Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

School’s out!

Posted by sarant στο 11 Μαρτίου, 2020


Το ιστολόγιο δεν πολυσυμπαθεί τους ξενόγλωσσους τίτλους -ελάχιστα από τα 4000+ άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει είναι σε άλλη γλώσσα. Θα κάνουμε όμως σήμερα μιαν εξαίρεση.

Αυτόν τον τίτλο σκέφτηκα μόλις άκουσα σήμερα την είδηση ότι ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν επί 14 ημέρες όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως πανεπιστήμια.

Μερικές ώρες αργότερα δόθηκε η διευκρίνιση ότι η απόφαση αφορά επίσης φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και άλλα εκπαιδευτήρια.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν παρθεί βέβαια και σε άλλες χώρες, αλλά νομίζω ότι σε επίπεδο ΕΕ μόνο στην Ιταλία έχει αποφασιστεί πανεθνικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -δεν είναι δηλαδή μια εύκολη απόφαση.

Εύκολη απόφαση δεν είναι, αλλά θα την επικροτήσω. Στην περίπτωση του κορονοϊού, διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση του συστήματος υγείας της χώρας, οπότε καλύτερα να λαθέψουμε παίρνοντας πολύ αυστηρά μέτρα παρά να αστοχήσουμε μην παίρνοντας μέτρα -αυτό οι Αγγλοσάξονες το λένε to err on the side of caution και δεν είναι κάτι που το ενστερνίζομαι πάντοτε.

Δεν είναι εύκολη απόφαση γιατί, ακόμα κι αν θεωρήσουμε πως η απώλεια των δύο εβδομάδων (που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη) δεν θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη μόρφωση των μαθητών και των φοιτητών, μια τόσο μακρόχρονη διακοπή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελεί παράγοντα απορρύθμισης της δημόσιας ζωής -δεν έχουν όλοι οι γονείς τη δυνατοτητα να εξασφαλίσουν με κάποιον τρόπο τη φύλαξη των παιδιών τους όσο εκείνοι βρίσκονται στη δουλειά, δεν έχουν όλοι παππού και γιαγιά μάχιμους.

Βέβαια, όσα παιδιά βρίσκονται στην τελευταία χρονιά και πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, θα καλοδεχτούν την ανάπαυλα για να αφιερώσουν ακόμα περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία τους. Ξέρουμε άλλωστε ότι αυτό γίνεται στην τελευταία τάξη με κάθε ευκαιρία. Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες έμαθα την καινούργια λέξη «γριπόχαρτο».

Πράγματι, υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που ορίζει ότι «δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.» Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια φάμπρικα με βεβαιώσεις, ώστε οι μαθητές της Γ´ Λυκείου κυρίως να καθίσουν πέντε μέρες σπίτι να διαβάσουν και να ακούγονται φράσεις όπως:

– Ούτε δέκα παιδιά δεν ήμασταν στην τάξη σήμερα. Έχουν πάρει όλοι γριπόχαρτο.

Αλλά βέβαια ούτε εδώ υπάρχει ισότητα, παρόλο που η απόφαση του Υπουργείου δίνει σε όλους τους υποψήφιους ένα δεκαπενθήμερο αργίας. Βλέπετε, ιδιαίτερα μαθήματα θα εξακολουθήσουν να γίνονται, αλλά δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα για ιδιαίτερα. Οπότε, η αναπάντεχη εξέλιξη με τον κορονοϊό δίνει ένα ακόμα αβαντάζ στους οικονομικά πιο ευκατάστατους.

Κατά τα άλλα, πρέπει να είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει η πανεθνική διακοπή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τόσο μεγάλο διάστημα -η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1940 και την Κατοχή, εννοώ. Τότε είχε πάψει η λειτουργία των σχολείων για κάμποσους μήνες και οι μαθητές στο τέλος προβιβάστηκαν χαριστικά -όποιος ξέρει λεπτομέρειες ας μας πει. Αλλά σε συνθήκες ειρήνης, η τωρινή διακοπή πρέπει να είναι η πρώτη.

Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις πολυήμερων απεργιών -ίσως η πιο μακρόχρονη να ήταν η απεργία των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης την άνοιξη του 1988, που κράτησε πάνω από μήνα. Αλλά φυσικά οι απεργίες αυτές αφορούσαν ένα μόνο τμήμα της εκπαίδευσης και μαλιστα της δημόσιας μόνο. Τώρα θα διακοπεί η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος παιδείας -μαζί και των φροντιστηρίων.

Πρωτόγνωρη εξέλιξη, που να φαντάζει ακόμα πιο αδικαιολόγητη η άκαμπτη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία αρνείται να ρίξει λίγο νερό στη μαυροδάφνη της και έστω να προτρέψει τους πιστούς να απέχουν από τη θεία Μετάληψη όπως άλλες εκκλησίες (Παρεμπιπτόντως, μεμονωμένοι ιερείς εκτρέπονται σε ακραίες θέσεις -διάβασα επώνυμη καταγγελία για ιερέα της Θήβας ο ο οποίος την περασμένη Κυριακή απειλούσε πως θα αρνηθεί να κοινωνήσει ποτέ ξανά στο μέλλον όσους πιστούς λείψουν από τις επόμενες μεταλήψεις).

Στη Γαλλία, όπου έχουν κλείσει επιλεκτικά τα σχολεία ορισμένων μόνο περιοχών καθώς και εκείνα στα οποία έχουν σημειωθεί κρούσματα στο εκπαιδευτικό προσωπικό, οι καθηγητές προσφέρουν εξ αποστάσεως μαθήματα μέσω Διαδικτύου και με εκπαιδευτικά βίντεο. Κατά σύμπτωση σήμερα άκουγα στο γαλλικό ραδιόφωνο ένα ρεπορτάζ για τα επαγγελματικά λύκεια, όπου, όπως είπαν, οι μαθητές δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο κι έτσι η εξ αποστάσεως διδασκαλία γίνεται κυρίως με φωτοτυπίες -που στέλνουν οι καθηγητές στα σπίτια των μαθητών. Φοβάμαι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η υποδομή αλλά ούτε και το ενδιαφέρον για τέτοια πράγματα.

Και βέβαια, αν εξαιρέσουμε την τελευταία τάξη του Λυκείου, οι άλλοι μαθητές θα αξιοποιήσουν τις αναπάντεχες διακοπές έτσι όπως ξέρουν τα παιδιά και οι έφηβοι -με διασκέδαση και παιχνίδι. Θα μου πείτε ότι δεν κερδίζουμε και πολλά, από πλευράς πρόληψης, αν τα παιδιά αντί να συγχρωτίζονται σε μια σχολική τάξη στριμώχνονται στην καφετέρια, αλλά δεν βλέπω πρακτικά κανέναν τρόπο να εμποδιστούν οι έφηβοι να βρεθούν με τους φίλους τους. Τουλάχιστον, έτσι θα ξαναβρεί η λέξη «σχολείο» την απώτερη ετυμολογική προέλευσή της, όταν «σχολή» σήμαινε την ανάπαυση, τον ελεύθερο χρόνο, το αντίθετο της α-σχολίας -«σχόλη» που λέμε σήμερα. (Αυτά τα έχουμε ξαναπεί στο ιστολόγιο). Οπότε, για δυο βδομάδες, γιορτή και σχόλη.

Για τα παιδιά είναι λοιπόν αιτία πανηγυρισμών η χτεσινή απόφαση. Για όσους έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας, είναι πονοκέφαλος, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή όχι.

Εγώ πάλι, που δεν βρίσκομαι πλέον σε καμιά από τις δυο κατηγορίες, δεν σας κρύβω ότι μαθαίνοντας την είδηση ένιωσα μια ανεξήγητη χαρά. Μάλλον η αιτία θα βρίσκεται στο ότι ακόμα και σε υπερώριμη ηλικία κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό παιδί, που λαχταράει όσο τίποτε άλλο να έρθουν οι διακοπές και που ξεσπάει σε ζητωκραυγές αν μάθει πως, αναπάντεχα, αύριο δεν θα έχει σχολείο. (Θυμάμαι πόσο μ’ άρεσε ο τίτλος και η γενική ιδέα από ένα παιδικό μυθιστόρημα, για μια ομάδα παιδιών που είχαν ναυαγήσει ή κάτι τέτοιο κι έμειναν δυο χρόνια εκτός σχολείου: Διετείς διακοπές λεγόταν ή Δυο χρόνια διακοπές σε νεότερη μετάφραση).

Κι έτσι, παρόλο που ο Άλις Κούπερ δεν είναι από τους αγαπημένους μου μουσικούς, και ούτε μ’ έθελγαν ποτέ τα δρακουλιάρικά του, από χτες που έμαθα στο νέο δεν σταματάω να σκέφτομαι το τραγούδι του, που έδωσε και τον τίτλο του σημερινού άρθρου:

School’s out – Τα σχολεία κλείσανε!

 

450 Σχόλια προς “School’s out!”

 1. Νομίζω στο μυαλό της επιτροπής είναι η ιδέα να φτάσουμε ως μετά το Πάσχα ή την Πρωτομαγιά για να έχει αποτελεσματικότητα το μέτρο. Θα εξαρτηθεί βέβαια από τη συμπεριφορά του μαθητόκοσμου το δεκαπενθήμερο αυτό.

 2. leonicos said

  Και ποιος μας βεβαιώνει ότι το μέτρο αυτό θα έπρεπε να παρθεί μετά από δύο εβδομάδες;

  Εγώ πάντως ανησυχώ για τον Τζι. Μην κάνει κανένα απονενοημένο διάβημα επειδή αρρώστησε ο Μαρινάκης μας

  Κουράγιο Τζι! Θ’ αναρρώσει ο ηγέτης

  Και αν δεν αναρρώσει, μπορεί να συμπεθάουμε κι εμείς

  Κι αν δεν συμπεθάνουμε, θα τον θυμόμαστε και θα καμαρώνουμε τον διάδοχο

  έτσι γίνεται με όλους τους ηγετες

 3. leonicos said

  1

  Όντως, άλλο ένα δεκαπανθήμερο, και πάει η χρονιά περίπατο.

  Γυρω στο Πάσχα που τα κρούσματα θα έχουν φτάσει τα 2000 θα τ’ ανοίξουν;

 4. Του Βερν νομίζω είναι το «Δυο χρόνια διακοπές». Η αισιόδοξη βερσιόν του «Άρχοντα των μυγών» (όπου η αντίστοιχη κατάσταση παρεκτρέπεται σε όργιο βίας).

 5. leonicos said

  υπερώριμη ηλικία κρύβουμε μέσα μας….

  βγάλε κάτι! αν συ λες ‘υπερώριμη ηλικία’ τι θα πω εγώ;

 6. suncleft said

  Καλημέρα – δεν νομίζω πως έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του μαθητόκοσμου η παράταση ή όχι του μέτρου. Έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της επιδημίας.

 7. leonicos said

  Έκανα το μ΄τι μου λοξά στην οθόνη, και είδα Σοφία Κολοτούρου

  Είπα: Γιά να δω τι κάνει αυτή η ψυχή που έχει χαθεί από δω μέσα.

  Έκανα κλικ

  Ένα υπέροχο μπλογκ, διάφορες δράσεις, μαζί μ τον άντρα της Νίκο Γεωργόπουλο
  ο οποίος είναι ωραίος ποιητής

  Κλέβω ένα τετράστιχό του που νομίζω ότι έχει να κάει γενικά ε τις μέρες που περνάμε και με τη ζωή μας

  Να ανέβεις ψηλά στου αετού τη φωλιά
  τους φόβους σου εκεί να γκρεμίσεις
  να βγάλεις φτερά να φύγεις μακριά
  και πίσω ποτέ μη γυρίσεις.

 8. Aghapi D said

  Μάλλον αυτό έχει θέση και εδώ

 9. leonicos said

  Βέβαια, αν έχεις γκρεμίσει του φόβους σου, δεν έχει λόγο να η γυρίσεις πίσω.

  Αλλά με τους φόβους σου γκρεμισμένους, και στον ίδιο τόπο να βρεθείς, πάλι εντελώς διαφορετικός θα ε΄ναι

 10. ΓιώργοςΜ said

  4 Ναι, του Βερν έχω διαβάσει πάνω από τα μισά, κι αυτό συμπεριλαμβάνεται.

  Τα είπαμε τις προηγούμενες μέρες εν πολλοίς, αλλά εκτός από τα άμεσα τεχνικά θέματα που έχει το κλείσιμο των σχολείων, η οικονομική επίπτωση αυτής της υγειονομικής κρίσης θα είναι τεράστια.
  Θα μπορούσε πχ να επιχειρηματολογήσει κανείς πως τα λεφτά για τους δασκάλους/καθηγητές είναι ήδη προϋπολογισμένα και τι είχαμε, τι χάσαμε. Όμως κάποιοι γονείς θα χάσουν το μεροκάματο για να φυλάξουν τα παιδιά, οι καθηγητές των φροντιστηρίων δε θα πληρωθούν στην πλειοψηφία τους, η οικονομική δραστηριότητα οπουδήποτε συγκεντρώνεται κόσμος θα μειωθεί (αν έχουμε μυαλό), κι έτσι θα δημιουργηθεί μια τρύπα για την οποία δεν έχουμε προετοιμαστεί ούτε έχουμε συνηθίσει να μπαλώνουμε.
  Η παγκόσμια επίπτωση ακούγεται πως θα είναι 3 τρις ντόλαρς, με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις.
  Προσωπικά είμαι στους τυχερούς που έχουν παιδιά άνω των 15, τα οποία δε χρειάζονται ντάντεμα. Γλίτωσα από έναν παράγοντα άγχους επίσης, η κόρη μου δε θα διασχίζει με σαρδελοποιημένα λεωφορεία και τρένα το μισό λεκανοπέδιο για να πάει στη σχολή της, όπου θα συγχρωτιζόταν με χιλιάδες κόσμο, ο λυκειόπαις θα σαπίσει στα βιντεοπαιχνίδια (ελπίζω στο σπίτι), αλλά συνάδελφοι που έχουν μωρά παιδιά είναι πολύ αναστατωμένοι-κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

  Στα σουπερμάρκετ προβλέπω (κι άλλη) επιδρομή, για να δούμε…

 11. Aghapi D said

  «Καταυλισμοί» προσφύγων (που φέρνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης)
  Φυλακές
  Στρατώνες

  Τί γίνεται εκεί με τον κορονοϊό;

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν ισχύει ότι αυτοί που δίνουν πανελλαδικές θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν. Η εμπειρία π.χ των καταλήψεων δεν επιβεβαίωσε αυτή την υπόθεση. Όταν το γενικότερο κλίμα διαταράσσεται, όλα σχεδόν οπισθοδρομούν! Και η διατάραξη του κλίματος, διαταράσσει την παραγωγική διαδικασία θέμα επίσης πολύ σοβαρό.

 13. Καλημέρα!
  Σωστό το βρίσκω γιατί ο φόβος φυλάει τα έρμα. Και στην κατάσταση που ζούμε ας φοβούμαστε προσέχοντας.
  Για τους έφηβους (και για όλους μας) η λύση είναι έξω από τα μαγαζιά, στον ήλιο. Εδώ (στη Χαλκίδα) η παραλία γεμίζει, βοηθάει και ο καλός καιρός και η απαγόρευση καπνίσματος…
  Θυμάμαι και το 2006 απεργία πάνω από ένα μήνα (και εμείς και οι δευτεροβάθμιοι – εμείς της πρωτοβάθμιας τη σταματήσαμε πρώτοι και πήραμε την υποχρεωτική προσχολική μόνο – και καβγάδες για το σπάσιμο της απεργίας…).

 14. νεσσίμ said

  και ο Ασιμος!
  Παράτα το σχολειό, παράτα αυτό το χάλι..
  Παράτα τα θρανία και τ αμφιθέατρα ..

 15. LandS said

  10 Αυτό εννοούσε η Μερκελ που είπε ότι θα πληγεί από τον Κόβιντ19 το 70-80% της Γερμανίας. Όχι ότι θα αρρωστήσει.

 16. Καλημέρα.
  Πρόβα συνταξιούχου σήμερα (άλλο αν αργεί ακόμα).
  Κυριακή γιορτή και σκόλη το ξέρω εγώ, αλλά ακούω το «χ» από τη Βουγιούκλω παραπάνω. Ας είναι.

  Η τελευταία μεγάλη απεργία ήταν της δευτεροβάθμιας το 1997. Από τέλος Γενάρη μέχρι τέλος Μάρτη. Δυο γεμάτοι μήνες. Ενδιάμεσα απήργησε και η πρωτοβάθμια και κάνα δυο βδομάδες. Με Αρσένη υπουργό και ένα ΠΑΣΟΚ που μόλις είχε ξαναβγεί το 96 και μένα νεοδιόριστο στο Διδυμότειχο.

  Αυτά τα πραγματολογικά. Ο σχολιασμός της απόφασης καθαυτής: Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Σίγουρα εμένα με βολεύει (αν και επειδή δεν σκοπεύω να το ρίξω στις εκδρομές θα ζοριστώ με το μέσα) αλλά με αυτά που γίνονται γύρω μας, θαρρώ πως χρειαζόταν τώρα που είναι σχετικά αρχή. Εμένα με ανησυχούν τα «ορφανά» κρούσματα που ανακοινώθηκαν. Όχι τόσο γιατί δεν ξέρουμε από πού τον κονόμησαν αλλά από τον τρόπο που διάβασα πως εντοπίστηκαν: από δειγματοληπτικό έλεγχο ανθρώπων που πήγαν σε νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα. Αν από το δείγμα αυτό βρέθηκαν τέσσερις, πόσοι ακόμα φορείς κυκλοφορούν ανάμεσά μας με πιο ήπια συμπτώματα, που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή βοήθεια; Δύσκολοι οι υπολογισμοί.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Αυτή την ανατροπή όπου η κοινωνία έχει περιέλθει σε κατάσταση ανημποριάς δεν την είχα φανταστεί. Είχα νομίσει ότι τα πράγματα στην εποχή μας τα έχουμε υπό έλεγχο και όσα φάνταζαν εκτός ελέγχου τα κατέτασσα στη σφαίρα των σκόπιμων ενεργειών των ίδιων των ανθρώπων.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άτυπα τα σχολεία υπολειτουργούσαν. Στο δικό μου σχολείο είχαμε φτάσει να έχουμε σε κάποια τμήματα 3 παιδιά, στο τμήμα μου είχαμε χτες 11 στα 20 παιδιά, συμμετοχή-ρεκόρ για τα δεδομένα των ημερών. Άρα ήταν επιβεβλημένο το κλείσιμό τους. Την προηγούμενη φορά που είχαν κλείσει για λόγους προφύλαξης ήταν στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου του 2009 για μια εβδομάδα. Η1Ν1 ο υπεύθυνος τότε. Αλλά καμιά σχέση με τον τωρινό παγκόσμιο πανικό. Αυτά που βλέπουμε στην Ιταλία, δεν τα ‘χουμε ξαναδεί. Ελπίζω να μην τα ζήσουμε στη χώρα μας.
  Πάντως, ο κορονοϊός μάς βοήθησε στην τάξη να καταλάβουμε, τηρουμένων των αναλογιών, τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του λιμού, τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου, που κάναμε στην ιστορία αυτές τις ημέρες. ☺

 19. Πάνος με πεζά said

  Οτιδήποτε λαμβάνεται ως προληπτικό μέτρο, μόνο με θετική ματιά μπορείς να το βλέπεις. Παρόλα αυτά, επειδή Ελλάδα είσαι, τα φρντιστήρια άρχισαν ήδη απολύσεις (αρκετά φροντιστήρια «στέκονται» μόνο με τα δίδακτρα του μήνα, χωρίς «λίπος»…), έτσι, από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι κάποια εταιρία είχε αρχίσει από τη Δευτέρα να μοιράζει σχολικά δίδακτρα. Τώρα προφανώς, τις πρώτες ύλες που αναμφίβολα θα είχε αγοράσει σε τεράστιες ποσότητες, θα τις βάλει στον…

  Από την άλλη, χαιρετίζω και το μέτρο της κατασκευής αντισηπτικών διαλυμάτων από κατασχεμένα ποτά-μπόμπες.
  Απλά λέω, έτσι, λέω, επειδή Ελλάδα είσαι, όταν με το καλό περάσει όλο αυτό, ελπίζω τα αντισηπτικά αυτά, να μην ξαναγίνουν ποτά… 🙂

 20. Τα «ορφανά» είχαν κοινωνήσει πρόσφατα; Ρωτήθηκαν; Ξέρουμε κάτι;

 21. 12 Συμφωνώ κι επαυξάνω.
  11 Προς το παρόν δείχνει μια προτίμηση προς τους έχοντες και κατέχοντες. Όταν μπει εκεί (π.χ. στη Μόρια με τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής) άστα να πάνε. Αλλά σε κάποιους θα τους αρέσει μια τέτοια εξέλιξη 😦

  Πάω για βόλτα σε βουνό (Καλοπούλα μεριά). Είπαμε δοκιμή συνταξιούχου, σε ΚΑΠΗ δεν έχω γραφτεί, αλλά δεν λειτουργούνε κιόλας αυτές τις μέρες, συναθροίσεις μέσα αποφεύγονται, ε, η βολτίτσα στο βουνό είναι μια χαρά 🙂

 22. Georgios Bartzoudis said

  «Πρωτόγνωρη εξέλιξη, που να φαντάζει ακόμα πιο αδικαιολόγητη η άκαμπτη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία αρνείται να ρίξει λίγο νερό στη μαυροδάφνη της και έστω να προτρέψει τους πιστούς να απέχουν από τη θεία Μετάληψη όπως άλλες εκκλησίες».

  # Δεν νομίζω ότι η Εκκλησία θα βάλει νερό στο κρασί της, όταν αισθάνεται ότι αυτό ισοδυναμεί με άρνηση του εαυτού της, ειδικά μάλιστα όταν για ένα τέτοιο … ξενέρωμα πρωτοστατούν οι άθεοι! Άλλωστε, κανένας μας δεν αρνείται τον εαυτό του, ακόμα και αν αυτός ο εαυτός βγάζει μάτι. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο τέως πρωθυπουργός να …βγάλει τα μάτια του λέγοντας (τω καιρώ εκείνω): Σας έλεγα και σας ξανάλεγα ότι θα σχίσω τα μνημόνια αλλά τώρα βλέπω ότι σας έλεγα αρλούμπες και γι’ αυτό θα υπογράψω ένα τρίτο-και φαρμακερό- μνημόνιο για δεκάδες χρόνια και θα υποθηκεύσω τα …ασημικά σας για εκατό χρόνια. Ε!, όχι βέβαια. Προτίμησε να τα λεει (και να τα κάνει), όπως ακριβώς τώρα τα λεει (και τα κάνει) η Εκκλησία. Αλλιώς, θα τόκλεινε το μαγαζί ο …πάτερ Τσίπρας!

 23. Αναστό said

  Με αυτό το κυβερνητικό μέτρο αναγκάστηκα να συμφωνήσω κι εγώ. Αλλά όπως είπε κι ο Stazybo, δεν φαίνεται ότι μπορεί να τα ανοίξουν πριν τις διακοπές του Πάσχα. Σκουλ’ζ άουτ φορ ίστερ λοιπόν. Μετά το Πάσχα, ίσως και με τη βοήθεια του καλύτερου καιρού αλλά και του περισσότερου χρόνου για άντληση πληροφοριών για τον ιό και της σχετικής προετοιμασίας, φαντάζομαι θα τα ανοίξουν πια, μια και παραείναι δύσκολο να πετάξεις ξαφνικά, σχεδόν το τελευταίο 1/3 της χρονιάς στα σκουπίδια.

 24. 6: Το πώς θα εξελιχτεί η επιδημία έχει να κάνει με το πώς θα συμπεριφερθεί ο πληθυσμός. Τα μέτρα λαμβάνονται για την επιβράδυνση της αναπόφευκτης εξάπλωσης. Αν οι καθημερινές επαφές απλώς μεταφερθούν από τις σχολικές αίθουσες σε άλλους χώρους, αν δεν κάτσουμε μέσα, τα μέτρα θα έχουν πολύ μικρότερη επιτυχία.

 25. Πάνος με πεζά said

  @ 19 : «να μοιράζει σχολικά γεύματα «

 26. Triant said

  Καλημέρα.

  οι Αγγλοσάξονες το λένε to err on the side of caution
  Εμεις εδώ οι Νοτιοανατολίτες λέμε ‘κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε’ 🙂

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το μεγαλύτερο διάστημα με τα δημοτικά κλειστά ήταν 6 εβδομάδες.
  Στις 18 Σεπτέμβρη 2006 οι δάσκαλοι ξεκινούν εβδομαδιαίες επαναλαμβανόμενες απεργίες με βασικά αιτήματα: αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του προϋπολογισμού, ενιαία 12χρονη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αναλυτικά προγράμματα που να εξυπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και την κριτική τους σκέψη, παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία, πραγματική αύξηση των αποδοχών τους, ούτως ώστε να ζούνε αξιοπρεπώς.
  Η απεργία διαρκεί έξι εβδομάδες. Δεν υλοποιούνται τα αιτήματα. Κυβέρνηση Καραμανλή και, φυσικά, τα ΜΜΕ έπαιξαν τον καθεστωτικό τους ρόλο. Κατασυκοφαντούσαν τους απεργούς και πρόβαλλαν συνεχώς συνεντεύξεις με απελπισμένους γονείς, που δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Κι εδώ που τα λέμε, είχαν και οι γονείς τα δίκια τους, όπως τα έχουν και όλοι όσοι ταλαιοωρούνται από απεργίες. Ίσως πρέπει να βρεθούν άλλες μορφές διεκδικήσεων, που να θέτουν τους απεργούς απέναντι στην κοινωνία. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

 28. Αγγελος said

  Το «Δυο χρόνια διακοπές» ήταν το πρώτο βιβλίο του Βερν που διάβασα, το καλοκαίρι του 1959, παραθερίζοντας στον Πόρο. Θυμάμαι ότι ακόμα και τότε, σε ηλικία 7 ετών, με σκανδάλισε η φράση «Ο Μόκο, σα μαύρος, δεν είχε δικαίωμα ψήφου.» (Κάποια στιγμή τα παιδιά εκλεγούν αρχηγό. Ο Μοκο είναι ο μούτσος του καραβιού.)
  Στα 4 επόμενα χρόνια διάβασα σχεδόν όλα τα έργα του που κυκλοφορούσαν στα ελληνικά. Μετά πέρασα στον Ουελς…

 29. Καλημέρα

  Λεώνικε, απ΄’ όσα έχω καταλάβει ο φόβος είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου, είναι η ανθρώπινη μεριά του «θεϊκού» Αχιλλέα όταν κλαίει σαν πιτσιρίκι και φωνάζει την μαμά του να τον σώσει από τον φουσκωμένο ποταμό που ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του Αστεροπαίου. Νομίζω πως μόνο οι ηλίθιοι δεν φοβούνται, ο φόβος οδηγεί σε συνετές πράξεις, εκλογικεύει τον άνθρωπο γι αυτό και τον χρησιμοποιούν όλες οι θρησκείες όταν τις εξετάσουμε σαν συστήματα ηθικής (που είναι το χρήσιμό τους μέρος).
  Αλλοίμονο αν χάσουμε το συναίσθημα του φόβου, ακόμα κι ο Αστερίξ είχε τον φόβο μήπως πέσει ο ουρανός πάνω στο κεφάλι του! Αλλο πράγμα είναι να τον υπολογίζουμε πριν πράξουμε κι άλλο να τον πετάξουμε.

 30. […] Το ιστολόγιο δεν πολυσυμπαθεί τους ξενόγλωσσους τίτλους -ελάχιστα από τα 4000+ άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει είναι σε άλλη γλώσσα. Θα κάνουμε όμως σήμερα μιαν εξαίρεση. Αυτόν τον τίτλο σκέφτηκα μόλις άκουσα σήμερα την είδηση ότι ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν επί 14 ημέρες… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/11/schools-out/ […]

 31. Θωμάς said

  Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, με την κήρυξη του πολέμου, τα μαθήματα των σχολείων διακόπηκαν για να ξαναρχίσουν τον Μάιο του 1941. Τα μαθήματα κράτησαν μέχρι τον Δεκέμβριο του ‘41.
  Η επόμενη σχολική χρονιά άρχισε το Μάρτιο του ‘42. Δεν γνωρίζω πότε σταμάτησε πάντως τον Νοέμβριο του ‘42 ο πατέρας μου (που είναι πηγή αυτών των πληροφοριών) έκανε εγγραφή στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επομένως είχε τελειώσει η σχολική χρονιά.
  Μετά την απελευθέρωση το κράτος -ελλείψει αποφοίτων Γυμνασίου- πήρε την απόφαση να επιτρέψει σε όσους είχαν διακόψει το σχολείο λόγω πολέμου -σε οποιαδήποτε τάξη- να δώσουν εξετάσεις -υποτυπώδεις- και να πάρουν το απολυτήριο Γυμνασίου.

 32. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, ευχαριστώ πολύ και για τις διευκρινίσεις σχετικά με απεργίες του παρελθόντος αλλά και (31) με το παράδειγμα του πολέμου.

  18 Γιάννη γιατί υπολειτουργούσαν; Δεν έστελναν τα παιδιά οι γονείς;

 33. ΓιώργοςΜ said

  29

 34. 27: Ήταν κυλιόμενες κατά νομό ή περιφέρεια, ή λάθος θυμάσαι;

 35. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Στην Πάτρα τα εκπαιδευτικά ίδρύματα είναι ήδη μια βδομάδα κλειστά. Έχω προλάβει να κάνω μόνο μία βδομάδα μαθήματα στο δεύτερο εξάμηνο. Σκέφτηκα να φτιάξω βίντεο με 3-4 από τις διαλέξεις και να τα ανεβάσω στην ιστοσελίδα του μαθήματος, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα των φροντιστηρίων και των εργαστηρίων του μαθήματος όπου είναι απαραίτητη η παρουσία των φοιτητών. Θα δούμε. Το σίγουρο είναι ότι το εξάμηνο θα παραταθεί για τα καλά μέσα στον Ιούλιο.

 36. ΓιώργοςΜ said

  Σχετικά με το Λύκειο και τις καταλήψεις, είναι γεγονός πως τα παιδιά της Τρίτης τις ενθαρρύνουν, προκειμένου να διαβάσουν.
  Είναι αποκαρδιωτικό, αλλά το Λύκειο (τουλάχιστον αυτά που ξέρω) λειτουργεί σαν χώρος φύλαξης. Τα παιδιά πηγαίνουν εκεί επειδή είναι υποχρεωτικό. Τις περισσότερες φορές συμμετέχουν στο μάθημα από κεκετημένη ταχύτητα ή για να μη βαριούνται· με τα μαθήματά τους ασχολούνται στο φροντιστήριο.
  Στη δική μου περίπτωση, το Λύκειο της περιοχής τερμάτισε 15ήμερη κατάληψη πριν από μια βδομάδα, 15+ μέρες μπροστά, μετά Πάσχα, άντε, καλό καλοκαίρι!
  Ας είμαστε όμως καλά, κυρίως τα παιδιά, και τα άλλα βρίσκονται…

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  32: Ακριβώς. Αυτό είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη και κορυφώθηκε χτες και προχτές. Χτες είχαμε προσέλευση 70 μαθητών σε σύνολο 182.

 38. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Υπάρχουν υποψήφιοι που δεν πάνε φροντιστήριο. Αυτοί στηρίζονται αποκλειστικά στη δουλειά του σχολείου, και τα χαμένα μαθήματα δεν είναι κέρδος γι’ αυτούς (ενώ ο μαθητής του φροντιστηρίου, έστω και με κλειστό φροντιστήριο, μάλλον έχει τι να διαβάσει).

  Όσο για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Μόλις μαθαίνω ότι ο συνωστισμός στις παιδικές χαρές εγγίζει τα όρια του ανησυχητικού.

  Έχω δε την περιέργεια τι θα γίνει το καλοκαίρι: θα αναπληρωθούν μαθήματα;

  Γενικά είμαι ένας εκπαιδευτικός που θα αράξει σπίτι του 14 μέρες να κάνει ζωάρα αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος μ’ αυτό (άσχετα αν ήταν σωστή απόφαση).

 39. LandS said

  19. ας μην ξεχνάμε ότι κάποια εταιρία είχε αρχίσει από τη Δευτέρα να μοιράζει σχολικά δίδακτρα. Τώρα προφανώς, τις πρώτες ύλες που αναμφίβολα θα είχε αγοράσει σε τεράστιες ποσότητες, θα τις βάλει στον…

  Τι είναι τα σχολικά δίδακτρα που μπορεί να μοιράζει μια επιχείρηση και ποιες είναι οι πρώτες ύλες για τη παραγωγή τους;

 40. nikiplos said

  [Κάτι]

 41. Πέπε said

  Στη δευτεροβάθμια δεν είχαμε αξιοπρόσεκτη αύξηση απουσιών. Μόνο σ’ ένα τμήμα (από αυτά που μπαίνω), Α’ Γυμνασίου, είχε τύχει πριν καμιά δεκαριά μέρες να λείπουν 7-8 παιδιά από τα 20, για λόγους πιθανώς σχετικούς με την εποχιακή γρίππη.

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διορθώσεις
  27: …που να ΜΗ θέτουν τους απεργούς απέναντι στην κοινωνία
  37:…από την προηγούμενη εβδομάδα

  Η απάντηση στον Στάζιμπο συνελήφθη από τη μαρμάγκα λόγω λινκ.

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  39:Σχολικά γεύματα εννοείς;

 44. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Η σύζυγος που είναι στην υγειονομική πιάτσα λέει ότι η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ήταν καθαρά του Τσιόρδα (ΕΟΔΥ) και κανένας δεν μπορούσε να αντιτείνει κουβέντα απέναντι στο κύρος και τις γνώσεις του, όσο κι αν αυτή η απόφαση επηρεάζει π.χ. τις μαθητικές παρελάσεις, που μπορεί να μην γίνουν.
  Σωστή η απόφαση, αρκεί ο συγχρωτισμός να μην μεταφερθεί από τις σχολικές αίθουσες και αμφιθέατρα στις καφετέριες.

 45. Μαζί με το γριπόχαρτο,
  έχουμε και coronovacations.
  ακουγεται από όλη την πιτσιρικαρία σήμερα.
  καλημέρα

 46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το διόρθωσε ρε παιδιά ο άνθρωπος στο 25. Γεύματα.
  Στο λυγξ οι πρώτες ύλες για την παραγωγή διδάκτρων: https://www.google.com/search?q=%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&rlz=1C1CHMO_elGR565GR565&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj4pOCKjJLoAhUyyKYKHamcA_oQ_AUoAXoECA4QAw&biw=1280&bih=657

 47. nikiplos said

  το 40 είναι και άσχετο και τελείως εκ παραδρομής… Νικοκύρη, σε παρακαλώ να το σβήσεις…

 48. LandS said

  43 Έτσι θα ’ναι. Ειπα και γω!

 49. Παναγιώτης Κ. said

  @22. Είναι αλήθεια πως αν οι ίδιοι οι πιστοί πάρουν θέση στο πρόβλημα που δημιούργησε η θέση της Εκκλησίας ίσως το πράγμα να πάρει άλλη τροπή.
  Επειδή η Εκκλησία είναι ΚΑΙ εξουσιαστικός μηχανισμός, έχουν λόγο για τα πεπραγμένα της και οι…άθεοι. Εξάλλου η δράση της έχει αντίκτυπο στους ίδιους τους πιστούς και κατ΄επέκταση σε όλο το κοινωνικό σύνολο και επομένως, δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να δρα και να μη γίνεται κριτική στη δράση της.
  Δεν είναι δύσκολο να βρούμε αναλογίες με διάφορες άλλες…θρησκείες και εξουσιαστικούς μηχανισμούς.
  Αν μου αντιταχθεί ότι η Εκκλησία δεν είναι εξουσιαστικός μηχανισμός τότε θα προβάλω το παράδειγμα των ΜΜΑ.

 50. Αναστό said

  Μα είχαμε και κατάληψη για τον κορωναϊό. Τα παιδιά στο Ζάννειο Λύκειο άρχισαν κατάληψη την Τρίτη «μέχρι να αποφασίσει το Υπουργείο να κλείσει τα σχολεία» όπως περίπου έλεγαν τα παιδιά αλλά εισακούστηκαν πριν καν ακουστούν. Και στο ανοιχτό ΔΣ των γονιών και κηδεμόνων του Γυμνασίου που συμμετείχα την προηγούμενη ημέρα, είχα ζητήσει να προτείνουμε προς την Ένωση και τους αρμόδιους φορείς το να εκφραστεί η θετική μας στάση για πιθανό κλείσιμο των σχολείων, κάτι που νομίζω εισακούστηκε. Αλλά ευτυχώς μας πρόλαβε όλους η κυβέρνηση.

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Έχεις δίκιο, δεν το είδα.

  Πέπε, η υπουργός Παιδείας μίλησε για περιστολή των διακοπών του Πάσχα, για ματαίωση όλων των σχολικών περιπάτων και για μείωση του χρόνου των ωρών διδασκαλίας από 45 σε 35 λεπτά.

 52. Πάνος με πεζά said

  @ 39,43 : Ναι ρε παιδιά, γεύματα, το έχω διορθώσει στο @25 !

 53. Παναγιώτης Κ. said

  @40,47. Και ετοιμαζόμουν να ζητήσω εξηγήσεις όπως π.χ αν πρόκειται για κάποιον γιατρό που είχα γνωρίσει ως φοιτητή πριν καμιά σαρανταριά χρόνια!
  Βέβαια ως όνομα και επώνυμο είναι απολύτως συνηθισμένο.

  @44. Spi αυτό για τις παρελάσεις φαντάζομαι το λες για να αστειευτείς!
  Έτσι δεν είναι;

 54. William T. Riker said

  Πάντως κι εδώ στην Αυστρία έχουν κλείσει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι ακυρώσεις εκδηλώσεων γίνονται σωρηδόν πια, κι όπως ακούω επίκειται κλείσιμο σύντομα και των σχολείων. Μερικά ιδιωτικά έχουν ήδη κλείσει, αν δεν κάνω λάθος. Διάολε, περπατούσα χθες το βράδυ στο κέντρο της Βιέννης και τέτοια ερημιά δεν έχω ξαναδεί (σκυθική που θα λέγαν κι οι Βυζαντινοί)…

 55. Πάνος με πεζά said

  Όσο για τις πρώτες ύλες των γευμάτων αυτών, προφανώς όταν έχεις να μοιράσεις ξερωγω 4-5 χιλιάδες γεύματα, δεν πας το πρωί με τα λεφτά στο σούπερ μάρκετ, μαγειρεύεις στις 11 και τους μοιράζεις στη 1, έχεις κάνει κάποιο κουμάντο…

 56. μήτσκος said

  Σκόρπιες σκέψεις:

  1. Με το να δώσεις σε όλους τους υποψήφιους 2 εβδομάδες παραπάνω δεν τους βοηθάς ιδιαίτερα. Ο αριθμός εισακτέων δεν αλλάζει. Αν όντως προετοιμαστούν καλύτερα, αναπόφευκτα θα ανέβουν οι βάσεις, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι απλά δύο χαμένες εβδομάδες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η διακοπή μάλλον θα βοηθήσει τους πειθαρχημένους και επιμελείς να αυξήσουν το πλεονέκτημά τους έναντι των λιγότερο πειθαρχημένων.

  2. Όταν διαβάζω «school’s out», εντελώς αυθόρμητα καταλαβαίνω ότι τελείωσε η σχολική χρονιά, δηλαδή αρχίζουν οι επίσημες, προγραμματισμένες διακοπές. Θα το λέγαμε έτσι και σε μια έκτακτη κατάσταση;
  Βλέπω τώρα το wiktionary έχει λήμμα για τη συγκεκριμένη έκφραση και το εξηγεί ως εξής: «The school year has come to an end.»

  3. Προβλέπω χρυσές δουλειές για τους ψυχολόγους και ψυχαναλυτές με το corona-anxiety που μας έχουν προκαλέσει. Διαβάζω ειδήσεις και νιώθω ότι έρχεται το τέλος του κόσμου.

 57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Πρῶτες ἐντυπώσεις μετὰ τὰ νέα μέτρα στὴν περιοχὴ Παλλήνης – Γέρακα – Παιανίας.

  Κυκλοφόρησα 8-9 σήμερα τὸ πρωὶ σὲ σχεδὸν ἄδειους δρόμους. Στὴν περιοχὴ ὑπάρχουν ἀρκετὰ ἰδιωτικὰ σχολεῖα καί, ὅπως εἶναι φυσικό, ἡ κυκλοφορία ἐπιβαρύνεται αὐτὴν τὴν ὥρα.

  Στὸ σουπερμάρκετ 9 μὲ10 λίγος κόσμος, ψώνιζε φυσιολογικά, τὰ ἀπαραίτητα, ὅπως κι ἐμεῖς.

  Ἂς εὐχηθοῦμε νὰ πρυτανεύσει ἡ λογικὴ καὶ ἡ ψυχραιμία παντοῦ.

 58. Avonidas said

  Ημείς, ο Σύνδεσμος Αποδήμων Μαοϊκών Αθέων Τρολ Άνευ Συνειδήσεως (ΣΑΜΑΤΑΣ), χαιρετίζουμε έμπλεοι αγαλλιάσεως την Νέα Μεγάλη Πολιτιστική Επανάσταση την οποίαν η αδελφός Κίνα με άκρα εφευρετικότητα κατόρθωσε να εξαγάγει εις Ευρώπην, και προσεχώς εις ολοκλήραν την Υφήλιον.

  Προτρέπουμε τους σχολιόπαιδας και φοιτητάς όπως αξιοποιήσουν την δεκαπενθήμερον σχόλην τους σφυρηλατούντες ατσάλι εις ακαλύπτους, εξώστας και ταράτσες, και καλλιεργούντες όρυζαν εις φωταγωγούς. Τυχόν πλεόνασμα χρόνου δέον όπως αναλωθεί εις την ανάγνωσιν της σκέψεως του Μεγάλου μας Τιμονιέρη.

  Τέλος, δηλώνουμε την ακλόνητον πρόθεσίν μας να προβώμεν, την Μεγάλη Πέμπτη, εις την πλέον ιερόσυλη και βλάσφημον πράξιν εξ όσων συνέλαβε ποτέ νους ανθρώπου: θα βάψωμεν αυγά με πορδές!

  Ο Πρόεδρος,
  τα μέιλ

 59. LandS said

  52
  Βασικά εγώ φταίω. Θα έπρεπε να το είχα σκεφτεί.

  Σίγουρα η επιχείρηση αυτή θα εμπίπτει στα μέτρα του Άδωνι. Πλήτεται άμεσα από τις κυβερνητικές αποφάσεις αφού.

 60. Χαρούλα said

  Καλημέρα.
  Ας μην κάνω τον ειδικό σαν τους παπάδες. Το είπαν οι επιστήμονες, ας τα κλείσουμε. Αλλά από χθες θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν και τα αποτελέσματα της αναστολής. Όχι μόνο συμπλήρωση κάπως των ωρών. Μια ανοικτή πλατφόρμα που να αναφέρονται προβλήματα κατά περίπτωση. πχ σε περίπτωση παράτασης, κάποιων εκπαιδευτικών λήγουν συμβάσεις, συμβόλαια ενοικίασης αιθουσών επίσης. Σε ΙΕΚ που υπάρχουν εργαστήρια, πως αυτά θα γίνονται ιντερνετικά; Εξετάσεις άλλων φορέων. Διάφορα μικρά εξατομικευμένα. Δεν θα τα λύσουν Αυτιάς, Παπαδάκης κλπ.
  Ας το φροντίσει επιτέλους το Υπουργείο και όχι η τηλεόραση.

 61. μήτσκος said

  @58
  Δέχεστε νέα μέλη, πώς μπορώ να γραφτώ;

 62. Παναγιώτης Κ. said

  Η κόρη μου είναι 33 ετών και…πορεύεται με την πεποίθηση ότι είναι…άτρωτη! Δεν την παρεξηγώ! Στην ηλικία της αλλά και μεγαλύτερος, παρόμοια συμπεριφορά είχα.
  Όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν θυμάμαι στο παρελθόν, με τις διάφορες ιώσεις να είχαμε καραντίνες και μέτρα σαν και αυτά στην Β.Ιταλία ή σαν αυτά που ξεκινάμε εμείς.
  Πάντως στη Βρετανία, είναι τελείως ψύχραιμοι απ΄ό,τι μου λέει η άλλη μου κόρη αλλά και ένας φίλος, με τον οποίο μίλησα πριν από λίγο στο τηλέφωνο.Είναι στο ΄Εσσεξ από χθες.

 63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @46. Αὐτές οἱ πρῶτες ὕλες εἶναι σὲ ἔλλειψη.

  Καί, ὄπως ὅλα δείχνουν, αὐτὴ ἡ ἔλλειψη θὰ μεγαλώσει.

 64. Νέο Kid said

  Είστε πολύ πίσω μιλάμε οι καλαμαράδες!
  Εσείς κλείσατε τα σχολεία , εμείς δαμαί κλείσαμε τα…νοσοκομεία!!
  Κλειστά για δεύτερη ημέρα τα γενικά νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσου !
  (Με μόνο 2 ,και καλά… επιβεβαιωμένα κρούσματα όλο το νησί …)

 65. Νέο Kid said

  58. Εσυ τώρα κανείς πλάκα , αλλά αν ο Ντόναλντ είχε προνοήσει να είχε ρίξει nukes στους νυχτεριδοφάγους, θα τα είχαμε γλυτώσει όλα αυτά…

 66. Avonidas said

  #61. Με φαξ 😉

 67. Avonidas said

  #65. Διατηρώ μια ελπίδα ότι με τις ταρζανιές που κάνει θα τον αρπάξει και θα ησυχάσουμε από δαύτον.

 68. spiral architect 🇰🇵 said

  @53β: Καθόλου, αν σκεφτείς ότι, για πολλά μέλη της κυβέρνησης (για να μην πω για όλα) οι παρελάσεις είναι το ονόρε τους και ούτε θέλουν να σκέφτονται ότι δεν θα γίνουν ή να καταργηθούν.
  Αλήθεια, η στρατιωτική παρέλαση της 25ης στη Αθήνα θα γίνει;

 69. ΓΤ said

  #31 Η κήρυξη του πολέμου το ’40 βρήκε τον πατέρα μου στην τελευταία τάξη του Δημοτικού. Τον θυμάμαι να μου λέει «μας είπαν ότι κλείνουν τα σχολεία επ’ αόριστον κι εμείς πανηγυρίζαμε. Πρώτη φορά τόση χαρά!». Μετά, δάκρυζε… «Είδες τι είναι να είσαι παιδί;»

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  34: Ήταν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, αν θυμάμαι καλά, αλλά γίνονταν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Ένα σχετικό δημοσίευμα:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kathimerini.gr/262769/article/epikairothta/ellada/apergia-daskalwn-agwnia-gonewn&ved=2ahUKEwiF-ILngZLoAhULLewKHX_CCCQQFjAEegQIBhAB&usg=AOvVaw015VVlYQdMo9saYUOPcZl8&cshid=1583917745371

 71. Πέπε said

  @51
  > > μείωση του χρόνου των ωρών διδασκαλίας από 45 σε 35 λεπτά.

  Με τι σκοπό; Να συμπτυχθούν περισσότερες ώρες στην ημέρα;

  Εμάς έτσι κι αλλιώς είναι 40λεπτες, ελπίζω να μην τις κάνουν 30λεπτες, θα είναι παρωδία.

 72. spiridione said

  Μερικές πληροφορίες για τα σχολεία στην Κατοχή, σε συνέχεια του σχ. 31
  Μετά τη διακοπή λόγω του πολέμου, τα μαθήματα ξανάρχισαν αρχές Ιουνίου 1941. Διακόπηκαν στις 20 Ιουλίου και ξανάρχισαν την 1η Σεπτεμβρίου, με μειωμένο ωράριο, 10.00-12.00. Τέλη Δεκεμβρίου 1941 λήγει το σχολικό έτος.
  Το σχολικό έτος 1941-1942 τα σχολεία άνοιξαν αρχές Μαρτίου 1942, αλλά δεν διάρκεσαν τα μαθήματα πάνω από ένα μήνα ύστερα από διαταγή του Γενικού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, και ουσιαστικά το σχολικό έτος άρχισε την 1η Μαίου 1942 και έληξε στις αρχές Δεκεμβρίου 1942.
  Το σχολ. έτος 1942-1943 είχε εξάμηνη διάρκεια και τα μαθήματα έληξαν γύρω στα τέλη Ιουλίου.
  Το 1943-1944 άρχισε στις 20-9-1943 και έληξε στα μέσα Ιουλίου 1944 μόνο για τους τελειοφοίτους των Γυμνασίων, ενώ για τους υπόλοιπους μαθητές στα τέλη Ιανουαρίου 1945. Παρότι η χρονιά αυτή διάρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη, είχε τις λιγότερες ώρες διδασκαλίας.
  Το σχολικό έτος 1944-1945, άρχισε τον Μάρτιο του 1945 και έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
  https://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/3332?mode=full

  Click to access opseis2013.pdf

 73. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Να σας πω ότι σήμερα τηλεργάζομαι από το σπίτι.

  38 Κάποια φροντιστήρια, ακούω, θα κάνουν μαθήματα με skype

  47 Το εξουδετέρωσα

  58 🙂

 74. sarant said

  72 Α μπράβο!

 75. Πέπε said

  69

  Όταν έκανα την επιτόπια έρευνα με τους τσαμπουνιέρηδες του Αιγαίου, οι πιο ηλικιωμένοι ήταν ολιγογράμματοι, αλλά όλοι είχαν πάει έστω λίγες τάξεις δημοτικό. Εκτός από έναν που έπεσε στην περίπτωση και πήγε μόνο στην αρχή της πρώτης, «γιατί ήταν ο πόλεμος τότε». Αυτό το σχόλιο στο δελτίο της συνέντευξης μού είχε φανεί σαν μαχαιριά.

 76. Pedis said

  Η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία ακόμη και σε φοιτητές είναι ένα μέτρο ανάγκης, μεν, υποπτεύομαι, δε, πολυ μικρής αποτελεσματικότητας.

  Όποιος έχει παρακολουθήσει από στρίμιν επιστημονική ομιλία και έχει παραμείνει συγκεντρωμένος για περισσότερο από μισό λεπτό να μου γράψει …

  Για τα παιδάκια του δημοτικού δεν το συζητώ.

  Για τα μεγαλύτερα, το μέτρο τη εξ’αποστάσεως διδασκαλίας πρέπει να ληφθεί για λόγους ψυχικής υγειας και ισορροπίας, για να μη λιώσουν εντελώς στο τσατ και στα βιντεογκέιμ.

  Πάντως, κι αυτή η επιδημία, όπως και κάθε καταστροφή για τον κόσμο, για τον καπιταλισμό παρουσιάζεται ως ευλογία.

  Εκτός από τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που θα μας φορέσουν λόγω, θα πουν, των εξόδων και της χασούρας της οικονομίας (τους) κατά την περιοδο της επιδημίας,

  αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσφερεται για τεράστιας κλίμακας δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες και σε *μαζική κλίμακα* όσον αφορά την αλλαγή των μεθόδων λειτουργίας σε αρκετούς τομείς λ.χ. στον εκπαιδευτικό, σε κείνον της εξ αποστάσεως εργασίας αλλά και της κοινωνικής παρακολούθησης.

  Οι κινέζοι άδραξαν αμέσως την ευκαιρία. Τώρα, και οι υπόλοιποι.

 77. Επέτειος-μέρα που είναι σήμερα να ευχηθούμε χρόνια πολλά στον Πάνομεπεζά, τον Λάμπρο, τον Βασιλειάδη, τον Κομίνη κι σε όσους πανηγύρισαν ή προκάλεσαν το χάρτινο πρωτάθλημα. Είναι οι ίδιοι που δηλώσανε τρομοκρατημένοι όταν είδαν στην φωτογραφία το όπλο στην ζώνη του Σαββίδη και οι ίδιοι τώρα που θεωρούν πως δεν τρομοκρατήθηκαν οι ξένοι διαιτητές όταν κατέβηκε ο Μελισσανίδης και τους ζούληξε τα γεννητικά τους όργανα, αλλά καθυστέρησαν να βγουν στο γήπεδο 25 λεπτά γιατί παίζανε πρέφα και βάζανε συνέχεια κάσα !!

 78. Παναγιώτης Κ. said

  @29. Ο Μήτσος πριν δυο-τρεις μέρες μας θύμισε τα τρία πράγματα που κανοναρχούν τη ζωή του ανθρώπου σύμφωνα με τον Θουκυδίδη. Ένα από αυτά είναι ο φόβος. Τα άλλα δύο είναι η δόξα και η ωφέλεια. (Ελπίζω να μη τα έχω μπερδέψει).

 79. Pedis said

  Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι συμμετέχει στη θεία κοινωνία συχνά, «αλλά όχι κάθε Κυριακή».

  Μέχρι εκείνο το σημείο έδειχνε ήρεμος. Τι ήταν όμως να παρέμβει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Πετρόπουλος, που συμμετείχε στο πάνελ και να τον ρωτήσει για τη στάση της Πολιτείας στο θέμα.

  Ο υπουργός εξερράγη. «Πιστεύεις εσύ; Πιστεύεις;» είπε απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο για να προσθέσει

  «αφού δεν πιστεύεις να μην μιλάς καθόλου γι αυτά. Κάθε φορά που ένας συριζαίους μιλάει εμείς εκνευριζόμαστε».

  «Οι άθεοι να μείνουν μόνοι τους, όχι με μας», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Υπουργός Ανάπτυξης Ευρωπαϊκού κράτους

  θα μας πείτε ρε άθεοι για την θεία ευχαριστία ρε;
  Σε καραντίνα οι άθεοι.

 80. 76: Γιατί βάζεις απόστροφο στο εξ αποστάσεως;

 81. Costas X said

  73. -> 38. Ισχύει, είδα σήμερα κάποιους καθηγητές φροντιστηρίων να αναζητούν την κατάλληλη κάμερα.

  75. «Όταν έκανα την επιτόπια έρευνα με τους τσαμπουνιέρηδες…»

  Χθες, 10 Μαρτίου γιόρταζαν οι τσαμπουνιέρηδες, ήταν η ‘Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου», δηλ. τσαμπούνας, γκάντας, πίπιζας, ασκομαντούρας, σκορτσάμπουνου, τουλουμιού, μπάγκπαϊπ, καμπρέτ, ζαμπόνια, ντούντα κ.λ.π. Αρχαίο και παγκόσμιο όργανο !

 82. Pedis said

  λέει η ρομφέα.τσιαρ:

  Η Υπουργός Παιδείας, τονίζει ότι η απόφαση της Εκκλησίας συνάδει και με τις οδηγίες της Πολιτείας.

  «Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία προτρέπει τους πιστούς να μην προσέρχονται στις θρησκευτικές τελετές, εφόσον ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η έκκληση συνάδει και με την οδηγία της Πολιτείας που προτρέπει τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, να μένουν σπίτι τους. Τώρα, το τι κάνει κανείς αναφορικά με την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, πώς επιλέγει να την ασκεί, ποια η σχέση του με την κάθε θρησκευτική κοινότητα είναι καθαρά θέμα ατομικής συνείδησης του καθενός. Όμως, η Πολιτεία και οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τους τρόπους, βάσει των οποίων μεταδίδεται ο ιός και μέσα σ’ αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνεται και το σάλιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης του καθενός» – ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

  Για τα μπάζα.

 83. Παναγιώτης Κ. said

  Φίλη φυσικός, εδώ και μισό χρόνο δεν πια μαζί μας, χαρακτήριζε τις συμφοιτήτριες και τον εαυτό της «κατοχικές». Εννοούσε ότι βρέθηκε να σπουδάζει στο Φυσικό Θεσσαλονίκης τον καιρό της Κατοχής.
  Εμμέσως, ζητούσε να μην είμαστε αυστηροί ως προς την επιστημονική της επάρκεια διότι τότε οι σπουδές τότε ήταν » μισές και…διεστραμμένες»!

 84. nwjsj said

  Αφού τα έκαναν ρόιδο με το γκρουπάκι από τους Αγίους Τόπους και τις εκκλησίες, πήραν κι ένα σωστό μέτρο. Αρκεί όμως; Κι αυτός ο Π.Ο.Υ. τι περιμένει πια για να κηρύξει την υφήλιο σε κατάσταση πανδημίας;

  Ήδη μια προηγμένη χώρα του δυτικού κόσμου έχει γραφτεί στην ιστορία επειδή έχασε τον έλεγχο και αναγκάστηκε να κλείσει τελείως τα σύνορά της. Δεν μιλάμε για Ουγκάντα, Νιγηρία κλπ, όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές υγείας, οπότε θα μας φαινόταν λογικότερο, αλλά για μια χώρα της Ευρώπης, την διπλανή μας Ιταλία.

  Ζούμε σε μια χώρα τόσο οπισθοδρομική πνευματικά, τη μόνη χώρα του κόσμου, η οποία βρίσκεται σε άτυπη κατάσταση επιδημίας, αλλά φοβάται να κλείσει τους χώρους λατρείας και πρέπει τώρα να βασιστούμε στην τύχη ή σε ευχολόγια για να αντιμετωπίσουμε έναν ιό, ο οποίος πρώτη φορά προσβάλει το ανθρώπινο είδος! Κοινώς, αποτελούμε απειλή προς ολόκληρη την ανθρωπότητα, η οποία σιγά σιγά θ’ αρχίσει να μας παίρνει χαμπάρι και θ’ αρχίσουμε να τρώμε άκυρα διαφόρων ειδών. Γιατί εμείς τέτοιοι που είμαστε, καλά να πάθουμε στο κάτω κάτω. Οι υπόλοιποι λαοί τι μας φταίνε;

 85. Georgios Bartzoudis said

  49, Παναγιώτης Κ. Said….

  # Προς…Θεού! Συμφωνώ μαζί σου μέχρι κεραίας. Άλλωστε τα ίδια είπα και γω για τον ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ «εξουσιαστικό μηχανισμό», την πάλαι ποτε …συριζοϊώδη κυβέρνηση: Είχα λόγο για τα πεπραγμένα της και …εγώ, αφού «η δράση της είχε αντίκτυπο στους ίδιους τους [συριζοϊώδεις] πιστούς και κατ΄επέκταση σε όλο το κοινωνικό σύνολο και επομένως, δεν μπορούσε να δρα ανεξέλεγκτα πολύ δε περισσότερο δεν μπορούσε να δρα και να μη γίνεται κριτική στη δράση της». Το θέμα που έθεσα είναι ότι δεν θα έβαζε (και δεν έβαλε) νερό στο κρασί του (ούτε και ο) Τσίπρας, όσο και αν «για ένα τέτοιο … ξενέρωμα πρωτοστατούσαν» οι συριζοάπιστοι! Κομματικά αντιμετωπίζαμε το πράγμα τότε, κομματικά και τώρα!

 86. Pedis said

  Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Συμεών τόνισε ότι «αυτή την περίοδο δοκιμάζετε ένας πατριωτισμός υγείας».

  «Είναι πολύ να επικεντρώνουμε το πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Είναι άλλο πράγμα η θεία μετάληψη, άλλο πράγμα η συνάθροιση, η επικοινωνία και άλλο η φυσική παρουσία. Επομένως δεν πρέπει να απομονώνουμε μερικά πράγματα, γι’ αυτό και η Ιερά Συνοδός προέβη σε σχετική ανακοίνωση με οδηγίες, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές » – πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

  Επισκέπτεσαι τη ρομφεα.τζιαρ και βεβαιώνεσαι για το πόσο διαδεδομένο είναι το ελληνικό ανθρώπινο είδος στη χώρα.

  Δε γκάιζ αρ φουλ οβ σσιτ!

 87. Pedis said

  άλλο «επιχείρημα» (από τον Χαλκίδος):

  Άρχισε, λοιπόν, πάλι ο «διάλογος», με πρωταγωνιστές εκείνους που έχουν ταχθεί, κατά την επαγγελία τους, να ερευνούν την αλήθεια και να προστατεύουν τους συνανθρώπους τους, από κάθε ψέμμα και σκοτεινό πράγμα!

  Μεταξύ, λοιπόν, των μέτρων που σκέφθηκαν και κατά κόρρον προβάλλουν είναι να προστατεύσουν τον λαό από την Θεία Κοινωνία!

  Οι ίδιοι, βέβαια, δεν αγνοούν ότι, κατά καιρούς, δημοσιεύθηκαν στατιστικές, στις οποίες λέγεται πως ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού εκκλησιάζεται, κάτι γύρω στο 2% περίπου! Και απ’ αυτούς, πολύ λιγότεροι κοινωνούν!

  Άρα, κατά την κοινή λογική, είναι τόσο μικρός ο υποτιθέμενος κίνδυνος, που δεν θα ‘πρεπε να έχει την πρώτη θέση στα μέτρα, που οι ίδιοι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης ερευνούν και εμπνέονται και προτείνουν! Δεν δικαιούμαστε, λοιπόν, να ρωτήσουμε (ρητορικό το ερώτημα) γιατί αρχίζουν, τόσο επίμονα μάλιστα, από την Θεία Λειτουργία;

  Τα υπόλοιπα, που έστω και καλοπροαίρετα λέγονται, ότι π.χ. το οινόπνευμα του οίνου σκοτώνει τα μικρόβια ή ότι η λαβίδα είναι κατασκευασμένη από ευγενές μέταλλο που δεν κρατεί μικρόβια κ.λπ. καθόλου δεν απέχουν από τις θέσεις των απίστων.

  Η Θεία Κοινωνία είναι ο Ίδιος ο Χριστός! Και ο Χριστός είναι η Ανάσταση και η Ζωή των ανθρώπων! Ή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις!

 88. Alexis said

  #79: Δώσε βίντεο για να το εμπεδώσουμε! 🙂

  Άθλιος ο τρισάθλιος αλλά (δεν) κρατιόταν κουλ, που λέει και το άσμα:

 89. kpitsonis said

  Να το διαβάσουν οι παπάδες .https://www.facebook.com/1234744569/posts/10217632139975364/

 90. ΣΠ said

  Κορονοϊός: Αναβολή στο Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ λόγω Μαρινάκη

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  17 – Τι χρώμα έχουν οι κύκνοι Παναγιώτη; (σκέψου λίγο πρίν απαντήσεις 🙂 ). Όλη η σύγχρονη ανθρωπότητα, είναι βασισμένη σε βεβαιότητες παρ΄όλο που καθημερινά φαινόμενα και γεγονότα μικρής κλίμακας, μας δείχνουν πως αυτό είναι λάθος. Το παράδοξο, είναι πως δεν τα βλέπουμε! Τι φταίει άραγε γι΄αυτό και πιανόμαστε μονίμως στον ύπνο όταν συμβαίνει το ουσιαστικά προβλέψιμο αδιανόητο; 🙂

 92. ΣΠ said

  Πώς θα καλυφθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας στα σχολεία μετά το λουκέτο

 93. H. Mandragoras said

  58: Εκ μέρους του Πολυμελούς και Πολυδιάσταστου Συνδέσμου Κορονοϊόπληκτων Οργανισμών εις την Υπερβορείαν (ΠΟ ΠΟΛΣΚΟΥ), συνυπογράφω.
  Ο πρόεδρος Ταμέλης

  Νέα από Πολωνία. Κλείνουμε κι εμείς όλα τα σχολεία. Από σήμερα στην Πολιτέχνικα Κρακόφσκα δεν έχει μαθήματα, από Δευτέρα πιθανόν κλείνουμε πόρτες ακόμα και για τους εργαζόμενους. Δυο βδομάδες πριν ξεκίνησα πείραμα που θέλει κοίταγμα κάθε τρεις μέρες για κανα δίμηνο. Ετοιμάζομαι να πάω στον κοσμήτορα ζωσμένος ρολά από χαρτί κουζίνας βαμμένα κόκκινα.

 94. 93: Εδώ διοικητικές και ερευνητικές δραστηριότητες ΔΕΝ ανεστάλησαν. Μόνο οι διά ζώσης διδακτικές (αίθουσας/αμφιθεάτρου και εργαστηρίου).

 95. LandS said

  76 Δεν έχεις δίκιο. Πρώτα από όλα εξαρτάται από ποιος κάνει τη παραδοση (αν δεν κρατάει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου στο φυσικό αμφιθέατρο, μη περιμένεις και πολλά πράγματα στο βίντεο) καθώς επίσης και απο τον τρόπο που γίνεται η παράδοση. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείται το Powerpoint η το Impress έχεις το πλεονέκτημα να βλέπεις την σελίδα της παρουσίασης σε ολόκληρη την οθόνη σου χωρίς να σε αποσπούν πράγματα που πέφτουν στο οπτικό σου πεδίο μέσα στην αίθουσα. Τέλος κρατάς σημειώσεις με όλη σου την άνεση μιας και πάντα μπορείς να πας μπρος πίσω και να ξανακούσεις κάτι που σου ξέφυγε. Και βέβαια παίρνεις οθονιές, αποσπάσματα κλπ. κατά το δοκούν.

 96. Πέπε said

  @81

  > > Χθες, 10 Μαρτίου γιόρταζαν οι τσαμπουνιέρηδες, ήταν η ‘Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου», δηλ. τσαμπούνας, γκάντας, πίπιζας, ασκομαντούρας, σκορτσάμπουνου, τουλουμιού, μπάγκπαϊπ, καμπρέτ, ζαμπόνια, ντούντα κ.λ.π. Αρχαίο και παγκόσμιο όργανο !

  Βέβαια. Εκεί ήμουν. Δηλαδή στο Ηράκλειο -κανονικά ήταν προγραμματισμένο να είμαι στη Βοστώνη, η οποία μετέθεσε τον εορτασμό στο ΠΣΚ και είχε οργανώσει συνέδριο πλαισιωμένο από συναυλίες, αλλά ματαιώθηκε για τους γνωστούς λόγους. Οπότε, εόρτασα στο Ηράκλειο.

  Όσοι ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος, αφιέρωσαν ένα πλήρες οχτάωρο, 5:30μμ – 1:30πμ. Εγώ άργησα στην αρχή, και μετά, επειδή έγινε πομπή με τα όργανα στους πεζόδρομους και τους δρόμους της πόλης, έπαιζα επί κάμποση ώρα το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, ρωτώντας σε κάθε περίπτερο «μήπως πέρασε μια παρέα με ακομαντούρες;» -«ναι, προς τα κει πήγαν». Αν ήμουν μαζί με οποιονδήποτε σ’ αυτή την αναζήτηση, είναι σίγουρο ότι θα μ’ έβριζε: «Σ’ το ‘χω πει ότι είσαι ηλίθιος, να κυκλοφορείς χωρίς κινητό. Ορίστε τώρα, τρέχουμε γύρω γύρω και χάνουμε τα καλύτερα!». Ήμουν όμως μόνος μου, και ήξερα ότι τα καλύτερα δε χάνονται, ότι μια πομπή με ασκομαντούρες είναι αδύνατον να μην την εντοπίσεις, ότι το κινητό είναι εντελώς άχρηστο προκειμένου να επικοινωνήσεις με κάποιον που παίζει ασκομαντούρα ανάμεσα σε καμιά τριανταριά άλλους που επίσης παίζουν ασκομαντούρα (ή νταούλι), και ότι οπωσδήποτε σ’ αυτές τις δουλειές δεν έχει νόημα να αγχώνεσαι.

  Πράγματι, τους πρόλαβα στο καλύτερο σημείο. Η πομπή συνέχισε ακόμη λίγο, και μετά, όταν διαλύθηκε, ένας ικανός πυρήνας πήγαμε για ρακές με τα όργανά μας. (Δεν ξέρω για άλλα μέρη, στο Ηράκλειο πάντως ο καιρός έχει αρχίσει να επιτρέπει να κάθεσαι έξω το βράδυ.)

  Εννοείται ότι στη θεματική των μαντινάδων ο κορονοϊός τιμήθηκε δεόντως. Και εννοείται ότι ηείδηση για το κλείσιμο των σχολείων με ευνόησε, αλλιώς είτε δε θα καθόμουν τόσο είτε θα καθόμουν αλλά …στα καρφιά.

 97. Πέπε said

  93
  Τα «Παράσιτα» μάλλον τα έχεις δει, ε; 🙂

 98. Δεν υπάρχουν μόνο τα μαθήματα-κονσέρβα, αλίμονο. Με μηδενικό κόστος και μια μέτρια σύνδεση, το μάθημα μπορεί να είναι διαδραστικό. https://bigbluebutton.org/

 99. H. Mandragoras said

  94: Αυτό Ελλάδα;
  Ε ναι. Διοικητικές και ερευνητικές διαδικασίες στο Πανεπιστήμιο έχουν τον ίδιο κίνδυνο μετάδοσης με οποιαδήποτε άλλη δουλειά γραφείου. Αν κλεισουν και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, πολύ ευχαρίστως να κλείσουν και εμάς.

  Θεωρώ ότι είναι η κλασσική Πολωνική αντιμετώπιση «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι». Είπα χθες ότι τους εμπιστευομαι ακριβώς για αυτό, αλλά ομολογώ ότι αυτη τη στιγμή δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η προοπτική. Επίσης μπορεί να είναι η κλασσική δημοσιουπαλληλική αντιμετώπιση «έχουμε ευκαιρία για λούφα, την παίρνουμε».

 100. H. Mandragoras said

  97: Όχι, οπότε δεν πιάνω το κόντεξτ 🙂

 101. ΓΤ said

  (Αδιαφορώντας ακόμη κι αν τιμωρηθεί με αποκλεισμό, η Χετάφε φτὐνει την UEFA: «Δεν κατεβαίνουμε να παίξουμε με την Ίντερ»). Εύγε!

 102. 99: ΦΕΚ τ.Β΄ 783/10-3-2020
  …Αποφασίζουμε:
  Άρθρο μόνο
  Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:
  1. Όλων των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, πλην των διοικητικών λειτουργιών και υπηρεσιών αυτών.
  2. Όλων των σχολικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας, ως εξής: α) των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, β) της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στις ανωτέρω δομές και γ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.
  Από την ως άνω προσωρινή απαγόρευση εξαιρούνται: α) οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, καθώς και, κατά περίπτωση, β) οι ερευνητικές δραστηριότητες, γ) η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και δ) η λειτουργία των εστιών στέγασης.

 103. Pedis said

  # 95 –

  Το κείμενο της ομιλίας το κάνεις ό,τι θέλεις. Δεν διαφωνώ.

  Για το στρίμιν εχω διαφορετική εντυπωση/άποψη.

  Η ζωντανή επαφή είναι άλλο πράγμα και δεν αντικαθίσταται.

  Όταν κάνεις μάθημα στον πίνακα σε μεγάλα παιδιά, φοιτητές, καταλαβαίνεις αμέσως πού έχουν χαθεί. Ένας κάνει ερώτηση και οι υπόλοιποι ξυπνάνε.

  Με μάθημα στρίμιν, συνεχίζεις να μιλάς μόνος σου, ασταμάτητος, χωρίς κανενός είδους φιντμπακ, εκτός κι αν κάποιος κάνει να σε σταματήσει, εσύ έχεις πάει μια εξίσωση παρακάτω, ρωτάς, μίλησε κανείς; Ναι, ακούω, μίλα πιο καθαρά … εμπρός, ναι, ναι … τι; φτιάξε το άουντιο …

  Αυτό δεν είναι μάθημα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι κήρυγμα ή σε ομιλία του διοικητή στην αναφορά.

  Φαντάσου τωρα τι αξία έχει το μάθημα εξ αποστασεως στην πιτιρικαρία. Χαμένος κόπος.

 104. ΑΡΗΣ said

  «…αλλά δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα για ιδιαίτερα. Οπότε, η αναπάντεχη εξέλιξη με τον κορονοϊό δίνει ένα ακόμα αβαντάζ στους οικονομικά πιο ευκατάστατους».

  Σωστό. Και οι πολύ πλούσιοι έχουν ακόμη μεγαλύτερο αβαντάζ αφού στέλνουν τα παιδιά τους στα πολύ ακριβά ιδιωτικά (Κολέγιο, Tasis κλπ) με προορισμό τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 105. Alexis said

  #101: Ενώ το ευαγές ίδρυμα που λέγεται Euroleague επιμένει στο να γίνει κανονικά ο αγώνας Αρμάνι-Ολυμπιακός!

 106. Avonidas said

  #93. Ετοιμάζομαι να πάω στον κοσμήτορα ζωσμένος ρολά από χαρτί κουζίνας βαμμένα κόκκινα.

  Βάμμα ιοτροπίου 😉

 107. Costas X said

  96. Να είσαστε καλά και του χρόνου !

 108. Πάνος με πεζά said

  @ 76 : Πάντως έχω παρακολουθήσει πάμπολλα τηλεσεμινάρια. Και μάλιστα ακόμα και τρίωρα. Υπάρχει φουλ τεχνολογική κάλυψη, τεχνικές «σηκώματος χεριού» κλπ.Τώρα, για ένα διδακτικό εξάωρο συνεχόμενο, δεν ξέρω…

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  90 Και ο Ολυμπιακός θα παίξει με τη Γουλβς;

  94 Και στο ΑΠΘ η Γραμματεία δούλευε σήμερα, έμαθα

  96 Σκοτώνει και τον ιό η ρακή, λένε 🙂

 110. https://www.lifo.gr/now/greece/273269/koronaios-akyronontai-oi-mathitikes-kai-stratiotikes-parelaseis-tis-25is-martioy

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – Έχεις κι εσύ τον πόνο σου ρε φίλε, σε καταλαβαίνω.

 112. ΣΠ said

  103
  Πού να μαζέψεις τώρα 50-60 φοιτητές, έστω και μέσω streamIng, για να τους κάνεις μάθημα. Οι πιο πολλοί την έχουν κοπανήσει για τους τόπους καταγωγής τους και το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι τα μαθήματα.

 113. Alexis said

  Στην μεγάλη απεργία των καθηγητών το 1988, πρωτοστατούσε (ποια άλλη; ) η «Αυριανή» στη συκοφάντηση και υπονόμευση των απεργών που (υποτίθεται ότι) σαμποτάριζαν την κυβέρνηση της «Αλλαγής».
  Θυμάμαι έναν Μπαλωμένο, συνδικαλιστή της ΟΛΜΕ, που είχε ακούσει ουκ ολίγα από την κουρ(αδ)οφυλλάδα…

  Η απεργία όμως που μου έχει μείνει εντονότερα στη μνήμη μου ήταν αυτή των καθηγητών το 1977. Έναν ολόκληρο μήνα, τον Απρίλιο, λουκέτο στο σχολείο!
  Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας, αφού δεν είχαμε παλιότερη ανάλογη εμπειρία και δεν ξέραμε καλά-καλά τι σημαίνει απεργία…

 114. 93, 106

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παπάς κοινώνησε παιδάκια χωρίς την άδεια των γονέων τους. Μαζέψτε τους!
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/234505_iereas-koinonise-paidakia-horis-ti-goniki-synainesi

 116. spiral architect 🇰🇵 said

  Πάνε περίπατο (μεταφορικά) και οι παρελάσεις της 25ης, μαθητικές και στρατιωτικές.
  (με πρόλαβε ο Δύτης)

 117. angelos said

  Σα δε ντρεπονται τα παλιοπαιδα, να γυρνανε στις καφετερίες. Να τους βαλουνε εργασιες για το σπιτι, να κατσουνε να πηξουνε.
  (Κι εμενα, το μικρο παιδι που ολοι κρυβουμε μεσα μας μιλαει, και ζηλευει τρελά 🙂 )
  Αστειευομαι, βεβαια, σωστο το μετρο, αν και βαρυ. Δεν ειναι οτι θα μας γλιτωσει, αλλα ισως βοηθησει λιγο στην καθυστερηση της εξαπλωσης.

 118. 109γ: «Εδώ», εννοώ στην Ελλάδα, αφού το 93 μιλάει για Πολωνία.

 119. ΓιώργοςΜ said

  103 Η δική μου εμπειρία, απο την πλευρά του κοινού, σε webinar, ήταν μάλλον θετική. Απευθυνόταν όμως σε πολύ ειδικό κοινό, με ενεργή επιθυμία να μάθει και να καταλάβει, δεν ξέρω πώς θα λειτουργούσε με παιδιά.
  Βρίσκω ένα θετικό: Η κατά μόνας παρακολούθηση δεν επιτρέπει το χαβαλέ της τάξης: Δε μπορούν δύο-τρεις να αρχίζουν την καζούρα και να ενοχλήσουν τους υπόλοιπους ή να τους παρασύρουν. Άρα, αυτοί που στ’ αλήθεια θέλουν να παρακολουθήσουν, θα το κάνουν, κι ενδεχομένως ο διδάσκων να είναι πιο ήρεμος και πιο αποδοτικός.
  Θέλει άλλο ταλέντο η μία παρουσίαση και άλλο η άλλη, αν δεν υπάρχει καθόλου ταλέντο δε θα λειτουργήσει καμία, και είμαι χωρίς συζήτηση υπέρ της φυσικής παρουσίας. Δεν απορρίπτω όμως τελείως την εκ του μακρόθεν. Θέλει βέβαια οργάνωση, σα θεατρική παράσταση, δεν υπάρχει ανάδραση και προσωπική επαφή ώστε να αλλάξει ο διδάσκων το ρυθμό ή να κάνει χαλαρωτικά διαλείματα με ένα πείραγμα ή ένα ανέκδοτο. Στοιχειώδης δουλειά όμως μπορεί να γίνει κτγμ.

 120. ΣΠ said

  Στο Πανεπιστήμιο Πατρών ματαιώθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας. Τα πτυχία τους θα τα παραλαμβάνουν οι πτυχιούχοι από τις Γραμματείες, προσερχόμενοι βάσει προγράμματος ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός.

 121. Konstantinos said

  Γιαννη σε ποιο σχολείο είσαι?

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  121: Αν ρωτάς εμένα, στο 55 Αθηνών.

 123. Πέπε said

  109
  > > Σκοτώνει και τον ιό η ρακή, λένε

  Πράγματι, το λένε. Χτες το λέγαν συνέχεια.

 124. 64: Θα κλείσουν κι οι εκκλησίες, λέει http://www.topontiki.gr/node/372632

 125. 124 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι, «αυτό αφορά και τον εκκλησιασμό, εφόσον πρόκειται για συνάθροιση άνω των 75 ατόμων»

  Θα τους μετράνε μπαίνοντας και στον 75ο θα κλείνουν τις πόρτες;

 126. Avonidas said

  Αφού δεν εβαλε κανεις ακομα τον υμνο, θα το κανω εγω

 127. Γιάννης Ιατρού said

  χαιρετώ

  σωστό το μέτρο. Για την επίδραση στη σχολική χρονιά θα δούμε, αναλόγως το πως θα εξελιχθεί η επιδημία… Προ το παρόν μετατέθηκαν οι διακοπές του Πάσχα. Πολύ πιθανόν να άρχισαν πρόωρα…

  57: Δημήτρη, εκεί στα μέρη σου είναι όλα ήσυχα και λογικά γιατί, μην ξεχνάς, μένει ο Λάμπρος εκεί κοντά 🙂

  84: nwjsj (πές μας ρε συ κι ένα όνομα ή βάλε κανένα φωνήεν ενδιάμεσα, αυτό το χρηστώνυμο είναι γλωσσοδέτης 😋):

  Για το κλείσιμο με τις εκκλησίες (εκκλησιασμοί, Θεία κοινωνία κλπ.) που λές:
  μπα, μην νομίζεις πως όλοι οι μεγάλης ηλικίας ακολουθούν ό,τι τους πούν… Πολλοί, έχουν τα λογικά τους, ακόμα, πως νομίζεις ότι κατόρθωσαν να φτάσουν σ΄αυτή την ηλικία; Αλλιώς δεν θα είχε επιζήσει κανένας 🙂
  Περισσότερο κάτι πιο νέους/νέες θα φοβόμουν…
  Έχω μια θειά, 92 ετών, που πιστεύει (κατά δήλωσή της), πηγαίνει και στην εκκλησία (σιγά-σιγά, όσο την πάνε τα πόδια της) και κοινωνεί κιόλας. Μου είπε: παιδί μου, με τον ιό τώρα υπάρχει κι η λογική, θα κάνω την προσευχή μου και θα πάρω και θα πιω λίγη μαυροδάφνη με λίγα ψίχουλα, στο σπίτι 🍷👍👋🤗, τό ίδιο θά ΄ναι !!!
  Προφανώς γι αυτό έχει φτάσει τα 92 και (παρ΄ όλα τα προβλήματα με την καρδιά της) αυτοεξυπηρετείται, πλένει (toplader για να μην σκύβει πολύ), μαγειρεύει και μας κάνει και πλάκες κλπ. Μόνο τα περισσότερα ψώνια της κάνουμε εμείς (βάρος, απόσταση κλπ.) 😍

 128. Γιάννης Ιατρού said

  126: Τον ύμνο τον έβαλες, την εικόνα όχι !

 129. ΣΠ said

  Έτσι όπως είναι γραμμένο στο άρθρο το «θεία Μετάληψη», δηλαδή το «θεία» με πεζό και το «Μετάληψη» με κεφαλαίο, θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για καμιά θεία που την λένε Μετάληψη.

 130. Πάνος με πεζά said

  Σύμφωνα με τους αριθμούς του χτεσινού χάρτη, η Κίνα, από ~67000 προσβεβλημένους, έχει ήδη θεραπεύσει τους ~50000, δηλαδή μιλάμε για πάνω από τα 2/3. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτό το ποσοστό (αντιθέτως, οι θεραπευμένοι είναι γύρω στο 4% σαν τους θανόντες), αλλά φαντάζομαι ότι είναι θέμα χρόνου. Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα κρούσματα είναι υπό ιατρική υποστήριξη, κάποια στιγμή θα θεραπευτούν, λ.ε.τ.

 131. Χαρούλα said

  #127 μια επισήμανση Ιατρού μου. Επειδή το χρησιμοποίησε και ο Νικοκύρης στο άρθρο. Δεν χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια Μαυροδάφνη. Αλλά «Νάμα» του Ρούσου από Σαντορίνη.(Τα βρήκαν καλύτερα μάλλον)

 132. H. Mandragoras said

  119: Θα συμφωνήσω μαζί σας. Το webinar είναι καλύτερο από το τίποτα. Σίγουρα μπορεί να αντικαταστήσει επάξια (και καλύτερα) την ξερή από καθέδρας διδασκαλία, που ούτως ή άλλως είναι πολύ συχνή προσέγγιση (κακώς). Μάλιστα τα πλεονεκτήματα του webinar έναντι αυτού του τύπου διδασκαλίας είναι πολλά και αναφέρθηκαν: ευελιξία στο χρόνο παρακολούθησης, γίνεται με παντόφλες από το σπίτι, με ησυχία, χρειάζεσαι μόνο έναν ικανό δάσκαλο ανα γλώσσα αντί χιλιάδων και χρειάζεται μόνο μικρά updates κάθε χρόνο αντί live επανάληψή της.

  Αλλά βέβαια η ξερή από καθέδρας διδασκαλία είναι και η πιο ξεπερασμένη και αναποτελεσματική μέθοδος. Θα έλεγα είναι παρόμοια με τη διαφορά CD και συναυλίας. Το πλεονέκτημα της τάξης είναι ακριβώς ότι αφουγκράζεσαι το μαθητή. Το βάζεις να σκεφτεί επί τόπου. Κάνεις παύσεις, ρωτάς. Ενθαρρύνεις να ακουστούν απόψεις έτσι ώστε να περάσεις έναν τρόπο σκέψης. Η ακόμα και εσφαλμένη προσέγγιση ενός μαθητή είναι πολύτιμη για τον άλλον. Ακόμα και οι ψίθυροί των μαθητών έχουν κάτι να σου πουν και κάτι να *τους* πουν. Προσωπικά ενθαρρύνω και αγαπώ τους ψιθύρους. Δίνουν την ευκαιρία και στον ντροπαλό μαθητή να μάθει. (Νταξ, ομολογώ ότι ψιθύρους επί του μαθήματος έχω ακούσει μόνο στην Πολωνία). Αυτό βέβαια προϋποθέτει να μπορείς να κρατήσεις την προσοχή τους στο θέμα (όχι κατ ανάγκη στο πρόσωπό σου).

  Ένα πολύ ωραίο κόνσεπτ που πάει να πιάσει και χρησιμοποιεί webinars (αλλα όχι αποκλειστικά) είναι η λεγόμενη flipped classroom. Εκεί, βάζεις το μαθητή να διαβάσει ή να παρακολουθήσει στο σπίτι αυτα που θα γινόταν αλλιώς «ξερά από καθέδρας» (σε κάποια πράγματα δύσκολο να την αποφύγεις),έτσι ώστε να έχεις όλα τα πλεονεκτήματα που είπαμε, αλλά μετά στην τάξη ενισχύεις τη συζήτηση, λύνεις ασκήσεις κλπ κλπ χωρίς να χάνεις το χρόνο της «ξερής» διδασκαλίας.

 133. Γιάννης Ιατρού said

  131: Χαρούλα👍, μπα, αυτή με τα πατροπαράδοτα πάει 🙂 🙂

 134. Πάνος με πεζά said

  Ναι, αυτό με το Νάμα θέλω μέρες να το γράψω… Στην Αμερική, ο τότε περίφημος ΣΙΑκωβος, λέγανε ότι είχε συνάψει και αποκλειστική συμφωνία με μια ποτοβιομηχανία…

 135. ΓιώργοςΜ said

  132 Η «ξερή» διδασκαλία, είτε δια ζώσης είτε σε κονσέρβα, είναι ξερή. Ακριβώς η δυνατότητα αλληλεπίδρασης είναι που κάνει το μάθημα στην αίθουσα καλύτερο. Ένας σωστός δάσκαλος οδηγεί τον μαθητή στη γνώση, δεν του τη σερβίρει στο πιάτο.
  Αν δεν ανακαλύψεις μόνος σου (σε κάποιο βαθμό φυσικά, κατά το δυνατόν) την απόδειξη ενός θεωρήματος, αν δε σπάσεις το κεφάλι σου πάνω από μια άσκηση για κανένα μισάωρο, δε γίνεται να νιώσεις ικανοποίηση και εντέλει να γοητευθείς από το μάθημα. Ένας χαρισματικός δάσκαλος στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο θα σηκώσει ένα μαθητή και θα κάνουν μαζί σημαντικό κομμάτι του μαθήματος. Από μακριά γίνεται να υπάρχουν διαδραστικά στοιχεία, αλλά είναι πιο δύσκολο

 136. ΣΠ said

  Δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα – 99 συνολικά

 137. Pedis said

  Τον παίρνει στο ψιλό;

 138. Pedis said

  Η Εκκλησία της Κύπρου για τον κορωνοϊό

  3. Οἱ ἱερεῖς, οἱ ἐκκλησιαστικοὶ ἐπίτροποι καὶ τὸ βοηθητικὸ προσωπικὸ τῶν ναῶν καλοῦνται νὰ ἐπιδεικνύουν τὴ δέουσα προσοχὴ στὶς ὑποδείξεις τῶν ἁρμοδίων Ἀρχῶν τοῦ Κράτους γιὰ διατήρηση σὲ ὑψηλὰ ἐπίπεδα τῆς καθαριότητας τῶν ναῶν, τοῦ ἐξαερισμοῦ τους, καθὼς καὶ τοῦ συχνοῦ καὶ ἄμεσου καθαρισμοῦ τῶν ἐπιφανειῶν τῶν εἰκόνων μὲ τὶς ὁποῖες ἔρχονται οἱ πιστοὶ σὲ ἐπαφή.

  Στην εκκλησία μέσα μπορεί να κυκλοφορεί, στο ποτήρι με τα σάλια του καθενός αποκλείεται!

  Θρησκευτική σχιζοφρένεια.

 139. Avonidas said

  #137. Είπαμε, το πηδάλιο θέλει καλές γνώσεις αυνανισμού 😉

 140. dryhammer said

  131, 134 ίλεος, ίλεος, Νάμα, Νάμα… Αλληλούια (ν’ αγαπιώμαστε)

  137. Όποτε διαβάσω Κύρτσο, τόσο εκτιμώ το Μύρτσο

  ————-
  # 0. btw είχα πολλά χρόνια ν’ ακούσω για «τα δρακουλιάρικα του Άλις Κούπερ».

 141. # 111

  φίλε, εμένα μου αρέσει να επαληθεύομαι ( θα θυμάσαι πόσοι εδώ μέσα έλεγαν πως δεν θα πάρει ποτέ ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα ) και η κουβέντα που έχω πει είναι πως στατιστικά όποια ομάδα έπεσε στην Βου, κάποια στιγμή ξαναπέφτει. Ισως για την ΑΕΚ έφτασε η στιγμή, αν η υπόθεση πάει στην Ουέφα ο υποβιβασμός είναι σίγουρος (σωματική βία σε αξιωματούχο του αγώνα).

 142. 26, … οι Αγγλοσάξονες το λένε to err on the side of caution
  Εμεις εδώ οι Νοτιοανατολίτες λέμε ‘κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε’ 🙂 …

  Και το ρητό
  «Better safe than sorry»

 143. 28, … «Ο Μόκο, σα μαύρος, δεν είχε δικαίωμα ψήφου.»…

  Ο μόκο έμενε άφωνος…

 144. ΣΠ said

  Ακλισιά για τα μεζεδάκια του Σαββάτου:
  Θετικός στον ιό ποδοσφαιριστής του Αννόβερο

 145. Χαρούλα said

  #134 Μεταξωτή συμφωνία!😜

  Πάω για σιέστα. Ήσυχη με τον Μητσοτάκη στο πηδάλιο! 😊😩😊😩

 146. ΣΠ said

  90

 147. Πάνος με πεζά said

  @ 141 : Αν θες να υποβιβαστούμε, προλαβαίνεις να αλλάξεις Σάββατο βράδι τις ποινές;

 148. Χαρούλα said

  Για το πρωτόθεμα έχουμε …Αρχιεπίσκοπο!!!

  Όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος η πίστη είναι λογική και δεν καταργείται η σοβαρότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δύο Ιδρύματα που έχουμε με γέροντες τα έχω κλειστά προκειμένου να προστατεύσω τους ανθρώπους».
  https://www.protothema.gr/greece/article/983037/koronoios-den-einai-magiki-i-theia-koinonia-leei-o-mitropolitis-anthimos-alexandroupoleos/

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  141 – Κι εμένα τι με νοιάζει ρε Gee αν θα πάει η π.α.ε του Μελισσανίδη στην β ή στην γ κστηγορία ή αν θα πάρει το πρωτάθλημα; επειδή έκανα ένα αστείο το έχεις δέσει σκοινί κορδόνι και ξανά μανά με αναφέρεις.
  Αυτό που ξέρω, είναι πως όλες οι π.α.ε είναι καταχρεωμένες και λειτουργούν παράνομα, θα έπρεπε προ πολλού να έχουν κλείσει, αλλά όπως συμβαίνει στην ελεύθερη αγορά του καπιταλισμού, το κράτος σώζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις των πλουσίων (π.χ τράπεζες κλπ) χρεώνοντας τα κορόϊδα – μαλάκες που χωρισμένοι σε αντίπαλα στρατόπεδα (και κυριολεκτικά) σκοτώνονται για τα δίκια των κεφαλαιούχων ιδιοκτητών.
  Το καλό για μένα και τις κόρες μου, είναι πως βρήκα τρόπο να κερδίζουμε άκοπα τον επιούσιο (και όχι μόνο) από αυτή την κατάσταση. Ζήσε λοιπόν εσύ με τις επιβεβαιώσεις σου κι άσε εμένα να «υποφέρω».☺

  ΝΟΜΟΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΟΚΡΑΤΗ.☺

 150. Πέπε said

  Μεζεδάκι από το χτεσινό ΦΕΚ:

  > > …αποφασίζουμε:

  Άρθρο μόνο

  Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:
  1. Όλων των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, πλην των διοικητικών λειτουργιών και υπηρεσιών αυτών.
  2. Όλων των σχολικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας…

  _________________

  Με ποια λογική συμπεριλαμβάνονται στις σχολικές μονάδες τα ΑΕΙ, τα κέντρα ξένων γλωσσών κλπ.; Προφανώς εννοούν «όπως επίσης και» αντί «συμπεριλαμβανομένων».

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  148 – Κανονικά αν δεν είχατε κιρπίτς για μυαλό ☺ θα τον βάζατε να πάει μέχρι την Σαμοθράκη (θεϊκό νησί) με τα πόδια, για να αποδείξει την μεγάλη του πίστη στον θεό.☺

 152. 150: τα συμπεριλαμβανόμενα, σταματούν στα νηπιαγωγεία. Τα επόμενα είναι παρατακτική σύνδεση με τις σχολικές μονάδες. Θα μπορούσε να γραφτεί κι έτσι:

  Όλων των σχολικών μονάδων, των νηπιαγωγείων συμπεριλαμβανομένων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας.

 153. 150: τα συμπεριλαμβανόμενα είναι μόνο τα νηπιαγωγεία. Τα επόμενα είναι παρατακτική σύνδεση με τις σχολικές μονάδες. Θα μπορούσε να γραφτεί κι έτσι:

  Όλων των σχολικών μονάδων, των νηπιαγωγείων συμπεριλαμβανομένων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας.

 154. ΓΤ said

  #105 Στην έδρα της Άλμπα την Παρασκευή

 155. Konstantinos Printezis said

  Βασικά πρέπει να μπούν σε καραντίνα και κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι άνω των 60. (για το δικό τους καλό) 🙂

 156. Χαρούλα said

  #151 κιρπίτς!!! Χρόνια είχα να το ακούσω! Οι εσωτερικοί τοίχοι στο πατρικό μου ήταν κιρπίτσι. Σ´ευχαριστώ!!!

 157. 151 Ιντάναι το κιρπίτς;

 158. ΣΠ said

  150, 152
  Μάλλον δεν θέλει κόμμα μετά το «μονάδων».

 159. ΣΠ said

  154
  Και χωρίς θεατές.

 160. Χαρούλα said

  #157 Δύτη αν και ο ΛΑΜΠΡΟΣ θα το περιγράψει σωστότερα, ας προσπαθήσω.
  Τρόπος κατασκευής τοίχου με λάσπη, άχυρα και σανίδια.

 161. sarant said

  120 Στο ΕΜΠ δεν θυμάμαι να είχαμε ορκωμοσίες. Και το πτυχίο μου δεν το έχω πάρει (μόνο τη βεβαίωση, αρκούσε αυτή)

  123 🙂

  148 Λες να προαλείφεται;

  157 Είδος τούβλα πρέπει νάναι, πλίθες.

  Στο Σαρίκαβακ είχαμε δέκα στρέμματα. Δεξιά δέντρα, ζερβά ξηροπόταμο. Κάπου εκεί κάναμε τη λάκκα. Ρίξαμε χώμα, άχυρο, νερό και δώσ’ του ανακάτεμα. Πήραμε το καλούπι, γεμίσαμε δεκάδες, καμιά κατοσταριά. Δυο βδομάδες στον ήλιο, ξέραμα σφιχτό κι έτοιμα τα κερπίτσια. Έτσι χτίσαμε το στάβλο. Το ’να ’πά στ’ άλλο και στη μέση λάσπη. Η στέγη καλαμωτή, σάλιο καδρονάκι και πάνω κεραμίδι απ’ το Εσκήκιοϊ. Κρεμάσαμε και μια πλεξούδα σκόρδα. Βάλαμε τ’ άλογο, τα βόδια και τις κότες. Το πρώτο βράδυ ούτε φωνή τα ζωντανά. Ζαλίστηκαν στην κοπριά τους. Όνειρα βλέπανε, γελούσε η μουσούδα. Οι κότες καμάρωναν στ’ αυγά τους. Κάνω να βγάλω το πρωί τα βόδια, χουζουρεμένα αυτά, παραπατάν. Τρεις κότες λιώμα, οι άλλες να πετάν στη μούρη του αλόγου. Σηκώνεται αυτό, κάτω ο ένας τοίχος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, γκρέμισαν όλα. Τα ’σφαξα σε μια μέρα. Την επομένη ήρθαν οι Έλληνες. Κατατάχτηκα.

 162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Χωμάτινο τούβλο.

 163. spiridione said

  Δίνουν άδεια προσγείωσης οι Γερμανοί στους Ιταλούς; Οι Ισπανοί δεν δίνουν
  https://www.naftemporiki.gr/story/1571091/europa-league-i-roma-den-mporei-na-taksidepsei-stin-ispania

 164. 58,
  😀

 165. Τσατμάς δηλαδή.

 166. Pedis said

  -> 138 : Όλα τα μέτρα πλην θείας κοινωνίας
  https://www.efsyn.gr/ellada/234699_ola-ta-metra-plin-theias-koinonias

  Γιατί να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα κατηχητικά, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, οι υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής, γιατί να προβλεπεται οι τοπικές εορτές να είναι λιτές χωρίς γκεστ ιερείς κλπ

  αφού έχουν το νόου χάου, να ραντίσουν τους ναούς με θεια κοινωνία που λειτουργεί ως το απόλυτο αντισηπτικό (DCC);

 167. Pedis said

  -> 166 – να ραντίσουν με DCC και ναούς, και εκκλησιαστικά ιδρύματα, και πιστούς αλλά και δημόσιους χώρους μόνον αν δεν παρευρίσκονται άθεοι.

  Οι άθεοι στην καταντίνα!

 168. Capten Vilios said

  Μάλλον η αιτία θα βρίσκεται στο ότι ακόμα και σε υπερώριμη ηλικία κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό παιδί, που λαχταράει όσο τίποτε άλλο να έρθουν οι διακοπές και που ξεσπάει σε ζητωκραυγές αν μάθει πως, αναπάντεχα, αύριο δεν θα έχει σχολείο.
  ΘΕΟΣ!!!

 169. Pedis said

  Δίνω ιδέες στον Βελόπουλο;

 170. Χαρούλα said

  #148 μπααά λάθος της σοβαρής εφημερίδας. Γιατί σε τοπικό σάιτ που το βρήκα, γρήγορα διορθώθηκε. Μάλλον μετά από παρέμβαση.(δεν λέω πως δεν θα ήθελε)

  Στο σπίτι μου ήταν ενιαίο και όχι σε τούβλα. Δεν ξέρω αν είχε δυο τρόπους εφαρμογής. Πάντως θυμάμαι τα κάδρα στους τοίχους πετούσαν, γιατί δεν ήταν επίπεδοι!

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Τι λέξη είναι, βουλγάρικη ή τούρκικη; ( η προφορά έχει και ι στο τέλος) γνωρίζοντας πως η γιαγιά μου ήξερε τουρκικά και ήρθε από την απέναντι μεριά, την νομίζω τουρκική.

 172. ΓΤ said

  #161 Πηγή: Κυριάκος Συφιλτζόγλου, «Δραμάιλο», Αντίποδες, 2018.

 173. # 149

  Λάμπρο’μ όλες οι πράξεις έχουν τις συνέπειές τους ! Δεν έχεις ακούσει που λεν καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα ; Εξετέθης !! Μήπως ζήτησες συγχώρεση από την Παναγιά του Σουμελά που την επανέφερε ο Ιβάν ; Μήπως μετάλαβες μαλαματίνα(*) να συγχωρεθούν τα πεπραγμένα σου ; Μήπως αγόρασες συγχωροχάρτια (μετοχές του ΠΑΟΚ) ; Οχι ! 🙂 🙂
  Υ.Γ. Μήπως έκανες αποχή αντί για συνειδητό άκυρο ;

  (*) με ξερό ψωμί

 174. ΓΤ said

  #169 Επιτέλους, έχουμε παρέμβαση Εισαγγελέα για τον Κηραλοιφιάρη…

 175. 155, … Βασικά πρέπει να μπούν σε καραντίνα και κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι άνω των 60. (για το δικό τους καλό) 🙂 …

  Μέχρι 14 Απριλίου βγαίνω έξω άφοβα! 🙂

 176. ΣΠ said

  161α
  Ναι, δεν γινόταν ορκωμοσία, δεν ξέρω αν γίνεται σήμερα. Θα ρωτήσω κανένα συνάδελφο από εκεί. Τα πτυχία αργούσαν να εκδοθούν. Το δικό μου το πήρα πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή μου.

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – Όχι Χαρούλα, το κιρπίτσι, είναι χωμάτινο τούβλο και οι τοίχοι, έχουν τουλάχιστον μισό μέτρο φάρδος αλλιώς με το πρώτο φύσημα θα έπεφταν.
  Στο σπίτι σου αν δεν είχε κιρπίτσια, εφάρμοσαν άλλη τεχνική, ίσως ξυλότυπο από καλάμια που το σοβάντισαν μετά αλλά το πάχος του τοίχου δεν μπορεί να είναι πάνω από 30 εκατοστά και δύσκολα θα άντεχε σε οποιαδήποτε καταπόνηση. Αλλά εγώ μιλάω σαν πρακτικός οικοδόμος, ας πούν κι οι μηχανικοί Πάνος και Κίντ.☺

 178. Πάνος με πεζά said

  @ 161 : Το 1993, με νεόδμητο το Κτίριο Τελετών στου Ζωγράφου (δίπλα στους Υπολογιστές), έκαναν -για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, όπως κατάλαβα- μια υπωτυπώδη τελετή αποφοίτησης. Δεν ήταν ορκωμοσία (οι Μηχανικοί άλλωστε, καλύτερα να μην ορκίζονται…), απλά παράδοση του Πτυχίου από τον Πορσεδοφόρο τότε Μαρκάτο, και μετά κέτερινγκ.

  Μάλιστα η κόκκινη σάλτσα από τα κεφτεδάκια του κέτερινγκ ήταν το πρώτο που έπεσε πάνω στο Πτυχίο ! Ευτυχώς όμως το τελευταίο ήταν χάρτινο αντίγραφο, ρολιασμένο και δεμένο με κορδέλα, όχι ο πάπυρος που πήρα αργότερα…(επί παραγγελία).

 179. ΣΠ said

  Πήρα πριν από λίγο ανακοίνωση της Πρυτάνεως που καταλήγει ως εξής:

  Η Διοίκηση, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, και το ΕΑΠ, εξετάζει τις δυνατότητες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για τις παρουσιάσεις διπλωματικών εργασιών, ΠΜΣ εργασιών και Διδακτορικών Διατριβών, εξ αποστάσεως.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – Άφεριμ, ας όψεται ο Πάνος που με πήρε στον λαιμό του.☺

 181. kerpiç = πλίθα

 182. Avonidas said

  #175. Μέχρι 14 Απριλίου βγαίνω έξω άφοβα! 🙂

  Φοβού τους ιούς του Μαρτίου!

 183. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιὰ τὸ κιρπίτσι, ποὺ ἀνέφερε ὁ Λάμπρος.

  Ὅπως, σωστά, τὸ ὐποπτεύτηκε εἶναι τούρκικο, kerpiç· καὶ σημαίνει αὐτὸ ποὺ περιγράφει: χωμάτινο πλίνθο, πλίθρα.

  Ὅσο γιὰ τὴν περιγραφὴ του

  «Στο σπίτι σου αν δεν είχε κιρπίτσια, εφάρμοσαν άλλη τεχνική, ίσως ξυλότυπο από καλάμια που το σοβάντισαν»

  νομίζω πὼς εἶναι ὁ τσατμάς, ποὺ λέει ὁ Δύτης στὸ 165.

 184. 179: Της πρυτάνισσας; 😉

 185. Alexis said

  #176: Γίνεται. Πέρσι φίλος της κόρης μου τελείωσε το ΕΜΠ (Μηχανολόγων Μηχανικών) και ορκίστηκε κανονικά, σε τελετή ορκωμοσίας.

 186. ΣΠ said

  184
  Η συγκεκριμένη επιμένει στο πρύτανις/πρυτάνεως.

 187. Πάνος με πεζά said

  Τα δομικά στοιχεία που λέτε δεν τα ξέρω, μέχρι «μπαγδαντί» φτάνω προς τα πίσω…

 188. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μὲ πρόκανε ὁ Μιχάλης γιὰ τὸ κιρπίτσι.

  Ἀναμενόμενο.

  Οἱ νέοι εἶναι πιὸ σβέλτοι. 🙂

 189. Μαρία said

  183
  Ακριβώς.

  Χαρούλα, δες εδώ λεπτομέρειες. Το μητρικό σπίτι όπου μεγάλωσα, παραδοσικακό μακεδονικό, ήταν χτισμένο με τσατμά.
  http://fysiki-domisi.blogspot.com/p/blog-page_11.html
  Όσα σπίτια είχαν έξω τον απόπατο τον έχτιζαν με κιρπίτσια.

 190. Aghapi D said

  Από το facebook
  Δέν ξέρω αν ισχύει 🙂
  Σύμφωνα με την Κεραμέως, η τούρκικη ακταιωρός «εμβολίασε» σκάφος του λιμενικού.

 191. Νικόδημος said

  [Αποστειρώθηκε]

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ούτε ο κορονοϊός δεν σε αντέχει εσένα, ρε Βάτμαν, οπότε δεν γίνεται να κολλήσεις. 😎

 193. Μαρία said

  Τον Οκτώβριο του 1966 έκλεισαν τα σχολεία στις Σέρρες λόγω επιδημίας ηπατίτιδας. Κατεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη στην αδερφή της γιαγιάς μου και πέρασα υπέροχα. Παρακολούθησα μέχρι και μάθημα του Μαρωνίτη αλλά ανάθεμα αν κατάλαβα τίποτα 🙂

 194. ΓιώργοςΜ said

  189 και πριν: Η αχυρώνα στο χωριό ήταν φτιαγμένη με πλίθες, τη λέξη την είχα ξανακούσει, αλλά δεν την είχα συνδέσει με το αντικείμενο.
  Μου είχε κάνει εντύπωση η αντοχή της. Τη γκρεμίσαμε γύρω στο 85, όταν αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε το σπίτι ώστε να είναι κατοικήσιμο. Γκρεμιζόταν εύκολα, αλλά είχε αντέξει πάνω από 50 χρόνια. Η βάση βέβαια ήταν ένας τοίχος κανονικός, πέτρινος, ως μισό μέτρο ύψος, που τον ρίξαμε με δυσκολία. Λογικό, η βροχή θα είχε παρασύρει τους τοίχους αμέσως.
  Έμαθα και τι σημαίνει τσατμά, μέχρι τώρα για μένα ήταν το όνομα του χωριού της γιαγιάς μου, κάπου στα βόρεια του Γιοζγάτ

 195. Μαρία said

  190
  Κυκλοφορεί εδώ και καιρό και βέβαια δεν ισχύει. Είπε αρχικά εμβολίασε, γιατί συζητούσαν για τα εμβόλια, και μετά το διόρθωσε.

 196. Αιμ said

  Τι τραβάει ο δόλιος

 197. spiridione said

  Πανδημία και επίσημα.

 198. 188, 🙂
  Είπαμε, νέος μέχρι 14 Απριλίου – μετά στην καραντίνα! 🙂

 199. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Η κατάλληλη ηλικία μερικές φορές είναι καλό 🙂

  Ήταν ο rock ύμνος μας όταν τελειώναμε το 6-ταξιο γυμνάσιο την μακρινή εποχή της δικτατορίας.

  Alice Cooper – School’s Out (1972) HD 0815007

  Διάλεξα την αυθεντική εκτέλεση με την αθωότητα των νιάτων της εποχής.

  ΥΓ Προτείνω τα εξής albums :

  Band albums

  Pretties for You (1969)
  Easy Action (1970)
  Love It to Death (1971)
  Killer (1971)
  School’s Out (1972)
  Billion Dollar Babies (1973)
  Muscle of Love (1973)

  Solo albums

  Welcome to My Nightmare (1975)

 200. Jane said

  Το μέτρο είναι σωστό αλλά οι εργαζόμενες μητέρες τι θα κάνουν, όταν είναι μικρά τα παιδιά; Δεν μπορούν όλες να τα παίρνουν μαζί στη δουλειά τους.
  Δύο γνωστές μου που έχουν μικρά παιδιά είναι μες στην απελπισία. Σε φούρνο δουλεύει η μία και σε πολυκατάστημα η άλλη.
  Ούτε έχουν όλες κοντά γονείς ή πεθερικά να τα φυλάνε κι εμπάση περιπτώσει δεν είναι όλοι σε θέση να κρατάνε μικρά παιδιά.

  Το θέμα είναι να δοθεί η δυνατότητα σε εργαζόμενα ζευγάρια να κάνουν αλλαγή βάρδιας ή να παίρνουν άδεια με αποδοχές εκ περιτροπής. Και για μονογονεϊκές οικογένειες επίσης πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη κι ενίσχυση.

  Καλά, το μέτρο για τα παιδιά που πηγαίνουν Γυμνάσιο, δεν το συζητώ, είναι τέλειο . Πανηγυρισμούς άκουγα χτες , «θα λιώσω στο πλέι στέισιον» και άλλα.
  Να λιώσουν. Και τα παιδιά του Λυκείου ευκαιρία να διαβάσουν λίγο παραπάνω.
  Αλλά αμφιβάλλω , αν βάλουν κώλο μέσα. Δεν είμαστε κι ο πλέον πειθαρχημένος λαός κι ακόμη δεν νομίζω πως η πλειονότητα έχει συνειδητοποιήσει , τι έρχεται.

  Γι αυτό θεωρώ εγκληματική τη στάση της εκκλησίας, η οποία θα μπορούσε στη δυσμενή αυτή συγκυρία, να υποδείξει στους πιστούς της να αποφεύγουν τον εκκλησιασμό και τη θεία κοινωνία και να ακούνε τους επιστήμονες. Αλλά μπα…

  Εκείνο που δεν καταλαβαίνω πάλι είναι η στάση των Αδώνιδων και λοιπών ακροδεξιών της κυβέρνησης, που βγάζουν σέλφι στις εκκλησίες. Οι ψηφοφόροι τους είναι κατά πλειοψηφία ηλικιωμένοι άνθρωποι.
  Αν τους ξεπαστρέψουν, ποιοι θα τους ψηφίζουν; Ντιπ δεν τους κόβει;

 201. Χαρούλα said

  #189 Μαρία ναι κάπως έτσι ήταν, ενιαίο. Ευχαριστώ για τις φωτό.
  Μόνο όμως στα εσωτερικά χωρίσματα. Οι εξωτερικοί τοίχοι ήταν τούβλα. Ίσως γιατί δεν το έκτισαν μόνοι, αλλά το έδωσε στον παππού (και σε μια εβραϊκή οικογένεια) συστεγασμένες, ο «εποικισμός». Ναι, ήταν εξωτερική αλλά συνεχόμενη η τουαλέτα.
  Εδώ την λέξη τσασμάς δεν την έδω ακούσει. Τα μπαγδαντιά όμως, ναι. Αλλά στο σπίτι όταν αναφερόμασταν στους τοίχους, τα χρησιμοποιούσαμε ως συνώνυμα με τα κερπίτσια.
  Μ’αρέσει που έστω και με καθυστέρηση τα ξεκαθάρισα. Κυρίως όμως σας ευχαριστώ για το ταξίδι στην μνήμη.

 202. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Jane said:

  » …Εκείνο που δεν καταλαβαίνω πάλι είναι η στάση των Αδώνιδων και λοιπών ακροδεξιών της κυβέρνησης, που βγάζουν σέλφι στις εκκλησίες. Οι ψηφοφόροι τους είναι κατά πλειοψηφία ηλικιωμένοι άνθρωποι.
  Αν τους ξεπαστρέψουν, ποιοι θα τους ψηφίζουν; Ντιπ δεν τους κόβει;

  Ἐλπίζουν πὼς ἔτσι θὰ λύσουν τὸ συνταξιοδοτικό. 🙂

 203. leonicos said

  κιρπίτς
  δεν είχα ξανακούσει έτσι την πλίθα, που τη λέγαμε και πλίθρα

  τον τσατμά και το μπαγνταντί τα είδα στην Αρτοτίνα, αλλά δεν είχα καταλάβει τη διαφορά.

  Εκεί όμως όλα τα σπίτια ήταν πετρόχτιστα και ο τσατμάς μόνο για εσωτερικά χωρίσματα

  Ακόμα και το εξωτερικό ιατρείο είχε την τουαλέτα κάτω, χτιστή με τούβλα. Είχε γίνει προφανώς για να εγκριθεί και να νοικιαστεί από το κράτος. Κατέβαινα ένα υπερυψωμένο πρώτο όροφο, κάπου 25 σκαλιά, διότι κάτω από το ισόγειο ήταν το κατώι, το οποίο έβγαινε κατά το ήμισυ πό το έδαφος.

  Στο Λονδίνο τα μεσοχωρίσματα ήσαν απλώς επάλληλες στρώσεις ταπετσαρίας

 204. τα μυαλά said

  202, 200 Ayτο το χιούμορ των αριστερών σκοτώνει. Σου έρχεται να ξεράσεις, πάνω τους κατά προτίμηση.

 205. Πάνος με πεζά said

  Οι νεκροί στην Ιταλία μόνο ΣΗΜΕΡΑ ήταν 196… Δε μπορώ να διανοηθώ αντίστοιχες καταστάσεις στην Ελλάδα, έστω και σε κλίμακα…

 206. Jane said

  Σοβιετία γίναμε

 207. ΓιώργοςΜ said

  204 αυτό κάνεις τόσον καιρό, για ποιο λόγο να αλλάζεις τα χούγια…
  (Ξέρω. Μην ταΐζετε το τρολ, λογικό είναι να το ενοχλεί το χιούμορ περισσότερο από την αναλγησία και την ανευθυνότητα του μπουμπούκου. Άνθρωπος είμαι, έσφαλα…)

 208. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τὸ μπαγδατὶ εἶναι πυχάκια καρφωμένα σὲ σκελετὸ ἀπὸ καδρόνια καὶ σοβατισμένα.

  Ἔτσι εἶναι φτιαγμένες οἱ ψευδοροφὲς στὸ σπίτι μας στὰ Θερμιά.

  Φτιάχτηκαν πρὶν ὀγδοντατέσσερα χρόνια καὶ εἶναι σὲ καλὴ κατάσταση, ὅπως καὶ τὰ δοκάρια τῆς κεραμοσκεπῆς, παρὰ τὶς διαρροὲς ποὺ ἔγιναν κατὰ καιρούς. Δράστες οἱ σπουργίτες ποὺ φωλιάζουν στὰ κεραμίδια σὲ συνδυασμὸ μὲ τοὺς δυνατοὺς ἀέρηδες.

  Οἱ παλιοὶ μαστόροι ἔφτιαχναν σπίτια γιὰ πολλές ζωὲς.

  Σ᾿ αὐτὸ τὸ σπίτι παραθερίζουμε τὰ ἐγγόνια τοῦ παπποῦ μὲ τὰ παιδιά μας καὶ τὸ ἐπόμενο καλοκαίρι θὰ παραθερίσει μαζί μας – καλά νὰ εἴμαστε – καὶ τὸ ἐγγόνι τῆς ξαδέλφης μου, ἡ τέταρτη γενιὰ μετὰ τὸν παπποῦ.

 209. spiral architect 🇰🇵 said

  Εδώ και δεκαετίες όλος ο συρφετός πολιτικών και δημοσιογράφων μας είχαν πρήξει για την ελεύθερη οικονομία και το «θεό» ιδιωτικό τομέα. Όταν ομως πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη, όχι μόνον αυτοαναιρείσαι αλλά και ξεφτιλίζεσαι:

 210. μόνο που δεν είπε » μισό λεπτό να πάρω τηλέφωνο για να σας απαντήσω! »

  https://www.paok24.com/podosfairo/146644/agenis-epikindynos-kai-asxetos

 211. Μαρία said

  208
  Δημήτρη, στο λινκ του 189 θα δεις και μπαγδατί.

 212. Μαρία said

 213. Γιάννης Ιατρού said

  187 κ.ε: Πανάρχαιες μορφές αυτών που σήμερα ονομάζουμε σύνθετα υλικά (composite materials).
  Αντί με άχυρο και πηλό, μοντέρνες μορφές υλοποίησης π.χ. με ίνες από γυαλί, ή περισσότερο «πράσινα», από γιούτα, φοίνικες, σιζάλ κ.ά. φυτικής προέλευσης ίνες, μαζί με (ακόρεστους) πολυεστέρες ή με τσιμέντο (βλ. και Composite materials from local resources, V.K. Mathur, 2005)

  Για την επιδημία κλπ:
  Προβλέπω, πως 2-3 μήνες να μείνει ακόμα υπουργός Υγείας ο Κικίλιας, και θα βλέπουμε τους φιλελεύθερους στο Σύνταγμα με ταμπέλες «Πολάκη σε αγαπάμε».

  Για να ευθυμήσουμε λίγο

  (το άλλαξαν μετά σε «χτύπησε»…👍)

 214. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  H σιγμοειδής καμπύλη στην Κίνα έχει σταθεροποιηθεί στους 80.000 ασθενείς, ενώ στις χώρες της Ευρώπης η καμπύλη είναι σχεδόν κάθετη στον άξονα του χρόνου !

  Θα μας γλυτώσει άραγε απο τον ιο, η αύξηση της θερμοκρασίας, από τα μέσα Απριλίου ;

  Ως μοτοσυκλετιστής είμαι οιονεί μελλοθάνατος 🙂 οπότε….

  https://www.nbcnews.com/health/health-news/coronavirus-map-confirmed-cases-2020-n1120686

 215. Μαρία said

 216. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  178 Πολύ γέλασα 🙂

  181 Α γεια σου!

  184-6 Πρυτάνισσα είναι του Αιγαίου

  190-195 Κάποια το είπε αλλά όχι τώρα, σε προηγούμενο επεισόδιο

  206 🙂

 217. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @211. Εὐχαριστῶ, Μαρία.

 218. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Flattening the Coronavirus Curve
  One chart explains why slowing the spread of the infection is nearly as important as stopping it.

  Mitigation efforts like social distancing help reduce the disease caseload on any given date, and can keep the healthcare system from becoming overwhelmed.FIGURE 1. Goals of community mitigation for pandemic influenza

 219. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά, αααααν ο ΠΘ έχει κολλήσει και καμία Ούρσουλα, εκέι στον Έβρο που σουλατσάρανε, μας βλέπω να μας θάβουν χονρά🙄
  Θα… ψαχτεί και ο πρωθυπουργός για τον κορωνοϊό;…

 220. Pedis said

  Οι προοδευτικοί, λέει, του … Πατριαρχείου (του πατριαρχείου, αν είναι δυνατόν!)

  δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι «αντίδοτον του μη αποθανείν» και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

 221. Pedis said

  Ως μοντέρνο κράτος έχουμε ανάγκη από μια επίσημη εκκλησία που να μην είναι (περήφανα) πρωτόγονη.

  Μπορούμε να αλλάξουμε θρησκευτική μοναρχία όπως κάναμε και στο παρελθόν με την κοσμική μοναρχία.

  Να ψωνίσουμε από τη διεθνή αγορά.

  Υπάρχουν επιλογές (;) με προς και κονς:

  – Καθολική εκκλησία: τηρεί κανόνες υγιεινής στο μετάλαμα, μεγάλες ευρύχωρες εκκλησίες για τους πιστούς να μην κολλάνε ο ένας από το άλλον,

  ποπ-διασκέδαση κατά τη θεία λειτουργία με κανταουτόρε-στάιλ μιούζικ σε ενορχήστρωση Κυνούση,

  ανθρωπινές θρησκευτικές εικόνες με προοπτική, βυζάκια, κωλαράκια και γραμμωμένα παιδιά.

  Μα, υποχρεωτικό εξάμηνιαίο κατηχητικό για μέλλοντες συζύγους, υποχρεωτικό κατηχητικό δυο εξαμηνων για την πρώτη μετάληψη

  όπου τα παιδιά μαθαίνουν όλους τους δυνατους τρόπους για να αποφύγουν οποιαδήποτε σεξουαλική παρόρμηση έχει βάλει ο νους των κατηχητών τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια.

  – Ευαγγελική εκκλησία: τελετουργική λιτότητα, συμμετοχή στη χορωδία και για τους φάλτσους χωρίς περιορισμούς, ενίσχυση των αισθημάτων υπεροχής ως εκλεκτού από το Θεό λαού (στους έλληνες πέφτει κουτί!).

  Μα πάστωρ πολυλογάς, ληγουρας και κουραστικός που την έχει δει σαν διοικητής στην αναφορά νεοσυλλέκτων.

  * Πιθανό πρόβλημα: μη δεκτές αιτήσεις για εγγραφές από άτομα αμφιβόλου λευκότητας δέρματος …

  – Ισλάμ: δεν μπαίνει, καν, για συζήτηση πριν δοθεί μία ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ποδαρίλας στα τζαμιά.

  Άλλο;

  Και δημοψήφισμα, τώρα!

  Να παέι όλη η τσαρλατανερία στο γέρο διάολο, δεν παίζει;!

 222. Triant said

  Με βαριά καρδιά θα πω οτι τα είπε καλά ο Κούλης. Και επιτέλους είπε και για την εκκλησία – απ’ έξω απ’ έξω αλλά τα είπε.

 223. ΓΤ said

  #220 Παίζει δίγλωσση μπαλάρα ο Δημήτρης Αρχοντώνης, διότι, δύο παραγράφους πιο πάνω, διαβάζουμε:

  β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.

  Δεν βλέπω δημοσιεύματα που να λένε ότι ο Παΐσιος είχε προβλέψει ΚΑΙ τον κορονοϊό και ανησυχώ. Καιροί για εσάνς νοστραδαμίλας…

 224. Pedis said

  # 223 – ναι, διγλωσσία, ακριβώς, στην καλυτερη περιπτωση.

 225. # 208

  Ετσι ήταν κι εμένα τα ταβάνια του δεύτερου όροφου αλλά δεν άντεξε στο σεισμό ο σοβάς και έβαλα ψευδοροφή με τάβλες. Στο ισόγειο και στον πρώτο τα δωμάτια χωρίζονται με πέτρινη τοιχοποΐα πλάτους 70 εκατοστών ενώ στο δεύτερο όροφο με τσασμάδες. Ηλικία μεγαλύτερη από 200 χρόνια…

 226. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ θα πω ότι άκουσα με ευχαρίστηση τον πρωθυπουργό της χώρας να μιλάει σαν πραγματικός πρωθυπουργός κι όχι σαν οπισθόβουλος κομματάρχης. Φοβάμαι ότι είναι μια φωτεινή εξαίρεση το σημερινό διάγγελμά του, αφού οι πολιτικοί μας δεν μας έχουν καλομάθει σ’ αυτό το θέμα, ούτε και σε κανένα άλλο. Αλλά με την ελπίδα ζει ο άνθρωπος.

 227. spiral architect 🇰🇵 said

  Δεν λέω, τρόμαξα λίγο, όταν άρχισαν να βαράνε σειρήνες και δονήσεις στο κινητό.

 228. 227 Μην το ανοίξεις το μήνυμα, είναι ιός!
  (κλεμμένο: https://twitter.com/mhdeiasaganaki/status/1237829436378144769)

 229. Pedis said

  # 226 – δηλ. ανακοίνωσε αναστολή της λειτουργίας των εκκλησιών και, προφανώς, απαγόρευση της μετάληψης και ποινές για όσους την παραβιάσουν …

 230. Pedis said

  # 228 – προσοχή! άνοιξέ το διαμέσου του theiakoinonia.app

 231. Tomás de Torquemada said

  #220 και 223
  Μια χαρά το πάει ο σουλτάνος. «Αντίδοτον του μη αποθανείν» δεν εννοεί σε τούτη την πρόσκαιρη ζωή και σίγουρα δεν εννοεί «του μη αρρωσταίνειν». Μεταλαμβάνουμε για να έχουμε ζωήν αιώνιον «μετά»…
  Και βέβαια η διδασκαλία της Εκκλησίας περί της μεταλήψεως σίγουρα περιλαμβάνει τα όσα ψυχωφελή μας λέγει ο Νικόδημoς στο Πηδάλιο… 🙂

 232. 226, 222 Με βαριά καρδιά ή όχι, η τοποθέτησή του ήταν συνολικά καλή. Αλλά για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ακριβώς τα ίδια μέτρα και το ίδιο διάγγελμα ανακοινωνόταν με πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Εδώ ο Άδωνις τσιρίζει τώρα μόλις ακούει να μιλάει κάποιος του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μπαίνει θέμα για τη μετάληψη κατευθείαν τα ανακλαστικά των πιστών χτυπάνε κόκκινο (φτου κακά) κλπ.

 233. Γιάννης Κουβάτσος said

  232: Μα διχαστικοί τύποι σαν τον Γεωργιάδη δεν έχουν θέση στην πολιτική. Ας όψονται οι βιτσιόζοι ψηφοφόροι, που με τις επιλογές τους δεν μας αφήνουν να πλήξουμε. Και ο Τσίπρας θα έπειθε και θα κέρδιζε τις εντυπώσεις, αν ήταν πρωθυπουργός στην παρούσα φάση και μιλούσε ανάλογα. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν ενδιαφέρεται για τις μικροπολιτικές κόντρες, ενδιαφέρεται να έχει πολιτικούς που μιλούν και πράττουν υπεύθυνα.

 234. Μαρία said

  221
  Γερμανική ευαγγ. Θεσσαλονίκης. Την παστόρισσα μου τη σύστησαν σε κάποια διαδήλωση του Δεκεμβρίου του ’08 🙂

  Η Δωροθέα τώρα https://www.tv100.eu/media/single/tria-hronia-leitoyrgias-tis-organosis-naomi-deltio-eidiseon-savvatokyriakoy
  https://www.facebook.com/NAOMIPROJEKT1/

 235. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – Λογικό να μη τα ξέρεις Πάνο, έχουν καταργηθεί από τα τέλη του 60, κι εγώ τα θυμάμαι που τα έβλεπα με κατάπληξη όταν πηγαίναμε τα καλοκαίρια στο χωριό στο Σοφικό, δεν χώραγε στο παιδικό μου μυαλό πώς γινόταν να χτίζουν με χωμάτινα τούβλα. Μάλιστα θυμάμαι την γιαγιά μου να ξύνει με ένα ξυστρί την πεζούλα γύρο από το σπίτι για να βγάλει ένα φίδι, ήμουν 6 χρονών, πρώτη φορά έβλεπα φίδι και πολύ
  λυπήθηκα που το σκότωσε. Από τότε, αν και έμαθα να τα πιάνω (κι έχω πιάσει πολλά) δεν σκότωσα κανένα, κάτι που έμαθα και στις κόρες μου.
  Κυρίως για την στατικότητα ήθελα να πείς σαν ειδικός, (αυτό το, τι ξέρουν οι μηχανικοί που λέγεται από πολλούς μαλακομαστόρους στην οικοδομή, ποτέ δεν το χώνεψα).

  198 – Έχει και τα καλά της η καραντίνα, όρεξη και λίγη φαντασία χρειάζεται. 🙂

  208 – «Οἱ παλιοὶ μαστόροι ἔφτιαχναν σπίτια γιὰ πολλές ζωὲς.»
  Δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά δεν πειράζει, ένας μύθος που δεν κάνει κακό ας μείνει ζωντανός. 🙂

  227 – Πρίν λίγο ήρθε και σε μάς αυτό το μήνυμα, πρώτα στην γυναίκα μου, στο άκουσμα του βομβιτή και της ομιλίας (παρ΄όλο που έχω τα ακουστικάκι ακούω μουσική) την ρώτησα – τι είναι αυτό ρε Παπέν;- μου έστειλαν μήνυμα για τον κορονοϊό – μετά από λίγο ξανά ο βομβιτής και η ομιλία – κλείστο μωρέ – δεν είναι το δικό μου αλλά το δικό σου. Μικρή λεπτομέρια, ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΛΕΙΣΤΌ, πώς σας φαίνεται αυτό;
  Ο καπιταλισμός της επιτήρησης, είναι εδώ και εν απροκάλυπτη δράση.

  Υ.Γ – Ο τίτλος του βιβλίου της Ζούμποφ The Age of Surveillance Capitalism είναι σωστός στο υπό έκδοση στα ελληνικά από τον Καστανιώτη ως, Ο κατασκοπευτικός καπιταλισμός;

  Τι φανταστική παράσταση, κορυφαία, πραγματικά αξέχαστη, η ανθρώπινη τέχνη και φαντασία στα καλύτερά τους.

 236. Μαρία said

  227
  Καλά, τι βουητό ήταν αυτό! Την ώρα που μιλούσα με φίλη στο σταθερό, ακούστηκε η σειρήνα, μου το έκλεισε άρον άρον και με ενημέρωσε αργότερα. Σε μένα πάντως δεν έστειλαν. Ίσως δεν καταδέχονται τα κουτά κινητά.

 237. Ούτε σε μένα έστειλαν για τον ίδιο λόγο μάλλον.
  Στο μεταξύ μόλις τα δεχτήκαμε και στο Νότο, λέει.

 238. Pedis said

  # 234 – είναι λειτουργική η ποικιλία …

  και μια από τις κοινωνικές βιτρίνες των καθολικών είναι οι φραντσεσκάνοι …

  εννοώ με φραντσεσκάνο δολώνουν για να πιάνουν νεαρά αντικομφορμιστικά ψάρια …

 239. 238 Λογικό, άμα σκεφτείς τον Γουλιέλμο της Μπάσκερβιλ (ή τον Φραγκίσκο της Ασσίζης τέλος πάντων). Εμένα ίσως με έπειθαν αν έβαζαν μπρος τις μοναστηριακές μπίρες 🙂

 240. Το μήνυμα λαμβάνουν μόνο όσοι είναι συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, νομίζω.

 241. sarant said

  222 Καλά τα είπε, πράγματι.
  Έκανα το εξής σχόλιο στο Τουίτερ
  Ο ΠΘ αναγκάστηκε στο σημερινό διάγγελμά του να κάνει πολύ σωστές, έστω και δειλές, προειδοποιήσεις για την αποφυγή εκκλησιασμού και να πάει κόντρα στους ταλιμπάν του κόμματός του.

  Και αυτό είναι μεγάλη νίκη όλων, στα σόσιαλ και στην κοινωνία, που αντισταθήκαμε στον σκοταδισμό.

  223-4 Φανάρι, διπλωματική παράδοση αιώνων.

  237 Εγώ έχω έξυπνο κινητό αλλά δεν πήρα μήνυμα, ίσως βλέπουν ότι είμαι στο εξωτερικό.

 242. τα μυαλά said

  Είναι διαφορά ποιλτισμού. Ο Μητσοτάκης πάντα είναι μετρημένος, σε αντίθεση με τον Τσίπρα που μόνο να βρίζει ξέρει και να απειλεί «θα σας τελειώσουμε». Το σωστό να λέγετε.

 243. Πέθανε ο 66χρονος

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  236 – Στέλνουν μόνο στις ευπαθείς ομάδες, εσύ είσαι μικρή και δεν έχεις ανάγkη. 🙂

  204 – To είχα κλειστό λέμε και γκάριζε σα γάϊδαρος. 🙂

 245. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχω έξυπνο κινητό με σύνδεση στο διαδίκτυο, αλλά μήνυμα δεν έλαβα. Να κακιώσω;

 246. τα μυαλά said

  Ναι, ο Μητσ. αναγκάστηκε και είχε ανάγκη τον Σύριζα να πει κάτι για την εκκλησία. Το χιούμορ κτύπησε κόκκινο. Σύριζα σώσε μας χαχαχαχαχα

 247. Μαρία said

  244
  Με τόσα τσιγάρα ευπαθέστατη

 248. 222/226 κλπ

  Υποθέτω πως έφαγε κάνα πατόκορφο χέσιμο εξ Ευρώπης και ηναγκάσθη ο τάλας.

 249. Μαρία said

  222
  Πολύ απέξω.
  Με εξαίρεση τα της κοινωνίας, στην οποία απέφυγε να αναφερθεί, τα ίδια λέει κι η ιερά σύνοδος:
  Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους.
  «Ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνιστά ψυχραιμία όσον αφορά στο θέμα του Κορονοϊού, ενώ εκ παραλλήλου συμπληρώνεται, «Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του».

  Κυριάκος
  «Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα.
  Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών”.

 250. Πέπε said

  @222

  > > Με βαριά καρδιά θα πω οτι τα είπε καλά ο Κούλης. Και επιτέλους είπε και για την εκκλησία – απ’ έξω απ’ έξω αλλά τα είπε.

  Στο πρώτο μισό περίπου, όσο μιλάει καθαρά για τον ιό και τα σχετικά μέτρα κλπ., η γνώμη μου είναι ότι αν όσα λέει είναι αλήθεια τότε συμφωνώ, καλά τα λέει. Βέβαια για μερικά σημεία δεν πείθομαι, π.χ. για το εξ αποστάσεως σχολικό μάθημα. Αλλά έστω: ας δεχτούμε ότι θα τιναχτεί στον αέρα η σχολική χρονιά ως αναγκαία θυσία για κάτι σημαντικότερο.

  Γύρω στη μέση αλλάζει θέμα και περνάει σ’ έναν σύντομο αλλά μεστό αυτοέπαινο. Μπράβο μεγάλε, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, μόνο άσε πρώτα να δούμε το αποτέλεσμα και μετά, αν αποδειχτείς τόσο σπουδαίος, άσε να σ’ το πούμε εμείς, μην το λες μόνος σου.

  Μετά προχωράει και λέει πόσο καλά διαχειρίζεται το προσφυγικό. Εδώ λέει αναίσχυντα ψέματα, αφού τα ‘χει σκατώσει μεγαλοπρεπώς τόσο με πράξεις όσο και με παραλείψεις. Αυτό μου δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις για το αν λέει αλήθεια στο πρώτο μέρος, και είμαι σ’ έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μου: «Μην είσαι άπιστος θωμάς, μην είσαι προκατειλημμένος, μην προδικάζεις ότι λέει ψέματα απλώς επειδή δεν τον συμπαθείς» -«Ναι αλλά δεν είναι μόνο επειδή δεν τον συμπαθώ, είναι επειδή τον τσακώνω να λέει ψέματα εκεί που μπορώ να ξέρω αν λέει, άρα γιατί να μη λέει κι εκεί που δεν μπορώ να ξέρω;» -«Αφού δεν ξέρεις μπορεί να λέει και αλήθεια» -«Ναι αλλά» -«Ναι καλά».

  Και τέλος λέει για τις εκκλησίες. Εδώ τα λέει καλά. Θα μπορούσε να τα πει και πολύ καλύτερα, λ.χ. να μην τους επεφύλασσε ξεχωριστή θέση στην ομιλία του, με ειδικό πρόλογο «είμαι κι εγώ πιστός μεν αλλά», παρά να τις απαριθμούσε ως ένα ακόμη από τα πολλά σημεία για τα οποία είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων. Αλλά έστω κι έτσι, καλά τα είπε.

  Περιμένουμε.

  (Πάντως είναι να μην το ‘χει η μοίρα σου. Ξέρω μερικούς που χαίρονται απερίγραπτα που δε βρίσκονται στη θέση του.)

 251. Σάκης said

  Κύριε Σαραντάκο (241),

  πανηγυρίζετε γιατί τάχα πείσατε τον Κούλη να καταφερθεί στο αποψινό του διάγγελμα κατά της Αγίας μας Εκκλησίας, αλλά δεν βλέπω να βγάζετε άχνα που στη σημερινή «Καθημερινή» ο συριζαίος κονδυλοφόρος Σάκης Ιωαννίδης, σάς αντιγράφει στεγνά χωρίς να σάς μνημονεύει…

  Επίσης, δεν βγάλατε άχνα (σάς το υπέδειξε και ο γιατρός πρίν 4 ώρες) για την κλοπή του ευρήματος του Spiridione από τον συριζαίο πρώην Κοσμήτορα της Θεολογικής του Αριστοτελείου, Χρυσόστομο Σταμούλη, απαξιώντας κι εκείνος να κάνει την παραμικρή μνεία στο Ιστολόγιό σας.

  ΕΡΩΤΩ: Γιατί, κύριε Νίκο, τηρείτε στάσιν παλαιάς Αρσακειάδος (= η σιωπή μου προς απάντησίν σας) και δεν κράζετε δημοσίως τους δύο αυτούς άρπαγες του ευρήματος του Spiridione; Μήπως γιατί είναι και οι δύο Συριζαίοι; Μήπως διότι ο μέν κ. Ιωαννίδης εργάζεται στην «Καθημερινή» του φιλαράκου σας, Παντελή Μπουκάλα, ο δέ κ. Σταμούλης υπήρξε ο διοργανωτής του Συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά» (2013) , το οποίο συνέβαλε όσο κανείς άλλος στις αλλεπάλληλες εκλογικές επιτυχίες του Αλέξιου το 2015 – 16, αφού απενεχοποίησε στα μάτια των χριστιανούληδων ψηφοφόρων την Άθεη Ιδεολογία της Αριστεράς;

  ΥΓ: Αργία μήτηρ πάσης κακίας, έλεγαν οι ΑΗΠ. Ο εν αργία ευρισκόμενος (λόγω κορωνοϊού) κύριος Πέπες ξεπέρασε τα 9 σχόλια στην παρούσα ανάρτηση και γύρευε πόσα έχει κάνει σήμερα στις παλαιότερες αναρτήσεις

 252. Γιάννης Ιατρού said

  Λάμπρο, σιγά ρε συ, μη ξέρεις αν το έχεις ανοιχτό ή κλειστό το κινητό σου🛠.
  Α, είσαι σίγουρος πως όλα αυτά που έπιασες ήταν φίδια; 🙂

  Για την ΠΘγική ομιλία:
  Και κάτι για «συνεργασία των ιδιωτικών με τις δημόσιες δομές υγείας» είπε, αλλά ήταν προσχηματικό γιατί
  1) ενώ το έχει εξαγγείλει (για τις ΜΕΘ) από πολύ καιρό, αυτό δεν εφαρμόζεται ούτε είναι γνωστό Αν και Πότε θα εφαρμοστεί και
  2) αυτές τις μέρες οι ιδιωτικές κλινικές ΔΕΝ δέχονται κρούσματα με κορονοϊό, τους παραπέμπουν (στέλνουν) στα δημόσια νοσοκομεία (από φόβο, μήπως χαλάσει η φήμη τους κλπ.). Μόνο τέστ κάνουν μερικές με 300-400€, δηλ. στο 7 έως 10-πλάσιο της κανονικής τιμής! Για κρεβάτια ΜΕΘ (είτε με ΕΟΠΥΥ, είτε ιδιωτικά) ούτε λόγος…

  Οπότε, σε λίγο α) όποιος αντέξει περισσότερο και 2) όποιος έχει τύχη θα γλυτώσει (από αυτούς που θα νοσήσουν βαριά, κυρίως οι ηλικιωμένοι κλπ.), Στην Ιταλία, λόγω έλλειψης θέσεων σε ΜΕΘ, ήδη κάνουν διαλογή (ανάμεσα στους νοσούντες που έχουν απόλυτη ανάγκη), ποιος θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ…

 253. Pedis said

  # 249 – πέστα ρε Μαρία, γιατί εμένα που του έχω μειώσει τη Σώτη δεν με εμπιστεύεται 🙂

 254. Πέπε said

  Μερικά ακόμη συμπληρωματικά του #250:

  Λέει «έκτακτες προσλήψεις γιατρών-νοσοκόμων για δύο χρόνια, έξτρα κρεβάτια στις εντατικές». Μπα, ώστε μπορούσες τελικά; Άρα τόσο καιρό δεν το έκανες (όχι μόνο εσύ βέβαια) επειδή μάλλον δεν ήταν απαραίτητο;

  Ομοίως και για την ειδική άδεια γονέων με μικρά παιδιά που μένουν σπίτι.

 255. spiral architect 🇰🇵 said

  Πόσο μας τα ‘χεις ζαλίσει κύριε πολυώνυμα!

 256. spiral architect 🇰🇵 said

  … πολυώνυμε! 😠

 257. nwjsj said

  Ματαιώνει την επίσκεψή της στην Αθήνα η Πρόεδρος της Κομισιόν, θέλει να συντονίσει τα του κοροναϊού, λέει:
  https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/234779_den-erhetai-i-proedros-tis-komision-stin-athina

 258. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  247 – Πλάκα έκανα 🙂 έστειλαν και στις κόρες μου. Αυτό που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου, είναι που μίλαγε το κλειστό κινητό μου, γνωρίζω από πολλά χρόνια πως με παρακολουθούν μέσω αυτού (και όχι μόνο) αλλά είναι αλλιώς να επιβεβαιώνεται η υποψία σου κι είναι περίεργο το αίσθημα να μην είναι το σπίτι σου το καταφύγιό σου. Η ιδιωτικότητα έχει πάει περίπατο κι πλάκα, είναι που οι εδώ δεξιοί φίλοι (αλλά και οι έξω) μιλάνε για ελευθερία του ατόμου στον καπιταλισμό. 🙂

  Απ΄ότι βλέπω δεν έχει προβληματίσει κανέναν αυτή η «μικρή λεπτομέρια» εμένα πάλι, σε συνδυασμό μ΄αυτά που βλέπω στο ταμπλό (ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΑ δεν το έχει ούτε καν δεύτερη είδηση και ΚΑΝΕΙΣ στον κόσμο δεν ασχολείται μ΄αυτό) πάει μακριά το μυαλό μου. Ηδη το ένα από τα τρία κριτήρια που είχα βάλει πρίν 10 μέρες για να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα για την επιδημία (το κακό ή το καταστροφικό) έχει επιτευχθεί, αλλά και τα άλλα δύο, είναι πολύ κοντά, το αργότερο μέχρι την άλλη Παρασκευή θα δείξει.

 259. Πέπε said

  258

  Αφού ήσουν σίγουρος από πριν, γιατί έχεις κινητό;

 260. Μαρία said

  253
  Εγώ τη Σώτη τη συμπονάω, γιατί έχει παιδικά τραύματα απ’ τον κομμουνιστή μπαμπά της.

  250
  Για να μην ξεχνιόμαστε, είπε κάτι για ενότητα και ομοψυχία στο προσφυγικό.
  Όσοι πατριώτες μακεδονομάχοι διαμαρτυρήθηκαν τις προάλλες στη Ροδόπολη για την κλειστή δομή, δέχτηκαν με ανακούφιση οτι επιλέχτηκε χώρος κάπου μακριά. Τώρα που έμαθαν οτι το μακριά είναι το Ρούπελ, διαμαρτύρονται στον Προμαχώνα https://www.youtube.com/watch?v=tRM0uzU_Jsg

 261. Αγγλόφιλος; στο ποδόσφαιρο διαχρονικά σημαίνει άσχετος και είναι βασικό χαρακτηριστικό των ελλήνων σπορτκάστερ. Ο Σωτηρακόπουλος μας έπρηξε με το «ωραίο» ποδόσφαιρο της Λίβερπουλ και το άδικο 1-0 των 90 λεπτών που οδήγησε το ματς στην παράταση κι΄ όταν στα πρώτα λεπτά του ημιχρόνου έκανε η Λίβερπουλ το 2-0 άρχισε τις θεωρίες περί ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης γινόμενος ρεζίλι αφού μέσα σε λίγα λεπτά η Ατλέτικο πέτυχε δυο γκολ (ένα της αρκούσε για να προκριθεί). Τελικά η μοίρα το χρώσταγε στον αχώνευτο Κλοπ και η Ατλέτικο πριν την λήξη της παράτασης πέτυχε και τρίτο γκολ πετυχαίνοντας την ανατροπή όπως ο ΠΑΟΚ με τον ΟΣΦΠ.

 262. Πέπε said

  243:

  Κυκλοφορεί και μια διάψευση της είδησης.

 263. 260 Το Ρούπελ… πού θα τους βάλουν, στα λαγούμια;

 264. Pedis said

  # 260 – Σοβαρώς; τι μου λες! Τι να της έκανε … όταν του τέλειωσαν τα κονσερβοκούτια την έβαλε ασπίδα για να γλυτώσει;

 265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  259 – Εξυπνάδα είναι αυτό Πέπε;

  Καληνύχτα

 266. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα Ξεπεράσαμε τα 250 σχόλια, είχε απήχηση το θέμα

  255 Έχει χάρη που βαριέμαι, αλλά μάλλον θα πέσει μπανάκι

 267. # 258

  Λάμπρο, το 93 που είχα κάτι παρεδώσε με την αμέρικα, με ζητήσανε από την πρεσβεία τους στο σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι που βρισκόμουνα, όχι στο δικό μου εννοείται, φαντάσου σήμερα. Πάντως είναι γνωστό πως και με κλειστό το κινητό μπορούν να ακούνε όσα λέγονται γύρω του, έτσι βρήκαν και τα πακιστανικά τηλέφωνα του Μαρινάκη που τα είχε μαζί με το κανονικό του, αν παρακολουθούσες τα ποδοσφαιρικά παρασκήνια δεν θα πιανόσουνα αδιάβαστος

 268. Πέπε said

  Πλάκα κάνεις; Όχι, δεν είναι εξυπνάδα, είναι κυριολεκτικό.

  Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι τόσο απαραίτητο ώστε να αντισταθμίζεται το γιγαντιαίο μειονέκτημα της παρακολούθησης; Και μάλιστα τόσο αυτονόητα απαραίτητο ώστε να νομίζεις ότι κάνω κακό χιούμορ;

  Ζήσε χωρίς. Μπορείς τόσο εύκολα όσο όταν δεν υπήρχαν. Αν δεν το πιστεύεις, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις.

 269. Μαρία said

  263
  Ακριβώς απο κάτω, στο Κλειδί, εκεί που ο στρατός του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου νίκησε το στρατό του Σαμουήλ.

  264
  Ήταν πολύ αυταρχικός και την κλείδωνε μέσα. Ο Νικοκύρης τα ξέρει καλύτερα.

  Πετρουλάκης: Και κάτι τελευταίο. Ας βγει να πει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να μεταλάβει τους επόμενους μήνες. Για έναν αυθεντικό φιλελεύθερο πρωθυπουργό, είναι στοιχειώδες. Θα σώσει ζωές. Που δεν σέβονται ορισμένοι βουλευτές του. https://www.protagon.gr/apopseis/to-krymmeno-mystiko-tou-kyriakou-mitsotaki-44342013304

 270. H. Mandragoras said

  241: Νομίζω αυτού του είδους τα μηνύματα εφόσον έχουν «γεωγραφικό» ενδιαφέρον στέλνονται όχι μέσω του πάροχου του κινητού αλλά μάλλον μέσω της εταιρείας που έχει την κεραία στην οποία συνδέεται το κάθε κινητό. Οπότε αν δεν είστε στην Ελλάδα δεν λαμβάνετε ποτέ μήνυμα από τις ελληνικές αρχές. Αντίθετα ίσως τα λαμβάνουν ξένοι τουρίστες.
  Εγώ πχ έχω λάβει ως τώρα στο ελληνικό μου τηλέφωνο αρκετά μηνύματα περί κορονοϊού από τις πολωνικές αρχές, τα οποία με παραπέμπουν σε ένα λινκ με οδηγίες. Τα μηνύματα αυτά είναι στα αγγλικά. Πιο πριν έχω λάβει αρκετες φορές μηνύματα που προειδοποιούν για δυνατούς αέρηδες ή καταιγίδες (στα αγγλικά).
  Αντίθετα στο πολωνικό μου κινητό δεν έχω λάβει τίποτα περί ιού μέχρι στιγμής (ούτε και κανας άλλος απ όσο ξέρω). Ίσως θεώρησαν ότι οι ντόπιοι μαθαίνουν από άλλες πηγές. Αλλά τα μηνύματα για τους αέρηδες έρχονται και στο πολωνικό τηλέφωνο (στα πολωνικά βεβαίως αυτά!)

 271. Μαρία said

  264
  Αυτός πάλι ο τεχνοκριτικός τι νούμερο είναι! https://video.repubblica.it/dossier/coronavirus-wuhan-2020/coronavirus-show-di-sgarbi-alla-camera-e-una-presa-per-il-c-non-c-e-la-peste-e-un-tranello-di-salvini/354763/355329?ref=tblv
  Είδα οτι το βιβλιογραφικό του είναι πλουσιότατο σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.

 272. Μαρία said

 273. loukretia50 said

  Αχ, Πέπε!
  Κι εσύ, αν η μισή σου καρδιά ήταν στας Ευρώπας, δούλευε με παιδιά κι έπαιρνε τραίνο δις και τρις της ημέρας, κι είχες αγαπημένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δε θ΄αποχωριζόσουν το κινητό…
  (και ίσως ευχόσουν να υπάρχει κανένα νήμα ανάμεσα στην καυτή επικαιρότητα που να ασχολείται αποκλειστικά με γλωσσικά θέματα…)

  —————————————————————————-

  Έ, Λάμπρο!
  Χαλαροκινδυνολογείς κι εσύ?
  Πάρε λίγο Χατζηδάκι https://youtu.be/B_iZpRAHLPQ να στανιάρεις!

  Αξίζει χαμόγελο η σκηνή από το παρελθόν, μη μου πεις όχι!
  Μόνο για πάρτη σου :

  Μα στο δικό σου κινητό
  Υπάρχει κάποιο μυστικό – (το αυτό δι ΄αναπηδήσεως)
  Και είναι, πώς να σάς το πω, πολύ μπλεγμένο ομολογώ
  Eμ!
  Αν και γω είχα μεράκι, να ’χω ένα σμαρτοφωνάκι
  Να’χω συσκευή αστέρι κι ένα σκύλο στην αυλή (sic)
  ———————–*(φευ! Στο πρώτο ατύχησα – μπαγκατέλα έχω ακόμα !)
  Όμως μέσ’ απ΄το κινητό,
  με ένα άγγιγμα απαλό
  μπορεί να φαίνεται κουτό , μα βρίσκω όσους αγαπώ!

  ———————–
  Μαρία, να που έχουμε κάτι κοινό!

  Γυναίκα επικίνδυνη, φλερτάρεις με το χάρο,
  και φεύγουν όλοι μακριά γιατί κρατάς τσιγάρο!

 274. Pedis said

  # 269β – ρε τι πληρώνουμε;

  # 271 – τώρα, δεν μούρχεται κάτι αντίστοιχο να σου δώσω να καταλάβεις.
  Να το σκεφτώ …

 275. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο που η Σώτη πέρασε από την ΚΝΕ και έφυγε τρέχοντας, όπως είπε. Επίσης, τα κείμενά της είναι πάντα τεκμηριωμένα, συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς. Δεν βγάζει άναρθρες αντικομμουνιστικές κραυγές, όπως κάποιοι όνομα και μη χωριό. Άρα, η αμπελοψυχανάλυση για να ξεμπλέξουμε μαζί της, αλλά και με όποιον μάς δυσκολεύει, είναι λανθασμένη προσέγγιση του θέματος. Πιο έντιμο και ρεαλιστικό είναι, βρε αδερφέ, να παραδεχτούμε πως υπάρχουν και άνθρωποι που διαφωνούν μαζί μας, χωρίς αναγκαστικά να είναι προβληματικοί ή να χρειάζονται ψυχιατρική παρακολούθηση.

 276. Pedis said

  Δύτη, ξέχασα να σου πω: διάβασα το διήγημα του Buzzati (ο σκύλος που ειδε τον θεό) που μου σύστησες και μου άρεσε πολύ. Μιλλε γκράζιε.

 277. Pedis said

  # 271 – A, κοίτα στην Ιταλική βίκι πόση και τι τηλεόραση έχει κανει και ιδιαίτερα από πόσα κόμματα έχει περάσει …

  Είναι ιταλική περίπτωση ταλέντου στο εφφέ και τσαντίλα. Δεν βγάζουμε τέτοιες κλάσεις. Για να καταλάβεις σε πανελ με τον Γεωργιάδη θα του είχε ρίξει τρια νοκ-ντάουν από τον πρώτο γύρο και νοκ-άουτ με εγκεφαλικό στον τρίτο.

 278. ΣΠ said

  List of Universities that have switched to online classes due to COVID-2019:

  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1dowEPp_2hhCEY1RlgloVLYm2AeNjslHYWX_0Q-KZVFc/edit?pli=1#gid=0

 279. Μαρία said

  277
  Εκεί είχα δει τις μηνύσεις.

  Είδα μόλις τη γιατρίνα απ’ την Κρεμόνα. https://it-it.facebook.com/tg1raiofficial/videos/229454221541896/
  Τραγική κατάσταση.

 280. Παναγιώτης K. said

  @91. Οι κύκνοι Λάμπρο έχουν άσπρο χρώμα όσο δεν παρουσιάζεται ο μαύρος κύκνος. 🙂
  Εμφανίστηκε λοιπόν ο …μαύρος κύκνος και βεβαιότητες… τέλος!

 281. Alexis said

  #268: Ζωή χωρίς κινητό…

  Ναι, είναι ένα τεράστιο θέμα, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τι σου προσφέρι και τι σου στερεί, ένα θέμα που από μόνο του αξίζει ένα (τουλάχιστον) ξεχωριστό άρθρο από το Νικοκύρη.
  Σε μια πρώτη προσέγγιση θα πω ότι η πιο απαραίτητη και «ζωτική» υπηρεσία που προσφέρει το κινητο, αυτή της επικοινωνίας, μπορεί μια χαρά να καλυφθεί μ’ ένα απλό τηλέφωνο «παλαιάς» τεχνολογίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι πραγματικά σε δεύτερη μοίρα. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως πραγματική ανάγκη ούτε να βγάζεις σέλφι όπου βρεθείς, ούτε να τραβάς βιντεάκια, ούτε να μετράς τα χιλιόμετρα και τα βήματα που κάνεις, ούτε να έχεις ίντερνετ παντού και πάντα.

  Κάποιες φορές με ρωτούν τα παιδιά μου γεμάτα απορία «πώς ζούσατε χωρίς κινητά». Κυρίως εστιάζονται στο θέμα της επικοινωνίας και στο «πώς συνεννογιόσασταν* για να βρεθείτε με γνωστούς και φίλους;»
  Προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι όλος ο κόσμός ήταν τότε προσαρμοσμένος σε μια άλλη λογική, σε έναν άλλο τρόπο συνεννόησης και επικοινωνίας.
  Έδινες ραντεβού με τον άλλον και του έλεγες «στις έντεκα η ώρα στο τάδε σημείο». Αν αργούσε τον περίμενες, και αν δεν ερχόταν τον εύρισκες το βράδυ, την άλλη μέρα, την παράλλη… Δεν χάλαγε δα κι ο κόσμος…
  Με κοιτούν συνήθως με απορία… Τους φαίνεται αδιανόητο να μη μπορείς ανά πάσα στιγμή να σηκώσεις το τηλέφωνο και να πεις στον άλλον «έλα ρε, πού είσαι;»

  *σικ ρε, άραγε υπάρχει ομαλός και «ανθρώπινος» τύπος για τον παρατατικό αυτού του ρήματος;

 282. Αλέξη, η πραγματική ανάγκη του κινητού φαίνεται σ’ ένα τρακάρισμα, σ’ ένα άσχημο γλύστριμα, γενικά σ’ ένα ατύχημα που μπορείς να καλέσεις σε βοήθεια.

  Οσο για τα ραντεβού στην θερινή μου διαμονή ισχύει θα σε δω στην βόλτα όταν πέσει ο ήλιος. Στην Αθήνα συνήθως είναι σε σταθμούς του μετρό και το κινητό βοηθάει στην πολυκοσμία

 283. Alexis said

  Με αφορμή το μήνυμα της ΓΓ Πολ. Προστασίας και τη φράση «πριν πάτε νοσοκομείο», και επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, θα πω το εξής:
  Έχω παρατηρήσει ότι στα νέα ελληνικά τα τελευταία χρόνια το εμπρόθετο άρθρο σε ανάλογες φράσεις τείνει να καταργηθεί, ακόμα και στον επίσημο λόγο πλέον.
  Όλοι λέμε, και το θεωρούμε φυσιολογικό πιά, «πάω Αθήνα», «πήγαμε Γιάννενα» «θα πάμε Καρπενήσι» κ.ό.κ.
  Δεν ξέρω αν όλο αυτό ξεκίνησε από το «πάμε πλατεία» του Λαζόπουλου στους Μήτσους, το πιο πιθανό είναι ο Λαζόπουλος να αποτύπωσε μια τάση που είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από τότε.

 284. Alexis said

  #282: Σίγουρα, γιαυτό είπα ότι η μόνη ζωτική ανάγκη που καλύπτει το κινητό είναι η επικοινωνία, τα υπόλοιπα είναι για να παίζουμε.

 285. Alexis said

  Θετικό το διάγγελμα Μητσοτάκη αν και «λίγο». Προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες και να συμμαζέψει λίγο τα ακροδεξιά και τα θρησκόληπτα σούργελα του κόμματός του.

 286. ΓιώργοςΜ said

  281 Δε θέλω να χαλάσω την αυταπάτη, αλλά το GPS απλώς αυξάνει την ακρίβεια του εντοπισμού. Το κινητό παλιάς τεχνολογίας, αν είναι ανοιχτό, μια χαρά εντοπίζεται. Η κυψελωτή τηλεφωνία δε μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς, το κινητό επικοινωνεί με όλες τις κεραίες που του δίνουν σήμα και διαλέγει το ισχυρότερο σήμα ή τη λιγότερο φορτωμένή κυψέλη. Το μόνο που εμποδίζει τη χρήση αυτής της πληροφορίας είναι η κρυπτογράφηση, οι εταιρίες έχουν πάντα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το στίγμα αυτό σε ειδικές περιπτώσεις, όπως πχ μια πυρκαγιά σε κάποια γεωγραφικά όρια (οπότε στέλνεται μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις συγκεκριμένες κυψέλες ανεξαρτήτως εταιρείας κλπ), ή η αναζήτηση μετά από εισαγγελική παραγγελία.
  Μωρό νά ‘χουμε, κώλο να μην έχει, δε γίνεται…

  Τα εξυπνόφωνα απλώς έχουν περισσότερες λειτουργίες. Το σύστημα αυτό με το alarm είναι ένα από αυτά, και σκοπό έχει να μην αγνοεί κανείς πραγματικά σημαντικές ειδοποιήσεις μέσα στα πεντακόσια μηνύματα που ανταλλάσσει. Απενεργοποιείται κιόλας, αν θέλει κανείς. Επιπλέον, δεν κλείνουν ποτέ τελείως αν δε βγάλεις τη μπαταρία-αν βγαίνει. Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική διαφορά με τα παλιά, σε αυτά η μπαταρία βγαίνει συνήθως.

 287. 276 χαίρομαι, μ’ αρέσει πολύ ο Μπουτζάτι!

 288. Γιάννης Ιατρού said

  Ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη»=> Η Γαλλία και η Γερμανία αρνήθηκαν να δώσουν στην Ιταλία ιατροφαρμακευτικό υλικό στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27. Οι μόνοι που απάντησαν στην έκκληση της Ιταλίας ήταν οι Κινέζοι ….

  254: Πέπε
  Σωστός!

  Για τα ρουφιάνικα κινητά του Λάμπρου μας:
  Λαμπρούκο, μόνο αν βγάλεις την μπαταρία είσαι βέβαιος πως είναι κλειστό! Γιατί ρε συ νομίζεις πως τελευταία σχεδόν όλα έεχουν ενσωματωμένη εσωτερικά, δηλ. μη αποσπώμενη, μπαταρία; 🙂 🙂

 289. Γιάννης Ιατρού said

  288γ Α, το είπε κι ο Γιώργος στο τέλος του 286, έτσι.

 290. Μαρία said

  287
  Μόλις το εντόπισα. Θα το διαβάσω μετά το μεσονύκτιο http://www.icbriatico.it/images/pdf/Biblioteca_Digitale/Letteratura_per_Ragazzi/La_Boutique_del_mistero.pdf

  288
  Προχτές παρακολουθούσα μια συζήτηση στο γαλλικό κανάλι κι αυτό αναφέρθηκε σαν παράδειγμα οτι η κάθε χώρα κοιτάει την πάρτη της. Αλλά κι αυτή έχουν μεγάλα ζόρια. Να δούμε πόσοι θα παν να ψηφίσουν στις δημοτικές την Κυριακή.

 291. # 289

  Να διαβάζουμε και κανένα προηγούμενο σχόλιο ( # 267 π.χ.) να μαθαίνουμε και για τους υπερκοριούς, έ ;

 292. sarant said

  290 Έχουν ζορίσει τα πράγματα

  281 Κρατάω την ιδέα για άρθρο για το κινητό.

 293. Τεκμηριωμένα από τον Μάρκο Πόλο…

 294. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  267 – Gee δεν πιάστηκα αδιάβαστος, μάλλον εσύ δεν διάβασες προσεκτικά το σχόλιό μου. Είπα πως γνωρίζω από πολλά χρόνια πως γίνεται παρακολούθηση μέσω των
  κινητών, έχω διαβάσει πολλές σχετικές μελέτες, άλλωστε το έσελον είναι πολύ παλαιότερο από τα κινητά και παρακολουθεί όλες της συνδιαλέξεις και μεταδόσεις. Επίσης ο Σνόουντεν επειδή έκανε αυτές τις αποκαλύψεις διώκεται από τις ΗΠΑ, ενώ πρίν μερικούς μήνες, διάβασα (μετά πολλών κόπων και βασάνων 🙂 ) το βιβλίο της Σοζάνα Ζούμποφ, The Age of Surveillance Capitalism που λέει απίστευτα πράγματα για την χειραγώγηση (ηθελημένη δυστυχώς) του μέσου ανθρώπου (καταναλωτή πλέον) από τις γνωστές εταιρείες επικοινωνίας. Όπως βλέπεις, μόνο αδιάβαστος δεν είμαι, αλλά πώς να στο πώ, είναι άλλο να γνωρίζεις κάτι κακό κι άλλο να το συνειδητοποιείς.
  Να το πώ διαφορετικά, όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο καρκίνος αλλά αλλιώς είναι να μαθαίνεις πως τον έχεις εσύ.

  268 – Για να πώ την αλήθεια, αυτό που θεώρησα κακόγουστο αστείο, δεν περίμενα πως μπορεί να γίνει χειρότερο. Επειδή είμαι πάντα καλοπροαίρετος και το ίδιο θεωρώ και για σένα, θα σου απαντήσω όσο πιο κατανοητά γίνεται.

  «Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι τόσο απαραίτητο ώστε να αντισταθμίζεται το γιγαντιαίο μειονέκτημα της παρακολούθησης;»
  Επειδή από τα 25 μου δεν είμαι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, ούτε του δημοσίου που είσαι εσύ, αλλά ελεύθερος επαγγελματίας κι από τα 28 μη στεγασμένου επαγγέλματος (δεν έχω μαγαζί) χωρίς κινητό δεν μπορώ να λειτουργήσω. Όπως πρίν τα κινητά δεν γινόταν να μην έχω τηλεφωνητή, έτσι και τώρα με το κινητό, χωρίς αυτό, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να επιβιώσω επαγγελματικά και κατ΄επέκταση γενικά.
  Ελπίζω να κατάλαβες πως είναι θέμα επιβίωσης για μένα κι όχι στάτους.

  «Ζήσε χωρίς. Μπορείς τόσο εύκολα όσο όταν δεν υπήρχαν.» Δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα κι όταν βγήκε στην αγορά, έλυσε τεράστια προβλήματα σε επαγγελματίες σαν κι εμένα (και όχι μόνο). Δεν είμαστε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς ανταγωνισμό, (μετά τον διορισμό 🙂 ) με σταθερό ωράριο, μισθό και προβλέψιμες αργίες, κυριολεκτικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Φυσικά και τα δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά, δεν κάνω σύγκριση ούτε υποτιμώ τους Δ.Υ, (το έχω δείξει νομίζω πολλές φορές πως είμαι υπέρ τους) απλά σου δείχνω πως δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας του δικού μου τύπου, να λειτουργήσει χωρίς κινητό, ή προσαρμόζεσαι ή εξαφανίζεσαι από την αγορά.

  «Αν δεν το πιστεύεις, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις.» Σου έδειξα (δεν ξέρω αν σου απέδειξα) πως δεν έχει να κάνει με τι πιστεύω αλλά πως είναι αδύνατον. Όμως, είναι ένας από τους δύο μεγάλους στόχους που έχω βάλει να πετύχω μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και κατά τα φαινόμενα, θα τον πετύχω και θα ζώ χωρίς κινητό και ενδεχομένως, χωρίς καν τηλέφωνο.

  Καλημέρα

 295. 283: Το «πάμε πλατεία» είναι ανάλογο με το «πάμε βόλτα»· όχι κάπου συγκεκριμένα, ή τόσο αυτονόητα για το ποια είναι η πλατεία, που δεν χρειάζεται να προσδιοριστεί με οριστικό άρθρο -χάνοντας μοιραία και την πρόθεση. Κάτι αντίστοιχο εννοείται και στο «πάτε νοσοκομείο», χωρίς να παραβλέψουμε και την πιθανή πρόθεση του συντάκτη για οικονομία στο μήκος του μηνύματος.

 296. sarant said

  295 «Πάμε σχολείο» δεν λέγεται επίσης;

 297. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για κανέναν δεν είναι εύκολο να ζει χωρίς κινητό και χωρίς υπολογιστή, αφού η ζωή πλέον είναι δομημένη γύρω από αυτά τα εργαλεία. Γι’ αυτό και δεν στέκει το επιχείρημα περί του πώς ζούσαμε παλαιότερα που δεν είχαμε κινητό. Τώρα όλοι προϋποθέτουν ότι το έχεις, όλες οι ειδοποιήσεις από δημόσιες αρχές, ΔΕΚΟ και εταιρίες με μήνυμα ή με mail στο κινητό σου έρχονται. Πώς ζούσαμε παλαιότερα; Περιμέναμε πάνω από το τηλέφωνο να μας πάρει η κοπέλα μας και απαγορεύαμε στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να το χρησιμοποιήσουν, μέχρι να λάβουμε το πολυπόθητο τηλεφώνημα. Τα ξεχάσαμε οι παλιότεροι; 😉

 298. Θάρθει τώρα ο ΦΠ να τα πει όπως τα λέμε. Για την περιληπτική/αντιπροσωπευτική (μην δίνετε σημασία στους δικούς μου όρους) σημασία χωρίς το εμπρόθετο άρθρο.

 299. 243: Κι έτσι, αποκτήσαμε κόκκινα νούμερα κι εμείς… https://www.worldometers.info/coronavirus/

 300. Γς said

  Μπορείτε και διαδικτυακά απ το σπίτι!

  [Να κατεβάζετε σταυρούς και Παναγίες]

 301. Pedis said

  # 288 – Ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη»=> Η Γαλλία και η Γερμανία αρνήθηκαν να δώσουν στην Ιταλία ιατροφαρμακευτικό υλικό στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27. Οι μόνοι που απάντησαν στην έκκληση της Ιταλίας ήταν οι Κινέζοι ….

  οι Ευρωπαίοι εταίροι που λέγαμε …

  το ελεύθερο εμπόριο …

  η απαγόρευση να λαμβάνονται εμπορικα/οικονομικά προστατευτικά μέτρα από τους εταιρους …

 302. Πέπε said

  294
  Λάμπρο, πλήρης και κατατοπιστική η απάντησή σου. Βέβαια ο τόνος («αυτό που θεώρησα κακόγουστο αστείο, δεν περίμενα πως μπορεί να γίνει χειρότερο») είναι αδικαιολόγητος. Πού θες να ξέρω τι δουλειά κάνεις και πώς την κάνεις; Μπορεί να το ‘χεις αναφέρει, αλλά θαρρείς ότι συλλέγω στοιχεία για τον καθένα που «συναντώ» στο ίντερνετ; (Σαν τον άλλο τον φίλο μας που μου ‘χει μετρήσει 30 συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας;) Θυμάμαι για δυο-τρεις ότι είναι συνάδελφοί μου γιατί αυτό είναι εύκολο, για δυο-τρεις άλλους τον τόπο καταγωγής ή διαμονής τους αν έχουν μιλήσει πολύ γι’ αυτό, ότι ο Λεώνικος είναι γιατρός γιατί πρόσφατα μας μίλησε υπ’ αυτή του την ιδιότητα, …ε, τόσα θυμάμαι.
  ______________________

  Κατά τα αλλα, η βασική διαφορά ανάμεσα στο με και στο χωρίς κινητό είναι η αμεσότητα. Όλες τις δουλειές του κινητού μπορούμε να τις κάνουμε και μ’ άλλες συσκευές, αλλά (α) όχι όλες με την ίδια και (β) όχι με συσκευές που τις έχουμε μαζί μας όπου κι αν είμαστε. Αν δεν έχεις κινητό μπορώ να σου τηλεφωνήσω, αλλά αργότερα, όταν πας στο σπίτι (ή κάπου που να έχει σταθερό και να το γνωρίζω). Μπορείς να βγάλεις φωτογραφία, αλλά μόνο εφόσον κυκλοφορείς με φωτογραφική, και, αν σκοπεύεις να την ανεβάσεις, θα το κάνεις αργότερα και με μια διαδικασία (βάλε-βγάλε καλώδια ή κάρτες), ενώ με το κινητό την κοινοποιείς δευτερόλεπτα μετά από το εικονιζόμενο συμβάν. Και ούτω καθεξής.

  Τώρα, αυτή η αμεσότητα σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξυπηρετική, σε κάποιες είναι μια εντελώς περιττή πολυτέλεια, και κάποιες φορές είναι και απαραίτητη. Καθαυτού κακή δε νομίζω πως είναι ποτέ, άλλο αν γίνεται κακή χρήση. Η ουσία είναι να συνειδητοποιεί κανείς αν ανά πάσα στιγμή κάνει το απραίτητο, το έξτρα ή το περιττό.

 303. Γιάννης Ιατρού said

  302: Πέπε, μην τον ακούς τι λέει… Ποιά δουλειά του, υπαίθρια κλπ., αφού μας έχει πει 1000Χ πως τα βγάζει από τις χρηματοοικονομικές του ασχολίες 🙂 🙂 🙂

  Πάντως ένα καλό έχει, ό,τι και να του σύρουμε, δεν κακιώνει! 👍👍

 304. Γιάννης Ιατρού said

 305. ΣΠ said

  303
  Ναι, αλλά αυτές τις μέρες…
  https://www.insider.gr/agores/hrimatistirio/132364/ishyres-apoleies-sto-hrimatistirio-athinon

 306. sarant said

  305 Σε όλον τον κόσμο. 12% έπεσε το Παρίσι

 307. 299
  https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
  και αυτό ενδιαφέρον και ανατριχιαστικό με τον παγκόσμιο χάρτη και τη διαφορά της εξάπλωσης της επιδημίας στον αναπτυγμένο κόσμο.
  (Αργεί λίγο να φορτώσει, μόνο).

 308. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Λάμπρος από τις χασούρες κερδίζει, γάτα σας λέω…. Αλλά εσείς το κάνετε σκασιαρχείο όταν κάνει παράδοση…

  Χωρίς πλάκα: το πρόβλημα στο θέμα της οικονομίας είναι η συμπεριφορά του κόσμου, που έχει φοβηθεί και δεν αγοράζει/ξοδεύει όπως είχαν σχεδιάσει. Βλ. εκτός του θέματος αγορών αγαθών και όλες τις αναβολές εκδηλώσεων, γαστρονομία, τουρισμός/ταξίδια. Με κλειστές εταιρείες τι μισθοί να πληρωθούν, που να βρεθούν ΦΠΑ, εισφορές σε ταμεία κλπ.

 309. Pedis said

  Ανακοίνωση ως Πρόεδρος του ΙΣΑ που είναι για τον κορονοιό και τις αρχιδιές της εκκλησίας … κάνει τζιζζζ, αλλά η ψιλομπίζνα πάει γόνα …

  Μετά τη δαπάνη 19.450 ευρώ για πολυθρόνες τύπου Τσέστερφιλντ και την εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας με κόστος 10.800 ευρώ, η περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη ετοιμάζεται να πληρώσει με 74.400 ευρώ την αγορά… 81 εορταστικών φωτιστικών στολιδιών τύπου «Λαγουδάκι», «Κοκοράκι», «Κοτοπουλάκι» και «Αυγουλάκι», όπως αποκάλυψε με ανακοίνωσή της η «Δύναμη Ζωής».

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/234828_74400-eyro-gia-ta-lagoydakia-toy-patoyli

 310. Pedis said

  … οι φίλοι αλογομούρηδων, συχνά, ανακαλύπτουν τσιμπιές από αλογόμυγες … ενίοτε τους επισκέπτονται και βαμπίρ … αλλά είναι, πια, αργά να τους ζητηθεί η άδεια και η συναίνεση στην … προηγηθείσα αιμοδοσία.

 311. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  302 – Πέπε, είπα πως είμαστε και οι δύο καλοπροαίρετοι, γενικά έχω πεί πως δεν εκνευρίζομαι όταν συζητώ εδώ και πάντα ακούω μουσική (όπως και τώρα 🙂 ) απλώς κάποιες φορές ενοχλούμαι που άλλα λέω κι άλλα καταλαβαίνουν ή διαστρέφουν αυτά που λέω διάφοροι φίλοι και γίνεται αδιέξοδη η συζήτηση και προκειμένου να χαλάμε τις καρδιές μας χωρίς λόγο, προτιμώ να μη κάνουμε σοβαρή συζήτηση μαζί, όμως δεν έχω να χωρίσω τίποτε με κανέναν, οπότε, μπατίντα ντε κόκο. 🙂
  Aν ο τόνος σου φάνηκε αδικαιολόγητος, συγγνώμη, αλλά είσαι πάνω από 5 χρόνια εδώ, έχουμε μιλήσει πολλές φορές, ε διάολε, θα έπρεπε να ξέρεις πως δεν υπάρχει άλλος οικοδόμος εδώ. 🙂

  ‘Ολα καλά φίλε, πάμε πιο κάτω. 🙂

  303 – Αυτή την χρονιά ξεκίνησε κανονικά η ομάδα και παράγει τα πρώτα ικανοποιητικά κέρδη που μπορούν δημιουργήσουν οικονομική ανεξαρτησία. Η μικρή θέλει ακόμη δουλειά (5 χρόνια έχασε στο πανεπιστήμιο, δεν τα λές λίγα) αλλά ήδη έχει μπεί για καλά στο νόημα της τεχνικής και πώς να την προσαρμόσει στην ιδιοσυγκρασία της γιατί όπως έχω πεί κι εδώ παλιά αλλά και κατ΄ιδίαν σε διάφορους φίλους, οι επενδύσεις και δη το trade, είναι προσωπική υπόθεση.
  Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το καλοκαίρι λέω αντίο στην οικοδομή αλλά σε κάθε περίπτωση το επόμενο.

  304 – 🙂 🙂 🙂

  305 – 306 – Όταν τα έλεγα εγώ πρίν δυό εβδομάδες δεν έδωσε κανείς σημασία, αν δεν τα δείτε στα ΜΜΑ των κεφαλαιούχων δεν πιστεύετε τίποτε. 🙂
  Φυσικά δεν τόλμησα να αναλύσω την βάσιμη υποψία μου για την σχέση της επιδημίας με τα ΥΠΕΡΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ χρηματιστήρια, το κλίμα εδώ δεν σηκώνει τέτοιες συζητήσεις, αλλά κι αλλού που το έκανα, μια σκέτη από γιουβέτσι 🙂 είναι γενική η πεποίθηση του κόσμου, η ιδεολογική οπτική αλλάζει μόνο, οπότε συζήτηση με τις κόρες μου. 🙂
  Πολύ χάρηκα για την σύγκριση και ανάλυση που έκανε σήμερα το πρωϊ η μικρή, της τωρινής κατάστασης με το 2009, μου άρεσε πολύ το σκεπτικό της. Τελικά, μετά από 17 χρόνια εκπαίδευσης, βγήκε αλώβητη η κριτική της σκέψη. Για έναν ταπεινό αγράμματο οικοδόμο, είναι μεγάλη νίκη απέναντι στο σύστημα.

  Για τον Πέπε. 🙂

 312. Pedis said

  Στην ανακοίνωση [του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος] τονίζεται συγκεκριμένα: «Ακούσαμε αυτές τις μέρες να μιλούν ακόμα και για χωρισμό Εκκλησίας και κράτους και πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως σχετίζεται το θέμα της προσβολής των ανθρώπων από τον ιό με το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους.

  Αυτό που μας παραξενεύει είναι το ότι δεν ακούσαμε κανέναν να λέει πως πρέπει να εντείνουμε την προσευχή μας, να γονατίσουμε μαζί με τον ψαλμωδό και να σιγοψιθυρίσουμε αυτό το οποίο επίκαιρα ακούσαμε (Πέμπτη της β΄ εβδομάδος των Νηστειών), «Πεπτωκότας ανάστησον ημάς αποστραφέντας επίστρεψον …. ο της γης συνέχων τα σύμπαντα Θεός».Αντ’ αυτού πλεονάζουν οι άναρθρες κραυγές ωσάν να έχουν ανοίξει οι πύλες του Άδου και ζητούν να κλείσουν οι Ναοί …

  Τους ζώνουν τα φίδια …

 313. Πέπε said

  ΟΚ Λάμπρο, νο πρόμπλεμ, αλλά ρε συ, κι εγώ αυτό που λέει ο Γιάννης (#303) θυμόμουν. Όπως επίσης και τα εναέρια και υποθαλάσσια σπορ. Ε δεν ξέρω και τι νούμερο παπούτσι φοράς, κι ας το ‘χεις ενδεχομένως αναφέρει!

  > > είσαι πάνω από 5 χρόνια εδώ

  Ναι; Αφού το λες θα ισχύει, αλλά ούτε αυτό το θυμόμουν από μόνος μου. (Το λέω για να έχεις ένα μέτρο του τι συγκρατώ και τι όχι.)

  Καταλαβαίνω ότι η παρανόηση ξεκίνησε από αυθαίρετες υποθέσεις μου (αυτός το ‘χει κι ας μην το χρειάζεται), αλλά εξίσου κι από δικές σου (αυτός ξέρει ότι, μ’ αυτά που κάνω, το χρειάζομαι).

 314. Pedis said

  «Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Όσο μπορείτε περιορίσετε τις μετακινήσεις σας, μείνετε στο σπίτι σας» σημειώνει και ζητά να τηρούνται αυστηρά οι όροι υγιεινής, τονίζοντας πως «όλα αυτά θα πρέπει να ισχύουν πολύ περισσότερο για τους χώρους μαζικών συναθροίσεων» εντάσσοντας σε αυτούς και τους ιερούς ναούς. Στο παραπάνω πλαίσιο, ανακοίνωσε δε, ότι σταματούν οι επισκέψεις στα ιδρύματα της μητρόπολης, έως τις 29 Μαρτίου σταματούν τα κατηχητικά σχολεία, η σχολή γονέων, η σχολή βυζαντινής μουσικής αλλά και οι εκδρομές.

  Ανακοίνωσε ότι σταματά μέχρι νεωτέρας η παρασκευή φαγητού, από εθελοντές, στα συσσίτια της Μητρόπολης, και αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν από επιχείρηση της περιοχής, η οποία αναλαμβάνει την διάθεση έτοιμου φαγητού. Ο ίδιος αναστέλλει τα προσωπικά του ραντεβού «μέχρι να περάσει η δοκιμασία», και καλεί τους ιερείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού «να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στο απολύτως ελάχιστο και αναγκαίο» ενώ για αυτούς που πιθανά θα παρουσιάσουν συμπτώματα, «εντέλλονται να παραμείνουν σπίτι τους και να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα τις σχετικές οδηγίες και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους».

  Εξάλλου, ο κ. Συμεών, ο οποίος είχε πει ότι «οι ιερείς γλείφουμε από το πάτωμα την θεία κοινωνία αν τυχόν πέσει κάτω», καταργεί το συλλείτουργο που είχε προγραμματιστεί για την γιορτή των Φθιωτών αγίων, αναστέλλει τις περιφερειακές ιερατικές συνάξεις, και αλλάζει το πρόγραμμα των Χαιρετισμών (καθώς ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται ο μητροπολίτης σε μικρά εκκλησάκια της Λαμίας) για λόγους που έχουν σχέση με την μαζικότητα των εκδηλώσεων. Τέλος, ο μητροπολίτης καλεί τους πιστούς αλλά και τους λειτουργούς να περιορίσουν τις συναθροίσεις.

  Τους ζώνουν τα φίδια … … κι έχουν αρχίσει να χέζονται απάνω τους, κιόλας.

 315. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  313 – «Όπως επίσης και τα εναέρια και υποθαλάσσια σπορ». Και θαλάσσια κάνω και βουνίσια και τα εντελώς εξτρίμ, σκάκι, τάβλι, σουντόκου, μπιρίμπα, μέχρι (οινο)πνευματικές συνάξεις με παλιοχαρχτήρες του ιστολογίου. 🙂

  «Ε δεν ξέρω και τι νούμερο παπούτσι φοράς,» ΤΟ AΝΤΡΙΣΟ, 44, κοίτα με το ξεχάσεις. 🙂 🙂 🙂

 316. Pedis said

  Περήφανα πρωτόγονοι, ασυνείδητοι και εγκληματίες

  Ένα από τα πολλά περιστατικά που αποδεικνύουν περίτρανα την αλήθεια αυτή είναι και το ακόλουθο:

  Όταν ο Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων Φωστίνης (+1962) ήταν ιεροκήρυκας Αττικής, πήγε κάποτε να λειτουργήσει στο Φθισιατρείο της «Σωτηρίας».

  Εκεί του έφεραν οι νοσοκόμοι μια μεγάλη πιατέλα με πολλά κουταλάκια.

  – Τι τα φέρατε αυτά; Τους ρώτησε.

  – Μας είπαν οι γιατροί να κοινωνήσετε μ’ αυτά τους ασθενείς, αρχίζοντας από τους πιο ελαφρά και προχωρώντας στους πιο βαριά.

  – Δεν χρειάζονται αυτά, απάντησε με πίστη ο Iερέας. Έχω την Αγία Λαβίδα.

  Πραγματικά, στη Θεία Λειτουργία κοινώνησε κανονικά τους ασθενείς και ύστερα πλησίασε στην Ωραία Πύλη για να καταλύσει.

  Το έκανε αυτό για να τον βλέπουν όλοι, και να μάθουν οι γιατροί ότι η Θεία Κοινωνία είναι φωτιά που καίει τα πάντα» (Ι.Μ. Παρακλήτου, Θαύματα και Αποκαλύψεις από την Θεία Λειτουργία, Ωρωπός Αττικής 1998, σ. σ. 149-150

  Η ρομφαία.τζιάρ είναι μεγάλο σχολείο … για το τι κυκλοφορεί γύρω μας.

  Θεέ μου φύλαγε μας από τους βλάκες και τους κακούργους!

 317. Γιάννης Ιατρού said

  Πέπε, μην κοντράρεις τον Λάμπρο, στο τέλος θα εγκαταλείψεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή 🙂 🙂

  Εμείς, που τον αγαπάμε πολύ και κάνουμε παρέα κι από κοντά, αν κι όταν μας κάνει παράδοση μαθήματος με σχετικές αναλύσεις, μετά κλείνουμε ραντεβού με τον ψυχολόγο μας, για να στανιάρουμε από την καταρράκωση της αυτοπεποίθησής μας! Έχουμε πληρώσει πολλά 🙂

 318. voulagx said

  Ασχετο, αλλά … Απεβίωσε ο αγωνιστής Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης

 319. Πέπε said

  317
  Γιάννη, θα τσεκάρω τι νούμερο φοράω εγώ (που ούτε αυτό το θυμάμαι), αν είναι αρκετά αντρίκειο ή όχι, και θα δω αν με παίρνει να συνεχίσω.

 320. loukretia50 said

  Pedis,μην τα θέλεις όλα δικά σου, εδώ σχολεία, ιερείς σε άλλο νήμα!

 321. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  317 – Έχετε πληρώσει πολλά αλλά στην Μιχαλού τίποτε, ένα σκαμό της χρωστάτε, ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ. 🙂

  319 – Τι αντρίκειο κι άλλα αδερφίστικα, ΑΝΤΡΙΣΟ λέμε, βαρύ κι ασήκωτο,είσαι και φιλόλογος. 🙂
  Πάντως αν ξεχνάς έτσι, το μάθημα στην τάξη θα είναι η χαρά των μαθητών, σκέτο πανηγύρι. 🙂
  Xωρίς πλάκα, έχοντας εμπειρία από τις κόρες μου που είχαν έναν καθηγητή παρόμοιο τύπο μ΄εσένα, στο καλλιτεχνικό του Γέρακα, πρέπει να έχεις καλή σχέση και να σ΄αγαπάνε οι μαθητές σου.

 322. Μαρία said

  318
  Κι ο Αναστασίου, βλ. φωτό, πριν ένα μήνα.

 323. Γιάννης Ιατρού said

  321α: Έχουμε πίστωση 🙂

 324. Pedis said

  # 320 – Pedis,μην τα θέλεις όλα δικά σου, εδώ σχολεία, ιερείς σε άλλο νήμα!

  Δεν αυθαιρετώ. Αντίθετα, προβλέπονται, τι λέω, επιβάλλονται τα μικτά ποσταρίσματα από το Υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων.

 325. loukretia50 said

  324. Έχεις ένα δίκιο, αλλά δε σε κατηγόρησα!
  Απλώς κάποιοι νωχελικοί Σαραντακοφάν μπερδεύονται λίγο!
  Δασκάλου βέργα κι αγιαστούρα πάνε χώρια! n’ est-ce pas?

 326. Για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

 327. sarant said

  316 Ο Φωστίνης ήταν μεγάλο κάθαρμα.

 328. Μαρία said

  320
  Αν είναι ωσεί παπάς όπως η Γιαμαρέλου, ελπίζω να επιτρέπεται 🙂

  Η απόλυτη σύγχυση επικράτησε το απόγευμα της Πέμπτης σχετικά με τα νέα κρούσματα για τον κοροναϊό η οποία προκλήθηκε από δύο διαφορετικές αλλά ταυτόχρονες ενημερώσεις: η μία ήταν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και η άλλη προήλθε από τη λοιμοξιωλόγο Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. https://www.ethnos.gr/apopseis/93607_koronaios-i-apolyti-aneythynotita-apo-tin-eleni-giamarelloy

 329. Γιάννης Ιατρού said

  326: Της μουρλής θα γίνει, και μετά λένε για τις «αγορές», τ’ ανοιχτά σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο… Ούτε του παιδιού τους νερό δεν θα δίνουν!

 330. loukretia50 said

  328. Εστέτ, τυπάς, ωσεί παπάς… με την αράδα σου θα πας!

 331. Γιάννης Ιατρού said

  320: τι «εδώ σχολεία, ιερείς αλλού»; Τα του ιού πάνε πάντως και στα δύο. Προσφυγικά στο 5/3 🙂 🙂 🙂

 332. Pedis said

  Καλά ρε, μόνο οι δικοί μας είναι ντιπ κάφροι …;

  Σε ανακοίνωσή της η Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν εξαρτάται από τη Μόσχα προτείνει στους πιστούς να προσκυνούν τα εικονίσματα, αλλά να μην τα φιλούν. Επίσης, κληρικοί και πιστοί θα πρέπει να αποφεύγουν τους εναγκαλισμούς και να χρησιμοποιούν για τη Θεία Κοινωνία ποτηράκια που θα τα πετούν μετά τη χρήση τους αντί για το παραδοσιακό κουταλάκι.

  Οι ουκρανικές Εκκλησίες συνέστησαν σήμερα τους πιστούς να μην φιλούν τις εικόνες και να χρησιμοποιούν κύπελλα μιας χρήσης για τη Θεία Κοινωνία, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου κορονωϊού.

  Σε ανακοίνωσή της η Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν εξαρτάται από τη Μόσχα προτείνει στους πιστούς να προσκυνούν τα εικονίσματα, αλλά να μην τα φιλούν. Επίσης, κληρικοί και πιστοί θα πρέπει να αποφεύγουν τους εναγκαλισμούς και να χρησιμοποιούν για τη Θεία Κοινωνία ποτηράκια που θα τα πετούν μετά τη χρήση τους αντί για το παραδοσιακό κουταλάκι.

  Ταυτόχρονα ωστόσο, έκρινε ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να περιοριστούν οι λειτουργίες, παρά τις συστάσεις της κυβέρνησης που ζήτησε να σταματήσουν.

 333. loukretia50 said

  331. Σωστά! Ο ιός πάει παντού!
  Είμαι ελαφρώς σαλταρισμένη – περισσότερο απ΄ό,τι συνήθως!
  Η κόρη μου (στη χώρα των γιγάντων) ήταν όλη την προηγούμενη βδομάδα άρρωστη, χάλια. Τηλεφώνησε αμέσως στη γιατρό, εκείνη τη ρώτησε αν ταξίδεψε Ιταλία, είπε όχι – το εδώ ταξίδι για το καρναβάλι το είχε ματαιώσει – και της λέει : «οκ, απλό κρύωμα είναι, πήγαινε στη δουλειά (σχολείο!)».
  Κι έχουν 600 τόσα κρούσματα κι η επίσημη οδηγία είναι να περιορίσουν τις χειραψίες.

 334. Γιάννης Ιατρού said

  333: ας έλεγε πως πέρασε κι από Ιταλία, ισως, από ψηλά, στο αεροπλάνο, να την εξετάσουν καλύτερα 🙂
  Καλά θα είναι, μην ανησυχείς. Αφού εδώ μαζί τρέχατε από δώ κι εκεί και εσύ είσαι καλά!

 335. loukretia50 said

  334. Είναι καλά – κατά δήλωση! – αλλά με το ζόρι κατάφερε να μείνει μια βδομάδα σπίτι, δεν της επέτρεψαν (γιατρός και δ/νση) να απέχει περισσότερο απ΄το σχολείο.
  Και φοβόταν μήπως είχε τον ιό και κολλήσει άλλους.
  Ας μου πει ο Spyridos ότι δεν κινδυνεύουν να πάθουν ό,τι οι Ιταλοί…

  ΥΓ για μένα δε φοβάμαι, είμαι ζώον εφτάψυχον, φύσει αντικοινωνικό!
  Κι ένας μαύρος κύκνος https://youtu.be/Vn36vcQ3VEI?t=89 που βρίσκω υπέροχο!

 336. Pedis said

  Ο Αιτωλοκαρνανίας …

  Ας αναφέρουμε τώρα και την δευτέρα αλήθεια.

  Με αφορμή αυτή την επιδημία βρήκαν την ευκαιρία μερικοί έξυπνοι, στην πραγματικότητα θολωμένοι και άγευστοι θείας χάριτος, να καλέσουν τους χριστιανούς να απομακρυνθούν από τη Θεία Κοινωνία για να μη μεταδοθή, όπως είπαν, η ασθένεια από την ιερά λαβίδα με την οποία κοινωνούν όλοι οι χριστιανοί.

  Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι μέσα στο Άγιο Ποτήριο όταν γίνεται Θεία Λειτουργία και μεταλαμβάνουν οι πιστοί; Γνωρίζουν ότι μέσα στο Άγιο Ποτήριο και στην ιερά λαβίδα είναι «Χριστός ο Κύριος»; Ο Χριστός δεν είναι απλά ένας άνθρωπος. Είναι ο Θεός ο Άναρχος, ο Αιώνιος, ο Οποίος εσταυρώθη και Ανέστη! Ενίκησε τον θάνατο και χαρίζη

  Ζωή και υγεία, χαρίζει Ανάστασι, κατά χάριν θέωσι, στον άνθρωπο.
  Ας γνωρίσουν οι πολέμιοι της Θείας Κοινωνίας ότι οι Απόστολοι, οι Αποστολικοί Πατέρες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Νεομάρτυρες ζούσαν με λαχτάρα για το Άγιο Ποτήριο και ότι για την αγάπη του Χριστού μας έφθασαν στο μαρτύριο. Αν δεν το γνωρίζουν, ας μάθουν ότι πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν!

  Ας το διακηρύξουμε κι εμείς παντού. Ο Χριστός δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ευλογία και ζωή. Μέσα στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Χριστός. Μεταλαμβάνοντας, κοινωνούμε τεθεωμένο Σώμα και Αίμα Χριστού και όχι μια τροφή ανθρωπίνη. Μη φοβώμαστε, λοιπόν. Τακτικά να κοινωνούμε και να ζητούμε τη βοήθεια του Παντοδυνάμου Κυρίου μας.

  … το παραχοντραίνει, θα έλεγα.

 337. ΣΠ said

  336
  Πώς αντέχεις και τα διαβάζεις όλα αυτά;

 338. Pedis said

  # 337 – Αντέχω, αντέχω, Μελετώ το φαινόμενο. Πολύ ενδιαφέρον.

  Μου κάνει εντύπωση ότι, εκτός από σοφιστείες και τεχνάσματα για μυαλό τρίχρονου, ο καθε μητροπολίτης ή τσουτσέκι μηρυκάζει τα ιδια και τα ίδια με τη σειρά του (κέρδος πληροφορίας μηδέν) και με τις ίδιες εκφράσεις και μάλιστα, έχω την εντύπωση ότι χειρίζονται άτεχνα ακόμη και την ίδια τους την ορολογία.

 339. Μαρία said

  336
  Καλά σου λέει ο Σταύρος. Κάθε πράμα στον καιρό του. Το κατηχητικό κι η κνε είναι για τα παιδιά και τους έφηβους.

 340. Pedis said

  # 339 – Ρε γαμώτο, ούτε στό να πήγα ούτε στ’ άλλο, ούτε τους ρηγάδες τούς πήγαινα στο πανεπιστήμιο. Γι αυτό δεν θάγινα συριζαίος.

  Πέρα από την πλάκα, το φαινόμενο αυτό καθαυτό, επιμονή στο ίδιο σχήμα έκφρασης και μετάδοσης της πληροφορίας, είναι γενικότερο και ενδιαφέρον.

  Και δεν περιορίζεται στις παπαδίστικες παπαρίτσες με αποδέκτη τις θειάδες στα μυαλά.

 341. Μαρία said

  340
  Εγώ πήγαινα στο κατηχητικό, γι’ αυτό δεν συνέχισα στην κνε όπως μια φίλη μου. Φαίνεται άλλωστε.

 342. Pedis said

  # 341 – δεν υπάρχει ντετερμινισμός σε αυτά.

  Εγώ δεν πήγα στο κατηχητικό αλλά μερικές φορες που έχει τυχει να το διαπιστώσω δεν υπολείπομαι σε περιφρόνηση προς τις χριστιανικές κένο/κοινοτυπίες και μωρολογίες τους απόφοιτους Ιησουήτικων σχολείων (που, συζητώντας το, ίσως βγάζουν ένα, από πρωτη ματιά, παραδόξως υψηλο ποσοστό πεισμένων άθεων.)

  Todo modo para buscar la voluntad divina.

 343. Εγώ πάλι που πήγαινα στην κνε 🙂 μπορώ να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτονται (όχι πως μ’ αρέσει αναγκαστικά, που λέει και το ανέκδοτο). Βοηθά ίσως και το επάγγελμα που απαιτεί να (προσπαθείς να) μπεις σε νοοτροπίες του παρελθόντος 🙂

  Εδώ ο Μεγάλος αρχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για κλείσιμο εκκλησιών θαρρώ: https://www.naftemporiki.gr/story/1571772/arxiepiskopos-ieronumos-i-ekklisia-den-diathetei-metriti-pistis-oute-tirei-parousiologio-stous-naous

 344. Alexis said

  #332, 336: Πέντις, και μόνο που ακούω «Μητσοτάκης», «Νέα Δημοκρατία» κλπ. με πιάνει αλλεργία.
  ΟΜΩΣ:
  Δηλώνω ευθαρσώς ότι αν αύριο το πρωί ο Κούλης ανακοίνωνε υποχρεωτικό κλείσιμο των εκκλησιών μέχρι νεωτέρας θα το σκεφτόμουν σοβαρά να τον ψηφίσω για πρώτη και τελευταία φορά.
  Αυτό να έβλεπα και τι στον κόσμο… 🙂

 345. Γιάννης Ιατρού said

  για την Ιταλία, που η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, πλέον μέχρι και 45άρηδες σε κρίσιμη κατάσταση
  Dans un texte adressé aux autorités françaises et européennes, les journalistes français qui travaillent en Italie appellent les dirigeants à prendre «enfin la mesure du danger» face à la progression fulgurante du coronavirus.

 346. nikiplos said

  344@ Αλέξη ο Νίξον ήταν αυτός που έκανε τα ανοίγματα στην Κίνα. Αν ήταν ο Κένεντι θα τον έλεγαν κομμουνιστή…
  Το ίδιο και εδώ, αν είχαμε δηλαδή πολιτική ωριμότητα: Η ΝΔ του ΚΑΚ έπρεπε να κάνει το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να περάσει μνημόνια…

 347. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  345 – Ήταν υγιείς Γιάννη ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; είναι σημαντική λεπτομέρια νομίζω.

 348. Γιάννης Ιατρού said

  347: μπα, ακόμα κι αθλητικοί τύποι (ξέρεις…), δυστυχώς. Δεν έχουν τα ιατρικά μέσα να τους βοηθήσουν, αναπνευστήρες κλπ.
  Or, l’Italie commence à avoir des cas critiques relevant de la réanimation dans la tranche d’âge 40-45 ans. Le cas le plus éclatant est celui de Mattia, 38 ans, sportif et pourtant à peine sorti de dix-huit jours de thérapie intensive. Il est le premier cas de Codogno, fin février, au cœur de la zone rouge dans le sud de la Lombardie.

 349. Σωτήρς said

  Καλημέρα,

  δεν ξέρω εάν το έβαλε κάποιος νωρίτερα αλλά το παρακάτω άρθρο είναι το πιο πολυδιαβασμένο των τελευταίων ημερών. Στα αγγλικά με πολλά γραφήματα μέχρι και διαδραστικό μοντέλο να παίξεις έχει. Χοντρικά, η εμπειρία από την Κίνα δείχνει πως τώρα που έχουμε επίσημα στην Ελλάδα περίπου 100 κρούσματα στην πραγματικότητα είναι περίπου 800-900. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να καραντινιαστούμε τώρα και όχι αύριο.

  View at Medium.com

  Πάντως στην εταιρεία που δουλεύω (50 άτομα) οι αφέντες ούτε που να το σκέφτονται για τηλεργασία ή άδειες. Υπήρξε και το αμίμητο: «Δεν κατάλαβα το καλοκαίρι που κλείνουν τα σχολεία που τα πάνε τα παιδιά; Δεν έχουν πρόβλημα τότε;» Επίσης με υπερβόρειους αδελφούς (Ολλανδία, Σουηδία) που έχω πάρε δώσε, θεωρούν πως οι μεσογειακοί λαοί είμαστε υπερβολικοί και εντάξει μωρέ δεν είναι δα και τίποτα.

 350. nwjsj said

  @ 328 – Μαρία
  Αν όντως είναι μέσα στην επιτροπή η Γιαμαρέλλου, είναι ν’ απορούμε για το γιατί δεν την έχουν στείλει ακόμα σπίτι της. Πρώτα βγήκε κι έλεγε τις βλακείες για τη μετάληψη και τώρα ανακοινώνει το δικό της αριθμό κρουσμάτων. Θέλουν πολύ για να καταλάβουν ότι είναι ανεύθυνη κι ότι η συγκεκριμένη ρεζιλεύει την επιστήμη και την ειδικότητά της; Άντε μετά να της έχεις εμπιστοσύνη αυτής της επιτροπής μ’ αυτά τα μέλη που διατηρεί στους κύκλους της…

  @ 344 – Alexis
  Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουμε, αν κλείσει τις εκκλησίες, δεν θα είναι για πολύ. Και στο κάτω κάτω δεν είναι ότι θα έκανε διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία για ν’ αρχίσει να μπαίνει κάποιος σε πειρασμό να τον ψηφίσει. Αν κι εγώ προσωπικά ούτε σε τέτοια περίπτωση θα τον ψήφιζα.

 351. sarant said

  345-348 Το διάβασα αυτό και ανησύχησα πολύ.

 352. Πέπε said

  336

  > > Ο Αιτωλοακαρνανίας: […] Ενίκησε τον θάνατο και χαρίζη Ζωή και υγεία, χαρίζει Ανάστασι, κατά χάριν θέωσι, στον άνθρωπο.

  Στην 5η ή 6η Δημοτικού (σ’ όποιαν από τις δύο έχει Ζωολογία) είχα κάνει μια εργασία Ζωολογίας. Στο σπίτι είχαμε ένα βιβλίο, τον Βίο των Ζώων, που μου άρεσε πολύ, το διάβαζα συνέχεια, και είχα αντλήσει από εκεί στοιχεία. Ήταν βιβλίο του ’30, σε καθαρεύουσα. Είχα συνηθίσει να καταλαβαίνω τα περισσότερα, έτσι από την πολλή τριβή, και είχα παρατηρήσει ότι οι καταλήξεις των ρημάτων ήταν με -η αντί -ει (χωρίς να αναρωτηθώ αν είναι πάντοτε ή υπό προϋποθέσεις έτσι). Θεώρησα λοιπόν ότι η εργασία μου θα κέρδιζε σε επιστημονικό κύρος αν έγραφα κι εγώ όλα τα ρήματα έτσι.

  Η δασκάλα μού είπε: πολύ καλή εργασία, αλλά βρε παιδί μου, εσύ δεν ήσουν ανορθόγραφος. Τι έπαθες κι έκανες όλα τα ρήματα έτσι;

  Το μετέφερα στους γονείς μου, οι οποίοι μου είπαν: Δεν είναι αυτό που νομίζεις, πάρε εδώ να δεις πώς γίνεται. Και μου έδωσαν τον Τζάρτζανο, που είχε η μάνα μου από τα σχολικά της χρόνια και καθόταν στα ράφια της βιβλιοθήκης. Άρχισα να τον μελετώ.

  Συνέβη λοιπόν κάτι σπάνιο, αλλά όχι αδύνατο: τον βρήκα συναρπαστικό! Συνέχισα επί καιρό να τον διαβάζω ξανά και ξανά, μπρος πίσω, μέχρι που πήρε τη θέση του Βίου των Ζώων ως το αγαπημένο μου βιβλίο. Καθώς στο σπίτι είχαμε και χρησιμοποιούσαμε συχνά με διάφορες αφορμές και την Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, επίσης στην καθαρεύουσα, μπορούσα να βλέπω εφαρμογές όσων διάβαζα στον Τζάρτζανο (καταλήξεις, αυξήσεις, …όλα τα κόλπα της αρχαίας γραμματικής), και για ένα παιδί το να διαβάζει μια θεωρία και μετά να τη βλέπει να εφαρμόζεται όπως τη διάβασε είναι καταπληκτική εμπειρία.

  Κι έτσι, σιγά σιγά, καλλιέργησα ένα ενδιαφέρον περί τα γλωσσικά, που σημάδεψε όλη τη μετέπειτα ζωή μου.

  Ε, στην Αιτωλοακαρνανία δεν είχαν Τζάρτζανο;

 353. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  348 – Αυτό που ρώτησα, είναι αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (έβαλα το κείμενο στο μεταφραστήρι αλλά δεν έβγαλα άκρη) και νόσησαν βαριά, γιατί κανείς δεν είπε πως οι κάτω των 50 δεν θα νοσήσουν αλλά πως γενικά οι πιο νέοι και υγιείς, θα την περάσουν πιο ελαφριά ενώ πολλοί ανώδυνα.

 354. ΓιώργοςΜ said

  353 Λάμπρο λέει για έναν αθλητικό 38χρονο που την πάτησε…
  Όταν μιλάμε με στατιστικές, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα. Όταν λέει κάποιος πχ πως κάτι ισχύει κατά 90% ή 99%, σημαίνει πως σε ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών θα συναντήσει το 1 ή 10% που είναι απίθανο ή δύσκολο να προβλεφθεί: Μια εκ γενετής ή προσωρινή ευαισθησία, μια ακολουθία από συγκυρίες κλπ.
  Όταν όμως το σύστημα καταρρέει, τα ιατρικά λάθη είναι πιο πιθανά, αλλά περισσότερο οι αστοχίες. Αν πχ πρέπει να γίνουν πχ εξετάσεις για κάτι τόσο απλό όπως το σάκχαρο ή η χοληστερίνη στους ασθενείς, αλλά λόγω της κατάστασης έχουν τελειώσει τα αντιδραστήρια, ή ο γιατρός που βλέπει τον ασθενή τον βλέπει όχι σε 2-3 αλλά σε 12 ώρες, έχοντας 48 ώρες στο πόδι, ε, τότε θα φύγει κόσμος που υπό άλλες συνθήκες θα είχε σωθεί.

 355. Pedis said

  Γιατί να την γλυτώνουν οι 45άρηδες; Μετά τα σαρανταέντε ο άνθρωπος είναι με το ένα πόδι (και τα δύο στα ενενήντα) στον τάφο …

  αθλητές, κατά δήλωσή τους, και μη …

 356. Pedis said

  Για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων στην Ιταλία στις «επίσημες» εκδοχες δεν παίζει το υπερεικοσαετές μοντέλο νεοφιλελεύθερων μέτρων περικοπών στην Δημόσια Υγεία, αλλά

  – ή/και ο αριθμητής ειναι υποτιμημένος επειδή στην Κίνα και στην Ν. Κορέα έχουν κανει περισσότερα κορονέικα τεστ, οπότε έχουν βρει και περισσότερους θετικούς σε αυτόν.

  – ή/και η παραλλαγή του ιού που κτύπησε την Ιταλία ο ιός είναι πιο επιθετικός.

  – ή/και ο σχετικά γηρασμένος πληθυσμός.

  Εντούτοις, πολλά σχετικά άρθρα δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι στην Ιταλία το ποσοστό των ηλικιωμένουν που αναρρώνουν είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Κίνας.

  Έχει ακόμη ψωμί για να βγουν σωστά συμπεράσματα για το 6.4% θνητότητας στην Ιταλία σε σχέση με το 3-τόσο, μέση τιμή, στην Κίνα.

 357. Pedis said

  # 343 – Και για να μην αρρωστήσουν τα στελέχη και το προσωπικό του στρατού του Ιησού και για να μην φτάσουν μπροστά στο πιθανό ενδεχόμενο να έχουν άδειες εκκλησίες επειδή επιμένουν να τις κρατάνε ανοικτές, τους εχει πάει νααα! και κάνουν πούστικω τω τρόπω μεν, ατέχνως δε, την ανάγκη φιλοτιμία.

  Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης.

 358. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  354 – Eυχαριστώ για την απάντηση Γιώργο, το καταλαβαίνω αυτό και είναι λογικό, άλλωστε κι άλλοι αθλητές (και μάλιστα πρωταθλητές, που έχουν πλήρη ιατρικό έλεγχο σχεδόν σε καθημερινή βάση) έχουν κολλήσει, αυτό που δεν είδα, είναι αν ο 38χρονος, είναι βαριά ή πέθανε χωρίς να είχε πρίν κάποιο πρόβλημα. Και ημείς οι αθληταί, δεν είμεθα άτρωτοι, γι΄αυτό εκτός από την ήπια εβδομαδιαία άσκηση, προτείνω και το ήπιο εβδομαδιαίο σέξ. 🙂

 359. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  ΄Οποιος θέλει ας δεί κι αυτό, το βρήκα στο Physicsgg

  https://xhmeiapedia.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

 360. Πέπε said

  357:

  Πολύ σωστό. Συνάγεται άμεσα ότι η Επιστήμη μπορεί κάλλιστα να υποκαθιστά την Εκκλησία σε θέματα …επιστήμης.

  Ε, αφήστε την να το κάνει!!

  (Ξανάγραψα τη γνώμη μου, πως για όποιον ξέρει ξεκάθαρα πού τελειώνουν τα μεν χωράφια και πού αρχίζουν τα δε, η πίστη -με όλο της τον «παραλογισμό»- δεν είναι πρόβλημα και δεν τον εμποδίζει σε τίποτε.)

 361. Γιάννης Ιατρού said

  351: Γι αυτό το έβαλα Νίκο, κι εγώ ανησύχησα επίσης (μόλις έκλεισα και τα 45…), αν εκεί έχουν αυτές τις δυσκολίες, εδώ τι να περιμένουμε;

  Και κυρίως η τάση οικονομικά και πολιτικά ισχυρών κρατών «να μην δίνουν στον άγγελό τους νερό» αν υπάρχει η παραμικρή υποψία πως θα στερηθούν/ζημιωθούν τα ίδια… Η Κίνα πάντως φέρθηκε πιό τίμια, από κάτι φίλους, αδελφικούς!

  353: Λάμπρο, νόμισα πως το απάντησα, προφανώς όμως όχι. Ο Γιώργος στο 354 στα εξήγησε όμως λεπτομερώς. Τ΄’ωρα μην ελπίζεις πως με τα αθλητικά σου θα την γλυτώσεις… Μόνο α) με την τύχη και β) με το να εφαρμόσεις τα μέτρα κλπ.
  Κάτι πηδήματα (εννοώ τα από μεγάλο ύψος 🙂 🙂 ) και κάτι καταδύσεις…, δεν θα σε βοηθήσουν. Ίσως η γιόγκα, για να ξεχάσεις τα βάσανά σου… 🙂

 362. nwjsj said

  @ 358 – ΛΑΜΠΡΟΣ
  Δεν πέθανε, αλλά παρά το νεαρό της ηλικίας και την άσκηση, ο 38χρονος χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 18 μέρες στην εντατική. Από ‘κει κι έπειτα, δεν διευκρινίζεται το αν έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο ή όχι.

 363. nwjsj said

  Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διακόπτει τη λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους!!! Στη Σπάρτη έγινε της κακομοίρας, υπάρχει βιντεάκι στο ακόλουθο λίκνο, οπού το πανηγύρι της ντροπής αρχίζει από το 11ο λεπτό και εξής.

  https://www.greecejapan.com/h-eoe-diakoptei-tin-olympiaki-lampadidromia-epi-ellinikoy-edafoys/?fbclid=IwAR3XtSceRlpqI_AnN0oHil5vtvZTuSsWYvc2aIZPvVJUCRuwLn6WVyxhGss

  Έπεσαν πάνω στο ‘Λωνίδα’ σαν τις μύγες με τα σελφοκόνταρα και μη, αυτός άναψε το βωμό φωνάζοντας «This is Sparta!», οι μπάντες παιάνιζαν, μετά φωτογραφιούλες με τους επισήμους… Ουδεμία συναίσθηση γενικώς. Ρεντίκολο γίναμε!!!

 364. ΓιώργοςΜ said

  358 Σχετικά πρόσφατα, ένας φίλος (εργένης) μου είπε τη συμβουλη του ουρολόγου του: «Φρόντισε να εκσπερματίζεις τρεις φορές την εβδομάδα περίπου. Με παρέα ή χωρίς, δικός σου λογαριασμός» 😛 😛 😛 😛

 365. Avonidas said

  Κοντός ψαλμός αλληλούια.

  Ο Διευθυντής μας τα μάζεψε και δουλεύει απ’ το σπίτι.

  Το εστιατόριο του Ινστιτούτου κατεβάζει ρολά για δυο βδομάδες.

  Όσοι δεν εχουν λόγο να βρίσκονται στο γραφείο τους (κανείς, δηλαδή) διατάσσονται να πάνε σπίτια τους.

  Εν Κρακοβία, αυτή τη βροχερή και κορονιασμένη Παρασκευή και 13 του Μάρτη-Γδάρτη.

  Δε μας τρομάζουν τα νέα μέτρα! 😐

 366. Pedis said

  # 344 – Alexis: #332, 336: Πέντις, και μόνο που ακούω «Μητσοτάκης», «Νέα Δημοκρατία» κλπ. με πιάνει αλλεργία.
  ΟΜΩΣ:
  Δηλώνω ευθαρσώς ότι αν αύριο το πρωί ο Κούλης ανακοίνωνε υποχρεωτικό κλε ίσιμο των εκκλησιών μέχρι νεωτέρας θα το σκεφτόμουν σοβαρά να τον ψηφίσω για πρώτη και τελευταία φορά.
  Αυτό να έβλεπα και τι στον κόσμο…

  1. Τι να σου πω, μάλλον πρέπει να μεγαλώσεις τις απαιτήσεις σου …

  2. Τηρουμένων των αναλογιών:

  American conservatives, because no one doubts their hatred of Comunism have more easily come to terms with reality and made more sensible bargains with the Soviets and the Chinese than American liberals who as, ever, have lived in the fear of being thought soft on Comunism

  «A life in our times – Memoirs» J.K. Galbraith, pp 299-300.

  3. Και κάπου παρακάτω ο J.K.G το «θεωρητικοποιεί», αλλά δεν το βρίσκω, τώρα.

  4. Η πιθανότητα να θεσμοθετηθούν από τη «σοσιαλ»δημοκρατική διαχείριση κοινωνικοί μετασχηματισμοί σε παραδοσιακούς τομείς της κοινωνικής αντίδρασης και οπισθοδρόμησης είναι πολύ μικρή (ιστορικο-στατιστικό συμπέρασμα).

  Σε μας, τώρα, παρόλο που η ελληνορθόδοξη δεξιά μας είναι παραδοσιακά για τα μπάζα, προτείνω κι στις επόμενες εκλογές, αντί για Τσίπρα, να ψηφίσουμε μαζί με τον Κουβάτσο τον μοντέρνο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
  (αν το προτείνει και η Σώτη, τότε με χέρια και με πόδια) για να αυξήσουμε κατά 0.000001% τη μηδενική πιθανότητα να περιοριστούν, επιτέλους οι παπάδες στην εκκλησία τους.

 367. Γιάννης Κουβάτσος said

  366: Ξέρεις εσύ, μάστορα, τι ψηφίζω εγώ; Σου ‘χω πει, τα σταλινικά κολπάκια δεν περνάνε σ’ εμένα, δοκίμασε την τύχη σου αλλού. Και ΣΎΡΙΖΑ και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μπορεί να ψηφίσω, αναλόγως των συνθηκών κσι χωρίς να σου ζητήσω την άδεια, αφού τυγχάνει να μην είμαι κολλημένο κομματόσκυλο αλλά πολίτης, ιδιότητα πολύτιμη όσο κι αν σε χαλάει.

 368. Pedis said

  # 367 – Πολίτη Κουβάτσε,

  είμαι εντεταλμένος από τον σύντροφο Πέπε (όχι τον σχολιαστή μας) να σου ανακοινώσω:

  διατάσσεσαι να έχεις άδεια να ακολουθήσεις τη συνείδησή σου και να μην δίνεις λογαριασμό σε αυτά που γράφει το πρωί και εννοεί το βράδυ ο Σχολιαστής Κουβάτσος.

  Ελεύθερος!

 369. voulagx said

  Οι οδηγίες για τον κορωνοϊό στα Γκραικάνικα της Κάτω Ιταλίας!

 370. ΣΠ said

  Γεγονός αποτελεί ο πρώτος νεκρός από τον κοροναϊό στην Ελλάδα, καθώς έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 66χρονος άνδρας από την Ηλεία. Είχε κάνει τάμα πως αν έβγαινε ζωντανός μετά από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς θα πήγαινε στους Άγιους Τόπους, όπου τελικά προσεβλήθη από τον ιό.
  https://www.candiadoc.gr/2020/03/12/koronaios-tragiki-eironeia-piso/

 371. Μαρία said

  369
  Γκρεκάνικα μαϊμού καλαβρέζικα 🙂 Άσε που και αυθεντικά να ήταν, αυτοί που τα μιλάνε, αν είναι ζωντανοί, δεν ξέρουν να διαβάζουν, ενώ όσοι διαβάζουν δεν τα μιλάνε.
  Στο σάιτ του υπουργείου υπάρχει το ίδιο μόνο στα ιταλικά http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/archivioMaterialiNuovoCoronavirus.jsp

 372. Χαρούλα said

  Έκλεισαν και εστιατόρια, καφέ, κέντρα αισθητικής, εμπορικά κέντρα. Ευτυχώς έχει Χαιρετισμούς απόψε, να έχουμε κάπου να πάμε!!!
  Βοήθεια μας!

 373. Γιάννης Ιατρού said

  Αν δεν βρίσκετε μάσκες κλπ.από την περιφέρεια, εδώ μόνο για τους εντός Αττικής !

 374. Γιάννης Ιατρού said

  372: Χαρούλα, στους Αποχαιρετισμούς πλέον 🙂

 375. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  372 Χαρούλα, 374 Γιάννης Ι.
  Με προλάβατε!
  «Πάμε Χαιρετισμούς; «

 376. Πέπε said

  Πολίτη Pedis,

  εγώ πάλι (ο σχολιαστής, όι ο άλλος) είμαι με τη σειρά μου εντεταλμένος να σου διαβιβάσω την παρακάτω εντολή των αρχών του Σαλέντο και της Καλαβρίας (βλ. 369):

  Mi stathise se merie pu echi poddu christianu !!!!

  (poddu = πολλούς)

 377. Γιάννης Ιατρού said

  375: Εφάκι 👍✌

 378. # 367

  Δίκιο έχεις αλλά πάλι όταν εκδηλώνεσαι υπερ Μαρινάκη στο πρωτάθλημα, αναπόφευκτοι οι συνειρμοί για τον κουμπάρο του σαν πολιτική σου προτίμηση. Ας πρόσεχες !!

 379. 369, 371

 380. Γιάννης Ιατρού said

 381. Γιάννης Κουβάτσος said

  378: Με «σκοτώνει» ο τρόπος σκέψης σου, αλλά τον προτιμώ από τον τρόπο «σκέψης» των κομματόσκυλων, είναι πιο προσωπικός, δεν κατευθύνεται από ντιρεκτίβες. 😊

 382. spyridos said

 383. skolotourou said

  Μόλις ειδοποιήθηκα για το σχόλιο #7 και ήρθα να ευχαριστήσω (και εκ μέρους του Νίκου). Να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε δυνάμεις. Ευχαριστούμε, Λεώνικε !

 384. sarant said

  Αφού βάλατε και τις οδηγίες στα κρητικά, το μόνο που μου μένει είναι αυτό το αρτινό:

 385. voulagx said

  #371 Μαρια, εδώ: https://www.facebook.com/anestis.kioulpalis?__tn__=%2Cd*F*F-R&eid=ARBeDhicnuMkHSfxe8_P86VHtilg56dZV-rqoEFgQW1uOgxTEa6Am8apbRoRrKmwGb0tcCxnj13nqY42&tn-str=*F
  φαίνεται να είναι επίσημο του υπουργείου

 386. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και στα ποντιακά οι οδηγίες

 387. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και των κουμπάρων
  https://www.facebook.com/groups/cypriot.greek.dialect/permalink/2921319257911532/

 388. Pedis said

  # 381

 389. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  38 Πέπε >>ο συνωστισμός στις παιδικές χαρές εγγίζει τα όρια του ανησυχητικού.
  …ο Δήμος Χαλανδρίου προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης (12/03), μετά και τις νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, σ’ ένα ακόμα προληπτικό μέτρο, σφραγίζοντας όλες τις παιδικές χαρές. Μέχρι και ηλεκτροκόλληση χρησιμοποίησε…
  https://www.altsantiri.gr/ellada/844496/sfragistikan-me-ilektrokollisi-oi-paidikes-chares-sto-chalandri-ti-anakoinose-o-dimarchos/

  127 Γιάννης Ι. >>θα κάνω την προσευχή μου και θα πάρω και θα πιω λίγη μαυροδάφνη με λίγα ψίχουλα, στο σπίτι

  Προσοχή και προσευχή !

 390. Μαρία said

  381
  Την πηγή την είχα δει, σου έβαλα και το σάιτ του υπουργείου. Είναι τόσο επίσημο όσο και το κρητικό.

 391. voulagx said

  #390 Ωχ! Τωρα το είδα. Δηλαδη ο γιατρος την πατησε;

 392. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα που βρέθηκε και η κα Πέτσα θετική, ο κυβ. εκπρόσωπος, αν κι ο ίδιος (ακόμα) δεν βρέθηκε θετικός, θα ενημερώνει χωρίς την φυσική παρουσία τους τους συντάκτες κλπ.

  Λοιπόν, όλοι εφαρμόζουν το σχέδιο του Κ.Μ. Χωρίς φυσική παρουσία….

 393. Μαρία said

  372
  Στη μητρόπολη της Αθήνας, που παρακολουθούσα απ’ την τηλεόραση, πήρε το μάτι μου κι ένα ξεμοναχιασμένο λυκόπουλο με μάσκα.

 394. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Λοιπόν μετά από αυτή την απαγόρευση, είναι δεδομένο πως τα πράγματα είναι τραγικά και οδεύουμε ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
  Για πρώτη φορά εδώ και χιλιετίες, ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ (μπουρδέλα τα λέει ο λαός).

  Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε αργά το απόγευμα το υπουργείο Υγείας κλείνουν επίσης – Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια – Αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία – ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος Πηγή: http://www.lifo.gr

  ΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!!!

  361 – 362 – Ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά μάλλον δεν έγινα κατανοητός και δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πώ. 🙂
  O τριανταοκτάχρονος ήταν υγιής, κόλλησε και κατέληξε στην εντατική ή είχε κάποιο πρόβλημα π.χ συνάχι ή κάποια ψιλοίωση, γράφει κάτι το κείμενο; γιατί όπως είπα, όλοι είναι πιθανό να κολλήσουμε τον ιό, μικροί μεγάλοι, αθλούμενοι και μη, αλλά δεν νοσήσουμε το ίδιο, άρα, είναι διαφορετικό το μήνυμα της είδησης αν ήταν υγιής ή αν δεν ήταν και δεν είναι εποχή να αναπαράγουμε κάτι που δεν είναι ακριβές και κατανοητό.
  Συγγνώμη για την φορτικότητα αν δεν καταλαβαίνω κάτι αυτονόητο.

  Αυτό το υπέροχο κομμάτι του Μπάχ από μιά ταινία που με επηρέασε πολύ βαθιά στην κατανόηση του κόσμου και την συμπεριφορά των ανθρώπων.

 395. nwjsj said

  @ 394 – ΛΑΜΠΡΟΣ
  Ο 38χρονος Mattia ήταν το πρώτο κρούσμα κοροναϊού, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του Φλεβάρη στο Codogno, όπου είναι η καρδιά της ‘κόκκινης ζώνης’ στα νότια της Λομβαρδίας. Αυτό που έχει αξία να αναφέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άρθρο στη Λιμπερασιόν υπογράφεται από μια σειρά ανταποκριτών στην Ιταλία, οι οποίοι κάνουν έκκληση στη Γαλλική κυβέρνηση να λάβει περιοριστικά μέτρα επειγόντως, διαφορετικά η Γαλλία κινδυνεύει να ζήσει πολύ χειρότερες καταστάσεις όχι μόνο από την Ιταλία, αλλά και από την Κίνα. Σύμφωνα με ένα δυσοίωνο μοντέλο που διάβασα απόψε, το εύρος των ατύπων κρουσμάτων στη Γαλλία υπολογίζεται αυτή τη στιγμή από 24.000 έως 140.000…

  Όντως ζούμε ιστορικές στιγμές και πολύ φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

 396. Γιάννης Ιατρού said

  394β: Λάμπρο’μ,
  το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι πως δεν είχε ακολουθήσει τις συμβουλές σου (238 τέλος) για «ήπιο εβδομαδιαίο» και αντ΄αυτού έκανε «αχαλίνωτο ημερησίως»… 😂😎

 397. Μαρία said

  394
  Δες στο βίντεο τριανταδυάρη στο Νιου Τζέρσεϊ που αρρώστησε βαριά. Η διαφορά με μας τις γριές είναι οτι αυτοί δεν πεθαίνουν εύκολα.
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-les-jeunes-aussi-touches-par-l-epidemie_3865191.html

  Ο ξάδερφός μου ο Μιλανέζος μου είπε το εξής σατανικό που φαίνεται να κυκλοφορεί στην Ιταλία. Οι Γερμανοί λέει δεν συμπεριλαμβάνουν στους νεκρούς απο κορονοϊό, όταν υπάρχει συννοσηρότητα, γι’ αυτό εμφανίζουν μικρά νούμερα!

 398. spyridos said

  Μια μικρούλικη ανταπόκριση από Ολλανδία.
  Το πρώτο κρούσμα το κατέγραψαν οι Ολλανδοί μιάμιση μέρα μετά την Ελλάδα.
  Σήμερα το πρωί, δύο εβδομάδες αργότερα, έβαλαν τον αριθμό των κρουσμάτων στα 804 και των νεκρών στους 10.
  Η εκτίμησή μου είναι ότι τα δίνουν με χρονοκαθυστέρηση για να συνηθίσει ο κόσμος.
  Οι αριθμοί είναι περίεργοι αν συγκρίνεις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
  Είναι πεντακάθαρο ότι δεν γίνονται τεστ στον πληθυσμό επομένως ο αριθμός των κρουσμάτων που δίνεται επίσημα δεν λέει απολύτως τίποτα.
  Ισπανία 4.209 114
  Γερμανία 3.115 6
  Γαλλία 2.876 61
  Ελβετία 1.121 7
  Νορβηγία 876 1
  Ολλανδία 804 10
  Δανία 788 0
  Σουηδία 733 1
  Χωρίς καμία ντροπή ο ολλανδός πρωθυπουργός (όπως κι ο Βρετανός) εχθές ξεκαθάρισε ότι η οικονομία είναι σημαντικότερη από μερικούς νεκρούς και γιαυτό δεν κλείνει σχεδόν τίποτα.
  Με δική τους πρωτοβουλία αποφάσισαν τα Πανεπιστήμια και έκλεισαν μόνα τους.
  Σε περίπτωση αρρώστιας ζητούν να πας στο γιατρό ΜΟΝΟ αν δεν αντέχεις άλλο με υψηλό πυρετό ημερών κτλ. για τεστ ούτε λόγος.
  Κάτι συνηθισμένο για Ολλανδία.
  Οι περισσότεροι νεομετανάστες (νεογκάσταρμπαιντερς) Ελληνες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ γιατί μόλις κατάλαβαν που βρίσκονται.
  Την Τετάρτη αναγκάστηκα να μπω για 3η φορά σε 3 εβδομάδες σε νοσοκομείο της Ουτρέχτης για μια επέμβαση.
  Τόσος σταρχιδισμός είναι απίστευτος. Ούτε με θαύμα δεν πρόκειται να μην γίνουμε χειρότερα από την Ιταλία.
  Σήμερα είδα για πρώτη φορά τα ράφια όλων των ΣΜ εντελώς άδεια.
  Σε συνδυασμό με τον σχετικά κρύο και υγρό καιρό που μάλλον ευνοεί τον ιό τα πράγματα θα δυσκολέψουν σε όλη την κεντρική και δυτική ευρώπη.
  Ας ελπίσουμε ότι ο ζεστός καιρός που πιάνει τώρα την Ελλάδα θα φρενάρει την εξάπλωση.

  Φίλος έχει παγιδευτεί (λόγω διακοπής πτ’ησεων) στη Βομβάη όπου με θερμοκρασίες 24-35 η κατάσταση είναι χαλαρή και τα κρούσματα (λένε) λίγα.

  Η ευρωπαική αλληλεγγύη είναι απογοητευτική άλλη μια φορά και η αρνητική αντίδραση των γαλλογερμανών στην έκκληση της Ιταλίας για βοήθεια θα σηματοδοτήσει μετά από χρόνια την αρχή της κατάρρευσης της ΕΕ.
  Η Κίνα μέσα σε δυό μέρες έστειλε ένα αεροπλάνο με 30+ τόνους βοήθειας. Κυρίως τους μηχανικούς αναπνευστήρες (ή όπως αλλιώς τους λένε) για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Μαζί έφτασαν ακι 9 έμπειροι γιατροί γαι να βοηθήσουν στην οργάνωση.
  Μαζί με τις μελέτες που δημοσίευσαν Ιάπωνες και Ταιβανοί οι οποίοι τοποθετούν την γέννηση του ιού σε παλιότερο χρόνο από τις 31 Δεκ 2019 και τον τόπο γέννησης όχι οπωσδήποτε την Κίνα είναι ξεκάθαρο ότι στο μέλλον όταν θα έχουμε ξεπεράσει ελπίζω αυτή την κατάσταση, οι Κινέζοι θα κερδίσουν στον πόλεμο των εντυπώσεων. Αλλά και ξεκάθαρα θα έχουν δείξει ηθική ανωτερότητα.

  Όπως και να έχει η επόμενη μέρα θα μας αναγκάσει να σκεφτούμε ποίες θα είναι οι επιλογές μας στο μέλλον για τη θέση και τη διαχείριση των δημόσιων αγαθών.

 399. Μαρία said

  398
  Σπύρο, αν πήρες τα νούμερα απ’ το γνωστό σάιτ, δεν είναι επικαιροποιημένο. Η Γαλλία π.χ. έχει 79 νεκρούς και 3.661 με ίωση κι η Ελβετία 11 νεκρούς.

 400. Γιάννης Ιατρού said

  397: κι εδώ:
  Ασθενείς μικρής ηλικίας χωρίς παθολογίες, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση…. (Le Parisien)
  Des médecins alertent sur la dangerosité du Covid-19, y compris sur des populations jeunes et sans pathologie, et jugent inéluctable la nécessité de mettre toute la France en quarantaine.

 401. https://www.worldometers.info/coronavirus/ με επιλογή ταξινόμησης σε όποια στήλη θες

 402. Γιάννης Ιατρού said

  398: κι εγώ διάβαζα σήμερα σχετικα΄με την Ολλανδία σ΄αυτό το νήμα, και απορούσα….

 403. spyridos said

  399

  Τα πήρα από σάιτ με επικαιροποίηση 12¨00 η ώρα σήμερα το μεσημέρι.
  Σαν ένδειξη του αλαλούμ που επικρατεί καλά είναι.

 404. ΓιώργοςΜ said

  >οι Κινέζοι θα κερδίσουν στον πόλεμο των εντυπώσεων
  Μα, νομίζω πως τον έχουν κερδίσει ήδη.
  Έφαγαν ένα χτύπημα πρώτοι στον κόσμο, αντέδρασαν με δράσεις τόσο φαραωνικές που πολλοί (κι εγώ μαζί) λοιδόρησαν, όμως ανέκοψαν την εξάπλωση και πλέον διαχειρίζονται μια γραμμική και όχι εκθετική άνοδο των ασθενών.
  Εμείς, που… έχουμε πάρει τα θέματα και κάναμε καλό σκονάκι, κάτι ίσως καταφέρουμε, μιας και ξεκινήσαμε σχετικά νωρίς.

 405. Pedis said

  # 398 – Υπονοείς ότι η καταμέτρηση των νεκρών από κορονοιό μπάζει νερά καθότι πολύ υποκειμενική ανά χώρα; (Καταρχήν, παίζει κι αυτό …)

 406. Pedis said

  Αν σε κάποια χώρα τους μολυσμένους από τον ιό δεν τους βάζουν στα νοσοκομεία αν δεν φτάσουν στο αμήν, τότε όταν τα κακαρώσουν στο σπίτι καταγράφονται κατά βούληση (ως προς την αιτία θανάτου).

 407. loukretia50 said

  Spyridos
  Είχα κάποιες ελπίδες ότι δεν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση , ότι θα πάρουν μέτρα όπως οι Βέλγοι, θα κλείσουν επιτέλους τα σχολεία κι ότι η κόρη μου υπερβάλλει , ειδικά για τα σούπερ μάρκετ. Της ελεγα ότι είναι φυσικό με τόσους πολλούς Έλληνες εκεί!
  Αν μάθεις κάτι σημαντικό που δε γράφουν στο ίντερνετ, σε παρακαλώ ενημέρωσέ μας.

 408. Pedis said

  Aλλο: υπάρχει κάπου αξιόπιστα δημοσιευμένο το κόστος του τεστ για κορονοιό στις ΗΠΑ; Κυκλοφορουν κάτι νουμεράκια γύρω στα 3000 ντάλαρς αλλά τα σάιτ που τα αναφέρουν δεν μου φαίνονται σόι.

 409. Μαρία said

  401
  Σωστά ενημερωμένο. Στο άλλο σάιτ μου είχε κάνει εντύπωση οτι για την Ελλάδα είχε καταγράψει τον νεκρό, όταν τον ανάγγειλες εσύ και πριν να ανακοινωθεί επίσημα, ενώ ως προς τον αριθμό των νεκρών ενημερώθηκε με καθυστέρηση 2 ημερών.

 410. nwjsj said

  @ 405 – Pedis
  Δεν είναι ακριβώς θέμα ‘υποκειμενικότητας’. Είναι και το ότι πρακτικά δεν επαρκούν τα κορονοτέστ για τόσες χιλιάδες / εκατομμύρια κόσμου. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, οι τύποι έχουν σκοπιμότητα στο να κρύβουν τα κρούσματα και τους θανάτους. Κατασκεύασαν αυτό το σαθρό και παράλογο μοντέλο οικονομίας και τώρα προσπαθούν να το διατηρήσουν με κάθε θυσία για να μην καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος ή μέχρι να καταφέρουν να περιορίσουν τις χασούρες. Κοινώς, όποιος τη γλυτώσει από τον κοροναϊό, ας ετοιμαστεί για καινούργιο γύρο λιτότητας. Έτσι εγκληματικά ανεύθυνοι που είναι, εμείς πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα για να φυλαχτούμε, αλλιώς με το Πάσχα και το καλοκαίρι, θα γίνει εδώ το σώσε από τους κορονιασμένους τουρίστες. Τ’ αδέρφια μας στην ξενιτιά σκέφτομαι και σφίγγεται η καρδιά μου.

  @ 398 – Spyridos
  Ελπίζω η επέμβαση να πήγε καλά και να βγείτε αλώβητος από όλην αυτή την περιπέτεια. Περαστικά!

 411. Pedis said

  Total COVID-19 tests performed per million people

  Most recent data available from official sources as of 13 March 2020 – 9.00GMT

  https://ourworldindata.org/grapher/covid19-tests-per-million-people

 412. Pedis said

  Μία μείωση κατά 50% στη μεγάλη διαφορά του ποσοστού θνητότητας μεταξύ Ν. Κορέας και Ιταλίας θα μπορούσε να αποδοθεί στον αριθμό των τεστ που έχουν γίνει (κανονικοποιημένο ανά 1 εκ κατοίκους).

 413. Μαρία said

  408
  Είχα διαβάσει αυτό https://www.miamiherald.com/news/health-care/article240476806.html στο οποίο παρέπεμπε γαλλικό σάιτ.

 414. Μαρία said

  412
  Αν όμως συγκρίνεις τους νεκρούς σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά βγάζει μάτι. Με περίπου 50 εκατομμύρια η Ν.Κορέα έχει μόνο 71 νεκρούς. Κάποιοι επιδημιολόγοι που άκουσα το αποδίδουν και στα δραστικά μέτρα που πήραν αμέσως οι Κορεάτες και στο γεγονός οτι είναι πιο πειθαρχημένοι σε σχέση με τους Ιταλούς.

 415. Pedis said

  # 413 – ναι, είναι μια περίπτωση …

  # 414 – χοντρικά στην Ιταλία τα θύματα επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 8 φορές περισσότερα από την Ν. Κορέα. Τα τεστ (κανονικοποιημένα) είναι 4 φορές λιγότερα …

  Προφανώς, μετράει πόσο πιο εύκολα πειθαρχεί ή/και ελέγχεται μια κοινωνία αλλά ακόμη κι αν είναι οι αριθμητές εξισωθούν «μας λείπει» ένας συντελεστης 4-5.

 416. Μαρία said

 417. Μαρία said

  415
  Στο δικό μου σκεπτικό είναι αδιάφορο το πόσοι νοσούν. Ακόμα κι αν στην Κορέα νόσησαν πολύ λιγότεροι κι αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί αλλά σε τελευταία ανάλυση μετράει το πόσοι επέζησαν.

  Και καλώς τα τα παιδιά.
  Εξώδικο αστυνομικών στα νησιά εναντίον Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη και Κικίλια: «Είστε ανεπαρκείς και θα λογοδοτήσετε»
  https://www.documentonews.gr/article/exwdiko-astynomikwn-sta-nhsia-enantion-xrysoxoidh-mhtarakh-kai-kikilia-eiste-aneparkeis-kai-tha-logodothsete

 418. Παναγιώτης K. said

 419. Pedis said

  Στο διπλανό νημα είχα δώσει τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό νοσοκ. κλινών ανά χίλιους κατοίκους στις διάφορες χώρες. Ιδού:

  https://e.infogram.com/letti-ospedale-1hmr6gzmdp9z2nl?live?parent_url=https%3A%2F%2Fwww.truenumbers.it%2Fquanti-posti-letto-negli-ospedali%2F&src=embed#async_embed

  Αν λέει κάτι ο αριθμός κλινών (εξαρτάται) στην Ιταλία ο σχετικος αριθμός φαίνεται ότι είναι τέσσεερις φορές μικρότερος από αυτόν της Ν.Κορέας, αλλά συγκρίσιμος με κείνον της Κίνας (που μπορεί να είναι εντελώς ασχετη συγκριση λόγω της τεράστιας διαφοράς των δύο χωρών σε όλα τα μεγέθη και στις διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή).

  Προφανώς χρειάζεται κάποιος να βάλει στη σύγκριση τον αριθμό των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων σε χώρες όπου η ιδιωτική περίθαλψη περιορίζεται σε απλά περιστατικά και ζητήματα ρουτίνας.

  Επίσης, πρέπει να δει κανείς τον αντίστοιχο αριθμό κλινών στη Λομβαρδία, κι όχι γενικά στη χώρα, εκεί όπου καταγράφεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων στην Ιταλία.

 420. Pedis said

  Στις περιφέρειες της Ιταλίας που το σύστημα έχει γονατίσει (ή ήταν ήδη γονατισμένο) το ποσοστό θνητότητας είναι στο 10% και βάλε. Στις υπολοιπες διατηρείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

  Δες https://lab24.ilsole24ore.com/coronavirus/

  τον πίνακα στην παράγραφο: Il dettaglio per provincia

 421. Pedis said

  # 417 – Μαρία 415 Στο δικό μου σκεπτικό είναι αδιάφορο το πόσοι νοσούν Ακόμα κι αν στην Κορέα νόσησαν πολύ λιγότεροι κι αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί αλλά σε τελευταία ανάλυση μετράει το πόσοι επέζησαν.

  Τα ποσοστά αφορούν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ένα μέρος των πραγματικών κι αυτό εξαρτάται ως ένα βαθμό από τα τεστ που γίνονται στον πληθυσμό.

  Όπως επίσης όλα τα σχετικά ποσοστά εξαρτώνται από την επιμέλεια, τη σχολαστικότητα, την αντικειμενικότητα και, πρώτη και τελευταία ανάλυση, τη θέληση των αρμόδιων αρχών και τις εντολές που έχουν σε κάθε χώρα.

  ‘Ετσι;

  Κοίτα τον πίνακα που έβαλα στο προηγούμενο σχόλιο σχετικά με τα στατιστικά ανά Ιτλική περιφέρεια.

 422. Pedis said

  Για όσους δεν αισθάνονται άνετα με τα ιταλικά, ιδού τα σχετικά στοιχεία (χτεσινά):

  Λομβαρδία: κρουσματα:9.820, επί του πληθυσμού 0,098% , θανατοι: 890 [9%], τεστ: 32700

  Εμιλια-Ρομάνια: κρουσματα:2.263, επί του πληθυσμού 0,051% , θανατοι: 201 (9%), τεστ: 8787

  Βένετο: κρουσματα:1.595, επί του πληθυσμού 0,033%, θανατοι: 42 (2.6%), τεστ: 25691

  Πιεμόντε: κρουσματα:840, επί του πληθυσμού 0,019%, θανατοι: 46 (5%), τεστ: 3105

  Μάρκε: κρουσματα:725, επί του πληθυσμού 0,048% θανατοι:, 27 (4%), τεστ: 2218

  Τοσκανη: κρουσματα:470, επί του πληθυσμού 0,03%, θανατοι: 5 (1%), τεστ: 4049

  Από πρώτη όψη δεν λένε και λίγα …;!

  Κάβεατ: To σύστημα όσον αφορά από τη Λομβαρδία και κάτω και ανατολικο-δυτικά ή ισως από την Μπολόνια και κάτω είναι στα αρχικά του στάδια αφού οι πρώτοι νοσήσαντες δεν εχουν βγάλει ακόμη τη βδομάδα ή περίπου.

 423. Pedis said

  Κάποιος οφείλει να λάβει επίσης υπόψην του την πληθυσμιακή πυκνότητα σε κάθε περιοχή που υφίσταται την επιδημία.

  Ίσως κάνας Ιατρού να ξέρει σε ποια περιοχή της Ν. Κορέας έχει κτυπήσει περισσότερο η επιδημία, εγώ το αγνοώ. Πάντως, ως πληροφορία, οι πληθυσμιακές πυκνότητες (κατοικοι/τ.χιλ) σε Ν. Κορέα και Λομβαρδία ειναι (μεγάλες και) συγκρίσιμες.

 424. Pedis said

  Κρούσματα:

  Ιταλικές περιφέρειες:
  https://public.flourish.studio/visualisation/1493009/?utm_source=embed&utm_campaign=visualisation/1493009

  νομαρχίες της Λομβαρδίας:
  https://public.flourish.studio/visualisation/1498515/?utm_source=embed&utm_campaign=visualisation/1498515

  ανά χώρα:
  https://public.flourish.studio/visualisation/1572058/?utm_source=embed&utm_campaign=visualisation/1572058

 425. Pedis said

  Σε κάνα χρόνο, όποιος έχει όρεξη να μην κλείσει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα μέχρι, δηλαδή, να τον βρει η ανάγκη, ο μη γένοιτο,

  θα έχει να ασχολείται με τις μελέτες που θα αφορούν την εκρηκτική αύξηση θανάτων από τόσες και τόσες καθημερινές παθολογίες που δεν έτυχαν της απαραίτητης φροντίδας

  λόγω του γεγονότος ότι τα συστήματα υγείας σε καθεστώς (άγριου νεοφιλελεύθερου) καπιταλισμού κατέρρευσαν από την επιδημία μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

 426. P said

  Νοέμβρης 2019 (https://www.tanea.gr/2019/11/25/greece/poedin-gia-meth-apo-tis-3-500-klines-leitourgoun-mono-557/)

  ΜΕΘ: Ποια είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια

  Στην Κεντρική Μακεδονία για 2 εκατ. πληθυσμό υπάρχουν 123 κλίνες ΜΕΘ. Τις εν λόγω κλίνες διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ με λίστες αναμονής το χειμώνα να φθάνουν τους 25 ασθενείς.

  Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τεράστια έκταση 14.158km2 με πληθυσμό 608.182 κατοίκους. Διαθέτουν 1.177 ανεπτυγμένες Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και όμως λειτουργούν 28 κλίνες ΜΕΘ.

  Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 27 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

  Στη Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, με υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκους διαθέτουν 6 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας).

  Από την Ήπειρο έως την Αττική 450 χιλιόμετρα απόσταση στον ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 53 κλίνες ΜΕΘ στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών 15 κλίνες, 5 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, 6 στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, 7 στο Νοσοκομείο της Άρτας και 20 στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

  Στον άλλο εθνικό άξονα από την Θεσσαλία έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν μόνο 20 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας και στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας.

  Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 42.

  Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες μεγάλη πληρότητα, πληθυσμό 547.390 και όμως έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ (Νοσοκομείο Λαμίας).

  Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.

  Δεν έχει ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου.

  Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

  Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 5 κλίνες. 16 κλίνες εξοπλισμένες είναι κλειστές (6 Λευκάδα, 5 Κεφαλονιά, 5 Ζάκυνθος).

  Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 42 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες καθ’ ότι διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.
  Έκτακτα επείγοντα περιστατικά της Κρήτης χειρουργούνται σε ένα Νοσοκομείο και διακομίζονται για ΜΕΘ σε Νοσοκομεία άλλης πόλης μακριά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την μετεγχειρητική πορεία ο θεράπων ιατρός.

  Νησιά του Αιγαίου που βουλιάζουν από πρόσφυγες και μετανάστες με μεγάλη νοσηρότητα διαθέτουν ελάχιστες ή καθόλου κλίνες ΜΕΘ. Χίος δεν έχει ΜΕΘ, μόνο 3 κλίνες ΜΑΦ. Μυτιλήνη 7 κλίνες ΜΕΘ. Σάμος 3 κλίνες ΜΕΘ. Ρόδος 6 κλίνες ΜΕΘ.

 427. Pedis said

  Η Λομβαρδία έχει πληθυσμό περίπου ίσο με της Ελλάδας (αν και με πέντε φορες μεγαλύτερη πυκνότητα).

  Αν στην Ελλάδα κάτσουν τα 10000 κρούσματα της Λομβαρδίας με 5500 να εχουν ανάγκη από νοσοκομειακή περίθαλψη, εκ των οποίων το 10% σε ΜΕΘ,

  πως έχει σκοπό να τους εξυπηρετήσει το «Δημόσιο» Σύστημα Υγείας;

  Να ερωτηθούν οι ειδικοί … Πολάκης, Γεωργιάδης και Κικίλιας που σκυλοτρώγονται.

 428. ΓΤ said

  Απόψε έζησα στην Κυψέλη τη νέα πατέντα των Ελλήνων επιχειρηματιών στην εστίαση: Ως γνωστόν, από «αύριο», μία επιχείρηση η οποία έχει πλήρη σάλα, σέρβις κ.λπ. και ταυτόχρονα δελίβερι στο σπίτι και τέικαγουεϊ στον πελάτη δεν επιτρέπεται να ανοίξει, τουλάχιστον για 14 ημέρες, αυτονοήτως θα ακολουθήσει επανεκτίμηση της κατάστασης, οι ποινές είναι φρικτές στον κύβο. Ανοίγουν όσοι είναι αμιγώς δέλι και τέικ, τα λέω γκρέκικα για να συνεννογιόμαστε. Οπότε, τι έκαναν από τώρα τα χρηματοδιψή γουρουνοαφεντικά: φορτώνουν «νύχτα», κυριολεκτικά και μεταφορικά, όλα τα τραπέζια και τις καρέκλες, είδα να δεσμεύουν σερβιτόρους για να οδηγούν ιδιωτικά βαν, μεταφέρουν όλα τα τραπέζια και τις καρέκλες σε δικό τους χώρο αποθήκη, και σε λίγες ὠρες ανοίγουν «κύριοι», μαγειρεύουν τα πάντα, και θα προσέρχεσαι πια σε μία επιχείρηση, που ήταν ζίγκα στο τραπέζι αβερτοκούβερτα, σε «»γυμνό» προσώρας μαγαζί, να πάρεις το μαμ σου, και δρόμο, πλήττοντας με τη στάση τους αυτούς που είναι αμιγώς δέλι. Γνωστή καριόλα της εστίασης, «απόψε» εξομολογήθηκε: «Θα έχω έτοιμες στις δώδεκα τις σουπίτσες μου για τα παππούδια. Αν κάποιο θέλει να ακουμπήσει κάπου το κουτάλι, κάτι θα κάνω στη ζούλα». Να βρίσω τη μάνα που με γέννησε Έλληνα;

 429. ΓιώργοςΜ said

  428 Το κάθε μαγαζί έχει πάνω κάτω μια σταθερή πελατεία. Το μόνο που αλλάζει εδώ είναι πώς οι πελάτες δε μαζεύονται όλοι μαζί, αλλά σερβίρονται κατ’ οίκον. Μειώνεται δηλ η μετάδοση από πελάτη σε πελάτη κάπως, και η οδός μετάδοσης είναι ο ντελιβεράς.
  Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε ντελιβέριζαν αποκλειστικά από πριν είτε όχι, το παιχνίδι παίζεται στις διαδικασίες. Όσο λιγότερα χέρια πιάνουν το κουτί, τόσο το καλύτερο.
  Ιδανικά, ο μάγειρας πρέπει να βάζει το κουτί στην τσάντα του ντελιβερά και ο πελάτης να το παίρνει, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης από αυτή την οδό.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξοντωθούν τα εστιατόρια, κι εκεί βγάζουν το ψωμί τους πολλοί. Αν κάποια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει με ασφάλεια, καλό είναι να υπάρξει.

 430. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  μάλλον ετοιμάζεται από τον Νίκο η πιατέλα με τα μεζεδάκια…
  Στο μεταξύ…

 431. loukretia50 said

  429. Καλημέρα! – ψιλομαγκωμένη…
  Το ιστολόγιο παππουδοκρατείται, άρα καλύτερα να περιοριστούμε στα στοιχεία και να τα σερβίρουμε σκέτα – χωρίς παραπανίσια γκρίνια.
  Θα συμφωνήσω με το ΓιώργοΜ , αυτά τα μαγαζιά έχουν σταθερή πελατεία , όχι μόνο παππουδεργένηδων αλλά και μαγειρικώς ανενεργών, οπότε πρέπει να βρεθεί μια λύση που να εξυπηρετεί καλύτερα.
  Είναι πιο επικίνδυνο για όλους να κυκλοφορούν οι ευπαθείς ομάδες και να βήχουν στο σούπερ μάρκετ- μανάβη – χασάπη.
  Δυστυχώς θα δούμε πολλά, οι συνέπειες προβλέπονται τρομαχτικές ενώ η αισχροκέρδεια ευδοκιμεί σε δύσκολους καιρούς.

  Και φυσικά είναι λαχείο από πού θα κολλήσεις…

 432. Χαρούλα said

  #428
  Και;;; Τι κακό κάνουν; Ελίσσονται επαγγελματικά. Και μπράβο τους. Δεν κλέβουν, δεν δουλεύουν παράνομα.
  Όσον αφορά για τις μεταφορές και το προσωπικό, αγαπητέ, στα ξενοδοχεία αυτές τις συνεδριακές αίθουσες, που την επομένη μας υποδέχονται σε ένα γάμο, ποιός νομίζεις πως τις διαμορφώνει μέσα στην άγρια νύχτα; Οι τραπεζοκόμοι! Ναι! Ναι, ναι! Κάθε δουλειά και τα δικά της.

 433. Γιάννης Κουβάτσος said

  428, 432: Συμφωνώ με τη Χαρούλα. Υπηρεσία προσφέρουν και κοιτάνε κι αυτοί να επιβιώσουν. Αρκεί, βέβαια, να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και να μην αισχροκερδούν. Εγώ έχω ένα σταθερό μισθό (ακόμα), δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν, επειδή προσπαθεί να έχει κι αυτός ένα εισόδημα. Δυστυχώς, ακόμα κι αν επιβιώσουμε από τον κορονοϊό, δεν βλέπω πώς θα επιβιώσουμε από την οικονομική καταστροφή, αν αυτή η κατάσταση τραβήξει μήνες.

 434. Pedis said

  # 413 – Μαρία, σε μας αγώνας για ενιαία τιμή!

  Όλα κι όλα …

 435. # 431

  Καλό είναι να μη μπερδεύουμε την βούρτσα με την κτένα όταν θέλουμε να γράφουμε «τι είναι καλό»…

  «Είναι πιο επικίνδυνο για όλους να κυκλοφορούν οι ευπαθείς ομάδες και να βήχουν στο σούπερ μάρκετ- μανάβη – χασάπη.»

  Επικίνδυνο είναι να κυκλοφορούν οι φορείς, ευπαθείς ή όχι, οι ευπαθείς είναι σε κίνδυνο αν την αρπάξουν, δεν είναι όταν δεν είναι φορείς, ούτε την αρπάζουν πιο εύκολα από τους μη ευπαθείς

  Βήχα μπορεί να έχει κάποιος από απλή γρίππη ή και τσιγαρόβηχα αν καπνίζει (ακόμα)

 436. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 437. loukretia50 said

  435. Σε φόρμα σε βρίσκω! Καλό αυτό!
  Μάλλον το έγραψα πολύ κομπλικέ , δεν κατάφερα να αποδώσω σωστά τα αυτονόητα σε μια φράση!
  Ερώτηση : Αν κάποιος βήχει πάνω σου, σ΄ενοχλεί μόνο ο κορονιός?
  Επιτέλους ο τσιγαρόβηξ απενοχοποιείται!

 438. ΓιώργοςΜ said

  437 Δεν ξέρω αν κυκλοφόρησε κι εδώ, αλλά ακούστηκε ο ιός ως η εκδίκηση των καπνιστών, στα καφέ κλπ (όταν λειτουργούσαν) 😬

 439. loukretia50 said

  438. Ξέρεις τι θα θεωρούσα εκδίκηση? Να σκοτώνει τον ιό ένα τσιγάρο!!!

 440. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  398 – Στην Ουτρέχτη μένουν ένας πρώτος μου ξάδερφος που είναι παντρεμένος με Ολλανδέζα κι ένας τρίτος, η καταγωγή τους είναι από το Σοφικό Έβρου, ίσως γνωρίζεστε.

  «Αλλά και ξεκάθαρα θα έχουν δείξει ηθική ανωτερότητα.¨Όχι δεν έχουν δείξει καμία ηθική ανωτερότητα, άργησαν να πάρουν μέτρα, τον γιατρό που αποκάλυψε το πρόβλημα τον εξαφάνισαν και μόνο όταν μπούκωσαν τα νοσοκομεία, ως απολυταρχικό κράτος αποφάσισαν, διέταξαν και επέβαλαν, δηλαδή απλώς λειτούργησαν όπως θα έπρεπε να κάνουν από την αρχή της εμφάνισης του ιού.

  Στην δύση πάλι, την είδαν διαφορετικά την δουλειά, όσο ήταν εκεί, λίβελοι και κατάρες για το κινεζικό μοντέλο, όταν ήρθε εδώ, χαλαρά παιδιά μη τρελαίνεστε δεν είμαστε Κίνα και όλα είναι υπό έλεγχο, και μη ξεχνάτε το οικονομικό κόστος. Έγινε ο κακός χαμός στην Ιταλία αλλά στον βορά (όπως στην Ολλανδία αλλά και στις Γερμανία και Σουηδία) ΑΦΑΣΙΑ, τώρα όλοι θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν κι είμαι περίεργος να δώ την αντίδραση του ελεύθερου κόσμου στις «κομμουνιστικές» πρακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

  Θεωρώ πως και τα δύο συστήματα, δεν έχουν ανθρωπιστικές ηθικές αναστολές, μας έχουν χεσμένους, άλλωστε η αρχική αντιμετώπιση, με μικρή (αλλά σημαντική όπως αποδεικνύεται) χρονική απόκλιση, είναι ακριβώς ίδια, το ίδιο και η μετά την διόγκωση του προβλήματος. Αυτά είναι που με βάζουν σε διάφορες σκέψεις και περιμένω το αποτέλεσμα για να δώ αν είναι σωστές ή λάθος.

 441. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  439 – Μέχρι τώρα πάντως, σκοτώνει ανθρώπους όπως ο ιός.

  Καλημέρα σούπερ μπέμπα. 🙂

 442. voulagx said

  Ενα ενδιαφέρον άρθρο: https://medium.com/@xristos.amc/%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%89%CF%81%CE%B1-baf841655a8f

 443. Γιάννης Ιατρού said

  431: ….αλλά και μαγειρικώς ανενεργών…
  ΑΦΘΑΣΤΟ !!! 😍🤔😂🍷🎉🎈🥂🍺🎸

 444. # 437

  «Ερώτηση : Αν κάποιος βήχει πάνω σου, σ΄ενοχλεί μόνο ο κορονιός?»

  Αντε πάλι (πολύ Λάμπρο διαβάζεις μου φαίνεται και σου βγαίνουν ερωτήσεις στο γράψιμο)

  Αυτός που βήχει επάνω μου με ενοχλούσε και πριν τον κορωναϊό, δεν είναι υποχρεωτικά ούτε γέρος, ούτε ευπαθής, ούτε φορέας, μπορεί να είναι νέα, ελαφρόμυαλη και μη φορέας. Λοιπόν ;; τι σχέση έχει με την κατάσταση τώρα ; Δυστυχώς οι φορείς δεν διακρίνονται, άσε που πολλοί δεν το ξέρουν πως είναι, μη στοχοποιείς λοιπόν πληθυσμιακές ομάδες γιατί μπορεί αν το μάθουν να έρθουν δίπλα σου, να βήχουν και να πιάνουν το κεφάλι τους λέγοντας «Πωπω πάλι δέκατα ανέβασα! » 🙂 😉

 445. Γιάννης Ιατρού said

  442: 👍thanks,
  και το άλλο, που παραπέμπει ο συντάκτης του στο τέλος των σχολίων, καλό είναι, εδώ

 446. loukretia50 said

  Απουσιολόγε, κράτα γερά!!
  Τραγουδάκι? Επίκαιρο είναι!

  «Look for the bare necessities
  The simple bare necessities
  Forget about your worries and your strife
  I mean the bare necesseties
  Old Mother Nature’s recipes
  That bring the bare necessities of life…»

  Ορίστε και η σοβαρή βερσιόν :
  Louis Armstrong- https://youtu.be/MbUv_Tnnl2g The Bare Necessities

  —————————————-

  444. Δε στοχοποιώ, νοιάζομαι.
  Άχρηστη διευκρίνιση :
  Οι ευπαθείς κινδυνεύουν πρωτίστως οι ίδιοι, ακόμα κι από απλή γρίππη, οπότε πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να κυκλοφορούν λιγότερο.
  Αν κολλήσουν , δυστυχώς το μεταδίδουν στους οικείους τους και … και .. και …
  Δεν καταλαβαίνω γιατί διαφωνείς.
  Ο βήχας ήταν το ηχητικό εφέ για έμφαση.

  Btw,
  Μέχρι αύριο το απόγευμα δε θάχω ίντερνετ.
  Για να μη θεωρηθεί ότι μου έκοψες το βήχα!

 447. 439, … 438. Ξέρεις τι θα θεωρούσα εκδίκηση? Να σκοτώνει τον ιό ένα τσιγάρο!!! …

  Το τσιγάρο έχει προηγούμενα με τους ιούς από παλιά, καθότι ο ιός του μωσαϊκού του καπνού κατέστρεφε τις καπνοκαλλιέργειες στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι να διαπιστωθεί πως η αιτία της καταστροφής ήταν ιός, ο πρώτος που ανακαλύφθηκε ως παθογόνο και που τον είδαμε, και λόγω μεγέθους, με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο στην δεκαετία του 30.

 448. 446,
  Ούτε απορία ψάλτου δεν γίνεται δεκτή!

 449. Νόμιζα το κέντρο αυτού του κόσμου είναι οι Δελφοί
  λάθος μου, τώρα μαθαίνω, κέντρο είσαι μόνο εσύ !

 450. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Και στα ρομανί οι (ι)οδηγίες.
  http://www.katiousa.gr/koinonia/odigies-sta-romani-dinei-i-organosi-roma-choris-synora-gia-tin-antimetopisi-tou-koronoiou/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: