Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εσείς αγοράσατε χαρτιά υγείας;

Posted by sarant στο 16 Μαρτίου, 2020


Η ερώτηση του τίτλου είναι λειψή. Εννοώ αν αγοράσατε χαρτί υγείας για να το αποθηκεύσετε, αν το αγοράσατε σε μεγάλες ποσότητες -ίσως όχι όσες ο κύριος (ή η κυρία, δεν φαίνεται) της φωτογραφίας, αλλά πάντως σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι συνηθίζετε.

H φωτογραφία είναι αυθεντική, πάρθηκε πριν από δέκα μέρες στην Αυστραλία και από τότε κυκλοφόρησε πολύ στα κοινωνικά μέσα σε όλον τον κοσμο.

Πράγματι, το χαρτί υγείας είναι ένα από τα είδη που αγοράζονται κάθε φορά που επικρατεί καταναλωτικός πανικός και ο κόσμος συρρέει στα σουπερμάρκετ και γεμίζει τ καρότσια του, ανεξάρτητα δηλαδή από την αιτία του πανικού.

.

Τώρα με τον κορονοϊό, τελείωσαν πολύ γρήγορα τα διάφορα απολυμαντικά, το οινόπνευμα, τα σαπούνια, τα μαντιλάκια κτλ. όπως φυσικά και οι μάσκες -αλλά και το χαρτί υγείας, όπως και τα μακαρόνια. Σε προηγούμενες κρίσεις, όπου η γενεσιουργός αιτία ήταν ο φόβος πολεμικής σύγκρουσης, κανεις δεν αποθήκευε σαπούνια -αλλά στοκάριζε διατηρήσιμα τρόφιμα και χαρτι υγείας.

Πάντως, ενώ πολλοί στα ελληνικά κοινωνικά μέσα ειρωνεύτηκαν τους συμπολίτες μας που ενέδωσαν στον πανικό και γέμισαν τα καρότσια τους, πρέπει να πούμε ότι το φαινόμενο κάθε άλλο παρά ελληνική αποκλειστικότητα είναι.

Παρόμοια συμπεριφορά παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού. Πολλοί φίλοι που κατοικούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού μού έστειλαν φωτογραφίες με άδεια ράφια από σουπερμάρκετ.

H φωτογραφία είναι από το Λονδίνο, αλλά θα μπορούσε θαυμάσια να είναι επίσης από το Βερολίνο, τη Μελβούρνη, το Πίτσμπεργκ, την Κοπεγχάγη -ή την Αθήνα. Και, όπως μου είπαν οι διάφοροι φίλοι, τα αγοραστικά μοτίβα ήταν παρόμοια από τη μια χώρα στην άλλη. Τα καρότσια γέμισαν με χαρτιά υγείας, μακαρόνια, ρύζι.

(Υπάρχουν και τοπικές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα άκουσα ότι πολλοί αγόρασαν μεγάλες ποσότητες κρέατος, προφανώς για τον καταψύκτη -αυτό δεν το είδα εδώ στην Εσπερία. Αντίστροφα, εδώ είδα καρότσια γεμάτα με εξάδες μπουκάλια νερό -πιο σπάνιο αυτό στην Αθήνα όπου το νερό της βρύσης πίνεται).

Ανακύπτουν λοιπόν δύο ερωτήματα:

Γιατί παθαίνουμε αγοραστικό πανικό κάθε φορά που υπάρχει μια κρίση;

και, στη συνέχεια

Γιατι αγοράζουμε όλοι χαρτί υγείας;

Το πρώτο ερώτημα δεν φαίνεται και τόσο δύσκολο να απαντηθεί. Παρόλο που το ορθολογικό κομμάτι του εαυτού μας σταθμίζει με ψυχραιμία τα πράγματα και μας λέει ότι πρέπει να περιοριστούμε στις συνηθισμένες μας αγορές, έχουμε και μια πιο πρωτόγονη αντίδραση, αταβιστική θά’λεγε κανείς, που σκέφτεται πως «όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά», «το πολύ ποτέ δεν έβλαψε», «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε» ή, στην καινούργια μας λίνγκουα φράνκα, better safe than sorry.

Κι έτσι, ενώ ορθολογικά «ξέρουμε» πως δεν χρειάζεται να τιγκαρουμε το καρότσι, επειδή «το περίσσιο δεν έβλαψε ποτέ» τελικά το γεμίζουμε.

Επίσης, ειδικά σε συνθήκες αβεβαιότητας και φόβου, όταν προχωράμε σε νερά που μας φαίνονται αχαρτογράφητα, έχουμε την τάση να κοιτάζουμε τι κάνουν οι άλλοι. Κι όταν βλέπουμε τους άλλους να έχουν στοιβάξει τα πακέτα τα μακαρόνια στο καρότσι τους, τους αντιγράφουμε κι εμείς -και με τη σειρά μας παρασέρνουμε και ακόμα περισσότερους να ενδώσουν στον αγοραστικό πανικό, την ίδια στιγμή ίσως που μέσα μας σκεφτόμαστε πως κακώς το γεμίσαμε το καρότσι αλλά «η μάνα του φοβιτσιάρη δεν έκλαψε ποτέ».

Αλλά γιατί αγοράζουμε χαρτί υγείας; Για τα τρόφιμα υπάρχει λογική εξήγηση -είναι αναντίρρητα είδος πρώτης ανάγκης. Αλλά το χαρτί;

Βέβαια το χαρτί είναι κάτι φτηνό, που δεν αλλοιώνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλά χρόνια από σήμερα, και αποθηκεύεται εύκολα. Μπορεί κανείς να σκεφτεί πως αν κάποιος κάνει μαζικά τις προμήθειές του σε χαρτί υγείας και σε τρόφιμα μακράς διάρκειας μία φορά, στη συνέχεια δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ξανά για κάμποσο καιρό, κι έτσι θα περιορίζει τα ψώνια του σε νωπά τρόφιμα, που έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης.

Αυτό είναι μια εξήγηση. Όπως μια άλλη εξήγηση, ειδικά για την τωρινή πανδημία, είναι πως όποιος γεμίσει το καρότσι του με όλα τα χρειαζούμενα, ίσως καταφέρει να αποφύγει μια ή περισσότερες επισκέψεις στο σουπερμάρκετ, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. (Εγώ μονίμως κάτι ξεχνάω).

Βέβαια, η εξήγηση αυτή είναι βάσιμη μόνο στην τωρινή κρίση, όχι στις προηγούμενες. Όπως είπαμε, το χαρτί υγείας το αποθηκεύουμε σε κάθε κρίση. Ή και χωρίς να υπάρχει κρίση. Στη δεκαετία του 1980 είχα μια φίλη που ειρωνευόταν τους γονείς της επειδή είχαν αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες από χαρτιά υγείας στο πατάρι. «Έχουν περάσει Κατοχή», το εξηγούσε ειρωνικά. Αλλά τώρα που έχουμε την ηλικία των γονιών της και δεν έχουμε περάσει Κατοχή;

Νιώθω ότι δεν έχω δώσει την εξήγηση για την προτίμησή μας ν’ αποθηκεύουμε χαρτί υγείας. Πρέπει να υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος, που ίσως έχει να κάνει με την καθαριότητα ή/και με τη ντροπή. Περιμένω περισσότερα στα σχόλιά σας.

Να πούμε πάντως ότι, στις συνθήκες κρίσης που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια, πολλοί πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης επέσεισαν την απειλή «να μην έχουμε χαρτί υγείας» -πολύ γνωστή είναι η περίπτωση της κ. Σοφίας Βούλτεψη που προφήτεψε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ότι δεν θα έχουμε χαρτί υγείας, αλλά είχε προηγηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, το 2014, σε μια αξιομνημόνευτη παράσταση, από την οποία κέρδισε το παρατσούκλι «ο κωλόχαρτος», που ακόμα ακούγεται πολύ στα σόσιαλ.

Λοιπόν, για ποιο λόγο λέτε ότι αποθηκεύουμε χαρτί υγείας;

Και, εσείς αγοράσατε;

446 Σχόλια προς “Εσείς αγοράσατε χαρτιά υγείας;”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Εδώ η Βούλτεψη… 🙂 🙂

 2. papatha111 said

  Μα είναι απλό, γιατί χεστήκαμε από το φόβο μας
  Γιάννης Π.

 3. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  Ο Ρόκι Μπαλμπόα στο σούπερ μάρκετ:

 4. dryhammer said

  Καλημέρα.

  Είχα σπίτι 1 πακέτο των 12 κλειστό (και τα δυο τελευταία ρολά του προηγούμενου στο γάντζο) και πήρα άλλο ένα που ήταν σε προσφορά. Για στοκάρισμα, παρασυρμένος από το κλίμα, πήρα 2 κουτιά (όχι κιβώτια, κουτιά των 410 γρ) γάλα. Ίσως σε επόμενες επισκέψεις, αντί για 1 πακέτο ζάχαρη, καφέ κλπ πάρω από 2 για αραίωμα των επισκέψεων.
  [8 στις 10 φορές πάω για ψώνια με το μηχανάκι και με τσάντα στο χέρι να μην θέλω καρότσι. Οι 9η και 10η είναι όταν/άμα/όποτε πληρώνομαι]

 5. νεσσιμ said

  η ανατολική αλλά και παλιότερη χρήση του νερού εγκαταλείφθηκε στη δύση
  οπότε ήρθε και ο πανικός για το χαρτί..
  άντε τώρα να μαθαίνεις νέες ..επιδεξιότητες

 6. MoD said

  Το χαρτί πραγματικά μου φαίνεται ανεξήγητο… Ίσως επειδή το συζητάμε διαρκώς πιστεύουμε ότι είναι από τα πρώτα που θα εξαφανιστούν…

  Πάντως πριν μερικά χρόνια κάπου είχα διαβάσει (δεν θυμάμαι την πηγή – αν ήταν αξιόπιστη εννοώ) ότι στη Γερμανία σε μια «άσκηση» πολιτικής προστασίας ή κάτι τέτοιο, υπήρχε η συμβουλή προς τους πολίτες να υπάρχουν πάντα στο σπίτι είδη πρώτης ανάγκης για 10 μέρες τουλάχιστον. Οι συνωμοσιολόγοι λέγαν για πυρηνικό πόλεμο (τι ξέρουν οι Γερμανοί και δε μας λένε;) κλπ. Αποδείχτηκε πάντως πως ένα σοβαρό κράτος πρέπει να ενημερώνει πριν χρειαστεί ώστε να μη χρειαστει να ενημερώσει αν χρειαστεί γιατί όταν χρειαστεί να χρειαστεί δεν θα χρειάζεται πια…

 7. Κιγκέρι said

  α) Νομίζω πως αν προσπαθήσει κανείς να ζήσει μια βδομάδα-δέκα μέρες χωρίς χαρτί υγείας, θα τη βρει την εξήγηση. Δεν παίρνουμε βλέπεις πια κι εφημερίδες!

  β) Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 12 ρολά. Μας φτάνουν για 15 μέρες τουλάχιστον. Θα αγοράσουμε βέβαια, αλλά δε σκοτωνόμαστε κιόλας.

 8. Πάνος με πεζά said

  Να πω την αλήθεια, ξεκίνησε η τηλεργασία. Έτσι λοιπόν, αρχίζω να πληρώνω εγώ το ρεύμα, τη θέρμανση, τη φθορά του υπολογιστή μου, τους καφέδες, το νερό, την αποχέτευση, και φυσικά και το εν λόγω είδος, το χαρτί υγείας, που πάντα στη δουλειά ήταν σε αφθονία, αλλά τώρα πρέπει να προγραμματιστεί κι αυτό σε άλλη βάση…
  Καταλαβαίνετε ότι, αν μετά απ’ όλα αυτά, μειωθεί και λίγο ο μισθός, οι εταιρίες (με τα κλειστά γραφεία και τα μηδέν έξοδα), μπορεί να χτίσουν και το μνημείο του κορονοϊού…
  Δεν τα γράφω με καμιά κακία, διαπιστώσεις και σκέψεις κάνω…Σε μια χώρα άλλωστε που «κάνει την κρίση ευκαιρία»…
  P.S. : Δεν κατάλαβα γιατί αγοράζουμε το τετράφυλλο χαρτί των 5 ευρώ, ενώ στη δουλειά μας, η μονόφυλλη στράτσα χασαπόχαρτου, μια χαρά την κάνει τη δουλειά…

 9. Γς said

  Και τελειώνει γρήγορα το άτιμο…

 10. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Σήμερα δε μπορώ να ταυτιστώ με το θέμα. Χρησιμοποιώ νεράκι του θεού για την ατομική μου υγιεινή εδώ και πάνω από 30 χρόνια, το χαρτί μόνο όταν είμαι εκτός έδρας και δε μπορώ να κάνω αλλιώς.
  Για την αγοραστική μανία, θεωρώ εύλογο να αγοράσει κανείς ποσότητες τέτοιες ώστε να αραιώσει τις επισκέψεις στο σουπερμάρκετ, αλλά μέχρι εκεί. Παραπέρα, είναι αταβιστική αντίδραση, εν πολλοίς παράλογη. Στο πρώτο κύμα, πριν από καμμιά δεκαπενταριά μέρες, συζητούσα με μια κυρία στο σουπερμάρκετ με αφορμή τα μακαρόνια που είχαν λεηλατηθεί, και μου θύμισε το Τσερνόμπιλ. Γέμισε και τότε ο κόσμος τα ντουλάπια αλεύρι (10-20 κιλά) και μετά έψαχνε να δει από πού έρχονταν τα μαμούνια… Εγώ μόνο τον πόλεμο του εβαπορέ θυμάμαι από την τότε καταναλωτίτιδα.

 11. Σηλισάβ said

  Ορθώς αγοράζεται το χαρτί υγείας σε μεγάλες ποσότητες, καθώς όταν πρέπει να φαγωθεί το στοκ από μακαρόνια και αλεύρια, θα στουπώσει ο λώκος τους!

 12. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 13. Γς said

  10:

  >Σήμερα δε μπορώ να ταυτιστώ με το θέμα. Χρησιμοποιώ νεράκι του θεού για την ατομική μου υγιεινή εδώ και πάνω από 30 χρόνια

  Κι εγώ νεράκι ανθρακούχο [αλλ όχι όποιο κι όποιο]

 14. ioannis moisiadis said

  Καλημέρα νομίζω είναι θέμα ανασφάλειας, δηλάδη αγοράζοντας μια τόση μεγάλη ποσότητα χαρτιού νιώθουμε μια ικανοποίηση – ασφάλεια για το δυσοίωνο μέλλον.

 15. Michael Paribodha Christopoulos said

  Στις Φιλιππίνες (και στην Ινδία) το έχουν λύσει το θέμα https://www.facebook.com/mikeybustos/videos/3063746086982469/

 16. Πάνος με πεζά said

  Ανάλογα με τη διατροφή, το εν λόγω είδος μπορεί -ενίοτε- να μη σου χρειάζεται και καθόλου, Άλλωστε, δεν είναι και μια μικρή «νίκη» το να περάσεις από το «θρόνο» «αβρόχοις ποσί»;

  Με τη διατροφή της Σαρακοστής βεβαίως, είναι δύσκολο…Θέλει κρέας…

 17. καλημέρα,
  περίμενα ότι το άρθρο θα τελειώνει με μια παράγραφο «επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε….’
  και μετά να αρχίσει ο «διάλογος» από κάτω με σκαναρισμένους πάπυρους και περγαμινές βγαλμένους από κιτάπια του μεσαίωνα….. 🙂
  Πάντως η πρώτη νύξη είχε γίνει εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/06/01/cabinet/
  Από την εποχή που προλάβαινα και διάβαζα τα σχόλια….
  καλημέρα -αμήχαν και μουδιασμένη-

 18. Παναγιώτης Κ. said

  Είχε αρχίσει η εποχή των μνημονίων και έχω στα μάτια μου τη σκηνή του συμπαθούς σε μένα δημοσκόπου Θωμά Γεράκη να είναι στην τηλεόραση και με τον πόνο αποτυπωμένο στο πρόσωπό του, μιλούσε για την εμπειρία του όταν βρισκόταν για σπουδές στην Πολωνία και είχαν παρουσιαστεί ελλείψεις. Είχε μείνει ειδικά στην έλλειψη των χαρτιών υγείας και στο αγώνα που εκείνος έκανε για να βρει χαρτί υγείας, όντας φρεσκοπαντρεμένος και με παιδί αν θυμάμαι καλά. Μιλάμε για πριν από 6-7 χρόνια ίσως και περισσότερο. Το γεγονός ότι το θυμάμαι ακόμη είναι γιατί ακριβώς μου είχε κάνει εντύπωση.
  Η προσπάθειά του κατέτεινε στο να επιδειχθεί πολιτική σύνεση στη διαχείριση της κατάστασης με τα μνημόνια. Κάτι τέτοιο θυμάμαι.

  Ότι το θέμα «ατομική καθαριότητα» είναι κύριο μέλημα του σύγχρονου ανθρώπου δεν υπάρχει αμφιβολία. Φύγαμε από το «πλένομαι κάθε Σάββατο» και περάσαμε στο κάθε μέρα!
  Έχω όμως παρατηρήσει ότι δεν πρόκειται απλά για «εγκατάσταση» αυτής της συνήθειας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα αρχίσουν την καθημερινή κουβέντα λέγοντας: «Γύρισα στο σπίτι, έκανα ένα μπάνιο…» και μετά συνεχίζουν με τα υπόλοιπα.
  Στο ¨έκανα ένα μπάνιο» υπάρχει μια… υπόρρητη προβολή κάποιου ανώτερου τάχα πολιτισμού. 🙂
  Όπως θα έχετε καταλάβει, γίνομαι επικριτικός στις διάφορες υπερβολές των ανθρώπων.
  Αν κρίνουμε από την γενικότερη εικόνα των κοινόχρηστων χώρων μάλλον κατ΄επίφαση θεωρούμε τους εαυτούς μας καθαρούς!
  Να μην αναφερθώ στην κατάχρηση των απορρυπαντικών!

 19. Βάλια Γιγαντίδου said

  Για να χάσουμε τον έλεγχο:
  https://www.cnbc.com/2020/03/11/heres-why-people-are-panic-buying-and-stockpiling-toilet-paper.html?fbclid=IwAR1NtKZ182GXYcT_-GnPBuuSczRYNO6vAsBAITwVKcPapC7fKSjgqvtSOp4

 20. Καλημέρα
  Γέλασα πολύ με το 11 αλλά μετά σκέφτηκα πως άμα στουπώσει δεν χρειάζεται χαρτί. Θα μένει πεντακάθαρος μόνιμα

  Στα σοβαρά τώρα. Δυστυχώς είναι μόνιμα γεμάτα τα ντουλάπια με αποθέματα κι έτσι δεν ψώνισα τίποτα. Κι είμαι μόνιμος στόχος της κόρης μου που με δουλεύει πως έχω ένα μίνι μάρκετ για να πουλήσω στις δύσκολες μέρες. Κάνα γάλα έλεγα να πάρω παραπάνω, αλλά το ξέχασα. Ίσως γιατί το συντηρημένο για πολύ δεν μ’ αρέσει (και δεν θα το βάλω στον καφέ μου). Εκείνο που δεν βλέπω στα αποθέματα είναι τα όσπρια. Και καλά, στην εσπερία είναι εξωτικό είδος. Αλλά στο Ελλάντα; Τόση αποστασιοποίηση απ’ τα πατροπαράδοτα;

  9 Γιάννη, απ’ τη Βουλγαρία της παλιάς εποχής το έχεις αυτό; Είχες καλό στοκ…

 21. spiral architect 🇰🇵 said

  Η κατάντια του δυτικού πολιτισμού. Οπλισμένοι ειδικοί φρουροί της αστυνομίας σε αγγλικό σούπερ μάρκετ μπροστά απ’ τα κωλόχαρτα.

 22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  17 Καλύτερα άσε κατά μέρος τους παπύρους και τις περγαμηνές, δεν ξέρεις τι έχουν δει τα μάτια τους, από πού έχουνε περάσει και τι εμπειρίες κουβαλάνε 🙂

 23. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Όσο παρατήρησα, ήμουν ο πρώτος εδώ που εκφράστηκε αναφανδόν υπέρ των μαζικών ψώνιων. Όπως εξηγεί και το κείμενο, θέλω να αποφύγω τις πολλές επισκέψεις στο σουπερμάρκετ (μάλιστα διάβασα, αργότερα, ότι σήμερα αναμένεται επίσημο μέτρο «πόρτας» που δε θα αφήνει παρά έναν ελεγχόμενο αριθμό πελατών να μπουν – δεν είδα ακόμη αν όντως έγινε).

  Πρέπει να πω ότι δεν ένιωσα κανέναν αταβιστικό πανικό. Αντιθέτως, προσπαθούσα και δεν μπορούσα να τον νιώσω: πίεζα τον εαυτό μου να πάρει άλλο ένα από τούτο ή από κείνο, γιατί αν συνήθως παίρνω ένα ή δύο, τώρα μπορούσα να πάρω μέχρι τρία, αλλά τα τέσσερα ή πέντε …δε μου πήγαινε!

  Πάντως τελικά διαπιστώνω ότι δεν πήρα *πολύ* κωλόχαρτο, αν το μέτρο για το πολύ είναι οι φωτογραφίες. Και διερωτώμαι:

  Μήπως απλώς το κωλόχαρτο είναι που φαίνεται πιο πολύ: Όποιος συνήθως παίρνει μια μεγάλη συσκευασία και τώρα πάρει τρεις, θα γενίσει το καρότσι και θα φαίνεται από μακριά σαν πύργος. Αν αντί για δύο μακαρόνια πάρεις δέκα, η διαφορά στο μάτι δεν είναι τόσο έντονη.

  ______________________

  Στο Ηράκλειο το νερό δεν πίνεται, και όλοι παίρνουν εξάδες. Όταν λες «εξάδα» εδ’ω δε χρειάζεται να συμπληρώσεις «νερά», είναι αυτονόητο. Εμείς έχουμε βάλει φίλτρο στη βρύση και γλιτώσαμε, αλλά γενικά είναι λίγοι αυτοί που το ‘χουν κάνει. Το τι θα γίνει με τις εξάδες ούτε θέλω να το σκέφτομαι.

  ______________________

  Φυσικά, κι εγώ όπως όλοι κάθε φορά ξεχνάω να πάρω κάτι. Θα το αντιμετωπίσω με εγκαρτέρηση. Έτσι και διαπιστώσω ότι είχε σωθεί το πράσινο πιπέρι, θα το στερηθώ μέχρι να σωθεί και κανένα άλλο πιο ζωτικό αγαθό και να χρειαστεί να πάω έτσι κι αλλιώς για καινούργια ψώνια.

 24. Πάνος με πεζά said

  E καλά, αυτή τη φωτογραφία δαίνεται fake tτου κερατά !

 25. Γιάννης Ιατρού said

  Το ό,τι το ίδιο φαινόμενο* παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις χώρες, δείχνει πως αυτή η συμπεριφορά εκφράζει π.χ. τον φόβο, την αβεβαιότητα, που νιώθει σε τέτοιες περιπτώσεις ο άνθρωπος για το μέλλον του. Κάνοντας λοιπόν προμήθειες ή γενικά, λαμβάνοντας προφυλακτικά (ή/και αποτρεπτικά) μέτρα, προσπαθεί να καθησυχάσει αυτά τα αισθήματά του.

  Το χαρτί υγείας (κ.ά) την πληρώνει, κατ΄εμέ, όχι τόσο γιατί δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για την καθημερινή υγιεινή, αλλά γιατί είναι κάτι που δεν χαλάει, στοιβάζεται εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάντα στο μέλλον, είναι δε και σχετικά εύκολο να χρηματοδοτηθεί, μιάς και το συνολικό κόστος θα είναι μερικές δεκάδες ευρώ…

  *Μιάς και οι περισσότεροι, χωρίς τις εξόδους πλέον, θά ΄χουν ίσως καιρό για να δουν και κανένα φιλμάκι, μίας και ανέφερα προηγουμένως την λέξη, εδώ στο γιουτούμπι και το (παλιό πλέον) φιλμάκι του 1996: Φαινόμενον, με ελλ. υπότιτλους 😎.

 26. leonicos said

  Τουλάχιστον χαμογέλασα με τον τίτλο

  Αυτό πρέπει να συγκαταριθμηθεί με τα μεγάλα + του ιστολογίου

  διότι δυστυχώς από το Σάββατο χαμογελάω πολύ δύσκολα

  Φοβάμαι πολύ

  75 στα 76, με μυασθ’ενεια, που από μόνη της μπορεί να κανει δύσπνοια, και υπό ανοσοκαταστολη 20 χρονια. Ήπια μεν, διότ με πιάνουν π.χ. τα εμβόλια, αλλά ανοσοκαταστολη. Ευτυχώς δεν ε΄χω καρδιολογικό πρόβλημα ούτε διαβήτη.

  Αλλά αν νοσήσω, που το βλέπω πολύ πιθανό, ό,τι και να κάνει η Φωτεινή, αλλά είναι και η δουλειά της περίεργη,
  δεν με βλέπω καλά.

  Μου δήλωσε ότι δεν θα βγω από την πόρτα για 15 μέρες, Αλλά σε 15 μέρες η θύελλα θα είναι στο φουλ….

  Θα προσπαθήσω τουλάχιστο, αν προλάβω, να σας πω κι εδώ ότι είμαι θετικός (όταν θετικοποιηθώ εννοείται.

 27. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο βασικός λόγος που αγοράζουμε χαρτί σε μεγάλες ποσότητες, είναι που από homo sapiens sapiens, έχουμε υποβιβαστεί σε homo hypercatanaloticus panilithius,, έχω δεί το ίδιο σκηνικό σαν της φωτογραφίας με προσφορές στα χαρτιά υγείας τα προηγούμενα χρόνια, έχει λαλήσει τελείως η ανεπτυγμένη και μορφωμένη ανθρωπότητα.

  Χαρτί έχουμε ενάμισι από τα δύο πακέτα των 12 που αγοράζει κάθε φορά η Παπέν, μέχρι να τελειώσουν δεν πρόκειται να πάρουμε άλλο, στην τελική, υπάρχει και το ντούς. 🙂

  «H φωτογραφία είναι από το Λονδίνο, αλλά θα μπορούσε θαυμάσια να είναι επίσης από το Βερολίνο, τη Μελβούρνη, το Πίτσμπεργκ, την Κοπεγχάγη -ή την Αθήνα.»
  Στον Γέρακα πάντως, μέχρι τώρα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα, ελπίζω να μη μας προκύψει καμιά βαρβαρική επιδρομή από άλλους δήμους. 🙂

  8 – «Δεν τα γράφω με καμιά κακία, διαπιστώσεις και σκέψεις κάνω…Σε μια χώρα άλλωστε που «κάνει την κρίση ευκαιρία»…»
  Μην είσαι άδικος, σε όλες τις χώρες την όποια κρίση την κάνουν ευκαιρία, δεν έχουμε το προνόμιο.

 28. leonicos said

  Κάθομαι στον υπολογιστή και γράφω. Κουϊντος, Όμηρος, Όμηρος, Κουίντος, και da capo

  Καμιά φορά μισώ το χέρι μου που γράφει. Δεν το έχω ξανανιώσει αυτό. Γιατί μου φαίνεται χωρίς νόημα. Εντελώς άσκοπο.

  Έγραψα και ια βλακεία

  Καταχρηση φιλοξενεία κάνω, αλλά θα την υποστείτε. Και να με συγχωρήσετε.

  Όταν ο κόσμος σου χάνεται
  γιατί να κάθεσαι να γράφεις;
  Μα δεν μπορεί να βλέπεις τον χαμό
  κι εσύ να μη γράφεις.
  Άσε τους άλλους
  να τρέχουν πάνω κάτω
  πανικόβλητοι και αλαφιασμένοι
  μόλο που ξέρουν
  πόσο αδιέξοδη είναι η περιπλάνησή τους
  Άσε τους άλλους
  να θρηνούν και να ολοφύρονται
  μόλο που ξέρουν
  πόσο μάταιο είναι το κλάμα τους.
  Εσύ στάσου ήρεμος και κοίτα
  γράφε στο μυαλό ή στο χαρτί.
  Πώς αλλιώς θα νιώσιες
  αυτή την ύστατή σου ώρα
  πως είσαι ποιητής;

  Έχω κι άλλες βλακείες, αλλά περιορίζοαι σ’ αυτή

 29. leonicos said

  φιλοξενίας

 30. aristea k said

  Δεν αγόρασα πέρα από τη συνηθισμένη ποσότητα. Δεν χρησιμοποιώ πολύ, γιατί συνηθίζω αμέσως να πλένομαι!
  Καλή δύναμη σε όλους!

 31. ΓιώργοςΜ said

  Τα ψώνια μου τα κάνω συνήθως Σάββατο πρωί, 8 η ώρα, εδώ και χρόνια. Οι περισσότεροι χουζουρεύουν εκείνη την ώρα, κι έτσι η ουρά στα αλλοιώσιμα είναι μικρή ως ανύπαρκτη, στα ταμεία επίσης, κι έτσι ξεμπερδεύω στο μισό χρόνο απ’ ότι αν πήγαινα δύο ώρες αργότερα.
  Δεν ξέρω πως μου ήρθε την Παρασκευή (βαριόμουν, το πιθανότερο) και είπα να πάω το απόγευμα.
  Πολεμικό τοπίο. Ή μάλλον, σαν να αμόλησε κανείς ένα κοπάδι. Οι υπάλληλοι δεν προλάβαιναν να γεμίσουν τα ράφια, πόσο μάλλον να συμμαζέψουν.
  Πήρα αυτά που ήθελα κι έφυγα, αλλά βρέθηκα σε ένα χώρο με 40-50 νοματαίους αντί για τους 5-10 που συναντούσα συνήθως. Μεγάλη χαζομάρα και χάσιμο χρόνου, σκυλομετάνιωσα.
  Στην ίδια έξοδο ονίων, σε άλλο κατάστημα, εφάρμοζαν ήδη -αυτοβούλως, υποθέτω- την «πόρτα», περίμεναν να βγουν πέντε για να αφήσουν πέντε να μπουν, θυμήθηκα τα μπαρ στη Σκωτία και τις ουρές απέξω (fire regulations εκεί, αλλά το μέτρο ίδιο). Καλό είναι να υπάρχει περιορισμός, αλλά φοβάμαι πως επειδή τα ψώνια είναι η μοναδική επιτρεπόμενη έξοδος, πολλοί θα πηγαίνουν εκεί αντί για καφέ, κι οι ουρές απέξω θα είναι αντίστοιχες με το συνωστισμό μέσα. Ελπίζω να πάρουμε απόφαση σε καμμιά βδομάδα πως νηστικοί δεν πρόκειται να μείνουμε, και να ηρεμήσουμε…

 32. Alexis said

  Όπως σωστά ειπώθηκε η διαφορά αυτής της καταναλωτικής «κρίσης πανικού» από τις προηγούμενες είναι ότι δικαιολογείται ή και καλύπτεται από την ανάγκη περιορισμού των επισκέψεων στο σούπερ μάρκετ. Ό,τι κι αν αγοράσεις σε μεγάλη ποσότητα, φαγώσιμο ή μη, γίνεται με αυτό το σκεπτικό.

  #16: Πάνο με βάζεις σε πειρασμό να λινκάρω το «λεξικό της κουράδας» του slang.gr.
  Δεν θα το κάνω όμως. ‘Οποιος ενδιαφέρεται ας το βρει κι ας το διαβάσει με δική του ευθύνη 😊

 33. spiral architect 🇰🇵 said

  @24: Λες; Πολύ υπερβολική τη βλέπω κι εγώ, αλλά διαβάζω από κινητό, που δεν έχω εγκατεστημένη εφαρμογή αναγνώρισης εκτεταμένων metadata για φωτογραφίες.

 34. μήτσκος said

  Για να αδειάσουν τα ράφια δεν χρειάζεται και πολύς πανικός. Οι επιχειρήσεις συνήθως προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος αποθήκευσης έχοντας το ελάχιστο στοκ που χρειάζονται μέχρι την επόμενη παράδοση. Αν ο καθένας αγοράσει ελάχιστα παραπάνω απ’ότι συνήθως, τα ράφια αδειάζουν.
  Οπότε αν οι πρωινοί αγοράσουν διπλές ποσότητες, οι απογευματινοί βλέπουν άδεια ράφια.
  Πάντως αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν ο ιός προκαλούσε διάρροια…

 35. Αγγελος said

  Σαν τον ΓιωργοΜ κι εγώ, χαρτί υγείας χρησιμοποιώ κυρίως… για να σκουπίζω τη μύτη μου. Για την άλλη χρήση είχα ανέκαθεν μπιντέ. Πολύ βολικό πρέπει να είναι επίσης το popovrisaki..

 36. Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι όχι. Πριν 5-6 μέρες και επειδή τελείωνε η12άδα (ρολλά) πήγα Σκλαβενίτη να πάρω μια άλλη. Με έκπληξη είδα άδεια ράφια και είχε μόνο μια 10αδα από τα ακριβά που αγόρασα. Ισως επειδή στην Κυψέλη μένουν πολλοί μετανάστες ο χαμός στα σ/μ είναι μεγαλύτερος από αλλού, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει τα άδεια ράφια, εμείς όχι.

 37. spiral architect 🇰🇵 said

  Μια καλή ερμηνεία για τη μαζική αγορά χαρτιού υγείας και απολυμαντικών είναι όχι τόσο για ίδια χρήση, αλλά για «σπάσιμο» συσκευασιών και μεταπώληση τους από τα μίνι μάρκετ τους σε πολλαπλάσια τιμή. Και αν να ‘σπασε ο διάολος το πόδι του, σήμερα, μια από τις πολλές κάμερες που συνόδευαν την περιοδεία του Κωλόχαρτου σε γνωστό σούπερ μάρκετ έπιασε ένα γέρο Λαδά με μια αγκαλιά (κυριολεκτικά) μπουκάλια με φωτιστικό οινόπνευμα.
  Τι τα ήθελε; Προφανώς για μεταπώληση.

 38. 37 Έτσι την πάτησε ένας τύπος στην Αμέρικα που νόμισε ότι θα κάνει την τύχη του, αγόρασε όλα τα αντισηπτικά σε τρεις πολιτείες, τον μπλόκαρε η Άμαζον και το η-μπέι και έμεινε με τα αντισηπτικά στο χέρι.

 39. Georgios Bartzoudis said

  # Θ΄αρχινίσου μι τα μακιδουνικά πάλι. (Τί να κάνω;; Σεις μι σουρντάτι μι τα γραμμένα σας!): «η μάνα του φοβιτσιάρη δεν έκλαψε ποτέ», όπερ μακεδονιστί λέγεται «σ’ φηύγας μάνα δεν έκλαψι»! [βλέπετε, διατηρούμε και την σπάνια-σήμερα- δίφθογγο «ηυ»].
  # Τώρα, το χαρτί υγείας: Για τη χρησιμότητά του θα μπορούσαν να μας φωτίσουν οι πρωταγωνιστές του διηγήματος «Χθόνια Οδύσσεια» του πατρός Σαραντάκου: Με τί σκουπίζονταν άραγε τόσον καιρό εκεί μέσα στα έγκατα της γης;; Μα, με φυσικά υλικά βέβαια: Πέτρες, χαλίκια, σκληροί βώλοι κλπ. Θα αναπολούσαν τις μέρες που ήταν στο μεγντάνι και μπορούσαν να βρουν «απαλά» υλικά, όπως χόρτα κλπ.
  Τα παραπάνω …πολύτιμα είδη χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στην ελληνική ύπαιθρο μέχρι τη δεκαετία του ’50, ή και του ’60. Αφθονούσαν …στα χωράφια όπου η αγροτική οικογένεια (σπανίως μετά εργατών τινων) περνούσε το μισό (ή και παραπάνω) 24/ωρο.
  Κάπως καλλίτερη ήταν η κατάσταση όταν γυρνούσαν στο σπίτι. Μπορεί να βρίσκονταν και καμιά «φημιρίδα» (σπάνιο είδος) ή καμιά μπακαλοσακκούλα. Και βέβαια στις άκρες της αυλής (ένθαπερ και η «χρεία» ή «αναγκαίος») όλο και θα υπήρχαν κάποια χορταράκια ή καμιά πεταμένη «κούρπα».
  Τέτοιες …καλές μέρες ενθυμούμενη η σημερινή γενιά των ηλικιωμένων «ευπαθών», έχει διαποτίσει και τις νεώτερες γενιές (από γενεσημιού τους) με το αίσθημα του «δίχους άλλου», τουτέστιν της απολύτου αναγκαιότητας του χαρτιού υγείας.
  # Και, προσέξτε παρακαλώ: Τα ανωτέρω αναφέρονται σε ανθρώπους ευαίσθητους στο θέμα της ατομικής υγειινής. Υπήρχαν όμως, και τότε όπως και πάντα, και οι μη ευαίσθητοι. Και δεν ήταν σπάνιο, μπαίνοντας σε δημόσιες τουαλέτες να βλέπεις «δαχτυλιές» στους τοίχους (μέχρι και σε νεώτερες μάλιστα 10/ετίες)!

 40. Πέπε said

  Θυμήθηκα κάτι από το Ημερολόγιο του Άντριαν Μολ, ετών 13 3/4:

  Σήμερα είδα έναν ιερέα στο σουπερμάρκετ να ψωνίζει χαρτί υγείας. Απαλό, τεσσάρων φύλλων, με βιολετί χρώμα. Τι υποκρισία θεέ μου! Μπορούσε να πάρει το απλό και να δώσει τη διαφορά στους φτωχούς.

  _______________

  Μ’ ένα τέτοιο προβοκατόρικο θέμα σήμερα (εσείς αγοράσατε κ/χ; -κι ο ρέκτης κ. Σαραντάκος να μας αποκρύπτει αν αγόρασε ο ίδιος) θα βγουν άπλυτα και πλυμένα στη φόρα. Σε όσους σχολιαστές αποκάλυψαν ή προτίθενται να αποκαλύψουν αν πλένουν τον κώλο τους, υπενθυμίζεται ότι κάποια στιγμή αυτή η αποκάλυψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Και προτείνεται εχεμύθεια.

 41. Γς said

  20:

  Ναι, τι κακό ήταν με το χαρτί στο σιδηρούν παραπέτασμα την εποχή εκείνη.

  απ το χαρτί συσκευασίας, φάκελοι, παπιέ ντε κωλ. Ολα

 42. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  26 – Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που φοβάσαι και μάλιστα πολύ Λεώνικε, δεν το περίμενα από σένα και μ΄έβαλες σε σκέψεις. Τι και γιατί φοβάσαι; σ΄αυτή την ηλικία θα έπρεπε να υπερισχύουν η σοφία και η πληρότητα.

 43. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  35 – Όλα καλά Άγγελε; 🙂

 44. atheofobos said

  H εξήγηση γιατί έλλειπε το κωλόχαρτο στην Βενεζουέλα

  και η ελληνική λύση για οικονομία σε αυτό το χαρτί!

 45. @33
  και σε μένα ψεύτικη μοιάζει.
  Έχει «σβυσίματα» που είναι λάθος.
  Το πηλίκιο, τα μπράτσα του αστυνομικου και το εσωτερικό του αριστερού ποδιού του στρατιωτικού.
  Τέλος πίσω από τον δεξή ώμο του στρκ το μαύρο δεν δικαιολογείται.
  ποια εφαρμογή χρησιμοποιείς;
  Ευχαριστώ

 46. Anna Gioureli said

  Καλημέρα σας!!
  Εμείς έχουμε λεκάνη με ενσωματωμένο μπιντέ. Δεν φοβόμαστε τίποτα!! Στη γείτονα Τουρκία έχουν παντού τέτοιες και στα μαγαζιά ακόμα. Από εκεί εμπνευστήκαμε και την βάλαμε.
  Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα το έλεγα δημοσίως χαχαχα

 47. Παναγιώτης Κ. said

  @21. Εκπληκτικό!

  Να ένα ακόμη σχόλιο εξίσου εκπληκτικό και στο ίδιο πνεύμα. Το μεταφέρω:

  «Έχουν μείνει ελεύθερες το πολύ 20 κλίνες ΜΕΘ. Με ρυθμούς εισαγωγής περίπου 85 τη μέρα και 2-3 εξιτήρια, ο υπολογισμός είναι εύκολος.
  Η περιφέρεια εξοπλίζει νοσοκομείο στο χώρο της έκθεσης του Μιλάνου και προχωρά στην πρόσληψη γιατρών από Βενεζουέλα, Κίνα και Κούβα.
  Μετά το κλείσιμο της πόρτας στην Ιταλία από την πατρίδα μας και την Ευρώπη, καλούνται οι σταλινομαδούροι να σώσουν την παρτίδα. Τι ειρωνείες σκαρώνει η Ιστορία…»

  Εμείς πάντως, ελπίζω νουνεχείς , είμαστε επιφυλακτικοί σε ό,τι μας φαίνεται εντυπωσιακό μέχρι να επιβεβαιωθεί η αλήθεια του πέραν πάσης αμφιβολίας.
  Είμαστε στην εποχή των fake news. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

  Προσωπικώς, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο νεοφιλεύθερος μύθος περί λιγότερου, κράτους έχει πλήρως καταρρεύσει. Όσοι εμμένουν σε αυτόν τον μύθο είναι γραφικοί αν δεν είναι ιδιοτελείς ή υποκριτές ή επικίνδυνοι!
  (Μεταξύ μας, γραφικοί είναι όσοι πορεύονται με μύθους παρά το γεγονός ότι η πραγματικότητα τους έχει διαψεύσει και τους διαψεύδει).

  Και σαν να μη φτάνουν ο κορονοϊός, το μεταναστευτικό, η ανεργία, το χρέος έχουμε και των εξ Ανατολών γείτονα που επιτείνει την όλη κατάσταση. Προσωποποιείται στο άτομο που λέγεται Ερντογάν.
  Πάντως η ιστορία μας δίνει παραδείγματα διαφόρων… «τρελών» που έσπειραν την καταστροφή. Κλασικό παράδειγμα: Χίτλερ!

 48. LandS said

  10 Είμαι και εγώ αυτής της συνήθειας και κάθε φορά που επισκέπτομαι (τουριστικώς) την Κωνσταντινούπολη βρίσκω πάρα πολύ πρακτικό που τα εκεί ξενοδοχεία έχουν ενσωματωμένο σωληνάκι στη λεκάνη της τουαλέτας.

  Σωστό είναι ότι σε περιόδους κρίσης κοιτάμε να αγοράσουμε πολλά πράματα για να αραιώσουμε τις επισκέψεις μας ή/και για να προλάβουμε. Κρίση είναι κάποιος πανικός δικαιολογείται.
  Έτσι εκεί που ψωνίζεις τρία πακέτα μακαρόνια την εβδομάδα και δύο κουτάκια ντοματάκι για τη σάλτσα, τα κάνεις δέκα και πέντε αντίστοιχα. Στο ράφι με τα ντοματάκια η επίπτωση είναι μικρή και για να φανεί άδειο χρειάζεται να περάσουν πολλοί που το κάνουν αυτό. Πριν περάσουν τόσοι προλαβαίνει ο υπεύθυνος να δει ότι φεύγουν και φέρνει άλλα, έτσι εγώ που πάω μετά το βλέπω πιο πολλές φορές γεμάτο και κάνω τη δουλειά μου. Το ράφι με τα μακαρόνια αδειάζει μεν πιο γρήγορα αλλά είναι και πολύ μεγαλύτερο από το ράφι με τα ντοματάκια και χρειάζεται περισσότερους για να φανεί άδειο. Δεν θα το βλέπω τίγκα αλλά ο πανικός μου δεν θα ενταθεί.
  Και εδώ είναι η απάντηση γιατί χαρτί υγείας. Αν το ένα πακέτο των 12 το κάνεις τρία, το ράφι θα δείχνει άδειο πριν το προλάβει ο υπεύθυνος και όταν πάω και το δω έτσι, ο πανικός μου θα φτάσει σε επίπεδα σεισμού εφτά ρίχτερ και θα ορμήξω να αρπάξω το μοναδικό (πιθανόν) πακέτο και όποιον πάρει ο χάρος.

 49. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  26-28 Λεώνικε, καλή δύναμη, όλα καλά θα πάνε, μόνο να προσέχεις!

  46 Ακριβώς αυτό! 🙂

 50. ΓΤ said

  Δεν είναι απαραίτητος ο πανικός… Θυμάμαι τη μάνα να μου λέει, ντροπιασμένη για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές της, ότι το 1978 στον ΟΤΕ βούταγαν ό,τι χαρτί υπήρχε και δεν υπήρχε στις τουαλέτες, στην υπηρεσία απέναντι από το τότε «Μινιόν», και το έπαιρναν στο σπίτι. Τα ίδια και στον ΟΤΕ της Σταδίου, δίπλα από την Παλαιά Βουλή. Βούτες επί «Εθνάρχη», βούτες επί Ανδρέα, βούτες εις τους αιώνας των αιώνων… (Μετά ακολούθησε η πατέντα οι αγορές καλλυντικών να χρεώνονται ως «φάρμακα»…)

 51. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 52. Πέπε said

  https://www.oneman.gr/life/ki-omos-iparxei-logos-pou-stokaroume-to-xarti-igeias/?utm_source=News247&utm_medium=oneman_hp&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

  Ψυχολογικές-ψυχαναλυτικές ερμηνείες του φαινομενου με το κ/χ.

 53. leonicos said

  46 Άννα

  έχω μιλήσει κι εγώ γι’ αυτές εδώ, σε λιγότερο επίκαιρους καιρούς. Σαν κάτι αξιοσημείωτο Κι εγώ λογαριάζω, αν επιβιώσω, να φέρω από εκεί.

 54. leonicos said

  Νερό ή χαρτί;

  Νερό στο σπίτι, χαρτί εκτός έδρας. Το είπε κι άλλος.

  Αλλά υπάρχει και άλλη μια λύση

  που δεν πιάνει χώρο και δεν εξαντλείται

  Θα το έβαζα κουίζ, αλλά δεν έχω όρεξη ούτε για λίγη πλάκα

  ένα σκύλος

 55. Παναγιώτης K. said

  Τελικώς η επικαιρότητα παράγει πολλά σχόλια! 🙂

 56. LandS said

  50 Ποτέ μα ποτέ δεν είναι απαραίτητος ο πανικός. Αλλά τι να κάνεις;

 57. Αιμ.Παν. said

  Αν δεν το έχει ήδη ανεβάσει κάποιος…

  Γιατί να είναι φέηκ η φωτό…;;

 58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Σε γενικές γραμμές διαχρονικά, είναι έγκυρη σε τέτοιου είδους προβλέψεις. Είναι σημαντικό όσοι το διαβάσετε, να κάνετε σωστή ανάγνωση.

  https://www.euro2day.gr/investments/analysis/article/2012697/efialtiko-senario-gia-tis-agores-apo-th-goldman-sa.html

 59. Αιμ.Παν. said

  Και εδώ :

  μία εξήγηση… 🙂

 60. Παναγιώτης Κ. said

  Με την (κρυφή) ελπίδα ότι το πρόβλημα στη χώρα μας το διαχειριζόμαστε κάπως καλύτερα από τους Βορειοϊταλούς, έχει ενδιαφέρον να ξέρουμε πως τους ξέφυγε το πράγμα. Νομίζω ότι θα μας βοηθήσει κάτι τέτοιο.
  Διάβασα ότι το πήραν αψήφιστα συν το ότι η πολιτική τους ηγεσία φάνηκε ανεπαρκής στη διαχείριση του προβλήματος και αυτό ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης πολιτικής ανεπάρκειας.

  Μπορούμε να λέμε διάφορα για αυτό που μας συμβαίνει. Να έχουμε υπόψη ότι πολλοί εξ ημών γράφουμε και υπό το βάρος μιας κάποιας ηλικίας που βεβαίως κάθε άλλο παρά… προς παρηγορία είναι :(.

 61. ΓΤ said

  (127 συλλήψεις από την Πέμπτη. Υπήρχαν ανοιχτά κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ζαχαροπλαστεία…). Ποιος ξέρει, εκείνο το μπάρμπερ σοπ στο Χαλάνδρι, όπου μπαίνεις για να σου περιποιηθούν τα ασουρναρσιπάλεια γένια σου και σου σερβίρουν ουίσκι, να ήταν ανοιχτό;

 62. Προς:
  papadakis@antenna.gr

  Δευ, 16 Μαρ στις 8:44 π.μ.

  Εδώ ο κόσμος καίγεται και το Μ…
  κτενιζεται. Δεν νοιώθει καμία ντροπή ο σταθμός σας. Δείχνετε διαφήμιση κάποιων αισχροκερδων εταιρειών για μάσκες κ.λ.π. καθώς και διαγωνισμούς για κέρδη κάποιου ποσού. Έλεος πια. Μην παίζεται με το δράμα μας. Κάντε και λίγη αποχή από τα κέρδη.

 63. Πάνος με πεζά said

  Το είχε και με χαρτί υγείας, αλλά δεν βρίσκεται στο Διαδίκτυο. Η παρακάτω διαφήμιση για την ακρίβεια, έβγαινε σε τρεις εκδοχές : με χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας και χαρτοπετσέτες. Όσοι πήγαιναν στρατό εκείνη την εποχή, έπαιζαν στοίχημα στο ΚΨΜ τί από τα τρία θα βγάλει «ο Ναπολέων» στο δεύτερο μισό της διαφήμισης…

 64. sarant said

  55 Eιδες;

  62 Καλά έκανες

 65. Γς said

  Ξεχάσαμε και τη γριά που κατέβαινε από τον λόφο με τους Φαϊνάσιαλ Τάιμς υπό μάλης

 66. Γιάννης Ιατρού said

  Για όποιον ενδιαφέρεται, εδώ ένα κατ΄εμέ ενδιαφέρον άρθρο (πιντιέφι) με τίτλο: «Αντίσταση των κορονοϊών σε άψυχες επιφάνειες και η αδρανοποίησή τους µε βιοκτόνες ουσίες» (Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents) που δημοσιεύτηκε στο τεύχος αυτού του μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Hospital Infection».

  Για να ξέρουμε που, πόσο και με τι να καθαρίζουμε…

 67. Pedis said

  http://web.mit.edu/barryk/Public/MIT/2.744/experienceAnalysis/general.html

 68. ΓΤ said

  (Ύποπτο κρούσμα στο «Άγιο» Όρος, μπορεί να κορονιάστηκε το Χιλανδάρι. Ε ρε γλέντια, για να δούμε αν θα παίξουν «θαύματα» https://www.news247.gr/koinonia/koronoios-ypopto-kroysma-sto-agio-oros.7603027.html?utm_source=Sport24&utm_medium=Covid_hp_desk&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=pos3)

 69. Πάνος με πεζά said

  @ 34 : Aκριβώς. Και είναι πλέον εκνευριστικό ότι ανά πάσα στιγμή πλέον, την ώρα που ψωνίζεις, υπάρχουν κούτες και δικά τους μεγάλα καρότσια μέσα στους διαδρόμους και μπροστά από τα ράφια, που πολλές φορές δυσκολεύουν την κίνηση… Iδίως τα Σάββατα που πάω εγώ, είναι δεδομένο…

 70. # 42

  Λάμπρο σου έχω ξαναπεί πως μόνο οι βλάκες και οι μεθυσμένοι δεν αισθάνονται τον φόβο, το θέμα είναι να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τον φόβο σου και να μην χάνεις το θάρρος σου κι ένας πολύ καλός τρόπος είναι να τον εξωτερικεύεις.
  (ξέρω, ξέρω, δεν το έχεις διαβάσει σε κάποιο βιβλίο σου κ.λ.π.)

 71. 35 Άγγελε παραπληροφορείς: το γράφεις σωστά το λινκάρεις λάθος. Εδώ το αυθεντικό πωποβρυσάκι 🙂

 72. Παναγιώτης Κ. said

  Συνειδητοποιήσαμε για τα καλά τι σημαίνει εκθετική μεταβολή!
  ( Τι καλά θα ήταν να είχαμε μια φθίνουσα εκθετική μεταβολή! ).
  Μέχρι τώρα την ξέραμε ως γεωμετρική (γεωμετρική πρόοδος).
  Όσο για την αριθμητική (αύξηση) τώρα την λέμε γραμμική.
  Είπα να…λεξηλογήσω λίγο. 🙂

 73. Πάνος με πεζά said

  Για να λεξικολογήσουμε, πάντως, θυμάμαι παλιές συσκευασίες που είχαν τη λέξη στον ενικό : ο ρολός (πως λέμε «ο δυναμός»). Έλεγε π.χ. «12 ρολοί αποροφητικού χαρτιού».

 74. Pedis said

  Αγγλοσάξωνες και οι ΒορειοιΕυρωπαίοι φέρονται από τα ΜΜΕ να είναι το ίδιο χεσμένοι με τους παραδοσιακά υστεροφοβικούς Μεσογειακούς …

  Είναι υπερβολές των ΜΜΕ;

  (Είμαι βεβαιότατος ότι κι αυτό παίζει κατά περίπτωση … )

  Ή μετά από εικοσιπέντε χρόνια (τριανταπέντε για τους Βρετανούς) από την αρχή της διάλυσης των κρατικών κοινωνικών μηχανισμών αισθάνονται να τους πηγαίνει νά! επειδή στη μεγάλη ανάγκη κανείς δεν θα ενδιαφερθεί γι αυτούς

  και μάλιστα όταν βλέπουν τον Μπόρις να λέει κατάμουτρα στον πολύ τον κόσμο να μην κανουν ότι μυξοκλαίνε και να ζητάνε έλεος … δεν έχει!

  και να κάνει γρήγορα ο καθένας να ετοιμάσει την κάσα του μην του χρεαστεί από τη μια στιγμή στην άλλη και γίνει η ντροπή του έθνους και απρόβλεπτο φόρτωμα στην οικονομία!

 75. Γιάννης Ιατρού said

  35: Άγγελε, τον σύνδεσμο τον έχεις γράψει με «y» αντί με «i» και δεν ανοίγει (τι κάνει η δύναμη της ορθογραφίας… 😋), ο σωστός εδώ popovrisaki

 76. atheofobos said

  Το ίδιο πάλι έγινε και στο 76. Κάτι έχεις αλλάξει στις ρυθμίσεις σου.

 77. dryhammer said

  21,24,33 κλπ. Δεν ξέρω αν είναι φωτοσοπιά ο μπάτσος κι φαντάρος, γιατί όταν είδα 11+ λίρες το πακέτο των 24 κωλόχαρτων σκέφτηκα πως όντως θέλει φύλαξη…

 78. ΓΤ said

  (Μεζεδάκι για Σάββατο: όταν τα τρυφερά ινδικά χοιρίδια γίνονται… γουρούνια για πειράματα. Ο Γουέιν Ρούνεϊ στράφηκε κατά της κυβέρνησης και της ποδοσφαιρικής Αρχής στην Αγγλία https://www.bbc.com/sport/football/51896488
  Στην Ελλάδα πέρασε ότι μίλησε για… γουρούνια https://www.athleticradio.gr/other-news/553679-rounei-mas-sumperiferontan-san-gourounia/
  Αφήστε τον διπλό μεζέ, σαν οι άλλοι, οι Αρχές, να είναι γουρούνια. Όχι πως δεν είναι)

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Περιμένω σε ουρά σοβιετικού τύπου στον Σκλαβενίτη. Ένα μέτρο ο ένας από τον άλλο. Χαρτιά υγείας δεν πήρα σήμερα. Όταν ξεμπλέξω, σε κάνα δίωρο, τα ξαναλέμε.

 80. kpitsonis said

  Να τι φταίει : https://www.zougla.gr/greece/article/mitropolitis-morfou-gia-ton-koronoio-ftene-i-sarkikes-amarties-ke-i-ektrosis–na-gia-pion-egrapse-o-ntostogiefski-to-mi8istorima-tou

 81. kpitsonis said

  Μήπως ήρθε η ώρα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και για τον αρχιεπίσκοπο ; Όχι μόνο για τους καφετζήδες που ανοίγουν τα μαγαζιά τους .

 82. ΣΠ said

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  52 Πέπε >>Ψυχολογικές-ψυχαναλυτικές ερμηνείες του φαινομενου με το κ/χ.
  Συντάσσομαι.

  Από αντίσταση στην υστερία δεν τσιμπάω, σε καμιά έκτακτη συνθήκη, στην υπεραγορά/υπερπρομήθεια παπιέ ντε κολ.
  Εντούτοις του αναγνωρίζω την σημαντικότητά του.
  Το χαρτί υγείας, ένα ταπεινό είδος, φτηνό και μακράαας διάρκειας είναι ένα πολυεργαλείο πέρα από το βασικό του ρόλο-ρολό!
  Σκουπίζει παντός είδους λερώματα, μαζεύει νερά, στουμπώνει, γίνεται εύκολο παπιέ-μασέ, φτιάχνεις πολλές μικροκατασκευές με το σκληρό μασούρι του, παίζεις τη μούμια με τα παιδιά (αυτό το πάμθηνο φάσκιωμα είναι πολύ διασκεδαστικό, πιάνει πάντα κ τ΄απασχολείς πολλήν ώρα), παίζουν μ΄αυτό τα παιδιά και τα τα οικόσιτα, είτε μαζί σου, είτε με τα νεύρα σου 🙂
  Ήτοι με το χ.υ.
  σκουπιστείτε, καθαρίστε, τυλιχτείτε, κατασκευάστε, παίξτε, στουμπώστε, μονώστε κ.α.π.
  Επιμύθιο: Αγοράστε ελεύθερα αλλά αφήστε και για τους άλλους.

  κι εδώ: Πέντε λόγοι που τρέχουμε ν΄αγοράσουμε χ.υ. https://www.news247.gr/kosmos/pente-logoi-oloi-trechoyn-agorasoyn-olo-apothema-chartioy-ygeias.7599873.html

 84. Πέπε said

  81

  Εγώ σκεφτόμουν ότι όποτε περάσουν όλα αυτά και ανασυγκροτηθεί η ζωή μας θα πρέπει να γίνουν κάποια δικαστήρια όπως μετά τους πολέμους. Ναι, έχουμε κάποιους εγκληματίες πολέμου, ιεράρχες.

 85. Χαρούλα said

  Όχι, δεν έκανα κάποια διαφορετική αγορά στο soupermarket. Νομίζω ότι στο σπίτι έχω επάρκεια διαφόρων ειδών για 15 μέρες σίγουρα. Κουβαλάω σε μόνιμη βάση μίνι κατοχικό σύνδρομο.
  Έκανα όμως επιπλέον προμήθειες σε αναλώσιμα για τον διαβήτη από το φαρμακείο. Και αυτό έχει τον παραλογισμό του, αλλά κάπου έπρεπε να …ξεσπάσω και γω!

  Αστεία υπερβολή. Είμαι διαχειρίστριια στην πολυκατοικία. Συνηθίζουμε να ψωνίζει η καθαρίστρια τα υλικά κατ´εκτίμηση της, να μου τα δείχνει και να της δίνω τα χρήματα.
  Το Σάββατο λοιπόν ανοίγω την πόρτα και την βλέπω με καρότσι λαϊκής: 8 υγρά πατώματος και 16 ρολά κουζίνας!!! Ε, τώρα νιώθω πιο σίγουρη!🤣

 86. Αναστό said

  Εγώ συνήθως αγοράζω από τα Λιντλ 6 συσκευασίες των 12 γιατί βαριέμαι να τρέχω όλη την ώρα. Το Σάββατο τα είδα λίγα, ντράπηκα κιόλας και πήρα μόνο 2.

  Μου έκανε εντύπωση Νίκο που έγραψες για τις «χώρες του εξωτερικού». Υπάρχουν και χώρες του εσωτερικού; 😛 Και πέρα από την πλάκα, μόνο σε εμένα ακούγεται (τουλάχιστον) πλεονασμός;

  Όσο για την αυξημένη ζήτηση στα πωπόχαρτα, το τουίτερ αποφάνθηκε πως φταίει το γεγονός ότι στις μέρες μας ένας φτερνίζεται και 5 χέζονται. 😛

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ούτε ιεράρχες ούτε υπεκφυγές: με εντολή της κυβέρνησης να κλείσουν τώρα οι ναοί. Χτες άκουγα κυρίες και κυρίους της τρίτης ηλικίας να βγαίνουν από τις εκκλησίες και να δηλώνουν έμπλεοι κουτοχορτοφαγικής βεβαιότητας ότι στον οίκο του Θεού κανείς δεν κινδυνεύει. Τώρα, φιλελεύθερε και διαφωτισμένε Μητσοτάκη, δώσε εντολή.
  (Ήδη 45′ στην ουρά)

 88. ΓΤ said

  Κλείνουν όλα τα εμπορικά από μεθαύριο (https://www.iefimerida.gr/)

 89. kpitsonis said

  84
  Προσυπογράφω αλλά μάλλον αδύνατο το βλέπω .

 90. Στον πολιτισμένο κόσμο, στην Ανατολή δηλαδή, ο κόσμος πλένει τον πισινό του και δεν τον πασαλείβει με χαρτί υγείας. Αν κοπεί το νερό, ναι, μπλέξαμε.

 91. Χαρούλα said

  Και σύμφωνα με την νέα καμπάνια γνωστού αναψυκτικού……

  Να μας πει ο Πετριτζίκης τι μπορούμε να φτιάξουμε με μακαρόνια, dettol και χαρτί υγείας,😂

 92. ΣΠ said

 93. Κάπου είδα μια φωτογραφία και γέλασα πολύ. Είναι, λοιπόν, δύο διασώστες και ακολουθεί η εξής στιχομυθία:

  – «Είναι όλοι τους νεκροί!»
  – «Ναι, αλλά είδες τι καθαρούς κώλους που έχουν;»

  (Προσωπικά δεν έκανα καμία μαζική αγορά. Μένουμε σε εξοχή, το πολύ-πολύ να τη βγάζουμε με χόρτα…) 🙂

 94. atheofobos said

  Το 44 ήταν στο 19 για ώρα και έλεγε ότι περιμένει έγκριση.
  Και τα δύο βίντεο δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην προβολή τους.
  Τα ξαναστέλνω.
  H εξήγηση γιατί έλλειπε το κωλόχαρτο στην Βενεζουέλα

  και η ελληνική λύση για οικονομία σε αυτό το χαρτί!

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  94 Δεν ξέρω γιατί σ΄μερα σε πιάνει η μαρμάγκα

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  88 ΓΤ
  αλλά είπε ότι οι εκκλησίες θα μείνουν ανοιχτές, για ατομική λατρεία (βόμβα -ίσως;) και για λίγους πιστούς (πώς γεντε εφτούνο; )

 97. ΣΠ said

  Κάποια πράγματα δεν γίνονται ηλεκτρονικά…

 98. Y. G. said

  Στην Ολλανδια το χαρτι τουαλετας ειναι στην κορυφη. Αλλα προιοντα που αγοραζονται με μανια ειναι οσπρια, ζυμαρικα, σαλτσα ντοματας (κοντεψαν να σκοτωθουν πριν κανα δυο μερες δυο «ανθρωποι» για μια κονσερβα ντοματοπελτε). Επισης βουνα απο junk food γλυκα η’ αλμυρα. Ο ΠΘ (Ρουτε) σε διαγγελμα του συμβουλεψε το λαο : «Stop met hamsteren.»

  Με λιγα λογια: The shit is hitting the fan.

 99. ΓΤ said

  #96 Βέβαια, είναι ντροπή. Αναμένουμε (εγώ όχι) τι θα πουν και οι ρασονιόληδες της ΔΙΣ, κατά απόγιομα μεριά. Πού να συνεδριάζουν πρωινιάτικα, τρίζουν τη νύχτα οι σουμιέδες…
  Βγαίνω να πάρω τροφή για τη γατούλα μου 🙂
  Μόνα ανοιχτά από Τετάρτη: σούπερ, βένζι, τράπεζες, φαρμακεία

 100. Pedis said

  Κάτι κορονιαστά ερωτήματα είχα τις προάλλες

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/14/meze-418/#comment-638067

  Διαβάζω με ανακούφιση ότι το πρώτο ιατρείο στο οποίο θα μπορούν να απευθυνθουν οι Αθηναίοι (από τα τρία-τέσσερα εκ. πιθανών γιούζερς, οι υπόλοιποι έλληνες θα περιμένουν λίγο ακόμη) για να ζητήσουν να κάνουν το τεστ άνοιξε με ελάχιστη καθυστέρηση μερικών εκατοντάδων κρουσμάτων

  https://www.efsyn.gr/node/235317

  που στην πραγματικότητα τα κρούσματα θα είναι υπερπολλαπλάσια αν τα απαραίτητα τεστ γίνονταν με ευκολία,

  αλλά εδώ Λέιντιζ εντ Τζέντλμεν δεν είναι Τζόνσονσλαντ να εξηγούμε ψυχρά και επιστημονικά την πολιτική μας και να λέμε τα πράγματα έξω από τα δόντια.

 101. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Εγω δεν πηρα χαρτι υγείας, 2 οκ(τ)άδες κωλόχαρτο πηρα μόνο 😋

  Εδω στην Πολωνία υπαρχει δυνατοτητα να κανουμε τα ψωνια μας απ’ το διαδικτυο, πληρωνουμε με την καρτα μας και μας τα φερνουνε στην πορτα (θυμηθηκα τωρα το ανέκδοτο με τον χολεριασμενο που του γραψε ο γιατρος διαιτα με πιτσες, τυρόπιτες και μπουγατσες, μιας και μονο αυτα χωρανε κατω απ’ τη χαραμαδα της πορτας).

  Και στην Ελλαδα φανταζομαι υπαρχουν πλεον οι ιδιες δυνατότητες. Το ενδιαφέρον ομως εδω ειναι πως εχουν προσαρμοσει την υπηρεσια εν οψει του κορονοϊου και της καραντινας, βαζοντας ας πουμε «δελτιο» : καθε παραγγελία επιτρέπεται να εχει ορισμένο αριθμο κομματιων, ετσι ωστε να μην ξεμεινουν.

  Επομενως, το μονο πακετο που πρεπει να με απασχολει αυτη τη στιγμη να μην αδειασει ειναι το πακετο δεδομένων μου 😉

 102. Pedis said

  Θαύμα!

  Εμφανίστηκε η Παναγία στην Συνεδρίαση της Εκκλησίας της Κρήτης και τους είπε να σταματήσουν να διαδίδουν αιρετικές απόψεις ότι ο Γιός της έχει εξτρα-τρισυπόστατη παρουσία με αντισηπτικές ιδιότητες.

  https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/35900-ekklisia-kritis-akolouthies-xoris-ti-summetoxi-ekklisiazomenon

  Σύμφωνα με φήμες η Παναγία αναμένεται να εμφανιστεί τηλεματικώς, όμως, (για να μην έρθει σε κοντινή επαφή με τους θεομπαίχτες και κολλήσει) σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.

 103. ΣΠ said

  Μια λύση.

 104. Avonidas said

  Νομίζω πως αν προσπαθήσει κανείς να ζήσει μια βδομάδα-δέκα μέρες χωρίς χαρτί υγείας, θα τη βρει την εξήγηση.

  Εγω, αντιθετως, αν προσπαθησω να χρησιμοποιήσω για 2-3 μερες χαρτι υγειας, θα καταληξω να τραγουδάω τον Ακαθιστο Ύμνο 😖

  Μπιντέ και μόνο μπιντέ χρονια τώρα. Το χαρτι το θελω για αλλους σκοπούς, για καθαρισμό επιφανειών και για φύσημα της μυτης στα γερα συναχια, που τα χαρτομαντηλα δε φτάνουν ουτε για ζητω.

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99ΓΤ >>Βγαίνω να πάρω τροφή για τη γατούλα μου
  Γατοκροκέτες έχω κι εγώ σημειώσει για όταν στρώσει κάπως η νέα καθημερινότητα στα σ/μ και μαζευτούν σοβαρές ελλείψεις. Δεν έχουμε τη γάτα μες το σπίτι αλλά τώρα που έκλεισαν γύρω γύρω τα διάφορα φαγάδικα, έσφιξε η πείνα κ εμφανίστηκαν κι άγνωστες αδεσποτούλες πέρα από τη μόνιμη Φουντούλα που ζει κήπο-σκάλες-μπαλκόνι μας.Ήταν κι άλλη μια θηλυκιά που τη στείρωσα αλλά την έδιωξε(της έκανε άγριες επιθέσεις-παρότι είναι η μάνα της) η Φούντω. Μυστήριο γιατί. Ο άπαιχτος νορβέζιαν αρσενικός που κι αυτός μεγάλωσε κοντά μας, τώρα στα ντουζένια του, εμφανίζεται μόνο για φαϊ, περίπου ανα τριήμερο και μετά χαϊνεύγει. Τον βρίσκω μέχρι και τον πεζόδρομο (τρία τετράγωνα παραπέρα).

 106. atheofobos said

  Και η τουαλέτα που καταργεί το χαρτί υγείας!
  Για πρώτη φορά την είδα στο Βιετνάμ σε πιο απλή έκδοση από το διαφημιστικό αλλά με το συντριβανάκι για μπιντέ. Απόλυτα αποτελεσματική!

 107. 75 Κι εγώ τι έγραψα στο 71 ρε κουμπάρε; Αλλά δεν κάνουμε και κάνα ριφρές 🙂

  Πάντως, για τις εκκλησιές ο Ιερώνυμος, λέει, είπε στον Τσίπρα πως ναι, να τις κλείσουμε εμείς αλλά οι άλλοι τι θα κάνουν; Η Πολιτεία έπρεπε προ πολλού να αναλάβει την ευθύνη, ανακοινώνοντας την αναστολή λειτουργίας για όλες τις θρησκευτικές τελετές, όχι μόνο των ορθόδοξων εκκλησιών. Προφανώς σ’ αυτό το πνεύμα θα είναι η απογευματινή απόφαση της ΔΙΣ. Ποιος θα πιάσει την καυτή (μα πολύ καυτή) πατάτα.

 108. Σοφία Ο said

  Εγώ δεν αγόρασα τίποτα και ανησυχώ μήπως δεν βρω όταν θα χρειαστώ. Γιατί είχα τη φαϊνή ιδέα τον Ιανουάριο να καταναλώσω όλα τα παλιά, κονσέρβες, ο,τι είχα στην κατάψυξη κλπ. Και τώρα δεν έχω και πολλά πράγματα στο σπίτι. Και τα χαρτιά λιγοστεύουν και δεν ξέρω αν θα βρω.
  Πήγα και αγόρασα πάντως μια κολόνια λεμόνι αφού δεν έβρισκα αντισηπτικό. Ελπίζω να δουλεύει το οινόπνευμα.
  Τα σαπούνια δεν καταλαβαίνω. Μια πλάκα σαπούνι κρατάει πολύ καιρό. Τα υγρά εντάξει, όχι τόσο. Κανεις δεν είχε σπίτι του σαπούνι που χρειάστηκε να αγοράσει τώρα μεγαλύτερες ποσότητες;

 109. # 94 β

  Αυτό είναι παλιό, γινότανε με το χαρτάκι που υπήρχε μεταξύ της πάνω και κάτω σειράς στα μεγάλα πακέττα κασετίνα των τσιγάρων όπως το Καρέλια, άσσος σκέτο κ.λ.π.

 110. Y. G. said

  Τι ειναι η ΔΙΣ;

 111. Avonidas said

  Με την (κρυφή) ελπίδα ότι το πρόβλημα στη χώρα μας το διαχειριζόμαστε κάπως καλύτερα από τους Βορειοϊταλούς, έχει ενδιαφέρον να ξέρουμε πως τους ξέφυγε το πράγμα.

  Θα στην χαλάσω την κρυφή ελπίδα: ειμαστε 1-2 βδομάδες πίσω απ’ τους Ιταλούς, αυτό ειναι ολο. Κι οσο πιο γρηγορα το συνειδητοποιήσουμε, τοσο πιο ευκολα θα το διαχειριστούμε.

 112. Avonidas said

  Πάντως, για τις εκκλησιές ο Ιερώνυμος, λέει, είπε στον Τσίπρα πως ναι, να τις κλείσουμε εμείς αλλά οι άλλοι τι θα κάνουν;

  Πιο κραυγαλέα παραδοχή πως ειναι μπιζνα κι επιχείρηση η Εκκλησία δεν θα μπορουσε να υπαρξει.

  Ενα καλο εχει ο κορονοϊός, πεφτουνε οι μασκες μία-μία (εκτος απ’ τις λευκές)

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110 Διαρκής Ιερά Σύνοδος
  https://www.orthodoxianewsagency.gr/aytokefales_ekklisies/ekklisia_ellados/synedriazei-ektaktos-to-apogeyma-i-diarkis-iera-synodos-ti-tha-ginei-me-tis-ekklisies-kai-tis-ieres-akolouthies/

 114. 110 Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ας πούμε η εκτελεστική επιτροπή της εκκλησίας, αυτή που συνεδριάζει για τα τρέχοντα σε αντίθεση με την ολομέλεια που συνεδριάζει κάθε Οκτώβρη).

 115. Aghapi D said

  Και μέσα στον χαμό με τα χαρτιά υγείας η (δύστυχη) ζωή είναι αλλού
  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6109989/nekro-mikro-paidi-sti-moria-meta-apo-fotia?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108 ΣοφίαΟ >>κολόνια λεμόνι αφού δεν έβρισκα αντισηπτικό. Ελπίζω να δουλεύει το οινόπνευμα.
  Μόνο από 60 βαθμούς κ πάνω λέει.
  Για ώρα ανάγκης, τα πιο δυνατά ποτά 🙂
  (μην τα πιείτε, τριφτείτε! 🙂 )
  http://www.krasiagr.com/top-10-pio-dinatwn-potwn-ston-kosmo/

  Ένα ακόμη καλαμπουράκι : Τα μαμούθ εξαφανίστηκαν γιατί δεν έπλεναν τα χεράκια τους

 117. kpitsonis said

  110
  Διαρκής ιερά (τρομάρα τους) σύνοδος.

 118. Y. G. said

  110 Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ας πούμε η εκτελεστική επιτροπή της εκκλησίας, αυτή που συνεδριάζει για τα τρέχοντα σε αντίθεση με την ολομέλεια που συνεδριάζει κάθε Οκτώβρη).

  Σας ευχαριστω. Αρα η ολομελεια ειναι κατι σαν νομοθετικη/δικαστικη εξουσια.

 119. Αγγελος said

  Διάβασα τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Μόρφου. Ότι ο Θεός επιτρέπει ή και στέλνει σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς λόγω των αμαρτιών μας είναι ανέκαθεν θέση όλων των θρησκειών, και βεβαίως και του Χριστιανισμού. Ότι και τα κακά εντάσσονται στο όλο θείο σχέδιο και τελικά έχουν και επιθυμητά αποτελέσματα, κι αυτό είναι δόγμα, και δόγμα παρήγορο («οἴδαμεν δε ὅτι τοῖς ἀγαπῶσιν τον Θεόν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν», Ρμ. Η΄ 28). Αλλά η κατάληξη του τράγου «΄Ενα μόνο θα σας πω. Θα λύσει το μεταναστευτικό μέσα σε αυτά τα προβλήματα. Και θα είναι ικανοποιημένοι όλοι» είναι δείγμα άγριας σκατοψυχιάς!

 120. Aghapi D said

  Μπράιαν Κουκ: Τμήμα αντιμετώπισης για τη μείωση του κινδύνου των καταστροφών, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης

  «Υποπτεύομαι πως έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στο στρες: Θέλουν να έχουν ένα στοιχείο άνεσης και ασφάλειας. Για πολλούς Δυτικούς υπάρχει ο “παράγοντας yuck” (η αηδία). Το χαρτί τουαλέτας είναι ένα προϊόν που πιάνει πολύ χώρο και επομένως δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι έχουν αποθηκεύσει σε μεγάλες ποσότητες. Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα χρησιμοποιούν επίσης το χαρτί υγείας σαν χαρτομάντηλο και επομένως φαντάζονται ότι χρειάζονται πολλά εάν έχουν τη γρίπη ή μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Η δημιουργία αποθεμάτων χαρτιού είναι δε μια σχετικά φθηνή αγορά με τους ανθρώπους να θέλουν να αισθάνονται ότι κάνουν κάτι όταν υπάρχει κίνδυνος».

  πηγή: https://www.newsitamea.gr/2020/03/13/koronoios-poio-logo-oi-anthropoi-adeiazoyn-ta-rafia-charti-ygeias/

 121. Pedis said

  Το παρακλάδι της Χρυσής Αυγής που έχει σκαρώσει ο Ιωάννης Λαγός με τους λοιπούς «ορθόδοξους» σατανολάτρες, η λεγόμενη Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), κάνει εκστρατεία για να πάνε μαζικά όλοι στις εκκλησίες, προκειμένου να αποδειχτεί η… αντίσταση του ελληνικού λαού.

  https://www.efsyn.gr/politiki/235303_ellas-ellinon-ethnikososialiston

 122. Y. G. said

  121. Holy shit!

 123. 118 Και η ΙΣ (=Ιερά Σύνοδος που λέγεται και Ιεραρχία) και η ΔΙΣ είναι «νομοθετική εξουσία» για την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Απλά η τελευταία είναι 12(+1)μελής άρα πιο ευέλικτη. Κάτι σαν Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος και του άμεσου οργάνου (Πολιτικό Γραφείο, πολιτική γραμματεία ή όπως αλλιώς λέγεται) έτσι κι αλλιώς συνέδριο όλων των μελών της εκκλησίας δεν προβλέπεται!

  Οι πιο κοντινοί στα της θρησκείας μπορούν να τα ξεκαθαρίσουν καλύτερα.

 124. sarant said

  111 Φοβάμαι πως έχεις δίκιο.

  121 Α τους αλήτες!

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο BLOG τι έγινε ρε παιδιά; τόσες κατηγορίες κατά της εκκλησίας κι ούτε ένας αντίλογος;☺ Χωρίς πλάκα, ελπίζω να είναι καλά στην υγεία του ο άνθρωπος.

 126. Pedis said

  Ολόκληρη η επιστολή της Όλγας Κοσμοπούλου

  Αγαπητή κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγε του πρωθυπουργού και επιχειρηματία.

  Διαβάζω ότι καλείτε τους πολίτες και προφανώς προτίθεσθε και η ίδια να βγείτε το βράδυ στο μπαλκόνι σας να μας χειροκροτήσετε.

  Απορώ με το θράσος σας.

  Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ατζέντα της κυβέρνησης του συζύγου σας για τα Δημόσια Νοσοκομεία, την πιο αντιλαϊκή που θα μπορούσε να γίνει.

  Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο σύζυγός σας, εκτός από σημερινός πρωθυπουργός και υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ και των περικοπών στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος κυβερνήσεων που κουτσούρεψαν το δημόσιο τομέα υγείας και έπληξαν σοβαρά τα δικαιώματά μας ως πολιτών αυτής της χώρας, ημών των ιδίων αλλά και των ασθενών μας.

  Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την προσπάθεια του συζύγου σας να μας “αξιολογήσει” και να μας κατατάξει σε “αρίστους, μετρίους και κακούς”.

  Επειδή μας χωρίζουν έτη φωτός, εμάς τις μαχόμενες γυναίκες υγειονομικούς, γιατρίνες, νοσηλεύτριες, βοηθούς θαλάμου, τραυματιοφορείς, τεχνολόγους, καθαρίστριες, διοικητικούς από εσάς, και κυρίως μας χωρίζει το γεγονός ότι εμείς επιλέξαμε να ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ και να ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ τους συνανθρώπους μας για το μεράκι μας και για το ψωμάκι μας, από εσάς που επιλέξατε μια καριέρα για το παντεσπάνι σας (ουδείς ψόγος), πραγματικά μη μας δουλεύετε κυρία Μητσοτάκη!

  Αν, πραγματικά, και εν μέσω επιδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας μερικές από εμάς μπορεί και να μολυνθούμε και να πεθάνουμε, όλες όμως θα λείψουμε για άπειρες εργατοώρες από τις οικογένειες και τους αγαπημένους μας ανθρώπους, θέλετε να ζητήσετε έμπρακτα συγγνώμη για την πολιτική που υπηρέτησε και υπηρετεί ο σύζυγός σας, βαδίστε μέχρι ένα δημόσιο νοσοκομείο να βοηθήσετε Η ΙΔΙΑ για έστω μια βάρδια, όπου μπορείτε.

  Το καθάρισμα ασθενών, το καθάρισμα θαλάμων, το στρώσιμο σεντονιών (που δεν έχουμε αρκετά) δεν είναι ντροπή κυρία Μητσοτάκη. Είναι τιμή για αυτές που το κάνουν!

  Αφήστε λοιπόν τα υποκριτικά χειροκροτήματα κυρία Μητσοτάκη! Διακρίνετε από πίσω η πραγματική σας έκφραση (ίου, βρωμερός δημόσιος υπάλληλος τολμάει και μου απευθύνει το λόγο).

  Αφήστε τα χειροκροτήματα και θυμίστε στο σύζυγό σας ότι μας χρωστάει και κάποια αναδρομικά, εδώ και κάτι χρόνια. Από τις περικοπές των μνημονίων που ψήφισε.

  Όπως και να έχει, φροντίστε να ντυθείτε καλά το βράδυ που θα βγείτε στο μπαλκόνι (ω, συγγνώμη, βεράντα). Θα έχει ψύχρα.

  Μια υγειονομικός από το πεδίο της μάχης (δεν ξέρω αν είμαι άριστη, καλή, μέτρια ή κακή με τα κριτήρια του συζύγου σας, αλλά είμαι εκεί).

  Καθίστε εσείς στη βεράντα σας. Αλλά μην με χειροκροτήσετε. Δεν σας το επιτρέπω.

  https://info-war.gr/aporo-me-to-thrasos-sas-kyria-mareva-mit/

 127. Γιάννης Ιατρού said

  52: Πέπε, προσοχή στις συνταγές για την υγεία που γράφει ο σύνδεσμος στο Oneman gr που έβαλες. Ειδικά αναφέρομαι στην συνταγή για να φτιάξει κάποιος στο σπίτι (σπιτικό) απολυμαντικό χεριών. Αναφέρει πως χρειάζεται Iσοπροπυλική αλκοόλη. ΟΧΙ! Aιθυλική αλκοόλη (ονομάζεται και αιθανόλη) χρειάζεται. Η ανωτέρω συνταγή -κατ΄εμέ βλακεία- κυκλοφορεί κι αλλού, όπου μπορώ το γράφω…

  Η ισοπροπυλική (λέγεται και ισοπροπανόλη) είναι για εντριβές😳, το πολύ. Συνήθως όμως την χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε ηλεκτρονικά ή/και επιφάνειες από οργανικά υπολείμματα (π.χ. από λάδια κλπ), δίσκους βινιλίου κλπ.
  Η ισοπροπυλiκή είναι (φτηνός, 70% ~4€/λτ, 99,5% ~6€/λτ) βιομηχανικός διαλύτης, συνήθως θα την βρούμε σε καθαρότητα 70%. Γι αυτό και τα «πιο οικονομικά»🙄 απολυμαντικά θα δεις πως αναγράφουν περιεκτικότητα ~70%. Τα πιό καλά…, με αιθανόλη, έχουν περιεκτικότητα ενεργού συστατικού >96%🤗
  Η χρησιμοποιούμενη φαρμακευτικά, το λεγόμενο και καθαρό οινόπνευμα, είναι η αιθυλική ή αιθανόλη (έχει κι ιδιαίτερη φορολόγηση, επομένως και κόστος πολλαπλάσιο της άλλης, δηλ. ~35€/λτ). Χρησιμοποιείται και για την παρασκευή ποτών🍷 (όχι μπόμπες🎉).

  Σόρρυ αν κούρασα, τα έγραψα γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά σ΄αυτό το θέμα, την εποχή αυτή. Εύκολα δημιουργούνται π.χ. δερματοπάθειες κλπ. Προφανώς ο καθένας κοπυπαστώνει από κάπου, και μετά άντε βρες τα!

 128. Το τρέξιμο για προμήθειες και οι ελλείψεις είναι αναμενόμενες και γίνονται και από τους περισσότερο ψύχραιμους και λογικούς με βάση της σκέψη: «Εντάξει, εγώ δεν πανικοβάλλομαι, αλλά αν τρέξουν όλοι οι τρελοί να αγοράσουν τα πάντα, δεν θα μείνει τίποτε για μένα. Οπότε ας φροντίσω να έχω κι εγώ.» Αυτοεκπληρούμενη προφητεία δηλαδή.
  Όταν ανακοινώθηκαν τα capital controls, 01:00 τη νύχτα, κατά τύχη δούλευα το πρωί οπότε έκανα και ανάληψη στις 07:00 επειδή σκέφτηκα ακριβώς το ίδιο πράγμα: θα τρέξουν να κάνουν ανάληψη όλοι και μετά δεν θα έχει για εμένα (επιβεβαιώθηκα, μερικές ώρες αργότερα δεν υπήρχε φράγκο)

  Για το χαρτί υγείας, θα πρέπει να σημειωθεί και ότι σήμερα είναι ένα φθηνό είδος που παλιότερα θεωρούνταν είδος πολυτελείας και σε δύσκολους καιρούς είναι το τελευταίο που θα έχεις πραγματικά ανάγκη. Τι να σκουπίσεις αν δεν έχεις να φας; Οπότε παίρνουν τώρα που έχουν.
  Παλιότερα, σε φτωχόσπιτο σπίτι στη Βουλγαρία διαπίστωσα ότι στην τουαλέτα είχαν εφημερίδες, και όταν χρειάστηκε να πάω εγώ, ξέθαψαν ένα ρολό χαρτί υγείας από ένα ντουλάπι που το έκρυβαν για εξαιρετικές περιστάσεις…

  Και οι άχρηστες πληροφορίες: Στην Ιταλία ο Αμερικανικός Στρατός είχε 11μιση ρολά χαρτιού για κάθε 100 στρατιώτες. Στο Στάλινγκραντ, Σοβιετικοί και Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τις ταπετσαρίες από τους τοίχους.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  Πέδη, δεν μου απάντησες χθες στην ερώτηση, αν γράφεις από Ελλάδα ή από Ιταλία.

 130. Pedis said

  Ό,τι μαλακία κυκλοφορεί στο γιουτιουμπ κι ό,τι δήθεν πληροφορία για το τι συμβαίνει εις Παρισίους …

  Κομπλεξική και ατάλαντη η ιθαγενής άρχουσα τάξη ρε πούστη μου!

 131. nikiplos said

  Δεν έχω να πω κάτι για την ανάρτηση. Για το προϊόν, έχω να πω, πως εδώ και 10 χρόνια που το κατάργησα γλύτωσα οριστικά από τις αιμορροΐδες και άλλα προβλήματα στο συγκεκριμένο τμήμα, δερματικά κλπ. Το πλύσιμο με νερό και σαπούνι, απείρως προτιμητέο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα…

  Ακόμη και στους γονείς μου, εγκατέστησα το διάσημο ποποβρυσάκι, που ευτυχώς οι Τούρκοι μας το πουλάν φθηνά και είναι ό,τι πιο χρήσιμο έχω βάλει.

 132. Πέπε said

  @121:

  > > Η Εκκλησία δεν είναι συγκέντρωση ανθρώπων, είναι οίκος Θεού, που σώζει τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός του. (ΕΛΑΣΥΝ)

  Αυτή την παπαριά δεν τη λένε μόνο ναζήδες, τη λένε και άνθρωποι που φαίνεται να θεωρούν τους εαυτούς τους χριστιανούς. Την άκουσα λ.χ. από μια κυρία στο βίντεο με τους Λαρισαίους, αλλά προφανώς, και χωρίς να τη λένε, την ενστερνίζονται όλοι όσοι πάνε και εκκλησιάζονται και κοινωνάνε.

  Κούνα το κεφάλι σου βούι! Δεν είσαι θεολόγος, δεν είμαι ούτε εγώ, δε χρειάζεται να φανταστούμε ότι πρόκειται για δύσκολα προβλήματα. Είναι απλό, πάρα πολύ απλό: Θα διάλεγε ο θεός της αγάπης κάποια συγκεκριμένα σημεία (τις εκκλησίες) για να τα οχυρώσει, αφήνοντας την υπόλοιπη γη ανοχύρωτη, και θα προστάτευε επιλεκτικά όσους πηγαίνουν σ’ αυτά τα σημεία όχι για να τελέσουν πράξεις αγάπης αλλά για να σώσουν το τομάρι τους;

  Θυμάστε το «πάρ’ τον παπά»; Δεν ξέρω αν συνηθίζεται ακόμη. Όποιος έβλεπε πρώτος έναν παπά στον δρόμο ακούμπαγε τον άλλο κι έλεγε «πάρ’ τον παπά». Ο άλλος πρέπει να φορτώσει τον παπά σε τρίτον, αλλιώς «πεθαίνει». Για να μη σου φορτώσουν τον παπά, μπορούσες να σταυρώσεις τα δάχτυλα (όπως όταν ορκίζεσαι ψέματα), οπότε ήσουν στο απυρόβλητο.

  Έτσι και τώρα:

  -Πάρ’ τον ιό!
  -Δε με πιάνει, έχω σταυρώσει τα δάχτυλα!

  Κι από κάτω σεντόνια που να αναλύουν, σε άπταιστη ιερατική καθαρεύουσα, πώς η μακραίωνη εμπειρία αποδεικνύει πέρα από κάθε κακοπιστία ή ολιγοπιστία ότι διαχρονικά όσοι σταύρωναν τα δάχτυλά τους ήσαν θωρακισμένοι από κάθε μεταδοτική ασθένεια.

  (Ότι εμείς την ασθένεια την εισηγάγαμε όχι από κανέναν ενοριακό ναό, έστω μητροπολιτικό, αλλά από τον ίδιο τον Άγιο Τάφο, άλλο θέμα.)

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εξαιρετική η επιστολή της Όλγας Κοσμοπούλου, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, μπράβο της και προσυπογράφω.

  Άγγελε, αυτά λένε ανέκαθεν οι θρησκείες, και, στη σιγουριά των ανέφελων εποχών, δε βαριέσαι, ας τα λένε, δημοκρατία έχουμε. Σε καιρούς χαλεπούς, όμως, η μοιρολατρία και ο ανορθολογισμός στοιχίζουν ακριβά, στοιχίζουν ζωές. Άλλωστε, και οι ιερείς, όταν αρρωσταίνουν, στην επιστήμη καταφεύγουν για να θεραπευτούν. Ε, ας κάνουν το ίδιο και τώρα, ας παραδεχτούν την πρωτοκαθεδρία της συναινώντας στο κλείσιμο των ναών, μπας και τελειώσει μια ώρα αρχύτερα το μαρτύριο που περνάμε.

 134. voulagx said

  Ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να δήλωσε αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη, όμως σημείωσε πως αυτό έπρεπε προ πολλού να το είχε κάνει η Πολιτεία, δηλαδή να ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας για όλες τις θρησκευτικές τελετές, όχι μόνο των ορθόδοξων Εκκλησιών.

  Μα, αν δεν κάνω λάθος, αυτό προβλέπει η ΠΝΠ, ανεξαρτήτως θρησκείας.

 135. Aghapi D said

  Πάντως ο ιός διαβάζεται ανάποδα «σόι»
  Κάτι βαθύ πρέπει να σημαίνει 🙂

 136. Avonidas said

  Θα διάλεγε ο θεός της αγάπης κάποια συγκεκριμένα σημεία (τις εκκλησίες) για να τα οχυρώσει, αφήνοντας την υπόλοιπη γη ανοχύρωτη,

  Ε ναι, ρε Πεπε, δεν εχεις ακουστα; Flock immunity, πολυ καλύτερη απ’ τη herd immunity 🙂

  η επιστολή της Όλγας Κοσμοπούλου

  Α, ρε Ολγα, κουραγιο ρε Όλγα, δεν ειναι πια κι η μανα μου μαζι μας να τους φασκελωσετε παρέα… 😔

 137. nikiplos said

  Προσωπικά, και με όλο το σεβασμό στην κυρία Κοσμοπούλου για το σκληρό έργο της να κρατήσει όρθια τη δημόσια υγεία, βρίσκω την επιστολή της ολίγον εμπαθή. Για πολλούς λόγους:

  α. Η αναφορά στο παντεσπάνι είναι ολίγον λαϊκιστική. Ο αντικειμενικός σκοπός κάθε πολιτικής τέχνης, είναι να φέρει το παντεσπάνι σε κάθε σπίτι, ή σε όσο το δυνατόν περισσότερα, και όχι να δαιμονοποιήσει εκείνους που τουλάχιστον για την ώρα και τη συγκυρία έχουν την δυνατότητα να το απολαμβάνουν.

  β. Εάν στην νύξη υποκρύπτεται πως το παντεσπάνι της κυρία Γκραμπόφσκι είναι αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών και διαδικασιών, ας καταγγελθούν αυτές άμεσα και όχι στο στυλ ολίγον από έγκυος.

  γ. Επίσης η αναφορά να πάει να αλλάξει σεντόνια σε αρρώστους σε νοσοκομεία, να καθαρίσει (υποννοεί χεσμένους) είναι φαρισαϊκή… ούτε η ίδια δεν το κάνει… Λες και δεν έχουμε πάει σε Δημόσιο Νοσοκομείο…
  Έλεος κάπου δλδ…

 138. Pedis said

  # 129 – Μόλις γυρισα εθελοντής καθαριότητας από την Αρχιεπισκοπή όπου μαζί με άλλους βάλαμε ένα χεράκι για να ληφθούν τα

  Απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού στην αίθουσα της Ιεράς Συνόδου
  https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/35904-aparaitita-metra-kata-tou-korono%CF%8Aou-stin-aithousa-tis-ieras-sunodou

  μπας και μαζευτούν, επειδή τάχουν κάνει από το φόβο τους, ανήκουν και στις ευπαθείς ομάδες οι περισσότεροι, και αποφασίσουν να κλείσουν τις εκκλησίες.

  Θες να μάθεις πού και πότε διοργανώνονται τα προσεχή corona party στη Γερμανία μην χάσεις την ευκαιρία να πας; 🙂

 139. 127 Γιάννη και το απλό φωτιστικό δεν κάνει (που είναι αιθυλική με κάποια άλλη π.χ. μεθυλική για να μην κάνει για πιόμα) κι είναι και φτηνό (αφού δεν μπορεί να γίνει ποτό);

 140. # 135

  εξαρτάται…αν έχει χρώμα προς το γαλάζιο διαβάζεται και σόι μπλε ακόμα και Σόιμπλε !!

 141. Pedis said

  # 137 – θα ήταν λιγότερο λαικίστικη αν της πρότεινε, αντί να δουλει στο προσωπικό καθαριότητας στο νοσοκομείο, να πάει να κάνει τη γιατρό με μία και μόνο μάσκα που έχουν δώσει στον καθένα τους στα περιφερειακά νοσοκομεία; (Ελπίζω στα νοσοκομεία αναφοράς να προβλεπεται να τις αλλάζουν κάθ τόσο …)

 142. Pedis said

  H ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

  Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οι ειδικευόμενοι, οι επιμελητές των νοσοκομείων, των Κ.Υ, των αγροτικών ιατρείων παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

  Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, όλοι εμείς, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Προσπαθούμε με τα λιγοστά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και εντατικοποίησης να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας.

  Κύριοι της κυβέρνησης,

  Δε θέλουμε να μας χειροκροτήσετε γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Θέλουμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά.

  Για να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας που θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και για να περιθάλψουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία δε σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού.

  Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή, αντί να καλείτε τον κόσμο να μας χειροκροτήσει, να δεχτείτε να μας συναντήσετε.

  Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή:

  Να προσλάβετε άμεσα το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

  Να εξασφαλίσετε στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας ώστε να μην αρρωστήσουμε και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

  Για να μη χάσει τη ζωή του κανένας ασθενής ενώ θα μπορούσε να σωθεί.

 143. Aghapi D said

  140 λίγο δρακουλιάρικο είναι αυτό 😉

 144. 127,
  Αν αναφέρεται ισοπροπυλική αλκοόλη σε συνταγή, είναι πιθανότατα από αμερικάνικη συνταγή, αναφορά στο στάνταρ φαρμακευτικό οινόπνευμα (rubbing alcohol) στις ΗΠΑ, που δεν είναι αιθανόλη (και δεν πίνεται! 🙂 ). Η μυρουδιά φέρνει πιο κοντά στο ασετόν, για ευνόητους λόγους.
  Αιθανόλη, επ’ ευκαιρία, (από καλαμπόκι) μπόλικη στην βενζίνη.

 145. 135, … Πάντως ο ιός διαβάζεται ανάποδα «σόι»
  Κάτι βαθύ πρέπει να σημαίνει 🙂 …

  Soy sauce? 🙂

 146. Avonidas said

  Ο BLOG τι έγινε ρε παιδιά; τόσες κατηγορίες κατά της εκκλησίας κι ούτε ένας αντίλογος; Χωρίς πλάκα, ελπίζω να είναι καλά στην υγεία του ο άνθρωπος.

  Φανταζομαι θα εχει ηλικιωμένους συγγενεις να φροντίσει, οπως οι περισσοτεροι απο μας (που δεν ειναι στο εξωτερικο). Μακαρι να ειναι καλα κι αυτος κι εκείνοι.

  Οι κατηγορίες και η κριτική αφορουν τη σταση της Εκκλησίας σε ένα κατεπειγον ζητημα δημόσιας υγειας που μας επηρεαζει ολους, πιστους και μη, και επομενως ειναι αναμενόμενες και θεμιτές.

  Η κριτικη και η σατιρα στα δόγματα της Εκκλησίας επισης ειναι απολυτως δικαιωμα μας, αν και προσωπικά βρισκω οτι ειναι καλυτερα να περιμένουμε λιγοτερο χαλεπους και πιο ψύχραιμους καιρους για να το εξασκησουμε.

 147. Pedis said

  Λόγω των πενιχρών μέτρων προστασίας που δίνονται με το σταγονόμετρο και των διαδικασιών πρόληψης της πλάκας στην υποδοχή των ασθενών στα νοσοκομεία των διαλυμένων συστημάτων υγείας από το νεοφιλελευθερισμό, όπως αυτό της Ιταλίας το 10% των κρουσμάτων ή σε καραντίνα περιπτώσεων αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό.

  Πρόκειται για περισσότερες από 2000 περιπτώσεις!

 148. … γονείς … είχαν αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες από χαρτιά υγείας στο πατάρι. «Έχουν περάσει Κατοχή», το εξηγούσε ειρωνικά. Αλλά τώρα που έχουμε την ηλικία των γονιών της και δεν έχουμε περάσει Κατοχή; …

  Περάσαμε, πάντως, την εποχή «Έχω κάτι καλά χαρτιά!» που αποδείχτηκαν «χαρτιά υγείας».

 149. ΓΤ said

  Μάντσεστερ, Κάρντιφ και «Stereophonics»… https://www.alphafreepress.gr/2020/03/16/psixagogia/politismos/synaylia-agglia-o-koronoios-therizei-oi-stereophonics-vgikan-kai-egine-xamos/

 150. Πάνος με πεζά said

  Θα κλείσουν οι εκκλησίες παιδιά, ηρεμήστε ! Ανακοινώνεται οσωνούπω (μπορεί να γίνουν και online).

 151. Πάντως, η Τουρκία έκοψε τις μαζικές προσευχές στα τζαμιά παρόλο που (λέει πως) έχει λίγα κρούσματα!

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137τέλος. Νικιπλος. Βλέπω όμως ότι αναφέρεται σε όλους τους εργαζόμενους της υγείας, όχι μόνο στον (γιατρό) εαυτό της.Έχω εντελώς πρόσφατη εμπειρία από δημόσιο νοσοκομείο, επί 1,5 μήνα (47 μέρες για την ακρίβεια) και που το γράφω αυτό τώρα γεμίζω συγκίνηση για τους νοσηλευτές ειδικότερα που τους είδα να δουλεύουν ακατάπαυστα, σε όλα, υπερήρωες.
  Και λίγα της είπε κατά την άποψή μου. Το μόνο «ελαφρυντικό» της είναι ότι όταν οι Σαμαροβενιζέλοι ξεθεμέλιωναν το σύστημα υγείας (εκλεισαν/συμπτύχθηκαν μαζεμένες τόσες δομές) ,με τον Κυριάκο σε κομβική θέση στην κυβέρνηση, δεν ήταν ακριβώς άνδρας της. Κυκλοφορούσε με άλλονα.

 153. ΓιώργοςΜ said

  137 Με το συμπάθιο, αλλά η επιστολή είναι και οφείλει να είναι εμπαθής, αφού είναι απάντηση σε εμπαιγμό.
  Για το παντεσπάνι της περί ής ο λόγος, έχουν ειπωθεί κάμποσα όλα αυτά τα χρόνια, είναι κοινός τόπος πλέον.
  Όσο για τα σεντόνια στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή κι εγώ έχω βρεθεί εκεί για βδομάδες, α. δεν υπάρχουν σε επάρκεια, β. το προσωπικό στη βάρδια μετά βίας επαρκεί για να κάνει τη νοσηλεία και να αδειάσει τους καθετήρες. Τριάντα χρόνια τώρα, έχουμε από τις χειρότερες αναλογίες νοσηλευτών ανά κάτοικο, και τα πράγματα χειροτερεύουν. Συγγενής μου νοσηλεύτρια έχει χρεωστούμενα ρεπό και άδειες καμμιά πενηνταριά μέρες τα τελευταία δύο χρόνια.
  Όπως παντού, σίγουρα και στα νοσοκομεία υπάρχουν λουφαδόροι, αλλά σε τόσο υποστελεχωμένα τμήματα θα έτρωγαν καρπαζιές από τους υπόλοιπους, οπότε είτε χρησιμοποιούν το βύσμα τους για να πάνε κάπου που να μπορούν να λουφάξουν, είτε γκρινιάζουν και δουλεύουν, έστω υποτυπωδώς.

 154. ΓΤ said

  Αθλητικές κατηγορίες ανοιχτές παρά τον ιό:

  Ποδόσφαιρο: A και Β Τουρκίας, Α Ρωσίας, Τουρκμενιστάν, Α Β Γ Δ Αργεντινής, Κύπελλα σε Βραζιλία, Α και Β Χιλής, Α και Β Μεξικού, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Γκάμπια, Κονγκό, Σομαλία, Σουδάν
  Μπάσκετ: Μεξικό
  Βόλεϊ: Ρωσία, Τουρκία
  Πόλο: Σερβία
  Χόκεϊ στον πάγο: Λευκορωσία, Ρωσία
  Κρίκετ: Μπανγκλαντές
  Φουτσάλ: Ρωσία, Σουηδία
  Νέτμπολ: Νέα Ζηλανδία

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150 Πάνο εδώ μιλάει να μείνουν ανοιχτοί για την ατομική λατρεία.
  https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/an-kyvernitiki-ekprosopos-oi-naoi-na-einai-anoichtoi-mono-gia-atomiki-latreia/

  Η Εκκλησία της Κρήτης κι έτσι κι αλλιώς
  https://www.patris.gr/2020/03/16/i-ekklisia-tis-kritis-skeftetai-drastika-metra/

  σ.σ. Πριν λίγο ακούσαμε στο ραδιόφωνο ότι στην Αυστρία (δεν είμαι βέβαιη εντελώς αν ήταν αυτή η χώρα) κατέβασαν την *συνάθροιση* στα 5 άτομα για 2 μήνες!

 156. Νέο Kid said

  Ο εξοπλισμός και οι συνθήκες για το νοσηλευτικό προσωπικό στην Κύπρο είναι τραγικές. Πρακτικά , όσοι έρχονται σε κάποιου είδους επαφή με κρούσματα γίνονται οι ίδιοι κρούσματα με μεγάλη πιθανότητα! Κι εντάξει , τους κινέζους «αστροναύτες» στη Γουχαν δεν τους είδαν. Καμία ταινία σαν το outbreak με τον νταστιν Χόφμαν δεν είχαν δει ποτέ;
  Και πόσο να έκαναν 300 -500 τόσες στολές γτκμ!
  Ελπίζω τα πράγματα στην Ελλάδα να είναι καλύτερα…

 157. GOD HELP US ALL
  https://www.athensmagazine.gr/article/news/450116-synagermos-kindynos-na-energopoihthei-to-hfaisteio-ths-santorinhs-amesh-drash-me-to-sxedio-talws

  https://www.ibtimes.com/asteroid-could-cause-atmospheric-explosion-if-it-gets-too-close-2940563

 158. Νέο Kid said

  157 Σε τσουνάμι , σεισμό 10 ρίχτερ ή όξινη βροχή δεν παίζει τίποτα ρε συ Δυτη; 😀
  Πάντως παίδες, αν ήρθε η ώρα μας να πούμε να πάμε από Αρμαγεδώνα , να ξέρετε όλοι ότι πολύ θα σας θυμάμαι ούλους με αγάπη να πούμε, όταν θα έχω πεθάνει!

 159. Μαυρίζει η ψυχή μας… Δίκιο είχε χτες η Λου και σε μας λείπουν τα τόσο έξυπνα στιχάκια της… Με στεναχώρησε πολύ το άγχος του Λεώνικου, στο σπίτι γιατρέ μας…

  Από την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ «Φόβος το νέο πάθος»

  Οι πληγές δεν ανθίζουν πια
  σε ποιήματα και τραγούδια·
  κακοφορμίζουν μονάχα.
  Η θάλασσα δεν είναι πόθος
  που πλέει στ’ ανοιχτά
  αλλά φόβος του βυθού.

  Τι έγινε η χαρά της ζωής
  που καταχτούσε την κάθε στιγμή
  ακόμη κι όταν η μέρα ξημέρωνε δυσοίωνη;
  Τώρα πόνος κανένας
  δε μαστίζει το κορμί
  αλλά το μέσα το αλυσοδένει
  ένας νέος παντοδύναμος τύραννος:
  ο φόβος.
  Ήρθε ο φόβος και σάρωσε
  όλα τα πάθη.
  Ο έρωτας τώρα μοιάζει
  πότε με ζητιάνο στη γωνιά
  και πότε με γελωτοποιό χωρίς δουλειά
  αφού κανέναν πια δεν κάνει να γελάσει.
  Ένα είναι το πάθος· ο φόβος
  π’ απλώνεται σαν σάβανο
  και όλα τα σκεπάζει.
  Φόβος για την κατάρρευση
  της φύσης, του κορμιού, του κόσμου.
  Τώρα αντί να ουρλιάζει το μέσα
  «Τι ωραίος που είναι αυτός!»
  μια είναι η φωνή που κυριαρχεί:
  «Πρόσεχε!»

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νίκιπλε, όταν σε πνίγουν τα δίκιο και η αγανάκτηση, έτσι γράφεις, όπως η Όλγα. Όταν σκοτώνεσαι στη δουλειά, ρισκάροντας συνεχώς την υγεία σου, παλεύοντσς εναντίον του ιού και των τραγικών ελλείψεων, όταν λείπουν από δίπλα σου συμμαχητές γιατροί και νοσηλευτές, επειδή «το δημόσιο είναι υπερτροφικό», και η κυρία του κυρίου οργανώνει χάπενινγκ χειροκροτημάτων, ε, απλώς διαλοστέλνεις. Πολύ ευγενής η Όλγα, λοιπόν, και με μεγάλη αυτοσυγκράτηση.

 161. Γιάννης Ιατρού said

  139: Γιάννη, το μπλε, το φωτιστικό…
  Χμ, βασικά εξαρτάται τι θέλεις να σκοτώσεις (και πόσο συχνά) 🙂 . Σίγουρα ορισμένα μικρόβια και διάφοροι ιοί θα σκοτώνονται, σε συνάρτηση με την χρονική διάρκεια που έρχονται σ΄επαφή με το (εκάστοτε) απολυμαντικό. Ο τωρινός covid-19 θέλει minimum 70% περιεκτικότητα. Με τα «καλά» απολυμαντικά τον καθαρίζεις σε 30 δεύτερα έως ένα λεπτό, συνήθως 🙂 π.χ. βλ. σχετικές προδιαγραφές (DIN) . Με «τα άλλα», θα χρειαστείς περισσότερο, κι άν…. Δες και στο #66.
  Επίσης να λάβεις υπόψη, πόσο συχνά γίνεται χρήση του απολυμαντικού, δεν θέλει και πολύ να σου βγει καμιά δερματίτιδα. Το αλκοόλ αφυδατώνει την επιδερμίδα, επομένως χρειάζεται πρόσμειξη πανθενόλης, αλόης και από τα τοιαύτα, σε σωστές αναλογίες.

  144: Μιχάλη, ..(rubbing alcohol).. Μα γι αυτό έγραψα «…για εντριβές..» 🙂 🙂
  Δεν ξέρω για τις ΗΠΑ, πάντως εδώ φαρμακευτικό οινόπνευμα θεωρείται η αιθυλική, σε διάφορες περιεκτικότητες ανάλογα με τη χρήση, αλλά συνήθως με ελάχιστη (π.χ. εμπορικά το λένε και λοσιόν) το 70%

 162. nikiplos said

  152@, 153@… Είμαι 50 χρονών, και θυμάμαι σαν χθες τον εκάστοτε υπουργό υγείας (οφείλοντας να εξαιρέσω τον Γεννηματά) να υπόσχεται πως «θα βάλει τάξη στα νοσοκομεία». Για τη βουταρία που πέφτει στα δημόσια νοσοκομεία (σε υλικά κλπ), εδώ και 30 χρόνια τα έχω ξαναπεί.

  Για το νοσηλευτικό προσωπικό: Συμφωνώ ναι και όχι. Αν ήθελαν το έλυναν σε μια ημέρα, αλλά ως φαίνεται ΔΕΝ ήθελαν, ούτε θέλησαν ποτέ. Πάντως οι φιλότιμοι νοσηλευτές κατά μονάδα, όπως και οι καθαρίστριες όπως και οι γιατροί δεν φθάνουν να εξισορροπήσουν το μπάχαλο που έχει αφεθεί να καταντήσει εδώ και χρόνια η Δημόσια Υγεία και το ΕΣΥ. Δεν είναι άλλωστε τα φακελάκια χθεσινό φαινόμενο. Μαζί με αυτά και οι διάφοροι «ιδιαίτεροι» που τηλεφωνούν και το δημόσιο ιατρικό προσωπικό πειθήνια πειθαρχεί και βρίσκει δωμάτιο και κλίνη σε απίθανους που καταφεύγουν σε αυτόν τον μηχανισμό: των κομματόσκυλων.

  Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δεν θα ήμουν επ’ ουδενί τρόπω απολογητής του Μητσοτάκη ή της κυβέρνησής του, ενόσω έχει το Λάδωνι αρχιϋπουργό που βάζει κιόλας την πολιτική ατζέντα. Εντούτοις κρίνω κάπως εμπαθή μια επιστολή προς την Μαρέβα. Με ποιόν τα έχει και τι κάνει στο κρεβάτι της δεν με νοιάζει ποσώς. Δεν είναι οι ευθύνες που τις επιρρίπτει αληθινές αλλά προϊόν πολιτικής εμπάθειας.

  Επίσης πολλοί γνήσιοι (δεν πάει για την κα Γκραμπόβσκι αυτό, γενικά μιλάω) και τίμιοι άνθρωποι ευρισκόμενοι σε καίριες θέσεις, πλειστάκις δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν βρωμιές, ρέμουλες, μίζες, γιατί ο μηχανισμός που τις δημιουργεί και τις συντηρεί είναι πιο δυνατός, αναπαράγεται, ανανεώνεται και δημιουργεί μπετονένια στεγανά, οριζόντια πολιτικά, κομματικά, διοικητικά, δικαστικά. Για τους έχοντες μικρή (ή επιλεκτική) μνήμη, ας θυμηθούν τι είχαν πάθει οι αντίπαλοι του Αποστόλ (Ιατρικό Κέντρο) στα 90ς: γιατροί κλπ που είχαν ξιφουλκήσει ενάντιά του.

  Η Υγεία στη χώρα μας δημόσια και ιδιωτική είναι μια πομφόλυγα που πήρε 30 χρόνια να φτιαχτεί, χωρίς να ξεχνάμε πως διαδέχθηκε μια ίδια κι απαράλλαχτη. Οφείλουμε να δούμε από όλες τις οπτικές γωνίες: Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να είναι πρωτοβάθμια δομή υγείας. Δεν μπορεί 6 νοσοκομεία με δύο εφημερεύοντα να υποστηρίζουν 6 εκατομύρια κόσμο – γιατί τα περιφεριακά ασμένως στέλνουν στα κεντρικά τα περιστατικά.

  ΥΓ>Για το παντεσπάνι είπα πιο πάνω… Αν ο πλούτος του οιουδήποτε προέρχεται από αθέμιτα μέσα, αυτά να αναδειχθούν και να αναζητηθούν οι μηχανισμοί που θα αποτρέψουν στο μέλλον τέτοιες δυνατότητες.

 163. ΣΠ said

  149
  Στερεοφόνικς

 164. Γιάννης Ιατρού said

  158: Κίντο, αν είναι να πάμε, ε, τότε γμτ$@% τώρα, πού ΄μαστε και χρεωμένοι… 🙂

 165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ας το πούμε κι αυτό. 1990, Μητσοτάκης πατήρ πρωθυπουργός, κατάρευση του χρηματιστηρίου κάτω από τις 500 μονάδες, 2020, Μητσοτάκης υιός προθυπουργός, κατάρρευση του χρηματιστηρίου (50% σε δυό βδομάδες, μπορεί να είναι παγκόσμιο ρεκόρ☺) κάτω από τις 500 μονάδες. Μιλάμε για πολΰ δυνατό DNA.☺

 166. # 160

  Συμφωνώ απόλυτα !! (καθαρή ασπρόμαυρη λογική !! )

  Εκεί που διαφωνώ είναι στο πως η κατάσταση μοιάζει με πόλεμο. Στην Ελλάδα οι παλιοί όταν λένε πόλεμο εννοούν κατοχή όπου πραγματικά είχαν πείνα και στερήσεις αλλά όχι πόλεμο. Ο λίγος πόλεμος που έζησα στον Λίβανο ήταν μέσα σε ατμόσφαιρα προς το χαρούμενο σαννα μη το έπαιρνες σοβαρά γιατί ζούσες το σήμερα χωρίς να ξέρεις αν θα υπάρξει αύριο, ο δε εγκλιματισμός στα μπαμ και μπουμ ήταν θέμα λίγων ωρών. Κάτι σαν τα πρώτα δευτερόλεπτα όταν βγαίνεις στην εθνική με κίνηση ή ‘οταν μπαίνεις στο αεροπλάνο.

 167. Παναγιώτης Κ. said

  Να υποθέσω ότι επειδή ο κόσμος κάθεται στο σπίτι έχουμε υπερλειτουργία του ιντερνέτ και γιαυτό σέρνεται;

 168. 158 θα σας ειδοποιήσουμε!

 169. Γιάννης Ιατρού said

  165: Αυτά τα ξέρουμε Λάμπρο, από πρώτο χέρι… (του ανταποκριτή μας…)

 170. # 162

  Νικιπλε, τα κομματόσκυλα τα κόμματα τα εκτρέφουν, οι εύνοιες προς τους «δικούς» μας από εκεί ξεκινάνε, ειδικά αν σκεφθείς πως όλα (σχεδόν) τα κόμματα είναι προσωποπαγή κι αυτά που δεν είναι…άστα να πάνε. Τα κόμματα έχουν τόση ισχύ όσοι και οι ψήφοι που παίρνουν, μόνο η αποχή μπορεί να τα υποχρεώσει -ίσως- να αλλάξουν ρότα. Το είδαμε και πρόσφατα με την πρώτη φορά αριστερά που συμπεριφέρθηκε ακριβώς όπως οι προηγούμενοι με την φτηνή δικαιολογία πως δεν πρόλαβε να αλλάξει πολλά στα 4 χρόνια. Λογικό, αφού στον μετασχηματισμό την πλήρωσαν οι Φίλης και Κοντωνής που τάραξαν λίγο τα νερά και μέτρησαν αμέσως οι ψήφοι των εκκλησιαζομένων και των γάβρων που πιθανόν να χάνονταν. Οταν δεν υπάρχουν κόμματα με αρχές είναι αδύνατον να υπάρξει αξιοκρατία. Οσο κι αν σου φαίνεται περίεργο τα ποδοσφαιρικά σωματεία έχουν περισσότερες αρχές (και σοβαρότητα) από τα κόμματα, π.χ ο (πιστός ) γάβρος θέλει να κερδίζει με κάθε μέσον, αδιαφορεί αν τα λεφτά προέρχονται από καταχράσεις, ρουμπίνια (!) ή πρέζα και μόνιμα θα σκάβει τον λάκκο του εκάστοτε αντιπάλου του. Μπορεί να είναι μαύρες αρχές αλλά είναι σταθερές.

 171. Παναγιώτης K. said

  @169. 🙂 🙂
  Να είσαι καλά. Γέλασα! Δηλαδή συνεχίζω να γελάω. Το χρειαζόμαστε!
  Η λεζάντα άπαιχτη!

 172. Παναγιώτης K. said

  @170. » ΄Οταν δεν υπάρχουν κόμματα με αρχές είναι αδύνατον να υπάρξει αξιοκρατία «.
  Έτσι! Να τα λέμε και αυτά.

  Μπορεί όμως να υπάρξει και κάπως διαφορετική διατύπωση:
  Όλα τα κόμματα είναι υπέρ της αξιοκρατίας. Υπάρχει άραγε αξιοκρατία στα κόμματα;

 173. 161β,
  Ναι, αυτό λέω, δεν βρίσκεις αιθυλική σε φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, μόνο από την άλλη – ή σε βενζινάδικα!
  Την πρώτη φορά που πήγα να αγοράσω οινόπνευμα, αφού έφαγα όλο το σούπερ μάρκετ να βρω από το δικό μας (το μπλε) χωρίς αποτέλεσμα, έπρεπε να πάω στην βιβλιοθήκη (δεν είχε γουέμπ τότε) για να βρω αν η αιθυλική (διαφανής) ήταν αυτό που χρειαζόμουν – μύριζε κιόλας πιο πολύ σαν ασετόν, και δεν ήταν προφανές.

 174. 161 «Το αλκοόλ αφυδατώνει την επιδερμίδα, επομένως χρειάζεται πρόσμειξη πανθενόλης, αλόης και από τα τοιαύτα, σε σωστές αναλογίες.» Και τ΄ αντισηπτικά παρόλο που έχουν απ’ αυτά μια χαρά αφυδατώνουν και σκάνε το δέρμα.
  Απλά το φωτιστικό από μόνο του είναι πάνω από 90% (94 – 96) αιθυλική και το υπόλοιπο ξυλόπνευμα που απ’ έξω δεν δρα διαφορετικά απ’ το οινόπνευμα. Α! ναι, έχει και χρώμα. Οπότε, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε αυτούσιο (αν θέλεις ν’ απολυμάνεις κάτι) είτε αραιωμένο (αλλά εκεί θέλει να ξέρεις πόσο, με τι κλπ).

  Σε 6 ώρες ξεκινά η Κάρμεν από τη Μετροπόλιταν Όπερα της ΝΥ σε στρίμινγκ. Θα είναι διαθέσιμη για 20 ώρες, να την παρακολουθήσει όποιος γουστάρει… Αύριο Λα Μποέμ και πάει λέγοντας

 175. sarant said

  126 Άδικο έχει;

  128τέλος Ενδιαφέρον!

  151 Το πόσα κρούσματα έχει η Τουρκία και η Ρωσία δεν το ξέρει κανείς

  154 Το στοίχημα παίζεται με αυτές τις ολίγες κατηγορίες ή σταμάτησε;

  155 Ναι, Αυστρία

  157-158 Είχα διαβάσει και μια είδηση για επιδρομη ακρίδων τις προάλλες

 176. Alexis said

  Ρε μπας κι αυτός είναι ο Γ’ΠΠ που μας έλεγε τόσα χρόνια ο Λάμπρος και δεν τον καταλαβαίναμε;

 177. Πέπε said

  Δεν το ‘χω καταλάβει αυτό με τα ποσοστά οινοπνεύματος.

  Άμα βρέξω τα χέρια μου με οινόπνευμα, η ποσότητα θα είναι προφανώς τυχαία. Το αν αυτή η ποσόστητα είναι ανεμεμειγμένη κατά 60% ή 80% ή 97% με άλλα υγρά, πώς μπορεί να επηρεάζει;

  Πέραν αυτού, πρακτικά παρατήρησα ότι είτε «καθαρό» (δηλ. 97% ή 99%, κάτι τέτοιο) οινόπνευμα είτε μπλε φωτιστικό (93%), σε ποσότητα που μέσα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα να εξατμίζεται, δεν κάνει τίποτε κακό στο δέρμα. Φαντάζομαι πως άμα γεμίσεις την πισίνα και κάτσεις μέσα όλη μέρα (με αναπνευστήρα και βαρίδια) μπορεί να έχει παρενέργειες, αλλά για απλό συχνό «πλύσιμο» χεριών όχι.

 178. Παναγιώτης K. said

  @176. Και ποιοι είναι οι αντίπαλοι; 🙂

 179. Γιάννης Ιατρού said

  174: Ναι, μόνο που οι επιπλέον ουσίες που περιέχει το φωτιστικό, εκτός από την αιθυλική αλκοόλη και το νερό, είναι ιδιαίτερα ερεθιστικές για κάποιους ανθρώπους, επομένως με φειδώ (χρονικά, ποσοτικά) η χρήση τους Γιάννη.

 180. Pedis said

  Αραιά-αραιά … διότι εκτός ναού και άνευ θείας μετάληψης μένουν ακάλυπτοι απο τον ιό

 181. Παναγιώτης Κ. said

  Το στόρι σε ταινίες περιπέτειας και κατασκοπίας είναι γνωστό.

  Οι κακοί φτιάχνουν ιούς, έχουν το αντίδοτο και ο καλός προλαβαίνει τη διάδοση εξοντώνοντας τους κακούς και παίρνει και τη συνταγή για το αντίδοτο! Κάπως έτσι.
  Θανατηφόροι ιοί και αντίδοτο είναι το ρεζουμέ της υπόθεσης.

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  https://www.efsyn.gr/node/235377

 183. 177 Δεν παίζει έτσι. Δυστυχώς. Γιατί δεν είναι να βρέξεις τα χέρια σου και να στεγνώσει, πρέπει και να τα τρίψεις. Κι ναι μεν είναι τυχαία η ποσότητα αλλά ανάλογα με το πόσο είναι το οινόπνευμα μέσα είναι και η αποτελεσματικότητα. Αν είναι αρκετό, θα δράσει, αν είναι λίγο δεν θα κάνει δουλειά. Αν είναι παραπάνω θα σε κάψει… Γι’ αυτό λέει κι ο Γιάννης στο 179 φειδώ. Το πλύσιμο των χεριών είναι πιο αποτελεσματικό αν μπορεί να γίνει (αλλά κι αυτό έχει κανόνες).

 184. sarant said

  180 Έτσι κι αλλιώς είναι δωδεκα μόνο (αν πήγαν όλοι)

 185. 184 12 + 1 (θυμίζαν το Χριστό με τους αποστόλους, για) και βλέπω και γραμματείς

 186. Γιάννης Ιατρού said

  177: Όπως τα λέει κι ο συνάδελφός σου Πέπε. Επιπλέον παίζει ρόλο πόσο συχνά το κάνεις. ‘Εχω παάδειγμα από μιά κοπελίτσα που παρελάμβανε 3-4 φόρες την ώρα δέματα κλπ. από εξωτερικούς/κούριερ κλπ. και πλήρωνε με μετρητά. Ε, μετά χρησιμοποιούσε ένα διάλυμα για απολύμανση. Το βράδυ είχε τα πρώτα συμπτώματα δερματίτιδας κλπ. (τσούξιμο, κοκκίνισμα κλπ.). Ευτυχώς που το είπε αμέσως και πήρε μια θεραπευτική κρεμούλα και έβαλε και την άλλη μέρα το πρωί ήταν πολύ καλύτερα. Κι έκτοτε με γάντια.,.,

 187. # 174

  Εδώ το υπόλοιπο πρόγραμμα :

  March 18th, 2020 – The 2015 livestream of Verdi’s IL TRAVATORE,

  March 19th, 2020 – The 2018 livestream of Verdi’s LA TRAVIATA,

  March 20th, 2020 – The 2008 livestream of Donizetti’s LA FILLE DU REGIMENT

  March 21st, 2020 – The 2009 livestream of Donizetti’s LUCIA DI LAMMERMOOR,

  and March 22nd, 2020 – The 2007 livestream of Tchaikovsky’s EUGENE ONEGIN.

  οδηγίες :

  Ετοιμαστείτε για το ρίγος και τις συγκινήσεις του live σας από μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ του κόσμου στην κλασική μουσική. Όλα τα livestreams ξεκινούν στις 7:30 μμ κάθε βράδυ στην ιστοσελίδα της Μητροπολιτικής Όπερας. Ακολουθώντας το πρώτο stream, θα είναι διαθέσιμο για παρακολούθηση ακριβώς για 20 ώρες.

  Η Τραβιάτα θεωρείται η πιο δημπφιλής όπερα και το anvil chorus από τον Τροβατόρε η πιο αναγνωρίσιμη μουσική :

 188. Pedis said

  # 184 – Aααα, γι αυτό δεν έκαναν τηλεδιάσκεψη …

 189. nikiplos said

  Με πρόχειρους υπολογισμούς το εκθετικό μοντέλο αύξησης στην παρούσα φάση, χωρίς επιπλέον μέτρα (και με συνέχιση των υπαρχόντων ) αναμένουμε το παρακάτω:

  Με ρόμβους τα ήδη ανακοινωμένα επίσημα κρούσματα. Φυσικά μιλάμε για επίσημα κρούσματα. Και όχι για ανεπίσημα. Μέχρι τέλος Μαρτίου, αναμένονται 5000, εάν το μοντέλο δεν είναι εκτός πραγματικότητας

 190. nikiplos said

  (το μοντέλο είναι απλό: a=0,004048, b = 4,118 and c = 35,26)

 191. Konstantinos Printezis said

  Καλησπέρα.
  Εδώ στην Κωνσταντία (Γερμανία) σήμερα δεν μπορούσε να βρεί στο σούπερμάρκετ και άλλα προϊόντα όπως αυγά (!), αλεύρι, σερβιέτες (!!!, ραπόρτο από την σύζυγο) κ.α.
  Κατά τα άλλα ο κόσμος συνωστίζεται στον Ρήνο και αλλού.

 192. Γιάννης Ιατρού said

  174/187: στις 01:30 τα ξημερώματα εδώ σ΄εμάς, αλλά, όπως γράφει κι ο Γιάννης ανωτέρω, θα είναι διαθέσιμες 20 ώρες μετά (streaming) στην ιστοσελίδα της (metopera.org)

  Δηλ. ότι πρέπει για τα λυκόπουλα υπηρεσίας, αντί να ακούμε το πρωί άλλα άσματα (από το «το πρωί με ξυπνάς με φιλιά» έως το «γιατί με ξύπνησες νωρίς»), θα ακούμε καμιά όπερα να στανιάρουμε 🙂 !

 193. ΣΠ said

  157, 158, 175

 194. leonicos said

  Η Όλγα Κοσμοπούλου είναι μια εξαιρετική γιατρός, αγωνίστρια και προπάντων ;ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΘΑΡΡΑΛΕΑ

  Τα λέω αυτά επειδή τη γνωρίζω προσωπικά και την εκτιμώ αφάνταστα.

  Επειδή είαι εβραίος με θεωρεί σιονιστή, φασίτα κοκ και δεν με συμπαθεί, αλλά απλώς ΔΕΝ με έχει γνωρισει και ΔΕΝ με έχει συζητήσει,

  Μόλις και μετά βίας καταδέχεται να μοε πει ένα ‘γεια’ όταν τη συναντώ στους διαδρόμους, ή όταν χρειαστώ κάτι.

  Εγώ όμως αντιλαμβάνομαι τη στάση της, επειδή είναι πληθωρική στις ενέργειές της, δεν έχει τον χρόνο να σκεφτεί πως μπορεί κάπου να μην έχει εκτιμήσει καποιον σωστά.

  Το ουσιώδες είναι ότι ΜΑΧΕΤΑΙ όπως ασφαλώς θα μάχεται και ο Πολάκης

  και ας λενε ό,τι θέλουν

 195. leonicos said

  Τους γνωρίζω από πρώτο χέρι

  και για ια δεκαετία τουλάχιστον

 196. Avonidas said

  Νικιπλε, αυτο που εχεις βαλει δεν ειναι εκθετικο μοντέλο, ειναι νομος δύναμης (power law). Το εκθετικο εχει μια παράμετρο χρονου (ημιζωης κλπ.) 40 χρονια φουρναρης, εχω κι αν εχω ψησει, γι’ αυτο στο λεω 😉

  Αν βρω χρονο (εδω γελανε) θα στειλω κανα δικο μου fit. 🙂

 197. nikiplos said

  196 power low ναι… δεν μεταφράζεται σαν εκθετικό? lapsus… power low εννοούσα

 198. ΓιώργοςΜ said

  Ας είμαστε λίγο φειδωλοί με τις ιατρικές συμβουλές.
  Όπως είπε κι ο Λεωνικος τις προάλλες, συχνή χρήση αλκοόλ* προκαλεί ξηροδερμία και καλό είναι να γίνεται με μέτρο.

  Αν δε φτάνει το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι γιατρός και κάτι θα ξέρει παραπάνω, ας συμπληρώσω πως
  – Το οινόπνευμα είναι οργανικός διαλύτης, πολικός, όντας αλκοόλη. Αυτό σημαίνει πως διαλύεται και διαλύει τόσο οργανικές όσο και ανόργανες ενώσεις, εν προκειμένω νερό, λίπος, και κυτταρική μεμβράνη.
  – Το γεγονός ότι διαλύει οργανικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων κάποιοι ιοί, είναι αυτό που θέλουμε.
  – Η συγκέντρωση αυξάνει τη δραστικότητα συνήθως. Η μορφή τζελ εμποδίζει τη γρήγορη εξάτμιση και συνήθως περιέχει κάποιες ουσίες που αντισταθμίζουν την ξηροδερμία.
  – Το ότι διαλύει το λίπος, σημαίνει πως η επιδερμίδα μας χάνει το προστατευτικό στρώμα λίπους που για ακριβώς αυτό το λόγο βρίσκεται εκεί, να προστατεύσει από την αφυδάτωση το δέρμα (εμποδίζοντας την εξάτμιση) και τον οργανισμό από τα παθογόνα (παγιδευύοντάς τα).
  – Αν η χρήση είναι πολύ συχνή, το σκασμένο δέρμα διευκολύνει την είσοδο παθογόνων γενικώς.

  Σουμάροντας: Αν είναι να πας σε ένα μέρος μόνο, ή σε δύο, χρησιμοποίησε οινόπνευμα επαρκούς συγκέντρωσης.
  Αν είναι να δουλεύεις ή να κυκλοφορείς για ώρα σε επίφοβο χώρο, βάλε γάντια, αποφεύγοντας την επαφή με το πρόσωπο.

  Οι πατέντες καλές είναι για συζήτηση, αλλά ας σκεφτούμε πως αυτοί που προτείνουν τα μέτρα κάτι παραπάνω ξέρουν. Ας τους ακούμε, κι ας τους ελέγξουμε αν ξέρουμε κάτι παραπάνω, αν όχι, ας είμαστε προσεκτικοί. Μας διαβάζει και κόσμος που εύκολα κάνει κάτι επειδή «το είδε στο ίντερνετ».

  Ο σπασίκλας υπηρεσίας
  ______
  *Εξωτερική χρήση, εννοώ. Η εσωτερική, κάποια προβλήματα λύνει, κάποια δημιουργεί, άλλο καπέλο…😛

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  194 Λεώνικος
  Καλά που την ξέρετε κι άλλοι (γιατί κάτι τρόλια ξεμύτισαν να πούνε βλέπω…)

 200. Νέο Kid said

  Pedis Alert!
  Οι επίσκοποι Λεμεσού και Μόρφου ( ναι! Ο γνωστός αγαπησιάρης τύπος) τράβηξαν αντάρτικο και είπαν ότι δεν κλείνουν τις εκκλησίες και κάλεσαν για εκκλησιασμους .
  Ο αρχιτράγος Κύπρου δήλωσε ότι δεν μπορεί να τους κάνει ντα («δεν θα τους πάρω στράτα» το είπε κυπριακά) και ο λαός θα αποφασίσει ποιος έχει δίκιο…

 201. sarant said

  200 «Δεν θα τους πάρω στράτα» -δεν το ήξερα!

  194 Γεια σου Λεώνικε!

  191 Σερβιέτες έχουμε εδώ, από απολυμαντικά τζελ και από θερμόμετρα γαλλίου έχουμε ξεμείνει.

 202. nestanaios said

  189.
  Εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για κάποιο πείραμα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποκαλύψει ο ιστορικός του μέλλοντος.
  Πολλά είναι αυτά που δεν μου κάθονται καλά και εύχομαι να είναι μόνον ένα πείραμα που αποβλέπει στην βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

 203. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  189. Το μέγιστο (5000), λογικό μου φαίνεται, εφόσον οι Γερμανοί υπολογίζουν να νοσήσουν έως 40000.

 204. ΣΠ said

  197
  Το power law μοντέλο μετατρέπεται σε εκθετικό με αλλαγή της κλίμακας του χρόνου: a*x^b+c=a*e^(b*lnx)+c

 205. Avonidas said

  power low ναι… δεν μεταφράζεται σαν εκθετικό? lapsus… power low εννοούσα

  Ναι, είναι αλλο. Το εκθετικο εχει εναν χαρακτηριστικό χρονο (διπλασιασμού ή υποδιπλασιασμού), ο νόμος δύναμης δεν εχει.

  Ειχα την εντύπωση οτι στην επιδημιολογια χρησιμοποιούν το εκθετικο μοντέλο, που δικαιολογείται απο το οτι τα νεα κρουσματα ειναι αναλογα των ηδη υπαρχόντων, αλλα δεν μπορω να πω οτι σκαμπαζω και πολλα.

  Ετσι κι αλλιως, οποιο μοντελο και να βγάλουμε θα σκοντάψει στην αθανατη ελληνικη αφασία 🙄

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  toilet paper!

 207. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Πολύ ενδιαφέρουσες προσομοιώσεις

  Why outbreaks like coronavirus spread exponentially, and how to “flatten» the curve

  https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/

 208. Avonidas said

  Πάντως, αν μας διαβαζει ο Αυγουστίνος, υπαρχει κι η θετικη πλευρά της υπόθεσης: με τοσους προγραμματιστές αποκλεισμένους στα σπιτια τους ολη μερα, ολο και καποιος θα βρεθεί να γραψει το λινουξ της νεας χιλιετιας 🤗

 209. Πάμε για Μαθηματικά 101

 210. Avonidas said

  Μιας και μιλαμε για μοντελα διάδοσης του ιου, αυτο το εχουμε βαλει;

  Ειναι εκπληκτικο αυτο το καναλι, εξηγει τα παντα απλα και πεντακαθαρα.

 211. Avonidas said

  Πιασε κόκκινο, Σταζυμπε…

 212. ΚΩΣΤΑΣ said

  Προσωπικά συγχαίρω την κυρία Κοσμοπούλου. Μπορεί να μοιάζει κάπως απρεπές το ύφος της, το θεωρώ όμως απόλυτα δικαιολογημένο. Κι εμένα με εκνεύρισε η κίνηση της Μαρέβας. Και καλύτερα να ακούγονται και δυο κουβέντες παραπάνω και βαριές, μπας και ορισμένοι – δυστυχώς ημέτεροι – έρθουν στα ζύγια τους.

 213. Pedis said

 214. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  208 Αν βεβαια δεν σχολιάζουν συνεχώς σε ιστολόγια 🙂

 215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΔΙΣ : «…απεφάσισε: 1ον να παραμείνουν οι ναοί ανοιχτοί για κατ΄ιδίαν προσευχή των πιστών…»

 216. Η ώρα είναι εννιάμισι τώρα που γράφω. Ακόμα απόφαση της ΔΙΣ δεν υπάρχει. Στις έξι τέλειωσε η διευρυμένη (ήταν κι άλλοι δεσποτάδες εκτός από τους συνοδικούς κι ο Τσιόδρας). Είπαν οι αποδέλοιποι ό,τι είχαν να πουν και οι βασικοί θα βγάζαν απόφαση. Τρεις ώρες μετά ακόμα δεν τα συμφωνήσανε. Πάντως, κάνανε δηλώσεις στο ενδιάμεσο και το στιλ είναι ίδιο, Είναι κι άλλα δόγματα και θρησκείες. Σε άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα είμαστε όλοι ΧΟ. Τώρα είμαστε πολλών ειδών!

 217. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στις 10 με 10.15΄ καθαργά, προσευχόμαστε

 218. Όσο τόγραφα έβγαλαν απόφαση!!!

 219. Πάνος με πεζά said

  Στον Ερυθρό Σταυρό εμένα με παρακολουθούσε η (λοιμωξιολόγος) Βησσαρία Σακκά.

 220. Γιάννης Ιατρού said

  201γ: Νίκο, σε λίγο θα έχετε και μάλιστα επώνυμα gel… (τουλάχιστον οι γείτονες, ε κάτι θα περισσέψει και για ΄σας😳)
  …The French luxury goods group LVMH is to start producing hand sanitiser at three of its perfume and cosmetics factories for distribution to French hospitals fighting the country’s coronavirus outbreak.Twelve tonnes will be produced as soon as this week…

 221. dryhammer said

  > …Είναι κι άλλα δόγματα και θρησκείες…

  Υγιής ανταγωνισμός, χωρίς παρεμβατισμούς και μονοπωλιακές ταχτικές.

 222. Alexis said

  Μισόλογα πριν από λίγο από την ΔΙΣ.
  Ναι μεν αλλά…
  Θετικό πάντως ότι αναβάλλονται γάμοι, βαφτίσεις και οι κηδείες θα γίνονται με παρουσία μόνο των στενών συγγενών.

 223. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  210. Τα μαθηματικά στην υπηρεσία της ενημέρωσης για τον τρόπο εξάπλωσης και τα μέτρα μείωσης του covid 19.

 224. Alexis said

  Πρόταση:
  Εφ’ όσον κάποιοι ανεγκέφαλοι εξακολουθούν να κάνουν του κεφαλιού τους, να τοποθετηθούν σεκιουριτάδες στις εκκλησίες και να επιτρέπουν την είσοδο συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, ανάλογα με το μέγεθος του ναού.
  Οι υπόλοιποι να παρακολουθούν τη λειτουργία απέξω…

 225. Χαρούλα said

  Ας τελειώσουν γάντια, μάσκες, απολυμαντικά…. βρέθηκε η προστασία!
  https://epiloges.tv/perifora-tis-eikonas-tis-panagias-sti-siatista-kozanis-gia-tin-prostasia-ton-piston-apo-ton-koronoio-foto/
  Υ.Γ. Η Σιάτιστα έχει ήδη ένα νεκρό και η περιοχή δυό χωριά σε καραντίνα! Βοήθεια τους

 226. # 174,187, 192

  Λεπτομέρειες για τις παρουσιάσεις της πρώτης εβδομάδας

  Monday, March 16 – Bizet’s Carmen

  Conducted by Yannick Nézet-Séguin, starring Elīna Garanča and Roberto Alagna. Transmitted live on January 16, 2010.

  Tuesday, March 17 – Puccini’s La Bohème

  Conducted by Nicola Luisotti, starring Angela Gheorghiu and Ramón Vargas. Transmitted live on April 5, 2008.

  Wednesday, March 18 – Verdi’s Il Trovatore

  Conducted by Marco Armiliato, starring Anna Netrebko, Dolora Zajick, Yonghoon Lee, and Dmitri Hvorostovsky. Transmitted live on October 3, 2015.

  Thursday, March 19 – Verdi’s La Traviata

  Conducted by Yannick Nézet-Séguin, starring Diana Damrau, Juan Diego Flórez, and Quinn Kelsey. Transmitted live on December 15, 2018.

  Friday, March 20 – Donizetti’s La Fille du Régiment

  Conducted by Marco Armiliato, starring Natalie Dessay and Juan Diego Flórez. Transmitted live on April 26, 2008.

  Saturday, March 21 – Donizetti’s Lucia di Lammermoor

  Conducted by Marco Armiliato, starring Anna Netrebko, Piotr Beczała, and Mariusz Kwiecien. Transmitted live on February 7, 2009.

  Sunday, March 22 – Tchaikovsky’s Eugene Onegin

  Conducted by Valery Gergiev, starring Renée Fleming, Ramón Vargas, and Dmitri Hvorostovsky. Transmitted live on February 24, 2007.

 227. mitsos said

  Μπα σε καλό σας !
  Μου θυμήσατε τον παππού μου…
  «-Ποιο είναι το πιο απαραίτητο πράγμα που αν μας το απαγορέψουν θα πεθάνουμε ;
  – Το νερό παππού
  – Όχι Μήτσο μου . Το χέσιμο ….»
  Μετά ανέπτυξε τα επιχειρήματα της ρετσίνας που είχε καταναλώσει .

  Τελος πάντων . Να απαντήσω στα ερωτήματα του άρθρου.
  Πριν 10 ημέρες είχαμε πάει στο Σούπερμάρκετ που είναι 100 μέτρα από το σπίτι μας. Ψωνίσαμε με μια λίστα όπως κάθε 15 ημερο περίπου ένα καρότσι… Πρώτα εκνευριστηκε γιατι έβγαλα από το καρότσι τη μια από τις δυο σωδεκάδες ρολά υγείας. Μετά μου ξαναμίλησε για να μου δείξει πωςτα απολυμαντικά μαντηλάκια είχαν εξαφανιστεί και πως κακώς έβγαλα την δεύτερη δωδεκάδα ρολά. Δεν είπα τίποτα. Προχθές διαπίστωσα πως τελικά αυτήν την Παρασκευή που πήγε μόνη της ( «για καναδυό πραγματάκια» ) είχε πάρει άλλες δυο δωσδεκάδες. Δεν το σχολίασα. ( Πριν από λίγο αφού διάβασα το άρθρο και τα σχόλιά σας , το έψαξα. Στο σπίτι υπάρχουν 3 12άδες κλειστές και 4 ακομα ρολά στις τουαλέτες. )
  Δεν το σχολίασα διότι καταλαβαίνω πως υπάρχουν κάποια ανακλαστικά που μας βοηθούν στην ψυχολογία μας. Κακώς καλώς δεν είμαστε κομπιούτερ με είσοδο και ανάδραση προγραμματισμένη. Όπως πληρώνουμε τους μεγάλους Δάσκαλούς μας , τον πόνο και τον φόβο, έτσι πρέπει να εξευμενίσουμε με μικροθυσίες και την ιέρεια ανασφάλεια μας … αγοράζοντας λίγα ρολά χαρτί υγείας και μερικά ζυμαρικά παραπάνω.

  Για τα περί κοροναϊού …στο επόμενο σχόλιο

 228. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Νομίζω το καλύτερο σχετικό στο fb

 229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Γιατί οι ελέφαντες βάφουν κόκκινα τα νύχια τους; – δεν ξέρω – για να κρύβονται πίσω από τις παπαρούνες. – έλα ρε άσε τις μαλακίες – έχεις δεί ελέφαντα πίσω από παπαρούνα; – όχι – είδες τι ωραία που κρύβεται; 🙂

  Πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!

 230. sarant said

  220 A μπράβο! Θα πληρώνουμε ίσως κάτι παραπάνω, αλλά θα το ευχαριστηθούμε!

 231. Γιάννης Ιατρού said

  230: Για ένα flair ζούμε ρε γαμώτο! 🙂

 232. nikiplos said

  207@ ΑΦ, τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούν τον τυχαίο περιπατητή, που στις μέρες μας με τις αερομεταφορές δεν ισχύει… εντούτοις είναι αρκετά καλά για τις τοπικές εκτιμήσεις.

  Να προσθέσω πως από σήμερα ο ΠΙΣ δεν συνιστά να κάνουν τεστ, όσοι έχουν ελαφριά συμπτώματα. Πράγμα που σημαίνει ότι από σήμερα και στο εξής τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα απέχουν παρασάγγας των πραγματικών. Οι πλεμπαίοι αποκλείονται από το τεστ λοιπόν, παρά μόνο αν νοσηλευτούν σε νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα.

  Μάλιστα σήμερα είναι προκλητική η συνεχής ομολογία των επώνυμων στα σόσιαλ μήδεια πως έκαναν το τεστ και ήταν αρνητικό. Μόνο τα θετικά τεστ είναι αξιόπιστα ως γνωστόν, αλλά που να το εξηγείς τώρα.

  209@ και 210@ πολύ σωστά κι εμπεριστατωμένα…

 233. Πέπε said

  Οδηγία: «Τέλος πλέον το μακιγιάζ στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

  Το ξέρατε ότι οι ειδικοί συνιστούν σε όσες γυναίκες δεν προλαβαίνουν το πρωί να ολοκληρώσουν το μακιγιάζ τους, να μην το κάνουν μέσα στα ΜΜΜ (επειδή έχουν ακουμπήσει χειρολαβές κλπ. και μετά το πρόσωπό τους) αλλά να ξυπνάνε πιο πρωί ή να βγαίνουν με πιο ελαφρύ μακιγιάζ;

  Εδά με τον κορονοϊό μαθαίνουμε όλα όσα αγνοούσαμε μια ζωή.

  Το τι ακριβώς ειδικότητα έχουν αυτοί οι ειδικοί (που έχουν λύσει όλα τα πιο επείγοντα και βρήκαν τώρα χρόνο ν’ ασχοληθούν και μ’ αυτό) δεν το κατάλαβα, γιατί δε μελέτησα τόσο προσεκτικά το άρθρο. Μια σύντομη ματιά, έτσι για να μην είμαι στη σκοτεινή πλευρά της ενημέρωσης.

 234. sarant said

  232 Κι ο Άδωνης έκανε και ήταν αρνητικό

 235. Γιάννης Ιατρού said

 236. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μπράβο! στον Τσιόδρα για την πειθώ του και στον Μητσοτάκη για την διάλυση κάποιων ήξεις-αφήξεις των δεσποτάδων.

 237. ΣΠ said

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  234: Αναφέρεται αόριστα σε τεστ που βγήκε αρνητικό. Είναι σίγουρο ότι αναφέρεται στο τεστ για το κορονοϊό; Μπορώ να σκεφτώ καίτηση άλλου είδους τεστ που θα έβγαιναν αρνητικά.

 239. Γιάννης Κουβάτσος said

  238: και άλλου είδους.

 240. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ θα ήθελα να ακούσω τη συζήτηση του Τσιόδρα με τους ιεράρχες. Τι υπομονή πρέπει να έχει αυτός ο άνθρωπος…

 241. ΣΠ said

  240
  Πριν από λίγο στην εκπομπή της Τρέμη είπαν ότι ο Τσιόδρας είναι βαθιά θρησκευόμενος. Είχε ένα πλεονέκτημα στην προσπάθειά του να τους πείσει.

 242. sarant said

  238 Από την προηγούμενη συζήτηση ήταν σαφές ότι μιλάμε για τον ιό.

 243. Pedis said

  Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μόλις έκανε το πρώτα βήματα προς τα πίσω για να πάρει φόρα και να επιχειρήσει κάποτε ένα πολιτισμικό άλμα αιώνων προς τα εμπρός:

  Απο τον πρώιμο στον ύστερο Μεσαίωνα.

  Για τον εορτασμό του Πάσχα χωρίς εκκλησιασμό οι πιστοί ΧΟ μην το πάρετε βαριά. Εναλλακτικές υπάρχουν βέβαια, αλλά …

 244. Γιάννης Κουβάτσος said

  242: Α, εντάξει, γιατί πήγε αλλού το μυαλό μου. ☺

 245. Γιάννης Ιατρού said

  243: κι ΑΝ έρθει (κατέβει), τότε θα περάσει πρώτα από την14ήμερη καραντίνα 😎🙄 (βλ. ανακοινώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτέλιας (!!) Πελώνη, που είπε σήμερα πως όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θα μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα για 14 ημέρες).

 246. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και οι πιστοί που μας διαβεβαίωναν στα ρεπορτάζ μετά τον εκκλησιασμό της Κυριακής ότι στον οίκο του Θεού δεν κινδυνεύει κανείς, πώς θα δεχτούν τη σημερινή απόφαση της ιεραρχίας; Πότε θα αντιληφθούμε ότι ο σεβασμός προς το θείο, το άγνωστο, το μυστήριο, δεν συνεπάγεται την υποταγή σε παιδαριώδεις δεισιδαιμονίες και ανορθολογισμούς; Αλλά ας τ’ αφήσουμε αυτά, δεν έχουν τέλος, σημασία έχει ότι έγινε άλλο ένα μεγάλο βήμα για την αποφυγή επικίνδυνων συνωστισμών.

 247. Γιάννης Κουβάτσος said

  245: Αριστοτελία. Την είχα αναφέρει, αν ενθυμείσθε, πριν από δυόμισι μήνες, σχολιάζοντας τη γεμάτη λάθη μετάφρασή της του βιβλίου «Ανατομία του τρόμου».

 248. mitsos said

  Χαίρομαι που η επίσημη Ορθόδοξη εκκλησία δεν χάνει την ευκαιρία να αποδεικνύει το εμπορικό πνεύμα της και τηον σκοταδισμό της. Οι κληρικοί που μοντερνοδείχνουν είναι πολύ επικίνδυνοι.

  Όσο για τους επιστήμονες λοιμοξοιολόγους, επιδημιολόγους κλπ
  βλέπω ότι ως προς τον επικοινωνιακό χερισμό της δύσκολης κατάστασης τα πάνε πολύ καλά ( καλύτερα και απο σεισμολόγοι )

  Επι της ουσίας πάντως δεν καταλαβαίνω και πολλά. Απλά ακολουθώ τις συμβουλές τους γιατί είναι ότι καλύτερο έχω .

  Τι εννοώ δεν καταλαβαίνω ; Ας δούμε για παράδειγμα
  Από την ετήσια έκθεση για Ελλάδα
  Γρίπη (εποχική όλων των τύπων ) από 40η εβδομάδα του 2018 ως 20η εβδομάδα του 2019

  Εργαστηριακά επιβεβαιωμένα
  1071 κρούσματα από τα οποία απςβίωσαν τα 154 ( 134 από τα 154 ειχαν εμβολιασθεί το Φθινόπωρο αφού ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες )
  374 ήταν αυτά που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι 140 από τους θανάτους

  Εκτιμήσεις μαθηματικών μοντέλων
  Νόσησαν 5%-15% του γενικού πληθτσμού
  Μπορούμε να αποδώσουμε τον θάνατό 733 έως 1380 ατόμων ( Μ.Ο. 1071 ) σε επιπλοκές από γρίπη όλων των τύπων .

  Πολλά τα ερωτηματικά για τα μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής εκτίμησης (εκ των υστέρων ) μιας καλά μελετημένης εδώ και χρόνια ιογενούς νόσου.

  Για τις εκτιμήσεις τους στα σημερινά αχαρτογράφητα νερά … Μάλον και αυτοί κινούνται με την λογική κάλιο γαΙδουρόδενε παρά γαΙδουρογύρευε

  Click to access etisia_ekthesi_gripis_2018_2019.pdf

 249. mitsos said

  Τι έγινε;
  Συγνώμη . Νίκο σβήσε όλο αυτό που έβγαλε η παραπομπή μου.

 250. Μαρία said

  232
  >Να προσθέσω πως από σήμερα ο ΠΙΣ δεν συνιστά να κάνουν τεστ, όσοι έχουν ελαφριά συμπτώματα. Πράγμα που σημαίνει ότι από σήμερα και στο εξής τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα απέχουν παρασάγγας των πραγματικών. Οι πλεμπαίοι αποκλείονται από το τεστ λοιπόν, παρά μόνο αν νοσηλευτούν σε νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα.

  Αυτό ισχύει λίγο πολύ σε όλες τις χώρες με διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τεστ κάνουν όσοι έχουν σοβαρά συμπτώματα, το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και όσοι έρχονται σε επαφή μ’ αυτό, π.χ. ένας υπουργός υγείας. Τεστ κάνουν κι όσοι ζουν σε μικρές κοινότητες, ώστε να περιοριστεί η διασπορά, όπως έγινε με τα δυο χωριά στην Καστοριά. Οι υπόλοιποι έτσι κι αλλιώς μπαίνουν σε καραντίνα.
  Σε κάθε έναν που νοσεί μπορεί να αντιστοιχούν και τρεις ασυμπωματικοί.

 251. Μαρία said

  247
  Οικογενειακή υπόθεση η ενημέρωση https://media.gov.gr/ng-enimerosis-epikoinonias/

 252. Ίσως είναι καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τον κανόνα του 72 για υπολογίσουμε στα γρήγορα πόσον χρόνο χρειάζεται ώστε να διπλασιαστεί ένα ποσό που αυξάνεται εκθετικά:

  «Αν ο αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται με ρυθμό χ% την ημέρα, τα κρούσματα θα διπλασιαστούν σε 72/χ ημέρες.»

  Παράδειγμα: Τις τελευταίες μέρες είχαμε 99, 133, 190, 228, 331 κρούσματα.
  Χωρίς υπολογιστή, ο ρυθμός αύξησης είναι κάπου 30-40% την ημέρα.
  Επομένως, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 72/30 με 72/40 ήτοι 2 μέρες, περίπου.

  Αν συνεχίσει έτσι, σε 20 (= 2 επί 10) μέρες τα κρούσματα θα είναι περίπου χίλιες φορές (= 2 επί 2 … δέκα φορές = 1024, το kilo στο kilobyte) περισσότερα από σήμερα, που ήταν μόλις 331…

 253. Pedis said

  # 252 – Κάποιοι αρμόδιοι και ειδικοί έχουν κανει λόγο για έναν πολλαπλασιαστικό παράγοντα 3 στα ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα …

 254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 255. Spiridione said

  250 .Στη Νότια Κορέα σίγουρα και στην Γερμανία κάνουν πάρα πολλά τεστ και κατά μία άποψη εκεί οφείλεται το γεγονός ότι έχουν λιγότερους θανάτους. Για την Κορέα το έχω διαβάσει από διάφορες μεριές.
  Από το παρακάτω άρθρο (εννοείται με κάθε επιφύλαξη)
  Η πολιτική της Ιταλίας ήταν (ή έγινε σύντομα μετά την έναρξη της επιδημίας) επιλεκτική στην εξέταση ύποπτων κρουσμάτων για κορωνοϊό, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Νότια Κορέα που έκαναν (και κάνουν) μαζικές συλλογές δειγμάτων και αναλύσεων. Μέχρι πρόσφατα, η Νότια Κορέα είχε πραγματοποιήσει πάνω από 250.000 αναλύσεις (πάνω από 100.000 αναλύσεις μόνο το διάστημα 12 έως 19 Φεβρουαρίου), ενώ έχει συνολικά τη δυνατότητα πραγματοποίησης 250.000 αναλύσεων την εβδομάδα. Η Γερμανία επίσης πραγματοποιεί τεράστιο αριθμό αναλύσεων. Από τις 2 έως τις 9 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 35.000 αναλύσεις για τον κορωνοϊό μόνο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, και προφανώς χιλιάδες επιπλέον αναλύσεις σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Η Γερμανία έχει σήμερα τη δυνατότητα πραγματοποίησης 12.000 αναλύσεων ημερησίως.
  https://www.zougla.gr/ygeia/article/ma8imata-apo-tin-italia-ke-giati-ke-i-elada-odevi-pros-anosia-tis-agelis

 256. Μαρία said

  253
  Άκουσα προ ημερών Γαλλίδα λοιμωξιολόγο που έλεγε οτι προσπαθούν να κάνουν τα τρία ένα ( no pun intended).

 257. Pedis said

  Πού να βρίσκονται τα σχετικά στοιχεία για τον αριθμό των τεστ στα οποία αναφέρεται ο αρθρογράφος;

  Εδώ (στοιχεια της 13/3)

  https://ourworldindata.org/covid-testing

  δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Γερμανία. Όσον αφορα την Ιταλία βρίσκεται στην 3η θεση σε απόλυτους αριθμούς και στην 7η σε σχετικούς όσον αφορά τα τεστ ανάμεσα στις χώρες του γραφήματος.

  Η Γαλλία που δεν έχει αναφέρει κι αυτή υψηλά ποσοστά θνητότητας έχει εντούτοις πολύ χαμηλές επιδόσεις στα τεστ (13η και 20η θέση αντίστοιχα στην ανωτέρω κατάταξη).

  Να προκαταβάλω τη συζήτηση: στους όβερ 65, τα ποσοστά επί του συνολικού πληθυσμού στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία είναι 22.8%, 20.0%, 19.4% και 21.5%, αντιστοιχα, με πληθυσμούς στις αντίστοιχες χώρες 60, 67, 46 και 80 εκ.

  Οι μέσες πληθυσμιακές πυκνότητες (ανά τ. χιλ.), οι οποίες βεβαιως παίζουν ρόλο (αν και χρειάζεται να δει κανεις τις σχετικές τιμές στις περιοχες που έχουν πληγεί περισσότερο) είναι Ιτ. 201, Γαλ. 104, Ισπ. 92 και Γερμ. 227.

  Καταρχήν, μόνο την πληθυσμιακή πυκνότητα θα θεωρούσα, αφελώς, ότι συνεισφέρει κάποιες (σημαντικές;) διορθώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων από χώρα σε χώρα αν, ιδεατά, ολοι οι υπόλοιποι παράγοντες κρατούνται σταθεροί

  λ.χ. η πληθυσμιακή πυκνότητα στη Λομβαρδία είναι υψηλή, 450 κατ./ τ. χιλ. Επίσης, συγκρίσιμη είναι η τιμή (405 κατ./ τ. χιλ) στην επαρχία του Μπέργκαμο όπου η επιδημία πρωτοκτύπησε μαζικά και αλύπητα.

 258. Pedis said

  To αρχικό ερώτημα του 257 στο σχόλιο του Σπύρου 255 και στο άρθρο της ζούγκλας.

 259. 253,
  Δηλαδή τριπλασιασμό κρουσμάτων κάθε δύο μέρες; Ωχ…

  256, !!!

 260. Pedis said

  Ένας πιθανός λόγος που οι όβερ-60 στην Ιταλία φαίνεται ότι έχουν κτυπήθεί περισσότερο από αλλού, με την υπόθεση ότι παντού αλλού είνα το ίδιο ευάλωτοι είναι η … φαμίλια. Πολλές, συχνές και στενές σχέσεις με πολλά και νεαρότερα μέλη της οικογένειας.

  Αυτή η υπόθεση μπορεί να επιβεβαιωθεί, ο μη γένοιτο, στις περίπτωσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας.

 261. ΓΤ said

  #175δ Με αφορμή το νικοκυρεμένο ερώτημα, θα δούμε σε λίγο και μία χυδαία διάσταση τζόγου…

  Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσω, Νίκο, ότι ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες στο επίγειο δίκτυο.
  Κοντολογίς, την Παρασκευή 13.03.2020, στις 22:00, έκλεισαν όλα τα πρακτορεία και, αφού επανεκτιμηθεί η κατάσταση, ενδεχομένως ανοίξουν πάλι όχι νωρίτερα από τις 27.03.2020. Πάμε τώρα στο ζουμί: ό,τι προκάλεσε το ερώτημά σου, με αφορμή το #154, είναι ζωντανό και προσφέρεται διαδικτυακά να ποντάρεις και τις κάλτσες σου στην… ΣΤ’ Γουατεμάλας, όπως μπορεί κανείς να δει στο https://www.pamestoixima.gr/home

  Αυτό ασφαλώς συνιστά μια υποδειγματική ψιμυθίωση υποκρισίας, αφού, προσωπικά, επιμένοντας να διαβάζω την πραγματικότητα μέσα από ορθόστρεβλο πρίσμα, out of the box, δεν είναι υγιές, την ώρα που ο Μέγας Θεριστής παίρνει φαλάγγι το πολύτιμο της ζωής αγαθό, να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί-μηχανισμοί που σου προσφέρουν έδαφος να οβολιάσεις ανιδρωτί. Όταν ο Χάρος δίνει μέρισμα στο διπλανό διαμέρισμα, και αύριο μπορεί να έρθει στο δικό μου, είναι βαθύτατα διάτρητο να παίζουμε, τραγικό να επιτρέπει το κράτος ακόμη να στραγγίζονται πιστωτικές διαδικτυακά, δεν πρέπει ούτε ένα ρομαντικό Λαϊκό Λαχείο να παίζουμε («Έχω αναμουτρουλιστεί με την καινούργια αρρώστια», μου είπε μαγκωμένα η μάνα, που έπαιζε, προ ιού, πάντα 2 ευρώ τη βδομάδα λαχειάκι, «ένα κομματάκι, αγόρι μου, μπας και φέξει», αλλά τώρα, σοφά κι αγράμματα, «να το βράσω το λαχείο όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι».) Όλες αυτές οι μάνες, που έχουν ράψει πολλές φορές το χείλι, αυτές οι βουβόπονες ρυτίδες που μας αγκαλιάζουν όλους εμάς εδώ, χτες, σήμερα, αύριο, έχουν τα άντερα να αντικρίζουν το Μαύρο Αύριο θαρραλέες απά’ στο κορφοπετρί, με ένα νύχι τόσο σιωπηλά γαμψό, ώστε να ακυρώνει κάθε κομιλφωτίδη μονμπλανάκια με καθυστερημένη διστρέμματη υπογραφή.

  Αλλά ας επιστρέψω από τον συναισθηματικό πλατειασμό στο ακόλουθο χυδαίο επεισόδιο. Για εισαγωγή, να πω στον Νίκο, και σε λοιπά ευγενώς αδηφάγα μάτια, ότι, ναι μεν ο ΟΠΑΠ σταμάτησε τα αριθμολαχεία οι κληρώσεις των οποίων διεξάγονται δημόσια (Λόττο, Τζόκερ, Πρότο), αλλά τα αριθμολαχεία οι κληρώσεις των οποίων είναι ηλεκτρονικές (Κino, Extra5, Super3) καλά κρατούν. Κάθε μέρα στο Kino διεξάγονται 180 κληρώσεις (ναι, καλά διαβάσατε), με ελάχιστο ποντάρισμα μισό ευρώ ανά κλήρωση, ενώ, σε σοβαρότερα κράτη, στη Σουηδία, ας πούμε, υπάρχει μία κλήρωση την ημέρα (δείτε την στο http://www.lotteryextreme.com/sweden/keno-results). Από τη στιγμή που έκλεισαν εδώ τα πρακτορεία, έχουν μεσολαβήσει περίπου 564 κληρώσεις Kino. Κι όμως, επειδή υπάρχει η δυνατότητα να ποντάρεις σε «μελλοντικές κληρώσεις» (και το Kino ΔΕΝ προσφέρεται διαδικτυακά), «απόψε», 16.03.2020, στην κλήρωση 800685, 23:55 (https://www.opap.gr/klhrwseis-apotelesmata-kino) υπάρχει στήλη που κερδίζει, κάτι που σημαίνει ότι υπήρξαν συνάνθρωποί μας που, ακούγοντας ότι τα πρακτορεία θα έκλειναν τη νύχτα της Παρασκευής, έσπευσαν να παίξουν 560+ μελλοντικές κληρώσεις μίνιμουμ, άρα μίνιμουμ ποντάρισμα 280 ευρώ… για να κερδίσουν στο «μέλλον», που είναι ήδη παρόν, που είναι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, ο θάνατος, και ακριβώς επειδή έπαιξαν όχι για να εξασφαλίσουν τη δανάκη στη γλώσσα καθώς θα αχεροντοπερνούν, ένας ιός τούς πρέπει.

 262. Alexis said

  #235: Σωστή απόφαση.

  Ο Μητσοτάκης κέρδισε πόντους, με την απόφαση αυτή, σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
  Κι ας φωνάζουν οι ακραίοι.

  Το σωστό να λέγεται.

  Μένει να δούμε την εφαρμογή.
  Υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε τραγελαφικές στιγμές, με τοπικούς εφημέριους να προσπαθούν να κάνουν «αντάρτικο» χτυπώντας τις καμπάνες και καλώντας τους πιστούς στη Θεία Λειτουργία! 😆

 263. Γιάννης Ιατρού said

  Αλέξη, Χρόνια σου Πολλά!

 264. Alexis said

  Α, χα χα χα!!! 😆 😆 😆

  Ευχαριστώ πολύ Γιάννη!

 265. Μαρία said

  262
  (στ) στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας https://www.e-nomothesia.gr/law-news/demosieutheke-phek-praxe-nomothetikou-gia-ton-koronoio.html
  Άρα ξεφτιλίστηκαν παρακαλώντας.

  Θα φανεί «στήν λιτή τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας ἀπό τήν ἐρχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι τοῦ Σαββάτου τοῦ Λαζάρου (11.4.2020), ἀπό 7:00 μέ 8:00 π.μ. ὡς καί κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ».

 266. Aghapi D said

  Τί πάθανε και μπερδεύουν τις λέξεις θνησιμότητα και θνητότητα;

 267. Μαρία said

  Αλεξίου ανθρώπου του Θεού, γράφει το ημερολόγιο.
  Χρόνια πολλά, Αλέξη.

 268. Μαρία, μεγάλη η επίδραση της καραντίνας στη ζωή μας αφού σχολιάζεις από τις οχτώ το πρωί 🙂

 269. Μαρία said

  268
  Δεν είναι πρώτη φορά. Θα σου εξηγήσω ιδιαιτέρως.

  Για γαλλομαθείς διαφωτιστικό άρθρο για τη στρατηγική της Ν.Κορέας και λοιπών ασιατών.
  https://www.rts.ch/info/monde/11168204-ces-etats-asiatiques-qui-ont-reussi-a-juguler-l-avancee-du-coronavirus.html

 270. Alexis said

  #267: Ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά…

 271. Γιάννης Ιατρού said

  268: ακόμα γελάω ρε συ! 😂😂😂

 272. Χαρούλα said

  #262,265
  Η Ιεραρχία έκανε νάζια, έως να κλείσει το deal. Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης ως απόφαση της Κυβέρνησης, γιατί θα πάρουν λεφτά για το κλείσιμο. (Ήδη άρχισαν να ζητούν για τα συσσίτια, που δεν έχουν πια εθελοντές με το Μένουμε Σπίτι.) Να το θυμηθείτε πως θα είναι πρώτοι-πρώτοι σε τυχόν διευκολύνσεις και αποζημιώσεις. Αυτό εκβίαζαν αυτές τις μέρες. Οι δε αντάρτες χρησιμεύουν για να δηλώνουν το «μην ξεχνιέστε»!

 273. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Και επειδή βλέπω πως δεν απάντησα στο ερώτημα του τίτλου, ναι, αγοράσαμε. Βρήκα μια αποθήκη με τεράστιο και πάμφθηνο στοκ μεταχειρισμένων, και καλυφθήκαμε για τις επόμενες 3-4 πανδημίες. Όποιος ενδιαφέρεται να πάρει το μέιλ μου από τον Νικοκύρη.

 274. […] Η ερώτηση του τίτλου είναι λειψή. Εννοώ αν αγοράσατε χαρτί υγείας για να το αποθηκεύσετε, αν το αγοράσατε σε μεγάλες ποσότητες -ίσως όχι όσες ο κύριος (ή η κυρία, δεν φαίνεται) της φωτογραφίας, αλλά πάντως σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι συνηθίζετε. H φωτογραφία είναι αυθεντική, πάρθηκε πριν από δέκα μέρες στην Αυστραλία και από τότε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/16/koloxarto/ […]

 275. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά, φίλτατε Αλέξη! 💚

  «Άρα ξεφτιλίστηκαν παρακαλώντας.»
  Ας είμαστε ρεαλιστές κι ας μην ξεχνάμε τη δύναμη της εκκλησίας και της θρησκείας στη χώρα μας. Ο Τσίπρας ζήτησε να μείνει μόνος με την Παναγία «Άξιον Εστί», για να τον συμπαθήσουν οι πιστοί και οι παπάδες, και έδιωξε τον πιο σοβαρό υπουργό Παιδείας από την εποχή της Γιαννάκου και εντεύθεν, τον Φίλη, για να κάνει το χατίρι του Ιερώνυμου. Το ότι κατάφερε ο Μητσοτάκης την ιεραρχία να δεχτεί αυτά τα μέτρα, είναι μεγάλη επιτυχία του. Το ότι το ΕΣΥ έχει φτάσει στο χάλι που βρίσκεται, είναι ευθύνη και του πρώην μνημονιακού υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Να τα λέμε όλα.

 276. Γς said

  Ρε τι κακό είναι αυτό, πρωί-πρωί;

  Ούτε να προσβληθούμε δεν μπορούμε με την ησυχία μας!

 277. Alexis said

  #275: Ευχαριστώ πολύ Γιάννη!

 278. spyridos said

  κομαντάντε Κακλαμάρα
  Αυτός δεν ψήφισε ΝΔ για κοινωνικούς λόγους?

 279. spyridos said

 280. spyridos said

  Ερχεται ΠΙΤΣΑ να πείτε στην Μαρέγκα που φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα
  και χειροκροτεί τους ηλίθιους.

 281. Pedis said

  # 262 – Πάλι τα ίδια … να του αναγνωρίσουμε του Κούλη, τι;

  Ότι τους είπε κι ευχαριστω μετά από τα παρακαλετά που οι παπάδες δεν θα κάνουν λειτουργίες, που δεν τις έκλεισε αυτός με τα ΜΑΤ, όπως θα είχε κάνει σε ο π ο ι α δ ή π ο τ ε άλλη περίπτωση,

  αλλά εδέησαν μετά από τόσες μέρες που μας τα ζάλισαν με τον μεσαίωνα που αμόλυσαν να κάνουν ένα στοιχειώδες βήμα που να είναι σύμφωνο με το πνεύμα των υπολοιπων μέτρων που πήρε η πολιτεία;

  Αν ικανοποιουμαστε με τόσο λίγο από τον Κούλη, φαντάσου τι θα έπρεπε να αισθανθούμε αν ήταν ο Τσίπρας στη θέση του,

  όταν, αποκαμωμένος από τις διαπραγματεύσεις και τον βρώμικο πόλεμο από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση, θα έκανε την ύστατη προσπάθεια να πείσει τους εταιρους στη διακυβέρνηση της χώρας παπάδες ότι

  δεν τους συμφέρει να κρατάνε τις εκκλησίες ανοικτές επειδή θα αρρωστήσει το ποίμνιο και θα χάσουν πιστούς, και ότι ένας δίκαιος συμβιβασμός είναι προς το συμφέρον όλων, και των δύο μερών και της πολιτείας και της εκκλησίας και του σεβασμού που τρέφει ο λαός σε αυτήν κλπ κλπ κλπ

  Χρόνια πολλά!

 282. Pedis said

  # 272 – #262,265
  Η Ιεραρχία έκανε νάζια, έως να κλείσει το deal. Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης ως απόφαση της Κυβέρνησης, γιατί θα πάρουν λεφτά για το κλείσιμο. (Ήδη άρχισαν να ζητούν για τα συσσίτια, που δεν έχουν πια εθελοντές με το Μένουμε Σπίτι.) Να το θυμηθείτε πως θα είναι πρώτοι-πρώτοι σε τυχόν διευκολύνσεις και αποζημιώσεις. Αυτό εκβίαζαν αυτές τις μέρες. Οι δε αντάρτες χρησιμεύουν για να δηλώνουν το «μην ξεχνιέστε»!

  Πού το διάβασες;

 283. Χαρούλα said

  Ααα! Alexis δεν το ήξερα για την γιορτή. Γερός και ευτυχισμένος λοιπόν! Την εκτίμηση μου όλη έχεις.

 284. spyridos said

  Το προφιλ αυτου του βουλευτή Λάρισας που αρρώστησε ήταν γεμάτο με φωτογραφίες του με παπάδες.
  Με τρόπο μαγικό εξαφανίστηκαν. Να κοινώνησε άραγε?
  Πόσο μόλυνε άλλους Λαρισαίους ο ηλίθιος που είναι και γιατρός?

 285. Χαρούλα said

  #281. Και με τους άρρωστους κερδίζουν από αγιασμούς, παρακλήσεις, ευχέλαια. Και μετά κηδείες, μνημόσυνα. Έχουν κάνει σωστά την δουλειά τους χροοοόνια τώρα!
  #282. Εντάξει μπορεί να μην είναι η εξυπνότερη θεωρία, αλλά είναι προσωπική εκτίμηση

 286. Pedis said

  Παπαγαλάκι του Τζόνσον.

  Πάντως, είναι πούροι και στρέιτ οι Μπριτς, τους πάω (από μακριά!) όχι πουστριλίκια και ειπαξείπα-δενεννοούσα-παρερμηνεύτηκα.

  https://www.socialsciencespace.com/2020/03/coronavirus-uk-self-isolation-must-not-mean-self-imprisonment/?fbclid=IwAR0BaURNz3GKzEg1wykh8dB6riOS6UWDwAhvYd-WAXd63jFCbKZFsfevQOY

  There is, though, a first question: who says it is desirable to prevent every death regardless of the cost?

  My impression is that the loudest voices are coming from young or middle-aged people who have yet to accept that death is a normal part of life. It comes to all of us in good time.

  A wise person would, of course, prefer to die later rather than sooner, but they might also consider that some deaths are easier to bear than others.

  It is not for nothing that pneumonia was described as ‘the old man’s friend’ in the days before antibiotics.

  Contrary to some media coverage, no-one is advocating that any old person is abandoned to die without professional nursing care.

  However, we should acknowledge that many frail old people might see Covid-19 infection as a relatively peaceful end compared with, say, several years of dementia or some cancers.

  Government encouragement to discuss this question within families would not be a plan to cull the elderly but respect for their autonomy and their right to make such decisions rather than have others make them on their behalf.

  “[…] Υπάρχει όμως και ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί πρώτο: ποιος λέει πως είναι επιθυμητό να αποτραπεί ο κάθε θάνατος ανεξάρτητα από το κόστος; Δική μου εντύπωση είναι πως οι ηχηρότερες φωνές προς αυτή την κατεύθυνση προέρχονται από νέους ή μέσης ηλικίας ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί το γεγονός ότι ο θάνατος αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ζωής. Συμβαίνει σε όλους μας όταν έρθει η ώρα μας. Βεβαίως, κάθε σώφρον άτομο θα προτιμούσε να πεθάνει αργότερα παρά νωρίτερα, όμως οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη ότι μερικοί θάνατοι είναι ευκολότερο να τους αντέξει κανείς συγκριτικά με κάποιους άλλους. Δεν είναι τυχαίο ότι η πνευμονία περιγραφόταν παλαιότερα σαν “ο φίλος του γέρου”, τον καιρό που δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί τα αντιβιοτικά. Αντίθετα με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα από ορισμένα ΜΜΕ, κανείς δεν υποστηρίζει πως οποιοδήποτε γηραιό άτομο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί να πεθάνει χωρίς επαγγελματική νοσηλεία. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλοί αδύναμοι γέροντες θα μπορούσαν να δουν τη λοίμωξη του Covid-19 σαν ένα σχετικά γαλήνιο τέλος, σε σύγκριση, φερειπείν, με το να παραμείνουν για πολλά χρόνια σε άνοια, ή σε σύγκριση με μερικούς καρκίνους. Η πρόταση να ενθαρρύνει η κυβέρνηση τη συζήτηση επ’ αυτού του ζητήματος μέσα στις οικογένειες, δεν αποτελεί ένα σχέδιο εξόντωσης των ηλικιωμένων αλλά ένα σχέδιο σεβασμού της αυτονομίας τους και του δικαιώματός τους να είναι οι ίδιοι που θα λάβουν τέτοιες αποφάσεις και όχι κάποιοι άλλοι για λογαριασμό τους […]”

  http://www.topontiki.gr/article/373810/symvoylos-vretanikis-kyvernisis-kalytero-telos-gia-toys-gerontes-o-koronoios-para

 287. Pedis said

  Αλέξη, εδώ αποφάσισε να συμμορφωθεί με τα μέτρα των Αρχών η Παναγία της Λούρδης η οποία είναι και επιστημονικα αναγνωρισμένο ότι κάνει θαύματα κάθε δεύτερη μέρα με σταθερή συχνότητα εδώ και αιώνες και μείς θα πρέπει να δώσουμε εύσημα στον Κούλη που έπεισε τους κατσιαπλιάδες ότι μπροστά στον ιό τα μαγικά τους δεν φτουράνε!;

  https://www.lourdes-france.org/sanctuaire-de-lourdes-et-coronavirus/

 288. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του Μάρτη δεκαεφτά
  (μία συν δεκαέξι)
  χρόνια πολλά Αλέξη
  με υγεία και λεφτά!

 289. Pedis said

  https://info-war.gr/ochi-syntrofe-tora-den-se-pairnei-na-vri/

  Η Κούβα μάλιστα ήταν και η μοναδική χώρα που έδειξε ανθρωπιά και δέχθηκε να αποβιβαστούν επιβάτες του κροαζιερόπλοιου MS Braemar με κρούσματα του Κορονοϊου. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε μια επανάληψη της περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία άφηνε τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess να μεταδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλο δημιουργώντας μια υγειονομική βόμβα.

  Που ήταν όμως αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης όταν αβοήθητοι πρόσφυγες έμεναν εγκλωβισμένοι στα σύνορα, στοιβάζονταν και βασανίζονταν σε μυστικά κέντρα μεταφοράς και δέχονταν θανάσιμους πυροβολισμούς;

  Δεν θέτω το ερώτημα προς την εθνικιστική δεξιά; Αυτή δεν έδειξε ποτέ ανθρωπιά για τον συνάνθρωπο. Αναφέρομαι στην εθνικιστική αριστερά.

  Το βασικό σας επιχείρημα ήταν ότι η Ελλάδα δέχεται «επίθεση» στο πλαίσιο ενός «υβριδικού πολέμου» και αφού ο Ερντογάν είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο κακός της ιστορίας εμείς θα κλείσουμε τις πόρτες στους πρόσφυγες που μας στέλνει. Στην πραγματικότητα βέβαια βγάζατε λιγότερη χολή εναντίον του Ερντογάν και περισσότερη εναντίον όσων ζητούσαν προστασία των ανθρώπινων ψυχών στα σύνορα – το κλείσιμο των οποίων έγινε σταδιακά αυτοσκοπός για εσάς.

  Αλήθεια «σύντροφε»; Και έχεις ακόμη το θράσος να δηλώνεις αριστερός;

  Ποιούς εννοεί ως εθνικιστές αριστερούς;

 290. spiridione said

  257. Για τη Γερμανία όντως δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία. Έχουν ξεκινήσει και τεστ στους δρόμους, όπως στην Κορέα.
  Στο μεταξύ στην Ελλάδα
  https://www.ethnos.gr/ygeia/94519_koronoios-telos-ta-antidrastiria-gia-tin-exetasi-toy-ioy?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 291. Pedis said

  Σπύρο (255) ή άλλος κανείς, αν βρεις αξιόπιστα στοιχεία για το πόσα τεστ έχουν γίνει στη Γερμανία, πες μας.

 292. voulagx said

  #265: Αυτη την απορία είχα στο #134

 293. Pedis said

  # 290 – ναι, δεν βρίσκω ουτε κι εγώ.

  Βέβαια, του λόγου μου περιορίζομαι λόγω άγνοιας τευτονικών γλωσσών. Ο Γιατρός πού είναι να βάλει ένα χεράκι.

  Είδες πάντως, Σπύρο στο 257, ότι αντίθετα από ό,τι τα παρουσιάζει το άρθρο της ζούγκλας στην Ιταλία τα τεστ δεν τα λες και λίγα και είναι σαφως πολλαπλάσια της Γαλλίας όπου κι εκεί, όπως στη Γερμανία, δεν φαίνεται να έχουν μεγάλο προβλημα; Άρα, η εξήγηση που δίνει ο τύπος δεν είναι καθοριστική ή αποκλειστική.

 294. spiridione said

  293. Το μόνο σίγουρο είναι το παράδειγμα της Κορέας. Στην Ιταλία λένε ότι στην αρχή κάνανε τεστ, αλλά μετά πιο επιλεκτικά. Για τη Γαλλία και Γερμανία θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Πάντως βλέπω ότι η Γαλλία με ίδια περίπου κρούσματα (λίγο λιγότερα) με τη Γερμανία έχει διαφορά θανάτων 148-17.

 295. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  261 Ευχαριστώ!

  263 Χρόνια πολλά Αλέξη!

  286 Αυτό είναι μνημείο

  288 Καλό!

 296. Y. G. said

  Στη Γερμανια το Robert Koch Institut (RKI) εχει επισημες πηλροφοριες κρουσματων. Π.χ. μεχρι την 16.3.2020 επιβεβαιωθκαν 6.012 κρουσματα COVID-19, 1.174 περισσοτερα απο την προηγουμενη μερα.

  RKI https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html

 297. Pedis said

  # 294 – Νάχουμε και στο μυαλό μας ότι απορίες και ερωτήματα εγειρονται, η συζήτηση γίνεται και άρθρα δημοσιεύονται πάνω στην υποθετική βάση ότι τα ντέιτα που έρχονται στη δημοσιότητα είναι ακριβή, ελεγμένα και σωστά περισυλλεγμένα.

  Υποθέτουμε οτι είναι (παρόλο που στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ πιθανα θα αποδειχτεό ότι δεν είναι επειδή μαζεύονται και δημοσιεύονται την ίδια μέρα.)

  Η σωστή δουλειά προυποθέτει στην πρώτη φάση *αμφισβήτηση των δεδομένων και των μεθόδων πρε-αναλυσιζ*. Αν τσεκαριστούν, τότε πάμε παρακάτω.

  Διότι μία κρυφή διάσταση της ανάλυσης στατιστικών δεδομένων, θυμίζω, θέλει να μας τη δείξει και η διδακτική περίπτωση (μύθος και ιστορια μαζί) του Abraham Wald.

  http://www.ams.org/publicoutreach/feature-column/fc-2016-06

  για το πώς ο Wald ανέλυσε στην περίπτωση των ζημιών που παρουσίαζαν τα αμερικάνικα αεροπλάνα μετά την αποστολή κι έβγαλε τα συμπεράσματά του από τα δεδομένα που … έλειπαν.

 298. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αλέξη, χρόνια σου πολλά, υγεία, χαρά και μακριά ο κορονοϊός από σένα, από μας όλους εδώ και από όλο τον κόσμο.

 299. Γιάννης Ιατρού said

  Spain has nationalized all of its private hospitals as the country goes into coronavirus lockdown

 300. Γιάννης Ιατρού said

  299: Γκουμουνιστλές θα είναι… 🤗👍

 301. dryhammer said

  300. Γκουμουνιστλές είναι μια γκουμούτσα με Νεστλέ;;

 302. Γιάννης Ιατρού said

  μπά, μόνο αυτός ο κερατάς που έβαλε τον τόνο εκεί κοντά στο (στην ;;; 🙂 ) λ(ου)!

 303. Pedis said

  Υπάρσουν και καλά νέα! Με την επιδημία και την καραντίνα έχει δοθεί λύση στα εξής προβλήματα:

  – το κυκλοφοριακό
  – της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις
  – του καταναλωτισμού και της σπατάλης χρημάτων (εκτός από στιγμές υστερίας)
  – των ελεύθερων χώρων στις μεγαλουπόλεις
  – των φτωχών και μισοανέργων: θα ψοφήσουν ή από τον ιό χωρίς περίθαλψη ή στην καραντίνα από έλλειψη χρημάτων και μαύρης ή ψευτοεργασίας
  – των ηλικιωμένων (δες Τζόνσον και #286)

 304. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Όλα τα νέοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που έγραφαν σχετικά με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να μην ξαναπιάσουν την πένα τους να ξαναγράψουν τα ίδια. Αν δεν υπήρχε το ΕΣΥ με τους γιατρούς του δεν ξέρω για τι θα μιλάγαμε σήμερα, κ. Τρέμη»
  Και εκ δεξιών τα βέλη, πλέον:
  https://www.avgi.gr/article/10811/10831182/n-kaklamanes-na-men-xanakouso-ta-neophileleuthera-papagalakia-na-lene-gia-to-demosio-systema-ygeias-video-

 305. ΓΤ said

  H UEFA λυσσάει ώστε από 14 Απριλίου να επιστρέψουμε στην ποδοσφαιρική δράση…

 306. Γιάννης Κουβάτσος said

  305: Στον κόσμο τους οι έμποροι. Μετά τη λήξη του συναγερμού, οι παίκτες θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες προετοιμασία θερινού τύπου για να επανέλθουν σε πλήρη αγωνιστική φόρμα. Τα βαράκια και οι κοιλιακοί στο σπίτι δεν φτάνουν.

 307. sarant said

  305 Ονειρεύονται στην Ουέφα, πες τους

 308. Pedis said

  O Κακλαμάνης δεν είναι νεοφιλελεύθερος μια ζωή στη νδ; Τι κάνει εκεί μέσα, τον τροτσιστή;

  Δουλευόμαστε.

 309. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Κακλαμάνης ανήκει στη λαϊκή δεξιά: πατρίς-θρησκεία-οικογένεια-κράτος πρόνοιας.

 310. Pedis said

  Και όλοι αυτοί οι «λαικοί δεξιοί» δεν έχουν υποστηρίξει με όλα τα μέσα κι από όλες τις θέσεις εξουσίας που έχουν λάβει τις πολιτικές λιτότητας, τις αποκρατικοποίησεις όλων των κοινωνικών υπηρεσιών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενίσχυση με όλους τους τρόπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μαφίας, την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ και τα τελευταια δέκα χρόνια όλα τα μνημόνια και τους θεσμικούς φορείς τους;

 311. Pedis said

  # 309 – … «κρατος πρόνοιας» η «λαική δεξιά»;!

  Καλά, τώρα …

 312. Γιάννης Ιατρού said

  Στο Παρίσι οι Γάλλοι σήμερα δεν φαίνονται να ακολουθούν και πολύ τις οδηγίες της κυβέρνησης…🤔
  Προφανώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να «χωνέψει»ο κόσμος όλα αυτά που συμβαίνουν (ξαφνικά) γύρω του κι απειλούν την ζωή του, την κοινωνική συνοχή κλπ. κλπ. Νομίζω πως κι εδώ θα υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις, τι «θα» δηλαδή… 🙄

 313. Γιάννης Ιατρού said

  299: Πού ΄ναι ο Λάμπρος να βγει να σχολιάσει😎 τις πράξεις της ισπανικής κυβέρνησης… Τι, μόνο τον Bloomberg και τους Fitch θα μας αναλύει;
  Εμένα πάντως μου μυρίζεται πως οι έχοντες μυρίστηκαν πως πρόκειται να υπάρξουν μεγάλα κεσάτια και χασούρα και τώρα «δέχονται με βδελυγμία» να «κρατικοποιηθούν», εν ολίγοις την χασούρα να την πληρώσει (είτε έμμεσα, είτε απ΄ευθείας, π.χ. με ανακεφαλαιώσεις) το κράτος, δηλ. εμείς (εδώ, σ΄εμάς, προβλέπω να ξοδέψουν το μαξιλάρι των 37 δις, 35 δηλ. που έχουν πλέον μείνει σε κάτι τέτοια, βαφτίζοντάς τα «ενέργειες στήριξης λόγω της επιδημίας» και μετά να θέλουμε νέα δάνεια κλπ.).
  Κάτι ψιλο-αχνοφαίνεται π.χ. στη Γερμανία με την αυτοκινητοβιομηχανία, στη Γαλλία κλπ. με την Dassault (Airbus, που είναι κι άλλοι μέσα…) κλπ.

 314. Αιμ.Παν. said

  @ 273

  «Βρήκα μια αποθήκη με τεράστιο και πάμφθηνο στοκ μεταχειρισμένων»

  Καταπληκτική αγορά σε εξαιρετική τιμή για μεταχειρισμένο κωλόχαρτο σε πολύ καλή κατάσταση από δεύτερο χέρι… :-)) :-O 😛

  ΕΓΡΑΨΕ…!!

 315. Γς said

  Ουτε τα μωρά τους στις θερμοκοιτίδες δεν μπορούν να δουν τόσες μέρες σι μανάδες στα μαιευτήρια.
  Και τρώει πόρτα η κόρη μου στο Αλεξάνδρας Μόνο το γάλα που μαζεύει σπίτι της για τη Γουσούλα δέχονται στη ζούλα.

  Α, κι ο Κούλης στην ΤιΒι τώρα

 316. Γς said

  315:

  {τέλος)

  Πολλά λέει!

  Τέλειωνε ρε!

 317. Γιάννης Κουβάτσος said

  313: Προφανώς αυτό γίνεται, ως συνήθως:ιδιωτικοποίηση των κερδών και κρατικοποίηση των ζημιών και των ευθυνών.

 318. Γς said

  316:

  -Είμαστε σε πόλεμο

  Οπως Macron εχτές «Nous sommes en guerre»

  Μπγαβό!

 319. Γς said

  Να ξανακρατικοποποιήσουμε την Ολυμπιακή.

  Οπως Ιταλία την Αλιτάλια

  https://airwaysmag.com/airlines/alitalia-to-be-nationalized/

 320. Pedis said

  Ιδιωτικοποίηση των Κοινωνικών Κερδών & Κοινωνικοποίηση των Ιδιωτικών Ζημιών είναι το βασικό και διαρκές καθήκον του καπιταλιστικού κράτους είτε είτε με φιλελευθερισμό, ειτε με εθνικιστική δεξιά είτε με σοσιαλδημοκρατία, είτε με ακροδεξιά, είτε με φασισμό μόνο οι αυταπάτες διαφέρουν και η διαφοροποίηση σε κείνα τα κοινωνικά στρώματα που με έξτρα ψιχουλα βαζουν πλάτη.

 321. τα μυαλά said

  Φαίνεται είμαι ο μοναδικός εδώ μέσα που ξέρασε στο ύφος της (ούτε ο θεός δεν μπορεί να την κάνει κυρία) Κοσμοπούλου. Διαφορά πολιτισμού, μεγάλη η διαφορά.

 322. Pedis said

  Αμφιβάλλει κανείς ότι η επιδημία θα αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία για την κυριάρχη τάξη να προωθήσει ακόμη περισσότερο κοινωνικο-αντιδραστικούς σχεδιασμούς της;

  Περιμένει κανείς έλεος;

 323. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  # 289

  Δια του λογου το αληθες …

  Last March 13, the Government of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland requested from the Cuban authorities that MS Braemar, a member of the Fred Olsen Cruise Lines, be authorized to dock in a Cuban port and that its passengers, a small number of which have been affected by the novel coronavirus (SARS CoV 2/Covid-19), be cleared for repatriation by air.

  In view of the urgency posed by this situation and the risks for the lives of these affected individuals, the Cuban government has decided to allow this vessel to dock. Its existing sanitary measures will be implemented, so that everyone on board is received in compliance with the protocols set by both the World Health Organization (WHO) and the Cuban Ministry of Public Health.

  In coordination with the British authorities, arrangements have been made for the safe and immediate return of these cruise passengers to the United Kingdom on UK chartered airliners, once they arrive in Cuba.

  These times call for solidarity, understanding health as a human right and strengthening international cooperation in order to address our common challenges; i.e., values that are inherent to the humanist practice of the Cuban Revolution and people.

  Ministry of Foreign Affairs of Cuba

  Havana, March 16, 2020

 324. sarant said

  312 Γιάννη, αυτή η φωτο είναι από μια λαϊκή αγορά που έγινε την Κυριακή

  321 Δεν είσαι ο μόνος. Κι εγώ ξέρασα στο ύφος το δικό σου. Και επειδή σήμερα έχω τις μαύρες μου, έφαγες μπαν.

 325. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  312 Γιάννης Ι.
  http://agonaskritis.gr/ο-ιός-μεταλλάχθηκε-στη-γαλλία-στέλνει/

 326. # 305, 307

  Η ουέφα αδιαφορεί για τα πρωταθλήματα αλλά οι χορηγοί της- οι στοιχηματικές εταιρίες- θα πρέπει να επιστρέψουν τεράστια ποσά που έχουν παιχθεί σε όλες τις χώρες για το ποιός θα βγει πρωταθλητής και θα έχει μεγάλη ζημιά. Και μπορεί η ουέφα να θεωρεί πρωταθλητή όποιον προηγείται στην βαθμολογία την στιγμή της διακοπής αλλά οι στοιχηματίες έχουν άλλη άποψη και φυσικά ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα (κι ας τον Κούγια να λέει κάθε φορά ) ό,τι συμφέρει τον ΟΣΦΠ

 327. Γιάννης Κουβάτσος said

  321: Αν καταλήξεις τ’ ανάσκελα στο Κρατικό Νικαίας, που το απεύχομαι, δεν θα θέλεις να έρθει η Μαρέβα να σε χειροκροτήσει για να γίνεις καλά. Την «απολίτιστη» Κοσμοπούλου θα θέλεις.

 328. Pedis said

  Κουίζ: θα χαρακτηρίζατε φαντασαιεντίφικ την απόφαση (απόφαση ΕΕ φερειπείν) για εξαμηνιαία μείωση μισθών, λέμε, 20%, σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους για να ενισχυθεί ας πούμε το σύστημα υγείας και τα ταμεία ανεργίας στις πληττόμενες χώρες;

 329. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τραγούδια για τον Κορωνοϊό

 330. sarant said

  328 Πόλεμο έχουμε, μην το αποκλείεις

 331. Γιάννης Ιατρού said

  324α (325): Νίκο θα το ψάξω. Η οθονιά είναι σημερινή, με την ώρα που γράφει το FranceNews24

 332. Γιάννης Ιατρού said

  331 (συνέχεια): Η είδηση πάντως φαίνεται αξιόπιστη, υπάρχουν κι άλλες αναφορές με παρόμοιες φωτό, σημερινές.
  Που τις είδες τις φωτό εσύ; Ένα (γρήγορο) ψάξιμο σε 3 μηχανές αναζήτησης φωτό, δεν απέδωσε🤔

 333. Πέπε said

  @328

  > > ….θα χαρακτηρίζατε φαντασαιεντίφικ την απόφαση …

  Διάβαζα αυτή την ερώτηση την ίδια στιγμή που το βίντεο αμέσως αποκάτω τραγουδούσε τον στίχο «τέτοιο μεγάλο γεγονός δε ζήσαμε για χρόνια». Έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι πρόκειται για απείρως μεγαλύτερο μέγεθος γεγονότος απ’ όσο δηλώνει ένα τέτοιο understatement, και δε θα θεωρούσα καμία φαντασία υπερβολική για το μετά.

  Η κατάσταση είναι η εξής:
  α) Δε γίνεται καμία δουλειά. (Για την ακρίβεια γίνονται, αλλά κάθε μέρα και λιγότερες. Οι μέρες που γίνονταν όλες ή έστω και οι μισές φαντάζουν ήδη πολύ μακριά.)
  β) Είναι εντελώς άδηλο πόσο θα κρατήσει αυτό.

  Άρα, δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το «μετά» και δεν έχουμε κανένα κλου να φανταστούμε πού και πώς (και πόσοι και ποιοι, βέβαια) θα είμαστε τότε.

 334. Μαρία said

  324
  Αυτό είναι σημερινό.

 335. dryhammer said

  332. Προς γαλλομαθείς: Στο κάτω μέρος της εικόνας (στο μπλε) τι λέει;

 336. nwjsj said

  Πάλι μας κοψοχόλιασε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Δύο μηνύματα σήμερα, το δεύτερο χωρίς τη σειρήνα ευτυχώς…

 337. sarant said

  332 Δεν είδα την ίδια φωτο αλλά μια πολύ όμοια, την ανεβασα Κυριακή βράδυ στο τουίτερ
  Αλλά πιθανότατα έκανα λάθος, δηλ. είναι άλλο μέρος. Οπότε είναι σημερινη η δική σου

  335 Το putain είναι, ας πούμε, «Γαμώτο, η αγορά είναι γεμάτη κόσμο….»

 338. Νέο Kid said

  335. Dry, σε ελεύθερη χοντρική μετάφραση λέει ότι έχει σοκαριστεί από τη μαλακία που δέρνει τους ανθρώπους αυτούς που πάνε και συνωστίζονται οι ηλίθιοι, γαμω το κέρατο του!

 339. Νέο Kid said

  338. …και δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα απ αυτούς αφού δεν τζινάβουν πραμα !

 340. dryhammer said

  338,339. Merci beaucoup!
  Κάτι παρόμοιο κατάλαβα κι εγώ από την πρώτη λέξη του κειμένου, αλλά εδώ σταματάνε τα γαλλικά μου (…κι αρχίζουν τα «γαλλικά» μου).
  [Η γαλλιστί ευχαριστία βγήκε από το μεταφραστήρι…]

 341. Μαρία said

 342. Pedis said

  # 330, 333 – εγώ δεν αποκλείω τιποτα, σκέφτομαι κι άλλα πολλά αλλά δεν σας τα λέω … θα τα πουλήσω τινκ τανκ κονσάλτανς για να βγάλω κι από πάνω. 🙂

  Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσουμε ότι το φυσιολογικό ΕΙΝΑΙ να αυξηθεί κατά μερικές φορές ο (μηδαμινός) φόρος στα εισοδήματα των κατεχόντων,

  για όσο καιρό ακόμη θα θεωρείται μπρουτάλ να τους κoπεί ο κώλος μια κι έξω.

 343. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  328. Όλα παίζουν πλέον.

  Στη Δανία το κράτος καλύπτει πλέον τα 3/4 του μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων και εργαζομένων. Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν για μεγάλη οικονομική βοήθεια για την διάσωση θέσεων εργασίας.
  https://www.flash.gr/world/1577525/koronoios-dania-to-kratos-plirwnei-75-twn-misthwn-gia-tin-diaswsi-thesewn-ergasias

 344. Γιάννης Ιατρού said

  343: Τι να πουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες…, εκτός γιατρών βέβαια, π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές κλπ.

 345. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  344. Οι ελληνες μηχανικοί-ελεύθεροι επαγελματιες έπρεπε προ δεκαετίας να επιδοτηθούν λόγω πολλών «ιών» (μεταολυμπιακη κρίση, μείωση του ΠΔΕ, οξεία δημοσοιυπαλληλιτιδα,…).

  Σήμερα έχουν αναπτύξει αντισώματα στον κορονοιο …

 346. Νέο Kid said

  Νέα ντιρεκτίβα του Αρχιτράγου Κύπρου.
  Οι λειτουργίες θα γίνονται με 10 ( δέκα) πιστούς. Μετά τους 10 ,οι παπάδες θα κλειδώνουν τις πόρτες…

  Πάνω που πήγαμε να ελέγξουμε την κατάσταση , θα μας πηδήξουν οι βλαμενοι γμτ…

 347. Το πατείς με πατώ σε θα γίνεται στην είσοδο!

 348. Pedis said

  Δείτε στη διεθνή ειδησεογραφία όπου κάποιοι πλούσιοι ξεκαρφώνονται
  και αποκτουν άλλοθι για τη μαρίδα που θα κληθεί να πληρώσει αύριο

  και δηλώνουν (δηλ. κατά δήλωσή τους) ότι θα δωρίζουν μερικά πίνατς εκατομμύρια στο τάδε νοσοκομείο ή στο άλλο σύστημα υγείας.

  Πρώτον, πρέπει να εξακριβωθεί ότι έγινε η δωρεά. Και ότι έγινε από προσωπικό λογαριασμό κι όχι από λογαριασμό έλλων εξόδων. Δεύτερον, θα επιφέρει αντίστοιχη φοροαπαλλαγή. Τρίτον, πρόκειται για τρίχες κατσαρές μπροστά σε όσα έχουν φάει.

  H ιδέα μου για 20% μείωση μισθών για έξι μήνες (θέλω κόπιραιτ από όποιον στην Ευρώπη την εφαρμόσει) καλύπτει εκτός των άλλων τη χασούρα από διαφυγόντα είσοδα φπα λόγω λουκέτου στη αγορά.

 349. 346 Aμάν βρε Κιντο, απ’ το χεράκι πρέπει να σας πάρουνε, λυσάρι στα ευκολάκια θέτε? Μόλις μπουν οι δέκα και κλειδώσουν από μέσα την πόρτα, κλειδώστε τη και σεις απέξω με μια ωραία λουκετάρα χέβι ντιούτι. Αμάν πια.

 350. Pedis said

  # 349 – Όχι, δέκα. Ολοι όσοι περιμένουν. Μετά, όπως το λες.

  Κλειστή δομή!

  Για να μάθουν.

 351. Pedis said

  Αφού έχουμε πόλεμο, να πάρουμε πολεμικά (αμυντικά, ετσι …) μέτρα!

  1. Δωρεάν απαραίτητα είδη προφύλαξης – απολύμανσης από το κράτος

  2. Πάγωμα πληρωμών για τις δόσεις δανείων στις τράπεζες

  3. Πάγωμα των λογαριασμών στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ

  4. Καμία διακοπή ρεύματος – νερού – τηλεφώνου

  5. Κανένας πλειστηριασμός

  6. Άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στους νοσούντες

  7. Άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όλους εκείνους που δεν εργάζονται για να αναρρώσουν

  8. Άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όλους εκείνους που δεν εργάζονται για λόγους πρόληψης εξάπλωσης της νόσου

  9. Για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με κρατική εντολή λόγω του κορωνοϊού, να εξασφαλιστεί μηνιαίο επίδομα που να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης τους

  10. Να μη γίνει καμία απόλυση

  11. Καμία αύξηση στις τιμές τροφίμων και των απαραίτητων προϊόντων για τη διαβίωση του λαού. Αυστηρές ποινικές κυρώσεις για εκείνους που προχωρούν σε κινήσεις αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης της έκτακτης ανάγκης

  12. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή: Πάγωμα καταβολής υποχρεώσεων, φόρων, ΦΠΑ, δόσεων δανείων και λογαριασμών ΔΕΚΟ.

 352. Γιάννης Ιατρού said

  Και στο Βέλγιο, από αύριο 12:00 περιορισμοί στις εξόδους, ά λα γαλλικά περίπου..
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/17/liveblog-17-maart/

 353. Μαρία said

  Ακούστε επιχείρημα Αρχιτράγου για τον Τράγο Μόρφου: Εάν τον ακούσει ο λαός σημαίνει ότι ορθοφωνεί. Εάν δεν τον ακούσει ο λαός θα είναι ράπισμα.Εάν την Κυριακή πάει ο λαός συλλόβροντως (μάλλον -ντος) στις εκκλησίες σημαίνει έκανα λάθος, εάν δεν πάει σημαίνει έκαναν οι άλλοι λάθος.
  Χρησιμοποιεί και τη λέξη στρατά αντί μιας που συμπίπτει με μπαναρισμένο χρηστώνυμο 🙂
  https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6929674_arhiepiskopos-kyproy-gia-morfoy-den-tha-ton-paro-apo-heri-gia-na-ton-kano-strata

 354. Μαρία said

  352
  Λυπήσου μας με τα φλαμάνικα. https://www.rtbf.be/info/belgique/detail_coronavirus-un-conseil-de-securite-a-16h?id=10460292

 355. sarant said

  347 Θα δίνουν νούμερα, όπως στις τράπεζες.

 356. Χαρούλα said

  Επί του πιεστηρίου
  Δυστυχώς ήρθε και στον Έβρο. Ίσως δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη Κικίλια.

  Ας ελπίσουμε να ειχε λίγες επαφές

 357. Χαρούλα said

  https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/to-prwto-8etiko-kroysma-toy-koronoioy-katagrafhke-sthn-ale3androypolh/post39826

 358. spyridos said

  Μένουμε Ευρώπη

 359. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο συνωμοσιολόγος!

  Διαβάζετε με δική σας ευθύνη.

  Επειδή για διαφόρους λόγους δεν τα καταφέρνω με τους διαδικτυακούς διαλόγους και δημιουργούνται παρεξηγήσεις με πολλούς εκλεκτούς σχολιαστές και φίλους εδώ, αποφάσισα να γράφω απλά την όποια σκέψη, άποψη, γνώμη μου κλπ χωρίς διάλογο, δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας γιατί τους περισσότερους εδώ τους γνωρίζω προσωπικά και στην χειρότερη περίπτωση, όταν βρισκόμαστε έξω περνάμε καλά ενώ αρκετούς τους εκτιμώ πάρα πολύ (όπως π.χ τον Αvonida που διαφωνήσαμε πρόσφατα) και τους το έχω δείξει, ανοιχτό βιβλίο είμαι άλλωστε, ότι είμαι εδώ είμαι κι έξω. 🙂
  Εδώ και 25 χρόνια δεν θέλω να πείσω κανένα για τίποτε, μου αρκεί να εκφράζομαι, τίποτε άλλο.

  Σχετικά με την επιδημία, δημιουργήθηκε μια μεγάλη παρεξήγηση χωρίς λόγο από κάποιες «φωναχτές» σκέψεις που έκανα και μετά χάθηκε το τόπι. 🙂
  Ας ξεκαθαριστούν μερικά πράγματα, είναι γνωστό πως ασχολούμαι πολλά χρόνια με το χρηματιστήριο και μάλλον ο μόνος εδώ μέσα. Έπειτα από έρευνα πολλών χρόνων, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλα τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 200 ετών, έχουν άμεση σχέση με το χρηματοπιστωτικό και κατ΄επέκτασιν χρηματιστηριακό σύστημα με στόχο να το υπηρετήσουν ή να το εξυπηρετήσουν. Δυστυχώς, όσο κι έψαξα, δεν βρήκα στην παγκόσμια βιβλιογραφία κάποια σχετική ιστορική έρευνα -μελέτη, οπότε αρκούμαι στο δικό μου μη έγκυρο μεν αποτέλεσμα αλλά με πολλές αξιόπιστες ενδείξεις αλλά και αποδείξεις, το γιατί οι ιστορικοί δεν έχουν δώσει καμία σημασία σ΄αυτή την εκδοχή δεν το γνωρίζω και πλέον δεν μ΄ενδιαφέρει.

  Γενικά δεν πιστεύω σε συνωμοσίες, εκτός από το χρηματιστήριο, μάλλον είμαι κι ο μόνος εδώ που έχει διαβάσει το βιβλίο του Ταλέμπ Ο μαύρος κύκνος (το 2010, πώς περνούν τα χρόνια 🙂 ) που σε γενικές γραμμές, λέει πως οι άνθρωποι λειτουργούν βασιζόμενοι σε βεβαιότητες χωρίς αν λαμβάνουν υπόψιν πως μπορεί να συμβεί ανα πάσα στιγμή το αδιανόητο, πολύ ωραίο βιβλίο, να το διαβάσετε όσοι δε το έχετε κάνει.
  Πού διαφωνώ με τον Ταλέμπ; πως ναι μεν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια γιατί είναι χαοτικές, μπορούν όμως να κατευθυνθούν από τους κεφαλαιούχους και άρα να κερδοσκοπήσουν στην διαδρομή με μεγάλη ασφάλεια,, κάτι που είναι εύκολο να αποδειχτεί από τα ιστορικά στοιχεία. Με λίγα λόγια, το αδιανόητο, τουλάχιστον στο χρηματιστήριο, σχεδόν πάντα είναι προβλέψιμο, (απρόβλεπτα είναι μόνο έκτακτα και πάντα μικρής διάρκειας γεγονότα, όπως π.χ η επίθεση στους δίδυμους πύργους, βέβαια κι σε αυτό το γεγονός κάποιοι κέρδισαν ΤΡΕΛΆ ΛΕΦΤΑ που ήταν από την προηγούμενη σορτ, τυχαίο; ίσως!) δεδομένου πως οι πλούσιοι δεν χάνουν, κερδοσκοπούν μέχρι τέλους, κι απλώς αφήνεται να εκφραστεί.

  Από την αρχή της επιδημίας στην Κίνα και μέχρι την πρώτη κατάρρευση στην Wall street και στα άλλα μεγάλα δυτικά χρηματιστήρια, ήμουν ακλόνητα πεπεισμένος πως ο ιός ήταν ένας μαύρος κύκνος στο παγκόσμιο χωριό. Παρατηρώντας όμως την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων της ανατολής και της δύσης, διέκρινα μια περίεργη γραμμική χρονικά κανονικότητα στην πτώση τους, εντελώς διαφοροποιημένη από το κράχ του 2008 αλλά και του 1999 και του 1987 (πιο πίσω δεν πήγα) και κυρίως, την ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ κανονικότητα, διέκρινα και στον χειρισμό του προβλήματος από τις κυβερνήσεις, τότε ήταν που σκέφτηκα πως ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ, τέτοια συντεταγμένη παγκόσμια χρηματιστηριακή πτώση δεν έχει ξανασυμβεί.

  Συνεχίζεται.

 360. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Για την ακρίβεια πόσο θα κοστίσει, γιατί για το ποιος θα πληρώσει η απάντηση είναι, δυστυχώς, γνωστή…»
  https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/235500_proetoimazoyn-ethnikopoiiseis-stis-plates-ton-forologoymenon

 361. sarant said

  360 Καλά αρχίζει. Υπόψιν, ο Ταλέμπ είναι στο Τουίτερ.

 362. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο που οι Μπάμπηδες θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν, όταν θα βλέπουν να σώζουν τις εταιρίες τα κορόιδα οι φορολογούμενοι, ως συνήθως, αφού είναι «πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν», ενώ τα μεγαλοστελέχατα έχουν ήδη εξασφαλίσει ότι δεν θα ζημιωθούν προσωπικά.
  https://www.efsyn.gr/node/235551

 363. Μαρία said

  358
  Με φροντιστή μαθηματικό στη διοίκηση του νοσοκομείου μη φοβάστε τίποτα. Θα υπολογίσει με ακρίβεια όλες τις επαφές του μουσικού.

 364. Pedis said

 365. Γιάννης Ιατρού said

  360: τι συνεχίζεται ρε συ Λάμπρο; Πότε;
  Πως πάει, Δευ – Τε – Πα ή Τρι – Πε – Σα; Μη μου πείς μόνο 1Χ την εβδομάδα!

  ΥΓ: Άσε, σε πειράζω, για να μας τα πείς όλα, συνέχισε 🙂

 366. Πέπε said

  #358:
  > > Η περίπτωσή του αποτελεί «ορφανό κρούσμα», καθώς δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχε συναναστραφεί εις γνώση του με περιστατικά.

  Μιλάνε ακόμη για ορφανά κρούσματα; Τι νόημα έχει, όταν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας ο καθένας είναι δυνητικά φορέας (δηλαδή είναι πιθανόν να ήρθε σε επαφή με φορέα, δηλαδή με κάποιον που ήρθε σε επαφή με φορέα κ.ο.κ.); Εδώ κολλάς χωρίς να ‘ρθεις σε επαφή με κανέναν, μόνο με αντικείμενα που να άγγιξε ο φορέας. Μόνο τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα να σκεφτεί κανείς πόσα χέρια αλλάζουν σε μια μέρα, χάνεται η μπάλα.

  Σήμερα άκουσα προσωπικά περίπτωση που πήρε τηλέφωνο στην κορονογραμμή γιατί έβηχε, και ανάμεσα στις ερωτήσεις ήταν αν ταξίδεψε πρόσφατα σε επικίνδυνες χώρες. Μου φάνηκε σαν να ξέχασαν να αλλάξουν κασέτα από τις προηγούμενες εβδομάδες. Ναι, ήμουν σε επικίνδυνη χώρα: στην Ελλάδα!

 367. Λάμπρο, ασχολήθηκα με το χρηματιστήριο από το 88 ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ-δεν ήμουνα τόσο αγαθός να πιστέψω πως θα μου έδινε συνταγή, προτιμούσα να ποντάρω στην ιπποδρομιακή μου πείρα σε θέματα τζόγου, μπήκα το 91 πέρασα 10 πολύ ωραία χρόνια με τριπλάσια και τετραπλάσια έσοδα από τον μισθό μου και μηδένισα τον λογαριασμό μου κάπου το 2003 αφού από το 1999 ουσιαστικά δεν μπορούσα να ασχοληθώ λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Εξ άλλου η διεύρυνση του ωραρίου, η κατάργηση του λίμιτντάουν και τα παράγωγα το είχαν δυσκολέψει αρκετά και πλέον ήθελε πολύωρη απασχόληση, ενώ εγώ το μόνο που έκανα ήταν να πουλάω όταν είχα ανάγκη από λεφτά.
  Εκείνο που κατάλαβα το διάστημα που το μελετούσα πριν μπω είναι τον ρόλο που παίζει το κλασσικό χαρακτηριστικό κάθε τζόγου, η ψυχολογία. Η μαζική προσέλκυση νέων παικτών γίνεται στην ανώτερη τιμή του και επιφέρει κατάρρευση.
  Το θυμάμαι να γίνεται τον Αύγουστο του 2001 όπου δεν υπήρχε μετανάστης που να μην άνοιξε λογαριασμό και αν θυμάσαι πριν 1-2 μήνες έγραψα πως με πήραν τηλέφωνο από την Αγγλία με σπασμένα ελληνικά για να με πείσουνε να μπω στο φόρεξ ενώ είχαν προηγηθεί «συμβουλές» του Λάτση και άλλων-σε πληρωμένες συνεντεύξεις-διαφημίσεις, εννοείται στο ίντερνετ- για το πόσο εύκολο είναι να κερδίζει κάποιος άκοπα έναν και περισσότερους μισθούς αφού τις συναλλαγές του θα τις έκανε κομπιούτερ και μάλιστα παρότρυναν τον κόσμο να μπει πριν «το μάθουν οι τράπεζες και σταματήσουν τις εγγραφές». Ο θεός ξέρει πόσοι τσίμπησαν, η κατάρρευση ήταν δεδομένη.
  Από την άλλη γελάω όταν ακούω πόσα δις και τρις » χάθηκαν» αφού κανένας δεν μας λέει πως «δημιουργήθηκαν», αεριτζίδικα πράματα.

  Ο καθένας μπορεί να ταυτίσει τις συμπεριφορές με διάφορα φαινόμενα, όντως τα φαινόμενα υπάρχουν αλλά εκείνο που δρα είναι η ψυχολογία, χέστηκε ο κοσμάκης με τον ιό, πουλάει μαζικά να αγοράσει κωλόχαρτο και διαλύονται η αγορές, το ίδιο όμως χέζονται οι εισηγμένοι όταν γίνονται μαζικές πωλήσεις από ραντιέρηδες που θέλουν να γράψουν κέρδη και ο πανικός τους φέρνει κατάρρευση και χωρίς φαινόμενο, απλά είναι μικρότερης διάρκειας.

  Αμα δεις κανένα κύκνο με ασπρόμαυρες ρίγες, παοκτσάκι θάναι, να ξέρεις !! 🙂 🙂

 368. sarant said

  367 Ορφανοτροφείο γίναμε…

 369. Μαρία said

  367
  Ο Τσιόρδας τόνισε προχτές οτι ο όρος ορφανά είναι αντιεπιστημονικός και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «ούτε απο σας ούτε απο μένα».

  Και για να μην ξεχνιόμαστε

 370. Pedis said

  Μαρία, πές μου εσύ που τους έχεις μελετήσει καλύτερα 🙂 . Αυτό είναι τρολάρισμα, χιούμορ ή those are my principles, and if you don’t like them…well I have others ;

  https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/35930-epitrepetai-to-kleisimo-ton-ekklision

  (για να μην βλάψουν την κυβερνησούλα τους)

  [Καλά, το πρώτο «επιχείρημα» είναι άσχετο κι εκτός θέματος ή δεν του βγήκε όπως ήθελε.]

  Για τον Μητσοτάκη, λένε, που είναι γκαντέμης. Ψέμα. Πρόκειται για κωλοφαρδία.

  Βάλτε με το νου σας να ήταν ο Τσίπρας στη θέση του και να έκανε ότι θα μπορούσε, αν το ήθελε, βάση των διεθνών πρωτοκόλλων για τα μέτρα πρόληψης να επιχειρήσει να πείσει τους παπάδες να σκεφτούν την πιθανή περίπτωση να περιορίσουν τις συναθροίσεις των πιστών στις εκκλησίες … Καμία τύχη.

 371. Μαρία said

  371
  Κατόπιν ακροάσεως κάποιων γιουτουμπακίων κατέληξα στο συμπέρασμα οτι ο άνθρωπος είναι ειλικρινής. Άλλωστε το αίτημά του «κλείστε τα μαγαζιά» δεν συμφωνεί με την απόφαση της ΔΙΣ.
  Πολυγραφότατος και λόγω καταγωγής έχει διατηρήσει ανόθευτη την προφορά του μπαρμπα Γιώργου.

 372. Γς said

  368:

  >Αμα δεις κανένα κύκνο με ασπρόμαυρες ρίγες, παοκτσάκι θάναι, να ξέρεις !!

  Κι αν είναι λευκός με μαύρες βούλες της Δαλματίας θα’ ναι

 373. Μαρία said

  372
  Πολυγραφότατος http://www.biblionet.gr/author/17561/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC._%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82

 374. Pedis said

  # 373,374 – ‘Ωστε δεν τρολάρει. Ωρέ μπράβο! Παραγωγικότατος.

  (Θα του δημοσίευαν το άρθρο αν δεν είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση; Λ.χ. την προηγούμενη βδομάδα που απειλούσαν να σκάψουν λαγούμια για κατακόμβες στον Αρδηττό και να βγουν στην παρανομία. Μου λες;)

 375. Pedis said

  # 372 – Άλλωστε το αίτημά του «κλείστε τα μαγαζιά» δεν συμφωνεί με την απόφαση της ΔΙΣ.

  Μμμ ψιλοισοδύμανο δεν είναι; Mαγαζί χωρίς ορχήστρα και οινοπνευματώδη μετά μεζέ, κι αν μένει ανοιχτό, είναι σαν νάναι κλειστό;

 376. Nestanaios said

  319.
  Το πιο εύκολο πράγμα είναι να δίνουμε συμβουλές. Σημασία δεν έχει να κρατικοποιήσουμε την «Ολυμπιακή» τόσο όσο έχει να παραμείνει η «Ολυμπιακή» κρατικοποιημένη και λειτουργική για το καλό όλων των πολιτών όλες τις εποχές. Σημασία έχει η θωράκιση των λαϊκών κτήσεων κατά τέτοιο τρόπο που να μη μπορεί κάποιος Άδωνης στο μέλλον να τις «εμπορεύεται».

 377. Περιονουσκιας said

  Τώρα που κάναμε το πρώτο -αδιανόητο έως τα νυν βήμα- αναμένω από τις κυβερνήσεις να καταστήσουν εντελώς παράνομο το τσιγάρο που σκοτώνει πολύ-πολύ περισσότερους από τον κορονοϊό, να απαγορέψουν το αυτοκίνητο που επίσης σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως αλλά και να τηρηθούν επ’ αόριστον τα ληφθέντα μέτρα για να μην πεθαίνει κάνεις και από την απλή γρίπη (100000 νεκροί κατ’ έτος). Αυτό επιβάλλει η συνέπεια.

 378. Alexis said

  Καλημέρα.

  Να ευχαριστήσω ξανά για τις ευχές, δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω την κουβέντα για ευνόητους λόγους 🙂

 379. Γιάννης Ιατρού said

  Καλήμερα,

  368: Ρε Γιώργο, γιατί δηλαδή κόβεις την ερευνητική προσπάθεια του φίλου μας;
  Δεν είδες που άρχισαν😎 τις δημοσιεύσεις (π.χ. 03/2020 «The proximal origin of SARS-CoV-2» των Kristian G. Andersen et all στο Nature/Medicin) για να μας πείσουν πως δεν πρόκειται για «τεχνητό ιό» (δηλ. εργαστηριακό κατασκεύασμα/αποτέλεσμα γενετικής μηχανικής), αλλά για (φυσική🤔) εξέλιξη/τυχαίες μεταλλάξεις από έναν προϋπάρχοντα ιό (π.χ. έναν στις νυχτερίδες) που μεταπήδησε στον άνθρωπο μέσω κάποιου άλλου ζώου (π.χ. του παγκολίνου).

  Δεν μασάμε ρε συ! 🙂

 380. Χαρούλα said

  #364 Μαρία,
  τουλάχιστον σε αυτό ήταν πετυχημένος. Αλλά ως πολιτευτής όλο στους χαμένους! Γιαυτό η …αποζημίωση της θέσης! Τα ακούσματα δεν τον παινεύουν και πολύ, περισσότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο που ήταν άξιος.

  #367 Πέπε τουλάχιστον έβαλαν στο ορφανό πανωφόρια “ “!😊

  Καλημέρα!

 381. Πέπε said

  370

  Τέλος πάντων, δεν εννοώ τη λέξη σαν λέξη αλλά το νόημα: ασθενής που δεν μπορούμε να βρούμε από πού το κόλλησε. Δε θα ήταν παράλογη αξίωση να μπορούσαμε να το βρούμε;

  Έστω ένας μοναδικός ασθενής σε μια πόλη υγιών, πριν αρχίσουν τα αυστηρά μέτρα. Κυκλοφορεί μία μέρα και μετά κλείνεται σπίτι του. Σ’ αυτή τη μία μέρα έρχεται σε τυχαίες επαφές με 10 άτομα: από τον έναν αγοράζει κάτι, με τον άλλον κάθεται δίπλα δίπλα στο παγκάκι της στάσης του λεωφορείου κλπ.. Τα δέκα άτομα περνάνε κάμποσες μέρες χωρίς να υποψιαστούν ότι κάτι έχουν. Μέσα σ’ αυτές τις μέρες, το δίκτυο έχει φτάσει στις χιλιάδες άτομα.

 382. Μαρία said

  375
  Είσαι προκατειλημμένος. Φυσικά και θα το δημοσίευαν.
  π.χ. χτεσινά: Δεν πάει άλλο … Ιερείς ξεσηκωθείτε … Λαϊκοί αντισταθείτε… https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/35926-den-paei-allo-iereis-jesikotheite-la%CF%8Akoi-antistatheite
  https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/35946-apokaluptiki-talantosi-sto-ekkremes-tou-egkleismou-tis-logikis-kai-tis-eleutherias-tis-pistis

  Στο βίντεο δες απο το 3:38 μέχρι το 7:03 πώς περιγράψει το τηγάνισμα και ψήσιμο στα κάρβουνα των μαρτύρων. Απίστευτος!

 383. Pedis, εδώ έψαχνες για τεστ ανά πληθυσμό;

 384. Μαρία said

  381
  Ναι, ο καημένος.

  Στο μεταξύ μετά τον Καρακούση τον άρπαξε και δεύτερος διευθυντής εφημερίδας, ο Παπαχελάς.

 385. # 380

  Δίκιο έχεις ρε Γιάννη … επαγγελματική διαστροφή, αγάπη προς τον συνάνθρωπο και κλεισούρα με οδήγησαν στο ατόπημα. Μετανοώ αλλά δεν προσεύχομαι.

 386. Μαρία said

  Παρατηρήσατε οτι λόγω κορονοϊού αυξήθηκαν κι άλλο οι χήρες;

 387. Περιονουσκιας said

 388. Περιονουσκιας said

  Θα μας τρομάξει τώρα ο κορωνοϊός; Γειά σου βρε Λουκιανέ εκεί που βρίσκεσαι και γελάς μαζί μας!

 389. sarant said

  385 Oμάδα υψηλού κινδύνου οι διευθυντές εφημερίδων.

 390. Περιονουσκιας said

  Δεν θα εξαλειφθούν τελείως οι διευθυντές εφημερίδων με αυτό το τελευταίο χτύπημα; Ποιος θα βγαίνει να αγοράσει εφημερίδα;

 391. Μαρία said

  Pedis, o δραστικότερος τρόπος για να κλείσουν τα μαγαζιά.

  Δεκαπέντε μέρες κλειστός θα είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου στην Αραδίππου, καθώς δύο ψάλτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
  Το κλείσιμο του ναού ανακοίνωσε με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου κ. Χρυσόστομος. Ο ίδιος βρίσκεται σε περιορισμό δεκατεσσάρων ημερών, αφού την περασμένη Παρασκευή 13 Μαρτίου απήγγειλε τους Χαιρετισμούς στον ναό, όπου δύο εκ των ψαλτών επιβεβαιώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι ιερείς του ναού βρίσκονται και αυτοί σε περιορισμό. https://kanali6.com.cy/2020/03/17/thetikoi-ston-koronoio-dyo-psaltes-loyketo-ston-nao-agioy-fanoyrioy/

 392. Pedis said

  # 384 – Μερσί. Για τα σχετικα στοιχεια των τεστ covid-19 της Γερμανίας ψάχναμε …

  Για πολλούς από τους υπόλοιπους δες κι εδώ:

  https://ourworldindata.org/covid-testing

 393. Pedis said

  # 383 – Ε, τι να λέμε, τώρα …

  ;Eχω άδικο να πιστεύω ότι από κάτι τέτοια καταλαβαίνει κανείς, όχι τόσο το δικό τους αλλά το μέσο πνευματικό επίπεδο που καλλιεργούν και απαιτούν από τους πιστούς τους;

  # 392 – Ιδού! Απόδειξη ότι δεν έχουν μεγάλη πίστη.

 394. Pedis said

  … όποιος ιερέας βρίσκεται να έχει κορονοιό να αποπέμπεται αμέσως από το σώμα της εκκλησίας. Διότι δεν πιστεύει όσο δυνατά θα όφειλε στις αντισηπτικές ιδιότητες των άγιων μυστηρίων, γι αυτό και αποδείχτηκε ευάλωτος στον ίο.

 395. nikiplos1 said

  Εκλειπόντος του Blog, ας στείλω εγώ ένα ψύχραιμο λίκνο που εν πολλοίς με εκφράζει κιόλας…
  https://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2020/03/blog-post_16.html?fbclid=IwAR3qRB-bJXAdCIXNEI7PkSzbztJm-or3hE8AQ2Nm5AmMIGBCl9Y83AFAVXg

 396. ΓιώργοςΜ said

  387 Αυτό δεν αποτελεί είδηση… Το πιθανό πρόβλημα είνα πως λόγω ηλικιακής ομάδας, το target group των επίδοξων παρηγορητών ίσως είναι περιορισμένο…

 397. Παναγιώτης Κ. said

  @396. Βρε τον πέθανες τον άνθρωπο!
  Απουσιάζοντος γράψε.

 398. Μαρία said

  398
  Α χα, χα. Ο εκλιπών Μπλογκ!

 399. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί ακούω;
  Ο Φέργκιουσον, εισηγητής της αρχικής θεωρίας/στάσης της Εγγλεζίας στον κορονοϊό, δήλωσε ότι προσβλήθηκε ο ίδιος από τον ιό και δυνητικά όλη η κυβέρνηση με την οποία είχε συνεχείς επαφές όλες αυτές τις μέρες!
  Ακουσα καλά; Επιβεβαιώστε.

 400. spiridione said

  Τα “δώρα” της κυβέρνησης: Χαράτσι στους εργαζόμενους, “εκκλήσεις” στους τραπεζίτες
  του Θανάση Καμπαγιάννη, συμβούλου ΔΣ ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

  Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την οικονομία (18/3/2020) πρέπει να σημάνουν συναγερμό για όλους τους εργαζόμενους. Σε μια κρίσιμη περίοδο πανδημίας λόγω κορονοϊού, η κυβέρνηση κάνει μια μετωπική επίθεση σε βάρος του βιοτικού επιπέδου μισού εκατομμυρίου εργαζόμενων, που η λειτουργία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται έχει ανασταλεί.
  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ανακοίνωση “αναστολής των συμβάσεων εργασίας”, μετέτρεψε σήμερα 500.000 εργαζόμενους σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ, απαλλάσσοντας τους εργοδότες τους από κάθε μισθολογική και ασφαλιστική υποχρέωση!
  Με την αναστολή, η κυβέρνηση απάλλαξε τους εργοδότες από κάθε υποχρέωση παροχής μισθού. Η αναφορά σε ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων μοιάζει έτσι με ανέκδοτο. Το μισθολογικό κόστος από 15/3-30/4, δηλαδή για ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Δηλαδή, σήμερα, η κυβέρνηση ισοπέδωσε τις αποδοχές μισού εκατομμυρίου εργαζόμενων κάτω από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, στο ποσό του υποκατώτατου μισθού του 500άρικου.
  Και αυτό οι Γεωργιάδηδες έχουν το θράσος να το λένε “μοίρασμα των βαρών” ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους!
  Την ίδια στιγμή που οι αποδοχές τσακίζονται, οιι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρεη, καθώς όλες οι υποχρεώσεις των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους “ανεστάλησαν” εξακολουθούν να τρέχουν: ενοίκια, λογαριασμοί, δόσεις δανείων. Αντί να κηρύξει ενοικιοστάσιο, να επιτάξει τις επιχειρήσεις να μην εκδώσουν λογαριασμούς νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, καθώς και τις τράπεζες να παγώσουν την απαίτηση δόσεων των δανείων, η κυβέρνηση έκανε ΕΚΚΛΗΣΗ στο τραπεζικό σύστημα να “βοηθήσει” την “εθνική προσπάθεια”.
  Αποδεικνύεται τώρα πόσο υποκριτική ήταν η καμπάνια της κυβέρνησης για “εθνική ενότητα” απέναντι στην κρίση. Πρόκειται για χυδαία εκμετάλλευση της ανάγκης να “μείνουμε σπίτι” λόγω της επιδημίας, την ώρα που η κυβέρνηση θα τσακίζει τις εργατικές αποδοχές και οι εργοδότες θα κάνουν πάρτυ αυθαιρεσίας.
  Είναι ώρα οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζόμενων να αντιδράσουν και η αντιπολίτευση να ξυπνήσει από τη νιρβάνα συναίνεσης στην οποία έχει βυθιστεί. Ως νομικοί, έχουμε αυξημένη υποχρέωση να ενισχύσουμε την αντίσταση των εργαζόμενων των οποίων τα δικαιώματα φαλκιδεύονται με τις σημερινές ανακοινώσεις.

 401. Μαρία said

  400
  Πιθανόν. Το τιτίβισε ο ίδιος https://www.theguardian.com/world/2020/mar/18/top-uk-covid-19-expert-neil-ferguson-self-isolates-after-developing-symptoms

 402. Μαρία said

 403. Pedis said

  # 401 – κι έπεται συνέχεια …

  Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα ξηλωθούν με έκτακτες εισφορες «αλληλεγγύης» για κάνα χρόνο και βλέπουμε … Στοίχημα;

  # 403 – Tι θες να απαρνηθούμε την ελληνοσύνη μας; Είμαστε Έλληνες, ρε! Ευχέλαια κι αγιασμοί σύμφωνα με την τρισχιλιετή επιβεβαιωμένη παράδοση για την αποτελεσματικότητά τους …

 404. Pedis said

  Παρατηρω ότι σιγά-σιγά, σε κάνα μήνα, η σύγχρονη κρατική καπιταλιστική μηχανή στο ανώτατο στάδιο του νεοφιλελευθερισμού και η κυβέρνηση των αρίστων θα φροντίσει να δώσει τις πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/14/meze-418/#comment-638067

  τις προάλλες.

  Κορωνοϊός: Στελεχώνονται 500 συνεργεία με νοσηλευτές για κατ’ οίκον τεστ

  http://www.topontiki.gr/article/374057/koronoios-stelehonontai-500-synergeia-me-nosileytes-gia-kat-oikon-test

 405. sarant said

  400 Εντωμεταξύ, στην Ελλάδα μάλλον δεν γίνονται καθόλου τεστ, οπότε και δεν ανακοινώνονται κρούσματα -καλά πάμε 🙂

 406. Pedis said

  https://www.repubblica.it/cronaca/2020/03/18/news/coronavirus_in_vigore_il_decreto_cura-italia_aumentano_i_contagi-251584599/?ref=RHPPTP-BH-I251584770-C12-P1-S1.8-T1

  Λόγω της μπόλικης εταιρικής αλληλεγγύης είπαν για αλλαγή να δεχτουν την εθελοντική βοήθεια σε γιατρούς και νοσηλευτικόμπροσωπικό από την Κίνα.

  Το 8% του νοσηλευτικού προσωπικού στην Ιταλία έχει κολλήσει τον ιό.

  Στα μέσα προστασίας έχουν πρόβλημα κι εκεί.

  Άλλο ένα μοντέρνο καπιταλιστικό κράτος στην αιχμή του πολιτισμού!

  Είναι που ακόμη κι αν κάνουν ευχελαια είναι καθολικά, χαμηλής απόδοσης.

 407. ΣΠ said

 408. Pedis said

  Την επιστροφή των Κουβανών γιατρών που η ίδια είχε απελάσει, θα ζητήσει επίσημα η κυβέρνηση της Βραζιλίας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της χώρας.

  Το αίτημα προς την Κουβανική κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2, αλλά και με τις γενικότερες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε επαρχιακές περιοχές, που προκλήθηκαν από τις απελάσεις των ίδιων γιατρών που τώρα ζητείται να επιστρέψουν.

  Πριν την ανέλιξη στην εξουσία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο, περίπου 10.000 Κουβανοί γιατροί εργάζονταν στη Βραζιλία, τμήμα των περίπου 50.000 εργαζομένων υγείας από την Κούβα που δουλεύουν σε 60 χώρες.

  https://info-war.gr/vrazilia-o-mpolsonaro-ekliparei-na-ep/

 409. Pedis said

  # 402 – Δες εδώ :

  Prof Neil Ferguson, from Imperial College London, tweeted that he has a persistent cough and high fever, and had been forced to self-isolate in his central London flat for seven days.

  Σε όλα στραβοί κι ανάποδοι θέλουν να είνα αυτοί οι Μπριτς, ε;

 410. Περιονουσκιας said

  Νομίζω ότι από τη στιγμή που εκδηλωθεί η ασθένεια, σε επτά ημέρες είσαι καθαρός. Το δεκαπενθήμερο αφορά αυτούς που δεν είναι γνωστό αν φέρουν τον ιό ή όχι. Ας πουν οι γιατροί.

 411. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για τον φίλο Νίκιπλο. Τώρα άκουσα από τον Τσιόδρα ότι οι πάσχοντες από άσθμα δεν θεωρούνται αυτομάτως και άτομα υψηλού κινδύνου. Είναι μόνο εκείνες οι περιπτώσεις που κάνουν συνεχή θεραπεία κατόπιν σπειρομέτρησης κλπ. Κάπως έτσι το κατάλαβα.

  Να προσέχεις αλλά να μην ανησυχείς ιδιαίτερα φίλε μου. Το ίδιο λέω και εύχομαι για τον Λεώνικο, καθότι όμως γιατρός, περισσεύουν οι δικές μου συμβουλές, ας μείνουν μόνο οι ευχές.

 412. Pedis said

  # 411 – καθαρός από τι;

  Διαδίδεται ότι η καραντίνα πρέπει να πάει στις 20 μέρες. Στη continent, βέβαια, αυτά που είναι αποκλεισμένη …

 413. sarant said

  407 Εδώ που τα λέμε, η κοινοτική αλληλεγγύη αυτές τις μέρες………

 414. Μα η καραντίνα δεν είναι σαραντάρα κανονικά ;

 415. nikiplos1 said

  Αγαπητέ Κώστα σε ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές και τις συμβουλές σου. Καίτοι πέρσυ υποβλήθηκα σε σπιρομέτρηση και εισπνεόμενα 4 με 5 φορές, φέτος ευτυχώς την έχω γλιτώσει προς ώρας και αισθάνομαι αρκετά καλά.

  Βέβαια απουσιάζοντος του φίλτατου blog..

 416. Γιάννης Ιατρού said

  9 Χ 5 Χ 7 = 315, και νομίζω, χαμηλά, στον 1ο όροφο! Μερικοί είναι ατρόμητοι…😂🤔👎
  https://imgur.com/3AByOw7

 417. sarant said

  415 Μόνο ετυμολογικά είναι σαραντάρα.

 418. Μαρία said

  418
  Το ίδιο και στα γαλλικά παρά την ετυμολογική διαφάνεια. Ωστόσο οι δημοσιογράφοι μιλούν πια για quatorzaine, λέξη υπαρκτή στα γαλλικά.

 419. Μαρία said

 420. Έχει ενδιαφέρον πώς διαφορετικά μέτρα για τον κορωνοϊό – στην προσπάθεια «Flattening the curve» – έχουν διαφορετικά αποτελέσματα για τον φόρτο του συστήματος υγείας αλλά και την οικονομία.
  Επειδή δεν μπόρεσα να βρω κάπου κάποια σχετική ανάλυση, το έκανα απ’ την αρχή, μιας και είναι σχετικά εύκολο. Το έχω στείλει για διαδραστικό στην Mathematica, αλλά η ιδέα είναι απλή και μεταδίδεται και με δυο-τρεις εικόνες, χωρίς διάδραση:

  Αν το βασικό πάτερν της εξάπλωσης του ιού χωρίς κανέναν περιορισμό είναι όπως στο παρακάτω διάγραμμα, τα αναμενόμενα κρίσιμα περιστατικά (πχ fatalities) ξεπερνούν την αντοχή του συστήματος υγείας (μπλε καμπύλη πάνω από την κόκκινη γραμμή):

  Για να κατέβει η μπλε καμπύλη κάτω από το 0.0015 (λέμε ένα νούμερο) της κόκκινης γραμμής, μπορούν να περιορίσουν όλοι τις κοινωνικές επαφές τους κατά 27%, ε βουαλά:

  Η μπλε καμπύλη μπορεί να κατέβει και με διαφορετικούς τρόπους. Ένας είναι να περιοριστούν δραστικά οι επίφοβες ομάδες (πχ. οι άνω των 60 – κι εγώ μέσα) και λιγότερο οι υπόλοιπες (που μάλλον είναι και πιο δραστήριες στην παραγωγή). Με (ίσως ανεδαφικό) περιορισμό 67% στους >60 και (αυθαδώς) 0% (κανέναν) περιορισμό στους υπόλοιπους, επιτυγχάνεται παρόμοιο αποτέλεσμα (η μπλε ακουμπάει την κόκκινη), και γρηγορότερα (εννοείται με προφανείς δυσκολίες εφαρμογής στην πράξη – αλλά, λέμε, ακραία περίπτωση για παράδειγμα):

  Βέβαια, οι >60 μπορούν επίσης να ζητήσουν «μόνον» 36% μείωση επαφών από τους πιτσιρικάδες (<60) και να βάλουν την μπλε καμπύλη κάτω από την κόκκινη γραμμή, αλλά παίρνει περισσότερο (η οικονομία σε καραντίνα), και, το χειρότερο, τα συνολικά θύματα είναι περισσότερα (όσο πιο πλατιά η καμπύλη που ακουμπά την κόκκινη γραμμή, τόσο περισσότερες απώλειες):

  Είμαι σίγουρος ότι κάπου κάποιοι ειδικοί έχουν κάνει αυτήν την ανάλυση (και πολύ πιο επισταμένως) ώστε να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

  Για την ώρα, ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε.

 421. Γιάννης Ιατρού said

  421: Μιχάλη, ωραίος!
  θα σε προσλάβει η Μέρκελ όπου νά ΄ναι… 👍👍, αλλά θα γίνει ανάποδα η παραμετροποίηση. Πρώτα θα δίνεις την καμπύλη γραφικά και μετά θα σου βγαίνουν τα σενάρια…

 422. Νέο Kid said

  Ρε Μιχάλη , εσυ έχεις κονέ …
  Δεν το στέλνεις πουθενά «αψηλά» μπας και πιάσει τόπο;!
  Μόνο μηχανικοί άλλωστε μπορούν να σώσουν την κατάσταση! Άμα περιμένουμε από πολιτικούς και γιατρούς … αντίο ζωή!

 423. 423,
  Κιντ, να σού πω, τώρα που το λες, το ψιλοσκέφτομαι. 🙂
  Διαβάζω ότι στην Αγγλία επιστρατέφτηκε το Imperial College για να γνωμοδοτήσει, με αποτέλεσμα αλλαγή πλεύσης.
  Είναι απίθανο να μην έχουν κάνει σωστά την δουλειά τους.

 424. loukretia50 said

  Μιχάλη, είναι αλήθεια ότι στο Τέξας συνωστίζονται για να αγοράσουν όπλα?
  όχι βέβαια για να σκοτώσουν τον κορονοϊό…

 425. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο συνωμοσιολόγος! Συνέχεια από χθές.

  Διαβάζετε με δική σας ευθύνη.

  Όσο η επιδημία ήταν στην Κίνα, οι δείκτες στην άπω ανατολή κατέρρεαν αλλά στην δύση έκαναν πάρτι, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου κι ενώ είχε αρχίσει να μεγαλώνει το πρόβλημα στην Ιταλία ενώ παράλληλα ο ιός είχε εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της ε.ε όπως και στην χώρα μας και ήδη είχαν αναβληθεί τα καρναβάλια στην Βενετία και στην Πάτρα. Δεδομένου πως κατά βάσιν είναι μελλοντικές προβλέψεις και γνώριζαν από μήνες πως ο ιός θα εξαπλωθεί, τι περίμεναν για να πέσουν;

  Μία εκ των υστέρων σύγκριση με το Χ.Σ μας δείχνει πως τις πρώτες 10 μέρες δεν είχε πρόβλημα, ακόμη και με τους πρώτους νεκρούς ήταν σχετικά ψύχραιμο

  https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1547299/xrimatistiria-ypotoniko-to-protoxroniatiko-rebegion

  όταν έγιναν εκατοντάδες οι νεκροί το σκηνικό άλλαξε

  https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1556636/akatasxeti-aimorragia-stis-xtupimenes-apo-ton-koronaio-kinezikes-agores

  αλλά όχι στην δύση, εδώ από ρεκόρ σε ρεκόρ οι δείκτες και ξαφνικά στις αρχές του μήνα ΓΚΑΠ, sell off, αλλά ΠΡΟΣΕΞΤΕ, οι αναλυτές καθησυχάζουν (αλίμονο, πώς θα βγάλουν αλλιώς το παντεσπάνι τους:) )
  https://www.iefimerida.gr/news/394378/kathisyhazoyn-oi-analytes-gia-sell-sta-hrimatistiria-prokeitai-gia-kathysterimeni
  Τι έχουμε πλέον εδώ; μα φυσικά εκατοντάδες νεκρούς στην Ιταλία και το τρομοκρατικό παραλήρημα των ΜΜΑ, ότι ακριβώς έγινε και στην Κίνα, ΤΥΧΑΙΟ; μπορεί.

  Κυβερνητικός χειρισμός του προβλήματος.

  Από διάφορες συζητήσεις που έχω κάνει κι έχω δεί, έχω βγάλει το συμπέρασμα πως ο κόσμος είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα ιδεολογικού χαρακτήρα, το ένα του ανθρωπιστικού που υποστηρίζεται από τους ας πούμε αριστερούς που βάλλουν εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος που δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους παρά μόνο για τις στατιστικές της οικονομίας (λές και υπάρχει ή υπήρξε ποτέ κάποιο σύστημα που ενδιαφερόταν πρώτα για τους ανθρώπους κι όχι για την οικονομία) και ως επί το πλείστον, φέρνουν παράδειγμα την κεντρική διαχείριση που έκανε το ΚΚΚ και τι καλά που τα κατάφεραν τελικά. Το άλλο του φιλελεύθερου τεχνοκρατικού που υποστηρίζεται από τους ας πούμε δεξιούς (αριστερός και δεξιός, εδώ και χρόνια δεν υφίστανται ως έννοιες αλλά ας μη χαλάσω το όνειρο πολλών που αυτοπροσδιορίζονται έτσι 🙂 ) που τα βλέπουν όλα σωστά ή τα περισσότερα τέλος πάντων των καπιταλιστικών κυβερνήσεων (και τι δεν έχει ειπωθεί υπέρ, για τον μουρόχαυλο Μητσοτάκη που έκανε με ΤΡΑΓΙΚΗ καθυστέρηση το αυτονόητο) και αρνούνται μετά βδελυγμίας τα όποια επιτεύγματα του ΚΚΚ.

  Δυστυχώς λείπει από τις συζητήσεις ένα τρίτο στρατόπεδο, αυτό του ΛΟΓΙΚΟΥ χαρακτήρα. Σε όποιον κι αν έχω πεί πως η διαχείριση των Κινέζων και των υπολοίπων, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ, στην καλύτερη περίπτωση με αντιμετωπίζει με συμπάθεια. 🙂
  Όμως, αν κοιτάξουμε τις ενέργειες και των δύο «παρατάξεων» και τις συγκρίνουμε, θα δούμε πως είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ όμοιες, ίδια χαβαλέ αρχική αντιμετώπιση, ίδια χρονική καθυστέρηση για λήψη μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης, ξαφνικά επιβολή άγριων μέτρων περιορισμού της ελευθερίας κινήσεων των πολιτών, ασύστολη τρομοκράτηση μέσω της «έγκυρης» πληροφόρησης από τα ΜΜΑ. Συνεχείς κατακλυσμός τρομακτικών ειδήσεων, αριθμοί, στατιστικές, αναλύσεις που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα, ποιός π.χ υπογράφει πως τα κρούσματα στην Ελλάδα, είναι 410, ή όσα λένε στην Ιταλία, στην Γερμανία, στην Ολλανδία, ή σε όλες τις χώρες του κόσμου;
  Η απόκλιση παίζει να είναι και 1000% όμως οι θάνατοι μετρούνται με βάση τα βεβαιωμένα άρα, 8% στην Ιταλία. Τυχαία η ομοιότητα στην διαχείρηση; ίσως!

  Ποιά άλλη ομοιότητα υπάρχει με την Κίνα; η ΑΠΟΛΥΤΗ υποταγή στα μέτρα τους κράτους και φυσικά, η κατάρρευση των χρηματιστηριακών δεικτών (σήμερα ο ντι τζέϊ δοκίμασε και κάτω από τις 19000) την μεγαλύτερη παγκόσμια στην ιστορία (άλλωστε συνεχίζεται) ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο αλλά ούτε κι εδώ, γιατί άραγε; τόσο εύκολα ξεχάστηκε το 2008; και τα μνημόνια που ζούμε για ποιό λόγο μας έχουν επιβληθεί;
  Το 1999 το Χ.Α έκλεισε την χρονιά με 105% κέρδος, την μεγαλύτερη απόδοση στην ιστορία του κι όλοι μιλούν για την χειρότερη χρηματιστηριακή απάτη, για κοροϊδία του λαού, για Σημίτη και Παπαντωνίου κλπ, τώρα έχει χάσει 50% σε δέκα μέρες, την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του και δεν μιλάει κανείς, ΓΙΑΤΙ;

  Συνεχίζεται.

 426. 422,
  Κι αυτό γίνεται, και βελτιστοποίηση με αυτόματο έλεγχο, και άλλα πολλά, αλλά η αβεβαιότητα στις μετρήσεις, στα μοντέλα, και στην εφαρμογή κάθε στρατηγικής για καταπολέμηση (λόγω κοινού) είναι που οδηγεί στην γενική σώφρονα αντιμετώπιση «better safe than sorry».
  Επ’ ευκαιρία, μόλις δημοσίευσε ο Ιωαννίδης ένα άρθρο με έντονη κριτική για την έλλειψη επαρκών δεδομένων στην λήψη αποφάσεων. Εδώ που τα λέμε, δεν θυμάμαι ποτέ στην σταδιοδρομία μου να έχω κάνει πρότζεκτ όπου είχαμε «επαρκή δεδομένα». 🙂

 427. 425, 😀
  Grossly exaggerated!
  (Αν και με κατάλληλη χρήση θα μπορούσε να σταματήσει αμέσως η ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού!
  Case in point (and no shoot):
  Στις αιτήσεις για χρηματοδότηση που απευθύνονται στο ΝΙΗ, η στάνταρ εισαγωγή του κειμένου πρέπει να περιγράφει τα
  Specific Aims…
  🙂 )

 428. loukretia50 said

  428. !! στοχοποιημένο θάναι!
  Μην πυροβολείτε χωρίς λίστα!

  Θυμάσαι και την παροιμία :η νύφη εφτερνίστηκε και σχόλασε ο γάμος?
  Μόνο τώρα βρίσκω μια εξήγηση!

 429. Γιάννης Ιατρού said

  360+66: Ρε Λάμπρο, θα αρχίσεις να βγάζεις σειρές με επεισόδια/σαιζόν κλπ. (Λάμπρος S01/E02)
  Σε 3-4 γραμμές μπορείς να το διατυπώσεις; Το «ρε ζουμέ» μόνο, πληζ!

  427: .. βελτιστοποίηση με αυτόματο έλεγχο..
  Τι βελτιστοποίηση κλπ.; Εδώ βλέπουμε πόσα μέσα διαθέτουμε😎 (π.χ. ΜΕΘ, νοσ/μεία, προσωπικό) και βρίσκουμε πόσο πρέπει να «ζουλήξουμε» την καμπύλη, για να βγούμε, οριακά…
  Για την επιλογή μεθόδου (α, β ή γ), αφού με όλες μπορούμε να επιτύχουμε την επιθυμητή τελική καμπύλη, ρωτάμε αυτούς που κάνουν τις δημοσκοπήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την επανεκλογή μας στις επόμενες εκλογές…

  ..δεν θυμάμαι ποτέ στην σταδιοδρομία μου να έχω κάνει πρότζεκτ όπου είχαμε «επαρκή δεδομένα»..
  Εμ, αφού δεν ζητήσατε από τους ειδήμονες υποστήριξη… (ask for Lamb, rosted😋)

 430. spiridione said

  Να χαλαρώσουν κάλεσε τους Ολλανδούς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μετά την… επιδρομή στα σουπερμάρκετ και το ξεπούλημα στα χαρτιά υγείας.
  «Ναι, έχω αρκετό», είπε ο Ρούτε σε έναν καταναλωτή κατά την επίσκεψή του σε ένα σουπερμάρκετ σε ένδειξη υποστήριξης προς τους εργαζομένους. «Το έχουνε πάλι στα ράφια».
  «Όμως υπάρχει αρκετό σε όλη τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε. «Μπορούμε όλοι να κάνουμε κ…ά για δέκα χρόνια».

 431. sarant said

  431 Λιποθύμησε και παραιτήθηκε μετά ο υπουργός της Ολλανδίας ο αρμόδιος για την καταπολέμηση του ιού.

 432. Μαρία said

  432
  Aπο υπερκόπωση.

 433. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  430 – Γιάννη επειδή είσαι φίλος κάνω εξαίρεση και σου απαντώ.
  Είπα από την αρχή πως δεν θέλω να ξανακάνω διάλογο για σοβαρά θέματα και δεδομένου πως δεν θέλω να πείσω κανέναν για τίποτε, όσο με ανέχεται ο Νικοκύρης, μου αρκεί απλά να εκφράζω την όποια άποψή μου, τίποτε άλλο, γι΄αυτό και η ειδοποίηση -διαβάζετε με δική σας ευθύνη- όποιος θέλει μπορεί να με αγνοήσει.
  Αν παρ΄όλα αυτά δημιουργώ κάποιο τεχνικό ή άλλο πρόβλημα, είναι αρκετό ένα απλό μήνυμα από τον Νίκο και αμέσως θα σας απαλλάξω από την παρουσία μου χωρίς καμία παρεξήγηση. 🙂
  Για το ρε ζουμέ το έχω πεί στην αδιέξοδη συζήτηση με τον Avonida, έχω βάσιμες ΥΠΟΨΙΕΣ (το τονίζω) πως όλο αυτό το επιδημιοτρομοκρατικό σκηνικό, είναι στημένο για χρηματιστηριακούς λόγους και τώρα εξηγώ που βασίζονται οι υποψίες μου. Το στήσιμο που υποψιάζομαι, δεν έχει να κάνει με συνωμοσιολογία, ούτε με τον ιό τον ίδιο κι αν τον μετάδωσε κάνας βρώσιμος Batman ή ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο (τυχαία ή εσκεμμένα) αλλά με τον διαχρονικά διαφορετικό τρόπο σκέψης της οικονομικής ελίτ που για άλλη μια φορά με εξέπληξε με την ευφυία της και την ικανότητά της να πέφτει κατά τακτά διαστήματα από την Ακρόπολη κι όχι μόνο να σώνεται, αλλά να βρίσκει και πορτοφόλι και οι διαχρονικοί μαλάκες να μένουν με τον μουτζούρη στο χέρι.

  Αν δεν κατανοήσεις τον τρόπο που σκέφτεται ο εχθρός σου, δεν έχεις ΚΑΜΙΑ πιθανότητα να τον κερδίσεις.

 434. ΓιώργοςΜ said

  >(…)μείωση επαφών από τους πιτσιρικάδες (<60) (…)
  Από όλη την ανάλυση, εγώ αυτό κρατάω, που με συμφέρει…

 435. mitsos said

  Μια εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση μία ομάδα εθελοντών από την Ιταλία που προχώρησε στην τρισδιάστατη εκτύπωση βαλβίδων για να χρησιμοποιηθούν σε αναπνευστήρες για την χρήση σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε Ιταλικό νοσοκομείο.
  https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/italia-etareia-iatrikoy-eksoplismoy-minyei-ethelontes-poy-boithisan-stin-kataskeyi-a

  Λίγο υπερβολικό μου ακούγεται βέβαια το 11000$ για ένα ανταλλακτικό που εκτυπώνεται με 1 ευρώπουλο !?

 436. Ποδηλάτης said

  @436. Τελικά δεν έκανε 11 χιλιάρικα το ανταλλακτικό, αλλά μερικά ευρά. Λογικά κοστίζει μερικά λεπτά σε μαζική παραγωγή.

  Ο κατασκευαστής (λέει ότι) δεν θα κυνηγήσει τους αντιγραφείς, επειδή προφανώς κατάλαβε ότι θα έχανε πολύ περισσότερα από όσα ίσως κέρδιζε. «Απλά» δεν τους έδωσε τα σχέδια και τους είπε ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Βαλβίδες πάντως δεν είχε να τους πουλήσει.

  Πόσοι ξέρουμε ότι από όλες τις πατέντες κερδίζουν μόνο πλούσιοι κηφήνες;

  υγ. Ξέρω τι σημαίνει όλες.
  υγ2. Δεν έχω χρόνο να ξαναβρώ και να δώσω λινξ, συγγνώμη.

 437. spyridos said

  431-433

  Ο άσχετος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε στο διάγγελμα της Δευτέρας την «ανοσία της αγέλης».
  Σε πλήρη σύγκρουση με τις συμβουλές του ΠΟΥ.
  Ο μόνος που τόλμησε να εναντιωθεί στην πολιτική της κυβέρνησης είναι ο καθηγητής Ab Osterhaus.
  Λοιμωξιολόγος και ειδικός στη μετάδοση της γρίπης.
  Βέβαια απομονώθηκε. Εχθές του έκλεισαν το μικρόφωνο στην τηλεόραση για να μην ακοθστεί η άποψή του.
  Τα μέτρα ψηφίστηκαν εχθές από το κοινοβούλιο που δεν δέχτηκε να ακούσει τη γνώμη του Osterhaus.
  (Κάθε κόμμα είχε στείλει δυό αντιπροσώπους που καθόντουσαν σε απόσταση μεταξύ τους, φαίνεται στο βίντεο του 433)
  Από δεξιά εως αριστερά ΟΛΟΙ δέχτηκαν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης χωρίς λόκνταουν και τέτοια που βάζουν σε κίνδυνο την οικονομία.

  Οι μόνοι που ψήφισαν κατά, ήταν τα δυό ακροδεξιά κόμματα του Βίλντερς και του Μποντέ που ενωμένοι
  υποστήριξαν ότι κάθε ανθρώπινη ζωή μετράει και ότι η προστασία των πολιτών και της κοινωνίας είναι πάνω από οποιαδήποτε οικονομική καταστροφή.
  Μίλησα με ένα γνωστό σήμερα στο τηλέφωνο και όταν του είπα περίπου τα ίδια μου είπε ότι είμαι ακροδεξιός.

  Ο υπουργός Υγείας σαν καλός αρουραίος την κοπάνισε από το βυθιζόμενο πλοίο γιατί μάλλον από αύριο οι ανακοινώσεις με τον αριθμό των νεκρών δεν θα είναι πλέον 20
  αλλά από 40 και πάνω.
  Ολα τα ΜΜΕ έχουν πλήρως εναρμονιστεί και καθοδηγηθεί από την κυβέρνηση.
  Οι νεκροί είναι 76 αλλά δεν ξέρουμε αν είναι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι και κουνέλια σε κουνελοτροφείο.
  Δεν έχουν πρόσωπο, επάγγελμα και τόπο κατοικίας. Ολα αυτά αποφεύγονται για να μην υπάρξει συναισθηματικό δέσιμο.
  Διάβαζα σήμερα σε άλλο άρθρο που κάποιος έγραψε για τον έκτο νεκρό στην Ελλάδα και ο Νικοκύρης του απάντησε. Ναι στην Καστοριά.
  Αυτά απαγορεύονται εδώ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν ταυτότητα.
  Πόσο μαλάκας μπορώ να αισθάνομαι σε μια χώρα που μόνο οι ακροδεξιοί τολμούν να υπερασπστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  Διάβαζα αυτές τις μέρες τα σχόλια, αλλά είμαι στα όρια της κατάθλιψης και δεν είχα κέφι να γράψω.

  Τροφή για σκέψη.
  Προϋπολογισμός 2020 για ΥΓΕΙΑ
  Ελλάδα 3,8 δις , 345 ευρώ ανά κάτοικο
  Ολλανδία 82,2 δις 3.800 ευρώ/κάτοικο
  Γερμανια (Ομοσπονδιακή και Κυβέρνηση του κάθε κρατους) περίπου 700-1000 ευρώ/κάτοικο

  Η Ολλανδία μετά από 20+ χρόνια ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία έχει 6 κλινες ΜΕΘ ανά κάτοικο. Οσες και η Ελλάδα.
  Οι ιατρικές δαπάνες πολλαπλασιάστηκαν χρονιά με τη χρονιά και έφτασαν στο 10 ή 20πλάσιο (ανάλογα την ειδικότητα) μέσα σε 20 χρόνια.
  Οι γιατροί και νοσηλευτές δεν επαρκούν.
  Η Γερμανία που αντιστάθηκε στη ιδιωτικοποίηση έχει 30 κλίνες ΜΕΘ ανά κάτοικο, πολύ χαμηλότερο κόστος στη υγεία και μεγαλύτερη επάρκεια σε προσωπικό.
  Γύρω στο 1998 Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και Ολλανδία βρισκόντουσαν στην ίδια περίπου κατάσταση.

 438. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  438 >>Spyridos
  Καλημέρα
  Κάτσε να δούμε τί θα γίνει κι εδώ. Μόλις είπαν για τον 7ο νεκρό,έναν 87χρονο από τη Δαμασκηνιά.
  Για τις ΜΕΘ, η Ελλάδα υπολείπεται κατά 50% του μ.ο. των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, άκουσα πρόσφατα στο ράδιο. Συνολικά ούτε 600 κλίνες ΜΕΘ δεν έχουμε.
  Ζορίζονται και οι Γερμανοί ,νομίζω.
  Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα. Οι καραγκιόζηδες ταγοί λαών δεν απολείπουνε. Λες και τους έσπειρε ένας διάολος όλους αυτούς απάνω στη συγκυρία.

 439. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο συνωμοσιολόγος! Συνέχεια.

  Διαβάζετε με δική σας ευθύνη.

  Για να κατανοηθεί αυτή η παρανοϊκή συμπεριφορά των λαϊκών μαζών σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό να επισημανθεί η πλήρης άγνοια περί των χρηματιστηριακών πεπραγμένων. Ο μέσος εργαζόμενος στον ανεπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, παρ΄όλο που στην πλειοψηφία του, είναι απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης, δεν έχει την παραμικρή ιδέα, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό, κάτι έχει δεί κι ακούσει στα πεταχτά, κυρίως από τα ΜΜΑ χωρίς όμως να δίνει κάποια βαρύτητα στην πληροφορία.
  Μοιραία δεν έχει πάρει είδηση για την ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ, άνοδο ΟΛΩΝ των χρηματιστηρίων του ανεπτυγμένου κόσμου την τελευταία δεκαετία και την εκτόξευση στην στρατόσφαιρα την τελευταία τριετία ( όλως τυχαίως, αρχής γενομένης από την εκλογή του Τράμπ) εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ύφεσης από το 2008. Ακόμη και το Χ.Α της χρεοκοπημένης Ελλάδας, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ ανόδου 50% για το 2019, τόση παράνοια. 🙂

  Φυσικά, όταν δεν ασχολείσαι με κάτι, δεν σ΄ενδιαφέρει και τι κάνει, π.χ με ποιό μαγικό τρόπο έφτασαν τόσο ψηλά οι μετοχές, ούτε πώς γίνεται να «κόβεται» ΑΦΘΟΝΟ χρήμα από ΟΛΕΣ τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου κι ο πληθωρισμός όχι μόνο να μην ανεβαίνει αλλά να μένει στάσιμος και σε πολλές περιπτώσεις να πέφτει κι όλας. ΚΥΡΙΩΣ όμως, δεν αναρωτιέσαι, ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, έχεις άλλα σημαντικά να ασχοληθείς, όπως η ανεργία, το άγχος της δουλειάς, το μισθολόγιο, τα ιδεολογικά αλλά και μικροκομματικά συμφέροντα που υποστηρίζεις, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και άλλες εκτονωτικές Α.Ε των κεφαλαιούχων το δίκαιο των οποίων υπερασπίζεσαι, τα τηλεσόου, τις άγριες μέλισσες και άλλα πολλά σημαντικά, για να χάνεις τον χρόνο σου με το πού πάνε τα τρισεκατομμύρια που ενώ κόβονται για την τόνωση της οικονομίας, δεν μπαίνει δεκάρα τσακιστή σ΄αυτήν.

  Εδώ και διακόσια χρόνια, επαναλαμβάνεται η ίδια χρηματιστηριακή ιστορία, όμως για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, στην μεγαλύτερη κατάρρευση της ιστορίας, όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε ΚΑΝΕΙΣ, αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ. Φυσικά, είναι δυνατόν όταν κινδυνεύει η ζωή σου, να ασχολείσαι με την πτώση των χρηματιστηρίων; όχι βέβαια, ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Πόσο όμως κινδυνεύει; κανείς δεν ξέρει, είναι όντως τόσο φονική η αρρώστια που να δικαιολογεί αυτή την παγκόσμια ΚΑΤΑΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ των λαϊκών μαζών; οι επιστημονικές απόψεις, στην καλύτερη περίπτωση, και στο μέτρο που μπορούμε να πούμε πως είναι έγκυρες, είναι διχασμένες, ενώ οι μετρήσεις και τα στοιχεία με τα οποία μας βομβαρδίζουν ανελέητα τα ΜΜΑ, είναι τόσο έγκυρα, όσο και οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις των τελευταίων τριών πρωθυπουργών της Ελάδος. 🙂 Νομίζω πως θα ήταν χρήσιμη μία σύγκριση με τα μέχρι τώρα φετινά δεδομένα της κοινής γρίπης, πόσα κρούσματα, πόσοι νοσηλεύθηκαν, πόσοι πέθαναν αλλά δεν υπάρχει, ίσως δεν είναι δυνατή.

  Μία άλλη σημαντική κατά την άποψή μου λεπτομέρεια που έχω διακρίνει, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία, σ΄όλο αυτό το χρηματιστηριακό ανοδικό πανηγύρι, δεν συμμετείχε η πλέμπα, εξ αρχής από το 2009, είναι αποκλειστικότητα των πλουσίων και επίσης για πρώτη φορά, αυτή η ΤΕΡΑΤΩΔΗΣ φούσκα, δεν στηρίχθηκε στην παραγωγή και κατανάλωση παρά μόνο στα διάφορα QE που ανάθεμα κι αν ξέρει τι ακριβώς είναι, ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος (που αν και για πολλοστή φορά θα του έρθει σε λίγο καιρό ο λογαριασμός, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως δεν θα μάθει).
  Είναι αυτό μια ένδειξη για σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία; δεν ξέρω, στην επόμενη πενταετία θα φανεί καθαρά από τον αυξητικό ρυθμό συμμετοχής της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή.

  Ας επανέλθουμε στην ανεξήγητη αδράνεια των δυτικών κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ακόμη και όταν χαρακτηρίστηκε πανδημία.
  Για ποιό λόγο αδράνησαν τόσο εγκληματικά; Έχουν ακουστεί διάφορες ανεδαφικές απόψεις, με κυρίαρχες δύο, αυτή που λέει πως ως καπιταλιστικές, προτίμησαν να μη διαταράξουν την οικονομία εις βάρος των πολιτών τους και η άλλη που θεωρεί πως πάλι ως καπιταλιστικές, είναι ανίκανες. Θεωρώ και τις δύο τουλάχιστον αστείες και απόρροια καθαρά δογματικής ιδεολογικής σκέψης κι όχι ψύχραιμου κριτικού συλλογισμού.

  Στην πρώτη περίπτωση, (κι έχοντας έγκαιρα στην διάθεσή μας τα δεδομένα της Κίνας) κι ο πιο ηλίθιος οικονομολόγος, γνωρίζει πως το προλαμβάνειν είναι απείρως πιο οικονομικό από το θεραπεύειν πέρα από την απρόβλεπτη οικονομική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η σχεδόν ολική αδρανοποίηση της οικονομίας, άρα μόνο όποιος έχει φάει νυχτερίδα με κορονοϊό μπορεί υποστηρίζει αυτή την άποψη.

  Στην δεύτερη περίπτωση, της ανικανότητας δηλαδή, υπάρχει ένα πρόβλημα, οκ δεν φημίζονται οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις για την ικανότητά τους (αλήθεια ποιές φημίζονται;) αλλά όλες ανεξαιρέτως και ταυτόχρονα με σταδιακή χρονική ακρίβεια; Η Ιταλική, η Ισπανική, η Γαλλική, η Ολλανδική, η Γερμανική, η Σουηδική, η Λουξεμβουργική, η Βρετανική, η Αμερικανική, κι όλες οι άλλες στον πλανήτη; (εκτός από δύο για ειδικούς λόγους) όλες τόσο εγκληματικά ανίκανες που το δικό μας χάρτινο κυβερνητικό τσίρκο να φαντάζει ικανό;
  Kι έπειτα υπάρχει πάντα η κομμουνιστική Κίνα που προηγήθηκε με την καταστροφική της αντίδραση την οποία όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις αντιγράφουν ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ.
  Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο και χωρίς δράκο, δεν υπάρχει παιδί που θα το καταπιεί (για ενήλικους δεν παίρνω όρκο 🙂 ).

  Υποψιάζομαι βάσιμα, πως κάτι άλλο παίζει κι αυτό, είναι η ΗΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΦΟΥΣΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ. Στις 20/2/2020 εν μέσω γενικευμένη επιδημίας στην Κίνα κι αρχές στην Ιταλία, ο ντι τζέϊ κατέγραφε ιστορικό υψηλό ρεκόρ 29.348 μονάδων ενώ μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο, πέρασε για πρώτη φορά τις 27,000, ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πράγματα για όσους έχουν σχετική χρηματιστηριακή εμπειρία.

  Εδώ και μερικά χρόνια (τέλη 16 αρχές 17 αν δεν κάνω λάθος) φωνάζω ζαλίζοντάς σας τα !!! 🙂 🙂 🙂 πως δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό που γίνεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα χρηματιστήρια, και πως μόνο με παγκόσμιο πόλεμο μπορεί να έρθει στα ίσα του γιατί έτσι και σκάσει η παγκόσμια φούσκα θα καταρρεύσει το σύμπαν.
  Βλέποντας αυτό που συμβαίνει τώρα, στέκομαι προσοχή με θαυμασμό και ΔΕΟΣ μπροστά στην οικονομική ελίτ, απλά ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ, δικαίως είναι οικονομική ελίτ, αν μη τι άλλο, τα αξίζει τα λεφτά της. 🙂

  Τι έχουμε ακριβώς; μιά παγκόσμια πανδημία ενός φονικού ιού (χωρίς όμως να γνωρίζουμε πόσο φονικού) και παράλληλα, ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ, κι ενώ γίνεται ο κακός χαμός με τον ιό, ΚΑΝΕΙΣ (από τους απλούς πολίτες εννοείται 🙂 ).
  Επιπλέον, όλα τα ΜΜΑ (που όλως τυχαίως ανήκουν στην οικονομική ελίτ) σε όλο τον κόσμο, κατατρομοκρατούν τους πολίτες με συνεχείς «ενημερώσεις» για την πανδημία, αλλά από ελάχιστη έως ΚΑΜΙΑ ενημέρωση για την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και σε κάθε περίπτωση, δίνεται σαν ένα απλό καθημερινό κι ασήμαντο γεγονός. Παράλληλα, όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο (που όλως τυχαίως πάλι, εξυπηρετούν την οικονομική ελίτ) με πρόφαση την προστασία των πολιτών από την πανδημία, αποφασίζουν χωρίς καμία κοινοβουλευτική ψηφοφορία και επιβάλουν απίστευτα δικτατορικά μέτρα, (όπως ακριβώς έκανε η κομμουνιστική Κίνα), στις κατά τ΄άλλα δημοκρατικές χώρες, και το εκπληκτικό, ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ, όλοι τα θεωρούν φυσιολογικά και αναγκαία, και φυσικά ΚΑΜΙΑ κουβέντα για την κατάρρευση των χρηματιστηρίων.
  Όπως κι αν το δεί κανείς, όπως είχα πεί στην αρχή του μήνα με την πρώτη μεγάλη πτώση του ντι τζέϊ, αν ισχύει το κακό σενάριο (αυτό που συμβαίνει δηλαδή κι όχι το καταστροφικό) δεν μπορεί να θαυμάσει την τελειότητά του!!!

  Αν συμβαίνει αυτό που βάσιμα υποψιάζομαι, έχουμε τα εξής, αφού οι πλούσιοι έβγαλαν ένα σκασμό λεφτά από την φούσκα του 2008, μη έχοντας άλλο τρόπο να κερδίσουν από τα χρεοκοπημένα κράτη, κι αφού έσωσαν πρώτα τις χρεοκοπημένες εταιρείες τους με κρατικά λεφτά που πληρώνουν οι διαχρονικοί μαλάκες που στηρίζουν τα συστήματα που βασίζονται στο χρήμα, με την βοήθεια των δικών τους ΚΤ, (άλλωστε όλοι ξέρουν πως είναι ιδιωτικές, τι όχι;) που τους παρείχαν απεριόριστο άτοκο χρήμα, δημιούργησαν την νέα μεγάλη φούσκα πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 2008, και παράλληλα αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές την ιδιωτική περιουσία των χρεοκοπημένων πολιτών και την αντίστοιχη κρατική, π.χ τράπεζες με υποθηκευμένη περιουσία εκατοντάδων δις για 800,000,000 ευρώ, περιφεριακά αεροδρόμια με δάνεια από τις δικές τους πλέον τράπεζες αλλά με εγγύηση του δημοσίου κι άλλα πολλά τέτοια όμορφα με την υπογραφή μάλιστα αριστερών κυβερνήσεων.

  Ακριβώς όμως, επειδή το μέγεθος της ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ, οι συνέπειες από το σκάσιμο θα ήταν καταστροφικές πέρα από κάθε φαντασία, τι άλλο έμενε, ένα ΓΕΝΑΙΟ αλλά ελεγχόμενο ξεφούσκωμα, τόσο ώστε να μπορεί να ισορροπήσει το σύστημα και να αποφευχθεί για τα επόμενα 5-6 χρόνια τουλάχιστον η καταστροφή. Και ώ του θαύματος, φτερούγισε ο Μπάτμαν, δεν ξέρω αν είναι τεχνητός ή φυσικός (το πιθανότερο) ξέρω πως ήταν η ευκαιρία που ζητούσε το σύστημα και την εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

  Τι περιμένω να συμβεί μετά αν ισχύει αυτό το σενάριο; ξανά μανά ΑΜΕΣΗ εφαρμογή νέων QE από τις ΚΤ, κι επειδή τώρα δεν υπάρχει κάτι να αγοράσουν και να δημιουργηθεί το πρόσχημα για άνοδο των μετοχών, θα πρέπει να πουλήσουν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ αφού όλοι είναι χρεωμένοι;
  Σύστημα που κερδίζει δεν αλλάζει, με ένα καλό σχεδιασμό και το κατάλληλο διαφημιστικό πλασάρισμα, οι χρεωμένοι θα χάψουν το παραμύθι και ξανά προς την καταναλωτική δόξα θα τραβήξουν.
  Βασική προϋπόθεση, οι τράπεζες των κεφαλαιούχων, να βγούν από τον περιορισμό (της πλάκας) που τους έχει επιβληθεί και να αρχίσουν να δανείζουν αβέρτα μπόλικο χρήμα στην πλέμπα, στην ανάγκη με αστεία επιτόκια για να μπορέσουν να ξαναπάρουν το σπίτι που έχασαν στον πλειστηριασμό, και το τζίπ, να ξανακάνουν high society διακοπές και να ξαναζήσουν πάλι από μακριά το αμερικάνικο όνειρο, (μετά θα γίνει πάλι εφιάλτης αλλά είναι γνωστό πως οι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη).

  Δουλίτσα να υπάρχει, να κινείται το χρήμα για να ζούν αυτοί καλά κι αυτοί καλύτερα.

  Έχω πεί πως για να βεβαιωθώ πως η όλη ιστορία είναι στημένη, πρέπει να επιβεβαιωθούν τρία κριτήρια.
  1) Να ξεφουσκώσουν τα μεγάλα χρηματιστήρια από 30% έως 50%, αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί αλλά θα είμαι πιο σίγουρος αν ο ντι τζέϊ περάσει το 40%.

  2) Να μην ασχολείται ο κόσμος με την μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων, αυτό έχει επιτευχθεί 100%.

  3) Να μη ξεπεράσουν οι θάνατοι από την πανδημία, ένα ανεκτό ποσοστό, εξαιρετικά δυσανάλογο με τo μέγεθος της τρομοκράτησης του κόσμου και των δικτατορικών μέτρων που παίρνονται, αυτό περιμένω με μεγάλες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί, ένα αξιόπιστο μέτρο, θεωρώ την Κίνα, θα δούμε.

  Επειδή όμως είμαι δύσπιστος τύπος με την οικονομική ελίτ, θα βάλω κι άλλο ένα κριτήριο, αυτό με την επανεκκίνηση των δανείων στην πλέμπα.
  Κάπως πρέπει να επιβιώσουν κι οι πλούσιοι έτσι δεν είναι. 🙂

  Στην περίπτωση που ισχύει το καταστροφικό σενάριο, ΤΟΝ ΗΠΙΑΜΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ, 🙂 αλλά η Κίνα δείχνει πως μάλλον ισχύει το κακό. Θα δούμε!

  Αυτά τα ολίγα. 🙂

 440. Πριν κάποια χρόνια σούγραφα πως παγκόσμιος πόλεμος δεν γίνεται και μούλεγες οσονούπω, οσονούπω …

  Τώρα βγάζεις το καπέλλο στην παγκόσμια οικονομική ελίτ που βρήκε άλλο τρόπο να ξεφουσκώσει τα χρηματιστήρια αντί να το βγάλεις σε μένα που σούλεγα το προφανές …

  Νέο φρούτο τώρα οι καταστροφικές συνέπειες της κατάρρευσης των χρηματιτηρίων… ΚΑΜΙΑ συνέπεια δεν θα έχει γι αυτό και το γράφουν όλοι στα…άντε στα παλιά τους τα παπούτσια

  Δεν θα το βρεις γραμμένο στα βιβλία που διαβάζεις θα στο δώσω όσο πιο απλά μπορώ :

  Το 29 τα νομίσματα είχαν αντίκρυσμα (σε χρυσό ή σε συνάλλαγμα δλδ δολλάρια που είχαν αντίκρυσμα στο Φορτ Νοξ ) Οταν στα χρηματιστήρια-που παράγουν αέρα κοπανιστό- παρήχθησαν πολλά παραπάνω χρήματα από τα αποθέματα ήταν λογικό να καταρρεύσουν τα πάντα.

  Σήμερα όλα τα νομίσματα πλέον είναι…χρηματιστηριακής μορφής δλδ δεν ανττιπροσωπεύουν τίποτε άλλο παρά αέρα κοπανιστό, στηριζόμενα στην κοινή καλή πίστη… άρα δεν υπάρχει λόγος να καταρρεύσει και πεντάκις και εξάκις να βγούνε αεριτζήδικα στα χρηματιστήρια, απλά φυσάει περισσότερο ή λιγότερο είναι η υπόθεση. Κάτσε εσύ και σπάσε το κεφάλι σου πότε θα ανέβη και πότε θα πέσει

 441. Γιάννης Ιατρού said

  Α, έχασα χθες επεισόδια εδώ…🙄😉🤩 Τέλος πάντων

  434, 440: Λαμπρούκο, πάλι καλά που μετά από τόσο δούλεμα, μου μιλάς ακόμα 👍 (434)
  Αλλά ρε συ, το τριπλό σεντόνι θα μπορούσες να το συνοψίσεις σε:
  «Παιδιά, πόλεμος που ‘λεγα δεν θα γίνει (Γιώργο γράψε άκυρο😂), όμως με την επιδημία (που μάλλον μας έριξαν) κατάφεραν να μην ασχολούμαστε με το χρηματιστήριο και σε λίγο θα μας ξαναδανείζουν κλπ. κλπ.».
  Άντε νά ΄γραφες και δυό γραμμές ακόμα… Ε, μην απορείς που σε πειράζουμε!🍷🎈😎

  438: Είναι τρομακτικά αυτά που γράφεις. Είχα κάποιες πληροφορίες για την κατάσταση στην Ολλανδία, αλλά έτσι, όχι …

 442. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  442 – Γιατί να μη σου μιλάω βρε Γιάννη, τους φίλους τους δέχομαι όπως είναι και για την πλάκα, το όριό μου, είναι η αξιοπρέπεια, όσο δεν θίγεται μπορεί να είναι απεριόριστη και ξέρω πολύ καλά πότε ψιχαλίζει και πότε με φτύνουν.☺

  Αυτό που μ’ ενοχλεί βαθύτατα, είναι να διαστρέφονται αυτά που λέω και σε ρωτώ, πού είδατε κι εσύ κι ο Γιώργος να λέω πως δεν θα γίνει πόλεμος; η χρονική μετάθεση, (που δεν είναι βέβαιη) είναι ακύρωση; τί να πώ δεν ξέρω, σηκώνω ψηλά τα χέρια.🙌

  Ας το πώ για πολλοστή φορά, θεωρώ πως ο γ’ π.π είναι αναπόφευκτος, αν νομίζεις πως το ξεφούσκωμα από 40-50 τρις, είναι αρκετό για να καλύψει το παγκόσμιο χρέος που υπερβαίνει τα 250 τρις (και μη μου πείς πως μπερδεύω τα δις με τα τρις 😎 δημοσιευμένα είναι😉) και το άνοιγμα στα παράγωγα που υπερβαίνει τα 600 τρις (στην πράξη πάνω σπό δύο τετράκις😱) ζείς το αμερικάνικο όνειρο, φίλος είσαι, μη στο χαλάσω.😂

  Σαν επιστήμων οικοδόμος, συμπεραίνω πως, βάση του νόμου της βαρύτητας, χρειάζεσαι επειγόντως (οινο) πνευματική θεραπεία, ελάτε όποτε θέλετε με την κοπελιά (τα φιλιά μου 😘) για μια πρώτη ΔΩΡΕΑΝ συνεδρία.😷😂

 443. mitsos said

  Ωδή στο κωλόχαρτο

 444. ΣΠ said

  444
  Το σωστό λινκ:
  https://www.efsyn.gr/themata/infowar/236098_odi-sto-koloharto

 445. mitsos said

  @445
  Σταύρο ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: