών, των αριστερών, των κιναίδων, των λεσβιών, των τραβεστί, των εν γένει ανωμάλων και την βιολογική εξόντωσή τους – έτσι ώστε να καθαρίσουν γη, αέρας και ύδωρ. Αν αυτό δεν γίνει τώρα με την ευκαιρία του κορωναϊοϋ, θα γίνει στην επόμενη ευκαιρία, γιατί κάθε περίπτωση Σοδόμων και Γομόρρας επιφέρει αναπόφευκτα μαζική εξόντωση του δύσοσμου σατανικού πολτού.

  Η λεγόμενη μόρφωση, εκπαίδευση και τα ψευτο-πανεπιστήμια κατέστρεψαν την ανθρωπότητα και τώρα αυτή θα απαλλαγεί από όσους δεν ξέρουν να σκάβουν, να οργώνουν, να κλαδεύουν, να αρμέγουν, να ψαρεύουν, να εκκλησιάζονται και να προσεύχονται. Ο χειρότερος κορωναϊός είναι τα σάπια σας μυαλά.

  Που βρίσκονται, αλήθεια, οι απόγονοι των κατοίκων των Σοδόμων και της Γομόρρας; Εκεί που θα βρίσκονται κι οι δικοί σας. Σε διάστημα ολίγων ετών ο Θεός θα ξεπαστρέψει τους χολεριασμένους που πήραν στα σοβαρά τον βαρβαρισμό της ‘αναγέννησης’, του ‘διαφωτισμού’, του υλισμού, του πανσεξισμού, της ψευτο-επιστήμης, των συφιλο-ιδεολογιών, των πανουκλο-θεωριών και του καταναλωτισμού.

  Και ό,τι και να πείτε, πέφτει ως πρόστυχη ταφόπλακα πάνω σας με αμετάκλητη, υβριστική, εκμηδενιστική αποτίμηση της άχρηστης ζωής, της ανίερης υπόστασης, και της βέβηλης παράνοιάς σας. Δεν θα υπάρξετε και δεν θα υπάρξει ούτε καν ανάμνησή σας!

 137. Pedis said

  Ιδού τι αμολάει ο Αλεξανδρουπόλεως, που πλασάρεται ως ανοιχτόμυαλος:

  Σε ό,τι αφορά στην Θεία Κοινωνία ο Σεβασμιώτατος λέει ότι αυτό είναι άλλο θέμα. Και λέει χαρακτηριστικά:

  «Εκείνο θέλει πίστη. Δεν είναι μαγική η Θεία κοινωνία. Ανάλογα με την πίστη που έχουμε δεν βλάπτει. Αλλά ποιος μπορεί να μετρήσει την πίστη; Αν έχεις μεγάλη πίστη μπορείς να περπατήσεις πάνω στα κύματα από την Αλεξανδρούπολη ως την Σαμοθράκη. Αν δεν έχεις όμως; Πρέπει να προσερχόμαστε με πίστη για τη Θεία Κοινωνία και όχι με διάθεση επίδειξης. Ο αγιασμός πάει στην ψυχή. Και αν ο Θέος θέλει να δοκιμαστούμε;».

  Θα τα καταφέρουν, τελικά, να μας τρελάνουν.

 138. sarant said

  132 Όπως λέμε όλοι «μαγκιά», δηλαδή

  136 Αριστουργηματικό. Έλεγα πως τρολάρετε, αλλά το «της Γομόρρας» με πείθει πως είστε αυθεντικός

  128 Ναι….

 139. Πάνος με πεζά said

  Και η εμετική ανάρτηση του περίφημου Μάκη… Που αν δεν κάνω λάθος, είχε περάσει αρχή καρκίνου του προστάτη… https://www.zougla.gr/greece/article/perastika-proedrara-to-twet-tou-maki-triantafilopoulou-gia-ton-vageli-marinaki

 140. ΣΠ said

  Nottingham Forest and Olympiakos owner reveals he has coronavirus

  The owner of Nottingham Forest and Olympiakos has tested positive for coronavirus, prompting a scramble to contain the possible spread of infection among fans and players.

  Evangelos Marinakis was present at the City Ground last Friday night for Forest’s 3-0 defeat to Millwall. He also met the Forest squad and posed for photos with several fans. On 27 February he was at the Emirates Stadium as Olympiakos knocked Arsenal out of the Europa League.

 141. Nestanaios said

  126.
  Πάντοτε είχαμε θεοκρατικό καθεστώς και πριν τον χριστιανισμό. Με τον χριστιανισμό δεν άλλαξε τίποτα. Ευτυχώς που στα πιο δύσκολα χρόνια βρισκόμασταν υπό οθωμανική κατοχή και δεν έγιναν πολλά. Η τότε θρησκεία, το δωδεκάθεο, και η τώρα θρησκεία, έχουν καταφέρει ανά τους αιώνες να μην έχουν οι Έλληνες πατρίδα. Τώρα φαίνεται ότι κάτι πάει να γίνει. Εγώ είμαι αισιόδοξος.

 142. spyridos said

  136

  Αυτός ο Ναζί έχει μπλογκ στο οποίο υποστηρίζει ότι
  «Η Ελλάδα δεν καταλήφθηκε αλλά απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941.»

  Για να δούμε τι άλλη σκατόμυγα θα κουβαληθεί

 143. spyridos said

  102

  Από τα λίγα που γνωρίζουμε οι Κορεάτες έκαναν περισσότερα τεστ (άρα περισσότερες διαπιστωμένες περιπτώσεις) και πήραν αυστηρότερα μέτρα στο αρχικό στάδιο.

 144. Costas X said

  Χθες διέγραψαν εμένα κι έναν παιδικό μου φίλο από την ομάδα του φέισμπουκ «Κερκυραϊκός Πολιτιστικός Ορίζοντας». Ένας από τους διαχειριστές είχε αναρτήσει τη δήλωση της κ. Έλενας Ράπτη «Εγώ σήμερα κοινώνησα και θα συνεχίσω να κοινωνώ», και μάλιστα την σχολίασε πολύ επιδοκιμαστικά. Εγώ κι ο φίλος μου σχολιάσαμε μεν αρνητικά, αλλά πολύ κόσμια. Εγώ απλώς έγραψα : «Ανεύθυνη ανάρτηση, αλλά και άσχετη με την ομάδα «Κερκυραϊκός Πολιτιστικός Ορίζοντας». Διέγραψαν εμάς και τα σχόλιά μας σχεδόν αμέσως.
  Ο Νέος Μεσαίωνας έφτασε !

 145. Λέει η εγκύκλιος του Παιδείας της 5/3:

  Β. Ειδικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις εκπαιδευτικές μονάδες
  Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον κορωνοϊό COVID-19,εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι

  Κι έχεις γονείς και καθηγητές να κοτσάρουν στα προφίλ τους φωτογραφίες με παιδιά και οικογένεια από το καρναβάλι της Πάτρας, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, τη Ρώμη και το Μιλάνο. Έχεις τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου να πραγματοποιεί εκδρομή στην Αίγυπτο 28/2-2/3, έχεις ολόκληρο Εργαστήριο κι Ινστιτούτο στο ΙΤΕ να πηγαίνει στο Ισραήλ σε συνέδριο και μαζί να κάνει τουρισμό, κι όλοι αυτοί να επιστρέφουν αμέριμνοι στις δουλειές τους και τα παιδιά τους στα σχολεία. Και να ενδιαφέρονται να κρατήσουν τα παιδιά σπίτι, μόνο όταν έχει βγει το υπουργείο να πει ότι θα δεν θα μετρήσει απουσίες αντίστοιχες…

  Θλίψη, μόνο θλίψη. Κι απειλή θανάτου, γι’ αυτούς που είναι σε τριπλή ανοσοκαταστολή εξαιτίας αυτοάνοσου.

  Ένα αποφασισμένο κράτος δεν προτείνει. Υποχρεώνει. Με κυρώσεις. Ξεκινώντας να ζητήσει υπεύθυνες δηλώσεις για το ενδεχόμενο σχετικό ιστορικό ταξιδιού, από όλους τους δημόσιους υπάλληλους. Θετικές κι αρνητικές δηλώσεις, από όλους. Ανά 15ήμερο, ή όσο πρέπει. Όχι, δεν ταξίδεψα, οπότε μπορώ να είμαι στο χώρο εργασίας μου, χωρίς να θέτω σε κίνδυνο τους συναδέλφους μου και την υπόλοιπη κοινότητα, ναι, ταξίδεψα, οπότε πάω σπίτι μου.

 146. Νέο Kid said

  139. Και γιατί εμετική η ανάρτηση του Μάκη ;
  Δηλαδή αμφιβάλλεις ότι ο ιός μπορεί να βρεθεί σε κανα χαντάκι ή να τον πατήσει κανα λευκό Polo?

 147. sarant said

  144 !!!

  Μακαρθισμός

 148. Κικίλιας, μόλις: Κλειστά όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ελπίζω και τα ιδιωτικά, και τα φροντιστήρια) για 14 μέρες

 149. spiridione said

  Κλείνουν όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια για 14 ημέρες

 150. Costas X said

  147. …και πάει προς το χειρότερο !

 151. Πέπε said

  91
  > > Αλήθεια, για τους άλλους που πιστεύουν στον Παντοδύναμο Θεό τους , ο καθένας στο δικό του , αλλά ταυτόχρονα τον θεωρούν τόσο αδύναμο που δεν μπορεί να τους προστατεύσει από ένα κωλοιο, τι έχουμε να πούμε;

  Έλα τώρα! παντοδύναμος δε σημαίνει πως έχει τη δύναμη (πόσο μάλλον την υποχρέωση) να κάνει ό,τι μου καπνίσει, εμένα του πιστού! Άμα πηδήξω από το μπαλκόνι, το αν θα πεθάνω ή θα σωθώ θαυματουργικά είναι απόδειξη της παντοδυναμίας ή όχι του θεού;

  Υπάρχει ένας μύθος, από πιστούς τον έχω ακούσει. Ένας καθότανε εκεί που θ’ ανέβαιναν τα νερά της παλίρροιας, και περίμενε. Περνάει ένας άλλος και του λέει:
  -Φύγε, θα ανέβει η παλίρροια και θα σε πνίξει.
  -Δε φεύγω, θα με σώσει ο θεός.
  Δυο, τρεις φορές τα ίδια. Στο τέλος του ‘χει φτάσει το νερό ως τον λαιμό, και περνάει μια βάρκα.
  -Ανέβα, του λέει ο βαρκάρης, αλλιώς θα πνιγείς.
  -Όχι, έχω πίστη στον θεό.
  Πεθαίνει. Βρίσκει τον Άγιο Πέτρο. Του λέει ο άγιος, από δω η κόλαση.
  -Κόλαση; Μα εγώ, που ήμουν πιστός, που πέθανα για την πίστη μου…
  -Δεν ήσουν πιστός. Σου ‘στειλε ο θεός τόσους να σε βοηθήσουν, κι εσύ εκεί το βιολί σου. Αυτά τιμωρούνται!

  Επ’ ευκαιρία, +1 γι’ αυτό που διάβασα ότι ο θεός μάς χάρισε νου και γνώση και είναι αμαρτία να τα περιφρονούμε.

 152. Γιάννης Ιατρού said

  93 🙂
  95β: Εδώ σ΄ ένα μπλογκ είναι δύσκολη η καραντίνα👍 με τις μεταλλάξεις του ιού, σκεφτείτε τώρα τι γίνεται σε επίπεδο πόλης/περιφέρειας/κράτους…

  Από πληροφορίες που έχω, αρκετές εταιρείες, όπου είναι εφικτό (π.χ. έντυπα/εφημερίδες), έχουν αρχίσει προετοιμασίες για να συνεχίσουν οι συνεργάτες να δουλέψουνε από το σπίτι τις επόμενες 10-15 μέρες. Κάτι τέτοιες κρίσεις/εμπειρίες θα αλλάξουν σιγά-σιγά πολλά πράγματα…

 153. 152 Ευτυχώς κατάφερα να αναβαθμίσω με SSD τον η/υ μου πρόσφατα… 🙂

 154. 148,149, Κλείνουν και τα φροντιστήρια; αλλιώς δεν έχει νόημα.
  Και όπως αποφασίζουν για τα σχολεία γιατί δεν αποφασίζουν και για τις εκκλησίες να τελειώνει η κουβέντα; Ας δείξει το υπουργείο υγείας την απαιτούμενη σοβαρότητα…

 155. spiridione said

  148.
  Δεν περιλαμβάνονται τα φροντιστήρια και οι ιδιωτικές εξωσχολικές δομές στην απόφαση για υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολείων, όπως είπε στον ΣΚΑΪ αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kleinoyn-ola-ta-sholeia-panepistimia-sti-hora
  Είναι και οι παρελάσεις στο τέλος των 14ημέρου.

 156. Πάνος με πεζά said

  Είχαμε το Πάσχα των Ορθόδοξων, το Πάσχα των Καθολικών, ξεκινάει τώρα και το Πάσχα των εκπαιδευτικών (για να το ελαφρώσω…)

 157. spiridione said

  154.

 158. spiridione said

  Άντε να μπούμε σε καραντίνα όλοι να είμαστε μέρα – νύχτα στα ιντερνέτια 🙂

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι ‘ναι πάλι αυτό στο 136; Διαδικτυακός κορονοϊός;

  Κλείνουν τα σχολεία, αλλά δεν κλείνουν τα φροντιστήρια. Έχει λογική τώρα αυτό;

 160. Avonidas said

  #137. Ανάλογα με την πίστη που έχουμε δεν βλάπτει. Αλλά ποιος μπορεί να μετρήσει την πίστη; Αν έχεις μεγάλη πίστη μπορείς να περπατήσεις πάνω στα κύματα από την Αλεξανδρούπολη ως την Σαμοθράκη.

  Εσείς πόση την έχετε (την πίστη);

  Πρέπει να προσερχόμαστε με πίστη για τη Θεία Κοινωνία και όχι με διάθεση επίδειξης.

  Η Θεία Κοινωνία δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση.

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η υπόθεση της μετάδοσης του κορονοϊού είναι αμιγώς επιστημονικό θέμα και επομένως όλοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία. Οχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φορέων. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και θεωρώ ότι υπόκειται στους ίδιους κανόνες με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό προκειμένου να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία. Αλλωστε αυτό επιτάσσει και η ίδια η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η οποία έχει ως επίκεντρο την αγάπη προς τον συνάνθρωπο»
  Πάντα σοβαρή η Μαριέττα Γιαννάκου.

 162. Avonidas said

  #160. Τι ‘ναι πάλι αυτό στο 136; Διαδικτυακός κορονοϊός;

  Κοθορνοϊός 🙂

 163. aerosol said

  Αν όντως είναι οι άθεοι που που διαφωνούν με τους ιεράρχες στο θέμα της μετάληψης (που ξέρω από πρώτο χέρι πως δεν είναι), τότε αυτό είναι ντροπή και όνειδος για τους «πιστούς». Θα άξιζε να αναρωτηθούν αν θέλουν να εγκαταλείψουν την λογική και την κοινωνική φροντίδα στους αντίπαλους.
  Εγώ που μόλις τώρα δημιούργησα το Κόμμα Αθέων Μπολσεβίκων με Κονσερβοκούτια (ΚΑΜΚΟ) -το οποίο χρηματοδοτείται υπογείως με σταλινικά ρούβλια από τον Σόρος, ίσως και τον Σώρρας!- εύχομαι να παραμείνει υγιές και ζωντανό το κοινωνικό σύνολο, μαζί με πιστούς όπως ο BLOG και η οικογένειά του. Μικροκομματικά οφέλη το επιβάλλουν…

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  163: Μήπως κοθωνοϊός; 😎

 165. spiridione said

  Κλείνουν και τα φροντιστήρια

 166. Μαρία said

 167. 165, 163, 136
  Η Γομμόρα δεν κινδυνεύει από γομμόρροια,
  καθότι αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικό.

 168. Μαρία said

 169. Avonidas said

  #164. Πού γίνονται οι εγγραφές νέων μελών; Υπάρχει πρόβλεψη για ψήφο ομογενών;

 170. nikiplos said

  Αρρώστησε ο Μαρινάκης κλείνουν τα σχολεία… που είναι ο τζη?

 171. Πάνος με πεζά said

  @ 172 : Επιτροπή εφέσεων : -15 βαθμοί από ομάδες που οι αξιωματούχοι τους είναι φορείς του κορονοϊού.

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι μάρκα κονσερβοκούτι; Πολύ καλά κόβουν τα Zwan έχω ακούσει.

 173. Πάνος με πεζά said

  Παρόλα ταύτα, σου λέει ο ΠΑΟΚ, δε ζητάω καμιά αναβολή στην αναμπουμπούλα, μπας και προλάβει και κανένας τραυματίας να παίξει; και δεν τα έχω με κανέναν ΠΑΟΚ, ενδεικτικό είναι. Που να δείτε πόσα θα φορτωθούν στον κορονοϊό το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα… Εδώ ήδη γίναμε μαυραγορίτες με τις μάσκες…

 174. tryfev said

  Νίκο μου, προσυπογράφω ανεπιφύλακτα κάθε λέξη από το σημερινό κείμενό σου

  Δεν πιστεύω στον Θεό, ούτε στον Χριστό, όμως σέβομαι όσους πιστεύουν.

  Διάβαζα ή άκουγα τις τελευταίες ημέρες τις ανεύθυνες δηλώσεις κάποιων επώνυμων γιατρών -ειρήσθω εν παρόδω ότι η κ. Γιαμαρέλλου, χαίρει εκτιμήσεως στους ιατρικούς κύκλους με τους οποίους έχω κάποια σχέση λόγω της υπερεικοσαετούς θητείας μου ως Νομικού Συμβούλου στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ως άριστη λοιμωξιολόγος- και κάποιων «ταγών» της Εκκλησίας της Ελλάδος και είχα την αμυδρή ελπίδα ότι η Ιερά Σύνοδος, υπό την Προεδρία του, αρκετά συνετού για ανώτατης βαθμίδας κληρικό, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, θα αιρόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα εξέδιδε μια σοβαρή, συγκροτημένη και συγκρατημένη ανακοίνωση. Δυστυχώς έκανα λάθος. Κώφευσε κι αυτή και αρνήθηκε να δηλώσει «παρούσα στο προσκλητήριο των καιρών» κι έτσι αποδείχθηκε ανάξια, σύμφωνα με τους παλαμικούς στίχους.

  ΄Ετσι, στέλνει τους πιστούς «αδιάβαστους» να συγχρωτίζονται με πλήθος κόσμου στις εκκλησιές, να φιλούν εικόνες και να μεταλαμβάνουν χωρίς να είναι βέβαιοι ότι ο αμέσως προηγούμενος από αυτούς που ήπιε λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα από το ίδιο δισκοπότηρο και με το ίδιο κουταλάκι δεν είναι ασυμπτωματικός (ακόμη) φορέας του Covid-19. Και δυστυχώς η αναλογία μεταξύ των εκκλησιαζομένων, όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο.

  ΄Ενα μπράβο λοιπόν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής η οποία, δια στόματος του Προκαθημένου της, του από Προύσσης Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου Λαμπρινιάδη, ενός φωτισμένου ιεράρχη, απηύθυνε προς τα μέλη του ποιμνίου της το μήνυμα ότι πρέπει να φροντίσουν την υγεία τους και ότι αν απουσιάσουν από την εκκλησία μέχρι να περάσει η κρίση του κορονοϊού, να θυμούνται ότι μπορούν να λατρεύουν τον Θεό «εν πνεύματι και αληθεία» παντού.

  Κι ένα ακόμη στην ρουμανική εκκλησία που αποφάσισε τη χρήση πλαστικών κουταλιών κατά την μετάληψη.

 175. τα μυαλά said

  Αυτή την γελοία κατακλείδα τι τη θέλατε? Άσκηση ειρωνικού ύφους? Δεν το έχετε. Να με τσιγκλίσετε να σχολιάσω? Ορίστε, το καταφέρατε. (Τους μισούς δεν αντέχω να διαβάζω με τα σεντόνια τους, τους άλλους μισούς έχω απαγορεύσει να με διαβάζουν.) Δεν είχα σκοπό να σχολιάσω, αλλά με προκαλέσατε.

 176. Pedis said

  https://info-war.gr/i-ekklisia-kanei-ti-doyleia-tis-na-timo/

  Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία καλώντας τους πιστούς να συνεχίζουν να συναθροίζονται με υπερήλικες σε κλειστούς χώρους και να χρησιμοποιούν ένα κοινό κουτάλι, έκανε ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα βαθιά αντιδραστικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας.

  Η αδιαφορία για τα πορίσματα της επιστήμης βρίσκεται στην καρδιά κάθε εκκλησίας (παρά το γεγονός ότι ο ισλαμικός κόσμος και η καθολική εκκλησία ακολούθησαν τις συστάσεις των γιατρών και κρατικών υπηρεσιών σε σχέση με τον κορονοϊό).

  Ας επανέλθουμε όμως στους «εκπροσώπους» του θεού. Ακόμη και αν εξετάσει κανείς τον ρόλο της ελληνικής εκκλησίας σαν μια επιχείρηση, που λειτουργεί στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, η στάση της ήταν υποδειγματική και αναμενόμενη.

  Ένα κρατικοδίαιτο σώμα επαγγελματιών φρόντισε να προφυλάξει το βασικό προϊόν του, δηλαδή την πίστη, προσβλέποντας τόσο στο άμεσο κέρδος (των πιστών που προσέρχονται κάθε Κυριακή στην εκκλησία) όσο και σε μελλοντικά έσοδα από την προώθηση του brand name του.

  Με όρους επιχειρηματικότητας (entrepreneurship) θα λέγαμε ότι έκανε disrupt στην παγκόσμια αγορά της πίστης, προωθώντας ένα προϊόν που αμφισβητούνταν.

  Ακόμη όμως και σε πολιτικό επίπεδο η επίδειξη ισχύος απέναντι σε κρατικούς φορείς και την πολιτεία έδωσε το μήνυμα για το ποιος πραγματικά κυβερνά αυτή τη χώρα.

  Μήνυμα το οποίο μπορεί να ρευστοποιηθεί οικονομικά με την πρώτη ευκαιρία σε περίπτωση που τεθούν στο τραπέζι ζητήματα όπως η κρατική μισθοδοσία των κληρικών, η πλήρης φοροασυλία κτλ.

  Σε τελική ανάλυση η ελληνική εκκλησία λειτούργησε όπως οι μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη – αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο, το οποίο απομυζούν με κάθε ευκαιρία μέσω του κρατικού μηχανισμού.

  Τι γίνεται όμως με τους Έλληνες επιστήμονες αλλά και τους πολιτικούς που αθέτησαν τους όρκους τους για την προστασία της κοινωνίας;

  Δηλώσεις όπως αυτές τις λοιμωξιολόγου Ελένης Γιαμαρέλλου (και πολλών άλλων), θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε άμεση αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

  Για όσο διάστημα τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να φορούν ιατρική στολή, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου είναι υπόλογος για κάθε θύμα τους.

  Γιατί, δεν παραβίασαν απλώς τον όρκο τους στον Ιπποκράτη, αλλά προχώρησαν σε διασπορά ψευδών ειδήσεων, που τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως τριών ετών.

  Υπόλογα απέναντι στη δικαιοσύνη και τον ιατρικό σύλλογο έπρεπε να βρίσκονται και ΟΛΑ τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, που ακόμη και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα της θείας κοινωνίας, αλλά αρκούνται σε διαρροές προς δημοσιογράφους.

  Η τιμωρία τους πρέπει να είναι παραδειγματική, με πρώτους φυσικά τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

  Ένα μεγάλο τμήμα δημόσιων λειτουργών κι επιστημόνων φέρει ακέραια την ευθύνη για κάθε κρούσμα που ενδέχεται να υπάρξει μεταξύ των πιστών.

  Για αυτό άλλωστε σε όλες τις χώρες του κόσμου – πλην της Ελλάδας – η επίσημη πολιτεία επέβαλε τη θέλησή της στις εκκλησίες.

  Συνεχίστε τώρα να ανησυχείτε για τον μπολιτισμό σας που απειλείται από την «εισβολή» των προσφύγων.

 177. Πάνος με πεζά said

  Πιο πάνω έγραψα ότι το site καταγραφής ενημερώνετα αργά. Γράφει λοιπόν ακόμα για την Ιταλία, 463 θανάτους ενώ ήδη έχουν εκτοξευτεί γύρω στους 630 περίπου… Είναι ολοφάνερο ότι καταρρέει το σύστημα περιθαλψης (που ειναι και το μέγιστο πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα) και ο αριθμός αυξάνεται «δευτερογενώς»…

 178. Νέο Kid said

  Στην Κύπρο μόλις ανοικοινωθηκε επίσημα οτι απαγορεύονται μέχρι νεοτέρας όλες οι συναθροίσεις άνω των 75 ατόμων , του εκκλησιασμού ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ! (Ενημέρωσε λέει ο Νίκαρος τον αρχιτράγο σχετικά…)

  Σταύρο, η διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ Ιταλίας και Κορέας μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους, αλλά υποθέτω ότι μια βασική πρέπει να είναι ότι η Ιταλία είναι πολύ πιο γερασμένη από την Κορέα …

 179. LandS said

  152 Όντως. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις του τύπου αλλά και ολόκληρα τμήματα επιχειρήσεων (Λογιστήρια και ότι άλλο ειναι «δουλειά γραφείου» ) . Οι Τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα για να στήσουν τα πισιά των υπαλλήλων τους για να μπαίνουν με ασφάλεια στα intranet – καταλαβαίνετε γιατί. Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο αγοράς laptop για να δοθούν σε εργαζόμενους που είναι δύσκολο να στηθούν τα μηχανήματά τους. Κάποιες έχουν κανει προσωμοιώσεις κλεισίματος υποκαταστήματος και μεταφοράς των εργασιών σε άλλο πιο ασφαλές (τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν ξέρω) . Κάθε υποκαταστήμα, καθε κτίριο Τράπεζας απολυμαίνεται σχολαστικά καθημερινά. Γνωρίζω εισαγωγέα, μικρών σχετικά, μηχανημάτων από Γερμανία που ειδοποιήθηκε ότι σταματούν όλες οι αποστολές από Γερμανία (γιατί; ) . Επίσης, συνεργείο του που θα πήγαινε για συντήρηση στις εγκαταστάσεις πελάτη του, μετά από απαίτησή του, θα αποτελείται από ένα τεχνικό μόνο και όχι απο το συνηθισμένο τρεις. Επαγγελματικά ταξίδια σταμάτησαν, άρχισαν οι τηλεδιασκέψεις στα Συμβούλια και στις επιτροπές και σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, πήρα το αμάξι για το Κέντρο, αντιμετώπισα κίνηση αρχών δεκαετίας ’90, στο πάρκιν της Κλαυθμώνος δεν υπήρχαν θέσεις και είχα δέκα αυτοκίνητα να περιμένουν πριν από μένα, έφυγα και έφαγα τη θέση ενός κάτοικου της Ασκληπειού πιο πάνω από τη Διδότου.
  Άλλα πάρκιν στη περιοχή δεν είχαν θέση. Και να είχαν δεν θα το έδινα γιατί δουλεύουν με παρκαδόρο.

  Με τις υγείες μας και εις άλλα με υγεία. Όπως αστειευόταν ένας διπλωμάτης της Πρεσβείας μας στη Δαμασκό: Ινσαλάχ με υγεία.

  Και ναι, οι αρώστιες δεν μεταδίδονται από τη Θεία Μετάληψη. Με το σάλιο στο κουταλάκι μεταδίδονται.

 180. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κι εγώ είμαι και δηλώνω χριστιανός, ανεξάρτητα αν βιώνω τις διδαχές κατά την δική μου αντίληψη. Θεωρώ ότι το θρησκευτικό ιερατείο, σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία, λειτουργεί όχι μόνο παράλογα αλλά και αντιχριστιανικά.

  Ο θεός έδωσε νου και σκέψη στον άνθρωπο για να επιλέγει και να πράττει το σωστό. Μπορεί η θεία μετάληψη να μην μολύνει, όμως ο συνωστισμός, οι ασπασμοί… κλπ αποτελούν σοβαρή αιτία κινδύνου. Αν έστω και ένας άνθρωπος χάσει τη ζωή του, εφαρμόζοντας τις εντολές του ιερατείου, τότε τους θεωρώ ηθικούς αυτουργούς σε αφαίρεση ζωής. Δεν υπηρετούν τον Ιησού, αλλά τον Μαμμωνά, ήτοι τα οικονομικά και εξουσιαστικά τους συμφέροντα.

 181. Jane said

  Εννοείται πως συμφωνώ 100% με το άρθρο.
  Ελπίζω τώρα που κλείνουν και τα σχολεία να γίνει κατανοητό κι από τους θρησκευόμενους πως η κατάσταση είναι σοβαρή
  και δεν πρέπει να μας ξεφύγει.
  Από την εκκλησία της Ελλάδας δεν περιμένω λογική ούτε ήθος.
  «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη».

 182. ΣΠ said

  σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 31% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι μεταδίδεται ασθένεια με τη θεία Κοινωνία

  Δεν μου κάνει εντύπωση το ποσοστό. Εδώ 38% των Αμερικανών νομίζουν ότι μπορεί να κολλήσουν κορονοϊό από την μπίρα Corona.

 183. ΓιώργοςΜ said

  181 Σε κατάστημα που πήγα σήμερα, ο πωλητής έδωσε την παραγγελία μου στο λογιστήριο (που ήταν στο πατάρι) και έφεραν το POS για να πληρώσω στο γραφείο του πωλητή, αντί να πάω εγώ στο λογιστήριο/ταμείο, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι διαδρομές των πελατών στο κατάστημα. Δίπλα στο στιλό με το οποίο υπέγραψα το δελτίο παραλαβής, είχαν αντισηπτικό τζελ. Έφεραν και τα πράγματα που αγόρασα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο έτσι κι αλλιώς.
  Οι νέες συνθήκες…

 184. Νέο Kid said

  184. What’s in a Name! Ε; 🤪
  Φαντάζεσαι ο μπιλ γκειτς να είχε βγάλει την εταιρία του «Corona» ;
  Θα γυρνούσαμε στην εποχή του χαλκού!

 185. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  181: ναι και οι τράπεζες. Το θέμα είναι πως δεν έχουν δημιουργηθεί, ούτε δημιουργείται έτσι γρήγορα/εύκολα ασφαλής εξωτερική πρόσβαση στο intranet για χιλιάδες χρήστες. Επίσης οι εταιρείες διανομής τροφίμων (περίπου ντελιβεράδες) είναι υπό πίεση, γιατί προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης και δεν έχουν αρκετά μεταφορικά /διαχειριστικά /έμψυχα μέσα.

  Να (προσπαθήσουμε να) ευθυμήσουμε λίγο…
  (γιατί ενισχύθηκε η κατήφεια, ακούγοντας, εκτός από τα νέα στο μέτωπο της επιδημίας, τον Τσακαλώτο στη Βουλή να μιλά σήμερα για την πορεία της οικονομίας… πού ήδη πήγαινε άσχημα από το 4ο τρίμηνο του 2019. Τώρα, με τις επιπλέον για τις επιπτώσεις του ιού θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο😳🤔)

 187. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @188. 🙂 🙂

 188. Nestanaios said

  160.
  Γέροντα, δεν έχεις καταλάβει τι γίνεται. Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια δεν πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων.

 189. Νέο Kid said

  Στη Λευκωσία κλείνουν σχολεία ΚΑΙ φροντιστήρια.

 190. leonicos said

  151 Πέπε

  Τις Παροιμίες τις ανεφερα

  Δεν πρέπει να υποβάλλεις τον θεό σου σε δοκιμασία

  είναι λόγια του Ιησού προς τους πειρασμούς του Σατανά μετά τη 40-ημερη νηστεία στην έρημο

  Άσχετο με το τι πιστεύεις, μιλάμε για κείμενα μόνο

 191. Πλαστοπροσωπία said

  [Πλαστό σχόλιο]

 192. Γιάννης Ιατρού said

  Τι μέτρα λέτε μωρέ, Ανεπαρκή, όλα. 😡
  Εδώ δεν φροντίσει η κυβέρνηση να βάλει κανέναν 4ψήφιο αριθμό για να καταγγέλλουμε* άτομα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι έχουν τον ιό, τι λέμε τώρα….
  * Έχει φριάξει το γνωστό καρφί

 193. sarant said

  193 [Σβηστηκε]

 194. Γιάννης Ιατρού said

  193: Μπάρμπα, νωρίς το πρωί το ανάρτησες, αργά το απόγευμα μας το λες…. 👎🙄
  Ωχ, άλλη μία πλαστοπροσωπία του γνωστού τρολ!😂

 195. Γιάννης Ιατρού said

  195: Αναρτήθηκε από panagiotisandriopoulos στις 8:57 π.μ. !!!

 196. Τον κ. Ανδριόπουλο τον ξέρουμε από παλιότερα, ο σχολιαστής όμως μάλλον έχει άλλο (ένα) όνομα. Σημειωτέον ότι η ανάρτηση στο φαναριώτικο ιστολόγιο έγινε σήμερα το πρωί, αν δεν κάνω λάθος όμως κυκλοφορεί από χτες στο προσωπικό ιστολόγιο του Π.Α.

 197. spiral architect 🇰🇵 said

  «[…]εκκλησιαστικες υπηρεσίες […]» και business as usual. 😉

 198. Να που για μια φορά δεν ήμουν εγώ ο πιο γρήγορος!

 199. dryhammer said

  Νοικουμενικό το τρολ!

 200. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρε τον μπαγάσα, άπαιχτος! 😂

 201. sarant said

  196 κε
  Ομολογώ ότι την πάτησα μεγαλοπρεπώς. Δεν κάθομαι καν να το ελέγξω, σας έχω εμπιστοσύνη.

 202. 184,
  Το πραγματικό ποσοστό, λέει, είναι περίπου 4%, ή και μικρότερο.
  (Όχι πως 4% είναι μικρό ή θα με εξέπληττε αν ήταν μεγαλύτερο. 🙂 )
  https://factcheck.thedispatch.com/p/are-38-percent-of-americans-avoiding

 203. Avonidas said

  Ρε παιδιά, εγω με το που το διαβασα το θεωρησα αυτονόητο πως είναι ο καλικαντζαρος, βλεπω μετά την απαντηση του Νικοκύρη, λεω «ωπ! τον παρεξήγησα τον άνθρωπο»…

  Κατεργαρικώτερος του Πουκ και θεομπαιχτικώτερος του Λεό Ταξίλ ο πολυώνυμος, σαπώ! 🤣🤥🤯

 204. βασιλης said

  ολες οι θρησκειες τον ιδιο στοχο εχουν – εξουσια και χρημα. η θρησκεια της συγχρονης ιατρικης δεν αποτελει εξαιρεση.

 205. dryhammer said

  203 Αυτό το «παραμυθολογούν τον πιστό Λαό» έπρεπε να σε πονηρέψει

 206. leonicos said

  ακόμα και με έναν πιστό θα λειτουργώ

  έχω δει εκκλησία, εκτός κορονοϊού, να κάει ιεροτελεστία ολομόναχος.

  Αυτό δεν βλάπτει στο κάτω κάτω.

  Και αυτό φυσικά δεν έχει νόημα στις εκκλησίες που ο εκκλησιασμός αποτελείται κυρίως ή αποκλειστικά από ομιλία.

  Ασφαλώς δεν θα βγει κάποιος στο βήμα μπροστά σε κενά καθίσματα. Μπορεί να γίνει στο θέατρο όμως. Οι ηθοποιοί μπορεί να ζουν την παράσταση. Κάτι ανάλαογο μπορεί να συμβαίνει και με τους ιερωμένους

 207. Χαρούλα said

  Σε τι δύσκολη θέση ο επιστήμονας και ρασοφόρος….!
  https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/periorizontai-logo-koronoiou-oi-leitourgies-sti-mitropoli-mesogaias/

  …..σολομώντια λύση

 208. Χαρούλα said

  Απορία: αμφισβητούμε γενικά την ύπαρξη κ.Ανδριόπουλου, ή ότι το συγκεκριμένο σχόλιο ειναι δικό του;

 209. Γιάννης Ιατρού said

  στην αναμπουμπούλα μπήκε λάθος ο σύνδεσμος του καρφιού 194 🙂

 210. Το δεύτερο, υπάρχει ο άνθρωπος και έγραψε για το Πηδάλιο (βλ. και παραπάνω, #35)

 211. Γιάννης Ιατρού said

  210: το δεύτερο, ο καπετάνιος έχει κάνει πολλές φορές πλαστοπροσωπίες με χρηστώνυμα…

 212. Χαρούλα said

  Ααα! 212+213, σας ευχαριστώ.

 213. spiral architect 🇰🇵 said

  Watchdog Iatrou! 👍

 214. sarant said

  Είπαμε, την πάτησα.

  Το πλαστό σχόλιο 193 σβήστηκε -ή μάλλον εξουδετερώθηκε- ύστερα απο παράκληση του αληθινού Π.Ανδρ.

 215. # 172, 175

  Λόγω των συμβουλών της Σουζάνας μπορεί η ανακοίνωση του Μαρινάκη να είναι για να ξεκουρασθεί ο Βαλεμπουενά ή και πιθανότερο να μη συνεχισθεί η δίκη του για το στημένο 3-0 με την Βέροια όπου η καταδίκη αρχίζει να φαίνεται μονόδρομος (θα με θυμηθείται πως η άρση της πονής του υποβιβασμού γι αυτόν έγινε κι όχι για να σωθεί η Ξάνθη (για τους μη γνωρίζοντες η γραμμή ουέφα-φίφα είναι δε περίπτωση πολυϊδιοκυησίας η τιμωρία ΜΟΝΟ του ασθενέστερου ) Βλέπετε σ΄αυτή την δίκη οι μάρτυρες είναι ακόμα …ζωντανοί.
  Εν πάση περιπτώσει από ένα-ας πούμε- κλαμπ που στέλνει ανώνυμη επιστολή στην ΕΕΑ, που αλλάζει την σύνθεσή της μέσω του εντεταλμένου υφυπουργού του και που την γνωμοδότηση προσπαθεί να την κάνει δεσμευτική για την δικαιοσύνη και με την εν γένει τοξικότητα που αναδίδει όλα τα περιμένω από αυτό και όλα τα θεωρώ πιθανά’
  Εξ άλλου κάποια πράγματα τα πανηγυρίζουν περισσότερο από τα γκολ…

 216. Μαρία said

  203
  Κάνει μπαμ απο τις πρώτες αράδες.
  Πιστεύεις οτι οι εκκλησιαστικοί και παρεκκλησιαστικοί περιμένουν να μάθουν τι λέει ο Νικ… ο Αγιορείτης απ’ το Σπύρο; Τον ξέρουν απέξω και ειδικά το κεφάλαιο για τον αυνανισμό.

 217. dryhammer said

  218. Χάσαμε και την εκτενή αναφορά που θα έκανε στο επόμενό του σχόλιο (μην τυχόν και δεν τον πάρουν είδηση)

 218. Pedis said

  # 218 – … και ειδικά το κεφάλαιο για τον αυνανισμό.

  🙂

 219. Περιονουσκιας said

  Προσυπογράφω, βέβαια, αλλά είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα είναι θεολογικό και εκκλησιαστικό ΜΟΝΟ;
  Το σταυροφίλημα του Αδώνιδος και η μετάληψη της Ράπτη εμένα μου θύμισαν κάποιους κνίτες που, αμέσως μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ και παρά τις σχετικές οδηγίες, έπιναν επιδεικτικά γάλα σε κάποιες πλατείες για να δείξουν ότι η κομμουνιστική ραδιενέργεια δεν είναι επιβλαβής. Θα τους φύλαγε το πνεύμα του Πατερούλη, φαντάζομαι.

 220. ΣΠ said

  218, 220
  Κάτι θα ξέρουν.
  https://www.neopolis.gr/o-avnanismos-enischyi-to-anosopiitiko-mas-systima/

 221. π2 said

  Για το κυρίως θέμα τα είπα στα χτεσινά σχόλια, οπότε περιορίζομαι να σημειώσω την παλαιότερη επιγραφική μαρτυρία στη μετάληψη (κάποιοι λένε ότι είναι κι η παλαιότερη εκτεταμένη χριστιανική επιγραφή), το 216 μ.Χ.

  Πρόκειται για το έντονα αλληγορικό επιτύμβιο επίγραμμα του επισκόπου Αβερκίου, που ήταν γνωστό από τον Βίο του, έργο (του 4ου ή 5ου αιώνα) που θεωρούσαν όλοι πλήρως επινοημένη βιογραφία, μέχρι που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αι. στη Φρυγία αποτμήματα μιας επιγραφής (επιτύμβιο κάποιου Αλεξάνδρου, γιου του Αντωνίου) που αντέγραφε το επίγραμμα του Αβερκίου αυτολεξεί, με την προσθήκη στο τέλος «ταῦθ’ ὁ νοῶν εὔξαιτο ὑπὲρ Ἀβερκίου πᾶς ὁ συνῳδός», δηλαδή «όποιοι καταλαβαίνουν τα ανωτέρω ας προσευχηθούν για τον Αβέρκιο, με μια φωνή».

  Προς το τέλος, η αναφορά στη μετάληψη: οἶνον χρηστὸν ἔχουσα, κέρασμα διδοῦσα μετ’ ἄρτου.

  Και για να είμαστε ακόμη πιο εντός θέματος: ο Αβέρκιος πέθανε ασφαλώς πριν από το 216 μ.Χ. (έτος στο οποίο χρονολογείται το επιτύμβιο του Αλεξάνδρου που χρησιμοποιεί το ποίημα του Αβερκίου), άγνωστο πότε ακριβώς. Κατά τον βίο του πάντως πέθανε λίγο μετά το ταξίδι του στη Ρώμη το 166, όταν δηλαδή είχε ξεσπάσει σε όλη την αυτοκρατορία η περίφημη πανώλη που αποδεκάτισε την αυτοκρατορία (και θεωρείται γενικώς ότι μετέβαλε αποφασιστικά τη θρησκευτική νοοτροπία της ρωμαϊκής οικουμένης).

  Δεν αποκλείεται λοιπόν ο συγγραφέας του πρώτου επιγραφικά σωζόμενου κειμένου που αναφέρει τη μετάληψη να έπεσε θύμα μιας ταχύτατα εξαπλούμενης πανδημίας…

  (Αποκατεστημένο ελληνικό κείμενο: https://epigraphy.packhum.org/text/271205

  Καλό λήμμα στη wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Inscription_of_Abercius

  Άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες και βιβλιογραφία για όσους έχουν λογαριασμό στο academia: https://www.academia.edu/13104838/_Looking_for_Abercius_Reimagining_Contexts_of_Interpretation_of_the_Earliest_Christian_Inscription._)

 222. Περιονουσκιας said

  222. Αυτό είναι αλήθεια. Μπορώ να σας διαβεβαίωσω ότι έχω ατσάλινη υγεία! 😁

 223. sarant said

  223 Μπράβο βρε συ!

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  221: Ακριβώς. Όλες οι θρησκείες απαιτούν θυσιαστική υπεράσπιση από τους πιστούς τους.

 225. Νίκος Κ. said

  Η απόφαση της Συνόδου έχει μια σιδερένια λογική: θα σας υποχρεώσω να αποδεχτείτε μια παράλογη απόφαση για να σας δείξω την πραγματική δύναμή μου.
  Κι όταν τρέχουν να σκύψουν μπροστά της υπουργοί και βουλευτές έχουν πετύχει (για μια ακόμη φορά) τον σκοπό τους. Σιγά μην ενδιαφερθούν για τον κόσμο που θα αρρωστήσει, ας ζητήσει το έλεος του θεού!

 226. Μαρία said

  220
  Για την ακρίβεια στο Πηδάλιο οι κανόνες του Αγίου Ιωάννου του νηστευτού αναφέρονται στη μαλακία. Τα επιτίμια μάλιστα αρχίζουν απ’ την ρεύση. σ.566 κεξ του βιβλίου http://www.kenef.phil.uoi.gr/pdf/14936/14936.pdf
  Είναι ίσως το διασημότερο κεφάλαιο του Πηδαλίου.

 227. Mindkaiser said

  Δυστυχώς νομίζω ότι η συζήτηση για την μετάληψη, αν και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα λόγω κάποιων εξαιρετικών σχολίων, γίνεται περί όνου σκιάς. Τα νέα είναι αρκετά πιο δυσοίωνα, καθώς φαίνεται ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται αρκετά εύκολα μέσω της αναπνοής. Αν έχετε κουράγιο, μπορείτε να ακούσετε το πρόσφατο podcast του Joe Rogan στο οποίο φιλοξενεί τον Michael Osterholm και καταρρίπτει αρκετούς μύθους αναφορικά με τον ιό.

 228. sarant said

  229 Ωχ…

 229. π2 said

  Κι άλλο ένα δυσοίωνο: https://news.sky.com/story/coronavirus-worldwide-peak-will-come-next-winter-scientific-model-predicts-11954441

 230. Pedis said

  # 228 – πολύ πουτανιάρικο το μέτρο να μην καρφώνονται οι γυναικες στους άνδρες τους … αλλά, πές μου, επειδή δεν θυμάμαι (δεν το ζητούσα έτσι σκέτη ξεροληγούρα που ήταν) αντίδωρο δικαιούνται να πάρουν όλοι, ανεξαιρέτως, μεταλαμένοι και αμετάλαφτοι;

 231. Μαρία said

  232
  Το αντίδωρο δεν συνδέεται αποκλειστικά με την κοινωνία. Το παίρνεις στο τέλος της λειτουργίας, αρκεί να είσαι νηστικός.

 232. […] Πριν από δώδεκα μέρες είχαμε τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα -χτες, ο αριθμός τους έφτανε τα 84, ευτυχώς χωρίς κανέναν θάνατο. Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από ένα γκρουπ προσκυνητών στους Αγίους Τόπους, η διαχείριση του οποίου έγινε μάλλον ατελώς από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν πολλά δευτερογενή… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/10/coronavirus-3/ […]

 233. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάτι σα να τσιμπήσαμε κι εμείς εκεί στις εσχατιές
  https://www.neakriti.gr/article/kriti/lasithi/1570128/koronoios-gia-proliptikous-logous-sto-spiti-tou-nosileutis-stin-ierapetra/

 234. 235 Οδοφράγματα στη Νεάπολη ΤΩΡΑ

 235. Pedis said

  # 233 – επομένως, με το μέτρο εξαγνισμού που προτεινόταν, όχι-μετάληψη, όχι-αντίδωρο, θα ξεκαρφώνονταν (και θα προστατεύονταν ας πούμε) οι γυναίκες παίρνοντας το αντίδωρο, αλλά θα καρφώνονταν οι άνδρες με πονηρά όνειρα, το οποίο, προφανώς, δεν είναι και προς θάνατον;

  Συγγνώμη, για ποιο λόγο ο πατερ-Πηδάλιος πίστευε ότι κάθε ονειρωξυμένος θα επέλεγε να καρφωθεί με αυτόν τον τρόπο;

  Γενικότερα, ποιος χριστιανός πιστεύει, όταν δεν τον συμφέρει, ότι ο θεός τον βλέπει;

 236. Εσένα που σ’ αρέσουν τα ιταλικά, διάβασε Μπουτζάτι, «Ο σκύλος που είδε τον θεό». Έχει πλάκα.

 237. Σάκης said

  Μπαίνω αργά στην ανάρτηση, αλλά θα συνεισφέρω ορισμένες πολύ σημαντικές πληροφορίες, με αφορμή το σχόλιο 228, όπου η δεσποινίς Μαρία εξεπίτηδες μάς προσέφερε ένα unsearchable αντίτυπο του «Ιερού Πηδαλίου», για να μή μπορέσουν να ξεστραβωθούν οι αναγνώστες και να παραμείνει όλο το Ιστολόγιο στο σκοτάδι της άγνοιας…

  1) Τυχαίνει να έχω μελετήσει εξονυχιστικά το φαινόμενο του Αυνανισμού ιστορικά. Γνωρίζω, λοιπόν, την εμμονή του μεγάλου μας Αγίου, Νικοδήμου Αγιορείτου, τόσο στο «Πηδάλιον», όσο και στο «Εξομολογητάριον» για τη Μαλακία. Είναι όμως τόσο άσχετος ο Άγιος, που φτάνει στο σημείο να λέει ότι ο Ιεχωβά τιμώρησε τον Αυνάν επειδή μαλακιζόταν!.. Ενώ είναι πασίγνωστο ότι ο Ιεχωβά – Χριστός τιμώρησε τον Αυνάν για καθαρά ρατσιστικούς ρόλους: Επειδή έκανε διακοπτόμενη συνουσία («εξέχεε επί την γήν») με τη νύφη του τη Θάμαρ, με αποτέλεσμα να μή διαιωνίζεται το εβραϊκό του σπέρμα: «Αυνάν… όταν εισήρχετο προς την γυναίκα τού αδελφού αυτού, εξέχεεν επί την γήν τού μη δούναι σπέρμα τώ αδελφώ αυτού», λέει η Γένεσις στο 38,9.

  Ας δούμε, όμως, τί γράφει, τόσο στο «Πηδάλιον» όσο και στο «Εξομολογητάριον» ο Άγιος Νικόδημος:

  2) Αμέσως μετά, ο Νικόδημος Αγιορείτης ισχυρίζεται κάτι τρομερό που ουδέποτε μάς δίδαξαν στα σχολεία, για να μή συντριβεί το ιδεολόγημα του Ελληνοχριστιανισμού: Ότι από κάποιο χωρίο του Παύλου στην Προς Ρωμαίους συνάγεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας ότι ο Ιεχωβά – Χριστός μισούσε τόσο πολύ τους Έλληνες Σοφούς, που κατέστρεψε όλους τους Έλληνες, κάνοντάς τους να αγαπούν το ολέθριο πάθος της Μαλακίας!..

  Τί, άραγε, έχει να πεί ο εκλεκτός χριστιανός λόγιος κ. Blogotinanai για το παρακάτω απόσπασμα του «Πηδαλίου», όπου ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει πως ο Χριστός κατέστρεψε τους Έλληνες κάνοντάς τους Μαλάκες;

  3) Τελειώνω δίνοντας μία ανεκτιμήτου αξίας γλωσσική πληροφορία που ουδείς αναγνώστης φιλοτιμήθηκε να δώσει στα 11 χρόνια ζωής του παρόντος Ιστολογίου: Ο πρώτος ελληνόφωνος που χρησιμοποίησε την λέξη «μαλακία» με την σημασία του αυνανισμού («δέφεσθαι» στα αρχαία ελληνικά) ήταν ο άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής (εκοιμήθη το 595) στον 8ο Κανόνα του, όπου αναφέρει επί λέξει:

  «ΚΑΝΩΝ Η΄: Ο μαλακίαν διαπραξάμενος, τεσσαράκοντα ημέρας επιτιμάται, ξηροφαγία διαιτώμενος και μετανοίας εκάστης ποιών εκατόν»

 238. Μαρία said

  https://twitter.com/nikosarantakos/status/1237478077816541184 *

  Στη Φλόριντα 3.720 ντόλαρς. Ότι πρέπει για τα εκατομμύρια ανασφάλιστων. https://www.francetvinfo.fr/replay-radio/le-vrai-du-faux/coronavirus-les-americains-confines-doivent-ils-vraiment-payer-des-frais-de-3-000-a-4-000-dollars-la-journee_3860375.html

  *Με το πόδι το έγραψε; Είδα οτι γι’ αυτό το λόγο σχολιαστής αμφισβήτησε τη γνησιότητά του.

 239. Μαρία said

 240. Pedis said

  Ετούτος εδώ είναι επιστήμων, μoριακός βιολόγος, και τα λέει πολύ επιστημονικά. Θαυμάστε επιχειρήματα και λογική προσέγγιση

  https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/35772-to-thauma-upirxe-uparxei-kai-tha-sunexisei-na-uparxei

  Επειδή, λέει, όπως δεν γνωρίζουμε αν είναι φορέας ή ασθενής ο διπλανός στο λεωφορείο, η ταμίας που συναντάς στο σουπερμάρκετ, ο καφετζής που σου φτιάχνει τον καφέ και ο φούρναρης που σου πουλάει το ψωμί,

  και το ίδιο δεν γνωρίζουμε ποιος έχει ασθενήσει, από όσους συνεισφέρουν με κατάνυξη και πίστη το σάλιο τους στο κοινό ποτήριον της ζωής και δόξης του Κυρίου,

  γιατί, λοιπόν, ω πονηροί, πρώτα δεν ζητάτε να σταματήσουν να λειτουργούν τα μέσα μεταφοράς, δεν κλείνουν τα σουπερμάρκετ, οι φούρνοι κλπ ενώ επιμένετε να σταματήσει η μετάληψη με το ίδιο κουταλάκι;

  Σε τελική ανάλυση, ο φωστήρας αποδέχεται ότι αν εφαρμοσθούν μέτρα καραντίνας α λά Ουχάν, ίσως, τότε και μόνον τότε, ενδέχεται να τεθεί σε συζήτηση αν η ανταλλαγή του σάλιου μεταξύ των πιστών κατά τη μετάληψη θα μπορούσε να αποφευχθεί.

  Αλλά, μη γελιέστε και μη χάνετε την πίστη σας, χριστιανοί. Διότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι ο ένας δεν κόλλησε, λέει, φυματίωση που κοινωνούσε φυματικούς κι ο άλλος, λέει, δεν κόλλησε έμπολα που κοινωνούσε αφρικάνους στη Σιέρα Λεόνε. Η θεία κοινωνία είναι γκαραντί αποστειρωμένη επιστημονικο-στατιστικώς.

  Αλλά και διπλά αποστειρωμένη με θαύμα!

  Το θαύμα υπήρχε υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει από τη στιγμή που παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο ίδιος ο Χριστός.

  Όσοι λιθοβολούν την Εκκλησία θα το κάνουν ακόμα και νεκρό να δουν να ανασταίνεται.

  Αγνοούν όμως κάτι. Η Εκκλησία δε ζει στους ναούς.

  Επιβίωσε διωγμών, ρίζωσε στις κατακόμβες κι άνθησε στα παγωμένα Γκουλάγκ.

  Κάθε περαιτέρω ανάλυση είναι και μάταιη και ανώφελη.

  Είναι και σε καραντινα και το κολοσσέο αλλιώς οι έλληνες ορθόδοξοι, μαθημένοι στον καθημερινό αγωνα και στην αυτοθυσία για την πίστη τους κόντρα στην ειδωλολατρική μεταπολίτευση, θα προσφέρονταν πάραυτα στα θηρία. Όχι παίζουμε.

 241. Μαρία said

 242. Pedis said

  # 238 – Το συγκεκριμένο δεν το εχω διαβάσει. Θα το κοιτάξω. Μερσί.

 243. Pedis said

  Είναι ανεξάντλητη πηγή αυτή η ρομφαία.τζιαρ .

  Άσχετο, μα σχετικό με το ποιόν των τσοπαναρέων του ποιμνίου τους:

  Σε όσα εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, στον Έβρο, αναφέρθηκε στο σημερινό του κήρυγμα, από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης, ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος, λέγοντας, χαρακτηριστικά:

  “Στις μέρες μας κινδυνεύει η χώρα μας από τον αιώνιο εχθρό μας, τον Τουρκομογγόλο, που τρία ξέρει να κάνει, να καταστρέφει, να λεηλατεί κι αίμα – Xάρηκα κι έκλαψα χθες όταν άκουσα κι είδα νέους να ανεβαίνουν από την Κρήτη και την Πελοπόννησο και τη Νότια Ελλάδα να συμπαρασταθούν εκεί στα παιδιά”.

  Μα δεν είναι μόνο ένας, μωρέ δύο, άντε τρεις … ! Σαν από αναπαραγωγή με μαζική κλωνοποίηση να βγαίνουν. Τι κακό είναι κι αυτό;!

 244. Μαρία said

  Κι ο Γάλλος υπουργός πολιτισμού απο χτές.

 245. aerosol said

  #171
  Έχουμε λύσει και τα δυο θέματα με βάση τις αυστηρά τεχνοκρατικές αρχές που μας διέπουν: μέσω τηλεπάθειας!

  #174
  Το Ζβαν δε με έχει απογοητεύσει ποτέ, φίλτατε.

  [Θα μας τιμήσει αν αποδεχτείτε και οι δυο μια θέση στο ΔΣ του κόμματος. Δώρο στους δέκα πρώτους επίσημη ανακύρηξή τους σε Πάπες!]

 246. leonicos said

  Γιά να δω τι κάνατε όσο κοιμόμουνα

  Κάτι κάνατε

 247. 239 Τυχαίνει να έχω μελετήσει εξονυχιστικά το φαινόμενο του Αυνανισμού
  Αυτό πια το έχουμε εμπεδώσει, χρόνια τώρα.

 248. leonicos said

  243 Μαρία

  Νοσοκομείο Λοιμωδών ΔΕΝ υπάρχει

  Στο παλιό λοιμωδών φιλοξενούνται ακόμα μερικοί πρώην λεπροί για κοινωνικούς λόγους κι επειδή είναι πάρα πολύ γέροι. Ούτε γιατρός υπάρχει. Κάποιοι παρατρεχάμενοι μόνο που τους εξυπηρετούν

  Πολύ λάθος εύρημα εκ μέρους αυτού που το ανάρτησε

 249. Σαραντάκος και Ρουβίκωνας 🙂

 250. leonicos said

  Α, είναι και το μαλακισμένο 239 του Σσσσσσάκη

  Ο Αυνάν (εβραϊστί Ονάν, δεν μπορώ να καταλάβω τους Ο΄ μερικές φορές) δεν έκανε μαλακία. Απλώς τραβιώταν και ‘εξέχεε το σπέρμα του εις την γην’ για να μην κάνει απόγονο στον αδελφό του

  Υποθέτω ότι η μαλακία ήταν αρχαιότερο άθλημα από τον Αυνάν, του 14ου αιώνα πΚΧ το πολύ

 251. leonicos said

  Ως γνωστόν αυνανίζονται και οι πίθηκοι και άλλα ζώα, τα δε τατράποδα με το στόμα τους

 252. τα μυαλά said

  Δεδομένου ότι ο Παστέρ, Κοχ, κ.α. έδρασαν σχεδόν ένα αιώνα αργότερα, και η φιλοσοφία της απολύμανσης είναι ακόμα πιο νεότερη, πως τα ήξερε όλα αυτά ο Νικόδημος και τα έγραψε. Κάιτ μου διαφεύγει, αλά σιγά μη κάτσω να διαβάσω σεντόνια. Τότε νόμιζαν ότι δεν πρέπει να ακουμπάνε τον άρρωστο, για αέρα, σταγονίδια, σάλιο, κτλ.ούτε την παραμικρή γνώση.

 253. Μαρία said

  250
  Δεξιό κλικ, προβολή εικόνας και θα καταλάβεις την ανάρτηση 🙂

 254. Μαρία said

  Ο απατεώνας ο παπαροκάς για την κοινωνία, τη θεία.

 255. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νικοκύρη πάψε να μπανάρεις τον πολυώνυμο. Ο αγώνας είναι μάταιος. Η μαλακία είναι ανίκητη.
  https://www.babynames.com/name/onan

 256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  253 – Είναι η θεία λειτουργία της φύσης που ενώνει όλη την ανθρωπότητα, κι έχει τους πιο φανατικούς πιστούς, σαν τον Σάκη π.χ που μετά από σκληρή προσπάθεια και εξονυχιστική μελέτη, κατάφερε να γίνει Πρύτανης του αυνανισμού.☺

 257. Περιονουσκιας said

  252. Λεώνικε, νομίζω είναι απλό τι έκαναν οι ο’: αλεφ βαβ νουν νουν = σε μεταγραφή: αυνν. Μπορεί, άλλωστε, πράγματι κάπου κάποτε να προφερόταν «αουνάν» και όχι Ωνάν.

 258. Περιονουσκιας said

  253. Λεώνικε, αν είχαμε τόση ευλυγισία να τραβάμε μαλακία με το στόμα, το ανθρώπινο είδος θα είχε εκλείψει προ καιρού!

 259. spiridione said

  Πω πω, τι έγινε πάλι χτες το βράδυ 🙂

 260. spiridione said

  243. Με συγκίνησε ρε γαμώτο αυτή η ιστορία.

 261. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  262 Κι εμένα. Ειδικά το πρώτο σχόλιο που λέει για τον παπά που έκανε το ίδιο με τον γιατρό και σήμερα είναι αλκοολικός 😎

 262. ΣΠ said

 263. ΓΤ said

  #203 Ο Δήθεν Φαναρίου δεν είχε καν τη… στοιχειώδη ευφυΐα να γράψει «ευρωτίαση», και μίλησε για «μούχλα», σαν να είναι η ολιγογράμματη μάνα μου…

 264. Avonidas said

  #243. Το «ετών τριαντατριών» πώς τεκμηριώνεται εργαστηριακά, ρε παιδιά; Μετράς τους δακτυλίους στα αιμοσφαίρια;

  Πείτε και σ’ εμάς τους αδαείς.

 265. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  266 Πριτς που θα σου πούμε! Για να τα πεις μετά στους αιρετικούς εκεί πάνω…

 266. ΣΠ said

  266
  Τα θαύματα υπερβαίνουν την επιστήμη.

 267. Περιονουσκιας said

  266. Με τον ραδιενεργό άνθρακα 14, φυσικά.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%89%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD_%CE%BA%CE%B9%27_%CE%B5%CE%B3%CF%8E_%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF_(%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC_%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD)

 268. Αιμ said

  266. μετράς τα τελομερή με τον χάρακα 🙂

  ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛΞΕΩΝ του ανταποκριτή μας :

  Ο εθνικός μας λοιμωξιολόγος ειναι παιδί της εκκλησίας και ψάλτης ακούω. Ίσως έτσι εξηγείται και η επιείκεια στις παπαδοανοησίες και τα λάθη με τους προσκυνητές.

  Το πρώην λοιμωδων γίνεται ειδικού σκοπού ΟΕΔ

  Ο 66χρονος στην εντατική μάλλον δεν…………….

 269. Χαρούλα said

  #270 με μέλη της πατρικής οικογένειας του μοναχούς. Η δε συζυγος δουλεύει σε δομή του Μεσογαίας.

 270. Γιάννης Ιατρού said

  270: Ποιά είπες ρε Αιμίλιε; Αυτά στο DNA που σε κάθε διαίρεση του κυττάρου μικραίνουν σε μήκος, μέχρι τελικά να χάσει το κύτταρο τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται και να πεθάνει; Αυτά είναι;

 271. Avonidas said

  #270, 272. Σιγά μη φθείρονται τα τελομερή του Κυρίου Ημών, βλάσφημοι!

 272. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ένας φίλος μου έστειλε αυτό https://covid-greece.blogspot.com/2020/03/covid-19.html.
  Αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι με ποιό τρόπο θα πείσουμε τους ηλικιωμένους-ευάλωτες ομάδες για την ανάγκη ελαχιστοποίησης των επαφών τους, ειδικά τους υπερήλικες για την μετάληψη. Χθές μάθαμε από την κουνιάδα μου πως τα πεθερικά μου (85-83 ετών) παρά τις συμβουλές να μη βγαίνουν έξω και να μη πάνε στην εκκλησία, όχι μόνο πήγαν και κοινώνησαν την Κυριακή στον άγιο Ελευθέριο στο Μαρούσι, αλλά μετά πήραν αγκαλιά την ανιψιά μας 15 ετών, δεν καταλαβαίνουν χριστό.

 273. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  266 – Μετράνε τα κελιά του άμυαλου. 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=Q7P6UCgsZ2k

 274. Αιμ said

  272. Ναι αυτά, αλλά βασικά αστειεύομαι αφού δεν βλέπω το λινκ

 275. Αιμ said

  271. Μα όλα τελευταίος τα μαθαίνω ργμτ ;

 276. Πέπε said

  274

  Μόλις ετοιμαζόμουν να γράψω ένα παρόμοιο. Λέει θείτσα σε άλλη θείτσα, στο τηλέφωνο: Μην πολυπηγαίνεις στις εκκλησίες. Και μη μεταλάβεις.

  Τώρα, η άλλη θείτσα (στην άλλη άκρη της γραμμής) είναι μια γυναίκα παρόμοιας ηλικίας με τους δικούς σου Λάμπρο, περιορισμένης μόρφωσης, με μυαλό όσο είναι αναμενόμενο να σου ‘χει μείνει σ’ αυτή την ηλικία. Αλλά σωματικά είναι πολύ μάχιμη. Επίσης, καραθρήσκα. Τρέχει σε μοναστήρια και προσκυνήματα, και στην ουσία αυτό το χόμπι είναι που την κρατάει ζωντανή.

  Όταν άκουσα αυτό το απόσπασμα τηλεφωνήματος, τότε συνειδητοποίησα το μέγεθος του εγκλήματος που συντελούν οι ιεράρχες. Αυτή η θείτσα ποιον θ’ ακούσει; Τη φίλη της από το τηλέφωνο ή τους διάφορους πρώην Αμβρόσιους από την τηλεόραση;

  Και όταν λέμε έγκλημα, δεν είναι καν εθνικών διαστάσεων. Η τυχόν αύξηση των κρουσμάτων σ’ ένα μέρος επηρεάζει την κατάσταση της επιδημίας παγκοσμίως.

 277. Χαρούλα said

  #277 Αυτή είναι και δική μου ατάκα συνήθως!😊
  Έτυχε τώρα να έχω …εσωτερική πληροφόρηση.

 278. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  278 – Το θέμα, είναι πως όλοι οι πιστοί, (και δυστυχώς οι περισσότεροι, είναι μορφωμένοι) όταν αρρωσταίνουν ξεχνούν την πίστη τους στον θεό και τον γιό του και τρέχουν στο ΕΣΥ να τους σώσει.
  Για να παραφράσω κάτι που είπε ο Πάνος με πεζά, από τη στιγμή που υπάρχουν γιατροί που πιστεύουν σε θεό, η λογική έχει πάει στο διάολο.

 279. aerosol said

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνένετευξη 1,5 ώρας με αμερικάνο ειδικό επί των λοιμώξεων.
  Μεταφέρω κάποια βασικά:
  Μπορεί να είμαστε ακόμα και 2 χρόνια πριν βρεθεί εμβόλιο. Τουτέστιν… μάλλον θα το ζήσουμε για τα καλά.
  Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πως είναι εποχιακός ιός και θα υποχωρήσει το καλοκαίρι. Πολλοί κορωνοϊοί δεν είναι.
  Το να πλένεις τα χέρια σου και να μην ακουμπάς το πρόσωπο είναι «γενικά» καλό, αλλά δεν κάνει πολλά. Βασικά… παρηγοριά είναι.
  Οι απλές μάσκες δεν κάνουν τίποτα στους υγιείς, καλό για τους αρρώστους για να μεταδίδουν λιγότερο. Οι n95 κάνουν δουλειά αλλά ήδη σπανίζουν ακόμα και για το νοσηλευτικό προσωπικό (πράγμα πολύ κακό).
  Οι μόνες συμβουλές: τρώγε σωστά, μείνε σε φόρμα, παίρνε τα φάρμακά σου, κοιμήσου καλά, μείωσε το άγχος. Αν είσαι πάνω από 55 απόφυγε τον πολύ κόσμο.
  Αξιοπερίεργο (και θετικό): τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό αλλά για άγνωστους ακόμα λόγους δύσκολα θα νοσήσουν.

 280. Περιονουσκιας said

  281. Δηλαδή δεν φτάνει που είμαι πάνω από 55, πρέπει και να μονάσω; Τόπο στα νιάτα!

 281. sarant said

  281 Ωχ…..

 282. Νικόδημος said

  Κύριε Νίκο, μετά το Φαναριώτη Ανδριόπουλο, και ο συριζαίος πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σταμούλης, χρησιμοποίησε σήμερα την ατάκα του Νικόδημου Αγιορείτη που ανακάλυψε το πνευματικοπαίδι σας ο Σπιριδιόνε, χωρίς να μνημονεύσει το Ιστολόγιό σας. Πρόκειται για ξεκάθαρη αλητεία και πρέπει να βγείτε και να τον κράξετε αλυπητα
  https://www.iefimerida.gr/ellada/theia-koinonia-koronoios-hrysostomos-stamoylis

 283. aerosol said

  Συγνώμη, την συνέντευξη του 281 την είχε ήδη βάλει ο Mindkaiser στο 229 -όπου και το πρώτο ωχ του Νικοκύρη- αλλά δεν το πρόσεξα.
  Στο μεταξύ στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς σχεδόν τέλειωσαν σήμερα τα… χαρτιά τουαλέτας!

  [Μήπως να στοκάρω Ζβαν, μη μου λείψουν τα κονσερβοκούτια;]
  😀

 284. sarant said

  285 Διέφερε όμως η περιγραφή σας 🙂

 285. Πέπε said

  @280:

  > > από τη στιγμή που υπάρχουν γιατροί που πιστεύουν σε θεό, η λογική έχει πάει στο διάολο

  Όχι ρε Λάμπρο. Δεν είσαι αυτόματα ηλίθιος αν πιστεύεις στον θεό. Αντιθέτως, μπορεί κανείς να είναι ηλίθιος πιστεύει δεν πιστεύει.

  Χριστιανός τι παναπεί; Κατά τη γνώμη μου χριστιανός είναι αυτός που πιστεύει (στ’ αλήθεια όμως, όχι στα λόγια) ορισμένες ωραίες κουβέντες που είπε ο Χριστός, όπως αγαπάτε, συγχωρείτε, να είστε ταπεινοί κλπ. Από τα λίγα που ξέρω, ο Χριστός δεν πρέπει να είπε ποτέ κοινωνάτε όταν έχει επιδημίες (όπως δεν πρέπει να είπε ούτε αγοράζετε ευλογημένους στυλούς για να γράψετε πανελλήνιες – αμφιβάλλω αν είπε καν προσεύχεστε).

  Εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση (το ξανάγραψα) εκείνο το σχόλιο, δε θυμάμαι τίνος: ο θεός μάς χάρισε νόηση και λογική και είναι αμαρτία να την περιφρονούμε. Ε λοπόν, μπορώ κάλλιστα να φανταστώ την περίπτωση νοήμονος και συνάμα πιστού επιστήμονα που να λέει «δοξάζω τον θεό που μου ‘δωσε μυαλό», και το μυαλό του αυτό να το χρησιμοποιεί.

  Το να έχεις δει άπειρους ηλίθιους πιστούς δε σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι πίστη και ηλιθιότητα πάνε μαζί. Άλλωστε, οι περισσότεροι ηλίθιοι αφήνουν αρκετές αμφιβολίες για το αν είναι πραγματικά πιστοί. Το ότι σταυροκοπιούνται και λιβανίζουν δε λέει τίποτα. Δες όλους αυτούς τους δεσποτάδες που κράζουμε, Αμβρόσιους και σία: ποιος σου γεμίζει το μάτι για πιστός; Το να υιοθετείς το στυλ του πιστού με σταυροκοπήματα και κυρελέησα σαν ασπίδα ή σαν φερετζέ για να κρύψεις ή να δικαιολογήσεις τις ποικίλες μικρότητές σου, και στο τέλος να πιστέψεις και μόνος σου αυτό που θες να πιστέψουν οι άλλοι (ότι δηλαδή είσαι πιστός), δε σε κάνει πιστό.

  Άνθρωπος τέλειος δεν υπάρχει, όλοι έχουμε κακίες και μικρότητες. Αλλά άνθρωπος με πολλές και καραμπινάτες κακίες και μικρότητες δεν είναι πιστός, δεν πα ν’ ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά της Μεγαλόχαρης με τα γόνατα δέκα φορές τη μέρα. Και μέσα στις πιθανές κακίες και μικρότητες είναι και το να περιφρονείς τη δυνατότητα για γνώση, λογική, κρίση κλπ. που διαθέτεις – πολύ περισσότερο δε, το να προτρέπεις και τους άλλους να περιφρονήσουν τη δική τους αντίστοιχη δυνατότητα, διαφημίζοντας π.χ. το σπρέι αγιασμού.

 286. Avonidas said

  #285. Στο μεταξύ στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς σχεδόν τέλειωσαν σήμερα τα… χαρτιά τουαλέτας!

  Μια απ’ τα ίδια κι εδώ. Στο σουπερμάρκετ, ένα ζευγαράκι γέμιζε αγχωμένο το καρότσι μακαρόνια, ρύζι και κωλόχαρτα.

  Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί, ειδικά, το κωλόχαρτο γίνεται ανάρπαστο σε περιόδους πανικού; Τι ακριβώς θα το κάνουν, δηλαδή, και μαζεύουν απόθεμα; Θα φασκιωθούν και θα κυκλοφορούν σαν μούμιες; :-/

 287. Πέπε said

  > > γιατί, ειδικά, το κωλόχαρτο γίνεται ανάρπαστο σε περιόδους πανικού;

  Εύκολο. Γιατί στον πανικό χέζεσαι από το φόβο σου.

  Άλλες απορίες;

 288. Γιάννης Ιατρού said

  Λοιπόν, ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ, ξένο συκώτι κάνεις! 😂😂👍

 289. Πλάκα κάνει η κοπέλα έτσι; Τη λυπήθηκα, μετά είδα το προφίλ της και συμπέρανα ότι τρολάρει

 290. Spyros said

  Η πίστη στον Θεό επιβάλλει τη συμμετοχή στη μυστηριακή ζωή, ο Θεός όμως μας προίκισε και με μυαλό, το οποίο μας επέτρεψε να καλλιεργήσουμε την ιατρική επιστήμη. Και η επιστήμη επιβάλλει να ακολουθούμε ευλαβικά τους κανόνες της σε τόσο κρίσιμες στιγμές, όπως αυτές που διανύουμε. Ας αποφεύγουμε λοιπόν τις συναθροίσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, ακόμη και αν αυτοί είναι οι ναοί, για όσους από εμάς πιστεύουμε.
  Για τη Θεία Κοινωνία: αποκλείεται όμως να μην υπάρχουν ειδικοί κανόνες σε κάποια απόφαση Οικουμενικής Συνόδου ή σε οποιαδήποτε άλλη εκκλησιαστική πηγή, που να άλλες πρακτικές μετάληψης σε περιπτώσεις επιδημιών. Βλέπω εδώ την αναφορά στο Πηδάλιο… πολύ ενδιαφέρον… την καλημέρα μου!

 291. Γιάννης Ιατρού said

  291: Ε, ναι, αλλά τα λέει τόσο φυσικά, απίθανη!

  Καθιερώνεται ειδική σήμανση στους δρόμους που μένουν βεβαιωμένα κρούσματα 🙂

 292. Tomás de Torquemada said

  #290
  Τεκνόν, γιατί δεν ακούω τον ήχο του βιδέου ούτε εδώ ούτε στο τουίτερ; Από υπολογιστή προσπαθώ.

 293. Πάδρε, μήπως δεν ακούς γενικά; Λέω 🙂

 294. Tomás de Torquemada said

  #295
  Ξέρω γω τι γίνεται με αυτόν το κοροναϊό. 🙂
  Έβαλα κάτι καινούρια ηχεία, υποτίθεται καλύτερης ποιότητας, μήπως φταίει αυτό; Βέβαια όλα τα άλλα τα ακούω, κάτι τέτοια βιντεάκια από τουίτερ και σε μεμε δεν παίζει ο ήχος

 295. voulagx said

  #296 Πάδρε, έκανες κλικ στο Χηνάρι κάτω δεξιά στο βίδεο;

 296. Γιάννης Ιατρού said

  Πάδρε, πρέπει να περάσει απ΄εκεί η επιστημονική επιτροπή από το επιτελείο να το ευλογήσει… και να κάνει και τον σχετικό εξορκισμό
  Κοίτα να έχει το σωστό περιβάλλον (δοκοχορεύτριες, τσίπουρα, μεζέδες κλπ.) 🤔 και ειδοποία ΄σχετικά 🤗😋

 297. Γιάννης Ιατρού said

  όπως λέει κι ο συνονόματος στο 297:

 298. voulagx said

  #298: Μου θες και δοκοχορεύτριες, ε; Οι άνευ δοκού δεν σου κάνουν; 🙂
  Γαμω την καραντινα μου μεσα!

 299. Γιάννης Ιατρού said

  300: Βεβαίως και κάνουν, αλλά έχουμε δικής μας εσοδείας, ξέχασες;

 300. Tomás de Torquemada said

  #297-301
  Είπαμε, το ‘χω ελαφροχάσει και πήρα λάθος δρόμους στη ζωή, αλλά ξέρω να βλέπω βίντεα και να τσεκάρω τον ήχο…
  Εντωμεταξύ, η γυναίκα και κόρη ενός φίλου κάνουν pole-dancing σαν άθλημα και έχει χάσει την οποιαδήποτε μαγεία για μένα. Και για το φίλο… 🙂

 301. # 287

  Πέπε το τι πιστεύει ο καθένας είναι εσωτερικό θέμα δεν φαίνεται. Εκείνο που φαίνεται είναι μια διπροσωπία της εκκλησίας, εντελώς αποτρεπτική για μένα, όπως στην λειτουργία να ακούγεται το «αγαπήσωΜΕΝ αλλήλους» και στους τοίχους της να αναγράφετε το «αγαπάΤΕ αλλήλου»ς ή το » ΕνισχύσαΤΕ την αποπεράτωιν του ιερού νού ΜΑΣ».

  Δεν βρίσκεις πως μοιάζει λίγο για προσκλητήριο σε κορόιδα ;

  Λογική Μαρινάκη είναι αυτή, γι αυτό τα βρίσκουνε Σεραφείμ και Βαγγέλας

 302. voulagx said

  #301: Ουπς! Φακ μάι άλτσι! Πάδρε Τόμας, κάνε κάν’να ευχέλαιο.

 303. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  287 – «Όχι ρε Λάμπρο. Δεν είσαι αυτόματα ηλίθιος αν πιστεύεις στον θεό. Αντιθέτως, μπορεί κανείς να είναι ηλίθιος πιστεύει δεν πιστεύει.»
  Δεν είπα κανέναν πιστό ηλίθιο Πέπε, όπως λές κι εσύ, η ηλιθιότητα δεν είναι προνόμιο μόνο των πιστών. Δεν θέλω να ανοίξουμε τέτοια συζήτηση, θα πώ μόνο πως μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει κανείς αλλά ο οποιοσδήποτε θρησκευτικός θεός, είναι ενάντια στην λογική ενώ η ιατρική επιστήμη (και όχι μόνο) βασίζεται ΜΟΝΟ στην λογική.

 304. Πέπε said

  305, Λάμπρο:

  Ναι. Αλλά ο πραγματικά λογικός άνθρωπος μπορεί να τα ξεχωρίσει αυτά. Μπορεί να πει «πιστεύω παρ’ ότι η πίστη μου δεν έχει λογική βάση, διότι η πίστη είναι ακριβώς αυτό, πίστη, και άρα είναι πέρα από τη λογική» (το «πέρα» είναι διαφορετικό από το «κόντρα»), και παράλληλα να έχει πλήρη συνείδηση του ποια πράγματα δεν είναι πέρα από τη λογική, π.χ. το ζήτημα της μετάληψης και των ιών, και να τα κρίνει με λογική και όχι με πίστη.

  Και πάλι, θα πρόκειται για άνθρωπο που σε κάποια ζητήματα δε λειτουργεί λογικά. Ε και, τι μας χαλάει;

  Έτσι κι αλλιώς, οι θρησκείες (από το λίγο που ξέρω δηλαδή) διδάσκουν μεν την ύπαρξη κάποιου θεού, πράγμα πέρα από τη λογική, παραλογισμούς όμως του τύπου πάρτε θεό αντί για προφυλάξεις δε λένε. Δε σ’ εμποδίζουν να είσαι λογικός εκεί που χωράει λογική.

  Και φυσικά, ΔΕΝ διδάσκουν ότι τα τρία ψάρια έγιναν 5.000, ότι ο κόσμος έγινε μέσα σε έξι εργάσιμες ημέρες και μετά είχε και μια μέρα αργία, ή ότι η άλλη μύρισε τον κρίνο και γκαστρώθηκε, ούτε τίποτε απ’ όλα τα γελοία επιχειρήματα των αντι-θρησκευτιστών. Κάθε άνθρωπος, πιστός ή όχι, έχει νου και γνώση και μπορεί (άμα θέλει) να καταλάβει πώς εννοούνται αυτά. (Αυτό το τελευταίο δεν απαντά σε κάτι που να είπες, απλώς είναι ένα στερεότυπο «επιχείρημα» κάθε φορά που αυτή η συζήτηση γίνεται χωρίς διάθεση συζήτησης. Λες και τσακώνονται Αθηναίοι με Σαλονικιούς για το σουβλάκι και τη λεμνίτα.)
  ___________________

  Επίσης, αναφέρθηκε ότι το τι πραγματικά πιστεύει κανείς είναι προσωπικό θέμα και δεν το ξέρουμε για τον καθένα άλλο. Επ’ αυτού θέλω να πω ότι όποιον το αντιμετωπίζει όντως ως προσωπικό του θέμα θα τον πάρω πολύ πιο σοβαρά παρά αν διατυμπάνιζε με κάθε τρόπο «είμαι πιστός» ή «είμαι άπιστος». Φίλε, άμα μου σταυροκοπιέσαι επιδεικτικά κάθε που περνάμε σε ακτίνα χιλιομέτρου από εκκλησιά, ή αντίθετα αν πας και ψήνεις σουβλάκια την ώρα του Επιταφίου και το ανεβάζεις και στα σόσιαλ, πολύ απλά δεν πείθεις.

 305. Γιάννης Ιατρού said

  305: Λάμπρο, η ιατρική βασίζετε κατ΄εξοχή στην εμπειρία/παρατήρηση. Μόνο τελευταία (σχετικά), με την βιολογία/γενετική έχει μπει και σε άλλα κατατόπια.

 306. Γιάννης Ιατρού said

  Λοιπόν κι ο Μακρόν, καλό κουμάσι κι αυτός, κρυφο-μπολσεβίκος αποδείχτηκε… σαν τον δικό μας 😂κάπως, που σκέφτεται να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές…

 307. Pedis said

  Χιντ για κάποιες αποριες (αρ. νοσοκ. κλινών ανά 1000 κατοίκους):

  Αν λέει κάτι από μόνος του ο αριθμός των νοσοκ. κλινων.

  Όπως σε όλον τον πολιτισμένο δημοκρατικό κόσμο όπου η σχετική πλειοψηφία των ψηφοφορων έχει με χαρά και αποφασιστικότητα υπερψηφίσει περικοπές στην υγεία,

  έτσι και στην Ιταλία τα τελευταία είκοσι χρόνια οι περικοπές είναι τεράστιες: χαρακτηριστικά, από το 2000 ο αριθμός των κρεβατιών στα νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 30%. Με παράλληλο κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομειακών μονάδων, ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις στην παροχή υγείας (+ διαχείριση του συστήματος υγείας ανά περιφέρεια που γίνεται ό,τι γουστάρει του καθενός) κλπ κλπ.

 308. Μαρία said

 309. Γιάννης Ιατρού said

  309: Μόνο δημοσίων ή μαζί και οι ιδιωτικές;

 310. Pedis said

  # 311 – μικτά: 3.2 ανά χίλιους κατοίκους

  2.5 (στο δημόσιο) ανά χίλιους.

  Πολύ καλή παρατήρηση, Γιατρέ μου: Συνεπώς 2.2 / 1000 κατ. για τον κορονοιό, επειδή οι ιδιωτικές κλινικές είναι μόνο για θέματ ρουτινας ως επί το πλείστον.

 311. Pedis said

  Τα νουμεράκια, τετριμμένο αλλά να τονιστεί, θέλουν κροτσεκάρισμα, όπως πάντα.

  https://www.agi.it/fact-checking/news/2020-03-06/coronavirus-posti-letto-ospedali-7343251/

 312. spyridos said

  Δεν είδα να έχει αναφερθεί εδώ

  Το υπ εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε σήμερα και επίσημα τις ΗΠΑ ότι ο ασθενής νρ 0 ήταν Αμερικανός.
  Ο COVID19 υποστηρίζουν είανι βιολογικό όπλο.

  https://www.globalresearch.ca/china-coronavirus-shocking-update/5705196

 313. Μαρία said

 314. Γιάννης Ιατρού said

  314: !!!

 315. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  307 – «Λάμπρο, η ιατρική βασίζετε κατ΄εξοχή στην εμπειρία/παρατήρηση.»
  Kαι η λογική εκεί βασίζεται, αλλά όταν λέω παραέξω, κοιτάξτε λίγο τα στοιχεία, είναι πολύ περίεργη και πολύ βολική για όλους η σχέση επιδημίας, ξεφουσκώματος ΥΠΕΡΦΟΥΣΚΩΜΕΝΩΝ πέρα από το σημείο σχάσης χρηματιστηρίων, ίσως είναι στημένη η δουλειά, όλοι ασχολούνται με το πρώτο και κανείς με το δεύτερο, με αντιμετωπίζουν σαν το τρίπτυχο που μου είπε ο φίλος Voulagx. 🙂

  Καληνύχτα

 316. Pedis said

  # 315β – στη στιγμή επάνω εκφράστηκε αυθόρμητα ο άνθρωπος … χωρίς τις νεοφιλελέυθερες σοφιστείες που του σερβίρουν να παπαλίσει.

  Να το θυμούνται αυτό που είπε όσοι τους ψηφίζουν να τόχουν παρηγοριά για τη μαλακία που τουε δέρνει όταν ζητούν κρεβάτι και παίρνουν ράντζο και τους κουράρει γιατρός με πάνω από 24 ώρες στο πόδι.

 317. Μαρία said

  Αυτό με τη δόξα του Τόμσεν θα το θυμάστε. https://www.youtube.com/watch?v=SkbNUNu2hYY
  Η εκ δεξιών του πρώην κνίτισσα κυρία Χριστίνα είναι τώρα υπόδικη.

 318. Pedis said

  # 319 – εδώ επαίρεται ότι απολύει τους τεμπέληδες … πίανει στον ψηφοφόρο τον μαλάκα, κυρίως δεξιό. Ο οποίος πιστεύει ότι είναι ο μόνος που δουλεύει. Και δεν είναι, βέβαια, ελληνικό φαινόμενο.

  Στο άλλο βίντεο του ξέφυγε ότι η υγεία ειναι εμπόρευμα.

 319. Tomás de Torquemada said

  Φαίνεται κάποια ελπίδα

 320. Tomás de Torquemada said

  Αλλά ποια είναι αυτή; 🙂 Επανάληψη στο ορθόν

  https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/35845-ektakti-dis-gia-tin-epidimia-tou-korono%CF%8Aou-covid19

  Ελπίζω να παραδειγματιστούν από αυτό

  https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/35849-im-belgiou-anastellontai-oles-oi-ieres-akolouthies-mexri-3-apriliou

 321. Μαρία said

  322
  Μεγάλε ιεροεξεταστά, ο άλλος έβγαλε τη γυναίκα του στο κλαρί. Τι επιτίμιο προβλέπεται;

 322. Tomás de Torquemada said

  #323
  Αν την έβγαλε χωρίς να το θέλει αυτή, 40 μέρες ξηροφαγία, και 100 μετάνοιες τη μέρα.
  Αν το ήθελε αυτή, να δώσει το τηλέφωνό της στον εφημέριο της ενορίας του. 🙂

 323. Tomás de Torquemada said

  Και ποιος είπε ότι η επιδημία δεν είναι ευκαιρία για καλλιτεχνική δημιουργία; 🙂

 324. Μαρία said

 325. 325 Καλά ε! Σωστά λέει ο άλλος, το χιτ του φετινού καλοκαιριού. Θα το τραγουδάμε στα μπαλκόνια όπως οι άλλοι στη Σιέννα.

 326. Tomás de Torquemada said

  #327
  🙂

  Πρώτα κρούσματα στα Γιάννενα

 327. sarant said

  322 Επιβεβαιώνω. Οι σημερινοί Χαιρετισμοί στο Λουξ έγιναν, αλλά με προτροπή να μην πάμε και να το δούμε λάιβ στρίμιν. Και από αύριο κλειστός ο ναός μας έως τις 3 Απριλίου.

  326 Κάνει και κανένα καλό ο ιός

 328. Γιάννης Ιατρού said

  329: Γιατί νομίζεις πως συνεδριάζει εκτάκτως την Δευτέρα η ΔΙΣ;;😎

 329. Μαρία said

  330
  Κατά τις 10 μου λέει μια φίλη οτι βλέπει στο σκάι σχετική εκπομπή με ειδικούς. Ανοίγω και βλέπω στο τραπέζι τον … Τατσόπουλο. Πάνω που σκέφτομαι οτι μου έκανε πλάκα κι ετοιμάζομαι να την κλείσω, βγαίνει σε παράθυρο επιστήμονας ελληνοαμερικάνος που μια απο τις συμβουλές του ήταν «μην κοινωνάτε».

 330. Άδειος ο Άγιος Μηνάς απόψε.

 331. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  24 Σεπ. 2019
  Για «πολύ πραγματική απειλή» πανδημίας πλανητικών διαστάσεων προειδοποιεί έκθεση που συντάχθηκε μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία κάνει λόγο για εξόντωση έως ακόμη και 80 εκατομμυρίων ανθρώπων και καταστροφή σχεδόν του 5% της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχουν και χειρότερα; Ναι: Είμαστε απροετοίμαστοι.
  Αυτή η δυσοίωνη ανάλυση ξεκίνησε να καταρτίζεται πέρυσι από μια ανεξάρτητη ομάδα, το Συμβούλιο Παγκόσμιας Παρακολούθησης και Πρόληψης (GPMB), σε απάντηση σχετικού αιτήματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  https://tvxs.gr/news/ygeia/i-ekriksi-mia-pagkosmias-thanatiforas-pandimias-einai-thema-xronoy

 332. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  332 Stazy Αφοβιά είναι αυτή των ελάχιστων ή κάτι άλλο; Πάλι καλά.
  Άδεια η πόλη-πού πήγαν όλοι
  https://www.cretalive.gr/kriti/adeia-i-poli-alla-kanenas-den-anarotietai-poy-pigan-oloi

 333. Tomás de Torquemada said

  Βρέθηκε η Εύα που πρώτη δάγκωσε τον καρπό, ώστε να έχουν αύριο οι Αδάμηδες να πούνε ότι εκείνη τους εξηπάτησε…

  https://www.imalex.gr/?fbclid=IwAR1oLTHfIDFruwzsYSlQU35NJWKtneCObnZFH0KI-scLbdBcQPJGvdJKTt8

 334. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μάλλον έπρεπε εξ αρχής να γίνει της Κορέας
  https://popaganda.gr/newstrack/koronoios-to-paradigma-tis-notias-koreas/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: